Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:36

„Próbálják elképzelni, hogy mégis lehet másként, erre teszünk kísérletet” – mondta ma az ellenzéktől szurkolást és támogatást kérve egy ismételten rettentően tanulságos parlamenti vita végén Orbán Viktor. A kormányfő megtalálta a helyes kifejezést, igen, ami most zajlik a magyar politikában, az nem más, mint egy korábban soha nem látott kísérlet. Két eséllyel.

(Fotó: Index)

Messzebbről kell kezdenem. Sokan bíráltak az elmúlt időszakban itt a blogon, azt állítva, hogy – természetesen nem meggyőződésből, sokkal inkább önérdekből – a Fidesz szekértolója lettem. Nem értették, hogy miért nem látom a demokrácia és a jogállamiság felszámolását, és azt sem tudták elfogadni, hogy nem protestálok a populistának vagy demagógnak gondolt eljárásokkal szemben. Nem tartom szerencsésnek, ha egy elemző a személyes ízléséről beszél, mert értelmezésemben nem a lelkendezés vagy a tiltakozás, hanem a megértés és a magyarázat a feladata. Ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy a figyelmes olvasó számára azért kiderülhetett: az új kormány néhány lépését rossznak, haszontalannak vagy helytelennek gondoltam. A személyi döntések esetében a zsákmányelv feleslegesen túlerőltetett alkalmazása, a látszatra (és olykor a korábbi álláspontra) sem figyelő átalakítások vagy a nyelvpolitika szörnyűségei nem lelkesítettek, bár egyáltalán nem hiszem, hogy mindezek a demokrácia vagy a jogállamiság végét jelentenék. Amíg a politikai rendszerből adminisztratív úton nem száműzik a versengés, a részvétel és a nyilvánosság szabadságát, valóban nem vagyok hajlandó együtt rettegni azokkal, akiket a hatásvadászaton vagy a politikai érdekeken túl akár a legőszintébb meggyőződés is vezérel ezen az úton. Az, hogy valami személyesen nem tetszik, még automatikusan nem jelenti azt, hogy életveszélyes vagy mindent leromboló lenne – jó lenne, ha ezt az egyszerű igazságot a mindenkori ellenzék ismerné és tisztelné.

Amennyire nem voltak szimpatikusak ezek a lépések, most legalább ekkora jóindulattal és várakozással figyelem mindazt, amit a Fidesz a gazdaságpolitikában tervez. Nem is csak a változások iránya miatt, hanem azért, mert a siker esetén talán egyszer és mindenkorra elvesztik hitelüket a magyar közélet politikatagadó „szakemberei”, a „nem lehet” és a „csak így lehet” prófétái, akik évtizedek óta a gazdaságpolitika királyi útjáról és a politika elhagyhatatlan kényszerpályáiról beszéltek. Őszintén szólva nem hittem volna, hogy a Fidesznek lesz bátorsága szembe menni a „nincs más alternatíva” toposzaival, és egy huszárvágással négyszögesíteni tudja a kört – ahogy Tölgyessy Péter fogalmaz. A dolgok mai állása szerint az új kormánynak úgy sikerül bevezetnie az SZDSZ régi álmát, az egykulcsos adórendszert (ami, lássuk be, a mostani progresszív adózáshoz képest a többet keresőket jutalmazza, miközben persze összességében sokkal több pénzt hagy az embereknél), hogy a bevételi oldalon válságadókkal és nem „hagyományos” megszorításokkal teremti meg ennek lehetőségét. A siker azonban, ahogy erről már többször írtam, messze nem garantált. A kísérletről – éppen lényege miatt – biztosan nem hamarosan derülhet ki az eredménye: politikai és gazdasági kockázatai sem holnap jelentkeznek (kivéve, ha a rendszer egyes lényegi elemeit elgáncsolja az unió vagy az alkotmánybíróság). Ha azonban a ciklus végére, amikor a válságadók kivezetésre kerülnek, nem indul meg az új adórendszert fenntartani képes lendületes gazdasági növekedés, adóemelésre és megszorításra lehet szükség, s ezáltal az egész építmény összedőlhet, maga alá temetve kezdeményezőit is. Ha viszont a kísérlet sikerül, a Fidesz szinte verhetetlen lesz.

Jó hírem van: ma már sokkal többet tudunk 2014-ről.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr462381378

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kísérlet járja be 2010.10.21. 10:05:19

„Próbálják elképzelni, hogy mégis lehet másként, erre teszünk kísérletet” – mondta ma az ellenzéktől szurkolást és támogatást kérve egy ismételten rettentően tanulságos parlamenti vita végén Orbán Viktor.

Trackback: Csak az állam? 2010.10.19. 08:29:04

Bosszantó vita alakult ki magánnyugdíjpénztár témában az elmúlt napokban. Gyakorlatilag elbeszélnek egymás mellett a vitázó felek, mondhatni süketek párbeszéde zajlik. A kormány azt állítja, hogy a nyugdíjpénztárak nem hatékonyan kezelik a nyugdíj...

Trackback: Valóban tudja az állam, hogy mi a közérdek? 2010.10.19. 08:27:37

Senki nem okozott annyi kárt a közérdeknek, mint az állam. Itt nem az ún. „subprime” hitelek indították el a lavinát, nem is a lakossági devizahitelek. Magyarországot a magyar állam lökte a szakadék szélére. (Fotó: fidesz.hu) Orbán Vikt...

Trackback: Neokommunizmus és a katasztrófák 2010.10.18. 22:49:54

Egy régi orosz, tán szovjet mondás szerint az úttörő nem azért keresi a tábortűz körül a kulcsát, mert ott hagyta el, hanem mert ott van világos. Úgy tűnik, ez a gondolkozás kapott mostanában lábra, amikor ismét divat lett a kapitalizmust szidni, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2010.10.18. 16:42:01

Egyetértek azokkal, akik türelemre intik a hivatásos rettegők által hülyített népet.

kAndrás 2010.10.18. 16:47:55

persze,többet hagy az új adórendszer a gazdagabbaknál. de talán igy többen vállalják a nagyobb keresetüket. legalábbis igy kéne.

VR6 2010.10.18. 16:48:15

Szép a kísérlet, csak bárcsak ne a nyugdíjszámlánkkal kísérletezgetnének. Ha nem lopnak tőlem, türelmes vagyok. Ha igen, akkor nem.

Ordnassac 2010.10.18. 16:58:03

Egy kérdéssel nyitnék: mit szólsz az ellenzéki reakciókról? Bár tudom, hogy jelenleg harmadrangú, de Orbán viszontválasza többségében azért reflektáció volt ezekre.

Ami azt illeti, Orbán (és Lázár) mondata az egyeztetésről ("az megvolt tavasszal és ősszel") ritka cinikus volt.

A kísérletnél meglátjuk a sikert.

Ordnassac 2010.10.18. 17:10:11

@Ordnassac: mielőtt le lennék tolva: jó lenne, ha sikerülne a kísérlet.

Azonban vannak aggályaim.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.10.18. 17:10:45

@VR6: a válság miatt, pont eleget buktunk szerintem valamennyiel a nyugdíj alapunkból. Legalábbis, nekem, személy szerint százezres nagyságrenddel lett kevesebb a nyugdíj célú megtakarított összegem a magány nyugdíj pénztári egyenlegem szerint, mint a "válság" előtt.

Szerintem, ennél csak jobb lehet.

zékit 2010.10.18. 17:13:35

Az itt a probléma, hogy máshol már az egerekkel sem lehet kísérletezni. Itt meg az emberekkel és a jövőnkkel kísérletezgetnek. Én nem tapsikolok a vagy/vagy-nak. Nem is értem azokat, akiknek ez bejön. Kíváncsi vagyok, mi lett volna, ha az MSZP nézi labornak Magyarországot. Itt megfelelő szakembergárdára lett volna szükség és abból a kevésből gazdálkodni ami van. Nem összeakasztani a bajuszunkat az IMF-el meg az Unióval, és vagánykodni a magánnyugdíjpénztár pénzéből, ami jogosan az embereké, és az államnak köze nincs hozzá! A nemzetközi sajtó meg elhűlve nézi, mit össze kontárkodik a magyar. Szóval döbbenek ezen a nagy optimizmuson.

leila begin 2010.10.18. 17:16:45

Mindenki, aki ebben az országban él, érdekelt a sikerben (nem a Kóka-féle sikerben és versenyben).

Azt is látjuk: így, ahogy eddig volt, nem mehet tovább. A rendszer nem volt önfenntartó, hitelből jóléti kiadásokat nem lehet fedezni.

De nagyon furcsa volt a 16%-os adó körüli kapkodás, nem tudtuk, mikortól lesz, 2013-tól vagy jövőre.

Amit most látunk, az valami egészen más. És sok ember igazságérzetét legyezgeti, igen, fizessenek a bankok is, fizessenek a multik is. Kivonulni nem fognak, és ami még érdekes, ezúttal senki sem rohant a külföldi médiában erről kiabálni, csendben vannak.

Elindult valami, bizakodjunk. Mást úgyse tehetünk egyenlőre.

leila begin 2010.10.18. 17:18:07

@zékit: Az MSZP már nézte 2002-től folyamatosan, Gyurcsány tiszavirág-életű reformjai, vizitdíj, korábban "jóléti rendszerváltás", ami lejtőre tette a gazdaságot.

leila begin 2010.10.18. 17:19:22

@John Preston: Elég lett volna bankban lekötni azt a pénzt, jobban állnánk. Ezért nem értem, mi a bajuk ezzel. Néhány ember nagyon jól járt azzal a kötelezővé tett befizetéssel, aminek nagy részét tavaly eltapsolták.

Ordnassac 2010.10.18. 17:26:24

@leila begin: "Elindult valami, bizakodjunk. Mást úgyse tehetünk egyenlőre."

Bocsánat, kijött belőlem a nyelvtansmasszer: amire te gondolsz, az az _egyelőre_ szó. Példa: Egyelőre mást nem tehetünk.

Az egyenlőre pedig a következő mondatba való: "Eddig egyenlőre áll a meccs."

Még egyszer elnézést a szőrszálhasogatásért.

gauche caviar 2010.10.18. 17:32:49

Azért Török úr megint eléggé nagyvonalúan kezeli a kérdést, hogy pontosan hol is vannak azok a feltételek amiket ő megszabott, hogy majd akkor tekinti veszélyben a demokráciát.
Gyakorlatilag lenullázták az esélyt a helyhatósági választásokon való indulásra, köztársasági elnöktől ÁSZ elnökön át az alkotmánybíróságig saját embereket pakoltak be, tehát nem nagyon lesz itt ellenkezés, próbáljon meg valaki majd eltérő véleményt megfogalmazni.
A ballib médiatúlsúlyról kb úgy lehet beszélni, mint az Atlantiszról, szál nagyon a sajtó se fogja szóba hozni ha valami nem úgy alakul, mint ahogy a bölcs vezír akarja.
A ciklus végéig még simán lerabolják amit lehet, ebből lesz pénz 2014-ben osztogatni, a nyugdíj összeomlást meg a befektetők elmaradását addigra még úgysem lehet kézzel érezni.
Szál nem pontosan értem, hogy Török úr milyen "versenyről" beszél, mert gyakorlatilag nincs verseny. Az van és úgy ahogy a fidesz akarja. Ez demokratikus lenne?

Amúgy, egy baj van ezzel a kísérlettel: nem kérdeztek meg róla, hogy részt akarunk-e venni benne. Ugyanis nem arról ment a nagy kampány, hogy majd fejest ugrunk a franc tudja mibe, hanem egy atmoszférikus nagy kussolás volt.
Szóval kedves dolog ezt "még jó is kisülhet belőle" meg "tabudöngető" kísérletnek nevezni, csak rohadtul nem kérte senki.
Ha a fidesz azzal jött volna választások előtt, hogy államosítja a magányugdíjpénztárakat, akkor vajh azt mondták volna, hogy igen, ez az, kísérletezzünk egyet!

egyetert 2010.10.18. 17:32:50

Vajon az utóbbi 8 év kommunikációja után, ha nem ezt a "mi mindent egy kicsit másként csinálunk" politikát választják, különös tekintettel a gazdaságpolitikára, mekkora hitelvesztéssel kellene most számolnia a fiatal demokratáknak? Összességében elképzelhetőnek tartom, hogy elhiszik, hogy így sikerülhet, mivel mindent egy lapra tettek fel a "fiúk". Hogy bátor lépés volt-e vagy inkább "csak" vakmerő, azt egy egész ország próbálja most megfejteni. Idővel kiderül, de addig is teljes a bizonytalanság a nem Fidesz szavazók körében is, így ha másra nem, arra jó volt ez a lépés, vagy séta, hogy szinte az egész ország a kormánynak szurkoljon.
De ne legyenek kétségek afelől, hogy az állam szerepének ilyen formán történő növelése a gazdaságban nem fog visszaütni néhány éven belül. Azért jó szurkolást mindenkinek, legalább eloszlatják a mi lett volna ha kezdetű kérdések homályát. Csak idő kérdése az egész, ami ugye drága.

Diocles 2010.10.18. 17:42:29

Ha azonban a ciklus végére, amikor a válságadók kivezetésre kerülnek, nem indul meg az új adórendszert fenntartani képes lendületes gazdasági növekedés, adóemelésre és megszorításra lehet szükség, s ezáltal az egész építmény összedőlhet, maga alá temetve kezdeményezőit is."

Ez elsősorban attól függ, h a kormányzat mennyire tudja rátenni a kezét a manyupok pénzeire, magyarán, hány ember tud rávenni a visszalépésre.
kábé 2700-3000 milliárdról volna szó, a visszalépők vagyonarányos része értelemszerűen igen jelentősen csökkenti az államadósságot, és az állampapírok arányos része is törlődik.

ha sikerülne gyakorlatilag felszámolni a manyup-rendszert, az nem csupán gazdaságilag tenne nagyon jót a magyar gazdaságnak (= az állami visszahozott vagyonrésszel csökkenne az államadósság, ennek következtében a kamatfelár, az országkockázat, és így tovább...), hanem a kormányzat számára lehetővé tenné a politikai-gazdasági konszolidációt min. a következő 10 évre.

bvr 2010.10.18. 17:49:00

"Nem is csak a változások iránya miatt, hanem azért, mert a siker esetén talán egyszer és mindenkorra elvesztik hitelüket a magyar közélet politikatagadó „szakemberei”, a „nem lehet” és a „csak így lehet” prófétái, akik évtizedek óta a gazdaságpolitika királyi útjáról és a politika elhagyhatatlan kényszerpályáiról beszéltek. "

Hm, nem tudom, de itt mintha ezen soroknál a bejegyzés íróját elhagyta volna a távolságtartó hidegvér és a hűvös tudományos szemlélődés.... :)

panelburzsuj 2010.10.18. 17:49:51

"az egész építmény összedőlhet, maga alá temetve kezdeményezőit is"

Meg mindazokat, akiknek a kísérlet ideje alatt nem sikerült belépőt szerezniük a "jóléti intézkedésekkel" készenlétbe helyezett polgári mentőcsónakba.

Egyébként pont ebből a vizionárius társadalommérnökösködésből lett elege a népnek Rákosi alatt is, Kádár alatt is, meg a posztban kárhoztatott "kényszerpályahívők" regnálása alatt is. (Ld: elkúrtad! .... )

Én tahét nem a folytatólagosan elkövettett voluntarista kísérletezgetést, hanem egyszer végre a tényleg alapos, szakszerű, és politikailag is becsületes konszenzuskereséssel kiizzadt útkeresést tartanám valódi innovációnak.

Szóval tényleg többet tudunk arról, hogy mi is lesz 2014 valódi tétje.

Ordnassac 2010.10.18. 17:50:11

@Diocles: nem tartom kizártnak, de ahhoz (szerintem) igen kedvező feltételek fognak kelleni.

tölgyes 2010.10.18. 17:53:04

Kedves Török Gábor!

Kedvem volna csúfolódni..a többet tudunk 1914-ről.. megjegyzése miatt. Igen többet tudunk: vagy nyer a fidesz vagy nem:) Máskülönben a lényeget illetően majdnem egyetértek

Számomra a vörös iszap ügy óta úgy néz ki a dolog: az MSZP egyre inkább beleszorul társadalompolitikai értelemben abba a jobboldali, szélsőjobbos politikába amiből nehéz lesz kitörnie... hiszen az út a fidesz érdemi támogatásán át vezetne..:)

gauche caviar 2010.10.18. 17:53:39

@Diocles: tehát az tök jó lenne, hogy a kormány, mint egy csapot, úgy tekergethesse 3 millió nyugdíjas szavazópolgár napi megélhetését.
amíg az mszp csinálta ezt, addig ez felháborító volt. most meg gazdasági szabadságharc meg jótevés, meg igazság.
na ja.
és mégis, hogyan fog létrejönni a hazai polgárság amikor mindenki az állami csöcsön lóg, és a fenekéig korrupt állami újraelosztásból él?

mert multiadó meg magánnyugdíj elvétele már megvolt, az egészségügy, oktatás, romapolitika, stb stb nagyfokú csend övezi.
Pedig hát Kósa Laja már 2008-ban elővette zsebből az iPhone-t, hogy itten van a Fidesz programja.
Biztos lefagyott a teló...

tbb 2010.10.18. 17:55:07

@Ordnassac:

"Ami azt illeti, Orbán (és Lázár) mondata az egyeztetésről ("az megvolt tavasszal és ősszel") ritka cinikus volt."

Hol lehet ezeket megnézni?

Egyébként attól tartok, hogy emiatt a hozzáállás miatt fognak a szocik 4 év múlva ismét a tele húsosfazék mellé kerülni. :(((

tölgyes 2010.10.18. 17:55:49

@panelburzsuj: Miben folyik Ön szerint a voluntarista kísérletezés.

kodó tamás 2010.10.18. 17:57:46

@Ordnassac: Szervusz. Zuglóban voltam a hivatalban. kicsit kriptahangulat van. bár a kabinet főnök csajnak rögtön felmondtak, de azóta vissza is vonták. jegyző vígan van. jo kedély állapotban.

azaz opciok:
1. fog valami csontvázat keresni helyben is...
2. nem ért rá ezzel foglalkozni
3. marad a komcsi feleség jegyző? na jo ez nem tul vszínű
4. egyelőre a helyiekkel egyeztet utólag, vagy vív velük?

Ordnassac 2010.10.18. 17:57:55

@tbb: szerdán vagy csütörtökön fent lesz a hivatalos jegyzőkönyv az OGY honlapján.

bvr 2010.10.18. 17:58:55

Amúgy emlékeztetnék egy nyolc évvel ezelőtti "kísérletre", amikoris Medgyessy Péter próbált azzal kísérletezni, hogy hitelből végrehajtunk egy jóléti rendszerváltást, majd aztán meglovagoljuk a konkunktúrát és kinőjük az adósságot. Azt hiszem megállapítható hogy ez nem jött be.... :)

Lényegében ez volt a Fidesz eredeti terve is, azaz elmenni a hiánnyal 7-8%ig, jövőre meg olyan 5-6%ig (értsd: mindezt _hitelből_ megfinanszírozni!), és majd _ha_ beindul a növekedés, akkor minden rendben lesz.

Persze tudni lehetett, hogy nemzetközi szinten ez meg fog bukni (nem lesz rá finanszírozó) , most itt a nyúl a kalapból, hogyan szerezzük sokszáz milliárdot átmenetileg néhány évre. Rendben, várjunk három-négy évet, hátha bejön. Ha nem, hát istenem, akkor majd próbálunk megint valami mást.... Idő van bőven! :)

Ordnassac 2010.10.18. 17:59:25

@kodó tamás: Deák Erzsébet kinek a felesége?

kodó tamás 2010.10.18. 18:01:45

@Ordnassac: másik kérdésem

esztergom. szeretném megkérdezni tőled, hogy a választási tv alapján mik a lehetőségek.

a Keller féle téma hogy zajlott Törökbálinton? 2008 körül

pl csak polgármestert választanak ujra? és akkor is Ő lesz?

vagy testületztel együtt új választás? (erre ha jol emléxem féléves működésképtelenség) stb.

Ordnassac 2010.10.18. 18:01:49

@kodó tamás: a hírek szerint amúgy pénteken lesz a következő testületi ülés. Akkora már okosabbak leszünk. :-)

pug406st 2010.10.18. 18:04:24

@John Preston: amíg a magánnyugdíjpénztárnál a neveden van a pénz addig az államnál belekerül a szép nagy zsákba ahol nem rakják neked félre hanem szépen fedezik belőle a folyó kiadásokat és bíznak abban, hogy amikor te mész nyugdíjba akkor folyik be elég pénz, hogy ki tudják fizetni... Ami a magánban van azt tuti megkapom legyen az bármennyi is...

Persze ha leszek nyugdíjas, de merek nagyot álmodni XD

tbb 2010.10.18. 18:04:58

A posthoz:

Ez nem egy szimpla kísérlet lesz, hanem egy komplex kísérletsorozat. Amihez a fidesz kevés, amihez az egész társadalom együttműködése szűkséges. Valódi, és nem egy NENYI-vel letudott.

Ordnassac 2010.10.18. 18:06:38

@kodó tamás: a Keller-féle téma úgy volt, hogy a képviselő-testület feloszlatta önmagát. Ilyenkor új polgármestert ÉS képviselő-testületet választanak.

Önkormányzati tv. 18. § (3) A képviselő-testület a megbízatásának lejárta előtt név szerinti szavazással, minősített többségű döntéssel kimondhatja a feloszlását. A képviselő-testület az új képviselő-testület alakuló üléséig, a polgármester az új polgármester megválasztásáig ellátja feladatát, gyakorolja hatáskörét. A képviselő-testület feloszlása nem mondható ki a választást követő hat hónapon belül, illetőleg az általános önkormányzati választásokat megelőző év október 1. napját követően. Az időközi választás költségét az önkormányzat viseli.

kodó tamás 2010.10.18. 18:07:57

@Ordnassac: állítólag egyik kerületi MSZP-s (eddig volt) polgármester felesége

gauche caviar 2010.10.18. 18:08:09

@tbb: a fideszes nagyképű arroganciát csakis anyagi jóléttel viseli el a magyar választók tömege.
most úgy néz ki, hogy megtalálták, hogy kitől lophatják el a bevételeit, és az is kinéz, hogy a lakosságnak kevés az agya hozzá, hogy lássa: végeredményben most ugyanúgy tőle húz le a fidesz, mint a szocik, csak itt most a nagy gonosz multik vannak megtéve kézbesítőnek. Ami politikailag ügyes húzás, csak egy olyan nincstelen kis csóró ország nem nagyon teheti meg, hogy keménykedni akar a nemzetközi tőkével addig amíg lényegében gazdasági infúzión van és semmi olyat nem tud nyújtani amiért valakinek megérné kimosni őt a saját kakájából...
de idehaza, a kárpátok közt ez tök jól hangzik. aztán amikor majd januárban bebasz az első gázszámla...

kodó tamás 2010.10.18. 18:10:07

@Ordnassac: tökéletes. akkor a buta szavazó tud majd uj testületet is adni Évának.
csak a feloszlatáshoz fidesz kell...
persze amilyen nagymellénnnyel ássák magukat egyre mélyebbre még az is lehet hogy "huszáros" rohammal feloszlatják magukat

ParadiseLost 2010.10.18. 18:13:47

Remélem, hogy Széles Gábor tényleg ösztönözve érzi majd magát. Igazából mindenki, aki nem csalt eddig, ösztönözve kéne, hogy érezze magát (bár a hatás nagysága középtávon sem szokott óriási lenni). A baj azokkal van, akik eddig csaltak. Ha csak a csalást veszik vissza, a csalás meg eddig sem torzított sokat (pl. a vízszerelő valóban megjavított egy valódi csőtörést, csak feketén, azt a jövedelmet meg "rendesen" költötte el, nem lopva), akkor nem vagyunk sokkal előrébb.

Irodalom:
Myth and reality of flat tax reform: Micro estimates of tax evasion and productivity response in Russia," with Jorge Martinez-Vazquez and Klara Sabirianova Peter, Journal of Political Economy 117(3), 504-554
www.nber.org/papers/w13719.pdf?new_window=1
www.econ.berkeley.edu/~ygorodni/WSJflattax.pdf
www.econ.berkeley.edu/~ygorodni/Flat_tax_Guardian.pdf
www.voxeu.org/index.php?q=node/941

tbb 2010.10.18. 18:23:31

@gauche caviar:

Szerintem a nagyképű arroganciát anyagi jóléttel sem viselik el a választók.

Ami pedig a fidesz gazdaságpolitikáját illeti, arról még nem tudni hogyan fog működni. Csak az biztos, hogy a szocikénál lényegesen jobb lesz. De hát az nem nagy kunszt.

kodó tamás 2010.10.18. 18:24:41

Kedves TG!

köszönöm hogy a kritika irányába is nyitott is meg nem is...

"a magyar közélet politikatagadó „szakemberei”, a „nem lehet” és a „csak így lehet” prófétái, akik évtizedek óta a gazdaságpolitika királyi útjáról és a politika elhagyhatatlan kényszerpályáiról beszéltek"

ez kifejezetten fordítottan olvastam, mntahogyan Ön írni szándékozta. számomra ez a mondat a fidesz egyeztetés-józanész-és ne szoljbele OV megmondja politikát írta le, mint KIRÁLYI ÚT

a királyi ut a demokrácia halála...

egyébként meg az egész poszt TÖKÉLETES ALTATÁS. majd 2014-ben meglátjuk ez a vég rohadtul álságos. hogy a demokrácia van, hiszen 2014-ben szavazunk a fideszről.

Már kezdem bűnrészességnek értékelni a fidesz ÓDÁkat.

Ugyanis az alkotmány tiltja a hatalom koncentrációt. sőt minden állampolgárt kötelez az ellen való fellépésre. na mindegy majd fidesz után visszatérünk erre...

alkotmány 2. §
(3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni

Felhívom a figyelmét arra hogyha a vége a koncentrált hatalom lesz, akkor az össze cselekmény jogellenessé válik "visszamenőleg" mert az első lépéstől jogellenes, az alkotmányba ütköző

medve2 2010.10.18. 18:38:57

Tisztelt Török Gábor!

