Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:01

Már régen foglalkoztam a közvélemény-kutatókkal, s most sem tenném, ha a vasárnapi eredmények ismeretében nem néztem volna meg újra a voksolás előtt közzétett utolsó beszámolókat. Lehetne persze viccesen azt állítani, hogy a győztes kilétét mindenki eltalálta, de azért voltak döbbenetesen komoly tévedések is.

(Fotó: piackutatas.blog.hu)

Miután az önkormányzati választáson több mint háromezer önálló szavazásról van szó, ahol az adatok összesítése módszertanilag erősen megkérdőjelezhető, az országos pártpreferencia vizsgálatok tesztelésére most kevésbé volt lehetőség. (A Republikon szavazatösszesítése ennek ellenére érdekes, náluk Fidesz 56, MSZP 23, Jobbik 14, LMP 3 lett az országos végeredmény.) A nyilvánosságra hozott fővárosi kutatások azonban alkalmasak lehetnek arra, hogy lássuk az egyes intézetek megbízhatóságát.

Öt cég hozott nyilvánosságra összevethető adatokat, a Tárki Budapestre vonatkozóan csak egyetlen mondatot közölt, ezért velük nem foglalkozom. A Nézőpont, a Századvég, a Gallup, a Medián és a Szonda azonban vállalkozott arra, hogy a pártlistákra és/vagy a főpolgármester-jelöltekre vonatkozóan segítse a polgárok előzetes tájékozódását.

Idézzük fel először a fővárosi végeredményt! Pártlistán a Fidesz 50,2, az MSZP 29,6, az LMP 11,1, a Jobbik pedig 9,1 százalékot kapott. A főpolgármesteri küzdelemben Tarlós István 53,4, Horváth Csaba 29,5, Jávor Benedek 9,9 és Staudt Gábor 7,3 százalékos eredménnyel zárt.

A Nézőpont felmérésében a követezőket olvashatjuk: „Ha október harmadikán megismétlődik a forradalom a szavazófülkékben, a Fidesz parlamenti többségét az önkormányzatokba is átültetheti. Miközben az MSZP már csak néhány, tipikusan szocialista településben és kerületben reménykedhet, kellő támogatás nélküli szocialista főpolgármester-jelölt nélkül most vasárnap a Fidesz nyerheti meg a fővárost. Tarlós István az aktív budapesti szavazók körében 52 százalékon áll, így akár négyszer akkora támogatást élvezhet vasárnap, mint Horváth Csaba (14 százalék). Jávor Benedekre a fővárosi aktív szavazók 7 százaléka, Staudt Gáborra 4 százaléka voksolna.” Mint látható, az intézet a valóságoshoz képest feleannyinak láttatta az MSZP és a Jobbik jelöltjének a támogatottságát, míg a győztes esetében meglehetősen pontos volt. A Nézőpont azt is megjegyezte, hogy országosan „az MSZP a szavazási részvételüket biztosra ígérők körében 12 százalékon” áll. Ez az adat szintén közel a fele volt ahhoz képest, mint amennyit országos összesítésben az MSZP végül megszerzett.

A Századvég „Tarlós verhetetlen, Botka verhető” címmel publikálta utolsó felmérését. Az országos átlagnál magasabb budapesti részvételt váró kutatás szerint a fővárosban „a biztos szavazó pártválasztók körében is háromszoros a kormánypártok előnye (61%) a szocialistákhoz képest (21%). A részvételüket biztosra ígérők körében azonban az MSZP szavazói már jóval többen vannak az LMP-jénél (12%). A Jobbik Budapesten 3 százalékon áll. (...) A biztos szavazó pártválasztókat nézve Tarlós István 57 százalékon áll. A támogatottsági sorrendben őt követi Horváth Csaba, akire a budapestiek 22 százaléka szavazna. A biztos szavazó pártválasztók körében az LMP-s Jávor Benedeket 16, Staudt Gábort 5 százaléknyian támogatják.” A Századvég jelentősen felülmérte a Fideszt és az LMP-t, a valóságosnál sokkal kisebbnek gondolta a Jobbikot, és az MSZP esetében is sokat tévedett. Az intézet felmérése azt prognosztizálta, hogy a Jobbik nem jut be a fővárosi közgyűlésbe, az általuk várthoz képest a párt háromszor több szavazatot kapott.

Az 55-60 százalékos részvételt prognosztizáló Gallup jelentésében dicséretesen hangsúlyozza a bizonytalanságot, az adatokra tekintve nem is alaptalanul: „Tarlóst jelenleg a budapestiek 44%-a, a jelöltet megnevező biztos szavazóknak pedig 69%-a támogatja. Messze leszakadva követi őt Horváth Csaba, az MSZP jelöltje, aki az összes budapesti választó 14%-át, és a véleményüket kinyilvánító biztos szavazók 21%-át tudhatja maga mögött.” A fővárosi verseny kapcsán az intézet ezt írja: “a teljes válaszadói kört és a biztos szavazókat tekintve is, a Fidesz közel háromszor annyi szavazatra számíthat, mint a második helyen befutó MSZP”. A “háromszor annyi” a valóságban “kétszer annyi” sem lett, a Gallup adatai viszont a két kisebb párt esetében valamivel közelebb voltak a valósághoz.

A Medián "kimondottan alacsony" szavazói aktivitásról számolt be, ráadásul nem voltak nagyon messze a végeredménytől, különösen akkor, amikor azt írták, hogy „ha ugyanis azok, akik csak valószínűnek tartják a részvételüket, mégis elmennének szavazni, 49 százalék jutna a Fidesznek, 26 százalék az MSZP-nek, 14 százalék az LMP-nek és 11 százalék a Jobbiknak, tehát a Fidesz-KDNP előnye lényegesen kisebb lenne, mint ha csak a „biztos” szavazók járulnának az urnákhoz.” Ezek az adatok már hasonlítanak a vasárnapihoz, bár Horváth Csaba esetében a Medián is szokatlanul sokat tévedett.

A Szonda beszámolóját nem sikerült megtalálnom a cég honlapján, a Népszabadság által közzétett felmérés azonban – az eddigiek fényében – kifejezetten pontosnak látszik: „a fővárosban minden bizonnyal a Fidesz nyeri a listás szavazást, de a biztos pártválasztók közötti támogatottsága (48 százalék) alapján korántsem biztos a közgyűlésben a többsége, de nem is elképzelhetetlen. A szocialisták két héttel a választások előtt 29 százalékot értek el, az LMP 12 százalékon, a Jobbik 10 százalékon állt a fővárosban”.

Tudom, hogy a kutatások nem a végeredményről számolnak be, hanem egy adott pillanatban mért helyzetet mutatnak, mégis meglepő, hogy az öt intézet közül három a vasárnap látotthoz képest mennyire eltérőnek vélte az állást, s összességében – bár nagy a verseny - talán minden idők leggyengébb előrejelzései születtek. Különösen alkalmas lehet a kutatásokba vetett hit lerombolására az, hogy folyamatosan eltérő adatok röpködnek, időnként azt a látszatot keltve, hogy kutatások helyett politikai vágyak fogalmazódnak meg. Mindez ráadásul önveszélyes is: az ilyen jelentős tévedések csak arra alkalmasak, hogy a választók már legyintsenek a felmérések hallatán, a politikusok pedig átgondolják, hogy a jövőben vajon érdemes-e áldozni egy-egy kétséges hitelességű kutatásra.

Nem tisztem, hogy kéretlenül tanácsokat osztogassak, mégis lenne három javaslatom a közvélemény-kutató szakmához. Ekkora eltérések láttán egyrészt talán szerencsésebb lenne, ha az adatok ismertetésekor az eddigieknél sokkal óvatosabbak lennének, és minden lehetséges fórumon felhívnák a választók figyelmét, hogy nem a végeredményt mondják, hanem csak azt, amit ők a saját kutatásaikból kiolvasnak. Másrészt jónak tartanám, ha az egyes választások után bátran beszélnének mérési sikereikről és kudarcaikról egyaránt, s nem félnének attól, hogy valamilyen magyarázatot próbáljanak adni az utóbbiakra is.  (Ebben az ügyben a média is sokat tehet, ha nem fél utólag is kérdéseket feltenni a kutatóknak.) Harmadrészt pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy az átláthatóság ezen a téren sem lesz megspórolható (a média itt is...): amíg a közvélemény a kutatások megrendelői kapcsán nem láthat tisztán, minden eltérést azonnal politikai okokra vezet vissza, s ott is manipulációt kiált, ahol valami más magyarázata is lehetne a tévedésnek. Senki sem hiheti, hogy az intézetek maguktól, saját pénzükből milliókat költenének politikai kutatásokra, jelenleg azonban a felmérések célját illetően csak a vadabbnál vadabb találgatások maradnak.  Meggyőződésem, hogy az igazság - ha valóban nem a szimpla manipuláció, hanem a jó méréssel megszerezhetó presztízs, megbízhatóság és több megrendelő a cél - kevésbé lenne dehonesztáló. 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr292345499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hunor76 2010.10.05. 00:25:18

"ha valóban nem a szimpla manipuláció, hanem a jó méréssel megszerezhetó presztízs, megbízhatóság és több megrendelő a cél"

…istenem, milyen szép ország is lenne az ilyen ;–)

Ordnassac 2010.10.05. 00:29:14

Az tényleg nagy probléma, hogy valóban semmilyen információ nincs a megrendelőkről, bár a háttérben susmorogják, hogy a politikai kutatásokat általában pártok szokták finanszírozni. Ami nem is baj, máshol is vannak pártmegrendelések. A megnevezés már jelentene valamit.

A másik "átláthatósági probléma": nem biztos, hogy az átlagpolgár érti a különbségek a teljes népesség, a pártválasztók és a biztos pártválasztók között. Pedig nem mindegy...

Hóember 2010.10.05. 00:32:42

Azt hittem Szili lesz ma terítéken. Kiterítenek úgyis.

török gábor 2010.10.05. 00:40:27

@Hóember: ezzel még várok kicsit, hátha hamar kiderül, hogy mennyi követője akad. ma inkább a senki földjére vezető útnak látom...

Ordnassac 2010.10.05. 00:45:54

@török gábor: a Szili-féle társaság amúgy próbálkozott itt Zuglóban, egyedül az MSZDP-s alpolgármester tudott indulni egyéniben. Az MSZDP támogatta az SZJM helyi pm-jelöltjét, de nem tudott elidulni. Egyéniben meg pláne nem, de erről van egy sztorim, bár ezt nem biztos, hogy nyilvánosságra kellene hoznom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 01:07:57

@török gábor: szerintem a közvéleménykutatóknak mindössze egy tanácsuk lesz számodra...

Ordnassac 2010.10.05. 01:22:35

@Hepci: na mindegy, ha már megemlítettem.

Mint már rájöhettetek, van egy nünükém, miszerint szeretek táblázatokat fabrikálni. Ez a zuglói egyéni képviselőknél sem volt másképp. Azonban táblázatom kialakításakor (augusztust írtunk még javában), még nem volt meg a Fidesz helyi kampányoldala, sem a ZÉK-é, sem a Szili-féle mozgalomé.

Így felhívtam a Fidesz egyik helyi irodáját és a ZÉK irodáját is. Ott elmondták, hogy kiket indítanak (az MSZP, az LMP és a Jobbik jelöltjei szerepeltek a helyi honlapon). Az SZJM-nél egyetlen telefonszám volt megadva, az országos központé. Ott megkaptam az egyik helyi emberük mobilszámát, akit felhívtam. Elmondtam, hogy ki vagyok, kitől kaptam a számot és miért hívom. Elkezdtünk beszélgetni, személyes találkozót kért, amit köszönettel elutasítottam (annyira azért a névsor nem érdekelt), indokként közelgő születésnapomat megadva. Gratulált nekem, majd életkorom megtudakolása után és "a fiatalságé a jövő" szlogen után rákérdezett, hogy nincs-e kedvem beszállni komolyabban a politikába... Na ekkor döntöttem úgy, hogy be kellene fejezni ezt a beszélgetést.

Konkrétan jelöltnek akart megnyerni... Úgy, hogy még egyszer sem találkoztunk. Ez sokat elárul.

Ordnassac 2010.10.05. 01:24:21

Na, visszatérve a témára, hogy ne az elején offoljam szét a dolgot:

Érdekes, hogy a Medián volt hosszabb ideig a legpontosabbnak tekinthető cég, most már ez is felborult.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 01:27:58

@Ordnassac: szerintem jobb táblázatot faragni, mint birkázni. A horgászat meg még jobb.
Az SZJM nekem inkább szimpatikus ettől, ha egy tökismeretlen emberrel próbálnak megalkudni, kisebb eséllyel lopós, mint az ismerősök. :)

blz42 2010.10.05. 01:56:47

ja, a "kutatók" lassan ott tartanak, mint a "politológusok" :(

viszont Szili tényleg megérdemelne pár szót; a fő kérdés az, hogy ezzel megindult-e az mszp régóta jövendölt szétszakadása. és még GYF be se indult...

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2010.10.05. 02:15:06

@Ordnassac:
Először is: szerintem nem éri meg politikai hovatartozás függvényében manipulálni az adatokat, mert kétélű fegyverré válhat. Éppenséggel az "ellenkező" oldal szavazóit sarkallhatja részvételre, vagy a "saját" oldalét a belenyugvó távolmaradásra. De ez közhely.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2010.10.05. 02:17:03

@török gábor:
A nézőpontosok tényleg nem voltak a legpontosabbak. De az említett 52-14-7-4 százalékoknál, (Ez elvileg a nézőpontos elemzésben ez halálbiztos-tuti szavazók megoszlása) ahol a MSZP-t kicsit alulbecsülték, szemmel láthatóan nem jön ki a 100%. Ezt összehasonlítani a voksolás valós eredményeivel szerintem nem szerencsés. Érdemes közelebbről megnézni a százalékokat, mert még kiegészül az NT/NV eredményekkel, vagyis a bizonytalanokkal. Azt viszont nem tudom, hogy a Nézőpontnál miért nem jutott senkinek az eszébe, hogy egy valódi becslést készítsen, hiszen a szavazófülkében nem igazán van nem tudom válasz. Mint ahogy az OGY választásoknál is a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók szoktak lenni azok, akik alapján a végeredményt becslik. Átszámoltam és 68-18-9-5 jön ki, ha lecsapjuk a NT/NV válaszokat. De persze ez is vagdalkozás.

Szerintem a közvélemény-kutatás nagyon jó, ha jól csinálják. Módszertan kérdése az egész. És itt fogom behozni a minőségbiztosítás szöveget. ISO stb... .Vállalati-biznisz világban alapvetés, sőt a piackutatóknál (ami kétségtelenül rokon szakma a közvélemény-kutatással) volt is szakadás a minőségbiztosítási ügyek kapcsán. Mindegy. A fő baj az, hogy ilyen-olyan cégekhez bekerülnek néhányan, akiknek lövésük sincs az alapvető módszerekről és kiömlesztik a csili-vili grafikonokat és az elemzéseiket. Azt már csak félve merem megemlíteni, hogy amikor olyan népszerű szavak hangzanak el, mint hibahatár…hát jobb lenne kicsit óvatosabban használni. Pl. a konkrét jelöltek vagy pártok becslésének esetén nem az a bizonyos +/- 3 százalék a hiba (mintanagyságtól függ), hanem annál lényegesen nagyobb (persze ha 95%-os valószínűséggel akarjuk megmondani). Mert annak is van hibája, hogy mekkorára becsüljük azokat, akik azt mondták, hogy elmennek szavazni és ugye csak tőlük érdemes megkérdezni, hogy kire fognak és ennek is van egy hibája, amit már a „hibás” adatokból becsültünk. Csak annyit mondok: Meg kell nézni, hogy az OGY választásokkor kik mértek a legjobban és kik a legrosszabbul ebből kb. kikövetkeztethető kinek milyen módszertani háttere van. Más szavakkal ki az, akinek hinni lehet, és ki az, akinek nem.

ubul2000 2010.10.05. 02:25:59

Kiegészíteném a címet a befolyásolás szóval.

Érdekesnek tartanék egy hiteles felmérést arról, hogy hogyan hat a közzétett eredmény a választóra.
1. A túl magas százalék elkényelmesítheti a szimpatizánsokat, mert hajlamos elhinni, hogy megvan a fölényes győzelem, ezért otthon marad
2. A túl alacsony százalék szintén otthon tartja a híveket, felesleges strapálnia magát – úgyis mindegy. Ugyanakkor mozgósíthat is.
3. A várható szoros eredménynek szerintem mindenképpen mozgósító ereje van.

Erős a gyanúm, hogy a megrendelőnek leadott adatok pontosabbak a nyilvánosságra hozottnál. No nem (nagy) csalásra gondolok, hanem arra, hogy néhány kérdéssel több adatból hozzák ki az eredményt. Kötelezővé tenném, hogy nyilvánosságra hozott adatok esetéban a feltett kérdéseket is hozzák nyilvánosságra. Ezzel ugyanis – szerintem – nagyban lehet befolyásolni az eredményt.

(tudom, hogy az internetes portálokon feltett szavazós kérdések csak játékok, mégis feltünő hogy mennyire próbálják manipulálni a szavazás várható végeredményét úgy hogy a lehetséges válaszok közül sokszor nyilvánvaló válaszok hiányoznak)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.05. 02:29:19

"Különösen alkalmas lehet a kutatásokba vetett hit lerombolására "

Miért, hát van még ilyen hit?

bierkamp 2010.10.05. 03:55:58

A közvélemény kutatók ugyanolyan pártkatonák, mint a politológusok! -hangulatot keltenek megrendelésre!
Tanácsot adnak---- megrendelési szájíz szerint-milliókért (A Századvég erre alakult -mert mindkettőt csinálja:)
Undorító, hogy ebből élnek (nagyon jól) emberek!

S2000 2010.10.05. 05:16:24

A Századvég "tévedésén" nem csodálkozom.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 05:34:36

Végülis sikerült meggyőzni a szavazókat, hogy lefutott a választás.
A kevésbé begőzölt szavazók gondolták, hogy rájuk itt nincs is szükség.
Ez volt a cél, gondolom.
A biztos szavazók mérése is erre való.
Csak az számítson, aki megszállott.

Sikeresen leszűkítették a választékot, aztán közölték a biztos befutó sokszoros esélyét.

A legelső választáson, emlékszem a töprengő ismerősökre, ahogy latolgatták, hogy kire szavazzanak.
Az egyiknek az volt a szempontja , hogy azért gondolkodik ezen a jelöltön, mert ez az agronómusok és mezőgazdasági szakemberek pártja, akik a téeszeket irányítják, és szerinte ezek nagyon fontosak a tudásukkal a parlamentben.
Hogy támogassák a mezőgazdaságot.
A másik ötlete meg Csurka volt, mert az öreg harcost szereti hallgatni.
Na, mostmár sem a komoly jelöltek, sem a jó szónokek nem kerülnek be a parlamentbe ilyen kevésbé elkötelezett töprengők által.
Csak a szintelen-szagtalan gombnyomogatók jutnak be azok szavazatával, akiknek zabszem van a seggükben.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 05:44:27

Ja, arra már nem is emlékszem, hogy azon az első szavazáson hetven, vagy százhetven párt között lehetett választani...
Nagyon meglepett, hogy az MDF nyert, mert addig nem is hallottam róla, az Antallnak meg igen rusnya feje volt és múzeumigazgató volt a szentem.

El sem tudtam képzelni, hogy miért választották pont őt...
Talán nem is bízták a véletlenre.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 06:32:59

Kolontár kisközség polgármesterét kérdezték egy helyszini riportban épp most.
Nagyon érdekes volt.
Mindenre válaszolt, amit kérdeztek ...
Miért nem tudunk bejutni?
Mert elmosta az iszapömlés a hidat.
Mivel lehet ezt feltakarítani?
Gipszet fognak hozni a semlegesítésére.
Milyen sérülést okoz?
Én az iskolához belegázoltam és térdig kissé fölmaródott, de kezelem...
Na, nem szószerint, de ilyen válaszokat mikor adnak ezek a szóvivők és pártemberek?
Már mindenre azt válaszolják, hogy az emberekért és a településért az összefogásban hiszek...

jjulie 2010.10.05. 07:27:31

@Hepci:

birkázás ott van, hol birka, mint ahogy horgászás is ott, hol hal

abbamarad a birkaság, birkázás elillan

jjulie 2010.10.05. 07:36:38

namost, az hogy a csabi gyereket is csak egy hajszál választotta csak el 30%-tól az ingyen bkv-jával együtt, sokkal jelentősebb téma, mint hogy a szilinek hivatalosan is vége

jjulie 2010.10.05. 07:42:37

@simonmondja.:

birkáknak nem lehet így beszélni, szétszélednének, nekik a következő kell:

"budapest ismét a magyarság fővárosa"

ettől boldogok, ehhez vannak szokva, ettől jól alszanak, elégedetten bégetve mennek tovább a kolomp után

S2000 2010.10.05. 07:47:33

@jjulie: Ezt az idézetet szerintem bele kellene tenni a kifügesztett NER táblák szövegébe... :)

jjulie 2010.10.05. 07:51:20

@simonmondja.:

ennek a világnak vége, le van egyszerüsítve

fidesz vs. kommancs

ezt megértik mucsán, és nem tévesztik össze, bár vagy 15 évig kellett ismételgetni, hogy megjegyezzék

ma már álmukból felkeltve is hibátlanul tudják ezt fideszország orbánnemzetségi vidéki polgárai

jjulie 2010.10.05. 07:59:09

@jjulie:

bár jut eszembe, tudja valaki hogy orbánnemzetségivezető miért keveri össze szisztematikusan az orbánnemzetiségit a magyarsággal?

igaz, az orbánnemzetiségi a legnagyobb magyar kissebbség, úgy majdnem 30%-ra tehető országosan, nagyjából annyi országosan, mint most vasárnap a csabigyerek igenlői budapesten

persze, akkor amikor a csabira igeneltak ennyien, akkor budapest még nem volt "ismét a magyarság fővárosa"

jjulie 2010.10.05. 08:04:32

a mucsai helyes orbánmagyari fordításban: a fideszországi, vagy inkább az orbánnemzetiségi?

hé, valaki, aki érti ezt a "budapest ismét a magyarság fővárosa" orbánmagyari mondattöredéket, megadhatná a megfejtést

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 08:04:33

@jjulie: Szerintem az döngeti a magyarságát, aki magyarság dolgában kihívásokkal küszködik.
Mióta megfideszesedtünk a német családnevek is, mintha elárasztottak volna.

ubul2000 2010.10.05. 08:06:12

Élvezettel hallgatom a korcsok szűkölését

jjulie 2010.10.05. 08:18:02

@ubul2000:

te hány év alatt értetted meg hogy vagy fideszbirka leszel, vagy kommancs?
az első kolomphangra birkává változtál?

kaptál kiscsengőt is a nyakadba?

porfelhő 2010.10.05. 08:20:44

@jjulie:
Értsétek már! Húsz évig nem volt, az most már a magyarság, a nemzet fővárosa!

jjulie 2010.10.05. 08:21:19

@simonmondja.:

az orbánnemzetiség igazi befogadó népség, csak bégetésből van vizsga, ha egy két szijjártó dallamot tud a kérelmező, mér bent is van, a szövegét sem kell pontosan tudni

nem is értem, miért csak harminc százaléknyian vannak, na jó lehet, hogy 33

László56 2010.10.05. 08:23:00

Szép jó reggelt Mindenkinek

Oh jeee. A közvéleménykutatás hazánkban. Egy politológus nehezményezi a közvéleménykutatást. Bagoly mondja verébnek hogy nagyfejű. Pedig mind a kettő csak találgat. Mint a modernizált jósok. A szövegük meg a a horoszkóp szövegekre emlékeztetnek. Minden belemagyarázható. Meg annak az ellenkezője is. Azt hiszem itt a politológusunk egy darázsfészekbe nyúlt bele. A saját darázsfészkébe. Hiszen ő sem csinál mást mint találgat és azt nevezi tudományosnak. Pedig milyen messze van tőle. De tulajdonképpen miért is van ez így minálunk ? És miképpen funkcionál ez máshol ? Mondjuk egy fejlett nyugati országban.

Egyszer a képzés az ami jelentősen színvonalasabb, másodszor a tudományosságot nem a politika vezérli, harmadszor a pártfinanszírozás korrupciója nem érinti a tudományosságot olyan nagyban mint minálunk. Ez azt jelenti hogy ott minden rendben van ? Messze, távolról nem. Hanem az arányok mások. Mindaz ami nálunk a fő cél: mások átverése, a pénzek lenyúlása, az a fejlett országokban csak részletproblémává válik azáltal hogy a szisztéma öntisztító. Minálunk a politikai szisztémánk miatt, nem lehet öntisztításról beszélni. Inkább az ellenkezője. A pártfinanszírozást segítő rablás nélkül nem lehet semmiféle pályafutásod. Ezáltal mindenki gyanús. Ez ugyan fog a közeljövőben változni, de ahhoz, -a kommunistáktól évtizedeken keresztül belénk nevelt-, mentalitásnak is változnia kell. És az a nehezebb.

torokgaborelemez.blog.hu/2010/04/08/129_elveszhet_e_a_szavazat/fullcommentlist/1#c9380671
Itt különösen a figyelembe ajánlom: ebben az írásban lévő népszabó hivatkozást, mely megmutatja mi is egy tudományos munkatárs jelentése egy fejlett országban.

Az elemzőnk a tudományos realitás oldaláról próbálja megközelíteni a problémát és ezért összehasonlítja a különböző intézményeink prognosztikáját a valóságos számokkal. De nem veszi figyelembe az ehhez tartozó politikai háttér irányító problémáit. Ez annál is furcsább, mert a foglalkozásánál fogva, Ő maga is része ennek a problémának. Tulajdonképpen ugyanabból és ugyanazokból él mint a közvéleménykutatók. Egy kicsit jobb kiképzéssel talán észrevenné hogy a közvélemény-kutatás kritikája, a saját foglalkozásának a kritikája is, és kézbe venné a saját továbbképzését.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 08:23:09

@simonmondja.:

Az elmúlt húsz év összes énekesét lehúzom a klotyón ezért a 21 évesért !

Király L. Norbert

Világsztár

jjulie 2010.10.05. 08:30:10

@simonmondja.:

ezzel a magyarság, meg nemzet dologgal a kazinczyéknak is már meggyült a bajuk, pedig még egy szál kommancs sem olálkodott arrafelé, csak beleolvastak pechjükre néhány német gondolkodó könyvébe

aztán gyorsan nekiálltak a nyelújításnak, az orbán is ezen a bevált úton indult el, a különbség az, hogy a kazinczyék alkalmassá tették az értelmes beszédre, az orbán meg leépíti...

lüke 2010.10.05. 08:30:28

"nem biztos a többsége, de nem is elképzelhetetlen"
ez az exit poll
szép szó, nem messze a pollentöl:)

lüke 2010.10.05. 08:34:54

s a fenti analógiáján, nem értem , egyes helyeken miért tilos
felmérni?
ki itt kilépsz, hagyj fel minden reménnyel
posztcoitális tabletta

lüke 2010.10.05. 08:36:28

hüha már korán reggel
megy borjú , bárány ,béget
Arany ugye nem volt nyelvújító?
na majd megirja valaki nekem:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 08:36:37

Off még egyszer, míg ki nem dobnak.

Király L. Norbert olyat tud, amit a Beatles és Elvis.

www.youtube.com/watch?v=_BEvRNV83uA

lüke 2010.10.05. 08:43:56

@szájmon
na ezt meg kell néznem:)
itt nem tudom

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 08:45:05

@jjulie:
Szokjál le a szavakról.
Vagy merítsél nagyobb szókincsből, vagy találj ki újakat.
Az első ötszázat már összenyálazta Vityánk.

lüke 2010.10.05. 08:45:23

zsülikém
itt nem mindenki Lindt nyuszi!
már hogy :megeszi ezt

jjulie 2010.10.05. 08:49:58

@lüke:

hát ne is szeretném ha mindenki megkajálna

az valaki más

amúgy biztos vagy benne, vagy csak úgy mint a kuláklista aranykoronájában?

persze. lehet hogy nyulad sem volt, meg egy rokonodnak sem

nem írnád meg németül?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 08:50:58

@lüke: Ezazz. Beszarás a gyerek.

hogy merítsek a mélyebb szókincsemből...

lüke 2010.10.05. 08:57:09

szivesen, söt angolul vagy franciául is,hezen,de latinul is a te kedvedért
minden Lindt nyuszinak van egy csengö a nyakában,
nem kaptál még?
zsüilikém: biztos csak a halál
de az tod sicher

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 08:58:15

@jjulie:
Szakadj már le a nagyapai földbirtokodról...
Na, nem mintha nem díjaznám a gyökereket,
de elég gyökérség
a nagypapa földecskéjét követelni minden nicktől.

lüke 2010.10.05. 09:02:05

@zsüliekém,
ha már személyeskedünk:
a rokonaim Zürichben a Paradies platzon üldögélnek a Lindt& Sprüngliben

kodó tamás 2010.10.05. 09:02:06

feudál-kommunista-vadkapitalista vállalatok. persze hogy korruptak és működésképtelenek. pont mint a pártok gründolta minden, azaz elsősorban a hivatalok, intézmények. másodsorban az egész ország...

kodó tamás 2010.10.05. 09:03:54

@török gábor: @Hóember: simán a szokásos párt megszűnési forgatókönyv. ez az szdsz esetében is ugyanigy zajlott...

mszp felejtsük el. halottról vagy jot vagy semmit

tölgyes 2010.10.05. 09:05:10

Kedves Török Gábor!
Már volt rá, hogy ilyen nagyot tévedtek. Akkor a Medián állt legközelebb a valósághoz.. Ez 2002-ben volt... akkor a győztest jövendölték rosszul...
Így utólag az MSZP számára jól is jött a tévedés..Most elmondhatják: jobbat értünk el mint a...:)

Én a felmérések hibái mögött szakmai, módszertani hiányosságokat gyanítok.. Most nem volt olyan "nagy" tétje a választásnak.

Tegnap számolgattam: a 2000-2500 fizetett politikai állás, félállás elvesztése az MSZP esetében bekövetkezett. Kiváncsi vagyok arra, hogy Botka mozdul-e. Él-e a felháborodás adta lehetőségekkel, vagy elgyávul és beáll valamelyik vezérürü mögé. Az ő néhány mondatos értékelésében látok politikai fantáziát és erőt arra, hogy a pártot kézbe vegye.

kodó tamás 2010.10.05. 09:05:56

@török gábor: javaslom alapítson egy közvélemény kutató céget. nagyon tutin tudja az elveket... aztán majd 2014, 2018-ban lehet tippelni a részvézere: 25-35% között és A párt eredményére 85-99% között...

kodó tamás 2010.10.05. 09:07:23

@Akitlosz: (1) hit (2) remény (x) szeretet
ez tartja össze az országot. de kettő már meghalt.
a ....... hal meg utoljára

kodó tamás 2010.10.05. 09:08:37

Egyébként Apárt közvélemény kutató cégei sose tévednek. A választók szavaztak rosszul... vagy a hó jött hamar.

kodó tamás 2010.10.05. 09:09:44

@jjulie: aki nem RÁ szavaz az nem magyar... ez a jövő mottója...

kodó tamás 2010.10.05. 09:12:34

@jjulie: "ettől boldogok, ehhez vannak szokva, ettől jól alszanak, elégedetten bégetve mennek tovább a kolomp után"

ki a főkolompos? vagy főkolompár...

Balt 2010.10.05. 09:13:58

@Ordnassac: Ohó, ilyen fényességes politikai karriert visszautasítani...! :))

Balt 2010.10.05. 09:15:05

@Ordnassac: A statisztika már csak ilyen: egyszer itt lapul a görbe, másszor ott. :))

kodó tamás 2010.10.05. 09:16:38

@jjulie: "budapest ismét a magyarság fővárosa"

ja. felcsút meg az ellenzék fészke...

Balt 2010.10.05. 09:17:01

@szkeptikus_: "De az említett 52-14-7-4 százalékoknál, (Ez elvileg a nézőpontos elemzésben ez halálbiztos-tuti szavazók megoszlása) ahol a MSZP-t kicsit alulbecsülték, szemmel láthatóan nem jön ki a 100%."

Nekem is ez jött ki. :))

Balt 2010.10.05. 09:27:10

@ubul2000: Hogy ezek mekkora állatok! Van kilövési engedély? :)

Zoltchy (törölt) 2010.10.05. 09:28:32

"...amíg a közvélemény a kutatások megrendelői kapcsán nem láthat tisztán..." addig jó a közvéleménykutatóknak.
Mert, ha egyszer kiderülne, kinek a megrendelésére dolgoznak, rögtön nem venné őket komolyan senki, aztán kénytelenek lennének valóban a saját pénzükből finanszírozni a kutatásokat.
Választaniuk kell a függetlenségből eredő tekintély (ami rövid távon sok pénzbe kerül, de hosszú távon kifizetődő lehet) és a rövid távú bevételek között.
A hosszútávú gondolkodáshoz sok pénzt és mégtöbb szakmai tudás szükséges. Rövid távon elég a jó marketing.

Balt 2010.10.05. 09:30:08

@lüke: Nem, ez szerintem Móra Ferenc vagy Devecseri Gábor, de hát kb. megrekedtek nagycsoportos szinten...

Második Szóló 2010.10.05. 09:31:41

Kedves Török Gábor!

Szerencsére van példa arra, hogy a kutatók közlik a méréseik és a valós eredmény közötti eltérést: pl. www.median.hu/object.f922da13-b848-4c0b-83fc-e0b28d5255b2.ivy
2006-ban Tarlóst becsülték alul a mediánosok és akkor arra hivatkoztak, hogy feltehetően nagy számban álltak mögé radikális protest szavazók.

Hajlamos vagyok elhinni, hogy a leváltó hangulat képes nagy mértékben eltéríteni a mérési eredményeket. Idén is fellelhető volt a buktatós retorika az érvkészletben, csakhogy a tendencia Budapesten már ellenkező előjelű volt: Demszky visszavonult. Másrészt a szocialisták előző 8 éves teljesítményének elutasítottságának csökkenése érhető tetten a fővárosban, hiszen Molnár Csaba aktív szerepet vállalt a fővárosi közgyűlésben az elmúlt években és ennek ellenére a valaha volt legjobb budapesti szoci szereplést tudhatja magáénak.

Mégis igaza van abban, hogy kívánatos lenne egy civil értékelése a közvélemény kutatóknak. Valamilyen indexre gondolok a befektetésre javasolttól a bóvli kategóriáig...

Balt 2010.10.05. 09:33:59

@kodó tamás: :)) Na végre, megjött a maszop rasszista tagozat is!

Zoltchy (törölt) 2010.10.05. 09:34:22

@jjulie:

A "magyarság fővárosa" egyrészt azt jelenti, hogy a külföldön élő magyarok fővárosa is ("Látjátok, milyen fasza gyerek vagyok? Megint be mertem szólni Ficóéknak"), másrészt azt jelenti, hogy végre sikerült kiszorítani a fővárosból a balliberális SZDSZ-t (burokolt zsidózás).
Ez egy úgynevezett "üzenet" volt azok számára, akik a Jobbik és a Fidesz között ingadoznak.

málnabarack 2010.10.05. 09:35:34

@simonmondja.: Király L. Norbi a legnagyobb! :) Imádom! De szerintem nem fog nyerni. Valamelyik aranytorkú lánykát fogják választani, aki ugyan kiénekel 3 oktávot de a koncertjére nem vennék jegyet.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 09:37:26

@málnabarack:
Féltettem a lányokat, hogy maguk alá fognak tőle pissilni.

Adjál neki !
www.youtube.com/watch?v=_BEvRNV83uA

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.10.05. 09:37:55

@török gábor: csak egy megjegyzés, nem felmentve a kv-kutatókat, de érdekes lehet a felmérés módszertana:
nézőpont: tel
századvég: tel
gallup: vegyes
median: tel
szonda: kérdőív (?)

Hogy miért fontos ez? Az mszp választóit inkább az idősebb korosztály alkotja, és a telefon hiánya miatt széles választói réteg elérhetetlen maradhat, amit matematikailag kell korrigálni.

Ebből a szempontból egyedül a medián lóg ki, de erre "mentség", hogy évek óta ők a legpontosabbak.

kodó tamás 2010.10.05. 09:38:06

lényeg hogy az uj kormány már féléve garantálja a biztonságunkat. bár kicsit ijesztő a hömpölygő véres áradat, de pintér a kezében tartja a szálakat, hisz ő a legalalkalmasabb és szakmailag legprofibb

www.hir24.hu/belfold/147553/iszapkatasztrofa-teljes-kaosz.html

Robinzon Kurzor 2010.10.05. 09:39:19

"Különösen alkalmas lehet a kutatásokba vetett hit lerombolására az, hogy folyamatosan eltérő adatok röpködnek, időnként azt a látszatot keltve, hogy kutatások helyett politikai vágyak fogalmazódnak meg."

Szerintem hosszabb távon elég egyértelműen látszik, hogy melyik intézet mér és melyik teszi közzé a vágyait.

Vagyis nem a kutatásokba, hanem egyes kutató cégekbe vetett hit "rombolódhat" le -- már ha van minek az ő esetükben.

Pistie 2010.10.05. 09:40:51

Én azt tartom "érdekesnek", hogy a Fideszt majd az összes közv. kutató túlbecsülte, míg az MSZP + Jobbikot majd az összes alábecsülte. Az ember szívesen gondol és sejt mindenféle összeesküvés-elméleteket.
Másik kézben ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy manapság a média azt sugallja, hogy "ciki" mszp-snek / jobbik-osnak lenni. Lehet ez is benne van, hogy a közvéleménykutatóknak mást mondanak az emberek. (Más kérdés, hogy a média milyen okból is sugall bármit..)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.10.05. 09:41:33

@Ordnassac: "Érdekes, hogy a Medián volt hosszabb ideig a legpontosabbnak tekinthető cég, most már ez is felborult."

Most miért?
Megint ők és a Szonda szerepelt a legjobban.
Mint mindig, teszem hozzá.
Még talán a Tárki az, amelyben valamennyire lehet bízni.

A Századvég, Nézőpont, Gallup még a többi céghez képest is a vicc kategória...

