Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
14:18

Néhányan kárörvendve várják, mások rettegnek tőle, megint mások unottan legyintenek, mondván, ez bizony elkerülhetetlen. Hogy miről van szó? Arról, hogy vajon mikor érkezik meg Orbán Viktor (és politikája) Balatonőszödre. Azt mindenki sejti, hogy miként a második Gyurcsány-kormánynál, a második Orbán-kabinetnél is kulcskérdés lehet a hitelesség; annak megtartása vagy elvesztése. S miközben valóban akadnak hasonlóságok, nekem úgy tűnik, hogy a különbségek ordítóak, s minden bizonnyal meg is akadályozzák majd az Őszöd-szindróma eredeti formában való visszatérését.

(Fotó: Facebook)

Bármi is történik az önkormányzati választás után, 2010-ben három tényező segíthet a Fidesznek abban, hogy ne ismétlődjön meg a 2006-os drámai hitelvesztés: az előzmény, a várakozás és a megközelítés.

1. Négy évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc saját magától vette át a kormányt, esélye sem volt csontvázakról értekezni, visszafelé mutogatni, legfeljebb az ellenzék kerékkötő magatartására hivatkozhatott; ennek meggyőző ereje azonban nem említhető egy lapon a mostani „nyolc szörnyű év” érvkészlettel. Természetesen ez utóbbi sem tart örökké, de még bőven benne vagyunk a „nyolc évig mentünk befelé az erdőbe” mondóka szavatossági idejében.

2. Négy évvel ezelőtt mindenki megtanulhatta, hogy a választási kampányban tett ígéretek az esetek jelentős részében teljesíthetetlenek – pontosabban teljesítésük, miként ez nyolc évvel korábban történt, olykor nagyobb károkat okoz, mintha a feledés jótékony homályába merültek volna. Bár a választói tanulás a korábbinál is erősebb bizalmatlansághoz vezetett, egyben alkalmas volt arra, hogy mérsékelje a várakozásokat. A Fidesz a választási kampányban ráadásul óvatosan bánt a konkrét ígéretekkel, cselekvési tervét tudatosan homályban hagyta, aminek egyrészt ugyan az az önveszélyes következménye lett, hogy minden támogatója saját vágyait láthatta bele a jövendő kormányprogramba, másrészt azonban – és talán ez a fontosabb - erősen csökkentette a számonkérhetőség lehetőségét.

3. Négy évvel ezelőtt a parlamenti választásokat követően Gyurcsány Ferenc meg sem próbálta magyarázni a bizonyítványát, közvetlenül a második forduló után maga kezdett el nehéz helyzetről és megszorításokról beszélni. Bár sokak szerint a szocialista kormányfő elsősorban a kommunikációban jeleskedett, a második Gyurcsány-kormány első hónapjait éppen a kommunikációs szempontok teljes ignorálása jellemezte. A miniszterelnök – még jóval az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt – maga szorította a fejéhez a fegyvert, ez Orbán Viktortól és kormányától józan számítás szerint nem várható. „A beszéd képes marad, bármi történjék, ha cigánybűnözők potyognak az égből, akkor is” – írja Gazda Albert, s ebből a szempontból szerintem tökéletesen igaza van. A kormány csak a cselekvési szabadsága miatt vár az önkormányzati választásra, de nem amiatt, hogy elővehesse végre az új szótárat. Márpedig ha nincs be- vagy elismerés, a hazai nyilvánosság működése még egyértelmű esetekben is csak A és B álláspontok versenyéig jut el, amelyben gyakran hit kérdése marad, hogy ki melyik “véleménnyel” azonosul.

Három elemről beszéltem, amelyek miatt azt gondolom, hogy 2010-ben nem ismétlődhet meg a 2006-os hitelesség- és népszerűségvesztés. Van azonban egy negyedik, amely az előző négy évben meghatározó jelentőséggel bírt, s amely minden bizonnyal 2014-ben is sorsdöntő lehet: a teljesítmény, illetve annak percepciója, választói megítélése. Bármennyire is szeretnék a politikai ellenfelek, és bármennyire is napi folyamatos értékelési lázban ég a média egy része, a választók a kormány teljesítményéről a véleményüket nem száz nap után alakítják ki. Lehet (sőt, talán valószínű is), hogy Orbán Viktor népszerűsége egyszer lejtmenetbe kerül, hitelessége erodálódik, ám ha csak maga nem tesz ezért, erre biztosan nem egyhamar kerül majd sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr172280337

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A közoktatásrul 2010.09.09. 15:36:41

Készül az új oktatási törvény és a nemzeti alaptanterv. A következő hónapokban eldől, hogy gyermekeink – köztük az enyém is – milyen iskolákban, milyen tanároktól, mit fognak tanulni. Eldől, hogy a következő generáció megkapja-e azokat az a...

Trackback: Kinek cikibb? 2010.09.08. 16:04:28

 Szikszón az MSZP együtt, indul a Jobbikal, vagy forditva? 20 évet a 20 évért?

Trackback: Őszöd felé félútig 2010.09.08. 15:57:28

avagy hogyan hazudnak már maguk a szavak is Az MSZP-nek volt két súlyos tapasztalata, mit jelent visszalépni az ígéretekből. Az elsőt történetet Horn vezényelte le ’95 elején, miután jó fél évig próbálkozott, hátha kaphat az ország hitelt....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2010.09.08. 14:31:03

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a tényleges teljesítmény ebben az országban egyszer (de legalábbis záros időn belül) olyan szinten értékmérővé válik, hogy a Zemberek valóban azt veszik figyelembe. Akik eddig szóda nélkül benyelték a pirosfehérzöld (vagy csak pirosfehér) nemzeti eposz kincstári szlogenjeit, azok miért adnák fel ezt a jól bevált stratégiát?

A számok és a tények unalmasak. Négy láb jó, két láb rossz, minden rosszról Hógolyó tehet -- és persze Napóleonnak mindig igaza van.

bóra77 2010.09.08. 14:37:47

avagy Orbánból lesz-e szalonna...(ahogy a képet elnézem...)
Viszont azt nem értem, hogy miért nem tudott Gyurcsány mellett egy olyan stáb felállni, aki tudta volna megfelelően alakítani a kommunikációt. Utólag úgy látom sok amatőr hibát elkövetett GYF..és csapata.

Videofon 2010.09.08. 14:37:58

Ezek nem fekete-fehér folyamatok. Orbán folyamatosan erodálja hitelességét.
A programtalanság pedig az államműködést nehezíti meg, holott Orbán az állam mindenre kiterjedő szerepvállalását szánja csodafegyvernek.

bóra77 2010.09.08. 14:38:32

@Birtalan Balazs: ezt a hozzászólást amolyan facebook-osan lájkolom.

sárkányfő 2010.09.08. 14:38:54

Fel sem merül hogy bárki is őszintén beszéljen a magyar politikában, a Gyurcsány-féle szöveg is belső használatra ment, csak "valahogy" kikerült. A magyar politikusok még a teljesen nyilvánvalót is képesek kidumálni.

"ha nincs be- vagy elismerés, a hazai nyilvánosság működése még egyértelmű esetekben is csak A és B álláspontok versenyéig jut el, amelyben gyakran hit kérdése marad, hogy ki melyik “véleménnyel” azonosul."

Na igen. Erre nap mint nap láthatunk ezen a blogon is példát... A és B álláspontok? Rengeteg álláspont tiszta és világos tényeken alapul, és még azt is képesek kiforgatni. Komolyan mondom, a három majom, akik befogják szemüket fülüket, semmik egy átlagos hívőhöz képest. Nem csak a pártok manipulálják a híveket, de hívek is önmagukat.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 14:38:59

Mondták neki:
...az is bolond, aki ilyen munkát vállal.
Mire ő(szintén):
Az az igazság, hogy ez kétségkívül igaz, de ennek ellenére azért megvan a maga szépsége...
Hajrá Valóság!

Videofon 2010.09.08. 14:41:22

@bóra77:
Gyurcsány egy hadsereg nélküli hadvezér volt. Csak vezérkarral, hadsereg nélkül, nem lehet háborút nyerni.

bi2025 · http://civilkurazsi.blog.hu/ 2010.09.08. 14:44:30

Budán csak egyszer volt kutyavásár, de kiállítás még azért lehet!

Már nincs szükség öszödi beszédre, azzal a beszéddel valami megváltozott jó néhány magyar ember fejében, illetve tovább fokozódott.

Orbán megítélése nagyban fog függeni, a gazdaság teljesítményétől. Beindul valami nyerni fog, tovább eszkalálódik a helyzet, könnyen mehet a levesbe. Ennél jóval kisebb léptékű dolog, de nem elhanyagolható pl., egy gárda ügy, mert nem véletlenül született meg.

Persze kiállhat, és minden nap értékelheti az elmúlt napot, hetet, de ezekkel a szimbolikus dolgokkal, sokáig nem lehet elérni, mint ahogy az se vet túlságosan jó fényt a kormányra, hogy olyanokat is elmozdítanak a helyükről, akik értettek is valamihez. Lásd:

w.blog.hu/2010/09/08/jatszani_is_engedd_5

Faculty 2010.09.08. 14:46:05

továbbá lényeges különbség hogy akkor gyurcsány nemhogy rendesen nem tudott kommunikálni, de a médiára se tudott ennyire ráülni.

gyurcsány azért nem volt politikusnak való mert túl önkritikus volt, és ez egy bizonyos szinten túl gátolja a népszerűségének a növekedését, mert vannak akik egyszerűen nem azt akarják hallani egy politikustól hogy elkúrtuk.

orbán alkatilag olyan ember, hogy ilyet szerintem még zárt ajtók közt se mondana soha. mápedig amíg a fidesz házatájáról nem érkeznek ilyen önkritikus megjegyzések addig akkor sem szavaznak majd másra az emberek ha mindenki fele ennyit keres mint most, méghozzá azért mert nincs kire.

mizrolist 2010.09.08. 14:47:26

@Videofon: csak épp a választók nagy része előtt nem csökken az a hitelesség sehogy sem. A nyáj megy a kolomp után...

radala 2010.09.08. 14:50:24

Jó iromány, és még csak nem is szürke, ami, mint megbeszéltük nem egy rossz szín egy elemzőtől. Ha megkérdezhetem, hogyhogy pont ez a beírás íródott meg most?
OV 100 napja miatt vagy azért, mert tegnap is nagyon ügyesen nem mondott semmit (igazából inkább idegesítően megmaradt a kijelölt témánál)

In Bruges 2010.09.08. 14:52:13

Egész biztos, hogy be fog következni, ami törvényszerű. Még csak most készítik a papok és apácák az új natot, még nem néztünk elég közszolgálatit, még nem jönnek Országjárók, még nem kaptuk meg a februári fizetésünket .... és sorolhatnám.

Videofon 2010.09.08. 14:53:04

@mizrolist:
Csökken az. Csak a közvéleménykutatók nem a hitelességet mérik, hanem a népszerűséget.

radala 2010.09.08. 14:55:55

@radala: Igazából azért OV és GyF bárminemű összevetése mindig is sántítani fog. GyF-et Torgyánnal Schmuck-kal lehet összevetni, Orbánnal messze nincs egy kategóriában.
És ez nem azért van, mert OV olyan végtelenül nagy politikus lenne, de GyF csak egy vakmerő bohóc volt semmi több, pont, mint TJ, SA

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2010.09.08. 14:57:21

@Videofon: Ebből is látszik, hogy a népszerűség nem korrelál a hitelességgel. Nem az a fontos, hogy hiteles legyél, hanem hogy azt mondd, amit hallani akarok. Akkor szeretlek és a véremet adom érted. (Avagy inkább a mások vérét.)

Videofon 2010.09.08. 14:58:21

@In Bruges:
Orbán egyik legrosszabb személyi döntése volt H. R. Az oktatást tovább rombolni olyan történelmi bűn, amellyel örökre kiírhatják magukat a politikából. A saját sorsunkért még csak megbocsátunk a politikának, de gyermekeinket nem hagyjuk veszni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 15:04:46

(ad 2) Kedves T.Gábor, áruld már el nekem, hogy miért HIBA az, hogy 8 évvel ezelőtt valaki fölemelte a pedagógusok bérét, ha ők még MOST IS keveslik azt...
(gykv. azt a már 8 éve jól megemeltet;))

Egyébként én még emléxem arra, hogy ANNO a Fidesz éppen hogy KEVESELTE a béremelést:
"A Fidesz oktatási tagozatának vezetője kitért arra, hogy az oktatás területén az 50 százalékos béremelésnek talán a fele teljesült. Rámutatott: az emelés nem a bérek egészére, hanem csupán az alapbérekre vonatkozott. Hozzátette, hogy a választások előtt feltétel nélküli növelés ígérete hangzott el, utóbb azonban már csak átlagos emelés történt.
Sió László elmondta: tudnak olyan háromgyerekes pedagógusról, aki a "nagy hűhó" után 12500 forinttal vihet haza többet, egy másik ötgyermekes tanár pedig 13800 forinttal; akadt olyan mérnöktanár is, aki 35 éves munkaviszony után 8,3 százalékos emelést kapott."
(stb.: www.fidesz.hu/index.php?Cikk=5116)

Guild 2010.09.08. 15:07:41

A tényleges teljesítmény hosszú távon mindenki számára értékelhetővé válik. Nem lehet a végtelenségig tükökkel és kommunikációval fenntartani a népszerűséget. Lásd elmúlt 8 év.

sárkányfő 2010.09.08. 15:08:08

van itt egy jó kis elemzés:

www.fn.hu/belfold/20100908/kis_lepesek_nagy_szavak_orban/

Minden részére természetesen nem térek ki, csak két dolog. Egyik, hogy nagyon örülök, amikor pol. elemzők elmerészkednek néplélektani irányba is, szerintem ez egy releváns, sőt alapvető fontosságú terület, ami nélkül érdemben értelmezhetetlen a magyar politika (hisz az nem más, mint választóknak szóló színjáték és tömeg-manipuláció), és ez a lényegi szempont messze alulreprezentált az uralkodó elemzői közbeszédben.

Nagyon jól írja Lakner, hogy Orbán sikerének egyik kulcsa, hogy a nép hatalmas frusztrációja nála megértésre talál. A nép hálás annak, aki bonyolult összefüggések és árnyalt gondolatok helyett egyszerűen bűnbakot, ellenséget kreál neki, azt aztán boldogan lehet utálni. Ki lenne vevő hazánk történelmi léptékű elmaradottságára, versenyképtelen nemzeti kultúrájára, rengeteg hibájára, a világválságra, és hasonlókra? Meg hogy nem lesz itt nyugati szintű jólét kb. 30 év folyamatos reform és mentalitás-változtatás nélkül? Az ellenség itt van kéznél, van kit utálni és kész. Ha az IMF-tárgyalásokon felsülünk, elég rámutatni az IMF-re, ő is ellenség, és kész. Oly egyszerű.

A másik amit még kiemelek, az az hogy azt írja, hogy Orbán azt mondta, 2011-2013 között Magyarországnak évente 2-3 ezer milliárd forintot "ki kell vonni a gazdaságból"? Ugye ez nem így hangzott el? Ekkora hülyeséget csak nem állíthat Orbán? Mert ez így nyílt hazugság lenne. Bár ha az IMF=ellenség, meg Simor=offshorelovag, meg szabadságharc, stb. féle emeletes ökörségeket beszopják, akkor ez is menni fog.

radala 2010.09.08. 15:14:29

@Videofon: Tuti csökken, szerintem pl intő jel kell, hogy legyen OV számára, hogy a 610 felettiek lájkolják a legjobban. Kicsit sem értek ehhez, de azt hinném a vélemény változásoknak vannak gócpontjai ahonnan azok elindulnak. Ez nem hiszem, hogy a 60 fölötti vidéki nénik csoportja lenne.
Más szempontból meg a hitelesség az szerintem nem egy olyan dolog, ami csökken meg nő, hanem van meg nincs. Azaz az, hogy OV most nem mond semmit és talán azt sem tudja mit csinál az megingatja a hitelességét, de nem dönti romba azaz jó döntésekkel, vagy rosszakkal, de legalább döntésekkel visszahozható.
Amúgy ha szar lesz a NAT mondjuk, attól nem OV hitelessége fog csökkenni, csak az fog látszani, hogy hülyék. Attól, hogy SP lett a KE nem csökkent a hitelességük, csak azt látjuk, hogy rossz döntéseket hoznak, mondjuk hülyék. Ez nem ugyanaz, mint a szocik esetében, ahol egészen egyszerűen megszűnt a hitelesség.
Az egykulcsos adó lehet egy faszság, de nincs hatással a hitelességre. 2002-re OV nem a hitelességét vesztette el, hanem a népszerűségét, mert többen hitték azt, hogy koronaúsztatás rossz, mint ahányan azt, hogy családi adókedvezmény jó.
A népszerüség és a hitelesség nem szinonimái egymásnai. A szocik meghaltak, mert elvesztették a hitelességüket. Nem kell valakit szeretni ahhoz, hogy elhidd, amit mond, de ha nem hiszed el akkor nem szeretheted.
Szerintem nekem a Jobbik hiteles (elhiszem nekik, hogy utálják a cigányokat, de nem szeretem).
A szocikkal az a baj, hogy senki semmit nem hisz el nekik. Ez egy teljesen más dolog.
OV lehet, hogy hülye, lehet, hogy szar társadalmat akar, lehet, hogy csak a hatalmat akarja stb. de ettől még elhiszed neki, hogy amit mond az igaz, függetlenül attól, hogy a szándékáról mit gondolsz.
Tehát, ha azt mondja 16 % adó, akkor tudod, hogy van benne valami trükk, de az biztos, hogy létezhet majd olyan interpretáció, ahol ez az állítás igaz. GyF-nél egyszerűen nem érdekelt egy idő után már senkit, hogy mit mond, mert nem lehetett belőle levonni semmi konzekvenciát a jövőre nézve.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 15:19:50

@Faculty: Nincs igazad, 0.Viktor épp most gyakorolt önkritikát:
"...az is bolond, aki ilyen munkát vállal. Az az igazság, hogy ez kétségkívül igaz, de ennek ellenére azért megvan a maga szépsége"
fidesz.hu/index.php?Cikk=152748
Tehát az, aki ilyen munkát vállalt, elismerte, hogy BOLOND (-már aki ugye ilyen munkát vállal;)
Mit akarsz még?! :)

2. (nem) "szavaznak majd másra az emberek, ... mert nincs kire."
Kamaszkoromban volt az a mondás, hogy:
- Van mivel, van kivel, de nincs hol... (-még a Piramis is megénekelte, hogy "Nincs egy hely...";)))
Nos, október 3-a után 3,5 évig pont nem az lesz az érdekes, hogy "KIRE", és mire legközelebb lehet majd választani, addigra kIDErül, hogy lesz-e majd KIRE ;)

bigapples 2010.09.08. 15:19:50

Korrekt elemzés, nehéz lenne nem egyetérteni vele.

Orbán és a Fidesz népszerűsége biztosan csökkenni fog a ciklus alatt, mert a kormányzás a mostani gazdasági helyzetben nem lesz fáklyás menet. Egyetértek a beírással, ha nem követ el kapitális hibákat a kormánypárt, ez a csökkenés nem lesz drámai. Ha sikerül egyben tartani legalább a 2006-os szinten a szavazótábort, a megosztott ellenzék ellenében ez könnyedén elég lehet a 2014-es választások megnyerésére is.

Tudom, hogy ez sok baloldali számára igen kevésé vonzó jövőkép, mert szeretne hinni abban, hogy majd valamiféle drámai megszorítás vagy fideszes politikai kalandorság következtében hirtelen megváltoznak a mai erőviszonyok. Ismerve a 1998-2002 közötti Fidesz kormányzást, szerintem erre minimális az esély. Ráadásul nincs már meg sem a 2002-es masszív, egységes baloldal sem a tisztán kétpólusú politikai erőtér.

radala 2010.09.08. 15:20:47

@Videofon: Hoffmann Rózsa valóban nem tűnik jó választásnak, pláne ha azt veszem, hogy mondjuk lehetne Pokorni is az alternatívája. Ez szomorú dolog, nem is tudom miért adják a nagy pártok oda állandóan kis szélsőséges pártoknak (SZDSZ, KDNP) az oktatást.
Amúgy egy nagyon jó dolgot azért mondott HR, illetve valamit, amit én úgy értelmeztem, ahogy nekem tetszik. Azt mondta, hogy a szolgáltató iskola rossz, mert az a szülök gyerekek kegyeit keresi.
Az én gyerekeim nem állami iskolába járnak és meg is vagyok elégedve, de a 3. gyerekem az egy állami óvodába jár. Nos ez Ausztriában is a szülök kegyeit keresi. mit mondjak ez egy tragédia, pláne ha összehasonlítom a korábbi nem állami ovival.
Szóval HR ide HR oda a konzervativizmus és az iskola az szerintem nem idegen egymástól, de tény, hogy ez a nö roppant ellenszenves.

sárkányfő 2010.09.08. 15:22:34

@radala: :)
sokszor olyan érzésem van, hogy ezekkel a beírásokkal magad győzködöd elsősorban... és ha eleget győzködöd magad, a végére el is hiszed amit írsz :)

"egyszeri, nagy arányú adócsökkentés lesz 2010-ben"
üdv

radala 2010.09.08. 15:25:21

@bigapples: Attól azért mondjuk épp HR miatt lehet tartani, hogy ez a Fidesz nem az a Fidesz. Sajnos vannak dolgok, amiket megtanultak 2002-böl, ha gyorsan csinálják meg azt ami kell (nevezetesen a szocikat tökéletesen és kíméletlenül kiirtják mindenhonnan), akkor van rá esély, hogy még egy normális kormányzás következzen mondjuk a következő 3 évben, ha viszont át akarják programozni a magyarokat egy nacionalista konzervatív néppé, akkor nagyon csúnyán rá fognak fázni.
Szóval én még elnéző vagyok HR-ekkel, Schmitt-ekkel, Domokosokkal, MTV takarítással, de azért nem szeretném, ha ez sokáig elhúzódna.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 15:27:25

@bóra77: Nekem is ez ugrott be a címről, hogy:
"Orbánból nem lesz ... szalonna"
Gyurcsányból anno majdnem lett "Orbán II", de szvsz jobban jártunk, hogy végül mégsem lett...

radala 2010.09.08. 15:27:38

@ó jaj: Természetesen magamat győzködöm elsősorban, más nem igazán érdekel:-)
Sajnos nem sikerül magamat tökéletesen meggyőznöm, a saját igazamról. Talán ez a fő különbség köztünk, hogy benned egy szemernyi kétség sincs a saját igazaddal kapcsolatban:-)

bigapples 2010.09.08. 15:28:49

@Birtalan Balazs: A közvélemény kutatók általában nem azt kérdezik meg, hogy szereti-e X.Y.-t. A Medián pl. olyasmi kérdést tesz fel, hogy szeretné-e X.Y.-t továbbra is fontos politikai szerepben látni. Szerintem az erre adott válasz elég jól korrelál a hitelességgel.

bigapples 2010.09.08. 15:33:28

@Videofon: lol, lehet, hogy van a Fideszben jobb oktatáspolitikus, mint HR, de HR hatalmas pozitív változás a Magyar Bálint féle borzalom után. Tudom, elvileg Hiller volt a miniszter, de azt is tudjuk, hogy ő milyen tényleges szerepet töltött be az oktatásügy irányításában.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 15:35:32

@bigapples: Most megfejtetted 0.Viktor nem csökkenő népszerűségének a titkát!:)
KK: "szeretné-e 0.V.-t továbbra is fontos politikai szerepben látni? - hogy végre már teljesíthesse, amit a választás előtt igért!
EZT pl.:
- MINDENT visszaadunk, amit a szocik elvettek!
(gykv. KIK is vették el a 13.havi nyugdíjat?;)))
Hajrá Valóság!

Diocles 2010.09.08. 15:37:58

még két szemponttal had egészítsem ki a témát, tehát:

4. Bár TG talán nem kedveli Giró-Szászt mostanában, legalábbis én úgy éreztem, h a múltkori fricska a bennfenntesen mosolygó politológusról neki szól, de abban Giró-Szásznak igaza van (nevezzük ezt mondjuk Giró-Szász-elméletnek :) , h Gyurcsány az MSZP sokfejűsége miatt sem tudott hatékonyan kormányozni, ellenben a Fidesznél mondjuk hétfő este megszületik a döntés, és azt kedden már mindenki végrehajtja, megszavazza, lekommunikálja...

Szóval ég és föld a két párt hatékonysága közötti különbség.
Ne feledjük, h Gyurcsány nem utolsósorban azért bukott meg ilyen csúnyán, mert az MSZP minden programját szétbombázta...

5. A Kétharmad.
Ez szinte kizárja a nagymérvű bukást, vagy akárcsak a bukást is, csak bátran élnie kell Orbánnak az - egyébként törvényes - lehetőségeivel, pl. új választási törvény, stb.

In Bruges 2010.09.08. 15:40:13

@bigapples: Egyikből nem következik a másik. Attól, hogy Hillerék ócskák voltak, még nem jelenti azt, hogy a HR-féle vonal járható útra tereli az oktatást. Távolról sem vagyok konzervatívnak mondható, de tény, hogy a legjobb okt. miniszter Pokorni volt az elmúlt időszakban. Ott is voltak baromságok, de nyuginak tűnt az az időszak.

In Bruges 2010.09.08. 15:41:52

@Diocles: A 4. és 5. pontod teljesen igaz, de ezt hívják diktatúrának.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 15:42:39

@bigapples: "HR : MB"
Karinthy "relatív dícsérete" illik IDE:
- "Na, szép kis osztály lehet az (lányom:), ahol te vagy az első..." ;)

bigapples 2010.09.08. 15:45:09

@radala: Én hallottam HR-t többször nyilatkozni, én azt gondolom, hogy alapvetően jó irányba viszi el az oktatásügyet. Lehet, hogy egy kissé konzervatívabb megközelítéssel, mint Pokorni, de HR nem egymaga fogja diktálni a kormánypát oktatáspolitikáját. Tudom, te külföldön élsz, nem tudom vannak-e magyarországi tanár ismerőseid. Az elmúlt évek oktatási irányáról, prioritásairól, jogszabályi hátteréről, szervezettségéről ritka negatív véleményeket szoktam hallani középiskolai tanároktól. Ezerszámra lehetne sorolni még a Magyar Bálint által hagyott romokat.

Én nem hiszem, hogy nacionalista magyarokat akarnának képezni HR-ék, ez így ritka nagy ballib hülyeségnek hangzik.

sárkányfő 2010.09.08. 15:49:48

@radala: hát, ha ezt fricskának szántad, nagyon harmatosra sikeredett... legközelebb próbálj valami szellemesebbet, oké? :)

természetesen csak akkor nyilatkozom egy ügyben, ha biztos vagyok az álláspontomban, épp ezért nem is szólok hozzá sok kérdéshez...
ha viszont hozzászólok, rendszerint érvekre alapozok... és ha már itt tartunk, te véletlenül nem vagy rokonságban bigapplesszel? :) tök egy rugóra jártok, egyszerűen nem reagáltok a válaszaim kulcsmondatára, levegőnek nézitek :) erősen strucc + homok szindróma...

radala 2010.09.08. 15:50:04

@Diocles: Szerintem nem ilyen bonyolult GyF bukása. Ha szlovákia 8 év alatt 18 %-kal kerül közelebb az EU átlaghoz, míg mi 1 %-kal, akkor az egy olyan dolog, amit már mindenki észrevesz. Ha még ki is derül, hogy hazudtunk+nem csináltunk semmit+trükkök százai+Hagyó+Hunvald akkor ez a 20 %, amit elértek, az annak a bizonyítéka, hogy az mszp egy fantasztikusan erős párt.
Amúgy én bízom benne, hogy OV nem egyedül dönt mindenben, mert, ha ezt a sok hülyét Mikola óta egymaga szedte össze és cserélte le vele Pokornit, Mádit stb. akkor az nagyon nem biztató. Ha ezt maga csinálja egyedül kompromisszumok nélkül, akkor kezdek félni, amit nem szívesen teszek.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 15:52:46

@Diocles: - erre: Az MSZP sokfejű...
- a Fidesz ugyan valóban "egyfejű"
(akár csak az a bizonyos Sárkány;)),
csakhogy "gyűjtőpárt" lévén "többlábú" (pont ennek köszönhette a "2/3-át" ADÓ 53%-át!
Ebből következően ha a több láb egy jó része "meglátja" majd, hogy az "egy a fej, egy az ügy" elv érvényesülése miatt az ő ügyeire nem jut kellő figyelem (pénz, jog), akkor könnyen "odébb áll", és a maradék már nem lesz "elég", legfeljebb megint csak "sok".

No persze erre is jó a "2/3", azaz ennyiből "jut is, MARAD is", reményeim szerint 49%, amely egy "ilyen megosztott ellenzék" mellett még mindig KORMÁNY-képes lesz... ;)

bigapples 2010.09.08. 15:53:37

@In Bruges: Igen, Pokorni jó volt, sok baloldali tanár ismerős is visszasírta Magyar Bálinték alatt. HR-t szerintem nem egy felfújt, szerencsétlen félmondat alapján kellene megítélni, ráadásul ott lesz fölötte a miniszter, háta mögött az oktatási bizottság és a fideszes államtitkárok. Az általatok vélt estleges ókonzervatív mellékhajtásokat hatékonyan le tudják majd metszegetni.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.09.08. 15:57:08

Lázár János: Ha megválasztják, Tarlós kiemelt kormányzati támogatást kap

Amennyiben Tarlós István Budapest főpolgármestere lesz, kiemelt kormányzati támogatásban részesül - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lázár János. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a főváros élhetővé tétele az egyik legfontosabb feladat, és ehhez Tarlósnak megvan a felkészültsége.

A pofátlanságuk teteje.

Ha a Jávor Benedek nyer , akkor teljes elvonás.

Ezért se szavazz a fideszre!

sárkányfő 2010.09.08. 15:57:32

Érdekes páran mennyire nem érzékelik a valóságot, illetve természetesen a sajátjukat hiszik általánosnak.
Az egy nagyon okos és bölcs döntés volt, hogy Pokornit nem engedték kormány-közelbe... Nem tudom milyen ez a HR, mivel kdnp-s, nyilván nem százas, egy nagy hülyeséget már csinált is, de még így is nagyon nehéz elképzelni, hogy PZ-nél rosszabb lehetne. PZ még fideszes mércével is durván sunyi, álszent és pökhendi, hozzá képest még egy Mikola is jó fej.

radala 2010.09.08. 15:58:23

@bigapples: Abban egyet tudok érteni nagyon-nagyon, hogy az iskola ne puncsoljon se a szülőknek se a gyerekeknek, eddig totál rendben van. Az is tuti, hogy nem a digitális tábla a lényeg stb. Mondjuk épp az én gyerekeimet nem osztályoztatós isibe járatom, de ettől még hajlandó vagyok elnézni, hogy más szerint kell osztályozni. Egyszerűen nem tetszik a feje (ez az igazság), meg az sem nagyon tetszik, hogy nyíltan konzervatív. Hogy is mondjam én egy brutálisan konzervatív iskolarendszert képzelek el nagyon liberális tanárokkal. Nem nagyon ismerek tanárokat, bár a feleségem tanár, de soha nem tanított.
Mondjuk nehéz elképzelni, hogy hogy van pofája egy országnak 122 000 bruttót kínálni egy kezdő tanárnak, nehéz elképzelni, hogy lehet egy tanár jókedélyű, liberális, fölkészült, ha ez a megbecsülése.

Bognár L · https://bognarstudio.hu/ 2010.09.08. 16:01:43

A bejegyzés tartalmának komoly hibája, hogy az új jelenségeket nem veszi figyelembe. Ilyen teszem azt a gazdasági nyomás, amely a hiteleseket szorítja. Korántsem lebecsülendő az életszínvonal csökkenésének, a kilátástalanság növekedésének (devizahitelesek), a középosztály megtakarításnak elvesztéséből eredő (v.ö. részvénymegtakarítások) elégedetlenség ereje - szemben az életszinvonal növekedésének ígéretével.
A hitelességet ezeken a pontokon már aláásta a valóság.

In Bruges 2010.09.08. 16:01:44

@ó jaj: Hahó! Az oktatás állapotára, körülményeire gondoltam, nem magára Pokornira. Ő valóban egy álszent sunyi.
Az oktatásügyben viszont otthon volt.

bigapples 2010.09.08. 16:03:43

@Diocles: nem csak a szoci sokfejűség volt Gyurcsány baja. Ő hajlamos volt úgy intézni a dolgokat 2006 után, mintha az Altus vezetné. Saját szakértőkkel konzultált, majd vita nélkül, a frakciót kész tények elé állítva fogadtatta el a döntéseket. Ez jó volt arra, hogy az ezerfejű MSZP-t kiiktassa, de emiatt kontroll nélkül vitte bele a kormányt és a pártját minden hülyeségbe. Havonta új programmal állt elő, miközben az esetleges szoci elégedetlenkedőket egy-egy jól fizető pozíció kiosztásával elhallgattatta. A Fidesz minden "egyfejűsége" ellenére ezerszer demokratikusabban működik, mint ahogy Gyurcsány vezette a kormányát.

radala 2010.09.08. 16:04:14

@ó jaj: Szerintem simán nem értem meg a gondolataidat:-)
Szép dolog az önbizalom. Képzeld el, hogy még én is azt szoktam képzelni magamról, hogy érveim vannak, sőt olyan is van, hogy jó érvnek hiszem az érveimet.
Azért írtam ezt le neked, hogy gyakorlati példával illusztráljam, hogy az, hogy te azt mondod magadról, hogy érveid vannak az nem jelenti azt, hogy más nem gondolhatja ugyanerről azt, hogy csak az érzelmek beszélnek belőled.
Jut eszembe a Pokornis megjegyzés egy érv? Komolyan érdekel, mert így tudhatnám, hogy mennyire hihetek az önértékelésednek.

lorantka_a_gall 2010.09.08. 16:05:01

@TG: "Négy évvel ezelőtt mindenki megtanulhatta, hogy a választási kampányban tett ígéretek az esetek jelentős részében teljesíthetetlenek – pontosabban teljesítésük, miként ez nyolc évvel korábban történt"

Talán "négy évvel korábban", ha megyó osztogatására gondolsz.

radala 2010.09.08. 16:05:52

@ó jaj: azt hiszem a inforadio

ki kicsoda 2010.09.08. 16:08:28

Gabi!

... megelőzöd Orbánt a magyarázkodásban, ami nem változtat semmin, te is benne vagy, nyakig!

2010.10.23.

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.09.08. 16:09:30

mégis minek kell átírni a köztársasági elnöki javadalmakat? talán így készítik elő a gonosz törpének a terepet? miért olyan fontos a gonosz törpének, hogy már tavaszra kész legyen az új alkotmány? ezen érdemes elgondolkozni

Orbán takarodj

radala 2010.09.08. 16:12:28

@radala: Ja és valóban elég ostoba kijelentés, majdnem olyan, mint mikor Kovács László a gyűlölet kis szigeteinek nevezte a Fideszes vezetésű önkormányzatokat. Soha nem tudom, hogy ilyenkor Lázár ostoba volt, arrogáns vagy valami vicc ez.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 16:12:31

@ó jaj: Tessék a LINK:
fidesz.hu/index.php?Cikk=55082
És egy IDE'zet onnan:
"Az, hogy egyes térségek ezen belül hogy fognak majd részesedni, azon fog múlni, hogy a térségeken belül milyen választási eredmény születik."

bigapples 2010.09.08. 16:14:09

@radala: Ez igaz. A magyar oktatásügy legfontosabb kérdése, hogy jó tanárok legyenek. Lehet akármilyen digitális tábla, a legfontosabb az oktató személye. Ebben HR-nek nem sok beleszólása van, mert ez elsősorban pénzkérdés. Amíg megalázó fizetéseket kapnak pályakezdő tanárok, addig egyre gyengébb képességű emberek jelentkeznek tanárszakra és kerülnek ki az iskolákba. Ha csak a reszli és pár, a szakmába szerelmes ember akar tanár lenne, akkor óhatatlanul csökken a képzés színvonala. Hasonlóan tragikus a helyzet orvosok bérezésénél, annyi különbséggel, hogy a végzős orvosok számára ott a lehetőség itthagyni az országot.

GlennMiller 2010.09.08. 16:15:26

Egyik kutya,a másik eb. 50 évet voltunk a Lenin úton előre,most 50 év kell vissza,hogy a "nullára" érjünk.Utána lehet szó a felemelkedésről.Ez egyszerű törvényszerűség.Soha sehol a világon ez nem ment egy nap alatt,egy-két év alatt sem.Emberek , csodát ne várjunk ! Az üres szónoklásokkal nem jutunk messzire !

sárkányfő 2010.09.08. 16:16:04

@radala: drága radala, miről beszélsz? :)
hosszasan fejtegeted Orbánról, hogy "elhiszed neki, hogy amit mond az igaz", és még fel is hozod a 16%-os kulcsot :) erre én szó szerint beidézem Orbán eredeti - talán egyetlen konkrét, számon kérhető - ígéretét az idei nagyarányú adócsökkentésről, és te rá se hederítsz :) ezért írom, hogy szellemi bravúr meggyőzni magad olyan dolgokról, amik a legevidensebb módon nem igazak :)

Pokornit mint embert jellemeztem, az ilyen természetű minősítés nyilván hosszas példa-felsorolást igényelne, bár nem hiszem hogy nagyon mást mondanék róla, mint amit a többség gondol (kivéve persze a mélyfideszeseket, de ők kövért is jó fejnek tarják). na de azért egyet csak felhozok, pl. a 2002-es főpolgármesteri kampányban vigyorogva képes volt azt mondani a tévében, hogy milyen remek is volt a kapcsolat a főváros és a fidesz-kormány között :) ez neki elfért a képére :)
ja, jut eszembe, meg ő volt az, aki 98-ban az MTV-ben a saját szájával cáfolta (a két forduló _között_!!), hogy a fidesz koalázna a torgyánjózsival... ó, sokat lehetne még mesélni erről a jellemről...

ssi 2010.09.08. 16:18:53

ha Gy.F. lenne ismét a ME, ő is nagyon sok mindent másként tenne már

T.G. "választási kampányban...cselekvési tervét tudatosan homályban hagyta" ma is ez a fő titok, s taktikai elem, még a 2011-es költségvetés is lehet újszerűen homályos
T.G. "csak a cselekvési szabadsága miatt vár az önkormányzati választásra" látszólagos szabadságnak gondolom, de a szép szavak a nemzetről, függetlenségről stb. s az előzőek folyamatos kemény bírálatnak prioritása nagyobbnak fogja érzékeltetni - O.V. virtusa miatt se lesz Öszöd-2.

választók: ha nincs alternatíva, "a csak rosszabb ne legyen"-nel is beéri
mi lehet alternatíva: ellenzéknek érdemi kritizálásból kell kinőniük magukat

rockjano_ 2010.09.08. 16:19:47

Nagyon jó elemzés, nem is lehet vitázni vele.

