Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:08

Az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása kapcsán elindult vitában szinte minden érvet ismerünk már. Tegnap hosszabb hallgatás után megszólalt a kormányfő is, és egyértelművé tette az álláspontját: támogatja a Lázár János által jegyzett módosítási javaslatot. Este a köztársasági elnök is feltűnt, és váratlan televíziós közleményében – bár némileg csomagolt kiszerelésben – megtámogatta a miniszterelnök érveit. Miután a sok eltérő valóságmagyarázat miatt meglehetősen zavarosnak látszik a helyzet, tekintsük át, hogy a választópolgárnak milyen kérdésekre kellene válaszolnia, ha véleményt akar formálni a történtekről.

(Fotó: Népszabadság)

1. A Fidesz a választások előtt nagyon kevés konkrét ígértet tett. Azt azonban folyamatosan hangsúlyozta, hogy egyrészt nincs, nem lenne szükség megszorításokra, másrészt pedig a válságból kivezető utat a radikális adócsökkentésben látja.

Kérdés: helyes, adekvát volt-e az ellenzéki párt elképzelése. Szerintem: jól hangzott.

2. A Fidesz az elmúlt években, a választási programjában és a kormányprogramban is hitet tett az alkotmányosság tiszteletben tartása mellett. Számos nyilatkozat idézhető, amelyben egy-egy alkotmánybírósági határozat után a párt és annak vezetője a demokrácia győzelméről beszélt, és antidemokratikusnak tartotta a döntések megkérdőjelezését, kijátszását.

Kérdés: helyes álláspontot képviselt-e ezekben az ügyekben a párt. Szerintem: igen, feltétlenül.

3. A Fidesz azt követően, hogy a nemzetközi partnerek nem engedélyezték számára a költségvetési hiány elengedését, úgy döntött, hogy részben hitelességének megőrzése, részben egy új gazdaságpolitika megvalósítása okán sem tér el korábbi ígéreteitől: nem hoz az embereket azonnal és közvetlenül érintő megszorításokat, hanem más eszközöket keres (válságadók, magánnyugdíjpénztári befizetések felfüggesztése), illetve megvalósítja az elmúlt évek legjelentősebb adócsökkentését, amely elsősorban a többet keresőknek kedvez.

Kérdés: jól tette-e a kormány, hogy kitartott korábbi tervei mellett. Szerintem: kockázatos, de biztató lépés volt.

4. Amikor kiderült, hogy az Alkotmánybíróság az ezekhez képest jelentéktelennek számító költségvetési tételű 98 százalékos adó kapcsán alkotmányellenességet állapított meg, a Fidesz joggal számíthatott arra, hogy az erre az évre tervezett, válságadókból és magánnyugdíjpénztári befizetésekből származó költségvetési bevételek is veszélybe kerülhetnek, ha az Alkotmánybíróság dönt majd ezekben a kérdésekben.

Kérdés: jól mérte-e fel a helyzetet a Fidesz. Szerintem: igen.

5. A Fidesz úgy döntött, hogy számára fontosabb gazdaságpolitikai terveinek a megvalósítása, mint az, hogy a korábbi álláspontjának megfelelően tiszteletben tartsa a bíróság határozatát. Kihasználva, hogy a 98 százalékos adó mellett erős érvek hozhatók fel, ennek a kérdésnek az ürügyén támadást intézett az utólagos felülvizsgálat általános jellege ellen. Azaz: a Fidesz nem vállalta annak kockázatát, hogy esetleg át kell alakítania gazdaságpolitikáját, hanem inkább az Alkotmánybíróság kiiktatását határozta el.

Kérdés: helyes döntés volt-e ez. Szerintem: nagyon nem.

6. A kormánytöbbség a hatályos alkotmány szerint jogosult az alkotmány megváltoztatására, azaz akár az Alkotmánybíróság átalakítására, jogköreinek megnyirbálására is. A döntés törvényes lenne, viszont ellentétben áll azzal, amit a Fidesz korábban ebben az ügyben képviselt.

Kérdés: nem vet-e fel hitelességi problémákat az eljárás. Szerintem: igen, felvet, ahogy azonban az is - más formában - felvethetne, ha a Fidesz a gazdaságpolitikában venne éles kanyart.

x x x

+1 kérdés, kicsit messzebb tekintve: helyes-e az, hogy az Alkotmánybíróságnak a jövőben többet nem lesz lehetősége olyan parlamenti döntések alkotmányossági felülvizsgálatára, mint például a családi pótlék megadóztatása, a vagyonadó bevezetése vagy valamilyen megszorító csomag. Szerintem: nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr212409382

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A talpraállás költségvetésének meséje 2010.10.31. 09:18:37

Atyafiak, ezt a csodálatos történetet nem én írtam, de próbálok felnőni a feladathoz. Megszületett a Megváltó, no nem kell megijedni, nem lesz idén hamarabb a Karácsony-lesz egyáltalán?-, szóval a Megváltó Költségvetés.Dédelgették, táplálgatták az elmú...

Trackback: Egyéni nyugdíj terv kell 2010.10.31. 08:10:41

 Alapvetően három, jobb esetben négy forrásból származhat Magyarországon nyugdíjunk: 1. A TB-től, ami az állami nyugdíj 2. Magánnyugdíjpénztárból...

Trackback: Hat kérdés a Fideszről 2010.10.30. 18:52:02

A Fidesz nem vállalta annak kockázatát, hogy át kell alakítania gazdaságpolitikáját, inkább az Alkotmánybíróság kiiktatását határozta el.

Trackback: Mutatvány 2010.10.30. 13:56:09

Nézem a bűvészt, a népszerű és nagyszerű illuzionistát, szélesek, simák és látszólag magabiztosak a mozdulatok, révült a tekintet, valami belső tüzet, valamiféle transzállapotot sugároz, mint aki titkot rejteget és pillanatokra van attól, hogy a csoda ...

Trackback: Szégyenletes elnöki teljesítmény főműsoridőben 2010.10.30. 13:32:08

A volt alkotmánybíró és volt köztársasági elnök kénytelen volt felugrani pénteken a Sándor-palotába, hogy az utódjának elmagyarázza, mi a fene folyik a Fidesz és az Alkotmánybíróság között. Ezzel párhuzamosan meghallgatta főnökének, Orbán Viktornak a ...

Trackback: A kisebbrendűségben szenvedő kondás meséje 2010.10.30. 13:31:18

Atyámfiai, kicsit elkésve, de remélem még tetszésetekre, szeretnék egy egyszerű mesével megörvendeztetni Bennetek.No, szóval, még mielött Viktor gyermekünk csodálatosan rettentő elefántiázisában nem szenvedett,melyről előzöleg írtam, hetyke kis ko...

Trackback: Gyurcsány, az Alkotmány őre 2010.10.30. 13:31:07

 Folytatjuk sorozatunkat, melyben az AB jogkörét érintő javaslat verte hullámok hatásairól értekezünk. Szóltunk már a Fidesz kommunikációs baklövéséről; feltettük a kérdést, fontosabb-e az egyébként is változtatásra ítélt Alkotmány védelme, mint a...

Trackback: A politikus róka és holló meséje 2010.10.30. 13:30:54

Atyámfiai, ti tudjátok, vannak örökérvényű mesék és vannak olyan fabulák, melyek némi fantáziával gyakran megújulnak. Alaptörténetünk ismert, rókánk ravasz, hollónk szótlan, ám mindketten ugyanarra vágynak, a kövér sajtra. Végül vörös barátunk a h...

Trackback: Kelj fel Palcsi meséje 2010.10.30. 13:30:37

 Atyafiak, már éppen úgy terveztem, hogy nincs több mese mára, ám nem bírtam ki, csak leszen egy mai utolsó! Már vártam mikor szóla hozzánk Viktorunk egyik jelentős játszópajtása, kit nevezzünk Palcsinak, Kelj fel Palcsinak.Nem nehéz kitalálnotok ...

Trackback: Gyurcsány, az Alkotmány őre 2010.10.30. 13:18:40

 Folytatjuk sorozatunkat, melyben az AB jogkörét érintő javaslat verte hullámok hatásairól értekezünk. Szóltunk már a Fidesz kommunikációs baklövéséről; feltettük a kérdést, fontosabb-e az egyébként is változtatásra ítélt Alkotmány védelme, mint a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kodó tamás 2010.10.30. 12:25:21

@Ordnassac: nekem ez nagy hátrány de mindegy, lehet nagy előny is belőle... meglátjuk. a mostaninál általánosságban csak jobb lehet.

Lord Kilburn 2010.10.30. 12:26:41

Kedves Gábor!

Az alkotmánybíróságot ért ordenáré támadás előtt már vitáztunk a jogállamiság helyzetéről, annak Fidesz általi fokozatos felszámolásáról. Felhívtam rá a figyelmed, hogy bár külön-külön a Fidesz minden jogállamcsorbító lépése magyarázható, együttesen áttekintve a tendenciák nyilvánvalóak. Úgy gondolom, a történtek fényében egyre jobban látható, hogy igazam volt, mindazokkal együtt, akik kifogásolták hozzáállásodat a Fidesz demokráciaszűkítő lépéseihez.

Nagyon jól látható ugyanis, hogy az Alkotmánybíróságot ért támadás már egy legyengített immunrendszerű köztársaságot talált meg:
index.hu/belfold/2010/10/29/schmitt_pal_tevebeszedben_szolt_hozza_az_alkotmanyvitahoz/

Mennyit számítana most, ha a köztársasági elnöki székben egy karakán, köztársaságpárti elnök ülne, egy olyan, akinek magad is tanácsokat adtál, nem egy Orbánhoz feltétlenül hűséges díszmajom. És akkor a többi intézményről még nem is szóltunk.

ubul2000 2010.10.30. 12:26:49

@panelburzsuj: "Igazad van: a "változtatás" önmagában nem korlátozás."
Ebben van a lényeg.

majomkutya 2010.10.30. 12:27:30

Köszönöm a posztot! Jól összeszedte az elmúlt időszak történéseit, amit fejből igen nehéz lett volna összeraknom.
Nem kedvelem a Fideszt, viszont a válságadókkal MNYP rendszer kivéreztetésével egyet értek. Az elejétől látszott, hogy ez az AB elleni támadás nem az AB-ról szól és nem a 98%-os végkielégítési adóról, hanem a válságadókról és az MNYP-ről.
Jogászként gusztustalannak és ízléstelennek tartom az AB elleni támadást, mindezt holmi nem is létező forradalomra meg új kezdetre hivatkozna. A Fidesznek azonban nem sok kockázata van a dologban, ugyanis a cél szentesíti az eszközt jelen helyzetben igen népszerű a társadalomban és ráadásul az emberek többsége nem is igazán tudja, hogy mi az Alkotmánybíróság konkrét szerepe, és hogy mivel jár (járhat) bizonyos jogkörök elvonása.
Érdekes forradalomról beszélni úgy, hogy ugyan az az államforma és a közjogi berendezkedés, többségében ugyanazokat az arcokat látjuk. A Fidesz vezetői szóban akár azt is kimondták, hogy a jogállam az előző 8 évben megszűnt, de ezt hivatalosan soha nem ismerte ez a Magyar Állam. Érdekes kérdéseket vethetne föl ha megtenné. Gondolok itt arra, hogy egyes cselekményekre ki lehetne mondani, hogy nem évültek el, mert az elévülés meg sem kezdődött, mert az igényt (pl. a bíróság, ügyészség, rendőrség politikai befolyásoltsága miatt) nem lehetett érvényesíteni. Egyetlen huszáros megoldással alkotmányba illeszthették volna ezt a passzust, fölhatalmazást adva maguknak, hogy mindazt véghezvigyék amit akarnák "rendrakás" címén. Csak ezt nem merték bevállalni, pedig ilyen logika mentén dolgoznak, amiben ha akarom, akkor még van is valami. Helyette, most trükköznek, meg szóvirágokkal operálnak és pontosan nem a lényegről beszélnek.
Egyébként elgondolkodtató, hogy a legtöbb európai országban nem lehet ilyen egyszerűen, huszárosan alkotmányt módosítani. Van olyan EU ország, ahol a parlament megszavazza az alkotmánymódosítás és a hatálybalépéshez a következő parlamentnek is meg kell szavaznia. A Fidesz kegyelmi helyzetben érezheti magát, hogy a 2/3-addal azt csinál amit akar, akár formális, tényleges diktatúrát is (mondjuk ahhoz előbb ki kellene lépni pl. az EU-ból).

Ordnassac 2010.10.30. 12:29:40

@kodó tamás: na igen, egy-kettő szerintem elég valószínű. Tényleg, milyen infóid vannak, az aljegyző marad?

kodó tamás 2010.10.30. 12:31:11

Kedves TG!

ugy látom a kommentekhez képest 2-3 nappal le van maradva! a forradalmi tempó miatt ez óriási, olyan mint korábban a félév lemaradás.

@gauche caviar: "Meg még a végére az is kijön, hogy a Fidesz egyértelmű demokrácia tiprása lényegében csak a demokrácia megjavítását szolgálja. Na pont az ilyen képmutató és arrogáns attitűd miatt nem fog a fidesz soha sem hosszú távra berendezkedni."

@Robinzon Kurzor: "Ez a jogállam felszámolása, még akkor is, ha Török Gábor is (személyesen is beállva Orbán mögé sorba) irreleváns kérdések közé csomagolva a problémát, a szenvtelen technokrata pózában tetszelegve úgy tesz mintha, mintha ez is csak "politikai" kérdés lenne, egyenrangú azzal, hogy a bankoktól vegye-e el a pénzt a költségvetés, vagy rúgjon ki 10 ezer közalkalmazottat. Ez a lépés a jogállam felszámolása, mert a jogállam és a demokrácia is olyan, mint a szüzesség: vagy van, vagy nincs"

@ó jaj: "Az AB kinyírásának előtörténete:
- hé fiúk, le kéne nyúlni a birkák megtakarítását, oszt abból a pár ezer milliárdból évekig jól ellennék.- ostoba! már megint nekem kell mindent kitalálnom! írsz egy törvényt a végkielégítések visszavonására, de jól vigyázz, tuti alkotmányellenes legyen. Átnyomjuk a parlamenten, az AB elkaszálja, és máris helyben vagyunk. utána telehazudjuk a sajtót nemes célokról, igazságról, meg birkák akaratáról, és ezekre hivatkozva kinyírjuk az AB-t."

SZÓVAL NEM LESZ RÉTES ESTÉRE:)

Csacska macska 2010.10.30. 12:31:51

@ó jaj:
Sajnos egyetértek, ez itt csak egy alibi volt, egy kamu hadművelet, biztos vagyok benne, hogy szándékos volt, hogy meg lehessen támadni az AB-t, hogy a később a nagyobb volumenű törvényjavaslatoknál már szabad legyen az út...

AkarkiJ 2010.10.30. 12:32:26

amióta látom, hogy mit meg nem mernek tenni az akaratuk érvényesítéséért, azóta gondolkodom azon, hogy milyen lesz, amikor már nem lesz többé fidesz, és letépkedik mindenhonnét a nemzeti együtműködés rendszernyilatkozatát

vajon el tudja fogadni ov, hogy ez be fog következni? vagy ő miniszterelnökként akar visszavonulni, úgy 70 éves korában, úgy, hogy továbbra is a fidesz kezében van a hatalom? mert nem hiszem, hogy ha ennyire erősen építik fel az imázst, hogy nekik igazuk van, és ők az egyetlen igaz képviselőség a nép irányába, akkor könnyen lemondanának valaha is a hatalomról...

kodó tamás 2010.10.30. 12:33:16

@Ordnassac: a SZDSZ tanácsnok Killik bnője?
hm szerintem a kérdésemben a válasz...

panelburzsuj 2010.10.30. 12:33:52

@ubul2000:

Teszteld meg szűkebb, személyes körben a nyelvpolitikádat, aztán számolj be nekünk is az eredményről.

kodó tamás 2010.10.30. 12:36:16

@AkarkiJ: "ő miniszterelnökként akar visszavonulni, úgy 70 éves korában, úgy, hogy továbbra is a fidesz kezében van a hatalom?"

válasz igen ő ugy gondolja, simocska meg tudja hogy: nem semmiképp, ez az egyet eset a fidesz 70 éve alatt is kizárható.

"mert nem hiszem, hogy ha ennyire erősen építik fel az imázst, hogy nekik igazuk van, és ők az egyetlen igaz képviselőség a nép irányába, akkor könnyen lemondanának valaha is a hatalomról..."

válasz: lásd esztergom. nem fogja felfogni. a nép lesz a hibás. a nép nem tévedhet, de akkor először fog szerinte.... ugye milyen jo dialektika...

kodó tamás 2010.10.30. 12:37:31

@Teremszolga: "Wow, a köztisztviselőkre is kiterjesztik az indokolás nélküli felmondás lehetőségét??? Kit akar a Kósa és a Tarlós eltávolítani?"

Kósa kit akarna? az ő helyi diktatúrája régóta tart...

kodó tamás 2010.10.30. 12:39:08

@málnabarack: "@kodó tamás: :D majd mondom is neki."

ugy mond neki hogy értse a nertárs: a nép a fideszre számít a fidesz után is... így elég talányos, de benne van az igazság is. plusz mindenki azt gondol bele amit akar.... ez huszáros

Csacska macska 2010.10.30. 12:39:44

@ó jaj:
Bakker, annyira egyetértünk:)
Én is így képzelem, de biztos rohadt rosszhiszemű vagyok

(Ők persze nem amikor a minimálbért azért adóztatják mert sokan csalnak, meg a 3 milla feletti végkielégítés is csak jogtalanul lehet: Mindenki büntit kap, akár rossz volt, akár nem)

panelburzsuj 2010.10.30. 12:41:32

@kodó tamás:

A nép már tévedett egy hatalmasat: 2002-ben.

Meggyes egy ócska ripacs a "hazenemlehetellenzékben" államférfihoz képest.

Kistitok 2010.10.30. 12:42:11

Kedves Török Gábor!

Általában egyetértek azokkal a hangokkal, amik a pártatlanságodat hangoztatják, akár tőled, akár mástól hallom. Nagyon tetszett például a múltkori farkasos utolsó mondatod egyik utóbbi bejegyzésed végén.

Most viszont meg kell állapítanom, hogy az összefoglalásod, bár pártatlannak tűnik, és valóban méltányolható a szolid távolságtartásod a véleménynyilvánítástól, például az xxx előtti utolsó mondattal úgy tűnik, mintha mentegetni próbálnád a kormánypártot. És amellett, hogy egyébként igazad van, itt most még bennem, a lojális olvasóban is kétség merült fel veled kapcsolatban.

Mindezt persze építő kritikának szánom, tudomásul véve, hogy nagyon nehéz egy ilyen helyzetben is úgy lavírozni, hogy megmaradjon a tisztán elemzői szemüveg.

kodó tamás 2010.10.30. 12:43:37

@Ordnassac: +zuglóban az éphat, de főleg a főép tuti repül., erre utal hogy elkezdte nyomni Papcsák hogy az uj arculatú nagy építkezések fejlesztések indulhatnak... és most olyan szabályok vannak hogy egy ember nincs benne a NER ben akkor megakasztja... vagyis képzettebbek kellenek pl:)

ubul2000 2010.10.30. 12:43:57

@panelburzsuj: A jogkörök törvényes változtatása - ha úgy tetszik - szűkítése, korlátozása nem azonos az AB törvényes működésének a korlátozásával - ahogy itt egyesek nagy hévvel sugallni próbálják.

mizrolist 2010.10.30. 12:44:31

@ubul2000: ez szómágia. Ha valamit eddig megtehettél, most meg nem, akkor korlátozva vagy a korábbi állapothoz képest.

majomkutya 2010.10.30. 12:46:19

@Lord Kilburn: Igen, egyet értek, hogy elég jól látható egyenes vonalra fűzhetők fel az egyes közjogi módosítások. Csak tippelgetni lehet, hogy ez hová vezet és hogy lesz-e önmérséklet. Ugyanis a forradalmi logika bárhova (ismétlem: BÁRHOVA!) vezethet.
Közbiztonság megerősítése címszóval elkezdték kiépíteni a rendőrállamot. Egy jobbikos és egy mszps jelöltet már előállítottak plakát"rongálás" miatt. Már várom, hogy mikor állítanak majd elő valakit "hivatalosan" tilosban parkolásért (valójában azért, mert nem tetszik a pofája).
A terrorelhárító központ tudomásom szerint a jövőben bárkit lehallgathat, bárkinek a lakását átkutathatja, amennyiben úgy véli, hogy valamilyen terrorhelyzet gyanús fennforgás van.
Elég komoly kísérleteket tesznek az internet ellenőrzés alá vonására. (ugye a bloggereket is regisztrálni akarták az elején)
Az önkormányzati választási rendszer egyértelműen A PÁRT érdekei szerint lett átalakítva.
Az Alkotmánybíróság jogköreinek megcsonkolásánál pedig már nemhogy a látszatra nem ügyeltek, hanem nyíltan ki is mondták, hogy az Alkotmány és az Alkotmánybíróság csak hátráltatja őket a népakarat kivitelezésében. Kicsit olyan már ez mint a rousseaui "általános akarat" tana, ahol a ZEMBEREK közakarata, mint utópisztikus baromság mozgatja a szálakat és erre való hivatkozással A KOMÁNYPÁRT VALAMIFÉLE AJÁNLÁSKÉNT TEKINT AZ ALKOTMÁNYRA.
Nem értek vele egyet, de kétségtelen, hogy lehet ezt csinálni, 2/3-aduk van, akár törvényesen is lehet ezt csinálni, csak rohadt idegesítő a sok szóvirág és hablaty.

AkarkiJ 2010.10.30. 12:49:07

@ubul2000: szerinte ov perpillanat mi az, amit törvényesen nem tehet meg - és holnap mondjuk, ha törvényesen kiiktatja az akadályozó törvényt?

ez a baj a korlátlan hatalommal, hogy mindent legálissá tehet, az illegitimséget is

kodó tamás 2010.10.30. 12:49:13

@Kistitok: "a tisztán elemzői szemüveg"

vagyis TG az akolban: aludjatok nyugodtan báránykáim, nincsen farkas,, nem kell izgulni. aludjatok nyugodtan báránykáim. csak aludjatok. aludjatok.... brrr, brrr, brrrrrrr.... kr

@panelburzsuj: "államférfi"

ja demszkáj meg világváros felVIRÁGoztatója (na ez nem jo a virág et. az tulsok áthallást ad) na jo érted ugye?

"nép már tévedett egy hatalmasat: 2002-ben"
megtévesztették. OV és MSZP közös meló. színház.

Ordnassac 2010.10.30. 12:52:23

@kodó tamás: ő volt az egyik tippem, a másik pedig a városüzem. oszt.vez.

Ez alapján a városfejl. oszt.vez. is elég esélyes...

sisszi 2010.10.30. 12:52:37

@kodó tamás: egy ember nem lenne akkora probléma, de ja, a hülyeség jó kis rendszert épített magának..

panelburzsuj 2010.10.30. 12:53:41

@ubul2000:

Sugallókkal valóban tele a padlás.

