Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
14:51

Többször említettem már, hogy minden idők leginkább egyértelmű választási eredményére számítok október 3-án. A Fidesz esélyes lehet arra, hogy szinte egypártrendszert hozzon létre az önkormányzatokban, ami politikai értelemben eddig nem tapasztalt helyzetet teremthet. Budapest egy-két kerületén kívül a nagyvárosokat figyelve talán csak Miskolc és Szeged polgármesteri versenye látszik kétesélyesnek, nem véletlen, hogy - az amúgy elég lagymatag kampányhangulatban - ezzel a két településsel foglalkozik a sajtó is a legtöbbet. Ezen a héten a Magyar Narancs előbbiről, a Figyelő pedig utóbbiról írt részletesen.

(Fotó: YouTube)

Miskolc és Szeged sok tekintetben hasonló helyzetben van. A 2002 óta regnáló - azaz hivatalban lévő, az úgynevezett inkumbens hatás erejében okkal bízó - szocialista polgármestereik négy évvel ezelőtt, amikor a Fidesz nagy fölénnyel győzött országosan, a megyei jogú városok közül a legjobb MSZP-s eredményt érték el. Káli Sándor 56, Botka László 58 százalékot szerzett (összehasonlításképpen: a XIII. kerületi „szocialista Overdose”, Tóth József ugyanekkor 59 százalékot kapott). További hasonlóság, hogy áprilisban a parlamenti választáson mindketten alulmaradtak akkori fideszes riválisukkal szemben, de az MSZP listás eredményénél lényegesen jobban szerepeltek: Káli 6, Botka pedig közel 11 százalékponttal kapott több szavazatot, mint ugyanabban a körzetben a szocialista párt. Esélyeiket növeli, hogy az LMP-nek egyik városban sem sikerült jelöltet állítania, viszont mindkét helyen rajthoz állhat egy-egy jobbikos helyi politikus (miskolci jelöltjük, Szegedi Márton nagy visszhangot kiváltott kijelentésével az országos médiába is bekerült).  

Káli és Botka két komoly versenyhátránya szintén azonos: pártjuk, az MSZP országos hitelvesztése és népszerűtlensége, valamint a kormányzati ellenszél elsöprő ereje. Hiába tette világossá Kövér László, hogy „aki kormánypárti, annak sem adunk, mert nincs”, a korábbi szokásoknak megfelelően, de az aszimmetrikus politikai helyzet miatt minden korábbinál erőteljesebb módon, az ország összes fideszes indulója ugyanazzal érvel: ebben a szituációban ellenzéki városvezetőt választani öngyilkosság lenne. A Fidesz szegedi indulója, B. Nagy László például meglepően nyíltan beszélt erről: „A mellettem álló államtitkár asszony és elnök úr mosolygásából arra következtetek, hogy van némi esély arra, hogy Szegeden magam mögött tudhassam a budapesti központ, a politika és az állam támogatását. Meggyőződésem, hogy enélkül nagyon nehéz helyzetben lennék én személy szerint is, meg hát a város is nehéz helyzetbe kerülhetne, ha mondjuk ellene menne az országos áramlatoknak. Tudomásul kell venni, hogy Szeged nem egy városállam. Be lehet keríteni egyébként, csak nem abban a helyzetben vagyunk, hogy megtegyük.”

Bármennyire is cinikus ez az érvelés (amivel persze négy vagy nyolc évvel ezelőtt az MSZP is gyakran élt), a jelenlegi politikai helyzetben meglehetősen hatékonynak látszik. Ne feledjük: a szocialista polgármestereknek olyanok szavazatát is meg kellene szerezniük a folytatáshoz, akik a pártok versenyében jelenleg nem az MSZP-t választanák. Lehet, hogy az elkötelezett szocialista szimpatizánsok mind egy szálig bicskanyitogatónak minősítik a kormányzati támogatásra való fideszes hivatkozást, de rajtuk kívül könnyen értő fülekre találhatnak ezek a mondatok. S ez akkor is igaz, ha ezúttal még a hátszél is különösen fújhat: miután egy-két budapesti kerület kivételével várhatóan szinte minden fontosabb település élére kormánypárti politikusok kerülnek, komoly előnyre a „sok eszkimó – kevés fóka” világában önmagában fideszes párttagkönyve miatt szinte senki nem számíthat. Úgyhogy nem is potenciális haszonról, inkább a veszteség elkerüléséről lehet szó akkor, amikor egy közösség helyben kormánypártiakat választ. A kiélezett küzdelmek esetében döntő szerepe lehet ennek a sajátos realista megfontolásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr762305462

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan gründolt a Superman-díjas Botka Szegedből Vörös Erődöt? 2010.09.29. 00:23:15

Hiába kávézott hétfőn Orbán Viktor Szegeden, hiába van feltúrva bosszantó módon választási időszakban minden, hiába csúsznak a nagyberuházások, hiába hagyják el a várost a munkát kereső fiatalok, hiába volt Botka a csúnyán megbukott Szocialista Párt ma...

Trackback: Lehet-e széllel szemben? 2010.09.18. 20:31:02

A Fidesz esélyes lehet arra, hogy szinte egypártrendszert hozzon létre az önkormányzatokban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2010.09.18. 15:07:27

Tetszik a blogod, így tovább.

bigapples 2010.09.18. 15:21:53

Szeged és Miskolc a leírt hasonlóságok mellett nagyon különbözik egymástól. Miskolc sokkal rosszabb kilátásokkal rendelkezik, mint Szeged. A miskolciak számára egy szoci polgármester sokkal súlyosabb hátrányokat vetít előre, mint az úgy-ahogy működő Szeged esetében. Nem tudom, hogy a választók döntésénél mennyire számít, hogy ne széllel szemben haladjon a két város. Érdekes lenne látnunk helyi népszerűségkutatási eredményeket, jelentek meg már ilyenek valahol?

További kérdés, hogy Botka esetleges sikeres újraválasztása automatikusan utat nyitna-e számára a pártelnöki székig.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.09.18. 15:34:17

‎1., Erre a választásra most nem lesz igaz - mert annyira nincs komolyan vehető ellenjelöltje a Fidesznek -, de az előző önkormányzati választásoknál mindenképpen szörnyű volt, és a hazai politikum egyik legnagyobb bűne, hogy azon kellett g...ondolkozni, hogy az önkormányzat olyan "színű" legyen mint a kormány, ellenkező esetben ugrottak a támogatások és a fejlesztési pénzek.
2., Hogy széllel szemen lehet-e? Kósa Lajos igencsak ügyesen rájátszott a "bűnös város" szerepre. Vagy ugyanígy a mórahalmi polgármester, aki uniós fejlesztési ügyekben a Fidesz fő megmondóembere volt. Meg lehet nézni, hogy mennyi pénzt kapott fejlesztésekre a szoci kormánytól a fideszes Mórahalom és Debrecen...
3., Igencsak nehéz lesz pl. megmagyaráznia azt Kósa Lajosnak, ha most - források híján - kevesebb pénzt kap fejlesztésekre a Fidesz-kormánytól, mint amennyit a Gyurcsány-érában kapott.

Táskás Tóni 2010.09.18. 15:54:51

@Michael Knight: Bocs! Mennyit kapott? Sokat vagy keveset? Tényleg nem tudom.

Ginjeet · http://wakok.blog.hu/ 2010.09.18. 16:09:09

Lenne egy kérdésem, kedves Török Gábor?
Észrevette, hogy a cikkjeinek címei többségben kérdő mondatok?
Gondoltam megjegyzem, mert humorosnak találom? :)
További jó munkát?
Ginjeet?

Várúr 2010.09.18. 16:15:58

Török tekintetes úr elemzése nagyfokú politikai realizmusra vall. S ez részemről nem vállveregető dícséret. hanem annak elismerése, hogy az utóbbi hónapok irracionális ballib történéseivel szemben megmutatja a a valóságot. Meseházyval, Horváth Csabival, Szanyi kapitánnyal, a Gyurcsány utáni Gyurcsánnyal egyszerűen nincs mit kezdeni. A büntetőtáborokat, adósságmegtagadást, stb. vízionáló Jobbikkal és a zavarosan kommunikáló belterjes lmp-vel sem.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.09.18. 16:19:08

A nagy hatalom magában hordozza a nagy bukás lehetőségét.
Ezt sosem szabad felednie egy pillanatra sem a Fidesz fő arcainak.

belekotty 2010.09.18. 16:21:53

@Ginjeet: Ha a jobb felső sarokban lévőt el teccett volna olvasni, akkor nem teccene hüjeségeket kérdezni.

"Török Gábor politikai elemző kérdéseket tesz fel - és válaszolni is próbál... "

Ordnassac 2010.09.18. 16:22:41

Pestiként egy kicsit elkanyarodnék Pest felé:

Tóth József talán az egyetlen olyan szocialista politikus, aki esélyesként indul az önkormányzati választáson, a XIII. kerületben Spaller Endre győzelme lenne a meglepetés. Tóth esélyeit növeli az is, hogy az LMP nem tudott pm-jelöltet állítani, holott Újlipótváros és Vizafogó is e kerülethez tartozik. Bár a Jobbik sem tudott pm-jelöltet állítani.

Ahol még reális esélye van a szocialista jelöltnek, az Újbuda, Pesterzsébet és a civil jelöltként, de MSZP-s támogatással induló soroksári polgármester. Molnár Gyula kapott ki talán a legszorosabb különbséggel (a fideszes Szalay Pétert leszámítva) tavasszal, emellett a helyi Fidesz-szervezetet fel kellett oszlatni és Hoffmann Tamás személyében egy helyileg közepesen ismert jelöltet indítanak. Ettől függetlenül Hoffmann-nak nagyobbak az esélyei, a Fidesz helyzete és Molnár Gyula körül lengő egyes ügyek miatt (pl. Kopaszi-gát).

Pesterzsébeten Szabados Ákos javára írják, hogy tavaly lemondott országgyűlési mandátumáról, ezzel esélyt hagyott magának. Ellenfele Földesi Gyula ogy. képviselő, aki egy hátránnyal indul: egyetemista és 26 éves. Lehet, hogy sokaknak egy kicsit fiatal lesz még. Az LMP-nek itt sem lesz jelöltje.

Soroksár Pesten egy külön világ. Geiger Ferenc polgármester a kerületet önállósodása óta vezeti, először MSZP-s színekben, majd 1998 óta az általa alapított civilszervezet vezetőjeként. A Fidesz itt általában gyenge volt, négy éve még a függetlenként induló Balog Barnát támogatták, aki idén már a Jobbik jelöltje. A helyzet most megváltozott a felmerült korrupciós vádak miatt, ahol azért az időzítés is jelenthet valamit.

Érdekes lesz még Ferencvárosra (Gegesy Ferenc regnáló pm. egy civilszervezet jelöltjeként indul) és a XV. kerületre tekinteni (Hajdu László miként fog szerepelni).

mréveiller 2010.09.18. 16:27:28

szocialista overdose :D amúgy láthatóan probálja a kormánypárt jegelni az elvárásokat, Kövér kijelentése (nincs pénz), Orbán értékelői mind ebbe az irányba mutattak. Az MSZP pesten csunyán ki fog kapni, valószinűleg a baloldali fiatalok inkább az LMPre fognak szavazni, mint az impotens, ingyenbkvés Horváth Csabára.

Ordnassac 2010.09.18. 16:28:00

Gábor: egy téged talán érdeklő fejlemény: Erdős Norbert ogy. képviselő, Békés fideszes pm-jelöltje visszalépett a regnáló pm, a most függetlenként induló, amúgy fideszes Izsó Gábor javára.

Indok: 4 jelöltből 3 jobbos, így esélye lehet a szoci jelöltnek, ezért az egység miatt inkább visszalép.

AnnaKarenina 2010.09.18. 16:34:16

"Úgyhogy nem is potenciális haszonról, inkább a veszteség elkerüléséről lehet szó akkor, amikor egy közösség helyben kormánypártiakat választ. A kiélezett küzdelmek esetében döntő szerepe lehet ennek a sajátos realista megfontolásnak."

Mit jelent ez? Ha nem kormánypárti önkormányzat alakul, akkor elvonás lesz? Valamit biztosan nagyon nem tudok az önkormányzatok működéséről, ha ezt nem értem. Hát nem úgy van az, hogy olyan embereket kell az önkormányzatokba választani, akikről tudni lehet, hogy van képességük, kedvük a városukért, falujukért tenni? Pláne ha ez ügyben -pártállástól függetlenül- van már valami múltjuk is.
Hol élek én? :) Fideszországban?
Mi van a függetlenekkel, a valódiakkal?

Ordnassac 2010.09.18. 16:38:42

@AnnaKarenina: "Mi van a függetlenekkel, a valódiakkal?"

Ők kistelepüléseken indulnak, amelyek a nagypolitika számára nem érdekesek.

szavazo26 2010.09.18. 16:41:21

Az érv miszerint jobb ha a városunk önkormányzata azonos szinű mint a kormány egy jogos és régóta az emberek fejében lévő érvelés, én is gyakran találkozok vele baráti beszélgetések során. Két igen érdekes egyéb érvet hoznék fel amellyel az utóbbi időben találkoztam.

Az egyik amelyet gyik ismerősöm mondott hogy ha a városban fideszes lesz az önkormányzat akkor az csak egy lesz az 1500 közül, nagy előnnyel nem fog járni, viszont ha mszp-s (vagy más párthoz tartozó) lesz akkor az adott párt lehet hogy sokkal jobban oda fog figyelni a településre ezzel bizonyítva hogy alkalmas megfelelő munkát végezni az önkormányzatokban, és lobbiját is az igen kevés településére tudja koncentrálni szint ellenérdekek nélkül.

A másik érvelés gyakran az hogy az sem jó ha teljesen egyszínű egy önkormányzat mert az a "mutyizás" táptalaja hiszen ha nincsen ellenzék, (vagy számottevő ellenzék) akkor nincs aki őrködjön.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.18. 16:44:00

Szóval sok az eszkimó és kevés a fóka...
De mi van, ha mégis megtáltosodik Orbán, és " beindítja a gazdaság motorját ", amiről szó volt...?
A gazdaság motorja meg beindul és felpörög, mint állat...
Akkor hogy marad ki ebből az általános fellendülésből egy, esetleg ellenzéki város?

Vagy mindenki arra számol, hogy felpörgés ohne, csak alamizsnaosztás lesz az úr asztaláról?

AnnaKarenina 2010.09.18. 16:44:58

@Ordnassac: Én csak elkeserítőnek látom, hogy minden csak politikai és egyben hiúsági kérdés. Mint ahogyan az most is látszik, a Fidesznek sincs kellő számú felkészült politikusa, szakembere ahhoz, hogy mindent lefedjen, miért kellene most az önkormányzatokat is mindegy milyen, csak Fideszes legyen emberekkel feltölteni. Az ilyen megoldások a kontraszelekció irányába hatnak.

lüke 2010.09.18. 16:46:29

@simon
szerintem dübörög
s a" föld is"

ssi 2010.09.18. 16:49:37

az emberek borítékolhatóan viselkednek, - de mégis, a kialakult szituációk másként alakulnak, de miért? - becsúszott hibáktól, külső hatásoktól ...?

okt.3. - tippelek az össz leadott szavazatokat tekintve
1. kormány - sok bizonytalan nem megy el szavazni
2. Jobbik - törzs szavazóit megtartja kiszámítható mondandójával
3. szocik
- rossz volt a rendszer, s ebben egyesek különösen rosszak,
- ennek közbeszédi állapota évekig fenntartja leminősítésüket
- az új mondanivalójuk is rosszul sikerül
4. LMP - csak ők lehettek volna a kormány igazi riválisai, ha valami igazán határozott újszerűvel tudtak volna berobbanni

okt. 3. után - bármi legyen is a költségvetésben
- milyen más a légkör, az értékítéletünk, ha az ellenzék következetesen és hangosan nem kormány ellenes
- milyen erős pártfegyelem tud lenni, ha nehéz gazdasági helyzetben biztos egzisztenciát remélhetnek a szófogadók
- @AnnaKarenina: ha csak kevés nem narancsos lesz, pl. ők lehetnek az érv, hogy nincs pártos megkülönböztetés, ha ellenük is ügyek kezdenek majd kiderülni, lehet, hogy ennyi se fér a rendszerbe, de én a választók többségénél eleve nem feltételezem, hogy a voksukat az befolyásolja, hogy pénzügyi okokból feltétlenül kormánypáti győzzön

s 2014-ig mik fognak történni? - fogalmam sincs

@Ordnassac: előző posztnál írtad: jól idézem fel a mondandód? - azért nem írogatsz már annyit, mert index-es stílusúak lettek a kommentelők .... bár ezt sehogy sem értem, talán azt megfogom, hogy miben is csalódtál mostanra?

ssi 2010.09.18. 16:51:19

az emberek borítékolhatóan viselkednek, - de mégis, a kialakult szituációk másként alakulnak, de miért? - becsúszott hibáktól, külső hatásoktól ...?

okt.3. - tippelek az össz leadott szavazatokat tekintve
1. kormány - sok bizonytalan nem megy el szavazni
2. Jobbik - törzs szavazóit megtartja kiszámítható mondandójával
3. szocik
- rossz volt a rendszer, s ebben egyesek különösen rosszak,
- ennek közbeszédi állapota évekig fenntartja leminősítésüket
- az új mondanivalójuk is rosszul sikerül
4. LMP - csak ők lehettek volna a kormány igazi riválisai, ha valami igazán határozott újszerűvel tudtak volna berobbanni

okt. 3. után - bármi legyen is a költségvetésben
- milyen más a légkör, az értékítéletünk, ha az ellenzék következetesen és hangosan nem kormány ellenes
- milyen erős pártfegyelem tud lenni, ha nehéz gazdasági helyzetben biztos egzisztenciát remélhetnek a szófogadók
- @AnnaKarenina: ha csak kevés nem narancsos lesz, pl. ők lehetnek az érv, hogy nincs pártos megkülönböztetés, ha ellenük is ügyek kezdenek majd kiderülni, lehet, hogy ennyi se fér a rendszerbe, de én a választók többségénél eleve nem feltételezem, hogy a voksukat az befolyásolja, hogy pénzügyi okokból feltétlenül kormánypáti győzzön

s 2014-ig mik fognak történni? - fogalmam sincs

@Ordnassac: előző posztnál írtad: jól idézem fel a mondandód? - azért nem írogatsz már annyit, mert index-es stílusúak lettek a kommentelők .... bár ezt sehogy sem értem, talán azt megfogom, hogy miben is csalódtál mostanra?

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.09.18. 16:53:07

Pécsett is nagy meglepetés készül!

A fidesz -szoci- szdsz 20 éves városvezetésből nagyon elege van a népnek.
Folyamatosan a negatív hírek, semmittevő fidesz mostani városvezetés, csalódott szavazók.

Éljen a fidesz-KDNP meleg barátsága!

ssi 2010.09.18. 16:57:58

juj, kétszer vagyok, igaz, vagy ötször küldtem el, mire úgy éreztem, sikerült - bocsánat

Netuddki. 2010.09.18. 17:02:16

A kommandanténak elég nagy falat lesz az egész ország irányítása. Csak nehogy megint a pszichiátrián kössön ki. XD

(Ja azt már megszüntették.)

Ordnassac 2010.09.18. 17:02:29

@manyike: annyi, hogy a vita helyett (amibe beleférnek akár keményebb megfogalmazások, akár enyhe személyeskedések is) inkább a megszokott fórumharc alakult ki. A másik hülyének ábrázolása, kilométeres személyeskedések stb.

Amennyiben ez a harcedzett Hepcinek és nekem is sok, akkor abban talán lehet valami.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.18. 17:05:53

Hát remélem hogy kisöprik a komcsikat a polgárjenő székekből... ...bár hozzáteszem, az eddigi kormányzásuk kurvára nem azt hozza, amit vártam, és sztem ezzel sokan vannak így.
Ráadásul az utóbbi időben kezdenek előkerülni fityiszes korrupciós ügyek is, szal jó lesz vigyázni.

Straight 2010.09.18. 17:11:18

Adásunkat megszakítva RENDKÍVÜLI HÍREKET mondunk!

Nemrég kiszivárgott hírek szerint egy a Magyar kormány álltal működtetett földalatti kísérleti telepen nemrég ha lassan is de elkezdett kolbásszá válni... minden... Britt tudósok enyhén bizakodó véleményüket fejezték ki miszerint a legkorszerűb modellek alapján ez lehet egy lassú folyamat kezdete de még nem értenek egyet abban hogy ez merre tart és mikor ér célt a folyamat, ugyanakkor a veszélyekre is felhívták a figyelmet miszerint a parlament statikai tulajdonságai alapján nem fogja elbírni saját súlyát ha az egész kolbásszá válik és a politikusok fejére szakadhat a mennyezet 80 tonna füstölt kolbász formájában. A parlamentben a Hír tv riportere álltal Orbán Viktorhoz intézett kérdésre reagálva miszerint "hogyan sikerült ezt az elképesztő eredményt elérni?" a fidesz testületileg kivonult a parlamentből. A jobbik álláspontja szerint a Romák genetikailag annyira különböznek a Magyaroktól hogy számukra a kolbász mérgező ezért a romák sürgős deportálását sürgette. Az LMP szóvivője szerint ez súlyosan diszkriminatív lépés azokkal szemben akik a szalonnát részesítik előnyben a kolbásszal szemben és sürgősen szalonna formályú lufik demonstratív levegőbe engedését sürgették hogy az emberek lássák az lmp igenis csinál valamit. Az mszp álláspontja szerint a kolbász alapú épületek újabb megszorításokat jelentenek és a fidesz amúgy is hazudik.

S2000 2010.09.18. 17:15:39

OFF, de akit érdekel a pártokon átívelő korrupciós együttműködés, annak ajánlom figyelmébe:

Az MVM alkotmányos költsége - Az elszámoltatás vakfoltjai
www.es.hu/?view=doc;26759

drkovax 2010.09.18. 17:15:41

Szeged: megjósolhatatlan.

Eleve szűk a két tábor közti különbség és kiszámíthatatlan, hogy a városban dúló (szó szerint !) építkezések (és az őket körüllengő korrupció) hatásai merre viszik el a szavazókat.

Botkának kínos lehet még a Mars-téri piac ügye akár okt.3.-ig is, ha tudatosul mindenkiben, hogy ott akkora zűrök vannak, hogy nem a mostani NFÜ vezetés, hanem még márciusban állították le az uniós támogatási folyamatot ... Bár Botka mindent megtesz azért, hogy ez ne tudatosuljon a városban de ha mégis eljut a bizonytalanokhoz, akkor Botkának annyi. Ha nem jut el, még nyerhet is. Bár azt se felejtsük el, hogy 4 polgármesterjelölt lesz, mert a Zöld Baloldal is tudott polgármester jelöltet állítani és miatta egyáltalán nem biztos, hogy az LMP árván maradt szavazóit el tudja Botka nyerni.

ssi 2010.09.18. 17:24:09

@Ordnassac:
amíg nem értek valamit - nincs véleményem
mivel nem értettelek - megkérdeztem
elvileg igazatok van - én rövid ideje vagyok itt, nincs összehasonlítási alapom
én a T.G.-t bírálókat szoktam győzködni : T.G. kívülről néz, s nem szint vall
de érdemes bárkinek szólni: témára koncentráljon, s ne az írójára
gyakori emberi rossz szokás - háttérben maradással ez megváltoztatható?