Az sem volt semmi amit a Gallup-vezér a Hír Tv-n vasárnap előadott.

radala 2010.10.05. 09:46:35

Azt hiszem én mindig meg szoktam védeni a kvk-kat. Most is ezt szeretném tenni. Szerintem arrókl van szó, hogy minden normális ember tudja, hogy Horváth Csaba vérciki. Nyilván hazudnak a kérdező biztosnak, mert elég nehéz lenne elárulni valakinek, hogy a BKV-t szétlopókra szavaznak.
Inkább az az érdekes szerintem, hogy hogyan tud a Medián mindig ilyen frankó lenni, amikor mások nagyokat tévednek, hogy szedik ki ők az információt a sok hazug szocialista szavazóból.
Ép ésszel nem lehet elhinni, hogy a Nézőpont olyan ostoba legyen, hogy a választás lefutottságát hangsúlyozza. Bár az is igaz, hogy én a jobboldali "elitből" mindent kinézek. Hihetetlenül sok a hülye közöttük, ráadásul erkölcsileg sem nagyon emelkednek az ÉS értelmisége fölé. Ebből egyébként még nagyon komoly bajai lehetnek, mind a Fidesznek, mind az országnak.

tölgyes 2010.10.05. 09:49:23

@Zolika1979: Az Ön érvrendszere engem nagyon emlékeztet az MDF vezérek 90-es évek eleji érveléséhez: azért mérnek nekik keveset, mert elfogultak velük szemben.....Báncsák Krehácsot! :)Én azt gondolom, hogy ez így nem feltétlenül igaz.. Sokkal nagyobb a valószínűsége a szakmai hibáknak. Egyébként ez az utóbbi a nagyobb baj...:(

Egyébként én 3 csatornán néztem a választási közvetítést. HirTV, ATV, M1. Most a HírTv. volt a leginformatívabb, pedig attól a kedves hölgytől aki vezette kiütést kapok:)

tölgyes 2010.10.05. 09:50:51

@kodó tamás: Egy közvélemény-kutatóhoz nagyon sok pénz kell és biztos megrendelői háttér.. Tehát nem olyan egyszerű.

lehet más a propaganda 2010.10.05. 09:52:11

Nem csak a közvélemény-kutatók kutatnak minket, rajtuk keresztül mi is beleláthatunk a párt-irányítóközpontok preferenciáiba. Századvégnél ha jól áll a Fidesz az nem meglepő, de az LMP-hez való közelség előrejelzi az összemelegedést, ami a közgyűlésben Budapesten belül és másutt is várható. Azért érdekes ez, mert Schiffer láthatóan ugyanabba a szerepbe akarja lavírozni magát, mint amiben az SZDSZ volt a szocikkal: kisebbségből irányítani egy magatehetetlen nagyobb pártot

Kanganyu 2010.10.05. 09:59:42

Én nem szúrnám le a közvéleménykutatókat, hogy rosszul mérnek. Ugyanis hozott anyagból dolgoznak.
Mint tudjuk, a parlamenti választások után 1 hónappal a megkérdezettek 63 %-a emlékezuett úgy, hogy a FIDESZ-re szavaztott, mikozben ez 52% volt...
Az ember tudattalanul is a győztesek közé tartozónak akarja magát vallani, hát még tudatosan...
Itt, ezt a választást megelőzően kb ugyanaz a 10% volt az, aki a méréseknél úgy nyilatkozott, hogy majd a FIDESZ.re szavaz, és közben az MSZP-re szavazott, pont úgy, mint tavasszal.
Élnek még a régi reflexek az elvtársak körében, ha a hatalom megtudja, hogy másként gondolkodik, abból baj lesz. ( ők tudják csak igazán!)
És miközben 20% körülit mértek az MSZP-nek, az majdnem 30% lett a listáson, s míg a FIDESZ-nek 60% körülit, az 50% körüli lett.
Ez az a 10%-nyi ember, aki nem vállalta őszintén a véleményét, csak a szavazófülékben, de másoknak mást mondott. Pont úgy, mint tavasszal a választások után ... az a bizonyos + 10%.

AnnaKarenina 2010.10.05. 10:00:38

@Pistie: Valami hasonlóra gondoltam én is, bár erősebb felhanggal. Egy ennyire fideszes világban egyre kevesebb ember fogja vállalni eltérő szimpátiáját, legyen szó akár csak egy közvélemény-kutató listáján való szereplésről. A mostani előrejelzéseket és a tényleges arányokat arra is lehet használni, hogy a "rejtőzködés" mértékét meg lehessen becsülni, ezért én nem érzem úgy, hogy ez a fajta tévedés annyira botrányos dolog lenne.

radala 2010.10.05. 10:02:26

@Zolika1979: Szerintem meg mindig a Medián szokott a legjobb lenni, de mindegy is ez. Nem akarom azt elhinni, hogy csalnak, az akkora hiba lenne, hogy ilyet nem engedhet meg magának senki, aki normális. Ráadásul azt sem látom be, hogy jó taktika növelni a Fidesz virtuális erejét egy választás előtt.
Nekem sokkal kézenfekvőbbnek tűnik, az, hogy a Fidesz még messze nem olyan ciki, mint az mszp volt már a kezdetektől fogva, szóval szerintem nem a magyar kvk-kal van baj, hanem a magyarok őszinteségével úgy általában. A magyar egy erősen külső kontrollos, hazudós fajta;-) Már persze, ha van olyan, hogy egyik nép eltér a másiktól.

www.gallup.hu/Gallup/release/ppref020408.htm
www.gallup.hu/Gallup/release/ppref020423.htm

nem1rem1 2010.10.05. 10:03:28

@jjulie: "hé, valaki, aki érti ezt a "budapest ismét a magyarság fővárosa" orbánmagyari mondattöredéket, megadhatná a megfejtést"

Egyik olvasata az lehet, hogy Orbán immár nem a szélsőjobbot akarjqa integrálni, hanem a szlogenjeiket (lózungjaikat) hatástalanítani. Elég direkt, szájbarágós utalás a "Budapest a magyarok fővárosa" jobbikos jelszóra.

Persze, ezzel indirekt módon rögtön azt is bizonygatja, hogy maguk ezek az jel(-egy-)mondatok önmagukban baromságok, és bizonyos körülmények között bárki által, bármire ráhúzhatók.

De ennek az utalásnak a Fidesz jelszavakra érvényes végkövetkeztetése, valamint ennek a politikai eredménye már a következő éveket fogja meghatározni...

kodó tamás 2010.10.05. 10:03:48

@tölgyes: tudom. magyarul csak A párt tud ilyet alapítani...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 10:04:22

@jjulie: szerintem tévedsz (szokás szerint).
Horgászás ott is van, ahol nincs hal, naponta gyakoroljuk, sokan.
A birkázást is analógnak vélem, megy az birka nélkül is. A fasisztázás is megy már 20 éve, aztán milyen nehéz felmutatni egy élő magyar fasisztát. Legalábbis ha a nagy antifasiszta frontunk kasszái nem inspirálnak eléggé.
(Albert, hol vagy; Diána, tekintetet igazíts)

Pistie 2010.10.05. 10:05:26

@Kanganyu: De a választások után +10% volt a Fidesznek a mérthez képest, most meg -10% volt nekik. Akkor most hogy van ez, van egy +- 10%-os szórás, és elég ha azon belül eltalálják a kvk-k? De akkor hogy van az, hogy volt olyan kvk, aki gyakorlatilag minimális tévedéssel el tudta találni, mások meg 10%-okat tévednek?

kodó tamás 2010.10.05. 10:06:13

@Balt: ":)) Na végre, megjött a maszop rasszista tagozat is!"

ezt, erre kaptam? mindenesetre sokat nőttél a szememben...

"simán a szokásos párt megszűnési forgatókönyv. ez az szdsz esetében is ugyanigy zajlott... mszp: felejtsük el. halottról vagy jot vagy semmit"

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 10:07:57

@László56: fideszes népfőiskolára törökgáborral, teringettét!

Szimba 2010.10.05. 10:08:23

@Ordnassac:

Pedig most milyen remekül tudnánk darabokra szedni!!!
Már megjelent volna rólad mindenféle leleplező cikk az újságokban, és a csecsemőkori meztelen fotód is, amin éppen kemény drogot (cumiba töltött lsd-t) fogyasztasz.:-))))

sárkányfő 2010.10.05. 10:08:24

@Ordnassac: nem árul el szinte semmit. ilyen beszélgetések százával, ha nem ezrével játszódnak le minden választás előtt. a kis pártok, mozgalmak lasszóval fogják a jelölteket, sőt ami azt illeti, láthatóan még az lmp-nek is óriási probléma ez, pedig az már parlamenti párt.

Természetesen jelöltnek és nem képviselnek szántak, az fel sem merült hogy bejuthatnál. Eszköznek szántak. Az illető személyiségétől függően vagy baleknak nézett, vagy őszintén hisz a pártjában és építkezni akar. Egy 5 perces telefonból sok kiderül az illető IQ-ról, érettségéről, szókincséről, stb., nem olyan kevés az. Lehet a jelöltség belengetését csak csalinak szánta, és úgy gondolta hogy ha személyesen nem tetszel neki, akkor visszamondja. Szóval nem nagy ügy az egész. Ha akarnál, simán lehetnél bármikor valamelyik kisebb párt jelöltje, ahogy én is, meg sokan erről a fórumról. De normális ember szerintem távol tartja magát ettől.

sárkányfő 2010.10.05. 10:10:56

@poszt:
Komoly harc, tét Szegeden volt, mint ez közismert. Szegeden a fidesz kihozta hogy ő fog nyerni, a szocik meg kihozták, hogy ők.
elég egyértelmű képlet, nem kell ezeket komolyan venni.

bierkamp 2010.10.05. 10:11:43

a közvélemény kutatók ugyanolyan propaganda pártkatonák egy egy pártnak, mint a politológusok...(nevükben is benne van: poli (tikusnak) tol-ja a szekerét.:D
Szóval szégyenteljes állás "tanácsokat" adni, hogy melyik pártba fektesse a pénzét a "Mágnás Miska":D s ezért még millókat is kap a " tanácsadó" pártbérenc . Erre alakult a Századvég ( mindkettőt csinálja: hamis Fidesznek megfelelő közvélemény kutatás, és tanácsadás sok sok pénzért, hogy hová érdemes nyalni:)
SZÉGYENTELJES KAPITALISTA PARAZITÁRA KIFEJLSZTETT EMBEREK...

radala 2010.10.05. 10:12:14

@simonmondja.: Illést hallgattam reggel a rádióban pont ugyanilyen korrekt válaszokat adott sőt még különbözö pH-król is beszélt:-). Az egyetlen problémám az volt vele, hogy a Kálciumnitrátot savnak mondta, de azért hirtelen, reggel, egész éjszaka nem aludva ez belefér:-)

sárkányfő 2010.10.05. 10:13:18

@jjulie: tényleg, ha budapest ismét a nemzet része lett, akkor ebből az következik, hogy Szeged meg nem része a nemzetnek ugye?

Van itt valaki Szegedről?
Szegedi = nem magyar. Tanuljátok meg ezt a leckét.

radala 2010.10.05. 10:14:05

@radala: Ja és még annyi, hogy mi árt jobban az embereknek, ha a hülye Orbán olyat mond, ami rosszul eshet nekik, vagy az, ha a kommancsok rájuk eresztik az elcsaklizott aluminiumgyáraik zagyát?:-)

sárkányfő 2010.10.05. 10:16:25

@simonmondja.:
:D
nekem is nagy kedvencem, csak miatt veszem fel a műsort.

de meg kell vallani, adásról adásra gyengébb, sajnos, de még így is az egyetlen izgalmas, eredeti egyéniség. Hanga sincs, de ez nem is baj, a sóbiznek semmi köze az énektudáshoz.

Akárhogy is, a legelső száma, amit belinkeltél, az elképesztő. Nagyon komolyan mondom, hogy jobb mint az eredeti.

radala 2010.10.05. 10:18:15

@ó jaj: Szeged magyar csak a polgármestere nem része a nemzetnek:-)
Debrecen meg a gyűlölet kis szigete volt. Nem hiszem, hogy van mit OV szemére vetnie bárkinek.
Szerintem itt én meg a jobberek azok, akik föl lehetnek háborodva azon, amit OV mondott.
Én föl is vagyok egyébként.
De az Orbánygyülölök bátran befoghatják, mert gondolom a mások le csürhézése, antiszemitázása, mucsaizása soha nem fájt nekik.

sárkányfő 2010.10.05. 10:20:02

@shwarcz:
dilettánsok :)

a gazdasági minisztérium még egy szaros szmsz-t se bír összehozni hónapok alatt, és ezek adják majd az ország - elnézést: a Nemzet - költségvetését! :))

én már csak röhögök kínomban milyen dilettáns nép a magyar...

Szimba 2010.10.05. 10:20:41

@simonmondja.:

Jóóóóóóó!

(Bár az elején azt hittem, hogy a protkójával birkózik.)

sárkányfő 2010.10.05. 10:22:26

@radala: sok bajom van veled, de amikor nem hörögsz a tömeggyilkosos agybajoddal, akkor a viszonylagos normalitás jeleit mutatod. Ennek a normálisabb énednek üzenem: nem áll jól neked ez a görcsös szerecsenmosdatás.

sárkányfő 2010.10.05. 10:23:15

@Szimba: neked is mai felfedezés? :)
én azt hittem már az egész világ ismeri :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 10:23:24

@ó jaj: ne csinálj úgy, mintha komolyan kellene venni a lózungokat. Minden élpolitikus minden beszédében mond gatyaszaggató baromságokat, orbitális hazugságokat vagy patetikus bornírtságokat, habitustól függően.

Szimba 2010.10.05. 10:24:03

@ó jaj:

Ez igaz, hozzám még el is jött a ker. képvis.jelölt. Hosszan beszélgettünk, aztán megpróbált bevonni mindenféle pártfeladatba.
Úttörőzni sem szerettem, nem vagyok az az alkat:-))

banurr 2010.10.05. 10:25:22

Ha jól tudom Budapesten elég régóta magyar állampolgárok éltek/élnek akik esetleg több magyarországi nemzetiséghez tartoznak, de akkor is magyar állampolgárok. És mivel szintén elég régóta Budapest a Magyar Köztársaság (régebben Népköztársaság) fővárosa, ezért ez a kijelentés részemről értelmezhetetlen. Eddig mi volt? Jó, sokan mondták rá, hogy Büdöspest (a levegő minősége miatt), meg Nagyfalu, de akkor is az ország fővárosa volt. Vagy valamilyen információm hibás?
Rosszul olvastam volna amikor az Alkotmányról tanultunk gimiben, meg egy-két egyéb tanfolyamon?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.10.05. 10:26:09

@tölgyes: "Egyébként én 3 csatornán néztem a választási közvetítést. HirTV, ATV, M1. Most a HírTv. volt a leginformatívabb, pedig attól a kedves hölgytől aki vezette kiütést kapok:)"

Ebben akár még igazad is lehet.

Ám ez teljesen független attól, hogy a Gallup-vezér szinte elélvezett a narancs szín láttán...

Ami meg a közvélemény-kutatókat illeti.

Jogodban áll eldönteni neked mi a hiteles és mi nem.

Mivel még sosem találták el az eredményt - ez tény, akármit hazudik a média - ezért én nem nagyon hiszek nekik.
Persze vagyok annyira hülye, hogy mégis érdekel egy-két cég mérése... (Azért fenntartásokkal kezelem őket.)

És ha már választanom kell, inkább választom azokat akik amúgy is ilyen cégek (Medián, Szonda Ipsos) mint azokat amelyek pártokhoz közeli elemzőcégekként, elkezdenek saját méréseket végezni (Századvég, Nézőpont, Progresszív Intézet, Political Capital).

És látom, az eredmények is az én döntésemet igazolják.

De tőlem te hihetsz a Nézőpontnak is a legjobban.
Tőlem aztán...

Megjegyzés: Néhány honlapon is lehetett klikkelni a főpolgármesterekre!
És ezek a szavazások - noha nem reprezentatívak - semmivel sem szerepeltek rosszabbul mint a reprezentatív céges "mérések". :)

Balt 2010.10.05. 10:26:31

@radala: "Szerintem arról van szó, hogy minden normális ember tudja, hogy Horváth Csaba vérciki."

Mondjuk Nádas (a Markos másik fele) is a nevét adta hozzá, ami persze nálam cseppet se "javít" a megítélésén, csak ismerjük az egyszeri házmester esetét, aki 44 januárban állt be nyilasnak... :))

Szimba 2010.10.05. 10:26:37

@ó jaj:

Mér, én is egy szoci kerületben lakom. Gondolom 4 évig egy fillér nem sok, annyit nem fog kapni az önkormányzat.
És még jó lesz, ha a Jobbik javaslatára nem ide telepítik be Mo. cigány lakosságának 1/3-át. (A többit Szeged kapja.)

kodó tamás 2010.10.05. 10:26:53

off
a fifa egy ország tagságát felfüggesztette, mert a kormány beleavatkozott a labdarúgás belügyeibe....

hm melyik ország lehet?
on

Szimba 2010.10.05. 10:29:26

@ó jaj:

Nem nézem a műsort a tévében. Még a nevét sem tudom, Ki, mit tud?:-)

sárkányfő 2010.10.05. 10:30:01

@Hepci: ó, te is a relativizálás, bagatellizálás, no meg összemosás eszközeit választod a szerecsenmosdatásra :)

radalával alakítsatok klubot, tuti lesz csak innen még 3-4 társatok, akik bármikor bármit kimagyaráznak :) már csak ha orbánról van szó, persze...

Balt 2010.10.05. 10:30:50

@radala: "Ép ésszel nem lehet elhinni, hogy a Nézőpont olyan ostoba legyen"

Ne bántasd őket, nekem Szomszéd Orsi nagyon szimpi. :)

sárkányfő 2010.10.05. 10:31:02

@Szimba:
Szimba, te nem vagy magyar.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.10.05. 10:31:16

@radala: "Szerintem meg mindig a Medián szokott a legjobb lenni, de mindegy is ez."

Én is ezt írtam, de további jó kötekvést. :)
Főleg hogy a Mediánnál voltam közvélemény-kutató is. :)

(És sokszor kedvemre ikszelhettem a kérdező helyett.)

Balt 2010.10.05. 10:31:20

@Balt: Szívesen lennék a... szomszédja. :)

sárkányfő 2010.10.05. 10:32:26

@Szimba: Az az! :) csak a díszlet még kificamodottabban giccses és sivár, de a többi stimm! :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 10:35:35

@ó jaj: Baszki, elszállt...

Szóval, nem nézek ilyen műsort, csak filmeket.
De ma egy blogon találtam és nem tudok leszokni róla.

Könyörgöm Presszer, vagy Valaki !

Irjatok Neki számokat !

www.youtube.com/watch?v=_BEvRNV83uA

sárkányfő 2010.10.05. 10:36:33

Azért ne csak szerencsétlen Orbánt meg Matolcsyt fikázzuk mindig. Most olvasom pl., hogy a jobbos körökben jó fejnek hitt Varga pl ilyet bírt mondani: "a kormány rádöbbent, hogy a 3 százaléknál nagyobb deficitnek súlyosabb következményei lennének, mint a 3 százalék alattinak."
Rádöbbent. Hű. És még ki is mondja. nem is érzi milyen gáz, hogy ezt az evidenciát most fogja fel, és nem is csak ő személyesen, hanem az egész kormány.
Dilettáns itt minden párt, ugyanez a szar lötyögés lesz itt 50 év múlva is, meglássátok :)

Balt 2010.10.05. 10:36:45

@kodó tamás: Alighanem erre:

"ki a főkolompos? vagy főkolompár..."

Szimba 2010.10.05. 10:37:28

@ó jaj:

Az még hagyján, de kapok valami jó kis útlevelet/vízumot, kitelepedési segélyt mondjuk Svédországba?

Rájöttem: X faktor!

kodó tamás 2010.10.05. 10:42:56

@Balt: III/III-as vagy? vagy milyen adatok vannak meg neked közben, hogy igy azonnal rájöttél a maszopos összefüggésekre? egyébként is mér buktatsz le? na jo, akkor azt is tudod van akváriumom...

Szimba 2010.10.05. 10:43:19

@Szimba:

Jaj, vagy megkapjuk a vörösiszapot Devecserből!:-(((
Szegedre ráterítik az MSZP sarát, aztán ha megszáradt szívják!:-(

Szimba 2010.10.05. 10:44:52

@simonmondja.:

Szájmon, ha mégegyszer belinkeled!!!!!!!!
Már harmadszor hallgatom meg ugyanazt miattad:-))

radala 2010.10.05. 10:44:52

@ó jaj: Nem szerecsenmosdatok, hanem szólok, hogy épp elég fekete az a szerecsen anélkül is, hogy fölöslegesen összekoszolnátok.:-)
Nem hallottam (lehet, hogy nem olvasok figyelmesen) senki jobbost, aki azt mondta volna, hogy OV okosan mondta, hogy újra a nemzet fővárosa. Ez vitathatatlanul köcsögség, vagy minimum részletesebb kifejtést érdemel. Arról nem is beszélve, hogy engem meg lehet győzni arról, hogy a szocik nem része a nemzetnek, de azért 30 % szavazat az már nem 20, mint országosan volt áprilisban. Szóval kár ezt OV-nak forszírozni. Szerintem minden normális ember utálja OV szónoklatait (mellesleg minden normális ember utál minden szónoklatot). Ebben garantáltan egykutyák a fasiszták meg a kommancsok.
De ez egy epizód. Ha akarnád mondjuk örülhetnél annak, hogy valóban valami egyfélét akarnak az emberek. Én pl HGy alatt, amikor először kezdtek a magyarok optimistábbak lenni, akkor azt mondtam, hogy basszák meg, ha ez kell nekik és ettől jól érzik magukat, akkor kapják ezt. Én akkor valóban örültem neki, hogy legalább kicsit bizakodóbbak az emberek. (sajnos ez az internet kora előtt volt, úgyhogy bizonyítékom nincs erre, hogy ezt mondtam, de hidd el. Pedig szerintem én utáltam annyira HgY-t, mint ti OV-t.

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.10.05. 10:45:05

Tanulságos lenne egy olyan elemzés, ami a különböző kutatók tévedéseinek szórását vizsgálja, mondjuk, az elmúlt évtizedben.
Ha az jön ki, hogy a tévedések - az előrejelzések eltérései a későbbi tényekhez viszonyítva - véletlenszerűen szóródnak, akkor elfogadhatjuk, hogy ez ennek a tevékenységnek a sajátja. Még az is elfogadható, ha típushibák jönnek felszínre. Pl. a későbbi győztest általában felülmérik, a kispártokat általában alul stb.
Viszont, ha az derül ki, hogy bizonyos intézet bizonyos politikai szereplőket markánsan felülmér, másokat pedig alul, na azt nagyon meg kellene indokolni.
Nem mondom, hogy van ilyen, de nem is ismerek ilyen elemzést (tudományos igényű, de legalább is objektivitásra törekvőre gondolok, nem fanatikus szurkolók acsargásaira).
Valaki esetleg?

Balt 2010.10.05. 10:45:22

@ó jaj: Nem kell ezt szőrözni, Fegyenc ma(-holnap) megint kiáll nemzetvezetőzni - a demokratikus népfont jegyében... Csak rajta, mehettek, most jön a beterelés. :)

lehoako 2010.10.05. 10:47:28

Aha. Szóval az a "jó" politológus, aki megmodja, hogy hány százalékot fog kapni x vagy y?

Törcsi bratyizgatását meg a Telesport-stábbal meg a számítógéphez nem értő butaszőke-hátszélben született-kombóval inkább feledném.
Dehát, éljen Dakotaland, éljen a Dakotáknak való m1 és a ker. TV-k. Majd, ha Süveges Gergő lesz a Larry King, visszajövünk.

Szimba 2010.10.05. 10:47:50

@radala:

Ne örjítsetek! Én a tévében Tarlóstól hallottam, hogy azt találta mondani, hogy 65 év (?) után Budapest ismét a magyarok fővárosa.

radala 2010.10.05. 10:48:21

@Zolika1979: Szövegértési problémáim voltak bocs.
A válaszadó helyett x-elhettél? Mert a kérdezőt írtad.
Mert ez mindent megmagyaráz, tuti, hogy én is jobban meg tudom ítélni valakinek a külsejéről, lakhelyéről, hogy hova fog szavazni, mint amennyire ö őszinte tud lenni:-)

ben2 2010.10.05. 10:49:13

"És ha már választanom kell, inkább választom azokat akik amúgy is ilyen cégek (Medián, Szonda Ipsos) mint azokat amelyek pártokhoz közeli elemzőcégekként, elkezdenek saját méréseket végezni (Századvég, Nézőpont, Progresszív Intézet, Political Capital)."

A Szonda és a Medián mindig is pártközeli volt, csak amikor ők kezdték a működésüket, a balos kommunikációs stratégia az volt, hogy minden feléjük elfogult orgánum igyekezett függetlennek, középen állónak mutatkozni. Ez eleinte jó stratégia volt, de amikor lassacskán kiderült az egyértelmű pártszimpátiájuk, sokkal súlyosabb hitelvesztést értek el, mintha rögtön az elején nyiltan felvállalják a kötődésüket.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 10:49:45

@ó jaj: drága ó jaj, te is tudod jól, hogy mennyi a valós tartalma az ilyen verbálfingoknak. Persze, ha valaki politikusi beszédeket hallgat (részvétem!) és van némi intellektusa (vö. dankasirály), egyből ki tudja szúrni azt a pár mondatot, amit utána marketingelni lehet. Aztán beindul a vuvuzelázás, mindenhol, ahol lehet, mint itt is gyakoroljátok néhányan. Persze, ti önjárók vagytok, nem birkák, büszke független értelmiség és satöbbi...
Muhaha...

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.05. 10:51:21

Az alap dolgok:
- amíg Orbán és Gyurcsány ténykedik , nincs béke a hazában!
- a tényleges kétharmad nem szavazott a fideszre, nem akarta azt!
- ezért nagyon szánalmas forradalomról és nemzeti egységről hazudozni!
- a fideszen belül is nagyon erősödik az orbánt leváltók köre!
- a nagy hazugságait / debreceni stadion, szegedi híd, pécsi 6-os elkerülő út..stb/ miből fogja megvalósítani. A 20 év múlva mese már nem hiteles
- felcsúti és alcsúti -nem kell a fidesz és orbán- szavazás szépen jelzi, hogy a saját, szűk hazájában sem szeretik!
- Esztergom a nemzeti összefogás városa, így kell taccsra rakni az erőszakos Fideszt!
- kormányon belül is kezdődik a válság, Matolcsy után a Tasnádi a barátja Pintér lesz a következő!

A szocik és a fidesz után csak új jöhet!!

radala 2010.10.05. 10:51:23

@Szimba: Rosszul figyeltem, lehet, hogy ö is mondott ilyen hülyeséget. Nála ez extrémen hülyeség, mert 90-ben még azonos oldalon is állt Demszkyvel. Mondjuk OV is.
Felejtsük el ezeket a hülyeségeket.
Mondjuk jól tennék, ha bocsánatot kérnének ezekért a kijelentésekért, de erre nem számítok:-)

radala 2010.10.05. 10:54:57

@Balt: Ez ugye irónia. Én a rádióban szoktam hallgatni nem érzem a fejlődést sajnos. Megnéztem csinosnak sem mondanám a képe alapján, meg sokkal öregebbnek is néz ki a fényképen, mint amit a 79 alapján elvárnék. Persze lehet, hogy rossz a fotó.

Gonda István 2010.10.05. 10:56:52

Lenne egy javaslatom a közvéleménykutatók presztizsének növelésére. Fogjanak össze, és közös jóval nagyobb mintán végezzék el az adatgyűjtést, majd az adatokat már mindenki a maga szoftverén, metódusai alapján elemezhetné.

Evehid 2010.10.05. 10:57:16

@radala: egy órás hír: index.hu/belfold/2010/10/05/egy_eros_slagos_lemosas:segit/

Na, ezen az "emberen" is segítene egy erős slagos lemosás. Csak nem a vízvezetékre kéne csatlakoztatni a slag végét. :( Elképesztő ez a határtalan képmutató pofátlanság!
Amúgy ma reggel már azzal nyitott az index - pedig őket azért nehéz radikáljobb szemlélettel jellemezni -, hogy a MAL ZRt, a háttércégek és konkrét személyek évekkel ezelőtt elég közvetlen kapcsolatban voltak a Motimmal. Pillanatok alatt ki lehet deríteni, a kérdéses években épült, az átszakadtnál későbbi tározók hogyan, milyen engedélyekkel és műszaki megoldásokkal létesültek. És azokat ki tervezte, engedélyezte, építette. Egy épeszűen működő országban ebből nagyon súlyos és csúnya ügy lenne.
Lehet Illés Zolit nem szeretni,de ő valóban akar, sőt csinál is valamit. Itt az idő, hogy csak a Fidesz is nekilásson. :-P

Balt 2010.10.05. 10:58:08

@radala: Pont jó így, ahogy van. :)

sárkányfő 2010.10.05. 10:59:20

@Szimba: Ne add fel a reményt. Talán még van visszaút! Személyesen tegyél hűségesküt Orbánnak, csókold meg a gyűrűjét, esküdj meg, hogy mióta élsz, rá szavaztál, és hogy levágott lófejet fogsz helyezni a kerületi antimagyar polgi ágyába.

Ha így teszel, talán visszafogad a nemzetbe... ;)

Balt 2010.10.05. 11:00:31

@radala: Azon nem túl előnyös képek, amit a googli hoz elsőre. :)

ssi 2010.10.05. 11:00:49

várható győzteshez húzás ... hatalom ... egyedi, váratlan esetek ...

jelen politikai légkörben nőni fog a rejtőzködő szociszavazók száma

posztvégi jó tanácsokat a címzetteken kívül mások is megfontolhatják

tanulság: információkat több helyről, s egyik sem kéz-pénz

helyes a hibák feltárása, de nem helyes csak mások hibáival foglalkozni

szabad örülni, de veszélyes a torzítás: "nemszavazás" tiltakozás is lehet

korrekt: egy politikus kilép a pártjából és visszaadja a mandátumát

nem korrekt: a betyárbecsület felrúgása, s több évi társak hátba döfése

(Szili korábban s csendben kilépve független polgármesterségért)

Neo07 2010.10.05. 11:05:12

A nemzet fővárosa körüli hisztéria: véleményem szerint túl sokat akarnak egyesek sugallni - "belerettegni"... Semmi többről nincs szó, mint arról, hogy az ország eddig megosztott volt: a vidék hagyományosan jobboldali, a főváros meg mindig baloldali volt. Ennek a megosztásnak van vége, a politikai térkép egyszínű, erre akart frappáns, szellemes költői képet festeni Orbán: a nemzet fővárosa azért, mert ugyanolyan színű. Az országokat más színnel különböztetik meg, talán innen jött az ötletük - teljesen felesleges ennél többet, mást láttatni. Épp tegnap ütötte le Mesterházy magas labdáját Navracsics, mikor reagálásában elmondta, hogy a szocialisták eddigi gyakorlatától eltérően (!), ők nem fognak különbséget tenni fideszes és nem fideszes körzetek közt. Akkor ez most hogy van? :) ugyebár a freudi elszólás benne volt a szoci elnök beszédében...

@tcom és @s2000: reagáltam nektek az előző posztban, de ezennel én le is zárnám ezt a szálat.

Balt 2010.10.05. 11:06:14

@Evehid: Ez egyébként üzemelő gyár? Van még Mo.-n olyan, hogy timföldgyártás? És mi lesz vele? (Mert tudtommal a Inota rég bezárt.) Megy a Motimhoz műkorundba...? Lehet, hogy Fegyencék vagyona annulálódik a dolog által?

sárkányfő 2010.10.05. 11:06:52

@radala:
@Hepci:

Amit írtatok az összefoglalva: blabla.

És nehogy már ne legyen jogom épp úgy felháborodni azon, hogy az aktuális miniszterelnök utólag kizár a nemzetből, és hogy - nem először, sőt, ez már évek óta tartó tendencia! - saját pártjával azonosítja a nemzetet! Én magyar vagyok, a magyar zászló az én zászlóm is, a himnusz az én himnuszom is!

A süket duma nem érdekel. Nincs a szavaknak súlya? Érdekes amikor Gyurcsány mondott nagyon durvát, utána lángolt az MTV.
Majd akkor fogom elfogadni tőletek a szerecsenmosdatást, ha szocik hasonlóan idióta, elfogadhatatlan és felháborító idiotizmusait is ugyanilyen elnézően fogjátok véleményezni. De ez nyilvánvalóan nem így van, szóval etessetek valaki mást, ne engem.

Még valami:
Én magyar vagyok, nem fideszes.

És ezt soha senki nem tudja tőlem elvenni, még ha meg is pukkad.

Balt 2010.10.05. 11:08:59

@ó jaj: "az aktuális miniszterelnök utólag kizár a nemzetből"

Magad zárod ki, de hát ez van. És se szeretnék a kominternhez csatlakozni... :))

sárkányfő 2010.10.05. 11:09:56

@radala: most kitalálod, hogy ez az első jele Orbán meg tarlós részéről a nemzet kisajátítására? :) radala, benned mindig lehet csalódni... már több mint 10 éve rendszeren felbukkan ez így vagy úgy... ugye nem kell példákat hoznom...

vedd már le azt a rohadt szemellenződ! te nem vagy totál hülye mint itt pár droid, neked talán van esélyed normálissá válnod. vagy csak nekem van illúzióm?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 11:13:05

@Neo07: Én már előtte is hallottam ez a Nemzet Fővárosát.

Nem is lenne vele semmi gond, de ha elé teszik, hogy

újra
megint
ismét

, akkor felmerül a kérdés, hogy mikor volt utoljára...?

És ha erre azt a számot nyögi be valamelyik, okos, amit Tarlós,
akkor abból nagyon csúnya dolgok sülnek ki.
65 évvel ezelőttet nekem nemzeti fővárosnak ne nevezzen senki, mert német megszállás alatt voltunk, aztán meg bombázás és ostrom, és orosz megszállás.
Dobhatom a linket, vagy már mindenki látta?

www.youtube.com/watch?v=P3T9lPzTS8M&feature=related
.

lüke 2010.10.05. 11:14:42

@tölgyes:
ne dicsérje bbc-s bandika barátját,mert ök is úgy tévednek mint a futurológusok
biztos csak a halál, de az tuti

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 11:16:14

@ó jaj: ne dühöngj, ez rosszul áll egy független magyar értelmiséginek...

lüke 2010.10.05. 11:16:45

@Szimba:
dehogy, az ajkai timföldet
tudjátok milyen veszélyes?

Balt 2010.10.05. 11:19:47

@ó jaj: Jut eszembe: a "szerecsenmosdatás" - mint kifejezés - nyílt színi rasszizmus. :))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 11:22:19

@Balt: dakotafürdetés - ez meg kényszerintézkedés

clevegg 2010.10.05. 11:24:43

A kedves Gábor mintha kifelejtette volna az okoskodásból, hogy a tények szerint a szoci szavazók titkolták előzetesen leginkább a pártszimpátiájukat. Amit meg lehet érteni:)
De kutatókat fikázni úgy egyenes, ha ezt se felejtjük ki az "elemzésből".

S2000 2010.10.05. 11:26:30

@Neo07: A politikai sokszínűséget én nem nevezném megosztottságnak... Amiről Te beszélsz, az az egypártrendszer, és arra 1989-ben még Orbán is nemet mondott.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 11:27:47

@clevegg: Miért titkolják a szoci szavazók leginkább?

lüke 2010.10.05. 11:28:46

@Hepci:
:))))
itt csak függök vannak, már magyarok:)

Neo07 2010.10.05. 11:29:55

Hogy a poszthoz is hozzászóljak végre: számomra nagyon tanulságos marad, hogy a 2008-as szociális népszavazás előtt valamelyik - sajnos nem emlékszem már erre, pontosan melyik volt, de talán valaki meg tudja mondani - közvéleménykutató gyanúsan rossz, és furcsa, nem stimmelő adatokat tett közzé, még a szavazás előtt. Utána korrigáltak, mondván, felcseréltek két adatot, de addigra igencsak befolyásolhatták az emberek nagy részét ezzel...

Nekem a lényegi következtetésem akkor az volt, hogy - a gyanús körülmények miatt - tudatos politikai manipuláció gyanújának árnyékát nem tudtam elhessegetni a fejemből... (ugyebár akkor még élénken élt a "hazudtunk reggel, délben meg este" üzenete...)

lüke 2010.10.05. 11:30:01

@simonmondja.:
itt mindenki titkol mindent, s mindenki az ellenkezöjét írja ide, mint amit gondol
söt! lehet folytatani...............

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 11:30:18

@S2000: ha az emberek nem értékeket preferálnak-választanak, hanem démonizált politikusokat (Fletó-Viktátor) utasítanak el a szavazatukkal, azt nyugodtan lehet megosztottságnak nevezni.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.05. 11:30:31

Az alap dolgok:
- amíg Orbán és Gyurcsány ténykedik , nincs béke a hazában!
- a tényleges kétharmad nem szavazott a fideszre, nem akarta azt!
- ezért nagyon szánalmas forradalomról és nemzeti egységről hazudozni!
- a fideszen belül is nagyon erősödik az orbánt leváltók köre!
- a nagy hazugságait / debreceni stadion, szegedi híd, pécsi 6-os elkerülő út..stb/ miből fogja megvalósítani. A 20 év múlva mese már nem hiteles
- felcsúti és alcsúti -nem kell a fidesz és orbán- szavazás szépen jelzi, hogy a saját, szűk hazájában sem szeretik!
- Esztergom a nemzeti összefogás városa, így kell taccsra rakni az erőszakos Fideszt!
- kormányon belül is kezdődik a válság, Matolcsy után a Tasnádi a barátja Pintér lesz a következő!

A szocik és a fidesz után csak új jöhet!!

Zoltchy (törölt) 2010.10.05. 11:30:36

@S2000:

"... még Orbán is nemet mondott".
Csakugyan sátáni találmány lehet az az egypártrendszer, ha még Orbán is nemet mond rá!
:-)))

Szimba 2010.10.05. 11:31:12

@simonmondja.:

Heesss a linkeddel!:-)))

Amúgy meg régebben németajkú volt a főváros (azaz Pest meg Buda), és idegen kereskedők lakták.

De jó, legyen most magyar. Csak az Angelina Joliet ne telepítsék ki!:-((

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 11:32:27

@lüke: Magyarország enigmatikus és kirekesztő kicsiny, lapályszerű szégyenfolt Európa orcáján.

Szimba 2010.10.05. 11:33:18

@lüke:
Azt olvastam, hogy mar, mint a hypo. Mi acsuda ez a vörösiszap? Állítólag radioaktiv is, bár nem nagyon (?9.