Érdemes tanulni tőlük, és nem ilyen otromba szófacsarással bosszantani a t. olvasóközönséget.

kodó tamás 2010.10.30. 12:54:09

@Ordnassac: a városüzemeltetési Pálfi Imre ov. pedig tulságosan régi (főép is volt). azaz túl sok infoja van. de azért főnök nem kell hogy maradjon... ahhoz a működés kiszervezése tul nagy biznic... tul erős ember lenne PI ott mert eddig is jol tartotta távol a politikusokat.
összeségében a kerület pénzügyeihez és közterület méreteihez képest nagyon jol dolgozott, azaz minden pénz jo helyre ment.
Na ez nem lesz előny a NER-ben... ezek nem kiskertészek... illetve a talicskás is kertész?
Tarlós már a kopogtatót is talicskázta... ez áthallásos...

mizrolist 2010.10.30. 12:54:58

"Varga Mihály a Hír TV-ben felvetette: el lehetne gondolkozni, hogy a képviselők több mint kétharmada által megszavazott törvényeknél se legyen jogosult az AB normakontrollra."

MIII???

Ordnassac 2010.10.30. 12:57:56

@mizrolist: olvastad már ezt: nol.hu/belfold/20101030-_ezzel_visszatertunk_a_sztalinista_alkotmany_koncepciojahoz_ ?

Főleg Kukorelli szavait érdemes. (Köszi a linkért Teremszolgának!)

sárkányfő 2010.10.30. 12:58:17

@Csacska macska: ha több ezer milliárd forint a tét, talán meg lehet engedni magunknak némi kételyt az amúgy idealista szűzkislány magyar politikusokkal szemben.

Ordnassac 2010.10.30. 12:58:38

@kodó tamás: tudom, Pálffyhoz már volt szerencsém többször is. :-)X

majomkutya 2010.10.30. 12:58:49

@mizrolist: "Phűűűű, ahétszázát neki..." Ezt én nem is hallottam. Ez azért kemény.

kodó tamás 2010.10.30. 12:59:00

@Ordnassac: ok az üzemeltetést egyszerre gépeltük
a városfeljl osztály ez nem arra volt kitalálva 2008végén hogy vmi kva nagy fejlesztések indultak volna,
állás kellett vkinek:) azok leo-val halnak...

ez a városfejl egy faszság.
van vagyonkezelő-üzemeltetés-éphat-főép +városfejl mind ugyanaz (szinte...)
a vagyon kezelő átvette a katasztert 2008végén
hm igy irogatva esélyes egy osztályban a négy... Papcsák majd össze Kovácsolja őket...

Robinzon Kurzor 2010.10.30. 12:59:01

Mandíner a témában:
mandiner.blog.hu/2010/10/30/lehet_e_ekkora_hatalom_barki_kezeben

"Ha én parlamenti képviselő vagy köztársasági elnök lennék, akkor ezt a szégyenteljes javaslatot nem szavaznám meg, illetve nem írnám alá, még akkor sem, ha azonnal elzavarnának, kivágnának, lefokoznának. Mert lennie kell olyan pontnak, amit már csak szimplán lelkiismereti, világnézeti okokból sem lép át az ember"

Érdekes a különbség a nyíltan fideszes Vízkeleti és a "pártatlan elemző" között ...

ubul2000 2010.10.30. 12:59:21

@AkarkiJ: Sajnos - néhány kivételtől eltekintve - a fidesz-kormány többsége birtokában mindent megtehet - a törvények, rendeletek, alkotmány megváltoztatásáig mindent.
Talán néhány nemzetközi szerződés lehet ilyen, bár azokat is fel lehet mondani.
Pontosan nem ismerem a jogszabályokat, de az ügydöntő népszavazás eredményeként létrejövő szerződések, törvények néhány évig védettséget élveznek.

Steve 2010.10.30. 12:59:59

@ubul2000: Szerintem tévedsz.
Korlátozás ha nem élhet teljes körűen a jogaival.

A kártérítési igény időben korlátozott, ha egy idő után nem lehet élni vele.
A mobilcég ha nem fizetsz először korlátozza a szolgáltatás használatát, ha pl. csak hívásfogadásra használhatod, hívásindításra nem.

Bizonyos esetkeben adott értékhatárra korlátozzák a szolgáltatás igénybevételét.

Mindegyik eset arra példa, hogy megszorításokkal élhetsz bizonyos lehetőségekkel.

Lord Kilburn 2010.10.30. 13:00:11

@Ordnassac: Olvastam Gazda Albertet.

„Az, hogy ott tart ez a szerencsétlen ország, ahol, elsősorban nyolcévnyi szocialista idétlenkedés, töketlenkedés – a súlyosabb jelzőket képzeljék ide ízlés szerint – következménye, a felelősség az övék.”

Írásában felbukkan a régi közhely: A szocik „idétlenek és töketlenek”. A Fidesz pedig gátlástalan, az volt 1998-2002 között is, viszont a gátlástalanság 2010-ben kétharmados többséggel párosult, ennek eredményét láthatjuk most.

Gazda Albert idézett mondatának végével, mármint hogy kié az összes felelősség, természetesen nem értek egyet. A Fidesz pont ilyen gátlástalan volt ellenzékben is, mint most, és ha egy töketlent, idétlent és határozatlant 8 éven keresztül ilyen gátlástalanok tartanak nyomás alatt, na annak az eredménye tükröződik az ország siralmas helyzetében. Tehát a felelősség megoszlik.

kodó tamás 2010.10.30. 13:00:40

@mizrolist: 2/3-os "törvényeknél se legyen jogosult az AB normakontrollra."

forradalom van barátom, kedves nertárs vedd fel a tempót!

vagy kőbaltánál tartasz még? vagy már????

Savanyú Tasziló 2010.10.30. 13:00:52

Kedves jobboldaliak, Fidesz szavazók!
Köszönjük nektek, hogy 20 év után visszahoztátok a hatalmi gőgöt, önkényt, az egypárti díktatúrát - köszönjük, hogy elhoztátok nekünk a magyar Türkménbasit, - és még örültök is neki

Ordnassac 2010.10.30. 13:01:02

@kodó tamás: hírlik, hogy a Zuglói Vagyonkezelő Zrt-t megszüntetik és beépítik a hivatali rendszerbe.

mizrolist 2010.10.30. 13:01:26

@Ordnassac: igen, megvolt. Nem vagyok jogász, nem vitatkozom vele - főleg, mert nem is tudok.

kodó tamás 2010.10.30. 13:02:47

@Teremszolga: JÖN A FŰNYÍRÓ....

@Lord Kilburn: "gátlástalanok tartanak nyomás alatt, na annak az eredménye tükröződik az ország siralmas helyzetében."

a felelős keresés a második lépés lesz.

Ordnassac 2010.10.30. 13:03:16

@Savanyú Tasziló: "hogy 20 év után visszahoztátok a hatalmi gőgöt"

Nem akarlak elkeseríteni, de valahogy úgy érzem, hogy ez eddig is megvolt...

dzsaszper 2010.10.30. 13:03:48

A fidesz erre beszél mellé. az lmp arra. Broáf...

A fidesz arról beszél (és ezt még Török Gábor is átveszi), hogy a fidesz gazdaságpolitikai céljai (illetve a fidesz által képviselt népakarat) összeütközésbe kerültek volna az Alkotmánnyal. Az alkotmánybírósági határozat indoklásából ( www.mkab.hu/index.php?id=1268_b_2010__ab_hatarozat ) az derül ki, hogy ez még nem történt meg. A fidesz elcsúszott azon a banánhéjon, hogy jó erkölcsbe nem ütköző jövedelmekre is kivetették azt az adót, amit csak a jó erölcsbe ütköző jövedelmekre akartak kivetni.

Az Alkotmánybíróság pedig korrektül mondta azt, hogy ha csak a jó erkölcsbe üktöző jövedelmekről volna szó, akkor lehetne az adóév elejétől kivetni adót az Alkotmány már elfogadott módosítása miatt. Viszont ez a módosítás (70/I §) csak a jó erkölcsbe ütköző jövedelmekre engedi meg az adóéven belüli visszamenőleges adóztatást. Mivel a fidesz elcsúszott a fenti banánhéjon, alkotmányellenes visszamenőlegesen kivetni az adót azokra, akikre a fidesz mintha igazából nem is akarta volna kivetni az adót -- de a törvényt úgy szövegezték meg hogy mégis úgy sikerült.

Az lmp (Jávor Benedek) meg mellébeszél a visszameőleges adóztatással kapcsolatban. Ha a jó erkölcsbe ütköző szerződéseket amúgy is semmissé lehet nyilváníttatni a bíróság előtt, akkor nem gond az sem, hogy az Alkomány 70/I § alapján 2 millió feletti részükre adóéven belül visszamenőlegesen adót lehet kivetni rájuk... Az lmp is átlépett Jávorral egy határt szerintem. Elkezdte védeni az mszp holdudvarát.

panelburzsuj 2010.10.30. 13:04:22

@kodó tamás:

Azzal nem árt tisztában lenned, hogy a zsákmányosztó bandavezér iránti vágy valóban elég széles "választói igény".

És hogy "az ország" mennyire nincs azért összeomolva, azt az mutatja meg legpontosabban, hogy az elmúlt húsz évben kizárólag csak a "magaspolitika" pártfogásával sikerült a lappangó elégedetlenséget nyílt utcai akciózásig hergelni.

kodó tamás 2010.10.30. 13:04:49

@Ordnassac: ezt mondtam... éppp

hm jó felvetés, ez merül fel bennem
ezzel lehet hogy kilincselek is egyet.

a gigaüzem a divat...
kell egy politika vezető (kovács nertárs)
és egy jo szakmai vezető is... hm hm

2010.10.30. 13:06:42

"Este a köztársasági elnök is feltűnt, és váratlan televíziós közleményében – bár némileg csomagolt kiszerelésben – megtámogatta a miniszterelnök érveit."

Aha, választ kaptam megint a posztban a tegnapi kérdésemre...:)

kodó tamás 2010.10.30. 13:08:35

@panelburzsuj: "az ország mennyire nincs azért összeomolva"

az összeomlás BIZTOS, az idő kérdés. persze minél hosszabb annál szarabb

"az elmúlt húsz évben kizárólag csak a "magaspolitika" pártfogásával sikerült a lappangó elégedetlenséget nyílt utcai akciózásig hergelni. "

erről beszéltem egy mai kommentben már... sőt többen a kérdés mi lesz a pártok után... izguljál hogy mostmár előremutató dolog
GONDOLKOZZ most már TE IS FELELŐSEN TEGYÉL...

deku82 2010.10.30. 13:09:04

Mielőtt bárkivel vitába szállnék, szeretnék leírni 3 pontot.
Van-e egyetértés a következőkben?
1. 2008/09 telén Mo. államcsőd közeli helyzetbe került.
2. Gyurcsány/Bajnai megmentette ettől az országot, mert az IMF/EU-val megegyeztek egy pénzügyi mentőcsomagról.
3. Ez nem ajándék, hanem hitel volt. Amit vissza kell fizetni:
2010: 170 Mrd Ft.
2011: 1150 Mrd Ft.
2012: 900 Mrd Ft.
2013: 50 Mrd Ft.
(Forrás: Világgazdaság)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.30. 13:11:52

@Teremszolga: "a társadalmi részvételi törvényt, ami elvileg a civil szférát akarná bevonni a jogalkotásba, egyedi ügyekben meg kizárják őket lényegében."

Vegyük észre, hogy ehhez a kabáthoz már rég megvolt a gomb: civilosszefogas.org - a saját, "külön bejáratú" civileik, akikkel öröm lesz a "társadalmi pártbeszéd"... :(

Savanyú Tasziló 2010.10.30. 13:13:05

@Ordnassac: Szellemes vagy, értem is amit mondasz, és valóban igazad is van - de mit szólsz az egyeduralomhoz, ami a lényeg lenne. Ez azért egy új minsőég nem? Van egy pali itt Mo-on, aki kinevez, levált, aki egyedül uralkodik, mert ügyesen maga alá szervezte előbb a pártját, aztán az országot. Már többektől hallottam, hogy meg kell gondolni, ki előtt, mit mondhat.. ez van, ez jön - szerintem kiírták magukat a demokratikus Magyarországból

Terniak 2010.10.30. 13:17:06

@BISMARCK: úgy látom, hogy a vitánknak nem sok értelme lesz hamarosan:

"Nincs semmi kétségem afelől, hogy olyan tömeges visszalépések lesznek az első pillérbe, ami a másik pillér működését teljesen értelmetlenné teszi, és csak idő, méghozzá nagyon rövid idő kérdése, hogy az ki is kerüljön a rendszerből. Vannak ettől eltérő üzleti várakozások, de az én elképzelésem e tekintetben radikálisan különböző" - mondta Orbán a pénteki sajtótájékoztatón.

Lord Kilburn 2010.10.30. 13:19:29

@majomkutya: Igen, ezt a meccset már lejátszottuk Gáborral.

torokgaborelemez.blog.hu/2010/07/25/218_bucsu_a_jogallamtol#c10573395

Az nyilvánvaló, hogy az Alkotmánybíróságot ért támadás után nála is elszakadt a cérna. De számomra úgy tűnik, hogy mindennek ellenére sem hajlandó újragondolni korábbi álláspontját, és nem ismeri el, hogy az Alkotmánybíróságot ért támadás nem egy egyedi, különleges esemény, hanem belesimul egy folyamatos, jogállamszűkítő cselekvéssorba.

ubul2000 2010.10.30. 13:20:41

@Steve: "Szerintem tévedsz.
Korlátozás ha nem élhet teljes körűen a jogaival."

Nem igazán értelek, ezt mondtam én is. Az a korlátozás, ha valaki nem élhet a jogával. A jogok megváltoztatása nem korlátozás.

mizrolist 2010.10.30. 13:23:27

@dzsaszper: jogállamban nincs olyan, hogy egy törvény visszamenőleg hat, amennyiben az hátrányosan érinti a polgárokat - gondolj bele, ezen logika szerint azt is ki lehet mondani, hogy a 2002-es és a 2006-os választás nem volt legitim és minden semmis, amit 2002-2010 között a Parlament elfogadott.

@ubul2000: ha holnaputántól nincs jogod egymillió forintnál nagyobb mennyiségű vagyont birtokolnod egy új törvény alapján, akkor korlátozva vagy-e?

kodó tamás 2010.10.30. 13:26:38

@Lord Kilburn: "mindennek ellenére sem hajlandó újragondolni korábbi álláspontját"

de de csak nagyon lassu. de bevárjuk a sarkon mindig, meg nehéz ezt a sokkot megélni... megértő vagyok

Terniak 2010.10.30. 13:26:42

@ubul2000:

"Mindennek kiindulópontja, hogy maga az állam is törvénytisztelő legyen. A normakövetés nemcsak az állampolgároktól elvárt kötelesség, hanem a hatalomgyakorlókkal szemben is alapvető követelmény. A jogállami keretek között elfogadhatatlan, hogy parlamenti többsége birtokában a kormány alkotmánysértő törvények sorával bizonytalanítsa el állampolgárait, sodorja veszélybe a jogbiztonság alapelvét."

Szegény Navracsics igazságügyminiszter úr...Azt hiszem, ő máshogy gondolja a dolgokat...De végülis ez egy olyan helyzet, amikor nyilván nem kell megszólalnia az igazságügyminiszternek...

Lord Kilburn 2010.10.30. 13:29:06

@Teremszolga: Ez valóban érdekes kérdés. Mert tudom, hogy nagyon sok hithű fideszes él kis hazánkban, de hogy vezérük hívó szavára tömött sorokban álljanak a magánnyugdíjpénztárak kifizetőhelyei előtt, hogy az összegyűlt pénzt, ami a pénztári számlán nyilvántartva mégiscsak az övék, kivegyék, és önfeledten szaladjanak vele szeretett vezérükhöz, hogy az költségvetési lyukak befoltozgatására költhesse, azért elég meredek feltételezés. Bár kétségtelen, a pártelkötelezettség nagy úr.

pannonfunk 2010.10.30. 13:30:08

@málnabarack: Az "értelmes, okos, művelt jogász pasi", akinek az új adórendszerben csökkeni fog a fizetése. Ez a nap vicce...

ssi 2010.10.30. 13:30:42

a mostani kormány előre megfontoltan felül akar írni szinte mindent a saját maguk hírnevéért és egzisztenciájukért épp úgy, mint az országért, s ugyanezeket kockáztatva is

Steve 2010.10.30. 13:30:45

@ubul2000: Értem mi a problémád, de a lényeget nem érinti.

Ha azt mondom, hogy ubul2000-nek nincs joga a fórumra írnia akkor az nem korlátozás, hiszen onnantól ubul2000-nek nincsenek jogai. Lehet hogy így van formailag, de ugye azon azért nem vitatkozunk, hogy ettől még a dolog lehet sérelmes.

Az eredeti témára visszautalva hogy egy garanciális intézmény tevékenysége kerül szűkítésre, és a kieső területen az alkotmányossági garancia gyengül.

Tehát nem az a mondás, hogy jogszerű dolog visszamenőlegesen változtatni, hanem hogy ugyan ez jogszerűtlen lehet, de senkinek ne legyen joga ezt a jogszerűtlenséget megállapítva a jogszerűtlenség megszüntetésére kötelezni a törvényhozást.

ubul2000 2010.10.30. 13:31:38

@deku82: A 0. pont hiányzik - Az MSZP/Szdsz kormány gazdaságilag padlóra küldte az országot, amelyet védtelenül ért a nk-i gazdasági válság, ezért

ssi 2010.10.30. 13:34:21

én úgy látom, hogy tudatosan nem mérnek azonos mércével, maguknak bármit hatalommal, másoknak egyre jobban korlátozva ugyanazon hatalommal, de tudatos kommunikációval elkendőzve

kodó tamás 2010.10.30. 13:35:14

@ubul2000: "A 0. pont hiányzik - Az MSZP/Szdsz kormány gazdaságilag padlóra küldte az országot,"

HÜLYE VAGY TELJESEN. már a nertársaid se ezt nyomják.

(majd később bocsánatot kérek, de ez nem biztos mert ez nem naivság a részedről, majd átgondolom szándékos e....)

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2010.10.30. 13:35:48

@ubul2000:
mintha a gazdaságot padlóra lehetett volna küldeni... már húsz éve a padlón volt (pontosabban mér régebb óta). Mindent az MSZP/SZDSZ kormányzásával magyarázni azért elég egyszerű.

kodó tamás 2010.10.30. 13:36:22

@manyike: "én úgy látom, hogy tudatosan nem mérnek azonos mércével, maguknak bármit hatalommal, másoknak egyre jobban korlátozva ugyanazon hatalommal, de tudatos kommunikációval elkendőzve"a

ala esztergom. esztergomban a jövö elkezdődött

panelburzsuj 2010.10.30. 13:37:34

@Lord Kilburn:

Ha megcsinálják az egyéni számlás állami pillért, onnantól kezdve tényleg csak hit kérdése, hogy a (fideszvezérelt) magyar államban, vagy a "bankárokban" hiszel-e jobban.

Melyik bánik okosabban-tisztességesebben a pénzeddel - harminc év távlatában?

A "egyikse" oprció meg ugye eleve ki van csukva ...

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2010.10.30. 13:37:54

@kodó tamás:
Végül is Esztergom már 1000 éve is előrébb tartott. Van valami az ottani polgárokban :))

ubul2000 2010.10.30. 13:39:12

@mizrolist: "akkor korlátozva vagy-e?"
Kénytelen vagyok visszakérdezni, Miben vagyok korlátozva, a jogaimban, vagy a birtokolható vagyon mértékében?

Nos a válaszom, az elsőben, a jogaimban nem vagyok korlátozva (és most erről van szó), a másodikban természetesen igen. De a törvények márcsak ilyenek, általában korlátoznak. Gondolj csak a KRESZ-re. Évekig 60-al mehettél lakott területen, azt egyszercsak KORLÁTOZTAK, mert már csak 50-el mehetsz.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.30. 13:39:36

Török Gábor 6 kérdése, mintha ívet járna be.

Ebből ez lett, aztán ez, aztán ez.....

De lehet, hogy felcseréli
az okot az okozattal.
célt, az eszközzel...

Talán
az Alkotmánybíróság betámadása volt - a cél...

...és a Szalai Eleonóra 100 milliós végkielégítése pedig - az eszköz.

Talán
az ellenőrizetlen teljhatalom - a cél.

...és az új Alkotmány ürügye - az eszköz.

Talán
nem olyan hülyék, amilyennek látszanak.

xylu 2010.10.30. 13:39:41

@Robinzon Kurzor: Teljesen egyetértek, ez a cikk csak gyáva maszatolás.Vészhelyzet van, és nem tudjuk hol a vége,minket nem tartanak annyira ,hogy tudassák velünk a jövőnket!

ssi 2010.10.30. 13:40:32

lehet, hogy sikeres lesz a gazdasági terv,
de akkor is itt marad a nyoma egy kormányzati stílusnak,
ami a politikai elit hitelességét tovább rombolja

ubul2000 2010.10.30. 13:42:15

@Ianitorum Regalium Magister: Ebben igazad van, akkor úgy módosítom a 2002-2007 között (a korábbi négy év lassú javulása után) az ország gazdasági helyzete tragikusan romlott

ssi 2010.10.30. 13:43:23

az Alkotmány módosítását nem kormánymegrendelésre kellene megtenni, s akkor nem kellene népszavazás se vele kapcsolatban, de mindenkire vonatkoznának a szándékában és tartalmában is tiszteletre méltó jogi normái

guderian 2010.10.30. 13:45:00

Első kérdés: Adók emelkednek ,kevesebb marad bruttó 285.000-ig, miről beszélünk?
Második kérdés: A fidesz nem képvisel semmit csak saját magát. Demokrácia mellett állt ki? Ugyan, csak a saját (orbánviktor)érdekei mellett. Maszlag és púder nekik a demokrácia.
Harmadik: Megint csak a saját érdeküket nézik, multikat fogja a nép szidni a drágulás miatt, és népszerűek maradnak. Drágulás pedig már is van.
Negyedik: Hitler is jól mérte fel 1936-ban. Ez miért érdem, hogy jól gyilkolják le a demokráciát? Hitler is törvényesen, választások útján lett kancellár. (Addig alakították a szabályokat addig szavaztattak, amíg ő lett, ismerős a recept
)

Ötödik: Alkotmánybíróság kiiktatása. Új színdarab, cserélik a díszletet. Ugyanezt érzem, amikor viki a magyar zászlók előtt bohóckodik és mond nagyokat.
6. Nem vet fel hitelességi problémát. Nem sokkal idősebb nálam a viktor, de én még gyerekként is hülyegyerek kormánynak hívtam őket és percig nem vettem be a maszlagot.