Ordnassac 2010.09.18. 17:35:04

@manyike: nem akarok megváltoztatni senkit, de ha nem látom értelmét annak, hogy hozzászóljak, mert érdemi reakció nem jön, mivel két kakas (vagy tyúk) épp megtalálta egymást.

Mint látod, lelépni nem áll szándékomban, csak megvárom, amikor érdemes hozzászólni. :-)

Ordnassac 2010.09.18. 17:36:57

@drkovax: szegedi vagy? B. Nagy Lászlónak mennyire sikerült megismertetnie magát a városban?

Hmmm... az tényleg érdekes kérdés, hogy a szegedi LMP-szavazó átmegy-e szavazni TGM emberére? Szerintem csak részben.

ssi 2010.09.18. 17:38:20

@Ordnassac: oké, értem ... remélem, mások is :-)

szavazo26 2010.09.18. 17:46:53

Csakhogy egy kicsit felkavarjam az állóvizet és a meddőnek látszó vitákat:D

Az itteni kommentelők között is sokszor láttam hogy lehurrogjták horváthnak azt az ötletét hogy legyen ingyenes a bkv, én most szeretném egy kicsit szakmai szempontból körüljárni az ötletet (a párt szempontok nem annyira fontosak, főleg mert semmitmondóak).

Sokan hülyeségnek tartják az ötletet pedig gondoljunk bele ha ingyenes a BKV nincs jegy, akkor nem kell ellenőr, se jegypénztáros, se maga a pénztár. Mielőtt erre legyintenénk ha számolunk egy kicsit ha egy ellenőr csak minimálbért is keres a munkáltatói járulékokkal együtt majd 100 000Ft ami évente már 1.2 millió, na most jelenleg metróállomásonként négyen szoktak állni ami évente 5 millió költség a BKVnak, és ez csak egy állomás. Emellett ha nincs jegy nem kell a BKV-nak jegyeket és bérleteket vásárolni és mivel a bérlet már fém szállal van elátva meg UV-s háttérrel az sem két fillér (állítólag a költsége megközelíti a papírpénz előállításáét), és ha nincs jegy nem kell az Akácfa utcában azt a hatalmas bürokráciát sem fenntartani, az sem két fillér

Szóval elgondolkodtató ám a dolog ha jobban belegondolunk...

Vélemények?

bigapples 2010.09.18. 18:03:21

@szavazo26: Tudsz olyan milliós várost Európából vagy Észak-Amerikából, ahol ingyenes a közlekedés? Valamiért mindenhol fizetni kell az utazásért. A BKV éves jegybevétele 50 milliárd fölött van, pedig boldog-boldogtalan kap valamilyen kedvezményt bérletvásárlásra. Finom szólva nem 50 milliárd az ellenőrök bérköltsége és a jegyek előállítása.

jjulie 2010.09.18. 18:07:46

végülis miért hívják a helyi ügyitézőket önkormányzatnak?

vagy ez is átment a tudatmódosításon, és fideszországban használt fideszmagyarnyelv jelentése szerint a fideszközpont önkényes kormányzása a településeken, röviden önkormányzat

jól értem?

ha meg valahol nem fideszre szavazna a többség, az fideszországon kívüli, vagyis törvényen kívülivé válik

combo 2010.09.18. 18:09:23

Szegeden 1994 óta mindig az aktuális politikai széljárásnak megfelelő (azaz kormánypárti) polgármestert választottak.

Kíváncsi leszek, hogy mi lesz... Botka elég népszerű itt (annak ellenére, hogy nem az a bájvigyor-cukrosbácsi politikus) - mert Szegedet elkerülték a botrányok és látványosan fejlődött, de az MSZP nem. :-) Amúgy szvsz Botka a kevés épkézláb szoci káderek közé tartozik.

bigapples 2010.09.18. 18:17:23

@jjulie: nem törvényen kívülivé, csak mostohagyerekké. Kevesebb csoki, kevesebb simogatás. Ez van, ugyanezt csinálta az idolod is. Ez persze nem jó, de ha rátermett a városvezetés, akkor ennek ellenére lehet menedzselni a várost, számos fideszes polgármester bizonyította ezt korábban. Tanulságos volt Miskolc esete. Hiába volt a kormányzati hátszél, hogy ott épüljön a Mercedes gyár, Kecskeméten rátermettebb volt a városvezetés és kedvezőbb körülményeket teremtett a beruházó számára. A német cégnek végül is ez számított.

BulatOkudzsava 2010.09.18. 18:20:54

Valóban sok hasonlóság van Miskolc és Szeged polgármesterének helyzetében: előny városvezetői tapasztalatuk, viszont jelentős hátrány az MSZP közelmúltja és jelenlegi állapota, valamint a kormányzó párt polgármester-jelöltjeinek "előttünk a város, mögöttünk a kormány" kampánya. Azonban a tavaszi országgyűlési választások eredménye arra utalhat, hogy Káli Sándor és Botka László újraválasztási esélyei jelentősen különbözhetnek. Az áprilisi második fordulóban, amikor a kormány felhatalmazásának erőssége volt a tét, mindkét szocialista jelölt elvérzett az egyéni választókerületében, de a vereség mértéke jelentősen különbözött az általuk vezetett nagyvárosban. Kálit tavasszal mintegy 3200 szavazattal verte meg KDNP-s ellenfele, ezen belül a miskolci szavazókörökben arányos, közel 2300 volt a különbség. Ezzel szemben Botka ugyan összességében majdnem 2000 szavazattal kikapott, de ezt a környező falvak adták, Szegeden csak mintegy 20 voks volt a különbség. Ez akár utalhat az egyéni alkalmasság helyi megítélésére is, ha az egyáltalán számít valamit most. Nyitott kérdés még, hogy az önkormányzati választáson a szocialista jelöltek városvezetői teljesítmény számít-e majd, vagy az, hogy milliók állnak a fideszes jelöltek mögött.

jjulie 2010.09.18. 18:21:34

@bigapples:

mekkora értékű volt az legnagyobb üzlet amelynek a megkötésében résztvettél so far?

márhogy belőjük a kategóriát amiben ismered, hogy is mennek a dolgok

abandi 2010.09.18. 18:22:24

1.: A fidesz-maszop párharc már eldőlt.
2.: Mindig a kormányzó osztja a pénzt.
3.: A polgármester az öko képviselő-testülete ellenében nem pisilhet.
Remélem a Jobbik is szóba fog kerülni.

jjulie 2010.09.18. 18:24:03

@bigapples:

az önkormányzat meghatározásom tetszik?

Diocles 2010.09.18. 18:26:13

épp most van B. Nagy László a hírtévén...

humortalan, karizmátlan ember (= a fideszes Jávor Benedek), ráadásul bankár múlttal.

Szinte bárki nyerhetne Fidesz színekben, de ilyen figurával azért necces.
De nyerhet szerintem, ha a miniszterelnök hajlandó a hátán vinni a kampányát, tehát egy-két nagygyűlésre leruccanni Szegedre, és egy-két interjúban jelezni, hogy mindenképpen számít arra, hogy Szeged kormánypárti polgármestert választ.

jjulie 2010.09.18. 18:29:44

@bigapples:

az én idolom a görgei, többször megírtam már

hogy is csinálta?

lüke 2010.09.18. 18:32:52

Nemcsak a személyeskedéssel van baj, ami degradál mindenkit: aki mondja, s akire mondják!Ilyen nem létezik
pl. Ausztriában vagy Németo-ban, de tovább északra vagy nyugatra sem.Az ilyen embert elbocsátják, kiközösítik.
Hanem baj van az értetlenséggel is, mindenki nyomja a magáét:
hogy fidesznyik, vagy komcsi.Teljesen kétpólusúra sarkítjátok a kommunikációt.Az élet azért ennél árnyaltabb!
Olyan az egész ,mint egy süket, szenilis párbeszéd, mellé a személyes irigységgel.
Nem mindegy ,hogy idd ki vagy vidd ki a bilit............

Pancel 2010.09.18. 18:33:28

Előre leszögezem, hogy nem vagyok budapesti, ráadásul a BKV-t sem ismerem, így a BKV által kiszolgált utazóközönség nagyságáról is csak tippeim vannak.

DE

Számoljuk úgy, hogy Budapest fele rendelkezik havi bérlettel.

sac kb. 800.000 ember
egy havi bérlet ár 9.800 (nagyságrendileg 10.000)

azaz: 8.000.000.000 Ft / hó nagyságrendileg 100 Mrd. Forint /év

A technikai költség, úgymint: járművek, benzin/gázolaj, világítás, stb. lényegében nem változik, úgyhogy a fent álló összeghez kellene kiszámolni, hogy pluszos-e, vagy minuszos.

Az ellenőrök, a jegypénztárosok (és bódék fenntartása), a jegykezelő-automaták, és még valami biztos van, ami nem jut eszembe, szerintem messze nem teszik ki a havi nyolcmilliárdot. Ha így 5.000 ember havi 200.000 Ft-os havi bérét spórolnánk meg, akkor is havi 1 milliárdnál járunk... (és mégiscsak 5.000 ember munkahelyéről, 5.000 családról van szó). Nem beszélve az így generált utasszám-növekedésről.

Persze ahhoz, hogy ebbe a számolásba komolyabban belemenjünk, ahhoz pontosabb adatokra lenne szükség.

jjulie 2010.09.18. 18:34:04

@Diocles:

ez az egész úgy hangzik, hogyha nem nyer valahol a fidesz, akkor befellegzett

mintha csak akkor lenne biztonságban fideszország

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.09.18. 18:35:59

érdekes gondolatok. érdekes az is, hogy az mszp-re miért csak öregek, illetve idősebbek szavaznak??v

lüke 2010.09.18. 18:41:54

@bigapples
több is van

lüke 2010.09.18. 18:46:26

Hollandiában,Németo-ban

mréveiller 2010.09.18. 18:58:22

@www.Bisex.hu: mert nosztalgiáznak a fiatal korukra, amikor 3,60 volt a lágykenyér meg 1 forint a forró lángos. Felvonultak néha, és élték mindennapi életüket, nem érdekelt őket a politika, se '56.

tölgyes 2010.09.18. 18:59:18

Őszintén megmondom: nem tulajdonítok annak nagy jelentőséget, ha néhány településen és néhány kerületben az MSZP győzni tud... ha ez nem sikerül, akkor se történik tragédia.. A választások után az MSZP-nek is szembe kell néznie saját bajaival. A jobbik relatíve nem szerepelhet rosszul.. az LMP pedig a dolgok jelenlegi állása szerint megmarad fővárosi párt(ocská(nak. A fidesz ezt az eredményt a fölényes győzelmet a legközelebbi választásokon úgysem lesz képes elérni. Addig pedig úgyis szükség lesz az erők koncentrálására.. Remélhetjük csak, hogy a fidesz nem rontja el.

Diocles 2010.09.18. 19:00:08

@bigapples:

igen, a Hetekben korábban, két-három hete.
fejből nyomom, mert megragadt:

akkor Miskolc fej-fej melletti volt állítólag (bár a Heti Válasz már arról írt, hogy Kriza Ákos stabilan vezet, épp ma olvastam bele egy áruházban...)
akkor Szegeden B. Nagy 6-7%-kal vezetett.

A döntés Orbán Viktor kezében van, ha azt akarja, hogy nyerjenek a jelöltjei, akkor személyesen kell bevetnie magát a két városban, akár többször is.
A szocik vele nem tudnak versenyezni.

tölgyes 2010.09.18. 19:01:36

@Michael Knight: A fejlesztési források nagysága nem a pártállástól függ, hanem az ország általános gazdasági helyzetétől.. ezért az érvelésnek más dimenziói kerülnek előtérbe.

cambridge.on 2010.09.18. 19:05:42

Nem értek egyet Török Gábor érvelésével.
Régen nem arról szól az önkormányzati választás, hogy az adott település prosperáljon.
Sokkal inkább a képviselők gyarapodása a jellemző!
Az ismerté vált esetek a korrupcióról,csak a jéghegy csúcsa. Miért kizárólag választás előtt történnek a leleplezések?
A Fidesz most rátelepszik az önkormányzatokra,kárpótolva híveit nyolc évi fogyókúráért.
A karcsúbb állam fideszes képéhez hozzátartozik a járások újbóli kialakítása.
Lehet, hogy kevés a fóka és mindenki egy csónakból vadászik,de ne féltsük őket!
Nekik biztosan jut a zsákmányból.

kubatov_kommunista 2010.09.18. 19:05:46

Ez a kérdést (cím) már majdnem úgy merült fel, hogy - benyalnak-e választok a kormánynak?

Azért ez veszélyes játék lenne szerintem. Azért az elmúlt mások által oly borzalmasnak tartott 8 év alatt elment pár fideszes önkormányzat mellett autópálya... sőt. Persze én csak egy savazópógár vagyok...

Straight 2010.09.18. 19:07:21

@szavazo26: Ok. Itt az észrevételem. (irreálisan tulzó számok következnek) Tegyük fel hogy a bkv 10000 ellenőrt foglalkoztat aminek a költsége fejenként évi 2 millió (eddig 20mrd FT) tegyük fel hogy az álltalad említett bürokrácia elvisz évi 100 milliárdot (sikkasztásokkal együtt) tegyük fel hogy van budapesten 1000 bkv jegypénztár mindegyikben jegyárúsnéni havi 1 milliós fizetéssel és mindegyik rezsije évi 8 milla (ez újabb 20 mrd). Ez eddig 140 mrd. Ha ingyenes lenne ezt mind megspórolhatnánk. De évi 1,4 mrd (info innen www.cylex-tudakozo.hu/ceg-info/bkv-zrt--100106.html) embert mozgat meg a bkv és a jegy és bérlet árakból könnyen ki lehet számolni hogy ez egy orbitális bukás. (azt hiszem hogy a számaim eléggé eltúlzottak ahhoz hogy ezt be lehessen látni)

De ha nem akkor válaszolj a következőkre.
Ha a BKV nak nincsennek bevételei akkor a következő luxus szolgáltatásokról kell lemondaniuk:
1: Benzin
2: Áram
3: Sofőr
Van még más is de ennyi elég.:) Abban gondolom egyet értünk ha ezt állami pénzből kell teljesen megoldani az több mint évi 200 mrd Ft. Ez több mint a bankadó vagy hasonló mint egy kis méretű megszorító csomag. És ne haragudjatok meg érte de egy faluban élek és itt a közösből még semmit nem építettek (jó ez egy faluban nem is feltétlen elvárás) de még csak a környékre sem. Így elég nehezemre esne ha ki kéne fizetnem 200e millió/10 millió = 20000Ft ot évente hogy a budapestiek ingyen járhassanak bkv val.

De ha te meg tudod oldani hogy 1,4 MRD embert utaztatsz évente akkor a te pártodon állok, sőt akár a havi 1mrd Ft fizetést sem sajnálnám tőled.

abandi 2010.09.18. 19:08:08

Én abban reménykedem, hogy a két mamuton kívül bekerülnek olyanok is a képviselő testületekbe, akik nyilvánosságra hozzák az eddigi szabadrablásokat.
És akkor lesz bazmeg.

Straight 2010.09.18. 19:10:12

@Straight: Az utolsó mondat helyesbítése: Ha meg tudod oldani hogy évi 1,4 mrd embert fejenként 0 Ft ért utaztatsz...

abandi 2010.09.18. 19:12:16

Nem nézitek az ellenség hangját, a Zátévét?
Így ám nagyon hamar el fog bukni a fülkeforradalom...

2010.09.18. 19:25:31

Hogy lehet-e? Persze, csak nehéz. Én a szegedi jelöltről semmit se tudok, holott Szegedet jól ismerem, és ha bankár, tudta nyomni a kampányt, szóval várja, hogy visszatérül az injektált pénz. Arcra, habitusra nem szimpi, egy biztosító társaság ügynökeinek vezetőjét látom benne. (Jó, Botka is lehetne inkább a borús arcával egy apátfőnök, mint polgi.)

Miskolcot meg nem kellene piszkálni a fidesznek. Az a város klasszikus mszp kivackolódott munkástagozat, más ember nem is ver ott gyökeret...

Tóth Józsinak személy szerint nagyon szeretné, ha győzne, nem lesz könnyű dolga. Ám Spallert még a kampányát segítő fidesz hívők se szeretik, mert egy kiállhatatlan és összeférhetetlen alak.

Nu, ezeket helyi szinten "leveszik" a szavazók, így itt nem a pártszimpátia győz, hanem a jelölt társadalmi beágyazottsága és hitelessége.

cambridge.on 2010.09.18. 19:28:16

@lüke:Még az előző bloghoz:
forum.spiegel.de/showthread.php?postid=6257920
Ez az én álláspontomat erősíti.Nem tudom olvastad-e?

2010.09.18. 19:30:05

@cambridge.on: dehogy telepszik rájuk, menekül tőlük...csoda sok pénzt fognak követelni.

De hogy megint Kövér Laci a legjózanabb! Kezdek megingani abban, hogy az emberek nem változnak...:)

2010.09.18. 19:32:27

@Ginjeet: Adekvát kérdésre adekvát válasz: nem, nem vette észre...köszi, hogy szóltál, így van módja megismerni a "?" jelet...

szbi 2010.09.18. 19:39:30

@Ordnassac:

Már jó régen magam is így teszek, sajnos, a fórumot megtalálta néhány minősíthetetlen alak. Ha emlékszik valaki: jó régen lelkesen írtam e hely remek levegőjéről, s pont azután jól elbüdösödött az ájer. Mint máshol is történt.
Az tetszene nekem, ha a TG által elővezetett kérdést válaszolnánk és vitatnánk meg. A homlokegyenest ellentétesen gondolkodókat kedvelem, de a (bér)taplóságot nem állom.
Szavaik: mintha az orrom elé ejtenének egy használt papírzsebkendőt. Mit kezdjek vele? Nem vagyok szöges botos csősz.

abandi 2010.09.18. 19:58:31

Aműgy:
Csak is széllel szemben érdemes a mai társadalmi-gazdasági helyzetben politizálni.
Punktum!

tölgyes 2010.09.18. 20:02:11

@cambridge.on: Ahol én élek az elmúlt négy évben nagyobb fejlődés volt, mint az azt megelőző 16 évben. A polgármester fideszes volt.. A legutolsó választáson minden egyéni körzetben a fidesz nyert... Itt nálunk egyértelművé vált: a képviselőtestület a lakosokért dolgozott.

2010.09.18. 20:03:07

@Ordnassac: És valóban, sötét ló Hajdú László a XV. kerben, valamint a X. kerület! Szerintem Verbai Lajosnak áll a zászló. Szerinted?

@abandi: ja kell a kihívás!:)

szavazo26 2010.09.18. 20:05:58

@Straight: Amit írtál arról csak annyit hogy a BKV éves jegybevétele kb 50 millliárd merthogy ugye finoman szólva nem mindenki vesz jegyet. a Nagyvonalú számításod alapján akkor +90 milliárd az egyenleg, és azt is elmondanám hogy tőlünk nyugatra vannak olyan nagyvárosok ahol ingyenes a tömegközlekedés...

2010.09.18. 20:07:25

@szbi: szerintem most sem gázosabb, csak nem vagytok itt, így persze hogy hígul! Tessék jönni, és akkor az érdemi vita után a trollok maguktól elmennek innen.

taktam 2010.09.18. 20:08:10

To 248. Lehet-e széllel szemben?
Lehet, de nem célszerű. Sőt, a kisebbségnek is… Az országos és a helyi politika kölcsönhatásban létezik egymással. A helyi politika kereteit az országos többé-kevésbé kicövekeli. Az országos politikát pedig, egyrészt az EU/IMF, másrészt a világpolitika reánk ható eredője tartja kordába, vagy szeretné a tol-ig-ot megszabni… Minden mozgásban van, helyben is, az országban is, a világban is…
Város/község érdekeit kikövetelve kell a képviselőket/polgármestereket kiválasztani/megszavazni… Legyenek a megválasztottak tekintélyek, példaképek, tiszta kezűek és csinálják a dolgukat tisztességgel, racionálisan, de lelkiismeretesen… Ne handabandázzanak; legyenek a választó közösség politikához/gazdasághoz/társadalomhoz értő, ismert/érzékeny tagjai…
A puding próbája az evés… Enni pedig a választás után fogunk… Mindannyian különbőzek vagyunk, elvárásaink is különböznek, még akkor is, ha a választók halmazának csak az egyik részhalmazához tartjuk közelebb állónak magunkat. Olyan képviselő nincsen, akikkel mindenki meg lenne elégedve; csak az utópiák világában tálaltak/tálalnak ilyeneket nekünk. Mint mondják: ízlések és a pofonok különbözőek… Egy választáson indulni és választani kockázatos. Ennek ellenére, ennyi kockázatot kötelességünk vállalni. Ha nem választasz, ne is kritizálj, mert nem vállaltad felelősen a kockázatot társadalmaddal együtt… Gondolkozz és azután válassz!
Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!

Ordnassac 2010.09.18. 20:11:44

@Letícia: "Miskolcot meg nem kellene piszkálni a fidesznek. Az a város klasszikus mszp kivackolódott munkástagozat, más ember nem is ver ott gyökeret..."

Ennek a "kivackolódott munkástagozatnak" volt 1994-ig SZDSZ-es, majd 1994 és 2002 között KDNP-s polgármestere. :-D

Ordnassac 2010.09.18. 20:15:16

@Letícia: Verbainak nincs olyan beágyazottsága, mint Hajdunak szerintem. Főleg, hogy mind Kőbányán, mind Rákospalotán a két baloldali jelölt kiütheti egymást, hiába indul mindkét helyen jobbikos jelölt is. Másrészt Kőbányán voltak azért botrányok, míg Rákospalotán nem.

abandi 2010.09.18. 20:17:14

@Letícia:
Hát...amikor a zátévén a szimpatikus désijános az aranyvásárlást reklámozza egy fajtársával....
Remélem a közelben halmozzák föl!

abandi 2010.09.18. 20:20:56

@abandi:
Bocsánat, fajtársa:
Érdekalapú befektetéscentrikus évezredeket átölelő rokonoi közösségben állók.

bioLarzen 2010.09.18. 20:23:15

@Ordnassac:

Szia,

"Ellenfele Földesi Gyula ogy. képviselő, aki egy hátránnyal indul: egyetemista és 26 éves."

Anno, 94-ben, mikor tán még Hitler vagy Sztalin is nyert volna egyéniben az ogy-választásokon, ha a szegfűs logó van a plakátján, Szegeden egy tök ismeretlen, nem is szegedi gyökerű, csak ott tanuló egyetemista nyert országosan is ismert MDF-es és SZDSZ-es politikusok ellen - nyilvánvalóan a párthovatartozásának köszönhetően, hiszen senki nem tudta, mit tud,ilyen ember/politikus... Tudod, hogy hívták/hívják az illetőt?

