Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:36

„Próbálják elképzelni, hogy mégis lehet másként, erre teszünk kísérletet” – mondta ma az ellenzéktől szurkolást és támogatást kérve egy ismételten rettentően tanulságos parlamenti vita végén Orbán Viktor. A kormányfő megtalálta a helyes kifejezést, igen, ami most zajlik a magyar politikában, az nem más, mint egy korábban soha nem látott kísérlet. Két eséllyel.

(Fotó: Index)

Messzebbről kell kezdenem. Sokan bíráltak az elmúlt időszakban itt a blogon, azt állítva, hogy – természetesen nem meggyőződésből, sokkal inkább önérdekből – a Fidesz szekértolója lettem. Nem értették, hogy miért nem látom a demokrácia és a jogállamiság felszámolását, és azt sem tudták elfogadni, hogy nem protestálok a populistának vagy demagógnak gondolt eljárásokkal szemben. Nem tartom szerencsésnek, ha egy elemző a személyes ízléséről beszél, mert értelmezésemben nem a lelkendezés vagy a tiltakozás, hanem a megértés és a magyarázat a feladata. Ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy a figyelmes olvasó számára azért kiderülhetett: az új kormány néhány lépését rossznak, haszontalannak vagy helytelennek gondoltam. A személyi döntések esetében a zsákmányelv feleslegesen túlerőltetett alkalmazása, a látszatra (és olykor a korábbi álláspontra) sem figyelő átalakítások vagy a nyelvpolitika szörnyűségei nem lelkesítettek, bár egyáltalán nem hiszem, hogy mindezek a demokrácia vagy a jogállamiság végét jelentenék. Amíg a politikai rendszerből adminisztratív úton nem száműzik a versengés, a részvétel és a nyilvánosság szabadságát, valóban nem vagyok hajlandó együtt rettegni azokkal, akiket a hatásvadászaton vagy a politikai érdekeken túl akár a legőszintébb meggyőződés is vezérel ezen az úton. Az, hogy valami személyesen nem tetszik, még automatikusan nem jelenti azt, hogy életveszélyes vagy mindent leromboló lenne – jó lenne, ha ezt az egyszerű igazságot a mindenkori ellenzék ismerné és tisztelné.

Amennyire nem voltak szimpatikusak ezek a lépések, most legalább ekkora jóindulattal és várakozással figyelem mindazt, amit a Fidesz a gazdaságpolitikában tervez. Nem is csak a változások iránya miatt, hanem azért, mert a siker esetén talán egyszer és mindenkorra elvesztik hitelüket a magyar közélet politikatagadó „szakemberei”, a „nem lehet” és a „csak így lehet” prófétái, akik évtizedek óta a gazdaságpolitika királyi útjáról és a politika elhagyhatatlan kényszerpályáiról beszéltek. Őszintén szólva nem hittem volna, hogy a Fidesznek lesz bátorsága szembe menni a „nincs más alternatíva” toposzaival, és egy huszárvágással négyszögesíteni tudja a kört – ahogy Tölgyessy Péter fogalmaz. A dolgok mai állása szerint az új kormánynak úgy sikerül bevezetnie az SZDSZ régi álmát, az egykulcsos adórendszert (ami, lássuk be, a mostani progresszív adózáshoz képest a többet keresőket jutalmazza, miközben persze összességében sokkal több pénzt hagy az embereknél), hogy a bevételi oldalon válságadókkal és nem „hagyományos” megszorításokkal teremti meg ennek lehetőségét. A siker azonban, ahogy erről már többször írtam, messze nem garantált. A kísérletről – éppen lényege miatt – biztosan nem hamarosan derülhet ki az eredménye: politikai és gazdasági kockázatai sem holnap jelentkeznek (kivéve, ha a rendszer egyes lényegi elemeit elgáncsolja az unió vagy az alkotmánybíróság). Ha azonban a ciklus végére, amikor a válságadók kivezetésre kerülnek, nem indul meg az új adórendszert fenntartani képes lendületes gazdasági növekedés, adóemelésre és megszorításra lehet szükség, s ezáltal az egész építmény összedőlhet, maga alá temetve kezdeményezőit is. Ha viszont a kísérlet sikerül, a Fidesz szinte verhetetlen lesz.

Jó hírem van: ma már sokkal többet tudunk 2014-ről.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr882381378

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kísérlet járja be 2010.10.21. 10:05:19

„Próbálják elképzelni, hogy mégis lehet másként, erre teszünk kísérletet” – mondta ma az ellenzéktől szurkolást és támogatást kérve egy ismételten rettentően tanulságos parlamenti vita végén Orbán Viktor.

Trackback: Csak az állam? 2010.10.19. 08:29:04

Bosszantó vita alakult ki magánnyugdíjpénztár témában az elmúlt napokban. Gyakorlatilag elbeszélnek egymás mellett a vitázó felek, mondhatni süketek párbeszéde zajlik. A kormány azt állítja, hogy a nyugdíjpénztárak nem hatékonyan kezelik a nyugdíj...

Trackback: Valóban tudja az állam, hogy mi a közérdek? 2010.10.19. 08:27:37

Senki nem okozott annyi kárt a közérdeknek, mint az állam. Itt nem az ún. „subprime” hitelek indították el a lavinát, nem is a lakossági devizahitelek. Magyarországot a magyar állam lökte a szakadék szélére. (Fotó: fidesz.hu) Orbán Vikt...

Trackback: Neokommunizmus és a katasztrófák 2010.10.18. 22:49:54

Egy régi orosz, tán szovjet mondás szerint az úttörő nem azért keresi a tábortűz körül a kulcsát, mert ott hagyta el, hanem mert ott van világos. Úgy tűnik, ez a gondolkozás kapott mostanában lábra, amikor ismét divat lett a kapitalizmust szidni, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szimba 2010.10.20. 11:06:21

Mi van a magánnyugdíjpénztárakkal?
Tényleg szavazhatnak a romániai magyarok is?

Mi történt tegnap óta?

