Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
17:59

Gyurcsány egyetért Orbánnal – írja a Mandiner a volt kormányfő blogjából idézve, a hozzászólók némelyike pedig nehezen tudja eldönteni, hogy akkor most hol is a fehér és hol is a fekete. Pedig a kormányfő a mai parlamenti beszédében sokat tett azért, hogy előcsalogassa az ellenzékből az egységbontót, ebbe a csapdába azonban – némi meglepetésre - egyelőre senki sem sétált bele.

(Fotó: rtlklub.hu)

Orbán Viktor beszédében számos olyan dolog elhangzott, ami más esetben bizonyára kivágta volna a biztosítékot a baloldali-liberális táborban. A kormányfő többek között maga jelentette be a Mal vezérigazgatójának őrizetbe vételét (nem emlékszem, hogy az elmúlt években akadt volna olyan miniszterelnök, aki átvette volna a rendőrségi szóvivők szerepét), illetve a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalat állami irányítását és állami vagyonzár alá vonását helyezte kilátásba (ami bár nem államosítás, ahogy néhány sajtótermék írja, de azért sajátos beavatkozás a magántulajdonba).

Nem vagyok biztos abban, hogy így volt, de azért elég valószínűnek tartom, hogy a kormányfő tanácsadói számoltak az ellenzék kritikai reakciójával, s talán tervet is készítettek arra az esetre, ha a szocialisták – hiszen erős mondatokra csak tőlük számíthattak: a Jobbik lelkes támogatása és az LMP zöld langyossága kalkulálható volt – támadólag lépnek fel. Miután válsághelyzetekben a lakosság általában egységpárti, ráadásul az elhangzottak minden bizonnyal enélkül is bírnák a rendpárti többség támogatását, a múlt héten már sok jó pontot szerző kormányfő a lehető legkedvezőbb helyzetből várhatta az esetleges bírálatokat.

Őszintén szólva - az előzmények ismeretében - engem némi meglepetésként ért a szocialisták váratlan politikai bölcsessége. A napirend előtt felszólaló Mesterházy és a blogjában reagáló Gyurcsány egyaránt felismerték a helyzetben rejlő veszélyeket, s nem adták meg azt a lehetőséget a Fidesznek, hogy a korábbiaknál is sikeresebben átkozzák ki az MSZP-t a nemzeti egységből. A ma tapasztalt látványos egyetértés természetesen nem azt jelenti, hogy új időszámítás kezdődött volna a magyar politikában (többek között fényes bizonyítéka ennek a médiatanács „szakmai” egyszínűsítése és annak ellenzéki fogadtatása), s biztos vagyok abban, hogy a sajátos szituáció elmúltával az MSZP mindent megtesz majd azért, hogy bepótolja a most elmaradt kormánykritikát.

Ami pedig a kormány határozott lépéseit és új javaslatait illeti, azok igazi tesztje akkor jöhet el, amikor esetleg egy baráti nagyvállalkozóval szemben kell(ene) ugyanezeket alkalmazni. Márpedig innentől kezdve lesz egy komoly precedens; s nem kizárt, hogy az egyre bővülő jobboldali gazdasági holdudvarban is akadhatnak olyan cégek, ahol ilyen-olyan bombák ketyegnek...

x x x

Változás: A volt kormányfő újabb bejegyzésében már "ócska haszonlesőkről" beszél.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr802363382

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jótékonykodik az OTP és az MSZP 2010.10.15. 18:04:02

Ötven plusz ötven millió forintot ajánlott fel az OTP Bank a Magyar Kármentő Alap számára. Az MSZP „Szolidaritás 2010” néven indít gyűjtőakciót az iszapkárosultak megsegítésére.

Trackback: Pénzügyi tönkretételünk története 2010.10.13. 21:20:31

  Mindig új hiteleket veszünk fel, romló feltételekkel, hogy meglévő hiteleink adósságszolgálatát fizetni tudjuk Hogyan lett a 22-ből 230 s a százból nulla? E képletben az előbbi az adósság, az utóbbi a népvagyon. A rendszerváltás óta a nemzetgaz...

Trackback: Gondolatok a zaggyal kapcsolatos történésekről 2010.10.13. 06:12:38

2010. október 4-én hétfőn 12 óra 25 perckor átszakadt a Magyar Alumínium Zrt. X. számú vörösiszap tározójának gátja és 700 ezer köbméter lúgos-vizes iszap Kolontáron félig átzúdulva  és Devecser szélét érintve  majdnem Somlóvásárhelyig folyt el a körny...

Trackback: A végén még tényleg forradalmat csinálnak 2010.10.12. 08:38:41

A Mal Zrt. államosítása csak az első lesz a sorban. A történet a '90-es évek homályos privatizációival létrejött hazai nagytulajdonosi körnek a megzabolázásáról, átalakítására szól. (Fotó: Mohai Balázs/MTI) Talán sokan nem is sejtik, hogy milyen hord...

Trackback: MOL részvényeket eladni! 2010.10.11. 22:13:53

Új törvényünk van. Itt van. Ízlelgessük gyorsan! Mivel feltételek jelenleg nincsenek, az állam tulajdonképpen önkényesen átveheti a cégek irányítását. Bárkiét! Kicsit fura, hogy a cégtulajdonosok nem tüntetnek azonnal a parlament előtt. Értem én, hogy ...

Trackback: Neokommunizmus és a katasztrófák 2010.10.11. 21:09:18

Nem akartam politikai blogot írni, de most muszáj. Még ha nyilván nem leszek is népszerű vele.Egy régi orosz, tán szovjet mondás szerint az úttörő nem azért keresi a tábortűz körül a kulcsát, mert ott hagyta el, hanem mert ott van világos. Úgy tűn...

