Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:39

Rendhagyó bejegyzés lesz, előre elnézést is kérek érte, éppen csak egy gondolat, valamiről, amit nehéz elfogadni. Egyszer a rádióban hallottam valakit arról beszélni, hogy mit is jelent a hazaszeretet. Nagyon megfogott, amit mondott: azt állította, hogy hiába a látványos szimbólumok és a nagy szavak, aki nem lassít le az úton ott, ahol honfitársai élnek, semmit sem tud a haza szeretetéről.

(Fotó: Google Térkép)

Hadd legyek kivételesen személyes: több mint egy éve egy fővárostól távoli kis faluban lakom, ahová többek között azért költöztünk, hogy a tavaly született kisfiam jó levegőn, szép környezetben, a természethez közel ismerkedhessen a világgal. Kiváló lehetőség ez nekem is a megfigyelésre, itt ugyanis sokkal feltűnőbbek azok a dolgok, amelyek egy rohanó nagyvárosban már észre sem vehetők. Amióta itt élek, egyre jobban szeretném megérteni például, hogy miként gondolkoznak azok a motorosok és autósok, akik akár nappal, akár éjjel döbbenetes sebességgel és hatalmas zajjal képesek átrobogni egy-egy apró településen. Ezek a hazafiak bizonyára rossz néven vennék, ha fülsüketítően ordítanék a házuk előtt, de az valamiért nem zavarja őket, hogy ott, ahol éktelenül repesztenek, emberek élnek, talán kisgyerekeket próbálnak éppen elaltatni, vagy egyszerűen csak fáradtak, pihenni szeretnének.

A közúti tiszteletlenség persze csak egy formája a polgártársak iránti teljes közömbösségnek, hasonló bunkóságok szinte minden élethelyzetben előfordulnak. S hogy mi ebben a politika? Sokszor tűnődöm azon, hogy vajon nem lenne-e feladata a politikának ezekre a mindennapos bosszúságokra irányítani a figyelmet. Nem csupán szigorúbb büntetésekről és több ellenőrzésről beszélek (persze arról is), hanem sokkal inkább a szemlélet megváltoztatását segítő – nevezzük így - kampányokról, érvekről és példamutatásról. Vajon nem lenne alkalmas erre is a kétharmad, vajon nem volna helyes, ha például a sokat emlegetett nemzeti együttműködés a szimbolikus lépéseken és az intézményi változásokon túl a mindennapi kultúrára is vonatkozna? Nem kellene-e pénzt és energiát áldozni arra, hogy mindannyian megértsük: nem elég beszélni a magyarságunkról és az összetartozásunkról, ismeretlenül is figyelnünk kellene egymásra. Első lépésként talán annyi is elég lenne, hogy nem ártunk.

Számomra amúgy ez mára hitelességi kérdéssé vált: akinek a száguldása esélyes arra, hogy felébressze a kertben szundikáló fiamat, ha kérhetem, nekem inkább ne aggódjon a magyarság fogyásáért.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr852240160

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki gépen száll fölébe 2010.08.23. 20:27:34

Rendhagyó bejegyzés lesz, előre elnézést is kérek érte, éppen csak egy gondolat, valamiről, amit nehéz elfogadni. Török Gábor

Trackback: Bazd meg a fűnyíródat 2010.08.23. 11:11:00

 Adva van egy település a Velencei-tó partján, ahová általában azok járnak, akik pihenni akarnak, akik el akarnak menekülni a város zajától, hogy csendben, jó levegőn és nyugalomban töltsék el a szabadságukat.   Számomra természetes, hogy ...

Trackback: Ki gépen száll fölébe 2010.08.23. 07:55:01

Vajon nem volna helyes, ha például a sokat emlegetett nemzeti együttműködés a szimbolikus lépéseken és az intézményi változásokon túl a mindennapi kultúrára is vonatkozna?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mangorlo 2010.08.23. 00:48:32

teljesen igazad van, én is sokszor esem a falvakon átszáguldás bűnébe, néha igyekszem de nem mindig sikerül lassan menni

reader613 2010.08.23. 00:59:59

ki lesz az első, aki megmondja, melyik település látható a Google Maps-ről beszúrt képen? ;-)

Ordnassac 2010.08.23. 01:00:16

Bocsi ezért, de most "éktelenül" letollak: mi a fenéért kell ezért elnézést kérni? :-) Néha a bloggazda is offolhat, ami nem is baj, főleg, ha ilyen témáról van szó.

A hazaszeretet kérdése egy furcsa valami. Mindenki kötődik valamilyen szinten környezetéhez. Egész életemben nagyvárosi környezetben élem, minden problémájával együtt rajongok Budapestért és szűkebb kerületemért, Zuglóért. Pedig kisgyerekkoromat még kb. 1200 kilométerrel északnyugatra, Düsseldorfban töltöttem le.

Azonban a kötődés szintje és minősége más. Ki lokálpatrióta, ki ilyen-olyan hagyományőrző, ki magyar költőket olvas, ki Magyarország történelmi felelősségét veti fel, hogy ne kövessünk el újabb hibát. Azonban valahogy nagyon kettétört ez is, mint oly sok minden. Aki magyar zászlót lenget, az magyarkodik; aki rossz hangja miatt inkább nem énekli a Himnuszt, az hazaáruló. Mindkettővel milyen könnyen dobálóznak.

Ahogy megfigyeltem, megvan a lehetőség a nagyvárosban is dolgok megfigyelésére, csak másképp. Feltűnik azért, ha a környéken felújítottak valamit, ha szól a templom orgonája (kat. templom mögött lakom már 15 éve) és ha csend van. Nálunk a száguldás az utcaszerkezet miatt nehezebb, de néha hallható, ahogy autópályának nézik a főútvonalat, ami valóban felettébb idegesítő.

Amúgy nagyon látható a bizalmatlanság. Félünk segíteni, mert lehet, hogy közben meglopnak. Nem akarunk részt venni közösségi/közéleti dolgokban, mert nem látjuk értelmét vagy mert úgyis mindenki csal. Mivel az érdektelenség és a bizalmatlanság eléggé erős, így könnyebb a zavarosban is halászni. Szerintem.

Elnézést, hogy nagyon terebélyes lettem, de gondolkodóba estem. Lehet, hogy egy-két logikai bukfenc van a mondandómban, de ez a szöveg így most jött. (A Radnóti-idézet címként nagyon jó ötlet volt!)

csirkeGL 2010.08.23. 01:02:49

Igaz, először is egymásra kéne vigyázni. Talán erre azt tudnám megoldásként javasolni, hogy minél több honfitársunk utazzon külföldre, akár tartósabban.

Aki mindennap magyarok között él, az fel se foghatja micsoda öröm, amikor hosszú fáraszt...ó távollét után újra magyar szót hall maga körül.

Újra meg kéne találnunk a módját, hogy egy nagy családként gondoljunk nemzettársainkra, figyeljünk, ügyeljünk egymásra.

"Történjen bármi, míg élünk s meghalunk... Mi egy vérből valók vagyunk" -- csak hogy egy méltatlanul mellőzött kiváló magyar együttes zenéjéből idézzek.

Vigyázzunk egymásra!

Frank'Leó 2010.08.23. 01:06:50

Gábor, nagyon igazad van, az ilyen ember "ha kérhetem, nekem inkább ne aggódjon a magyarság fogyásáért".

Egy budapesti emlékem, jó három évvel ezelőttről. Kezdődött a tüntetés, a tüntetés hoppmestere lelkesen üdvözölte a megérkező 'Gój motorosokat'. Azok megálltak, bőgették egy percig a motorjukat, és büszkén ültek a füstfelhőben. :)
[Az jó kérdés, hogy egy magyar ember miért nevezi magát gójnak. Vagy gádzsónak. Ha egy cigányember engem így nevez, OK, az ő szemében gádzsó vagyok. De én magamnak simán magyar, ha a nemzetiségemre gondolok.]

numen (törölt) · http://numen.extra.hu 2010.08.23. 01:23:01

Nagyrészt egyetértek – ilyennek kellene lennie, és jó lenne, ha itthon ilyesmit el lehetne várni.

Úgy látom, hogy ahol elég hangosan követelik (?), ott helyi szinten születnek többé vagy kevésbé életképes kezdeményezések, mint például a csendrendelet vagy az alkohol árusítási idejének megszabása.
Kérdés, hogy ha itt „hazafiak” élnének, szükség lenne-e ilyen rendeletekre…?
Vajon van-e értelme, lehetséges-e ilyen volumenű ügyeket országos szinten kezelni?

Abban sajnos nem hiszek, hogy a kevesebb empátiával rendelkező honfitársainkat odaültetjük a TV elé (máshova végképp lehetetlen), és megtanítjuk viselkedni, mint ahogy abban sem, hogy a rendőr egy szép napon megbüntet majd valakit, amiért nem segített át egy nénit az utcán.

Kínában az olimpia ideje alatt ugyan úgy hallottam, voltak hasonló szabályozások, de hogy ezek mennyire voltak sikeresek, azt már nem tudom… ☺

TallérossyZebulon 2010.08.23. 02:06:34

@Ordnassac: Bocsánat a személyeskedésért, de valamikor írtad, hogy az ELTÉ-n tanultál jogot, és azon gondolkoztam, hogy nem voltál-e bibós?

darkmustang 2010.08.23. 02:08:31

En akkor jottem ra mi az a hazaszeretet, mikor tavol toltottem Magyarorszagtol sok idot. Azota teljesen mashogy tekintek arra szora, hogy haza. Mashogy tekintek a magyar zaszlora, a piros paprikara, a Balatonra es sok minden masra. Pityeregve hallgatom a magyar himnuszt minden sportesemenyen, ha megnyertuk az aranyat. Es nagyon szeretem a Soproni reklamot.

2 dolog: 1. : Angliaban ne lassitsak mert nem szeretem az angolokat? Ezzel a kijelentessel van nemi problemam.
2. : Amikor a fonokom azt keri, hogy ez a dolog 1,5 ora mulva legyen Pesten (200km), vagy egy nap alatt 10-15-20 dolgot kell elinteznem, az orszag kulonbozo pontjain, vagy akar csak a varosban, ahol lakom, akkor en mit mondjak neki? Szted ot erdekeli, hogy nem igazan lehet ezt teljesiteni 8 oraban, ha nem hajtok gyorsan? Arrol nem is beszelve, hogy en is otthon szeretnek pihenni, minel elobb.
Vagy eppen mikor megtudtam, hogy a szombathelyi nagybatyam meghalt es el kellett jutnom oda, a leheto leghamarabb. Ehhez bizony gyorsan kellett hajtanom.
Mit kellene tennem? Rugassam ki magam? Vagy eppen vitatkozzak meg tobbet a fonokommel? Erjek haza en 2-3-4 oraval kesobb?
Ha raerek, ha tehetem es ha nyugodt vagyok, lassan megyek -szeretek vezetni-, de ez oszinten megmondva ez sajnos nagyon ritkan fordul elo. Persze ez nem azt jelenti hogy minden mas alkalommal 120-al atvagtatok egy falun.
Sok minden mason kellene eloszor valtoztatni es ugy gondolom, hogy ez utan a "lassitsunk le a telepulest jelzo tablaknal" automatikusan jonni fog.
Ezt vegiggondolva nagyon nem ertek egyet a bekezdes utolso mondataval, meg ha csak a lassitasrol is van szo, nem az 50km/h betartasarol. Hogy en ne lennek hazaszereto?
Persze megertem az is, amit mondani szeretnel ezzel, de ez 20-ad rangu kerdes itthon. Jo lenne, ha olyan korulmenyek kozott elhetnenk, ahol az 50-60 km/h betartasa magatol erhetodo lenne. Barcsak igy tehetnek en is.

tbb 2010.08.23. 02:13:29

Hát nem tudom- Én például nem szoktam száguldozni a kis falvakon keresztül, de nem hinném, hogy ettől jobb magyar lennék, mint aki átszáguldozik rajtuk.

tbb 2010.08.23. 02:20:42

@darkmustang:

Érdekekes, hogy a komentem pont a tied alá került. Jól kiegészítik egymást.

csabcikácska 2010.08.23. 03:36:01

@tbb:
Nos ez nem érdekes, tudod időrendi sorrendben vannak a kommentek ;)

És hogy a témához hozzászóljak, Darkmustangnak igaza van. Az átlagember nem azért rohan, hogy a napi adrenalinadag fel legyen pumpálva, vagy mert idegbeteg, hanem mert bele van hajszolva, kényszerítve. És en is arról az oldalról közelíteném meg, hogy előszőr a nyugodt élet és életritmus feltételeit kellene megteremteni.
Van egy karbantartó barátom, aki az ország minden pontján állomásokat szerel, napi 2-3 település. Nos az ő főnöke azt mondta, hogy inkább kifizeti az esetleges büntetést, de legyen meg időben minden. Nincs sok választása.

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2010.08.23. 03:40:23

Tisztelt Tanár úr!

Azon túl, hogy teljesen érthető a felháborodása, mégis elkerekedett szemmel olvastam bejegyzését.

Érthető, hogy egy olyan társadalomban, ahol a közönyösség, nemtörődömség már szinte életformává vált, felmerül annak az igénye, hogy valami felsőbb szintű szerveződés irányt mutasson az egészségesebb közösségi élet kialakításához.

Csakhogy Magyarországon az elmúlt száz évben nagyon sokszor próbált a politika beavatkozni a mindennapi életbe, a kultúrába, az emberek gondolkodásmódjába. Numerus clausus, B-listázás, internálások, tűrtilttámogat - ezek mind a politika a szemlélet megváltoztatását segítő – nevezzük így - kampányai, érvei és példamutatásai voltak, még ha ez rettentően morbid is így leírva. (Távol álljon tőlem, hogy bárki érzékenységét is meg akarjam sérteni, de ezek eufemizmussal így írhatók le.)

Kérdéses, hogy egy minden tekintetben elmaradott politikai kultúrával rendelkező országban, mint Magyarország, mégis milyen következményekkel járna, ha egy 2/3-os többséggel rendelkező kormányzat hirtelen népnevelő tevékenységbe fogna. Sőt, hovatovább ijesztő elképzelés.

Az ön által érintett problémakör egyébként valóban kapcsolatban áll a magyarság önképével. A kis falvakon való átszáguldás is abból fakad, hogy Magyarországon a Mindentudás Egyeteme helyett a Mindig Mindent Jobban Tudás Egyetemét kellene létrehozni. A közlekedők (állampolgárok) meg vannak győződve róla, hogy életük központilag túlszabályozott, értelmetlen korlátozásokkal telítik meg éhenkórász tintanyalók, pedig ők sokkal jobban képesek felmérni a környezeti adottságokat és a saját képességeiket. Pontosan amiatt devalválódik jelen esetben az életmentő sebességkorlátozás elfogadottsága is, mert a kormányzat minden szinten túl mélyen folyik bele az egyes emberek és a közösségek életébe.

A megoldást tehát akár éppen az ellenkező irányba való elmozdulás hozhatná meg: kevesebb, de bölcs, betartható és ellenőrizhető központi szabályozás, és mellette a közösségi önszerveződés, a civil szféra támogatása és erősítése. Profán példával élve,attól fogja felfogni a száguldozó tettének helytelenségét, ha azt a saját közössége ítéli el, nem pedig a megyei párttitkár.

jaegtoer 2010.08.23. 05:58:49

@Ordnassac:

Nem is annyira off ez a poszt:-)

________________
Miközben a változás "sodra és tömege" egyre nagyobb kihívások elé állította, állítja az országot, az emberek egy jelentős része egyre igénytelenebbé, és egyre önzőbbé vált, válik önmagával és mindenki mással szemben is. Az hogy egy ország egy város, egy kistelepülés mennyire élhető vagy nem élhető, az nem csak a politikán, hanem az emberek viselkedésén is múlik.
A mindenkori politika számára szinte legyőzhetetlen kihívás az igénytelenség visszaszorítása. Érdekes feladvány... amíg évtizedeken keresztül a minden közös, mindenki egyenlő, a szocialista embertípus (sic) sulykolása, majd azt követően a ránk szakadt szabadság és szabadosság szinte generálta az igénytelenséget, addig napjainkban hadat üzenni az igénytelenségnek elképzelhetetlen. Azonnal jönne a jogvédelem, az állami túlszabályozottság....blablabla bla.
Talán azért van ez, mert még mindig az a "vonal" él tovább, hogy az állam azt szabályozza amit kevésbé kellene, és azt pedig amire szükség lenne, ránk hagyja azzal, oldjátok meg. Azaz a bajban magunkra hagy, ami pedig a mi dolgunk lenne, azt pofátlanul korlátozza, sőt bünteti.
Valahol úgy hallottam ezt, jó lenne ha az "állam" tudomásul venné végre, hogy az állampolgár nem ellenség. Magyarországon nem az államszervezet van a polgárokért, hanem a polgárok az államért.
A nagy körülírás után konkrétan a poszthoz:
A rendőr is sunyiban ott büntet, ahol nem kellene, ahol pedig elégséges csak jelen lennie, azt a helyet messze elkerüli.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2010.08.23. 06:41:41

Szvsz. ez nem a politika dolga. Ez már így is egy túlpolitizált ország, hagyni kellene valamit a civil mozgalmaknak is. (A politika ott jönne be, hogy támogatja ezen szervezetek létrejöttét, mégha kellemetlen is a számára.)

mxplanet 2010.08.23. 07:30:28

Ez a magyar mentALITÁS.
Ezért nem is ott élek .
Szar az az ország úgy ahogy van egyelőre.

sárkányfő 2010.08.23. 07:53:07

Megértem hogy gyermeked miatt érzékeny vagy, de azért az kissé meredek következtetés, hogy a falvakon átszáguldó autók miatt akár csak eggyel is kevesebb gyerek születne Magyarországon.

Gábor, ugye Te nem ettől teszed függővé további gyerek(ek) bevállalását. És ugye amikor kiköltöztél, számítottál erre? Amúgy egy mellékutcában, akár csak 50 méterre a főúttól, már síri csend van. Hacsak a falvakon kora reggel kukorékoló, csaholó, gágogó jószágokat nem számítjuk (idegenszívű jószágok ;)

És mi köze is ennek a hazaszeretethez? Ausztriában száguldozhatunk? Vagy egy horvát sofőrnek elnézzük, ha nálunk repeszt? Nem inkább az általános emberi minőséget érinti ez, tök függetlenül a hazaszeretettől?

Az off-okat üdvözlném, színesítené, árnyalná a blogot, de ez amolyan felszínes puffogósra sikerült, ennél azért sokkal jobbakat tudsz írni.

érdeklődő 2010.08.23. 08:02:59

Talán ha a kisfalvakon kívól normális utak lennének ( gyorsforgalmi, autópálya - merre mire van szükség és lehetőség ), ahol lehet száguldozni, akkor a faluba térve már nem kellene olyan sietősre fogni. Pl. Olaszországban a legkisebb hegyi faluhoz is van közel olyan út a közeli nagyvárosokat összekötendő, hogy megteheti az ember, hogy a kis hegyi faluban még nem siet, mert utána tudja, hogy mehet ezerrel. Persze ettől még száguldozók ott is lesznek, de mégis, ilyen szinten kell beleszólnia a politikának a népnevelésbe. Ha van infrastruktúra ott, ahol kell, akkor nincs ilyen gond. Most állítólag leállítják pl. a további autópályák építését. Ezek után ne csodálkozzunk ha átszáguldoznak a falunkon, ha utána is csak maximum úgy száguldhatnak, nem kétszer annyira, amire egy megfelelő út adna lehetőséget.

sárkányfő 2010.08.23. 08:07:29

Más, volt 1-2 poszttal ezelőtt egy téma a rendszerváltókról, és persze kijött a végére, hogy Orbán maradt egy szál legény a vidéken.

Akkor nem szóltam hozzá, mert amikor benéztem, épp erre járt egy fideszes troll, nyilván belém kötött volna a hülyeségeivel, és akkor épp semmi kedvem nem volt egy idiótával szarakodni. De így utólag leírom, hogy ha már egy politikai blogon vagyunk, és politikáról szól az egész, akkor számomra elég nehéz kihagyni - ha már így közelítjük meg a kérdést - hogy Orbánnak semmi, de semmi köze a 18-22 évvel ezelőtti önmagához. Ha a 25 éves Orbán találkozna a maival, talán lehazaárulózná. Mind tudjuk, hogy elvhű, karakán értelmiségi liberálisként indult, még a L. I. alelnöke is volt. Aztán a full dilettáns MDF összeomlását, a jobboldal kiüresedését látva tiszta számításból átváltott jobbra, míg végül jó tíz éve kikötött egy ideológiailag képlékeny, szavakban konzervatív, valójában szociálpopulista balkáni katyvasztnál. Teljesen átalakította magát az igényekhez, nem őrzött meg semmit önmagából, Kádár Jani röhög a markába a síron túlról.

Sokáig az antikommunizmusba kapaszkodtak a hajtűkanyarokat váltó fideszesek, hogy ez az igazán fontos, és ebben mindig következetesek voltak, de ma már ezt is csak a full reménytelenek szopják be az intelligens mosóporral együtt.

Szóval az a "rendszerváltó" Orbán, aki volt valaha, már politikai értelemeben réges rég eltűnt.

sárkányfő 2010.08.23. 08:13:11

Na még annyit az eredeti témához, hogy még a helyi falusi költségvetésből, vagy akár helyi civil összefogásból (hajrá Gábor) is simán összehozható lenne néhány fekvő rendőr, pl. a falu két végén, meg lehet a közepén is.

Csodákra képes... ...és a többi néma csönd ;)
Dunántúli falvakban jó pár helyen már meg is csinálták.

sárkányfő 2010.08.23. 08:17:01

@ó jaj:
Továbbá: "lassíts" táblák, digitális kijelzővel összekötött lézeres sebességmérő, pár karton-rendőr, amiről csak közelről látszik, hogy nem élő, ilyenek.
Ha ezt mind megcsináljátok, az lesz a baj, hogy olyan lassan mennek az autók, hogy telefüstölik a tiszta falusik levegőt ;)

kalapácstollú 2010.08.23. 08:21:06

@törökgáborelemez:

Korrekt! Azonban mostantól néhány "honfitársunk" szemében hazaáruló vagy. :(

ibn_battuta 2010.08.23. 08:29:33

Bp kellős közepén lakom, de azért szoktam autózni sokfelé.
Saját mini-megfigyelésem szerint az autósok 90-95%-a szabálykövető, a maradék kisebb-nagyobb pofátlanságokkal és szabálytalanságokkal tör előre. Ők úgy gondolják, rájuk nem vonatkoznak a szabályok, ők nem fognak a "plebsszel" együtt araszolni, ők simán elfoglalhatják a buszsávot, a lámpa előtt majd úgyis beengedi őket valaki.

Az a feltűnő, hogy ezek között a szabálytalankodók között aránytalanul sok az árpádsávos-nagymagyarországos matricás behemót nagy autó. A legrosszabb az árpádsávos-nagymagyarországos-gárdajelvényes fajta.

Az ilyenek előznek az autópályán jobbról, az ilyenek mennek bele másokat is veszélyeztető manőverekbe, stb.

Off-off: Érdekes módon a szélsőjobbos kommentelők helyesírása és nyelvhelyessége a legborzalmasabb.

Érdekes lenne megvizsgálni a BQ (bunkósági kvóciens) és a politikai palettán való elhelyezkedés korrelációját. Meglepő eredmények jönnének ki.

nyünyüge 2010.08.23. 08:30:20

A másikra figyelés, tolerancia, együttműködés. Nagy hiányokkal küzdünk etéren.

Én akkor hiszem el majd, hogy alakul a NER szűkebb környezetemben, ha évtizedes tapasztalataimat megcáfolva előfordul az a csoda százéves bérházunkban, hogy a legtüchtigebb szomszédasszonyok egyike - aki naponta csiszolja tükörfényesre ablakpárkánya bádogját - hajlandó lesz néha 10 cm-rel a saját lakása virtuális határán túl is felmosni a gangot a mellette lakó szomszéd "helyett".

Szimba 2010.08.23. 08:38:22

Kedves T. Gábor!

Én is a vesszőparipámmal kezdem, azaz az oktatással,neveléssel.

Amíg a pedagógusok nem nevelik empátiára, figyelemre, és arra a gyerekeket, hogy miként lehet egyeztetni a különböző igényeket, addig fiatal felnőttként, felnőttként már szinte lehetetlen erre felhívni a figyelmüket.

Ma a tanító néni már az első óráktól a tananyagot nyomja a gyerek fejébe, miközben nem igazán törődik azzal, hogy szünetben, az iskolából hazafelé mi történik vele. Pedig ez az óvoda és az általános iskola feladata lenne. Persze első sorban a szülőké, de mi várható a bölcsődében, intézményekben felnövő, így szintén neveletlen szülőktől?

Nevetségesnek tűnhet, de én arra emlékszem az első osztályból, hogy a tanító néni óriási türelemmel, szeretettel, de határozottan minden szünetben velünk együtt játszott, uzsonnázott, beszélgetett. A szemetet megtanította, hová kell dobni, mi a szemét, és hogy a padokra írni nem szabad, mert az iskolának nincs pénze újat venni.

Ha valakinek elveszett a radírja vagy ceruzája, akkor a legkülönbözőbb módszerekkel kérte, hogy adja vissza az illető, és nem lesz semmi büntetése. Aztán akár az egész osztálynak le kellett borulnia a padra csukott szemmel, hogyha szégyelli magát a kis delikvens, akkor megtehesse az eltulajdonított holmi visszaadását, anélkül, hogy bárki megtudná ki is ő. A legvégső volt a táskavizit, és ezért akár tanítás után is ott kellett maradni. Ezeknek a kitartó, de nem elítélő vegzatúráknak köszönhetően ma sem vagyok képes az utcán eldobni papírt, flakont, bármi szemetet, és eszembe sem jut ellopni más tulajdonát.

Ezeknek az erkölcsi gátaknak a beépítése érzelmi megtámogatással ma szinte teljesen hiányzik. A családban és az intézményes nevelés területén is (kivéztel még az óvoda).

A tanítók szünetben rohannak kávézni, és ha a felsőtagozatosok pl. bemennek a szünetben üresen hagyott (hetesek vannak benn) osztálytermekbe, és összeszedik a nekik tetsző írószert, akkor széttárják a karjukat.

A nevelés teljesen háttérbe szorult, és csak az oktatás maradt, ami érzelmi kötődés nélkül gyorsan lepereg a gyerekekről.

Engem ma az dühít, hogy az utcán mindenki ott dobja el a feleslegessé vált üdítős üvegét, cigarettáját, egyéb papírokat, ahol éppen eszébe jut. Akár naponta mehetnék összesöpörni a ház előtt felgyűlt szemetet. A kutyasétáltatókról nem is szólva, és a keresztutca öröme, hogy éjjel a felnőttek is ott végzik el a dolgukat. Ez már a harmadik szomszéd előjoga, hogy reggelente kimenjen és lapátra tegye a "termést".

És ez csapk csepben a tenger, mert a zöld területeken hajléktalanok sátrai állnak, és szemétlerakónak használják a kis sétautakat.

Ezt kampánnyal, plakáttal, büntetéssel már késő orvosolni.

Első az, hogy nem sajnáljuk az időt a gyerekek nevelésétől. Addig tanítsuk meg a kicsi gyereket az utcán, járművön, közintézményben viselkedni, köszönni, a szemetet a szeméttárolóba dobni, amíg még ez neki is érdekes játékos "felnőtt szabály". Kamaszkorban úgyis minden ellen lázadni fog, de felnőttként azért megmerednak a korán elsajátított együttélési szabályok.

Pistie 2010.08.23. 08:39:25

Rengeteg ilyen példát lehetne hozni a közlekedésből. Nem általánosításképp, de megfigyeltem, hogy az "utak királyai" általában nagymo-os matricával a csomagtartón közlekednek. De tényleg nem általánosításképpen :)

Egyébként én teljesen megértem a cikk írót. Minap voltunk Fóton a rokonoknál, és még csak nem is a főút mellett volt a házuk, olyan éktelen motorbőgés volt néha, hogy bent a házban abba kellett hagyni a beszélgetést, amíg elmentek.

Szimba 2010.08.23. 08:44:00

Ami a motorosokat illeti, nekik motorutakat kellene létesíteni, ahol kiélhetik a szenvedélyüket, feltéve, hogy erre van lehetőség, pénz, elég ember, aki hajlandó társadalmi munkában mindezt megépíteni.

A lakott területeken viszont tilossá kellene tenni a vad motorosok egyébként is veszélyes versenyeit.