Mindezek ellenére ők a legkisebb rossz, jézusmária milyen a többi.

Roy 2010.10.30. 13:46:20

@ó jaj: Gratula!
Nagyon jól összeszedted a kényeget.
Az a vicc, hogy ez nem vicc.

Balek 2010.10.30. 13:47:19

@ubul2000: mostantól ubul2000 nem írhat több kommentet.

Korlátozva akkor lenne ubul2000, ha működését felfüggesztették volna, de ez nincs így (olvashatja a kommenteket). Ha megváltoztatják a jogköreit, az nem korlátozás - hiszen továbbra is a törvények, az új törvények szerint fog működni.
Tehát semmilyen korlátozás nincs. Hogy ezzel az új törvényekkel egyesek elégedettek lesznek, mások meg nem az természetes.

Ordnassac 2010.10.30. 13:47:54

@pannonfunk: ha ügyvédjelölt, akkor annyira nem lehetetlen a dolog...

Robinzon Kurzor 2010.10.30. 13:48:20

@mizrolist: "Varga Mihály a Hír TV-ben felvetette: el lehetne gondolkozni, hogy a képviselők több mint kétharmada által megszavazott törvényeknél se legyen jogosult az AB normakontrollra"

Ó, ezt én még kedd délelőtt, Lázár indítványa előtt felvetettem.
Viccből.
De úgy látszik, nincs az az abszurd ötlet, ami ne merülne fel.

gitáros 2010.10.30. 13:48:41

Kedves Gábor!

Idáig követtem figyelemmel jegyzeteidet, mostantól kiléptem olvasóid közül.

Vannak helyzetek, amikor félreérthetetlenül kell fogalmazni. Erre úgy látszik, nem vagy képes, vagy alkalmas.

panelburzsuj 2010.10.30. 13:49:11

@panelburzsuj:

Magyarán a dolog lényege az, hogy a jövedelmeid jelentős hányadát parancszóra az állam rendelkezésére kell bocsátani.

Sokkal tisztább lenne a kép, ha közvetlenül államkötvény jegyzésére köteleznék a népség-katonaságot. De megtehette volna azt is Fidesz, hogy radikálisan "megváltoztatja" (ld. ubul2000) a magányugdíjpénztárak befektetési lehetőségeit - csak mindkét esetben sokkal rövidebb távon kellett volna ígéretet tenni a visszafizetésre.

sárkányfő 2010.10.30. 13:49:32

Tévedtem :)

Azt hittem Orbán megelégszik a nyugdíjunkra félretett eddigi 2.800.000.000.000 ft kb felével, ami a következő 14 hónap járulékaival együtt is közel kétezer milliárd ft.

dehogy elégszik meg :) én naiv. neki az egész kell :) nagy étvágyú a kisgömböc.

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=140730

"Eddig maga Orbán is azt mondta, hogy az emberek szabad akaratára lesz bízva, hogy 2011 végéig visszalépnek-e a magánnyugdíj-pénztárakból az állami pillérbe, vagy sem"
"(55-75%-os átlépési arányok feltételezésről lehetett hallani)"

vs.:
""Nincs semmi kétségem afelől, hogy olyan tömeges visszalépések lesznek az első pillérbe, ami a másik pillér működését teljesen értelmetlenné teszi, és csak idő, méghozzá nagyon rövid idő kérdése, hogy az ki is kerüljön a rendszerből." - mondta Orbán"

itt a vége. Orbán elveszi ami kell neki, és leszarja mi lesz 20 év múlva a nyugdíjunkkal. Neki most kell a pénzünk.

Kezdem magam nagyon felhúzni.

Lord Kilburn 2010.10.30. 13:50:23

@panelburzsuj: Az állami, egyéni számlás rendszerben a számlán csak egy virtuális szám lenne, nem állna mögötte valódi, felhalmozott vagyon. Az állam ugyanúgy, az aktuálisan dolgozók befizetéseiből fizetné a nyugdíjasokat.

Vagy úgy gondolod, hogy az állam felcsapna vagyonkezelőnek, és elkezdené gyűjtögetni a befizetők pénzét? Akkor meg minek felszámolni a jelenlegi rendszert? Az állam által külön kezelt, nyugdíjszámlákon gyűlő vagyon ugyanúgy hiányozna a költségvetésből, mint most a magánnyugdíjpénztárak pénze.

Várúr 2010.10.30. 13:51:16

@xylu:
Vészhelyzet a húszezer (20.000) milliárdos államadósság, nem egy eleve ideiglenesnek nyilvánított alkotmány megváltoztatása... Csak ezt az "apróságot" felejti el a sok demokráciaféltő és a politikai jó ízlésére kényes Török tekintetes úr. Én inkább az országot félteném, nem kilenc alkotmánybíró álláspontját (mely az elmúlt évek során meglehetősen sűrűn változott). A gazdaságért a kormány felelős, nem az AB - márpedig ezesetben erről van szó. A többi duma, duma, duma...

Hóember 2010.10.30. 13:51:33

@simonmondja.: Talán... van abban ráció, amit mondasz, Simon...

kodó tamás 2010.10.30. 13:52:38

@gitáros: "Vannak helyzetek, amikor félreérthetetlenül kell fogalmazni. Erre úgy látszik, nem vagy képes, vagy alkalmas."

de alkalmas TG, csak fosik. sokat olvasott a szoclizmus sötét időszakairól, meg kell érteni, kis gyereke stb...

Csacska macska 2010.10.30. 13:53:23

Ubul:
Már elnézést, de a Fidesz osztogató polititkájáról miért nem beszélünk?Nekem úgy rémlik, hogy Ők osztottak Szechenyit, meg olcsó lakáshitelt-amibe (és most kövezzetek meg nyugodtan) most mindenki szépen bukik bele sorban. Nekem az a véleményem, hogy sokan akkor a fideszben bízva rohadtul túlköltekeztek(lakáshitel), most meg szívnak... lehet ezt is az MSZP-re fogni, de addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér...és lám bár nagyon puffogtak, hogy a kormány nem segít (a szerintem nekik köszönhetően bedőlt lakáshiteleseknek) most ŐK sem segítenek.

De jöhettek meggyőzni, hogy a fidesz 2002 előtt nem herdált...max. olyan látszatot keltve, hogy most épp jót tesznek a néppel.

guderian 2010.10.30. 13:53:58

@Lord Kilburn: nagyon jogos észrevétel. Ott legalább meg van a pénz, nem költik el. A nyugdíjrendszer a sok dakota miatt úgyis összeomlik, 20 év sem kell már neki.

Mizantró Pista 2010.10.30. 13:54:01

Üdv néktek emberfélék és mindennemű porból lett lények!
Végzetes időket élünk,a sátán itt kopogtat már az ajtónkon!
Eljött hát az apokalipszis,mely minden igazhitű bátor demokratát harcba szólít a fenevad ellen!
Cselekednünk kell,mert aki nem cselekszik és passzív marad az ugyanolyan vétket követ el,mint az, aki a fenevadat szolgálja!
Góg és Magóg sátáni népének vezére Orbán Viktor a negyedik birodalom létrehozásán munkálkodik és mi ezt nem hagyhatjuk,hiszen tudjuk,hogy milyen következményei voltak a harmadik birodalomnak is!
Itt az idő,hogy feltámadjon a tenger!
Fegyverbe hát és kövessétek vezérünket Gyurcsány Ferencet !
Azt a nagyszerű embert ki gazdagságot,jólétet és virágzó demokráciát hagyott maga után ,azt az embert aki képes volt arra,hogy amikor az idő úgy kívánta hátra lépjen,és lemondjon a hatalomról .mindezt csakis kizárólag a népért!
Ne feledjétek,a nagy embereket soha nem érti meg a balga nép!
Legyetek hát ott november 27-én mindannyian pártunk,az MSZMP(jav MSZP) ,és vezérünk Gyurcsány Ferenc által szervezett tüntetésen!
Mutassuk meg újra a világnak,hogy milyen is az,amikor az éhes proletár megindul és kifordítja sarkaiból a világot!

Föl, föl, ti rabjai a földnek,
Föl, föl, te éhes proletár!
A győzelem napjai jönnek,
Rabságodnak vége már.
A múltat végképp eltörölni
Rabszolga-had indulj velünk!
A Föld fog sarkából kidőlni,
Semmik vagyunk, s minden leszünk!

Ez a harc lesz a végső,
Csak összefogni hát,
És nemzetközivé lesz
Holnapra a világ.

Krujs 2010.10.30. 13:54:24

@ó jaj: hehe, ez vicces volt... illetve nem, inkább izzadságszagú...

ubul2000 2010.10.30. 13:54:38

@Steve: "hogy ettől még a dolog lehet sérelmes."

Tökéletesen igazad van, de ez - szerintem - magánszemély esetében értelmezhető. Egy állami intézménynek semmi nem lehet sérelmes, végre kell hajtani a jogban előírt feladatait.

Ordnassac 2010.10.30. 13:55:01

@pannonfunk: @Ordnassac: mármint, ha most az adóváltozások miatt bekövetkezendő csökkenésről van szó.

panelburzsuj 2010.10.30. 13:57:20

@Lord Kilburn:

Az alaptőke ugyanúgy hiányozna, persze.

De:

- bármikor "kölcsön" lehetne venni belőle, a mostani átirányításhoz hasonló módon, de sokkal kevesebb nyivákolás kíséretében

- a kezelési költség az államé lenne (és ha csak 2-3 százalék hozamot fizetne menetközben, ugyan kihez mennél panaszra?)

ubul2000 2010.10.30. 13:57:46

@Csacska macska: Töredelmesen bevallom, hogy lusta vagyok megnézni, de 1998-2002 között elenyésző volt - ha egyáltalán volt - a devizahitel. Ha volt akkor elnézést kérek.

Világszám 2010.10.30. 13:59:13

Semmi nem érdekel csupán az, hogy eddig 3 millió forintot fizettem be a magánnyugdíjpénztárba. Ha Matolcsy 900 milliárdot remél innen, akkor egy kérdésem van.
Hol a pénzem?

Lacdelo 2010.10.30. 13:59:44

A ma reggeli Fidesz1 vagy M1-nek a reggeli musoran nagyott nevettem, amikor Laszlo Csaba kozgazdasz kijelentette, hogy a mnyp es az allami nyugdijpenztar kozotti hozam osszehasonlitasos grafikon hamis szamitasokat tartalmazott. A musorvezeto csak hebegett. Nem ertem, hogy a M1 miert nem hiv csak Fidesz kozeli "kozgazdaszokat" akik meg el is magyaraznak vigyorogva a hamis szamokat. Ez a M1 nagyon rosszul szerkesztett, pancser, politikailag elfogult tarsulat. Nem ertem, hogy senki se nezi vissza hogy milyen rossz szinvonalu a musor.

A valasztasok elott se volt az M1 sokkal jobb, de miota a Fidesz atvette az iranyitast a kozmediaban, azota meg lejjebb csusztak. Ez mar nem kozmedia, hanem Fidesz propaganda TV.

ssi 2010.10.30. 13:59:48

valóságot mutatják-e a közvélemény-kutatók adatai?

a médiában is pro és kontra vélemények jelennek meg

a kormány ellen tüntetnek pl. 11.02-án, 03-án, 27-én

aki a kormánnyal egyet ért, azt is az utcára hívják majd?

nyugalom lesz-e majd?
feladat adott: az ország stabilitása és fejlődése.
a kormány intézkedései és stílusa mit teremt meg majd jobban: békességet, vagy a feszültséget?

kodó tamás 2010.10.30. 13:59:53

@Várúr:
"Vészhelyzet a húszezer (20.000) milliárdos államadósság"

nem tudnál egy másik blogon működni? itt már elég normálisak vannak (na persze még TG erélytelensége hagy kívánni valót, de azt elviseljük)

most már nem tűnsz viccesnek. itt már lincselés is lehet...

Lord Kilburn 2010.10.30. 14:01:30

@Várúr: Kedves Várúr!

Légy szíves ezekre a kérdésekre válaszolj:

Mi lett volna a véleményed, ha Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon intéz ilyen támadást az alkotmánybíróság ellen? Ugyanígy, félreseperhetőnek tartottad volna az „ideiglenes” alkotmányt az alkotmánybírákkal együtt?

Ha az őszödi beszéd után Gyurcsány szerette volna lenyúlni a magánnyugdíjpénztári vagyont, és ennek érdekében kiherélni az Alkotmánybíróságot, ugyanilyen stílusban vetted volna védelmedbe őt is?

Lacdelo 2010.10.30. 14:01:37

videotar.mtv.hu/Videok/2010/10/30/08/A_magannyugdijpenztarak_penze_lehet_a_fellendules_zaloga_.aspx

Itt lehet ezt a szegyenletes videot megnezni, mar aki akarja a fejet fogni es kinjaban rohogni.

kodó tamás 2010.10.30. 14:01:41

@Antanténusz Szorakaténusz: "vezérünk Gyurcsány Ferenc által szervezett tüntetésen"

akkor inkább a Zorbán

te épeszű vagy? vagy viccelsz?

ssi 2010.10.30. 14:01:59

@gitáros: T.G.-blogja pont arra való, hogy ha más véleményed van, mondd ki, legalább nekünk, mi ezekre is kíváncsiak vagyunk, őszintén és nagyon, s hidd el, T.G. is :-))

egy maréknyi dollár 2010.10.30. 14:02:48

Gyerekek,olvassátok el a mai Indexen a Jakab András alkotmányjogásszal készült interjút.Legalább az elejét.Én meglepődtem.

dr kíváncsivagyok 2010.10.30. 14:03:20

@majomkutya: A " kegyelmi helyzet " kifejezést magasztos állapot kifejezésére használják, nem nem pedig egy párt ( uram bocsá' egy ember )hatalom-koncentrációjára . Nincsen kétségem hogy ha az érdeke úgy hozná , gondolkodás nélkül kilépne az Únióból OV , hiszen a 2/3 - értelmezésébe ez ( szerinte ) belefér , mint ahogy eddig is minden belefért !!

Balek 2010.10.30. 14:04:30

Helló, ez volt már:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/30/orban_a_teljes_pillert_megszuntetne/

Igen, tényleg felnyaljuk a 2600 milliárdot, hogy ne kelljen érdemi átalakításokba fogni a költségvetés kiadási oldalán. Ezzel az eggyel lényegében ki is húzzuk ezt a ciklust, a többi már csak papírmunka.

Várúr 2010.10.30. 14:04:34

@kodó tamás:
Én téged tartalak ... hm... kevéssé normálisnak, már csak temérdek fecsegő kommented miatt is. No de nem veszem el a helyed. Tudom, hogy grafománok is vannak.

ssi 2010.10.30. 14:04:38

@gitáros: mindenféle gondolat jöhet, a tied is :-)

kodó tamás 2010.10.30. 14:04:55

@Lord Kilburn: hagyd a picsába várurat, beteg. de majd egy uj rendszernek is csápol bizonyára... neki mindegy. a hit számít.

Világszám 2010.10.30. 14:04:55

Röhögök, de tessék mondani hol a pénzem, az a 3 millió, nem adtam oda az államnak. Ha ezért kommunista vagyok, szerintem inkább kapitalista, akkor, aki államosít az micsoda? Szerintem lopós kommunista, azok voltak 1949-ben az MDP-sek.

panelburzsuj 2010.10.30. 14:04:58

@ubul2000:

Hol írt macsek devizahitelt?

Lakáshitelt írt.

Amit a a fidesz forintban osztott. (Ha lusta vagy utánanézni.)

Charlie Firpo 2010.10.30. 14:05:59

@Lord Kilburn: Igazából elvették csak ők nem direktbe, hanem más gazdasági megszorítások által, most ez a kormány most nem direktbe szorít meg, hanem áttételesen, elveszik egy homályos jövő miatt a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat, aztán különféle extra adók miatti áremelkedéseket sóznak a nyakunkba. Egyébként mszp=fidesz.
Most nem baloldali holdudvart kell kiszolgálni, hanem fideszes holdudvart, ha benne vagy akkor jó neked, ha nem akkor.....
Úgyhogy éljen Budaházy Gyuri! :)))))

panelburzsuj 2010.10.30. 14:06:55

@manyike:

De ha egyszer elment a kedve attól, hogy TG blogját hizlalja ...

Szézezer másik hely tárt karokkal várja. Pláne ha okosakat akar mondani.

ubul2000 2010.10.30. 14:07:02

@panelburzsuj: Ja, csak döntően a devizahitelek dőlnek be.

Világszám 2010.10.30. 14:07:05

Nem érdekel a lakáshitel! Nekem is van, fizetem, nem örülők neki, de abban én is sáros vagyok.
Azt kérdem, hogy hol a magánnyugdíjba fizetett 3 millióm? Mit terveznek vele, mert én nem adom!

kodó tamás 2010.10.30. 14:07:08

@Világszám: azon agyalj hogyan váltod le a főmuftit.
de az utcára is nehéz menni hogy ne nyulja le a "másik párt"

ssi 2010.10.30. 14:07:57

tanulságok ... még a jövő előtt: öt kérdés a választóhoz:

1. helyes-e olyan pártra szavazni, mely nem tárja fel konkrét programját (ilyenkor utólagos reklamációnak valóban nincs létjogosultsága)
2. helyes-e, ha egy ekkora fordulatra készülő párt szándékosan nem részletezi programját, s elterelően kampányol?
3. helyes-e, ha egy 2/3 bizalmat kapott párt hála és felelősség helyett, inkább gyámkodik választói fölött, mintsem partnernek tekintené őket
4. helyes-e 2/3 hatalom birtokában visszaélni a hatalommal pusztán azért, mert megteheti
5. eleve az az erős, határozott, jó kormány, amelyik taktikázik, hazardíroz, titkolózik, nyomul ...?

dr kíváncsivagyok 2010.10.30. 14:08:05

@Lord Kilburn: Tudud mi lett volna ? Addig hergelte volna a Fidesz a Jobbikos csőcseléket , amíg utcára nem vonul utána azt mondta volna : láthatóan az emberek többsége tüntetni akar és lebontott volna (szimbólikusan ) egy - két kordont , majd sejteni engedte volna , hogy támogatja a csürhét ! Vagy volt ilyen ?

mizrolist 2010.10.30. 14:08:11

@ubul2000: nem? Szerintem meg korlátozva vagy a szabad magántulajdon megszerzésének jogában, ami (talán nem ilyen néven) szerepel a mostani Alkotmányban. Jusson eszedbe: egy ilyen törvénynél nem lehetne lakásod sem, mert az egymilliónál nagyobb vagyont jelent...

kodó tamás 2010.10.30. 14:09:37

@Várúr: ja. én fecsegek.
viszont váruraságod nevén cak ugy dől akomment a vastagbőrön... gondolom egy szomszéd vár.

ssi 2010.10.30. 14:09:54

@Világszám:
"lakáshitel! Nekem is van, fizetem, nem örülők neki, de abban én is sáros vagyok"

ismeretlenül is nagyon tisztellek :-))) üdv

demagofób 2010.10.30. 14:11:24

Politizálgatunk, politizálgatunk? Lesz ebből visszaút? Hosszú ideig az volt a cél, nehogy benne legyen a blogban a szerintem szó. Ez már nem jelent semmit?

Várúr 2010.10.30. 14:11:47

@Lord Kilburn:
Eddig érveltem, megítélésem szerint visszafogott stílusban. Most kissé nyersebben: mi lett volna, ha Mari néni fasszal születik? Józsi bácsi lenne. Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai mit szerettek volna? Fogalmam sincs. Amit elértek: húszezer milliárdos államadósság, egetverő korrupció, a gazdaság csaknem totális lepusztítása, Őszödön trágár stílusban beismert semmittevés és hazudozás, kordonok, stb. Ezzel szemben ma az alkotmány előre bejelentett megváltozatása (újjáfogalmazása, stb.) miatt megy a rettegés. Én inkább a magyar gazdaságra nehezedő iszonyú terhek miatt rettegek. Ennyi.

mizrolist 2010.10.30. 14:11:59

@Várúr: én is az országot féltem - lásd Varga Mihály ötletét, hogy az AB ne legyen jogosult olyan törvényt bírálni, amit több, mint kétharmados többséggel szavazott meg az Országgyűlés. Ezzel gyakorlatilag vége lenne az Alkotmánybíróságnak és a Fidesz azt csinálna törvénykezés címén, amit akarna. Például államosíthatnának mindent, 100%-os adót vethetnének ki az ellenzéki képviselők tiszteletdíjára, eltörölhetnék a választásokat... tetszik az ötlet?

panelburzsuj 2010.10.30. 14:12:01

@kodó tamás:

Mondtam már: a kartávolságra levő fideszest basztasd.

Sose lett volna itt rendszerváltás, ha nem vált volna végletesen cikivé "ezek" mellett kiállni ...

Obszerváló 2010.10.30. 14:12:30

Látom már Török Gábor is kezdi felismerni hogy szart vág a kerék.
Nem kellett volna csontig benyalni orbánnak, akkor most nem kényszerülne ilyen kínos szerecsenmosdatásra...

kodó tamás 2010.10.30. 14:13:04

@Várúr: "a magyar gazdaságra nehezedő iszonyú terhek miatt rettegek"

az mostmár csak SIMICSKA (arca: OV), akkor megtért kedves?

Várúr 2010.10.30. 14:13:56

@kodó tamás:
Ritkán szerencséltetem a Vastagbőrt. De láttam, ott is sűrűn vendégszerepelsz. Sebaj, ettől színes a világ.

SzaGyu 2010.10.30. 14:14:51

Valamikor még a választások előtt leírtam több kommentemben, hogy a FIDESZ-re vigyázni kell. Nagyon oda kell figyelni mit tesznek, mert az ORBÁNIZMUSNAK nincs határa.
Azt mondta a FIDESZ, hogy itt az ideje megvédeni a demokráciát. No kérem. Csak hogy az a hiba, hogy az ő demokráciájuk, az ő demokráciájuk és ha ilyen, akkor nem kér belőle a nép!
Megválasztottuk őket mert nem volt jobb alternatíva és reménykedtünk abban, hogy tanúltak a 16 év ellenzékiségből és nem lesznek olyan mocskosak mint egykor amikor kormányoztak. A reményünk nem teljesedett be!
A FIDESZ-ből nem lesz szalonna és idetartozik a köztársasági elnök is.
Tőle sem lehet elvárni, hogy a többséget képviselje.
Mert a többség nem a FIDESZ, hanem az ország népe. Márpedig az ország népe nem ilyen (olyan) alkotmánytalan országvezetést akar.

HAJRÁ FIDESZ!! CSAK ÍGY TOVÁBB! HA MAJD BENNE LESZTEK A POLITIKAI SÜLLYESZTŐBE (GÖDÖRBE), SOHA TÖBBÉ NEM HÚZUNK KI BENNETEKET!
És ebben a TI alkotmányotok sem akadályozza meg a népet!
Úgy jártok mint a MIÉP, FKGP, MDF, SZDSZ....

