Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
17:59

Gyurcsány egyetért Orbánnal – írja a Mandiner a volt kormányfő blogjából idézve, a hozzászólók némelyike pedig nehezen tudja eldönteni, hogy akkor most hol is a fehér és hol is a fekete. Pedig a kormányfő a mai parlamenti beszédében sokat tett azért, hogy előcsalogassa az ellenzékből az egységbontót, ebbe a csapdába azonban – némi meglepetésre - egyelőre senki sem sétált bele.

(Fotó: rtlklub.hu)

Orbán Viktor beszédében számos olyan dolog elhangzott, ami más esetben bizonyára kivágta volna a biztosítékot a baloldali-liberális táborban. A kormányfő többek között maga jelentette be a Mal vezérigazgatójának őrizetbe vételét (nem emlékszem, hogy az elmúlt években akadt volna olyan miniszterelnök, aki átvette volna a rendőrségi szóvivők szerepét), illetve a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalat állami irányítását és állami vagyonzár alá vonását helyezte kilátásba (ami bár nem államosítás, ahogy néhány sajtótermék írja, de azért sajátos beavatkozás a magántulajdonba).

Nem vagyok biztos abban, hogy így volt, de azért elég valószínűnek tartom, hogy a kormányfő tanácsadói számoltak az ellenzék kritikai reakciójával, s talán tervet is készítettek arra az esetre, ha a szocialisták – hiszen erős mondatokra csak tőlük számíthattak: a Jobbik lelkes támogatása és az LMP zöld langyossága kalkulálható volt – támadólag lépnek fel. Miután válsághelyzetekben a lakosság általában egységpárti, ráadásul az elhangzottak minden bizonnyal enélkül is bírnák a rendpárti többség támogatását, a múlt héten már sok jó pontot szerző kormányfő a lehető legkedvezőbb helyzetből várhatta az esetleges bírálatokat.

Őszintén szólva - az előzmények ismeretében - engem némi meglepetésként ért a szocialisták váratlan politikai bölcsessége. A napirend előtt felszólaló Mesterházy és a blogjában reagáló Gyurcsány egyaránt felismerték a helyzetben rejlő veszélyeket, s nem adták meg azt a lehetőséget a Fidesznek, hogy a korábbiaknál is sikeresebben átkozzák ki az MSZP-t a nemzeti egységből. A ma tapasztalt látványos egyetértés természetesen nem azt jelenti, hogy új időszámítás kezdődött volna a magyar politikában (többek között fényes bizonyítéka ennek a médiatanács „szakmai” egyszínűsítése és annak ellenzéki fogadtatása), s biztos vagyok abban, hogy a sajátos szituáció elmúltával az MSZP mindent megtesz majd azért, hogy bepótolja a most elmaradt kormánykritikát.

Ami pedig a kormány határozott lépéseit és új javaslatait illeti, azok igazi tesztje akkor jöhet el, amikor esetleg egy baráti nagyvállalkozóval szemben kell(ene) ugyanezeket alkalmazni. Márpedig innentől kezdve lesz egy komoly precedens; s nem kizárt, hogy az egyre bővülő jobboldali gazdasági holdudvarban is akadhatnak olyan cégek, ahol ilyen-olyan bombák ketyegnek...

x x x

Változás: A volt kormányfő újabb bejegyzésében már "ócska haszonlesőkről" beszél.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr902363382

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jótékonykodik az OTP és az MSZP 2010.10.15. 18:04:02

Ötven plusz ötven millió forintot ajánlott fel az OTP Bank a Magyar Kármentő Alap számára. Az MSZP „Szolidaritás 2010” néven indít gyűjtőakciót az iszapkárosultak megsegítésére.

Trackback: Pénzügyi tönkretételünk története 2010.10.13. 21:20:31

  Mindig új hiteleket veszünk fel, romló feltételekkel, hogy meglévő hiteleink adósságszolgálatát fizetni tudjuk Hogyan lett a 22-ből 230 s a százból nulla? E képletben az előbbi az adósság, az utóbbi a népvagyon. A rendszerváltás óta a nemzetgaz...

Trackback: Gondolatok a zaggyal kapcsolatos történésekről 2010.10.13. 06:12:38

2010. október 4-én hétfőn 12 óra 25 perckor átszakadt a Magyar Alumínium Zrt. X. számú vörösiszap tározójának gátja és 700 ezer köbméter lúgos-vizes iszap Kolontáron félig átzúdulva  és Devecser szélét érintve  majdnem Somlóvásárhelyig folyt el a körny...

Trackback: A végén még tényleg forradalmat csinálnak 2010.10.12. 08:38:41

A Mal Zrt. államosítása csak az első lesz a sorban. A történet a '90-es évek homályos privatizációival létrejött hazai nagytulajdonosi körnek a megzabolázásáról, átalakítására szól. (Fotó: Mohai Balázs/MTI) Talán sokan nem is sejtik, hogy milyen hord...

Trackback: MOL részvényeket eladni! 2010.10.11. 22:13:53

Új törvényünk van. Itt van. Ízlelgessük gyorsan! Mivel feltételek jelenleg nincsenek, az állam tulajdonképpen önkényesen átveheti a cégek irányítását. Bárkiét! Kicsit fura, hogy a cégtulajdonosok nem tüntetnek azonnal a parlament előtt. Értem én, hogy ...

Trackback: Neokommunizmus és a katasztrófák 2010.10.11. 21:09:18

Nem akartam politikai blogot írni, de most muszáj. Még ha nyilván nem leszek is népszerű vele.Egy régi orosz, tán szovjet mondás szerint az úttörő nem azért keresi a tábortűz körül a kulcsát, mert ott hagyta el, hanem mert ott van világos. Úgy tűn...

Trackback: Amit még most sem értek 2010.10.11. 19:51:34

Műszaki szempontból akad néhány dolog a zagytározó katasztrófájában, amit még ma sem értek. Ezeket próbálom röviden áttekinteni, s választ keresni okos olvasóim által. 1. Érthetetlen, hogy 12-es PH-tól

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kopogtató 2010.10.11. 18:18:04

az mszp szerintem csak leblokkolt:)

DEMOK · http://demokrata.budapestoldal.hu/ 2010.10.11. 18:26:45

Ez az "okosság", taktikusság csak azt mutatja, hogy a nép valóban a Kádár rendszer visszaépítését óhajtja és ebben - természetszerűleg az MSZP törpe minoritás, hogy egy klasszikust idézzek. Sajnos a zemberek bolsevizmust akarnak és majdnem egységesen felsorakoztak az új bolsevik - nemzetei szocialista - párt mögött. És együtt menetelnek a szocializmus építésének az útján. Az MSZP meg végképp nem tud mit tenni. Ha egyetért az baj, mert a szocializmus építésével nem érthet egyet. Ha ellenzi - pl. ebben a katasztrófa helyzetben - valóban rásüthető, hogy a zemberek ellen van, lám bebizonyosodott újra. Kész! Ez az ország kész!!!

DEMOK · http://demokrata.budapestoldal.hu/ 2010.10.11. 18:27:17

Ez az "okosság", taktikusság csak azt mutatja, hogy a nép valóban a Kádár rendszer visszaépítését óhajtja és ebben - természetszerűleg az MSZP törpe minoritás, hogy egy klasszikust idézzek. Sajnos a zemberek bolsevizmust akarnak és majdnem egységesen felsorakoztak az új bolsevik - nemzetei szocialista - párt mögött. És együtt menetelnek a szocializmus építésének az útján. Az MSZP meg végképp nem tud mit tenni. Ha egyetért az baj, mert a szocializmus építésével nem érthet egyet. Ha ellenzi - pl. ebben a katasztrófa helyzetben - valóban rásüthető, hogy a zemberek ellen van, lám bebizonyosodott újra. Kész! Ez az ország kész!!!

okostojgli (törölt) 2010.10.11. 18:28:39

"írja a Mandiner"

Ha neked a Mandiner a hírforrás akkor bazdmeg.

Ting Fu doktor 2010.10.11. 18:28:57

Kicsit elsietted Gáborom!

Gyurcsány mégiscsak szeretne egységbontó lenni!

A jobboldal hálásan köszöni Gyurcsány Úr összes cikk-cakkját!

nevetőharmadik 2010.10.11. 18:45:31

TG, ez rohadt magas labda:

"...akadhatnak olyan cégek, ahol ilyen-olyan bombák ketyegnek..."

Mond valakinek ez a két esemény valamit? Reichstag, vagy Róma felgyújtása?

Na jó, hagyjuk az összeesküvés-elméleteket. Ez csak vicc (bár szomorú). Nagyon örülök, ha a felelősök (vagy legalábbis akiknek erkölcsi kötelességük segíteni a kárelhárításban) nem bújhatnak el. Az igazság viszont tényleg az, hogy akkor látjuk meg, mit ér a Fidesz, ha önmagán (és üzletköreiken) kell példát statuálni.

Orbánnak gratulálok. Tökéletesen politizált ebben a helyzetben. Még az álszerénység bűnébe sem esett bele.

török gábor 2010.10.11. 18:45:42

most kezdődik a vita a parlamentben. Hende felszólalásával.

gastro vazze 2010.10.11. 18:59:02

óóó, és a kedvenc képem a kedvenc (már megszünt) műsoromból:)))) "Orbán úrrr, maga úgy fél a számoktól, mint ördög a tömjénfüsttől!"

withoutus 2010.10.11. 19:04:58

@DEMOK: Tökéletesen egyetértek. Az elvakultakat leszámítva, másoknak is ajánlom blogod meglátogatását, kiváló elemzések vannak rajta, akár TG is belenézhetne, már bocsánat. Bevadultak kíméljék, meg azokat is, akik még gondolkodnak önállóan. (Ja, és amúgy se nem ballibek, sem nem szélsőbalosok, jobbosok, vagy bármik, csak úgy maguknak emésztik a dolgokat.)

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.10.11. 19:07:17

Az MSZP valóban egy béna kacsa a tavaszi választások óta, az, hogy nem rontanak Orbánra maximum annak tudható be, hogy még mindig szédülnek a pofonoktól. Gyurcsány meg... a saját céljaira gyűjt most, amikor mindenki a károsultakon próbál segíteni. Ez elmond valamit szerintem..

Remélem divat lesz így kezelni az ilyen szituációkat, mint ahogy a kormány (és akár személy szerint Orbán) teszi most, mivel, most tényleg úgy viselkednek mint aki az állampolgárok érdekeit szolgálja. Jó pont a Fidesznek.

Ui: Szerintem a "baloldali-liberális tábor" mint egység már nincs, külön baloldalira és külön liberálisra (zöld-liberális?) szakadoznak szép lassan

mrs. white 2010.10.11. 19:08:16

Orbán úgy néz ki, hogy fejébe vette állandóan a szokványostól eltérő megoldást keres. Azt már láttuk, hogy a szürke iszap katasztrófánál amerikában hogy működtek a dolgok valamint spanyolországban egy hasonló esetben. Sehogy. Most mi lesz az majd elválik de ilyennel eddig senki nem próbálkozott. Ahogy a bankadó a pénzvilág szent tehene esete is precedenst teremtett lehet hogy itt is ez lesz. Ez leginkább a 90-es évek Orbán Viktorára emlékeztet és nem a 2002 utáni minden szavát patika mérlegen mérőre. Eddig bejött (na jó görög válság emlegetését kihagyhatták volna a repertoárból).

kurgan 2010.10.11. 19:09:09

hát, kedves Török GÁbor, ennyivel elintézni ezt a valóban példátlan esetet hogy "nem emlékszem, hogy az elmúlt években akadt volna olyan miniszterelnök, aki átvette volna a rendőrségi szóvivők szerepét"... pedig ez minimum felháborító, ilyet kábé a lukasenko-putyin-kimdzsongil vonal engedhet meg magának. na meg orbán.

Bambano 2010.10.11. 19:15:19

Gábor, nem kell sokáig várnod a kérdésed megválaszolására, ha elkaszálják a mal-t, akkor el kell kaszálni az azt pár nappal korábban ellenőrző hatóságot is... Az pedig fideszes.

Bambano 2010.10.11. 19:18:08

@Ordnassac: most már tudjuk, hogy egy normális ember ül a parlamentben, számomra kissé meglepetés, hogy kdnp-s...
Dr. Rubovszky György (KDNP).

a többi szedett-vetett hülye.

Ordnassac 2010.10.11. 19:22:17

@Bambano: nem akarok rosszhiszemű lenni, de nem lepne meg, ha kiderülni, hogy csak félrenyomott...

kodó tamás 2010.10.11. 19:22:56

"Ami pedig a kormány határozott lépéseit és új javaslatait illeti, azok igazi tesztje akkor jöhet el, amikor esetleg egy baráti nagyvállalkozóval szemben kell(ene) ugyanezeket alkalmazni. Márpedig innentől kezdve lesz egy komoly precedens; s nem kizárt, hogy az egyre bővülő jobboldali gazdasági holdudvarban is akadhatnak olyan cégek, ahol ilyen-olyan bombák ketyegnek..."

Hát ez érdekes felvetés. de semmilyen információt nem tartalmaz.

1. A későbbi "saját ügyek" pont úgy fognak zajlani, mint minden kettős elbírásálú ügy. Ha lehet akkor tudni sem fogunk róla, ha mégis akkor látszat intézkedésekkel letusolják.

2. De leginkább azt nem értem miből gondoljuk hogy a mostani az érdemi intézkedés?

Jó. Elrettentő hatása van. főleg amikor a jópofa Pintér mondta, hogy "akkor fürödjenek meg benne".
-De ez csak egy ujabb pofon a gazdaságnak.
-ezen felül ha érdemi szigorítás is lenne, akkor még a fekete (és környezetvédelmileg is értendő) gazdaság is bedőlne, ami pedig a gazdaság nagyrészét adja...

majd meglátjuk.

de szerintem ez semmi érdemi változást nem fog jelenteni. max egy kicsit fékez az ipar plusz egy kis politikai tőke DE ez utóbbi CSAK RÖVID TÁVON

Bambano 2010.10.11. 19:23:04

@Ordnassac: akkor vissza fogom vonni:) de igazából a gond az, hogy az összes többi úgy szavazott, ahogy...

kodó tamás 2010.10.11. 19:24:53

@kurgan: ez a kézi vezérlés... mindent a ducse intéz. remélem a balhét is egyedül viszi el.

kodó tamás 2010.10.11. 19:26:02

@kopogtató: nem olvastam a blogot. de az mszp jobb ha kussol. ők privatizáltak ilyen szuper módon... meg ők "működtetik" a nagyipart

pannonfunk 2010.10.11. 19:28:10

@Bambano: Ááááá, még mindig terjed ez a hülyeség a neten, hogy ellenőrizték a tározó kémiai összetételét, és akkor ők a hibásak, mert ledőlt a gát? Ennyi erővel az APEH is lehetett a hibás, biztos ellenőrizték a cég adóbevallását is...

DNZ 2010.10.11. 19:28:57

Igaz, ami igaz, az ellenzékről elég kevés szó esett az elmúlt napokban. Azt gondolom, ahogy Orbán jól szerepelt, az ellenzék (mindhárom) párt a helyzetnek megfelelően reagált, félre téve a napi politikát.

Más. Alkotmányjogi szempontból mindegy hogy állami felügyelet vagy teljes tulajdonelvonás. Itt ha jól értem, magántulajdon felett fog rendelkezni az állam, ami - hangsúlyozom - alkotmányjogi értelemben mindenképpen tulajdonkorlátozás és kisajátítás. A legdurvább, hogy valamennyi vagyoni kötelezettségvállaláshoz kell az állam engedélye. Ez egy gazdasági társaságnál lényegében a "halált" jelenti. A közérdek része fennáll a dolognak, de kártalanítást nem biztosítanak, logikusan, hiszen nyilván a cég pénzét akarják, de egyelőre alkotmányellenesen. Tudom, hogy ez nem számít, csak leírom...

Az őrizetbe vétel bejelentése és megtapsolása nem volt elegáns. Ártatlanság vélelme meg ilyenek, de tudom, hogy ez is mindegy...

Zoli 29 2010.10.11. 19:29:21

Vajon Gyurcsány miért gondolta meg magát néhány óra alatt? :)
És vajon tényleg nem érzi cikinek, hogy egy napon belül két egymással ellentétes tartalmú blogbejegyzést jegyez?

Ting Fu doktor 2010.10.11. 19:30:00

Amúgy ez az egész iszap-ügy arra világít rá, hogy a magyar lakosság alapvetően magas ívben tesz a demokratikus elvekre, ha azok a gyakorlatban köszönő viszonyban sincsenek az igazsággal ahogy a társadalom érzi és nem hoz jólétet.

És állítom, hogy Orbán akár milyen diktatórikus lehet, ha 4 év alatt javítani fog az emberek életszinvonalán és közben nagy ügyekben az emberek igazságérzetét képviseli, akkor úgyis újra megválasztják, akármit és akárhogy is akciózik Gyurcsány vagy az MSZP.

DNZ 2010.10.11. 19:33:10

@pannonfunk: mindegy, hogy ellenőrizték-e vagy sem. Politikai felelősség. A szó, ami hiányzott eddig a fogalomtárból. Mit gondolsz, mi köze van egy miniszternek közvetlenül mondjuk egy vasúti szerencsétlenséghez, ha mondjuk a vezető hibázott? Semmit. de az általa felügyelt területen történik valami baj. Minimum a lemondás felajánlása, amit nem kell elfogadni. De így elegáns. És a FIDESZ magasra tette a lécet erkölcsi szempontból. Nekem eddig leverte ezt a lécet egyelőre, függetlenül más dolgoktól... Itt bizony az állam is megbukott...

pannonfunk 2010.10.11. 19:33:59

@Ting Fu doktor: Ez bizony így van. És hogy így van, abban az szdsz nevű formációnak is vaskosan szerepe van. Az emebrek azzal azonosítják a liberalizmust, amit az szdsz művelt itt az elmúlt 20 évben, ée elegük lett belőle. Nem kicsit, nagyon...

DNZ 2010.10.11. 19:34:12

@Zoli 29: így elolvasva az egész blogbejegyzést, nem tűnik ellentétben állónak. Egyébként meg nem mindegy, hogy mit hadovál????

Ting Fu doktor 2010.10.11. 19:35:32

Amúgy ez az egész iszap ügy azt erősíti meg bennem, hogy a magyar lakosság magas ívben tesz a hangzatos demokratikua elvekre egészen addig amíg az nem hoz jólétet és nem találkozik az igazsággal ahogy a társadalom látja.

Egyszerűen ott tartunk, hogy Orbán akármilyen diktatúrát építhet. Egészen addig, amíg ennek az eredménye jólét vagy a nagyhorderejű kérdéseknél a kisemberek igazságának képviselete, addig az MSZP és Gyurcsány a feje tetejére állhat, bármivel megvádolhatja Orbánt, akkor is nyerni fog. És akkor "drágajó ballibeink" tökön szúrhatják magukat a nagy demokráciájukkal.

Ting Fu doktor 2010.10.11. 19:36:20

Bocs a duplázásért! Nekem az elsőt nem jelenítette meg... :S

almodhi 2010.10.11. 19:38:46

Hát ez hihetetlen. Egy kivételével mindenki megszavazta, Az az egy meg valószínűleg félrenyomott.

Ennyit a magántulajdon szentségéről. Meg az állítólagos jobboldali pártokról.

Ordnassac 2010.10.11. 19:39:53

@almodhi: pontosítsunk: az LMP tartózkodott.

mréveiller 2010.10.11. 19:40:02

néztem Mesterházyt :D semmit nem tudott Orbán felszólalására mondani csak habogott. Igaza volt Szilinek ... az Mszpnek vége

pannonfunk 2010.10.11. 19:40:49

@DNZ: Tehát nem kevesebbet állítasz, mint hogy a regnáló kormány a felelős minden magáncég és állampolgár viselkedéséért? Tehát ha holnap jön egy brutális sorozatgyilkos, aki kiírt egy háztömböt egy lakótelepen, akkor is mondjon le a kormány? Tehát ha legközelebb általam nem szeretett emberek kerülnek kormányra, beöntök egy üveg sósavat a szomszéd udvarára, és akkor is hőbörögni fogsz, hogy mondjon le a kormány? Segítségedet előre is köszönöm :)

Az általad felhozott példában gondolom a vasút állami cég, és akkor jogos, hogy az állam (kormány) felelősséget vállal a működéséért. De itt most magáncégről van szó.

Amúgy még mindig várom, hogy mikor ellenőrizték a gát stabilitását. Mert erről egy szót nem hallani, csak arról az ominózus 12785/06-os határozatról, amiben minden van, csak gát stabilitás nincs.

almodhi 2010.10.11. 19:42:32

@Ordnassac: Bocs, igen. Valószínűleg ők meg túl puhának tartották a javaslatot... :-)

DNZ 2010.10.11. 19:43:01

@pannonfunk: nem. Ez nyilván sarkítása annak, amit írtam.

kodó tamás 2010.10.11. 19:43:29

@Ting Fu doktor: jaja. győzike népe lesz.ja magasról a demokráciát. ezért izgalmasabb a Matolcsy bőrtáskája...

kodó tamás 2010.10.11. 19:44:53

@nevetőharmadik: "...akadhatnak olyan cégek, ahol ilyen-olyan bombák ketyegnek..."

az törökbálinti cég volt. akiknek a szakemberei az éles próba után az aug20-i tűzijátékot is megcsinálhatták...

Ordnassac 2010.10.11. 19:46:54

@almodhi: ők alkotmányossági aggályokat vetettek fel, amit egyébként a legtöbb szakértő is.

DNZ 2010.10.11. 19:47:23

@pannonfunk: másrészt úgy gondolom, nem hőbörgök, hanem megpróbáltam kulturáltan megfogalmazni a véleményemet. Nem, nem a kormánynak kell lemondani, erről azt hiszem nem írtam, de szívesen veszem, melyik szavamból következtettél erre. Azt hiszem nem az én gyakorlatom volt az elmúlt években, hogy egy-egy a társadalmat jobban megrázó gyilkosság miatt a kormány vagy a kormányfő, vagy a rendészeti miniszter lemondását követeltem volna...

Tudni kell differenciálni. Ha miniszterelnök úr ezt egy példátlan, eddig a világon egyedülálló katasztrófának tekinti, ami kétségtelenül az, akkor legalábbis el kellene gondolkodnia azon, hogy az illetékes szervek mit tehettek volna akár az előző kormány alatt, akár már az elmúlt félévben a tragédia megelőzésére.

zékit 2010.10.11. 19:48:56

És honnan lehet azt tudni, hogy a MAL tulajok nem tartoznak a baráti körbe? Honnan lehet azt tudni, hogy ezzel az államosítással vagy legyen az bármi, nem pont nekik tesz szívességet Viktor? Hiszen az adófizetők pénzéből perkál ki nekik egy halom lóvét!!!

nyünyüge 2010.10.11. 19:51:44

@kurgan:
Orbán bejelenti, hogy a felelősség megállapítása és egyéb méltányolandó okok miatt állami felügyelet alá kell helyezni a MAL-t.
Majd ezzel egyidőben bejelenti, hogy a katasztrófáért felelős cég vezetőjét letartóztatták.

A nép ujjong, mert végre van kire haragudni. A közvetlenül érintettek az iszapért, a tönkrement életükért, a többiek az egész ki@@szott világért.

A jogállam meg csöndben forog a sírjában.

Várúr 2010.10.11. 19:52:04

Pontosítsunk: Orbán n e m vette át a rendőrségi szóvivő szerepét. Számos dologról beszélt négy pontba foglalva, köztük erről is. Ha nem tette volna, hallom a ballib nyivákot: a "piszkos munka" bejelentését a rendőrségre bízta. Nem mellesleg a megválasztott parlamentnek (egy kivétellel) ez ellen szava nem volt. Az intézkedés pedig messzemenően találkozik a társadalom óriási többségének az igazságérzetével. Elismerem: az eddgi majd' egy évtizedes sumák után sokaknak meglepő, hogy a 60 milliós lopikáló Zuschlag, 100 milliós Szalainé, egyéb niemandok után milliárdost is be lehet kaptározni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.10.11. 19:55:30

"Változás: A volt kormányfő újabb bejegyzésében már "ócska haszonlesőkről" beszél."

Gyurcsány nem tud mit kezdeni a benne lévő ráció és orbángyűlölete közötti feloldhatatlan ellentmondással

Ordnassac 2010.10.11. 19:58:14

@Várúr: de átvette. Nem Orbán Viktor dolga bejelenteni, hogy őrizetbe vettek valakit, hanem a rendőrségé. Az ORFK közleménye 15:08-kor jelent meg a honlapjukon, ergo később, mint Orbán bejelentése.

Ting Fu doktor 2010.10.11. 19:59:07

@kodó tamás: Győzike, Kádár, Orbán és még ki tudja kinek a népe a Magyar.

Egyszerűen belefáradtak az emberek a sok elvont ideológiai vitákba. Erősen leegyszerűsítve egy dolog érdekli az embereket: "Van lé?"?

Meg talán az igazság ilyen gaz esetekben, ami most fordult elő. De ennyi és nem több.

Azok akik most a "demokrácia megmentőiként" akarnak szavazatot maximalizálni, szimplán rossz politikusok. Ez rossz döntés, mert nem működik. Mert pont azok, akik most nagyon védenék a demokráciát, azok nem tudnak semmit odatenni a szép elvek mellé a gyakorlatból arra, hogy alátámasszák érveiket.

kodó tamás 2010.10.11. 20:06:19

„A KATASZTRÓFA görög eredetű szó, jelentése: fordulat, megsemmisülés, csapás, megrázó hirtelen esemény, az emberi élet, az anyagi javak, természeti értékek pusztulása.

A katasztrófa a szükséghelyzet vagy a veszélyhelyzet kihirdetésére alkalmas, illetőleg a minősített helyzetek kihirdetését el nem érő mértékű olyan állapot vagy helyzet (pl. természeti, biológiai eredetű, tűz okozta), amely emberek életét, egészségét, anyagi értékeiket, a lakosság alapvető ellátását, a természeti környezetet, a természeti értékeket olyan módon vagy mértékben veszélyezteti, károsítja, hogy a kár megelőzése, elhárítása vagy a következmények felszámolása meghaladja az erre rendelt szervezetek előírt együttműködési rendben történő védekezési lehetőségeit és különleges intézkedések bevezetését, valamint az önkormányzatok és az állami szervek folyamatos és szigorúan összehangolt együttműködését, illetve nemzetközi segítség igénybevételét igényli. (A katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény 3. § )

Napjainkban – főleg az ebben érdekelt nagy biztosítótársaságok adatai alapján – egy földrengést, vulkánkitörést, árvizet vagy bármilyen egyéb csapást akkor minősítenek katasztrófának, ha az áldozatok száma meghaladja a húszat, vagy a kár összege a hatmillió dollárt. Ha elfogadjuk ezt a kategorizálást, akkor egy átlagos évtized alatt mintegy 1500 katasztrofális esemény történik (ez heti három katasztrófának felel meg), és ezek 95 százaléka természeti csapás. Miattuk egy évtized alatt ötvenmillió ember válik hajléktalanná.”

