Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:18

Szűk két hónap múlva ismét választ az ország, a politikában azonban egyelőre az uborkaszezon dominál. Mindez jó lehetőség arra, hogy egy kicsit a napi események fölé tekintsünk; s bár Schmitt Pál első államfői tévés interjúja számos tanulságos mondattal szolgált, a mostani bejegyzésnek egy másik riport lesz a kiindulási pontja. A múlt héten a közszolgálati televízió reggeli műsorában jártam, ahol egy meglehetősen szokatlan beszélgetés során Obersovszky Péter arról próbált meggyőzni, hogy az írásaimban túl nagy hangsúlyt fektetek az úgynevezett „túlhatalom” kérdésére.

Egy többpárti választáson az arányokban van kívánatos? – kérdezte a műsorvezető, s hiába állítottam, hogy ebben az ügyben – miután egyetértünk abban, hogy nemleges a válasz - velem nem lesz könnyű vitatkozni, folyamatosan újra és újra visszatért a kiinduló téziséhez. Azóta is sokat gondolkoztam ezen a beszélgetésen, próbáltam keresni azokat az írásokat, amelyek alapján erre a szerintem téves következtetésre juthatott a blog bármely olvasója, de a „túlhatalom” szót nem csupán a helyesírás-ellenőrzőm nem ismerte fel, de az eddigi összes bejegyzés közül is mindössze egyben találtam meg, ott is mint percepciót, s nem mint véleményt vagy különösen tényt. Az utóbbi időben néhány meglepő visszajelzés alapján egyébként is gyakran van az az érzésem, hogy talán nem írok elég világosan, vagy esetleg – szeretem inkább ezzel megnyugtatni magam - a politikai szimpátiákon időnként a kelleténél erősebb fénytörést szenved a más logika alapján formálódó mondanivaló.

Bárhogy is van, érdemes egyértelműen kimondani: a választói akaratról lehet véleményünk, örülhetünk neki vagy bánkódhatunk miatta, ám egy demokratikus választás nyomán előálló helyzetet az objektivitás látszatát keltve megkérdőjelezni nem lenne szabad. Nincs olyan választási eredmény, amely valamilyen általánosan elfogadott mérce szerint szerencsésebb vagy szerencsétlenebb lenne. Biztos vagyok abban (ez nem irónia, hanem erős bizalom), hogy Obersovszky Péter hasonlóan gondolkodott 2002-ben vagy 2006-ban is, amikor a jelenlegi kormányerők kisebbségben maradtak, s ha esetleg a későbbiekben egy másik politikai pártot bíznának meg a választók a mostanihoz hasonló arányban, akkor is harcolna a „nem kívánatos” megállapítások ellen. Ebben a törekvésében teljes mellszélességgel támogatom, pontosan az ilyen helyzetek miatt írtam arról korábban, hogy „nincs annál veszélyesebb, mint amikor instrumentalizáljuk az elveinket – előbb-utóbb ugyanis változhatnak a körülmények és módosulhatnak az érdekek”.

A „túlhatalom” egyértelműen politikai kategória, s mint ilyennek, a politikai szereplők, a publicisták vagy a választók szótárában van helye, de a tárgyszerűségre és elfogulatlanságra törekvő újságírók vagy elemzők számára kerülendő. A Fidesz mostani kétharmados parlamenti többségének, vagy a várható önkormányzati dominanciájának természetesen vannak, lesznek és lehetnek politikai következményei, ezek vizsgálata feladata is egy politikai elemzőnek, de az a minősítés, hogy a választók valakinek túl sok, vagy túl kevés hatalmat adtak, már egyértelműen politikai vélemény. (Ugyanez igaz természetesen akkor is, ha az MSZP-ről beszélgetünk.)

S ha már itt tartunk: látom, hogy sokan az alapján próbálnak meg elhelyezni az egydimenziósnak tételezett politikai térben, hogy éppen mivel foglalkozom. Ha ez a téma, akkor ide, ha az, akkor oda. A „túlhatalom” mintájára ilyenkor „túlhangsúlyozás” és „túlfoglalkozás” a vád. Egyesek szerint patikamérlegen mérem a mondatokat, mások szerint meleget és hideget próbálok meg egyszerre fújni. De mi van, ha engem ez a pártpolitikai realitás egyáltalán nem érdekel, ha nincs szándékomban elfogadni, hogy kizárólag pártérdekek alapján lehet a politikáról beszélni? Nem, nem vagyok naiv, tudom, hogy minden mondat, amit a politikával kapcsolatban elmondunk vagy leírunk, önálló életre kelhet, politikai tartalmat kaphat, használhat és kárt okozhat, akár a szerző szándékai ellenére is. Ez azonban legyen azok baja, akik azonosítják magukat egy-egy politikai szereplő érdekeivel, az elemzőnek erre csak mérsékelten kell figyelnie.

