Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
18:33

Új műfajjal jelentkezik a blog: vendégszerző írásával. Róna Dániel, aki hallgatóm volt a Corvinuson és jelenleg az Ecostat politikai elemzője, az önkormányzati választás érdekes, bár kétségtelenül vitatható megközelítését kínálja írásában. Engem meggyőzött, s ha a kedves olvasóknak tetszik a műfaj, lehet, hogy időnként másoknak is átengedem itt a terepet...

(Fotó: Népszabadság)

Az önkormányzati választásokat értékelve ritkán tapasztalható konszenzus van az elemzők között, az egyöntetű vélemény szerint az MSZP és a Fidesz erősödött a tavaszi országgyűlési választás óta, a Jobbik és az LMP viszont a vártnál gyengébben szerepelt. A diskurzus már nem is az adatokról szól, hanem a hagyományos pártok előretörésének és az újak visszaesésének okairól (a szocialista párt erős és az LMP gyenge szervezeti bázisa, a Jobbik parlamenti pártként csalódást okozott a radikális közönségének, stb.). Véleményem szerint elhamarkodottak ezek a fejtegetések – még ha van is bennük igazság –, mert két különböző választás összehasonlításán alapulnak, anélkül, hogy megvizsgálnák a két műfaj közötti különbségeket.

Ahhoz, hogy az almát ne keverjük össze a körtével, először a távolmaradás okait kell szemügyre vennünk. Azt állítom, hogy míg az országgyűlési választás mind a négy pártnak egyformán fontos volt, addig most a Fidesz és az MSZP számára sokkal nagyobb volt a tét, mint a két új párt esetében. Az önkormányzati választáson az emberek többségét az érdekli a legjobban, hogy ki lesz a településén a polgármester (a választók jelentős része fejből is meg tudja mondani, ki irányítja a városát), és csak másodlagos kérdés, hogy milyen összetétele van a közgyűlésnek vagy a képviselőtestületnek (ezt általában nem is tudjuk). A Jobbiknak és az LMP-nek – egy-két kivételtől eltekintve – nem volt regnáló polgármestere és esélye sem arra, hogy most bármelyik település első emberét ők adják, az új pártok támogatóit csak az motiválhatta, hogy a pártjuk ne egy, hanem kettő, esetleg három képviselői helyet szerezzen (az LMP esetében a jelöltállítás nehézségei miatt sok helyen ez is eleve lehetetlen volt). A két párt főleg fiatal híveitől tehát teljesen racionális döntés volt a távolmaradás. Ezzel szemben a kormánypárti szavazóknak mindenhol, a szocialistáknak pedig a települések nagy részében volt kire szavazniuk, ezért eszük ágában sem volt otthon maradni. Ezt a feltételezést a közvélemény-kutatások alátámasztják, a felmérésekben magasabb volt a hagyományos pártok támogatóinak részvételi hajlandósága, a Fidesz és az MSZP hívei még a nagyon elkötelezettnek hitt Jobbik-szimpatizánsokat is megelőzték e tekintetben.

Nemcsak a kutatások, hanem a választási eredmények is ezt a feltételezést erősítik. A Republikon Intézet egyszerű és ezért rendkívül hasznos módszert dolgozott ki az önkormányzati választások értékelésére, ezt alkalmazva minden választónak a parlamenti választás listás szavazatához műfajban legközelebb álló voksát vesszük számításba. A tavaszi választással összehasonlítva a fővárosi közgyűlésben a Fidesz és az MSZP mintegy négy százalékkal előretört, az új pártok pedig másféllel visszaestek. Ha azonban megnézzük, hogy a Jobbik és az LMP a kerületeknek csak körülbelül a felében (15 és 11) tudott polgármester-jelöltet állítani – és ahol tudott, ott is teljesen esélytelen volt –, a főpolgármesterségbe pedig egyáltalán nem szólhattak bele, akkor már nem tűnik meglepőnek szerényebb szereplésük. A szocialista pártnak ezzel szemben mindenhol volt jelöltje, 6-7 kerületben a polgármesterségért is harcban állt (háromban nyert), és nem mellékesen a főpolgármesteri címre is veszélyesebb volt. Ezt a szavazóik előzetesen is így gondolták, ezért Budapesten az MSZP-sek sokkal motiváltabbak voltak, mint a kis pártok hívei.

A megyei jogú városoknál a tavaszi listás voksokat a mostani egyéni képviselőjelöltekre adott szavazatokkal érdemes összevetni, mert ezeknél sokkal inkább a párthovatartozás meghatározó, mint a polgármesterre adott szavazatoknál, melyek jó része a városvezető személyének szól. Feltételezésem éppen az, hogy a polgármesterségért folytatott harc kihat a másik, pártos szavazatra is. A Fidesz mindenhol jól szerepelt, de a képviselőtestületekben ott tudott a legtöbbet javítani a parlamenti választási eredményéhez képest, ahol előre borítékolható volt, hogy toronymagas győzelmet arat a polgármestere (Debrecenben 2%-os erősödés, Hódmezővásárhelyen 11%, Kaposvárott 11%, Kecskeméten 8%, Pécsett 12%). Az MSZP értelemszerűen gyengébben teljesített ezekben a városokban, mint tavasszal (mindegyikben körülbelül 2%-kal esett vissza, Kaposvárott 9-cel) mert esélye sem volt labdába rúgni. Minél szorosabb volt a verseny, a szocialista párt annál többet javított a pozícióján. Már a választás előtt is lehetett tudni, hogy Szombathelyen (10%-ot erősödött az MSZP), Miskolcon (11%) és Szegeden (15%) van komoly esélyük hivatalban lévő polgármesterük miatt, de Salgótarjánban (13%) is éles volt a küzdelem. A Jobbik ugyanakkor sokkal rosszabb helyzetben volt, mert minden nagyvárosban eleve esélytelennek számított. Az ebből következő rosszabb szereplést az mérsékelte, ha volt saját polgármester-jelöltje a pártnak (Debrecen -1%, Székesfehérvár -3%, Szekszárd +0,5%, Zalaegerszeg -3%, Győr -2%), ahol viszont nem tudott indítani, ott sokkal nagyobb kudarc érte (Tatabánya -7%, Kaposvár -8%, Kecskemét -12% Salgótarján -17%). Ugyanakkor az mindenképp elgondolkodtató a radikális párt számára, hogy keleten még több olyan városban is erősen visszaesett, ahol képes volt polgármester-jelöltet állítani (Miskolc -5%, Szolnok -6%, Nyíregyháza -8%). Az LMP-nek egyetlen egy megyei jogú városban volt jelöltje (Pécs), ez nyilvánvalóan elkedvetlenítette szimpatizánsait; Kecskemét kivételével minden nagyvárosban rosszabbul is teljesített, mint áprilisban.

A népszerű polgármester miatt a fideszesek és a szocialisták döntő többsége a nagyvárosokban újra elment szavazni, és ha már ott volt, általában a többi szavazatát is a párt egyéni jelöltjére (fővárosban listájára) adta. Természetesen lehetséges, hogy a legnagyobb zsákmánynak számító Szegeden tényleg új támogatókra lelt az MSZP, érvelésem szerint azonban valószínűbb, hogy mindössze annyi történt, hogy a párt Botka Lászlónak köszönhetően sokkal nagyobb arányban tudta mozgósítani híveit. Ez a fajta lökés hiányzott az új pártok esetében. Budapesten és a megyei jogú városokban tehát a valós – parlamenti választáson megmutatkozó – erőviszonyok érdemben nem változtak; egyszerűen a választás sajátosságai miatt a Fidesz és az MSZP jobban tudta aktivizálni a választóit, mint az esélytelen Jobbik és a „nulladik fordulóban” elbukó LMP.

A megyei listák eredményeit nehezebb értékelni. Egyrészt a megyei közgyűléseknek nincs komoly jelentőségük, másrészt a 10 ezer alatti településeken a pártok szerepe marginális. Ezzel együtt a polgármesterek személye miatt azért ezen a szinten is van tétje a választásnak, még ha kisebb is, mint az előző kettőn. A Fidesz a helyhatósági választások történetében példátlanul sok polgármestert tudott állítani, ez nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy ilyen kiemelkedően teljesítsen a megyei listákon: a párt még a tavaszi eredményéhez képest is sokat fejlődött. Noha a Jobbik több kisvárosi polgármestert (és képviselő-jelöltet) tudott állítani, mint az MSZP; a szocialisták nagyon sok helyen szövetségben indultak vagy független polgármestereket támogattak, így végülis a szocialista választók tudtak több helyen a saját emberükre szavazni. Részben ez magyarázza, hogy az MSZP több voksot kapott (523 ezer), mint a Jobbik (400 ezer), azonban úgy tűnik, hogy vidéken a szocialisták valóban teret nyertek, míg a Jobbik ténylegesen meggyengült. A parlamenti választáson tapasztalt tendenciák érvényesülése esetén itt a radikális pártnak meg kellett volna előznie az MSZP-t. Különösen Kelet-Magyarország esetében feltűnő, hogy a megyei közgyűlésekben több olyan megyében is az MSZP lett a második, ahol tavasszal még a radikális párt volt az erősebb, ráadásul úgy, hogy a megyei jogú városok voksai itt nem számítottak. A 10 ezernél nagyobb települések szintjén csak három jellegzetes példa: noha Tiszavasváriban a Jobbik nyert, az országgyűlési választás alapján azt gondolhatták a választók, hogy a párt Kazincbarcikán és Ózdon is esélyes, azonban a tavaszi 30% körüli eredményéhez képest 9, illetve 13%-ot kapott – előbbi városban szocialista polgármester lesz, utóbbiban pedig fideszes.

Összességében a Fidesz parlamenti választáshoz képest is javuló eredményei inkább a többi párt kiesésének, esélytelenségének tudhatók be, nem valós támogatottság-többletet tükröznek. A párt elsöprő fölénye mindenekelőtt annak köszönhető, hogy messze a legtöbb polgármester-jelöltet tudta állítani és szinte mindenhol toronymagas esélyes volt. Az MSZP Budapesten és a megyei jogú városokban az örökségéből élt: regnáló polgármestereinek köszönheti a viszonylagos sikerét - ezt a lehetőséget Szeged és három pesti kerület kivételével elveszítette.  A Szocialista Párt népszerűsége kétségkívül emelkedett, a Jobbiké pedig csökkent, azonban ez a változás lényegesen kisebb mértékű, mint ahogy azt a politológusok egy része interpretálta. Az LMP összeomlása is csalóka: alacsonyabb eredményei a választási rendszer logikájából következnek; a párt szervezeti éretlensége miatt el sem jutott odáig, hogy valójában megmérettessék. Lehet, hogy tényleg gyengült, csakhogy ez most – a látszattal ellentétben – nem derült ki.

Jogosan merülhet fel a kétely, hogy nincs értelme megbecsülni egy párt teljes társadalmi bázisát, mert csak az számít, hogy ki ment el szavazni. Ebben van igazság, de sem a helyes diagnózis felállításánál, sem a pártok jövőbeli kilátásait illetően nem mindegy, hogy mit gondolnak a nem-szavazók. A parlamenti választás második fordulójában az állva maradt kispárti harmadik jelölt mögül általában kihátrálnak a választói és a tét miatt valamelyik esélyesebb jelöltre voksolnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kispárt valós támogatottsága két hét alatt a töredékére zsugorodott volna össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr642374542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van-e igény a beleszólásra? 2010.10.18. 11:13:42

A klasszikus vicc poénja nyomán: Beleszólás az nincs, de igény az vo'na rá! Kérdés, hogy tényleg volna-e?! A tavaszi országgyűlési választástól 2.857.256 választójogosult maradt távol,miközben a "2/3-os" győzőre + jó nevű csatlósára 2.706.2...

Trackback: Bostoni teadélután és Ron Paul 2010.10.16. 18:54:03

Magyarországon a parlamenten kívüli pártoknak a parlamentbe jutás legnagyobb akadálya a finanszírozási probléma. Szokás azt mondani, hogy a parlamentbe jutáshoz szükséges az a 2-3 milliárd forint kampánypénz és emiatt esélytelen az a párt amely ne...

Trackback: Orbán teszi mássá a politikát 2. 2010.10.15. 21:28:42

A minapi, második gazdasági akciótervről szóló Orbán bejelentések után újra beindult a spekuláció és a fanyalgás a médiában és a blogokban, és persze támadásba lendült az MSZP mindkét szárnya is Gyurcsánnyal és Mesterházyval az élen. Egyesek már ...

Trackback: Orbán teszi mássá a politikát 2. 2010.10.15. 21:27:43

A minapi, második gazdasági akciótervről szóló Orbán bejelentések után újra beindult a spekuláció és a fanyalgás a médiában és a blogokban, és persze támadásba lendült az MSZP mindkét szárnya is Gyurcsánnyal és Mesterházyval az élen. Egyesek már ...

Trackback: Magyarkodsz, bazdmeg ?! 2010.10.15. 20:53:43

Akkor legalább helyesen. Tudom én, hogy trendi, sőt mi több, kötelező az élelmiszer reklámoknál elsütni a termék magyar voltát, de akkor legalább helyesen. „Gyulai, az igazi Magyar májas.” Szerintem itt, a magyar az melléknév, már bocs. S m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monarch (törölt) 2010.10.15. 19:11:15

Ez engem is meggyozott elsore.

ssi 2010.10.15. 19:26:07

vendégposzt - biztosan lennének javaslatok a következőkre
ilyenkor T.G. is kommentelő lesz?

lehetőséget kapott most egy elemző, oké, próba, oké, bár kicsit kilóg a napi izgalmas történések aktualitásából, de oké

tehát, ha jól értem:
- jelöltállítás - szervezettség, rutin, szabályok
- ha nem volt egy pártnak valahol jelöltje, nem ment a szavazója se el
- jelölt hiány miatti kevesebb szavazó torzítja az összehasonlítást
- pozíciók száma az igazi siker

stratez 2010.10.15. 19:28:12

Az országgyűlési választások jóval pontosabb képet adnak a pártok támogatottságáról, mint az önkormányzati. Ezért erősen megkérdőjelezhető például az a megállapítás is, hogy a Fidesz és az MSZP támogatottsága is nőtt, ugyanez vonatkozik a kis pártok támogatottságának csökkenésére.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.10.15. 19:29:47

A Fidesznek leginkább önmagával kellett megküzdenie, ugyanis ahogy közeledett a választás, úgy kedvtelenedtek el a szavazástól a támogatóik. Másrészt kiderült, hogy tényleg hiányzik az új pártok kopogtatócédulás "tapasztalata". Mert 20 év alatt nagyon terebélyes tanulságokat lehet gyűjteni, néha külön adatbázis kell a feldolgozásához.

lüke 2010.10.15. 19:40:44

azért a pártot választókat nem keverhetjük a párttal,a populáció más szelete:az
utóbbi hátvéd az elöbbi csatár,
s ennek megfelelöen dotálják,
na meg van öngól, de még mekkora

majomkutya 2010.10.15. 19:48:48

Nagyon érdekes poszt és nagyon élvezetes volt olvasni. Csak azt nem értem, hogy mit jelent az, hogy "Lábbal szavaztak?" ?
Meg tudja valaki mondani?

FeketeLeaves 2010.10.15. 20:03:00

vendégíró(k)hoz:
Dánielt megvettük, jöhet máskor is. Oszkó Pétert kérjük!

A témához:
Praktikus lett volna várni ezzel pár napot/hetet, hogy megtudjuk a második Orbán program miként hat a a Fidesz és a kormány megítélésére. érdekes lesz a választási győzelemhez képest a trend.

tölgyes 2010.10.15. 20:09:58

Fáradt ügy, fáradt érvelés.. a már megrágott gitt továbbrágása. Elmeélcsiszolásnak persze jó szórakozás.. de a legközelebbi választáson minden másképp lesz... A mostani választásból nehéz következtetést levonni a jövőre nézve... most nem is érdemes...Lesz még 100 kutatás.. lesz ezer adat..

Hóember 2010.10.15. 20:13:54

@FeketeLeaves: Oszkó politikus, enyhén szólva furcsán mutatna itt az írása.

Emberke · http://ketely.blog.hu/ 2010.10.15. 20:21:01

Róna Dániel mért adatokkal, lényeglátóan bemutatott választási tendenciákkal közzé tett színvonalas elemzése érdekes összefüggésekre világít rá. Ám véleményem szerint a szerző, figyelmen kívűl hagyta azt a tényt, amely a választőkerületi rendszer átszabásából fakadó fkatorokat, következményeket. E változások alapvetően a nagypártoknak nyújtanak előnyt a helyhatősági választások alakalmával. A kispértok, mint amilyen a Jobbik és az LMP ebből következően sem tudott nagyobb szavazatokra szert tenni. Ennek a ténynek a álláspontom szerint alapvetőe hatása volt a szavazatok eloszlására. Mindezek következményeként (is) tudott a FIDESZ nagyszámú szavazatra szert tenni, és győzni, szintem minden síkon. Illetőleg ennek következtében (is) tudott az MSZP második erőként megmaradni, bizonyos értelemben megerősödni. A fent említett administrációs változtatások mellett az is jelentős helyzeti előny volt, hogy a két nagy párt jóval nagyobb erőforrással ( anyagi, infrastrukturális és humán) rendelkezik, amellye a két kisebbik párt nem tudott versenyre kellni.
A másik fontos tényező állsápontom szerint az lehet, hogy a két nagy párt - leginkább vidéken: megyeszékhelyeken, nagy, közép és kistelepüléseken - és leginkább az MSZP a kampány retorikájába számos olyan elemet is beépített, amelyek a Parlamenti választások idején a választók alapvetően a Jobbik kommunikációs stratégiájában találkoztak.
Mint például a bűnözés (értsd cigánybűnözés) felszámolásra kerül, rend lesz, valamint az ingyenélőket megregulázzák. Lásd a Miskolci MSZP választási kampányt és annak relikviáit (plakátjait, szórólapjait)

Mivel a parlamenti választások idejéna Jobbikra szavazók között több olyan személy is volt, aki korábban a FIDESZ-re és MSZP-re szavazott, illetőleg bizonytalan szavazónak minősült. Most ezek a szavazók vissza-, illetőleg rátaláltak az MSZP-re. Ennek következményeként a tudott az MSZP erőtgyűjtő, az ellenzék legerősebb pártjaként megjelenni.
És ennek köszönhetően is (illetőleg több egyéb tényező miatta is, mint például a Róna Dániel által vázolt tényezők miatt) tudott a FIDESZ elsöprő győzelmet aratni.

nyos 2010.10.15. 20:24:24

Oszko elsosorban penzugyi szakember, es nem politikus. De ha erdekel, miert nem olvasod a blogjat?

ninimimi 2010.10.15. 20:25:39

@majomkutya: "A lábbal szavaztak" kifejezés abból az időből származik, amikor Magyarországon kommunista diktatúra volt, és százezrek menekültek el a bolsevik "munkás-paradicsomból" a "ronda kapitalizmusba".
Demokráciákban megszokott módon, szavazólapon nem lehetett véleményt nyilvánítani a kormányról (az idegen, megszálló hatalom bábjairól) - csak így, a távozás révén, lábbal.
Legalábbis amíg még lehetett, amíg szögesdrótokkal, aknákkal és géppuskás embervadászokkal be nem zárták a népet országnyi börtönébe. Onnantól már lábbal sem lehetett "szavazni", egészen 1956-ig, amikor a forradalom győzelme után az idegen megszálló haderő kivonulóban volt hazánkból és újra szabad lett a nyugati határ. Ekkor ismét százezrek szavaztak a kommunizmusról a "lábukkal", főleg azok után, hogy az oroszok teljes kivonulási ígéretéről bebizonyosodott, hogy hazugság. A november 4-i, Budapest elleni támadásuk után az ország nyugati fele még szabad volt, nyitott határral. Így maradt ez pár hétig, míg a visszatérő megszállók ismét börtönné nem változtatták az országot.

Onnantól ismét csak néhányaknak, esetenként sikerülhetett elmenekülni a kommunisták legvidámabb barakkjából, "a lábával szavazni", véleményt mondani a hatalomról.

A poszt témája számomra sem teszi érthetővé a címet, de mivel sokak számára nem ismert - posztbolsevik médiából hogyan is lehetne - a kifejezés eredete, ezért mondtam el.

Egyébként az elemzés elfelejt egy "apróságról" megemlékezni. (Ahogyan sok korábbi, a választási eredményeket magyarázó is.) Mégpedig a pénz, az anyagi háttér szerepéről. Az LMP pénze például kampány közben fogyott el. Ez rövid hírecske volt a hazai médiában, annál meghatározóbb tény az LMP eredményére nézve.

Vagy az MSZP "váratlan" magához térésében is érdemes lenne az okot egy kis költségvetési számolgatással megkeresni. Jórészt meg is lehetne találni, szinte biztos vagyok benne. Mint ahogyan arról is vannak sejtéseim, honnan
volt az a pénz.

loláb 2010.10.15. 20:26:34

Erre a módszerre én is gondoltam már, csak nem volt kedvem nekiállni összeadogatni a voksokat. Annyira azért nem érdekel a politika.
Dániel esetleg összeszámolta már, hogy konkrétan hány voksa volt az egyes parlamenti pártoknak összesen a fővárosi közgyülési, a megyei jogú városok egyéni jelöltjeire, és a megyei közgyülési listákra leadott szavazatok alapján? Kiváncsi lennék.

Hóember 2010.10.15. 20:35:16

@nyos: No igen, pénzügyi szakember, csak az a bibi, hogy egy éve még pénzügyminiszter volt. És könyörgöm, nehogy valaki leírja, hogy "szakértői kormány", mert sikítva elszaladok! :)

SteveNo1 2010.10.15. 20:39:12

Az önkormányzati választások valóban nem a kis pártoknak kedveznek! Ennek ellenére szerintem próbálkozhatnának néhány helyre összpontosított erős kampánnyal, népszerű és ismert jelöltekkel ott, ahol a nagy pártok nem vívnak vérre menő küzdelmet (10.000 feletti néhány városban).
Ha minden pénzt és erőforrást ezekre a helyekre koncentrálnának, akkor könnyen lehet hogy tudtak volna szakítani itt valamit (pl. mérleg nyelve, koalíciókötési kényszer, stb.), esetleg néhány polgármestert kevésbé jelentős városokban.

teknős 2010.10.15. 20:44:59

egyetértek a szerzővel. A helyi viszonyok sokat számítanak.
A Jobbik emberanyaga igen gyenge, az emeszpé viszont ismeri a szavazóit és egytől-egyig elvitte őket.

Már csak kevés "etetőhelye" maradt a szociknak és a látszólagos sikereik ellenére nagy bajban vannak.

Róna Dániel 2010.10.15. 20:46:30

@loláb: pont ezt számolta ki a hivatkozott Republikon Intézet.

@ninimimi: PErsze a pénznek, a szervezeti erőnek és sok más mindennek is szerepe lehetett a választási eredményekben, ez nyilvánvaló. Én most csak egy tényezőt vizsgáltam meg.

cambridge.on 2010.10.15. 21:15:52

@tölgyes: Azon ritka esetek egyike amikor egyet kell értenem tölgyessel!

"most a Fidesz és az MSZP számára sokkal nagyobb volt a tét, mint a két új párt esetében."
Ez csak részben igaz,mindkét párt esetében fontos volt a megmérettetés a tavaszi eredmények igazolására.
Furcsa módon a Jobbik eleve hátrányból indulva eredményesebb tudott lenni,mint az LMP.
Az LMP szereplése egyértelműen bukás.
Bukás abból a szempontból,hogy második erőként jellemezték magukat.Budapesten is csoda folytán maradtak egyáltalán felszínen.Prognosztizálható, a csodák elfogynak előbb utóbb.
A jobbik pedig az elnyert polgármesteri hellyel bizonyíthat.
Pro és kontra.Az elkövetkező 3 év eldönti,hogy a proteszt szavazók továbbra is a Fideszben látják a megváltót,vagy valaki másban?
Most olyan volt a hangulat tavasszal és ősszel is,ha egy kutyaütő indult fideszesként az is nyert a 10000-nél több lakosú városokban.
A kisebb településeken a szocialisták eredményes álarcosbálban vettek részt, független álarc alatt sok volt szocialista lett megválasztva.
Tényleg érdekelne ennek a tudományos számszerűsítése.

Nem rossz elemzés,de semmi újat nem mutatott.
Igaza van tölgyesnek a lerágott csonton rágódunk tovább.
Izgalmasabb lett volna PL.a Gyurcsány által bejelentett szabadságharcról egy elemzést boncolgatni.
Mennyien csatlakozhatnak a szabadcsapatokhoz a véres kard körbehurcolása során?

nyünyüge 2010.10.15. 21:25:36

Reform vagy bukás? A Fidesz átalakítási tervei

www.politicalcapital.hu/blog/?p=1937662

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 21:25:49

Én még azon gondolkodtam anno a Jobbik (le)szereplésével kapcsolatban, hogy szerepe lehetett annak is, hogy az ogy-i választásokon sokkal inkább vonzóbb a radikalizmus és a nemzeti szólam, mint egy önkormányzati választásokon.

Amikor polgármestert választ az ember, akkor általában nem annyira a magyarságot, a nemzeti érzelmet meg a radikalizmust keresik , hanem a tettek emberét. Aki megszervezi a helyi oktatást, a várostakarítást, egyáltalán a település üzemeltetését. A Jobbikos jelöltek többsége viszont eléggé "fura arc" volt. Lehet, hogy saját szavazóik sem tartották őket alkalmasnak polgármesternek?

Jó a poszt, csak kicsit hosszú egy blogbejegyzéshez szerintem. :)

Amúg

nyünyüge 2010.10.15. 21:26:17

Reform vagy bukás? A Fidesz átalakítási tervei

www.politicalcapital.hu/blog/?p=1937662

porfelhő 2010.10.15. 21:31:26

Minden pártnak van egy tartós szavazótábora, és vannak az ide-oda szavazók. Ez volt tapasztalható az önkormányzati választások eredményén is. Az hogy a Fidesz toronymagasan tudott helyeket megszerezni minden képpen ennek tudható be, az a réteg akit a tavaszi választáson "megnyert" a Fidesz még mindig kitartott a párt mellett, várva sorsa jobbra fordulását.
Az MSZP. önkormányzati választáson elért eredményéhez hozzájárult az LMP. "bénasága" még most sem lehet tudni milyen irányban politizál, a szavazótábor egy része, aki beszavazta a pártot parlamentbe, visszapártolt az Mszp-hez.
Attól függetlenül, hogy meghatározó a polgármester személye, hogy mit tett, vagy tesz az adott városért, településért, még mindig a párt hovatartozás is meghatározó tényező volt az őszi választásokon.
Ha a kormány a második gazaságélénkitő, akciótervét az őszi választások előtt hozza nyilvánosságra, nem biztos, hogy ezeket a számokat olvashatnánk itt a poszton, lehet nem lett volna elsöprő győzelme a Fidesznek, sem polgármesteri, sem megyei szinten, de még most mindenképp a legerősebb pártként szerepelt volna.

loláb 2010.10.15. 21:42:23

@Róna Dániel: Igen, azt felfogtam, csak engem konkrétan a számok érdekelnének, nem a belőle levont következtetések.
Link esetleg van az eredményekről?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 21:42:57

@bogancs:

folyt.: Az LMP meg szerintem leszerepelt, akárhogy is csűrjük-csavarjuk. Kár érte.

A kezdeti szenzáció után csökkent az érdeklődés a párt iránt. A médiában szinte észrevehetetlenek, Schiffer András néhány parlamenti felszólalás-részletén kívül. Ezek is eléggé sótlanok. Valahogy kiveszett a pártból a választások előtt megszokott proaktivitás, inkább csak a Fidesz bírálatára szorítkoznak. Ráadásul ezeknél a bírálatoknál is elég furcsa témákat választanak. Valahogy az a kép, hogy a Fidesz dinamikus és gyorsan cselekszik, ahogy válsághelyzetben kell, az LMP bírálata erre meg alapvetően a demokrácia féltése meg hogy túl gyors a tempó, nincs idő érdemi párbeszédre. Valljuk be, ezek ma nem túl népszerű, tömegeket megmozgató témák.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 21:50:00

@bogancs:

folyt. 2: Plusz szerintem volt egy kis Jobbik-MSZP átjárás a szavazóknál. A Jobbik szavazótáborának egy része valószínűleg korábbi elégedetlen MSZP szavazó volt. Nekik - amint már előbb írtam - ogy-i választáson kedves a radikális jobbikos mentalitás, az önkormányzati választáson viszont visszaszavaztak a bevált/ismert MSZP-s jelöltekre. De ez már csak gyenge sejtés. Mindenesetre a szegedi esetből (a Jobbik visszalépéséből inkább az MSZP profitált mint a Fidesz) akár ez is kiolvasható.

hunor76 2010.10.15. 21:55:41

@ninimimi: a "lábbal szavazni" kifejezés elég sok nyelvben megtalálható, nem lennék olyan biztos benne, hogy mind a magyarból vette át…

hunor76 2010.10.15. 22:05:04

@cambridge.on: az LMP szereplése bizonyos (szerintem irracionális, messzianisztikus) elvárások fényében valóban minősíthető bukásnak. a 2/3-os többség által önkényesen átírt játékszabályok, ill. a párt fejlődési szintjét tekintve viszont már árnyaltabban kéne nézni.

ne felejtsük el, hogy az LMP kb másfél éves párt, míg a Jobbik 2003-ban alakult párttá. az eredmények összehasonlítgatásánál ezt esetleg nem ártana figyelembe venni. 2006-ban a Jobbik (3 éves pártként, a MIÉP romjaira építkezve) 33 képviselőt és 1 polgármestert tudott bejuttatni, míg 2010-ben az LMP (másfél éves pártként) 48 önk. képviselőt, 5 fövárosi/megyei közgyűlési tagot és 1 polgármestert…

Diocles 2010.10.15. 22:09:06

"Természetesen lehetséges, hogy a legnagyobb zsákmánynak számító Szegeden tényleg új támogatókra lelt az MSZP, érvelésem szerint azonban valószínűbb, hogy mindössze annyi történt, hogy a párt Botka Lászlónak köszönhetően sokkal nagyobb arányban tudta mozgósítani híveit."

A leírtakból Szegedet ismerem legjobban, már a saját városomon kívül, így ehhez írnék néhány hasznos észrevételt.

Természetesen ez utóbbi variáció a helyes, és nem is csupán Botka személyes varázsa miatt (ilyen szerintem nincs neki, egy vidéki, tuskó szoci kiskirály, de tényleg), hanem a helyi MSZP mély beágyazottsága miatt, amely alatt olyanokra kell gondolni, h az önkormányzat klientúrája biztosabbnak érezte, ha Botka marad, a városi lap (Délmagyar) közizmerten Botka szekértolója (a Fidesz bojkottálja is emiatt), és ez nagyon meglátszott, plusz az általam ismert helyi jobbosok elmondása szerint az MSZP messze jobban mozgósított, pl. virágosztás a választások előtt a panelkörzetekben, és egyéb finomságok.

És ehhez hozzá kell adni az ország legtöketlenebb, legalkalmatlanabb Fidesz-szervezetét (a szegedi Fideszt), amelyre még a helyi, egyébként kifejezetten elkötelezett és fanatikus jobbosok is a legnagyobb undorral húzták be az X-et - már amelyik egyáltalán elment...

