Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:50

Eredetileg nem volt szándékomban írni az ünnepi beszédekről, ráadásul ezúttal - szokatlan módon - sem a miniszterelnök, sem az ellenzék vezetői nem szólaltak meg. Kövér László azonban ma olyan meglepő dolgokat mondott, hogy egy elemzői blogban hiba lenne szó nélkül elmenni mellette. A parlament elnöke az ünnep kapcsán két helyen is szónokolt: tegnap Nyíregyházán és ma szülővárosában, Pápán. Mondott sok mindent, amit amúgy is szokott, viszont pápai beszédében megjelent egy izgalmas új elem.

(Fotó: MTI)

A tudósítások szerint – a megyei napilap beszámolója furcsa módon nem tartotta kiemelésre érdemesnek ezt a részt - Kövér azt állította, hogy "történelmi sorsa a magyarságot méltányosságra és óvatosságra tanította", továbbá arról beszélt, hogy “túlzással, igazságtalansággal és vad indulatokkal lehet hódítani, de megmaradni csak méltányossággal, türelemmel lehet, és csak így lehet újra kezdeni”. Nem hiszem, hogy elemzői belemagyarázás lenne, ha azt állítanám: a politikus feltehetően nem véletlenül ütött meg ilyen hangot. Hogy milyet is? Olyat, amelyre egy hírszegény időszakban felkapják a fejüket a politika iránt érdeklődők. Hogy miért is? Mert amit mondott, az irányában és látványában eltér attól, ahogy a kétharmados Fidesz az elmúlt hónapokban politizált.

Már látom előre azokat a hozzászólásokat, amelyek a felesleges belemagyarázáson és fantáziáláson túl kerékkötéssel és – ez a kedvencem - vágyvezérelt gondolkodással vádolnak majd. Érdemes hát jelezni: egy pillanatig sem hiszem, hogy Kövér László a Fideszen belüli belső ellenzék vezérének szerepére aspirál, hogy ezek a mondatai egy Kövér-Orbán háború nyitányát jelentenék. Erről szó sincs, aki ilyet állít, annak fogalma sincs a magyar politikáról. Arra azonban alkalmas lehet ez a beszéd, hogy valamivel komolyabbnak gondoljam a parlament elnökének autonóm és kritikus viselkedésére utaló híreket; részben a sajtóban olvasható beszámolókat, részben ilyen-olyan egyéb információkat.

Nekem úgy tűnik, hogy Kövér László – aki mindig is az egyik legkevésbé irányítható és leginkább saját gondolatai által vezérelt politikus volt – a jövőben is meg akarja tartani magának a jogot arra, hogy önálló szereplője maradjon a közéletnek, olyan, akitől őszinte és erős mondatok bármikor várhatók, de aki szinte soha nem csatlakozik semmilyen egyenbeszédhez. A kövéri pozíció paradoxona, hogy miközben közös múltjuk, évtizedes ismeretségük okán a párt mai vezetői közül talán ő áll a legközelebb a miniszterelnökhöz, valójában szinte ő az egyetlen olyan fideszes vezető, akinek van bátorsága (lehetősége?) a nyilvánosság előtt is kritikusnak, megkülönböztethetőnek lenni. Miközben Navracsics Tibor vagy Lázár János nem kerülhette el (illetve legfeljebb csak a kremlinológusok által felismerhetően tehette meg), hogy a forradalmi retorikától a nyilatkozat kifüggesztéséig mindent lelkesen támogasson, Kövér László mai mondatai tulajdonképpen az elmúlt hónapok sajátos baráti kritikájaként is felfoghatók.

Aki azt hiszi, hogy a politikus másként gondolkodása ma kezdődött (vagy el sem kezdődött), annak ajánlom figyelmébe a Fidesz 22. születésnapján elmondott két beszéd tanulmányozását. Csak egy gondolat Kövértől - érdekesen illeszkedik az előző bejegyzéshez -, a fidesz.hu beszámolójában: „A Fidesz nagykorú lett, de még felnőtt nem - tette hozzá azzal, hogy a párt története eddig arról a generációról szólt, amely létrehozta. A politikus közölte: a fiatal, de öregedő demokraták ez után következő története már elsősorban nem az alapítók nemzedékéről, hanem az utódok jövőjéről szól majd.”

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr592236250

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kövér László: túlélni a karaktergyilkosságot 2010.08.22. 11:17:12

Kövér László az élő – politikailag félholt – példája annak, hogy mire volt képes fénykorában a baloldali média. (Fotó: Huszti István/Index) A Fidesz Kövér Lászlót jelöli házelnöknek, aki igent mondott a felkérésre. Hamarosan megtudhatjuk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clownfish 2010.08.20. 23:54:18

miért nem ő lett az államfő? ;)

bariga 2010.08.21. 00:02:17

sajnálom, de én nem gondolom, hogy belőle lesz még galamb. Ő már héja marad.

2010.08.21. 00:10:46

@clownfish: Jobb lett volna, valóban. Ennek van esze, véleménye és el is meri mondani!;)

Nagyon tetszik nekem ez a poszt, mert épp azon gondolkodtam, hogy Kövér Lászlónak volt a legértelmesebb mondata, amit ezen az ünnepen mondtak.

2010.08.21. 00:12:34

@bariga: nekem nem tűnik most héjának. Sőt. Legjobban ő fogja fel, mi a helyzet.

clownfish 2010.08.21. 00:14:42

@Letícia: csak ő meg nem valami multilinguális pasas. nem is beszélve az általa államfő-jelöltnek javasolt áderről. :D
schmitt, ha valamit, akkor idegen nyelven beszélni azt tud, kérdés, miről. mert van, ami magyarul se nagyon megy. egyrészt nem örülök, hogy ő lett az államfő, de egyébként nagyon aranyos bácsi, szimpatikus a mosolygása :P

bariga 2010.08.21. 00:20:21

@Letícia: ebben igazad van, de felethetők-e eddigi vad beszédei?

clownfish 2010.08.21. 00:24:19

@bariga: azokat el kell felejteni, berakni őket egy nagy zsákba, felvinni a padlásra, és fel... vagyis eldugni :P

ssi 2010.08.21. 01:01:32

Fidesz 22. szülinapján mondta Kövér az előzőekről: "egyre pimaszabbul provokálják azt a népet, amely irracionális béketűréssel visel mindent"

s kinek szólnak mostani szavai? - talán nem is O.V.-nek, hanem a zembereknek, pont védve a kormánylépéseket, vagy figyelmeztetés a Jobbiknak - "méltányossággal, türelemmel lehet, és csak így lehet újra kezdeni"

- csak beszédek alapján nem tudok senkit reálisan megítélni, vagy mellé állni
- párttársaknak nem beszédeken keresztül szoktak üzengetni
- beszédei többértelműek néha (kit is bírál), tettei viszont nem (ki mellé áll)
******************************************************************************
"megszűnő Kövér-nyomda nyomában Felszámolás után megszűnt a Magyar Nyomdaügynökség Zrt., amely több mint 100 millió forint köztartozást hagyott hátra"
www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=73505

tbb 2010.08.21. 01:16:34

OV stratégiáját mindig Kövér határozta meg. 1-2 éve azonban egyre kevésbé. Innen kivülről nehéz megitélni, hogy ez most jó-e vagy sem. Mármint a fidesz politika sikeressége szempontjából. Én inkább arra hajlok, hogy nem. Egy valami azonban biztos. Kövér nem fog hatalmi konfrontációt kezdeményezni Viktorral szemben. Alkatilag sem alkalmas rá, meg úgy érzem, hogy a fideszen belüli támogatottsága se elég erős hozzá. (A 2 ok persze összefügg).

tbb 2010.08.21. 01:24:44

“túlzással, igazságtalansággal és vad indulatokkal lehet hódítani, de megmaradni csak méltányossággal, türelemmel lehet, és csak így lehet újra kezdeni”

Ilyen mondatok egyébként nem most hangzottak el először Kövér szájából. Az elmúlt hónapokban legalább 2x hallotam hasonlókat tőle. Tán még a választások elött is.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.21. 02:02:02

"... öregedő demokraták ez után következő története már elsősorban nem az alapítók nemzedékéről, hanem az utódok jövőjéről szól majd."

Vagyis szépen beállnak ők is az örökletes politikusi (de)generációk sorába...

Pl. erre is egy hete bukkantam:
"Tizenhat év képviselőség után visszavonul a hajdúszoboszlói városatya, de szeretné, ha a fia lépne a helyére."
altnyil.nolblog.hu/archives/2010/08/14/A_fianak_adna_a_mandatumat/

Elvégre már a "kapcsolati tőke" családtagi örökítése is illetékmentes;)

Ordnassac 2010.08.21. 02:54:16

@tbb: teljes mértékben egyetértek.

Ordnassac 2010.08.21. 03:16:47

@bariga: nálad Bajnai tudta feledtetni három év katasztrofális gazdaságpolitikáját (ne felejtsük, ő volt sokáig a gazdasági miniszter) egyéves miniszterelnökségével. Megjegyzem: valamilyen szinten jogosan. Kövér is lehet nyugodtan bölcsebb 8 évvel ezelőttijéhez képest.

break 2010.08.21. 06:33:51

KonTeoriam: Kover direkt fejjel lefele (is) berakatta Istvan Kiralyunk pecsetjet a szinpadra, hogy ezzel is zurzavart okozzon:
galeria.index.hu/belfold/2010/08/20/egyutt_az_orszag_a_2010_augusztus_20/1637633_dc43619a76c05ba675047bac58a6679b_m.jpg

A mondando mellekes a latvany mellett.

Átverés! 2010.08.21. 07:19:43

Arra nem is gondol senki, hogy amit Kövér mondott, negativ előjelként nem magukra gondolta, hanem a többi politikai résztvevőre.

Szerintem ők magukat igenis a méltányosság, óvatosság lo vagjainak tekintik.

A túlzás, igazságtalanság,vad indulat szerintem a legyőzöttekre, a jelenlegi ellenfelekre vonatkozik.

Jobban örülnék, ha nem lenne igazam.

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2010.08.21. 07:37:37

Sajnos, e kicsit morcos, szigorú, de kiváló ember imázsát Gyurcsányék meggyilkolták. Most, hogy a baloldal reményhozója kipukkadt és a cselédmédia is szétfutott gondolkodni, talán újraépítheti magát.

nyünyüge 2010.08.21. 07:48:59

@Horgas Eszter:
sokmindenért lehet hibáztatni Gyurcsányékat, de imázsrombolás és cselédmédia témakörben én iszonyat mélyen hallgatnék...

porfelhő 2010.08.21. 08:22:38

Benem Kövér L-nak a régi nagy beszédei maradtak meg, főleg a valamikori "köteles" beszéde. A kormány eddigi munkája nem volt mentes "vad indulatoktól," ezt kellene méltányossággal viselni a népnek? Semmi képpen nem OV-ral szembe akar menni, hanem éppen őt erősiteni.

Szimba 2010.08.21. 08:43:30

Azt hiszem, hogy a Fidesz politikusai, így OV is már jó előre készült a győzelemre a választások előtt. A kommunikációjukat is meghatározták, hiszen meglepő (vagy talán nem is annyira meglepő) módon OV igencsak visszafogottnak, és a választók irányában mondhatni alázatosan, hálásan, és felelősséggel nyilatkozott közvetlenül a választások előtt és utána is. Nem volt benne a régi gőgből annyi, és bár hangsúlyozta a 2/3-ot, de főként a felelősségükről szólt, és megköszönte a bizalmat.

Ez számomra feltűnő, és meglepő változás volt.

Ha Kövér ma is ezzel az alaphanggal közelít a választókhoz, akkor az szerintem nem a Fidesz kritikája, hanem az újabb választás előtti kommunikációs taktika.

Szimba 2010.08.21. 08:50:22

OV és Kövér kicsit emlékeztet a jó zsaru, rossz zsaru felállásra, csak néha váltogatják a szerepet.

A tömegeknek szóló ünnepi beszédek egyúttal most választási beszédek is voltak. Az együttműködésre felszólítás, a megbékélés, a méltányosság azoknak a szavazóknak szólt, akik nem Fidesz fanok, hanem a bizonytalankodók.

Ez a baráti jobb, lehet éppen valódi is.

A választások uton kiderül.

Szimba 2010.08.21. 09:04:01

Horgas Eszter nickről jut eszembe a fuvola, meg az egész Horgas család. Aztán a Liget folyóirat és a Szitakötő gyerekújság, amelyik iskolásoknak szól.
Ritka tehetséges gyerekeik vannak Horgaséknak.

Szimba 2010.08.21. 09:06:36

@Szimba:

A lényeg, hogy utálom a Sunázósün, meg a két mondatos nickneveket, de még jobban, amikor valaki élő művész vagy ismert személy nevét használja meglehetősen primitív hozzászólásai cégéreként.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.21. 09:06:47

@nyünyüge:

Na ne szórakozzál már!
Napkelte évtizedeken át, ráadásul a köztv-ben:

Orosz József, Bánó András, Aczél Endre, Gyárfás, Mélykuti Ilona, stb....

Hát bazzz, ez mi volt, ha nem cselédmédia!
Nézd már meg hol tevékenykednek ezek az emberek ma. És ráadásul közpénzen amokfutottak ezek a politikai komosszárok.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.21. 09:09:26

@porfelhő:

"főleg a valamikori "köteles" beszéde"

Mert? Miről szólt a köteles beszéd, hö?

"Mi csináltuk meg a "köteles akciót is". Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az - egy kis rossz szándékkal - ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak kihasználni a benne rejlő lehetőségeket (...) És összerakjuk. Fölhozatjuk még aznap reggel az egy szem kazettát, ami van, lejátsszuk a sajtónak. Szili Kati félig oldalra hajtott fejjel, sírós hangon mondja el, hogy ez milyen borzasztó. Nagyszombaton Lendvai Ildikó még a Fidesznek kézbesít mindenfajta leveleket, és elindítjuk azt az SMS-kampányt, amelynek a vége a köteles tüntetés" (gyurcsány ferenc)

Átverés! 2010.08.21. 09:32:49

Szimba@ Tökéletesen igaza van, hogy ez már a választásnak szól.Most hallgattam meg a helyi Fidesz. polgármesterének a kampánynyitó beszédét, és ugyanezeket a fogalmakat használta,együttműködés, méltányosság, igazságosság.

Az ért írtam egy pár kommenttel előbb, hogy igenis magukra értik, hogy ilyenek. Újabb győzelem után majd meglátjuk.

nyünyüge 2010.08.21. 09:33:51

@malacz69 rettegéselemző:
Nem azt írtam, hogy a baloldalnak nincs cselédmédiája.
Csak azt, hogy a jobb oldal ebben (is:) sokkal jobb már.

A történelmi hűség kedvéért:

A Napkelte 1989. augusztus 19-én került először adásba az akkori egyes csatornán.
Az Orbán-kormány alatt, 1999-től 2000-ig a Tv3-on ment.
reggeli műsor, majd ezután 2002 végéig az ATV-n.
2002-től újra az m1-en
2007-ben a Fidesz-Kdnp nyomására Gyárfás kirúgta Bánót, Aczélt és Orosz Józsefet és 2009-ben mondta fel az mtv a szerződést.

porfelhő 2010.08.21. 09:36:07

@malacz69 rettegéselemző:
Köszönöm szépen, hogy kiigazitottál. Biztosan teljes képzavarban vagyok. Legalább okot adtam Neked, hogy hosszsan hozzászóljál a poszthoz. A mondandóban rejlő lehetőségeket Te is kihasználhatod., élhetsz a lehetőségekkel, nyugalommal éld a mindennapjaidat.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.21. 09:57:53

@porfelhő:

Most mondtál is valamit, vagy csak cacogtatsz, sergetel, gyurfulázol?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.08.21. 10:01:53

Jó a felvetés. Szerintem a háttérben viszont a kommunikációs startégia van. A területeket és feladatokat felosztották és ezt a szeletet kapta Kövér. Most nem a radikálisok szavazatai kellenek, azok lejáratják magukat (egy kis kormányzati segítséggel persze) úgy is. Most egy, "a nemzeti egység kikovácsolását" elősegítő, békülékeny hangot megütő személy kell, aki a legbelső körből szól, akire azok is odafigyelnek, akik ezt mástól nem fogadnák el. A potenciális jobbik felé kacsintgatók egy része azért ilyen. Ez csak Kövér lehetett, más kevés és hiteltelen lett volna egy bizonyos réteg szemében.

Szimba 2010.08.21. 10:07:34

Akkor most megmondtuk a tutit TG-nek?:))

Megyek is, mint aki jól végezte dolgát.

poli-tológus

Ted Striker 2010.08.21. 10:08:24

Csakhogy meglegyen: felesleges belemagyarázni a fantáziálásba ama kerékkötést, hogy gondolatait vágyai vezérlik :-)

Szimba 2010.08.21. 10:08:48

@Szimba:

Csak jelzem: tévészereplést nem vállalok!

Szimba 2010.08.21. 10:11:04

@Ted Striker:

"De az embert vágyai vezérlik;
Vágyaimnak sólyomszárnya támadt,
S odahagytam őslakom s anyámat." (P.S.)

porfelhő 2010.08.21. 10:12:30

Eszembe sem jutott, hogy rosszindulatuan kötelet ajánlgassak Neked, ha erre gondolsz. Mindenki azzal a párttal szinpatizál akivel akar. Mindenki azt szür le a politikusok mondandójából amit akar. Az, hogy kommentet irunk, elmondjuk a véleményünket nem azt jelenti, hogy sárbatiporjuk, megalázzuk a másikat.

Kevercs 2010.08.21. 10:18:10

Egyszerűen arról szól a történet, hogy a parlament elnökeként
K.L. nem lehet durva, mert nyilván minden hozzászólást türelemmel ki kell várni. Aztán, hogy utána mit tesz a FIDESZ az
meg úgyis a kis Duce dolga !!!!!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.21. 10:20:16

Az ilyen megbékélős hangvételt én csak az önkormányzati választások utánra vártam tőlük... Pozitív meglepetés, már ha nem magányos fecske, hanem trend. De ettől azt hiszem (sajnos) nem kell tartani.

teevee 2010.08.21. 10:20:16

"OV stratégiáját mindig Kövér határozta meg. 1-2 éve azonban egyre kevésbé." Háttttö, ezt nem tudom honnan lehet tudni, de kívülről ez nem is érdekes.

Az itt felkapott mondat is inkább csak kremlinológusnak érdekes, mert eddig a Fidesz (és benne Kövér) viselkedése, tettei semmiben nem mutattak méltányosságot és óvatosságot.

Megjegyzem, volt már ilyen színjáték, amikor a Fidesz "alkalmasnak" találta az MSZP köztársasági élnökjelöltjét, minden következmény nélkül.
Hát igen, megint választási időszak van, kell a PR.

porfelhő 2010.08.21. 10:33:24

@malacz69 rettegéselemző:
Bocsánat. elfelejtettem. Neked szerettem volna válaszolni.

lüke 2010.08.21. 10:34:52

hmm
jól kommentáljátok:)
Kövér megöregedett, rövid lett a haja, hosszabb az esze
s a kompromisszum is fontosabb ma, söt a konszenzus lenne a legfontosabb,bár nem hiszem ,hogy ö fogja gründolni

ladislaus 2010.08.21. 10:39:04

szerintem Kövér László Orbán Viktor belső ellenzéke. Egy hamarosan kibontakozó Kövér-Orbán belharcnak lehetünk majd szemtanui
;))))

porfelhő 2010.08.21. 10:49:26

@lüke:
Megfogadom a tanácsot.

porfelhő 2010.08.21. 10:53:56

@jjulie
?
Már lehet tényleg nettfüggő leszek, pedig tegnap bizonygattam nem vagyok az.

Gliderpilot 2010.08.21. 10:54:03

És ez miért paradoxon?
Ha egyszer ő áll a legközelebb Orbánhoz, akkor szerintem épp az a logikus, hogy neki nagyobb esélye van a a mainstream politikától eltérő kritika megfogalmazására, mint egy kukutyinbeli helyi fideszes aktivistának, nem?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.21. 11:01:39

@nyünyüge: azért gondolkodjunk el picit azon, mi keresnivalója van/volt Bánónak, Aczélnak és Orosz Józsefnek egy közszolgálati televízióban. Egyáltalán, bármilyen televízióban? Ez a 3 arcz még a cicavízióban is durva lenne.

sfi 2010.08.21. 11:04:17

Ugyan már! A duma eddig is ez volt, legfeljebb nem Kövér mondta. Amikor a dumát majd tettek is követik, érdemes lesz foglalkozni ilyen mondatokkal.
Addig marad a valóság, amit sokkal jobban leír Hack Péter:

"A választások előtt a Fidesz-KDNP pártszövetség várható magatartását elemző politikusok és politikai elemzők között kétféle álláspont volt jellemző. Az egyik oldal arra számított, hogy a jobboldal tanult az 1998-2002 közötti kormányzás hibáiból, és a választásokat követően nem ott folytatja, ahol 2002-ben abbahagyta, hanem - például a jobboldali francia elnök, Nicolas Sarkozy példáját követve - a konfrontáció helyett a kiegyezés, a szövetségeskeresés és az együttműködés útját fogja járni. A másik vélemény képviselői arra számítottak, hogy a Fidesz a kétharmad birtokában ráront az alkotmányos intézményrendszerre, és a hatalmi pozícióit ellensúlyozó rendszerek felszámolására fog törekedni. Az új Országgyűlés május 14-ei megalakulása után egy hónappal azt látjuk, hogy a kormánypárt az első változat szerint beszél, és a második szerint cselekszik."

jjulie 2010.08.21. 11:11:05

volt egy költő akit költőcske mihály csúfolt az ady meg a karinthy

akiről a halála évében így írt a móricz

"Szabolcska Mihály lassan visszahullott a kis falujába s beleolvadt a magyar ködbe, amelynek mégis néhány opálos tűzvillanást adott..."

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:cyX4yMzuwhcJ:epa.oszk.hu/00000/00022/00502/15643.htm+m%C3%B3ricz+szabolcska&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu

politikuska lászlóka is egyszer a helyére kerül majd

fillérbaszó vadász 2010.08.21. 11:16:33

@nyünyüge: mit akartál evvel a hozzászólással? Csak nem azt hogy a Pártkelte fideszes? :)

fillérbaszó vadász 2010.08.21. 11:19:05

Vissza az un. "fideszes cselédmédiához". Ha kormánypárti az Mtv, akkor mit keres ott a balos Krizsó? Ha ennyire nagy tisztogatás folyik, miért nem rugták ki páros lábbal? Én ezt tettem vola. Azért az megmosolyogtató hogy a mszp-sek mindig avval vádolják a jobboldalt ami rájuk sokkal inkább jellemző. Nevetséges.

jjulie 2010.08.21. 11:24:15

@sfi:

igen, politikuska viktorka, és politikuska lászlóka kb. ugyan olyan egyszerű figurák, mint a költőcske mihályka

amúgy tegnap volt érdekesebb is:

cincinnatiban egy napon esett ki nadal, djokivic, murray

cincinnatiban ugyan abban az évben avattak kossuth szobrot, mint a horthy a parlament mellett

és még ilyet is írt a móricz a költőcskéről:

"Én is ugyanúgy fogadtam gyermeki szivembe, mint egy szép, tiszta lelket, aki megszépíti, amit szeretek: a magyar alföldet, a kis sáros, szürke falut, a kicsikis házak kicsikis eseménykéit.

Ez volt a hivatása: ráborítani a mindennel megelégedés gügyögését arra a világra, amely álmos együgyűségben tengette napjait. Gazdag volt, mert igénytelen, boldog, mert gondolattalan."

nyünyüge 2010.08.21. 11:25:57

@Hepci:
Messzire vezet, ha személyeket és a közszolgálatban elfoglalt helyüket elkezdjük elemezni. Ráadásul most, amióta zsinórban kerülnek az mtv-be a HírTv-ben és az Echo-n szocializálódott káderek, igen furcsa is volna.
Láttunk Kondor Katalint a Rádió élén, hallgattunk Lovas Istvánt a Vasárnapi Újságban, szintén közszolgálatilag.

