Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:58

Válságadók, nyugdíjpénztárak, adóváltozások – a szimbolikus politika dominanciája után most már benne vagyunk a pénztárcákat is érintő ügyekben. S bár többé-kevésbé mindegyik érdekelheti a választókat, számomra úgy tűnik, hogy a következő időszak legnagyobb politikai kérdése az egykulcsos adó választói fogadtatása lehet. Az adóváltoztatás ugyanis - ellentétben a másik kettővel – a jövő év elejétől közvetlenül és azonnal érzékelhető válik, ráadásul alkalmas arra, hogy tömegesen nyertesei és (legalább relatív) vesztesei legyenek.

(Fotó: Heti Válasz)

A politika szabad valóságmagyarázatának van egy fontos korlátja: a választók személyes tapasztalata. Azokban az ügyekben, ahol a polgár közvetlenül meg tudja ítélni a politika teljesítményét, a manipulálni óhajtó politikusok dolga sokkal nehezebb (bár nem lehetetlen). Klasszikusan ilyenek az adókkal és a különböző juttatásokkal kapcsolatos módosítások: lehet ugyan értelmezni, magyarázni ezeket is, de végső soron a választó személyes kalkulációja dönt. Márpedig ezeknek a változtatásoknak nem lehet mindenki a nyertese, vagy ha egy adott döntés után senki nem jár rosszabbul, akkor is lehetnek olyanok, akik lényegesen jobban járnak másoknál.

Ez történik most is, amikor a parlament az elmúlt két évtized talán legradikálisabb személyi jövedelemadó csökkentésére készül. Nem nagyon vitatható, hogy az igazi nyertesek a jobban kereső és több gyermeket nevelő családok, miközben az átlag alatti jövedelmi szinteken már némi veszteséggel is lehet kalkulálni. De ha nem is vesztenek azok, akik két-háromszázezer forintot keresnek havonta, bizonyára feltehetik magukban a kérdést: helyes-e az, hogy a milliós keresetűek többet nyernek a módosítással, mint amennyi az ő összes havi keresetük? Nem volt-e igazságosabb a progresszív adó? - ez a gondolat ugyanúgy indokolható lehet a vesztesek között, mint a nyertesek öröme az "arányos" adórendszer bevezetése miatt.

Valószínűnek tartom, hogy ha az egykulcsos adót – ne felejtsük el: az SZDSZ régi álmát – az előző kormány vezette volna be, az ellenzéki Fidesz időarányosan minden bizonnyal már az ország több mint felét maga mellé állította volna a heves tiltakozásban. A választók többsége felháborodottan fogadná, hogy a sokat keresők – köztük a politikai elit tagjai – havonta több százezer forintot nyernek a módosítással. Egy logikára épülő cikkek, nyilatkozatok, közlemények jelentek volna meg, s nem akadna olyan érintett, aki elmenekülhetett volna a meggyőző és hatásos gondolatmankók elől. Gazdagok kormányáról, szegényellenes politikáról és egyebekről szólna a politikai kommunikáció, s még abban sem lehetnénk biztosak, hogy a társadalmi tiltakozás miatt lenne-e elég kitartás a kormánypárti képviselőkben, hogy átvigyék a parlamentben ezt a törvényt.

Ehhez képest most minimális a habverés. A politikai szereplők letudják a kötelező köröket, az ellenzék fantáziátlannak és erőtlennek látszik. A szakszervezetek csak esti tévéműsorokban keménykednek, de arra nincs bátorságuk, hogy az utcára merészkedjenek. Egyedül a bulvárlapok teszik azt, amit ilyenkor mindig szoktak: most éppen megírják, hogy Kövér László és Orbán Viktor mennyivel többet fog majd így keresni.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy egy ennyire egyoldalú politikai környezetben, amikor a támogató érvek sokkal erősebbnek tűnnek, hogyan reagálnak a választók az őket amúgy messze nem egyformán érintő változásokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr762397360

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Galilei-kör, szabadkőművesek, károlyi 2010.10.26. 12:28:35

"Hol van a bűnös? Amire irtózva gondoltunk, valóra vált. Ellenség bujkált közöttünk és a frontokon innen akarta elvégezni, ami a frontokon túlról nem sikerült. Az élethalálharcát vívó nemzet felháborodva követelte: Állítsák elő! Le az álarccal!......

Trackback: A civilizáció ára 2010.10.25. 21:27:32

Le a korrupcióval! Le a korrupcióval!A közpénzek magánzsebekbe vándorlását a legegyszerűbben úgy lehet megakadályozni, ha kevés adó révén kevés a közpénz. E premisszától eltelve üdvözülten hajthatnánk le fejünket békés álmainkat finoman s...