Nem is annyira a Fidesz szegedi polgármesterjelöltjére gondolok (aki egyrészt későn lett felépítve, másrészt egy politikában idegen, visszahúzódó alaptermészetű exbankárként aligha lehetett képes egy ütős kampányfinisre), ill. gondolnak a helyiek, hanem néhány helyi fideszes gurura, akiknél bizony nem lehet(ett) tudni, h melyik kapura játszanak, és még most sem lehet tudni (többen attól félnek, h Botka kilóra megveszi a helyi Fidesz egy részét)... Pl. sok helyi fideszes önkormis állítólag (ez helyi fideszesek elmondása, de olyanok, akiknek szavára lehet adni) nem járt rosszul Botka alatt, a részleteknek nézzen utána egy oknyomozó újságíró, ez helyben közismert téma, szóval nem is biztos, h olyan fontos volt ott nekik a váltás. Ha valami, akkor a szegedi fidesz alaposan megérett az újraszervezésre, nagyobb központi figyelemre.

Szóval ezek után érthető, h ilyen gárdával a Fidesz messze nem teljesített úgy, mint amikor ugyanott az országos választásról, hatalom volt szó...

majomkutya 2010.10.15. 22:09:33

@ninimimi: Köszönöm a hosszas történelemórát, de az események előttem is ismertek részletekbe menően. De nagyon jól összefoglaltad.
ÉS méginkább arról lehet szó, amit előtted egy kolléga írt, hogy talán azt jelenti, hogy nem mentek el szavazni.
Igen, a poszt tartalmából kellett volna rájönni, de nekem nem sikerült. Lehet azért, mert elsőre egy "mással" szavazó mozgalom baromságai jutottak eszembe.
Igen, a pénz az meghatározó volt ebben a kampányban is. MSZP-s óriásplakátokkal tele volt az ország. Míg Jobbikos és LMP-s szinte csak Budapesten volt.

kodó tamás 2010.10.15. 22:35:47

Kedves fiatal blogger!

A téma választás sokkal jobb mint a főnöké szokott lenni.
A cim és az alapállás is jó.

probléma hogy tul terjengős. nagyon unalmasra sikeredett.
az olvasót izgalomba kell hozni. és a "lekötni".

őszinte leszek a harmadát olvastam el. ez persze több mint a TG írásoknál. van még hova javítani....

sok szerencsét és türelmet!

kodó tamás 2010.10.15. 22:46:40

@majomkutya: lábbal szavaz = nincs kire szavazni. tökéletesen igy van....

loláb 2010.10.15. 22:46:42

@Róna Dániel:
Megtaláltam időközben, kiszámoltam amit akartam.
Arra voltam kiváncsi, hogy -habár a részvételi adatok eltérnek- melyik párt az, amelyik igazán meg tudta őrizni a tavasszal rájuk szavazó tömeg bizalmát? Azaz, mintha az őszi listás eredményeket egy giganagy közvélemény kutatásként kezeljük, akkor egy országgygűlési választáson milyen eredmények adódnak? Igaz-e az, hogy a fidesz csak a módosított választási szabályoknak köszönhetően festette narancsba az országot, vagy valójában is sikerült növelni a támogatottságát, és ha igen, akkor konkrétan mennyivel?

A tavaszi választáson listán érvényes szavazatot leadó választópolgárok 71,5%-a ment el szeptemberben, és adott le "listás" voksot.
Ha egy párt a tavaszi szavazatszámának 71,5%-át eléri, akkor a népszerűsége nem változott (és csak az általános politikai kiábrándulás miatt nem tudta megismételni a korábbi eredményét szavazatszámban), ha többet kap, akkor javítana, ha kevesebbet, akkor rontana.
A pártok a tavaszi listás eserményükhez képest összel a következő százalékokat kapták:
Fidesz: 76,6%
Mszp: 86,4%
Jobbik: 60,6%
LMP: 30,5%
Egyéb: 66,7%

Ha szeptemberben egy önkormányzati választás lenne, amin a tavaszi 64,4%-os részvétel megismétlődne, akkor a pártok a következő listás voksmennyiséget kapnák:
Fidesz: 2 millió 899ezer fő
Mszp: 1 millió 196 ezer fő
Jobbik: 725 ezer fő
LMP: 164 ezer fő
Egyéb: 183 ezer fő.
(Itt fontos megjegyezni, hogy az LMP nyilván a kevés jelöltszám miatt kapna kevés voksot *az őszi eredményei alapján. Ez az elmélet azonban alkalmazható lenne egy OGY választásra is, hiszen egy 200 fős parlament bevezetése után várhatóan emelkedő küszöb esetén mennyiben lenne sikeresebb, hogyha az egyéni jelöltekhez szükséges 50-100 ajánlót sem voltak képesek most összeszedni.)

Ezek az eredmények, szavazószámban a következőt jelentenék:
Fidesz: +193 ezer fő
Mszp: +206 ezer fő
Jobbik: -131 ezer fő
LMP: -220 ezer fp
Egyéb: -13 ezer fő.

Összegzés: a fidesz és az mszp körülbelül ugyanannyi új szavazót "szerzett", csak az eltérő bázis miatt van az, hogy az egyiknél ez csupán 7,1% új szavazó, a másiknál pedig 20%, míg a jobbik elvesztette a szavazói 15%-át, az LMP pedig az 57%-át.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az LMP-nek a küszöb megugrása újfent messzire került a realitásoktól (ahhoz kb 258 ezer listás voks kéne, 5%-os küszöb esetén), és ilyen országos eredmények alapján hárompárti parlament alakulna. Mandátumbecslésre, tekintettel a változó egyéni-országos listás-kompenzációs listás arányoknak köszönhetően nem vállalkozok, bár a tervek szerint a fidesz az egyéni jelöltek számát nem bolygatná jelentősen, a kompenzációs, és az országos listán megszerezhető mandátumokból venne el nagyobb arányban a 200 fős parlamenthez, így a kétharmad közeli eredmény ez alapján bőven megőrizhető nekik.

kodó tamás 2010.10.15. 22:48:23

@ninimimi: ez is van. ez nagyobb probléma amikor lábbal szavazni = elhagyja az országot

összefügg az előbbivel...

pártok: game over.

rendes tisztességes közügyeket

radala 2010.10.15. 23:03:08

szuper okos elemzés.
tg-nek kár volt beengednie téged ide, mert így ő már nem is kell:-)

Ordnassac 2010.10.15. 23:38:30

Érdekes ötlet a vendégszerző. Nekem így elsőre tetszik.

Magához a poszthoz: valóban egy kicsit terjengősre sikeredett, azonban megfontolandó megállapítások vannak benne (pl. az esély- és érdektelenségről). Bár ogy. választásokhoz képest egy önkormányzatin mindig kevesebben mennek el szavazni.

ninimimi 2010.10.16. 00:03:58

@majomkutya: Szívesen. Köszönöm a dicséretet, és örülök, hogy előtted ismert tényeket mondtam el. Nem történelemórát akartam tartani, de szerintem 10-ből 9-en csodálkozva néznének rám, ha elmondanám, hogy az 1956-os forradalom győzött. Ami után jött, az már nem forradalom volt, hanem háború Magyarország és a támadó Szovjetunió között. Szerinted ezt hányan tudják?

A diktatúra máig aktív propagandistáinak "köszönhetjük", hogy sikerült fönntartani a zavaros, kusza képet 1956-ról a magyar közvéleményben. Holott az emberiség történelmének legtisztább forradalma volt. Ez sok jelentős, nemzetközi tekintély megállapítása.

Percekkel ezelőtt futott egy beharangozó az MTV1-en a "Biszku és a többiek"-re. Azt mondja benne valami ősbolsevik funkcionárius, hogy Nagy Imrét "nem a barikád egyik, vagy másik oldalán állók" ölték meg. Ez az egyik legundorítóbb hazugságuk: azt a látszatot próbálják kelteni, mintha valamiféle polgárháború lett volna 1956. Nem volt barikád két oldallal. Az egész nép, teljes Magyarország volt az egyik oldal, és egy idegen ország támadó hadserege meg a másik. Akik a támadók cinkosai voltak magyar oldalon, azok nem töltöttek meg egy századnyi barikádot sem, csupán néhány %-nyi söpredékről volt szó, a legcsekélyebb súly nélkül - egészen addig, míg az idegen sereg föl nem használta őket. Olyan ez, mintha a társadalomra azt mondanánk, hogy egyik felén áll a "barikádnak", míg a bűnözők meg a másikon.

hunor76 : Nem csak Magyarországon volt kommunista diktatúra.

Demokráciában tudomásul kellene venni, hogy aki nem megy el szavazni, az sehogyan sem szavaz. A "lábával" sem.

ninimimi 2010.10.16. 00:08:45

Értelemzavaró gépelési hibát kell javítanom, pedig csak egy "a" betű maradt le:

Nem történelemórát akartam tartani, de szerintem 10-ből 9-en csodálkozva néznének rám, ha elmondanám, hogy az 1956-os forradalom győzött. Ami utána jött, az már nem forradalom volt, hanem háború Magyarország és a támadó Szovjetunió között. Szerinted ezt hányan tudják?

demokráciát! 2010.10.16. 00:55:10

Igen, elismerésre méltó írás – a mai mezőnyben. Értéke, hogy nem annyira „bakelit-politológia”, mint a nagy átlag. Bakelitpolitológia alatt értve azt, amelyik csak a felszínt kaparja, akár ha a politikai búlvár szempontjainak akarván eleget tenni, akár mert egy nyugati pol.-i téma (mint választáspolitológia) szűk mezsgyéjén kíván elemezgetni, miközben a feltételrendszerrel, honi sajátosságokkal, mélyebb folyamtokkal nem szándékozik, vagy nem tud foglalkozni. Az egy-egy párt, de főleg egy párt kottájából íródó politikai elemzésekről – példaként említve már szinte mantrává erősödő azon elemzéseket, mely a jobbik szétszakadását jósolja, de inkább kívánja! – pedig ne is beszéljünk.
Mielőtt egy-két haszontalan gondolatomat leírom, azért hadd jelezzem meg, hogy elég érdekes – itt most a blogger részéről is olvasni – a jobbik kapcsán kis pártot emlegetni. Most hadd ne arra emlékeztessek, hogy bizonyos szegmensekben talán a legszervezettebb, és legélőbb párt az országban, de elég azt is említeni, hogy közel 17 %-os támogatottságú pártot bajos kis pártként emlegetni. Pl. Szlovákiában ekkor tám-ú párt a fő kormányerő!
Az meg külön aranyos, s hát nem kétséges a szándékolt sugalmazás, amikor Giró-Szász „három kis párt”-ként aposztrofálja az ellenzék pártjait.
Szóval: Róna egy érdekes aspektusból kéri, hogy nézzünk a felszín - első rétegének - alá, s pl. a jobbik ill. az lmp relatíve gyengébb szereplését ennek tükrében vizsgáljuk meg. Igen, érdekes, hogy az önkorm.-i választás más típusú tétjét, ill. a polgármester(jelöltek), mint húzóemberek e két párt esetében lévő hiányát is figyelembe venni. Emellett, s szinte Róna érveléséhez kapcsolódik, hogy e pártok szavazói inkább a fiatalabb korosztályokból kerül ki, akik szavazói hajlandósága köztudottan jóval kisebb, s valószínűsíthető, hogy a tavaszhoz képest most távolmaradó 20 % választó közt javarészt az ő híveik találhatók. Ez annál is valószínűbb, hogy az mszp és főként a fidesz erőteljes, nagy bekerülési kampányához képet e két párt kampánya és ezirányú lehetőségei eltörpültek. Pl. az én városomba állítólag míg az lmp helyi kampánya 0,5 millió, jobbiké 1 millióba kerülhetett, a fideszé túl volt az 50 millión.
(Pl. az utolsó napok mozgósítása kapcsán fontos elektronikus reklámspottok a Jobbik esetében csak a legutolsó napon tűntek fel, az lmp-nek nem is volt ilyen).
Szóval ehhez képest, a jobbik minimális visszaesése (de ehhez képest majdnem minden 10 ezer feletti település önk.-ban ott lesznek, a megyei és fővárosi közgyűléseken túl), vagy az lmp összességében 5,5-6 % körüli eredménye, ahol – a fideszes unfair törvénymódosítások ellenére – el tudott indulni, szerintem egyáltalán nem rossz. Sőt biztató. Megkapaszkodtak! És tették ezt, akkor, mikor a szervezetfejlődésben új és újabb kihívásokkal kellett megküzdeniük, akkor mikor teljes mértékben működött a fidesz-úthenger, s akkor amikor az lmp-ről kiderült, hogy valóban nem a szdsz balliberális politikáját viszi.

demokráciát! 2010.10.16. 00:56:39

folyt!

Szóval, e kis írás nem bekelitpolitológia! Bakelitpolitológiai írások azok, amelyek úgy okoskodnak, elemeznek, pl. friss vál.i eredmények kapcsán, hogy nem veszik figyelembe az önk.-i választási szisztémába bevitt óriási (szinte az 1947-es választásokra kísértetiesen emlékeztető) aránytalanságokat, esélyegyenlőtlenséget. Amelyek nem tesznek említést a pártfinanszírozás rendezetlenségéből is fakadó óriási anyagi erőegyenlőtlenségekről, amelyek az új vál.i szisztéma kapcsán nem tesznek említést az új, ill. kis pártokat hátrányosan érintő változtatásokról, vagy pl. arról, hogy az új pártok (jobbik, lmp) nem rendelkezhetnek – még ha akarnának is – olyan szintű adatbázisokkal mint az MSZP, de főként a fidesz. Azon írások, elemzések, melyek nem is érintik azt a hivatali eljárást, mely a Kubatov-beszéd ismeretében nem lát szabály- illetve törvénysértésre gyanút, ellenben más pártok esetében piszlicsári ügyekben, illetve gyak. névtelen gyanúsítások esetében nagy garral eljár. Azok az írások, amelyek a belpolitikai folyamatok világos, egyértelmű irányát ignorálják, s azok az írások, amelyek a (köz)média szélsőségesen egyöntetű pártosságát meg sem említik, mely az önk.-i választási kampányidőszakra is kitüntetően jellemző volt, mint amely tény esetleg az eredményeket is befolyásolhatta (ld. index alábbi cikk).
Azért a jobbik, ill. az LMP állítólagos rossz kommunikációját, ill színtelenségét ezen keresztül kell ám nézni!!!

index.hu/kultur/media/2010/10/15/a_fidesz_szocsove_lett_az_este/
"Fidesz barátja lett Az Est
2010. október 15., péntek 11:55
Egyre kevésbé kiegyensúlyozott a köztévé napi politikai, közéleti műsora, mióta a Lánchíd Rádiótól érkezett Élő Gábor a hírigazgató. Az elmúlt egy hónapban mindössze egy ellenzéki vendég vett részt Az Estében, miközben a kormánypárt részéről 15-en szólalhattak meg.
MTV legfontosabb és egyik legnézettebb napi politikai műsoráról régóta nem mondható el, hogy pártatlan lenne, a helyzet azonban a hírigazgatóságnál lezajlott szeptember eleji kirúgásák óta még rosszabb.
Az LMP és a Jobbik szót sem kapott
A szeptember 10. és október 13. közötti 24 adást vizsgálva kiderült, hogy sem a pártatlanság elve, sem pedig a kormánypárt és az ellenzék parlamenti erőviszonyainak aránya nincs képviselve a műsorban.

Élő Gábort 2010 májusában hívta vissza az MTV-hez Medveczky Balázs ügyvezető alelnök, akitől az akkori sajtóközlemény szerint azt várta, hogy „a Magyar Televízió hír- és hírháttér műsorai a hiteles, gyors, pontos és pártatlan tájékoztatás mellett továbbra is segítsék az információk szabad áramlását”.
A Fidesz részéről az elmúlt egy hónapban 15 vendég ült bent a stúdióban, miközben az MSZP-t egyedül Mesterházy Attila képviselte, az LMP és a Jobbik részéről viszont egyetlen megszólaló sem volt. Ez azért is érdekes, mert a vizsgált időszakban volt az önkormányzati választás kampánya, amikor a közszolgálati csatornának kifejezetten ügyelnie kellett volna a kiegyensúlyozottságra. A lóláb a kampány utolsó hetében lógott ki leginkább, amikor Mesterházy Attila szeptember 27-én 13 percben beszélhetett [1], míg Orbán Viktor egy nappal később teljes műsoridőt (kb. 25 perc) kapott.
A Fidesz részéről a legtöbbet Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vett részt a műsorban (október 13., 5., szeptember 23., 17., 10.), őt Nagy Anna, kormányszóvivő (október 11., 6.) követi. Az Estében a kormányfőn kívül szót kapott Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Tarlós István főpolgármester, Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos, Szalai Annamária, a médiatanács Orbán Viktor által kinevezett elnöke, továbbá a Vidékfeljesztési Minisztérium államtitkára, az Országgyűlés sportbizottságának elnöke és egy fideszes képviselő is.

Szijjártó beköltözhetne a stúdióba"
(...)

misa_80 2010.10.16. 03:16:25

lehet, hogy nem igazi bukás a jobbik és az lmp eredménye. de a választás hatása mégis az, hogy a) a kispártok magukba fordulnak és önkritikát gyakorolnak (vagyis maguk bukásként élték meg); b) a pártok egymáshoz való viszonyát erősen befolyásolja az eredmény: az lmp stratégiaváltás előtt áll, potenciális váltópárt helyett mérlegpártként próbálja magát újradefiniálni; c) valószínűsíthető, hogy a pártok támogatottságára is hatással volt az önkorm. választás, a következő közvélemény-kutatásnál a "látszólagos bukás" valódi bukásként fog megjelenni.

is 2010.10.16. 05:17:54

mindenképpen komolyabb elemzés, mint amit TG-től kapunk. én is oda csatlakozom, akik inkább ezt várják politikai elemzés szintjén, nem a bulváros kérdésfeltevésre adott semmitmondó, tudománytalan, és legritkábban a megfigyelt tárgyat objektíven elemző válaszokat.

is 2010.10.16. 05:22:10

@loláb: köszi, ez az érem másik oldala, és az igazság talán pont a poszt, meg a te számaid között van félúton. a szoft érvek hozzák ezt ki, leginkább talán az, amelyik azt mondja, hogy tavasszal az LMP fel tudta szívni az SZDSZ liberális szárnyát is Bokros elől, de már nem, meg hogy Kaltenbach Jenő miatt Orbán-ellenesek dönthettek úgy, hogy az LMP nem veszi fel a harcot a FIDESZ-ellen, na meg a csodálatos kopogtatószaporítás, immár másodszor sem tűnt már olyan életszerűnek (nem, nem a hajrá, hanem hogy eközben a polgármesterekre meg a fele sem jött össze).

lüke 2010.10.16. 05:28:51

@demokráciát!:
ebben egyetértünk, rég mondom,
új 68 a helyzet:) gyerekek
( csak a müveltség azóta sokat csökkent, ki olvas ma Sartre-t vagy Russelt?)
www.lemonde.fr/politique/article/2010/10/15/olivier-besancenot-un-nouveau-mai-68-est-possible_1426895_823448.html
s ott is ez a komment:
a demokrácia veszélyben van , ott persze egy másik " törpe" Sárközy veszélyezteti

bierkamp 2010.10.16. 06:23:18

Az MTV meg Viktátor & cimbikéi valagát nyalja aranyeresre közpénzből. Így megy ez kishazánkban mostanság.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.16. 06:53:34

Róna Dániel írása a szavazó szempontjából értékeli a választást.
Ez új.
Eddig csak a Fidesz verziót hallottuk -
"az embereknek elegük van és mibennünk bíznak egyedül".

A szavazót úgy tekintik, mint az elvégzett munka gyümölcsét - jussát.
"leamortizáltuk, lehallgattuk, lefilmeztük, ismételtük, hiteltelenítettük"

Hogy a szavazó szerintük egy békacomb, amibe, ha beküldik az áramot, akkor ugrik, ha nem küldik, akkor döglik.

Róna Dániel szerint a szavazó a lábával szavaz.
Vagyis azzal dől el a választás, hogy melyik párt szavazói döntenek a részvétel mellett -
- slattyognak oda a szavazásra.

Én is így látom.
A tőkeerő megjelenése és felmutatása akkor fontos,
ha kétséges.
Senki sem gondolja, hogy egy csóró
- a mai világban -
labdába rúghat a pénzespajtások között.

A Fidesz ellenzékben is bemutatta, hogy bőven csapolja a pénzeket.
Tévéket, újságokat indított, rendezvényeket szervezett, plakátolta az egész országot.
Az MSZP-ről is bemutatta, ha magunktól nem látjuk, hogy van pénze.
A JObbik mutatott egy országos óriásplakátszórást és tévézést, gazdag támogatókat.
Az LMP inkább internetes vonalon nyomult - nem tudom, az mennyibe fájhat... tényleg nem.
Lehet, más se látja elég vastag dolognak.

Szóval, ha elég izmosnak néz ki a pénztárca, akkor a harcbaküldik a kedvenc csapatukat.
Ha kilóg a segge a gatyából, akkor tréningezzen inkább.

De ez is csak egy ötlet, hogy miért megyünk-maradunk.

A téma azért most merült fel - gondolom - , mert most már nem veszélyes a Fideszre.
A 40-60 % nemszavazóról eddig csak Szijjártó mondhatott valamit.
Most már nem tabutéma.
Három évig nincs szavazás.

lüke 2010.10.16. 07:09:48

@simonmondja.:
ebben egyetértünk ,hogy lábbal szavaznak!
De csak azért ,mert a fejükben van a lábuk!
( ez az agyi reprezentáció:en.wikipedia.org/wiki/Homunculus)

Mackósajt 2010.10.16. 07:12:10

@bogancs:
"folyt. 2: Plusz szerintem volt egy kis Jobbik-MSZP átjárás a szavazóknál. A Jobbik szavazótáborának egy része valószínűleg korábbi elégedetlen MSZP szavazó volt. Nekik - amint már előbb írtam - ogy-i választáson kedves a radikális jobbikos mentalitás, az önkormányzati választáson viszont visszaszavaztak a bevált/ismert MSZP-s jelöltekre. De ez már csak gyenge sejtés."

Ez nálam nem csak sejtés, mert konkrétan ismerek ilyen embereket. Régi MSZP szavazók, akik tavasszal átszavaztak a Jobbikra, de ősszel már a saját régi helyi embereikre szavaztak. (alföldi kisváros).
Ez persze nem reprezentatív, de nem hinném, hogy csak ők, úgyhogy a jelenség létezik.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.16. 07:12:57

Bocs, ha kapkodósra sikerült.
Szóval a pártok szempontja helyett a válsztó töprengése az elemzés tárgya.
Szerinte töpreng.
Ez az új.

cambridge.on 2010.10.16. 08:06:56

@demokráciát!: Fel nem foghatom hogyan lehet rendezetlen partfinanszírozásról beszélni,mikor a Fidesz első teendői közzé a pártok finanszírozásának csökkentése is( helyes,és nagyon népszerű! ) beletartozott.
Az is belátható,hogy miután ők sikeresen elkobozták a talicskát a szocialistáktól,az igazán nem az ő hibájuk,ha nem jutott nokiás doboz az LMP-nek!

Aki 150 milliárdos kárt vizionált a vörösiszap kapcsán:
Tölgyes, további olvasni való!
index.hu/tudomany/2010/10/15/novenyekkel_is_megtisztithato_a_vorosiszapos_talaj/

A magyar világcsúcskísérlet sem jött be.A hétfőre ígért határidő először szerdára majd péntekre csúszott.
Az iszap meg várt türelmesen a tárolóban,Pedig vörös!

Azért az elgondolkodtató,hogy a nagyságrendű eltérés a magyar és a Greenpeace által Bécsben vizsgált iszap összetétele között!
Kinek áll érdekében egy picit módosítani az eredményt?
Vagy nem egy iszapból származnak a minták?
Egyre sötétebb(nem csak zöld) a történet,a komisszár tevékenységével együtt.

@lüke: Kinek van ideje manapság olvasni?
A számítógépen minden megtalálható a fiatalok szerint.
Saját nevelési hibám is ez.Nem sikerült az olvasás örömét átörökíteni a gyerekeimnek.
Bár ez nem vigasz,de gondolom ezzel nem vagyok egyedül.

László56 2010.10.16. 08:21:38

Szép jó reggelt Mindenkinek,

Annak ellenére hogy érdekes írás, rövidebb több lett volna. Ugyanakkor érthető a terjedelem, hiszen a szerző meg akarta mutatni hogy mindenre gondolt, csak nem lehet mindent kifejteni mert akkor még terjedelmesebb lenne az írása. Attól az érzésemtől azonban nem tudok szabadulni hogy a címadásban segítettek neki. Remélem és gondolom hogy a gondolataiban a sajátját írhatta le. Tudományos alapokra helyezve nagyon jó a kifejtése, praktikusan nézve már tényleg egy kicsit elévült, de legalább közvetve oktatásunk hiányosságaira mutat rá. Mert miről is van szó ?

Önkormányzati választásoknak meg van az a sajátossága hogy a választók kevésbé a pártpreferencián keresztül választanak, hanem inkább közvetlenül saját ismeretségi körük tapasztalataiból. Politológusaink ugyanakkor országos trendekből és pártokból indulnak ki, annak ellenére hogy az játszik kisebb szerepet. Országos szempontokat néznek, ahelyett hogy a helyi érdekeltségeket vizsgálnák meg. Ez a nézőpont általában meghamisítja az elemzéseket. Nem véletlen hogy fejlett nyugati országokban az ilyen elemzések a helyi média tapasztalataira és a helyi gazdasági és politikai szereplőkre támaszkodik és csak az eredményt magát vizsgálja az országos szempontok kihatásai alapján. Ami érthető is, hiszen ami Szegeden zajlik az nem lehet érvényes Debrecenre és így tovább. Tehát nem szabad összemosni az országos és helyi szempontokat. Ezt az általánosan érvényes hibát azonban oktatásunknak kell kiküszöbölni.

Csak egy példa:
Ha valaki azt mondja hogy Szegeden Botka László nyert akkor nem mondhatja azt is hogy az MSZP előretört. Mert az ugyan igaz hogy Botka MSZP tag, de ez inkább hátrány volt a számára mint előny. Tehát Botka nyerése nem az MSZP előretörése. Elemzőink azonban máris országos szempontokat nézve azt analizálják hogy miért tört előre az MSZP Szegeden. Közben pedig a béka feneke alatt van.

De azért máris olvashatjuk mint ahogy itt a „lolab” nevű kommentáló írja: A pártok a tavaszi listás eredményükhöz képest ősszel a következő százalékokat kapták:
Fidesz: 76,6%
Mszp: 86,4%
Jobbik: 60,6%
LMP: 30,5%
Egyéb: 66,7%

Teljesen értelmetlen. Hiszen ha nagyapám a nagyanyám lett volna akkor most én is más nevet viselnék. Így azonban marad a régi nevem ugyanúgy mint ahogy a tavaszi választások eredménye sem változik.

A szerző írása, de különösen az utolsó bekezdése „ Jogosan merülhet fel a kétely, hogy nincs értelme megbecsülni.......” a legjobb bizonyítéka annak hogy észrevette, -ha talán nem is tudatosan-, tanításának hiányosságait. Gratulálok.

ssi 2010.10.16. 08:30:55

T.G.-blog az övé, stílusát is szabadon ő határozhatja meg (tutira a jó ízlésen belül marad), akinek bejön, gond nélkül itt ragad - a témáknál, s nincs igénye a szerzőre hegyezni mondanivalóját ..., de nem vagyunk egyformák (pl. ki milyen irányítást szeret: mondja meg a főnök / találjuk ki együtt). viszont itt nincs cenzúra, nincs OFF-tiltás, viszont lehet tök egyéni véleményt alkotni, hiszen a posztokban elsősorban szempontok és nem egy karakteres vélemény van ... így a kommentek stílusa, tartalma, egymásra hatása eléggé életszagú - aki másképpen látja, én nyitott vagyok kívülről jövő szempontokra is :-)) lehet egymást konkrétan "nevelgetni"is, s jó a sok link az újabb infók begyűjtésére

cellimega 2010.10.16. 08:44:45

@kodó tamás: Én legszívesebben Rád szavaznék.

cellimega 2010.10.16. 08:45:28

@cellimega: Az ilyen Kodó-félék elég sokat rontanak az életminőségemen.

ssi 2010.10.16. 08:57:51

@poszthoz
kormány új kedvenc szavaival párhuzam: közérdek-magánérdek és a "nemszavazó" viszonya a politikához
* valóban nem érdekli, de képes lenne átlátni
* érdekli, de kiábrándult (erős érzelem)
* érdekli, de nem a meglévőkben gondolkodik (kisebb indulat)
tehát:
- csak a saját véleményét képviseli, meg se próbál egy bejutásra esélyes pártot valamennyire elfogadni, s őt megbízni azzal, hogy befolyása legyen az ország sorsára, de ettől még saját harcias véleménye mindig lehet, a közhangulatot befolyásolhatja, közvetetten hathat a konkrétan szavazókra is, végül is joga van hozzá, de véleménye súlya csorbulhat
- viszont vannak "a leragad a hétköznapi problémáinál, de nem érti a nagypolitikát" típus, aki viszont határozottan elmegy voksolni - kötelessége megbízni valakit az ország irányításával - őket minden pártnak érdemes megcéloznia

ssi 2010.10.16. 08:59:00

@poszthoz
megkockáztatom: ha az LMP-nek és Jobbiknak több jelöltje össze jött volna, nem lett volna arányosan több szavazója, mert a választások előtt felvillantott karakterük, üzenetüknek csak töredékét lehetett érzékelni a parlamenti munkájukban

jjulie 2010.10.16. 09:01:25

nagyjából tök mindegy hogy kire szavaz aki szavaz......

merthogy miért ne lenne mindegy? mármint a lényeget tekintve

a tét mindössze:

- a közpénzek lenyúlásának joga
- az ország másik felének hatékonyan való idegesítésének lehetősége

a most hatalmat szerzett csapat nagyon kiéhezett erre a két dologra, láthatjuk, azonban nagy változást ígértek, ami körvonalazodik: a magánpénzek lenyúlását is újra divatba hozzák

bár ez mihez képest nagy változás?

ssi 2010.10.16. 09:04:11

sokan felvetették már, hogy legyen "egyik sem" rubrika a szavazó lapon, vagyis érdekli a politika, de kiábrándult, vagy nem induló pártra voksolna - jelzésértékű lenne, vagy ennél sokkal több információ?

ssi 2010.10.16. 09:12:42

@jjulie:
a revans erős érzés - akik akkor kimaradtak, de már milliókkal számolnak a hétköznapjaikban....
csak ha senkit nem bíznánk meg az ország irányításával, hogyan működne az állam?
ha a választónak mindig megmondják mit gondoljanak (ezt hiányolják sokan itt a blogon is), ha a nagypolitika, meg a szürke ember szürke hétköznapjai ennyire külön világ, milyen irányba működik a kikényszerítés?
a szolid civil mozgalom megerősödése után változik-e, a kárunkra?

cambridge.on 2010.10.16. 09:21:00

@Róna Dániel: Sokáig gondolkoztam a címválasztás helyességén.
A lábbal szavazók akik nem vettek részt a szavazáson a nyertesek szerint bianco csekket adtak a győzőknek.
Az ellenzék szerint a nem szavazók,a nem a győztesekre szavazók táborát erősítik.