Mit tudsz????

clevegg 2010.10.05. 11:34:33

@simonmondja.: számokat kell összehasonlítani, ha arra vonatkozott a kérdés, hogy miért írtam
ha arra, hogy miért titkolják, akkor nem tudom. esetleg szégyenlik?

radala 2010.10.05. 11:37:20

@ó jaj: Igen sok ilyen kísérlet volt, ezek rosszak. Nem mentesíti az sem, hogy a többiek sem jobbak. Rettenetesen ideges voltam kokárdázáskor is.
Szomorú dolgok ezek, szomorú is vagyok miattuk. Nem azért vagyok Fideszfan mert ők jók, hanem azért mert valaha jók voltak, OV most is jó, ha nem megírja, amit mondani akar. Jobb híján választom őket. A kedvedért nem Eichmannozok most, de nyilván ez az oka, hogy kénytelen vagyok nekik sok mindent elnézni. De ha érdekel, már amikor hallgattam OV-t vasárnap este már akkor teljesen fölbaszódtam azon, hogy milyen gusztustalan.
nem tudom miért csinálja, nyilván jó az neki, ha azt a felét, aki rá szavazott azt jól elzárja a többiektől.
Egy dolog viszont biztos a 2002-es kisiklása az országnak elég ok arra, hogy ne lankadjon a Fidesz harci kedve. Szerintem mindannyian jobban járunk, ha OV megsért pár embert, akik amúgy is csak az okot keresik a megsértődésre, mint az, ha ezek az emberek képesek újra többségbe kerülni.
Ez a vörösiszap ügy is ékesen mutatja, hogy a kommunisták iszonyat erősek és iszonyat gátlástalanok.
Ha én lennék OV én sokkal gálánsabb lennék az ellenfeleimmel, de egyrészt nem én vagyok OV mmásrészt azt gondolom, OV minden ilyen hibája ellenére is profibb ebben, mint én.
Tudom Mikola, 2006, csíkos öltöny, barkó, GyF vita.
Valóban minden okom meglenne illetve megvan arra, hogy ne gondoljam OV-t tévedhetetlennek.
Mondjuk amúgy el tudom képzelni, hogy akadnak olyanok, akik 2004 dec 5 után úgy gondolják, hogy simán deskripció az, ha valaki leírja, hogy az mszp nem része a nemzetnek.
Nem akarom fölbosszantani magamat, de ha eszembe jut dec 5 meg a szocik, akkor azt kell kérdeznem, hogy ugyan mi a fenéről beszélünk a nemzetből való kizárással kapcsolatban?
Szóval OV egy bunkó volt, jó tenné, ha bocsánatot kérne, de legalább tartózkodna az ilyenektől a jövőben. Ennek ellenére azt kell gondolnom, hogy akár tényszerűen igaza is lehet dec. 5 után.

radala 2010.10.05. 11:41:40

@Szimba: index.hu/belfold/2010/10/05/a_magyar_aluminum_nem_latta_elore_a_katasztrofat/
A cég leszögezi, hogy a vörösiszap (kód: EWC -010309) az Európai Unió hulladékszabványa szerint nem minősül veszélyes hulladéknak, "összetevői stabil, kötött formában vannak jelen, azokat a víz semmilyen formában nem oldja". A vörösiszap összetétele:

* Fe2O3 (vas-oxid) 40-45 % ez adja az iszap vörös színét
* Al2O3 (alumínium-oxid) 10-15 %
* SiO2 (szilícium-dioxid) 10-15 % nátrium vagy kalcium-alumíniumszilikátként van jelen,
* CaO (kalcium-oxid) 6-10 %
* TiO2 (titán-dioxid) 4-5 %
* Na2O kötött nátron 5-6 %

Neo07 2010.10.05. 11:42:24

@simonmondja.:
Erre ebben a pillanatban nem tudok most jó érvet találni, de nálam okosabbak majd tudnak.

@S2000:
Én inkább a régi rendszer (a posztkommunisták) és az új rendszer (nemzeti oldal) közötti hatalmi versengés, egy átmeneti korszak lezárultát látom ebben. Ez más országokban is megtörtént.Különben is a Fidesz-KDNP egy pártszövetség, bevallottan gyűjtőpárt. Egypártrendszertől én nem félek, mert ha nem jól dolgoznak a Fidesz is bukni fog - az országgal együtt, ha meg jól dolgoznak, ők is fragmentálódni fognak. Addig is az egységben az erő.

sárkányfő 2010.10.05. 11:42:37

@simonmondja.: közismert, természetes jelenség a világon mindenhol. az épp aktuálisan legelutasítottabb, legkínosabb párt szavazói nagyobb arányban titkolják a szimpátiájukat, mint a többi. egyszerűen nem akarják felvállalni a kérdezőbiztos előtt. régebben a miépet, majd később a jobbikot is sújtotta ugyanez a jelenség, alul is mérték rendesen mindkettőt, de mára már annyira lezüllött az ország hogy nem kínos a szélsőjobb-szimpátia.

persze ezektől függetlenül manipulálnak össze-vissza a közv.kutatók megrendelőik érdeke szerint.

S2000 2010.10.05. 11:43:34

@Hepci: A két dolog nem zárja ki egymást... Az emberek értékeket preferálnak, választani meg abból választanak, ami van. Az én értékeimet ma jelenleg egyik párt sem tükrözi, ezért nem mentem el szavazni. A megosztottság nem annak az eredménye, hogy az emberek nem egy, hanem több pártra szavaznak. A megosztottság a tudatos politikusi tettek és kijelentések eredménye. Orbán ebben nagyon jó, ami azért ironikus, mert ő szeretné magát egy nemzetegyesítőszerepben elképzelni, ugyanakkor minden második megszólalása pont az ellenkező hatást váltja ki a nem Orbán-hívők körében.

Ha változtatna a kommunikációja tartalmán és stílusán, akkor elkerülhetné ezt.

ha az emberek nem értékeket preferálnak-választanak, hanem démonizált politikusokat (Fletó-Viktátor) utasítanak el a szavazatukkal, azt nyugodtan lehet megosztottságnak nevezni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 11:46:07

@Szimba: Igen.
Sokminden volt régebben.
Régebben nem is mindig Budapest volt a főváros.

Azért fura, hogy Tarlós szellemi vezető akar lenni egy 44-45-ös dátumhoz visszatérve.
És, mivel ezt kánon stílusban adták elő Vityával, nem sok jót jelent.

Szimba 2010.10.05. 11:49:03

@radala:

Akkor miért mar mégis???
Nem veszélyes?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 11:50:30

@S2000: az a baj, hogy én már el se tudok képzelni olyan pártot, ami értékeket - következetesen - képvisel és egyúttal felkerülhet a politikai térképre...

lüke 2010.10.05. 11:50:50

@Szimba:
hu.wikipedia.org/wiki/Bauxit
AL tart. a vörös iszap:
vérszegénység, csontokba rakódik, Alzheimer
-bauxit por.
tüdöfibrozis
acut aallergia
maga a bauxit maró sav

sárkányfő 2010.10.05. 11:54:51

@radala: mindenre nem válaszolok, de miért érzel te belső kényszert arra, hogy két kalap szar közül válassz? én nem választok, kidobom mindkettőt. miért hagyod hogy rád erőltesse az egyik abszolút relativizáló szemléletét, hogy már te is úgy gondolkodj, ahogy ők akarják, ami csak arra jó, hogy felmentse saját hibáit? nincs igényed rá, hogy szabad legyen a gondolkodásod, hogy önálló, saját és fix értékrendhez mérjed a dolgokat, ne pedig az önáltatás melóját végezd nap mint nap? nincs erőd, hogy az érzelmeid helyett az eszedre hallgass?

hidd el, hamis képlet a vagy-vagy. nem kétpártrendszer van, sőt lehet függetlennek is lenni, ha egyik sem tetszik.

S2000 2010.10.05. 11:55:41

@Neo07: Én meg úgy látom, hogy az átmeneti korszak majd akkor fog nálunk lezárulni, amikor sikeresen átalakításra kerülnek nagy elosztórendszerek, és megvalósul nálunk egy jól működú gazdasági és társadalmi moell. Az idei két választással még semmi sem történt, mert eddig még gyakorlatilag semmit nem tett a kormány. "Csupán" kapott egy erős felhatalmazást, és a tét valóban nagy, mert én is úgy látom, hogy ilyen nagy felhatalmazása még egyszer egyetlen jövőbeni kormánynak sem lesz. Tehát a mostani kormány kezében van egy történelmi lehetőség, amit remélem, hogy nem pazarol el.

A jövő évi költségvetésből már látni fogjuk, hogy hozzá-e akar kezdeni ezen nagy és nehéz munkához, vagy folytatja az elmúlt 20 év rossz kormányzási hagyományait.

lüke 2010.10.05. 11:55:42

timsó, már hogyne marna
ezért locsolják ecetsavval, Al-acetát lesz belöle
ez a Burow oldat
hu.metapedia.org/wiki/Burow-oldat

Vanek B. Eduard 2010.10.05. 11:56:16

@radala: "a kommancsok rájuk eresztik az elcsaklizott aluminiumgyáraik zagyát" Vasárnap narancsba borult az ország, de pár kommancs úgy döntött, hogy néhány falut azért is vörösre fest :).
(én kérek elnézést az áldozatok hozzátartozóitól)

kampela 2010.10.05. 11:56:36

Az bejegyzéshez megjegyezném, hogy (ahogy Gábor is komment nélkül idézi), a nézőpont előrejelzésében az értékek meg sem közelítik a százat. Miután további apró szereplőkkel nem kell számolni, az már eleve világos volt, hogy csúnyán tévedni fognak. Nem is értettem, milyen értékeket közölnek.
Mintha a Fidesz esetében az eltökélt választók, a többi pártra vonatkozólag a teljes népességre vonatkozó értékeket közölték volna.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 11:57:09

@simonmondja.: elég szomorú lenne, ha a következő főpolg. fő tevékenysége az ideologizálás lenne, de ez Tarlóst szemlélve nehezen képzelhető el...
Ha csak annyit megtesz, hogy a korrupciót melléktevékenységgé (20% alatt) lépteti vissza a közüzemi cégek és nagyberuházások terén, egyáltalán, elődje záróéveivel ellentétben dolgozik, nem kizárólag machiavellizál-urizál, tán a füvező buzik is áldani fogják a nevét. :)

radala 2010.10.05. 11:57:20

@Szimba: Azt csak úgy gondolják, hogy mar:-) Amúgy gondolom a pH 12,5 az mar. Régen tanultam én már ilyesmit.
Gondolom az a trükk a MAL cuccában, hogy a Vörösiszap összetételét adják meg, gondosan elfeledkezve a maradék NaOH-ról, ami nyilván a vízben van oldva es mar, mint a fene.

"A bauxitot először tiszta timfölddé alakítják Bayer-eljárással. Ennek lényege, hogy magas hőmérsékleten NaOH-val oldják ki az alumíniumvegyületeket. A keletkezett aluminátlúgot ülepítéssel szétválasztják a fel nem oldott vörösiszaptól (színét a vas-oxidtól kapja). Ezután az oldatból hűtéssel kiválasztják az alumínium-hidroxidot. Ezt szűrik, majd csőkemencében timfölddé alakítják."

S2000 2010.10.05. 11:58:11

@Hepci: A reményt ne adjuk fel, van 3 és fél az új formációk létrehozására... :)

lüke 2010.10.05. 11:58:20

@simonmondja.:
Székesföváros
önálló volt, nagy autonomiával
más strukturával, kultúrával, infrastuktúrával

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.10.05. 11:59:00

annyira szánalmas már a nézőpont (hahaha) intézet(fidesz seggnyaló) megfogalmazása és elemzése, hogy szót se érdemel.

Ja, és dillettáns, össze-vissza beszlő, gazdasági analfabéta Matolcsy mondjon le a Mol affér miatt.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/04/sok_a_hiba_fogy_a_levego_matolcsy_gyorgy_korul/

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 12:00:11

@clevegg:
Hát, ha szégyenlik, akkor érdekli őket, hogy mit szól hozzá a kérdezőbiztos.

De miért érdekli ?

Tocika25 2010.10.05. 12:02:25

@Pistie: Őszintén szólva, könnyű felelőtlenül pofázni és szídni mindenkit, ahogy Török úr is teszi, de a jövőbe látás az sajnos nem minden földihalandónak adatott meg, ahogy a közvélemény-kutatóknak sem, az emberektől kapott válaszokat csupán értékelik és abból becsülik meg a várható eredményt, de ahol ott van az emberi tényező biztos választ sohasem remélhetnek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 12:05:45

@Hepci: Ő mondta, hogy valami szellemiséget akar a városban bevezetni.
Szellemi vezetőnek készül.

A metrógödör meg nagyon sokba fog neki kerülni.
Ha megint beszaratják a nagyberuházásokat, mint ahogy szokták a jobbos kormányok, akkor a gatyánkat is ráfizetjük majd a büntetésekre és a perekre.

bigapples 2010.10.05. 12:06:02

Elég rendesen tévedtek a közvéleménykutatók. Kicsit 2002-re hasonlít a helyzet, akkor is nagyon alámérték a szocikat. Úgy tűnik, hogy amikor a jobboldal kormányoz és uralja közbeszédet, akkor a szoci szavazók illegalitásba mennek és sokkal nagyobb arányban nem válaszolnak vagy hamis választ adnak a kérdezőbiztosoknak. Kitartóan sulykolták a baloldalon a Fidesz listázásáról szóló teóriákat, nem csoda, ha a baloldali szavazók rejtőzködnek. Ez tipikusan szakmai problémának tűnik nekem, hogyan kell súlyozni az adatokat, hogyan lehet a rejtőzködő szavazók pártpreferenciáját más kérdések alapján megbecsülni. Most lesz jó 3 év, hogy olyan számokat nyomassanak elénk, amit csak akarnak, nem lesz választás, hogy lemérhessük, melyikük mér pontosan és melyikük hibázik nagyot.

Lehet, hogy a politikai megrendelés függvényében egyes cégeknél kozmetikázzák az adatokat, de ebbe nem látunk bele. Nem sok értelme lett volna a kozmetikázásnak, Miskolc, Szeged és 1-2 pesti kerület kivételével minden jelentős városban előre lefutottnak tűnt a választás.

radala 2010.10.05. 12:06:41

@ó jaj: Nem hiszem, hogy probléma lenne a független értékítéletemmel. Több okból sem, egyrészt a politika csak egy epizódocska, másrészt én azért választok a két kalap szar közül, mert nem látom egyformának őket. Arisztokratikusan kivonhatnám magamat az egészből, de ezt nem gondolnám nagyobb függetlenségnek. Lehet, hogy tévedek.
De ha az jut eszembe, hogy valamikor valami hibát követtem el, akkor nem az szokott eszembe jutni, hogy sajnos nem vagyok elég arisztokratikusan távolságtartó a politikától, hanem sokkal inkább az jut az eszembe, hogy ott hibázhattam életemben, hogy 98-ban befejeztem azt, hogy bármilyen párt mellett is kiálljak annyira, hogy mondjuk plakátot ragasszak nekik. Azt hiszem okosabbnak, függetlenebbnek erezném magamat, ha 2002-ben én is mindent megtettem volna azért, hogy ne jöjjenek vissza a kommancsok.
Sokkal inkább azt érzem, hogy az a baj velem, hogy csak szavakban vagyok antikommunista, sokkal függetlenebbnek érezném magamat ha néha tennék is valamit egyik vagy másik kapal szarért.

Neo07 2010.10.05. 12:06:53

Az exit pollok pontoságát véleményem szerint csak a titkosság biztosításával lehetne csak szavatolni... Legalábbis is itt, Magyarországon, ahol még élnek a régi reflexek. Szóval a szavazóhelyiségek előtt is kellene közvéleménykutatói fülkét és urnát kirakni, akkor szerintem sokkal jobb lenne a pontosság, hiszen egy hibalehetőség kiesik: a fentebb is bekommentelt választói őszinteség...
Épp ezért hibásak a telefonos felmérések eleve, hiszen itt ki hiszi el, hogy telefonszám alapján nem azonosítják őket? És ki hiszi azt, hogy kínos pártokat nem fognak bevállalni?... (régen a jobbik, most meg az mszp...)

bigapples 2010.10.05. 12:08:41

@Szimba: azért mar, mert erősen lúgos.

Várúr 2010.10.05. 12:09:12

@radala: Halk megjegyzés. "A magyar nemzet visszaszerezte a fővárosát" - mondta Viktor. Vagyis nem a magyar állampolgárok (idegenszívű tolvaj korrupt ballibek, Hagyó, stb.) hanem a magyarság. Nemzethűség és magyar útlevél két különböző dolog. Erre utaltál a 2004-i nyíltan hazaáruló kettős állampolgárságot elutasító ballib kampánnyal, én pedig a magyar fővárost lepusztító, százmillárdos tolvajlással tönkretevő szemlélettel, ami minden volt, csak nem nemzeti.

radala 2010.10.05. 12:09:14

@Vanek B. Eduard: Valóban kicsit túlmegy a jó ízlés határán, de azért még vicces. Épp most hallottam egy osztrák rádióban magyar szót. A katasztrófáról beszélt valami ember. Hiába szörnyű ez, akkor is mulatságos volt pár magyar szót hallani a hírekben, pláne mert tájszólás volt.

Evehid 2010.10.05. 12:11:23

A vörös iszapnak vannak valóban indifferens alkotói (pl. SiO2, ld. még homok), de ettől még erősen lúgos, maró keverék. Egy a cég állítása szerint veszélytelen és vízoldhatatlan komponensekből álló híg elegy nem csinálna néhány perces érintkezéssel súlyos égési sérüléseket, nem lenne rákkeltő, meg nem tarolna marsbéli tájjá egy csomó hektárt. Mosakszik a fickó, remélem, nem ússza/ák meg.

Az enyhe radioaktivitás megítéléséhez jó volna néhány radiokémikust megkérdezni a sajtónak. Milyen felezési idejű, pontosan milyen bomlási sorú eleme(ke)t tartalmaz?
A területek rekultiválása eszetlen pénzbe fog kerülni. Abszolút nem érkedekel, ha ezért csődbe megy a cég.
Illés nem beszél a levegőbe: ha eléri a Rábát, tényleg nagy bajban leszünk.

Neo07 2010.10.05. 12:13:03

@simonmondja.: Olvastad az Index cikkét? Akkor tudnád, hogy miféle szellemiségről beszélt Tarlós. Abban a cikkben nagyon jól leírták a jellemét; és ha a leírtak fele is igaz, akkor nagyon jó politikus kerül a Városháza élére. A politizálásnak nem az acsarkodásról, hanem kényszerű (hiszen több pártnak kell együtt dolgozni) alkuk, és megegyezések (munka!) rendszeréről kell, hogy szóljon.

Várúr 2010.10.05. 12:13:23

Nem mellesleg a bpesti szavazás (savazás?) fentieket elég jól kifejezte. Lehet nyíni, hogy jujj, kevesen mentek el, hogy az mszp a vártnál több szavazatot kapott, stb. - csak épp a világon semmi értelme nincs. Már vártam, Orbán melyik mondatára hörög a frusztrált kórus. Dehát megszoktam, hogy ballibék egy jobbos politikus minden szavát görög sorstragédiaként és tűrhetetlen kirekesztésként élik meg.

Szimba 2010.10.05. 12:16:25

@Várúr:

Tévedsz, én komédiaként élem meg.

tölgyes 2010.10.05. 12:16:36

@Zolika1979: A Szonda az MSZP a Medián meg az SZDSZ hallatán szokott elélvezni..Nem jó,de ez így van.. Én egyébként nem láttam az elélvezést a fenti úr arcán..az azonban nincs kizárva, hogy örült a fidesz győzelemnek... Ebben az esetben csak a szavazók többségének érzését osztotta..:)

Ami pedig a közvéleménykutatókat illeti: a tendenciákat eltalálták. Mert a lényeg: az MSZP megőrizte második helyét. AZ LMP, Jobbik gyengült, az LMP pedig budapesti, városi párt lett-maradt.. tehát mégis csak ott tudott talpon maradni, ahol korábban az SZDSZ viszonylag erős volt... A fidesz fölényes győzelmét is prognosztizálták.. 5 kerületben 65% feletti volt az eredmény.. ha egy mintavételi hiba becsúszott, akkor akár korrekt felvétel mellett is könnyen kapott Bp-en 60% felett a fidesz...Gondolja meg: 1000-res mintavétel esetén egy kerületre 35 véleménynyilvánító jut...

Szentírásként persze egyik eredményt se szabad elfogadni... Nem is az a céljuk..hogy megmondják a tutit.

Balt 2010.10.05. 12:16:49

@simonmondja.: Régi szép III/III-as hagyomány...

bigapples 2010.10.05. 12:17:17

@Evehid: valahol hallottam Juhász Á. "TV-geológust" nyilatkozni, ő azt mondta, hogy csak néhányszorosa a vörösiszap radioaktivitása a normál talajénak. Nekem úgy tűnt a tudósításokból, hogy hosszútávon az iszap nehézfém szennyezettsége a fő probléma.

radala 2010.10.05. 12:17:47

@Várúr: Meg lehet érteni, amit OV mond, de akkor is kár, mert ezerféleképpen lehet értelmezni és ebből az 1000 értelmezésből legalább 900 nagyon arrogánsnak tűnik. Szeretnék egyszer pár órára OV lenni, hogy megértsem az indítékait. Hogy komolyan mondja-e az ilyeneket. Sajnos a történelemben is meg a nemzetközi politikában is járatlan vagyok, de van egy ilyen érzésem, hogy a politikusok valamiért azt képzelik, hogy a dolgokat iszonyatosan föl kell nagyítaniuk.
Igazából nevetséges ezen rugózni. Mindenesetre én, mint oly sokszor elmondtam másképp csinálnám egy ideális világban. Én betiltanám a szocikat (még gondolkozom rajta, hogy pár generációt lefelé is:-) De amúgy végtelen barátságos lennék mindenkivel, soha nem jutna eszembe magamat nemzetnek nevezni másokat meg nem annak. Kíváncsi leszek lesz-e jobbikos lusztrációs törvény is mi lesz vele.
Mondjuk, ha lenne is ilyen az tuti, hogy a mostani képviselőkre, már kinevezett emberekre most nem vonatkozhatna csak a jövőre.

Balt 2010.10.05. 12:20:06

@Szimba: "Amúgy meg régebben németajkú volt a főváros (azaz Pest meg Buda)"

Akkor: Ofan und Altofen. :) Meg Wudigess. :)

Balt 2010.10.05. 12:22:32

@radala: "Egy dolog viszont biztos a 2002-es kisiklása az országnak elég ok arra, hogy ne lankadjon a Fidesz harci kedve. Szerintem mindannyian jobban járunk, ha OV megsért pár embert, akik amúgy is csak az okot keresik a megsértődésre, mint az, ha ezek az emberek képesek újra többségbe kerülni."

:) Nagyon igaz.

lüke 2010.10.05. 12:22:57

@Szimba:
én meg tragikomédiaként
bár ettöl még a dolgok mennek maguktól, mint a bauxit
a folyóba
amiböl nagy balhé lesz, mert ilyen csak India, Brazilia, Afrikában volt edig, civilizált országban még nem
s ezekben az országokban nem számít az ember élet

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 12:23:52

@Szimba: de Te nem is vagy ballib vuvuzelakezelő...

radala 2010.10.05. 12:24:35

@simonmondja.: Mertr őket különleges anyagból gyúrták. A szoci szavazó rejtőzködik, mert azt hiszi, hogy a véleményéből baja lehet. Nyilván azért mert emlékszik, hogy annak idején ha ö meghallotta mások véleményét abból mindig baja lett másnak.
Be kell látni, hogy a magyar szoci szavazók nem a krém...:-)
A világ normális felén a baloldaliság valami progresszív (legalább egy kicsit), Mo-n ez pont az ellenkezője.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 12:25:01

@Neo07: Olvastam.
Azért fura, hogy szellemi vezetésre akar vállalkozni.
Ilyen uram-bátyám kéz-kezet mosó tipusok inkább semmire se szoktak, mert még valaki megdobálná őket tojással...

Zoltchy (törölt) 2010.10.05. 12:25:09

Ez hogy hangzik?

"Az önkormányzati választások másnapján néhány veszprém-megyei települést elöntött a vörös iszap."

Szimba 2010.10.05. 12:26:13

@radala:

Más politikusok is mondtak már érdekeseket, csak akkor még nem tudta pár másodperc múlva a fél világ.
Lásd: "Az állam én vagyok."

Várúr 2010.10.05. 12:26:43

@Szimba:
Neked legalább humorérzéked van. Ami engem illet, az előző nyolc éven nem nagyon volt kedvem röhögni... Elvbarátaid azonban úgy jajonganak, mintha minimum az állampolgárságukat vonták volna meg.

Szimba 2010.10.05. 12:27:15

@Zoltchy:

Írtam már, hogy ez az MSZP sara:-))

Balt 2010.10.05. 12:27:54

@radala: "akadnak olyanok, akik 2004 dec 5 után úgy gondolják, hogy simán deskripció az, ha valaki leírja, hogy az mszp nem része a nemzetnek."

Ez így nem igaz: maradjunk annyiban, hogy a nemmel s
zavazók. (Pl. Szili nincs köztük... csak hogy aktuálisak is legyünk. :))

radala 2010.10.05. 12:28:30

@Balt: No persze, hogy igaz, mert én írtam, de azért az is igaz, hogy óvatosan kell sértegetni mert, bár nem tudjuk mi volt a baj 2002-ben, de lehet, hogy azért kicsit kevesebb sértegetés jobb lett volna. Szerintem pl. kokárda nélkül nem nyer MP. És még csak most választottuk volna meg Gyurcsányt:-)
Jó volt-e a kokárda ezek után érdekes kérdés:-)

szbi 2010.10.05. 12:28:41

T. TG!

Néhány esetben nyilvánvaló, hogy a helyi szocialista elitek civil szervezeteket alakítva mentették át magukat/hatalmukat. pl.: Celldömölk, Marcali stb.
Ezen elitek egy része nyilván nem ideologikus sereg, hanem a hatalom kullancsa. Azonban az is világos (nekem), hogy valójában meg fognak maradni az emeszpés érdekkörben; nem is nagyon tehetnek mást. A valóban helyi erők - pl. Gödöllő - bizonyos százalékánál vélelmezhető némi párt/oldal kötődés.
Valójában a civil egyenruhába bújt "baloldaliakat" is az MSZP erőcsoportba kell sorolnunk. Avagy nem?
Kérdésem: ismer-e valamiféle tényszerű elemzést a tárgyban? Ilyesfélét elkészíteni nem reménytelen, bár szöszölős. Tanulsága azonban fontos a jövőre nézvést.

Szimba 2010.10.05. 12:28:54

@Hepci:

Nem tudtad? Ballib vagyok!!!!!

bigapples 2010.10.05. 12:29:02

@radala: Nem tudom, mi lehet az az 1000 értelmezés :)

Szerintem ez egy győzelemittas, kicsit meggondolatlan kijelentés volt Orbántól, aminek az az alapja, hogy Budapest sokszor az ország többi részétől eltérően, azzal "szemben" szavazott. Mint pl. 2002-ben az ország többi részétől eltérően Budapest a szocikat választotta és ezzel vesztett a Fidesz, vagy a 2006-os önkormányzati választáson is behozta Demszkyt annak minden botránya és Őszöd ellenére, miközben a Fidesz tarolt az ország többi részében. Orbán arra utalt a kissé arrogánsra sikerült mondatával, hogy Budapestnek és Magyarország többi részének végre egy a hangja.

Szimba 2010.10.05. 12:30:56

@Zoltchy:

Akkor felmentésem van!:-)))
Csak most vettem meg a könyvet, és az első részénél tartok!:-)))

radala 2010.10.05. 12:31:21

@Balt: Ö a kivétel, aki erősíti a szabályt.:-)
Nem mellesleg még 6 évet ücsörgött utána ebben a pártban, volt KE jelölt, házelnök, polgármester jelölt. Plusz ö volt az egyik leghangosabb 23 milla románozós. Na nehogy már Szili jobb legyen, mint Lendvai Ildikó.
Nem szeretem az árnyaltságot:-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 12:31:27

@radala:
Ha valakinek, aki élt az átkosban, van olyn tapasztalata, hogy a véleményéből baja lesz, az oké.

Viszont másnak miért nincs ?

Zoltchy (törölt) 2010.10.05. 12:31:58

@Szimba:

Stimmel. Történelmi szükségszerűségből elfolyt a kétharmada.
Mostantól a magyarság tározója lesz?

Balt 2010.10.05. 12:32:27

@simonmondja.: Te jó ég, még az is lehet, hogy jönnek a B-2-esek, aztán adnak Butapestnek? :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 12:33:42

@Szimba: a "ballib vuvuzelakezelő" egyben értelmezendő...

radala 2010.10.05. 12:34:59

@bigapples: Mondjuk ez egy. Egy másik, hogy OV szerint a budapestiek bűnös város lakói, akik nem része a nemzetnek. Illetve eddig nem voltak azok.

Szimba 2010.10.05. 12:35:56

Dunának, Oltnak egy a hangja. (Ady)

Ez is lesz?
Mert akkor Hercegovinát és Boszniát követelem!:-)

bigapples 2010.10.05. 12:36:13

@radala: Lendvai Ildikót reggeliztél? :) Ilyet még Vona se mondana.

bigapples 2010.10.05. 12:37:43

@Szimba: Nem lehetne inkább Dalmácia vagy Montenegró? :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 12:40:57

@Balt:
A hatvanöt év véres Gulág és szemkilövető rendőrterror után ?

Onnan Taktaharkányból könnyen beszélsz.
Itt már alig él ember, akinek szeme lenne.

radala 2010.10.05. 12:41:42

@bigapples: Szerintem o jaj szerint is ehhez áll legközelebb, amit OV mondott. Nagyon nem kellene erőlködnöm, ha nem lennék OV fan, hogy megsértve érezzem magamat. @simonmondja.: "Elemezéseink arra is rámutattak hogy az MSZP szavazók válaszkikerülő rejtőzködő magatartása azokban a szavazókörökben volt erőteljesebb ahol az első fordulóban jelentősebb jobboldali fölény alakult ki. Ez arra utalt hogy az érzékelt környező véleményklíma és a saját vélemény közötti különbség késztette az MSZP szavazóinak egy részét arra hogy ne válaszoljanak illetve hamisan válaszoljanak a közvélemény-kutatók pártpreferenciát firtató kérdéseire. "

"Kik is hát ezek a "rejtőzködő" szavazók akiknek egy része nem is egyszerűen rejtőzködik de kifejezetten hamis válaszokat ad a pártpreferencia kérdésekre?

Demográfiai jellemzőiket tekintve jelentősen különbözik egymástól az a csoport amelyik csak elrejteni igyekezett pártpreferenciáját és egy másik amelyik kifejezetten félrevezető válaszokat adott a közvélemény-kutatóknak.

A személyes mintában a teljes szavazó népességen kb. egynegyed háromnegyed arányban voltak a jobboldali és baloldali (számunkra) problémás válaszadók.

A pártpreferenciáját félrevezető módon Fidesz-MDF támogatóként megadók 57 százaléka fiatalabb 40 évesnél: 37 százalék 30 évnél fiatalabb további 20 százalék 30 és 40 év közötti. Ennek a csoportnak 47 százaléka falvakban él. Budapesten csak elvétve akadt "félrevezető" MSZP szavazó. Iskolai végzettségüket tekintve többségük 8 osztályt vagy legfeljebb szakmunkásképzőt végzett. Körükben feltűnően sok a munkanélküli a háztartásbeli és az egyéb foglalkozási kategóriába tartozó (rendszerint alkalmi munkások kerülnek ide). Jövedelmi viszonyaikat tekintve alacsony vagy alacsony-közepes jövedelműek.

Összességében a kisebb települések társadalmának azon fiatalabb csoportjai voltak ilyen "félrevezető" MSZP szavazók akik a helyi társadalomban a margóra szorultak elégedetlenek és ebből fakadóan kormányváltó hangulatúak voltak. Ugyanakkor érzékelve a helyi közegben a hasonló életkorú csoportok meghatározó többségének övékétől eltérő véleményklímájának nyomását nem merték vagy nem akarták egy kérdezési szituációban felvállalni igazi véleményüket és kvázi "hazudtak" a kérdezőbiztosoknak.

Ezzel szemben a csak egyszerűen erre a kérdésre válaszmegtagadó MSZP szavazók inkább a 60 éven felüliek köréből kerültek ki különösen nagy arányban voltak a 70 évnél idősebbek között. A 40 évnél fiatalabbak körében gyakorlatilag nem voltak ilyenek. Ebben a körben is a kisvárosi és a falusi közeg eredményezett inkább "rejtőzködést". A nagyvárosokban és Budapesten jóval ritkább szinte elhanyagolható mértékű volt ez a viselkedés. A rejtőzködők többségét kifejezetten alacsony iskolázottság jellemzi: 17 százalékuk nyolc osztályt sem végzett (ez részben magas átlagos életkorukból is fakad). A felsőfokú végzettségűek körében mind a rejtőzködés mind pedig a félrevezető pártmegjelölés ritkaságszámba ment.

Foglalkozásukat tekintve a rejtőzködő MSZP szavazók csaknem fele nyugdíjas volt további 9 százalék munkanélküli és 8 százalék pedig háztartásbeli tehát csaknem kétharmaduk volt gazdaságilag inaktív. Jövedelmi viszonyaik megfelelnek a hasonló demográfiai összetételű de nem rejtőzködő pártpreferenciájú népesség jövedelmi viszonyainak.

A "rejtőzködő" MSZP szavazók tehát a kisvárosok és falvak azon idősebb emberei közül kerültek ki akik politikailag kevéssé informáltak ugyanakkor részben életkorukból részben megélt történelmi tapasztalataikból adódóan hajlamosak az irracionális félelemre. Ez a - számukra nyilvánvalóan valóságosként megélt - félelem és a helyi társadalmi mikroklíma feltételezett nyomása játszhatta a legnagyobb szerepet abban hogy "rejtőzködővé" váltak.

A "rejtőzködés" azonban nemcsak a baloldalon volt megfigyelhető a két választási forduló között hanem a jobboldali szavazók egy részének körében is - csak éppen jóval kisebb arányban mint az MSZP szavazói között.

A jobboldali "rejtőzködők" két jól körülhatárolható csoportból álltak. Nagyobbik részük szociális profilja hasonlít az MSZP-s "rejtőzködőkére". őket a várhatónál nagyobb arányban nagy baloldali többségű szavazókörökben találtuk. Közöttük is a legidősebb 70 év feletti korosztály képviseltette magát az átlagot meghaladó mértékben. Budapesten szinte egyáltalán nem volt rejtőzködési hajlam a jobboldali szavazók körében vidéken pedig egyenletesen oszlottak el a nagyobb városok a kisvárosok és a falvak között. Feltűnő tény ugyanakkor hogy a véleményét nyíltan nem vállaló rejtett Fidesz-MDF szavazók 65 százaléka nő volt és 20 százalékuk nem végezte el az általános iskola nyolc osztályát sem. (Mindkét tény összefügg azzal hogy ebben a körben nagyon sok volt a hetven évnél idősebb ember akik körében több a nő - mivel a nők tovább élnek - és az idős embereket lényegesen alacsonyabb átlagos iskolai végzettség is jellemzi.)

Volt azonban a rejtőzködő Fidesz-MDF szavazóknak egy másik csoportja is: a pártpreferenciájukat nyíltan nem vállaló de más válaszai alapján kormánypártinak vélelmezhető emberek 20 százaléka volt vezető beosztású illetve diplomás értelmiségi. (Ez a csoport a teljes minta mintegy 1 százaléka volt.) őket még egy tényező különítette el a többiektől. Erős vallásosság jellemezte őket.

Hogy ezek a magasan iskolázott vallásos emberek miért nem vállalták nyíltan egy névtelen közvélemény-kutatásban azt hogy a jobboldal jelöltjére kívánnak szavazni csak találgatni lehet."

Gondolom a helyzet kicsit hasonlít 2002-re nem lehet ma sem könnyű mszp szavazónak lenni.

Szimba 2010.10.05. 12:51:09

@Hepci:

Értem, értem:-))

@bigapples:

Nézd, én benne vagyok!:-))
De akkor már csapjuk hozzá Kanadát is, annyi magyar tántorgott oda!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 12:55:10

@simonmondja.: na ja, 53% narancshályog, 29% vöröshályog, 10% zöldhályog, 7% jóltápláltóvodásfasiszta.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 12:56:58

@radala:
De szép is a tudomány !

Fritz Tamás erre kapott Alternatív Nobel díjat ?

Az vetted, hogy a putrilakók és a kriptaszökevények mind maszoposok, akiket időnként megruháznak, ha kiderül, hogy kire szavaznak ?
Hiányos mégis, mert 2002-ben a fidesznyikek szerint a börtönlakók voltak a harmadik nagy népcsoport, akik a szocikra szavaztak...

radala 2010.10.05. 12:58:07

@radala: Mondjuk, most, hogy elolvasom, Bp-n nem rejtőzködik senki...
Bonyolult, de én akkor is azt hiszem, hogy ez mérési probléma nem manipulálás. Illetve nagyon remélem, hogy így van.

Szimba 2010.10.05. 12:58:52

@Zoltchy:

Bacca meg!
Kész hungarikum !

Úgy kellene hagyni az egész vörösmaszatos területet, aztán a katasztrófaturistáktól magas belépődíjat szedni. Sőt, túlélőtúrát szervezni a cég felelőseinek vezetésével. Ők példamutatóan védőruházat nélkül kúsznának az iszapban.

Neo07 2010.10.05. 12:59:37

@simonmondja.: Nem.
A West Wingben (Elnök emberei) nagyszerűen bemutatják ezt az háttéralkudozós stílust. Ezt nem nevezném mutyinak, mert a kompromisszumok nem a politikusok személyes, vagy párbeli előnyét szolgálják, hanem az országét. Azzal, hogy jobb törvényeket, és hamarabb tudják meghozni. Persze a sorozat nem valódi, hanem bevallottan egy idealisztikus világot mutat be, de ez így (lenne) elfogadható és szimpatikus (és népszerű). Ilyesmire kellene nekünk is törekedni, Tarlós is talán ilyesmit csinál. Nem vagyok naiv, nem gondolom, hogy egy kis Jockey Ewing-os stílus ne férne bele, de ha ez az ára, akkor legyen. Inkább ez, mint a pofátlan talicskázis, mit talicskázás, dömperezés; meg Nokiás dobozok tömkelege...

radala 2010.10.05. 13:00:17

@simonmondja.: Nem ez Gallup, amit már egyszer belinkeltem.
www.gallup.hu/Gallup/release/ppref020423.htm

Szerintem valóban elég tudományos amúgy;-)

Egy biztos, a két forduló között már jól mért a gallup az új szűréssel. Persze hazudhatnak is.

Szimba 2010.10.05. 13:01:23

@radala:

Azzal lehet manipulálni, hogy a népességből kiket, mely rétegeket, milyen arányban kérdeznek meg.

Amúgy meg a legtöbb felmérés telefonos. Ott csak azok rejtőzködnek, akik lecsapják a kagylót, akik idősebbek és nagyothallanak.

Balt 2010.10.05. 13:01:45

@radala: Igen, ilyen alapon a kokárdázás tényleg kétséges. Eleinte én is elleneztem, de jó volt látni a mosolygós fiataltól kezdve a mérnökkamara tisztségviselőiig sokakat, akikről így tudtam, hova húznak. :)

2002-ben úgy sejtettem, hogy egy békülékeny hang (Pokorni?) talán jobb lett volna a két forduló között, de akkor vsz. nem 10 mandátum előnnyel jönnek Megyóék...