Csak egymást cenzúrázzátok? (Ez csiklandós? )

CSENDES 2010.10.20. 11:07:56

www.parlament.hu/irom39/01379/01379.pdf

Ezt tárgyalják most. Ez a magánnyugdíj törvényjavaslat.
Érdemes megnézni, az egész egy nagy kupac kaki.
És meg is lehet nézni, mert egyébként szép nagy betűkkel (nem teleírva) 3 lapon elfért a cca. 3 bekezdés.
1. bek. Elvesszük.
2. bek. Indokolás Kell
3. bek. részletes indokolás Nagyon kell

lüke 2010.10.20. 11:08:13

szeretik az ellenörzést, megszokták:)

Szimba 2010.10.20. 11:09:53

Már TG is magázódik!:-)))
(Ez nálam nagyon rossz jel szokott lenni.:-))

lüke 2010.10.20. 11:10:11

@hepci: berija nem anatómus volt, hanem mesterlövész, lelötte,aki a székébe ült

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 11:13:12

@ó jaj: kedves Ó jaj, ki vagy te, hogy abban a pozícióban lennél, hogy nem hagy(ha)od, hogy kiforgassák a - nem teljesen elfogulatlan, khmmm - szavaid? (megalol) Elmúltak már a népszabis legendás idők (vö. véleményvezérség), letelt 168 óra és a szabad madarak médiakartellje is alacsonyabban szárnyal...
Ez a dolog is nyilván úgy néz ki, mint sok más: Orbán is hazudott valamit, ami neki kedvez, meg Bajnai is hazudott valamit, ami neki kedvez. A pr-marketing-sajtómunkás-agymosó csapat pedig most mindkét oldalon nekigyürkőzik, hogy a neki tetsző hazugságot igazságként adja el...

sárkányfő 2010.10.20. 11:13:47

@török gábor: köszönöm a választ.
valóban, én is erősen fogalmazok, nem kéne törődnöm azokkal, akik hülyeségeket írnak. Azért a VV eléri hogy oda érdemi hozzászólások mennek, ott többek közt én is csak a posztra reagálok mert nem szúrják a szemem a - pont a moderációnak köszönhetően kiszűrt - butaságok. amik viszont itt benn maradnak és látható sikerrel lehetetlenítik el az érdemi/mélyebb diskurzust. De hát te tudod, a te blogod, ahogy jónak látod.

ssi 2010.10.20. 11:15:00

@ó jaj: szertem
- T.G. mindenki véleményére kíváncsi, ezért nincs szűrő
- belebonyolódsz, majd érzékenyen érint - várd ki a neked szimpatikusakat

@lüke:"szeretik az ellenőrzést, megszokták:) " + irányítást is

@Szimba: itt csalódnak, határon túlról megszavazzák sorsuk folytatását

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 11:16:12

@CSENDES: gondolom, figyelik, mikor éri el azt a pontot MT, amikor már a Kodó Tamások annyi csúnyát tudnak írni róla, hogy komolyabban árt a Fidesznek, mint amennyit még elviselnének a korábbi mutyikban teljesített szerepvállalása okán...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 11:17:00

@lüke: mint a Czinege eftáss, aki géppisztollyal vadászott gyesznyóra?

ssi 2010.10.20. 11:18:04

@ó jaj: miért hülyeség, butaság az, amit te annak látsz - csak más, s oka van

lüke 2010.10.20. 11:19:02

@manyike:
fenn a Hargitán más az élet, mint
a nagy magyar alföldön

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 11:19:12

@török gábor: na, ezt - is - most sokan fenyegetésnek fogják vélelmezni, kedves nyuszifejű házigazda...

Szimba 2010.10.20. 11:19:18

@manyike:

No, ez ha nem rémhír, akkor nagyon nem tetszik. Nem azért, mert egy kozmopolita libsibolsi vagyok, egy nemzetidegen izé, aki ráront a vérmagyarokra, de ez egy akkora igazságtalan és jogilag is értelmetlen marhaság, hogy csuda.

Én meg átszavazok a magyarok lakta kanadai városok polgármesterválasztásain, hogy ki legyen ott a vezető.

Normális dolog ez?

török gábor 2010.10.20. 11:19:34

@ó jaj: nekem is tetszenek azok a blogok, ahol nincs off és kizárólag érdemi hozzászólásokat engednek. ennek ellenére úgy látom, hogy ennek a blognak az egyik erőssége éppen az, hogy itt más témák is kitárgyalhatók, nem kell napokat várni arra, amíg a bloggazda felébred. én sokszor először innen tájékozódom a friss ügyekről, ez nagy érték. a trollokat és a monomániásokat én sem szeretem, de ez az ára...

sárkányfő 2010.10.20. 11:19:37

@Hepci:
:))

Már megint ki akarod forgatni a szavaim, nagyon lelkesen nyomod :)

Sajnos, én ezt nem hagyom, méghozzá abban az értelemben nem hagyom, ahogy az előbb is értettem: válaszolok, és tisztázom. Nem hagyom jóvá hallgatással a kommentjeim átértelmezését.

Persze ne add fel, hátha akad valaki, akit meg tudsz győzni, hogy te jobban tudod értelmezni mit írok én, mint én magam :)

lüke 2010.10.20. 11:19:52

@hepci
na meg városépítészetileg a hegyre 20 emeletes panelházat huzatott:)

ingyenebed 2010.10.20. 11:19:55

Gábor!

A nyugdíjpénzed lenyúlása kommunikációs szempontból hogy tetszik? Árt vagy használ a Fidesznek? Kommunikációs szempontból. És neked?

A htm-ek szavazati joga?

Csövi!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 11:21:46

@ó jaj: azért azt próbáld magadban tudatosítani, hogy a fidesznyikek meg nettó baromságnak tartják minden szavad...
És sajna itt nem lehet előzetes IQ tesztet végeztetni minden hozzászólóval, hogy ő a barom-e vagy te-e vagy a barom, netán én-e vagyok-e a barom (e)...

Szimba 2010.10.20. 11:21:46

@Hepci:

Kritika azért volt benne doszt!:-))

sárkányfő 2010.10.20. 11:23:00

@manyike: a határvonal meghúzása a hülyeség és nem hülyeség között nyilván bizonytalan, szubjektív, de azt azért remélem te sem gondolod, hogy nincsenek itt teljesen egyértelműen elképesztő hülyeségek is leírva.

lüke 2010.10.20. 11:23:09

ezt a nyugdíjat túldimenzináljátok, nincs olyan ország( kiv. ha nem magán befektetés-)ahol 20 évre elöre terveznének,

kodó tamás 2010.10.20. 11:27:53

@lüke: egyetértek. mivel nem foglalkoznak vele, ezért tuti a csőd. kár rá szót pazarolni.

viszont hogy a fideszre jót is mondjak, persze ettől TG hibás marad (biztos a szoci multja miatt nem emeli ki a fidesz pozitív lépései között)

elkezdték mondogatni fideszék az egyéni számlát,
tegnap mondtam itt hogy SEMMI MÁS MEGOLDÁS nincs...
szerintem olvassák a kommenteket...