Trackback: Az illeték öröksége 2010.10.25. 21:26:59

Témáimat az előző posztban megígértem, így adottak. Viszont ez most szárazabb lesz. A szociálliberális, „baloldali” kormánynak súlyos adóssága volt a kilakoltatási kérdés. Nem mintha a Fidesz által meghosszabbított moratórium végl...

Trackback: Válaszlevél! 2010.10.25. 19:14:26

Tisztelt SOCIETAS!Megrendülve olvasom felhívásukat!Azt hittem, hogy annak ellenére, hogy fiatalok és bohók, mégiscsak politikusok. Nem!Nem értik, pedig október 23-n direkt kifejtettem az ünnepi beszédemben.Alapozunk. Még mindig alapozunk, de a romeltak...

Trackback: Akkor most keressünk egy kis pénzt! 2010.10.25. 17:24:25

Végülis - többek közt - erről szól ez a történet. Az elején tisztáznám mégegyszer, itt valós pénzről beszélünk, nem játékzsetonokról! A játékban elég sok lehetőség adódik a vagyonosodásra, gyakorlatilag minden klikkünk ér valamennyit. Kapunk bónuszokat...

Trackback: Akkor most keressünk egy kis pénzt! 2010.10.25. 17:18:11

Végülis - többek közt - erről szól ez a történet. Az elején tisztáznám mégegyszer, itt valós pénzről beszélünk, nem játékzsetonokról! A játékban elég sok lehetőség adódik a vagyonosodásra, gyakorlatilag minden klikkünk ér valamennyit. Kapunk bónuszokat...

Trackback: Egykulcsos adó és kollektivizmus - ki érti ezt? 2010.10.25. 17:17:42

Szerte a világon nehéz idők járnak a neoliberális/libertariánus gondolatra, Magyarországon pedig még inkább. Miniszterelnökünk a nyugati kapitalizmus bukását hirdeti, az egyén szabadságára és az individualizmusra épülő angolszász modell helyett a kínai...

Trackback: Fizessen most valaki más 2010.10.25. 14:29:13

 Virág Árpád részére   Kedves Árpád!   Mostanában hanyagollak. Az történik, hogy valaki megszerezte az azonosítómat és megpróbálja az oldalamat politikailag korrektnek tűnő bejegyzésekkel lejáratni. Bizonyára magad is csodálkoztál ez...

Trackback: Kinek a nyugdíját fizetem? 2010.10.25. 14:28:52

 Kedves Árpád, valószínűleg hallottál már a magánnyugdíj-biztosítók körül kialakult botrányról. Röviden arról van szó, hogy a kormány úgy döntött, hogy mostantól soha többé nem utalnak magánnyugdíj-pénztáraknak egy fillért sem, így csak azoknak tu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diocles 2010.10.26. 14:59:29

Ahogy a mandinerre is írtam az előbb, Európában is példa nélküli az Ab széles hatásköre, szóval nagyon egyetértenék ennek egy pontosított és szűkített újradefiniálásában.
Határozottság, keménység, gyors reagálás, ezt várom el.

Lehet diktatúrát emlegetni, mint mindig, de ez a penge már éppen eléggé kicsorbult (már-már kifejezetten gyanús volna, ha a kormány egy-egy intézkedésénél a ballib média nem vizionálna Apokalipszist:), másrészt semmi alapja nincs annak, h a mi Ab-unk hatásköre szélesebb legyen, mint az a világban megszokott.

2010.10.26. 15:01:10

@Diocles: Üdv lázárjános!:P

panelburzsuj 2010.10.26. 15:01:42

@Ordnassac:

(Lehet, hogy én túl sok koncepciós iradalmat olvastam, de ebbe a menetbe simán belefér, hogy hé miembereink, tessenek olyan határozatot hozni, amin aztán "joggal" felhúzhatja az orrát a "felelős" végrehajtó hatalom.)

sárkányfő 2010.10.26. 15:02:31

@Ordnassac: én sok rosszat tudok mondani mindkét pártra, van amelyikben az egyik rosszabb, van amiben a másik, egymást múlják alul. Nyílt gátlástalanságban szerintem egyértelműen a fidesz megy, ment el a legmesszebb. tény, hogy az mszp láthatóan nagyon igyekszik ezen a téren lefaragni a hátrányát, és egész szép eredményeket ér el.
na de mindegy is, egyik szarabb mint a másik. az alkotmányt pártpolitikai érdekek alá rendelni...