Trackback: Amit még most sem értek 2010.10.11. 19:51:34

Műszaki szempontból akad néhány dolog a zagytározó katasztrófájában, amit még ma sem értek. Ezeket próbálom röviden áttekinteni, s választ keresni okos olvasóim által. 1. Érthetetlen, hogy 12-es PH-tól

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2010.10.13. 18:22:42

@kodó tamás:

Ceterum censeo: mit keresett az iszap tárolására épített kazettában (legalább) félmillió köbméter lúg, és miért adta erre áldását a környezetvédelmi hatóság?

kodó tamás 2010.10.13. 18:33:40

@panelburzsuj: leszarom.
majdnem egy hete tudjuk (kivéve OV-t és PS-t), hogy altalaj törés volt.

bogaram. ha ez nincs akkor a lug a kádban marad.
fordítva is. ha lug van, de nincs talaj törés akkor nincs kár.

ergó a közvetlen okozója a kárnak az altalaj törése.

de bíróságilag csak 6-8 év mulva fogjuk tudni. a 11-dik, UTOLSÓ szakértésnek ( az IMSZB= igazságügyi műszaki szakértő bizottság, BME nevében), majd Farkas ugyanezt a szakvéleményét leírja.
inkább ez izgi. hogy a felülvélemény (jo ilyen nincs jogilag pár éve, de csak elvileg nincs) gyakorlatilag előre van meg, azaz nincs oilyan szakértő aki ellenkezőt irna, ismerve a legutolsó ember véleményét...
azaz a per lehet hogy CSAK 4-5 év lesz.
de a kár összeg és a felelősség megosztás miatt mégis inkább 8-10 év első fokon...

mréveiller 2010.10.13. 18:34:38

mai események: A MAL vezért kiengedte a bíróság, Martonyi kijelentette ideiglenes a MAL állami felügyelete. Ennyit a Népszava jajgató cikkéről.
Mindenesetre bizakodjunk hogy lesz 3 százalékos növekedés 2011-ben mert ha nem lesz akkor jöhet az IMF segély megint. A kormány ugyanis ezzel számol, szerintem túl optimista

lüke 2010.10.13. 18:37:59

@tbb: a biológiásban rentegeg van, pl a halak közt

kodó tamás 2010.10.13. 18:43:44

@M.Trezeguet: visszaesés lesz

akkor a huszárok majd odaoldalognak... az IMF-labancokhoz szégyenszemre?

az állami felügyelettel igaz hogy OV zátonyra futott, mert a MAL nak tetemes tartozásai vannak? tehát ha beborítja mert ez lesz kárfizetés nélkül is, akkor annak terhe (politikai is) OV nyakán marad.

ezért jo az egyszemélyi országvezetés...

könnyű megtalálni a felelőst :)

hajrá fiuk!

kodó tamás 2010.10.13. 18:44:49

@panelburzsuj: na jo. mégis igazad van.

illés monyon le!!!

Videofon 2010.10.13. 18:48:55

@kodó tamás:
Azért visszaesést nehéz lesz összehozni. De a 3% is merész.

pannonfunk 2010.10.13. 18:51:15

@M.Trezeguet: Izé, miért is kellene rögtön IMF hitelt felvenni, ha nem lesz 3%-os a gazdasági növekedés csak mondjuk 2.5? Persze, hogy rosszabb lesz, de nem annyira, hogy rögtön az IMF-nél kell kuncsorogni... Annyira csak a Fletóék bírták gallyravágni a gazdaságot...

panelburzsuj 2010.10.13. 18:52:18

@kodó tamás:

Jóember!

Az a gát nem folyadéktárolásra lett kitalálva.

Nagyot néznél, ha szippantóskocsi helyett ponyvával kibélelt szekér állna be az udvarodra - költségracionalizálisra hivatkozva.

panelburzsuj 2010.10.13. 19:06:02

@lüke:

Lehet, hogya körülményesebb szótárakban a "biológialilag" karaktersorral fejezik ki azt, hogy homo pár nem tud közös gyereket csinálni.

kodó tamás 2010.10.13. 19:17:08

@panelburzsuj: miről beszélsz? én nem tudom miről vitázol.

a tragédia elsődleges oka egyértelmű. én csak annyiban vagyok büszke hogy simonmondjával egyhete kitárgyaltam (ő vele szemben a talajtörést hajtogattam ő meg robbantást a képek alapján...)
szoval én a kisegér együtt dübörgök az elefánttal (dr. Farkas BME) a hidon.
ezt élvezem.

a lényeg: elsődleges oka ez.... a többi nem anynira érdekes de rágózhatunk rajta:) főleg ilyen jo hasonlatokkal.

pannonfunk 2010.10.13. 19:21:43

És közben vacsorát csinálok a csajoknak, meg teát főzök a köhögő asszonynak, úgyhogy duplán számít :)

Mennyi a kommentrekord, amúgy?

tölgyes 2010.10.13. 19:22:57

@kodó tamás: Hiszen éppen ez az.. nem volt extra adó mégis drágább a telefon is, a gáz is, az áruházak termékei stb. is.. miközben a minőség gyengébb.

bariga 2010.10.13. 19:23:08

ez a mai zagyvaság,a mit Orbán előadott, csak erősíti bennem azt az aggodalmat, hogy sürgősen orvosra van szüksége, vagy valakire aki az "elgurult gyógyszert" megkeresi. Most már elhiszem az évekkel ezelőtti pletykákat, hogy Ausztriába járt gyógykezelésre.
Az új gazdaságfilozófiát nevezhetnénk mondjuk Futurisztikus Orbánféle Szocializmusnak, rövid nevén FOSz-nak.
Aki már érti, hogy itt miről van szó legyen olyan kedves nekem elmagyarázni.

kodó tamás 2010.10.13. 19:23:25

@Videofon: ezek az intézkedések rontják és nem emelik a hiányt.

ebben az egyben egyetértek az áprilisi Matolcsy-OV véleménnyel. gazdaság élénkítéssel lehet csak.

bár van más mód is (hatékony jogszabályok és állami önk intézmények) de az egy év alatt nagy visszaeséssel jár, csak utána HOZ.

szoval a német ipar nem fog annyira huzni minket.

plusz a válság szerintem 6-7 év (ebből 2 ment el PONT)... addig nem várható növekedés.

tölgyes 2010.10.13. 19:29:34

@bariga: Vagy Önnek.. Mintha mániákus lenne..:) Vagy századszor önti el Önt ily hevesen az aggodalom...:)

kodó tamás 2010.10.13. 19:30:27

@tölgyes: az infláció volt, illetve a gátlástalan profit"

természetesen ez utóbbiból a gátlástalan állam is tud elvenni. kérdés hogy ki a gátlástalanabb. ebben a két gátlástalan fog megegyezni. mert ezeket a monopol (telefon sem igazi verseny) nagycégeket jogszabályokkal kézi irányítani lehet...
a kettő egyezsége lesz hogy tompul e a terhed, vagy amit a zorbán ma mondott azt mind te fizeted-e (neki ez a pénz fix, a többi meg ráér)

