Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:05

Aki olvassa ezt a blogot, tudja, hogy az elmúlt időszakban mennyi kritikát kaptam azért, mert nem voltam hajlandó a demokrácia lényegi és a korábbiaktól minőségileg eltérő korlátozását látni a Fidesz döntéseiben. Az, hogy valami személyesen nem tetszik, még automatikusan nem jelenti azt, hogy életveszélyes vagy mindent leromboló lenne – írtam legutóbb. Amit azonban ma jelentett be Lázár János, az már nálam is túlmutat azon, hogy a nem elegáns és a nem ízléses kifejezésekkel leírható legyen, vagy a demokratikus zsákmányelv fogalma alá tartozzon.

(Fotó: Népszabadság)

Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy a Fidesz ellenzékben mennyire kényes volt az Alkotmánybíróság döntéseinek tiszteletben tartására. Joggal bírálta a kormányt, ha elbukott az alkotmányossági vizsgán, és felháborítónak tartotta, ha egy bírósági határozatot követően még ügyeskedni próbált a kabinet. A Fidesz minden akkori mondata igaz volt, s most is helytálló.

Lázár János, a Fidesz politikusa ma olyan mondatokat mondott el, amelyek tökéletesen alkalmasak lennének a politikai cinizmus fogalmának demonstrálására (a már be is nyújtott javaslat indoklásából: "A jogállam megszilárdulásával az alkotmánybíráskodás ilyen széles jogköre mára indokolatlanná vált"; a politikus mai sajtótájékoztatóján: "a régi alkotmány nem képes az embereknek megfelelni"). Az AB döntését kommentáló frakcióvezető egyrészt közölte, hogy a határozat ellenére is újra előterjesztik a törvényt, másrészt jelezte, hogy kiveszik az AB kezéből az ilyen típusú javaslatok elbírálásának jogát, harmadrészt pedig világossá tette, hogy a népszavazási lehetőséget is szűkítik. Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz semmibe veszi a bíróság - egyhangú (!) - határozatát, és közjogi eszközökkel fogja ellehetetleníteni a politikáját támadni próbáló kezdeményezéseket. Az üzenet súlyos: a Fidesz nem tűr meg semmilyen ellensúlyt, azt a kettőt pedig, a népszavazás intézményét és az Alkotmánybíróságot, amelynek a párt is sokat köszönhet, hiszen segítették a Gyurcsány-kormány elleni harcban, most világos politikai érdekei miatt jelentősen megnyirbálja.

Nem gondolom, hogy ezzel vége lenne a jogállamnak, de el kell ismernem, hogy ezek a lépések nem csupán elvtelenek (hiszen ellentétesek mindazzal, amit ellenzékben a Fidesz képviselt), de valóban átlépik azokat a határokat, amelyeket a magyar politika meghatározó, felelős szereplői az elmúlt két évtizedben többé-kevésbé igyekeztek tiszteletben tartani. Az Alkotmánybíróságot kormányzati szereplők részéről most olyan éles támadás érte, amelyre korábban még soha – a Bokros-csomag idején sem! – volt példa. Azért kár folyamatosan farkast kiáltani, mert nem fogjuk elhinni, ha tényleg közel jár…

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr462400687

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oldás és kötés 2010.10.27. 10:16:23

Aludtam rá egyet, hogy ne első indulatból szóljak, bár lehet, hogy kevés volt. Mi van itt megint? Ma is forradalom? Vagy csak betonozunk? Betonozzunk, vazze!Ja, hogy közben szétverjük a ház alapját? Hmmm… Vagy csak helyet csinálunk a betonnak me...

Trackback: A fideszi demokrácia diszkrét bája 2010.10.27. 09:00:24

Atyafiak, megint bizonyosodni látszik, hogy hatalom és ember nem fér meg együtt a XXI. században. A vészcsengők kezdenek bemelegedni, szinte látom, ahogy szikrázik a csengők tekercse! Meddig mehet el egy politikai erő, az alkotmányosság rovására? Esetl...

Trackback: Az orbáni úton 2010.10.27. 08:38:13

 Talán még te is emlékszel azokra az időkre kedves Árpád, mikor még iskolába jártál vagy alacsonyabb beosztásban dolgoztál, és bizony sokszor megfordult a fejedben, hogy ha majd kijárom az iskolát vagy ha magasabb beosztásba kerülök, akkor bizony ...

Trackback: Fejlődés 2010.10.27. 08:30:05

Demokrácia> népi demokrácia> polgári demokrácia                              Hosszú évekig az volt a gondunk, hogy egy jelzős szerkezetbe illesztett, a lényegétől me...

Trackback: Az Alkotmánybíróság (sokadik) arculcsapásáról 2010.10.27. 08:21:05

Egy köztisztviselő ne politizáljon! De egy köztisztviselő is lehet szomorú...Néhány évvel ezelőtt az akkori kormányzat nyújtott nyelvet a magyar jogászi kar legnevesebbjeit felvonultató Alkotmánybíróságnak. Mint ismeretes, alkotmányellenesnek mondta ki...

Trackback: Szép új világ? Nem. Válság közben jön meg az étvágy! 2010.10.27. 08:20:05

Atyafiak, egyszer volt, hol nem, volt egy meglehetősen bizonytalan, Isten megbocsássa, butuska ország. Ebben az országban sokat szenvedtek a nép egyszerű fiai, s lányai. Nem tudtak, nem akartak lopni, csalni, hazudni. Látták ugyan, hogy aki elveit, lel...

Trackback: A szabadság védelme 2010.10.27. 07:00:05

Ez a cikk calam tegnapi cikkével vitatkozik. Miután calamban a legjobb barátomat tisztelhetem, és a két cikk egymással élesen ellentétes állításokat fogalmaz meg, olvasóink láthatják: nagyon észnél kell lenni ezekben az időkben. Természetesen fenn...

Trackback: Hol van a Rubicon? 2010.10.27. 06:16:54

Lázár János, a Fidesz politikusa ma olyan mondatokat mondott el, amelyek tökéletesen alkalmasak lennének a politikai cinizmus fogalmának demonstrálására.

Trackback: A fiú, aki nácit kiáltott - avagy nincsenek-e nácik? 2010.10.27. 02:25:00

Fölöslegesen nem szabad farkast kiáltani, ezt mindenki tudja. Később aztán nem hisznek az embernek. Amikor Orbán Viktort ismerőseim 2002 környékén elkezdék "Ducé"-nak nevezni (ezt a párhuzamot most az MSZP nyomatja), akkor én mindig felkaptam...

Trackback: Ízlelgessük... 2010.10.27. 01:51:14

A jogállam megszilárdulásával az alkotmánybíráskodás ilyen széles jogköre mára indokolatlanná váltForrásMind hárman egyértelműen leszögezték, hogy a demokratikus pártok „állandó tartalékot” jelentenek az osztályellenség számára, így e párt...

Trackback: Milyen kétmillió? 2010.10.27. 01:49:35

A Kormány jól tudja, hogy hol húzódik a jó erkölcs határa: valahol 1 998 370 és 2 000 000 forint között.Az Országgyűlés a hetekben tárgyalja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényjavaslatot, amely sok más, a közterhek hatékonyabb behajtását célz...

Trackback: Na ne már... 2010.10.27. 01:32:26

Most olvasom Lázár "bölcs" szavait:Az AB döntés "számunkra csak azt bizonyítja, hogy a régi alkotmány nem képes az embereknek megfelelni, nem képes az emberek életviszonyait szabályozni, nem képes, hogy az emberek hétköznapi problém...

Trackback: Alkotmánytiprás 2010.10.27. 01:10:27

Alkotmánytiprás, azaz az Alkotmánybíróság és magyar emberek alkotmányos jogai elleni támadás  A Magyar Köztársaság alkotmányát az Alkotmánybíróság védi, és nem a kormány. Minden kormánnyal szemben! Az, aki az AB-t támadja, az valójában a magyar em...

Trackback: A dicsőség így múlik el 2010.10.26. 22:33:06

Milyen alkotmánybírósági döntések maradtak volna el, és milyenek maradnak el ezután?Ez a poszt kicsivel politikusabb a szokásosnál, amiért elnézést kérünk, de nem mindennap számolja fel az ország kormánya egy számára fontos, jól hangzó, de történeti pe...

Trackback: Hiszterojobb 2010.10.26. 20:38:08

 A Fidesznek nem tetszik az Alkotmánybíróság ítélete. Volt már ilyen, jogállamban ez azért megszokott történni. Járt már így gyakorlatilag minden kormány az elmúlt 20 évben. De még egyetlen párt se gondolta azt, hogy ezért jogköröket kéne elvonni ...

Trackback: Hiszterojobb 2010.10.26. 20:37:55

 A Fidesznek nem tetszik az Alkotmánybíróság ítélete. Volt már ilyen, jogállamban ez azért megszokott történni. Járt már így gyakorlatilag minden kormány az elmúlt 20 évben. De még egyetlen párt se gondolta azt, hogy ezért jogköröket kéne elvonni ...

Trackback: Na ki a király? 2010.10.26. 20:09:54

Lázár János - és a hírek szerint Orbán Viktor - pontosan úgy viselkedik, mint a Sziget-reklámban a ping-pongos hülyegyerek, aki hatalmas arccal csak azt hajtogatja, hogy "na ki a király?".Engedtessék meg nekem két megjegyzés a mai nap elképes...

Trackback: Elég volt 2010.10.26. 19:23:40

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság (Ab) hatásköréből.A 98 százalékos különadóról szóló törvényt, amelyet az...

Trackback: Több mint dühítő 2010.10.26. 18:37:20

Nem tudom jó érzés­sel leírni a köz­ál­la­po­to­kat, már a Deda­lon sem ele­gendő. Lázár János ma meg­mu­tatta, mi a Fidesz való­já­ban (ez sok ember­nek per­sze így is tet­szetős, szin­tén sok ember­nek pedig a kez­dettől fogva tudott és kellően undor...

Trackback: Hogyan védjük meg pénzünket a Fidesztől? 2010.10.26. 18:22:53

Az elmúlt években a tolvajoktól, hazug bankoktól és a kedvezőtlen piaci folyamatoktól kellett megvédenie a pénztárcáját annak, akinek volt némi megtakarítása. Ma a Magyar Köztársaság Kormányától kell.A nyugdíjpénztári befizetések kisajátításával kiderü...