(Amúgy Orosz József szerintem sem volt odavaló, Aczél szerintem kiválóan ért a szakmájához és a külpolitikai kitekintés igencsak ráfér a T.Hallgatóságra. Bánó meg simán nem jó.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.21. 11:29:48

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): Krizsó szerintem nem balos, hanem flexibilis. Amikor feltűnt, határozottan a fideszesekkel szimpatizált, majd - mikor a kormányváltás után veszélybe került a státusza -, hirtelen a balos politikusokkal lett kedves, a jobbosokkal meg kedvetlen.
Ha ez a hozzáállás továbbra is működőképes és felszínen (képernyőn) tud maradni, most az várható, hogy a jobbosokkal újfent kedves lesz, a ballereket meg finoman savazza.

uzibence 2010.08.21. 11:29:49

"pozicióban" muszáj agyalni és disztingválni!
Az ország pénzügyi és gazdasági helyzetében, amikor
sorjáznak majd a friss KSH adatok, Kövér akár szép is lehet!
Okosnak lenni pedig csak, ZÉRÓ a kilátásuk !!!
Harc nem lesz! Csak zűrzavar!

bariga 2010.08.21. 11:32:02

@Ordnassac: Egy bölcsebb Kövér jó lenne, várjuk ki, valakinek nagyon is helyre kellene tenni a Fidesz félresikló politikáját. Hogy pont Kövér lesz az , azt nem tudom, de szurkolok neki.
Lehet, hogy én nem figyeltem jól eddig, de nem túl intelingens beszédeken és családi/Fideszközeli vállalkozásokon túl én nem sokat hallottam arról, amit az ország javára eddig tett.
De valóban mindenkinek jár a hit a változásban, különösen, kétharmad esetén erős a reménykedés.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.21. 11:35:28

@nyünyüge: no, erről (Aczél) azt vélelmezem, hogy valaki vagy publikáljon 168 Óra típusú lapszerűségekben, vagy osszon észt a közszolgálatban. A kettő nem fér össze, és akkor még szóba se került, ki is volt Acsádi úr.
Ezzel persze véletlenül se azt akarom mondani, hogy a jobber bértollnokoknak pedig helyes tárt kapukat biztosítani a köztévé elözönléséhez.

nyünyüge 2010.08.21. 11:37:22

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP):
Honnan a francból szeded, hogy Krizsó balos?
Krizsó egy ambíciózus újságíró , akit leginkább az érvényesülési lehetőségek motiválnak szerintem, nem akármilyen pártszimpátiája, ha van neki olyan.

hu.wikipedia.org/wiki/Krizs%C3%B3_Szilvia

clownfish 2010.08.21. 11:38:40

@malacz69 rettegéselemző: látom, nem néztél meg mostanában egy ma reggelt sem... obersovszky péterrel mondjuk. ;)

uzibence 2010.08.21. 11:39:31

@Hepci: az "acsádi" nem érv!!!

nyünyüge 2010.08.21. 11:42:02

@Hepci:
Ott vagy eltévedve, hogy Aczél éppen nem "észosztóként" hanem normális riporterként volt képes viselkedni a Napkeltében (mondjuk Orosz Józseftől eltérően).
Neki valahogyan még mintha volna valami halvány segédfogalma arról, hogy mi a különbség a hír, a riport és a publicisztika között.

tbb 2010.08.21. 11:44:45

@Ordnassac:

OFF

A wiki Krizsó Szilvia szócikkben Betlen neve 2x szerepel. Közülük az egyik hibásan. Gondoltam, szólok.

teevee 2010.08.21. 11:47:07

@jjulie: Mondjuk, Kövérre nem hiszem, hogy ráillik a gügyögős bébiszitter jelmez.
Szerintem, ő inkább így: www.gapingvoid.com/changethesystem117AA.jpg

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.21. 11:52:17

@uzibence: azért nem került szóba érvként...
Bár szerintem meggondolandó, ha valakiről még a jelen körülmények között is kiderült.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.21. 11:54:53

@nyünyüge: ha megfigyeled, mikor szoktam itt néha megjelenni, sejtheted, a Napkelte törzsnézője nem én vagyok. Aczél személyisége engem taszít, és nem érzem benne azt az intellektuális ellensúlyt, ami pl. a szintén ellenszenves (= elfogult) Baló Györgyben pl. kétségtelenül megtalálható.

clownfish 2010.08.21. 11:58:09

@tbb: a wikipedia tele van hibákkal. bár még így is elég megbízható.

nyünyüge 2010.08.21. 12:00:07

@Hepci:
ha nemigen hallgattad, nehéz is lett volna bármit érezned (az ellenszenven kívül, amihez meg kaptál muníciót rendesen annakidején:)

Ordnassac 2010.08.21. 12:03:43

@clownfish: admin vagyok a magyar WP-n, ezért szólt.

@tbb: te is megteheted. Tudod, bárki szerkesztheti. ;-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.21. 12:05:43

@nyünyüge: miért gondolod, hogy Aczél Endrével kapcsolatosan nem voltak korábbi benyomásaim/élményeim? A 168 órában pedig van lehetőségem tanulmányozni fergeteges külpolitikai elemzői intellektuális teljesítményét.
Lejárt lemez ő. Lejárt bolsi lemez. És látom, hogy képes késsel-villával enni és intellektuálisan kiemelkedik két oroszjózsef közül, de ez nem sok.

ssi 2010.08.21. 12:11:57

én igyekszem simán átlépni a már kötelező politikusi szövegeket (pl. bal/jobb oldali média túlsúly stb.) - igazság nincs, választási lehetőség van (tv, újság)

Kövér beszédei néha egyértelműbbek (köteles), néha nem (aug. 20-i, S.P. is jó ember, csak KE-nek lett volna jobb is), de egyértelmű, hogy melyik oldalon van. Nagyon furcsa lenne, ha pont O.V.-nek Kövér beszédein keresztül üzengetne

lüke 2010.08.21. 12:16:20

a magyar média az a kupleráj , ahol csak a matracokat cserélik, a kurvákat nem
s akit matracnak néznek , annak pechje van, vagy tégla:)

clownfish 2010.08.21. 12:19:43

@Ordnassac: igen, ezt tudom, de ennek ellenére így is "túl sokan" szerkesztik a jelek szerint ;)

lüke 2010.08.21. 12:23:39

s a copyright az enyém.................

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.21. 12:23:50

@clownfish:

"látom, nem néztél meg mostanában egy ma reggelt sem... obersovszky péterrel mondjuk. ;)"

Hát örgem, Krizsó elfogultabban vezet műsort, mint Obersovszky, akiben idegesítő ugyan, h sokat beszél, h okoskodik, h szájbarágós stb..., de messze nem csinál olyan ellenséges riportokat, mint anno Orosz vagy Bánó.

A mostani Ma reggel meglehetősen kiegyensúlyozott:
Krizsó, Süveges, Jegyes-Tóth, Betlen, Obersovszky

és sokkal élvezhetőbb is.

Hol van ettől a Bánó, Aczél, Orosz -féle Napkelte

ssi 2010.08.21. 12:24:59

@Szimba: OFF-olás!!! tudom, Téged is a gazdaság izgat főleg. Mi lesz majd?
- kormány: híveiket állami állásokhoz juttatja, az 1 millió új munkahelyet viszont majd az emberek hozzák létre; pályázatokkal (egyéni kezdeményezések, ötletek) lehet a gazdaság szükséges arányait s sikerességét biztosítani
- óriási lehetőség, ha ellenállás nélkül befolyik a sok bankadó, de mire is? a jelen népszerűségéért, vagy a jövő fontos strukturális változásaira ...

Ordnassac 2010.08.21. 12:27:49

@malacz69 rettegéselemző: "Hát örgem, Krizsó elfogultabban vezet műsort, mint Obersovszky" <--- ebben mondjuk nem értek egyet, azonban a mostani Ma Reggel valóban jobb, mint a régi Nap-kelte volt.

Szimba 2010.08.21. 12:28:47

A Showder-Klubban hangzott el, hogy a becsületes politikus olyan, mint az indián síugró, lehet, hogy van, de qva nehéz elképzelni.

Ordnassac 2010.08.21. 12:31:04

Jut eszembe: rég láttam Süveges Gergőt itt a blogon! :-)

Szimba 2010.08.21. 12:31:55

@manyike:

Ez nem is off. Viszont nem tudom, hogy miként fog növekedni a munkahelyek száma, miként erősödnek meg a kis-, és közepes kereskedők, vállalkozók.

A bankadó viszont az adósság törlesztéséhez kell.

jjulie 2010.08.21. 12:32:12

a kövér pontosan tudja magáról, hogy politikusnak kevéske, de jobb híján ott van és néha pályára lép csreként, mint a dombi a lokiban

lüke 2010.08.21. 12:34:39

@jjulie
neked nincs még unokád, nem kell gügyögni
nem megy elöbbre attól semmi
off
Hobonak van egy száma- tegnap B Tóth bemutatta- a 6:3-ról keressétek meg a yootube-n(itt nem tudom)
nagyon tanulságos:)

Szimba 2010.08.21. 12:36:32

@Ordnassac:

Szokott írni ide?
A gyerekei tüneményesek.

lüke 2010.08.21. 12:37:30

@hepci:
Baló szerencséje:) , hogy angolul intonál
s nem lehet érteni ,amit mond
(kár érte, mert képzett)

Ordnassac 2010.08.21. 12:39:27

@Szimba: még a választás idején volt itt gyakrabban, azóta kevésbé. A Gugli kidobja néhány hozzászólását.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.21. 12:39:44

@lüke: akinek szopós szájszerve van, talál mindig szopnivalót. Ha viszont a vastag selyemzsinórt összetéveszti egy vékony gilisztával, matrac helyett varászszőnyegen találhatja magát.
Nehéz az élet a médiában, néha mángorolják a férgeket. Elég megnézni oroszjózsi gyűrött fejét.

jjulie 2010.08.21. 12:40:38

@lüke:

miért mondod, hogy nem vezet sehova, a beszédképtelenségből a gügyögésen át vezet az út a tagolt érthető beszédig

és van is aki végigjárja

Terniak 2010.08.21. 12:41:33

Végre egy ünnep, ahol nem kellett sem a miniszterelnök, sem az ellenzék vezetőinek magvas gondolatait hallgatni Szent István és a ma párhuzamáról.

Aki meg beszélt, szokás szerint hozta a bugyuta politikai színvonalat (lásd Kósát.)

Ez volt a legfontosabb tegnap, csak tartsa meg az Isten a jó szokásukat! Sokkal szebb az ünnep politika nélkül. Én az Alkotmányt is ünnepeltem, na nem a "diktatúra örökségét", hanem a jogállamit. Bár lehet ezzel ki is írtam magam a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből.:-)

Bár Török Gábor előre fedezte magát:-), de szerintem tényleg a kampány miatt mond ilyeneket Kövér László. Pl. hova lett a kampányban ígért nagy alázat is?

ssi 2010.08.21. 12:42:30

Kövér - nem tudom, kérdezem:
- ritkán szól, de arra mindig oda kell figyelni?
- ha szól, mindig egy kis fejtörés, hogy mit és kinek is akar (meg)mondani?

politikai elit alapján a zemberek általánosítanak: szövegek és tettek szinkronja
- pl. Kövér: a beszédek legyenek egyértelműek, az sokkal hasznosabb?
- pl. O.V. - sokak szerint király-szerű szeretne lenni, újszerű, aktív ME
- pl. Gy.F. - O.Gy-ben passzív (O.V. is 8 évig), blogja palacsintasütésről szól (?)

@Szimba: 29 pont többletkiadás+kevesebb bevétel is, ehhez kell pl. a bankadó

Szimba 2010.08.21. 12:42:32

@Ordnassac:

Dobja csak, nekem sem kell.:))
Majd, ha megint jön , olvasom.

Külsőre az a karakter, mint TG. Lakner is egy kicsit illik külsőre a csapatba. Csak Lakner beszédhibája elég nagy hátrány.

tbb 2010.08.21. 12:44:24

@lüke:

"akit matracnak néznek......" :)))))))))))))

Ordnassac 2010.08.21. 12:46:05

@Teremszolga: az Alkotmányt ünnepeld október 23-án. Akkor hirdették ki a gyakorlatilag új alkotmányt (a köztársaság kihirdetésével).

Ordnassac 2010.08.21. 12:49:21

@Szimba: TG mióta szemüveges? :-P

Terniak 2010.08.21. 12:58:14

@Ordnassac: is. Nekem az elsősorban 1956-ot jelenti, de meg szoktam emlékezni a III. Köztársaság megalapításáról is. Az a jó augusztus 20-ban, hogy az államalapítás ünnepe koronként mást és mást jelenthet. És végre nem más akarta nekem definiálni, hogy mit is ünnepeljek ezen a napon...

Szimba 2010.08.21. 12:59:53

@Ordnassac:

Nem a szemüveg a közös bennük! A süni hajuk, meg a világos barna haj, világos szem, és a kölykös kinézetük.

Ordnassac 2010.08.21. 13:02:29

@Teremszolga: :-)

@Szimba: nőkkel színekről nem vitázom. :-)

jjulie 2010.08.21. 13:02:41

"Megjegyezte: Szent István ünnepe ma nem az alkotmány ünnepe, de van egy alkotmányozási kényszer.

A választók ugyanis alkotmányozó felhatalmazást adtak az országgyűlésnek, s ha ez a többség ezzel nem tud élni, a nemzet ezt a munkát soha nem tudja elvégezni - nyomatékosította Kósa Lajos. "

eddíg nem volt alkotmányozó felhatalmazása az országgyűlésnek?

na ez a fideszke politikuska lajoska féle gügyögés

a kádár hülyébbnek nézte a népséget ennél?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.21. 13:05:43

Szerintem azért volt téma, hogy elvállalja-e Kövér a parlament elnöki tisztét, mert nem akart ilyeneket mondani.
De mostmár mindegy.
Elvállalta és mondogathatja az üres frázisokat a pártja kampányában.
Tisztára olyan lesz a figurája, mint Sólyom.
A mindenki Kövérkéje, aki minden fideszkampány szekerét jól húzza.
Sólymosodik - csak ennyi.

Terniak 2010.08.21. 13:07:51

@Ordnassac: a mostani önkormányzati választásokon indulókat nem irigylem. Kevesebben lesznek a testületekben, és nem tudom felmérték-e már, hogy a felelősségük is sokkal nagyobb lesz, egy olyan helyzetben, amikor szinte minden magyar önkormányzat úszik az adósságban elsősorban - bár nyilván ezt mindenki tagadja - a szükségtelen presztízsberuházások miatt. Lásd pl. a Célpontban bemutatott dögei tanuszoda megépítését. De azt hiszem mindenki tudna példát mondani. Sok felelőtlen önkormányzat még ma is hitelt vesz fel ilyen beruházásokra. Előbb-utóbb nem lehet majd azzal takarózni, hogy laikusként ülünk a testületben.

Mindenestre mindannyiójuknak sok szerencsét! Bátor emberek!

nyünyüge 2010.08.21. 13:08:23

@Ordnassac:
A Napkelte utolsó éveiben olyan rossz volt, hogy annál jobbnak lenni nem lehetett nagy kihívás.

@Malac...rettegés...:
Ha attól kiegyensúlyozott, hogy mindenki - talán Obersovszky kivételével - folyamatosan és egyensúlyoz, akkor talán igazad van.

Egyébként szerintem teljes tévút ez a kiegyensúlyozgatás. Értelmes, jól megfogalmazott, aktuális kérdések kellenek.
Aztán válaszoljon a riportalany. Ha nem válaszol, ha mellé- vagy hülyeséget beszél, az őt minősíti. Ahogy az is, ha értelmes és meggyőző. A műsorvezető meg ne akarjon értékitéleteket kimondani meg igazságot osztani (a saját véleményét meg őrízze meg magának, amúgy a kérdései, fogalmazásai valamennyire úgyis tükrözni fogják azt).

jjulie 2010.08.21. 13:09:50

@Ordnassac:

ja, nekik csak ez maradt

az állam jövőjét az egyik csapat adta el, az önkormányzatokét meg a másik

(csak az igaszfideszvallású radala utálja az egykutyázást, neki csak a gergényi egykutya az eichmannal)

persze budapest az más ott nem jutott eddíg szóhoz az egyik csapat

tlac 2010.08.21. 13:11:38

nem ezt mondták Feri..

Szimba 2010.08.21. 13:12:50

@Ordnassac:

Csak tévében láttam őket. Lakner néha szőke, de a haja töve világosbarna. Török G. barna, de nem az a sötétbarna típus, inkább világos a haja színe.

De mindketten eléggé sünisen vágatják a hajukat (ez a divat, de látszik, hogy nem kell sokat kínlódnia a fodrásznak:)))

Terniak 2010.08.21. 13:12:53

@Teremszolga: a legviccesebb egyébként, hogy a magyar államnak fogalma sincs az önkormányzatok valós gazdasági állapotáról. Vaahol olvastam anno, hogy az önkormányzat valós gazdasági állapotáról csak akkor tudunk pontosat, ha már csődbe ment. :-)

Az önkormányzatok kötvényei a széfekben "rothadnak", már bottal sem piszkálják meg a piac szereplői annyira taszítóak :-).

ssi 2010.08.21. 13:17:45

Aug. 20. = az Akcióterv-2 + ÖV + 2011-es költségvetés előtti időszak

Kövér:
... eredmény csak a jog, a törvényesség maradéktalan betartásával, s a szükséges változások bölcs és megfontolt végrehajtásával... az elmúlt nyolc év a magyar szabadságra hivatkozva igyekeztek igazolni a törvénytelenség uralmát ... hatalmi céloknak rendelték alá ... erkölcsöt lábbal tipró hatalomgyakorlási mód ellen most példátlan nemzeti összefogás bontakozott ki

Schmitt:
„Én hiszek benne, hogy újra nagyszerű dolgok előtt állunk. Valami megmozdult a magyar lelkekben. Valami, ami valóságos, igazi, mélyről fakadó változást hozhat az életünkben, nagyobbat, mint amire a politika, vagy a gazdaság képes”

clownfish 2010.08.21. 13:18:14

@malacz69 rettegéselemző: te buta...
"Hát örgem, Krizsó elfogultabban vezet műsort, mint Obersovszky, akiben idegesítő ugyan, h sokat beszél, h okoskodik, h szájbarágós stb..., de messze nem csinál olyan ellenséges riportokat, mint anno Orosz vagy Bánó."
ez mi? elkezded magyarázni, miért jobb obersovszky krizsónál, majd bánóval meg orosszal magyarázod meg? öregem, el vagy tévedve.

Szimba 2010.08.21. 13:18:38

@nyünyüge:

Manapság abban a tévedésben élnek a riporterek, műsorvezetők, hogy ők a főszereplők, állandóan beszélnek, magyaráznak, ahelyett, hogy az interjúalannyal mondatnák el a dolgokat. Utólag esetleg összefoglalhatják vagy megcáfolhatják az elmondottakat. Cáfolni akkor lehet, ha vannak adatai, bizonyítékai, de ez az oknyomozó újságíró feladata.

Egy tévériporter hagyja a tényeket meg a meghívottakat beszélni. Mediátori szerepe lehet, de úgy, hogy a beszélőt segítse. (Nyilván:)

clownfish 2010.08.21. 13:19:46

@clownfish: egyébként én sem szerettem a nap-keltét, ezt szeretném még hozzáfűzni. de ez a malaczkodás már eléggé lefárasztott.

Szimba 2010.08.21. 13:22:16

@Ordnassac:

A nők színtévesztők?

clownfish 2010.08.21. 13:25:23

@Ordnassac: a heti válasz fidesszel kapcsolatos mostanában felsejlő mérsékelt kritikája nagyon becsülendő, és még sokat kamatozhat a lap számára, mert ez a jobboldalon (főleg a tulajdonost tekintve) egyedülálló, és hátha általuk megjelenik egy kicsit kifinomultabb hang a jobbközép sajtóban.

Ordnassac 2010.08.21. 13:27:37

@nyünyüge: egyetértek.

@Teremszolga: ez az egyetlen, aminél azt mondom, Domokos jól teszi mint ÁSZ-elnök, hogy jobban utánanéz az önkormányzatok gazdálkodásának. Remélem, hogy időközben megérzi független vénáját is és a fideszes önkormányzatokra IS ránéz.

Ordnassac 2010.08.21. 13:29:38

@Szimba: erről nincs tudomásom, csak már megszoktam, hogy ami nekem szürke, az lehet, hogy egy nőnek barna és akár az is lehet, hogy igaza van.

Pedig a szemem (a szemüvegtől eltekintve) rendben van.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.21. 13:30:04

@Szimba: nagyon várom a pillanatot, amikor egy riporter élőben rászánja magát, hogy megkéri a plitikus alanyt: ne tessék hazudni, drága XY úr! És felteszi a kérdést újra.

jjulie 2010.08.21. 13:40:39

@Ordnassac:

az önkormányzatoknak van felettes szerve, mondjuk gazdálkodási kérdésekben?

már mondjuk úgy értem, mint ahogy a magyar államnak van-e felettes szerve, ha gazdálkodási kérdésekről van szó

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.08.21. 13:45:23

@Hepci: Azt várhatod! Sokkal gerinctelenebb annál mindegyik. Fosnak.

jjulie 2010.08.21. 13:47:29

@Hepci:

a hazugságvizsgálat nem egzakt tudomány, és hazudni sokszor még a biróságon is szabad, nem csak lehet, hát még a tvben egy politikusnak

a kőtáblára sem az van felvésve, hogy ne hazudj

ez a hazugságosdi csak a fideszke gügyögésben lett egzakt áltudomány és hittudomány

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.21. 13:52:36

@clownfish:

te hülye vagy, sajnos!
Elfogultságról és pártatlan műsorvezetésről volt eredendően szó.
Azt magyaráztam annak a primitív fejednek (persze full hiába), h a mostani Ma reggel sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a Napkelte volt, és azt magyaráztam, h Obersovszkyt nem elsősorban az ellenzékiekkel ellenséges viselkedése és pártossága miatt érheti vád.

Halagyú.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.21. 13:56:00

@nyünyüge:

"Ha attól kiegyensúlyozott, hogy mindenki - talán Obersovszky kivételével - folyamatosan és egyensúlyoz, akkor talán igazad van."

Nem Krizsó és Obersovszky 1:1, a többiek meg valóban próbálnak korrektek lenni, így hát az egész viszonylag évezhető, de biztosan élvezhetőbb, mint a Napkelte, ahol a cél határozta meg a kérdést, nem pedig az információközlés és tájékoztatás szándéka

Ordnassac 2010.08.21. 13:56:27

@jjulie: törvényességi felügyelete éppenséggel van (közigazgatási hivatalok), de gazdasági felügyelete tudomásom szerint nincs.

Ordnassac 2010.08.21. 13:58:18

@Ordnassac: hacsak az ÁSZ-t nem tekintjük annak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.21. 14:01:24

@malacz69 rettegéselemző: hehe, a Fidesz végül gyakorlatilag bedöntötte a Napkeltét azzal, hogy nem álltak szóba a kirívóan jellemtelen seggfejekből verbuvált baller-szadista csapattal.

Szimba 2010.08.21. 14:02:12

@Hepci: Külföldön ez már sikerül. Nálunk még nem annyira.:)

Kis országban nincs sok tévé, bár csatorna több van, de csak úgy máshol elhelyezkedni nem könnyű egy vagány riporternek.

Szimba 2010.08.21. 14:05:03

@Ordnassac:

Állítólag a színlátás is meglehetősen egyéni, úgy, mint a gyomorsav mértéke vagy az ujjlenyomat mintázata.

Azért van egy közmegegyezés, hogy melyik színt nevezik pirosnak, melyiket zöldnek stb.
De már az árnyalatok esetében szinte mindenki kicsit eltérően érzékeli a színt.

Így lehet, hogy a barátnőid más tartományban látnak!:)

fillérbaszó vadász 2010.08.21. 14:10:33

Azért Betlennek és Krizsónak vaajmi kevés köze van az elogalatlansághoz meg a közszolgálatisághoz.

Szimba 2010.08.21. 14:11:39

@Szimba:

Egy ismerősömről csak 18 éves korában derült ki, hogy színtévesztő, amikor a kémia szakhoz el kellett mennie egy látásvizsgálatra.
Az árnyalatokkal van baja, (sötétbarna, sötétkék, sötétzöld, és a többszínű kockás, mintás anyagokkal). Amúgy sohasem derült volna ki, hogy ez a baja.

Még csak nem is öltözött izléstelenül, csak egy kicsit más színűnek látta a szoknyáit, mint mások.:))

fillérbaszó vadász 2010.08.21. 14:14:38

Közszolgálati médiáért aggodó ballerek: Azért azt ne felejtsétek el hogy 2002-ben a Gyárfás-féle Nap kelte a közszolgálati tv reggeli műsora lett, az valami olyasmi dolog, mintha most a fidesz Bayer Zsoltot vagy Szentesi-Zöld Lászlót (az Echo Korrektúra műsorának vezetőit) tenné a reggeli műsor vezetésére. Ahoz képest baloldali fröcsögők (Krizsó, Betlen) vezetnek reggel műsort. Azért ez a tény jusson eszetekbe ha éppen attól rettegtek hogy a fideszmegszállja a közmédiumokat!

jjulie 2010.08.21. 14:16:35

@Ordnassac:

csak a négy év múlva esedékes választás

namost, ez egy elég karcsú kontrol, és míg demokrácia meg hasonlókban kezdő tanulók vagyunk, az önkormányzatiság tekintetében még fel sem vettük a tárgyat

az eladósodott városok mellől nagyon hiányzik a megyei önkormányzatok adósságlistája, ahol még érdekesebb helyzetek vannak

ilyen érdekességek, a közgyűlési határozatok szerint értékesítendő ingatlanok listája

mit gondolsz, mi található a neten a zéher-szerb antal-tárogató közötti másfél hektáros, bezárt korházi telek eladásával kapcsolatban, ( pest megyei önkormányzat)

súgok: nothing, de meggyőzhetnél róla, hogy tévedek

vagy keresd meg, eladó e a felsőpetényi almássy kastély a négy hektárnyi perkjával együtt, ha igen miképp

ezek véletlenül fideszes megyei önkormányzatok

CSENDES 2010.08.21. 14:19:37

@Szimba: "Öröklött és szerzett színtévesztés
A színlátás zavarai lehetnek öröklöttek és szerzettek. A csapok vörös és zöld színspecifikus festéksejtjének génje az X nemi kromoszómához kötött. A nemhez kötött öröklődés miatt 20-szor több férfi érintett."

No, csak azért gondoltam, hogy az okosabbaktól szerzek támogatást, mert tudomásom szerint is a férfiaknál előforduló színvakság száma rendszerint nagyobb.

jjulie 2010.08.21. 14:24:12

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP):

nana, mi ez az egykutyázás már megint, krizsó = bayer persze ha egy másik fideszparasztnak gergényi = eichmann úgy hogy senki sen szól egy szót sem, akkor ez is nyugodtan leírható

és persze: kósa = szókratész

jjulie 2010.08.21. 14:28:02

@CSENDES:

a férfiaknak elég felismerniük egy szoknyát, a színe nem lényeg

CSENDES 2010.08.21. 14:30:53

@CSENDES: Amúgy, szerintem TG. kivételesen nem jól látja, vagy nem tájékozódott (szintén kivételesen) az poszt témájáról. Én, az általa hivatkozott beszédösszefoglalókat elolvasva nem arra a következtetésére jutottam, hogy Kövér a FIDESZ politikáját (túlhatalmát, túlburjánzását) bírálná. Egyértelmű idézetekkel jöhetnék, de szerintem bárki elolvassa a sajtótermékek összefoglalóit rájöhet, hogy továbbra is a baloldal ostorozása zajlik (tetszhalál állapotába került az ország, köszönhetően az előző 8 év kormányzásának, amiből csak a nemzeti összefogás (NER rendszere) juttathatja ki az országot, persze ehhez türelem kell, erre szólít fel a politikus. Tehát, bár augusztuis 20-án felcsúti kenyeret ehettem (2 kg-ost közel 7-800 forintért), nem várjam, hogy a húshoz is hamar hozzájutok..