A gond az hogy Orbánék ha nem nagyon csinálnak semmit mint eddig akkor elég jól el tudnak lavírozni majd 2014-ig és nyerhetnek is.
A népek nem nagyon szeretik szerintem a túl tevékeny kormányzást mert az mindig érdeksérelmekkel jár és ezek nagyon jól kommunikálhatóak és lehet tüntetni stb...

A probléma az hogy az ország mindezenközben alapvető reformokra szorulna amit a fidesz 2/3-al meg tudna csinálni ha akarná, de nem fogja.

Saját maguk számára jó lehet egy alapvetően semmit tevő de közben jól kommunikáló kormányzás, az ország szempontjából viszont tragikus. Amit eddig csináltak abból jelentős gazdasági növekedés nem lesz, legfeljebb lassú javulás és ez is a külhoni eseményektől függ.

radala 2010.09.08. 16:19:52

@bigapples: Na, ja ezek kétségtelenül igaz dolgok. Az megint más kérdés, hogy ehhez minimum 10 év kell, hogy jobb legyen. nem mellesleg igazából az irány fontosabb, mint maga a hely ahol vagy. Azaz, ha a tanárok fizetése legalább elkezdene fölzárkózni az értelmiségi átlaghoz az már nagyon komoly vonzás lenne.
Amúgy viszont az egész egy ördögi kör is, nincsenek megfizetve a tanárok, nem megy oda senki ergo rosszak a tanárok nem lehet őket megfizetni. No jó mindegy ez, nekem annyi bajom van HR-rel, hogy Pokornit határozottan kedveltem és nagyon hiteles volt számomra. Mondjuk HR is hiteles elhiszem, hogy jót akar, csak azt nem, hogy az a jó, amit a világról gondol:-)
Túlontúl konzervatív.

sárkányfő 2010.09.08. 16:20:37

Köszönöm a linkeket!

Lázár "18.000.000" János nálam az abszolút mélypont, így ezzel az akciójával mélyebbre már nem tud süllyedni.

Aki visszaél a képviselői költségtérítés támogatásával, majd ezek után nyilvános szégyenlistát csinál vacak ebédjegyekkel visszaélő nehézsúlyú bűnözőkről, akarom mondani szerencsétlen kisnyugdíjasokról és szegény emberekről, az az ember nálam...... (nem írok semmit, mindenki képzeljen ide amit akar)

tcom 2010.09.08. 16:20:38

Általában egyetértek Gáborral, de most nem.

Szerintem a Fidesz 8 éves ellenzéki politizálása és az elmúlt száz nap az ígérgetésről szólt. Ellenzékben mindenféle reformot, megszorítást igyekeztek megbuktatni, de mindenesetre maguk hasznára irányítani.
A választások óta, sem hallani reform szót, megszorítást sem. Ellenben béremelést a tanároknak, adó csökkentést, családi adó kedvezményt, a támogatások (távhő, gáz) fenntartása, kedvezményesebb nyugdíjba vonulás a nőknek stb.
Csak hülye gondolja, hogy ezek nem járnak költséggel és, hogy ezt nem kell valakiknek kifizetniük, ha betartják. Ezen felül számítani lehet némi világválságra, európai recesszióra, amiben Mygarország duplán szokott részt venni.

Tovább rontja a kormány helyzetét a 2/3-ados többség, és a politikai tisztogatás. Nem lehet senkire sem fogni semmit ettől kezdve.

Kedves Gábor!

A Fidesz, ha nem egyfolytában ígérget, de azt sugallja, hogy ők nem szorítanak meg, ettől kezdve mindenki jól jár. Akkora várakozás, mint még soha egy kormány iránt. Ebből hatalmasat lehet bukni, mert 4 év múlva senki nem fog Gyurcsányra emlékezni.

is 2010.09.08. 16:20:50

@poszt: a negyedik pont kimaradt: Orban a hulyekre jatszik, abbol pedig mindig tobb van, mint okosbol, es korlatlan ideig butithatok. Gyurcsany nem ment le soha szellemi kutyaba.

vegyuk a 2008-as hulyenepszavazast. ma, 2010 szeptembereben nem hiszem, hogy barki is meg tudja mondani, hogy milyen, tartosan vallalhato eredmenye volt neki. de meg mindig az a hulye, aki ezt mar ELORE megmondta, akkor, ott. es meg senki nem mondta, hogy bocs. inkabb felreneznek.

sárkányfő 2010.09.08. 16:21:15

(mennem kell, később folyt)

shwarcz bácsi 2010.09.08. 16:21:53

török gábor magát bíztatja v minket bíztat azzal,hogy itt minden rend-ben lesz,van?

index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/08/226_forint_felett_azz_uj_frankrekord/?rnd=654

mindenesetre ez nagy bizalomra ad okot.

bigapples 2010.09.08. 16:23:34

@ó jaj: Szerinted ki volt az elmúlt 20 év legjobb oktatási minisztere? Csak egy nevet elég ideírnod válasznak.

radala 2010.09.08. 16:23:35

@ó jaj: Most mit mondjak erre, belátom, hogy neked van igazad. Orbán hazudik, Pokorni meg egy féreg.

belekotty 2010.09.08. 16:28:10

@bigapples: "Tudom, hogy ez sok baloldali számára igen kevésé vonzó jövőkép, mert szeretne hinni abban, hogy majd valamiféle drámai megszorítás vagy fideszes politikai kalandorság következtében hirtelen megváltoznak a mai erőviszonyok."

- Bocsi én ballib szavazóként azt mondom, hogy ennek az emeszpének a kézébe hatalom még egyszer ne kerüljön, amig az egész bagázs ki nem cserélődik. Jobb egy hellyel-közzel bénázó diktátor, mint egy tökéletesen impotens banda. Bajnai lenne az igazi, de mögötte meg nem áll párt.

FENTEtente 2010.09.08. 16:31:05

Mit vagytok úgy oda.Amiről Gyurcsány beszélt öszödön,azt szinte mindenki tudta.Ott nem sok újat mondott.

combo 2010.09.08. 16:31:42

No, ha már ennyit elmélkedtetek az oktatásról.

Lehet, hogy papíron liberális volt az oktatás, de a gyakorlatban nem volt az (a szöveges értékelésnek, deszegregációnak semmi köze sincs az oktatáshoz magához).

A liberális oktatás ott kezdődik, hogy elfelejteni a következő dolgok bemagoltatását:
- USA mezőgazdasági övezetei
- spanyol abszolutizmus
- Berzsenyi életrajza A-tól B-ig
- szivacsok törzse
Illetve elfelejteni azt a számonkérési módot, hogy Pistike beszélj 10 percig arról a témáról, hogy "mondat". (Ha kérdezgetni kell, akkor kettes.)

No, ha ezen a poroszos baromságon túllépünk, és a gyerekeket _gondolkodni_ és információt szerezni (ld. internet) tanítjuk meg, néhány egyéb hasznos mai ismerettel (angol, közgazdaságtan, "jelenkor történelme", kevés "államismeret"), akkor majd liberális lesz az oktatás. És azt szeretni fogom. Egyetlen pozitív előrelépés az érettségi átalakítása volt. Érettségin az _alapműveltséget_ kell mérni, nem a bemagolt tételsor visszaböfögését.

darkmirjam 2010.09.08. 16:35:15

Attól tartok, hogy a tényleges teljesítmény nagyszerűen helyettesíthető kommunikációval. Akármi is lesz, az egyre terebéjesebb államilag finanszírozott pártsajtó patyonkinfalukat mutogat majd és kerítéseket kolbászból.

radala 2010.09.08. 16:35:21

@bigapples: Bokros Lajos volt mindenben a legjobb, esetleg Bajnai, senki más nem ért semmihez.
Amúgy azt hiszem abban teljes egyetértés van a világban, hogy PZ jó oktatási miniszter volt, mert érdekelte a dolog és volt akkoriban ereje a pártjában. Nem szívesen adok Hillernek igazat semmiben, de azért az, hogy nem Pokorni az oktatási miniszter/nincs is oktatási miniszter az utal arra, hogy mennyire fontos is ez a terület a Fidesznek.
Remélem nem utal, de nehéz ebben bízni.

combo 2010.09.08. 16:35:27

@combo: "Egyetlen pozitív előrelépés az érettségi átalakítása volt."

Az viszont hülyeség volt, hogy nem követelték meg az emelt szintű érettségit egyetemekhez.

is 2010.09.08. 16:37:22

@radala: pl., tokeletes felrenezos reakcio. kosz.

demagofób 2010.09.08. 16:38:43

Tévedés! Gyurcsány nem attól Gyurcsány, hogy volt egy öszödi beszéd! Hanem annak tartalmától! hogy hibás lépések tettek, illetve lépéseket nem tettek meg, mert féltek, hogy bizalom vesztés lesz.
És eddig Orbán sem áll jobban Egy index főoldalon van a lázálomból felébredés, és elhoztuk a stabilitást a 225-ös frankkal. Nagyarányú adócsökkentés is hadilábon áll....

radala 2010.09.08. 16:38:46

@is: Drága is, te vagy a leghumorosabb arc az egész blogon, már rég szerettem volna veled egyszer beszélgetni.
"hogy milyen, tartosan vallalhato eredmenye volt neki"

OV 2 100 napja regnál, nincs semmi tartós eredménye OK ezt aláírom.
Milyen eredménye volt GyF-nek azonkívül, hogy soha nem ment le kutyába (szerintem ez a legviccesebb dolog, amit a héten hallottam) 2190 nap alatt?

demagofób 2010.09.08. 16:40:57

@demagofób: Illetve Gyurcsány hibája volt az is, hogy már majdnem következetesen nem az történt, amit mondott! Reméljük utolsó reménységünk, Viktor, nem követi el ugyan ezt a hibát. Ha a 2/3 nem elég arra, hogy átalakítsa ezt az országot valaki, akkor semmi. Persze remélem, nem diktatúra lesz belőle...

baloo784 2010.09.08. 16:41:04

@1.szolo - 2014;):
Szia,
Emlékezhetsz, ellenzékből a Fidesznek soha semmi sem volt elég, ha szociális kérdésekről volt szó. Tudod, kibicnek semmi sem drága. Annak persze örülünk, ha a pedagógusok bére nő, hiszen szinte az egyetlen, amibe invesztálni kell(ene), az a tudás, és aki ezt közvetíti. De államháztartásilag nem jött jól az akkori emelés, mert nem volt rá fedezet. Illetve annak, aki kapta, természetesen nagyon is jól jött. De a kölcsönből adott emeléseknek most isszuk a levét rendszer-szinten, elég szépen...

radala 2010.09.08. 16:42:53

@radala: ja félreértések elkerülése végett, OV-t nem mentesíti az, hogy GyF egy hülye volt.
Mondjuk ha OV a következő 4 évben nem lövet bele a tömegbe 1-nél többször, már akkor jobb miniszterelnök lesz, mint Gy "sohakutyábalenemment"F.

is 2010.09.08. 16:43:37

@radala: ahogy ezt mar majusban leirtam: H.R.-> politikai allamtitkar -> Rethelyi -> Navracsics -> Orban. ezen az uton kell barkinek is atverekednie magat, mert Orban nelkul nincs dontes. 5 perc a 4 ev alatt, ennyi jut, foleg, ha figyelembe veszzuk, hogy aprilis ota csak a kovetkezo heti tomegetetes, agit.prop viszi az eroforrasok 95%-at, erdemi munka aprilis ota nem folyik, a koltsegvetest (sarokszamok) szeptember 15-re kellene benyujtani (tudom, hogy Orbanek is hatraraktak, mint Gyurcsany 2006-ban, de azt most ugye lehet), de meg egy arva kanyi betu nincs meg belole.

TG: posztjavaslat ez a koltsegvetesi turkkozes 2006-tal osszevetve, a FIDESZ reakcioi negy evn at, majd az altaluk meghozott oktoberre csusztatas.

is 2010.09.08. 16:45:30

@radala: maris torolted a szellemi szot, csusztatsz, atirod a tortenelmet. otthon mar mindenkinek igy fogod meselni. hiaba no, Freud zsiga bacsi megint kidugta a labat...

combo 2010.09.08. 16:46:03

Gyurcsány egyébként csapnivaló politikus volt, sikerült elérnie, hogy kb. minden réteg utálja:

1. Az értelmiség utálta 2004-2006 miatt, és a 2006 utáni "tutyimutyiság" miatt, keményebb és hatásosabb intézkedéseket várt.
2. A köznép utálta Őszöd, 2006-2009, azaz a megszorítások miatt (nem ám az államadósság miatt, lószart mama).

bigapples 2010.09.08. 16:46:14

@radala: Nekem úgy tűnt, Pokorni volt az, aki nem vállalta, hogy egy csúcsminiszter irányítása alatt államtitkárként vezesse a oktatásügyet. Lehet vitatkozni a csúcsminiszteri rendszer hatékonyságán, értelmén, de csak a gyakorlat fogja megmutatni, mennyire tud hatékony működni a magyarországi keretek között.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2010.09.08. 16:47:26

@combo: Igy van ez tök szuper lesz. Majd az így "oktatott" gyerek eltéved külföldön, meg sem tud mukkanni értelmesebb/külföldi társaságban, bunkó smsnyelvben fog beszélni, meg majd simogatja a mérgező medúzát is.
Angol közgáz, "jelenkor történelme" (contradictio in adiectio) hajrá, hadd tőzsdézzen meg miegyebezzen, az lesz a jó. Annyit meg már tudhatnál, hogy a poroszos baromsággal szemben az internetre mindenki azt ír amit akar, vagyis ha egy gyerek azt tanulja meg hogy Che Guevara Hitler keresztlánya volt Kádár Jánostól, akkor ezt fogja tudni.

is 2010.09.08. 16:49:12

@radala: jaj, a mondat elolvasasi nehzsegen szivesen segitek: a 2008-as nepszavas tartosan vallalhato eredmenyeirol van szo 2 es fel ev utan. te egyaltaln nem vagy humoros ezzel a gorcsos igyekezettel, hogy felremagyarazz, felreolvass, felregondolj masokat. egyszeruen unalmas vagy, es komolyan rongalod a nickedet.

sot, most olyat mondok, hogy visitva fogsz rohogni: ha ilyen szinten nem erted, amit irok, abbol tenyleg az kovetkezik, hogy az egyikunk megmosolygtatoan hulye.

JAS39 2010.09.08. 16:50:14

Kérdés: Orbánból nem lesz Gyurcsány? (ill. fideszből lesz mszp?)

Válasz: Nem.

Indok: Gyurcsány túl mélyre tette azt a bizonyos lécet.

Ahogyan Gábor is írja, idén tavasszal a fideszre szavazók többsége, nem a fidesz ígéretei miatt szavazott a pártra. Hiába próbálja, sulykolni ezt az atv és a népszava. A fidesz 2/3-os győzelme és az mszp megrendülése ill. teljes hitelvesztése egyenes következménye volt Gyurcsány tündöklésének és bukásának...
A fidesz egyelőre kegyelmi állapotban van a rá szavazók szemében, csodát a többség nem várt 3-6 hónapos időtávon.

Kérdés, kb. 1-1.5 év múlva milyen lesz a világgazdaság állapota és milyen lesz az ország helyzete. Azt látni kell, h a világgazdasági fellendülés előbb vagy utóbb bekövetkezik (ha lesz W, ha nem), ez nem függ a magyar kormánytól. Igazságosan akkor lehet ítéletet mondani, ha a fidesz is legalább elkészített egy költségvetést és azt úgy ahogy végre is hajtja.

bigapples 2010.09.08. 16:50:57

@is: "Gyurcsany nem ment le soha szellemi kutyaba."

Idézetek:

"Az a dolgunk, hogy egy percig se veszélyeztessük (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Sürgősségi ellátás!), hogy Magyarországra 2010-ben már olyan hétköznapok köszöntsenek be, amikor a legtermészetesebb módon mi is euróval fizetünk."

Igen, 2010-ben Magyarországon euróval fogunk fizetni, és olyan programot fogunk folytatni, ami ezt lehetővé teszi, nemcsak hogy nem veszélyezteti, de támogatni is fogja. (Taps a kormánypárti padsorokban.) "

"A kormány tudja, hogy mi a dolga, és ha úgy látja, hogy be kell avatkozni, akkor be fog avatkozni. De ma erős a gazdaság, stabil, és nagy a jólét."

"A megugrott állami kiadásokról beszélő Gyurcsány ugyanakkor továbbra is hárította az ellenzék megjegyezéseit, miszerint csődbe került az ország. "A sikertelenség hamis profétái járják az országot, azt akarják elmondani Magyarországnak, annak az országnak, amely az elmúlt tizenöt évben hatalmas utat tett meg, hogy nincs oka büszkének lenni mindarra, amit elért, hogy nincs oka hinni saját teljesítményében, hogy nincs oka hinni saját jóravalóságában és nagyszerűségében."

"Szóval, képviselő úr, ön azt állította, hogy Magyarország minden mutatója romlik. Én úgy látom, hogy önök nem nagyon bánnák, ha ez így lenne, mert azt gondolják, hogy a hatalomba visszavezető úr egyik nagyon fontos kikövezője az, hogy a gazdaságról nemcsak hogy nem igazat, de még hamisat is állítanak. Ma már beszéltünk erről egyszer; úgy gondolnám, ennyit nem ér meg a hatalom."

"Tudjuk, hogy megérte hitelből autópályát építeni, kórházat felújítani, iskolákat felújítani és szociális nyugalmat teremteni ebben az országban, mert így lesz ez egy élhetőbb ország, és így lesz Magyarország olyan, hogy millióknak az lesz az élménye, hogy a rendszerváltás nem önmagáért volt, hanem értük volt, egy jobb, egy élhetőbb, egy igazságosabb és erősebb Magyarországért."

Aztán jött a 2006-os választás, majd a "nem kell félni, nem fog fájni" és Őszöd...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.08. 16:52:11

" bármennyire is napi folyamatos értékelési lázban ég a média egy része, a választók a kormány teljesítményéről a véleményüket nem száz nap után alakítják ki. "

Kivéve 2006-ban, amikor spontán forradalmasodtak szeptemberre.

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.09.08. 16:53:05

No komment, nézd meg a mai bejegyzésemet : o)

tbb 2010.09.08. 16:54:23

@Videofon:

"Gyurcsány egy hadsereg nélküli hadvezér volt."

Orbán viszont egy erős hadsereggel rendelkező, kiválós stratégiai érzékkel rendelkező hadvezér. Csak 1 a probléma. Hogy ide most nem hadvezér kell, hanem egy államfértfi. Aki nem csak a saját embereit, de a civileket is mozgásba tudja hozni. Az, hogy néhány kritikus helyzetet bravurosan megoldanak, az szép, de kevés. Az én kérdésem, hogy a fideszben erre mikor jönnek rá. Remélem, hogy nem későn.

AnnaKarenina 2010.09.08. 16:54:41

@combo: Szerintem meg az emelt szintű érettségi a hülyeség. Ma már minimum elvárás lenne, hogy a középiskolából kikerülő fiatalok egyformán jó alapképzést kapva távozzanak, akár egyetemre, főiskolára mennek, akár nem.

shwarcz bácsi 2010.09.08. 16:56:11

@tbb: hadban állunk vkivel esetleg??a civileket?ha eddig nem sikerült,akkor ezzel a kiválló -egy hétvége alatt összedobott-gazdaságpolitikával,nehezen fog menni

combo 2010.09.08. 17:00:11

@Deak Tamas: A felsorolt pontokról mennyit tudnál kapásból elmondani? (Talán a szivacsok törzse a legkönnyebb.) Tervezem, hogy nyilvánosan feleltetem az aktuális oktatási államtitkárt...

"jelenkor történelme" (contradictio in adiectio)
1. Az idézőjellel még ismerkedned kell.
2. Én ugyan nem vagyok olyan művelt mint te, de azért kitaláltam, hogy mit jelent. Persze csak azért is rágugliztam, és felnevettem, hogy az "adiecto" és nem "adiectio".

És természetesen kiforgattad a szavaimat. Nem azt mondtam, hogy csak és kizárólag "hétköznapi" dolgokat tanítsunk. Csak azért ne 99.5% vs. 0.5% legyen az arány az "akadémiai" tudás javára. Kb. mindenki tudja, hogy mi az, ami az alapműveltség része, és mi az, ami nem. (Ha meg nem, kérdezzünk meg valakit, aki rendezett már műveltségi vetélkedőt.) Portugália népsűrűsége például nem az.

Amúgy az oktatásunkra jellemző, hogy annyi lexikális adatot bemagoltat (pl. Berzsenyi életrajzából, ha már felhoztam), hogy a nebuló az átadott anyagot "elhelyezni" sem tudja, ilyen luxusra nem marad idő (tehát 1 év múlva már arra sem emlékszik, hogy melyik évszázadban élt B.).

dr.pupak30 2010.09.08. 17:02:01

egyszerűen felháborító, hogy lopják tőlünk az időt a nélkül, hogy bármi érdemleges törénne. sőt csak csúszunk lefelé.
nem lehetne olyan büntető paragrafust létrehozni amely bünteti a felelőtlen üres locsogást

lábaska 2010.09.08. 17:04:32

Hát pedig a járásrendszer újjáépítésével úgy érzem elmegyünk egy csendes diktatúra felé....

elwood 2010.09.08. 17:04:54

a három pont

1.'visszafelé mutogatni'
senkit nem érdekel. a gondolkodó nem hiszi el, a hívőnek meg mindegy. a hárommilliós 300Ft-os szavazót nem fogja meghatni, vagy megkapják amit vártak, vagy nem

2. 'A Fidesz a választási kampányban ráadásul óvatosan bánt a konkrét ígéretekkel, cselekvési tervét tudatosan homályban hagyta,
... hogy minden támogatója saját vágyait láthatta bele a jövendő kormányprogramba, másrészt azonban – és talán ez a fontosabb - erősen csökkentette a számonkérhetőség lehetőségét."

nem kell hivatalos számonkérés, teljesül amire vágyott vagy nem. igen gyors lesz a kiábrándulás. pedagógusok, orvosok aztán a többiek.

3. "Négy évvel ezelőtt a parlamenti választásokat követően Gyurcsány Ferenc meg sem próbálta magyarázni a bizonyítványát, közvetlenül a második forduló után maga kezdett el nehéz helyzetről és megszorításokról beszélni. ... Márpedig ha nincs be- vagy elismerés, a hazai nyilvánosság működése még egyértelmű esetekben is csak A és B álláspontok versenyéig jut el, amelyben gyakran hit kérdése marad, hogy ki melyik “véleménnyel” azonosul."

Van sok hívő, de a szavazók többsége nem hívő. Gyorsan elolvad a széles szavazóbázis.

ezért én összességében nagy népszerűségvesztést jósolok legkésőbb februárra az első fizetésekig. (a költségvetés magában még nem túl érthető a kiábránduláshoz)

combo 2010.09.08. 17:05:58

@combo: Az oktatás másik hibája, hogy nem hagyja a gyereket kiteljesedni abban, ami érdekli, és amiben jó.

Én például a matekot szerettem, versenyekre is jártam, de az iskola a sok jó matektanárom mellett is összességében inkább visszahúzott. OK, hogy lehet fakultációra ill. speciális osztályra menni, és akkor nagyobb dózisban tanulhatod, ami érdekel. DE. Emellett a többi tantárgyból egy jottányit sem csökken a követelmény, tehát a fent felsorolt listát ugyanúgy magolhatod be... És hát egy "földrajz témazáró", "irodalom feleltetés" nap előtt mire fordít az ember a legkevesebb időt? Hát persze hogy arra, amiben jó, esetemben a matekra.

radala 2010.09.08. 17:09:06

@is: Bocsánat nem tudok olvasni a prekoncepcióim elhomályosították a látásomat.
Ez valóban nem szép tőlem.
De véletlenül a népszavazásnak nagyon konkrét eredményei vannak. A legfontosabb, hogy nincs tandíj és vagy 40 %-kal több gyerek jelentkezett a felsőoktatásba, mint az előző évben.
Talán ennél is fontosabb, hogy ez a népszavazás tisztította meg a magyar közéletet végképp az szdsz-töl. Konkrét eredménye, hogy ezzel a szavazással tudott a Fidesz leszakítani sok kutyát (akikhez persze csak OV ment le GyF soha) az mszp-röl.
Senki nem mondta a Fidesz különösen nem, hogy a dolog a 300 Ft-röl szól, mert nem arról szólt, az emberek döntő többsége (leszámítva azt a pár kutyát, akik amúgy korábban az mszpnél dekkoltak), arról szavazott, hogy "elmentek a picsába". Tulajdonképpen arra a népszavazásra nagyon büszke lehet a Fidesz, az egy valóban zseniális (gusztustalan) húzás volt. Messze zseniálisabb, mint a köteles beszéd meg a 23 milla románozás. Ez volt a legnagyobb szög a kommancsok koporsójába, hogy azt ne mondjam ez volt az igazi forradalom a fülkékben, hogy mást ne mondjak az akkora brutális győzelem volt, ami messze túlszárnyalta Török Gábor "brutális Fideszgyözelem" jóslatát, aminek adott vagy 10 % esélyt.
Népszavazás volt az Mszp mohácsa:-)
A legzseniálisabb az volt benne, hogy a saját fegyverével verték meg. reméljük a fidesz miután az utolsó szociszimpatizáns iskolaigazgatót is eltávolította. Visszatér a 98-as gyökereihez és nem puncsol tovább az inaktívoknak.
Ha nagyon be akarok lelkesedni, akkor azt mondom, nincs szebb visszavágás a 19 000 Ft-ra, mint a 300. OV egy igazi zseni:-)

Bundili 2010.09.08. 17:10:30

@radala: Gyurcsány egy öntelt bohóc volt és nem politikus, Orbán pedig ízig-vérig politikus alkat, tehát nem lehet őket összehasonlítani!

papas 2010.09.08. 17:10:34

Ej, de nagyon felületes lett ez. Most először érzem, hogy a szerző is megtört, beállt abba a bizonyos sorba. Tudom, persze, hogy a parizer senkinek sincs ingyen, meg a tv szereplés is hiányozhat, de azért így is szomorú ez. Kár érte.

Alvarez 2010.09.08. 17:12:55

"...aminek egyrészt ugyan az az önveszélyes következménye lett, hogy minden támogatója saját vágyait láthatta bele a jövendő kormányprogramba"

Na ez a lényeg. Programot a kutya se olvas ebben az országban, inkább azok a hívószavak maradnak meg, mint:
- szociális népszavazás - 300 forinttal sokat sporolhatsz
- a kormány ne az emberekkel fizettesse meg a válságot
- azonnali és nagyarányú adócsökkentés
- az ember, aki rendbe teszi az egészségügyet

A Fidesz ellenzékben annyira beásta magát populistába, hogy ott eldőlt a hitelvesztés is. Csak ki kell várni. Az emberek egy ideig ragaszkodnak a döntéseikhez, akor is, ha azok rosszak. De csak egy ideig, ami kb 6-8 hónap. Nem véletlen, hogy Ovi nem akar népszavazást az új alkotmányról. Vajon miért nem?

mizrolist 2010.09.08. 17:13:26

@radala: oké, sokan jelentkeznek a felsőoktatásba, és sokakat fel is vesznek (de nem mindenkit). Azonban jó kérdés, hogy szükség van-e ennyi egyetemre és főiskolára (szerintem nincs), van-e ennyi olyan képességű fiatal, aki a felsőoktatásba való (nem vagyok róla meggyőződve), és egyáltalán van-e annyi egyetemi szintű oktató, amennyi a tanításukhoz kell (biztos vagyok abban, hogy nincs)?

combo 2010.09.08. 17:14:44

@radala: "A legfontosabb, hogy nincs tandíj és vagy 40 %-kal több gyerek jelentkezett a felsőoktatásba, mint az előző évben."

Már ha az a cél, hogy minél értéktelenebb legyen a diploma, illetve minél több fiatal számára legyen elsősorban a "szertelen bulizás" miatt vonzó az egyetem...

Amúgy azzal egyetértek, hogy magyar viszonyok között ezt lehetett volna értelmesebben is csinálni (például dolgozó éveink alatt fizetni a tandíjat). De el kell, hogy keserítselek, hogy a jobboldali álláspont éppenséggel a szociális viszonyokra érzéketlen, kizárólag teljesítmény alapú tandíj. Persze Magyarországon jobboldali párt nincs, így ez felejtős.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.08. 17:29:17

@radala: Úgy is van.
Az volt a Mohács.
Az inaktívak és a Fidesz szövetsége akkor köttetett.
Sokat emlegette tegnap Viktorunk ezt a szövetséget.

De miért térne vissza a 6 százalékot hozó 98-as Fideszhez?
Annyira nem hülye.
Marad az inaktívok Vezére - nyilván.

ssi 2010.09.08. 17:31:58

@combo: @radala: "vagy 40 %-kal több gyerek jelentkezett a felsőoktatásba,"
az adatok mást mutatnak
www.scribd.com/doc/17729777/Felsoktatasi-felveteli-ponthatarok-2009-statisztika

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 17:33:50

@Bundili: igen, az egyikükről a karaktergyilkosok szajkózták ezt éjjel-nappal, míg a másikuk épp most ismerte be:

"...az is bolond, aki ilyen munkát vállal. Az az igazság, hogy ez kétségkívül igaz, de ennek ellenére azért megvan a maga szépsége"

fidesz.hu/index.php?Cikk=152748

In Bruges 2010.09.08. 17:38:23

@radala: Én kezdő vagyok itt, s most nem tudom eldönteni, hogy ironizálsz vagy komolyan beszélsz. Hm?

gudmen 2010.09.08. 17:43:49

sz*r lehet TG-nek látens balosként kritizálni a jobboldalt, hogy közben probál semmitmodani..

tölgyes 2010.09.08. 17:44:24

Kedves Török Gábor!

Orbán Viktor is el fogja veszíteni népszerűségét. A helyzet azonban nem hasonlítható 2006-hoz... és a különbség több és nagyobb mint kommunikációs.

1./Az alapvető különbség összefügg azzal amit 1-es pontban említ.. Gyurcsányt Gyurcsány követte.. és nem hivatkozhatott az elődjeire., hiszen ő maga volt maga elődje.
2. a/Azonban a helyzet még ennél is egyértelműbb volt. Emlékezzen az "Itt van a táskámban, de nem mondom meg.." Veres János mondatra..(Ritka nagy tahóság volt).Vagyis én tudatosan eltitkolom előletek a tényeket.. nem kell nektek azt tudni.. mert még összezavarja az ostoba fejeteket.. (Ezt kicsiben Bajnai most is megismételte).
b. Aztán ott volt a híres: Elnök úr Ön nem mond igazat. Senki nem akar itt vizitdíjat bevezetni...majd értekezés a hazugságról a nem igaz országról és a tisztességről..A választás után pedig lesz vizitdíj.. de nem fog fájni...nyeglesége..(Erről nekem eszembe jut egy régi történet. A kollégiumban nem volt szabad felmenni a lányok szobájába (daliás idők). de hát az ifjúságot hajtotta a vére..:) Az egyik srác lemerészkedett a lányokhoz.. de tévedésből rossz szobába ment.. Amikor felismerte a helyzetet, akkor nem csinált hátra arcot, hanem azzal nyugtatta a hölgyet: "ne félj nem fog fájni".. Majd amikor eleget tett a kötelességének azt a leányt is meglátogatta, ahová eredetileg elindult..Nem is derült ki soha a házirend megszegése..:::))) Később egy másik fiú is eltévedt és amikor erre rájött elnézést kért és dolgavégezetlenül távozott.. ki is derült.. volt nagy fegyelmi meg minden..:)
3.Aztán van egy harmadik elem. A baj tényleg nagy és az tényleg az előző rossz kormányzás következménye...Be lehet írni a költségvetésbe, hogy a hiány 3,8% lesz.. de ha a bevétel kevesebb a kiadás több akkor ez nem jön össze.. márpedig bárki láthatta, aki csak egy kicsit is konyít a dolgokhoz, hogy se a kiadás, se a bevétel nem volt megalapozott.. ezt az ÁSZ a Költségvetési Tanács is megfogalmazta.. de még az IMF is tett általános és elvont megjegyzéseket... ráadásul a hiány 80%-ának felélése áprilisra ezt előre is vetítette.

tölgyes 2010.09.08. 17:45:19

@radala: Önnek van igazsága.. Már a hasonlítás is méltatlan.

burlamaqui 2010.09.08. 17:45:28

"El fogjuk mondani a partnereinknek, hogy nem tudunk rosszabb feltételekkel megállapodást kötni, mint tették a lengyelek vagy a románok. A magyar nemzeti érdekek alapján fogunk tárgyalni. Ha az unióban átlagosan hét százalék körüli az államháztartási deficit szintje, és mondjuk, Szlovákia azt mondja, hogy csak három év múlva tudja három százalék alá csökkenteni a hiányt, akkor nem fogunk megszakadni, hogy nálunk 2,8 százalékos hiány legyen jövőre csak azért, hogy ez néhány nagyon távoli hivatalban lévő pénzügyi szakembernek elnyerje a tetszését" - jelentette ki.
Egy hónapja mondta Matolcsy. Persze Török Gábornak az ilyesmi nem hitelességi probléma. Nekem sem, amit ő ír. Már régóta nem.

Várúr 2010.09.08. 17:45:44

@Videofon:
Az oktatást a te elv- és bajtársaid pusztították, nem Hoffmann Rózsa. Ha ennyi rettegsz, irány a liberális magánsuli, esetleg a faiskola. Sőt: tanulás helyett digitális táblát a csemetédnek, osztályozás, teljesítmény helyett nyalókát, stb.

Várúr 2010.09.08. 17:50:46

@1.szolo - 2014;):
Akinek az igazmondás "beismerés", annak a furcsányi hazugságözön maga a kinyilatkoztatás. Higyj benne, nem fog fájni, bruhaha.

Várúr 2010.09.08. 17:53:15

@papas:
Van, aki a parizeradagját nokiás dobozból fizette. Neki se volt ingyen, nekünk meg az ő börtönkosztja. A te kritikád annyira ingyenes, mint szabadjegy a lóvasútra.

Várúr 2010.09.08. 17:54:25

@Nincs nemzeti egység még Orbán van. Tünés!:
Neked egy időre index és jávor benedek-elvonás járna. Jobbulást.

bigapples 2010.09.08. 17:55:22

@mizrolist: ha nem-radalaként reagálhatok ezekre:

"Azonban jó kérdés, hogy szükség van-e ennyi egyetemre és főiskolára"

szerintem sincs

"van-e ennyi olyan képességű fiatal, aki a felsőoktatásba való?"

mivel a felsőoktatásnak nem szabad csak elitképzésből állnia, szerintem igen, van

", és egyáltalán van-e annyi egyetemi szintű oktató, amennyi a tanításukhoz kell"

nem hiszem, hogy az egyetemi szintű oktatók számával lenne bármilyen gond

Ami kérdést viszont nem tettél fel és szerintem a legnagyobb gondot jelenti, az az, hogy milyen szakokra kerülnek be a hallgatók. Iszonyú túlképzés egyes divatszakokból, miközben kevés pl a mérnökképzés az ország igényeihez képest. Nagyon keményen be kellene avatkozni a keretszámoknál, hogy az nemzetgazdaság igényeinek megfelelően fektessünk be a felsőoktatásba az "ingyenes" első diploma megszerzésének lehetőségén keresztül.

@combo: Európában országonként más és más a helyzet a felsőoktatási tandíj tekintetében. Én nem hiszem, hogy meg lehet fogalmazni egy univerzális "jobboldali álláspontot" ebben a kérdésben.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 17:59:43

@Várúr: - értelek én :)))
furcsány azt hazudta, hogy hazudott...

0.Viktor viszont igazat mond, hogy BOLOND, aki ma elvállalja a kormányzást, miközben elvállalta a kormányzást...
ÉRTED. (hát higgy csak benne te;))

mizrolist 2010.09.08. 18:02:41

@Várúr: én arra várok, mikor jelenik meg az első olyan iskola Magyarországon, amelyik nem ad egyetlen papír alapú tankönyvet sem a diákjainak, hanem kapnak egy tabletet, amire minden tanévben feltöltik az adott évi könyveket valamilyen e-book formátumban. Azt hiszem, hogy ez nagyon sokára valósul meg, ha egyáltalán valaha megvalósul...

tölgyes 2010.09.08. 18:05:22

@mizrolist: Az a kérdés, hogy jó lenne-e az ha megvalósulna..Én ebben se vagyok biztos.