Trackback: A szabálytalankodó csatár kiállítja a bírót, és megadja a gólt 2010.10.26. 18:15:56

Ilyen nincs, mondaná egy sport-újságíró. A fociban van keménykedés, de vannak szabályok. És arra van a bíró, hogy azokat betartassa.Politikus, focista - Debrecenből   A mai hírekből ismert: az Alkotmánybíróság eltörölte a 98%-os büntetőadót. Töb...

Trackback: Csúnyán viselkedett az alkotmánybíróság, ezért a Fidesz jól megbünteti 2010.10.26. 18:15:10

 Ezzel az alkotmánybírósággal komoly bajok vannak, nem elég, hogy a lázadozó Esztergom a székhelye, de még a Fidesz 98 százalékos különadóját is elmeszelte.Körvonalazódik az új alkotmány, mely lényegében két paragrafusból áll: Az AB azt sérel...

Trackback: A szabadság vége 2010.10.26. 17:05:30

Ma a Fidesz eltörölte a szabadságot Magyarországon. Ugyanis a kormánynak nem tetsző Alkotmánybírósági ítélet után úgy döntött, hogy megváltoztatja az alkotmányt - egyúttal megfúrva a nyugdíjpénztárakról tervezett népszavazást is. Az "átmenet zavar...

Trackback: Nemzeti Ellentmondás Rendszere 2010.10.26. 16:57:25

"Ha a nép nem dönthet egy kérdésben, akkor nincs joga az Alkotmánybíróságnak sem" - jelentette ki Lázár János a 98%-os különadó megsemmisítése kapcsán. Ezzel párhuzamosan módosítaná a politikus az Ab-ról szóló jogszabályt is, hogy az ne dönth...

Trackback: A pofátlanság teteje 2010.10.26. 16:46:19

Az Alkotmánybíróság nem értette meg, hogy Magyarországon "kétharmados" másnéven "fülke" forradalom volt. Nem mérte fel az idők szavát, csökevénnyé silányította a társadalom számára fontos eszméket.Fogta magát, és spontán módon a jog...

Trackback: Jó lesz vigyázni! 2010.10.26. 16:29:26

Alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság a Fidesz kormány egyik első intézkedését, amellyel visszamenőleg vetette ki a közszolgák 2 millió forint feletti végkielégítéseire a sarcot. Ez az új kormány első olyan intézkedése, amely egy jogi fórum e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

walker57 2010.10.27. 09:45:21

@atv2010: nem fogod elhinni, pillanatokkal ezelőtt jutott eszembe Hofi. Elképesztő,mennyire aktuális ma is sajnos.

"arany bogaram te még elhiszed, hogy...."

Id. Lencsés István 2010.10.27. 09:46:02

@pajaro: Kedves Pajaro! (Szép magyar név!)
@hunocska: ezért nem kapok agyérgörcsöt. visszaolvasva csak magácska kommentjeit, el tudom képzeli mennyi befőttje van a spajázban. :)

Az oroszok már a spájzban vannak!

Nagyon családcentrikus vagyok. Orbán Viktornak öt gyermeke van. Szeretném, ha neki is lenne családi felelősége és igenis többet lehetne otthon. Szeretném, ha nem csatázna, mert azért a család az első. Miért nevelik, gondoskodnak állami alkalmazottak, terrorelhárítók a saját gyermekeiről. Egy ilyen nagylétszámú (üdvözlendő) családnak szüksége van a családfőre. Az egészséges ifjúság nevelése érdekében bizony a családfőnek otthon is kellene lennie. 8 óra munka, 8 óra szórakozás, 8 óra pihenés. Orbán Viktor folytassa a korábbi család érdekében történő életvitelét. Láttuk mennyire nem tudott bejárni a Parlamentbe korábban. Engedjük el!

Pékszakállú Henceg 2010.10.27. 09:46:47

@Akitlosz: Ez bizony már tényleg nem a FIatal DEmokraták SZövetsége, sokkal inkább Forradalmi Antidemokraták SZövetsége, rövideg FASZ!

jazzcool 2010.10.27. 09:48:51

Hol van a Rubicon?

a fene tudja, mert Magyarországon mostanában ez nem statikus...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 09:50:01

@walker57: Nem az alkotmánybíróság kommunista, hanem az alkotmányt hozták a kommunista rendszerben szovjet megszállás idején. Nem csak az 1949-est, hanem ezt az "új rendszert" leíró mostanit is 1989-ben.

"Ideiglenesre" tervezték, de aztán nem lett semmi az "alkotmányozó nemzetgyűlés" összehívásából.

Az alkotmánybíróság meg csak a létező alkotmány alapján dönthet.

Így a gengszterváltás meg eléggé felemásra sikeredett, mert érdeke volt a régi kommunista rendszernek, hogy amennyire lehet átmentse a hatalmát az újba is, és "demokrataként" "demokratikusan működjön tovább.

Az "ellenzéki kerekasztal" pedig természetesen belement ebbe, hiszen ők csak azért lehettek valakik 1989-ben, mert az akkori hatalom tárgyalópartnernek fogadta el őket.

A nép véleménye alkotmányügyi kérdésekben meg nem érdekelte soha a hatalmat, akár kommunisták, akár "ellenzéki kerekasztalosok".

Lásd a véleményt nyilvánító választók 85,9%-a közvetlen államfőválasztást akar(t).

reichenberg kenéz 2010.10.27. 09:51:02

@nem1rem1:

Igen ebben látom... És mondom hogy nem értek hozzá. Az viszont kurva idegesítő hogy amig Párizsban egyetlen egy darab Hipermarketet sem láttam a városban magában addig az én trafikom 3 kmes körzetében 5 (!!!!!!) ilyen is találtatik... Igen ne hagyják hogy multik azt csináljanak amit akarnak. És a Bankok se. És most nem azt mondtam hogy ki velük az országból hanem azt h. NORMÁLIS keretek között legyenek. És igenis legyenek helyzetbe hozva a magyar vállalkozók. Nagyon remélem hogy így lesz. De nem hiszem sajnos.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.10.27. 09:51:03

@Akitlosz:

"Úgy kell érteni, hogy ha a választóknak tilos beleszólni az alkotmányt, a költségvetést érintő kérdésekbe, akkor erre az alkotmánybíróságnak sincs miért, hogy több joga legyen.

(...)

Az alkotmánybíróság nem volt hajlandó a hatalmát adó és biztosító országgyűlés kedvére dönteni, ezért az országgyűlés új módszert alkalmaz az amúgy támogatható és támogatandó célja eléréséhez.

Ennyi.
Egyébként az alkotmánybíróság volt az, amelyik a '90-es évek elején elkaszálta a kommunisták felelősségre vonását, valami Sólyom nevű vezette akkoriban."

Nézd, tökéletesen megértem azt, hogy a posztkommunistákat így akarják likvidálni. És nemcsak hogy megértem, hanem támogatom is. Nade akkor mi lesz a garancia, hogy következő lppésben nem mi kerülünk sorra ? ( Például "fizetőképesség megóvása miatt" határozatlan időre befagyasztják a devizabetéteket. )

És mi van akkor, ha teszem azt a fidesz azt a törvényt hozza ( amellyel egyet tudnák érteni, mellesleg ), hogy cigánynak nem jár a családi pótlék, amit a k.vetés egyensúlyával indokolnának ? Ez ugye, költségvetési kérdés (az indoklás szerint), de megsérti a diszkriminációs tilalmat is. Ergo alkotmányellenes.

A Zétényi törvény elmeszelésének én sem örültem. De lássuk be, hogy az AB meszelte el a Bokros csomagot, meszelte el az ingatlanadót, és tette lehetővé a 2oo8as népszavazás kiírását ( olyan indokkal, ami abszurd, hogy a népszavazási tilalom a költségvetés bevételi oldaláról szól, a kiadási oldalára nem. Mintha a mérleg nem az aktívákból ÉS a passzivákból állna ... )

Mondjuk ezt még egy kicsit reszelgetni kellett volna, mint a jó növényvédőszert : ugye, a DDT elpusztítja a méhet is meg a tetvet is. A modern szerek viszont csak a tetűre halálosak, a méhet békén hagyják.

@redriot77: Nézd, a szólásszabadság valóban fontos. De el kell dönteni, hogy valóban fontos e, ha arra szolgál, hogy a posztkommunisták a segitségével megerősödjenek és visszajöjjenek 2o14ben ( ugye, akkor visszaáll az 5X%os adótábla, megszűnik a gyermekkedvezmény, a multi ezzel szemben adómérséklést fog kapni, az mszpsek ott folytatják a lopást és az elkúrást, ahol abbahagyták. )Ezt jó lenne megakadályozni.
Viszont aggályos az AB szerepének a felfüggesztése, mert ezáltal engem anyagilag kedvezőtlen, noch dazu alkotmányellenes döntések érhetnek.

Kérdés az, hogy minek mekkora a valsége és a bekövetkezése esetén a várható kár.
Az mszp visszatérése közepes valségű, az mszp visszatérése esetén a várható kár óriási ( hadd ne mondjam, hogy mennyit venne ki a zsebemből, ha a gyurcsán féle adószabályok lennének. )
A fidesz által hozott káros döntések által okozott kár kisebbnek tűnik, de azt, hogy ezeket meglépik, valamivel nagyobb valségű, mint az mszp visszajövetele.

Ergo : a várható kár az mszp visszatérése esetén sokkal nagyobb. A tendencia azonban nem tetszik. (és káros, ha az mszp már nem jelent többet veszélyt, mert széthullott satöbbi.)

pajaro 2010.10.27. 09:51:35

@hunocska: Magácska kikkel barátkozna mostanság? Hol keresne szövetségest a következő 100 évre? Honnan jön az olaj, a gáz?

Id. Lencsés István 2010.10.27. 09:57:43

@walker57: Igen szerintem jól látod! Debreceni, mondhatom látja az embert és a szöveget is, Török Gábor pedig inkább szövegeket olvas.

Láttam focizni az Orbánt. Rögtön tudtam milyen ember. Tolatott előre, meg hátra, gólt nem rugott, de paszolni sem. Na, jó szabadult a labdától hátra. Nézzétek meg, talán a Neten szerepel valahol.

pajaro 2010.10.27. 10:00:26

@belekotty: polgármesterek:
1 Független 2 463 db
2. Fidesz ~500db

hm?

ironic_man 2010.10.27. 10:01:59

@pajaro:

Pajaro, szerintem jobb lenne, ha csöndben maradnál, mert egyre inkább kitárulkozol és kiderül, hogy semmihez sem értesz.
Fogalmad sincs az önkormányzatokról...