Botka László.

Úgyhogy, hidd el, most tök mindegy, kit lát a szavazó a fideszes plakáton, arra adja a voksát. Szerintem a nagyobb városokban lakó szavazók döntő többségének fogalma sincs, ki ez vagy az a jelölt, a humán faktor szerintem maximum a tizedesvessző után jelenik meg az eredményekben (nyilvá az amúgy is ismert, országos vagy helyi szinten híres politikusok esete más). egyetemista? Nem baj. Ha OV alkalmasnak találja a település/városrész vezetésére, akkor nekem jó lesz - gondolják.

Félreértés ne essék, nyolc éve ugyanez volt a helyzet a másik térfélen...

bio

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.09.18. 20:24:53

@tölgyes: Hááát, örülnék neki, ha egyáltalán nem a pártállástól függne, hogy hol és mi épülhet meg uniós forrásból, és hogy a fejlesztési pénzeket tényleg csak a rászorultság, fejletlenség, illetve a valós igények függvényében osztanák.

Videofon 2010.09.18. 20:36:31

@tölgyes: Ja. Európai pénzekből. Azokból, amelyek maradékát az Orbán kormány most átcsoportosítja gazdaságfejlesztésre.

2010.09.18. 20:37:26

@Ordnassac: a kivétel erősíti a szabályt!:)

Nem a Verbai csinálta a disznóságokat, hanem Andó és csapata....ezt Kőbányán mindenki tudja.

2010.09.18. 20:38:43

@abandi: ez nem volt túl elegáns...

jjulie 2010.09.18. 20:39:25

@Michael Knight:

ez egy fair játékban igy lehet, de itt nem erről van szó

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2010.09.18. 20:39:56

Rendkivul rossz kovetkeztetes az, h. idezem "rajtuk kívül könnyen értő fülekre találhatnak ezek a mondatok". Szerintem a kutyat sem erdekli az, h. szellel szemben vezetnek az adott varost/keruletet. Ezert szavazzak a fideszes jeloltre Angyalfoldon peldaul?Nem vagyok egy emeszpe fan , de a kerulet fejlodik a fiam egy vadonatuj ovodaba fog jarni, emiatt lehetseges, h. a Tothjozsira fogok szavazni, a fidesszel meg birkozzon meg ha a kerulet erdekei ezt kivanjak!

DominoFX 2010.09.18. 20:40:30

Ma láttam Botka választási plakátját. Sötétkék a háttere (eddig mindig piros volt) és az egyik sarkában csak igen pici betűkkel van ott, hogy MSZP. Nem is az MSZP, hanem az általa létrehozott Összefogás Szegedért Egyesület támogatásával indul, legalábbis ezt mondja.

B. Nagy László humortalan és nem karizmatikus? Lehet, de ugyanez Botkáról is elmondható.

2010.09.18. 20:52:43

@Niterider: helyes, szavazz Tóth Józsira meg (tán te is még Alpern Juliannára is) fog még a fiadnak új sulit is építeni!:))

tölgyes 2010.09.18. 20:53:35

@Videofon: Én nem látok ellentmondást a gazdaság fejlődése és a településfejlesztés között.

Diocles 2010.09.18. 20:54:59

@szbi:

"Már jó régen magam is így teszek, sajnos, a fórumot megtalálta néhány minősíthetetlen alak. Ha emlékszik valaki: jó régen lelkesen írtam e hely remek levegőjéről, s pont azután jól elbüdösödött az ájer. Mint máshol is történt.
Az tetszene nekem, ha a TG által elővezetett kérdést válaszolnánk és vitatnánk meg. A homlokegyenest ellentétesen gondolkodókat kedvelem, de a (bér)taplóságot nem állom.
Szavaik: mintha az orrom elé ejtenének egy használt papírzsebkendőt. Mit kezdjek vele? Nem vagyok szöges botos csősz."

Oké, értem a kritikátokat, még ha az nem is csupán rám vonatkozott, de nálam meghozta azt az elhatározást, hogy segített leszokni a blogról. A net, vagy egy blog is olyan mint a drog, sokszor kell az ilyesmi, hogy az ember észrevegye magát, és változtasson. Hálás vagyok érte. Az itt eltöltött időt hasznosabban fogom eltölteni.
Elszaladt velem is néhányszor a ló, de nem bértollnokságból, hanem elkötelezettségből.

Minden jót, jó elemzéseket, én utoljára írtam ide.
Komolyan.

abandi 2010.09.18. 20:56:30

@Letícia:
Nem hát.
Csak úgy, mint a szegedi-miskolci fidesz-mszp belharcra fókuszálás.
Miért nem arról ír a t.szerző, hogy mennyivel hasznosabb lenne, ha az eddigi erkölcstelen helyi lopások felderítésében közreműködő emberek kerülnek pozicióba?!
Kit érdekel egy eddig 6:0-ás meccsen, hogy ki rúgja a 7-et?
Ráadásul még utána sincs lefújva....

2010.09.18. 20:57:32

@Diocles: mert miért?:(( Jajaj!!!

gödi hokirajongó 2010.09.18. 21:13:57

Kedves Gábor!
Légyszives nézz körül a pest megyei Göd városában, 6 polgármester jelölt van: a regnáló fidesz-kdnp, jobbik, lmp,
szoc-dem,független és városvédő-szoci.
Mondj valami okosat a szituról?

Ordnassac 2010.09.18. 21:15:20

@bioLarzen: egy országgyűlési szavazás más egy polgármesterinél. Botka László 1994-ben OGY-szavazáson nyert, a polgármester-jelölt akkor Szalay István volt (aki szintén nyert).

Pesterzsébeten Szabados Ákos népszerűnek mondható, de ha megfigyelted, nem azt mondtam, hogy kizárt Földesi győzelme, csak azt, hogy egy faktor abban, miért is van Szabadosnak egy kevés esélye, hogy nyerjen.

Ordnassac 2010.09.18. 21:16:13

@Diocles: hmmm... hát nem ez volt a célom vele, az biztos.

Ordnassac 2010.09.18. 21:19:01

@Letícia: Kovács Róbert nem az első jobbos polgármestere lenne Kőbányának (György István neve ugye még ismerős?), szerintem Verbainak kevesebb az esélye, mint Hajdunak. Hajdu valóban beágyazottabb, persze az ő esélyeit is rontja az MSZP-jelölt (Tóth Imre) indulása, így László Tamás az esélyesebb Rákospalotán.

Ordnassac 2010.09.18. 21:24:45

@Ordnassac: erről jut eszembe, egy érdekesség, az OGY legfiatalabb képviselői:

1990 Glattfelder Béla (Fidesz)
1994 Botka László (MSZP)
1998 Zuschlag János (MSZP)
2002 Szijjártó Péter (Fidesz)
2006 Nagy László (MSZP)
2010 Dúró Dóra (Jobbik)

Nagy Lászlón kívül mind jelentősebb szerepet vittek pártjukban a későbbiekben (illetve DD esetében már megválasztásakor). Igaz, Zuschlag másképp is...

2010.09.18. 21:24:57

@Ordnassac: most mit szólsz? Most mi lesz!:(

jjulie 2010.09.18. 21:30:43

@Ordnassac:

én kemény voltam vele, és te meg egy óvatlan mozdulattal kivégezted......

veszélyes vagy, az én durvulásomhoz képest

Ordnassac 2010.09.18. 21:32:37

@jjulie: a jámbor ember haragjától ments meg, Uram?

Pedig még csak nem is voltam haragos...

Ordnassac 2010.09.18. 21:33:22

@Ordnassac: ide sorolható Hepci és szbi is?

gauche caviar 2010.09.18. 21:34:55

Ha mindenki különleges, akkor senki sem az.
Tehát ez az érvelés jól megbukik, hogy egy önkormányzatnak kötelezően kormányoldalinak kell lenni. Pláne most, amikor aztán jó eséllyel mindenhol narancsba borulnak az önkorik.

A minden egyszínű meg ugye alapvetően azért életképtelen felállás, mert nincs kontroll, nincs verseny, még belső sem, amiből a külvilág felé meg lehetne erősödni, javítani a hibákat. Mert így csak mindenki valakinek a valakije, mutyizgatások, belterjed, degenerált.
Na de hát úgy tűnik a magyar lakosságnak 20 éve kellett, hogy beismerje magának: nem tud mit kezdeni a többpárti demokráciával , nagyon megfelelt neki a kádári etetés.

hehe, egy demokárcia tényleg annyit ér amennyi a kora. (idézet valakitől). a kudarcok meg mint évgyűrűk rakódnak le.

cambridge.on 2010.09.18. 21:38:22

@tölgyes: Én nem állítottam,ellentétben a Fidesszel,hogy itt mindent ellopnak!Természetesen minden település fejlődik az uniós pályázati lehetőséget kihasználva.
De milyen áron?Lásd Szombathely.Ott is újjáépült az óvoda.
Nehogy azt mond,ez szoci rágalom,mert a nevetéstől összecsinálom magam!
Aki elhiszi, az egyik oldal csupa Grál lovagokból álló fiúk csapata, a másik pedig boszorkányok és sámánok gyülekezete, annak a legfontosabb irodalmi élménye Benedek Elek meséi.
Örülök,mert saját példával cáfolod a tévhitet:a szocik nem adtak pénzt a fideszes önkormányzatoknak.
A pénz az EU-tól jött? Ezután is jöhet.Függetlenül a vezetők színétől.
Török Gábor kérdésére válaszolva, lehet széllel szemben is, csak nehezebb.
Miskolcon nem hagyott maradandót maga után a Fidesz.
Ami Kálinak betehet, éppen a fejlesztés.Miskolc belvárosát a villamos korszerűsítése miatt élhetetlenné tették.
Már nem nagyon tolerálják a lehetetlen állapotokat a Miskolcon élők.Nem lehet az üzleteket megközelíteni,nehéz helyzetbe kerültek a tulajdonosok.
Ehhez jön még a megoldatlan cigánykérdés, ami nem a város vezetés hibája,próbálkoznak de egyedül egy város nem képes megoldani ezt a kérdést.A kormánytól pedig nem sok segítséget kap,szavakon kívül.
A Jobbik erre játszik rá.Kihasználva az elégedetlenek óhaját a változtatásra.

tbb 2010.09.18. 21:42:00

Halvány fogalmam sincs, hogy mi lesz Szegeden vagy Miskolcon. De ha a TG által felvetett kérdés mentén választanak, pro vagy kontra tökmindegy, akkor jól megérdemelt csalódás lesz a jutalmuk.

jjulie 2010.09.18. 21:50:51

@tbb:

ha nem is beszélem, de türhetően értem az orbánmagyart, de ez kifogott rajtam

segítség, mit akartál mondani?

6.Lenin 2010.09.18. 21:57:02

@Diocles:

Én őszintén sajnálom, hogy nem olvashatlak itt többet. Sőt mindazokat sajnálom, akik eddig elmentek.
Szép lassan már csak néhány stabil tag csetelése lesz olvasható itt.
Sokan elmentek, kár. Remélem még meggondolod és visszatérsz.

abandi 2010.09.18. 21:57:35

@jjulie:
Segítek:
Az egyik-kutya-másik-eb tipikus "demagógproli" felfogást képviselte.
Pedig mennyire igaza van!

A Viktorátus 1315 napja [4.X.10 - 10.V.14] 2010.09.18. 22:08:07

Remélem Botka László nyerni fog, és 4 év múlva ő lesz a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje.
(Mint az mszp egyetlen jelentős polgármestere, még a mostaninál is több médiafigyelmet fog kapni.)

tbb 2010.09.18. 22:11:20

@abandi:

Hogy a fenébe jutottál erre a dekódolásra?

porfelhő 2010.09.18. 22:13:03

@jjulie:
Te nem érted? Még a gondolatokból is olvasol, és egy pillanat alatt reagálsz rá. Sokkal jobban érted mint azt bárki gondolná.

jjulie 2010.09.18. 22:13:27

@tbb:

add meg a megoldást légyszi

6.Lenin 2010.09.18. 22:14:19

@A Viktorátus 1315 napja [4.X.10 - 10.V.14]:

"..4 év múlva ő lesz a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje."

A szétesett MSZP-ből alakult piciny pártocskák közös jelöltje lesz?
És?

jjulie 2010.09.18. 22:15:52

@porfelhő:

ezt most nem, ez a tbb egyre megfejthetetlenebb

Ordnassac 2010.09.18. 22:16:48

@A Viktorátus 1315 napja [4.X.10 - 10.V.14]: újabban megint felröppentek a hírek, hogy Bajnai lesz 2014-ben a miniszterelnök-jelölt...

jjulie 2010.09.18. 22:19:02

@Ordnassac:

megint válságkezelés lesz?

porfelhő 2010.09.18. 22:22:51

@jjulie:
Meg fogod fejteni az biztos. Sok mindent megfejtettél már.

tbb 2010.09.18. 22:27:57

@jjulie:

Azért nem érted, mert te mindent orbánmagyarból akarsz lefordítani. Márpedig ez sem orbánmagyar. Egyébként csak annyit jelent, hogy polgimestert nem aszerint kell választani, hogy melyik oldalhoz tartozik, hanem hogy mennyire képes a városa érdekeit képviselni. És persze ha képes rá, megteszi-e?

Ordnassac 2010.09.18. 22:34:11

@jjulie: @6.Lenin: hitelességi szintje gyakorlatilag kenterbe veri az összes szoci politikusét (talán Balogh Andrásét nem, mert alig ismerik), emellett 2014-re már szép lesz a kormányzásának időszaka. Persze függ ez attól is, hogy Bajnai kapacitálja-e egyáltalán ezt a szerepet.

porfelhő 2010.09.18. 22:37:56

Most meg én nem értem. "tudomásul kell venni, hogy Szeged nem egy városállam". Úgy gondolom ez azt jelenti, hogy mindenképp fidesz irányitásunak kell lennie.

jjulie 2010.09.18. 22:38:16

@tbb:

fideszországban élünk, és kétharmadnyi orbánmagyarral találkozom nap mint nap, csodálod?

viccelt a nagybajszú mélymagyar amikor megüzente, hogy nem kéne a nemfideszes jelöltre szavazni, mert annak jobb kapcsolatai vannak?

Kolkom 2010.09.18. 22:46:28

BKV-hoz szólva. tesóim Pesten 10 éve nem vesznek bérletet mert ha évente egyszer megbuknak akkor is olcsóbb mint a havi bérlet. Én Kaposváron inkább taxival járok, 600-ért elvisz bárhova és házhoz jön. 300 a jegy a soförnél, valami nem igazán müködik ebben az országban, ha azt hallom, hogy a tömegközlekedés árát nem lehet csökkenteni. mellesleg, ha Pesten járok rögtön én is elkezdek lógni a BKV-n. Lehet, hogy az ingyenesség mégse lenne húlyeség, csak valami adó félét kéne kivetni minden Bp. lakosra, és azt a BKV-nak adni.

2010.09.18. 22:49:33

Zuglóban ki az esélyes polgi?@Ordnassac: ?

6.Lenin 2010.09.18. 22:51:14

@Ordnassac:

Azt értem, hogy a szoci táborban a leghitelesebbnek tűnő politikus, de 2014-ben mire lesz elég az a 10% körüli szavazat?
Gondolod Sukoró addigra elhal? Most van ügyészségi szakaszban az ügy.
Szerintem nincsenek ilyen ambíciói, de minden lehetséges.

Azért az is érdekes számomra, 1 esetleges Fidesz bukás esetén, miért az MSZP-nek lenne a legnagyobb esélye a győzelemre?
Szerintem a Fidesz töketlenkedése egyedül a Jobbik esélyeit növelné, hisze nem valósulnának meg azok az álmok, amiért a szocikat leváltották. Mégis őket hívnák vissza?
Mindenki őket teszi felelőssé a kialakult helyzetért, ezután csak még jobban radikalizálódna a társadalom elszegényedett rétege. A Fidesz bukása esetén az ő számuk növekedne.
Ha kialakulna 1 erősödő középréteg, akkor miért bukna a Fidesz?
Hol jön itt a képbe az MSZP?

jjulie 2010.09.18. 22:53:12

@Kolkom:

a bkv mindigis ingyenes volt, csak nem tudja mindenki

Ordnassac 2010.09.18. 23:00:53

@Letícia: természetesen Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos. Függetlenül attól, hogy nem a kerületben lakik. Tavasszal a 21-es oevk-ban ő nyert, emellett igyekszik azt a képet mutatni magáról, hogy mennyire kötődik a kerülethez ("Szeretem Zuglót!", ez volt Rátonyi Gábor 2006-os kampányszlogenje is, csak tőle valahogy hitelesebbnek tűnt).

Bár a szociknak volt egy jó húzása Pelyva Györggyel, Zugló utolsó tanácselnökével, illetve egykori alpolgármesterével. Pelyva egy szimpatikus öregúr (idősebbnek néz ki, mint 64), hozzá nem kapcsolódnak botrányok. Azonban Tóth Csaba zuglói MSZP-elnökhöz igen, különböző tanácsadói szerződések, több korábbi vezető helyi MSZP-s kipaterolása a pártból (emellett emlékszünk még a Vas megyei MSZP ügyeire?). A szocik kompenzációs listáját is TóCsa vezeti (így "becézik" a kerületben).

Ami növeli Papcsák esélyeit, hogy a Jobbik itt nem tudott polgármester-jelöltet állítani, viszont az LMP-nek Várnai Lászlóval egy helyben viszonylag ismert jelöltje van (az ő javára lépett vissza Bárándy Gergely tavasszal), emellett Zuglóban erős az LMP.

Ami országos hírverést kapott: Janicsák István (Z'Zi Labor) a Zuglóiak Érdek-képviseleti Egyesülete (ZÉK) színeiben indul. Ez az egyesület egy éve alakult és nagyon sok pénzzel rendelkezik, tele van a kerület Janicsák óriásplakátjaival. Érdekessége, hogy a kompenzációs listán előkelő helyen van a Tóth Csaba miatt kilépett két MSZP-s, később MSZDP-s önkormányzati képviselő is, illetve az egyesület vezetőségében két helyi SZDSZ-grand gyermeke is megtalálható. Így inkább a baloldali szavazók számára érdekes alternatíva. Másik érdekesség, hogy a ZÉK és a helyi LMP nagyon nem szeretik egymást.

Ordnassac 2010.09.18. 23:05:17

@6.Lenin: a legnagyobb beágyazottsága még mindig az MSZP-nek van ebben az országban, persze sok víz folyik le még a Dunán.

A Jobbiknál hasonló a helyzet, bár egységes képet mutat, viszonylag jól fut az ellenzéki szerep, de a Fidesz enyhített formában néhány Jobbikban is népszerű ötletet valósít meg, ezzel elvéve bizonyos meglovagolható témákat. A radikális részleg meg nem vonz sok embert.

Az LMP-nek meg mindenképpen építkeznie kell, főleg emberanyag és több programpont tekintetében, mert eddig tényleg csak egy szűk kört tudtak megszólítani, ami hosszabb távon nem elég.

Marad az új párt, de kikből? Csalódott fideszesekből? Esetleg valamilyen új baloldali formáció (esetleg egy átalakult MSZDP)? Hack Péter liberális konzervatív pártja? Túl sok a kérdés még ehhez.

6.Lenin 2010.09.18. 23:08:52

Lehet széllel szemben?

Nálam a trónteremben nincs szél, így erről jelenleg nem rendelkezem gyakorlati tapasztalattal.

Jó éjt!

Rá Dios 2010.09.18. 23:12:40

Egy kisvárosban induló képviselőjelöltként abban bízom, hogy a választók különbséget tesznek a helyi ügyek intézése és az országos politika között és nem - egyébként kitűnő - fideszes ellenfelemre szavaznak. (Ha mégis, talán nem csak a logóra ixelnek, meg akkor amúgy is lelkük rajta :-))

Ha becsületesen gondolta (volna) a Fidesz a "nemzeti együttműködés"-ről mondottakat, akkor mindegy volna, hogy helyben ki független, vagy milyen pártállású.

Engem két dolog mozgat: Az egyik, hogy pl. 1990-ben tavasszal és ősszel ellentétesen szavazott az ország. Igaz akkor volt egy cselekvő és ezzel ellenkezést kiváltó kormábny és valódi ellenzék, most meg egyik sincs. A másik, hogy nagyon nem szeretem a megyei-járási mindenható hivatali rendszer tervét, mert nem látom a különbséget az 1989-ben még az akkori Fidesz által is oly nagy hanggal szidott - már akkor sem volt, hanem megelőző - régihez képest. Igen, a diktatúrára, a lehetőségére gondolok.

Október 3-án az önrendelkezésről, saját sorsunk irányításának jogáról is szavazunk.

Erich von Däniken 2010.09.18. 23:15:29

Nálam a család nagy része Szegeden él és elég sokan vannak, csak unokatesóból van 14 :)

Szóval a múlt héten lent voltam náluk, sokat dumáltam velük (van köztük jobbikos, fidesznyik és szoci is, ahogy az idehaza nagyobb családokban gyakran előfordul), es az a benyomásom alakult ki, hogy Botka viszi tovább a várost.

Ordnassac 2010.09.18. 23:18:08

@Ordnassac: ami még érdekes itt a kerületben: mind a két nagy párt erősen lecserélte jelöltlistáját.

A Fidesz-, illetve KDNP-frakcióból összesen négyen indulnak újra, a többi egyéni jelölt (egy kivételével) új arc. Az egyéni jelöltek között négy Fidelitasos van. Emellett hírességekkel is próbálkoznak: indul itt Garaba Imre volt válogatott labdarúgó, Majzik Edit Jászai Mari-díjas színész, Rátonyi Flóra, Rátonyi Gábor ex-polgármester lánya és Virág Krisztina volt válogatott tornász is. Két jelenlegi, egyéniben nem induló önkormányzati képviselő vezeti a Fidesz-KDNP kompenzációs listáját, de alacsony a valószínűsége, hogy bejutnak így.

A szociknál összesen hárman indulnak újra, részben fiatalítottak a jelölteken, de nem biztos, hogy ez elég lesz. Az MSZP kompenzációs listájának 3. helyén lévő jelölt 2008-ban még indult időközi választáson, ahol egy szóróanyagban Hagyó Miklóssal mutatkozott, ez azért valószínű, hogy vissza fog ütni. Érdekesség: idén nem indul VV Szabolcs, aki négy évvel ezelőtt szoci színekben próbálkozott.

6.Lenin 2010.09.18. 23:24:35

@Ordnassac:

Akkor jól gondoltam, van még néhány év a vágyak, álmok, valóság különválasztására.

Akkora pengét nem látok, aki képes lenne 3 év alatt felépíteni 1 széles tömeg által támogatott pártot. A jelenlegi ellenzék, mint győztes koalíció, hát meglepődnék az tuti.