Balt 2010.10.05. 13:04:08

@radala: Egyébként az első forduló előtt szokatlanul csendes (azaz csak 2010-ben "megszokott"), erőtlen - ? mondjuk inkább: pozitív, kesztyűt fel nem vevő - kampány volt, de nem hinném, hogy ezen ment el a 8 év... (Mindnyájunk életéből. A nemzetből önkirekeszettekéből is!!)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 13:04:37

@radala:
Á, ugyan...
Ők még azt is beleírják, aki mást mondott, mert tudják, hogy hazudik, csak rá kell nézniük.
Telefonon kérdezve meg számmisztikával kiszámolják, hogy ki a maszopos - a telefonszámból - nem tudtad ?
Ha sok a hatos, az nem jelent semmi jót.

Balt 2010.10.05. 13:07:08

@radala: Mindegy, 2004 nálam (is) vízválasztó. (Hogy Durayt idézzem. :)) Itt "rehabilitáltam" Pozsgayt is. :)

CSENDES 2010.10.05. 13:12:19

@Hepci: Ez sem adja ki a 100 %-ot

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 13:12:24

@Neo07: Elnök emberei ?

Tudod, mit?
Ha Tarlós nem állítja le a metrómat, akkor beállok a csapatába.

radala 2010.10.05. 13:12:59

@Szimba: Ugyan már ez egy szakma, ha azt mondják, hogy egy minta reprezentatív, akkor az azt jelenti, hogy reprezentatív. Természetesen lehet, hogy csalnak, de akkor kár ilyenekkel trükközni, akkor kinyitod az excelt és beírod a várt eredményeket.
@simonmondja.: Olvasd el a 2002-es cikket szerintem korrekt mind a kettő. Azért nehogy már a Gallup megengedje a magyar leányának, hogy csaljon.
Az viszont tény, hogy szignifikáns és állandó irányú mérési problémáik vannak a kvk-nak. Azt meg nehéz elképzelni, hogy annyi embernek lennének prekoncepciói vagy egyáltalán ismeretei a különböző kvki-röl, hogy ennek kimutatható hatása legyen a mérésekre.
Szóval fene tudja, de szeintem nem csalnak. vagy mondjuk úgy, hogy Századvégtöl fölfele tuti nem csalnak:-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 13:22:20

Mondtam én, hogy csalnak ?
Tanulmányt írnak arról, hogy melyik pártra gondol, aki másik pártot mond, aki nem mond semmit, és aki lecsapja a telefont.

Tegnap kétszer hajtottam el tíz percen belül egy szívóskodó ügynököt, aki nyilván beírta a jelentésébe, hogy titkolom, hogy szeretem az infralámpát, mert a - nem érdekel - szófordulat hazudozó, rettegő infralámpavásárlóra vall.
Ha az ilyenek kihalnak, majd eljön a nemzeti infralámpa nagy korszaka.

Balt 2010.10.05. 13:26:45

@radala: Ó, Istenem, de jó ezt látni! :) A jövő elkezdődött, mese nincs! :))

guy 2010.10.05. 13:30:47

A közvélemény-kutatások tévedhetetlenek. A valóság gyakran pontatlan.

radala 2010.10.05. 13:31:53

@Balt: Nem kárörömböl tettem be, inkább emiatt:

"Az utóbbi időben elterjedt, hogy kiszorított helyzete miatt Gyurcsány saját párt alapításán gondolkodik. Információink szerint azonban még nem döntött véglegesen a roppant drága megoldás mellett, a pártban ugyanis a volt miniszterelnök emberei azt is szondázzák, hogy egy későbbi időpontban, Bajnai Gordont maga előtt tolva lenne-e támogatottsága Gyurcsány visszatérésének."

Aggasztó, talán jobb lenne őket gyorsan mégis kizárni a nemzetből:-)

Balt 2010.10.05. 13:40:22

@radala: Én a pártok gazdálkodását értékeltem elsősorban, de az is jó, ha Fegyenc szakít. (Addig nem szabad kivonni a forgalomból, majd csak ha kellően elmérgesedik a viszony közte és az MSZP, meg a meghasadt maradék szavazótábor kötött. :) De akkor Bajnaival együtt... Amire minden esély megvan. :))

ubul2000 2010.10.05. 13:41:59

@radala: Azért arra kiváncsi vagyok, hogy lehet egy minta reprezentatív. Ha például felhívnak egy számot, azt felveheti a nyugdijas nagymama, a mérnök papa, vagy a bölcsészhallgató lány. Hogy lesz ebből az átlagot reprezentáló minta. Vagy addig telefonálnak, amíg nem lesz 5 mérnök a mintában?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 13:42:20

@radala:
Talán Biszku Bélát kéne megkérdezni, hogy mit tegyen a forradalmi kormány, ha aggasztja a rendszer ellensége.

Mi lenne, ha elkezdenénk ellenforradalmi szervezkedésnek hííni üket ?
.

ubul2000 2010.10.05. 13:45:33

@simonmondja.: Ha már szóba került
azért Biszku Bélát sajnálom..... sajnálom, hogy amiatt kell felelnie amit most mondott, nem amiatt, amit elkövetett

Neo07 2010.10.05. 13:48:39

@Szimba: Elkeserítő a helyzet... Ha a képeket nézegetve belegondolok, hogy a patakban tulajdonképpen tömény hypo erősségű folyadék folydogál, akkor elgondolkozok azon, hogy az alumínium mekkora egy kincs... Hogy vacak pár millió tonna alu előállítása után egy falunyi méretű, vagy fél velencei-tó méretű kezelhetetlen méregmocsár marad, akkor igencsak dühösen nézek a sok eldobható alumínium cuccokra... Azért teremtsünk a halálmocsarat, hogy, aztán az alumíumdobozokat is szemétre dobjuk?! Öngyilkos világ, komolyan mondom.

radala 2010.10.05. 13:50:01

@ubul2000: Passz, de ez egy szakma gondolom van rá protokoll. Talán fölhívnak egy számot és azt kérdezik, hogy otthon van-e Kovács Mari néni, mert öt kell megkérdezniük. Tuti van itt olyan aki tudja. Azt elhiszem, hogy fals adatokkal trükközik pár cég, már csak költséghatékonyság miatt is, de azt nem, hogy ha akarnak, akkor nem tudnak korrektül mérni. Az, hogy az eredmények nem korrektek az nem jelenti, hogy a mérés rossz, lehet hiba a válaszolókban is nem csak a kérdezőkben. Csak ezt mondtam.

radala 2010.10.05. 13:52:51

@ubul2000: Al Caponét sem azért ültették le, amit csinált. Van ilyen. Az alumíniumgyártókat sem azért fogják teljes vagyonelkobozni, ami miatt már eleve kellett volna:-)
A világ gyakran körülményesen igazságos.

radala 2010.10.05. 13:54:39

@Neo07: na ja meg ha ezt nem is vesszük, akkor is elég elkepesztő, hogy a hasznot elviszik a kár meg marad. Hihetetlen ez az egész az tuti.

CSENDES 2010.10.05. 13:55:19

@ubul2000:
"A véletlen mintavétel átlagosan pontos, és megfelelő mintanagyság mellett az esetek többségében egyedileg is igen pontos becsléseket tesz lehetővé.

A véletlen minták az esetek többségében jól reprezentálják a népességet a vizsgált szempontból; Ennek nem feltétele az, hogy a minta valamely ellenőrizhető szempontból reprezentatív legyen.

Azt, hogy egy minta jó-e, nem lehet eldönteni. Egy mintát akkor tekintünk jónak, ha helyes módszerrel választották.

Ne higgyünk azoknak a közvélemény-kutatásoknak, amelyek készítői azt állítják, hogy mintájuk „reprezentatív”. Ezek a kutatók összekeverik vágyaikat a tényekkel. "
www.tarki.hu/kiadvany-h/munkatars/kozvkut/r_2f.html

Bővebben a fenti címen, de a lényeg az utolsó mondat.

CSENDES 2010.10.05. 13:57:59

@Neo07: A dobozokat horganyozott acélból készítik többnyire, s nem drága alumíniumból.

radala 2010.10.05. 13:59:38

@CSENDES: köszi, no akkor mégsem lehet reprezentatív. Mondjuk olyasmiket szoktak írni, hogy kor, nem iskolázottság, területtípus szerint reprezentatív...

Neo07 2010.10.05. 14:00:00

@Balt: Már a tavaszi választások után is robbant volna a párt, de felülkerekedtek magukon. Kiváncsi leszek Mesterházy a sok magas labda után meddig marad elnök... Gyurcsány biztos hogy helyezkedik, készül a pillanatra, de most nem jött jókor neki a környezeti katasztrófa.

Szerintem a szocik egyedüli reménysége már a Bajnai lehet. És ha elhagyják a nevükből a szocialista, meg a magyar jelzőt, és felvennék a neoliberális jelzőt, akkor nem lenne velük semmi gond, akkor a tartalom meg a forma összhangba kerülne egymással.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.05. 14:00:20

@ubul2000: Hát az érdekes lenne.
Megnézném, amikor leporolják az összes halálos itéletet és egyebeket és újratárgyalják.
Vagy koncepciós perben itélik el a koncepciós pereket.

radala 2010.10.05. 14:00:43

@CSENDES: Baromi sok olyan van, amin Alu felirat van, én azt hinném többnyire ez van, de lehet, hogy tévedek.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.10.05. 14:02:39

@radala: "A válaszadó helyett x-elhettél? Mert a kérdezőt írtad. "

A válaszadó helyett. :) Láttam hogy hülyeséget írtam, de tudtam hogy egyértelmű mire gondolok, így nem korrigáltam. :)

@tölgyes: "A Szonda az MSZP a Medián meg az SZDSZ hallatán szokott elélvezni."

Azok korrekt cégek! Ezek fidesznyik beágyazások. Ha vannak elfogult jobbos cégek, akkor a pártatlanokat baloldalinak kell hazudni.

"Ami pedig a közvéleménykutatókat illeti: a tendenciákat eltalálták. Mert a lényeg: az MSZP megőrizte második helyét. AZ LMP, Jobbik gyengült, az LMP pedig budapesti, városi párt lett-maradt.. tehát mégis csak ott tudott talpon maradni, ahol korábban az SZDSZ viszonylag erős volt... A fidesz fölényes győzelmét is prognosztizálták."

Már bocsánat, de ezt az emberek 99%-a megjósolta volna! :DD

Neked is el lehet adni bármit...

A következő hónapban én is összeirkálok különböző számokat a pártok mellé.
Valamennyire különbözzön a cégekétől a hírérték miatt, de azért hihető maradjon.
Valami fiktív név alatt elküldöm a Hír TV-nek. És még néhány helyre.
Lesz amelyik komolyan veszi és közreadja. :)
Majd jön Török Gábor és ír róla egy elemzést. :)
Az olvasói meg lelkesen bólogatnak hozzá.
Én meg majd jót röhögök az egészen.

Fikciós történet, de simán megtörténhet ez a forgatókönyv...

"Nem is az a céljuk..hogy megmondják a tutit."

Vannak még nálam is naivabb emberek. :)

akimellon 2010.10.05. 14:03:35

@simonmondja.: Budapesten csak kilőtt szemű forradalmárok vannak???????? ha jól tudom, 1,azaz egy embernek lőtték ki a szemét/az is sok persze/
ez kb olyan, mint a II.VW után annyi partizán lett, hogy azzal fél európát el lehetett volna foglalni.
Basszus, lehet sok rosszat mondani a rendőrökre, de azért valaki elgondolkodott azon, hogy a MTV ostrom után, ÉS FIGYELMEZTETÉSEK ELLENÉRE nem a város közlekedési csomópontjára kell "nagygyűlést" szervezni..... ja és utána, amikor már csak egy sarokra voltak a hőbörgők, többszöri kérés ellenére sem figyelmeztették a résztvevőket!!
nem világosították fel őket a menekülő utvonalakról....
mert voltak, ilyen rendezvény logisztikai alapvetése, hogy erre fel kell készülni, és viktorkát 1 perc alatt elvitte a PÁNCÉLautó.

CSENDES 2010.10.05. 14:04:42

@radala: Nem tudom, hogy miről beszélsz, de a HUBER Packing kereskedelmi vezetőjétől tudom, hogy nagyon nagy része bizony horganyozott acél. Persze lehet, hogy nálatok nem, de nem hinném. Nézd meg a díszdobozokat, kávés dobozokat, festékes dobozokat, stb. ne a fogkrémből indulj ki.

CSENDES 2010.10.05. 14:05:42

@CSENDES: Ráadásul azt is felváltotta a műanyag.

radala 2010.10.05. 14:06:17

@Neo07: Gondolod, hogy Mesterházy bontotta el a gátat?:-) Mondjuk én simán elhiszem.:-)

radala 2010.10.05. 14:08:30

@CSENDES: sörös dobozok zömmel alumíniumok csak ennyit tudok "biztosan".

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 14:08:48

@radala: a pápai pszichopata szerényen megbújik a pislogó törpike mögött, közben gágogás hallik. Így elsőre ígéretes színdarabnak tűnik. Az a baj, hogy már láttuk...

CSENDES 2010.10.05. 14:09:49

@radala: "Az országos adatfelvétel 2010. szeptember 20. és 22. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatfelvétel módszere: telefonos lekérdezés. Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően legfeljebb +/- 3,2 százalék. Az elemzésben „aktív szavazónak” nevezzük a választási részvételüket több szűrőkérdés alapján is biztosra ígérő válaszadókat. " (Nézőpont Intézet posztbeli elemzésének a végén)

Balt 2010.10.05. 14:11:11

@Neo07: Egyetértek, noha az alu recycling viszonylag jól szervezett. (Az is volt mindig: gj gyak. forgalmi vizsga: - Milyen tábla volt az, Gáspár? - Há' álumínium. Visszatolássák...?)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 14:11:37

@CSENDES: mire gondolsz, sörösdoboz? Az nem horganyzott.

Balt 2010.10.05. 14:13:39

@Neo07: "Gyurcsány biztos hogy helyezkedik, készül a pillanatra, de most nem jött jókor neki a környezeti katasztrófa."

Meg a viszonylagos (legalábbis magyarázható) vasárnapi eredmény...

Balt 2010.10.05. 14:14:33

@Balt: És az is látszik, jól számolt, a kasszakulcs (Táncsics alapítvány) őrzőjének lenni hálás pozíció...

CSENDES 2010.10.05. 14:17:08

@radala: Mao-on cca. 1milliárd sörösdoboz évente, megszorozva 5 grammal nem nagy mennyiség, és az újra feldolgozható hulladék.

Neo07 2010.10.05. 14:18:24

@radala: Hát, most, hogy mondod... ;-) Lehet, hogy a Párt szétesését szimbolizálja? A szín stimmel. Az iszap stimmel. A fröcskölődés, rombolás stimmel. Az mszp melyik sarka fog kifakadni? Szili már dobbantott.

Bocs a cinikus és ízléstelen hasonlat miatt, de nem tudtam kihagyni ezt; részvétem az ott élőknek, és a áldozatoknak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 14:18:42

@Zolika1979: pártatlan közvéleménykutatók, ráadásul pont azok, amik Zolikának tetszenek, a Sanda Ipsos és a Cirkadián, hmmm.
Eztet hívják oximoronnak a Szváziföldön, ha jól emlékszem. :)

Balt 2010.10.05. 14:19:36

@Neo07: Az is fix, hogy Bajnai nem mondott le a közszereplésről, az is lehet, hogy Fegyenccel folyamatosan konspirálnak(-tak). Ugyan maga Fletó mondta, hogy azért volt a min.elnökjelölt-keresési bohózat, hogy ne érje a vád, ő javasolta az üzlettársát (Bajnait) mag helyett...

ubul2000 2010.10.05. 14:19:58

@radala: Hát a termelést felfüggesztette Illés, de én várnám a cég, a tulajdonosok és a vezetők vagyonának zár alá helyezését is.

is 2010.10.05. 14:23:53

@Várúr: "én pedig a magyar fővárost lepusztító, százmillárdos tolvajlással tönkretevő szemlélettel, ami minden volt, csak nem nemzeti."

Hagyo kornyeken a BKV "ellopott" egymilliardot, ami egyebkent kliensek fizetese volt nagyreszt, nem maganak kellet, embereket fizetett belole.
Hunvald is "ellopott" egymilliardot, ebbol mar joval tobb uthette az o sajat markat.
Mi az a masik 98 milliard? Komolyan kerdezem, mert ez ket nagysagrend, nem mindegy, mirol beszelunk.

foleg, ha azzal akajuk osszehasonliatni, hogy a FIDESZ ahosszu bajtok ejszakajan helybol legalbb 5 milliardot takaritott ki az APEH rendszerebol, majd aztan a Postabankot 20 milliarddal tokesitette tul (KEHI hivatalos adat!), aztan a Gripen ugyben is milliardokat szakitott.

meg ha azt nezzuk, hogy 2006 ota az onkormanyzatok mar FIDESZ kezben voltak, es a kozpenzek felet ok koltottek el, es a korrupcio pontosan ugyanolyan tempoban ment ott is (MINDEN korrupciokutatas ezt hozza ki, a legutolso Tarlsorol szolo index-elemzes is ezt mutatta), tehat legalabb 2006 ota a FIDESZ pontosan annyit lopott, mint az MSZP. tehat ha 100 milliard az MSZP, akkor 100 milliard a FIDESZ is.

radala 2010.10.05. 14:27:15

@ubul2000: Na ja 1081 ember dolgozik ott, bonyolult ez, mert az ö teljes vagyonukat ezzel frankón el is sikerül kobozni, bezzeg a górék. Kibaszott bonyolult egy ilyen helyzet, tényleg végtelenül szomorú.

Neo07 2010.10.05. 14:30:20

@Balt: ebben én nem vagyok olyan biztos... Nem olyan jó eredmény ez, csak kívülre kommunikálják azt, hogy jó eredmény... Az LMP is így csinált, miközben - ahogy valaki megjegyezte itt - a testbeszéd az ellenkezőjéről szólt.
Ez a katasztrofálistól egy hajszálnyira van a szocik belső elvárása szerint. Bár voltak ők már 12%-os párt is... De most nekik itt lebeg az mdf és sz szdsz példája, miközben tudják, hogy a fidesz nem hülye párt... Gyurcsány lépni fog.
Az lenne a legjobb, ha kilépne, és alapítana egy Neoliberális Pártot. De ő is tudja, ekkor az esélyei zéróra redukálódna... Így maradni fog. (ez a tippem)

radala 2010.10.05. 14:31:18

@is: Biztosan igaz, amit írsz. Az is az ezt is jelenti, hogy az MSZP is meg a Fidesz is egyforma?
Nagyon nem szeretném megtudni, hogy ez az igazság. Annyi legyen a mentségem, hogy engem a lopások a legkevésbé zavartak mindig is. A probléma nem az ellopott milliárdokkal van, hanem a meg sem termeltekkel, de elköltöttekkel.
De mindegy ez, azt hiszem nem sikerülhetne közös nevezőre jutnunk. Kaya ibrahim 132 ezrét kihagytad amúgy a fölsorolásból....

ubul2000 2010.10.05. 14:33:48

@radala: 1. A vezetők és a tulajok magánvagyonához nem hiszem hogy sok köze lenne a dolgozóknak. Látatlanban több milliárdra teszem ezt az összeget.
2. A céghez meg azonnal kormánybiztost ültetnék, aki felügyelné a kifizetéseket, hogy ne lehessen kimenekíteni a pénzt, vagyont.

Balt 2010.10.05. 14:35:18

@akimellon: Szerintem szemkilövés is volt több, de maradandó testi (és lelki) sérülés százszámra! (Utóbbi országosan, nemzedékekre!)

Az Astoria valóban nem volt szerencsés választás, de tetszettek volna más helyet javasolni, mert hogy "arra lesz a Kossuth tériek 'kiszorítása' a Belvárosból"...!

(Egy képet kerestem, ahol sorfal állja el az Alkotmány utca torkolatát a Nyugati - pardon: Marx tér - felé. Helyette kéretik beérni ezzel a szélsőlyobbódali publicisztikával, amely itt-ott csúsztat, mert pl. azóta tudjuk, hogy jogszerűtlen volt a Kossuth téri tüntetés feloszlatása, de ez van...:)

index.hu/velemeny/glossza/astor/

Balt 2010.10.05. 14:37:28

@CSENDES: Azt hiszem, itt a sörös-, üdítős stb. dobozokról van szó leginkább, a festékeseket nem is szokás szelektíven gyűjteni. (Azaz veszélyes hulladékként kellene...)

Balt 2010.10.05. 14:39:06

@Hepci: :)) Kíváncsi lennék (szigorúan testmagasságra) összemérhető-e Orbán és Bajnai, de hogy Horn Gyufa 20 centivel alacsonyabb, abban biztos vagyok. :)

Balt 2010.10.05. 14:41:37

@CSENDES: 500 tonna? Az is nagyrészt importból...

radala 2010.10.05. 14:42:29

@ubul2000: Pont ezt mondom, hogy a dolgozókkal könnyű lesz kibaszni (gondolom ez nem cél), de a tulajok 20 Ft-t nem fognak bukni.
Mondjuk Illés kemény, mint a vídia és egyelőre még örül is ennek mindenki. Én mondjuk nem kedvelem Illést, de hitelesnek tűnik most még.

bigapples 2010.10.05. 14:43:59

@Balt: Gondolom az MSZP pártvezetés milyen lelkes lehet, hogy pártfinanszírozás helyett az alapítvány pénzéből a megbuktatásukat szervezi GYF.

Várúr 2010.10.05. 14:46:09

@is:Szaladj az ügyészségre ezzel a zseniális felismeréssel (a fidesz i s lopott). Keller eeetárs és sokan mások megtették, pofán is röhögték őket. Ezt a gyerekes, mutogató szemléletet rühellem leginkább: saját gazemberséget kicsinyíteni, másét nagyítani: tanárnéni, csaltam, de a padtársam is... Még valami: épp ez a felfogás váltott ki országos utálatot tavasszal is, most is. Vissza kéne venni a ballib arcból, valami halvány belátás-félét kommunikálni és csöndben felépíteni valamit, ami legalább halványan hasonlít a valódi szabadelvűségre és szociáldemokráciára.

radala 2010.10.05. 14:46:14

@Balt: Mintha 3 cm-re emlékeznék OV javára HGy-vel szemben, de fordítva is igaz lehet. Bajnai kapuskodik, nem lehet 180 alatt szerintem. De nem ez a fő méretbeli különbség. teljesen elkepesztő, hogy HGy-re én már pozitívan tudok gondolni. Kicsit pozitívabban, mint mondjuk Borossra....

bigapples 2010.10.05. 14:48:48

@radala: Illés beleragadt az ellenzéki szerepbe. Szimpatikus a tettvágya, de államtitkárként nem ilyen jakobinus stílusban kéne előadnia magát, így Matolcsyhoz hasonlóan elfogyhat körülötte a levegő.

Neo07 2010.10.05. 14:48:53

@akimellon: Tévedsz. Látszik, hogy nem voltál ott. Nem voltak ott hőbörgők. Csendes családi rendezvényként indult.
A kékruhás alakok (nem volt rajtuk azonosító, így lényegében nem rendőrök voltak) felsőbb parancsra verték a hazafelé menő embereket. Volt a naggyűlés végén felszólítás, hogy vége a
rendezvénynek, legyünk szívesek elhagyni a helyet.
Ellenben a rendőrök otthagyott fegyverei marha gyanúsak...

Mindegy, albizottság már vizsgálódik az ügyben.

@Balt: nyilvánvaló volt ez volt a célja, Bajnait beültetni oda. Csak egy kicsit túlhúzta a húrt.

@is:
Neked semmiség pár milliárd? Vigyázz, mert ezzel te is gyanúba keveredsz...
Az mszp-nek volt 8 éve, hogy kiderítse az állítólagos apeh-esetet. Jutottak valamire? Volt bírósági szakasz ez ügyben? Volt ítélet ez ügyben?
Tudod, "hazudtunk reggel, délben meg este"... És ha ebben is hazudtok/hazudtatok?

Szimba 2010.10.05. 14:49:02

@radala:

Tudom, hogy szakma. Reprezentatív mintát én is tudok produkálni:-)))

Balt 2010.10.05. 14:49:03

@Neo07: A _várakozásokhoz_ képest jó maszop-eredmény. Talán még a sajátjaikhoz képest is.

Gyurcsány lépését én is várom. Azon szurkoltam, hogy ne kapjon Mesterházy végzetes sebet (de most komolyan), mert úgy Gyurcsány jó eséllyel megpróbálhatja szokás szerint megpuccsolni. De végül is ez így is egy lehetséges opció.

Most őszintén szólva nem is tudom, melyik a "jobb" :), ha szakadnak és felezik a tábort, vagy ha Fegyenc megint színre lép és ilyen módon lehetetlenülnek el végleg. :)) Végül is mindegy, az eredmény a fontos! :))

Balt 2010.10.05. 14:50:59

@radala: :))) 132 ezer? Pokorni 7 milliót mondott, de talán nem erre, az összes akkori szóban forgó vádra.

Balt 2010.10.05. 14:51:42

@ubul2000: Már 10 milliárd, Illés szerint.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2010.10.05. 14:59:18

@Álszentfazék:
Lehet hogy már ellőtték de azért itt van néhány ajánlott irodalom bizonyos fokig a kérdésedre is válasz:

2 könyv a témában:
Fischer György: Hihetünk-e a közvélemény-kutatásoknak?
(Hogyan készülnek és mennyire pontosak a közvélemény-kutatások)
Rudas Tamás: Közvélemény-kutatás (értelmezés és kritika)

Ez itt le is tölthető:
elib.kkf.hu/edip/D_11965.pdf

egy beszélgetés többek között az egyik legjobb kutatóval Magyarországon:

piackutatas.blog.hu/2010/02/19/mennyire_megbizhatoak_a_kozvelemeny_kutatasok_eredmenyei_video

egy cikk:

piackutatas.blog.hu/2009/06/26/fiasko_e_az_ep_valasztasi_elorejelzes_a_kozvelemeny_kutatok_szamara

meg az összehasonítás:

www.spss.hu/Hirek/gratulalunk-a-forsense-nek.html

radala 2010.10.05. 14:59:57

@Balt: Nem kaya Ibrahimnál, hanem valami Simicska öltönynél emlékszem valami 132 ezres számlára. No, de ezek egykutyák az természetes. Bartháról (aki szegény valóban egy ellenszenves fasz volt) is mindig úgy írnak, hogy a "botrányai". De soha nem volt semmi, illetve olyan botrányai voltak, hogy még orvosként kinyírt véletlenül valakit. No mindegy nem bosszantom magam, nyilván mindenki egykutya.
Hosszúbájtok éjszakáit már el is felejtettem, pedig milyen szuper név volt. Bezzeg az APEH adatmentés nem hangzik ilyen jól:-)
be is fejezem, mert megüt a guta oszt pont az én szavazatom fog hiányozni 2014-ben;-)

kodó tamás 2010.10.05. 15:02:04

@Ordnassac:
kedves zuglóiak!

milyen választási rendszer az, ahol:

a kerület lakosainak száma 117 678 fő
a választásra jogosult 96 378 állampolgárból 42 993-an 44,61%-a voksoltak,
a szavazásra jogosult választópolgárok 21 666 szavazattal

21-ből 15 képviselőt+polgármester (16) lehet elvinni

a kapott FIDESZ szavazatok:
-a testületben 73%, "kétharmados többség" et jelentenek
-a leadott szavazatok 51,72%-a
-a választásra jogosultak 22,48%-a
-a kerületi lakosok 18,41%-a

?

radala 2010.10.05. 15:10:35

@kodó tamás: Többségi, enyhe kompenzációval. Mit vársz angliában/amerikában ilyen esetben 100 % lenne a Fidesz. De 51,72 % az minden választási rendszerben győzelmet jelentene mégpedig totálisat.
Nem tudom az önkormányzatoknál van-e szerepe a 2/3-nak, de szerintem nem nagyon.

Sokkal adekvátabb lenne az a kérdés, hogy milyen volt az a kormány, amelyik 20 %-ra tudta apasztani az 50-nél is nagyobb támogatottságát.

Neo07 2010.10.05. 15:12:12

@kodó tamás: Te most komolyan értetlenkedsz? Mindig vannak emberek, akiket nem érdekelnek a közügyek - de talán jobb is ha nem szavaznak, mert akkor egy véletlenszámgenerátor (vagy kockadobás alapján szavazni) olcsóbb megoldás lehetne... :-)
Aki nem szavazott, az az mszp-re és a többi pártra sem szavazott! Ezeknek tökmindegy ki nyer!

Evehid 2010.10.05. 15:13:37

Dobozoljunk! :) Konzerv, macskakaja: horg. acél. Üdítő, sör: alu. HA (haha) szelektíven gyűjtik, akkor egy bazi mágnes fölrántja a kupacból a vasat, és mehet a kétféle kohóba. Azért nem ilyen egyszerű, mert a söröst a peremétől is meg kell szabadítani. papír, nyomdafesték, miegymás leég róla. Egy vacak dobozos sör árában a nagyobbik hányad a doboz, és ha jól rémlik, a teljes forgalom üres kész doboz importból van, ez a nagy gáz.
A www.greenfo.hu portálon a teljes főoldal szinte a devecseri katasztrófával foglalkozik. Van miért. :(((

kodó tamás 2010.10.05. 15:17:36

@Neo07: "Te most komolyan értetlenkedsz?"
aha értetlenkedek... hisz a nevem tamás kodó

Balt 2010.10.05. 15:20:01

@kodó tamás: Ez már csak ilyen. A "nem ment el"/"érvénytelenül szavazott" a _szavazásra hajlandókra_ bízza a döntést. Én inkább azon lepődtem meg, hogy ilyen viccpárti képviselő is bejutott a testületbe, mint Janicsák.

ubul2000 2010.10.05. 15:25:54

@radala: Már találkoztam vele, akkor sajnos nagyobb volt a hangja, mint az ereje. Mondjuk olyan helyre akart belenyúlni, amiben a helyi fidesz is vastagon érdekelt volt..

kodó tamás 2010.10.05. 15:34:06

@Neo07:
@Balt:
1. janicsák ZÉK=SZDSZ, az korábban 33%-os volt, tehát nem csoda, főleg a kampányra "szánt" milliók, plakátok tükrében...
2. az otthonmaradtakról a véleményeddel (és Viktoréval) szemben nekem más az elképzelésem... én pl azért nem járok 20 éve mert nincs olyan párt amire szavazhatnék...
ez így volt amikor 6-8 párt is volt, ez különösen így van amikor már csak egy párt van/lesz...
(elmennék ha minden párt neve mellé lehetne "csak ezt ne" ikszet pl.)

Balt 2010.10.05. 15:38:31

@kodó tamás: Puff neki: 20 éve még jó volt...? :)

kodó tamás 2010.10.05. 15:44:10

@bigapples: nevetséges. 10 milla... de tökmindegy felszámolják, eltűnik adó és más tartozásokkal... a vezetők megússzák (elévülés balfasz nyomozás és bíróság) stb...
az állam azaz TE meg fizecc pár milliárdot a kár elhárításra....

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.10.05. 16:00:29

Ha már Illésről szó esett: jó volt látni egy politikust aki 15 percig
értelmesen, logikusan, egyszerüen, mindenki számára érthetően tud fogalmazni. A szocik erre /tisztelet a nagyon kevés kivételnek/ nem voltak képesek. Hosszú körmondataikban vagy
nem volt tartalom, vagy úgy kellett kitalálni, hogy tulképpen mit
is akarnak mondani. Ennyi.

tölgyes 2010.10.05. 16:01:12

@kodó tamás: Én gondolom, hogy az angol választási rendszert elég demokratikusnak tartja. Ha nálunk az angol választási rendszer működnek, akkor ma az OGY-ben 3-5 ellenzéki képviselő lenne.

tölgyes 2010.10.05. 16:03:41

@Zolika1979: Akkor korrekt módon élveznek..:) bár mondjuk 2002-ben a Szonda nem tévedt sokkal kisebbet mint most a bíráltak..:) Ő nyilván korrekt módon tévedett.

kodó tamás 2010.10.05. 16:05:11

@bigapples: MAL: "a vörös iszap nem veszélyes az emberre"
ehhez képest 4 halott van... azt hiszem akkor megállapíthatom hogy a vörösiszap okozhat 8 napon túl gyógyuló sebeket...

kodó tamás 2010.10.05. 16:06:00

@tölgyes: tudom:) nekem mindegy. nekem az 1 párt is sok...

tölgyes 2010.10.05. 16:08:13

@Zolika1979: Ami pedig az embereket illeti: bizony időnként az emberek még a legjobb közvélemény-kutatóra is fütyülnek.. Az USA remek korrekt intézményei is akkorákat tévedtek, mint ide Lacháza.

tölgyes 2010.10.05. 16:09:29

@kodó tamás: Most nem tudunk ennél jobbat..:(

tölgyes 2010.10.05. 16:11:00

@kodó tamás: bigaplesnek hipóval kéne simogatni a hasiját...biztosan élvezné a simogatást követő forró érzést...:)

Szimba 2010.10.05. 16:15:09

@kodó tamás:

Belefojtani őket a tározójukba!

Balt 2010.10.05. 16:19:08

@tölgyes: Azt hiszem, irónia volt, csak nem volt idézőjel vagy szmájli.

kodó tamás 2010.10.05. 16:19:11

@Szimba: :) hisz nem veszélyes....
jo ötlet igyanak belőle :)
ezt a viccet eljátszotta a balatoni kormánybiztos is...
az se a balcsi vizét itta:)

már jön be a képbe a nagy VÖRÖS iszap ősforrása GYF (+MOTIM stb), papcsák már rég sejti és vizsgálja... :)

ez is más sara... pedig én sötét narancsszínnek látom a légifoton

kodó tamás 2010.10.05. 16:20:53

@Balt: @tölgyes: az a MAL nyilatkozatból volt idézet (hogy nem veszélyes), csak @bigapples: hozta szóba...

kodó tamás 2010.10.05. 16:22:51

@bigapples: szval tölgyes félrenézte a "a vörös iszap nem veszélyes az emberre" idézetet, amit a MAL mondott.

mellesleg a 10 millás biztosítás a kár fél-1 ezreléke sem lesz...

Szimba 2010.10.05. 16:23:04

"Miközben egy magyar nagyvállalkozói kör - Tolnay Lajostól Gyurcsány Ferencig - kedvére mazsolázott a rendszerváltás előtti magyar alumíniumipar legéletképesebb létesítményeiből (általában igen nyomott árakon, az általuk átvállalt környezetvédelmi rehabilitáció fejében), a gyakorlatban szinte semmit nem tettek a kármentesítés érdekében. Ezért természetesen a mindenkori kormányok, illetve a környezetvédelmi szakhatóságok is felelősek: engedékeny magatartásukkal nagyban hozzájárultak a mostani katasztrófához, amely bármely tározónál, bármikor megismétlődhet a jövőben. "

LMP

Ez is a Greenfon van.

Mondtam és, hogy az MSZP sara ez!

tölgyes 2010.10.05. 16:24:02

@Balt: Ma este 22 órakor vetítik a Duna Tv-ben a Vörös föld c. filmet... Némi adalék a bányászat előzményeihez...

kodó tamás 2010.10.05. 16:25:25

@tölgyes: már a Dunában is timföld folyik?

kodó tamás 2010.10.05. 16:28:43

"A Magyar Nemzet három éve arról számolt be, hogy Bakonyi Árpádot, az érintett timföldgyár tulajdonosát, Fodor Gábor akkori környezetvédelmi miniszter, legelső intézkedéseinek egyikeként, kitüntette"

az szdsz visszavág?

Neo07 2010.10.05. 16:33:32

@kodó tamás: Akkor alapíts egyet! Tudod, hajózni kell, vagyis vezetni kell az országot, olyan nincs, hogy senki se vezesse... A rossz döntés is jobb, mint a semmilyen.

Ha a korrupció miatt nem... Hát tény, hogy egy levezényelt "rendszerváltásnak" ez a hátulütője... "Tetszettek volna forradalmat csinálni"...

tölgyes 2010.10.05. 16:33:57

@kodó tamás: Ez egy érdekes film.. 1982-ben készült az. Budapesti Iskolához tartozó alkotás (ebben messze nem a legjobb, de azért már akkor is vihart kavart.) A film megtörtént esetet dolgoz fel un. dokumentarista eszközökkel... egy bányász disznója timföldet talál..a geológusok szerint ott ahol találta nem lehet timföld.. de amikor mégis kiderül, hogy van, akkor a bányászt kitessékelik az ügyből, kisajátítják a felfedezést...Már a bányászkodás során sincsenek tekintettel az emberekre..

tölgyes 2010.10.05. 16:36:38

@kodó tamás: Értem.. de azért sokak hasiját kéne kenegetni, hogy érezzék: nem babra megy a játék.

kodó tamás 2010.10.05. 16:37:45

@tölgyes: nem lesz felelős... sosincs. kitüntetik megint. biszku béla bácsi miatt... ő cseszte el (bíróságok)... de komolyan

kodó tamás 2010.10.05. 16:41:58

@tölgyes: úgy láccik a timföld mégiscsak veszélyes az egészségre, ha többmillió köbméter vízzel és fákkal, betondarabokkal stb van keverve és ugy néz be a házakba lendületből...

vakvarju 2010.10.05. 16:45:20

@akimellon: Orbán miért nem védte meg az övéit? Persze egyszerűbb beugrani egy járómotorú páncélozott autóba. Aztán jó nagyon!
@tölgyes: Ez lenne a kisebbik baj. Ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a nyolc éve hatalomra készülő Fidesz kormányban a gazdasági stratégiát egy földrajz tanár, az energia ügyeket pedig egy teológus viszi. Matolcsyt meg kirúgják, mert ért ahhoz amit csinál. Vagy esetleg a források fölötti befolyás az igazi konc és ezen nem tudnak megegyezni Fellegi miniszter úrral? Tudja valaki a választ?

tölgyes 2010.10.05. 16:49:12

@vakvarju: Ön annyira jól informált:), hogy Önnel vitázni se érdemes... azt csak mellesleg jegyzem meg, hogy a miniszter nem szakértő, hanem politikus...Abban kell szakértőnek lennie.

kodó tamás 2010.10.05. 16:49:57

a MAL bezárása... illetve felszámolása az hány minusz munkahely?

Átverés! 2010.10.05. 16:50:05

Tegnap már irtam arról, hogy az a sok független képviselő,polgármester - főként vidéken - milyen gondolkodású lehet.Azt mondtam, hogy sok közöttük a balos,csak ezt nem ildomos kiírni a cégérre.
A közvélemény kutatás is azért torzít mert manapság nem sikk azt mondani, hogy én egy baloldali gondolkodású vagyok .

A fülke magányában azonban többen megpróbálnak őszintének lenni.