Sokadszor visszatérve a blogra,sokadszor a képet látva megvilágosodott a cím értelme.
Azok is fej nélkül szavaztak akik elmentek szavazni!
Milyen igaz!
Botka helyzete Szegeden,előre prognosztizálható a szórakoztató cirkusz.
Esztergomban is úgy zavarták el nagy többséggel Meggyest,hogy meghagyták neki a lehetőséget szórakoztató magánszámának előadására.

Az elemzés korrekt, szépen összefoglalja a közelmúlt eseményét.Mégsem használható,nem lehet a jövő választásaira ezt az elemzést,mint alapot felhasználni.
Egyrészt időben messze van.
Másrészt a Fidesz annyira megváltoztatja a játékszabályokat,
hogy nem lehet még találgatni sem az eredményeket illetően.
Ez inkább képzi egy elemzés tárgyát ma,mint az LMP (le)szereplése a múltban.

panelburzsuj 2010.10.16. 09:24:24

@jjulie:

Azért vannak érdekességek:

Markovics János FÜGGETLEN 895

Barla-Szabó Zsolt FÜGGETLEN 749

Krutek Norbert FÜGGETLEN 679

Barkó Béla JOBBIK 579

Horváth Tamás FIDESZKDNP 576

Dr. Vida Ernő FÜGGETLEN 536

Döme Róbert FÜGGETLEN 516

Éva Ferenc FIDESZKDNP 502

Kerécz Tamás FÜGGETLEN 475

Orbán Ferenc FÜGGETLEN 474

Batik Imre FÜGGETLEN 391

Baksai Endre Tamás FIDESZKDNP 389

Zsiga Balázs FÜGGETLEN 344

Hajdú Gábor István FÜGGETLEN 343

Albrecht Ferenc FÜGGETLEN 318

Radosnainé Geosits Györgyi Mária FÜGGETLEN 298

Burgert Ottó Ferenc FIDESZKDNP 296

Tar István FIDESZKDNP 293

Monostori Zsolt János FIDESZKDNP 287

Márton Istvánné FIDESZKDNP 267

Kálmáncsi Gyula FIDESZKDNP 224

Gyócsi-Nemes Attila FÜGGETLEN 210

Miklós Attila FIDESZKDNP 193

Urbán István FÜGGETLEN 191

Dr. Manzini Tibor FÜGGETLEN 182

Véghelyi József MSZP 157

Batki Ottó Kereszténydemokrata Néppárt   151

Béda Pál Független Kisgazdapárt 136

Molnár József FIDESZKDNP 105

Remmert Ferenc FIDESZKDNP 98

Szilágyi László FÜGGETLEN 98

Kovács Béla Árpádné FIDESZKDNP 97

(Harkány városa)

panelburzsuj 2010.10.16. 09:27:31

@panelburzsuj:

Szóval ahol nem a tévébe lakik a jelölt, hanem a szomszéd utcába, ott egészen másképp alakul a hitelesség, elfogadottság, népszerűség, siker. stb ...

ssi 2010.10.16. 09:29:41

T.G. írta: O.V. példamutatóan viselkedett az iszapos tragédiában

a felsőszintű példamutatás más területeken is fontos lenne ... következménye meg mindennek van:
- csak az a kormány erős és határozott, aki saját szabályokat alkot magának, szinte mindenben egyedül dönt s az infók nagy részét visszatartja?
- ez a stílus bármely szinten követhető, vagy csak legfölül
engedélyezett?
- az eredmények egyértelműek, vagy erősen vitatottak lesznek? - ez sok voksolót befolyásol majd, de sokan lesznek, akiknek a stílus is ennyire fontos, de ha ők nem kellenek a 2/3-hoz, ők már nem fontosak

hogyan reagálhatunk rá?
- másoljuk a stílust
- nem másoljuk, de elfogadjuk
- beletörődünk
- nagyon vágyunk a pont ellenkezőre

Szép napot mindenkinek!

panelburzsuj 2010.10.16. 09:31:18

@panelburzsuj:

(És figyeljük meg, hogy a fajlagos (egy főre jutó) közpénzlenyúlás lehetősége azért a Harkány-típusú településeken egyáltalán nem lebecsülendő összeg ....)

jjulie 2010.10.16. 09:40:13

@panelburzsuj:

na ehhez a listához nem vagyok elég okos, mit jelentenek a nevek utáni számok, és kik ezek?

jjulie 2010.10.16. 09:44:37

@manyike:

az a mai magyarország olyan mint egy gettó, amiből csékély számú kinyúló csáp van, amelyek szivattyúznának be valami értéket a külvilágból, viszont vannak behatolók, akik gyüjtenek zsákmányt a gettón belül, és kihordják innen

a harc a gettón belüli vezető szerepért folyik: ki sarcolhatja meg a benyúló csápokat, és ki kérhet védelmi pénz a gettólakóktól

a gettó akkor emelkedne, ha gettóban előállítanának valamit, tárgyat, szellemi terméket, bármit, amire nagy kereslet lenne a gettón kívül, és sokkal többért el lehetne adni, mint amibe kerül az előállítása, így ki lehetne hordani, pénzzétenni, a nyereséggel meg visszatérni a gettóba

persze ehhez az is kell, hogy aki kiviszi a gettóból az értéket, és realizálja a hasznot, visszavágyjon a gettóba a haszonnal a kezében, és ezzel a gettót gyarapítsa, szóval a gettóban kell lennie ehhez valami látható vagy láthatatlan, de működő visszavonzerőnek

namost valaha volt ilyen kihordani való és vonzerő is a magyar gettóban, a visszavonzerőt úgy hívták: budapest (nameg ez a hely volt részben a kihordható érték előállításának a szinhelye, nagyobbrészben meg a kihordásszervezésé is)

most sem kivinnivaló, sem visszavonzerő, és ezen nem fog változtatni az, hogy milyen színű párt joga az adószedésnek nevezett védelmi pénz szedés, és engedélykiadás, úgyhogy nulla program és szándék, valamint majdnem nulla lehetőség a kihordható érték előállítására, sőt még a belső működtetésre sincs elég energia, és tudás, így jobb híján az is nagyrészt bérbe van adva szükségképpen gettónkivülieknek

Szimba 2010.10.16. 09:44:59

Szerintem nagyon jót tesz a bkognak egy-egy külső szerző írása, másféle nézőpontja, még akkor is, ha TG a saját szájaíze szerint választja ki ezeket.

Róna Dániel nagyon jó logikával érvel, meggyőző, szimpatikus.
Véleményem szerint még igaza is van. Elkötelezett LMP-s szavazóként a sok szavazásra buzdító e-mail, sms ellenére is a szavazás napján meglehetősen nehezen mozdultam meg, hiszen tudtam, hogy az LMP jelöltjei minden szinten esélytelenek a körzetemben.

Végül becsületbl szedtem össze magam és mentem szavazni.

El tudom képzelni a többi szavazót, akik a gyerekekkel foglalkoztak, vasárnapi ebédet készítettek, kirándultak, a kertben dolgoztak, vagy csak végre pihenni vágytak, hogy addig halasztgatták a szavazást, amíg el sem mentek.

Tét nélkül ugyanis kicsit feleslegesnek érzi az ember még ezt a kicsi erőfeszítést is.

Így valóban nem igazán mérhető a szimpatizánsok száma.
Más kérés hogy a tömegek viselkedését hogyan, milyen módszerekkel tudja a politika befolyásolni.

Róna Dániel 2010.10.16. 09:48:33

@misa_80: egyetértek

@lóláb: sorry, ez nekem is megvolt, csak nem tudtam, h erre gondoltál, de erre alapoztam, amikor azt mondtam, hogy az LMP és a JObbik rosszabbul, az MSZP és a Fidesz jobban szerepelt

a Jobbik sztem is közepes párt, egyáltalán nem kicsi, csak az egyszerűség kedvéért fogalmaztam így a végén

@demokráciát: én is úgy gondolom, hogy a fiatalok nagyobb arányban maradhattak otthon a kisebb tét miatt és ez is árthatott a két új pártnak, csak erre nincs adatom, ezért nem mentem ebbe bele

@lászló56: ki segített a címadásban?:)

Szimba 2010.10.16. 10:01:58

@manyike:

A stílus az ember - szokták mondani.
Párt esetében a kialakított stílus annak a választói tömegnek igyekszik megfelelni, amelyik szimpatizál az adott párttal, és még lehetséges választói réteg lehet.

Tehát jó emberismerőnek kell lenne a marketinges csapatnak, hogy egy párt sokaknak eladható legyen.

A Fidesz azért lett oly sokaknak szimpatikus, mert cselekvést ígért, aktivitást, és nem a kisemberekre rótt adókkal, hanem a nagytőkések , főként a külföldi tőkések megadóztatásával operált.

Kinek nem tetszik ez? A tömegeknek nagyon is tetszik.

Ellenfele, a MSZP 8 évig a nemcselekvést, az gyávaságot, a kölcsönök felvételével elért "jólétet" produkálta, és a felszínre kerülő korrupt esetek sokaságát.

Ezért jelen pillanatban a Fidesz nem tud sokat tévedni, rosszul kommunikálni, mert a tömegeket ez nem fogja érdekelni (mondhatni észre sem veszik atrükköket, a teszteléseket stb.)

Az, hogy egy-egy Manyike fennakad a stílus hibáin, az már a politika iránt érdeklődő elit finnyássága. Kevesen vagyunk azok, akik ezeken átlátunk. Főként h felívják rá a figyelmünket a politológusok:-)

OV természetesen nem mondja el az összes gazdasági tervét. Ezzel nem hazudik, csupán megvárja az IMF esetleges retorzióit, fenyegetését, kényszerítő intézkedéseinek a mikéntjét, és csak ezután, a háttértárgyalások után adja elő az újabb terveket.

Ezt majd mindegyik politikus így csinálja. Ez a helyes út. Ha előre elmondja a pontokba szedett terveket, majd azt módosítania kell külföldi partnerek miatt, akkor kínos azokat visszaszívni.

Ez csupán egy politikai kommunikációs taktika.

Szimba 2010.10.16. 10:07:06

@jjulie:

Zsüli ebbe a polipos metaforába - bár nagyon költői - teljesen belekeveredtem:-))

Szimba 2010.10.16. 10:15:35

@török gábor:

Debreczeni József Marabu álta remekül megrajzolt, kicsit egzaltált kakasra hasonlít.

Minden írása nélkülözi a minimális objektivitást is. Nagyon, groteszken túlzó, és ezért irritáló a stílusa.

A Fidesz valóban elég erősen indult el más irányba, mint az elődje, az MSZP, de ezt nem lehet katasztrófának minősíteni.

Sőt.

panelburzsuj 2010.10.16. 10:18:31

@jjulie:

Harkány városa

egyéni listás választás

vannak jelöltek

vannak eredmények

van valasztas.hu

Ha ennyiből neked sem jön össze a mimicsoda, akkor ne panaszkodjunk holmi birkákra ...

Szimba 2010.10.16. 10:20:18

@török gábor:

Ez azt hiszem, nem egy különös helyzet.
A ilyen típusú könyeket vagy maga a portré alanya (GYF) vagy egy elfogult közvetítő mondja tollba.

Nem igazán igényes szerző, igénytelen munkája.

Szimba 2010.10.16. 10:24:34

Nagyon kíváncsi vagyok a hétfőre ígért bejelentésekre a parlamentben. Annak ismeretében biztosan összeáll egy kép arról, hogy OV mennyire tud, akar demokratikus keretek között haladni.

Vagy inkább a cél szentesíti az eszközt módszerrel itt-ott átlépik a határokat.

Utóbbi esetben mindig a végeredmény mutatja meg, hogy ezek a lépések jók vagy rosszak voltak. Legalábbis a történelem eszerint ítél.:-)

panelburzsuj 2010.10.16. 10:32:10

@török gábor:

hirszerzo.hu/publicisztika/20101015_nem_vagyunk_kommunistak

Mindenesetre én úgy gondolom, hogy kevesen tippeltek volna az Antall-kormány idején arra, hogy miközben Orbán Viktor megteremti a nemzeti együttműködést, a túloldalon Gyurcsány fog tollbamondani a Debrecenitől Seres Lászlóig terjedő spektrumnak.

Szimba 2010.10.16. 10:36:39

Az azért számomra is kétségtelen, hogy OV alaposan meglovagolta az ajkai tározó gátjának átszakadását, és az iszapkatasztrófát.

Nekem sem tetszik túlságosan, hogy honvédelmi törvény született ennek kapcsán, és az állami felügyelet kérdésében valószínűleg jobb lenne egy hasonló helyzetekre hivatkozás, és nem az általános , bármikor elrendelhető állami felügyelet (ami persze nem államosítás!!!).

Ezen kívül a többi tervezett és nagyobb horderejű gazdasági csomag is bizonyára fog tartalmazni kétes, veszélyes vagy hatásában nem kiszámítható dolgokat.

Lehet majd róla vitázni, de a cselekvés mindig jobb, mint a béna tehetetlenség. Egyetlen kívánságom lenne a Fideszt illetően, hogy a törvényeiket, rendeleteiket az ellenzék módosító javaslatai után fogalmazzák meg, fogadják el. Bizonyos változtatásokat megtenni még mindig jobb, mint mereven ragaszkodni elhibázott megfogalmazásokhoz, és a mögöttük megvalósuló elhibázott gazdaságpolitikához.

Tartok tőle, hogy OV meglehetősen merev, és nem fogad el tanácsokat, még ha azok jók is.
Bárcsak ne így történne!

Csabagyöngye · http://lehetmas.hu/176 2010.10.16. 10:47:58

Tárgyi tévedésre szeretném felhívni a figyelmet. Az LMP tavaszhoz képest Békéscsabán is javított az eredményén, nem csak Kecskeméten. A békési megyeszékhelyen áprilisban 7,67%-ot ért el, az önkormányzati választáson 9,1%-ot, s ezzel bekerült a listavezető a közgyűlésbe.

Tegyük hozzá, hogy majdnem feleannyi választó járult az urnákhoz most, mint fél évvel ezelőtt.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.16. 10:50:35

@Szimba:
Hát, egyelőre még nem látszik, de a fülkeforradalmárokon kívül kevés embert nyugtatnak meg a két nap alatt lezavart elkobzási törvények.
Nem hinném, hogy az üzleti életre bíztató lenne ez a - munkásököl vasököl, odabasz, ahova köll - stílus.
Hogy melyik ágazat, vagy cég lesz holnapután a nemzet ellensége,
vagy hogy mit vesznek el holnapután...
...mind nem tudható.
Kábé, mint elefánt a porcelánboltban.
Aki itt befektet, az hazardírozik.
És ez áll a gyerekvállalásra is, nem csak a vállalkozásra.

sárkányfő 2010.10.16. 10:54:27

Sajtószemle:

www.fn.hu/kulfold/20101015/spiegel_budapest_remalmok_fovarosa/

vannak benne túlzások, de ezzel együtt is fontos, súlyos és sajnos nagyon igaz dolgokat mond ki.

sárkányfő 2010.10.16. 10:59:41

@török gábor: lehet hogy igaz, bár ki olvas egyáltalán debrecenit? de ez a szili... 20+ évet a szocikkal volt, most meg ilyen kisstílű dolgokkal jön... nekem 8 hogy valaki komcsi, fasiszta, vegetáriánus vagy dadaista, de legyen már benne annyi betyárbecsület, hogy ha otthagyja a csapatát, akkor méltósággal teszi, és utólag nem köpköd vissza, meg nem megy bele ilyen kisstílű hülyeségekbe... eddig nem zavarta, csak most? és hogy az mno-nek nyilatkozik, az meg lol.
mondjuk sose tartottam nagyra ezt a nőt...

Róna Dániel 2010.10.16. 11:04:37

@Csabagyöngye: abszolút igaz, ezért elnézést kérek

bóra77 2010.10.16. 11:29:44

én este TG-ről,-vel álmodtam..olyan jó volt:))

nyünyüge 2010.10.16. 11:32:19

@ó jaj:
A legjobb, hogy "neki nincsenek hitelességi problémái".

Szimba 2010.10.16. 11:40:41

@ó jaj:

Ez meglehetősen egyoldalú írás, és túlzó is.

1. Azt nem említik, hogy a szélsőjobb előretörését az MSZP-SZDSZ idején (8 év) lehetett látni, és senki sem tett a kormány részéről semmit azért, hogy ez ellen törvényi szigorítás, fellépés legyen.

2. Az MSZP_SZDSZ inkább kihasználta ezt a helyzetet és provokatívan még szította is a sajtón, tévén keresztül ezt a folyamatot.

3. A Magyar Gárda betiltása miért évek múlva történt meg?

4. A tüntetésekre miért adtak engedélyt? Ráadásul lehetőleg együtt, egymás mellett az ellentüntetőkkel?

5. A cigányság leszakadó rétegének az integrációja senkit sem érdekelt csupán a szavazataik megszerzése, és a jogaikkal való kupeckedés. Az indulatok szítása egy olyan rétegben, amelyik könnyen befolyásolható éppen műveletlensége, munkanélkülisége, szegénysége miatt a legnagyobb bűne ennek a 8 évnek (meg természetesen már nagyon sok megelőző évnak).

6. A cigányságot vagy ijesztgették vagy becsapták, de normálisan senki sem szólt hozzájuk. Ennek következtében szinte már nem is hallgatólagosan, hanem nyiltan jöttek létre a bűnszövetkezetek, a fémgyűjtő csapatok, stb. ráadásul ebben az életmódban nőnek fel a kicsi gyerekeik is.

7. Arról senki sem ejt szót, hogy a cigány gyerekek ebben a hangulatban magyarellenesek lettek. Nyíltan támadták meg a többi gyereket és vették el az értéktárgyaikat vagy alázták, verték meg őket.

8. Mindezek után a legnagyobb hazugság növekvő rasszizmusról beszélni. Különösen zsidóellenességről, amelyik szerintem csak a Jobbik kommunikációjában él.

9. Úgy vélem, hogy a zsidóság egyik-másik képviselője túlreagál dolgokat. Németországban nincsenek újfasiszta szervezetek? Máshol senki sem hangoztat veszélyes nézeteket? Ez persze nem menti fel Magyarországot, de nem hinném, hogy a cigányokkal szemben a rasszizmus az uralkodó. Azokat a cigányokat nem kedvelik az emberek, akik bűnözésből és egész életükben segélyekből élnek, valamint képtelenek a társadalmi szokásokat betartani.

10. Más országokban ugyanazok a gondok a cigánysággal kapcsolatban, sőt más bevándorlókkal is. (törökök, arabok stb.) Tehát Konrád György, aki írt ugyan egy remek könyvet, de ha 77 évesen emigrál, akkor a következő országban is tapasztalhat egyes népcsoportok, rétegek elleni rasszizmust vagy csupán ellenszenvet.

Szimba 2010.10.16. 11:54:47

"...újfasiszta verőlegények roma családok ellen intézett gyilkos támadásait. " - említi az újságíró.

És azok a támadások, gyilkosságok, betörések, lopások, hajléktalanok vagy idős emberek rabszolgatartása, prostituáltak futtatása, a rengeteg apróbb lopás, amit cigányok követtek el, az mégis miért nem kerül említésre????

Mindennek van előzménye, oka, és a leggyűlöletesebb, ha egy értelmiségi ilyen módon csúsztat és próbál lejáratni egy országot.

cambridge.on 2010.10.16. 12:05:41

@török gábor: Debreczeni csupán összefoglalta amit itt néhány magunkkal megfogalmaztunk.
Mi ugyan nem voltunk ilyen kritikusok a több szereplővel kapcsolatban,de Illés és Orbán cselekedetei és megnyilvánulásai hasonló kritikát váltott ki sok emberből.
Olvass törökgaborelez-t!Sok tanulsággal szolgál sokak számára.

@Szimba: Érdekes,napok óta egyre inkább egy olyan kakasra hasonlít Orbán, aki a trágyadomb tetején állva kukorékol,és azt hisz ő a baromfiudvar ura.
A nagy kutyáknak más a véleményük!

Jut eszembe,mi történt a gáttal?Szerinted szükséges volt.
Legalább volt hova elkölteni 100 millát!
Az élet,hál'Istennek nem igazolta!

bóra77 2010.10.16. 12:11:10

@Szimba: TG egy szál fürdőköpenyben állt egy liftnél, amikor én odatoppantam..kétség sem fért hozzá, hogy nagyon magányos, így csatlakoztam...a többire nem emlékszem.. biztos heves vitát folytattunk a politikai helyzetről:)))

Szimba 2010.10.16. 12:16:23

@cambridge.on:

Inkább egy felesleges gát, mint még 500 köbméter kiömlött iszap.
OV lehet, hogy sok kritikát érdemel, de legalább van mire a kritikát fordítani. A cselekedetei, a Fidesz cselekedetei még jó irányt is vehetnek. 8 év alatt az MSZP-SZDSZ mit csinált? Feleslegesen elköltött milliárdokon kívül (völgyhíd, löszalagút stb.) további milliárdokat tettek zsebre, és újabb kölcsönöket vettek fel külföldtől.

Cseszd meg Cambridge hogyan tudsz még kitartani egy ilyen mocskos neokapitalista, neolib párt mellett, mint a szocik?
(A helyesírás és illemtantanárunktól, Orditól elfogadom előre is a bírálatot!:-))))

panelburzsuj 2010.10.16. 12:18:22

@Szimba:

"És azok a támadások, gyilkosságok, betörések, lopások, hajléktalanok vagy idős emberek rabszolgatartása, prostituáltak futtatása, a rengeteg apróbb lopás, amit cigányok követtek el, az mégis miért nem kerül említésre????"

Nincs vitatnivalóm.

Egyet szeretnék azért nagyon-nagyon a figyelmedbe ajánlani: a cigányok által elkövetett bűntettek vajon ugyanolyan határozottan " a magyarokat" célozzák-e, mint az "újfasiszta verőlegények roma családok ellen intézett gyilkos támadásai".

Én valahogy úgy szűröm le, hogy a cigány stricik például nemigen válogatnak abban, hogy cigány, magyar vagy ukrán lányokat rabolnak, kényszerítenek, futtatnak-e. A cigány "pénzes emberek" körében még inkább felvetődhet, hogy az erőszakos uzsorások mintha nem egyedül aszerint válogatnák ki az áldozataikat, hogy az magyar-e, vagy sem. Sőt ...

(A közeltmúltban elkapott dombóvári Bazsát és társulatát látásból én is ismerem. Nem nagy kunszt, vagyunk így ezzel pár ezren. Mint ahogy azt is elég sokan be tudjuk lőni, hogy kiket nyomorgattak. Nem "statisztikailag", hanem környék, utca, ház és család szerint.)

Szimba 2010.10.16. 12:19:32

@bóra77:

Mármint álmodban????:-)))

Mert remélem TG felesége nem érti félre, és nem tépi meg TG-t!:-)))

(Én Pavarottival énekeltem egy duettet - álmomban. Az is nagyon kellemes volt. Más nem történt, de az én koromban ez már így természetes.:-))

sárkányfő 2010.10.16. 12:23:46

@Szimba: most nincs időm, pár óra múlva tudok válaszolni.

panelburzsuj 2010.10.16. 12:25:06

@panelburzsuj:

Szóval én csak látok azért árnyalatnyi különbséget aközött, hogy cigánycsaládokat gyötrő uzsorás cigányokat "büntet-e" valaki, vagy a faluszélen legkönnyebben támadható házakat gyújtogatja-e.

Szimba 2010.10.16. 12:25:08

@panelburzsuj:

Igazad van. Valóban csupán egy része irányult magyarok ellen, mivel náluk valamivel több földi jóval (uborkával, tyúkkal, autóval, stb.) rendelkezők, a magyarok közül kerültek ki.

És valóban, sokan a saját társaikat is nyúzták.

Mindkét esetben nagyon szigorúan és következetesen léptem volna fel még a kezdetektől, hogy mindez ne következhessen be. Ugyanis a már meggazdagodott "maffia" családok utódai is ezt fogják követni, és a szegényebbek számára ők lesznek a követendő példakép.

Nagyon el van rontva ez a dolog Magyarországon, és a súlyosságát az adja, hogy nem néhány ezer emberről van szó, mint pl. Olaszországban vagy Franciaországban, hanem sokkal többről.

cambridge.on 2010.10.16. 12:27:28

@bóra77: LIFT - A szerelmi élet álombeli jele. Liften veszélyesnek érzett sebességgel haladni, fölfelé: túl nagy lendülettel törsz célra; női álomban: rosszul leplezett férjhezmenési behálózási szándék; lefelé: kitárulkozással, túlzott őszinteségeddel elijeszted partnered. Üvegaknájú, átlátszó falú lift: szerelmi siker, ami akkor lenne az igazi, ha többen is tudnának róla. Liftben rémületet érezni, akna nélküli veszélyesen lengő lift: legtöbbször indokolatlan szexuális bizonytalanság; női álomban: szexuális alakoskodás, olyan érzékiség, ami nem partnerkapcsolatban teljesedik ki. Nyitott liftajtó, amitől ijesztően messze van az a hely, ahová kiléphetsz, mélységet látsz, érzel a kettő között: lelki feloldódási képtelenség, ami a testi szerelemben is érezteti hatását. Felvonó, aminek csak alapzata van, függesztése bizonytalan: szerelmi kalandok sora; nem tudsz tartósan kötődni senkihez, hódítani azonban nagyon szeretsz; a szerelmi szituációhoz vonzódsz, nem aktuális társadhoz. Felvonó, amelynek kötelébe kapaszkodsz, gyerekkori fantáziáid feltámadása; szerelmi partneredtől szülői magatartást vársz, majd hirtelen uralomra törsz, e kettőt váltogatod.

Szimba 2010.10.16. 12:30:19

@panelburzsuj:

Noná, én is látok különbséget.

És aközött is látok különbséget, hogy egy csapat cigánygyerek ellop pár kg almát a szomszéd fájáról vagy hogy cigány fiatalemberek idős emberekhez törnek be, verik agyon őket pár forintért.

Nagyon sok különbséget lehet tenni, mennyiségit, minőségit életkoronként változót stb. A lényeg, hogy jogok és kötelességek egyensúlyát kellene megteremteni kivétel nélkül mindenkire nézve. És nem elnézni valakinek a bűnét csak azért, mert cigány. (Félelemből, hogy majd rasszistának nevezik a rendőrt, a bírót, stb.)

Szimba 2010.10.16. 12:32:09

@cambridge.on:

Ilyeneket hol lehet tanulni????
Cigánykártyát is tudsz vetni?:-))

Szimba 2010.10.16. 12:34:49

@cambridge.on:

Pavarottival színpadon énekelni, mit jelent?
Esőt?:-))

Szimba 2010.10.16. 12:38:33

@Hóember:

Szakértői kormány!:-)))))))))

lüke 2010.10.16. 12:38:40

@cambridge.on:
ma érdemes volt idejönni
bár reggel a homonculust , az agyi láb- kicsi- reprezentációval
finomabban tettem ide:)
@Szimba:
szintén:)
ma érdemes volt idejönni
kár hogy nincs fenn a neten a cikk- csak elöfizetöknek-, a nyelvtudás nehéz dolog:)

Ordnassac 2010.10.16. 12:40:21

@Szimba: ejjj, de gonosz itt valaki! :-P

lüke 2010.10.16. 12:41:28

@cambridge.on:
s erre a válaszka
szeréncsére ! a 88 éves apámtól a 2,5 éves unokáimig mindenki könyvet forgat
én filmet a liftben:)

Szimba 2010.10.16. 12:42:43

@lüke:

Dyslexiás vagyok, meg oroszul tanultam:-(( És a franciát is elfelejtettem:-((

cambridge.on 2010.10.16. 12:43:51

@Szimba: Ezt nem értem,hogyan vezetted le az általam fölöslegesnek tartott gátból kiindulva, hogy továbbra is kitartok a szocialisták mellett?
A Spiegel cikkre adott válaszoddal nagyjából -90%- egyetértek.
index.hu/bulvar/2010/10/08/moslekkal_etettek_foglyaikat_a_magyar_embercsempeszek/

És az eredeti cikk ahol az Indexszel ellentétben a nevek is szerepelnek.
Ezek szerint Kanada rasszista, elnyomó állam?
news.nationalpost.com/2010/10/08/breaking-rcmp-arrest-10-people-in-alleged-slavery-ring/

panelburzsuj 2010.10.16. 12:44:55

"elnézni valakinek a bűnét csak azért, mert cigány. (Félelemből, hogy majd rasszistának nevezik a rendőrt, a bírót, stb.) "

Látod, Szimba: ez a hamisítatlan, tömény rasszizmus.

Imerek bírót, rendőrtisztet, sőt ügyészt is. Még annyira bizalmas viszonyban is vagyok néhányukkal, hogy tudjam: ha tartanak valamítől, aza nem a rasszista bélyeg, hanem a sokkal általánosabb kiszolgáltatottság. Hogy - ők tudván legpontosabban, mire képesek, és mire nem - a demagóg újságírok, a haszonleső politikusok, a bosszút forraló hozzátartozók és tettestársak, az eszetlenül vagdalkozó "közvélemény" mind-mind komoly rizikóforrás.

hajdú 2010.10.16. 12:51:32

Kedves Gábor,
Nekem tetszett a vendégszerző írása. Ha ilyen színvonalas elemzések kerülnek a postaládádba, akkor szerintem a későbbiekben is nyugodtan lehet egy-egy vendégszerzős poszt! Bekerülési kritériumnak javaslom az "engem meggyőzött" félmondat mögöttes tartalmát, azaz olyan megközelítés bemutatását, amely elsőre nem volt nyilvánvaló, magadtól nem ezt írtad volna, de meggyőző, elfogadod, megfontolandónak tartod.

Szimba 2010.10.16. 12:52:04

@cambridge.on:

Szimpla előítélettel!:-) Itt akik a gátat feleslegesnek tartják, elsősorban szocialisták.

A két linket köszönöm. Erről nem is tudtam, hogy cigányok a bűnösök. Azért ez már más kategória. Nem a szegénység miatti falopás, vagy uborkalopás kategória.::-((

lüke 2010.10.16. 12:52:41

@török gábor:
hát igen.... Debreczeni jobb lenne ,ha padlót fogna
mint Törököt meg tollat
a malignus triumvirek másika is-LL-
nyomkodta a golyós tollát a nyugdíj konferencián pénteken Siófokon
de Surányi érdekes is/is nyilatkozatot tett
régen támogatta, ma nem!

bierkamp 2010.10.16. 12:53:32

Orbánék, már rég nem tekintik az alkotmányt alkotmánynak,. a törvényeket törvénynek..--pont azóta mióta kordont bontottak. És a NÉP ?..nem LÁZAD FEL?????
ELFOGADJA, TŰRI? MÁR MEGSZOKOTTÁ VÁLIK? és csak JAJONGANAK ?, hogy Jaja jaj ez már a Diktatúra, ez már a Demokrácia megcsúfolása , ez már a vége, jaj jaj.
EMBEREK nem jajongani kell TENNI KELL!!!!
A DIKTATÚRÁT a " kalsszikus" módon kell leverni.-kész ennyi
.
Akik az Alkotmányt megmásítják saját céljaikra, akik a választótörvényt megmásítják a saját céljaikra, akik az Ügyészség élére a jól bevált régi"Fidesz korrupció és bűnesetek" asztalról lesöprő emberét kívánja újra oda ültetnii----- ott már nem lehet mondogatni,: hát..megvárjuk mi lesz ebből, megvárjuk mit csinálnak..hátha jó lesz....
.EZ TESZE- TOSZASÁG! Nem szabad megvárni amíg a kilátástalan elkeserédésből , és terrorból áll majd ez a DIKTATÚRA!!!!!!!!

lüke 2010.10.16. 12:56:00

@Szimba:
nem rasszista:)
csak magyart:) tud

Szimba 2010.10.16. 12:56:09

@panelburzsuj:

Hát erre gondoltam én is!!! Ez mind azért lehetséges, mert van egy általános politikai közhangulat, amelyikben azonnal felkapják mindkét oldalról az ügyet, ha cigány az elkövető.