Ez sem az állam, a kormány feladata, ez pl. a közlekedéssel foglalkozók felelőssége.

beavereater [AT] 2010.08.23. 08:53:12

@Pistie: így igaz, egy ideje már számolom a barmok között a nagymagyarország-matricásokat, 70% alatt még sosem volt az arányuk. Elgondolkodtató.

off:
Btw egy ilyet személyesen ismerek, amikor rákérdeztem, egyből büdös komcsi lettem :)
Pár napja viszont az én vállamon akarta kizokogni a bánatát, miszerint kirúgták a kényelmes állami állásából, ahol az elmúlt öt évben héderezett. És ami a legjobban fájt neki: hogy ő olyan hű magyar volt, minden dokumentumot, ami a kezébe került, azonnal továbbküldött a fidesznek meg a gárdás haverjainak, ha titkos volt akkor pendrive-on csempészte ki. És erre ezek a hálátlan dögök kirúgják. Először azt hittem, hogy szórakozik, vagy kandi kamerás poénba akar belerángatni, de nem. És csodálkozik, hogy mindenki akinek elsírja a bánatát árulónak hívja, még azok a fideszes haverjai is, akiket öt évig ellátott belső infókkal...
Ez a jelenség is érdekes...

scsaba1 2010.08.23. 08:53:46

@ó jaj:

Ó, jaj mennyire nem érted a posztot...

Aki arra sem képes, hogy elemi szabályokat és alapvető normákat betartson, (például megokosított kipufogóval száguldozik szombat reggel fél hétkor vagy vasárnap délután), az ne nagyon papoljon a hazaszeretetről, mert az kvázi itt kezdődik, hogy nem szarunk egymás ajtaja elé...

Szimba 2010.08.23. 08:54:40

@Ordnassac:

Az újságíró, ha saját bajairól ír, azt privatizálásnak nevezik, és az újságíró etika szerint ez kerülendő. (Hacsak nem tud belőle kibontani valami általánosabb mondandót.)

A politológus etika nem tudom, mit ír elő, de feltehetően ugyanezt. Ezért illik elnézést kérni TG-nek. Bár amit végül felmutat, mint országos gondot, az már közügy.

Zajártalom, szemetelés, egymás iránti türelmetlenség, figyelmetlenség, modortalanság stb. ez sorol minket a Balkánhoz, hiába hatódunk meg önnön nagyszerűségünktől, ha Puskás vagy Szent-Györgyi Albert jut eszünkbe vagy elandalodunk 1848 hősiességén, kesergünk Trianonon, vagy hiába magyarkodunk a különleges élelmiszereinkkel (amik nem is annyira különlegesek).

beavereater [AT] 2010.08.23. 08:55:45

@scsaba1: érdekes, a németeknél megoldották. A falu kitelepít egy trafipaxot, az automata csinálja a fényképeket, utána azokat postázzák és automatikusan vasalják be a büntiket. Ezt kellene nálunk is.

ssi 2010.08.23. 08:57:26

továbbá pl. dohányosok, tolakodók, arrogánsak, udvariatlanok, szemetelők, rongálók, marakodók stb., stb.- egyáltalán mik a hétköznapi értékek az EMBEREK számára (külföldön se mindenhol jobb), s ha idegesít egy médiaszereplő, keresek egy nekem tetszőt, vagy ítélkezem és gyűlölök?

magyarságunk: nemzetközi versenyek (főleg sport, tudomány); hazai pálya (pl. a kitüntetettek, karrier), helyi közösségek (tisztelet), egyszerű átlagemberek munkája, kis vagyonkája .... s a magyar nyelv őrzése, a magyar kultúra, tudomány, sport és történelem múltjának, ill. jelenének figyelemmel kísérése, ennek igénye és a megismerhetőség lehetősége...

szertem: a média szerepe lehet az eredményesebb a pozitívumok sokszínű bemutatásával, s a politika sokat árthat, ha más arányokat erőltet

(kiköltözés a nyüzsiből: nem mindenki tudja, ill. akarja megtenni, s nem azért mert rosszabb szülő (bocsánat), pl. munkahely-rend, nagyszülők, autó, alkati és életviteli sajátosságok stb., stb.)

telkoe 2010.08.23. 08:57:40

@darkmustang:
Vagy eppen mikor megtudtam, hogy a szombathelyi nagybatyam meghalt es el kellett jutnom oda, a leheto leghamarabb. Ehhez bizony gyorsan kellett hajtanom.

Mirol kesnel le ha normalis tempoban utazol oda?

Szimba 2010.08.23. 08:58:29

@beavereater:

Húha, azt hittem csak nekem van ilyen ismerősöm!:))

Éppen most bocsátották el a kényelmes kis állásából (minisztérium). Pedig, ha valaki nagy hangon volt fideszes (néha Jobbikos), akkor ő az. Véresszájú vad némber, aki igen jól keresett mindig, kihasználta a szekszervezetet, a munkahelyi lehetőségeket, felnevelte a gyerekét, és egyetemre járatta, de mindig minden rossz volt neki.

Most aztán valóban rossz lesz, pedig itt van az imádott pártja.

FeketeLeaves 2010.08.23. 08:58:45

Hű, azért ezen a logikai csavaron elgondolkodtam.

Itt ülök vidéken, a teraszon. A szemét hazafiatlan szomszéd füvet nír így reggelről, ide hallom a benzinmotoros fűnyíró zúgását,legalább fél óra még, amíg levágja a teljes kertben a füvet. Az antimagyar. Mert aki magyar, az birkával nyírja (legelteti). Az csendes, környezetbarát.

Tegnap elmentem a gyerekekkel csónakázni. Szép idő volt, a két kölök akár csendben alhatott volna a ladikban, de néhány nem eléggé magyar, a 4ütemű 5 lovas robbanómotorral felszerelt csónakjával szintén arra járt. Gyerekkoromban erre még minden ötvenedik csónakon volt motor. Most mindegyiken van. elmagyartalanodott ez a környék, mert már mindenki zajosan közlekedik.

Vettünk múlt héten kacsát és libát párat (5 db összesen). Gágognak, hápognak, néha zajosak. Most elgondolkodtam nem kéne-e mégis némakacsát venni, mert lehet olyan szomszédom, aki nem tart elégg magyarnak, hisz a szunnyadó nagypapa a kertben már arra is felriad, ha felbrekeg a levelibéka a szilvafán.

Gábor, a környezeti zajterhelés relatív fogalom. itt vidéken olyan csend van, hogyha 30-40 km/h-val elmegy valaki nagynéha az utcában, az is borzasztó zajos. Tolja tán a kocsiját? Ha meg főút mellett laksz, akkor rossz döntés volt odaköltözni.

beavereater [AT] 2010.08.23. 08:59:34

@telkoe: erre szoktam mondani, hogy csak a lúzerek sietnek, a fontos embert megvárják. Esetleg el kell indulni időben. Vagy szólni a rokonoknak, hogy a nagybácsi halálhírét ne a temetés előtt fél órával közöljék a távol lakó rokonokkal...

beavereater [AT] 2010.08.23. 09:01:09

@Szimba: bakker, akkor ez országos... hála az égnek, mert nekünk ugyan nem lesz jobb, ha kirúgják az ilyeneket (jön a helyére még ilyenebb), de legalább valami büntetést kap.
Bár ha nagyon akarnák, ez megállna a bíróság előtt is, hiszen a szolgálati titok megsértése az erősen letöltendő...

Link Elek 2010.08.23. 09:02:36

a civilizacio nem az egymas iranti figyelmessegrol/akarmirol szol, hanem arrol, hogy a köz/közösség közös érdeke megfogalmazasra, es betartatasra kerul.
ha egy kis falut zavar, hogy gyorsan athajtanak rajta, akkor ki lehet tenni 40-es, vagy akar 30-as tablat.
egy normalis orszagban az onkormanyzat van hozza joga, es a rendorseg/polgarorsag oda is figyel ra. foleg az elejen.
1-2 komolyabb buntetes utan mindenki figyelni fog a sebessegre.

ennel mar csak a szlovak megoldas a jobb. ahol gyakorlatilag elkerulik a falvakat a forgalmasabb utak. nem csak a nagyvarosok melle kell elkerulo ut. hanem mindenhova ahol emberek elnek. sajnos a magyar uthalozat a lovaskocsik kora ota azonos helyen van:)

Szimba 2010.08.23. 09:07:46

Kedves TG!
Még annyit, hogy ezzel a gonddal a helyi önkormányzathoz kellene elmennie, és a javaslatait megtenni. Valamint a szomszédok, ismerősök között támogatókat keresni, hogy együtt pl. egy falugyűlésen felvethessék a témát.

Alulról szerveződni, kedves Gábor!:)))

(Amikor az én fiam volt kicsi, és nem lehetett a kertben altatni hasonló, és egyéb más gondok miatt (levegő tisztasága), én is szidtam a felmenőimet, hogy miért pont egy forgalmas út mellett kellett letelepedniük.)

sárkányfő 2010.08.23. 09:11:26

@beavereater:
"ő olyan hű magyar volt, minden dokumentumot, ami a kezébe került, azonnal továbbküldött a fidesznek meg a gárdás haverjainak, ha titkos volt akkor pendrive-on csempészte ki."

ááá... a zemberek agyára ment a politika, de komolyan... viszont ez nem spontán folyamat volt, valakik gerjesztették... politikai érdekből... na kik is? :)

@scsaba1:
Biztos értetlen vagyok, de tényleg nehezen fogom fel, miért kell egy nyilvánvalóan mentalitásbeli, kulturális, emberi ügyet hazaszeretetre visszavezetni. Amúgy ha bunkóság, intolarencia, és úgy általában a hasonló tulajdonságok minősítik a hazaszeretetet, akkor ebben az országban kisebbségben vannak a magyarok.
Továbbá megjegyzem, külföldön járva én tartom magam az emberi normákhoz, és meglepően sokan vannak ezzel így...

@telkoe: amikor én kaptam halálhírt a családban, én bizony a szó szoros értelemben padlógázzal hajtottam át a fél országon. Akkor nem érdekelt semmi, és ma is így tennék. Bocs azoktól akiket akkor megzavartam a zajterheléssel, higgyék el, szívesen cseréltem volna velük.

Szimba 2010.08.23. 09:11:30

@beavereater:

Azért nem hiszem, hogy országos, de nyilván vannak érdekes esetek. Kellett a helye egy jobb elvtársnak. Síma kenyérharc.

Ismerősöm kis kárörömmel mondta, hogy "isten nem ver bottal". (Pedig ő is fideszes! Csak egy normális fajta.)

Hátezmi 2010.08.23. 09:12:37

Teljes mértékben egyetértek!
Nem a nagy szavaktól, és a szimbólumoktól lesz összefogás, és hazaszeretet, hanem a hétköznapi életben mutatott jó példáktól, a normális emberi viselkedéstől!

És még valami. Amíg nem szólunk ha nem tetszik valami, amíg nem teszünk ellene valamit, csak panaszkodunk, addig nem is fog változni semmi.

Magyarországon hiányosak a társadalmi normák, sokan györcsösen, másokat semmibe véve akarják az érdekeiket érvényesíteni, és még ők vannak durvén felháborodva, ha valaki rájuk szól.

psr6 2010.08.23. 09:12:57

Ugyaníg a várásokban is, pl. Budapest belvárosában korlátozhatnák a járművek zajszintjét (kivéve behajtási engedéllyel rendelkező munkagépek). PÉLDÁUL: terepmotorok, hangosított kipufogós autók. Most jönnek az önkormányzati választások,lehetne kedveskedni a lakóknak.
Pár tahó szavazatát veszítenék csak el, akik attól élveznek, ha hangos a járművük - nem sok.

A másik ugyanilyen a járdán mozgáskorlátozott igazolvánnyal várakozó luxusautók. Nehéz így minden nap jogkövető polgárnak maradni, ha mások nyilvánvalóan megszegik a szabályokat, és büntetlenül tehetik. Én ettől is rosszul érzem magam. És jobban bosszant nap mint nap, mint a svájci frank árfolyama, pedig devizahitelem van.

lüke 2010.08.23. 09:14:59

www.tar.hu/mmmj/hazaszer.html
de.wikipedia.org/wiki/Patriotismus
hu.wikipedia.org/wiki/Hazafis%C3%A1g

Maga a fogalom nem fordul elő más nyelvekben, kivéve a németben ott: Vaterlandliebe, más a hangulati színezete.
A magyarban speciális a jelentése.Nemcsak a költészet, hanem a magyar epikának is visszatérő témája.
Radnóti verse sorsa miatt ennyire találó,de Petőfi a maga realizmusával se írt másként.
S addig nem is érezzük, míg otthon vagyunk, csak akkor ha eltávolodtunk néhány vagy sok ezer kilométerre.
S hogy otthonunkat védjük, óvjuk, csinosítjuk, az természetes.

Hátezmi 2010.08.23. 09:16:48

@ó jaj:

Ez kezelés, de csak tüneti!

Az okokat nem szünteti meg. Sajnos.

lüke 2010.08.23. 09:17:01

@jaegtoer:
A szocialista embertipust, sokan emlegetitek.Ilyen persze nincs. Vagy mindenki az ,aki 1990 előtt született?
(Míg Európa nyugati felén felnőtt a baby boomerek generációja, akik meg se öregednek:), s másként élnek,mint elődeik)
Bár igaz : lakótelep, Trabant, egy télikabát évente s kolbász ez volt a kerítés meg a körítés, ami elég szegényes.
Na meg a majdnem ingyenes kultúra.Amiből jól álltunk, főleg a régmúltban, mert akik beálltak az eszmei vonalba fércműveket írtak kezdetben.Így a múlt felé fordult a kultúra, amiből még ma is szívesen táplálkoznánk, de az elmúlt húsz év színvonala nagyon gyengére sikerült.

lüke 2010.08.23. 09:18:27

@ó jaj:
agyára ment?
na, arra biztos nem

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.23. 09:19:28

Tényleg nagyon fontos, hogy a kisfalvakban élők a nap huszonnégy órájában tudjanak zavartalanul aludni.

Gondolom, ezért vannak a harmincas táblák kitéve mindenhová.

Helótageci 2010.08.23. 09:19:50

@Szimba: A dolog egyik része gyorsan letudható lenne, ha magyarországon próbálnánk a szabályokat követni. Például a forgalomból kikapott járműveken lehetne hangnyomást mérni és vizsgára kötelezni. És feljegyezni egy központi adatbázisba, hogy az adott tulaj hány ilyen vétséget követett el, mert a kipuff bármikor eltörhet vagy kilyukadhat....

Magam is sokszor látok nagymaos matricával óvoda előtti 20 -as korlátózó mellett száguldozni "igazi hazafiakat" de a múltkor lőttem szlovák rendszámmal nagymaos matricás mercit. Gondolom az úr bezzegmagyar volt.

A poszt jogos.

beavereater [AT] 2010.08.23. 09:20:51

@ó jaj: "amikor én kaptam halálhírt a családban, én bizony a szó szoros értelemben padlógázzal hajtottam át a fél országon. Akkor nem érdekelt semmi, és ma is így tennék."

Ez a lehető legrosszabb, amit tehetsz. A halálhír okozta felindulás eleve sokat ront a reakcióidőn és egyebeken, ezt még gyorshajtással is tetőzni, erősen a darwin-díj felé taszigál. Halálesetnél már úgysem tudsz segíteni a megboldogulton, csatlakozni hozzá meg nem a legjobb stratégia...

Mondjuk én ilyenkor fel szoktam ajánlani a hozzátartozóknak, hogy szívesen leviszem/visszahozom őket, mintsem hogy ők vezessenek ilyen felindultan.

lüke 2010.08.23. 09:22:14

@Link Elek:
ennél rosszabb a helyzet,
erre példa a Dunántúl két legnagyobb városát
Veszprém-Győrt összekötő út-lovaskocsi út-
megj. egyedül Pannonhalmát kerüli el!

beavereater [AT] 2010.08.23. 09:23:37

@simonmondja.: és azokra a harmincas táblákra szarik mindegyik ilyen nagy(m)agyar. Néhány éve volt egy ötlet, hogy az önkormányzatok jogot kapnak a trafizásra, de hamvába holt. Sajnos. Egyébként a "zemberek" nem a nap huszonnégy órájában, hanem mondjuk este 8 és reggel 8 között szeretnének pihenni.
Anélkül, hogy hallgatniuk kéne a terepjárók, pályamotorok bömbölését az utakon, vagy éppen a szomszédban dajdajozó bodzabányászokat. Ehhez nem kellene más, csak annyi, hogy a rendőrök elkezdjék tenni a dolgukat. Ha rámbíznák, két hónap alatt rend lenne az országban, a jelenlegi törvények mellett is, teljesen jogállami módszerekkel.

lüke 2010.08.23. 09:24:52

@psr6:
és a körforgalomban szembe menő jeep, ezt kihagytad
ezt is szabad a gyorsaságért
(megj. BP-n nem csodálom, hogy nem bírnak magukkal a autóvezetők)

alfredo20 (törölt) 2010.08.23. 09:25:02

Tökéletesen igazad van, és valóban elképesztő az emberek tahósága. A te problémád valóban a kormányzatra tartozik: olyan autópályákat és gyorsforgalmi utakat kell építeni, amik elkerülik a településeket. Ezzel nemcsak az ott élők életét kímélve, hanem számos közúti balesetet is megelőzve (lásd Toller). És persze Budapesten is nagyon komolyan át kell alakítani a közlekedést, mert az utóbbi 20 évben csak leépülés-leépítés történt. És ezzel szó szerint tönkreteszik a hétköznapokat. Én is azon gondolkozom, hogy kiköltözöm a városból

kodó tamás 2010.08.23. 09:29:49

Török Gábor / Neo!
köszöntünk demokráciában...
örülünk, hogy megérkeztél
ugye milyen furcsa érzés
átlátni a mátrixon...
szerencse hogy a fekete kapszulát választottad

kodó tamás 2010.08.23. 09:32:00

egyébként aki gyorsan megy
az megáll a falu előtt egy órát meditál,
gondolkozik és úgy dönt hogy RÖVIDEBB ideig
bár nagyobb zajt okozva megy át...
igy egy picivel kevesebbet zavarja
pihenő polgártársait és azok gyermekeit...

Ordnassac 2010.08.23. 09:32:28

@TallérossyZebulon: még az egyetemen vagyok, utolsó évemet kezdem el most. Amúgy nem vagyok bibós, de IK-s igen.

@Szimba: persze, az írástudók felelőssége és hasonlók. Azonban ez egy magánblog, nem egy újság. Szóval szerintem megfér egy ilyen "off". :-)

@jaegtoer: a közigazgatás helyzete, szerepe, felfogása és viszonya politikához, ügyfélhez és saját magához megérne egy külön posztot (néha az az érzésem, hogy egy külön blogot is), az biztos!

sztd 2010.08.23. 09:32:36

Szerintem a kérdéskört ezúttal sikerült rosszul megfogni. Először is, csak azért, mert valakinek van valamilyen világnézete, nem lesz másmilyen a habitusa.
Csak azért, mert valaki katolikus, még nem lesz szent, csak legfeljebb szeretne az lenni, csak azért mert hazaszerető, még nem figyel oda a hazájában élőkre, csak szeretne figyelni rájuk, csak azért mert liberális, még viszolyoghat a cigányoktól, csak szeretné tolerálni őket.
Szóval a poszt írásakor sikerült elfelejteni, hogy az ember nem tökéletes (mi több, messzemenőkig tökéletlen), csak legfeljebb szeretne jobb lenni, mint amilyen.

@darkmustang: @Jerome: Ettől függetlenül szerintem a posztnak abban igaza van, hogy az emberek nevelését, és a társadalom önnevelését igenis el kell kezdeni/folytatni kell. Egyszerűen az emberek maguknak tehetik élhatőbbé a társadalmat, és nem az állam teheti nekik, így a dolog ott kezdődik, hogy figyelek arra, hogy segítsek a nénin, és ne száguldozzak, ha nem muszály. Ha pedig nem sikerül, akkor duzzogunk egy rövidet, és nekikezdünk egy újabb hosszú próbálkozásnak újra és újra.

@ó jaj:
Egy amerikai kisvárosban volt szerintem példa arra, hogy a gyorshajtókat úgy büntették meg, hogy kivitték a településen kívülre néhány km-re, és vissza kellett gyalogolnia a járműhöz, ha tovább akart menni.

lorantka_a_gall 2010.08.23. 09:33:13

Teljesen igazad van, Gábor, és egyet is értek. Valamint kiegészíteném:

A politikát és a közéletet is MI alkotjuk. Rengeteget számít a példamutatás erre alkalmas pozícióban lévő személyektől (politikus, híresség), és ez ügyben elég gyatrán állunk. Mégis, amíg MI (azok, akiket érdekel, akiknek számít ez) nem kezdünk lassítani a falvakban, addig nem változik semmi.
Viselkedj úgy másokkal szemben, ahogy magad felé elvárnád. Nem kell sem több, sem kevesebb. Ez megtehető, nem kerül nagy erőfeszítésbe, viszont nagyon megkönnyítheti a mindennapokat... ;)
Erőt, egészséget a csöppségednek! :)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.08.23. 09:35:47

Török Úr,

én meg olyan helyen lakom, ahol rendes út sincs. Emiatt ugyan nem száguldoznak, de a crossmotorosok ott bőgetik a szarjaikat.

Illetve bőgették: tavaly nyáron kimentem a sógorral, meg egy-egy baltával, hogy "egyeztessek" egy kicsit az velük.

Azóta nem jönnek.

Ja: nem hiszek az összefogásban.

kodó tamás 2010.08.23. 09:36:49

ja és ha olyan "okos" volt hogy naponta 2x30 km -t utazik
akkor párszáz méterrel a főuttol kezdhetett volna uj életet...

beavereater [AT] 2010.08.23. 09:38:24

@kodó tamás: "gondolkozik és úgy dönt hogy RÖVIDEBB ideig
bár nagyobb zajt okozva megy át...
igy egy picivel kevesebbet zavarja
pihenő polgártársait és azok gyermekeit... "

Na, neked sincs gyereked. Ugyanis az állat módra üvöltő autó hangjára egy másodperc alatt is felriad a gyerek, míg egy negyvennel haladóéra meg se rezzen...

Ordnassac 2010.08.23. 09:39:13

@ó jaj: @telkoe: jogos kivételeket mindig lehet találni, azonban nem erről van szó a posztban. Gyanítom a reggel száguldozók jelentős többsége nem ebben a helyzetben van. Akinek nem inge. ;-)

@ó jaj: visszakérdezek: a hazaszeretet csak annyi lenne, hogy a területet szereted, de a hozzá tartozó emberek általánosságban egy kicsit sem érdekelnek? (Nehogy magadra vedd, általánosságban kérdezem!) Nem azt állítom, hogy mindenkit szeretni kell, azonban a szeretett ország emberekből is áll és ha egy minimálisan jobban odafigyelnénk másokra, talán élhetőbb lesz és nem akarnának ennyien lelépni.

Érdekességnek egy korábban linkelt cikk: www.origo.hu/itthon/20100822-migracios-felmeres-masfel-millioval-csokkenne-magyarorszag-lakossaga.html

beavereater [AT] 2010.08.23. 09:40:50

@Humperdickk: ja, csak elvileg azért hoztuk létre a társadalmat illetve az államot, hogy ne sk. kelljen minden alkalommal baltát ragadni...
Vagy ha ez van, akkor az állam dögöljön éhen, ne szedjen adót, aztán hajrá, lehet mad max-et játszani. Ez így, hogy az állam ezer helyen lehúz ÉS még ez után is neked kell mad max-elni, a lehető legrosszabb megoldás...

török gábor 2010.08.23. 09:40:52

@ó jaj: annál is inkább, mert ezt sem nem írtam, sem nem gondoltam :)

alfredo20 (törölt) 2010.08.23. 09:41:56

mellesleg szerintem nem lehet arra hivatkozni (mint ahogy néhány hozzászóló illetve hozzáíró írta), hogy de hát sietni kellett. Teljes idiótaság nyomni neki, még két autót megelőzni, autópályán az M7-esen 160-nal menni. Mennyivel hamarabb ér oda? 20 perccel? És azon a húsz percen mi múlik? Az múlik rajta, hogy kockára teszi a saját és mások életét. Ha valaki Németországban autózik vagy messzire utazik, elfogadom, hogy egy kicsit jobban oda lehet lépni. Én mondjuk huszonévesen simány nyomtam neki 180-nal, Németországban 230-cal. De országon belül minek? Én már 40 évesen mindenhol betartom a sebességhatárt, és nem érek oda sehova lassabban. Hacsak nem azért, mert tegnap Füredről hazajövet a dugót elkerülendő kis utakon jöttem, közben megnéztem a lovasberényi kastélyt, Vértesacsán Magyarország első vasútállomását (mutatja az ország erkölcsi állapotát, mivel az épület romos), és sétáltunk az alcsútdonbozi arborétumban. Szerintem ez hazaszeretet

Ordnassac 2010.08.23. 09:42:45

@sztd: apróság: muszáj, pontos j-vel. ;-)

fillérbaszó vadász 2010.08.23. 09:43:06

@ibn_battuta: Persze, amindegyik árpádsávos aki szabálytalankodik. Hallottam én már olyan libsi véleményt hogy Budapesten legtöbbet a "Budaházy pólós emberek" kötekednek, verekednek. Ha valaki, meg Bp-i akkor meg pont ellenkezőleg gondolja. Persze. Ezek a libsik valami különös szemüvegen keresztül lássák a dolgokat ami ellenkező képet mutat nekik mint a valóság. AMúgy a "bunkósági kvóciens" versenyében az MSZP szavazók lennének az elsők. (Lásd.: a kampányuk álltalában mindig az "egyszerübb" embereket célozza meg) ;)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.08.23. 09:44:05

@beavereater: a baltát megelőző józan érvek és a meggyőzés nem segített. Sajnálom, nem tehetek róla, hogy ilyen országban élünk.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.23. 09:44:37

@beavereater:
Ja, hát a nyolctól nyolcóra az nincs a táblákon.
És a posztban sem.

A nép fia 2010.08.23. 09:45:28

Sokan már megint félreértelmezik Gábor írását.

Az öncélú barbárkodásról van szó. Én is egy Budapesthez közeli községben élek, mert jobb a közérzetem, dolgozni innét is el tudok járni, stb. Igen, itt is van áthaladó forgalom, de ők nem bőgetik a 300LE-s motorokat az éjszaka közepén, nem rendeznek gyorsulási versenyt a főutcán vasárnap hajnalban, nem ordibálnak részegen és hagynak 30-40-50 méteres féknyomokat a házunk előtt.

Igen, mindenki szokott az előírtnál gyorsabban hajtani, hiszen mindenkinek vannak egyéni dolgai, problémái. Bárkinek bármi közbejöhet, ne adj Isten, kórházba siet vagy épp a munkáját végzi.

Aki erőfitogtatásból, vagányságból bőgeti az autóját, motorját, szánt szándékkal zavarja a lakókat, felvág a haverok előtt, hogy 5 mp alatt gyorsul százra a háromszáz méteres utcában... nos, az olyan menjen neki az első fának - de ne a mi házunk előtt, mert akkor a kiérkező helyszínelők is zajt fognak csapni... :-D

atomgoa 2010.08.23. 09:46:16

Elsősorban emberek vagyunk, és csak másodsorban magyarok, tehát másokra tekintettel lenni alapvetően emberség, nem pedig magyarság kérdése. Ahogyan feljebb írta is valaki: "Angliaban ne lassitsak mert nem szeretem az angolokat?"

beavereater [AT] 2010.08.23. 09:46:27

@Humperdickk: eszem ágában sincs ezért téged kárhoztatni, igazad volt.

beavereater [AT] 2010.08.23. 09:47:54

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): "AMúgy a "bunkósági kvóciens" versenyében az MSZP szavazók lennének az elsők. (Lásd.: a kampányuk álltalában mindig az "egyszerübb" embereket célozza meg)"

Aha, ezek szerint te vagy a célcsoport. Nem csak a helyesírás, hanem a szövegértés sem megy.

Vanek B. Eduard 2010.08.23. 09:48:03

Szeirntem ez a cikk kicsit sem "off".
Amíg egyáltalán nem vagyunk tekintettel egymásra (sem az úton, sem máshol), amíg lopunk-csalunk (adót, bkv-t, bármit), mert más is így tesz, amíg korrumpálunk rendőrt, orvost, hivatalnokot (vagy ezt elfogadjuk mástól), addig NEM LehetMásAPolitika. Nagyvezíreink csak a mi igényeinkhez, szintünkhöz igazognak, amikor korruptak, vagy önérdeküket a közérdek elé plántálják.