Éppen ezért a jövőben is kizárólag arról fogok írni, amit fontosnak vagy izgalmasnak tartok, s ha bármivel foglalkozom, azt ezután sem azért teszem, mert ezzel segíteni vagy ártani szeretnék. A politika politikai szándékok nélkül is lehet érdekes.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr982210756

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: IDEfigyeljenek E-mberek! 2010.08.16. 11:46:17

Az őszi választáson támogassátok a KKKE Bp.-i és Szegedi jelöltjeit:TUDNIVALÓK: kutyopressz.blog.hu/2010/08/13/kopogtatocedula       MI pedig szeptembertől Máris Ujra KezdjüK:Indul az IDE (Illegális Demokraták Eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.08.10. 21:32:45

@mamacok: ebben nem értek egyet. A totáloppozíció magyar gyakorlata elég régóta fut már, nem 2006-ban kezdődött...

nyünyüge 2010.08.10. 21:41:28

(hírszerző)

Szalai Annamária a NMHH elnöke
...
3 people like this

Nem sok. Ennyit még meg is lehetne győzni az ellenkezőjéről :)!

török gábor 2010.08.10. 21:45:32

@malacz69 rettegéselemző: ezért aztán nem is arra írtam, hanem a választói akarat tiszteletben tartására.

nyünyüge 2010.08.10. 21:46:02

@[nick]:
Minden lehetséges. De nem véletlenül stabil ilyen szempontból a magyar piac, igen kemény a szabályozás jelenleg.
Persze azon most éppenséggel lehet változtatni, ha az IMF-nek nekimentünk, a Vodafone vagy a DT nem lehet ellenfél :).

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 21:49:55

@török gábor:

Igen, csak azért itt összecsúszik a dolog, mert Obi a "túlhatalom" felemlegetését reklamálja, erre Ön azt "rója" fel neki, h ugye régebbi választások esetén sem volt baja a nép döntésével.
Szóval - bár nem szkott - de itt kissé csúsztat.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 21:53:11

@mamacok:

Ön buta, vagy tájákozatlan, vagy rossz a memóriája, amnesztisá;-]

A beszéd szept. 17-én jött ki, de szept. elején már rég népharag volt ferivel szemben, az őszödi kijövetele nem rontott lényegesen az MSZP 2006 őszi pozícióin, pláne azért, mert e ribillió ferinek kedvezett kezdetben.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 21:54:50

@[nick]:

Igen, valóban Antall volt a másik, aki választás évében lepadlózott őszre, de ez kódolva volt a társadalom akkori szerkezetében, elvárásaiban. Ezt most nem fejtem ki, de állítom:
bárki jött volna, így járt volna akkor.

török gábor 2010.08.10. 22:01:25

@malacz69 rettegéselemző: a túlhatalom is a nép döntése és a nagyon kis többség is. szerintem itt a párhuzam, ezt én nem érzem csúsztatásnak, ugyanaz a logika.

Ordnassac 2010.08.10. 22:16:56

www.origo.hu/itthon/20100810-alkotmanybirosaghoz-fordul-az-mszp-es-az-lmp-a-mediatorveny-miatt.html

Kicsit zavarosan megfogalmazott cikk. Lényege: mindhárom ellenzéki párt az AB-hoz fordul. Van egy halvány érzésem miszerint a három beadványt (plusz ami még jön másoktól) egyesíteni fogják. Az biztos, hogy legalább egy évig csámcsogni fognak az ügyön. Kíváncsi vagyok, hogy kinek szignálja majd Paczolay Péter az ügyet (ebben nagy szabadsága van a mindenkori AB-elnöknek).

6.Lenin 2010.08.10. 22:17:47

Mit jelent a túlhatalom?

Nem mi nyertünk.

Ted Striker 2010.08.10. 22:20:04

@tbb: Készséggel adom Neked a forrást, ahol elolvashatod magad is: www.mno.hu/portal/729682
Vagy tán nem azt akarod mondani, hogy a Magyar Nemzet online változata hamisított?

Egyébként, a fentiek okán várok egy Mea Culpát a részedről

Ted Striker 2010.08.10. 22:24:03

@Ted Striker: Na így jár az aki nem olvassa végig a kommenteket, az MC-t láttam, úgyhogy részemről is MC :-)

Ted Striker 2010.08.10. 22:26:06

@Ordnassac: Kösz, már én is észrevettem; bár részemről is hiba volt hogy a forrást nem mellékeltem...

Ordnassac 2010.08.10. 22:28:51

@Ted Striker: elnézést, de ezt muszáj ellőnöm (egyik ismerősöm szóvicce): a szomszédok elnézéskérése: Mea Kulka, Mea Maxima Kulka!

Elnézést!

Ted Striker 2010.08.10. 22:31:47

@manyike: Kétfarkú kutyapárt-féléknek is megvolt az előfutára:

Fűt-fát ígér a szavazóknak
százezer nagyszájú jelölt.
Azt mondja minden szebb lesz holnap,
és közben jámbor arcot ölt.
Vigyázz ezek csak gödröt ásnak,
ki rájuk hallgat, az balek,
mert a mérsékelt haladásnak
jelöltje Jaroslav Hasek!

A törvény keretein belül mérsékelten haladó párt ars poeticája - és rémisztő hogy mennyire igaz még ma is...

AkarkiJ 2010.08.10. 22:40:17

MKKP főpolgármester jelölt biztos kap tőlem egy szavazatot :)

ha nem lehet "tartózkodom" rubrika, akkor legyen MKKP :)

Ordnassac 2010.08.10. 22:48:43

@Ted Striker: hát a Gárda-egyenruhás Kutya bácsi nem valami nagy ötlet...

Ordnassac 2010.08.10. 23:16:06

@AkarkiJ: tényleg, szerinted összegyűjtik a kétfarkú kutyák a megfelelő számú cetlit?