Így aztán a családtagok, vagy a bűntársak feljogosítva érzik magukat, hogy azonnal úgy reagáljanak, hogy "azért ítélnek el, mert cigány vagyok".

Hányszor zsarolnak ezzel az önkormányzatnál, nem is sejted (nem engem, de nekem is vannak ismerőseim:-)

Szimba 2010.10.16. 12:58:20

@bierkamp:

Vonulj illegalitásba, oh, Ophélia!:-)))

cambridge.on 2010.10.16. 13:00:32

@Szimba: Nem tanulom,találom ezeket.

Öreg férfi,ha énekel nem sok jót jelent.
almoskonyv.szeretni.hu/?i=almoskonyv-almok_e

bierkamp 2010.10.16. 13:02:38

Én már arra is gondoltam,hogy a Gát átszakadásának okát nem tudták megfejteni 100 százalékosan, hogy EZT A KATASZTRÓFÁT A GÁT ÁTSZAKÍTÁSÁT FIDESZ MEGRENDELÉSRE CSINÁLTÁK VALAKIK......--- a költségvetésről elterelő figyelem miatt, és a lehetőség ami ebben a gátszakadásban van, ... és az esetleges Gyurcsányon való " fogás" találásának lehetősége.....( elterelték a figyelmet a költségvetésről, Gyurcsányra ugyan nem tudtak " fogást" találni, de próbálkoznak.... , na meg a pénzek amik bejönnek és majd amit a tulajdonosoktól elkoboznak) és a hatalom , és a " felelősségre- vonás" beígért játékáért képes volt erre a Fidesz vezérkar ! --persze nem számoltak a halálos kimenetelekkel és a nagy " messzire csorgással"--mert nem értettek hozzá a " gátbontók".......
.EZEN IS EL LEHETNE GONDOLKODNI!!!!!!!! Bizonyítani azt hiszem nem lehet, csak ha valaki majd valamikor " Beszél"...
......de kinek volt érdeke ez a Gátszakadás??????????????????????????????

Szimba 2010.10.16. 13:03:26

@cambridge.on:

Kár volt megkérdeznem:-((((

Hóember 2010.10.16. 13:04:41

@Szimba: HHÁÁÁÁÁÁ@@@@@@@@@ááááááááá........... (távolodik, majd elhal a hang)

panelburzsuj 2010.10.16. 13:06:49

@Szimba:

Már én szégyellem magam: szerinted az önkormányzaton segélyért hőbörgés egy dobozba rakható bírók megfenyegetésével?

Naná: ha kizárólag arra fókuszálsz, hogy a magyarországi cigányok a társadalom egészére veszélyes magatartásoknak mekkora körében mozognak, akkor tökéletesen egyetértünk, teljes körén.

A helyénvaló kérdés ezekután azonban nem az, hogy mit kezdjünk az összes cigánnyal, hanem hogy mit kezdjünk az összes társadalomra veszélyes magatartással.

Ha a kettő benned összemosódik, ne fárasszuk tovább egymást.

Hóember 2010.10.16. 13:07:22

@török gábor: Ó, ez micsoda ötlet, kérünk szépen azonnal egy dobozt a jobb oldali sávba, amibe az érdekfeszítőnek talált cikkeket pakolhatod nekünk!

Szimba 2010.10.16. 13:08:16

@bierkamp:

Be kell vallanom, én robbantottam fel a gátat Fidesz megrendelésre.:-(( Sőt felfogadtam a nagyobb darab sziklák eldobálására az ismert óriást, Kőmorzsolót is.

Szánom, bánom, de annyiféle városi legendát hallottam arról, hogy az MSZP megrendelésére lőtték a rendőrpalotát, hogy a cigányok elleni támadások egyik résztvevője besúgó volt a nemzetbiztonságnál, és az MSZP-nek kapóra jött ez az egész, és hagyták az eseményeket, hogy utána aztán felléphessenek a Jobbik, a Fidesz és a rasszizmus ellen...stb., ezért kedvet kaptam egy kis kiegyenlítésre.

bierkamp 2010.10.16. 13:09:05

Nemzeti VIKTOR!
Hogy világos legyen:
Az egy állás, Orbán Viktor, amit Te betöltesz. Mintha elmennél a hivatalba dolgozni, érted? Van egy munkaköröd, azt ellátod, megkapod a fizetésedet, és hazamész. Amíg ebben az állásban vagy, ellátod a feladataidat. Ha nem vagy nem jól, akkor kirúgunk, Mi akik eltartanak a családoddal együtt, még azok is eltartanak akik nem téged akartak megbízni az a 5.3 millió......
Ezzel bíztak meg. Nem azzal, hogy Tiéd az ország, és csinálj vele, amit akarsz. Vagy megmondd, hogy ez az ország milyen legyen. Egy ország olyan, amilyennek a polgárai alakítják. Nem pedig olyan, amilyenné népboldogító diktátorok teszik, akik azt hiszik, hogy tulajdonba kaptak valamit. Tévedsz, Orbán Viktor. Te csak egy tisztviselő vagy. Állami alkalmazott, hivatalnok. Nem tulajdonos. Ez az ország nem a Tied, ez a nemzet sem, és nem Te mondod meg, ki magyar és ki nem, ki tartozik a nemzethez, ki nem. Nem állíthatod az ország fővárosáról, hogy az nem volt a nemzet fővárosa, amíg nem a Te pártodra szavaztak többen..."

lüke 2010.10.16. 13:12:16

@Szimba:
nacsak vigyázz mit írsz!
majd jön egy nagy fekete Hummer érted

bierkamp 2010.10.16. 13:12:30

@Szimba: Helyes...legközelebb magad robbantsd fel( de legyen melletted a gonosz törpe, harold át)......addíg meg nyaljál a félcigónak, ez a te igazi munkád:)))

lüke 2010.10.16. 13:14:14

@bierkamp:
nem is tudtam ,hogy pertuban vagy vele!
@Szimba:
vigyázz, vigyázz! mégiscsak itt olvasgat
álszemüvegben, mint Mátyás király

Szimba 2010.10.16. 13:15:00

@Hóember:

:-))))
Szinte látom az avatarod sikítva futni, jó kis rajzfilm lenne!:-))

lüke 2010.10.16. 13:15:45

@bierkamp:
OV-ra azt mondasz, amit akarsz
de azért ,ha rólunk beszélsz :talán válogasd meg a szavakat!

bierkamp 2010.10.16. 13:16:11

A gonosz törpe maga közölte, mint egy sajtós:)))
"Orbán tehát nem mérsékelte, hanem szította a tömegek haragját; nemhogy jogállami keretek között igyekezett tartani az eljárást, de saját kezűleg söpörte le az asztalról a jogállami kereteket. Ezt tette egy álló héten át, újra és újra ismételve a fenyegetőzést. Ne tévesszen meg senkit, hogy „egyébként” a törvényre hivatkozott. Mert közben lábbal tiporta a büntetőjogot, mikor előre kijelölte a jogszerűen csak alapos vizsgálatok nyomán föllelhető bűnösöket. Akiknek (ha lesznek) a büntetőjogi felelősségét nem a belügyminiszternek kell kivizsgálnia – Orbán erre utasította Pintér Sándort október 5-én! –, hanem a független bíróságnak."

Emlékszem, mit rúgóztak Gyurcsányon, amikor arra kérte a rendőrséget, hogy védje meg a TV-székházat!

bierkamp 2010.10.16. 13:18:33

@lüke: magadra vetted?---pedig nem akartam,...s mégis Talált?...nem is gondoltam volna:)

Szimba 2010.10.16. 13:18:37

@lüke:
Nagytakarításba kezdetem, várom az ácsot, a kőművest, nekem lehet csak megváltás lenne ha jönne a Hummer!:-)))

Álszemüvegben?:-))))))
Meg a Moszad is?

bierkamp 2010.10.16. 13:22:24

Nem szabad az O.V. Tv-s és egyéb pénz koldulásának bedőlni!!! Senki ne adjon fel semmit..azt is ellopják a NEMZETI LOPÓS KORMÁNY
ne adjatok egy büdös vasat sem, a 350 milió adakozott dollár sohasem érkezett meg a haiti károsúltakhoz azok ma is éheznek és szenvednek sátorban, ez a 100 forint sem érkezik meg sehová máshová, mint valakinek a saját zsebébe, egyébként is kártérítésre kötelezik a vállalatot, meg a vezetőit. ( Helyesen, ha megállapították, hogy ők a bűnösök) és a Soros meg a Pataky már adott 400 millió forintot, elsumákolják...mi hiányzik?---- az, hogy tegyenek is valamit és ne dumáljanak, rablók, hazugok."

bóra77 2010.10.16. 13:24:39

@cambridge.on: hehe:)) nem a lift a lényeg, mert az előtt csak álltunk, hanem az, hogy TG bizalmasan fordult felém, és hirtelen nagyon szimpatikussá váltam neki. és ennek megfelelően cselekedett. ;)
Elnézést az álmom publikálásáért, az álmaimról nem tehetek, csak gondoltam, hogy inkább itt osztom meg azt, és nem a férjemmel:)

lüke 2010.10.16. 13:26:32

@bierkamp:
úrnak születni kell, ezt igen

Szimba 2010.10.16. 13:28:09

@panelburzsuj:

Elszámoltam 1 millióig!
Dehogy rakom egy dobozba, csupán kiegészíteni akartam az általad leírtakat az én tapasztalataimmal. És nyilvánvaló, hogy a társadalomra káros magatartás a kérdésem nekem is.
Sokszor írom pont ezért, hogy a cigányságnak "az a rétege", stb.

Való igaz, hogy a nem bűnöző cigány családokra is sokszor ráférne a családgondozás, a gyerekek kiemelt fejlesztése, és a felnőttek tanulásra késztetése, munkához juttatása, de ez megint egy másik gond. És ugyancsak egybeesik az általános szegény (magyar, cigány) rétegek bajaival.

Szimba 2010.10.16. 13:30:25

@bóra77:

Ne magyarázkodj, értjük, mi volt a lényeg!:-))
Fiatalság bolondság!:-))

bierkamp 2010.10.16. 13:30:54

Orbán Viktor egyik legutóbbi nyilatkozata kapcsán jutott eszembe: Azt mondta a forradalom miniszterelnöke, miután a Fidesz jelöltje lett Budapest főpolgármestere és a rendszerváltás óta először pártja került többségbe a fővárosi közgyűlésben, hogy „mától Budapest ismét a nemzet fővárosa”. Sokan feltették már a kérdést, hogy mért, eddig mi volt? Mitől ne lett volna Budapest a nemzet fővárosa? Attól, hogy a választói akaratból nem a Fidesz adta a főpolgármestert, pártja csak ellenzékben volt? Hát ki a nemzet, Orbán Viktor? Te, a hülye barátaid, meg az, aki veled egyetért? Micsoda szövegek ezek? A legprimitívebb diktatúrákban mondanak ilyeneket. Utoljára a nyilasok beszéltek így, ha nem tudnád. Szerinted demokrata mond ilyet? Mit szóltál volna 1989 és 1993 között, amikor még ugyanazokat vallottad, amiket én itt minden héten írok, ha valaki ilyet a szájára mer venni? Azt, hogy kiírta magát a közéletből, a demokráciából. Megvallom, ha én most Magyarországon élnék, most távoznék. Nem töltenék egy napot sem olyan ember uralma alatt, aki azt gondolja, hogy ő a nemzet, és az, aki vele egyetért. De még olyan helyen sem szeretnék levegőt szívni, ahol egy ilyen paprikajancsit elviselnek, hagyják tobzódni, pöfffeszkedni, szónokolni. Milyen ország az ilyen? Ahol, ha jól értem, mostantól, akinek a magánvagyona megtetszik, a képe pedig nem tetszik, és nem a Te embered vagy nem Neked tejel, attól elveszitek a tulajdonát.

Szimba 2010.10.16. 13:33:41

@bierkamp:

Külföldön élsz? Hol, hogy nincs ott orvos vagy legalább egy ördögűző?:-)))

Ordnassac 2010.10.16. 13:37:03

@Szimba: de jól eltrécselsz nestrot10-zel. :-P

cambridge.on 2010.10.16. 13:38:10

@Szimba: Nem szabad olyat kérdezni, amire kellemetlen válasz kaphatsz.

bierkamp 2010.10.16. 13:41:15

Lüke....nem tegezve hogy mondhatom neki, hogy a K...anyádat?:)

cambridge.on 2010.10.16. 13:43:47

@bóra77: Éhes disznó makkal álmodik!?
Már bocs!
Az álmoskönyvben eddig nem szerepelt Török Gábor címszó.
A másik szereplő a lift, viszont igen.

bierkamp 2010.10.16. 13:44:33

@cambridge.on: ..igazad van, erre a legjobb válasz az lenne, :hogy miért nem iratkozol már be egy második általánosban megtartott "oltó" tanfolyamra,..de nem válaszolhatok neki, mert -100 IQ val ezt sem értené:)))..

bóra77 2010.10.16. 13:46:39

@cambridge.on: jogos:) és török sem szerepel?:)

bóra77 2010.10.16. 13:47:15

@Ordnassac: ja, mindig újratermeli magát:)

demokráciát! 2010.10.16. 14:02:18

@cambridge.on: 08.06.56
na ezt Te se gondoltad komolyan. Vagy azt hiszed, hogy az évi 800 millió állami támogatásból, s kb. ilyen léptékű legális pénzből állta fidesz az ezévi működését az egész országban, ill. a két horribilis vál.-i kampányát. Csak az én kis városomban 50 millió körül költhettek a mostani önk.-i választás helyi kampányára.

Ordnassac 2010.10.16. 14:05:29

www.parlament.hu/irom39/01378/01378.pdf

A mnyp-as törvényjavaslat, meglehetősen szegényes indokolással.

sárkányfő 2010.10.16. 14:19:08

@Szimba:

1. Nem hiszem hogy egy külfödi lapnak el kéne mélyedni az okoban, az is bőven szép tőlük a nagyjából helyesen fel tudják mérni a helyzetet, ebben pedig elég jól muzsikáltak.
Amúgy a szélsőséges ideológiák elterjedését a politkia legfeljebb kissé befolyásolni tudja, ez sokkal nagyobb össztársadalmi probléma, ráadásul nem 8, vagy 20, hanem sok ítz éves múltja, gyökere van, sajnos.

2. Kár egy ilyen volumenű problémát pártlogikán kersztül szemlélni, ettől függetlenül abszurdnak tartom, amikor a Jobbik létét és eredményeit a balsoknak számolják fel. Miért maga a jobbik nem tett meg mindent a saját sikeréért? A sokszázezer szavazója a volt kormánypártok miatt szavazott rájuk. ugyan már. amúgy a Jobbik a fidesz infrastutúráján, sajtótján, támogatásán jött fel, majd nőtt a fejükre.

3. Gondolom, mert jogállamban éllünk, és a precíz ám lassú eljárás többet ér, mint a gyors, ám több hibalehetőséget tartalmazó ítélkezés. Ezt amúgy az iszappal kapcsolatban is el lehet mondani, itt is nagy a lincshangulat meg a nyomás, a zsigeri reflex. ezzel együtt a magyar bírósági rendszer lassú, csakugyan gyorsítani kéne.

4. Jogállam van, joguk van rá.

5. Igaz, de a cigányok 20 éve kezdtek radikálisan leszakadni, ők voltak akiket elsőként kirúgtak a munkahelyekről, stb. pont a cigányság szempontjából nem volt semmiféle választóvonal a választások, se 8 éve, se máskor, őket mindig mindenki leszarta, akárcsak most.

6. a gettóbűnözés világszerte ismert jelenség, törvényszerűen bekövetkezik a nyomorban élő társadalmi rétegeknél, amúgy függetlenül a bőrük színétől.

7. azért nem kéne általánosítani... ez már nagyon bulváros...

8. Hazugság? Ez maga az igazság. (tök függetlenül az előzményektől.) Hol élsz te, valami mesevárban? Nekem sem öröm megélni, de az ország legalább 70%-a simán utálja/megveti a zsidókat és cigányokat. Illetve ezek után természetesen a cigányok is a magyarokat.

9. Kit érdekel más ország, attól nekünk nem jobb, hogy máshol is szar van.

10. Így van.

De nem igazán azokra reagáltál, amik nekem feltűntek a cikkben. Én inkább ezekre gondoltam, mint találó meglátások:

"A német újságíró találkozik Várkonyi Zsolttal, a Jobbik 54 éves ideológusával. Az önjelölt „lánglelkű hazafi" elmagyarázza neki a Jobbik tanítását, amely Follath szerint kisebbrendűségi komplexus és nagyzási mánia nyers keveréke, amelyhez világos ellenségképek járulnak: zsidók, cigányok, globalizáció, Európai Unió, Nemzetközi Valutaalap. A Jobbik gyűlöl mindent, ami béklyóba veri az országot, megakadályozva, hogy Magyarország elfoglalhassa „méltó helyét" Európa vezető nemzetei között."

"A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - ma is virulnak. Magyarország a háborúban, Magyarország és a fasizmus, Magyarország és a szocializmus: semmi nem kerül feldolgozásra, mindent csak megszépítenek. Budapest olyan város, amelynek nincs emlékezete" - zárult a Der Spiegel riportja a magyar fővárosról."

demokráciát! 2010.10.16. 14:19:14

@török gábor: 10.03.45

Gábor! Nagyon megromlott a kapcsolatok a Debreczenivel?
Nagyon erőteljes a kölcsönös ellenszenv?

Mindamellett én azt hiszem, hogy 10, 20 év múlva — persze ha lesz erre mód, s igény (s most nem arra gondolok feltétlenül, hogy pl. diktatúra lesz –, ha vki meg akarja ismerni közelmúlt és a jelen pol.-i folyamatait, Debreczeni munkái mellett nem sok mindent lesz érdemes elolvasnia.

Szili bemondásához: Én speciel pont a Gurcsány-könyvét nem olvastam, mert Gy.F személye miatt nem érdekelt. De a többit igen, így a Gy.F. kötet esetében is feltehetően voltak olyan részek, adatok, amelyeket elsősorban személyes közlések alapján írhatott meg. Ilyenek voltak az Antall, ill. a két Orbán-könyvben is. De gondosan fel is tüntettet ezen részeknél, hogy ezek kinek a személyes közlései szolgálnak forrásul. Felnőtt ember az ilyen adatokat ez alapján kezeli.
Ezzel együtt Debreczeni munkái a kortárs pol.-i biográfia kategóriájában Mao.-n a legnívósabbak. A 89-90-ben kiépült parlamentáris demokrácia értékrendszeréről folytatott, s annak egyfajta aktív védelmében elemzései precízek, pontosak. Persze egy populáris pol.-t és vezéri rendszert igénylő tömegeknek ez alapból idegen, és lehet, utálatos.
Végtelen elfogultság kell ahhoz, vki. ilyen elemzői munkásság után "tollbamondásról" beszéljen.
Csak olvassuk el D.J. legutóbbi Orbán-könyvének utolsó 100-150 oldalát, hogy mennyire pontosan előre jelezte az elmúlt fél év eseményét.

török gábor 2010.10.16. 14:42:44

@demokráciát!:

nem romlott meg, hiszen a furcsán megszakadt tévés kapcsolatunk óta nem is beszéltünk. DJ első két könyvéből sokat tanultam, szerintem azok értékes munkák. Szili Katalin mondatait - miután néhány dolgot tudok erről az időszakról - inkább nem kommentálom.

gyöngyök 2010.10.16. 14:49:36

@török gábor: Érdekes lenne a privatizációs szerződések felülvizsgálatának eredménye. Pl a MAL Rt tulajdonosainak a helyében bizony előhoznám, hogy mekkora utólagos kárt okozott az eladó azzal, hogy eltitkolta/nem közölte/hanyagságból nem látta fontosnak azoknak a BME által készített tanulmányoknak az ismertetését, mely szerint nem megfelelő talajon épült a tározó. Ugyanis ha tudtak volna róla, legalább lehetőségük lett volna számolni a legrosszabbal is. Ha más nem , lehet, hogy magasabb biztositást kötnek, és nem kerül veszélybe az egész vagyonuk.
És hány ilyen lehet, ahol az új tulajdonost kár érte ilyen okok miatt?

sárkányfő 2010.10.16. 14:53:50

@gyöngyök: na ez egy érdekes gondolat. ki a jogutódja annak az állami cégnek, amely eladta nekik? ha a magyar állam, akkor a MAL teljes joggal beperelheti az államot...

gyöngyök 2010.10.16. 14:57:33

@panelburzsuj: Gratula, nagyon jó érvelés ( és egyet is értek vele)

Még egyet hozzátennék:
Nem vonom kétségbe, hogy azoknak komoly napi frusztrációt okoz ( kárt/ ..) akik olyan cigányok közelében élnek, amelyekről szó esik.
Megértem , talán el is fogadom a cigányellenességüket.
De azokat, akik csak másoktól hallottak alapján gyűlölködnek, már nem tudom tolerálni. Nézzen minden ilyen ember széjjel a környezetében, és gondolkozzon el, ki miért, mivel csapta be, károsította meg , akadályozta a munkavégzését....stb. Állítom , azok nagy része nem cigány.

espectacular 2010.10.16. 15:00:32

@bierkamp:

Én jobbat tudok.
A gátrepesztés a gonosz nőgyógyászok műve, ezzel akarták bizonyítani, hogy milyen veszélyes az otthon szülés...

bierkamp 2010.10.16. 15:10:56

@espectacular: az asszociáció kitűnő...csak ott nem a vörös iszap jön, hanem a barna szar...igaz nagy Nemzeti Szar itt is megjött!:)

gyöngyök 2010.10.16. 15:15:19

@ó jaj: A Figyelő című újságban lévő cikk szerint:

- Winkler Gusztáv BME adjunktusa szerint náluk tananyag, hogy ez a tározó rossz helyen van, beszakadhat a gát.
- Ha így van, miért nem szóltak nekünk? ( Tolnay Lajos )
-Még a privatizáció előtt adtak erről szakvéleményt a jogelőd Alutrösztnek. ( újságíró)
-Megnéztük, hogy a privatizációs szerződésben erre nem hívták fel a figyelmünket. Mindent teljesítettünk, amit a magánosítási szerződésben vállaltunk.
Namármost nem érdemes vitát nyitni arról, hogy a Tonay Lajos MAL ZRt elnöke ezzel igazat állított-e, mert a szerződésből úgyis egyértelműen kiderül.

De az már bizos:
Orbán Viktor megint ugyanazt játszotta el, mint Nagy Imre temetésen, mikor követelte az orosz csapatok kivonulását, miközben már erről aláírt megállapodás és kivonulási ütemezés volt.
Most meg itt keménykedik, hogy igenis fizetnie kell a MAL Rt-nek mert ő a hibás, nem engedi kibújni alóla...stb miközben 2004 évtől a következő törvény él:
" A szennyező az okozott környezetkárosodásért a VÉTKESSÉGRE VALÓ TEKINTET NÉLKÜL , objektív alapon fele."
Ergo teljesen mindegy , ki a hibás, fizetni akkor is a MAL RT-nek kell.
Ennek a tükrében még fontosabb kérdés lesz az a privatizációs szerződés ( persze ha jó a jogászuk)

Ennek fényében még érthetetlenebb az előzetes letartoztatásokkal így sietni, hiszen a MAL ZRt tulajdonosainak fűzödik a legnagyobb érdeke a valós felelősök megtalálásában, mert akkor polgári peres úton háríthatja tovább azt a kártérítést, amit neki kell fizetnie most.

demokráciát! 2010.10.16. 15:18:17

@török gábor:
"Szili Katalin mondatait - miután néhány dolgot tudok erről az időszakról - inkább nem kommentálom."

Pedig érdekes lenne!
Különben köszönet a válaszért! Igen, az a tv-műsornak hirtelen vége lett. Én tv képesnyőke előtt abban a hiszembe volta, hogy jó szakmai kapcsolatban voltatok, de legalábbis elismertétek egymást.
Én Debreczeni megjegyzései - pl. a mai is - úgy gondolom, természetesen abszolút kívülről, hogy Öneki hiányérzet, vagy csalódás, hogy esetleg Te, az előbb általam említett "89-90-ben kiépült parlamentáris demokrácia értékrendszeréről folytatott, s annak egyfajta aktív védelmében folytatott elemzések"-ben nem voltál partner. Pedig nyilván a "fiatalok" közül Téged tarthat amúgy az egyik legfelkészültebbnek.
Na ez egy absz. outsider "diagnózisa" volt.:-))

cambridge.on 2010.10.16. 15:25:02

@demokráciát!: Olvastad tovább is, vagy annyira felment a pumpa,hogy elakadtál?
Talicska-nokiás doboz....

sárkányfő 2010.10.16. 15:32:44

@gyöngyök: nagyon jókat írsz, egyetértek.

ez viszont egészen meglepett:
"Orbán Viktor megint ugyanazt játszotta el, mint Nagy Imre temetésen, mikor követelte az orosz csapatok kivonulását, miközben már erről aláírt megállapodás és kivonulási ütemezés volt."

ez tuti így volt??

gyöngyök 2010.10.16. 16:04:12

@ó jaj: Kende Péter pont most vesztett pert Német Miklóssal szemben :"Kende Péter tavaly novemberben kereste meg az exkormányfőt ezzel a kéréssel - melyben egyebek mellett a Mihail Gorbacsov akkori szovjet pártfőtitkárral folytatott 1989-es megbeszélés jegyzőkönyvét, illetve Németh Miklósnak a szovjet csapatkivonásra felszólító, Nyikolaj Rizskov akkori szovjet miniszterelnöknek írt levelének másolatát kérte tőle."
A szovjet csapatok kivonása 1989.04.25-én kezdődött meg, tény az, hogy 1990-ben irták alá azt a megállapodást, miszerint 1991-ben be kell fejeződnie - és be is fejeződött a kivonás.
Nagy Imre 1989 nyarán halt meg, 1 hónappal Kádár előtt.

agentT 2010.10.16. 16:08:57

Jó napot kívánok!

Szeretném megérdeklődni a nyugdíjváltozásokkal kapcsolatban, hogy
- azok a senkiháziak, akik engem a kilencvenes években belekényszerítettek a magyánnyugdíjpénztárba
- továbbá azok, akik válságra való hivatkozással úgy elintézték a pénztárat, ahogya azt mindenki láthatja
szóval mindezek az urak és hölgyek mostanában valamikor eltakarodnak a BÖRTÖNBE?
Mivel nyilvánvaló kárt okoztak nekem/künk/, csak azért kérdezem.
Selmeczi Gabriella kinevezett nyugdíjügyi vezető nem látszik elég keménynek a feladat lebonyolítására.

(Kérés: azorbánellopja és hasonló agyhalott megjegyzések nem érdekelnek, köszönöm a megértést.)

gyöngyök 2010.10.16. 16:16:04

@ó jaj: Ha érdekel - kiváltképp, ha akkor még nem éltél- a figyelmedbe ajánlom a következő írást:nekem ugyan ez a véleményem arról az időszakról. Ha elolvasod, lehet elképzelésed arról, hogy Orbán Viktor azon beszéde hőstett, bátorság kérdése volt-e, vagy pedig simán halottgyalázás ( Nagy Imre mondta a pere folyamán: az idő majd megmutatja, hogy én vagyok az igazi kommunista, nem azok akik most elitélnek ) Ennek tükrében a temetésén a kommunistákat gyalázni nem éppen udvarias dolog.
Nekem azóta ellenszenves Orbán Viktor: egy olyan ember , akinek a hatalomért semmi sem szent: mégegy temetés sem.
Ja a link: politicushungaricus.blog.hu/2009/07/19/a_magyar_miniszterelnok_harmadik_resz_nemeth_miklos

lüke 2010.10.16. 16:17:18

@ó jaj: utólag!
,biztos Antall megmondta neki, hogy már megegyezett elötte Gorbacsovval- gondolom
igy kompromittálhatja mind Antall mind OV-t,ha már nem ö lett az MDF elnöke

Hóember 2010.10.16. 16:18:00

@gyöngyök: "Nagy Imre 1989 nyarán halt meg, 1 hónappal Kádár előtt. "

Váttáfákk?

panelburzsuj 2010.10.16. 16:19:38

@gyöngyök:

"Nagy Imre 1989 nyarán halt meg, 1 hónappal Kádár előtt."

Lehet, hogy 1989 nyarán meghalt Nagy Imre.

De ez a Nagy Imre nem az a Nagy Imre, ugye? ...

(Köszönöm az elismerést. Elárulom a titkomat: egyszerűen csak oda kell figyelni. Nem azon vergődni, hogy az én igazamat hogyan lehetne a tények közé préselni, hanem hogy újabb adatokból hogyan tudok olyan további tényeket leszűrni, amelyek nem a korábbi tényeket, hanem legföljebb a saját sejtéseimet, előítéleteimet, reménységeimet döntik romba. Ennyire pofonegyszerű ... )

cambridge.on 2010.10.16. 16:35:32

@agentT: Ez nem a panasziroda.
Egyébként az NDK-s turmix gépet megtaláltad már?

Szimba 2010.10.16. 16:36:48

@Ordnassac:

Ó, hogy az a ...:-((
Köszönöm, hogy szólsz.

gyöngyök 2010.10.16. 16:40:40

@panelburzsuj: 1 neked. Bocs, igaz, csak utálok irni és a nagy röviditésnek ez lett a vége - összekeveredtek a gondolatok.

Természetesen akkor temették ujra .

A titkoddal egyetértek ,hasonlóan gondolkodom, és volt szerencsém egy olyan apához, aki szinte naponta ezt gyakoroltatta velem - imádtuk elemire szedni történelmi eseményeket és próbáltuk a legmarkánsabb (ellen)érdekeltek szempontjából elemezni .A legfontosabb "neveltetési hatásnak" azt tartom, hogy el tudom fogadni, meg tudom érteni, ha másnak más az érdeke , ha az mozgatja a cselekedeteit, addig , míg azzal szándékosan másnak kárt nem okoz. ( Mielőtt bárki belekötne egy példa erre: szándékos kár: üzleti érdekért valakire rázúdítani az összes hatóságot, elfogadott: kihasználni a versenytárs gyengeségeit )
Ami bosszant : az emberi butaság, a szándékos félrevezetés, de kiváltképp a fanatizmus , az általánosítás. Minden, ami akadályozza az adott dolog teljes megismerését .