Világszám 2010.10.30. 14:15:39

@Várúr: barátom, hol a pénzem? 3 milliót fizettem a magánnyugdíjpénztárba. Ha ez nincs meg, akkor mocskos lopásról van szó, amit a komcsik csináltak utoljára 1949-ben.

ssi 2010.10.30. 14:15:58

ez igaz / hamis?

"itt van a slusszpoén... a hangos alkotmányos zajban szinte észrevétlenül zajlik a jövő évi adótörvények vitája a parlamentben...elmondhatta volna az ellenzék, hogy bizony az adójavaslat a gazdagoknak kedvez...munkavállalók döntő többségének az adóterhelése bizony növekszik...Orbán Viktor maga milliókkal jár majd jobban...Ebben a vitában pedig sokkal nagyobb sebeket kaphatott volna a Fidesz"
Trackback: Az alkotmánymódosítás csak figyelemelterelés? 2010.10.28. 08:56:48

ubul2000 2010.10.30. 14:16:16

@panelburzsuj: Az a baj, hogy egy blog nem nagyon alkalmas ellentétes nézetek közös nevezőre hozásához. Sok - látszólag ellentétes vélemény - szerintem - nincs is olyan távol egymástól. Egy pohár bor vagy sör mellett sokkal hamarabb lehetne egyetértésre jutni - úgy általában.

Lord Kilburn 2010.10.30. 14:16:18

@Charlie Firpo: Szerintem nagyon rosszul látod Te ezt.

A Fidesznek semmi sem szent. A rendszerváltás óta minden kormány tiszteletben tudta tartani az Alkotmánybíróságot. Még a szintén kétharmados első MSZP-SZDSZ kormány is, a Bokros-csomag (!) idején.

Elhiheted, az elmúlt tizenhárom évben sok kormány szívesen seggére vert volna a magánnyugdíjpénztári vagyonnak, mégse nyúlt hozzá egyik sem. Inkább a népszerűtlen megszorításokat választották, ha szorult a költségvetési hurok. Nem véletlenül. De a Fidesz ezt a tabut is ledöntötte. Ennyi.

panelburzsuj 2010.10.30. 14:17:34

@ubul2000:

Döntően hülye vagy.

Most írjam ezt minden kommented után?

Csacskamacska azt vetette föl, hogy a takarón túli nyújtózkodás (="eladósítás") folyamatában azért a Fidesz is kivette a maga részét a kormányzása alatt. Erre te jössz a devizával meg a döntőennel.

Várúri glóriára vágyol?

Csacska macska 2010.10.30. 14:19:45

@panelburzsuj:
Ott a pont, bár a gondolatmenetet folytattam, hogy most meg a devizahiteleseknek sem segítenek (mert rájöttek, hogy az biza sokba kerül, szerintem elődjeik is erre jöttek rá) pedig nagyon támadták az előzőkormányt.
Valóban a forintban felvett hitelekre gondoltam.Csak úgy folyt a pénz....

Amúgy meg nem lehetne azt Alkotmányba foglalni (amíg még van:) hogy ellenzékből kormányra kerülve nem változtatunk gyökeresen az álláspontunkon, elveinken, meggyőződésünkön?!

és vica versa....mert már a hócipőm tele van az összes kormánnyal, aki arra hajlik amerre a szél fúj

van saját véleményem, csak nem értek vele egyet:) (illetve kormányon igen, ellenzékben nem...)

Diocles 2010.10.30. 14:21:50

Csodálkozom, h MÉG nem merült fel a vitában (nem itt, a közéletben sem) az a híres amerikai eset, amikor Roosevelt korlátozta az amerikai Legfelsőbb Bíróság hatáskörét.

Az eset közismert, az LB többször elmeszelte FDR New Deal-jét, erre FDR begőzölt, és korlátozni akarta a hatáskörét, majd a szavazás előtt néhány bíró kompromisszumképp lemondott, h FDR a saját csicskásait nevezhesse ki, így meg is valósult a New Deal. De habozás nélkül módosította volna ez ügyben az amerikai (!) alkotmányt FDR, a nagy demokrata, a kefebajszú legyőzője.

Nálunk meg ezen a nyavajás posztkomcsi, még úgy hat hónapig élő Alkotmányon görcsölnek egyesek... diktatúrát vizionálva.
Orbánnak nem kéne mást csinálnia, mint felhozni a Roosevelt-i példát, ha van politikus akinek a tekintélye megkérdőjelezhetetlen, az éppen FDR.

panelburzsuj 2010.10.30. 14:24:51

@manyike:

Milyen sebeket kaphat most a Fidesz a parlamentben?

Én már kezdek hálás lenni a "fijjugnak". Minden eddiginél többet fognak tenni a kollektivista szédelgések hathatós lejáratásáért.

Várúr 2010.10.30. 14:24:59

@mizrolist:
Megosztom veled és a bloggal egy félelmem: még a gazdasági szükséghelyzet bevezetése sem kizárt. Romániában gyakorlatilag az van (közalkalmazotti bérek 25 %-os csökkentése, brutális ÁFA-emelés, ugyanez készül Csehországban, Franciaországban hét évvel (!) megemelt nyögdíj, Angliában félmillió közalkalmazott elbocsájtása, bankadó Európa-szerte, német-francia ötlet, hogy vonják meg a hiánymércét tartani nem képes EU-tagállamok szavazati jogát, stb.) Ehhez képest megy a rinya az alkotmány megváltoztatásáról. Lazán eszembe jut: közvetlen Mohács előtt a magyar nemesség azon vitatkozott, hány napig (!) köteles harcolni saját költségén - nem mellesleg azért , hogy saját birtokait védje....

Világszám 2010.10.30. 14:25:06

@Diocles: Szarok rá, hol a 3 millióm?

Charlie Firpo 2010.10.30. 14:26:02

@Világszám: Én sem örülök, hogy az odafizetett megtakarításaimat az állam benyeli, ez ellen ahol lehet tiltakozni fogok, de azért az ne felejtsük el, hogy loptak már ennél jóval többet a rendszerváltás óta, csak azt nem ennyire látványosan tették. Be lehet húzni egy újabb lenyúlási/megszorítási strigulát a politikai elit részére.
Egyébként még annyit, hogy erre az egész mnyp rendszerre semmi szükség nem lenne, ha megfelelő létszámú gyerek születne, mert akkor a felosztó-kiróvó rendszer nyugodtan működhetne.
Egyébként véleményem szerint az államnak hosszú távon ki kellene vonulni a nyugdíjrendszerből, és csak újratermelést (gyerekszületést) kellene támogatni, aztán nyugdíjaskorába pedig majd mindenki támaszkodjon a családjára, megtakarításaira.

Lord Kilburn 2010.10.30. 14:26:36

@Várúr: Feltettél egy kérdést:

„mi lett volna, ha Mari néni fasszal születik?”

Én is feltennék egyet:

Mi lett volna, ha Várúr aggyal születik?

Bárki válaszolhat.

Világszám 2010.10.30. 14:27:31

@Várúr: Barátom más emelni az adókat, elvenni az állami fizetést, és megint más ellopni a pénzem. Az egyik a szükséges rossz a másik egyszerű bűncselekmény. Az ideológiamentes dolog. Komcsik is loptak 1949-ben, ezek is lopnak 2010-ben, ergó ezek olyanok, mint a komcsik.

Húsleves 2010.10.30. 14:28:21

Valamikor a tévében a a Mindentudás Egyetemén Sólyom László tartott előadást az alkotmányosságról. Az előadásának a lényege nagyjából a következő volt: a nép kormányoz, de nem közvetlenül, hanem választások útján delegált személyeken keresztül. A megválasztottakból lesz a parlament, és a parlamenti többségből a kormány. Napi ügyekben a kormány dönt (kormámyoz), általánosabb dolgokban a parlament (törvényhozás), nagyon fontos kérdésekben maga a nép, népszavazás útján. Vannak dolgok azonban, amiket nem lehet sem a kormányra, sem a parlamentre, sem a népre bízni, ilyen például a halálbüntetés (Sólyom László szerint).
Próbáljuk ezt elmagyarázni egy gyereknek: rajzoljunk egy nagy kört (nép), egy kisebbet (parlament), egy még kisebbet (kormány), és egy egészen kicsit (alkotmánybíróság). Az indirekció iránya: nép->parlament->kormány->alkotmánybíróság. A közvetlen beleszólók számának iránya pont a fordítottja. A kérdések súlyossága szerint viszont kormány->parlament->nép->alkotmánybíróság. Nincs itt valami bibi?
Az alkotmány nem egy a-priori létező jó, hanem azt is emberek alkották. A mi alkotmányunkat ráadásul főleg olyan emberek, akik korábban a népi demokratikus alkotmányt. Az alkotmány szerepe nem az, hogy ki tudja honnan származó kőbe vésett szabályok érdekes értelmezésére (Sólyom László szerint az alkotmánybíráskodás már nem elsősorban jogászkodás, hanem erkölcs) hatalommal ruházzon fel bizonyos "kiválasztottakat", hanem az, hogy kellő stabilitást, hosszútávú elveket, célokat, értékeket biztosítson. Hasonlóan például egy nagy cég üzleti tervéhez. Ennek a hosszútávú stabilitásnak a védelmét belekódolták a rendszerbe: kellő nagyságú felhatalmazás (akarat) kell ahhoz, hogy meg lehessen változtatni. Ez a felhatalmazás jelenleg megvan. Nem csak engedély, hanem elvárás is. Ha a jelenlegi alkotmány ellentétes az igazságérzetünkkel, akkor én elvárom a FIDESZ-től, hogy ne károgjon, ne takarózzon "jogi aggályos"-kodással, hanem változtassa meg.
És még valami: Obama elnök négy éve írt egy könyvet (rögtön hozzáteszem, hogy amiből elnöksége óta nem valósított meg semmit, pont ezért elégedetlenek vele sokan), amiben Amerika közelgő hanyatlását többek között a jog túlzott szerepének tulajdonítja be. Természetesen leegyszerűsítve írtam, de a lényeg, hogy értelmetlen jogi huzavonák hálójából már nem látnak ki, ezek emésztik fel az energiájukat, ahelyett, hogy termelnének. A Google jóformán kizárólag kelet-európaiakból és ázsiaiakból áll, mert azokat még nem fertőzte meg az a szemlélet, hogy a az emberek vannak a jogért, és nem fordítva.
A kormány megkapta a felhatalmazást, ahhoz, hogy döntéseket hozzon. Lássuk az eredményt.

kodó tamás 2010.10.30. 14:28:37

@panelburzsuj: @ubul2000: és Várúr témában is egyetértek veled.

@Diocles: agyas és az én kérdeseimre mik a válaszaid?

1. visszamenőleges jogalkotás?

2. döntés hozás
-zárt titkos körben (simicska)
-egy perc alatt
-stratégi anékül ötletelve, cikázva, kiszámíthatatlanul...

EZT SZERETED?

Charlie Firpo 2010.10.30. 14:28:42

@Lord Kilburn: Kedves Lordságom!
Nem hiszem, hogy rosszul látom, ugyanis ez a visszaállamosítás is egyfajta megszorítás, csak mondjuk nem olyan, hogy egyből érzed a pénztárcádon.
Az előző kormányok úgy szorítottak meg, hogy azt érezted a pénztárcádon, ezek meg úgy, mint ahogy egy lassan ölő mérget iszol.
Egyik sem jó.

Világszám 2010.10.30. 14:29:01

@Charlie Firpo: Az elv rendben van. Azt, hogy amúgy mit loptak el azt is értem. De már bocs ez az én nevesített pénzem. A komcsik csináltak ilyet utoljára 1949-ben.
Tehát hol a pénzem?

Világszám 2010.10.30. 14:30:00

@Húsleves: A kormány nem kapott felhatalmazást arra, hogy ellopja a pénzem!

Várúr 2010.10.30. 14:31:06

@panelburzsuj:
Hogy Ubul milyen glóriára vágyik, nem tudom, de ha nem a tiédre, az érthető... Lord Kilburn ugyan aggyal született, más kérdés, miért nem használja...

kodó tamás 2010.10.30. 14:32:30

@Lord Kilburn: @Világszám: @Várúr:

bocs várúrra nagy szükségünk van...

van viszonyítás... neki nem tűnik fel hogy az autópályán szembejön mindenki

@Charlie Firpo: (mnyp) "a visszaállamosítás is egyfajta megszorítás"

na vazzeg neked is van eszed, köszönjük az áprilisi ikszet.
a niked írt át zombira...
ja igy is lehet érteni. meg a főbelövésekre is szükség lehet... de kizárólag a nép érdekében persze...

AnnaKarenina 2010.10.30. 14:33:14

Mennyire lehet hiteles, reális a Fidesz gazdaságpolitikája, ha mindjárt azt az egyszerű tényt nem hajlandó figyelembe venni, hogy a teljes foglalkoztatottság idején még működő felosztó-kirovó nyugdíjrendszer nem tud tovább működni.
Folyamatos népességcsökkenés van, mindez megterhelve egy állandósuló munkanélküliséggel, amiről biztosan lehet tudni, hogy az aktív korosztály nem tudja finanszírozni az előtte lévő nyugdíjas korosztályokat.
Ezért volt szükség a magán-nyugdíjpénztárakra és arra a lehetőségre, hogy a befizetett járulékok befektetésével egyáltalán hozamokat érjenek el, hiszen az állami nyugdíjalap csak beszedett és kifizetett, hozamról szó nem volt. Persze a TB-alapoknak volt vagyonuk, de ezt 1998-ban a Fidesz már államosította.
A válság egy éve nagy veszteséget okozott a mnypt-ak tagjainak, de -ez saját konkrét példa- portfolió váltással 1 év alatt ezt vissza lehetett hozni. A mnypt-ak működésén lehetne javítani, szigorítani a költségszinten, a befektetési politikán és gyakorlaton, de kiiktatása egyenlő azzal, hogy a jelenlegi fiatalok nyugdíja illúzióvá válik, hiszen ha most benyeli a költségvetés, csak egy konkrétum nélküli állami ígérvény marad a 30-40 év múlva bekövetkező eseményhez. És már most világos, hogy nem lesz elegendő finanszírozó befizetés. És hol lesznek akkor már a mai politikusok?
Egyre inkább ahhoz kellene alkalmazkodni, amit a gazdaság lehetővé tesz számunkra, az ország eltartóképessége egyelőre csak csökken. Látszik már a mai nyugdíjszámítási gyakorlaton is, hiszen csökkent a nyugdíjalap, növekedett a korhatár. holott a mostani nyugdíjasok még minden jövedelmükből fizették a járulékot és túlnyomó többségében csak hivatalos jövedelmük volt.
Nem tartom helytállónak azt sem, hogy az EU tiltására hivatkoznak, miszerint nem számolható el a mnypt. járulék + vagyon a költségvetési hiány csökkentésére, hiszen annak semmi köze nincs az állam pénzéhez, azt az emberek fizetik a bérükből azért, hogy később levegyék a terhet az állam válláról. Jelenleg egy köztes állapotot élünk, amikor az államnak valóban finanszíroznia kell az állami nyugdíjakat a csökkenő befizetésből, de ez az ára annak, hogy a ma fiatalok is kapjanak majd nyugdíjat. (Egyébként, hogy ez meddig jelent terhet, a várható élettartam alapján kalkulálható tényező.)

Charlie Firpo 2010.10.30. 14:34:43

@Világszám:
Egyelőre még az mnyp-nél, aztán meg lehet, hogy vmi holdudvar pénztárcájában, mert hát ugye, akik 8 évig finanszírozták a mostani kormánypártot ki kell elégíteni vmiből.
Egyébként nem is értem, hogy a közbeszerzések rendszerét miért nem vizsgálják felül, ott érzékelhető megtakarítást tudnának elérni, bár nem azonnal, illetve értem, hogy miért nem foglalkoznak azzal. :))

Malachi 2010.10.30. 14:34:58

@kodó tamás: szerintem felesleges átmenni parasztba - egyébként az interneten kívül is van ám élet. csak úgy mondom. segítő szándékkal, mert az az ámokfutás amit az utóbbi napokban tőled láthattunk kezd átcsapni valami súlyosba, ami talán maradandó szellemi/lelki sérülésekhez vezethet ha így folytatod. nestrot10, bierkamp 2.0. kell ez neked?

Nils. H 2010.10.30. 14:36:10

@ubul2000: Igen, az sebességkorlátozás, ami most történik, az meg jogkörkorlátozás. Igen, törvényekben van, ez az új "jog", de ez nem jelenti azt, hogy ez ne lenne korlátozás, csak azért mert törvényi.

A jogköreinek korlátozásának jogossága a kérdés.
Nyelvészkedhetsz itt kedvedre arról, hogy ez nem jogkorlátozás, hanem mozgástérkorlátozás de egyrészt kiderül, hogy nem csak megengedően elfogult, hanem értetlen is vagy, másrészt ezzel nem érvelsz SEMMI mellett. NE hívd korlátozásnak. És? Ezzel mit mondtál a történet tartalmáról? Semmit.

Nash vs. Keynes 2010.10.30. 14:36:49

Érdekes ez az egész. Kicsit lépjünk hátra és nézzük felülről. Az AB kereteit a magyar alkotmány határozza meg és nem a pl. angol szokásjog. A magyar alkotmány betűje. Ha ezt a betűt átírják, akkor az új keretek között őrködhetnek az alkotmányosságon. Fair (ízléses) átírni menet közben a szabályokat? Nem tűnik annak. Szabályos? Abszolút az. Van valami szabály ami megtiltja az ízléstelen hatalomgyakorlást? Nincs. A pártpreferencia lehet ízlés kérdése, de a jelen helyzetben max. ízléstelenséget lehet ráverni a fideszre, törvénysértést nem. Az ízléstelen hatalomgyakorlást meg azt hiszem ettől sokkal rosszabb célok érdekében is elsütötték már az elmúlt 8 évben.
Igen, aki 4 évnél tovább tervez őrizze meg a társadalom támogatottságát. Szerintem ebből a dologból minden huhogás ellenére jól jön ki majd a fidesz, ha a gazdasági fordulat valóban bekövetkezik. Lehet itt sírni jajveszékelni, de ezt tudomásul kell venni. A fidesz gazdaságpolitikáját az alkotmánybíróság (amely ugyancsak eltérően gondolkodó emberekből áll) korlátozhatja. A célok megvalósításának az érdekében ez a korlát a jogot betartva is lebontható. Nem a diktatúra és a pallosjog bevezetéséről van szó, hanem a kockázatok kiiktatásáról. Az egyszeri, (sőt sok bonyolult) ember is azt látja, hogy az egyik oldalon az ő, már végletekig kifacsart zsebe és egy torz hamis és nagyon igazságtalan gazdasági berendezkedés áll, aminek a megváltoztatását meg kell finanszírozni. A másik oldalon pedig ott vannak az ellenérdekelt bankok biztosítók egyéb multik és a populista módon, de ügyesen odaterelt szalainé féle 100millás végkielégítések. Rábízhatunk e egy ilyen, az életünket évtizedekre meghatározó döntést egy olyan testületre, amelyet (jobb esetben) a jog betűjének a pillanatnyi állása korlátoz? Rá, persze. Aztán ha a jogi csűrcsavar, a "betű" miatt elmeszelik a gazdaság átalakításának a lehetőségét, akkor ülhetünk még nyolc évig nyögve az adónkból az IMF hitelt meg amit még előtte összehoztak nekünk. A jog nem ízlés kérdése, hanem a "betűé". Az alkotmány megfelelő felhatalmazással átírható. Ha nem jól írják át, 4 év múlva lehet reklamálni az urnáknál.

Lord Kilburn 2010.10.30. 14:37:22

@Diocles: „Nálunk meg ezen a nyavajás posztkomcsi, még úgy hat hónapig élő Alkotmányon görcsölnek egyesek... diktatúrát vizionálva.”

Nagy kár, hogy ennek a „nyavajás posztkomcsi” Alkotmánynak a rendszerváltáskori átírásánál olyan senkiházi, Orbán által emberszámba sem vett nímandok sertepertéltek, mint Sólyom László, Tölgyessy Péter, és személyesen ő maga!

Milyen kár, hogy az elmúlt, ellenzéki években erre a semmirevaló alkotmányra való hivatkozással, ennek köszönhetően érte el politikai sikereit!

A senkiházi alkotmánybírókról nem is beszélve, akik az elmúlt években legtöbbször neki tetsző döntéseket hoztak. Akik közé jónak látta benyomni egyik kedvenc csatlósát, Stumpf Istvánt is.

Várúr 2010.10.30. 14:38:21

@Húsleves:
Biztos lehetsz benne, hogy felsorolt releváns érveidre senki nem válaszol. Enyémre sem válaszolnak. Inkább agyatlannak nyilvánítanak. Máskor Török tekintetes urat nyalással vádolják. Ez a blog kezd a tavaszi választások után pofára esettek és a mindent jobban tudók panaszfala lenni. Kár, mert lehetne felelős, épeszű, tisztességes vita színtere is.

Charlie Firpo 2010.10.30. 14:38:33

@kodó tamás:
Kösz a dicsérő szavakat, tényleg jól esett. Mi volt áprilisban???? Meg milyen x-et, mert én + jelet tettem???? Rajtam nem múlott, hogy csak 1/3-ad lett.

Várúr 2010.10.30. 14:41:34

@kodó tamás:
Hm.. neked féltucat itteni kommentelő a mindenki? Esetleg a mindenki te magad vagy? Rég mosolyogtam ekkorát. Köszönöm.

jjulie 2010.10.30. 14:44:07

@Várúr:

hányszor írtál olyat, hogy a szijjártó nem megy le a torkodon?

előbb ezt tedd meg aztán várhatsz arra, hogy valaki "értelmes" vitát kezdjen veled

Go Lem 2010.10.30. 14:44:08

"A szabad
élet legfőbb garanciája pedig a törvényes rend, éppen ezért a mindenkori kormány
alapvető feladata, hogy a kiváltságok helyett polgárainak tulajdonát, a
jogbiztonságot és a törvényességet védelmezze. Mindennek kiindulópontja,
hogy maga az állam is törvénytisztelő legyen. A normakövetés nemcsak az állampolgároktól
elvárt kötelesség, hanem a hatalomgyakorlókkal szemben is
alapvető követelmény. A jogállami keretek között elfogadhatatlan, hogy parlamenti
többsége birtokában a kormány alkotmánysértő törvények sorával
bizonytalanítsa el állampolgárait, sodorja veszélybe a jogbiztonság alapelvét."

Navracsics Tibor (last line of defence)

kodó tamás 2010.10.30. 14:44:14

@Malachi:

kösz hogy aggódsz:) tényleg megtisztelsz:)

nyugi nem kell féltened. többsikon folyik az élet...
szakmai, helyi politika, országos politika stb
más dimenziók.

az országos nagy fordulóponthoz érkezett. nagyon izgi. a visszamenőleges jogalkotás az tipikus diktatúra elem...
semmi gond, nekem nem meglepő.

a vérnarancs szíjártós dumáknak most nincs helyük...

vagy másképp fogalmazva: végülis nestrot-bierkamp nak lett igaza... nem TG nek... ennyit a tudásról és a politológiáról.