1. Másodszor írom le Önnek: amíg megtisztel engem azzal, hogy elemezni akar, nem pedig meggyőzni, addig kiváncsi leszek a véleményére. Van, amikor nem értek Önnel egyet, de azt elismerem, hogy nem állt be egy szekértáborba se.
2. Sejtettem, hogy Orbán el fog indulni ebbe az irányba. De hogy ezt ilyen gyorsan teszi, az engem nagyon meglepett.
3. Orbán nagy erőssége, hogy lépéseiben van logika és azokat elmagyarázza. Szerinte egy versenyképes adózás kell, különben nincs növekedés és marad a "megszorítás" ördögi köre. Ez pénzbe kerül, hát elveszi néhány extraprofitot termelő szektortól. Ne feledje, hogy ezt az akciót annak tükrében is látni kell, hogy 2006-tól 2010-ig az akkori kormány 24 cselekvési tervet hirdetett meg amiből nem lett semmi.
4. Engedjen meg egy szubjektív megjegyzést. Nem vagyok populista, demokrata vagyok. Azonban amióta családot alapítottam és próbálok megélhetést biztosítani egy feleségnek és 2 gyereknek (illetve egy apósnak és anyósnak is segítenünk kell) ötször "szorítottak meg", mindig ugyanazzal az érvvel. Tele van a hócipőm, ezért nem bánom az intézkedést, pontosabban az "új kisérletet".
5. Konzervatív beállítottságú vagyuk, ezért a gyermekek után járó adókedvezmény egy olyan elem, ami erősíti ideológiai kötődésemet a Fideszhez.
6. Orbán sikere egy dologtól függ: ezek után lesz-e növekedés vagy sem. Egyetértek azokkal, akik felteszik a kérdést: a családoknál maradó pénz növeli-e a fogyasztást vagy sem. Ha a saját példámon indulok ki, ami egy tipikus középosztályú példája lehet, várhatóan a többlettel növelni fogjuk a fogyasztást és a szolgáltatási szektort.
7. Ne feledje, hogy a nemzetközi gazdasági helyzet is javulóban van, ami segíthet orbánon intézkedéseitől függetlenül.

zékit 2010.10.18. 18:44:42

Engem érdekelne, hogy a cím célzás a kommunista attitűdre -Kísértet járja be Európát..."- vagy csak "szellemeskedés"? :)

Szimba 2010.10.18. 18:45:20

TG!

- Nem kell magyarázkodni. A semlegesség bizonyítása időigényes dolog.

- Szerintem is inkább a Fidesznek szurkolnak az emberek, mert ez egyben a saját érdekük is. Az MSZP után másnak KELL lennie a politikának!

- Hogy ez milyen erdménnyel zárul, az nem csak a belpolitika, hanem a külpolitikai/gazdasági helyzet alakulásától is függ. Hogy ne válhasson antidemokratikussá az irány az pedig a választókon múlik.

porfelhő 2010.10.18. 18:47:08

Orbán V. mindig nagyon jó szónok volt, már-már müvészien adja elő mondani valóját. Igy volt ez ma is. Ezt a második gazdaságélénkitő csomagot valóban a kisérlet járja át. " Nem lehet" csak "igy lehet" prófétái, szerintem ez a jelenre is vonatkozik, a gazdaságpolitika királyi útja most kezdődik.

tölgyes 2010.10.18. 18:48:40

@kodó tamás: Az a legtermészetesebb, hogy a kabinetfőnöknek felmondanak..a kabinetfőnöknek magától kellett volna lemondania... ez a kabinetfőnökség lényege.

kodó tamás 2010.10.18. 18:49:59

"jóindulattal és várakozással figyelem mindazt, amit.."

a jóindulat az kisüt minden betűből, kár volt le is írni.
a kritikát is azonnal tompító írásokból.

"...a Fidesz a gazdaságpolitikában tervez"

ez viszont a sötétnarancs szemüveget jelenti. mitahogyan medve2 brümmögi is: "Orbán nagy erőssége, hogy lépéseiben van logika és azokat elmagyarázza"

A gazdasági lépések ilyen formáján csak az mosolyog, aki valaha valami kreatív alkotó vagy tevékeny munkát végzett. Gyakorlatilag minden komplikáltabb emberi tevékenységet valamiféle STRATÉGIAI TERVEZÉS, VÍZIÓ stb előz meg.

ha egy lépésnél előrébb nem látunk akkor az a KÖD ben tapogatózás. Ezt is lehet logikus elvekbe csomagolni (pl hogy amikor a hidhoz érünk akkor kell rajta átmenni) persze a narancsszemüvegesek azt is hihetik hogy a csillogás, a nap vakítja őket... ezt én nem látom normális emberi tevékenységnek, ami gazdasági intézkedések címén megy.

az épeszű ember már sokkal korábban eltervezi melyik híd felé megy és melyiken fog átmenni.

kodó tamás 2010.10.18. 18:51:09

@tölgyes: de maradt végülis... visszavonták a felmondást. biztos tanuként hasznos lesz... erre irtam... a csontvázákat

Ordnassac 2010.10.18. 18:56:07

@zékit: mindenesetre van egy enyhe szóvicc jellege, az kétségtelen.

porfelhő 2010.10.18. 18:58:39

A cimet előbb "kisértet járja be" olvastam, már azt hittem, hogy itt Európa közepén a kisérlet országa lettünk, meg itt a blogon is már kisértetek járnak. De aztán rájöttem, hogy a kisérlet országa leszünk, legalább is egy időre.
Nem tudom jó oldalt olvastam e a mai parlamenti beszédről, de én az egy millió munkahely teremtésről nem olvastam . azt kihagyta az Orbán?

Ordnassac 2010.10.18. 19:01:15

OFF

Érdekes (nem saját) blog, nemrég találtam: varoshazimesek.blog.hu

ON

Ordnassac 2010.10.18. 19:02:18

@porfelhő: legyünk tisztességesek: azt 10 év alatt akarják elérni (hogy sikerül-e, az megint más kérdés).

agentT 2010.10.18. 19:03:04

KIcsit vicces, hogymélyliberális vérdemokraták ultrakonzervatív módon viselkednek, vicsorogva minden változásra, nosztalgiával gondolva a gyurcsányizmus langymelegére.

Tényleg? Azt mondod te ottan, hogy rajtad ne kísérletezgessenek, a népen ne kísérletezgessenek, inkább maradjon minden ahogy van, az a biztos?

:D

Hadd emlékeztesselek már. te szerencsétlen hülye, hogy őseink már pár kísérletet véghezvittek, és ezen okból élünk a mai világban.

Például kísérletképpen kipróbálták az életet a földön járva, lemászván a fáról.
Hmm.
Mondjuk némelyik ballib rettegő tényleg jobb lnne, ha visszamászna a neki való helyre, a lombkoronába.

Ebbena másodpercben mondták újra a hírtévében, hogy a Jobbikkal lett meg a négyötöd ma a Parlamentben.

Rííííjjjatok mááá, merthogy ez már a nánycinyilasfasiszmus. :)
Valaki ébressze föl a vén hülye konrádgyörgyöt, hogy ideje ma is nyilatkozni a világsajtónak.

Jester 2010.10.18. 19:03:57

Némileg offtopic, de a kormány népszerűségét érinti:

Lehet, hogy csak engem zavar, de a Nagy Nemzeti Együttműködés blablája mellett érdemes a szegedi és esztergomi városi munkát figyelemmel kísérni... A Fidesz csak önmagával működik együtt? Ott nem számít a Zemberek egyértelmű felhatalmazása?

Összességében 2, azaz kettő látványos helyen kéne lenyelnie a békát a Fidesznek, és úgyfest, hogy az elsöprő győzelem ellenére (v épp azért) ez sem megy. Nem tudom, hogy ennyire hülyék, vagy ennyire arrogánsak. Ha fél év múlva feloszlatják ezeket a közgyűléseket, nagyon rákefélnek. Szerintem. Megéri ez nekik? Saját hitelük rontása..

Rowar Atkinson 2010.10.18. 19:07:54

@Jester: Erre (Szeged és Esztergom)a poszt utalt, mint a zsákmányelv felesleges alkalmazására. Várjuk ki a végét, Esztergom esetén inkább Meggyes idiótaságáról van szó, mint országos döntésről..

agentT 2010.10.18. 19:08:03

@Jester: ?

Ez számomra értelmezhetetlen.
Esküdjenek fel Bodkára, vagy mi?

porfelhő 2010.10.18. 19:09:09

@Ordnassac:
Nem hosszu az a 10 év egy kicsit? Az még egy ember életében is hosszu idő, lagalább is a kisérletezésre, nem hogy a gazdság élénkitésére, az ország talpraállitására!! Ja, új időszámitás kezdődik!!

agentT 2010.10.18. 19:11:05

@porfelhő: Ha azt mondták volna, hogy két tév alatt meg lesz oldva minden, akkor meg jönne a "felelőtlenül ígérgetnek" mantra.

Ki van ez találva.:)

panelburzsuj 2010.10.18. 19:11:30

@Jester:

Nekünk dombóváiaknak is lett egy városi szinten független, egyéni választókerületben szociként induló polgármesterünk.

És mellé mind a nyolc választókerületből fideszes képviselő. Akik közül többen már nem kevés erőfeszítést tettek azért, hogy a - korábban kényszerűen lemondott, most a pórnép által újra felemelt - ex/új polgi rács mögé kerüljön.

Szóval ha nem is vagyunk nagyon látványos hely, az esélyeink ezzel a választással megint jelentősen nőttek arra, hogy a média fősodrába kerüljünk .... :)

Diocles 2010.10.18. 19:13:20

Szeged és Esztergom baromi más esetek, elég nagy ferdítés őket összemosni.

Az egyik esetben egy egyre nyilvánvalóbban megzakkant személy kavarásáról van szó.

A másik esetben Orbán potenciális kihívója kéri arra a helyi Fideszt, h kvázi feküdjön le neki, miközben a vitatható városi ügyeknek se szeri, se száma.

kodó tamás 2010.10.18. 19:13:43

@Szimba: "a Fidesznek szurkolnak az emberek"

ez igy van. mindig az "ural kodó któl" várja a nép megoldást. a magyarok már csak iylenek. azok nyomják a tutit az elvárás szerint. valamit csinálnak, senki nem fog együttműködni a jogszabályokkal és intézményekkel. elvben támogatjuk a gyakorlatban nem. ha siker akkor az az ország sikere, ha kudarc akkor OV megbukott

porfelhő 2010.10.18. 19:14:33

@Ordnassac:
Megzavart a kisértet olvasás. Igen az egy millió munkahely teremtésre is hosszu idő a 10 év, nagyon hosszu. Akkor hogyan fog gyorsan élénkülni a gazdaság? Ha továbbra sem lesznek munkahelyek, csak a közmunka programok. ?

panelburzsuj 2010.10.18. 19:14:40

@tölgyes:

Ez állítás vagy kérdés?

(A mondat tartalma és a végén az írásjel kicsit ellentmondásosnak tűnik.)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.18. 19:15:07

Nem kell 2014-ig várni. Kábé 9 hónap múlva szembesülünk az oxigénpalack nélküli csúccsal, mert
jön a gyerekbumm.
Egyúttal felszabadul a sok női állás, amit nyilván mások betölthetnek.
Közben mindenki átkéri magát az állami nyugdíjrendszerbe - minimálbéren.
Aztán megtudjuk, hogy a minimálbefizetők csak kenyérjegyet kapnak nyugdíjas korukban.
De ez csak találgatás.
Majd mindent megtudunk, ha már törvény lett belőle - akkor.
Nehogy a komcsik a jó ötleteket ellopják.

agentT 2010.10.18. 19:15:16

Bejelentette a vegyipari szakszervezet, hogy kész sztrájkolni a mnypénztárért.
Szeretném emlékeztetni a kormányzatot, hogy De Gaulle annak idején jó módszert dolgozott ki erre. Túl sokáig sztrájkoltak a vasutasok, erre behívta őket tartalékosnak. Aztán az volt a hadparancs, hogy "üzemeltesse a vasutat" oszt jó napot kívánok.

kodó tamás 2010.10.18. 19:15:45

horror. most akkor mi ellen küzdöttünk 1990-ben???? én pl pont az iskola köpeny és az egyenruha ellen... akkor most mi van? libsi vagyok? kísértet járja be...

index.hu/belfold/2010/10/18/egyenruhat_kapnak_a_hodmezovasarhelyi_iskolasok/?rnd=848

gauche caviar 2010.10.18. 19:19:33

@agentT: a kísérletezés és a gyurcsányi langymeleg között vannak még azért lehetőségek. De ezek téged láthatóan nem érdekelnek :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.18. 19:19:42

@kodó tamás: Tévedsz. Az egyenruha nem volt célja a rendszerváltásnak. Megkérdezték a szülőket - nem akarták az iskolaköpenyt. Volt még vita is róla.

agentT 2010.10.18. 19:20:12

@simonmondja.:
Szeretném világossá tenni, hogy nem neked válaszolok, általában szólok hozzá.

Van a társadalomnak egy olyan rétege, amely szerint már az is baj, ha jön a gyerekbumm, és nem halunk ki.
Na, hát mivel létezik az a szint, hol már nem fáradozunk az érvekkel, az ilyen gondolkodású embereknek azt üzenném, hogy "akkor te ne vállalj gyereket, mert akkor kihal a fajtád, és ezzel teszed a legjobbat a hazának, te .........................."

A kipotozott részre tessék a legdurvább becsületsértéseket behelyettesíteni.

porfelhő 2010.10.18. 19:21:19

@agentT:
Az Orbán mindig vigyázott arra, hogy konkrétumokat nem mond, attól függetlenül hogy kiválóan adja elő mondani valóját. Igy aztán mindenki az "hall ki belőle" amit akar. Én nem tartozom, és nem is tartoztam a "csodaváró" kategóriába. Akiken meg még mindig uralkodik a csodaváró hangulat, meg azt a bizonyos szemüveget viselik, legfeljebb csalódni fognak. majd viseljük a terheket, meg a megszorításokat.!!

agentT 2010.10.18. 19:22:38

@gauche caviar: Szerinted milyen más lehetőségek?
1, marad, ami volt
2, változások jönnek
Ezeket lehet kísérletnek nevezni.
A változások meghatározása meg a vezetés feladata.
Bizots nem a konrádgyörgyéké.

agentT 2010.10.18. 19:23:42

@porfelhő: Viseld. Menj el az IMF központba, és kérj egy kis megszorítást magadnak.

kodó tamás 2010.10.18. 19:24:00

@simonmondja.: "mi ellen küzdöttünk 1990-ben???? én pl pont az iskola köpeny és az egyenruha ellen"

"ÉN" ezt irtam. kifejezetten utáltam. és rohadt dolognak tartom.
annak ellenére, hogy pont az elműlt 20 évben lett volna legnagyobb szükség rá.

az angolszász egyenruhákat nehozd. az más tészta. éltem kint. ne merüljünk ebben el.

gauche caviar 2010.10.18. 19:25:24

@Rowar Atkinson: "Esztergom esetén inkább Meggyes idiótaságáról van szó, mint országos döntésről.."
mert az országos döntésnek nincsen ám semmilyen ráhatása a helyi orcákra.. már az elegendő, hogy hagyják ezt neki..

agentT 2010.10.18. 19:25:24

@simonmondja.: Az isklai egyenruhákat nem tudom hogyan lehet ép ésszel bírálni.
Ti még sose láttatok tinédzsert mostanában? A tökükig lógó gatyával meg aprszingjeikkel? Ideje, hogy rendet tanuljanak. Lenne értelme némi honvédelmi képzésnek délutánonként.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.18. 19:27:03

@kodó tamás: Nem volt politikai ellenség az iskolaköpeny.
Vita volt róla és a szülőkre bízták, hogy legyen-e.
Volt, aki akarta, de győzött a nem.

kodó tamás 2010.10.18. 19:27:04

@Ordnassac: "Tóth Csaba letette az esküt", zuglói barátunk szépen halad.

Hóember 2010.10.18. 19:28:27

"nem vagyok hajlandó együtt rettegni azokkal, akiket a hatásvadászaton vagy a politikai érdekeken túl akár a legőszintébb meggyőződés is vezérel ezen az úton. "

Jujj, ezért még lesz ám nemulass mindenféle vélemény-rovatokban! :P

kodó tamás 2010.10.18. 19:30:10

@simonmondja.: értem én:) nekem ellenségem. mellesleg nem ez a legnagyobb probléma az oktatással, ugyhogy nem kell győzködni, elfogadtam:)

agentT 2010.10.18. 19:30:27

@Hóember: Kihagyta TG a felsorolásból az elmebajos rettegőket. Itt pedig van pár gyanús nick.

kodó tamás 2010.10.18. 19:32:59

@agentT: "Ti még sose láttatok tinédzsert mostanában? A tökükig lógó gatyával meg aprszingjeikkel? Ideje, hogy rendet tanuljanak. Lenne értelme némi honvédelmi képzésnek délutánonként. "

barátságos ember lehetsz. nem te kened be éjszakánként a hódmezővásárhelyi játszóterek játékait disznózsírral?

nem kellene a nyelvüket is kivágni? a kis komiszoknak? aztán díszlépésben menetelve az iskolaudvaron... hm hm

nyünyüge 2010.10.18. 19:34:02

@kodó tamás:
"Felhívom a figyelmét arra hogyha a vége a koncentrált hatalom lesz, akkor az össze cselekmény jogellenessé válik "visszamenőleg" mert az első lépéstől jogellenes, az alkotmányba ütköző"

Ne aggódj, sima ügy.
Tavaszra lesz új alkotmány és garantáltan nem ez lesz benne a 2. paragrafus (meg a 20. sem.)

kodó tamás 2010.10.18. 19:36:10

@nyünyüge: sajnálom ez róka fogta csuka esete... azaz a 2§ (3) törlése önmagában is megvalósítja a 2§(3) cselekményét, hiszen akkor épp hatályos még... EZÉRT MINDEN DIKTATÚRA CSAK JOGELLENESEN FOGANHAT...

kodó tamás 2010.10.18. 19:37:40

@agentT: mellesleg megjegyzem, hogy semjén biztosan írja már a

lex cserkész -t

szerintem lesz kötelező cserkészet...

agentT 2010.10.18. 19:37:50

@kodó tamás: Most komolyan, ha te egy este úgy mentél volna haza, hogy a szemöldöködbe be van ültetve egy golyóscsapágy, és a seggedre van tetoválva egy nagy sárga nonfiguratív kígyó, a jóapád mit mondott volna?
Azt, hogy hajrá fiam, valósítsd meg önmagad?
Nekem is volt szöges bőrdzsekim, hosszú hajam meg Metallica pólóm, de arra nem törekedtem, hogy direkt undorítsam a rendes embereket, hogy ki van a tökömig lecsúszott gatyámból a seggem partja.

agentT 2010.10.18. 19:38:47

@kodó tamás: Én a Leventeképzésnek inkább híve vagyok.

kodó tamás 2010.10.18. 19:40:42

@agentT: hm

akkor most kit csukjunk ezért börtönbe? a szülőt vagy a gyereket?

kodó tamás 2010.10.18. 19:42:07

én: "mellesleg megjegyzem, hogy semjén biztosan írja már a lex cserkészt"

@agentT: "Én a Leventeképzésnek inkább híve vagyok"

anyira gyorsan még a semjén sem ír.

én az anslüszznél kiszállok.

Jester 2010.10.18. 19:42:18

@panelburzsuj: Jogos.

@agentT: Nem kell Botkára felesküdni. Az ellenzéki képviselők sem esküdtek fel Orbánra. Egyszerűen el kell fogadni a Zemberek döntését, és A Nemzeti Együttműködés jegyében irányítani a várost. Pusztán arra próbáltam rávilágítani, hogy kilóg a lóláb. Személyszerint csalódott vagyok emiatt, mert ha úgy tetszik az Együttműködésre szavaztam.

agentT 2010.10.18. 19:43:59

@Jester: a Zemberek (ahogy te írod) arra szavaztak, hogy Bodka dolgozzon együtt egyellenzéki többséggel. Oldja meg.

Ordnassac 2010.10.18. 19:44:30

@kodó tamás: "Isten engem úgy segéljen" is volt ám az eskü végén! Meg is lepődtem rajta.

kodó tamás 2010.10.18. 19:45:00

@Jester: a fidesz együttműködés nem kétirányú. ők ezalatt azt értik hogy: velük lehet együttműködni azaz el lehet fogadni amit akarnak. ők ezt értik ezen... mindig is így volt. ez nem jelenthet csalódást.

agentT 2010.10.18. 19:45:03

@kodó tamás: Szerintem a gyerek nemigen tehet arról hogy senkiházi szülei vannak, akik nem tudták megnevelni.

Elmentem vacsizni, csóközön

kodó tamás 2010.10.18. 19:46:49

@Ordnassac: azt gondolta: le ne maradjon valamiről...

egyébként a kisérteten nem tudni mit értettek a kommunyisták, akkor is jártak a párttagok misére. biztos ami biztos. sose lehet tudni.

és tényleg nem tudni melyik pártból mi lesz...

Jester 2010.10.18. 19:46:50

@agentT: Ő próbálkozik, a képviselők nem. Sztem ez szöget fog ütni a következő alkalommal - nem csak - a szegediek fejében. A saját gyerekes durcájuk fontosabb, mint a város. Nekem ez jön le. Országos szinten pedig ez ellen viselnek szabadságharcot.. cö-cö-cö

porfelhő 2010.10.18. 19:48:01

Tök jó!! Menjek az IMF központba megszorításért. Nem tudom mit kell mondani, Ja.!! biztos azt kell mondani, hogy a ballibbeket, ide küldik megszoritást kérni. !! Mert itt a vélemény nyilvánitásért "ballibbezés" jár.

gauche caviar 2010.10.18. 19:50:13

@agentT: ja, ha így nézzük akkor: vagy bejön a dolog, vagy nem.
ennél azért talán kicsit pontosabb elképzeléseket szeretnék viszont látni a magam és a gyermekeim jövőjéről...

tbb 2010.10.18. 19:50:25

@Rowar Atkinson:

A fidesznek miért jó Meggyes idiótasága? Egyaránt gondolok itt az országos fideszre és a helyire is. És ha nekik jó a Meggyes, akkor miért nem jó az esztergomiaknak? És ha nem jó az esztergomiaknak, akkor miért jó mégis nekik a fidesz? Mégpedig nem is akárhogy, hanem szinte 100%-osan? Ki tudja ezekre a választ?

Ordnassac 2010.10.18. 19:51:57

@agentT: amikor itt Zuglóban 2002-ben a fideszes Rátonyi Gábor nyert (nagy meglepetésre), akkor közel kétharmados többsége volt az MSZP–SZDSZ-nek. Mégis volt két szoci alpolgármester egy fideszes mellett. (Persze amikor RG beteg lett és kórházba került, voltak pult alatt hangok, amelyek várták, hogy elpatkoljon, de ez emberi gazság, nem politikai.)

Valami ilyesmi lenne a normális Esztergomban és Szegeden is, bár nem ugyanaz a helyzet a két városban. Előbbi helyen a rossz vesztes klasszikus esete forog fenn, míg utóbbi helyen beleszól a nagypolitika is. Csak hogy jók-e az adott városokra nézve? Nem hiszem.

kodó tamás 2010.10.18. 19:52:10

@agentT: akkor a te vagy a VALAKIHÁZI aki megmondja hogy ki a senkiházi? hm pontosan ez hogyan műxik?

"szemöldöködbe be van ültetve egy golyóscsapágy, és a seggedre van tetoválva egy nagy sárga nonfiguratív kígyó...
... ki van a tökömig lecsúszott gatyámból a seggem partja"

ez pontosan hogy értsük. jó az világos hogy akin pírcing van és tetovált az nem ember. ezt értem. de a nadrágból menyni has vagy segg látszhat egy kultur országban? remélem lesz erről jogszabály hogy mi senkiháziak tudjuk mihez tartsuk a nadrágunkat.

"Nekem is volt szöges bőrdzsekim, hosszú hajam meg Metallica pólóm, de arra nem törekedtem, hogy direkt undorítsam a rendes embereket"

Pedig ez kifejezetten "polgárpukkasztásnak" tűnik. sőt rendszerellenes cselekedeteknek. Az akkori rendszerben senkiházinak mondták az ilyeneket.

Ordnassac 2010.10.18. 19:55:51

@tbb: jó kérdések, az őszi polgármesteri eredmény magáért beszél: nincs baj a Fidesszel, de Meggyes menjen a francba.

Ordnassac 2010.10.18. 19:56:41

Amúgy az m2-n újra megy a parlamenti közvetítés (válságadó-csomag).

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.18. 20:00:21

@tbb: Az esztergomiak jótét lelkek és Meggyesről lemondtak, hogy nagyobb, országos ügyekkel foglalkozhasson.
De nehéz szívvel.

A polgármesternőnek nincs más dolga, mint felajánlani a függetlenségét a Fidesznek, mint példamutató elnökünk.
Éééés kész.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.10.18. 20:00:37

OFF

Török Uram, drága álszerényke blogger:-)
Nem kéne csak és kizárólag negatív véleményt közölni az oldalsávban, beszúrhatna ám egy-két pozitívat is.

Pl. mondjuk a feleségétől, vagy a szüleitől:o))

De komolyan: bizonyára van/volt jónéhány dicsérő szó is a sajtóban.

Üdv.

ON

Rowar Atkinson 2010.10.18. 20:05:22

@gauche caviar: @tbb: a helyi erők keverése egyelőre még nem kontraproduktív országosan, a várható népszerűségcsökkenés hatására azonban valószínüleg kénytelen lesz az országos vezetés behúzni a féket-legalábbis Esztergomban.

Szegeden azért ne felejtsük el, hogy a közgyűlésben fidesz többség van, Botka kénytelen gesztusokat tenni, itt még lehetséges valamilyen konszenzus.

mizrolist 2010.10.18. 20:06:36

@leila begin: a magánnyugdíj-pénztárak 2008-ban buktak sokat és 2009 elején; de az azóta gyakorlatilag visszajött. Az államnak befizetett összeg viszont egyszerűen nincs már meg - kifizették nyugdíjként a most nyugdíjasoknak; és te majd akkor kapsz nyugdíjat, ha lesz, aki fizet a kasszába, amikor arra kerül a sor :P

tölgyes 2010.10.18. 20:06:55

@kodó tamás: Le kellett volna mondania. A kabinet munkatársai politikai alkalmazottak. (Ilyenekre is szükség van) de akkor ők menjenek a politikai megbizatás végén... semmi végkielégítés ...

kodó tamás 2010.10.18. 20:07:38

@simonmondja.:

meggyesahibas.blog.hu/2010/10/17/a_nemzeti_egyuttmukodes_rendszere_a_gyakorlatban

Éva jól csinálja. Egyesével eskü után megerősítették szóban hogy nem dolgoznak...

hm lejáratja magát a rohadt banda. eszméletlen. a közönség legnagyobb felháborodása mellett fog folyni ez a kutyakomédia.

tölgyes 2010.10.18. 20:11:06

@zékit: Azért ne vegye ennyire komolyan TG kérdését és cikkcímeit. Azok inkább hatásvadászok mint érdemi kérdések... de ha Ön akar fizetni a multik helyett (mellett) szerintem azt mindenki örömmel fogadja. Még én is.

kodó tamás 2010.10.18. 20:12:53

@simonmondja.: tetenyi.blog.hu/

"Meggyes Tamás országgyűlési képviselő úr úgy határozott, hogy a polgármesteri iroda nem más, mint az ő országgyűlési képviselői irodája."

ez köztörvényes kategória.

tölgyes 2010.10.18. 20:14:22

@porfelhő: A korábbi csak így lehet mindenütt bajt okozott.. tehát új megoldást kell keresni. Én azt gondolom, hogy ezt is átveszik majd tőlünk akár a bankadót...amit ma már a fejlettek se vitatnak érdemben.

tölgyes 2010.10.18. 20:15:42

@leila begin: Annak meg kell teremteni a feltételeit.

panelburzsuj 2010.10.18. 20:15:42

@kodó tamás:

Az "akkori" rendszerben Metallica ugyan már volt, ám épp polgárt pukkasztani még a kinyúvadófélben levő proletárdiktatúrában se számított rendszerellenes cselekedetnek.