Várúr 2010.09.08. 18:06:08

@pupak30:
Ha lenne paragafus a "felelőtlen locsogás büntetésére", nehéz éveket kapnál. Örülj, hogy nincs.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 18:08:56

@tölgyes: "Az egyik srác ... azzal nyugtatta a hölgyet: "ne félj nem fog fájni".. Majd amikor eleget tett a kötelességének azt a leányt is meglátogatta, ahová eredetileg elindult..Nem is derült ki soha a házirend megszegése..:::)))
Később egy másik fiú is eltévedt és amikor erre rájött elnézést kért és dolgavégezetlenül távozott.. ki is derült.. volt nagy fegyelmi meg minden..:)"

Ebből is látszik, hogy (lehet:) MÁS a politika,
- mert itt pont az bukott meg (dolga-végezetlenül:), aki a "nem fog fájni"-t igérte...

tölgyes 2010.09.08. 18:10:50

@1.szolo - 2014;): Gyurcsánnyal az volt a baj, hogy jogerőre akarta emelni a hazugságot..Jogosan hazudtunk, hiszen ha nem tesszük akkor veszítünk.. de hogy megtettem milyen jól jártatok vele. Legyetek hálásak mert nekem köszönhetitek a bársonyszéket a seggetek alatt. 1000 trükköt vetettünk, be de nektek azt se kell tudnotok.. a ti dolgotok, hogy kövessetek engem, aki ha kell hazudok, csalok.. ha meg már nem megy akkor könyveket írok a baloldalról és benne rólatok.. No ebbe bukott bele.

tölgyes 2010.09.08. 18:13:54

@1.szolo - 2014;): Hát igen. Vannak helyzetek, amikor a férfinak férfiként kell viselkednie.. és állnia kell a sarat.

Várúr 2010.09.08. 18:17:18

@1.szolo - 2014;):
Vedd már le a csörgősipkát jóember. Gyurcsány mondta szó szerint: "Fantasztikus érzés miniszterelnöknek lenni. Fantasztikus!" Majd: "Hazudtunk..." stb. Unom már ezt az örökös Orbán-görcsölést . Ha jónapot mondott volna, rá akarnák bizonyítani, hogy reggel volt. Úgy látom, neked Gyurcsány a viszonyítási pont. Nekem is, ha feneketlen hiúságról és infantilizmusról van szó. Szeva.

Tita nick 2010.09.08. 18:21:27

A liberális, szoci lét alapfeltétele a rettegés. Én nem tudom, ez mire jó, de ha nektek ez kell, hát legyen.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 18:31:40

@tölgyes:
Ha férfi vagy, légy férfi,
S ne hitvány gyönge báb,
Mit kény és kedv szerint lök
A sors idébb-odább.

( ide-oda.hu/blog/ mottója ;))

Pasztorella 2010.09.08. 18:34:43

Gyurcsány Ferenc 2006-ban magától vette át a kormányt, szinte minden erőfeszités nélkül nyerte meg a választást. Aztán az öszödi beszéddel "elkurta", és megkezdődött a pártban is a széthuzás, nem hogy erősitették volna Gy-t inkább gyengitették. Jól el voltak Gy. árnyékában, biztonságban. Ott volt másik gyengitő erőnek az SZDSZ- mint koaliciós párt, ami már ugy nézett ki, hogy a farok akarja csóválni a kutyát, ez is gyengitette poziciójában. Aztán jött a gazdasági világválság. A megszoritások meglépésében sem erősitette a pártja. Mire teljesült az ellenzék felhivása "Gyurcsány mondjon le". Bajnai stabilizálta az országot, hogy ne zuhanjunk nagyon mélyre. Ez már az mszp. helyzetén semmit sem javitott. Már ennyi is elég volt a választások elvesztéséhez. És akkor jött a BKV-s botrány nyilvánosságra hozatala, amit a Fidesz nagyon jól időzitett. Nyilvánvaló volt, hogy megnyerik a választást. OV. nagy beszédeivel mindig tudott hatni a választóira igy nem volt nehéz nyerni. Most újra előkerülnek az őszi választások előtt a csontvázak, kérdés mennyire lesznek hatásosak.
Amig a száz napról vizionált OV. addig Brüsszelben elfogadták a reformcsomagot, amiben új irányelveket adtak ki.
Az őszi választások után biztosan megtudjuk, OV-nek mennyire gyengül, vagy erősödik a poziciója, mi lesz az igéretekből, hiszen őt a pártja is támogatja nem beszélve arról a 2/3 birtokában uralkodva kormányozhat.
Helyre áll a jogállam, minden jó lesz, most már nem azt mondjuk Hajrá Magyarország! hanem ! Hölgyeim és Uraim, azt mondjuk Hajrá Változás!
Mindenkinek szebb jövőt! Ha más nem biztos, az igen, hogy lehet otthol főzni pálinkát.

veny 2010.09.08. 18:35:48

Még egy Őszöd nem lesz egyhamar, és ez teljesen független attól, hogy melyik politikus mit és hogyan tesz vagy kommunikál, meg hogy az aktuális MR1 mit hoz le és mit nem.

A 2006-os elsöprő erejű botrányhoz ugyanis kellett egyfajta választói hit és bizalom úgy általában a politika felé, ami akkor és ott jó időre elveszett. Ha nincs bizalom, csalódás sincs, ilyen nagyon egyszerű.

A cselekvési mozgástér meg hatalmas ma is, még soha senkinek nem volt ekkora. A választások után hirtelen meginduló nagy és lényegi cselekvésekben hinni szerintem vallási kérdés... :)

In Bruges 2010.09.08. 18:37:23

Attól, hogy GYF nem jó politikus, még OV nem lesz az. Az a baj, hogy nevesíteni kell az országot.
Attól, hogy sz@r volt, most nem tudom miben bíztok.
Most is az lesz.

tlac 2010.09.08. 18:39:36

@FENTEtente: igen, erre kevesen emlékeznek, h Fletó épp megnyerte a választásokat és RÖGTÖN eldorálódott a minimális előnye. Már a konvergenciapogrammal lebukott. Öszöd kiderülése ősszel csak látványos volt.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 18:44:32

@Pasztorella: "És akkor jött a BKV-s botrány nyilvánosságra hozatala, amit a Fidesz nagyon jól időzitett."

Emléxik még valaki arra a 2006-os igéretre, miszerint: "a tarkójukon fogják érezni a ... leheletünket"?!
Akkor most képzeljük el a jelenetet, ahogy a szocik ÉVEKIG talicskázzák a pénzeket, MIKÖZBEN a fideszesek ott lihegnek a nyakukba(n)... (Vitézy-Hankiss "független" felügyelőbizottsági taggal az élükön;)
- közben meg ketyeg a vekker a jó "időzítés"hez:(

Várúr 2010.09.08. 18:46:55

@Pasztorella:
Szerény megjegyzés: nem Bajnai konszolidálta az országot, hanem az IMF gigahitele.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.08. 18:53:19

@1.szolo - 2014;):
Talicskából is van tandem, mint bicikliből?
Jó lehetett a nyakába lihegő Hankissal együtt talicskázni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 18:55:03

@tlac: Mutatok én ennél is jobb "eldorádót":
"
Mert miről is van szó? Arról, hogy Magyarországot már minden európai állam politikusai és népe lenézi, semmibe veszi, csalónak, hazugnak és bűnpártolónak tekinti. (...)
Engedi-e majd Ön, hogy egy gazdasági bűncselekményekkel terhelt ember miniszterelnök legyen, sorozatos választási csalások eredményeképpen? Hová jutott ez az ország?
Magyarországnak nincs erkölcsi érzéke, mert a társadalom szavazóképes rétegének a fele elbutult, ostoba, és vak. Nem az ő hibájuk, hiszen volt hatvan év kommunizmus arra, hogy ilyenné tegyék. Az elbutított nemzetnek pedig elég, ha egy köztörvényes közbohóc táncol, és nagyokat ígér, nagyokat hazudik(!!!), s eltitkolja az ország helyzetét(!!!), másokat mocskol és rágalmaz.
"
2006-04-19(!)
- és hol vagyunk még b.öszödtől?!
(( Mellesleg AZ IS pontosan az önkori vál. ELÉ volt időzítve... gykv. májusban vették fel és CSAK szeptemberben adták közre! ;)))))

mizrolist 2010.09.08. 18:58:25

@Pasztorella: mondjuk az jelzésértékű, hogy miközben a BKV-t és Sukorót nagyon piszkálják, addig Sávolyról vagy Pátyról félelmetesen nagy kuss van. Igaz, hogy az utóbbi két esetben sáros vállalkozó nemrég még Orbánnal nézett meccset Fehérváron...

okostojgli (törölt) 2010.09.08. 19:02:10

Hol van az a kibaszott kolbászkerítés?

226 Ft/CHF. Ez teljesítmény. Ja.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 19:03:39

@simonmondja.: Jól mondja Simon:)
- bár ehhez a tandemnél közelebb áll a "riksa", mivel Dávidunk nem is "tekert", közbe'szerzett mégis...
(gykv. "a BKV FB tagságért kap tiszteletdíjat, (2007-ben) havi bruttó 158 200 forintot.";)

6.Lenin 2010.09.08. 19:06:54

GyF bukott politikus, ciklus közben leváltották. Az is marad már.
Nem hiszem, hogy még 1x ME lesz Mo-on.
Annyi hülye már nincs Mo-on.

okostojgli (törölt) 2010.09.08. 19:07:20

Török Gábor ott téved, hogy ettől a "gerinces" meztelen csigától a kutya nem várja a beismerést, hogy mekkora gennyesség már "a kormány csak a cselekvési szabadsága miatt vár az önkormányzati választásra" című hazudozást.

S2000 2010.09.08. 19:08:15

@bóra77: Gyurcsány mellett voltak profik, de Gyurcsány nagyon sokszor a számára készített felkészítő anyagokban foglaltak helyett saját kútfőből nyomta a fő üzeneteket, aminek meg is lett az eredménye.

sárkányfő 2010.09.08. 19:09:35

Matolcsy (vééééégre....) benyögte, hogy jövőre 3% alatt lesz a hiány!

Ha ezt 2 hónappal korábban teszitek meg, jobban járt volna az ország.

Most vége a hónapok óta tartó lebegtetésnek, félrebeszélésnek, ez most végre komolynak és konkrétnak tűnik. És, nahát, azonnal lement 222 ft-ra a svájci frank. hogy is van ez kedves fideszesek? mégis csak van belföldi hatás is a ft árfolyamára? eddig mégse a káoszkommunikáció, a süketelés hatott az árfolyamra? vagy mindjárt kiderül, hogy ez csak véletlen egybeesés volt, és igazából a frank gyengült? haha...

Amúgy ezt se saját nem létező józan eszére hallgatva mondta ki a kormány, hanem beszartak a napról napra újabb mélységi rekordokat döntő, ma délelőtt már 226 ft-os árfolyamtól, illetve nem is attól persze, kibicnek semmi sem drága, hanem a saját magukat érintő belpolitikai következményektől féltek.

ma egyszerűen kiderült, hogy 226 ft / 1 frank az a kritikus küszöb, amikor már nagyobb a politikai ára a félrebeszélésnek, a konkrétumok kimondása elől való menekülésnek, mint amennyi előny származik belőle (előny= több mozgástér jövőre, több hitel felvételének lehetősége).

(Persze nem csodálkoznék, ha decemberben majd kiderülne mégse 3% a 3%...)

S2000 2010.09.08. 19:11:23

@Videofon: Nekem is ez az egyik alapvető problémám a jelenlegi kormánnyal. Növelni akarják az állam szerepvállalását de még a jelenlegi hatáskörben található problémákat se kezdték el megoldani. Ülnek egy Trabantban, és álmodnak a Forma 1-ről.

Pasztorella 2010.09.08. 19:12:22

@mizrolist:
Erről ne tudok sok mindent, de biztosan jól érezték magukat, OV. nagy foci rajongó. A BKV-s botrányról sok-sok komment iródott mikor az Egyenlitő TV. nyilvánosságra hozta itt a neten. A jövőben biztosan nem lesznek "botrányok". Minden jó lesz. és kész.

Pasztorella 2010.09.08. 19:17:43

@Várúr:
Jó, igen ott volt az IMF. hitel tudjuk, de legalább tett valamit az ország érdekében.

S2000 2010.09.08. 19:21:54

Szerintem a népszerűség csökkenés fokozatos lesz, úgy mint az előző Fidesz ciklus alatt.

Hitelesség: délután megszólalt Matolcsy (www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=138257) és lényegében beismerte, hogy folytatják a Bajnai (de még inkább Oszkó) féle pénzügyi pályát.

Két idézet, amihez nem is nagyon kell mit hozzáfűzni:

Magyarország befektetői megítélése szempontjából ugyanakkor alapvetően pozitív üzenetet küldött ma Matolcsy György, miszerint a kormány a szigorú fiskális politika útján halad tovább.

A mostani bejelentés alapján a korábbiaknál biztosabbá vált, hogy a kormány intenzív mozgástér-bővítő (deficitnövelésre irányuló) törekvései sikertelenül értek véget, legfőképpen azért, mert a súlyosan eladósodott Európai Unió stabilizációs törekvéseibe nem fér bele egy "sötét költségvetési múlttal" bíró országgal szembeni engedékenység.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 19:22:12

@ó jaj:
Nem értem, miért jána jobban az "ország" az erős forinttal?
Pár százezer devizahiteles persze igen,
de a rengeteg exportőrünk meg örül, mert TÖBB forintot kaphat az ejrójáért!
Márpedig ha ők többet keresnek, akkor - mint az köztudott - egyből ellenállhatatlan késztetést éreznek a munkahelyteremtésre...
(-a Bahamák sürgős meglátogatása helyett;)

6.Lenin 2010.09.08. 19:22:31

@okostojgli:

Ebben mi a hazugság?

Gyurcsány is várta az őszi választásokat 2006-ban, addig nem sokat csináltak ők sem.
Ő viszont bukott 1 nagyot. Nem jött be az őszödi. Elnézte.

Szerintem minden politikus megvárná, ha már ilyen a vál. rendszer, hiszen utána lesz világos, milyen hatalommal is rendelkezik.
Mi ebben az érthetetlen, vagy hazugság?

Szimba 2010.09.08. 19:22:53

Ismét működik a netem.
Rengeteg mindent csináltam, amíg blogelvonón voltam.
Lehet, hogy elrontom a gépet?!

Pasztorella 2010.09.08. 19:25:08

@1.szolo - 2014;):
Minden bizottságban az volt a fidesz, érdekes, hogy nem vették észre. Pedig talicskával tologatni a pénzeket évekig nem kis teljesitmény. És jött a nagy meglepetés a választások előtt. Mindent elloptak a szocik és még egy halom csontvázat is hagytak, elkurtak mindent.

S2000 2010.09.08. 19:26:01

@ó jaj:
(Persze nem csodálkoznék, ha decemberben majd kiderülne mégse 3% a 3%...)

Erre én feltennék egy nagyobb összeget... :)

In Bruges 2010.09.08. 19:28:40

@S2000: Mondjuk azt, amit elvonnak (nem megszorítanak!) a közigazgatástól... :)

tölgyes 2010.09.08. 19:29:27

@S2000: Beismerte..:) Egy frászt.. Rákényszerülnek, mert a Gyurcsány Bajnai által az adóinkon felül elkúrt 18.000, az előző kormány által aláírt kötelezettségvállalás annyira beszorítja a jelenlegi kormányt, hogy nem maradt más lehetősége, bár megpróbálta növelni a mozgásteret. A manővereknek azonban több haszna lesz:
1. Az IMF új delegációt küld új feltételekkel
2. Az Eu nem fogja elvárni az eus pénzek feltétel nélküli eun belüli elköltését.. valamit meghagynak nekünk is.
3. Más ma még nem nyilvános mozgásteret is nyitnak.

Ezzel együtt: a az MSZP jó mély gödörbe lökte az országot, ezért célszerű volna, ha ők visszább fognák az agarakat.

porfelhő 2010.09.08. 19:29:38

@Szimba:
Éppen ma gondoltam, este kiirom :Hol vagy Szimba! ma dolgoztam nem kommenteltem.

sárkányfő 2010.09.08. 19:30:22

@1.szolo - 2014;): ez egy buta közhely. le kéne már essen neked is az a közismert infó, hogy exportunk 90%-a importot tartalmaz (gyakorlatilag csak az olcsó élőmunkát tesszük hozzá), azaz érdemi hatás ebben az értelemben nincs.

viszont gyengülő ft-tal minden import cucc drágul a benzintől a banánig és mosógépig, stb...

@S2000:
én nem fogadok, de keress valami balekot, aki hisz az Orbán kormánynak ;)

tölgyes 2010.09.08. 19:30:28

@1.szolo - 2014;): A sors a férfit is löki ide-oda.. de akárhová löki, férfiként kell viselkednie..:)

porfelhő 2010.09.08. 19:33:41

@okostojgli:
Kolbászból a kerités nem lesz. Én már a multkor látni véltem, félig megépitett keritést, de már az sincs.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.08. 19:34:01

@S2000:
Egy darabig működik, hogy mindenkinek azt (a mást:) mondjuk, amit hallani szeretne, bízva abban, hogy kölcsönösen nem olvassák/hallgatják a másiknak szóló üzeneteket...

De előbb találkoznak össze, mint a kutya két farka;)

igyugyaz 2010.09.08. 19:35:42

Végre egy egyértelmű elemzésféleség és az érvelések sem rosszak.

Ami nekem kicsit hiányzik belőle az annak a végig gondolása, hogy mi lesz ha nem lesz nagy adócsökkentés esetleg további megszorításokra kerül sor. Mekkora ennek az esélye, hogyan lehet kommunikálni, hogyan reagálnának az emberek rá?

Róbert__ 2010.09.08. 19:39:25

"@is: @poszt: a negyedik pont kimaradt: Orban a hulyekre jatszik, abbol pedig mindig tobb van, mint okosbol, es korlatlan ideig butithatok. Gyurcsany nem ment le soha szellemi kutyaba."

???? Hol élsz ember? Ezzel kezdte az egészet 2004 decemberében a csodálatos népszavazási kampányában, amikor azt hitette el a félfogyatékos aljaszavazóval, hogy a kettős állampolgáruk miatt kevesebb lesz a nyugdíjuk. Ezt, ha te nem definiálod szellemi kutyaságként, akkor nyilvánvalóan nagyon régen jómagad is szellemi kutya vagy.

mizrolist 2010.09.08. 19:42:59

@tölgyes: a mozgástér növelése hiánynövelés; és a hiánynövelés nálam a pénzügyi függőség növelését jelenti, nem az ellenkezőjét, amiről Matolcsy megpróbált mindenkit meggyőzni.

@ó jaj: ha decemberben kiderül, hogy az a 3% mégse lesz annyi, akkor csúnya karácsony és még csúnyább január lesz.

Szimba 2010.09.08. 19:46:51

@porfelhő:

Itt vagyok! Köszönömk az érdeklődésed.

Nem is tudom, mi lenne, ha nem lenne internet. 3 nap alatt annyi mindent csináltam, hogy ha egész évben így haladnék, rendbetenném a parlamentet is:-)))

6.Lenin 2010.09.08. 19:50:52

@mizrolist:

Gondolod, hogy érdeke az EU-nak, a Fidesz bukása után 1 még erősebb szélsőjobboldali párt kerüljön hatalomra?
Ha emlékszel idén januárban már 1x félni kezdtek ettől, meg attól, nem kívánt folyamatokat generálna az Unióban.
Vagy mit gondolsz, a Fidesz bukása után kinek lenne esélye nyerni? Nincs nagy választék.

tölgyes 2010.09.08. 19:53:25

@mizrolist: Ön téved. Itt az a kérdés: marad-e pénz a fejlesztésre és az ezen alapuló növekedésre. Azt Ön is belátja, hogy könnyebb a 200-ból adni 15-öt, mint 100-ból tízet... Az országnak azonban a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai éra miatt nincs hitele.. nincs velünk szemben bizalom.

Szimba 2010.09.08. 19:56:25

Ami TG cikkét illeti, Orbán nyilván kisebb "öszödöket" fog produkálni. Kisebb lebukások, nagy magyarázatok stb.
Innen már nem annyira érdekes az egész. (Bár nyilván lesz még pánik, meg sírás, és fogaknak csikorgatása.)

Ami Gyurcsány öszödi beszédét illeti, hallottam róla egy infót, lehet csak városi legenda, de állítólag saját agyú ötlete volt a kiszivárogtatás.

Amilyen nagy hajlama van a színészkedésre, el is tudom képzelni, hogy úgy gondolta, a tömegek szemében bátornak, és csupán kritikusnak fogják tartani, amint ostorozza saját pártját.

Nem jött be, a Fidesz hívek azonnal ráharaptak.

Az MSZP szavazók megértőbbek voltak, és elfogadták, hogy GyF egy nagyformátumú politikus, csak a párttagság visszahúzza.

A választások idejére azonban annyi gusztustalan korrupcióra derült fény, hogy már az MSZP szavazók nagy része is kiábrándult. Bajnai megszorításai meg végképp betették a kaput.

OV meg szépen megnyerte a válságot, az állami adósságot, az árvizet, mindent. Most aztán egye, vigye. Ha ebből jól tud kijönni, akkor felnőtt a feladathoz.

HR King 2010.09.08. 20:02:23

Torok Gabor for President!

Egyet mondok. Vitya is veszit majd a nepszerusegen ha a nep vegre felebred es elszall a lila kod.

6.Lenin 2010.09.08. 20:05:46

@Szimba:

"..állítólag saját agyú ötlete volt a kiszivárogtatás. "

Ha nem is saját, de elfogadta, mert logikus húzásnak tűnik. Szerintem sem számolt, sem az ötletgazda, sem ő, a várható reakció hevességével. Nagy hibának tűnik.

ssi 2010.09.08. 20:05:51

@burlamaqui:
szerintem T.G. nem tette nyilvánvalóvá, hogy ő hitelesnek tartja-e O.V.-t, hanem csak a választói viselkedést próbálta prognosztizálni

hirtelen visszaesik-e O.V. népszerűsége, ami kikezdi a hitelességét (mint Gy.F.) vagy O.V. részben maga "teremtett" magának egy kedvezőbb helyzetet?

* akár 4 évig is támadhatják a volt szocikormányt - hangulatkeltés
* terveik ügyes titkolásával saját támadhatóságukat csökkentették - elterelés
* önkvál - legyen még több saját emberük, de a stílus marad - bebiztosítás

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.08. 20:08:03

@tölgyes:
Gyurcsányt meg Bajnait összemosni szerintem hiba - Gyurcsány meg Orbán közt több a hasonlóság. Célokban bizonnyal.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.09.08. 20:09:21

@tcom: Én pedig nem értek veled egyet. A Fidesz kommunikációs sratégiája pontosan be van lőve és egy bizonyos réteget tökéletesen megszólít, azt ad el nekik, amit csak akar. Ha holnap a gépezet Viktor királlyá avatását veszi fel a listára (vagy mosóport), akkor azt! Ezek pedig lekesen tapsolni fognak és ujjonganak. Ez a típusú kommunikáció nagyon egyszerű. Amiről tudod, hogy a te hibád is és itt megfoghatnak, azt nagyon gyorsan vetítsd ki az ellenfeledre. Sulykold mindenhol, hogy hazudnak, hülyeségeket beszélnek és különben sincs semmi értelmes ötletük... Ha ő ezek után ezt hoznák fel, már késő,TE már mondtad, ő csak mocskolódni próbál és hárítani!. Egyszerű, mint a faék!
Persze, hogy ígértek ezek mindent, de a sok 2 bites hol emlékszik már erre, ráadásul Viki azóta már 38.638.639. dolgot ígért... Különben is, ezen hívők gyengébb értelmi képességeikről és magasabb hitvilágukról ismertek. MENSA IQ teszten kevesen voltak - a teszt meg, hát ezenél is negatív... :)
Itt nem 4 év múlva fognak a kommunikációs stratégák Gyurcságyról mesélni, de ezeknél 200 év múlva is ezzel riogatni. Ennyire fosni Fecótól? Valamit tényleg tudhatott, ha Viki ennyire be van tőle mind a mai napig ennyire szarva. Bár mi azért anno nem vettük észre, mert Őböszmesége messze volt attól, amit tényleges teljesítménynek nevezhetnénk!

kalevaleez 2010.09.08. 20:12:23

igen, én rosszindulatú vagyok

de egy kicsit elemezném török gábort

valamikor a kormányváltás után jött egy hír, miszerint több elemző, köztük török gábor is "nagy" pénzt szakított le az előző kormánytól, alighanem háttérmunka nélkül. akkor török gábor reagált is erre, persze tagadta, hogy nem dolgozott volna meg érte és ezt el is hiszem neki, ám minannyian tudjuk, hogy az összes kormány ilyen megbízásokkal szerez némi jóindulatot.

viszont azt is tudom, hogy a fityisz szép sorban mindenkit megzsarolt az ilyen ügyekkel, hogy elérje amit akar. jobb publicisztikát, ellenkezés nélküli lemondást, stb.

namármost én rosszindulatú vagyok, de nem tudom nem észrevenni, hogy török gábor újkori elemzései elképesztően megértően viszonyulnak a fityisz kományhoz, a "piszkos" ügy pedig a múlt homályába vész, még a csontvázak közt sincs említve.

- a kétharmadot használni kell,
- orbán nem gyurcsány,
- hol vannak a rendszerváltók,
- ami egyszer volt, újra nem jön el?
- mi vezette a Fideszt?
- mit jelent a túlhatalom?

stb.

igen, én rosszindulatú vagyok

tölgyes 2010.09.08. 20:13:29

@Szimba: Csak egy dologra reagálok. Ön ott és abban téved, hogy az előző 8 év és az ami most következik az nem az Ön ügye..Van egy mondás: "mindenki a saját farkával verje a csalánt.." Ön elment 2006-ban és szavazott, ezután Gyurcsányék elkezdték az Ön "farkával" verni a csalánt.. aztán Ön "farkát" átjátszották az Eu-nak. Most ennek a négy évnek az a tétje, hogy vissza tudja-e szerezni a "farka" feletti rendelkezési jogot..:(, vagy marad idegen kezekben.

mizrolist 2010.09.08. 20:14:55

@tölgyes: miért is? A Fidesz már átírta a matematika törvényeit is?

Ha nő a költségvetési hiány, akkor több kölcsönt kell felvennie a magyar államnak, amit elsősorban külföldről tud megtenni. Ezzel tovább nő az államháztartási hiány, ami azt jelenti, hogy Magyarország pénzügyi függősége is nő a külföldi befektetőktől.

tölgyes 2010.09.08. 20:15:40

@Klein Imre: Nézze!. Gyurcsány gazdasági minisztere Bajnai volt.. előzőleg is ott sertepertélt körülötte.. Ezért sajnos nem hiba, hanem tény.. Ha Bajnai józan és bölcs lett volna, akkor kiiratja azonnal az új választásokat..akkor Önnek lehetett volna némi igazsága.. legalább is politikai értelemben.

mizrolist 2010.09.08. 20:20:03

@tölgyes: és a választási kampány miatt, ügyvezető kormányfőként nem hozhatott volna meg a világon semmilyen intézkedést, ami egyben a totális pénzügyi összeomlást jelentette volna a legrosszabb esetben. Tényleg józan és bölcs döntés lett volna erre pazarolni az időt.

Átverés! 2010.09.08. 20:20:52

Nagyon igaza van Szimbának, ha ebből OV ki tud jönni nyertesen akkor valóban oda való.A többi csak , duma, okoskodás.

Trejo 2010.09.08. 20:23:05

@tölgyes: tölgyes, ha neked lenne józan eszed, nem írogatnál. Ülj fel inkább az ezüsthajóra és vedd az irányt fantáziaföld felé!

Balt 2010.09.08. 20:24:01

@Birtalan Balazs: "Akik eddig szóda nélkül benyelték a pirosfehérzöld (vagy csak pirosfehér) nemzeti eposz kincstári szlogenjeit, azok miért adnák fel ezt a jól bevált stratégiát?"

És esetleg azok, akik a _csak_ piros ("-etlen") zászló hívei (voltak)...?

Trejo 2010.09.08. 20:24:46

@kalevaleez: Török Gábor elemez, lejárt lemez.

Balt 2010.09.08. 20:28:37

@Faculty: "gyurcsány azért nem volt politikusnak való mert túl önkritikus volt"

:))) Ne mondd, mert még a végén nem csak neki hozzák a kis fehér egyujjas kosztümöt. :)) Ez az "önkritika" manifesztálódott az "elkúrtuk" c. tőmondatban...? :))

Szimba 2010.09.08. 20:37:32

@tölgyes:

Ezt nem vitatom.
A kölcsönökről egyébként is nagyon rossz véleménnyel vagyok. (Más szempontok miatt: ökológiai lábnyom, visszatérő válságok, a gazdaság fenntarthatósága...).

"...a nemzetgazdaság nem növekedhet külső partnereinek rovására. Másrészt, nem háríthatja át a növekedés terheit a jövőbeli nemzedékekre sem. A valóságban azonban a politika, - ezt minden rendszerváltó ország gazdaságtörténete igazolja - pillanatnyi érdekeitől vezettetve rendszeresen megkíséreli figyelmen kívül hagyni a fenntarthatóság követelményét. A növekedés külső forrásokon alapuló „felpörgetése” - az intézményrendszer fejletlensége miatt - néhány évvel később szükségképpen lefullasztotta a gazdaság „motorját”. A gazdaságpolitikák e „húzd meg, ereszd meg” - Parkinson-kórhoz hasonló - rángásainak következményeként a társadalmak rendre visszacsúsztak oda, ahonnan elindultak, csak frusztráltabbak, idegesebbek, és bizalmatlanabbak lettek az emberek. "

ZéBé 2010.09.08. 20:38:38

@ó jaj: A frank ma az euróval és a dollárral szemben is gyengült.

Balt 2010.09.08. 20:39:46

@radala: "ez a nö (H.R.) roppant ellenszenves."

Én messze nem vagyok kereszténydemokrata (még hívő sem), de Hoffmann Rózsa igenis rokonszenves. 62 évesen fitt, csinos, energikus. :) Abban meg szinte biztos vagyok, hogy elég jó oktatáspolitikus, talán Pokorninál is jobb. (Pedig én a Pokorni által képviselt politikusi eszményeket favorizálom.)

elfelejtette 2010.09.08. 20:40:27

Az anyja mindenségit ennek az Orbánnak, hogy még mindig nem csökken a népszerűsége. Hát csökkenjen már!

Kalmár 2010.09.08. 20:41:23

Kedves Gábor

Szerintem ebben a kérdéskörben szerepet játszik az is, hogy a kormány népszerűsége( pontosabban a támogatottsága)válság, háború stb idején erős.
Az emberek többsége nem akar hatalmi vitát. Erős határozott vezetést akar látni mindenki.
Nem fog nagy zuhanást okozni néhány kisebb-közepes ügy.
Nyilván egy Öszödi típusu földrengés változást hozna, de erre semmi esély.
Nincs olyan erő a palettán akire az emberek bízni mernék a viharban a kormányt. Mesterházy-bikicsunájnak még a párton belül is rezeg a léc. A Jobbik radikalizmusa nem hívószó a nyugalomra vágyó választók tömegeinek. Az LMP vékonyabb réteget ér el, mint a palacsintában a lekvár.
Így Orbán Viktor támogatottsága szerintem is még egy jó darabig kitart.
Nagyon egyetértünk benne, hogy ezt profin elő is készítették.

Szimba 2010.09.08. 20:43:24

@Átverés!:

A fantasztikus az egészben, hogy most mindenkinek azért kellene szurkolnia, hogy OV és a Fidesz rátaláljon a leghatékonyabb megoldásokra, és nyertesen kerüljön ki a politikai, gazdasági küzdelmekből.
Mert ez az ország érdeke, és minden egyes emberé.

Teljesen mindegy már, hogy melyik párt van hatalmon, csak sikerüljön rendbetenni az ország dolgait.

jaegtoer 2010.09.08. 20:44:36

@kalevaleez:

"__igen, én rosszindulatú vagyok__"

Jó. Most már itt többen is tudjuk. Oszt? Most jó?

Balt 2010.09.08. 20:44:36

@In Bruges: "A 4. és 5. pontod teljesen igaz, de ezt hívják diktatúrának."

Uggggyan-ugyan, ne túlozzunk!

Szimba 2010.09.08. 20:46:56

@Kalmár:

Palacsintában a lekvár????:-))))
Ha jól kenik, akkor egészen sokakat elér. Az értelmiségnek ne legyen szava, pártja? Az sem normális állapot. Persze, úgy gondolom, hogy ha az értelmiség pártja pl. az LMP, akkor mindenkit el kell érniük, mindenkiért dolgozniuk kell. Ez a minimum.

Szimba 2010.09.08. 20:49:13

@Balt:

Bizony. Van neki esze, meg koncepciója. (Ha nem is értek mindenben egyet vele.)

Szimba 2010.09.08. 20:50:26

@manyike:

Helló!:-))

Romokban a számítógépem.

Balt 2010.09.08. 20:52:30

@Bognár L: Attól tartok, ezt nem lehet (pláne nem teljes mértékben) Orbánék nyakába varrni... (vö.: a cikk 1. pontja.)

Balt 2010.09.08. 21:02:43

@tcom: "Akkora várakozás, mint még soha egy kormány iránt. Ebből hatalmasat lehet bukni, mert 4 év múlva senki nem fog Gyurcsányra emlékezni."

Ki van zárva. 4 éven belül tananyag lesz az "elkúrás" - ha már H. Rózsán lovagoltok... :))

Balt 2010.09.08. 21:05:22

@is: "Gyurcsany nem ment le soha szellemi kutyaba."

:)) Nem, ő helyből ott volt. Erkölcsileg azért aztán sikerült a kotorékeb szintjét is alulmúlni...

Balt 2010.09.08. 21:06:36

@shwarcz: "226_forint_felett_azz_uj_frankrekord/?rnd=654
mindenesetre ez nagy bizalomra ad okot."

Örülünk neki, hogy te is bízol a svájci frankban! :))

mrs. white 2010.09.08. 21:06:57

Gyurcsány Ferenc egyszeri és megismételhetetlen. Egy igazi hungaricum. Párját ritkítja, hogy valaki ilyen kárt okozzon nemzetének nem csak miniszterelnökként hanem előtte mint tanácsadó szerepkört is betöltve. A dolog pikantériáját az okozza, hogy ekkora kárt csak szándékosan lehetne normális ésszel elkövetni, Őt pedig a jobbítás szándéka vezérelte.

Ilyen szempontból teljesen okafogyott az összehasonlítás a két politikus között. Halkan teszem hozzá az első fél évet látva azért igen erős próbálkozásokat véltem felfedezni gazdasági téren az orbán kormánytól, hogy a gyurcsányi útra lépjen. Az első félév a teljesen értelmetlen elvesztegetett időként vonul a történelembe. Viszonylag nehezen érthető miért kellett ennyi időnek eltelni, hogy kb az egyetlen járható gazdaság utat bejárják. ( Ha bejárják)Matolcsy mai bejelentése májusban is pont megfelelt volna és akkor nem stresszelik tök feleslegesen az embreket.

Ez közel sem azt jelenti, hogy a "piacnak" igaza van és az a helyes amit az diktál pusztán, csak az a tény következik belőle, hogy Ő az erősebb és teljesen felesleges hosszú távon szembe menni vele. Kicsit átestek a ló tuloldalára a szervilis mszp-vel szemben aki a másik végletet képviselte. Egyszer megkellene próbálni valakinek az arany középutat bejárni, ha már közmondás folyamatosan erre hivatkozik, talán nem lehet olyan rossz.

Az öszödi beszéd a baloldali megmondó emberek vágyálma volt már évek óta. Ezt Orbán legkorábban egy sikeres választási győzelme után mondhatja el 2012-ben ha sok más feltétel is adott lesz hozzá. Pl a gazdaság totális tönkretétele után ismét nyer kánaánt hazudva, majd a választások után egy héttel konstatálja, hogy milyen borzalmas helyzetet hagyott magára. Ezért gondolom, hogy ez már soha nem fordulhat elő. kb mintha valakinek kétszer lenne életében lotto ötöse, és teljesen független Orbán Viktor képességeitől.

Személyes véleményem szerint így volt ez jó. Gy F szándéka szerintem az volt, hogy a romhalmazt amit hagyott feltupírozva adja át Orbánnak. A következő négy évben pedig mantrázhatta volna, hogy az ő idejében szárnyalt a gazdaság még áfa csökkentésre is futotta. Az Ő személyes tragédiája hogy nyert pedig nem számított rá csak a veszteséget akarta minimalizálni. A fidesz hozzállását tekintve most nem egy csődközeli állapotú országban írnánk a hozzászólásokat, hanem gyertyafény mellett beszélgetne ki ki a saját családtagjával mint a régi szép időkben, vagy ami ettől még rosszabb ismét Ferenc és szakértő csapata osztaná az észt. Sok kis rossz négy év után szükség volt egy rohadt rossz nyolcra, hogy kitörjünk ebből a mókuskerékből. Ennek a megkoronázása volt az öszödi beszéd. Egyszeri és megismételhetetlen.

Balt 2010.09.08. 21:08:34

@belekotty: Ez is egy akceptálható vélemény.

Balt 2010.09.08. 21:09:18

@FENTEtente: "Mit vagytok úgy oda.Amiről Gyurcsány beszélt öszödön,azt szinte mindenki tudta.Ott nem sok újat mondott."

Ne de nem is ehhez mérjük, hanem önmagához. :))

Balt 2010.09.08. 21:13:09

@combo: "akkor majd liberális lesz az oktatás. És azt szeretni fogom."