Matolcsyval kapcsolatosan már korábban is írtam arról, hogy az, hogy ki a legény a gáton ott mutatkozik meg amikor az EU-val szemben meg kell védeni a költségvetést, igaz előtte még el is kell készíteni!!
Nem csodálom, hogy nagy kupi van a keze alatt lévő minisztériumba. A pénzügyek intézésénél, tervek készítésénél nem elegendő a politikai megbízhatóság, szakértelem nagy munkabírás is szükségeltetik.

Szerintem a Navracsics keze alá tartozó minisztériumok, ha napokig nem dolgoznának akkor sem venné észre, sem az ország sem az EU.
Tudom gyakorlatból, hogy munkahelyemen évekre volt szükség amig teljesen használható volt egy ember.
Most már ott sem ugy van egészen.

Tegnap amikor elkapták a Parlament folyosóján szánni lehetett, ahogy hebegett, habogott.

Nem lesz könnyű azt a költségvetést a bivalybőr táskába készen beletenni.

ayatollah 2010.10.05. 16:50:36

A szonda úgy mér, hogy egy laptopba kell beírni a választásunkat, amit a kérdezőbiztos se lát, így a megkérdezettek jobb eséllyel őszinték.

A telefonon kutatás nem sokat ér szerintem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 16:54:47

@tölgyes: élvezni csak korrekten, ahogy a csillag megy az égen...

kodó tamás 2010.10.05. 16:58:37

@Átverés!: Matolcsy nak az eu ból jött egy jo és egy rossz hir...
index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/05/kudarcot_vallott_a_fidesz-lobbi_brusszelben/

a rossz hogy a nyugdíjjal nem lehet 1,4%-ot lazítani

a jo: hogy nem kell szigorúan 3,0%, lazítanak a megtorláson...

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.10.05. 17:06:41

@tölgyes: "Ami pedig az embereket illeti: bizony időnként az emberek még a legjobb közvélemény-kutatóra is fütyülnek.. Az USA remek korrekt intézményei is akkorákat tévedtek, mint ide Lacháza."

Mindig is én voltam az, aki azt írta, hogy NEM HISZEK a közvélemény-kutatóknak.
Bárki másnak joggal címezheted, kivéve engem.

"bár mondjuk 2002-ben a Szonda nem tévedt sokkal kisebbet mint most a bíráltak..:) Ő nyilván korrekt módon tévedett."

A Szonda 5, a Századvég 12, a Gallup 13 százalékos Fidesz győzelmet "várt".
Azon fölösleges összeveszni, hogy a különbség nagy vagy kicsi. Főleg mert relatív.

Pjotr Verhovenszkij · http://konyec.blog.hu/ 2010.10.05. 17:09:43

Nahát.

01. Ha szeretnénk a szóban forgó kérdést (ti. mérnek vagy vágynak?) megválaszolni, fel kell tennünk, hogy méréseik pontatlansága módszertani, s nem pedig csaló geci suttyóságból fakad. (Ugyanis ha azt mondjuk hogy pártribancok, akkor már eleve megválaszoltuk a kérdést, nincs értelme tovább pörögni ezen.)

02. Továbbá fel kell tennünk, hogy tudományosan megalapozható, elemezhető kérdésről van szó, nem pedig egy áltudományos hülyeségről. Ez pusztán kiegészítő posztulátum, ugyanis csak akkor van értelme a kritikai észrevételeknek, ha azokat vonatkoztatjuk valamire, nem pedig saját ideális elképzeléseinket próbáljuk összevetni egy merőben hipotetikus állapottal.

03. Ha ezeket a dolgokat elfogadjuk, lehetőségünk nyílik egy tudománykritika gyakorlására. Amelyre a szakmának minden bizonnyal szüksége lenne. Egy ilyen kritika, tekintve hogy a mai állapotokat kell figyelembe vennünk, lényegében megalapozó jelleggel bírna, és nagyjából a következőképpen nézne ki:

03.01. Meghatározni az adott terület célkitűzéseit. Azaz hogy pusztán minél pontosabb mérések elvégzése a cél, avagy a mérések magyarázata is ide tartozik-e például. Ha a mérések pontossága a cél, akkor a közvéleménykutatások általános jellemzőinek vizsgálata. Nemcsak a felméréseké, de minden olyan tevékenység vizsgálata, ahol emberek véleményére vagyunk kíváncsiak. Választások, népszavazások, internetes, telefonos kérdőívek, trendkövetési hajlandóság a piaci szegmensben, akár olyan vad lehetőségek is, mint alkoholfogyasztási szokások egy ellenőrizhető közegben. Ezekben az esetekben a választás és a választásra való hajlandóság egyéni és társas megnyilvánulásait elemezzük. Befolyásolási tényezők, szociális, szubjektív, gazdasági, egzisztenciális, érzelmi aspektusokat. Ezek az eredmények egyébként sok esetben rendelkezésre állnak, más tudományterületekről összegyűjthetőek és elemezhetőek. Tehát, ami voltaképpen szükséges,

03.02. Az a meglévő, s szétszórt ismeretanyag integratív szemlélete. Szükség van olyan elméleti fedezetre, amely lehetővé teszi a különböző információk összeolvasását. Ez nem egy egyszerű módszertani kérdés, vagy logisztikai, vagy mittomén, hanem nagyon fontos az elméleti megalapozhatóság miatt. Ha nincsenek meg az elméleti feltételek, rövid idő alatt ez visszaüt, s ugyanazok a problémák jelennek meg, mint ebben a posztban, hogy ti. a legfőbb baj az a közvéleménykutatókkal, hogy nem is tudjuk pontosan, mit várunk el tőlük. Mi több, ők maguk sem tudják, s az eszközeiket hiába keresik addig, amíg nem tudják mi a cél azokkal.

03.03. Persze emellett az elméleti analízis mellett, lehetőség van, és szükséges is a már meglévő, kialakult vizsgálati módszereket is kritika alá vonni. Itt a kommentekben, illetve a hivatkozott Karácsony-cikkben is szó volt a telefonos, személyes, kérdőives, stb. módszerek befolyásoló szerepéről. Ezeket szintén, más tudományterületek eredményeit figyelembe véve kellene megvizsgálni. Pl. nem feltétlenül igaz az, amit "Simonmondja" írt, hogy telefonban csak az rejtőzködik, aki lecsapja, vagy nagyothall. Meg lehet nézni a call center adatbázisok tapasztalatait. Ez egy hatalmas merítés, amit igenis szükség lenne elemezni, s a következtetéseket felhasználni, mert mondjuk vannak olyan régiók, illetve társadalmi csoportok, amelyek telefonálási szokásai merőben eltérnek másokétól. Míg pl. egy átlag fővárosi élből lecsapja a kagylót ha felhívja valaki egy kiskegyedelőfizetés miatt, falvakban (nem mindenhol), illetve régiókban (inkább északkeleten, de nem egyértelműen) még jellemzően végighallgatnak ilyesmit, mi több odafigyelnek, s érzelmileg viszonyulnak ezekhez. Pl. lelkiismeretfurdalása lesz, hogy nem mondott igent, vagy elkeseredik, mert nincs rá pénze, stb. S ez a példa csak a legnyílvánvalóbb esetet modellezi. Emellett rengeteg módon képes befolyásolni a méréseket.

03.04. A statisztikai tudományok poroszos igazságszolgáltatási jellege a hatvanas évek óta nem része a tudománykritikai diskurzusnak. Itthon nagy divat azt hinni, hogy van valami baszom gép, ami összegyűjti az információt, oszt a végén kidobja a megfejtést. Ez a hozzáállás ma már a természettudományok egy igen jelentős részében is folytonosan megkérdőjeleződik, és kiigazításra szorul.

Miért kell nekünk állandóan arra várni, hogy legyen egy ember, de inkább kettő, akitől mindig várjuk, hogy megmondja mi legyen, s hogyan? Nincsenek objektív igazságok, társadalomtudományokban legalábbis a hetvenes évektől ez közhely. De a klientúra, az az institucionális hordalék, amely egy adott tudomány működését övezi, az elvárja, igényli, és működéséhez elengedhetetlennek tartja, hogy eredményeit oly módon kell interpretálnia, hogy azok illeszkedjenek egy nagyobb institúció által jellemzett térbe.

Egy közvéleménykutatási eredményt nem lehet minden veszteség nélkül lefordítani egy hárommondatos leírásba. Másrészt pedig nekünk, kivülállóknak nem lehet ezekből a hárommondatos jellemzőkből olyan következtetéseket levonnunk, amelyek nem veszik figyelembe amazok korlátait. Ilyenkor egyszerűen csúsztatásokat veszünk tényeknek, s többek között ez az egyik olyan problémagóc, amely a politológia érzékelhető válságához is vezetett. Tehát hogy három politológust leültetnek egy asztalhoz, és háromfélét mondanak, miközben kettő darab számsor van előttük összesen, s ez a viselkedés azzal együtt szerves része a politológia tudományának, hogy arra mint (radikális esetben objektív) tudományra tekintünk.

Még ennyi év múltán is, de érdemes elolvasni F. Braudel nagyszerű írását: A történelem és a társadalomtudományok címmel.

Vagy hagyni az egészet a picsába, és visszaülni a hivatali A6osba, vagy a főnök ....ra, vagy kinek hova.

kodó tamás 2010.10.05. 17:11:35

MAL= magyar alkaida,

hungarikum, azaz
ide nem kell tevőleges terrorizmus,
itt elég a terrorista nemtörödöm felelőtlen cégek intézmények és hivatalok "szorgos munkája"...
az eső váratlanul jött...

de illés már kimondta a bírósági ítéletet: a kár 10 milliárd, fizeti a MAL. ez a gyors eljárás... ezt már csak le kell gépelni, és a még a többi formaság pl. postázni stb...

tölgyes 2010.10.05. 17:19:56

@Zolika1979:

Kedves Zolika!

Ez nem hit kérdése. A közvéleménykutatások (minden tévedésével, manipulációjával együtt) a demokráciák, a demokratikus kontroll fontos intézményei. Nem véletlen, hogy a diktatúrákban nem működnek a közvéleménykutatók. Ezért a közvéleménykutatásokat jelzésként érdemes figyelni.. A jövőt nem tudjuk meg belőlük.. de azt igen, hogy az emberek különféle csoportjai nagyjából mit gondolnak arról, ami történik..Ha így nézi őket, akkor nem lesz csalódott. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a hirtelen, akár jelentős politkai indulatokat fordulatokat nehéz felmérni előre jelezni.

Ezért is szoktam n TG-t cikizni, hiszen egy politológusnak az egyik természetes információs, elemzendő anyaga a közvéleménykutatás.. neki mint a munkájához szükséges alapanyagra van szüksége a felmérésekre.. és ahogy egy szabó szeret jó minőségű szövettel dolgozni.. úgy szeretne megbízhatóbb felméréseket az elemző.. de hát miért pont a felmérések lennének jobbak mint az elemzések:)

Videofon 2010.10.05. 17:21:07

@kodó tamás:
Hát még az mekkora szégyen és gyalázat, hogy politikusok,, újságírók és környezetvédők ostobaságok tömegét írták le és nyilatkozták az elmúlt két napban. Rendkívüli helyzetben rendkívül hamar megmutatkozik a dilettantizmus.
Ideje lenne talán korrekt tájékoztatást adni az érintettek és a közvélemény számára. Elvégre ez munkaköri kötelessége lenne a dilettantizmus jelenlegi élharcosainak.

kodó tamás 2010.10.05. 17:25:18

@Videofon: ja. ne izguljonak alakosok:
a víz sem ártalmas...
mondhattuk volna a felsőzsolcaiaknak és edelényieknek...

vagy hogy:
na jó nem kell kifizetni a vörös festék árát.
vagy küldjünk rá kék festéket? paksról?

ayatollah 2010.10.05. 17:26:24

@kodó tamás: már átírták a cikk címét közben " kudarcot vallott a fidesz-lobbi"-ról "kudarcot vallott a nyugdíj-lobbi"-ra. Mival leszólt a nagy testvér? :-)

fazol 2010.10.05. 17:27:17

Mindenkinek szives figyelmebe, egy klasszikus, szerintem:

Gelman, Andrew and Gary King. Why Are American Presidential Election Campaign Polls So Variable When Votes are So Predictable?, British Journal of Political Science, Vol. 23, No. 1

Teljes cikk itt:
gking.harvard.edu/files/BJ21,5.pdf

kodó tamás 2010.10.05. 17:28:47

@ayatollah: én pontosabb voltam, van kudarc és siker...
persze a kudarc az a többi országé
a siker szerintem is pártunk-és kormányunké

lüke 2010.10.05. 17:31:32

@kodó tamás:
cinizmus, cinizmus, cinizmus
majd még kiderül mi van a tározóban, nagy üzlet a hulladék,
pénzért hozzák is!

kodó tamás 2010.10.05. 17:39:18

a tároló tulajdonosai-üzemeltetői:
"Hasonló eset soha nem történt, így arra nem is lehetett felkészülni, mint ahogy Felsőzsolca sem gondolta volna, hogy elönti az ár."

továbbá a:
Bakonyi Árpádot (Nitrokémia is!) Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter Környezetünkért díjjal tüntette ki 3 éve, továbbá tavasszal a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést is megkapta

lüke 2010.10.05. 17:51:12

Nem volt még a világon ekkora vörösiszap-katasztrófa

semmilyen mentési, hosszútávú prognózis nincs
index.hu/tudomany/kornyezet/2010/10/05/nem_volt_meg_a_vilagon_ekkora_vorosiszap-katasztrofa/

Videofon 2010.10.05. 17:52:14

@kodó tamás:
"A vegyipari szakszervezet leállítaná a riogatást
Elég volt a riogatásból és a vegyipari ágazat elleni hergelésből az ajkai iszapömlés ügyében Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke szerint. "A dilettáns vélemények és elhamarkodott intézkedések felbecsülhetetlen kárt okoznak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL)-nek, de elsősorban a dolgozóknak" - áll a közleményben. A szakszervezeti vezető a politikusoknak és a kívülről beavatkozó dilettánsoknak címezte a felszólítást. (MTI)"
Illés Zolikának nem kellene végre lemondania? Államtitkári jog hülyének lenni?

kodó tamás 2010.10.05. 17:58:22

milyen választási rendszer az, ahol:

a XIII. kerület lakosainak száma 110 197 fő
a választásra jogosult 92 334 állampolgárból 41 038-an 44,44%-a voksolt,
a szavazásra jogosult választópolgárok 26 223 szavazatával

21-ből: 15 képviselő MSZP+polgármester (16) lehet elvinni

a kapott MSZP szavazatok:
-a testületben 73%, "kétharmados többség" et jelentenek
-a leadott szavazatok 63,75%-a
-a választásra jogosultak 28,40%-a
-a kerületi lakosok 23,80%-a

?

lüke 2010.10.05. 17:59:52

@Videofon:
el vagy tévedve
a katasztrófa mentésnek van irodalma- nemzetközi- mindennek utána lehet nézni
ilyen nem volt még !
s bauxitot is : Ausztráliában, Indiában, Braziliában és Afrikában bányásznak(civilizált országban nem)
-a nehézfémek hatása ismert
- a lugok kollikvációs nekrózist okoznak
-s talajtani irodalom is van
még egy páran meg fognak halni

Videofon 2010.10.05. 18:02:39

@lüke:
Miben is vagyok eltévedve?
Olvastad a magyar webet? Annyi baromság hangzott el, hogy az már fáj.

lüke 2010.10.05. 18:05:51

@lüke:
és a legfontosabb: miért kell tározóban tartani, miért nem engedik a csatornába, ha ártalmatlan

lüke 2010.10.05. 18:06:52

@Videofon:
arról nem a szakemberek tehetnek,
hanem a média alulképzett hadserege

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2010.10.05. 18:06:53

@Pjotr Verhovenszkij:
"Szükség van olyan elméleti fedezetre, amely lehetővé teszi a különböző információk összeolvasását. Ez nem egy egyszerű módszertani kérdés, vagy logisztikai, vagy mittomén, hanem nagyon fontos az elméleti megalapozhatóság miatt."

Úgy tudom van ilyen elmélet, A valószínűségszámítás és a matematikai statisztika.

"Itthon nagy divat azt hinni, hogy van valami baszom gép, ami összegyűjti az információt, oszt a végén kidobja a megfejtést."

Ezt nem értem. Ezzel mit szeretnél megkérdőjelezni? Ha most a statisztikai hivatalokra gondolsz akkor ők tényleg adatokat gyűjtenek, és kidobnak olyan haszontalan "megfejtéseket", mint pl. az inflációs ráta.

Nem az a kérdés hogy valamilyen mérés, állítás pontos (vagy objektíven igaz) e vagy sem hanem hogy mekkora valószínűséggel tudjuk megmondani, hogy mennyire az. A természettudományok ezt viszonylag nagy valószínűséggel és szűk határok között meg tudjuk mondani. A társadalomtudományokban pedig nyilvánvalóan pontatlanabbak vagyunk, mert nem igazán tudjuk kontrollálni a mérés körülményeit, és az összefüggések is alapvetően sztochasztikus jellegűek.

kodó tamás 2010.10.05. 18:07:13

@lüke: engedik oda is, csak mindet nem merik....

lüke 2010.10.05. 18:08:04

@szkeptikus_:
idd ki vagy vidd ki a bilit esete
de nem mindegy hogy a kisvérköröd kezelik vagy a nagyot
hát igen..............

Balt 2010.10.05. 18:08:05

@Videofon: Az anyja picsáját a szaxervezeti szarkeverőnek, de tényleg! Wazz, félti a függetlenített szakszervezeti titkári pozícióját, ha bezár a gyár? Nem kell: Orbán mondta, bezárt gyár nem tudja a kártérítést kifizetni, tehát nem cél a gyár bezárása. Ellenben jó apropó lesz államosításra. :) Végre! Tolvajprivatizáció rekultiválva! :))

lüke 2010.10.05. 18:09:10

@kodó tamás:
ilyen tározók tulajdonosai nem Felsőzsolcán laknak

lüke 2010.10.05. 18:10:38

@Videofon:
reggel betettem egy két német és angol hivatkozást
a magya média nekem olvashatatlan

2010.10.05. 18:10:53

Ehhez a poszthoz annyit, hogy magam is "szemétkedtem" velük, én nem azt mondtam egyiknek se (kettő keresett meg), amit behúztam, és direkt csináltam...Egyrészt dühített, hogy engem "lecsekkolnak", én nem ismerem őket, ők meg nevem/címem ismerik és akkor még is az is kellene nekik, hogy kire szavazok? Hát ebből nem esznek...

A másik meg automatán faggatott, amin megint kiakadtam, mert a gép mindent rögzít...

Szóval én direkt megvezettem őket, de tudom, hogy nyilván nem az én rondítottam bele nekik a munkájukba....

kodó tamás 2010.10.05. 18:13:48

@lüke: II. és XII. ker :)
@Balt: ez jo a cocik privizték, a zorbáni jobb oldal meg államosít :)
lényeg a pénzmozgás mint reptér-malév nál... a lopás a lényeg:)
jo ötlet...

kodó tamás 2010.10.05. 18:15:38

@Letícia: azaz a kubatov betett a közvélemény kutatóknak is... lámlám, félnek a zemberek...

lüke 2010.10.05. 18:19:16

a szakszervezet meg ne pofázzon szakmai kérdésben
mert az érdekvédelem a feladata, az embereké,
nem a tulajé

lüke 2010.10.05. 18:20:32

@Letícia:
na tessék
büntetés a rendbontókra!

Videofon 2010.10.05. 18:21:27

@lüke:
"Az ajkai térségben keletkezett katasztrófát Illés Zoltán a tiszai cianidszennyezéshez hasonlította. Az államtitkár úgy fogalmazott: ha a szennyezőanyagot nem tudják megfogni a Marcalban, és eléri a Rábát, „akkor mindenkinek térdre, imához!”." (Index)
Illés Zoltán másodállásban médiamunkás? :)

Neo07 2010.10.05. 18:24:48

@Videofon: Én úgy látom, egyelőre a lakosoknak, meg az élővilágnak okozott felbecsülhetetlen károkat az iszap, nem a Mal-nak... Az összes növény kipusztul onnan/kivágják gyökerestül, talajcsere, talajgyalulás egy 100km hosszú autópályának megfelelő területen, az azért nem tízmillió forint lesz... Jóval több... A házakat újjáépíteni,stb..

És akkor ez riogatás?! A VDSZ-elnöknek nem kellene lemondania?

2010.10.05. 18:25:06

@kodó tamás: igen, valóban...akkor jutott eszembe először, hogy fedőneve: szondaipsos/századvég/meridián stb...Sajnálom egyébként, de nem hiszek már abban, hogy az adataimat bizalmasan és tisztességesen kezelik.

@lüke: mert? Kubatovnak vagy Szanyi kapitánynak adják el a nevemet? Hát nem...

Jó, mondjuk sosem bíztam senkiben (magammal is csak kételkedve vagyok:D), ezentúl meg pláne nem.

kodó tamás 2010.10.05. 18:27:13

@Letícia: megnyugtathatlak. van pártokkal személyes tapasztalatom. mindegyik visszaél minden lehetséges módon, mindennel... ebben a kérdésben tutira mehecc...

kodó tamás 2010.10.05. 18:30:02

@Neo07: helyrehozhatatlan. a talajvíz, karszt stb... ennek levét még unokáink is fogják inni.... és fizetni

Neo07 2010.10.05. 18:30:10

@Neo07: a vdsz-elnök szövege tipikus kommunista stílusú duma! A pártunk meg kormányunk, meg a világbékéért való harc nem szerepel benne?

Balt 2010.10.05. 18:34:04

@Videofon: Ez teljesen korrekt nyilatkozat.

kodó tamás 2010.10.05. 18:35:00

VIGYÁZAT A KOMMENTEKET MÁS IS OLVASSA!

"Pintér azt javasolja a cégvezetőknek, hogy ha nem veszélyes a vörösiszap, akkor fürödjenek benne."

kodó tamás 2010.10.05. 18:36:51

Orbán: "Matolcsy a jobb kezem"

no komment

lüke 2010.10.05. 18:38:51

@kodó tamás:
alezredeselvtárs lépjen ki

lüke 2010.10.05. 18:41:08

@kodó tamás:
remek intellektuális válasz, szimpátiát kiváltó,
volt BM soför

2010.10.05. 18:42:08

@Videofon: nem, másodállásban pap...

Viccet félretéve, nagyon durva ez a sztori. Szerintem 1960as évekbeli szathanovista munkások a betongödörből valamit kispóroltak, vagy a vállalatnak pont a karbantartásra nem volt pénze...

Nagyon-nagyon sajnálom ezeket az embereket...és a kisgyerekeket is. Borzalom. Megyek segíteni én is, ha kell, lapátolom...nézem is, hol lehet erről valamit tudni...

2010.10.05. 18:44:57

@kodó tamás: tudom, nekem elég rájuk néznem...közös egyikhez sincs, és - ha nem lágyul meg az agyam:) - nem is lesz...

Videofon 2010.10.05. 18:45:08

@lüke:
Magyarázd már el nekem, hogy miből is lesz környezeti katasztrófa!
Ha belevizelek a Dunába, abból is környezeti katasztrófa lesz?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 18:45:50

@kodó tamás: építő jellegű javaslat. Kezdhetik is, a fászikat két-két rebiszes mártogatja a trutyiba a hónuk alá nyúlva.

kodó tamás 2010.10.05. 18:47:12

@Videofon: a vizelet az természetes és nem szennyező anyag... szerinted a halak hova pisilnek? kijárnak?

lüke 2010.10.05. 18:47:26

@Neo07:
a VDSZ érdekvédő
nem vegyész, biológus, ökológus és orvos team
pofa be neki

kodó tamás 2010.10.05. 18:48:16

@Hepci: egyébként volt másik javaslatom
IGYANAK BELŐLE, tuti nem egészségtelenebb mint a kóla...
és nem is hazudtam...

Balt 2010.10.05. 18:51:58

@Videofon: Az talán elég, hogy a Marcal-völgy komplett élővilága kipusztul...

Balt 2010.10.05. 18:52:59

@Balt: Ha a Rábánál sikerül megfogni/semlegesíteni. Mert egyébként a Rába is, a Mosoni-Duna is, talán a "nagy" Duna Pest környékére már felhígítja valamelyest...

kodó tamás 2010.10.05. 18:54:47

@Letícia: @lüke: én meg mérnök vagyok. a tározó sarka a leggyengébb pontja.
-40 év távlatában azok a nyilatkozatok akik tervezést és kivitelezést emlegetnek, azoknak van egy rossz hirem: épületekre (tervre 5 év) max 10 év van...

a szerkezet "károsodásához gyakolatilag kb ezek vezethettek:
- a méretezettnél több igénybevétel (magasabb iszapszint, vagy esőzés, azaz tulfolyó hiánya stb)
- szerkezet korróziója, elöregedése... (karbantartás, rekonstrukció hiánya)
- esetleg az altalaj vizesedése, vagy kimosása (víz elvezetés körülötte, pl árkok hiánya, eltömödése stb)
mindhárom fenntartói felelősség, gyakorlatilag a vis maior is kizárható.
esetleg "ellenőrző" hatóságok "szerepe" merül fel.

kodó tamás 2010.10.05. 18:57:07

@Hepci: ha ezt pintér mondja (márpedig ő mondta) akkor nem sok kedvem van kacagni...

Neo07 2010.10.05. 19:00:09

@kodó tamás: A fél blogoszféra ezt javasolja. És én megtoldanám még eggyel: kb. 1-2 kilogramm vörösiszaphoz keverjenek egy liter tömény hypót (és akkor még csak tizedannyira lúgos az oldat, vagyis még egész rendesek voltunk), az egészet öntsék egy lavórba, és álljanak benne egy negyedórán keresztül... (költői javaslat, csak felbosszantott a hozzáállásuk)

Már kezdik a felelősségelkenegetést, már menekülnének... Én is attól tartok, hogy meg fogjuk tudni, hogy: rosszul tudtuk, az egész vállalatcsoport valójában a csőd szélén áll, egy fityingjük sincsen...

S2000 2010.10.05. 19:00:33

Ezt láttátok?

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=139452&is=1

Orbán Viktor továbbá kiemelte, "mi mindig is úgy gondolkoztunk Matolcsy miniszter úrral, hogy a munkamegosztás közöttünk az úgy fest, mint Németország újjáépítésekor. Tehát, hogy a miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard".

Érdekes, hogy Adenauer-hez hasonlítja magát... Adenauer betonozta be Németország kettéosztottságát (holott lehetőség lett volna újraegyesítésre), továbbá ő hozta létre a kancellária demokrácia rendszerét Nyugat-Németországban...

lüke 2010.10.05. 19:00:47

@Hepci:
ha hormon van benne ,akkor már mérgező,
ha sört ivott ösztrogén van benne

Videofon 2010.10.05. 19:02:18

@Balt:
Kipusztul, ha kipusztítják. Kármentesítés címén. A hülyeség tényleg határtalan.
Folyamatosan azon töprengek, hogy valamilyen információval nem rendelkezem, amivel mások igen. Mert amit én, tudok az egy komoly baleset, de lehetetlen, hogy ORSZÁGOS környezeti katasztófa alakuljon ki belőle. (Amit Illés pedzeget.)
Ha tudsz valamit, amit én nem, ne tartsd titokban. A sima vörösiszapban ugyanis csak nyomokban van nehézfém, sokkal több lúg kerül a környezetbe a mosó és tisztítószerekből, mint ebből a balesetből, és sorolhatnám a dilettáns pánikkeltés tévedéseit.

Balt 2010.10.05. 19:05:32

@S2000: Valamint Németországot visszavezette a kultúrnemzetek közé...

bigapples 2010.10.05. 19:07:22

@Videofon: A vörösiszap 40 km2-et érint. A lúgos iszap elpusztítja az élővilágot és a nehézfémszennyezés miatt mezőgazdasági termelésre alkalmatlanná válhat az érintett terület. Ha csak a terület felén kell ~20cm-es talajcserét csinálni, az többmillió köbmétert jelent és az eltávolított szennyezett talajt biztonságosan kell deponálni. Ha nem lesz talajcsere, a helyieknek ólommal, kadmiummal, krómmal szennyezett területen kellene élniük. Nem tudom, hogy ez a nehézfémekkel szennyezett víz mennyire hígul ki a Dunában, én nem szívesen innék csapvizet a következő napokban olyan városokban , ahol az ivóvizet parti szűrésű kutak biztosítják.

Balt 2010.10.05. 19:07:36

@Videofon: Ph 13-as lúgos oldat ömlött ki a felszínről, az iszap zöme maradt (92-94%-ban. De tessék, itt a zindex szájbarágó:

index.hu/belfold/2010/10/05/vorosiszap/

tbb 2010.10.05. 19:09:17

@jjulie:

julika drága! Ennyit arról, hogy kik a birkák.

bigapples 2010.10.05. 19:10:37

@Videofon: lol, középiskolai kémia órák emléke? Közel egymillió köbméter tömény lúgos iszap terítette be a térséget, szerinted ez milyen hatással van az élővilágra?

bigapples 2010.10.05. 19:12:37

@kodó tamás: nem, de talajcseréről beszélnek a szakemberek. Én csak utánaszámoltam, hogy mekkora volument jelentene.

Balt 2010.10.05. 19:13:35

@Videofon: A lényeg:

Miért éget a vörösiszap?

A vörösiszap, illetve a benne vagy a tetején lévő víz nátrium-hidroxidot, azaz marónátront tartalmaz. A tározókban általában 11-13 pH-értékű, tehát erősen maró hatású hulladék van (összehasonlításul: a tömény hipó pH-ja 12). A lúg marja a bőrt, súlyosan károsíthatja a szemet, ezért azonnal bő vízzel le kell mosni. Lenyelve súlyosan károsíthatja a nyelőcsövet és a belső szerveket.

Milyen környezetvédelmi veszélyei lehetnek a mostani katasztrófának?

(...) A lúgnak önmagában nincs hosszú távú környezeti hatása, mivel az a vízzel felhígul, viszont maró hatása kipusztítja a növényzet egy részét. Ha a lúg bármilyen felszíni vízfolyásba kerül, abból minden életet kipusztít, ahogy az a Marcal-folyó felső szakaszán már meg is történt. A vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

2010.10.05. 19:13:48

@kodó tamás: hát erről van szó szerintem is, csak nem vagyok ilyen okos, hogy ezt leírjam...Sajnálom nagyon...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 19:15:16

@Videofon: miért, a tiszai ciánszennyezés tiszai katasztrófa volt?
Az oké, hogy rühelled a fidesznyikeket vagy éppen Illést, de ettől még nem tilos gondolkodni.

ubul2000 2010.10.05. 19:15:31

@kodó tamás: azért iszom én szilva-, vagy vegyespálinkát :)))

kodó tamás 2010.10.05. 19:15:33

@bigapples: sima gátszakadás. csak ebben lúg volt. KÖRNYEZETI KATASZTRÓFA egyértelmű.

orbáN: "Emberi mulasztás történhetett"
nem véletlen, hogy a miniszterelnök, a legokosabb
és nem matolcsy, de nem is ő a hibás...

Videofon 2010.10.05. 19:17:07

@Hepci:
Illéséknek sem tilos,

Balt 2010.10.05. 19:19:04

@Videofon: "Dr. Illés Zoltán (Szabadka, 1961. január 17.) magyar vegyészmérnök, biológus..."

Tanulmányai [szerkesztés]

1980-ban érettségizett Szabadkán. 1981-ben a magyar állam ösztöndíjasaként került a fővárosba, a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karára. 1986-ban a BME-n vegyész–biológusmérnök diplomát, illetve az ELTE és a BME kettős képzése keretében biológusi végzettséget szerzett. 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett az analitikai kémia területén. Felsőfokon beszél angolul és szerbhorvátul.

hu.wikipedia.org/wiki/Ill%C3%A9s_Zolt%C3%A1n

Ennyit erről...

kodó tamás 2010.10.05. 19:19:30

@Videofon: neki nem kell gondolkodni. másodállásban próféta

tbb 2010.10.05. 19:19:41

@kodó tamás: :))) Ez jó, nagyon jó.

nyünyüge 2010.10.05. 19:20:01

@Videofon:
Végképp nem értem, hogy a bizonyítottan tévesnek bizonyult híreket egy ilyen témában (pl. újabb gátszakadás ma hajnalban) miért nem veszik le a portálok a címlapokról.
Elképesztő mértékű felelőtlenség ez a sok össze-vissza beszéd.

Még ilyenkor sincs más szempont, mint a minél több klikkelés?

A lakosság számára fontos védekezési, további károk, sérülések megelőzésével kapcsolatos információknak, segélyakcióknak kellene a címlapon lenni mindenütt nem a rémhíreknek.

Balt 2010.10.05. 19:20:52

@Balt: Ja, még ide:

Szakmai pályafutása [szerkesztés]

Még egyetemistaként alapítója volt a BME Zöld Körének és 1984-ben a Duna Körnek. 1987 és 1989 között tudományos kutatóként tevékenykedett az USA-ban, a Yale Egyetemen. 1989-ben a Világbank kelet-európai részlegében dolgozott, ahol Kelet-Európa környezetvédelmi gondjairól készített tanulmányokat. Ezt követően főtanácsos volt a Környezetgazdálkodási Intézetnél. 1991-től 1994-ig az Európai Unió budapesti nagykövetségén – szintén főtanácsosként – környezet- és természetvédelemmel, illetve a határon túli magyarok ügyeivel foglalkozott. 1994-ben a KEK Környezetgazdálkodási Továbbképző Központjának igazgatója. 1995-től Fulbright–Humphrey-ösztöndíjasként másfél évet töltött az Amerikai Egyesült Államokban, Észak-Karolinában, ahol kutatási témája egy hatékony, környezetvédelmi államigazgatás kialakítása és magyarországi adaptációja volt. 1997-től címzetes egyetemi docensként a Közép-európai Egyetem oktatója. Ezenkívül tanít még a Szent István Egyetemen és az ELTÉ-n is.

Videofon 2010.10.05. 19:22:29

@Balt:
Annál nagyobb baj, hogy hülyeségeket beszél.

tölgyes 2010.10.05. 19:24:52

@Balt:

Jaj! Ne rombolja le az előítéleteiket.. Nem ért hozzá és kész...:) Illés egy kétbalkezes, felkészületlen... ronda, sápadt..:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 19:24:57

@Videofon: ez megint egy olyan sztori lesz, amit pártállástól függően kellene megítélni?

kodó tamás 2010.10.05. 19:25:48

szerintem itt a szokásos "fogd rá a nyuszira" (na jó itt "ürge" átfúrta a gátat) hozzáállás helyett itt kormány PR lesz és kínai mintára kivégeznek néhány cég vezetőt...

egyébként a választások (április is) utáni szokásos árvizekről (na jó itt: lugos) a TANU jut eszembe. a valóság és a realitás...
(mostanig: 65 év) agymosás után a végére már nem tudta mér ül a fán... és mit csinál ott. lehet hogy a TANU az jövendölés volt?
kétségtelen hogy van áthallás Noé (nem mátrix, mert az neo) ügyben...

lüke 2010.10.05. 19:26:38

@tölgyes:
nemcsak Illés, a lúg is

nyünyüge 2010.10.05. 19:27:15

@Balt: Mindezzel együtt elmehet médiamunkásnak.
Aki felelős vezetőként egy katasztrófahelyzetben ilyeneket nyilatkozik, azt tökéletesen alkalmatlan.
Neki a hivatalban, megfelelő törvényekkel, ellenőrzési szabályokkal kell védenie a környezet érdekeit. Nem feladata a lakosság ijesztgetése.
Ahogyan az útépítési munkálatok azonnali leállításáról szóló helyszíni parancsok kiadása sem.

Persze az általam javasolt szerepfelfogás kevesebb médiajelenléttel és aktuálpolitika befolyással jár, de talán egy államtitkár esetében ez mégsem lehetne szempont.

kodó tamás 2010.10.05. 19:27:32

@nyünyüge: pedig az ujabb gátszakadás egy "leeresztett medencében" aminek nincs nyomása már, az gyakorlatilag FOGALMILAG KIZÁRHATÓ lett volna...

Balt 2010.10.05. 19:30:17

@kodó tamás: Nem egészen, mert a sorban következő medence hidrosztatikai egyensúlya megbomlott a falu felőli kiürültével.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.05. 19:30:58

@kodó tamás: ha jól értem, amiket olvasni lehet, több kazetta van közvetlen egymás mellett. Ugyebár az egyik kiürülése fokozhatja a veszélyt a szomszédos medencénél...

kodó tamás 2010.10.05. 19:31:38

@Balt: igazad van. a medencék közötti fal...
az lehetséges:) több medencéről van szó?

Balt 2010.10.05. 19:31:55

@Balt: És a hír alapja az volt, hogy szivárog a következő medence gátja is... (Jegyezzük meg: ezért következett Kolontár teljes kitelepítése.)

kodó tamás 2010.10.05. 19:32:42

@Hepci: csak teszteltem figyeltek-e
meg én nem olvasok hireket,
csak orbán és pintér nyilatkozatot

Balt 2010.10.05. 19:32:57

@kodó tamás: Van egy csomó légifotó, google.map link az Indexen pl.

Videofon 2010.10.05. 19:33:35

@Hepci:
Akor még egysze idézem a környezetvédelmi államtitkárt:
"Az ajkai térségben keletkezett katasztrófát Illés Zoltán a tiszai cianidszennyezéshez hasonlította. Az államtitkár úgy fogalmazott: ha a szennyezőanyagot nem tudják megfogni a Marcalban, és eléri a Rábát, „akkor mindenkinek térdre, imához!”."
Ez pártállástól függetlenül baromság.

kodó tamás 2010.10.05. 19:38:41

@Balt: nem akarok véres falvakat nézegetni. gyenge a szivem

Balt 2010.10.05. 19:39:23

@Videofon: Sajnos teljesen igaza van.

tbb 2010.10.05. 19:41:23

@Szimba: :))))) Bár van egy kis rasszista stichje.

Videofon 2010.10.05. 19:46:41

@Balt:
Mert te azt mondod? :D
A Rába vize pedig bepánikol az államtitkár úr szavait hallva? Az rendben van, hogy Illés Zoltán ostobaságait tilos a tiniknek hallgatniuk, mert megállnak a növésben. De talán az túlzás, hogy a Rába is megállna tőlük a folyásban.
Ne vicceljünk már! Nem kellene a pánikkeltés előtt kicsit művelődni, tájékozódni? Vagy a vegyészmérnöki diploma felmenti Illést a gondolkodás kényszere alól?

kodó tamás 2010.10.05. 19:49:21

@Balt:
egy medencét látok. de nem érdekes. a másik oldalon is volt egy nagy repedés.
viszont a betonfal felül vagy 15-20m alul meg 50-70 m. elég brutális mennyiségek.

lüke 2010.10.05. 19:51:53

@Videofon:
nincs miről beszélni, ha neked a vizelettel analóg az
iszap tárolóban levő környezet szennyező anyag

Neo07 2010.10.05. 19:54:24

@Videofon: Persze, te jobban tudod, mint egy diplomás vegyészmérnök.... Az Akadémia vezetésének nem akarsz tanácsokat adni? :-)

lüke 2010.10.05. 19:56:21

mindenkinek ajánlom a karitativ munkát a helyszínen,szakmájának megfelelöen:)
www.youtube.com/watch?v=3t8MeE8Ik4Y

Videofon 2010.10.05. 19:57:57

@lüke:
Szerintem előbb meg kellene egyezniük a pánikkeltőknek. Hol a lúg okoz világvégét, hol az iszap. Szerencsére a fantáziavilág csak a lelket mérgezheti. A környezetet nem.