Ezen van a hangsúly, ismétlem:
„olyan módon vagy mértékben veszélyezteti, károsítja, hogy a kár megelőzése, elhárítása vagy a következmények felszámolása meghaladja az erre rendelt szervezetek előírt együttműködési rendben történő védekezési lehetőségeit”

azaz nálunk az árvíz pl azért katasztrófa minden évben, mert MINDIG meghaladja az intézményeink „tudás szintjét”.

egyre több katasztrófa van (főleg az utóbbi 1,5-2 évben), mert egyre csökken az állami szervezetek működőképessége…

a sima hóeltakarítás is katasztrófa mert a meghaladja a takarításra hivatott cégek felszereltségét.

azaz ahogy nő a szegénység és ahogy egyre jobban erodálódik az állam , úgy egyre több katasztrófát kell megélnünk.

Várúr 2010.10.11. 20:08:16

@Ordnassac:
Magától értetődő válasz: nem a te dolgod bejelenteni, hogy Orbánnak dolga-e bejelenteni. A te dolgod legfeljebb annyi, hogy nem értesz egyet vele. Mellesleg röhejes, hogy a képzett Török tekintetes úr az iszonyú katasztrófa intézkedései közt épp e tényt kifogásolta. Helyes koreográfia: Orbán beszédét megszakítva pulpitusra kéri a rendőrségi szóvivőt, majd szóvivő el, miniszterelnök folytatja? Na ne.
Összegezve: az első súlyos rendőri intézkedést is be kellett jelenteni, méghozzá a parlamentben. Sunyítás lett volna másra bízni. Pont.

kodó tamás 2010.10.11. 20:12:16

@Ting Fu doktor:

+lagzilajcsi

"van lé?" -van csak kicsit lugos

mellesleg a zemberek tényleg a konkrétot várják. hamar el fog illanni ez a nagy összefogás... aztán lesz a nagy semmi. meg ujra a VALÓSÁG-REALITÁS szemiotikai kérdései. csak akkor már még furcsább lesz. mintahogy most is furcsa volt.

tényleg könnyes szemmel nézi az ember: azta micsoda legény OV, a gáton kockás ingben tesz-vesz intézkedik, másnak meg a parlamentben nagyszerű szónoklatokat tart.

csak lassan rájönnek a zemberek. ettől nem haladunk. nem is ez a dolga... mi lesz utána?

-ok megsegítik azokat akik Kolontáron megkapták már (talán Csányi) bankjától a felszólítást hogy fizessék vissza egy összegben a hitelt, mert elúszott a fedezet.

-de mi lesz azokkal akik nincsenek ekkora reflektor fényben és szerencsétlenekké lettek...

Táskás Tóni 2010.10.11. 20:12:17

@török gábor: Teljesen igazat adok abban ,hogy a fidesz arra számított ,hogy az MSZP nemmel fog szavazni. Ugyanis Orbán -néztem a közvetítést - elszólta magát. Mesterházy mindenkit dícsért a kormányt is csak annyit mondott ,hogy ezt a törvényjavaslatot jobban ki kéne dolgozni. Orbán a válaszadást rögtön azzal kezdte, hogy ezek szerint mindenki támogatja a törvényjavaslatot ,csak az MSZP nem. Rögtön jöttek is az MSZP felszólalások ,hogy ők nem azt mondták -mármint az MSZP- hogy nem támogatják ,hanem ezt jobban ki kellene dolgozni. Amugy jól tette az LMP ,hogy tartózkodott ebből még nagyon rosszul is kijöhet a kormány .

almodhi 2010.10.11. 20:15:20

@Várúr: Már csak egy nyitott kérdés marad: figyeltek-e Orbán píárosai a sorrendre; előbb tartóztatták-e le a vezérigazagtót és csak utána jelentette be Orbán vagy esetleg fordítva :-).

(vö: Bacsó Péter: A tanú - Elnézést, de ez az ítélet...)

is 2010.10.11. 20:15:25

@Várúr: nagyon szomorú is, már a 2008-as hülyenépszavzás óta legkésőbb, hogy a magyar nép nagy többsége csak idáig lát. ez az ország megérett a pusztulásra, és rohan is feléje ezerrel.

elmondom az alternatívát is: Orbán hülyenépszavazása megbukik, mert az emberek nem hajlandók hülyeségre szavazni, csak azért, mert nem bírják Gyurcsány dumáját. Orbán csak relatív többséget ér el áprilisban, Bokros is bejut. a kormány koalíciós, be kell venni az LMP-t. fel sem merülnek olyan hülyeségek, hogy Matolcsy, Pintér, 7%-os hiány, Domokos, Szalai Annamária, Stumpf, médiaalkotmány és társai. van költségvetés októberben (neked ugye nem baj, hogy nincs, ne is fáradj, kitalálom).

Ting Fu doktor 2010.10.11. 20:16:25

@kodó tamás: Többnyire egyet is értek veled. Mégiscsak visszakanyarodnék az eredeti állításomhoz, amit eddig amúgy nem nagyon cáfolt senki. Ez pedig az, hogy az elvont "demokrácia megmenttéssel" nem lehet politikai tőkét kovácsolni. Annyit nem, hogy ezzel választást lehessen nyerni.

Ennél sokkal fontosabbak a jó eredmények és a társadalmi igazság képviselete. Még olyan áron is, ha ez félig egy erősen központosított rendszerbe csap át.

Ordnassac 2010.10.11. 20:18:54

@Várúr: nem. A helyes megoldás az lett volna, ha egy szót sem szól erről és megvárja a rendőrségi bejelentést.

Az számomra erősen problémás, hogy a hivatalos rendőrségi bejelentés ELŐTT a kormányfő bejelent egy őrizetbe vételt. Ennek erősen politikaibefolyás-szaga van (még ha valószínűleg nincs is), ami miatt amúgy korábban vádolták a szocikat. Jaaa, hogy kit érdekel már a tavalyi hó?

is 2010.10.11. 20:19:23

@poszt: vissza kellene nézni kicsit messzebbi időtávra is, nem csak a múlt heti posztokig. én itt pl. most visszanéznék 1998-ig, Postabank államosításig. hogy is volt az? az állam betette a lábát, 5Ft-ra levitte a részvényt (tőkeleszállítás), majd 15 perc múlva állami pénzből feltőkésített. a régi tulajok sehol nem voltak 15 percen belül. minden ok megvan rá, hogy freltételezzük, ugyanezt a koreográfiát eljátszák itt is: bemegy a biztos, a törvény szerint bármit megtehet, és majd jól lecsökkenti a tőkét a károkra hivatkozva, majd jön a feltőkésítés, majd Simicska körének az átjátszás. ja, nem államosítás. TG, te még hiszel a mesékben?

Táskás Tóni 2010.10.11. 20:21:02

@kodó tamás: Mi lesz azokkal akik a munkahelyeiket fogják elveszíteni a MAL állami felügyeletre vétele miatt. Ki fogja beindítani a gyárat Illés , Búbos Banka vagy Bakondi? Vagy szólnak Gyurcsánynak ,hogy ajánljon valakit ? csak az a baj ,hogy Ő már régen nem foglalkozik timföldgyártással. Azok az emberek akiknek ez a gyár adott megélhetési lehetőséget nem fogják megköszönni .
Remélem amiből a gátat építik, a dolomitot is ingyen viszik a "valaki" bányájából?!

aszekelyek 2010.10.11. 20:22:13

@Várúr: Egy kicsit meleg ez a pite , mert gyurcsányiék nem akarnak most széllel szemben. VAn a poszt alsó szélésn egy "változás" megjegyzés... amire számítani lehetett. Nézted? A 2oo6-os tv vita kopija.Előbb hízeleg, majd beviszi az övön alulit. Holnap, vagy szerdán már az úniót ordibálja tele..... arra nagy téttel fogadok....Ha valaki kiismerte már gyurcsányit , az tudja, a nagy egyetértés, meg pozitív jelzők után, jön a csak és kizárólag az ő kazánlemezére ráférő ordító hazugság....". ön úriember, tekintéje van, vonja vissza ezt a hazugságot, ki akar itt vizitdíjat bevezetni?. meg győgyszefelírási díjat, .... nem akarhat hazugsággal nyerni. Ennek a mintájára készült , a séma ugyanaz. A böszmék pedig ezt fogják szajkózni ezután.....Arra nem fognak emlékezni, az kioltás áldozata, hogy mellesleg a legjobb megoldást választotta, amit el is várt tőle a nagy többség.Azért ők most majd óbégatnak. Meg kígyót és békát a kormányra, jobboldalra. Az, hogy nem igaz, sem a tv vitában, sem a választás után nem érdekelte őket. ezért az első idézetnél gyanakodtam és nem is alaptalanul.....

Ordnassac 2010.10.11. 20:22:59

@Ting Fu doktor: főleg, ha ezt a demokráciamentést olyanok hangoztatják, akiket az ország jelentős többsége utál az elmúlt 8 év miatt vagy besorol egy bizonyos politikai körbe.

Ugye a hitelesség kérdése...

SiKom 2010.10.11. 20:24:54

@nyünyüge:
"A nép ujjong, mert végre van kire haragudni. A közvetlenül érintettek az iszapért, a tönkrement életükért, a többiek az egész ki@@szott világért."

Aha. Szerinted tehát az, hogy valaki egy cég vezérigazgatója, semmilyen kötelezettséget nem ad?
Oda csak be lehet ülni, és lesz ami lesz?
Gondolom Paks vezérigazgatójától se vársz el semmilyen felelősséget? Ha felrobban, na bumm, hát ő csak egy vezérigazgató, nem ért ő semmihez, csak odaült...

Táskás Tóni 2010.10.11. 20:26:30

@zékit: Ráadásul közben a dolomit bányák is felvirágoznak. Gondolom nem adományból építik a semmire sem jó gátat. Illés ugyanis azt nyilatkozta ,hogy az iszap már nem fog elmenni a gátig, az árvíz ellen a most épülő világbajnok gát nem véd , viszont ott a haza ott kell építeni ott kell a hazát megvédeni .Indul Mo-on a kinai nagy fal építése világbajnok módon

SiKom 2010.10.11. 20:27:19

@kodó tamás:
"tényleg könnyes szemmel nézi az ember: azta micsoda legény OV, a gáton kockás ingben tesz-vesz intézkedik, másnak meg a parlamentben nagyszerű szónoklatokat tart.

csak lassan rájönnek a zemberek. ettől nem haladunk. nem is ez a dolga... mi lesz utána?"

Ebben tévedsz. Pontosan ettől haladunk, és ez a dolga a miniszterelnöknek.
Ha baj van, oda kell mennie, tennie kell, intézkednie, mutatnia, hogy a károsultak mellett áll.

Mi lesz utána? Mi lenne, adócsökkentés.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.11. 20:28:35

Néhány példa a fideszes „jó” offshore-re:
1. Gál András Levente. Közhivatal: államtitkár, Közigazgatási Minisztérium. Offshore cégei :Az amerikai, liechtensteini, Seychelles-szigeteki cégek alapítói, tulajdonosai között a Gál és Társa Ügyvédi Iroda alkalmazottait, esetenként Gál András Levente közvetlen családtagjait is megtaláljuk.
- Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor magánbefektetéseit kezelő Bonitás 2002 Zrt. eladta az 5 millió forintos alaptőkéjű, a bankár hosszú távú agrárbefektetéseire alapított Bonafarm Zrt.-t a szingapúri bejegyzésű CSIM Pte. Ltd.-nek - írta a hvg.hu. Az internetes honlap cikke szerint az adásvételi ügyletet adóoptimalizálási szándék ihlethette, lévén hogy a CSIM tulajdonosa maga a Bonitás.
- Liszkay Gábor, Magyar Nemzet főszerkesztője, Orbán Viktor követője: A Magyar Nemzet jelenlegi tulajdonosa, Liszkay Gábor például több mint 3 évig képviselt egy Amerikában bejegyzett off-shore céget, amely egyik ingatlanhasznosító vállalkozásának is társtulajdonosa volt.
- Töröcskei István, a Hír Tv volt tulajdonosa, Orbán Viktor gazdasági tanácsadója: A Hír Tv-t birtokló Töröcskei István egyik pénzügyi cégén egy libériai bejegyzésű off-shore társasággal osztozik. Ennek a társaságnak a megbízottja egyébként nem más, mint Dr. Boross Imre, a Fidesz-kormány korábbi minisztere.
- . Lantos Csaba, a Heti Válasz volt tulajdonosa, Orbán Viktor gazdasági tanácsadója:A Heti Válasz Kft.-t birtokló társaság egyetlen tulajdonosa, Lantos Csaba csak az elmúlt 2 évben legalább 4 esetben volt tulajdonosa off-shore cégeknek, vagy adta el cégeit ilyen társaságoknak.

kodó tamás 2010.10.11. 20:29:04

"Ukrajnában ellenőrzik a veszélyes üzemeket, hogy elejét vegyék a kolontári iszapömléshez hasonló környezeti katasztrófának. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma megkezdte a soron kívüli ellenőrzést..."

ott már van katasztrófaügyi minisztérium is.

szerintem nálunk se lenne korai.

"Bakondi György, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója felügyeli katasztrófavédelmi biztosként a Mal Zrt. pénzügyeit, a gyár biztonságos újraindítását és a kárelhárítás folyamatát"

lecsukva bakonyi, éljen bakondi!
csak egy nüansz különbséget látok. egy Y helyett D.
két őskommancs.

Táskás Tóni 2010.10.11. 20:29:24

@SiKom: A te bíróságod ezek szerint már ítélkezett , és te sem vagy különb azoktól a romáktól akik felindulásból agyonvertek egy tanárt valahol Tiszavasvári környékén. Őket sem ítéled el?

Bambano 2010.10.11. 20:30:23

@pannonfunk: nekik nem a kémiai összetételt kell ellenőrizni, hanem mindet, ami a biztonsághoz szükséges. láthatóan nem végezték el a munkájukat.

ez az egész hercehurca arról szól, hogy egy fidesznyiknek megtetszett a timföldgyár és ahogy kedvenc autósmagazinomban szokták mondani, istant get érzése lett...

is 2010.10.11. 20:30:39

@poszt: elolvastam Gyurcsány második bejegyzését. TG, most kéne abbahagyni. ha neked abból a bejegyzésből az egyetlen ide beírni kívánt kifejezésed pusztán annyi, hogy 'ócska haszonleső'. az a poszt mindenről szólt, csak erről nem. TG, te pontosan hozod a magyar átlagot, aki az őszödi beszédből is azt a három dolgot tudja visszamondani. te egy Győzike 2 vagy, nem egy egyetemi katedrára való valaki. (ha zavaró, el tudom mondani magázódva is, nem csendőrpertu, hanem internet).

Ting Fu doktor 2010.10.11. 20:30:55

@Ordnassac: Teljesen egyetértek! Mert ha már "demokrácia mentéssel" és ilyen elvont elvekkel próbálnak politikai tőkét kovácsolni, akkor legalább 100% fedhetetlenek és makulátlanok lennének...

De pont nem azok. És itt mos hosszasan lehetne sorolni, hogy miért nem. DE nem ez a lényeg. Hanem az, hogy az emberek nagytöbbsége szerint NEM AZOK.

Dupla fonák.

pannonfunk 2010.10.11. 20:32:28

@is: én még pár évet visszamennék, egészen addig, amikor privatizálták a gyárat. Ha megnézem, hogy mennyire bagóért vették meg akkor, valahogy nem tud felháborítani, hogy most meg vissza akarják venni...

Várúr 2010.10.11. 20:32:50

@aszekelyek:
Cseppet sem lepett meg, hogy megy a ballib rinya. Épp ennyire ostobának gondoltam őket, sőt még ostobábbnak. Várom, hogy megalakul a "Mentsük Meg a Vezérigazató Urat" baráti kör. Abban is biztos voltam, hogy volt komcsik, vagy azok közvetlen leszármazottai kezdik félteni a demokráciát és a kapitalizmust (Gyurcsánnyal az élen, lásd mai blogja). Erre mondják: a vörösiszap nem válik vízzé.

kodó tamás 2010.10.11. 20:32:57

@SiKom: :)

most viccelsz ugye? értem én a csavaros beszédet:) jo volt... hihihi adócsökkentés:)

nem az jön de nem baj, ugy van rendjén, majd a fránya katasztrófa, meg matolcsyt is belehet áldozni (mottó: mégis van az a pénz...)

szerintem a katasztrófák sem törvényszerűek... ehhez emberi hüjeség vezetett. de előtte az nem látványpékség...

miért lenne a ME dolga a katasztrófavédelem kézi irányatása? ezt miért nem a szíj-ártó peti nyomja? :) költői kérdés volt, nem kell megválaszolnod

Ordnassac 2010.10.11. 20:34:12

@kodó tamás: Bakondi 2004-ben szerepelt a Fidesz EP-listáján. ;-)

Táskás Tóni 2010.10.11. 20:34:16

@aszekelyek: Ez a baj Mo-on ,hogy a nagy többségnek ez az elvárása Orbántól ,Ő pedig ennek szívesen eleget tesz.

karikaV43 2010.10.11. 20:37:08

@Zoli 29: követi orbánt hátha 8év múlva ezzel a stílussal vissza ülhet a székébe.

Táskás Tóni 2010.10.11. 20:37:58

@is: Érdekelne, hogy miről szól!

kodó tamás 2010.10.11. 20:38:48

@Ordnassac: tudtam hogy rátermett szakember:) erre céloztam.
hogy pusztán szakmai alapon a legjobb.

-Mi lesz a Mosonmagyaróvári tározóval? azt most szintén államosítjuk ugye?

-és mindet felszámoljuk ami lakóterület FELETT VAN?

-vagy azokért Bakondi személyesen felel? mától?

török gábor 2010.10.11. 20:38:49

@is: Győzike 2? ez aranyos :) végre valami új...

aszekelyek 2010.10.11. 20:39:12

@Bambano: @is: itt a magyar átlag. amelynek empírikus tapasztalatai vannak. A keves T.G. pedig jelezte, amit jeleznie kellett. Odamentem, elolvastam. Még az mszp képviselők közül is 36-an igen gombot nyomtak. Akkor ők nem tudják mi az, vagy nem támogatják a jogállamiságot? Nagyon unalmas ez. Akármi történik, rögtön a javeszékelés, hogy vége a jogállamnak. Felhívom még a szíves figyelmét, hogy ebben a jogállamban demokrácia van és igenis a többség véleménye, akarata számít, releváns egyedül. Nem pedig az alaposan gyanúsíthatók köreinek sivalkodása. Még akkor is, ha az ügyészség sehogy nem gyanúsítja meg azt, aki a démosz szerint bizony felelős.Sok mindenért.T.G. -t meg ne gyalázza. Tárgyilagos volt és mértéktartó. Neki nem dolga szócsőnek lennie a sivalkodóknál.

bariga 2010.10.11. 20:42:15

akármilyen borzalmas is ez a tragédia, attól még lehetne látni a fától az erdőt. Az ilyesféle törvényjavaslatok és letartóztatások nagyon messze vezethetnek. Jobban kellene vigyázni, mert az ha egerek hegyeket szülnek, sok lesz előbb vagy utóbb az egérszar. Az meg már a fideszhívőknek sem nagyon fog illatozni

nyünyüge 2010.10.11. 20:42:16

@SiKom:
Ezt mondtam volna?

Pedig csak a többek között a "felelősség megállapítása céljából történő zár alá vétel" és a "felelős letartóztatása" c. kijelentések közötti apró ellentmondásra próbáltam utalni.

Ordnassac 2010.10.11. 20:43:12

@török gábor: mikor láthatunk majd a slágerlisták élén? ;-P

aszekelyek 2010.10.11. 20:43:59

@almodhi: Úgy vélem, hogy Pintér úrnak van mobiltelefonja és közvetlenül tájékoztathatja a miniszterelnököt az aktus megtörténtéről. Ez kb másfél perc. Akkor meg minek kéne odamennie és külön bejelentenie? ez itt gittrágás. Nyilván volt annyi alapja akkorra a letartóztatásnak, amennyi szükséges volt. Meg már régóta zeng a média attól, hogy régen késő letartóztatni őket. Egy hét laufjuk volt.

mrs. white 2010.10.11. 20:44:01

@Ting Fu doktor: Na ez egy rohadt érdekes mondat volt. Pont ezt fejtegetem évek óta. "Hiába diktatórikus Orbán Viktor ha az emberek élethelyzetén javítani fog és az igazságérzetüknek megfelel dolgokat képviselakkor őt választják újra és nem az Mszp-t."

Hát akkor ebben az olvasatban már nem is diktatúra hanem demokrácia. Vagyis lehet egy demokrácia szar (ha engem mint állampolgárt nem képvisel), és lehet egy diktatúra jó ha köz érdekében cselekszik.

Talán ki kellene dobni a demokrácia és a diktatúra megfogalmazásait vagy újra kellene értelmezni.

kodó tamás 2010.10.11. 20:46:14

@török gábor: a koporsó árusításra célzott...

aszekelyek 2010.10.11. 20:51:31

@A Tolnay /MAL/ cégtársa volt a simlis Orbánnak!: Na és? Ki halt bele? Ki lett hajléktalan? Kit fosztottak ki, mint a libásokat a bajnai?

bariga 2010.10.11. 20:51:38

@mrs. white: OK, de mi is volt eddig, ami javított az élethelyzeten? Mármint azén, aki most nem kapott állami állást? Az igazság és az igazsághoz nagyon hasonlító beszéd két külön dolog

Ting Fu doktor 2010.10.11. 20:54:18

@mrs. white: Mélyen egyetértek veled. Ide jutott a "demokrácia" fejlődése Magyarországon.

Illetve nem csak itt. Ez nem magyar sajátottság. Elég ha Oroszországot megnézzük. Jelcint a nyugat által ajnározott mély "demokratát" és majd az őt követő kőkemény kezü, központosító Putyint.

Nem kell feltalálni a spanyol viaszt.

kodó tamás 2010.10.11. 20:55:02

"1.§ (5) A Magyar Állam a gazdálkodó szervezet vagy tulajdonosa ténylegesen felmerült kárával megegyező kártalanítással tartozik a (kormánybiztos) által a feladatkörébe tartozó döntéssel okozott kárért arra az időtartamra, amikor olyan rendelet volt hatályban, amit az Alkotmánybíróság utóbb megsemmisített."

Nincs kétségem, hogy ez "hátsó gondolatot" szolgál. szerintem arra utal, hogy tudható, hogy ez a törvény elvérzik (mert megkérdezték előre..., vagy de erre nem merek utalni se: megmondták nekik). azaz a bakonyival le van pacsizva, hogy amikor elül a vörös por, akkor lesz lé... csak "ülj" nyugodtan.

aszekelyek 2010.10.11. 20:59:18

@bariga: @török gábor: Sztem jobban is táncolsz, mint a mi győzink....:) Szellemesen rasszista ez az is....Meg magyar-átlag- gyűlölő is. Nem találod? Kezdem gyanítani, hogy talán érdekből ;-)

Ting Fu doktor 2010.10.11. 20:59:53

@Táskás Tóni: Nem. Mert a világ nem ilyen fekete és fehér.

De ha úgy teszed fel a kérdést, hogy a mai Orbán a Jelcinhez, vagy a Putyinhoz áll-e közelebb, akkor a válaszom egyértelműen Putyin volna.

Így korrekt?

mrs. white 2010.10.11. 21:02:06

@bariga: Én a konkrét esetből indulok ki. A katasztrófa biztos mellett nem lépnek le a a tulajdonosok (lásd Hagyó lányának már három lakása van a jó képviselő úrnak már egysem) a kimentett vagyonnal. A gátat nem papírgalacsinból építik mert az olcsóbb hanem valami szakszerű de drágább anyagból. A cég nem 100. 000 forintot fizet mint amennyit gyorssegélyben felajánlott, mert az valahogy kevésnek tűnik egy házért egy autóért egy halott nagymamáért egy romba dőlt életért stb. Ha tetszik a védekezés költségiet nem én fizetem meg és te hanem a károkozó. (Ez most teljesen független attól hogy véletlen szándékos vagy gondatlansából elkövetetten történt.) Ez jó a köznek megmaradt adóforintok miatt, jó a károsultaknak mert talán újra kezdhetik az életüket. Ellenpéldát is említsek a az origo cikke szerint a DEMOKRÁCIA hazájában amerikában egy szürke iszapszennyezésnél ezt nem sikerült megoldani.

morgok (törölt) 2010.10.11. 21:06:30

Létezik olyan, hogy lincshangulat, és olyan is, hogy közhangulat. A szavazásnál ma talán ez utóbbi is dolgozhatott...

Aztán, hogy a döntés/törvény kiállja-e a törvényesség próbáját, és hogy ettől kitör-e totális diktatúra majd elválik. Én inkább fontosnak látom, hogy végre, amikor égbekiáltó disznóság (nem gyurcsányi értelemben) történt, akkor az nem maradhat következmény nélkül.

Szerintem ha Illés Zoltán felelőssége megállapítható, akkor be fogják áldozni, és kész.

Az a gyanúm, hogy egy hét alatt minden terhelő dokumentumot eltüntethettek már. Igaz, már a múlt hét szerdán felröppent a hír, hogy hiányoznak a gátépítés kiviteli tervei.
És egy cseppet sem csodálkoznék, ha tervek nélkül építették volna a tározót, és aztán szintén tervek nélkül emelgették volna egyszer, kétszer, háromszor a koronáját.