@kodó tamás: "fideszt sértett az alkotmánybíróság"
szellemes :)

panelburzsuj 2010.10.26. 15:03:34

@igényes:

Én - sajnos - fordítva látom. Orbán nélkül is lenne Vezír ...

tbb 2010.10.26. 15:03:43

@jet set:

Az eddigi mnyp eredményeket extrapolálva, mai értéken átlagosan 5 milka megtakarítás várható (beleértve a kamathozamot is ). Szerinted milyen nyugdíjat tesz ez majd lehetővé?

kodó tamás 2010.10.26. 15:04:24

@Hepci: "viharsarki humorherold", nagyon rossz humorérzéke volt. egyik nagyon jo viccemet 25 en értették ő neki utoljára esett le...:) na jo ez nem igaz, tulzas, gyorseszu.

@Diocles: "európában is példa nélküli az Ab széles hatásköre"

most aztán példa nélküli KESKENY lesz a hatásköre

sárkányfő 2010.10.26. 15:04:47

@Diocles: hát persze, hát persze :) az európai integráció jegyében történik minden :)) micsoda nemes eszme, magasztos cél, mindjárt kicsordul a könnyem is.... :)))

tbb 2010.10.26. 15:05:58

@Teszár Tamás:

Korrekt. Így ne csodálkozz, hogy lehülyéznek az überokosok.

kodó tamás 2010.10.26. 15:06:41

@ó jaj: a fidesz vergődését élvezem

tavaly karácsonykor jósoltam először, hogy egy-két évet húznak. de úgy látom a villámháborús taktika karácsonyig is eredményre vezethet...

igényes 2010.10.26. 15:08:44

@kodó tamás: Tamás! Egy olyan mérhetetlenűl nagy pénz birtokában lesz/lenne a kormány fő, hogy bátran játszhat, tőzsdézhet stb. Továbbra is tartom ez nem a FIDESZ!
Pláne nem az ORSZÁG!

tbb 2010.10.26. 15:11:21

@kej:

"milyen jogi alapja van arra, hogy 14 hónapig felfüggessze a befizetéseket."

Olyan, amilyennel téged köteleztek arra, hogy belépj.

panelburzsuj 2010.10.26. 15:11:31

@kodó tamás:

Tartozol a hazádnak annyival, hogy ha már így betüremkedtek a fijjúk, akkor nem rájuk szakíttatnád a plafont, hanem tartadnád velük, amíg valami jobb dúcokat nem kerítünk ....

igényes 2010.10.26. 15:12:17

@kodó tamás: A villámháborút legalább szervezték, nem rögtönözték! A viilámháború amúgy nem a polgárok ellen kell.
Meg kivel folytatnak háborút, nézzék már a CNN-t! Ámokfutás Magyarországo, na ez lehet, de nincs háború.

Ordnassac 2010.10.26. 15:12:24

@Diocles: amikor jól jön a jobboldalnak, akkor legyen széles (mekkora AB-védő volt még egy időben a Fidesz), most egy bizonyos negatív döntés után pár órával meg szűkítsük?

Lehet vitatkozni az AB jogköreiről, na de így? Jön egy nekünk nem tetsző döntés és nyissz, csorbítunk egyet? Mire való a most folyó alkotmányozási folyamat? Pl. a választási bíráskodást nyugodtan lehetne közig. bíróságokhoz tenni vagy német mintára szélesíteni az alkotmányjogi panasz intézményét (kompenzációként az utólagos normakontroll szűkítése miatt, pl. meghatározott szám indítvány kell adott tv. ellen meghatározott időn belül). Bár véleményem szerint pont a széles utólagos normakontroll lehetősége a jó és ebben más országok AB-szabályozása szűk.

Sajnos tudom, hogy ha az MSZP-nek lett volna ilyen ötlete egy ilyen döntés után, te lennél a leginkább felháborodva (jelzem teljesen jogosan).

Squid 2010.10.26. 15:13:00

@tbb: "Az eddigi mnyp eredményeket extrapolálva, mai értéken átlagosan 5 milka megtakarítás várható (beleértve a kamathozamot is ). Szerinted milyen nyugdíjat tesz ez majd lehetővé? "

Akkor extrapoláld már nekem ide légyszives, a számításodat és tedd meg azt is, hogy leírod a kiindulási alapot.

Kösziiiii!

kodó tamás 2010.10.26. 15:15:35

@panelburzsuj: lexarom... előtte aszonták készen állnak...

én mondtam: Matolcsynak még a szeme is rosszul áll. A feje meg... pont mint a minisztérium... üres...