AkarkiJ 2010.08.10. 23:19:42

@Ordnassac:

igen, szerintem összeszedik

van akkora tömeg a nem-szavazók között, aki szavazna, de elege van és nem tudja kifejezni sehogy - erre tökéletes fricska a kétfarkú kutya

AkarkiJ 2010.08.10. 23:25:57

@Ordnassac:

bár meglepődtem, hogy a harmadik jelölt a 7. kerületben indul :)

mondjuk az lmp-től el fog szívni valamennyit a duplafarok, mert oda is sokan a "nincs kire másra szavazni" lelkület miatt x-eltek, de én hiszek bennük, hogy megcsinálják :)

mréveiller 2010.08.10. 23:58:54

Ez a túlhatalom dolog nagyon erőltetett. Ha Gyurcsány 2006 őszén lemond és kiírják az új választást a Fidesz messze lett volna a kétharmadtól.Az MSZP csak saját magát okolhatja a helyzetért, mert ragaszkodtak a hatalomhoz.

Ordnassac 2010.08.11. 00:39:20

@AkarkiJ: erre gondoltam én is, meglátjuk, 33478 kopogtatót kell összegyűjteni. Ennyi a budapesti összválasztók 2%-a...

A 7. kerület meg annyiban logikus lehet, hogy ott volt a Hunvald-ügy.

Ordnassac 2010.08.11. 00:45:43

@Ordnassac: az összlétszám: 1 673 900 fő.

tbb 2010.08.11. 01:06:04

@Ted Striker:

Azt hittem, hogy ez a Magyar Nemzet cikk az a cikk amit régebben én is olvastam valahol. Tévedtem, elnézést kérek.

@tbb:

Ordnassac 2010.08.11. 01:12:45

@tbb: közben már ő is rábukkant. ;-)

lüke 2010.08.11. 07:05:33

@nyünyüge:
sajnos nem én választom öket:)
Spajának ez jó lett volna,
mert torzitó (f)ordítók vannak MO-n, a eredetiben más van ,mint a referáltban!
a minisztériumok nevének fordítása ,az is egy világgyözelem:)
de ha aktiv a középfoka, az jobb mint egy passziv felsö

Fideszbirka 2010.08.11. 07:30:46

Jó reggelt, ma körülbelül két percem van benézni ide, ezért mindenkitől, aki esetleg írt nekem, de a kommentje kicsúszott az első százból, elnézést kérek, nincs időm foglalkozni vele.Találtam viszont egy gyöngyszemet:

@nyünyüge: "Ha tudatosan írod nagybetűvel a nick-nevedet - és ténylegesen nem tartod birkának magadat - , akkor legközelebb ne a MaNem meg akármilyen civil portálok negatív kommentárjai, publicisztikáival mutasd be légyszíves a volt (meg akár a jelen) kormány elképzeléseit. Hanem azok eredeti változatával - bármilyenek is legyenek azok (a nemi identitással kapcsolatos nevelésre gondolok itt).

Bár igencsak olajozottan működik a jelek szerint, hogy ha Zújság vagy (rémHír)tv szerint valami ÚGY VAN, akkor az úgy is MARAD, mert már nincs az a pénz, amiért akár a valóság meg bírja azt cáfolni a közvélemény fejében."

Kedves nyünyüge, ha annyira érdekel az eredeti verzió, akkor keresd meg az illetékes minisztérium archív anyagaiban, gondolom nagyfiú/nagylány vagy, és megtalálod.

Egészen elképesztőnek érzem, hogy itt már azért is csesztetik az embert, ha belinkel egy Magyar Hírlapos vagy HírTV-s írást. Nekem például az Index, az Origo, a Népszabadság, az ATV meg a Klubrádió ellenszenves, szerintem ott folyik agymosás és ezeken a helyeken hazudoznak összevissza, de ennek ellenére soha nem fogom venni a bátorságot, hogy belepofázzak abba, hogy ki mit linkel be. Ha legközelebb valaki a Szabadság című komcsipárti újság netes oldaláról hoz linket, vagy esetleg a Mazsihisztől, és nekem az idézett dolog tartalma nem tetszik, akkor meg fogom írni a véleményem magáról a belinkelt anyagról, de tiszteletben fogom tartani azt a jogát az illetőnek, hogy azt olvas és azt idéz, amit akar. Ha nem tetszik, egyáltalán nem kell a liknkjeimről elérhető cikkeket elolvasni.

Elképesztő, hogy a ballib oldalon még mindig meg akarják mondani hogy mit szabad gondolni, mit kell nézni meg olvasni, hogy A ZIGAZSÁGHOZ (istenem de fárasztó már ez a "z" betű áthelyezgetés) eljussunk.

További szép napot.

jjulie 2010.08.11. 07:39:29

csendben jeleznék egy frissen hallott dolgot: a pesti belső kerületekben megszünőben az ingatlanpiaci probléma, sőt egyértelmű pörögésnek indult az elmúlt egy hónapban,(hírek szerint az a1 álítólag hamarosan újranyit irodákat, amiket másfél évvel ezelőtt bezárt) míg buda most roppant meg, de keményen (pl. a rózsadomb tele van mélyen áron aluli lehetőségekkel, míg az 5. kerületben szó sincs ilyenről)

a pörgés egyik jelentős generálója, a vidéki vásárló

Ja, lehet széllel szemben pisilni, de minek

jjulie 2010.08.11. 07:45:48

@Fideszbirka:

gondolj amit akarsz, meg ide írj ami tetszik neked

összesen ennyi lehet a szabadságfokod, mivel minden egyéb helyen egy bedarált tövig frusztrált csicska vagy

meg is talált és ki is használt egy rád építő politikai erő

Szimba 2010.08.11. 07:50:39

@Fideszbirka:

Nem is fogok veled vitatkozni, ha nincs időd elolvasni a kommenteket!:(
Beee!

bariga 2010.08.11. 07:51:35

aki tökéletesen hitt a Fidesz ígérteknek az miért ne hihetné el akár a kétfakú kutypárt "programját"

Szimba 2010.08.11. 07:52:20

Hol van Panelburzsoázia?
Hiányzik!

porfelhő 2010.08.11. 08:46:07

@Szimba:
No igen, éppen tegnap este jutott eszembe, hol van panel? de videfon is el van tűnve.