Id. Lencsés István 2010.10.27. 10:02:57

@pajaro: Én nem nagyon keresek szövetségest, mert hiszek a magyarországi emberekben. Szeretném, ha a magyarság nem lenne kirekesztő, de nem is lenne megosztó. Nekem vannak barátaim jobbról és balról, mindegyik értékes ember.

Szertetem az oroszt, horvátot, szlovákot, olaszt, németet, kinait, stb. Szeretem a fűtést, hűtést. Ilyen vagyok. Ellenségem is van az pedig a hülyeség.

klacus 2010.10.27. 10:03:53

@nem1rem1: Azt nem értem, hogy egy olyan országban, ahol ceruzával írják a törvényeket, és pár milliárdért adják a radírt, még min csodálkozol?

Itt mindenki, úgy csinál, mintha egy törvénnyel valamit is csinálni lehetne, anélkül, hogy azt valaki betartatná.

A Fidesz által művelt retorika, most ugyanazt csinálja amit az eddigiek, csak Nagyban gondolkodik. Minden elsöpör az útjából, ez azért várható volt. Én ebben a tudatban szavaztam rájuk, mert talán leomlik a velejéig rohadt rendszer.

vagy

kapunk helyette egy gazdaságilag működő de sokkal rohadtabbat... viszont ez új lesz.

Akinek meg ez a hobbya az végre sikíthat egész nap az elnyomás alatt.

pajaro 2010.10.27. 10:06:48

@ironic_man: hát ez kész. :) Erre írtam: "Gyakorlatilag egyéni képviselőknek már esélye nincs."

klacus 2010.10.27. 10:08:26

@Caprica99: Azok nem kommunizálnak, akik
a.: vakok mert nem járt még hivatlban, ott ül a sok semmirekellő káder a múltból
b.: idealisták: azt hiszik, hogy a rendszerváltáskor tényleg tömegbázison történt változás
c.:tökkelütöttek
d: maguk baloldaliak, és nem tudnak szabadulni a lelki tehertől..

szerintem ez van...

antalburjan 2010.10.27. 10:10:07

@kodó tamás: Személyeskedéssel jól állsz. Elképzelhető, hogy ezen kívül még máshoz is értesz, mindenestre velünk ezt eddig nem osztottad meg. Nem mintha közöd lenne ahhoz, hogy hánykor kezdek el dolgozni, hol és mennyiért és mit csinálok, illetve mennyit kapok a bérblogolásért, de tisztánlátásod okán meg kell jegyeznem, hogy az előző bejegyzéseim még otthon születtek. (Ez már nem.) A kávé viszont stimmelt, erre büszke lehetsz, ma már több pontot érő dobást nem fogsz bevinni. Nekem viszont már holnap sem, meg azután sem, mert számomra apró, dimenzió nélküli pöttyé zsugorodtál ebben a virtuális valóságban.
Ennek ellenére: további szép napot!

The Opinion 2010.10.27. 10:10:59

Lázár János: "A jogállam megszilárdulásával az alkotmánybíráskodás ilyen széles jogköre mára indokolatlanná vált."

Furcsa egy olyan párt szájából hallani a "szilárdság" szót, amely hetente biggyeszt mindenféle dolgokat a MEGLÉVŐ (állítólag életünk jogbiztonságát szavatolni hivatott) alapokmányhoz. Szóval az a nagy szilárdság éppen folyósodik mostanság...

pajaro 2010.10.27. 10:11:13

@hunocska: na, hogy ráhibáztam a befőttre az elején!

klacus 2010.10.27. 10:12:32

@walker57: Szerinted tényleg eljön érted a fekete autó, ha ma este blogolsz itt valamit?

Azért ez még se nem Horty se nem Rákosi rendszer.

Nem is hiszem, hogy arrafelé menne a dolog. A Viktor rezsim addig ugrálhat itt, amíg azt kintről engedik. Ne felejtsük már el, hogy egy utolsó provincia vagyunk a végeken....

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 10:13:02

@walker57: "Csak egy igen sántító példa: A.Hitlerre 1933-ban több mint 30 millió német szavazott és...... "

Ez igen jó példa arra, hogy mennyire káros ez a "demokráciának" nevezett politikai berendezkedés.

Arisztotelész már az ókorban megmondta, hogy a demokrácia, hasonlóan a zsarnoksághoz és az oligarchiához ugyanúgy káros a köz számára.

A pozitív, a köz többsége számára hasznos államformák a basileia, az arisztokrácia és a politeia.

Egy normális, a köz számára pozitív köztársasághoz el kellene utasítani a demokráciát és CENSUShoz kellene kötni a választójogot.

Azok szavazhatnának, akik - mondjuk például - az átlagos SZJA befizetés felénél többet fizettek be.

Rendkívül egyszerű, de nagyszerű választási rendszer. Onnantól kezdve a hatalom az adófizetők kegyét keresné intézkedéseiben, aminek ma alig van nyoma.

A rendszer az alkotmányosság próbáját is kiállná, mert senki sincs eleve kizárva a köz dolgaiból. Bárki bármikor elveszítheti a szavazati jogát, de vissza is szerezheti azt, akár többször is élete folyamán.

A köz számára hasznos pozitív köztársaság ugyanis csak úgy jöhet létre, ha csak olyanok dönthetnek ország dolgában, akik kellő mértékben hozzájárulnak anyagilag is az állam fenntartásához, és nem olyanok, akik inkább csak haszonélvező a rendszernek.

Az olyan rendszer, ahol elvesszük a pénzt azoktól akiknek van és odaadjuk azoknak, akiknek nincs rendkívül erősen visszafogja az egyének motivációját a több, jobb munkára és hátráltatja a gazdasági fejlődést. Ellenben persze roppant szociális, szociálista.

Demokrácia suxx, politeia rulez, ha már köztársaság.

Id. Lencsés István 2010.10.27. 10:13:56

@klacus: Olvasmányos!
Orbán üdvözölte Berlusconi kezdeményezését
Orbán Viktor üdvözölte Berlusconi kezdeményezését, miszerint az internetes blogokon és közösségi oldalakon ezentúl nem lehet valótlanságokat állítani következmények nélkül. Az olasz parlament várhatóan szeptember 7-én tárgyalja azt az előterjesztést, amely szerint akár 25.000 EUR pénzbírsággal is sújtható az, aki a facebook-on vagy internetes naplójában tényként kezel általa kreált információkat, és ezzel megtéveszti azokat, akik elolvassák bejegyzéseit. A miniszterelnök kijelentette, hogy "megfontoljuk egy hasonló törvényjavaslat elkészítését, mert tarthatatlan, hogy azok a polgártársaink, akiket nem védi humorérzék és józan ész, jelenleg védtelenül barangolnak az internet romlott és veszélyes világában".

Berlusconi bízta meg merényletekkel a maffiát?
Cáfolta a Silvio Berlusconi ellen kiadott idézés hírét a firenzei ügyészség. Azt viszont nem, hogy vizsgálat folyik a miniszterelnök és a Cosa Nostra kapcsolatáról. Egy megtért maffiózó szerint a jelenlegi kormányfő áll a politikai instabilitáshoz 1993-as robbantások mögött – akkor még nem is tudta, hogy színre lép a politikában.

www.nol.hu/kulfold/berlusconi_bizta_meg_merenyletekkel_a_maffiat_

klacus 2010.10.27. 10:15:27

@Akitlosz: Azok szavazhatnának, akik - mondjuk például - az átlagos SZJA befizetés felénél többet fizettek be.

Na ezt kellene az alkotmányba rögzíteni!

Teljesen egyetértek veled. Felőlem szavazzon itt a kínai is, ha ide fizeti az adóját....

Id. Lencsés István 2010.10.27. 10:15:29

@pajaro: Berlusconi bízta meg merényletekkel a maffiát?
Cáfolta a Silvio Berlusconi ellen kiadott idézés hírét a firenzei ügyészség. Azt viszont nem, hogy vizsgálat folyik a miniszterelnök és a Cosa Nostra kapcsolatáról. Egy megtért maffiózó szerint a jelenlegi kormányfő áll a politikai instabilitáshoz 1993-as robbantások mögött – akkor még nem is tudta, hogy színre lép a politikában.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 10:20:17

@manyike: "MIHEZ KELL AZ ÁLLAMNAK ENNYI BEVÉTEL??????"

Remélhetőleg a költségvetési hiány és az államadósság csökkentéséhez.

Abba kell hagyni sürgősen azt az eszement hitelből történő pénzszórást, amit az előző kormányok csináltak az elmúlt 8 évben (is).

walker57 2010.10.27. 10:22:24

@Akitlosz: '89-ben az alkotmány a rendszerváltó pártok konszenzussal megváltoztatták úgy ahogy és ott, ahol gondolták. Onnantól az nem lehet kommunista.
Csak a hivatkozás lehet az, az is csak azért,hogy olyanok mint te is megint bedőljél az igazi célnak és szándéknak.
Előbb utóbb te is a fűnyíró alá kesrülsz és akkor még mindíg mondhatod,hogy inkább ezek tiporjanak mint a komcsik, de ettől még tiporva leszel.
A blog kérdése is az,hogy hol a Rubicon...tudod, az a folyó amit a Római Birodalomban Róma felé haladtában egy hadvezér sem léphetett át fegyveresen. ha megtette, Róma ellenségévé vált.

A blog kérdése, hogy tessék mondani ez már a Rubicon, vagy még masírozhatok egy keveset.

pajaro 2010.10.27. 10:24:50

@hunocska: megdícséri a szép magyar nevem, majd ide jön nekem Berlusconival? Kit érdekel Berlusconi? Erre maga azt írja: "de mert barátok, és összenő ami összetartozik..." én pedig visszakérdezek, hogy maga csak makulátlan barátokkal rendelkezik innen és onnan is?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 10:25:14

@manyike: "egykulcsos SZJA Fidesz-vezérkarára formált, nem a többségre"

Az egykulcsos SZJA a közteherviselés, az igazságosság - aki többet keres arányosan többet adózik - és elsősorban a gazdaság fejlődéséhez formált.