EZT ADTA A NÉP... ellenzék vagyok:) elfogadom a többség akaratát.

ismered a hasonlatot a demokrácia hátrányo hogy néhányan látják hogy szakadék szélén áll a tömeg, de szavazunk így ha nem sikerül elhitetni... akkor megszavazzák hogy lépjünk alőre...

sárkányfő 2010.10.26. 15:15:41

@Ordnassac:

jogbiztonság: over.

jogállam: over.

A jog az, ami Orbánnak jó. A jövő elkezdődött. 2/3. Forradalom. Orbánland.

tbb 2010.10.26. 15:16:28

@jet set:

"Létre kellene hozni egy állami tulajdonú magánnyugdíj pénztárat, amelyik egyéni számlavezetésű és garantálja a mindenkori állampapír hozamot. Aztán versenyezhetnének a magán biztosítók, hogy melyikük garantál (nem ígér) ennél nagyobb hozamot"

Jó elképzelés. Szerintem a fidesz valami ilyesmire készül.

igényes 2010.10.26. 15:16:46

@panelburzsuj: Ez dakota mondás Terence Hill egyszer már idézte.

kodó tamás 2010.10.26. 15:17:05

@igényes: ja ja. itt csak a sebesség volt biztos

lényeg hogy 200zal robogunk de hogy épp merre, meg cikkcakkban... ja ja

PONT MINT A VILLÁM... cikázva

ja és a végén ugyis BECSAP...

Squid 2010.10.26. 15:17:53

@panelburzsuj: "Tény, hogy a "féltudású káderek" valóban sokat tettek/tesznek saját nélkülözhetetlenségük bebizonyításáért. De az azért hibátlan tendencia az elmúlt húsz évben (is), hogy a magyar választó a mindegy milyen áron, de osztogató államot ígérő utódpárt-variánsok között tojózott többet, és lendületesen elküldte a búsba a picit is következetesebben versenyelvű utódpárt-variációkat."

Pontosan ezt írtam föntebb, másképp megfogalmazva.

kodó tamás 2010.10.26. 15:18:54

@ó jaj: "jogbiztonság: over. jogállam: over. A jog az, ami Orbánnak jó. A jövő elkezdődött. 2/3. Forradalom. Orbánland."

továrisi konyec?

kivi vagyok TG hogy fürdeti a szerecseneket... nem soká meglátjuk.
pl. hogy ugyis tul sok hatásköre volt az AB nek... épp ideje.
a fidesz nem lop csak a javunkat akarja...

igényes 2010.10.26. 15:19:04

@tbb: Hát polgártársam erre pont nem készül, valami másra. Amennyiben erre készült volna leír egy Általános szerződési feltételt, ami, ha nekem megfelel aláírom. Az állami garancia az jó, na ez hiányzik.

ssi 2010.10.26. 15:20:41

@Diocles:
ha az előző kormánynál is az általad most megfelelő AB lett volna, a tandíj, napidíj stb. témákban se lett volna népszavazás, vagy akkor jó volt, de most legyen gyengébb? Lehet arányosabban is drukkolni valakinek?

panelburzsuj 2010.10.26. 15:21:38

@igényes:

Hát akkor annyi még megmaradhat az önbecsülésemből, hogy jeles elődök nyomában fedeztem fel magamtól is a melegvizet .... :((

lüke 2010.10.26. 15:21:56

@tbb:
minden híreszteléssel ellentétben senkit se bántok, de a rémhír terjesztőket nem bírom

2010.10.26. 15:28:00

@kodó tamás: veled tartok...szorítsunk a fidesznek együtt!:))

2010.10.26. 15:28:53

@kodó tamás: veled tartok...szorítsunk a fidesznek együtt!:))

kodó tamás 2010.10.26. 15:29:00

@Letícia: az jó már vagyunk ketten

2 : 2 706 292

még ők vezetnek...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.26. 15:29:45

@nestrot20: mér', te hol szoktál interpellálni, az alsó-bivalybasznádi wcpucoló-konventen?

2010.10.26. 15:29:58

Bocsi, a blogmoci szórakázik!:)

sárkányfő 2010.10.26. 15:30:08

Jogász berkekben ismerősöktől kérdem:

Azok után, hogy Orbán ország-világ előtt megalázza az AB-t és bohózatot csinál működésükből, van valószínűsége, hogy lesz olyan AB-tag, aki azt mondja, hogy köszönöm, de ehhez én már nem adom a nevem, a viszontlátásra? Vagy smittpáli- nemes jellemek ők is?

igényes 2010.10.26. 15:30:25

@panelburzsuj:
Nem számit, rendben te fedezted fel a melegvizet. Alá is írom.