Diocles 2010.08.11. 09:39:25

@bariga:

nem kéne reagálnom, de muszáj
nos, ismerem a fajtádat, gondolom vagy komancs káder vagy, jobb esetben komancs kádergyerek, így aztán végképp nem értem, h mire fel ez a nagyarc.

a Fideszre a zöm soha nem az ígéretek miatt szavazott, hiába is próbáljátok magatokat ezzel hitegetni, hanem azért, mert rühellnek titeket. komancsokat.
a Fidesz 2002 óta a legnépszerűtlenebb időszakában sem ment 30% alá, ezt vesd össze a ti mostani 10%-étokkal.

[nick] (törölt) 2010.08.11. 10:06:46

@malacz69 rettegéselemző:
én abban hiszek, hogy a poltikikában vannak tehetséges politikusok, és tehetségtelenek. vannak fazonok, akik tudják mit kell csinálni, és azt is: hogyan. és vannak, akik nem.

majdnem mindig ugyanazt kell csinálni. azért mondom, hogy majdnem mindig: mert békeidőben nem azt kell csinálni, mint háborúban. de a háborút mindig az uniónak kell megvívnia, a kereskedelmi háborút pedig meg mindig a városoknak. a kultúrát mindig a régióknak kell csinálniuk, és és a szegénységgel meg mindig az államnak kell foglalkoznia. és ha valaki végigolvassa a könyveket, akkor szerintem azt látja, hogy mindez a történelemben örök. vagy bármi mást lehet persze. szerintem mindig ugyanazt kell csinálni. szóval edison végtelen okos mérnök volt. és ma is végtelen okos lenne. vagy newton ha élne alapjaiban írná át a fizikát. szóval a tudósok mindig kimagaslanak a tömegből, és a természetfilozófusok is.

antall szerintem nem volt tehetséges politikus, mint ahogyan ebből az elitből senki sem tehetséges. de az európai elitben se nagyon van ilyen. de az ilyet mindig a recesszió termeli ki, és sohasem a konjunktúra. antall idejében recesszió volt, szóval volt esélye nagy dolgokat csinálni. csakhogy antall ostba emberekkel vette körbe magát, és ebben nagyban hasonlít orbánra.

[nick] (törölt) 2010.08.11. 10:24:01

@Diocles:
a szocikra meg csak azért szavaznak, mert rühellnek benneteket: nácikat. szóval ez a szoci-náci ellentét uralja a politikát.

tölgyes 2010.08.11. 10:40:52

@S2000: Vagyis: válság előtt lehet hazudozni, össze-vissza beszélni.. az rendjén van. Válság után nem lehet még megmondani még azt sem, hogy it egyesek össze vissza hazudoztak.. és akik ezt tették, ők is felelősek a helyzetért. Kicsit kificamodottan tetszik gondolkodni.

ssi 2010.08.11. 10:42:17

@bariga: közvetetten egy lényegre tapintottál :-)
felnőttként kuncogok kétfarokon, s másokon mérgelődöm, ha megvezetnek
ha a zagyvaságot zagyvaságként tálalják, helyén tudjuk kezelni
ha akármit elmásítva tukmálnak ránk, bizalmatlanságunk sokszor jogos

@Diocles: több olyan optimista fideszrajongó van, akik nem utálnak senkit, s képesek meglátni imádott kormányuk hibáit is

@Fideszbirka: jó vegyes társaság vagyunk, az általánosítás nem okés
@[nick]: ne általánosíts!! sokan élnek gyűlölet, gyűlölködő beszéd nélkül
hosszú eszmefuttatásaidat olvasva, mindig megkérdezném: ki vagy?
most másként kérdezném: miért, ki vagy?
"antall szerintem nem volt tehetséges politikus, mint ahogyan ebből az elitből senki sem" - ezt írtad 10:06:46 - s ilyen szövegeken elborzadok: markáns véleményem, hogy a legmagasabb mércét az ember önmagának állítsa

tölgyes 2010.08.11. 10:45:25

@[nick]: No de hol vannak itten a nácik??? Kedves Nick, önnek már megint oda ment vissza az esze, ahol SZDSZ tartott 89 óta folyamatosan...:::(((
A magyar politikai életben vannak szélsőséges radikálisok..még idióták is (mindegyik pártban) de nácik..?????

lüke 2010.08.11. 11:03:00

www.ortt.hu/belso_oldal.php?belso_id=9
sok diplomája és "simple the best" CV-je van:)

lüke 2010.08.11. 11:10:36

@nick
ez a szoci náci ellentét hülyeség:
a náci-kommunista a helyes, így pongyola
De a szocialisták- s a velük azonosult kelet-európai kommunisták- magukat az egyetlen rasszismus elleni erönek tüntetik fel, mint volt a 40-s években.Azóta eltelt 70 év.Lehet más is:)

[nick] (törölt) 2010.08.11. 11:35:41

a náciknak azokat hívom, akik a birodalmi nemzetállamban hisznek, a szociknak pedig azokat, akik a demokratikusan működő pártállamban gondolkodnak, ami a szoci terminológia szerint a jogállam. a politikát ők uralják. török egy szoci, obersovszky meg egy náci (nacionalista becézve).

természetesen a szoci nem azt jelenti, hogy török mszp szavazó. tulajdonképpen ugyanazt mondja, mint obersovszky. csak ő ezt az egészet nemezti köntösbe akarja beburkolni, mivel ő nemzeti szoci. török meg azt mondja, hogy szerinte ez fölösleges. és erről vitáznak a tévében.