Szóval én nem tartanék túlzónak egy olyan ítéletet, amelyben a felelősöket kineveznék gátőrnek, és 12 órás váltásban posztolnának a gát tetején, amíg ott a veszélytelen iszapot tárolják.

kodó tamás 2010.10.11. 21:07:05

Ide van beágyazva:

"a honvédelemről és a Magyar Honvédségről 2004. évi CV. törvény, HARMADIK RÉSZ: RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉSEK, XIV. Fejezet: MEGELŐZŐ VÉDELMI HELYZET, RENDKÍVÜLI ÁLLAPOT, SZÜKSÉGÁLLAPOT, AZ ALKOTMÁNY 19/E. §-A SZERINTI ESET ÉS VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZHATÓ SZABÁLYOK"

ez ide szól az utalás az alkotmány 19/e-re, ami az országgyűlés hatásköreit taglalja:

"ALKOTMÁNY, II. fejezet, Az Országgyűlés:
19/E. § (1) Külső fegyveres csoportoknak Magyarország területére történő váratlan betörése esetén a támadás elhárítására, illetőleg az ország területének a honi és szövetséges légvédelmi és repülő készültségi erőkkel való oltalmazására, az alkotmányos rend, az élet- és vagyonbiztonság, a közrend és a közbiztonság védelme érdekében a Kormány a köztársasági elnök által jóváhagyott védelmi terv szerint - a támadással arányos és erre felkészített erőkkel - a szükségállapot vagy a rendkívüli állapot kihirdetésére vonatkozó döntésig azonnal intézkedni köteles.
(2) A Kormány az (1) bekezdés alapján megtett intézkedéséről haladéktalanul tájékoztatja az Országgyűlést, a köztársasági elnököt a további intézkedések megtétele érdekében.
(3) A Kormány azonnali intézkedésére alkalmazandó szabályokról szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges."

Kérdésem: Kihirdettek rendkívüli állapotot? Nem csak a veszély idejére ad felhatalmazást? azaz az iszap levonultával és az uj gáttal, a "biztonsággal" elmúlt a "veszély".

Én tévedek? vagy az egész parlament?

Táskás Tóni 2010.10.11. 21:08:26

@Ting Fu doktor: Már csak egy kérdés , olyan nagyon jó ez nekünk?

radala 2010.10.11. 21:08:39

Igazából engem nagyon megijeszt ez az egész. Az egység sem tetszik, az LMP tartózkodása is inkább csak a felelősség nem vállalása. Az államosítás, ha jogos is az adott esetben, akkor is ijesztő.OV, mint letartóztatást bejelentő sem az erőt mutatja nekem, hanem inkább félelmetes.
Persze lehet, hogy én vagyok finnyás, és belátom, hogy rendkívüli ez az egész helyzet, de akkor is úgy csúnya ez az ügy,ahogy van. És azt is szívesen látnám már,hogy valaki az "állam" részéről felelős.
Azért bízom benne, hogy ez is csak olyan, mint a polgári körök meg a 2002 két forduló közötti akciók, amik szintén nagyon nem az én ízlésem szerint valók voltak, de a végén be kellett látnom, hogy sem nem antidemoratikusak sem semmi más baj nincs velük. Most mindenesetre aggasztó ez az egész.
Putyin jó hasonlat.

kodó tamás 2010.10.11. 21:09:42

@mrs. white: azaz vitám van a kár nagyságáról, akkor a felperes államosítja az alperest? és fizet mint ahogy szerinte kell? akkor már csak a STATÁRIUM kéne. minek egyáltalán bíróság? minek állam? nem elég ha OV rámutat valakire?

Bambano 2010.10.11. 21:12:36

@aszekelyek: az mszp képviselők szavazata nem releváns. A narancsközpontban megmondták, hogy szavazzon a kétharmad, ezek után teljesen felesleges, hogy a nem nagyon létező ellenzék mit szavazott. Értelemszerűen úgy szavaztak, ahogy kisebb balhéval járt. Ettől még szemétláda mind.

Ebben a jogállamban demokrácia? Lol. ahol fideszes a teljes médiaellenőrzési hatóság? ahol egy ilyen katasztrófa bekövetkezésekor arra megy ki a játék, hogy elvegyék más tulajdonát? Ahol az országházi szószékről be lehet jelenteni, hogy kit fog elkapni a rendőrség? Ez demokrácia???

A demokrácia az lett volna, hogyha a károsultak pertársaságot alapítanak (mint ahogy meg is tették), beperlik a malt és független magyar bíróság határozatot hoz, hogy kinek mi a sara és a kártérítési felelőssége. Viktor pedig akkor tett volna jót a demokráciának, ha erősen odahat, hogy legalább ez az egy per ne húzódjon évekig, hanem emberileg elfogadható határidőn belül fejeződjön be.

Létezik olyan, hogy csődbűntett, tehát annak a veszélye, hogy kimentik a cég vagyonát a kártérítés elől, nem áll fenn.

Itt most a magántulajdonhoz való jogba és a bíróságok függetlenségébe vetett hitet rombolta porig Viktor. Ennél lejjebb nincs. És az sem merül fel senkiben, hogy olyan nagy együttérzésről lenne szó, nem pedig politikai meg gazdasági hiénázásról...

radala 2010.10.11. 21:13:45

@kodó tamás: Nem szoktam egyetérteni veled, de azért most egy kicsit sajnos igen.:-)
Szerintem ha ezek a faszik bűnösök (szerintem azok) akkor is ott az interpol, hogy elkapják őket, az lenne a korrekt, ha nem igazgatnánk a törvényeket, hanem a meglévők alapján lennénk akár kegyetlenül igazságosak.

stratez 2010.10.11. 21:16:17

A baloldalt ebben az esetben nem a politikai bölcsesség vezette, hanem a félelem a további népszerűségvesztéstől. Gyurcsány motivációjában pedig ott van alighanem a saját a saját (iszap)sara.

morgok (törölt) 2010.10.11. 21:18:08

@Bambano: Itt most a magántulajdonhoz való jogba és a bíróságok függetlenségébe vetett hitet rombolta porig Viktor. Ennél lejjebb nincs.

Hát a gát túlfelén élők is így gondolják, ennél lejjebb nincs. De a kártalanítás után lehet, hogy azt mondják arányos volt a jóvátétel. És gondolom ha rendeződtek a dolgok, és ad acta kerül ez a rettenet, akkor Bakonyi úrék visszakaphatják a cégüket.

Bambano 2010.10.11. 21:21:23

@morgok: jogállamban akkor is megkapják a károsultak a kártérítést, ha a politikusok nem avatkoznak közbe és nem az a legfőbb gondjuk-bajuk, hogy politikai tőkét kovácsoljanak a történésekből.

Másrészt meg jogállamban mindenkinek joga van a tisztességes jogi eljáráshoz, még a károkozónak is. Amibe nem fér bele, hogy rámutatástól bűnös lesz valaki.

Izomor Lánya 2010.10.11. 21:23:40

@Mindenki: Az MSZP is kussol, mert a népakarattal senki sem mer most itt szembeszállni. A nép pedig nagytőkésellenes, és mellékesen nem ismeri a nem zéró-összegű játék fogalmát (ad 1, pozitív eset: ha valaki jól jár, nem biztos, hogy mások rosszul, ad 2, negatív eset: ha valaki kárt okoz, nem biztos, hogy a kárnak megfelelő összeg megjelenik nála nyereségként). A nép következésképpen utálja a nagytőkést (hiszen szerinte nyilván az a sok pénz az a mi zsebünkből hiányzik), másrészt a bűnös egy ilyen esetben csakis a nagytőkés lehet, (hiszen ott van a kárral összemérhető mennyiségű pénz, *tehát* csak ő lehet a bűnös).

A politikus meg azért van, hogy azt mondja, amit a választói hallani akarnak, ez a dolga, őket nem lehet hibáztatni.

kodó tamás 2010.10.11. 21:24:16

@török gábor: Kedves Gábor!
hagy adjak két tanácsot.
1. az ellenzéket felejtse el. egy szót ne fecséreljen rájuk többet. hisz nincs is. (a nép forradalmi akarata). teljesen közömbös hogy mi van a többpártrendszer emlékét idéző három pártocskával.
2. mi kell még a demokráciának a halálhoz? Sőt Győzike 2-nek el kellene kezdeni egy elegáns koporsót gyártatni. Legalább picit kritikusabban a 2/3-dal. Tartok tőle, hogy most tényleg a"haza van ellenzékben".

Megjegyzem még, hogy a másik koporsó is kell utána... a fidesz sokkal gyorsabban rohan a zsákutca vége felé, hol fal várja, mintahogyan azt tavaly karácsonykor vizionáltam. Akkor azt gondoltam, hogy a gazdaság magyar "narancsa" lesz a csúcs. De ehhez képest a vörös iszappal hamarabb mehetnek...

Ez a törvény javaslat visszaüthet... erősen. Hacsak nem a tízmillió győzike hazája vagyunk tényleg... ennyire buta birka nép?

ha ez nem akkor mi kell a "felháborodáshoz"? személyesen OV vigye be a börtönbe a malos vezetőt? vagy a gáton tarkón lőjje?

tölgyes 2010.10.11. 21:26:23

Gyurcsány elvileg egyetért.. de ha már a vagyonról, a LLLLÉÉÉÉRŐL van szó akkor beindulnak az önvédelmi reflexek... és a LÉÉÉ védelme mindent felülír..
Mert aranyér bármire képes lennék...:)

kodó tamás 2010.10.11. 21:27:36

@Bambano: melyikre gondolsz? az afgán háborúra? vagy jönnek a repülők?

"támadással arányos"

Ez már "esemény" utáni... állapot.
másrészt "az élet- és vagyonbiztonság, védelme érdekében"
ez már nincs, épp OV nek hála, aki személyesen épített több új gátat a nem kiömlő iszapnak.

vagy minden KÁRTÉRÍTÉSI PERBE BELE FOG AVATKOZNI????

kinek az oldalán?

Bambano 2010.10.11. 21:27:56

@Izomor Lánya: ez a népakarat vagy ez csak politikusok által feltüzelt balhé? szerintem nem ez a népakarat. mert ha mégis, a népnek tudni kellene, hogy legközelebb rájuk is rámutathat valaki...

sárkányfő 2010.10.11. 21:28:45

Ma Orbán Viktor maga jelentette be a parlamentben, hogy tartóztatták a MAL vezetőjét, és ezt meg is indokolta, hogy a jelek szerint tudtak a kockázatról.

A dolog annyiban nem újdonság, hogy a MAL-t felelősnek tartják, kb egy hete mondogatják ezt. Ami újdonság, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke az arcát, a hitelét adta ahhoz, hogy a MAL vezetése felelős, méghozzá a Parlament pulpitusán.

Ezzel két baj van:

1. Kultúrnemzetekben bírósági eljárás végeredményeként szokták kihozni a bűnöst, és jogerős döntésig mindenkit meg szokott illetni az ártatlanság vélelme.

2. Orbánnak ezek után neki politikai érdeke, hogy a felelősség be is bizonyosodjon, mert ha nem, neki az hatalmas presztízsveszteség, és főleg politikai kudarc. Azaz politikai érdek jelenik meg az elméletben független igazságszolgáltatás mellett.

Talán pont az ilyen abszurd, és az igazságszolgáltatás függetlenségét, khm, nem igazán erősítő irányba mutató jelenségek elkerülése érdekében nem kéne belevonni magát a politikának egy rendőrségi eljárásba. Ettől kezdve még a látszata sincs meg a politikától független korrekt eljárásnak.

Ami azért is érdekes, mert korrekt módon messze nem tűnik könnyűnek bebizonyítani, hogy a MAL tudott a rossz talajról és a kockázatról. Én nem tudom, tudtak-e róla, és nyilván más se tudja, ti se tudhatjátok, csak kommenteltek világba. De ha még tudták is róla, ezt úgy bebizonyítani, hogy megálljon egy bíróság előtt, biztos nem lesz könnyű. (Ami érvet felhoztak ma a tv2 híradójában az nevetséges.) Épp itt lesz érdekes, hogy lesz-e politikai nyomás, illetve annak látszata. Mert hogy politikai érdek mától kezdve egyértelműan van, az már világos.

Az is csapda, hogy ha a MAL felelős, akkor az ellenőrző hatóságok is felelősek, na nem csak a mostani, hanem lehet több évre visszamenőleg többen is. De a mostani is, amelyik meg fideszes, mint közismert.

Bónusz: Mikor fogják letartóztatni azt az embert, aki annak idején engedélyezte hogy ilyen talajra épüljön a tározó? Érdekel ez egyáltalán még valakit?

TallérossyZebulon 2010.10.11. 21:31:10

@stratez: a politikai bölcsessé és a félelem a további népszerűségvesztéstől az egy és ugyanaz.

kodó tamás 2010.10.11. 21:31:38

@morgok: erre szolgál az 1.§ (5) amit fentebb idéztem... szerintem egyértelmű. ehhez csak olvasni kell tudni. agysejt se kell

sárkányfő 2010.10.11. 21:33:31

@is: gondold át kérlek még egyszer ezt a kijelentést, nyilvánvalóan abszurd, szerintem nem méltó hozzád.

@Bambano: igen, valami hasonlót mondogatok én is.

@radala: :)
mint régi fórumtárs mondom neked: jól vigyázz, mit írsz, mert akarod vagy sem, jogos vagy sem, van-e sapka a fejeden vagy sem, rád lesz sütve a bélyeg: retttttegőőő!! :)

6.Lenin 2010.10.11. 21:34:18

@Bambano:

"Viktor pedig akkor tett volna jót a demokráciának, ha erősen odahat, hogy legalább ez az egy per ne húzódjon évekig, hanem emberileg elfogadható határidőn belül fejeződjön be."

".....és a bíróságok függetlenségébe vetett hitet rombolta porig Viktor. Ennél lejjebb nincs."

kodó tamás 2010.10.11. 21:35:27

@ó jaj: igy van már nem kockás ingben, nagy izgalmában dumál összevissza... lényeges különbség:
felolvasva, parlamentben, öltönyben...

mellesleg megjegyzem ezzel a lépéssel már korrektül a témát le se lehet zárni...
hiszen az államosított cégnél már ujabb felelős jön a képbe: Bakondi. csak ezt fel se fogták...

NAGYON LENDÜLETBEN VANNAK...

Bambano 2010.10.11. 21:35:30

@ó jaj: azt nehéz kideríteni, hogy amikor kiadták a tározóra az építési engedélyt, tudták-e, hogy milyen a talaj és hogy az a talaj közben változott-e.

A nyilvánvalóbb kérdés inkább az, hogy ki volt az a hülye, aki több települése fölé engedélyezett/épített tározót. Mert azt biztosan lehetett tudni, hogyha bármi baj van, az a süket zagy az lefelé fog menni, nem felfelé.

aszekelyek 2010.10.11. 21:36:13

@kodó tamás: Neked ez a katasztrófa nem rendkívüli? Egyébként pedig te tévedsz. Vannak választási lehetőségeik. Mindenesetre így értem, miért nem tudta gergényi biztosítani a köztársasági elnök biztonságát. Aki délelőtt még Erdélyben volt, az 5o. évfordulón. Azt az intézkedést sztem nem hagyta jóvá a parlament 2/3-a. Az éjjeli műveleti területté nyilvánítást, meg a többit....Persze lehetett ilyen támájú zárt ülés....Olvasd el legalább háromszor. Talán leesik. A rendkívüli állapot kihirdetéséig!!! nem pedig utána! köteles intézkedni a kormány..... Emiatt tévedsz te és nem a parlament. Így ez nem is lehet álkotmányellenes. Nem csupán joga van a kormánynak, hanem köteles ezt tenni.

mrs. white 2010.10.11. 21:37:47

@kodó tamás: Nem erről van szó. A bilincsben elvitel egyértelműen túlzás. Azonban nem tudom feledni hogy ebben az országban Princz Gábor 10 év után fizetett talán egymillió forintot a több milliárdért cserében. Hagyótol sem látunk egy vasat sem. Valahogy ezt a szép hagyományt kelene megszakítani, hogy ne érje meg, hogy ha pénze van valakinek az soha semmiért nem fizet és nem vállalja a felelősséget. Ja fogalmam sincs hogy bűnös vagy sem a tulaj. Símán benne van a pakliban, hogy ártatlan. Viszont mire kiderülne már sem cég pénz, sem büntethető ember. Legrosszabb esetben kisétál a tárgyalásról mint Farkas Petya. Ami most van az rohadtul nem jó megoldás de ez nem azt jelenti hogy ami eddig volt az jó.

Izomor Lánya 2010.10.11. 21:37:48

@Bambano: a történelmi tapasztalat az, hogy amíg másokra mutatnak rá, addig a nép inkább tapsol, vagy aki nem is tapsol, az is inkább csendben van. Népakarat ez (népben létező frusztráció), de persze igen, vissza is hat, aki ilyen ösztönöket akar meglovagolni, egyben erősíti is ezeket -- ezt is történelmi tapasztalatra alapozom...

Bambano 2010.10.11. 21:37:57

@6.Lenin: a bíróságot anélkül is lehet segíteni, hogy beavatkoznának a működésébe. pl. pénzt adnak plusz szakértőkre, támogatják minden vizsgálat elvégzésében (úgy értem, anyagilag), külön rendőri erőket dedikálnak a nyomozásra, stb. stb.

Ez messze nem az, hogy rászólnak a bíróra, hogy mi legyen.

morgok (törölt) 2010.10.11. 21:37:57

@ó jaj: "Bónusz: Mikor fogják letartóztatni azt az embert, aki annak idején engedélyezte hogy ilyen talajra épüljön a tározó? Érdekel ez egyáltalán még valakit? "

Az a hír járja ajkai körökben, hogy a geológiai szakszolgálattól, a ma Bányakapitányság név alatt létező szervezettől nem kértek a X-es tározó építéséhez geológiai szakvéleményt. Enélkül nem lehet építési engedélyt kiadni. Tehát még az is lehet, hogy nem volt építési engedély...

Ordnassac 2010.10.11. 21:40:26

@morgok: ez a tározó mikor épült?

mrs. white 2010.10.11. 21:40:48

@morgok: Akiknek a házát elvitte a zagy azoknak is volt magántulajdonhoz való joguk. Sőt az élethez is.

pannonfunk 2010.10.11. 21:43:13

@Bambano: Majd ha látok ilyen dokumentumot, akkor esetleg el is hiszem. Egyelőre annyit láttam, hogy volt egy jegyzőkönyv, amely szerint a talaj és a felszín alatti vizek szennyezettségét nézték szeptember 23-án, és mindent rendben találtak. Kb. annak is annyi köze van a gát stabilitásához, mint egy APEH ellenőrzésnek.

Viszont azt senki nem tudta megmondani, hogy a gát stabilitását mikor vizsgálták utoljára, és hogyan.

sárkányfő 2010.10.11. 21:43:17

@Ordnassac: igen, olvastam, de hát nem is kell ezt olvasni, elég evidens magától is szerintem. Jogi értelemben, ha betartottak minden előírást és jogszabályt, nem felelősek. Ha nem így tettek, felelősek. De ezt bebizonyítani?...

tölgyes 2010.10.11. 21:43:35

Kedves török Gábor!

Van egy helyzet. Katasztrófa történt. Van 8 halott, 1000 hektárt vastagon iszap borít két folyót elöntött a sav..a Dunát csak hatékony védelem védte meg.. A felelős cég vonogatja a vállát..Ilyen volt nemrégiben a BP ügy is. Azt látjuk, hogy az állam ezeket az ügyeket nem tudja kezelni a hagyományos eszközökkel...

A kérdés az, hogy vajon használt-e rendkívüli eszközöket az állam rendkívüli körülmények között??? Azt látjuk, hogy az állam használt ilyen eszközöket. Még az USA-ban is pl. a II. vh idején.. szigorú állami ellenőrzés alá vonta a cégeket..

Vagyis nincs itt semmi olyan ami önmagában gondot okoz.. én nagyobb bajnak látnám, ha a miniszterelnök nem tesz ilyen határozott lépéseket.

táltos 2010.10.11. 21:43:47

Szóltak Ferinek, hogy ez így nem jó, a hívek elégedetlenek. Aztán összeültek G. Zsolttal és jött a helyreigazítás.:)
Pedig már mondogathatták a jobboldalon biztosan sokan, hogy:Dicsérjen Téged a Gyurcsány Ferenc!

kodó tamás 2010.10.11. 21:44:23

@ó jaj:
"Mikor fogják letartóztatni azt az embert, aki annak idején engedélyezte hogy ilyen talajra épüljön a tározó? Érdekel ez egyáltalán még valakit?"

Kedves Ójaj!
mintmár itt többször elmondtam az alapozás kérdése nem ilyen egyszerű.
az is előfordulhat
(a tervezés 5 éves, és kivitelezés 10 éves "elévülés" esetét elfelejtve)
hogy a tökéletes tervek ellenére pl a kivitelező nem megfelelő kondíciójú aljtalajra alapozott,
vagy hogy utólagosan az üzemelés során az esővizet nem vezették el a gát lábától és az folyamatosan áztatta az altalajt...
teljesen téves uton tetszik járni.
bár ha a fidesz mondja a 2/3-dal akkor az más DAL, akkor az ugy van...

sárkányfő 2010.10.11. 21:45:07

@morgok: ne, ez érdekes! ez új infó! komolyan lehet venni, vagy csak pletyka?

@Ordnassac: 1986-ban.

morgok (törölt) 2010.10.11. 21:45:16

@Ordnassac: ahogyan én tudom - 1994-es tervezés után 1996-ban

radala 2010.10.11. 21:45:26

@ó jaj: Szerintem én vagyok az,aki retteghet jogosan.Rgyrészt megtettem ezt 2002 április 8-án, másrészt most is megteszem.Szerintem, ha narancsszínű szemüvegemen át látok okot a rettegésre,akkor ott van isok.Szerintem az egyéb rettegőkkel (Veled:-) ) van inkább a baj, mert aki már attól is rettegni tud, hogy most lesz-e azonnali adócsökkentés, vagy, hogy mit mondott OV kötcsén,annál az ember nem tudhatja, hogy nem túlérzékeny-e. Ettől persze lehet még,hogy igazad van a rettegésben, de nem tudhatjuk, mert defult állapotnak tűnik.
Az én "rettegésemnek" még van "hírértéke":-)

mrs. white 2010.10.11. 21:48:42

@morgok: Az is megérne egy misét ha igaz, hogy egy többmillió köbméter iszap tárolására alkalmas veszélyes anyagot tartalmazó építményt engedély nélkül építenek. Ez nem egy budi a hátsókertben amit hátha nem vesznek észre. Ebben az esetben minimum 10 év a felelősöknek a történtek függvényében.

morgok (törölt) 2010.10.11. 21:49:40

a Bányakapitányságon 1960-as szakvélemények is rendelkezésre állnak, de a X-es tározóhoz nem adtak ki geológiai szakvéleményt...

sárkányfő 2010.10.11. 21:50:08

@kodó tamás: amit leírsz, az is egy opció. de mindegy, ugyanis a Winkler úr, és már maga a MAL is és egyre többen tényként kezelik, hogy rossz talajra épült a tározó, azaz időzített bomba volt.
Ettől még lehet hogy követtek el hibákat később is, de azok nem írják felül az eredendő fő problémát.

És nem vagyok szakértő, de nem könnyű elhinnem, hogy 5-10 éves elévüléssel számolnak egy ekkora ipari létesítménynél... Egy vacak családi házat évtizedekre terveznek, hát még egy ekkora böhömöt. És ha meg csakugyan 10 évre, akkor lennie kellene jogszabálynak, amely 10 év után dönt, hogy lehet-e folytatni, vagy le kell bontani, stb.

kodó tamás 2010.10.11. 21:51:56

@aszekelyek: értem amit mondasz. ok tegyük fel kihirdette a szükség- vagy rendkívüli állapotot ez ok.

Csak akkor ez alkotmány ellenes, mert ez egy "ÜZEMI BALESET" csak.

illetve a
"a támadással arányos" kicsit kilóg a lóláb.

a törvény kifejezetten nem egy tároló edény kilyukadásáról, illetve egy kis hypo kilötyköléséről szól.

nekem mindegy én remete vagyok és felköltözöm a rózsadombra...

6.Lenin 2010.10.11. 21:52:33

@Bambano:

1-re rosszabb.

Az Ő szakértője plusszszakértett, pluszléért, stb

van sapka, nincs sapka

Ha én mondom, mit kell mindenkinek cselekednie = demokrácia
Ha más = diktatúra

ismerős

Phxmike 2010.10.11. 21:53:07

Kezd unalmas lenni a vorosiszap tema tullihegese. A politikai konzekvenciakat kivancsian varom viszont.

Phxmike 2010.10.11. 21:54:45

Kezd unalmas lenni a vorosiszap tema tullihegese. A politikai konzekvenciakat kivancsian varom viszont.

sárkányfő 2010.10.11. 21:55:13

@radala: viccnek szántam, de elrontod :(
kifigurázom a hivatásos rettegtetőket, erre te is elkezdesz rettegőzni engem? kár volt hozzád szólnom...

mégis hol rettegtem én attól, hogy lesz-e idén vagy jövőre adócsökkentés? sehol, mégis mondod. kimondtam, hogy nem lesz, hazudott, stb., nem rettegtem, hagyjuk már ezt a sötét hülyeséget.
sőt, most se rettegek, engem sose fog letartóztatni senki mert becsületes kicsi halacska vagyok, és amíg vannak szabad választások diktatúrától sem rettegek, bármennyire is szeretnék ezt egyesek rámsütni. ááá, felejtsd el, kár veled dumálni.

radala 2010.10.11. 21:55:28

@tölgyes: Egyet lehet érteni ezzel, de lúg nem sav:-)
Másrészt az a minimum, hogy gusztustalan, hogy OV jelent be egy letartóztatást, az, hogy meg is tapsolják,már mindennek a teteje. Szerintem nem illik senki letartóztatását megtapsolni.
Az államosítás (felügyelet alá vonás) lehet indokolt az adott esetben, ennek ellenére szerintem jobb lenne a meglévő kereteket kihasználva játszani.
Nem hiszem, hogy OV olyan,mint Hitler, de nehezen látom hirtelen a különbséget a két rendszer között.Nem őrültem meg értem én, hogy ez pusztán az erő, ami félelmet ébreszt bennem.De az ellenzék ilyen fokú kritikátlansága szerintem nagyon ijesztő.
Még Lázár olt a legépítőbb (az egyedül építő), aki megkérdezte, hogy mi az állami intézmények szerepe. No persze ez nem volt önkritika, de legalább valaki szóvá tette,hogy esetleg más is ott ülhetne a "gazdag ember" mellett.
Amúgy nem sajnálom a gazdagokat, ezt az érzést a szegényekre tartogatom, de azért az ijesztő, hogy a "nép" ennyire azt kapja, amire vágyik.
Persze lehet,hogy ostoba vagyok és ez pont olyan, mint az orbángyülölők megszorítás fetisizmusa, hogy én meg azt hiszem,hogy ami z egészséges jogérzékkel nem megy szembe az csak "diktatúra" lehet.
Vagy, ami még ennél is kézenfekvőbb, hogy én irtózom az "egységtől".

sárkányfő 2010.10.11. 21:57:18

@morgok: valami Mélyépterv vállalatot emlegettek, hogy az csinálta a terveket.
1986 amúgy a jó szám, még a rendszerváltás előtt.

kodó tamás 2010.10.11. 21:57:31

@ó jaj: olyan nincs hogy: "rossz talajra épült a tározó"

ennek nincs értelme. a tervező a talajviszonyokat (vizsgálat alapján) figyelembe veszi és arra tervez.

vagy max kivitelezési hibaként: nem a tervező által megjelölt teherhordótalajon van az alapozás alsósíkja, vagy a kivitelező nem megfelelő állapotú (pl átázott vagy nem kellően tömörített) talajra alapoz,

de ez utobbi esetben is "mindössze süllyedés van" DE AZ ELSŐ PÁR ÉVBEN. a legrosszabb talaj együtt állás esetén kb 8-10 év konszolidációs időszak van...

azaz a mostani tönkremenetel majdnem biztosan folyamatos aláázás miatt következett be.

ha van kérdésed még ezzel kapcsolatban szóljál. van ilyen perem, 8 éve tart... :)

radala 2010.10.11. 21:59:45

@ó jaj: Bocs, szarul fogalmaztam, nem a te rettegésedet akartam kicsinyíteni, hanem az enyém hitelességét fényezni, de belátom ez nem jött át. Tény, hogy nem jó példát hoztam, mert te nem rettegni szoktál, hanem dilettánsozni:-) Kívülről inkább csak stiláris a különbség, de te is sima fidesznyiknek vélsz engem, holott én meg nem annak látom magamat. Szóval ne haragudj az egyszerűsítésért:-)

kodó tamás 2010.10.11. 22:00:59

@mrs. white: az építési törvény alapján a 10 éven túli állapot jogszabályoktól és engedélytől függetlenül "jogot nyer"

"Étv. 48. § Az építmény fennmaradásának engedélyezése
(9) Az építésügyi hatóság a szabálytalanság tudomásra jutásától számított egy éven belül, legkésőbb azonban az építés befejezésétől - ha nem állapítható meg - az építmény használatbavételétől"

ilyen ügyeim is vannak:) és voltak.