Szimba 2010.10.16. 16:46:39

@ó jaj:

Rendben nem teljesen értünk egyet a kérdésben, de közelítettünk egymáshoz kicsit.

Ami neked fontos volt a cikkben, azzal én is egyet értek. Nagy valószínűséggel ilyesmi van a jelenség mögött (szélsőjobb lelkiélete, és szellemi példaképeik).

gyöngyök 2010.10.16. 16:52:06

@agentT: Csak a vélt felhang miatt:

A magánnyugdijpénztárakról szóló törvény száma: 1997.LXXXII.
Nagyrészt 1998.01.01-től lépett hatályba.
Az első Orbán kormány 1998 tavaszán lépett hivatalba.
Szóval ha nem értettek vele egyet, nagyon egyszerűen vissza lehetett volna vonni, hiszen még alig történt bármi is.
Kiket is kellene akkor börtönbe küldeni?

jjulie 2010.10.16. 16:55:42

@gyöngyök:

végül szerencséje lett az orbánnak, milyen jó most, hogy azok gyüjtögettek amík ő a kispadot koptatta...

Szimba 2010.10.16. 17:04:07

@gyöngyök:

A helyzet az volt a gátszakadás másnapján, hogy a MAL vezér azonnal kijelentette, hogy nem tehetnek róla, nem felelősök, és kb. 10 ezer Ft-ot ajánlott fel, később 100 ezer Ft-ot, ha jól emlékszem? Vagy a temetési költségeket csupán?!

Egyszóval semmiféle kártérítést nem tartottak elfogadhatónak.

Ezért volt olyan nagy a felháborodás és ellenszenv.
Az, hogy ma már másfél milliárd Ft-ot tart elfogadhatónak a MAL, ez már elég nagy haladás. Ezt sem emberségből vagy a törvények, szerződések tisztelete miatt, hanem mert meglehetősen erősen ráijesztettek.

Ebben az ügyben nem tartom OV - meglehetősen erős és radikális intézkedéseit - rossznak.

A Mal tulajdonosok vagyona zárolva, a vezető kicsit észheztérítve, a károsultak meg talán fél, egy év múlva már látnak is valamit az új lakásból, és elköltözhetnek. Különösen Kolontár cigánytelepe vált lakhatatlanná, és dőlt össze. De Devecserben meglehetősen nagy és újonnan hitelekből épült házak is lakhatatlanná váltak. A legnagyobb bajnak azt tartom, ha ilyen esetben egy tulajdonos nem képes félretenni az önzését, és nem akarja vállalni a felelősséget vagy legalább a kár megfizetését. Ez sem demokratikus, sem pedig humánus magatartás.

A szennyezett terület teljes megtisztítására szerintem nincs meg a megfelelő összeg, és tartok tőle, hogy szívunk még eleget (vörösiszapot).

Tehát a felelősök keresése igenis fontos, és ha vannak (márpedig az általános iskolában is tanulnak arról a gyerekek, hogy mi a timföldgyártás és mellékterméke) emberek, akik azt gondolják, hogy egy tulajdonosnak, egy timföldgyár vezetőségének nem kell tudnia, hogy a saját tározójuk biztonságos vagy sem, az nagyon téved.

Szimba 2010.10.16. 17:06:35

@cambridge.on:

Nem, én Weiner elvtársra várok, be tetszett itten jönni a vonalba.:-))

Videofon 2010.10.16. 17:10:00

@Szimba:
Szép, demagóg, populista érvelés. Kár, hogy semmi köze sem a joghoz, sem a valósághoz. De legalább orbánista.

Szimba 2010.10.16. 17:18:47

Kellene egy modern álmoskönyvet írni, amiben szerepel már TG, Gorbacsov, a mobiltelefon, és hogy mit jelent éjjel lengén öltözött politológussal szerelembe esni!

Talán belevenném a homoszexuálisok éves felvonulásának megálmodását is, meg az Árpád-sávos fehérneműt, különös tekintettel arra, ha mindezt egy sztárügyvéd viseli a MAL vezér perének tárgyalásán.

Ha valaki azt álmodná, hogy cigánygyerekek potyognak az égből, akkor az egyértelműen azt jelentené, hogy az etnikai kisebbség születésszáma emelkedik.

Nagymagyarországgal álmodni = gyomorrontás vagy súlyos agylágyulás jele.

Környezetvédelmi biztost közeledni látni = súlyos gondok.

Halott énekessel (Pl.Pavarotti) együtt áriázni = torokgyulladás lehetősége.

Kezdek belelendülni!:-))
Már csak kiadót kellene találni.

Átverés! 2010.10.16. 17:23:44

Itt a környékünkön - keleten - az volt megfigyelhető, hogy nagyon megnőtt a független jelöltek száma. És mivel van sok helyi ismeretünk tudjuk, hogy sok közöttük a baloldali érzelmű gondolkodású ember. A kisebb településeken nagyon sok független polgármester, képviselő nyert sok helyen megelőzve a Fidesz-KDNP jelöltet. I)tt inkább számított az emberi minőség, rátermettség.
A városokban - 10.000 fő alatt és felett is - már inkább a párt referencia volt a döntő.Ha egy kormánypárti meghatározó személy volt a jelölt mögött, ott lehetetlen volt a korábbi nagyon is bevált polgármester győzelme.

A megyei székhely kormánypárti jelöltje nem volt túll népszerű, és az alacsony részvétel - 20 % alatt - még is elég volt a megválasztásához.

Ez az önkormányzati választás sok mélyreható, és széleskörű elemzést indukálhat, különös tekintettel a nagy számú függe tlen

Szimba 2010.10.16. 17:25:31

@Videofon:

Vannak esetek, amikor a jognak sincs semmi köze a valósághoz.

Ha neked ez demagóg, populista, meg orbánista, akkor legyen kedved szerint.

Számomra ez a demokrácia minimuma. Ugyanezt kérném számon minden fideszestől is.
Számomra emberéletek kioltása, akár akaratlanul is, súlyos dolog, mindez környezetszennyezéssel, nagyarányú anyagi kár okozásával pedig bűncselekmény.

Függetlenül attól, hogy ez Kínában, Oroszországban, USA-ban avagy bárhol a világon történik.

És a jogot nem lehet az erkölcstől különválasztani, mert az emberi jóérzés, humánum, felelősségérzet az alapja a jogszabályok, törvények megfogalmazásának.

lüke 2010.10.16. 17:26:17

@gyöngyök:
Surámnyi kommentálta- nem itt:)-
akkor egyetértett, most nem..........

lüke 2010.10.16. 17:29:34

@Szimba:
Freud is így kezdte,az egyediböl ment az általános felé s mekkora világrengetö dolgot csinált!
Amerikában mindenki a diványon fekszik:)

Szimba 2010.10.16. 17:40:33

@gyöngyök:

Gyöngyöm, ne add elő az ártatlan, hablelkű kislányt!

Nagyon jól követhető a tulajdonosok szakmai útja, és a szocializmus idején betöltött kiváló pozíciójuk. Minden információnak birtokában voltak, és a rendszerváltáskor is minden dokumentumhoz hozzájuthattak.

www.origo.hu/itthon/20101007-iszapkatasztrofa-a-mal-zrt-tulajdonosai-tolnay-lajos-bakonyi-arpad-petrusz.html

lüke 2010.10.16. 17:40:56

@agentT:
S.Gabitól kiflit fogsz kapni, de nem nyugdíjat, hol lesz ö már addigra......

lüke 2010.10.16. 17:42:58

@Szimba:
Tolnay al. iparban volt
a másik tulaj környezetvédö volt
váletlen vették meg, s nem is tájékozódtak,s ma:)
Eu 8. al. termelöje

gyöngyök 2010.10.16. 17:45:22

@Szimba: Véleményem szerint mindennél fontosabb a valódi ok feltárása -mert kizárólag ezzel van esély arra, hogy még egyszer ez nem ismétlődik meg. Ha az ok megvan, utána kell azok felelőseit keresni - elsősorban azért, mert a logika ezt diktálja, na meg az igazságosság azt , hogy legvégül az(ok) fizessenek ,akik okozták és nem az , akit a jog arra kényszerít. Aztán persze a büntetés is kell. De csak ilyen sorrendben .

Ezzel pedig nem fér össze az, hogy jogász végzettségű miniszterelnök mindenféle szakvélemény ismerete nélkül közli, ki a hibás - sem a bűnbak keresés, sem a boszorkányüldözés nem segíti a legfontosabb cél elérését. Viszont a jogász végzettségű miniszterelnöknek épp úgy ismernie kellett volna a jogot - mint ahogy a Mal vezetőitől elvárod- miszerint a vétkességtől függetlenül a Malnak kell fizetnie.
Szóval lett volna mivel megnyugtatni az embereket. És az már teremtett volna olyan légkört, amely nem nehezedik mázsás súlyként a vizsgálatot végzőkre. Ha OV így kezdi , a MAL-nak is máshogy kellett volna folytatnia. ( Neked nem az lenne az első reakciód, ha minden vizsgálat nélkül téged okolnának, hogy azonnal háríts?)
Az pedig, hogy mit tart elfogadhatónak a Mal , az lényegtelen. A károsultakon múlik, hogy elfogadnak-e általános ( számla nélküli ) kártérítést vagy ragaszkodnak a ténylegesen felmerült kárhoz. És ez nem Orbán Viktor keménykedése miatt van így, ez a törvény.
Amit jogosnak és elfogadhatónak tartok, az a vagyonok zárolása. Ez egy szükséges és alapvető biztosítási intézkedés.
A letartoztatás minden jogalapot nélkülözött. Gratula annak a vidéki bírónak,aki a köz ( meg miniszterelnöki) hangulattal szembe mert szállni.
És egyébként én is azt mondtam, hogy tudnia kellene a cég vezetőinek , hogy mennyire veszélyes az üzemük. De ez a joguk is. Ezt vette el tőlük az, aki a privatizációkor nem közölte velük a BME vizsgálati eredményeit. És ezért vezet messzire, hogy a felelősségi láncban ki az első láncszem.

Videofon 2010.10.16. 17:46:19

@Szimba:
Tök mindegy, számodra mi a demokrácia minimuma. A működő demokráciák egyik alapfeltétele a joguralom. A MAL vezérkara a bíróság szerint jelemleg ártatlan. (Nincs értékelhető bizonyíték a bűnösségére.) Tök mindegy, te mit gondolsz róluk. Maximum neked nem mindegy, demokrataként, vagy demagógként gondolkodsz.

Szimba 2010.10.16. 17:51:42

@lüke:

Akkor megyek is és lefekszem a díványra:-)))

Szimba 2010.10.16. 17:54:23

@Videofon:

Még nem is volt bírósági tárgyalás!!!
Nemhogy ítélet.

jjulie 2010.10.16. 17:55:01

@lüke:

milyen szempontból 8.?

gyöngyök 2010.10.16. 17:56:16

Szimba:)
Az, hogy tudtak-e vagy sem róla, az nem attól függ, hogy milyen a múltjuk, sem az, hogy neked mi a véleményed erről . Ugyanis a jogállam alapelve, hogy a vádat kell bizonyítani.
Ergo, ha a valódi ok tényleg a rossz talaj lesz,akkor a vádnak kell bizonyítania, hogy a MAL Rt ezt tudta.
Ha a Mal Rt beperelné a privatizációt lebonyolítókat, hogy ezt elhallgatták előlük, akkor neki kellene bizonyítani, hogy nem tudott , nem tudhatott róla.
A Te álláspontod csupán hiten alapul.

Videofon 2010.10.16. 18:00:56

@Szimba: Az előzetes letartóztatásról a bíróság dönt. Úgy döntött, nincs bizonyíték a MAL-vezér bűnösségére. (Lehet, hogy majd lesz. Jelenleg nincs.)
Vagyis volt tárgyalás. Valótlant ne állíts! Kösz.

Szimba 2010.10.16. 18:01:28

@gyöngyök:

Nyilvánvaló, hogy a felelősségi láncban vannak elsők,másodikok, stb.

Csakhogy a tragédia ma történt, a MAL tulajdnosai pedig nem tegnap vették át az üzemet. Lett volna idejük a biztonság megteremtésére, sőt úgy néz ki, hogy erre kötelezettséget is vállaltak.

Amikor Magyarországon timföldgyárak épültek, meg tározók, akkor még nem a mai környezetvédelmi, munkavédelmi, életvédelmi szabályok voltak érvényben, Ha az akkorikat meg is szegték, az nem menti fel a mai vezetőket.

Ráadásul a tározókban nem lett volna szabad lúgos folyadéknak lennie, mert a timföldgyártásnál ezt már vagy vissza kell forgatni, vagy semlegesíteni.
Gyanusíthatók azzal, hogy más veszélyes hulladékot is tároltak a folyamatosan magasított gátak mögött.

De való igaz, ezeket a bíróságnak a feladata felsorakoztatni, ill. az ügyvédeknek.

Az előzetes letartóztatás talán valóban túlzás volt, de mégsem tudom súlyos hibának tekinteni az ismert katasztrófa fényében.

lüke 2010.10.16. 18:03:57

@gyöngyök:
ez jó formula lenne:)
erre kiváncsi lennék
ti. a hulladék az egyik legjobb üzlet

gyöngyök 2010.10.16. 18:04:39

@Szimba: Nem kell kötekedni. Alapos gyanúra gondolt Videofon. Arról döntött a bíróság. Arról, hogy addig mig nincs meg a katasztrófa oka, addig fogalmilag kizárt bárki ellen az alapos gyanú annak okozásáért.

Szimba 2010.10.16. 18:05:14

@gyöngyök:

Hja, ezért van annyi ügyvéd nálunk is.

Hiába nyilvánvaló valami, ha a bizonyítékok nincsenek meg, akkor a gyilkost is szabadon engedik:-((

Talán a jogszabályokat kellene változtatni, és nem az igazságot megnyírbálni.

nyünyüge 2010.10.16. 18:08:09

@Szimba:

Egy kormánytfőt, egy állami tisztviselőt, egy szakállamtitkárt! többek között az különböztetné meg a földi halandótól és főként egy érintett állampolgártól, hogy nem az aktuális pánik-, lincs- stb. hangulat alapján hozza döntéseit és tesz állásfoglalásokat.

Hanem higgadtan. Úgy, hogy tudja, döntése, kijelentése nemcsak az aznapi helyzetnek szól, hanem a holnapnak és a következő éveknek is.

gyöngyök 2010.10.16. 18:08:54

@Szimba: Örömmel tölt el , hogy némileg közös nevezőre jutottunk.:)
Igy már számomra is elfogadható az érvelésed . Hit pedig magánügy. Nekem alap az ártatlanság vélelme - ebből élek.

Szimba 2010.10.16. 18:10:31

@gyöngyök:

Nem akarok kötekedni, csak nagyon elkeserítőnek látom az elöntött területek sorsát, lehetőségeit, és tartok attól, hogy amint fújni kezd a szél, abból az iszapból még meglehetősen sok helyen fognak gyerekek is belélegezni port, és megbetegedni.

És ilyenkor a jog, bíróság és az egész procedúra évekig is elhúzható volta egyáltalán nem tűnik sem jónak, sem igazságosnak. Kizárólag sztárügyvédek ügyeskedésén fog múlni a döntés, és azon, kinél van a több kenőpénz.

A jogállam inkább bürokratikus állam, és ügyvédek markában van az emberek sorsa.

Videofon 2010.10.16. 18:12:40

@Szimba:
Az igazság hitbéli fogalom. Egy kormánynak alkotmányosan és törvényesen kell tevékenykednie, nem pedig katolikusan vagy ezoterikusan. Nem az igazságot kell keresnie, az a próféták és a hívők dolga.

gyöngyök 2010.10.16. 18:13:16

@Szimba: Erre csak egy gondolat.
Amerikában az az alapelv ( elvben) hogy inkább 100 bűnös ússza meg, minthogy egyetlen ártatlant is elítéljenek. Nálunk fordítva érzem.
Ennek ellenére, mikor a DNS vizsgálatot elkezdték alkalmazni, kiderült, hogy a halálra itéltek - nagyságrendileg 30 %-a ártatlan.
Akkor mi lehet nálunk az arány egy ilyen szemlélettel?

lüke 2010.10.16. 18:17:50

@gyöngyök:
az egy teljesen más szisztéma
en.wikipedia.org/wiki/Law_of_the_United_States
s nem volt 45 évig szociálizmus

gyöngyök 2010.10.16. 18:22:34

@Szimba: Ezzel hasonlóan érzek.
De ugyan ezt érzem az árvíz károsultakkal szemben is. Az árvíz persze természeti katasztrófa. De biztos , hogy nincs benne emberi mulasztás? Csak ugye, ott ha valaki mulasztott, az valamely állami alkalmazott ( talán egy jogalkotó?) és nem egy gazdag ember .
És mindjárt nincs ez a lincshangulat. Na ez nem tetszik nekem .
És ugye aki gazdag, csak gazember lehet. Én nem vagyok gazdag, de szegény sem. Vállalkozóként dolgozom 10 éve. Előtte első számú vezetőként dolgoztam más tulajdonában. Szóval érzem a másik oldal nehézségeit is: mint felsővezető és mint tulajdonos is. Egyet mondhatok: irigykedni más vagyonára a legegyszerűbb. De érdekes vizsgálat lenne - valóságshow szerűen - ezen irigyek hogy csinálnák? Tényleg másképp?

Videofon 2010.10.16. 18:24:05

@Szimba:
Ha nem a miniszterelnök csizmáskandúrkodna, hanem kultúrállamként működne az ország, talán már mindenki feje fölött lenne biztonságos és állandó fedél. Éppen az a baj, hogy a politikai haszonszerzés oltárán megint feláldozták a katasztrófa áldozatait. Nem tudom, mi a nagyobb csapás nekik, az iszapáradat vagy az álami "gondoskodás". Ha időben átadták volna a terepet a humanitárius - akár külföldi - szervezeteknek, sokkal hatékonyabb lehetett volna az azonnali segítség. A kormány ugyanis nem ért a humanitárius válságkezeléshez, számos szervezet azonban napi szinten benne él.

gyöngyök 2010.10.16. 18:25:38

@lüke: Miért a volt szocializmus jogalap arra, hogy bárkit ártatlanul elítéljenek? Nem pont a jogállamiság miatt akartunk rendszerváltást?
Vagy csak a nyugat gazdagsága kellett volna ? A jog meg legyen továbbra is a hatalmon lévők joga?

jjulie 2010.10.16. 18:28:44

@lüke:

és horthy ellentegernagyuk sem

tölgyes 2010.10.16. 18:29:43

Már megint összezavarják a fejemet.. Az egyik SChiffer az LMP elnöke, a másik az MSZP választmányának alelnöke..Akkor most én kit válasszak???

jjulie 2010.10.16. 18:33:35

@lüke:

meg feudalizmusuk sem volt, meg nemzetfenntartó nemességük sem

panelburzsuj 2010.10.16. 18:35:23

@Szimba:

"Ráadásul a tározókban nem lett volna szabad lúgos folyadéknak lennie, mert a timföldgyártásnál ezt már vagy vissza kell forgatni, vagy semlegesíteni."

Többször elhangzott, hogy a környezetvédelmi hatóság semmiben sem vétkes, hiszen neki nem a gát állékonyságát, hanem "csak" a timföldgyártási technológiai láncot kellett ellenőriznie.

A kiömlés előtt nem egészen kettő héttel ez a környzetvédelmi hatóság írásba adta a MAL vezetésének, hogy a gyárnak nincs aktuális környzetvédelmi teendője a timföldgyártás technológiai láncában.

Ha ez így van, akkor a kiömlött 700000 (hétszázezer) köbméter lúg a magyar állam tudtával és engedélyével lebegett Kolontár fölött húsz méterrel. (Föltéve persze, hogy a környezetvédelmi hatóság a technológiai láncot nem kaputól kapuig, hanem birtokba kerüléstől birtokon kívülre helyezésig érti.)

És ha az így van, akkor a magyar állam minimum társtettes.

Én ezért undorodtam most meg nagyon a parlamentben összeverődött "magyar politikai osztály" egészétől. A vastapsért, amellyet Orbán elnyert azzal bejelentésével, hogy a magyar kormány vezetőjeként minden politikai és erkölcsi felelősséget a gyárra és annak vezetőire kíván kenni.

A jogi felelősség csak ezek után következik.

lüke 2010.10.16. 18:36:33

@gyöngyök:
hogy vagyunk, mondta a professzorom a betegnek
s te is nekem:)
-én emlékszem :voltak koncepciós perek
-apámat összetévesztették valakivel, majdnem lecsukták standa pe:)
- söt elmebetegnek is nyilvánítottak politikai okokból
Amerikában esküdtszék van, MO-n meg független bíróság,ahol
anno MSZMP tag volt minden bíró

elendem 2010.10.16. 18:39:20

@gyöngyök: Orbán Viktor megint ugyanazt játszotta el, mint Nagy Imre temetésen, mikor követelte az orosz csapatok kivonulását, miközben már erről aláírt megállapodás és kivonulási ütemezés volt.

Erről hol lehet dokumentumot találni? Honnan van az info?

gyöngyök 2010.10.16. 18:42:44

@lüke: Kicsit eltérve az eredeti témától: Sajnos tudom, hogy az más rendszer. És néha nagyon tudom irigyelni pár dologért.
1.) Ki nem mondott alaptézise: hogy az állampolgárok legnagyobb része nagyon-nagyon egyszerű ember, egyszerű észjárással ( ugye milyen finoman fogalmaztam?)
2.) A törvények túlnyomó részét azonban ezen egyszerű embereknek kell betartaniuk.
3.) Az állam szeretné és kívánatosnak tartja , hogy be is tartsák a törvényeket.
4.) Ezért a törvényekben azt fogalmazzák meg - közérthetően, egyértelműen - hogy mit nem szabad.
5.) A precedens jellegű rendszer pedig még inkább elősegíti annak megismerését, hogy a jog mikor, mit akar büntetni.
Ezzel szemben nálunk még jogi diplomával is sokszor érthetetlen vagy többértelmű vagy nem megfogalmazott jogszabályok vannak.
Én sok év alatt azt tapasztaltam, hogy ez szándékos: az állam bizonytalanságba akarja tartani a polgárait, hogy mindig legyen miért büntetni , ha a nagy Ő úgy akarja , és mindenkit ki lehessen mosni,akit a nagy Ő ki akar, és egy egész országot lehessen bűntudatban tartani vagy egymás ellen uszitani azzal pl , hogy ki mekkora adócsaló.
Bocsánat a kirohanásért de éppen egy APEH elleni peren dolgozom, ami egyszerűen csak pofátlan, jogtipró, szemétség

jjulie 2010.10.16. 18:45:09

@lüke:

a két háburú között is voltak magyarországon koncepciós perek

és amerikában is voltak

bárcsak annyi lenne a baj magyarországon, hogy volt egy vörös hadsereg általi megszállás, és következménye

amerikának nem volt pl neumann jánosa, hanem lett

gyöngyök 2010.10.16. 18:48:08

@lüke: az esküdtszéket pedig meg lehet félemlíteni. Elég csak egyet belőle...

lüke 2010.10.16. 18:49:51

@gyöngyök:
MO-n még egyszerübbek és tudatlanok,s
ez exekutiv feladat a kormányé
a paternalizmus nem

gyöngyök 2010.10.16. 18:57:21

@elendem: Kissé feljebb irtam, hoyg Kende Péter épp most vesztett Németh Miklós ellen ,a ki nem akart iratok másolatokat kiadni,"Kende Péter tavaly novemberben kereste meg az exkormányfőt ezzel a kéréssel - melyben egyebek mellett a Mihail Gorbacsov akkori szovjet pártfőtitkárral folytatott 1989-es megbeszélés jegyzőkönyvét, illetve Németh Miklósnak a szovjet csapatkivonásra felszólító, Nyikolaj Rizskov akkori szovjet miniszterelnöknek írt levelének másolatát kérte tőle "

"A Szovjetunió már 1989 áprilisában részleges kivonulást kezdett Magyarországról, hajlandónak mutatkozott nemcsak a dollárelszámolású gazdasági cseréről, hanem csapatai általános kivonásáról is tárgyalni."
www.mult-kor.hu/cikk.php?id=13891pldx=1

Deha keresel, biztosan találsz több cikket is erről.

lüke 2010.10.16. 18:59:50

@tölgyes: Schifferné Szakasits Klárát, ö jól tud villát szerezni

lüke 2010.10.16. 19:01:16

@jjulie:
ha tudnád milyen a viszonyom a Neumannnal:)

gyöngyök 2010.10.16. 19:12:28

A Wikipédiából:
# június 15. A Fidesz kezdeményezésére 200 fő a szovjet csapatok kivonását követeli a szovjet nagykövetség előtt.
# június 16. – A kivégzett Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós ünnepélyes újratemetése. (Orbán Viktor, a Fidesz választmányi tagja gyászbeszédében a szovjet csapatok azonnali kivonását követeli.)
# június 23. – A Fidesz szervezésében fiatalok jelképesen elfoglalják a szovjet csapatok távozásával megüresedett szombathelyi laktanyát.
Ez aztán gyors reagálás, nem? Június 15-16 án követelik a szovjet csapatok kivonulását és egy hét múlva már el is foglalhatják a megüresedett laktanyát. Nem semmi hatás!
Na erről beszélek...

tölgyes 2010.10.16. 19:18:04

@lüke: Most éppen nem akarok villát venni..:)

jjulie 2010.10.16. 19:21:35

@gyöngyök:

egy világot döntesz össze bennem

nem az orbán zavarta haza őket?

gyöngyök 2010.10.16. 19:24:16

@jjulie: Ez irónia vagy kérdés ? ( Na már értem, gyermekeim miért használják a smily-kat:))

panelburzsuj 2010.10.16. 19:25:19

@gyöngyök:

"Laboda, ki ellát messzi jövendőbe,

Az elásott kincset megleli a földbe -

(Legalább azt, amit maga elásatott)

S tudja hogy ütni fog, ki emel rá botot."

magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/arany/ncelso.htm

cambridge.on 2010.10.16. 19:25:28

@gyöngyök: Lenne itt felháborodás, ha megyénként más lenne a büntetése pl. a gyorshajtásnak.www.007radardetectors.com/speeding_fines.htm

gyöngyök 2010.10.16. 19:28:46

@cambridge.on: Ilyen nincs, de eltérő ítélkezés van. Az APEH elleni perekben megszokott, hogy egymásnak szögesen ellentmondó ítéletek születnek ugyan abban a kérdésben. Szóval megyétől függ, mikor csalsz adót, mikor nem....

nyünyüge 2010.10.16. 19:29:21

Lassan megtanuljuk, mi is takar ez a tavasszal bejelentett NER, meg hogy mi fán terem a Kósa Lajos féle gazdasági alkotmányozás.

Bár előbbit találóbb lett volna NÖR-nek nevezni (Ö mint Önkény).

Hiszen láthatólag teljesen következetesen az érintettekkel való bármiféle egyeztetés nélkül állítja a kormány "fejéről a talpára" az összes intézményt, szabályt, gazdasági partnerrel kötött szerződést.

jjulie 2010.10.16. 19:31:26

@gyöngyök:

ha megnézed itt a radala smily-ait, megint nem fogod érteni

panelburzsuj 2010.10.16. 19:32:03

@cambridge.on:

Hát még azon, ha megyénként más-más törvényhozásunk is lenne hozzá ...

(Homályos emlékeim szerint az USA jópár önálló államból ragasd össze apránként, és eza közösségképződési folyamat produkált olyan kisebb kisiklásokat is, mint az 1860-as évek csetepatéi.)

panelburzsuj 2010.10.16. 19:34:49

Sőt: mintha az Egyesült Államok kifejezést is használnánk olykor-olykor.

gyöngyök 2010.10.16. 19:35:56

@jjulie: szóval marad az, hogy a hozzászólásaid alapján arra tippelek, hogy irónia ...:)

panelburzsuj 2010.10.16. 19:37:39

És ráadásként a kedvenc lózungom: Magyarország nagyjából Iowa állam népességével, területével és éghajlatával vethető össze, csak gazdasági telejesítményünk nem éri el a felét se Iowa államnak.

gyöngyök 2010.10.16. 19:38:45

@panelburzsuj: Régen szerettem és értettem Arany Jánost, de ezzel az idézettel rádöbbentettél mennyire elszoktam tőle, és már milyen nehezen értem meg a lényegét. Jó, mindig is reálos agyam volt...

gyöngyök 2010.10.16. 19:39:50

@panelburzsuj: igaz, de nem irtottunk ki egy egész népet....

agentT 2010.10.16. 19:42:39

Hellóka, van két kérdésem:

A délután folyamán megkérdeztem, hogy akik a magányugdíjpénztár-rendszer révén megkárosítottak (nem csak) engem, azok mikor kerülnek börtönbe.
Azt a frappáns választ kaptam, hogy ez nem Vasedény, ne itt reklamáljak.
Ez a felvetés akkor ugye a demokrácia jegyében (ami annyira szívügyetek) azokra is vonatkozik gondolom, akik itt sírnak napok óta, hogy az Ooooorbáááááán ellopta a pénzem... ugye?
Mert ugye arra még semmi bizonyíték, hogy Orbánék hazudtak, mikor azt ígérték, hogy mindenki pénzét nyilván tartják, és senkit nem ér kár...
Szóval akkor nekik is kurva anyjukat, akik itt rínak a magányugdíj ügy kapcsán, ugye?
Remélem, mert ha nem, akkor még a végén azt kellene gondolnim, hogy nem is mélydemokraták vagytok, hanem szar, csipás kis ballibsik.

A másik kérdés: Néhányan itt azon rinyálnak, hogy a MAL vezérigazgatója milyen rosszul járt, meg hogy oda a jogállam.
Nem baj, hogy már másnap kiengedték, azért a jogállamnak annyi.
Szóval amit kérdezni szeretnék csak annyi, hogy aranyszívem, hol az anyádban voltál akkor, mikor a kedvenc Gyurcsányod rendőrei a rádió udvarán kínozták az ártatlanokat?

www.mno.hu/portal/734141

Mi, ballibsikém, hogy a jó édes anyádban voltál? Most meg itt ugatsz a jogállam haláláról meg diktatúráról?

Gratulálok.
Az kéne, egy jó kis diktatúra, hogy az olyan rohadékok mint TE, az életben ne szólhassanak bele az ország dolgába.

panelburzsuj 2010.10.16. 19:43:07

@panelburzsuj:

Na most kapkodtam: Ohio a pandant.

(Illinois se lenne rossz, de Chigagoval az élen azért az már nagyon nem lenne sportszerű .... )

panelburzsuj 2010.10.16. 19:51:08

@gyöngyök:

Nem szeretnék élettér- és holokauszt-vitákba bonyolódni.

jjulie 2010.10.16. 19:52:30

@agentT:

tudod hol vagy?

esetleg ha újra magadnál leszel, gyere vissza

agentT 2010.10.16. 19:54:23

@jjulie: Tudom.