[nick] (törölt) 2010.08.11. 11:37:59

még annyit, hogy természetesen se a szoci, se a náci nem szitokszó.

S2000 2010.08.11. 12:09:09

@tölgyes: Két különböző dologról beszélünk.

Én arról, hogy a válság előtti és utáni pénzügyi környezetben hogyan, illetve hogyan nem lehet megoldani az államháztartási hiány finanszírozását. A válság előtt könnyen meglehetett, azóta nehezebben. Ebben én nem látok kificamodást. Továbbá azt javaslom, hogy a kormány csökkentse a hiányt és azzal érvelek, hogy valódi pénzügyi függetlenedést ez fog eredményezni. A jövőre nézve.

Te viszont arról beszélsz, hogy ki hazudozott és mit lehet/nem lehet megmondani. Két külön téma, ráadásul amiről Te beszélsz az a múlt, amin lehet sokat rágódni, de a jelen és a jövő problémáit ez a rágódás nem oldja meg.

[nick] (törölt) 2010.08.11. 12:27:40

@lüke:
lehetne hívni bolseviknek, és nemzeti bolseviknek is. szóval a bolsik abban hisznek, hogy a demokrácia lényege, hogy a párt szavazótábora maximális legyen. a nemzeti bolsevik meg ezt a szavazótábort azonosítja a nemzettel. most persze a bolsevikok azt mondják, hogy ők is a nemzet tagjai. és akkor ezen megy a vita.

S2000 2010.08.11. 12:47:23

@[nick]: Érdekes definíciók...

Hitler és pártja demokratikus úton jutott hatalomra, viszont a kampánya során előre megmondta, hogy ha hatalomra kerül, fel fogja függeszteni a parlamenti demokráciát, tehát nem árult zsákbamacskát. A retorikájában a harcot a szovjet "zsidó-bolsevik" (Hitler összekapcsolta ezt a két csoportot) világuralomra törekvés ellen hirdette meg. Ha nincs a kommunista forradalom és a szándék a forradalom exportálására az oroszoknál, Hitler nem jutott volna hatalomra.

A szocialista-kommunista (a kommunisták szerették magukat szocialistákank hívni) megközelítés Lenin részéről viszont pont az volt, hogy erőszakkal, törvénytelen eszközökkel kell megszerezni és megtartani a hatalmat (proletár diktatúra), amit 1989-ig meg is tettek Kelet-Európában és a Szovjetunióban. A szoci/komcsi proletár diktatúra még véletlenül sem egyenlő egy demokratikusan működő pártállammal.

Ebben a kontextusban ma Magyarországon lenácizni meg leszocizni bárkit is érdekes retorika... Török Gábor személyes politikai nézeteire szerintem nem sokan rendelkeznek rálátással. Politikai elemzőként ő kínosan ügyel arra, hogy ez ne legyen publikus információ, tehát őt leszocizni alaptalan. Legalább ennyire tartom alaptalannak Obersovszky lenácizását. Ő egy olyan kormány álláspontját osztja, amit ugyancsak alaptalan lenne lenázicni.

Ordnassac 2010.08.11. 12:49:12

@S2000: "Ha nincs a kommunista forradalom és a szándék a forradalom exportálására az oroszoknál, Hitler nem jutott volna hatalomra."

Ez elég durva leegyszerűsítés egy olyan világban, amelyik épp próbált kikászálódni a weimari káoszból és a nagy gazdasági világválságból...

nyünyüge 2010.08.11. 13:02:51

@lüke:
A hírközlésért felelős elnökhelyettes életrajza izgalmasabb.
Ha 9 évig megmarad ezen a helyen, akkor megdönti saját rekordját :)

2009 - Szélessáv Alapítvány, stratégiai igazgató
2005 - 2009 UPC Magyarország Kft., szabályozási és kormányzati kapcsolatok igazgató
2000 - 2005 UPC Cenrtral Europe Group, üzletfejlesztési igazgató
1997 - 2000 Róna & Társai Rt., befektetési igazgató
1993 - 1997 Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap, befektetési menedzser
1990 - 1993 Sluis and Groot Hungary Kft., pénzügyi igazgató
1989 - 1990 Encoprint Kisszövetkezet , főkönyvelő
1988 - 1989 Postabank és Takarékpénztár Rt., vállalati finanszírozó
1987 - 1988 Magyar Hitelbank Rt., vállalti finanszírozó

S2000 2010.08.11. 13:10:48

@Ordnassac: Igy van. Ha megnézed Hitler választási kampányát, akkor látható, hogy noha az antiszemitizmus is visszatérő motívum volt, a fő motívum a kommunistáktól való félelelmre épült - amit ő egyébként összekötött a "zsidókérdéssel", innen az általa előszeretettel használt "zsidó-bolsevik" terminológia. Hitler kampánya testre szabott volt abból a szempontból, hogy mindenhol azokat a jelszavakat, ígéreteket adta elő, ami a helyi közönségnek bejött. Számos helyen (jellemzően vidéki, katolikus helyeken) pl. az anti-szemita retorika elő sem került. Hitler ezért jó érzékkel - és kicsit konfliktusba kerülve a saját maga által meghirdetett részben nemzeti, de részben szocialista irányvonallal - biztosította német gyárosokat és üzlettulajdonosokat, hogy a magántulajdon szent és sérthetetlen lesz, ha ő kerül hatalomra. Még azt is megkozkáztatom, hogy ha Leninék létrehozzák a proletár diktatúrát Oroszországban, de nem törekednek a forradalom exportálására, abban az esetben is sokkal nehezebb dolga lett volna Hitlernek hatalomra jutni. Az orosz kommunista ügynökök és a Comintern németországi ténykedése viszont nagyon jó alapot adott Hitlernek a kampányához.