KenSentMe 2010.10.11. 22:02:56

Egyik szemem mosolyog, a másik sír..

mosolyog, mert azért - bár sok Orbán-ellenes kommentelő így gondolja - a tározó fala nem a széltől, nem az esőtől, nem a napsütéstől és nem az angyalok szárnya suhogásától omlott le, akik hasznot húztak abból, hogy szartak arra a tározóra, azok igenis megérdemlik a bilincset, mert a palota meg a magánrepülőgép mellett a biztonságra is kéne költeni. Mivel ez az első lakott területet is ért hasonló iszapömlés a történelemben, valószínűleg a történelemben példa nélkül álló gondatlanság áll a háttérben. Mondom, ha évente két tározó összedőlne a nagyvilágban, megfontolandó volna, hogy ez egy kockázat, de így, hogy világrekorderek és világelsők lettünk, szerintem kétség sem fér hozzá. Elég röhejes, hogy valahányszor majd egyetemi kurzusokon ilyen tározókról oktatnak, majd előveszik a magyar példát elrettentésnek, hogy "na, így nem szabad csinálni"..

a másik szemem pedig sír, mert ha ebből most tényleg egy koncepciós pert csinálnak, akkor abból Orbánék veszthetnek rendesen presztizst.. mert az MSZP aztán tudja az 56 előtti időszak történelmét fejből, végül is, ők hordták akkoriban a pufajkát.. ők aztán be tudják mutatni a diktatúrával a párhuzamokat.

kodó tamás 2010.10.11. 22:03:16

@tölgyes: "azt látjuk, hogy az állam használt ilyen eszközöket. Még az USA-ban is pl. a II. vh idején.. szigorú állami ellenőrzés alá vonta a cégeket.."

basszus HÁBORÚ VAN????? szlovákok? vagy románok? vagy vörösök? a nato meg pápán ül? mi támadtunk vagy minket? az afgán háború? tényleg...

kodó tamás 2010.10.11. 22:07:38

@VRbagoly: "Mivel ez az első lakott területet is ért hasonló iszapömlés a történelemben"

1972 USA
egy hosszú sok kilométer hosszú szúk völgy (kanyon) legfelső részén ugyanigy (azaz a munkások szoltak stb) átszakadt ennél kevesebb lötty és végig száguldott km ekene át. több ezer embert érintett. tett hajléktalanná, pesrze először a saját munkásait.
emlékeim szerint 120 halott. plusz többszáz sérült.

azért nagyot lötyent az iszap de ne akarjunk giniszbe kerülni rögtön...

Kelma 2010.10.11. 22:08:07

Ez a kvázi államosítás egy viszonylag egyenes út. Kezdődött azzal, hogy a "múltbanvájkálással" megbízott biztos már piszkálgatta ezt a privatizációt. Természetesen soha nem mondanám, hogy jól jött ez az iszapömlés neki, mert ez tényleg borzalmas, de felgyorsította az eseményeket. OV - sőt szerintem a MAL tulajdonosai is - az első pillanatban tudták, hogy most mi fog történni. Csak szépen fel kellett építeni a dolgot. Egy kis beijesztés, hogy bezárjuk az üzemet - azonnali pánik, hogy akkor mi lesz a munkahelyekkel! A múlt hét közepén OV már atyáskodva arról beszél, hogy "keressük a módját, hogy tudjuk megbüntetni a céget, úgy hogy a munkahelyek megmaradjanak" akinek van füle, itt már tudhatta, hogy mi következik. És lám, megtalálták a megoldást. Most persze van egy kis hőbörgés, hogy magántulajdon meg ilyesmi, de a következő húzásként napvilágra fog kerülni hamarosan, hogy a MAL jelenlegi tulajdonosai, nem mások, mint azok az annak idején az ipari minisztériumban dolgozó osztályvezetők, akik az alumíniumipar privatizálásával lettek megbízva. Sikerült nekik! Nos ebből az aspektusból nézve ezt az eléggé kézen-közön szerzett "magántulajdont" elvenni, már azért nem ugyanolyan, mint mondjuk elhajtani a nyugdíjas Mari néni kecskéjét. Ha ezt ügyesen adagolják, márpedig ebben nem rosszak együtt fog nekik tapsolni az ország. És mivel az ügyben az MSZP is nyakig benne van számomra azért nem volt akkora meglepetés, hogy nem hőbörögtek túlzottan. Ők már ugyanígy előre látták, hogy mi fog jönni, és azt is tudják, hogy kb még mire számíthatnak.

sárkányfő 2010.10.11. 22:12:51

@kodó tamás: nézd, ezt nem én állítom, hanem a műszaki egyetem professzora, bizonyos Winkler úr, aki állítólag évek óta mint negatív példa tanítja is ezt a tározót az egyetmen a diákjainak.
Aztán ezt mondja a cég maga is, meg egyre többen, senki nem cáfolja, te vagy az első. én nem vagyok szakértő, de azt mondják az északi fal alá benyúlik egy agyagos réteg, ami másképp mozog mint a többi, tehát az inhomogén talajból fakadó egyenletlen süllyedés olyan feszültséget hozott létre a gátban, hogy a belső feszítő erővel együtt eltörte a gátat. Állítólag ez a talaj ismeretében erősen várható volt.

@radala: igen, a dilettánsozást vállalom! :)
(meg még tudnék pár jelzőt...)

az tény, hogy az erős fidesz szimpátiád hitelesíti a fidesz-kritikád.

Izomor Lánya 2010.10.11. 22:15:35

@VRbagoly: "Mondom, ha évente két tározó összedőlne a nagyvilágban" -- ez nem repülőgép, ami milliószámra száll fel/le, majdnem meg lehetne számolni, hány pont ilyen tározó van. Nem pont ilyen meg dőlt már össze, mintha Romániában lett volna nemrég valami. De ha ez az első, az is kockázat, a Concorde-ok se zuhantak le nagyon sokáig, aztán egyszer csak mégis (és többen meg is haltak) -- és mégsem emlékszem arra, hogy arról beszélt volna a francia kormány, hogy a Concorde *tulajdonosainak (!!!!)* a magánvagyonával kell ezért felelni, vagy jelentette volna be maga az államfő a Concorde (vagy az Air France) vezérigazgatójának a letartóztatását. Pedig a francia nép is nagyon kommunista tud lenni, biztos lettek volna ott is, akik ünnepelték volna, hogy végre a burzsoák tökére léptek.

DNZ 2010.10.11. 22:15:50

@tölgyes: a Magyar Közlöny szerint a rendkívüli állapotok leggyengébbikét rendelték el: veszélyhelyzetet. Ugyanaz a fokozat mint az árvíznél. A honvédelmi törvény a különleges állapotokra széles körben és differenciált szabályozást tartalmaz, a kijárási tilalomtól kezdve a cenzúráig, gazdasági téren pl. a beszolgáltatásokig.

KenSentMe 2010.10.11. 22:16:45

@kodó tamás: Köszönöm a "helyreigazítást" (hogy finoman fogalmazzak), és természetesen megkövetem magam.. kár, hogy a tájékozatlanságról árulkodó kommenteket nem lehet utólag törölni.

táltos 2010.10.11. 22:19:24

Tetszik a népszabi cím:"Gyurcsány felébredt: ócska haszonlesők Orbánék"

DNZ 2010.10.11. 22:20:00

@tölgyes: ha belegondolok, hogy a Lex Molnál, nem Malnál, mennyit szöszölt az Európai Unió, hogy az állam mit avatkozik bele gazdasági társaság belügyeibe, ezután megint taccsra teszik szegény uniós bürokratákat. :-))))))

Ami engem jobban aggaszt egyébként az a személyi vagyon és a céges vagyon összeolvasztása. Legalábbis mintha erre utalt volna a miniszterelnök. Azt hiszem megújulóban lesz a hazai társasági jog is...

kodó tamás 2010.10.11. 22:22:05

@ó jaj:
ez lehetséges verzió. még tervezési hiba is lehet iylen formán. lehet hogy mélyalapozás (pl cölöpözés nem készült),

de ettől független nem értem mit akarsz az 1986-os Mélyépterv től? egy másik nyugger kommancsot is vigyen el és zárasson be a zorbán? akkor állami cég volt.

viszont Winkler Úr esete érdekesebb ha ezt tanitja és vetíti akkor őt le kell csukni azonnal. ha a fent említett hibával tisztában volt, akkor "szakemberként" felelőssége volt, azaz tudta hogy előbb utóbb leszakad a sarok.

vagy érdekesebb diákat akart az előadásra? most igy lesz légifotoja is...

Kelma 2010.10.11. 22:25:03

@Izomor Lánya: Egészen biztos vagyok benne, hogy a légikatasztrófa kárvallotjai, illetve hozzátartozóik megkapták a kártérítést. Itt jelen pillanatban arról van szó, hogy a kárigények felméréséig az állam biztosítani szeretné, hogy nem mentik ki a vagyont (legalábbis így magyarázta ma du egy alkotmánybíró az infórádióban) Szerintem az USA egy jogállam, de biztos vagyok benne, hogy ott egy hasonló szituációban a kárt okozó cégnek halvány esélye sincsen, hogy megússza teljes vagyonvesztés nélkül.

kodó tamás 2010.10.11. 22:27:51

@VRbagoly: :) semmi gond.

+a cián is hasonlo okból jött...

de épület alapozások is süllyednek meg...
azok is KATASZTRÓFÁK?
pl tudok egy tulajt akinek emiatt a potomért épített (mostmá felértékelődött) budai villája fala repedezett az alapozás egyenlőtlen süllyedése miatt. sőt az is agyag.

a felesége sipítozta is hogy: "ez katasztrófa"

de ott nem merült még fel a kivitelező cég államosítása...
a tulajdonost meg nincs értelme...

kodó tamás 2010.10.11. 22:30:39

@Kelma: ez nem jogállami módja az alperes kártérítési potenciálját biztosítani

azaz beavatkozó a felperes oldalán: a magyar állam 2/3-dal:)

hát ilyen perben nem szeretnék alperes lenni. de talán még felperes sem...

egyébként opciónak már ajánlottam hogy OV a bírósági oldalon is beavatkozhatott volna azonnal... csak azt STATÁRIUMNAK és DÚCSÉnak

Nem én vagyok, hanem én 2010.10.11. 22:30:48

Tudjatok, el vagyok keseredve. Nem a katasztrofan, az magaban is szornyu, hanem a rekaciokon. Mindeki reakciojan. Kezdve a blogot iroktol es az azokat kommenteloktol, a karosultakon es a cegen at, az ellenzekig es a kormanyig. Jelenleg nem Magyarorszagon elek, de majd hazamegyek... Viszont semmi kedvem sincs ehhez... Itt azt mondta egy ismerosom nem is olyan regen, hogy a demokracia a turelemrol szol... Na, eppen ez nincs Magyarorszagon...
Az egyik a tragediaert felelost kovetelve batran fellep, tenyleg a felelosegteljesseg latszatat mutatva, es azt nem megjatszva, de talalan epp a turelem hianya miatt tullove teszi ezt a celon. A masik oldal viszont teljesen mas iranybol kozelitve azt mondja turelmetlenul, hogy a gyarat ujra kell inditani, es a termeszetesen a ceget ellenorzo bizottsag a felelos, meg az a miniszter, aki nem mond le a tragedia utan, meg turelmetlenul kiabalja, hogy a jogallamnak vege az allami felugyelet ala vonassal (ami majus ota tobbszor is veget ert mar, pedig tulajdonkeppen egyszer erhet csak veget). A karosultak reakcioja is turelmetlen, hisz nekik penz kell a tulelesert. A ceg meg szimplan gusztustalan... Na itt tegyen rendet, aki akar es tud...
Nem tudom mikor fogyott el a turelem, de ujra meg kellene talalni!
Eszre kellene venni, hogy egy orszagban elunk. A szomszedunk lehet, hogy a masik partra szavaz, de attol meg o is ember es azon belul is magyar ember. De amig mindenki a sajat igazat nezi, es vakon megy elore, addig mindig lesz egy tarozo, ami atszakad...

kodó tamás 2010.10.11. 22:31:35

@VRbagoly: szval ott a feleség kihirdette a szükségállapotot...

Dudva Joe 2010.10.11. 22:33:48

@Kelma: "Szerintem az USA egy jogállam, de biztos vagyok benne, hogy ott egy hasonló szituációban a kárt okozó cégnek halvány esélye sincsen, hogy megússza teljes vagyonvesztés nélkül. " Ez a cég végét jelenti.
Ez a legrosszabb megoldás nem gondolod? Több mint ezer embert az utcára küldenek, a szar a tározókban ott marad, az pénz a kártérítések felére sem elég. Talán életben kellene hagyni a céget, hogy az embereknek legyen munkája, és a vállalat tudjon törleszteni a károsultaknak. Szerintem.

sárkányfő 2010.10.11. 22:34:18

@radala: nézzük a jó oldalát is, mintha egyetértenénk, legalább részben.

@kodó tamás: hogy mi a véleményem arról, hogy orbán beavatkozik az igazságszolgáltatásba, azt leírtam itt egy órája, pontosan tudod.
viszont magának a független igazságszolgáltatásnak természetesen első körben minimum ki kéne hallgatnia azt az embert, aki annak idején ezt engedélyezte. ha tudott az életveszélyes hibáról azért felelős, ha nem tudott, csupán feltűnő gondatlansággal járt el egy ekkora volumenű ügyben, akkor azért. szerintem ez természetes. az az ember azért ült ott, azért kapta a fizetését, hogy ilyen ne történjen, ezért vállalt felelősséget, ezért kapta a fizetését.

Winkler azt mondja, ő szólt annak idején, még az akkori állami tulajdonosnak. most erre mit mondjak...?

kodó tamás 2010.10.11. 22:35:19

@miklos.rabai:
akkor itt én vagyok az egyetlen demokrata.
türelmesen várom a zorbán kormány végét...

(megjegyzem a vég az egy pont, de a haldoklás az egy folyamat, én ebben ezt szoktam mondani: haldoklik a demokrácia. sőt nem is született meg, vagy halva született, de ezt most hagyjuk)

tölgyes 2010.10.11. 22:37:51

@DNZ: A dolgok jelenlegi állása szerint az IT tagok és az FB tagok vagyonukkal felelnek..

Az aggodalmát egyébkén értem.. de ahhoz miként viszonyul, hogy oda az emberek élete és vetése.. :( Ráadásul ezt az egész vackot 10 milláért szerezték meg azzal, hogy vállalják a környezetvédelmet..:( Vagyis az én-ön-más élete sz@rt se ér.. a bankok ezreket visznek csődbe, majd az állami segítségből elutazik a vezérkar a Bahamákra mulatni..:( No ez így nem kóser.. ezt nem igen akarom.

kodó tamás 2010.10.11. 22:38:25

@VRbagoly: @Dudva Joe:
ja és az 1972 USA gátszakadás (120 halott sok százsebesült sokszorosa több hajléktalan) POÉNJA:

nem volt semmi kártalanítás

az indoklást nem tudom, de bizonyára a lakók voltak hibásak hogy odaköltöztek, vagy hogy nem állították meg a löttyöt.

Kelma 2010.10.11. 22:39:56

@Dudva Joe: Nos természetesen ez az okosság, ahogy eggyel előbb már írtam. A jóságos, és népéről mindig gondoskodó vezér megtalálta erre a megoldást erre a nehéz helyzetre. A bűnösök bűnhődnek, a munkahelyek megtartatnak, az állam pedig felelőségérzettől áthatva magára vállalja a vállalat tulajdonlásával és működtetésével járó ezer gondot. Minden csak megközelítés kérdése...

kodó tamás 2010.10.11. 22:41:56

@ó jaj: most megint új szálat hoztál be.
"aki engedélyezte"
azt a gimnáziumi végzettségű építési hatósági előadóra gondolsz, vagy az osztályvezetőjére, aki akkor a Járási Hivatalban ült?
hát... szerinted? hatóságot vontak már felelősségre?
pár napja itt idéztem a köztisztviselői törvényt a kárból 3 havi fizetésig felelős a tisztviselő
akkor ez a tv nem is volt... sem iylesmi.
plusz az akkori 3havi fizetése kb 3*200FT lehet. téged megnyugtatna?

tölgyes 2010.10.11. 22:42:56

@kodó tamás: Basszus meghalt 8 ember százaknak oda van mindene mint egy szőnyegbombázás után..:( Látom a leki szemeimmel ahogy veri a nyálát, ha maga kerül ilyen helyzetbe, vagy a kormány az emberek kárpótlását a rendes menetrend szerint 8 év múlva felében harmadában kifizeti..akkor persze azon háborogna, hogy miért az állam pénzéből... Miközben a cég tulajdonosai ehhez a vagyonocskához 10 millióért jutottak hozzá.. naná, hogy tisztességesen és törvényesen.. és amit vállaltak azt nem tették meg..:(

jjulie 2010.10.11. 22:45:14

tegnap délutáni "eredményhirdetésem"

"jjulie 2010.10.10. 17:12:54 a illés 20 millárdos birságről beszél, plusz kártérítésről, meg helyreállítási költségekről

eredményt hirdetek:

- az állam megzsarolja a biztosítókat, és építenek egy új falut, lesz marakodás bőven, vegyesn finanszírozva

- a mal-nak annyi, a tulajok látható vagyonával együtt

- a helyreállítást az állam finanszírozza, és végzi, állami tulajdonba kerül, és csak néhány év múlva zárják be végleg

- egyetlen kérdés marad: hány évig fog tartani a per "

az első pontban ma már nem vagyok biztos, egy csomó ember vissza fog költözni, szorgalmas népek, megtisztirják a házaikat, az egész utcákat, a kerteket, nem lesz néptelen az a falu

ez a bauxit nem annyira szar ügy, a lúg sem az, azok arrafelé meszes talajok

viszont a gátőr, rendőr és államosító első orbán népnemzeti bolsevik kiskirály visszafordíthatatlan játszmát nyitott

a probléma ez, nem pedig az egykoron bárók és grófok gründolta "nemzeti cél"-ként megépített timföldgyár mai utódjának az iszapömlése, ami önmagában persze komoly tragédia, de egyszeri

amit az orbán most művel, az csak a jéghegy csúcsa

kodó tamás 2010.10.11. 22:45:26

@tölgyes: sajnálom. a jogállam macerás. az alperes (vagy gyanusított) is előad védekezést, ügyvéd, szakértők stb bizonyítási indítványok. na aztán fellebbezési jog. azta kutyafáját. de 2/3-dal lehet egyszerűsíteni.

pl legyen előbb az ítélet, aztán lepapírozzuk. így jo mindenkinek, nem?

Nem én vagyok, hanem én 2010.10.11. 22:46:54

@kodó tamás:
A masik oldal egy resze (a nagyobbik) meg turelmesen varta a bal oldali kormanyzas veget, tehat ok is demokratak... :)
Ha viszont meg kellene hatarozni, hogy kinel mikor fogyott el a turelem a redszervaltozas utan, akkor azt mondanam, hogy az SZDSZ akkor mikor felhecceltek a taxisokat, es a turelmetlenseg miatt leptek kolaiciora 1994-ben az MSZP-vel... Az embereknel 1994-ben fogyott el a turelem, amikor 4 ev jobb oldali kormanyzas es rajuk szakado szabadsag hirtelen nem hozta el a joletet es ezert szavaztak a 4 evvel korabban elkuldott bal oldalra...
Az MSZP-nel az 1998-as valasztasoknal fogyott el a turelem.
A Fidesznel meg 2002-ben...
Azota megy a karate...

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.10.11. 22:47:16

Kondó annyira objektív és tájékozott, le a kalappal. Nem is tudom, hogy lehet ilyen szerényen és visszafogottan írni. Egyébként meg ha lehetne adnék a Bolgár György műsorsávjában neki is időt, tényleg vicc nélkül egy Zseni!

tölgyes 2010.10.11. 22:47:35

@radala: Elgondolkodtam, hogy mi abban a gusztustalan, ha a rendőrség belügyminiszteri főnöke tájékoztatja egy világbotrányt okozó ügyben a miniszterelnököt az egyik érintett előzetesbe helyezéséről..miközben a román lapok már 100 millió eurós kártérítésről álmodoznak és cikkeznek.

kodó tamás 2010.10.11. 22:48:10

@tölgyes: számtalanszor kerül itthon az ember hasonló helyzetbe. amikor megkárosítja egy kevésbé törvénytisztelő állampolgártársa...
de eddig nem merült fel a tehetetlen dühömben sem, hogy az államnak be kellene avatkozni azonnal,
pedig kívántam olyat hogy sulytsa a kénköves menkű, de ezután azt fogom: a zorbán vigyen el...

Kelma 2010.10.11. 22:48:19

@kodó tamás: Tudod, végül is igazad van! Csak ebben a mutyizó csaló-lopó légkörben, lassan ott tartunk, hogy teszünk a jogállamiságra és azt mondjuk: b..a meg, mindegy, hogy hogyan, de ne másszanak már megint ki a felelősök a sz.r-ból valami elegáns ügyvédi-adótanácsadói trükkel. És erre az érzületre OV, (aki szintén nem jobb a Deákné vásznánál) frankón rájátszik. Sikerrel.

sárkányfő 2010.10.11. 22:49:09

@kodó tamás:
nem hoztam be új szálat, te érthettél félre valamit. erre a mondatomra reagáltál eredetileg: "Bónusz: Mikor fogják letartóztatni azt az embert, aki annak idején engedélyezte hogy ilyen talajra épüljön a tározó? Érdekel ez egyáltalán még valakit?"

a fő felelős, aki engedélyezte a tervet, aki aláírta. lehet hogy több ember is, ez is életszerű. de ez mindegy is, részletkérdés, a lényeg hogy az én jogi és igazságossági érzékem szerint itt kell keresni a felelősöket.
és igen, hatóságot vontak már felelősségre, pl. hunvald mint polgármester dutyiban ül.

nem a pénzügyi kártérítés miatt írom ezt, hanem az elvi, jogi, morális felelős megtalálása végett. az nekem evidens, hogy egy ekkora katasztrófa után derüljön ki, ki ennek az igazi felelőse. a büntetés nem érdekel, nem vagyok bosszúálló alkat, de ha valóban az engedélyező emberek a hibásak, akkor abszurd, hogy most más ül helyettük a hűvösön.

tölgyes 2010.10.11. 22:49:12

@kodó tamás: Nézze az USA-ban egy ilyen ügyet két hét alatt lerendeznek.. nálunk 10 évig tart... pedig ott is van mindenféle peres..

Dudva Joe 2010.10.11. 22:49:37

@tölgyes: "és amit vállaltak azt nem tették meg..:( "

és ha így van az a 2 héttel ezelőtti ellenőrzésen miért nem bukott ki? erre adjon már választ nekem valaki.Miért volt ott rendben minden? Már rég dr Zay vezényli a hatóságot.

tölgyes 2010.10.11. 22:52:23

@ó jaj: Sajnos ez nem olyan egyszerű..Akkor ugyanis nem ezzel a technológiával dolgoztak.. mások voltak a környezetvédelmi előírások...:(.. Miközben most már arról cikkeznek, hogy még két hete is töltögették bele a trutyit.. a dolgozókat akik erről beszéltek kirúgással fenyegettek..és nem volt se al s e fel se mellékperes.

tölgyes 2010.10.11. 22:54:28

@Dudva Joe: Miért bukott volna ki?? Gondolja, hogy az odamenő kis samesz aki már a 32. a sorban tudja, hogy a titkos megállapodásokban mi olvasható??Hiszen épp ez a rendszer működésének lényege.

jjulie 2010.10.11. 22:55:00

@tölgyes:

mit gondolsz, aoknak a cégeknek amelyek a világpiacot uralják az aluminium-bauxit témában, azoknak mennyivel drágább az emberélet, mint ennek a mal-nak?

kodó tamás 2010.10.11. 22:55:47

@ó jaj: "hatóságot vontak már felelősségre, pl. hunvald mint polgármester dutyiban "
bocs de ez naiv megjegyzés. ő sima csaló és "hűtlen kezelő" (a rábízott vagyon ellopta) és "hivatali visszaélő" max (pl "szólt a jegzyőnek)
de neki hivatali jogköre nem volt...

kodó tamás 2010.10.11. 22:57:00

@ó jaj: bocs: hatósági jogköre nem volt

Izomor Lánya 2010.10.11. 22:57:40

@ó jaj: igazad van. Az a baj, hogy az igazi, tényleges felelősöknek jó eséllyel nincs vagyonuk, és nem közellenségek. Ráadásul a nép úgy élné meg, hogy megint el lett maszatolva az ügy, hogy egy derék "egyszerű" mérnökembert hurcolnak meg, a szemét burzsuj (aki a felelős, mert csak) meg továbbra is Mercedesszel jár. Rendes gonoszfigura kell ide.

sárkányfő 2010.10.11. 22:58:02

@tölgyes: a környezetvédelmi előírások valóban mások voltak 1986-ban, de azoknak semmi köze a statikai törvényszerűségekhez, és azoknak való megfelelést az akkori engedélyező hatóságnak kellett volna felelősen elbírálnia. egy ilyen irdatlanul hatalmas súlyt inhomogén talajra terhelni már akkor is halálos vétek volt.
a pletykák nem érdekelnek, ha tényeid vannak, jöhet.

elfelejtette 2010.10.11. 22:58:57

Orban ebbol is jol fog kijonni. Nincs igazsag. :D

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.10.11. 22:59:08

Azt nagyon szeretem amikor a bolsevik-demokrata-liberális bagázs elkezd sírni...hol voltak eddig?