Az elmúlt 20 év társadalmilag, gazdaságilag leghasznosabb intézkedése.

Majd az idő bebizonyítja, nem véletlenül félnek tőle a kritikusai. :-)

radala 2010.10.27. 10:26:44

@panelburzsuj: Teljesen elhiszem, téged tán még soha nem neveztelek ostoba kommancs huhogónak. Abban is egyetértünk, magam is írtam, hogy az egész egy gusztustalan jakobinus trükk, csak nekem ez a klassz szó, hogy jakobinus nem jutott az eszembe. Nagyon ijesztő, ez tény. Illetve sokkal több, mint ijesztő, mert SP már ijesztő volt, SI már szintén. Ezek után viszont nincs Mo-n párt akire szavazhatnék, hacsak nem az LMP. No jó keresek itt Ausztriában, valami permanens munkát:-)
Nem is tudom mi a fenét csináljak, mert szívesen kimennék tüntetni a gecik ellen, de én nem fogok egy tüntetésen szerepelni GyF-fel DJ-vel, Konráddal stb. Kurvanagy erkölcsi dilemma ez nekem, mert attól mert én rossz lóra tettem még nem következik, hogy mások nem tettek még nálam is sokkal rosszabb lóra. Ez nem védelem, nem azt mondom, hogy ez alól van felmentés, csak azt, hogy ettől még az OV gyűlölők nem jó emberismerők, hanem simán beteg faszok. Az más kérdés, hogy én meg naiv vagyok.

Id. Lencsés István 2010.10.27. 10:27:07

@Akitlosz: Most akkor nem munkahelyek kellenek, hanem pénzbehajtás? Békekölcsönt kellene befizetni és nem elriasztani a befektetőket. 1 000 000 munkahely megteremtése jelenlegi állás szerint: 1 000 000:120 hónap =8333 új munkahely/hónap x 6 hónap a kormány váltástól FASZ = 50 000 új munkahely.

walker57 2010.10.27. 10:32:03

@Akitlosz: Valóban W. Churchill is azt mondta a demokrácia nem jó, de sajnos nem tudunk jobbat és ez egyelőre így is van.

ókorral kapcsolatos politikai filozófia felvetésed egy kissé anakronisztikus, mert ugyebár ők a plebs a nép alatt is mást értettek,mint a mai társadalomtudományok.
Számukra a demokritosz, a nép uralma is korlátozott cenzusos volt ezért kár ilyen messzire visszamenni ezen már a XiX. században véglegesen és visszafordíthatalanul változtattak.
Teljes mértékkel elég a francia felvilágosodás és mondjuk Max Wébertől indulni.

mojszipupi 2010.10.27. 10:32:40

Majd csodálkozunk 2014 ben amikor orbánék úgy manipulálják a választást h öröm lesz nézni. Senkinek ne legyen kétsége a felől h megteszik. Itt mostantól "demokratikus" úton nem fogja őket senki leváltani az fix. Csak már a zembereknek elegük van a forradalmasdiból. Pedig nagyon úgy néz ki meg kell élni újra a mai fiataloknak is. Álmomban nem gondoltam volna h a 21. században európában felmerülhet ennek a lehetősége

Id. Lencsés István 2010.10.27. 10:33:55

A jelenlegi irányítók helyében megfontolnám azt a lehetőséget, hogy felajánlunk, mi polgárok 10 milliárdot Orbán Viktornak, hogy távozzon. Persze benyomnám a 98%-os adót.

Lefogadom, hogy kiharcolná a 10 milliárdot, vagy nem?

The Opinion 2010.10.27. 10:35:09

@nem1rem1: A mai világban a hibáinkat beismerni is nagy tettnek kezd számítani. Te ezt meg merted tenni. Gratulálok!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 10:35:20

@manyike: A nem hisz az egyikben még nem biztos, hogy hisz a másikban.

Régi politikusi trükk, hogy a nem választókat automatikusan a saját oldalukhoz csapják, de ez persze aljas trükk.

Azoknak a véleményét nem lehet ismerni akik nem szavaztak.

Egy döntés arányainál soha nem a választásra jogosultak a 100%, hanem a szavazók összessége.

sárkányfő 2010.10.27. 10:41:15

@László56:

"A Rubicont átlépni kötelező mindazok számára kik a kommunista maffiát szeretnék felszámolni az országban. Hogy az elemzőnknek ez fáj az érthető."

Laci! Te egy akkora idióta vagy, mint ide Tokió.

@HaCS: Lázár János egész pontosan a felvehető költségtérítés maximumát, összesen 18 millió forintot vett fel az elmúlt ciklusban.
Már hónapokkal ezelőtt megmondtam, itt ezen a blogon, hogy ez a lázár gyerek a leggusztustalanabb arcok egyike a fideszben.

pajaro 2010.10.27. 10:41:41

@hunocska: most őszintén, csak hogy tisztán lássak, kit látna szívesen a helyében (O.V.)? Személy szerint, megnevezve. Ha kitérő választ ad, úgy kell gondolnom, hogy saját magát.

knowledge tree 2010.10.27. 10:42:46

Sokan emlegetitek 45-öt, és hogy utána pont ilyen lépésekben alakult ki a diktatúra, mint most. De azért nem ártana elfelejteni, hogy akkor ott volt a Szovjetunió, a maga hatalmasságával és sztálinista eszméivel, dicsőségben, mert épp megmentették a világot a Harmadik Birodalomtól, plusz a csatlós országaik, akik mindenben követték az atya példáját. Mi is kénytelenek voltunk beállni a sorba, akkora volt a nyomás. Most hol van ez a külső nyomás? 1000 km-es környezetünkben minden állam demokratikusan működik, a legközelebbi hatalom, ami aktívan támogathatná Orbánt hatalma kiépítésében, az kb Kína. Egy újabb 56 esetén nem lenne senki, aki beavatkozna OV javára, mi meg vagyunk olyan erősek, hogy magunk elűzzük őt. De ha még nem is, nem számíthatunk nemzetközi segítségre?

Másik reménységünk a megmozduláson kívül, hogy a Fideszben akad egy (vagy több) okos és elszánt ember, akinek nem tetszik az irány, amerre felettesei viszik az országot, és hajlandó szembe menni az Istennel, és sokan követik is majd a példáját. Hatalmas pártról van szó, biztosan előfordulnak belső konfliktusok bármilyen szinten, csak ők ezt nem kommunikálják kifelé, ahogy az MSZP tette...

walker57 2010.10.27. 10:43:49

@ó jaj:
Orbán Viktor mondta 2007-ben:

"Van még egy tanulsága az Alkotmánybíróság döntésének. Mégpedig az, hogy egy demokráciában általában a demokratáknak van igazuk. Egy demokráciában nem képzelhető el, hogy a kormány a saját programját egyetlen lehetséges útnak minősítse."

Akkor most ki is jár a Rubicon partján és nézegeti mennyire mély, mennyire széles, mennyire hideg?????

Id. Lencsés István 2010.10.27. 10:44:53

@Akitlosz: Én nem értem azt, leírtam többször. Lehetséges az, hogy elhiszi a FIDESZ szavazók többsége, Orbán nem hazudott soha?

Orbán állítólag igazot futbalista, maga a sport is olyan, hogy néha kicsit csalni és hazudni kell. Ezért nem vagyunk világbajnokok, mert Orbán Viktor nem csalt és nem hazudott.

Jó lenne, ha valaki jelentkezne, hogy nem hazudott még életében. Sírva könyörgöm legyen már itt közöttünk egy nem hazudott ember.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 10:47:35

@Ez a nemzeti összefogás, Szeged, Esztergom?:

S aztán? S akkor? S utána mi lesz?

Könnyebb azt mondani, hogy ami van az nem jó, mint jobbat mondani helyette.

MSZP már volt hatalmon, az elmúlt 62 évből 54-ben. Ismerjük mire képesek.

Van még az LMP meg a Jobbik. Az LMP a győzelem esélyéhez szükséges ajánlócédulákat sem tudná összeszedni.

A Jobbik meg még rátenne pár lapáttal a Fidesz módira.

Új pártok meg nem igen tolonganak.

Te mit, kit is szeretnél a mostani kormány után úgy konkrétan?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 10:52:05

@László56: Pontosan így van. Nagyon jól látod szerintem.

kodó tamás 2010.10.27. 10:57:26

@antalburjan: van igazságod. elnézést. de a kv igaz... akkor is:)

a naivság felháborít. egyetlen dolog amit nem viselek. ezért néha szándékosnak is látom.

még egyszer elnézést, kérlek maradjak óriás a szemedben...

knowledge tree 2010.10.27. 10:58:51

@László56: ez a maffiázás szép és jó lenne, ha a jelenlegi belügyminiszter sem egy maffiafőnök lenne. UGYE.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 11:09:38

@lobelt_ledfold: Így van. Ezek sokkal, de sokkal fontosabb dolgok, mint hogy az Alkotmánybíróság megmentse a leváltottak érdemtelenül kapott több tízmilliós végkielégítéseit.

Ha törik, ha szakad, szerezze vissza ezt a pénzt a kormány, akár azon az áron is, hogy az alkotmánybíróságot egy sorral hátrébb zavarja!

Valóban a gazdaság a legfontosabb, ezért nem értek egyet egyik ellenzéki párttal sem, amikor kritizálják az új SZJA-t, ami igen hasznos törvény az egész ország számára, ha nem most rögtön anyagilag mindenkinek.

Akkor lenne nagyobb csalódás a kormányban, ha nem élnének a parlamenti kétharmadukkal.

Végre van lehetőség haladni is.

25,1 milliárd dolláros hitelkeretből, amelyből felvett hitelt nem neki kell visszafizetni bármelyik hülye tud "válságot kezelni".