Igazad van: a szorzótábláról is elég véleményt alkotni... :))

S2000 2010.09.08. 21:14:10

@ó jaj: Matolcsy persze úgy tette az igéreteket, hogy 5 "ha" feltételt megadott:

A jövő évre vállalt 3% alatti hiánycél teljesüléséhez 5 tényezőt sorolt fel a nemzetgazdasági miniszter:
1. az idei 3,8 százalékos hiány teljesülése (ebben nem hiszek)
2. bankadó kiterjesztése 2011-re (lesz az még 2012-is)
3. a jövőben 2.5-3% legyen a gazdasági növekedés, ami 150-200 milliárd forintos többletbevételt hoz (nem lesz ennyi)
4. radikális strukturális reformok, olcsóbb állam és olcsóbb közigazgatás (ezt nagyon várom, de eddig semmi konkrét nem hangzott el)
5. állami vállalatok rendbetétele, kiadási oldal tehermentesítése (muhaha...)

Végezetül a hab a tortán: "Azáltal, hogy Magyarország idén tartja a 3.8%-os GDP-arányos költségvetési hiányt és jövőre vállalta a 3% alatti deficitet, nem lesz szüksége új IMF-hitelre. Magyarország ezzel az EU felnőtt polgára lett" - mondta el a sajtótájékoztatón a tárcavezető.

Na ez olyan, mint amikor az elsőéves egyetemista, aki túl van az első napon az egyetemen, és ezt úgy értékeli, hogy ezért már azonnal jár is neki egy a summa cum laude diploma.

Balt 2010.09.08. 21:16:07

@combo: Az vajh miért van, hogy az angolszász világban a "poroszos" magyar oktatással felvértezve elég jól lehet érvényesülni, míg fordítva csak az angol (anya)nyelvvel lehet villantani (pl.) Magyarországon? (Már annak, aki azt úgy-ahogy megtanulta...)

porfelhő 2010.09.08. 21:20:24

Gyurcsány F. elkurásos öszödi beszéde, és a botrányok után nem volt nehéz a Fidesznek nyerni, OV-nak minden konkrétumot nélkülöző beszédével a 2/3-os többségével bebetonoznia magát.
A száz napos értékelésében is jól látható, hogy csak utal az esetleges megszoritásokra. Amit a szijjártó lefordit, hogy megszoritás csak a szocik szótárában van. Az őszi választások előtt újra előtérbe kerülnek a csontvázkutatások, a szocikra való visszamutogatás. Én az őszi választás utáni nagy beszédre lennék kíváncsi. Tavasszal elfelejtette mondani OV. hogy nem lesz - vagy csak nagyon kevés - mozgástere az új kormánynak.
GyF. legalább bevallota, hogy kellenek magszoritások, és "elkurta" a kormányzást.
Reménykedni kell minden jó lesz. Lesz egymillió munkahely, pörög a gazdaság, és már van nemzeti egység.

S2000 2010.09.08. 21:21:06

@mizrolist: "a mozgástér növelése hiánynövelés; és a hiánynövelés nálam a pénzügyi függőség növelését jelenti, nem az ellenkezőjét, amiről Matolcsy megpróbált mindenkit meggyőzni."

Pontosan így van.

porfelhő 2010.09.08. 21:25:14

@Szimba:
Azt ugye nem felejtetted el, hogy 2006-ban hatalmas árviz volt, ami négy hónapig tartott. Amikor minden nagy folyó egyszerre áradt?

bigapples 2010.09.08. 21:27:23

@S2000: Ha a mozgástér növelésével be tudjuk indítani a növekedést, akkor tudjuk csökkenteni a pénzügyi függőségünket. Pusztán restrikciókkal nem tudunk kijönni az adósságcsapdából.

Balt 2010.09.08. 21:27:42

@JAS39: "Ahogyan Gábor is írja, idén tavasszal a fideszre szavazók többsége, nem a fidesz ígéretei miatt szavazott a pártra. Hiába próbálja, sulykolni ezt az atv és a népszava."

Tökéletesen egyetértek. Sőt: a Fidesz (és szövetségesei) nem is növelték drámaian a szavazótáborukat, hanem az MSZP (SZDSZ, MDF) omlott össze a végletes hitelvesztés által. (Köszönjük, Ferenc!)

jjulie 2010.09.08. 21:32:48

@bigapples:

és ha megnyerjük a meccset, mi leszünk a győztesek

és kétszer kettő egyenlő néggyel

és támadásból lesz a gól

porfelhő 2010.09.08. 21:33:08

@jjulie hol vagy. Láttad ott fentebb, korábban az irást? Olvasd el, mit szólsz hozzá?

dr.pupak30 2010.09.08. 21:34:11

ez szép 100 nap után észbe kaptak a fijjug. Ez most a forinterősítő duma ? Mindenestre készítek egy kis pénzt, hogy amikor majd kiderül, hogy a mostani állításoknak közük nincs a valósághoz és ezt a piac is érzékeli majd tudjak venni forintot és részvényt jó olcsón

bigapples 2010.09.08. 21:34:41

@S2000: Ha jól tudom, nem lefutott még a magánnyugdíjpénztárak ügye. Ha ott átmegy a magyarok, lengyelek és mások által is szorgalmazott javaslat, mindjárt más lesz a 3% teljesíthetőségének az esélye.

Balt 2010.09.08. 21:35:25

@elwood: "Van sok hívő, de a szavazók többsége nem hívő. Gyorsan elolvad a széles szavazóbázis.

ezért én összességében nagy népszerűségvesztést jósolok legkésőbb februárra az első fizetésekig. (a költségvetés magában még nem túl érthető a kiábránduláshoz)"

Az a "széles szavazóbázis" '94 óta rendre "szélesedik". (Bizony: '98-ról 2002-re is!) Nem mondom, hogy nem lehet lemorzsolódás, de az biztos, hogy váltópárt a fasorban sem látszik, tehát még az össznépi apátia is nagy luxus lenne 4 év múlva...

blokkos 2010.09.08. 21:36:11

"maga szorította a fejéhez a fegyvert, ez Orbán Viktortól és kormányától józan számítás szerint nem várható."

Kár! Segítenék elsütni!

jjulie 2010.09.08. 21:36:17

@Balt:

és az angolszász világ nagyon szomorú, hogy nem tudnak karriert csinálni az egész magyarföldön

csak budapesten, mert a többi mucsa

bigapples 2010.09.08. 21:37:49

@jjulie: igen, mégis van aki szerint elég 10 emberrel védekezni, hogy megnyerjük a meccset . Ez a Matolcsy szerintük felelőtlen, mert támadni akar és emiatt még gólt is kaphatunk.

Balt 2010.09.08. 21:39:53

@radala: "Ha nagyon be akarok lelkesedni, akkor azt mondom, nincs szebb visszavágás a 19 000 Ft-ra, mint a 300. OV egy igazi zseni:-)"

:))) Ez jó, jegyeztem!

S2000 2010.09.08. 21:40:19

@bigapples: Rosszul látod. A "szabadságharc", avagy a "mozgástér növelése" tovább növeli a külföldi finanszírozási függőségünket, hiszen a belföldi megtakarítások most sem fedezik az államunk finanszírozási igényét.

Ajánlom Oszkó Péter ezzel kapcsolatos írását: oszkopeter.blog.vg.hu/2010/08/07/egy-szabadsagharc-margojara/

A puszta restrikció igen is a megoldás, mert ez magyarra lefordítva egészen pontosan annyit jelent, hogy az állami kiadásokat kell lecsökkenteni mégpedig úgy, hogy az állami bürokráciát - tehát ami nem termel GDP-t, hozzáadott értéket, csak felemészti azt - drasztikusan le kell vágni. Ami pénz - az állami elvonás csökkenése nyomán - a magánemberek és magánvállalkozások zsebében marad, na az tudná beindítani a növekedést, nem az, hogy az állam még többet von és pazarol el.

Balt 2010.09.08. 21:41:26

@papas: "Most először érzem, hogy a szerző is megtört, beállt abba a bizonyos sorba."

Pedig mennyivel ésszerűbb lenne a másikba, ugye? Az sokkal-sokkal rövidebb... :))

Robinzon Kurzor 2010.09.08. 21:49:05

A Fidesznek akkor lesz érdemi alternatívája, ha Orbánnak lesz érdemi alternatívája.
Schiffer, Vona, Mesterházy -- ezek nem Orbán súlycsoportja.

Ami az igazán rossz hír, hogy még Gyurcsány sem esélytelen, ha elég szarul alakul a külső gazdasági környezet.

balfék 2010.09.08. 21:52:46

T. Török úr! Egy hivatásos elemzőtől azért többent várnék(dehogy!) , mint, hogy megint lufit hámozzon. Azt nem mondta O. V. , hogy mit akar, de azt azért tudtuk mit nem akar. Azt nyomatta nyolc évig . Hazugságon akkor is rajta lehet kapni , ha most egy csomó dolgot visszahoz. Én a választási kampányt nem szűkíteném le a hivatalos idődszakra, mert a Fidesz az elveszett választások után, már másnap elkezdte a választási kampányt.

Balt 2010.09.08. 21:54:54

@Pasztorella: "Már ennyi is elég volt a választások elvesztéséhez. És akkor jött a BKV-s botrány nyilvánosságra hozatala, amit a Fidesz nagyon jól időzitett."

Lehet. Bár azt mondják, az MSZP belháború eredménye. Akárcsak a D209-ügy...

bigapples 2010.09.08. 21:57:28

@S2000: Pusztán restrikcióval fennmarad a külső finanszírozási függőségünk, mert a lejáró kölcsönöket ki kell váltani újabb kölcsönökkel. Egyetértek, hozzá kell nyúlni az állami kiadásokhoz, de egy drasztikus lakossági megszorítás lefékezi a
gazdasági növekedést. Nem olyan egyszerű a képlet, hogy ráengedjük az országra a fűnyírót és akkor minden gondunk megoldódik.

balfék 2010.09.08. 21:57:33

Egyébként nem lesz , hanem már van Orbánból Gyurcsány. Aki látta a Svéd-Magyart az tudja.

6.Lenin 2010.09.08. 22:03:14

@balfék:

A svédek nem ismerik OV-t, mert a kép alá GYF nevét írták.
Akkor GYF-et sem ismerik, mert összekeverték OV-al.

Az is lehet, az újságíró még saját magát sem ismeri.

Balt 2010.09.08. 22:06:11

@okostojgli: "Hol van az a kibaszott kolbászkerítés?"

Sajnos el kell keserítselek: nem lesz kerítés (nem is ígérte senki), a kordon nem divat manapság...

6.Lenin 2010.09.08. 22:09:24

@Robinzon Kurzor:

A Fidesz bukásáért, a tömegek szerint maradnának a szocik + hozzájönnek a bankok, a Nyugat (EU), ......k, ........k.

Ilyen bázisra építve nyerne Fleto?

Balt 2010.09.08. 22:10:01

@ó jaj: "Matolcsy (vééééégre....) benyögte, hogy jövőre 3% alatt lesz a hiány!

Ha ezt 2 hónappal korábban teszitek meg, jobban járt volna az ország."

Talán nem tűnt fel a tegnapi EU pénzügyminiszteri összeröffenés. (Egyébként elhúzhatnak a vasporosba Simorjukkal együtt.)

Balt 2010.09.08. 22:11:44

@S2000: "Szerintem a népszerűség csökkenés fokozatos lesz, úgy mint az előző Fidesz ciklus alatt."

Úgy legyen! :))) (2002-ben többen szavaztak a Fideszre, mint '98-ban...)

porfelhő 2010.09.08. 22:12:37

"Kibaszott kolbászkerités" nem lesz. Ellopták a szocik. Van nemzeti egység. és kész. hajrá változás!

mréveiller 2010.09.08. 22:17:41

@porfelhő: jaj de buta vagy. te átaludtad a 2006os évet?

Balt 2010.09.08. 22:19:54

@Szimba: "Ami Gyurcsány öszödi beszédét illeti, hallottam róla egy infót, lehet csak városi legenda, de állítólag saját agyú ötlete volt a kiszivárogtatás."

Erre elég gyenge oddsot adnak. (Vagy hogy mondja ezt egy angol?) Arra meg tán fogadni sem lehet, hogy MSZP belső kiszivárogtatás volt a beszéd - ezt végtére is a nyomozás igazolta.

Balt 2010.09.08. 22:22:04

@Klein Imre: "Gyurcsányt meg Bajnait összemosni szerintem hiba"

Végül is elég, ha sors- és üzlettársak...

Balt 2010.09.08. 22:26:06

@Boli: "Bár mi azért anno nem vettük észre, mert Őböszmesége messze volt attól, amit tényleges teljesítménynek nevezhetnénk!"

Na tessék, IQ hiába "220 felett"...? :)

Balt 2010.09.08. 22:28:02

@kalevaleez: "namármost én rosszindulatú vagyok, de nem tudom nem észrevenni, hogy török gábor újkori elemzései elképesztően megértően viszonyulnak a fityisz kományhoz, a "piszkos" ügy pedig a múlt homályába vész, még a csontvázak közt sincs említve.
- a kétharmadot használni kell,"

Ez a 2/3-os kitétel az első cikkek egyikében megjelent, még tavaly ősszel...

porfelhő 2010.09.08. 22:30:18

@Bence87:
Már mért vagyok buta? Még ugyan fent voltam.

Balt 2010.09.08. 22:30:49

@tölgyes: Jó hasonlat, pláne, hogy sajnos/szerencsére a kollégiumi időkből kinőttünk - bár én sosem voltam kollégista. :))

török gábor 2010.09.08. 22:31:41

@veny: sajnos nekem nem sikerült ilyen jól megfogalmaznom a második pontot. ellopom :)

Balt 2010.09.08. 22:33:35

@mizrolist: "Tényleg józan és bölcs döntés lett volna erre pazarolni az időt." (Ti. előre hozott választásra.)

Szerencsére nem fecsérelték ilyesmire, hanem gőzerővel amortizálták tovább az MSZP(-MDF-SZDSZ)-t... :))

török gábor 2010.09.08. 22:35:33

@manyike: hát igen, néhányan sajnos még mindig nem értik, hogy az esélyek nem mindig azonosak a vágyakkal...

Balt 2010.09.08. 22:37:25

@Szimba: "A fantasztikus az egészben, hogy most mindenkinek azért kellene szurkolnia, hogy OV és a Fidesz rátaláljon a leghatékonyabb megoldásokra, és nyertesen kerüljön ki a politikai, gazdasági küzdelmekből."

Pontosan. Tölgyessy egy éve mondogatja ezt...

török gábor 2010.09.08. 22:40:36

@kalevaleez: ha így történt volna, biztos lehet benne, hogy itt írtam volna meg először. ezt a legkomolyabban mondom.

amúgy azért ott még nem tartunk, hogy politikai elemzőket bármely politikus zsarolhatna - legfeljebb "ösztönözni" lehet felkérésekkel, munkákkal. erről viszont ismerheti a véleményemet a 240. bejegyzésből.

török gábor 2010.09.08. 22:41:13

@Hepci: nagyon más a viszonyunk...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 22:44:26

@török gábor: ha azt mondom, egy fa**kalap, ettől a megállapítástól elhatárolódnál?

Balt 2010.09.08. 22:46:02

@mrs. white: Ez tökéletes összefoglalás.

török gábor 2010.09.08. 22:47:52

@Hepci: utálok elhatárolódni, ennél jobban csak azt nem szeretem, ha érdemi kritika helyett valaki fa**kalapozik.

Balt 2010.09.08. 22:49:19

@porfelhő: "GyF. legalább bevallota, hogy kellenek magszoritások, és "elkurta" a kormányzást."

Óóó, azért a lebukást én nem nevezném vallomásnak...

combo 2010.09.08. 22:52:27

@Balt: "Az vajh miért van, hogy az angolszász világban a "poroszos" magyar oktatással felvértezve elég jól lehet érvényesülni, míg fordítva csak az angol (anya)nyelvvel lehet villantani (pl.) Magyarországon? (Már annak, aki azt úgy-ahogy megtanulta...)"

Bevallom, hogy nem mélyedtem el túlságosan az USA oktatásában, és nem is nagyon érdekel, mert én nem azt szajkózom, hogy vegyünk át valamit. De amit a jobb egyetemeikből látok a netre felrakott anyagaikból, az elég meggyőző. ;-) A minden amerikai buta sztereotípiával pedig akkor foglalkozzunk, majd ha a Mari néninek is lesz pénze elrepülni az USA-ba, és ott képviselni a hazánkat. ;-)

De még mindig nem válaszoltál arra az egyszerű felvetésemre, hogy az általam felsorolt dolgok tanításának ugyan mi a franc haszna van... Ne tereljük el a témát olyan irányokba, amiről én nem beszéltem. Az ismétlés kedvéért: Én arról beszéltem, hogy a tananyag tekintélyes részét ki kell vágni a francba, és helyette modernebb ill. hétköznapban jobban használható ismereteket nyújtani. Felhívom a figyelmet a "tekintélyes részét" kitételre: Nem azt mondtam, hogy a gyerek ne tudja, hogy mi Spanyolország fővárosa vagy hogy melyik oldal nyerte a 2. világháborút, nem csak a két szélsőség létezik.

Várom a választ, úgy is, mint leendő szülő. Szóval jól le kell hordanom a gyereket, ha nem tudja, hogy mennyi a csonthó (firn) albedója, vagy nem?

porfelhő 2010.09.08. 22:52:39

@Balt:
Na, legyen igazad. Lebukott, mert kiszivárogtatták a beszédét.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 22:53:34

@török gábor: megállapítom, hogy nem határolódtál el a megállapítástól. :)))
Mit lehet egyébként egy ilyen közírón "érdemben" kritizálni? Teljesen komolytalan figurává vált Orbán iránti, ki tudja, mikből táplálkozó eszelős gyűlöletével és a részben ebből kiinduló, irracionálisan kritikátlan imádatával Gyurcsány iránt. Hogy a politika világában tett kacskaringókról (Antall mellett, aztán Csurka ellen, majd OV mellett, majd kicsiny szünet, míg közíró és Gyurcsány-dalonc, majd Ibolyka mellett) ne is szóljunk...

tbb 2010.09.08. 22:58:26

@kalevaleez:

"hogy török gábor újkori elemzései elképesztően megértően viszonyulnak a fityisz kományhoz,"

Ha fikázná a fideszt, nem lenne ilyen sikeres blogja. Például te sem a grécinek tercelsz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 23:04:59

@tbb: Gréczynek nem érdemes növelni a kattintást. Engem pl. kapásból letiltott, amikor kielemeztem, hol van a rejtekhelye...

Balt 2010.09.08. 23:10:57

@combo: Én viszont gyakorló szülő vagyok, és elég jó - bár liberális :) - iskolába 12 évfolyamos gimibe jár a gyerekem. (Hamarosan végez.)

Azt hiszem, vannak olyan tárgyak, ahol a lexikális tudás nélkülözhetetlen (irodalom, nyelvek, földrajz), van, ahol mellette az összefüggések átlátása fontos (történelem, reál tárgyak), és persze vannak a készségtárgyak, ahol azért szintén nem árt némi lexikális ismeret (művészettörténet). Tehát nem végletekben kellene gondolkodni, hanem egy jól kifejezhető skálán elhelyezhetők az általános műveltség "magolós" és logikai tanulnivalói. Bár ezzel nem hiszem, hogy túl sok újdonságot mondtam... :) A dolog nyitja az érdeklődés felkeltése. Ehhez kell a sikerorientált és kitartó pedagógus.

Az angolszász középszintű oktatást én is csak hallomásból (gyakorló pedagógustól) ill. olvasva látom, és persze nyilván a sztereotípiákat erősíti: sok elképesztő dolgot hallok...

Balt 2010.09.08. 23:12:05

@Hepci: :) Ez pont így van, de attól tartok, nem lenne politikus állást foglalni; szerintem érd be ennyivel. :))

Balt 2010.09.08. 23:14:12

@Hepci: "Engem pl. kapásból letiltott, amikor kielemeztem, hol van a rejtekhelye..."

:)) ???

tbb 2010.09.08. 23:17:49

@Hepci: Hát téged persze hogy letilt. Meg gondolom engem is kapásból kivágna. Na de kalevalezt boldogan ölelné a keblére. De még ő sem odamegy, hanem inkább itt busong TG fideszpártiságán.

dr.pupak30 2010.09.08. 23:20:47

@Balt: nekem van rálátásom az angol iskolarendszerre. a legnagyobb előnye, hogy nem töri le a gyerek önbizalmát és hagyja, hogy kibontakoztathassa magát amiben tehetséges. a magyar iskolarendszer olyan, mint az intézményrendszer nagy része magyarországon. elavult, költséges, gyenge színvonalú. az internet világában könyből a gyerek fejébe verni a lexikális anyagot óriási hiba. a magyar iskolák letörik a gyerek önbizalmát, frusztráltá és stresszessé teszik őket, cserébe olyan tudás megszerzéséért amit úgyis elfelejt és különben is megtalálható az interneten. a magyar iskolarendszer egyértelműen rossz. azt hiszem látszik is az országon. persze ez csak az én véleményem

tbb 2010.09.08. 23:25:19

@pupak30:

8 év Magyar Bálint & Hiller Pifti ellenére?

Balt 2010.09.08. 23:26:48

@pupak30: Persze, tehetségkibontakoztatás és rugalmasság: így sikerül 12-13 évesen az (angol) ABC-tanulni...

tbb 2010.09.08. 23:27:08

@Balt:

Pokornit sokan túlértékelik. Én is közibük tartoztam :(((.

Balt 2010.09.08. 23:29:36

@pupak30: Na persze, sokat sikerült rontani a magyar oktatási rendszeren Klebersberg óta, de különösen ez elmúlt 8 (jó, legyen 20) évben is...

dr.pupak30 2010.09.08. 23:30:45

@tbb: eh utoljára ha jól emlékszem a 30-as években beszélhettünk színvonalról de akkor is csak azért mert trianon miatt rengeteg nagyszerű szakember is áttelepültek csonka országba és ha nem kaptak egyetemen vagy máshol állást, elmentek középiskolába tanítani. nekem nem tetszett sosem ez a rendszer. amikor én voltam középiskolás nem éreztem jól magam. csak egy számított, hogy mit magoltam, hogy mit gondolok senkit nem érdekelt. talán ezért ilyen bénult, tehetettlen, pesszimista az egész társadalom

Balt 2010.09.08. 23:31:42

@tbb: Lehet, úgy látszik párton belül is háttérbe szorult. Nem értem az okát, mert szerintem nem elkopott politikus, még ha az apja miatt sokan támadják is.

tbb 2010.09.08. 23:33:22

@combo: Le bizony. Hogy olyan hülye, hogy még azt se képes megjegyezni.

combo 2010.09.08. 23:33:54

@Balt: Én meg egy jó (nevű) - bár konzervatív :) - gimibe jártam. És a jegyeimet tekintve jó tanulónak számítottam (kitűnő környéke, attól függően, hogy a "készségtárgyak" tanárai milyen kedvükben voltak), bár a gyerekemnek nem fogom tanácsolni... (Ez is jellemző egyébként, hogy a szülők a gyerekkori "sérelmeiket" kijavítandó a gyereknevelésnél átesnek a ló túloldalára. ;-)

Lehet, hogy én vagyok az átlagnál butább, de szomorúan tapasztalom, hogy szvsz a tanult dolgok 5%-a sem maradt meg... Akkor meg mi értelme volt töri órára szépen megtanulni a nagyon fontos III. Kázmér lengyel király politikáját? A gyerekem inkább csináljon (és tanuljon) ennél hasznosabb dolgokat.

Egyébként érdemes beülni mondjuk egy egyetemi általánosan művelő kémia kurzusra. Döbbenet, hogy mennyire alapvető dolgokat nem tudnak a hallgatók (ez magamra is vonatkozik, én is ott ültem). Olyan dolgokat, hogy józan paraszti ésszel rá lehetne jönni, csak ezt eddig "senki nem mondta"... De ha valami izgalmas reakciót kérdeztek volna (vanádium-pentoxid katalizátor jelenlétében), akkor biztos okosabbak lettünk volna. Ennyit ér a magyar közoktatás.

Balt 2010.09.08. 23:34:40

@pupak30: Rossz pedagógusok. Én sosem éreztem ezt a magolási terrort, még akkor sem, ha mondjuk téli szünetben meg kellett tanulni a Toldi x énekét.

tbb 2010.09.08. 23:38:11

@pupak30: Érdekes. Én is itt jártam iskolába, de csak egyetemen jöttem rá, hogy a tankönyv azért van, hogy azt el kell olvasni.

dr.pupak30 2010.09.08. 23:39:02

@Balt: akkor szerencséd volt.

Balt 2010.09.08. 23:40:41

@combo: :) Teljesen fordítva vagyunk összerakva, noha én műszaki pályán evickélek: nekem sokkal fontosabb a történelem, mint a kémia, bár látszólag nyilván kevesebb gyakorlati jelentősége van.

combo 2010.09.08. 23:41:40

@pupak30: Biztos liberális gimibe járt. :-P [Én is éreztem. ;-]

Balt 2010.09.08. 23:41:44

@tbb: :)) Úgy valahogy.

dr.pupak30 2010.09.08. 23:42:15

sokkal fontosabb lenne inkább azt a készséget kifejleszteni, hogy tanuljanak kevesebbet de képesek legyenek azt innovatívan használni, esetleg új dolgokat alkotni belőle, a képzelőerőt használva. ez lenne a felemelkedés útja. szerintem

tbb 2010.09.08. 23:42:32

@combo:

"A gyerekem inkább csináljon (és tanuljon) ennél hasznosabb dolgokat."

Na és mi lenne az?

Balt 2010.09.08. 23:45:12

@combo: Egy - valaha országos hírű - technikumba, ahol egyébként nem voltak a humán tárgyak háttérbe szorítva. Igaz, magyar-történelem szakos volt az osztályfőnököm. Na de mi lesz ennek a vége? Még az indexeket is beszkenneljük...? :)

dr.pupak30 2010.09.08. 23:47:23

@combo: jaja nagyon liberális volt. katonai főiskoláról eltanácsolt történelemtanár a megfelelő fegyelmezési eszközökkel stb stb.

tbb 2010.09.08. 23:47:33

@Balt: Két ilyen technikumról tudok: A Kandóról meg a Puskásról. Talált?

Balt 2010.09.08. 23:51:54

@tbb: :)) Ezt az indiszkréciót! A mi időnkben már nem így hívták. :) Akkor kitalálod. :)

tbb 2010.09.08. 23:52:35

@Balt:

Az, hogy a fideszben háttérbe szorult (ha szorult), az még nem jelent semmit.

Balt 2010.09.08. 23:53:40

@Balt: Ill. hát ebből lett a Kandó valamilyen sejtbefűződés útján. (Huhh, ugye ebből következik, hogy biológiát 14 évesen tanultam utoljára, azt is ritka gyenge pedagógustól... :))

Balt 2010.09.08. 23:56:27

@tbb: Az nem jelent semmit, de miben csalatkoztál?
(Jó, azt elismerem, ha már egyszer elmegy egy olyan fészekbe, ahol Kálmán Olga kotlik, akkor nem kéne kirohangálni - bár persze nem láttam ezt a beszélgetést...)

combo 2010.09.08. 23:57:24

@tbb

"A gyerekem inkább csináljon (és tanuljon) ennél hasznosabb dolgokat.
Na és mi lenne az?"

Az iskola keretein belül azt, amiben jó, és érdekli. (Azt az optimális esetet véve, hogy van ilyen. ;-) Kinek a matek, kinek az irodalom, kinek a rajz, kinek a sport... Iskolán kívül pedig annyi feladata legyen, hogy a "gondtalan gyerekévek" élvezetére is maradjon ideje... Még egyszer elismétlem, nem azt mondom, hogy "töröljük el a történelemórát", csak kicsit legyen már gyakorlatiasabb (és az alapműveltséget kicsit kevésbé meghaladó) az oktatásunk. Tehát az 5. osztályos nyelvtanóra ne azt tekintse fő feladatának, hogy beleverje a gyerekekbe, hogy a módhatározót hullámos vonallal húzzuk alá, ennél fontosabb dolgai is lennének (pl. helyesírás).

Róbert__ 2010.09.09. 00:08:59

@mrs. white: hááááát azért nem egészen. mindenféle imf+eu tiltakozás ellenére lesz bankadó és 2millás bérplafon is, Simornak is. Nem is gondolnád, mekkora szó, milyen lobbi ment a bankadó ellen, mi csak a láthatót látjuk.

tbb 2010.09.09. 00:12:03

@combo:

Szóval úgy látod, hogy a mai gyerekeknek az iskola annyi feladatot ad, hogy nem jut idejük a gondtalan gyerekévek élvezetére? Hát ezen még a csemetéim is meglepődnének, bár kétségtelen, hogy buzgón helyeselnének.

Ordnassac 2010.09.09. 00:17:41

Érdekes írás, az biztos, hogy messze van a helyzet attól, hogy akár csak megközelítse a gyurcsányi állapotokat, azonban nagy elvárásokat hosszú távon nem tudom, hogy miképp lehet majd végső eredmények híján menedzselni, úgyhogy tenni kell.

combo 2010.09.09. 00:20:44

Még egy utolsó gondolat, aztán aludni térek, mert korán kelek...

Szóval az egy teljesen általános kép, hogy Pistike felel igenevekből nyelvtan órán. Azt fentebb már feszegettem, hogy a felelés mint számonkérési forma eleve magolásra késztet (mert még ha penge lennék is az igenevekből, akkor sem tudnék folyamatosan beszélni a sok pszeudo-kategorizálásról és hasonlókról, amit elvár a tanár néni ott akkor tőlem). De most egy pillanatra időzzünk el azon, hogy egy általános iskolás gyerektől ennyire absztrakt dolgokat kérünk számon. Kb. minden szülő, tudja, hogy egy ilyen felelés kábé úgy zajlik, hogy Pistike teljesen rossz hangsúllyal elmondja a bebiflázott dolgokat, és mindenki tudja - a tanár néni is -, hogy ebből egy kukkot sem ért, de nem baj. Na ez az, ami engem dühít, de nagyon. És csodálom, hogy a szülők nem tüntetnek még. :-)

Vannak még más tantárgyspecifikus problémák is (érintőlegesen). Nem biztos, hogy az olvasást attól fogja megszeretni a gyerek, hogy depressziós orosz írók műveit kell elolvasnia kötelezően. Énekórán is lehetne élet a Szántottam gyöpöt című klasszikuson túl. Például Yann Tiersen, Yiruma és hasonló kortársak gyönyörű zongoradarabjai nem értéktelenebbek...

Na, jó éjszakát mindenkinek!

combo 2010.09.09. 00:27:24

@tbb: Hát, az én gimimben a lelkiismeretesebb lányok bizony néha éjszakáztak is rendesen, ami nem egészséges... (Jó, lehet, hogy egy kicsit torz képem van az oktatásról.)

Na, most már tényleg jó éjszakát. :-)

tbb 2010.09.09. 00:51:42

@Balt:

Abban, hogy hosszú ideig úgy láttam, hogy van fedezet, kiérlelt koncepció a szavai mögött. És egyszercsak azt vettem észre, hogy nincs. A keményebb ellenvetésekre nem szoktak jó válaszai lenni. A Kálmán Olgás történet (amit én sem láttam) ennek csak egy extrém megnyilvánulása volt. De a nem ellenséges riporterek érdeklődésére sem szokott remekelni a koncepciók hátterének felvázolásakor.

Szijjártónál pont fordított a helyzet. Ő a hálátlan szerepe miatt 1 bitesként van beskatulyázva. Nem az.

Egyébként egyiküket sem ismerem. A véleményem róluk a média szerepléseik alapján alakult ki.

tbb 2010.09.09. 01:00:03

@Ordnassac:

Végső eredmények hiján csak a szocik tudják menedzselni a hatalomba maradásukat. (Gyakorlat teszi a mestert.) A fidesz esetében ettől nem kell tartanod. Náluk még a nyilvánvaló eredmények se biztos hogy garantálják a sikert.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.09.09. 01:35:07

@pupak30: Arról nem is beszelve, hogy mig itt kinn Angliában akar 10 évesen is érettségit tehetsz, vagy évet ugorhatsz lazán, ah tehetséges vagy, addig otthon még mindig az integrált oktatásról beszélnek , ami mindenre jó, csak a tehetségek gondozására nem.

ssi 2010.09.09. 06:13:05

@Ordnassac:
"biztos, hogy messze van a helyzet attól, hogy akár csak megközelítse a gyurcsányi állapotokat"

a kegyvesztett állapot bárkit elérhet - egy váratlan malőrtől is - úgy általában, de kialakulhat-e egy olyan elutasító társadalmi (és külpolitikai) környezet, amit ma még el sem tudunk képzelni?

ssi 2010.09.09. 06:27:06

o k t a t á s
idő (halad) = tapasztalatok (általános múltbéli) + újdonságok (világi újítások)

H.F - stílusában O.V.-hez hasonló
- múltba fordulást inkább érzem, mint az új módszerek keresését
- "magányos", de rendíthetetlen ötletgazda és főnök
(- terhelhetőségét nem tudom, de nagyon belefáradhat)

pedig az oktatási "forradalom"-hoz most optimális a hazai klíma

cambridge.on 2010.09.09. 06:37:26

@pupak30: Én nem vagyok meggyőződve az amerikai iskolarendszer tökéletességéről.Kanadai tapasztalatom van, de az ugyanaz. A gimnáziumnak megfelelő évfolyamon nem kötelező a matematika tantárgy felvétele.....
Volt egy zenés est az iskolában,ahol az ott tanuló diákok adták a műsort.A barátnőm fiai is felléptek.
7 dollár volt a belépő személyenként.Nálam csak 20 dollárosok voltak. Én nem szeretem az aprót,nincs is hely a pénztárcámban az aprónak.
A barátnőm adott 4dollárt a húszas mellé,amivel teljesen megzavarta a belépő jegyeket árusító 15-16 év körüli csinos leányt.
Nem tudta mennyit kell visszaadni! Mondtam adsz egy tízest, és rendben vagyunk. Visszakérdezett:Biztos?(!)
Gondoltam magamban, na téged sem az eszedért szeret a barátod.
Nem hiszem, hogy sikerült kifognom az egyetlen matematikai analfabétát. A rendszer teszi lehetővé, hogy ilyen tudással jut el az érettségiig,igaz nem kötelező a matek érettségi.
Elismerem vannak jó dolgok az oktatásban
PL.
Amiről a magyar diákok csak álmodnak, nem kell a nehéz iskolatáskát mindennap cipelniük a diákoknak.

Szimba 2010.09.09. 06:53:48

@combo:
A megtanulásra szánt szabályok, szövegek, dátumok, versek elsősorban a memóriát fejlesztik. Másodsorban lesznek felidézhető tartalmak, ill. ha látszólg elfelejti az ember, mégis felidézhetők később, vagy kegalább összeállnak valamiféle történelmi, művészettörténeti, zenei, természettudományos alappá. Enélkül babonák , mesék, bármi készületlenül érné a fiatalt. (Így is:-((()

A sok tanulnivaló valóban elsüllyed, de hagy egy hálót, és sokféle készséget, képességet fejleszt olyan szintre, hogy a gyakorlatban legalább útmutatóul szolgáljon.

Ének-zenében a gyerekek hangterjedelméhez ell igazodni, és a zenei gyökereinket kell megismertetni ahhoz, hogy később a bonyolultabb zenederabokat is értse, szeresse, élvezze, esetleg énekelhesse.
Az angolok, japánok revelációként fogadták a kisgyermekkori zenei nevelésünket, és magyar szakemberrel iratták meg a saját énekgyűjteményüket (Forrai Katalin).

Szimba 2010.09.09. 07:00:43

@manyike:

Az oktatásban nem kell forradalom. Ma is a pedagógus és a tanítványok érzelmi viszonya, a nevelés teremti (teremtené) meg azt az alapot, amin a gyerekek kedvvel, örömmel, érdeklődéssel AKARNAK tanulni.
A tanuláshoz használt legmodernebb eszközök (digitális tábla, számítógép, vetítő stb.) mind csupán eszközök, amik csak jó pedagógus kezében hatékonyak.

Tehát a legnagyobb luxus a jó iskola, amelyikben jó, összehangolt nevelőtestület, ezen belül gyerekközpontú nevelésben érdekelt pedagógusok tanítanak. Ez megfizethetetlen.

Ha nem alakul ki elfogadó, jó érzelmi kapcsolat a tanár és diák között, akkor hatástalan marad a legmodernebb eszközökkel tartott tanóra is. Még egyetemen is számít az előadó személyisége, szerethetősége, viszonyulása a saját tárgyához és a diákjaihoz.

Szimba 2010.09.09. 07:08:30

@manyike:

A pedagógusképzés jelenleg mélyponton van. Először azt kellene rendbetenni. A gyermekközpontú, differenciált nevelés-oktatás a másik, amit előtérbe kellene venni. És persze a jól működő pedagógiai kísérleteket támogatni, de nem biztos, hogy mindenkit erre kellene bíztatni, sokan alkalmatlanok a tanterv, program stb. megírására, ezek az iskolák kapjanak meg egy általuk választott (vagy központi) programot.

S2000 2010.09.09. 07:12:21

@bigapples: Az semmi más, mint kreatív könyvelés. A pénzt ugyanúgy bele kell tolni. Extrém példával élve: az egész jelenlegi költségvetési hiányra ki lehetne találni valami jó magyarázatot, hogy miért ne számoljuk bele a hiányba, és akkor rögtön nulla lenne. Közben változott a teljes cash igény? Nem. Az igaz, hogy a hiány számításból kikerül egy tétel és a helyére bekerülhet más, de az tényleges cash és finanszírozási igényt fog növelni.

lüke 2010.09.09. 07:15:57

A morál kimúlt- mint egy kutya-ezért öszödöznek.
Altalánosítanak, s mintha drukkolnának, hogy mindenki ilyen mélyre kerüljön.
Már via BP- Vienna, a kocsiban , jókat hallottam a posztról.S rémelem, nem süllyedhetünk le
a cd -árulás szintjére.Ti.hogy GYF CD-n árulja a hazugságot ,nem volt elég blama, még lehet fokozni.
A poszt címébe pedig felkiáltó jelet tennék, vagy elhagynám a kérdöjelet, mert ez nem kérdés.