CSENDES 2010.08.21. 14:35:15

@jjulie: Nos, erre van egy kedves anekdótám. Kismamaként kétágyas szobában sorstársam panaszolta, hogy kedves férjeura a májkéárm konzer helyett színtévesztőként paradicsom konzervet hozott. Mire a feleség kedvesen megkérdezte férjét: Drágám, csak nem gondolod, hogy paradicsomlevest akarok itt főzni?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.08.21. 14:36:55

@jjulie: Dehogynem, hát még a benne lévő...hmmm :)

CSENDES 2010.08.21. 14:38:29

@jjulie: Nos, ehhez egy kedves régi történet. Szülés után, kismamaként a szobámban egy kedves társam panaszkodott a férjére, hogy színtévesztőként a férje a májkrém helyett paradicsompürét vitt be. Mire megkérdezte a férjét, drágám csak nem gondolod, hogy paradicsomlevest akarok itt főzni?

CSENDES 2010.08.21. 14:39:58

@CSENDES: Nem kívánt törlendő. Bocs a duplázásért, nem ment át, s azt hittem, hogy rossz helyre kattintottam.

clownfish 2010.08.21. 14:42:49

@malacz69 rettegéselemző: frusztrációidat kéretik nem troll stílusban kiélni, főleg nem rajtam. ha nem szúrt szemet magadnak az az épületes butaság, amit leírtál, az általad rám ontott becsmérlő jelzők inkább téged illetnek. másrészt meg felületesen olvasod a kommentjeimet, a helyedben utánaolvasnék annak, amit a nap-keltéről írtam.
és egy jó tanács: ha nem vagy képes elismerni, hogy senki (köztük te) sem tökéletes, akkor bizony ennél is zavarbaejtőbb élmények fognak érni, és citrompótló helyett malaczkivonatot fognak a boltokban árulni. na üdv.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.08.21. 14:43:28

A FIDESZ rengeteg köpönyegforgató változást felmutatott már. Amikor már bűzlenek a szélsőjobbos nacionalizmustól, akkor egyszer csak előállnak azzal, hogy ugyan mi ez a nagy magyarkodás, amikor itt békében élt egymással több mint 20 etnikum. Voltak ezért etnikai konfliktusaink, de a jelen helyzetben inadekvált és az integrációt veszélyeztető dolog a "magyar-e vagy?" mantra mormolgatása.

A FIDESZ ismét korrigálja a saját politikai szocializációs irányvonalát.

A 30-as évek választási földrajzának megidézése elég volt arra, hogy felépítsék a pártot, de mérhetetlen pusztítást okoztak a saját építkezésük közben.

Nem szeretnék meginni azt a feketelevest, ami ezügyben keletkezett.

Inkább most az integrációs oldal érdekli őket.

jjulie 2010.08.21. 14:43:32

@Boli:

a benne lévő színe, khmmm.....?

Szimba 2010.08.21. 14:48:51

@jjulie:

Magatokban némán fantáziáljatok!

jjulie 2010.08.21. 14:51:47

ezt most találtam, az előző támához jobban menne, de kövér mellé is illeszthető

"Benedek István annak idején nem látta biztosíthatónak a mozgalom újjáélesztését a rendszerváltozás utáni Magyarországon. Antall József közeli barátja volt, lelkesedett a változásokért, de azt tartotta, nincs tíz feddhetetlen, igaz lelkű férfiú a magyar állam tízmillió lakosa között; márpedig egy páholy alapításához erre volna szükség."

kiraaaaa 2010.08.21. 15:04:36

Látom, Kövér megszólalásáról kevés szó esik, viszont annál több a médiáról:)

jjulie 2010.08.21. 15:16:48

@kiraaaaa:

kövér megszólalásával foglalkozzon a fideszrögtönítélőbelsőbíróság

Átverés! 2010.08.21. 15:18:45

Az önkormányzatok eladósodása, és kezelése még sok problémát fog országos szinten.
Az önkormányzatok gazdálkodása - pazarló, vagy takarékos

fillérbaszó vadász 2010.08.21. 15:22:32

@jjulie: Szövegértés totális hiánya vagy direkt félremagyarázás volt ez nálad?
Nem Krizsó és Bayer hasonlatot hoztam, hanem Bayer (echo-s korrektúra csapat) és Gyárfás, napkeltés csapat hasonlatot.

jjulie, ne ferdíts!!!

ssi 2010.08.21. 15:33:52

@CSENDES: én sem értem most T.G.-t - vagy politológusként megint lát valamit, amit mi még nem???

T.G. írja: "elmúlt hónapok sajátos baráti kritikájaként is felfoghatók"

Kövér mondta: "... jog, a törvényesség maradéktalan betartásával, s a szükséges változások bölcs és megfontolt végrehajtásával... elmúlt nyolc év a magyar szabadságra hivatkozva igyekeztek igazolni a törvénytelenség uralmát ... hatalmi céloknak rendelték alá ... erkölcsöt lábbal tipró hatalomgyakorlási mód ellen példátlan nemzeti összefogás bontakozott ki"

lüke 2010.08.21. 15:38:52

@jjulie:
jól látta ezt a Benedek- ma még öt se jönne össze-,
s hiába tartotta Karithy Gabit,arról az oldalról se jött a fedhetetlenség

jjulie 2010.08.21. 15:42:39

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP):

nem ferdítek hanem fordítok, fideszfröcsögőparasztot, sima magyarra

a "hasonlat"-ról valamicske morzsát általnyújtok neked, lásd kivel van dolgod

hu.wikipedia.org/wiki/Hasonlat

Átverés! 2010.08.21. 15:50:19

Az önkormányzatok eladósodása még sok gondot fog okozni az országnak.Itt is azzal a problémával állunk szenben mint a mindenkori kormányok működésével- racionális, takarékos, vagy meggondolatlan , pazarló -.

Sok függ azon, hogy milyen beállitottságu a polgármester és a testület.Rengeteg presztizs beruházás épül szerte az országban. Ezek legtöbbje azzal a szándékkal, hogy bíztositsák magunak az újra választást.Környékünkön hány emeletes iskola épült, és 1-2 éven belül üresen áll gyermekhiány miatt.

A fürdőépítkezések között is sok presztízs jellegű található.
És még nagyon sok területen.
Az eladósodottság mértékét felülről már a rendszer váltáskor limitálni kellett volna. Nem vagyunk érettek erre a nagy hatalmú önkormányzatiságra.

Csak látni kellene egy-egy önkormányzati ülés TV közvetítését hogy pénzügyi kérdésekben milyen indulatok csapnak össze pártszimpátiák függvényében.

Valóban nem lehet örülni annak aki beül egy jól eladósotott önkormányzat testületébe.

Mégis milyen nagy a versengés.

tölgyes 2010.08.21. 15:54:29

Kedves Török Gábor!

Én nem gondolom, hogy túl kéne értékelni Kövér szavait..Orbánnal való ellentétét - ha egyáltalán van ilyen - szintén nem tartom valószínűnek.

Amit Kövér ön szerint nóvumként kimondott az nem új gondolat. A megbocsátás, a tolerancia szerves része minden távlatos politikának. István ünnepén pedig ennek hangsúlyozása az államalapító király egyik legfontosabb szellemi hagyatéka, üzenete.

Ráadásul azt gondolom, hogy Kövér mumusként való beállítása önmagában is egy a médiában mesterségesen legyártott előítélet, amire azért volt szükség mert sokan féltek Kövértől és időnkénti karcos szavaitól.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.21. 15:57:01

@jjulie: osztán meg ne sértődj, ha valaki fingagyú pendejónak keresztel a fideszbérencek közül...

jjulie 2010.08.21. 15:58:33

@manyike:

manyike, ez a törökgábor politikai felszinelemzői blogja

a te szemed meg már ennél többet vesz észre, bizonyítva, a törökakadémia hatékonyságát, az itt eltöltött néhány hónap alatt is szép fejlődés érhető el

jjulie 2010.08.21. 16:01:23

@Hepci:

a fideszbérencektől bármi kitelik, őket kerülöm

csak a parasztjaik és a birkáik vannak a listámon, de kössz a jótanácsot

Ramsas Samuilovich Perepiteinikov 2010.08.21. 16:22:36

"A legegyszerűbb magánbeszélgetés is idetorkollik. Én szándékosan mindig másról beszélek, ne legyen az a látszat, hogy mániákus vagyok, s végül mégis mindig ezekhez a kérdésekhez jutunk el. Nem lehet kikerülni. Az egész országot toxikálták ezek a viták, és a gyanúsítás, hazugság, ferde gyűlölet levegőjében élünk valamennyien. Úgy kapkodunk, hadonászunk, mint valami ópiumbarlangban az áldozatok. Közben az ország java része valóban ópiumos bódultságban él, és a kérdéseknek az igazi mozgatóerőit, lényeges vonásait nem hajlandó látni. A parlamentben botrányos és megszégyenítő viták, ordítozások, a lapok teli alantas támadással, rágalmak, védekezések - mást nem is olvashatunk. (...) Sajnos ebben a díszes társaságban senki nincs, aki elkiáltaná, hogy meztelen a király, de nemcsak a király, hanem valamennyien meztelenek. Na hiszen, próbálná csak meg. Ilyenkor természetesen meg kell rendülnie egy nemzedéknek, hogy ezek a vezetők képesek-e megoldani a nagy kérdéseket (...) hogy ez a parlament valaha is a vezetője tudna lenni a nemzetnek (...). Miben higgyünk? Hazánkban? Európában? (...) Emigrálás semmin sem segít, itt maradni lehetetlen (...) összes ideáljainkat megcsúfolja az idő. Ítéletidő."
Ortutay Gyula: Naplójegyzetek, 1939. 1. 13.

jjulie 2010.08.21. 16:29:24

@tölgyes:

magyarul, simán és könnyedén elbántak vele, hiába adta elő néha a nagyfarkut, és ma már nagyon meggondolja hogy mit adjon elő a nyilvánosság előtt, ezért kevésre vállalkozva, nem sokat ér el

de azért a mi kutyánkkölyke, és az is marad

jjulie 2010.08.21. 16:45:14

@lüke:

persze, a feddhetetlenség

"A pezsgő, polgári szellemű Nagyvárad (a “Pece-parti Párizs") páholyát László királyról nevezték el. Annak ellenére, hogy a Szent László neve alatt tömörülő nagyváradi polgárság kicsit “el volt sózva", ahogy Ady jegyezte meg egyszer (arra a nevezetes mondásra célozva, hogy a zsidó elem olyan szükséges összetevő egy országban, mint az ételben a só)........A későbbi szélsőbaloldal képviselői közt is akadt páholytag - például Rákosi Mátyás. Benedek István maga hívta fel a figyelmet arra, hogy Rákosi összehasonlíthatatlanul nagyobb vérfürdőt rendezett volt kommunista társai, mint volt szabadkőműves társai között. "

jjulie 2010.08.21. 16:57:51

@Ramsas Samuilovich Perepiteinikov:

erről az ortutayról manapság mit kellene gondolnom, végeredményben jó srác vagy rossz?

a közéleti szerepéről

2010.08.21. 17:06:12

@tbb: sajnálom, hogy nem hallgat rá, és asszem a fidesz sajnálhatja legjobban!:(

@clownfish: nem bírom akkor sem! Úútálom!

www.youtube.com/watch?v=pYfaj3ZfLiw
Schmitt Pál Caligula lova - Incitatus for President!

@bariga: Igen. Amikor nem volt tétje, vadult, de ahogy tétre megy, normális. Vagy tanult a múltkori hibáiból. Szóval vagy ezért, vagy azért, főleg SP elmeszeléséért a saját széke ellenében is, nagyot nőtt a szemben...ja és voltam Csíkben, ahol nagyon sokat tesz az emberekért...

porfelhő 2010.08.21. 17:25:00

Kövér L ünnepi beszéde " a nyilvánosság előtt kritikusnak tűnik", úgy gondolom mindenképpen azt mondja amit OV. illetve a pártja elvár tőle. Az őszi választások előtt ezzel a stilussal szeretnék megszólitani azokat az embereket, akik egyik pártnak sem biztos szavazói. Úgy gondolom egy újabb fidesz módszer, kampány beszéd. Azt is gondolom, hogy mint a parlament elnöke, fogalmaz visszafogottabban, másnak tünő stilusban, de mindig fidesz pártkatona marad. Azt is gondolhatom, hogy utalás az előző kormányra, egy újabb vakitás a nép felé.

jjulie 2010.08.21. 17:59:05

mit nem tudnak a barátaim, a google meg a ctrl+f billentyúkombináció

maplesyrup válasz | megnéz 2010.06.02 14:26:37 © (138)
felcsut.hu/

Egyszerű és tiszta honlap
Gólyafészek, háztető
Nincsen benne semmi, ámde
Az legalább érthető.

(Költőcske Mihályka után, szabadon)

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9202600

tölgyes 2010.08.21. 17:59:45

@Ramsas Samuilovich Perepiteinikov: Majd ugyanennek az Ortutaynak -aki kripto-kommunistaként bomlasztotta a kisgazda pártot.. Majd mikor szerepét eljátszotta, akkor a legendák szerint azt mondta neki Rákosi - a maga közvetlen modorában - Ortutay elvtárs! Te voltál a demokrácia véres kardja és most visszatolunk tégedet a te hüvelyedbe.".. Aztán vissza is tolták őt az ő hüvelyébe...Ezt követően már csak oda ment ahová a párt küldte..Persze azért tett jót is. Pl. nem ütötte agyon Erdélyi Zsuzsannát.

tölgyes 2010.08.21. 18:02:54

@jjulie: Elbántak volna Kövérrel?? Oszt ugyan ki bánt volna el vele???Jó Gyurcsány megszervezte ellene a köteles ügyet.. és ő erre büszke volt.. de nem bánt el vele.

jjulie 2010.08.21. 18:04:43

@tölgyes:

lebuktál

Karinthy Frigyes:

Szabolcska Mihály
Egyszerűség

Nem hivalgó, cifra páva
Nem modern az én szivem.
Egyszerűség lakik benne
Mosolyogva szeliden.

Egyszerű, de tiszta nóták
Amiket én dalolok -
Mert a szívem súgja őket,
Nem is olyan nagy dolog.

Úgy csicsereg az én szívem
Egyszerűen, szabadon,
Mint a pintyőke madárka
Fönt a lombos ágakon.

Ami a szívemen fekszik
Azt dalolom, semmi mást:
Legelő, kicsiny birkáktól
Tanultam a versirást.

Egyszerű és tiszta nóta,
Gólyafészek, háztető -
Nincsen benne semmi, ámde
Az legalább érthető.

A jó Isten egyszerűnek
Alkotta az eszemet,
Nincsen abban nagy modernség
Csak szelídség, szeretet.

Kicsi kunyhó, szerető szív,
Messze égbolt, tiszta, kék -
Fulladjon meg Ady Endre
Lehetőleg máma még.

jjulie 2010.08.21. 18:09:22

@tölgyes:

rendben, nem elbántak vele

ha más szót használsz az esetre, attól más lesz az eset?

jjulie 2010.08.21. 18:14:14

@tölgyes:

szóval, karinthyt szoktál nekem plagizálni?

mit gondolsz milyen versikét írna a vezéredről, meg a szijjártókósakövér csatártrióról, ha valamilyen csoda folytán felébredne?

porfelhő 2010.08.21. 18:23:42

@jjulie:
Felcsut lett a leggazdagabb település.

tölgyes 2010.08.21. 18:23:50

@jjulie:Ön mint a "Fulladjon meg Orbán Viktor lehetőleg máma még..":) mozgalom régi harcosa csak most jött rá arra, hogy én Karinthy Szabolcskát csúfoló versére utaltam. Erre Ön TÉNYLEG még csak most jött rá????????? Na neeee. Oszt ki súgta meg magának ezt a bonyolult és nagy titkot..?:::)))

Ami pedig Kövért illeti? Szóval Ön szerint se bántak el vele... Na ez jó...Az esetre semmilyen szót seM használok... mert szerintem nincsen eset. Sokan szeretnék, ha lenne, de mostanáig nincsen.

tölgyes 2010.08.21. 18:26:53

@porfelhő: Költözzön Ön is oda...:)

porfelhő 2010.08.21. 18:35:09

@tölgyes:
Nem is értem, hogy Önnek mi a problémája már megint a kommentemmel.

lüke 2010.08.21. 18:49:32

hmmm
Fricike ugyan így írt önagyságáról,
Balázs a méla Béláról ,Babitról, és Adámka& Evikéröl s a müforditásról,de orditásról meg , politikusokról nem, nem méltatta írásra öket

Ramsas Samuilovich Perepiteinikov 2010.08.21. 18:54:15

@jjulie: "erről az ortutayról manapság mit kellene gondolnom, végeredményben jó srác vagy rossz?

a közéleti szerepéről "

Mit kellene gondolnod? Azt gondolsz, amit akarsz - sok mindent lehet olvasni tőle, róla. Szerintem minimum ellentmondásos az egykori közéleti szerepe, de nem vagyok történész, csak gondolom. 1948-tól volt egy olyan meghatározás, hogy "társutas". Ezt olyanokra használták, akik a két háború között is vezető értelmiségiek voltak, de az új rendszerrel megbékéltek, sok esetben tehetségükkel, tudásukkal szolgálták is azt. (Szerintem ezt nyugodtan lehet realizmusnak is nevezni.)

Ilyen társutas, ha kell példát mondanom a mai közéletből, akik tehetségüket, tudásukat az új rend szolgálatába (is)állították, miközben a Kádár-korszak meghatározó figurái is voltak: Martonyi János, Járai Zsigmond, Pozsgay Imre, Schmitt Pál.

Nem kell őket ezért elítélni, de megítélni mindenképpen úgy kell, hogy azért tudjuk: életük és karrierjük nem 1989-ben kezdődött.

bariga 2010.08.21. 18:55:24

hát én mégis azt mondanám, hogy , hogyan is mondta, kutyából nem lesz szalonna.
Nelkem Kövér radikális jobboldali, aki nem túl intelingensen fejezi ki a gondolatait, amelyek nagyon messze állnak az én társadalmi és civilizált együttélésről alkotott elképzeléseimmel.
Nehezen hiszem, hogy Ő most hirtelen méltányos lenne, bár , mint írtam már, szurkolok, mert nagyon jó lenne végre normálisan élni egymás mellett. Senkit szabad bántani azért, mert mást gondol. Nekem az is rendes ember, aki Kövér mondatait szereti, egyszerűen csak más a véleményünk

jjulie 2010.08.21. 19:34:13

@tölgyes:

a google barátom súgott

viszont ettől függetlenül eddíg is tudtam használni a józan eszem, és eszembe sem jutott fideszke viktorkára szavazni, és fideszke szijjártóka versikéket szavalgatni

azzal a plagizálással a frigyest is le akartad járatni?

jjulie 2010.08.21. 19:44:30

@tölgyes:

megmondalak az ordinak, használtál a szöveged közepén egy idézőjelet, de elvesztetted valahol a párját

és mit szólsz a mai társtasokhoz a kedvenc fideszke pártocskádban

pl. a snittpalika tárutaspajtás hova lett tolva?

apropó te tudod mit jelent a relativizálás of radala?

tölgyes 2010.08.21. 19:44:43

@porfelhő: Nekem??? Semmi! Én csak arra biztattam, hogy költözzön oda.. Ön is a leggazdagabbak közé fog kerülni...Még véletlenül se a RÓZSADOMBRA MENJEN...:)

porfelhő 2010.08.21. 19:56:50

@tölgyes:
Nem mondja komolyan? Éppen azon gondolkodtam, miért akar odaköltöztetnii. Én nem azt irtam, hogy a leggazdagabbak laknak ott. Természeti szépségekben is lehet gazdag. Ugye? Aha! értem Rózsadomb. Már a multkor arra kért, hogy ne olvassam a kommentjeit, de ha nekem irja Ön akkor illik elolvasni. Egy mondatot irtam, azt sem Önnek mégis ennyire fel van háborodva.

tölgyes 2010.08.21. 19:57:43

@jjulie: Tényelg...Amikor én iskolába jártam, mi már 16 évesen is bunkónak tartottuk azt aki nem olvasta az "Így írtok ti"-t

tölgyes 2010.08.21. 19:59:17

@porfelhő: Én is csak egy rövidke mondatot írtam..és nem is felháborodva.

tölgyes 2010.08.21. 20:01:21

@Ramsas Samuilovich Perepiteinikov: Csakhogy Ortutay nem társutas volt hanem kripto-kommunista.

porfelhő 2010.08.21. 20:15:52

@tölgyes:
Ah! Én sem vagyok felháborodva. Ön nem úgy gondolkodik mint én, én meg nem úgy mint Ön. Nincs ebből részemről semmi probléma. Elovasta a kommentemet, gondolt róla valamit és gyorsan meg is irta. Legalább Ön a- cimzett helyett - válaszolt. Semmi baj.

jjulie 2010.08.21. 20:16:15

@tölgyes:

az oké, de mivel magyarázod, hogy karinthy olvasóből fidesz zavazóvá züllöttél?

vagy a karinthynak is csak a dallama tetszett, mint a fideszdumáknak?

tbb 2010.08.21. 20:59:20

Érdekes. Ennek a blognak nincs egy fia trackbackje se. Gábor! Ez mit mond egy politikai elemzőnek?

Apropos. Olvastad a Radnótit? Nagyon a bögyükben vagy.

2010.08.21. 21:01:02

Címre válaszolva: Kövérnek a célja az volt, hogy figyelmeztesse a tökéletlen társait: ha hibára hibát halmoznak az elvakultság és a hatalom miatti önhittség miatt, akkor hamar kiesnek a hatalomból. És: nagyon igaza van...

Ordnassac 2010.08.21. 21:08:04

@tbb: a goldenblogos bejegyzésnek sem volt.

tbb 2010.08.21. 21:13:00

@Ordnassac: Az normális. De hogy ennek nincs, az pikáns.

Ordnassac 2010.08.21. 21:13:50

@tbb: "Olvastad a Radnótit?"

Link?

2010.08.21. 21:20:53

@tbb: lenyugodtak a kedélyek. És végre hallottunk évek óta egy értelmes mondatot egy politikustól. De persze az is lehet, hogy van jobb dolguk a trekkelőknek.

Ordnassac 2010.08.21. 21:23:15

@tbb: egy kicsit felvilágosítanál trackbackügyileg? Ez az, amit nem igazán értek ebben az egész blogolósdiban.

Amúgy mi is ez a radnótis bögy?

Ordnassac 2010.08.21. 21:27:53

@Ordnassac: óh, azt hittem, hogy az előző, Radnótival kapcsolatos kommentem elszállt...

tbb 2010.08.21. 21:28:14

@Ordnassac:

es.hu. De csak hétfőtől.

Ordnassac 2010.08.21. 21:30:35

@tbb: oké, kíváncsi leszek. Radnóti Sándorról lenne szó egyébként?

tbb 2010.08.21. 21:36:59

@Letícia:

Azt mondod, hogy nem tudnak belekötni? Vagy Bástya elvtársat már le se szarják? Vagy most politikusabb nem belekötni? Megannyi megválaszolatlan kérdés :))))

tbb 2010.08.21. 21:55:00

@Ordnassac:

Mire vagy kiváncsi trackbackügyileg? És mit nem értesz igazán?

Egyébként igen, egy Radnóti Sándor cikkre utaltam. Érdekes, ha most megkérdezted volna, hogy miről szólt, elő kellene kaparnom az újságot, mivel semmi említésreméltóra sem emlékszem belőle. Annyira belesimult a szokásos És egyencikkekbe. Az egyetlen nóvum benne, hogy felturbózta a múlt héten még szolid Ara Kovács-Eörsi TG fikázást.

Ordnassac 2010.08.21. 21:59:46

@tbb: 1. mire jó a trackback, 2. mi a jelentősége a trackbacknek. :-)

tbb 2010.08.21. 22:12:57

Én se tudom. De elmondom a feltételezésemet. Induló hipotézisnek jó lesz. Aztán vki okos vagy kijavítja vagy sem.

Szóval ahogy látom, a trackback a blog.hu-nak egy szolgáltatása. Ami minden bloghoz hozzárendeli a blogmotor által hasonló témájúnak itélt többi blogot. Hogy elősegítse a téma iránt érdeklődök sokoldalú tájékozódását.

ssi 2010.08.21. 22:16:55

@Letícia:
kommentelők többsége mintha azt írta volna: részben kampánybeszéd és üzenet a választóknak, tartsanak ki az Önk.Vál. utáni nehezebb időszakban is

Kövér O.V.-nek a szemébe is megmondhatja a véleményét - néha a média is tudja -, de a párttársaknak a beszédeiben virágnyelven üzen, miközben hosszasan ócsárolja az elmúlt 8 évet? Ha valós veszély a hatalommal való visszaélés, csak rébuszos beszédektől ezentúl ki fog önmérsékletet tanúsítani?

tbb 2010.08.21. 22:29:58

@tbb: @ordi

Cserébe én is kérdeznék vmit. Ha hivatkozni akarok itt egy postra, hogyan kell hozzá a linket megadni? Tőled már láttam ilyet, de nem jöttem rá, hogyan kell megcsinálni.

Ordnassac 2010.08.21. 22:34:21

@tbb: egy posztra vagy egy konkrét kommentre?

TG-s poszt esetén az oldalsávban megtalálható az összes eddigi bejegyzés. Jobbkatt ---> hivatkozás címének másolása. Aztán a kívánt helyen ctrl+v.