@bariga: ez nem zagyvaság. logikus cselekedetek. nincs is más esélyük. plusz huszáros ötletek. a kérdés hogy
-csak rövid távú politikai előnyöket (vagy szinten tartást) jelentenek-e, mert azt mindenképp
-bedönti-e a gazdaságot.

a végét senki nem látja... nyugodtan izgulj otthon. mindenesetre a gázzal, telefonálással takarékoskodj!

felszállt a repülő egyelőre ennyi tuti. a leszálláson majd ráérünk gondolkodni. tudod: a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk...

S2000 2010.10.13. 19:32:27

Elemzői vélemények: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=139844&is=1

A tendencia egyértelmű, irány vissza a szocializmusba. Ennyire baloldali gazdaságpolitikát Kádár óta nem láttam Magyarországon.

Ezek az intézkedések garantálják, hogy nálunk tendenciózusan alacsony maradjon a gazdasági növekedés.

panelburzsuj 2010.10.13. 19:32:33

@kodó tamás:

Illés államtitkár úr - vélhetóleg a nemzeti együttműködés valós gyakorlatát demonstrálandó - most éppen a kolontári jegyző és a devecseri építési hatóság bemártogatásával van elfoglalva az Index tanúsága szerint. A gátfal építmény, tehát ez a csizma ne másszon má az ő kezei közt éppen szentelődő nagy állami környezetvédelmi asztalra.

Új világrend alakul, mondja mindeközben a nagyfőnök.

Brave New World.

Itt nálunk most leginkább "bátor, hősies" értelemben.

kodó tamás 2010.10.13. 19:33:47

@Videofon: "ezek az intézkedések rontják és nem emelik a hiányt" hiányt helyett NÖVEKEDÉST

lüke 2010.10.13. 19:35:54

@panelburzsuj:
az már szaporodás biológia,nem karakter sor,10 leütés

kodó tamás 2010.10.13. 19:38:40

@panelburzsuj: lehet elfoglalva. de mi ezen egy hete tul vagyunk:)

1986 épült és tervezték (Mélyépterv) a gátat. a Ptk. szerint a kivitelezésre 10 év (alapozás), a tervezésre 5 év a szavatosság.

akkoriban nem a jegyzők (önkormányzat) hanem a JÁRÁSOK adtak építési engedélyt, de hivatal semmiért nem felel. a köztisztviselő a mostani Ktv. szerint 3 éven belül elmarasztalható fegyelmi eljárásban, és akkor max 3 havi fizetése levonható.

bármi későbbi ráépítés lényegtelen hiszen a kár elsődleges oka a rossz alapozás (megjegyzem azon a talajon CÖLÖPALAPOZÁST kellett volna tervezni),
tök mindegy később mint csináltak a gáttal...

ezek után sem értem mit szeretnél?

pannonfunk 2010.10.13. 19:42:29

@bariga: Ez kell a népnek, no... Arra a kérdésre, hogy van-e értelme ilyeneket mondani, egyértelműen 'igen'-nel válaszolnak a választási eredmények. Sz'al csak az nem érti, aki politikai okokból nem akarja érteni.

Ha meg levesszük a sallangot, akkor látható, hogy Orbán még mindig az a makacsfejű, konok ember, aki mindig is volt. Adócsökkentés, gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés, bármi áron. Most éppen a magánnyugdíjpénztárak trükközésével. Brüsszelben elbukott, most keres másik kiskaput. Annyit sikerült megértenie, hogy a hiányt tartanunk kell, mert a piacok nem fogják jó néven venni, ha nem, és ha elszáll mégjobban a forint, akkor szívunk az adóssággal, és nem lesz gazdasági növekedés sem. Az államháztartás rendbetétele és a közszolgák költségeinek a lépése is üdvözlő. Lásd tegnapi index cikk, hogy ez jövőre miért nem hoz sokat a konyhára, cserébe lesz magánnyugdíjpénztárak megcsapolása, aztán 2012-től már érezhető lesz az államháztartási kiadások csökkentése + lesz pár százalék gazdasági növekedés is, meg egy zsák adósságot visszafizetünk (IMF hitelek egy része). Dióhéjban, ennyi.

kodó tamás 2010.10.13. 19:42:32

@panelburzsuj: elég esélyes hogy 24 év után a nemlétező mélyépterv statikusát temetőben kell keresni.

de nem értem mit akarsz tőle... honnan tudod pl hogy ő nem cölöpözést tervezett...

plusz csak akkor tud képbe kerülni, hogyha 24 évvel fenyegettet (elévülés) bűncselekménnyel gyanusítod meg.

de ennyit szerintem nem lesz ideje leülni...

kodó tamás 2010.10.13. 19:44:17

@S2000: egyet értek. tökéletesen.

a gazdaság irányitás felelősségét is átveszi az állam. ez nem baj. már csak az nem volt egy OV kezében. így könnyebb lesz felelőst találnunk...

masni55 2010.10.13. 19:44:20

@bariga: Nyugi, az arcán pontosan látszik, hogy beszedetik vele. :) Teljesen be van nyugtatózva, csak ritkán tör rá a dühöngés. :) És a megfelelő pillanatban küldik el családostul pihenni.

nyünyüge 2010.10.13. 19:52:27

@tölgyes:
minél drágább a telefon és hol?
A telekommunikáció azon kevés területek egyike, ahol az árverseny ill. mindenféle úniós szabályok határozottan lefelé vitték az árakat.

pannonfunk 2010.10.13. 19:53:17

@S2000: Igazából én nem sajnálom sem a távközlők, sem a multi kereskedelmi láncoknak a tökérelépését. Lazán át fogják hárítani a költségeiket a fogyasztókra, ennek két pozitív oldala is van (amit külföldről vagy nem látnak, vagy csak nem akarnak látni): egyrészt a minden évszakban új mobillal villogó, naponta csengőhangot, vicces oplogót vásároló bugriska is részt vesz majd a köz finanszírozásában, akkor is, ha az apuka/anyuka minimálbérre van bejelentve. A multi kereskedelmi láncok meg kevésbé tudják a hazai termelőket megnyomorítani az árversennyel.

panelburzsuj 2010.10.13. 19:59:44

@kodó tamás:

Arra tettem néhány kísérletet, hogy kigyulladjon a lámpa a fejedben: miért az iszapot meg a gátat pumpálja az agyakba a médiagépezet, és miért nem a lúgot?