Dr. Orbán Viktor a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, a FIDESZ-KDNP elnöke, az Európai Néppárt elnöke, Felcsút igazolt játékosa.

Schmitt majd küld neked valamit, amit alapított, de nem osztogatott. Állítólag volt a raktáron más kitüntetés és azt osztották szét.

Ordnassac 2010.10.26. 15:34:37

@igényes: OV az EPP alelnöke, nem elnöke.

igényes 2010.10.26. 15:35:34

@Ordnassac: Nahát ez nagyon ciki nem lett elnök? Aranyos vagy.

Ordnassac 2010.10.26. 15:36:22

@Hepci: közben rájöttem, hogy egynapos út volt...

lüke 2010.10.26. 15:38:17

@ó jaj:
van itt már annyi land
Fitoland, Naturland,Workland- na ezt ajánlom melegen-
Exoticland
Nowhreland-ez az új Lennon film
látom újítottatok

kodó tamás 2010.10.26. 15:39:56

@ó jaj: ehhez nem kell jogász. bár erre ők a leghajlamosabbak.

a válasz igen van az a pénz amiért asszisztálnak... nem lesz szakmai büszkeségük. 2/3-dal ők se tudnak dacolni... a szőnyeget is kirántják alóluk. de szerintem szépen finoman, besimulnak a NER-be...

panelburzsuj 2010.10.26. 15:40:27

@Squid:

Így van, bár a "piaci igényt" hangsúlyozását azért nem vitted túlzásba. :)

Szóval azért az, hogy mi - (mármint választók, tömegek, Zemberek, "lakosság", magyarok) - annyiszor csak megúszni, és nem megoldani akarunk határozott döntésre kiéleződött helyzeteket, az azért legalább annyira benne van a húszévünk totyaságában, mint a sokpártba szétszaladt bolsevik ármánykodás.

2010.10.26. 15:41:45

@kodó tamás: na innen szép győzni, én szeretem a kihívásokat!:)))

Ordnassac 2010.10.26. 15:41:59

@ó jaj: azért felmerül a kérdés, hogy ha ők kiszállnak, akik kik jönnek a helyükre. Az lehet, hogy még rosszabb lenne. Másrészt ott van még a többi jogosítvány.

Szóval többrétű a kérdés.

Ordnassac 2010.10.26. 15:42:35

@Ordnassac: @ó jaj: -akik +akkor (kik jönnek a helyükre)

lüke 2010.10.26. 15:44:56

torokgaborelemez.blog.hu/2010/10/25/268_mit_szamit_a_penztarca/fullcommentlist/1#c11401943
ezen a kommenten azért elgondolkoztam-bár nehezemre esik-már , ami a gyermek gründolást illeti
s nem tudom a Ratkó Annna, az ifjú Gandhi,vagy a Ninocska(egy szobában pár család ,közte lepedő)féle politikát
támogassam

panelburzsuj 2010.10.26. 15:48:33

@igényes:

Én egy álcázott tekintélyhívő vagyok ám, aki nagyon szeret idézettekel villogni!

Úgyhogy ha nincs szerző, nincs macskaköröm, nincs célozgatás meg kacsingatás, az annak jele, hogy tényleg aszittem, hogy valami újat találtam .... :((

De ha Palibá megsimogatja a buksimat, akkor onnantól valóban megint fényesen fog sütni a nap! :)

És ha még autogramot is kapok, akkor hordágy is legyen készenlétben, amire lealélhatok ...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.26. 15:48:35

@Ordnassac: persze, hogy lett volna, még ennél is ilyenebb (Veres "fémkereskedő-Makaó" Jani simán lefejelte volna az Alkotmánybíróság elnökét), csak felhatalmazásuk nem volt hozzá, szerencsére.

2010.10.26. 15:48:52

@ó jaj: nem, nem, nem SPk ezek. Lenkovics, Kiss tuti nem. Paczolay se. Sőt. Ahogy Paczolayt ismerem, az még pofont is kioszt...:)))) Igazi küzdőalkat. Ráadásul nagyon intelligens.

2010.10.26. 15:53:55

@nestrot20: TG hallgat, valóban. Megvették őt is?:(((

panelburzsuj 2010.10.26. 15:54:08

@kodó tamás:

Valaki előbb felvilágosított, hogy amíg kiskakasi rákiáltás által fel nem szabadíttatunk a Varsói Szerződés Egyesített Erői alól, addig azért potenciálisan nagyobbakat bírtak az ideiglenes idegenszívűek pökni a levesünkbe.