Szerintem a Mal mindent betartott, az Orbán kinyomta a lúgot az emberekre azé, hogy elvegye az mszp maradék vagyonát is, és tudta előre, hogy a Mal még csak bocsánatot sem fog kérni.

Azt hiszem a TGV amikor kisiklott lemondott a francia közlekedési miniszter. Értitek elvtársak lemondott:-)

tölgyes 2010.10.11. 22:59:52

@kodó tamás: Nézze én azt gondolom, hogy ezekben az ügyekben az államnak hatékonynak kell lennie. Az állam nem tűrheti el, hogy 3-4szer fizesse meg a privatizáció árát. Egyszer amikor semmiért eladta, aztán amikor ezer kedvezménnyel támogatta, majd amikor a károkat magára vállalja.. Ez nem megy. Hatékonyan működő állam kell. Én pedig sehol nem látom a jogtiprást.. Egy vállalat, amelyik beláthatatlan károkat okozott állami ellenőrzés alá került és fel fogják tárni a dokumentumokat... azokat a dokumentumokat, amelyeket mostanáig rejtegettek.. és ha valaki előállt velük azokat perrel fenyegették.. vagy eltették láb alól.. mert ugye már erre is volt példa.

sárkányfő 2010.10.11. 23:00:14

@kodó tamás: mindegy, azért írtam, hogy ha egy polgit is leültetnek, akkor egy régi előadót is.

persze ha a politikai cél az, hogy a MAL-t hozzák ki bűnösnek, akkor nem lesz semmi ilyen, és erre erős jelek vannak. de önmagában elvileg szerintem simán elképzelhető hogy egy 86-ban építési engedélyt kiadó embert elővegyenek.

jjulie 2010.10.11. 23:00:46

@tölgyes:

honnan tudod, hogy ez a bauxit-alumínium ajkai cucc ér e ma akár egy fabatkát is?

Ordnassac 2010.10.11. 23:01:27

OFF

Pálffy István fodrásznál volt, már nincs Beethoven-frizurája.

ON

tölgyes 2010.10.11. 23:01:30

@ó jaj: Időközben a gátat megemelték..:( újabb trutyit nyomtak bele.. amelyik ráadásul más technológiával "készült"

Ordnassac 2010.10.11. 23:02:49

@Zengőtorkú Nyivákoló: Szabó Pál is a monori vonatbaleset után. ;-)

kodó tamás 2010.10.11. 23:03:06

@tölgyes:
nyugi. elég hatékony most az állam...

szinte már egyszemélyi... nem kell sokat vacakolni.
2/3-os törvények órák alatt röpködnek.

tudom:
EZT ADTA A GÉP.

tölgyes 2010.10.11. 23:03:16

@jjulie: Onnan, hogy a tulajdonosok mindegyike milliárdos.. és azért ragaszkodik a céghez, mert még milliárdokat remélt belőle.:(

Dudva Joe 2010.10.11. 23:03:57

@tölgyes:

Egy normális országban szimplán csak azért is kiderülhetett volna mert mondjuk törvénysértő vagy környezetszennyező. És kurvára mindegy hogy fideszes, mszps vagy akármilyen. Egy normális demokráciában nincsenek egyenlőek és egyenlőbbek. Nálunk az emberek az egyenlőek a politikusok az egyenlőbbek, teljesen mindegy a RAL skála melyik színében pompáznak. Csak ott a 32.samesz fején sose pártkatona ül, hanem egy szakember.Szimplán szakember.

kodó tamás 2010.10.11. 23:04:11

@Ordnassac: és államosították is a mávot

jjulie 2010.10.11. 23:04:27

@tölgyes:

most fogja csak igazán megfizetni az állam azt az eszetlen bauxit aluminium ügyet, ami ott politikai, meg háborús meg főleg nemzeti konzervatív célokból alapítva lett

persze az állam az meg mi fánisterem?

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.10.11. 23:04:38

Szerintem ABC ben haladnak...MAL MOL stb

tölgyes 2010.10.11. 23:05:03

@kodó tamás: A törvényhozás korábban is ontotta a törvényeket, csak azokat nem hajtotta végre senki... ezért is öntötte el a trutyi azt a térséget... az állam hatékonysága tehát több és más mint amire Ön gondol.

elfelejtette 2010.10.11. 23:05:08

A poszthoz tartozo kep nem a 2006-os min.elnoki vitabol van? Hat igen, ez volt az utolso alkalom, hogy Orban hibazott, ezert is emlegetik annyiszor ballibek.

tölgyes 2010.10.11. 23:06:17

@jjulie: Már megint hülyeségeket ír, amit még saját maga se ért.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.10.11. 23:06:30

@kodó tamás: de remélem a nemi életed rendben van:-)

tölgyes 2010.10.11. 23:08:03

@Dudva Joe: Javaslom, hogy kicsit olvasgassa az angol, francia, amerikai lapokat és rá fog jönni, hogy ezek az ügyek ott se derülnek ki olyan könnyen.. pedig ők állítólag normálisak.

sárkányfő 2010.10.11. 23:08:21

@jjulie: "visszafordíthatatlan játszmát nyitott"
ez tetszik, találó és lényeglátó kijelentés.

@tölgyes: én nem vagyok szakértő, és nincsenek komoly és pontos adataim a tározó történetéről, használatáról, egyebekről. szerintem neked sem. ha létezik független bíróság, akkor ezek ki fognak derülni.
de mindez sem semlegesíti azt a tényt, amit úgy látszik senki nem cáfol, ellenben egyre többen mondanak, szakértők is, hogy az inhomogén talajra való építés már önmagában időzített bomba volt.

tölgyes 2010.10.11. 23:10:40

@jjulie: No ebben igaza van. Semmivel!! És Ön ezt tekinti követendő példának??? Mert akkor álljon be hozzájuk szolgálni..:)

jjulie 2010.10.11. 23:12:18

@tölgyes:

és ezt honnan veszed?

honnan tudod, mennyi elmaradt beruházásuk van, és nem lehet É, hogy egy sereg illegális dolog zajlott ott mostanában az elkerülhetetlen vég kezdeteként?

honnan veszed, hogy ez az egész rentábilis lehetne e az összes szabály betartásával is?

persze egyszerű fidesznyik agynak ez túl bonyolult lehet, akár az alapítóknak, nem is működött ez az egész addíg normálisan, amik a komcsik kezébe nem került, hány kétes, bukott és fantaszta alak is volt az alapítók között?

Ordnassac 2010.10.11. 23:12:40

@Zengőtorkú Nyivákoló: azzal nem tudtam mit kezdeni és máig nem tudom dekódolni, hogy tényleg ennyire megrendült vagy piszkosul jó színész.

jjulie 2010.10.11. 23:14:28

@tölgyes:

ki a fasz mondta ezt követendőnek te orbánökre?

tölgyes 2010.10.11. 23:14:57

@ó jaj: Feltételesen fogadjuk el azt amit írt. Hiba volt oda telepíteni.. de hiba volt 1997 után tovább nyomatni bele az anyagot, miközben tudták, hogy milyen talajra épült... akkor kisebb a mostani bűn.. ??????vagy úgy gondolja, hogy még az 1986-ban odaöntött lúg az ami itt folyt.. merthogy akkor nem használták ezt a technológiát, tehát ilyen lúg még nem is volt a tározóban..:(

tölgyes 2010.10.11. 23:16:48

@jjulie: Látom már megint eljutott oda, hogy még azt sem érti, amit saját maga leírt. Kérem olvassa el azt a szöveget, amire öntől hivatkoztam..és ha nem megy akkor majd elmagyarázom, hogy mit jelent az amit leírt.

sárkányfő 2010.10.11. 23:18:03

@tölgyes: a MAL legutóbbi közleményében is kerek perec cáfolta, hogy tudott volna bármilyen rossz talajról, és még azt is mondják, hogy újra átnézték a privatizáció szerződéskor kapott papírokat, és azokban sincs erről egy szó sem. nem olvasod a híreket, és vitatkozol?

persze mondhatok én neked bármit...

tölgyes 2010.10.11. 23:22:25

@jjulie: Ha valami a szabályok betartásával nem rentábilis azt nem kell csinálni.. És Ön miből gondolja, hogy a mostani baleset mit jelent a rentabilitás számára.. Mit gondol: nem lett volna olcsóbb a szabályok betartása.. mint a mostani költségek kifizetése??

tölgyes 2010.10.11. 23:24:14

@ó jaj: A műszaki egyetem egyik tanára pedig kerek-perec bejelentette, hogy ő írásban tájékoztatta a cég tulajdonosait és vezetőt.. tovább elmondta: az egyetemen évek óta elrettentő példaként tanítja ezt a tározót.

kodó tamás 2010.10.11. 23:27:30

@Zengőtorkú Nyivákoló: tegnap volt. ma nem lesz. ma dolgoznom kellene. irni szerződéseket. de rohadt unalmas:)

@ó jaj:
PTK. (polgári tvkönyv) "A tervezési szerződés
410. § (1) Ha a kivitelezés a terv szolgáltatásától számított három éven belül megkezdődött, a terv hibája miatt érvényesíthető szavatossági jogok elévülési idejének kezdete a terv alapján kivitelezett szolgáltatás teljesítésének időpontja..."

azaz a tervező a gát építésétől 5 évig (1991-ig), míg a kivitelező az alapozással kapcsolatos "hibás teljesítésért" 1996-ig volt felelősségre vonható... polgári perben

az építési hatóság tisztségviselőjének a felelőssége Ktv. szerint fegyelmi eljárásban keletkezik, azaz annak kb 3 év az elévülése.

a büntető felelősség pedig emlékeim szerint a fenyegető büntetés mértéke. ehhez viszont "keményebb alap" kell...

tölgyes 2010.10.11. 23:28:14

@ó jaj: A műszaki egyetem egyik tanára pedig kerek perec megírta, hogy ő eljuttatta a szöveget a cég tulajdonosainak és vezetőinek. Azt is elmondta, hogy évek óta tanítja a tározót mint elrettentő példát.

sárkányfő 2010.10.11. 23:29:32

@tölgyes: igen, a műszaki egyetem vezetője írásban tájékoztatta az előző tulajt, még az építés környékén. ez az amiről a későbbi vevőt nem tájékoztatták, mint ahogy az egyetemi előadásokra sem hívták meg a cég vezetőit.

ez a hivatalos álláspont. lehet hogy igaz, lehet hogy nem, én nem tudom. szerintem életszerű, mert senki sem akarhat magának bajt, de hogy mi az igazság, azt nem tudom. és te sem tudod. a különbség köztünk, hogy te ennek ellenére azt hiszed tudod, és már ítélkezel, és tényként kezeled a MAL bűnösségét.

jjulie 2010.10.11. 23:31:18

@tölgyes:

valszeg a réges rég bezárás lett volna a rentábilis megoldás

jjulie 2010.10.11. 23:32:48

@tölgyes:

a mostani károk költségeit nem ez a cég fizeti: ez egy fabatkát sem ér

sárkányfő 2010.10.11. 23:34:19

@kodó tamás: nem egészen értem, ez nem a tervezőről szól? én az engedélyt kiadó hatóságról beszélek.

és nem is a tervezőról volt szó eddig sem, nem ő a hibás, hanem a talajt feltáró szakember, és az ő eredményeit elfogadó hatóság.

tölgyes 2010.10.11. 23:36:19

@@ó jaj: Én azt tudom hogy meghalt 8 ember. Azt tudom hogy keletkezett úgy150 milliárd körüli kár. Azt tudom, hogy a Dunántúl egyik legszebb tájrésze évtizedekre élvezhetetlenné vált. Azt tudom, hogy a cég 13 éve birtokolja ezt a tározót. Azt tudom, hogy ebből és másból sok milliárdos haszonra tett szert. Azt tudom, hogy nem történ természeti katasztrófa. Azt tudom, hogy még egy házfal se dől le egyik percről a másikra.. az a figyelő szem számára a ledőlés ezer jelét adja.. Azt is tudom, hogy a figyelés a tulajdonos dolga..Azt is tudom, hogy ezt az állam elvileg ellenőrzi.. Mégis bekövetkezett a kár...Azt pedig nem remélem az úrelvtársaktól, hogy majd maguk fogják a maguk elleni bizonyítékot becipelni az ügyészségre.

tölgyes 2010.10.11. 23:39:24

@jjulie: No ezt beszélje meg a tulajdonossal..Kérdje meg tőle, miért nem zárta be..:)

jjulie 2010.10.11. 23:39:49

@tölgyes:

napok óta írogatom, hogy ezt az egész ajkai bauxitos aluminiumos szarságnak már a születése is csak egy kretén gondolat

egyetlen követendő momentumát sem látom ennek a dolognak

sokkal több belőe a kárunk, mint a haszonunk

olvass

www.archivnet.hu/old/rovat/nyomtat.phtml?cikkod=204

kodó tamás 2010.10.11. 23:39:50

@ó jaj: erre csak azt tudom mondani hogy: Ó JAJ

a "talajt feltáró szakember" az a a talajmechanikus vagy geotechnikus... az is mérnök. de az elég objektív munkát végez. talajt szondáz és mintát vesz azt a laborban elemzi. Nem tul valószínű hogy téved. De mivel tervező arra ugyanaz az 5 éves szavatosság vonatkozik.

a másikról írtam, megismétlem:
"az építési hatóság tisztségviselőjének a felelőssége Ktv. szerint fegyelmi eljárásban keletkezik, azaz annak kb 3 év az elévülése", azaz 1989 :)

jjulie 2010.10.11. 23:42:40

@tölgyes:

az előbb még tele voltál magabiztos itéletekkel, hova lettek?

kodó tamás 2010.10.11. 23:45:28

@tölgyes: ha ó jaj-nak mantrája jön be és alapozási probléma, mellesleg én is ezen a véleményen vagyok:)

a tervezőt, kivitelezőt hagyjuk, az elévült, plusz az 8-10 éven belül jelentkezik, ennél több (24 év) kizárható...

akkor a tulaj lesz a felelős, de pontosabban a fenntartó, üzemeltető... eláztatta az altalajt (nem tartotta karban a gátat kb)

az építési hatóság az egy aktus (ha) volt 1986-ban azt felejtsük el

a másik hatóság, amelyik folyamatos és működési engedélyt ad az környezetvédelmi, az se érintett akkor, mert nem építési témát néz

tölgyes 2010.10.11. 23:45:41

@jjulie: Sok mindenről lehet elmélkedni.. Le lehet írni, hogy már az is hülye volt akinek eszébe jutott..meg hogy az aluminium egy szar fém stb..:9 De itt most nem ez a kérdés. Mint látja vannak akik ebből milliárdosok lettek.. Gyurcsány is nagyokat kaszált az aluminiumból... és nyilván nem csak ő. Volt amikor német, volt amikor orosz érdek volt...Látja mennyien meggazdagodtak ebből a f@szságból.. Mit tegyünk??? Most talán a pénzt vissza kell venni azoktól, akik elvették tőlünk és még a bajt is a nyakunkra hozták. Ennyi.

sárkányfő 2010.10.11. 23:47:25

@tölgyes: te sokkal kevesebbet tudsz, mint ahogy hiszed.

sokkal <- ezen van a hangsúly.

először is dobj már valami komoly forrást erre a 150 milliárdos kárra.

másodszor, nyilvánvalóan nem vagy statikus és talajmechanikus mérnök. ami nem baj, de mélységes butaságodban és önhittségedben abból indulsz ki, hogy értesz te ahhoz is. és ha te úgy gondolod, hogy egy gát saját belső feszültségének van előjele, akkor az úgy is van. holott nincs.

én ezt onnan tudom, hogy utánaolvastam. ugyanis én sem vagyok szakértő, de nem beszélek ostobán összevissza, mint te. amit nem bírsz felfogni, hogy nem a sár által okozott belső nyomás volt a fő ok, hanem az egyenletlen süllyedés miatt kvázi híddá vált a gátfal, az egész súlya kevesebb pontra terhelődött, és nem bírta el önnön óriási súlyát, és eltört. a belső nyomás erre csak rásegített. ennek nem volt semmi külső jele, max a gát alsó síkján a föld alatt.

de miért is foglalkozom egy ilyen elvakulttal, aki mióta ez a blog létezik, nap mint nap bizonyítja, hogy a saját vak igazságának hajtogatásán túl nem képes semmi másra, még akkor sem, ha azt már rég szétcáfolták? hagyjál már engem a katatón hajtogatott hülyeségeiddel békén, oké?

tölgyes 2010.10.11. 23:48:22

@jjulie: Látom már megint nem érti azt amit olvas.

jjulie 2010.10.11. 23:48:32

@tölgyes:

namost ez ugyan olyan faszság, mint a politikai magatartásod

akkar jajgattatok amikor öszöd megtörtént, meg most

miért nem akkor, amikor még kicsi a baj, ja most jut eszembe ahhoz ész is kellene, nem csak populista hatásvadászat

persze azt mesterien művelni, sokat hoz

sárkányfő 2010.10.11. 23:49:45

@kodó tamás: köszi az infókat. mivel az épületeket nem 3-5 évre tervezik, hanem ennek sokszorosára, fel nem foghatom miért jár le a statikai felelősség pár év után. de ha ez a helyzet, ez a helyzet. ezen mondjuk gyorsan változtatni kéne.

tölgyes 2010.10.11. 23:50:01

@ó jaj: Vegyen elő papírt és ceruzát oszt kezdjen számolgatni. Reméljük megáll a 150 millárdból.

tölgyes 2010.10.11. 23:52:00

@jjulie: Nézze Ön az elmúlt időben ezer jelét adta annak, hogy azt se érti ami már elmúlt. Ez egy újabb jel.

jjulie 2010.10.11. 23:53:04

@tölgyes:

ezt a bajt a vitéz leveldi kozma miklós elnökletével alakult társaság hozta a nyakunkra, az istenverte nemzeti céljaikkal

sárkányfő 2010.10.11. 23:54:15

@jjulie: ja, engem is felhúzott, hogy miért nem száll le rólam? félrebeszélés, óriási csúsztatás és túlzások, na meg gyomorforgató tömény demagógia, vérprimitív szinten előadva, mindez sok sok butaságba és vak önhittségbe pácolva. hihetetlen ez a pali. de orbánhívőnek tökéletes.

tölgyes 2010.10.11. 23:56:09

@ó jaj: És akkor mi van?? Önnek van egy háza, amelyik elkezd süllyedni... előbb repedés a mennyezeten, falon.. egy gyenge mérnök rögtön megmondja Önnek süllyed. Öné a ház! Mit csinál?? Hagyja süllyedni, vagy kitalál valami megoldást?Ha dől kié a felelősség??? a 20 éve halott tervezőé?

kodó tamás 2010.10.11. 23:56:10

@ó jaj: :)
ez is naivitás. pont azért amiről beszélgettünk. mert az első 8-10 évben minden lehetséges hiba kijön. pont a talaj téma gyakorlatilag azonnal jelentkezik. Meg ha addig áll... akkor mindegy:)

az egyenlőtlen süllyedésnek voltak jelei... ez nem egyszerre szakad le. csak ahhoz szem kell észrevenni.

de a büntetőjogi felelősséget még megtudja a fidesz oldani.
-pl úgyis katasztrófa hangulat van: "tömegszerencsétlenség szándékos okozása..." vagy terrorizmus, vagy "emberiség elleni bűncselekmény" az lehet hogy belefér a büntetőjogi elévülési időbe :) bár a 24 év (a tervezőnél még több) az már komoly idő....

sárkányfő 2010.10.11. 23:56:29

@tölgyes: köszönöm hogy igazoltad, ami amúgy is nyilvánvaló volt: nincs semmilyen forrásod a számodra, csak dobálózol.

azt meg külön jól teszed hogy végre nem beszélsz összevissza műszaki kérdésekben. persze holnap úgyis újra kezded, legyen bármi is majd a téma, efelől semmi kétségem.

jjulie 2010.10.11. 23:56:58

@ó jaj:

az ő szavazata is ér annyit, mint egy normális emberé, persze az orbánnak az ilyen is jó

kodó tamás 2010.10.11. 23:58:45

@jjulie: ezt valahogy éreztem, hogy ORBÁN-fan a szőr...

jjulie 2010.10.11. 23:58:52

@kodó tamás:

az az iszapönlés úgy kellett az orbánnak, mint egy falat kenyér

tölgyes 2010.10.11. 23:59:13

@jjulie: Én meg már azt hittem, hogy István király.. vagy még inkább Árpád, amikor behozott minket ide erre az átkozott helyre..:) No. kb ennyi esze van magának:)

sárkányfő 2010.10.11. 23:59:45

@tölgyes: te most vak vagy vagy elmehunyt? ezt írtam: "ennek nem volt semmi külső jele, max a gát alsó síkján a föld alatt." és ezt sem magamtól írtam, hanem szakértő szövegét idézem.

látom az írásjelek megháromszorozódásán látni, hogy hamarosan rohamot kapsz. tudod ha így reagálsz arra, hogy megdőlnek az "érveid", az beteg dolog.

kodó tamás 2010.10.12. 00:01:00

@jjulie: ebbe beletörik a foga... jobb mint a költségvetés... nagyon belelendültek a jogalkotásba...

tölgyes 2010.10.12. 00:01:32

@ó jaj: Nézze! Én emlékszem arra, amikor 2005-ben felhívtam az Önhöz hasonlók figyelmét arra, hogy mi várható a remek Gy. kormányzás gazdasági következményeiként. Így számokkal..:) Hujjogtak mint Ön... Most megkérem: írja fel és tegye el..150 milliárd.. aztán figyeljen.

tölgyes 2010.10.12. 00:02:55

@kodó tamás: "ebbe beletörik a foga" A remény hal meg utoljára.

lüke 2010.10.12. 00:03:46

akinek vaj van a fején, ne menjen a vörös sivatagba
/Antonionin kivül/
hanem fogadja fel a Tremeloest
www.youtube.com/watch?v=n03g8nsaBro

ajánlom mindenek
macska pistit:)

sárkányfő 2010.10.12. 00:04:10

@kodó tamás: nem, ez nem így van. pont a talajban lassan lejátszódó folyamatokra nagyon jellemző, hogy sok év is eltelhet, mire előjön a hiba. de hát ez a példa mutatja is. idén sok eső volt, több talajvíz volt/van, jobban mozogtak a földrétegek, jobban előjött a két minőségű talaj között a különbség.

amúgy valszeg nem is ott süllyedt, ahol eltört. az egész északi falban volt feszültség, ami a leggyengébb ponton jött ki, a sarkán. ha jól értettem a szakértői anyagokat.

jjulie 2010.10.12. 00:06:36

@tölgyes:

a horthy barátod levitézlett konzervativ nemzeti figurái iparosdit játszottak, miért nem szólsz ehhez a témához jóember?

ja hogy szar volt az egész amit kitaláltak a nemetellenes grófok, és végül a németeknek gyártottak mindent?

jóskapista, ezt most még megfejeli a népnemzeti bolsevik orbánod, jó látni, élvezem a gátőrrendőr músort

kodó tamás 2010.10.12. 00:07:09

@ó jaj: na már elfáradtam. megyek szakértést és szerződést irni:) de szerintem nem is kell megoldanunk most...

sárkányfő 2010.10.12. 00:07:31

@tölgyes: mondhattad volna szépen magyarul is, ha nem lennél idióta. valahogy így: "nem tudom alátámasztani saját képzelgéseimen kívül semmivel, elnézést kérek. a valóság az, hogy ennél sokkalta kisebb számokat említenek minden rendelkezésre álló forrásban, és csak ilyesmikre hivatkozhat komoly ember."

sárkányfő 2010.10.12. 00:09:34

@kodó tamás: jó munkát. nekem is ezt kéne tennem, ehelyett erre a félnótás tölgyes meggyőződéses süketeléseire pazarlom az időm :(
jó éjt!

tölgyes 2010.10.12. 00:09:54

@ó jaj: A rohamot illetően pedig ne reménykedjen..Nyugodjon bele abba, hogy voltak előjelek..és mindig vannak előjelek... és eső is esik. Egy gát nem omolhat össze mert esik... különösen ha a tulajdonos gondos gazda és nem rablólovag.

jjulie 2010.10.12. 00:10:36

@ó jaj:

ilyet nem ír egy keresztény polgári jobboldali nemzeti orbánhitre tért hazafi, mert nem így van, az előbb felsorolt jelzők igazolják őt

tölgyes 2010.10.12. 00:11:44

@ó jaj: Még egyszer mondom: 150 milliárd.. Ön számra a fő szakértő 2005-2006-ban Veres Jani volt meg Gyurcsány..most is választhat magának közülük ideált.:)

jjulie 2010.10.12. 00:12:14

@jjulie:

pláne úgy nem, hogy a haza most nincs ellenzékben budapest meg ismét a nemzet fővárosa

bár valaki szerint a nemzetnek nincs fővárosa, hanem csak pl egy országnak

jjulie 2010.10.12. 00:13:54

@tölgyes:

azt a 150 milliárdot fizeti ki a fabatkát sem érő timföldgyár?

meg a lesittelt góré?

hát pesze

tbb 2010.10.12. 00:14:45

@kodó tamás:

Bizony, bizony a Winklert kell lecsukni. Ha már nincs egy metetorológus se a környéken.

tölgyes 2010.10.12. 00:14:46

@jjulie: Mondom, hogy Árpád volt a hibás..:) Magát is behozta:::))) Kint kellett volna hagynia Önt a Besenyőknek..:)

sárkányfő 2010.10.12. 00:14:53

@tölgyes: ítélkezz csak előre, ostoba, te mindent tudsz, mindent jobban, szakértő is vagy meg tuti infóid is.
részemről vége a reménytelen és mániákus debilekkel való foglakozásnak.

sárkányfő 2010.10.12. 00:15:53

@tölgyes: miért nem 18.000 milliárd? vagy ma bevetted a gyógyszereid, ezért vagy ilyen érthetetlenül visszafogott és kő realista?

tölgyes 2010.10.12. 00:16:12

@jjulie: A kárról van szó.. és nem arról, hogy ki mit fizet..:) Gyurcsány se fizette ki azt a 18.000 milliárd forintot, amennyi kárt csinált.

tölgyes 2010.10.12. 00:17:32

@ó jaj: Itt Ön ítélkezik. Máris felmentette az elvtársait..!

lüke 2010.10.12. 00:18:33

jó éjt
Márai naplójából:)(Julien Sorel kapcsán)
"ezek a feminin francia férfiak mindig sírnak panaszkodnak, de kakaskodnak"

Szájent Pista (törölt) 2010.10.12. 00:19:56

@ó jaj: Egy másik blogban már leírtam, de megismétlem:
A talajszerkezet, a annak változásai, a falban felgyülemlő feszültség - akár folyamatos - mérésére léteznek műszaki megoldások. Attól, hogy ezeknek a méréseknek az elvégzésére semmiféle előírás nem kötelezi az üzemeltetőt még megtehették volna. Különösen egy ilyen esős tavasz után.
Nem tették meg. Úgy gondolták, hogy a talajvizsgálat költségeivel szemben megéri vállalni a kockázatot. Nem jött be...

ubul2000 2010.10.12. 00:23:15

@tölgyes: ne izgasd magad, összes érvük ennyi "félnótás tölgyes"

tölgyes 2010.10.12. 00:24:15

@Szájent Pista:
Kedves Pista!
Nem ért Ön ehhez. A talaj a felelős és Árpád.. no meg Horthy.Az a lehetőség az urakban nem vetődik fel, hogy a tulajdonnal felelősség és kötelezettség is jár... nem csak a bevétel.

sárkányfő 2010.10.12. 00:25:22

@Szájent Pista: és a te MAL, vagy az ellenőrző hatóság embere, meg gondolatolvasó vagy, hogy mindezt ilyen biztosan tudod?
Vagy ma Orbán után szabadon a fél ország előre ítélkezik?