Más blogok esetén érdemes felkeresni magát a posztot. Kijelölöd a címsávban a linket és bemásolod a kívánt helyre.

Komment esetén jobbkatt az adott komment beküldési idejére ---> hivatkozás címének másolása ---> ctrl+v.

Remélem tudtam segíteni.

tbb 2010.08.21. 22:43:31

A kommentre gondoltam. Azt hittem az is poszt. Hogy minden poszt, ami beírás. De úgy látszik rosszul tudtam. De akkor végülis mi a poszt pontosan. És a blog?

A jobbklikkes tanács müködik. Köszi.

jjulie 2010.08.21. 22:56:02

post
in közösségonline tartalomfogalom
Definíció
Post v. poszt - jellemzően blog oldalak esetén használt kifejezés, a bejegyzést, azaz a blog írója v. írói által készített személyes hangvételű cikket nevezik poszt-nak.

További infó
Általában szinte minden blog biztosít hozzászólási lehetőséget, ún. comment v. komment-et a poszthoz, utóbbi időben az ún. internetes robotok és visszaélések miatt CAPTCHA vagy regisztrációs védelemmel.

www.onlinemarketingszotar.hu/category/odlaltipus/fogalom?page=6

jjulie 2010.08.21. 22:57:54

blog
in közösségonline tartalomfogalom
Definíció
A blog személyes (és céges) gondolatok, vélemények, hírek, információk kronológikus gyűjteménye, amely általában gyakorta frissül.

További infó
A blog műfaja C2C oldalról indult el, és elsősorban mint online napló, vélemény nyilvánítás, "én is lehetek újságíró" hozzáállás indukálta, de folyamatosan teret nyer és nyert az üzleti kommunikációban és most már önálló műfajként, jellegzetes stílusjegyekkel felvértezve ott található szinte minden kommunikációs területen.
Jellegzetességek:

- 2-3 hasábos, letisztult felület
- bejegyzések kronológikus sorrendben, a legfrissebb található a legelső helyen
- hozzászólási lehetőség
- kulcsszavazás
- link
- könnyedebb hangvétel

tbb 2010.08.21. 23:02:59

@jjulie:

Kösz. És mi az a C2C-oldal?

porfelhő 2010.08.21. 23:03:46

@Ordnassac:
Légyszives segits nekem is. A link-et hogy kell beilleszteni a szövegbe. Már ezerszer próbáltam, nem sikerül.

Ordnassac 2010.08.21. 23:07:23

@tbb: blog: elsősorban a felület (weblog rövidítése ---> internetes napló), ahol a bloggazda/ák posztjai megjelennek. Így hívják a bejegyzések sorozatát is.

poszt: a blogoló bejegyzése (TG-nek eddig 232 posztja volt, ha a hirdetői felhívást nem tekintjük annak).

komment: olvasói hozzászólás egy poszthoz.

tbb 2010.08.21. 23:08:08

@jjulie:

post mint poster?

Hát az most kiderült, hogy nemegyszer használtam rosszul. Mentségemre, hogy szinte majdnem mindenki összevissza használja.

jjulie 2010.08.21. 23:11:35

netes értékesítési formák pl.

b2b business to business

c2c customer to customer

www.c2c.hu/

Ordnassac 2010.08.21. 23:11:53

@porfelhő: kijelölöd a kívánt linket ---> ctrl+c ---> ráklikkelsz a kívánt helyre, ahova be szeretnéd linkelni az adott hivatkozást (mondjuk ide a kommentfelületre) ---> ctrl+v.

porfelhő 2010.08.21. 23:16:33

@Ordnassac:
Köszönöm. Ez sikerül, de nem húzza alá a szöveget. Pl. Ugy mint itt fentebb amit @jjulie belinkelt. Nekem a vonal nem jelenik meg.

porfelhő 2010.08.21. 23:21:04

@jjulie:
Látom Te már nagyon profi vagy a netezés rejtelmeiben. Irjátok, én meg tanulom.

Ordnassac 2010.08.21. 23:21:48

@porfelhő: kell a előtag is, csak úgy működik a linkelés.

Ordnassac 2010.08.21. 23:22:43

@Ordnassac: ehhh... na szóval, kell a http-előtag (plusz a kettőspont és a két ferdevonal) a link előtt, hogy a hivatkozás rendesen működjön.

tbb 2010.08.21. 23:27:44

Ez most csak egy próba. Itt a kommentdobozban csak szöveg. No nézzük, hogy mutat a blogon.

torokgaborelemez.blog.hu/2010/08/20/231_mi_volt_kover_laszlo_celja#comment-form

tbb 2010.08.21. 23:28:37

@tbb: Na itt már link.

porfelhő 2010.08.21. 23:28:43

@Ordnassac:
Mi az az előtag? A fenti linken "idétlenkedek" Ő is a "www-t" jelöli elé, nekem sehogy sem sikerül. Nem akarlak felidegesiteni majd próbálkozom. De hogy huzza alá? Nagyon kérlek ne haragudj, hogy értetlenkedem.

jjulie 2010.08.21. 23:30:33

@porfelhő:

á nem, én tök nulla vagyok, úgy könyörgök ki mindent a gyerekeimből

bár fejlődök, ez a blogozás is segít

amúgy én is üzleti célú blogozás rejtelmeit kutatgatva találtam ide

lanyi 2010.08.21. 23:31:41

Tisztelt Törok Gábor!

Azt hiszem, most tévedett...

Azok a mondatok az én értemezésemben,nem belpolitikaiak, hanem külpolitikaiak voltak.

jjulie 2010.08.21. 23:33:59

@porfelhő:

kattíns rá a másolni akart linkre kétszer gyorsan egymás után a bal gombbal, és akkor kijelöli az egész linket, ezt illeszd be

Ordnassac 2010.08.21. 23:34:57

@porfelhő: lásd az alatta lévő kommentemet.

porfelhő 2010.08.21. 23:39:08

@jjulie:
No most akkor Téged is idegesitelek egy kicsit. Előbb nem kell kijelölni? Hogy kék legyen a szöveg? De előre megkérlek Te se haragudj.

tbb 2010.08.21. 23:40:12

@porfelhő:

Úgy hogy elküldöd aláhuzatlanul. Aztán a blog majd aláhúzza. Nem tudom miért titkolják, hogy a kommentdobozban náluk sincs aláhúzva.

porfelhő 2010.08.21. 23:44:12

@jjulie:
Én már nem is emlékszem pontosan hogy találtam ide., azt hiszem az indanet-ről, de nem biztos. De jó hogy "rátaláltam" TG-ra. magára a blogra. Ha nincs időm blogozni már hiányzik.

porfelhő 2010.08.21. 23:45:56

@tbb:
Értem. Azt hittem, hogy már itt a szövegben aláhuzva kell, hogy megjelenjen.

jjulie 2010.08.21. 23:49:24

@porfelhő:

ki kell jelölni amit két módon teletsz, az egyik esetben nyomva tartod a bal egérgombot és véghúzod, de a teljes linken, vagy az előbb leírt dupla kattintással

ha ki van jelölve, vagyis bekékült, tarts nyomva a ctrl billentyűt és közben nyumd meg c gombot

itána kattint ode ahova be akarsz illeszteni és jöhet a ctrl billentyú nyomvatartása mellett a v lenyomása

csak ha a legfelső dobozban, a www -vel vagy a http-vel kezdődő cuccok válnal linkké ha az említett módon beilleszted őket

van más kódszer is, amit a gábor használ a posztjaiban, hogy a szöveg bizonyos szavai kékek és alá vannak húzva és ezek is linkként működnek, az egy picit bonyolultabb csak

porfelhő 2010.08.21. 23:52:03

@tbb:
Szerintem nem titkolják, csak már igy éjszaka Ők is fáradtak és nem értik, hogy én miért vagyok ilyen értetlen.

jjulie 2010.08.21. 23:53:04

@jjulie:

na, jól össze vissza gépeltem, a helyes megfejtő jutalmat kap

tbb 2010.08.21. 23:53:09

@porfelhő:

Én se tuttam. Csak mióta kb 10 kommenttel feljebb csináltam rá egy próbát.

tbb 2010.08.21. 23:57:33

@porfelhő:

Persze. Viccnek szántam, ébresztőnek.

porfelhő 2010.08.22. 00:00:57

Köszönöm szépen nagyon kedvesek vagytok. Már ez megérte, hogy itt ültem ilyen sokáit.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 00:07:10

@porfelhő: példa a linkelésre, miután bekontolvézted, nálad nem húzza alá, csak miután beküldeted.

nol.hu/belfold/20100821-gyurcsany_kocsog

(köhög az obsitos bolha/savanya a szőlő)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 00:08:07

@Hepci: ...bekontrolvézted... ...beküldted...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 00:10:05

@porfelhő: de látom, időközben benyomtad életed első sikeres linkjét...

mamacok 2010.08.22. 01:23:13

Sziasztok, Ordnassac, gratulálok, TG sírva könyörög a receptért..nagyon szépen moderáltál egy kifejezetten gusztustalanul elfajulni látszó "beszélgetést". Én csak most olvastam át, amit bírtam, de fura érzésem volt időnként. Kövérről, egyébiránt, az a véleményem, h egy igen rutinos politikus ő, semmit sem tesz vagy mond véletlenül. Nagy jelentőséget nem tulajdonítanék neki, ez csak a szokásos rossz zsaru/jó zsaru-téma, furcsa a szereposztás; elképzelhető, h jó Kövér elnököt szeretnék kicsit elfogadtatni az átlaggal.

Ordnassac 2010.08.22. 02:11:13

@mamacok: őszintén szólva, csalódást kell okozzak. Nem moderáltam semmit, amire gondolhatsz, az tölgyes és jjulie szópárbaja lehet, ott azonban nem kellett közbelépni, szerintem magától maradt abba. Így nem volt nehéz új témát ébren tartani (hisz a blogolás témáját sem én hoztam elő).

Szemenkhare 2010.08.22. 05:41:31

@malacz69 rettegéselemző:
„Hát öregem, Krizsó elfogultabban vezet műsort, mint Obersovszky…”
Ez meglehetősen előrehaladott stádiumú halláskárosodásra(?) utal!!! Nem Obersovszky „igazolt át” a HÍR (HIT?) TV-től?
Elfogultsági értékelésemben Bánó, Orosz és Dési egyenlőek Süvegessel, Obersovszkyval, Betlennel és Jegyes-Tóth Krisztával. Ebben az értelemben tehát teljesen mindegy, hogy az MTV 1-2, az ATV, vagy a HÍR TV reggeli műsorait nézem.

nyünyüge 2010.08.22. 08:00:59

Méltányosság: Nem biztos, hogy Schmitt Pál feltétlen kiszolgálója lesz a kormánynak

inforadio.hu/hir/belfold/hir-373554

(sajnos a leirat rövidített, hanganyag ugyanott).

Méltányosan próbálok fogalmazni: igen nagy lótestrészek lógnak ki belőle.

porfelhő 2010.08.22. 08:01:09

@Hepci:
Igen időközben sikerült életem első linkje. Voltak kedves segitőim.

porfelhő 2010.08.22. 08:02:32

@Ordnassac:
Köszönöm a segitséged.

porfelhő 2010.08.22. 08:06:20

Elköszönök. Irjatok sok, jó kommentet.

lüke 2010.08.22. 08:19:41

látom elmúlt a tüzijáték, s három napig nem is történik semmi, persze ezen lehet veszekedni:)

ssi 2010.08.22. 08:43:30

@Letícia: érdekesek a sokféle megközelítések, pl. más infók felől:
- sokan szimplán kampánybeszédnek vélik Kövér mondandóját,
- másoknál Kövér személyisége révén ma is kiváltságos a pártfegyelem ellenében és saját gondolatai is lehetnek, - de a pártelvárással szemben, vagy épp annak révén? Kívülről szimpatikus a józan előrelátás, de belülre hat-e a figyelmeztetés, s értik-e?

T.G.-t olvasva értem már: Kövér megőrizte személyiségét, meg a párt őskorában kialakult kapcsolatstílust és helyes ítélőképességét is. Elérte, hogy véleményeinek értéke lett - ezt az élet igazolta; megőrizte, hogy O.V.-nek és másoknak is bármikor az elvárt egyentapstól és -éljenzéstől eltérhessen.

@Ordnassac: @porfelhő: @Hepci: @tbb: @jjulie:"a jó kis csapat" :-))))))))
network.hu/tanna44/videok/zalatnai_sarolta_dalaibol/zalatnay_sarolta__mindig_kell_egy_barat

Szimba 2010.08.22. 09:02:04

Net tanfolyam idősebbeknek.:)))

Hová fajul TG blogja.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 09:26:41

@Szemenkhare: jaj, kérlek, nehogy már mindenki egyenlő legyen mndenkivel. Orosz József például egy asztrális f*sz, a képességek és jellem nélküli, kívül-belül egyaránt rút médiaféreg iskolapéldája.

jjulie 2010.08.22. 09:34:26

@Ordnassac:

"A gumiszoba

A nyelvhelyesség olyan, mint a gumiszoba. Kidühöngheti magát benne mindenki. Nem tudom, létezik-e a valóságban gumiszoba: ez - állítólag - az elmegyógyintézet egyik szobája, ahol minden gumiból van, hogy az ide bezárt dühöngő kárt ne tehessen magában. A nyelvhelyességet ilyesmire használják sokan, dühüket a világ ellen ezen a címen igyekeznek kitombolni. (Jobb, mintha lövöldöznének.) Az interneten X ezt írta: „Hello Szeretnem megkerdezni nem e tudja valaki ha van egy filmem angolul meg e lehet valtoztatni a nyelvet magyarra." Erre Y ezt válaszolta: „Nem-e lehetne-e, hogy tök véletlenül megtanulsz magyarul?! A hecc kedvéért? Na? Próbáld ki, meg fogsz lepődni!" Engem ez a válasz felháborít. Nem elég, hogy Y goromba és neveletlen, de tudatlan is, mert azt hiszi, aki az -e szócskát így használja, az nem tud magyarul. Nem olvasott Zrínyit, nem járt soha vidéken, de van bátorsága egy nagystílű mozdulattal magyarul nem tudónak bélyegezni azokat a nemzettársait, akik így beszélnek ma, vagy így beszéltek régen. "

www.es.hu/?view=doc;26577

"A fentiekből egyáltalán nem következik, hogy a nyelvhelyesség ne volna fontos és követendő. Szerintem c Csak azt nem szabad hinni, hogy értelme van, hogy nyelvészetileg igazolhatóan jobbak vagy szebbek vagy magyarosabbak a „helyes", mint a „helytelen" alakok. Nincs napfelkelte, s ha ezt megértettük, nyugodtan beszélhetünk napfelkeltéről. Nincs nyelvhelyesség, s ha ezt megértettük, nyugodtan betarthatjuk a nyelvhelyességi konvenciókat. "

na mégegyszer:
"kívánatos, hogy az emberek odafigyeljenek rá, ismerjék, és ha nincs okuk nem betartani, tartsák be."

2010.08.22. 09:38:43

@tbb: Így, micsoda kínzó kérdések! Most, hogy médiáról szóló törvényt elfogadták, talán nem mernek belekötni?:))

jjulie 2010.08.22. 09:39:18

@jjulie:

hoppá, hoppá, így a teljes

"A fentiekből egyáltalán nem következik, hogy a nyelvhelyesség ne volna fontos és követendő. Szerintem kívánatos, hogy az emberek odafigyeljenek rá, ismerjék, és ha nincs okuk nem betartani, tartsák be. Csak azt nem szabad hinni, hogy értelme van, hogy nyelvészetileg igazolhatóan jobbak vagy szebbek vagy magyarosabbak a „helyes", mint a „helytelen" alakok. Nincs napfelkelte, s ha ezt megértettük, nyugodtan beszélhetünk napfelkeltéről. Nincs nyelvhelyesség, s ha ezt megértettük, nyugodtan betarthatjuk a nyelvhelyességi konvenciókat. "

2010.08.22. 09:44:03

@manyike: nyíltan nem mondhatja, hogy : hé, szorosabban a gyeplővel és álljatok le, mert akkor ezzel elismeri, hogy az ellenzéki (és saját, józan tagságának is) igaza van, azaz mondhatják rá, hogy lám-lám, Kövér is megmondta! Jó, abban a pozícióban nem is mondhatja, mert ha Schmitt pl. kómába esik, Kövér lesz a KE (Még egy ok, hogy utálhatja SP-t,, hogy "felette van).

Szóval, okos mondat, többfélét lehet belemondani. Kövér a'la Merlin...;)

bariga 2010.08.22. 09:44:44

@lüke: a szlovák görög helyzetre a vak vezet világtalant a legjobb kifejezés.
Amóúgy meg jó lenne, ha egyre többen hinnének a határok nélküli, szolidáris Európában. Most ugyan inkább a nazionalizmus dívik, de reménykedni azért lehet. Legyen béke!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 09:51:53

@jjulie: Nádasdy eléggé elmerült egy ideje a dolgok relativizálásába(n) és elegánsnak tűnő szösszenetek gyártásában, valódi tevékenység helyett - egy nyelvészprofesszor barátom szerint...
A Willendorfi Vénusz meg nem gyakorol rá különösebb hatást, nyilván...

jjulie 2010.08.22. 09:54:18

@Hepci:

hát igen, mi micsoda

mi a polgári kormányzás, mi az hogy a haza nem lehet ellenzékben, mi az hogy aki nincs velünk az a kommancs, mi az hogy a haza érdeke a fidesz érdeke, mi az hogy a gergényi nem viselkedett jobban 2006-ban, mint eichmann 1944-ben, mi az hogy csődközeli a helyzet, mi az hogy stabil az államháztartás helyzete, mi is az a kétharmad....

ja, bizony gazdag a zöldségfelhozatal, és szorgalmasak a zöldségtermelők

2010.08.22. 09:57:17

@manyike: így van, és akárhogy is, de ez neki érdem. Szürke eminencia? Mondjuk nekem ez a szerep elfogadható a politikában, nem szeretem a forradalmárokat és a váteszeket, a küldetéstudattal bíró vezéreket...

jjulie 2010.08.22. 09:57:41

@Hepci:

na végre valaki

írd körül, a "relativizálás" milyen értelemben hasznalatos manapság, légyszi, légyszi...

jjulie 2010.08.22. 10:02:50

@jjulie:

apropó a dinnye zöldség vagy gyümölcs?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 10:03:35

@jjulie: az a bibi, hogy ezekhez társulnak más fogalmak a túloldalról, ha azokról szisztematikusan megfeledkezel, semmivel se vagy jobb a túloldali ködevőknél, meg az általad fideszbirkának és miegymásnak tituláltaktól.
Emlékszel még: dübörög a gazdaság, nagy és stabil a jólét, pannon puma, igazságbeszéd, hogy alakul az államadósság a dicső Bajnai kormányzása idején, állnak a csapatok az Alkotmány utcában és valaki telefobnon megakadályozza, hogy eélzavarják a csőcseléket a tvszékháztól, valaki leveteti a rendőrök azonosítóit ama októberbe(n), Révész Mártíriusz, Gergényi kitüntetése...
Csak annyit mondok, Zsüli, komolytalan vagy a permanens fröcsögéseddel és birkázásoddal.

jjulie 2010.08.22. 10:06:49

@jjulie:

vagy legalább azt, hogy te milyen értelemben használod

igaz e, hogy a fidesz holokausztagadásbüntethetőséges törvénymódosítása a holokauszt relativizálása, és ez mit jelent, és ez a fajta reltivizálás módszer mire is való, honnan nézve ok, és honnan nem?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 10:06:50

@jjulie: kertészeti terminológia szerint zöldség, botanikailag is olyan család tagja

nyünyüge 2010.08.22. 10:09:11

@jjulie:
amelyik tökizű, az biztosan zöldség:)

És íme a szakember válasza:

"Csak azt szeretném megkérdezni Önöktől, hogy a dinnye az zöldség, vagy gyümölcs????
Előre is köszönöm a segítséget!!!
Üdvözlettel Szép Noémi
Dr. Helyes Lajos szakértő válasza (Kertészet témakör):
A dinnye (a sárga és görög is) zöldségfaj.
www.agraroldal.hu/q1045_online.html "

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 10:11:08

@jjulie: nem vagyok nyelvész, csak érdekel a nyelv.
Relativizálás: a dolgok fontossága közötti különbség - tudatos - elkenése; különféle helyi értékű dolgok összemosása.
Példa: Ordnassac mindig kulturáltan érvel. JJulie is.

jjulie 2010.08.22. 10:13:14

@Hepci:

most jól megmagyaráztad,

szóval a kedvenceid jogosan dobálóznak zöldségekkel, mert először őket dobták meg

én lennék az ovis?

de tekintsünk el ettől, mindenbe belegyezek, csak a relativizálást fejtsd ki légyszi légyszi, lehet hosszabb komment is, járt körül egy kicsit légyszi légyszi

Szimba 2010.08.22. 10:13:34

@jjulie:

Á, Zsülinek is vannak jó oldalai!

jjulie 2010.08.22. 10:18:09

@nyünyüge:

a szentgyörgy utca 9-be jártam középisibe

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 10:19:41

@jjulie: a szemantika nehéz tudomány, a helyes értelmezéshez képességek és szándék egyaránt szükségesek. Ezért fussunk neki újra...
Tehát: nem állítottam, hogy valakik jogosan dobálóznak zöldségekkel, mert először őket dobták meg. Valamint nem a kedvenceim, csak - egyelőre/még - jobban jobban kedvelem őket a pápai nyurga rém bagázsánál.
A többi stimmel abból, amit írtál, ha még akadt valami a csúsztatásokon és félreértelmezéseken kívül...

jjulie 2010.08.22. 10:22:11

@Hepci:

mi az a túloldal?

ez valami kétdimenziós világfelfogás?

én hallottam már az n dimenziós térről is, sőt láttam már olyan embert is, aki járt ott, sőt térképe is volt hozzá

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 10:26:56

@jjulie: a túloldal az nyilván az egydimenziósak, vagyis a "fideszbirkák", "fideszfröcsögőfaszfejek" és egyéb, hasonlatosan alemberi lények.
Ezekkel a biominivizor-szerűségekkel állnak szemben a paraván másik oldalán a sokdimenziósak, a belsőleg végtelenül bonyolultak, az immanens lelki szépséget hordozók, mint amilyen például te vagy, Zsüli.

jjulie 2010.08.22. 10:27:46

@Hepci:

a relativizálás az az egyenlővétevés? kölönbözőség megszüntetés?

kérdezd már meg a nyelvészprof barátodat, meg ezy a kiváncsiság

a relativizálás az egalizálás rokona?

jjulie 2010.08.22. 10:33:25

@Hepci:

elmagyarázom

egy fideszbirkát lehet fejbevágni, seggberúgni, hátbavágni vagy megcsikizni a hasát, egyik oldalát lenyírni előbb, majd a másikat

ez ez összes irány a túloldal?

vagy csak az én fideszbirkám körül van tér, valójában meg csak egy térfél?

jaegtoer 2010.08.22. 10:33:29

@Hepci:

Hello Hepci!

jjulie egy szimpla hazudozó és adócsaló . Az előző posztban ezeket a neki címzett hsz-eimet cáfolni nem tudta.

"__ @jjulie:

"és amikor először, kétnapi folyamatos "angolozás" eredményeképpen 1,3 millió forint csúszott a zsebembe adómentesen, az összes ilyen jellegű gátlásomtól megszabadultam (nem használok magyar szavakat közben) "

Nagyjából ilyen amikor egy senki sámlira áll, hogy nagyobbnak mutassa magát, mint ami. Féktelen kivagyiságában már adócsalást is bevállal, igaz a névtelenség diszkrét leple alatt.

@jjulie:

Nem kedves jjulie, nem manipulál. Annyira exponálom csak magam, amennyire egy blogszennyezővel szemben célszerű.
A keménységemmel meg vagyok elégedve főként hogy a rugalmasságot többre tartom. Ez egyben azt is jelenti, miután már ki is derült a nagy véleménymanipulálóról és főagyról, hogy egy szimpla adócsaló és hazudozó, valamint -feltehetően- fidesz ellenessége is ebből fakad, részemről le is szakadok őkitűnéségéről. Ennyit a manipulálásról.__"

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 10:36:19

@jjulie: kérted, fentebb leírtam, amit gondolok. A relativizálás és az egalizálás két szó, nem véletlenül. Ha beütöd őket a keresőbe, magad is boldogulhatsz, biztos találhatsz egzakt definíciókat, nem feltétlen szükséges kérdezgetni...

jjulie 2010.08.22. 10:37:05

@Szimba:

a neten vannak jó oldalak, és az nem az enyém, hanem mindenkié

nyünyüge 2010.08.22. 10:39:29

@jjulie: hehe. Faiskolába jártál?

jjulie 2010.08.22. 10:42:16

@Hepci:

kb 4 napja küldöm rá a google-t a relaivizál, realivizálni, relativizálás szavakra, (a radalás vitám óta) de egzakt definició nincs a google-ban, de mivel te használtad az előbb, gondoltam tudtat mit tettél

jjulie 2010.08.22. 10:43:45

@jjulie:
na jó, már leírni sem tudom

jjulie 2010.08.22. 10:51:56

@nyünyüge:

tudott az anyukád poncihterül?

Szimba 2010.08.22. 10:55:55

@jjulie:

www.idegen-szavak.hu/keres/relat%C3%ADv

A relativizál annyit tesz, hogy mindent valami máshoz viszonyítva értékel. Pl. A körte az almához viszonyítva gyümölcs, de a körte más ízű, más formájú...stb.

A Fidesz is párt, ám...az MSZP-hez képest...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 10:56:03

@jjulie: tudtam, mit tettem. :)
És körülírtam tőlem telhetően, mit jelent a relativizálás szó. Nyelvi (és botanikai) kérdésekkel fordulj hozzám mindig bizalommal, ilyenekről szívesen gügyögök, hogy gazdagítsam tudásod tárházát és lelked színpompáját. Ha ez egyáltalán még lehetséges...

ingyenebed 2010.08.22. 10:59:58

Gábor, végül is nem született válasz a címben feltett kérdésre, miszerint mi volt Kövér László célja. Azt esetleg ki tudom hámozni, hogy aggódik a fidesz jövője miatt. És akkor?