Majd 8-10 év múlva, talán lesznek esélyesek.
Addig marad a Fidesz->Jobbik sorrend. Szerintem.

shwarcz bácsi 2010.09.18. 23:26:59

@Ordnassac: ne haragudj,de papcsák egy vicc.úgy néz ki a választási plakáton mint egy gay egy melegpornó filmből.
garaba pedig.... hát nem erőltették meg magukat.

Ordnassac 2010.09.18. 23:29:26

@shwarcz: egyik pm-jelöltünk sem kifejezetten fotogén.

Lehet, hogy egy vicc, de akkor is ő a legesélyesebb a győzelemre. Pelyva, Várnai és Janicsák ide vagy oda.

2010.09.18. 23:33:00

@Ordnassac: Izgi lesz. Köszi a részletezést!:)

Ordnassac 2010.09.18. 23:34:33

@shwarcz: másrészt, a többi lehetséges fideszes jelölttel mind volt valami:

Rátonyi Gábort ejtette Orbán és a budapesti vezetés, így alapból esélytelen volt.

Kulcsár József csak a megfelelő logó miatt nyert most tavasszal, azzal lett "híres", hogy több évig nem szólalt fel a képviselő-testület ülésein. Emellett nem túl fajsúlyos valaki.

Ferdinandy István stílusa erősen darabos, még ha elég agilis valaki. Emellett kevéssé ismert, hiába volt a helyi KDNP-frakció vezetője.

Kollarik Tamást is ejtették, idén már nem is indul, pedig ő volt a helyi Fidesz-frakció vezetője. Weinwurm Árpád meg már túl öreg.

Így maradt Papcsák, aki a hírek szerint nem kapacitálta a pozíciót, de rábeszélték fentről.

subtotal 2010.09.18. 23:34:54

"az ország összes fideszes indulója ugyanazzal érvel: ebben a szituációban ellenzéki városvezetőt választani öngyilkosság lenne"

Ezt nem hallottam Lajostól 2002-ben és 2006-ban :)). Itt valahogy nem érdekli az embereket, hogy ki kormányoz. Igaz, más sem nagyon: M35-ös, 2-es villamos, csatornahálózat rekonstrukció, mind uniós forrásokból, ellenzéki városvezetővel. Szemben a romokban az ország dumával.

A lényeg: Lajos 98-as első megválasztása óta egyre magasabb arányban nyer, sorrendben:
54,77%
61,85%
73,90%

Itt szerintem csak az a kérdés, hogy marad-e az arány? Ha ezt nem hozza az önbevallása szerint 'jelentéktelen kis vidéki polgármester'-ünk, akkor ez egy komoly jelzésként értékelhető, hogy nem teljesen agyhalott ez a város. Pláne, hogy most végre komolyan vehető ellenjelölt is indul.

tbb 2010.09.18. 23:45:34

@jjulie:

Érdekes. Ahol meg én élek ott van maréknyi nagyhangú hozzád hasonló, a többi viszont total apolitikus, eltekintve attól, hogy a tolvajbandából elegük van.

A nagybajszú fideszes (aki csak szerinted mélymagyar) meg nem azzal agitált a fideszes jelöltek mellett, hogy azoknak lesz jó kapcsolatuk velük, hanem hogy nekik lesz könnyebb a szótértés velük. Nagy különbség.

jjulie 2010.09.19. 00:03:42

@tbb:

ahol élet ott sem politizál szinte senki

a kétharmadnyival itt találkozom, a nagybajszú sekélymagyar meg megszelidült azt mondod?

jjulie 2010.09.19. 00:05:38

@tbb:

hozzám hasonló nagyhangú persze hogy nem sok van, bezzeg a liberális alapok felfeszegetőiből 12 egy tucat

2010.09.19. 00:08:15

@jjulie: pont nem ezt mondta...azt mondta, tökmindegy, mert pénz senkinek se nem lesz...És egyetlen reális politikus Kövér mostanában.

jjulie 2010.09.19. 00:11:51

@Letícia:

nem vagyok egy nagybajusz szakértő, mondott valamit a fideszes polgik jobb személyes kapcsolatáról

a nincs pénz dumáról lemaradtam

azt mondod öreg korára benőtt a feje lágya?

2010.09.19. 00:25:38

@jjulie: aha!:)

Szóval azt üzente, hogy mindegy ki nyer, mert egyiknek se lesz pénz...:)

abandi 2010.09.19. 00:30:57

"mindegy ki nyer, mert egyiknek se lesz pénz...:)"
na, amikor a két politika hárpya megragadja a lényeget!

abandi 2010.09.19. 00:32:58

@6.Lenin:
Valahogy így gondolom én is.
Sokkal kevesebb időt adva a fidesznek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.19. 01:20:16

@Ordnassac: nem sok, csak nappal kiállítok, este meg horgászom. :) Egyébként beleolvasgatok éjszaka, de az elhúzódó metafizikus személyeskedések (kognitív disszonancia) nem csábítanak bekapcsolódásra...
Amúgy korábban már páran alulkerekedtek velem szemben, akik fidesznyiknek, udvari nyaloncnak, erkölcstelennek (utóbbi a Zolika, speciális ajvé és ámen), elmekórtani aljabeszédet nyomatónak meg még ki tudja minek vuvuzeláztak/vizionáltak, szóval rájuk fér a csendes-békés szellemi gyarapodás. :)

tbb 2010.09.19. 01:24:45

@jjulie: A nagybajszú szerintem nem szelidült meg. Pont olyan mint idáig mindig.

Szolgálati Füldugó 2010.09.19. 01:31:48

Ha mindenütt fideszesek nyernek, akkor az fog történni, hogy fideszesek fognak fideszesek ellen harcolni a fejlesztési pénzekért. Ez így logikus.

tbb 2010.09.19. 01:32:06

@jjulie: Kik azok a liberális alapok felfeszegetői? És hogyan csinnájják a felfeszegetést? És minek?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.19. 01:33:52

@Letícia: neki van egy rossz politikusi tulajdonsága: nem bír permanensen hazudozni, ráadásul - amennyire ezt kívülről meg lehet ítélni - tán az anyagi javak nagymérvű dinasztikus felhalmozása se izgatja különösebben. Vagyis kilóg a sok hazudós-lopós arc közül, nem csoda, hogy annyian utálják, ökumenikusan.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.19. 01:38:01

@tbb: azok az orbánmagyar-szijjártótanonc fószerek, lepraköpedelem agyhalott jogállam-dekonstruktor mind. Esténként kecskét áldoznak Felcsút felé térgyepelve a minidúcsénak, vagy ha nagy a córesz, legalább egy oposszumot.

dunabeat. 2010.09.19. 01:39:10

@subtotal: Na azért ez nem ilyen egyszerű, a mostani helyzetet nem lehet összehasonlítani 2006 őszével.
Akkor nem volt komoly radikális párti jelölt, aki lecsippentett volna valamennyit a Kósára adott szavazatokból.
Azóta lett egy erős Jobbik, akinek a jelöltje nyilván elvesz jó néhány százalékot tőle.
A kérdés inkább az, Kósa + a Jobbik jelöltje kap -e 70% fölött, a baloldal meg 30% alatt marad -e. Szvsz igen.

tbb 2010.09.19. 02:01:25

@Hepci: Értem én hepcikém, ezek mind ilyenek. De hogyan feszegetik fel ezzel a liberális alapokat?

tbb 2010.09.19. 02:03:43

A qrva életbe ebbe a blogmotorba! Hepcikém, lehet hogy válasz nélkül maracc. Noha én elküdtem.

tbb 2010.09.19. 02:05:04

No látom csak megjött a feszegetős is.

Treuga Mei 2010.09.19. 04:40:42

A szerző avatott soraiban a fölvetés láthatóan a választói magatartásra, az abból következő várható hatalmi erőarányra vonatkozik elsősorban. Ezt igen kevéssé ismerem, ismerjük, általában utólag legitimálódik egy-egy jóslat. Az kétségtelen, hogy csupán szigetekben várható az országos tavaszi trenddel szembeni, attól akár csak részben eltérő eredmény. (Bár fönntartom: a fővárosban komoly meglepetést okozhat az ökopárt, akár a második frakciót is alakíthatja, és ez könnyen a kormánypárt egyszerű többségébe kerülhet.)
Ugyanakkor ellenzéki jelöltként folyamatosan foglalkoztat egy - számomra - fontosabb, és a posztban látensen jelen lévő kérdés: hogyan finanszírozhatóak a helyi fenntartás és fejlesztés költségei, ha a a központi költségvetési források "spontán restriktív" viszonyba kerülnek a nem eléggé fideszes helyhatóságokkal?
A válasz súlyos: _remélhetőleg_ kompenzálható európai pályázati források és a helyi adók (iparűzési adó) bevételeinek növelésével, a költséglefaragással, a pályázati rendszer nyílttá - így első lépésben drágábbá! - tételével, transzparencianövelés általi hatékonyságjavítással, és akár az aránytalan érték jogalapját képező szerződések utáni kárrendezésekkel. (Meg persze az ezekből következő korrupciótlanítással, ami szintúgy kiadáscsökkentést jelent.) Mindevvel _lehetséges_, de korántsem bizonyos a forráskiváltás az esetlegesen "véletlenül" késő költségvetési átutalások, a központi pályázatok elvesztése miatt. Ugyanakkor azok a helyhatóságok, amelyeknek kormánypárti lesz a vezetése, de nem lesznek eléggé fajsúlyosak a Fideszen belül, könnyen ugyanarra a sorsra juthatnak a várható restrikciós gazdasági ciklus folyamán, mint a semleges, nem konfrontatív, de nem is elkötelezett - azaz pénzvisszaosztásra nem kényszerülő - önkormányzatok.
Az ugyan kétségtelen, hogy a választók tömegesen ezt nem érzékelik, azaz a kormánypárt(ok - hehe!) nagy eséllyel indulnak. Abban az esetben azonban, ha lesznek olyan - országosan is mérvadó - területek, amelyeken a relatív többség ellenzéki lesz (Hunnia bizonyos középvárosaiban a Jobbik, Budapest egyes kerületeiben vagy Pécsett a szocialisták vagy az LMP), annak manőverezési lehetőségei akár nagyobbak is lehetnek egy narancsszín vezetésűnél - amit csak komoly munkával, fölkészültséggel és figyelemmel lehet kihasználni.
Azaz a kormány diktálhat - de masszív munkával és figyelemmel 2013-ig még fönntartható fejlődést lehet kialakítani nélküle is.

Merlin

kpityu2 2010.09.19. 06:54:45

Vajon az MSZP elcseszte-e annyira az elmúlt 8 évet, hogy a mérsékeltebb választók ösztönös hatalomkiegyenlítésre való ingerenciáját kioltsa?

cambridge.on 2010.09.19. 07:45:34

@Félünk az országban Pintér b.miniszter mondjon le!:
Köszönjük a mélyenszántó hozzászólást!Megjegyzem,csak ezért kár volt ilyen sokáig fennmaradni!
Nem szolgáltak már ki, állapotodból kifolyólag,vagy bezárt a krimó?

László56 2010.09.19. 08:19:13

Jó reggelt és nagyon szép hétvégét Mindenkinek

Széllel szemben ? Ki ilyen kérdéseket tesz fel helyi választásoknál, az még mindig az elmaradott gondolkodásával próbálja a modern, polgárbarát politikát megítélni. Hiszen ha úgy vesszük az egész országnak széllel szemben megállnia a helyét. És minél egységesebb a szembenállás annál valószínűbb hogy sikerül. A világgazdaságból szembe fúj a szél. Az európai társadalmi változásoktól szintén szembe fúj a szél. Az országunk kiszolgáltatott és széllel szemben gyenge. Éppen ezért csak a tömeg nagy egysége az ami megfelelő ellenállást fejthet ki hogy ne söpörjön el bennünket még a vihar sem. Mi köze azonban mindennek a helyi önkormányzati választásokhoz ?

Nagyon sok. Hiszen az MSZP bomlasztó hatása olyan mint amikor a rák eluralkodik az emberi szervezeten. Egy egyszerű sejtből kiindulva, lassan, szinte észrevehetetlenül, szétrohasztja az egész testünket. Főleg erről van szó. Ezt érzik az MSZP helyi politikusai is. Nem véletlenül próbálják ezek a szocialista politikusok az MSZP jelentőségét a saját helyi választásaikon olyannyira lekicsinyíteni hogy az már szinte szembeötlő és éppen ezért veszélyes. Hiszen felelősségteljesen viselkedő szocialistákat az MSZP már régen kitolta a vályútól hogy helyet adjon a párt kommunista frakciója korrupciójának és haszonlesésének. Mert bizony voltak szocialista politikusok is kiket a hozzáértés, szakértelem és emberség jellemzett. Sajnos elfogyott körülöttük a levegő. Elsősorban a saját pártjukban fogyott el. Az ország maga, már későn vette észre hogy kirabolják.

Felelősségteljes szocialista politikusok most ott állnak minden háttérerő nélkül. Így aztán a király meztelen lett. Ami ugyan nem a király hibája, de az nem változtat a tényen. Egyedül á llva meztelenül, nincsenek meg a körülményei hogy városát, helyi otthonát, hatásosan tudja képviselni. Nem azért mert valaki vagy valami csúnya párt elvágja, mint azt az elemzőnk elmaradott gondolkodása sugallja. Sokkal inkább hiányzik a politikus számára a befolyás körülményei, mellyel eddig a városát előtérbe tudta helyezni. Itt van a legnagyobb problémája a tényleg felelősségteljes és szakértelemmel rendelkező, szocialista politikusoknak. Mert az országújító politikai változások időszakában, szakértelem egyedül nem elég. De akkor mit tudnak tenni ezek a jó nevű politikusok ?

Sokat. Nagyon sokat. De nem a városukért, hanem elsősorban a meggyőződésükért. A saját pártjukban. Mert amíg ott nem csinálnak rendet addig sem a városukért, sem az országért nem tudnak semmit tenni. Ott a saját pártjukban van szükségük minden erejükre ahhoz hogy a párton belüli korrupció és haszonlesés embereit legyőzzék. Hagyjuk őket arra koncentrálni, ha már a városukért amúgy sem tudnak mit tenni.

cambridge.on 2010.09.19. 08:28:28

A kocsmákról eszembe jutott,amikor visszatértem szülővárosomba elhívtam a lányom egy étterembe.
Megszoktam,hogy nem gond egy jó éttermet találni.
Cambridge-ben egy területen 100 méteren belül 4 étterem található, az ötödik kissé messzebb nyílt.És van 3 gyorsétterem is.
Miskolcon 100 méteren belül található 4 kocsma. Kissé távolabb még 3 található.
Némelyik törzsközönségét elnézve Rejtő Jenő jut eszembe:Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan.
Honnan van az embereknek ennyi pénze alkoholra?
A mindenhol megtalálható játékgépek is megérnének egy misét.Szerencsejáték függő válhatnak egyesek, amit egy idő után csak bűnelkövetéssel tudnak finanszírozni.
Ezzel miért nem foglalkozik a Jobbik?
Mondanom sem kell,melyik várost tartom élhetőbbnek?

Vasárnap reggel talán megbocsátható:
Egy vidéki iskolában történelem órán felszólítja a tanár az egyik tanulót:Mond meg fiam,ki volt Attila?
A felszólított csak áll némán, míg hátulról nem érkezik a segítség:Hun király volt.
A felelő megvilágosodva,fényes tekintettel kivágja: Attila hun király volt, hun nem!

jjulie 2010.09.19. 08:48:41

@cambridge.on:

jól látod, az embereknek nem telik alkoholra

a játékgépek tarják el a kocsmákat

lüke 2010.09.19. 08:49:38

@cambrigde.on
hogy lehet vagy nem ,nem tudom
Szarko kiborította a bilit
a "propaganda" beindult,
balról is ld. spiegel, jobbról ,ime a svédek:

www.faz.net/s/RubFC06D389EE76479E9E76425072B196C3/Doc~EE827354F36514948BC5ADA664619C012~ATpl~Ecommon~Scontent.html

lüke 2010.09.19. 08:53:49

@ kedves
Treuga Mei

mindenkit a finanszírozhatóság foglalkoztat:
a családtól az IMF-ig bezárva
s ha ez nem lenne így, nem is kommentálnánk
kérdesem:
hol vannak a remekül képzett közgazdászok?
mert orvosok elmentek Angliába, de azért banális dolgokat, sakutan is el tudnak látni

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.19. 09:18:38

A Bíróság rájött, hogy Rémusz bácsi nem a felettes szerve :

nol.hu/belfold/baka-fobiro__ne_a_parlament_itelkezzen_a_birak_felett

Alig kellett hozzá néhány hónap, és máris.
Szédületes ez a tempó.
Volt rá egy fogadásom, hogy csak akkor tűnik fel nekik, amikor már

az Ügyészség végrehajtó szerve lesz a Bíróság.

bigapples 2010.09.19. 09:29:24

@jjulie: A dolog nem ilyen egyszerű. A játékgépek maffiaszerűen működő üzleti csoportok kezében van, akik kihelyezik ezeket a kocsmákba. Ez mindennek a legalja. Az ittas emberek önkontroll nélkül dobálják bele a fizetésüket, segélyüket ezekbe a gépekbe. Én megtiltanám, hogy kocsmákban játékautomatákat lehessen üzemeltetni.

A válság miatt most csökken a játékgépes cégek bevétele, ezért az utóbbi pár hétben több napilapban (a népszabitól a nemzetig) is olvastam valami országos szervezetük képviselőjének okoskodását, aki be akarná tiltani az internetes fogadásokat és szerencsejátékot és csak saját szervezésükben tenné lehetővé az internetes játékot.

Szerintük a több százéves londoni fogadóirodákban nincs biztonságban a magyarok pénze, csak akkor lesz minden maximálisan biztonságban, ha ezek a derék játékgépes "üzletemberek" vigyázhatnának a játék tisztaságára tiszta önzetlenségből...

Szimba 2010.09.19. 09:39:07

@Ordnassac:

Papcsák fogja pótolni Csurka hiányát!:-)) Zugló nagyon mulatságosnak ígérkezik a jövőben.

Én meg tartok tőle, hogy az MSZP jelöltje győz nálunk, mert akkor aztán 4 évig garantáltan nem kap a kerület egy fillért sem.
Viszont, ha a Fidesz jelöltje győz, akkor sem, de legalább marad némi remény.

A kérdés csak az, hogya főváros élére Tarlós hány szvazattal kerül, és mögötte melyik párt jelöltjei lesznek, és mennyi szavazattal. Ebből sok minden látszani fog, melyik párt szavazói kitartóbbak.

És érdekes lesz a Jobbik szereplése. Előretörnek vagy lemaradnak, és mennyivel?

jjulie 2010.09.19. 09:42:19

@László56:

hát persze

"A kormányfő aláhúzta, a nemzeti egység egy szövetség sikere, ugyanis a polgári középosztály szövetséget kötött a bizonytalan helyzetű, szegényebben élő társadalmi rétegekkel."

ez befejezett multidő, pedig én nem írtam alá semmi ilyesmit

ezek után már csak egy gondolat bánt engemet: a polgári középosztályból, vagy a bizonytalan helyzetű, szegényebben élő társadalmi rétegekből küldözöd ezeket az elektronikus jeleket?

igaz, a polgári középosztály orbánmagyarnyelv szerinti meghatározása is várat még magára, legalábbis a google is némi zavarban van, milyen irányban is tapogatózzon

www.google.hu/#hl=hu&source=hp&q=polg%C3%A1ri+k%C3%B6z%C3%A9poszt%C3%A1ly&btnG=Google+keres%C3%A9s&rlz=1W1GPEA_hu&aq=f&aqi=&aql=&oq=polg%C3%A1ri+k%C3%B6z%C3%A9poszt%C3%A1ly&gs_rfai=&fp=d051050c6160104b

nagyjából orbán viktortól a numerus clausus-on, erdei ferencen, szegfű gyulán, át vezet a nyom immáron orbán viktorig.....

persze ha guli sem tudja pontosan követni az orbánmagyari jelentésváltozásokat, én is felmentve érzem magam....

valaki segíthetne, tbb?

bigapples 2010.09.19. 09:45:21

@simonmondja.: A bírói függetlenség nagyon fontos dolog. Legalább ennyire fontos, hogy az igazságszolgáltatás jogszerűen működjön és a belső ellenőrző, visszacsatoló mechanizmusok biztosítsák ezt. 2006 őszén a letartóztatott embereket sorozatszerűen kenguru bíróságok ítélték el. Nem látszanak a jelek, hogy a fővárosi bíróság az elkövetett hibákkal szembenézett volna és hogy megtörténtek azok intézkedések, amik biztosítják, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő. Bakának ebben a kérdésben is határozottan fel kellene lépnie, nemcsak a bírói függetlenség védelmében.

jjulie 2010.09.19. 09:47:07

@bigapples:

tényleg nem olyan egyszerű, ahogy én írtam, miszerint a játékgépek tartják el a kocsmákat, és nem az alkoholforgalmazás?

jól megcáfoltad az én egyszerű híremet

Szimba 2010.09.19. 09:49:03

@cambridge.on:

Hahaha!

Kocsmára mindig van pénz. Az alkoholista ugyanis nem eszik, nem vesz szappant, fogkrémet, és a ruházkodásra sem ad. A család meg majd csak megél valahogyan.
A játékfüggés egyértelmű, sok a cigány származású köztük, akik a segélyt viszik a játéktermekbe, kiskocsmákba.

A nyomor önmagában nem leküzdhetetlen, viszont a munkanélküliség, a kilátástalanság tökéletesen amortizálja az embereket. Ebből kimászni már szinte lehetetlen.

Az étteremhálózat átváltott kifőzdére, házhozszállító cégekre. Az olcsóbb valamivel, és főként a fiatalok használják, mert főzni ma már nem főznek gyakran.

Az idősek is erre hagyatkoznak, amikor már nem tudják magukat ellátni.

Éttermek inkább a felső középosztály számára vannak (a jobbak pedig a felsővezetők, vállalkozók számára). Azoknak az árait viszont nem tudja megfizetni az átlagember.

jjulie 2010.09.19. 09:54:46

ez szólna a polgári középosztályról

"Egyetértés talán csak abban van, hogy a hazai középosztály nem egységes. A titkárnő és a menedzser, a belülről még megosztottabb vállalkozói réteg, a tanár vagy a szabadúszó kutató életformája sok-sok téren különbözik. Talán nem véletlen, hogy felmérésünkben még azok közül is csak a kisebbség sorolta magát a középosztályhoz, akik szerint kialakult már ez a réteg a mai Magyarországon.

„Az átlagnál piacképesebb a munkaerőpiacon, az átlagnál nagyobb anyagi biztonsággal, műveltséggel és bizonyos autonómiával rendelkezik” - sorolja a középosztály ismérveit Utasi Ágnes. Kutatásai alapján a belülről jócskán rétegzett, alsó, közép és felső középosztály ma legfeljebb a magyar társadalom egyharmadát teszi ki. Az „autonómia” tantárgyból azonban ők is megbuknak: „Hiányzik a közéleti szerepvállalás, a társadalmi tudat, alacsony a részvétel a civil szerveződésekben. Ha ezekről lemond a középosztály, akkor nem kívánja kontrollálni a társadalmat” - indokolja az elégtelent Utasi."