Tanárnénik, szomszéd nyanyák, rendőrtizedesek bosszantásának igen. Kinek mi volt elég ahhoz, hogy később hős forradalmárként tekinthessen vissza a SAJÁT kamaszkori idétlenségeire.

kodó tamás 2010.10.18. 20:16:39

@Ordnassac:

MTI:
"Tétényi Éva elmondta: jelenleg kettős kormányzás van a polgármesteri hivatalban, a városházán félelem uralkodik, neki és munkatársainak nincs internet hozzáférésük és saját telefonjaikat használják."
-ez durva

ez pedig válasz a kérdésemre:
"A testületet az Alkotmánybíróság javaslatára a Parlament oszlathatja fel, fél év múlva. Az alakuló ülésen történtek fényében elképzelhető, hogy a fideszes képviselők erre készülnek - fogalmazott."

ssi 2010.10.18. 20:16:41

nem a Fidesz miatt, hanem általában:

ha ilyen nagy horderejű változásoknál marad a szinte azonnal beiktatjuk, nincs konzultáció, elegendő idő tájékozódásra, ill. előzetes infókra - részletekről, okokról, következményekről, összefüggésekről -,
ha majd a tényleges működést elfedi az előzőek elszámoltatása,
sokakban bizalom helyett gyanakvás marad, s a kísérlet sikerét sem annak élik majd meg, hanem részben véletlennek, esetleg kozmetikázásnak
- vagyis maradna a társadalmi megosztottság

gazdaságilag óriási a tét: az elrendelt extrabevételek pótlása hosszú távon, de más forrásból. valóban egyszerű a képlet: siker, vagy bukás a kormánynak, de mit fog jelenteni a gazdaságnak?

hatalomcentralizálásra a szükséges változások gyors bevezetése miatt volt csak szükség, s ez hagyja-e 2014-ben tisztán érvényesülni majd a gazdasági következmény hatását, vagy kiskapu lesz a kormány túléléséhez?

csak a gazdasági "csoda" meggyőzné-e a többségi mással szimpatizálót, vagy ehhez a hétköznapi élet nagyobb szabadsága is kell, egyáltalán a föntről jövő rend fog fegyelmezni, s nem lesz fontos a 3millnál több szimpatizánstámogató?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.18. 20:17:21

@kodó tamás:
Volt egy országgyűlési képviselő tavaly, akit azért akart rabosítani a Fidesz, mert a telefonszámláját fizette a városháza.
Akkor ez még korrupció volt...

tölgyes 2010.10.18. 20:17:47

@kodó tamás: Én azt hallottam ma, hogy a héten átadja az irodát... akkor lesz az átadás-átvétel.

Hóember 2010.10.18. 20:18:38

@malacz69 rettegéselemző: Ugyan kérem, kell ettől jobb ajánló, mint egy ilyen fika Mészáros Tamástól?!
Persze hogy nem kell, mert ettől jobb ajánló nem is létezik! :P

kodó tamás 2010.10.18. 20:18:48

@panelburzsuj: ugyanez van most erre céloztam. gyűlülöm az rigolyás öregeket, akik elfelejtik, hogy voltak fiatalok, valószínűleg ez valamilyen trauma következménye, csak ne okozzon kárt másnak...

kodó tamás 2010.10.18. 20:20:22

@tölgyes: átadás átvétel megvolt. iroda is lesz:)

www.etvonline.hu/etv/index.php?dir=videotar_egy_video_oldal&videoID=3325

BALFASZ riporter, nincs a kérdezéshez szokva... a fidesz dolgaiban felvilágosult még...

bariga 2010.10.18. 20:24:06

Hát lehet ezt elemezgetni, meg szépítgetni, meg reménykedni, hogy hátha mégis jól sül el dolog, de én ezt nagyon kétlem. Ez továbbra is egy populista zagyva törvényhalmaz. Nincs végiggondolva és modellezve, összefüggéseknek, hatásvizsgálatoknak nyoma sincs.
Ha valaki ennyire nem érti a tőke törvényszerűségeit és ennyire nem tanulta meg a törtélnemet, arra nem szabadna egy egész országot rábízni. A legnagyobb baj azonban az, hogy a folyamatikat nem lehet követni és főleg ellenőrizni, mert itt minden most már üzleti, vagy banktitok.

Rowar Atkinson 2010.10.18. 20:26:42

@simonmondja.: A magántelefonszámla fizetése a hivatal által, anélkül, hogy erre jogosult lenne, az lehet hivatali visszaélés. Asszem Szabó Zoltán ellen volt ez a gyanú, de nem biztos. ..ott 6 milliót telefonált el, mialatt már nem volt önkorm. képviselő.

cambridge.on 2010.10.18. 20:27:43

@kodó tamás:
Lehet másképp is,ott ahol tényleg a város érdeke az első:
"Mindenkit meglepett, hogy fideszes helyettest jelölt az MSZP-s polgármester
Nem csak választási riválisát, de saját pártbeli képviselő társait is meglepte Tóth József, Polgár szocialista polgármestere, amikor Puskás Ferencet (Fidesz-KDNP) jelölte alpolgármesternek az önkormányzati képviselő-testület hétfői alakuló ülésén."
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=358093

Ordnassac 2010.10.18. 20:28:49

@kodó tamás: ez az egyik megoldás, kétségtelenül.

kodó tamás 2010.10.18. 20:31:53

@tölgyes: egyébként a vége felé a flegma Esztergomi TV riporterről lerí, hogy kb ezt gondolja:
b...meg, nem soká leszel, ezt a pár alkalmat mint ideiglenes pm rel kibírom, aztán jön vissza a gazdám a Megyges Tamás....

porfelhő 2010.10.18. 20:31:58

@tölgyes:
Van egy kis szövegértelmezési problémám - kivételesen- a kommentjével kapcsolatban tölgyes úr, de maradjunk annyiban, hogy önnek mindig igaza van. Ja! olyan sikeres lesz ez a második gazdaságélénkitő csomag, hogy meg is veszik, nem?! nem átveszik. !!

kodó tamás 2010.10.18. 20:34:55

@Ordnassac: ebben az esetben érdekes lesz a választás félév mulva... szerintem a testületet is összehozzák az esztergomiak. másodikra okosabbak lesznek.

persze nagy kérdés hogyan telik a félév.

én optimista vagyok Éván látszik, hogy "nagyon normális", és jókedéllyel végig csinálja.

szerintem nagyon nő az ismertsége, és a népszerűsége. a fideszé meg csökken.

viszont kérdés a várossal mi lesz közben.... csak polgármesteri hatáskörrel nem lehet működtetni....

The Voice of Reason 2010.10.18. 20:35:36

Mar regota olvasom a bloggot es nagyjabol egyetertek Gabor elemzeseivel. Nekem is vannak aggalyaim (Schmitt, "2 heten belul mindenkit kirugunk mindenhonnan, Nemzeti Nyilatkozat, stb), de en sem gondoltam volna, hogy simli nelkul megvalositjak az adoreformot - es ez reform a javabol! A csaladi ado kulonosen tetszik, mert 2 problemanak a megoldasat is tamogatja: nepessegcsokkenes es a tarsadalom etnikai osszetetele.
DE, en tovabb mennek - ahol meg senki nem jart...
Nyugdij. A jol keresok igenis eltartjak szuleiket, mert maskep a nyugdijas szulok nem tudnanak elfogadhato szinten megelni nyugdijaikbol. Ha ez igy van, (szerintem igen) akkor miert nem lehetne bevezetni azt, hogy valaki befizetne egy X osszeget (mondjuk havi 100e forintot) a nyugdijbizositasba -kvazi cimzetten-, ezt folyositanak a megjelolt nygdijasnak es az osszeg X reszet (>50%) levonhatna az szja-bol. Innentol kezdve, tamogatott nyugdijasnak nem kellene tovabb fizetni az alanyi jogon jaro nyugdijt, de amig a "befizeto" ezt teszi le is vonhatja az szja-bol. Nem irom tovabb, mert itt sok intelligens ember van es ertitek...
Velemenyek?
U.I.: lenne egy hasonlo javaslatom az oktatasra is, de ezt majd kesobb. Bocs az ekezethianyert, de "kulfoldi" klaviaturam van.

bóra77 2010.10.18. 20:35:55

Ez a vélemények rovatka most direkt? vélemények=szégyenfal, tk. mi a célja? mármint a csak negatív véleményeknek? hirtelen nem látom át.

tbb 2010.10.18. 20:36:54

@simonmondja.: :))))

Csak egy baj van. Hogy ez nem olyan vicces.

kodó tamás 2010.10.18. 20:38:43

@The Voice of Reason: nagyszerű ötlet, a fidesznek kell küldeni a NER-be. sok dolgot kipróbálnak rajtunk szivesen, ez a legkevesebb már...

6.Lenin 2010.10.18. 20:39:53

"„Próbálják elképzelni, hogy mégis lehet másként, erre teszünk kísérletet” – mondta ma az ellenzéktől szurkolást és támogatást kérve"

Aki eddig is figyelmesen hallgatta O. Viktort és emlékszik a 98-2002-es időszakra, annak nem lehet újdonság,a Fidesz mindig is meg volt győződve arról, létezik más megoldás is, mint az eddig erőltetett ballib nevezetű faszság.

A Fidesz arra tesz kísérletet, hogy végre az ellenzék is megértse, mindig van más megoldás is.

"Próbálják elképzelni", kéri Orbán. Tudom ,hogy ez nagyon nehezen megy, írom én, olvasva az eddigi hsz-eket.

Ez a legnehezebb kérés olyanoktól, akikre nem jellemző a fantáziatúltengés, sőt a minimális sem.

Szerencsére 1-re kevesebben vannak, még jajveszékeknek 1 darabig, aztán 2014-re elhal a hangjuk , mint a balalajkáé a sztyeppén.

radala 2010.10.18. 20:41:52

Szoktam egyetérteni tg-vel, de most egyenesen a szívemből szólt-:)
Pontossssan így van ahogy mondja.
Ráasdáadásul, ha jól látom ma még az ellenzéki javaslatokra is fogékonyak voltak.
Már csak 1000-et kell aludni ésmindent megtudunk:-)

Kedves török gábor!
Ha mondjuk minden úgy alakul, ahogy OV elképzeli és ez a dolog működik is, akkor fogod-e azt gondolni, hogy butaság volt részedről (részemről is) a zsákmányelven való fanyalgás?

tbb 2010.10.18. 20:42:41

@Ordnassac:

"nincs baj a Fidesszel, de Meggyes menjen a francba."

Én inkább arra gondolok, hogy Esztergomban az ellenzék is megéri a pénzét.

agentT 2010.10.18. 20:43:56

Szeretnék nektek örömet okozni, balosok.

Itt volt egy félórát két barátom, az egyik ráadásul az LMP-re szavazott áprilisban, mert valamiért elhitte, hogy ezzel tesz jót a környezetvédelemnek. (Ezt most csak azért mondom el, hogy ne kezdődjék a posztomra reagálva az agent T otthonában nyilasklub alakult - című mantra.)
Na megmutattam nekik TG posztját, meg a ti ballib kommentjeiteket.
Az én nem-fideszes barátaim nagyon jót röhögtek.
Szóval eza jó hír, hogy szórakoztatóak vagytok. :DDDDDDD

Zoli barátom konkrétan úgy fogalmazott, hogy ezek biztos többségükben megvénült, aszott nunijú (nem ezt a szót használta) öregnaccságák, akik nyínak az égre, mert nem tudják feldolgozni lélekben, hogy megváltozott a világ.

Török Gábornak javaslom, hogy a kommentzónát tegye fizetőssé, és hirdesse meg,mint annak idején az utazó cirkuszok tették.:))

De komolyan, nőttetek a szememben. Eddig olyan kifejezések jártak a fejemben, mint pl "a törzsfejlődés zsákutcája" meg hasonlók, erre kiderül, hogy közösségileg értékes, szórakoztató gyerekek vagytok.

grat: ))))))))))))))))
Megyek filmet nézni, vernyogjatok egy kicsit, majd holnap elolvasom, ha szar kedvem lesz.:)

Átverés! 2010.10.18. 20:44:18

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a világ és főleg európa eléggé viharos helyzetben van, úgy gazdaságilag, mint politikailag.

Igy nem lesz olyan feltűnő és elrettentő ez a huszáros kirohanás
az eddig mutatott jó vazallusi szereppel szemben.

Engem most meglepett OV világos okfejtése, érvelése és az ellenzéki hozzászólásokra adott válaszai is.
Most értette hogy miről van szó, nem úgy mint amikor a szájába adott pátoszos nagy nyilatkozatokat kell felolvasnia.
Az is igaz, hogy a lakosság jelentős rétegének lesz az érdeke, hogy sikerüljön ez a huszár vágás.
Még ha síkerül is akkor is csak rövid távon megoldás ez a program.
A nagy kérdés továbbra is az egészségügy és az oktatás átalakítása, és ez még hozhat komoly meglepetéseket.

Mindenesetre meglepő ez a határozottság nem tudom, hogy ezek a elgondolások már jó ideje készen voltak, vagy a szükség hozta felszínre őket.

Nem szabad belebukni, mert az nagyon rossz lenne az országnak, és a porondon nem látunk olyan kormányzóképes erőt, akik gyorsan ki tudnának húzni a kalapból egy sokkal jobb megoldást.

The Voice of Reason 2010.10.18. 20:44:58

@kodó tamás: Ertem en az ironiadatt es a cinizmusodat, de ebbol Neked milyen karod lehetne? Ha X vallaja a nagymamaja eltartasat a jovedelmebol es ezt ervenyesiteni is tudja az adojabol akkor a tobbi nyugdijasra tobb penz marad...

agentT 2010.10.18. 20:47:19

@The Voice of Reason: Nagyon vigyázz, ezt a Jobbik javasolta.
Náci vagy, vigyázz!

6.Lenin 2010.10.18. 20:47:42

@bariga:

Te nem tudsz róla?

Gazdasági válság van jelenleg az egész világon. Még a Fidesz előtti időkből!

-2-től (FE).

2010. ápr. 25-től új időszámítás van. Hol élsz?

panelburzsuj 2010.10.18. 20:48:10

@tölgyes:

Tipikus társadalomszabászatnak tartom a gyerekcsinálás, nevelés, iskoláztatás, szakképzés állami cibálását. Végig az elmúlt hatvan évben, megszakítás nélkül, és láthatóan most sem ráunva a fontoskodó kontárkodásra.

Mondok egy példát: diákhitel tíz féléven át vehető fel. Akkor is, ha a tatárbürgözdi rágógumi-főiskolán lébecol valaki, időtlen időkre elhúzva a végbizonyítvány megszerzését, és akkor is, ha a "régi" rendszer szerinti kemény, eleve ötéves szakot végzi. Konkrétabban: az állam 60 százalékkal több esélyt/támogatást ad egy tanítói oklevél, mint egy középiskolai matematikatanári diploma megszerzéséhez.

Mi pont most szaladtunk bele a 11. félévbe. Kemény, de nagyon sok TDK-ra, nyári egyetemre, külső szakmai munkára, belső "társadalmi" tevékenységre (nem HÖK: sport, kórus, szakkolis kihívások) "elpazarolt" tíz félév után nekünk a roló lehúzva, pedig 33 kredit még kéne.

Úgy kell a rohadt kölyöknek: ment volna hatféléves bélyegnyaló-szakra, vagy szarta volna le nagy ívben az egyéni pontgyűjtésen túli világot.

Ezen jár az esze a kormányzatnak? Vagy legalább az "értelmiségi holdudvar" valamelyik zugában valamelyik nemzetmegváltó segédmunkásnak? Nyolc év feszült felkészülésbe ilyen marginális szirszarok már nem fértek bele?

Százszámra lehetne hozni a hasonló, valószínűleg sokkal inkább puszta nemtörődömségből, felületességből, "nagyobbakra nézésből" eredező szabályozási undormányokat.

Ezeket kellene először eldózerolni, és utána a világrendek mulandóságáról fantáziálni meg papolni.

The Voice of Reason 2010.10.18. 20:51:22

@agentT: Telleg naci vok. Na ezt eddig nem tudtam. Ha ilyet javasolt a Jobbik akkor meg ok jobbak mint a rosszabbikok.

kodó tamás 2010.10.18. 20:54:30

@The Voice of Reason: az irónia nem az ötletre vonatkozott. semmi gond vele. egy normális nyugdíjrendszerben a járulék fizetésben a gyereknevelők kedvezményt kapnak, mert a FENNTARTHATÓSÁGÁHOZ JELENTŐSEN JÁRULNAK HOZZÁ.

de ebben itt nem hiszek. de leginkább a naiv jóindulatú EGYÜTTMŰKÖDÉSED megmosolyogtató. röviden: hol érdekli ez a fideszt....

el is felejtette a fidesz a nyugdíjasoktól beszedett jacvaslatokra hivatkozást... pedig pr nak jo ötlet volt

@panelburzsuj: :)
a nyugdíjrendszerrel sem érdemben foglalkoznak. egy tisztességes rendszerre való áttérés 40 év, azaz nem lett volna rossz már elkezdeni...

Ordnassac 2010.10.18. 20:54:51

@tbb: ezt most nem értem. Kétharmad-egyharmad arányban leváltották Meggyest.

Azonban mind a 10 egyéni kerületet megnyerte a Fidesz (illetve 9-et, de az egy bejutott függetlent is támogatta a Fidesz). Az ellenzéknek pedig 4 képviselője van. Ergo Esztergomé a testületi többség. Itt az ellenzék nem sokat tehet.

kodó tamás 2010.10.18. 20:56:32

@Ordnassac: biztos a haverok szoltak.

az egyeztetés hiánya probléma nekik is....

Ordnassac 2010.10.18. 20:56:41

@Ordnassac: szóval: Esztergomban a Fideszé a testületi többség.

kodó tamás 2010.10.18. 20:58:00

@Ordnassac: ez tbb nek azt jelenti hogy a város nem akar ellenzéket.... hm

egyszerű: CSAK-A-FIDESZ,

azaz esztergom porszem a gépezetben

kodó tamás 2010.10.18. 21:03:05

@Ordnassac:

"Sajnos szimbolikusan ugyanaz történt, mint Devecseren vagy Kolontáron. Három éve gyűjtik a mérget, lejáratást, rágalmakat ellenem, majd a kampányban szórólapokon, internetes portálokon, a lapok hasábjain mindezt rázúdították Esztergomra. Az esztergomiak nem tudták megvédeni magukat ettől a rágalomhadjárattól, jött ránk a mocsok, mint a vörösiszap" - olvasható Meggyes Tamás honlapján."

"Ezúton is elnézést kérek a kolontáriaktól és a devecseriektől, hiszen az ő tragédiájuk semmiképpen sem hasonlítható elődöm vereségéhez" - reagált Meggyes idézett kijelentésére Tétényi Éva, hozzátéve: Esztergom a helyi Vöröskereszt segítségével tartós élelmiszert juttat a katasztrófa sújtotta térségbe. "Visszautasítom Meggyes kijelentését" - mondta a polgármester..."

www.stop.hu/articles/article.php?id=759797

The Voice of Reason 2010.10.18. 21:03:59

@kodó tamás: Lehet, hogy naiv vagyok, de most latom eloszor, hoggy egy magyar kormany tenyleg mas iranybol kozeliti meg a problemat.

pannonfunk 2010.10.18. 21:04:07

Érdekes, hogy milyen hamar OFF-ba mentek a kommentek, pedig szerintem van mit kivesézni ezen a gazdasági csomagon. Ennek ellenére csak pár, mondhatni szokásos fanyalgás jött balról, és után meg csak off. Mindenesetre a véleményem a második csomagról:

- Szerintem most kilépni a magánnyugdíjpénztárból butaság, hiszen az ember a befizetett tőkéjének egy jó részét elbukta, amit remélhetőleg a most jövő fellendülésben legalább részben visszaszerezhet. Ugyanakkor nem biztos, hogy hosszútávon érdemes lesz benne maradni, tekintve, hogy pocsékul teljesítenek a pénztárak.

- Nagyon rinyának tűnik az, hogy most "ellopják" a pénzünket. Miért, amíg nem volt magánnyugdíjpénztár, addig nem lopták el az ember pénzét? Ha rá vagy kényszerítve a kötelező magánnyugdíjpénztárra, úgy, hogy gyakorlatilag mindegyik az infláció mértékét el nem érő hozamot produkál, akkor nem vagy meglopva?

- Mindenesetre a Ratkó-gyerekek 2013-tól kezdenek nyugdíjba menni, lesz itt még a nyugdíjasok körüli vihar a biliben a következő pár évben.

- A gusztutalan teszkó és társaik megadóztatásával meg egyet tudok érteni. Nem vagyok naív, ezen adók egy részét át fogják a fogyasztókra terhelni. Ugyanakkor, sokkal igazságosabbnak érzem ezt, mert nem lehet kibújni alóla, aki fogyaszt, az fizet. Egyfajta burkolt ÁFA-ként lehet ezt értelmezni. És hiába rinyálnak itt, egy olyan országban, ahol a minimálbéreseknek több márkás nyugati autójuk van, mint a nem minimálbéreseknek, gyakorlatilag nem is leget más értelmes adózási formát kitalálni.

- A gyerekek utáni adókedvezmény nagyon jó. Egy negatívuma van, kommunikációs hiba ezt így csinálni. Már ma olvastam olyan kommenteket, hogy valaki meglopva érzi magát azért, mert nem fogja tudni kihasználni a teljes kedvezményt. Ami nyilván velejéig butaság, ha végiggondoljuk, csak kérdés, ha ez lesz a ballib mantra is, akkor hányan fogják megenni.

jjulie 2010.10.18. 21:04:45

@Ordnassac:

szóval tudja valaki mit akartak esztergomban a szavazó választópolgárok?

kodó tamás 2010.10.18. 21:04:51

@The Voice of Reason: az lehet. sőt biztosan. a királyi uton mint a blog irja.

de nem az együttműködésről híresek...

6.Lenin 2010.10.18. 21:11:21

@pannonfunk:

Csak most vetted észre ezt a régi trükköt?

Amikor az elvtársaknak kellemetlen a téma, akkor kezdődik a csetelés.

Jönnek a cicák, dembinszki lova, a kerületi képviselők magánélete stb.

Régi szoci trükk, mindig másról kell beszélni.
Mindenhol így megy.

jjulie 2010.10.18. 21:16:44

@6.Lenin:

és jössz te és megmented a szinvonalat?

The Voice of Reason 2010.10.18. 21:17:14

@pannonfunk: eggyet meg hozzatennek: a nagymarkasautosminmalberesek egy resze azert van minimalon mert ha jovedelmet bejelentene azt az eddigi szja el is vinne. Ezt eddig nem volt kepes egy kormany sem megerteni. A 16%-al szerintem egy ido utan (amikor megjon a magyar, eddig kiszamithatatlan, torvenyhozasban a bizalmuk) be fogjak jelenteni a tenyleges jovedelmuket. 16%-nal ugyanis mar a koltseg-kockazat arany sokkal kedvezobb. Ez tortent Szlovakiban is. Ez -tobbek kozott- az orszag adoversenykepessege. En meg arra is torekednek, hogy a felig-offshore Ciprusnak legyen Magyarorszag konkurense, ugy, hogy nem csak a magyar off-shore penzek vandorolnanak vissza, hanem mas orszagokbol is itt adozzanak. Versenykepesseg 2.0.

kodó tamás 2010.10.18. 21:20:56

@6.Lenin: ok akkor

ON

"Jó hírem van: ma már sokkal többet tudunk 2014-ről"

ez hogyan kapcsolódik a szöveghez????

másrészt milyen 2014????? mi lesz akkor? ez fideszes prejudikáció. a pesszimista verzióban nem tart ki a fidesz a következő hivatalos időpontig.
a még pesszimistább, de a posztban nem felsorolt változatban, amikor is
C) GAZDASÁGI CSŐD lesz+ de választás meg nem lesz 2014-ben sem...

én az utóbbi C) változatra 67% esélyt látok

A) hogy a fidesz sikeres és ujjongva választjuk ujra 2014-ben erre, nulla százalékot

B) hogy a fidesz sikertelen és előrehozott lesz... hm arra 33%

demokráciát! 2010.10.18. 21:22:00

@bvr: 17.58.55

Így van. Ez a fajta kísérlet - hogy majd a hiányt kinőjük a növekedéssel - a Medgyessy-féle jóléti intézkedések pénzügyi alapjára, vagy alap hiányára emlékeztet.

Amúgy én speciel: a családi adózás ilyen formáját, vagy pl. az átgondolt válságadókat, támogatom.

De az egykulcsos adó társadalompolitikai szempontok miatt, illetve a magányugdíjpénztári befizetések államosítása pedig jogbiztonság, társadalmi öngondoskodás szemléletének rombolása, ill. a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatósága szempontjából is roppant káros döntés.
Értsetek meg, a 30 éve katasztrofális demográfiai folyamatok miatt önmagában a "nagy közös befizetés, semmi egyéni számlavezetés" állami rendszere nem működik, nem fenntartható! Épp ezért, az egyes állampolgárok érdeke is a mostani (állami ill. magánnyugdíj-pénztári alapú vegyes rendszere) fenntartása!

pannonfunk 2010.10.18. 21:23:10

@6.Lenin: Sz'al akkor nyugtázzuk, hogy tökre rendben mennek a dolgok? :)

thad 2010.10.18. 21:24:30

"Őszintén szólva nem hittem volna, hogy a Fidesznek lesz bátorsága szembe menni a „nincs más alternatíva” toposzaival..."

1998-ban a Van más választás szlogennel nyertek. Abban a négy évben az tetszett (sok dologgal ellentétben), hogy nagyon másként gondolkodtak, mint az ellenzékük. Most is ezeket a húzásokat vártam, várom tőlük, mert így talán más útra tudunk térni, mint amin az elmúlt 8 évben haladtunk.

@VR6:az elején írtad, hogy amíg nem a zsebedben kotorásznak, addig nincs semmi baj, de aztán megharagszol. Milyen adózási döntéssel nem kotorásznak a zsebedben?

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos döntést én nem értem teljesen (én is tag vagyok, így érdekel), de abban biztos voltam, hogy hozzá fognak nyúlni valahogy ehhez a pénzhez, ill. a mnyp rendszeréhez. Nem örülök ennek, de abban biztos vagyok, hogy a mnyp tagságomból nekem nagyon kevés lenne a nyugdíjam, ezért én úgy állok ehhez a kérdéshez, hogy nekem és sokakanak sokkal rosszabb nem lehet.

6.Lenin 2010.10.18. 21:24:44

@jjulie:

Miért érdekelne a színvonalatok, főleg a tiéd?
Felőlem azt csinál mindenki, amit akar.
Csak leírtam valamit, amit már néhány évtizede megtapasztaltam és most is megy. Itt is.
Ennyi.

kodó tamás 2010.10.18. 21:25:15

@The Voice of Reason: kamu.