Mindössze annyi történt, hogy született egy blogbejegyzés (goldenblog kategória első) amelyben K L szellemi önállósága mellett próbálsz érvelni.

Két gondolat:

Egyfelől ez "természetes", hiszen mint médipolitológus abból élsz, hogy próbálod magadat futtatni. És most uborkaszezon van, ha nincs hír, hát próbálsz magadnak kreálni. A hír így hangzik: "K L megint villantott egyet - állítja T G."

A másik dolog a sorok közt van. Az azért valahol szomorúan jellemző a mai viszonyokra, hogy lehet arról bejegyzést írni, hogy vajon a fidesz kórusból ki meri esetleg önálló gondolatokkal bírálni Orbánt, és erre milyen bizonyítékok vannak a múltjából. Hogy ez lehet téma. És az is jelzésértékű, hogy neked az egész szituról a kremlinológia ugrik be, mint módszertani hasonlóság. Ez a forradalmi kormány.

nyünyüge 2010.08.22. 11:01:01

@jjulie: tudott, legalábbis piaci meg szomszédasszony szinten. Amúgy meg rendesen, mondhatni anyanyelvi szinten beszélt németül, és rendesen gyakorolta is, pl. szakfordítással.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 11:01:41

@Szimba: nem tennék rá nagy téteket, hogy a relatív és a relativizálás értelm(ezés)e szigorúan azonos logika mentén működik...
A relativizálásnak nyilván van köze alakilag az előbbihez, de más rétegekkel gazdagodott-változott a jelentése.

jjulie 2010.08.22. 11:07:54

@Szimba:

le vagy maradva

"Relativizálás: a dolgok fontossága közötti különbség - tudatos - elkenése; különféle helyi értékű dolgok összemosása." by hepci

Szimba 2010.08.22. 11:08:12

@Hepci:

A politikai szótárban negatív jelentéssel gazdagodott. Ott már azt is jelenti, hogy azzal a párttal, politikussal szemben, amelyikkel valaki szimpatizál, mindig elnézőbb, ha a hibáikról van szó. Vagyis azonnal az ellenfél párt hibáival hasonlítja össze azokat, és ezzel viszonylagossá teszi. Az én pártom hibái a másikéhoz képest nem is annyira borzalmasak.

Ugyanez történik bizonyos történelmi, poltitikai események kapcsán is.

- Hitler pártot hozott létre - OV pártot hozott létre. Ebből aztán pillanatok alatt jön a következtetés, hogy OV is hamarosan koncentrációs táborokat fog működtetni. -

Szimba 2010.08.22. 11:08:51

@nyünyüge:

HŰŰŰŰ! Nagyon szeretem Sopront! És a soproni vörösbort!:))

jjulie 2010.08.22. 11:14:15

@Szimba:

akkoe most légyszives ebben a szövegben is segíts megfejteni a jelentését, mire gondolhatott a szerző, amikor használta

"Mindenesetre az egyetlen dolog, amivel kapcsolatban hajlamos vagyok az önhergelésre nagyon az az, amikor relativizálni próbálja valaki a bűnöket. Arról nem lehet engem meggyőzni soha, hogy Gergényi 2006-ban jobban viselkedett, mint Eichmann 1944-ben, hogy GyF nagyobb demokrata, mint Rákosi. Rákosinak voltak orosz tankjai, GyF-nek csak vízágyúi, ennyi a különbség. Eichmann megtehette, hogy a "végső megoldást" válassza egy probléma kezelésére Gergényi meg nem, de a szándék meglett volna."

Szimba 2010.08.22. 11:14:38

@jjulie:

Hepci megfogalmazása is jó. Érdekes, hogy egyes fogalmak hogyan változnak, módosulnak a nyelv fejlődése során.

Régen a pillangó szó számított póriasnak, és a lepke volt az irodalmi. Mára ez megfordult.

Másrészt valóban minden relatív.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 11:15:29

@jjulie: hozzátettem a tulajdonságai szó eggyel később. Ebben az értelemben szvsz nyugodtan használhatod - ha komolyan érdekel - amíg egy autentikus nyelvész (pl. Nádasdy) el nem lát komolyabb munícióval...

Relativizálás (by Hepci): a dolgok fontossága/tulajdonságai közötti különbség - tudatos - elkenése; különféle helyi értékű dolgok összemosása.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 11:18:59

@Szimba: nem feltétlen a politika vitte be ezt a jelentésréteget, de látható, hogy ebben a világban használják legszívesebben, hiszen kiválóan alkalmas a kettős mérce alkalmazásának csinos beburkolására, vagyis a kilógó lólábak - relatív - eltüntetésére. A nép nagyrészt nem gyakorlott szemanta, talán ebben nem tévedek...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 11:20:00

@Szimba: Jandl, Gangl, Pfneiszl, Töltl
(borászati nyelvtörő Sopronból)

Ordnassac 2010.08.22. 11:24:31

@jjulie: ajánlott olvasmány:

korrektor.blog.hu/2010/08/21/bucsu_a_nyelvhelyessegtol

Hozzá Felicitasz első kommentje ott.

Ordnassac 2010.08.22. 11:27:22

@Hepci: na tessék, már példa is lettem. :-D

@jjulie: a holokauszttagadás büntethetőségét még az MSZP "hozta be" a Btk-ba, a Fidesz a kommunizmus bűneinek tagadása kapcsán hozta be ezt a tilalmat.

Szimba 2010.08.22. 11:29:30

@jjulie:

Ne má', nagyon jól tudod, milyen értelemben használja.

Pl. Eichmann és Gergényi összehasonlításában, mindkét embert bűnösnek tartja, és egyes tetteiket, vagy akár az egész életművüket azonos szintre hozza.

Ezt szerintem nem relativizálásnak, hanem túlzásnak nevezzük.:))

A bolhából elefántot gründolás esete:)))

Ez fordítva, és oda-vissza is nagyon működik manapság.

Ha azt írom Rád, hogy Te vagy Rákosi pajtás, akkor ezzel az azonosítással jóval megnöveltem a valóságosan létező hibáidat (vagy egyszerűen tulajdonságaidat, elvhűségedet, pártállásodat), és csináltam belőled egy gólemet, egy rettenetes mumust. Egyúttal jól meg is sértettelek.

Ezt a módszert Te is gyakran alkalmazod vitapartnereidre. (birka, stb.)

(Ezzel én csupán megcsiklandozni szándékoztam a szoci pocid:)))

Szimba 2010.08.22. 11:32:58

@Hepci:

Borászok. Villányban is sok csodás sváb borász van. Őket is nagyon szeretem. Ill. a borukat.

Ordnassac 2010.08.22. 11:33:10

@Szimba: szoci poci? Jesszus... :-P

Szimba 2010.08.22. 11:35:37

Sopronban nem nagyon törtem a fejem, megkóstoltunk néhány nagyon finom vörösbort egy pincében, ahol jó hűvös volt. Igazán pici adagokat, féldeciket kóstoltunk, és remekül voltunk. Aztán felmentünk a lépcsőn az utcára, és ...kóma.

A villányi boroktól viszont nincs másnapi fejfájás, csodásak.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 11:35:44

@Ordnassac:
Pontosabban, a holokauszttagadást a maszop kezdte büntetni a Btk-ban,
a Fidesz pedig kivette a holokauszttagadást a Btk-ból.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 11:37:54

@Ordnassac: képzelem, TG hogy röhög, miközben a mai kommenteket olvassa...

jjulie 2010.08.22. 11:38:13

@Ordnassac:

egyre több csalódást okozol, ha így folytatod, lassan megvonom tőled a "tanárom" státuszt

"A szocialista kormány egyik utolsó és nagyhorderejű beiktatott törvénye a 2010. évi XXXVI. Törvény, mely a büntető törvénykönyvbe a következő rendelkezést iktatta: „A holokauszt nyilvános tagadása: 269/C. § Aki nagy nyilvánosság előtt a holokauszt áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a holokauszt tényét tagadja, kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” A választások után megalakult új magyar országgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége új javaslatot fogad(tat)ott el, mely kihagyta a holokauszt szót, és helyette a nemzeti szocialistát illesztette be, azaz: „Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által követett népírtás és más, emberiség elleni cselekmények létét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen szinben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”."

erre van akinek ilyen véleménye van:

"Nemcsak kihagyta a holokauszt szót, hanem uj törvényt alkotott, mely relativizálja a magyar holokausztot.
Bizony ez maga a holokauszttagadás"

Szimba 2010.08.22. 11:39:41

@Ordnassac:

Valahol feljebb írta Julie, hogy "egy fideszbirkát lehet fejbevágni, seggberúgni, hátbavágni vagy megcsikizni a hasát, egyik oldalát lenyírni előbb, majd a másikat".

Erre reagáltam.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 11:41:20

@Szimba: van jó bor itt is, ott is, meg rossz is. Szerintem Sopron ma a legintenzívebben fejlődő borvidék, a valamikori rémes, követ is felmaró kékfrankosoktól eljutottak az igazi, könnyed-gyümölcsös, mégis koncentrált dolgokig (balfi terroir). Villányt viszont picit lemaradni látom, a nagy elánnal indult újak (pl. Sauska) nem hoztak új megközelítést és részleges stílusváltást a korábbi "nagyboros" bordeaux-i irányhoz képest.

Szimba 2010.08.22. 11:41:54

@Hepci:

Szerintem kínjában hol sír, hol röhög.

Szerintem ezért kell neki a gyakornok! Az lesz a feladata, hogy végigolvassa a kommenteket, és a jó ötleteket, hozzászólásokat, max. 5 db-ot kinyomtassa, és elé tegye.

jjulie 2010.08.22. 11:45:10

@Szimba:

vagyis azt mondja, hogy a bűnök relativizálása idegesítő, vagyis a ha a bűnök közötti különbség jeleltéktelenítése zajlik

majd ezt leszögezve azzal fojtatja, hogy a gergényi és az eichmann tettei között számára nincs különbség, úgy ahogy a gyurcsány és a rákosi demokratasága között

ez nem csiklandoz?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 11:48:08

@jjulie: arra a törvényre csak egy jó megoldás lenne: módosítgatások el kellene törölni mielőbb.
Rengeteg megnyilatkozás lehet, ami mérhetetlenül sért másokat. Egy hívőt például erősen sérthet, ha valaki az egyház nagyjait pedofil csökevényeknek láttatja, de ezekre nem az a megoldás, hogy börtönbe zárjuk azokat, akik valamit máshogy gondolnak.
Miért ne lehetne tagadni a holokausztot? Épp olyan, mint Amerika felfedezésének tagadása. Aki mondja, marha, el kell szeparálni, de nem rácsokkal.

Szimba 2010.08.22. 11:49:21

@jjulie:

Szerintem ez az újrafogalmazott törvény nem relativizálja a holokausztot. De mit nem lehet félremagyarázni?

Sztálin Gulágja, Hitler Auswitze egyaránt rémtett, elítélendő, diktatórikus túlkapás, népirtás volt. Én belevenném a hutukat-tuszikat is, meg a Délszláv háborús tetteket, és minden hasonló tettet a történelemből. Az ember egy gyilkos állat.

És itt nem a mennyiség (hányat öltek meg?), hanem a cinikus, embertelen és kegyetlen öldöklés, kínzás a lényeg.

Szimba 2010.08.22. 11:54:39

@jjulie:

De, hogyne, de ezzel nem szoktam vitatkozni. Mert nem partner.
Mint ahogy veled sem lehet mindig vitázni, mert a másik oldalról, de ugyanúgy az embert gyalázod, nem a nézeteit.

Másrészt a nagyon elvakult nézetekkel, és az érzelmekkel sem lehet vitázni.

Vitázni, beszélgetni valóban csak egy kis távolságtartással lehet.

Én pl. állatvédelem ügyében nem vagyok jó érvelő, mert elkap az indulat, és leüvöltöm a hajat a másik fejéről.
Úgyhogy ne írj olyat, hogy elgázoltál direkt egy macskát, agyoncsaptad a szomszéd kutyáját, elcsépelted a lovad ostorral stb., mert megkereslek... Morr!

tölgyes 2010.08.22. 11:57:02

@Hepci: Ön túl jó véleménnyel van jjjjjjjjjuuuullie-ről..:) Még az is elvárható lenne egy átlagostól, hogy legyen otthon néhány szótára..:) ha már a nettel nem boldogul.

Szimba 2010.08.22. 11:57:09

@Hepci:

Azért ennyire nem vagyok szakértő!

Szimba 2010.08.22. 11:58:47

@tölgyes:

Szótár!:((( Most ebből a vitából kellett rájönnöm, hogy az Idegen szavak szótárát elhagytam.:(( A többi lexikonomban meg hiába keresném a relativizálást.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 11:59:04

@tölgyes: megszoktam már az olyan pacákokat, akik nem azért kérdezgetnek, mert kíváncsiak valamire... :)

jjulie 2010.08.22. 11:59:29

@jjulie:

és mivel a valóság valami ilyesmi,

"1939-ben a legitim magyar parlament hozta meg a közérdekü és a különleges munkaszolgálat intézményét beveztető honvédelmi törvényt, és a törvényes magyar hatóságok hurcolták Ukrajnába a zsidó munkaszolgálatosokat. Úgyszintén a törvényes magyar hatóságok döntése alapján került sor már 1941 késő nyarán a Kamenyec-Podolszkij-i deportálásokra, kb. 18-20.000 zsidó halálos áldozattal. A magyar(országi) vidéki zsidókat, kb. 437.000 embert NEM a nyilasok, hanem a legitim magyar parlament (melynek képviselői között 20%-nál kevesebbet tett ki a nyilasok aránya) hozott törvények, és a Sztójay-kormány döntése alapján a "törvényes" magyar hatóságok.

A "törvényes" magyar kormányzat és hatóságok a rablásban és tömeggyilkosságban megelőzték a nyilasokat, utóbbiaknak 1944.október 15-emár csak a Budapestról a nyugati határvidélre gyalog inditott halálmenet és a Duna-parti öldöklések "jutottak"

a holokausz szó kihagyása és csak a "nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek" által elkövetett népirtás tagadása büntethető, az alább említett helyzetről nyugodtan, és büntetlenül hangoztatni, hogy nem igy volt

kivéve, elfogadjuk hogy ha 39-től nemzeti szocialista vagy kommunista rendszer, esetleg mindkettő volt magyarországon

namost ha ez a holokauszrelativizálás, akkor a relativizálás egy elég összetett művelet, és elég messze esik a relatív szó, idegen szavak szótárak szerinti jelentéstartalomtól

Szimba 2010.08.22. 12:00:07

Tölgyes személyében megérkezett Julie vitapartnere. Én megyek is.

Hajrá! Szúrd, vágd, nem apád!

Ordnassac 2010.08.22. 12:01:22

@simonmondja.: @jjulie: ettől még tiltott a holokauszttagadás. Vagy az nem lenne a nemzeti szocialista rendszer által elkövetett népirtás vagy emberiség elleni bűncselekmény? Jjulie: ezt azért te sem gondolhatod komolyan.

Egyébként ez a megfogalmazás még bővíti(!) is a büntethető tagadásokat: pl. Lidice és Ležáky porrá zúzásának (Heydrich meggyilkolása utáni bosszúként) tagadása is büntethető akár. Legalábbis értelmezésem szerint. Amúgy a szocik által hozott Btk-módosításban nem volt pontosan meghatározva, hogy mi a holokauszt. Az elgázosítás? A lágerek világa? A gettók? Mindez együtt?

Azt azért jelzem, hogy szerintem ezt az egész szakaszt hatályon kívül kellene helyezni. Jó példa erre a mostani Biszku-ügy. Semmi értelme, katarzist nem valószínű, hogy hozni fog, másrészt Biszkuból még áldozat is lehet. Feje tetejére állított világ...

Szimba 2010.08.22. 12:02:40

@Hepci:

Csak Comenius Ámos János kérdve kifejtő módszerét alkalmazza.:) Egy pajdagógász veszett el benne. (Nagyon!)

Ordnassac 2010.08.22. 12:03:23

@Hepci: Kilényi Géza volt alkotmánybírónak volt erre egy jó mondása: A hülyeség nem alkotmányellenes.

tölgyes 2010.08.22. 12:03:29

@jjulie: Ne keressen ott összefüggést ahol nincsen... mert az is csak silány gondolkodását mutatja.

Szimba 2010.08.22. 12:05:09

@Hepci:

Jézusom, de gyönyörű!!!
(Trogír szerintem is csodálatos. Dubrovnyik inkább a műemlékei miatt különleges, és nem annyira a tengerpart miatt. Más.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 12:05:29

@jjulie: "érdekes" módon Horthy mégis nyugodtan élhetett külföldön élete végéig és nem küldte érte a Wiesenthal Központ az alpesi-bibsi hegyivadászokkal és koralltengeri inverz palesztin búvárokkal megerősített mordeháj-kommandót. Vajon mi lehet az oka?

bariga 2010.08.22. 12:06:45

@tölgyes: tulajdonképpen ki , vagy mi hatalmaz fel TÉGED , hogy silánynak minősíts vamamit,vagy valakit?

tölgyes 2010.08.22. 12:09:32

@Szimba: A szó jelentése a magyar nyelv értelmező szótárában is megtalálható.:).. a 7 kötetet talán csak nem hagyta el:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 12:10:25

@bariga: szerintem ugyanaz, ami valakit arra hatalmaz fel, hogy fideszfröcsögőfaszfejnek (kb.) minősítsen bárkit...

tölgyes 2010.08.22. 12:10:52

@bariga: Az alkotmány. A véleményszabadság.

jjulie 2010.08.22. 12:11:26

@Szimba:

én csak a relativizálás kifejezés mai politikai használat szerinti értelmét keresem, és mivel a holokauszt relativizáláson kívül alig mást leht talélni, csak ezért került ide a holokauszt

és a szótárak hallgatnak és ez sem sokat segít

www.youtube.com/watch?v=pP9lrkRI7Kk

és a radalát próbáltam megérteni, mivel az első olvasatban tök érhetőnek véltem, majd a tbb és a radala kifejtette, hogy félreértem a mondókát, és a mondókának a kulcsa a relativizálás szó

van akit a kövér izgat engem ez, a kövér 51 éves lejárt lemez, a relativizálás meg ehhez képest újszerű.....

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 12:11:59

@bariga: hozzátenném a tisztá(bba)nlátásod érdekében, Tölgyes nem is őt magát, mindössze a gondolkodását (illetve az annak látszó valamit) minősítette silánynak...
Érdeklődve várom a fejleményeket, bekészítem az üdítőt (és a "fasztulok" minősítést)...

jjulie 2010.08.22. 12:13:02

@Hepci:

klasszikusokat pontosan "fideszfröcsögőparaszt"

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 12:16:23

@jjulie: bocs, elég nekem a saját leleményeimet fejben tartani...

Ordnassac 2010.08.22. 12:16:54

Na, közben megvan az első trackback erre a bejegyzésre is. :-)

bariga 2010.08.22. 12:17:46

@tölgyes: az nincs benn az alkotmányban, hogy silány!! csak a kevéssé intelingens emberek szókincsében található. Arról nem beszélve, hogy lehet találgatni, hogy ki kezdte ez a beszédstílust. Egyszerűen felháborító és elkeserítő, de persze lehet válaszolni rá hasonló Bayer Zsolt féle stílusban, aki szerintem a bunkó Fidesz politika fő ideológusa. Az én alkotmány adta véleményem, hogy remélem hamarosan visszatérnek a normális magyar emberek a normélis , békés beszéd, vagy akár vita színterére. hidd el, hogy sokan már nem akarnak így beszélni!!

tölgyes 2010.08.22. 12:18:10

@Hepci: Ráadásul én J. gondolkodását minősítem silánynak és nem J-t.:).. de úgy látszik bariga se tudja átvinni az értelmet..:)

Szimba 2010.08.22. 12:21:03

@tölgyes:

Azt nem is néztem. No, majd mindjárt.:))

jjulie 2010.08.22. 12:23:37

@tölgyes:

tegnap már megkérdeztem tőled, hogy mi lehet a radala féle relativizálás jelentése, és azóta is vagy halgatsz, vagy mellébeszélve kerülgeted a forró kását, te karinthy olvasóból fideszdrukkerré züllött szijjártódalnok

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 12:23:46

@Ordnassac: Nem tiltott a holokauszttagadás.
Lehet, hogy te úgy gondolod, hogy az " a nemzeti szocialista rendszer által elkövetett népirtás vagy emberiség elleni bűncselekmény ", de ez csak egy vélemény.
A törvény nem tér ki rá, hogy mit gondol bűnnek.
Meg sem említi a holokausztot.
És nincs minimuma a büntethetőségnek sem.

Mit is mondtál? Jogásznak készülsz?
Nem fog ez olyan könnyen menni.

bariga 2010.08.22. 12:24:56

@Hepci: ez a vélemény még rosszabb, mint tölgyesé, de legalább nem minősíthettelen a stílusa. Próbáljátok meg megérteni, hogy vannak más vélemények, GONDOLKOZÁS. Semmi értelme a felesleges provokációknak. Ezt hívják úgy, hogy legyen béke, csak kezdjed el elolvasni a nenyit és tanuld meg, hátha aképpen fogsz viselkedni azután, ahogy parancsolták!!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 12:26:59

@jjulie: itthoni holokauszt témájában még figyelmedbe a jánlom a Koszorús Ferenc (ezedes) nevet, keress rá. Meg itt egy link, nagyjából objektív hangnemben.

www.magyarnaplo.hu/read.php?id=875

jjulie 2010.08.22. 12:28:40

@tölgyes:

gépeld ide légyszi, légyszi, lehet csupa nagybetű is.....

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 12:30:22

@bariga: szerintem a silány szó nem pejoratív és használata tahóság, még kultúrkörökben se. Lehet használni pejoratívan is, kapcsolással, megfelelő kontextusban. Adok példát:
Bayerzsóti és Gréczyzsóti két silány faszkalap.

jjulie 2010.08.22. 12:30:53

@Hepci:

most leírom 23milliomodszor: most nem érdekel a holokauszt, csak a vele újabban gyakran használt relativizálni kifejezés

tbb 2010.08.22. 12:31:28

@Szimba:

"A Fidesz is párt, ám...az MSZP-hez képest..."

Nem egészen jó példa a relativizálásra. A relativizálás az, hogy "A Fidesz is párt." És pont a végén.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 12:32:05

@jjulie: oké, attól még olvashatsz Koszorúsról, nem fog megártani...

Szimba 2010.08.22. 12:32:29

@Hepci:

Mivel mára már keverem a villányi borászok nevét, és a helyszíneket is, ezért csak a nevük:
Gere, Bock, Csányi, Günzer, Malatinszky, Müller.

Isteni sültmalacot ettünk, és csodás volt a ropogós kovászos uborka, meg a házi kolbász, sonka. És van egy cigány család is, amelyik borászkodni kezdett. A boruk nem egy szám, de reggel jó náluk kezdeni, mert a palacsintáik finomak.

tölgyes 2010.08.22. 12:35:00

@bariga:
Kedves bariga4

A véleményszabadság lehetővé teszi -és ez alkotmányos alapjog- hogy egy műalkotást, terméket, gondolatot, gondolkodásmódot én vagy bárki más silánynak tartson. Az ön számára pedig ugyanez a jog lehetővé teszi, hogy amit én vagy más silánynak tart, azt Ön nagyszerűnek, kiemelkedőnek tekintse.

Ha ezt nem érti, akkor csak a lényeget nem érti.

Egyébként ha megnézi, hogy én mire írtam, hogy j. gondolkodása silány, akkor Ön is dönthet. Vagy egyetért velem, vagy nem. J. állítása: Karinthy olvasóból fidesz szavazóvá züllöttem:). Erre írtam, hogy itt nincsen összefüggés. (K. olvasóként ugyanis bárki lehet bármilyen szavazó..) És ha valaki két egymáshoz nem kapcsolódó dolog között összefüggést erőltet az silányan gondolkodik.

Fel bírta fogni, vagy írjam le részletesebben, példákkal illusztrálva?:::)))

tölgyes 2010.08.22. 12:38:00

@jjulie: Menjen oda a polchoz, vegye le és olvassa el..:)

tbb 2010.08.22. 12:41:27

@ingyenebed:

Nem forradalmi kormány. Max forradalmi párt. Amelyik nem akart a ghiczyk, dávid ibolyák, torgyánok pártjai sorsára jutni.

Szimba 2010.08.22. 12:41:33

Relativizálás

- Büdös kölök, összetörted a nagymama gyönyörű
herendi porcelán tálját!
- Ugyan anya, sokkal nagyobb a piros műanyag tálca, és az nem is törik el, ha leejtem.