Igen, a szemléletváltás a legnehezebb, nehezebb, mint bármelyik felülről indított reform. De Gábor, szükségességét felismerni és szorgalmazni igazi politológusi feladat.

ecinereb 2010.08.23. 09:48:24

@FeketeLeaves: Pontosan. A gyerek azért ébred fel a zajra, mert egyébként csönd van.

Kedves Gábor!

Szerintem sem kellene száguldozni lakott területen, alvó gyerek ide vagy oda. Csakhogy azért egy kissé Te is el vagy tévedve. Az ugyanis nem úgy van, hogy falun az emberek lábujjhegyen járnak, ezzel talán tisztában kellett volna lenni a kiköltözés előtt, hogy ne érjen csalódás. Meg úgy általában, az nem úgy volt, hogy a városi emberek nyugodt kis falvakat létesítettek amikor megunták a város zaját, és egyébként megengedhették maguknak, hogy a munkalehetőségben nem bővelkedő vidékre költözzenek.

Amikor anno otthon (falu a Nyugat-Dunántúlon) a szomszéd legkisebb fia kisgyerek volt, az egész utcának csendben kellett lenni egész délután. Most meg ugyanezen szomszéd legidősebb fia, harmincon túl, még mindig otthon lakva a plébánossal jár motorozni, és rendszeresen hosszasan bőgeti a motorját a ház előtt este 10 körül is akár. Gondolom, ha egyszer majd jön ott is a gyerek, akkor arra megint mindenkinek tekintettel kell majd lennie. (Az igaz, hogy most éppen nincsenek kisgyerekek az utcában.) Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egykor meg én is zajszennyeztem, éppen a szomszéd babettáján tanultam a motorozást, kihasználva, hogy az utcában szinte nem is volt forgalom.

Jelenleg a XI. kerületben élek BP.-en. A Blaha Lujza tér környékéről költöztem ide, mert ott elviselhetetlen volt a zaj és a bűz. És itt a kertes házon túl az adja a legnagyobb vidéki fílinget, hogy igen, hétvégén megy a fűnyíró, meg a fűrész, lehetőleg vasárnap. :-)

Együttélés, Gábor, együttélés! Tipp: ha nem a főutcán laktok, valószínűleg helyiek száguldoznak, akikkel meg lehet beszélni. Úgy 20 év múlva, amikor már nem számítatok annyira gyüttmentnek. De: cheer up! Így is nyertél, mert a gyereked tudni fogja, hogy mi az a csönd.

is 2010.08.23. 09:49:49

hogy mi minden politika, es mi minden fugg ossze mi mindennel:

a vizitdijrol legtobben (legalabb 84%) nem tudja, hogy azert alkalmazzak szeles a vilagban, mert vannak (igen, VANNAK) emberek, akik az orvost nem arra hasznaljak, hogy betegen felkeressek. idosek sokszor beszelgetotarsnak keresik fel; masok pedig elore eldontik, hogy nekik melyik gyogyszer kell, ha egy orvos nem irja fel, akkor egy masikhoz, harmadikhoz is elmennek. a vizitdij egy picit elgondolkodtatna az ilyen embereket, hogy akkor msot tenyleg meger-e ez neki ennyit.

vagyis a vizitdij nepnevelo. a tortenelem megmutatta mit gondol a magyar a nepnevelesrol. a magyar nyakas paraszt, mindig is az volt, es az uj kurzus csak meg olyanabb. az a miniszterelnok, aki hazakuldte az IMF-et, beultette Schmittet a KE szekbe, kinevezte Domokost az ASZ eln0kenek, Szalai Annamariat mediaatyauristennek, szoval ez a leginkabb nyakas paraszt tetszik az emberek 53%-nak. o testesiti meg a magyart. ilyen. igaz magyartol empatiat ne varj, az europai dolog, nem magyar. (olvasd csak vissza az "ïgazad van, de ..., es ezert tovabbra is at fogok dongetni, meg nehogy mar te mondd meg, hogy en mikor fogok hazaszeretni" kommenteket)

KCB 2010.08.23. 09:49:57

Fórumokon ahol a mélymagyarok szokásos acsarkodásukat szokták szinten tartani és gyalázzák a másikat fel szoktam tenni a kérdést hogy mi is a hazaszeretet, ki a hazafi? Aki gyűlölködik, másokon akart felül kerekedni, megmondja kinek mit kellene csinálni, nem fizeti be az adót mert az úgy is a szaporáké lesz vagy az aki felszedi a szemetet az utcán, nem dohányzik ahol mást is zavar, nem próbálja ki trafipax tűréshatárát, segít a néninek átmenni az utcán vagy társadalmi munkát végez, becsülettel adózik?
Mert "igaz Magyarból" sokat ismerek (sámán dobjuk messze hallatszik), de az aki valóban tesz az országért (akár csak kicsiben is), csak kevesen vannak.

török gábor 2010.08.23. 09:52:04

@FeketeLeaves: szerintem ez nem jó döntés - rossz döntés kérdése. egymás tiszteletéről szól. ha lehet (sőt, kellene) 50-nel menni, akkor miért száguld 100-zal egy kis faluban? félreértés fűnyírásról és motorcsónakokról beszélni, igaza van @A nép fia: -nak, az öncélú barbárkodásokról szerettem volna írni, amik akkor is zavarnak, ha éppen nem vagyok érintett...

beavereater [AT] 2010.08.23. 09:52:09

@ecinereb: "Úgy 20 év múlva, amikor már nem számítatok annyira gyüttmentnek."

Ez a "gyüttment"-ező mentalitás is érdekes "faluhelyen". Annak idején eljátszották velem is, vállat vontam. Aztán csodálkoztak, amikor akkor is vállat vontam, amikor a "helyiek" akartak valamit tőlem, a "gyüttment"-től. Némelyik még most sem értette meg, hogy alapban ő cseszte el a dolgot... :)

fillérbaszó vadász 2010.08.23. 09:52:32

@ó jaj:
Ha a fidesz politikája " szociálpopulista balkáni katyvasz", akkor az MSZP politikája mi. Bár ezt múltkor is írtam, (bár engem is zavar) hogy Obánék pálfordulás ennyire szemet szúr egyeseknek, akkor az MSZP vagy a (volt) SZDSZ kádereit is vizsgáljuk meg hogy milyen véleménnyel bírtak 1989 elött és után. Ha ez megvan akkor könnyen rájöhetünk hogy a politikai pálfordulás nemcsak a fideszesek sajátja.

radala 2010.08.23. 09:53:58

Szerintem egy kicsit patetikusra sikeredett ez a beírás, de azért jó. Ma is autóval jöttem munkába, ma is volt egy kisebb dugó ma is elcsodálkoztam azon, hogy milyen előzékenyek is az osztrákok egymással. Cipzár szerűen engednek be mindenkit az elfogyó sávból. Néha vannak kint erre vonatkozó táblák, de igazából erre nincs is szükség. A villogó zöldnél már lassítanak az emberek sőt a zöldnél is figyelik, hogy be fognak-e férni a kereszteződés után. Én azt szoktam gondolni, hogy ez mind-mind csak a pénz miatt van. Persze azért kell ezt gondolnom, mert, ha mást gondolnék, akkor szomorú lennék, hogy mi magyarok miért vagyunk ilyen köcsögök, hogy ezt nem tudjuk megcsinálni. Mint mondtam már sokszor az osztrákok vasárnap nem fúrnak faragnak, igaz hétköznap szerintem fél hétkor képesek már utat bontani, de ezt is el lehet nézni nekik, ha az ember tudja, hogy itt ez a szokás.
Nem tudom mire elég a 2/3, de a baj az az, hogy mi magyarok nem szeretjük a jó tanácsokat. A NER NENYI, ha jó, ha nem akkor is mindenkit irritál.
Szóval nem tudom mit lehet tenni, de az tuti, hogy nagyon nehéz. Mindenesetre, ha valaki Sopronban Mosonmagyaróváron jár, szerintem már ott is észreveszi, hogy egyszerűbb átkelni egy gyalogátkelőn, mint akár Szegeden Bp-röl már nem is beszélve.
Szóval lehet, hogy a fölvilágosítások sokat érnek, de az is biztos, hogy még engem fideszfant is rettentően irritálnak a rádióban a közhasznú hirdetések.
Szóval szerintem csak az idő meg a jólét tudja ezeket a problémákat megoldani. Viszont szerintem kár aggódni.
Jut eszembe tegnap voltunk Nagycenken és jött egy rozzant busz, amiről leszálltak mindenféle 50-70 éves emberek és azon melegében eldobáltak az üres sörös dobozaikat az egyébként gyönyörű tiszta parkban. Én ki akartam tépni a szívüket, de sajnos addigra elmentek, amire megtehettem volna, a feleségem viszont odament a buszsofőrhöz és kedvesen elmondta neki, hogy ha szemetelnek, akkor kosz lesz és a buszsofőr nagyon kedvesen mondta, hogy el fogja mondani a csoportnak, hogy milyen új ismerettel gazdagodott a feleségem által. Lehet, hogy nem mondta el, de legalább kedves volt és talán, ha még egyszer-kétszer hallja, akkor már el is fogja mondani, ha meg azok is hallják kétszer-háromszor, akkor lehet, hogy nem is fognak szemetelni. Szóval csak 9 x kell szólni, hogy javuljon valami. A helyzet nem reménytelen:-)
Az emberek szabálykövetése is fejlődik sokat, amikor idejöttem azt gondoltam, hogy milyen ostoba kocka/fafejek az osztrákok, hogy kivárják a gyalogátkelőn a zöldet akkor is, ha igazából veszélytelen lenne az átkelés. Utána észrevettem, hogy csak én meg a törökök és egyéb nyilvánvalóan nem osztrákok olyan intelligensek, hogy okosabbak legyenek még egy villanyrendőrnél is. Hamar ráébredtem, hogy én nem szeretnék ezekkel egy bandába tartozni, akkor már inkább a kispolgár osztrákokkal. Ma már én vagyok a legnagyobb osztrák kispolgár a zebránál.
Amúgy nem tudom egy politikus Magyarországon tudna-e jó példát mutatni. Szerintem sajnos nem, mert nagyon kicsi a respektjük és azt gondolnánk, hogy csak az eszüket játsszák, mint ahogy ez lenne is.
Szóval szerintem csak nekünk közönséges földi halandóknak lehet jó példával elöl járni.
Nyilván az osztrákokkal is vannak azért bajok, például a kutyaszart itt is maximum az emberek fele inkább harmada szedi össze annak ellenére, hogy baromi sok helyen van kint zacskó az összeszedésre. Ezeket is mind a Dunába szoktam akarni lőni, de sem fegyverem nincs hozzá sem németül nem nagyon tudok senkit az anyjába elküldeni, ezért azt szoktam csinálni, hogy többnyire véletlenül van mindig nálam kutyakaka zacskó és egy kedves bitte szóval egybekötve a kutyatulajnak adom, ha látom, hogy nem akarja fölvenni. (a szoktam az túlzás, eddig kétszer sikerült), de mindig célt ért, azt mondták danke:-)
Vannak egyébként fölvilágosító táblák is, de körbe vannak kutyatojjal, szóval szerintem nem érnek semmit.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.08.23. 09:54:32

@beavereater: ok, értettem, csak tisztázni akartam a dolgokat.

fillérbaszó vadász 2010.08.23. 09:57:54

@beavereater: Amúgy nem hiszem hogy én lennék a hülye, ha szóvá teszem azt hogy mekkora baromság az összes szabálytalankodóban "árpádsávost" látni. Aki komolyan ilyesmit kijelent az egy kissé korlátolt. Bár vannak elmebetegek akik minden sarokba nácit halucinálnak. Mi lesz a köv. mondatuk. Lassan kiderül majd hogy az összes bankrabló, drogdíler, gyilkos árpádsávos. :)

Azért jó érvekkel megvédted az elvtársadat. Pf.

Ordnassac 2010.08.23. 09:58:02

@A nép fia: az öncélú barbárkodásról írtakhoz teljes mértékben csatlakozom.

radala 2010.08.23. 09:58:39

@mangorlo: Én soha nem száguldok át egy falun sem és ezt soha nem is tettem korábban sem. A legjobban ezt utálom, mikor valaki országúton is meg faluban is 90-nel döcög. Pláne, ha faluban megelőz és utána az országúton miatta nem tudok menni gyorsabban. Szerintem jobb az 50 faluban 120 máshol, mint az egységes 90. No, persze gondolom a szabályok betartása lenne a legjobb, de ha nem akarunk minden szabályt betartani, akkor azért jobb ésszel, mondjuk emberéletre, optimalizálni, mint fogyasztásra.

ecinereb 2010.08.23. 10:02:14

@beavereater: Én is (családi) tapasztalatból ismerem a dolgot, és ez nem olyan, amit egy vállrándítással le lehet tudni, ha nem csak nyaralni jársz oda. Hiába a több évtizedes ott élés, az egyébként köztiszteletben állás. Ha nincs más kifogás, akkor ezt mindig elő lehet húzni. De aztán ez változhat, annyi most a jövés-menés...

radala 2010.08.23. 10:02:39

@Vanek B. Eduard: Érdemes elolvasni KÁ interjút az FN-en.
www.fn.hu/belfold/20100816/kovacs_arpad_orbannak_vegre_van/

De ez a rész vág ide szerintem:
"Azzal a megállapítással egyetért, hogy a magyarországi korrupció gyökere a pártfinanszírozás megoldatlansága?

Nem.

Egyesek szerint tíz, pártfinanszírozásra elcsórt közforintból mindössze egy érkezik meg a címzetthez, a többi a közvetítők magánvagyonát gyarapítja.

Nem tudom, mennyi marad a „zsákolóknál”. Az is egy korrupciós technika, ami igyekszik mindent a politikára fogni. A pártfinanszírozás reformját egyébként az ÁSZ másfél évtizede sürgeti, javaslatok sorát tette le, talán most változik valami.

A külföld szerint Magyarország korrupt.

Az nekem mindig gyanús, ha egy külföldi üzletember, vagy inkább annak strómanja fennhangon korruptozza Magyarországot. Olyankor az jut eszembe, hogy ő az otthoni anyacégétől bizonyára megkapja az úgynevezett „alkotmányos költséget” arra, hogy lefizesse, akit kell. A pénz zömét aztán ő maga vágja zsebre. Volt idő, amikor a nyugat-európai cégek az unión kívüli korrupciós befektetéseiket leírhatták az adójukból.

Ezek az üzletemberek keleten miért viselkednek másként, mint odahaza?

Mert itt zűrösek a viszonyok. Különösen az elmúlt hat-nyolc évet jellemezte elbizonytalanodás. Ötletszerű döntések születtek. Sztrádák épültek ppp-finanszírozással, hiába írta le újra és újra az ÁSZ is, hogy csak ezt ne! Aztán valaki kitalálta, hogy magántőke bevonásával csináljunk főiskolai kampuszokat, mert az annyira jó, de azzal nem törődtek: lesz-e bele diák, és miből lesz kifizetve, ha nem sikerül eladni a régi épületeket.

beavereater [AT] 2010.08.23. 10:03:00

@radala: nem kell Ausztriába menni, néhány hónapja jártam életemben először Erdélyben, szórvány vidéken (olyan helyen, ahol a magyarok aránya 10% alatt van). Erős előítéleteim voltak, de már az első nap nagyon meglepődtem. Megálltam a zebra előtt, és azonnal átengedtek. És mindig, a négy nap alatt minden alkalommal. Nem csak a nyugdíjasok a Daciában, hanem a 7-es BMW-ben ülő négy kigyúrt cigány is, szó nélkül. Amikor elmeséltem a vendéglátómnak, az csak mosolygott, és megkérdezte, láttam-e, hogy mekkora a rendőri jelenlét az utcán? Mondom neki: igen, jó sok rendőrt láttam. Erre ő: na, ezek a rendőrök, ha valaki nem engedi át a gyalogost, egy pillanat alatt zsebrevágják a páciens jogsiját, bárki legyen is az.
Szóval csak akarat kell hozzá, és működik a társadalom.

beavereater [AT] 2010.08.23. 10:06:42

@ecinereb: dehogynem, mindig le lehet tudni egy vállrándítással. Én az ilyen genyózásokat még családon belül is simán elintézem ilyesmivel. A rokonság kisebb része ezért utál (nem kár értük), a nagyobb részük meg megértette, hogy velem nem célszerű sunyin viselkedni.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.08.23. 10:08:13

Az öncélú barbárokkal nem lehet beszélni ők hajnalban füvet nyírnak, nyomatékos kérés ellenére (lázas kisgyerek aludna) ablaktól ötméterre "flexölnek", vagy mint fent említettem, földutat széjjelbarmolva crossmotoroznak. Ilyenkor a szomszédok összefognak, és időnként szelíden pofánvágják (vagy pofánvágással fenyegetik meg; néha az is elég) az illetőt, ezzel ideig-óráig megoldva a problémát. (Végleg sajnos nem, mert ezeknek a népeknek nincs hosszú távú memóriájuk.)

Idáig sikerült eljutni egymillió év alatt: ehhez képest a politika úri huncutság. Azaz: bármennyire is őszinte részvétem Török Úrnak, javaslom egy kaukázusi pásztor ("medveölő") megvásárlását, felnevelését, betanítását, motorbőgés meghallásakor közútra kiengedését. Szomszédok persze csodálkoznak, hiszen az életben nem látták a kutyát. Biztos a szomszéd faluiból keveredett oda!

fillérbaszó vadász 2010.08.23. 10:08:14

@beavereater: Neked nem megy, mert nem a kérdésre válaszoltál.
Arrogáns seggfej.

sárkányfő 2010.08.23. 10:10:07

@török gábor: elnézést kérek, valóban nem írtál ilyet.

A poszt záró gondolatát értelmeztem "túl":
"Számomra amúgy ez mára hitelességi kérdéssé vált: akinek a száguldása esélyes arra, hogy felébressze a kertben szundikáló fiamat, ha kérhetem, nekem inkább ne aggódjon a magyarság fogyásáért."

@Hátezmi: naná, de attól még működik. amíg nincs jobb...

@beavereater: köszönöm a szép leírást, ezekkel a tök evidens dolgokkal én is tisztában vagyok. De az életben van néhány pillanat, amikor a józan észt felülírja valami más. Ez ilyen volt. Kár a szóért, ezzel nem lehet mit kezdeni.

@kodó tamás:
:)

@Ordnassac: már ott hibázod el eleve, hogy értelmet keresel a szeretetben. ha okokat keresnék a hazaszeretethez, valszeg emigrálnék svédországba, mert hogy jobbak az emberek és az ország is. Ahogy Esterházy írta, a kokárda helye a szív fölött van. Nem kell ezt racionalizálni.
Aztán az is hibás, ha azt hiszed, nálam a hazaszeretet a terület és/vagy az emberek szeretetét jelenti. Dehogy. A földrajzi terület önmagában nem nagyon nyűgöz le, tíz millió embert pedig nem szeretek, nem is tartom ezt életszerűnek. Most így kapásból nehéz lenne teljes körűen meghatározni a hazaszeretet tartalmát, de az biztos, hogy benne van nyelv, s kultúra, azon belül abszolút első helyen az irodalom, és azon belül is messze első helyen a költészet. De része a népi kultúra is, főleg a népdalok. Része a magyar humor, a premodern társadalmakra jellemző elidegenedés előtti korszak interperszonális kapcsolataira jellemző érzelmi kötődések, még ha ez sokat romlott és romlik folyamatosan. Része sok fantasztikus magyar ember, része a történelem, azon belül is főleg az 1848-49-es szabadságharc, az nagyon szép és tiszta dolog volt, mondjuk a II. világháborús magyar népirtás nyilván nem dagasztja a keblemet. Része az, hogy ezt a nyelvet és kultúrát ismerem, ezen tudok élni, kifejezni magam, ezen keresztül tudok más emberekkel kapcsolatba lépni. Része még ezer dolog, képtelenség felsorolni.

Így kissé érettebben már azt is tudom, hogy a haza nem csak választás, de bizonyos értelemben kényszer is, ide születtünk, ezt kell szeretni, felnőtt embernek az emigráció csak elvi lehetőség, felnőtt fejjel már nem lehet hazát váltani, már nem lehet 100%-osan beilleszkedni egy új ország társadalmi-kulturális szövetébe. No meg rengeteg elfogadhatatlan dolog van ebben az országban, bár az is igaz, hogy más országokban is vannak ilyenek bőven. A hazaszeretet így idősebb fejjel már tartalmaz némi elfogadást is, el kell fogadni a népem és hazám hibáit, bűneit, nem tudom eltagadni azokat, azokkal együtt kell elfogadnom.

Hű, ez messzire vezet, csak belekaptam...

Maradjunk abban, hogy a falvakban nem hazaszeretetből lassítok, és nem győzöm hangsúlyozni: és külföldön járva is betartom az emberi normákat. szezon, meg a fazon...

dansun 2010.08.23. 10:10:41

@reader613:
Én:
Aszófő látható a térképen

sárkányfő 2010.08.23. 10:12:33

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP):
"Ha a fidesz politikája " szociálpopulista balkáni katyvasz", akkor az MSZP politikája mi."

te ritkán olvasod el a kommentjeimet, ugye? megszámoltam, pontosan 1000-szer írtam le, hogy mindkét párt szociálpopulista balkáni katyvaszt képvisel. Naná, mi mást?

(A hivatkozott kommentben azért írtam csak Orábnról, mert a blogposzt is róla szólt...)

kodó tamás 2010.08.23. 10:13:18

@beavereater: vicc volt... elhitted hogy megállnak gondolkozni? és tudatosan döntenek a gyorshajtás mellett?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.08.23. 10:13:28

Egyszerűbben: csak kis közösségekben lehet normát kialakítani és betartatni, esetleg, jó esetben eldurvulás (ld: Legyek ura...) nélkül "társadalmat" működtetni,. Tudom, hogy ez marhára anachisztikus gondolat: ez esetben legyek én egy anarchista. (Az anarchia ugyanis tudomásom szerint ezt jelenti, de majd a bloggazda szakértő kijavít, ha nem... :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.08.23. 10:15:42

Nagyon tetszik a bejegyzés, bár (vagy épp azért, mert) pontosan rámutat politika és élet határaira.

Azt hiszem, politikai úton a fönt említett problémát nem lehet megoldani. Életfelfogás, attitűd, morál, gondolkodás és sok minden egyéb kérdése, amire persze a politika _közvetve_ ráhatással lehet, de lényegében mégse tud mit kezdeni velük.

Kicsit romantikus (nekem persze szimpatikus) elképzelés is szoros összefüggést tételezni föl a kettő között.

Amit politológusként elemezni lehet benne, az szerintem éppen az, hogy miként _különül el_ a valóságos hazaszeretet a politikai lózungokétól. (Mert ez az elkülönülés nyilván nem arról szól, hogy a lózungokban megfogalmazódónak semmi köze a valódihoz, még ha nagyon gyakran így tűnik is.)

Ordnassac 2010.08.23. 10:16:58

@ó jaj: félreértettél, de most mennem kell, mikor visszajöttem, reagálok. Főleg, mert az esetem erősen speciális. (Példa: hamarabb tanultam meg németül, mint magyarul.)

bioLarzen 2010.08.23. 10:17:22

@beavereater: "ő olyan hű magyar volt, minden dokumentumot, ami a kezébe került, azonnal továbbküldött a fidesznek meg a gárdás haverjainak, (...) mindenki akinek elsírja a bánatát árulónak hívja, még azok a fideszes haverjai is, akiket öt évig ellátott belső infókkal..."

Szia,
gondolom, azért, mert a jobbiknak is dolgozott - ha csak a fidesznek szivárogtat, akkor nyilván nem kirúgták volna, hanem ugyanott osztályvezető lenne :)

bio

beavereater [AT] 2010.08.23. 10:18:30

@kodó tamás: én itt már semmin sem csodálkoznék ;) Amikor pont tegnap láttam, hogy a falvak között ötvennel döcög a parasztja (előzni nem tudtam, akkora volt a szembeforgalom, hátradőltem hát és inkább McKennitt kisasszony énekét hallgattam), aztán beértünk faluba, belelépett az isten barma és elkezdte nyomni neki, szerencsére az első kanyarban elszállt és egy foghíjtelken landolt a kukoricában. Mi meg vidáman integettünk neki...

bioLarzen 2010.08.23. 10:19:04

@bioLarzen: (Ja, bocs, elfelejtettem hozzátenni, hogy bocs az offért.)

radala 2010.08.23. 10:19:32

@beavereater: Anno Szegeden volt nekem ilyen vágyam, hogy majd én föl alá megyek a zebrán a rendőrök meg elveszik a jogsikat. Örülök, hogy működik a dolog.
Tény, hogy Bécsben is sok a rendőr, vagy legalábbis látszanak.
A kérdés az az, hogy "erőszakkal" megtanulja-e az autós, hogy az udvariassággal nem időt veszít, hanem nyer. Talán igen.

beavereater [AT] 2010.08.23. 10:19:47

@bioLarzen: szerintem meg azért, mert az árulót mindenki megveti, még az is, aki felhasználja...

beavereater [AT] 2010.08.23. 10:20:41

@Csöncsön: "Azt hiszem, politikai úton a fönt említett problémát nem lehet megoldani. Életfelfogás, attitűd, morál, gondolkodás és sok minden egyéb kérdése, amire persze a politika _közvetve_ ráhatással lehet, de lényegében mégse tud mit kezdeni velük."

Boldogult nagyapám egyszerűbben fogalmazta meg: úriembernek születni kell, suttyó terem minden bokorban...

sárkányfő 2010.08.23. 10:20:52

Ordi, ehhez mit szólsz:

www.hirszerzo.hu/cikk.a_keletnemetek_egyharmada_kivandorolna_az_orszagbol.163509.html

Ez azért nekem fura, én azt hittem a keletnémet fizetések és életszínvonal már nagyságrendileg megközelítették a nyugatnémetekét. és hová akarnak menni?

bioLarzen 2010.08.23. 10:21:23

@Humperdickk: "tavaly nyáron kimentem a sógorral, meg egy-egy baltával, hogy "egyeztessek" egy kicsit az velük.

Azóta nem jönnek.