gondolom most meg rohantak esztergomba...

sárkányfő 2010.10.20. 11:28:14

@Hepci:
"azért azt próbáld magadban tudatosítani, hogy a fidesznyikek meg nettó baromságnak tartják minden szavad..."

ez természetes, normális jelenség. a fidesznyik abban különbözik a normális fideszestől, hogy kórosan elfogult, hívő, szíjjártó-agymosott.
remélem is hogy az ilyeneknek nem tetszik amit írok :)

látom nagyon a bögyödben vagyok valamiért, politizálás helyett a szerény személyemre kattantál rá valamiért, keresed a fogást rajtam... most azon rendültél meg hogy lehazugoztam Orbánt? vagy más fáj? no mindegy is, hát ha neked ez a hepped, sok sikert... :)

Szimba 2010.10.20. 11:33:33

Hagyó Miklós 45 kg-ot fogyott a börtönben. Hurrá! Megvan a biztos fogyókúra receptje!:-)

Szimba 2010.10.20. 11:34:41

Mi van már megint? Telehold? Indul az ámokfutó verseny?

ssi 2010.10.20. 11:35:21

mi az IQ, s mitől oly fontos pl. itt? miért kellene itt egyet gondolni? az ellenféltől tanulni lehetetlen? indulat / erőszakos jellem, ha sértegető szavakat használ?
- ismerek számos vidéki iskolázatlan embert, akik életbölcsessége lenyűgöző
- ismerek számos magas karriert befutott igen tanult ember, akik gyermeke magatartás és életvitel zavaros - s nem véletlenül

@lüke: "... más az élet ott..." de nem az én szavazatom miatt

@ó jaj: igaz, némelyik hsz iszonyat, de ez a blog közvetlenebb a valós élettel

@Szimba: :-) rettegj!

mindenkinek további szép napot!

sárkányfő 2010.10.20. 11:36:11

@Szimba: ez komoly? :) honnan a hír? fotó van? :)

Ordnassac 2010.10.20. 11:42:19

@Szimba: a szerelmi bánat is elég hatékony tud ám lenni. :-P

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 11:42:52

@ó jaj: dehogy akarom kiforgatni. :)
Picit önellentmondásoktól terhes a szöveged, ezt igyekszem néha - puszta emberbaráti szeretetből - bogozni.
Te tán valami sajtómunkás-féleség vagy - kulturált formájú megnyilvánulásokkal, nem kis öntudattal - kevés toleranciával, legalábbis a nem hozzád hasonlók iránt. Érdemes lejjebb ereszkedni a lovon, egyikünknél sincs ott a bölcsek köve, valamint lejjebb hordva az orrod könnyebben megérted az alább/alant elhelyezkedő pórok vernyákolását.

Ordnassac 2010.10.20. 11:44:05

@ó jaj: "a Véleményvezér blogja pl. moderált, érdekes, sokkal jobb is."

Ja, időnként 12 óra, míg két egymást követő komment megjelenik ott (megesett velem), azóta hanyagolom a kommentelést ott és csak olvasom.

Pont ezért nem sokkal jobb...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 11:47:34

@Szimba: még meggondolom... van egy adósom Palkonyán... kis gusztustalan jellemű pondró... bizonyos Mokos Gábor... megérne egy fogyókúrát...

Ordnassac 2010.10.20. 11:52:57

@Hepci: most nem, de korábban volt rá eset (kinél nem?)

tölgyes 2010.10.20. 11:58:57

@dancsavita:

Az óvódás szint akkor jelenik meg, amikor a vitatkozók elfelejtik a tényeket.. a bajok okát és olyanra várnak azonnali végleges megoldást, amit sok év alatt rontottak el.

Ön is tudhatja, hogy a GDP arányos hiány 98-2001 között 62%-ról 53%-ra csökkent...Most 80% közelében tartunk..EZ VOLNA A BEBBEEEE?? Ilyen csacsiságot nyilván ön se gondol..különösen ha belegondol abba, hogy az általam említett 18.000 milliárd elegendő volt a pekingi olimpia összes költségére...:) Nálunk meg se fejlődés, se olimpia, se gazdasági strukturaVÁLTÁS.. ÉS A PÉNZ MÉGIS ELFOLYT.. Mert nem önmagában az adósság összegével van baj, hanem azzal, hogy az adósság gyorsabban nőt mint a gazdaság... Ráadásul gondolja meg azt is, hogy az ön által idézett hiány mellett-felett milyen jelentős vagyontárgyakat adott el az állam.. az abból származó bevétel is elfolyt. Vagy adósságcsökkentésre, vagy a jó ég tudja hová.

Én azért ismétlem újból és újból ezeket az adatokat, mert ma még ez a MEGHATÁROZÓ.. EZEK Á TÉNYEK ÁLLÍTOTTÁK AZ ORSZÁGOT KÉNYSZERPÁLYÁRA...EMIATT KELL KÉNYSZERINTÉZKEDÉSEKET HOZNI.

panelburzsuj 2010.10.20. 12:00:59

@Ordnassac:

Viszont érdekes összevetni a Véleményvezér válaszait a tegnapi és a mai poszt kérdéseivel:

Kik csalódtak a Fideszben?

"A Véleményvezér rettentően csalódott, hogy a kormány ezt az utat választotta."

(Na persze: a kormány nem a Fidesz ... Csak látszatösszefüggés van a két intézmény között ...)

velemenyvezer.blog.hu/2010/10/14/jo_szandek_es_pokol

Ugyanitt:

"A Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok tragikus teljesítményének, valamint a világgazdasági válság következményeinek együttes hatásaként a magyar gazdaság egy viszonylag jól előrelátható kényszerpályán kell, hogy haladjon."

Lhet, hogy TG egyszerűen csak a versenytárs Véleményvezér blog hitelvesztésében reménykedik? :))

tölgyes 2010.10.20. 12:01:40

@Hepci: BEKERÍTETT VADASKERTBEN HELIKOPTERRŐL..:(

Szimba 2010.10.20. 12:06:46

@Ordnassac:

Akkor én már sohasem fogok lefogyni:-(((

panelburzsuj 2010.10.20. 12:11:44

@panelburzsuj:

Közérdekrül:

"Bízol-e a magyar államban, hogy az ezentúl valóban a közérdeket fogja képviselni?"