Ordnassac 2010.10.26. 15:55:37

@Letícia: kedd van, akkor van az egyetemen órát tartani, ha jól emlékszem.

sárkányfő 2010.10.26. 15:59:00

@Ordnassac: nézd, ha most az lesz, amit a fidesz mond, és valóban 2 héten belül átírják az alkotmányt, és az AB ezek után szó nélkül átengedi a kérdéses jogszabályokat meg elkaszálja a népszavazási kezdeményezést, akkor ettől kezdve az AB soha nem mossa le magáról, hogy testületileg az egész egy Fidesz-bérenc bolhacirkusz. Mint ahogy az is lesz tényleg.

Az AB tagjai döntési kényszerben vannak. Vagy most lépnek, vagy később már késő. Aki ezt lenyeli, azzal ettől kezdve bármit meg lehet csinálni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.26. 16:00:49

@Letícia: 25 milla, és nyuszifejű hallgat, mint vadvirág a réten. Vagy nem? :)
Kitehetne ide egy szavazóblokkot: fideszbérenc vagyok-e?
Egy időben gondolkodtam, miért is nem szabott áron osztom a jegyeket az egyetemen (nagymellűeknek esetleg alkalmi kedvezmény). Aztán mindig elvetettem. Van ilyen.

sárkányfő 2010.10.26. 16:00:49

@Letícia: hát meglátjuk. itt küzdésre már sok tér nincs. vagy smittpál válik belőlük, vagy lelépnek.

lüke 2010.10.26. 16:02:50

@ó jaj:
szerintem egy éjszaka alatt is meg lehet,
az punch:)

lüke 2010.10.26. 16:04:45

@Hepci:
hát látom, téged is csak a pénz érdekel, nem a morál:)
helyes!

Ordnassac 2010.10.26. 16:07:24

@ó jaj: a népszavazási kezdeményezések már az OVB-nél el fognak hasalni. Emellett szerintem csökkenni fog az ilyen indítványok száma.

Esetleg még kreatív alkotmányértelmezést is folytathat az AB ezekben a kérdésekben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.26. 16:07:49

@ó jaj: ehhez a Fidesznek joga van. Tetszettek volna nem adni rá felhatalmazást, kedves választók!
Egyébként ezt a politikai kultúrát minden ellenkező híreszteléssel szemben nem a fideszesek honosították meg, csak nekik nyílt minden korábbinál nagyobb lehetőségük a gyakorlatba átültetni.
Még emlékszem Gyurcsány tekintetére egyes AB ítéletek után. Tiszta szerencse, hogy végül nem adta ki rájuk a tűzparancsot. Gergényin biztos nem múlott volna - az azonosítók meg leesnek, papírforma szerint.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.10.26. 16:09:07

@tbb: Kiegészítésként számolva és hozamokkal növelten elosztva a várható élettartammal...izé...fingom sincs!
Valamivel az állami 25%-os nyugdíj felett! Miért?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.26. 16:09:34

@Hepci: ehhez kepest fleto csendesen lenyelte az ab iteleteket, orban meg kiadta a tuzparancsot:-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.26. 16:09:57

@lüke: naná. Vizsgák előtt mindig feltettem a hamleti kérdést: szopni vagy nem szopni...

lüke 2010.10.26. 16:10:47

@Ordnassac:
ez világos, maguk ellen nem fognak inditványozni
az OVB is teljes létszámban az övék?

kodó tamás 2010.10.26. 16:11:09

@Hepci: pintér löveti az AB tagokat? hm baleseteke lesznek? elszakadt fékcsövek? elvágott ejtőernyőzsinórok? hm

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.26. 16:12:41

@az igazi Sipi: helyzetben ismerszik meg a pendejo.
Furcsányt Fortuna megóvta a teljhatalomtól. Bár nyilván elsírná magát az alkotmánybírók kukoricára térdepeltetése és kecskékkel való fajtalankodásra kényszerítése közben... :)

sárkányfő 2010.10.26. 16:12:42

@Hepci: már vártam az első gyurcsányozást. eddig miért késlekedtél vele? :)
és nem mondod, gyurcsány csúnyán nézett? azt az úristenit neki, ez nagyon dúúúrva.... :)

lüke 2010.10.26. 16:12:50

@Ordnassac:
ezt nem gondoltad komolyan, hogy valaki is elhiszi
punch>www.punch.co.uk/

Ordnassac 2010.10.26. 16:13:38

@lüke: az ötből választott tagól négy Fidesz-közel (kettő előtte fideszes delegált volt, egyikük a Fidesz jogi igazgatója volt, a negyedik pedig Navra haverja Veszprémből). Az ötödiket az LMP ajánlotta. Öt delegált tag van, ogy. frakciónként egy.