Id. Lencsés István 2010.10.27. 11:12:14

@pajaro: " pajaro 2010.10.27. 10:24:50 @hunocska: megdícséri a szép magyar nevem, majd ide jön nekem Berlusconival? Kit érdekel Berlusconi? Erre maga azt írja: "de mert barátok, és összenő ami összetartozik..." én pedig visszakérdezek, hogy maga csak makulátlan barátokkal rendelkezik innen és onnan is? "

A barátaim a legjobb tudomásom szerint becsületesek, ezért a barátaim. Ismerek viszont embereket, akik ügyeskedők, de nem a barátaim. Bűnözőket nem ismerek, csak a médiumokból.

untom 2010.10.27. 11:12:36

Kíváncsi vagyok hogy mikor fognak az emberek kimenni az utcára. Mikor fog leesni nekik hogy mi is megy itt. GyF öszödi beszéde után mindenki fel volt háborodva hogy hogy tehet ilyet miközben nem is arról szólt csak nem hallgatták ( nem akarták ) végig. Felgyújtottak egy Tv székházat stb harc ment az utcán hogy takarodjon innen ez a hazug "illegitim" kormány ... Most hol vannak azok az emberek??? A szemünk láttára veszik el az utolsó jogunkat is és semmit nem tesznek az emberek sőőőt örülnek neki :P Mi ez ha nem néphülyítés?

Id. Lencsés István 2010.10.27. 11:17:42

@untom: Tudod, hogy most nem az utcán, hanem ÉPÜLETEN belül, meleg helyen vannak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 11:24:51

@walker57: A hogyan kellene, hogy legyen elméletileg, és a hogyan van gyakorlatilag kettő különböző dolog.

Demokrácia ide vagy oda egyszerűen az van, hogy egy függő helyzetben lévő szervezet, személy nem képes hatékonyan ellenőrizni azt szervezetet, személyt, amitől, akitől függ.

Nem lehet "ellensúly" köztársasági elnök, alkotmánybíróság, stb. ha egyszer mindenkit a parlament nevez ki.

Persze lehet gondolni, hogy a kétharmad nem szokásos, de ha meg nincs erős többség akkor be sem tudják tölteni a pozíciókat, mert nincs egyetértés, csak "mulasztásos alkotmánysértés".

Olyan javaslatot olvastam az új alkotmányhoz egy blogon, hogy legyenek újra törvényerejű rendeletek, amelyeket a köztársasági elnök hozhat akkor, ha a parlament nem képes törvényt hozni egy olyan kérdésben, amelyben pedig kellene neki, azaz "mulasztásos alkotmánysértésben" van.

Jó ötletnek tartom, több hatalom kellene az államfőnek csökkenteni a parlamenti töketlenkedés ártalmait, amelyek most ugyan nincsenek, de mint látjuk ez sem tetszik egyeseknek.

Mindenkinek nem lehet a kedvére tenni, olyan világ soha nem volt és soha nem is lesz.

Egy társadalom annál jobb, minél többen érzik jól magukat benne.

Én akkor lennék elégedetlen, ha ugyanúgy mennének a dolgok, mint korábban.

Id. Lencsés István 2010.10.27. 11:25:41

@untom:
Tudnod kell kik voltak ott, miért nincsenek most ott! Akik ott voltak nem volt veszítenivalójuk, nyertek. Nyertünk?

proletár a társadalom alsó szintjén lévő nincstelen munkás
Eredete: latin

proletariátus
az ókori Rómában a nincstelen szabad emberek összefoglaló neve (munkásosztály)

untom 2010.10.27. 11:34:14

@hunocska: azt hinné az ember hogy embertársai többet szeretnének kenyérnél és cirkusznál ...

Hiányzik azaz idő amikor az emberek még kiálltak értékek mellett és elkeserítő ahogy nézem a jövőt. Ahogy látom régi osztálytársaimat hogy milyen magasságokból szarnak az egészre. Ez a fiatalság az új erő :P Pétektől vasárnapig legyen elég pia a többi nem számít. Kezd hasonlítani az egész Orwell 1984 című könyvére ...

Meddig megy el az ember meddig adja fel a jogait amiért mások meghalltak ő meg csak úgy kiadja a kezéből ...

kopogtató 2010.10.27. 11:37:22

@gyöngyök: szerintem ez csak fikció, hogy gyurcsányék a Fidesz ellenállásán csúsztak el...

bierkamp 2010.10.27. 11:43:37

2. § (1) A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam. (...) (3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom (...) kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben kötelesfellépni.
Senki nem nevezheti magát hazafinak vagy demokratának, aki nem lép fel a korlátozás nélküli, kizárólagos Fidesz-uralommal szemben. Nem vagyunk sem Orbán Viktor, sem mások kutyái, ezt - minden eltérő politikai nézeteink mellett, sőt azokkal együtt - meg kellene jegyeznünk....de a Diktatúra ellen a fegyver is megengedett!!!

AGabor 2010.10.27. 11:47:40

A 2/3-os parlamenti többség számára nem csak lehetőség, hanem kötelesség is, hogy éljen a jogaival.
A jogai közé tartozik az Alkotmány megváltoztatása is. Ezzel nem sértenek semmilyen törvényt.
Akiknek ez nem tetszik, azok ne az alkotmányos jogaival élő parlamenti többséget kritizálják, hanem elmélkedjenek egy kicsit a demokrácia ellentmondásairól.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 11:48:41

@Caprica99: "De unom már ezt a kommunistázást!
Csak az óvodások kommunistázzák az mszp-t, mert gőzük nincs róla, mit jelent ez a szó!
B+ miért nem néztek már utána a neten legalább?"

Na ilyen szövegekkel meg pont a kommunisták akarják félrevezetni az embereket. Legalább megfogadhatnád a saját tanácsodat és előbb utánanézhetnél mielőtt ilyeneket írsz, ha te magad nem tartozol közéjük, csak tévedsz!

A mai Magyar Szocialista Párt a Magyar Kommunista Párt (jog)utódja. Egyetlen utódja!

MKP -> MDP -> MSZMP -> MSZP.

Tényállás, nem vélemény!

Még 2009-ban a kongresszusukon is a volt szovjet himnuszt énekelték.

Ez is tényállás.

Igen, az internacionálé a volt szovjet himnusz volt, mielőtt még elkezdene tudatlankodni.

Ez ugyanaz a kommunista párt amelyik volt, de nyilván változik minden párt is az idők folyamán, azonban kutyából nem lesz szalonna.

Az ember is változik, de attól még ugyanaz az ember marad.

Magyar Kommunista Párt+62 év = Magyar Szocialista Párt.

Tetszik nem tetszik tényállás. Kommunisták.

Csak vagyon az övék az ideológia meg mehet a s zegény Thürmeréknek mi? Ez nem így működik.

walker57 2010.10.27. 11:59:35

@Akitlosz: tudatlankodom!
Mikor volt az Internacionále szovjet himnusz?
Az Internacionale a neemzetközi munkácmozgalom indulója, amit szerte a világon Németországtól Olaszország Anglia, Usa mindenhol játszák éneklik, ahol munkáspártok vannak
Olaszországban még a szakszervezeteknél is elfogadott zene.

Aki a multba néz, seggel megy a jövőbe.
Be kellene már fejezni ezt a kommunistázást, már csak Thürmer és a 15 tagtársa kommunista.
Ezzel az erővel a német olasz angol munkás és szocialista pártok is állandóan a sarokban térdepelhetnének elődjeik miatt.

Egy biztos! az államosítás tipikusan és kizárólagosan kommunista eszköz.

Id. Lencsés István 2010.10.27. 12:01:37

@bierkamp: Lassan majd vigyázni kell itt is az IP címünket valószínűleg már lekérték! Óvatosabban fogalmazzál kérlek!
A fegyver nem megoldás, inkább ész és becsület lenne szükséges. Ami történik az viszont ténylegesen polgárpukkasztó! Várni kell és remélni, mert ugye mi akik itt vagyunk csak jelzéseket küldünk, de itt nagyon sok ember zsebét érintő dologról van szó. A Fidesz nem olyan egységes, de nem mernek szólni szinte semmit. A Jobbik szintén nem mer cselekedni, mert tudják, most keményebb idők vannak, és ez nem az ő idejük az MSZP, gondolom a jogászokat kérdezgeti. LMP valószínűleg ugyanezt teszi. Az unió nagyon lassú, de nem biztos, hogy megvédeni képes lesz a demokráciát. Én várom a Putyin-Orbán találkozót. Putyin hivatta Orbánt ne felejtsük el. Találkoztak 2009-ben, de.......
Remélem Putyin jól ismeri a helyzetet, remélem segít......

Id. Lencsés István 2010.10.27. 12:04:18

@walker57: Na, ez kellene, de ki fogadókész? Most is az van, hogy nem a kút a fontos, hanem a tehetetlenség magyarázása.

Lord Kilburn 2010.10.27. 12:04:22

Tárgy: HALOTTVIZSGÁLATI BIZONYÍTVÁNY

Név: Jogállamiság a Harmadik Magyar Köztársaságban Szül. idő: 1989. október 23.
Kiállította: Dr. Lord Kilburn Kezelőorvos: Dr. Orbán Viktor

Alapbetegség: Súlyos, általános társadalmi elégedetlenség a politikai elittel, annak gazdasági teljesítményével szemben. (20 éve)

Alapbetegség szövődményei: Nagyfokú apátia a jogállam-felszámoló és demokráciaszűkítő politikai törekvésekkel szemben. (évek)
Kétoldali, kétharmados Fidesz győzelem. (6 hónapja-3 hete)

Közvetlen halálok: Heveny hatalommegosztási elégtelenség, alkotmánykóma. (napok)

Kísérő betegségek: Világgazdasági válság. (2 éve)

Az epikrízisen az osztály részéről megjelent: Dr. Schmitt Pál

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 12:07:30

@walker57: "Az elmúlt évek egyik legnagyobb kommunikációs kalóz akciója volt, az öszödi beszéd elferdítése."

Azt a beszédet hogy lehetett volna elferdíteni?

Az egészet hallgatta az ország kommentár nélkül és alakított ki véleményt.

Kevés olyan ember lehet, aki nem hallotta a beszédet, ennek ellenére van róla véleménye, amit olvasott valaki mástól.

Aztán meg nem csak a beszéd volt a simli, hanem például az, hogy 2005-ben ötéves adócsökkentési programot iktattak törvénybe, a megvalósítás szándékának teljes hiányával, csupán a választók átverése céljából. Megnyerték a választást aztán el is törölték a saját törvényüket.

Azért ez már nem egy beszéd, hanem a jogalkotás szimpla választási hazug propagandacélokra használása.