Videofon 2010.10.05. 20:04:37

@Neo07:
Ha nem vegyészmérnökként nyilvánul meg, hanem politikai haszonszerzőként, akkor felesleges az értelmet keresni a pánikkommunikációjában.
Hatalmas világvége veszélye leselkedett ránk, de ők megmentettek bennünket. Ez a lényeg, nem a vegyészmérnöki "szakértelem".

lüke 2010.10.05. 20:05:22

@Videofon:
semmilyen lelket nem mérgez,mivel fogalma sincs senkinek,itt legalább is ez kiderült, sőt empátia sincs
megtudni hogy mi van ott, proponálom a helyszíni jelenlétet
pl. tudod hány ember van lélegeztetve égési sérülésekkel, ezt nem is hozták nyilvánosságra
bécsi rádióban az orvosokkal volt interjú pl.

2010.10.05. 20:07:55

Ne izélgessétek ez az Illést! a lelkét kiteszi és ott van és mindig is hiteles környezetvédő volt...Hívő is. És????? Még a konc felett is egymást marjátok...

nyünyüge 2010.10.05. 20:11:01

@lüke: Ne viccelődjünk. Ha egy bécsi rádióban elhangzik egy félig is hitelesnek tűnő info, mennyi idő múlva jelenik az meg itthon?

Balt 2010.10.05. 20:13:34

@Letícia: Egyetértek. Néha kicsit szögletes, de bírom az ürgét. :) Kösz, hogy ezt partszimpátiától függetlenül osztod. :)

ubul2000 2010.10.05. 20:15:20

@Videofon: Nem vagyok szakember a témában, de azért abban biztos vagyok, hogy amire ráterült az iszap, ott a flóra és a fauna tuti, hogy kipusztul. Hogy a távolba és mélybe leszűrődő hatás milyen, azt nem tudom megítélni, ahhoz tényleg szakembernek kellene lenni, de gyanítom, hogy a károsító hatás elég jelentős lehet. A vízbe beömölve sem lehet piskóta a hatása - az élővilágra biztosan. A nehézfémek koncentráltan maradnak a helyszínen és bármilyen kicsi is a koncentrációjuk az iszapban - biztosan lémyegesen magasabb, mint a nem szennyezett területen. Hogy ez milyen hatással lehet a mezőgazdasági területre, az állatvilágra - majd meglátjuk, de hogy nem használ az biztos. Még káros hatása lehet a madárvilágra is, mivel az altalajban részben kipusztul az életvilág, részben mérgező lesz.

tbb 2010.10.05. 20:16:37

Átnéztem ezeket a közvéleménykutatási előrejelzéseket, és nem osztom Gábor véleményét. Mert vannak közöttük nagyon is elfogadható eredmények. A Szondáé csak 1-2 %-kal tér el a valóditól, ami kifejezetten bravúrosnak mondható. A Medián 1-4 %-os különbségei is bőven hibahatáron belüliek. A Nézőpont csak Horváth Csabát és az MSZP-t szúrta el, de azokat nagyon. Ennek okait egyértelműen ki kell találniuk. A Századvég előrejelzése már erősen billeg. A biztosan pártválasztók alapján megadott %-ok közül csak az LMP-t találta el hibahatáron belül. A polgármesterekre is csak 2 elfogadható becslést adott. Érdekes, hogy nincs közöttük az egyetlen párttalálatot hozó LMP Jávor Benedekje, bár az is igaz hogy épp hogy csak 1 %-kal lépte túl a szerintem releváns 5%-os hibahatárt. Az egyetlen abszolút félresikerült előrejelzést a Gallup adta, még elképzelni sem tudom, hogy hozták össze. De még ennél is jobban érdekelne, hogy a Szondánál hogyan jött be ilyen pontosan az előrejelzés a Biztosan Pártválasztók alapján. Ennek ugyanis a legvalószínűbb oka, hogy a bizonytalanok el se mentek szavazni. Amit egyébként az alacsony részvétel alátámaszt. Kíváncsi lennék, hogy ezt is jelezték-e. Mert ha igen, akkor tényleg le a kalappal előttük.

Végezetül még annyit jegyeznék meg, hogy csináltam néhány próbafuttatást arra, hogy különböző számú választói szegmenseket feltételezve mekkora lehet az előrejelzések hibahatára. És úgy találtam hogy a 10% feletti pártoknál kb 6%-pont, a 10 % alattiaknál meg 5%-pont. A többek által emlegetett +/- 3 % hibahatár csak 1 választói szegmenst feltételezve releváns. Annál pedig biztosan több van. Ráadásul nem is kevéssel. Ezért az 5-6 % sokkal reálisabbnak tűnik. Amiből az is következik, hogy az 5% körüli pártok tényleges támogatottságát szinte csak véletlenül lehet eltalálni. Másrészről az 5-6 % felével lehet torzítani a kapott eredményt a szakmai renomé rövidtávú kockáztatása nélkül. Nem éri meg.

cambridge.on 2010.10.05. 20:18:04

@lüke: Te magad is ijesztgeted az embereket!
Szépen felsoroltad az alumínium által előidézett betegségeket,de elfelejtetted hozzátenni,ez akkor következik be, az illető fogyaszt belőle.
Az áltaéad belonkelt cikkben is így szerepel!
A rémisztgetés pedig gondolom a radioaktív sugárzással riogatásnak szólt.
Az ágazati szakszervezetes gondolom ért hozzá,nem gaskó szólalt fel.

Nem értettem a felháborodást ami Orbán beszéde után mutatkozott.
Ha valaki tudatlan volt, nem szabad azon felháborodni,ha valamire rájön!
Tarlós megmondta neki, hogy a fóváros polgármestere lesz.
Orbán pedig meglepődött, mert azt nem tudta,hogy Budapest az ország fővárosa.
Ezért ált. isk.5. osztályában megbuktatnák.
De, legalább megtanulta.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/05/orban_megtartja_matolcsyt/
Matolcsy a jobbkeze, és nincs az a pénz, amiért a jobbkezéről lemondana, mondta a kormányfő.
Uraim ez pontosan így van! Nem tudja a balkéz, mit csinál a jobb!

Videofon 2010.10.05. 20:18:58

@lüke:
A laikus helyszíni jelemlét csak zavarja a mentést. Ha majd kérik, megyünk. Nem kellene mókusörsöt játszani. A fontoskodás és a hősködés mellőzése is hozzátartozik az empátiához.
Ne érts félre, nem az áldozatok, a sérültek és a károsultak tragédiáját vonom kétségbe, hanem a politika és a média dilettantizmusát kritizálom.
Egy lokális környezeti katasztófa is hatalmas veszteség. A pánikkeltésnek azonban csak a politikai gyökereit látom, környezetvédelmi indokotságát nem.

Neo07 2010.10.05. 20:20:39

@Videofon: Persze, te a paksi típusú elhallgatást szereted, amolyan jó, régi szovjet módra... Kedves elvtársaid is hogy hangoztatták 2008 októberében , hogy válság elkerül minket... Aztán mi lett belőle pár héttel később!...

lüke 2010.10.05. 20:24:23

@nyünyüge:
Ö+ mondta be 15h-kor, azért mert nem hallotad
nem kell vádaskodni és legfőképp más szavát kétségbe vonni
hivd fel a szerkesztőséget

Balt 2010.10.05. 20:25:23

Dr. Zacher a HírTV-n, most.

Videofon 2010.10.05. 20:25:50

@Neo07:
Szerintem majd én eldöntöm, hogy mit szeretek és milyen értékrend szerint gondolkodom. Megengeded ezt nekem, vagy ez már nem fér bele az orbánizmus kereteibe?

lüke 2010.10.05. 20:27:27

@lüke: Ö3
@cambridge.on:
nézz csak utána
civilizált országban nincs bauxit bányászat
-India, Brazilia, Afrika-, ilyen katasztrófa még nem volt,
senki nem tudja következményeit
a nehézfémek veszélyesebbek, mint az Al

Neo07 2010.10.05. 20:27:32

Sajnálom, hogy szétoffoljuk Török Gábor úr blogját, de ez az esemény szvsz első blikkre a tiszai ciánszennyezéshez mérhető katsztrófa...
Még annyit részemről, hogy sok ásott kút lehet a falvakban... A talajvíz útján vajon meddig terjedhet a dolog?
Szerintetek a kárelhárítás mennyiben fogja befolyásolni az idei meg a jövő évi tervezett hiányát? Százmilliárdot honnan fognak tudni elvenni?

nyünyüge 2010.10.05. 20:30:39

@lüke:
nem azt vitatom, amit a Ö3-ban hallottál, hanem azt, hogy el van hallgatva a sérültek száma, súlyossága.

Balt 2010.10.05. 20:31:20

@lüke: Jamaica. Ott modelleztek már hasonló katasztrófát. Évekig élhetetlen 200 km2-es terület... (Dr. Zacher)

Videofon 2010.10.05. 20:32:11

@Balt:
Milyen kár, hogy ez e cikk cáfolja a pánikkeltőket. Humán e vagy?

lüke 2010.10.05. 20:32:29

@Videofon:
akkor egyetértünk
a h1n1 influenza oltás volt ilyen,mindenki jobban tudta
s párt kérdéssé degradálták

Videofon 2010.10.05. 20:34:26

@Neo07:
Mit százmilliárdot?!
Ezermilliárdokat!!! :D
Az ostobaság tényleg határtalan?

Balt 2010.10.05. 20:36:23

@Videofon: Biztos?

A kioldódó alumínium-oxidot tartalmazó lötty elindul a celebritás felé, hogy alumínium legyen belőle, de ami marad, az nem piskóta. A nátrium-hidroxid (vagy más néven marónátron) által ki nem oldott maradék szilárd anyag erősen lúgos állapotban megmarad. Ez a vörösiszap, amellyel semmit sem kezdenek, csak tározókban őrzik. Ez a maró hatású iszap önmagában is veszélyes hulladék és a környezet egyik Darth Vadere, de ha olyan baleset történik, mint amilyen Veszprém megyében is, a baj komolyabb.

2010.10.05. 20:36:31

@Balt: hát ahogy a hülyeség pártsemleges, így akinek van esze, ill. úgy látszik.

lüke 2010.10.05. 20:37:14

@nyünyüge:
miért ,
a moszkvai PM nem telefonon kapta Kitzbühelben a
lemondását
ezt is bemondták ott:)

kodó tamás 2010.10.05. 20:37:43

@Neo07: nem állom meg az OFFolás kiegészítését: és a blog egyébként is a szokásosnál is sokkal unalmasabb volt...

lüke 2010.10.05. 20:39:32

@Letícia:
ennek sok fokozata van
esze lehet, s ha rosszra használja?
, szóval ez relativ
s nem kell nagy ész semmihez:)
egy csepp logika

bigapples 2010.10.05. 20:41:57

@Balt: De durva volt amit Zacher dr. mondott a szennyezésről. Szerinte az lenne a legjobb, ha egyben ki lehetne venni ezt a területet az országból és elvinni valahova, mert évekig élhetetlen lesz a terület.

Videofon, ha tudod, nézd meg a Hírtv archívumában a mai Rájátszást, hogy mit mondott a toxikológus a baleset hatásairól.

2010.10.05. 20:42:21

@cambridge.on: ez nagyon durva volt...Konrád Adneauerhez meri et a töpörtyű mérni magát? Megint nem kapott elég váliumot...

kodó tamás 2010.10.05. 20:43:10

@Balt: @Neo07: de igy is szeretjük TG-t.
csak elfelejtette a szponzor nevét KÉSZ-ről,
ReCons Vagyonkezelő és Fejlesztő Kft-re módosítani...
nem esik el a szerződéstől? illetve ha a KÉSZ írta alá, akkor csak a pénztől max :)

lüke 2010.10.05. 20:44:18

@Letícia: a valiumot már nem adják az általad feltételezett betegségben,
le vagy maradva
azt a Rolling Stones szedte:)

lüke 2010.10.05. 20:45:25

@bigapples:
ugye a toxikológus is orvos?:))))))))

kodó tamás 2010.10.05. 20:46:34

@lüke: aha és a politológus is

bigapples 2010.10.05. 20:48:38

@lüke: Minden toxikológus orvos, de nem minden orvos toxikológus. :) Most nem idézném az egyetemista koromban hallott hasonló gondolatmenetet a medikákról :)

Balt 2010.10.05. 20:49:44

@lüke: De fityiszbérenc narkógyűlölő stb. stb. :)

nyünyüge 2010.10.05. 20:50:24

@lüke: nagyjából ennyit mondott valamelyik hiradó is, talán 139-et.
De ez a teljes szám: a helyszínen ellátottak, a kórházi vizsgálat után hazaengedettek, az egynapos kórházi tartózkodás után hazaengedettek (erre a számra emlékszem, ez 50). A Honvéd kórházban egy életveszélyes sérült és valahány súlyos (ő gondolom tényleg gépen), Győrött van még néhány valószínűleg utólagos műtétre szoruló nagyobb felületeten sérült.

2010.10.05. 20:50:59

@lüke: ez igaz...de azt sumáknak/hunvaldnak/várhegyinek stb. hívjuk, ha rosszra használja...:)

kodó tamás 2010.10.05. 20:52:28

@nyünyüge: Orbán jobbkeze nem sérült?

nyünyüge 2010.10.05. 20:53:28

@kodó tamás: Nem, ő szimplán alkalmatlan.

lüke 2010.10.05. 20:53:59

merci,merci, merci
a libération nem ir semmit
akkor eltűnök,
"most már mindent tudok
csak a betűket nem ismerem"

2010.10.05. 20:54:30

@lüke: hát tudom én? Azt se, hogy kiszedte...csak a Poirotból hallottam...:)))

2010.10.05. 20:55:28

@nyünyüge: :D És a tekintete...egyenes...mint ő.

kodó tamás 2010.10.05. 20:57:20

@Letícia: egyik szeme mindig balra (a vezérre..) tekint. meg kell értenünk.

kodó tamás 2010.10.05. 20:58:20

@Letícia: és nincs az a pénz....
pedig összedobtuk volna.

tölgyes 2010.10.05. 20:59:36

@cambridge.on: Világos! Nem csak Illés tudatlan, hanem Orbán is.. és minden fideszes nagyon tudatlan.. viszont az előzőek (most említsük őket nevükön) nagyon okosak voltak.. ezek meg azt a sok jót, amit azok összehoztak.. most mind elrontják.

tölgyes 2010.10.05. 21:02:01

Mindenki figyelmébe ajánlom!!!

MA 22 ÓRAKOR A DUNA TV-BEN LEVETÍTIK A VÖRÖS FÖLD CÍMŰ FILMET.. Lehet tanulni a szocializmust, az utódaikat és azt, hogy milyen is volt az, amikor a munkásosztályé volt a hatalom... és igazi népbarát uralta a viharos vizeket...no meg kicsit kapcsolódik katasztrófáról.

2010.10.05. 21:03:24

@kodó tamás: ja , csak most meg y a közvélemény kutatás, OVnek ki a balkeze?Semjén Tódor?:))

tölgyes 2010.10.05. 21:03:41

@S2000: No és Adenauer volt az aki megvalósította

A SZOCIÁLIS PIACGAZDASÁGOT!!!!!!

dogmamentes 2010.10.05. 21:04:17

Kedves Gábor!
egyszerű laikusként tennék egy megjegyzést a bejegyzés eredeti tárgyához:
a közvélemény-kutatók nyilvános adatait végigmérve tűnt fel, hogy a nézőpont számait nehéz összehasonlítani a többiekével, mert ők aktív szavazót használnak, ami a választási részvételét biztosra ígérőket jelenti, ezért ők benne hagyják a nem válaszolókat (ezért nem jött ki a 100)
egy csöppnyi matematika tehetséggel ez a probléma megoldható (1000 fős minta - a többi meg csak százalék ;) nem nagy trükk) feltételezzük a "hallgatási spirál" alapján, hogy az ellenzéki pártok között oszlik meg a nem válaszolás számai, amit az ők egymás közti arányaik szerint osztunk szét

az nt/nv eltüntetése után az országos számaik: fidesz-mszp-jobbik-lmp-egyéb párt
61% 18% 14% 4% 3%
a valóságban pedig ez lett (valasztas.hu):
57% 23% 15% 3% 2%

az nt/nv eltüntetése után a budapesti számaik: tarlós-horváth-jávor-staudt
52% 27% 13% 8%
a valóságban pedig (valasztas.hu):
53% 29% 10% 7%

tisztelettel
dogmamentes

nyünyüge 2010.10.05. 21:04:29

@tölgyes:
El kell szomorítanom, a világ ennél sokkal bonyolultabb.
lllés korlátoltságából nem következik semmi az előzőek szellemi szinvonulára vonatkozóan, se pro, se kontra.

kodó tamás 2010.10.05. 21:04:41

@tölgyes: igazad van, az előzőek is rosszak voltak, sőt lehet hogy rosszabbak... de ajánlom kedves figyelmedbe pl Kolontár polgármesterét akinek még meg van a normális józan esze és tud a valóságról egyenesen beszélni, lásd:
simonmondja. 2010.10.05. 06:32:59

tölgyes 2010.10.05. 21:06:40

@lüke: Látom magának is megmondták a frankót..Csak akkor árt az aluminium, ha marokszámra eszi...:)

kodó tamás 2010.10.05. 21:07:21

@Letícia: a többiek mind a bal keze. csak matolcsy a jobb. és ebből az is következik hogy van az a pénz amiért a többieket eladja...

kodó tamás 2010.10.05. 21:09:06

@Letícia: még egy kérdés felmerül, hogy OV melyik kezével törli a ...gét...

Balt 2010.10.05. 21:09:41

Ez a Vörös föld qrva nagy film! '82-ben...? Hihetetlen!

cambridge.on 2010.10.05. 21:10:03

hirnezo.hu/szines/vororsiszap-baleset-buntetoeljaras-indult-a-halalt-okozo-gatszakadas-miatt.html

Na a politika megint beleszólt az igazságszolgáltatás dolgaiba!
Most legfontosabb a mentés.
Ezt követően,alapos vizsgálat:az okok feltárása,javaslat a hasonló katasztrófák elkerüléséhez szükséges technológiai változtatásra,jogi-,ellenőrzési szigorítás.
Felelősök megnevezése.
Ez megint csak a földművelők szemeinek fotonnal történő bombázása.

@lüke: Én tudom,engem nem kell meggyőznöd, de a realitás talaján maradjunk.
Én például pár évig biztos nem ennék a környék vizeiben fogott halakból.

Balt 2010.10.05. 21:10:56

@tölgyes: Fél 9-től megy, sajnos az elejéről lemaradtam. Meg a rendezővel való beszélgetésről...

tölgyes 2010.10.05. 21:12:59

@kodó tamás: Én nem gondolom, hogy a miniszterelnöknek az lenne a dolga, hogy térdig gázol a vörös lébe... az sem dolga hogy vegyelemzést készítsen.. Neki az a dolga, hogy jelen legyen, hogy hatalmával élve legyen jelen tudós, katasztrófa elhárító, kivizsgáló.. próbálják védeni a a folyókat...
Egyébként a halak nyilván azért pusztulnak, mert nagyon jót tett nekik a vörös-ár.

tölgyes 2010.10.05. 21:15:23

@Balt: Elnézést.. én az újságból néztem ki.

Balt 2010.10.05. 21:19:37

@tölgyes: Semmi gond, nézem! Komoly szociográfiai értéke van. Elképesztő. '82-ben! Amatőrszínészek?

tölgyes 2010.10.05. 21:19:40

@Balt: Akkoriban még Pozsgay volt a miniszter aki engedte a film forgatását.. de több film is készült, amelyik bemutatta, hogy milyen is volt az élet valójában. Pozsgay elküldése után azt a művészközösséget, amelyik ilyen filmeket csinált Aczél elvtárs szétzavarta.. Köpeczi és Vitányi elvtársak közvetlen-közvetett támogatásával.

Balt 2010.10.05. 21:22:24

@tölgyes: Máig hat. Ma is nagyot üt!

tölgyes 2010.10.05. 21:22:53

@Balt: Igen.. Ezt a módszert Nálunk Dárday kezdte el (Jutalomutazás, Három nővér, Harcmodor..Vitézy tőle tanulta a szakmát.. )együtt dolgoztak.A forgatókönyvet Dárday írta, de Szalai Györgyinek is meghatározó volt a szerepe...Létrehoztak egy filmstúdiót is Pozsgay támogatásával, de Aczél Pozsgay leváltása után szétzavarta őket.

Balt 2010.10.05. 21:24:44

@tölgyes: Cseh Tamást idézi...

Balt 2010.10.05. 21:26:07

Meg nyomokban a cseh szatírákat és Kusturicát. Bár nem erre "utazik". (Hú, tényleg teljesen szétoffoltuk a topikot! :))

tölgyes 2010.10.05. 21:26:36

@Balt: Most Pécsen megy egy sorozat amelyikből meg lehet ismerni az igazi szocializmust.. remek filmekkel... Őket azonban érthető okok miatt Aczél nem reklámozta..a rendszerváltás után meg azt nem értették sokan, hogy miként készülhettek ilyen filmek.. na ez egy érdekes történet.. 74től Pozsgay ott segített nekik ahol tudott.

tölgyes 2010.10.05. 21:29:24

@Balt: Nagy hatással volt rájuk a cseh új hullám .. Akkoriban nem nagyon lehetett látni a Tűz van babám c. filmet (Tüzoltóbál.. ahol a villanyoltás alatt a vendégek ellopják a tombolán nyerhető játékokat..:)

Balt 2010.10.05. 21:30:09

@tölgyes: Ez is a pécsi filmhéthez kapcsolódik.

Balt 2010.10.05. 21:31:45

@tölgyes: Igen, igen! :)) Forman.

Balt 2010.10.05. 21:32:45

@tölgyes: Még a végén egészen a '70-es évekig rehabilitálnom kell Pozsgayt. :) Mert egyelőre csak 2004-ig tettem... :))

Balt 2010.10.05. 21:34:59

BMP a Krazok után. :)) Kész, Kusturica! :))

2010.10.05. 21:35:54

@kodó tamás: asszem OV jobb kezes...:D Ám lehet, hogy van aki, izé...szóval van aki ott kéznél van..:D

Balt 2010.10.05. 21:35:58

@Balt: (Kusturica Prágában tanult, rá is hatott a cseh filmművészet.)

Balt 2010.10.05. 21:37:48

@Balt: "Paraszt vagy te, az anyád szentségit!" - mondja a bauxitbányász. :)))

cambridge.on 2010.10.05. 21:38:37

@tölgyes: Illésről nem állítottam tudatlanságot!
Az összes Fideszest pedig nem ismerem.Te jobban ismered őket.

HA Orbán vezetésével létrejön a magyar Wirtschaftswunder ("economic miracle"),akkor megkövetem.Akkor hasonlíthatja magát Adenauerhez!

tölgyes 2010.10.05. 21:39:15

@Balt: Ott mennek ennél jobb és mélyebb filmek is.. de én úgy látom, hogy az elmúlt 20 évben elszalasztottuk azt a lehetőséget, hogy a gyerekek ezeken a filmeken keresztül ismerjék meg, hogy milyen is volt az a világ...Ráadásul tökéletesen visszaadták a tárgyi környezetet, az emberi viselkedésformákat (amatőrök)...és a hatalmi mechanizmust is bemutatták.. A Vörös föld körül is volt balhé.. többek között a filmben véletlenül megjelenő orosz páncélozott jármű miatt... amelyik tényleg véletlenül keveredett oda... de nagyon beillett a filmbe..:)

2010.10.05. 21:40:51

@Ordnassac: nem, mi a Manci? Csabi besértődött?:) Nyert a lottón? Megy Hagyó után?:)

Balt 2010.10.05. 21:40:59

@tölgyes: A vas és Aczél országa. :) Ez tragikomédia.

Balt 2010.10.05. 21:42:48

@tölgyes: Az komolyan véletlen?! Pedig azon hangosan felröhögtem. Nagyon passzolt dramaturgiailag: mikor jöttek a rendőrők kibiztosított gumibottal a temetőjükért aggódó falusiakhoz. :))

tölgyes 2010.10.05. 21:42:55

@Letícia: Kedves.. Az ilyen szavak egy kislány szájából..vagy ilyen dolgok egy kislány kezéből.. kicsit visszatetszőek. Én elhiszem, hogy nem szereti OV-t. Joga van hozzá.. de most kénytelen lesz megszokni..:::))) 5-6 év múlva pedig majd értékelünk.

Balt 2010.10.05. 21:44:01

@tölgyes: Én azt hittem, ez nem játékfilm, hanem riport-/dokumentumfilm lesz.

tölgyes 2010.10.05. 21:45:53

@Balt: Eltévedtek.. tudja a Bakonyban mindenhol orosz és magyar katonák voltak..Jöttek le a dombról.. aztán felnyílott az ajtó és kérdezték hogy juthatnak ide, meg ide..:) Azért mindenkibe megfagyott egy pillanatra a vér. Még szerencse, hogy az operatőr észnél...)

Balt 2010.10.05. 21:47:24

@tölgyes: :)) Ilyen sztorim nekem ruszki repülősről van. :)) Felnyitotta a kabintetőt, hogy ez itt Kunmadaras? :)) Viccen kívül! :)

Balt 2010.10.05. 21:48:50

@Balt: Ez egy használaton kívüli repülőtéren volt egyébként, az meg azért volt olyan, mert a kész tervekkel dobbantott valaki. :))

tölgyes 2010.10.05. 21:51:28

@Balt: A történet fő vonalaiban így történt..Ezt ők feltárták egy rövid újsághír alapján.. Az elvtársak azonban kamera előtt nem akartak beszélni..bár ennek is volt dok. filmes előzménye.. Ez egy munkamódszer lett..Dárday előbb megcsinálta a Külsővati példa c. filmet (Egy idősek szociális otthonának felépítése)..Aztán a Harcmodorban megcsinálták a játékfilmet, ahol azt is fel tudták dolgozni, amit kamera előtt nem mondott el senki...

Ebben a filmben is a legvérforralóbb az a pökhendi hatalmi arrogancia, amiben az elmúlt 8 évben is részünk volt. (pl. lakások megvétele.. pereljenek be bennünket..akkor megkapja a pénzt..)

S2000 2010.10.05. 21:51:50

Ezt láttátok?

Orbán Viktor szerint az a lényeg, hogy az új rendszer arányos legyen, ne lebeszélje az embereket a munkáról, hanem arra bátorítsa őket, azaz "ha valaki egy egységet keres, akkor egy egység adót fizessen, ha tíz egységet keres, akkor tíz egység adót fizet", ez így "arányos, elfogadható és méltányos".

Tehát ha keres 100 forintot, fizess 100 forint adót... :) Gondolom nem ezt akarta kommunikálni. Jobb lett volna egy dakota példa.

Egyébként ezt a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban nyilatkozta, amit úgy néz ki, hogy nem tudnak időben a parlament elé terjeszteni. Legutóbb múlt pénteken Orbán Viktor egy interjúban azt mondta: az új adórendszerrel kapcsolatban rövid határidőt, komoly feladatot kapott a nemzetgazdasági tárca, amely "rogyadozik" a nagyon komoly munkateher alatt.

Ezek szerint tényleg semmit nem csináltak az országos választások óta, csak várták az október 4-et. Gondolom azért nem kezdtek neki a munkának, nehogy valami kiszivárogjon.

2010.10.05. 21:56:05

@tölgyes: belátom, nem éppen nőies megjegyzés volt....de attól még gondolkozni szabad, nem?:) Én megszoktam eddig is, a baromságain majd jókat cöcögök, mint fletó arab terrorista focistáin...a hülyeség ahogy mondtam, pártsemleges, nem áll meg a narancs/szekfű pártok előtt...sőt, a hülyeségfluxus ott a legnagyobb...:))

Balt 2010.10.05. 21:56:30

@tölgyes: Az a rém rokonszenves "önkényes rendőr"... :((

tölgyes 2010.10.05. 21:57:37

@S2000: Ne menjen le butába...Ha valaki keres 100 forintot... abból fizet 16 forint adót.. ha sokat dolgozik és keres 300 forintot, akkor nem 120 forint adót fizet, hanem 48 forint adót...

tölgyes 2010.10.05. 21:59:44

@Letícia: Tőlem azt csinál amit akar, olyan szavakat használ amilyeneket akar.. csak ha majd hasonló stílben visszaszól valaki, akkor ne kezdjen női lelkére hivatkozni..:)

Ordnassac 2010.10.05. 22:01:41

@Letícia: a fővárosi MSZP hozott egy belső összeférhetetlenségi szabályt, miszerint nem lehet valaki egyszerre tagja a Fővárosi Közgyűlésnek és az Országgyűlésnek, valamint nem lehet egyszerre polgármester és a Fővárosi Közgyűlés tagja. HCs a Fővárosi Közgyűlést választotta, Steiner Pál valszeg az OGY-t fogja.

Mondjuk az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem valami nagy elvi indok miatt hozták ezt a szabályt, hanem azért, mert sok eszkimóra kevés volt a fóka.

Amúgy félek, hogy a helyi (zuglói) szocivezér Tóth Csabát fogják jelölni Horváth helyére. Nem hittem, hogy valaha ezt mondom, de maradna inkább HCs...

tölgyes 2010.10.05. 22:01:55

@Balt: Az se rossz, ahogy az elvtársak jutalmazzák egymást...:)

tölgyes 2010.10.05. 22:03:12

@Ordnassac: Amikor sok képviselő helyük volt akkor azt mondták ki, hogy lehet valaki OGY képviselő és polgármester... stb.

2010.10.05. 22:05:03

@tölgyes: jól van na, igaza van. Ugyan itt mindenki úriember, de nem élek vele vissza, megyek is aludni.

Szép álmokat!

tölgyes 2010.10.05. 22:05:42

@Balt: Az elvtársak mennek személykocsin az ünnepelt, aki a bányát megtalálta felkéretőzhet egy teherautóra...:(

nyünyüge 2010.10.05. 22:06:23

@tölgyes:
Aztán tölgyes hirtelen felriad (mert álmában leesett a Pozsgay összes éppen olvasott kötete :)

S2000 2010.10.05. 22:06:59

@tölgyes: Továbbá újraépítette a német gazdaságot a háború romjaiból, helyreállította a demokráciát, létrehozott stabilitást. Nálunk nem volt háború, demokrácia 20 éve van, gazdasági stabilitás Bajnaiék óta van, szociális piacgazdaság van, tehát nem látom máshol az értelmes párhuzamot, mint a megosztó személyiségében és a kancellária demokrácia iránti tendenciában.

Egy Putyin-Szecsin párhuzam találóbb lett volna...

S2000 2010.10.05. 22:08:55

@tölgyes: Nem mentem le... nem olvastad el figyelmesen ami írtam. Orbán ezt akarta mondani, de nem ezt mondta.

tölgyes 2010.10.05. 22:09:24

@nyünyüge: Na és eme bölcs megjegyzése konkrétan mire vonatkozott??? Mert én azt gondolom, hogy Pozsgaytól nem kell megtagadni azt, amit valóban megtett..!

tölgyes 2010.10.05. 22:12:42

@S2000: Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy Orbán alatt 2002-ben a GDP arányos hiány 53% volt.. Most, amikor Bajnai átadta a kormányt 79-83%.. Na így stabilizált Bajnai..:) Ne beszéljen már butaságokat!!!

Én annak örülök, hogy Orbán Adenauert tekinti példának és nem Bajnait..:)

radala 2010.10.05. 22:17:38

inforadio.hu/hir/belfold/hir-384045

No melyik oldal is a mucsai? Nem hiszem, hogy akár Bayer képes lenne valakinek a rossz kezén kétszer egy irományban viccelni

cambridge.on 2010.10.05. 22:17:53

@Ordnassac: Lázár János a Fidesz honlapján tartott keddi online fogadóóráján közölte: "megfékezik a politikusbűnözést", "korlátozzák a politikusok álláshalmozását". Az utóbbi természetesen eszük ágában sincs, Lázár maga is politikai álláshalmozó lévén, s az első ígéret kapcsán is erős kétségeink lehetnek.
"2014-től bevezetjük, hogy férj és feleség ne lehessen parlamenti képviselő" - írta. Jelenleg egyébként csak egy házaspár tagja az Országgyűlésnek: a jobbikos Novák Előd és felesége, az ugyancsak jobbikos Dúró Dóra.

S2000 2010.10.05. 22:22:03

@tölgyes: A butaság az lett volna, ha az EU meg az IMF hagyta volna Orbánt növelni azt a hiányszintet, ami kialakult a Bajnai kormányzat végére - márpedig Orbán ezen dolgozott elég keményen, több hónapon keresztül...

ubul2000 2010.10.05. 22:32:49

@S2000: ez a nap legjobb vicce

ubul2000 2010.10.05. 22:34:49

@cambridge.on: Tökéletesen látszik, hogy lázár milyen g.. enyó

jjulie 2010.10.05. 22:37:09

@radala:

mucsa most a nemzet része, vagy nem a nemzet része?

Balt 2010.10.05. 22:40:56

@radala: Aztakurva! Ez csak Fegyenc lehet személyesen, de hogy magáról egyes szám 3.-ban beszéljen...? Mekkora egy szarzsák! Nem mondom, hogy rajongok sziliért, de most kinyílt a pofonzsák a zsebemben! Ezt a féreg Fletót tényleg ki kell vonni a forgalomból, mert bármire képes! (De reméljük, még előtte beteljesíti áldásos munkáját az MSZP-ben!)

S2000 2010.10.05. 22:46:08

@Balt: Fletó ideges, hogy ezt a lépést (kiválás, új párt alapítás) SzK lépte meg hamarabb... SzK komoly konkurencia Gyurcsánynak, és én úgy érzem, hogy SzK lehet sikeresebb kettejük közül.

Ordnassac 2010.10.05. 22:49:45

@cambridge.on: tudom, a házaspáras dologgal nem mondtál újdonságot. Szívesen foglalkozom a rendszerváltás utáni Országgyűléssel.

Házaspárok az OGY-ban:

Demszky Gábor – Hodosán Róza (SZDSZ 1990)
Kónya Imre – Kutrucz Katalin (MDF, MDNP 1990-98)
Békesi László – Csehák Judit (MSZP 1992-98)
Magyar Bálint – Hodosán Róza (SZDSZ 1993-98)
Torgyán József – Cseh Mária (FKGP 1994-2002)
Nyakó István – Nagy Nóra (MSZP 2004-06)
Veres János – Szabó Éva (MSZP 2006-10)
Novák Előd – Dúró Dóra (Jobbik, 2010-)

radala 2010.10.05. 22:52:56

@jjulie: Mucsa maga a nemzet.
@Balt: Bizony iszonyat ez. GyF pszichopata vitán felül.

tölgyes 2010.10.05. 22:53:39

@Balt: Ez tényleg elképesztő.. Hogy egy pártelnöki miniszterelnöki ambíciókkal megáldott ember fogyatékos embere fogyatékosságán élcelődik EZ PÉLDÁTLAN!! SZERINTEM MÉLTÓ LENNE AZ MSZP ELNÖKSÉGÉRE!!..Úgy látszik ott folytatja az elkúrást, ahol abbahagyta.

tölgyes 2010.10.05. 22:56:30

@S2000: Jól tette..merthogy a Bajnaitól kapott örökség nem 3,9%-os hiányt tartalmazott.. hanem 5-6% közöttit (szerintem többet, de az még kiderül majd a jövő évi zárszámadáskor)..Vagyis Orbánt lakosságszipolyozó lépésre akarták kényszeríteni.

radala 2010.10.05. 22:57:06

@tölgyes: Nem GyF csak a lapja,azért legyünk korrektek.

Balt 2010.10.05. 23:09:12

@radala: Háromszor élcelődik Szili csonkolt kezén, itt van ni a burkolt harmadik: "Mai kiáltványa sem valami markáns alapvetés, - legfeljebb a nyolcvanas évek végének apparátusi bikkfanyelvén megfogalmazott semmitmondó vágylista: jöjjön velünk mindenki, akinek két lába és minimum két füle van, és a nép, meg a nemzet, meg a hűha!"

ssi 2010.10.05. 23:09:46

@Ordnassac: OFF törzsvásárlóként ajánlom a boltot. Csokornyakkendő akció!
www.mrsale.net/rekord-kiarusitas-5ft-ert

jjulie 2010.10.05. 23:11:56

@Balt:

nagyon félhettek a gyurcsánytól

persze láttuk hogy tette vissza a kispadra 2006-ban az orbánt, úgyhogy lehet is félni tőle

Balt 2010.10.05. 23:12:18

@radala: Ezt nyilván helyből letagadná, de a stílusát nem ismerem ennyire (bohócorros szmájlit használ? :)), csak a jellemét. Mindenesetre tegyük be ide egészében, hátha reggelre eltűnik a poszt - volt már ár példa -, a posztot meg úgyis szerte-szét offoltuk:):

-----

A NAGYASSZONY...
SZILI KATALÍN TÁVOZÁSÁRÓLRÓL SZÓL EZ AZ ÍRÁS...
Ahogy élt a Szocialista Pártban, úgy távozott.