Igen. 9% (157)

Talán/reménykedem. 18% (305)

Nem. 70% (1180)

Nem tudom megítélni. 2% (34)

Sok (kétharmadnyi...) rohadt gyurcsányista ...

velemenyvezer.blog.hu/2010/10/19/kozerdek_allam_csod

tölgyes 2010.10.20. 12:13:49

@ó jaj: Ön már megint tényként próbál beállítani néhány riogató szándékot.. De mi a tény??

Dél-Koreában a TESCO 90%-ban koreai termékeket forgalmaz és nincsen semmi polcpénz és egyéb manőver..OTT AZ ÁLLAM EZT NEM ENGEDI MEG NEKI!!!Ezt a stílust csak a gyarmatokon engedi meg magának.
Most az a kérdés az Ön számára, hogy ki mellé áll. A saját állama mellé aki azt akarja, hogy a multi az extraprofit terhére adózzon, magyar árukat forgalmazzon, ne zsarolja saját hazájában a magyar beszállítót.. vagy a multi mellé áll, aki a nyereségét kiviszi, abból itt munkahelyet az elmúlt évtizedekben se csinált..és nem egyszer szemetet ad el magának, hogy tudja hol a helye a világban..Miért gondolja, hogy bármelyik haszonra specializált szervezet lemond a haszonról és a gyarmattartó pozicióról.. ha a "csőcselék" még csak nem is tiltakozik???

Szimba 2010.10.20. 12:16:29

@panelburzsuj:

A véleményem az, hogy ha valami módon garantálja a kormány, a Fidesz, hogy valóban 3 ére szól ez a nagytőkét (tényleg, hogy nevezik ma a nagy vállalatláncokat?) adóztató módszer, akkor szerintem nem lesz óriási tiltakozás a külföldi cégek részéről.

Ha viszont újabb törvénnyel, rendelettel korlátozzák a működésüket, adózásukat, árukészletük beszerzési módját, akkor lehetséges a kivonulásuk. El tudnám képzelni, hogy magyar kerskedők vennék át egy részüket és silányabb, de magyar élelmiszerrel töltenék fel a Tescot pl. A gondom, hogy addigra viszont az élelmiszertermelésnek is nagyüzemivé kellene válnia, valamint a ruházati ipart is ismét meg kellene szervezni.

Rengeteg magyar kisiparos, kézműves, divattervező és műhelye létezik ma is szűk rétegnek, ezeknek támogatást nyújtva a konfekció is elindulhatna.

De az én elképzeléseim nem biztos, hogy végrehajthatók.
Sőt!
Ha teljesen belterjessé válna a kereskedelem, azzal ugyan szegényesen, de meg lehetne élni, viszont a külföldre termesztett dolgainkat nem tudnánk eladni. Talán a nálunk jóval szegényebb országoknak?

A magánnyugdíjpénztárakat nem lenne szabad megfojtani. Bár azt sem tudom, hogy miből fogja az állam a nyugdíjakat fizetni.

A külföldi magyarok szavazását sürgősen el kellene felejteni.

tölgyes 2010.10.20. 12:16:38

@panelburzsuj: Ebben 150 év tapasztalata van benne... szerintem Ön se bízzon.. szervezze meg magát.. csináljon erős ellenzéki politikai szervezetet és civil társadalmat.. más út nem lesz.. az út azonban nem a külföldi multik támogatásán át vezet az üdvösséghez.. Ha ugyanezt a külföldi befektetőkkel kapcsolatban kérdezik meg, akkor még rosszabb adatokat fog kapni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 12:17:38

@tölgyes: naná, mit vártál tőle? Tán az életét kockáztassa, amit Pártunk és Népünk szolgálatába állított? Hát nem volt egy Kittenberger Kálmán...

tölgyes 2010.10.20. 12:19:38

@panelburzsuj: No én eleget ostorozom TG-t, de azt nem gondolom, hogy az Ön által említett babérokra törne.

porfelhő 2010.10.20. 12:22:27

Biztos, hogy lesznek leépítések a közszférában. Hirek szerint a költségvetési szervek teljes körére öt,- a háttérintézményekre tiz százalékos létszámcsökkentést tervez a kormány. Tizenkettő-huszonötezer embert érinthet.
Nem először próbálnak spórolni a közszférán, a Gyurcsány kormány közel tizenötezer embert bocsátott el.

kodó tamás 2010.10.20. 12:25:47

@Szimba: "A külföldi magyarok szavazását sürgősen el kellene felejteni"

sajnos ez lesz. ez ősfideszes akarat. 2006-ban ezzel kampányolt mikola tehát szerintem központi erős szándék.

de ez a legkevesebb a választási tv. szempontjából.

annyi előnye meg van, hogy aki "disszidál" az is tod(ok) szavazni...

taktam 2010.10.20. 12:28:29

To 264. Kísérlet járja be (okt.18. 16:36.)

Találja beírásom olvasóimat jó egészségben/erőben, hogy képesek legyenek végig olvasni! Előre is bejelentem, hosszúra nyúlt, terjedelmes gondolataimat alig sikerült koncentrálnom. Ezért, előzetesen is szíves bocsánatukat kérem! Mentségemre legyen mondva, én szorgalmasan végig olvasom/olvastam önöket…

1944. márc. 19-től minden kormánynak/vezérnek nevezhető valaki/valami holnapra, de legalább holnaputánra mindig jobbat ígért nekem/nekünk. Eddig, még a holnapután sem köszöntött reám, az eltelt évtizedekről pedig nem is beszélek; minek? -úgy sem kaphatom vissza… Az igaz, hogy voltak szerényebb intelmek is a holnapok megéréséhez: az aranytojást tojó tyúkot nehogy már ma levágjuk. De ezek mindenkor az ún. vakulj magyar törekvéseket szolgálták…

Több mint negyven éven át kutattam a természetet. Mindig megpróbáltam azt nem vizsgálni, amit már mások megismerhettek. Az empíriának prioritása volt előttem. Hasznos tapasztaláshoz, vagy az elvárt/vágyakozott kísérleti eredményekhez azonban csak igen gyéren jutottam el; sikertelenség vélelme után megpróbáltam a kipuhatolni, hogy jó kutatási módszereket/eszközöket használtam-e… Nem mindig sikerült… Ezek után, újabb kísérletek előkészítésével/elvégzésével igyekezetem az újabb/jobban feltett kérdéseimre választ kapni, hogy végre valami olyat is megértsek már a világból, amit eddig nem értettünk. Keserves, de reményt ébresztő munka és nem robot volt ez számomra…