Méghogy kommunikációs kalóz akció! Hát nem tudom te melyik országban éltél akkoriban.

kopogtató 2010.10.27. 12:07:56

1. Megdöbbentően gyorsan reagált a Fidesz egy ennyie komoly kérdésben. Vagy előre tudták, hogy el lesz utasítva a dolog, és rákészültek, vagy lendületből, kicsit megfontolatlanul, megszokva, hogy az elmúlt pár hónapban ment minden erőből, gondolták lenyomják majd ezt a problémát is. Jó lenne tudni, hogy megbánták-e, vagy minden áron véghez viszik. Ha megbánták, akkor a tegnapi egy hatalmas kommunikációs hiba volt. Ha nem bánták meg, akkor eldőlt, hogy a Fidesz a 2/3-ot egy példa nélküli erőpolitizálásra használja (személy szerint én ezt nem
bánom, de tudom, hogy sokan igen). Nem tudom, hogy lesz-e
tüntetés, vagy ilyesmi, de tegyük fel, hogy normálisan, 4 év múlva lesz legközelebb választás. Szerintem ha a Fidesz elér valami látványos fellendülést (bár Kánaán nyilván nem lesz), akkor ez az alkotmányozás sokakat nem fog érdekelni. De ha nem lesz jobb a többség élete, akkor nagyon büntetve lesz a Fidesz is, ahogy most az mszp.

2. Egy kérdés: ha születne egy döntés, 100%-os parlamenti
támogatással, és a döntés kapcsán mondjuk 10000 milliárd Ft vagyonhoz jutna az állam (államosítással vagy mittudomén), és ez kellene mondjuk az államcsőd elkerüléséhez, és elmeszelné az Alkotmánybíróság ezt a törvényt, és ezek után kiállna Viktor, Mesterházy, Vona, stb. és egyhangúan azt mondanák: emberek, népszavazás ugyan nem lehet a
kérdésben, de mi most itt állunk, nem tudunk dönteni: változtassuk meg az Alkotmányt, hogy ez a hülye AB ne tudjon belepofázni ebbe, vagy vállaljuk az államcsődöt? Akkor is ugatnának, akik most ugatnak? Én azt mondanám, hogy szép dolog az alkotmányosság, de ilyen esetben nekem pl. fontosabb lenne, hogy ne legyen Államcsőd. Csak azért
mondtam ezt a példát, mert állítólag most is inkább a
Magánnyugdíjpénztárak 2600 milliárdjáról van szó, és nem erről az elmeszelt törvényről. És 2600 milliárd nagyon sok, kérdés, hogy mi történik akkor, ha rá tudja tenni a kezét az állam, és mi történik, ha nem. Lehet, hogy a Fidesz tudja, hogy ha az a pénz nem lesz meg, akkor megszorítás kell, és akkor ugyanúgy végzik, mint Fletóék végezték. Megszorítással már telítődött a lakosság, alkotmánysértésre csak egy szűk értelmiségi réteg érzékeny szerintem. Inkább ezt választják?! (Bár ha úgy vesszük, ez nem is alkotmánysértés a szó szigorúan vett értelmében. Ha jól értem ez nem törvénytelen amit csinálnak, "csak"
etikátlan, és önmaguknak ellentmondó). Kérdés, hogy mennyire nagy különbség a felvázolt fikciómhoz képest, hogy a Fidesz egyedül marad esetleg ebben a kérdésben, és a többi párt erősen támadja majd őket.

bierkamp 2010.10.27. 12:08:29

@hunocska: nem félek..csak a véleményemet írom le...és vágyamat, de nem bíztatok senkit konkrétan tettre, csak vizionálok..és eddíg amit vizionáltam...amit irtam bejött!

Különben is: a Vádlottakbólból hamarosan Vádló lesz!!!!!

bierkamp 2010.10.27. 12:09:52

Amikor Török Gábornál is kiborult a bili és nem akar belelépni--akkor már a NÉP 2/3- a pont az ellenkezőjét akarja, mint amire szavazott!

Beru 2010.10.27. 12:09:58

@Panzer: Az Alkotmányozó Nemzetgyűléseket még jó, hogy hazaküldik. Pont az a lényeg, hogy az alkotmányozók tudják, nem maguknak csinálják, hiszen ők fel lesznek oszlatva. Ez így szokott lenni. Vagy így volt régen.

bierkamp 2010.10.27. 12:11:29

Alig várom, hogy egyszer megjelenjen a közelemben a Gonosz törpe és odakiabálhassam neki a véleményem:)

Persze ha még többen leszünk akkor egyszerre kiabálva hangosabb lesz--olyan hogy belesüketül!

antalburjan 2010.10.27. 12:12:22

@kodó tamás: Az én szememben te ne legyél óriás, van már egy gerenda benne, nem férnél el ;-) Engem a naivságnál jobban mérgesít a mantrázás, amikor kvázi vallási dogmákat mormolnak a népek mindenféle ráció nélkül. Persze megvan a hit szerepe, én magam is hívőnek tartom magam, de erről pont azért nem vitázom, mert nem tartom magam meggyőzhetőnek és mást sem akarok meggyőzni. A politikai kérdésekben viszont meggyőzhető vagyok, tehát ezekről szívesen beszélgetek. (Vagy írok.)(Vagy olvasok.)(Vagy ezek bármilyen kombinációja :-)

Az elméletem az, hogy 1.) a diktatúra nem ördögtől való. A diktátorok többsége persze lehet ördögtől való, de maga a diktatúra nem az. Hihetetlenül hatékony, hiszen igen szűkösek az erőforrásai mind anyagi, mind erkölcsi, mind társadalmi értelemben. A diktatúrák többsége anarchiákban születik, és első időszakukban rendkívül népszerűek. Lásd Hitlert. Vagy Mussolinit. Vagy Francót, Salazart, stb...Európa nagyrésze demokratúrában (féldiktatúrában, féldemokráciában) élt a két vh között, és a kontinens hatalmasat fejlődött. A 2-ik háború után felállt két rendszer (más-más okból ugyan) de egyaránt tudatosan diszkreditálta ezeket a diktatúrákat, és mára 10 emberből 9 idegesen összerezzen erre a szóra.

Pedig az EU agyonbürokratizált ál-demokráciája sehová nem vezetett, és most sem vezet. Euró milliárdok mennek ki az ablakon kutyafitnesszre, mindenféle tolmácsolásra, bizottságosdi játszásra, diszkrimináció figyelésre és úgy általában, semmittevésre. Miért jó ez nekünk? Megóvott a rendszer a világválságtól? Megóvta-e Magyarországot a formális demokrácia a majdnem-államcsődtől? Meg tudtunk-e idejében szabadulni a Gyurcsány-féle ámokfutó trupptól?

Nézd meg a hatékony gazdálkodás még működő legnagyobb építőköveit, a vállalatokat. Hun van a demokrácia? Az ügyvezetés dönt és cselekszik. És viseli a felelősséget a Közgyűlés előtt. Évente megmérik a teljesítményét. Ha jó volt, a kutyát nem érdekli, hogy szembe ment a piaci trendekkel... sőt... talán éppen ott talált extra profitot, ahonnan mások menekültek. Ha meg igen nagy baj van, rendkívüli Közgyűléssel el lehet küldeni a fenébe az alulteljesítő bandát. De amíg ilyen nagy baj nincs, addig a részvénytulajdonosnak kuss a neve. Ha úgy tetszik a részvénytulajdonos az állampolgár, a Közgyűlés a szavazás, az ügyvezető(ség) a kormány, a vezérigazgató pedig maga a patás-szarvas OVi.

Akkora baj messze nincs, mint az államcsőd peremén volt mintegy másfél-két éve. Akkor meg mi a probléma? Jogilag megléphető volt, amit megléptek, bár egyáltalán nem volt elegáns. De az előző hat év ámokfutása után nem is eleganciát várok a kormánytól, hanem hatékonyságot.

bierkamp 2010.10.27. 12:14:23

Alig várom, hogy valaki feljelentse Strassburgban valamiért a Nemzeti Hazug Lopós, Kormányt!
Várom a nemzetközi Botrányt...DE NAGYOT!!!!

kopogtató 2010.10.27. 12:20:14

ez az egész arra jó azért, hogy az lmp meg az mszp összenő végre:)

bierkamp 2010.10.27. 12:24:16

Jogász barátaimmal kielemeztük, hogy ha lesz egy ilyen nemzetközi bírósági per akkor mennyire fog odafigyelni a világ, de főleg Európa....
Erre mondta Gyurcsány is..hogy Vádlottból Vádló lesz!!!!!!

..én is ezt tartom!!!-megvan a kapcsolatom , 20 évig Németországban éltem...s a politika közelében voltam ott is, de csak mint magyar külsős ,akiben Horn Gyula népét látták:):)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 12:26:25

@hubble7: "hogy lehet hozzájuk fordulni? ) "

Megírod a beadványodat és elküldöd az alkotmánybíróság címére ajánlva, tértivevénnyel.

Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága

Postacím:
1535 Budapest, Pf. 773.

Pár év múlva majd foglalkoznak is a beadványoddal.

Nekem azt hiszem három év múlva válaszoltak. Vagy több, már el is felejtettem, hogy beadványt küldtem nekik.

plephyl 2010.10.27. 12:27:49

nagyon jó elemzés, mint mindig. az utolsó mondat pedig nagyon a helyén van.

walker57 2010.10.27. 12:31:56

@Akitlosz: Na látod! Így lehetett elferdíteni :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 12:46:55

@Scaramella va alla guerra:

Garancia éppen semmire sincs.

Akármilyen hatalom is van egy országban mindenképpen szükséges a fennmaradásához a társadalom jelentős részének a támogatása. Még diktatúra esetén is.

Ezért egy olyan hatalom, amelyiket saját magán kívül senki sem kedvel nem maradhat fent sokáig.

---

Gyermekkérdést meg az adókedvezmény családi pótlék helyett megoldaná. Úgy olyanok szaporodnának, akik el is tudják tartani a gyermekeiket és nem olyanok, akik saját magukat sem tudják eltartani.

De egy gyermek 20 év alatt nő fel, a jogszabályok meg 1-4 évente változnak, így meg nem lehet jelentős hatásuk.

bierkamp 2010.10.27. 13:07:51

Egy KISZ-s naplójából: EZ IGAZ ÉS VALÓS!!!!!!Most kaptam:

Orbán Viktort még ma is KISZ-titkárnak nevezik a Mozgalomban. Sajnos egészen különböző feladatokat kaptunk a Párttól, így eddig csak a Várfok Borozóban, a pártmunkások mozgalmi kirándulásán láttam. Azt énekelte hogy:
"Gyertek lányok öltözzetek fehérbe,
Szórjunk rózsát Rákosi Mátyás elébe,
Hadd járjon ő a rózsában bokáig,
Éljen, éljen Rákosi elvtárs sokáig."