Húsleves 2010.10.30. 14:44:35

@Várúr: igen, én is észrevettem, hogy az a demokratikus, amit a demokráciaféltők annak mondanak. Választási eredmény, meg hasonló részletkérdések nem zavarják őket.

jjulie 2010.10.30. 14:45:28

@Várúr:

meg a magabiztos végső gyöztes köpenyéből is bújj ki

Diocles 2010.10.30. 14:46:28

@Lord Kilburn:
Nem akarom bántani Sólyomot, de azért egy picikét messze van egy Thomas Jeffersontól...
mint ahogy az elmúlt húsz év története (amelyet azért nem kevéssé határozott meg az Alkotmány) is messze van Amerika sikertörténetétől... szóval nem véletlenül tisztelik az alkotmányukat OTT, és nem véletlenül nem tisztelik ITT...

(ahogy az alkotmánybírák nívójában is van egy csöppnyi különbség, pl. említeném azt a jómadarat, aki szegény Ungváry Krisztiánt perli már évek óta, mert az leleplezte, h ügynök volt...)

és a nagy FDR ennek ellenére bekorlátozta az "amerikai Ab", azaz a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét...

xylu 2010.10.30. 14:46:38

@Várúr: szerintem csak az a megoldás elfogadható, ami törvényes.Mindezt úgy is elő lehetett volna hozni,csak ahhoz szakemberek kellenek, és rá kell szánni egy kis időt, és mindenkivel egyeztetni kell,és nem lehet 2 nap alatt lenyomni a torkunkon.1 hónap alatt megváltom a világot, tegnap az eu-ban, ma kínában, közben telefonon lebontom az alkotmányos demokráciát.Egyyszerűbb a kereteket megváltoztatni,mint betartani az eddig mindenkire érvényes játékszabályokat.És hol a határ?A saját szabályait már el fogja fogadni?
A kétnapos törvények biztosan nincsenek jól kidolgozva, állítólag nincs is végrehajtási utasításuk...
te tudod például, hogy mi lesz veled, ha visszalépsz az állami nyugdíjba?

Go Lem 2010.10.30. 14:47:26

@AnnaKarenina: majd jön tölgyes meg blogger géza és jól megmondja neked a tutit

Lord Kilburn 2010.10.30. 14:48:52

@Diocles: @Húsleves: Csípi a szemem az a penetráns gerinctelenség és cinikus elvtelenség, ahogyan az eddig a „komcsikat” leckéztető, saját politikai érdekeiknek megfelelően tevékenykedő Alkotmánybíróságot a fideszes, forradalmi többség most eltiporni készül, és Ti asszisztáltok ehhez.

kodó tamás 2010.10.30. 14:50:42

@Charlie Firpo: bocs az iksz durva volt... tényleg

a fiuk lazák ezt elveszünk azt elveszünk... osztjonapot

viszont komolyan mondtad, hogy jo kis hecc egy kis államosítás meg padlássöprés??? csak mert nekem mást meséltek.

mert viccnek durva lett volna.

@Várúr: látom várur megy a huslevesbe...

@Go Lem: meg lászló56

Go Lem 2010.10.30. 14:50:45

aki biankó leadta a szavazatát áprilisban, annak nem igen van oka most zúgolodni...

Steve 2010.10.30. 14:50:52

@ubul2000: nadekomolyan. Ne akarj már mindent ilyen görcsösen félreérteni, mertlemegyek dedósnak magyarázó ovónéni stílusba. MIért jó neked, hogy úgy csinálsz mintha a szövegértésed óvodás színvonalon maradt volna?!

Én sérelmezem (és még sokan ezen a fórumon és máson), hogy a törvénytervezet értelmében bizonyos alkotmányellenes törvények esetében lehetetlenné teszik a normakontrollt, az alkotmányellenesség megállapítását. Tehát szánt szándékkal módosítják úgy a rendszert, hogy a jogrendben alkotmányellenes törvények maradhassanak és ne legyen aki ezekkel szemben érdemben fel tud lépni.

Sérelem tehát nem az alkotmánybíróságot éri, hanem a jogrendszert.
A jelenlegi bázis állapothoz képest pedig az alkotmánybíróság jogai korlátozottak lesznek.

altero 2010.10.30. 14:53:13

Nem tudom, hogy az előző 253 kommentben felhívták-e rá a figyelmet, de a "biztat" rövid i, nem pedig hosszú.

jjulie 2010.10.30. 14:53:15

"minden huhogás ellenére jól jön ki majd a fidesz, ha a gazdasági fordulat valóban bekövetkezik. "

ezt a "ha nem lesz felhős idő, akkor sütni fog a nap" kategóriájó előrejelzés még hányszor lesz leírva?

lehetne azt is írni a változatosság kedvéért, "hogyha lemegy a nap, besötétedik"

mizrolist 2010.10.30. 14:53:31

@Várúr: apró probléma, hogy a mostani vészhelyzetet az egykulcsos adórendszer által okozott pár százmilliárdos lyuk okozná, és nem a nemzetközi válság - amikre az általad felvetett lépésekkel reagáltak az adott államokban. Apró probléma, hogy Orbánék lépései - az extraadók, a magánpénztárak vagyonának elsikkasztása - egyszeri, tüneti kezelést jelentenek, miközben a strukturális problémákhoz nem nyúltak. Apró probléma, hogy ugyanazt a harácsolást végzik ők is, amit az elődeik (lásd a hirtelen forráshiány miatt visszavont 5 milliárdos ortofotózási pályázat, amit eddig mindig 200 millió alatt meg lehetett oldani az utóbbi években...).
Szerintem nagyon nem megyünk jó irányba. Ha az én véleményem nem számít, mert elég nyilvánvalóan nem bírom Orbán Viktort több, mint 10 éve, akkor gondolkozz el azon, hogy az utóbbi 2 napban hányszor kapott a kormány nyílt kritikát olyan helyeken, ahol a támogatóik a szerkesztők (MN, HV, Mandiner) - én nem olvasom rendszeresen a sajtónak ezt az oldalát, de eddig legalább 5 írásba futottam bele rövid idő alatt.

Blogger Géza 2010.10.30. 14:53:34

@kodó tamás: "
milyen ország az ahol előre nem lehet pár hónapra tervezni mert az adójogszabályok állandóan változnak? "

Segítek, ez a 2002-2010-es Magyarország volt.

Charlie Firpo 2010.10.30. 14:56:22

@kodó tamás:
Lehet, hogy rosszul értetted, nem viccnek szántam, ugyanis teljesen elutasítom az mnyp megszüntetését, és a visszaállamosítást, ugyanis én a teljes öngondoskodás pártján állok, az állam csak és csakis ott jelenjen meg, ahol tényleg szükség van.

Lord Kilburn 2010.10.30. 14:57:36

@Diocles: „szóval nem véletlenül tisztelik az alkotmányukat OTT, és nem véletlenül nem tisztelik ITT...”

Ez egy hatalmas hazugság. Most azok nem tisztelik az alkotmányt ITT, akik néhány éve még kurvára tisztelték UGYANITT. Csak megváltozott a politikai helyzet!

Te nyilván az új, világnézeti semlegességet felrúgó, a Fidesz és a Jobbik által alkotott, rájuk hasonlító alkotmányt fogod tisztelni. Tedd azt. Nekem az nem lesz az alkotmányom.

Csak emlékeztetőül: A hatályban lévő alkotmányt mindkét politikai oldal tiszteletben tartotta. Egészen mostanáig.

Húsleves 2010.10.30. 14:58:06

@Lord Kilburn: nekem is csípi a szemem, ha egy hozzád hasonló enyhén szólva egyszerű ember a saját "értékei" alapján minősíti, hogy én mihez aszisztálok. Én indoklást, érveket írtam. Ha van értelmes mondanivalód, akkor te is írd le azt, és ne minősítgess.

Blogger Géza 2010.10.30. 14:58:25

@mizrolist: A kormány pont hogy hozzányúlt a két legnagyobb pénzkiáramlást jelentő "strukturális problémához", a nyugdíjrendszerhez és az államigazgatási kiadásokhoz. Épeszű ember nem hiszi, hogy Magyarországon az egészségügyből jelentős pénzeket ki lehetne még vonni, az oktatás meg elvileg hosszú távú kitörési pont. A listának meg ezzel kb vége is.

jjulie 2010.10.30. 14:58:59

@Diocles:

ezt az ügynöközést, visszamutogatós megbélyegzősdit, meg a múlt sérelmezését be kellene fejezni, ki nem tud felhozni valami vélt vagy valós sérelmet?

mondjuk aki még nem született meg

ki kellene közösíteni aki ezzel a geciséggel hergel, föleg úgy hogy a legtőbbször kiderül, hogy a visszamutogatóhergelőknek is bőven van vaj a fejükön

ssi 2010.10.30. 14:59:55

@poszt kérdéseihez

1. ellenzékként hirdetett célok nem tűntek reálisnak, mert nem mondtak részleteket, régi módszerek már beivódtak az agyakba
2. O.V. és az alkotmány - kettős beszéd, nem nyílt, őszinte
- ellenzékben kiállt mellette (tandíj stb. népszavazáskor az akkori kormány nem értett egyet az AB döntésével)
- ME-i esküje után nagygyűlésen: "Alkotmányban semmi nincs, amit tisztelni lehetne vagy kellene"
- Gyakorló ME-ként: az addig titkolt céljának megvalósításával AB korlátozása, mert akadályozná a terveit, melyek a jelenlegi alkotmányba ütköznek
3. hangosan vállalt ígéretek mögött lehetnek a titkolt fontosabbak: tehetősebbek prioritása, milliárdok forgalomban tartása, adóáthárítás kendőzése az ütősebb multiellenességgel
4. feltételezhető, hogy a gépezet működésének nagy része előre eltervelt, s minden a titkos stratégia része
5. eddigi lépések + AB korlátozása + lesz az új Alkotmány + mi még? a cél látszik: kormányműködés minden korlátjának felszámolása, a hogyan-ok majd közben
6. hitelesség: melyik az erősebb: a program végrehajtása, vagy a korábbi önmaguk letagadása? az eredményekre nincs garancia, viszont ha valakinek a jelleme kiszámíthatatlan, programkudarc esetén nagyobb a vereség
+ Alkotmánymódosítás arra is jó lehet, hogyha a programteljesítésbe bármilyen hiba csúszik, a felelősségvállalás alól ki lehessen hátrálni

kodó tamás 2010.10.30. 15:00:19

@Go Lem: meg a bankkártyáját is rájuk bízta...

@Lord Kilburn: ennyi eszük van. ilyenekből van 2 706 292... megérdemeljük a simicskát (arca OV)

@Steve: lassan mondom ubul helyett hogy értsd: E-Z-T A-D-T-A A N-É-P !

azaz ezért nincs másra szükség, csak OV, (2/3) van... mi akartuk. nem is az iksz hanem az IGAZSÁGÉRZETÜNK diktálja

Go Lem 2010.10.30. 15:00:21

Kósa Lajos debreceni polgármester egy mai konferencián: valós veszélynek tartja az államcsődöt. Utalt továbbá arra, hogy kiürített államkasszát találtak, ami miatt bizonyos igazgatási ágakban már a nyáron nem tudják kiutalni a fizetéseket. Nem mellékesen megpendítette, már nem az a kérdés, mikor lesz adócsökkentés, hanem hogy egyáltalán miből lehet. Mindezt megkoronázta azzal, hogy mindezek miatt „szükség lehet bizonyos gazdasági --> alkotmányossági szabályok felfüggesztésére”,

Lajos már június elején megmondta ....

Diocles 2010.10.30. 15:00:28

@Lord Kilburn:
ez nem igaz, a jobboldal már régóta nem tiszteli az alkotmányt.
az, h Szijjártó miket zagyvált össze, az a jobboldali értelmiséget semmire nem kötelezi.

arra meg teszek, h tiszteled-e a leendő alkotmányt, a lényeg, h tartsd be, ha nem tartod be, arra meg lesz szankció.

Blogger Géza 2010.10.30. 15:01:10

@Lord Kilburn: A tiszteletben tartom nem azt jelenti, hogy nem is lehet megváltoztatni, eddig is változtatták. Csak most úgy alakultak az erőviszonyok, hogy ezt egyedül a kormánypárt is megteheti. Mit nem adott volna Gyurcsány azért, ha ez neki módjában állt volna...

Indriq 2010.10.30. 15:02:52

Elolvasva a cikket egy kérdés merült fel benne. Hogy beszélhetünk egyáltalán hitelességről, amikor minden fideszt képviselőnek az a védekezése/indoklása/magyarázkodása, hogy a nép erre hatalmazta fel. Lehet hogy átaludtam az egész választási kampányt, de sehol nem hallottam olyanról, hogy a MNYP-i átutalásokat 1 évre befagyasztjuk. csakhogy egy példát hozzak a sok közül.
De hogy "lejjebb" ereszkedjünk a hierarchiában. Nagyjából 3 hónap kellett ahhoz, hogy államtitkári szinten is bebizonyítsák a hiteltelenségüket, a híres/hírhedt levéltár fotózással.. (még most is sírok ha rá gondolok, kiírnak pályázatot, majd amikor a közvélemény felháborodik, hirtelen PÉNZHIÁNY miatt visszavonják.....)

Nowhere 2010.10.30. 15:04:07

Az ilyen apró(?) lépések után hogyan várják el az állampolgártól, hogy törvénytisztelő legyen?

Egy ismerősömet az APEH behívta egy olyan ügyben, amiben az illető már nem kompetens. Az APEH-nál megkérdeztük, hogy miért is hívták be, ugyanis az illetőnek már fél éve nincs semmi köze az adott céghez és erről ők is meggyőződhetnek a legfrissebb cégkivonatból. Válasz: mi (az APEH), nem abból dolgozunk, a mi adatbázisunkban lehetnek csúszások (fél évről beszélünk) a legfrissebb adatokhoz képest.

Amíg az APEH-nál ilyen a nyilvántartás, miért várunk jobbat?

kodó tamás 2010.10.30. 15:04:38

@Charlie Firpo: bocsánat, totál fordítva értettem. ujra olvastam, amit irtal melletted szol:)

@Blogger Géza: "milyen ország az ahol előre nem lehet pár hónapra tervezni mert az adójogszabályok állandóan változnak? "
Segítek, ez a 2002-2010-es Magyarország volt."

látom megragadtad a lényeget. igen ez 2010 volt. 1990-től.
de mi van most azt is irtam... bevezettek egy még jobb rendszert, ahol ez már csak kis probléma, hogy elfér e egy sör alátéten, vagy rekeszben... folytatódott a mondat...

megszentségtelenítethetetlenségeskedéseitekért 2010.10.30. 15:04:48

A cikket olvasva az első ami megragadott, az a bátortalan, hogy ne mondjam gyáva kérdéssor, melynek egyetlen manipulatív célja az volt, hogy elmaszatolja a lényeget és a fidesz részére pozitív válaszokat lehessen rá adni.

Én is felteszek egy kérdést:
helyesen tette-e a FIDESZ, hogy a parlamentbe bejárva hozza a törvényeket és nem miniszterelnöki rendeletekkel kormányoz?
IGEN!

Go Lem 2010.10.30. 15:04:49

Török Gábor nem hülye. Pontosan látja mi a helyzet de - velünk ellentétben - nem viszi bele az értékelésbe az egyéni érzelmeit.

Onnan lehet tudni hogy elfogulatlan, hogy mindkét oldal támadja, és nem szinkronban, hanem felváltva, amikor úgy érzik hogy elfogulatlanságával a másik oldal felé húz....

fitball 2010.10.30. 15:05:07

@az egész mondvacsinált balhé egy röhej így kell felfogniAntanténusz Szorakaténusz:

Lord Kilburn 2010.10.30. 15:06:08

@Diocles: „arra meg teszek, h tiszteled-e a leendő alkotmányt, a lényeg, h tartsd be, ha nem tartod be, arra meg lesz szankció.”

Mindenki láthatja: Ez van a fideszes Nagy Nemzeti Együttműködés Rendszerének paravánja mögött. Itt, most, kicsiben.

Csókoltatom a családod!

Diocles 2010.10.30. 15:06:14

@mizrolist:

ja, ez a "strukturális reformok" is régi mantra.
Kibontanád bővebben? Mit akarsz? 200 ezer közalkalmazott kirúgását?
A kormány most rúg ki 30 ezret. Hogy jelenik ez meg a hírszerzőn? "Mészárlás a közszférában!" Van sapka, nincs sapka.

AnnaKarenina 2010.10.30. 15:06:42

@Nash vs. Keynes: Formálisan igazad van. Ugyanakkor mennyit ér egy alkotmány, ha abban korlátozza egy demokratikus ellenőrző intézmény jogkörét? Valóban úgy szól az Alkotmánybíróságra vonatkozó szöveg, hogy "felülvizsgálja a jogszabályok alkotmányosságát" és majd ezen a kitételen részben az lesz értendő, hogy ő nem ellenőrizheti pl. a gazdasági kérdésekre vonatkozó jogszabályokat, mert abból pont az Alkotmány zárja ki, holott tartalmilag az Alkotmánybíróság szakértése biztosítja a jogrendszer koherenciáját és érvényességét. És amikor belekerül az Alkotmányba a visszamenőleg hatályú törvénykezés című nonszensz, akkor legjobb lesz, ha feloszlatják magukat, mert már nem lesz min őrködniük, de legalább is ehhez való asszisztálásuk szégyen lenne.

kodó tamás 2010.10.30. 15:07:32

@Indriq: "Lehet hogy átaludtam az egész választási kampányt, de sehol nem hallottam olyanról, hogy a MNYP-i átutalásokat..."

pedig ez rossz példa ERRŐL AZ EGYRŐL VOLT SZÓ.

mondták: az mnyp szent, ahhoz nem nyulnak semikép (ezzel támadta őket az mszp választás előtt is)

mizrolist 2010.10.30. 15:08:29

@Blogger Géza: aha. Mert ez a lépés lehetővé teszi, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható legyen 20 év múlva is. Nem tudom, milyen matematikát használsz, de nekem ez nem jön ki sehogy. (az, hogy most 2-3 évig működni fog a dolog, hosszú távon teljesen irreleváns)

Go Lem 2010.10.30. 15:10:18

Az a baj, hogy keverik a jogot az igazsággal...

Ahány ember annyi igazság.

Jog és rendszere objektív még ha nem is egyezik az igazságérzetemmel.

Amennyiban a jog ellenkezik az emberek igazságérzetével egyszerűbb ha kiktatjuk.

Csacska macska 2010.10.30. 15:11:00

Most figyelem csak, hogy már a magánnyugdíj megszüntetéséről beszél vezérünk, pedig napokkal ezelőtt Selmeczi úrhölgy épp azt magyarázta milyen csúnya dolog volt a magánnyugdíjba az embereket bekényszeríteni, meg a választás szabadságáról beszélt....hogy most majd az lesz, már akkor röhögtem, biztos voltam benne, hogy ellehetetlenítik majd a MNYp-ket, sőt bünti lesz annak aki nem lép át. Hát itt van a válasz:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/30/orban_a_teljes_pillert_megszuntetne/

Vagy az államiba bekényszeríteni mindenkit, az nem csúnya dolog? imádom, hogy kétnaponta csinálnak s@gget a szájukból....

jjulie 2010.10.30. 15:12:52

@Diocles:

struktúrális reform?

pl. mi a szarnak több mint 3000 önkormányzat

mit művel az orvosi lobbi

mit művel a államikamudiplomagyártó oktatási lobbi

mantra, ja

mizrolist 2010.10.30. 15:13:22

@Diocles: ennek amúgy nem kéne a mostanira is vonatkoznia, amíg az még érvényben van? (mármint hogy nem kell tisztelni, de be kéne tartani)

Strukturális reform alatt olyasmit értek, ami helyre hozza a kiadási oldalt. A 30 ezer közalkalmazott elküldése - amennyiben valóban a felesleges, elfekvő állásokra vonatkozik - jó lépés. Az állami elosztás növelése a nyugdíjakkal kapcsolatban viszont nem az, szvsz pont fordítva kéne haladni és folyamatosan csökkenteni az állam szerepét a nyugdíjak kifizetésében (lásd az az egyéni nyugdíjszámla, amiről Selmeczi hadovált, egy fedezet nélküli lufi lesz a költségvetési javaslatot tanulmányozva).

Lord Kilburn 2010.10.30. 15:15:39

Mára ezzel a megismételt kommenttel búcsúznék:

HALOTTVIZSGÁLATI BIZONYÍTVÁNY

Név: Jogállamiság a Harmadik Magyar Köztársaságban
Szül. idő: 1989. október 23. Élt 20 évet.
Kiállította: Dr. Lord Kilburn
Kezelőorvos: Dr. Orbán Viktor

Alapbetegség: Súlyos, általános társadalmi elégedetlenség a politikai elittel, annak gazdasági teljesítményével szemben. (20 éve)

Alapbetegség szövődményei: Nagyfokú apátia a jogállam-felszámoló és demokráciaszűkítő politikai törekvésekkel szemben. (évek)
Kétoldali, kétharmados Fidesz győzelem. (6 hónapja-3 hete)

Kísérő betegségek: Világgazdasági válság. (2 éve)

Közvetlen halálok: Heveny hatalommegosztási elégtelenség, alkotmánykóma. (napok)

Blogger Géza 2010.10.30. 15:15:51

@AnnaKarenina: "felosztó-kirovó nyugdíjrendszer nem tud tovább működni" ez egy előreszeretettel hangoztatott áligazság. Először is, Magyarországon is ez működik most is, és eddig is ez működött, és minden jel szerint ez is fog, magánnyugdíjpénztártól nyugdíjat még nem kapott senki. Az országok többségében is ilyen rendszer működik. Ez még soha nem omlott össze, egyetlen vezetés sem hagyhatja, hogy összeomoljon. Az egy más kérdés, hogy épp mekkora a nyugdíjkorhatár, vagy épp mekkora is lesz a nyugdíjak reálértéke. De ezek a mostani rendszerben is ugyanúgy nyitott kérdések. A kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer legalább annyi problémát felvet, mint az állami. (nem kielégítő hozamok, szolidaritás hiánya a rendszerbe nem kerülőkel, indokolatlanul magas menedzsment díjak, sikkasztás/vagyonvesztés kockázata)

AnnaKarenina 2010.10.30. 15:15:58

Csak ennyit még egyszer:

Mennyire lehet hiteles, reális a Fidesz gazdaságpolitikája, ha mindjárt azt az egyszerű tényt nem hajlandó figyelembe venni, hogy a teljes foglalkoztatottság idején még működő felosztó-kirovó nyugdíjrendszer nem tud működni a népességcsökkenés és munkanélküliség miatt, és ezt ők előre tudják?

török gábor 2010.10.30. 15:18:26

@kodó tamás: Tamás, engem nem zavar, ha folyamatosan ugyanarról próbálsz írni velem kapcsolatban, inkább szórakoztat, illetve csodálom, hogy erre áldozod a szabadidődet. Viszont szerintem elég, ha erős mondatokat írsz, ilyen primitív sértegetések feleslegesek. Hajrá :)

Blogger Géza 2010.10.30. 15:19:00

@AnnaKarenina: Nem törvénykezés, törvényhozás. Ezt a "visszamenőlegességet" meg el kéne már felejteni, semmi ilyesmit nem mondott az AB, hogy ezzel itt baj lenne. Az igazi kérdések meg úgyis a jövő évre vonatkozó adótörvények.