Sajnos, eddig nem mondták meg nekünk a politikusok, legalább is nekem nem, hogy ők is csak kísérletezgetnek az én, a mi életviteleinkkel, társadalmi/gazdasági életünkkel... Általában, mindig csak a tutit ajánlva mutatták be az újabb, és jobbnál jobbnak felmagasztalt politikai találmányaikat, amelyekkel a valóságban csak tovább és tovább, de mindig labilisan, lejjebb csúsztunk a társadalmi/gazdasági görbénkkel mind a mai napig; eltekintve az egyes trükköktől; amelyek legfeljebb aznapra kötötték be a szemünket…

OV most ország-világ előtt mutatja be, vallja be, hogy kísérletet kínál/tesz egy évtizedek óta, talán már 200 éve is népboldogító útról/gyakorlatról való letérésre…
Más, új alternatívát kínál boldogulásunkhoz… A fekete/vörös/kék/zöld varjak pedig kísérletét már fogantatásukkor lekárogják; mert a tutit, csak ők tudhatják/károghatják. Valaki/valakik tényleg kezükbe adták a bölcsek kövét?
Pedig a nyugati/globalista demokrácia elvei szerint is a puding próbája az evés. Ezek a varjak nem demokraták, csak rettegve félteni tudják azt a bizonyos nyugati/globalista demokráciát. Pedig egy kísérlet eredményeit előre garantálni, de elvetni is badarság… E kísérletekben rejlik egy választható új, talán jobb esély számunkra… Ha már eddig dalolva hagytuk a tutinak garantált/deklarált, de már sikertelenségéről jól ismert társadalmi/gazdasági kísérleteket magunkkal/rajtunk elvégeztetni, most az egyszer engedjünk meg egy olyan kísérletet magunkkal elvégeztetni, amely új utakra próbál elvinni bennünket…
OV legalább közösen és nem rejtve hív bennünket kísérletezni, majd a kísérlet után az empirikus tapasztalatot levonni. Sőt, az elbutultsággal gyalázott, tévelygő társadalmunk erre neki 2/3-os felhatalmazást is adott… Lássátok, ezeket az új kísérleti alternatívákat már a tutisított nyugati, globalizálódott gazdaságokban/társadalmakban is próbálgatják, ha nem is hallelujázva, de rákényszerülve… Persze, a varjak ott is előre lekárogják, mert féltik egyoldalú demokráciájukat. Ami pedig ha csak egyoldalú, már teoretikusan sem lehet demokrácia…
Egyelőre ennyi. Van még tovább, mondjam/írjam még?
Szeretném aláírni a nevemet, de ma a nick név használata a trendi(bb), a biztonságosabb(?)…
Megköszönöm türelmüket! Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!

tölgyes 2010.10.20. 12:30:28

@Hepci: Az elvtársak nem vadásztak, hanem mészárszéket csináltak.. Még a szelídnek kikiáltott Aczél se bírt mértéket tartani, ha puska került a kezébe.. volt hogy egyetlen vadászaton lőtt 12 őzet és 6 szarvast.. bár volt nála rosszabb is.. A múltkorában mondta az egyik fővadász: Pozsgay volt a kivétel. Mindig arra lőtt amire engedélye volt, mindig pontosan lőtt.. soha nem kellett a hivatásos vadásznak elvégeznie e piszkos munkát..Úgy fogalmazott az öreg: úriember volt ebben is.

bóra77 2010.10.20. 12:32:09

@török gábor: "más témák is kitárgyalhatók"...:) hm, na igen!:)
bloggazdi, mi így szeretünk, ahogy vagy, izé, ahogy írsz:)

ubul2000 2010.10.20. 12:32:22

A mnyp-al kapcsolatban olvatam egy fórumon. Éedekelne ezzel kapcsolatban a véleményetek
"magyar papirok referencia hozamai:
2009 9,74%
2008 7,42%
2007 6,67%
2006 5,59%
2005 7,28%
2004 11,04%
2003 5,02%
2002 9,10%
2001 10,38%
2000 10,71%
www.pioneerinvestments.hu/monthly_reports/HU0000701909.pdf

Vagyis ez lenne a minimum elvárható hozamszint. Illetve ennél nagyobb, mert ezen belül az állampapírok hozamai biztos, hogy magasabbak ennél. És akkor nézzük mit produkáltak a nyugdíjpénztárak eddig:

magannyugdijpenztaram.hu/online/magannyugdij-penztari-tudnivalok/atlagos-10-eves-magannyugdij-penztari-hozamok-2000-2009/

A Genaralit kivéve mind nevetséges. Hozzáértés nélkül, betette volna valaki a pénzt bármelyik bankba akár simán betétként tartós lekötésre és több a hozama.

Szimba 2010.10.20. 12:36:23

@taktam:

"Ember küzdj, és bízva bízzál!"(Madách)

Nem ismerős?

tölgyes 2010.10.20. 12:36:27

@taktam: Elolvastam amit ír és egyet is értek vele... Egyébként annak idején az amerikai forradalom is egy kísérlet volt.. meg a válság utáni állami beavatkozás is az volt... Egy bizonyos: amit a korábbiak receptként ajánlottak, az nem működik... A tőke mégis csak mohó, a piac mégse akar lemondani semmiről, nem teszi tisztességesebbé a világot..A protestáns etika tette, amíg hatott.. de ma már az se hat.. Valamit ki kéne találni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 12:36:53

@Szimba: úristen, permanens kéjhömpöly a szerelmi életed... :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 12:38:54

@tölgyes: nyilván csak állami beavatkozás lehet az út. Az a bökkenő, hogy az állam korrupt. A miénk különösen. Aktuális minősége remek érv a szabad piac mániákusainak...

Szimba 2010.10.20. 12:40:10

@Hepci:

Hogyne!:-))
Amikor már nincs szerelmi élete az embernek, attól kezdve valami egészen fergetegesen jó az élet. (Csak az öregség ne lenne!:-((()

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 12:43:25

@tölgyes: na, erre majd azt mondják a baller és egyben független polgártársak, hogy megint gyártod az urban legendet. Pozsgay körül, nyilván. Esetleg még Szűrös lehet jó vadász. Csintalan véleményes, bár ő akkora tahó, hogy jobb (vadász)társaságból nyilván kinézik. Én nem tudom...
Annyit látok, hogy a suttyók a halat se teszik vissza, ha fölös mennyiségben fognak.