Mi van, nem tetszik a saját stílusod?
Akkor birkázz egy jót waze.

panelburzsuj 2010.10.16. 19:56:01

@gyöngyök:

Csak a jóstehetséget szerettem volna illusztrálni. Én látok párhuzamot a ruszkikhaza és a szombathelyi laktanyafoglalás, meg az ősz Laboda kincskereső képessége között.

jjulie 2010.10.16. 19:58:47

@agentT:

értek az állatokhoz

te nem birka vagy

gyöngyök 2010.10.16. 19:58:52

@panelburzsuj: csak vigasztalni akartalak...:)

ssi 2010.10.16. 20:02:42

@Szimba:
mint - szerinted - a politikai iránt érdeklődő fanyalgó értelmiségi összegezném:

mind a ketten bíráljuk az elmúlt 8 évet, de egészen más vérmérséklettel (nekem visszafogottabban sikeredik)

mind a ketten áprilisban esélyt láttunk az LMP-ben

jelen kormány intézkedéseit Te nagy bizalommal követed, én pedig pl. Jjulie-vel együtt óvatosabban (s ez főleg személyiség, gondolkodás kérdése, viszonyunk a politikához, s nem főleg élettapasztalat)

hogy kinek lesz igaza, úgy kb.? ha akarjuk s korrekten figyelünk, kiderülhet :-)))

gyöngyök 2010.10.16. 20:04:30

@jjulie: nem fáraszd magad, felesleges egyetlen leütést is az ilyenre pazarolnod. Még a végén miatti kapsz inhüvely gyulladást !!! :)

sárkányfő 2010.10.16. 20:04:58

@gyöngyök:
helló,

remélem még sokat látunk itt, elolvastam amiket írtál itt ma, és mint régi itteni törzstag kijelentem, hogy ilyen jó belépőt rég nem láttam.

Kicsit visszatérve az iszap témájára, eddig nem emlegettem, mert így is több fronton nekem támadtak más ügyekben és már elegem volt, de ha ma este ilyen hihetetlenül normális és intelligens csevej folyik (majd mindjárt jön pár troll és szétcseszi), akkor már csak leírom, hogy ennek az egész iszapnak egyik fő tanulsága nekem, hogy az emberek mennyire könnyen átváltoznak középkori boszorkányégetéseket idéző lincselni vágyó tömeggé.
a politika kapcsán már nem nagyon csodálkozom semmi, az emberek szanaszét vannak manipulálva, úgy rángatják őket a hazugságokkal gerjesztett érzelmeikkel, mint dróton a babákat. de ez azért elég politikamentes, és már 25x elhangzott mindenhol, hogy tuti szar talajra építették az egészet, de mintha meg se akarnák hallani, a MAL a bűnös, kész ez van, pont. Egyesek még képesek a "gyilkos" kifejezést is használni, ami tényleg elképesztő, ez egészen biztosan egy nagyon összetett, több, sőt talán sok emberen múló dolog volt, már régen nem olyan egyszerű világot élünk hogy a biztonság csupán egy emberen múljon. De ami még elképesztőbb, hogy amikor ilyenekkel előáll valaki, akkor jönnek azzal, hogy védi a gyilkost, meg ilyenek... a tározó felépítését engedélyező ember/hatóság felelősségét meg szinte fel se lehet vetni.

ááá, na jó, elsírtam bánatom, hogy mennyire irracionális az ezzel kapcsolatos kommunikáció :) ráadásul pont ez a buta beszéd az egyik fő gátja a valódi okok, és így a valódi felelősök megtalálásában...

panelburzsuj 2010.10.16. 20:10:01

@gyöngyök:

Annyira elkenődöttnek tűnök? :((

(Amúgy meg azért csak érdekes lenne, hogy vajon hány nép cserélődött le és pusztult el ott, és hány itt, és hogy az éppen aktuális utódok mit tudnak kihozni aztán a sok-sok áldazattal megszertett és megtartott birtokból. De ez a téma azért lehet, hogy picit már túllógna a TG-blog percpártológiai horizontjain .. :))

sárkányfő 2010.10.16. 20:10:44

Más, adó.

A sokadik legújabb hírek szerint mindenféle félrebeszélés és kifarololási kísérletek után végül mégsem "három év alatt jövőre" vezetik be, hanem valóban egy ütemben. 16%.
Köszönjük szépen.
Kár, hogy miközben egyik kezükkel adnak, az adócsökkentés fedezetét a másik kezükkel kiveszik a zsebünkből: szektoradónak álcázott közvetett fogyasztási adó + nyugdíj lenyúlása. ezek így együtt már jóval több mint 500 milliárd ft vesznek el a zemberektől, és ezek árán viszont lesz egykulcsos adó, és a fidesz majd ünnepelteti magát mint az adócsökkentés kormánya. vicc...

sárkányfő 2010.10.16. 20:12:33

@panelburzsuj:
"percpártológia"

:)
szellemes kifejezés

elendem 2010.10.16. 20:13:49

@gyöngyök:
Abban a cikkben az van, hogy '89 áprilisában elkezdtek egy részleges kivonulást. De a teljes kivonulásról egyezség csak decemberben született.
Ezt '89 júniusában még nem lehetett biztosra tudni, tehát OV megszólalása adekvát volt.

gyöngyök 2010.10.16. 20:18:57

@ó jaj: Kösz, de nem is vagyok olyan új hozzászóló, csak viszonylag ritkán irok. Ma muszáj lett volna dolgoznom,ami annyira nem akarózott, hogy itt ragadtam. De én is megjegyezném, hogy ez azért történhetett meg, mert interneten ritka kulturált hangnemben folyt a csevej. Az ellenvélemény nagyon nem zavar, de a mocskolódás igen.

Szóval köszönet a délutáni hozzászólóknak ezért az "élményért"

sárkányfő 2010.10.16. 20:24:19

@panelburzsuj: neked csak így beugranak kevéssé közismert ám nagyon hosszú aranyjancsi művek random versszakai?

wow.

gyöngyök 2010.10.16. 20:24:51

@ó jaj: Nem érdemes addig szidni vagy dicsérni, míg a jövő évi adócsomagot el nem fogadja a parlament: 12.23-a igérik. Az Szja törvény HVG lapjain számolva közel 200 oldal, így egyetlen adat - adókulcs- nem sokat árul el a valódi teher változásokról.

agentT 2010.10.16. 20:26:47

Mhm, én vagyok itt a troll meg az unintelligens hülye, mhm

Pár napja valami kötözni való bolond egy az egyben kijelentette, hogy az iszaptározót Orbánék robbantották föl, belpolitikai okokból.
Egy szót nem szóltatok rá.

Egy másik szerencsétlen kész tényként közölte, hogy a miniszterelnököt rendszeresen Ausztriában gyógykezeik, mert elmebeteg.
Egy szavatok nem volt, hogy az illető gondolkozzon már el.

Ma valaki azt az elképesztő véleményt fogalmazta meg, hogy Nagy Imre (ugye tudjuk kik ölték meg?) temetésén udvariatlanság volt a komcsikat szidni.
Bólogattatok.

Minap a családtámogatás újrarendezését (egyébként kihalnánk, tudtátok?) vettétek tűz alá, és mivel nem tudtatok mibe belekötni, hát azért, mert szegény buzikkal mi lesz, hisz nekik nem lehet gyerekük.
Elismerésem.

Ezt jelenti azt a bizonyos "hihetetlenül normális és intelligens csevej" amelyről egyiktek értekezik?

Mhm, én vagyok a troll, meg a hozzám hasonlók. Gondolom ti meg a mértékadó, véletlenül sem elfogult, intelligens értelmiségiek. Phejj.

Kezd megszaladni a dolog gyerekek. Egyre gyakrabban írtok a racionalitás keretei között értelmezhetetlen dolgokat. Tán segítséget kéne kérni szakemberektől.
Lehet gyűlölni Orbán Viktort, Magyarországot, a magyar nemzetet, a Szent Koronát, a történelmünket, meg úgy általában mindent... csak vigyázni kéne, mert a gyűlölet ha tébolyba fordul, az veszélyes. Fel ne kösse magát valamelyiktek...
Ez a kedves kis ballib beszélgetőklub egyre inkább emlékeztet a Heti hetesre. Azon se röhög az ember, csak kínosan mosolyog.

Most veregessétek meg egymás vállát, hogy "nem baj mit ír ez a hülye, azért nekünk van igazunk". Elismerésem.

Megyek meccset nézni, jó volt veletek. Helló.

gyöngyök 2010.10.16. 20:33:53

@elendem: Igen, elismerem , pontatlanul fogalmaztam. De
- ezelőtt soha még nem űrítettek ki szovjet laktanyát ( juniusban már Szombathelyen üres volt)
- nemcsak Magyarországon kezdték el
- igazából már 1988-ban más varsói szerz. tagállamból elkezdték, tehát látható volt, hogy ez egy folyamat és nem egyedi eset.
Igy nem látom indokoltnak egy kommunista temetésén így beszélni, hacsak nem hatásvadász az illető .
Ja és az egyezség 1990-ben született meg: ugyanis a kártéritésben nagyon nehezen tudtak megegyezni.

sárkányfő 2010.10.16. 20:42:12

@gyöngyök: ez igaz. de ha személyesen orbán jelentette be a szektoradókat meg a nyugdíjas balhét, akkor az már biztosnak látszik. de meglátjuk majd, ebben az országban még a múlt se biztos, nemhogy a jövő...

de ha mégis így marad ahogy most látszik, akkor az új adók még többet hoznak be, mint amennyit elvisz az adó (az ugyanis minimális hatás a jóváírások eltörlése mellett). azaz ugyanazt csinálja orbán, mint 98-02-ben: az első két-két és fél évben felhalmozás, a 2014-es választások előtti másfél évben meg osztogatás.

nyünyüge 2010.10.16. 20:44:13

@cambridge.on:

Ez csúcs:

10. Jön a lex Audi: a kísérleti motorfejlesztéshez felhasznált üzemanyag jövedéki adóját vissza lehet igényelni

panelburzsuj 2010.10.16. 20:44:42

@ó jaj:

(Újabb műhelytitok: ha elég sok kedvenc idézeted van, akkor csak arra kell figyelni, hogy ne legyen túlságosan izzadságszagú a bedobásuk. Persze a "az elég sok kedvenc idézet" azért még elég sok improvizálással és kreativitással sem kiváltható, meglehetősen kemény indulófeltétel ... Dehát ha Rákosi annyira trendi kezd lenni, én is elleshetek tőle ezt-azt, nem? :)

sárkányfő 2010.10.16. 20:46:52

@agentT: ne hergeld magad. a fórumon 2-3 igazi troll van, te nyilván nem vagy a kedvencem, és sok kifogásom van veled szemben, de téged nem trolloználak le. ma eset mintha kicsit érzékeny hangulatban lennél, ne vedd magadra amit nem neked írnak.

na most kár nestrot őrültségeire hivatkozni, ugyanis senki nem veszi őt komolyan, én pl. el se olvasom (nincs ezzel egyedül). ha minden őrültségre reagálnék ami itt elhangzik, akkor egész nap csak irkálhatnék.

"Lehet gyűlölni Orbán Viktort, Magyarországot, a magyar nemzetet, a Szent Koronát, a történelmünket, meg úgy általában mindent... csak vigyázni kéne, mert a gyűlölet ha tébolyba fordul, az veszélyes. Fel ne kösse magát valamelyiktek.." na akkor kivel is szaladt el a ló?

lazíts már, senki nem akar bántani téged.

sárkányfő 2010.10.16. 20:49:30

@panelburzsuj: én egy csomószor olvastam már életemben kurvajó idézeteket, amiket kiválóan be lehetne vetni, de az agyam valahogy nem jár arra, hogy bevessem azokat társalgás közben.
viszont miért írsz zárójelben?

panelburzsuj 2010.10.16. 20:56:50

@ó jaj:

Az idézetek önmagukban bennem is nehezen ragadnak meg. A teljes műre sokkal könnyebb emlékezni. Úgyhogy viszonylag egyszerű: ha valaki szeret idézni, érdemes sok művet teljes eredetiben megismerni ... :)

A zárójelet egyfajta "féloff" jelentéssel szoktam használni: nem én térek el hirtenen a társalgás fonalától, hanem maga a társalgás kezd messze kanyarodni az "eredeti" témától.

gyöngyök 2010.10.16. 21:01:32

@ó jaj: Ha nagyon el vagyok keseredve, akkor mindig Apám mondását veszem elő , ami eddig mindig bebizonyosodott : Nem eszik olyan forrón a kását, mint ahogy megfőzték.

Én hivatalból nem foglalkozom semmilyen adóváltozással, míg nem hatályos, mert egyszer nagyon megjártam: azt hittem létezik egy törvény, és kiderült nincs is a szövegben. Elég naprakészen tudni a hatályosat.
A másrészt azt tapasztaltam, hogy mikor csináljuk a bevallásokat a valóságban , akkor derül igazán ki, hogy egyes paragrafusokkal ki jár jól, rosszul. Egész meglepő esetek szoktak lenni. Tudod, az ördög a részletekben rejlik

Azt akartam csak érzékeltetni, hogy nem lehet addig véleményt mondani, míg a 200 oldal többi részét nem ismerjük. Csak a tavalyi törvényre több, mint 2000 módosító inditvány érkezett, és több százat fogadtak el. Ez őrült sok változás egyetlen törvényben...

nyünyüge 2010.10.16. 21:07:39

@gyöngyök: meglepődnék, ha a mostani ellenzéki pártok ezrével adnák be a módosító indítványokat (ahogyan ezt a fidesz tette, néha csupa kedvességből).

panelburzsuj 2010.10.16. 21:08:17

@panelburzsuj:

És még valami: sose voltam nagy tévéző, de jó tíz év óta egyáltalán nem nézek már készen ömlesztett "műsorfolyamot". Ami ugye egy "átlagmagyarhoz" képest napi 4-5 órányi másra fordítható időtöbbletet jelent.

gyöngyök 2010.10.16. 21:16:00

@nyünyüge:
Szerintem meg épp itt az ideje. A mezőgazdaságban használt gázolajnak a jövedéki adója eddig is visszaigényelhető volt.
Teljesen érthetetlen, hogy egy kisérleti - fejlesztést mi a bánatba adóztatnak meg külön? Inkább ösztönözni kellene.

Nekem egy adótanácsadó nyilatkozata verte ki a biztosítékot a cikkben: a kapcsolt vállalkozások forgalmát össze kell számítani az extra adónál.
Hát ez nem tudja mikor beszélünk kapcsolt vállalkozásról : ha a tulajdonosok - egyszerűsítve- közösek és a legfontosabb: van gazdasági kapcsolat közöttük.
Az áruházláncokat ha feldarabolják, és mindegyiknek a külföldi anyavállalat lesz a tulajdonosa , de egymás között nem lesz gazdasági kapcsolat, akkor az nem kapcsolt vállalkozás !!!!!

tbb 2010.10.16. 21:19:39

@blog:

Végre egy politológus, aki nem hiszi hogy a napi fodrozódásokból kéne trendekre következtetni.

gyöngyök 2010.10.16. 21:27:07

Muszáj dolgoznom végre.
Mindenkinek köszönöm , akivel társalogtam.
További kellemes hétvégét.

tbb 2010.10.16. 21:29:46

@ó jaj:

Na és szerinted hol kéne keresni az igazi felelősőket?

panelburzsuj 2010.10.16. 21:30:39

@tbb:

A trend az, hogy eddig minden kormányra jutott pártunk villámgyorsan sikeresen ledarálta magát. És minél "önállóbban" (=szavazókra és partnerekre tekintet nélkül) cselekedett, annál visszafordíthatatlanabbul mészárolta le magát.

nyünyüge 2010.10.16. 21:31:28

"Magyarország: dermesztő idők az üzleti életben" - ezzel a címmel közölt kommentárt a héten bejelentett második akciótervről a Financial Times, amely szerint rövid távon lehet pozitív hozadéka a válságadóknak, de hosszú távon rosszat tehetnek a növekedésnek.
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101016-financial-times-dermeszto-idok-varnak-az-uzleti-eletre-magyarorszagon.html

gyöngyök 2010.10.16. 21:40:24

@tbb: Erre még muszáj válaszolnom: a katasztrófát kiváltó ok(sorozat) feltárásával. Okhoz kell felelőst találni.

jjulie 2010.10.16. 21:43:15

@tbb:

és te hol keresnéd?

tölgyes 2010.10.16. 21:47:33

@gyöngyök: Több ponton sántít az érvelése.

1./Ha az Ön lakásában csőtörés történik és emiatt elázik az Ön alatt lévő lakás akkor hivatkozhat-e arra, hogy Ön nem ísmerte a 10 évvel korábban beépített csövek állapotát.

2. Ha Ön megvesz egy gyárat 10 millióért és vállalja hogy a környezetvédelmi intézkedéseket meghozza _ ezért kapta ilyen olcsón - akkor nem terepfelméréssel kezdi -e a munkát. Egy ilyen állapotfelmérés nem került volna 8-10 millió forintnál többe... és feltehetően előkerülnek már az első körben a korábbi vizsgálatok.

3. Ez esetben kiderült volna, hogy a megfelelő technológia is a rendelkezésre áll..és jószerint az iszap hasznosítása igen jelentős nyereséggel zárulhatott volna.

Ehelyett a tulajdonosok felhalmoztak maguknak összességében 40 milliárd körüli vagyont.. viszont a felelősséget nem óhajtják vállalni..

Ők szépen felülnek a repülőre és a Bahamákon jól ellesznek a pénzből...maga meg szipózhatja az iszap szálló porát.

Egyébként úgy látszik, hogy ebben az ügyben Orbánnak megint több lesz a szövetségese.. mert már az USA-ban is azt írogatják: náluk is ilyen fellépésre lett volna szükség az olajkatasztrófa kezdetén.

agentT 2010.10.16. 21:48:29

ó jaj kösz a nyugtatgatást, már sokkal jobb kevem van.

A Financial Times, a Le Monde meg a Der Spiegel mai produkciója határozottan feldobott.
Angol újság nem akadt? Úgy lett volna az igazi, ha mondjuk a Guardian is jajong egy sort.
Ez a szép napi termés egészen megbízató barométrre annak, hogy Orbánék egészen egyszerűen beleszarnak a mélyen tisztelt nyugati világ véleményébe.
Akkor pedig olyan rossz irányba nem mehetnek a dolgok.
Aztán ott volt még az Indexen az Orbán Viktor megváltoztatja az egész világot című produkció, hát az is nagyon kellemes volt, pont azt várom el a kormányfőtől, amit abban írnak.

Azért szomorú vagyok, mert alig igaz valami abból, amit ez a sok hülye irkál, de ha igaz, hogy az ige hatalommal bír, és tényleg léteznek önbeteljesítő jóslatok, akkor hamarosan fasza lesz itt minden. :)

Az viszont beszarás, hogy ennél a Konrád György nevű senkiházi hazaárulónál milyen forgalom zajlik le napi szinten.
Retteg egyet a Le Monde-os arcnak, máris kopogtat a Der Spiegel.
nincs valami fiatalabbkiadású jólmegmondó?
Mi lesz, ha elpatkol az öreg?

porfelhő 2010.10.16. 21:48:45

Januártól a társadalom legszélesebb rétegei számára válhat lehetővé a jogszabályok előkészitése során véleménye és észrevételeinek kifejtése. Készül a társadalmi résztvételről szóló törvénytervezet.
Mindenki véleményére kiváncsi lesz a Fidesz.

tölgyes 2010.10.16. 21:49:29

@gyöngyök: Az ok egy szerződés, melyben a cég megvásárlásakor vállalták: a környeztevédelemnek eleget tesznek. Nem tettek.

tbb 2010.10.16. 21:49:30

@gyöngyök:

Stimmel. De az oksorozatot visszafelé kell felfejteni.

tbb 2010.10.16. 21:50:34

@jjulie:

Kezdeném a MAL-nál.

6.Lenin 2010.10.16. 21:50:51

-Papi!
-Mi a baj, kicsim?
-Ki az a troll?
-Hát, akinek más a véleménye, mint...
-Mint akik itt csetelni szoktak?
-Azannya, de jól látod!
-Min mosolyogsz Papi?
-Te nem hallod a balalajkát? Amikor csetelnek mindig hallom.

www.youtube.com/watch?v=o1BYMyBYRvQ&feature=related

tbb 2010.10.16. 21:55:47

@porfelhő:

"Mindenki véleményére kiváncsi lesz a Fidesz."

Gondolom most már Papp László Tamás is elégedetten csettint. Mert mint panaszkodott az utolsó ÉS-ben, ha így megy tovább, még a 4/5 -ös egyetértés esetén is a fidesz akarata fog érvényesülni.

tölgyes 2010.10.16. 21:56:54

@agentT: A multimiliárdosok mögött hatalmas pénzek és kapcsolati tőke áll. Konrád pedig egy fizetett jajongó.. a harsonák pedig még Gyurcsány kedvéért hajlandóak voltak 2006-BAN néhány millióért PR cikkekben méltatni az ország remek gazdasági teljesítményét...:(

Olyan ez mint amikor százezrek veszítették el nálunk az állásaikat, amiről a magyar sajtó egy sort se írt.. de ha valamelyik kedvenc tiszteletdíját csökkentették, akkor együtt borzongott a teljes ballib sajtó.

Egyébként érdekes módon én is azt tapasztalom amit Ön. Az emberek akikkel összefutok vidéken, piacon, áruházban.. mind azt mondják: végre talán történik végre valami.

agentT 2010.10.16. 21:57:21

@tbb: Á, ez csak egy trükk, amivel erősíteni lehet az antidemokráciát.

:DDDDDDDDDDDDDDD

jjulie 2010.10.16. 21:57:40

@tbb:

és hol fejeznéd be?

agentT 2010.10.16. 21:59:39

@tölgyes: Miért nem a demokratákkal találkozgat tölgyes úr?
Minek elegyedik a nép közé? :DDD

agentT 2010.10.16. 22:00:39

@jjulie: Nem, ez egy igénytelen szar.
U2 vagy DM nincs?

agentT 2010.10.16. 22:01:34

@jjulie: Hol, hol...

Hát a Viktornál kell, kérdés ez, möszjő? :)))))))))

jjulie 2010.10.16. 22:02:37

@tölgyes:

most akkor éljen az erősebb kutya baszik világ, vagy csak akkor, ha azt fidesznek hívják?

ubul2000 2010.10.16. 22:02:42

@gyöngyök: Azért ez nem egészen így van. Ha a cég elmulasztotta a vásárláskor vállalt kötelezettségeit, ha elmulasztotta az elvárható (vagy előírt) megfelelő karbantartási, állagmegóvási, stb. intézkedéseket, ha túltöltötte a tározót, stb akkor mindegy, hogy a gátszakadás oka micsoda: talajcsúszás, túltöltés vagy a nem megfelelő anyagok használata a gátnál

tbb 2010.10.16. 22:02:44

@panelburzsuj:

Milyen trend az ami 5-ből csak 2 szer müködött? Az mdf-nél meg a 2-ik gyurcsánynál.

porfelhő 2010.10.16. 22:02:56

@tbb:
Igen Te is leirhatod majd a véleményed, részt veheszt a törvényalkotásban.

jjulie 2010.10.16. 22:04:44

@agentT:

senkiházi

ezt fújud egész nap, ne fintorogj

jjulie 2010.10.16. 22:08:42

@ubul2000:

és mi van bizonyítva, és mi a szóbeszéd?

tbb 2010.10.16. 22:09:36

@jjulie:

Ahol már egyértelmű.

jjulie 2010.10.16. 22:11:38

@tbb:

a hol kérdőszóra nem valami helyhatározó rímel?

porfelhő 2010.10.16. 22:12:00

@6.Lenin:
Te az unokáddal beszélgetsz? Vagy mit csinálsz? Látom megint előkotortál egy CB-t. ahogy mondani szoktad.

tölgyes 2010.10.16. 22:12:19

@jjulie: Én se gyenge, se erős kutyáról nem írtam..:( Ön hol olvasott már megint ilyen csacsiságot..vagy csak a szokásos szövegértési nehézségek okoznak gondot??

agentT 2010.10.16. 22:12:31

@jjulie: Akkor lehetne a Motorheadtól a Bastard. Szinonim.
Ne azt a szart má :)

tölgyes 2010.10.16. 22:14:28

@agentT: Bizony.. a népi-liberális "demokraták" nem járnak mostanában a nép között...:)így velük nem tudok találkozni.

jjulie 2010.10.16. 22:17:57

@tölgyes:

szijjártóul meg orbánul sem tudok, ha eljátszod a hülyét, nekem mindegy, de tőlem vissza is mehetsz a piacra, ahol egy nyelvet beszélnek veled, meg egy követ fújnak

tölgyes 2010.10.16. 22:19:22

@jjulie: Kérem írja le, hogy hol említettem az erősebb-gyenge kutyát.. ne hablatyoljon össze már megint mindent.. olvasgasson már mielőtt írni kezd.

tbb 2010.10.16. 22:19:36

@jjulie:

De. Persze nem elég tudni, fel is kel tudni ismerni.l

jjulie 2010.10.16. 22:23:58

@tbb:

ezt miért nekem címezted?

jjulie 2010.10.16. 22:26:07

@tölgyes:

azt akarod bizonygatni, hogy szerinted nem volt értelme a szövegednek?

akkor minek írtad

tölgyes 2010.10.16. 22:27:32

@jjulie: Az én szövegemnek értelme volt, csak ön nem érti.. és megismétlem: nem volt szó semmilyen kutyáról.

porfelhő 2010.10.16. 22:28:13

Egy párt teljes társadalmi bázisát soha sem lehetett megbecsülni, kiszámithatatlan. Vannak az ide-oda szavazók, és vannak a nem szavazók, - akik lehet meggondolják magukat és mégis elmennek szavazni-., Az idei választáson egész másként alakultak volna az erőviszonyok, ha nem lettek volna az mszp-nek az "elkurásai", a Bkv. botrány. Az Lmp. biztosan nem ért volna el ilyen eredmény, de talán még a Jobbik sem. Még van több mint három év a következő választásig, addig az Mszp. újra egy erős baloldali párt lehet, és újra a két nagy párt között fog folyni a választási küzdelem. A Jobbik nem fog olyan tömegeket tudni mozgósitani, hogy váltópárttá nőjje ki magát, az Lmp sem, ez utóbbi lehet hogy szövetséget köt jobbra, vagy balra, vagy megmarad kis pártnak, talán az is kiderül milyen irányvonalat követnek.

a poszt témájához szántam a kommentem.

6.Lenin 2010.10.16. 22:30:20

@porfelhő:

Ezt, nagyon jól látod! Mit csináljak? Kérdez.

jjulie 2010.10.16. 22:30:40

@tölgyes:

ezt a kutyát beszéld meg a gyógypedagógusoddal

ő majd lerajzolja neked

porfelhő 2010.10.16. 22:33:37

@6.Lenin:
Ha igaz, jó egészséget az unikádnak, és válaszoljál neki.
Keresgéljed közben a CB-ket.

tölgyes 2010.10.16. 22:35:40

@porfelhő: Mondandója első felével maradéktalanul egyetértek: ha az MSZP nem kúrja el, akkor nem szenved vereséget.. Ez így van.. de elkúrta méghozzá nagyon:(

A szöveg második része már nehezebb dió. Az MSZP-nek először is balodalinak kéne lennie... és nem a nagytőke érdekeit kéne támogatnia és sírni amiatt, ha nekik is fizetni kell... Ha ezt nem értik meg, akkor senki se hiszi el róluk, hogy baloldaliak..

porfelhő 2010.10.16. 22:35:55

@6.Lenin:
Bocs. unokádat akartam irni!

ubul2000 2010.10.16. 22:36:56

@jjulie: Hát az bizonyított, hogy a gát átszakadt, néhányan meghaltak és ezrek élete ment szarrá. Azt is bizonyítottnak látom, hogy a MAL a tulajdonos, aki bizonyos feltételekkel kapta meg 10 milláért a céget. Bár sok szó nem esett róla, de a természeri katasztófát kizárhatjuk (földrengést nem jelentettek az jelzőállomások, különösen nem hetek óta folyamatosan), a robbantásról suggalt hozzászólásokat meg röhejesnek minősíthetjük. Mit is kell akkor még bizonyítani? (nyilván más kategória az anyagi felelősség és a büntetőjogi - anyagilag akkor is felelősek, ha büntetőjogilag nem)

6.Lenin 2010.10.16. 22:37:49

@porfelhő:

Ezt, viszont nem. Szerintem.

"Az idei választáson egész másként alakultak volna az erőviszonyok, ha nem lettek volna az mszp-nek az "elkurásai", a Bkv. botrány."

Ilyeneket nem szabad írni.

tölgyes 2010.10.16. 22:37:58

@jjulie: Itt kutyát Ön emlegetett és nem én..Én ismételen megerősítem: nem írta semmiféle kutyáról.. azt Ön vizionálta, mert szövegértési nehézségei vannak... tehát itt a gyógypedagógussal Önnek kéne beszélnie.

DNZ 2010.10.16. 22:41:47

@ubul2000: hát igen, de éppen az a kérdés, hogy mi volt elvárható. Külön érdekesség lesz jogi szempontból, hogyha majd az eljárás során fény derül a kronológiára, hogy volt-e kellő alapja a cégnek azt feltételezni, hogy ő mindent megtesz a biztonságért. Itt különösen a folyamatos hatósági jóváhagyások érdekesek, mert így vagy úgy, de a hatóságok engedték működni ezt a gyárat.

EZért nem egyértelmű a büntetőjogi felelőssége sem a cég vezetőinek, feltételezem az eljáró bíró is - többek között - ezért nem találta fennállónak az alapos gyanút.

jjulie 2010.10.16. 22:43:02

@ubul2000:

azt hogy te mit látsz bizonyítotott az egy dolog

na és?

DNZ 2010.10.16. 22:44:10

@ubul2000: az anyagi felelősség inkább megállni látszik, mert valószínűleg jobb technológiával a tudomány mai állása szerint nem lett volna elkerülhetetlen ez az esemény. Ettől még a bizonyítás nem ilyen egyszerű, mint ahogy leírod.

De a médiában jobban mutat a kéz- és lábbilincs...

porfelhő 2010.10.16. 22:45:34

@tölgyes:
Önnek mindig "nehezebb dió" az Mszp. Mert Ön mindig más szemüveggel olvas mint én. Nekem van olyan szemüvegem is, hogy ha a kormány nagyon jól "dolgozik" azt is meg fogom látni. Ön még mindig ott tart, hogy az mszp. baloldaliságát megkérdőjelezze, és a jövőbelátóan is csak a rosszat látja benne.

jjulie 2010.10.16. 22:47:04

@DNZ:

egyszerű embernek egyszerű a bizonyítás

tölgyes 2010.10.16. 22:51:03

@DNZ: Én itt nem szeretnék jogászkodni. Egy bizonyos: ha itt a tulajdonos megússza, akkor MAGÁVAL A JOGRENDDEL VAN A BAJ... Ahogy Marx elvtárs mondta: a jog az uralkodó osztály törvényerőre emelt feladata..:(.. ezt József Attila úgy fogalmazta át, hogy a jogállamban a pénz a fegyver...

Ha a cég gondosan és körültekintően jár el, akkor nincs gátszakadás...és nagy hiba lenne, ha a gátőrt tennék felelőssé azért mert folyt A LÉ.