Hasonló meglátásom van a Fidesz 2010-re elért támogatottságával kapcsolatban is (korábban is leírtam): meg vagyok győződve, hogy ha az öszödi beszéd után lemond a kormány és akkor tartják a választásokat, az MSZP jobban, a Fidesz pedig rosszabbul szerepelt volna, mint a 2010-es választásokon. Az MSZP ragaszkodása a hatalomhoz - minden áron - nagyon sokat rontott a párt hitelességén az öszödi beszéd és a 2010-es választásokig eltelt idő alatt, és nagyon sokat dobott a Fidesz támogatottságán. Tehát közvetve és közvetlenül is a Fidesz kétharmados parlamenti többségének alapvető oka maga az MSZP.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.11. 13:19:18

@bariga: láttam picit a tévében kétfarkú kutyáék képviselőjét. Elég szánalmas figurának tűnt, ennél azért többet vártam, pl. vehette volna teljesen montypithonosra a szituációt.
Btw, nem derült ki, hány farka van.

bariga 2010.08.11. 13:26:18

@Diocles: vigyázz kérlek, nem szeretném, ha a megemelkedett vérnyomásod kárt tenne benned. Kósával élve legyél olyan kedves megkeresni az elgurult gyógyszeredet, mielőtt még késő lenne.
Ha érdekel, akkor én egyszerű civil vagyok a gazdasági életből, üzleti alapon működik az agyam már nagyon régen és mondhatom elég sikeresen. Ami viszont azt is jelenti, hogy szerintem vannak bizonyos törvényszerűségek, amiket nem lehet demagógiával felülírni. Ez tapasztalat és tanulás eredménye.
Egyszerűen nem egyezik a véleményünk , illetve a tapasztalataink, de ez nem baj. Én a saját fejemmel szeretek gondolkozni és tiszteletben tartom a Te eszméidet is, nem számít, hogy egyetértünk-e vagy nem. Ez viszont egy alapvető különbség.

tepes 2010.08.11. 13:51:59

@bariga: Sintér Pándor helyzetbe hozásának ötlete kapcsán döbbentem rá én is, hogy talán OV is csak egy báb.
A beiktatás után írta is valaki, hogy OV irányítja a Fideszt, OV-t meg Pintér...
Ez is elég érdekes:
www.hirszerzo.hu/cikk.itt_a_fidesz_beismerese_orban_viktor_tenyleg_talalkozott_lauderrel.162008.html

[nick] (törölt) 2010.08.11. 13:56:21

@S2000:
hívhatjuk felőlem politológusnak, és politikusnak is. szóval a szoci a magyar közéletben nagyjából a politológus szinonimája, a náci meg a politikusé.

politológus nagyjából azt a himi-humit mondja, amit török. hogy a pártok, és a társadalom viszonya rendkívül összetett, és valahogy kell mindig egy párt, vagy pártszövetség, amelyik uralkodik a többségen, mert ez a demokrácia. az egy anyanyelvűek fölött uralkodjon egy párt, és az mutassa meg a helyes irányt. persze ez sose sikerül, szóval lehet tudni, ha valakit dupláz, akkor az utána kétszer akkorát bukik. vagy ha esetleg tripláz, akkor háromszor akkorát. szóval úgy egyébként a nép az agyagba döngöl minden politikust, mert valójában ez a népakarat: az agyagba döngölés. persze egy kisebbség meg totálisan elköteleződik. de úgy kell nekik. vannak aki objektívek maradnak, és akkor ők a politológusok. ezt gondolja szerintem török, és nagyjából ugyanazt, mint a szoci értelmiség, csak ő még nem olyan idős, mint helleg ágnes. aki a hazai mezőnyt látva szerintem elég jó filozófus, de egy szoci filozófus, és szerintem ezt nem is utasítaná vissza. törököt meg szerintem nem érdekli, hogy mit gondolnak róla. pláne nem itt a kommentek között.

[nick] (törölt) 2010.08.11. 14:00:30

@lüke:
a moziüzemi vállalat a vezetése alatt csődbe ment, ezért belépett a pártba. csak nem a szocik közé, hanem a népfrontba. és innen lett a főhatóság elnöke. eszembe nem jutna semmiféle székbe átüllni, mert elég kényelmes a sajátom, de megeszem a kalapom, ha ez nem ugyanaz, mint a pártállam. csak most az ellentét nem a párton belül van, hanem a pártok között. és lehet ezt demokráciának hívni, csak eddig ezt puha diktatúrának hívtuk.

[nick] (törölt) 2010.08.11. 14:02:23

de előtte rozgonyi krisztina ugyanez volt. szóval róla azt lehetett tudni, hogy az mszp kampányfőnökének braun róbertnek a felesége. és akkor innen a hírközlési szakértője lett.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.11. 14:18:49

@bariga: szeretném felhívni a figyelmet(d/t), hogy a maffiás mondatokat Babarczy Eszter "eszme- és művészettörténész, filozófus, publicista" mondta. A Klubrádióban.
Ettől még persze, lehet benne igazság. Csak egy picit gyanús, amikor egy Babarczy-félének kezd szimpatikus lenni a Kövér László (mármint Orbánhoz és a vele társult/hadakozó maffiához képest).