Go Lem 2010.10.30. 15:19:37

@Blogger Géza: minden jel szerint

nem kel minden jelet csak pár megkérdőjelezhetelent felsorolni hogy legyen érvek is a mondanivalódban kedvesem

Nash vs. Keynes 2010.10.30. 15:20:09

@jjulie: Ez a te egyszerű felfogásod. Én meg arra utaltam, hogy az alkotmányhoz hozzányúlás maga nem lesz negatív hatással a fidesz népszerűségére (sőt!).

AnnaKarenina 2010.10.30. 15:21:40

@Blogger Géza: Nem kaphatott mnypt. nyugdíjat, mert ez egy hosszútávú befektetés, a fiatalok érdeke és azoké, akiknek már egész rendes összeg fekszik bent a mnypt-aknál.
Az állam azt fogja tenni, ha ismét csak állami nyugdíjrendszer lesz, amit már most is, annyiból fizet, amennyi van neki, így mindig kényed-kedve, na jó, lehetőségei szerint fogja változtatni a figyelembe vett időszakot, bért és korhatárt.
Van még egy másik előnye is, hogy sokkal inkább a fekete bérezés ellen működik, mivel nem mindegy miylen összeg kerül be járulékként, míg az államinál ez nem olyan fontos, hiszen teljesen bizonytalan, hogy a mostani járulék hogy lesz figyelmebe véve a nyugdíjszámításnál.

Blogger Géza 2010.10.30. 15:21:43

@Go Lem: Oh, hát ezt olvastam, és ennek nem bírtam ellenállni. :) Remélem, nem okozok csalódást most sem! :)

Go Lem 2010.10.30. 15:21:48

@Blogger Géza: hol élsz komám?

az AB szerint CSAK azzal volt a baj (visszamenőlegesség)

jó ám csak a vita kedvéért vitázni a vita tárgya meg már nem is lényeges

ubul2000 2010.10.30. 15:21:57

@kodó tamás: Köszönöm, de kértem hogy helyettem nyilatkozz, pláne nem hülyeséget. Ilyet soha nem mondtam.

A lényeg: az aktuális törvényeknek meg kell felelni az alkotmánynak. Ezeket tehát egymáshoz kell igazítani, az AB pedig zavartalanul folytathatja tevékenységét.

Azzal pl messzemenően nem értek egyet, amit Varga elejtett egy riport során a 2/3-os törvényekkel kapcsolatban.
Mint ahogy azzal sem, hogy a helyszíni bírság összegét (bár ez nem alkományszintű kérdés) 100.000.- Ft-ra kívánják emelni.

Akik most berzenkednek, hogy a fidesz saját szája íze szerint kívánja változtatni a törvényeket - emlékezzen kicsit vissza a Nato-belépésünk körüli időre. Az mszp/szdsz kormány - mikor már látható volt, hogy a népszavazáson az 50% megléte igen necces - egy huszárvágással saját szája íze szerint megváltoztatta a népszavazási törvényt, kiiktatva az 50%-os küszöböt. (nem is lett meg az 50%)

tbb 2010.10.30. 15:23:51

@majomkutya:

"Van olyan EU ország, ahol a parlament megszavazza az alkotmánymódosítás és a hatálybalépéshez a következő parlamentnek is meg kell szavaznia."

Hm. Nagyon jó megoldás. Sokkal jobb mint a 2/3. Hol alkalmazzák?

Malachi 2010.10.30. 15:24:01

@Csacska macska: én már csak a fejemet fogom, az Isten verje meg ezeket, de komolyan. gyere várúr, gyere ubul2000, diocles, tölgyes, lászló56, gyertek és magyarázzátok el, miért jogos és miért járható út ez, miért ez az EGYETLEN igaz megoldás az ország hosszú távú anyagi problémáira, mondjátok el, hogy a kurvakommunisták miatt van az egész, hogy a gyurcsánybajnai elkúrta és ez most mindenre felhatalmazza orbánt, mondjátok, hogy IMF és adósságcsapda, hogy csődhelyzet és nemzetvesztés, mondjátok, hogy a régi alkotmány addig volt jó, amíg nem a fidesz kormányzott, de most, hogy nekik kellene betartaniuk a játékszabályokat hirtelen idejétmúlt és lejárt szar lett, mondjátok, rajta, hogy visszaadják a 14 hónapnyi elvett megtakarítást, hogy bárki visszaléphet, lesz szabad választás és minden így tökéletes, így megfelelő és így demokratikus - ha pedig mégsem egye fene.

bármi sül ki ebből, egészséges ésszel és igazságérzettel, gerinccel bíró magyar nem helyeselheti az ilyen módszereket. nem védheti, nem támogathatja. ha így tesz, vagy végtelenül cinikus, vagy végtelenül elfogult, vagy végtelenül ostoba, ostoba, ostoba.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.30. 15:24:14

@Hóember: Ugyi.
Mindig gyanús, amikor Török Gábor gondolati mankókat osztogat.

deku82 2010.10.30. 15:24:46

@ó jaj:
4. pont, ami még tény:
Bajnai vállalta a hitel visszafizetését a 3. pontban leírtak szerint, és 2010-re 3,8%-os, 2011-re 3%-os hiányt.

xylu 2010.10.30. 15:25:02

@mizrolist: én is úgy látom,a fidesz hívők azt hiszik, ez a hiány a gyurcsány miatt van, és egyszeri eszközökkel orvosólható.Nem értik, hogy rossz a szerkezet,és a hiány újratermeli magát.
Ez a megszorításosdi egy pilótajáték, nem lehet abbahagyni, sőt mindig újabb madarak kellenek.Lehet ,hogy holnap te vagy én...

Steve 2010.10.30. 15:26:43

@Csacska macska: Az a baj, hogy ezen nem csak mi szörnyűlködünk, hanem a piacok is fognak. Aztán majd megint nézhetünk. Nem tudom magától W alakú lenne-e a recesszió, de mi már keményen dolgozunk rajta.

mizrolist 2010.10.30. 15:26:45

@ubul2000: "A lényeg: az aktuális törvényeknek meg kell felelni az alkotmánynak."
Így van. Épp ezért ha egy alkotmányellenes törvény miatt úgy elintézik az Alkotmánybíróságot, hogy ne mondhassa ki valamiről, hogy az alkotmányellenes, nem jelenti azt, hogy az eredeti törvény már megfelel az Alkotmánynak. Csak azt jelenti, hogy nem jelentheti ki róla az erre hivatott szerv és nem intézkedhet azért, hogy módosítsák úgy, hogy beleférjen a keretbe.

Lord Kilburn 2010.10.30. 15:27:04

@Húsleves: „nekem is csípi a szemem, ha egy hozzád hasonló enyhén szólva egyszerű ember a saját "értékei" alapján minősíti, hogy én mihez aszisztálok. Én indoklást, érveket írtam. Ha van értelmes mondanivalód, akkor te is írd le azt, és ne minősítgess.”

Amíg nem tudom helyesen leírni az „aszisztálok” szót, addig nem lenne ekkora arcom.

Egyébként meg kicsit feljebb tekerhetnéd a kommentfolyamot, mielőtt vagdalkozol. Majom.

Blogger Géza 2010.10.30. 15:27:35

@AnnaKarenina: Ez jogos, de a bevezetendő "svéd modell" e problémák egy részt orvosolni fogja, vélhetően az állami rendszerben is lesznek egyéni számlák. Matolcsy mai nyilatkozata pedig egyértelművé tette, hogy az így visszafolyó pénzek többségét hozzá távú alapokba kívánják tenni. Amúgy pl nekem szimpatikus lenne sok más ötlet is, (mondjuk fel nem bontható bankbetét gyűjtése fix hozammal, állami garanciával), de azt nem lehet állítani, hogy ez a mostani rendszer tökéletes lenne. Az EU kétfrontos bekeményítése (1. most már tényleg tartsuk be a hiányt 2. az mnyp elszámolásokban nincs rugalmasság) szinte kikényszerítette ezt a lépést.)

AnnaKarenina 2010.10.30. 15:27:43

@Blogger Géza: Szerintem a két szó szinonima, jelentése törvényalkotás. Volt itt egy külön indoklás is:
"Bihari Mihály többek között azzal érvelt, hogy a megsemmisített rendelkezések ellentétesek az Alkotmányban rögzített jogállamiság tartalmi elemeként kimunkált visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmával, a normavilágosság követelményével és a jogintézmények kiszámítható és előre látható működését előíró alkotmányos rendelkezésekkel."

ssi 2010.10.30. 15:28:37

lehet-e olyan törvényeket hozni, amik meghatározott időre (több évre akár) visszamenőleges hatállyal bírnak? Természetesen nem lehet...Ezt úgy hívjuk: a jogbiztonság elve.
waltermelone.blog.hu/2010/10/30/megy_a_dezinformacio

alkotmányos korlátok nélküli adókivetés lehetősége maga a totális hatalom
mandiner.blog.hu/2010/10/30/lehet_e_ekkora_hatalom_barki_kezeben

ezek a pénzek peres úton visszaszerezhetőek, a felelősök büntethetőek
mandiner.hu/cikk/20101030_vegkielegites_ado_az_eszkoz_akkor_is_lehet_rossz_ha_jo_a_cel

Steve 2010.10.30. 15:28:51

@ubul2000: Feltéve de nem megengedve hogy ez a példa jó analógia...

Akkor Neked az az álláspontod, hogy az is helyes volt, vagy az hogy ez is helytelen?

is 2010.10.30. 15:29:49

1. & 3.: a közgazdaságtan -sajnos- még csak középiskolában sem oktatott anyag, ezért -nem egyedül- TG is beleesik a csapdába: SEMMILYEN adócsökkentés nem volt! az állam adóbévetle ugynannyi lesz jövőre, mint idén, az állam mérete nem csökken.

adóÁTRENDEZÉS történt, de 90%-os biztonsággal mondható, hogy még az sem, mert mind a bankadót, mint a többi szektoriális adót simán vissza fogják terhelni a magánszemályekre, tehát még ez is csak LÁTSZAT.

összefoglalás: az állam nem csökkentette az adóbevételeit, a magánszemélyek kiadásai ugyanakkorák lesznek, csak nem adóban, hanem költségekben (értsd: több kenyeret ezután sem tudnak venni), a cégek vagyoni helyzet nem változik, csak rajtuk folyik át az eddig közvetlenül beszedett adó, amivel még trükközni is tudnak, ha akarnak.

a gyerekkedvezmény ugyanez, csak rá kell nézni majd a családi pótlékra, meg arra a tényre, hogy nem a harmadik, hanem a második gyerek nincs meg a legtöbb kereső családban (cigányokkal együtt 1,3 a magyar termékenységi ráta!), a második gyerekre pedig semmivel nem jár több, a 10ezer meg nem motiváció.

közgazdaságtan oktatást! politikai elemzőknek is!

AnnaKarenina 2010.10.30. 15:33:02

@Blogger Géza: A svéd nyugdíjrendszer egyik jellemzője éppen az, hogy pl. szükség esetén akár a már megállapított nyugdíjat is csökkentheti, erről van társadalmi közmegegyezés. Gondolom, hogy ennek ellenére azért tud ez ott működni, mert a nyugdíjak eleve magasabb színvonalúak és bízhatnak abban, hogy a csökkentés sosem fogja ellehetetleníteni a megélhetésüket.

Blogger Géza 2010.10.30. 15:33:02

@AnnaKarenina:

1. Nem, a törvénykezés a bíróságí ítélethozatal szinonímája, régi tradíció, már a középkorban voltak "törvénykező napok", amikor halálra ítélték a kukacoskodó alkotmánybírákat :)

2. Lehet, de ez kisebbségi vélemény maradt, ha jól értem az ítéletről beszámoló híradásokat illetve azokat az okfejtéseket, amelyek szerint a törvényt keresztül lehetne vinni az alkotmány megváltoztatása nélkül is.

Blogger Géza 2010.10.30. 15:35:27

@AnnaKarenina: Nézd, nálunk sem tudod, hogy a mnyp számládon lévő összeg alapján végül is mekkora nyugdíjat kapnál, ha nyugdíjba mész. Másrészről az állam egy erre kivetett adóval amúgy is szabályozhatja, hogy mennyi kerül végül is a pénztárcádba. Illúzió azt hinni, hogy kivonhatod magad a társadalomból.

mizrolist 2010.10.30. 15:36:45

@Blogger Géza: érdekes, eddig minden Fideszes fejes tagadta a svéd modell bevezetését; "magyar modell" szerepelt a kifejezések között annak kifejtése nélkül, hogy mi a halál akarna az pontosan lenni.

sárkányfő 2010.10.30. 15:37:09

@deku82: Mellé. Erre akartam kilyukadni:

Hamis minden olyan beállítás, amely szerint milliárdokat kell kivenni a rendszerből a visszafizetés miatt. Ez így önmagában tipikus jobbos téveszme/hazugság.

Már százszor leírtam: a világ országai, köztük a miénk is, nem visszafizetnek adósságot, hanem menedzselnek adósságot. A lejáró hiteleket újabb hitelekből fedezik. Ezen belül van fel-le mozgás, de az alap. Orbán is fel fog venni milliárd dollárokat ebben a ciklusban, hogy fedezze a lejáró hitelek terheit. Illetve már vett is fel, pl. az államkötvény-kibocsátás, ami rendszeres cselekvés, na az pl. pont ez.

Az államadósság miatt önmagában nem lesz egy fillérrel kevesebb pénzünk sem. Aki ezt sugallja, ködösít. Hogy ne mondja erősebb kifejezést.

Go Lem 2010.10.30. 15:37:40

szerintem meg csinálják, tessék átírni az alkotmányt, tessék beletenni a visszamenőleges törvénykezést

ha majd menniük kell, és utána őket is előveszik, majd rájönnek mit csináltak

jjulie 2010.10.30. 15:38:11

@AnnaKarenina:

meg azért van társadalmi közmegegyezés, mert törekedtek rá, és persze megfelelő módszert kerestek és találtak hozzá

nálunk, meg van kétharmados győzelemmel kikiálltott fideszország, és aki nincs velünk az komcsi, és van egy orbánbulla kifüggesztve állítólag egy csomó helyen

Blogger Géza 2010.10.30. 15:39:03

@is: "közgazdaságtan oktatást! politikai elemzőknek is! "

Gábor már nyilvánosan "bevallotta", hogy nem ért a közgazdaságtanhoz, ne kérd ezt tőle számon. :)

Sokkal szimpatikusabb ez a szerénység (ami persze nyilván részben indokolatlan és tettetett is), mint az az alkotmánybíró, aki nemes egyszerűséggel mindenhez ért. :)

Indriq 2010.10.30. 15:39:10

@Blogger Géza: "felosztó-kirovó nyugdíjrendszer nem tud tovább működni" ez egy előreszeretettel hangoztatott áligazság. Először is, Magyarországon is ez működik most is, és eddig is ez működött, és minden jel szerint ez is fog, magánnyugdíjpénztártól nyugdíjat még nem kapott senki. Az országok többségében is ilyen rendszer működik. Ez még soha nem omlott össze, egyetlen vezetés sem hagyhatja, hogy összeomoljon.
zseniális meglátás.... a kulcsszó, hogy egyetlen vezetés se hagyhatja, hogy összeomoljon.
Tényleg jobb hogy egy haldokló rendszert foltozunk, és nem az újat erőltetjük tovább.
amiről te beszélsz, ha OVI szerint havi 30 milliárdba fáj most...
amikor van 3 millió adófizető, ha a fidesz minden nőt felcsinál évente egyszer, akkoris kb 20 év kell, mire azok aktív keresők lesznek (mármint a gyerekek). Ergo 20 évig legalább 30 milliárd forintot kell betenni havonta. És ez a pénz nem indít be semmilyen gazdaságot, ez egyszerűen csak kiadás.

Amúgy pedig hogy még senki nem láttam működni a rendszert... gondolj arra, hogy senki nem látott repülő alkalmatosságot 1783 előtt, és mégis működött a rendszer...

Nash vs. Keynes 2010.10.30. 15:39:32

Értem én a felháborodást, de nekem sokkal jobban sértette a jogbiztonságba vetett hitemet amikor a választások előtt gyurcsányék levitték az áfát 20%-ra, (tudván tudva, hogy épp elqrják), majd a választások után visszaemelték megint 25-re..
Jobban örülnék egy olyan gazdasági berendezkedésnek, ahol nem kell 13. havi nyugdíjjal megvenni a választást a tisztes boldogulni kívánó adófizető (és a gyerekei) kontójára.

AnnaKarenina 2010.10.30. 15:39:49

@Blogger Géza: Az EU kényszerítette ki: de hát ez nem az állam pénze, hanem a hőn szeretett embereké, az ő bérükből vont járulék, amivel elvben a felosztó-kirovó rendszerben sem rendelkezik, hiszen beszedi a járulékot és kifizeti nyugdíjként.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.30. 15:39:55

@is: Ez a poszt - valami sorvezető Gábornál, hogy járjuk végig.

A tanulság, talán az lenne, hogy a törvénytelenséghez vezető út
jószándékkal volt kikövezve...
...de hát, a szorító események...
...meg az adott szó...
...és igaz, ami igaz...

Hogy legyen valami közös fejlődéstörténetünk, amire bólogatunk.

Legenda és hőstörténetgyártás.
Ha megkérdeznék az unokánink, hogy hogy lehettünk ilyen balfaszok, hogy lemondtunk mindenről...
...és miért kellett nekik is egy - átkosba születni.

Go Lem 2010.10.30. 15:40:10

@mizrolist: hát svéd modell -->nálunk
nem tudom mit nem értesz ezen,

bár jelen helyzetben az látszik a legjobb opciónak, attól eltekintve hogy a minimálbéren foglalkoztatottak éhenpusztulnak a nyugdíjuk első pár hónapja után

Blogger Géza 2010.10.30. 15:40:53

@Go Lem: Ez is fontos szempont, nem hülyék, tudják, hogy ha ellenzékben lesznek, akkor kevesebb mozgásterük lesz nekik is egyes törvények AB elé vitelével, de bevállalták. Így korrekt.

karnak 2010.10.30. 15:41:30

@Charlie Firpo: foglalkoztak vele, ha jol tudom megvaltoztattak, es a jogi tanacsadasba nulytak bele. valami olyasmi, hogy enyhitettek a kozbeszerzesi szabalyokat (v.ö.: nem kell közbeszereztetni) a jogi tanacsadast pl onkormanyzati temakorokben.

igy gyakorlatilag a szokasos tanacsado cegeik kb nelkul tudnak tanacsadni.

szal keresed szinte parancs, illetve elotted jarnak:)

Mizantró Pista 2010.10.30. 15:42:13

@kodó tamás: Bizony mondom néked,akinek van füle a hallásra, az hallja!

Blogger Géza 2010.10.30. 15:44:15

@AnnaKarenina: Igazából nem az "embereké", nem rendelkezhetsz szabadon felette, nem költheted el stb. Valójában a nyugdíjrendszerben marad, csak épp a 2. pillérben. Abban a pillérben, amelyik talán nagyobb megtérülést biztosít (nem igazolt, egyelőre csak feltételezés) de jóval kockázatosabb (ezt már láttuk a 2008-as és részben más évek hozamainál is)

xylu 2010.10.30. 15:44:29

@Nash vs. Keynes: most is ez történik,csak sokkal sunyibban,a végén úgyis te fizetsz

xylu 2010.10.30. 15:46:40

@Go Lem: kérdés, hogy lesz-e még alkalmunk elküldeni őket...

Blogger Géza 2010.10.30. 15:47:55

@Indriq: "a fidesz minden nőt felcsinál évente egyszer, "

Eddig a blog legjobb hozzászólása. :) Tökös fiúkat a kormánypártba, lesz itt meló... :P

Malachi 2010.10.30. 15:48:43

@Go Lem: addig is veled, velem meg az egész országgal szúrnak ki, milyen jó már nem? abszolút megéri. sokkal nagyobb a gond annál, minthogy ilyen félvállról odavetett benyögésekkel el lehetne intézni.

mizrolist 2010.10.30. 15:50:26

@Blogger Géza: "ha ellenzékben lesznek"

A kérdés az, mikor lesz ilyen a jövőben.

AnnaKarenina 2010.10.30. 15:51:04

@Blogger Géza:
1.Jó, rendben, ne vesszünk ezen össze, törvényhozás.
2. Igen, lehet, hogy nem alkotmánymódosítás, ha a fő érvet vesszük figyelembe, tehát hogy olyanokat is érinthet a 2 millió feletti 98 %-os elvonás, akiknek nem jó erkölcsbe ütközően járna a végkielégítés - mintha OV ezt hajlandó lenne megfontolni.

Mnypt.: Évente küldenek elszámolást a mnypt-ak arról, hogy áll a számlád, összegszerűen, látod a hozamot, vagy veszteséget. rendelkezhetsz arról, hogy magasabb kockázatú, de nagyobb hozamú befektetést akarsz-e (mondjuk, a válság miatt ez volt a kevésbé jó), vagy kisebb hozamú, de biztosabb befektetést. Erre kb. és jó esetben van 20-30-40 éve.
És még azt szeretném mondani, hogy itt nem arról van szó, hogy én, az egyén ki akarom vonni magam a társadalomból, hanem én, az egyén leveszem az államról azt a terhet, hogy az én nyugdíjam miatt fájjon a feje. Mert lesz neki nélküle is: ott lesznek azok, akik a munkanélküliség miatt nem tudnak kellő alapot, jogosultságot szerezni, róluk egyelőre még nem is beszél senki.

Go Lem 2010.10.30. 15:51:33

A kasszák összességében alig őrizték meg a nyugdíjcélú megtakarítások reálértékét 1998 és 2009 között. Az elvégzett számítások alapján a magán-nyugdíjpénztári szektor működésének tizenkét teljes éve alatt elért éves átlagos reálhozam 0,73% volt. A hazai magánpénztárak által elért hozamok vizsgálatakor a PSZÁF által közzétett nettó hozamadatokból indultunk ki, amely a pénztári vagyon befektetésével összefüggő költségekkel csökkentett, a teljes pénztári vagyonra számított hozamot jelenti.

ez innen van www.ngm.gov.hu/data/cms2085419/MNYP_kulfold.pdf

NGM 2010 október tehát a kormánytól származik

Blogger Géza 2010.10.30. 15:52:21

@Go Lem: Tájékozódj. Nem árt.