Szili Katalin ma reggel bejelentette, hogy elhagyja a Szocialista Pártot, merthogy szerinte a Szocialista Párt összeomlott.
Ez ugyan nem igaz, de valamivel igazolnia kellett önmaga és a külvilág számára, hogy miért is próbál új pártot szervezni, ahol végre eléri a régen vágyott célt: végre első embere lehet egy politikai szervezetnek.
Mondjuk, az én ízlésemnek nem nagyon felel meg, hogy távozását alkalomként fogja fel, hogy belerúgjon még egyet abba a pártba, amelyikben „valaki” lett.
Nem az első eset, hogy valakit „megcsinálnak”, aztán az a valaki, - mint a Gólem - önálló életre kel.
Szili nem buta nő, de azért nem is a rengeteg esze miatt szeretjük.
A rendszerváltás idején számára szerencsés volt a csillagok együttállása.
A környezetvédelemben dolgozott, fiatal volt, nő volt, - váratlanul kiderült, hogy vallásos is, sérült keze alkalmassá tette, hogy bizonyos választói csoportokat megszólíthasson, emellett alapító tagja az MSZP-nek.
Aztán menet közben „elszállt”, - elhitte magáról, hogy ő többre hivatott aktuális feladatainál, ami nem lenne baj, csak türelmetlen is volt és nem ismerte fel, hogy ambíciói kiélése számára nem a legmegfelelőbb terep egy MSZP-SZDSZ koalíció.
Személyes politikai környezete támogatásával körömszakadtáig ragaszkodott köztársasági elnökké választásának eleve elvetélt ötletéhez, jóllehet várható volt, hogy a kicsi, de ezzel fordított arányban erőszakos liberális frakció nem fogja támogatni.
Illúziók rabja lett volna?
Hogy lássa a realitásokat, elég lett volna csak rápillantani Horn Gáborra és azonnal rájöhetett volna, hogy ahol ez az ember frakcióvezető lehet, attól a párttól belátást vagy kompromisszumot várni – no, az maga a tömény illúzió.
Nem nézett semerre, a szemét behunyva rohant neki a falnak, csak az a baj, hogy az eredmény a pártot is érintette.
Természetesen az esetért nem ő volt a hibás - ez esetben sem.
Állandóan külön utakat keresett, egyszemélyes intézményként fennkölt ábrázattal, világmegváltóba oltott elméleti Teréz anyaként tette sehova sem vezető köreit, folyvást csak kevert és egyszer sem állt meg, hogy a főztjét megnézze: szaftos? - nem szaftos? - nem esetleg odakozmált?
Matyómintás mondatokat mondott, katolikusabb volt, mint a pécsi megyéspüspök, szíve szerint tizenötmillió magyar házelnöke szeretett volna lenni, de valószínűleg figyelmeztethették, hogy ezzel azért diplomáciai bonyodalmakat okozna.
Rendkívül utálta Gyurcsányt, ennek oka a tehetségtelenek frusztrációja a tehetségesek társaságában; - a felismerés, hogy amit ő véres verítékkel sem képes megcsinálni, azt a tehetségesebb félkézből megoldja, ez a feeling rendkívül meg tudja viselni a nagy nehezen összelapátolt pozitív önértékelést.
És az irigységgel elegy felismert igazság rettenetes rombolásokra képes…
A mi Katinknak mindig igaza volt, de igazságai rendre csődöt mondtak, és bár szembe mindenki biztatta, csak igen kevesen mentek utána.
Ennek oka talán az volt, hogy nem is tudott célt mutatni.
Mai kiáltványa sem valami markáns alapvetés, - legfeljebb a nyolcvanas évek végének apparátusi bikkfanyelvén megfogalmazott semmitmondó vágylista: jöjjön velünk mindenki, akinek két lába és minimum két füle van, és a nép, meg a nemzet, meg a hűha!
Már évek óta el kellett volna küldeni őt a pártból, évek óta csak rombol és a tevékenységének semmiféle pozitív hozadéka nincs.
Elvtelenül kóvályog, kiszavaz a frakcióból, különállását hangoztatja, teázgat a kormányával szembeforduló, jogsértő pécsi polgármesterrel, aki egyébként őt verte el a pécsi polgármesteri szék megszerzéséért folytatott kudarcos kísérlete alkalmából.
Most elment hát, - meglehetősen gusztustalanul, mert bár tudja, hogy úrilány nem köpköd, de nem tudta megállni, hogy búcsúnyilatkozatában ne ezt tegye, ne úgy beszéljen a pártról, melynek hosszú-hosszú ideig emblematikus figurája és magas állami tisztséget betöltő funkcionáriusa volt, mint egy kívülálló idegen.
Listán szerzett képviselői mandátumát persze megtartja, hiszen az pénzből van, és ilyenkor elfelejt az ember lánya az etikáról szónokolni.
Új pártjának lakása fürdőszobájában tartott kongresszusa megválasztotta pártelnökké, mi meg itt maradtunk nélküle.
Mi ilyenkor a teendő, - hogy a klasszikussal kérdezzük: Sto a gyeláty?
Én mindenesetre megrendeltem a hatfogásos vacsorát, megünneplendő az eseményt, a keresztény tagozat tagjainak pedig a Te Deum eléneklését tudnám ajánlani, - ez az a klasszikus eset ugyanis, amikor egy ember elvesztésével többek lettünk…

Kívánjunk neki hálás szívvel sok sikert…

:O)))

Balt 2010.10.05. 23:16:04

@jjulie: Nézd, végül is nem alaptalanul: ha csak a gazdasági sikereit nézzük, 10 (15) millió embert vetett vissza kb. 20 évvel, és akkor még a társadalomban okozott morális, egészségügyi stb. károkról nem is beszéltünk.

De talán a maszoposoknak is el kellene gondolkodnia rajta, meddig tűrik ezt...

Ordnassac 2010.10.05. 23:16:43

@manyike: :-D

Köszi a tippet, bár a poliészterért nem rajongok túlságosan.

Balt 2010.10.05. 23:17:34

@jjulie: Arra többet nem lesz esélye, hogy valaha politikában labdába rúgjon. Következésképpen: az MSZP-nek komoly kolonc, de nem tudnak szabadulni tőle maguktól...

jjulie 2010.10.05. 23:18:58

@Balt:

az orbán 2006-os kispadra ültetéséről szólt a kommentem

mire válaszoltál?

a kommentemre nem, ez valami narancsországi tempó?

Balt 2010.10.05. 23:19:21

@radala: Gréczy Zsóti? Nem, ő - kezdő újságíró létére :)) - ennél talán jobban ír...

Balt 2010.10.05. 23:21:13

@jjulie: Lapozz vissza, mucsai:

"nagyon félhettek a gyurcsánytól"

Ezt volták képes leírni. Erre válaszoltam. A 2006-os pártelnöki vita meg kb. 100 beírásonként előfordul, de verd ki rá nyugodtan.

tbb 2010.10.05. 23:21:37

@radala:

Én se hiszem hogy Bayer viccelődne bárki testi fogyatékosságán, de Gyurcsánynál sem látom. Beidézhetnéd azt a konkrét mondatot vagy mondatokat.

Balt 2010.10.05. 23:22:13

@tbb: Lásd fentebb, egészében, a kapcsolat.hu-ról.

tölgyes 2010.10.05. 23:22:42

@radala:

Kedves radala!

Én ugyan nem tudok mit kezdeni a Táncsics Alapítványhoz köthető - fordulattal, azt azonban tudom, hogy ez Gyurcsány szócsöve.. itt ad hangot saját politikai nézeteinek, itt reklámozza magát...H ez a kapcsolat ilyen hangnemet megengedhet magának Szlivel szemben akkor azért Gyurcsány a felelős...Ilyen mentalitással a politikában nem szabad részt venni.. de hajrá!!! A maszop válassza meg őt..ha nekik Mohács kell!!

jjulie 2010.10.05. 23:24:44

@Balt:

nem szivesen gondolsz a 2006-os orbáni buktára?

nem kell berosálnod, most nem egész négy évig biztonságban van a vezéred,

Balt 2010.10.05. 23:25:47

@jjulie: De, szívesen gondolok rá: vezekelni kellett hozzá, hogy az MSZP eltűnjön a süllyesztőben. :))

jjulie 2010.10.05. 23:26:36

@tbb:

ezt is megértük tibi, félreismertelek?

jjulie 2010.10.05. 23:30:21

@Balt:

az az aktus a vezéred tehetségéről szólt, meg annek a hiányosságairól

most is csak úgy nyert, az ellenfelei tökönszűrták magukat, és nem tudtak kiállni

Balt 2010.10.05. 23:32:24

1. (ezzel még nincs baj) "A környezetvédelemben dolgozott, fiatal volt, nő volt, - váratlanul kiderült, hogy vallásos is, sérült keze alkalmassá tette, hogy bizonyos választói csoportokat megszólíthasson"

2. (ez már gázos) "Rendkívül utálta Gyurcsányt, ennek oka a tehetségtelenek frusztrációja a tehetségesek társaságában; - a felismerés, hogy amit ő véres verítékkel sem képes megcsinálni, azt a tehetségesebb félkézből megoldja"

3. (ez vérciki) "Mai kiáltványa sem valami markáns alapvetés, - legfeljebb a nyolcvanas évek végének apparátusi bikkfanyelvén megfogalmazott semmitmondó vágylista: jöjjön velünk mindenki, akinek két lába és minimum két füle van, és a nép, meg a nemzet, meg a hűha!"

jjulie 2010.10.05. 23:32:41

@Balt:

apropó, szóltál már neki hogy nem vagy olyan idióta, hogy úgy beszéljen hozzád mint ahogy teszi?

vagy mégis?

Ordnassac 2010.10.05. 23:35:13

@Balt: biztos, hogy ez Gyurcsány? Valahogy nem ez a stílusa szerintem.

bigapples 2010.10.05. 23:36:55

@Ordnassac: a lista alapján úgy kell megfogalmazni a törvényt, hogy csak a feleség lehet képviselő...

@Balt: a gugli alapján:

bolcspupu.blogspot.com/

meg ahogy látom 50k hozzászólás a zindexen, nem hiszem, hogy Ferenc testvér, de lehet elemezni, ha kedved van rá. Mindenesetre hányinger, hogy Szili kezén élcelődik.

Balt 2010.10.05. 23:37:00

@tölgyes: Nos, most látom a kommentekből, egy puputeve nevű kérődző jegyzi a cikket. (Ami persze lehet akárki, még akár a patás Orbán is. :))

jjulie 2010.10.05. 23:37:04

@Balt:

te most a szili becsületének megnentője vagy, aláírásgyűjtésbe is kezdesz?

még a végén jó komcsit csinálsz belőle, mint a pozsgaiból?

jjulie 2010.10.05. 23:39:21

@Balt:

biztos hogy túléled ép elmével fideszország megszületését?

Balt 2010.10.05. 23:40:01

@Ordnassac: Nem, ő tényleg nem ilyen vitriolos, inkább röhejesen kenetteljes.

jjulie 2010.10.05. 23:41:36

@Balt:

nyugodtan menj aludni, holnapig nem lopja el a gyurcsány a fideszországot, aztán reggeltől ünnepelheted tovább frissen üdén

Balt 2010.10.05. 23:41:45

@Ordnassac: Mindenesetre belső pártkörökből való jegyzi, vagy különben nem tudom, hogy mer ilyen "belső meglátásokat" kiteregetni.

tbb 2010.10.05. 23:41:55

@dogmamentes:

Kifejezetten frappáns a Nézőpont előrejelzésre vonatkozó korrekciód. Így mind az országos pártválasztás mind a polgármestereké hibahatáron belülre került. (Az 5-6 % hibahatárt feltételezve). A probléma csak az, hogy ezt a korrekciót nem neked, hanem a Nézőpontnak kellett volna megtennie.

Ordnassac 2010.10.05. 23:42:25

@manyike: már láttam és reagáltam is rá egy korábbi kommentben. ;-)

Balt 2010.10.05. 23:43:32

@Ordnassac: Azt meg persze nem tudjuk, ki a webmestere a kapcsolat.hu-nak és mennyire önálló... Szerintem semennyire. Egy ilyen nem jelenhetne meg bólintás nélkül...

porfelhő 2010.10.05. 23:44:21

Tegnap ilyenkor irtam, hogy GYF. kivár, és láss csodát felébredt és megszólalt! Új szervezetet alapit.

tbb 2010.10.05. 23:49:48

@Balt:

Nem tudom melyikre gondolsz. Egy Várkonyi szarságot láttam, meg egyéb szarságokat is, de testi hibán viccelődött egyet sem.

porfelhő 2010.10.05. 23:53:30

@Ordnassac:
Már a GYF. link? vagy a komment.

Balt 2010.10.05. 23:53:38

@tbb: Kicsit feljebb kiszedtem a radala által reklamált fogyatékosságon élcelődő mondatokat, jóval feljebb meg hoztam egészben.

tbb 2010.10.05. 23:55:06

@S2000:

Nem olyan biztos, hogy butaság lett volna, de hogy így kibaszás, az fix.

porfelhő 2010.10.05. 23:57:34

@jjulie:
Már a Gyurcsány lopni akarja a fideszországot is? Vagy csak ijesztgeted őket?!

ssi 2010.10.05. 23:57:41

@Ordnassac: bocsi, nem találkoztam vele (törzsvásárlóként az Uramat onnan cuccolom), bár lehet, hogy Szimbának kellett volna jeleznem :-)))

Ordnassac 2010.10.05. 23:58:02

@porfelhő: link arról, hogy GyF új szervezetet alapít.

ubul2000 2010.10.06. 00:00:01

Azért az döbbenetes, hogy a hírportálokon lassan háttérbe szorul a vörös iszap. Igaz, még hat embert keresnek (ha keresnek), a környezet és a települések romokban de tom lantos (index) és a botox (hirszerzo) már fontosabb

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 00:00:45

@Videofon: elszomorító konklúzióra jutottam veled kapcsolatban: hülye vagy.

tbb 2010.10.06. 00:05:35

@Balt: Elegánsabb is, de ami fontosabb, ütősebb is. Sokkal ütősebb. Ezt teszi az intelligencia.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 00:07:06

@Letícia: nem használják már (a váliumot).
Töpörtyű: abban jót csinál a Kiscsülök Bt., ajánlom figyelmedbe. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 00:17:56

@tölgyes: honnan veszitek, hogy azt a szöveget a nyurga phalloszfej írta? Aláírta netán?

Balt 2010.10.06. 00:19:21

@Hepci: Egy puputeve nickű seggfej írta (aki akárki lehet).

Balt 2010.10.06. 00:20:32

@Hepci: De hogy ez nem jelenhetett volna meg felsőbb jóváhagyás nélkül, az fix. Ordi hozta különben a eredeti helyéről, a kapcsolat.hu nyilván utánközlés.

ubul2000 2010.10.06. 00:25:49

@Balt: épp most néztem, döbbenetes

A twister című filmben láttam ilyesmit, de hát az film volt, ez meg a keserű valóság

Ordnassac 2010.10.06. 00:33:22

@Balt: ööö... biztos, hogy én voltam az?

tbb 2010.10.06. 00:35:29

@Balt:

Azt hiszem megtaláltam. És lehet hogy gázos. Az is lehet hogy vérciki. De testi fogyatékosságon való viccelgetés nincs benne. Az csak belemagyarázás. Szoci szokás. Nekünk nem áll jól.

tbb 2010.10.06. 00:41:04

@jjulie:

Félre. De nem csak engem. Mindenkit akit birkázol. Mert magadból indulsz ki. Ami végül is érthető. Egy májmétely féregnek ugyanis mindenki birka.

Balt 2010.10.06. 00:44:53

@tbb: Mindegy, az egész cikk egy okádék. De megértem. Oda a legnépszerűbb politikusuk. :)

kapcsolat.hu 2010.10.06. 00:46:57

Teccik, nem teccik GYF. ma este bejelentette új szervezetet alapit. jó éjt!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 00:50:55

Szili nem kaliber, semmilyen értelemben. Nem tudom, ki hasonlítgatta itt fentebb az általa utált Pozsgayhoz, de ne vicceljünk már...

porfelhő 2010.10.06. 00:51:34

@jjulie:
Elmentél aludni?! jó éjt!

tbb 2010.10.06. 00:51:45

@kapcsolat.hu:

Gyurcsány is? És marad közben a szociknál is?

Ordnassac 2010.10.06. 00:54:59

@ubul2000: azóta az Index címlapján megint a vörösiszap a téma.

tbb 2010.10.06. 00:55:14

@Balt:

Okádék hát. Ez a pontos kifejezés rá.

ubul2000 2010.10.06. 00:58:14

@Ordnassac: Igen, látom. Azért az félelmetes - és a katasztrófa méreteiről így értesülhetünk - hat embert még mindig nem találnak - pedig biztosan tudják hol laktak

tbb 2010.10.06. 00:58:33

@Ordnassac:

A jó éjt valóban rá utal, de a kapcsolat.hu nickválasztás túl intellektuális hozzá. Na majd kiderül.

Ordnassac 2010.10.06. 01:00:09

@tbb: a GYF. és az alapit is...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 01:02:34

@Ordnassac: hogy Te milyen gondosan raktározod a részleteket...

tbb 2010.10.06. 01:02:56

@Ordnassac:

Sőt, a Teccik, nem teccik is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 01:04:41

@Balt: nincs nagy gyakorlatom a kapcsolat.hu-n való keresgélésben, de nem találtam.

Ordnassac 2010.10.06. 01:09:16

@Hepci: ha ezoterikus oldalról akarom a dolgot megfogni, akkor csak annyit mondok, hogy szűz a csillagképem. :-D

Komolyra fordítva a szót, ilyen teljesen lényegtelen(nek tűnő) apróságokat időnként megjegyzek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 01:12:44

@Ordnassac: én nyilas vagyok, de nem kérdeztem még Frabatót, hogy ezért szeretek-e horgászni...
Különben is ki vagyok az ezotériára bukva rendesen, mióta 10 éve beleszerettem egy lányba, aki akkor abban volt elmerülve. Jézusom!

ubul2000 2010.10.06. 01:17:14

@Hepci: Eltünt a kérdésem. Azóta a feleséged?

Balt 2010.10.06. 01:29:45

@Hepci: Lehet, hogy én voltam, legalábbis annyiban, hogy 2004-ben nem buzdítottak a nemmel való szavazásra. (Persze ez a minimum.) Nem liblingem egyik sem, de ezt el kell ismerni, Szilinél talán még jobban számít, mint a párt- és frakciófegyelem nem kötötte Pozsgaynál. Persze ez a minimum.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 01:39:39

@Balt: hát, azért ez elég kevés teljesítménynek, mert Szilinél más említésre méltó momentumra nem emlékszem. Párszor - fájdalomhatár alatt - beszólt Ferencznek, egyébként meg élte az (alsó) középkategóriás képességekkel ellátott szoci vezetők szokásos életét...

Balt 2010.10.06. 01:53:51

@Hepci: Nem is teljesítmény, csak nem rögtön 0-ról indul. :)

porfelhő 2010.10.06. 05:51:36

@Ordnassac:
Igen. Csak egyszer voltam, többször nem leszek. /kapcsolat.hu/
csak reagáltam a kedves kommentezőnek.

jjulie 2010.10.06. 07:42:12

egész helyes after midnight polgári kör alakult itt feljebb

ahogy ürül belőletek az orbán, meg a szíjjártó, egész emberi hangotok van, bár a balt egy kicsit erősebb dózist kaphatott, vagy jobban felszívodott nála

attól tartok, hamarosan nyomat nektek a narancsparancsnok egy kis levet hogy igyátok, ha meghagy benneteket józannak, még őt is józanul kezditek méregetni, az pedig tilos és életveszélyes

porfelhő 2010.10.06. 08:10:20

@jjulie:
Nem kell dicsérni őket, "emberi hangjuk van" mert elbizzák magukat. Az itókát, meg úgyis iszogatják.

jjulie 2010.10.06. 08:18:38

@porfelhő:

nem dícséret volt, csak úgy látszik ha az orbán nem piszkálja őket, elvannak nyugton a legények

radala 2010.10.06. 08:26:39

Kedves Török Gábor!

Van olyan blog, amin van olyan funkció, hogy szűrés. Nem lehetne beiktatni ide is. Nem mondom meg miért szeretném:-)

radala 2010.10.06. 08:33:01

@tölgyes: Szerintem már túl vannak Mohácson.
Nem tudom ön föl van-e háborodva, amikor valaki azt mondja, hogy cikk nem jelenhet meg az MN-ben OV tudta és beleegyezése nélkül. Én ezen föl szoktam háborodni, mert ki a fenének lenne ideje annyi hülyeséget összeolvasni, ez egy baromság, ha OV-nak valami befolyása van az MN-re azt nyilván úgy éri el, hogy olyan emberek írnak bele, akik valószínűleg azt írják, amit hallani szeretne. Nos a helyzet szerintem pont ez GyF-nél is. Nem hiszem, hogy biztosak lehetünk abban, hogy ez az ö KÖZVETLEN felelőssége.
Szerintem GyF már nem bír el több kritikát, hogy is mondjam annyira tele van már, hogy ha valami új kritikát mondunk rá, akkor a másik oldalon már leesik valami.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 08:42:43

@Ordnassac:
És van listád a rokonyokról is ?
Apa-fiú-nagybácsi-após-testvér-sógor-koma ?

Azt a szóbeszédet hallottam, hogy Ádernek két rokona is alkotmánybíró lett tiszta véletlenségből.

László56 2010.10.06. 08:53:15

@török gábor:
Inkább szomorú mint érdekes az általad ajánlott blog.. Éppen ideje volt leváltani Meggyes Tamást. Ki emögött még kiáll az a demokratikus gondolkodás szégyene. A saját pártjának kellene elzavarni. Ha ez azonban nem történik meg akkor viszont a FIDESZ vezetésének kell intézkednie. Különben aláássa a FIDESZ hitelét. Ilyen ember nem egy demokratikus pártba való hanem a disznóólba.

@radala:
Te szeretnél szűrést ? És ki biztosítja azt hogy pontosan azt szűri ki amit Te szeretnél ? Nem lenne demokratikusabb ha inkább vitatkoznál avval akit szűrni szeretnél ? Vagy ha valami nem tetszik akkor hoznál inkább ellenjavaslatot avval szemben ? Miért hiányzik neked a cenzúra ? Nem volt eleget részed benne ? A demokrácia nem a cenzúráról szól, hanem a vélemények vitájáról.

radala 2010.10.06. 08:53:32

@tbb: OK nem viccelődés, célozgatás. Azután, hogy egyszer leírja valaki, hogy xy félkezű és ez neki baromi jó az érvényesülésben, azután tuti, hogy ez szerinte egy fontos kérdés.
Ha végignézzük az összes hozzászólót eddig a napig és keresünk mondjuk a "fél kézzel" szóra szerintem 1800 karakterenként nem szerepel, de valószínűleg még 180 000 karakterenként sem.
Itt meg három alkalommal hangzik el így vagy úgy a kéz kifejezés, illetve annak a nyilvánvaló hiánya...
Ne legyél már ilyen hiperkorrekt.
Egy tuti, ezt nem gyf írta, idáig azért talán nem süllyed. Én az eredeti beíráskor egy szóval nem említettem GyF-et. Söt, mindig megvédtem:-)
Azt mondom, hogy nagyon remélem, hogy idáig nem képes egyetlen jobboldali orgánum sem lesüllyedni. Nyilván elvileg Bayer képes lenne behergelni magát eddig a szintig, de azért ö legalább tud írni, szóval arra lehetne mentséget találni.
Erre nincs mentség.

ssi 2010.10.06. 08:57:41

Szili - önértékelési problémák, aránytévesztés - folyamat - egy ideje látszik

Gy.F. - élete csúcsai megvoltak - múlt hibáinak kompenzálása? - de hogyan?

54% "nemszavazó" - egy új, vagy régi megújuló pártnak vannak itt tartalékai

@radala: s mit szeretnél szűrni? Te még éppen fennmaradnál? :-)))

lüke 2010.10.06. 08:58:00

@radala:
na ez az:
gyermek, öreg, rokkant, fogyatékos-kiszolgáltatott- MO-n
céltábla

lüke 2010.10.06. 09:00:26

ma már nem fogok ijesztgetni, mert a kémia is hiatusokat hordoz
elég ha a demokrácia miatt rettegtek
(ez teszi tönkre a lelket, a rettegés)
amíg nincs diktatúra, nagyjából majdnem mindegy, mert MO-n a politikának eddig nincs semmi következménye,
de egy ökológiai probléma az egzakt és sajnos csak részben kiszámítható- ha vannak előzetes adatok-

lüke 2010.10.06. 09:05:26

@tölgyes:
lehet hogy maga is szedett abból a rengeteg gyomorégés elleni tablettából?
(amiből több ezer milliárd fogyott a H2 blokkolók feltalálásáig)

radala 2010.10.06. 09:10:31

@Hepci: Annyi a hasonlóság, hogy majd ö is a mi kommunistánk lesz.
Ez valóban kerülendő. Szili egy gerinctelen hülye picsa. 2007 után megtért kommunistáknak nincs bocsánat:-)
Ö a legnagyobb 23 millázó, a legfőbb kötelező.
Nem emlékszem már hol volt, de Fideszes politikus legszebb legdemokratább és legpolgáribb kijelentése az utóbbi idöben az volt, amikor Navracsics a "kire szavazzanak a liberálisok" konferencián azt mondta, hogy a 2006 után is a kormánypártok mellett kitartott liberálisok legyenek olyan jók és NE szavazzanak a Fideszre.

radala 2010.10.06. 09:12:35

@manyike: Egyénileg lehet szűrni hozzászólókat, akikre TE Magad nem vagy kíváncsi. Szerintem egyetlen kiszűrendő elem van itt számomra, de hagyjuk ezt.

lüke 2010.10.06. 09:13:25

@jjulie:
ez Kings road fesztivál, amit slowhand szervez
Steve Winwooddal?

itt csak midnight rambler lesz!
www.youtube.com/watch?v=n4_q7EzuuHI

sárkányfő 2010.10.06. 09:16:34

@radala: na ebben 100% egyetértünk.

én korábban már 2x is kértem gábort, hogy építesse be a szűrő funkciót, de nem reagált, úgyhogy nem erőltettem tovább, nyilván nem akarja.
én szűrnék vagy 5 embert kapásból, téged is, tegnap is láttam egy elborult pszichopatázást tőled, nem vagy szép látvány ilyenkor, és már nem hinném hogy változnál.

viszont ez a blog valaha az intelligens érdemi párbeszéd ígéretével indult, afféle szigetként ezen a szar neten, ahol amúgy minden érdemi és értelmesnek induló kommunikációt kapásból szétrombolnak a trollok a küldetéseke, a fél- vagy teljes idióták. ma már ez a blog sem lóg nagyon felfelé az átlagból, nem gábor hibája, ő ír rendesen, a fórumról tűntek el jó fejek (nick, burzsuj, stb), idióták meg jöttek, stb. kár érte, talán a szűrő funkcióval lehetne végre értelmesen is dumálgatni.

radala 2010.10.06. 09:17:24

@manyike: Ezt az 54 % nem szavazót ezt érdemes lenne hagyni, mert ezek soha nem fognak szavazni, teljesen nyilvánvaló, hogy Mo-n a 2002-es 2006-os csúcsok már megdönthetetlenek. Szavazás szempontjából egy maximum 5 milliós ország vagyunk. Nincs ezzel semmi baj.

lüke 2010.10.06. 09:20:23

@ó jaj:
az máshol van!
az ember összegyűjtött és gondosan kiválogatott baráti társaságban,
nem a virtualitásban

sárkányfő 2010.10.06. 09:22:53

@tbb:
:D

tibi, miért lőtted le az őrjöngést? ezúttal egész szórakoztató műsort hoztak össze a fiúk :) dedededeeeeee igen a gyúúúúcsány volt aaaz! :)) istenem mennyire pititáner ez az egész...

tényleg, hogyhogy tegnap senki nem írta hogy gyúcsány felelős a vörösiszapért? gyengültök fiúk... vagy csak én figyeltem rosszul?

de azért te is megéred a pénzed :) még hogy nektek "nem áll jól a belemagyarázás" :D
jaj... mást se csináltok 7/24, és képes vagy ilyet leírni?? :))

kodó tamás 2010.10.06. 09:22:54

@török gábor: A demokrácia szégyene:
"Ennél még érdekesebb, hogy mindkét irodájára igényt tart és nem hajlandó átadni egyiket sem. Ezért holnap reggel kénytelen leszek az előszobában helyet foglalni."

mellesleg meg választási csalást kiált... eszméletlen. lejáratja a fideszt. közel 70%-ot kapott éva és óriás részvétel mellett. A választók üzenetét nem hallja? Meggyes Úr????

Szégyen és gyalázat. a választóknak tettlegesen is közbe kell avatkoznia? Abszurdisztán.

kodó tamás 2010.10.06. 09:24:58

@török gábor: ja és kedves TG. csak nehogy ugyanezt gondolja a teljes fidesz a demokráciáról. addig lehet szavazni még rá ikszel a zombi. ha már nem.... rossz belegondolni, hogy Vitya hogyan fog reagálni az esztergomihoz hasonló elsöprő "fordított" kétharmadra... huhh beleborzongok...

radala 2010.10.06. 09:26:19

@ó jaj: Az azért érdekes helyzetet eredményezhet, ha te kiszűrsz engem de én nem téged. Azt sem tudom, hogy ez a szűrő titokban szűr-e, mert én nem szeretnék senkit megsérteni azzal, hogy tudja, hogy szűröm, szóval csak anonim szűrő lenne jó.
Mikor, milyen agyam borult el tegnap? Nem emlékszem, hogy tegnap Eichmannoztam volna:-)
Mindenesetre engem nem az idegesít, ha valakinek sarkos a véleménye és nem egyezik az enyémmel. Engem a kötekedés, és a rövid frappánsnak vélt beszólások idegesítenek föl. Te egyáltalán nem vagy ilyen.
De igazából, ha valami bajom volna veled az csak az, hogy folyamatosan személyemben kritizálsz, amivel azért tudok együtt élni, csak soha nem értem, hogy hogyan gondolhatja valaki, hogy Gyurcsányt, Orbánt akárki "nem létezőt" gyerekestöl Dunába lövettetni szóban az durvább, mint xy hozzászólót le szüklátókörüzni mondjuk.
De belátom, hogy ez világnézeti eltérés.

sárkányfő 2010.10.06. 09:26:51

@lüke: ne add fel előre. teljesen logikus, hogy szűréssel jobb lenne.
amúgy konkrét példák vannak rá, hogy rendesen moderált blogokon kialakul magasabb szintű beszélgetés.
természetesen olyan szintű, mint ami az ember barátaival van, nem lehetséges a neten, idegenek között, de nem is ez a cél, hanem ennél a posványnál amit itt összehoznak és konzerválnak a selejtes emberek, ezen kéne kicsit javítani. és ez a blog is sokkal jobb volt még pár hónapja.

ssi 2010.10.06. 09:27:45

@radala: én az esélyt sosem veszem el senkitől - a fejlődés a stabilitás

@ó jaj: ha változik a környezet, megszoksz/megszöksz, fordítva sose lessz

Szimba 2010.10.06. 09:28:40

www.nsv.hu/fooldal-top

Biztosan láttátok már, de azért idemásoltam. Ez a Nemzeti segélyvonal oldala
1752

radala 2010.10.06. 09:29:45

@lüke: Ez tuti így van de a konkrét esetben szerintem egyszerűen arról van szó, hogy valakik bunkók. Iszonyat bunkók.

porfelhő 2010.10.06. 09:30:41

@török gábor:
Reménykedjünk, hogy mégis csak kap a új polg.mester egy irodát. Úgy gondolom ez azért nem általánosítható eset, inkább durva személyeskedés, mint már arról korábban is olvasni lehetett.

Szimba 2010.10.06. 09:32:26

@ó jaj:

nol.hu/ajanlo/karmentes_-_allaspontunk_az_iszapkatasztrofarol

Azért van itt felelős nem kevés. És a Népszabóban jelent meg a hír.

lüke 2010.10.06. 09:33:22

@Szimba:
már proponáltam az
" oh pardon,nem történt semmi-t hangoztatóknak
egy kis karitativ munkát a helyszínen

radala 2010.10.06. 09:35:21

@török gábor: Őrület, no ez egy igazi pszichopata, mármint Meggyes. Azt hiszem valóban megromlott az egészsége és jobb lenne, ha elhúzna a parlamentből is.
Ezért nagyon rossz az, amikor mindenki folyton folyvást farkast kiabál, mert én így a Meggyes a hibást is csak egy pöcsségnek gondoltam anno.

ssi 2010.10.06. 09:36:32

másik segélyvonal is van: 1749

@radala: "rövid frappánsnak vélt beszólások idegesítenek föl" vagyis, aki másmilyen, mint Te? :-)))) azonos pártállás, azonos beszélőke, azonos ...???

lüke 2010.10.06. 09:40:03

@radala:
nem bunkók,annál sokkal rosszabb
nihilisták
és ez a mentalitás az aggresszivitáshoz vezet,
én nem szeretnék se bölcsödébe se öregotthonba kerül MO-n, nemhogy kórházban, jön értem a Tyrolian air:)

sárkányfő 2010.10.06. 09:40:07

@radala: Gyurcsány, Orbán létezők, saját magad csalod meg azzal, hogy az ellenkezőjét magyarázod be magadnak, de belátom, te ezt sose fogod megérteni.

nyilván jjulie-t akarod szűrni.

amúgy meg nem olyan sértődősök itt az emberek, meg szerintem inkább korrekt, ha valaki megmondja, nyíltan felvállalja a dolgot. engem is biztos szűrne pár ember, valszeg többségében azok, akiket én is szűrnék. és még praktikus hozadéka is van, nem írna neked/nekem az, akit szűrünk, mert tudja hogy úgyis hiába.

ami azt illeti van olyan ember is ezen a fórumon, akinél egy cseppet sem zavarna ha megsértődne. nem titok, olyan mélységesen rosszhiszemű, krónikus hazudozónak, a blog abszolút mélypontjának tartom tölgyest, aki láthatóan az életét tette fel az ipari szintű manipulálásra és hazudozására, hogy cseppet sem érdekelnek az esetleges megbántódása. mondjuk szerencsére sokat nem tud ártani, mert egyben buta is, de nagyon (érezhető is a spontán kompenzálás, de mindegy), szóval komolyan vehetetlen. de nem csak tölgyest szűrném, olyan barmok, mint balt vagy várúr meg még páran szintén mennének a levesbe.

de valszeg nem lesz szűrő. ami rossz hír, mert akkor marad a színvonal is.

úgyhogy a fenti urak nagy örömére az lesz, hogy én szűröm ki magamat, mert ez a szint már régen nem az a szint, ami megéri a ráfordított időt. burzsuj, nick elment, és igazuk volt.

radala 2010.10.06. 09:41:41

@manyike: Ugyan már dehogy, egy konkrét dologról beszélek, de nem is idegesít már, nem is kell szűrő.:-)
Bocsánat.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 09:41:48

Hát, nem is tudom, hogy a néhány hónapja megjelentek nevében megszönjem-e a figyelmet.

ÁÁ... nincs felhatalmazásom.

Azért a régi jófejeket biztos megnézném magamnak, ha érdekelne. Milyen kár, hogy nem.

sárkányfő 2010.10.06. 09:42:26

@manyike: igen, ez lesz, a második verzió.

lüke 2010.10.06. 09:42:30

@Szimba:
na ja ,csak a 3. világban bányasznak bauxitot
most megjött

Balt 2010.10.06. 09:42:41

@radala: "Szerintem GyF már nem bír el több kritikát, hogy is mondjam annyira tele van már, hogy ha valami új kritikát mondunk rá, akkor a másik oldalon már leesik valami."

:))) Ettől függetlenül remélem, ez a kapcsolat.hu cikk kiveri a biztosítékot MSZP-n belül is. Ez már nem következmények nélküli ország... :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 09:45:10

@ó jaj: Nem végszónak szántam, inkább szólnék, hogy az ilyen újakra vonatkozó sommás lebunkózások nem javítják a párbeszéd lehetőségét, hanem bezárják a kaput.

Szimba 2010.10.06. 09:46:07

@lüke:
Nekem is lassan állt össze a kép.
De tegnap elhangzott a tévében dr. Zacher Gábor toxikológustól, hogy a világon még nem volt hasonló katasztrófa, ezért beláthatatlanok a következmények.
Ha megszárad a vörösiszap, akkor egészen kis mennyiségben belélegezve is súlyos tüdőkárosodást, rákot, mérgezést okozhat.

A házakat vakolatig kellene lebontani, a földet mindenhonnan felszedni, és tározóba zárni. De feltehetően még évekig mérgezhet akár 100 km -es körzetben a vörösiszap.

Lesz itt még Csernobilhoz hasonló helyzet.

nol.hu/ajanlo/kiszamithatatlan__kit_hogyan_fenyeget_meg_az_iszapkatasztrofa

porfelhő 2010.10.06. 09:48:47

@radala:
Szereltessél fel szűrőt, ha téged idegesitenek egyes kommentek.
Nyilván Török G. el tudja dönteni, hogy akar e szürögetni, avagy sem. Mikor te egész nap írod itt a tutit, senki sem szól be neked.
Egy közösségben van akit nem fogadunk el, van akit igen. Igy van ez itt a blogon is. Olvasgassad azok kommentjeit, akik neked szinpatikusak, és nem leszel ideges.

Balt 2010.10.06. 09:49:03

@radala: "Nem emlékszem már hol volt, de Fideszes politikus legszebb legdemokratább és legpolgáribb kijelentése az utóbbi idöben az volt, amikor Navracsics a "kire szavazzanak a liberálisok" konferencián azt mondta, hogy a 2006 után is a kormánypártok mellett kitartott liberálisok legyenek olyan jók és NE szavazzanak a Fideszre."

Ezt nem hallottam, de tényleg frappáns. :) (És itt említtessék meg Schiffer András neve, aki elég hangos kritikával illette a 2006-os rendőri intézkedéseket.)

radala 2010.10.06. 09:49:17

Kedves Török Gábor! Elnézést kérek a téma fölhozásáért, én komolyan nem tudtam, hogy az emberek valódi indulatokat képesek érezni itt egymás iránt.
@ó jaj:
Én pl tök értelmesnek tartom tölgyest, rosszindulatot sem látok benne. De mindegy ez az egész, kurva rossz ötlet volt tőlem ennek a témának a fölvetése, most valóban elszégyelltem magamat. :-(
Én őszintén nem szeretném tudni, hogy ki kit utál. Az lehet velem a baj, hogy én mindig mindenkiről azt hiszem, hogy igazából csak viccel. Soha nem gondoltam volna, hogy például téged vagy bárkit valóban fölidegesítek, én azt szoktam gondolni, hogy aki valamit ír azt azért írja úgy, mert azt véli frappánsnak. No mindegy. Minden jó így ahogy van.

sárkányfő 2010.10.06. 09:50:22

@simonmondja.: ha úgy érted, rád utaltam eggyel korábban, akkor tévedsz. veled nincs bajom, üdv itt, érezd jól magad, írj, stb...

lüke 2010.10.06. 09:51:04

@Szimba:
tegnap bettetem :azt a jamaicai referált cikket
de innen nem tudom, a magyar google korlátozott

sárkányfő 2010.10.06. 09:52:25

@porfelhő: "senki sem szól be neked"
én már szóltam be párszor radalának :) rendszerint ugyanazért, most is szóba került...