"A globális folyamatok, amelyek során egész társadalmi csoportok válnak feleslegessé a munkaerőpiacon, az állástalanságnak való kiszolgáltatottság, a diplomák elértéktelenedése azonban bizonytalanná teszik a középosztály felnövő gyermekeinek jövőjét. Még ha a XXI. század nem is tartogat olyan gyilkos katasztrófákat a számukra, mint amilyenekben a mögöttünk hagyott XX. igencsak bővelkedett. "

www.fn.hu/hetilap/20061219/kozeposztaly_oroksege/

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.19. 09:54:58

@jjulie:
Polgári középosztály -
azok, akik vagy kapnak koncot a győzelem után, vagy még remélnek.
Szegényebb rétegek -
akik azt várják a Fidesztől, hogy nem néz a körmükre, és akkor megoldják a dolgaikat fű alatt, okosba.

Szimba 2010.09.19. 09:55:30

@bigapples:

A kocsma és a játékgép mindig nagy üzlet volt. Az is marad. Nem igazán működik sem az alkoholtilalom, sem a játékgépek kitiltása a kocsmákból.
Mint ahogyan a qvák sem fognak szövőnővé átvedleni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.19. 09:56:17

@László56: na, megadtad a szokott reggeli kegyelemdöfést a házigazdának...

jjulie 2010.09.19. 09:59:51

@Szimba:

hát igen, van a reménytelenül leszakadt réteg

ez nincs benne a szövetségben

"A kormányfő aláhúzta, a nemzeti egység egy szövetség sikere, ugyanis a polgári középosztály szövetséget kötött a bizonytalan helyzetű, szegényebben élő társadalmi rétegekkel."

a "felső középosztály" benne van?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.19. 10:00:04

@tbb: hát azzal, hogy mindegyik elnyom az enlelke legmélyén rejtező pici bauertamás mellett még egy valóságos pici vásárhelyimáriát is, így dönté romba a hont, sőt reáront nemzetére, minek a pici vásárhelyimáriák és bauertamások lelki komfortja is integráns része. Namostmár érted, reménylem.

Szimba 2010.09.19. 10:02:12

@jjulie:

A pedagógus mióta tartozik a középosztályhoz???

"Akit az isten megvert, abból lesz iskolamester."

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.19. 10:09:15

@Szimba: szopónőből szövőnő, hmmm... de már csak Kínában szőnek... marad a szopás...

jjulie 2010.09.19. 10:10:49

@simonmondja.:

vagyis: fideszrészvényesek

ez azért nem akkora tömeg mint, amit a lászlóatya vizionált

jjulie 2010.09.19. 10:12:21

@Szimba:

akkor te sem írtad alá a szövetséget?

jjulie 2010.09.19. 10:14:42

@Szimba:

akkor viszont létezik egy másik szövetség, amelynek összejövetelein az orbán együtt fényképezkedik demjánnal és a csányival

bigapples 2010.09.19. 10:17:23

@Szimba: Ez a kocsmai játékgépezés valami magyar találmány lehet. Lehetne ezt szabályozni:

qrva- csak kijelölt helyen - türelmi zóna
játékgép - csak kijelölt helyen - kaszinó, játékterem
kocsma- csak italfogyasztás. Aki játszani vagy dugni akar, az fáradjon át oda, ahol ezek a szolgáltatások elérhetőek.

@jjulie: nem cáfoltalak, csak azt akartam jelezni, hogy
a kocsmai játékgépek tulajdonjoga nem az egyszerű kocsmatulajdonos kezében van, a játékgépek üzemeltetése mögött komoly befolyással rendelkező üzleti csoportok állnak. Mellesleg a kiadott engedélyek után az állam is kap rendesen.

jjulie 2010.09.19. 10:19:44

"Középcsoportok

A HAGYOMÁNYOS KÖZÉPOSZTÁLY. Almási szerint ide azok tartoznak, akik nem adták el a családi ezüstöt, ám ennél is fontosabb, hogy a gyerek kijárta a jogot (orvosit). Fura tulajdonságuk, hogy nem keveredtek más csoportokkal. Itt hiába van valakinek sok pénze, ha nem tudja, hogyan írják Debussyt, baj van.

AZ UTOLSÓ 10-15 ÉVBEN MEGFUTOTTAK. Itt nem szégyen a gazdagság és annak tárgyakban való jelzése sem. Ez az első generációs társaság maga küzdött meg a sikerért, de nem biztos, hogy gyermekei is öröklik vállalkozói tehetségét.

AZ ÚJ TUDÁS-ELIT. Az ide tartozók „a tudás egérútján” akarnak bejutni a középosztályba. Mindent megtanulnak, amit érdemes, nem az iskolai osztályzatért, hanem mert a kezükön holnap már pénz/státus lesz belőle. Ehhez könyökük is van, és tudják: a cápákat meg az elkényeztetett úri gyerekeket csak így tudják lekörözni."

ez kötötte egybe az orbán a játékgépek népével?

Szimba 2010.09.19. 10:22:00

@jjulie:

Milyen szövetséget? Az Újszövetséget?

Nagyon furcsa a két szociológus vizsgálata. A középosztályt nagyon tágan értelmezik. A 3 réteg pedig szerintem sokkal több. Valamint a középosztályt gyakran valóban az újgazdagok teszik ki, akik akár a szoci családból, akár a vidéki tanyai családból, akár munkás környezetből származik egyaránt gyökértelen.

Ismerek besúgó hagyományokkal:-)) rendelkező családot (többet is), akik rettenetesen polgárnak akarnak látszani, és különös gonddal vettek régi bútorokat, a fürdőszobát fekete-fehér kővel készíttették, mintha még a régi polgári lakásban élnének. Pedig, pedig eléggé "messziről" jöttek:-)

Gyanusak a jól és komplett garnitúrákkal berendezett lakások, ilyesmit nem igazán (nagyon ritkán) lehetett megőrizni.

Egy-egy apró tárgy maradt a régi polgári családok birtokában (pl. ezüst étkészlet még el nem adott darabja, egy-egy szecessziós szék).

A nagypolgári ill. nemesi családok sem tudtak sok mindent megőrizni, ők jórészt külföldre menekültek, vagy itthon kicsi lakásokba költözve megszabadultak a régi, értékes bútoroktól.

Szimba 2010.09.19. 10:23:58

@bigapples:

A zsülinek írt dolgok miatt nem lehet szabályozni az egészet. Érdekek hálója veszi körül az egészet.

bigapples 2010.09.19. 10:24:32

@Szimba: Sajnos anyagilag tényleg csak az alsó középosztályhoz tartoznak a pedagógusok. Szép a Zsüli által beidézett cikk, de hogyan várjunk el egy pedagógustól nagyfokú autonómiát, közéleti szerepvállalást, társadalmi tudatot, vagy akár minőségi oktatást, ha napi megélhetési gondokkal küzd?

bigapples 2010.09.19. 10:27:51

@jjulie: Ez is valami. Nekem működőképesebbnek látszik, mint a játéktermek népéből és a nyuggerhadakból álló inaktívok szövetsége, amire 2002-2010 között épített a baloldal.

jjulie 2010.09.19. 10:30:38

@bigapples:

és aki egy helyen játszani, inni is és dugni is akar, az meg repüljön a sivatagba

nem sukoróra

amúgy a téma ott kezdődött, hogy leíródott a kérdés 8:28-kor: "Honnan van az embereknek ennyi pénze alkoholra?" amire jeleztem, hogy nem nagyon van, mert a játékgépekbe dobják, és a gépek tartják el a kocsmákat

de köszi a hasznos sokaknak újszerű kiegészítést, miszerint a játékgépüzemeltetés maffiaszerű dolog

amúgy van olyan gép ami a kocsmárosé, hogy tényleg ne legyen olyan egyszerű a dolog

Szimba 2010.09.19. 10:34:09

@jjulie:

T. Mann Buddenbrook ház c. családregényét nem olvasta OV. Vagy félreértette:-))

Manapság reménytelen feléleszteni a középosztályt és egységesként kezelni. Az értelmiség nagy részét pedig nem sorolják ide a vállalkozók. Hogyan kerülhetnének egy kategóriába pl. a panel másfél szobában nyomorgó pedagógussal? A titkárnővel kb. egy kategória, szolgáltatást nyújtanak, mint a házvezetőnő vagy a takarítónő.

Más az orvos és egyéb jobban fizető szakma.

De az rendkívül nagy tévedés, hogy műveltségben is vezető szerepet játszhatnak a társadalomban. Ma még az állítólagos középosztály gyerekei külföldi vagy hazai magániskolákban szocializálódnak. Mindent készen kapnak, és utálják a rengeteget dolgozó szüleiket. Ők még arra készülnek, hogy elverjék a megszerzett vagyont. Max. megtartják, és továbbadják a gyerekeiknek. De semmi garanciaarra, hogy családi hagyományként ugyanazt fogják csinálni az utódok. Általában a művészetek, újságírás, és egyéb lébecolósnak számító pályák felé orientálódnak (és lesznek celebek).

tbb 2010.09.19. 10:35:50

@Treuga Mei:

Szerintem nagyon jól látod.

jjulie 2010.09.19. 10:37:10

@bigapples:

na ez egy igazi telelappal ütött szijjártóreturn volt, bravó

tehetséges vagy, ott a pont

jjulie 2010.09.19. 10:38:23

@Hepci:

nézd meg a kredencet, megvan e az ezüst

Szimba 2010.09.19. 10:38:54

@bigapples:

Sajnos a nyugdíjasok és a HH rétegek vannak többen, és az ő szavazatuk dönt (feltéve, hogy elmennek szavazni).
Másrészt a középosztálynak és a felső tízezernek kellene eltartani őket. Egyelőre erre semmi hajlandóságuk nincs. Együttérzésről, szoc. érzékenységről nem is hallottak.

Így aztán maguk alatt vágják a fát.

Szimba 2010.09.19. 10:40:01

@jjulie:

Sajnos csak a tejszínkiöntő van meg:-(((

jjulie 2010.09.19. 10:42:47

@Szimba:

a celeb az középosztálybeli, ne bántd őket, mert akkor a dér henit is bántod, és azt nem hagyom

www.youtube.com/watch?v=QM3GDwIU7LY&feature=related

tbb 2010.09.19. 10:43:54

@László56:

Lacika! Nem az elemzőnk gondolkodása elmaradott, hanem a választók bizonyos százalékáé. Az elemzőnk pusztán csak azon meditál, hogy mennyiben befolyásolhatja ez a önkormik kimenetelét.

jjulie 2010.09.19. 10:44:57

@Szimba:

tagadod a szövetség létét?

hát hiába beszél neked a lászló56?

bigapples 2010.09.19. 10:45:17

@Szimba: Szerintem te a középosztály alatt a felső-középosztályt érted.

Tudod mennyi egy kezdő orvos fizetése, ill. hány százalékuk kap hálapénzt? Én nem nevezném ma Magyarországon jól fizető szakmának az orvosit.

jjulie 2010.09.19. 10:57:57

@bigapples:

honnan ezek a félreértések az orbánmagyar polgári középosztály jelentése kapcsán

"A kétféle identitású középosztály megosztottságát és belső ellentéteit tovább mélyítette a trianoni trauma: az elcsatolt területekről több százezer, önmagát a középosztályhoz tartozónak valló, ám megélhetési forrást nélkülöző magyar települt vissza. Jelentős részük ?keresztény-úri-magyar? mivoltára hivatkozva kívánt egzisztenciához jutni, illetve másokat kiszorítani pozícióiból. A Horthy-korszak pedig - amelynek legfontosabb társadalmi bázisát épp ez, az identitását a származásából merítő középosztály jelentette - legitimációjáért cserébe készen állt arra, hogy e középosztály kívánságát teljesítve hozzálásson a történelem kerekének visszaforgatásához. Törvények és rendelkezések sorával elérte, hogy az állami hivatalok betöltésekor a szakértelem és a teljesítmény helyett a feudális előjogok váljanak meghatározóvá. Olyannyira, hogy még az oktatási rendszert is az előjogok konzerválásának szándékához igazította. A numerus clausus pedig már a húszas évektől törvényesítette a polgári középosztály gerincét adó zsidóság kiszorítását az állami pozíciókból és a szellemi életből."

az magyartörténelem elmúlt durván 150 évében melyik félbemaradt, vagy elvékonyodott szálához kapcsolódik az orbánmagyari polgári kozéposztály?

segíts légyszi légyszi, te is jöhetsz tbb és hepci, ti értitek ezt

vagy ez valami elemi új, semmi köze az idevezető úthoz, csupán véletlenszerű formai egyezés tanúi vagyubk?

Szimba 2010.09.19. 11:00:39

@jjulie:

Abszolut hiába, nem olvasom el a beírásait.

@bigapples:

Én sem nevezem jól fizetőnek, de azért könnyebben kap állást, és hálapénzt is, mint bárki más. (A háziorvosnak ott a körzete, ahol mindig van egy csoport fizetőképes idős beteg, aztán a jobbmódú családok, és az alkalmi betegek is adnak valamennyit, ha nagyobb a baj, vagy jobb ellátást, figyelmet igényelnek.)

tbb 2010.09.19. 11:04:59

@simonmondja.: Látom, te nagy szakértője vagy az alkotmányos demokrácia müködésének. Így hagy kérdezzem meg, hogy mennyiben alkotmányos a főbírónak " az a határozott meggyőződése, hogy konkrét (lezárt) bírósági ügyek iratai a büntetőeljárási szabályok értelmében nem adhatók ki."

Mert szerintem semennyire. De hát én csak egy mezei jobber vagyok.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.19. 11:05:29

@jjulie:
Polgári -
fidesz által eltartott
költségvetésből fizetett állást kapók, vagy megrendelést kapók

Szegényebb -
magát tartja el a közösből,
de az ehhez kellő félrenézést a fidesztől várja.

Ez a szövetség elsősorban a liberális elvek ellen épült ki.
A leginkább gyűlölt elv, a közteherviselés (adózás).

A másik gyűlölt elv az egyenlőség.
A nemzetiek sosem ismerik el, hogy mások is emberek.
(férgek, orkok, rákos sejtek)

A nemzetiek dolga, a Nemzet építése,
amiért jár neki a megérdemelt luxus, - de semmiképp nem az adózás.

csak a proli, a város, az idegen adózzon
mert az megérdemli.

Így lett végül a polgári kormányunkból Nemzeri Együttműködés Rendszere.

jjulie 2010.09.19. 11:06:47

@Szimba:

ne zavard, most gondolkodóba esett a 168 órás linkem miatt, most próbálja szinkronba hozni a szijjártóakadémián tanultakkal

Szimba 2010.09.19. 11:09:02

@jjulie:

Az akkori középosztálynak, az áttelepült erdélyi családoknak a leszármazottai már a szocializmusban nevelődtek. Sokan igyekeztek továbbadni a családi hagyományokat, meg a családi ezüstöt is.:-)

De azóta már az unokák nemzedéke él itt (ha nem ment külföldre), és már jórészt elveszítette az identitását. Vagy próbál vele pozíciót szerezni. De szerintem ez a szűk réteg már nem rúg labdába az "újgazdag" csapat agresszivitása mellett. A bizományiból (Tűzoltó utca) vagy a régiségboltokból felvásárolt polgári múlt tárgyai között valódi cápák élnek. Életük díszletei ugyanolyan idegenek számukra, mint egy vidéki falusi gettólakó cigánynak a belvárosi lakás parkettája.

Egészen hihetetlenül izléstelen lakásokban tudnak élni egyes gyorsan meggazdagodott vállalkozók.

Merthogy műveltséget, kultúrát vásárolni nem lehet.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.19. 11:09:30

@tbb: Ez nem meggyőződés. Ez törvény, vagy rendelet.
Nem egy mai csirke.
Sajnos nem vagyok szakértő, de kérdezzük meg Ordnassacot...

jjulie 2010.09.19. 11:10:09

persze ez a nagy egypártrendszerváltás is addíg könnyű amíg van közös ellenség, ha az megsemmisült, elkezdenek oldalra nézegetni a támadók, és észreveszik, kik is állnak körülöttük, és miért is

volt már ebből konfliktus

www.nepszava.com/index.php?topic=4458&page=4558

tbb 2010.09.19. 11:12:49

@jjulie:

Az orbán viktorit nem ismerem. Csak a sajátomét. Miszerint középosztályhoz az tartozik aki a munkájából biztosan megél és gyarapodik.

török gábor 2010.09.19. 11:14:38

A mai szarvasi (Békés 5) időközi választás eredményeit itt lehet követni:

www.globomax.hu/gyehivatal/idval2010/idval2010_eredmeny.php

jjulie 2010.09.19. 11:17:47

@simonmondja.:

ez nagyjából ok, ezért nem szólnak már régóta semmit sem arról, hogy mik az a terveik

a szijjártót is hátravonták, már nem kell a süket duma sem

márcsak orbánfestmények vannak

persze hogy be vannak szarva, hogyha nem nyernek mindenhol, akkor abból baj lesz, mert érzik a fideszfülkeforradalom olyan mint a lufi, ha lesz rajta egy-két kis rés, azon keresztül kifúj

tbb 2010.09.19. 11:22:04

@Hepci:

Most már igen, kapizsgálom. A ötödik elolvasásra. :)))

cambridge.on 2010.09.19. 11:29:26

@jjulie: Ismerem a mondást:kocsma után első a család!
Muszáj ennyi kocsmának lennie?Amelyik nem tud játékgép nélkül megélni,zárjon be!Még a közlekedésszervezők is nekik kedveznek,a távolsági buszok is rendszerint a kocsma előtt állnak meg.Így igaz a régi reklám: Útba esik jövet,menet.
Amikor a gyereket 19. születésnapján elvittem a kaszinóba, megmutattam neki a az épületet kívülről.Milyen csillogó,villogó,és csábító.Felhívtam a figyelmét mennyi pénzbe kerül fenntartani,mennyi nyereség után adóznak.Tehát ne essen tévedésbe, lehet jól szórakozni,havonta egy estét elölteni itt,de ne essen abba tévhitbe, hogy ebből fog meggazdagodni!
Gondolod a kocsmák látogatóit is így vezették be a játékgépek világába?
Kis adalék:A föld az indiánok tulajdonában van.A kaszinó nem keveset fizet a törzsfőnököknek évente.

@lüke: Jól emlékszem,jártál Vancouverben?
Amerika legnagyobb kínai negyede ott található.
Torontóban a kínai negyedben vannak olyan üzletek,ahol csak kínaiul van a felírat a bejárat fölött.Az utcanevek legalább kétnyelvűek.
Ami ott kínai,az Európában afrikai, moszlim, akik nem akarnak
asszimilálódni.
Nyugat-Berlin törökök által lakott negyedet ismerem, turistaként jártam ott.Nem egy világvárosi feelings.
Valami megoldás kell,mert nem tolerálható a bevándorlók,vagy gyermekeik által elkövetett törvénysértés.
Egyébként az egyik hozzászólóra utaltam aki,azt írta jelentéktelen létszámú zigeuner nem jelent gondot,ellenben a nagy létszámú moszlim közösséggel.

Fell Bandi 2010.09.19. 11:31:07

@Ordnassac: liBajnai lenne a miniszterelnök-jelölt? nem hinném.
Egyrészt túl messze van még, másrészt jó esélye van rá hogy akkor ő már a hűvösön pihengessen... (indult már legalább 3 eljárás, amikben ő is vastagon benne van..)

tbb 2010.09.19. 11:31:33

@jjulie:

Te zsüli! Szép-szép, hogy becsülöd szijjártót, de ennyire benyalni neki felesleges.

Szimba 2010.09.19. 11:36:36

@tbb:

Ne már!:-)))
Ha így lenne, akkor elég széles sáv lenne a középosztály, valóban az ország 1/3.

Csakhogy ennél sokkal összetettebb ez a réteg, és mindegyik nyavajog, mert külön jogokat, tiszteletet, adókedvezményt és mindenféle juttatást szeretne még.

Az értelmiségiek lenézik az újgazdag vállalkozókat, ugyanakkor anyagi szempontból lefelé eléggé kilógnak ebből a sávból (főként a pedagógusok, kistisztviselők).
A vállalkozók még első generációsok, így meglehetősen vad módszerekkel gazdagodnak, ők sokféle törvényt (erkölcsit is) hágnak át, igyekeznek adót csalni.

A felső közép mivel jobban szem előtt van, kevésbé tud (talán?) csalni, de azért igyekszik vagy a munkásait nyúzza, mint jó kapitalistától ez várható.

A nagypolgárság is nagyon vegyes. Vannak a Széles, Csányi bölények, és van még utánuk sok kisebb-nagyobb tőkével és politikai befolyással rendelkező ember. Nos, ők már a hatalommal és a politikusokkal is csak mint marionettbábukkal játszanak. Az ő holdudvarukba tartoznak jogászok (sztárügyvédek), közgazdászok, gazdasági szakemberek stb., akik belőlük élnek. Ezek már kisebb hercegi szolgahadat fizetnek, és köreikhez tartoznak a hazai és külföldi maffia nagyobb alakjai is.

Addig, amíg a lecsúszott rétegek háborogni nem kezdenek (gyújtogatás, randallírozás, tüntetés stb.) és még az eltartásuk a segélyekkel, egyebekkel is elviselhető számukra, addig rájuk sem pillantanak.

Akkor lesznek kénytelenek munkahelyteremtéssel vagy/és gettók létesítésével foglalkozni, amikor már tarthatatlanná válik a helyzet.

DE az integrációt, a felzárkóztatást, a szoc. hálót nem ők, hanem a középpolgárság legalsó rétege fogja megvalósítani, vagy legalább elkezdeni. A szegények ugyanis, éppen a saját ingatag helyzetük miatt sokkal érzékenyebbek és segítőkészebbek.

Az árvízkárosultaknak nagy százalékban nyugdíjasok küldtek adományokat, pénzt. No, ezt tartom én a liberális eszme hiányának, és a legnagyobb szégyenének.

Nálunk még csak a kapitalizmus kezdeti korszaka alakul, és úgy irtják egymást az emberek, mint az őserdőben a vadak.

porfelhő 2010.09.19. 11:37:21

@török gábor:
Erre nagyon kíváncsi leszek, mert a Jobbik egyik alappillére Békés megye.

Szimba 2010.09.19. 11:39:10

@török gábor:

Mi ez az off?:-)))

Miközben jól vitatkozunk a középosztályról!!!

tbb 2010.09.19. 11:42:54

@jjulie:

A régi középosztálynak kampó. A numerus clausus sem mentette meg. Az újat kell kialakítani. Abba akár még te is beleférhetsz. Még akkor is, ha a libsikre vagy szocikra szavazol. Legföljebb vágod magad alatt (is) az ágat.

Szimba 2010.09.19. 11:43:05

@cambridge.on:

Eszednél vagy? Még több munkanélkülit akarsz? Arról nem is szólva, hogy ha nincs kocsma, akkor az utcán állva fogják meginni az emberek az italukat, vagy elmennek egy borkimérésbe, ahonnan az üveggel elmennek kb. 1 sarkot, és ott fognak fetrengeni, kiabálni, hányni.