X

- Betörted a testvéred orrát, hogy képzeled!
- Igen, de ő meg elvette a kisautóm!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 12:45:27

@Szimba: csak palackból kóstolgatok többnyire, boros túrára nem szoktam menni, max. egy napra.
A Müller úr egyik bora egyébként nagyon szar volt legutóbb (Ördögkatlan Fesztivál, és a portugieser), de egy esetből nem szabad következtetni. Mindenki csinál a felsoroltak közül nagyon jó és nagyon gyönge borokat is, nekem leginkább az árazással szokott bajom lenni Villányban már legalább 5-10 éve. Ami aránylag olcsó, az elég gyenge, ami meg jó, az eléggé fel van árazva, legalábbis a "nagy" (ismert) neveknél.
Ezért inkább a - papíron - másodvonalbeliektől veszek, ha borra vágyakozom (pl. Agancsos, Janus, Kiss Gábor).

tbb 2010.08.22. 12:50:58

@Szimba:

Nem hinném. Nem egyszerűen a kommentjeinkre kiváncsi, hanem ránk. A reakcióinkra. Nem csak amit mondunk, hanem ahogyan. Egy kicsit mi vagyunk a sokaság reprezentációja.

masni55 2010.08.22. 12:51:26

@jjulie: Latin szótár: relátio - 1. (szó)ismétlés 2. átvitt ért.:javaslat, indítvány, jelentés(tétel) 3.visszautasítás 4.szembeállítás 5. kapcsolat, viszony
Lehet válogatni, érdekes felsorolás. :)

masni55 2010.08.22. 12:57:00

@masni55: ja és visus: látvány, nézés. Gondolom ezt kéne kombinálni :)

jjulie 2010.08.22. 12:58:24

@Hepci:

8 éve ismerem a sztorit, több féle interpretációja van, egyesek szerint a baky és az országos cimbije az endre laci régen utálta már a tizenkilences időkben még ugyahogy elfogadott fövezért, és ők fontolgatták, hogy bevagonírozzák az öreget a zsidajaival együtt, (ahogy ezt az én szülőfalumban megtették a szolgabíróval, mert kidobatta a faluból a nyilas agitátort) namost ezt a nagyszerű tervet húzta keresztbe a páncélos csapat, amely akció melléktermékeként a pesti zsidóság is időt és sok sok életet nyert

persze a horthy utálta általában a zsidókat és általában minden oka meg is volt rá, de 19-től egészen a haláláig szüksége volt a tőlük kapott zsére, amit persze nem mindig tisztán minden ellenszolgáltatás nélkül fogadott el

lehet úgy is mondani, hogy sikerrel és folytatólagosan kurrumpálták őt egyes zsidó körök, és a chorin ferenc a portugáliai költségeihez is hozzájárult, pedig azt nem hiszem hogy különösebben viszonozhattta a fővezér némi hálálkodáson túl

szóval ez a horthy, zsidók meg a koszorús ferenc sztori is összetettebb annál, minthogy két rossz fideszes tőmondattal el lehessen intézni

persze a birkák életbentartásához az is bőven elég

tbb 2010.08.22. 12:59:21

@jjulie:

Szívós vagy. De én is. Tehát akkor újra: nem a tetteiket, hanem viselkedésüket itélte azonosnak. Ami különbség. Nagy különbség. Kb. akkora, mint amekkora a tetteik között volt.

tölgyes 2010.08.22. 13:02:45

@masni55: A reláció egyik jelentése:érintkezés, kapcsolat, viszony..a relatív jelentése átalakítja a jelentéskört és a viszonylagos, máshoz viszonyított, függő jelentést kap. A relativizál pedig a latin főnév magyarba átvett, szóképzéssel igévé alakított változat. és azt jelenti, hogy viszonylagossá tesz.. vagyis elbizonytalanítja a dolog jelentéstartalmát.

bariga 2010.08.22. 13:03:09

@tölgyes: maradjunk annyiban, hogy nem értünk egyet, nekem viszont volt gyerekszobám is. A felfogásom pedig tűrhető!

Ordnassac 2010.08.22. 13:05:26

@simonmondja.: az előző törvény meg nem határozta meg, hogy mi a holokauszt, mi számít a holokauszt fogalmába. Ergo az is adott volna szép kibúvókat. Vagy az esetleg egyértelmű? A KZ-ek világa egyértelmű (szerintem a mostani szabályozás szerint is), de a sárga csillagozás, a gettók, a Dunába lövetés?

Kapcsolódó ajánlott olvasmány a jelenlegi szabályozáshoz: tasz.hu/files/tasz/imce/tasz_nemzetiszocialista_kommunista_bunok_btk2010.pdf

(A TASZ meg nem jobbikos szervezetként ismert.)

tbb 2010.08.22. 13:07:11

@Ordnassac:

Nagyon nagy marhaság ez a holocaust törvény. A komcsi bűnökkel való kiegészítéssel is. Amit nem értek, hogy mégis milyen sokan egyetértenek vele. Köztük még okos emberek is. Na ez az igazán megdöbbető.

tbb 2010.08.22. 13:08:29

@Ordnassac:

Amit az is mutat, hogy leszavazták.

jjulie 2010.08.22. 13:10:43

@Szimba:

a radala szövegében használt értelme a kérdés, ha lehet a bűnök relativizálásának idegesítő volta után azt mondani, hogy nem gergényi ugyan az 2006-ban, mint eichmann 44-ben és a gyurcsány és a rákosi egyenlően demokrata, akkor mi az ami idegesíti a radalát?

a @tölgyes: szerint benne van a szótárban, csak nem árulja el

Ordnassac 2010.08.22. 13:11:21

@tbb: Giczy, h nélkül.

Láttad, van már trackback a bejegyzéshez. ;-)

Ordnassac 2010.08.22. 13:12:45

@tbb: mármint, hogy helyette Sólyom lett az AB-elnök? Szerintem ez jó döntés volt. :-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 13:13:40

@jjulie: vannak egyszerű tények, amiknek az emlegetését lehet fideszes tőmondatnak interpretálni, de csak komolytalan emberek (pl. maszoppudlikés szadeszoposszumok) körében tud ezzel valaki (v.ö. Jjulie) bólogatásokat kiváltani.
Fussunk neki újra, mint az oviban:

1944 júniusában.
Már a német megszállás közepette.
Horthy parancsára.
Koszorús Ferenc ezredes.
Az esztergomi páncélos hadosztály vezérkari főnöke.
Tankjaival.
Megszállta Budapest stratégiai pontjait.
Felszólította küldönccel.
Baky faszszopót.
Aki eltakarodott.
A zsidók megmenekültek.
Átmenetileg és akkor.

Eddig rendben? Most verbálhadonásszmegbirkázz tovább, megyek az anyósomhoz látogatóba. De visszajövök...

tbb 2010.08.22. 13:38:45

@Ordnassac: Nem tudtam, hogy Sólyom megválasztására mondta. Azt hittem ő is a holocaust törvényre értette. Mivel ugyebár momentán arról cserélünk itt eszmét. Sólyom megválasztására egyébként jobban illett volna, a hülyeség ellen nincs orvosság bonmot. Már amennyiben ő is szoci. Egyébként az? Mert magamban idáig nem oda soroltam.

Terniak 2010.08.22. 13:39:59

@tbb: nem értek egyet azzal, hogy ne lehetne támogatni ezt a törvényt, és különösen miért lenne "nem okos", aki támogatja. Lehet felhozni mellette és ellene is érveket, nézőpont kérdése, és egy társadalmi megegyezésé, hogy mit büntetünk és mivel.

Nem értek egyet azzal, hogy túl tág lenne a tényállás meghatározása. Nálunk van valami kényszeres vágy a törvények és jgszabályok kazuisztikája iránt. Mi a nemzeti szocialista és a kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és már emberiség elleni bűncselekmények? A bíróság a konkrét esetben értelmezni fogja azt. Megjegyzem, ezeket már nemzetközi egyezmények is definiálják, és nemzetközi bíróságok jó párszor értelmezték a fogalmat. Sőt, a magyar Legfelsőbb Bíróságnak is kellett értelmeznie a sortűzperekben, lásd Korbély-ügy.

Akkor van gond, ha a tudományos élet szabadságát is megfojtják a törvénnyel. Az önkényuralmi jelképek használatánál pl. van büntethetőséget kizáró ok: Nem büntethető az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt, aki azt ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el.

Hasonlót szívesen láttam volna az új tényállásnál is, lehet így lenne igazán alkotmányos, de akár a bíróság is kizárhatja a büntethetőségét az Alkotmányra alapozva. Volt már ilyen, a közszereplők bírálhatósága kapcsán.

Szóval csak azt akarom mondani, hogy lehet többféleképpen is érvelni anélkül, hogy rögtön ostoba lenne valaki. Tény, hogy jó lett volna a széles körű társadalmi egyeztetés, de hát ez van és volt.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 13:40:05

@Ordnassac: Hát, ha nem is határozta meg, hogy mi az a Holokauszt, legalább büntethetővé tette a tagadását - az előző holotörvény, persze.
Ha valaki azt mondja, - tagadom, hogy volt Holokauszt !- akkor a vád felállhatott volna.
Ezzel a fideszes marhasággal viszont semmit és mindent ugyanúgy lehet büntetni.
Olyan, mintha azt írták volna le, hogy azt csukunk le három évre, akinek nem tetszik a pofája.

Csak egy példa: A Fidesz nem is oly rég még azzal kampányolt, hogy - Gyurcsány a hibás! - .
Ilyen szép egyszerűen.
Gyurcsány, ugye szerintük - talán - kommunista.
Namost, ha bármiért-mindenért Gyurcsány a hibás, aki kommunista, akkor tök fölösleges egy bűnhöz más bűnöst keresni.
A kommunista bűnök körébe tartozik mind.
És persze, hogy mi bűn?
Hát ennek a tagadása is akár.

Tehát ne tagadd !

Egy olyan törvény, amiben a bűn nem konkrét, a kommunista, nemzeti szocialista szavak nem egzakt fogalmak, a kisebbítést nem lehet mitől számítani, mert nincs etalon,
szóval egy ilyen törvény alapján senki, vagy mindenki lehet három évig börtönben.
Vagyis - akinek nem tetszik a pofája.

A zárójeles megjegyzést nem tudom hova tenni. Mi van a jobbikkal meg a tasszal?

tbb 2010.08.22. 13:40:15

@Ordnassac:

Láttam persze. Mosolyogtam is rajta, hogy Gábor intézkedett :)))).

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 13:48:43

@Szimba: Olvastam.
Ha jól értem, arról értesít a szakértő, hogy ne számítsunk arra, hogy a fegyverek, térképek, dns-minták és egyéb bizonyítékok ellenére - bárkit is lecsuknak a cigánygyilkosok közül.

Az lehet, hogy rávarrják valakire, de arra is számítsunk, hogy senkire se.

A titkosszolgálatok szerepét az ügyben meg majd jól bebizonyítják.
Hogy abból mi lesz, az meg politikai akarat kérdése.

tölgyes 2010.08.22. 13:50:57

@bariga: Mivel Önnek volt gyerekszobája, ezért a giccsről nem mondja, hogy silány, mert volt gyerekszobája nem mondja a selejtről, hogy silány.. és mert volt gyerekszobája, ezért nem mondja a meg nem gondolt gondolatról, hogy silány!! GRATULÁLOK A GYEREKSZOBÁJÁHOZ..:::)))

jjulie 2010.08.22. 13:52:43

@Hepci:

hát az jó ha tágítod a látóhatárt, de ne állj meg az anyósodnál...

jjulie 2010.08.22. 13:54:24

@tölgyes:

huRRá megvaNNak a NAGYBETŰK

Ordnassac 2010.08.22. 13:55:36

@simonmondja.: a TASZ nagyon ellenzi az egész intézményt (jómagam is, kb. hasonló indokokkal) és tette már a Mesterházy-féle javaslatnál is. A jobbikos megjegyzéssel meg arra akartam utalni, hogy nem csak a Jobbik vallja ennek az egész szabályozásnak az értelmetlenségét (igaz, amit a Biszku-feljelentéssel szembe is köpött).

@Teremszolga: szerintem ez az egész büntetőjogi szabályozás csak egyet mutat: a magyar társadalom és a jogalkotó nem tudja és nem is akarja kezelni ezt a helyzetet és máris az ultima ratiót veszi elő, ami szerintem teljes mértékben alkalmatlan az egyébként kívánatos cél elérése érdekében. A Biszku-ügy sem fog ezen segíteni.

Egyik ismerősöm az egész helyzetet így jellemezte: a hülyeség kriminalizálása.

tbb 2010.08.22. 13:59:40

@Teremszolga:

" Lehet felhozni mellette és ellene is érveket, nézőpont kérdése, és egy társadalmi megegyezésé, hogy mit büntetünk és mivel. "

Ebben neked teljesen igazad van. Én azonban teljesen más szempontból nézem. Abból, hogy müködőképes-e? És ha igen, a kivánt célt érjük-e el vele? Momentán úgy néz ki, hogy a Biszkut kasztlizzák be a holocaust törvény alapján. Ez volt a cél?

Terniak 2010.08.22. 14:01:08

@Ordnassac: azt hiszem a Jobbik esetében igen pontosan meg lehet mondani az ellenzés okát :-). És nem az alkotmányos alapjogok védelmére gondoltam :-).

A TASZ-szal nem értek egyet, egyáltalán a véleménynyilvánítás ultraliberális felfogásával nem értek egyet.

Sőt, nem tudom mennyire közismert, de Halmai Gábornak egyszer megjelent egy tanulmánya a Rendészeti Szemlében, ahol lényegében mea culpát gyakorol az 1992-es AB határozat miatt, amely így elengedte a gyeplőt. Érdekes olvasmány.

Az mit jelent, hogy a hülyeség kriminializálása? Ez nem érv.

tölgyes 2010.08.22. 14:02:01

@simonmondja.: "..legalább büntethetővé tette volna a tagadást..."-írja Ezek szerint ha a roma csávó tagadja, hogy ellopta a Mari néni tyúkját, akkor büntethetővé válik.. merthogy "Legalább a tagadás büntethető lett volna.."..:) HMMM.. Sajátos logika..:) Ez még Visinszkíjnek se jutott az eszébe, bár közel jutott a gondolathoz..:)A tagadás maga mint büntethetőségi jogcím...:)BRRRRR:(

jjulie 2010.08.22. 14:03:03

@tölgyes:

namost ez a mai szóhasználat sima szótárazással nem követhető le, a leggyakoribb felhasználási területete a holokausz relativizálás, és a holokauszttagadás relativizálás, és ez egy összetett művelet, semmint egyszerű szómagyarázattal lekövethető lenne

namost ha a radalát nézzük, és valószínúleg azt akarta mondani, hogy a gergényi semmivel sem kisebb patkány mint az eichmann, ehhez a kijelentéshez kellett egy idegen szót is igénybe vennie a politikai ellenfeleitől, vagyis őt az borítja ki, hogy a görgényit nem állítják bíróság elé. és nem végzik ki, pedig ezt érdemelné, mert megtette volna ugyan azt, amit az eichmann, ha lettek volna eszközei, es mindez azért lehetséges, mert relativizálva vannak a bűnök, ami őt nagyon kiborítja

(gyönyörű magasankvalifikált fidszszavazói gondolatmenet)

namost ő egy eddíg, szerinte eléggé el nem ítélt cselekményt eléggé el nem ítélését nevezi relativizálásnak

namost egyesek, pedig a holokausztnak nevezett esemény kitüntetett helyzetének elismerését jelentő törvény módosítást nevezik relativizálásnak
amely során kitüntetett helyzetének megszüntetése történik

persze hogy nem akarsz beszélni erről, hanem szótárakról hadoválsz

Terniak 2010.08.22. 14:04:53

@Teremszolga: sőt, azt hiszem a Kilényinek is volt valahol egy cikke, ahol azon magyarázkodik, hogy miért nem volt különvélemény anno ahhoz az AB-hoz.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 14:05:22

@Ordnassac: Én nem elleneztem a holokauszttagadás tiltását.
Ha tiltják, legalább a tanár a katedrán nem fogja tanítani.
Ha másért nem, már ezért megérte volna.

De mindegy. Az a hajó már elment.
Most ez a törvény a nemzeti szocialistákkal meg a kommunistákkal.

Hogy mit tilt, az nem világos.
Hogy mit nem, az sem.

Úgyhogy Jobbik kétféle álláspontja, meg a TASZ - nem véletlenül említhető egy lapon.

Terniak 2010.08.22. 14:06:59

@tbb: sőt kívánni sem lehetne jobban és szimbolikusabban, hogy az első elítélt Biszku legyen e tényállás alapján. Ez nem zárja ki vagy nem kellett volna, hogy kizárja, hogy a megtorlásokban vitt szerepéért is felelősségre vonják.

Terniak 2010.08.22. 14:10:02

@simonmondja.: szerintem a világos. A Holocaust is számításba jön. De egy tanárt nem fognak elítélni, ha azt mondja, hogy a "történészek ennyire meg ennyire becsülik az áldozatok számát".

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 14:11:32

@tölgyes: Hát bizony.
És a kisebbítés is jogcím.
A nagyobbítás meg nem büntetendő.
Na, most ezt add össze...
Szilikonmell lehetett a Fidesz gondja eredetileg.

Valaki már belinkelhetné a törvényszöveget.

Terniak 2010.08.22. 14:12:53

@simonmondja.:

A nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása

269/C. § Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

tölgyes 2010.08.22. 14:14:24

@simonmondja.: A baj az, hogy vannak akik tagadják a nemzeti szocialisták által elkövetett bűnöket.. ezek közé tartozik ártatlan emberek millióinak legyilkolása...és vannak akik tagadják a kommunisták által elkövetett bűnöket.. ezek közé tartozik emberek ártatlan emberek millióinak legyilkolása.

Egyiket se volna szabad tagadni, de nem volna szabad tagadni az örmény genocidiumot, a ruandai népirtást és a palesztin táborokba végrehajtott gyilkosságokat sem... és az elkövetőket meg kellene büntetni. Legalább is meg kellene próbálni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 14:14:52

@Teremszolga: Ha nem akarják, akkor nem büntetik. Ha akarják, akkor a bűnök kisebbítését követte el.
Minden áldozatszámnál lehet nagyobbat írni a becslésbe.
Én már olyan fidesznyikkel is beszéltem, aki szerint 500 milliárd volt a kommunizmus áldozatainak száma.
Aki kisebbet mond, az kisebbíti...

Terniak 2010.08.22. 14:16:02

@tölgyes: Franciaországban büntetik az örmény népirtás tagadását.

Ordnassac 2010.08.22. 14:18:14

@Teremszolga: szerinte aki a holokausztot, a Dunába lövetést, az Andrássy út 60-at vagy 1956 forradalmiságát tagadja, az szimplán nettó hülye. Ezzel egyet is értek. Márpedig most emiatt szabveszttel sújtható valaki, nem így van?

Visszakérdezek: szerinted ez a Btk-tényállás el fogja érni célját? Csökkenni fog emiatt a holokauszttagadók száma? Megszabadulunk a közbeszédben ezektől a hangoktól? Szerintem a válasz egyértelműen nem. Példa: hiába van ilyen jellegű szabályozás Németországban, a neonáci NPD két tartományi parlamentben bent van. Nézzük büntetőjog-tudományi oldalról: a büntetőjog ultima ratio, ergo utolsó lehetőség/megoldás/előhívható elem. Megpróbálkoztunk egyáltalán pl. jogon kívüli lehetőségekkel (oktatás, sajtó, normális közbeszéd), hogy csökkentsük ezt a jelenséget? Szerintem nem. Sőt, a közbeszédben éppen a másik oldal szélsőségesnek való beállítása volt a fő kommunikációs elem. Pedig sokkal hatékonyabb megoldás a jogon kívül keresgélni, igaz, lassabb is. A büntetőjog egyszerűen _alkalmatlan_ a kívánt cél elérésére.

tölgyes 2010.08.22. 14:18:21

@simonmondja.: Nem kisebbítés büntethetőségéről írtam, hanem a tagadás (bármi tagadásának) a büntetlenségéről..Ahol a büntethetőség feltétele maga a tagadás...:)Ön ugyanis ab absurdum ezt állítja.:)

tbb 2010.08.22. 14:18:52

@simonmondja.:

Szerintem te is pont azt mondod, amit ordi. Hogy ez a törvény egy fasság.

tölgyes 2010.08.22. 14:19:19

@Teremszolga: helyes.. a törökök megbüntetik azt, ha valaki népirtásról beszél.:(

tölgyes 2010.08.22. 14:22:09

@Ordnassac: Ezzel szemben Biszkunak nem az a főbűne, hogy ezt tagadja, hanem az, hogy lőtt és lövetett.. legfelső vezetőként személyesen is részt vett a gyilkosságok kiagyalásában és elkövetésük irányításában.

tbb 2010.08.22. 14:23:06

@Teremszolga:

Hogy a szociknak Biszku bekasztlizása volt a célja? Tucc te jókat mondani, nem vitás.

Ordnassac 2010.08.22. 14:26:07

@tbb: most látom csak ezt a kommentet: Kilényi ezt valamikor a 90-es években mondta a jogalkotás színvonalával kapcsolatban, semmilyen köze nincs ennek a mondatnak Sólyomhoz vagy a holokauszttagadás büntethetőségéhez. Csak találónak éreztem. :-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 14:26:52

@tölgyes:
De miért lenne fura ez kegyednek?
Hiszen törvényt fogadott el róla a Fidesz.
A kétharmados meghatalmazást nyilvánvaló, hogy erre kapták.
Úgyhogy kegyed fura, hogy nem akar tagadást büntetni.

Terniak 2010.08.22. 14:27:06

@tbb: a szociknak?

Most lehet, hogy tévedek, de a Mesterházy-javaslat csak a Holocaust tagadását tiltotta volna, a kommunista rendszerekét nem.

tbb 2010.08.22. 14:29:26

@Teremszolga:

Akkor jó. Majd meglátjuk ki lesz a második. Meg egyáltalán, hogy lesz-e első? Meg hogy visszaszorul-e a holokauszt tagadás?

tölgyes 2010.08.22. 14:30:11

@Ordnassac: Egy sajátos helyzet jött létre.. de ez már nem a jogról szól. Az aki a holocaust tagadásáról szóló törvényt nem akarja, arra rásütik az antiszemita bélyeget..rögtön megírja vagy tíz nyugati újság..rögtön elhangzik, hogy itt nem véleménynyilvánítás van, hanem tények tagadása... mert hogy volt holocaust az ugye tény. Egy ilyen törvény visszavonásának nincsenek meg a politikai feltételei.. de ha ez így van, akkor a társadalomban létrejön egyféle feszültség. Feszültség amiatt különbséget tesznek áldozatok között... mert az is tény, hogy a kommunizmusnak is megvannak a milliókban számolható áldozatai.. és ez is tény.

Mint ahogy az is tény, hogy az iskolákban előfordult, hogy pedagógusok tagadták a holocaust borzalmait, relativizálták.. mint afféle pajzán majálist, vidám sétát próbálták bemutatni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 14:30:59

@Teremszolga: Köszi a paragrafust.
Egyszerűen gyönyörű.
Nincs egy szó benne, ami ne lenne kétértelmű - vagy sok.

tölgyes 2010.08.22. 14:32:40

@simonmondja.:

Kedve simon!

Én ehhez már öreg vagyok. Szövegértés. ÁLt. iskola 6-7 osztály.. No ott már nem kapna pontot. Még ma se.

tbb 2010.08.22. 14:34:44

@Teremszolga:

Nem tévedsz. De a tény attól tény, hogy a szocik által gründolt hokauszt törvény alapján Biszkut itélik el kommunista gyilkosságok dicsőítése miatt. Ezt teszi a szoci szakértelem.

Tudod, ha ezeknek nem a saját zsebükről van szó, rögtön nagyon hülyék tudnak lenni. Tönkre is ment bele az ország.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 14:38:32

@tölgyes: Kedves tölgyes!
Akkor sírnék.
Pont nélkül nem élet az élet.

Ordnassac 2010.08.22. 14:39:08

@tölgyes: azonban továbbra is fennmarad a kérdés, hogy alkalmas-e ez a szabályozás (sőt, bármilyen tagadást büntető szabályozás) arra, hogy a valóban kívánatos célt eléri-e. Nekem ez a legfőbb gondom. Másrészt, nem érzem azt, hogy próbálkoztak volna mással, így szerintem indokolatlan a büntetőjog alkalmazása ultima ratio jellege miatt.

Terniak 2010.08.22. 14:42:27

@Ordnassac:

"Megpróbálkoztunk egyáltalán pl. jogon kívüli lehetőségekkel (oktatás, sajtó, normális közbeszéd), hogy csökkentsük ezt a jelenséget? Szerintem nem."

Szerintem meg. Kötelező tananyag a Holocaust, emléknapunk van, ehhez képest a fiatalok körében hódít a szélsőjobboldali világnézet. Valamit nem jól csinálunk, és az a nézet, hogy mindent szabad.

Amit mondasz, az az 1992-es felfogás:

"Politikai kultúra és egészségesen reflektáló közvélemény
csakis öntisztulással alakulhat ki. Aki tehát gyalázkodik,
magát bélyegzi meg, s lesz a közvélemény szemében
"gyalázkodó". A gyalázkodásra bírálat kell hogy feleljen." 30/1992. ABH

És 2008-ból egy alkotmánybírói különvélemény: 95/2008. ABh

"A büntetőjogon kívüli egyéb
eszközökben vajon elegendő garanciát lát-e az a zsidó
származású öregasszony, akinek a szüleit, nagyszüleit hasonló
egyenruhák viselői terelték a valahai embervágóhidak
valamelyikére? Vajon ő is úgy érzi-e, hogy a külsőségekben
(ruházatban) és magatartási formákban (kifejezésekben,
szóhasználatban, testmozdulatokban) megjelenő „vélemény” ma is
„igazság és értéktartalmára tekintet nélkül” védendő?"

"Tényleg
minden jogkövetkezmény nélkül lehet a hazában a
miniszterelnököket „leromázni”, „lehazaárulózni”, avagy a
Köztársaság elnökét „beszari” alakként emlegetni? Lehet, hogy
igen, de lehet, hogy nem. Ha azonban igen, ez a példa (és a
mögötte megbúvó engedékenység) egy nekünk tetsző, jövőbeni
jogállamot vetít-e előre? Tényleg olyan jogállamot akarunk,
ahol még ez is a természetes közbeszéd része lehet? Érdemes
lett volna erről is mélyreható vitát folytatni."

"Mára
eljutottunk addig, hogy a hatósági intézkedésekkel szembeni
ellenszegülés is a szabad vélemény kinyilvánításának számít, de
ugyanígy az írott jogot is következmények nélkül felülírhatják
jogellenes cselekmények, amelyek szabad véleményként
részesülnek védelemben."