sa52 2010.10.26. 16:14:16

T/1445 A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról
Benyújtó(k) Lázár János (Fidesz)
T/1446 Az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény módosításáról
Benyújtó(k) Lázár János (Fidesz)
T/1447 Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény módosításáról
Benyújtó(k) Lázár János (Fidesz)

Még jó, hogy Török Gábor szerint nálunk demokrácia van.

pad78 2010.10.26. 16:15:10

És még mondja azt valaki, hogy a Fidesz a 90-es évek közepétől feladta a liberális identitását?

Komolyra fordítva:
"Valószínűnek tartom, hogy ha az egykulcsos adót – ne felejtsük el: az SZDSZ régi álmát – az előző kormány vezette volna be, az ellenzéki Fidesz időarányosan minden bizonnyal már az ország több mint felét maga mellé állította volna a heves tiltakozásban."

Én meg nagyon valószínűtlennek tartom. Szerintem a progresszív adózás egy nagy porhintés (jelzem: a családunkból legközelebb a ma egyéves kisfiam kereshet esetleg valamikor úgy, hogy a progresszív adózás kimondottan rosszul érintse, ha egyáltalán bárki), összekeveri az igazságosság és a méltányosság szempontjait. Ugyanakkor baromira népszerű a demagógiára nagyon vevő magyarok között. Ha a Fidesz nem értene szívből egyet az egykulcsos szisztémával, nem vezetné be. Ha most meghozta ezt az értelmetlen ostobaságokkal nagyon meggyőzően támadható döntést, akkor szvsz két-három éve se torpedózta volna meg.

sárkányfő 2010.10.26. 16:15:59

Amúgy igazán kíváncsi lennék egy híres, jobbos, elismert úriember véleményére. Akinek nem minden lépésével értettem egyet, de ezekkel együtt is kivívta tiszteletemet.

Így hívják az illetőt: Sólyom László.

lüke 2010.10.26. 16:18:17

@kodó tamás:
azért nagy fantáziátok van
Siófokon ház, Hvar szigeten, yacht a Karib tengeren, s Jacksonville-ben Giselle Bündchen vár chateaubriand-nal:)

lüke 2010.10.26. 16:21:52

@pad78:
rég jártál erre , wellcome

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.26. 16:21:54

@ó jaj: amíg bárkinek ő 89-es demokrata lesz (magán kívül és magánkívül), ez papírforma tőlem... :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.10.26. 16:25:10

@Hepci: Igaz! A 2/3 az 5/3, innentől kussti, demokraták!
"Lázár szerint azt a választói akaratot, hogy "a tisztességtelen, pofátlan végkielégítések rendszerének egyszer s mindenkorra vessünk véget", azt a nemzeti együttműködés kormányának és a Fidesz parlamenti frakciójának teljesítenie kell. "Ha nem sikerül teljes egészében első körben, akkor ezt az elvünket, ezt a szándékunkat nem fogjuk feladni, és megtesszük azokat a lépéseket a törvényhozásban, amelyek lehetővé teszik a végkielégítések 98 százalékos különadójának fenntartását" - tette hozzá."
Aki az állami oligarchák pofátlanul nagy végkielégítésének megtartása mellett érvel, azzal a NER aktivistái kíméletlenül leszámolnak! Le a spekulánsokkal, a magas fizetésű állami vezetőkkel!
Ja, azok mi vagyunk? Naja, de mi nem akarunk végkielégítéssel távozni, mi megelégszünk a 16 %-os egykulcsos adózással!

Szerénység, elvtársak, szerénység..

pad78 2010.10.26. 16:25:44

@lüke:
A blogot két-három naponta olvasom, a kommentekre nincs sok időm. Most is mennem kell. :(
Sziasztok!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.26. 16:27:50

@ó jaj: szerintem kevesen kíváncsiak a véleményére, sajnos... Mindig azok véleményére szoktak kíváncsiak lenni, akit a tokájától a singcsontjáig fel lehet használni pr-célokra.
Neki ez az OV irány nyilván nem tetszik, de aligha fog hangzatos nyilatkozatot adni a 168 Órának és a Népszavának.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.26. 16:28:54

@lüke: a Giselle-t nem használta le túlságosan a Kaprió? Véleményes...

tbb 2010.10.26. 16:29:44

@Squid:

2700 mrd vagyon, 3 millió tag, Az átlagosan 900.000 ft/fő vagyon. Idáig. 10 év alatt. Akkor 40 év alatt 4 milla. 1%-os realkamattal 5 milla.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.26. 16:31:49

@namitirok: ez a 98%-os húzás amúgy helyes lenne. Miért pont 98, ki tudja. Csak sajna nyilván úgy működne a dolog, hogy a ciklus végén az inverzére változtatnák, lehetőleg az alkotmányba beépítve...
Ez van. Kis ország, kis jellemek, nagy lenyúlások.

tbb 2010.10.26. 16:33:21

@igényes:

Előreláthatólag úgy lesz ahogy kivánod.

tbb 2010.10.26. 16:39:28

@namitirok:

Az 5 millában már a hozam is benne van. Tehát azzal ne bajlódj. És hogy miért kérdem? Mert itt sokan meg vannak róla győződve arról, hogy milyen jól öngondoskodnak az öregkorukról. Gondoltam, hagy örüljenek a csodás kilátásákon.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.26. 17:16:56

@Hepci: ha nem volt teljhatalma, akkor a felelossege is kerdeses..;-)
szoval ezt at kellene talan gondolni, mert akkor - csak ugy parasztosan szolva - megbaxta a lo az egesz fideszes vizsgalobizottsagot es orban 23-i beszedet, amiben olyen szepen celozgat, hogy hol is a helye az elozo vezetesnek;-)

bar ahogy elnezem, az a sztajsz jon, amikor a is a miniszterelnok bejelenti ki a bunozo es kit kell becsukni es ugy is leszen:-D

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.26. 17:19:13

@sa52: ettol fuggetlenul demokracia van.

mondom ezt olyan emberkent, aki 94 ota szivesen hugyozna le a fidesz sirjat:-D

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.10.26. 20:53:17

@tölgyes:

te idiota,
persze, lehet azt mondani, h szaros 75ert enm fogok dolgozni, at is tudok menni amszek ceghez 3x ennyiert, DE
- ha en atmegyek es uyge minden hulye atmegy a maszekhoz aki ennyert szocialis, avgy egeszsegugyi feladatot vegez, akkor:
- ki fogja ellatni a hajlektalan aki sajat hugyaban fekve bantja az orrod/szemed?
- ki fogja a korhazban ellatni a beteget, aki akar te is lehetsz?
- ki fogja kitakaritani a korhazat, h ha bekerulsz ne mas szaraban fekudj?

es sorolhatnam tovabb.

ezen kene elgondolkozni, es megfizetni a szar melot is rendesen, h el legyen vegezve.

te barom!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.27. 07:30:50

@ó jaj:
Sólyom minden percében harcolt a gaz és moráltalan - fideszen kívüli erők ellen.

Most jól megérdemelten pihen a kormánytól kapott II.kerületi villájában és élvezi az örökös - elnöknek járó fizetést és mellékeseket.

Köszöni, nincs véleménye.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 09:07:58

"Nem volt-e igazságosabb a progresszív adó?"

Nem. Az mitől lenne igazságosabb, hogy ha valaki X-szer többet keres, akkor 10X-szer többet adózzon?

Az az az igazságos, hogy aki többet keres az arányosan többet adózzon. Ez felel meg a közteherviselés elvének.

A munkát terhelő adók és járulékok évtizedek óta növekednek, miközben csökken a foglalkoztatottság és nő az adóelkerülés.

Ennek a folyamatnak véget kell vetni, meg kell fordítani.

Az idő majd remélhetőleg igazolja az adóváltoztatás helyességét.

tölgyes 2010.10.27. 17:46:05

Most olvasom a Nézőpont Intézet kutatásait a válságadó választói fogadtatásáról.

A fidesz szavazók 77%-a,
a Jobbik szavazók 75%-a,
az MSZP szavazók 57%-a
az LMP szavazók 54%-a

támogatja a bevezetett adókat.

tölgyes 2010.10.27. 17:47:55

@éjszárny zöldi: Ez ismét egy kulturált és udvarias megnyilatkozás volt. Hűen tükrözi a megszólaló szellemi kvalitásait.

tölgyes 2010.10.27. 18:06:09

@pakesz: Csak most olvastam a hozzászólását. Az vele a baj, hogy a kamattámogatást tisztán kiadásként kezelte és nem számolt a bevétellel. Miből fakad ez: megnőtt a lakásépítés..fogyott az építőanyag... mindennek SZJA, ÁFA stb. vonzta van a bevételi oldalon. Számítások szerint a kamattámogatás lényegében nem járt többletkiadással..annak nem volt árfolyamvonzata.
süti beállítások módosítása