Márpedig erre még most is van esély.. mert a felelősséget szeretik leegyszerűsítve kezelni.. és a dolgozó miként bizonyítja, hogy ő szólt, de megfenyegették???

porfelhő 2010.10.16. 22:51:06

@6.Lenin:
Szövegértelmezés. Nem lett volna esetleg 2/3-ad,

DNZ 2010.10.16. 22:54:05

@tölgyes: "2. Ha Ön megvesz egy gyárat 10 millióért és vállalja hogy a környezetvédelmi intézkedéseket meghozza _ ezért kapta ilyen olcsón - akkor nem terepfelméréssel kezdi -e a munkát. Egy ilyen állapotfelmérés nem került volna 8-10 millió forintnál többe... és feltehetően előkerülnek már az első körben a korábbi vizsgálatok."

Lehet, hogy így teszek, sőt én biztosan így tettem volna. De ha időközben, és egyelőre legalább egy ilyen alkalomről biztosan tudunk, meghosszabbítják az összes engedélyemet, akkor kell-e kellő alappal gondolnom arra, hogy valami nincs rendben? Elvileg lehet, de a felelősség szempontjából ez egy nagyon lényeges körülmény lesz.

jjulie 2010.10.16. 22:54:10

@tölgyes:

na, meg van hol hantolták el a kutyát?

tölgyes 2010.10.16. 22:55:03

@porfelhő: Az MSZP már a múltban sem volt baloldali.. erről elég sokan és elég nyíltan beszéltek.. még a baloldaliak is...Én nem tudom, hogy Gyurcsány mitől lenne baloldali..mert régen karriert csinált a KISZ-ben? vagy mert milliárdos lett? vagy mert beházasodott a pártarisztokráciába?? Fene aki tudja..:) Ettől még nem.. egyébként pedig majd meglátjuk...:) Arra nincs garancia, hogy a fidesz nyerni fog.

ubul2000 2010.10.16. 22:57:25

@DNZ: Ismét olyan területre tévedtünk, amiről valójában nem sokat tudunk. Egyrészt nem tudjuk, hogy mit ír elő a tv. a hatósági ellenőrzésről. Csak a cég által benyújtott iratok jóváhagyása, vagy tényleges műszaki, fizikai ellenőrzés.
Nem tudom, csak gyanítom, hogy az első. Ha a második állna fenn, ahhoz olyan cég kellene, amely folyamatosan technikailag, műszakilag ellenőrizné az összes veszélyes üzemet. Szerintem ilyen cég nincsenen, bár ez volna az igazi. Mert akkor egy kézben lenne az egész. Ez a cég számlázna az üzemeltetőknek a vizsgálatért, és joga lenne azonnali hatállyal bezáratni a veszélyes üzemeket.

jjulie 2010.10.16. 22:58:07

@DNZ:

egy ilyen gát műszaki kérdés az pusztán olyan önkéntes, vagy önbevallós, meg mindössze önellenörzős dolog lenne?

jjulie 2010.10.16. 22:59:27

@ubul2000:

az előbb még mindent tisztán láttál, és itéltél

mi a kaka van veled most meg

DNZ 2010.10.16. 23:00:12

@tölgyes: folyton ez a "jogászkodás"...Persze, lehet nem "jogászkodni", és a tömeghangulatnak megfelelően cselekedni...Ez volt az a bizonyos taps a parlamentben...És nem mentegetek senkit, csupán szeretném, ha egy bírósági eljárást nem politikai prekoncepciók irányítanának majd.

Az a gátőr pedig nem véletlenül van ott. Nem a gátőrt kell felelőssé tenni. Hanem őt IS. Mire van az állami intézményrendszer? Pecsétkiosztásra? Ja, így is fel lehet fogni, de erre ne költsünk pénzt...

Az eljárás célja éppen az lesz: szóltak-e a beosztottak? Ha 5 tanú egybehangzóan ugyanazt elmondja, erről készültek feljegyzések, stb. akkor ez a bűnösség mellett szól. Ha ezzel szembe tesznek egy időközben kiadott állami engedélyt, ami mindent rendben talált, az kiolthatja a tanúk elmondását. Ezt kell majd mérlegelni.

tölgyes 2010.10.16. 23:01:39

@DNZ: Sajnos itt abaj még ennél is nagyobb..mert a bizalmi lánc széttört..Ilyen cégekkel a hatóságok nem mernek újat húzni.

Mondok példát: A MOTIM ingyen akarta használni az ipari vágányt. Az illetékes hivatal ezt nem engedte.. erre a hivatalnokot leváltották..
más: az egyik főosztályvezető olyan nyomvonalat javasolt, amelyik nem vitte volna a 6-os utat a löszfalba.. leváltották... a fal omlott, halott ott is lett

A következmény: semmi.

Ezért mondom: ha itt is ez lesz, akkor a jogrenddel van a baj.

DNZ 2010.10.16. 23:03:46

@ubul2000: nem, egy hatósági ellenőrzésben minden benne van. A közigazgatási eljárásban az ellenőrzés elsősorban terepellenőrzés, vagy ennek kellene lennie a gyakorlatban. Nem tudjuk, hogy íróasztal mögül történt-e az ellenőrzés (van erre jópár példa...), miért csak egy ellenőr ment ki, amikor a környezetvédelmi hatóságnál ilyenkor minden szakterületről kimennek, legalábbis van ilyen regionális igazgatóság stb.

A hatósági ellenőrzésnél nincs korlát, iratok alapján és helyszíni szemle alapján is dolgozhat. Veszélyes ipari létesítmények esetén ez külön elvárás.

porfelhő 2010.10.16. 23:05:53

@tölgyes:
Ön meg irja már nekem ide, hogy a jobb oldal mitől olyan jobb oldali, -ha a Gyurcsány nem lehet baloldali, ő még a Kisz tagságát sem tagadja, - "valamikori" baloldaliak is politizálnak a pártban./a Fideszben/ . Irja már meg legyen szives hány milliomos van a jobb oldalon, az OV. nem volt Kisz tag.? Egy sem kötődött semmilyen szinten a szocializmushoz a multban? Mi a problémája a Gyurcsány "beházasodásával"? Miért ne vallhatná ő magát baloldalinak.

DNZ 2010.10.16. 23:06:15

@tölgyes: ez ellentétben áll azzal, amit az előbb leírt. Ez pontosan az feltételezné, hogy a rendőrségnek már régen az illetékes hatóságok irodáiban is meg kellett volna jelennie. Hogy egyszer ez véget érjen, ez az állami felelőtlenség...Most nem látom, hogy mi akadálya van ennek, hogy a bizalmi lánc visszaálljon.

6.Lenin 2010.10.16. 23:07:35

@porfelhő:

Kedves Porfelhő!

1 elemző blogon úgy kezdeni 1 kérdést, hogy "ha", az nem szövegértelmezési hiba, hanem alapjában hibás kérdésfeltevés.

1 elemzésben nem a "ha"-kra keressük a választ, hanem a miértekre.

Miért veszített az MSZP?
Miért nem lesz 2014-ben erős baloldali párt az MSZP?

Nincs ha. Nem kell mindjárt dobálódzni szövegértelmezéssel.

Ha az MSZP ......nincs 2/3-ad.
De van!
Miért?
Tudtak volna mást is csinálni?
Miért nem csináltak mást?
Miért azt csinálták, ami a bukáshoz vezetett. Miért nem látták előre?

A válasz, mert ez van a pártban, csak erre képesek.
Miért?

I tak dalej!

ubul2000 2010.10.16. 23:15:14

@DNZ: Lehet, hogy te konkrétan ismered a hatósági ellenőrzések mikéntjét. Én - ebben a témakörben - biztosan nem. Abban biztos vagyok (nem tudom, csak biztos vagyok benne) hogy ma Mo-n nincs olyan független cég, ameyik saját ellenőrzési, mérési, előírási és üzembezárási jogkörrel rendelkezik az adott veszélyes üzemek tekintetében.

porfelhő 2010.10.16. 23:15:34

@6.Lenin:
Ha Te annyira tudod akkor a Török G. szövegét kellett volna értelmezni és hozzászólni a poszthoz. Mert azért irta oda fel. Nem azért irja fel a posztot, hogy egész nap mindenről szóljanak a kommentek csak a témáról nem. Biztosan örült volna neki ha Te is irsz egy kommentet.
Tudjuk mi volt az elmult nyolc évben, tudjuk, hogy 2/3 van. a jövőt meg majd meglátjuk. oszt. nemzeti jóestét neked.

tölgyes 2010.10.16. 23:20:30

@DNZ: Én nem látom az ellentmondást..Ugyanis a háttérben az általam említett esetekben a miniszterelnök illetve a minisztere állt... emiatt nem volna szabad megállni a politikai felelősségnél.. de a jogrendünk megáll.. ma nem tehet mást.. mert nem a kishivatalnok a hibás.. a kishivatalnok csak fél és emiatt ő is hibás.. de felelősnek csak őt fogják találni.. miként ez a Gyuszi-sofőrrel is történt.... A szövegem csak látszólag kaotikus..mert a kishivatalnok meg arra fog hivatkozni, hogy neki nincsenek nem adták meg a feltételeket..

Én egyébként az gondolom, hogy a tulajdonos fele a vagyonának működtetéséért...Vagyonával is és büntetőjogilag is.,. és nem mutogathat a négy égtáj felé. Neki minden feltétele adott volt, hogy a bajt elkerülje..

tölgyes 2010.10.16. 23:23:43

@porfelhő: Nem kell a jobboldalnak semmit megmagyaráznia, mert győzött..magyaráznia a szétesőben lévő MSZP-nek kell..

de ha jól emlékszem, a fidesszel kapcsolatban az MSZP nem csak jobboldalt, de még szélsőjobbot is emlegetni szokott.

6.Lenin 2010.10.16. 23:26:35

@porfelhő:

Kedves Porfelhő!

Tavaly ősz óta elolvasom a posztokat, amennyiben számomra érdekesnek találtam és volt véleményem, általában meg is írtam.
Visszakeresheted. Az igazi ok, amiért az ilyen blogokat látogatom, a hsz-ek.
Nem értem az indulatod.

Pecccca 2010.10.16. 23:27:23

Kedves TG! Ha nincs mondanivalód az uralkodó politika mocsaráról, akkor szüntesd be a blogodat. Eddig érdeklődéssel olvastam, de mára dög unalmas lettél. Most pedig már vendégművészeket hívsz. Vége.

porfelhő 2010.10.16. 23:27:45

Az Mszp. egyszerre legyen hagyományos és modern baloldali párt, elkötelezett a nemzeti, demokratikus érdekek mellett. Az mszp. képes a kormány valódi ellenzéke lenni, baloldali pártként utat nyit a humánus értékek felé.
"Ahogy az elmult húsz évben, úgy a jövőben sem tudja semmilyen erő felszámlni az Mszp- " mondta Mesterházy A.
GYF. "Az új platform a párt megújulását szolgálja, újra erős, balközép pártként jelenik meg a közéletben".

panelburzsuj 2010.10.16. 23:29:53

@6.Lenin:

Nem tudom, Porfelhő pontosan erre gondolt-e, de én így fogalmaznék: a Fidesz nem egy erős bajnokságban, hanem politikai paralimpiában, ott is maradékelven nyerte el a babért.

Ami persze sokkal nagyobb baj nekünk polgároknak, mint bármelyik magyar pártnak.

porfelhő 2010.10.16. 23:30:59

@6.Lenin:
Semmi indulat, egy vélemény meg egy komment volt.

panelburzsuj 2010.10.16. 23:34:13

@tölgyes:

Ha nem elég széles a vádlottak padja, majd indítunk gyűjtést, hogy mindenki ráférjen, aki sáros sár-ügyben. Nagytól kicsiig.

porfelhő 2010.10.16. 23:34:52

@tölgyes:
Önnek mindig igaza van. Nem válaszolt a kérdésemre, de mindegy. Vegye már le néha kedves tölgyes azt a "rózsaszin" szemüveget.

6.Lenin 2010.10.16. 23:36:51

@panelburzsuj:

"Ami persze sokkal nagyobb baj nekünk polgároknak, "

Nekünk? Ki a tosz a nekünk?

Neked rossz valamiért, azt még elfogadnám, talán.

tbb 2010.10.16. 23:39:48

@jjulie:

Hát mivel te kérdezted.

6.Lenin 2010.10.16. 23:41:37

@porfelhő:

Akkor rendben!

1x, még az oviban tanultam 1 versikét:

Szoknyám alá adta Isten a kincsem,
S megszerzem vele mindazt amim nincsen.

Akkor elhatároztam, HA nekem sunám lesz, én leszek a világon a legnagyobb "K".

Nem jött össze.

jjulie 2010.10.16. 23:43:10

@tbb:

"hol" kérdőszó volt a kérdésemben, a mondatod amit nekem címeztél egy másik kérdésre a válasz

azt nem tudom ki tette fel

porfelhő 2010.10.16. 23:46:55

@panelburzsuj:
Pontosan erre gondoltam, csak másként fogalmaztam. aki mindent rózsaszin szemüvegen néz, meg fogyaszt abból a bizonyos "itókából" az mindent egyszinünek lát.

török gábor 2010.10.16. 23:47:54

@Pecccca: engem már az is meglep, hogy csak most lettem az :)

jjulie 2010.10.16. 23:47:59

@tölgyes:

jobb ha tartod magad magadhoz: és nem jogászkodsz

megvan már a kutya?

tbb 2010.10.16. 23:50:00

@tölgyes:

"tehát itt a gyógypedagógussal Önnek kéne beszélnie."

Nyitott kapukat döngetsz. Különben honnan tudná, hogy a terápia során kutyát rajzolnak?

porfelhő 2010.10.16. 23:50:18

@6.Lenin:
Mi? milyen verseket irogatsz Te ide nekem? Te észnél vagy ?
Menj inkább aludni, mielőtt teljesen kivered nálam a biztositékot.!

6.Lenin 2010.10.16. 23:55:42

@6.Lenin:

Porfelhő!

Magyarázatként.

Az oviban liberális voltam. Akkor azt hittem, szabadon választhatok, milyen pisilőm legyen. Sajnos akkor még éretlen volt Mo ebben a kérdésben.

Valami szocializmus nevezetű faszságot építettek, meg kulákokat üldöztek. Most pár éve lett volna lehetőség, de mire észbe kaptam megbuktak a libsik is.

Na, mindegy. Megyek hunyni.

Jó éjt!

DNZ 2010.10.16. 23:55:49

@tölgyes: a probléma, hogy a kormánytisztviselői törvény óta még jobban fél...

Melyik "kishivatalnok" fog szólni legközelebb, ha valami problémát lát, de tudja, hogy kihez, melyik politikai erőhöz áll közel az a bizonyos cég???

Én is azt vallom, hogy ebben az esetben kellene politikai felelőst is keresni. A jog pedig nem véletlenül áll meg a felelősség kérdésénél: mert a büntetőjog évszázadokkal ezelőtt leszámolt a kollektív felelősség tanával. Persze kivételek mindig voltak, ezeket hívjuk katonai diktatúráknak, totális diktatúráknak stb. SZemélyi felelősség van. Persze, vissza lehetne állítani az adósok börtönét is, meg a korlátlan felelősséget a cégjogban, csak megnézném, hogy ki jönne hazánkba vállalkozni. A jog nem véletlenül fejlődött úgy, ahogy.

Én azért feltenném a hatóságoknak azt a kérdést: uraim, az elmúlt években, ideértve az elmúlt félévet is, Önöket mi akadályozta abban, hogy közelebbről szemügyre vegyék ezeket az erőműveket? Mi akadályozott bárkit is akár az elmúlt években, akár az elmúlt félévben, hogy jogszabály-módosítást kezdeményezzen a szigorítás érdekében?

A valódi kormányzás erről szól.

jjulie 2010.10.16. 23:59:14

@tölgyes:

a gyözelem tényéért nem kell magyarázkodni most a győztesnek

az utána következőkért már igen

a szijjártótól rendben az ilyen szinvonalú zavaros beszéd, mert ő csökkentképességűeknek szánja őket, de te itt ezt ne használd, nem vagy magatok közt, de ha csak erre vagy képes, akkor csak bátran....

6.Lenin 2010.10.16. 23:59:20

@porfelhő:

Tudod a Ha-ról jutott eszembe.

Ha az MSZP villamos lenne, talán még csengetne is.

Mindegy.

panelburzsuj 2010.10.17. 00:02:57

@6.Lenin:

Ez viszonlyag egyszerű: vannak állampolgárok, akik épp attól egy bizonyos állam polgárai, hogy egy bizonyos állam jogrendje alá tartoznak. És vannak választópolgárok, akik összeszedik, hogy kik alkossák meg az állampolgárokra kötelező játékszabályokat, azaz kik legyenek a jogrend formálói.

Ha a mostani pártválasztékról az jut eszembe, hogy a harminc évvel ezelőtti Szovjetunióban csak üggyel-bajjal lehetett friss sertéshúst és tyúktojást szerezni, viszont fantasztikus fagyasztotthal-mennyiségeket kínáltak az Okean-boltok, akkor - szerintem - ez nem a saját személyes életemben okozhat csak döccenőket.

porfelhő 2010.10.17. 00:05:01

@6.Lenin:
Milyen szocializmus nevü "faszságról" beszélsz.?! Milyen néhány évről? Az elmúlt husz évben nem csak a "libsik" voltak!! Majd most már minden jó lesz!! oszt bepótolhatod az elmutl párt évet!!
Nem akarlak megbántani de Te nagyon egyoldaluan látod a politikát!!

panelburzsuj 2010.10.17. 00:10:44

@török gábor:

Épezért illik hálával megemlékezni minden olyan színes egyéniségről, aki a hóttunalmas posztok alá pezsgő élettel teli kommenteket kanyarított.

Mi lenne itt pl. ma este a idült polkocsmalakók, délelőttönként meg a tüchtig blogfenntartó hölgyek nélkül?

6.Lenin 2010.10.17. 00:11:37

@panelburzsuj:

Kedves panel, természetes, hogy egyszerű ez a kérdés.

Eddig volt 1 réteg, akik meghatározták a jogrendet.
Most van 1 másik.

Én sem látok ebben semmi bonyolult dolgot.

Most nem Ti határozzátok meg ezt a kérdést. Na bumm
Majd eccer talán megint Ti lesztek.
Türelem.

Most más van soron, másak a célok. Más az út is.

ubul2000 2010.10.17. 00:12:54

@panelburzsuj: Bizonyos jelekből arra következtetek, hogy abban az időben te is jártál arrafelé :))))

tbb 2010.10.17. 00:15:38

@jjulie:

Ha te se tudod, akkor én honnan tudjam. Én csak annyit tudok, hogy a te neved alatt volt a nekem címzett kérdés.

6.Lenin 2010.10.17. 00:18:00

@porfelhő:

A 40 évek vége felé voltam ovis. Ismerem a baloldalt, mint osztályidegen.

tbb 2010.10.17. 00:25:38

@porfelhő:

Miért vagy ideges? Én is csak későn döbbentem rá, hogy okosabban kéne élni ....

panelburzsuj 2010.10.17. 00:27:05

@6.Lenin:

Boldog ember vagy, hogy gyökersen másnak tudod látni ezt mostanit, mint a megelőző harminegynéhány évit. Nekem pont elenkező irányú nyűgeim bnnak: túlságosan is hasonlítanak egymásra. Mint az ikrek, Amelyeket egy kutya szült.

(És forradalmi lendülettel kinológiai bloggá alakítjuk ezt a zizét itten ... :))

porfelhő 2010.10.17. 00:28:25

@6.Lenin:
Ne tekingess már Te is állandóan vissza a multba, ! Én is éltem a szocializmusban, sajnos nem husz éves vagyok.
"a magyarnak az a legnagyobb problémája, hogy állandóan a multtal foglalkozik, nem lát a jövőbe, de még nagyon a jelenben sem lát mindent" mondta egy küldöldi ujságiró. anno.

panelburzsuj 2010.10.17. 00:30:34

@ubul2000:

Csak egy hónapot. De azt intenzíven, hatszáz rubel nagy részét nem törülközőkre meg fúrógépekre, hanem oldott légkörű druzsbákra költve. (A legjobb légköroldószernek a vodka és pezsgő bizonyult.)

ubul2000 2010.10.17. 00:35:24

@panelburzsuj: Én kb egy évet húztam le a mai Ukrajna területén 2-2,5 hónapos időtartamokban. Sajnos pezsgőt csak Donyeckben lehetett kapni - vagy csak cseretárgyért (ruzs, napszemüveg, stb) Tojást úgy sem. Úgy hogy hiába volt pénzünk (17 rbl naponta)

porfelhő 2010.10.17. 00:38:34

@tbb:
Nem vagyok ideges. Mire döbbentél rá? Most már élhetsz okosan itt a 2/3.!!! örülhetsz!!

6.Lenin 2010.10.17. 00:39:01

@porfelhő:

Drága Porfelhő!

Múlt nélkül nincs jövő!

Én nem a múltba révedek, én átéltem mindazt,amiről itt sokan csak hablatyolnak, mindenféle konkrét ismeret nélkül.

Álmokról, víziókról írnak.

A miértekre keresd a választ, ne arra Te mit szeretnél .

ubul2000 2010.10.17. 00:39:24

@ubul2000: Jut eszembe: nálunk habzóbort árulnak (igrisztoje) pezsgőként, pezsgő (sampanszkoje) helyett :(((

porfelhő 2010.10.17. 00:40:01

@tbb:
Ja! szövegértelmezés!!

panelburzsuj 2010.10.17. 00:42:44

@ubul2000:

Pont ezért volt nagy dolog, hogy még Szimferopolban is sikerült olyan helyet találni, ahol félszáraz sampanszkojét osztottak. (Ott voltunk legtöbbet, Moszkva meg mindig is kivételezett hely volt és lesz.)

panelburzsuj 2010.10.17. 00:44:27

@6.Lenin:
Végig kell hallgatni, vagy elég odáig, hogy a madár mindig fenn száll?

porfelhő 2010.10.17. 00:46:25

@török gábor:
Ne az Uraknak könyvelje el a késő esti "pezsgő" kommentelést. Mert ha nem irom be a "pártokról " a kommentet, nem ébrednek ennyire fel.

porfelhő 2010.10.17. 00:49:58

@6.Lenin:
Jó. Most meg átéled a 2/3-ot.

6.Lenin 2010.10.17. 00:54:19

@panelburzsuj:

Elég neked odáig, hogy minden változó, de vannak dolgok, amik nem változnak, akkor sem, ha neked nem tetsző dolgok történnek körülötted. Most ilyen időket élünk.

Nehéz feldolgozni.

panelburzsuj 2010.10.17. 01:07:11

@6.Lenin:

Nem tudom, hogy áthatol-e még valami a magad köré épített masszív falon (amely szerint te jobban tudod, mi van velem, mint én magam), de azért próbálkozom: a bolsevikokat már gyári csomagolásban sem tartottam túl vonzónak, de ezek a mai átcsomagolt utángyártások még visszataszítóbbak.

Örülök, hogy szép számmal akadnak azért nálam kifinomultabb ízlésű emberek, mondhatnám politikai gourmandok, akik tudnak az operetthazafiségba hempergetett vösös szólamoknak is örvendezni.

Egy kérésem van csak hozzájuk: ha a vezér égi bizonyosságú tanúságtétele szerint az individualista világrend meg is bukott, és innentől megint a kollektív nemzeti csajkamosó együttes uralja is a színpadot, azért a legább egy diétás B-menü maradjon a finnyásabbaknak.

6.Lenin 2010.10.17. 01:11:17

@porfelhő:

Kit érdekel a 2/3-ad, drága?

Az egész világ keresi a helyét, nem csak Mo. Próbálj átlépni a pártkorlátokon. Nézz át a határokon is. Átrendeződés zajlik mindenhol. Tutinak hitt ideológiák buknak körülötted. Mindenhol erősödnek a szélsőségek, amik következményei téves elképzeléseknek.
A világ változik, Mo is.

Miért nem láttátok időben, hogy ez lesz a következménye ?
Azért mert elbuktatok, ami utána jön, tényleg rossz lesz?

Nektek biztosan.

Amennyiben nem láttátok előre a rosszat, miért lenne most igazatok a jövőt illetően?

Miért?

6.Lenin 2010.10.17. 01:25:38

@panelburzsuj:

Látom nem tudsz túllépni a mi, nekünk, ti, ők korlátokon.
A változás más dimenziókban zajlik. Ezt most más irányítja.
Persze huhogni lehet. Talán, ha nagyon sokan huhognának, még értelme is lehetne. Néhány vén bagoly, ráadásul kissé elvakult.

Győzzétek meg a többieket is, akik másként látják. amennyiben sikerül, nyertek, ilyen egyszerű.

Én a változást várom, ha most nem sikerül, talán majd utána.
Sok minden és mindenki elbukott körülöttem, pedig pofa volt, hatalmas. Én kivártam.
Most is kivárom.

6.Lenin 2010.10.17. 01:28:26

Hú, most már tényleg ,
Pá!

jjulie 2010.10.17. 08:03:16

nem találok meztelen nőket az indexen alul, meg pletykákat sem, tudja valaki mi történt?

agentT 2010.10.17. 08:14:13

Helló, hogy vagytok?
Én remekül.
Megnyitom az Indexet, és egy ilyet találok:

index.hu/kulfold/2010/10/16/merkel_megbukott_a_multikulturalis_modell/

""A multikulti hitvallása - hogy "Immár egymás mellett élünk, és ez mennyire jó nekünk" - megbukott" - hangoztatta a kereszténydemokrata kancellár a CDU és a CSU ifjúsági szervezetének kongresszusán.

A bevándorlásról kezdett társadalmi vita élesen megosztja Németországot, amióta Thilo Sarrazin, az időközben posztjáról lemondott Bundesbank-vezető egy augusztusban megjelent könyvében beilleszkedni képtelen rétegnek nevezte a muzulmán, vagyis arab és török bevándorlókat, azt vetve a szemükre, hogy a népes családjaik révén húzott szociális támogatással voltaképpen élősködnek a német államon."

Komolyan olyan dolgok történnek mostanában, amelyekben bevallom reménykedni is alig mertem. :DDDDDDDD

Nagggggyon jóóóó:)))

porfelhő 2010.10.17. 08:17:39

@jjulie:
Biztosan ellopták. Mindenki lop. Egész nap ráérsz keresgélni, még hossú lesz a nap!!

agentT 2010.10.17. 08:30:20

@agentT: Tegnap azt olvastam valahol, hogy az az egész agymosott multikukli bűnösnemzet szarság, amit a németeknek bebeszéltek évtizedeken át, tulajdonképp nem is nagyon formálta át őket.
Elég beverni két sört meg két snapszot velük valami nyugodt szórakozóhelyen, és a derék németek máris lelkesen éneklik a Westerwaldot meg az Erikát.

Áh, mondom magamban, hülyeség, biztos nem igaz, biztos elhiszik immár, hogy ők nem egy nagy, erős, és sokra hivatott nemzet, hanem valami szutyoktelep, ahová törvényszerű, hogy a világ minden hulladékát összefújja a szél, sőt ez a jó nekik.

Erre pár hete azt olvasom, hogy a német közvélemény drámaian jobbra tolódik, most meg a kancellár asszony mondja, hogy elég a multikultiból.

Beszarás. Ez azt jelenti, hogy az elmebajnak nem csak Magyarországon lesz vége? Tényleg az jön, amit Bayer Zsolt mondott, hogy a globalizáció bukása után az erős és domináns NEMZETállamok kora jő el?

Érdemes élni, komolyan, azt gondolom.

(Most gondolom xxxx kommentező mindjárt érkezik, és közli, hogy nem, nem úgy van, mert ő ismer ezer németet, és ők mind űbertoleránsak.
Jíííhááá, mondjatok amit akartok. :)))))))))))))))

porfelhő 2010.10.17. 08:35:06

@6.Lenin:
Ha nem érdekel a 2/3-ad, akkor Téged mi érdekel? A pártkorlát nálad kezdődik! Te vagy egy kicsit beszúkült látókörű, nem én.
Milyen ideológiákról beszélsz? Te tudtad, előre, hogy gazdasági világválság is lesz? De még most sem tudod, hogy végig söpört egész Európán Lisszabontól Bukarestig. Azt hitted, hogy Mo-ot fogja elkerülni, mi kimaradunk belőle. Vagy még most sem tudod , hogy az is volt? Azt hiszed, hogy most varázsütésre talpra áll az ország? Azt hitted, hogy hirtelen jön a nagy jó lét!! A Te ideológiáddal arra még várhatsz. !!
Mit fáj neked annyira, hogy mi buktunk-e, vagy nem!!!
Neked most biztosan majd nagyon jó lesz!! minden!
Igazunk is lehet!! Te nem tudod, hogy a remény hal meg tuoljára??!! A reményt meg engedd már meg.!

panelburzsuj 2010.10.17. 08:36:26

@agentT:

Merkel szavai:

"Nincs szükségünk egy olyan bevándorlásra, amely ránehezedik a szociális rendszerünkre."

Emlékszel-e, kik emlegették a 23 millió román munkavállalót?

panelburzsuj 2010.10.17. 08:56:39

@agentT:

"A múlton való átlépés jórészt azon múlik, hogy mikorra leszünk képesek megszabadulni a kommunizmus tudományosnak beállított ábrándjaitól és az egyén szabadságát, s így felelősségét viszonylagossá tevő felfogástól."

Ezt meg Lánczi András írja - a Heti Válaszban.

Szóval a kommunista ("közelvű"/kollektivista) utópiák csak csak az egyéni felelősségek erősítésével számolhatóak fel.

Szentenciát találni bármire lehet - magyar nyelven szinte vaktában is. Hely, szerző, idő mit se számít, előbb-utóbb mindenkli mond mindent mindenhol.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 09:01:01

@agentT:
Ha lehetne, akkor a globalizáció és multikulti elleni kirohanásokat -
szivesen olvasnám
rovásírással megjelenítve - kapufélfán.
Nem betűkkel neten...
El kéne hagyni még a multikulti szavakat, mint
domináns, multikulti, globalizáció,
kommentelő, übertoleráns, Bayer...stb.

agentT 2010.10.17. 09:01:12

@panelburzsuj: Ugye rendelkezel még a realitásérzéknek azzal a maradékával, amely segít abban, hogy megkülönböztesd a valóságot (semmire nem való, csak bűnözni képes tömegek) a nemzetellenes átveréstől, aminek semmi valóságalapja?
Egyébként abban igazad van, hogy az MSZP-nél és az MSZP szimpatinzánsoknál szemettebb rasszista nem létezik. Lásd még: Orbán, a cigány.

Szimba 2010.10.17. 09:01:43

@tölgyes:

Hová jutottam!:-)) Egyetértek Önnel!

@6.Lenin:

A "csunyádból" akartál élni? Mi történt? sorra érkeznek az alig burkolt ajánlatok TG-nek???:-)))
Jövőre a szex kategóriában győzhet a blog!