Amúgy, mint leírtam már többször is, lehet hogy a MAL is felelős, én nem tudom, de az már rohadtul irritáló, hogy mindenki mindent pontosan tud, negyed meg tized infók alapján.... és mintha az orbánfanok el akarnák kenni az építési engedélyt kiadó ember felelősségét... annyira ráizgultak hogy egy balos gazdagot lecsuknak, hogy ez már fontosabb nekik, mint a valódi főfelelős megkeresése. na ez a hányinger.

tölgyes 2010.10.12. 00:26:48

@ó jaj: Itt Ön az aki ítélkezik!!!Már fel is mentette az elvtársait.. Itt kérem a talaj a felelős, a 20 éve halott tervező, meg a mamája...A tulajdonosnak nincs kötelessége, csak a lé beszedése a dolga. stb..Az Öné egy ilyen mentalitás.:)

tölgyes 2010.10.12. 00:28:02

@ubul2000: Sőt élvezem!.. ahogy zsüli és jaj agya elborul a saját mérhetetlen okosságuktól.:)

tölgyes 2010.10.12. 00:30:22

@ó jaj: Ha Ön 15 éve vezet egy autót, akkor ne hivatkozzon a konstruktőrre fékhiba miatt.. El kell vinni a kocsit a szervizbe. Sz@r ügy mert pénzbe kerül.. mégis el kell vinni.

sárkányfő 2010.10.12. 00:31:20

@tölgyes: Már a mai legelső kommentemben ezt írtam 21:28-kor:
"Én nem tudom, tudtak-e róla, és nyilván más se tudja".

Ugyanezt utána még többször leírtam.

Nálad nagyobb hazug nincs ezen a fórumon, szégyen ami vagy.

ja és velem ellenben te tényként kezeld a tulajok felelősségét. de ezt te nyilván nem tartod ítélkezésnek.
te beteg vagy, és ezt komolyan, orvosi értelemben mondom.

tölgyes 2010.10.12. 00:32:13

@ó jaj: "egy balos gazdagot lecsuknak"... mondom én, hogy az elvtársaiért aggódik.. a többi meg hadd hulljon.:(

tölgyes 2010.10.12. 00:34:58

@ó jaj: Ha rossz fékkel furikázik a városban és balesetet okoz, akkor Önt se kérdi a rendőr, hogy tudott-e róla. MAGA A TULAJDONOS. A MAGA DOLGA, HOGY TUDJON RÓLA.. MERT A TULAJDON FELELŐSSÉGGEL JÁR.. EZ AZ AMIT AZ ÖN BALOS AGYA NEM KÉPES FELFOGNI!!

kodó tamás 2010.10.12. 00:36:22

@jjulie: "visszafordíthatatlan játszmát nyitott"

igen igen. egy büntető eljárás nem klasszikusan egy miniszterelnöki szónoklattal indul. ismeretlen tettes ellen szokták indítani... fel van adva a bíróságnak. az előzetes még ok. de aztán majd igazolni is kell, hogy jó irányba mutatott OV. az ugye lehetetlen hogy tévedett. de talán ennél keményebb kommunikációs problémát is megoldott a szíjártó petya... izgulva várjuk a végét.

tölgyes 2010.10.12. 00:43:47

@kodó tamás: Ha rossz fékkel furikázik a városban és balesetet okoz, akkor Önt se kérdi a rendőr, hogy tudott-e róla. MAGA A TULAJDONOS. A MAGA DOLGA, HOGY TUDJON RÓLA.. MERT A TULAJDON FELELŐSSÉGGEL JÁR.. Ez alól a felelősség alól akart a cég kibújni (nem is mérgező..stb) Ráadásul nem volt semmilyen elháríthatatlan körülmény... ezért találta ki jaj is kínjában a tervező hibát....meg a talajt, ami nem menti a tulajdonos felelősségét... hiszen vállalta, hogy a dolgoknak végére jár.

cambridge.on 2010.10.12. 00:48:31

Alszik a réten a gát,
szunnyadozik a szakadás,
máma már nem hasad tovább -
aludj el szépen, kis Balázs.

@tölgyes: index.hu/bulvar/2010/10/11/nyolc_halott_szazharminc_serult_az_utakon/
8 halott,és ez nem egyszeri eset,ez csak egy hétvége.

Szájent Pista (törölt) 2010.10.12. 00:49:58

@ó jaj: "lehet hogy a MAL is felelős"
Szerintem pedig biztosan felelős, hiszen ők tárolták ott a vörösiszapot. Sőt továbbmegyek: mivel nem történt természeti katasztrófa és (remélhetőleg) nem történt szándékos szabotázs a MAL a fő felelős!
Ha tovább akarunk erről beszélni, akkor tisztázzunk néhány fogalmat:
BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉG: Szándékosan vagy gondatlanságból megsértették az előírásokat. (Ezt csak a bíróság tudja eldönteni egy szakszerű vizsgálat után. Többek között ezért nem értem a cégvezető mostani letartóztatását.)
POLGÁRJOGI (anyagi) FELELŐSSÉG: Ők tették oda a veszélyes anyagot, ezért -hacsak nem történt előre nem látható elemi csapás - az ő felelősségük, hogy az MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT ott maradjon.
ERKÖLCSI FELELŐSSÉG: Igen, elemi csapás, repülőgép baleset vagy terrortámadás esetén is van felelőssége a vállalatnak, hiszen ők tették oda a veszélyes anyagot.

kodó tamás 2010.10.12. 00:50:38

@tölgyes: látom nem érdemes semmit fáradnom, de azért mégis két gondolat:

"Ez alól a felelősség alól akart a cég kibújni"

ez óriás butaság. ezt hívják pernek, alperesnek stb. ÉN nem tartom gondnak, hogy a "gyanusított, vagy alperes" védekezését előadja. de a nyilatkozat még annak sem számít, teljesen közömbös.

"A TULAJDON FELELŐSSÉGGEL JÁR"

hm ez majdnem akkor a butaság. és ha azt mondom hogy az autó vezetője nem a tulajdonos? vagy a tulajdonos (pl bank) tól eltérő az "üzembentartó". hm lényeg a gyors és határozott döntés...

itt hagyjuk abba. ez színtiszta demagógia.

kodó tamás 2010.10.12. 00:51:35

@cambridge.on: :)

minden hétvége KATASZTRÓFA. közlekedési katasztrófa... köszi

kodó tamás 2010.10.12. 00:52:52

@Szájent Pista: ön is Bíró ugye? vagy népi ülnök?

tölgyes 2010.10.12. 01:01:35

@kodó tamás: Valóban Ön demagógnak tetszik lenni...

1./A legostobább perstratégia az, ha valaki a nyilvánvaló tényeket akarja lehazudni.Joga persze van hozzá, de a következményei a pert erősen befolyásolják... ha már járt bíróság táján akkor ezt Ön is megtapasztalta... Ráadásul az a lé savas volt...A következmény pedig a közvélemény elítélése lett. (Kreont elítélte a közvélemény azért, mert megbüntette Antogonét amiatt, hogy eltemette testvéreit..Meg is fizette az árát.. Nem véletlen, hogy minden jogi képzésben az egyik alappélda ez a történet..)
2. Én azt gondolom, hogy a tulajdonos felelősségét illetően elég ha egy kicsit elmélyül a BTK és a PTK anyagi jogi részeiben.

tölgyes 2010.10.12. 01:02:20

@kodó tamás: Nem egy álszakértő mint Ön..:)

Szájent Pista (törölt) 2010.10.12. 01:03:47

@kodó tamás: Hidd el, nem narancssárga szemüvegen át nézem a világot, egyszerűen a magánvéleményemet írtam le.
Szerintem - különösen a veszélyes üzemek esetében - csak akkor beszélhetünk vis major esetről, ha a kor átlagos technikai színvonalán nem lehetett volna legalább felkészülni a katasztrófára. Én úgy gondolom, hogy az alámosás vagy a talajszerkezet lassú mozgása nem ilyen esemény.

kodó tamás 2010.10.12. 01:04:40

"a fő baj, ami a fal mozgását előidézte, biztosan az altalaj volt” – mondja dr. Farkas József, a Budapesti Műszaki Egyetem Geotechnikai Tanszékének tanára. Farkas szerint stabil, erős gátat gyengített meg a talajmozgás."

A témában az első számú szakember.

Ezt viszont nehezen tudják Bakonyira rávarrni... hm
de minimum nem lesz rövid.

de ez semmi ez egy magánszakértői vélemény max. majd sok születik még a bírósági eljárásokban...

kodó tamás 2010.10.12. 01:07:32

@Szájent Pista: hát még a gátőr is lehet hibás, pl Pelikán József. vagy a humán igazgató, mert kevés gátőr volt az egy...

tölgyes 2010.10.12. 01:10:54

@kodó tamás: hiszen úgyis aara megy a játék, hogy gátőr, a gyuszi-sofőr legyen a hibás.. neki nem lesz pénze szakértőkre..:)

cambridge.on 2010.10.12. 01:11:39

Úúúúgy meglepődtem a híreket olvasva.
Török Gábor is említi,igaz smájlit nem tett mellé.
Volt itt egy média tanács választás ami mellesleg 9 évre szól.
Tegnap megjósoltam,hogy csak fideszes tagjai lesznek.
Nagyon meglepődtem,pontosan az történt amit vártam.
Bárcsak az ötösöm ilyen biztos lenne.
Ez a hír senkit nem érdekel,a vörösiszap mindent visz.

Szájent Pista (törölt) 2010.10.12. 01:14:08

@kodó tamás: "erős gátat gyengített meg a talajmozgás."
Bár nem vagyok szakértő, de szerintem a talajmozgások figyelése a gátat üzemeltető cég feladata. Nem csak annyiszor és olyan módon ahogyan azt ha hatóságok előírják (azzal csak a büntetőjogi felelősség alól mentesülhet) hanem úgy, hogy ne történhessen tragédia.

kodó tamás 2010.10.12. 01:17:30

@Szájent Pista: hát nem tudom. az hogy pár milliméteres vagy centiméteres süllyedést észrevegyen Pelikán az nem feltétlen elvárás. "elvárható gondosság?" majd meglátjuk. ne akarjuk megoldani a magyar viszonylatban 8-10-12 éves pert... nekem nincs hozzá 2/3-adnyi bölcsességem, amit a nép adott...

kodó tamás 2010.10.12. 01:19:29

@Szájent Pista: persze a 8-10éves bírósági eljárás sor az szürke az ilyen politikus celebeknek...

Szájent Pista (törölt) 2010.10.12. 01:26:22

@kodó tamás: a "feltétlen elvárás" az, hogy ne történhessen gátszakadás a talajmozgások miatt se. Hogy ezt ők milyen típusú és gyakoriságú ellenőrzéssel próbálják megoldani az elsősorban gazdasági döntés.
Az én jogértelmezésem szerint még az elvárható gondosság se mentesít az anyagi felelősség alól, de ez tényleg hosszú per lesz...

kodó tamás 2010.10.12. 01:27:49

@Szájent Pista: ok most hagyjuk abba:) most egy dologban egyetértettünk.
jo ejt

Waldorf Rolandó 2010.10.12. 03:30:19

@cambridge.on:
vajon mennyi a költsége az államnak a balesetek következményeinek felszámolását illetően, mennyi idő, míg minden újra a maga medrében folyik tovább? Mennyi embert érintett és nullázott le teljesen, amit linkelt?
Ha valaki közlekedési balesetet okoz, és ezzel megöl pár embert, az általában egy nagy, közös sörözésbe torkollik, majd másnap minden megy tovább, ugye, ez a jellemző.
Csak gratulálni tudok a párhuzamhoz.

Waldorf Rolandó 2010.10.12. 03:33:19

@kodó tamás: pelikán elvtárs legalább 50 évvel ezelőtti technológiai szint, nem tudom, tetszett-e észlelni némi változást a jelölt időszakban ezen a téren.

kpityu2 2010.10.12. 06:09:09

@Waldorf Rolandó: Egyik kedvenc filmem a Pelikán-ügyirat.

jaegtoer 2010.10.12. 06:36:23

Bocs. Ez év márciusában még másképpen léptek egyszerre:

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI
ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

Ügyszám: 7613/2010.
Iktatószámunk: 29357/10
Ügyintézőnk: Hornich Zsuzsa
dr. Buda Eszter

Tárgy: A 73797/2009., 43746/2009., 36254/2008., 75480/2007., 7828/2007., 66106/2006 iktatószámú határozatokkal módosított 12785/2006. iktatószámú egységes környezethasználati engedély módosítása

HATÁROZAT

1.00 A MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (székhelye: 1012 Budapest, Logodi u. 34/B., statisztikai azonosító jele: 12516564-2442-114-01, KÜJ: 100264933) részére a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által kiadott, Ajka, Gyártelepen folytatott timföldgyártás és alumíniumöntés tevékenységekre (KTJ: 100351061, EOVX: 195202, EOVY: 536256), valamint vörösiszap lerakására (KTJ: 100587970, EOVX: 194762, EOVY: 534483) vonatkozó, a 73797/2009., 43746/2009., 36254/2008., 75480/2007., 7828/2007., 66106/2006. iktatószámú határozatokkal módosított 12785/2006. iktatószámú egységes környezethasználati engedélyt (továbbiakban: engedély) az alábbiak szerint

módosítom.
2.00 Az engedély 9.01 b) pontjának helyébe az alábbiak kerülnek:
EWC kód Hulladék megnevezése Mennyisége (tonna/év)
06 01 01* Kénsav és kénessav 5.000
06 01 06* sósav
11 01 06* Közelebbről nem meghatározott savak
06 02 04* Nátrium- és kálium-hidroxid 5.000
11 01 07* Pácolásra használt lúgok
06 03 16 Fémoxidok, amelyek különböznek a 06 03 15*-től 9.900
11 01 09* Veszélyes anyagot tartalmazó iszapok és szűrőpogácsák
11 01 10 Iszapok és szűrőpogácsák, melyek különböznek a 11 01 09*-től
A hulladékok összetétele:
Savhulladékok:
H2SO4 110.000 mg/dm3
HF 10.000 mg/dm3
Lúghulladékok:
Na2Ok 190 g/dm3
Al2O3 100 g/dm3
Alumínium-hidroxid tartalmú iszapok:
Tapadó nedvesség 45-80%
Al2O3 35-45 %
SO4 10-15 %
Fémoxid hulladékok:
Nedvesség 15-20 %
Al(OH)3 90-95%
SiO2 0,4-0,7 %
Fe2O3 0,2-0,3 %
TiO2 <0,05 %
Na2O 1,5-3 %
CaO 0,5-0,6 %
MgO 0,2-0,4 %
ZrO2 0,1 %
3.00 Az engedély 9.02 b) pontjában az alumínium-hidroxid tartalmú iszapok hasznosítására vonatkozó kezelési technológiát az alábbiak szerint módosítom:
Alumínium-hidroxid tartalmú iszapok, hulladékok hasznosítása
Az alumínium-hidroxid tartalmú iszapot, hulladékot a timföldgyártásban alapanyagként használják fel (a bauxit közé keverve), melynek során az alumínium-oxid tartalmát kioldják.
4.00 Az engedély itt nem érintett részei változatlanul érvényben maradnak.
5.00 Az igazgatási szolgáltatási díj megfizetésre került.
6.00 Jelen határozatommal megkeresem az érintett települési önkormányzat jegyzőjét, hogy gondoskodjon a határozat helyben szokásos módon történő közléséről a határozat kifüggesztésének és levételének napja megjelölésével és az erről szóló értesítés 5 munkanapon belül történő megküldésével.
7.00 Elrendelem, hogy az ügyfelek tájékoztatásáért felelős személy a határozat kiadmányozását követően haladéktalanul gondoskodjon a határozatnak a Felügyelőség hirdetőtábláján történő kifüggesztéséről, illetve az internetes honlapján, valamint a központi rendszeren való közzétételről.
8.00 Döntésem ellen a közléstől számított 10 munkanapon belül az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez címzett, de hozzám 2 példányban benyújtott – igazgatási szolgáltatási díjköteles - fellebbezéssel lehet élni. A fellebbezést az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség bírálja el. A Főfelügyelőség jelen döntést helybenhagyhatja, megváltoztathatja vagy megsemmisítheti, avagy a megsemmisítés mellett új eljárásra utasíthat.

INDOKOLÁS

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen (továbbiakban: Felügyelőség) 7613/2010. ügyszámon a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (továbbiakban: MAL Zrt.), mint ügyfél kérelmére 2010. március 4-én közigazgatási hatósági eljárás indult az ajkai telephelyén folytatott nem vas fémek gyártására és olvasztására, valamint vörösiszap lerakással történő ártalmatlanítására vonatkozó, többször módosított 12785/2006. iktatószámon kiadott egységes környezethasználati engedélyének (továbbiakban: engedély) módosítása tárgyában.
A kérelem az engedély 2.02.9 pontjában megadott hulladékkezelési engedély módosítására irányul, tekintettel arra, hogy a MAL Zrt. a 9.01 b) pontban meghatározott veszélyes és nem veszélyes hulladékok kezelésén kívül, az EWC 06 03 16 kódszámú „fémoxidok, amelyek különböznek a 06 03 15-től” megnevezésű nem veszélyes hulladék kezelését is végezni kívánja.
Az egységes környezethasználati engedélybe foglalt hulladékkezelési engedély módosítására irányuló eljárás igazgatási szolgáltatási díjának mértéke a környezetvédelmi, természetvédelmi, valamint a vízügyi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 33/2005. (XII. 27.) KvVM rendelet (továbbiakban: DíjR.) 1. számú melléklet III. részének 2. pontja alapján figyelemmel a 10.3 pontra 105 000 Ft.
A MAL Zrt. 2010. március 11-én megküldte az eljárás igazgatási szolgáltatási díjának megfizetését igazoló bizonylatot.
A Felügyelőség a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) 29. § (6) és (7) bekezdései alapján 2010. március 18-án hirdetményt tett közzé a hivatalban, honlapján és a központi rendszeren, továbbá a hirdetményt megküldte Ajka Város Jegyzőjének a közterületen és a helyben szokásos módon történő közhírré tétel céljából.
Elektronikus úton értesítettem továbbá a környezetvédelmi érdekek képviseletére alakult társadalmi szervezeteket az eljárás megindulásáról.
A kérelemmel kapcsolatos észrevétel sem az önkormányzathoz, sem a Felügyelőséghez nem érkezett. Társadalmi szervezet az eljárásba nem jelentkezett be ügyfélként.
A kérelem tartalmazta a kezelni kívánt hulladék EWC kódszámát, összetételét, a kezelési technológiát, a tevékenység személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeit.
A kérelemben szereplő hulladékkal a timföldgyártás alapanyagát képező bauxit egy részét kívánják kiváltani. Az alkalmazásra kerülő technológiában a hulladék teljes mennyisége hasznosításra kerül. A hulladék kezelése a telephelyen már alkalmazott technológiától nem tér el, többlet személyi, tárgyi, pénzügyi feltételt nem igényel. A hulladék hasznosításával a technológiában keletkező termékek minősége nem változik meg. A hulladék a telephelyre történő beszállítást követően a bauxit közé keverve azonnal bekerül a feldolgozási rendszerbe, így külön gyűjtőhely kialakítására nincs szükség.
Megállapítható, hogy a kezelni kívánt EWC 06 03 16 kódszámú fémoxidok megnevezésű hulladék 90-95%-ban alumínium-hidroxid tartalmú. A Felügyelőség korábban már engedélyezte alumínium-hidroxid tartalmú iszapok hasznosítását, azonban tekintettel arra, hogy jelen kérelemben megjelölt hulladék más technológiából származik, így EWC kódszáma eltér az engedélyben rögzített alumínium-hidroxid tartalmú iszapokra megadott EWC kódszámtól, így szükséges az engedély módosítása, illetve az engedély 9.01 b) pontjában szereplő, a kezelhető hulladékokat feltüntető táblázatnak a kérelemben szereplő EWC 06 03 16 kódszámú hulladékkal történő kiegészítése, továbbá a hulladék összetételételére vonatkozó adatoknak a megadása.
A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a kérelmezett hulladékkezelési tevékenység engedélyezésének, illetve az engedély módosításának akadálya nincs, így a kérelemnek helyt adtam.
Az engedély 9.01 b) pontját jelen határozatom 2.00 pontjában foglaltak szerint módosítottam.
A kezelni kívánt hulladék alumínium-hidroxid tartalmú. Tekintettel arra, hogy kezelési technológiája megegyezik az alumínium-hidroxid tartalmú iszapok kezelésével, így az engedély 9.02 b) pontjában az alumínium-hidroxid tartalmú iszapok hasznosítására vonatkozó kezelési technológiát jelen határozatom 3.00 pontjában foglaltak szerint módosítottam úgy, hogy a technológia a kezelni kívánt új hulladékfajta kezelésére is vonatkozzon.
Határozatom jogalapja a környezeti hatásvizsgálat és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 20. § (12) bekezdése.
Az eljárás során a szakhatóságokat nem kerestem meg, tekintettel arra, hogy a kérelmezett módosítás hatáskörüket nem érinti.
Az eljárási költség megállapításáról a határozat 5.00 pontjában foglaltak szerint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény Ket. 72. § (1) bek. dd) pontja alapján rendelkeztem.
A határozat 6.00 pontja szerint megkeresem az érintett települési önkormányzat jegyzőjét, hogy gondoskodjon a határozat helyben szokásos módon történő közléséről.
A 7.00 pontban elrendeltem a határozatnak a Felügyelőség hirdetőtábláján történő kifüggesztését, illetve a Felügyelőség honlapján, valamint a központi rendszeren való közzétételét.
A határozat 6.00 és 7.00 pont szerinti nyilvános közzétételének jogalapja a Ket. 80. § (4) bekezdése.
Határozatom ellen a fellebbezés lehetőségét a Ket. 98. § (1) bekezdése alapján biztosítottam.
A jogorvoslati eljárás díját a DíjR 2. § (4) bekezdése állapítja meg, melynek mértéke tárgyi ügyben 52 500 Ft.
Felhívom az érintett ügyfelek figyelmét, hogy a hirdetmény útján közölt döntést, a Ket. 78. § (10) bekezdése alapján a hirdetmény kifüggesztését követő tizenötödik napon kell közöltnek tekinteni, így fellebbezést ettől a naptól számított 10 munkanapon belül lehet előterjeszteni a Ket. 99. § (1) bekezdése szerint.
Azon ügyfelek esetében, akikkel a Felügyelőség döntését postai úton közli, a Ket. 78. § (10) bekezdése és 99. § (1) bekezdése alapján a közléstől, azaz a kézhezvételtől számított 10 munkanap áll rendelkezésre jogorvoslati kérelem benyújtására.
Jelen döntésem, amennyiben ellene fellebbezést nem terjesztettek elő, a közlés utáni 10. munkanapot követő napon külön értesítés nélkül jogerőre emelkedik a Ket. 128. § (1) bek. a) pontja alapján.
Az ügyintézési határidő leteltének napja: 2010. június 1.
A Felügyelőség az ügyintézést a jelen döntés postára adásával lezárta, így az ügyintézési határidőt megtartottnak tekinti.
A Felügyelőség hatáskörét és illetékességét a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 347/2006. (XII.23.) Korm. rendelet (továbbiakban: HR.) állapítja meg.
A HR. 32/A. § (1) bekezdése alapján a határozatot a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak tájékoztatásul megküldöm.
A 7/2000. (V.18.) KöM rendelet szerint jelen határozat hatósági nyilvántartásba vételéről intézkedik a Felügyelőség.

Székesfehérvár, 2010. március 30.

Csehóné dr. Szilasi Rita
igazgató megbízásából

Serné Móré Anikó
engedélyezési igazgatóhelyettes

discretio 2010.10.12. 07:00:45

Szerintem nagyon bután viselkednek a jobboldali sajtóorgánumok. Miért kell állandóan azzal foglalkozni, hogy Gyurcsány ezt mondta, vagy azt mondta ? Nem kellene állandóan felhívni rá a közfigyelmet, legyen ez a Népszava dolga...

kodó tamás 2010.10.12. 07:37:30

@Waldorf Rolandó: széles gábor mondta is, a disznófejű.
hogy adjanak fegyvert a gátőröknek (modern technikát).
gondolom a tudatlanság legyőzésére.