S2000 2010.09.09. 07:18:27

@bigapples: Én nem lakossági, hanem állami megszorításról beszélek úgy, hogy közben több maradjon a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Számpélda:
Levágunk 100 forint kiadást az állami kiadásokból.
Lecsökkentjük az SZJA-t és a társasági adót, így ott hagyunk mondjuk 50 forintot a privát szférában.
A nettó eredmény:
50 forint tényleges kiadáscsökkenés.
A hatás:
Több elkölthető jövedelem a privát szférában, kisebb, hatékonyabb állam.

Elvileg egy magát jobboldalinak tartó párt (pl. Fidesz?) ilyen gazdaságpolitikát kellene, hogy folytasson, nem pedig az állam szerepét (értsd adók növelése, magánszféra kiszorítása) növelnie.

lüke 2010.09.09. 07:32:45

@Szimba:
minden a mélyponton van,nézz körül,de lehet, hogy van még lejjebb is
ami a morált, a közhiedelmet s a közgondolkodást illeti

S2000 2010.09.09. 07:34:54

@cambridge.on: Az USA iskolarendszer nagyon jó. Nem véletlenül akar ott egyetemre járni a fél világ... A legjobb benne az, hogy kicsi a kötelező rész és nagy a diák számára a szabadon választott tantárgyak listája. Arra koncentrálsz, amire akarsz. Továbbá a teljesítmény és a diplomád értéke csak rajtad múlik. Úgy is lehet diplomát szerezni, hogy a minimális követelményt éppen hogy teljesíted és megszerzed a minimális szükséges credit számot, meg úgy is, hogy már az undergraduate képzés alatt is graduate tantárgyakat tanulsz. Nagyon sok dolgok lehet és kellene onnan átvenni.

lüke 2010.09.09. 07:38:13

@Balt:
mié `kié lett volna ?
egy egységpártban?
utólagos- fujj- bizonyíték, hogy DVD-n árulja:)

László56 2010.09.09. 07:43:47

Szép jó reggelt Mindenkinek

Hogy Orbánból nem lesz Gyurcsány mint ahogy az elemző kérdezi ? Még a kérdés is nevetséges. Hiszen az összehasonlítás tiszta önérdekből történik az elemző esetében. Ez a két ember ugyanúgy nem összehasonlítható mint ahogy a pártjaik politikai körülményei sem. Az elemzőnk hatásvadászatot folytat és az olvasóit felhasználja a saját médiaszereplése kierőszakolására. Nem törvénytelen, de nem is éppen erkölcsös. De miért nem összehasonlíthatóak ezek a politikusok ?

Gyurcsány Ferenc az országot akarta megreformálni, anélkül hogy a pártját reformálta volna. Ez azt is jelenti hogy a kommunista gondolkodással akarta megreformálni az országot. Mindezt annak a tudatában hogy már egész más kaliberű politikusok is -mint Gorbacsov- megbuktak evvel. Nem vette figyelembe a ma már tényként kezelt axiómát: a kommunista gondolkodás annyira primitív hogy nem reformálható. Mindezt mi sem bizonyítja jobban mint az MSZP esete, valamint a hozzá közel álló pártok megszűnése. A liberálisok a magyar értelembe vett liberalizmusukat a kommunista gondolkodásra építették fel és meg is buktak vele. Az MDF alapjait szintén a kommunista gondolkodásra építették és az eredményt láthattuk. A saját országunk kapitalizmusát is a kommunista gondolkodásra építették és az országot romba is döntötte. Sokaknak azonban még ez is kevés a belátáshoz. Pedig országosan több mint 10 % kommunista gondolkodást nem bír el egy ország gazdasága sem. Mint a példánk is mutatja, tönkrementünk bele.

És Orbán ? Ugyan egy tőről fakadt az elrettentő példával és mégis teljesen más gondolatokkal reformál. Ez mutatja meg igazán, mit is jelent ha valaki tanulékony marad. Ki azonban tanulékony az tudja: hibát mindenki követhet el, de nem kétszer ugyanazt. Mert az azt jelentené hogy nem tanult se a saját, sem mások hibájából. Éppen ezért Orbán meg sem próbálja a kommunista gondolkodást reformálni, hanem eleve egy új társadalmi rendbe helyezi az ország politikáját. És ez lesz a sikere alapja. Innentől már „csak” egy lépés a polgárok gondolkodásának megváltoztatása. Mert több mint hatvan éves népbutítás lezárása, szükséges a polgárság saját érdekében. Orbán sikere azáltal megalapozott. Ahol probléma van az a siker nagysága és gyorsasága. Nem ez lenne az első eset ahol a sikeres politikát a polgárok gondolkodásbeli elmaradottsága öli meg. Népművelés és kommunikáció ezáltal elsődleges feladat a politika számára.

nyünyüge 2010.09.09. 07:46:47

@László56:
Na megvan a mai útravaló, megyek dolgozni :).

S2000 2010.09.09. 07:52:09

@László56: Az első bekezdésben leírod, hogy nem összehasonlítható a két politikus, aztán a második és harmadik bekezdésben összehasonlítod őket... :)

jjulie 2010.09.09. 07:54:08

@László56:

ha jól értem, úgy látod, hogy gyurcsány volt a népbutító, az orbán meg a népokosító

jaj istenem, ez az orbán tényleg hatalmas mágus, mit tett veled

jjulie 2010.09.09. 07:56:10

@S2000:

a szijjártótanodában erre gyúrtak reggeltől esti

a lászló 56nak koszorúval ékesített szijjártóegyetemi diplomája van

lüke 2010.09.09. 08:01:55

Internet - Évtizedek múlva is visszaüthet egy bejegyzés

írja a Kossuth rádió, csak vigyázzatok

lüke 2010.09.09. 08:03:15

@S2000:
de még milyen!
igaz a graduated
legalább 3000 $ egy jó egyetemen, havonta
mert ugye nem mindegy hol végzel

jjulie 2010.09.09. 08:06:16

@lüke:

a morálhalálon mit értesz vajh?

megvílágítom mostan neked a környéket

veszélyes világban élsz ahol pillanatonként több ezer tesztet végeznek rejted el, mindegyiknek 3 célja van,

- eléggé éber vagy é?
- mire gerjedsz?
- mennyi vagy talpraesett?

a teszt eredménye megadja, minek kell nevezni, és hogy kell csomagolni a semmit, hogy jó drágán megvedd

ugyanis sokat keresni csak a semmi eladással lehet, erre mondják a földhözragadtak, hogy morálhalál?

ha a politikáról van szó, az mikor nem semmieladás volt?

ehja 2010.09.09. 08:08:30

@Balt: Kattanjál már az angolszász iskloa modellről. Ott van India, ma már szinte minden nagy IT cég Indiában dolgoztat sőt megjelentés és rettenetesen terjedszkednek az India IT óriások.
És még az itteni projektjeikere sem magyarokat alkalmaznak hanem onnan sokszor százszámra hozzák a tanácsókat és fejlesztőket.

Nem csak azért teszik mert olcsóbbak, vagy mert indiaik hanem azért mert a mi csodálatos "poroszos(?)" iskolalrendszerünk sem számban sem minőségben nem tud megfelelő embereket kitermelni.

Amúgy a magyar iskloarendszer nem poroszos. Az ugyanis a fegyelemre épül. Pl. egy igazán porosz iskloában páros lábbal rugták volna ki a heccből lopó 3 tini lányt. Ja és a többi porosz iskola sem vette volna őket át.

eszkep 2010.09.09. 08:13:23

@László56: "Gyurcsány Ferenc az országot akarta megreformálni"

Na ne nevettessük egymást! Gyurcsány Ferenc és pártja ,indíg is a helyzet konzerválásában volt érdekelt, esze ágában nem volt "reformálni", egyszerűen elkúrta, nem kicsit, nagyon. Amikor pedig elfogyott a pénz és az államadósság az egekbe szökött KÉNYTELEN volt változtatni. Nagy különbség!
Az meg a legkevésbé sem reform, hogy újabb és újabb megszorításokkal megbénítjuk a gazdaságot. Emlékezzünk csak, az államháztartási reformot nem is merte meglépni!

lüke 2010.09.09. 08:15:13

@jjulie:
jaja
szeretném , ha ezt itt mindenki megszivlelné

és tesztként megírná

mit értett belöle

mert én azt ,ha jól be van csomagolva az antibiotikum, akkor
minden betegségre adható, nem érdekes a rezisztencia:)

lüke 2010.09.09. 08:17:14

@jjulie:
akkor a morál- ami nem balmoral-
repetio mater studiorum est
de.wikipedia.org/wiki/Moral
neked angolul
en.wikipedia.org/wiki/Morality
egész jó a wikiben

eszkep 2010.09.09. 08:17:40

@kalevaleez: "igen, én rosszindulatú vagyok "

te nem rosszindulatú vagy, hanem pszichiátriai eset. A fóbia létező betegség, (Orbán-fóbia is az), ami nálad üldözési mániával és beteges képzelgéssel társul.

S2000 2010.09.09. 08:23:08

@lüke: A világ top 400 egyetemében egy magyar sincs... Kell ehhez bármit is hozzátenni?

www.usnews.com/articles/education/worlds-best-universities/2010/02/25/worlds-best-universities-top-400.html

A top 10-ben 6 USA egyetem, 4 UK egyetem van. Vita lezárva.

cambridge.on 2010.09.09. 08:27:52

@S2000: A credit rendszer jó, elismerem.Alkalmazzák a teljes iskolai rendszerben, nem csak az egyetemen. Az én példám nem egyetemi, hanem középiskolás fiatallal történt meg.
Nem találtam ki a történetet, tényleg megtörtént.
Ennyit a mindenki azt tanul amit akar elméleted helyességéről.
Az egyetemen megfelelő, de segítség egy általános műveltség megszerzéséhez azért elvárt.
Azon lehet vitatkozni, mi tartozik ebbe a körbe.
Matematikai alapfogalmak szerintem igen.
Vannak további furcsaságok is:Igazolatlan hiányzást ,fegyelmezetlenséget határozott idejű iskola látogatási tilalommal büntetnek.Nagyban befolyásolja az egyetemre, főiskolára való felvételt.
Ott működik, magyar iskolásoknál nem valószínű a hasonló eredmény.
Azért ne felejtsük el, ott nem ingyenes az egyetemi oktatás!

Pokorninak két "érdeme " volt.
Tönkre tette a szakmunkás képzést. Elindította a diploma érték vesztését a tömeggyártással.
Magyar Bálintot nem minősítem mert az ámokfutással egyenértékű volt sokak szerint.

lüke 2010.09.09. 08:27:56

@S2000:
nem, mert jól kiismerem magam
a szakmámban ECFMG van ,hogy egy szintre hozzon!
www.ecfmg.org/

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 08:28:48

Az Orbán-beszéd becsődölt.
Kutyát se érdekelte.
Talán már csak a pénzpiacok lesik, hogy mi lesz a döglődésünkkel.
Ha jól láttam, harmadszor volt pánik és kármentés Viktorunk kommunikációs bravúr után.

De ha valaki meghallgatta, akkor olvasnék róla valami skiccet, mert sajnos már kicsiny gyermekkorom óta herótom van a beszédhallgatástól.

lüke 2010.09.09. 08:28:50

@cambridge.on:
Kuno sír-már írtam...........

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 08:32:12

@cambridge.on:
Az ámokfutás egy fidesznyik kötőszó.
A balliberálist köti össze a nyolc évvel.

Lehet tetszőleges sorrendben, persze.

S2000 2010.09.09. 08:35:23

@cambridge.on: A középiskolás fiatal esete ok, de a középiskolákat alapul venni az oktatási rendszer minősítéséhez szerintem irreleváns. Az egyetem a kulcs, ott meg Magyarország a fasorban sincs sajnos.

S2000 2010.09.09. 08:39:26

Most megy egy érdekes beszélgetés a radio cafe-n: radiocafe.hu/stream_radiocafe.php

Gazdasági történések az elmúlt fél évben, IMF, Matolcsy, stb.

lüke 2010.09.09. 08:41:56

@lüke:
középiskola után:)

S2000 2010.09.09. 08:44:45

@S2000: Kommunikáció, stb. nagyon jó

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 08:47:11

@S2000: Én a " Szivek szállodája " sorozatból ismerem csak az amerikai oktatási rendszert.
Abban egy jóképességű kisvárosi lány először egy elitgimibe felvételizett, amit erősen ki kellett fizetni, aztán ott értékelték a társadalmi munkáját, a közösségi teljesítményét és a családi kapcsolatait, meg még az anyukája segítségét is a büféspultnál.
Aztán ezt a jellemrajzot küldték meg a jélnek, meg egy-két másik elitegyetemnek, hogy a pontszámok mellett - vegyék figyelembe.
A kiscsaj minden percében azon görcsölt, hogy eléggé népszerű legyen és kavarja a társadalmi életet.
Az egyetemen főleg olyanok járnak, akiknek már a nagyapja is odajárt és a társadalmi kapcsolatokat az egész családdal kell erősíteni.
Úgyhogy ha mindenki oda akar járni, az azért is van, mert ott lehet bekerülni " a társaságba".
Nem feltétlen azért, mert olyan jó a tanár, hogy leesik az áll.
A diploma ilyen helyen azt is jelenti, hogy vannak fejes ismerősök.

ssi 2010.09.09. 08:47:41

@Szimba: s a jobb/jó oktatás jellemzőiből csak ízelítőt adtál :-)

ha folytatnád, ha rendszerbe illesztenéd, ha beépítenéd a modern eszközöket és tanítási módszereket, ha hosszú pályára állítanád - az már a "forradalom"

S2000 2010.09.09. 08:51:09

@simonmondja.: Hát... a "Szívek szállodája" sorozat nem biztos, hogy a legjobb forrás. Kb. olyan, mintha a külföldiek a Győzike show alapján alkotnának véleményt arról, hogy hogyan telnek egy tipikus magyar család napjai... :)

radala 2010.09.09. 08:57:46

@manyike: Bocsánat, hülye vagyok. Magam sem hittem el, amit írtam, de valami ilyesmire emlékeztem, hogy 97 ezer 140 ezer.
Tévedtem. Mondjuk úgy, hogy "szignifikánsan többen jelentkeztek":-)
Amúgy szerintem sem egyértelmű kicsit sem, hogy mennyi egyetemista kell, de az tuti, hogy senkit ne a pénz tartson vissza.
Szerintem az előre fizetendő tandíj rosszabb, mint a fasizmus/kommunizmus, de ez nálam vakhit, szóval erről ne vitázzunk:-)
@combo:Tandíj rossz (a priori axióma) ebből persze nem következik, hogy a sok egyemista meg jó lenne. Az utólagos adó típusú direkt a saját egyetemednek visszamenő pénz nagyon fasza lenne. Lehet, hogy létezhet egy olyan ideális világ, ahol előre is el lehetne kérni a tandíjat, de ez nem Mo. Ne tandíj legyen, hanem sikerdíj az egyetemnek:-)
@simonmondja.:Sajnos minden bizonnyal neked van igazad, de azért én reménykedhetem nem? Mindenkinek az lenne a jó, ha nekem lenne igazam. Möglátjuk no. Ha neked lesz igazad, akkor 14-ben ugyanarra a pártra fogunk szavazni mi ketten. Abban nem vagyok biztos, hogy te is hajlandó lennél velem szavazni, ha nekem lesz igazam:-)
@In Bruges:Van, hogy ironizálok, van, hogy komolyan mondom, illetve ez nem igaz komolyan soha nem mondok semmit, de olyan van, hogy egy pillanatra véletlenül azt hiszem, hogy úgy van ahogy mondom:-). Az nem irónia, hogy a prekoncepcióim elhomályosították a látásomat, az, hogy OV egy zseni sem teljesen ironikus, az adott pillanatban valóban hihetetlen frappáns visszavágásnak tűnt a ki tud kisebb ígérettel több nyugdíjast megszerezni (megvezetni) versenyt az 1 €-s minimummal végképp eldönteni:-)
Amúgy a sokat szidott népszavazás a valóságban iszonyat zseniális húzás volt stratégiailag. Ha sikerül egy embert egyszer egy kicsit egy indifferens témában magad mellé állítani akkor kb 10x könnyebb lesz a legközelebb.
Csak azért nem mondhatjuk, hogy nettó zsenialitásról volt szó, mert azt, hogy a szocik az OVB-vel karöltve ennyire mindig a legrosszabbat lépik az szerintem nem volt előre kalkulálható. Szóval soha nem tudjuk meg, hogy OV mekkora stratéga, mert GyF oly mértékben volt kicsi, hogy a legyőzése szinte nem bír sportértékkel. Talán azért a jobboldal elfoglalása mutatja, hogy OV nem rossz stratéga. (Ettől persze még lehet csapnivaló ME)
@bigapples:szerintem erre radalaként válaszoltál, legalábbis nekem is ezek a válaszaim:-)
@Balt: Örülök, hogy így van, szeretném, ha így lenne. Majd újra megnézem, mert nekem csak az jött le, hogy egy 62 éves tanárnő. Tény, hogy nem láttam még csak fényképen, illetve rádióban hallottam, ahol részben egyetértettem vele részben nem.

ssi 2010.09.09. 08:59:10

a jelen most/mindig (?) kockázatosnak tűnik, s utópia-e a stabilitás vágya

jelen: 2010 ősze, új kormány
vizsgálja a 2006-os TV-székház ostromát - csak felelősöket keres, tanulságokat nem
(szakmailag és politikailag felkészültnek kellett volna lennie a rendőrségnek ilyen eseményekre?)

utópia: 2014 ősze, új kormány
vizsgálják a 2010-es árfolyammozgásokat, csak felelősöket keresnek, tanulságokat nem
(jó cél az ország függetlensége, gyarapodása, eladósodottság csökkentése, s adott kormány szabadon választhatja meg a stílusát is?)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 09:00:40

@S2000:
Hát gondoltam, hogy ezt a beszólást megkapom. És azt is, hogy aki beszólja, az nem mond többet a felvételiről, csak simán legyőzikéz.

Szerintem meg ha a felvételiről amerikában ilyen részletes filmet csinálnak, akkor annak lehet valami alapja, mert olyan volt, mintha az egyetemek reklámfilmjét nézném.
Még az elitegyetemek belsejét és kollégiumi árakat is soroltak.

Idet 2010.09.09. 09:01:48

@Szimba: Ének-zene: ...és Bartalus Ilonáék.

cambridge.on 2010.09.09. 09:07:31

Véleményem szerint Orbán is elmondhatta volna a saját "öszödi"beszédét az első 100 nap értékelésénél.

"Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk, és ti is tudtátok, hogy ha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt. "

Folytathatta volna:majd beledöglök mert 100 napja úgy teszünk mintha kormányoztunk volna. Pedig nem csináltunk semmit!
Zárójelben megjegyzem a betonozás nem tekinthető érdemi kormányzásnak.
Az érdemi kormányzás majd okt 3.-a után kezdődik, nehogy elriasszon valakit is a (Fideszre) szavazástól.

"A kormány csak a cselekvési szabadsága miatt vár az önkormányzati választásra, de nem amiatt, hogy elővehesse végre az új szótárat. Márpedig ha nincs be- vagy elismerés, a hazai nyilvánosság működése még egyértelmű esetekben is csak A és B álláspontok versenyéig jut el, amelyben gyakran hit kérdése marad, hogy ki melyik “véleménnyel” azonosul."
Írta TG.

Cselekvési szabadsága az önkormányzati választás után sem lesz!!! Legfeljebb a szavazatvesztés réme múlik el.
A nemzetközi elvárás a magyar kormánnyal szemben nem enyhül,eddig próbálkoztak, de be kellett ismerni az erősebb kutya.....!
Az EU pedig erősebb.A beismerés már megtörtént a jövő évi 3%-os hiánycél bejelentésével.
Az idén 3,8 volt.
Valahonnan elő kell teremteni a különbözetet.
Reform, és megszorítás nem lesz, ezek szocialista szavak. Átalakítás viszont várható.
Kérdés, mennyire fog fájni, és kiknek?

Orbán kijelentette,hogy nem akart Che Guevara lenni.
Ha tizedannyira lesz ismert a világban, mint ő akkor elmondhatja hogy sikeres ember.Akkor nem tévesztik el a tv-ben ,hogy ő kicsoda.
Egy adalék ehhez:Finnországban az egyik iskolai füzet sorozat borítóján Che Guevara képe található.

Orbán ott folytatta ahol Gyurcsány abbahagyta. Ugyanaz a semmittevés, igaz csak az első 4 hónapban.
Az ország érdekében remélem, nem fogja ugyanígy folytatni.

radala 2010.09.09. 09:11:37

@török gábor: Furcsa lenne mást írni egy nyilvános blogba:-)
De ettől még elhiszem, csak jelezni akartam, hogy nem az a fórum ez, ahonnan az ilyen információk hitelesen megszerezhetök. Amúgy én már a fricskát sem láttam fricskának, nincs semmi baj a politika-közeli politológusokkal, ma már mindenki tudja, hogy ki kicsoda. Ez 90-98 közt volt igazán probléma, amíg az emberek hittek a "szakértelemben".
Ma már egy Kéri, Lengyel, Ágh, Fritz stbröl mindenki tudja mire számítson és nem is haragszik már érte.

ssi 2010.09.09. 09:11:38

köztudott, hogy tökéletes nincs, csak szimpatikus, de valóban vállaljuk is ezt?

hétköznapokban működik mások elismerése s saját hibáink beismerése? - s a politikában? mi a civil világ, hol a hatalom első szintje s innentől van ellenfél is?

ha most "forradalmi" a kormány, az biztosan "forradalmi" ellenzéket kénytelen kikövetelni/provokálni - most, s nem majd (nálam simán beleférne az objektív, korrekt, tényfeltáró, együtt és tovább gondolkodó, nem ellenséges, de stabilan jelen lévő és érdemben ható stb. típus)

S2000 2010.09.09. 09:13:19

@simonmondja.: :) Na jó, felvételi: ahogy írod (Abban egy jóképességű kisvárosi lány először egy elitgimibe felvételizett, amit erősen ki kellett fizetni, aztán ott értékelték a társadalmi munkáját, a közösségi teljesítményét és a családi kapcsolatait, meg még az anyukája segítségét is a büféspultnál.), az nagyjából így van, sőt... kell egy személyes interjú egy olyan emberrel, aki az adott egyetemen végzett. Továbbá az is nagyon sokat segít, ha az államod valamelyik szenátora vagy képviselője ír neked egy ajánlólevelet... De ezek az elit, privát egyetemek. Az összes ameriai egyetemi végzős elég kicsi százaléka végez ilyen egyetemen, tehát ez nem reprezentatív. Van rengeteg nagyon jó állami egyetem, ahová minde nem kell, csak a standard felvétei vizsga (SAT, ACT) meg a középiskola elvégzése. Ide jár a maradék nagyon nagy többség.

KVélemény 2010.09.09. 09:14:53

Ide szerintem azt a képet kellett volna betenni, ami a svéd-magyaron készült, Ferenc Gyurcsány felirattal:D Mondjuk azt a képet még Jobbik plakátnak is el tudnám képzelni, ezzel a szöveggel: "Semmi nem változott"

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 09:14:59

" Orbán ott folytatta ahol Gyurcsány abbahagyta. Ugyanaz a semmittevés, igaz csak az első 4 hónapban.
Az ország érdekében remélem, nem fogja ugyanígy folytatni. "

Azért van különbség.
Orbánnak kétharmados alkotmányozó többsége van - teljhatalma.

És úgy jár meccsre és nyaralni, mintha kész lenne a nagy mű.
Szerintem azt se tudja, Te mit remélsz még ezen kívül.

radala 2010.09.09. 09:15:22

@török gábor: Mond inkább azt, hogy nem szoktál egyértelműen fogalmazni.:-) Most hirtelen nem emlékszem hol és mit, de olvastam tőled durvábbat DJ-röl, mint a faszkalap. Mondjuk a "sajátos pályájú" vagy ilyesmi az szerintem nem sokkal jobb, mint a faszkalap, csak esetleg elegánsabb.:-)

S2000 2010.09.09. 09:15:38

@cambridge.on: "Orbán ott folytatta ahol Gyurcsány abbahagyta. Ugyanaz a semmittevés, igaz csak az első 4 hónapban. Az ország érdekében remélem, nem fogja ugyanígy folytatni."

Egyetértek.

cambridge.on 2010.09.09. 09:17:16

@S2000: Jót nevettem! Köszönöm, megalapoztad a napom.
Szerinted az egyetemre csak úgy beesnek a hallgatók? Mindenféle előtanulmány nélkül?
Egy képzést,mint rendszert nem lehet misztifikálni csak a legfelső szint vizsgálatával.
Az az elit. De nem ott kezdődik a tanulás!

ssi 2010.09.09. 09:17:39

próbálom értelmezni a látszatokat és keresni a valóságot ... belezavarodok :-)

jelen: 2010-2014, új kormány:
a gazdaságot is megelőző prioritás a közbeszéd
- az elmúlt 8 év, mint bűnbak
- erős nemzeti öntudat és síkjai, akár a világgal szemben is

utópia: 2014-2018, új kormány:
- gazdaság prioritása
- kevesebb kormányideológia
- több "társadalmi" együttműködés

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 09:18:33

@S2000: Persze, már emlékszem. Megvolt az interjúja is az ottvégzett palival és a híresember is.

Szóval mégsem győzikesó. Gondoltam.

De az, hogy a többi főiskolán mi van, az nem nagyon érdekes, mert ott meg fizetős szellemvadász szak van és sportolói ösztöndíj.
Ja, és nem a szinvonal miatt akarnak amerikai diplomát.

S2000 2010.09.09. 09:22:55

Remélem hallgatjátok a Radio Cafe-t, nagyon jó a beszélgetés: radiocafe.hu/stream_radiocafe.php

IMF, kommunikáció, rögtönzés a 29 ponttal kapcsolatban...

Pasztorella 2010.09.09. 09:22:56

Veszélyes világban élünk, ahol minden jól be van csomagolva. Most egy csomagot szabad megvenni. Nem tudsz elég éber lenni, egy dologra szabad gerjedni, hiába vagy talpraesett, egy pillanat alatt elcsúszol. Megveszed a csomagot, kibontod, és ha rossz csomagot vettél meg félve várod a jövőt.
Vagy nem várod félve, mert kicsomagolod magad, és felvállalod aki vagy. Szembe nézel az ezernyi veszéllyel, és mindig talpon maradsz.

ssi 2010.09.09. 09:24:05

@radala: :-))
- sok eredeti és jó gondolatod van
- eddigi önkritikáidba kapaszkodva, valóban hajlasz a kissé szertelenre
- arra is jó T.G. blogja, hogy megtanulhattuk (megtapasztalhattuk), hogy mielőtt adatokat leírunk, előtte utána is nézhetünk

radala 2010.09.09. 09:24:45

@radala: Nem találtam valóban sehol egyértelmű faszkalapozást, de mondjuk a "Mészáros Debreczenihez képest kétség kívül úriember", az "ismert gyurcsányista" "amely természetesen a szerző kedvenc témájáról" meg ilyenek szerintem pont azt jelentik, mint nálam az, ha valakit fasznak nevezek:-)

S2000 2010.09.09. 09:29:21

@cambridge.on: Én nem írtam ilyet. Kell a felvételi, de ennek a jelentőségét nem kell túllihegni. Menet közben is rostálódnak a diákok. Elsőévesből lehet sok, diplomásból meg kevesebb. Esélyt meg miért ne kapjon egy nagyobb számú középiskolás?

S2000 2010.09.09. 09:31:45

@simonmondja.: Pedig a többi egyetem a lényeg, hiszen az USA-ban végzett diplomások több, mint 90 százaléka ott végez. Nem tudom, mire alapozod a véleményed, de sok tévedés van benne. Ha ismernéd az ottani rendszert, nem írnál ennyi pontatlanságot.

radala 2010.09.09. 09:34:08

@manyike: Siettem, valóban megnézhettem volna a felvételi adatokat, amúgy a belinkelt adatok tuti tök mások, mint amit én hallottam. Nem mentegetőzésként mondom, de a tandíj és a holokauszt között én meglehetősen sok párhuzamot látok, én pl a tandíjigenlést is pont úgy büntetném, mint a holokauszt tagadást:-)
Szóval az a hasonlóság is fönnáll a kettő közt, hogy ha 1 embert gázosítottak csak el vagy egy gyerek nem tanult tovább a pénz miatt az pont ugyanolyan elfogadhatatlan, mint a 6 milla vagy a 40 ezer.
Természetesen az egyetemi sikerdíj az jogos lehet. De azt gondolom az oktatás a társadalmi mobilitás egyetlen igazi eszköze és a társadalmi mobilitás pont olyan, mint a biodiverzitás, önmagában is érték. Azt mondhatnám, hogy a világban az államnak ez a legeslegfontosabb feladata, szerintem.
Nem gondolom amúgy, hogy szertelen lennék egyszerűen csak szemben tg-vel :-) én imádom a szélsőséges véleményeket.

Idet 2010.09.09. 09:34:57

Csak úgy mondom: a szlovákoknál a hiány 8%-os, ugyanolyan közszféra-fizetési csökkentések vannak, stb.

Ez miért nem böki a csőrét a tisztelt uniónak? Nem tán a szentséges IMF miatt? Esetleg a Mangel an gazsulálás nem tetszik?

(Tudom, hogy egy kissé "egyszerű" a kérdés megfogalmazása, de így reggel ennyi telik...)

radala 2010.09.09. 09:40:10

@radala: a 40 % soha nem fog kijönni, de én ilyesmit linkeltem volna, "Majdnem harmadával nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma: idén 130 ezren adták be jelentkezésüket, míg 2008-ban 96 ezren."
fmh.hu/valasztas/20090331_felsooktatas?s=rel

amúgy ez azért drámai különbség én a 10 %-ot is drámainak nevezném. 10.000 gyerek elrettentése az iskolától szerintem tuti hely a pokolban. Valószínűleg már 3 fölött is hosszú tisztítótűz jöhet. :-)

radala 2010.09.09. 09:44:09

@Idet: Szerintem azért mert nem 6 éve tart. Nem vagyok én egy hiány fetisiszta kicsit sem, sőt, de nagyon nem ugyanaz ha egyszer kicsúszol azzal, ha soha bent sem voltál.
Szóval értem én OV-ék vágyait, azt is gondolom a köcsög EU-ról meg IMF-röl, hogy rohadt ellenforadalmárok:-), de azért képes vagyok, legalább elviekben belátni, hogy még igazuk is lehet.

MÁV tulaj 2010.09.09. 09:45:54

Tisztelt Török Gábor! Minden szavával egyetértek, azonban van még egy ötödik tényező. GYF és OV stíluskülönbsége. (Nagyon remélem) OV sohasem fog olyan alpári stílusban beszélni a közönségéhez, mint az GYF megengedte magának. Anno sokakat nem az őszödi beszéd tartalma, hanem annak - finiman fogalmazva - miniszterelökhöz méltatlan stílusa háborított fel, még a korábban GYF-re szavazók közül is.

cambridge.on 2010.09.09. 09:46:41

@S2000: "You made my day"
Jót nevettem. Köszönöm.
Szerinted csak úgy beesnek a hallgatók az egyetemre?
Mindenféle "irreleváns"előtanulmány nélkül?
Egy rendszert nem lehet csak a csúcs alapján elemezni.
Az egyetem az elit, a csúcs.
De a tanulás nem ott kezdődik! Addig azért jelentős tudást kell szerezni.
Úgy érzem magyar középiskolából kerültél amerikai egyetemre.
És ott könnyen teljesíted a követelményeket.

Még egy adalék a szuper amerikai egyetemi rendszerhez.
Az amerikai egyetemi sport nagyon erős.
Pl. az amerikában túrázó magyar kosárlabda válogatottnak esélye nem volt egy egyetemi csapat ellen...
De nem minden tökéletes. Az amerikai futballban, kosárlabdában nem zseni a játékosok többsége. Kitörési lehetőség a sport a szegénységből, bőnöző környezetből.
Néhány gettóból jövő egyetemista nagy gondban van a minimális követelmény teljesítésével is.
Kirúgni mégsem lehet, mert mint sportoló dicsőséget hoz az iskolának! Diplomát fognak kapni,aminek a hátterében nem áll tudás.
Meg lehet kérdezni a magyar egyetemista sportolókat,ők mennyit tanulnak a diplomáért?

cambridge.on 2010.09.09. 09:51:21

@cambridge.on: Bocs, sokáig nem találtam a hozzászólásom ezért másodszor is leírtam.
Nem állt szándékomban ,hogy ha kétszer írom akkor biztos igazam van,elvet alkalmazni.

S2000 2010.09.09. 09:59:09

@cambridge.on: A sportolók egy vékony szelete az egésznek... Magyarországon a profi sportolókról általánosítva ugyanazt el lehet mondani, mint az amerikai sportolókról.

És azt sem állítom, hogy tökéletes, csak azt, hogy a világon az egyik legjobb az amerikai egyetemi rendszer. Mi meg a nagyon jó közelében sem vagyunk, ergo van, lehet mit átvenni.

"Az amerikai futballban, kosárlabdában nem zseni a játékosok többsége." Miért, a magyarban a többség zseni???

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.09. 10:00:35

@radala: helyes a dolgokat nevükön nevezni. Én ugyebár nem vagyok politológus, csak egy haspók. Debreczeni meg faszkalap. :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 10:04:32

@S2000: Hát filmekre alapozom. Nyilván.
Én nem jártam ilyen egyetemekre.
Ha jártam volna, most angolul kommentelnék egy Obamás vitában.
Szóval amerikából leginkább a filmjeik jutnak el hozzám és azok alapján itélem meg őket.
Vannak nagyon jó sorozataik és nagyon érdekes társadalmi kérdéseket feszegetnek bennük.
Azokból például nyilvánvaló, hogy nagyon hasonlóak a magyar kérdésekhez.
A Simpson család, vagy a Rém rendes, esetleg a Szex és ... és a Jóbarátok, meg az Earl, ... szóval nem ismeretlenek ezek a dolgok magyar szemmel.
Na mindegy.

De hogy egy amerikai átlagegyetem miben körözi le a magyar élmezőnyt, azt akkor látnám, ha a sportösztöndíjjal kiment magyarok - onnan visszajőve itthon zsenik lennének.
Nem tudom.
Láttál már ilyen szuperre képzett fiatal átlagmagyart?
Mert hogy a magyar zsenigyerek kimegy és ott is zsenigyerek, az nem ér, mert az csak agyelszívás.

S2000 2010.09.09. 10:06:27

@cambridge.on:

Az amerikai egyetemi sport nagyon erős.
Pl. az amerikában túrázó magyar kosárlabda válogatottnak esélye nem volt egy egyetemi csapat ellen...
De nem minden tökéletes. Az amerikai futballban, kosárlabdában nem zseni a játékosok többsége. Kitörési lehetőség a sport a szegénységből, bőnöző környezetből.
Néhány gettóból jövő egyetemista nagy gondban van a minimális követelmény teljesítésével is.

És szerinted az a társadalom számára nem egy jó dolog, hogy ezek a srácok 4 évet nem a gettóban, hanem egy egyetemi környezetben töltenek el, szocializálódnak??? Itthon a cigánykérdést is részben így lehetne kezelni. Kiemelni a gettóból a tehetségeket (legyen az művészet, sport, tanulás), és máshol szocializálni őket, megnyitni nekik új perspektívákat.

Kirúgni mégsem lehet, mert mint sportoló dicsőséget hoz az iskolának!

Ott nem kell senkit kirúgni, csak egyszerűen nem kap kreditet. Olyan meg igenis van, hogy ha nincs meg egy átlag egy adott félévben, eltiltják a srácot arra az időszakra. Az megint más dolog, hogy a korrepetálásuk is meg van profin szervezve.

Diplomát fognak kapni,aminek a hátterében nem áll tudás.

És szerinted ez csak amerikában igaz? Magyarországon nem?

radala 2010.09.09. 10:07:21

@Hepci: Elvileg helyes a dolgokat a nevükön nevezni, de azért az mindig leegyszerűsít. És engem mindig mindenki megfedd itt, ha Gergényit(Eichmann), GyF(RM) BG(KJ) a nevén nevezem:-)

cambridge.on 2010.09.09. 10:08:50

@S2000: Én nem lakossági, hanem állami megszorításról beszélek úgy, hogy közben több maradjon a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Számpélda:
Levágunk 100 forint kiadást az állami kiadásokból.

Melyik kiadási tételből akarsz 100 Ft-ot levágni?
Oktatás, egészségügy, közalkalmazottak bére, intézmények, állami vállalatok támogatása, szociális segélyek( idesorolva önkényesen, a munkahely teremtő kadásokat is).
Miből lehet elvenni úgy, hogy az ne megszorítás legyen?
A példád alapján fordítva történik: adok 50-et ,de elveszek 100-at.
Ismét matematikai alapfogalmak.
Ilyen egyszerű.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 10:11:37

@simonmondja.: Na még egyszer nekifutok.

Látott valaki olyat, hogy kiment tőlünk sportösztöndíjjal egy boxoló, vagy úszó és hazajőve - agysebész?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 10:14:11

@radala: Talán azért, mert ha valaki Orbánnak ad ilyen jó kis neveket, azt ki is penderítik.