"Történelmi
tények igazolják a tudatosan hazug propaganda, a politikai és
társadalmi botránykeltés, a sajtó lealacsonyításának és
eszközként történő felhasználásának káros hatásait. Korunkban
az írott és az elektronikus média olyan tekintéllyel
rendelkezik, hogy a közvélemény hajlamos a közölt információkat
kellő ismeretek vagy kellő kritika nélkül valóságként
elfogadni."

tbb 2010.08.22. 14:44:06

@Ordnassac:

Így van. Valahol olvastam, hogy egy eszmét csak egy másik eszme tud legyőzni. Amihez hozzáteszem, ha vannak hiteles képviselői. No ott a probléma, hogy ilyenek nincsenek.

2010.08.22. 14:45:36

Már megint verekedés van! Van, aki a fától nem látja az erdőt, illetve a szemében a gerendát se, másoknál a szálkát is kifogásolja...

Ahelyett, hogy Kövérről beszélgetnének békésen, amilyenné szelídítette őt a történelmi szükségszerűség meg a széke...ej, ej, nem vesztek példát róla?(irony:D)

Terniak 2010.08.22. 14:48:47

egyelőre ez egy különvélemény, de már nem olyan egyértelmű a helyzet megítélése.

Tocqueville-nek volt egy gyönyörű gondolata a vélemény büntethetőségéről, amely szerint - nem pontosan idézem - "Önök megfogják a testet, de a gondolat kicsúszik a rácsok között". Ő ellene volt, de talán az USA-ban lehetett is. Nem vagyok abban biztos, hogy a kelet-közép-európai demokráciákat is azzal a mércével kellene mérni.

tölgyes 2010.08.22. 14:54:30

@Ordnassac: Én azt sem tudom, hogy lehet-e szabályozni azt, hogy ki mit mond erről, arról...de mint említettem: a baj akkor történt, amikor ebből jogszabályt csináltak. Most ezt az elkövetkező években nem lehet törölni az említett dolgok miatt. Kevesebb bajt csinál ha van, mintha nincs.

tbb 2010.08.22. 15:00:09

@Letícia:

:)))))

Látod mire képes 1 szem jjulie? Szerényen mondta is, hogy ő egy nagy manipulátor. Nagyon igaz. Aztán ebben a nagy ricsajban, szépen leakaszt 1,3 milkát. Adómentesen. Így megy ez.

tbb 2010.08.22. 15:05:40

@Teremszolga:

" Nem vagyok abban biztos, hogy a kelet-közép-európai demokráciákat is azzal a mércével kellene mérni."

Jól látod. Nem kell. Kivéve, ha nyugat-európai demokráciát szeretnénk. Ha jó nekünk ez a kelet-közép-európai, akkor Isten ments.

Terniak 2010.08.22. 15:11:52

@tbb: nem tudom, hogy jó-e vagy sem. Nem tudom, hogy mindenben követnünk kell-e vagy sem. A franciák és a németek büntetik. Nyilván van rá okuk. Az USA-ban elképzelhetetlen. Nálunk döntsük el. Nincs jó vagy rossz megoldás, vagy hogy a nyugat-európai megoldás jó lenne. Mit szeretnénk mi? Mi felel meg leginkább annak a történelmi tapasztalatnak, ami minket ért. És azt hiszem abban megegyezhetünk, hogy nekünk aztán vannak tapasztalataink.

Jók-e Sarkozy intékedései a közbiztonság helyreállítására. Szerintem jók. Nyugat-európai megoldás abban az értelemben, ahogy még a fejünkben él nyugat-európa? Valószínűleg nem.

A megjegyzésem arra vonatkozott, hogy más a történelmi hátterünk. Ebben a kérdésben ugyanis ennek igen nagy jelentősége van.

jjulie 2010.08.22. 15:18:49

@tbb:

az az öszehasonlítás bizonyos viselkedési normák be, illetve be nem tartására vonatkozott?

például reggel, midegyik jó reggeltet köszönt, csak a két eset között volt hatvan hat év különbség, és nem azonos nyelven tették, pisilés után meg legtöbbször lehajtották a wc deszkát és kezetmostak, evés közben meg nem beszéltek,

hogy jön ehhez a bűnök relativizálásának utálata, mint felvezető szöveg?

jjulie 2010.08.22. 15:26:02

@jjulie:

legalábbis nem tele szájjal

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 15:28:35

@Teremszolga: Hát arra én kiváncsi vagyok, hogy innen hogyan zsuppolnának haza román kóborcigányokat, vagy csöveseket...
És mi lenne abból, ha ezért még pénzt is kapnának...

jjulie 2010.08.22. 15:32:22

@tbb:

mosmár te is úgy csinálsz mint szegény megsértődős jeag vagy hogyhívják? 1,3 millió adómentesen az neked is sok?

egy politikai blogon?

amúgy csak megbízható átlagot hozó manipulátornak neveztem magam, és sajna ez csak az helyzet

ma is csak ennyit tettem

jjulie 2010.08.22. 15:50:59

@Teremszolga:

""Politikai kultúra és egészségesen reflektáló közvélemény
csakis öntisztulással alakulhat ki. Aki tehát gyalázkodik,
magát bélyegzi meg, s lesz a közvélemény szemében
"gyalázkodó". A gyalázkodásra bírálat kell hogy feleljen." 30/1992. ABH"

igen nagyjából úgy emlékszem, hogy ilyenforma naív voltam akkoriban én is

tbb 2010.08.22. 15:53:30

@jjulie:

Ne szerénykedj. Elismeréssel néztem a teljesítményed, ahogy itt összeugrasztottad a delikvenseket.

Az 1,3 milka pedig átlagnak nem olyan rossz. Egy kispályástól legalábbis.

ssi 2010.08.22. 15:57:18

s mi a véleményetek arról, ha radala ilyeneket is ír?

radala 2010.08.17 13:34:39
"...Ha én lennék Orbán Dunába lövetném az egész Apró családot unokákig, lesittelném Bajnait/Kókát gyerekestöl, betiltanám a tv2-t, népszabit, népszavát, ést. De SL maradna az elnök, KÁ az ÁSZ, nem Stumpf lenne az alkotmánybíró.
Szerintem az én megoldásom sokkal humánusabb és demokratikusabb és főleg effektívebb. De nem én vagyok hatalmon, ezért ilyen félmegoldásokkal védik a demokráciát a valódi veszélyektől.:-)"

jjulie 2010.08.22. 15:58:48

@Letícia:

ismered az eric berne szülö-felnőtt-gyermek keresztezett és páhuzamos kommunikációs modelljét?

felnőttekkel én is felnőtt felnőtt párhuzamos kommunikációt folytatok

tbb 2010.08.22. 16:00:54

@jjulie:

Fordítva volt. Előbb volt a felvezető mondat, ami többértelmű. Könnyű félreérteni. Ezért a következő mondatban pontosította, hogy hogyan is érti.

2010.08.22. 16:04:14

@tbb: 1,3 milkát? Adómentesen? Hogy csinálja? Én is, én is akarom!:)))))

Karabély : Taníts meg élni !
www.youtube.com/watch?v=g18ZvMnGLaE

Küldjük ezt szeretettel: @jjulie:-nak s ösmerem hát, alapmű!(Emberi játszmák és a Sorskönyv)

jjulie 2010.08.22. 16:08:24

@tbb:

a kispályást onnan vetted, ahonnan a nagy manipulátort?

legyen, kispályás nagy manipulátor, ez jó

ssi 2010.08.22. 16:10:24

@tölgyes: én is hallottam hasonlókat. lesz ebben valaha változás?

pl. volt(/van?) olyan gimi, ahol
- az egyik fiatal tanár a zseni Hitlerről több filmet is levetített, tagadta a holocaust borzalmait és áldozatainak számát, szlovákellenes és Nagy-Magyarországot éltető dalokat tanított a diákoknak...
- a másik tanár (ugyanazokban az években, ugyanannak az osztálynak személyes érintettsége okán is) a lehető legtöbb filmet levetítette, hogy bizonyítsa a holocaust történéseit ...
- a hivatalosan elfogadott szóbeli történelem tételekből meg utólag kihagytak néhány rizikósat, mert volt, amikor vizsgán összeszólalkozott a tanár és diák - eltérő véleményük miatt, s simán figyelmen kívül hagyva a tankönyv anyagát

tbb 2010.08.22. 16:12:35

@Letícia:

Manipulációval csinálja. A részleteket nem árulta el. Egyébként nem vagyok róla meggyőződve, hogy neked sikerülne-e. Ha idáig nem sikerült. Mert az ilyet nem lehet megtanulni. Ez vagy a vérében van valakinek, vagy nincs.

Videofon 2010.08.22. 16:16:29

@manyike:
"...a zseni Hitlerről..."
A zseniség kötődik a pozitív erkölcsi megítéléshez?

jjulie 2010.08.22. 16:19:00

@tbb:

a felvezető szöveg volt előbb? na ne má akkor miért nevezhettem felvezető szövegnek, ha nem az volt előbb?

szóval mire vonatkozott a felvezető szöveg? hogy áladták e a helyüket, a villamoson az öregeknek meg a terhes nőknek?

fejtsd ki hogyan választod el a viselkedés a tettől

sorojl szépen pédákat a tettek nélküli viselkedésekről, meg a viselkedés nélküli tettekről, amelyek kapcsolatba hozhatók relativizált bűnökkel

jjulie 2010.08.22. 16:25:58

@tbb:

nana, minden tanítható, bizonyos fokig, ezért vagyok ezzel az itt feltűnést keltő 1,3 millával közepes, mert én csak tanultam a trükköt, a "születetteket" csak utánzom

amúgy én tanítom is. és vannak sikereim, csak a @tölgyes: a nagy kudarcom

ssi 2010.08.22. 16:32:59

@Videofon: tanár szerint az volt

tbb 2010.08.22. 16:40:43

@jjulie:

Hogy mire vonatkozott a felvezető szöveg? Kétségtelenül nem arra hogy átadadják a helyüket a villamoson. Hanem, hogy a viselkedésüket azonosan itéli meg. Azon az alapon, hogy mindkettőjüket felszólította a hatalom egy gyalázatos tettre, amit mindketten pedánsan végrehajtottak. Ennyi a hasonlóság a két viselkedés között. Már volt róla szó. Mit nem értesz ezen?

Hogy hogyan választom el a viselkedést a tettől? Mikor hogy. Egyszer így, egyszer úgy. Van amikor meg sehogy.

Tettek nélküli viselkedésekről nem tudok. Szigorúan véve, viselkedés nélküli tettekről sem. Így speciel ezek semmivel sem hozhatók összefüggésbe. Relativizált bűnökkel sem.Í

lüke 2010.08.22. 16:43:49

hmm látom dupláztatok,ami komment számot illeti reggel óta:)
dupla v. semmi:)

ssi 2010.08.22. 16:46:33

@ingyenebed: @Letícia: @porfelhő: poszthoz, a Ti kommentjeitek hatására
- pl. adok-kapok színjáték:
- láthatatlan nyertese O.V. - engedi Kövérnek a megjegyzéseket, mert úgy is tudja, nem él vele vissza, s így legalább kisebb a kockázat, a súrlódás, sőt, kifele még jól is jönnek a nem egyértelmű kiszólások, de a többiek felé azt is érzékelteti ugyanakkor, hogy másnak nem engedélyezett ez a kiváltság
- látható nyertese Kövér: ő a bátor, okos, önjáró, megkülönböztetett
- Kövér beszédei őszinték, vagy pl. a kampány része (parasztvakítás), mert így nem mindig egyértelműek, s kérdés, hogy szűk körben (médiakizárás) is figyelmezteti-e társait bármire is, s O.V.-vel szemben elér-e bármit

tbb 2010.08.22. 16:47:13

@jjulie:

Hát igen. tölgyeshez képest valóban kispályás vagy.

lüke 2010.08.22. 16:50:21

@lüke:
ez lesz az új himnusz:)

lüke 2010.08.22. 16:56:52

@manyike:
hát igen,
az embrionális tumorok , így fertőznek

Szimba 2010.08.22. 17:05:16

@Ordnassac:

Jól beszélsz! Tökéletesen egyetértek.

Sőt, ahol a holokauszttagadásról törvényt hoznak, ott egyúttal bizonyítványt állítanak ki az ország polgárairól. Méghozzá gyógypedagógiai bizonyítványt, és azt is csupa elégtelennel.

Egyrészt az oktatás hiányosságairól van szó, másrészt pedig a tehetetlenségről, mert nem képes az állam felnőtthöz méltó módon viszonyulni azokhoz, akik buták.

Büntetik a hülyeséget (méghozzá börtönnel), ami csak mártírt, vagy minimum szimpatikus forradalmárt csinál azokból, akik "hagyományőrző" idiótaként nem Robin Hoodnak vagy Napóleonnak öltöznek, hanem nyilas egyenruhába bújnak.

(Személy szerint én inkább közmunkára küldeném őket, pl. valamelyik régi munkatáborban lehetnének jegyszedők, takarítók. Egyúttal persze elolvastatnék velük néhány dokumentumot, és jócskán vannak filmek, fotók, amiket tanulmányozhatnának pár hónapig.)

jjulie 2010.08.22. 17:07:16

@tbb:

válasszuk szét a zöldségeket

parancsok végrehajtásai, azok tettek

"1) Az emberi tett erkölcsi minősítése
Tetteink jó vagy rossz voltát értelmünkkel ítéljük meg. Az értelem a tettek minősítésénél - kifejezetten vagy burkoltan - általában három szempontot vesz figyelembe. Ez a három alapvető nézőpont a közfelfogásban is tükröződik. Ha ugyanis megkérdezzük az embereket, hogy egy konkrét tett miért jó vagy rossz, a válaszok általában három szempont figyelembevételével születnek meg:

Vannak, akik a cselekvés tárgyát tartják elsősorban szem előtt, illetve az erkölcsi minősítésnél erre helyezik a hangsúlyt. E szemléletben embert ölni vagy lopni például azért rossz, mert az emberölés és a lopás önmagában véve helytelen. Mások a szándékra helyezik a hangsúlyt. A tettek jóságát vagy rosszaságát a szándék jósága vagy rosszasága határozza meg. Ismét mások a körülményeket, illetve a körülmények szerepét emelik ki. Így rossz tett például az, amely megbotránkoztat másokat, amelyet nem emberhez illő módon te­szünk, nem hivatásunkhoz illő módon végzünk stb.

Nyilvánvaló, hogy az emberi tettek erkölcsi megítélésénél mindhárom té­nyező figyelembe veendő, és az az ember jár el helyesen, aki mind a három szempontra tekintettel van: az emberi értelem (ratio) abban az esetben helyes (recta), ha ítéletében a tett tárgyát, a cselekvő szándékát és a körülményeket egyaránt szem előtt tartja."

a radala féle szöveg, a cselekvés tárgyát, (végső megoldás) a körülményeket és a szándékot is számba veszi, márpedig ezek a tettek megítélésének a szempontjai, nem pedig a viselkedésé

ez pedig a viselkedés:

behavior 1. Általános megjelölés az élő szervezet összes megfigyelhető, megállapítható vagy mérhető aktivitására. Ezek a legtöbb esetben bizonyos ingerekre vagy ingerkonstellációra adott válaszokat jelentenek, amelyekkel a szervezet az életben (vagy kísérleti helyzetben) találkozik. Az aktivitások közé soroljuk a mozgást (a vázizomzat változásait), a cselekvéseknek nevezett mozgássorozatokat, a szívműködés változásait, a külső és belső kiválasztási folyamatokat, a kémiai vagy ezektől függő változásokat és az elektromos (pl. agyi elektromos) folyamatokat. A Watson alapította behaviorizmus különbséget tesz nyílt és rejtett viselkedés között. A nyílt viselkedés fogalma minden megfigyelhető változást pl. mozgást magába foglal, a rejtett viselkedés olyan (legtöbbször élettani) változásokra utal, amelyek csak bizonyos tchnikák (pl. vérnyomásmérés) alkalmazásával mérhető.
2. A viselkedés forgalmát néha szellemi tevékenységek (opl. gondolkodás) vagy más folyamatok (pl. átélés) mjelölésére is használjuk. A fenomenológia viselkedés fogalma szerint a magatartás mindig valamihez való viszonyban értelmezhető.
3. A viselkedés megfigyelésére, leírására, osztályozására használatos fogalmak: például a veleszületett, szerzett magatartásmódok, érzelmi, szimbolikus, feladatspecifikus, nem alkalmazkodó stb.

a radala, viselkedés szót használ, miközben a tettekről ír

amiről te írsz, az igaz, csak nincs a radala szövegében

2010.08.22. 17:12:02

@tbb: most nagyon elszomorodtam...:(

Szimba 2010.08.22. 17:15:51

@lüke:

:)))

Ha még a Kossuth nóta lenne!

Szamóca nagyon jó színész, annál rosszabb politikus.:) Hoboék meg zseniálisak.

tbb 2010.08.22. 17:18:10

@jjulie:

"a radala, viselkedés szót használ, miközben a tettekről ír"

Ír a tettekről is persze. De a viselkedésüket hasonlítja össze.

lüke 2010.08.22. 17:18:51

@Hepci:
szomorú lennék, ha ezen röhögne
még tragikomédiának se mondanám

jjulie 2010.08.22. 17:25:10

@Szimba:

szimbácska, a látható főemberek a fő minták

pl a beckham, vagy a paris hilton, régebben a john lennon, meg társai

nekünk ma már nincsenek sztárjaik, a zenészek, sportolók, szinészek alig látszanak, ellentétben a politikusokkal, a mai leginkább látható magyar celebek a politikusok

ők pedig a legnagyobb zöldséggyártók, ki a fenét lehetne másolni, mint egy zöldségest?

Szimba 2010.08.22. 17:39:02

Ha ezeket meghallgattátok, akkorra kijöttök a szemantikából...:)

tölgyes 2010.08.22. 17:54:46

@manyike: Ezért is kell határozottabb tantervi irányítás. A tanár szabadsága is egy kétes duma... mert persze kell szabadság...de a nemzeti azonossághoz kell egy minimális közös ismeret... nem lehet össze-vissza bármit beleverni a gyerek fejébe.

jjulie 2010.08.22. 17:56:28

@tbb:

értem erre célzol

" Eichmann megtehette, hogy a "végső megoldást" válassza egy probléma kezelésére Gergényi meg nem, de a szándék meglett volna."

ez a viselkedés összehasonlítása, így

" Azon az alapon, hogy mindkettőjüket felszólította a hatalom egy gyalázatos tettre, amit mindketten pedánsan végrehajtottak. Ennyi a hasonlóság a két viselkedés között. Már volt róla szó. Mit nem értesz ezen?"

amúgy ismered jeruzsálemi pert, a védelem és az ügyész alapkoncepcióját, és az itálet indoklását?

Ted Striker 2010.08.22. 18:04:20

Kósa: jövőre új alkotmánya lesz az országnak

"A szándékokban a paletta széles: "a Szent Korona-tantól, a szociális-emberi jogok rögzítésén át, a rendkívül szokatlan emberi magatartás alap emberi jogként való feltüntetéséig" - tette hozzá.

hvg.hu/itthon/20100819_kosa_lajos_uj_alkotmany

@Ordnassac: Kérlek segíts értelmezni, vajon mit ért Kósa Lajos "rendkívül szokatlan emberi magatartás alap emberi jogként való feltüntetésén" - ez a homoszexuálisokra vonatkozna?

jjulie 2010.08.22. 18:09:53

@tölgyes:

lesz valaha közöz ismeret?

pl ki a kriptokommunista és ki a társutas?

ki a jó komcsi és ki a rossz komcsi?

a holokauszt különbözik e valamiben az ávós pribékek garázdálkodásától?

a nácik hajtották e végre a vidéki magyar zsidók kifosztását, bevagonírozását, vagy a törvényes, nem nyilas többségű magyar kormány által hozott törvények alapján a kormány apparátusa?

stb

mikor lesz ebből közös ismeret?

és tévedsz, lehet össza-vissza bármit beleverni a fejekbe, a szijjártónak, a kósának sikerült, te vagy a legjobb példa, gyerekkorodban még kiröhögted a szabolcskát, most meg fel sem ismered és kajálod a dumáját

tölgyes 2010.08.22. 18:11:08

@tbb: ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ! Miért nem írta, hogy Ön meg 8 millát akasztott le..:)??? A net mindent elbír.. még az ilyenféle hencegést is..:)

tölgyes 2010.08.22. 18:15:05

@jjulie: Van amiből nem is kell, hogy legyen. Van amiből lesz és van amiből nem lesz... Mégis, ha azt akarjuk, hogy valami megváltozzon, ahhoz valami meg kell változtatni.

qwertzu 2010.08.22. 18:20:28

Off:
Ezt nem hiszem el:
index.hu/belfold/budapest/2010/08/22/az_lmp_szineiben_indul_a_fizikusok_mumusa/

... Egely György mérnök-feltalálót, aki most az LMP színeiben indul Budakeszin a képviselőségért.

Az egy dolog, hogy az LMP-t (és a legtöbb zöld szervezetet), fogalmatlan idióta hippik gyülekezetének nézik (nézem), de erre azzal válaszolni, hogy igen azok vagyunk. Az LMP ezzel a lépéssel kb. 8 évre kiírja magát a komolyan veendő pártok közül. Ugyanolyan viccpárt mint a kétfarkú kutya. Ezek után, az ellenfeleknek már kb. bármilyen zöld javaslatukat indoklás nélkül söpörhetik le a színről. Ugyanúgy járatják le a környezetvédelmet, mint az SZDSZ a liberalizmust.
Idióták.

qwertzu 2010.08.22. 18:21:34

Off:
Ezt nem hiszem el:
index.hu/belfold/budapest/2010/08/22/az_lmp_szineiben_indul_a_fizikusok_mumusa/

... Egely György mérnök-feltalálót, aki most az LMP színeiben indul Budakeszin a képviselőségért.

Az egy dolog, hogy az LMP-t (és a legtöbb zöld szervezetet), fogalmatlan idióta hippik gyülekezetének nézik (nézem), de erre azzal válaszolni, hogy igen azok vagyunk. Az LMP ezzel a lépéssel kb. 8 évre kiírja magát a komolyan veendő pártok közül. Ugyanolyan viccpárt mint a kétfarkú kutya. Ezek után, az ellenfeleknek már kb. bármilyen zöld javaslatukat indoklás nélkül söpörhetik le a színről. Ugyanúgy járatják le a környezetvédelmet, mint az SZDSZ a liberalizmust.
Idióták.

jjulie 2010.08.22. 18:28:23

@tölgyes:

igen hallottam róla, hogy a változás kifejezés került a polgári kormányzás, meg a haza nem lehet ellenzékben szolegenek helyére

ez már valami, te is kétszer használta egy mondaton belül

bariga 2010.08.22. 18:41:58

@tölgyes: hú ez annyira komplikált volt, hogy nem értem. Ez valószínűleg viszont a nevelőnő hiánya. Inkább feladom, nyugodtan folytasd a silányozást.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 18:42:21

@Ted Striker:
Hát a homoszexuálisokra akkor vonatkozhat, ha Kósának ez rendkívül szokatlan. Ha szokott, akkor nem azokra gondolt
.
Lehet, hogy nem akar alkotmányos jogot adni olyanokra, mint négyesikerszülés, Fa Nándor világkörüli hajózása, űrrepülés, vagy pápává szentelés.
Talán a giniszrekordok megdöntését sem tartja jogszerűnek.
De lehet, hogy a boldoggá avatással is baja van.
Mindenesetre az értelmezéshez jó lenne tanulmányozni Kósa szokásait.

tbb 2010.08.22. 18:44:59

@jjulie:

Szerintem meg nagyon nem érted. Nem arról van szó, hogy kiknek mik a szándékai, hanem hogy vannak olyan emberek, akik skrupulusok nélkül hajlandók megtenni amit a hatalom kér tőlük. Mert hogy az a helyes.

Eichmann is ilyen volt, Gergényi is. Ennyi.

A jeruzsálemi ügyész vádkoncepcióját konkrétan nem ismerem. De el tudom képzelni. És egyet értek vele.

tbb 2010.08.22. 18:47:44

@qwertzu:

Hát nincs sok politikai érzékük. Az látszik.

bariga 2010.08.22. 18:52:38

úgy látszik Kövér emlegetése mindenkiből kihozta a legrosszabb "énjét". Csúnyán vitatkozuk, sértegetjük egymást és harcolunk. Hogy is van pedig ? Legyen béke és egyetértés.
De hogyan lehet közeledni? Hogyan lehet a tényeket legalább valamennyire hasonlóan "át"látni? Aki erre képes lesz, az lehet a jövő embere ebben a most kissé zavaros országban. Bár nem hiszem, hogy ez Kövér lenne, de semmi nem lehetetlen.

2010.08.22. 18:53:53

@bariga: én senkit se sértegettem és nem harcolok senkivel sem!

lüke 2010.08.22. 19:12:57

@jjulie:
ez nem igaz!
itt, a pol. blogon, róluk elmeznek,s önként, érdeklődőként jön az ember ide
van ilyen elemző:) blogja Beckhamnek, Parisnek is biztos
etc,ez nem határozza meg az ember sorsát,
de a politika valamennyire igen

lüke 2010.08.22. 19:17:39

@Szimba:
nem vagy egyedül:)
de zsüli szerint igy alakul majd> az értelmezés

lüke 2010.08.22. 19:20:29

@lüke:
úgy látszik azért nem értek annyi mindent ,mert soha se gügyörésztek nekem, s én se az utódaimnak.........

lüke 2010.08.22. 19:25:26

radala biztos csuklik, s a retinoblastoma
en.wikipedia.org/wiki/Retinoblastoma
kutatás majd megsínyli ezt a magasröptű hangvételt..........
pedig ez a malignus embrionális tumorkutatás sok
csecsemőt menthet majd meg

lüke 2010.08.22. 19:27:38

@simonmondja.:
meg az otthon szülésre is
ami az 'elmaradott' Hollandiában és Angliában természetes

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.22. 19:28:28

@lüke: ez ilyen multifunkciós blog. Van politika, gazdaság, tudomány, kultúra. Az utóbbiból ma éppen kevesebb adódott...
Reménykedem, TG nem veszi a szívére, ha éppen nem értékes tartalm.. - khmm - kontentot szaporítunk ide...

lüke 2010.08.22. 19:36:05

@Hepci:
incontinencia continua................