Na ki a büdös komcsi?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 13:16:31

@walker57:

1. A rendszerváltó pártoknak (ellenzéki kerekasztal) semmiféle felhatalmazásuk nem volt alkotmányozásra. Csak azért szólhattak bele, mert a kommunista hatalom ezt - a saját jól felfogott érdekében - megengedte nekik.

2. Nem is ők hozták az alkotmányt, - mivel semmiféle szavazati joguk nem volt az országgyűlésben - hanem a kommunista országgyűlés.

3. Nem új alkotmányt hoztak, hanem az 1949-est módosították.

4. Ezt is deklaráltan csak ideiglenes jelleggel. (Most meg 2010 van.)

5. Az ország nem volt független 1989-ben sem. Szovjet megszállás alatt állt, így az akkoriban hozott törvények nem legitimek. Így a köztársaság kikiáltása sem az, tehát a királyság a legitim államforma, mivel annak megváltoztatásáról független Magyarország soha nem döntött.
Amikor döntött mindig szovjet megszállás alatt volt és számottevő ellenzék lényegében nem létezett a parlamentben, azaz főként a kommunisták "érdeme" a köztársaság, aztán a népköztársaság, majd a köztársaság "kikiáltása" is.

---

Jól mutatja a köztársasági elnök választásának a módja, hogy mennyire nem érdekelte a "rendszertváltó" pártokat sem a választói akarat, csak a saját érdekeik.

Az alkotmánybíróságnak meg egyik fő bűne, hogy nem engedte a kommunisták felelősségre vonását.

1989 novemberében, decemberében teherautószámra semmisítették meg a kompromittáló iratokat. Az állítólag nem is kommunista MSZP-sek. :-)

Ők már akkor tudták - titkosszolgálati módszerekkel szerzett információkból - amit a jól átvert választópolgárok még több évig nem, hogy milyen párt is lesz az SZDSZ.

Meg lettünk szívatva rendesen azzal a gengszterváltással. :-(

bierkamp 2010.10.27. 13:30:28

Látom, ami történik, remélem, szemellenzőm sincs, ami torzítana!

..... igazán és tiszta szívből úgy gondolom, hogy ezt a jogtipró, mocskos, arrogáns, gátlástalan, demokrácia-gyilkos, emberek millióit gyermeki szinten hazugságban tartó, átverő vezért, kormányt, politikát csak egységes fellépéssel lehet megbuktatni!

És ennek érdekében egyszerűen muszáj feladni az egymás elleni, sokszor nemtelen harcot a másik oldalnak. EMBEREK ÖSSZE KELL FOGNI DEMOKRÁCIA ÉS A JOGÁLLAM MEGVÉDÉSE ÉRDEKÉBEN Le kell venni a kábító hazug FIDESZ szemüveget a bebolondítottaknak!!!!
Azt hiszem T. Gábor is levette .....merem remélni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 13:30:46

@walker57: Churchill a saját érdekében nyilatkozott.

Minden tehetséges politikus azt állítja, hogy az ő uralma a valaha létezett lehető legjobb. De persze a jövő az még szebb lesz.

Egyszer régebben mondtam valamiről, hogy ez már olyan jó, hogy ennél jobbat aztán már tényleg nem lehet.

Valaki megjegyezte, dehogynem, csak ki kell javítani a hibáit.

S igaza volt.

Úgyhogy nem kunszt jobb politikai rendszert megalkotni.

De továbbra is fenntartom a véleményem, hogy Arisztotelésznek igaza volt és van, a demokráciánál sokkal előnyösebb köztársasági államforma a közjó számára a politeia.

S úgy gondolom, hogy ezzel nagyon sokan (többség) egyetértenek, vagy egyetértenének, ráadásul az újabb módi emberi, polgári meg egyéb jogi vívmányokkal is össze lehet egyeztetni, és olyan módon megvalósítani, hogy abba semmilyen alkotmánybíróság se tudjon belekötni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 13:35:35

@walker57: Felőlem még masírozhatnak, tehát szerintem még nem a Rubikon.

Túl korainak tartom bármely kormány esetén ilyen hamar mérleget vonni.

Legalább egy évet mindegyik megérdemel, hogy elég alaposan kiderüljön mire (nem) képes.

Addigra derül ki az új költségvetés és annak hatása.

valterekurc 2010.10.27. 13:50:18

Talán bennem van a hiba, de én az AB jogosultságainak megnyirbálásában nem látok katasztrófát. Hogy a Fidesz elvtelen és köpönyegforgató? Jóóóó reggelt, ez itt politika...

Egyrészt: mint jogász úgy látom, hogy a visszamenő hatályú, utólagos normakontroll mostani formájában inkább árt a jogbiztonságnak mint használ. Egy ideális világban a parlament csak olyan jogszabályról szavazhatna amely már ez előkészítés során átment a törvényesség szűrőjén. Például az EU Bizottsága csak olyan tervezetet bocsájthat a Tanács és az EP elé, amelyre a Jogi Szolgálata előzőleg már rábólintott. (Természetesen ez Brüsszelben sem működik ideálisan, de legalább létezik egy ilyen mechanizmus ami az esetek többségében megóvja a Bizottságot a blamázstól).

Másrészt, a kritikus törvények esetleges visszamenő hatályú megsemmisítése nem csak az okozott jogbizonytalansággal okoz problémát, hanem azzal is hogy az AB ítélkezési gyakorlata kiszámíthatatlan és a testület összetételétől függően változik. Adóügyekben az is tetézi a bizonytalanságot, hogy a talárosok - magukat valami tévedhetetlen és mindent tudó testületnek képzelve - nagyon ritka esetben kérik ki adószakértők véleményét.

Harmadrészt, ez utóbbi már átvezet a kérdéshez hogy meddig tart a jogállam, és mikortól kezdődik a jogászok állama? Most ott tartunk, hogy egy jogi testület dönt olyan ügyekben amelyek alapvetően nem jogi kérdések, mint például a közerkölcsbe ütközés, illetve hoz olyan döntéseket amelyek a jog szempontjából bizonyára helyesek de távolról sem esnek egybe az erkölcsi elvárásokkal és igazságérzettel. Költői kérdés: melyik a fontosabb? és miért jó ha egy politikai alkuk során összeválogatott, a való világtól elszakadt, önmagát tévedhetetlennek tartó testületé az utolsó szó a jogalkotásban?

S végül Orbán Viktorral kapcsolatban: ez a terv beleillik a képbe, de nem feltétlenül rossz értelemben. A jelenlegi felfogásban a jogszerűség önmagában vett érték, míg ő úgy gondolja, hogy a közérdekkel semmi, még a jog sem mehet szembe. A kizárólag a jog érvényesülésére koncentráló AB számára a közérdek csak másodlagos szempont, ha az elefántcsonttoronyban egyáltalán tudják még hogy mi az. Így aztán az, hogy az AB-t megpróbálja a helyére tenni, tökéletesen illik az új orbáni filozófiába. Ezzel önmagában nincs is probléma egész addig, amíg a normakontrolltól mentesülő jogszabályok valóban a közérdeket szolgálják mint ebben a konkrét esetben. Hogy ha ezt a határt átlépik, onnantól csak abban lehet bízni hogy az EU közbelép a közösség jog megsértése miatt, és szerintem ez nagyobb garancia az Alkotmánybíróságnál, amely húsz éves fennállása alatt - valljuk be - nem tudott sokat tenni a magyar politika elkurvulása ellen, az adórendszerünk kiszámíthatóvá tétele érdekében pedig még kevésbé. Sőt...

freegr 2010.10.27. 13:51:24

Csak így, röviden:

A DEMOKRÁCIA ALÓL MOST RÚGTÁK KI A SÁMLIT ...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 14:05:14

@walker57: "Mikor volt az Internacionále szovjet himnusz?"

1922 decemberétől 1944 március 15-éig.

De már Sztálin is rájött 1941-ben, hogy nacionalizmus nélkül nem sokra megy az országa, ezért íratott később egy új himnuszt.

Minden nemzetekfelettiséget hirdető eszmerendszer - pl. kereszténység, kommunizmus, globalizáció stb. - gyengíti a nemzeteket.

Örülök, hogy segíthettem.

Az meg továbbra is TÉNY, hogy az MSZP az MKP utódpártja.

Megszűnhettek volna jogutód nélkül is, csak hát az a fránya pártvagyon nem két fillér volt.

Amúgy az internacionálé sohasem lett volna elterjedt, ismert nóta, ha a bolsevikok nem karolják fel és nem teszik meg a Szovjetunió himnuszává.

Az MSZP-sek a Szovjetunió és a kommunizmus nélkül nem is ismernék az internacionálét.

Az a kommunizmus -és az egykori Szovjetunió - egyik alapvető jelképe. a 2009-ben is internacionálét éneklő kommunista utódpárt (tény, nem vélemény) pedig mai leszármazottja.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 14:19:46

@antalburjan: diktatúra <-> demokrácia a történelem örök körforgása.

Ha diktatúra van, akkor a népnek elege lesz belőle, hogy szabályozzák életét és szabadságért kiált!

Ha demokrácia van, akkor a népnek elege lesz a töketlen, korrupt rendszerből és rendért, erős vezetőért kiált!

Állítólag "demokrácia" volt az elmúlt 20 évben, aztán mire vezetett? Államcsődbe, de "szerencsére" az IMF "segített".

pimpalini 2010.10.27. 14:49:50

@Akitlosz:

Így igaz.

S messze vagyunk még a mások által annyira kiáltott diktatúrától, meg az emberek életébe történő nagymérvű beleszólásoktól.

Ha nem akarjuk azt, hogy a gyerekünk tyúkszart egyen a kertben, magára döntse a konyhában a kávéfőzőt, vagy épp
drogra költse a pénzét, bizony szabályozni kell az életét. Ha kell, akkor szép szóval, ha nem megy másképp, erővel, tekintéllyel.

A jövő érdekében szükség van ezekre a lépésekre.
A nép gyermek. A nép nem gondolkodik. A népet vezetni kell. A nép csak jogokat ismer, kötelességeket nem (hála az utóbbi 20 évnek).