Van olyan hír, amely szerint a szintén kiömléssel fenyegető kilences kazettából végül is sikerült "eltávolítani" a fölös lémennyiséget.

Szóval akinek a számok csak számok maradnak, és nemigen tudja megfogható képekbe és történésekbe formálni az eseménysort, az könnyen bevesz könnyű magyarázatokat.

nyünyüge 2010.10.13. 20:03:16

@pannonfunk: nem az új mobilon van az igazi haszon, hanem a mobilon folytatott forgalmon.

A díjak meg jelentősen csökkentek, a forgalom (főleg az internet) drasztikusan nőtt, a beszéd lényegében stagnál, ....

infovilag.hu/hir-18714-tavkozles_internet_100_lakosra_119.html

kodó tamás 2010.10.13. 20:12:07

@panelburzsuj: egy dologban vagy forrón nyomon illés barátoddal.

ha pl a gátat magasították, ott az elsődleges ok mellett sokféle felelősség is rakodhat az uj szereplőkre...

egyébként a lug miatt is lehet részlegesen felelős... mert a miatt nagyobb lett a kár ha valami szabélytalanság van, persze akkor az illés is hibás... a bubosbankájával

a lényeg a lényeg. ÁTSZAKADTAK GÁTAK. a gazdaságba, a katsztrófavédelembe és az igazságszolgáltatásba is jol beletenyerelt OV. ÉPÜL AZ ÚJ SZOCLISTA HAZÁNK.

tölgyes 2010.10.13. 20:13:02

@nyünyüge:

Magyarországon drágább a telefon stb... és a minőség nem a legjobb.. ez vonatkozik a NET-re is....A gáz ára is magasabb nálunk, mint a németeknél.. igaz az oroszok nekünk drágábban is adják.. már csak a barátságra való tekintettel is.

pannonfunk 2010.10.13. 20:13:32

@nyünyüge: Aha, persze, logikus, nyílvánvaló. Végülis az új mobil 2490 Ft-ba kerül, kétéves hűségnyilatkozattal a havidíj meg 5000Ft, 2490 << 24 * 5000.

De azért nézd meg, hogy tollas-e a hátad... :P

tölgyes 2010.10.13. 20:14:37

@kodó tamás: Ez a ki mit fizet történet már néhányszor forgott.

nyünyüge 2010.10.13. 20:19:15

@kodó tamás:
Javasoltad a "se füle, se farka" címet a következő poszt számára, nekem a "Bal lábam a jobb után, jobb a bal után..." c. idétlen induló jutott az eszembe, a franc tudja miért.

De jöhet a mintamókus is :)!

kodó tamás 2010.10.13. 20:19:20

@tölgyes: ja csak a panelben néhány ujszülött burzsuj lakik

apropo. ezek az utobbi pár lépések..... szóhat kedve Tölgyes Úr a barátjának: Viktor inox!

lüke 2010.10.13. 20:20:00

@nyünyüge:
MO-n
a "hallo europa "elöfizetés, minden ny-eu-i szolgáltatónál 29 eróért
16, 6 óra/hó uniós telefonálást kínál egységesen Angliától- Ausztriáig

nyünyüge 2010.10.13. 20:22:43

@pannonfunk:
Tanulmányozd még egy kicsit a történetet. A havidíjban fizeted meg az új mobil árát, 2500 Ft-ért hol veszel magában új készüléket?

kodó tamás 2010.10.13. 20:23:00

@nyünyüge: hm akkor még nem hallottuk a nagy "előadást"

PADLÁS SEPRÉS (kezdem mexeretni azsindexet) -ről

talán előbb a saját háza táján kellene sepregetni...
index.hu/bulvar/2010/10/13/tisztul_a_borsodi_rendorseg/
tényleg kevés a rendőr és egyre kevesebb
most a kéthéttel mi van?

tepes 2010.10.13. 20:25:37

@S2000: Azért nem csak baloldali árnya(lata)i vannak a gazdaságpolitikának, különben miért a bruttó 300e felett keresők járnának jól - igaz ők legalább nagyon?!
Ez egyébként senkit sem zavar a népes szavazótáborból?

Remélem a visszaút az állami nyugdíjhoz az eddigi magánnypt.-i megtakarításaim becsatornázását jelenti majd a központi költségvetésbe, hagy' támogassam ezzel is az extramagas jövedelműek adócsökkentését!

lüke 2010.10.13. 20:26:21

@kodó tamás:
elég olcsók:)
arról nem is beszélve , hogy kedves éva, igy szólitanak meg,
igaz mondhatnák mamika,mint a piacon, azt is

lüke 2010.10.13. 20:28:16

@S2000:
meg a jövedelem!
albán bér- albán mentalitás-, svéd adó és nyugdíj rendszer

pannonfunk 2010.10.13. 20:32:47

@nyünyüge: Mókuska, erről beszélek. Hogy azért masszívan van bevétel az új készülékekből, reflektálva a 2010.10.13. 20:03:16 kommentedre, miszerint a nagy bevétel nem az új készülékek eladásából van. Össze-vissza bartelezik a készülékeket és a szolgáltatásokat, nem fogod tudni kiszámolni, hogy mennyi az annyi.

Mellesleg, azoktól sem sajnálom a zsét, akik naponta 20-30 sms-t küldenek, hogy "de szupcsin érzem magam", meg "szom vok", meg elMMSezik maguk körül a legapróbb rezzenéseket is. Meg hülye játékokért, szolgáltatásokért fizetnek.

kodó tamás 2010.10.13. 20:35:42

@lüke: kérdés mit csináltak 5 euróért...
semmit, tehát nem is olcso...

a belügyminiszterük csinálja jol...