öööööööööööööööööööö (törölt) 2010.10.12. 07:45:09

Hajnalban csörög a telefon.
-Korán van, remélem fontos.
-Baj van uram, átszakadt egy gát elöntött a vörösiszap egy falut.
-Ajaj, már korán reggel, na mindegy. Akkor a céget eladni Kayának és repülőjegyet ne oda
foglalj mint a múltkor Tamásnak, tudod Vargának.
-Uram nem az öné a ez a cég.
-Ó, nagyon korán van még. Mit is kellene tenni? Megvan, vezetőket letartóztatni, céget elkobozni.
-Uram vizsgálat, indok valami?
-Pintér Sanyi intézi, két hét alatt ezt is megoldja. Majd segít neki az Illés Zoli, annyi kiváló, új szakértője van most már.
-De a magán tulajdon, alkotmány.
-Hazám! Ez az, haza védelme, Csabi meg ezt intézi, holnapra legyen erről is valami gumi törvény,
később még jó lesz valamire.
-Rendeben uram, intézkedem.
-10-uig ne keltsenek fel, ja és még valami. Szólj a Csányi Sanyinak, úgy érzem nagyon el akar valaki adni egy egész
iparágat, valamilyen olcsó deviza hitel kellene.

belekotty 2010.10.12. 07:50:19

Amit a BME szakembere mond, valószínűleg megállja a helyét.
De ha a metróban kártyavárat építek és elfújja a huzat, akkor ugye nem a metró a hibás? Ha van egy gátam amit 16 éve átvettem, vállalva hogy milliárdos környezetvédelmi beruházásokat eszközlök, akkor talán a talajszerkezet vizsgálatára is futhatta volna, hátha változott valami az évtizedekkel előbb megépített gát alatt.

A Fidesz egyik potentátjának igaza van, 16 évig húzták a hasznát, most lássák a kárát is.

belekotty 2010.10.12. 07:52:16

@öööööööööööööööööööö: Azt kifelejtetted.
- De uram az Alkotmánybíróság!
- Majd a Stumpf elintézi, az a legkevesebb!

jjulie 2010.10.12. 07:54:05

orbán hadvezér erőltetett mentbe kapcsolt

"közérdeket az egyéni érdek elé kell helyezni"

nézzük csak milyen volt a sors az "erős" emberekhez az életük vége felé, miután kierölködték magukat

Széchenyi....

Kossuth.....

Görgei....

Tisza István: mondjuk neki rövid volt az élete vége

Károlyi Mihály: bár őt nem tudom leht e erősnek mondani

Kun Béla...

Horthy..

Rákosi....

Nagy imre...

Kádár...

(Horn)

Orbán Viktor: lesz e ebből a forradalomból aranykoszorús dicsfényes hosszú nagypapaság a teraszon?

belekotty 2010.10.12. 07:54:22

@tölgyes: De ha nem rég ment át a műszaki vizsgán, mint ez...

bierkamp 2010.10.12. 07:57:27

Majd meglátja a gonosz törpe, hogy mikor lesz "új időszámítás"...AKKOR LESZ AMIKOR A NÉP AKARJA"---DE NEM AZ oRBÁN OLDALÁN--ÉS ELZAVARJA , AZ AZ IGAZI ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS-ez csak a szar diktatúra, amit normális országokban MEG SZOKTAK DÖNTENI---!!!!!!!!

bierkamp 2010.10.12. 07:58:55

jjulie 2010.10.12. 07:54:05
orbán hadvezér erőltetett mentbe kapcsolt

"közérdeket az egyéni érdek elé kell helyezni"

nézzük csak milyen volt a sors az "erős" emberekhez az életük vége felé, miután kierölködték magukat

Széchenyi....

Kossuth.....

Görgei....

Tisza István: mondjuk neki rövid volt az élete vége

Károlyi Mihály: bár őt nem tudom leht e erősnek mondani

Kun Béla...

Horthy..

Rákosi....

Nagy imre...

Kádár...

(Horn)

Orbán Viktor: lesz e ebből a forradalomból aranykoszorús dicsfényes hosszú nagypapaság a teraszon?

NEM LESZ...EZ A DIKTATÚRA LESZ LEGHAMARÁBB M,EGDÖNTVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

belekotty 2010.10.12. 07:59:46

@tölgyes: "Gyurcsány se fizette ki azt a 18.000 milliárd forintot, amennyi kárt csinált. " - Annak nagy része az embereknél van 13. havi nyugdíj, megemelt fizetések formájában. Kérd vissza!
a 18.000 milliárdot honnan vetted?

belekotty 2010.10.12. 08:01:47

Aszonta Ovi, hogy alapos okuk van arra hogy azt feltételezzék a cégnél tudtak a bajról. Semmiből sem fog tartani valamelyik műszaki embert egy kicsit megijeszteni hogy azt vallja hogy ő figyelmeztette a főnökséget.

bierkamp 2010.10.12. 08:01:57

Nérót, Hitlert, Sztálint, Sadamot, a román Diktátort is elintézték...------ebből induljatok ki!

bierkamp 2010.10.12. 08:04:58

Nyugdíjasok ( a buta szavazók akiket legjobban átvert Orbán), azok csak a szavazásig kellettek, most meg máris ellopott Orbán a nyugdíjasoktól sok pénzt, s 0.6 százalékos alamizsnát dob oda nekik..s azt gondolja: " remélem megdöglötök a következő szavazásig, mert sokba került nekem a seggnyalásom hogy rám szavazzatok....."

jjulie 2010.10.12. 08:14:38

az apámat is bevitte egy nap az ávó, mert elfagyott a rá bízott rizsültetvény egy tavasszal

azt a bauxitgyárvezetőt azért kellett letartóztatni, nehogy feldöntsön még egy gátat?

vagy nehogy építsen a jövő héten és feltöltsön egy újabb ekkora szutyoktárolót és átszakítsa a gátját megint?

és még meg is tapsolták........

persze mondta a viktor, hogy nem az eddigi módon lesz a felelősségre vonás, és nem tette hozzá hozzá hogy akkor miként, de mostmár körvonalazódik

radala 2010.10.12. 08:30:41

@tölgyes: És mire jutott? :-)
Lehet, hogy én vagyok csak egy "széplélek", de nekem nagyon nem tűnik ízlésesnek, ha miniszterelnök jelent be ilyesmit a parlamentben az meg talán még ennél is visszataszítóbb, hogy ezt megtapsolják. Nem gondolom, hogy nem érdemli meg a cégtulajdononos/cégvezér, hogy "elővegyék", de azt gondolom, hogy ez nem egy olyan dolog, amit ovációnak kell követni. Már csak azért sem, mert ha megérdemli, akkor nincs mit ünnepelni ezen.
Értem én, hogy igény van a határozottságra, jó dolog is a határozottság, de akkor sem tetszik.

jjulie 2010.10.12. 08:31:49

az orbánbirodalomépítés első nekifutásra 2002-ben zárójelbe lett téve

most három erős pilléren nyugszik

- öszödi beszéd

- kuka borogató székházbüfé fosztogató kilőttszeműek

- kolontári vörös sártenger

erős és dicsőséges pilléreken nyugvó birodalom

jjulie 2010.10.12. 08:35:23

@radala:

leoperáltattad a naracshályogot?

közzétehetnéd az intézet nevét, de előbb foglald szerződésbe a jutalékod, egyszer még gazdag leszel....

mennyibe került?

jjulie 2010.10.12. 08:37:05

@radala:

azt akarod mondani, hogy nem erre adtál felhatalmazást a szavazatoddal?

nemá, megmondta, hogy erre adtad

radala 2010.10.12. 08:38:25

velemenyvezer.blog.hu/2010/10/12/a_vegen_meg_tenyleg_forradalmat_csinalnak#more2364626

Nem tudom, hogy hogyan van ez, tulajdonképpen lehet, hogy erre adtam nekik fölhatalmazást a szavazatommal. Ha kérték volna adtam volna. A baj talán csak az, hogy nem kérték és az, hogy nem egészen világos, hogy kik-mik esnek az esetleges visszaállamosítások hatálya alá. Az tuti, hogy aki azzal szerezte a vagyonát, hogy ingyen szennyezhette a világot, az adja vissza a vagyonát, de még sok más elítélhető dolog is van, jó lenne tudni mik a szabályok. Persze lehet, hogy majd megtudjuk és egyet is lehet majd velük érteni, de most ez még aggasztó.

Szimba 2010.10.12. 08:38:47

Este figyeltem a nyilatkozatokat, a kommentárokat.

Engem is meglepett az MSZP viselkedése. Valóban nagyon ügyesen szavaztak. Ha ellenkeznek vagy nem szavazzák meg az előterjesztett törvényt, akkor csak érzéketlen, neokapitalista, a tőkések és a haverok aljas védelmezőinek tűntek volna.

Más kérdés, hogy módosítást nyújtanak be.
Az LMP talán több környezetismereti, környezetvédelmi alapokon nem szavazta meg, és ugyancsak másik tervezetet nyújt be.

Valószínűleg nem lesz ezeknek sok eredménye. De a kis pártok egészen jól jöttek ki a dologból.
----------------------------

- Egyelőre az állami felügyelet elfogadható. Sőt, kívánatos volt.
- Az, hogy OV nem tudott ellenálni a nemzet megmentője szerepnek, és maga jelentett be mindenfélét, az kis túlzás, de a jelen helyzetben még elmegy.
- Számomra a törvény szövege némiképpen kérdéses. Nem értek hozzá, de szerintem is finomítani kellene rajta.
- A védőgát megépítése szerintem indokolt volt.
- A MAL vezér letartóztatása pedig gesztus értékű a felháborodott embereknek.

---------------------

Ami a jövőt illeti:

Sokan már az államosítási ill. újraelosztási hullámtól félnek.
Minden elképzelhető, de én még nem jósolgatnék. Ha a Fidesznek anyagi erőforrásokra van szüksége, akkor azt majd burkoltabban fogja csinálni, nem ilyen nyiltan.
Főként, ha van józan eszük.

Attól viszont igen tartok, hogy az eddig jól jövedelmező üzemek, gyárak azért voltak nyereségesek, mert sem a munkásaik fizetését nem emelték, sem a balasetbiztonsági előírásokat nem tartották be, sem pedig a környezetvédelmi követelményekkel nem törődtek.

Lehet, hogy a jogszabályoknak eleget tettek, hiszen azokat is maguk,a haverok szabták rájuk.

Én csupán attól tartok, hogy bárkinek a kezébe kerül egy-egy ilyen veszélyes gyár tulajdoni joga, annak sem lesz érdeke a mérgező, veszélyes anyagok semlegesítése, feldolgozása.

Még várni kell. Ha 1 év múlva a Fidesz selyempapírral takarja le a tározó(k) vörösiszapját, akkor fogok kiabálni.

Szimba 2010.10.12. 08:44:55

@jjulie:

Hagyó letartóztatása meglehetősen sokat késett. Közben az összes rokonára, szeretőjére átiratta a vagyonát. Az sem volt normális dolog.

Ez sem.
A MAL vezér letartóztatását viszont indokolja a népharag, a halottak, és a kár nagysága.

Más ügy, hogy ha én vagyok a miniszterelnök, akkor vagyok annyira taktikus, hogy ráhagyom a rendőrségre a bejelentést, és csupán kommentálom a dolgokat.

jjulie 2010.10.12. 08:45:21

@Szimba:

letartóztatni egy embert politikai haszonszerzésból?

nemá, szimbácskának szólítalak amíg vissza nem vonod, és nem kérdőjelezed meg mint módszert

légyszi, légyszi, légyszi

jjulie 2010.10.12. 08:46:37

@Szimba:

az előzetesbe vétel, mint büntetés?

szimbácska.....

kodó tamás 2010.10.12. 08:47:35

@Szimba: "a törvény szövege némiképpen kérdéses"

hm ezt úgy fogalmaznám egyértelműen alkotmány ellenes több ponton. ugye:

1. a honvédelmi tv-ben van (mit keres a HON védelemben...)
2. nincs felsorolva az alkotmány 19/e ben a repülős, támadfás, háború, de mindenképp a TÁMADÁSSAL arányosról
beszél.
3. ok támad a vörös iszap honvédelem szükséges, de akkor is kellene OGY kihirdette rendkívüli vagy szükség állapot...
4. a lex MAL ban 1.§(5) utal arra mi történik ha téves jogi lépés. akkor a bakonyi csókát kártalaníti kell...

nem vagyok jogász, de olvasni tudok. és ehhez a sorok között se kell.

radala 2010.10.12. 08:47:38

@jjulie: Gyakran leoperáltatom a narancshályogomat, illetve én még átlátok rajta, te szerintem kevésbé látsz át a kékhályogodon (kék a narancs komplementere).
Bármennyire nem hiszed én érzékenyen szoktam reagálni arra, ha valakit bántanak, én az olaszliszkai lincselőket, Cusit is sajnálni szoktam ösztönösen. Bármennyire is javasolni szoktam, hogy kiket hogyan lőjenek a Dunába, valószínűleg én genetikusan alkalmatlan vagyok arra, hogy bármilyen megtorlásnak örülni tudjak. Itt pedig arról van szó, hogy nem tiszta az, hogy ez most egy különleges eset, amit ilyen "különlegesen" kell megoldani, vagy ez a precedens, amit még máskor is alkalmazni lehet. Ha különleges a helyzet, akkor is nehezen hiszem, hogy direkt külön törvény kell rá, ha precedens, akkor bár látom, hogy vannak igazságtalanságok, amiketr valamilyen módon illene helyrehozni, de ott sem világos, hogy mi a követendö út, ez nem tűnik annak, de persze még kiderülhet (remélem kiderül), hogy alaptalanul rettegek. Egy biztos, ha OV-t egy kis Mussolininek látja az ember, akkor az sok mindent megmagyaráz. De egyrészt nem szeretném annak látni, másrészt bár Occam borotvája nagyon jól tud működni, azért nem igaz az, hogy mindig minden egyszerű.

kodó tamás 2010.10.12. 08:50:06

@Szimba: "a gyárak azért voltak nyereségesek, mert sem a munkásaik fizetését nem emelték, sem a balasetbiztonsági előírásokat nem tartották be, sem pedig a környezetvédelmi követelményekkel nem törődtek"'

+munkavédelem

de ez teljes iparágakra igaz, ha minden szabályt be kellene tartani, akkor minden zárhat be.

de a hivatalok is... azok se tudnak törvényesen működni. ellentmondó össze-vissza joghelyek vannak. alkalmazhatatlanok. nem mintha ezen a hivatalok izgulnának... hogy törvényesek legyenek. a szellemi kapacitásuk zéró hozzá...

lüke 2010.10.12. 08:51:11

a fr. liberálisok meg így:
Les boues rouges, ça ressemble à un Tchernobyl chimique
( a vörös iszap hasonlít a csernobilire)
www.liberation.fr/terre/06012506-les-boues-rouges-ca-ressemble-a-un-tchernobyl-chimique

Szimba 2010.10.12. 08:51:29

@jjulie:

Nem vonom vissza.
Amíg a vizsgálat tart nyugodtan lehet előzetesben az, aki a felelős ezért az esetért.

Nem ez a büntetés, az majd a vizsgálat után jöhet. De a vizsgálat, a per azért még hozhat meglepetéseket, és az is elképzelhető, hogy szabadlábon védekezhet az úr, csak megvárják, amíg csillapodnak a kedélyek.

Ha kiderül, hogy a cég a privatizációkor vállalt bizonyos kötelezettségeket, és az nem csupán az adósságok visszafizetése volt, akkor nyilván büntethetők.

lüke 2010.10.12. 08:54:24

s Loddar is benne van miért lett bulgár edzö:)
remélem megtanulja- nehezen-
a bulgár nemet meg az igent

kodó tamás 2010.10.12. 08:55:57

@radala:
1. ez szimpatikus hozzáállás. gratula. belátod tévedtél semmi gond.
2. irj egy táviratot a barátodnak, hogy: OV stop ámokfutás vége stop minusz egy stop szavazat stop eredmény 2 905 292-1= 2 906 291 stop felhatalmazás csökken stop
3. én meg nem haragszom hogy nem gondoltad át hogy egy diktátor "programja" mellé tetted az ikszet. semmi gond ugyis azon gondolkodtam mi a fenét kéne csinálni, van felesleges négyévem...
4. továbbra sem indult az ország semerre. felelősséged arányában a kárunk 1/2 906 292-ed részét hova számlázhatjuk?

szeretem a tisztességes embereket. hibáztál. rájöttél. elnézést kértél. felelősség arányában téríted a kárt. köszönet

kodó tamás 2010.10.12. 08:57:13

@Szimba: "Amíg a vizsgálat tart nyugodtan lehet előzetesben az, aki a felelős ezért az esetért"

bogaram. ilyen butaságot életemben nem hallottam.
a felelőst tutira tudod, akkor minek a vizsgálat?

Szimba 2010.10.12. 08:58:23

@kodó tamás:

Így van.

Ezért, ha valóban felülvizsgálják a régi privatizációs szerződéseket, azt nevezhetnek felelőtlennek, szerződésszegőnek, akit csak akarnak.

Ha már ennyire mocsok módon zajlott az állami vagyon felosztása, az nem jogosít fel senkit, hogy az újrafelosztás is mocsok legyen.
(Visszatartani persze nem fog senkit:-)))

Az a helyzet, hogy akkor lenne ez szép és igazságos, ha csupán a vállalt kötelezettségeket és a környezetvédelmi előírásokat kérnék számon, de nem vennék állami felügyelet alá az összes magántulajdont (ami nem felel meg a szerződésekben leírt dolgoknak).

Az viszont feltehető, hogy amennyiben tulajdonosváltások is bekövetkeznek, az a dolgozókat, alkalmazottakat csupán addig fogja érdekelni, hogy megmarad a munkahelye vagy sem. Különben köpni fognak arra, hogy a tulakdonos, aki kizsákmányolja, vörös vagy narancsszínű.

Úgyhogy a nagyvadak harca mélyen hidegen fogja hagyni a tömegeket. Sőt, inkább sokszor a kárörömről fog szólni a dolog.

radala 2010.10.12. 09:00:07

@jjulie: kedves jjulie, nagyon jó, hogy vagy, tölgyesnek soha nem sikerülne meggyőznie arról, hogy OV helyesen cselekedett, amikor maga jelentette be a letartóztatást, te már majdnem meggyőztél erről:-)
No jó maradjunk annyiban, hogy majd meglátjuk mi lesz. Az biztos, hogy sok olyat tesz a Fidesz, ami nem az ízlésem szerint való.
@Szimba:Én nem nagyon láttam a nyilatkozatokat az indexen láttam egy kis összefoglalót. Számomra az egészben a legfélelmetesebb, az az ellenzék viselkedése. Értem én, hogy ilyenekkel nem érdemes nagyon szembemenni, mert valószínűleg az nem hoz semmit a konyhára.
De például OV a taxisblokádosokat elküldte a kurva anyjába elvi alapokon a kormánnyal együtt, holott az sem kecsegtetett rövidtávú politikai haszonnal. Schiffer András mondjuk fölállhatott volna és elmondhatta volna, hogy a MALosok kurva anyját, de a parlament nem az a hely, ahol megtorlásokat kell bejelenteni, majd ezen örömködni.

Engem nem zavar, hogy a Fidesz elfoglalta az egész médiatanácsot, mint mondtam egy mszp-s jelölt önmagában veszély a demokráciára és az, hogy ne legyen mszp-s ér annyit, hogy más se legyen benne. De az igen aggasztóan ügyes, hogy ez az egész pont a vörösiszapkatasztrófa közepén történik, amikor értelemszerűen erre a kutya nem figyel.

nyünyüge 2010.10.12. 09:00:58

@Szimba:
A népharag, mint az állam intézkedésének indoka?

Én naív azt hittem, hogy az állam pontosan azért van, hogy ne népharagok hanem törvények szabályozzák a honpolgár életét.
És ha sokan haragszunk valakir(k)re - akár jó okkal - akkor se mi menjünk kapával-kaszával-tűzzel elrendezni a kérdést.

Erre tartunk mindenféle igazságszolgáltatási szervezeteket. Amelyeket ráadásul a közvetlen (aktuál)politikai akarattól távol is tartunk.

kodó tamás 2010.10.12. 09:02:00

@Szimba:

BUTASÁG 2. "megvárják, amíg csillapodnak a kedélyek"

hm addig amig a kedélyeink felfokozottak minket is zárjanak be előzetesbe? amennyi felfokozott kedély van annyi cella nincs... ezt hol találtad a Btk. ban?

B3.: "Ha kiderül, hogy a cég a privatizációkor vállalt bizonyos kötelezettségeket, és az nem csupán az adósságok visszafizetése volt, akkor nyilván büntethetők."

Bogaram, a szerződés nem teljesítése miatt: szintén nincs annyi cella a világon!
de az polgári jog a szerződés megszegése... megint nem Btk.

na jo MINDEGY CSAK CSUKJANAK LE VALAKIT!
aha ez így már ok. csak azt BŰNBAKNAK hívják...
ilyen eljárásnak örülnél ha szerződést szegsz? vagy a kedélyed felfokozott? Pintér+OV rád mutat és börtön...

kodó tamás 2010.10.12. 09:05:36

@Szimba: kedves Szimba Bíró!

"felülvizsgálják a régi privatizációs szerződéseket, azt nevezhetnek felelőtlennek, szerződésszegőnek, akit csak akarnak"

ez önmagában ez a vágy nem jelent börtön büntetést...

szerinted véletlen, hogy minden büntetőügy "ismeretlen tettes ellen indul"???
előbb szoktak vizsgálódni. itt meg aztán még bonyolultabb itt nem egy ember fogta a kést és bevalotta... itt több ezer potenciális gyanusított lehet.
ugy szokták, hogy a sokadik kihallgatáson előbb utóbb meggyanusítják... ha ráterelődött a gyanu.

kodó tamás 2010.10.12. 09:08:25

@nyünyüge: viszont ez jo szempont...

"Erre tartunk mindenféle igazságszolgáltatási szervezeteket."

ha Ov dönt mindenben, akkor felesleges lesz bíróságokat, ügyésszéget stb tartani...
hm... elég sokat lehet sporolni.

ezt mondom feszt: a DIKTATÚRA SOKKAL OLCSÓBB mint a demokrácia. és ha a nép választotta a dikta-túrát, akkor az demokratikus tura.

Szimba 2010.10.12. 09:10:07

Álljon meg a nászmenet!

Nem azt mondtam, hogy minden a jog és a tövényesség szerint megy.
Azt mondtam, hogy egy ilyen méretű kár nagyon jó ok arra, hogy fellépjen ellene a kormány.

A módja kérdéses. És csak feltételezéseim vannak az emberek reakcióiról.

Az MSZP ősbölényei, mint Zsüli, nem tudom, hogy privatizált-é valami kis koncot a rendszerváltás után. Ha igen, akkor megértem.

De ha nem, akkor viszont teljesen önellentmondó a viselkedése. Most a kizsákmányolókat véded, vagy mi a ló...?:-))))
Hol itt a lenini út? Hol van a proletár öntudat?:-)))

radala 2010.10.12. 09:10:49

@kodó tamás: No azért itt nem tartunk. Szó sincs arról, hogy OV egy diktátor, egyelőre annyit látunk, hogy pont úgy viselkedik, mint egy diktátor (amit meg pláne látunk az az, hogy így viselkedhetett Hitler ellenzéke, ahogy a mostani ellenzék viselkedik). Ebben valóban vannak félelmetes elemek, én az ilyesmire érzékeny vagyok. Például 2002 két forduló közt is egyszer elnézést kértem már a Fidesz támogatásáért és őszintén elgondolkoztam a szocikra szavazáson, de később beláttam, hogy nem OV félelmetes, hanem én vagyok sznob. Persze lehet, hoyg a végén kiderül, hogy végig azoknak volt igaza, akik szerint OV egy miniduce, de mivel (ti/ők) OV tetteitől kb függetlenül miniducézik, ezért most még nem látok világosan.

Szimba 2010.10.12. 09:16:19

@nyünyüge: @kodó tamás:

Nem én vagyok OV tanácsadója, héééé!
Ne engem támadjatok, ha nem tetszenek az intézkedései.

Nagyon sokaknak ez tetszik, és szerintem ebben a vörösiszap ügyben nagyon ügyesen látták meg a nagy lehetőséget.

Látható, hogy az MSZP, a Jobbik és valójában az LMP sem tiltakozott. Legfeljebb némi módosításokat, az LMP pedig sokkal szigorúbb környezetvédelmi intézkedéseket követel.

Ez a helyzet most nem az, amikor a protokollt kell hiányolni.

Lesz még más ügy, amikor majd lehet a lépések sorrendjét kifogásolni:-))

Szimba 2010.10.12. 09:20:03

@radala:

Ez a diktátor vonal még nincs lefutva.

Vészhelyzetben az erős vezető a nyerő figure. Ezt korrekten csinálta.
A kérdés a jövő: folytatja ezt a szerepet vagy mérsékli magát, és legalább a törvényesség látszatát fenntartja?

Előre nem ítélkezem.

kodó tamás 2010.10.12. 09:20:40

@Szimba:
"ilyen méretű kár nagyon jó ok arra, hogy fellépjen ellene a kormány"

milyen méretű kár? egy hétvégi közlekedési baleset mérete? vagy egy tulajdonos vagyonának az ötöde? vagy NEM TUDUNK VALAMIT?

ez NEM OK, hanem ÜRÜGY.

@radala: "Szó sincs arról, hogy OV egy diktátor, egyelőre annyit látunk, hogy pont úgy viselkedik, mint egy diktátor"

köszönöm:) pont attól diktátor valaki hogy "úgy viselkedik.".

mindegy porlasszuk a problémát. ha majd tarkón lövi a gáton a még gyorsabb eljárás miatt a "bűnöst", akkor majd azt mondod: biztos elsült a kezében, meg utolag ugyis lepapírozzák a 2/3-dal.

de semmi gond a 2/3 ebből áll. erre adtál a nép felhatalmazást.

akik meg hogy majd "visszafogja magát", meg önmegtartóztatás... :) hihihihi megérdemlik. erkölcs stb. és politikus. hm. a remény hal meg utoljára.

pannonfunk 2010.10.12. 09:24:43

blogmoci, add ki a kommentet, amire válaszolni akarok...

kodó tamás 2010.10.12. 09:24:44

@Szimba:

"Nagyon sokaknak ez tetszik"

elsőre nekem is tetszik, látod TG. is elsőre tapsikolt. De aztán az ember tovább gondolkodik. másodikra már nem tetszik. Tudod ezt hívják: hangulatnak, vagy indulatnak.

"szerintem ebben a vörösiszap ügyben nagyon ügyesen látták meg a nagy lehetőséget"

szerintem meg focista lendületből olyan utcába futottak amit nem láttak, hogy zsákutca. ebben megfordulni is nehéz lesz, vagy visszatolatni...

Szimba 2010.10.12. 09:26:24

@lüke:

Nagyon jó!
Bizony, nem az ellenfél korrupciójának megállítása a gond, hanem a saját párt vezetőinek az elítélése ugyanazért.