Ja: nem hiszek az összefogásban. "

Szia.,
de, látod, mégis összefogtál a sógorral... :P

bio

beavereater [AT] 2010.08.23. 10:22:20

@radala: teljesen mindegy, hogy az autós megtanulja-e vagy sem. A lényeg az, hogy betartsa a szabályokat. Hogy ezt önként, a józan eszére alapozva teszi, vagy fogcsikorgatva és a "kurva zsernyákokat" anyázva, az lényegtelen. Szerintem.

radala 2010.08.23. 10:23:39

@ó jaj: Végre egy téma, amiben 100%-ig egyetértünk. A hazaszeretet résszel meg különösen.:-)

Mondtam én máskor is, hogy igazából nem nagyon gondolunk mi a világról különbözőket, csak a kiindulás nagyon eltérő olykor.

bioLarzen 2010.08.23. 10:24:19

@beavereater: Szia,
hát, nagyon drukkolok, hogy igazad legyen...

bio

lüke 2010.08.23. 10:24:44

@ó jaj:
na, ők is
pedig azt hittem, Mallorcán csápolnának inkább:)

radala 2010.08.23. 10:26:07

@beavereater: Sokba kerül erővel fönntartani valamit, csak erre céloztam. A kölcsönös bizalom a legolcsóbb dolog. Igazából ez a legfőbb versenyhátrányunk a nyugattal. Képzeld el, hogy 5 perc lenne használt autót venned, mert nem akarnának átbaszni. :-)

majomkutya 2010.08.23. 10:26:45

Ez egy elgondolkodtató post. Nehéz megfogalmazni, hogy mi a hazaszeretet. Számomra evidens, hogy szeretem a hazámat és ha szükség lenne rá, akkor az életemet adnám érte. Továbbá nem tudnék máshol élni, egyszer voltam 2 hónapot külföldön, a felénél már nagyon vártam, hogy hazafelé jöhessek. Szerintem a hazaszerető ember nem szemetel, segít a honfitársain a bajban, vagy ha bármilyen segítségre van szükségük. És igen, ahogy Török Gábor írja: úgy viselkedik, hogy a legkevésbé zavarja a többi embert. Magyarul: nem szabad trógerkodni.

beavereater [AT] 2010.08.23. 10:27:59

@bioLarzen: gondolj bele, te sem alkalmaznál szívesen olyan alakot, aki elárulta az előző munkaadóját, még akkor sem, ha pont te használtad fel az infókat... aki egyszer áruló lett, az az is marad örökre

Avagy ahogy én szoktam mondani: a bizalom olyan, mint a szüzesség, csak egyszer lehet elveszíteni...

beavereater [AT] 2010.08.23. 10:30:09

@radala: elnézést, ott azért 5 perc a használt autó vásárlása, mert ha mégis átvernek, napokon belül vissza tudod szerezni a pénzt teljesen legálisan, ott ugyanis az összes rendszer működik, ha nem is tökéletesen, de igen magas hatásfokkal. Vö. a magyar autópályákon elmebetegként száguldozó nyugatiakkal - tudják, hogy itt megtehetik, otthon nem, tehát itt állat módra közlekednek ők is.

kodó tamás 2010.08.23. 10:31:13

@majomkutya: feltaláltad Török Gáborral a NACIONALIZMUST (a nemzeti közösségtudat, ez racionális)
ennek az érzelmi változata, amit is belekeversz az a PATRIOTIZMUS
(a nacionalizmus elfajult, azaz más nemzetre káros "fajtája" a sovinizmus)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.08.23. 10:32:28

@bioLarzen: igen, jól értetted a viccet! :)

Ha ráérsz, olvasd el a többi bejegyzésemet is (vagy legalább az ezelőttit), abban meg is van magyarázva a poén.

bioLarzen 2010.08.23. 10:37:22

@beavereater: Persze, de ha magamból indulok ki, akkor csak azokat tudom megítélni, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak... Márpedig arrafelé nem hiszem, hogy sok ilyen van :)

Arról nem is beszélve, hogy ha már annyira szeretnék hatalomra jutni, ez aztán sikerül és ő ehhez hozzájárul, akkor szerintem inkább hálás lennék neki... Már, persze, ha olyan mélyen lennék morálisan, hogy ilyen segítséget egyáltalán elfogadok...

bio

radala 2010.08.23. 10:37:48

@beavereater: Ja ez persze mind igaz, de a végeredmény az az, hogy "úgy látszik", mintha lenne bizalom. Szerintem a száguldozó külföldi az az autóvásárláskor is át akarna verni, az a külföldi lehet, hogy török vagy magyar, ukrán német rendszámmal. Amúgy meg azért az messze nem igaz, hogy minden külföldi ezt csinálja, hanem van pár.
Sopronban is az volt az urbán legend, hogy az osztrákok köcsögül viselkednek Sopronban.
Ez maximum részben igaz.
De nyilván egy társadalomnak nem a krémje jár át olcsón cigit venni, meg parizert, meg fodrászhoz. Másrészt meg én szoktam figyelni őket, nagyon kritikusan, hogy bebizonyíthassam a feleségemnek, hogy köcsögök az osztrákok Sopronban és nem igazán sikerült még észrevennem, amint nem engednek el valakit a zebrán.

KandurB 2010.08.23. 10:39:28

Egy korforgalom a falu hataranal eleg jol le tudja lassitani a beerkezo autokat. Sajna Magyarorszagon meg nem tul gyakori megoldas. Az autopalya dijat elkerulendo kamionok homplyognek vegig kis falukon, ez nem csak magyar jelenseg. Nemetorszagban is komoly vitatema, hogyan lehetne a kis falukat megorizni az atmeno forgalom zajatol es egyeb mellekhatasaitol.

kodó tamás 2010.08.23. 10:41:05

@beavereater: ne is mond. romániába járok 1992 óta voltam már vagy 200 szor, de mindig a határ után az első zebrán majd elsikálom az első gyalogost.
igen ott az a rend, hogy a gyalogos ha csak messziről is de közeledik a zebrához akkor mindenki megáll és türelmesen vár...
mi lesz átmegy vagy nem... :)
érdekes kontraszt itthon meg akkor sem engedjük át, ha a zebraközepén van, alig tudom kikerülni

bioLarzen 2010.08.23. 10:43:24

@radala: Amennyire én hallottam anno, nem is annyira bunkón, mint inkább felsőbbrendűen, lenézően viselkedtek/viselkednek egyes osztrákok Sopronban - ilyen "én vagyok a civilizált, és most átjöttem ide mucsára kis fényt hozni" mentalitással, ahogy egy ott élő egyetemista társam anno (nagyjából) megfogalmazta.

De ez nyilván nem általános, csak, gondolom, ez marad meg inkább az ottaniakban - a normális osztrákokról, gondolom, sokszor - boltban, az utcán, uszodában, stb... nem is látszik, hogy osztrákok :)

bio

Fekete Sámuel 2010.08.23. 10:45:01

A motorosok csak elhanyagolható része ún. nemzeti érzelmű hazafi (bőven kevesebb, mint 10%). A durrogó motorosok többségük azért motorozik, mert a nők egy részének ez erotikus.

Azért ez egy nagyon proli, bunkó hozzászólás volt, Gábor. Egy átlagbloggerre lehetne mondhatni, hogy csak hülye volt, és benézte - pl. azt hitte, hogy azért, mert pár éve lehetett sokat olvasni a gój motorosokról meg hasonló brigádokról, azt hiszi, hogy minden motoros széljobber. Mondom, egy átlagbloggr benézhet egy ilyet, de egy tökös politológus nem.

A te esetedben, Gábor, nem hihető, hogy csak benézted a dolgokat. A te esetedben, Gábor, ennél sokkal életszerűbb, hogy tudatosan fikázod - na nem a motorosokat, hanem valójában az ún. "széljobbot".

Pl. én is széljobber vagyok, viszont egy ideje töprengek azon a lehetőségen, hogy miféle "véletlenül" útra kerülő kődarabbal lehetne eltaknyoltatni egy pár ilyesféle motoros taplót. És nem, nem érdekel, hogy kb. 10%-uk elvileg elvbarátom.

Integető hajbókoló lufiember 2010.08.23. 10:45:51

Érdekes, hogy sok komment az oktatásig nyúl vissza, ilyen szempontból érdekelne Török Gábor véleménye a Szárny és Teher c. tanulmányról és annak politikai jelentőségéről, fogadtatásáról.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.08.23. 10:46:54

Adyligten lakom, a főút mentén. Kinn van e negyvenes tábla, de az új milliomosok, akik az amerikai iskolába hordják gyerekeiket, (havi fél milliós tandíjért) 70-90-es sebességgel száguldoznak, át a lakott területen!

AutosVilli 2010.08.23. 10:48:41

Tolerancia.
Nekem a szomszédom "vadmotoros" öblös hagú járgánya minden nap 7kor ébreszti a környéket,cserébe ő eltüri a bartók rádiót hétvégén,

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.08.23. 10:54:08

@Pszientológus:

Szerintem nem írt (sőt nem is sugallt) olyat a szerző, hogy a motoros száguldozás a széljobbra lenne jellemző.

A kérdés(e) inkább az: miért nem ilyen dolgokon (pl. az egymásra való figyelésen) kezdjük a hazaszeretetet?

Devil 2010.08.23. 10:54:54

En is mindig csodalkozom milyen... szemetek egymassal a magyarok, mennyire nem tudnak kooperalni, mennyire bizamlatlanok egymassal, mennyire semmibe veszik egymas erdekeit. Ugy teszunk mintha egymas ellensegei lennenk.
Es ez nem ma kezdodott, aki olvasott Moriczot (pld Árvácska) az tudja hogy ez nem ujdonsag, regen is ilyenek voltak a magyarok, aki nem tudja az erdekeit ott es azonnal megvedeni, azon keresztulgazolnak, ez ettol meg jobbnak is erzik magukat!
El lehetne kezdeni ezen valtoztatni, a poroszos oktatasi rendszert kisse atlepni vegre, sokkal tobb kozossegi munkat, egyeni aktivitast belevinni az oktatasba, es mar az iskolaban megtanitani ezeket a dolgokat - mert a szuloktol nincs sok esely megtanulni, ok - lathatoan - nem tudjak ezeket.

sárkányfő 2010.08.23. 10:55:09

@Ordnassac: nekem is mennem kell, majd este folyt...

@radala: amiket ide be szoktál írni, azok egy része számomra elfogadhatatlan.

fvipera 2010.08.23. 10:56:44

@beavereater: jogos. továbbmegyek: nem bánnám, ha merkelék jelölnének helytartót Magyarországra. formálisan. aki a mindenkori német jogrendet alkalmazná nálunk. hozhatnának néhány közhivatalnokot is magukkal.

excopp 2010.08.23. 10:57:17

@lüke (09:22):

kicsit OFF
csak a pontosság kedvéért

lakosságadatok 2010. 01.01-én - fő (nyilvantarto.hu/kekk/letoltes/lakossag_2010.xls)
Győr 126.422
Veszprém 58.458

ehhez képest
Pécs 153.969
Székesfehérvár 101.210
Szombathely 78.946
Kaposvár 66.969
Zalaegerszeg 59.626

- vagyis lakosságszám alapján Győr második ugyan, de Veszprém csak hetedik...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.23. 10:57:34

Számtalan ilyen kampány indult az elmúlt 20 évben.

Az eredmény ismert.

tbb 2010.08.23. 10:59:12

@ibn_battuta:

Ez a vizsgálat érdekelne. Megmondod az eredményt, én meg potom félmilláért jelentésben számolok be róla. Azért ilyen olcsón, mert nagy a konkurrencia. Kleine Fische, gute Fische.

lüke 2010.08.23. 10:59:44

@bioLarzen:
s milyenek a bunkó szerbek Szegeden?
s a bunkó magyarok Lutzmannsburgban , vagy
Bad Blumauban, mert tele van velük?
s nincs is vége..........
hmmm

MacskaJancsi Jr 2010.08.23. 11:00:11

Végre, hogy egy "közvéleményformáló" ilyesmiről is ír. Én még rátennék egy lapáttal!

Hosszutávfutó edzéseimkor elszörnyedve (és szomorodva) látom, hogy autónyi szeméthalmok, kibelezett TV-k, és hűtők hevernek az út menti árokokban.

Amikor pedig autóval járok, elhagyva egy-egy falut, nem kevés esetben az utolsó lakóházak mellett bűzlik a szemét.

Én, ha azzal verne meg a sors, hogy politikus lennék, akkor a TAKARÍTÁST itt kezdeném. No, meg a fejekben.

radala 2010.08.23. 11:00:24

@bioLarzen: Nyilván így van. Köcsögök vannak mindenhol. A lényeg kb. az, hogy én hinni szeretném, hogy egy társadalom erőszak nélkül képes normális együttélésre nevelni a tagjait. Szerintem erre vannak is szép számmal példák a világban, Mo-n is kisebb közösségekben, szóval szerintem ez ki fog alakulni előbb utóbb. Az kérdés, hogy ehhez mennyi "erőszak" meg "kampány" kell.
Szerintem szignifikánsan sem az erőszak sem a kampány nem gyorsítja meg a "kultúra" terjedését, de azért gondolom ártani sem árt. Az emberek, ha volna egy hosszú, békés periódus, ahol a szabálykövetést mellőzők előbb utóbb pórul járnak ott szabálykövetőkké válnának.
Nincs ember aki kétszer bemegy egy boltba, ahol átvágták...
Szerintem a helyzet csöppet sem reménytelen, no.
Csak, hát Dzsinónak igaza van, tényleg sok a köcsög:-)

tbb 2010.08.23. 11:02:34

@nyünyüge: Én meg akkor, ha erre nem lenne szükség, mert a szomszéd is rendben tartja a portáját.

lüke 2010.08.23. 11:04:28

@excopp:
köszön az adatokat
valóban csak egy kattintás lett volna..
nem a számokon van itt a lényeg, két nagyváros, s ehhez társul a Balaton nevű régió akkor talán jobban hangzik, remélem
a minőség a lényeg, az út minősége
Ázsia, vagy Afrika? it s your choice

radala 2010.08.23. 11:04:50

@ó jaj: és ez baj?
Nagy öröm, hogy vannak a világban különböző gondolatok. Milyen szomorú lenne, ha mind ugyanazt gondolnánk a világról:-)
Senki nem írna semmihez hozzászólást, hogy csak egy negatívumot említsek.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.08.23. 11:05:33

A kis falvakon bömbölő motorral átdöngető suttyók az esetek 90%-ban helyi tahók.

lüke 2010.08.23. 11:08:17

@simonmondja.:
érdekes módon vannak táblák, ahol az időkorlátozás is rajta van:pl az A1, A2 osztrák autópályán

tbb 2010.08.23. 11:08:55

@Szimba:

"Első az, hogy nem sajnáljuk az időt a gyerekek nevelésétől."

Nem ez az első. Az első az, hogy felismerjük ennek fontosságát.

radala 2010.08.23. 11:11:58

@lüke: No, a szerbek szörnyek Szegeden. Láttam körforgalmat szemben lerövidíteni őket. (persze lehettek akár vajdasági magyarok is ugye)
Mondjuk az is érdekes, hogy akkor is az osztrákok voltak a bunkók, amikor kiírták, hogy "ne lopj magyar"...
Amúgy volt osztrák szomszéduk is szlovák rendszámmal, aki csak az utcára dobta a parkolási büntetéseit és nem volt képes megérteni a bio és az egyéb kukája közti különbséget.
No most akkor itt a szlovákok-e a bunkók.
Mondjuk a faszi elég kőgazdag volt nem tudom eddig hogyan ütötte meg a bokáját az antiszociális viselkedésével. Az tuti, hogy én nagyon megvetettem (de ezt ö nem vehette észre), aki szomszéddal beszéltem azok is észrevették a viselkedését és nem gondolom, hogy azt gondolta róla bárki is, hogy "ügyes".

VIKUNYA 2010.08.23. 11:17:29

a falun átszáguldók papoltak a hazaszeretetről gábornak? vagy ez egy csúsztatás? demagógia?

elwood 2010.08.23. 11:21:04

falura csend miatt veszélyes

ott kötelező flexelni. beosztják egymás közt melyik nap ki flexel, különben leszól a polgármester, hogy lazsálnak

ki lehet váltani autó kalapálással, motor szereléssel

esetleg ablakba rakott gettoblasterrel, lakodalmas rockkal

misimisi 2010.08.23. 11:40:58

Szíven talált az írás. Régi-régi vesszőparipám, hogy mink, magyarok, a világ legokosabb, stb. népe (huhúúú, az a sok Nobel díjas, ugyebár) a mindennapi életben ordenáré, mocskos, lármás, büdös bunkók vagyunk.
Az miért van, hogy amikor a feleségem lépcsőhöz érve megkér valakit (önkéntes ritkán akad), hogy segítsen felvinni a babakocsit, az illető pofákat vág, és még örülhet a nej, ha nem küldik el a francba?
Az miért van, hogy karomon a kétéves lányom, és egyszerűen kitolnak a sorból a pénztárnál? (Én meg csak nézek, mint a hülye, mert nem tudom, mit reagáljak.)
Az miért van, hogy a setét zugban megbúvó, gyermekét szoptató anyát kitessékelik egy múzeumból, hogy hát ilyen illetlenséget nem szabad csinálni?
Az miért van, hogy ha kirakom az indexet, hogy sávot váltok, a mögöttem érkező azonnal beleáll a gázba, nehogy bemehessek elé?
Az miért van, hogy 30-as táblánál kilencvennel mennek az autók, játszóterek, óvodák-bölcsődék-iskolák közvetlen közelében?
Az miért van, hogy amikor az éjszaka közepén megáll az autó a ház előtt, és ezerrel bömböl benne a zene, a taplónak esze ágában sincs lehalkítani?
Sorolhatnám még, de nyilván mindenki maga is ismer ezer efféle példát.

A fenti jelenségek eltűnését nevezném én polgárosodásnak, vagy mifenének, de attól mi nagyon messze vagyunk. A tahót lebeszélni a tahóságról? Jómagam már rég nem hiszek abban, hogy sikerülhet. Tahó akar lenni és kész.
Ez a háború már eldőlt, a bunkóság győzött, legfeljebb még a józan ész utolsó jajkiáltásai hallatszanak a messzeségből.
Béke porainkra. Kár értünk.

Üdvözlettel: Misimisi

pakesz (törölt) 2010.08.23. 11:41:26

erdekes en mindig azt gondoltam hogy az mar eleve bunkosag ha kimennek az agglomeracijoba...
kiveve ha vonattal jar be
de ugye ettol most eltekinthetunk nem?

amugy meg kell nyomni, en is belvarosban csikorgatom bogetem, minel elobb kialakul a nyugati csendrendelet, nekem annal jobb :)
ugyanis sok bunko az en ablakom alatt csikorgatja ejjel 2kor is...
erre meg meg mindig az a legjobb megoldas, ha beallok kozejuk :))) na jo gondoltam hogy kimegyek es lekaatezom a sok kis hulyet ejjel, de nem valoszinu hogy sikerulne :)

török gábor 2010.08.23. 11:44:23

@pakesz: bocs, 150 km az még agglomeráció? :)

excopp 2010.08.23. 11:44:35

@lüke:

- szívesen
- a mondandóddal amúgy egyetértek, ahogy a topic vezérfonalával is

török gábor 2010.08.23. 11:46:31

@misimisi: engem pedig ez az írás talált el ugyanott... örülök, hogy sokan értették, miről szerettem volna beszélni. ez ugyanis - bár páran láthatólag ezt hiszik - nem rólam szólt...

bioLarzen 2010.08.23. 11:47:39

@lüke: (Azt azért hozzátenném, hogy egyetemi tanulmányaimnak, utána egy rövid ideig munkámnak illetve volt feleségemnek köszönhetően hosszú évekig éltem Szegeden, és a szerbeket szinte egyáltalán nem észleltem az autóikon kívül (mármint, hogy látszott rajtuk a rendszám miatt, hogy szerbek)... Persze, könnyen lehet, hogy csak nem a "megfelelő" helyeken jártam-keltem-voltam, de az utcán, a boltokban, a szórakozóhelyeken egyáltalán nem emlékszem, hogy nagy gond lett volna velük...

De persze, mondom, én csak ideiglenesen ott állomásozó tanuló/munkaerő voltam, kb 12-13 évig, úgyhogy a permanensen ott lakók tapasztalatai nyilván mérvadóbbak...

bio

UI: az egyik jogi karos egyetemi haver Szegeden helyezkedett el az ügyészségen. Ő mondta, hogy Szeged az igazi "melting pot", mert ott az összes "nemzetiségi" maffia keményen képviselteti magát: a szerb, a horvát, az albán, a kínai, az ukrán, az orosz, a román, a szlovák, az arab - meg, persze, a magyar... Állítólag volt olyan hónap, hogy többet költöttek tolmácsra, mint az összes többi megye együtt :) - de ez lehet, hogy csak amolyan belső poén volt, ő mindenesetre ezt mondta...

ati27 2010.08.23. 11:48:15

@mxplanet:

Röviden de velősen fogalmaztál. (egyenlőre eddig jutottam a hsz-ekben. Biztos neked esnek páran) Igen így is lehet fogalmazni. Én sem otthon vagyok már. Egy északi országban, ahol a magyarok szerint "hideg emberek" laknak. Érdekes.. Itt a boltban az eladó rám mosolyog, az idős nénik odajönnek mikor sétálunk a kislányommal, beszélgetésbe elegyednek.. A sebességkorlátozás: 50 az 50, a 70 az 70, a 90 90. Autópályán 110 az 110. És ha betartom akkor nem tolnak le az utról.. Ma pl az itteni lidl-ben voltam, vettem egy karton tejet, meg egy mogyorókrémet. A karton tejből elég 1 db-ot a szalagra tenni... Amikor kijöttem, akkor vettem észre, hogy a mogyorókrémet nem raktam ki a szalagra, hanem egyszerűen kitoltam. Szépen visszaszaladtam és kifizettem a kasszánál, elnézést kérve.. Ugye milyen hülye vagyok??

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.08.23. 11:49:55

Biztos korán van még ,s mert nemrég kéltem ,azért nem áll össze; ugyan mi köze van a közlekedési kultúrának,főúton való éjszakai átrobogásnak a hazafisághoz,és az aggódáshoz a magyarság fogyásáért?Azon kívül ,hogy lehet olyan ember robog a fent említett formán ,de ugyanannyi az esélye ,hogy nem...,szóval akár úgy is végződhetett volna:
A,-ha kérhetem, nekem inkább ne aggódjon a demokráciáért.
B,-ha kérhetem, nekem inkább ne aggódjon a kozmopolita Budapestért.
C,ha kérhetem, nekem inkább ne aggódjon a keletről érkező kultúrért.

stb.

Zoltchy (törölt) 2010.08.23. 11:50:07

Igen, valóban, a politikának az lenne az egyik feladata - és jelenleg, itthon a legnagyobb politikai teljesítmény is az lenne -, ha megteremtené a nemzeti egységet. Persze, kérdés, ki mit ért a nemzeti egység alatt, nekem például egy izzadságszagú kétharmaddal megszavaztatott nyilatkozat még nem az.
Érdekes váltás lenne az eddig masszív ellenségképpel kampányoló politikusoktól, ha most hirtelen azt kezdenék hirdetni, hogy az egység fontosabb a pártérdekeknél is, csak én egy ilyen váltást nem tartok életszerűnek. Ki használná fel a kétharmados többségét arra, hogy megszüntesse azt a vak gyűlöletet, aminek a jóvoltából szert tett a kétharmadra? Melyik mostani politikus kockáztatná meg azt, hogy megpróbálja a saját politikai lábára állítani a népet? Hiszen így egy óriási potenciális ellenzéket nevelne magának. Igaz, a támogatottsága is ugyanakkora lehetne, de akkora önbizalma nincs egyiküknek sem.
De a nép most nem is ezt várja el a politikusoktól, hanem azt, hogy legyőzzék az ellenfeleiket, "hozzák az eredményeket", mert az egyéni siker a tiszteletre méltó.
Majd kinőjük.

bioLarzen 2010.08.23. 11:50:57

@elwood: Hajjaj, hogy is mondta vmelyik standupos? A vidéki szimfónia: flex + tehénbőgés + kakaskukorékolás + harang + kocsmazaj :)

Mondjuk, egy jó kis belvárosi szimfóniát simán ver kellemességben... :(

bio

Zoltchy (törölt) 2010.08.23. 11:52:10

@török gábor:

Igen. Szovjet típusú agglomeráció.

pakesz (törölt) 2010.08.23. 11:53:19

@török gábor: nem :)
elnezest

meg nincsen kedvem bantani az agglomeraciosokat sem, mert vannak ismerosok, rokonok :)
en a rendszert utalom ami megengedi az agglomeraciosnak hogy kicsesszen a budapestivel (vannak tippjeim)

es ez az allatfajta amit en kepviselek, hogy azert vagyok renitens, hogy minel hamarabb meghozzak a kivant torvenyt ez milyen?

amugy kis faluban gyorsan menni nem jo, nem jo dolog elutni egy kisgyereket

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.08.23. 11:57:02

Egyébként én is a főút közelében lakom ,s hallom az ilyeneket ,néha elmormolom ,"ha lenne rendőr most jól megb****hatná és akkor elgondolkodna legközelebb",de nincs miért is?Pedig ez egy gazdag ország ,százmilliókat költenek politológusokra,meg a cégeikre ,meg egyéb másra is ... de ,hogy jutottak eszembe a politológusok?Jah mint Gáborunknak a hazafik...

ssi 2010.08.23. 12:01:57

külföldön is láttam rossz példát és itthon is jót, az általánosságokat nem tudom

6-7 év alatt szoktuk meg a paneli felső szintről egy kis családi földszintjére való átköltözést ugyanabban a kerületben, részben egy 2 +parkoló sávos főút(!) mellé, mely másik oldala ipari övezet (?). A közeli rendőrség ellenére is több évig tartott, amíg a környék összefogása révén sikerült kiűzni a szabálytalanul behajtó, ill. az itt parkoló kamionokat. Közben megtanultuk: az életben mindennek van jó és rossz oldala

A kormánytól 2010-ben az tartanám természetesebbnek, ha az általatok is említett hétköznapi jó példák meghonosítását tűzné ki célul hétköznapi, közérthető stílusban az elvont NER elfogadása, vagy a NENy kötelező kifüggesztése helyett

Ordnassac 2010.08.23. 12:04:42

@ó jaj: fenéket, még mindig jelentősen elmarad a régi tagállamokétól. Arról nem is szólva, hogy a volt NDK területén lényegesen magasabb a munkanélküliség, mint Nyugaton.

Ennek igen sok és szerteágazó oka van...

Este meg én nem leszek, de folytatjuk!

radala 2010.08.23. 12:07:44

@misimisi: Nem tudom miért van, de a feleségem csupa szép történetet tud mesélni, arról, amikor én épp belgiumban voltam és ö tél közepén vitte a gyereket oviba a buszon a második meg kicsi volt. Az autónk meg tönkrement.
Szóval mindig harc volt, hogy ki vigye le föl a babakocsit, még volt, aki jegyet is kezelt és adott neki a buszon. A buszsofőr mindig mondta, hogy arra a három megállóra ne váltson jegyet stb. nem kell azt hinni, hogy Bp az a magyarok. Ez Szeged volt, amúgy. Hülyeség az, hogy a magyarok rosszabbak lennének bárkinél, egyszerűen Bp-n a tömeg meg a nyomor elveszi az eszüket. Külön-külön sem a tömeg sem a nyomor nem tragikus, de együtt ezt teszi, gondolom.
Szegeden nem rossz buszozni, ha rálépsz valaki lábára, kedvesen összemosolyogtok, hogy na hát van ilyen. Bp-n még én, aki amúgy meglehetősen nyugodt természetű vagyok is képes lennék embert ölni. Azt ne feszegessük, hogy erről most ki is tehet, de nem a zemberek, hanem a körülmények, szerintem.

elwood 2010.08.23. 12:09:16

@misimisi: "... Az miért van, hogy ha kirakom az indexet, hogy sávot váltok, a mögöttem érkező azonnal beleáll a gázba, nehogy bemehessek elé?
Az miért van, hogy 30-as táblánál kilencvennel mennek az autók, játszóterek, óvodák-bölcsődék-iskolák közvetlen közelében? ... stb. "

Az egyik fele amiről azt gondolod, hogy tipikus magyar mentalitás, az más népeknél is ugyanúgy megvan. Csodálkoznak, ha megfogod nekik lengőajtót, hogy ne üsse ki, aztán nézik, hogy jé ez a magyar milyen udvarias. Meg köszön a liftben, milyen csodapók ?
Más népek is bömböltetik a motort, hogy a fél város nem tud aludni. Ez nem magyar specialitás

A másik fele tényleg létezhet, amint mondják "magyar az aki mögötted megy be a lengőajtón és előtted megy ki". Nos ezt látod amikor sorban állsz más magyarokkal.
Amikor az amcsiknál nyitnak egy új kasszát a pénztáraknál akkor a többi sorbanálló egymás mögött megy oda, beengedve azt aki előtte állt. Nálunk a "Lehet jönni" startpisztoly dördülésére megindul a roham, és Ben Johnson igen lemaradna egy ilyen versenyben.

Nem hiszem, hogy bármilyen szempontból rosszabbak lennénk más népnél. Vezess az olaszoknál.

radala 2010.08.23. 12:15:09

@misimisi: Ez egy hülyeség most, hogy még egyszer elolvasom. Alig van a világon pár tahó, nem szabad hagyni, hogy nyerjenek.
Az meg végképp nem igaz, hogy nem lehet ellene tenni semmit. Tudnám ajánlani a falu végén kurta kocsmát
"Feleletet egyik sem ad,
Kihörpentik boraikat,
Végét vetik a zenének
S hazamennek a legények."

Semmi baj nincs senkivel, csak kell még egy kis idő meg egymásra figyelés meg ilyenek. Messze nincs világvége.
Tegnap, mint már mondtam Nagycenken voltam az étterem tele volt szimpatikus magyar családokkal, végre többen voltak, mint az osztrákok. Mindenki kedves szép, nyugodt volt. Nem kell betojni nincs semmi baj a világgal.

Átverés! 2010.08.23. 12:15:19

Más a magyarok mentalitása mint a tőlünk nyugatra élő embereké.Már az Osztrák-Magyar monarchiában is az osztrákok voltak először említve.Azóta sokat változott a világ, de nem eleget és lehet, hogy soha nem fogunk hozzájuk hasonlóan élni és gondolkodni.

Fontos lenne a példamutatás, különösen a vezetők részéről.Ha nem is dícsérni, de nem alázni állandóan az ellenfeleket. Semmi tisztelet elismerés, pedig többet nevelne, mint a NER.
Most mindent rálehet fogni az MSzP szimpatizánsokra, ki merne kiállni mellettük, de én még soha nem hallottam arról, hogy ezek a bőrruhás nagy motorosok, kötelékben felvonultak volna a baloldali eszmék támogatására.