"Ugyanakkor a testület hangsúlyozta azt is, hogy a jó erkölcsbe ütköző, államtól származó jövedelmek külön mértékű adóztatása az adott adóévben az Alkotmányból eredő lehetőség, amellyel - a most vizsgált különadótól eltérő módon - élhet a törvényhozó."

Húsleves 2010.10.30. 15:53:33

@Lord Kilburn: az, hogy az ember egy blogon elír egy szót, nem azt jelenti, hogy nem tud helyesen írni, hanem csak elírás. Válaszul címeztél nekem valamit, aminek köze nem volt ahhoz, amit én írtam korábban.
Úgyhogy te engem ne minősítgess, szerencsétlen, frusztrált, buta köcsög.

Go Lem 2010.10.30. 15:53:42

@Blogger Géza: tehát nem az adóval van gondjuk hanem a hatállyal

ubul2000 2010.10.30. 15:54:00

@Steve: Nem akarok kitérni a kérdés elől, bár a kérdésfeltevésed elég furcsa

1. A népszavazási törvény megváltoztatása jogszerű volt, de nem értettem vele egyet - feltehetőleg befolyásolt ebben az, hogy nem értettem egyet a nato-belépéssel és ezt a törvényt kifejezetten emiatt változtatták meg
2. a 98% törvény nem általánosan volt alkotmányellenes, hanem azért mert a "jó erkölcsbe ütköző" nem volt megfelelően kifejtve. Ennek részletes szabályozása után minden probléma nélkül ismét beterjeszthető lesz
3. nyilván nem csak erről van szó, ez csak az indok. a fidesz nagyobb léptékben kívánja átalakítani mind az alkotmányt, mind a törvényeket - ezért volt szükség erre az elutasításra - ami gyanúsan egyhangúan történt meg
4. ahogy feljebb már írtam, NEM ÉRTEK EGYET Varga kiterjesztő értelmezésével, hogy az AB ne foglalkozhasson a 2/3-os többséggel meghozott döntésekkel - de azt elismerem, hogy van benne ráció

Go Lem 2010.10.30. 15:54:45

@Blogger Géza: tehát nem az adóval, vagy a mértékevel van a gond hanem a a törvény hatályával

Húsleves 2010.10.30. 15:56:23

Nos, jó hírem van, itt van a nagy demokráciátok:
waltermelone.blog.hu/2010/10/30/megy_a_dezinformacio#comment-form
Ez is egy demokráciáért aggódó blog. Hab a tortán, hogy akinek nem tetszik a véleménye, azt kitiltják.
Ennyit a hozzátok hasonlók demokráciaértelmezéséről, még a vélemény se tetszik. Hivatásos károgók.

Blogger Géza 2010.10.30. 15:57:20

@Go Lem: Te belevágnál önként egy 10 éves befektetésbe, amelyik évi 0,73% reálhozamot hoz? Mondjuk nyitnál így egy éttermet? A piacok egy ilyentől jóval magasabbat várnak el. Ráadásul ha beüt megint a krach (amit sokan jósolnak) , akkor ez könnyen átfordulhat negatívba is.

Go Lem 2010.10.30. 15:57:20

@Go Lem: akkor most hogy jön ki az hogy a magánnyugdíjpénztár veszteséget okoz a tagjainak?

Annak igen aki egyikből a másikba lépésekor realizálja a pillanatnyi (akár negatív) hozamot.

AnnaKarenina 2010.10.30. 15:58:00

@Blogger Géza: Igazad van, a mnypt-i pénzt az ember nem költheti el, nem használhatja másra, ellentétben az állammal.

aszekelyek 2010.10.30. 15:58:13

@Diocles: Jözemberek számára teljesen ismeretlen, mivel soha nem tanulhatták és vacsora csatában se erről beszélnek. az x faktorban sem, sehol, amit a tömegeknek szánnak. A képzett elemek véleményformálók és megmondóemberek a ballibben és holdudvarában ezzel természetesen tisztában is vannak de az ő érdekük úgy tenni, mintha ilyesmi a világtörtánelemben ismeretlen lenne. Lehet hergelni a pórnépet azzal, hogy a Zorbánnnnn csak Franklin Delano Rooseveltet követi a New Deal-ben..? Meg kéne kérdezni , hogy Tudják-e egyáltalán az utca emberei, ki is volt a Roosevelt. Siralmas egy vége lenne..... A tömegeknek erről sincs a leghalványabb sem....De még az inzultált török zsótika sem mondotta el a parlamentben.

Blogger Géza 2010.10.30. 15:58:17

@Go Lem: De nem az időbeli hatállyal.

Blogger Géza 2010.10.30. 16:00:21

@Go Lem: Ha pl valaki 2007-ben lépett be (mert mondjuk akkor kezdett el dolgozni), az tuti bukóban van.

Go Lem 2010.10.30. 16:01:13

@Blogger Géza: szerinted az mennyivel jobb ha abban hiszek, hogy mire nyugdíjba vonulok a munkaképes korú népesség akkora lesz, hogy simán fedezik a befizetet járulékaik a nyugdíjamat amikor ez már mára sem igaz a népesség meg csökken

AnnaKarenina 2010.10.30. 16:01:43

@jjulie: Hát ez az, Svédországban talán bízhatsz a közmegegyezésben, itt még jó ideig nem lesz.

aszekelyek 2010.10.30. 16:02:58

@manyike: Ezt mondom én is. Pereljük be őket, kérjen azöügyész teljes vagyonelkobzást és a bíróság gyorsítottban tárgyalja. Ha a semmi elkövetését lehetett,....annyi esetben. A bíróság pedig legyen az eszénél. No és a mandínernek megvan már az ítélet is? Mert semmi garancia nincs, hogy nem fogják úgy kimosni, mint a hatalmas vagyonát nyilvánvalóan bűnben szerzett boldvait és berakni képviselőnek? meg még sok más bűnözőt.....Csupán mert lehetett azt is peres úton. Semmiféle jogbiztonság nincs ebben a "qrva országban"

mizrolist 2010.10.30. 16:03:03

@Blogger Géza: nincs. Egy évben volt bukta a mnyp-aknál, 2008-ban; de a 2009-es hozam magasabb volt, mint az előző évi veszteség (reálértékben is).

Go Lem 2010.10.30. 16:03:06

@Blogger Géza: az akkor gond, ha most megy nyugdíjba

de aki olyan közel áll a nyugdíjhoz akkor az már besem léphetett

Blogger Géza 2010.10.30. 16:04:57

@AnnaKarenina: Ez szép is lenne, ha az államtól ezért cserébe nem várnál nyugdíjat. De ez sajnos ez nem így van, ha a magánnyugdíjpénztár csődbe megy, keveset fizet, akkor úgy is az államtól fogod várni. Eleve vegyes rendszer van, szóval állami részt mindenki kap.

Blogger Géza 2010.10.30. 16:05:46

@Go Lem: A vagyonvesztés mindig gond.

Malachi 2010.10.30. 16:06:45

@Húsleves: ha lenne blogom és ott ilyen stílusban kezdted volna a mondanivalódat, akkor ki sem engedem, téged meg kitiltalak és kész. miért vetted magadra tudatlanozást? csak nem?

Go Lem 2010.10.30. 16:07:16

egyébként meg így vagy úgy az emberekben éppen az öngondoskodás szükségessésének érzetét kellen növelni

most is mindenki arra számít, hogy majd valaki (leginkább az állam) dolga, hogy gondoskodjon róla

ha hárítjuk a felelőséget, a problémát nem oldjuk meg

AnnaKarenina 2010.10.30. 16:08:07

@Go Lem: A mnypt-ak hozamát pénztáranként kellene látni erre az időszakra, mert akkor még láthatnánk is, hogy melyek a jó és melyek a rossz mnypt.-k. Saját példából hoztam: a 2008-as, magasabb kockázatú portfolió veszteségét a következő évben az alacsonyabb kockázatú portfolióra való váltással a mnypt. visszahozta.

Go Lem 2010.10.30. 16:08:52

@Blogger Géza: az állam is vesztette és vesztegette a vagyonát...,
az nem gond

demokráciát! 2010.10.30. 16:10:28

Kedves Gábor!

Ezeknek az általad feltett fenti kérdéseknek szinte semmi jelentősége nincs már!

Orbánék már hitelességüket már elvesztetették!
HAZUDNAK MINDEN ÓRÁBAN!
S már valóban, a a kommunikáció- manipuláció se működik olyan jól!

Pl. Matolcsy ezeket volt képes MA kijelenteni:
"Közölte, hogy a közszféra jelenlegi 690 ezres létszámát 25-30 ezerrel kívánja csökkenteni a kormány jövőre. Ennek nagyobb része, megközelítőleg 25 ezer fő az ÉVENKÉNT SZOKÁSOS TERMÉSZETES FOGYÁS, a többiek pedig a magánszférába kerülhetnek - jelezte a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György elmondta: a központi költségvetési intézményeknél 5 százalékos, a költségvetési háttérintézményeknél 10 százalékos lesz a létszámleépítés, 5 százalékos dologi költségcsökkentés mellett."

Atyaúristen ezt kinek fogja beadni, hogy "megközelítőleg 25 ezer fő az évenként szokásos természetes fogyás"?
Elhaltak, elhalnak vagy mi? Én úgy tudtam, hogy a Gyurcsány és a Bajnai kormány leépítései voltak! S utáltuk is őket ezért, ill. OVi az állam tudatos gyengítéséről beszélt!
Bocs, de a közszféra nagyrésze épp ezért is pártolt a fidesz mellé. De: most már lassan az derül ki, hogy GY.F és Bajnai sokkal
tisztességesebb volt, legalább hülyéknek nem néztek minket!

Amúgy nyilvánvaló: Hogy a közszféra leépítése többszöröse lesz a 25-30 000-nek, mert a nagyobb része az önk.-ok által fenntartott (iskolák, eü.-i és szociális intézmények, stb.) intézményeknél fog még csak ezután kiderülni

Go Lem 2010.10.30. 16:11:16

@AnnaKarenina: az egész rendszerben keletkezett reálhozam mégicsak azt jelzi, hogy a rendszer bizonyos eleminek veszetségei ellenére is pozítív egyenleget tud felmuatni

Blogger Géza 2010.10.30. 16:12:39

@mizrolist: Sajnos ez nem igaz.

Sok pénztár hozam negatív akkor is, ha egyszerre nézzük a 2008-2009 évet is, pl (most szándékosan a nagyobb kezelőktől hozok példákat, és mind3 kategóriából)

-10,18 OTP Növekedési
-5,41 ALLIANZ Klasszikus*
-2,82 AEGON Kiegyensúlyozott*

www.mr1-kossuth.hu/hirek/legfrissebb-hirek/tablazatos-masodik.html

De még ha produkáltak is némi nominális hozamot, ez általában nem volt elég reálhozamra. Persze voltak azért, ahol sikerült, de többségében nem.

aszekelyek 2010.10.30. 16:12:59

@manyike: Emlékeztetnélek ezek a bíróságok sértetlenek maradtak rebdszerváltás ide-oda. Ugyanaz a gárda és utódaik, akiket ők kineveltek. Tudod, akiknél a tárgyalás úgy mnet 56 után, hogy pelikán visszaadta virág elvtársnak a kezébe nyomott ítéletet, ami a vallomás előtt is kész volt. Csak így történhetett, hogy 2oo6-ban a tömegesen vétlenekre olyan ítéleteket hoztak gyorsítottban, amilyeneket. Ha bakát meg is üti a guta.Másként. Érdekes az egyetlen bocsánatot kérő meg lemondott. A Budapesti. NYilván kiszekálta. Olvastam, hogy az OIT-ben macerálta. Nyilatkozzon lelkiismerete ellen. NA ennyit a magyar jogbiztonságról. No és aki az adótrükköt említi, neki is igaza van. Nagyon régen nincs itt semmiféle biztonság.

Kalmár 2010.10.30. 16:13:11

Végre nem tököl a kormány.
Persze hibáznak is, de elindultunk a jó irányba.
Bűncselekmény volt kötelezni a fiatalokat, hogy a fizetésük egy részét magán cégekre bízzák.
Kötelez az állam, hogy odaadjam, de nem garantálja, hogy bármit visszakapok belőle.
Nem fog vígasztalni, ha lecsuknak bár bankvezért mert eltűnt egy élet alatt összegyűjtött pénzem.
TG pedig jól teszi, ha azért figyelmeztet, hogy a kontroll kiiktatása veszélyes lehet.
Ne feledjük, hogy nagyon komoly érdekeket sértett a kormány, azzal hogy a nemzetközi tőkét a pénztárhoz szólította. (nagyon helyesen)
Olyan támadások lesznek amit csak az állam teljes hatalmát kihasználva lehet átvészelni. Keményen kell az utat törje, ez időnként fájni fog itt-ott.
A támogatást a gyermeket vállaló, dolgozó, költeni képes középrétegre fordítani végre, helyes dolog.
A multik évek óta viszik 1000 milliárdos tételekben a pénzt ki.
Aki azt mondja, hogy simán átháríthatják a szegényekre annak fogalma sincs a kereskedelemről.
Egy részét a beszállítókra átterhelik, egy másik részét a nem alapvető termékekre rátehetik. Az alapvető termékkör árérzékeny, nem bírja el. Így nem a legszegényebbek fizetik ezt a részt, hanem a pénzesebbek.
A harmadik részét le kell nyeljék.
Ez van.
Lehet, hogy pár multi lánc, kivonul, de az csak a többi szereplő pozícióját erősíti.
Egyébként ugyanez igaz a bankokra.
Ennyi kereskedelmi lánc, mint nálunk sehol nincs európában.
Azt sem hiszem, hogy hiány lesz bankokból sem.
Nem kell ekkora hűhót csapni, jó lesz ez, még ha közben üvöltenek is páran a tempótól.
Szokatlan mi?

mizrolist 2010.10.30. 16:13:27

@aszekelyek: és mi a helyzet a Simicska- vagy az Orbán-vagyonnal?

Go Lem 2010.10.30. 16:14:18

@AnnaKarenina: és egyébként is arról szólt e bejegyzés, hogy kiállnak és tele tödőből kiáltják, hogy B közben az asztalon előttük fekvő papíron az van, hogy A

AnnaKarenina 2010.10.30. 16:14:55

@Blogger Géza: A mnypt-ak csődjének elkerülése kívánna erősebb szabályozást és rendszeres állami ellenőrzést. A mnypt-ak eredményességének nyilvánossága és a tagok választási lehetősége a jobban működő pénztárak irányába javítaná a mnypt-ak teljesítményét, vagy kihullanának a gyengén teljesítők.
Az igaz, hogy az államnak is megy a járulékból, de mivel ez a kisebb rész, nyilván csak arányosan lehetne az állam felé elvárással lenni.

Blogger Géza 2010.10.30. 16:16:56

@AnnaKarenina: Mit értesz az alatt, hogy "visszahozta"? Ha 2008-ban buktál 10%-ot és 2009-ben nyertél 10%-ot? Mert ez pl azt jelenti, hogy összességében 99%_on állsz, vagyis két év alatt vesztettél 1%-ot, miközben ha egy fix kamatozású, államilag garantál bankbetétben lett volna a pénzed, akkor állhatnál olyan 115%-on kb.

aszekelyek 2010.10.30. 16:19:13

@jjulie: Azt a közmegegyezést a társadalom kizárásával gondolod, a fejünk felett eldöntve 89-ben??? Amit lehet, hogy odafenn köztük megegyezés kísért de a népet senki nem kérdezte. Elég volt belőletek, akik minket gyerekként kezeltetek és rendelkeztetek felettünk. Önjelölt jobban tudókként.Botrányos önteltségetek okán, mivel kijelentettétek, nem értünk hozzá, hisz azon dolgoztatok, hogy senki ne is értsen, rajtatok kívül. Kapaszkodhattok, most új közmegegyezés lesz én nem ti diktáljátok. No és a saját közmegegyezésetekre is xartatok, az egészségügy reformnak nevezett szétverésekor.

aszekelyek 2010.10.30. 16:20:28

@Go Lem: Nem. A jó erkölcs definíciója is hiányzik de az alkotmányból is!

Blogger Géza 2010.10.30. 16:21:00

@AnnaKarenina: A rendszer 12 éve működik, a kezelési költségek nem lettek alacsonyabbak, a hozamok meg olyanok, amilyenek. Messze vagyunk a tökéletességtől...

Spiro 2010.10.30. 16:21:21

Kedves Gábor!

1. Bár lehet, hogy jól hangzott a radikális adócsökkentés, megszorítások nélkül, de nem valósult meg, nem fog megvalósulni.
Hiszen az összes beszedni szándékozott adó, járulék, stb. összege, illetve a visszatartott nyugdíjjárulék együttes összege nem alacsonyabb, sőt meghaladja az eredetileg beszedni szándékozott adók, stb. összegét.

Ergo nincs nagyarányú adócsökkentés, és a válságadókat is a fogyasztók fizetik meg (vagy ezeknek a cégeknek radikális Társasági adó emelésnek tűnhet a dolog).

3. Bár a magyar kormányok kevés érdeklődést mutatnak a nemzetközi normák, kötelezettségek, elvárások irányában, de aki kormányra készül az a válság kellős közepén jobban tette volna, ha előre egyeztet a minket finanszírozó külföldiekkel, hogy fogják-e tolerálni további eladósodásra alapozott politikai törekvéseinket.

Szerintem ez eleve téves irány volt. Másrészről, ahogy fenn írtam a kormány nem tudta megvalósítani adócsökkentési elképzeléseit, és az adóátrendezésben megtett lépések inkább kockázatosak, de semmiképpen nem biztatóak.
Hiszen egy zárt pü.-i rendszerben csak kiadás csökkentés teszi lehetővé az adózók terhelését (pláne ha a GDP sem rakétázik az egekbe).

Hatalmas hiba volt az önkormányzati reform újabb 4 évre történő elodázása, mert ebben az alrendszerben is lehetett volna évi 600MRD megtakarítást elérni, jóval kisebb érdeksérelmekkel, mint a jelenlegi lépések.

Mivel az eredetileg meghirdetett út (program) nem járható, és soha sem volt az (bár láthatólag ez sokakat meglepett a FIDESZ-ben), ezért az ezzel való kísérletezéssel kellene felhagyni, nem erőszakosan utat törni előre a kiszámíthatatlan kockázatok felvállalásával (ez mind a FIDESZ, mind Magyarország szempontjából veszélyes)

Véleményem szerint az Alkotmányban kellene rögzíteni az államháztartási hiány maximumát, és lehetséges összetételét (pl. max. a GDP 35%-a). Illetve annak menetét, hogy amíg ez el nem érjük, addig mit kell tennünk.

(hiszen a MNYP-ből esetlegese visszaáramló pénzeket sem államadósság csökkentésre akarják fordítani, hanem külön alapba tartogatnák, ami megint egy nagyon-nagyon rossz irányba mutat, a várható 1700MRD-os nagyságrendet figyelembe véve - amivel 8-9%-kal faraghatnánk le, a GDP arányos hiányunkat (kvázi a válság elötti szintekre, ha időközben a GDP is nő 3%-ot))

Pusztán ez korlát kordában tarthatja a mindenkori kormányokat, akik fölött láthatólag senkinek sincs semmi kontrolja a választások között.

mizrolist 2010.10.30. 16:22:06

@Blogger Géza: remekül kiemeltél egy-egy portfóliót; az OTP-nél a legrizikósabb típust, az Aegonnál a vegyes típust, az Allianznnál meg a kockázatkerülő típust.
Ugyanakkor ha egy-egy konkrét esetben veszteség is volt a PSZÁF adatai szerint, az ágazat egyben nem volt veszteséges.

@Kalmár: ha nem tűnt volna fel, Orbán Viktor ma kijelentette, hogy a 3. pillér - a magánnyugdíjpénztárak - meg fognak szűnni. Ez ám a választási lehetőség, nem igaz?

Go Lem 2010.10.30. 16:22:18

@aszekelyek: "Elég volt belőletek, akik minket gyerekként kezeltetek és rendelkeztetek felettünk. Önjelölt jobban tudókként.Botrányos önteltségetek okán, mivel kijelentettétek, nem értünk hozzá, hisz azon dolgoztatok, hogy senki ne is értsen, rajtatok kívül."

A mostani helyzet mennyiben más?

AnnaKarenina 2010.10.30. 16:25:15

@Blogger Géza: Igen, így van. Csak azt akartam illusztrálni, hogy nagyságrendben így jött helyre a dolog, de nyilvánvaló, hogy min. 1 év hozama és ennek a hozamnak a hozama is elveszett. Akkor én is dühöngtem, és javaslatot tettem az OTP-ben történő betételhelyezésre :), de mivel persze ezt nem teheti meg egy mnypt., a válság egyéb hatásaival együtt napirendre kellett térni felette.
Az állami oldalon meg ott volt a nettó bér alapján történő nyugdíjszámítás és a korhatáremelés.

Nash vs. Keynes 2010.10.30. 16:26:18

@xylu: Nem, eddig kevesen fizettek, most arra megyünk, hogy többen fizessenek kevesebbet, vagy én már azzal is beérem, ha a több-ből normális országban élhetek, nem egy ilyen lepukkantban, ahol az jár lexussal aki nem fizet adót..

aszekelyek 2010.10.30. 16:27:14

@deku82: Azért, hogy ne legyen Orbánnak mozgástere. ezt el is mondták, annyira örültek neki előre. Szóval annak örültek, hogy a magyar népet mindenképpen tovább kell majd szorongatnia , mert nem tehet mást és akkor jól megbukik,... hehehehe,,, szól a csasztuska.ebből nyilvánvaló, hogy nem a magyar nép érdekeit tartották szem előtt. Más kontójára felvett hitelek és más kormányzására ütemezett tőketörlesztés. Ez szándékosság, mese nincs. Nem csak Orbán ellen. A választó és nem választó magyarok ellen. Akik miatt ők elvesztették a jó kis pénzforrásaikat. Semmi más nem érdekli őket, ne tévedjünk. erről huhognak.A népek dögöljenek meg és fizessék a nyom nélkül eltűnt hiteleket. No és ne mutogassanak az elkövetőkre...., mer nekik az nem tetszik.

Go Lem 2010.10.30. 16:27:19

@Spiro: "Hatalmas hiba volt az önkormányzati reform újabb 4 évre történő elodázása, mert ebben az alrendszerben is lehetett volna évi 600MRD megtakarítást elérni, jóval kisebb érdeksérelmekkel, mint a jelenlegi lépések."

1000MRD ami Magyarország adósága után fizetendő 1 évi kamtának fele meg

Lord Kilburn 2010.10.30. 16:27:22

@Húsleves: Na figyuzzál, kedves Nagytudású Húsleves!