Szimba 2010.10.20. 12:43:37

@kodó tamás:

És arról nem is szólva, hogy nem oly biztos, hogy a határon túli magyarok a Fideszre szavaznának!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 12:44:22

@Szimba: ez olyan, ha nem áll fel a farkam, nem lehet szexuális problémám, ugye? :)

Szimba 2010.10.20. 12:47:40

@Hepci:

Borzalmas dolgokat lehetett hallani egy-egy Kádár vadászatról. A katonák, már ezredestől kezdve ma sem fékezik magukat.

A vadásztaról egyébként is nagyon rossz véleményem van. Kizárólag hivatásos erdészeknek, vadászoknak engedélyezném, akik a minőség érdekében vagy a túlszaporodás miatt lőnek ki állatot. És van annyi tudásuk, hogy gyorsan, fájdalommentesen ölnek.

Ezzel együtt, a jóisten irgalmazzon nekik. (Mert én nem.)

Szimba 2010.10.20. 12:48:43

@Hepci:
Az maga a probléma!:-))))
De csak akkor, ha még a hormonháztartásod működik.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 12:52:38

@Szimba: én csak egy vadászt ismertem személyesen, egy emigrált magyart (Nagy Valér), amúgy ludovikás katonatiszt. Nagyszerű ember volt és körbevadászta a világot. A váratlan és korai halála miatt az írásai már valószínűleg soha nem fognak megjelenni.

Szimba 2010.10.20. 12:55:48

@Hepci:

Pozsgay a magyar Danton, persze már XX. századi és szocialista uniformisban. Csak az ő Robespierre-je gyorsabban félresöpörte.

Hiába, ez egy gyorsuló történelmi korszak:-))

kodó tamás 2010.10.20. 12:56:59

TG képviselő Úrnak van uj posztja:) 265.

Szimba 2010.10.20. 12:57:26

@Hepci:

Szexuális tanácsadás 3000 Ft/ kérdés.:-)

Tarjapartja 2010.10.20. 13:22:28

Annak már nagyon örülnék, ha a demokrácia meg befektetőkedv féltők megmondanák, ugyan nekik milyen tervük van az elkövetkező években visszafizetni a 20 milliárd eurós hitelkeretből elköltött 14 milliárd eurós(!) ájemef és unyiós hitelt, amit nem kellett felvenni, mégis elköltődött. Azok, akik azt mondják OV nem beszélt megszorításokról, azokat emlékeztetném, hogy Mesterházy sem beszélt arról, hogy miből szándékozik ezt visszafizetni, amit ugye ők vettek fel, ha az MSZP megnyerte volna a választásokat. Merthogy az előző kormány is, amikor ezt felvette, elfelejtette velünk közölni, a bajnai-éráról azt hallottuk, hogy gazdaságpolitikájuk milyen sikeres volt. Vajon akkor is az lett volna, ha Gyurcsány úgy írja alá a hitelkeret szerződést, hogy nem 2010. IV. negyedévtől, hanem már az I. negyedévtől törleszteni kell a részleteket? Erről valahogy egy szót sem hallunk, Uraim.
Azt mondták, nincs ingyen ebéd. Nincs bizony, ezért kell fizetnünk. Sajna az urak már eladtak mindent, úgyhogy kiárulni nincs mit, több adót fizetni nem tudunk, 7 millió embertől mindent elvonni nem lehet, mert akkor kitör ám a parasztlázadás. 7 millió dühös ember meg azért nem kevés egy 10 milliós országban. (Vagy ezért nem merték megnyerni a választásokat?;) okos, nagyon, okos.) Több orvost, tanítót is nehezen lehet elküldeni, mert így is már csak mutatóban van belőlük, mint panda a kínai állatkertben. Igen, át kell alakítani a közigazgatást, kiesik néhány potya rokkantnyugdíjas, szuper, de... Az unyiós hitel első részletét ebben a negyed évben kell ám elkezdeni törleszteni! Most! Vagy az Urak nem emlékeznek rá, hogy a demokrácia és liberalizmus lelkes hívei ezt írták alá, hogy 2010 IV. negyedévtől kell fizetni?

Esetleg, Uraim, Önök ezt egy újabb ájemef hitelből szándékoztak kifizetni? Hitelet hitelből?! Az már döfi gazdaságpolitika lenne, igaz? Vegyünk fel még ájemef hitelt, zárjunk be még több kórházat meg iskolát, csökkentsük a nyugdíjakat, vezessünk be még több adót a magánszemélyekre meg a kisvállalkozásokra, adjunk még több milliárd kedvezményt a multiknak, hogy teremtsenek 3 műszak minimálbéres állasokat szalagban meg callcenterben míg az adókedvezményből fussa ingyen működtetni a céget, aztán meg elhúzzanak Kínába, itt hagyva a romokat meg az ipari szemetet, a hülye diplomás fiatalok iszkoljanak Nyugat-Európába pincérkedni meg kulisnak, minek ide képzett munkaerő, ha valaki nem a vörös egyetemen szerezte diplomáját, az már úgyis csak büfészakból diplomázhatott, ha már eladtuk a gyárakat és nálunk az állami-magántulajdon aránya 10/90% a magán javára, szemben a nyugat-európai gyakorlattal, ahol ez 25/75%, akkor nincs mese, adjuk el a földeket, kutakat meg a Balatont is Dunástul, Tiszástul, Gellért-hegyestül a "a külföldi befektetőknek", akik majd horror áron eladják nekünk azt, ami addig a miénk volt, hogy aztán a nyereséget kikönyveljék anyáiknak, ide meg lekönyveljék a veszteséget, adót nem fizetve, a pótlékokat, járulékokat elcsalva, a Munka Törvénykönyvét vicckönyvnek nézve, az alkalmazottakat meg éhenkórász birkáknak, akiket negyedáron lehet kinyuggerelni. Így gondolták, Uraim?

Vagy a magánnyugdíjpénztári befizetésüket és a tecsót féltő ellendrukkerek benyúlnak a pénztárcájukba aztán összedobják azt a bizonyos 14 milliárd eurócskát? Csak úgy nagyságrendileg a törlesztőrészletek mértékéről, az évi törlesztőrészlet mértéke meg fogja haladni a GDP 10%-át, a teljes éves nyugdíjkasszát.

Szóval? Kíváncsian várom a konstruktív javaslatokat, legalább végre lesz miből szemezgetnie ezeknek a felelőtlen forradalmista ifjúknak, akik azt hiszik csak úgy kísérletezgethetnek itten a mi kontónkra. Uraim, segítsünk nekik!