OV is aszonta hogy a társasági adót 10%-ra azért viszi le, mert anyniért vesznek a vállalkozások számlát.
-egyik kérdésem OVhez: a cég cime aki anyniért ad? megtudná adni?
-másik: kedves OV tényleg csak a társasági adó SÚJTJA a vállalkozásokat????? semmi más????

az adózás elkerülésének a legkeményebb oka, hogy a KÖZPÉNZEKET ELLOPJÁK.... ergo fehéredés még nem aktuális...

demokráciát! 2010.10.18. 21:26:48

Szóval az, hogy a magánnyugdíj.rendszerből kivonnak 350-400 milliót az egykulcsos adó bevezetése által ütött lyuk betömésére, azért az átlagos, illetve annál rosszabb, illetve kicsit jobb keresetűek megszívatása is- és háborogni is fognak érte –, még ha Orbánék zseniális lépésnek is tartják, ill. lelkét is simogatja, hogy bemutatott az EU-nak!
S persze a leépítések, tömeges elbocsátások még ezután kerülnek majd terítékre!

nyünyüge 2010.10.18. 21:28:04

""Tájékoztató a pénztártagok számára a pénztárak 2009. évi befektetési teljesítményét illetően:

A tavalyi évben a nemzetközi és hazai tőkepiacon a 2008. évi változásokhoz hasonló volumenű, de azzal ellentétese irányú folyamatok zajlottak le, amelyek ismét igen jelentős mértékben befolyásolták a pénztári befektetések eredményét. A Felügyelet indokoltnak tartja, hogy a rendkívül kedvezőtlen 2008. évi hozamok után a kiemelkedően jó befektetési eredményt hozó 2009. év adatait is értékelje annak érdekében, hogy minden érintett tárgyilagos és szakszerű tájékoztatást kapjon a pénztári szektor befektetési teljesítményéről."

www.pszaf.hu/intezmenyeknek/penztarak/hirek/tajek_nypbefektetes_2009.html

Ennyit a magánnyugdíjpénztári hozamokról.

bariga 2010.10.18. 21:28:55

@6.Lenin:hát eddig azt hittem, hogy Magyarországom, de egyre jobban hasonlít Uópiára . Közgazdaságilag nonszenszek sorozata történik, de mint magánember nagyon örülök, mert az egykulcsos 16% nekem király. Jót röhögök amúgy a markomba. Remélem a szuperbruttót is utálják annyira Fideszkéim, mint akkor mikor bevezette az előző kormány, és hamarosan eltörlik, mert az meg egyenesen Hawaii lesz. Éljen , éljen, éljen!

6.Lenin 2010.10.18. 21:28:55

@pannonfunk:

Igen. Amennyiben gond lenne, talán komoly kritikákat is lehetne olvasni.

kodó tamás 2010.10.18. 21:30:17

@demokráciát!: pont ellenkezőleg látom. a nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. egyetlen megoldás van.

egyéni számlás rendszer.

csak 1-2 hete hozzá kell tennem a bizalom elvesztése miatt, hogy a begyűjtött járulékok fedezetét rendszeresen be kell mutatni pl. egy aranyvonat hetente körbemegy az országban, vagy a svájci bankszámlát kiküldeni, vagy a nyugdíjalap ingatlan tulajdon lapjait kiküldeni.... stb...

sajnálom rendszer OMLIK. ujhoz BIZALOM... ennyi. nem bonyolult

kodó tamás 2010.10.18. 21:32:21

@Rowar Atkinson: az A) verziot szeretném hidd el

csak ismerem személyesen is a fiukat... (pontosabban sokat)
hát nem bíznám rájuk a gyerekemet 5percre, de még a bicajomat se... éljen a demokrácia!

pannonfunk 2010.10.18. 21:33:54

@kodó tamás: Azt nem mondtam, hogy a bérrettegők toljanak be ide minden ilyen baromságot... Mint ahogy nem lőttem le géppisztollyal azt az ismerősömet se, aki a polgári körök megalakulásakor ezt vízionálta, ugyanígy a Te kommented is még wishful thinkingnek is rossz, nemhogy vitaalapnak...
@demokráciát!:
Példa arra, hogy növekedéssel ki lehet nőni hiányt, USA államadósság 1950 és 1980 között. Aztán, hogy 1980 óta mi van, az más kérdés... Amúgy az ötletet először Surányitól hallottam a TV hiradóban, 1995-1996 körül. Előtte meg kölyök voltam, fogalamam nem volt arról, hogy mi az, hogy államadósság...

nyünyüge 2010.10.18. 21:34:09

off, most olvastam:

Kis juhocska mondta - biztos
itt lakik a kormánybiztos.

kodó tamás 2010.10.18. 21:34:13

@nyünyüge: mint mondtam találtak a barátok között érdekelteket... ebben látatlanban merek fogadni

Sparhelt 2010.10.18. 21:35:14

Szerintem semmit nem tudunk 2014-ről. Aki mást mond, nem ebben az országban él.

kodó tamás 2010.10.18. 21:36:35

@pannonfunk: apropo.
polgári körök... azokkal mi is van most? hogyan is volt?
most NER van helyette?

Rowar Atkinson 2010.10.18. 21:36:43

@kodó tamás: Azért 2004-ben a bukott EU-választás után nem gondoltad volna, hogy egy GYF nevű, erősen borderline személyiséggel újráz majd az mszp?

S2000 2010.10.18. 21:37:36

A Fidesz gazdaságpolitikájából eddig az jött le, hogy az összes adóterhet (állami költségvetés GDP-ben kifejezett százaléka, ami most kb. 50%-on van, szemben Szlovákia 30%-val) nem csökkenti, "átmenetileg" három évig. Ez nagyon rossz üzenet.

A másik nagy probléma a teljes csönd a nagy elosztórendszerek átalakításáról. Ha ezek átalakítását nem lépi meg a kormány, az a legnagyobb elpazarolt lehetőségünk lesz a rendszerváltás óta.

Amit fel kellett volna vázolni: hogyan fogja az állam 30%-ra csökkenteni az teljes adóterhelést a jelenlegi ciklus végére + az nagy elosztó rendszerek átalakítása. Az adóterhelés csökkentése fogja beindítani a gazdasági növekedést. A hároméves "átmeneti" válságadó fékezi a gazdaságot. Az meg tévhit, hogy az embereknél ott maradó jövedelem fog belső keresletet generálni, mert annál a rétegnél hagy ott több pénzt, amelyik már alapvetően most is fedezi a szükségleteit, inkább a megtakarítások, befektetés jellegű kiadások növekedése várható.

kodó tamás 2010.10.18. 21:40:38

@Rowar Atkinson: akkor még nem gondolkodtam. csak élveztem a
(privátszférán belüli) versenyszabadságot
+a választás (részbeni) szabadságát (azaz az áldemokráciát)
+az emberi jogokat

sárkányfő 2010.10.18. 21:43:50

@poszt:
"Sokan bíráltak az elmúlt időszakban itt a blogon, azt állítva, hogy – természetesen nem meggyőződésből, sokkal inkább önérdekből – a Fidesz szekértolója lettem. Nem értették, hogy miért nem látom a demokrácia és a jogállamiság felszámolását"
"Amíg a politikai rendszerből adminisztratív úton nem száműzik a versengés, a részvétel és a nyilvánosság szabadságát, valóban nem vagyok hajlandó együtt rettegni azokkal, akiket a hatásvadászaton vagy a politikai érdekeken túl akár a legőszintébb meggyőződés is vezérel ezen az úton."

Gábor, semmi, ismétlem: semmi okod a magyarázkodásra, tisztázásra, ilyenekre. Akik beszólogatnak, bármelyik oldalról, sokszor elképesztő hülyeségeket felhozva indoknak, azok egy szót sem érdemelnek.

Ráadásul azért is fölösleges újra és újra tisztáznod magad, mert aki be akar szólni azt ez nem érdekli. Az be fog szólni 101.-jére akkor is, ha már 100-szor cáfoltad a hülyeségeit. Nem érdekli, a céljuk a megbélyegzés, leszólás, sértegetés, stb.

Mindezt azért is tudom, mert a saját bőrömön is tapsztalom. Én pl. megkapom, hogy "gyűlölködök", "rettegek", stb., még olyanoktól is, akiknek személyesen mondtam el, hogy amíg van szabad választás, nem látok diktatúrát és okot a rettegésre. Le se szarják. Ha ők rá akarják fogni valakire, hogy rettegő, hogy egyben ki is röhögjék és megvessék, akkor meg is teszik, és pont. Őket minősíti, cáfolatra sem méltók.

S2000 2010.10.18. 21:46:20

Elemzői vélemények:

www.portfolio.hu/en/cikkek.tdp?k=2&i=21064

Ahogy az egyik elemző is írja, a PPP szerepének csökkentése rossz döntés, ezt inkább növelni kellene (pl. kórházak), hiszen a magántőke bevonása lehetőséget ad adócsökkentésre. A PPP nem önmagában rossz, hanem az rossz, ahogy mi ezt eddig (rosszul, korrupt módon) kezeltük.

Rowar Atkinson 2010.10.18. 21:47:10

@kodó tamás: Nem hiszem, hogy mostanság félteni kell az emberi jogokat. A demokráciának sincs vége azzal, hogy ekkora aránytalanság van a politikai erőtérben;és azt se feledd, hogy semmi sem állandó!

S2000 2010.10.18. 21:47:47

@ó jaj: "Gábor, semmi, ismétlem: semmi okod a magyarázkodásra, tisztázásra, ilyenekre. Akik beszólogatnak, bármelyik oldalról, sokszor elképesztő hülyeségeket felhozva indoknak, azok egy szót sem érdemelnek."

Teljesen egyetértek.

The Voice of Reason 2010.10.18. 21:47:50

@kodó tamás: igazad van! En is a 16%rol azt gondoltam, hogy az szja-t le lehet vinni 16-ra, de lehet csinalni szupeur-szuperbruttositott bert, vagy kitalalni valami, uj szolidaritasi jarulekot, de ugy tunik, hogy ezt nem teszik.
A valalkozoi oldalrol felmerulo koltgsegeken is kell csokkenteni mert senkit nem erdekel, hogy milyen cimszo alapjan veszi el az allam a zemberek vagy a vallalkozasok penzet: a lenyeg az, hogy ha ennyi bejon, mennyi megy a masik oldalon ki!

nyünyüge 2010.10.18. 21:48:20

@kodó tamás:

A NÖK úgy döntött, hogy NER van, vita nincs.

jjulie 2010.10.18. 21:49:08

@Ordnassac:

meggyest ne, hanem azt ami most van?

vagy csak egyszerűen nem voltak tisztában a szavazatuk lehetséges következményével

az hogy most nem áll néhány ezer ember az önkormányzati cirkusz végét követelve a polgármesteri hivatal előtt, kiérdemlik rövid időn belül meggyest újra

Trejo 2010.10.18. 21:49:38

@ó jaj: Nem kell fürdetni a négert, attól nem lesz fehérebb.

aszekelyek 2010.10.18. 21:50:42

@Hóember: Őersze. hogy lesz majd hadd el , hadd, T.G.-nek emiatt de oda se neki. nem kötelező, ugye rettegni pobt attól, amit elvárnak a főrettegők. A jogállam egydüli tudói. Akikk szerintük már csak puszta kezükkel tartják vissza a teljes megsemmisőléstől....D a jogállam védelmezói...@nyünyüge: Most akkor ez jó vagy nem? Hagytak teret, okosan, az ellenzéki javaslatoknak és engedtek is... Ez azért csak más, mint keresztülverni a parlamenten változtathatatlan formában az egészségügyi törvényt.....:D Alkudni így kell, egyébként.....D egy kicsit főlé lőni és akkor megáll ott, ahol eleve gondolták. Hadd legyen másoknak is sikerélménye nehogy úgy érezzék, mint a FIDESZ-KDNP ellenzékben, hogy egy üres kútba kiabálnak folyvást....folyvást. Az tényleg nem lenne szép.

kodó tamás 2010.10.18. 21:51:57

@ó jaj:
"míg van szabad választás, nem látok diktatúrát és okot a rettegésre"

TG: "Amíg a politikai rendszerből adminisztratív úton nem száműzik a versengés, a részvétel és a nyilvánosság szabadságát"

a választás szabad? a választók 2%-ának szelvényét begyüjteni elképesztő rövid idő alatt (az 50%/ os részvétel mellett ez rögtön 5%-os küszöb)

ez akkor ELŐNYT AD a HATALMONLÉVŐNEK....

a választás ettől pénz kérdés (+média) és ez mind a külső próbálkozást zárja ki.

+plusz a tuti az OVB működése

én ezt pont olyannak látom mint a magyar páláyzatokat.
ki ne tudná hogy
-a vezetői pályázatok 99%-a előre ismert eredményű,
-a közbeszerzéseket "baráti" cégekre írják ki
-lassan márt a formális verseny sem lesz (pl az elnökségi év 135 millios határa...)
stb

kodó tamás 2010.10.18. 21:52:35

következő posztnak:

265. SZABAD-VÁLASZTANI?

t a m á s 2010.10.18. 21:53:11

"Egy mondat a kétharmadról"

..."Hol kétharmad van
ott kétharmad van...

abban, ahogy a “halló”
közben – érzed – a kagyló
csöndjén keresztül
figyel egy idegen fül;

nemcsak a telefondrót
közt vergődő Laokoon-mód:
vonat, repülő, sínpár,
gúzsbog, kötélszár,...

..mert kétharmad van,
nemcsak a talpra álltan
harsogott éljenekben,
hurrákban, énekekben,....

...mert kétharmad ott van
jelenvalóan
mindenekben,
ahogy a régi istened sem;

mert kétharmad van
az óvodákban,
az apai tanácsban,
az anya mosolyában...

...mert kétharmad szól
lázból, harangozásból,

a papból, kinek gyónol,
a prédikációkból,
templom, parlament, kínpad,
megannyi színpad;...

...hol kétharmad van:
mindenki szem a láncban;
belőled bűzlik, árad,
magad is kétharmad vagy;..

mert ahol kétharmad van,
minden hiába,
e dal is, az ilyen hű,
akármilyen mű,

mert ott áll
eleve sírodnál,
ő mondja meg, ki voltál,
porod is neki szolgál.

Hát csak költögetek, költögetek...

Trejo 2010.10.18. 21:53:47

@kodó tamás: 266. Miért jó nekünk a diktatúra?

6.Lenin 2010.10.18. 21:54:40

@kodó tamás:

Ez a Te véleményed, biztosan meg is tudnád indokolni.

Nekem más.

Mi lesz 2014-ben?
Nagyon sok minden történhet még addig.

A) semmi különös nem történik a világon, feltételezhető, hogy ...
B) tovább folytatódik a (szélső)jobbra tolódás az EU-ban-
C) Bukik idő előtt Obama, bedől valamelyik eu-s ország, vagy országok. Magukkaql rántják Mo-ot.
?)
?)

A) minden csendesen folytatódik, Mo-on kívül.

a) bukik a Fidesz (sokaknak óhajtott álma). Előrehozott vagy rendes (2014) választás. A szétesett Fidesz radikálisabb része + Jobbik koalíció nyer. Ez a lehető legrosszabb mindenkinek.

b) a Fidesz megcsinálja (legalább a főbb) ígéreteit, simán nyer. Rosszabb esetben 1 megszelídült Jobbikkal közösen.

c)jelenleg más variáció nincs a láthatáron. 3,5 év alatt nem lehet 1 tömeg pártot létrehozni. Nincs 1 Orbán kaliberű fószer a piacon.
Igen nagy elhülyülésnek kellene történni, hogy GyF addig feltornázza az MSZP roncsait.

Természetesen történhetnek csodák is, de én nem hiszek ilyesmikben.

kodó tamás 2010.10.18. 21:55:17

@Trejo: mert olcsóbb és hatékonyabb

egyébként én támogatom

amig főpohárnok vagyok addig jo.

csak le ne akarjanak fejeztetni, akkor rögtön kiabálnék hogy demokráciát és jogokat

Trejo 2010.10.18. 21:56:30

267. Észak-Korea a legjobb barátunk!

panelburzsuj 2010.10.18. 21:58:02

@S2000:

Nem tudom, kinek miféle jómódú - jelentős "szabadon elkölthető" jövedelemmel bíró - ismerősei vannak, de én a következő jövelelemfelhasználási sorrendet látom:

1. presztízsjavak, kényelmi és kényeztetési áruk, döntően importból, illetve részben eleve külföldön

2. megtakarítások "biztos helyen" (ez nem feltétlenül a magyar gazdaság, pláne nem annak "produktív" szegmensei ...)

3. belföldi rongyrázás (leginkább ingatlancsicsázás - magyar munkával, importanyaggal)

4. cégfejlesztés hol körültekintően, hol vágyvezérelten

Ezek a megfigyelések inkább a vállakozói rétegre vonatkoznak, helybeli magas jövedelmű magán- és közalkalmazottak ugyanis igen csekély számban lézengenek errefelé.

Ezt a listát kéne az egykulcsos jövedelemadózásnak a magyar gazdaságba becsatornáznia.

Némi marketingtapasztalattal mondom: szép kihívás.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.10.18. 21:58:40

Kísérlet? Nincs itt semmiféle kísérlet, megint csak ide-oda tologatják az adókat. Csak most közben mérgesen ráncolják a homlokukat, meg a fokost lengetik.

Az állami kiadásokat kellene már végre csökkenteni!

pannonfunk 2010.10.18. 21:59:15

@kodó tamás: Igen, NER van helyette, most minden hivatásos bérrettegő attól retteg, pontosan ugyanúgy, mint polgári köröktől annó....
@t a m á s:
"Egy mondat a bérrettegőről"

..."Hol bérrettegő van
ott bérrettegő van...

abban, ahogy a “halló”
közben – érzed – a kagyló
csöndjén keresztül
figyel egy idegen fül;

nemcsak a telefondrót
közt vergődő Laokoon-mód:
vonat, repülő, sínpár,
gúzsbog, kötélszár,...

..mert bérrettegő van,
nemcsak a talpra álltan
harsogott éljenekben,
hurrákban, énekekben,....

...mert bérrettegés ott van
jelenvalóan
mindenekben,
ahogy a régi istened sem;

mert bérrettegés van
az óvodákban,
az apai tanácsban,
az anya mosolyában...

...mert bérrettegés szól
lázból, harangozásból,

a papból, kinek gyónol,
a prédikációkból,
templom, parlament, kínpad,
megannyi színpad;...

...hol bérrettegés van:
mindenki szem a láncban;
belőled bűzlik, árad,
magad is bérrettegő vagy;..

mert ahol bérrettegő van,
minden hiába,
e dal is, az ilyen hű,
akármilyen mű,

mert ott áll
eleve sírodnál,
ő mondja meg, ki voltál,
porod is neki szolgál.

Hát csak rettegnek, rettegnek...

kodó tamás 2010.10.18. 21:59:18

@6.Lenin: egyetértek. nem tudjuk. de TG kétverziója szerinted is kevés.

még az is lehet hogy nem lesznek pártok

vagy nem egy DUCSE tipust kell keresni, hanem sokféle HOZZÁÉRTŐ,
megkockáztatom PÓTOLHATÓ földihalandót...

S2000 2010.10.18. 21:59:23

Egy jobboldali politikustól kicsit furcsállom ezeket a kijelentéseket: "az állami nyugdíj az egyetlen, ami garantálni képes mindenki számára az értékállóságot, és csak az állam olyan erős, hogy átvészeljen egy gazdasági válságot."

Munkáspárt, vagy MSZP retorikában teljesen rendben lenne.

Nagyzee 2010.10.18. 22:00:48

@jjulie: Talán ha kicsit alaposabban ránéznétek a választási eredményekre...

Esztergomban a fideszes egyéni jelöltek kb. pont úgy szerepeltek mint Meggyes a polgármester-választáson. 30-40% körüli eredményeket értek el. Az egyetlen különbség, hogy itt nem volt összefogás ellenük, így megoszlottak az ellenzéki szavazatok. Ennyi. Szóval az, hogy az esztergomiak arra szavaztak, hogy "Fidesz igen, Meggyes nem" egyszerűen nem igaz. Kb. pont ugyanannyian szavaztak a Fideszre mint Meggyesre.

Örülök, hogy segíthettem.

sárkányfő 2010.10.18. 22:02:21

Ami a gazdaságpolitikai részét illeti, messze nem vagyok ilyen optimista, illetve amit látok, azt akár lehetne kísérletnek is nevezni, de messze nem abban az értelemben ahogy a poszt taglalja.

Orbán végre sok-sok kör után (csontvázhazugság, IMF, EU) elintézte, hogy szabadon elkölthessen pár száz milliárdot. Ezzel amúgy növelte a redisztribúció mértékét, ami amúgy is túl magas volt, és amit ők is sokat kritizálták még ellenzékből, amúgy teljes joggal. Nálunk 50% felett van, a szlovákoknál ha jól tudom 40% alatt. Most még növeljük is. A bevételi oldalán tehát akár hívhatjuk reformnak is, van változás, de ettől önmagában nem lesz jobb, csak az államon még több pénz folyik át, ami tekintve hogy pl. Matolcsy 5 hónap alatt se bírt összehozni a saját minisztériumában egy szmsz-t, nem bírt több tucat osztályvezetői állást betölteni, stb., nagyon biztató.

Még biztatóbb, hogy visszatérünk a tisztán felosztó-kirovó kommunisztikus nyugdíjrendszerhez, amiről több évtizede tudjuk hogy fenntarthatatlan és igazságtalan, továbbá az aktuális politikai vezetők kénye-kedvétől függ a nyugdíjak emelése-befagyasztása, stb.
Ja, és a Fidesz konkrétan megígérte, leírta a saját programjában, hogy nem bántja a mnyp-akat, még szerencse hogy a baloldalon nincs olyan agresszív militáns csürhe, amelyik nekirohan az mtv-nek gyújtogatni egy rutinhazugság miatt.

Mindeközben nem látni semmiféle komolyabb alrendszer (eü, bürokrácia, oktatás, stb) reformját. A kiadási oldalhoz a fidesz sem nyúl hozzá, marad az elmúlt 20 év totojázása. Szerintem magyar politikus kb. csak akkor hajlandó érdemi lépést tenni, ha valaki a szájába dug egy puskát. Ami azért is lenne jó ötlet, mert ezzel egy vascsővel a szájában talán abbahagyja a dumát is, amit viszont levegővétel nélkül képes folyamatosan nyomatni.
Azt pedig mindenki tudja, hogy ami nem lesz megcsinálva 2012-ig, abba már bele se kezd senki, az uccsó 2 év már csak a kampányról szól. Szóval most kéne valamit csinálni, ez a kivételes pillanat. Ilyen hatalma pártnak, miniszterelnöknek az elmúlt 20 évben nem volt. Most 3 évig nem lesz semmiféle választás. Most tényleg itt lenne az idő. Most minden lehetőség és eszköz együtt megvan. Most lehetne érdemi melót végezni.

Lehetne. Ha.

Trejo 2010.10.18. 22:03:08

@S2000: Poszgay meg a Szűrös Matyi ármánykodásáról lehet itt szó! Az ifjú KISZ titkár padavan hipnotizálva van és azért mond ilyen kommenista badarságokat!

kodó tamás 2010.10.18. 22:03:51

@Nagyzee: ez tényleg jo észrevétel. köszönet

lehet egy kérdéssel több?

meggyes hogyan választott egyén körzetet? átszabta? vagy beleválasztott stb? azaz volt e manipulácio, ha volt akkor milyen mértékű. (azaz a most kapott 30% helyett jol gondolom felét sem kapta volna?)

ha már ennyire benne vagy a körzeti stb eredméynekben...

pannonfunk 2010.10.18. 22:04:23

@S2000: Ezzel egyetértek, az értlemes PPP valóban jó lenne. Kérdés, hogy megéri-e politikailag. Mert ami már korrekt, azaz nem a szocik csókosainak dől belőle a lé, az már gyanúsan fideszes lenne. Eleve roszz emléke van a PPP-nek a közvéleményben, esetlge bejön mellé 1-2 tényleg gyanús simlis fideszes ügy, tuti bukta a fidesznek.

Kalmár 2010.10.18. 22:05:13

@kodó tamás: Szép az egyetlen megoldásod.
Egyéni számla.
Ja.
Ha mától magamnak gyűjtök, ki fizeti anyám nyugdíját?

kodó tamás 2010.10.18. 22:05:25

@S2000: "Egy jobboldali politikustól kicsit furcsállom ezeket a kijelentéseket: "az állami nyugdíj az egyetlen, ami garantálni képes mindenki számára az értékállóságot, és csak az állam olyan erős, hogy átvészeljen egy gazdasági válságot."

szerintem a poszt címével TG kb erre IS utalhatott

6.Lenin 2010.10.18. 22:05:39

@bariga:

"Közgazdaságilag nonszenszek sorozata történik,"

Eddig?

kodó tamás 2010.10.18. 22:06:07

@Kalmár: erre irtam: 40ÉV ÁTMENET !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pannonfunk 2010.10.18. 22:07:44

@ó jaj: Az 5-10%-os közalkalmazotti leépítésen (bocsánat, NER-nyelven bérköltség-gazdálkodáson... :P ) rajtam kívül mindenki átsiklott? Matolcsy tényleg gáz, amúgy.

The Voice of Reason 2010.10.18. 22:09:46

@S2000: jo a nick, ezt vezeted? Amugy a retorikaval kaocsolatban igazad van, de ki ad manapsag a retorikara...

kodó tamás 2010.10.18. 22:09:57

@pannonfunk: aki matolcsyt kritizálja az magát OV király jobbkezét kritizálja, a szentjobbot....

hm ez minimum fülbelövés a gáton

AkarkiJ 2010.10.18. 22:10:32

engem elborzaszt ez a össznemzeti gazdasági kisérletezés

jó, persze, az mszp nem jutott el eddig, csak azzal kisérletezett, hogy tudna egy újabb napig egyben maradni és működni, de ettől még félelmetes amit a fiúk bemutatnak

annyira elvakítja őket ez a "majd kinőjük az adósságot" szemlélet, hogy nem veszik észre, hogy ez sose működött, soha, sehol, senkinek - és az összes komcsi gazdaságelmélet mögött ez volt

a kőkemény kapitalista szemlélet az, hogy sosem tudjuk kinőni az adósságot, ezért kell kezelhető mértéken hagyni, hogy lehessen görgetni, plusz,ha van rá lehetőség közben más forrásokból (gyarmatok) elvenni amit lehet - aztán majd eljön a nagy bumm, amikor összeomlik az egész globális gazdaság, de akkor meg tökmindegy, hogy ki hogy állt

sárkányfő 2010.10.18. 22:11:19

@kodó tamás: ebben igazad van, de ez messze nem a demokrácia vége, vagy diktatúra, hanem "csak" a demokrácia csökkentése, minőségének gyengítése. Ez sok, nagyon sok, de hál istennek nem diktatúra. Igényes embernek ez nem tetszik, de itt nem igényes emberek vannak, hanem agyament drukkerek és hívők. De mindegy. Ez még akkor sem a demokrácia vége, ha nyilván lejt a terep azoknak akik a saját maguknak kedvező módon alakították a szabályokat. De ha nagyon nagy lesz az ellenszenv, akkor leválthatóak lesznek, és ez a lényeg.
Nekem is jobban tetszene, sokkal, egy becsületes, tiszta, arányos, a választók igényét a legtisztábban kifejező rendszer (amúgy amúgy jobban rákényszerítené a pártokat az érdemi együttműködésre is, de mindegy), de ez van. Az angolszász rendszerek pl. még torzabbak (igaz Angliában épp most próbálják megváltoztatni).

2010.10.18. 22:12:30

"Bejelentette a kormány második akciótervét Orbán Viktor miniszterelnök, aki az erős állam szükségességét ecsetelte a képviselőknek, egy olyan államét, amelyben !!! semmilyen magánérdeknek !!!! nem lehet szerepe."