A kocsmát legalább a tulajdonos kitakarítja. Meg a falak némiképp szigetelnek.

török gábor 2010.09.19. 11:49:27

@porfelhő: pontosan.

csak emlékeztetőül az áprilisi eredmény:

Domokos László (Fidesz) 56,2%
Samu Tamás Gergő (Jobbik) 26,7% (!)
Földesi Zoltán (MSZP) 17,1%

Samu (24 éves politológia szakos egyetemi hallgató) és Földesi most is indul, a Fidesz Kondoros polgármesterét, Dankó Bélát indítja, és ezúttal az LMP-nek is sikerült összegyűjtenie az ajánlószelvényeket (Fonád Zoltán).

tbb 2010.09.19. 11:50:25

@simonmondja.:

Kérdezzük! Látod ordi? Van számodra egy kérdés. Ugorj rá vissza, légyszí!

Simon, egyébként itt a nagy különbség közted és köztem. Mert szerintem Baka álláspontja akkor is alkomány- és józanészellenes, ha törvényes.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.19. 11:52:59

@tbb: A Bíróság - Baka - egyetlen dolga az, hogy a törvényeket betartassa.
Ha már ez se megy, akkor legjobb, ha Orbán rámutat, hogy kit kell agyonkövezni, és ráugrunk...

cambridge.on 2010.09.19. 11:53:46

@Szimba: játékgépeket ki lehet tiltani a kocsmából, csak törvény kell hozzá.Illetve a felismerés szükséges,mennyi kárt okoznak a mindenhol felállított gépek.
Bocsánat, nem jól fogalmaztam!
A játékgépek maradhatnak,a nyerőautomatákat kell kitiltani a kocsmákból.
Kanadában alkoholt csak az államilag működtetett, külön erre a célra szolgáló boltokban,liqueur-és beer store-okban lehet vásárolni.
Nem amerikai hülyeség,a derék finnek is az Alkoo-ba kényszerülnek a hétvégi betevőt megvenni.Sört lehet kapni a boltokban, de keményebb italt nem.

porfelhő 2010.09.19. 11:54:39

@török gábor:
Köszönöm. A tavaszi választásokon a 4-es körzetben nyomában volt a Jobbik képviselője a Fideszesnek. Az MSZP- képviselője nagyon csúnya vereséget szenvedett, hiába tett meg mindent négy évig a választó kerületért. Nagyon nagy a támogatottsága a Jobbiknak, szegény megye, nagy a munkanélküliség.

Szimba 2010.09.19. 12:01:47

@cambridge.on:

Nem tudom, mi a jobb. Nálunk, akik a kocsmákba járnak és a nyerőautomatákkal szórakoznak (félkarú rabló a nevük), azok akkor sem kapnak munkát, ha otthon ülnek, vagy lődörögnek az utcán. Sőt, feltehetően veszélyesebb dolgokat művelnek, mintha leköti őket ez a tevékenység.

Nem azért vannak a kocsmákban, mert ilyen bohém emberek, hanem mert a segélyből kilátástalan bármit változtatni az életükön.

Így is csapatokban garázdálkodnak, ha már elfogyott a pénzük. (Esetleg áttérnének a higítóra, az is függőséget okoz.

cambridge.on 2010.09.19. 12:02:59

@Szimba: Milyen alkoholista az, aki nem képes egy fröccsért,és egy felesért 300 métert gyalogolni?
Az ilyen meg is érdemli,hogy kiszáradjon.
A sógorom mondta egy hajléktalan 2 deci borra kért pénzt.
Adott neki,mert őszinte volt.

tbb 2010.09.19. 12:08:06

@Szimba:

A középosztálynak véleményem szerint csak 1 attributuma van. Hogy a saját életkörülményei a társadaloméval szinkron mozognak. Ez momentán, még nyomokban sem mondható el az újgazdagokról. A plebsről meg nem is beszélve.

jjulie 2010.09.19. 12:09:07

@tbb:

szóval az orbáni polgári középosztály semminek sem a folytatása

nem csoda, hogy nem találja a gugli, és te sem tudsz róla egy értelmes mondatot sem kifaragni

Szimba 2010.09.19. 12:09:53

@cambridge.on:

:-))

Pesten már sok koldus tért át erre a trükkre. Italra kérnek, mert arra inkább adnak az emberek, mint kenyérre.
Díjazzák az ötletességet.:-)

Viszont ha nincsenek félkarú rablók, attól még vannak kutyaviadalok, egyéb baromságra is lehet fogadni.

jjulie 2010.09.19. 12:13:29

@tbb:

a középosztály és a polgári középosztály érzékelsz valami különbséget?

Ordnassac 2010.09.19. 12:13:35

@török gábor: mellékes, amit már úgyis tudsz: Samu Tamás Gergő már most az OGY tagja, emellett az egyetlen képviselő, akinek e ciklusban felfüggesztették a mentelmi jogát (az igazsághoz hozzátartozik, hogy Samu is kérte). Egy rendőrverési ügyben.

@porfelhő: ez megy neked is! :-)

Ordnassac 2010.09.19. 12:14:17

@Szimba: ööö, a csurkás hasonlatot nem értem...

cambridge.on 2010.09.19. 12:15:39

@Szimba: Szóval azért isznak mert nincs pénzük.
Nincs pénzük mert isznak.
Azt mondja az egyik mélyen gondolkodó a kocsmában:Nem értem én ezt,jól keresek én is az asszony is,még a visszahordott üvegbetétekből is összejön néha még 10ezer Ft is.Még sincs elég pénzünk !

Ordnassac 2010.09.19. 12:15:51

@Fell Bandi: meglehetős bizalmad lehet mind a rendőrségben, mind az igazság-szolgálatásban, ha azt gondolod, hogy négy év alatt a teljes büntetőeljárás (nyomozásostul-bírósági szakaszostul) lefut. Meg aztán lehet, hogy ezekből sem lesz semmi...

Szimba 2010.09.19. 12:16:05

hetivalasz.hu/itthon/elkepeszto-titok-derult-ki-a-rakos-betegekrol-31929

Ez aztán a jó hír!:-((((
A rákos betegek felét tudják csak kiszűrni, és a felismert betegséget sem kezelik jól.

Külföldön dolgozik a magyar orvosok krámje.

És akkor még nem tartják fontosnak a béremelésüket, az egészségügy anyagi helyzettől függű fizetőssé tételét, a tb magánosítását stb.

Valamit már igencsak kellene tenni, mert ez egyszerűen szörnyű!

Lükét vissza a magyar egészségügybe!:-)))

porfelhő 2010.09.19. 12:18:05

@Ordnassac:
Nem vagyok a Jobbik támogatója, csak egy picikét tájékozott.

Szimba 2010.09.19. 12:18:20

@Ordnassac:

Jó, akkor legyen Torgyán. Utólag már én is láttam, hogy kevésbé humoros figurát választottam.
Csurka vérpatak népnemzeti stílusa inkább hátborzongató volt.
Torgyán viszont egy humorbomba volt, mint Papcsák.

tbb 2010.09.19. 12:19:00

@simonmondja.:

A Bakának az lenne az egyetlen dolga, hogy a törvényeket betartassa? Szerintem ez kevés. A főbirónak szerintem az lenne az elsődleges dolga, hogy a biróságok normális müködését biztosítsa. És ahol anomáliakat észlel, ott közbelépjen. természetesen a törvények betartásával. És a hol ez így nem megy, ott kezdeményezze a törvények módosítását.

Ordnassac 2010.09.19. 12:21:17

@porfelhő: ööö... mondtam egy szóval is, hogy Jobbik-fan vagy?

Szimba 2010.09.19. 12:23:20

@tbb:

Hogyan? Nem értem.
A középosztály nyilvánvalóan erősen függ a gazdasági helyzettől, az alsó rétegük könnyen elszegényedhet, míg a felső réteg a középrétegek színvonalára eshet vissza.

Erre gondoltál?

A nagypolgárságnak is lehetnek jelentős veszteségeik, de természetesen akkor sem tud 2 ebédet megenni, és 2 ágyban egyszerre aludni, de abból a szempontból, hogy mennyire befolyásos marad a politikában, gazdaságban, az azért elég nagy változás lehet az életében. (Más kategória, de önmagához viszonyítva ez is targédia lehet.)

porfelhő 2010.09.19. 12:25:38

@Ordnassac:
Bocsánat. Csak akartam mondani. Dehogy mondtad. Még azt akartam mondani, hogy a pártokkal kapcsolatos politika megy jobban, mint mondjuk a gazdaság- vagy oktatás. Nem akartalak a világért sem megbántani.
No meg az mikor jjuliét keresem a neten.

Szimba 2010.09.19. 12:26:59

@cambridge.on:

Látod, ezt nevezik ördögi körnek!:-))

Másrészt a kisnyugdíjasok, a segélyből élők járnak főként kocsmába. Olyan az nekik, mint a napközi, olcsó higított pia, de egész napos szórakozás. Egy idő után meg már csak rátölteni kell.
Havi 20-30 e Ft-ból ennivalóra is, meg rezsire is nem telik. Akkor inkább menjen el italra!

tbb 2010.09.19. 12:27:04

@jjulie:

Egy szóval sem mondtam, hogy semminek sem a folytatása. A guglin meg ne keresd az orbáni középosztályt. Mivel olyan csak a te fejedben van. Amit egyébként gondolkodásra is használhatnál. És akkor sok értelmetlennek tűnő dolgot megérthetnél.

cambridge.on 2010.09.19. 12:27:10

@Ordnassac: Besörözött állapotban rendőrrugdosó,ellenálló forradalmár.
Józan állapotban békés honatya.
Hogy is van ez?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.19. 12:28:35

@tbb: Vagy, hogy Rémusz bácsi forradalmi törvényszékének itéleteit végrehajtsa ?

cambridge.on 2010.09.19. 12:32:28

@Szimba: ördögi kör:Az NDK-ban nagyon sok volt a válás.
A nők részéről az indok:válni akarok, mert a férjem rengeteget iszik.
A férfiak válasza:azért iszom, mert a feleségem megcsal!

jjulie 2010.09.19. 12:37:03

@tbb:

értem, amikor az orbán a polgári középosztályról beszél, annak nem kell a szövegét figyelni, nem jelent semmit, csak a dallama a fontos

tehát a you tube-on kell keresnem

ez az?

www.youtube.com/watch?v=akVL7QY0S8A

ennek ki szerezte a zenéjét?

"A kormányfő aláhúzta, a nemzeti egység egy szövetség sikere, ugyanis a polgári középosztály szövetséget kötött a bizonytalan helyzetű, szegényebben élő társadalmi rétegekkel."

sajto@ - sajtokukac.blog.hu 2010.09.19. 12:40:35

A politikai egypártrendszer csapdája az, hogy nincs kit okolni a hibákért. A Fidesz most megmássza a Mount Everestet. Ám ha ott elkezd levegő után kapkodni, jöhet egy fitalabb nyomulás, ami könnyen elhódíthatja tőle a csúcsot.

tbb 2010.09.19. 12:43:01

@Szimba:

"de abból a szempontból, hogy mennyire befolyásos marad a politikában, gazdaságban, az azért elég nagy változás lehet az életében."

Na látod, ez a különbség a nagypolgárság- és a középosztálybeli között. Hogy a középosztálybelinek semmilyen közvetlen egyéni befolyása nincs a politikára. Neki csak akkor jó, ha az EGÉSZ hóbelevanc jól müködik. Szemben a nagypolgárral. Akinek viszont a politikai kapcsolatai a meghatározók.

tbb 2010.09.19. 12:46:51

@simonmondja.:

Az az idő lejárt. Még a Gyurcsány-Rémusz is visszahökölt a második menetben.

tbb 2010.09.19. 12:55:14

@jjulie:

Amit a kormányfő aláhúzott, az nekem nagyon szimpatikus. Neked miért nem? Le kéne gázolni a bizonytalan helyzetűeket? Mondjuk Wallis módra?

tbb 2010.09.19. 13:03:32

@cambridge.on:

B+, azért azt is jelezni illet volna, hogy kiknek van végük.

jjulie 2010.09.19. 13:05:43

@tbb:

egyszerűen nincs így, nem is lesz, sima parasztvakítás

más bajom nincs vele

persze, neked lehet szimpatikus a parasztvakítás

vagy megint tökre félreértem, és ez a szövetség egy új mosópormárka, amit így dob piacra?

bigapples 2010.09.19. 13:08:39

@cambridge.on: Kelet-Ázsiában és Amerikában a helyi kínai közösségek nem az európai törököknek, araboknak, afrikaiaknak felelnek meg, hanem az európai zsidóságnak, vagy inkább a 100 évvel ezelőtti európai zsidóságnak.

@Szimba: Én azt olvastam, hogy az orvosok ~60% nagyon kevés hálapénzt kap, vagy éppen semmit, csak kb. 10-12%-ra igaz, hogy kiugróan jól él meg a paraszolvenciából.

@jjulie: Vásárhelyi a szokott szemellenzős ballib megközelítésénél árnyaltabb a kép, nem igaz a mai helyzetre, de nem volt igaz így 100 éve sem, hogy van a csúnyarossz nemesi keresztény középosztály és a haladó, jórészt zsidókból álló polgári közép.

Tény, a magyar polgárosodás mindig gyerekbetegségekkel küzdött, de ott voltak a szabad királyi városok, a szász városok, ahol a polgárosodás a középkorban megindult. Sok helyen ma is megvannak ennek a polgárságnak a gyökerei, noha sok jelentős város Trianon után elszakadt Magyarországtól.

A polgárosodás kiegyezés után nem tagadható módon erőre kapott. Az, hogy állami tisztségek vállalásánál a nemesi osztály tagjai kedvezményezettek voltak önmagában nem jelenti, hogy megrekedt a polgárosodás. Én megértem, hogy
Vásárhelyi a zsidóságra hegyezi ki a polgári középosztályt, de ez megint aránytévesztés. Ahogy az a sarkított állítás is, hogy azt írja, hogy a numerus clausus-szal a zsidóságot a szellemi életből vagy a állami pozíciókból akarták volna kiszorítani.

Ez a felemás polgárosodás a kommunizmus alatt megint gellert kapott. Egyrészt szétzilálta a középosztályt, nem csak a keresztény-nemzeti, állami tisztségeket betöltő hivatalnokréteget, hanem an-block az egészet, beleértve a zsidóságot is. Másrészt a közoktatás erősítésével és a "munkás-paraszt osztály" előnyben részesítésével növelte a társadalmi mobilizációt. Kialakult egy szélesebb tanult réteg, egy Kádár-"középosztály" sok első/másod generációs értelmiségivel. A rendszerváltás megint szélesítette a képet. A sok ember tudott élni a kisvállalkozásokat sújtó és sok tekintetben visszás gazdasági környezet ellenére azzal a lehetőséggel, hogy tehetsége, szorgalma révén középosztályi egzisztenciát építsen ki a maga erejéből. Igen, néha még viselkedésében tenyeres-talpas sok tagja ennek a rétegnek, de majd kinövik.

Ha azt kérdezed kiből áll az a középosztály, akire a Fidesz támaszkodni akar, akkor azt tudom mondani, hogy szerintem ezekre mind, akiket felsoroltam, nem csak Vásárhelyi két múlt század eleji polgársági kategóriájára, a polgári és a nemesi középosztály mai tagjaira. Igen, a mai középosztály civil öntudata még nem olyan erős, mint Nyugat-Európa szerencsésebb történelmű országainak polgárságáé, de 40 év kommunizmus után nem is várhatjuk el, hogy ezt a lemaradást 2 évtized alatt behozzuk.

bigapples 2010.09.19. 13:12:48

@Szimba: higító? hol vannak már a 80-as évek.

Különben a játékgépesek között sok munkahellyel rendelkező is van, aki munka után beül sörözni a haverokkal, aztán a gép mellett köt ki. Családok mennek tönkre, mert az apa elszórja ott a fizetését. Én hallottam 100 milliós üzleteket kötő építési vállalkozóról, aki a játékgép függőség miatt vesztette el mindenét.

jjulie 2010.09.19. 13:15:49

@bigapples:

értem a szegfű gyula is a vásárhelyi hülyeségeit fujta

"A konzervatív társadalmi program egy mélyebb kulcsprobléma, a magyar középosztály szerepe miatt zátonyra futott. Szekfű felismerte, hogy Magyarországon nem alakult ki szerves polgári társadalom és polgári középosztály. ...Mert pontosan látta, hogy polgári középosztály polgári erények és ideálok nélkül fából vaskarika - s ez talán ma sem időszerűtlen gondolat. És azokat a feltételeket is világosan megfogalmazta, amelyek nélkül lehetetlen egy ilyen polgári középosztály megteremtése. (Köztük a dzsentri-exkluzivitás feladását, a gyökeres szakítást az úri mentalitással és életfelfogással és e társadalmi osztály kulturális-művelődési színvonalának emelését.)

Szekfű bírálatai azonban - mint tudjuk - süket fülekre találtak. ... A húszas-harmincas években még csak figyelmeztette a magyar középosztályt, hogy az út végén el fognak bukni, ha idejekorán meg nem fordulnak, 1945-ben azonban már kész a kegyetlen látlelet: "Állam volt ez még? Magyar állam? És társadalom? Magyar társadalom? Egyik sem volt többé, az állam szétesett, a társadalom szétrothadt. Egy vonalnak, hosszú történeti vonalnak vége szakadt, dicstelenül, szégyenletesen, vagy ha jobban tetszik, groteszkül véres tragikomédiában....”"

és persze az egész maqgyar helyzetért az a 40 év a hibás

jjulie 2010.09.19. 13:18:21

@jjulie:

jav*

"és persze az egész maqgyar helyzetért az a 40 év a hibás"

helyett: és persze az egész mai magyar helyzetért az a 40 év a hibás

bigapples 2010.09.19. 13:18:22

@cambridge.on:

atyavilág, Bauer: "az ország szokásaiban liberális, úgyhogy az Orbánék beteges keresztény-kertmagyarországának esélye sincs, mert a magyar Tescóba megy vasárnap, nem templomba, és berág, ha ebbe belepofáznak."

liberalizmus=Tesco lol, összeállt a kép

bigapples 2010.09.19. 13:27:00

@jjulie: Vásárhelyi hülyesége, hogy a sarkított múltszázadi középosztály képét a mai valóságra karja ráhúzni, vagy azt gondolja, hogy a Fidesz kizárólag a múltszázadi keresztény-nemzeti középosztályt érti polgárság alatt.

A 40 év hibás abban, hogy szétrombolta a háború előtti polgárságot, ami minden hibája ellenére értéket képviselt.

jjulie 2010.09.19. 13:31:15

@bigapples:

a liberealizmus és kapitalizmus ellenesség nem újkeletű

"A magyar konzervativizmus szellemi kulcsfigurája kétségkívül Szekfű Gyula volt, aki a múlt század tízes-húszas éveiben nagyszabású kísérletet tett a magyar konzervativizmus megújítására. A húszas-harmincas évek szekfűi konzervatív ideológiájának alapját és lényegét azonban az antiliberalizmus, az antiparlamentarizmus és a kapitalizmusellenesség jelentette.
Ez az antiliberális, antiparlamentáris és piacellenes konzervatív gondolatrendszer alapjaiban elhibázottnak bizonyult, nélkülözte a történeti realitást, s aligha adhatott és adhat választ a magyar konzervativizmus akkori és mai problémáira. Ezt egyébként Szekfű később maga is belátta, a negyvenes évek elején írt Valahol utat vesztettünk című cikksorozatában - anélkül, hogy különösebb önkritikát gyakorolt volna - maga számolt le ezekkel a nézetekkel, s helyezte vissza a magyar közgondolkodás középpontjába a reformkori centralisták, pl. Eötvös József eszméit."

a parlament maradhat?

jjulie 2010.09.19. 13:38:26

@bigapples:

akkor a mai polgári középosztály annak a bizonyos negyven év előtti értékeihez nyúl vissza, és onnan is merít, talál folytatásra érdemes értékeket

mégsem a semmiből bújik elő az orbáni polgári középosztály?

tbb 2010.09.19. 13:38:58

@jjulie:

Per pillanat az új mosópormárka legjobb opció. Miután az eddigiekről már bebizonyosodott kifejezetten koszolnak.

Ordnassac 2010.09.19. 13:39:06

@bigapples: bár nagyon nem szeretem Bauert, de abban igaza van, hogy Magyarország nem valami vallásos állam. Ezért tartom teljesen feleslegesnek pl. Isten vagy a kereszténység felvételét az Alkotmány preambulumába.

jjulie 2010.09.19. 13:50:11

@tbb:

"legjobb opció"

amiről még semmit sem tudunk néhány titokzatos, senki által nem értelmezett szóvirágon kívül, meg a kizárólagos párthovatartozás szerinti hivatalnoki kinevezési gyakorlatán kívül

úgyérted, hogy most ennek a legjobb a promociója?

még tudunk valamit: szijjártónak hívják a cég hangját

lüke 2010.09.19. 13:54:47

@jjulie:
zsülikém te szoktad irni megváltozott világ, nagyon megváltozott ,olyan ,mint a madaras teszko

jjulie 2010.09.19. 13:55:56

@tbb:

és még azt is tudjuk, hogy erre a problémára a nyenyit találta fel a legjobb opció

"A lassú széthullás a megismert tények alapján számomra evidencia, de a jövőre nézve nem mernék ilyen egyértelműen fogalmazni. A történelemben éppen az a szép, hogy a jövő nem eleve elrendelt, fordulhat erre is, de arra is... Egy halvány talánnal én is jeleztem, hogy nem zárom le a kérdést. Azt azonban fenntartom: nagyon komoly gondok vannak a magyar nemzeti tudattal és önértékeléssel. A szakirodalomban nem találtam jobb meghatározást, mint Ernest Renan híres mondatát arról, hogy a nemzet „közös emlék a múltból és közös terv a jövőre". Márpedig ma a magyar politikai és szellemi közéletben nemcsak hogy a jövőre nézve nincs közmegegyezés, de a múltnak sincs olyan fontos eseménye (világháború megítélése, Trianon, Horthy-korszak, 1956, Kádár-rendszer), amelyről az egymással szembenálló politikai táboroknak hasonló emlékük lenne. Márpedig egy ilyen állapot, párosulva a jelenlegi állóháborúval, előbb-utóbb elvezethet a nemzeti tudat teljes összezavarodásához. "

lüke 2010.09.19. 13:57:33

ez a TotaW most jó:)
szellemes

lüke 2010.09.19. 14:11:38

@cambridge.on:
értettem
egy koll-m Fargoban dékán az orvos karon,ott csak norvég,svéd meg izlandi van,nincs déli
West- Vancouver szélén laktam, már jöttek rengetegen akkor -98- Hongkongból, az utca fele már gazdag kínaié volt
Megszüntettk a bevándorlást s naná ,hogy integrálódni kell,ami jogos is
Karinthy F. naplóját mostanában olvastam-nagyon vicces ,végig tarhalta a világot-
azt irja 6?- ban:
a kinai kultura, a többség miatt , nem fog az ny-i kult.hoz integrálódni, mi fogunk lesüllyedni az ö szintjükre
alakulunk.............

tbb 2010.09.19. 14:14:34

@jjulie:

Úgy értem. Pontosan. Mert azért valamit az általad vázoltakon kivül is tudunk. Hogy az 1998-2002 időszak önmagában nézve is prosperáló volt, az utána következő 8 évihez képest meg egy fénykorában levő overdóz.

tbb 2010.09.19. 14:16:56

@jjulie:

Igaza van. Kitől származik?

tbb 2010.09.19. 14:18:27

Egy off.