+orosz típusú politikai (párt)rendszer

az jut még erről eszembe, hogy a magyar nép várja hogy a király MEGMONDJA a tutit, erre az hoz egy törvényt és ugyanazok a zemberek leszarják (sőt direkt az ellenkezőjét csinálják) aztán szidják hogy ez milyen hülye, nem tesz semmit atz érdekükbe... és körbe-körbe.

tölgyes 2010.10.13. 20:39:11

@nyünyüge: Már eddig se fektettek be.. ill. hozták a náluk már levetett ruhát...Sajnos. Eztán is így lesz.. nem csak a távközlésben, de az áruház láncoknális.

6.Lenin 2010.10.13. 20:43:05

@lüke, @radala

Bocs, de csak most tudok válaszolni. Nincs vita köztünk, ugyanis Ti is másról írtok, én is.

Amit én kifogásoltam, szimba írta le 10.10.13. 12:20-kor

"Ha lehetséges lenne, és a háttérben lenne veszély esetére készenlétben egy orvos, egy gyermekgyógyász, akkor én is inkább ezt választanám."

Felőlem mindenki ott szül, iszik, szipózik, + kefél a kecskéjével, ahol akar.
DE! A plusz igényeit fizesse meg, ha már plusz jogokat követel.

Egyedi esetek nem érdekelnek, mindenki sorolhatna százával, de ezek nem jelentenek semmit.

nyünyüge 2010.10.13. 20:43:55

@tölgyes: ebben éppen megint tévedsz, a távközlésben ez módszer nemigen megy.

lüke 2010.10.13. 20:44:09

@kodó tamás:
már irtam egyszer
kár hogy nem olyan népesek vagyunk
Kina, Oroszo. paralel épiti
a kapitalizmust meg a jó szociálizmust ,s kibírják:)

lüke 2010.10.13. 20:45:06

@6.Lenin:
vita van, és ez igy jó
baj nincs:)

pannonfunk 2010.10.13. 20:46:35

@nyünyüge:

Bal lában a jobb után
Jobb lábam a bal után
De jó, hogy nincs három lábam
Össze-vissza kuszálnám

:)

lüke 2010.10.13. 20:47:50

@pannonfunk:
azért a 85 euro/hó nem 29
( s a készüléket 2 évenként a hüségny.-ra ingyen adják)

tölgyes 2010.10.13. 20:49:16

@nyünyüge: Bár tévednék.. de a távközlésben ez a módszer működött a 90-es évek közepétől.. Hozták be az ADSL azon rendszereit, amit náluk már nem lehetett eladni.. itt a környékünkön 7-8 éve olyan szedett-vedett a hálózat, hogy csoda ha nem esik szét..A "megvásárolt" kapacitás névleges, jó, ha az alsó szintet tudja...ráadásul zajos stb.

tölgyes 2010.10.13. 20:51:03

@6.Lenin: Igaz.. de szerintem ma a világban minimum tízszer annyi gyerek születik otthon, mint kórházban..:)

Ted Striker 2010.10.13. 20:51:50

A Nemzeti Együttműködés Programja (gy.k. kormányprogram) 68. oldalán ez olvasható:

"4.3 Az idősek tisztelete, megbecsülése, biztonsága
(...)
Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek."

www.parlament.hu/irom39/00047/00047.pdf

lüke 2010.10.13. 20:52:37

@tölgyes:
magának mindig baj volt
"a netjével"

nyünyüge 2010.10.13. 20:54:03

@Ted Striker:
ezért aztán az állam kiveszi a multnacionális karvalytőke kezéből és biztonságba helyezi - amíg így látja jónak

bariga 2010.10.13. 20:57:20

@pannonfunk: nehogy már egy ember makacssága döntse el mi lesz az országgal. Lehet többféle gazdaságpolitika, vagyis többféle kapitalizmus, de kapitalizmus kell hogy maradjon. Szerintem van egy nagyon egyszerű képlet: a piaci folyamatokat nem lehet jelentősen eltéíteni a törvényszerű mozgásoktól. Mert a tőke visszahódítja ami jár neki és áttöri a gátat, mint a vörösiszap. Valahonnan jöjjön már egy közgazdász könyörgöm.

lüke 2010.10.13. 20:59:08

@tölgyes:
na igen!
eleve ezért nem kell támadni:) ,nem haltunk ki még

kodó tamás 2010.10.13. 21:07:22

@török gábor: Kedves TG!

most, hogy már nem csak én hanem a BME szakértője is Tamás Kodó, azaz ismerjük a szakvéleményt, illetve tudva a bíróság első körben nem támogatta az előzetesét Bakonyinak.

az eredeti blog írást érdemes ujra elemezni.

"kormányfő többek között maga jelentette be a Mal vezérigazgatójának őrizetbe vételét (nem emlékszem, hogy az elmúlt években akadt volna olyan miniszterelnök, aki átvette volna a rendőrségi szóvivők szerepét), illetve a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalat állami irányítását és állami vagyonzár alá vonását helyezte kilátásba (ami bár nem államosítás, ahogy néhány sajtótermék írja, de azért sajátos beavatkozás a magántulajdonba)."

-de előtte egy mondat. Amikor egy állami tisztviselő teljhatalommal dönt és vétó joga is van egy cég ügyeiről, akkor az államosítás gyakorlatilag. ezen nincs mit rágózni.
-de az is tuti, hogy mindenfajta kártalanítást csak megbonyolít és megnehezít.

akkor most OV tévedett? egy nagyot?

NEM A FELELŐS CÉGET ÁLLAMOSÍTOTTA ÉS NEM A MEGFELELŐ VEZETŐT ZÁRATTA BÖRTÖNBE!!!!!

ebből a zsákutcából nem lehet kijönni sérülés nélkül. ennek nincsen pozitiv forgatókönyve. és már csak előre lehet menekülni... (azt hiszem megfordulni nehéz, de mindenképp minél hamarabb van erre több esély)

akkor most lesz egy másik törvény az államosításról?
a LEX BOCS?

jó éjszakát

tölgyes 2010.10.13. 21:07:50

@lüke: Rendszeresen baj volt vele. Egy biztos a beígért teljesítménynek most is csak az alsó szintjén teljesít..