Tehát semmilyen magánérdek=szocializmus =jövőkép?

A szocializmus eszmei áramlatok, politikai ideológiák összessége .... közös elemük az individualizmusnak, a MAGÁNÉRDEK elsődlegességének ELVETÉSE, a kollektivizmus, a társadalmi egyenlőség, a szolidaritás előtérbe helyezése.

A szocializmus magában foglal egy gazdasági programot – a termelési eszközök fölötti társadalmi ellenőrzés valamilyen formáját –, szociális követeléseket – társadalmi egyenlőséget, az anyagi javak igazságos elosztását – és politikai célokat – a demokrácia megvalósítását, kiszélesítését akár hagyományos parlamenti, vagy közvetlen formájában.
-wikipédia-

S2000 2010.10.18. 22:12:38

@panelburzsuj: Az egykulcsos jövedelemadó önmagában nem fogja kifehéríteni a gazdaságot. Egyébként arra utaltam, hogy a magánszemélyek esetében az egykulcsos adó a magasabb jövedelműek esetében fog jelentős nettó jövedelem növekedést eredményezni. A magasabb jövedelműek jövedelemfelhasználása pedig olyan, hogy pl. havi 500 ezer nettó fizetés után ha most 600 ezer nettó lesz a jövedelme valakinek, akkor ez a valaki a plusz nettó jövedelmét jellemzően nem további fogyasztásra fogja fordítani (nem vesz háztartási gépeket, mert már van, nem vesz autót, mert már van), hanem inkább megtakarításra fordítja.

Ezzel szemben alacsonyabb jövedelmű egyéneknél igenis valószínűbb, hogy fogyasztásra fordítják a többlet nettó jövedelmüket.

A mérleg másik oldalán a cégek (ahol növelték a adókat) számára kevesebb szabad forrás áll majd rendelkezésre beruházásra, új munkahelyek teremtésére.

Én egyetértek az SZJA csökkentésével, de ezzel párhuzamosan nem lett volna szabad ekkor plusz adót kivetni a cégekre.

demokráciát! 2010.10.18. 22:12:47

@Trejo:
268. Orbán kísérlete: Hogy csináljak az MSZP-ből hamar váltópártot?

kodó tamás 2010.10.18. 22:14:11

@ó jaj: "a Fidesz konkrétan megígérte, leírta a saját programjában, hogy nem bántja a mnyp-akat, még szerencse hogy a baloldalon nincs olyan agresszív militáns csürhe, amelyik nekirohan az mtv-nek gyújtogatni egy rutinhazugság miatt"

sajnos nincsenek MOST bérrettegők...

pannonfunk 2010.10.18. 22:15:20

@Kalmár: Ott a pont...
@kodó tamás:
OK, legyen 40 év átmenet, de miért 8% magánnyugdíjpénztár és miért nem csak 6%, vagy miért nem 12%? És 40 év múlva mi lesz? a 8% befizetésből kellene kapnunk a saját nyugdíjunkat? És akkor az állami befizetésünket /de facto/ most /ellopják/ tőlünk? Ha mi is kapunk állami nyugdíjat, azt ugyan miből? Majd a személyi jövedelemadóból gazdálkodja ki az akkori kormány? Az akkori gazdasági növekedés (és az unokáink jólétének) a kárára? Vagy ha 40 év múlva is lesz államnak fizetett nyugdíjjárulék, azt majd vissza fogják kapni 80 év múlva? Akkor mégsem 40 év lesz az átmenet? Hanem mennyi az annyi?

Itt egy dolog van: 2013-tól mennek nyugdíjba a Ratkó-gyerekek, az ő nyugdíjukat kell kigazdálkodni. Lehetőleg nem a gazdasági növekedés rovására.

_izée 2010.10.18. 22:17:07

Gábor,

lecserélted a demokráciát - amit az adómból tanultál a vicckaron - a drukkerségre.

Közgazdász vagy-e?

Blogod elszaródott, seggnyalók egyike lettél, sajnálom. Te vagy a blogok Keresztes Ildikója, a politológusok Pataky Attilája. UFO-k jönnek-e?

peace

Trejo 2010.10.18. 22:17:38

@kodó tamás: Matolcsy nevét csak pozitív szövegkörnyezetben lehet említeni!
pl: Matolcsy az MSZMP tagok legJOBBIKA!

kodó tamás 2010.10.18. 22:18:48

@ó jaj: "itt nem igényes emberek vannak, hanem agyament drukkerek és hívők"

ezért volt az utolso (fél)szabadválasztás

de mindegy a vak is aszonta meglássuk

@éberség elvtársak: bocs az már nem wiki hanem VIKIpedia
és át is irják NER rendszerűre. szíjártó fogja irni

t a m á s 2010.10.18. 22:19:00

@pannonfunk:
Kedves pannonfunk!
Nomen est omen; ide másolom az angol szótár fordítását szotar.sztaki.hu/, ahol 3 különböző kifejezést találtam a "funk" szóra
beszari alak
félelem
rémület

Na már most akkor én lennék "bérrettegő" (hire-funk, pay-funk?)

nyünyüge 2010.10.18. 22:19:03

Az Európát bejáró kísérlethez:

nemrég hallottam egy eszmeszalajtást, hogy a kommunizmus kísértete tkp. egy félrefordítás.

Hogy eredetileg inkább a szellemet, mint gondolatot akarta volna jelenteni a magyarázat szerint. Ebből lett a fordításban már igazi kísértet és innen fordult magyarra is.

"A ghost wanders about Europe, a ghost of communism."

"Ein Gespenst geht um in Europa – das Gespenst des Kommunismus. Alle Mächte des alten Europa haben sich zu einer heiligen Hetzjagd gegen dies Gespenst verbündet, der Papst und der Zar, Metternich und Guizot, französische Radikale und deutsche Polizisten."

Utána kellene olvasni, egyszerre jelent meg németül és angolul vajon?

rockjano_ 2010.10.18. 22:19:54

Hmmm

A sokgyerekesek támogatása támogatandó gondolat, a személyi jövedelemadó csökkentése (egykulcsossá tétele) is az bár nem túl igazságos.

A különadók nagytöbbségét úgyis ránk fogják hárítani középosztályra mert a tőkések már csak ilyenek :-) megtalálják majd a módját, ügyesek.

De kérdezem MITŐL LESZ ITT GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS???

Ez talán a lényeg. A társasági adó csökkentése nem számottevő.

Viszont a munkavállalói járulék nem csökken. Ebből így nem lesz több munkahely. A beruházók elbizonytalankodnak, nemigen jön olyan több ide mint a mercedesz.

Persze lehet hogy a világgazdasági válság múlik majd és kicsit jobb lesz de ebből legfeljebb néhány százalékos növekedés lehet.

Megint nem tudunk úgy növekedni majd mint régiós versenytársaink. Szlovákok lengyelek majd növekefnek 8-10 százalékkal mi meg 4-5-el max.

A szerkezeti problémákon nem akar változtatni a fidesz mert az már népszerűtlen lehet.

Népszerűségét jó ideig megőrzi így de nem lehet az alapvető szerkezeti problémákat vállalati különadókkal megoldani, legalábbis hosszútávon biztos nem.

6.Lenin 2010.10.18. 22:20:01

@demokráciát!:

De!
-2-ben (FEI=Fidesz előtti idő) megbukott a közg, nonszenszek sorozata.
A Big Bang óta mindig.
Vannak néha különleges esetek is.

Az életben,ha megfojtanak 1 spinét, 5 perc után ritkán énekel.
Az operában még lezavar 1-2 áriát is akár.

A gazdaság is így van, némelyik gyorsan bukik, a másik meg elfetreng akár néhány száz évet is akár, anélkül, hogy Földönfutó Jánosok repesnének a boldogságtól közben.

S2000 2010.10.18. 22:21:51

@pannonfunk: A közvélemény gyorsan felejt, meg egy jelentős része Győzikét néz, úgy hogy ez engem nem rettentene el értelmes dolgok véghezvitelétől. :)

@The Voice of Reason: Ja, ezt vezetem már három és fél éve, de még mindig minden alkalommal úgy vigyorgok, mint egy hülye gyerek, amikor beleülök. Élvezet vezetni.

@Trejo: :) Orbán világképébe elég sok baloldali elem tartozik, amivel egyébként nincs semmi gond, akár fel is lehetne vállalni. Persze ha a totális egypárt rendszer a cél, akkor meg logikus is, hogy kínál valamit a baloldali szavazóknak is.

jjulie 2010.10.18. 22:21:52

orbán ppp rambo régebben is verdesett a szárnya helyett a felharjával beszéd közben?

t a m á s 2010.10.18. 22:22:44

@pannonfunk:
Kedves pannonfunk!
Nomen est omen? az angol szótárban (pl.szotar.sztaki.hu/) 3 kifejezést található a funk szóra;

beszari alak
félelem
rémület

No már most akkor én lennék bérrettegő? pay-funk, hire-funk)

demokráciát! 2010.10.18. 22:23:38

Egy két adalék az orbáni öszvér-akcióprogramhoz!
Egy kulcsos adóval az szdsz korábbi fő, neoliberális programpontját valósította meg!
Az állami nyugdíj értékállóságához: valóban a politikusok kénye-kedve – ill. az államháztartás helyzetétől függően – alakul az értéke. Pl. Orbán 1998-ban törvényileg előírt nyugdíjt vont el, 2009-ben pedig Bajnai, a világválság miatt, szintén nyugdíít vont el. Miközben Romániában egy-pár hónapon belül 2-szor csökkentik drasztikusan a nyugdíjakat!

Trejo 2010.10.18. 22:23:58

@demokráciát!: 269. Megalakult: FIDESZ Magyar Posztkommunista Szövetség

Tarjapartja 2010.10.18. 22:24:17

TG-vel egyetértek abban, hogy személyzeti ügyekben történt változások még nem biztos, hogy a demokrácia végét jelentik.

Miért is? Ha pirosak és a kékek más személyzeti politikát folytattak volna, akkor több lett volna a narancs is a hivatalokban és állami vállalatoknál, ergo kevesebb cserére lenne szükség. de mekkora skandalum, lehetett volna a hivatalban uborka, meg tök (oh, bocsi az volt), meg tök, vagy körte, alma stb.

Ezek szerint a piros-kék drímtímet sem az objektivitás és a szakmai alázat vezérelte a személyzeti politikában, így állhatott elő az a furcsa helyzet, hogy a Százholdas Pagony minden fontos és alig fontos hivatalában és minden pagonytulajdonlású vállalatánál Nyuszi és az ő barátai ültek. Nem jutott be sem Róbert Gida, sem Tigris, sem Malacka, sem Más, sem az ő rokonaik se ezekbe a jól fizető és kevésbé jól fizető, befolyásos és jelentéktelen munkakörökbe.
El kellene jutni végre oda, hogy a Százholdas Pagony minden rendű és rangú állatának egyenlő és objektív kiválasztáson alapuló esélye lenne a demokráciát építeni. Így sajnos a pirosak és kékek "odaademokrácia" című jajveszékelése nem hiteles és nem képes kiváltani azt a szintű empátiát az átlag pagonylakóból, hogy Nyuszi és barátai a demokráciát siratják, a pagonylakóknak úgy tűnik, hogy nyuszi és barátai inkább saját elvesztett befolyásukat és lehetőségeiket siratják.

A sikeres kommunikáció és befolyásolás titka a hitelesség. Nyuszi és barátai sajna - úgy tűnik - hitelességüket saját személyzeti politikájukkal már jó előre csúnyán megtépázták.

sárkányfő 2010.10.18. 22:24:29

@pannonfunk: ez tényleg biztató. de csak akkor, ha ez egyben a bürokrácia átszervezését is jelenti. ha egy trabantot átfestünk audivá, attól az még trabant marad. tehát nem fűnyíró-elven kéne elbocsátnai, hanem egy új strutúra mentén elhelyezni az emberket. pl. kiikatatni a párhuzamosságokat. amit lehet digitalizálni, mindenféle ügyfélszolgálatot feltenni a netre, hogy csak az utazzon és fogaljon le egy ügyintézőt, akinek nincs pénze otthoni netre. bevezetni - sok évtized késéssel - a teljesítmény- és hatékonyság mérést. nagyot néznénk, ha kiderülne hányan végeznek érdemi munkát.
stb. lehet sorolni bőven. ezeknek a végén kellene kiosztani a pozíciókat, a mostaninál jóval kevesebb számban. a kihullóknak meg átképzést nyújtani, meg valami esélyt, reményt.

de a bürokrácia érdemi megreformálása... na az tényleg komoly meló. nem annyi, hogy kirúgunk 5%-ot. leépítése már sokszor voltak al elmúlt 20 évben. Mindig visszajöttek :) Mert a rendszer lényege nem változott.
mint fogyókúrások, akik leadnak 5 kilót, majd felszednek 10-et :(

kodó tamás 2010.10.18. 22:25:03

@pannonfunk: sokat nem kaptál el a fonalból. de: hosszú.... hagyjuk

@_izée: egyetértek, de mi van Nagy Feróval? az smafu? vagy Janicsák?

@demokráciát!: erről már április után írtam itt, hogy szerintem LMP. az putyini ellenzékre kijelölt

erre lehet következtetni a "fenntartásuk" csepegtetet, a hatalmi helyzetben gyűjtött (tisztességes és szabad- választást szimbolizáló) kopogtatószelvények exportja alapján

pancsa47 2010.10.18. 22:25:05

Úgy gondolom, a most kitalált válságadókat is mi, az emberek fizetjük meg - csak áttételesen, kicsit késleltetve - áthárítják ránk.
Ezért én ezt SUNYI megoldásnak tartom.

sárkányfő 2010.10.18. 22:26:32

@kodó tamás: az hagyján, de egy nagy fideszes sincs talpon a vidéken, aki leírná hogy ez tényleg nagy gáz, ez hazugság volt, meg ilyenek... kb ennyire is érdemes komoly venni őket.

Nagyzee 2010.10.18. 22:26:47

@kodó tamás: Nem vagyok esztergomi, csak ránéztem a választási adatokra, ill. utánaolvastam kicsit.

Azt miből gondolod, hogy reálisan csak kb. 15%-ot kellett volna kapnia egyéni képviselőjelöltként? Pm-jelöltként városi szinten is kapott 34%-ot, miért kapott volna kb. feleannyit képviselőjelöltként?

jolmegmondja 2010.10.18. 22:28:23

Kedves Török Gábor! A mai Oroszország politikai rendszeréből nem száműzték adminisztratív úton a versengés, a részvétel és a nyilvánosság szabadságát, akkor ezek szerint Ön Putyin államát jogállamnak tartja?

török gábor 2010.10.18. 22:28:28

@bóra77: mi a célja? nem tudom, talán néha hasznos ilyeneket is olvasni. régebben nehezen birkóztam meg azzal a gondolattal, hogy nem szerethet mindenki, így egyben látva terápiás jellege van.

jjulie 2010.10.18. 22:29:34

schiffer andrás rendesen osztotta ma az orbánt

kodó tamás 2010.10.18. 22:32:23

@rockjano_: "Ebből így nem lesz több munkahely"

már szinte meg is duplázta a versenyszektor 1,7 millió munkahelyét

a 2x4 órás huszáros kedvezményezett alkalmazási móddal

apropo erről nem is nyitottunk vitát a kommentelő NERtársakkal

jjulie 2010.10.18. 22:33:05

@pancsa47:

ez nem SUNYI és megoldás sem: kisérlet

pannonfunk 2010.10.18. 22:33:35

@t a m á s: próbálkozzál a wiki-vel, jobb forrás: en.wikipedia.org/wiki/Funk

Hogy te lennél a bérrettegő, hát, "te mondád", hogy klasszikust idézzek :P
@rockjano_:
A munkavállalók az adócsökkenésből reálbérnövekedést fognak realizálni, azaz a munkáltatóknak nem kell nominálisan még az infláció szintjével sem megnövelni a béreket ahhoz, hogy a munkavállalók reálbérnövekedéshez jussanak ->ebből gazdasági növekedés? + exportmérlegünk pozitív + 5-10%-os leépítés a közalkalmazotti szférában + lesz Széchenyi terv II, bár ettől biztos sok ballibet ki fog verni a frász. Mindenesetre várom az SzT 2.0-t, ha az nem lesz értelmes, akkor valóban nem fogunk 5-ről 6-ra jutni.

Lesz a szlovákoknál 8-10%-os növekedés jövőre, vagy ez csak valami hangulatkeltés a részedről?

demokráciát! 2010.10.18. 22:35:14

@kodó tamás:
Szerintem az LMP nem "putyini ellenzék" v. "őfelsége ellenzéke".
Ma is Schiffer – a szocikhoz képest kétségtelenül markáns politikai, gazdasági, társadalmi – nagyon határozottan bírálta a kormány intézkedéseit, csak túlságosan cizellált módon. Pl. a "bürokrácia leépítése" bumfordisággal leöntött újabb forráselvonások kapcsán ugyan nagyon helyesen emelte ki, hogy pl. a hatóságok az évek óta folytatólagos leépítése, forráselvonása eredménye lehet hogy azok nem tudnak eljárni kellő minőségben feladatkörükben, pl. környezeti katasztrófa lehet az eredménye. DE Schiffer nem nevesített, hogy Kolontár-.Devecser. Az emberek nagy része így pl. nem tudta kötni az üzenetét. Hiba!
Ellenben a Jobbik továbbra sem "zúdul" a fideszre.
Azért ez meglepő!

6.Lenin 2010.10.18. 22:35:50

Amennyiben a fiatalabbak nem emlékeznének, vagy netán másként rémlik valami.

A Nagy Nyugat nagyon szerette Kádár elvtársat, adták a lóvét ész nélkül és nagy ívben leszarták mi van a országban.
Nem féltek tőle! Demokrácia, ki nem szarta le, nyugaton.
Most más képezi a beszarás tárgyát, nem a személy.
Más feeling.

Pá!
Jó éjt!

S2000 2010.10.18. 22:36:27

Gábor is megfogalmazta, és én is úgy látom, hogy vannak jó elemei a kormány mostani csomagjának (alacsonyabb SZJA) de vannak rossz elemei is (növekvő vállalati adó). Nem az egyes elemeket kell nézni, hogy önmagában az jó-e, vagy rossz-e, hanem az egész csomag egyenlegét. Itt pedig egyszerű a matek: mindössze adóátcsoportosítás történt szerkezeti reformok nélkül. Ennek hatása rövidtávon semleges, közép és hosszútávon negatív (nem fenntartható, a reformkényszert tolja ki három évvel).

Wolfram 2010.10.18. 22:36:51

Jó vagy, Gábor, veled vagyunk!
A többit meg szard lefele!
Az elfogulatlanság kemény dió, köpködni a legegyszerűbb.
Imre

demokráciát! 2010.10.18. 22:37:18

Előzőt javítom:
Szerintem az LMP nem "putyini ellenzék" v. "őfelsége ellenzéke".
Ma is Schiffer – a szocikhoz képest kétségtelenül markáns politikai, gazdasági, társadalmpol.-i filozófiájuk ellenére – nagyon határozottan bírálta a kormány intézkedéseit...

jjulie 2010.10.18. 22:37:19

@török gábor:

ha semmi gondot sem okoz már majd a "nem szeretnek" elviselése, lehetsz akár politikus is

Wolfram 2010.10.18. 22:37:27

Jó vagy, Gábor, veled vagyunk!
A többit meg szard lefele!
Az elfogulatlanság kemény dió, köpködni a legegyszerűbb.
Imre

pannonfunk 2010.10.18. 22:37:53

@ó jaj: A fűnyírózás a szocikra volt jellemző, ebből a szempontból special a fideszt sokkal jobbnak tartom. Ami nem azt jelenti, hogy most nem baltázhatják el, de reménykedjünk...

egysmás 2010.10.18. 22:40:31

Mindig sejtettem, hogy hurráoptimista vagy, de most már biztos vagyok abban is, hogy csak poénból vagy az országban.
Kalandvágyból.

kodó tamás 2010.10.18. 22:41:13

@ó jaj: lehet hogy valami NER-es propaganda megy a hirtv n???? tényleg hol vannak? számolgatják a jövedelem adót? és a pálinka zárjegy bevételt? ....

@Nagyzee: leírtam
a választás előtt az uj szabályok miatt mindenhol átszabták (na erről HOFI jut eszembe... utolag már szabhatják...) a körzeteket stb
mert kevesebb léhűtőt kellett választani
ezt értelemszerűen a jegyzők hatáskörében Meggyes barkácsolta...
a fideszen belül tuti ő választott azon belül is egyéni körzetet.

a MANIPULÁLÁS számos lehetősége volt a kezében (lásd szendrőlád a libanoni cédrus fideszes stb)
Megygest "ismerve" nem látom olyan gálánsnak hogy ezzel ne élt volna, vagyis ezt feltételezem. bár elég butának is tűnik...

a kérdés lényege mindenhol egyenletesen oszlott el a szavazat megyesre? és a fideszre? továbbá a részvételben nem volt markáns különbség?

de egyébként nem is fontos az egész:)

jjulie 2010.10.18. 22:41:15

@pannonfunk:

ügyesen kell meghatározni a "már elbaltázás" és a "még nem elbaltázás" határvonalat

Ordnassac 2010.10.18. 22:42:32

@török gábor: egy fideszes (Varga István) valszeg félrenyomott (nemmel szavazott).

Ordnassac 2010.10.18. 22:44:07

@Ordnassac: ahogy Jávor Benedek is? (ő igennel szavazott)

demokráciát! 2010.10.18. 22:44:38

@pannonfunk: 22.07

Szia pannonfunk, a közszféra leépítésén én pl. nem futottam át.
Több kommentemben érintettem.
Persze, az ami még egy évvel ezelőtt a magyarság, ill. a magyar állam elleni hazaáruló merénylet, most a "bürokrácia leépítése" varásznevet kapta.
Amúgy, mint korábban is, a közszférabeli leépítések jelentős részét, majd az önkormányzatok fogják érvényesíteni.
Már csak azért is, mert jelentős részük végtelenül el van adósodva.
De pl. állítólag pl. a központ 20 %-ak kevesebbet szán az ideihez képest (pedig idén is volt 10 %-os csökkentés) a kulturális szférára. Ennyit neked, MAGYAR kultúra, és identitásőrzés, - erősítés!

pannonfunk 2010.10.18. 22:45:23

@kodó tamás: Szerintem meg nagyon is elkaptam. Közel nem egyszerű a téma, amit el lehet úgy intézni, hogy akkor most 8% a magánnyugdíj befizetés tizenakárhány az állami, oszt csókolom, függetlenül attól, hogy a nyugdíjasok/aktív dolgozók arány még állandó foglalkoztatottság mellet is változik. Ha pedig belátjuk, hogy ez így hülyeség, akkor miért ne lehetne változtatni rajta. Persze a 0% magánnyugdíj-járulék huszonakármennyi% állami nyugdíj-járulék drasztikus lépés, de semmiképpen nem lopás, ahogy azt sokan most próbálják magyarázni.

kodó tamás 2010.10.18. 22:45:27

@demokráciát!: az LMP még nem tudja, hogy ő lesz a királyi-putyini ellenzék

csak-a-fidesz (+ én)

tölgyes 2010.10.18. 22:46:34

@porfelhő: A szövegértelmezési gondjai azok önmagából fakadnak. Az átveszik éppen kifejezi azt, ami történni fog.:).. Ezzel szemben a korábban feltett kérdésemre nem válaszolt.. ami nem fontos.. mert úgy látom nem tudja mit kéne válaszolnia:)

6.Lenin 2010.10.18. 22:47:18

@jjulie:

Az egész élet, kísérletezések sorozata.

Te is naponta teszel kísérletet, hogy minél jobban kitold azt az örömteli pillanatot, amikor az emberiség végre fellégezhetne.
Mondjuk, elfelejtenél írni.
Én már belédtörődtem, ez van , együtt kell élni veled, meg dembinszki lovával. Szerencsére nagy a távolság.

Pá,Neked is!

Izomor Lánya 2010.10.18. 22:49:06

@nyünyüge: Ma úgy mondanánk, hogy "mém járja be Európát, a kommunizmos mémje".

is 2010.10.18. 22:50:21

TG, most nem azért, de két gondolat miatt már megint vissza kellene adnod a diplomádat:

"Amíg a politikai rendszerből adminisztratív úton nem száműzik a versengés, a részvétel és a nyilvánosság szabadságát" - választási törvény, kerületátrajzolások, Szegeden, Esztergomban a nem-együttmúködés és joggal visszaélésre készülve a testület feloszlattatása fél év múlva, a programnélküliség, és mindennek a tagadása, az egyéni inditványok, hogy nehogy bármit nyilvánosan meg lehessen tárgyalni, a személyi kinevezések... mostanra már órákon át lehet sorolni, amiket ide leírtál. mondhatod, hogy ezek MÉRTÉKe szerinted nem elég, de olyat akár implicite leírni, hogy ezek még MEG SE TÖRTÉNTEK, hát ez minden, csak nem objektivitás. az összes általad felsorolt kritérium bekövetkezett, te meg itt állsz, és tagadsz, félrenézel.

a gazdasági résszel meg templomba járó hivőt utánzol: most már eljön a Jézus Krisztus, az nem lehet, hogy még mindig nincs itt a feltámadás, megmondta az Orbán pap bácsi is. ennek a politikaTUDOMÁNYHOZ semmi köze nincs, reménykedsz, hogy nincs igaza azoknak, akik olyanokat mondanak, amit lélekben nehéz elfogadni. rendes elemző azonban nem a reménykedéseivel foglalkozik, hanem előhúz a történelemből 3-5 hasonló helyzetet, és összegzi, hogy akkor mi történt, valamint, hogy milyen hasonlóságok és eltérések vannak a jelenlegi helyzethez képest. továbbá előhúz 3-5 esetet az alternatív útra, és ott is elvégzi az összegzést és eltéréselemzést. ez egy elemzői, megalapozott vélemény lenne. sajnos azzal a gyanúperrel kell élnem, hogy vagy lusta vagy egy ilyennek utánanézni -most már a sokadik posztnál járva ebben a témában-, vagy nem is látod szükségét, hogy ilyen alapon fogj hozzá. ez utóbbi a rosszabb.

demokráciát! 2010.10.18. 22:50:54

Azért a jövő évi költségvetés, illetve tarthatósága mistt már csak azért is aggódnék, mert az héttel ezelőtti hatalmas belső fideszes háború (Matolcsy elleni össztűz a Hír Tv-ben és a M.Nemzetben) azért jelzi, hogy nincs harmonikus összhang, és elmélyült, kiszámítható munka a háttérben!
De aztán matolcsy győzött, és a költségvetésért felelő "pénzügyi" államtitkárság szét lett zilálva.
Tehát már csak ezért is van miért aggódni. Totális bedőlés esélye is benne van a pakliban. Persze akkor még lehet majd mutogatni, hazafiatlan ellenzékre, értelmiségre, IMF-re, EU-ra, magánnyugdíj-pénztárakra, multikra, Basescura, határon túli magyarokra, stb.

pannonfunk 2010.10.18. 22:52:23

@demokráciát!: Na, pont erről beszélek, hogy más a fűnyíró-elv, hogy mindenkinek kevesebbet adunk (ahogy csinálták a szocik), elvéve pénzt onnan is, ahonnan nem kellett volna, meg más az, hogy ha tényleg a vízfejt építjük le.