Kis városunkon is átvonultak már egypárszor, eleinte nagyon megijedtünk, azt hittük az 56-os szovjet tankok moraját halljuk.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.23. 12:17:09

@török gábor:
Az is lehetne, ha nem lenne harmincas tábla minden fánál...

Amondo 2010.08.23. 12:20:01

Jól értem a szerzőt, hogy az államnak/kormánynak népnevelő funkciót is szán? Nem számít ez eretnek gondolatnak manapság? Vagy legalábbis nem egy nagyon konzervatív gondolat ez?

Ez ugyanis mintha szemben állna azzal a liberális gondolattal, hogy az állam legyen a lehető legkisebb, foglalkozzon a lehető legminimálisabb dolgokkal, és az olyanokat, mint a népnevelés, hagyja a civil szervezetekre, egyházakra, egyénekre. Ezzel a felfogással, ezek szerint, a szerző nem ért egyet? Ha nem, akkor miért nem? Hiszen ha az állam/kormány belekezd a népnevelésbe, akkor, egy pluralista társadalomban, óhatatlanul lesznek olyan csoportok, amelyeknek az értékrendje nem egyezik majd azzal az értékrenddel, ami a kormány népnevelő szándéka mögött meghúzódik. Ők tehát "el lennének nyomva", nem? Jó lenne ez? Miért?

Vagy tulajdonképpen semmi másról nincs szó, mint a kresz betartatásáról? De akkor minek kellene ebbe belekeverni olyan érzelmi (és esetleg a pluralista társadalom egyes csoportjait irritáló) szentimentális dolgokat, mint a kis falu és a gyerek?

(A kérdéseim őszinték, és bár valószínűleg nagyon úgy hangzanak, nem gunyorosak vagy kötözködőek.)

török gábor 2010.08.23. 12:28:27

@Amondo: szerintem ezek fontos kérdések. a szabályok betartása és betartatása (nem csupán a kreszről van szó) nem világnézeti kérdés. nem hiszem, hogy lenne olyan jelentősebb ideológia, amely a normaszegést éltetné. ami pedig a "szentimentális dolgokat" illeti, nos, ez az életem, azért írtam róluk :)

CSENDES 2010.08.23. 12:33:12

Ennyi hozzászólás után ismételten elolvastam a posztot. Nem indul rosszul, de a vége inkább patetikusra sikeredett, s ez jelentősen lerontja az összhatást. Természetesen megértem, hogy az apa-tigris védi gyermeke álmát (nem a sajátját, ő nem alszik, ezt tanúsítja a jelen iromány felkerülésének időpontja is). Ám valójában nem annyira gyermeke álmát, mint saját nyugalmát félti az esetlegesen rossz-alvó gyermeke miatt. A kisgyermekek, legalábbis saját tapasztalatom szerint, ha jó alvók, akár "ágyuszó" mellett is édesdeden alszanak. Az enyémek legalábbis eleinte elég éberek voltak, s sokat kellett hozzájuk felkelni. Gyakorlatilag egész éjszaka szaladgálhattam hozzájuk. Később akár egy egész lakoldalmat is végigaludtak.
Ami azonban a hazaszaeretetet és az egymásra odafigyelés témáját érinti: Nem hiszek abban, hogy ez kampánnyal, vagy politikával megoldható lenne. Azonban neveléssel (ez utóbbi nem az oktatást jelenti) mindenképpen.
Én a rendszerváltás előtt nőttem fel, s mindig elborzaszt az emberek nemtörődömsége, törtetése, taposása. Nem vagyok szálfa magas, simán beállnak elém, mikor kisgyermekkel voltam, a gyerekeimet majndnem eltaposták egy tűzijáték alkalmával. Mondhatom szívből gyűlölöm a tömeget (és annak minden egyedét is). De így van ez a természetben is. Kimegyek az erdőbe (annak csendjét élvezni), kijönnek és elkezdenek ordibálva "beszélgetni". Vajon mit érez ilyenkor az állat, amelyik ott él? Jönnek szembe az ösvényen, 6-8 ember, s félre kell állnod, mert legázolnak. Elköltözöl egy faluba, s megszállják a kamionok, teherautók, honvédségi járművekkel száguldoznak át éjjel (merthogy akkor lehet közlekedni a közúton). S egyébként hiába mutatsz példát, hogy félreállsz, merthogy észre sem veszik, vagy magad elé engeded, mert akkor mindenki eléd áll (hát hülye ez, ezzel meg lehet csinálni)
Valójában a nevelés az egyetlen, ami megoldhatná. De ki neveljen? Az a bunkó, aki bunkó módon viselkedik, nem fogja a gyermekét jól nevelni, mert maga sem veszi észre, hogy vislekedése nem elfogadható környezete számára.

FeketeLeaves 2010.08.23. 12:35:50

Gábor, jogos az a felvetés, hogy öncélú baromkodás ne legyen. se a te faludban, se az enyémben, se Budapesten az utcánkban (ahol egyébként lakunk ősztől tavaszig). Arra akartam utalni, hogy baromira szubjektív, hogy honnantól zajos valami. Engem special a XVI-ban irtóra zavarnak a repülőgépek, pedig utazni, nyaralni, repülni én is szeretek. De a fa..om ki van vele, hogy charterek a ház felett párszáz méterrel repülnek el. Na az hangos. ja és van egy 4 hónapos gyerek is a két nagyobbacska mellett... Mágis azt gondolom, annak a megítélése, hogy a faluban elhúzó autók zajosak/nem jazosak/mennyire zajosak és gyorsan mentek/nem mentek gyorsan/mennyire mentek gyorsan szubjektív dolog. Rakjatok ki mérőt, lassítót, automata trafit. Az részben megoldja a gondot, részben pontos adatod lesz arról, hogy tényleg mennyivel mentek. Mondom... amikor csend van, a harminccal eldöcögő autó is hngosnak tűnik. te meg tudod oldalni, én nem tudok légvéelmi rakétákat telepíteni a kertbe a rohadt repülők miatt...

Lutsi 2010.08.23. 12:36:42

az olaszok figyelnek az előttük haladóra, bármit csinálhatsz, max. leordítják a műszerfalukat, de mentik a helyzetet, és ugyan így jár el, aki az mögött megy. Mint a síelésnél. Ott működik. Itt nem. Mint, ahogy semmi sem.

ssi 2010.08.23. 12:41:09

csatlakozom a Mosolyogj Mozgalom-hoz (MM)

radala 2010.08.23. 12:07:44 "ha rálépsz valaki lábára, kedvesen összemosolyogtok, hogy na hát van ilyen" - egyéb esetekben is megpróbálom

@Amondo: "népnevelés" - most van ilyen, világi-európais, modern, vagy kicsit múlt idéző is, közvetlen, hétköznapi, vagy másmilyen?

kispotzak 2010.08.23. 12:45:19

Kedves Gábor (És misimisi :-) ,
szinte ugyanarról, szinte teljesen más fogalmazódott meg bennem...

Mindazt, amit leírtatok, átéltem már, és nagyjából hasonló érzéseim is voltak ezekkel kapcsolatban. Aztán egy alkalommal a 3 gyermekes barátnőmmel vártunk a villamosra. Ő, és a két nagyobb gyerkőc hátizsákkal, a legkisebb babakocsiban. Mindannyiunknál ezer csomag, ő is, és a gyerekek is láthatóan hullafáradtak voltak. (A legnagyobb gyerkőc sem volt még iskolás). Megérkezik a villamos, anyuka várja, hogy leszálljon a párezer ember, és feltolhassa a babakocsit, mehessen a gyerekekkel. Igenám, de a vele együtt várakozók egy emberként döbbentek rá, hogy alapjaiban roggyan meg a világ, ha ő a babakocsival felszáll, és elfoglalja azt az irdatlan sok helyet. Úgyhogy míg középen áramlott ki a nép, a "várakozó" felszállók oldalt, egyesével, "lapjával" benyomultak. Mire mindenki leszállt, aki akart, addigra a felszállók már megtöltötték a villamost, esély sem volt rá, hogy a babakocsi elférjen. Anyuka: sóhajt, oké, akkor gyalog megyünk (több megállót).

Akkor bennem pont a Tieddel tökéletesen ellentétes gondolat fogalmazódott meg. Nem az, hogy a kormányon lévőknek kellene valamit tennie - hanem az, hogy basszus, ezek az emberek, akik itt "csukott szemmel", látványosan elfordított fejjel felsuttyantak a villamosra, ezek ugyanazok, akik hörögnek, ha nem 3, hanem 2 év a gyes, ha tíz forinttal kevesebb a családi pótlék, és ugyanazok, akik az éppen aktuális kormánytól várják, hogy majd
- jobban megbecsülik az "emberek" a családokat
- több gyerek szülessen
- könnyebb legyen gyereket vállalni, nevelni (oktatás, nevelés, közlekedés, stb stb stb...)

De hát... ezek _mi_ vagyunk... Mi állunk a villamosmegállóban, mi bőgetjük a motort, miközülünk kerülnek ki azok az emberek, akik nyomogatják a gombokat a parlamentben... Semmivel semm jobbak vagy rosszabbak.
És ezen nem fog szerintem egy törvény változtatni. Azon, hogy milyen automatizmus indul el bennem, ha meglátok egy terhes asszonyt, egy kisgyeremekes anyukát-apukát (felállok, átadom a helyem? vagy gyorsan elfoglalom, és a könyvembe temetkezem?) az rajtunk múlik...

És lehet, h naiv vagyok, de azt godnolom, az, h mennyire JÓ gyereket szülni, nevelni, az tízmillió emberen múlik, nem pedig azon a pár százon. (És akkor az említett 10M-ban benne van természetesen nem csak a motoros, a múzeumőr, hanem a pedagógus, a rendőr, és mindenki más is...)

Nem hiszem, h bármilyen kormány tudna ezen változtatni. Mi változunk (remélem), még ha lassan is.

sunázósün 2010.08.23. 12:45:39

@excopp: és Tatabánya hol van nálad helyileg???

radala 2010.08.23. 12:54:39

@manyike: Ez működik a világ minden problémájára, de egyrészt neked őszintén kell mosolyognod, másrészt a másik félnek sem szabad, hogy túlzottak legyenek a frusztrációi.
Egy mosollyal majdnem mindent el lehet érni. (Kivéve, ha az ember 100 000 Ft-t kap, mint tanár és nincs pénze cipőre a gyerekének.) Illetve ez nem teszi lehetetlenné az őszinte mosolygást, de sajnos nagyon megnehezíti.
Az biztos, hogy az ember alapvetően egy nagyon barátságos és főleg együttműködő lény. Ha nem így viselkedik, arról valami más tehet.

lüke 2010.08.23. 13:05:30

@beavereater:
ez se igaz, mert Németo-ban nincs sebesség korlátozás
-csak bizonyos helyeken-

lüke 2010.08.23. 13:06:59

@radala:
Alikám, mit mondtak el az osztrákok a héten?
mi van a Hypo-Adriával?

lüke 2010.08.23. 13:08:48

@bioLarzen:
biztos ezért viselkedtek jól:)

Ez vagyok 2010.08.23. 13:11:07

Nagyon nem jól működnek itt a dolgok, ami sokmindenen múlik, sokféle hatás alakította így. Sajnos, nem látom és teljesen elképzelhetetlen számomra, hogy mikor, mitől lesz jobb. Hiába az előírt szabályok, ha nem tartják be. A belsőnkből eredő emberséget nem igazán bírják, képtelenek a családok és a környezet kialakítani a nevelés során. Elég szomorú, hogy ez van.
A gyorshajtással kapcsolatban: Nem hiszem el, hogy bárkinek a hozzátartozója elvárná, hogy valamilyen probléma megoldása miatt eszeveszett, magát és másokat veszélyeztető ámokfutásra vetemedjen bárki is. A munkahelyi sürgős dolgok pedig nagyrészt abból adódnak, hogy az elintézendő ügy jóideig legalul, vagy a fiók mélyén pihen. Majd mikorra észbekapnak, hogy lejár a határidő fejvesztett kapkodásba kezdenek. A főnök is meggondolná magát az egy hónapon belül tizedik-huszadik bírság kifizetésekor és átstrukturálná az intézkedési tervét sürgősen.
Mindenre lehet kifogást mondani, gyártani. A szabályok be nem tartásánál, az emberi értékek és normák megszegésénél pedig világbajnokok vagyunk ebben. Ahogy kezdtem is, jól el van itt rontva sokminden.
Ezt különösen akkor érezzük át a legmélyebben, mikor olyan országba, helyre megyünk, ahol szinte szívünkbe markolóan rádöbbenünk, hogy lehet így is, lehet nyugodtan, stresszmentesen, kiegyensúlyozottan, emberségesen, másokat nem zavarva élni.

radala 2010.08.23. 13:13:12

@lüke: No, jó értem én a célzást. Ettől még a gyorspostás odaadja nekem szombaton a könyvtárnak hozott könyvet, hogy majd vigyem már át nekik hétfőn és vagy aláírtam valamit vagy még azt sem. nem azt mondom, hogy senki nem bünözik, hanem, hogy van bizalom, ami nagyban megkönnyíti, meggyorsítja, megolcsítja az életet.

ecinereb 2010.08.23. 13:14:34

@FeketeLeaves: Ugyan, látod, nem erről van szó. Nem a konkrét problémáról, hanem a nagy, elvont egymásraodanemfigyelésről, amivel talán, esetleg, a politika is bátorkodhatna foglalkozni, netalántán (köz)pénzt is kellene rá úgy magasról költeni.
Gondolom, olyan lenne ez, mint a hányszor kell fürödni elmagyarázása anno általános iskolában. Hogy politika is legyen benne, elmondanám, hogy az előző FIDESZ-kormány idején nem volt tévém, és a közszolgálati rádiót hallgattam (nem emlékszem, konkrétan melyiket). Na, ott ment a népnevelés. Orvos nyilatkozott arról, hogy milyen szakadt és koszos melltartókban mennek a nők vizsgálatra. Gondolom, mindenki rohant a fehérneműboltba.

lüke 2010.08.23. 13:22:07

@radala:
inkább azt akartam ezzel mondani, hogy az emberek még rendesek:), jól viselkednek:)
de minél több párt disznóság derül ki, annál rosszabb lesz!
és sokkal rosszabbak a szolgáltatások:
a banki ! rengeteget romlott az utóbbi időben
a kereskedelemben is felhígult a személyzet Ausztriában
,még szerncse, hogy a mi szakmánk tartja magát:)
bár az enyáémben a sok magánrendelővel, rosszabb lett a kórházi morál

radala 2010.08.23. 13:22:14

@lüke: na ja. meg az amstetten-i rém. Sok ilyen dolog van a világban, de akkor is igazam van:-)

is 2010.08.23. 13:24:09

@poszt: tokeletes lepes a Jobbikossa vlaas fele. kepzeld el, hogy meg uborkat is termesztenel a kiskertedben, es azt meg ellopnak mas ... magyarok.

radala 2010.08.23. 13:26:50

@lüke: Nyilván én nem tudom, hogy milyen volt, amikor jobb volt. Nekem már ez is megdöbbentően, nyugodt, megbízható, erkölcsös.
persze ettől még sok a köcsög:-)
www.youtube.com/watch?v=9xQMpTdE0j8

Amúgy meg, ha kiderül a sok ilyen turpisság az inkább csak segíthetné a megtisztulást, de persze nem vagyok optimista. Mindenesetre az osztrák pártstruktúrát soha nem képzeltem jobbnak, mint a magyart.

majomkutya 2010.08.23. 13:30:09

@kodó tamás: Nem értem teljesen. Mert szerintem a határvonalak nem ennyire egyértelműek.
Igen, nacionalista vagyok, mert jobban szeretem azokat a dolgokat, amik a hazámhoz kötődnek azoknál, amik nem.
És ha választanom kellene, hogy a Magyarországnak és a magyarságnak legyen jobb, vagy másnak, akkor a sajátjaimat választanám. De ez szerintem nem sovinizmus. A sovinizmus szerintem azt jelenti, hogy elvből csak azért nem szeretem azt aki, vagy ami más. És ezt nem tudom elfogadni.

nyünyüge 2010.08.23. 13:37:20

off - de érdekes írás
A magyar rockopera: István, az első és utolsó
A rendszerváltás érzelmi megalapozása vagy Kádár János 1956-os szerepének igazolása; magyarkodás nélküli hazaszeretet vagy piros-fehér-zöld giccs – az István, a király rockopera megítélése közel harminc évvel az ősbemutató után is vitatott.

nol.hu/kult/20100821-istvan__az_elso_es_utolso

beavereater [AT] 2010.08.23. 14:02:43

@lüke: itt viszont van, és szerintem a német felismeri az erre vonatkozó táblákat...

LarryUnderwood 2010.08.23. 14:03:29

Török Gábornak igaza van. Mi a motorosokat utáljuk a legjobban. Hangos és mennek százzal át a falun. És a magyar autós is százzal megy. Az osztrák meg német böhöm autósokból jóval kevesebb száguldozik.
Ne izgulj Gábor. Egyszer kell majd foglalkozni ilyenekkel a magyar kormányoknak is. Ez ugyanis nem nép nevelés. Ez csak a törvények betartatása (száguldás), a birtokháborítás megszüntetése (kurva hangos motorok, hétvégi zajolás).
Vannak egyébként erre jelek, vannak már olyan önkormányzatok még pesti kerületekben is, ahol új zajrendeletek vannak, falvak ahol offenzíven állnak az ilyen közlekedési kérdésekhez.

kodó tamás 2010.08.23. 14:06:35

@majomkutya: csak a fogalmakat definiáltam pontosan. semmilyen minősítési szándék nem volt.

radala 2010.08.23. 14:13:58

@beavereater: Igazából az osztrákoknak is az a bajuk, hogy nem tudják megbüntetni a külföldieket, szereztek is állati drágán olyan traffipaxokat, amik szemből fotóznak, de valamiért szarok, van is belőle nagy botrány. Itt nagyon sok telepített traffipax van és csomószor látom, hogy villan az autópályán és utánanézek és látom, hogy nem osztrák a rendszáma, az osztrákok ugyanis tudják, hogy hol vannak és ott lassítanak is. Amúgy, amíg magyar rendszámom volt, addig nem is büntettek meg soha, utána rögtön kétszer és ebből azt a következtetést vontam le, hogy nyilván már előtte is beleszállhattam ugyanazokba a radarokba, de addig nem vettem észre, mert nem tudtak megbüntetni. Pedig nem azért száguldoztam korábban sem, mert bunkó lennék. Amúgy az is érdekes volt számomra, hogy a büntetések sem magasak kicsit sem. 119 100 helyett 21 € 47 30 helyett 27 € volt. Szerintem ez nem megtorlás csak "dorgálás".
Viszont azóta nagyon figyelek és nem is büntettek meg, mondjuk soha nem szoktam nagyon túllépni a sebességkorlátokat.

BlueCrisp 2010.08.23. 14:16:25

Szívemből, lelkemből, eszemből szólt a post, gratulálok! És mi lenne, ha nem mindenki a mindenkori cáratyuskától és kormányától várná a megoldást, hanem mondjuk a pultos vagy az eladó - ha már úgy is " le kell dolgozza" azt a 8 órát - mosolyogna és mi lenne, ha a szomszéd pékségben nem kellene két kifli után megnéznem, hogy biztos, hogy nem vert-e át 20 Ft-tal a néni (aki egyébként átver!) és egyáltalán: a kultúra körülvesz bennünket, nem a múzeum és nem a koncert a kultúra, hanem ez. Szomorú, ha - innen nézve - ennyire kulturálatlan ország vagyunk, de teljesen igaz: ilyen kampányt kell csinálni. És kultúra a sport is, mert ép testben ép lélek, és kultúra a jó alapanyagokból készült finom étel és kultúra a nem pancsolt bor/pálinka és kultúra a közlekedés is. Ránk férne mostanában még egy reneszánsz év.

lüke 2010.08.23. 14:18:42

@beavereater:
"a magyar autópályákon elmebetegként száguldozó nyugatiakkal "
akik zöme:
török és román vendégmunkás

excopp 2010.08.23. 14:21:59

@sunázósün:
- jogos a két pont, látom, elolvasod a kommenteket is:-)
- hirtelen akartam keresni Veszprémnél nagyobb lélekszámú dunántúli megyeszékhelyeket, (többet) - és ez lett az eredmény
- még jó, hogy a nem megyeszékhely megyei jogú városok (Dunaújváros, Nagykanizsa, Sopron) nem kavartak be...
- minden jót neked

lüke 2010.08.23. 14:22:30

@radala:
minden faluban van radar, pl az 1-s tele van vele,
s a Horn- Stockeraun is-egy időben többet jártam ezen a szakaszon , az első utamon 2x elkaptak-
ezért eszükbe se jut száguldozni a falvakban

EMU 2010.08.23. 14:32:08

Kedves Gábor! Egy kulturálatlan, bunkó ország tahó állománya választ önmaga soraiból politikusokat, akik értelemszerűen kulturálatlan, bunkó tahók. Na már most Te azt várod, hogy az egyik kulturálatlan bunkó tahó próbáljon hatni a másik kulturálatlan bunkó tahóra. Nem fog menni. Ugyanis az általad ráhatni hivatott kulturálatlan bunkó tahó nem is veszi észre, hogy ugyanolyan kulturálatlan bunkó tahó körülötte mindenki más is. Hát hogyan képzeled azt, hogy a magának mindent megengedő, az országot és a benne vegetáló kulturálatlan bunkó tahó állományt a seggéből előrántottnak képzelő, kulturálatlan bunkó tahó magyar politikus majd kispajtási odafigyeléssel kezdi gardírozni a magának mindent megengedő, a többi állampolgárt a seggéből előrántottnak képzelő kulturálatlan bunkó tahó magyar állományt? Ez egy ilyen kulturálatlan bunkó tahó ország, megbékélni nem kell vele, de jobb ha hozzászoktatod a kisfiadat, akinek jó egészséget kívánok, ahogy a szüleinek is, és minél kevesebb találkozást ezzel a kulturálatlan bunkó tahó állománnyal, legyen szó akár kulturálatlan bunkó tahó magyar politikusról, akár kulturálatlan bunkó tahó hétköznapi magyar emberről.

Szimba 2010.08.23. 14:36:54

@Humperdickk:

Jaj, medveölő!!! A szomszédnak volt, és amikor a kutyám tüzelt , rettegésben éltünk hetekig. :)) Majdnem átugrott hozzánk a kerítésen keresztül, de végül megkötötték, bezárták szegény szerelmes kutyát:)))
Egyébként gyerek mellé inkább németh juhász való, abból is nőstény. Az vigyáz a gyerekre, és okos is. Csak amikor a gyerek 10-12 éves lesz, azaz kezd kamaszodni, akkor kell vigyázni, mert akkor már egy kankutya megpróbálja hátrébbsorolni a falkában. Ezért kellene nőstény kutyát beszerezni. (Meg macskát is!!!! Azt tudok ajánlani!:)))

2010.08.23. 14:40:43

A motorozáson kívül számos más példát is lehetne sorolni. Egyetértek azzal, hogy a "hazaszeretet" az a hétköznapokban nyilvánul meg, és nem akkor, amikor valamilyen oknál fogva nyilvánosan lehet mellet döngetni.

KandurB 2010.08.23. 14:42:55

A nemetek tabla ismerete es szabalykovetese tenyleg verhetetlen, ennek ellenere tirpak modon es veszelyesen vezetnek. A korlatozas nelkuli autopalya reszeken lassabban lehet haladni, mint Ausztriaban a 130as korlatozas mellett. A belso savban ugyanis hol egy kamionos probalja 90-el megelozni a kulso savban 85-es totymorgo tarsat, hol egy sportauto jon 200-al es villog le az utrol. Padlogaz es padlofek felvaltva szukseges az eletben maradashoz. Az indexet csak a legritkabb esetben hasznaljak, a lampat is csak azert kapcsoljak be, hogy az elottuk levoket levillogjak kulonben alkonyadkor is lampa nelkul hajtanak.

Szimba 2010.08.23. 14:45:09

@kispotzak:

Bizony! Csakhogy ehhez sok-sok generáció jó családi nevelése kell.

Magyarország nem gyerekbarát, bár vannak próbálkozások egyes helyeken.

Számomra az volt a legfeltűnőbb különbség Közép-Európa és pl. Anglia között, hogy az emberek sokkal kultúráltabban viselkednek.

Egyszer álltunk egy amolyan emeletes piros busznak a megállójában, és ugyan láttuk a járdára felfestett vonalat, ahol sorakozni kellett volna a felszálláshoz, de mi voltunk az elsők, és nem álltunk be oda, mert később idősebb emberek is érkeztek. (Mi meg a térképet nézegettük).

Aztán lőn álmélkodás, mert megérkezett a busz, és jólszituált idősebb hölgy elegánsan intett nekünk, hogy szálljunk fel, mert mi voltunk az elsők. Mások is udvariasan félreálltak.

Akkor, ott megértettem, hogy miért kell a jó gyepet 400 évig nyírni, locsolni.:) És hogy mit jelent az, hogy kultúra.

konzervmacso 2010.08.23. 14:45:25

A gyáli megoldás a nyerő az eszetlenek ellen: beton kútgyűrűkből építettek száz méterenként akadályokat mindkét sávba, hogy csak negyvennel, szlalomozva lehessen végigmenni a Vecsési úton.

lüke 2010.08.23. 14:48:19

@Szimba: yeeh
ezt régóta mondom:
egy társadalom annyit ér, ahogy a gyerekekkel és az öregekkel bánnak

tölgyes 2010.08.23. 14:57:28

@török gábor: Kedves Gábor! Sikamlós a talaj...:) Biztosítsuk, hogy mindenki (minden gyermek) maga válassza meg a nemét.. ezért az óvodában nincs apa-anya, csak 1-es és 2-es szülő..:)

Vagyis mi a helyzet akkor, ha a baj magában a normában van!?

Ordnassac 2010.08.23. 14:57:42

@konzervmacso: az szerintem már a másik véglet...

lüke 2010.08.23. 15:00:27

@KandurB:
ja, és ujságot olvasnak közben

lüke 2010.08.23. 15:06:02

@EMU:
kulturálatlan bunkó tahó hétköznapi magyart
kikérem magamnak...............

Szimba 2010.08.23. 15:07:58

@tölgyes:

Ezt a marhaságot ne vedd nagyon komolyan, mert nem erről szólt az a fél mondat az óvodai nevelés programjában.

nokert.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=419:tisztazzuk-mi-a-gender-elmelet&catid=65:a-gender-studies-terueletei&Itemid=27

nyünyüge 2010.08.23. 15:10:10

@tölgyes:
ez az 1-es meg 2-es szülő akkora-de-akkora műbalhé volt, hogy csak na.
Jellemző a sajtóviszonyainkra, hogy mindegyik szó nélkül visszhangozta a tiltakozó véleményeket, anélkül hogy utánaolvasott volna a rendelet szövegének.
A liberálfóbiásoknak jó gumicsont.

www.kpszti.hu/ovi/tajekoztatas_az_ovodai_alapprorgam_modositasarol.doc

Ordnassac 2010.08.23. 15:12:11

@lüke: ez a bunkómagyarozás is igen erős magyar tulajdonság. Valahogy képesek vagyunk egyszerre az egekig magasztalni magunkat, de egyben a lehető legrosszabb jelzőkkel is illetni saját magunkat.

Imádjuk magunkat, de egyben rühelljük is. Hassliebe, ahogy a német mondaná.

Talán ezért ilyen kettős ez az ország?

Szimba 2010.08.23. 15:15:07

@nyünyüge:

Nézd csak, ki beszél!:))

Ezt be sem mertem idézni, mert túlságosan szakmai, te meg ezzel nyitsz!:))

Ordnassac 2010.08.23. 15:15:40

@Ordnassac: *jav.: az első magunkat nem kell

lüke 2010.08.23. 15:15:52

@Ordnassac:
yehh
ezt el kellene olvasnod
www.amazon.de/Ungar-kommt-selten-allein-Magyarenspiegel/dp/3939586005
itt van a Gauck is , drótoltam róla.............

Ordnassac 2010.08.23. 15:19:33

@lüke: érdekesnek tűnik a könyv. :-)

A drótot láttam, de én lüke [:-)] elfelejtettem rá válaszolni...

lüke 2010.08.23. 15:19:48

@fvipera:
-közhivatalnokot
-egészségügyet
-iskolát ovodától- egyetemig
meg utat is építhetnénk
az összes állami funkcióra hozhatnának
egy két németet, nem maradnának soká:)

Szimba 2010.08.23. 15:20:02

@tbb:

Teee!:)))

De most überellek:

"...mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel... még tovább mennék: nem is a gyermek: az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése." (kodály Zoltán)

tölgyes 2010.08.23. 15:23:53

Kedves Török Gábor!