A fiam barátja volt itt No-ból. Vele beszélgettünk és ő feketén fehéren elmondta: a nálunk csúcstechnológiának számító rendszer náluk már kifutott.. az áraktól pedig el volt képedve..:) Tehát nagyon is rendjén van ha az extraprfit egy része itt marad.. de ha valaki fizetni akar helyettük, szerintem megteheti:)

pannonfunk 2010.10.13. 21:10:08

@bariga: Nem, valóban nem. Nagyon sok választó döntötte ezt el.

bariga 2010.10.13. 21:11:55

@kodó tamás: de most már mindem választást megnyertek, senki nem kérdőjelezi meg a teljhatalmat. Most már mi szükség van erre fejreállított gazdaságpolitikára. Senki nem haragudna meg a hívek és szavazók közül, ha egyszerűen csak azt mondaná halkan, bocsika tévedtem. Most már frankón fogjuk csinálni, szép nyugodtan, megfontoltan, eltervezve, végig gondolva. Most indul az élet a válság után, szerencsés a helyzet, eltekintve a szerencsétlenségektől.
Ha erre a hullámra nem tudunk felülni, lehet, hogy sokat kell várni a következőre. A jó gazdaságpolitikának semmi köze a politikához, meg az aggódáshoz, meg a lojalitáshoz, vagy vakhithez. Az egyszerűen csak egy szakma!!!

S2000 2010.10.13. 21:15:24

@pannonfunk: Nem ezzel van a gond, hanem azzal, hogy a gazdaságpolitikának nem átcsoportosítani kellene az adókat, hanem csökkenteni az össze adóterhet, a fellépő hiányt pedig az állami kiadások csökkentésével elkerülni.

Ehhez képest most nem történik más, mint az egyéni adóterhek csökkentése mellett a vállalati adóterheket növelik, tehát bevételi oldalon az egyenleg nulla, ergo közben az állam nem javítja a saját hatékonyságát, nem csökkenti a saját költségeit, holott igazából erre lenne szükség.

bariga 2010.10.13. 21:17:18

@lüke: www.origo.hu/itthon/19991207matolcsy.html

erre gondoltál? érdekes én idősebbnek gonbdoltam

6.Lenin 2010.10.13. 21:20:31

@tölgyes

És?
OK! Akkor a mozgó klotyó mintájára legyen mozgó szülő konténer, hogy a lovin is lessen szülni, nehogy lemaradjon valaki az 5. futamról, de legyen készenlétben 1 drb helikopter, 1 drb tengeralattjáró, terror elhárítók, elemes oszamabinláden riasztó.
Sikeres szülés esetén tűzijáték kb 15 perces.

S2000 2010.10.13. 21:21:15

@tepes: Az új személyi jövedelem adó rendszerrel én egyetértek, nem azért, mert a nagyobb jövedelműek jobban járnak, hanem azért, mert kivesz a rendszerből egy olyan elemet (óriási ugrások a sávoknál) a rendszerből, ami nyomán a papíron bevallott jövedelmek érhető módon még éppen a sávváltás alatti szintre konvergáltak, és ennek nyomán a jövedelmek egy jelentős része került át a feketegazdaságba. Ezt én nem feltétlenül jobboldali, hanem egyszerűen ésszerű adópolitikának tekintem, ami remélem kifehéríti a gazdaság eme szegmensét.

mrs. white 2010.10.13. 21:23:03

Szép napot!

Vegyük sorra kiket sújt az extra adó. Energetika. Gyuszi bácsiék amikor éppen aktuálisan csödközelbe vitték az államot a nagy kapkodásban 500 milliárdot szdtek be 5 nap alatt. Köztük pl az erőművek eladásából. Gondolom ha valmint hirtelen eladok akkor az akciós ezért ott ha tetszik a vevőnek extra profit jelentkezik. Gyuláék ennyivel nem elégedtek meg mert garantálták a fix 8%-os haszonkulcsot. Azért van abban valami szépség ahol nincs versenytárs ilyen haszonnal dolgozni stabilan, mert nemtom ki hogy van vele én csak a konnektorból tudok ármat vételezni, oda pedig ugyanaz szállítja amíóta az eszemet tudom. Legyünk igazságosak mivel a válság miatt leállt vagy csökkent egy csomó gyár kapacitása kb 25%-al kevesebb áramot értékesítettek ráadásul a fölös kapacitású külföldi áram is elkezdett nyomulni. Kicsit hasonló a helyzet a bankszektorhoz 10-15 év dőzs után nehezebb napok vannak.
Tesco mai hírek szerint 572 milliárdos forgalom mellett 9.7 milliárd hasznot termelt. Ez nincs egészen 2%-os haszon. Arról az áruházról beszélünk ahol az árrés 20-100 % között mozog a többszáz beszállítót leszedő marketig reklám és polcpénzek garmadáról ne is beszéljünk. Ez esetben vagy szuper béna a tesco vezetése hogy ilyen hatásfokkal képes dolgozni, vagy pedig rendkívül kreatív a könyvelés.
Távközlés egy kicsit más tészta. Ők az egyetlenek akik valamilyen rejtélyes okból kifolyólag folyamatosan csökkentik az áraikat. Talán azért mert itt tényleges versenyhelyzet van. Azt azonban ne feledjük hogy a rádióhullám nem kér enni. ott inkább a fejlesztés viszi el a pénzt amíből így vélhetően kevesebb lesz.
A nyugdíjpénztárakra csak annyit mondott egy elemző kb egy évvel ezelőt hogy +0 és-0. Nincs különbség a magán és az állami között. Nem hozta azt a fajta elvárást mint amire kitalálták.
Ahogy most olvastam a 2800 milliárdos nyugdijpénztárt vagyon rendkívül költséges igazgatni. 4-5%ot is felemészt a pénztáraknál ez a művelet. Erre szokták azt mondani 140 milliárdért én is eligazgatnám nagy duzzogva az internet és számítástechnika korában.

bariga 2010.10.13. 21:23:21

@pannonfunk: a válsztókkal és a választás eredményével semmi bajom. A meghozott rossz gazdasági döntések károsak. Egyszerűen csak ennyi és egyszerűen csak a eltér a véleményünk.

kodó tamás 2010.10.13. 21:24:09

@bariga: na várj csak.

nincs idő. a hiánycél és a gazdasági lehetőségek miatt van egy megoldhatatlan, lehetetlen házi feladatuk. MISSION IMPOSSIBLE.

igen ezt gondolnám én is hogy 2/3-d5al nyugisan lehetne előbb a törvényeket... aztán cselekdni. de több gond van.