Nálunk is bontakoznak a dolgok, de nem akarok jóslásokba bocsátkozni.

kodó tamás 2010.10.12. 09:27:26

@Szimba:
"Vészhelyzetben az erős vezető a nyerő figure. Ezt korrekten csinálta"

ez a lényeg. de annak vége. egyébként is megelőzni kellett volna.

de már a gátról a bírósági mezőkre lépett át, az már maga a vészhelyzet, ha az igazságszolgáltatást is intézi...

ürügy a privatizációra... "vörösiszap ügyben nagyon ügyesen látták meg a nagy lehetőséget"

plusz rövidtávú politikai előnyt gondoltak...
de lásd Radala, aki gondolkodik az megijed...

pannonfunk 2010.10.12. 09:28:44

@kodó tamás: erre vigyázzál, mert visszafordulhat. Nekem 2002-ben, a polgári körök megalakulásánál mondták, hogy ebből egy éven belül az lesz, hogy lőni fogják egymást az emberek. Azóta sem történt meg. Szóval nekem ez a 'lelövi a gáton' már a bérrettegés kategória, ami egy ideig nagyon jól működött, de az utóbbi időben visszájára sült el. Pl. a 2/3 részben ennek is köszönhető.

Szimba 2010.10.12. 09:31:03

@lüke:

Hogy látják? Csak egy mondatban!

radala 2010.10.12. 09:36:05

@lüke: Úgy tűnik nekem, hogy csak én vagyok egy széplélek, nem látom, hogy bárhol föl lennének háborodva az ügy intézésén, bár az is igaz, hogy Hitlert sem ismerték föl azonnal:-)

tölgyes 2010.10.12. 09:41:36

@belekotty: Indulás előtt meg kell győződni...formula jön.

ssi 2010.10.12. 09:42:25

vörös iszap:
én egyelőre nagyon bízom a nemzetközi szakemberekben és a nemzetközi figyelemben, hogy már csak ezért sem fog politikai síkra terelődni az ítélet

nekem sok, ha még mindig azt mondják, hogy április óta megváltozott minden, már csak azért is, mert ilyen katasztrófa még nem volt az országban - másrészt nagyon szeretnék kellő információk alapján magam, önállóan elfogulatlanul ítélni, úgy hiszem, képes lennék rá

a kormány hitelessége számomra nem az, ha most hangnemben, intézkedésekben határozottak, szigorúak, hanem majd az, ha kormányközeli problémák esetén is azok lesznek

László56 2010.10.12. 09:42:36

Egy nagyon szép napot Mindenkinek

Aki nem lép egyszerre....., mire hazaér már mást gondol, mint amikor elindult hazafelé. Úgy az elemzőnk posztja, mint Gyurcsány viselkedése emlékeztet engem arra a Hofi paródiára amelyikben azt meséli hogy régebben milyen jó volt, évekig mondhattam valamit és még mindig érvényes volt. Ma pedig mire beérek a színházba már elavultak a történtek.

Gyurcsánnyal is ez történhetett. Még a parlamentben meg akarta mutatni hogy ő milyen igazi demokrata, de mire hazaért addigra kitört belőle a született proletár. Nem szabad haragudni érte. Ki hová született arról nem tehet. Világ proletárjai egyesüljetek, de szaporodásról szó sem volt. Igaz hogy meggazdagodásról sem volt szó és mégis azok lettek a proletárjaink. Így aztán két lélek lakozik bennük. Kit a gazdagság szele megcsapott az megengedheti magát liberálisnak mutatni. Még akkor is ha nem tudja hogy az mi fán terem. A szülői ház, meg a tanulatlanság azonban visszahív a proletárok közé, mert ott vagyok otthon, ott érzem jól magam. Nehéz kitörni a proletárok világából.

Amíg mások erőlködnek, addig Orbán Viktornak sikerült. Sikerült túllépni a múltján és saját magát megreformálni. Ki ezt a hatalmas és borzalmas nehéz lépést megteszi, annak kevesebb problémája lesz az országgal is. De még mindig elég ahhoz hogy emberfelettinek lehessen nevezni. Hiszen az ország problémai is emberfeletti megoldásokat követelnek. Én magam most értettem meg a médiatörvény szükségességét is. Eddig undemokratikusnak tartottam. Ami bizonyos mértékig az is. De ha olyasmit olvas az ember hogy a media az államosítást összekeveri a gyámság alá helyezés fogalmával és nagyban le hozzák mint igazságot, egy dolog érthetővé válik. Csak tiszta demokratikus eszközök nem elegendők a butaság és célzott rosszindulat leküzdésére. Törvényes eszközök kellenek, ha nem is tiszta demokratikus.

Mert a demokráciához erkölcs is szükséges. Erkölcsi normák nélkül, nincsen élhető ország. Azt viszont kiölték a népünkből. Újra kell teremteni. Ez történik most. Dolgozzunk érte hogy sikerüljön. Mert ez a kormány tényleg megpróbálja. Az ország és mindannyiunk érdekében.

kodó tamás 2010.10.12. 09:42:48

@radala:

a fülkeforradalom az a jogalkotásra adott felhatalmazást.

az államosítás az valódi forradalom...

radala 2010.10.12. 09:44:05

@kodó tamás: Nem azt mondom, hogy a határozottság sokakra jellemző és a diktátorokra különösképpen. Azt mondom, hogy engem ijeszt, ahogy az adott helyzetben viselkedik, illetve az még magában tán nem is ijesztene, de még egy kis médiahatósággal megspékelve már messze sok.
Nem olyan egyszerű a diktátorságot és a határozottságot elkülöníteni egymástól. Tény, hogy nem én leszek a történelemben az elsö, aki nem veszi észre, hogy a dolgok rossz irányba fordultak, de te sem leszel az elsö, aki azt hiszi, hogy rossz irányba mennek, holott jó irányba mennek.
Az a fontos, hogy nyitva tartsuk a szemünket mindannyian és próbáljunk kicsit átpillantani a narancs/kék szemüvegeinken.
Ez egyébként nem nagyon egyszerű, nekem is csak olyankor sikerül, ha valami "erőszakot" látok, amitől ösztönösen irtózom. Magyarul csak akkor van esély elfogulatlannak lenni, ha egy másik elfogultságod épp erősebb, mint az egyik. De ez már egy filozófiai kérdés:-)
@Szimba:Ahogy én látom kommentár nélkül leírják, hogy mi történt/történik. A franciákról fogalmam sincs.

bierkamp 2010.10.12. 09:47:12

Pintérnek igaza volt tegnap: előbb talán vizsgálódjunk, aztán legyen ítélet. (lásd a Tanú:
- Olvassa el a tanúvallomását még egyszer, Pelikán, nehogy eltévesszen valamit.
- De Virág elvtárs, ez az ítélet...)

A jogalkotó módosítsa a jogszabályokat. Ha a hatályos törvények úgy írják elő, hogy nagy környezeti vagy társadalmi kár (nagy = összegszerűen meghatározva) esetén nem érvényesek az előzetes elrendelésének eddigi előírása, ok - de ez még nem született meg, bocs. A jogállami út téged, engem, mindannyiunkat véd.

Szimba 2010.10.12. 09:48:08

@kodó tamás:
Nem ijedek meg!:-))
Elfelejted, hogy én majdnem 40 évig éltem diktatúrában!

kodó tamás 2010.10.12. 09:51:37

@László56: :) aranyos vagy.

a nép legyen erkölcsös...

írhattad volna: kivéve a rózsadombon

erről szólt az elmúlt 65 év. nem látom az áttörést:) hacsak az nem hogy most bárkit kiemelhetnek, akár a rózsadombról is...

kivételezés, kiváltságok stb.

majd akkor hiszem, ha OV saját suzukiján megy le...
de amig a matuzsálem csepelek és ifá honvédség között az államnak csak vezetői fizetésekre stb futja hát... ez változott szerinted most?

"Orbán Viktornak sikerült.. saját magát megreformálni"
hm a csizma-kockás ingre gondolsz?

"Erkölcsi normák nélkül, nincsen élhető ország. Azt viszont kiölték a népünkből. Újra kell teremteni."
maximálisan egyetértek. ki ölte ki? többek között OV. hogyan lehet ujra? ha példát mutat... hm ennek jelét látod? most aztán tuti? minden más lesz?

Szimba 2010.10.12. 09:52:26

@László56:

Még a szocialista erkölcs létezik, és a szoc. embertípus:-))

kodó tamás 2010.10.12. 09:52:50

@Szimba: gratulálok, akkor fiatal vagy: 40 éves...

radala 2010.10.12. 09:54:02

@kodó tamás: Létezik olyan államosítás, amire én adnék fölhatalmazást. nem gondolom, hogy a magyar víz/áram szolgáltatás jobb kézben van egy francia állami vállalatnál, mint egy magyarnál. Nem gondolom, hogy az aluminium ipar, ha nem képes tisztességesen hulladékot kezelni, akkor magánkézben van a helye, nem gondolom, hogy ha valaki jókor volt jó helyen, akkor azzal igazságtalan lenne, ha máskor meg rosszkor lenne rossz helyen. Nem ördögtől való az államosítás, nemhogy nem idegen a demokráciától, de tán még demokratikusabb is, ha a monopóliumok fölött választott vezetők gyakorolják a hatalmat.
A peroblémám az, hogy egy diktatúra kiépítése pont így nézne ki. De az biztos, hogy ha egy új házat épít valaki egy régi helyén, akkor az elsö napok azok is úgy néznek ki, mint egy terror támadás, ettől még a kőművesek nem terroristák, de érdemes a körmükre nézni és ha nem kezdenek el építkezni akkor idejekorán szólni kell, hogy ez nem frankó.

A lényeg ez, hogy most éppen meg tudom érteni azokat, akik utálják OV-t.
De még egyszer mondom ehhez az érzéshez az is hozzátartozik, hogy nincs egyetlen párt sem, amelyik kemény lenne mint a vídia. Persze lehet, hogy nem puhák nem taktikáznak, csak belátják, hogy még nem lehet tudni, hogy mi is történik.
meglátjuk, de azt megígérhetem, hogy nyitva tartom a szememet:-)

Caprica99 2010.10.12. 09:54:38

@kodó tamás: de miután OV kinyilatkoztatta, hogy szerinte (és ugye az ő szava az isten szava) ki a felelős, a bíróság úgysem merne másként dönteni!
Tök mindegy, hogy mi és ki okozta a tragédiát, ez már eldöntött és lefutott ügy!

EZ jogállam?

kodó tamás 2010.10.12. 09:57:23

@radala: lett volna törvényes ut is..

a MAL-t kisajátítani közérdekből. letenni a kártalanításra 30 illiárdot pl. zárolt számlára. aztán 10 év mulva a bíróság itélete alapján a jogerős
cégkártalanítás összegből a jogerősen elismert kárt (amit a MAL okozott) levonni és a MAL mostani tulajainak kifizetni, vagy ha negatív akkor követelni tovább...

tölgyes 2010.10.12. 09:58:45

@radala:

Kedves radala!

A megértés kedvéért kemény példát mondok. Azt is megtapsoljuk, amikor III. Richardot leszúrják..No nem azért mert felemelő, hanem mert végre valahára képletesen ugyan, de elnyerte a bűn a büntetését.. Pedig mennyivel elegánsabb jogállamibb lenne, ha egy 10 éves perfolyamat végén "nem bizonyítható" döntéssel szabadulna és kártérítést követelne az államtól..

Itt tehát az a kérdés: mennyiben tekinthető jogállaminak az, ha a kárvallott nem kap védelmet se az esemény előtt se után, se közben.. A haszonélvező pedig elégedetten mászkál s úgy körül van véve léhűtőktől (értsd: ügyvéd, szakértők stb.) hogy lélegzetet is alig tud venni.

Ahogy József Attila mondja: A jogállamban a pénz a fegyver... és ha ilyen körülmények között nyílik egy résnyi ajtó...az emberek örülnek.

Nyilván maga is másképp élné meg a dolgot, ha a gyerekét, unokáját vitte volna az iszap.

kodó tamás 2010.10.12. 09:58:52

@Caprica99: TG szerint az. nem kell siratni a demokráciát. ezt nyomja év eleje óta. gondolom nincs zagytározó a faluja mellett.

tölgyes 2010.10.12. 10:02:03

@manyike: Jó a nemzetközi figyelem... meg rossz is. 3-4 évig 10-15%kal visszaesik az idegenforgalom. Minimum.

kodó tamás 2010.10.12. 10:02:11

@tölgyes: a 20 év alatt felépített "jogállam" már csak ilyen macerás. az ÚJ REND hez a jogszabályokat előbb kell megalkotni aztán lehet a szerint cselekedni. NEM FORDÍTVA.

ettől különböző a demokrácia a diktatúrától

mindkettő ugyanugy indul: D-vel és szabad válkasztással...

radala 2010.10.12. 10:02:23

@Caprica99: @kodó tamás:
Hol egy jogász? Azt mondta OV (szerintem, illetve én így értettem), hogy egy veszélyes üzem tulajdonosa akkor is hibás, ha kellő gondossággal jár el (kivéve terror vagy természeti csapás), mert ez egy különleges státusz. Nem tudom így van-e, de könnyen elhiszem, hogy így van, mert jogosnak tűnik, az, hogy aki valami veszélyesből hasznot húz, ahol nyilván az árban benne van, hogy ez egy veszélyes dolog az fizeti a kárt.
A börtön az más tészta, de az anyagi felelősség a tökéletes gondosság esetén is teljes körű.

kodó tamás 2010.10.12. 10:06:12

@radala:
-a bűnügyben van teljes magánvagyon téma...
-polgárjogi kártérítésben céges vagyon van... ami persze eltünhet... de ez a mai jog...

mindegy mostmá belefingott OV a nulláslisztbe, majd meglátjuk leülepszik-e...

panelburzsuj 2010.10.12. 10:09:07

@radala:

"Nem olyan egyszerű a diktátorságot és a határozottságot elkülöníteni egymástól."

Viszonylag jó módszer az intézkedések racionalitásának mérlegelése: képzelt, vagy valós ellenséggel küzd-e a tevékeny népvezér?

A tízes kazetta sarkán óriási kapu tátong, az a kurva iszap meg csak nem akar kijönni. Ot lapul bent, tíz-húsz méter vastagságban, és sunyin arra les, hogy mikor omlik már le valahol máshol is az a gát, ahol majd kerülő úton kiosonhat, és elöntheti Kolontárt.

De túljárunk ez eszén, mert mire az északi falon is rés támadna, addigra Kolontárt világrekorder gát fogja védelmezni az újra támadó vörös ártól.

Kolontár és Devescser kilúgzása - tragédia. De nem baj. Baj az, hogy egy komplett ország és annak médiája komplett parlamentje lekesen megtapsolja, amikor épp kilopják a szemét.

Nem Orbán meg Illés itt a félelmetes, hanem az, ahogyan örülni tudunk nekik.

radala 2010.10.12. 10:11:26

@tölgyes: OK ezt értem, de a parlament az egy olyan hely kellene, hogy legyen, ahol a legokosabb legdemokratább emberek ülnek akik nem tapsikolnak ilyenekhez. De belátom ez idealizmus. Számomra nem ugyanaz egy színházban tapsolni, mint a parlamentben egy hús-vér ember akár jogos meghurcolásának.
Arról nem is beszélve, hogy azért mert a tulajt a nép meg akarja lincselni és azért mert egy szemtelen hülye, azért még nem jár neki börtön.
Mint fönt írtam az tuti szerintem, hogy a mai jogi keretek között is az utolsó fillérig felelős a kárért, ha gondos volt ha nem. De a börtön az nem jár neki, ha gondos volt.
Nem szeretem a börtönöket;-)

Ennek ellenére, ha nagyon akarom képes vagyok belátni, hogy Mo azért olyan hihetetlenül bizalomszegény ország, mert soha nem történik meg a felelősök elszámoltatása. Tehát, ha a Fidesz nem épít diktatúrát, akkor utólag el fogom ismerni, hogy ez az egész számomra gusztustalan eseménysor egy nagyon pozitív "nemzetépítő" tett. De most nagyon bizonytalan vagyok abban, hogy mi is ez az egész.
Reméljük, hogy önnek van igaza.

radala 2010.10.12. 10:17:30

@panelburzsuj: Bár közel voltam ahhoz, hogy fölháborodjak azon amit írsz, de igazad van.
Ez az amit mondtam itt párszor, hogy az ellenzék viselkedése még félelmetesebb, mint OV viselkedése. A nép boldogsága meg az, ami végképp ijesztő. De azért be kell látni, hogy a népet is meg lehet érteni, 8 évig nem történt soha semmi, lehet, hogy 20-ig. Most örülnek a határozottságnak. Nem szép de érthető. TGM mondta, hogy OV sokkal liberálisabb a szavazóinál. Ez szerintem igaz, a kérdés az az, hogy ellen tud-e állni ennek az iszonyatos lehetőségnek. Meglátjuk, no.

ssi 2010.10.12. 10:18:00

nem vörös iszap:

csak a szoci tábor magán vagyonának látszólagos állami hozzáférése esetén
- pl. nemzetközi bírósághoz fordulhatnak-e panasszal?
- vagy az új hazai jogi helyzet ennek kivédésére is felkészült?
- pl. később más érdekeltségi körnek privatizálhatják-e ismét?

Gy.F.
- van mit féltenie, ha a kormány indokot talál a jelen helyzet kiterjesztésére
- "a stílus maga az ember", de jó, ha a fejlődési szándék meg az állandó:
írásainak stílusváltozása (árnyaltabb fogalmazás), tartalmában több száraz szakmaiság (érzelem helyett) - szertem a bölcsesség tudatos keresése

MSZP:
- politikában is kell fejlődni, az új kihívásokat észre venni és taktikusan váltani, sőt, elébe menni dolgoknak - ha az MSZP most ezt tette, nem csak az ő érdekük

- kitartok azon véleményem mellett, hogy Gy.F.-nek nem kellene a parlamentben lennie - még mindig megteheti, saját céljaiban se biztos
- mint csak párttag írogathatna, mozgalmat szervezhetne, sokat segíthetne a pártnak - kezdeti háttérbe vonulás után csak lassan színre lépve
- érthetetlen: állítólag van egy pártvezetés, de nem annak erősítését, felépítését, fő érvényesülését segítik, mintha ezen nem is dolgoznának, vagy a kommunikálása nem jó
- hol van Balogh András? - ennek is rossz az üzenete

panelburzsuj 2010.10.12. 10:22:01

@radala:

"Mo azért olyan hihetetlenül bizalomszegény ország, mert soha nem történik meg a felelősök elszámoltatása"

A felelősségi kérdés is viszonylag egyszerű: engedélyezte-e valaki, hogy Kolontár és Devecser fölött húsz méterrel félmillió köbméter marólúgot tároljanak megbízhatatlan földhányások között?

radala 2010.10.12. 10:22:14

@kodó tamás: Hajlok arra, hogy elhiggyem, amit mondasz, de szerintem OV mást mondott, szerintem a veszélyes üzem az más kategória. Fene tudja, jogos lenne, ha más kategória lenne. Persze ugye, ha ez egy részvénytársaság lenne és lenne benne részvényem, akkor elvennék a házamat? Nyilván én vagyok a hülye. Ez viszont így nem tűnik nagyon helyesen szabályozottnak, mert a cég nyeresége ugye kivihető, márpedig a nyereség az abból van, hogy olyat csinálsz, ami veszélyes...
Szóval az én egészséges jogérzékem azt mondaná, hogy minden valaha keletkezett nyereséged erejéig felelj egy veszélyes üzemért, szóval, ha részvényem lenne, akkor az osztalékokat is fizessem be....

pannonfunk 2010.10.12. 10:22:19

@panelburzsuj: Mókuska, nézzél rá már a térképre, a tízes mellett ott van a kilences, annak az egyik oldalát idáig a tízes tartotta. Senki sem mondja azt, hogy a tízesből fog ömleni a leülepedett iszap, mert az tényleg nonszensz, de ha a kilences reped, az merre fog folyni?

kodó tamás 2010.10.12. 10:22:35

@radala: "a parlament az egy olyan hely kellene, hogy legyen, ahol a legokosabb legdemokratább emberek ülnek akik nem tapsikolnak ilyenekhez"

tökéletesen erről van szó. a pártba belép vki és zombit csinálnak belőle. gyakorlatilag csak nulla erkölccsel van a harácsoló bandába esély bekerülni. ez egy önfenntartó rendszer. ehhez adtad az ikszet... ezt csak kivülről lehet megváltoztatni, vagy egy "utolsó párttal" akiknek az egyetlen programpontjuk a "the end", a pártrendszer megszüntetése.

az alternatívákon kell gondolkozni.

radala 2010.10.12. 10:27:23

@panelburzsuj: Ez jogos, nem tudom mire volt engedély ki adta ki, nem hiszem, hogy pH 12-13 jogosan tárolható a szabad ég alatt. Nem tudom igaz-e, amit igaznak szeretnék hinni, de nagyon szeretném, ha a mondjuk mellettem lőport gyártó cég akkor is kifizetné a felrobbant házamat, ha minden engedélye rendben volt és simán pechje van. Mert szerintem tuti, hogy a lőpor árában benne van az, hogy x eséllyel fölrobbanhat. Gondolom az alumínium árában is benne van ez.

radala 2010.10.12. 10:29:34

@pannonfunk: OK köszi, mert kicsit elgondolkoztam pb érvén és jogos kritikának tűnt.

kodó tamás 2010.10.12. 10:31:04

@radala: igen de előbb még 2/3-dal is az a sorend a rossz jogszabályt megváltoztatni ELŐBB, addig be kell tartani. csak a sorrend különbözteti meg a DEMOKRÁCIÁT és a DIKTATÚRÁT.

az utólag lepapírozzuk... az jo volt a nemzeti színház építésnél stb de itt ez már nagyobb tétre megy...

radala 2010.10.12. 10:31:21

@kodó tamás: Ki tapsolt? Schiffer tapsolt JB tapsolt? mszp tapsolt?
Mondjuk azért nem volt tapsvihar szerintem, úgy emlékszem. De nem is szórványos taps volt.

tbb 2010.10.12. 10:32:38

@ó jaj:

Nem ítélkezik. Véleményt mond. Nem szabad? Csak neked?

kodó tamás 2010.10.12. 10:33:19

@radala: "Mo azért olyan hihetetlenül bizalomszegény ország, mert soha nem történik meg a felelősök elszámoltatása"

ennek OKA a pártok a parlementben

az eredete BISZKU, mint írtam oly sokszor. (a koncepcios perek.)

a felelősség irányába pont ellenkező út vitt... volna. OV pont rossz irányba indult. kérdés mikor veszi észre...

Pirandelli 2010.10.12. 10:33:19

Üdv. Nem érdekel a magyar politika, a következők - röpke, véletlen példák - jobban érdekelnek.
a) Baszkföld madérfaunája b) Cserebogarak a pleisztocén-korban c) Élet 5millió éve a Marson.

Jó munkát.

radala 2010.10.12. 10:34:23

@kodó tamás: Ebben tökéletesen egyetértünk és én mindig azt mondtam, hogy a Fidesz egyik legnagyobb erénye, hogy profin törvénykezik. 98-02 közt, ha jól emlékszem egyetlen alkotmánysértésük volt, akkor is maguk kérték az előzetes kontrollt, de lehet, hogy tévedek, mindenesetre nagyságrendileg kevesebb, mint HGy, MP, GyF bagázsnak.
Ezt nem látom most így. de meglátjuk.

panelburzsuj 2010.10.12. 10:37:30

@pannonfunk:

Érted is, vagy csak fújod?

A térképről nemigen lehet leolvasni, hogy mennyi híg lé van a kilencesben, a lé teteje magasabban vagy alacsonyabban van-e tízesben ragadt iszap szintjénél, és hogy ha sok-sok szerencsétlen véletlen összejátszásaként mégis kiszabadulna a kilencesben tárolt lúg, akkor hogyan fogja megvédeni a kolontári gát a Torna-patakot, a Marcalt és Devecsert.

Én tisztelem a hűségeseket - és óvakodom a vakhitűektől. Neked is ezt tudom ajánlani.

Szimba 2010.10.12. 10:41:02

@radala:

8 hús-vér ember halála, 150 körüli sebesült ember miatt nem jár neki a börtön?????
Gondatlanságból elkövetett halált okozó ... stb. ilyen törvény nincs? Mert akkor írni kellene egyet!:-)))

Ennyire sajnálod a MAL vezetőjét? Rendben, de azokat, akik meghaltak, elveszítették mindenüket, megsérültek, a Marcalt, a Torna patakot, a használhatatlanná vált termőföldet, az erre kifizetett (és a jövőben kifizetendő összegeket) azt nem sajnálod:

Milyen ember vagy Te?

Szimba 2010.10.12. 10:42:27

@Pirandelli:
Minket sem érdekel a te sorsod.

panelburzsuj 2010.10.12. 10:43:45

@radala:

Pontosan ez a kérdés: benne voltak-e az ajkai timföld árában a környezeti kockázatok, és mit tettek eddig - a kiüömlés előttig - annak érdekében a magyar állam hatóságai, hogy biztosan benne legyenek?

AkarkiJ 2010.10.12. 10:45:12

@Szimba:

a megállapított felelősség miatt járjon börtön, nem azért, mert ov rámutat valakire, információk és a tények ismerete NÉLKÜL!

QQCS 2010.10.12. 10:45:26

Tetszik ahogy Orbán Viktor segítségével felidézhetjük a régi mondást "az éremnek mindig két oldala van". Jelen esetben: nem csak a milliárdok legeltetése a bankszámlamezőkön, hanem a felelősség is! Ez így szimmetrikus. ::)))

Ebből az ügyből valószínűleg nem az eddig szokásos tíz éves maszatolás lesz kétmillió forint kiszabott büntetéssel a végén, hanem keményen rálépnek a felelősök nemzőszervére. Hajrá Fidesz!!

radala 2010.10.12. 10:46:07

@Szimba: Mondom, ha gondos volt nem jár neki a börtön. Hogy tudsz te olvasni?:-)
Ha hazardírozott, akkor kötél is jár neki ez nem kérdés. De, ha minden papírja rendben volt és nem csalással szerezte a papírokat, ha nem voltak buzgárok, ha nem igaz, hogy szivárgott a gát, akkor nem jár neki börtön, de akkor is a vagyonával kellene, hogy feleljen. Ezt mondtam, illetve ezt akartam mondani.

radala 2010.10.12. 10:48:34

@panelburzsuj: Az árban akkor is bent van, ha a világpiacon csak másutt van benne, ha azért "gazdaságos" a termelés, mert a magyar állam nem kéri meg az árát a veszélynek, akkor is jogosan veszed el a pénzt attól aki ebből gazdagodott meg, ha katasztrófa van.