Megfigyelo 2010.10.20. 14:11:46

@Dunaparti Tarja: Az IMF/EU hitelt azért vettük fel, mert a világválság következtében nem tudtuk a szokásos módon a pénzpiacrül felvenni a lejáró hitelek megújításához szükséges összegeket. Tehát ezek alapjában véve nem új hitelek voltak, hanem ezekből korábbiakat törlesztettünk (ill. részben az MNB tartalékalapjába tettük) - és ezeket sem egyben kell majd visszafizetni, hanem ismét új hitelfelvételből törleszteni. Ez évszázadok óta minden állam adósságaival így történik. Az, hogy Orbánék elzavarták az IMF-et, azt eredményezi, hogy minden hitelnél (hitel-megújításnál) 1-2 % plusz kamatot kell majd fizetni. "Ez nem bűn -- hiba volt" (Talleyrand).

Megfigyelo 2010.10.20. 14:30:05

Magyarországon ma (és még sokáig) gyakorlatilag csak a multik képesek munkahelyeket létrehozni és a műszaki-gazdasági kultúrát felleszteni: a hazai vállalkozóknak se tőkéjük, se hozzáértésük, se szakmai etikájuk nincs meg hozzá - ők rövid távon akarják megszedni magukat, és nem beruháznak, hanem luxuskocsikban páváskodnak. (És Kaya Ibrahimoknak passzolják át a céget a köztartozásaival együtt. A multi viszont korrektül befizeti amit kell...)

Tarjapartja 2010.10.20. 15:06:38

@Megfigyelo:

Tehát magyarázat van, konstruktív javaslat nincs.

Amúgy miért is nem tudtunk a piacról a szokásos módon a lejáró hitelek megújításához szükséges összegeket? Talán azért, mert így mindig kicsivel nagyobb hitel összeget kellett felvennünk és ekkora összegnek a törlesztését már nem látta biztosítottnak a piac. ...és egyébként az egész folyamathoz még véletlenül sem volt köze a forint bedöntésének kísérlete? ...és ugye nem 6 évnyi elhibázott gazdaságpolitika vezetett odáig, amikor is kiadásaink nőttek a bevételeink meg nem fedezték ezt, meg a megtermelt jövedelmek folyamatos kivitele, ami nemzetközi viszonylatban kiugróan magas hazánkban.Csak érdekességképp:

tudasbazis.org.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=771:653&catid=28:main&Itemid=186.

Szóval? Miért is kell hitel? ...és valóban újabb hitelek felvétele a megoldás?
Ha magánszemélyként akarnám ezt tenni, már jönne a sok komment, hogy a hülye devizahiteles, akit ne mentsenek meg az adómból, és fizesse vissza, amit felvett, meg mekkora marha, hitelből-hitelbe. ...de az én adómból te helyeseled a további hitelek felvételét és annak kamatainak fizetését? Én meg azt mondom, az én adómból ne fizessenek több olyan kamatot, aminek a haszna a félvilág zsebében landolt, csak nem az enyémben.

Tarjapartja 2010.10.20. 15:25:01

@Megfigyelo:
valóban, miért is volt 700 milliós munkabér-pótlék csalási botránya a tecsónak, aminek így természetesen a járulékait sem fizette meg az államnak. Ezt hívja ön rendes korrekt befizetésnek.
Vajon milyen gazdasági-műszaki kultúrát terjeszthet a call-center meg a szalaggyár vagy egy hipermarket?
Hány kutatólaboratóriumot, menedzsment központot, innovatív műhelyt, informatikai központot hoztak itt létre, ami viszont valóban gazdasági-műszaki fejlődést hozna?
A helyzet az, amivel mindannyian tisztában vagyok, mi csak egy beszállító ország vagyunk, a magas jövedelmet hozó gazdasági-műszaki beruházásokat pedig otthon oldják meg. Miért is nincs nálunk Szilicium-völgy? pedig itt mérföldekkel olcsóbbak lennének a mérnökök? És vajon miért van chipgyár? Hmm, vajon miért? A nap találós kérdése.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.20. 16:30:14

@Dunaparti Tarja: a Gyurcsány, a Bajnai meg a Mesterházy könnyű helyzetben voltak: ezúttal fel se merült bennük, hogy megnyerhetik a választást. Legfeljebb abban reménykedtek, hogy nem ekkorát rúgnak a sheggükbe, mint történt.
Azt feltehetőleg magad is tudod, mitől lett a pislogó lúdspecialista akkora szakértőnek kikiáltva: mert hűségesen teljesítette mindenben a pénzpiacok elvárásait, miközben mégse tört ki káosz, mint az a nyurga fallosz maradása esetén várható volt. Miközben tényleg javára írható, hogy a tömérdek elherdált hitel révén/mellett visszább fogta a hiányt és nem dumált annyi überirritáló baromságot, mint a permanens közlési kényszerben szenvedő, tettekben viszont nem tetten érhető elődje...

Tarjapartja 2010.10.20. 16:39:16

@Hepci:

Tökéletesen egyetértek, magam is így vélem.

tbb 2010.10.20. 17:06:16

@panelburzsuj:

"független szakmai elemzésként eladva súlyos hamisítás."

Már ne is haragudj, de arról igazán nem TG tehet, hogy a "csak így lehet prófétái" csak az egyik oldalon vannak.

taktam 2010.10.20. 17:11:03

@Szimba: Ismerős, de csak mindíg küzdeni? Már/még akkor is, ha nem nagy dolgokról, csak a mindennapokról beszélünk...

tbb 2010.10.20. 17:18:32

@kodó tamás:

Nem vagy egyedül. Az összes libsi így van vele. És amint teheti, meg is teszi.

tbb 2010.10.20. 17:21:40

@ó jaj:

"hogy cenzúúúúrázni akarsz :)))"

Miért? Szerinted mit akar?

tbb 2010.10.20. 17:26:14

@lüke:

Mármint, hogy ők ellenőríznek :))))).

tbb 2010.10.20. 17:31:08

@török gábor:

Aki a véleményekre kiváncsi, az nem cenzuráz. Aki viszont kinevezi magát véleményvezérnek, az kénytelen rá.

taktam 2010.10.20. 17:33:52

@tölgyes: Ha így gondolkozunk, hogy minden csak kísérlet volt, és nem látjuk meg annak realizált/realizálható eredményeit, akkor csak minden csak kutatgatás. Reménykedem, hogy azért valamicskét tanulhattunk magunk/mások kudarcaiból/sikereiből. Az is igaz, hogy semmi sem örök, hanem véges; kifejlődik-virágzik-elsárgul, elveszti létjogosultságát. De jön egy újabb esély egy jobb, jobban kidolgozott, jobban előkészített változtatáshoz, amelyről sohasem mondhatunk le. Lehet, hogy sikerül, lehet, hogy nem tudunk jobb életvitelt elérnünk… Hiszen, minden, minden csak kísérlet. Csak addig ne indítsunk újabb kísérletet, amíg virágozhat, jól működik valami/valaki(?).

tbb 2010.10.20. 17:37:29

@lüke: Németül nem tudok ámulni. Annyit árulj csak el, hogy min? Hogy müködik-e vagy hogy belátták-e hogy nem.

tbb 2010.10.20. 17:39:53

@Szimba: Nem. Ez bizony nagyon abberált dolog.

tbb 2010.10.20. 17:56:39

@kodó tamás:

"annyi előnye meg van, hogy aki "disszidál" az is tod(ok) szavazni..."