Ez az egész cirkusz az AB-vel kapcsolatban hisztéria és figyelemelterelés.

Az nem jut senkinek sem eszébe, ha elvonatkoztat az elvektől, hogy a 98 %-os törvénnyel senkiházi káderek millióit védi?:)

pimpalini 2010.10.27. 14:57:59

@bierkamp:

Neked nincsenek fogalmaid a történelemről, demokráciáról, politikáról.

Remélem egyszer leveszed az ostobaság szemüvegét...

pimpalini 2010.10.27. 15:13:22

Kedves Török Gábor!

Bevallom, nem olvastam a munkásságát, így nem tudom mennyi kritikát kapott az utóbbi időben.

De kérem, ne hagyja magát befolyásolni ezen kritikák által. Elhiszem, hogyha sok vészmadár egyszerre és sokáig károg, az ugyanúgy hat az emberre, mintha egész nap egy sötét szobában kellene ülnie és balázsfecó lemezeket kellene hallgatnia. De még egyszer kérem arra, hogy ne üljön fel a sok "kritikus" véleménynek.
Magyarországon nem nagyon divat valamiben pozitívumot látni, valaminek őszintén örülni. Itt mindenben hibát kereső, kritikus hajlammal megáldott (bár magukkal szemben nem, ami ugye tán "csupán" a legfontosabb lenne) emberek élnek, akik szeretnek károgni és világvégét kiáltani.
Ráadásul az ógörögök által is javasolt arany középút ennél a népnél még gondolkodás szintjén sincs meg, csak diktatúrában, meg fehér-feketében képesek látni/láttatni a világot.

Ez az ügy - nemcsak laikus valóm, hanem mint fentebb látszik, szakértők szerint is - vihar egy pohár vízben. Nemhogy nem Rubicon, de még egy kiszáradó félben lévő Csele-patak sem.
Az alkotmánybíróság feladata az alkotmányból származtatható alkotmányosság védelme, betartatása. Tényként jelenthető ki, hogy a FIDESZ már a választások előtt alkotmánymódosítással (is) kampányolt. Az alkotmánymódosításnak számtalan oka van, mely felülemelkedik (a megvezetett magyar emberek által károgott) az egyéni és pártérdekeken. Pl. rögtön az elsők között szerepel az, hogy régi és rossz.
Vagyis az AB egy régi és rossz alkotmányon őrködik, egy romokban álló őrtorony tetején posztol.

Én személy szerint reménykedve és hittel várom azt a korszakot, melyben végre nem túlreprezentált jogászok fognak mindenbe beleszólni, olyan dolgokba is, melyhez semmi közük, melyhez nem értenek, s kétértelmű törvények csiki-csuki-szerű olvasatával gondolják ki mi legyen a jövőben.

Természetesen lehet ütni a kormányt - pl. Vitézy, stb... - de nem itt és nem most.

Reménykedve abban, hogy nem áll be a sorba, s megmarad továbbra is független véleményformálónak:

Üdvözlettel: Emil

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 15:32:30

Schiffer közölte: demagógia azzal érvelni, hogy a hatályos alkotmány számozása szerint az 1949. évi XX. törvény, "Magyarország 1989 óta alkotmányos demokrácia"

Frászt. 1989-ben is a kommunista parlament hozta az alkotmányt. Az egésznek az volt a lényege, hogy a korábbi rendszert összemossa a mostanival és az MSZMP utódpártjával az "új rendszernek" is meghatározó szereplője maradhasson. Egy igazi rendszerváltás esetén ilyesmi elképzelhetetlen.

Azonkívül a parlamentarizmus nem demokrácia.

Demokrácia az, amit "közvetlen" jelzővel illetnek.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2010.10.27. 15:48:12

@Akitlosz: "Abba kell hagyni sürgősen azt az eszement hitelből történő pénzszórást, amit az előző kormányok csináltak az elmúlt 8 évben (is)."

A fidesz kormány milyen jelét mutatta ezen elhatározásnak?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.10.27. 16:54:35

@pimpalini: a zindex fizeti tg-t hát akkor mire hallgasson?
nyilván meg kell felelnie a megrendelő igényeinek

most diktatúra van, amikor az szdsz volt hatalmon, az volt a demokrácia...
és akkor dübörgött a pannon puma is, ez tény, minden index olvasó és blogger tuggya

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.27. 18:29:45

A farkas a száját néha kitátja a mezőn állva.
A szőre szürke, hosszú a farka és jó nagy a lába,

Fúj a szél, süt a nap, néha esik, néha pedig havazik,
Jön a nyár, jön az ősz, utána meg tél van egész tavaszig,
nánánánná.

Farkas, farkas a mezőn, farkas, farkas a mezőn,
Farkas, farkas a mezőn, farkas, a farkas a mezőn áll.

Áll a farka s, vörös a nyelve, nyalja a száját,
Körülnéz, és megrázza szürke szőrruháját...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.28. 04:28:03

@eMeL: Elég sokat. Csökkentette a politikusok számát. Új adókat vetett ki. Leállította a közös ügyelteket a magánszférával, kirúgta az állami cégek rossz vezetőit stb. Nem vett fel újabb hitelt az IMF-től.

Biztos nem néztél híradót az elmúlt fél évben?

-=sportember=- · http://sportember.eu 2010.10.28. 06:31:27

Nehéz elfogadni, amikor a hatályos Alkotmányunkban (társadalmi működésünk alapjában) egy mélyen rejlő, lappangó, nagy súlyú probléma a felszínre bukkan. Nagy tekintélyek érveltek amellett, hogy az Alkotmányban nincsen súlyos hiba, csak felszínes meg szerkezeti. Pedig van jelentős probléma. A hatályos Alkotmányunk alapján a társadalmi igazságtalanság igazolható és helyénvaló! Ezt hozta tudomásunkra az Alkotmánybíróság. Kár lenne félreérteni. Nem a műszer a hibás azért, amit mutat.

aszekelyek 2010.10.28. 07:23:39

@HaCS: Merjél csak, mert az ő ideáik nem igazolódtak eddig sem. Szerezik túldimenzionálni a dolgokat. Főleg ha az érdekük úgy kívánja.@Akitlosz: Vagy nem ezekt hallja az atv-ben és az is lehet, hogy nem fogja fel a tettek valódi súlyát és értékét de az is lehet bérkommenter és ezt kell nekije beírnija . Vagy tökfej. sok okból tagadhatja le valaki azt amit felsoroltál :D Igen de ezt körmük szakadtáig fogják nem csak tagadni de teljesen iignorálni is. Másról fognak brekegni. Jajazobán elrontotta a játékunkat, azt az örökkétigérvényeset, amit 89 ben olyan jól összepaktumoztunk, mi a legrendszerváltóbbbak legrendszerváltóbbjai, a zeszdéesz, főleg. Mer a többinek nem elég szürke az állománya. Ezér aztán jól elkábítjuk őket a baromságainkkal, mer a legtöbbnek fogalmi ninvs az alkotmányról és beveszi, hogy merazorbán lebontotta a vasfüggönyt, kordont? , nem a demokratikus jogállamunk nevű társasjátékunkat, ahogy csak a mi játékszabályaink szerint- 89-es alkotmány- szabad játszaniiiii és akkor monnyonle és zobántakaroggy és mindenre kiírni a népszavazásunkat. Nekünk, Értünk.

aszekelyek 2010.10.28. 07:31:20

@Akitlosz: Schiffer annyira más politikát akart???, hogy most kivont karddal védi a régi rosszat. Brávó! összefeküdtél azzal az mszp-vel, aki a fő probléma ebben az országban. Gratulálok. A más politika tehát az, hogy amiképpen a fodor vezette szdsz sem volt hajlandó Orbán megkeresésére alkotmányt és választási törvényt változtatni, azonképpen az lmp sem hajlandó és összezár ebben az mszp vel. Valóban más. Még hazugabb, még ocsmányabb ez a politika schifferkém. Mégjobban védiket az eddigi ganájságaitokat, amiket persze jó előre törvényessé tettetek.Ez csak idő kérdése volt. Már mno-n már rég van egy olyan topic, hogy az lmp a reinkarnált szdsz.

aszekelyek 2010.10.28. 07:35:08

@wmiki: pkusz lendületben volt az ország.... a lejtőn lefelé,.. ezt nem bontották ki egészen.

aszekelyek 2010.10.28. 07:43:38

@Scaramella va alla guerra: Ilyen badarságokat, fikciókat nem kéne vízionálni. Nos a ktsgvetésre hivatkozva pld. a bajnai kormány már elrendelte, hogy akár cigány család, akár nem, csak egy segélyt kaphatnak. A telhes agyatlanságot nem feltételezem a jelen kormányról, ugyanis a megvonása hatalmas bűnözési hullámot idézne elő. Ami nagyon nagy kárt tenne a kormány támogatottságában. Ennyire ők nem ostobák. Dolgoztatni akarják a kisebbség munkaképes tagjait, amiben nincs kivetnivaló, ha a drágalátos képviselőnőjük amerikába is szaladt ezért. Soros majd kitümi pénzzel őket, úgy hallom. Ez a veszély viszont reális. No és mégegy. A cigányozó jobbikra meg erősen rá van szólva. Foglalkozzanak a saját portájukkal. Hagyják a kisebbséget békiben. Nem masírozunk ki a demokráciából.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2010.10.28. 13:24:53

"Ha a föld isten kalapja,
Akkor a Rubikon van a Rubik kalapja,
De ott, ahol a Rubik van, úgy fejtájba."

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.29. 11:58:26

@aszekelyek: Gondolom azért nem nekem címezted a mondanivalódat, hanem Schiffernek, csak az én hozzászólásomra reagáltál. :-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.11.02. 21:08:49

Még egy érdekes szempont jutott eszembe:

Alkotmánybíróság kontra pénzügyek

Ha belegondolunk a múltban számtalanszor előfordult, hogy az AB döntése után furcsán néztek a közgazdászok.

Kell-e foglalkoznia az AB-nek adózással és napi pénzügyekkel?
Ért hozzá? Fel tudja mérni döntéseinek gazdasági hatásait? Van ehhez apparátja? Vagy ezek lényegtelen dolgok, és csak az elvek a fontosak? Hmmm!
süti beállítások módosítása