és nehogy már minden ide tévedő félnótást el kelljen fogadnom...

radala 2010.10.06. 09:52:34

@porfelhő: No tényleg egy fasz vagyok, hogy fölhoztam ezt. Belátom a szűrés egy faszság. De nem arról van szó, hogy tg moderáljon ki ezt vagy azt, pl a vastagbőrön láttam, hogy van olyan, hogy xy te magad magadnak kiszürheted, állítólag ez segít a vég nélküli ostoba viták elkerülésében is.
De nem kell, hülyeséget mondtam.

kodó tamás 2010.10.06. 09:53:58

@Szimba: ebbe az egészbe beleborzongok.
pár kiló dinamittal az alkaida is megcsinálhatta volna ugyanezt. de itthon erre sincs szükség, mert a hozzánemértő, felelőtlen hivatalok, intézmények, "privatizált" cégek gondatlansága ezerszeresen veszélyesebb. mennyi időzített bomba van még az országban a bkv buszokon kívül... ?

porfelhő 2010.10.06. 09:54:53

@simonmondja.:
Köszönöm, hogy az én nevemben is megköszönted a figyelmet. Nekem eszembe sem jutna megköszönni, a rosszindulatú figyelmeket.

sárkányfő 2010.10.06. 09:56:28

@radala: részemről nyilván sokszor van viccelés, félviccelés, vagy szándékos túlzás, sarkítás is, de komolyan is írok dolgokat. te viccelsz a hitlerrel?

radala 2010.10.06. 09:56:30

@Balt: Nem is értem hogy jön ide Schiffer, ö maximálisan korrekt volt mindig is, nagy hiba lenne öt egy megtért szdsz-esnek láttatni. Én mindig kedveltem SA-t.
Az, hogy valaki fölemelte a szavát 2006-ban az kell, hogy a default legyen, pont erről beszélt (szerintem) Navracsics, hogy aki nem emelte föl a szavát vagy pláne inkább még kiábrándulni is rest volt, az nem demokrata, aki nem demokrata az meg ne szavazzon rájuk.

Szimba 2010.10.06. 09:57:10

@lüke:

És kiderült, hogy tele van az ország ilyen tárolókkal, hasonló állapotban. Bármikor átszakadhat egy másik is.
És semmit sem költöttek a veszélyes hulladék megsemmisítésére, sem a védelemre. Persze így rém nyereséges volt a timföldgyártás, meg az alumíniumgyártás.

Ez akkora szemétség, felelőtlenség, bűn, hogy minden egyes embert, aki részt vett ebben 89-től, lecsuknám, és vörösiszapot adnék nekik a fürdéshez.

A Balkán is túl elit nekünk! Mo inkább sorolható az afrikai legelmaradottabb, legszegényebb katonai junták hoz színvonalát tekintve.

És most sz@rok arra, hogy melyik idétlen képviselőnek jutott-e szék vagy a küszöbön kell ülnie! És az is teljesen lényegtelen, hogy az MSZP-ből mi árad ki, Szili, Gyurcsány vagy a szellentés szaga.

Milliárdokba kerülne rendbetenni az átszakadt gát környékén sérült falvakat, a természetet, (20 évig nem fog regenerálódni), a termőföld használhatatlan, mérgező, a patakok, folyók oly mértékben károsodtak, hogy az élővilág talán szintén évtizedekig vagy soha nem regenerálódik.

Kína hozzánk képest egy környezetvédő ország.

Balt 2010.10.06. 09:58:58

@kodó tamás: "rossz belegondolni, hogy Vitya hogyan fog reagálni az esztergomihoz hasonló elsöprő "fordított" kétharmadra... huhh beleborzongok..."

:) Álmodj, királylány! Ettől függetlenül: a 2002-es paraszthajszálnyi győzelem után viszonylag zökkenőmentes kormányzás-átadás volt (pedig lehet, hogy nem kellett volna ennyiben hagyni), ahogy el kell ismerni, 2010-ben is - persze messze-messze vitathatatlanabb helyzetben.

ssi 2010.10.06. 09:59:40

@radala: élet apró kis örömei, pl. egy leüthető labda - nagyon értékelhető :-)

@ó jaj:
akit nem bírsz, ne olvasd, edződj a kevésbé idegesítőkön, itt válogathatsz,
figyeld a sokszínűséget, ilyen az élet is,
kiírni, amit gondolsz, de megerősítő visszajelzést ne remélj, arról nem szól,
tölgyes nekem is fura: amekkora a tudása, akkora a szemelellenzője is

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 10:01:40

@ó jaj:

Nyilván, nem érdekel, hogy érted.
Az engedélyedet meg oda dugod, ahova akarod...

kodó tamás 2010.10.06. 10:02:40

@Szimba: ez az igazi csontváz... de ez rendszerváltáskori, 20 éves...
szirénázva rohanjon oda Varga a csontbrigáddal.

kodó tamás 2010.10.06. 10:04:35

@Balt: azért a 2006-os választáshoz vityának is volt megjegyzése... a számolgatásról.
plusz a haza 8évig ellenzékben volt....

Balt 2010.10.06. 10:06:08

@Szimba: Fú, ez jó cikk. Grat. a NOL-nak meg a hírhozónak. :)

radala 2010.10.06. 10:07:43

@ó jaj: Csakis. Nyilván én azt hiszem, hogy nem hiheti senki azt, hogy bárki komolyan hasonlíthat Hitlert GyF-hez. Ez nyilvánvaló képtelenség lenne. Ez költői túlzás egyrészt, másrészt azt próbálnám megvilágítani ezzel, hogy nem értek egyet azzal, hogy az egyik bűnt egekig növeljük a másikat meg miniatürizáljuk.
Másrészt, nyilván a kutyát nem érdekli, ha azt mondom én nagyon ellenzem a tandíjat, ha azt mondom a holokauszt sem volt rosszabb gondolat a tandíjnál, akkor esetleg valaki belátja, hogy én tényleg rossz ötletnek tartom az előre fizetett tandíjat (sikerdíj az beleférne nekem nagyon is).
Másrészt én valóban szellemesnek vélem az ilyen összehasonlításokat, mint Gergényi-Eichmann, amúgy meg szerintem nem is olyan hamisak ezek az összehasonlítások.
Nagyon régen, amikor még TV-nk is volt meg Panoráma is meg Délszláv háború is, volt egy Panorámás dokumentumfilm, talán egy "Szörnyeteg emlékei" Egy halálraítélt tán szerb katonával beszélgettek, aki megerőszakolt majd föbelött 4 nöt, gondolom még mást is tett.
Nos ez a gyerek egy szimpatikus liberális fiú volt, aki mondta, hogy utálja a szerb csasztuskát a nacionalizmust, a Szarajevói rádiót hallgatta mindig, mert ott jobb zenéket játszanak.
Szerintem jó, ha tudatosodik bennünk, hogy Eichmannok milliószámra járnak köztünk és nem olyan drámai a különbség mondjuk elvinni a tilosból egy kórház elöl egy autót 3 gyereküléssel, mint begyűjteni a zsidókat. Csak egyszer ezt a feladatot kapja a kis Eichmann máskor meg amazt.

kodó tamás 2010.10.06. 10:07:43

@Szimba: én meg itt baszakodok pár gramm co2 vel. bicajjal járok, meg kocsival max 90-nel, hogy 4-4,5 liter fogyasszon csak. azta én is ujra értékelem...

megjegyzem a földhő és a termálvíz rablás az egy pár éves új "iparág". semmiképp nem tudjuk mit fognak okozni. főleg, hogy már a hévizet visszasajtolni sem kell. persze igy jol kerfesnek "egyesek".

Geréb Ágnest meg kommandósok viszik el... hm ezek a tömeggyilkos rózsadombi urak meg audival szaladgálnak... hm
győz az igazság? ki hisz a mesékben?

porfelhő 2010.10.06. 10:07:49

@ó jaj:
Teljesen igazad van, én nem is írtam neked semmit. Senkinek sem kell elfogadni azokat a kommentelőket, aki neki nem szinpatikus.

sárkányfő 2010.10.06. 10:08:38

@simonmondja.:

kedves simonmondja :) ha nagyon össze akarsz velem veszni, akkor kicsit még erőlködj, mert nekem tényleg nincs veled semmi bajom :) de tényleg. és az előbbi nem engedély akart lenni (mint ahogy senki másnak se osztogatnék engedélyt, a szólásszabadság nagy híve vagyok), hanem cáfoltata egy félreértésnek. én pusztán személyes szűrőt akarok, amivel én kiszűrhetem magamnak kit nem akarok látni. ennyi, senkit nem akarok korlátozni a szólásszabadságában, téged meg eszembe se jutna szűrni.

téged olvasni akarlak, és az előbb kedvesen invitálni akartalak, hogy csak írj ide minél többet.
huh... sikerült alaposan leírnom? :) kicsit félek, hogy most ebbe is belelátsz valami olyat, amit eszembe se volt gondolni :)

Balt 2010.10.06. 10:10:28

@ó jaj: Csak mert említtettem: Ne gondold, hogy téged nem szűrnének többen. (És innen ignore on, ahogy mondani szokták. :))

kodó tamás 2010.10.06. 10:10:38

@porfelhő: a NER szellemében nem tudnátok abbahagyni az áskálódást? Legyen béke!

porfelhő 2010.10.06. 10:10:51

@simonmondja.:
Aha! Igen veheted felhatalmazásnak is. köszönet.

sárkányfő 2010.10.06. 10:12:28

@porfelhő: ööö, mielőtt te is félreértenél mint simon, tisztázám: téged is szívesen látlak itt a fórumon, és ez itt most nem engedély a megszólalásra, hanem a kedves öröm jele, hogy írsz ide :)

kodó tamás 2010.10.06. 10:14:01

@ó jaj: na ez már tulzás. azér ennyire összeborulni se kellene:) könnyezek. nagyon meg ható

sárkányfő 2010.10.06. 10:14:10

@Balt: okoska, amire reagáltál, pont abban írtam: "engem is biztos szűrne pár ember"

S2000 2010.10.06. 10:15:20

Fidesz megszorítási tervek:

"Az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját emelik, meghosszabbítják az energetikai szektorra vonatkozó Robin Hood-adót (a menetrend szerint idén év végével megszűnt volna az éves szinten 30-35 milliárd forintot hozó különadó), és extra sarcot kap a távközlési szektor is. (Mellette pedig marad a bankadó, ahogyan azt korábban jelezték és törvénybe iktatták.)"

index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/06/haromeves_adocsomag_nagy_gyerekkedvezmennyel/

porfelhő 2010.10.06. 10:15:26

@radala:
Nem irtam, hogy f..., vagy, nem vagy az. Irtál valamit. Semmi probléma részemről.

@kodó tamás:
El sem kezdtem, és már abba is hagytam. Legyen Béke.!

Balt 2010.10.06. 10:15:44

@simonmondja.: Milyen jó, hogy én az első poszttól jelen vagyok, de legalábbis minden posztot "frissiben" olvastam - ha nem is feltétlenül kommenteltem... :)) Annyi ideje meg nyilván csak a "hivatásszerűeknek" van, hogy minden 800 kommentes posztot végigolvasson, netán kommenteljen is...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 10:17:28

@ó jaj:
Miért akarnék összeveszni?
Csak próbállak rávezetni a saját jelentőségedre.
Beszóltál az újaknak,
kaptál egy választ.
Nem kell nyafogni.
Szokjad, szokogassad...

sárkányfő 2010.10.06. 10:18:48

@radala: tudod bennem meg fel sem merül, hogy bárki valaha is azt hinné, hogy azzal viccelni lehet, hogy valakit hitlerhez meg a többi tömeggyilkos őrült fasisztához hasonlítunk (ráadásul rendszeresen). de tényleg nem. ezt te tényleg viccnek tartod? meg viccesnek? jaj :(

és az hogy hosszan fejtegeted, hogy sok emberben benne van, nem is túl mélyen, a szörny, az meg üti azt, hogy viccelsz. akkor ezt mire föl írtad le?

sárkányfő 2010.10.06. 10:22:51

@simonmondja.: ugyan hol nyafogtam? az nem nyafogás, hogy tényként kijelentem, hogy esett itt a kommunikáció szintje, és egyre kevésbé tetszetős ami itt folyik. és jól írtam manyike, ha nem tetszik, akkor megszoksz vagy megszöksz. utóbbi várható részemről, minek cseszem itt az időm, ha nekem már nem éri meg.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 10:23:36

@Szimba: de költöttek a védelemre. Tegnap láttam egy munkást valahol a tévében, aki elmondta, hogy időnként magasították a gátat. A szélesítés nyilván nem merült fel az egydimenziós agyukban...

kodó tamás 2010.10.06. 10:24:43

@ó jaj: @porfelhő: ok ha már béke van. tudunk beszélgetni. pl amit a választási műsor miatt elnapoltunk...
pl az izraeli falról:) az békés téma:)

kodó tamás 2010.10.06. 10:26:58

@Hepci: állítólag a privatizácios szerződésben válalltak uj tározókat...
de egyébként más megoldás nem is volt. gyűlt-gyűlt... ha nem szakad át akkor a tetején folyik ki...
nagyon primitívek. a termelés a lényeg... sőt a számla. sőt az se. csak a pénz...
gondolom drága mérnökökre se költöttek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 10:28:07

@ó jaj:
Jó utat.
De ne csodálkozz, ha máshol az újak közé sorolnak majd és sajnálkoznak a szinvonaladon.
Vannak régi, bejáratott zártkörű klubok a neten...
Meg máshol is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 10:31:08

@kodó tamás: vállalták... aztán vertikálisan helyezték el... biztos tévedésből...

radala 2010.10.06. 10:32:52

@porfelhő: Attól mert nem írtad még lehetek fasz:-) Kár volt ez a fölvetés.
@ó jaj: Nem látom az ellentmondást. Hitlernyi bűnt elkövetni békeidőben elég lehetetlen. Az meg, hogy abban sem lehetsz biztos, hogy egy háborúban nem fogsz nőket megerőszakolni az szerintem sajnos tény. Meg ne sértődj, ebben senki nem lehet szerintem biztos.
Minél többet olvasom ezt a blogot annál hihetetlenebb számomra, hogy mindenki milyen élkepesztően szubjektív.
Korábban azt hittem, hogy a különböző színű szemüvegek csak azt akadályozzák meg, hogy a pártok között eligazodjunk, de most már azt is gondolom, hogy még azt sem lehet meglátni, hogy kinek van agya, ki vicces, ki indulatos.
Persze semmit nem bizonyít az, hogy én egyre jobban hiszek a saját igazamban, de azt gondolom teljesen reménytelen minden vita bármiről.

sárkányfő 2010.10.06. 10:36:12

@simonmondja.: oké. köszönöm hogy aggódsz értem.
amúgy nem tartom önértéknek a bennfentességet egy fórumon, se a sajátom, se másét. nekem nem az számít, itt sem, máshol sem, hogy mióta ír valaki, hanem hogy mit ír.

@Hepci: nem kell demokratának lenni ahhoz, hogy a silány szar kommetneket szűrje valaki... de ha demokrata, annál jobb :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 10:37:18

@simonmondja.: ó jaj mindenkit szívesen lát, aki nem fidesznyik (szerinte), az ilyenek egyben születésüktől fogva hozzák is a szintet, mindegy, mikor csatlakoztak...
Nem is értem kettőtök között a viszály csírájának szárba szökkentési kísérletét... :)
Nekem meg csalódás ó jaj [biztos kiszűrne, ohhh :)]. Korábban azt láttam a Bodoky blogján, hogy értelmes dolgokat ír. Aztán itt kiderül, egydimenziós ő is...

Neo07 2010.10.06. 10:41:11

Ahogy látom, itt máris kialakult a NER :-) Viccen kívül, tényleg, azért az jó, hogy meglátjuk a nicknevek mögött az embert, az esendő, tépelődő embert. A különböző világnézetek összevetésével pedig mindenki csak nyerhet, és ez a lényeg.

A nyilvánvalóan idegesítő szándékú, pimaszkodó be-beszólogatásokra szerintem az a legegyszerűbb, ha nem reagálunk, ugyebár trollokat nem etetünk.
A tévedés jogát fenntartom! :-)

sárkányfő 2010.10.06. 10:41:38

@Hepci: a fidesznyikeket kiszűrném, de ez messze nem pontos meghatározás, ugyanis a fideszeseket nem szűrném, illetve szűrném a másik szélről is a bolondokat, (pl. nestro meg az a hosszú nevű). persze azt hiszel amit akarsz, nem is akarlak megzavarni az előítéleteidben.
a bodoky blogja meg jó példa arra, hogy milyen értelmes, tartalmas érdemi kommunikáció lehetséges, ha idióták nem zúzzák szét folyton.

Balt 2010.10.06. 10:45:38

@radala: "Nem is értem hogy jön ide Schiffer, ö maximálisan korrekt volt mindig is, nagy hiba lenne öt egy megtért szdsz-esnek láttatni."

Bár nem hallottam tőle "eszmei önmeghatározást", azt hiszem, a (valódi) liberálist vállalná. (Esetleg szinonimáival, mert a szót magát kb. pont úgy lejáratták, mint a szociálist, a szocialistáról nem is beszélve. Utóbbi amúgy is tiszta anakronizmus 2010-ben, bár szerintem 1990-ben is az volt. :))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 10:48:40

@ó jaj:
Nyugi, vegyél mély levegőt és törődj bele a világ hitványságába.
Hoppá, csak nehogy a cinikusok bűnébe essek, mert attól nagyon óvott minket Vityánk.

Balt 2010.10.06. 10:49:59

@kodó tamás: Na igen, erre lehet mondani, hogy nem a "nem csináltunk semmit az elmúlt 2 évben"-esete, hanem valóban 20 év "sara", bár a rablóprivatizáció révén mégiscsak bizonyos körökhöz köthető...

Balt 2010.10.06. 10:52:14

@kodó tamás: Az 2002-ben volt. Meg a "haza nem lehet ellenzékben" is. (Ami meglehet, sarkítás, de a 2004-es népszavazás messzemenően igazolta ezt, bár csak idén, az MSZP kettős áp.-i törvény tkp. csont nélküli megszavazásával vált kontrasztossá a lakmuszpapír...)

sárkányfő 2010.10.06. 10:55:51

új poszt van.

@simonmondja.: oké, beletörődök.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 10:57:01

@ó jaj:
Egyszer jártam arra, mikor a rendőrterroros könyvét ünnepelték - vagy az a Szily blogja volt?

Balt 2010.10.06. 10:58:43

@radala: "Délszláv háború is, volt egy Panorámás dokumentumfilm, talán egy "Szörnyeteg emlékei" Egy halálraítélt tán szerb katonával beszélgettek, aki megerőszakolt majd föbelött 4 nöt, gondolom még mást is tett."

Ezt láttam a Műcsarnokban kb. '95-ben egy témával foglalkozó kiállításon. Ilidzai volt a kölyök, de nem hinném, hogy halálra ítélték. Ha eszembe jut a film címe, rákeresek. Sajnos nem jutottam el az OSA-ba nyáron, pedig terveztem Srebrenica kapcsán.

radala 2010.10.06. 11:00:33

@Balt: Schiffer egy baloldali liberális szerintem. Arra mondom, hogy nem jön ide, hogy aki baloldali liberális az demokrata, aki szerint 2006-os rendőrterror faja volt az meg nem lehet demokrata. Nincs egyetlen olyan szocialista képviselő ma, aki demokrata lenne, nincs olyan szdsz-es aki az lenne, még Fodor Gábor sem...
Schiffer tök mindegy miről mit gondol, attól még egy szimpatikus demokrata.

radala 2010.10.06. 11:02:49

@Balt: Tuti, hogy kivégezték, azzal hirdették magukat, hogy már meg is halt:-)
Pedig ez még a kertv-k előtt volt (illetve ha nem is előttük, de nagyon régen), persze lehet, hogy csak kiszínezem...

Balt 2010.10.06. 11:03:31

@ó jaj: Abban egyébként biztos vagyok, hogy az origo-n - vagy máshol - már találkoztunk, mert 2-3 kommentből ember nem gyűlölhet, mint te. De sebaj, én ezen a nicken írtam mindig, visszakereshető, vállalom a korábbiakat...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 11:04:35

@ó jaj: baj akkor van, ha kettős mérce van. Neked Radala, Balt meg még páran már büdösek, a "túloldalon" meg ezek szerint csak a home troll Nestro és különféle inkarnációi. Szerinted a permanens birkázás például elősegíti az értelmes beszélgetést?
Vagy az, hogy lenézően mucsainak tekinted a neked nem szimpatikus, esetleg kevésbé írástudó polgártársakat és permanensen piszkálod őket (persze, csak a feltételezett fidesznyikeket)?
Kisebb arcz, több empátia és a haza fényre derül..

Balt 2010.10.06. 11:07:13

@Hepci: "időnként magasították a gátat. A szélesítés nyilván nem merült fel az egydimenziós agyukban..."

:) Vagy :(( Csak nehogy a tervezőt vegyék elő, mert az a tűzijáték->meteorológus esete.

Balt 2010.10.06. 11:08:32

@Balt: Bár kétségtelen: ha felelős tervezőként aláír valaki valamit, az a létesítmény műszaki biztonságáért felelős. A következménykárért nemigen...

ssi 2010.10.06. 11:09:09

v a n m á s i k p o s z t

Balt 2010.10.06. 11:12:07

@radala: "Persze semmit nem bizonyít az, hogy én egyre jobban hiszek a saját igazamban, de azt gondolom teljesen reménytelen minden vita bármiről."

:) Ez igaz. Én már rég levettem (És uram bocsá', onnan tényleg az volt a szempont, hogy liluljanak a meszesedett maszop-fejek... :) Itt nem feltétlenül. Meg pláne: most "helyzet" sincs.)

Szimba 2010.10.06. 11:13:13

@kodó tamás:

Ez mindig így volt. Aki lopott egy darab kenyeret, azt megbüntették, aki tízezrek kenyerét lopta el, az meg élt gazdagon, és érinthetetlenül.

Geréb Ági azért már nem normális. Ugyanis eljárás indult ellene, nem lenne szabad praktizálnia. De ő csakazértis folytatja.
A végén tényleg börtönbe zárják.

A szülészek bizniszébe nem lehet csak úgy beleártani magát egy szülésznőnek. Csoda, hogy még nem gyilkolták meg.
Más kérdés, hogy szülész orvos nélkül ma még nem lehetne azt csinálni, amit ő propagál. A mai nők nem olyan egészségesek vagy alkalmasak az otthonszülésre, mint régen. Sőt régen is sok nő halt bele a szülésbe.

sárkányfő 2010.10.06. 11:21:40

@Hepci: :D
te beszélsz kettős mércéről, meg ajánlasz nekem kevesebb arcot egy ilyen kioktató hangvételű komment végén? :))

radala pedig nem "büdös", mint most kiderült viccnek szánta azt, amit nem tudok elfogadni tőle, bár így se jó, szerintem ez nem vicc és pláne nem vicces, számomra van egy olyan tabu, hogy milliókat kiirtó emberhez nem hasonlítunk senkit sem a magyar politikában, mert több ez mint durva. de ezek szerint neked ezzel nincs semmi bajod? neked vicces? vagy miért nekem jössz a kioktatással, pláne hogy nálad nyilván nincs kettős mérce?
és attól még hogy szűrném radalát, szó sincs arról hogy egy szintre helyezném balttal. ne sértegessük radalát, egyébként értelmes ember, bár sok mindenben (másokban is) nem értek vele egyet...

kodó tamás 2010.10.06. 11:23:53

@Hepci: szabályok és kötelezettségek csak ránk "egyszeri" állampolgárokra vonatkoznak ugye? kivéve a rózsadombot...
@Szimba: hm. azért az elgondolkodtató, hogy miért lenne kötelező kórházban szűlni. ez ha jol emléxem nem betegség. a lelki előnyöket, a "rizikó" kkal hagy állícsa mindenki szembe és dönthessen szabadon.
viszont a halál időpontját a MAL ne hozhassa szabadon előre. azaz a kettő között nagyságrendi különbséget érzek. csak a Gerébnek nincsenek "nagykutya" barátjai. nem is értem. és ha ujra élesztették, akkor nem halt meg. azaz ilyen előfordul, nem érzem a kockázatot nagynak. ha a mentősök (10-15 perc mulva) élesztették ujra, akkor előtte valaki ujraélesztette valójában... na mindegy geci ország

porfelhő 2010.10.06. 11:33:36

@kodó tamás:
Bocsánat! nem emlékszem, hogy összevesztem volna veled, nem óhajtok az izraeli falról eszmét cserélni. egyébként sem érek rá, most már csak késő délután.

lüke 2010.10.06. 11:33:50

@Szimba:
én az első perctől tudom, egyszer voltam tömeg katasztrófában menteni és egyszer szimulációban
tegnap ennek hangot is adtam, de fontosabb a szegény gyáva és kiközösített Szili és Illés politikai nyeresége a katasztrófában
az emberek nem tudják a prioritásokat ,ez kevésbé baj,de az érdekeiket se!
már többször írtam, nem tudom hol élnek?
soha nem néznek körbe a házuk táján
én maradok huhogó:)

lüke 2010.10.06. 11:39:50

@kodó tamás:

és a szakmeberek megint :
Eu ny.i felében sok otthon szülés van-itt a Ratkó vezette be az intézetit- de pontosan azért kell a szakorvos,hogy hol a határ
a komplikációmentességben
Geréb nem rúg labdába, ellenérdekelt
@Szimba:
ez igaz:)
bár a szülészet még nem a maffia kezében van:)
de a sport igen, akartam egy fizioterápiás központot, s egy atlétika manager
ezt mondta:vigyázzak s emlékezzek a Fenyőre!

lüke 2010.10.06. 11:42:30

@radala:
nemcsak békeidőben, ma:
amikor fél perc múlva világgá kürtölik

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 11:42:47

@ó jaj: viccnek szánta vagy nem annak, nem tisztem eldönteni.
Annyit látok, hogy Radala az egyoldalúságban tán nem szaladt olyan messzire, mint mondjuk Zsüli, de őt nem soroltad a szűrendők közé. Ez lenne a kettős mérce - ha már konkrétan soroltál neveket, akiket kiiktatnál.
Kioktató lett volna a hozzászólásom? Két kérdés volt benne (egyikre se méltóztattál válaszolni), meg bevezetésnek egy általános és egy konkrét állítás. És félmondatnyi félvicc...
Természetesen én se vagyok semleges, de ezt nem is állítom magamról. A szoci-állibsi vonulatot utálom, azért, amit tettek, a cuculizmusban majd utána. Orbánt a szemlátomást romló intellektuális állapota ellenére se utálom, amikor kormányon volt, számomra méltányolható módon dolgozott. Most mi lesz, ez kérdéses, a jelek nem biztatóak, de nem is vártam, hogy érdemi munka lesz mostanáig. A fasságokat megsórolhatták volna, de ezt se vártam.
Annyit érdemes lenne rögzíteni a fejedben, hogy én speciel abszolút pozitívan érzésekkel láttam meg itt a nickedet. No, ez azóta elmúlt...

lüke 2010.10.06. 11:44:08

@radala:
nem hát
haldokló férj látogatása közben se, külföldi rdsz-mal,
5 perc

lüke 2010.10.06. 11:46:13

@Hepci:
folyadékokban a nyomás gyengítetlenül terjed,
hanyadik osztály?

lüke 2010.10.06. 11:47:29

@Hepci:
zsüli személyeskedik
ami virtuálisan lehetetlen:)

lüke 2010.10.06. 11:55:42

@ó jaj:
ugye a kettős mérce és a skizoférnia között
csak lépés van

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 11:56:53

@lüke: személyeskedni egy birkával?
Enigma...

sárkányfő 2010.10.06. 12:06:03

@Hepci: valóban nem válaszoltam tételesen mindenre amit írtál, ha nagyon hiányzik szívesen válaszolok. amúgy azért nem válaszolok mindenre, mert képtelenség, ugyanis már a gondolkodásod is téves szerintem, a kiindulási alapod is hamis, regényeket kéne írnom hogy ha mindenre válaszolni akarnék.
radalával is általában úgy ér véget a csevej, hogy ráhagyom, képtelenség lezárni a beszélgetést, vagy meggyőzni őt bármiről, szóval ráhagyom.

ha viszont már ennyire felhánytorgatod a hiányzó választ, megjegyzem gyönyörűen elsiklottál az én kérdésem mellett. akár vicc, akár nem (bár radala kerek perec megmondta, hogy vicc), mi a véleményed a fasisztákkal való párhuzamról? ha vicc, akkor szerinted elfogadható? belefér?
különösen azért kérdem, mert szádra vetted a kettős mérce kifejezést... és szép hogy leírod, hogy te is elfogult vagy (tudtuk...), de azért a kettősségnek is vannak fokozatai.

zsülit nem szűrném, ahogy pl. bigapplest sem. fogalmad sincs kiket szűrnék, csak azt hiszed hogy 1-2 konkrét név alapján tudod. pl. bigapples hihetetlenül elfogult, de csak ritkán bántó vagy durva. jjulie meg sokszor igazat ír, sőt eufemisztikus. én nem viccből, komolyan mondom: szomorú látni egy embert, ha odaáig süllyed, hogy szijjártót böfögjön fel. nem is szólva arról, hogy a jobbosok által oly kedvelt "médiaegyensúly" végett az lenne a korrekt, ha még vagy 5-6 nestro lenne itt, mert erősen jobbra billen a mérleg. persze a legjobb az lenne, ha nem lenne semmilyen szélsőség.

mucsaizás: ez a kifejezés speciel elég ritkán hagyja el a tollam, de ha leírom, mindig jogos, és mindig meg is indokolom, akárcsak a többi minősítést. neked persze a vállat elfogultságodban csak a válasz sérti a füled, az, hogy mire írom, az ezek szerint nem. nos, akkor magadban keresd a hibát.

ez pl mi, ha nem kioktatás ("bagoly mondja", megjegyzem):
"Kisebb arcz, több empátia és a haza fényre derül.. "

lüke 2010.10.06. 12:06:26

@Hepci:
c est ca:)
de azért ahhoz nagyon frusztráltnak kell lenned ,hogy egy vadidegennel, aki ide pötyög pár karaktert személyeskedj,
magas iskolai végzettséggel:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.06. 12:14:16

@ó jaj:
Ez valami közös nyelv, ami összetartja a jobboldalt.

Aki nem Gyurcsótányozik bármilyen apropóból, az nem is igazi jobboldali.
Egy a tábor , egy a zászló.
Erről ismerik fel egymást, és a hiányáról az ellenséget.

És hát, erre kapták a felhatalmazást.
Úgyhogy ha a fene fenét eszik is,
a csúfolódás pártérdek és nem fognak leszokni róla még az ötödik diplimájuk után sem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 12:27:26

@ó jaj: ha az Eichmann-Gergényi párhuzamra gondolsz, az szvsz "természetesen" erős túlzás (bár GP-t egy jellemtelen és minősíthetelen színvonalú faszkalapnak vélem, természetesen). Még azt se gondolom, hogy Radala viccnek szánta. Viszont azt se gondolom nélkülözhetetlennek, hogy itt vagy máshol minden hülyeségtől elhatárolódjak. Egyrészt nem vagyok fontos, másrészt nem vagyok politikus, harmadrészt pedig (ez a legfontosabb) gusztustalanságnak gondolom a ballib körök által olyan gyakran játszott-követelt elhatárolósdit (vö. felbérelek egy díszfasisztát, aztán követelem a Fidesztől, hogy határolódjon el tőle). Akkor beszéljenek pl. szociék, ha elhatárolódtak volna az egykori MSZMP-vagyontól.
Én senkit se szűrnék, de azt furcsállom, ha szerinted Nestro-félékkel kellene itt kiegyensúlyozni a fidesznyikeket. Nestro egy troll, az általad fidesznyiknek gondolt fászik pedig nagyjából normálisan viselkednek. Nem véletlen, hogy TG éppen Nestrót próbálta kiirtani, de egyrészt hiába, mert öt támadt helyette, másrészt persze megkapta valakiktől (tán éppen te voltál, lusta vagyok keresgélni), hogy elfogult. Hát kérlek, lófaszt. A nyuszifejű meg tudta különböztetni a beteget a hülyéktől.
Zárásként örülök, hogy képes vagy normális hangon beszélni olyanokkal, akiknek már a "kindulási alapja is hamis". Meg is ismétlem, barátilag: kisebb arcz, több empátia...

sárkányfő 2010.10.06. 12:47:04

@Hepci: komolyan irritáló, ahogy - remélem nem szándékosan, csak tényleg így érted - kiforgatod a szavaim. ahogy radala sem büdös nekem, azért mert szűrném, és durva és bántó ezt a szavaimba belemagyarázni, úgy az sem igaz, hogy csak úgy felkértelek bármilyen elhatárolódásra. te kezdted a kettős mércézést, gondoltam akkor lássuk megfelelsz-e a saját mércédnek? na most ha neked ez "erős túlzás" (szerintem több, mindegy), akkor lehetnél megengedőbb pl. a bolond nestróval is, nem is szólva jjulie-ról.
ezektől tök függetlenül valóban egyik undorító politikai fegyvere a szociknak amit leírtál, de egyrészt hozzájuk semmi közöm, sőt, másrészt engem meg az zavar, amikor valaki oly élesen látja egyik oldalon az undorító húzásokat, miközben vak a másik oldalra.
nestro vs fidesznyikek: nestro nem tetszik de annyira hülye, hogy szerintem senki nem veszi komolyan. épp ezért kevesebbet árt, mint pl. tölgyes, aki hónapokon át hazudozott összevissza. ha akkor itt voltál, akkor emlékszel hogy volt is vele egy menetem, utána pár napra csöndesebb is lett, majd ugyanott folytatta, ahol abbahagyta. amúgy sose elfogultoztam le tg-t, és üdvözöltem nestro kirúgását. várúr meg mások meg olyan durvák és agresszívek, hogy már csak a stílusuk miatt is szűrném őket. a fidesznyik amúgy nálam elvtelen fideszest jelent, miért is lennék kíváncsi a hülyeségeik szajkózására, amivel minden értelmes hozzászólásba belekötnek ami nem az ő valóságértelmezésüket tükrözi vissza?

én nem tanácsolok neked semmit, úgyse fogadnád meg, meg én csak akkor tanácsolok bárkinek bármit (ritka eset), ha érzek benne rá nyitottságot, meg azt vélem, hogy elfogadja amit mondok neki... tudod, szerintem csak így érdemes.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 13:11:21

@ó jaj: akkor valószínűleg Simonnal kevertelek Nestro ügyében, elnézést.
Tölgyestől nem láttam szinte semmi elfogadhatatlant, a borzalmas önözést leszámítva, arra se emlékszem, mikor/min huzakodtatok permanensen. Nem emlékszem pontosan, de tán a Goldenblog-nyerési poszt környékén jártam itt először.
Hehe, ha bennem se érzel nyitottságot, tényleg el fogsz innen menekülni...

sárkányfő 2010.10.06. 13:24:55

@Hepci:
Hepcikém, legalább annak ne mondj ellent, ami te magad írtál itt pár órája... "egydimenziós ő is". most el kéne hinnem, hogy egyszerre vagy nyitott a szavaimra miközben egydimenziósnak tartasz? :) Most miért játszod ezt el?
Tölgyes annyira szar alak, hogy beszélni sincs kedvem róla, irdatlan mennyiségű hazugságot szajkózott itt már a blog indulása óta, amit akkor se ismer el, ha beleverem az orrát az őt cáfoló linkek tucatjaiba.
Most mennem kell, pár óra múlva leszek gép előtt, ha még kell akkor szívesen válaszolok.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.06. 13:30:31

@ó jaj: mint látod, megveregettem a buksid, hogy mégis lehet veled normálisan beszélni. Ez azt jelenti, hogy újra elismerlek kb. 1,5 dimenziósnak (persze, ez nem jelent számodra semmit).
Csak így tovább (arcz, empátia, etc) és a haza...

tbb 2010.10.06. 16:52:50

@radala:

Odáig egyetértek veled, hogy valószínűleg tényleg rosszhiszemű célozgatás volt. De annyira áttételesen, hogy ennyi szerintem belefér. Mert bele kell hogy férjen. Ugyanis ha vindikáljunk magunknak azt a jogot, hogy nem az számít, amit mond a másik, hanem amit mi belelátunk, azzal nagyon sikamlós területre tévedünk. Olyanra, ami a komcsi diktatúrák idején volt bevett gyakorlat. Őket fogjuk ezentúl utánozni? Mocsárba vezető út, hidd el nekem. Részemről erről van szó, nem a hiperkorrektségről.

Ettől persze még nem kell válasz nélkül hagyni a jogosan feltételezett inszinuációt. Vissza lehet vágni, de a tényekhez szigorúan ragaszkodva. Ami már csak azért is megfontolandó, mert az így bevitt ütés sokkal keményebb és fájdalmasabb, mint a rafinált piszokság néven nevezése. Gondolj csak Bayerra, ő sose belemagyaráz, hanem szigorúan a kézzelfogható tényekből kiindulva mutatja be a komcsik igazi arcát. Ezért gyűlölik. Mert mást nem tehetnek. Ezzel arra felvetésedre is válaszoltam, hogy Bayer viselkedne-e úgy mint a komcsik. Kizárt.

Ps. Az hogy valaki félkézzel megcsinál valamit, az nem azt jelenti hogy félkezű

tbb 2010.10.06. 17:27:59

@ó jaj:

"tényleg, hogyhogy tegnap senki nem írta hogy gyúcsány felelős a vörösiszapért?"

És még azt sem vetette fel senki, hogy meg kéne nézni, hogy mit produkált Gyurcsány a környezeti rehabra "nyert" 1-2 milliárdból. Mert ugyebár könnyen lehetséges, hogy azzal is egy környezeti katasztrófának ágyaztak meg.

Abban van némi igazad, hogy a "belemagyarázás nem áll jól nekünk" kitételemet kifogásolod. Mert bár igaz, de mégiscsak eufemizmus. Mert a lényeg az, hogy a belemagyarázás nekünk nem jön be. Mivel a belemagyarázás az átlag jobbert messze nem mozgósítja annyira, mint a szoci szimpatizánsokat. Ahol még egy Esterházy és Nádas is képes beállni a sorba.

És végül egy kérdés: Mi az 7/24?

Balt 2010.10.06. 18:35:39

@tbb: Ps. "Az hogy valaki félkézzel megcsinál valamit, az nem azt jelenti hogy félkezű"

Ne de ezt pont úgy állította be a cikk, hogy ez a tény - ti., hogy más félkézzel jobban "megcsinálja" (hopp, gyurcsányizmuson értem magunkat! :)) - frusztrálja Szilit.

Egyébként igazad van. Meg különben is, hadd marják egymást... :))

Balt 2010.10.06. 18:37:21

@tbb: "És végül egy kérdés: Mi az 7/24?"

:) talán: heti 7 napon, napi 24 órában.

Erdős 2010.10.08. 07:33:55

Gábor!
Igazán jó lenne megnézni a 10 ezer alatti lakossággal rendelkezőknél a változást. Meglepődne mindenki, hogy mennyi helyen váltották le a függetlenségbe burkolózók a korábbi Fideszes képviselőket. Ilyenekre gondolok, mint Felcsút, Alcsút, Csákvár stb. Nagyon meglepődnétek, bár tudom sziszi-fuszi munka

mafos 2010.10.09. 18:38:14

Nem is tudom. Valaki mondjon le!
süti beállítások módosítása