S2000 2010.09.09. 10:16:11

@cambridge.on:

Sok ötletem van:
- korházak privatizációja
- minisztériumok, önkormányzatok esetében tevékenysegk kiszervezése, elbocsátások
- rengeteg pazarló kiadás, lenyúlás levágása,
- rokkantnyugdíjasok státuszának felülvizsgálata (bújtatott munkanélküliség), egy részük visszairányítása a munkavállalói szférába, stb.

Majd folytatom a listát, amikor megalapítottam a pártomat, nem akarok tippeket adni a konkurenciának... :)

radala 2010.09.09. 10:22:39

@simonmondja.: Honnan? Orbán(hitler) szerintem PC teljesen.
Amúgy szerintem bizonyos pontosításokkal, amiket én G/E Gy/R B/K esetében mindig meg is teszek én az O/H azonosítást is tudom támogatni. Valóban vannak OV-nak ijesztő vonásai, amik megléte kétségtelen. Az meg ugye vita tárgya lehet, hogy ez hasonlóság, azonosság, csak a látszat.
Soha nem mondtam, hogy G embert ölt volna azt mondtam, hogy 2006-ban gumilödözni nem kisebb botrány, mint 44-ben gázkamrázni.
Valószínűleg senki nem vitázna azon, hogy Rákosi a tömegbe lövetett 56-ban, pedig lehet, hogy ez konkrétan nem is igaz. Szerintem GyF pont ugyanígy a tömegbe lövetett, csak persze más volt a környezet. 11 évvel a háború után könnyebben ropognak a puskák, mint manapság egy EU országban.
De amúgy mindegy ez, csak vicceltem a néven nevezés szószerintiségét találtam mulatságosnak csupán.

S2000 2010.09.09. 10:24:39

@cambridge.on: Ja, és óriási különbség, hogy a privát szférától vagy az állami szférától veszel el. A privát szféra termeli a GDP-t, az állami meg feléli... Most nem a szükséges infrastrukturális kiadásokról beszélek (autópályák építése, stb.), mert azok szükségesek és azok tényleg termelik a GDP-t, multiplikátor hatással megszorozva.

Én azokról az állami kiadásokról beszélek, amelyek feleslegesek, pazarlóak, korruptak. Ezek elvételével az adófizetők 100%-a egyetért, a politikusok meg természetesen nem. Ha Te is nettó adóbefizető vagy, akkor Te is egyet kell hogy érts....

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 10:33:25

@radala: Hát innen.
De erről az infantilis névaggatásról úgysem szoktok le, mert ez központi stratégia a fidesznyikeknél.
Szerintem még a vidéki oviból hozták a koleszba a górék.
Nem hinném, hogy Wermertől kellett tanulniuk.

S2000 2010.09.09. 10:37:36

@simonmondja.: Hát, én a filmeket erre nem tartom alkalmasnak. Olvass el néhány könyvet, újságcikket, látogass el néhány (nem magán) egyetem honlapjára.

Más: "De hogy egy amerikai átlagegyetem miben körözi le a magyar élmezőnyt, azt akkor látnám, ha a sportösztöndíjjal kiment magyarok - onnan visszajőve itthon zsenik lennének."

Kicsi a minta, ráadásul nem reprezentatív. A megközelítés is rossz. Közelítsük meg máshonnan: ha a magyar NBI-es focisták akkora százalékának lenne egyetemi diplomája (vagy egyetemen eltöltött éve), mint az amerikai NFL játékosoknak, szerinted nem járna jobban a társadalom???

Más: "amerikai átlagegyetem miben körözi le a magyar élmezőnyt" - Az élmezőnyt hasonlítsd az élmezőnyhöz, az átlagegyetemet meg az átlagegyetemhez.... almát almával, körtét körtével... De a kérdés lényegét tekintve ajánlom a korábban már belinkelt* egyetemi rangsor szepmpontjait figyelembe venni:

Academic Peer Review Score
Employer Review Score
Student to Faculty Score
International Faculty Score
International Students Score
Citations per Faculty Score

Ezek bővebb magyarázata ugyancsak a linkelt oldalon megtalálható.

* www.usnews.com/articles/education/worlds-best-universities/2010/02/25/worlds-best-universities-top-400.html

S2000 2010.09.09. 10:45:20

Kezdődik az öszödi effektus... "Az adóügyi államtitkár szerint lehet, hogy csak 2013-tól lesz tizenhat százalékos egykulcsos, családi elemekkel bővített az szja-rendszer..."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/09/karman_andras_interju/

S2000 2010.09.09. 10:50:14

@S2000: Itt a magyar cikk is:
index.hu/tudomany/2010/09/09/nincs_magyar_a_legjobb_ketszaz_egyetem_kozot/

Idén 2500 intézményben töltették ki a kérdőíveket, ebből 660 került kiértékelésre. Az értékelésnél a hallgatók és rektorok véleménye, valamint a nemzetközi diákok és professzorok aránya 40 százalékos súlyozással esik latba; az intézmény akadémiai hírneve szintén 40 százalékát adja a végső eredménynek, a tudományos munka minősége pedig 20 százalékot ér.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 10:54:29

@S2000: Én meg a könyveket nem tartom alkalmasnak.
Nem hinném, hogy az átlagamerikai magára ismerne Vonnegutból, vagy Updike-ból. Az újságíró meg kissé szenzációcentrikus és esetleg még célokat is szolgálhat az írásaival.

A magyar focisták már eléggé letették a lábnyomukat a társadalom orcáján.
Ott van a képzett Viktorunk. Ha lehet, akkor a többiek inkább ne...

De ha nem akarsz, akkor ne mondjál olyan átlagsuli témát, amiben érdemes ott tanulni, mert nagyon penge az átlaggyerek tőle.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 10:58:07

@S2000: Ja, egyébként, ha visszaolvasol, én az elitsulit akartam boncolni, csak Te mondtad, hogy az átlagot vegyük mértékül.
A magyar elitsulit az amcsi ellen...
A magyar elitsuli a jóképességű gyerekeket gyűjti, az amcsi pedig a pedigréseket.
Na, innen indultam volna.
Hogy a magyar suli lehet, hogy nem rossz annyira, csak a világ jobb szereti a befolyásos diplomást alkalmazni...

radala 2010.09.09. 11:05:36

@simonmondja.: Ugyan már innen még senkit nem penderítettek ki szerintem. Nem gondolom infantilisnek sem meg általánosnak pláne nem, lehet, hogy rosszul figyelek, de én ezt a saját hobbimnak véltem, nem általános fidesznyik aktivitásnak.
Az elit egyetemekhez annyit, hogy a bécsi egyetem benne van a legjobb 200-ban, de én szoktam itt doktori védésekre járni, Szegeden a diplomamunkák is színvonalasabbak. Ez persze nem azt jelenti, hogy a magyar PhD szerzés feltételei jók lennének, csak azt akartam mondani, hogy ez a sorrend nem nagyon értékelhető szerintem. Hogy mást ne mondjak nem azonos eséllyel publikálsz azonos eredményeket különböző helyekről, arról már nem is beszélve, hogy pláne nem azonos esélyekkel tudsz mondjuk kutatni. De hát ezen nem nagyon lehet változtatni, úgyhogy kár is rajta sopánkodni.

S2000 2010.09.09. 11:07:38

@simonmondja.: "Átlagsuli téma"??? Nem érted a lényeget... Feljebb belinkeltem a rangsor kritériumait, a weboldalon meg ott van a részletes magyarázat. Ezen szempontok alapján jobbak azok az egyetemek, ezen szempontok miatt jobb ott tanulni.

Az olvasmányaidból meg kell tudni kihámozni a lényeget, a többit meg elfelejteni... Többek között ezt is jól megtanítják az ottani egyetemeken...

radala 2010.09.09. 11:09:40

upsz
index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/09/karman_andras_interju/

egyszeri nagyarányú adócsökkentés idén. ;-)
Mondjuk nálam ettől nem lesznek hiteltelenebbek, de el tudom képzelni, hogy valakik ezt hazugságnak látják, mondjuk azért mert az:-)

Átverés! 2010.09.09. 11:14:33

Ma reggel a megyei lapunkban olvastam, hogy Matolcsy a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elmondta,hogy jövőre a hiányt 3 % alá kell vinni, az idén pedig tartani tudjuk a 3, 8%e-ot.
A döntésben szerepet játszott, hogy az EU megmondta, hogy minden segitséget megad, csak ezek a célok teljesüljenek.
Ezeket, már Bajnai, vagy a volt pénzügyminiszter is elmondhatta volna.
Régen mondom én már azt, hogy itt olyan szigoru nemzetközi pénzügyi korlátok vannak, amit be kell tartani.

A nagy OV beszédek csak arra valók, hogy minél tovább titkolni tudja azt, hogy milyen megszoritások várnak az országra Gondolja, hadd legyen még egy pár hónap reménykedés a népnek és a professzoroknak is.

S2000 2010.09.09. 11:18:03

@simonmondja.: Rosszul emlékszel....

"Ja, egyébként, ha visszaolvasol, én az elitsulit akartam boncolni, csak Te mondtad, hogy az átlagot vegyük mértékül."

Nem, Te azt írtad, hogy: "De hogy egy amerikai átlagegyetem miben körözi le a magyar élmezőnyt..."

Erre írtam én azt, hogy az ami átlag egyetemet nem korrekt dolog a magyar top egyetemhez ("élmezőny", ahogy fogalmazol) hasonlítani.

"A magyar elitsuli a jóképességű gyerekeket gyűjti, az amcsi pedig a pedigréseket."
Három kérdés:
- Az ami pedigrés diák nem lehet jóképességű?
- Az ami elitsuli diákainak pontosan hány százaléka pedigrés?
- Magyarországon az elitsuliban kisebb százalékban vannak pedigrés gyerekek, mint az USA elitsuliban? Pontos számokat kérek...

"Hogy a magyar suli lehet, hogy nem rossz annyira, csak a világ jobb szereti a befolyásos diplomást alkalmazni..."

A TOP 400 lista nem az alkalmáson alapul, hanem a fenti - már többször belinkelt - szempontokon (tanárok értékelése, diákok értékelése, tudományos munka minősége, stb.). Kérlek egyszer olvasd el, mert azzal, hogy ismétled a hülyeségeidet, azok még nem lesznek nem hülyeségek.

tbb 2010.09.09. 11:38:58

@Szimba:

És hogy mindazt jól csinálni, amiket leírtál, arra akkor ébredtem rá, amikor 1 évíg beugrottam fakultációt tartani elméletileg érdeklődő és érdekelt gyerekeknek. Úgymond problémás gyerek egy se volt köztük. És mégis total kudarcnak éltem meg. Azóta tisztelem a tanárokat.

sárkányfő 2010.09.09. 11:40:48

Matolcsy - 2010.08.05.:
"nem fogunk megszakadni, hogy 2,8 százalékos hiány legyen jövőre"

Matolcsy - 2010.10.08.:
"jövőre 3 százalék alatti lesz az államháztartási hiány"

ssi 2010.09.09. 11:42:32

@radala:
"Nem gondolom amúgy, hogy szertelen lennék egyszerűen csak szemben tg-vel :-) én imádom a szélsőséges véleményeket. "

szélsőségek (érvelésben) és megértés - nem mindig szerencsés páros

pl. tandíj és holokauszt párhuzam? bár értem: figyelem felhívás s súlyos témák

sárkányfő 2010.09.09. 11:42:51

Nagyon jó interjú:

www.fn.hu/penzugy/20100908/jaksity_nem_mentene_devizahiteleseket/

"Két évvel ezelőtt, a Lehman Brothers bedőlése után, azt mondtam, nekünk Mohács kellett ehhez a szembesítéshez. De úgy tűnik, hiába érkezett meg hozzánk is a válság, nincs nagy társadalmi szemléletváltás. "

"aki devizahitelt igényelt, az devizaspekulációba kezdett: felvett egy forinthitelt, és mellette beshortolta a svájci frankot"

S2000 2010.09.09. 11:45:28

@ó jaj: Ezek szerint megszakadtunk.

sárkányfő 2010.09.09. 11:46:07

index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/09/karman_andras_interju/

"Lehet, hogy csak 2013-tól lesz 16%-os egykulcsos, családbarát az szja"

cambridge.on 2010.09.09. 11:46:32

@MÁV tulaj: Nem mindegy a közönség összetétele!
Gyurcsány a párttársai előtt beszélt!
Zárt körben.
Nagy hallgatóság előtt ő sem emlegette az örömlányokat.Semmilyen összefüggésben.
Orbántól még nem hallottam kiszivárogtatott felvételt, amint egymásközt beszélnek.
Egy szónoklat,vagy kinyilatkoztatás nem ugyanaz a műfaj, mint egy felvilágosító bevallás szűk körben.

Félreértés ne essék, nekem azonnal, a napvilágra kerülés napján az volt a véleményem, hogy azonnal le kell mondania Gyurcsánynak.
A maradásával 4 évet elvesztegettünk!

tbb 2010.09.09. 11:47:54

@S2000:

Azt kihagytad, hogy közben azért az állam tartsa fenn a rendet, a jogszolgáltatast, az oktatást, az országos infrastrukturát stb. Az egészségügyet már nem is sorolom közéjük. Dögöljön csak meg aki nem bírja megfizetni.

Szimba 2010.09.09. 11:50:06

@MÁV tulaj:

Ön az illem- és tánctanár?:-))

Szimba 2010.09.09. 11:55:21

@tbb:

A tanárnak hinnie kell abban, amit csinál, tanít, nevel és remek színészi képességekkel kell rendelkeznie, hogy az érdeklődést, érzelmeket fel tudja kelteni. Ráadásul kiegyensúlyozott életet kell élnie, hogy mindig felkészülten, naprakészen induljon az iskolába, és a gyerekek hangulatváltozásaira, problémáira is nyitott legyen.

Ezért régebben a pedagógusok, ha nők voltak, általában a házasságkötésig vállaltak munkát, utána nem. (Angliában az ápolónő sem folytathatta a hivatását, ha férjhez ment.)

A férfiak esetében egyszerűbb volt a helyzet, mert a feleségük tökéletesen ellátta őket, és a gyerekeket is nevelte, gondozta otthon.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 11:56:13

@S2000: Hát, ha a lényeg kihámozására magadat hozod példának, akkor nem elég meggyőző.

Eddig a hülyézésen és győzikézésen kívül sokat nem tettél hozzá a témához, ahhoz képest, amit eddig is irkáltak róla.

radala 2010.09.09. 11:56:54

@manyike: Szerintem a kutya nem kezdene el velem beszélgetni, ha azt mondanám, hogy a tandíj nem jó dolog. Ez a holokauszt párhuzam nagyon régen az eszembe jutott már konkrétan a holokauszt tagadás elsö kísérletei idején és már akkor nagyon "szellemesnek találtam magamat":-), hogy a tandíjigenlés az, ami engem emberi méltóságomban sért.
Van egy pár olyan dolog a világon, aminek a kimondása engem sokkal jobban fölháborít, mint a nyilvánvalóan buta holokauszt tagadás. Ilyen például az, amikor valaki azt mondja a sok gyerek a tudatlanság miatt van. Mert ez persze részben igaz, de az is igaz, hogy a fordítottja is igaz és a magasabban kvalifiáltaknak megintcsak átlag fölötti gyerekmennyiségük van. Nehezen hiszem, hogy a holokauszt tagadásnak ma van bármiféle hatása a világra, ha van az inkább pozitív, mert fölhívja a figyelmet arra, hogy észnél kell lenni, mert a hülyék már a spájzban vannak. Ezzel szemben a sokgyerek kritizálás általánosságban is negatív, mert cikivé tesz valamit, ami nem ciki. Sokkal inkább azt kéne mondani, hogy a cigányokkal sok baj van, de legalább vannak kiskorukban aranyos gyerekeik:-)
A tandíj emlegetése nem ilyen, mert csupán az emlegetése nem árt, sőt használhat is mert megmutatja, hogy az oktatás az egy érték, ettől azért még engem bosszantani szokott.

tbb 2010.09.09. 12:00:25

@S2000:

És tudod miért? Mert egyesek szerint az alsó és középfokú szint nem releváns.

lüke 2010.09.09. 12:03:18

@Szimba:
:))
a stílus maga az ember, a tartalommal van a baj mindig:)

S2000 2010.09.09. 12:03:45

@tbb: Igen, mindezt tegye meg, de hatékonyabban, mint most teszi. Az egészségügy meg az egyik legfontosabb terület, amit meg kellene reformálni. Pl. jelenleg több milliárd forintot fizet a nép paraszolvenciaként. Ha ezt a pénzt számla ellenében fizetné meg a nép, akkor nem néhány orvos járna jól, hanem az összes orvos, az összes beteg.

Remélem nem élsz abban illúzióban, hogy a tőlünk beszedett minden egyes forint az általad említett célokra kerül felhasználásra...

lüke 2010.09.09. 12:05:23

@tbb:
drillezheted a 6-10 évest!
10 felett lehet mit kezdeni
de te is tudod 18-tól Am-ban 3 év college van,ez a szint felhozó az egyetemhez
s az egyetemen a havi 3000 $ -ért drill van, meg is tanítják,amire kell
az angol nyelvü orvosi egyetemek még D- Afrikában is jók!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 12:06:52

@S2000:
Te emlékszel rosszul.
Úgy kezdődött, hogy a Szivek szállodájában a Jale-re, meg a másik két csúcsegyetemre felvételizésről írtam, hogy társadalmi feltételeket támasztatnak.

Mire Te azzal jöttél, hogy dehát az amcsi átlagegyetem is jobb és az a többség.

Mire én, hogy az amcsi átlagegyetem akkor lenne meggyőző, ha az átlagtanuló, aki onnan kikerül, sitty-sutty megokosodna és nem celeb lenne a sportoló utána, hanem agysebész.

....

Szóval, azért kell a magyar elitsulit összevetni az amcsi átlagsulival, mert az értékelésbe olyan tételek vegyülnek, hogy hírnév, ismertség.
(Ne mutogasd megint a felmérés szempontjait, mert azokat is az ismertség számlájára írom)

Márpedig a vélemény az nem igazán egzakt mérőeszköz.

Nem olyan, mint hogy megszámoljuk, kinek a végzősei baltázták el a legtöbb, vagy legkevesebb beteget...

ssi 2010.09.09. 12:08:08

@Idet:
ha pl. egy vállalat hitelt vesz fel, mindenféle mérlegeket, kimutatásokat kell mellékelni, hogy a bank elemezhesse, valóban vissza tudja-e fizetni

Magyarország
1. múlt terhei nemzetközi összehasonlításban:
* GDP arányos eladósodottsága túl magas (80%) - szociális kiadásokra vettek fel sok hitelt, termelési háttér biztosítása nélkül, majd hitelből fizették a törlesztést (főleg a kormány sara, de az ellenzékéé is, majd jött a válság)
* Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely 2004 óta áll túlzottdeficit-eljárás alatt, és a hiánycél teljesítésére vonatkozó határidőt már két ízben meghosszabbították.
www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/csak_megallapodasert_jon_ide_az_eu_imf_38523
2. jövő, kockázatos, bár lehet, h Kínától jobb hitelt kapni, mint az IMF-től
* szép terv az összes hitel visszafizetése, de bírja az ország, előkészített?
* szerencsés-e a stílus, ahogy előadják, s "gyanús", h pl. azért is akarják, mert a kormány nem akarja, hogy bárki belelásson az intézkedéseibe (se belföldön, se külföldről)

Szimba 2010.09.09. 12:08:43

@radala:

Pedig már meglehetősen sok intézményben van ilyen-olyan tandíj az óvodától az egyetemig. Legfeljebb másnak hívják. Pl. alapítvány 1%, adomány, vásár a gyerekek munkáiból, a bevétel az iskoláé, különböző gyűjtések függönyre, terítőre, szekrénycsináltatásra stb. egészen addig, hogy havi 500 ezer az óvoda, mert idegen nyelvi nevelés is van, meg úszás, és gyümölcsöt is kapnak.

lüke 2010.09.09. 12:09:48

@S2000:
igen! s ezt miden lajikus tudja
s NHS-t nem akar senki, Clintonnak beletört a bicskája a köt. biztosításba,
Obama ezt akarja-áttekinthetöséghez szükség van erre !
mornbitás, mortalitás, kezelés helyessége stb-
a kettö közt van az igazság, mert a szegényeket ki fogja kezelni , ha mondjuk félévente PETCT kell és a legdrágább kemo
(mondjuk MO-n ezt még pénzért sem kapod meg)

radala 2010.09.09. 12:10:29

@ó jaj: Valóban nagyon jó és szerintem is bűn, amit OV ez ügyben tesz. Meg lehet menteni (meg kell) a devizahiteleseket, de tény, hogy nyilvánvalóvá kell nekik tenni, hogy ezt akkor is elbaszták. Az gusztustalan, hogy OV valóban elkenni próbálja ebben az esetben a zemberek egyéni felelősségét. Mert az igaz, hogy ha minden jól ment volna, ha lenne munka, akkor nem lenne ekkora a baj, de akármi lenne (ha € lenne akkor is) most szopnának a frankhitelesek.
Az indexes cikkel jócskán beelőztelek:-)

ssi 2010.09.09. 12:12:00

@radala: "Szerintem a kutya nem kezdene el velem beszélgetni.."
nekem más a tapasztalatom (mármint Veled kapcsolatban), de próbáld ki :-)))
vaúúú, vaúúú

radala 2010.09.09. 12:14:07

@Szimba: Ez nyilvánvaló én már 86-ban fizettem tandíjat a gimiben:-) Most is sokban vannak a gyerekeim nekem, bár azért a 2000 €-t azt kicsit hitetlenkedve hallom.
Ettől még azért az rossz, hogy valakinek a felemelkedésének a pénz a korlátja. persze, hogy mindenkinek az, de lehetek azért kicsit naiv, nem?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 12:14:55

@radala: De. Valami Nestro nevű amatőr provokatőrt.

Szimba 2010.09.09. 12:15:46

@lüke:

Igaz, csak nem tudtam kihagyni a poént.

Ami meg az oktatást illeti, valóban nem működik a drill, sem a poroszos típusú oktatás (szerintem 10 éves kor felett sem) hatékonyan.

Az egyetem más dolog. Amikor még a gimnáziumi tanulók (akik szintén kevesen voltak) legjobbjait, kb. 10%-ukat vették fel, könnyű volt azonnal elkezdeni az előadásokat stb.

Ma viszont a 40%-os felvétel a cél. Nyilvánvaló, hogy ezek a gyerekek alkalmatlanok az egyetemi tanulásra. Az első évet arra kell fordítani, hogy megtanuljanak tanulni vagy az előadók leszállítják a színvonalat. Így aztán a jó képességűek, és felkészültek is visszaesnek.

Ez különösen a pedagógusképzésben óriási hátrány.

radala 2010.09.09. 12:15:51

@manyike: Igazából nem akarom kipróbálni, nekem örömet okoz, ha verbálisan szélsőséges lehetek. Van, aki az érveire büszke van aki a hasonlataira, sarkításaira:-)

tbb 2010.09.09. 12:19:25

@cambridge.on:

Az amerikai középfokú oktatásról én azt tudom, hogy onnan zömükben nem az egyetemekre felvételiznek, hanem az egyetemi előkészítőkre. Ami 2 éves. A középiskolai standard bepótlására szolgál.

ssi 2010.09.09. 12:24:22

@radala: oké :-)) el vagy fogadva "radalásan", nem népnevellek :-)

lüke 2010.09.09. 12:27:55

@Szimba:
hát igen:)
1989-ig elit képzés volt, magas felvételi pontszámokkal,
de vannak még ilyenek: Németo, Svédo. orvosi egyetemein
Professzoraimtól:) hallottam, hogy még helyesen se tudnak írni- mint én itt- a bölcsészkaron
Mindenki ért ehhez is ,mint az orvosláshoz:)
na meg a focihoz
még ME is, hiába GYF sportminiszter volt!

S2000 2010.09.09. 12:40:14

@lüke: Rászorultság alapon kell támogatni az orvosi ellátást, egyértelmű. A jelenlegi modell tarthatatlan, ez is egyértelmű. A megoldás szerintem:
- Részben privatizált egészségügy (forrásbevonás szükséges, államnak erre nincs szabad forrása),
- Alapvetően az igénybe vett szolgáltatásokért fizetni kelljen egy nominális összeget (nem a teljes költséget, valamennyit), ennek fedezésére létrehozni egy magán biztosítási alapot,
- Rászorulóknak támogatás, részben a magán biztosítási alapból, részben állami pénzekből,
- Paraszolvencia teljes megszüntetése (ezen pénzek kifehérítése önmagában nagy segítség lenne az egészségügy rendbehozásához).

Szimba 2010.09.09. 12:42:50

@manyike:

A probléma összetettebb. Egész Európa helyzetét kell nézni. Jórészt már minden országban jelentkezett a fenntartható fejlődés összeomlása, a születésszám csökkenése (nyugdíjrendszer összeomlása), a várható további gazdasági válságok, amiket az éghajlatváltozás következményei csak súlyosbítanak. Már szinte késő a környezetszennyezés megállítására, ami pedig a termőföldek csökkenéséhez, a környezet, a természet egyensúlyának felbillenéséhez vezethet.

Kiszámították, tudjuk, hogy már régen többet fogyasztunk, mint amit az egyes emberre eső terület megtermel (nagyjából ez az ökológiai lábnyom fogalma).

Azok a Kelet-európai országok, amelyek még ráadásul súlyosan eladósodtak sokkal sérülékenyebbek, és könnyebben tönkremehetnek egy-egy katasztrófa, válság során.

Ezeknek az országoknak nem sok lehetőségük van. Vagy nagyon erősen visszafogják a fogyasztást, visszatérnek bizonyos hagyományos családmodell propagálásához, a születésszabályozás megtiltásához, és nagyon gyorsan megpróbálják az eldobható anyagok ujrahasznosítását megoldani, az energiatakarékosságot komolyan venni, a munkaerő helyzetet újragondolni, ugyanígy az egészségügyet, nyugdíjrendszert, oktatást stb.

Csakhogy ez ellen mindenki tiltakozni fog, pl. Franciaországban most folyó sztrájkok.

Pedig a kutatások szerint azok a civilizációk, amelyek túlnövik a kereteiket, azok vagy átalakítják az életület, vagy hirtelen összeomlanak:

"Ha a jelenlegi demográfiai, fogyasztási, és technológiai trendek folytatódnak, akkor 2050-re az emberiség ökológiai lábnyoma túlhaladják a Föld ökológiai kapacitásának 220%-át. "

ssi 2010.09.09. 12:53:20

@Idet:
"Magyarország jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez."

"Egy tollvonással 2,2 százalékra esne papíron a nemzetközi befektetők által szigorúan figyelt, GDP-hez mért magyar államháztartási hiány ... magánnyugdíjpénztárak által generált költségvetési kiadásokat nem kellene a deficithez számolni."

hir3.hu/index.php?hir=magazin&hirid=45294&kat=1

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100806-keleteuropat-egyesitheti-a-magannyugdijpenztarak-hianyanak-koltsegvetesbol-valo-kiemelese.html

bariga 2010.09.09. 12:53:39

index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/09/karman_andras_interju/

Remélem olvassa valami illetékes ezt a levelezést, mert azt üzenem, hogy ez szemétség, hazudozás, átvágás, azonnal modjanak le , tűnjenek el stb, többit idézzék a saját korábbi szövegeikből!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sárkányfő 2010.09.09. 12:57:02

@radala: én reggelig tudnám sorolni Orbán súlyos hibáit, de speciel ezt a cikket nem ezért linkeltem be :)

a cikk sokkal súlyosabb dolgokról szól, ez messze túlmutat Orbán kompetenciáján, vagy akár az egész politikai elit kompetenciáján. (persze ők is megtehetnék ebben a kérdésben a magukét, de hát...)

nincs az az óriási váláság, nincs az az irdatlan pofon, ami rá tudná vennie ezt a népet arra hogy kicsit elgondolkodjon magán.
épp ezért meg is érdemli a sorsát, a fokozatos hanyatlást.

Szimba 2010.09.09. 12:57:16

újrahasznosítás, munkaerőhelyzet stb.

Helyesírás : 1

Szerencse, hogy Ordi már tanul:-)))

sárkányfő 2010.09.09. 13:01:47

Most hallom, hogy Horváth Csabi konkért pénzügyi segítséget ígér a devizahiteleseknek, ha nyer a főpolgi-választáson :) az idióta... és mégis milyen jogi alapon tenné? ja, hogy úgyse nyer...
erősen emlékeztet medgyessy 13. havi, és orbán 14. havi nyugdíj ígéreteire... ez a magyar politika... hülye populisták egymás hegyén hátán.

radala 2010.09.09. 13:05:35

@ó jaj: Nem feltételeztem most, hogy a cikk és OV közt van kapcsolat, csak nekem jutott az eszembe, hogy bár a bank rossz, Simor rossz szöveget megértem, ennek azt a részét, amibe a "nép" belekapaszkodhat és azt mondhatja nem én vagyok a felelőtlen fasz, hanem a Bank+Simor az nagyon káros.
Persze OV vigasztalhatja magát azzal, hogy ha nem ö mondaná, akkor mondaná még valaki nála is demagógabb. De mindegy is. Tény, hogy a magyarok (sajnos én is) állati profik a felelősség alóli kibújásban.
Érdekes kérdés, hogy voltunk-e már valaha olyan sikertelenek, mint az elmúlt 20 évben, amikor igazából végre az történhetett, amit mi akartunk.

radala 2010.09.09. 13:10:38

@ó jaj: No ez szép példája annak, hogy ha nem OV mondaná, a nép akkor is megkapná a fölmentést.
Mondjuk az biztos, hogy van bizonyos felelőssége a "népen" kívül másnak is, de nem volna szabad minden/a teljes felelősséget másra kenni.

radala 2010.09.09. 13:19:48

index.hu/belfold/2010/09/09/hutlen_kezeles_gyanuja_az_antsz-laborok_privatizaciojanal/

Ez is érdekes. Kérdés mi bosszantja az embereket jobban, az, ha ígérnek 16 %-ot, de nem lesz csak 3 év múlva, vagy az, hogy nem telik el nap anélkül, hogy kiderülne micsoda arcátlan lopások vannak. azért ez a 48 milla kontra 1.540 milla az igen arcátlanul hangzik.

Szimba 2010.09.09. 13:28:13

@radala:

Ez már valami! Sokan, sok helyen csináltak hasonló akciókat, de az ÁNTSZ-nél???? Ez egy agyrém.

Miért nem lehet bevezetni az állami vagyonnal manipulálók főbelövését??? Vagy legalább a kezük levágását???

Miért, miért????

Szimba 2010.09.09. 13:33:09

@ó jaj:

A devizahiteleseknek én egy kis közgazdasági tanfolyamot ígérnék inkább.
Nekem is volt egy anyagi gondom, amit hitellel kellett volna megoldani. Végignéztem a bankok hitelkínálatát, és azonnal megállapítottam, hogy a forint részlet ugyan több, ámde biztosabb. Aztán kiszámítottam, hogy bizonyos futamidő mellett mennyit kellene visszafizetnem, és nem vettem fel kölcsönt.

Inkább vártam, takarékoskodtam.

És sokkal jobban jártam, mint néhány ismerősöm.

Szimba 2010.09.09. 13:34:24

@Szimba:

Horváth Cs.-t meg jól fenékbe kellene rúgni, hogy észretérjen.

radala 2010.09.09. 13:35:35

@Szimba: Nem tudom végigolvastad-e, de az ember hajlik az egykutyázásra igazából. "szakértőjével Szabó Tamással, az Antall-kormány egykori privatizációs miniszterével" Mondjuk, ha ez az a pinaszakálas alak, akkor ez mondjuk soha nem volt szimpatikus nekem. De azért akkor is.
Két lehetősége van az embernek ilyeneket olvasva, vagy egykutyazik, vagy összeesküvéselméletezik.
Valóban arcátlanság ez. Az a baj, hogy ha be is vezetnék a fejbelövést visszamenőleg akkor sem lehetne, de mondjuk, ha nem is fejbelövés, de minimum teljes vagyonelkobzás azonnal.
Milyen az is, hogy a szerencsejáték Zrt menesztett vezére rádiót vesz magának.
Nem néztem utána lehet, hogy nem lopta az árát, de akkor is.

ssi 2010.09.09. 13:36:54

ezek a beszédek .... !!! szavak ...és tartalom...? csak utólag értem meg

Kövér: "nincs igazuk azoknak, akik megszorítások lehetőségével riogatnak"
inforadio.hu/hir/belfold/hir-378196
O.V. "ezermilliárdszám kell forrásokat kivonnunk a magyar gazdaságból"
www.nol.hu/lap/mo/20100906-_ezermilliardos_forraskivonasok_
Szíjjártó: "közölte: nem megszorításról volt szó Kötcsén.
mandiner.hu/cikk/20100906_szijjarto_mesterhazy_magabol_indul_ki

@ó jaj: @Szimba: H.Cs. díjmentes közlekedés után, devizahitelesek kamatainak átvállalása - lehet, hogy megint nem egyeztetett a pártjával?
"A bankok tapasztalatai szerint akárhányszor elhangzik, hogy megmentik a hiteleseket, megugrik a nem fizetők aránya"
www.vg.hu/penzugy/hitel/figyelem-devizahitelesek-nem-biztos-hogy-az-allami-mentoov-a-megoldas-326761

Szimba 2010.09.09. 13:40:18

@radala:

Pedig de. Egykutya!!!!!

Szimba 2010.09.09. 13:41:19

@manyike:

Látod, akkor már az örökélet + 2 hét ígéret legalább vicces!:-)))

Szimba 2010.09.09. 13:42:40

Mennem kellene bankolni:-)) De gondolkodom, hogy jobb lenne privatizálni!

radala 2010.09.09. 13:45:45

bazdmeg:-)
vastagbor.blog.hu/2010/09/09/magyar_arab_baratsagot_unnepeli#more2282448

Tényleg nem lehet más váltópártot elképzelni, mint az LMP.
Én nagyon nem kedvelem a mások érzékenységére hivatkozást, de szept 11-et magyar-arab barátság napjának kikiáltani az azért több a soknál.

bigapples 2010.09.09. 13:45:47

@S2000: A paraszolvencia megszüntetésének kérdésében mindenki egyetért, de ez tipikusan bérkérdés. Amíg ilyenek Magyarországon az egészségügyi bérviszonyok, reménytelen komoly eredményt elérni.

Ha jól értem te privatizálnád részben az OEP-t, és innentől már két helyre kellene fizetnünk? Miért lenne ez hatékonyabb? Az USA-ban részben azért olyan hihetetlenül magasak az egészségügyi költségek (Nyugat-Európához képest is), mert a magánbiztosítók profitját is ki kell fizetni.

Én belátom, hogy bizonyos "extrákért" pénzt lehetne elkérni az egészségbiztosítási járulékon túl, pl egyágyas kórterem, azonnali műtét, vizsgálat (ahol különben várólistára kerülnél), saját orvos választás, stb, de nem hiszek a privatizált egészségügyben. Mutass egy példát ahol ez jól és költséghatékonyan is működik.

radala 2010.09.09. 13:47:30

@Szimba: sőt betartható legalább annyira, mint a többi.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 13:48:33

@manyike:
És Ó jaj, meg Szimba:

Most ezt komolyan írtátok ?

Hogy egy szoci igéretre megrendül a bankpiac?

Az ország miniszterelnöke a sok-sok zászló előtt tartott nagy beszédében igérte, hogy senki nem veszíti el az otthonát, mert megmenti őket a bankoktól.

Hát ezt a nyomi beszédet nem hallja senki ?

Kit érdekel, mit igér egy Horvát Csaba?

A miniszterelnök mit igér - az a lényeg.

csacsacsa 2010.09.09. 13:49:31

Nos a 16% nem választási igéret volt, és láss csodát az államtitkár már nem biztos benn, hogy jövőre 16%-os szja lesz.

Vajon miért nem csodálkozom?

ps.: a svédek már megelőlegezték a nevet :)

radala 2010.09.09. 13:53:43

@radala: Öcsém:-)
Novák Előd simán jobb, mint bárki a korábbi politikusaink közül:
"Véleménye akkor változott meg, a szervezők meggyőzték, a barátságnappal nem provokálni akarnak. Novák szerint ők is tisztában vannak azzal, hogy mit jelent szeptember 11., de belátta, hogy a rendezvénnyel némileg ellensúlyozni lehet az arabokat emiatt sújtó negatív vélekedéseket."

Átverés! 2010.09.09. 13:54:39

Az egészségügy reformja, fog legjobban fájni. Itt sok mindent vissza kell venni, másképpen kell csinálni.Megszoktuk, azt, hogy majdnem minden elérhető, természetesen a mi szintünkön.

Egy ismerősöm kislánya Londonban dolgozott és gyermeket várt. Jó magyar szokás szerint szeretett volna egy májfunkció vizsgálatot kérni. Az orvos azzal utasitotta el, hogy mi az talán iszik?

Sok minden belefért abba a Kornai által emlegetett koraszülött jóléti rendszerbe, és sok dologtól apránként el kell búcsúznunk.
Ha fájni fog is.

csacsacsa 2010.09.09. 14:00:08

@Átverés!: Emlékeim szerint a ha baj van a májfunkcióval annak vannak tünetei - nálunk a kicsi lányomnál, pontosabban a felségemnél voltak.
Na most ha nincsenek ráutaló tünetek, minek a vizsgálat?

Ordnassac 2010.09.09. 14:08:46

@radala: Novák Elődtől kiráz a hideg. Annyira beképzelt és el vagyon telve (elnézést a magyartalanságért) magától, hogy az valami hihetetlen.

A mélypont nálam akkor volt, amikor érettségizett figuraként akarta ekézni és kioktatni a jogtudós Salamon Lászlót jogtudományi kérdésben. Nem azt mondom, hogy nem lehet, de azt a felszólalást...