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.22. 19:40:42

@lüke: Ha életmódtanácsadás lesz az új Alkotmányban, akkor Kósa felnőhet akár Mohamedhez is.
Előírhat alkotmányos étkeket, vagy lábmosást - márha szokott.

lüke 2010.08.22. 19:45:08

@simonmondja.:
miért ,nem kósául mosogat?

bariga 2010.08.22. 19:47:29

@Letícia: valóban üdítő kivétel vagy

lüke 2010.08.22. 19:50:14

@bariga: m'ér '
ez valami limonádé neve?

jjulie 2010.08.22. 19:59:20

@tbb:

na utoljára

ha a radala ezt írta volna, hogy
" vannak olyan emberek, akik skrupulusok nélkül hajlandók megtenni amit a hatalom kér tőlük. Mert hogy az a helyes.

Eichmann is ilyen volt, Gergényi is. Ennyi. "

nem írtam volna egy árva szót sem, de nagyon nem ezt írta

a radala egyenlőség jelet tett a gergényi viselkedése és az eichmanné közé, valamint a gyurcsány demokratasága, és a rákosié közé

mindezt az után hogy felvezeti az egészet a bűnök relativizálásának dühítő voltával

ma nagyjából megtudtuk mi is lehet a relativizálás, nagyjából olyasmit, hogy különbözőnek tűnő dolgok eltérését jelentő egyedi jegyek legyalulásával összekapcsolhatóvá, azonos szintre hozzuk őket

namost ezt utálja

ezek után azonnal végrehajt két ilyet, sőt még el is magyarázza, hogy a gyalulás után milyen forgács került a padlóra

és azt mondod, hogy arra gondol a gergényi-eichmann párhuzamnál, amire a jeruzsálemi védelem alapult, hogy parancsvégrehajtás volt csupán, az eichmann egy gépies erkölcsi megfontolások nélküli buzgó parancsvégrehajtó
a dolog érdekessége hogy ennak a bebizonyítása ott a megmenekülést jelenthette volna, itt pedig a radalánál és nálad az elítélhetőséget, és valójában az eichmann sokkal több volt, mint az általad említett "szar ember", ezért kivégezték

namost ezt, - a maradjunk"viselkedés"-nél-t - tette egyenlővé a radala a gergényi, általunk részleteiben nem igazán ismert viselkedésével, miután közölte, hogy kihozza őt a sodrából a relativizálás

bizonyítás képpen leírta még az " Eichmann megtehette, hogy a "végső megoldást" válassza egy probléma kezelésére Gergényi meg nem, de a szándék meglett volna." mondatot

az én első reakcióm:
jjulie 2010.08.17. 21:00:26
@radala:

„azt mondod, hogy a bűnök egyformák és nem lehetnek különböző mértékűek, és a meg nem valósult, vélt szándék egyenlő a megvalósult tettel?”

Az erre vonatkozó válasz:
„Nem mondom, hogy a vélt szándék egyenlő a megvalósult tettel. Azt mondom, hogy 44-ben gázkamrába küldeni valakit, mert ez a parancs, az nem különbözik erkölcsileg attól, hogy 2006-ban szemeket lősz ki, pedig ilyen dolgod épp nincs is. „

Mint látható a magyarázatában tetteket mérlegel, nem viselkedést

namost " Eichmann megtehette, hogy a "végső megoldást" válassza egy probléma kezelésére Gergényi meg nem, de a szándék meglett volna." erre azt mondja, hogy”Nem mondom, hogy a vélt szándék egyenlő a megvalósult tettel.”

erre most mit mondasz ?

továbbá: „44-ben gázkamrába küldeni valakit, mert ez a parancs,” úgy történt hogy az eichmann részéről, hogy évek óta ezt csinálta, és pontosan és részleteiben is pontosan tudta mit csinál

namost akik ott 2006-ban oszlatást vagy valami ilyesmit végeztek, hányadszor használták ilyen éles helyzetben azokat az eszközöket?
a parancsnokok szemkilövetés céljából adták ki a parancsokat, és akik meghúzták a ravaszt, szintén konkrét szemkilövés gyakorlott céltudatos alakok voltak a gergényivel az élükön, és ugyan olyan tudatos begyakorlott módon végezték a dolgot mint az eichmann?

valamint bebizonyosodott, hogy a gergényi ezért lépett a rendőri pályára? Az eichmannról igen

ez az ember jön dühbe a relativizálástól, te pedig azt mondod ismét, hogy félreértem vagy félremagyarázom az egészet, és nincs min megállni és elgondolkodni?

persze ha erre az egész radala dumára van egy fideszkód, ami alapján igy hangzik a megfejfejtés:

"Nem arról van szó, hogy kiknek mik a szándékai, hanem hogy vannak olyan emberek, akik skrupulusok nélkül hajlandók megtenni amit a hatalom kér tőlük. Mert hogy az a helyes.

Eichmann is ilyen volt, Gergényi is. Ennyi. "

akkor mindenrendben?

lüke 2010.08.22. 20:16:34

@jjulie:
nagyon rendben,
mert, ha valamit sokat emlegetnek devalválódik

Ordnassac 2010.08.22. 20:18:24

@Teremszolga: 1956, a Kádár-rendszer és a rendszerváltás is kötelező tananyag, aztán a legtöbb gimis jó, ha eljut a második világháború végéig, ahol a holokauszt max. egy óra. Hatása nulla. Jómagam is csak töri fakultáció segítségével jutottam el a rendszerváltás történetéig.

Arra állam bácsi nem gondolt, hogy a holokauszt és a kommunizmus áldozatainak emléknapjára esetleg támogatást nyújtson a Zsidó Múzeumba, illetve a Terror Házába való látogatáshoz? Egy szimpla, üres emléknap inkább árt, mint használ. Ezeknek az emléknapoknak nincs tartalma. A tévékben sem emlékeznek meg különösebben róla... Talán leadják a Schindler listáját, illetve A tanút. Ez viszont elképesztően kevés.

Úgyhogy továbbra is fenntartom, hogy nem, nem tett meg eleget az állam jogon kívüli kategóriában, mert ennél jóval aktívabb szerepet kell vállalnia.

A 2008-as különvéleményről: Kiss László gyakorlatilag bevallotta vele, hogy a magyar társadalom egyszerűen csődöt mondott. Ebben egyet is értek vele, azonban a kriminalizálás csak egy még erősebb jel a csődre. Inkább kilátásba helyezi a szabveztet, aminek a hatása a kriminológia szerint is igen erősen kérdéses, ahelyett, hogy társadalmi párbeszédet indítana. Igaz, egy velejéig utálkozó társadalomnál nehéz, de ha nem próbáljuk meg, akkor hova fajulunk még?

jjulie 2010.08.22. 20:23:44

@lüke:

a federert nézem, sokat emlegetik, devalválódik ?

Ordnassac 2010.08.22. 20:26:20

@simonmondja.: a holokauszttagadás és más emberiség ellenes bűncselekmények tagadásának csökkentése, az uszítás és gyűlölködés csökkentése (aminek a magyar közéletnek igen nagy felelőssége van), az emberi megértés növelése stb.

Ordnassac 2010.08.22. 20:28:58

@Ted Striker: ezen én is gondolkodtam már, de kb. hasonlóra jutottam, mint te. Igaz, a mai antidiszkriminációs szabályozás áttételesen már ezt is védendőnek tartja.

Ordnassac 2010.08.22. 20:30:46

@Szimba: lásd, amit most válaszoltam Teremszolgának. :-)

lüke 2010.08.22. 20:32:42

@Ordnassac:
akkor elmesélem:
Ausztriában, hol egyéni, tanárfüggő tananyag van
és száz ezres nagyságrendű az áldozatok száma, nem 600
ezer,mint Magyarországon
egy héten át foglalkoznak vele,-pl megtanítják mi a Weisse Rose
de.wikipedia.org/wiki/Wei%C3%9Fe_Rose
mozgalom, s minden osztályt elvisznek Mathausenbe
www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&type=content&chapter=6_3_1

Ordnassac 2010.08.22. 20:33:44

@qwertzu: erről eszembe jut egy G. B. Shawnak tulajdonított mondat:

„Az egyik legszomorúbb dolog a világon az, hogy rengeteg jó dolgot kell véghezvinned rátermettséged megmutatására, de csak egy dolgot elrontanod annak bebizonyítására, hogy nem érsz semmit.”

Valahogy ez az érzésem ezzel az Egely-üggyel (amit tényleg el kellett volna kerülni)...

Ordnassac 2010.08.22. 20:35:28

@Ordnassac: *jav.: amiben a magyar közéletnek...

lüke 2010.08.22. 20:40:42

@jjulie:
ja,kiöregszik
tegnap olvastam Agassi Open c könyvébn, hogy megy ez
http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=605951&type=200&_v=Agassi_Andre_Open

jjulie 2010.08.22. 20:43:26

@lüke:

egyszer biztos, most éppen megnyeri a 90. atp döntöjét

Ordnassac 2010.08.22. 20:57:35

@lüke: a másik túlzás az Németország, ahol meg szerintem túllőnek a célon, még ha érthető is a hozzáállás, ott a második világháború és a holokauszt nagyon erősen reprezentált a tananyagban, szerintem már túlzóan is.

jaegtoer 2010.08.22. 21:07:39

blogszmog @jjulie:

"_mosmár te is úgy csinálsz mint szegény megsértődős jeag vagy hogyhívják? 1,3 millió adómentesen az neked is sok?_"
"
Olcsó, de bejött.
Nem sértődtem meg. kegyed nullázta le saját magát vehemens igyekezetében.

Egyben egy jó példa is a relativizálásra. Ha összeveti az idézett hsz-ét a a tegnapi fecserészésével, akkor akár rá is jöhetne, mi a relativizálás, de erre semmi szüksége egy hazudozó adócsalónak.

ssi 2010.08.22. 21:33:00

@Ordnassac:
múlt kibeszélése - sokak szerint is segítene, de mindenki hinne-e a saját konkrét jó/rossz élményeire esetleg csak szelektíven emlékezőknek?

a múlt borzalmainak teleportálása a jelenbe - számomra érthetetlen... talán ezeket a gondolatokat is ki kellene beszélni. Csak 1 példa a sok közül:

radala 2010.08.17 13:34:39
"...Ha én lennék Orbán Dunába lövetném az egész Apró családot unokákig, lesittelném Bajnait/Kókát gyerekestöl ..."

jjulie 2010.08.22. 21:44:02

@manyike:

van ilyen vélemény is:

"Csak miheztartás végett.A Fidesz 5. sz pártkönyvével rendelkező Bayer Zsolt, az Echo tv-ben érthetőnek nevezte a zsidótörvényeket, mert csak meg kell nézni a pofákat, kik részt vettek a Tanácsköztársaságban.
Ez az a logika, mely szerint a holokauszt és "40 év nyomora" egy nevezőn emlithető.A jelenlegi nyilas szimpatizáns magyar közvéleményért ez a fajta, a rendszerváltás után kizárolagos látásmód felelős.
Mig a 45 utáni időkröl csak a rohadt kommunisták, leegyszerüsités futott, annak elemzése nélkül, mit követett ez a korszak és mit jelentett összehasonlitva az előzővel, addig a Horthy korszakkal kapcsolatban a megértő nosztalgia uralkodott s ma már ez a közvélemény."

Ordnassac 2010.08.22. 21:44:49

@manyike: nem egy út a megoldás, széles merítés kell: oktatás, kultúra, közbeszéd stb. Sőt, én még bevonnám a kiugrott széljobbereket is ebbe a dologba.

Néha az az érzésem, hogy ami nagyon hiányzik úgy általában a magyar néplélekből, az a másik ember megértésének legalább a megkísérlése.

Radala általad idézett mondata pedig ha jól emlékszem a szokásos - és totálisan értelmetlen - öndühítési folyamatában volt, utólag már bevallotta ő is, hogy szokott ilyenkor baromságokat mondani. Erre jó példa az általad idézett szöveg.

Terniak 2010.08.22. 21:46:58

@Szimba: @Ordnassac: milyen eszközei vannak az államnak?

1. oktatás: megszabja, mit kell tanítani. Ebben ezek az események benne vannak, oktatják őket, és azt hiszem abban a szellemben általában, ahogy egy civilizált európai országtól elvárható. Ehhez hozzájöhetnek a közvetett ösztönzők, amit írtál, de ilyen már ma is van, igaz nem az állam, hanem az önkormányzatok esetenként hozzájárulnak az ilyen kirándulásokhoz, pl. Terror Háza. Ha jól tudom, ma is az iskolák ilyenkor elvárják, hogy az osztályfőnöki óra keretében külön beszélegessenek a diákok ezekről a rémtettekről.

Egyébként mi legyen? Naponta adják le a Katyint, a Schindler listáját a köztévében? Abszurd, és azt hiszem ne várjunk mindent az államtól.

2. szervezetek támogatása: ebben nem vagyok biztos, most nem tudtam utánanézni, de pl. egyes zsidó szervezetek nem kapnak már ma is állami támogatást? Egyébként igen, ez egy olyan terület lehet, ahol érdemes többet áldozni rá, bár megnézem, hogy egy már neonáci fiatalt mikor fog meggyőzni a rabbi az igazáról csoportos foglalkozás keretében vagy egy prospektussal.

3. És itt jön a lényeg: a büntetőjogi szankció nem a tanárok, nem a kutatók, sőt valószínűleg nem is a még formálható tanuló fiatalok ellen van. Ha ezek beleesnek valamilyen módon, ahogy írtam, valószínűleg alkel a szabályozás. A büntetőjogi következmény ebben az esetben szimbolikus értékkel is bír, az alkotmányos értékrendet is kifejezi. Pontosan az a nevelő szándék van benne, amely a csődöt mondott társadalom egyes tagjai miatt szükséges. És igen, itt éppen azok az érintettek, akiknél semmilyen más eszköz nem segít. A legvégső eszköz azokkal szemben, akik az alapvető alkotmányos értékrend ellen vétenek. Az én egyéni rosszallásom mellett, az állam is kifejezi a közösség rosszallását. Mi ezzel a gond?

Szerintem nem fajulunk sehova. A XX. századi borzalmak annyira közel vannak, hogy az elkövetők és az áldozatok még itt járnak köztünk. Kiss László végre leírta, hogy az alkotmánybíráskodás nem délibáb és illúziók kergetéséből áll, a naivitásról nem is beszélve, hanem valós társadalmi folyamatokat gerjeszt és alakít. 92-ben a pedagógiai optimizmus szép gondolat volt, de láthatóan csődöt mondott.

Álljon az állam ilyenkor is feltartott kezekkel?

Terniak 2010.08.22. 21:57:06

Ajánlom az "Amerikai Historia X-et" a témához.

Ordnassac 2010.08.22. 22:07:42

@Teremszolga:

1. mondtam egy szóval is, hogy az államnak kell kikényszerítenie, hogy folyjon rendben a történelemoktatás? Visszakérdezek: szerinted az rendben van, hogy egy generáció fejezte be úgy a középiskolát, hogy jó eséllyel sem 1956-ról, sem a Kádár-rendszerről nem tanult semmit, a rendszerváltásról nem is beszélve? A holokauszt meg csak érintőleges téma a második világháború témakörében? Hiába érettségi tételek. Itt is kéne tenni, nem azt mondom, hogy az államnak.

2. Ezt arra mondtam, hogy ne legyen több neonáci, hatásos lehet az ilyenné válás ellen esetleg egy ilyen program. Ami nem is feltétlenül rabbinak kellene tartania. Lehetne akár egy gój történész is vagy egy holokauszttúlélő.

Sőt, mint már írtam korábban, egy kiugrott széljobbert is el lehetne hívni akár egy osztályfőnöki óra keretében, hogy mesélje el, milyen is az a közeg, ahonnan ő elmenekült. Berlinben pl. sikeresen alkalmaznak hasonlót, csak ott börtönben ült emberek látogatnak el fiatalokhoz. Nálunk egyszer jött csak el egy drogtanácsadó, az is elég hasznos volt.

3. Abból indulsz ki (szerintem tévesen), hogy ha egy neves holokauszttagadót jogerősen szabvesztre ítélnek, akkor az milyen hatalmas jel lesz és riasztó hatású. Igen, jel lesz, ugyanis még jobban összetartja majd a széljobbereket, mert lesz egy mártírjuk is, aki "börtönben sínylődik az igazságért". Arról nem is szólva, hogy amekkora a bizalom ma az igszolg. iránt, még akár érdeklődővé is teheti a fogékonyabbakat adott figura iránt. Hiszen a sajtócsinnadratta körülötte szinte biztosan meglesz.

Amennyiben három év letöltendőre ítélnék, jó magaviseletért jóval korábban kikerülhet és szabadulásakor ünnepelt hős lesz a sajátjai között, akiknek a száma ettől a szabályozástól nem fog csökkenni. Erre egyszerűen alkalmatlan. Csak a legkevesebben fogják átgondolni hitvallásukat a bv-intézetben. Avagy, ha nagyon el akarják kerülni a szabvesztet, megtanulnak virágnyelven beszélni, ami után gyakorlatilag üldözhetetlenek lesznek, függetlenül attól, hogy elég egyértelmű lesz, hogy mire gondolnak.

"92-ben a pedagógiai optimizmus szép gondolat volt, de láthatóan csődöt mondott." <--- a büntetőjog még nagyobb csődöt fog mondani.

ssi 2010.08.22. 22:10:22

@Ordnassac: örülök, hogy találkoztál már a megbánó radával is :-))

@jjulie: érdekes! ez a demokrácia, meg a sokféleség, amit még tanulunk, szokunk?
- van-e békés egymás mellett élés?
- muszáj mindig valamit, valakit gyűlölni?
- mit kell komolyan venni? - be/leszólások, fenyegetőzések, indulatok ....

jjulie 2010.08.22. 22:37:46

@Ordnassac:

szóval nincs működő megoldás

most nézem a filmmúzeumon a kedvenc filmemet a játszmát

most adta el azóráját a michael douglas

hazonló környezetváltozásra iszonyú sok embernek szüksége lenne itt hogy kijózanodjon, hogy megtanuljon kérni, és értékelni amije van

merthogy túlzotan faszok lettek, mint a michael a filmben

Ordnassac 2010.08.22. 22:47:31

@jjulie: olyan megoldás nincs, ami 100%-osan megszüntetné a dolgot, a hülyeség határtalan.

Azonban nem látom azt, hogy kihasználtak volna minden lehetőséget a jogon kívüli világban, illetve nem oldottak meg más összefüggő kérdéseket.

Amiről még nem esett szó, hogy a széljobb világ nagyon összetartó és ez külsőségekben is meglátszik. Ad egyfajta kötődést, ami vonzza a fiatalokat.

jjulie 2010.08.22. 22:55:26

@Ordnassac:

igen, nincs kihasználva minden jogon kívüli lehetőség, szóval lesz még rosszabb a helyzet

az ember a másik emberből él, kaja nem sok kell az életben maradáshoz, végső eseben annyit a kukákból meg koldulásból is össze lehet szedni

a mentális táplálék a szűk keresztmetszet, és ebből van a baj, meg lesz még

(most ugrott le a tetőről a jó michael)

Ordnassac 2010.08.22. 22:59:07

@jjulie: le se tagadhatnád, hogy magyar vagy. Fő a pesszimizmus! :-P

bariga 2010.08.22. 23:11:51

@manyike: nem kellene mindig gyűlölni és alpvetően az ember békés életre vágyik. De aki ingerszegényszegény környezetben él, az könnyen elhiszi, hogy neki jobb lesz ha szóval, vagy tettel tapossa a másikat

tbb 2010.08.22. 23:12:17

@jjulie:

Nagyon szép munka. Alalpos. Ráadásul az első mondata kimondhatatlan örömmel tölött el. Tartom is magam hozzá. Remélem te is. Lezárásként csak annyit jegyzek még meg, hogy az idézett utolsó mondataimhoz a fidesznek semmi köze. Azok az én dekódolásaim.

További üdvös manipulásokat kivánva, maradok tisztelettel
tbb

tbb 2010.08.22. 23:51:26

@Ordnassac:

Nekem az a véleményem, hogy a mai frusztrációink csapódnak le a gyülölködő múltértelmezésekbe. Ezért aztán oktatással, tájékoztatással, Schindler listájával, de még a törvény erejével sem lehet megszüntetni. Csak a mai problémák egymásra figyelő kibeszélésével, de még inkább a jövőnk közös felvállalásával.

Ordnassac 2010.08.22. 23:56:50

@tbb: ez a részelem is jelentős, ez kétségtelenül így van, de félelmetes, milyen félreértések, előítéletek és ismerethiány érzékelhető mostanában. Szóval a másik oldalról érdemes megfogni a kérdést (akár szocializációs problémaként is felfogva).

Ordnassac 2010.08.22. 23:57:50

@tbb: @Ordnassac: *jav.: szóval a másik oldalról IS érdemes megfogni a kérdést

Ordnassac 2010.08.23. 00:27:36

www.mno.hu/portal/731899

Szőcs Géza a sanghaji világkiállítás magyar napján.

tbb 2010.08.23. 01:05:53

@Ordnassac:

Nagyon másképp látjuk. Bár megemlítetted a szocializácós problémaként való kezelést, ami lehetne az elmozdulás elősegítéséhez egy közös kiinduló platform.

nyünyüge 2010.08.23. 07:14:39

off
Kiszerkesztette a sajtó Schmitt Pál honlapját, mert fidesz logó volt még a főlapján.
Úgy látom, ettől sikerült gyorsan mgszabadulni, a Kapcsolat oldal viszont elkerülte a webszerkesztő figyelmét:)

www.schmitt.hu/cms/kapcsolat

Videofon 2010.08.23. 07:44:43

@Ordnassac:
Az ilyen ostoba "felmérések" csak arra jók, hogy egyesek jól éljenek belőlük. Az általános szellemi színvonalat mindenesetre elég jól jelzi, hogy ezeket az álstatisztikákat a politikusok és az újságírók mindig bekajálják.

Szimba 2010.08.23. 08:09:23

@Ordnassac:

Látom és egyetértek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.23. 08:09:29

@Ordnassac:
Hát, amit az átlag forrófejű széljobber börtönbüntetéséről írtál, az így van.
Viszont, ahogy én látom, az elvarázsolt széljobbosok jellemzően tizen-huszonévesek.
Alapvető nézetük, hogy nekik mindenki hazudik.
Csak az az igaz tétel, amit üldöz a társadalom.

Asszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy ezt a hitközösséget az elmúlt húsz év oktatása és politikai aktivitása nevelte ki.
A nézetek szabadsága.

Mert ha egy pedagógus szélsőséges nézeteket vall, mondjuk kiirtaná a fél országot hazaárulás, vagy származás miatt, akkor azt tanítja. A gyerkeke-fiatalok pedig hallgatják az összeesküvés ezer módját és gyűl bennük a harag.

Ha pedig nincsenek ilyen nézetei, akkor lesz az osztályban egy gyerek, vagy lesz egy szülő, aki bemegy és rendbeteszi a fejét.
Mert egy szélsőjobber mindig turbófokozaton hiszi az igazát.
Úgyhogy ha nem akar verekedni a tanár, akkor jó belátásra tér és engedi hirdetni az igét.

A törvények szerint szabad. Tehát elterjed.
Egymaga senki nem fog harcba szállni egy ilyen agresszív társasággal.

Tehát a nézet, hogy mindenki hazudik nekik és az igazság az, ami nincs kimondva - védetten terjed.

Ehhez már csak az kell, hogy egy politikus kimondja, hogy a hatalom hazudik és minden eszköz megengedett ellene.
Lehet gyújtogatni, robbantgatni, verekedni.
Ügyvédeket fogadnak a hatalom által elcsípett "forradalmárok" kimosdatására.
Szervezzék a fölforgatást...
A hatalom hazug, tehát mindent szabad...
Na, ettől aztán tetterőssé válik a becsapottságban hívők közössége.
Mindigis ezt akarták hallani.

Legalábbis az én tapasztalatom ez....

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.23. 08:30:33

@Ordnassac:

De ilyen célja csak annak van, aki nem akar uszítani és gyűlölködni.
Aki nem akarja a hatalmat letaszítani a trónjáról és a helyére ülni.
Mert ki akarná neki megdönteni neki a fennálló rendet - a megértés jegyében?

A megértés és összefogás - ez hatalommegtartási technika.

tölgyes 2010.08.23. 14:42:51

@Ordnassac: Jó ha eljut a II. vh-ig..:( Éljen a pedagógus szabadsága..:)

tölgyes 2010.08.23. 14:44:11

@bariga: Hiszen úgyis az a baj, hogy maga bennmaradt a gyerekszobába és azt már nem érti, ha egy mondatban az alanyon ás állítmányon kívül más mondatrész is van..:)

tölgyes 2010.08.23. 14:53:09

@Ordnassac: Én azt gondolom, hogy a tudás nemzeti minimumának biztosítása az állam dolga.. neki kell adnia a garanciát a befizetett adó fejében..A NAT meghatározza azt amit tudni kell (nem csak a kompetenciákat), a minőség-ellenőrzésnek pedig biztosítania kell, hogy megvalósuljon...Aki az elvárásnak nem felel meg, az nem kap róla papírt...aki nem tanítja meg az nem kap fizetést...Bizonyára Ön is hallott olyan végzős joghallgatóról, aki nem tudta, hogy mi a különbség a jegyző és a közjegyző között...:) Na az ilyennek nem kell diplomát adni:)az egyetemtől pedig meg kell vonni az akreditációt...
süti beállítások módosítása