@jjulie:

Itt kommentelnek.:-))

porfelhő 2010.10.17. 09:01:46

"Október 17-e a szegénység elleni küzdelem világnapja. az ENSZ l992-ben nyilvánitotta azzá.
Nagyon súlyos és egyre súlyosbodó probléma a szegénység Mo-on. A lakosság 14, a gyerekek 25 %-a él a szegényésgi küszöb alatt. Legjobban veszélyeztetettek a kis falvakban élők, a munkanélküliek, az iskolázatlanok, a kisebbség. Nemeztközi viszonylatban Mo. a jövedelem elosztás egyenlőtlenségét tekintve a középmezőnyben van. Azoknak a családoknak az aránya, ahol egyáltalán nincs kereső az uniós tagállamok között az utolsók között áll az ország Bulgáriával, Romániával és a balti államokkal egy szinten." olvasható a neten.

agentT 2010.10.17. 09:02:34

@jjulie: Van jó bevándorló, meg nem jó. Mesut özil jó, azht hittem, ez tiszta.

agentT 2010.10.17. 09:03:53

@lüke: Ha igaza lenne a Spieglenk, költöznék Bpestre mint a szél, de elég ott tölteni pár órát, hogy az ember észrevegye, kurvára nem igaz az egészből egy szó se. Sajnos.

agentT 2010.10.17. 09:04:43

@simonmondja.: Beszéld meg Merkellel, hátha átfogalmazza a mondanivalóját ógermánra. :)))))

Szimba 2010.10.17. 09:05:28

@agentT:

Az arab olajbáró jó bevándorló, a török mérnök is elfogadható, de a koldulásból élő román oláhcigány hááát?!:-(((

nyünyüge 2010.10.17. 09:05:45

Hát szerintem semmi ok az ujjongásra.

Az a mérhetetlen indulat, düh, ami sokakban a másik véleményével szemben megnyilvánul, több mint ijesztő.
Ha akár a Bécsi utcai beépítési tervekről vagy a Szépművészeti Múzeumról szóló vitákat olvassa az ember, a nem tetszik, nem odaillő esztétikai véleményektől fél mondatra sincs a "börtönbe a tervezővel", "börtönbe az engedélyezővel", "elmegyógyintézetbe küldeném az ilyen építészt" típusú megállapítás, a feszt kommunistázásról nem beszélve.

A kormány minden ellenvéleményt lesöprő, "élünk a felhatalmazással", "mi nem hagyjuk büntetlenül" szlogenjei pedig tovább provokálják ezeket az indulatokat.

Szerintem.

jjulie 2010.10.17. 09:08:26

@agentT:

Mesut Özil nem bevándorló, született Gelsenkirchen, 1988. október 15

agentT 2010.10.17. 09:08:26

@Szimba: Mhm, pont így van.
Mert? tárt karokkal kéne fogadni a koldus oláhcigányt?

agentT 2010.10.17. 09:09:17

@jjulie: Tökmindegy.
Érted te, hogy mit mondok.

agentT 2010.10.17. 09:09:59

@nyünyüge: Tényleg?
Mit is ugattak össze a ballibsik a Nemzeti Színházról?

lüke 2010.10.17. 09:10:12

@jjulie:
pl ahogy a két Boateng is Berlinben született

agentT 2010.10.17. 09:10:35

Megyek misére.
Tipródjatok addig. :)))

Szimba 2010.10.17. 09:11:23

@agentT:

Sehol sem fogadják szívesen a tanulatlan, nyelvet nem ismerő, munkát kerülő bevándorlókat. Franciaországban éppen zsuppolják haza őket.

jjulie 2010.10.17. 09:14:41

@agentT:

persze hogy értem, prózádat is meg a dalod

www.youtube.com/watch?v=xsJK55lCvVQ

lüke 2010.10.17. 09:18:09

@nyünyüge: a magas röptü és mélyen szántó közbeszéd,
´bár az intellektüellek sincsenek lemaradva,
söt Debreceni, s Gyurcsány se

panelburzsuj 2010.10.17. 09:18:20

@agentT:

Igen, pontosan erről szól ma a kérdés Németországban és Magyarországon is: ki milyen alapon ítélkezhessen arról, ki essen a jó ember és a rossz ember kategóriába, és milyen következményekkel járjon az ítélkezés.

Sok-sok periférikus izé mellett tulajdonképpen három főirány van: ítéljen a szabályozott verseny (ez teszi jóemberré Özilt) - ítéljen a jog (ezért nem lehet agyonverni az utcán se Bakonyit, se Illést) - ítéljen a népérzület.

Nálunk most a harmadik emelgeti a fejét: a kiválasztottakba oltódott népérzület.

Szimba 2010.10.17. 09:19:39

@panelburzsuj:

Szerencséd, hogy öreganyádnak szólíítottál édes fijjam!:-))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 09:19:42

@agentT: Misére ne menj !
Dominánsan multikulti és globális program.

lüke 2010.10.17. 09:20:44

@Szimba:
pár éve Kanadából is visszaküldték a a magyar cigányokat
pedig éppen a befogadás mintapéldánya Kanada
( az USA már nem !akkora szögesdrót van a mexikói határon, ami az NDK-ban se volt!)
nem is cikkeztek róla sokat, nem unjós jog!

nyünyüge 2010.10.17. 09:21:11

@agentT:
Te mész misére, a ballibsik meg ugatnak össze-vissza.

Ebben benne van a lényeg :(.

lüke 2010.10.17. 09:21:52

@simonmondja.:
benne van:
dominus vobiscum

lüke 2010.10.17. 09:30:26

@panelburzsuj:
azt gondolnám sokkal árnyaltabb a probléma ennél ,pl

1, a törökök a ny- berlini blokád miatt kerültek priméren oda, 1976-ig( na meg utána),
tehát hivták öket
a második generáció tökéletesen beszél németül,s mióta a jóléti állam forrása nem gumiból van ,azóta megy az elégedetlenség
2,a cigányokat
az ötvenes években keletre áttelepítették, s vonattal- ld. Schiffer Pál:Fekete vonat-hordták az épitkezésekre a nagyvárosokba,s a nök a gyerekkel otthon maradtak
s ma nincs munka, a jó léti társ. megszünt

panelburzsuj 2010.10.17. 09:30:48

@Szimba:

Fijjam aligha, legfeljebb ecsém ... :)

panelburzsuj 2010.10.17. 09:34:11

@lüke:

(Először azt akartam írni, hogy az igazi probléma nem a sok felesleges török, arab meg cigány, hanem a sok mihezkezdjekvele német meg magyar - de didaktikailag túl nagy lépésnek ítéltem .... )

panelburzsuj 2010.10.17. 09:35:35

(másszál ki, kommnet)

lüke 2010.10.17. 09:35:48

@Szimba:
FRo-ban pillanatnyilag uj 68-s állapot van a nyugdíj ürügyén- Szarko leváltására-, a
gimnazisták is beszálltak, a kerozin szállitás lezárva, két nap mulva egy repülö se fog felszállni,országos sztrájk lesz
de nincs de Gaulle hatalmú tábornok már

www.liberation.fr/societe/01012296652-nouvelle-journee-de-manifestations-contre-la-reforme-des-retraites

lüke 2010.10.17. 09:37:46

@panelburzsuj:
a mihez kezdjek vele c. kérdés ld.Csehország
ott nagyon csehül ment,
Schwarzenberg külügyér a magyarokra egy szót se szólhatna!

lüke 2010.10.17. 09:42:50

@lüke:
de azt gondolom az egész unjóban
gond van ezzel
a fr-k Maghrebje, az olaszok Afrikája, a németek mehemedjei
s a spanyoláknál van elég dél-am, meg é- afrikai
hogy a nagy államokat emlitsem, s most jö nmajd a britek fekete levese, akik mindig a gyarmataikkal foglalkoztak, letojva a kontinenst

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.17. 09:45:35

@lüke: bájos lehetett, ahogy Erich Follath és Várkonyi Zsolt beszélgetett a Dérynében...
Konrád meg nagy dilemmában van, ahogy mindig szokott lenni, jobboldali kormányok idején: csomagoljon vagy ne csomagoljon? Hiszen a fasiszta diktatúra itt toporzékol a kapuk előtt...

jjulie 2010.10.17. 09:45:48

@lüke:

az unió a nemzeti érdekérvényesítésről szól

nincsenek közös gondok, félreérted

panelburzsuj 2010.10.17. 10:03:37

@lüke:

Akkor most leírok neked dióhéjban egy "tue storyt":

Adva volt egy zalai testvérpár, világéletükben maszek faiskolások voltak. Sokat robotoltak, de sokat is spekuláltak: mivel lehetne kitörni? Behoztak egy rakás ritkaságot, újdonságot Németországból, de kiderült, hogy a locsifecsi tömegmunkára beállítódott munkásaikra nemigen számíthatnak az anyatelep kialakításakor, mert nem figyeltek oda eléggé a jeltáblákra, másik növényt markoltak fel, összedobáltak különbözőeket egy rakásra stb.

Kárpótláson aztán sok földet szerezetek, mellé pályázatokon sok pénzt, és ma harmadannyi dolgozóval német cserepezőgéppel, litván földkeverékbe kész francia gyökeres dugvényokat ületenek, amit aztán olasz masinával öntöznek. Nincs anyatelep (ami a nagy helyfoglalás miatt lenne mondjuk a hollandokkal szemben versenyképes...), alig van saját szaporítás (ami a munkaterápiás szintű dugványvágástól a művészi oltásig terjedhetne...): nem helyi tudást hasznosító kreatív cég lettek, hanem drabális-globális összeszerelő üzem.

A tuljaok öregecskén is éjjel-nappal hatnak, az ügyvezetéssel nagyrészt már a fiak-lányok bajmolódnak, a falubeliek meg várjáka nyugdíjat és az álláskeresési támogatást.

jjulie 2010.10.17. 10:03:42

@Hepci:

miből is gondolhat ilyet valaki, még soha sem volt ilyesmi errefelé

panelburzsuj 2010.10.17. 10:11:05

(éjjel-nappal hajtanak)

lüke 2010.10.17. 10:15:52

@jjulie:
nem azt mondtam, hogy közös
hanem :ugyanaz a probléma
wortverdreher!/szófacsaró, bécsi dialaektus/
majd lesz ebböl még közös, mikor hátra arc lesz
neked + nem mehemedül
www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article5908542.ece

lüke 2010.10.17. 10:17:21

@panelburzsuj:
ugyanezt a storyt ismerem NDK /Suhl >Schwabe kertészet
csak ott minden holland

panelburzsuj 2010.10.17. 10:17:34

@jaegtoer:

Úgy.

De erőt vettem magamon, és mégis lepötyögtem egy tantörténetetet. Nem újságból, nem netről, nem hallomásból: negyeszázada minden tavasszal és ősszel legalább egyszer megfordulok ott, és mindig hajnalba nyúlik az "üzemlátogatás".

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.17. 10:24:42

@jjulie: persze, Zsülike, már szinte tucatnyi esetben megtörtént, hogy önerőből fasiszta diktatúra jött létre Magyarországon, tehát az emberek ezt akarták.
Szabó Albert és Bácsfi Diána egyaránt szabad választáson győzött. Majd a kasszához járultak mindketten és felszívódtak a mátrixban...

lüke 2010.10.17. 10:25:00

@panelburzsuj:
30 embert foglalkoztattak+ keleti tengeri üvegházak(=holland polder!)+városi virágbolt
ma 2+ 2 alkalmazott!

panelburzsuj 2010.10.17. 10:25:23

@lüke:

"Pénzügyi befektetői szemléletű" magyarországi faiskolát is ismerek, ott az egész technológiát egyetlen holland szakértő cég rakta össze, a magyar tulakjdonosnak csak a "személyzetetet" kellett ööszefogdosnia.

A zalai barátaim viszont barkácsoló típusú szakmai befektetők voltak, és legalább annyi örömük megmaradt, hogy nem kész gyárat vettek, hanem maguk ötletelték ki a berendezés összetételét.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.17. 10:28:38

@panelburzsuj: kik ők? És mi a növény (francia gyökeres dugvány litván földkeverékbe)?

lüke 2010.10.17. 10:32:37

@panelburzsuj:
értem, van még egy kis szakma benne:)
majd jönnek a poldertulajok!
mikor elöször voltam egy ilyenen:
Zeewijk,ámultam az üvegházak melletti ,minöségi élemiszer bolton,hogy ki vásárol itt ,a világvégén a tengertöl visszahóditott területeken
(egy körorvost látogattam meg több kollégával, akik közül az egyik felvette a pénzt és az utsó nap visszajött egy használt sport BMW-vel Belgiumból,ö volt a magyar oorvoskamara egyik ter. vezetöje)

cambridge.on 2010.10.17. 10:34:13

@lüke: Azok közül a "magyar" cigányok közül sok egy szót sem tudott magyarul.
És Kanada nem a cigányokat tiltotta ki,hanem visszaállította a magyarokkal szemben a vízumot.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 10:39:21

@lüke:
A hollandok már négyszáz éve rájöttek, hogy a kertészetek rákfenéje a hülye kétkezi munkás.
Till Ulenspiegelt, ha kiiktatják, a növény meghálálja.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 10:42:14

@Hepci:

Tuja.
Mi mást ültetnek manapság ?
Tuja a szomszédok ellen,
tuja a vimbledoni gyep köré,
Tuja a krumpliföld helyére,
Tuja,
mert a tuják kiégtek a télen, és nem bírják az aszályt, és felkopaszodnak, ha ráhugyál a kutya.

lüke 2010.10.17. 10:42:56

@cambridge.on:
?
ez igaz,önként jöttek haza:)
s nem két fillérért
jobb lehetöségeik vannak!

lüke 2010.10.17. 10:45:35

@simonmondja.:
volt gyarmatuk elég!
ott nincs probléma az integrációval!
tudják a gyarmatosítók szokásáit,- meg is vannak/voltak félelmitve-
na meg a nyelvet is ld. Anglia

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 10:49:03

@lüke: No, hát eleinte a gyarmatokon még találnak értelmes és precíz kétkezi munkásokat, de aztán ha az értelmesebbje már járhat iskolába, ott is maradnak a félnótások.

panelburzsuj 2010.10.17. 10:58:46

@Hepci:

A "kik"-re ne szívesen válaszolnék, a netről végül is kitúrható. (Amit leírtam, az nem minden elemében pozítív: végül is miért éppen őket nevesítsem, amikor többtucatnyi hasonló történet van?)

Amit leírtam, az konténeres (edényes) termesztés: a felhasználó suzempntjából tulajdonképpen tökmindegy, hogy a Kanadától Kínáig ültetett dísznövényfajtákat éppen olasz, belga vagy francia földön álló üvegházban szaporítják-e. Ugyanez áll a földkeverékek alapjaként használt balti tőzegre: Bréma mellett ugyannnak a kornak ugyanazt a tőzegét bányásszák, mint onnatól majdnem Szentpétervárig bárhol.

jaegtoer 2010.10.17. 11:02:33

@panelburzsuj:

"_a magyar tulajdonosnak csak a "személyzetet" kellett összefogdosnia._"

:DDDD

Nagggyon jó, nagyon szemléletes, még ha nem is a taperolós, hanem a lasszós kép ugrott be elsőre, de tényleg úgy van, akármekkora a munkanélküliség, a dolgozni akaró munkavállalók után szabályos hajtóvadászatot kell indítani.
és... korántsem biztos a siker.

Szimba 2010.10.17. 11:02:44

@panelburzsuj:

De kár, hogy nem itt van ez a kertészet. Imádok kertészkedni, különösen, ha még fizetnek is érte!:-)

Milyen falu ez?
Nem létezik, hogy nincs megfelelő munkaerő!!!

jjulie 2010.10.17. 11:06:11

@Szimba:

nem azt irtad, hogy minden kipusztul amihez hozzáérsz kertészkedés címén?

Szimba 2010.10.17. 11:08:37

@lüke:

Igen, nézem a tévében a sztrájkolókat.
Őrület ez a válság meg minden, és főként, hogy a nyugdíjkorhatár emelésével akarják megoldani azt, hogy mindenki meghaljon mielőtt nyugdíjat kaphatna.

Viszont az is igaz, hogy a népesség fogy, és egyre kevésbé tudják a fiatalok eltartani az időseket, befizetni a nyugdíjakra a pénzt.

A népességnövekedés meg munkanélküliséghez, rosszabb életszínvonalhoz vezet, tehát sakk-matt a helyzet.

Ki kellene alakítani egy éppen fenntartható állapotot, amikor viszont a gazdaságnak stagnálnia kell. Max. a minőségre lehetne rámenni.

Szimba 2010.10.17. 11:14:08

@jjulie:

A fene a jó emlékezetedbe!:-((
Attól, hogy nemértek hozzá, attól még szeretem.
---------------
Kismacskát elvitte egy tüneményes kisfiú. A szülei is nagyon szimpatikusak voltak (főként a magas filmsztár külsejű papa).

Most nekem is illene elmennem hálát adnom istennek a templomban???

lüke 2010.10.17. 11:14:14

@jjulie: biztos ö a Till Eulenspiegel, aki a tükröt tartja!@jaegtoer:
PB igen szemléletes, klasszikus mesemondó:)

@Szimba:
ez a magyar módszer- a nyugdíj elötti meghalás,
s munka sincs

Szimba 2010.10.17. 11:15:29

@panelburzsuj:

Ez hol van? Teljesen ismeretlen nekem.

lüke 2010.10.17. 11:15:51

@Szimba:
dominus vobiscum
elég csak erre gondolni,
globalizált izé:)
( többet nem ismétlem :devalválódik)

Szimba 2010.10.17. 11:17:04

@lüke:

:-)))
Nem vagyok méltó...oh, Lüke!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 11:20:41

@panelburzsuj: A kulcsszó - a dísznövény.

Akkor lenne értelme oltani, faiskolákat nevelni, ha az emberek almafákat, vagy szilvát akarnának ültetni a kertjükbe.
Esetleg az utak mellé is, mint a csehek, vagy sövénynek.

De nálunk mindenhova a tuja megy, meg a fenyő.
Ezek közül ugye, csak egy-egy nevelődik fel az ugaron, a többinek hegyvidéki altalaj kell.
Gyümölcsöt a Tescoból, mert gyepet és a tujasövényt nem csúfíthatja el egy kócos almafa.
Na, ezért nem is tudnak már a kertészek se nemesíteni, se szaporítani, csak tujáznak orrba-szájba.

panelburzsuj 2010.10.17. 11:24:38

@Szimba:

De. Létezik, hogy nincs.

Döntően azért tartunk pont ott, ahol tartunk. Persze ez nemcsak a kétkezi munkásra értendő: az egyetemi oktatásban úgy 400-500 fásszárú dísznövényfajta a kötelező penzum, van is nagy sírás-rívás-rettegés minden növényfelismerési beszámoló körül.

A gyakorlatban meg lassan háromezer felé tart a Magyarországon termesztett fajták száma, és ennek is legalább dupláját lehet megtalálni a boltokban. (Persze nem egy helyen.)

A nagyvilágban nősziromból, sásliliomból több ezer fajtát tartanak nyilván. Rózsából, rododendronból meg már bőven húszezer fölött.

Szóval nem annyi kérdés, hoyg ki húzkodja olcsóbban meg gyorsabban a gazt, meg ki kapkodja el fürgébben a cserepezőgépből kiözönlő "félgyártmányt".

jjulie 2010.10.17. 11:27:18

@lüke:

a globalizált izé soha sem volt olyan befolyással mint ma

holnap még nagyobban folyik be

elég ránézni egy goj motorosra, mint globalizációs termékre

devalválódáson azt érted, hogy tisztán látszik, hogy nem tiszta win-win típusú játék?

ubul2000 2010.10.17. 11:29:16

@panelburzsuj: Ha szakember vagy a témában, segíts kérlek: hol lehet spanyol meggy csemetét beszerezni? (Én lábbal szavaznék érte)

panelburzsuj 2010.10.17. 11:33:18

@Szimba:

Idézem az eredeti leírást:

"Csak hogy térben is elhelyezzem a nap helyszíneit, az alábbi kép fentről, az Observatory dombjáról készült; a balszélen látható a National Maritime Museum, a két kupolás tornyos épület az Old Royal Naval College-hoz tartozik, szemben a Temze túlpartján a Docklands; középen pedig a Queen's House."

(Az Observatory a Royal Observatory, magyarul greenwichi csillagvizsgáló. Annak a parkja nézett így ki idén július végén, amit a kép jeles szerzője hol sárga smirglinek, hol Szahel -övezetnek titulál, pimaszul szembeállítva a Docklands öntözött (bár kétségkívül sokkal kisebb kiterjedésű) gyepfelületeivel.)

panelburzsuj 2010.10.17. 11:36:20

@simonmondja.:

Látod, ilyen sommásan bölcs ágazati gyorsjelentések olvastán szoktam eltörprengeni, hogy mi a fenének töltöttem összesen 5+2 évet kertészeti felsőfokú iskolapadban, amikor minden milyen egyszerű?

Szimba 2010.10.17. 11:36:54

@simonmondja.:

Vidéken tényleg elképesztő ez.
Én viszont egy forgalmas poros út mellett lakom, és a barackfát (gyönyörű, csodás gyümölccsel) azért kell kivágnom, mert a egyik fele a gyümölcsnek fekete lesz a benzinszármazékoktól, a másik felét pedig a mindent ellepő, kiirthatatlan hangyák támadják meg.:-((
Az almafa bírja a gyűrődést, az beljebb van. És a mogyoró terem szépen. Viszont az elültetett sárga málna kimúlt, biztosan nem volt megfelelő a talaj, a ribizlinek lezabálta valami a levelét (cserebogár vagy sáska).

Ilyen nyavajás egy városi kert.:-((

Szimba 2010.10.17. 11:40:55

@panelburzsuj:

Ebből a szögből valóban nem láttam a helyszínt.
A fű valóban elképesztő. Amikor mi utaztunk át Anglián mindenhol gyep volt. Vagy úgy nézett ki, mert a birkák mindenhol legelték, az eső meg szemerkélt naponta legalább 1 órán keresztül.

panelburzsuj 2010.10.17. 11:44:34

@ubul2000:

Ha gugli nem eléggéa a barátod, igyekszem utánanézni.

(Amint az kitetszik elsősorban dísznövényben vagyok képben annyira-amennyire.)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 11:49:11

@panelburzsuj:
Tudod Panel, engem apám az asztal körül kergetett, ha olyan növényt hoztam a kertjébe, aminek semmi haszna - nincs gyümölcse-kábé.

Úgyhogy nagyszerű, hogy ilyen virágzó ipar a dísznövénykertészet, de nekem a tuja és a fenyő csak haszontalan marad.
Főleg, hogy még egy fia árnyékot sem képes adni.
A szép zöld gyep meg csak nyeli a csapvizet és a benzint a fűnyíróba.

lüke 2010.10.17. 11:52:08

@jjulie:
az európai vallás nem volt globalizált izé?
dehogynem
csak most a média egy gejzir,locsolja a szemetet
wish win
win-win az egy marha pszichológus:) találmánya
(a magyarok pesszimisták)
@panelburzsuj: a nagyapám maga ojtott-s export sasadi barack lett belöle 1960-ban, ma fehér húsu magyar öszibarack
nincs is az eu-i boltokban-pedig
Mo. (vetö)mag expertje volt :)

6.Lenin 2010.10.17. 11:52:39

Hú, hogy mik mennek itt.

Bocsánat, töpörtyű van valakinél?

Szimba 2010.10.17. 11:54:05

@panelburzsuj:
Hű, egy tudós kertész.
Akkor te minent tudusz az "idejekorán jött csendes esőcskéről".:-)))
Nekem meg a gránátrózsám egy biológiatanár nem ismerte fel.

cambridge.on 2010.10.17. 11:54:23

Durván visszaüt a vízzel való spórolás,A Der Spiegel beszámolója
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=357658

jjulie 2010.10.17. 11:57:05

@lüke:

ha magyarország úgy egészében nem is, de a mautnerék eléggé

panelburzsuj 2010.10.17. 11:57:34

@simonmondja.:

Élő magyarázat vagy arra, hogy miért olyan széles az átjárás vérkomcsi és vérjobber között.

Hasznos az, ami a gyomrot tölti, a többi úri csalafintaság.

És ha jól megfigyeled, a termelő tőke felmagasztalása az "idegenszívű" spakulatív tőkével szemben ugyanennek az "alapgondolatnak" a fideszizált variánsa.

Kukorica-disznó-trabant. A többi smafu.

Szimba 2010.10.17. 11:59:07

@6.Lenin:

Nálam!:-)))
És lilahagyma is. Ismerősnek csináltam, mert olyan gebe, mint eg agár, pedig imádja a szalonnát, meg a töpörtyűt.

Az irigység megöl, amikor látom, hogyan tünteti el hatalmas szelet kenyerekkel az egészet, Én meg a fosztott tolltól, meg a jó levegőtől is hízom:-(

jjulie 2010.10.17. 11:59:34

@lüke:

"európai vallás" az én guglim nem ismeri

a tiéd?

lüke 2010.10.17. 12:00:02

@cambridge.on:
ez stimmel :)
a müncheni 4 csillagos szálloda büzlik, pláne ,ha üres

lüke 2010.10.17. 12:00:58

@jjulie:
én könyvet olvasok:)
a mauthnerékét, még van egy pár belöle:)

lüke 2010.10.17. 12:02:43

@6.Lenin:
minden osztrák közértben,söt hentesnél is

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 12:02:55

@Szimba: Az én kertem meg mészkőalapon homokfelrakódás egy szélfútta dombon..
Nekem az a gondom, hogy felhajtsam a spéci magyar éghajlatra-homokra való fajtákat.

jjulie 2010.10.17. 12:03:34

@lüke:

jutott nektek is a mautnerék könyveiből? a közelben laktatok?

Szimba 2010.10.17. 12:04:16

@panelburzsuj:
Nem smafu! Én már révek óta keresek medvecsenkeszt, meg ezüst színű japán díszfüvet, de a kertészeti boltokban éppen nincs, amikor megyek.

Más kérdés, hogy azt hiszem erősen át kellene alakítanom a kertet, és trágyát vásárolni rá, csak éppen most (mily furcsa helyzet) nincs rá pénzem.

lüke 2010.10.17. 12:04:18

@jjulie:
írjad:)
csak azt mondhatom ,amit a patikusnak:
megtanultam írni, maga meg tanuljon meg olvasni!

jjulie 2010.10.17. 12:06:44

@lüke:

a tölgyes is állandóan ezzel jön

agentT 2010.10.17. 12:07:57

Istenem, annyira szeretem, mikor valaki, ha rosszat mond a szent globalizációra, az elmétek tükrében úgy elenik meg, mint ha Rózsa Sándorként vágtázna a pusztán, valami szilaj magyar lovon.
Nagyon nwehéz elképzelni ugye, hogy lehet olyan ember, aki fel tudja fogni a világfalu kialakulásának jó és rossz oldalait? :)))
Elárulom akkor, hogy utálom, mikor a globalizáció például lehetetlen versenyhelyzetbe hozza a magyar parasztot, inkorrekt feltételek mellett...
de ennek ellenére nemhogy elmegyek misére, de képzeljétek el mit fogok tenni éccaka...
Fel fogok kelni, és itt, a Dell márkájú laptopon fogom nézni egy internetes streamen a Washington Redskins-Indianapolis Colts meccset, az NFL Sunday Night Football keretében. Ráadásul webstreamen.
Ti szoktátok magyarázni nagy arccal, hogy a világ nem fekete-fehér, de mégsem tudtokk másban gondolkodni, csak művelttoleráns mélylibglobáldemokratákban, meg hülyenácikban, akik szerint azért szar a globalizáció, mert a Szíriuszról jött a magorság.
Istenem, de szánalmas.

Szimba 2010.10.17. 12:10:19

@jjulie:
:-)))

Mauner, a szabó? Aki már 18-ban omcsi volt?
Ma Szent László! (mármint az utca neve).

jjulie 2010.10.17. 12:11:42

@agentT:

egyre jobb leszel, remélem

most még csak negyed egy

lüke 2010.10.17. 12:12:33

@jjulie:
itt indogermániában más a kultura
T. nagyon sok oldalúan müvelt, a klasszikus müveltség a kis ujjában van-építészet, festészet is- s hogy konz. ,ez a fam. háttere
ja, az Alkotmány utcában:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 12:13:05

@Szimba: Egyébként eddig minden gyümölcsfa szerette, de legjobban a Ceglédi óriáskajszi.

jjulie 2010.10.17. 12:14:35

@Szimba:

nem, mautner a rottembillerből

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 12:16:00

@panelburzsuj:
A hasznosság elvetését is a kertészetin tanultad ?

A hasznosság, mint vérkomcsi-vérnáci kispolgári csökevény...

lüke 2010.10.17. 12:18:59

@cambridge.on:
nem, -de most- s nem is vagyok meglepödve
a német közv. kolléganöm- vom Sauerland:)-
már évek óta kampányol a fülembe,a török kislányok borzalmas helyzetéröl,
de itt pl. sok a perzsa-van nálunk vagy 6 db orvos -náluk is ez az uzus

jjulie 2010.10.17. 12:23:37

@lüke:

kitől is vették el a komcsik azt épületet amiben az a konz. háttér van?

panelburzsuj 2010.10.17. 12:25:07

@simonmondja.:

Ugye te is pontosan tudod, hogy nem "a hasznosságot" vetettem el, hanem a bendő-hasznosság túláltalánosítását?

De ha tudod, minek égeted magad? Elég sokat irkáltam már ide ahhoz, hogy ilyen gyermeteg szóforgatással próbálkozz nálam.

Azt viszont jól sejted, hogy az időt sajnálom a szántszándékkal ostobára hangolt provokációk elhessegetésére. Úgyhogy nesze, tiéd az egész kötél, jó hanyattesést!

Ordnassac 2010.10.17. 12:27:18

OFF

Új poszt van.

ON

lüke 2010.10.17. 12:29:04

@jjulie: igaz! ott volt,a föház!
s szerintem s Alkotmányban és a Rókáczi úti magboltok is az övéik voltak

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.17. 12:50:23

@panelburzsuj: Bocs, ha nem tudom ki vagy. Biztos valami helyi nevezetesség.
Sajna én a kertkérdést nem szoktam átpolitizálni, de értelek...

Szóval ha minden kertben megküzdünk a rododendron életbenmaradásáért, a golfgyepért és a smaragdtujáért, akkor mi leszünk Anglia.
Ha hozzá még fűtünk egy üvegházat a leandereknek és a bougenvilláknak, akkor már csak egy lépés a banán és a narancs, és mediterrán ország is leszünk.

Pénz nem számít...
Ki kell kupálódni, ha a gatyánk is rámegy.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.17. 13:21:24

@simonmondja.: "Dominánsan multikulti és globális program."

Nem is beszélve az erős "ju-
deo" gyökerekről... ;)

Átverés! 2010.10.17. 13:37:35

Jóval a választás után kapcsolódtam be a blogírásba, de ha semmi más- persze nem igaz mert sok minden más is - megérte, hogy felhívtátok a figyelmemet a "Most múlik pontosan?" című dalra.Azóta már nagyon sokszor megnéztem, hallgattam, a Csik zenekarral és másokkal.

A szöveg is jobb mint a NER, vagy a fülkeforradalom.

lüke 2010.10.17. 15:00:47

@jjulie:
melyikre gondolsz?
ha jól tudom mindent elvettek:)

kodó tamás 2010.10.17. 20:19:43

@cellimega: rám nem érdemes. én a fidesz (vagy a mindenkori uralkodók) szekerét tolom.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.10.18. 20:20:19

Kedves szerző!

A kétharmadánál végképp eluntam.
Hosszú, nagyon hosszúúúúúúúúúúúúúúúúúúú!

Max. 5000 leütés, ne többet! Higgyen nekem, ennyi elég egy blogba, néha még sok is.

Ez az írás 9627 leütés (a bloggazda felvezető sorai nélkül)

Üdv., s fogadjon szót, megéri:-)
süti beállítások módosítása