Ordnassac 2010.09.09. 14:10:00

@Szimba: a mezei adócsalóval mi legyen? Nincsenek kevesen...

Ordnassac 2010.09.09. 14:11:09

@Szimba: az egyetem csak a jövő héten kezdődik! :-P

ftk 2010.09.09. 14:15:12

Ajaj, az oktatás témája... egész tűrhetően látom az aljától a tetejéig (egy gyerek óvodás, egy iskolás, három rokongyerek az ország három különböző intézményében középiskolás, egy egyetemista, egy doktorandusz...soroljam?).
Közoktatás:
- igazán egyetértek a fizetésemeléssel, de...
- a tanárképzés javításával is, de...
- jelenleg az osztálylétszámok az önkormányzati fenntartású általános iskolákban átlagosan 30 körül vannak. Elsőben is.
- az általam ismert kisiskolások - elitsulitól a világvégi ex-bányásziskoláig - közül senki nem ért végig maradéktalanul az elsős tananyagon év végére. Senki! A legszuperebb versenyistállóban sem.
- a tanárok heti kötelező óraszáma jelenleg átlagosan 22-24 óra. Ez pedig csak az az idő, amikor konkrétan harminc, de nem ritkán 33 gyereket folyamatosan le kell kötniük, okítaniuk és értékelniük (azaz amikor "színpadon vannak"). Ebben nincs benne a készülés, anyaggyártás, javítás, ügyelet, szünet, szakkör. A Jobbik honlapján (!) idézett cikk szerint heti átlag 51 órát dolgoznak. Méghozzá mondható, hogy stresszes munkakörben
- számos iskolában nincs tornaterem. Erről nincs mit mondani.
- számos iskolában nem megoldott a gyerekek szünetbeli tartózkodása rossz időben. Nincs hová menniük, mert a folyosók nem alkalmasak erre, aula nincs, a terem is olyan szűk, hogy csak egy helyben ülve férnek be annyian
- a szemléltető eszközök sok helyen még most is kimerülnek azokban a már enyhén elrongyolódott térképekben, amikről a mostani gyerekek szülei is tanultak (ezt _láttam_! ma reggel cipelte a hetes leányzó a térképtekercset be a terembe, és felismertem, hogy vazze, ez ugyanaz, amit én is cipeltem huszonöt éve...). Mert erre nincs kiemelt pályázat és támogatás.
- a készségtárgyak presztízse a béka feneke alatt van, óraszámban, fejlesztésben, mindenben. Pedig a zene, a tánc, a sport, a manuális tevékenységek fejlesztik az agyműködést általában is, egyébként pedig nagyon sok, látszólag ide nem kötődő pályán szükség van-lehet rájuk, mondhatni alapkészségek.
... és _ezeket_ nem kezeli kiemelt kérdésként HR. De a János Vitézt igen (bocs, de a tiszteletreméltó, két és félszáz éves epikus költeményt egy kortárs angol ifjúsági regénnyel összevetni nem mindennapi ... tájékozatlanságra vall).
A digitális eszközök széleskörű alkalmazásával idősebb gyerekeknél (legkorábban kb. a felső tagozat második felétől) értek egyet, mert a kisebbek egyszerűen nem tudnak vigyázni rá napi hurcolásban, meg magukra sem, ha hazafelé a suliból valami banda elszedi tőlük (jó, legyenek digipadok minden suliban, az ezt megoldaná, de ez még messzebb van, remélhetőleg már egy olyan világban, ahol nem fogják miattuk feltörni az iskolát), továbbá minél kisebb egy gyerek, annál inkább valódi , minél több érzékszervet mozgató tapasztalatokra van szüksége (tapogassa körbe, szedje szét, emelje meg, rakosgassa ki, szagolja, ízlelje, rezgesse, hallgassa, fújjon rá stb.).

bigapples 2010.09.09. 14:15:23

@ó jaj: Ez így csúsztatás, ahogy a cikk címében szerepel. Orbán azt mondta, hogy: "Szándékunk szerint jelentős adócsökkentés és egyszerűsítés akarunk véghezvinni több lépcsőben. "

Soha nem volt szó, hogy már 2011-re az egykulcsos áfarendszer minden elemét, az adójóváírás teljes kivezetésével és a családi adókedvezmények teljes bevezetésével egyszerre bevezetik. Most annyi a változás, hogy egyre szűkebb a mozgástér és az államtitkár egy lassabb ütemtervet lát megvalósíthatónak, de jelzi, hogy erről nincs még döntés.

Októberben lesz az Eu-s pénzügyminiszterek köv. tanácskozása, ha ott átmegy a 9 ország javaslata a magánnyugdíjpénztárakról, akkor másfajta "3%-os hiánycélt kell teljesítenünk és más lesz a mozgástér, mint ha nem sikerül ezt a javaslatot elfogadtatni.

Ez jelentősen befolyásolja , hogy milyen ütemtervvel tudjuk bevezetni az szja változtatásokat. Szeptember eleje van, ne várjuk már el, hogy a jövő évi költségvetés minden száma és az ezekkel összefüggő áfaszabály változtatások minden eleme már az utolsó részletekig kőbe legyenek vésve.

S2000 2010.09.09. 14:17:01

@bigapples: Az USA-ban nagyrészt azért olyan magasak az egészségügyi költségek, mert rengeteg kártérítési per van, óriási kártérítési összegekkel. Ennek kezelésre minden orvosnak kell, hogy legyen felelősségbiztosítása, ami tovább drágítja az egészet.

A paraszolvencia kifehérítéséből befolyó pénzekből lehetne - immár legálisan - megemelni az orvosok, nővérek fizetését. Mindenkiét, nem csak a szülészét, pl. Nem csak az OEP-t, hanem a kórházakat is privatizálnám részben. A cél a tőke bevonása, és a hatékonyabb management.

@Szimba: Szerintem neked kéne azon a tanfolyamon részt venni... A devizahitelek ugyanis még most is olcsóbbak THM alapon, mint a forinthitelek. Mit gondolsz, miért kellett betiltani a devizahiteleket? A forinthitel tuti magasabb THM fixen magas kamattartalmú törlesztőrészletekkel. Ezzel szemben a devizahitel alacsonyabb THM mellett, nem fix forint összegű törlesztések mellett, még mindig alacsonyabb költségű hitel.

Abban igazad van, hogy a legolcsóbb megoldás a spórolás, a hitel teljes elkerülése.

csacsacsa 2010.09.09. 14:18:22

@bigapples: Mindig irigyeltem a hívőket.

ssi 2010.09.09. 14:21:22

@Szimba: igen, belátom :-) a viccest értékeljük, a szánalmast - minek ?
"pórult járt frankhitelesek többsége úgy véli az előző kormány tehet a gyenge forintról."
www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=115147

@simonmondja.: nem, nem, félreértetted, szertünk is H.Cs. hatása =0
általában szörnyülködtünk egy aktív politikus mínuszos realitásán,
na, meg azért konkrétan is pl. a szocikon

@S2000: a hitel teljes elkerülésével sok fiatalnak mikor lenne meg az első garzonja? értem, amit írtok Szimbával, de a másik véglet se a végső megoldás, viszont a deviza hitel is felvett egy csomó más problémát, feladatot (pl. az első lakás)

radala 2010.09.09. 14:22:59

@Ordnassac: nem ismerem, de én okos gyerekek néztem, nyilván ezek szerint bedőltem a nagyképűségének. Nekem az szimpatikus volt, ahogy rászálltak a KC ügyekre. Mondjuk ez a 9/11 ez azért kicsit sok a polgárpukkasztásból.

Ordnassac 2010.09.09. 14:25:53

@radala: Novák a Jobbik bunkórészlegének egyik jelese Zagyva Gyula mellett...

radala 2010.09.09. 14:26:17

@csacsacsa: Akkor engem is irigyelhetsz én kb osztom bigapples véleményét, sőt én érvelésnek látom nem hitnek. De persze ez nem jelenti azt, hogy valóban igaza/unk van.

bigapples 2010.09.09. 14:27:09

@csacsacsa: Add meg a forrást, ahol szerepel , hogy már 2011-re minden elemével bevezetésre kerül a tizenhat százalékos, egykulcsos szja-rendszer, amely a családi adózási elemek azonnali bevezetését és az adójóváírás azonnali kivezetését is magában foglalja.

Ordnassac 2010.09.09. 14:32:52

@bigapples: nyelvhelyességi off: "bevezetésre kerül"... A legnagyobb nyelvi megerőszakolások egyike.

"Add meg a forrást, ahol szerepel, hogy már 2011-re minden elemével bevezetik a 16%-os, egykulcsos szja-rendszert" <--- Nem sokkal szebb?

bigapples 2010.09.09. 14:39:54

@S2000: Ha csak büntetéssel akarjuk elérni, hogy ne legyen hálapénz, akkor szerintem soha nem érünk el eredményt. Önmagában a hálapénz kifehérítése nem biztosítaná, hogy elfogadhatóak legyenek az egészségügyi bérek, sajnos ennél sokkal nagyobb összegre lenne szükség.

Nagyon tanulságos olvasnivaló az USA egészségügyi rendszere kapcsán:

bioetikablog.hu/2010/01/szuz_maria_es_az_abortusz

sárkányfő 2010.09.09. 14:42:23

@simonmondja.: én egy szót sem írtam a bankokról, csak hülye politikusok hülye ígéreteiről.

amúgy természetesen igazad van, a kormány szava hat a piacra.

@bigapples: ez most valami vicc?

A kiindulópont: orbán a kampányban idénre (2010) azonnali nagyarányú adócsökkentést ígért.

ebből nem lett semmi. helyett lett jövőre 1 (egy, uno, one) százalékkal kevesebb adókulcs, mint most, ráadásul jóváírások nélkül, azaz ha így marad, sok embernek ez nettó emelés lesz.
(ugyanis most 5 milláig 17% az adókulcs, azaz az emberek 90+ százaléka 17%-kal adózik.)

na most ez a gyengus kis ígéret, ami a radikális-nagyarányú-azonnaliból lett -> nemradikális-majd jövőre-a lehetős legkisebb arányú, na ezt a kicsit is mint kiderül 3 év alatt óhajtják bevezetni. Talán majd harmadolják azt az 1%-ot? :) vazz, amikor a nyugdíjasoknak emeletek valami 1%-ot, mindenki hörgött, hogy ez megalázó...

hagyjuk már ez apples. azért a kimagyarázásnak/erőlködésnek legyen már valahol határa.
amúgy kezd már vicces lenni, hogy 2030-ra lehagyjuk az eu-t, meg 10 év alatt 1 millió munkahely, meg 10 éve alatt csökkentjük a rezsit, stb. 4 évre nem akarnak valamit ígérni? és amit idénre ígértek, annak a töredékét is miért 3 év alatt vezetik be?
na jó, erről ennyit.

csacsacsa 2010.09.09. 14:43:22

@bigapples: Nem idézet - tehát javítsatok ha nem így van - OV. azt mondta jövőre egységes 16%-os lesz az szja adókulcs.
Most az államtitkár azt mondta: "Döntés még ugyan nincs róla, de az új rendszernek a tizenhat százalékos kulcs a veleje, ezért valószínűnek tartom, hogy az a jövő évi rendszerben már visszaköszön."

Most akkor ki a főnök? Melyik igaz? Van döntés vagy nincs? A Miniszterelnök csak úgy beszlt a vakvilágban a parlamentben? Naja Ő is csak politikus.

Az egész IMF hercehurca, meg az, hogy OV a 100 naposában olyan sokat foglalkozott a jövőben visszafizatandő kölcsönökkel, meg az egész "csontvázkommunikáció" nekem azt mutatja, hogy októberben felteszik a kezüket: bocs hülyék de a (szemét) globalista töke és a piszok komcsik miatt nem tartható az adócsökkentés.

Amúgy remélem nem lesz igazam, és habár nem szeretem Őket, szurkolok nekik.

bigapples 2010.09.09. 14:46:12

@Ordnassac: bocsánatot kérek :)

Elkezdhetnéd a keresztesharcod az Őszöd helységnév helyes írásmódjáért is. Tudom az interneten mindenki gyorsan, sokszor keszekuszán és hibákat vétve ír (én biztosan), de ezt a legendássá vált településnevet illene helyesen használnunk.

radala 2010.09.09. 14:46:18

@manyike: Kétségtelen, hogy egy lakásravalót nem lehet az ember életének végéig sem összespórolni a mai körülmények között.
Mondjuk azért az is igaz, hogy nem is biztos, hogy kell saját lakás mindenkinek. Én 2002-ben vettem föl nem túl sok (kevés) és forint alapú hitelt. Soha nem hittem volna, hogy az akkori logikus döntésem, nevezetesen legyen pont akkora a törlesztőm, mint amennyit MP által véghezvitt "jóléti rendszerváltás" "adott". Akár be is dönthetné a családomat. Nem döntötte be, de nem tudom mi lenne velünk 13. havi fizetés nélkül 4 gyerekkel ma. Szerintem is tudatosítani kell az emberekben, hogy nem volt nagyon okos dolog eladósodni, de az is igaz, hogy 2006-ig az emberek nem vették észre, hogy "rosszabbul élünk mint 4 éve".
Valaki említette, hogy a bizalom hiány miatt nem lehet már olyan drámai bizalomvesztés, mint GyF-fel. Ez tuti igaz. MP is azért nyerhetett, mert az emberek elhitték, hogy lehetne sokkal jobb is, nekem aki utáltam őket sem jutott eszembe egyszer sem, hogy így el tudja bárki cseszni. A magyaroknál sokkal felkészültebb emberek is megszopatták magukat. Ettől az még biztos, hogy tudatosodnia kell az emberekben, hogy óvatosnak kell lenni.
Nem mondom, hogy ez a cikk megjósolta a jövőt, illetve megjósolta, de nem mondom, hogy igaz, amit ír, mindenesetre elgondolkoztató.
gondola.hu/cikkek/26725

igazából ez a lényeg:

"1. A kisembert hirtelen sok pénzhez juttatni, amivel kizökken a megszokott életritmusából, és valós teherbíró képességét meghaladó fogyasztásba kezd. (Lásd: a lottó-főnyereményesek története vagy a Gorenje-turizmus.)"

csacsacsa 2010.09.09. 14:49:38

@radala: "A kiindulópont: orbán a kampányban idénre (2010) azonnali nagyarányú adócsökkentést ígért." idézet Ojaj-tól
És tényleg, én i így emlékszem.
És arra is, hogy OV azzal indokolta egy interjúban az szja azonnali csökkentését, hogy nem akarják megnehezíteni az emberek dolgát az évközi adócsökkentéssel a bevallási időszakban. Hát ilyen pofátlan érvelést még a szociktól is ritkán halottam.

S2000 2010.09.09. 14:51:28

@manyike: Így van, kell a hitel. Minél hamarabb be kell vezetni az eurót, addig is a forintot hozzá lehetne kötni egy CHF-EUR-USD devizakosárhoz, így az ezekhez viszonyított mozgások lecsökkennének. Ezzel Simorral meg az MNB-vel is ki lenne tolva, ami láthatóan Orbán egyik fő célja.

csacsacsa 2010.09.09. 14:52:36

@csacsacsa: a csökkentés elmaradását.

radala 2010.09.09. 14:58:36

@csacsacsa: Arra, hogy OV azonnali radikális adócsökkentést ígért arra én is emlékszem, abban már nem vagyok biztos, hogy tényleg ö ígérte. Amúgy legyen ez a legnagyobb baj vele, hogy túl optimista volt:-)
Szerintem én is és sokan mások is együtt tudnak élni ilyen apró hazugságokkal. Azért lássuk be ez messze van az ideiglenes Áfa csökkentéstől, meg a dübörög a gazdaságtól. Nem jött össze neki, mondja a hívő (én). Nem tudom mi lenne számodra a kívánatos. Gondolom a "szabadságharc" nem tetszik, de az tetszik, hogy marad a 3% alatti hiány. Ennek ez a hazugság az ára. Nem tudjuk amúgy, hogy OV hazudott , vagy csak véleményvezérelten beszélt.
Az ígéret a görög válság előtt hangzott el (gondolom).
Szerintem ezek a hazugságok legyenek a legnagyobb bajaink.
Tegyük föl, hogy Wermer András értette, hogy az emberek mit várnak el.
Ezt mondta "Szó szerint betartani az ígéretet, ahogy Medgyessy Péter elképzelte? Az emberek inkább azt akarják, hogy az irány világos legyen, és csak azok a konkrétumok történjenek meg, amelyek abba az irányba mutatnak, mások pedig ne történjenek meg. "

Nem hiszem, hogy az szja nem csökkenése komoly hiteltelenedést okozna a Fidesznek.
Azért lássuk be ezt az ígéretet csak olyanok kérik számon, akik soha az életükben nem szavaztak volna Orbánra.

csacsacsa 2010.09.09. 15:06:35

@radala: Sajnos nem tudok kellő érthetőséggel fogalmazni.

Nem hiszek, hittem a választási, politikusi igéretekben.

De az még mindig nagyon dühít, ha hülyének néznek. Ez a magyarázat a csökkentés elmaradására nagyon aljas dolog volt.

A szabadságharcuk engem nem érdekel, most még, mert nincs törlesztendő hitelem.

bigapples 2010.09.09. 15:11:12

@ó jaj: @csacsacsa: Meg kell várnunk az adótörvényeket, mi lesz az első lépcsőben bevezetve. A 16%, mint szám, elhangzott elhangzott, de elhangzott az is, hogy az átállás a rendszer minden elemére kiterjedően többlépcsős lesz.

Én úgy értelmezem az államtitkár szavait, hogy nem ő van döntési helyzetben, ráadásul nincs döntés még sem az SZJA rendszer megváltoztatásának bevezetési ütemtervéről, sem a költségvetésről, ezért inkább ködösen fogalmaz, mert nem akar semmilyen elhamarkodott kijelentést tenni. Tipikus középvezetői felelősségelhárító mondatok, én nem látom bele azt, amit ti látni véltek, hogy a kormány kihátrál Orbán ígéretei mögül.

radala 2010.09.09. 15:11:58

@csacsacsa: Csak arra céloztam, hogy te nem tudhatod megítélni Orbán hitelességét, mert az nálad már eddig is 0 volt. Te nem szerepelsz Kubatov listáján, illetve a másikon szerepelsz:-) Nem számít OV-nak, hogy mit gondolsz róla, hazudott egy nagyot te nem akartad elhinni, azok meg akik elhitték most nem verik még a fejüket a falba maximum bosszúsak. A politika nem a fair play-röl szól csak arról, hogy ne hazudj akkorát, ami ellehetetleníti a következő hazugságodat.
OV ebben profi. Ezen nincs mit szeretni/utálni ez egy tény. GyF meg 20-ra lapot húzott es azt mondta egy fél alsó-t kapott. No ez az, ami már sok az átlagembernek is, még annak is, akik hittek neki korábban.

Ordnassac 2010.09.09. 15:14:11

@bigapples: az "XY-ra kerül" kapcsolat az egyik, ahol vérszemet kapok, a muszáj ly-os írása, a -nák,-nék helytelen használata és más egyebek mellett.

Őszödnél arra gondolsz, hogy rövid Ö-vel kezdik? Itt szerencsére ritkán találkoztam vele. :-)

LAKSZ 2010.09.09. 15:14:47

Orbánnak valóban nem lesz „Öszödi beszéde”, mivel nincs is szüksége rá, mert most is ugyanazt mondja, mint amivel a nyolc évet folyamatosan tematizálta. Legfeljebb némi árnyalatot visz a megszólalásaiba a korábbi mondanivalójához képpest.
Az a tény, hogy a Fidesz a választási kampányában óvatosan fogalmazott, és nem igazán tett konkrét ígéreteket, az részben valóban eredményezheti azt is, hogy a választók a saját elképzelésüket látják bele a leendő kormány-programba, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a „nemzeti konzultációban” való tömeges lakossági részvétel is erősíti ezt a közfelfogást.
Mindezekből az is következik, hogy a Fidesz – ha nagy baklövést nem követnek el - leghamarabb a 2013. gazdasági év után veszthet a támogatottságából.
A Gyurcsány és Orbán viselkedésének egymáshoz történő hasonlításakor érdemes megemlíteni, hogy Medgyessy leváltásakor - álláspontunk szerint – Gyurcsánynak is volt lehetősége arra, hogy egyrészt minden rosszat a D-209-re fogjon, másrész elkezdjen ténylegesen „konzultálni” a lakossággal. Mindennek fényében az is elképzelhető, hogy teljesen más lett volna Gyurcsánynak a mai társadalmi elfogadottsága (is).

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége

radala 2010.09.09. 15:18:17

@Ordnassac: a mindíg, ami engem legjobban zavar, a muszálynál nem lehet soha tudni, hogy nem vicc-e

csacsacsa 2010.09.09. 15:19:38

@radala: Szomorú igazságokat írsz .

Azért arra még nem adtam okot, hogy az itélőképességem is megkérdőjelezd. Azért mert nem hiszek feltétel nélkül, még el tudom dönteni valaki süketel vagy sem.

tölgyes 2010.09.09. 15:22:06

@mizrolist: Ez már akkor se volt más mint a hatalom minden áron való megtartásának ideológiája..Bajnai épp úgy nem akart lemondani a hatalomról ahogy 2006 ősze után Gyurcsány és az őt támogató MSZP..Közben minden kormányon töltött nappal rontották az esélyeiket. Miért volt mindez?? Tessék megnézni a háttérben zajló lenyúlásokat és pénzmentést..a klientúra átmentésére tett kísérleteket.. de ezt az emberek is látták, ezért kíséri most alapvető egyetértés és helyeslés a nagyarányú személycseréket

csacsacsa 2010.09.09. 15:22:27

@bigapples: Erre válaszolj ha tudsz : OV döntés nélkül mondta be a parlamentben a 16%-ot?

Ha igen akkor miért beszél egy államtitkás feltételes módban?
Ha nem, akkor mi van ?

csacsacsa 2010.09.09. 15:24:05

@csacsacsa: nos úgy tünik felcseréltem az igent meg a nemet :)

csacsacsa 2010.09.09. 15:24:55

@radala: Azért nagyon ideges lennék, ha másik listán rajta lenne a nevem :)

Diocles 2010.09.09. 15:26:15

Juhhééééj! Micsoda csemege!
Bauer, Debreczeni, Gyurcsány... nyamm

"Szombaton Gyurcsány Ferenc értékeli az Orbán kormány száz napját. A volt kormányfő részt vesz és felszólal a 100 nap – Becsapott Magyarország című konferencián. Hosszú idő óta ez lesz az első alkalom, hogy Gyurcsány nyilvánosság elé lép. Korábban blogbejegyzéseiben ostorozta az Orbán-kormányt. A többi között azt írta: „Ha summásan kell véleményt mondani, akkor az nem lehet más, mint hogy Orbán Viktor és a Fidesz becsapta Magyarországot. Azonnali nagyarányú adócsökkentést ígértek. Ezzel szemben az új kormány adóintézkedései összességében növelik az összes beszedett adót. Ráadásul miközben a munkabért terhelő járulékcsökkentésről szónokoltak, most mégis a vállalatok nyereségadóját csökkentették. Ettől nem lesz több munkahely”. Gyurcsány Ferenc mellett a Fapados Alapítvány szervezte rendezvényen Debreczeni József, Göncz Kinga, Bauer Tamás,Vitányi Iván és Molnár Csaba is tart előadást."

bigapples 2010.09.09. 15:30:06

@Ordnassac: én itt a blogon is legalább 2/3-os Öszöd fölényt látok, pedig annyira adja magát, hogy az ősz szóból
származik. Van Ösöd, meg Őszöd, de Öszöd speciel nincsen.

csacsacsa 2010.09.09. 15:32:02

@Diocles: Hát, hogy nem sül le bőr a képükről.

Diocles 2010.09.09. 15:32:53

@Diocles:

igazából nem értem ezeket a szeánszokat.
nem tudom mi az igazság ebből, de úgy hallottam, h Mesterházy frakcióvezetőként nem engedélyezi Gyurcsánynak a beszédeteket, tehát gondolom most őrjöng, ha Fletó gyűlik a peretyuttyával... amelyen persze hetekig csámcsogni fog a hálás jobbos sajtó...

szóval, oké, elmondhatja, h ő is részt vett a kampányban Bauerrel és Debreczenivel... De aztán mi lesz?
Mi ennek a kifutása?

radala 2010.09.09. 15:34:26

@csacsacsa: OK, bocsánat a szokásos prekoncepciós látástorzulásom. Csak arra akartam utalni, hogy szerintem egy politikus nem tenné jól, ha a vele nem szimpatizálók véleménye alapján próbálna döntéseket hozni. No, meg arra, hogy ha OV hitelessége nem is különösebben nagy azért még mindig van hova apasztania, mert a politikusoknak sajnos elég, ha jobbak, mint a többiek. Bár elég sok helyen van ez így gondolom a Debrecen nem férne be a Seria B-be vagy a Championship-be de mégis magyar bajnok.

radala 2010.09.09. 15:38:11

@Diocles: Legyen ez az ö problémájuk. Azért nagyon bebaszna, ha Mesterházyt elkezdeném sajnálni.
GyF teljesen nyilvánvalóan beteg ember. Szerintem ez egy nagyon egyszerű és kézenfekvő magyarázat. Mondjuk attól mert beteg még büntethető:-)

bigapples 2010.09.09. 15:38:32

@csacsacsa: Igen, Orbán mondta a 16%-ot. Ha nem vezetik be a 16%-ot hanem csak 16,66%-ot ,ahogy "ó jaj" írja, az egyértelmű visszalépés lenne Orbán programpontjaihoz képest. A szja rendszer változtatása viszont együtt jár többek között az adójóváírás kivezetésével és a családi kedvezmények bevezetésével is. Az szja változtatás nem annyi, hogy mostantól 16% oszt jónapot. Orbánék hangsúlyozottan beszéltek arról, hogy az átállás az szja rendszer minden elemét tekintve nem egylépcsős folyamat lesz.

bariga 2010.09.09. 15:40:15

@radala: én nem loptam semmit!! De 16% nekem sokat jelentene és számítottam rá. De ez is csak egy hazug banda úgy látom.

csacsacsa 2010.09.09. 15:41:02

@radala: Ez van , szegény ember vizzel főz :)

csacsacsa 2010.09.09. 15:42:12

@bigapples: Szerintem te politikus vagy.
Kurvára mellé beszélsz.

Ordnassac 2010.09.09. 15:43:26

@Diocles: ebből egyedül Vitányi Iván előadása érdekelne, az is csak a kíváncsiság miatt...

Persze a jobboldalon is lenne olyan konferencia, ami nem izgatna fel különösebben.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 15:43:28

@radala: Hát, máskor ne védd meg Orbánt ilyen nagyon részletesen.

A görög válság februárban robbant ki.
Előtte igérte, a nagyarányú adócsökkentést.
De júliusban még nem volt más terve és talán még most sincs.
Azért az a híres jobboldali tinktank közgazdasági zseniklub, amelyik mindig tudta, hogy hányezermilliárddal nem stimmel a titkos csontvázraktár,
szóval az a sok aláírós jobber bankimunkatárs talán szólhatna, hogy kéne mostmár egy B terv.
Ha Gyurcsány 2006-ban lemond és Orbán ül ott a válság idején 2008-ban...
Szóval nem egy gyorsreagálású zseni.
Inkább olyan lassúfelfogásúnak tűnik.

Persze azt mindig tudja mondani, hogy - a kutya vóót !

bigapples 2010.09.09. 15:43:58

@Diocles: Gyurcsány át akarja venni a hatalmat a párton belül a sikertelen önkormányzati választások után, ha ez nem sikerül, szakítani fogja a szocikat. Ez a szeánsz a gyurcsányista "nyuggerek" feltüzelésére szolgál, hogy legyen hátországa hatalmi játékaihoz.

Diocles 2010.09.09. 15:44:15

@radala:

ráadásul asszem épp szombaton tartja Orbán is a nagygyűlését, kampánynyitót, Gyurcsány őt akarja ellenpontozni.

szegény hülye Mesterházy most eszi a kefét :)

csacsacsa 2010.09.09. 15:45:18

@bariga: Csatlakozom nekem is sokat jelentene a 16%, még az összes többit is - családi kedvezmény stb letojnám.
Persze, hazugok hisz politikusok, de az adott ügyben várjuk meg az adótörvényket.
Én szkeptikus vagyok.

tölgyes 2010.09.09. 15:45:56

@combo:

Kevdes combo!

Az a baj, hogy mi tévedés-félrevezetés áldozatai vagyunk. Az amerikai oktatási rendszer leegyszerűsítve két részre tagolódik. Vannak az ingyenes, vagy nagyon olcsó "állami" iskolák, ahol bizony nagyok a hiányok, ahonnan a gyerekeknek esélyük sincsen arra, hogy bejussanak az un. elit egyetemekre (MIT. Yale, Harward stb.). Oda csak azoknak van esélyük, akik az. un elit középiskolákba és alapfokú intézményekbe jártak, amiért keményen fizetni kell... Igaz ezek az elit intézmények aztán garantálják a karriert.

Angliában sincsen másképpen. Csak egy példa. Náluk a jogászi szakma csúcsa az, ha valaki bíró lesz.. de bíró csak az lehet, aki Oxordba, vagy Cabridge-be járt...Oda pedig csak az juthat be, akinek nagyon sok pénze van.. de esélye csak annak van aki nagyon jó középiskolába járt.

Az amerikai oktatási rendszer bajait már régóta ismerik. A Reagnn jelentések igen tanulságos elemzést közöltek erről.. amit nálunk is ismerhettek az oktatás irányítói.. de Magyar és társai figyelmen kívül hagyták az abban leírtakat.

És még valami: a XX. század elején kibontakozó tudományos forradalom a poroszos oktatási rendszerre épült. A korszak szinte valamennyi számottevő tudósa ilyen iskolákba járt.:(

bariga 2010.09.09. 15:50:21

Bár lehet, hogy mégis jobb lenne mielőbb elmondani azt a öszödi beszédet, mert kisebb lenne a csalódás , az idő múltával csak fokozódik az várakozás az ígéretek , meg 29 pont teljesítése iránt. De ami még ennél is fontosabb, hogy akkor nem kellene rángatnia az ideges piacokat. A forint gyengülés és főleg az árfolyam ingadozása sok plusz költséget jelent és növekvő inflációt okoz. Elviszi, illetve már rég elvitte a cégek, az állam és a zemberek maradék kis tartalékait is.
Az eddig és az esetleges jövőbeni nettó emelések máris elúsztak, mint az Ezüsthajó. Már ha valaki még emlékszik erre a kíváló cégre.

bigapples 2010.09.09. 15:52:39

@csacsacsa: hogy miért beszél feltételes módban az államtitkár?

Mert a gazdasági helyzet "fokozódik", ő csak egy államtitkár, aki nem mer ex-katedra kijelentéseket tenni az adórendszerről, mert nincs döntési helyzetben, hiszen ő csak egy beosztott és még nem látszanak az adóváltoztatások és a költségvetés végleges számai. Ráadásul nem szokott hozzá, hogy nyilatkozzon, ezért szerencsétlenül fogalmaz. A sajtóval való kommunikációt is tanulni kell. Majd belejön ebbe is (ha lesz ideje, az államtikár fogyóeszköz :) ).

Nem vagyok politikus :)

Diocles 2010.09.09. 15:54:05

egyébként ebben a cikkben volt a Gyurcsány-konferencia, mások még nem vették át úgy láccik:

www.168ora.hu/itthon/szanyi-a-nep-elve-fogja-megnyuzni-a-populista-handabandazokat-61318.html

Szombaton Gyurcsány Ferenc értékeli az Orbán kormány száz napját. A volt kormányfő részt vesz és felszólal a 100 nap – Becsapott Magyarország című konferencián. Hosszú idő óta ez lesz az első alkalom, hogy Gyurcsány nyilvánosság elé lép. Korábban blogbejegyzéseiben ostorozta az Orbán-kormányt. A többi között azt írta: „Ha summásan kell véleményt mondani, akkor az nem lehet más, mint hogy Orbán Viktor és a Fidesz becsapta Magyarországot. Azonnali nagyarányú adócsökkentést ígértek. Ezzel szemben az új kormány adóintézkedései összességében növelik az összes beszedett adót. Ráadásul miközben a munkabért terhelő járulékcsökkentésről szónokoltak, most mégis a vállalatok nyereségadóját csökkentették. Ettől nem lesz több munkahely”. Gyurcsány Ferenc mellett a Fapados Alapítvány szervezte rendezvényen Debreczeni József, Göncz Kinga, Bauer Tamás,Vitányi Iván és Molnár Csaba is tart előadást.

csacsacsa 2010.09.09. 15:56:07

@bigapples: Remélem igazad van, bár mint már annyiszor írtam szkeptikus vagyok.

Még lehetsz, ha így folytatod. :)

Ok , bocsánat.

radala 2010.09.09. 15:57:06

@simonmondja.: Lehet, hogy neked van igazad, de az is lehet, hogy a B-terv éppen az, hogy nincs nagyarányú egyszeri idei adócsökkentés. Nem látom a lassúságot egyáltalán.
Mitöl lenne az bárkinek jó, ha bármit tudnánk a 2011-es költségvetésről és adózásról.
Ha igény lesz rá OV elmondja még párszor, hogy nagyarányú adócsökkentés lesz azonnal jövőre. De mit számít, ha majd úgyis dec 23 vagy mikor van a végszavazás jön el az igazság pillanata.
Az, hogy valamiről nem tudunk nem jelenti azt, hogy nincs, persze ezt pláne nem, hogy van, ebben igazad van.
Szóval nem tudunk semmit csak mások a prekoncepcióink.

tbb 2010.09.09. 15:58:10

@S2000:

A paraszolvencia csak egy molyfing még az önköltséges árban is. Ennek becsatornázása az eü költségvetésbe kb olyan hatékonyságú javulást okozna, mint Horváth Ági széfjei.

csacsacsa 2010.09.09. 15:58:15

Hölgyeim, Uram!

Továbbbi jó mulatást!

radala 2010.09.09. 16:00:41

@Diocles: Ne már.
velemenyvezer.blog.hu/2010/09/09/miert_beszel_ennyit_orban_viktor
ez nagyon igaz meglátás. OV már befejezhetné ezt a sok dumát. Kezdetben tök nagy show volt, ha bárhol mondott valamit, totál elinflálja magát.
lehet, hogy a végén kiderül, hogy ö is egy beteg ember:-)

sárkányfő 2010.09.09. 16:00:46

@bigapples: ez már nem az első alkalom, hogy konkrétan kihagyod a válaszom felét, és a maradékra válaszolsz, úgy téve, mintha ennek lenni bármi értelme, vagy mintha én azt válaszoltam volna, ami a te reakciódból sejtethető lenne.

Teljesen egyértelműen leírtam, szép magyar nyelven, hogy bármi is lesz, Orbán már megszegte (szinte egyetlen konkrét) ígértét, mert idén nem lesz semmi. (megjegyzem ígértek idénre pótköltségvetést is, stb, abból se lesz semmi). Pont.

A jövőre, vagy ki tudja mikorra bevezetett 16%-os kulcs egy gyenge karikatúrája az eredeti ígértnek. Ha meg is valósulna jövőre, akkor is csak nevetni lehetne rajta, mivel 1%-kot csökkent. Miért nem 0,5% mindjárt?
(Ha ezt a baloldal csinálta volna, vajon mi lenne?)

Tehát mindez már eddig is bőven nevetséges, hogy és hogy ezt még több évre is elhúzzák (vagy nem, nem érdekel), az meg már végképp.

Sajnálom, de a valóság (és az én válaszaim) szelektív látásához, népies nevén a struccpolitikához nekem nincs kedvem asszisztálni.
Hogy te meg radala milyen logikai hajtűkanyarokkal vagytok képesek mindebbe belemagyarázni ezt meg azt, arra sem vagyok kíváncsi. Szerintem hanyagoljuk egymást. Nekem ilyen szintű párbeszédekhez se kedvem se türelmem. Ha akarjátok ünnepeljétek az Orbán-kormányt olyan ideológiákkal, amilyenek csak el vagytok képesek hitetni magatokkal.

@radala: amit ebben a kommentben előadtál, az már olyan turmixa a bagatellizálásnak, a relativizálásnak, a mély elfogultságnak és önáltatásnak, a szerecsenmosdatásnak és az extrém kettős mércének, ill. hülyeségeknek (görög válság előtt... jaj...) ami szerintem már orvosért kiállt.

bocs. de tényleg ez van.

radala, ugyanazt tudom mondani neked is: hanyagoljuk egymást. a ráción és ész érveken alapuló, korrekt vitákhoz partner vagyok. de ehhez se kedvem, se türelmem.

Ordnassac 2010.09.09. 16:01:15

@bigapples: "Nem vagyok politikus :) "

Valld be, szeretnél az lenni! :-P

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 16:04:58

@radala: Nem. Az adócsökkentés már megvolt.
A fejekben.
A közvélemény úgy tudja, hogy megvolt.

A lassúságot az irányváltásban látom.
Hét hónap kellett ahhoz, hogy a 7 százalékos deficittervet feladva a 3 százalék alá jussanak - de még most is csak szóban.
Pedig erről a deficitnöveléses figuráról már februárban nyugodtan lemondhattak volna.

tölgyes 2010.09.09. 16:05:17

@bigapples: Én azt gondolom, hogy nem fog Gyurcsány szakítani és a párt se fogja az élére állítani.. az lenne a párt halálos ítélete.

mréveiller 2010.09.09. 16:09:53

Jobbik: szeptember 11.-én Arab Magyar barátság nap.
ezek az emberek betegek. nagyon

Szimba 2010.09.09. 16:11:11

@Ordnassac:

Mezei adócsaló??? Velük semmi, mert kihalna egy szálig a nemzet.