Ki az a 2 fószer navra mellett a blogot inditó képen?

lüke 2010.09.19. 14:20:43

@jjulie:
hmmm
ha ilyen egyszerü lenne
ad Ungvári
U. a szinmüv. magyar tanára volt, tovább nem engedték azelvtársak
-pedig rengeteg van a fejében, angol fordító/Zsütinél rosszabb/ pl My fair lady-
a rendszerváltás után, szerencséjére, el tudta adni magát Am-ba magyar professzornak, s ez maradt neki

2010.09.19. 14:22:52

@Hepci: ja, én meg el kezdtem kedvelni...:)

@simonmondja.: ez azért nagyon szomorú...résvész mártíriusz tanár létére magabiztos, de a fidesznek is már ciki...Állíták már le!

És tényleg kellemetlen, hogy Bakának kell szólni, hogy stop! Az ellenzéki politikusok hol vannak ilyenkor??? Nekik ez mindegy???

tbb 2010.09.19. 14:23:37

@Ordnassac: @simonmondja.:

Ordi! szájmonnal volt egy kérdésünk feléd. Nem volna kedved rá válaszolni?

lüke 2010.09.19. 14:30:25

@mindenki
a kezdö orvosi értelmiségi fizetés aSOTE --n
80 000 Ft 4 ügylettel
1989-ben egy 15 éve pályán lévö szakorvosnak 4 ügyelettel
10 005 Ft netto volt a fizetése

szbi 2010.09.19. 14:34:44

@bigapples:

Két tény: a játékgépek után nagyobb az állam jövedelmi, mint amit a lottó és egyéb hasonló játékok után húz.
És: a játékgép a kaszinóhoz hasonlóan ellenőrizhetetlen. Valaki, névtelenül, bemegy a presszóba és számolatlanul szórja bele a fémzsugát, amit nyer, azt is elnyeleti. A pénz János bácsié. Lett valahonnan. Este jön János bácsi kiszedi szép szabályosan a belehányt összeget, nyugisan és pontosan adózik utána: a lé máris tiszta, mint az egészséges vesetermék. Az állam a feketegazdaságot így adóztatja, meglehetősen erkölcstelenül.
És: jön Jani, IQ 60, lássa mi van, beül ő is, bedobálja a töredékét annak, amit a profi mosodás, veszt /a játékos MINDIG veszít!/ - és a pujáknak nincs mit ennie; Jani ugyanis havonta keres annyit mint a dobálódzó segédmunkás egy délután. Jani bácsinak megvan az üzemi költség.
Nagy törzsek élnek remekül e seftből.
Az egészet nem szabadna tűrni, még ha hoz is a közkonyhára.

cambridge.on 2010.09.19. 14:35:00

@bigapples: Nem értek egyet.
A korabeli zsidóság a befogadó ország szokásait átvéve asszimilálódott.
Nem találok utalás arra, hogy héber feliratú üzletek lettek volna egy budapesti kerületnek megfelelő területen.
A kínaiak megtartják az otthoni szokásaikat,város a városban!
Ha gazdasági értelemben tetted az összehasonlítást,helytálló.
De azért óriási a különbség életvitelben!

Ordnassac 2010.09.19. 14:35:24

@tbb: láttam, ehhez utána kell nézzek a Be. magyarázatában, hogy mivel is indokolják ezt.

tbb 2010.09.19. 14:36:34

@lüke:

Hm. Szóval 1 in 2. Kösz.

Ordnassac 2010.09.19. 14:37:28

@lüke: Ungvári Tamásról lenne szó?

tbb 2010.09.19. 14:37:42

@jjulie:

És róla mit érdemes tudni?

cambridge.on 2010.09.19. 14:38:43

@tbb: Miért én?
B"+ te. Nekem nem tetszik sem Orbán sem Bauer.
Én leszbikus vagyok, csak a nőket szeretem.

tbb 2010.09.19. 14:39:40

@Ordnassac: Oké. De a törvény hogy szól? Az indoklása ráér később is.

lüke 2010.09.19. 14:41:18

@cambridge.on:
természetesen MO hottentottául beszélt már akkor is, ehhez a nyelvi elzártsághoz asszimilálódni kellett
de "a fogadj isten" is toleráns volt akkor , a monarchiában
ma más a nyelvi kérdés is
nézd meg Finno.t: 5 % a svéd- a milliomosok-
s hivatalos nyelv

lüke 2010.09.19. 14:42:48

@Ordnassac:
igen, a bon mot chasseur

jjulie 2010.09.19. 14:46:14

@tbb:

nyomkodjam neked a google-t?

tbb 2010.09.19. 14:46:18

@cambridge.on:

Hát akkor meg külön ki kellett volna emelned, hogy nekünk alatt a leszbikusokat kell érteni. Akkor már azonnal őszinte részvétemről biztosítottalak volna. De talán most sem késő. Részvétem.

tbb 2010.09.19. 14:47:17

@jjulie: Fejből nem megy? Ez se?

tölgyes 2010.09.19. 14:52:51

@cambridge.on: Én soha nem gondoltam, hogy a fideszesek a grál lovagok gyülekezete. Miért is lennének azok.?Most azonban égen-Földön nem mutatkozik más aki őket akár csak megközelíti.

jjulie 2010.09.19. 15:00:11

@tölgyes:

te is elkötelezettségből irkálsz mint a dió?

csak nehogy sértődötten távozz te is, mint ő

lüke 2010.09.19. 15:02:53

@Letícia:
mszp.hu/tagok/alpern-julianna
ö?
Alpern Katalin- ISU referee izraeli mükorcsolya bíró lánya

jjulie 2010.09.19. 15:04:54

@tbb:

mist tagadjan le, hogy találkoztam a google-val?

beajánjalak?

2010.09.19. 15:14:43

@tölgyes: ki grál-lovag egyáltalán, ha politikus? Speciális maffiatagozat az.Tök mindegy milyen színben van.

2010.09.19. 15:22:19

@lüke: nem, az apjának boltja van a VI. kerületben, nem messze a gyerekei szalonjától...a csajszi nagyon jó fodrász a tesójával együtt, s ajánlom, mert kipróbáltam!:)

Ordnassac 2010.09.19. 15:23:22

@tbb: most így hirtelen nem találom, a Be. egy elég hosszú törvény. Több olyan szakaszt találtam, miszerint bizonyos iratok nem adhatók ki, de ilyen általános tiltást nem találtam. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs ilyen.

lüke 2010.09.19. 15:39:31

@Letícia:
nem, nem, hanem igen
az anyjáé volt a bolt, ismerem mind a négyüket
AK magyar bíró volt, de sokan voltak a magyar birók, s áthívták

cambridge.on 2010.09.19. 15:41:43

@lüke: Azért mert Finnország csak 90 éve önálló!
Hallottam hangokat a svéd nyelv iskolában kötelező tanulása ellen.Minek a svéd, amikor mindenki tud angolul, mondják.
Ezt komolyan veszik.Ha finnül nem akkor természetesen angolul tudni kell az idegennek.
Mindent el lehet intézni tolmács nélkül,bármilyen hivatalban.Angolul.
Elképzelem otthon, valaki bemegy az adóhivatalba és csak angolul beszél, mit tudna intézni?
Itt még a pénztárosok is angolra váltanak,ha a vevő nem ért egy kérdést.

cambridge.on 2010.09.19. 15:44:17

@tbb: Másodszor, a keresztnevem Attila,és csak a nőket szeretem.
A részvétnyilvánítást elfogadom.

cambridge.on 2010.09.19. 15:45:46

@tölgyes: Sajnos, összességében igaz!

László56 2010.09.19. 15:49:10

A polgársággal komoly problémáik vannak a volt szocialista országok polgárainak. Úgy a definíciója, mint a szociális hovatartozása érthetetlen és nehezen felfogható a számukra. Nem is csoda ha tudjuk hogy ezek a polgárok mint alantas alattvalók voltak a kommunista uraktól kezelve. Ebből jön az a mondás is: ne törődj semmivel majd a párt és kormányunk gondoskodik rólad. Magyarul, maradj hülye, mi majd megmondjuk hogy mi a jó neked. Soknak kényelmes is volt és megfogadta a tanácsot. Mivel túl soknak volt kényelmes, ki is rabolhatták az országot. De mi is a polgárság ?

Semmi más mint egy hétköznapi fogalom a szociális hovatartozásról az állampolgárok számára. Ezt a szociális hovatartozást nevezik a szociológiában és szociálpszichológiában szociális státusznak. Ezt a szociális státuszt nevezik polgárságnak a társadalmi struktúra középosztálya számára.

Középosztály viszont egy nagyon nyújtható fogalom amelyik elhatárolódik úgy a felső tízezer, mint ahogy az elszegényedett rétegektől is. Itt azonban figyelembe kell venni hogy a gazdag és szegény fogalmak, relatív fogalmak és ezáltal félreérthetők. A nyugat országokban a középosztályt hétköznapi módon úgy értelmezik hogy a munkájából el tudja tartani önmagát és családját, de még arra is telik neki hogy az ínségesebb napjaira gyűjteni is tudjon. Az adófizetés meg ezeket a kritériumokat figyelembe is veszi. Így nem válhat a polgárság az ország terhére. Mivel ez a legszélesebb társadalmi réteg, ezen nyugszik a nyugati államok jóléte és felépítése is. Jobban mondva ezeken a polgári családokon. Mert egy élhető állam alapja a család és semmi más.

Pártok és politikusok melyek ebbe az irányba haladnak előbb utóbb biztosítani tudják a jólétet, ha csak valami kommunista el nem lopja. Ezért kell figyelnünk arra hogy kit is választunk. Hiszen nem csak a mi, hanem a gyerekeink jóléte is függ a választásunktól.

2010.09.19. 15:52:12

@lüke: jéééé, kicsi a világ!:)

bigapples 2010.09.19. 15:53:45

@Ordnassac: Nem vitatom, ohgy az ország eléggé szekularizált, csak azt tartom nevetségesnek, hogy Bauer liberalizmust lát abban, hogy az emberek számára vasárnapi program elmenni a Tescoba. Ez nem liberális szokás, szimplán konzumidiotizmus, az értékek hiánya, hogy a család, ha kimozdul otthonról, akkor nem kirándul, szórakozni megy, művelődik, sportol vagy éppen rokont/barátot látogat, hanem teszkózik.

@cambridge.on: Egyrészt valóban gazdasági értelemben tettem, hiszen a kínaiak jó része a kereskedelemben és a szolgáltató iparban dolgozik, sikeres, jól integrálódó kisebbségként.

De a chinatown-ok világa csalóka, ma már inkább turisztikai látnivalók, mintsem egy zárt közösség lakhelyei. A másod-, harmad-, negyedgenerációs kínaik gyorsan integrálódnak kulturálisan is. Elég megnézni milyen nagy számban tanulnak egyetemeken a létszámarányukhoz képest. Onnan pedig nem mennek vissza a kínai negyedbe tavaszi tekercset sütni a család vendéglőjében.

Italo Balbo 2010.09.19. 15:54:57

Sok a disznó, kevés a moslék. Hajrá Fidesz! :)

Ordnassac 2010.09.19. 15:57:42

@bigapples: kérdés, hogy csak konzumidiotizmus miatt van vagy esetleg amiatt, mert máskor nincs idő megcsinálni a nagybevásárlást?

Videofon 2010.09.19. 15:58:35

@László56:
Amikor téged olvaslak, mindig megerősödik bennem, hogy Orbán nagyon hamar bukni fog.

Atti1979 2010.09.19. 16:04:52

A bejegyzést elolvasva kissé csalódott voltam, mert TG, mint elemző, elárulhatta volna a saját véleményét is! Lehet széllel szemben? Szerintem lehet, sőt kell is, mert ha nem, akkor a Fidesz bizonyítja, hogy semmivel sem különb... Akkor, ha valaki jól teszi a dolgát, mint polgármester vagy képviselő, és Uram bocsá' nem fideszes: újra kell választani! Olyan óriásira nőtt e párt, olyan sok tisztségviselője van/lesz, hogy a sor végén állók már valószínűleg már csak a párthűségük és nem tehetségük miatt vannak ott, ahol.

bigapples 2010.09.19. 16:06:58

@lüke: Szerintem ebben a képben nagyon sok benne van Sarko-ból:

nol.hu/kep/424871

2010.09.19. 16:07:18

@Ordnassac: majd ha dolgozó ember leszel, majd meglátod, csak akkora lesz időd és energiád rá...:)

Én kimondottan örülök, hogy a vasárnapi ebéd előtt vagy után van időm bevásárolni...És szeretek a piacra is vasárnap járni.

bigapples 2010.09.19. 16:07:48

@Ordnassac: ha családi program és nincs helyette más, akkor az előbbi.

cambridge.on 2010.09.19. 16:12:11

OFF' Személyes megszólítás okán,tartozom egy önvallomással.
Mint említettem az egyik keresztnevem Attila,és kizárólag a nőket szeretem.
Torontóban sétálva a barátnőm a King Street-hez érve megfogta a kezem.Nem volt egyébként nyílvános helyen, bújós tipus.Csodálkozó tekintetemre válaszul felvilágosított,ez a gay people lakóterülete,és nem akar elveszíteni.
Mondtam ez rajtam is múlik talán.
Ha valaki (@tbb:)azt állítja ezért részvétét kell nyílvánítani nekem, mert valami hiányzik az életemből,el kel fogadnom.
Én sosem bíráltam mások másságát, nem fogom@tbb:-t sem.
De én már úgy fogok meghalni, hogy a férfi szerelem kimarad az életemből.
ON

Ordnassac 2010.09.19. 16:16:39

@Letícia: látom ezt tesóimon, ezért tettem fel bigapples-nek a kérdést.

Ordnassac 2010.09.19. 16:27:52

OFF

Jelen állás szerint erősen úgy néz ki, hogy érvénytelen lesz a szarvasi időközi OGY-választás első fordulója. 15 óráig a szavazásra jogosultak 12,54%-a ment csak el.

ON

bigapples 2010.09.19. 16:28:10

@Ordnassac: Akkor megegyezhetünk, hogy akár időhiányból, akár praktikus szempontok miatt, akár családi szórakozásként mennek el a Tescoba, akkor nem liberális értékek hajták az embereket? :)

Vagy Bauer szerint liberalizmus = nem járok templomba? Mert akkor Bauer egy kicsit sem liberális. Mondjuk én eddig is így gondoltam :P

lüke 2010.09.19. 16:32:26

@Ordnassac:
nana
A,S,I, Fr,Ch pl nincs nyitvatartás vasárnap ,ott meg tudják ejteni máskor
ez egy magyar ideológia megint, népi virtus a vásárlás,kultura hiányos szindróma

Ordnassac 2010.09.19. 16:32:58

@bigapples: Bauer egy nagyon béna példát hozott. Nem az első és nem az utolsó ilyenje...

Mint már jeleztem, nem rajongok érte és jobban örültem volna, ha megmarad a tudományos életben közgazdásznak.

Ordnassac 2010.09.19. 16:34:29

@lüke: mekkora a túlóráztatás ott? Komolyan kérdezem.

nyünyüge 2010.09.19. 16:34:45

@nyünyüge:
valamint a hülyeség minden oldalon határtalan:((!

Kommunista volt, ezért átkeresztelnék a Szabó Ervin könyvtárat

Az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója szerint "méltó", hogy az intézményhálózat máig Szabó Ervin nevét viseli. Monok István szerintegy egy intézmény nevének megváltoztatásával annak ismertségén "csorba esik".

A könyvtártörténész szerint azonban ennél is komolyabb probléma lehet, ha a névváltoztatás miatt egyes letétbe adott anyagokat, gyűjteményeket azok tulajdonosai vagy örökösei netán visszakérik majd a könyvtártól.

Mint mondta, egy ilyen esetben megcsonkulhat a történetileg kialakult állomány.

Szabó Ervin személye "nem olyan mértékig dehonesztálódott" életművének egy korszakában hangoztatott ideológiai nézete miatt, ami indokolttá tenné a névváltoztatást - említette Monok.
De az

A kulturális államtitkár szerint a fővárosi könyvtárnak nem kellene Szabó Ervin nevét viselnie. Szőcs Géza szerint elég lenne, ha az intézmény az eredeti Fővárosi Könyvtár elnevezést használná, vagy ha mégis nevet kellene adni, akkor ő Hamvas Béla írót javasolná.

Tóth István történész-muzeológus szerint nem túlzás azt állítani, hogy Szabó Ervin, akinek nevét a fővárosi könyvtár viseli, "egy szélsőbalos kommunista" ideológus volt. A Móra Ferenc Múzeum történeti osztályának vezetője időszerűnek tartja a könyvtár nevének megváltoztatását. Tóth is szívesen venné, ha Hamvas Béláról neveznék el a könyvtárat."

(index)

lüke 2010.09.19. 16:45:00

@Ordnassac:
semekkora
nálunk pl most jött ki egy Olevél,72 óra max/hét
más gazd. struktura, amit szellemiségre baziroznak
a pszichiátriai von.ld. fenn
de 90 -ben ez volt a "produkció" shoping mol en gros:)
-jól sikerült !-
s a hiánygazdálkodás után ez egy folklór
lehet ideologizálni: liberális meg katolikus országban a családé a vasárnap,ez mind valóban nem érvényes MO-ra

lüke 2010.09.19. 16:48:31

@Ordnassac:
kizárólag tud. közgazdásznak

jjulie 2010.09.19. 16:53:27

@lüke:

voltak évek amikor főleg én bonyolítottam a családi nagybevásárlásokat, jó volt hogy akkor mehettem, amikor eszembe jutott, vagy amikor időm volt

nekem mint vásárlónak nem tudom miért lenne jobb, ha hétvégén nem lenne sem madaras, sem sima tesco

persze az életem nagyobbik részében nem így volt, és akkor is éltünk

ez már a polgári középosztály összefogása a nehezen élő árufeltőltőkkel a részedről?

tbb 2010.09.19. 17:04:15

@Ordnassac:

" Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs ilyen."

Ez bizony szomorú. Nagyon szomorú. És bizony nyomatékosan aláhúzza annak fontosságát, hogy új alkotmány kell. Miután a római jog óta klasszikus alapelv, hogy a bírósági törvénykezés ALAPBÓL NYILVÁNOS. És csak jól körülírt esetekben lehet ettől eltérni. Kivéve ezek szerint nálunk.

jjulie 2010.09.19. 17:06:18

@tbb:

te is jogász vagy, esetleg leszel?

Ordnassac 2010.09.19. 17:07:26

@lüke: na látod, itthon pedig még sokszor szombaton is behívják dolgozni az embereket...

lüke 2010.09.19. 17:10:02

@jjulie:
részemröl:
nem tudok Ausztriában vas. vásárolni, pláne, ha akkor ügyelek
elöször ilyet Stuttgart mellett láttam, mikor a gyerekeim
82-83?-ban cseregyerekek voltak, s az SDP-s német, azt mondta:
nem támogatjuk a vas. vásárlást, tehát nem megyünk el a Kirtagra

en.wikipedia.org/wiki/Kermesse_(festival)
ha ezt érted a középo. alatt, akkor igen
de Angliában 87-ben igen csak meglepödtem az éjjel nappali nyitvatartáson, meg Amerikában is az éjfélig nyitvatartó üzleteken

Ordnassac 2010.09.19. 17:10:08

@tbb: azok a kivételek, amiket találtam, szerintem indokoltak (államtitkok, bírósági kisebbségi vélemények, egyes belső ügyészi iratok stb.).

A bírósági eljárás nyilvánossága meg nem azt jelenti, hogy fű-fa-virág mindenbe belenézhet (léteznek azért személyiségi jogok is a világon), hanem ez elsősorban a bírósági tárgyalásra vonatkozik. Szabadon be is lehet ülni rájuk és csak kivételes esetben lehet zárt.

2010.09.19. 17:10:57

@lüke: szerintem a családhoz a közös élmények tartoznak. És van akik csak vasárnap, teszkózás közben vannak együtt. és jól érzik magukat...Nem csak a misén való és a nyögvenyelős vasárnapi ebéden való részvétel jelenti a családi életet. Hanem lehet azt aktívan is élni!! Nem értem ezt a "kirekesztést", és azt se, hogy csak vasárnap lehet családi életet élni.

Nyugaton (klasszikusan Angliában) a KONKURENCIAHARC, a kiskereskedők védelme miatt nincs vasárnapi teszkó...ezt is jó lenne tudni sötétzsótinak, mielőtt belevakkant a nagy magyar büdös éjszakába...

2010.09.19. 17:12:20

@Ordnassac: és van, aki - pl. jogász - vasárnapi is dolgozik...:(((

jjulie 2010.09.19. 17:14:35

@Letícia:

a teszko kiskereskedő.....

cambridge.on 2010.09.19. 17:15:50

@lüke:Kanada Finnország van vasárnap is nyitva tartás, de csak élelmiszer boltok.
Finnországban 12-20-ig,az ABC hálózat 24/7- es nyitva tartással üzemel.

2010.09.19. 17:17:47

@Ordnassac: van. Legfőbb: az ártatlanság vélelme...:) Főleg ha olyan emberek kezébe kerül, akiknek semmiféle alkotmányos felhatalmazásuk nincs arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság vagy az Alkotmánybíróság jogkörét gyakorolják...Az OGY Bizottság politikai pletyka szintjén marad és reked, mert erre van kitalálni. Egy nullaikus mártiruisz, aki egyébként elfogult, mert sértett, bele se szólhatna a független bíróság dolgaiba, mert részrehajló abból az okból kifolyólag, hogy áldozat vagy annak hiszi magát. És meg azért is, mert semmi esze nincs...

lüke 2010.09.19. 17:18:07

@Letícia:
nekem teljesen mindegy ki, mit csinál a családjában, s hogyan
de a vásárlás nem a szivügyem

tbb 2010.09.19. 17:18:25

@cambridge.on:

Értem Attila. Rilkét meg Máriának hívták. Ő meg valszeg azért vonzódott a a férfiakhoz.