Hasonlóan, nem tartom valószínűleg, hogy a fidesz-kormány majd a fideszes önkormányzatokat szopatná. Persze, hogy a szoci kormány a fideszes önkormányzatokat szopatta, de ez nem jelenti azt, hogy ezután is így lesz...

Kultúra leépítés, hát, ha nem fűnyíróelv-szerűen csinálják, és ha a 20% leépítés azt fogja jelenteni, hogy a "zöld fika úszik a rózsaszín takonyban" installációkra és egyéb hülye performanszokra kevesebb pénzt adunk, azzal még a "MAGYAR kultúra" (idézet tőled...) is jól fog járni, talán...

lifelike 2010.10.18. 22:54:14

ha jól értem TG szavait, 2 év alatt ki kell fejlesztenie a magyar emberek az adózási morál nevű szervét és használnia is kell, varázsütésre

esélytelen, az extraadók hatásai (átterhelés a fogyasztókra, az árcetlin megjelenő összegek emelkedése, független a fizetés emelkedésétől) sajnos még inkább adócsalóvá fogja tenni az átlagot

mondjuk nincs túl sok lehetősége a kormánynak, vagy ez vagy a lassú halál

pannonfunk 2010.10.18. 22:55:03

@pancsa47: Szerintem meg az a sunyi, aki mercivel megy a segílyt felvenni. A fogyasztáson keresztül behajtott adó alól nehezebb kibújni...

kodó tamás 2010.10.18. 22:55:56

@pannonfunk: a "TALÁN" az jo végszónak....

@lifelike: ez a harakiri program bemutató? csak egyszer fogják megmutatni?

blokkos 2010.10.18. 22:56:49

@6.Lenin: Hát ilyen fószer tényleg nincs. Ez a legutolsó, legalja.

tölgyes 2010.10.18. 22:57:31

@panelburzsuj: Amit az első bekezdésben írt az nincs összefüggésben azzal, amit a diákhitelről írt...Ahhoz most késő van, hogy az első bekezdésre érdemben reagáljak..

A diákhitel ügyhöz annyit: jó volna finomítani a szabályokat.. bár annak idején én is csináltam TDK-t meg minden mégse szaladtam ki az időből. Igaz - ha jól emlékszám - nálunk az öt év alatt talán 10 UV-t engedett a rendszer...Aki többet csinált az végleg repült.. és a képzés se volt gyengébb - talán - mint most... Az azonban biztos, hogy a társadalmi elismertsége is nagyobb egy jó egyetemnek.. és még a jövedelemszerző képessége is nagyobb lesz.

demokráciát! 2010.10.18. 22:57:36

@is:
Ezért orrol meg rá folyamatosan T.G-re pl. Debreczeni József is.
Pedig csak két, eltérő szerepfelfogásról van szó.
Gábor a mi kommentben is hangsúlyozta, hogy ő neutrális próbálván maradni, nem feladata pl. politikai ízlését elemzéseibe belekeverni.
Pedig szerintem a - hosszabb távon is maradandó - politikai elemzésnek igen is alapját képezi. Na nem a pártpolitikai szempontok érvényesítése, mint pl. a századvéges, ill. nézőpontos fiúk esetében, hanem kell egy értékrendszer, egy szellemi alap, amelyről végzem az elemzésemet.

pannonfunk 2010.10.18. 22:58:36

@lifelike: Szerintem meg a fogyasztási adó elől nehezebb kibújni, főleg, ha ilyen trükkös formában hajtják be, hogy "rohadt tecsó, fizess x milliárd forintot, oszt szedd be a jónéptől, ahogy tudod". A személyi jövedelemadó alól meg kevésbé lesz érdemesebb kibújni, mert a csökkenő nyeresség mellett (kevesebbet kell fizetni, ha becsületes vagy, ergo kevesebbet nyersz, ha csalsz), a büntetés mértéke relatíve növekszik.

jjulie 2010.10.18. 22:59:12

@lifelike:

más hatás is lehet, sőt van már

akinek lehetősége van, az vegye el a másét, és ha előtte kitalálja magának a felmentést a lopás vádja alól, akkor az nem is az

ssi 2010.10.18. 23:00:27

@6.Lenin:
nem képzeljük, tapasztaljuk ... "aki mer, az nyer" - magának / országnak?

@agentT: "madarat tolláról, ember barátjáról"

@Átverés!:
O.V. az országot, a világ őt tekinti kísérleti nyúlnak
kampányban mondhatta volna ... kisebb extrabevétel, kisebb kockázat? ...

@pannonfunk:
már látom :-))) nagy változási szándék, még nem látom :-((( hatásait
1. elfogadó 2. rettegő 3. óvatos megfigyelő

@S2000: :-) IMF-hiteltörlesztést exrtaadókból?

@ó jaj:
sokan nem értik T.G.nél, hogyha pl. arról írna, hogy milyen az egészséges táplálkozás, nem kellene bevallania, hogy melyik a kedvenc kajája

pannonfunk 2010.10.18. 23:01:18

@pannonfunk: Végülis az állam a rossz gazda, meg a rossz adóbehajtó, kiprivatizáljuk az adóbehajtást is. Hogy ez ellen a sok liberális miért tiltakozik, azt nem értem... :P

pannonfunk 2010.10.18. 23:04:35

na, elnyelte a kommentemet a blogmoci. Biztos ideje menni alucikálni.

pannonfunk 2010.10.18. 23:05:17

Most látom az előzőt. Tényleg lépek, jóéjt mindenkinek...

demokráciát! 2010.10.18. 23:05:28

@pannonfunk:
Hát hogy nem fűnyíró lesz, azért aggódom. Persze a szociknál se volt feltétlenül, mert míg egyes ágazatok egy-egy évben 5-10 %-os leépítést szenvedtek el, pl. a környezetvédelmi, vízügyi, vagy pl. a fogyasztóvédelmi, élelmiszerbiztonsági hatóságok jóval nagyobbat!
Bocsi a kultúra nem csak az alternatív kiállítások, sőt elsősorban nem az. Azok max. csak pályázati pénzből mennek.
DE pl. múzeumi, könyvtári, levéltári, közművelődési intézmények, stb.
Pl. tudod, hogy a magyar kultúrkincs, ill. nemzeti-történelmi örökség felbecsülhetetlen értékeit őrző Magyar Országos Levéltár lassan már 5 éve nominális értéken! egyre kevesebb pénzből gazdálkodik. Az infláció közben kb 50-60 % lehetett, ha nem több.
Mi intézményünkben (hatósági feladatkörrel) 2003-2004-ben számszerűen nagyobb volt a költségvetési főösszegünk, mint idén, pedig dologi kiadásaink jelentős hányadot tesznek ki.
Persze 40 %-al kevesebben is dolgozunk.

pannonfunk 2010.10.18. 23:06:03

Most meg itt van az összes. Akkor csinálok egy mesternégyest, just for fun...

demokráciát! 2010.10.18. 23:09:03

@pannonfunk:
más részről, hogy az önkormányzatok mire képesek?
Nagy részük nagyjából arra, hogy egyelőre még ne halljon éhen!
Annyira el vannak adósodva. Na most ehhez az jön hozzá, hogy ha nem forrásutánpótlást kapnak a központból, márpedig vélhetően nem, hanem mondjuk, a fejkvóták csökkentését, akkor ki lehet találni, mi fog történni.

pannonfunk 2010.10.18. 23:11:13

@demokráciát!: De ugye arról nem a mostani kormány tehet, hogy ilyen rosszul áll a költségvetésetek. Egyébként ha 40%-kal kevesebben dolgoztok, akkor nem biztos, hogy annyira rossz a költségvetésetek, mivel pl. béremelés gyakorlatilag nem volt a közszférában az elmúlt pár évben.

amúgy nem volt 50-60% infláció az elmúlt 5 évben, de most nem nézek utána, hogy mennyi, de kb. fele annyi.

Szerintem bizakodjál, hogy azért a kormény fogja tartani magát annyira az elveihez, hogy a kulturális örökség prioritás lesz, ergo, akár még jól is járhattok.

Mégegyszer megpróbálok aludni menni.. :P

bariga 2010.10.18. 23:11:24

@jjulie: csak nehogy nagyon beinduljanak ezzel az elveszem, kölcsönveszem, átmenetileg írányítom dologgal, mert egyre több lesz a rács. az én generációmnak még vannak emlékei

_izée 2010.10.18. 23:12:59

biztosan családja van neki is és kell a pénz, ahhoz meg a megrendelés. nem úgy megy az, hogy csak úgy behív az m1 valakit az utcáról. ahhoz le kell tenni valamit a blogasztalra.

higgyétek el, alig várom az első valamirevaló fideszes vélemény nyilvánítási lehetőséget, ahova leírhatom a nevem és lakcímem (amikre eddig falsot írtam, hátha érvénytelen lesz az ív), hogy nehogy kimaradjak a Kubatov-DB-ből. Bekerülök és még esélyem lehet közülük valónak lenni...ki tudja, egyszer enyém lehet valamelyik önkormányzati pozi.

tbb 2010.10.18. 23:13:58

@Ordnassac:

És mindezek ellenére nem érted, hogy ahol ennyire elsöprő fidesz győzelem született, ott valami generális baj van az ellenzékkel? Hogy 10 szociból, 10 jobbikosból, 8 LMP-sből 1-t se választanak meg? De még a 10 Vállalkozók pártiból se? Meg regionálisok közül se. Meg a zöldek közül se. Még mutatóba se. Számomra ebből az jön át, hogy abszolut hiteltelen bagázs lehetnek.

is 2010.10.18. 23:14:39

@demokráciát!: "Gábor a mi kommentben is hangsúlyozta, hogy ő neutrális próbálván maradni, nem feladata pl. politikai ízlését elemzéseibe belekeverni." megismétlem, másnak már megadott válaszom: dialektika. a legjobb tudományos módszer, semmilyen objektivitást nem lehet utána számon kérni. fenntartom, hogy a gazdasági részről szóló gondolat egyoldalú, wishful-thinking; mindenféle racionális, tényalapot nélkülözve. tökéletes fradi szurkoló: most már csak nyerni fog a csapat, nem lehet, hogy mindig az újpest nyerjen, mert nem szeretem az újpestet.

@poszt: hadd kérdezzem már meg: kinek milyen felelőssége lesz, ha 10 millió emberrel való kísérletezgetés nem hozza a várt eredményt? széttárjuk a kezünket, és ezt is a nyuszira fogjuk, mint azt, hogy 2008-ban szétbasztuk azt az egészségügyi reformot, amit most Szócska Miklós is folytatni akar? így mulat a magyar? egyetemi tanárok vezetésével?

rockjano_ 2010.10.18. 23:15:42

@pannonfunk: A munkavállalók az adócsökkenésből reálbérnövekedést fognak realizálni, azaz a munkáltatóknak nem kell nominálisan még az infláció szintjével sem megnövelni a béreket ahhoz, hogy a munkavállalók reálbérnövekedéshez jussanak ->ebből gazdasági növekedés?

Szerintem ebből nem lesz

+ exportmérlegünk pozitív + 5-10%-os leépítés a közalkalmazotti szférában

Ebből munkanélküliség lesz, az export valóban jól megy de kérdés hogy ez elég-e???

+ lesz Széchenyi terv II, bár ettől biztos sok ballibet ki fog verni a frász.

nem a frász a baj hanem az hogy az előző sem volt egy sikertörténet, én konkrétan tudok néhány nem kihasznált rossz beruházásról amire rengeteg állami forrás ment el (jórészt feleslegesen)

Mindenesetre várom az SzT 2.0-t, ha az nem lesz értelmes, akkor valóban nem fogunk 5-ről 6-ra jutni

Mi is az SzT 2,0???.

Lesz a szlovákoknál 8-10%-os növekedés jövőre, vagy ez csak valami hangulatkeltés a részedről?

Nem-nemhiszem hogy lesz de azt gondolom hogy ha a világ normalizálódni fog akkor ők megint elhúznak éves növekedésben mellettünk mert jobb szerkezetü az elosztásuk mint nekünk, sőt ha ezeknek e nagy céges adóknak bejön az a hatása amitől sokan tartanak akkor ez az olló csak nyílhat.

Ne így legyen persze de én tudom hogy ezketől az intézkedésektől egy új embert sem fogok tudni felvenni a cégembe.

Ez legfeljebb új megrendelések esetén történhetne meg, vagy ha valóban drasztikusan csökkennek a munkavállalói járulékok.

Addig megy a feketézés ugyanúgy mint eddig...

6.Lenin 2010.10.18. 23:15:48

@manyike:

2 tini lány az első randi után:

-Na, milyen volt?
-Képzeld, csont van a közepében.
-Úgy tapasztaltad?
-Tuti, hogy van benne.
-Utána is?
-Azt nem tudom, elaludtam.
-Na mindegy, megyek én is aludni.
Bocs.

demokráciát! 2010.10.18. 23:20:44

@pannonfunk:
Köszi a drukkolást!
ad 1., De egyrészt a minisztériumból már hónapokkal ezelőtt jelezték, hogy a kultúra – az elmúlt évek után – újabb súlyvesztést (igaz Hiller alatt nem is volt olyan rossz, mármint relatíve nem a kultúra szívta a legtöbbet) szenvedett el. Gyakorlatilag az utolsó helyre került! Azt hiszem a meggyengült érdekérvényesítő képesség (Szőts államtitkár szerény súlya) is ezt jelzi.
ad 2., Na jó státuszelvonás tekintetében csak 25-30 % volt a leépítés. a fizu gyak. tényleg nem nőtt, ellenben a dologi kiadások (pl. közüzemi díjak /áram gáz/, mely esetünkben jelentős hányad) igen.
ad. 3., Senki sem mondta, hogy mondjuk az elmúlt négy-öt év ínséges időszakáról ez a kormány tehet. De a helyzet ez, s mi is reméltük, ha nem is javul a helyzet, de legalább nem lesz rosszabb.

tbb 2010.10.18. 23:23:10

@kodó tamás: Pontosan. Bár arra is kiváncsi lennék, hogy miért, de ezt felesleges tőled kérdeznem. De arra talán tudsz válaszolni, hogy mi a baj Meggyessel? Nos, mi?

demokráciát! 2010.10.18. 23:25:04

@is:
Kérdésedre a válaszom egy korábbi kommentemben:
22.50.54
(...)
De aztán matolcsy győzött, és a költségvetésért felelő "pénzügyi" államtitkárság szét lett zilálva.
Tehát már csak ezért is van miért aggódni. Totális bedőlés esélye is benne van a pakliban. Persze akkor még lehet majd mutogatni, hazafiatlan ellenzékre, értelmiségre, IMF-re, EU-ra, magánnyugdíj-pénztárakra, multikra, Basescura, határon túli magyarokra, stb.

Tarjapartja 2010.10.18. 23:25:56

@is:

2006-ban valahogy senkit se zavart, hogy kísérleteznek velünk, pedig sok százezer embernek tették tönkre az életét. Azért ki a felelős?

is 2010.10.18. 23:27:15

@tbb: elég rossz következtetés. amit mondjuk a németekkel összehasonlítva ki lehet hozni, hogy a zöldek, a szocdemek végre tisztán megvannak, liberális, komcsi nincs, szélsőjobb van. németeknél van liberális, és 15%-ot kap, ha ez nálunk is így meg lett volna, akkor a FIDESZ a 40%-val elmehetett volna koalíciós kormány után nézni. Németországban a CDU 27%-ra 31% helyet kapott, nálunk Orbán 53%-ra kapott 68/-ot, óriási torzítás. az, hogy ezután a választási törvényt úgy megmódosították, hogy 35%-kal tudtak pl. 10 helyet szerezni Esztergomban a 13-ból, az neked legfeljebb nem túnik fel, de ez már ne a más hibája legyen. ez lesz a következő OGY választáson is: 35%-kal akar a FIDESZ abszolút többséget kapni. és ha az ellenzék megosztott, akkor meg is fogja csinálni.

egyelőre egy nagyjából biztos pont van: Kaltenbach Jenő legyőzte volna Tarlóst, és az LMP hibája, hogy ez nem történt meg. meglátjuk, 2014-ben mi lesz. nem véletlen, hogy Schiffer Orbánt ma már nyíltan kritizálja, megdőlt az, hogy az MSZP ellen a FIDESZ segíti az LMP-t (úgyis mint Orbán segíti az őt TASZosként védő ügyvédet). a FIDESZ szerint az LMP megtette a szívességet tavasszal, meg most ősszel is Kaltenbach visszatartásával, az LMP mehet. a következő választáson ellenzéki szövetséget kell kötni a választási törvény miatt, és ezt már most elkezdheti Schiffer hangosan kántálni, hogy megértsék az emberek: vagy Orbán örökre, vagy ellenzéki kerekasztal, mint 1989-ben. akkor sem szerették egymást az ellenzéki pártok, de az MSZMP ellen le kell ülni egy asztalhoz. ma a FIDESZ az MSZMP, Orbán Kádár.

Tarjapartja 2010.10.18. 23:27:19

@demokráciát!:
Rutinosak vagyunk bedőléspánikban, 2008 óta szokjuk...

is 2010.10.18. 23:28:40

@pannonfunk: "Igen, NER van helyette, most minden hivatásos bérrettegő attól retteg," - és csak bérrettegő van, ugye? ha valakinek nem tetszik, az már bérrettegő? megvan az ehavi 1-bites jelszó? jól elvagy vele?

ssi 2010.10.18. 23:28:54

@6.Lenin: s miről álmodhatott a lány? a csontkovácsról? .. és Te?

Ordnassac 2010.10.18. 23:30:36

@tbb: oszt mégsem Meggyes nyert.

Bár Nagyzee megállapította, hogy az egyéni jelöltek kb. hasonló arányú szavazatot kaptak, mint Meggyes, csak a polgármesterivel ellentétben egyéniben nem "fogott össze" a többi párt.

A többi párt (talán az MSZP kivételével) nem hiteltelen, csak gyenge. Nyugat-Magyarországon a Jobbik nem erős, az LMP szintúgy nem. A VP helyzetét a városban nem ismerem. Esztergom meg amúgy is egy erősen jobboldali város, tehát a Fidesz itteni eredménye kifejezetten gyengének mondható. Ez az előnye a képviselő-testületben pedig annak is köszönhető, hogy a választási rendszer ilyen (egyfordulós relatív többség és a listás létszám nagy csökkentése).

Amúgy mire akarsz kilyukadni ezzel a polémiával? Hogy a helyi Fidesz jogosan ekézi a frissen és nagy többséggel megválasztott polgármestert?

ssi 2010.10.18. 23:32:15

@Dunaparti Tarja: anno még ellenzékként is forradalmian másak voltak, mint a korábbiak

tbb 2010.10.18. 23:33:38

@pannonfunk:

"hiszen az ember a befizetett tőkéjének egy jó részét elbukta"

Miféle tőkéjét bukta el? Akkor is pont ennyit fizettél volna be a nyugdíjalapba, ha maradsz az államiban. Tehát ha átlépsz, kutyát kefélsz. Míg ha maradsz, amint mondtad, nem éri meg.

demokráciát! 2010.10.18. 23:40:36

@is:
Hát ja.
Jav. Ezstergomban 14 fős a testület!
De a rendszer aránytalanságáról!
Pl. Szekszárdon: Fidesz, 44-45 % 10 mandátum; Mszp 28-29 % 2 mand.; Jobbik 17-18 %1 mand; LMP 8 % 1 mand.

A kopogtatócédulával történő rostálásról nem is beszélünk.
Pl. ha a megyei közgyűlések esetében az időfelezés, harmadolás, ill. a cédulaszám megháromszorozása közül "csak" az egyikkel nehezítik az elindulást, akkor az LMP-nak szinte mindenhol lett volna listája. Ha pedig a régit hajtják érvényben, akkor az összegyűjtött cédulák jelentős részéből repülőt hajtogathattak volna. Volna!
Mindehhez: E feltételek tudatában mondható, hogy a Jobbik nagyon erős szervezettséggel rendelkező párt, csak valahogy nem tudnak, vagy nem akarnak - mert őszintén támogatják az Orbán sok húzását - megindulni!

Ordnassac 2010.10.18. 23:46:08

@is: Na, ezt honnan szeded, hogy Kaltenbach megverte volna Tarlóst, aki 53%-ot szerzett?

1. Kaltenbach maga nem akart az MSZP-vel közös jelölt lenni, ha lehet hinni a saját nyilatkozatának.

2. A Horváth Csabára és a Jávor Benedekre leadott szavazatokkal együtt kb. a szavazatok 40%-át érték el. Nem látom azt, hogy KJ mit tudott volna ezen változtatni.

3. Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy azok, akik HCs-ra vagy JB-re szavaztak, mind egy szálig szavaztak volna KJ-re.

4. Attól, hogy Schiffer kritizálja Orbánt, még nem lesz az MSZP bármilyen szövetségese. A kerekasztal pedig irreális, most képzeld el, ahogy az MSZP, a Jobbik és az LMP (vagy más, újonnan beérkező ellenzéki erő) egymással egyezkedik Orbán ellen, sőt, koalíciót köt 2014-ben (főleg a Jobbikkal...). Na, ez a wishful thinking.

5. Ami Németországot illeti: az a liberális párt, ami tavaly még 15%-on állt (nagyrészt a CDU-ból érkező listás szavazatmegosztásoknak köszönhetően), ma 5%-on áll.

6. Az egyfordulós relatív többségű rendszer az önkormányzati választásokon 1994 óta van, ezt nem változtatták meg. Kétfordulós legutoljára 1990-ben volt.

panelburzsuj 2010.10.18. 23:46:22

@Ordnassac:

Az sem éredektelen talán teljesen, hoga a kiemelt és előre beharangozott hisztériához képest 53 százalékos volt a részvétel.

Az esztergomiak majd fele magas ívből az egész bagázsra.

Ordnassac 2010.10.18. 23:47:30

@panelburzsuj: és ez az 53% bőven országos átlag feletti volt.

Tarjapartja 2010.10.18. 23:48:30

@manyike:
A másságot szeressük, nem?:)

benchmade 2010.10.18. 23:49:18

Én a problémát abban látom, hogy a kormány gazdasági intézkedései éppen a növekedés ellenében hatnak. Pedig éppen a gazdasági növekedésnek kellene a szarból kihúzni minket. Ebben a szituációban hiába fog a világgazdaság növekedni, minket nagy ívben elkerülnek a befektetők.
Egyszeri sarcok vannak reformok helyett.

A magánnyugdíjpénztárak ügyében pedig éppen az az elkeserítő, hogy pont ott lépik ezt meg, ahol elindult valami. Az EU-ban 4 keresőre jut egy nyugdíjas és attól fosnak, hogy 2050-ben csak 2 keresőre jut egy nyugdíjas. Nálunk már most 1-1,5 keresőre jut egy nyugdíjas és a tendencia csak romlik. Hogy adjam így a pénzem az államnak?

Valaki írta, hogy miért kellene az ellenzéki polgármesterekre esküdni. Szerintem a városokra kell és ez sem Szegeden, sem Esztergomban nem látszik.

ssi 2010.10.18. 23:52:17

már attól (is) jól érzem magam, hogy soha nem gondolom, hogy ez csak jó, a másik meg csak rossz .... s másnak se hiszem el

@Ordnassac:
"MSZP kivételével) nem hiteltelen" markáns vélemény ez nálad, sokadszor botlom bele. a teljes párt, vagy egyesek, név- és jelentős személycsere után?

reggel folytköv :-))

ssi 2010.10.18. 23:56:57

@Dunaparti Tarja:
a világ sokfélesége tök rendben van, meg az is, hogy nem kell mindenkit szeretni (T.G. is megküzdött vele) - a titokzatos izgalmas, a titkolózó meg más

Táskás Tóni 2010.10.18. 23:57:53

@_izée: @is: Az ügyészség biztosan nem fogja elővenni ámokfutó Orbánt Tudod,Polt Péter ,9 év.Képes 10millió emberrel kísérletezni , hogy ne maradjon a 16%-os szja-val hazugságban. De hiszen nem ez volt az egyetlen ígérete, amit most nem tart be.Cinikusan megjegyzi hogy az előző kormány 178 milliárd ft-ot hagyott ott az energia szektorban , amit ök most válságadóként kivetnek. Csak ne felejtsük el ,hogy amikor a szocik bevezették az energiaadót Lengyel Tamás szakpolitikusuk rögtön elkezdett károgni ,hogy a háztartások kiadásait 50%-al fogja növelni a különadó .ami persze töredéke volt a mostaninak. Ha bárki az előző 8 évben kiejtette volna a száján a 16 %-os adót el lehet képzelni ,hogy mi lett volna a fidesz "szakpolitikusainak a véleménye. Orbán és felháborítóan ostoba jobbkeze Matolcsi kurvára ne kísérletezzen Mo-on egy átláthatatlan idióta gazdaságpolitika mentén .Ráadásul szétbombázva az egyetlen reformot a mnyp-at amiről a választási programjukban azt Írták ,hogy megtartják . Hány ember van itt Mo-on aki elhiszi ,hogy az állam jobb gazdája a pénzünk kezelésére, vagy majd shortolnak a ft romlására egy kis görög válsággal Kósa és Szíjgyártó segítségével és a ynereséget végre elosztják a zembereknek.Orbán gazdaságpolitikájának a lényege : 16% szja utána a többi nem számít 2 nap alatt összeütötték a 4 évre szóló gazdaságpolitikát.Jól meg kéne rázni Orbánt nem pedig dícsérni ,hogy milyen bátor és kurvára nem kéne hagyni Matolcsival trojkázni fej- fej mellett.

Ordnassac 2010.10.18. 23:58:15

@manyike: a párt elmúlt évekbeli emblematikus figurái mindenesetre megfigyelve a választásokat és az országos trendeket hiteltelenek és amíg nem vonulnak teljesen háttérbe, nehéz lesz a megújulás.

Bár vannak szocik, akiket hitelesnek tartok, de ők többségében nem országos politikusok (ha azok, akkor meg másodvonal).

panelburzsuj 2010.10.19. 00:01:56

@panelburzsuj:

És ha jól figyeltem, Tétényi 26 szavazókörben megverte Meggyest, egyedül Pilisszentléleken nyert a kormánypárti jelölt - 83:63 arányban. Szóval a legkisebb létszámú szavazókörben, az Esztergomhoz csapott faluban.

Saját egyéni választókerületében pedig csak pár tized százalékkal lett Meggyes képviselő, és ebben a kerületben volt a legszorosabb az eredmény. A többi kerületben 2 MSZP, 2 Jobbik, 5 független lett a második, a nyertes mögött 3-15 százalékkal.

Egyszóval ha még mindig az a kérdés, hogy az esztergomiak akarták-e Meggyest: lelkileg talán akarhatták, de számlálhatóan határozottan kiszavazni igyekeztek.

Persze: csak az 53 százaléknyi érdeklődők.

tbb 2010.10.19. 00:02:36

@Ordnassac:

"Amúgy mire akarsz kilyukadni ezzel a polémiával? "

Meg akarom érteni. Ennyi. Mert nekem nem áll össze. És nem polemizálok, csak reméltem, hogy valaki tud valami konkrétumot.