Ne, nektek még nincs semmi? A Képzőművészetin már hallgatják az előadásokat.

radala 2010.09.09. 16:27:36

@ó jaj: Jaj ne már, most miért nem írhatok azt, amit akarok, lehetek olyan elfogult, amilyen akarok. Elismertem, hogy nem bontotta ki az igazság minden szeletét, elismertem, hogy ez rossz. Csak azt akartam megvilágítani, hogy lehet ezt másképp is látni.
@simonmondja.:Reméljük ez igaz, bár szerintem sok mindent bevesznek az emberek, de egy képzeletbeli adócsökkentést nehezen. Szerinted számít az a jövö évi gazdaságnak, hogy nyáron mit forradalmazik/szabadságharcol OV? Lehet, hogy számít, de nem úgy van-e, hogy majd a költségvetéskor mindent megtudunk.
Nem sok fogalmam van matolcsyról, de lehet, hogy kiderül, hiába akar bármit is menni kell a Bajnai/Oszkói úton. Nekem ez nem tetszene, de az is biztos, hogy még mindig jobb, mint csak azért, hogy ne hazudjunk menni a szakadékba.
Szerintem az kb világos, hogy a halál nem alternatíva, akkor már inkább vegetáljunk el a Bajnai/Oszkó technikával.
Szerintem akik a Fideszre szavaztak azok azt várják el, hogy egyszer majd jobb legyen. Ez az, amit nem hittek el egyetlen szocinak sem, hogy erre képesek. Bajnai/Oszkó az nem volt alternatívája semminek, ebben a technikában nincs semmi perspektíva szerintem.

radala 2010.09.09. 16:28:33

@bariga: Azért még ne mondj le róla, csak később számíts rá:-)

Szimba 2010.09.09. 16:41:13

Szerintem Orbánból nem lesz szalonna! De még kutya sem.:-))

És ugyanez vonatkozik Gyurcsányra, sőt, rá fokozottan, mert belőle legfeljebb egy szelet filézett szelet jönne ki.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 16:42:53

@radala: A költségvetés. Az a másik.
A sok csíra jobber közgazdász mind aláirogatta, hogy mennyire rosszak a számok. Aztán Orbán, vagy Szijjártó ott szájkaratézott, hogy új költségvetést kell csinánlni, mert 1300 milliárdos az elírás.
Aztán mégsem csináltak.
Úgyhogy ezzel a költségvetésirkálással sincs szerencséjük.
Nagyot akar a szarka...
A hívő szavazókról meg megmutatom, mi volt a képem 2009-ben már.
off.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=12634
Azóta se változott.

Szimba 2010.09.09. 16:47:24

@tbb:

Viszont adózni kellene utána.
1 beteg után kb. 30-100 e Ft-ot adnak az orvosnak, a nővéreknek meg kb. 10 e Ft-ot átlagosan. Vannak persze szívműtétek, meg szülés, de ezeket ne vegyük figyelembe, ugyanúgy, mint azokat a nyugdíjasokat vagy nagyon szegényeket, akik nem tudnak adni semmit.

Így számold ki az éves beteg létszámot országosan. Mégis csak valami lenne, amit az orvosok fizetésére, a nővérek béremelésére lehetne fordítani. És akkor nem lenne ez a megalázó-kínos helyzet. Az orvosnak is kellemetlen, a betegnek is.

radala 2010.09.09. 16:48:32

@simonmondja.: OK igazából nyertél:-)

Szimba 2010.09.09. 16:53:39

@Ordnassac:

Úristen!!! Már nem csak a nevek, már a nyelvhelyesség is kell???:-)))
Miért nem mentél nyelvésznek? Lehetnél Grétsy László! (Bár, inkább ne.)

mizrolist 2010.09.09. 16:58:09

@tölgyes: á, üdvözlöm! A másik kommentem, amiben magának válaszoltam a matematikával és a gazdasági függetlenséggel kapcsolatban, a válaszadási ingerszintjét nem ütötte meg, vagy kiszűrte a narancs szemüveg? :P

Ordnassac 2010.09.09. 17:04:45

@Szimba: azt már korábban írtam, hogy ott csak a legeklatánsabb dolgoknál verem félre a harangot. Annyira nem jó az én nyelvhelyességem.

Szimba 2010.09.09. 17:09:59

@Ordnassac:

A jogi bikkfanyelvhez képest szépen fejezed ki magad.

bigapples 2010.09.09. 17:10:47

@Ordnassac: egy kicsit sem :)

Nem vagyok párttag sem, soha nem is voltam. Még csak egy megélhetési KISZ-tag sem, pedig volt 2 év a rendszerváltozásig, amikor középiskolásként éppen beléphettem volna. így aztán azt sem mondhatom el magamról, hogy Gyurcsány valaha a főnököm volt :)

@tölgyes: Szerintem se kerül a párt élére, de ezt tervezi. Sokatmondó volt a blogbejegyzése a teraszépítéséről:

"Persze most már lassan az őszre gondolok. Nem csak teraszt kellene építeni...".

Szerintem van annyira önimádó, hogy megpróbálkozzon akár a pártszakítással is vagy egy erős belső lázadó csoport létrehozásával. Nekem mindegy, hogyan gyengíti a szocikat :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 17:32:39

@radala: Az jó. Szeretek nyerni.
Mutatok egy bimbózó jóstehetséget.
Most olvastam.
A kötcsei és a 100 nap értékelő beszédekből megmondja, hogy mi a kormány további terve és hogy fejcserés támadás lesz utána.
www.hirszerzo.hu/cikk.sajnalom_orban_viktort.165790.html

tölgyes 2010.09.09. 18:21:55

@bigapples: +Egyetértek Önnel.. sőt a párton belüli hívei száma se kevés. Ha ez a párton belüli társaság mégis a hatalomba ülteti, az az MSZP vége lesz..de hát az ő dolguk.:)

tölgyes 2010.09.09. 18:26:19

@mizrolist: Nem hinném, hogy válaszadó automata volnék:) Ha a gazdaság egy matematikai feladvány lenne, akkor egyszerű volna dolgunk.. de hát nem az.. ezért aztán még azt sem tudjuk, hogy mi volt.. azt még kevésbé, hogy mi van.. azt meg végképp nem tudjuk, hogy mi lesz..Ezért aztán Ön csak számolgasson.. de lepődjön meg ha meglepetés éri.

Ordnassac 2010.09.09. 18:46:52

@török gábor:

OFF

hvg.hu/velemeny/20100909_vona_jobbik_toresvonal

Vona hitelesebbnek tart téged a Nézőpontnál. :-D

ON

S2000 2010.09.09. 19:10:12

Visszatérve a cikkre, azon belül is a hitelességre, elgondolkoztam, hogy kiket tekinthetnék hiteles magyar politikusnak (miniszteri szintű, és csinált is valamit). Számomra két ilyen ember van (de még folytatom a gondolkozást):

Bokros Lajos
Oszkó Péter

Számotokra kik lennének az ilyen magyar politikusok?

Az USA-ban pl. Colin Powell volt egykor az az ember, akiben leginkább megbíztak az emberek, egészen addig, ameddig el nem mondatták vele azt a beszédet az ENSZ BT előtt a második iraki háború kapcsán.

Balt 2010.09.09. 19:13:36

@tbb: Végül is igazad lehet mindkettejükben, de maradjon köztünk: addig jó, míg nem tudja az "ellenség".. :))

S2000 2010.09.09. 19:19:04

Na, Kósát kiállították a porondra, hogy ha már bedöntötte a forintot, mondjon valami pozitívat is a devizahiteleseknek... :)

"Így segítenének a devizahiteleseken?"
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=138313

Ordnassac 2010.09.09. 19:21:51

@S2000: a kérdés az, hogy attól függ miben: Bokros Lajos szociálpolitikában nem túl hiteles, gazdpolnál már igen. Bár konzekvensnek mindenképp mondható.

cambridge.on 2010.09.09. 19:24:06

Török Gábor szerint nem kell a Fidesznek új szótárt használnia a választás után.
Mekkora tévedés!
TG ezzel a bloggal bebizonyította,hogy nem tartozik az általa egyes csoportnak nevezett elemzők közé. Több információ birtokában van mint a kettes csoport tagjai,de azzal együtt hibás következtetést von le az általa ismert tényekből.
Az új szótárt a Fidesz már ki is nyitotta,és használni kezdte.
Az első szó:3%-os hiány.

Lehet eddig is a szótárukban volt ,de hangosan nem mondták ki.
Akkor szét teszem a kezem és azt mondom:bocs!
Azért kíváncsian várom a többi eddig el nem hangzott,kifejezést is .

index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/09/fontos_a_magyar_koltsegvetesi_fordulat_ha_igaz/

Csak ezután lesz az a szótár kinyitva!
Feleim, a nagyarányú adócsökkentés nem található abban a szótárban.
Lehet kevesebb mint 350 milliárd a faragás,de adócsökkentés nem fér bele.

Használtam egy kifejezést MB-tal kapcsolatban és Simonmondja lefidesznyikezett.
Ekkora sértés még nem ért, mióta ide írogatok.

@tölgyes: Van új a nap alatt!
Ezzel a véleménnyel teljes mértékben egyetértek.

S2000 2010.09.09. 19:29:27

@Ordnassac: Hát leginkább abban a szerepben/területen, amit elsődlegesen betöltött/amiért felelt. Bokros Lajosnak nem volt területe a szociálpolitika, mert pénzügyminiszter volt.

Viszont megfeledkeztem személyes kedvencemről, Kupa Mihályról, őt is hitelesnek tartom.

Balt 2010.09.09. 19:32:24

@radala: "Amúgy a sokat szidott népszavazás a valóságban iszonyat zseniális húzás volt stratégiailag. Ha sikerül egy embert egyszer egy kicsit egy indifferens témában magad mellé állítani akkor kb 10x könnyebb lesz a legközelebb.
Csak azért nem mondhatjuk, hogy nettó zsenialitásról volt szó, mert azt, hogy a szocik az OVB-vel karöltve ennyire mindig a legrosszabbat lépik az szerintem nem volt előre kalkulálható."

Hehe, ez nagyon jó.

fillérbaszó vadász 2010.09.09. 19:39:48

@ó jaj: Ja r rohadék Horváth Csaba aarra játszik, hogy mindent bekamuzik, az "úgysem nyerünk alapon".

tölgyes 2010.09.09. 19:45:46

@S2000:
Sajnos Kósa nincs olyan nagy ember, hogy a forintot be tudja dönteni..Már a múltkor leírtam Önnek, de úgy látszik nem érti: Az arany ára gyors emelkedésbe kezdett napokkal azelőtt, hogy Kósa megnyikkant volna.. De nem csak emelkedni kezdett, hanem minden idők legmagasabb árát érte el: unciánként 1260 dollárt.. Rövidebb mint egy hét alatt több mint 400 dollárral (forintban számolva 80.000 forinttal) emelkedett az ára.)
Ez általában akkor következik be, amikor a pénz bizonytalanná válik se a vezető devizákat, se a tözsdét nem tartja biztonságosnak.. Ebben a helyzetben Svájc elengedte a frank árfolyamát..amelyik mint menekülő deviza az arannyal együtt kezdett el mozogni..
Érdekes módon a mostani frank erősödés is együtt mozog az arannyal.. a napokban az arany unciánkénti ára ismét 1259 dollár fölé emelkedett.

Az ön kedvenceihez súlyos gazdasági ügyek kapcsolódtak.. nem mondom, hogy okozói voltak.. de fő szerepük volt benne...:)Bokros ügyesen 20% fölé vitte az inflációt..:).. de kétségtelenül olcsón eladták a magyar erőműveket ..méghozzá ugy hogy 5-6 évre garantált profitot adtak hozzá.. csak hogy tudja miért magas az áram ára:(

tbb 2010.09.09. 20:00:32

@Szimba:

Hát ha adózni kell utána, akkor a 60%-t máris lenyelte a költségvetés. Onnan pedig nem szokott visszakerülni. Vagy legalábbis nem az orvosokhoz meg az ápolókhoz.

S2000 2010.09.09. 20:06:56

@tölgyes: Nem azt kérdeztem, hogy az általam hitelesnek tartott politikusokat Te miért nem tartod annak, hanem azt, hogy mely politikusokat tartasz hitelesnek.

lüke 2010.09.09. 20:27:25

@S2000:
föleg mikor Angolában adta a tanácsot
Castroéknak:)

lüke 2010.09.09. 20:28:18

@Balt:
az pedig itt alszik:) vagy nem?

lüke 2010.09.09. 20:30:47

@simonmondja.:
olyan vagy mint OV ö is szeret nyerni:)
mi az a teleszar ebben a cikkben ,
valami tv müsor?

Balt 2010.09.09. 20:52:17

@radala: "egyszeri nagyarányú adócsökkentés idén. ;-)
Mondjuk nálam ettől nem lesznek hiteltelenebbek, de el tudom képzelni, hogy valakik ezt hazugságnak látják, mondjuk azért mert az:-)"

Azt azért a választók 68,2%-a tudja, hogy ez az EU-n meg a IMF-en bukott meg az idén/jövőre... :) vagy :((
Bár szerintem még nincs lefutva (nem olvastam az interjút): a 8 új csatlakozó + a svédek felvetette magánnyugdíj-pénztárak elszámolásának kérdése még talán nyitva van.

Balt 2010.09.09. 20:54:23

@Átverés!: "A döntésben szerepet játszott, hogy az EU megmondta, hogy minden segitséget megad, csak ezek a célok teljesüljenek."

Talán érdemes lehet a sorok között olvasni. (Én pl. a mnyp-k kérdését látom bele szívesebben, nem ajándék vízágyúkat...)

lüke 2010.09.09. 20:54:54

@tölgyes:
de ez a tavalyi hó,
s mi magyarok imádunk nosztalgiázni

Balt 2010.09.09. 20:58:32

@Szimba: :)) Az nem úgy van, hogy?:
- Jó napot, a tánctanárhoz van szerencsém?
- Lóf...t, én az illemtanár vónék... :)

6.Lenin 2010.09.09. 20:59:11

@lüke:

Ha nem lett volna 2002-2004 között Mo ME-e, talán még el is ájultam volna, hú, mekkora penge. Látszik némi fejlődés.

Ordnassac 2010.09.09. 20:59:26

@lüke: teljes mértékben egyetértek.

Egy kis off neked: www.youtube.com/watch?v=h7XPfmjgJFM

Balt 2010.09.09. 21:01:37

@Szimba: Mára meg már teljesen elnőiesedett a szakma... Ami önmagában talán nem baj, még egy nem-koedukált (csupa kamaszfiú) osztályban sem, csak óvatosan kell érdeklődést :) (tekintélyt) kivívni.

Balt 2010.09.09. 21:02:37

@Balt: Na persze én a (korabeli) kamaszfiú oldalról ismerem a helyzetet, bár nálunk volt mutatóba 1-2 lány a technikumban. :))

nyünyüge 2010.09.09. 21:03:15

Láttam pár képet az egyik hiradóban, amint Kósa és Szíjjártó röhincsélve, ingujjban indultak devizahitel ügyben megtartani sajtótájékoztatójukat.

Tény hogy elfogult vagyok velük szemben, de amit ez a jelenet üzent (metakommunikációjában), az elszomorító.

lüke 2010.09.09. 21:06:18

@Ordnassac:
ne bosszants:)
már láttam, és egyik nagy kedvencem, felivelö hatalmas pol. karrierjével, és remek tehetségével:)
igazi üstökös
mint a drogos kedvencem,
www.youtube.com/watch?v=07oufBC_JjQ

lüke 2010.09.09. 21:08:01

@6.Lenin:
nem publikus a véleményem

Ordnassac 2010.09.09. 21:14:26

@lüke: Dinnyés és politikai karrier vagy most Hell Istvánra gondolsz?

mizrolist 2010.09.09. 21:14:35

@tölgyes: Kósa a Fidesz alelnöke, és emiatt fontos embernek tartják; még ha esetleg nem is az. Magyarán nem beszélhet össze-vissza.

Balt 2010.09.09. 21:16:08

@simonmondja.: "De. Valami Nestro nevű amatőr provokatőrt." (Kipenderítették.)

Mikor? Ki? Közfelkiáltással? Érdekelne a sztori. :)

lüke 2010.09.09. 21:23:14

@Ordnassac: what the fuck Hell,
na ezt meg kellett néznem
Dinnyére:)
hogy jöttél Hellhez, ha nem is ismerem?

Ordnassac 2010.09.09. 21:24:49

@lüke: honnan tudjam, hogy kit ismersz és kit nem? ;-)

Hell Istváné a vers, Dinnyésé a zene.

Ordnassac 2010.09.09. 21:28:14

Blogmotor: edzs, ketó, harrom: múkodj! :-P

6.Lenin 2010.09.09. 21:28:48

@lüke:

-Papa, ki az a Megyo?
-Hol a tomaszos vonatod?
-Mondjuk én leszek a kalauz, Te meg a masiniszta. Oksa?
-Rendben, ellenőrizd a jegyeket.
-Megy a gőzös, megy a gőzős Kanizsára...
-Ez tényleg sokkal jobb.

lüke 2010.09.09. 21:31:31

@Ordnassac:
még egy csapás,
azt hittem Dinnyés irta
botrány
az én küldött dalom szövege Marianne Faithfullé(részben, kül Jagger- Richards)
küldtem egy drótot

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 21:33:19

@Balt: Hát a napokban Török Gábor letiltott egy nicket.
Vagyis kitiltott. Nem volt sztori, ha jól emlékszem, csak zsupp.

lüke 2010.09.09. 21:37:04

@6.Lenin:
a világ egyik legszebb koncertterméböl
az egyik legszebb koncertröl:)
www.youtube.com/watch?v=aXE-9ZAiBgw

Ordnassac 2010.09.09. 21:39:55

@simonmondja.: ez akkor lehetett, amikor nem voltam itthon. Nestrot10-et kivágta? Nocsak! Mondjuk ez a skizofrén hol szoci, hol jobbikos troll már az agyamra ment...

lüke 2010.09.09. 21:48:10

@Ordnassac:
3-n v. 4-n
délelött, ha jól emlékszem
megint elkurjantotta magát

Ordnassac 2010.09.09. 21:52:49

@lüke: közben utánanéztem. Látom volt is vita körülötte.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.09. 21:57:55

@Diocles: na, ez aztán tényleg fapados alapítvány. Szellemileg. :)

Ordnassac 2010.09.09. 21:59:08

@lüke: valahogy tudom nélkülözni nestrot10-et. :-D

lüke 2010.09.09. 22:01:04

@Ordnassac:
mindenki
idáig fajulnak a dolgok, az a baj

Balt 2010.09.09. 22:04:23

@Diocles: "Juhhééééj! Micsoda csemege!
Bauer, Debreczeni, Gyurcsány... nyamm"

:) Remélem Angyalföldön lesz, hátha azt a "tanácselnökséget" is elbukják!... :))

Balt 2010.09.09. 22:06:23

@bigapples: "Van Ösöd, meg Őszöd, de Öszöd speciel nincsen."

Pedig de: "öszöd, nem öszöd, nöm kapsz mást". :) Na meg "ősöd" is van. :) Pardon!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.09. 22:08:55

@S2000: ez a "hiteles" - "politikus" szókapcsolat manapság itthon a politikai élvonalban oximoron. Aki hiteles volt, már meghalt vagy kilépett a politikából.
Szerintem az általad példaként hozottak se hitelesek, legfeljebb a kevésbé hiteltelenek-elhasználtak (Oszkó), vagy a korábban jobb formát is futottak (Bokros, Kupa) közé tartoznak.

Balt 2010.09.09. 22:09:53

@Diocles: "szóval, oké, elmondhatja, h ő is részt vett a kampányban Bauerrel és Debreczenivel... De aztán mi lesz?
Mi ennek a kifutása?"

Szerintem épp az a lényege, hogy borsot törjön Mesterházy orra alá. Remélem, rámegy a még állni látszó 2 fellegváruk is: BP XIII. meg Szeged. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.09. 22:14:22

@simonmondja.: miért nem tiltakoztál a nyuszifejű házigazda diktatórikus lépése ellen? Akkor már ketten lettünk volna, és hozhattál volna még pár hírszerzőt...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.09. 22:15:37

@Ordnassac: persze, kitiltotta, de azonnal megjelent valami más néven és nekiállt ontani a hülyeséget...

bariga 2010.09.09. 22:17:15

@tölgyes: ezt az aranyköpést minden nap próbálja itt eladni Ön. Lehet, hogy van rá vevő, de attól még kamu. Mint ahogy még mindig van vevő a kamukormány kamuígéreteire, kamutévéjére, kamuadócsökkentésére. A szegény Kósa tényleg nem nagy ember, de veszett hülyesegéket beszélt, és még mindig nem tud csöndben maradni, mint egy nagy kormánypárt alelnöke. Ezért gondolta a piac, hogy ért valamihez és érti amit mond. De ő csak egy a többi öt zagyváló közöl. Valahogy beosztják, hogy minden napra jusson valaki, aki beszabadságharcol bennünket a gödörbe.

Balt 2010.09.09. 22:19:07

@Ordnassac: Én nem harapok a rendőrösen fogalmazott "személytelenített műveltetőre" - mi a "kerül"-re a szabatos nyelvtani terminológia? :) -, ellenben egy piszlicsáré vesszőcske fel tud izgatni: a stb. előtt. :) (De csak amióta logikailag tudom, hogy oda nem "jár". :)) Pardon!

tölgyes 2010.09.09. 22:21:40

@mizrolist: Mégse képes befolyásolni azt, hogy a világ valutái aranyba és svájci frankba meneküljenek..Ez a menekülés hamarabb kezdődött mintsem Kósa megnyikkant. Megismétlem: egyetlen hét alatt 400 dollárral (80.000 ft)) nőtt az arany unciánkénti ára... elérte az 1260 dollár/uncia árat..ami minden idők legmagasabb aranyárfolyama volt..

Én elhiszem hogy Ön beszopta a "nagy tekintélyű" magyar közgazdák egyikének-másikának dumáját.. de azt elhiheti nekem, hogy Kósa ilyet nem tud elérni.. már csak azért sem, mert az emelkedés hamarabb kezdődött mintsem ő megszólalt.

A nagy baj az, hogy a mi elemzőinknek, és újságíróinknak döntő többsége ezen az alacsony szinten van... Mert az, hogy Ön ezt elhiszi még nem olyan nagy baj.

Ordnassac 2010.09.09. 22:28:05

@Hepci: túl más volt a stílusa a kettőnek, hogy ugyanaz legyen. Szerintem inkább szólt valami havernak, ha már mindenképp valami szervezett akcióról van szó.

tölgyes 2010.09.09. 22:29:56

@lüke:

Kedves lüke! 1 uncia=21,103477 gramm arany. Az általam megadott ár a színarany (24 karát) ára.
Az arany árfolyamának változását könnyű nyomon követni..5 percenként frissítve közlik az adatokat..

Balt 2010.09.09. 22:30:55

@ó jaj: "(megjegyzem ígértek idénre pótköltségvetést is, stb, abból se lesz semmi). Pont."

Mivel az EU-hiányszámszigor miatt pont a kormányalakításkor bejelentették a (29 ponttal) többek között a bankadót, így a pótköltségvetés okafogyottá vált.

"A jövőre, vagy ki tudja mikorra bevezetett 16%-os kulcs egy gyenge karikatúrája az eredeti ígértnek. Ha meg is valósulna jövőre, akkor is csak nevetni lehetne rajta, mivel 1%-kot csökkent. Miért nem 0,5% mindjárt? (Ha ezt a baloldal csinálta volna, vajon mi lenne?)"

Most csak 17%-kal adózunk? Nekem nem így rémlik... A Bajnai-féle 5m Ft-ra kitolt felső kulcs is csak egy ugyanilyen ígéret, azaz olyan, mint -/+5% áfa, sőt, mivel tudván tudta, hogy nem ők fognak kormányozni addigra, simán blöffnek nevezném.

tölgyes 2010.09.09. 22:36:40

@bariga: Nézze a tények makacs dolgok. Ha én leírom Önnek, hogy x. napon az arány unciánkénti ára 1260 dollár volt.. az nem évül el. Azt én nem eladom, hanem az információt közlöm Önnel, amit Ön is megnézhet..Ráadásul még tanulhat is belőle.
Éppen ezért megismétlem: az arany árának változását nem Kósa kijelentése, hanem más gazdasági folyamatok befolyásolták... Most éppen erősödik a forint a frankhoz képest.. és mit tesz Isten.. az arany ára is csökken..:)Azt nem mondhatjuk, hogy erre a változásra nincsen hatással a magyar gazdaság állapota..Hatással van, de ez a hatás nagyon kicsi... Csak ennyit kéne megértenie.

Vagyis az árfolyam és a fidesz emlegetése ahogy azt a magyar politikusok és médiasztárok teszik csacsiság. Fájdalom: csacsiság

mizrolist 2010.09.09. 22:47:04

@tölgyes: az aranyat talán nem, éppen csak a magyar kormánypárt - és áttételesen a magyar kormány - hitelességét képes befolyásolni. legalábbis akkor még képes volt, de ma már nem; mert nincs hová.

bariga 2010.09.09. 22:48:25

@tölgyes: nekem nem fáj, de tényleg , okos enged szamár szenved, a Kósa meg a többi bolondos pedig közgazdasági Nobel díjat fognak kapni

bariga 2010.09.09. 22:54:13

@bariga: bár a svédek még egy kicsit keverik a magyar miniszterelnököket, de sebaj

Balt 2010.09.09. 22:56:25

@bigapples: "Persze most már lassan az őszre gondolok. Nem csak teraszt kellene építeni..."

Ohh, hát tényleg! Beszédes sorok! (Azért Varga vagy az NBH feltúrhatná a teraszt, hátha akad csontváz alatta... :))

tölgyes 2010.09.09. 23:01:01

@bariga: Erről nincsen szó... de arról sincsen szó, hogy az ő kijelentésük rendítette volna meg a világ alapvető valutáit.. ami aztán a forint viszonylatában is megjelent...Ráadásul Kósa lényegében valós problémáról beszélt.

bariga 2010.09.09. 23:09:18

@tölgyes: szerintem akkor éppen nem volt csőd, de most jó úton haladnak, remélem nem azért, hogy Kósának mégis igaza legyen

tölgyes 2010.09.09. 23:09:36

@mizrolist:
Magyarország hitelességét elsősorban az befolyásolta, hogy az elmúlt 8 évben Gyurcsány-Bajnai az adóinkon felül elkúrt 18.000 milliárdot..és ahogy Gyurcsány mondta: hazudtunk reggel délben és éjszaka...:( Emiatt .Évek óta deficiteljárás folyik ellenünk.. Tehát ez az ami a hitelünket elrontotta... Kósa pedig nem tett mást, mint ezt a tényt kijelentette..
Ez egy nehéz ügy.. mert ha a valós helyzetet a kormány bemutatja, akkor azzal ront az ország helyzetén.. ha elhallgatja, akkor pedig a választókat becsapja.. és saját politikai hitelét rontja.Erre fázott rá Antall 1990-ben.

Ezért én elmondom Önnek: az ország rosszabb állapotban van mint azt az MSZP, vagy a fidesz mondja.. de a valós helyzet kimondásától még a fidesznek is tartózkodnia kell.. mert lám Kósa kijelentése is milyen indulatokat kavart.. Ugyan nem az rontotta a forint helyzetét.. de nem is használt neki.

tölgyes 2010.09.09. 23:15:21

@bariga: Én a választások előtt is leírtam: a magyar költségvetésből hiányzik 1-1200 milliárd. Most is az a véleményem, hogy a hiány kb. ennyi..vagy 1000-1200 milliárd.. Ezt én leírhatom, mert Ön legfeljebb lehülyéz.. de ezt ha Kósa mondja ki, akkor ő lesz a válság oka és nem az, aki a költségvetést és az elmúlt 8 évet elkúrta.
Ebben van kettőnk felfogása között a különbség.

Ma volt a volt pénzügyi államtitkár az ATV-ben. Mondja neki az Olga: a fidesz azt mondja, hogy a bevételi oldal túltervezett összességében 120 milliárddal.. Erre mondja az államtitkár: ez igaz, de ez nem csontváz.. mert ezt a fidesz tudta..Azt hittem eldobom a kalapácsnyelet..:(No itt tartunk édes úr..

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.09. 23:44:53

@bariga: közvetlen csődközelben kb. háromszor álltunk az elmúlt 25 évben. Nem fogod kitalálni, kik voltak akkor éppen kormányon és kik voltak az érintett pénzügyminiszterek...
Ez van, az elkúrásnak és a túlköltekezésnek jelentős szocialista hagyományai vannak. Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, a magát - kizárólagosan - szakértőnek nevező csapat többszörösen bizonyította totális alkalmatlanságát. Azt még a macskám is tudja, csak azt lehet megreggelizni, ami van. No, idáig kellene eljutni a (párt)közgazdász uraknak, Medgyessytől Veres Jánosig.
Külön pikantériája a kis magyar idiotizmusnak, hogy Orbán reaktivált liblingje, Matolcsy, pont ebbe az irányba szeretett volna tovább menetelni. Pedig állítólag ő is közgazdász vagy mi a fene...
Tényleg, jelent valamit az, hogy közgazdász? Az egy olyan idióta, aki igyekszik beállni valamely párt szolgálatába, és abban a minutumban elfelejti a matematikai alapműveleteket?

bariga 2010.09.10. 00:05:47

@Hepci: eben az irományban nincs közgazdaságilag elemezhető megállapítás, vagy vitára alkalmas mondat.
Így hát csak annyi, hogy másképp látjuk a világot.

bariga 2010.09.10. 00:10:29

@tölgyes: itt nincs vitánk, hogy a helyzet nem rózsás és az is tény ki kormányozott korábban. Nekem a mostani megoldások és cselekedetek nem tetszenek és eddig nem is vezettk sokra, ezt azért be kell látni. De lehet, hogy megtáltosodnak. bizzunk, meg száraz puskapor

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.10. 00:19:03

@bariga: hehe, szándék/értelmezés kérdése minden. Nem is szeretnék úgy elemezni közgazdaságilag, mint pl. a Draskovits...

bariga 2010.09.10. 00:40:20

@Hepci: inkább aludjunk most már, OK? Jó éjt!

Ordnassac 2010.09.10. 00:41:01

@Hepci: Draskovics, cs-vel, nem ts-sel. ;-)

Vajon egy draskovicstiborelemez blognak mekkora lenne az olvasottsága?

lüke 2010.09.10. 08:30:29

@Hepci:
MKKTE
Marx szoborral az aulában
a matek erös volt, s a matek prof
volt az egyetlen pártonkivüli, az átkosban

lüke 2010.09.10. 08:31:08

@lüke:
bár a matek nem számtan

radala 2010.09.10. 09:32:51

@simonmondja.: Ami igaz az igaz, be kellett látnom, hogy mondtak olyan dolgokat, amik nem voltak egy az egyben igazak, de nyilván te is tudod, mert Oszkóék már el is mondták akkor is, hogy nem voltak ezek hazugságok csak kreatív számolás. Ez teljesen elítélendő természetesen, de sajnos része a magyar politikai rendszernek. Nem tudom épp az LMP kreatívszámolt-e már valaha, de az mszp, jobbik, fidesz ezt szokta csinálni. Maradjunk annyiban, hogy az, hogy ebben hazudtak az jó nekünk, mindenki hallhatta, hogy mi a turpisság az 1300 milliárdban, aki ezt elhitte, hogy így ahogy mondják igaz, az magát csapta be.
Nem mellesleg a "tökéletes a költségvetés, tartjuk a hiánycélt, nem osztogatunk" Oszkói állításai pontosan ilyen hazugok voltak. Természetesen ez nem mentesít senkit ez nem lehet vita tárgya, de mivel nem egy ideális világban élünk el kell/lehet fogadni, hogy ez van.
A sajnálom Orbánt drámaian gyenge cikk szerintem.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.10. 09:44:50

@Hepci: Az ő dolga, hogy kit moderál ki.
A hirszerzőn pedig már jóideje lenyomták a trollok a bennszülötteket.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.10. 09:50:52

@radala: Nekem ne magyarázz. Nem én ostromoltam spontán a tévészékházat a hazugságon felháborodva.
Ja, hogy az is hazugság volt, hogy felháborodtak...
A jobboldali közvélemény annyit hazudik, hogy már a hazugságai vitáznak egymással.

ssi 2010.09.10. 10:03:48

@török gábor:

immáron 36 órája próbálom értelmezni a nekem szánt (és mosolytalan = :-)) reakciót, üzenetet,
de feladtam,
sőt jelezni merem

a lelkemnek már az is jó, hogy itt lehetek :-)
de az agyam érteni szeretné,
ha van rá lehetőség

előre is köszönöm

22:35 @manyike: hát igen, néhányan sajnos még mindig nem értik, hogy az esélyek nem mindig azonosak a vágyakkal...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.10. 10:17:23

@Ordnassac: Gréczyt is olvassák Homo sapiensek...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.10. 10:21:28

@simonmondja.: küzdjetek, Simon, milyen hírszerző az ilyen, itt hadonász, közben a saját fészekben vigad a troll...

radala 2010.09.10. 10:42:27

@simonmondja.: Folyton nyersz. No nem a TV székházzal, de ezzel a "A jobboldali közvélemény annyit hazudik, hogy már a hazugságai vitáznak egymással. "

Persze könnyű neked. Nekem is gyakrabban volt igazam ellenzékiként. :-)

Mondjuk azért messze nem ugyanaz azt hazudni, hogy 1300 mrd a hiány, miközben ennél kisebb, mint azt, hogy kisebb, közben meg ennyi. Nem ugyanaz ellenzékből hazudni, mint kormányon. Szóval tök igazad van, de szerintem az egyik oldalon "bűn" van (mondjuk bíró megvétele) a másik oldalon meg kamu 11-esek, amiket beszopott a bíró.
De szerintem én olyat az életemben nem mondtam, hogy a Fidesz jó. Olyat szoktam mondani, hogy reménykedem, meg kicsit jobb, mint a többi opció. Ráadásul azt is mindig elmondom, hogy az LMP-ben még jobban reménykedem.
Mi a nagyobb hazugság azt hazudni, hogy nincs pénz és nem osztogatni pénzt, vagy megmondani, hogy nincs pénz, de mégis osztogatni.
Amúgy egyébként én is sok aggasztó dolgot gondolok a Fideszről, hogy mást ne mondjak ez az állandó devizahiteles mentés mindenféle legszebb gyurcsányi hagyományokat idéző ötleteléssel ez elég borzasztó. Mert rám pl nincs ez hatással, de azért az az ember, aki mondjuk borzalmasan túlnyujtózkodik a takaróján, mert valaki ezt ajánlja neki, az azért feltehetőleg nincs azon a szellemi szinten, hogy megértse, hogy Rogánék azért nem csinálhatnak meg mindent.
Ezert is nagyon más az 1300 mrd hazugság (ami, mint mondtam maximum inkább csúsztatás), mint az, amikor már kormányon szereznek szavazatokat nem, vagy nehezen, vagy nagy károkat okozva megvalósítható javaslatokkal.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.10. 10:45:33

@Hepci: Hol hadonászok én?

Tőlem nyugodtan trollkodhat akárki.
Én még senkit nem zavartam ki sehonnan.

tlac 2010.09.10. 10:54:02

"nem ezt mondták Feri.."

radala 2010.09.10. 11:26:02

@manyike: Mit nem értesz ezen, azt mondja tg, hogy igazad van, ö valóban nem mondta, hogy OV hiteles...
Nem te vagy az, aki nem érti az esély és a vágy közti különbséget, hanem @burlamaqui: .
Legalábbis szerintem.
Persze az is lehet, hogy én nem értem azt, hogy te mit nem értesz, de szerintem tg irományában nincs irányodba kritika.
Ez abból következik, hogy te védted tg-t ö meg tud olvasni ergo nem fog valakit támadni:-)

tölgyes 2010.09.10. 13:30:14

@tölgyes: Egy uncia nem 21, hanem 31,... gramm Mellé ütöttem.

tölgyes 2010.09.10. 13:35:33

@lüke: Amint jeleztem, mellé ütöttem.. a hivatalos arany uncia 31, és sok további szám gramm.. tehát kicsivel több mint 31 gramm Az USA ebben számolja..Svájc is ebben számolja..Az MNB is ebben számolja.. a sok 9-es azt jelzi, hogy lényegében színarany.

tölgyes 2010.09.10. 13:45:27

@bariga: Nézze folyt egy tapogatózás.. Például kísérlet arra, hogy azt a hiányt fogadtassák el, amelyik a valóságos volt és nem azt, amit az MSZP a költségvetésbe belehazudott. A konfliktusok is abból fakadnak, hogy az IMF tudta a költségvetés elfogadásakor is, hogy a számokkal baj van de nem szólt.. Majd a kormányváltás után elkezdte követelni, hogy a valós számok szerint teljesítsünk. Pl. Az IMF nem tiltakozott amiatt, hogy az áll. vállalatok veszteségeit nem építették be a költségvetésbe.. majd a tárgyalások során elkezdték követelni, hogy a végelszámoláskor legyen benn..de hasonló a helyzet a költségvetés bevételi és kiadási oldalában mutatkozó bizonytalanságokkal.. Ráadásul azt akarják, hogy a megszorítások azokat érintsék, akik legkevésbé tehetnek a bajokról..

ssi 2010.09.10. 22:15:59

@radala: köszi :-) mivel több kommentet is írtam, hogy a válasz melyikhez kapcsolódhat, már itt elakadtam

S2000 2010.09.10. 23:05:45

@Hepci: Egyetértek, de pont ezért érdekelne, hogy mások számára kik a relatíve hiteles politikusok. :)

lüke 2010.09.11. 07:30:59

@tölgyes:
ok ,csak akkor lenne érdekes, ha tonna szám számolnád:)
süti beállítások módosítása