Szimba 2010.08.11. 14:29:45

@Hepci:

Nem humorista, komikus, sem parodista a fiú. Ő "street art" -ban utazik. Azt viszont már Szegeden is jól csinálta.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.11. 14:39:13

@Szimba: nekem csak annyi tűnt fel, hogy mosdatlan (zsíros-csapzott a haja) és nem tudta eldönteni, miként viszonyuljon az előre felmérhető kérdésekhez. Aztán otthagytam.

bariga 2010.08.11. 14:45:28

@Hepci: szerintem is ez a ló túloldala, talán kompenzál a választások előtti mondatai miatt? hátha valaki ki tudja deríteni mi ez az egész?

bariga 2010.08.11. 14:48:32

@tepes: a Pintér kinevezését már sokan nem értettük eddig sem

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.11. 14:50:35

@bariga: BE nyilván egy sebezhető-érzékeny (művész)lélek is, akinél az átlagemberekhez képest sokkal nagyobb amplitúdójú kilengések fordulhatnak elő a véleményének alakulásában. Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy a politikai érintettségű megnyilvánulásait felesleges túlságosan komolyan venni. Most éppen olyanja van, hogy sorozatosan publikálja a demokrácia végét vizionáló cikkeket.

S2000 2010.08.11. 15:13:39

@bariga: Szerintem a hölgy a saját pártjából (SZDSZ) indul ki, amikor ilyeneket gondol.

Szimba 2010.08.11. 15:15:17

@Fideszbirka:

A 4 év helyett 6 évig tartó alapozó oktatás nem akkora borzalom, mint ahogyan egyesek tálalják. Ugyanis tény, hogy az idegen nyelv meg természetesen a magyar nyelv elsajátításának, a szókincsgyarapításának ez a leghatékonyabb időszaka.

Tehát, ha a 12 osztályos iskolákban 6. osztályig elsősorban az alapkészségeket fejlesztik, és nyelvet tanulnak a gyerekek, akkor a következő 6 osztályban már lényegesen jobb szövegértéssel, és felkészültebben tudják az egyes szaktárgyakat tanulni.

Nem tűnt fel, hogy 5. osztálytól ugyanazt az anyagot tanulják a gyerekek, mint amit azután a középiskolában is újra elkezdenektanulni?

Amíg régen a 8. osztály után sokan befejezték a tanulmányaikat, addig ez jó volt, de ma már szinte kivétel nélkül minden gyerek 18 éves koráig tanul.

Másrészt szinte az összes alapítványi és gazdag gyereknek szánt iskola (a 8 osztályos gimnázium is) már régen eszerint szervezi az oktatást. A gyerekek 6. osztályos korukra már 1 vagy még inkább 2 nyelvből rendelkeznek középfokú tudással. Kiváló szókincsük van, a szövegértésük is jó. Ezután kezdik a szaktantárgyakat részletesebben tanulni, hiszen 2 évvel több idő jut a történelemre, az irodalomra, a matematikára, stb. (összesen 6 vagy 8 év), míg az általános iskolát végző, majd középiskolába jelentkező gyerek kétszer tanulja ugyanazokat a dolgokat, csak zanzásítva, kevésbé részletesen, és ráadásul akkor kezdve, amikor még nem igazán érett rá.

Magyar B. éppen ezzel akarta elérni, hogy a többi iskolába járó gyerek is jobb lehetőségeket kapjon. (Persze szerintem sem lehetséges ezt megvalósítani, mert a gyerekeikkel nem foglalkozó, a hátrányos helyzetű családok gyerekei ezeket a lehetőségeket sem tudnák megragadni.)

Ráadásul országosan 200 iskoláról volt szó, amelyikben el LEHETETT volna kezdeni ezt.

Az óvodában pedig az Alapprogramnak az az egy mondata nem tiltás volt!!! Félremagyarázni mindent lehet, talán nem a Családinet amatőr cikkeit kellene elolvasni erről.

Szimba 2010.08.11. 15:17:15

@Hepci:

Nem láttam. Lehet, kicsit őrült. Elvégre ez majdnem olyan, mint a falfirka, és egy fillért sem kap érte.

Viszont agyon szoktam nevetni magam egyik-másik plakátján, feliratán.

lüke 2010.08.11. 15:19:48

@nyünyü:
ez sa kép helyböl uv.
akinek ennyi munkahelye volt:
-összeférhetetlen &
- pénzéhes

lüke 2010.08.11. 15:25:16

@hepci
ez a Babarczy kislány paroniás
hu.wikipedia.org/wiki/Babarczy_L%C3%A1szl%C3%B3
eszme- és művészettörténész, filozófus, publicista
és még mi?
annyi hülyeséget irkált a választások körül, az egész eszme rendszere zavaros
ez is
"valójában egy 3-4 fős maffiózó csoport és Orbán harca zajlik. És ha Kövérnek vagy az Ádernek elege van, akik eddig a leglojálisabb emberek voltak, az arra utal, hogy olyan szereplők léptek be a Fidesz politikájának alakításába, akik nem feltétlenül gusztusosak"
fiatal nö létére ö se az..........

Szimba 2010.08.11. 15:25:21

@Szimba:

A helyzet az, hogy voltam egy-két iskolában, ahol (sok-sok pénzért) valóban 6. osztályig első volt az olvasás, írás, a matematika, valamint 2 idegen nyelv elsajátítása.