Az se szavazzon.

panelburzsuj 2010.10.20. 17:59:41

@Dunaparti Tarja:

"Miért is nincs nálunk Szilicium-völgy?"

Mert mire összejöhetett volna, addigra a hozzávaló személyzet apránként elszivárgott. Egyesek egész Kaliforniáig. É így aztán ott lett Szilícium-völgy, ahol Neumann, meg Kemény, meg Gróf, meg Simonyi van, és nem ott, ahol Dunaparti Tarja üti bottal a nyomukat.

Nem öröm , csak válasz.

panelburzsuj 2010.10.20. 18:01:28

@tbb:

Nem az a hamisítás benne.

tbb 2010.10.20. 18:04:59

@taktam:

Jobb lett volna rövidebbre fogni. Úgy talán 1-2 másként gondolkodó is elgondolkodna róla.

tbb 2010.10.20. 18:07:48

@tölgyes:

"Valamit ki kéne találni."

Ki van az találva. A sorozatos válságok.

Tarjapartja 2010.10.21. 01:20:38

@panelburzsuj:
értem én, és onnantól fogva 10 parancsolatba van foglalva, hogy az Atlanti-óceánon túl, ahol a kismalc túr, a nagy alfődi puszta közepibe' má' el se fér még egy.:)

Én azonban úgy vélem, ez nemcsak megboldogult Neumannék hibája, mert alapvetően a franciákon kívül kábé egész Európa hasonló mélyről indult a műszaki-gazdasági elitmunka megszerzésért, de vannak kivételek, ahol azért még egy rendszerváltásnyi idő alatt is sikerült változást elérni, például Finnország. Pedig ahogy mi szürke marhát terelgettünk a Hortobágyon, ők meg lazacokat fogdostak a folyóikban, mégis sikerült ezen túllépniük és nem a csipforraszgatásról híresültek el. Érdemes megnézni például Indiát is, egy darabig küldözgették embereiket a Szilícium-völgybe, még most is küldözgetik, de aztán sokat hazacsábítanak és India a guberálás mellett mostanra már elég keményen teljesít a csúcsvonalon is. Én úgy gondolom, az elit műszaki-gazdasági vonal megteremtése nemcsak történelmi szerencse és tőke kérdése, hanem állami akarat és stratégia kérdése is. Nem a bullshit, legyen digitális tábla mindenütt díszpolitikája, hanem valódi akaraté valamint a komolyan kigondolt és akkurátusan megvalósított terveké. Ha mások már meg tudták csinálni, akkor meg lehet csinálni. A verseny komoly, nincs több időnk piszmogni, mert lassan nemhogy csipet nem fogunk tudni gyártani, hanem mi leszünk kénytelen guberálni.

panelburzsuj 2010.10.21. 08:11:27

@Dunaparti Tarja:

A téma kiváló: mennyire becsüli meg a magyar társadalom, és így közvetve a magyar társadalom voksaiból élő magyar politikus (állam), és a magyar társadalom "vásárlási döntéseiből" élő magyar kapitalista a VALÓDI műszaki-gazdasági elitmunkát?

(És nem hiszem, hogy teljesen légből kapott lenne idecitálnom a TG-nek szegezett kérdésemet: miért és hogyan jó a magyar társadalomnak, ha "egyszer s mindenkorra elvesztik hitelüket a politikatagadó "szakemberek""?)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.10.21. 08:42:04

@taktam: Akkor van baj, ha nem a JAVÍTÁS, hanem a MEGFELELÉS szándékával történik a kísérletezgetés!

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.10.21. 10:55:39

@vernal: Amúgy érthetőnek tűnik a MOL-os Hernádi lelkesedésével az őt is sújtó különadóval kapcsolatban. Lehet összefüggés azzal, hogy a kormány meg akarja neki vásároni ebből a különadóból és magánnyugdíjpénztári lenyúlásból az orosz MOL-részvényket?

taktam 2010.10.21. 12:01:16

@vinczej:
To vinczej • vinczej.blogspot.com 2010.10.21. 08:42:04.

A javítás és a megfelelés szándékát nem mindig kell elválasztani egymástól. Gyakran nem is a megfelelés szándéka, hanem az adott helyzet indikálja a megfelelést, vagy a javítást.

taktam 2010.10.21. 12:04:30

@tbb:
To tbb 2010.10.20. 18:04:59.
Aki rövidebben, az nem okvetlenül a szükséges minimális szöveggel teszi közzé gondolatait. Elismerem, mások rövidebben/ügyesebben és mégis teljesebben adják át gondolataikat. Az én genetikai/szocializáltsági korlátaim csak ezt engedték, talán nem adnak elégséges, kellő/elégséges koncentrációt számomra. Ilyen az egóm; ezzel kell élnem…
Bocsásson meg, ha szószátyár voltam az ön számára!...

jjulie 2010.10.21. 22:44:03

@tölgyes:

hallottál olyan nagyvadas kertekről, ahol reggeltől kezdve hajták oda-vissza a vaddisznókat egyik kerítéstől a másikig addíg a lött darabszámig, aminnyire befizettek a szórakozni vágyok?

pl 4 vadász 120 disznóra befizethet, ilyet német vadászok rendszeresen csináltak a kilencvenes évek elején is, azóta csak szaporodtak az ilyen fajta kertek és vadászatok

ezt minek neveznéd?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.04.23. 21:31:34

Bejött a jóslat Gábor, most dől össze az egész.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.23. 21:47:39

Ha sikerül?
Ebben az országban?
Ezeknek az embereknek?
Végünk van.
süti beállítások módosítása