A kérdés, amit feltett az egyik legalapvetőbb kérdés... Ez azonban túlmutat a magyarságon. Itt az emberi együttélés általános normáiról van szó és arról, hogy ezeket a normákat hogyan sajátítja el ezekre hogyan szocializálódik egy társadalom.

Ebben a politikának és a politikusoknak van felelőssége, de én ebben a politikusi önmérsékletet, példamutatást kevésnek tartom. A politika felelőssége az, hogy milyen értékrendszer mentén, milyen hatékonyan működteti azokat az alrendszereket, amelyek az emberi szocializációt befolyásolják. Ha ezt a kérdést itt most nyíltan elkezdjük taglalni, akkor rögtön látni fogja a nehézségeket. Az együttélés az individualizmus bizonyos mértékű feladását követeli meg. No de ennek hol vannak a határai, milyen mértékű kényszerítő erő(itt most nem az erőszakszervekre gondolok..) alkalmazható.

Mindenek a mélyén pedig ott húzódnak a nagy ideológiák, amiket szerintem az emberek azért "találtak" ki, hogy valamiképpen megfékezzék az evolúció legkíméletlenebb emlősét, az EMBERT.
"Nézz a furfangos csecsemőre: bömböl, hogy szánassa magát, de míg mosolyog az emlőre, növeszti körmét és fogát.."

tepes 2010.08.23. 15:25:42

Kedves Gábor!

Az lenne a kérdésem, hogy próbáltál-e a jelenség ellen kezdeményezően fellépni, más gyerekesekkel(vagy nem gyerekesekkel) összefogni, stb., röviden: tenni az ellen, hogy belátható időn belül lehetőleg ne kelljen elszenvedni ezt a nyilvánvalóan többeket érintő bosszúságot, vagy ezt lehetetlennek/körülményesnek/kényelmetlennek/nem a Te feladatodnak stb. tartod?

tölgyes 2010.08.23. 15:29:51

@nyünyüge: Ön el is olvasta és meg is értette azt, amit nekem idemásolt???".. tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését.."

Szimba 2010.08.23. 15:31:19

@tepes:
A lényegre tapintás esete forog fenn!:))))))

misimisi 2010.08.23. 15:31:58

@radala: Tudom, hogy vidéken egy fokkal jobb a helyzet, de Rio de Pesten lakom, a tapasztalásaim innen valók. Valóban nagy a népsűrűség, de ettől még nem kéne vadállat módjára viselkedni. És fogalmam sincs, hogy másik országban mi a helyzet, de igazából nem is érdekel. Itt élek, itt szeretnék normális viszonyokat.
Még valami: a hibát nem a körülményekben, hanem önnön magunkban kellene elsősorban keresni. (Bár ez is afféle nemzeti sajátosságunk.)

Szimba 2010.08.23. 15:35:52

@tölgyes:

Tudod, hogy mi a nemi sztereotípia? Pl. "egy kisfiú nem sír",
"egy kislány tanuljon meg főzni", "a lányoknak a konyhában a helyük", " "a lányoknak nem való a matematika", "egy igazi férfi focizik" stb.

ladislaus 2010.08.23. 15:36:43

@butus: Nah akkor meselhetnek en is aki pont az amerikai iskola mellett (legvonalban 150 meter) lakik.

kodó tamás 2010.08.23. 15:38:59

@tölgyes: jaja
szétverték a társadalmat, szándékosan...
minden szakma romokban.
a politikusok felelőssége a legnagyobb a minta erős... (mentelmi jog volt a legfőbb gond, de hagyjuk most)
MEGOLDÁS: újra szervezni a közösségeket. kezdjük.
pl. Török Gábornak javaslom, hogy 1000ed magával sétáljon be az önkormányzatba és kérje, hogy a falu főutja legyen 30-as sétáló utca táblák nélkül.
és most nem viccelek...

mréveiller 2010.08.23. 15:39:37

@misimisi: azért mert a Balkánon élünk.

tepes 2010.08.23. 15:41:30

@Szimba: Gábor védelmében - a magam részéről a poszt megírását már jó pontnak tartom, a következtetésekkel viszont nem értek egyet:)
Meggyőződésem, hogy az országot jobbá csak saját magunk tehetjük és panaszkodásnak helye - új lehetőségek keresése közepette - maximum a saját ellenlépéseink pillanatnyi sikertelensége fölött lehet.

ladislaus 2010.08.23. 15:41:42

@Lutsi: ott meg vezetni nem tudnak. Ennyit errol.

tölgyes 2010.08.23. 15:41:46

@Szimba: Az Ön által idézett cikk félreértésen, vagy tudatos félremagyarázáson alapul. A "gender role" a nemi szerep stílusjegyekben, pszichológiai sajátosságokban megmutatkozó részét fejezi ki. A fogalmat azért vezették be, hogy elkülönítsék a szociológiai nemi szereptől, aminek a "sex role" kifejezést adták.

Egyébként a gender role az angolból átvett, mesterségesen átvett tudományos műszó, amelyiket nem lehet pontosan lefordítani.(A német, francia esetében sem). Használatát a sexológiai kutatások tették szükségessé.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.08.23. 15:44:12

Korán reggel felkelnek
flexxel vágnak, reszelnek
kalapálnak, kiabálnak
kutyájuknak dirigálnak

szóvá teszed?
felcsavarja
hadd hallja az utca népe
hogy szól az ő készüléke

Kibírhatatlan a ricsaj
Ezt élvezi a magyar

misimisi 2010.08.23. 15:44:51

@elwood: Ne mentegetőzzünk azzal, hogy dehát máshol is milyenek már az emberek. Senki sem ad felmentést az, hogy pl. az olaszok hogyan vezetnek. Engem az érdekel, hogy a gyerekemet (meg Tiédet, meg a mindenkiét) ne gázolják el. Amúgy meg a Balaton-parton nőttem fel, órákig tudnék mesélni a német pilóták udvariasságáról. A mai napig érvényes a játék: csúcsforgalom idején meddig kell várnod a zebránál? Az első német autóig. Ha hosszú a kocsisor mikor tudsz felhajtani a főútra? Ha megérkezik az első német autó.

tölgyes 2010.08.23. 15:44:58

@Szimba: Mondom, hogy nem érti. Kérem olvassa el, azt amit írtam.

Szimba 2010.08.23. 15:45:32

@Szimba:

Ne téveszd össze a nemi szerepet a nemi sztereotípiával!

Az asszony verve jó - típusú kis nemi sztereotípiák azok, amik az óvodában kerülendők. Ennek lényege, hogy a gyerekek merjenek olyan dolgok, játékok iránt is érdeklődni, amit nagy általánosságban nem tartanak "lányosnak" vagy "fiúsnak".

Pl. rollerezhessen egy kislány is, ha akar, és játszhasson a babaszobában egy kisfiú is, ha éppen ehhez van kedve.

Ettől még nem fog átváltozni ellenkező neművé:)))

Később is szabadabban, kisebbségi érzés nélkül mer vállalni olyan feladatokat felnőtt szerepeket, mint pl. apaként pelenkázza a gyerekét, anyaként nem esik kétségbe, ha apróbb javítást kell az autóján megoldania.

Mindettől nyilvánvaló, hogy nem cserélődnek fel a nemi szerepek, csak kimaradnak azok a régi és korlátozó szabályok, amelyek gyakran elveszik a kedvet bizonyos dolgoktól.

Én pl. 6 évesen megőrültem egy rollerért, de nem kaptam, mert lány vagyok (voltam:)).
Amíg az utcán kinn rollerezett vagy 10-20 fiú, lány, addig én bentről leskelődtem ki az ablakon.
Amikor a halásznadrág nevű "szörnyűségesen fiús" viselet jött divatba, anyám vett nekem egyet, viszont apám nem volt hajlandó az utcán velem végigmenni, ha az volt rajtam.

Röhej, nem?!

tölgyes 2010.08.23. 15:47:11

@Szimba: Amiket Ön ideírt azok a szociológiai nemi szerepek..épp az ezektől való elkülönítés megragadására alakították ki a "gender role"fogalmát, amelyik a nemi szerep pszichológiai sajátosságokban megmutatkozó részét jelenti.

qwertzu 2010.08.23. 15:48:30

@kodó tamás: A leghülyébb reakció. Ha páran nem tartják, be a szabályokat és 50 helyett 100-al mennek, akkor szigorítsunk a szabályokon és rakjunk ki 30-as táblákat. Mit oldana ez meg?

Ehelyett: falu mindkét végére körforgalom, járdasziget középen, automata sebességmérő büntetéssel, automata sebességmérő tájékoztató jelleggel, automata sebességmérő lámpával összekapcsolva (pirosat kapsz, ha gyorsan mész) vagy a legjobb, a rendszeresen büntető rendőr.

Szimba 2010.08.23. 15:50:20

@tepes:

Nem bántom én TG-t. Sőt, szimpatikus az apai felelősségérzete, valamint annak felismerése, hogy hazánkban nagyon kevesen vannak tekintettel másokra.

És azzal is egyetértek, hogy ezt nem felülről, kampányokkal , rendeletekkel kellene (elsősorban) megoldani, hanem az egyes emberek, csoportok szintjén. De azt azért fenntartom, hogy ez a családi nevelés, és az óvoda, iskola nélkül sem megy.

misimisi 2010.08.23. 15:54:16

@radala: Írod: "Semmi baj nincs senkivel, csak kell még egy kis idő meg egymásra figyelés meg ilyenek."

Félek, az a "kis idő", hát az benne lesz még egy-két emberöltőben. És igaz, messze még a világvége, elvegetálgatunk még egy darabig, csak éppen közben pokollá tesszük egymás életét.

Nyomek 2010.08.23. 15:57:40

"több mint egy éve egy fővárostól távoli kis faluban lakom, ahová többek között azért költöztünk, hogy a tavaly született kisfiam jó levegőn, "

Egy ismerősöm is falura költözött, elég nehezen szokta meg az állandó füstöt, kutyaugatást és zajt, de hozzá lehet szokni.

Nem értette, hogy miért van az összes szomszédjának a legkisebb kukája. Persze nem volt nehéz rájönni: falun az összes szemetet elégetik. Az avarral együtt, az autógumikkal, fáradt olajjal. Ez a szokás.

Falusi jó levegő, mi?

Szimba 2010.08.23. 15:58:45

@tölgyes:

Lehetséges, hogy nem értem azt, amit ír.

De a vita az óvodai nevelés alapprogramjának egyik mondatán kezdődött még néhány TG írással ezelőtt.

És tulajdonképpen teljesen mindegy, mit mond a gender elmélet, mert nem is igazából annak sulykolására került be a mondta az alapprogramba. (Szerintem is felesleges volt, mert az óvónők nem igazán sulykolnak sztereotípiákat).

De most idézem a minisztérium állásfoglalását ebben a kérdésben:
„A változtatott részek közül a nemi sztereotípiákkal kapcsolatos szakasz értelmezése sem jelenthet gondot a szakemberek körében, ugyanis az Alapprogramban található mondat a nemi sztereotípiákkal kapcsolatban nem jelentheti azt – a legnagyobb félremagyarázás mellett sem –, hogy az óvodának feladata a nemi szerepek eltakarása, a nemi identitás megszüntetése. Feladata viszont, hogy mindkét nembe tartozó gyermekekben a másik nem iránt kölcsönös tiszteletet és megértést alakítson ki. Már az óvodában el kell kezdeni a gyermekek ráébresztését arra, hogy nincs alá- és fölérendeltség nő és férfi között a társadalmi szerepükben, és a családon belül is közösen kell megoldani minden feladatot és problémát. Az alapprogram bevezetője hangsúlyozza, hogy az óvodai nevelés pedagógiai alapelveinek meghatározásánál abból kell kiindulni, hogy az óvodai nevelésnek a gyermeki személyiség teljes kibontakoztatására kell irányulnia. Ez értelemszerűen magába kell, hogy foglalja a nemi szerepekről történő gondolkodást is. Ennek a nevelési feladatnak eleget tettek az óvodák korábban is a helyi nevelési programjaik keretei között, és ezek után is eleget fognak tenni.
Nem vitatható az óvodában sem, hogy más a szerepe a családban a nőnek, az anyának és más a szerepe a férfinak, a férjnek. Ez azonban nem jelenthet alá- és fölérendeltséget és nem jelentheti azt, hogy a társadalmi kapcsolataikban, feladataikban ne lenne szükség a legteljesebb közreműködésre, együttműködésre. …
Egy modern társadalomban a nevelés során kerülni kell ezen nemi sztereotípiák erősítését, ugyanakkor figyelemmel kell arra lenni, hogy a gyermek fejlődő személyiség, fejlődését genetikai adottságok, az érés sajátos törvényszerűségei, a spontán és tervszerűen alkalmazott környezeti hatások együttesen határozzák meg. Az a szövegrész, amely az óvodai nevelés alapprogramjában hangsúlyt ad annak, hogy kerülni kell a nemi sztereotípiák erősítését, nyilvánvalóan arra utal, hogy a nők és férfiak közötti különbségek soha nem képezhetik a hátrányos megkülönböztetés (diszkrimináció) alapját, olyan együttműködést kell kialakítani egy társadalomban a nők és férfiak között, amely lehetővé teszi, hogy mindkét nem egyaránt részt vehessen a társadalom fejlődésében, és egyaránt részesedhessen e fejlődés eredményeiből.
Meg szeretném Önt nyugtatni továbbá, hogy a népmesék, a magyar gyermekköltészet, a népi hagyományok, a mindennapos mondókázások, verselések, szólások, közmondások, amelyekre az Alapprogram módosításával még nagyobb hangsúly helyeződött, gazdag és sok alkalmat, jó alapot kínálnak a gyermek érzelmi-értelmi és erkölcsi fejlesztésére, és ennek részeként a nemi szerepek megismertetésére, a családról kialakításra kerülő kép egészséges irányba történő formálására.
Azt gondolom, hogy a magyar óvodapedagógusok rendelkeznek ehhez megfelelő szakértelemmel, kellő ismeretekkel.”
(Szüdi I.)

Ezen teljesen felesleges volt akkora cirkuszt csinálni. A most visszaállított szöveg is jó, és állítom az óvónők eddig is, és ezután is ugyanúgy fogják nevelni a gyerekeket, mert jelenleg az óvoda a legjobb, minőséget, gyermekközpontúságot képviselő intézmény Magyarországon. Az iskoláért már nem kezeskedem.

SBSB 2010.08.23. 15:59:25

Nem csak a kis falvakról van szó itt, hanem bárhol, ahol emberek élnek, egyszerűen több tisztelet kellene a másik iránt.

Én Pesten lakok, kis egyirányú utca, BKV járat jár, napközben 5 percenként, csuklós is. Egy 100 méteres szakasz az egész, bejövet az utcába a buszvezető látja, hogy a végén piros, de nem baj, üveghangig kinyomja a gázt a szeméttelepre való régi csuklós ikaruson, a 100 méteres szakasz végén meg nyikorogva fékez. Este 23 után is, bármikor. Belátja a szakaszt, nem az van, hogy teper a zöld lámpa miatt, mert végig piros van.

Namost, akkor a jó kurva anyját az ilyen sofőrnek.

Az új volvók se jobbak, azokon meg már el van szállva a légfék, vagy mi, mert 20 méterenként böfög, szusszan egy hatalmasat.
Nem beszélve a retek robogókról, motorokról, amik csak csutka gázzal tudnak menni (?), az ember a szavát nem hallja.

ecinereb 2010.08.23. 16:05:45

@Nyomek: Ja. És tuti, hogy akkor gyújt alá, amikor éppen kiteregetted a ruhákar az udvaron, és felétek fúj a szél. :-)

ingyenebed 2010.08.23. 16:13:59

Hát bele szokott folyni a politika a közmorál kérdéseibe a törvényalkotáson túl is. Klasszikus példa: "Ne azt kérdezd mit tehet érted Amerika, hanem hogy te mit tehetsz Amerikáért."
Vagy: "Le a feketézőkkel!"
Meg "a hazának szüksége van rád", stb.

Persze más kérdés, hogy a mi problémánk kishazánkban pont a politikai elit vacak minősége összefüggésben az egész nép (mint merítési állomány) vacak morális minőségével. Szóval akkor most ki mutasson milyen példát kinek? Nem beszélve arról, hogy a jónép eleve bizalmatlan a hatalommal szemben, tehát kérdéses, hogy miféle morális iránymutatást fogadna el tőle. Én ebben a tárgyban pesszimista vagyok.

dos Santos 2010.08.23. 16:15:00

Kedves Gábor! Kicsit provokatív lesz a kérdés, de csak amennyire a posztot annak érzem (tekintve, hogy egy egyedi esetből - ami kétségkívül zavaró tud lenni, elismerem - következtetsz bizonyos emberek általános jellemvonásaira, persze ezt nagyon árnyaltan és intelligensen teszed). Tehát a kérdés: része ez a poszt egy hosszabb lélegzetvételű sorozatnak, amelyben a magyar falvak, tágabb értelemben véve a magyar vidék mindennapjait megkeserítő problémákat akarod górcső alá venni? Esetleg azokban a bejegyzésekben is fogsz egyedi esetekből általános érvényű következtetéseket levonni?

Beefboneknock (törölt) 2010.08.23. 16:15:09

Értem én amit TG írt de valahogy mégis üres.

mement 2010.08.23. 16:16:26

Szerintem is ha nem is reprezentativam de jo kozelito kepet lehet kapni egy tarsadalomrol, ha megnezzuk hogy viselkednek egymassal a kozlekedesben. Ugyanugy ahogy kepet ad az is ha megnezzuk hogy jellemzoen kiket zar bortonbe.

valasz a KE-nek 2010.08.23. 16:34:37

Tök jó poszt lenne, teljesen jogos felvetésekkel, csak az a vége, csak az ne lenne!

Miért éppen a magyarság fogyása miatt aggódókra jár rá Török Gábor rúdja? Csak az ő hitelességüket rongálja az éjszakai motorbőgetés?

Az egymás iránti toleranciát hirdetők, az ország fasizálódása fölött aggódók, stb. stb. hitelességét vajon nem kezdené ki az éjszakai motorbőgetés??!!

nyünyüge 2010.08.23. 16:41:59

@tölgyes:
Elolvastam, még akkor, amikor legutóbb erről vitatkoztunk.
Ott van benne a minisztérium álláspontja.

tölgyes 2010.08.23. 16:49:14

@Szimba:
Kedves szimba!

Ha leegyszerűsítem az ön érvelése az, hogy eddig se vették figyelembe az óvónők.. tehát minek a nagy cirkusz... és ebben talán Önnek igaza is van.. de ha valami nem jó, káros, akkor annak nincs benn a helye.

A valódi probléma az, hogy az emberi kapcsolatokban az az egyén értéktelenebb, kevésbé kívánatos partner lesz a másik számára, aki nem eléggé "férfias" vagy "nőies". A nemi önazonosság hiánya később sok feszültség és betegség forrása lesz. Éppen ezért a nemi önazonosság megerősítése alapvető célja kell legyen az óvodai nevelésnek és ebben szerepet játszik a játékok kiválasztása a kisfiús kislányos már korábban kialakuló viselkedés megerősítése. Ennek a számtanhoz semmi köze.. az egy későbbi életkor problémája.:)

Én egy hagyományos családban nőttem fel. A legkisebb voltam. Anyám és a nővéreim kényeztettek, mindent megcsináltak helyettem..Bennem fel se merült, hogy a ruhámat kimossam, főzzek vagy a háztartásban bármit megcsináljak..Aztán megnősültem.. A feleségem nem bírta a konyhai szagokat amikor várta az első gyerekünket...Érdekes módon azonnal beláttam, hogy nekem kell főzni, reggelit csinálni, mosogatni..Legfeljebb az volt a baj, hogy ügyetlen voltam..Ő a szobából kikiabálva irányított..Később jókat nevettünk, amikor ezeket a hónapokat éveket felidéztük..Mindennek azonban semmi köze nem volt a férfi-női nemi szereppel való azonosuláshoz.

A kislány lábára megszületésekor rózsaszínű szalagot kötnek, a kisfiúkéra kéket (USA). A kislánynak rózsaszínű szegéllyel ellátott rugdalózót vesznek, a kisfiúk rugdalózója kék szegélyű..Bárki látja a gyermeket az utcán tudja, hogy kislány, vagy fiú.. és annak megfelelően szól hozzá.. A kislány szoknyát kap (a lányom kihajtott a világból a pörgős szoknyáért), a fiú nadrágot.. a kislány elcseni a mama rúzsát és összekeni magát.. a fú ráüt az újára a kalapáccsal.. mert a papától azt látta..a felnőttek pedig megerősítik a szerepválasztást dicsérettel simogatással mosollyal, szeretetmegnyilvánulásokkal..a pszichoszexuális fejlődés alapjai 4-5 éves korra kialakulnak.. A lányom olyan büszkén szokta nekem mondani: Én kitlány vagyok..:)A pszichoszexuális identitás köré már könnyen kialakul a szociológiai nemi szerep..Ezeknek a nemi szerepeknek erőseknek kell lennie, mire elérkezik a kamaszkor a nemi identitás nagy terhelésnek, próbának lesz kitéve..

shwarcz bácsi 2010.08.23. 16:50:06

én azt nem értem,hogy a szerző miért nem smitpali legújabb akciójáról ír?miért nem azt elemzi?mert lenne mit...

shwarcz bácsi 2010.08.23. 16:52:32

v miért nem a látványosan javuló közbiztonságról?
gondolom ezek,nem olyan érdekes események,mint a falu főutcáján elhúzó motorosok esete...

török gábor 2010.08.23. 16:52:37

@tölgyes: "Mert elfárad bennem a fájdalom,
elalszik, mint a gyermek s én is véle." :)

@tepes: ez a történet nem rólam szól.

tepes 2010.08.23. 16:54:01

@Szimba: Én meg az óvoda, iskola oktatáson túlmutató nevelésbeli szerepét nem vitatom. a családéról nem is beszélve.

De szerintem bárki tud jó hatással lenni a környezetére, ha mással nem, viselkedésével.
Ha már az említett zebrás példát nézzük, én úgy vettem észre, Nyugat-Mo-on már viszonylag gyakori, hogy megállnak az autók a gyalogosnak(magyar rendszámúak is), legalábbis többen, mint mondjuk 10-15 éve. Bp felé haladva sajnos egyre ritkábban, de én itt, a fővárosban élve is elkötelezett támogatója vagyok a gyakorlatnak. Autót vezetve rendszeresen megállok, ha várakozni látok valakit, még ha nem is lépett le a járdáról. És szinte mindenki megköszöni (mármint a gyalogos, nem a mögöttem jövők:), ami önmagában is jó érzés. Néha azért lehet itt is hasonló sofőrrel találkozni, gondolom ők is bíznak abban, hogy idővel egyre több követőnk lesz.

tölgyes 2010.08.23. 16:58:05

@nyünyüge: A minisztérium magyarázkodásával ellentétben még Vekerdyék is kijelentették, hogy ők nem tudtak a mondat bekerüléséről..stb.Tehát szerintük is értelmezhető úgy..:) Egyébként az általam többször emlegetett Buda könyv megjelenése óta az ott leírt álláspont nem tartható... Ezért szoktam mondani. Vannak alapművek, amiket nemcsak olvasni, de tudni is kell... és érdemes. Ezek közé tartozik Buda Béla két könyve. Az egyik az Empátia, a másik a Szexualitás modern elmélete.Ezeket a műveit BB-nek nyíltan nem kérdőjelezte meg egyetlen szakmai klikk sem...igaz nem is olyanok, amin könnyű lenne fogást találni.

break 2010.08.23. 17:03:38

Gondolat jatek Illyes versevel.

Hol hazaszeretet van,
ott hazaszeretet van,
nemcsak a puskacsoben,
nemcsak a börtönökben,

...
nemcsak a titkon
félig nyílt ajtón
ijedten
besuttogott hírekben,

a száj elé kapott ujj
“pszt”-jében, hogy ne mozdulj,
hol hazaszeretet van,
ott hazaszeretet van

...

az van az éjben halkan
sikló gépkocsizajban
meg abban,
megállt a kapulajban;

...

mert hazaszeretet van,
nemcsak a talpra álltan
harsogott éljenekben,
hurrákban, énekekben,

az ernyedetlen
tapsoló tenyerekben,
az operában,
a trombitában,

ott van az utca sarkán
az éppoly harsány –
vígan vagy kongó zordan
feszülo koszoborban,
...
mert hazaszeretet van
az óvodákban,
az apai tanácsban,
az anya mosolyában,

abban, ahogy a gyermek
dadog az idegennek,
ahogy, mielott súgtál,
hátrafordultál,

...
az ott van
a búcsúcsókban,
ahogy így szól a hitves:
mikor jössz haza, kedves,
...
tányérban és pohárban,
az van az orrba-szájban,
világban és homályban,
szabadban és szobádban,
...

a nyüzsgo égi sátor
egyetlen munkatábor;
mert hazaszeretet szól
lázból, harangozásból,

a papból, kinek gyónol,
a prédikációkból,
templom, parlament, kínpad,
megannyi színpad;
...

s mert minden célban ott van,
ott van a holnapodban,
gondolatodban,
minden mozdulatodban;

...

hol hazaszeretet van:
mindenki szem a láncban;
beloled buzlik, árad,
magad is hazaszeretet vagy;

..

mert ahol hazaszeretet van,
minden hiában,
e dal is, az ilyen hu,
akármilyen mu,

mert ott áll
eleve sírodnál,
o mondja meg, ki voltál,
porod is neki szolgál.

tölgyes 2010.08.23. 17:07:00

@török gábor: "Ím itt a szenvedés belül, ám ott kívül a magyarázat. Sebed a világ - ég hevül, s te lelkedet érzed, a lázat."

tölgyes 2010.08.23. 17:13:44

@shwarcz: Mér mit akciózott SP?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.23. 17:47:46

@shwarcz: ez a szegény Schmitt nehezen csinálhat jót. Ha felszerelte volna a versenyzőket zászlóval, hogy abba burkolózzanak, nyilván tetszene a Dúró Dórának, de akkor meg a fényes tekintetű Gréczyzsóti fikázná.

nyünyüge 2010.08.23. 17:55:55

@tölgyes:
Hálistennnek boldogabb időkben Buda Béla és mások alapműveiből a könyvtári és Tölgyes úrnak küldött köteles példányok mellett maradt néhány darab szabad terjesztésre a pórnép számára is :).

ecinereb 2010.08.23. 17:59:00

@shwarcz: Mért, mi értelme van azzal foglalkozni, hogy SP éppen mit akciózik? Százszor értelmesebb téma a motorbőgés, és sokkal többet elmond mindenről, arról is, akiről/amiről ugye nem is szól. Ehhez képest SP egy áltéma a köbön.

jaegtoer 2010.08.23. 18:14:09

@lüke:

Szia kedves Lüke!

ezt írod:
"_A szocialista embertípust, sokan emlegetitek.Ilyen persze nincs._"

Há' dejszen (méges van, a teremburáját!) de én nem azt írtam, hanem ezt:

"a szocialista embertípus (sic) sulykolása"

Helyesebben így kellett volna írnom: 'a szocialista embertípus (sic!) sulykolása' ...igaz, ami igaz... kimaradt a felkiáltójel, de hát mindegy es.

Amúgy meg: én először írtam ezt le az életemben, de annál többet lehetett olvasni és hallani anno.
Most persze zsenánt visszahallani, különösen, hogy sokunknak megjött a hangja, és nagy a pofája.

Dejazé értem mit akarsz mondani, arra pedig nincs ellenvetésem:-)
Így szmájlival má' jó?

Commandante Jayasuriya 2010.08.23. 18:44:55

@török gábor:

Kedves Gábor!

Teljes együttérzésem, én sem nagyon szeretek felébredni a nagy magyar nyári éjszakába belebőgő motorok hangjára. Azonban el kell mondanom, ismervén lakhelyét, -a sokáig elhagyatottan álló romos házikó kertjében álló almafák terméséből jártamban-keltemben, néhányszor bizony csentem is-, a táj szépségétől eltekintve nem volt túl szerencsés a hely kiválasztása. A közeli vasúti átjáró, a főútvonal mind generálják a zajt. Én ugyanettől a főútvonaltól kissé távolabb szoktam múlatni időmet, azonban így is elképesztően zavaró, a hajnalig tartó motorosbemutató. Már lassan a hangjukról megismerem az éjszakai csendben csutkáig húzott gázkarral, üveghangon vijjogó mocikat. Ja, és mindez 100 méterre az állítólag szigorúan védett nemzeti park mellett folyik nap, mint nap. Képzelje el, azaz ne is képzelje el inkább, mi lenne, ha még az ön háza szomszédságában lévő, jelenleg nem üzemelő vendéglátóipari egységben is húznák ezerrel a lakodalmas talpalávalót, bele a holdfényes nyári éjszakába.