A fidesz bojkottjával meg nem értek egyet. Itt se, meg Szegeden se. Sőt, a nemzeti együttműködés fidesz szerinti értelmezésével se. Mert önsorsrontónak tartom. Mivel az erő felmutatása csak a normális kapcsolatokban gyümölcsöző. Normális kapcsolatok hiányában viszont energia pocsékolásra vezető ellenerőt generál.

Nem én vagyok, hanem én 2010.10.19. 00:06:47

Kedves Gabor!

Az a nagy budos helyzet, hogy nagyon hasonloan latjuk a dolgokat! Csakhogy amig te a munkadat vegezve felizgult allapotban billentyuzetet ragadsz, addig engem taszit a dolog. De ugye ez az en bajom...

A te bajod viszont a hulye kommentelok tomege... De nem kell sirni, ok mar csak ilyenek. Amugy elarulom nem csak a Fidesz szekeret tolod, hanem munkad gyumolcsekent lassan szetszakad az MSZP, a Jobbik pedig majdnem 2. parlamenti ero lett, de tovabb megyek aldasos tevekenysegednek koszonhetoen jutott be a parlamentbe az LMP is. Azta... Te tudhatsz valamit!... Mondd, hogy csinalod?...

Szoval javasolnek valamit: szuntesd meg a blogot... Amugy is hulyeseg fenybe emelni a gyereket, a pupilla reflex mukodik, a szemhej lezar... Akkor majd mehet a jobb es a bal ellenkezo iranyba kommentelni.
Vagy jobbat mondok: kovess el ritualis ongyilkossagot! Akkor majd 2 napra megallna a vilag, es mindenki elmondana, hogy igen, te megiscsak ilyen, meg megiscsak olyan voltal... :)

Ordnassac 2010.10.19. 00:06:48

@tbb: a polémiát itt nem negatív értelemben értettem, bár lehet, hogy csak én érzem vitának a dolgot. (Csak a félreértések elkerülése végett.)

Amit esztergomi ismerősömtől tudok, az az, hogy Meggyest mint embert és mint polgármestert gyatrának tartotta, főleg az utolsó négy évét (pedig nem valami nagy balos) és a helyi Fideszre is azért haragudott, mert kitartott Meggyes mellett. Az országos Fidesszel nagy gondja nincs. (Amúgy Meggyes odáig vitte, hogy Meggyes a hibás néven blog is szól viselt dolgairól.)

Amit az önsorsrontásról írsz, teljesen egyetértek.

Táskás Tóni 2010.10.19. 00:07:20

@benchmade: Eszedbe se jusson odaadni a pénzed a közösbe ,mert Orbán és Matolcsi elverik . Haszontalan pénzkiosztás lesz Széchenyí kártyára amiből csinálnak még egymillió gyógyfürdőt , ami természetesen tönkre megy. Magukon nem tudnak spórolni ,hiszen pontosan emiatt teszik ,most a mnyp befizetésekre a mancsukat ,mivel nem tudták hozni az előző akcióterv ígéretét ,vagyis nem tudták magukon megspórolni a 120 milliárd ft-ot Ilyen élőmunkateher mellett nem lesz nagyobb a foglalkoztatás csak lesz pár százezer ember aki a 16 % szja miatt többet tud fogyasztani ,mondjuk Bécsben. Csak azt kívánom,nehogy akkora kárt csináljanak a gazdaságban ,hogy bejöjjön nekik és akkor sajnos már nekünk is a görög válság.Mondjuk akkor már sehonnan sem lesz nyugdíjad.

panelburzsuj 2010.10.19. 00:11:08

@demokráciát!:

A teljes képhez azért az is hozzátartozik, hogy Jobbik nagyon vegyes kívánatosságú csapatot állított ki, és a fideszeseket is megszorongató népszerűbbeken túl sok helyen végzett jobbikos jelölt 2-3-5 százalékokkal a mezőny "futottak még" utolsó harmadában.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.19. 00:14:24

@demokráciát!: szerinted van - politikai vagy bármilyen - ízlése Debreczeni Józsefnek? Khümmm...

tbb 2010.10.19. 00:17:09

@is: Hát igen. Még sokat kell tanulniuk.

Táskás Tóni 2010.10.19. 00:19:02

@miklos.rabai: Az a baj ,hogy a sok ostoba ember önmagától is eléggé az.De nem sok fogodzkodó van most még annak sem ,aki esetleg érzelmek nélkül csak tájékozódni szeretne. Ez a blog a legrosszabb ,amit eddig olvastam, ,mert nekem az jön le belőle ,hogy áldását adja Orbánra, hogy játszon egy kicsit a 10 milliós Mo homokozójában .Aztán ,ha ledől a homokvár.....még akkor is lehet tovább dícsérni , Orbán legalább megpróbálta

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.19. 00:21:59

@Ordnassac: a hit hegyeket képes megmozgatni. Isnek van bőven, bár nem szakrális természetű...

panelburzsuj 2010.10.19. 00:24:20

@Hepci:

Majd ha lesz tíz szerző, aki minden második miniszterelnökünket képes lesz lesz úgy könyvbe tenni, hogy a "mű" közbeszéd tárgyává is legyen, akkor Debreceni ízlése is ki fog alakulni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.19. 00:28:01

@panelburzsuj: vagy ha lesz tíz szerző, aki emellett minden háromból két miniszterelnökünknek képes lesz bebújni a seggébe, mint egy kis fingpoloska...

panelburzsuj 2010.10.19. 00:28:52

@Táskás Tóni:

Valahol rokon lelkek. Egyiknek se fűlik a foga a kulimunkához, a médialotyogást jobban kedvelik.

fidesz friend 2010.10.19. 00:31:04

kedves Török Gábpr,

ön "jóindulattal és várakozással" én csodálkozással és aggodalommal figyelem az orbáni gazdaságpolitikát.

valójában persze mindketten ugyanazt csináljuk: nézünk mint a moziban (ez a szerep jutott), közben Ön azt lesi, meddig mehet el anélkül, hogy magára vonja az ualkodó párt haragját, én pedig az árfomlyamokat nézegetem.

igen, ez a gazdasági terv szellemes, és akár működhet is. akár még azt is mondhatnánk (én nem teszem), hogy majd végül az eredmény minősít. de mit is?
én ugyanis még nem értesültem még arról, hogy a cél mégis szentesítené az eszközt (módszert, stílust, miegyebet)...

a politikusi nagyság amúgysem a cél kitűzésében áll (szép és nemes célokat mindannyian ki tudnánk tűzni = tízmillió remek politikus országa). csak éppen szart ér az egész, ha a tisztességes és egyenes út nem része a tervnek.

vagy ha tényleg olyan faszák ezek az új intézkedések, és nincs félnivaló, mert általános a lelkesedés, mert majd mindenki jól jön ki belőle, akkor vajon miért kellett a bejelentéssel megvárni az önkormányzati választásokat?

és miért is kell kerülő úton, a lényeget tagadva (mármint hogy a végén úgyis mi fizeünk) kiróni az újabb adókat? miért kell süket dumával indokolni a magánpénzek az államkasszába irányítását, ha az annyira jó és helyes? mitől is féltek/félnek ezek a kreatív fiúk? miért is magyarázzák a dolgaikat oly hevesen? (ja, hogy nő a már eddig is botrányos újraelosztás? hát édes istenem)

a fidesznek az a szerencséje, hogy minden agresszió válaszlépés nélkül marad (ma még). vagy Ön szerint mi történne a költségvetéssel, ha a magánnyugdíjpénztárak holnap hasonló hirtelenséggel visszaváltanák azokat az államkötvényeket, amelyekben a zemberek befektetéseit tartják? pedig az is kreatív volna! és arról is előadhatná valaki, hogy tulajdonképpen felelős, kiszámítható és tisztességes és nem okoz senkinek kárt.

igen, én bízom jobb híján pl. az EU-ban, hogy kihúzza a lábuk alól azt a szőnyeget. jelenleg sajnos másban sajnos nem bizakodhatunk.

Táskás Tóni 2010.10.19. 00:32:23

Kurvára meg kéne már rázni Orbánt ,hogy kezdje el végre az átfogó reformokat ,ne adjon le érthetetlen szónoklatokat naponta ötször úton -útfélen. Mi a f...rt nem tudta az önkormányzati reformot megcsinálni amikor hozták az önkormányzati választások előtt a választással kapcsolatos törvényeket? Csalásra, körzetek átírására használni kétharmadot , miközben elzúg mellettünk még Románia is. Nem Ciceró kell Mo -nak han. Amugy mO-nak az önkormányzati rendszer fenntartása 2000 milliárd ft-ba kerül évente. Azt hittem eddig ellenzékiként azért tiltakozik minden változtatás ellen ,mert Ő majd jobban fogja csinálni ,azután pedig kiderül ,hogy simlisebb Orbán ,mint bárki eddig.

panelburzsuj 2010.10.19. 00:32:36

@Hepci:

Olyan van sokszor tíz, csak nem könyvet írnak, hanem újságot.

tbb 2010.10.19. 00:36:07

@demokráciát!:

"Épp ezért, az egyes állampolgárok érdeke is a mostani (állami ill. magánnyugdíj-pénztári alapú vegyes rendszere) fenntartása!"

Fennmarad.

tbb 2010.10.19. 00:43:40

@fidesz friend:

Nézd, akinek ilyen barátai vannak, annál tök érthető ha nem tárja fel idő előtt a lapjait.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.19. 00:49:30

@panelburzsuj: á, azért a többség stabilan horgonyoz a neki rendelt sheggben, csak akkor télakol, ha kiszárad a fuvallat.

Nem én vagyok, hanem én 2010.10.19. 00:53:29

@Táskás Tóni:
Az elemzo elemez, megfigyel es var...
Gabor ezt csinalja! Nem az apam, hogy vedenem kelljen, de csak a munkajat vegzi...
Amit te hianyolsz, az a fuszer. Ami etelben, irodalomban, filmekben hatasos. Ahogyan Gabor ir, az nelkulozi a pulzusemelkedest! Mert azt az etel, az irodalom meg a film hivatott kivaltani... Ez tiszta es szaraz politika...
Menj, olvasd a tobbi blogot!... Na, az irodalom!... Frocsogo bulvarhirek, botranyvadasz szaftos hirmagyarazatok, intellektust fitogtato cizellalt osszeeskuves elmeletek, paranoid kemtortentek, tulironizalt dramak, egyoldaluan megirt szeljegyzetek... stb...

Truth-Love 2010.10.19. 00:56:16

Tisztelt Blogíró, kedves Gábor!

Szerintem egy értelmiséginek (ne haragudjon én oda sorolom:)) igenis kötelessége felhívni a figyelmet a lehetséges veszélyre és károgni (protestálni)! Mert lehet, hogy ez a károgás segít megelőzni a bajt. Akkor meg már felesleges károgni amikor bekövetkezett! Persze akkor meg mindenki ezt teszi:)

És itt a baj nem feltétlenül magával az intézkedésekkel van (bár nekem többnyire fenntartásaim vannak ezek helyességével kapcsolatban, de az ország érdekében remélem tévedek), hanem a HOGYAN-nal! Mármint, hogy hogyan hozták meg ezeket a döntéseket, milyen eszközöket alkalmaztak, milyen írott és íratlan szabályokat, törvényeket hágtak át csak mert rövidtávú érdekeik úgy kívánták és hogy mi volt a valódi szándékuk!!! Mert van egy sanda gyanún, hogy legalábbis nem csak a közérdek.

Az eddigi tapasztalataim ezekkel a politikusokkal kapcsolatban legalábbis óvatosságra intenek és nem is vagyok olyan megengedő, mint Ön!

Létezik egy olyan "kozmikus törvény", hogy bármi ami az egység a kevésbé megosztott állapot irányába mutat az helyes, ami pedig a még nagyobb megosztottságéba az nem! Ebből a nézőpontból számomra egyértelmű, hogy jelen pillanatban nem a megosztottság csökkentésének az irányába tartunk. Minimum a jelenlegi megosztottság fenntartása, megszilárdítása zajlik!

Ez még akkor is szomorú, ha tudom, hogy mind a jó, mind a rossz cselekedet visszaszáll az elkövetőre, azaz mindenki megkapja jól megérdemelt jutalmát. Csak most így értékes időt vesztünk!

Egy értelmiséginek pedig kötelessége felhívni a figyelmet erre is!

tbb 2010.10.19. 01:02:48

@S2000:

Bingó! Ezt már én is akartam írni.

tbb 2010.10.19. 01:07:58

@S2000:

Én is akartam helyeselni jajgatónak, csak közben eszembe jutott, hogy korábban magam is lekomcsiztam :)))

Ordnassac 2010.10.19. 01:16:36

@tbb: revideálni saját álláspontot nem ördögtől való dolog. ;-)

tbb 2010.10.19. 01:18:03

@kodó tamás:

Kodókám! Volt rá 8 éved. Miért lazsáltál?

tbb 2010.10.19. 01:34:32

@Ordnassac:

Kétségtelen. De azért mert egy dologban egyetértek vele, korai lenne még revidiálni.

tbb 2010.10.19. 01:46:34

@Nagyzee:

"Szóval az, hogy az esztergomiak arra szavaztak, hogy "Fidesz igen, Meggyes nem" egyszerűen nem igaz. Kb. pont ugyanannyian szavaztak a Fideszre mint Meggyesre."

Ennek ellenére mégis igaz.

petimegmondja 2010.10.19. 02:05:24

Tisztelt Orbán Viktátor Vezér és Elnök Elvtárs Úr!

Én örülök és támogatom a nagyságos Orbán Viktátor Elvtárs nyugdíjreformját, csak az lenne a tiszteletteljes kérésem, hogy 2035-ben a 66 éven felüliek (beleértve a Viktátor Elvtársat és párttársait is) legyenek kedvesek tömeges öngyilkosságot elkövetni, hogy, ha már a saját nyugdíjszámlámra szánt kötelező befizetéseimet illetve a későbbiekben a tartalmát is a Viktátor Elvtárs beöntötte a közösbe, akkor tekintettel a születések számának csökkenésére és a jelenlegi demográfiai hullámvölgyre, azáltal a néhány ezer mai gyerek - leendő munkavállaló által megtermelt 2035 utáni nyugdíjalapból nekem is jusson valami!

Esetleg, ha idő közben meggondolná magát és a fenntarthatóság jegyében inkább a nyugdíjpénztárak szabályozásával, költséghányaduk leszorításának előírásával, nagyobb jövedelmezőségre szorításukkal kívánna foglalkozni, vegye kérésem tárgytalannak!

Köszönettel:

Egy leendő nyugdíjas

Bambano 2010.10.19. 02:06:44

Ezekkel az intézkedésekkel, meg a poszttal is egy aprócska baj van: nagy vonalakban sincs közük a valósághoz. A megsarcoltak majd vidáman önként átadják a pénzüket a kormánynak? rotfl, aki ilyet ír, az most jött a fényével a k-paxról.

Az a másik része a dolognak, hogy megint rázogatják nyugaton a pofonfát, előbb-utóbb lepereg a termés. Miért kell folyton heccelni őket?

Kentaur67 2010.10.19. 03:15:31

Kedves Gábor!

Hadd hívjam fel a figyelmed a Nézőpont Független Közvéleménykutatóra. (Amely anno állami pénzből lett üsszegrundolva a FideSS által, de most ezen lépjünk túl.) Volt ott egy Szabó Márk nevű unszimpatikus, félművelt fiatalember, aki az országgyűlési választások előtt ingyen kampányolt, akarom mondani, függetlenként előadott a jelenlegi közigazgatási államtitkár választási gyűlésein. Jó tett helyébe jót várj, Szabó Márk kapott egy helyettes államtitkári sarzsit, igaz, ez az eddigi működésén nem sokat változtatott, továbbra is főállásban kommentel a nol.hu és egyéb oldalak fórumain kocsobur-mundzuk-ekeke-stb. neveken.

Szerintem jelentkezz a Nézőpontnál, egyrészt nagyot dobnál a szakmai színvonalon, másrészt látom, hogy mind Mrázéknak, mind neked hasonló a véleményed a tisztességről és a függetlenségről.

„Nyugtasd a gazdagok riadt
kis lelkét - lesz majd kegyelem.
Forrást kutat, nem vért itat
a szabadság s a szerelem.

Szólitsd mint méla borjuszáj
a szorgalmas szegényeket -
rágd a szivükbe - nem muszáj
hősnek lenni, ha nem lehet.”

S2000 2010.10.19. 04:28:35

Idézet Matolcsytól: "Idén 540 milliárd forint hiányzott a költségvetésből. Ezt két módon kezelhettük volna: rátoljuk az emberekre vagy átmeneti adókat vetünk ki - indokolta a válságadók kivetését Matolcsy György, aki azt is elmondta, hogy a most bejelentett intézkedések (a második akcióterv) 220 milliárd forintos megtakarítást hoz idén a költségvetésben."

Mindig jót mosolygok, amikor egy politikus elmagyarázza, hogy "megtakarítanak"... A bevételi oldalon nem megtakarítani lehet, hanem bevétel (adót) növelni vagy csökkenteni. Megtakarítani a kiadási oldalon lehet, ott viszont nem történt semmi.

Néhány nagyon jó komment Hernádi Zsolttól:

inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-387258

Shinigami Daiko 2010.10.19. 04:35:10

1t értek a meglátással.

Valóban lehet másképp. Mindig lehet másképp is.

Nyilván mindennek a kockázatával. Ez a kockázati mező pedig 1re nő. Ettől függetlenül érdeklődve figyelem az eredményt (2014 - TG).

Rá Dios 2010.10.19. 05:38:54

"... jóindulattal és várakozással figyelem mindazt, amit a Fidesz a gazdaságpolitikában tervez. Nem is csak a változások iránya miatt, hanem azért, mert a siker esetén talán egyszer és mindenkorra elvesztik hitelüket a magyar közélet politikatagadó „szakemberei”"

Meglehet, de az lesz az igazi, ha a politológus elemzőknek álcázott propagandisták is elvesztik - ha volt nekik - a hitelüket.
Nem attól "magyar" egy út, hogy járhatatlan.

(Régi vicc volt a két út az értelmiség előtt: az egyik az alkoholizmus, a másik meg a járhatatlan.)

kpityu2 2010.10.19. 05:53:09

Amíg nem szüntetik meg a szabad választásokat, tőlem azt csinálnak amit akarnak. A tutira menő mostani ellenzék akkorát bukott, hogy a fal adta a másikat. Próbálták: nem ment. Fényesre nyaltak néhány multisegget: elmaradt a jutalom.

Én is akarok kommentelni 2010.10.19. 07:11:01

Ejj, csak ezekről a csúsztatásokról kellene leszokni végre (hogy ne mondjak hazugságot):
- "úgy vezetjük be az egykulcsos adórendszert, hogy senkinek a bére ne csökkenjen" vö. bő 200k bruttóig a gyerek nélküliek bére csökken

- egy kulcsos, a régióban legalacsonyabb 16%-os adó vö. nekem olybá tűnik, hogy a bruttó bérem több mint 20%-a lesz majd adó. Miért nem lett 1% kapásból a jövedelemadó? Az tényleg eléggé verhetetlen már, könnyebb is kommunikálni (és pontosan ugyanannyi a valóságalapja mint a mostani 16%-nak)! Az emberek nagy része azzal most se foglalkozik, hogy mi az adóalap.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.19. 07:12:55

És mi történik, ha kiderül, hogy mégis a szakértőknek volt igazuk?

Mellesleg egy ideje ez megy:
1. Fidesz álmodik egy nagyot
2. szakértők mondják, az nem fog menni
3. a Fidesz közli, hogy pokolba a szakértőkkel, lehet azt, csak akarni kell.
4. Nem sikerül
5. Lekommunikálják, hogy komoly sikert értek el és, hogy ez erkölcsileg mennyire helyes (ilyen volt a gazdasági szabadságharc, ilyen a válságadó)
6. A nép bekajálja és utálja a szakértőket
7. goto 1

ssi 2010.10.19. 07:16:52

@S2000: szavak mellé számok, számítások - de, jó lenne

@miklos.rabai: 00.06.47 biztos, hogy ezzel a stílussal ide akartál jönni?

@Táskás Tóni: T.G.-stílus: megszoksz/megszöksz, O.V.-nél nincs választás

@fidesz friend: "csodálkozással és aggodalommal" :-) ez már rettegő, sajna T.G. is átvette, pedig pl. racionálisan óvatos, csak megfigyelő, kiváró...

@Truth-Love: "Csak most így értékes időt vesztünk!" - csak ezt??

@Rá Dios: más: saját cégben forradalmi újító /országos tétben kísérletező

@poszt: "Jó hírem van: ma már sokkal többet tudunk 2014-ről." biztos?
újabb biztosítékok kerülhetnek még a rendszerbe, s a siker több lábon fog állni - válságadó-adórendszer-gazdasági növekedés csak az egyik lesz

vazzup 2010.10.19. 07:30:11

azért van abban valami báj, hogy létezik még ember, aki elhiszi, hogy az adóemeléssel reálértékben emelkedni fog az emberek fizetése. papíron igen, azonban figyelembe kell venni pont a szolgáltató-szektorokra kivetett különadót is, amely igenis bele fog épülni az árakba. Ne legyenek illúziók, a bankok is beépítették, persze csendben, de ott van. Tudom, látom, érzem.
Ezáltal természetesen inflációt gerjesztenek OV-ék.
Nem ismerős ez valahonnan? 98-02 közötti időszak? ugyanezt tették akkor is, csak akkor volt egy MNB-jük, aki megtette ezt helyettük, és hagyta az inflációt kicsit elszaladni

Úgy tűnik, hogy mégis OV és Matolcsy az, aki a "csak így lehet, mert nem lehet másképp" elvet követi.

Az sem újkeletű, hogy a Fidesz központosítja a hatalmat. Emlékezzünk csak szintén a már kormányon töltött évekre: a parlament (három) két hetente ülésezik, kormányozni lehet ellenzék nélkül, stb. Akik a Fideszre szavaztak, bizonyára tudatában voltak ennek (vagy mégse), és ennek ellenére adtak nekik egy előre aláírt üres papírt, hogy csináljanak, amit akarnak. Mi, akik nem, azok meg így jártak. Sajnálatos, hogy nincs értelmes verseny a politikai pártok/szervezetek terén. Én a magam részéről nagyon szeretnék egy valódi liberális-közép pártot, akire jó szívvel tudnám már végre leadni a voksomat, addig meg marad a kopogtató-cédula rituális elégetése és a szavazólapra való nonfiguratív-rajzolgatás.

jjulie 2010.10.19. 07:41:34

ebben az egészben van egy sereg orbáni parasztgyerek nagyszájuskodás, mint amilyen a "ruszkik haza" is volt

orbán a támadásvezetésben gyakorlott, az építésvezetésben még nincs kipróbálva, vajon ezt a hátralévő erős három évet ki fogja e húzni végig támadásban?

eszkep 2010.10.19. 07:48:03

"... soha nem látott kísérlet. Két eséllyel."

Helyes, a szocik gazdaságpolitikájáról már tudjuk, hogy totális csőd. Vesztenivalónk nincs.

"sikerül bevezetnie az SZDSZ régi álmát, az egykulcsos adórendszert (ami, lássuk be, a mostani progresszív adózáshoz képest a többet keresőket jutalmazza"
Pontosítsunk! A többet keresőket nem bünteti.

MikiMecky 2010.10.19. 07:48:56

@Lord_Valdez:
Ez jó.
És sajnos jól fedi a valóságot.

jjulie 2010.10.19. 07:52:24

@vazzup:

magyarország lakosságának 37%-a faluban lakik, további 30% városnak nevezett faluban, és még 10% falusias városi körülmények között

és van egy azaz egy darab 33%-os szavazói támogatottsággal mindent besöprő vidéki jobboldali, magát viccesen polgárinak nevező pártunk (a polgári viselkedésminta látható esztergomban és szegeden is)

és picinyke esély és picinyke igény egy liberális-középpártra

vazzup 2010.10.19. 07:54:40

@eszkep: azért kíváncsi lennék, hogy ha akadna egy olyan szemét a mostani baloldalon, aki elkezdene aláírást gyűjteni a tervezett intézkedések ellen, és át is vinné, mi lenne ebből a *khm* gazdaság-politikából... egyébként meg jelen állás szerint semmiben sem különbözik az orbáni gazdpol a gyurcsányitól, mindkettő a "szedjünk be még több pénzt és majd lesz valami" elvet követi. mondom jelen állás szerint! és persze mindkét esetben a zemberekkel fizettetik meg, mivel nincs más, aki fizetne.
kíváncsi vagyok, hogy mikor kezdenek el megint 20HUF-os tollakat vásárolgatni 200HUF-ért, nagy tételben, meg 200HUF-os műanyag órákat 1000-ér... az orbán személyes videószolgálatot meg remélem elfelejtette 8 év alatt, ciki lenne

jjulie 2010.10.19. 07:55:11

@eszkep:

nincs vesztenivalónk?

neked fideszországinak lehet hogy nincs, nyilatkozz a fideszországiak nevében

Rob67 2010.10.19. 07:55:24

Mekkora súlyal lépett Viktor a multik lábára?
500-700 milliérd közöttivel?
Mennyibe kerül majd nekik megvenni néhány vezető fideszest aki kompromittálja Viktort és palotaforradalmat visz véghez ellene. Sok sok pénzzel megtámogatva.
Sokáig nem csinálhatja ezt fajta antikapitalista-neokommunista politizálást, óriási pénzeket és érdekeket sértve.
Elbukik, kicsinálják. A fülkeforradalmár, a legnagyobb magyar pénzbehajtó csak egy politikai porszem lesz a történelemben.
Mennyi lenne az ára?
Egymilliárd egy Kajmán szigeteki számlán? A fenti összeghez képest elenyésző. Szerintem Viktor nemsokára ugyanúgy rettegni fog mint Sztálin tette, senkiben sem bízhat majd.
Már el is kezdte... Ez is benne van a pakliban, de az új (számára megbízhatóbb) őrezred meg hiába védi, nem a testét kell őrizni...

vazzup 2010.10.19. 07:58:51

@jjulie: igény az lenne rá, sokan vagyunk, csak éppen sajnos nem egyszerű el is indítani vhogy, az a baj, hogy kampányolni nem olcsó mulatság (nem véletlen, hogy a jelenlegi pártok is ott csalnak, ahol tudnak ezzel kapcsolatban), így meg az a veszély fenyeget, hogy ha egy értelmes párt találna maga mögé finanszírozót (ami már önmagában is nonszensz), az azt jelentené, hogy azt a pár milliárdot szeretné viszontlátni ilyen vagy olyan formában (valahol érthetően), egy értelmes, valóban liberális párt meg ezt nem fogja bevállalni, következésképpen soha nem is lesz ilyenünk.
helyette vannak a populisták meg a még populistábbak, meg a fű alatt visszacsorgatás a párt hátországának. ez van, kicsit sárga, kicsit savanyú

jjulie 2010.10.19. 08:01:14

@vazzup:

tévedsz

beszedni az emberektől közvetlenül, az mégsem ugyan az, mint szólni a néhány az élet elhanyagolható spektrumát lefedő cégnek, (banki, energia, távközlési, és kiskereskedelmi láncok) hogy szedjetekbe kicsit többet nekünk

ez teljesen más

A nép fia 2010.10.19. 08:03:10

2014-ről annyit: nem lesz semmi. 2012-ben vége a világnak, úh. szerintem 2 évvel később sem lesz új teremtés. Minden bizonnyal az Úr ezek után 2x is meggondolja, hogy teremtsen-e embert...