-ők huszáros lendülettel rontanak rá az ügyekre, ilyen értelemben bátrak és fifikásak
-csak hogy ez mindössze egy szűk kör (hisz egyeztetés stb nélkül lehetetlen szélesebben), azaz a srácok mint régen beülnek egy étterembe 29-en oszt mindenki ír egy ötletet a lapra.
-a minisztériumokat kipucolták (a fürdővízzel a gyereket), tele rakták kövér fi9desznyik feleségekkel, de egyébként sem hatékonyak a jogszabályok sem statisztikák sem semmi (ezt8 év kemény munkával ŐK garantálták)
-most próbálkoznak. pl a nyugdíj pillér romba döntése tuti uj ötlet, mert az váratlan volt... (még számomra is:)
-az intézményi reformok hosszú távon ÓRIÁSI MEGTAKARÍTÁST jelentenének, de rövid távon PICI PÉNZ kellene hozzá, az sincs... eu nak felesleges imátkozni.
-a PPP ötlet mutatja, hogy az állam finasnzírozása lehetlen. azaz a válság most érte csak az államot (a cégek egy kicsit tompították, mert az adózásban most "esett le")
-mindennel pechjük van a csapda minden vergődésükre szorosabbá válik...

igen ám de a rabbi ötleteihez volt sok beteg állat, de itt CSAK EGY BETEG GAZDASÁG VAN. itt egy gyógymóddal lehet próbálkozni.

egy dologban bízhatunk az államcsőd után az eu ban (csak ennek esélyeit rontja hogy nincs eurónk)

S2000 2010.10.13. 21:27:13

Néhány kommentből nagyon jól látható, hogy ennek a populista adópolitikának (összes adó tömeg bevétel állandó, csak átrendezzük az emberektől a csúnya, profittermelő vállalatokhoz) mekkora sikere van... Azt kevesen veszik észre, hogy ezek a csúnya, profittermelő vállalatok adják a zembereknek a munkahelyeket meg a fizetéseket. Tehát az a retorika egyszerűen nevetséges, hogy csökkenteni kell a munka adóztatását, közben növeljük a munkáltatók adóztatását.... Egy cég számára tök mindegy, hogy milyen jogcímen perkál az államnak. Az viszont nem mindegy, hogy egy évben összesen mennyit perkál. Márpedig a munkabérekre rakodó adót is a munkáltatótól kapják a zemberek..

2010.10.13. 21:30:14

Na mi van itten? Mik történnek, míg nem voltam?:) Köszönöm annak, ha tájékoztat összefoglalóan...nem volt időm végigpörgetni, holott érdekel, de csak a munka, csak munka...:(

mrs. white 2010.10.13. 21:31:51

@S2000: Elvben igazad van de tételezzük fel, hogy 10 millából egyszerűsítve 1.6 millát adózik a páciens. Ezt ő igazságtalannak tartja ezért a sávtól függetlenül 1 millát vall be ami már csak 160 ezer forint. Nem sávoktól függ szerintem az adózási morál hanem a várható haszon és a várható büntetés valamint a hogy milyen valószínűséggel bukik meg az illető. Egész egyszerűen ott kellene meghúzni ami még befizethető valamint több lenne a kockázat mint a nyereség adóelkerülés esetén. Ez pedig sajnos szerintem nem a sávon múlik hanem az adó mértékén.

S2000 2010.10.13. 21:34:44

@mrs. white: Igen, az adó mértéke is fontos, de az is csökkent a felsőbb jövedelmek esetében, tehát az irány jó. Én várok több milliárdnyi többlet adót ennek nyomán, természetesen keményebb APEH ténykedés mellett.

bariga 2010.10.13. 21:42:53

@kodó tamás: a gazdaság nem is annyira beteg, mint ahogyan megtévesztően terjesztik. Ami viszont nagyon beteg, az az egészségügy és a szociális ellátórendszerek. Ha Orbánnak lett volna egy kis esze, akkor hagyta volna, hogy a Gyurcsány végigverje a zembereken a reformokat, neki már úgyis mindegy volt. Az államnak nics pénze , meg tőkéje, csak rengeteg adóssága, amit a sok kevéssé hatékony rendszerre és cégekre költ, ami egyre többe kerül. A 10 % és a 16 %-os adókulcsok teljesen abnormálisak, aki nem érti miért, annak nem is érdemes elmagyarázni.
Az EU egészen addig ki fog húzni minket a csávából, amíg nem alapjaiban támadjuk az elveit. Most pedig erre indult el Viktorunk. Ha nem elefántként kezdi az EU-val meg az Valutaalappal, világgákürtölve a sok hülyeséget, szép csendben meg lehett volna állapodni, eltérni is, mert valóban tarthtatlan lesz a hiánycél. Ezekkel a módszerekkel bizonyosan.

6.Lenin 2010.10.13. 21:43:02

@kodó tamás:

"de itt CSAK EGY BETEG GAZDASÁG VAN. itt egy gyógymóddal lehet próbálkozni."

Tévedsz.

1 BETEGGÉ tett gazdaság van, belebetegedett 1 téves gyógymódba. szerencsére a sámánok is.

Nincs 1 tuti gyógymód. Kísérletek vannak, mindenhol, Kínában, Ázsiában, Afrikában, az EU-ban. Mindenhol más.

Vannak/voltak/lesznek sikerek rövidtávon, bukások hosszútávon és fordítva.

Így megy ez néhány ezer éve.

pannonfunk 2010.10.13. 21:47:48

@S2000: Valószínűleg lemaradtál arról, hogy tegnap volt egy bejelentés a közszférában 5-10%-os kiadáscsökkentésről, meg egy indexes cikk, amiben elmagyarázzák, hogy jövőre miért nem lesz ebből még sok pénz (a végkielégítések rengeteg pénzt elvisznek).