Túl a személyes mondatokon, a posztban leírtakkal teljes mértékben egyetértek, ettől azonban sajnos még nem lesz kisebb a "zaj" sem ott, sem máshol az országban.

Balt 2010.08.23. 18:46:48

Papp Lajos Dr., vagy Makovecz?
Bármelyikük is mondta a rádióban, igaza van. Meg persze a citálónak is. Na meg @valasz a KE-nek. :)

Szimba 2010.08.23. 19:19:23

@tölgyes:

Azt hiszem, elbeszélünk egymás mellett.

Csak arra válaszolva, hogy a kamszkor egyáltalán nem jelent terhet annak a gyereknek, amelyiknek a nemi identitása egyértelmű. És meg kell, hogy mondjam igen kevés kivétellel, mindenkinek egyértelmű. A fiú tudja, hogy fiú, és a lányokat kedveli, a lányok tudják, hogy lányok, és a fiúkat kedvelik.

Van egy 6-10% fiatal, amelyik a kamaszkor idején ébred rá, hogy más: homoszexuális vagy leszbikus (ill. vannak átmenetek). Ez a viszonylag szűk réteg mindig létezett, már a görögök is írtak erről, csak sokkal egészségesebb hozzáállással.

A divatok és ráhatások az adott identitású fiatalt nem tudják áthangolni (még a saját nemmel való kisebb próbálkozások esetén sem). És a homoszexuális fiatalt sem lehet "meggyógyítani".

nyünyüge 2010.08.23. 19:27:14

Megint off:
"Félreértésen alapulnak azok a jogszabály-magyarázatok, amelyek szerint akár a 4 millió forintot is elérheti az elbocsátott dolgozóknál az az összeg, amely után nem kell különadót fizetni - közölték a Nemzetgazdasági Minisztériumban." (Klubrádió)

Ehhez képest ma reggel az mtv-ben egy adószakértő határozottan állította, hogy 4 millió a határ - és szerinte a hozzánemértő szakszervezetisek és újságírók keltik a pánikot.

Mondjuk közszolgálatilag elvárható volna , hogy egy ilyen alapvető és eldönthető kérdésben a riporter ne csak egy adószakértővel hanem a hivatalos állásponttal felszerelkezve készítse el a műsorát.

Szerintem.

Szimba 2010.08.23. 19:29:26

nol.hu/belfold/20100731-a_kisfiut_fiunak__a_kislanyt_lanynak_nevelik

Csak azt az egy mondatot, amelyiket kivettek a programból, azt nézd Tölgyes. Mi a csuda ebben annyira szörnyű?

Ezzel vagy enélkül is el tudom fogadni az alapprogramot. De azt is tudom, hogy az óvónők szakmailag igen jól felkészültek, és ösztönösen is jól tudják kezelni, nevelni a különböző nemű gyerekeket.

Videofon 2010.08.23. 19:46:51

@Szimba:
"A divatok és ráhatások az adott identitású fiatalt nem tudják áthangolni (még a saját nemmel való kisebb próbálkozások esetén sem). És a homoszexuális fiatalt sem lehet "meggyógyítani". "
Ennek fuss neki mégegyszer. De előbb nézz körül a valóságban. A liberális pedagógiai irodalomban tényleg azt irják, amit jó tanulóként hibátlanul elismételsz.
A mesékben pedig sárkányok vannak, hét fejjel.

Videofon 2010.08.23. 19:51:20

@tölgyes:
Buda Béla többet ártott a nemzetnek, mint a két világháború együttvéve.

török gábor 2010.08.23. 20:07:31

@Commandante Jayasuriya: :) most gyengébb az almatermés, de a kertből kilógó ágakat szívesen felajánlom. amúgy a táj szépsége, továbbá az ősztől tavaszig tartó nyugalom mindenért kárpótol, ráadásul a pici imádja az autók és a motorok látványát :)

j.sz. 2010.08.23. 21:09:47

Kedves TG,

Én örülök a bejegyzésnek, mert megmutatja, hogy az objektíven vizsgálódó elemzőnek is van tapasztalata és szubjektív véleménye a minket körülvevő világról (még hogyha ez a mindennapi élethelyzetekről, és csak áttételesen a politikáról szól-bár kétségtelenül nem nehéz beleképzelni: lásd 2/3-os többség, mint lehetőség, vagy éppen az állam szerepe a kultúra területén, stb.) Szerintem sok bloglátogató örülne a hasonló bejegyzéseknek.
Ami a témát illeti: szerintem bunkó, másokról tudomást nem vevő emberek mindenütt élnek szerte a világban. Az azonban egyértelműnek tűnik, hogy nálunk az ilyen egyének erősen felülreprezentáltak (biztosan túlzottan felértékelem a mikrokörnyezetemben tapasztaltakat, de azt látom, hogy nem csak én érzem így). A nagy probléma az, hogy az emberek fejében olyan káosz uralkodik, amely csak hosszú évtizedek alatt mozdulhat meg pozitív irányba. Ez a mostani örökség, amiben élünk, a társadalom kollektív tudatában, szocializációs mintázatában rejtőzik, és tör felszínre nap mint nap. Közhelynek számít, de a Kádár-rendszer sokat tett azért, hogy mindenki a saját pecsenyéjét sütögesse, és természetesen csak az érdekelje. A civil szféra teljes hiánya a diktatúra alatt megtette hatását, és sajnos ma sem látni számottevő biztató jelet, hogy ez rövid időn belül megváltozhat.
A politikai elit szerintem annyit tehet, hogy a szabályszegést, a normák felrúgását határozottan elítéli -legyen szó bármelyik politikai pólus bármelyik pártjáról. Az, hogy a nevelés-oktatás területén mit lehet tenni, szerintem már rázós kérdés. Lehet, hogy fel kell nőjön egy olyan generáció, amely már mentes a korábbi önző gondolkodásmódtól, reflexektől. Addig marad a moci fullon járatása. Szerintem ebben az esetben a csendrendelet nem sokat ér. Valahogy a fejekben kell rendet tenni, na.

j.sz.

tölgyes 2010.08.23. 21:26:39

@Videofon: Oszt miben ártott a jó Buda.. árulja el nekem a titkot!

lüke 2010.08.23. 21:36:44

@jaegtoer:
sulykolás volt-már akin fogott is
de tipus nem
zsenánt annak ,aki magára vette

tölgyes 2010.08.23. 21:38:24

@Szimba: Kedves szimba ! És mitől alakul ki a normálistól eltérő nemi viselkedés??

A szexuális viselkedés zavara nem csak a homoszexualitásban nyilvánul meg.
A 6-10% olyan magas arány, amelynek ellátására, segítségére a világ egyetlen egészségügye sem képes.

A homoszexualitásban nem az a gond csupán, hogy eltér a normálistól a szexuális viselkedése. A nemi identitás az énkép magjához kötődik.Azok az emberek akik a nemi identitásukban gondokkal küzdenek sérülékenyebbek. Ezért van az, hogy a homoszexuálisok között az öngyilkosság arány szignifikánsabb magasabb, mint a saját nemükkel azonos szexuális identitással bírók között.

A nemi identitás magja, alapja 3-4 éves korig kialakul. Az esetleges zavarokon lehet segíteni 6-7 éves korig. Az USA-ban működnek olyan intézmények, ahol gyógyítják a szexuális zavarok súlyos és fixált eseteit is.. már ha az érintett erre vágyik..

lüke 2010.08.23. 21:39:40

@Szimba:
a kamaszkor szerintem az élet egyik legszebb szakasza, az önállóvá válás

tölgyes 2010.08.23. 21:41:10

@nyünyüge: Valóban több kiadásban megjelent..:) de gondolom ez nem baj. Egyébként azért jelent meg, mert többféle képzésnek volt alapirodalma és a témában és műfajában ma sincs jobb..

lüke 2010.08.23. 21:41:30

@Videofon:
na, ezt ajánlom a
tinédzser party c. leendő magazinba

tölgyes 2010.08.23. 21:43:27

@shwarcz: No és ezzel mi a baja???

bariga 2010.08.23. 21:53:29

hát így a kampány közepén a politikusoktól, még a kétharmadtól is nehéz lenne elvárni, hogy szemléletet váltanak. Nekem sok rokonom és barátom szemrebbenés nélkül használja a médiából vett alpári mondatokat, egymástól függetlenül ugyanazokat, ezért gondolom, hogy ezt tanítják valahol. Nem hallottam még politikust, de írót, művészt is csak nagyon ritkán, aki kiállt volna és szólt volna, hogy eddig és ne tovább. Civilmozgalmak pedg nincsenek, nem körökre gondolok, hanem egy falura, vagy utcára, vagy bármire, ahol emberek képesek kiállni együtt a jogaikért, a környezetük és idegrendszerük megóvásáért.
Valahogy nem értjük még mindig, hogy tennünk kell magunkért és bátran szólni, ha valami nem tetszik. Felülről már nem jön mindenre a megoldás.
Hányan, hányszor próbálták esetleg megállítani és megkérdezni a motorost, hogy hová ilyen sebesen?

Sanz 2010.08.23. 21:56:29

Szerintem a post-ból egy szó hiányzik mindössze, a leírt történet fogalommá definiálása. Ez a fogalom pedig az anómia. A magyar társadalmat ezzel az egy szóval lehet jellemezni...
Anómia: "A társadalomban a közös értékek, normák meggyengülését jelenti, azt az állapotot, amelyben a társadalom szabályozó hatása nem vagy nem eléggé érvényesül, pl. ha az egyén úgy látja, hogy csak helytelen eszközökkel érhet el megfelelő életkörülményeket, életminőséget."
És ez egy olyan dolog, amin a politika sem tud segíteni. Tényleg csak önszerveződve, kis csoportokban, helyi szinten lehet valamit csinálni a dologgal... globálisan nem.

Ordnassac 2010.08.23. 22:15:38

Nocsak, már a kapcsolat.hu-ról is van trackback?

jjulie 2010.08.23. 22:21:12

hát gábor, majd a harmadik gyereknél már nem hiszed, hogy neked kell az "énvagyokalegjobbszülö" világrekordot megdöntened, és az sokkal jobb lesz a harmadik gyereknek is meg neked is, és hát ezt a faluba költöződit is lehet hogy más szemmel fogod majd látni

persze nem tudhatom mennyire vagy magad is egy olyan városba való mint budapest, mennyire tudod kihasználni, vagy mennyire igényled azt amit az amit kínál

jártam néhány lakóparkban, nemrég újpesten egyben, és az egy külön világ, valódi közösség, iszonyú jó lehet egy gyereknek, valamiféle keveréke a kibuc-kommuna- afrikaitörzsfalu nyitottságának, egymásra figyelésnek, és egyéb hasznos dolgoknak, és a levegő is kiváló, az izoláció a külvilágtól tökéletes, a biztonség szoper, és még az ingatlanok is értékállóak

persze ehhez az is hozzájárulhat, hogy közel hasonló iskolázottságú, társadalmi helyzetú, életvitelű emberek tudnak egy ilyen, nem túlméretezett helyre összeverődni

lehet hogy elég lett volna pl. újpestig menekülni a rekordgondos szülőknek gyermek kedvéért?

jjulie 2010.08.23. 22:23:54

@jaegtoer:

nemár, mindenki téged baszogat, kérsz egy kis védelmet?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.23. 22:28:40

@Sanz: már hogyne tudna a politika segíteni? Példamutatással.
Már az elég lenne, ha kevesebbet lopnának és nem osztanák az észt a tisztességről mindenféle minősíthetetlen színvonalú péniszfejek. Talán kedvet kapnék időben beadni az adóbevallásomat...

payer 2010.08.23. 22:30:02

furcsa világot élünk most itt kis hazánkban, annyi biztos. elmélet és valóság messze távol egymástól.. ma bárki lehet nagy magyar, csak érezze annak magát, meg tanuljon be egy afféle "az etruszkok a hunoktól származnak" abszurdot, és uccu neki!, azt a hülyét meg ki szokás röhögni, aki befizeti azt a sok adót, aki vállalja a közterheket......

az adófizető az lúzer (és mint ilyen, kiesett az ideálok világóból),
az adókerülő meg leleményes, szemfüles csibész. megtűri a nép, csak akkor idegesíti egy kicsit a plebszet, mikor a bmw jelzésű tankjával át akar rajta menni a pályán.

jó lenne már 20 év demokrácia után felfogni, hogy ez a rendszer a közteherviselésre épül és nem attól magyar valaki, hogy beszél róla, hanem attól, h saját képességeihez mérten a legnagyobb mértékben fizet/ett be a közösbe...

dehát ennek a rétegnek még parlamenti képviselete sincsen. hiába kevesen vagyunk....

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.08.23. 22:51:37

Hajjaj, mennyire találó poszt!

Szerintem egyébként a legtöbben bele se gondolnak, hogy ha gyorsabban mennek, az hangos. Ausztriában láttam a minap, hogy sok sebességkorlátozó táblához kiírják az okot, így sokszor éppen azt, hogy zajvédelem miatt írják elő (ilyenkor ráadásul általában csak éjszakára vonatkozik a korlátozás).

jjulie 2010.08.23. 22:53:13

@Szimba:

namost elmondom neked mi a nemi sztereotípiák meg ilyesmi lényege, hogy tudd

nekem mint egyszerű fiúnak nagyon fontos volt a skalpok gyüjtése, és bizony az jó dolog, és az kétszer jó, egyszer amikor megszerzi az ember, másodszor meg amikor begyűjti az érte járó tapsot, meg az irigykedő pillantásokat a közönségtől

namost amíg ezt igazi kalsszikus férfi sztereotípák szerinti férfi viselkedéssel valósítottam meg, úgy ahogy ment a dolog, viszont amikor egy sokkal idősebb hím felhívta a figyelmemet arra, hogy félreértettem a cserkészeti kézikönyvet

felvilágosított, hogyha a tipikus férfi faszságaimat ötvözöm egy sereg nőies szereppel, és taktikusan váltogatom őket, olyan símán csusszanok be jobbnál jobb bugyikba, hogy el sem tudom képzelni

namost kipróbáltam, tök igaza volt

igenis össze kell keverni már a kisfiukat meg a kislányokat is, és majd akkor a törölgábor fenti problémája is többszörösen megoldódik majd, ugyanis ha az öszes fiuka megtanul könnyedén bejutni a bugyikba, akkor nem fognak eszetlen motorozásokkal zajongani sem este, sem hajnalban, mert a bugyikban kotorászás ezerszer kellemesebb foglalatosság minden napszakban, mint a gázpedál meg a gázkar baszogatása

és még a népszaporulati hatás sem elhanyagolható

vidori 2010.08.23. 23:02:41

Olvasva a kommenteket, az íróik látják, hogy a Kádár-rendszer nagy hibája az volt, hogy kényelmessé tette az embereket: majd a párt(titkár)/központ stb. megmondja, mit kell csinálni. A Rendszerváltozás után csak azok jutottak nagyon gyorsan előre, gazdagodtak meg, akik nem ebben hittek, hanem magukban. Már nem tudomhol olvastam, de axióma: a legjobb üzlet az emberi lustaság. Nem akarok napokig gyalgolni, inkább autóval megyek, és még számtalan példát lehetne sorolni. Magyarországon a politika jó üzlet: adva van a 2/3, ami 50 % sem, de kb 10000 ember megél belőle, csak komminukáció kérdése az egész! Igen, alulról kell építkeznünk, páran szomszédok összefogunk, majd az utca, másik utca, végül az egész település. Másképp sajnos nem megy, de a mai magyar politikusokat távol kell ettől tartani! Egy új politikai generáció talán már belátja, hogy ez nem működhet...

pontez 2010.08.23. 23:16:24

Lehet ám elméleteket gyártani, hogy ki miért rohan és hova... De szerintem Gábor kisfiát sem egy éppen munkaügyben gyorsan hajtó, de amúgy korrekt (értsd csendes és nem felturbózott kipufogóval rendelkező) autós/motoros ébresztette fel, hanem egy olyan, másokat magas ívben semmibe vevő drága honfitárs, aki nagy pénzeket fizet azért, hogy minél vagányabb hangja legyen a járgányának. Szerintem is ideje lenne a rendőröknek ezzel is foglalkoziuk. Valahogy nem a lényegre koncentrálnak ma a közlekedési szabályok alkotói.
Véleményem szerint igenis nagyon fontos lenne kiszűrni a bunkó motorosokat, akik valóban SZÁNÉKOSAN húzzák hosszasan a gázt éjjel 2-kor, legyen az a városban vagy egy nyugodt kis vidéki környezetben.
Csak egy példa, hátha ez elgondolkodtatja azokat, akik itt mindenféle átlátszó kibúvókat kerestek bunkóságukra.
13 hónapos kislányom 2 órás mútéten esett át pár hónapja. A kórteremben 8-an voltunk, köztük a lányomhoz hasonló csecsemők, komolyabbnál komolyabb bajokkal. Egész éjjel sírtak a picit, nagy fájdalmaik voltak. Köztük az én lányom is. Én egy széken kuporogva vártam a reggelt. Majd másnap hazaengedtek a kórházból bennünket, mivel teltház volt... kellett a hely. Ennek részben örültem is, gondoltam legalább mindketten normális körülmények között tudunk végre pihenni. Itthon nagynehezen, óriássi adag fájadomcsillapítóval végül sikerült elaltatnom a lányomat, mire 15 perccel később egy kedves honfitársunk úgy gondolta, hogy most jött el az idő a vagánykodásra, és tett 3 kört az utcánkban. Azt hiszem nem lepek meg senkit azzal, hogy gyakorlatilag ölni tudtam volna abban a pillanatban.
Úgyhogy nekem ne jöjjön senki a kifogásokkal.

nyünyüge 2010.08.23. 23:30:18

@jjulie:
Igen furcsa mikroklímája lehet egy ilyen lakóparknak, kb. annyira lehet "normális" világ, mint egy diplomatanegyed Moszkvában vagy Kairóban, 40 évvel ezelőtt.
Biztonságos, mindenki jóban van mindenkivel (mit is tehetne mást), a gyerekeknek földi paradicsom - egy ideig.
Aztán egy nagy koppanás.

Sanz 2010.08.23. 23:42:07

@Hepci: Önmagában a politikusi magatartás nem elég. Engem sokkal jobban zavar, ha valaki feleslegesen kicsit lop (pl. bliccel a BKV-n, pedig nettó 180000-et keres), mert még ilyen apróságot sem képes megtanulni a szabálykövetés terén, hogy ha egy szolgáltatást igénybe vesz, akkor fizet érte. Ilyen, és ehhez hasonló "polgári engedetlenségre", ügyeskedésre gondolok. A Nokiás doboz esete már büntetőjogi kategória, az a mindennapi életben kevésbé jelenik meg.

kopogtató 2010.08.24. 00:49:12

Bunkók mindenhol vannak, de ez a fajta bunkóság, vagy a szemetelés, bliccelés alapvetően (sok más mellett) mentalitás kérdése. Egy svéd kisebb eséllyel bliccel a buszon, hugyozik a járdára, vagy száguldozik. Ausztriában ha gyorshajtást látnak, felháborodnak. Itthon ha az autópályán csak 140-nel megyek a belső sávban, levillognak, mert túl lassan megyek. Épp most jártam Szlovéniában, és sajnos szembetűnő a különbség hozzájuk képest is, nagyon sok tekintetben...

Egyik ismerősöm mesélte, hogy nekik tanították (BME), hogy a szemetelés, és a szarunk a környezetünkre hozzáállás (talán a száguldozás is ide sorolható) a török hódoltságra vezethető vissza: nem volt gazdája semminek, úgyse a miénk. A törökök az egész balkánra kihatással voltak, de nálunk megszállókban a törökök után sem volt hiány. Nem hiszem, hogy rövid távon lehet érdemi hatást elérni, ha tényleg ilyen mélyen eredező oka van az efféle bunkóságnak, nemtörődömségnek.

pad78 2010.08.24. 01:34:00

A cím szerintem zseniális. Az irónia tökéletes. Gratulálok!

Egy darabig olvasgattam a hozzászólásokat, szerintem a legjobb megoldás az lenne, amit valaki írt, ha az illetőt elvinné egy rendőr harminc km-re a motorjától, oszt most tessék visszaballagni a járműhöz. Másnap már a vállán cipelné át a falun a mocit, de közben nagyon ügyelne, hogy ne lihegjen túl hangosan.

Igazából szerintem egyébként nem az elrettentő büntetés lenne a megoldás, hanem a következetesen behajtott büntetés. Radala említette az osztrákok meglehetősen alacsony tételeit: az is visszatart, ha tudod, hogy biztosan megkapod. Ha meg a kutya sem ellenőriz, akkor ki lehet tenni Nyergesújfalun tizenkét km hosszan a 40-es táblát, csak én maradok az egyetlen hülye, aki végigvánszorgok az egyébként kihalt falun.

Gábornak pedig - többekkel vitatkoznék ebben - igenis igaza van abban, hogy a politika léphetne ezen a területen. No, nem azt állítom, hogy van rá erkölcsi alapjuk, de lehetőségük lenne rá. És a lényeg tényleg nem az, hogy az antiszociális nagyon ritkán nagyot szívjon, hanem hogy minden esetben éppen annyit, amiért már inkább tartja magát a társadalmi együttélés szabályaihoz. Amikor még a gimibe mentünk tizensok éve, és a Budagyöngyénél ácsorgó hosszú kocsisor mellett néhány nagypofájú elhúzott, hogy aztán beálljon a sor elejére, jó apám jegyezte meg: elég lenne kiállítani egy rendőrt a lámpa utánra, az kiintené az ilyeneket, és szépen komótosan átnézne mindent a veszélyt jelző háromszögtől az izzókészletig, meg elmondaná neki barátilag, hogy a hozzá hasonlók bunkósága miatt áll végig a sor - akkor három nap után már húsz perccel kevesebbet kellene vánszorogni. Ez bizony akarat kérdése. A baj, hogy ez az akarat hiányzik.

tbb 2010.08.24. 01:56:10

@kopogtató:

www.es.hu/?view=doc;26608

Ajánlom a figyelmedbe. Meg persze mindenkiébe. Egy témába vágó (kis)bucigyuri cikk.

tbb 2010.08.24. 01:59:21

@jjulie:

Érdekes. Pont az előbb linkeltem be egy cikket, és valami olyasmiről szól, amiről itt beszélsz.

tbb 2010.08.24. 02:03:18

@nyünyüge: Te is olvasd el a belinkelt ÉS cikket. Utána talán pozítivabb lesz a hozzáállásod.

tbb 2010.08.24. 03:25:26

@Szimba:

Mivel a jóvoltodból mostanában az átlagosnál gyakrabban találkoztam genderfilózófiai fejtegetésekkel, hát én is többet töprengtem rajta a szokásosnál. Hogy mégis mi vele a bajom? Mármint a gender elmélettel. Mert amit írsz, azzal semmi baj, azt minden további nélkül aláírom. Ezzel szemben a valóságban a gender vagy nem müködik sehogy, (ez a szerencsésebb eset) vagy valahogy úgy, ahogy tölgyes topiktárs írja. Vajon miért?

Azt hiszem rájöttem. Azért mert az új módit gender-elméletnek hívják. És mondjuk nem Új humánkapcsolati kódexnek. Mert a nemi sztereotipiákról hallva senkinek sem az jut az eszébe, ahogy gender értelmezi. És hiába magyarázod hogy a nemi sztereotipiákat nem úgy kell értelmezi, ahogy mindenki értelmezi, attól még mindenki úgy fogja értelmezni, ahogy addig is értelmezte. És csak annyit jegyez meg tanításodból, hogy ami eddig volt az nem jó. Tehát az a jó, ha fiúk ezentúl lányosabbak, a lányok meg fiúsabbak. Oszt a stréber, aki meg akar felelni, az majd meg is felel a modern elvárásnak..A maga módján. Nem ahogy te javaslod, még véletlenül sem, Hanem ahogy ő képzeli. el, hogyan kell tenni a nemi sztereotipiák ellen. És felturbózza, hogy a lányok viselkedjenek fiúsabban, a fiúk meg lányosabban. A normálisaknak meg feláll a hátukon a szőr.

Ha viszont nem a nemi sztereotipiák lerombolását kommunkálná a gender, hanem a társkapcsolatokbani egyenlőséget, egyenrangúságot, a terhek egyenlő elosztásának fontosságát, akkor azzal minden normális ember egyetértene, azt senki sem értené félre, azt nem kéne agyonmagyarázni, és mégis teljesülnének a gender céljai.

Már persze, ha jól értem, hogy mi a fene is az.

tbb 2010.08.24. 03:43:47

@break:

Jó gegnek gondoltad? Szellemesnek? Szerintem inkább izléstelen.

trabant 2010.08.24. 04:34:49

Gábor,
egy motoros süvölvényt én is átéltem egy falu üdülôövezetében.

A második körénél leintettem, és meg is állt. Megkérdeztem, hogy mit gondol, kik és miért töltik itt a szabadidejüket? Nem tudta. Elmondtam neki, hogy ide pihenni jönnek, és családostól.

Azóta sem ô, sem más nem motorozott arrafelé. Szerintem a haverjainak is elmesélte, mert sem elôtte, sem azóta nem nem hallatszott egyetlen motor hangja sem.

Gondolom, a falu csendjére és a lakók nyugalmára bárhol lehet hivatkozni.

Sok sikert hozzá!

jaegtoer 2010.08.24. 06:09:16

@lüke:

"_sulykolás volt-már akin fogott is
de tipus nem
zsenánt annak ,aki magára vette_"

Képzeld, egyetértek!

jaegtoer 2010.08.24. 06:11:50

@jjulie:

...dehogy is, dejazé köszönöm nem szükséges.
Elboldogulok, ha meg mégsenem, akkor megérdemlem.

lüke 2010.08.24. 06:38:18

@tbb:
www.gend.ceu.hu/
itt a cím,ha érdekel
TGM volt az egyetlen férfi, de már ő sincs ott:)

lüke 2010.08.24. 06:42:05

@kopogtató:
hol van az már, a török uralom
azóta járt erre a nyugati kultúra
Savoyai Jenő, azután a Habsburgok, Napoleon- innen jön a kuss(coucher)- még Ázsiából is megtángáltak
s maradtunk Balkán?

jjulie 2010.08.24. 07:42:46

@jaegtoer:

rám számíthatsz itt a törökgáborelemez faluban, tehetsz nekem egy szivességet, ahogy én is neked (mint tbb linkelt ŰÉS cikke találóan fogalmaz)

van itt helye mindenkinek, a falubolondja@tölgyesnek is, a blogfalufenntartóöregasszonyok itt is mindent látnak, tudnak, számontartanak, mint egy igazi faluban, szépen elbeszélgatnek vele is....

és vannak akik itt is csak nagy hanggal keresztülrobognak

meg helyi nagyhangúak

amúgy a blogfalufenntartóhölgyekről a coming out-okig kivétel nélkül azt hittem, hogy férfiak, felnéztem rájuk a mérsékelt hangú bölcs dumákért, de amióta kiderült egytől egyig a valóság, így már semmi meglepő nincs benne.....

most még az tenne be, hogy a tbb-ről is kiderüljön, hogy csak egy sima öregasszony, aki kibírta az én radalasokkomat.......

ssi 2010.08.24. 08:30:13

általánosban fiam egyik kedvenc osztálytársának 4 tesója volt.
kiköltöztek az agglomerációba: medence, fára mászás, rohangálás a nagy kertben stb.
a sok mozgástól jól elfáradtak és mégis a délutáni alvás nem volt könnyű ügy.
sok kísérletezés után 1 tuti megoldás maradt fenn: apuka bepakolta őket az autóba és irány a környék - mindig bevált
a mégis otthon alvóknak meg jól becsendesítették a szobát ....

Kedves @jjulie: egyedül is tudod kezelni a traumát, vagy segíthetünk. Nyanyák

nyünyüge 2010.08.24. 08:41:19

@manyike:
"Kedves @jjulie: egyedül is tudod kezelni a traumát, vagy segíthetünk. Nyanyák" :))

Szimba 2010.08.24. 09:59:58

@jjulie:

"amúgy a blogfalufenntartóhölgyekről a coming out-okig kivétel nélkül azt hittem, hogy férfiak, felnéztem rájuk a mérsékelt hangú bölcs dumákért, de amióta kiderült egytől egyig a valóság, így már semmi meglepő nincs benne....."