2010.09.19. 17:19:18

@jjulie: a teszkót a kiskereskedők védelmében nem engedik kinyitni, mert a teszkó tud akár vasárnapra is embert beállítani, a kiskereskedő meg nem. EU Bírósági jogesetek vannak rá...:)

lüke 2010.09.19. 17:25:27

@tbb:
pl Andreas-hoz
de.wikipedia.org/wiki/Lou_Andreas-Salom%C3%A9
Freud és Nietzsche is megírta ezt:)vagy ö róluk

jjulie 2010.09.19. 17:27:25

@Letícia:

jólvanna, de akkor is tesco kiskereskedő, mert a kiskereskedő nem attól kiskereskedő, hogy pici a boltja...

a mártiriusz értékelésed nem semmi

tbb 2010.09.19. 17:30:06

@Ordnassac:

Ordi, te már nem vagy a szocializmus gyermeke, de mégis tipikusan úgy gondozol, mintha akkor szocializálódtál volna. Hogy azt szabad, amit megengednek, és nem azt amit nem tiltanak. Látod, így él tovább a múlt.

CSENDES 2010.09.19. 17:31:56

@Ordnassac: végre egy normális reakció. Bauer egy hülye ebben a témában. A ténykérdés nem az, hogy választani kell-e a hétvégi (vasárnapi) istentisztelet és a TECSO között, hanem az, hogy be tudok -e vásárolni az éppen a kollégiumból hazalátogató gyermekemnek a következő időszakra, stb. Bár az is tény, hogy amennyiben nem, akkor sem fogom a templom kövét fényesíteni.

tbb 2010.09.19. 17:35:10

@Letícia:

"És meg azért is, mert semmi esze nincs..."

Aha. Felettéb fejlett egy jogállami elképzelés.

cambridge.on 2010.09.19. 17:36:26

@Ordnassac: Gazdasági vonalon a termelésben levőket megkérdezik: be tudnál-e jönni a hétvégén?
Nincs kötelezően előírt túlóra, sem ingyen foglalkoztatás munkaidő végén.Van szakszervezet.
1990-ben azzal léptem ki a szakszervezetből: ilyen szervezetnek nem kívánok továbbiakban tagja lenni,amelyik a tagság érdekeivel szemben a tulajdonos érdekeit képviseli.

2010.09.19. 17:38:12

@CSENDES: Bauer miben objektív?? Hogy került ő politikusként politikai elemzőnek a baloldalra, amikor nekik is igen kínos volt? Miből van ennek ennyi pénze, hogy azt a oldalt pénzeli, mert egyébként kizárt, hogy a hülye demagóg és álszent, szubjektív szövegét akár pl. Kálmán Olga beveszi! És akkor csodálkoznak, hogy nő az antiszemitizmus? Én nem csodálkozom. Nálam a bicska kinyílik a zsebemben, amikor ez a szelíden erőszakos terrorista szövegel...

2010.09.19. 17:39:17

@tbb: jól ismerem, szóval tudom mire képes...igen, rajta múlik a jogállam...szomorú.

Ordnassac 2010.09.19. 17:40:28

@cambridge.on: itt Magyarországon nem sok változott, a szakszervezetek gyengék, van ahol meg sem alakulhat, a konföderációk (MSZOSZ, Liga, Munkástanácsok) azzal vannak elfoglalva, hogy egymást ekézzék, illetve adott politikai tömörülésnek benyaljon...

tbb 2010.09.19. 17:43:09

@jjulie: a jogállamiság értelmezéséről már nem is szólva.

Ordnassac 2010.09.19. 17:43:59

@tbb: hogy ezt te hogy hoztad ki ebből...

2010.09.19. 17:46:57

@Ordnassac: meg a saját székükkel. Valóságban nincsenek is munkástanácsok, max. 500 taguk van, de annak idején bekerültek a reprezentativitást megállapító bizottságba, és érdekes, de még ezért jegyzik őket...

Kellene ott is egy egészséges verseny, és a szocializmust ki kellene fújni a soraik közül. De pl. Élő Norbert, Nagy Sándor unokaöccse most grundolta magának össze a X. kerület polgármesteri székének jelöltségét. Erre mondják, ilyen káder kell a fenének...A maszopnak ez is jó volt.

Ordnassac 2010.09.19. 17:49:43

@Letícia: hoppá, ezt a családi kapcsolatot nem is tudtam.

CSENDES 2010.09.19. 17:50:00

@Letícia: Most ezt miért pont nekem címezted, mikor szerintem is hülye??

jjulie 2010.09.19. 17:50:22

@tbb:

látom már, te leszhetsz a következő aki a diocles után ballag

addíg is www.youtube.com/watch?v=8M3PON2FdhU&NR=1

2010.09.19. 17:50:43

@tbb: mert? Miköze van egy parlamenternek a bírósági jegyzőkönyvekhez? Egy bíró tudod mennyit tanul ahhoz, hogy abba a székbe üljön? És majd egy műszaki tanár kitalálja, mi a hiba a jegyzőkönyvekben?? Szerinted ez a jogállam??

Döbbenet!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.19. 17:51:44

@Ordnassac: Nem, azt hiszem olyan törvény a ludas, vagy Legfelsőbb Bírósági határozat, vagy valami ilyesmi, ami azt mondja ki, hogy bíró nyilvánosság előtt nem beszélhet ügyről.
Erre már régebben is hivatkoztak és sosem állt bíró a nyilvánosság elé, hogy megvédje, vagy megmagyarázza a hülyeséget, amit a sajtó kipellengérezett.
Még a móri mészárlásos esetet sem kommentálták.

2010.09.19. 17:52:44

@CSENDES: egyetértésünket boldogan nyugtázom!:) És nem neked írtam, csak ahhoz, amit írtál!:)

@Ordnassac: kinn van a neten...

Ordnassac 2010.09.19. 17:59:19

@Letícia: ennyire nem szoktam mások családi életébe bujkálni. :-D (OFF: Osztyapenko és Steinmetz volt parlamenter, Révész Máriusz ogy. képviselő.)

@simonmondja.: ez is régi, jó hosszú ideje megy vita erről az egészről. Mindkét fél esetében vannak jogos érvek.

2010.09.19. 18:00:19

@Ordnassac: csupa megbízható, igazi szeplőtelen, sohasem volt korrupt elvtárs bizalmát élvezi...alma meg a fája...

2010.09.19. 18:02:58

@Ordnassac: csodálkoznék, ha egyszer nem oktatnál ki...De nem baj. Majd nem írok semmit.

Ordnassac 2010.09.19. 18:06:48

Időközi választás, 17:30-as adat: 19,97%-os részvétel. Tuti, hogy érvénytelen lesz...

tbb 2010.09.19. 18:10:50

@Letícia: Nem. A müszaki tanárt a birósági jegyzőkönyv orientálja, hogy hogyan kell a törvényt értelmezni. És ha homlokegyenest ellenkező értelmezésekbe fut, hát rákérdez hogy hogyan is van ez. Arról nem beszélve, hogyha azt látja, hogy birósági itéletek szembe mennek az igazságérzetével, akkor ennek hangot adhat, törvénymódosításokat javasolhat.

És egyébként is, te csak ne nézd le a műszaki tanárokat. Mert ők ahhoz értenek, hogy mi kell ahhoz, hogy jól működjön egy konstrukció.

Ordnassac 2010.09.19. 18:12:03

@Letícia: kérlek, ne kezdd te is... :-(

Egyáltalán nem kioktatásnak szántam, de ha már szavaknak van egy bizonyos jelentésük, akkor használjuk is úgy őket. Legalábbis szerintem.

A törvénykezés törvényhozásként való használatakor pl. nálad nem szól a vészcsengő?

porfelhő 2010.09.19. 18:13:25

@Ordnassac:
Én is az előbb néztem meg. Ha más nem, ez biztos tuti.

tbb 2010.09.19. 18:17:00

@jjulie: Ezt ambicionálod? Egyébként lehetséges, persze.

2010.09.19. 18:17:12

@tbb: nem nézem le, mert én nekem is van olyan végzettségem, és ezért tudom mi a különbség az ő nézete, meg a bíróhoz képest, mert szakvizsgázott, gyakorló jogász vagyok. A bizonyíték és a bizonyítás, meg az ő vélt igazsága között óriási különbség van. És már a rómaiak is csak akkor ítéltek el bárkit, ha volt rá egyértelmű bizonyíték.

Szóval ugyan az lesz, hogy a piros telefonból leszólnak a bírónak, hogyan döntsenek? És még a látszatra se adnak?? Szép világ elé nézünk. Ha majd a te dolgaidat firtatják, akkor

Ordnassac 2010.09.19. 18:18:06

@tbb: nem, a műszaki tanárt, az orvost, a tanszékvezető egyetemi tanárt, a kazánfűtőt, a vállalkozót stb. nem a bírósági jegyzőkönyv (amelyek egy része kutatható kérelemre egyébként), hanem elsősorban a bírósági ítélet/végzés indok(o)lása orientálja, azt meg kézbesítik neki, az alapján élhet jogorvoslattal és ennek alapján kezdeményezhet törvénymódosítást, ha épp parlamenti képviselő is.

Igazságérzet =/= jog. Ezt lassan ideje lenne megtanulni. :-) Ahány ház, annyi igazság, erre kell jogot alapítani, ami mindenkinek az igazságérzetével nem egyeztethető össze. Fizikai képtelenség.

2010.09.19. 18:19:41

@Ordnassac: nem válaszolok, mert kiforgatod. Hülye és teli hibával vagyok, nem tagadom. Maradjunk ennyiben.

Ordnassac 2010.09.19. 18:20:04

@porfelhő: mondjuk a második forduló nagy valószínűséggel meglesz, mivel elég a 25%-os részvétel és ugye október 3-án lesz.

lüke 2010.09.19. 18:20:36

@Ordnassac:
mint a szomszédok népszavazása
www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=24384&Itemid=1
megérne egy misét/posztot
a választási részvétel/érdektelenség meglátjukhamarosan

Ordnassac 2010.09.19. 18:21:27

*sóhaj*

Na szép, előbb többedmagammal Dioclest tüntetem el akaratlanul a blogról, most meg Letícia sértődött meg rám... Lehet, hogy blogszabadságra kéne mennem?

jjulie 2010.09.19. 18:21:44

@Ordnassac:

hu.wikipedia.org/wiki/Parlamenter

nem ismertem a tájnyelvi használatát, azt hittem ő alkotta, és ezért tetszett

2010.09.19. 18:22:49

@tbb: @Letícia: (ez lemaradt): akkor majd kíváncsi vagyok, hogyan fogadod. Nem hiszem el, hogy a bíróságok pártatlansága a téma bárkinek is! van másodfok, van perújrafelvétel mindenkinek, akit érint! Etől jogállam a jogállam.

Érdekes, az ügyészségnek a pártállása sosem szúrta mártiriusz szemét????

porfelhő 2010.09.19. 18:23:33

@Ordnassac:
Persze, a mostanira értettem. De még csoda is történhet, és mégis meg lesz a százalék most is. De ez a részvételi arány nekem akkor is elgondolkodtató.

tbb 2010.09.19. 18:23:41

@Ordnassac:

Már hogy hogy jutottam arra a következtetésre? Ebből a mondatodból: "A bírósági eljárás nyilvánossága meg nem azt jelenti, hogy fű-fa-virág mindenbe belenézhet...."

jjulie 2010.09.19. 18:24:16

@Ordnassac:

kivívtad, hogy téged mindenki mindig komolyan vesz

okosnak lenni felelősséggel jár ám

Ordnassac 2010.09.19. 18:26:57

@jjulie: hmmm... akkor ez is olyan, mint a törvénykezés és a törvényhozás. Előbbi a jogi szaknyelvben és mindenféle értelmező lexikonban a bírói ítélethozatalt, illetve bírósági eljárást jelenti és semmi köze a törvényhozáshoz, de a népnyelv már szinonimává kezdi alakítani.

Az első dolog, amit nekünk megtanítottak pont e különbségtétel volt: aki a törvénykezés szót a törvényhozásra értve használta, lazán repülhet(ett) vizsgáról.

is 2010.09.19. 18:27:41

ez a pártállam, amikor még meg is magyarázza valaki (már ha lesz a posztban lévő gondolkodást megvalsító szvazó), hogy miért is kell Kádárnak, bocs Orbánnak lefeküdni. egy ilyen szavzás mennivel jobb a megalkuvó késő-kádári megalkuvással? rossz a rendszer, ellenfelem jobb, dehát tagozódjunk be elvtársak...

2010.09.19. 18:28:41

@lüke: hu.wikipedia.org/wiki/Parlamenter

Tájnyelvi közegben lsd. parlamenter: országgyűlési képviselő. Forrás: wikipédia. No comment.

Ordnassac 2010.09.19. 18:29:10

@tbb: ez így van, ebbe az is beletartozik, hogy mindent szabad, ami nem tilos. Márpedig vannak olyan dolgok, amikbe nem kell mindenkinek belenéznie, mindegy milyen színezetű az adott személy.

Ordnassac 2010.09.19. 18:30:38

@Letícia: de te mióta vagy erdélyi? Másrészt ajánlom a kapcsolatos forrást a használattal kapcsolatos vitáról.

Tájnyelvi használat is lehet ám "hivatalos szempontból nézve" (értelmező lexikonok és társai) hibás.

Ordnassac 2010.09.19. 18:34:28

@lüke: mármint Dioclesszel? Sikeresen megjegyeztem, hogy kicsit túl harcos lett a légkör, ami miatt (időnként) néma voltam az utóbbi napokban. Ezt Hepci egy megjegyzésére reagáltam. Később jött egy-két (nem emlékszem pontosan mennyi) a megjegyzésemet támogató hozzászólás. Diocles erre azt mondta, hogy igazunk van és köszöni, igyekszik nem hozzászólni a bloghoz, de előbányászom a pontos hozzászólását.

Mindenesetre a megjegyzésemmel marhára nem ez volt a célom, ahogy Letíciát sem akartam megsérteni a szőrszálhasogatásommal... :-(

lüke 2010.09.19. 18:35:15

@Letícia:
ua volt
csak átforditottam:)
ez jó játék- jobb,mint az orosz rulett-, mert nem egyezik sokszor a tartalom, és más info is van benne a kül. nyelveken

2010.09.19. 18:36:03

@lüke: így van.

@Ordnassac: nem csak erdélyiek használhatják ez a szót, vagy szerinted igen??? Ide leírom: te vagy a legokosabb pasi a Föld kerekén, és csak is te, senki más. Capisi?????

lüke 2010.09.19. 18:36:50

@Ordnassac:
nem is feltételezem a bántást, el kell viselni a más véleményt

már láttam ,irtam a fennkölt nyelven

jjulie 2010.09.19. 18:37:34

@Ordnassac:

a törvénykezéses szóhasználat ok

a parlamenter szerintem szellemes, plusz ize is van, pláne így a mártiriuszre használva, megakadt az én szemem is rajta, de azért mert tetszett

jjulie 2010.09.19. 18:40:27

@Ordnassac:

na most azonnal írd le, hogy csináltad ezt a linket

tbb 2010.09.19. 18:43:39

@Letícia:

"Szóval ugyan az lesz, hogy a piros telefonból leszólnak a bírónak, hogyan döntsenek? "

Remélem nem. Az azonban tény, hogy most olyan ügyeket firtatnának, ahol erősen gyanítható, hogy a piros telefonból leszóltak.

És nevetséges szakértelemre hivatkozni egy olyan sok-sok ügyből álló ügysorozat ügyeiben, ahol a II. fok 90%-ban ellenkezőjére változtatja az I. fok itéletét. Vagy (a sokat) tapasztalt jogászok szerint már ez is fejlődés?

Ordnassac 2010.09.19. 18:44:10

@Letícia: szegény világ... de szerencsére nincs így.

Elnézést kérek, hogy szeretek szavakat az eredeti formájukban használni. Sajnos ebben elég konzervatív felfogásom van. A parlamenter maradjon csak a tárgyalótiszt, a parlamenti képviselőre meg jobb ötletnek tartanám egy rövidítés bevezetését, mint a mi Rep. az USA-ban, az MP a briteknél vagy az MdB a németeknél. Pl. OK. :-) Azonban ígérem, hogy a parlamenter miatt a jövőben nem szólok.

Ordnassac 2010.09.19. 18:45:21

@jjulie: az időbélyegnél jobbklikk ---> hivatkozás címének másolása ---> ctrl+v

lüke 2010.09.19. 18:47:36

@jjulie:
mi az magácska egy diktátor?

tbb 2010.09.19. 18:47:48

@Ordnassac: A nem kell és a nem lehet nálam nem ugyanazt jelenti.

Ordnassac 2010.09.19. 18:49:48

@tbb: akkor helyettesítsd be lehettel. Stimm.

2010.09.19. 18:50:03

@tbb: hát hol a bizonyíték, hogy leszóltak? És a másodfoknak ez a dolga, 3 bíró lehet, hogy másképp lát dolgokat, mint 1. Igen, van ilyen. És jó, hogy van ilyen. Olyan is van, hogy a Legfelsőbb Bíróság megsemmisíti az egészet és új eljárást indít el. Ez a dolguk.

jjulie 2010.09.19. 18:50:32

@Ordnassac:

legalább egy csokor virágot rajzolj

jjulie 2010.09.19. 18:52:34

@lüke:

bizony, szoktam diktálni

Ordnassac 2010.09.19. 18:55:26

@Letícia:

';.
.---., \
{}-.__,>=======;=======
`----' ,/
.;'

jjulie 2010.09.19. 18:56:48

@Ordnassac:

a parlamentben is katonák vannak, pártkatonák, igaz nem mind tisz és nem mind tárgyal, én kiállok a parlamenter szóhasználat mellett, használni is fogom, most hogy megismertem ilyetén formában

jjulie 2010.09.19. 18:58:37

@Ordnassac:

élég jó lett, de zöld is kellett volna hozzá

bigapples 2010.09.19. 18:58:54

@tbb: Állítólag elvárás volt a bírókkal szemben, hogy gyorsítottan, a tények alapos vizsgálata nélkül ítélkezzenek sorozatszerűen ezekben az ügyekben és két bíró emiatt nem is vállalta a bíráskodást. Szerintem nagyon rossz lenne, ha piros telefonok döntenének perek sorsáról, éppen ezért kellene maguknak a bírói testületeknek, szakkollégiumoknak lefolytatni egy alapos belső vizsgálatot a vitatott ítéletek ügyében és megtenni a szükséges személyi és szakmai lépéseket. Leginkább azt hiányolom, hogy erre nincsen jel.

2010.09.19. 19:01:54

@jjulie: :)

@Ordnassac: ó! Nem kellett volna! Ennyit dolgozni vele...köszönöm!:)

lüke 2010.09.19. 19:03:52

@jjulie:
én még a komputernek is:)

Ordnassac 2010.09.19. 19:04:09

@jjulie: rád vagyon bízva a szóhasználat dolga, ahogy a szőrszálhasogatás meg rám. :-)

Tényleg, tud színeket kezelni a kommentfelület?

Ordnassac 2010.09.19. 19:06:18

@Letícia: sajna az írófelület nem tud mit kezdeni a sorkezdő szóközökkel, szóval elcsúszott egy kicsit.

Amúgy nem nagy meló, csak találni kell jó ASCII-oldalakat, ahonnan lepuskázhatod. (NEM copypaste!)

bigapples 2010.09.19. 19:08:13

@Ordnassac: [COLOR="Blue"]szerintem nem[/COLOR]

tbb 2010.09.19. 19:12:14

@Letícia: Na de 90%-ban? Akkor ott kurva nagy baj van az I. foknál, nem gondolod?

Egyébként bizonyíték nincs. Azt keresik. Azt szabad? De hát ugye ahol esetleg megtalálhatnák, azt ki tudja milyen indokokkal, de kétségtelenül bölcsen, elzárják.

jjulie 2010.09.19. 19:16:21

@Ordnassac:

holnapra tudok, ha addig élek is

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.19. 19:20:56

@bigapples:
Na, ha a bírók is hagyják megveretni magukat, mint a székházostromnál a rendőrök, akkor megússzák néhány törött lábbal.
Ha jönnek a forradalmárok, legjobb áldozatnak lenni, akkor bárki is kerekedne fölül, nem lesznek a rendszer ellensége.

2010.09.19. 19:21:34

@tbb: De igen, nagy baj van. Én nem mondtam, hogy nincs baj. Én is tudnék neked olyan ítéletről mesélni, ahol az ügyfél azt mondta, hogy ha nincs itt, ezt nem hiszi el...merthogy a pasi ügyvédre rácuppant másodfokon a (bocsánat, de így volt: a kiéhezett) bírónők...És ha feljelentem őket, akkor még úgyis lesz tárgyalásom náluk, szóval nehéz az ügy. De van eszközöm, ha akarom.

De ezt nem mártíriusz fogja tudni megoldani!!! Egy több bíróból álló testület ún. jogegységesítési határozatban mondhatja ki a tutit, ami szintén csak irányadó, és nem kötelező. Mert egyik bíró sem alkothat nálunk jogot, csak alkalmazhatja azt.

2010.09.19. 19:24:21

@simonmondja.: és mondjuk megkérdezném azért, mi alapján kiabál mártíriusz jogállamért, amikor a legitim rendőrök felszólították őket, hogy oszolj, erre ő meg nekik megy...

Szóval, hogy is van ez?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.19. 19:29:04

@Letícia:
A kordonbontás óta illik tudni, hogy a rendőrségi intézkedést felülírja egy fideszes érzelmi viszonyulása.
Ha tehát zokon vette Rémuszka, akkor a rendőrnek kell hazamenni, nem neki.

bigapples 2010.09.19. 19:30:18

@simonmondja.: a székházostromnál nem ők hagyták magukat, hanem a vezetőik hagyták őket...szegény felrendelt vidéki rendőrök, azt hiszem a többségük közlekedési rendőr volt, jó harmaduk nő. Lehet, hogy én vagyok nagyon régimódi gondolkodású, de számomra érthetetlen, hogy nem mentették ki őket a saját társai, akik vagy 400-an ott álltak készen a bevetésre.

@Letícia: egyetértek, mármint nem a bírónői rácuppanással, de kifele csak azt látszik, hogy nem történik semmi, csak a mundér védelme.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.19. 19:34:44

@bigapples: A székházostromnál minden rendőri vezető nagyon vigyázott, hogy nehogy hozzon valahogy egy döntést, nehogy megbántson valahogy egy forradalmárt.
Ezt sikerült is elkerülniük.

jjulie 2010.09.19. 19:36:51

@bigapples:

megint felettébb jólértesült vagy, akár a mercédeces gyártelepítés belső döntési mechanizmusát illetően

apropó nem írtad meg, mekkora volt a legnagyobb értékű üzlet amit nyélbeütöttél mostanáig

Ordnassac 2010.09.19. 19:46:25

Megvan az előzetes végeredménye az amúgy érvénytelen szarvasi időközi OGY-választásnak:

www.globomax.hu/gyehivatal/idval2010/idval2010_eredmeny.php

1. Dankó Béla (Fidesz-KDNP) 65,7% (4541 szavazat)
2. Samu Tamás Gergő (Jobbik) 14,38% (994)
3. Földesi Zoltán (MSZP) 13,99% (967)
4. Forád Zoltán (LMP) 5,93% (410)

A részvétel 18,73%-os volt. Az 17:30-as 20% körüli feldolgozottsági adat téves volt, akkor csak 17,02% ment el szavazni.