És nem csak a közszolgák bérének a levágása, henem minden szerkezetátalakítás pénzbe kerül, és mivel Brüsszelben kicsit morcos lett a hangulat a görög csődhelyzet miatt, nem engedik elszállni a hiányt. Pedig egyszerre nem lehet hiányt is tartani, meg szerkezetátalakítani bevételek növelése nélkül. Ebből a szempontból én értelmesnek tartom a szektoriális megszorítást, azok a szektorok fognak tejelni, amelyek velőszínűleg a legjobban elviselik. Az élvezeti cikkek jövedéki adójának emelése dettó ugyanilyen jó lépés, szerintem.

panelburzsuj 2010.10.13. 21:51:49

@S2000:

Amióta a számítógépet kitalálták, azóta lehetne olyan sűrűn sávos adórendszer, hogy csak nagyítóval lehetne látni a sávhatárokat. Hogy ott nem folytonos a görbe, hanem döccen egy picit.

Lehetne például az "egységsáv" szélessége a mindenkor érvényes legkisebb címletű forgalmi pénz. Most az ötforint.

Lehet hörögni: micsoda abszurd ötlet! Persze: legalább annyira abszurd, mint töltőtollat, aztán meg golyóstollat adni az írni tanuló gyerek kezébe. A csodálatos, jól bevált fémhegyű-műanyagnyelű helyett! Meg mindenféle számológépet használni kémiaórán: mivé fajul az emberiség, ha a végletekig elkényelmesedett diák nem papiroson skribálva számolgatja ki a mólokat?

Szóval a sávhatárral "indokolni" az egykulcsos adót az finoman szólva is - khmmm...

panelburzsuj 2010.10.13. 22:06:38

@panelburzsuj:

Persze ha az e-kormányzás ügyfélkapujába majd szalvétákat meg söralátáteket fogunk betuszkolni, akkor nem szóltam! :.. :)

tepes 2010.10.13. 23:29:01

@S2000: Pusztán ettől minimálisan lesz csak fehérebb a gazdaság - arra sokkal jobb módszerek vannak - és szerintem a sávváltásokhoz sem konvergáltak alulról a bérek (hiszen csak a növekményhez kapcsolódott magasabb ráta). Ebben a szituban, amikor ilyen súlyos terheket helyeznek különböző szektorokra, az átlagemberrel/átlagszavazóikkal szemben inkorrekt és következetlen lépés az eleve magas jövedelműeknek kedvezni, főleg ilyen mértékben.

tbb 2010.10.13. 23:43:52

@manyike:

Én speciel nem az emberi leépülésre, hanem a társadalmakéra gondoltam. Azon pedig az okosság nem sokat segít, mert az okosságok rövidtávra szólnak. A fejlődés vagy a leépülés viszont a sok-sok okosság eredőjeként hosszútávon alakul ki. Ezért az okosság önmagában nem elég, bölcsességre is szükség volna. Mert akkor talán nem követnénk el újra ugyanazokat az okosságokat, amelyek már más társadalmakat a jégre vittek.

tbb 2010.10.13. 23:51:09

@lüke:

Micsoda van rengeteg a halak között?

tbb 2010.10.13. 23:57:45

@bariga:

Mindössze annyi, hogy az idén 3,8 jövőre meg csak 3,0 % lehet a deficitünk.

BonFire 2010.10.14. 03:49:20

Na, majd itt is jól megcsappannak a kommentek. A Vezénylő Tábornok Úr gondoskodik róla!

www.hwsw.hu/hirek/45461/tavkozles-telekom-ado-piac.html

Nem baj! Meg van választva 2-3-dal, az a lényeg. Ó, hogy fog még sírni a sok IQ negatív!!!

S2000 2010.10.14. 04:01:10

@pannonfunk: Igen, de ezek egyszeri tételek, és az EU/IMF is elfogad egy hiánynövekedést, ha a fő ok az ilyen egyszeri tételek a strukturális reformok miatt. De ha nem erről van szó, akkor elfogadhatatlan a hiány növelése.

Szimba 2010.10.15. 13:20:52

@tölgyes:

Ezt nem iazán tudom megérteni.
Szinte minen kamasz küzd önelfogadási gondokkal. És a felnőttek hiába legyintenek arra, hogy a kamasz nagynak érzi az orrát, csúnyának a lábát stb., azt ugyanolyan mélyen éli át a gyerek. Különösen, ha ezért megjegyzéseket kap az osztálytársaitól. A kövéreket különösen nehezen fogadják el a társaik, partnerkapcsolatot talán még nehezebben tudnak kialakítani, mint a homoszexuálisok.

Meglehetősen sok embert ismertem, akik között nagyon is kiegyensúlyozott , kapcsolatban élő homoszexuálisok is voltak. Idős korukig dolgoztak, nem cserélgették a partnereiket. Talán inkább a túlzottan sok partner, a prostitúció lehet az oka az öngyilkosságoknak.

Művészekről is lehet tudni, hogy más az identitásuk, mégsem okozott súlyos gondot nekik ez.
Pl. Mensáros László pl. nagyon kulturáltan élte az életét, és persze még számtalan más ember is.
Sőt, pedagógust is ismertem, aki számtalan kitüntetést kapott és egész életében vidám, kiegyensúlyozott volt.

Szimba 2010.10.15. 13:32:11

Mulatok a sokféle adón (nem azért, mert annyira vicces), általános iskolában ugyanis tanultuk, hogy szegény jobbágyokat, parasztokat mennyiféle módon nyúzta a földesúr meg a papság. Volt füstadó is, aztán hídpénz, meg a sokféle vám...

1 kéményt használunk, de 3 db van, természetesen 3 után kell fizetn havonta. Lebontatni meg nem engedik.
A fizetésekből is annyiféle címen vonnak le adót, hogy az már elképesztő.

Én örömmel visszatérnék a földesúri kilencedhez és az egyházi tizedhez.

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2010.10.15. 21:47:42

ennyi kommentet egy bejegyzés alatt még sosem láttam :-O

kodó tamás 2010.10.15. 22:18:04

@tanita: akkor nézd meg a következőt 261-et, 1200 felett van jóval:)
és én még csak most nézek be:)
süti beállítások módosítása