No , itt egy tipikus példa Tölgyesnek!:))

Amíg nem tudja valaki, hogy a beírás szerzője nőnemű, addig tiszteli (vagy legalább elfogadja), mihelyt kiderül, hogy nő, attól kezdve már csak mint "blogfenntartónyanyaként" tartja számon.

És szerintem ez és az ehhez hasonló álláspont az, ami miatt Magyarországon annyira nagy a különbség a nők és a férfiak között.
A kislányokat azért jutalmazzák, ha csinosak, szexik és hízelgő kis qvák, aztán amikor felnőnek akkor meg ugyanezért megvetik őket. A fiúk csak a bugyiba szeretnének bejutni (ez mondjuk biológia - minél több gén örökítése). A lányok viszont biztonságra vágynak (ez is biológia - csak erős, v gazdag és hűséges férfi mellett tudja az utódokat felnevelni), amit persze csak ritkán kapnak meg.

Még szerencse, hogy a Tölgyes -féle kívánalmak ellenére megvannak a macsók és a szelídebb fiúk közötti átmenet, ugyanúgy, ahogyan a nagyon nőies nők és a fiúsabb, határozottabb, önállóbb nők között is jócskán találni sokféle típust.

A homoszexuálisok, és a biszexuálisok viszonylag kis rétege pedig semmiféle káros hatással nincs a többségre.

Vagy akkor az apácák, szerzetesek is rossz hatással vannak a gyerekek nemi identitására? (Kihagyva a valóban bűnt elkövető pedifilokat.)

Szimba 2010.08.24. 10:02:26

@Szimba:

megvan

(Egyszer már el kellene olvasnom a beírásom, mielőtt klikkelek:(()

Szimba 2010.08.24. 10:12:18

magvannak az átmenetek

(Jaj)

ati27 2010.08.24. 10:17:56

Egy példa arra, hogy "egyszerű" módszerekkel is lehet nevelni a népet. Ez pedig a sorszám húzás. Tudom-tudom sok helyen ez működik, hivatalok, bankok. (mondjuk pl a fehérvári ERSTE bankban ezelőtt 3-4 éve még ismeretlen dolog volt) De itt alkalmazzák a gyógyszertárakban, boltokban, Delikát pultoknál. Pofonegyszerű, nincs vita, tolakodás.

Szimba 2010.08.24. 10:20:44

Kész, ma valahogyan nem megy a betűk eltalálása!
Pedig nem is ittam. Még kávét sem. Talán az majd segít!:))

Amúgy meg minden szélsőséges nézetnek, sztereotípiának megvan a maga büntetése.:))) A családfenntartó macsó is megöregszik, és tapasztalhatja, hogy neje miként adja vissza neki a kölcsönt, amikor megcsalja, vagy szúrós kis kedvességgel ápolja, pelenkázza a betegágyán.
A nagyon okos, nagyon törekvő szingli is megkapja a maga magányát, hiába jut a hivatásában igen magasra.
A szexuális skalpgyűjtés eleinte öröm, aztán kiégéshez vezet.
A családi tűzfészek nem működik bizonyos munkamegosztás, megegyezés, kompromisszum nélkül. Valamit valamiért.

(A munkahelyi megkülönböztetésről nem írnék, mert az már agyonrágott téma.)

Szimba 2010.08.24. 10:27:57

@tölgyes:

Ebből csak annyit, hogy a divat már erősen megváltozott babaruházat ügyben.:))

A kisfiúkat és kislányokat egyaránt öltöztethetik sárga, barna, zöld, és egyéb színes holmiba. Ezt én is meglepve tapasztaltam egy babaruházati boltban. Ma az a divat, hogy nyuszinak, mackónak vagy zsiráfnak öltöztessék a picit:))) Iszonyatos árakon lehet vásárolni különböző kis rugdalódzókat és egyenfarmerokat a pár hónaposoknak akár fiúk, akár lányok.
Persze van , lehet színbeli megkülönböztetés, és nyilvánvaló, hogy hamar jelentkeznek a nemi jellegzetességek. Amit lehet erősíteni és lehet bizonyos esetekben csökkenteni.

Ma már azonban nem szokták az anyák elküldeni sem a fiúkat, sem a lányokat, ha azok segíteni akarnak a sütemény gyúrásában, vagy a mosogatásban. Ráadásul ekkor még örömmel utánozzák ezeket az izgalmas tevékenységeket. Ugyanúgy, ahogyan mindkét nemű kisgyerek segít az apjának autót szerelni, vagy füvet nyírni.

Ez aztán kamaszkorban átmenetileg szünetel.:(((

nyünyüge 2010.08.24. 10:45:39

@Szimba:
pedig úgy emlékszem, engem fodros kis köténykében járattak az oviba /persze az is lehet - konyhapszichiáterek figyelem! -, hog ez nem volt teljesen őszinte gesztus, mert lelkük mélyén fiút szerettek volna helyettem:)/

tbb 2010.08.24. 13:20:56

@Szimba:

Angyalka! jjuulie az idézett kommentben a nők eszét dicsőitette. Miért kellett ilyen gyorsan cáfolni? :)))))

Szimba 2010.08.24. 13:23:04

@Ordnassac:

Biztosan elhagyták a fideszes kuncsaftok!:))
Az MSZP-s férfiak meg már kopaszok?!:)))

Ordnassac 2010.08.24. 13:25:22

@Szimba: vagy ők is utálják Fletót. :-P

tbb 2010.08.24. 13:26:03

@jjulie:

Ebben a kommentedben van jónéhány valóban poenos zrika. Ezt a szintet kéne tartani.

Szimba 2010.08.24. 13:33:52

@tbb:
Dicső...?! Öü...?
Érdekes módja a dicsőítésnek, bár a példát Tölgyesnek szántam.
Zsülit nem akartam bántani. Bár ő sem mentes a macsó szövegektől.:)))

Az lenne csudijó, ha a nemek nem jelentenének egymásnak ellenfelet, hanem csupán örömöt.

Nekem mindig tízszerannyit kellett dolgoznom, pedáloznom, hogy a munkahelyemen, egyetemen, bárhol az életben észrevegyenek, elismerjenek. És akkor is az volt az elismerés, hogy "nő létére..., egészen jó". És persze ugyanazért a munkáért a férfi kolléga messze magasan (nem 20%-al!!!, ahogyan a statisztikák említik) többet keresett, és engedhetett meg magának.

(Hozzá kell tennem, hogy a világ változik, ma már annyira talán nem rossz nőnek lenni.)

tbb 2010.08.24. 13:46:37

@Szimba:

"Nekem mindig tízszerannyit kellett dolgoznom, pedáloznom, hogy a munkahelyemen, egyetemen, bárhol az életben észrevegyenek, elismerjenek"

Nem vitatom. Szerintem is igazágtalan, hogy a nők közül csak a rátermettek érvényesülnek. A férfiaknál a rátermettség nem szigorú követelmény. Sőt.... Közülünk a hülyék is nagyon szép karriert tudnak befutni.

Szimba 2010.08.24. 13:58:12

@tölgyes:

1. Mi a normális?

2. Az orvosok szerint 4%-a a népességnek homoszexuális, és a homók egészének csupán 2%-a leszbikus.
Én azonban hozzávettem a biszexuálisokat is.
(A beteges szexualitást, amivel másoknak árt valaki, nem vettem bele, mert az óriási szám. Pl. pedofilia, fetisizmus, állatokkal való közösülés, nők megerőszakolása stb.)

3. A nemi identitás valóban kialakul hamar, mert a szülők is erősítik. A gyerek neve is "legtöbbször" utal a nemére:) Vajh miért pont a hormonális változások idején tűnik fel a kamaszodó gyereknek a "mássága"?

4. A homoszexuálisok közötti öngyilkosság vajon kinek, kiknek a hibája? Nem az elutasító társadalomé?

5. Mivel minden kisgyerek - nagyon ritka kivételtől eltekintve - megtanulja, hogy ő kislány vagy kisfiú, ezért nincs szükség különösebb segítségre. Azokban az esetekben, amikor az apa nagyon fiúsan öltöztetné, nevelné a gyerekét, vagy éppen az anyuka öltözteti a kisfiát lányosan, ott a szülők hozzáállását kell kezelni, nem csak a gyereket.

6. Az USa-ban mindenféle működik, átnevelőtáborok is, és képesek egy óvodást bilincsben elvinni a rendőrök. Úgyhogy ne add példának. Egyrészt nem hiszek benne, másrészt az agyban levő és nemi identitásért felelős területeket, géneket, valamint a szexuális irányultságot el lehet nyomni nagy akarattal, azaz megtartóztathatja magát az illető, de ez nem változtatja meg azt, hogy a saját neméhez vonzódjon.

7. Gondolod, hogy a szülők direkt más neműnek nevelik a fiúkat, hogy rászokjon a homoszexualitásra? Nem inkább fordítva van? Kétségbeesnek, és akár ki is tagadják, amikor kiderül tizenévesen vagy még később, hogy nem képes másneművel kapcsolatot létesíteni.
(Hiába kapott kék masnit, meg kék rugdalódzót babakorában:)))

Szimba 2010.08.24. 13:59:56

@tbb:

Nekem ne is mondd!:))
Nem irigylem a férfiak sikereit. Csak az bánt, hogy mellettük egy nő mindig csak a második (sokadik) lehet.

Szimba 2010.08.24. 14:15:49

Erről jutott eszembe a svéd Stieg Larsson Millennium trilógiája, remek krimi, és érinti a nőket érő sokféle bántalmazást is.
De nem ez a központi téma! Egy krimihez képest egészen normális, és sok érdekességet mutat meg Svédországról, a társadalmi berendezkedésről is.
Állítólag Amerikában filmet készítenek belőle.

Szimba 2010.08.24. 14:28:21

HŰŰŰ!

Figyelem, aki szereti Verdit vagy Domingót, az nézze szept. 4-én és 5-én a Duna tévében a Rigolettót. Élőben közvetítik Mantovából, és Z. Mehta vezényel!

(Pavarottival van meg nekem DVD-n, az zseniális, de biztosan P. Domingó sem lesz csapnivaló:))

Szimba 2010.08.24. 14:46:32

@Ordnassac:

Jajjajajajajajjjujjajajjjjjjjjjjjjjjj!

Egy pozitívuma van a klippnek: nem táncol.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.24. 14:46:47

@lüke: egy volt osztálytársnőm is ott dolgozik...
Remélem, a többiek nem teljesen hasonlítanak rá (belsőleg)...

Szimba 2010.08.24. 14:50:45

@Ordnassac:

Visszavonom: NEM kell magyar Szocdem párt!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ordnassac 2010.08.24. 15:02:44

@Szimba: szerintem kell, csak nem biztos, hogy Schmuck Andorral...

Szimba 2010.08.24. 15:04:45

index.hu/belfold/budapest/2010/08/23/kinek_adja_virtualis_kopogtatocedulajat/?rand=2260

Ez a szavazás sem rossz!:)

A főpolgármesterjelöltek internetes szavazásán a Kétfarkú Kutya Párt vezet.

Szimba 2010.08.24. 15:07:15

@török gábor:

Mandulafa ága is kilóg a kerítésen? Mert annak a termését én kérem!:-))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.24. 15:11:52

@Ordnassac: hű, ha ezek koalícióra lépnének Gyurcsánnyal. Igazi táncos-komikus pár lehetne belőlük. :)

Ordnassac 2010.08.24. 15:13:46

@Szimba: netes szavazás, mit vársz...

tbb 2010.08.24. 15:14:42

@Szimba:

Ezt csak azért mondhatod, mert nem ismered a feleségem :))))

Apropo, volt ma egy qrva jó karikakatúra a manem papirváltozatában. Szmodits. Sajnos online nem találtam. Pedig szívesen belinkeltem volna. A témánkba vág: Csajbók néni és a rátermettség. Bank, a bankrabló kinyúlva a földön, Csajbók néni meg magyarázza a kiérkező zsaruknak.Biztos úr drága nem tehettem mást. Ez a szemét bankrabló úr beállt elém a sorba.

Még most is röhögök, ahogy felidézem a képet.

Ordnassac 2010.08.24. 15:16:32

@Hepci: már látom őket a Showder Klub színpadán. :-D

nyünyüge 2010.08.24. 15:19:22

Hoffmann Rózsa:

"A nemzeti alaptantervvel kapcsolatban elmondta: jelentős változások várhatók, hiszen „felborult a nemzeti műveltség, Harry Potter lassan kiszorítja János vitézt.” Megítélése szerint meg kell találni a megfelelő arányt az ismeretterjesztés és a kompetenciák elsajátításában, amiben szerinte háttérbe szorult az előbbi. "

Francnak kell szembeállítani a Harry Pottert a János vitézzel?
Amúgy a Harry Potter gondolom nem tananyag - ellentétben a János vitézzel - és egyébként is örülni kell, ha a gyerekek olvasnak. Harry Pottert vagy bármi más irodalmat.

tbb 2010.08.24. 15:27:12

@nyünyüge:

Igazad van. De azért ennél sokkal nagyobb ökörség volt, a kompetencia fejlesztés ismeretek nélkül koncepció.

Doughnut 2010.08.24. 15:57:07

Kedves Gábor! Szintén a faluból, csak én kicsit feljebbről. Közel az a főút... legközelebb intek a kerékpárról! :)

radala 2010.08.24. 15:58:46

Nos tegnap, miután elmondtam, hogy milyen jó is az osztrák közlekedési morál hazafele egy BMWs nöci majdnem leszorított az útról é nyomta a dudát, hogy húzzak el elöle a francba, mert csak 70-nel megyek 50 helyett föl a sztrádára.
Ma meg Sopronban voltam vettem egy pékségbe ezt azt erre bejön egy osztrák vénasszony és hihetetlenül arrogánsan és tájszólásban osztrákul azt tudakolja a sorát ki sem várva, hogy van e valamiféle roló. Az elárusító nagyon kedvesen megkérdezte, hogy mi a francot akar, erre elismétli, hogy van-e roló. Nos szerintem ilyen tapló magyar, aki elvárja, hogy azonnal és a teljesen érthetetlen anyanyelvén szolgálják ki nincs is. De ettől azért még minden igaz, amit tegnap írtam, volna mit utolérni Ausztrián. De az is biztos, hogy nem kell világvége hangulatba kerülnie senkinek egy pár köcsög motorostól.
@pad78:Remélem még elolvasod ezt is, mert nagyon tanulságos, bár ide már ép negyven harmadszor írom le. Hogy kb fél éve az újságban az volt a hír, hogy (talán) Kremsben egy "tanárbanda" tintaölővel manipulálta a parkolócetlit. Kirúgták őket a munkahelyükről és egyébként is meghurcolták. Viszont egy rossz parkolás szintén csak (vagy nem csak) 21 €. A parkolócetli gyakorlatilag csak egy sorszámozott papírdarab.
Nem tudom igaz-e, de én azt képzelem, hogy úgy működik egy normális ország, hogy nem vacakolnak hologrammal meg hamisításgátlással, mert kár erre pénzt pazarolni, a világ 99-99,9% normális. Sokkal egyszerűbb az 1-0,1%-ot rettentően megfingatni.
Valaki írta, hogy én jó magyar szokás szerint a külső körülményeket okolom. Ez csak látszólagos. Egyrészt nagyon nem szeretnék egy köcsög külföldre szakadt hazánkfia lenni, aki fikázza a magyarokat, másrészt a neveltetésem nem engedi, hogy azt higgyem vannak szar emberfajták meg jó emberfajták.
Egyszerűen sajnos igaz, az, hogy ha nincsenek filléres gondjaid, akkor könnyebb az élet nem vagy olyan ingerült. Amikor Szegeden rendszeresen megbüntettek tilosban parkolásért, mert egyszerűen ott az a cél, hogy meg lehessen büntetni bármiért, akkor én mindig állati ideges voltam, az egész napom el volt baszva és ölni tudtam volna, mert mondjuk a gyerek cipőjétől vették el a pénzt. Most, ha megbüntetnek (a dologhoz tartozik, hogy csak tökéletesen jogos dolgokért büntetnek meg, illetve egyszer volt, hogy nem volt szerintem jogos és megreklamáltam és nem is kellett kifizetnem) Szóval most nem a gyerek cipőjét veszik el tőlem, hanem a "maradékot". Így nem leszek frusztrált, maximum picit bosszús és akkor is magamra...
Budapesten szörnyű élni, de mint mondtam már Szegeden is teljesen normálisak az emberek. Amikor építkeztünk kapu sem volt soha semmit nem vittek el, pedig lett volna ez-az, mert a szomszédok figyeltek a másikra. Nem kell úgy csinálni, mintha Mo, annyira szar hely lenne. Nyilván nagyon nehéz úgy élni és kedvesnek maradni egymással, hogy állandóan valami komoly egzisztenciális problémád van. Szóval én nem akarom azt hinni, hogy a baj a magyarokkal van, a baj a körülményekben van. Nem olyan könnyű kiheverni 40 év gusztustalan kontraszelekciót meg másik 20 év gusztustalan szelekciót. De szerintem mondjuk a piacon a kofák nem akarnak átcseszni, pláne nem, ha minden héten odajársz, senki nem a saját maga ellensége...
@nyünyüge:Teljesen egyetértek, Hoffmann Rózsa hülyeségeket beszél épp ma mondta a könyvtárosnéni, hogy szerinte sok olvasót köszönhetnek Harry Potternek. Amúgy meg talán még az is lehet, hogy igaza van, de minek ezt mondani. Tök fölösleges, az a gyerek, aki vagy HP vagy JV-t olvas az úgyis mindegy. HP összes elolvasása sem vesz el többet 1 hónapnál egyetlen gyerek életéből sem azt a 4 óra JV olvasást meg beszoríthatja két HP közé.

sárkányfő 2010.08.24. 16:00:50

@radala: mintha nem tudnád miről beszélek...

@fvipera: "nem bánnám, ha merkelék jelölnének helytartót Magyarországra. formálisan."
ez egy régi kedvenc tételem :)

@Ordnassac: hm. ha a leggazdagabb eu államra rászállva sem sikerült 20 év alatt, akkor nekünk milyen esélyeink vannak?

sárkányfő 2010.08.24. 16:06:14

@Ordnassac: sötét, cinikus alak vagy. mindenben csak a rosszat keresed, jólneveltséged felszínes máza alatt a destruktív erők tombolnak.

ez a dal igenis szép, és nagyon helyes ez a smuki fiú a párjával.
én rá fogok szavazni.

radala 2010.08.24. 16:11:29

@ó jaj: Szerintem tudom, ha engem kérdeznek számomra szimpatikusabb, Gergényiket le Eichmannozni, Bajnaiakat le Kádározni, Gyurcsányokat le Rákosizni, mint valaki fórumlakót lehülyézni. Én nem hülyézek "valódi személyeket", de készségesen le gyilkosozok politikusokat, akiknek ez nem fájhat, mert úgysem olvassák. Arról nem is beszélve, hogy szerintem érdekesebb szellemi játék politikusok bűneinek összehasonlítása, mint mások lehülyézése, fidesznyikozása, parasztozása.
Nem vagyunk egyformák, de ez jó.

török gábor 2010.08.24. 16:27:43

@Doughnut: még mondja valaki, hogy nem kicsi a világ... :)

radala 2010.08.24. 16:30:35

@török gábor: Nem a világ kicsi az olvasótáborod nagy.:-)

Szimba 2010.08.24. 16:38:26

@radala:

Ne nyalizz!:)
----------

(Másrészt azok, akik szintén olvassák a blogot TG környékéről, ám nem írnak bele, szinte látom, amint megtekintik a kerítésen kilógó almatermést. :))

radala 2010.08.24. 17:17:22

@Szimba: Nem nyalizok, de az, hogy a szomszéd olvassa a blogodat az nem azt jelenti, hogy kicsi a világ. Amúgy a világ valóban megdöbbentően kicsi, ettől függetlenül.
Viszont az is igaz, hogy (szerintem és szerintem tg szerint is) megdöbbentően sokan olvassák a blogot. Nem vagyok otthon ebben a fészbúk lájkolásban, de OV szedett össze valami 12 ezer lájkolást a választásokig. Szerintem már 1000 lájkoló is kiemelkedő 10 000 meg már baszott nagy.

pad78 2010.08.24. 19:50:20

@radala:
"Szóval én nem akarom azt hinni, hogy a baj a magyarokkal van, a baj a körülményekben van."

Vajon milyen körülmények vehették rá az egyébként jó környéken élő balfék lipcsei polgárt, hogy az éjszaka leple alatt leszerelje a magyar rendszámomat? Érdekes, nekem ez még soha nem jutott eszembe, semmilyen nemzetiségű autóssal szemben! Ezután még kevésbé fog, mert tudom, mennyi utánajárás, idegeskedés és nem mellesleg pénz. Csak azért, hogy lehessen neki egy egzotikus rendszámtáblája a vitrinben.

Szóval akár el is fogadom, hogy lehetnek olyan körülmények, amelyek sokakból kihozzák a barmot, és van olyan, hogy egészen sötétnek kell lenni ehhez, de nem hiszem, hogy a körülmények mindent megmagyaráznak. Arról nem is beszélve, hogy nagyon erősen tiltakoznék, ha arra vinnéd tovább a gondolatmenetet (ami egyébként logikus következtetés lenne), hogy akkor a körülmények felmentenek a tetteinkért vállalandó felelősség alól. Nincs az a rossz anyagi helyzet, megspékelve egy szélsőségesen tönkrement kapcsolattal, ami igazolhatná, hogy halálra szurkáljak három embert. És akkor lehetne folytatni a sort további jól ismert szörnyű esetekkel. Valami baj a másokat megkárosító emberben is kell legyen.

pad78 2010.08.24. 20:05:15

@nyünyüge: @radala:
"Francnak kell szembeállítani a Harry Pottert a János vitézzel?
Amúgy a Harry Potter gondolom nem tananyag"

Konkrétan több általános iskolás ismerősöm van, akiknek kötelező volt a Harry Potter.

Igazából én ebben a kérdésben nem vagyok igazán szakértő, mert egyetlen Harry Pottert ismerek, azt is filmről, tehát inkább általában reagálnék az "olvassanak HP-t a gyerekek, mert akkor legalább olvasnak" típusú gondolatmenetre. Biztos vagyok abban, hogy ha a Playboy-magazin néhány sikerültebb képét beválogatnánk a Michelangelo-albumba, sokkal szívesebben készülnének a szakközepes fiúk művészettörténet órára. Ennek ellenére nem oda való.

Ha a Harry Potter rendelkezik azzal a művészi értékkel (hangsúlyozom, fogalmam sincs, rendelkezik-e), hogy az irodalom-oktatás része legyen, akkor nem értek egyet Hoffmann Rózsával. Ha nem, akkor igaza van. Az igazi probléma, hogy olyan ez, mint a történelem: hogy mi a érdemes arra, hogy foglalkozzunk vele, és mi nem az, bizonyos időbeli perspektívából szemlélve derül ki. Megkockáztatom, hogy pl. Rejtő Jenőt tanítani kellene a középiskolában, akármennyire is bulvárizű, mert ha a szerző halála után 65 évvel tömegek olvassák az írásait, és háromévente adják ki az összegyűjtött műveit, akkor olyan jelentősen formálja a magyar gondolkozást, hogy egyértelműen az irodalmi kánon része. Rowlingról szerintem most még nehéz lenne megmondani, hogy korszakalkotó alkotó, vagy divatos sztár.

Ordnassac 2010.08.24. 21:13:24

@ó jaj: azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy hiába ölt márka- és eurómilliárdokat az NSZK a régi NDK-ba, a kelet-németek elköltöztek Nyugatra és az NDK-s ipar annyira elavult volt, hogy hihetetlen. Honecker öröksége...

Ööö... jól véltem felfedezni az iróniát a Schmuckról szóló mondatodban?

lüke 2010.08.24. 21:18:19

@Ordnassac:
egy schmuckot a magyar kétfarkúra

sárkányfő 2010.08.24. 21:39:23

@Ordnassac: még a kérdés is sértő. áj lav smuki!

radala 2010.08.25. 09:45:13

@pad78: Természetesen egyetértünk. Csak azt akartam mondani, hogy azt nehezen vagyok hajlandó elhinni, hogy a magyarok alávalóbbak bárkinél, vagy bármely nemzet rosszabb a másiknál. Természetesen vannak kulturális különbségek, amik olykor zavaróak. Nem, valóban felelősek vagyunk a tetteinkért, a körülmények soha nem mentesíthetnek, de esetleg megmagyarázhatnak bizonyos dolgokat.
Mondjuk az olaszliszkai cigányokat nem mentesíti semmi, de az, hogy mi "normális emberek" nem teszünk ilyeneket az azért részben azért van mert mázlink van és nem oda születtünk.
Hülyék meg vannak mindenhol, van persze ahol egy kicsit több, de a különbség nem szabad, hogy arra vigyen bennünket, hogy a nem köcsögöket is defaultból leköcsögözzük. Csak ennyit akartam mondani.

HP-hez meg annyit, hogy az én lányom kiolvasta sitty-sutty az összes HP-t (mindent olvas), nem voltam nagyon boldog tőle, de nehezen hiszem, hogy bármi baja származhatna belőle. A könyvtárosnéni meg konkrétan azt mondta, hogy ö érezni véli a HP olvasásra nevelő hatását. A HP-ben az a jó, hogy 500 oldalt örömmel olvas a gyerek, le sem teszi és ez talán megtanítja arra, hogy érdemes lehet 500 oldalt elolvasni. Más szempontból nekem az volt vele a bajom, hogy talán túl izgalmas és a lányomnak emiatt Fekete István mondjuk uncsibb volt. De mivel én gimnázium előtt gyakorlatilag csak a winnetou-t meg pár indiánkönyvet meg a kötelező olvasmányokat olvastam, mert komoly olvasási gondjaim voltak, így én pl nem tudom, hogy FI valóban kicsit túl uncsi-e. Szóval lehet, hogy a HP egy junk food szerű dolog, ami után az ember már mindent csak mustárral ketchuppal majonézzel akar megenni, de én ezt nem vettem észre.

tölgyes 2010.08.25. 13:52:04

@Szimba:

Kedves szimba!

Ha minden megjegyzésére érdemben reagálnék, akkor több oldalnyi szöveget kellene írnom.
Ha elolvassa Buda és Lux néhány írását, akkor mindazokra kérdésekre, amiket itt felvet érdemi mély és szakmailag megbízható választ fog kapni. Az ő műveiket még a legvadabb líberálisok se szokták nyíltan bírálni..Ezek a művek jórészt szakmai körök számára készülnek, de egy átlagos pedagúgusi diplomára készülve már érthetőek...
Az ő írásaiknak az az érdeme, hogy mindkettő mögött széles klinikai tapasztalat áll... és miután orvosok, ezért átlátják és ismerik a biológia és pszichológia determinánsokat is... Buda művének az külön erénye, hogy olyan szélességű és mélységű nemzetközi irodalmat integrál, amelyik magyar szakkönyvek esetében ritka.
Ez is érthető. Magyarországon még a 80-as évek közepén is tiltotta a párt a szexuális és deviáns viselkedések vizsgálatát.. ezért a devianciával, nemiséggel foglakozó szakemberek is periférián voltak. Budának is kevés konkrét gógyításra nyílott lehetősége..amit ő -mivel sok nyelvet ismer és azokon nagyon jól beszél - azzal is ellensúlyozott, hogy összefoglalta a korabeli nemzetközi iskolák felfogások könyvekben összegzett tapasztalatait.

Van azonban egy óriási félreértése, amit a közhelyes színvonalú publicisztika is sugall: a nem identitás megválasztása tudatos a szülők, vagy a gyermekek részéről.. Lehet ebbe valamiféle tudatosságot vinni.. de az alapstruktúrák átadása nem tudatos.

És a egy apró megjegyzés: a homoszexuálisok között magas öngyilkosság nem az elfogadással-elutasítással függ össze. Az un. elfogadó társadalmakban sem kisebb közöttük az öngyilkosságuk aránya. Az okokat -és ez is jól dokumentált Buda könyvében - abban kell keresni, hogy a nemi önazonosság az énkép legbelső magjához kötődik.. ezért ha a nemi identitás bizonytalan és ellentmondásos, akkor maga az én is bizonytalan és ellenmondásoktól szenved..amiből csak az öngyilkosságon át vél kiutat találni.
süti beállítások módosítása