Közben sok sportolási lehetőséget kaptak a gyerekek, báboztak, táncolni tanultak, és választhattak fakultációt a készségtárgyakból. Ezután vagy átmentek 6 osztályos gimnáziumba, vagy maradtak a saját 12 évfolyamos iskolájukban.

Hihetetlen dolgokat tudtak, és kiválóan tudtak beszélni angolul vagy más választott nyelven. Nyert ügyük volt később bárhová jelentkeztek.

Viszont azt kétlem, hogy átlagos pedagógusokkal, az átlagos gyerekekkel (úgy értem, akikkel otthon nem igazán foglalkoznak) mindez megvalósítható. Egyrészt többe kerül (nyelvkönyvek, külföldi tanulmányutak, sokféle festék, rajzeszköz, sportfelszerelés), másrészt átlagos iskola sohasem fog rá annyi támogatást kapni, a szülők pedig nem tudják kifizetni.

Én sem tudtam beiratni a gyerekem, nem volt annyi pénzem.

lüke 2010.08.11. 15:26:30

épp ma szavaltam PG volt feléségének Kende és Lengyel
múltjáról, rosszindulatáról
BE egy nöi Kende&Lengyel egy személyben

lüke 2010.08.11. 15:42:22

@lüke:
OV helyében beperelném BE-t

Szimba 2010.08.11. 15:42:37

@Fideszbirka:

Ami az oktatást illeti szerintem ugyanúgy megmarad a pórnépnek a 8 osztályos iskola, mint bárhol külföldön. Gyenge minőségű oktatást kapnak, de ez elég is ahhoz, hogy valamilyen szakmát elsajátítsanak. Szerintem felesleges erőltetni bizonyos rétegeknek az érettségit, úgyis a csökkentett tananyagból is éppenhogy elérik az elégségest.

Vissza kellene hozni a 3 éves szakképzést (iparitanuló iskolákat), és nem kínozni azokat, akik inkább valamilyen kétkezi munkát végeznének.

A többiek pedig egyrészt nem készülnek egyetemre, de szeretnének érettségizni, hogy bizonyos munkákat (pl. pénztáros, banki ügyintéző, ápolónő stb.) megkaphassanak. Nekik éppen megfelelne a 8+4 osztályos felállás.

Az elit képzés meg már kialakult vidéken és a nagyvárosokban is, akár óvodától egyetemig lehet fizetni a magas díjakat a gyerek után. Így a megfelelő képzéshez jut az is, aki megengedheti magának, sőt külföldön járatja iskolába a gyereket sok nagyvállalkozó.

Nekem csak az a bánatom, hogy a szegény rétegek tehetséges gyerekei nem kapnak mindenhol, tehát ezekben a fizetős intézményekben is lehetőséget (ösztöndíj, alapítványi támogatás stb.) a tanuláshoz. Méghozzá nagyobb (legalább 5-10%-ban) arányban.

nyünyüge 2010.08.11. 15:44:04

@lüke:
De ki az a PG?

(Kern Andrásra asszociálva, hiszen úgyis aktuális:
"De ki az a Szalai Annamária ?)

S2000 2010.08.11. 15:46:23

@lüke: Ez nekem is eszembe jutott.

Szimba 2010.08.11. 15:54:37

@Hepci:

Babarczi hülye.

Viszont az nyilvánvaló, hogy az egész világon a politikusok a pénzoligarchiától függnek. Csupán marionettbábok, akiket a háttérből irányítanak (sokszor rángatnak, ha nagyon engedetlenek).

Ezt nem tudtátok?

Szimba 2010.08.11. 15:57:42

@lüke:

47 éves a "kislány".
Ellenben életművész.:)

Szimba 2010.08.11. 16:06:54

@Ordnassac:

Ordi! Tessék kijavítani Nick beírásában a Helleg Ágnest!:)

Vagy kivételezel? Netán negligálod nicket? Arra nem is merek gondolni, hogy nem olvastad el a beírását!:)

Átverés! 2010.08.11. 16:09:49

Csak van még demokrácia és szólásszabadság is, ha BE ilyeneket nyilvánosan kijelenthet retorzió nélkül.
Ha állitásainak csak a fele lenne igaz akkor is borzasztó lenne.

Ordnassac 2010.08.11. 16:53:11

@Szimba: Babarczy Eszter, y-nal. ;-)

@[nick]: Heller, nem Helleg. :-)

Szimba 2010.08.11. 16:58:12

@Ordnassac:

Ez az!:)))
---------
Új elemzés van!!!

jjulie 2010.08.11. 20:32:32

@Diocles:

ugyanmá dió, ne viccelj, a népszerűség elég ahhoz, hogy valamiről azt lehessen mondani, hogy oké, meg hurrá?

a kádár annál a 30 %-nál népszerűbb volt, és nem csak 8 évig, akkor ezért a népszerúségért mit érdemel a te gondolatmeneted szerint drága dió?

tölgyes 2010.08.11. 20:53:25

@S2000: Ugyan!! Ne vicceljen már..Vannak jól látható, sőt látványos nyomok..mondjuk 25 millás megbízás a kormánytól..Önnek ez nem elég árulkodó jel?????

tölgyes 2010.08.11. 21:43:59

@S2000: Csakhogy a hazugság volt a válság LÉNYEGE!!!..és ezt már tudni lehetett az enron ügy óta. Én pl. ezt követően tartalékaim meghatározó részét aranyba fektettem..és ezt tanácsoltam másoknak is.
süti beállítások módosítása