Szóval 2014-ben semmi nem lesz itt, csak a nagy semmi. :-D

László56 2010.10.19. 08:04:46

Szép jó reggelt Mindenkinek

Igen, ezt jól látja az elemzőnk. Kísérlet járja be az országot. Végre nem a reménytelenség kísérlete, hanem egy olyan kísérlet, amely ha megbukna akkor is helyes lenne. Mert csak azon bukhat meg hogy maga a nép még nem eléggé nőt fel a demokratikus átalakuláshoz. Amúgy ami most történik a magyar politikában, az viszont csak az országunkban egyedül álló. A legtöbb társadalmi átalakítás nagyon is ismert nyugateurópában. Viszont a második Orbán kormány társadalomalakításának vannak olyan elemei is melyek nyugateurópa fejlett országainak is új és ezáltal a magyar kormány törekvése Európában is tényleg kísérletnek számít.

A magyar kormány részben szembe megy avval a gazdasági irányzattal amely nyugateurópa fejlett országait naggyá és gazdaggá tette. Ezek az országok viszont most értek el annak a felismeréséhez hogy a gazdaság és piacok nem tudják saját magukat megreformálni és ezért új társadalmi és gazdasági korlátokat kell keresni, mert így nem megy tovább és hamar elveszíthetik a gazdasági előnyüket. Ugyanakkor hátráltatja őket ebben az eddigi tapasztalataik a nemzetközi fináncvilággal. Ezért csak tartózkodóan mernek a szisztémához hozzányúlni, hiszen Európa pénzvilága szisztémarelevánt. Ezáltal egy rossz intézkedés, társadalm i szisztémákat dönthet be. Nyugateurópa fejlett országai óvatosak, mert óvatosnak kell lenniük. Itt nyílnak meg azonban a magyar kormány lehetőségei.

Ha meg akarjuk tartani az országunkat akkor a társadalmunkat és gazdaságunkat, amúgy is át kell formálni. Ezáltal lehetőség nyílik arra hogy mindazokat a gazdasági és társadalmi intézkedéseket megtegyük amiktől sok nagy nyugati állam is fél, annak ellenére hogy tudatában vannak a szükségességének. Viszont ha nekünk sikerül, gyorsan előfordulhat hogy az utolsókból elsők lehetünk. Kétségtelen. A rizikó ott van és nem is kicsi. De az átalakításunkhoz minden követelmény teljesítve van, ezért csak előre nézhetünk. Most, vagy soha többé.

A kormányunk erőfeszítései tényleg ember felettiek. Olyannyira hogy csak a magyar nép nagy többségével együtt tudja a feladatát teljesíteni. Tulajdonképpen ez generálta a nemzeti együttműködés tervét is. A nemzetközi pénzvilágnak megmutatni hogy itt nem egy kormánnyal hanem egy egész néppel álltok szembe. Hiszen badarság lenne azt gondolni hogy a nemzetközi pénz és gazdaság világa szó nélkül hagyja magát korlátok közé szorítani. Az ellenerők hatalmasak. Mi viszont kicsinységünk ellenére számíthatunk a nagy nyugateurópai társadalmak szimpátiájára és segítségére. Hiszen a mi sikerünk az ő sikerük is lenne és megkezdhetnék ők maguk is az átalakításokat. Magyarországnak és a magyar népnek van megint egy sansza. Használjuk ki.

kodó tamás 2010.10.19. 08:08:27

@tbb: "De arra talán tudsz válaszolni, hogy mi a baj Meggyessel? Nos, mi?"

kérdezz az országos fidesz hangulat 50-52% helyett fele annyi szavazatot ADOTT helyieket (a részvétel országos átlag felett volt jóval). De a mostani történések tükrében ez nem kérdés.

OGY képviselő aki költségtérítést, irodát stb mindent kap és ehhez képest ragaszkodik az Éva szobájához is.

Nem tud veszíteni... pedig ha mélyebben bele gondol a helyzetében akkor a helyi fideszt "csak" LEFELEZTE a tevékenységével, míg a fordított arányban nyert többi párttárts polgármesterhez képest a saját helyzetét megnegyedelte.

Addig csinálja, amig magával rántja a fidesz képviselőket is. Csak az a kérdés hogy azok mikor jönnek erre rá. Azok normálisak, nagy a "nép harag" nyomása rajtuk, ha megnézted a nyitó űlés képeit....

@Kentaur67: tökéltes összefoglaló, csatlakozom jó ajánlat TG nek...

kodó tamás 2010.10.19. 08:13:29

@Rá Dios: "politológus elemzőknek álcázott propagandisták is elvesztik - ha volt nekik - a hitelüket"

nyugi. nincsmit. NEM VOLT. szerintem kb a politikusok hitelével egyszinten a nulla mellett közvetlen. persze a felméréseket ők csinálják....

@Én is akarok kommentelni: hát ja. nem mindegy mi az adóalap. de ez csak porhintés. ezt a cégvezetők stb nem szopják be... azok nem hisznek a rövid frappáns megoldásoknak. számolnak osztjonapot.

ezek a szerencsétlen győzikenépének (+lagzilajcsi) szólnak

lüke 2010.10.19. 08:13:47

szorgalmasak voltatok,attakírozzatok tovább
valami ilyesmiröl van szó
en.wikipedia.org/wiki/Social_market_economy
@manyike
ez a plasztikus hasonlat,a kajával, nagyon jó
@jjulie:
beszedni az emberektöl nem sikerült a husz/40/ év alatt, most egyszerre töbet vesznek el , amit elöre megettünk, szerintem a 70-s évek óta

panelburzsuj 2010.10.19. 08:13:56

@jjulie:

Ha komolyan latolgatsz, próbáld meg sorravenni, hogy van-e további három évre elegendő támadható (és persze a csatlósok hűségét biztosító mértékben szétosztogatható) érték Magyarországon.

A kormánypárt(ok?) önkormányzati kampánya egyetlen "argumentum" köré épült: akinek nem kellünk, az megszívja. Sokan keseregnek itt azon, hogy milyen magas a jövedelemkoncentráció Magyarországon. Én úgy gondolom, hogy ez azért van így, mert ez a magyar politikai elit egyetlen "tartós" erőforrása: a kulcsok hatalma.

TG is bedől (?) annak, hogy itt valami sose látott kísérlet vette kezdetét. Nekem meg az a pártkongresszus jár mostanában a fejemben, ami jégre tette az "új mechanizmust", és a legfőbb vezetésbe visszahozta a "munkásellenzéket". Akkor valami ilyesmit mondott Kádár:

Sokan aggodalmaskodnak, hogy itt nem valami új diktatúra készülődik-e. Nem elvtársak, nem lesz új diktatúra. Marad a régi: a proletárdiktatúra.

Tartós mű: a magyar állam azóta is sokkal inkább a cinkosan összekacsingató középszer önsegélyező egylete, mint a kiválóság kiválását elősegítő korrekt versenypálya.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.10.19. 08:16:21

Itt a fideszdiktatúra: korlátozni akarják a netet, regisztráltatni a blogokat.
nehogy az egyetlenként maradó szabad vélemény nyilvánítási platformon a másként gondolkodók megszólalhassanak!
SZÉP ÚJ VILÁG ÉPÜL!

kodó tamás 2010.10.19. 08:16:40

@is: "kinek milyen felelőssége lesz, ha 10 millió emberrel való kísérletezgetés nem hozza a várt eredményt?"

a politikusnak nem kell értenie hozzá, midenkinek joga van hülyének lenni.

levonják a következtetéseket, azaz: és maradnak....

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.10.19. 08:17:26

erről érdekelne a tisztelt elemző úr véleménye, már ha őszintén el meri mondani ebben a sötét korszakban....

Id. Lencsés István 2010.10.19. 08:19:59

@török gábor:
Kedves Gábor!

Remélem a kisérlet bejön, mert ez az egész ország érdeke.
Sajnálom, hogy az Országgyűlésben és azon kívül is a politikusok nagy része ellenségként kezeli azokat a képviselőket, polgárokat, akik nem értenek velük egyet.

Nagyon nagy baj, hogy megfelelni kivánnak a felülről, alulról létező elvárásoknak. Rendkívűl kulturálatlanul, esetenként cinikusan szólnak be egymásnak. A televizión keresztül pedig látja az ember, hogy akire ő szavazott azt bántják arrogáns szavakkal. Ez persze még tovább rontja a helyzetet.

A politikusok némelyikének nem is szabadna ott lenni, nagyon csendben kellene maradniuk. Amikor valami ellen szavazunk, nem biztos, hogy más valamit akarunk. Dacból szavazott ellen a FIDESZ, dacból szavaz ellen az MSZP is.

Egyáltalán nem értem meg miért nem mennek át pszichologiai teszten a képviselők, állami vezetők. Ez lenne az ország érdeke.
Nagy valószínűséggel kiszürhetőek lennének a Hagyó, Zuschlag félék, de a Fidesz részéről is sokan. (A Fidesz szombathelyi képviselői jutalék fejében bíztak volna meg egy építési vállalkozót egy munka elvégzésével. Marton Zsolt és Szakály Gábor egyéni jelöltként indulnak az októberi az önkormányzati választáson.)
Nem látszik tisztán most sem ki mennyi pénzt kap az országgyűlési képviselők közül, nem is firtatják egymás jövedelmét (ami jár, az jár).

Nagy bajnak tartom a kolontári adománygyűjtés átláthatatlanságát, eltitkolását. Csak lett volna egy web oldalkészítő, aki vállalta volna a beérkező adományok átlátható feltétetelét az Internetre. Megdöbbentő, hogy a kolontári adományokat öt karitatív szervezet között osztották el. Nem látható a pénzadományok közzététele. Valószínűleg sokan döntöttek úgy inkább személyesen viszik el adományikat, lásd Plazma TV-k.

Micsoda pimaszság az, hogy adományozunk pénzt és nem jut el a címzetthez. A Miniszterelnök kijelenti, hogy a MaL-ra terheli az összes költséget, ez úgy jön le, hogy a Mal kifizet mindent, mi adományozunk, az Állam nem tesz semmit, hanem kiszámlázza a Mal részére a saját költségeit, persze a rendöreit, katonáit, tűzoltóit kölcsönadta, de bérüket szintén a Mal fizeti.
Kolontárról egyébként nagyon sokan a katasztrófa elött el kívántak költözni. Internet nem hazudik.

Legalább kiírtam magamból a reggelit.

Üdvözlettel:

hunocska

kodó tamás 2010.10.19. 08:22:25

@panelburzsuj: lehet, hogy nem örülsz neki de egyetértek veled:) tökéletesen igazad van és lényeges mondataid voltak.
TG-vel nem érdemes foglalkozni, skatulya osztjonapot.

"milyen magas a jövedelemkoncentráció Magyarországon. Én úgy gondolom, hogy ez azért van így, mert ez a magyar politikai elit egyetlen "tartós" erőforrása: a kulcsok hatalma"

a diktatúra fenntartására kiváltságok és pénz osztogatás

"Tartós mű: a magyar állam azóta is sokkal inkább a cinkosan összekacsingató középszer önsegélyező egylete, mint a kiválóság kiválását elősegítő korrekt versenypálya"

a "szabad"verseny... mindenkit visszahuzni és elleheteleníteni. persze nem ez a cél, ez "csak" velejáró. a cél az alkalmatlanok uralma. lásd előző pont.

nyünyüge 2010.10.19. 08:24:53

"Bár az önkormányzati választásokon elsöprő győzelmet arató Fidesz népszerűsége kikezdhetetlennek tűnik, a tervek kiszivárgásától tartó miniszterelnök-pártelnök még mindig csak közvetlen környezetében bízik. Orbán Viktor csakis szűk stábját és a Fidesz elnökségét avatta be a terveibe, és nehéz küzdelmek árán – egy kritikus pillanatban a lemondását belengetve – tudta elfogadtatni álláspontját pártja vezetőivel. ...

hirszerzo.hu/belfold/20101019_orban_lemondas_oszod#rss

balfék 2010.10.19. 08:25:18

@László56: Te nem a foxi-maxin végeztél?

kodó tamás 2010.10.19. 08:27:49

@Truth-Love:

"egy értelmiséginek (ne haragudjon én oda sorolom:)) igenis kötelessége felhívni a figyelmet a lehetséges veszélyre és károgni (protestálni)!"

én nem fogalmaznék ilyen finoman. mivel ezek bűncselekmények, tényeken alapuló megvalósított köztörvényes esetek, ez nem rettegés. ellenben: "cinkos aki néma"

ki látott az elmúlt 20 évben tervpáláyzatot és menynit (kb kétkezemen megtudom számolni), a közberuházások kb 1ezreléke!!!! mielőtt valaki szól hogy alig volt fidesz: makovec-kolontár, zoboki-Budai vár.

a pályázatok "lebonyolítását" is ismeri mindenki...

aki a félévre hivatkozik, annak rögtön sorolok önkormányzatokat is.

TG: már írtam. BŰNRÉSZESSÉG altatni az egészséges jogérzéket és bűncselekmény mellett "falazni", vagy pr munkát végezni

jjulie 2010.10.19. 08:30:16

@balfék:

ott a várúr cimbora végzett, estin

kodó tamás 2010.10.19. 08:31:16

@hunocska: ez a felelősség másik oldala, győzike-lagzilajcsi népe (az ország 99%a) manipulálható könnyen és nem gondolkozik, érdektelen.

AZAZ AZ ÉRTELMISÉG FELELŐSSÉGE GONDOLKOZNI.

gratulálok TG! bűnrészességéhez. izguljon hogy ne legyen igazi rendszerváltás...

balfék 2010.10.19. 08:34:36

@kodó tamás: Valahogy ki kell érdemelni az M1-es szerepléseket.

jjulie 2010.10.19. 08:37:42

"Tartós mű: a magyar állam azóta is sokkal inkább a cinkosan összekacsingató középszer önsegélyező egylete,"

ez a "szegedi gondolat", és a hozzá tartozó bethlen gazda a mi orbán gazdánk mintaképe, a fideszvidékipolgár pedig egy remix az elmúlt száz-százhúsz és mutatványaiból, eredeti elem nélkül

az esztergomi hitbizományi érzés további megnyilatkozásait érdeklődve várom

panelburzsuj 2010.10.19. 08:37:53

@kodó tamás:

Tényleg nem örülök az egyetértésnek. Intellektuálisan persze hízelgő, hogy lám milyen ügyesen megmértem, hogy meddig ér a szar. De annak még jobban tudnék örülni, ha nem érne odáig.

aszekelyek 2010.10.19. 08:43:27

@jjulie: Mondd kedves, hol végzett az a kormány, szocik, szdsz, :), akik négy nappal a választási vereségük után, bizony! ügyvezetőként gyorsan lemondtak 178 milliárd forint jogos, az EU által is törvénytelennek ítélt támogatásról, amit az erőművek az előző, kiprivatizálós, meggazdagítós időkben kaptak? Miért mondtak le bevételről, ekkora összegről? '78 milliárd az majdnem négyszeres annak, amit most kényszerül a jelen kormány átcsoportosítani a magánnyugdíj befizetésekből. No erre kéne válaszolni. A magyar adófizetők kárára történt ez és nem csupán az Orbán kormány alatti ágfűrészelés részeként. Ugyanis a mi zsebeinkből kell a költségvetést finanaszírozni. Ezért vannak a különadók időszakosan, pld... MEERT A DRÁGALÁTOS BAJNAI KORMÁNY LEMONDOTT EKKORA HATALMAS ÁLLAMI BEVÉTELRŐL! Mire is dícsérjük a bajnai kormányt? AZ IMF meg kussol? Vagy eltitkolták? Esetleg ez az, amivel átverték őket a szocik. Azt tanácsolták nekünk, 2oo8-ban, hogy ne mondjunk le semmilyen bevételről. A szándéklevélben is nyilván ez van. Ha mondjuk nem ők nyernek, akkor de. Bosszút álltak a választókon, az országon. Akkor fizessétek ezt is. Erre kérek a rettegő-huhogókórustól egy korrekt választ. Kinek volt jó ez a lemondás??? Megjegyzem az energiaszektor éppen ezért jelezte, meg is fizetik a különadót,, mert a pénzügyi stabilitás sokkal fontosabb, mint a rövidlátó áthárítósdi. Mai hír. Nincs min rettegni. Meg vannak állapodva. T.G. is írta, az EU lehet az egyik legkomolyabb kerékkötője a magyar sikernek. Mit szól ehhez az EU??? Ahhoz, hogy bajnai Képmutató banda!ügyvezető kormánya ilyen hatalmas lyukat vágott a költségvetésen??? Nos??? Ez meg belügy, mi?

kodó tamás 2010.10.19. 08:43:49

@László56: ilyet még nem láttam....

"mindazokat a gazdasági és társadalmi intézkedéseket megtegyük amiktől sok nagy nyugati állam is fél"

a pálinkafőzésre gondolsz ugye?

"A kormányunk erőfeszítései tényleg ember felettiek."

ember, vége a háborúnak, kijöhecc a zöldségveremből

"...csak a magyar nép nagy többségével együtt tudja a feladatát teljesíteni. Tulajdonképpen ez generálta a nemzeti együttműködés tervét is."

arra gondolsz hogy ők megmondják mi meg fizessünk? ahogy Tg mondaná nem kell gondolkodni ugye?

Kedves 56-os László!
avolt komcsi, most fideszhű lény a legérdekesebb faj a világon. nem egyedi eset. de mindig elcsodálkozom.
köszönöm: kellemes reggel:)
tudni, hogy ilyen gerinces emberekre mindig lehet a bajban számítani....

Id. Lencsés István 2010.10.19. 08:49:45

NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS!

Nagy kérdés ki is akarja a nemzeti együttműködést, azt látjuk kik nem. Lehet ezt csak Orbán Viktor akarja, de a FIDESZ nem?

területi választási bizottság értesítése szerint a Fidesz megóvja az esztergomi választásokat - tájékoztatta lapunkat Tétényi Éva, a város új polgármestere, aki egyelőre nem kap irodát a városházán.

Ismert: a szegedi közgyűlés alakuló ülésén Botka László polgármester (MSZP-Összefogás Szegedért) hat képviselőt kért fel a Fidesz-KDNP frakcióból alpolgármesteri posztra, de egyikük sem vállalta.

panelburzsuj 2010.10.19. 08:50:43

@jjulie:

Lehet, hogy ez az egész élősdi-mentalitás valahol a Werbőczi-vármegyék mélyén jegecesesedet ki hosszú századok alatt. És azért volt közellenség a nemesi földeket fölmérő kalapos király, meg a hitelképtelenség okait feltáró Széchenyi, meg az utána következő összes nyúlbéla, akit a "csalhatatlan közérzület" kiszimatolt és meghajszolt.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy TG vajon mennyit fog föl abból az Ángyán-Bogár-Csath-Drábik (EFGHIIJK....) "gazdaságtan"-ból, amiből OV kiszűrögette a számára politikailag hasznosnak tűnő szólamokat.

kodó tamás 2010.10.19. 08:53:30

@török gábor: Kedves TG!
vége a blognak.
mi folytatjuk füstös kocsmák eldugott rekeszeiben.
de Önnel és a családjával mi lesz? kinéz vmi jó állás vmelyik királyi intézményben?
mert ha nem akkor vége a demokrácinak! (?)
további derűs látást!
üdv
egy-demokrata-független-értelmiségi

index.hu/kultur/media/2010/10/19/ha_kell_elerhetetlenne_tehetjuk_a_kuruczinfot_is/

aszekelyek 2010.10.19. 08:54:02

@kodó tamás: TE eddig nem úgy fizettél, hogy megmondták, te meg fizettél? mert mi igen. Semmi különös nincs ebben. az államnak az a dolga, hogy megmondja, hogyan lesz az egyenlő közteherviselés. Ha ilyen kormányt választottunk, akkor így lesz a közteherviselés. NYivákolják persze nyugodtan a totáiis marhaságaikat, demokrácia van. Ettől még az állam eddig is, a válságra is hivatkozva, sőt! abból politikai tőkét kovácsolva, úgy megmondta, hogy a nyugdíjasok, a közalkalmazottak fizetnek, mint a szél. Most a tehetősebbek vannak soron. jó az én reggelem is. Ilyen ócska kifogás telt mindőssze?JA és csak azt mondják meg, mennyit fizessen és ki, a gyurcsány és bajnai károkozás miatt.

demokráciát! 2010.10.19. 08:54:30

Sziasztok,

Mai napig fenn van a Fidesz honlapján Kaderják Péter, Fidesz alapító tag (és az ország egyik joggal igazán tekintélyes energiapolitikusa) álláspontja a Robin Hood típusú adókról:

fidesz.hu/index.php?Cikk=123760

"egy, az összeomlás szélén álló gazdaságnak éppen ellenkező értelmű üzeneteket kellene sugároznia a befektetőkhöz

a gazdaság nem pörgethető fel, ha e szektorban egyébként jól működő vállalatokat a kormány hátrányba hozza a térségbeli versenytársakkal szemben. A versenyhátrányt e vállalkozások általában úgy egyenlítik ki, hogy a többletterheket áthárítják a fogyasztókra. Vagyis fennáll annak a veszélye, hogy a kisember fizeti meg a piaci viszonyokat torzító kormányzati beavatkozás árát. Ezzel adtunk egy pofont annak a szociális igazságosságnak

egy, az összeomlás szélén álló gazdaságnak éppen ellenkező értelmű üzeneteket kellene sugároznia a befektetőkhöz."

A 168 óra már kiszúrta, hogy Orbán most ugyanezt műveli, csak több ágazatban:

www.168ora.hu/itthon/le-a-robin-hood-adoval-a-fidesz-honlapja-szembemegy-orbannal-63159.html

Ennyit a fidesz kiforrott gazdaságpolitikájáról. Szélkakas minden szempontból!

Id. Lencsés István 2010.10.19. 08:54:51

@kodó tamás: Lényeg, hogy a pálinkafőzés engedélyeztetése elérte célját, hiszen tudjuk a FIDESZ totálisan győzött.

Mibe került? 100 liter pálinkát főzhet 3,8 millió magyar, az összesen 380 millió liter x 2000Ft = 760 milliárd bevételtől esik el az állam, jövedéki adó + ÁFA bevétel.

demokráciát! 2010.10.19. 08:57:58

A sok vak fidesz hívő, pedig majd az egészségügy racionalizálásának, fizetőssé tételének is csápolni fog?!

Egyébként az is elszomosító, hogy pl. a Nyugat-dunántúli zöldhatóság - tudjátok, amelyiknek helyben a kolontári katasztrófákat kellene többek közt megelőznie -, miután lefejezték a szakmai vezetést, a győri fideszes alpolgármestert (12 évig képviselőt) nevezték ki a vezetőjének!

a google- n utánakereshetek!

demokráciát! 2010.10.19. 08:59:38

környezetemben jó pár nő elsődleges érve a narancsködre, hogy "Orbán olyan szépen beszél!"
Egyik haverom erre: B... meg, akkor menj inkább színházba!

kodó tamás 2010.10.19. 09:00:43

@hunocska: ezek az én számaim, tegnap írtam ide....
de ez az optimista verzio. pl ha lenne regisztráció és nem lenne visszaélés és az ellenőrzés működne.
Valójában meg egyébként is több mert másféle adók is realizálódTAK a etscós forgalmű pálinkán.

De megjegyzem ez évben szerencséjük volt... ALIG VOLT GYÜMÖLCS.

@aszekelyek: "a gyurcsány és bajnai károkozás miatt"

tudod mit megleplek. beállok párt katonának a fideszhez a fent említett két emberiség elleni hazaáruló bűnözőt (a másik ugyanilyenek) lecsukják 20 évre...

vakon -de csak amig bennt ülnek- hirdetem "az igét", még hatékonyabban is mint TG.

igényes 2010.10.19. 09:01:25

@hunocska: Igen az önkormányzati választások megnyerése 760 milliárd forintba került az Államnak, de nem a Fidesznek, de ezért most még lesznek megszorítások.

Félő, hogy a dohánygyárakat is államosítják a következő 2014-es választások elött, és persze mindenki napi két dobozt ingyen kap.

Tüdőgondozó és detoxikáló állomásokat létrehozzunk, vagy ne?

bariga 2010.10.19. 09:01:37

@aszekelyek: kedves Székely, azért ennyire nem kellene ragaszkodni a hagyományokhoz, ugyanis már régen újra petróleum lámpával kellene világítani, ha nem épültek volna új erőművek. Ha ezeket Viktor építette, akkor OK. Bár lehet, hogy kézrátéttel fog fakadni az energia hamarosan, most hogy forradalom van.

ssi 2010.10.19. 09:03:41

hogy a gazdasági intézkedéseknek mik lesznek a következményei? - fogalmam sincs - a nagykönyvben ilyen forgatókönyv kb. sincs

hogy a hitelességük csorbul-e köreikben is? - kérdés. Nemes eszmeként hirdetik a NER-t, fölülről, csak egy irányba (Esztergom, Szeged). Szimpatizánsok már az övéik, a többieknek meg ne legyen választásuk. A nagykönyvben viszont az van, hogy aki egyszer nem korrekt, lehet, hogy máskor is és másban is

kodó tamás 2010.10.19. 09:04:16

@demokráciát!: én is beszélgettem olyan 80éves öregasszonnyal, akinek a párnája alatt ott volt OV és a pápai fideszes polgármester fotoja.

szerencsére az ilyeneket nemcsak a politikusok tudják becsapni. az élete arról szólt szerencsétlennek hogy MINDENKI becsapta. csak a sajnálat erős hulláma öntött el. viszont a képen szereplőket szívből tudom azóta utálni. ha látták volna a néni körülményeit... talán nem csapják be. najo, persze ez álnaiv mondat... szemtől szemben is kést döfnének belé....

Aladár69 2010.10.19. 09:04:16

TG szavaira reagálva: valóban érdekes a kormánynak ez az újfajta megközelítése, hogy nem megszorításokkal, hanem einstanddal kívánja kezelni a költségvetési lyukak betömését, azonban ez éppen ellentétes a korábbi szándékukkal: a kormány az első hónapok kommunikációjában egyfolytában a gazdaság élénkítését hangsúlyozta, munkahelyteremtést, stb. A mostani intézkedések szerintem ezzel szembe mennek: az elvonások (a társasági adó kedvezmény ellenére) nem teszik lehetővé az elkövetkezendő években új munkahelyek teremtését az érintett szektorokban, és a fejlesztéseket is hátráltathatja. Egy ilyen gazdasági környezetben az új befektetők is elbizonytalanodhatnak, amely ugyancsak hátráltathatja a munkahely teremtést.
DE: a szurkolásban én is partner vagyok. A baj az, hogyha szurkolni kell, akkor az leginkább azt sejteti, hogy az intézkedések nincsenek alaposan végiggondolva, azok hatásai nincsenek modellezve. Becsukott szemmel léptünk egyet előre a szakadék felé és imádkozunk, hogy kisebb karcolásokkal megússzuk. Úgy legyen...

Semper Augustus 2010.10.19. 09:07:07

ennek az lesz a vége, hogy az infláció el fog szállni és a reálkereset pedig kevesebb lesz. Én nem hiszem, hogy a Fidesz feltalálta volna a spanyolviaszt.