Amíg Török Gábor blogján Török Gábornak megfelel az a színvonal, amit hozzászólásaimban képviselek, addig egy Húsleves ne nevezzen „enyhén szólva egyszerű ember”-nek, mert erre bepöccenek.

A felgerjedt indulatok ellenére is elhiszem Neked, hogy fenti kommentedben

„nekem is csípi a szemem, ha egy hozzád hasonló enyhén szólva egyszerű ember a saját "értékei" alapján minősíti, hogy én mihez aszisztálok. Én indoklást, érveket írtam. Ha van értelmes mondanivalód, akkor te is írd le azt, és ne minősítgess.”

éppen az asszisztálok szó „s” betűjét tudtad „elírni”, mert én olyan kurvára jóhiszemű vagyok, és csont nélkül beszopok minden átlátszó hazugságot.

„Úgyhogy te engem ne minősítgess, szerencsétlen, frusztrált, buta köcsög.”

Nem is minősítgetlek, kedves barátom, nincs rá szükség. Minősítget Téged idézett mondatod, éppen elég szemléletesen.

A továbbiakban pedig nem kívánom folytatni magasröptű vagdalkozásunkat. Részemről elmentél a levesbe.

Nevedből kiindulva nagyon remélem, nem veszed zokon.

Szimba 2010.10.30. 16:27:37

Belenéztem a hozzászólásokba, és úgy tűnik nagyon depressziós, ideges sok kommentelő. Tudok egy remek gyógymódot: sétáljatok 1 órát, még süt a nap, és ugyan hideg van, mégis nagyon jót tesz.

Némi kertimunka, akinek van kertje?!

Az állandó politikai rettegés, pánik, örjöngés nem igazán megalapozott. 20 éve megy ez a politikai, meg pártcirkusz. Néha én is belevetem magam, de tudni kell kijönni belőle!:-)

A Fidesz túlságosan erős, és ráadásul rengeteg változtatást akar lenyomni az ország torkán. Szerintem sem lesznek sikeresek, de ez engem nagyon bánt. Egyre mélyebbre süllyedünk, és csak egymást marjuk.

Szerintem sokkal nagyobb baj, hogy az egészségügyről, az oktatásról még nem esett szó, nincs elképzelés a cigányság integrációjára, és a gazdaság beindítására.

Vannak elfogadható, és vannak jó törvények (pl. a a gyerekek után járó adócsökkentés), elképzelések. Vannak viccesek (pl. a pálinkafőzésről), és az adózók számának növelésével ellentétes (pl. az MSZP által "cselédtörvénynek" nevezett), és itt van ez az Ab ügy, amiről nekem a szubjektív véleményem az,. hogy nem a sorstragédia kategóriába tartozik.

Igaz, minden használható jóra és rosszra is. A késsel is lehet kenyeret szelni, és anyós torkát.

AnnaKarenina 2010.10.30. 16:27:50

@Blogger Géza: Nézd, szerintem ebben a válságban olyan alapok dőltek be, amikre senki sem számított. De legalább nem vontuk ki magunkat a társadalomból.:)

porfelhő 2010.10.30. 16:32:31

Orbán V. mindig nagyon értett ahhoz, hogyan kell szólni a néphez, igy volt ez a tavaszi választások előtt, és nincs ez másként most sem. A választók jobban szeretik azt hallani, hogy nem lesznek megszoritások. "Óvatosan kell bánni a kétharmaddal " jelentette ki korábbi közleményében, a választások után.
Megüzente a kormány száznapos munkájának értékelése kapcsán a népnek, hogy terveit minden képpen megvalósitja, mert az ország érdeke ezt kivánja.
A gazdaságélénkitő csomaggal szépen, óvatosan vezeti be a megszoritásokat." Lesznek leszakadó rétegek", üzeni mondandójával.
Három csapás. magánnyugdijpénztárak bevezetése a költségvetésbe, az adótörvény, a közszféra megnyirbálása. Az AB. hatáskörének megnyirbálásával biztositja, a mindenkori egyoldalu törvénymódositás lehetőségét. Ellensuly nincs, mert mint tudjuk a köztársasági elnök inkább a kormány "motorja " akar lenni.

Spiro 2010.10.30. 16:33:21

@Go Lem:
HUF Árfolyamtól függően az éves kamat~1400MRD.

De mit akartál ezzel mondani?

aszekelyek 2010.10.30. 16:34:24

@ubul2000: Sorolhatnánk az ilyen eseteket még sokáig. Nekik úgyse fog átmennii. Csak a zorbánnem ő nem tehet semmit, pont. ez az egy elvük van. Úgy látom. VAn az alkotmányban megélhetési bűnözés? Stimmel az a szellemével? Össze volt egyeztetve? Agyrém....

Go Lem 2010.10.30. 16:35:59

@Spiro: csak annyit, hogy akár többez is mint 600

mrcxqj 2010.10.30. 16:36:17

Sziasztok! Bocs a dilettáns kérdésért, de azért ha valaki válaszra méltat, azt megköszönöm. A Fidesz-nek miért nem elég pusztán úgy alakítania az új alkotmányt, hogy az ne legyen többé hivatkozási alap az AB számára normakontroll esetén? Értem én, hogy alapvetően a többi, izmosabb törvénymódosításokat félti a kormány, amelyek ugye szintén jó eséllyel pattannának vissza - viszont csak az eddigi alkotmány alapján. Vagy attól fél a Fidesz, hogy az új, általuk beterjesztett alkotmány alapján is blokkolhatná az AB az új törvényjavaslatokat?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.10.30. 16:36:52

A Fidesz nem hazudik, csak soha nem mond igazat!

Nash vs. Keynes 2010.10.30. 16:37:07

@mizrolist: na ja, de 5% körüli "költség" melletti 1% alatti reálhozam akkor is közröhej. Ha berakom az OTP-be amit eddig ők kaptak nem itt tartok, és az OTP nem kér a számlavezetésért évi ~60.000Ft-ot tőlem..

Szimba 2010.10.30. 16:37:13

Tóta W. 2007. augusztusi kis írását érdekes elolvasni most a jelen helyzetben!!!

index.hu/velemeny/eheti/herder/

Id. Lencsés István 2010.10.30. 16:37:50

Orbán Viktor egy szép nyári napon bejelentett 29 pontot, melyet a haverokkal valószínűleg piás állapotban ollóztak össze egy hétvégi bulin.

Micsoda dolog, hogy jövőre 10 000 liter számra visznek ki bort csak úgy kostóltatni a mi pénzünkből. Nagyon kiváncsi leszek mennyi lesz a kormány által kifizetett számla. Literenként 5000Ft-ra tudok gondolni.

1 .Öt magyar borvidék nedűi kerülnek a január 1-jén kezdődő magyar soros elnökség idején a miniszteri Tanács asztalára. A magyar kormány által a hivatalos brüsszeli eseményekre ajánlott pezsgőket és borokat kedd délután kóstolták meg a tanácsi főtitkárság kényes ízlésű gasztronómiai szakértői.
2. Micsoda dolog, hogy ezek iszogatnak, és döntéseket hoznak. Hihetetlen pimaszság.
3. A kormány esetleg, ha már pénzt ad ki, miért nem versenyeztet?
4. Miért nem szerepel Unicum, vagy pálinka? Gondolom, mert az nem bor.
5. Sió üditő, vagy Ásványvíz, az persze nem érdekes.

Blogger Géza 2010.10.30. 16:38:21

@demokráciát!: Nem tudom, szerintem évi 3-4% természetes fogyás többé-kevésbé reálisnak tűnik.

- halálozás (igen, várható élettartamban nem állunk túl fényesen)
- nyugdíjazás,
- magától kilép, mert a privát szférában jobb lehetőséget talál.

Eddigi munkahelyeimen ez a % ennél mindig jóval magasabb volt.

Szimba 2010.10.30. 16:39:28

@mrcxqj:

Szerintem egyszerűen csak nagyon sietnének, az új alkotmány meg nincsen készen.
Pedig valóban az lett volna a járható út. Bár 2/3-al símán szűkíthetik az Ab jogkörét. (Benne van a jelenlegi alkotmányban!).

aszekelyek 2010.10.30. 16:39:40

@AnnaKarenina: Pontosan annyira, mint a baueré, aki a főideológus volt gazdaságpolitikában, ugyanezzel a tudással, amikor koalíciós partnerként hagyta, hogy végighazudjanak másfél két évet a szocik, gyurcsányival és megigérjék a fedezet nélküli!!!! -tudták azt is!, nyugdíosztogatást is. Semmivel nem hiteltelenebbek. Amazok 8 éven ár sunnyogtak és a vége felé már visszavették a sokkal többet, mint amit adtak a nyugdíjasoknak, 3 millió szavazó kizárólagos megvásárlásakor 2oo6-os választásnál. Akkor is tudták, hogy az a kassza nem nagyon bír el semmit.

mizrolist 2010.10.30. 16:40:44

@mrcxqj: egyszerű: később lesz új alkotmány, mint ahogy az AB elé kerülnének a törvényeik - vagyis előbb bedőlne a költségvetés, minthogy kiküszöbölnék a problémát...

Nash vs. Keynes 2010.10.30. 16:40:46

@hunocska: ezzel az intellektuális nívóval miért nem keresel egy igazi fikablogot ahol valóban tudnának értékelni? :)

porfelhő 2010.10.30. 16:42:25

Tegnap megszólalt a köztársasági elnök is, aki támogatásáról biztositotta a kormányt. A válsztóktól kapott felhatalmazást teljesiteni kell a kormánynak. A fideszes képviselők sem engedhetik meg maguknak, hogy a választók elvárásainak ne tegyenek eleget.

Igaz, "buta" szabályokkal nem lehet talpraállitani az országot, új évszázad kezdődött!!

AnnaKarenina 2010.10.30. 16:46:26

@aszekelyek: Talán nem kellett volna a Fideszne 1998-ban a TB-alapokat államosítania.

nyünyüge 2010.10.30. 16:48:31

@Várúr:
Franciaországban 2 azaz kettő évvel nő a nyugdíjkorhatár, 60-ról 62-re.
www.bankweb.hu/cikk.php?id=712

Aldobói.Feldob 2010.10.30. 16:48:44

nekem sokszor tűnik úgy, hogy az alkotmánybíróság is csak egy, a sok gittegylet között... úgyhogy nem kell ennek olyan nagy feneket kerítenünk. az disznóságok így is úgy is megtörténnek, ha van, ha nincs, alkotmánybíróság.

kodó tamás 2010.10.30. 16:48:47

@török gábor:

Kedves Gábor!

Nagyon megtisztelsz. Bár idősebb vagyok. Elfogadom Tőled, mint házigazdától a tegeződést. Kiszelly Zoilival is tegeződöm :), bár ez nem tudom előny-e vagy hátrány Nálad…

Visszanéztem, amiket írtam és Téged közvetlenül érinthet.

12:15:30 Na, ebből látszik hogy TG okos, csak fosik nagyon. pedig már nincs mit veszteni, már mindent elvesztettünk a régi rend meghalt. csak ezt ő még nem érzi.

2010.10.30. 12:31:11 Kedves TG! ugy látom a kommentekhez képest 2-3 nappal le van maradva! a forradalmi tempó miatt ez óriási, olyan mint korábban a félév lemaradás.

2010.10.30. 12:49:13 @Kistitok: "a tisztán elemzői szemüveg"
vagyis TG az akolban: aludjatok nyugodtan báránykáim, nincsen farkas,, nem kell izgulni. aludjatok nyugodtan báránykáim. csak aludjatok. aludjatok.... brrr, brrr, brrrrrrr.... kr

2010.10.30. 13:52:38
@gitáros: "Vannak helyzetek, amikor félreérthetetlenül kell fogalmazni. Erre úgy látszik, nem vagy képes, vagy alkalmas."
de alkalmas TG, csak fosik. sokat olvasott a szoclizmus sötét időszakairól, meg kell érteni, kis gyereke stb

2010.10.30. 13:59:53 @Várúr: nem tudnál egy másik blogon működni? itt már elég normálisak vannak (na persze még TG erélytelensége hagy kívánni valót, de azt elviseljük)

2010.10.30. 14:14:03 @Obszerváló: TG független értelmiSEGg

Kifejezetten védtelek a legtöbb esetben kedves Gábor (pl. „okos”, „de alkalmas”, „sokat olvasott”, stb).

Érdemben számon kértem, hogy miért vagy lassú és miért nem a lényeget tekinted. Ezzel altatod a közvéleményt.

Talán a bátortalanságodra a „fosik” szó erős. De annyira ez nem trágár, viszont elég kifejező.

A legutolsó miatt borulhattál ki, ahol pedig érdemben a legkomolyabban védtelek. Sem egyik oldal sem másik stb. Csak nem álltam meg azt az idétlen szóviccet közben… ami meg is fordíthatja a jelentését…

Na ez utóbbiért kérek elnézést, ha a többit másként látod akkor kérlek jelezd.

Sajnos csak az utóbbi pár napot tudtam ilyen intenzíven Rád és blogodra szánni, mert itthon dolgoztam épp. Mentségemre, hogy máshol csak elvétve kommentelek. Sőt kifejezetten a posztjaid témája és a kicsit gyorsabb olvasóid kommentjei nagyon tanulságosak. És nagyon nagy dicséretnek szántam és komolyan, hogy az utóbbi pár posztot már el is olvastam teljesen.

Tudom, hogy sokkhatás alatt vagy, mert a teljes politológia is megkérdőjeleződik. Megnyugtathatlak ez minden szakmát érint most.

Újra jó szívvel javaslom a Fidesz DÖNTÉSi mechanizmusáról (persze a pénztárnokokról-táskásemberekről hallgatva, nem lesz olyan igazi) és a VISSZAMENŐLEGES jogalkotásról írni posztot.

Aztán pedig Apárt utáni politikát boncolgatva előrébb lennél, mint minden más politológus. Hamarabb kell új dimenziót behozni…

Jó egészséget és türelmet kívánva, hű olvasód.

porfelhő 2010.10.30. 16:49:05

A mostani egyoldalu kormányzáshoz, a kétharmadhoz nagyban hozzájárult az előző kormány "tevékenysége is". Megmondta az Orbán, több pénz lesz, mert megszüntetik a lopásokat, több pénz marad, mert az eddig ellopták.!!
Igen, a szocik volt amit elkurtak!
Megmondta a kedves kommentelő a tölgyes is elkurták a tizennyolcezer- milliárdot!!:) oszt most meg itt tartunk, ahol tartunk!:)

aszekelyek 2010.10.30. 16:51:54

@Go Lem: Takarékoskodjanak és gondoskodjanak öreg korukról, igen. Ehhez nem kell kötelező magánnyugdíjpénztár. Ehhez kell aki megtakarít és leköti hosszú időre, kamatra. Azt pedig nem hazárdírozza el a bankja. A biztosítója. @mizrolist: Bocs, előbb be tudná dönteni az elzavart mai ellenzék.... Mert magától nem dől be. Nem is érdeke az országnak, hogy hagyjuk bedönteni nekik....Sokkal kisebb kárt, AB hatásköre, el lehet viselni.

demokráciát! 2010.10.30. 16:52:44

@Blogger Géza:

Ez most komolyan mondod?
Ja, és nem vesznek fel senkit, mert a státuszokat leépítik!
Pedig van ám munkanélküli, s most már kiterjedt diplomás munkanélküliség, pl. a fiatalok közt!
Tudod az elmúlt - mszp/szdsz ciklusban - ez nálunk úgy zaljott a kikényszerített "természetes fogyás", hogy csoportos leépítés volt. Nem mellesleg ezt sem kell személyre szólóan indokolni, csak hogy a fenntartó ezt költségvetési szempontok mellett elrendelte.
Tudod mi van: Az elmúlt öt évben össz. 25-30 %-os volt a leépítés, most ennyivel kevesebben igyekszünk az azóta számosabb feladatkörnek eleget tenni. Persze ez a személyre eső (esetemben tényleg embert próbáló munkatempó) nagyobb munka mellett is hiányoságokkal történik meg!
Az pedig egy másik kérdés: hogy az elmúlt éveket (így pl. a világválság hatásait), s annak áldozatait a reálbér ter.-én jobbára a közszféra szenvedte, mindenekelőtt a közalkalmazottak (tanárok, orvosok, stb.) szenvedték el4

Id. Lencsés István 2010.10.30. 16:52:54

@Nash vs. Keynes: hunocska: ezzel az intellektuális nívóval miért nem keresel egy igazi fikablogot ahol valóban tudnának értékelni? :)

Folyamatosan 3 napig csodálkozunk, és értelmesnek vélt igazságokat leírunk, a lendület 3 nap után elfogy, a pénzek költése viszont folyamatosan történik. Megfeledkezünk az egy héttel korábbi eseményről. Azért ez a nagy pénzköltési hajsza, mert bizony megfeledkezünk néhány dologról, és már nincs is.

Nagyon jó lenne egy évközi jeletés, esetleg negyedéves, féléves. Nem kellene más csak tegyék fel Internetre a kiadás bevételt.

Nagyon jó lenne nekik is, mert látják a jót és a rosszat. Nem nehéz feladat ez, de nem érdeke semelyik kormánynak.

aszekelyek 2010.10.30. 17:01:00

@is: Az adóátrendezés az el volt sütve ezelőtt is. Csak éppen a legkevésbé érdekvédelemre képesek hátrányára. Már hogy lehetne kevesebbet akarni beszedni ? Amikor ki kell köhögni az IMF-EU törlesztéseket. Senki nem mondta se azt, hogy kevesebbet vesznek be, sem azt, hogy nem kell mindent kifizetni , amit kell. Az arányos közteherviselés , a nem húzhatják ki magukat a nagyon jelentős nyereséget realizálók az, amiről beszélt Orbán. Nekem megy a leporellos kettős,... a főősszeget rengeteg variációban lehet összehozni. Az a politikai akarat mindössze, ki mennyit tesz egyes körökben a közösbe. Az aránytalanságokat változtatják. Az olyan értelemben adócsökkentés, hogy az egyik szektor kevesebbet fizet, a másik pedig többet, a főősszegbe. Egyiknak adócsökkenés érzete van, másik meg jóelőre át akarja majd hárítani. Persze a védtelenebbek, akik nem tőketulajk nem tudják azt megtenni. Ez az erőfölénnyel visszaélés tipikus esete. Az meg csúsztatás aranyom, amit sugallsz. Az összesből aaz ápolónő kevesebbet fizet be és a z energiaszektor többet. Ezek arányváltozások. Nem látszat.

Go Lem 2010.10.30. 17:01:00

@aszekelyek: akinek nincs saját véleménye hanem másét fújja, azzal nem lehet vitakozni

porfelhő 2010.10.30. 17:01:25

Kedves Török Gábor!
Bocsánat a délelőtti kommentekért, megbolondult a gépem, vagy forradalmi hangulatba került nem tudom, de egyszer szerettem volna elküldeni a kommentemet. Nem tudom hogy lett belőle három. "az is lehet, hogy ebben a politikai zürzavarban már kétszer-kettő- három lesz.:)

kodó tamás 2010.10.30. 17:01:40

@mrcxqj: "Bocs a dilettáns kérdésért, de azért ha valaki válaszra méltat, azt megköszönöm. A Fidesz-nek miért nem elég pusztán úgy alakítania az új alkotmányt, hogy az ne legyen többé hivatkozási alap az AB számára normakontroll esetén? Értem én, hogy alapvetően a többi, izmosabb törvénymódosításokat félti a kormány, amelyek ugye szintén jó eséllyel pattannának vissza - viszont csak az eddigi alkotmány alapján. Vagy attól fél a Fidesz, hogy az új, általuk beterjesztett alkotmány alapján is blokkolhatná az AB az új törvényjavaslatokat?"

Az új alkotmánnyal az a "TERVÜK", hogy üres lesz. ezért bízzák üresfejü "demokratákra", azaz: csipeg-csöpög, szépek az erdők, éljünk egészségesen, sportolj sokat stb lesz benne.
nem látnak messze előre ezért nekik erős alkotmányt és AB t nem érdemes....
viszont a napi tv -kezéshez és az esetleges 2/3-nélküli de többségi folytatás miatt alkotmány nélküli tv-kezésre rendezkednek be.
egyes ügyeket (saját problémikat) kezelgették eddig is egyéni tv-ekkel (pl pokorni-turul, rogán-parkoló stb stb)

is 2010.10.30. 17:03:04

@nyünyüge: Franciaországban 2, azaz kettő évvel nő a teljes nyugdíjra jogosító nyugdíjkorhatár: 65-ről 67 évre. a csökkentett nyugdíjbamenés idje nő 60-ról 62 évre. ez az, ami nálunk már 59, meg 40 év után a nőknek stb. de az összehasonlítható, teljes nyugdíj az már most is 65 franciáéknál, és majd 67 lesz.

panelburzsuj 2010.10.30. 17:03:36

@is:

"közgazdaságtan oktatást! politikai elemzőknek is!"

Na még csak azt kéne.

A végén még számonkérnénk TG-n és becses szakmáján, hogy ne csak azt hirdessék teli szájjal, hogy minden politikának alanyi joga van a saját valóságértelmezésre, hanem azt is, hogy ezzel az alanyi joggal mikor élnek vissza ordenáré módon.

A politológia ugyanis "jelen fejlődési szakaszában" azt képtelen megítélni, hogy a politikus hazudik. A politológia csak azt tudja tudományosan megfejteni, hogy választó hazugságnak minősít-e egy-egy politikai vonzatú kijelentést, vagy kijelentéscsokrot.

Ögyes ...

A patológusokat valóban viszonylag ritkán szokták orvosi műhiba miatt perelni.

Mondjuk a közkedvencek közé se igen számítanak.

aszekelyek 2010.10.30. 17:05:41

@ó jaj: No ehhez is van megjegyzésem. A költségvetésből kell finanaszírozni a tőketörlesztést is és a kamatait is. Igen. Akkor honnan is jön ki az a pénz? NAgyobb adósságra, nagyobb kamat és tőketörlesztés. Igen, a költségvetésből. Szülni ugyanis még Orbán se tud pénzt. Azt nem lehet nyugdíjra, egészségügyre , oktatásra, szociális kiadásokra költeni. Ezért azokból már ki is van véve, sok. Már régen. Azt kell odaadni, menedzselésre , amit befizetünk adóban a szociálisra de másra költik, mert muszáj.Nem nőhet a hiány.

Húsleves 2010.10.30. 17:06:02

@Lord Kilburn: nincsenek felgerjedt indulatok. Egy szerencsétlen buta droid vagy, aki érvek híján egy elíráson lovagol. Amit írtam, arra nem válaszoltál, hanem elkezdtél fröcsögni. Örülök neki, hogy nem kívánod folytatni.

remekelek64 2010.10.30. 17:08:55

2 millió 700 ezer agyhalálos választópolgár! "Köszönjük Nektek, hogy eljött és megvalósult Abszurdisztán. Remélem, nemsokára ugyanúgy fogtok érezni, mint a "Maradék".

kodó tamás 2010.10.30. 17:11:01

@remekelek64: nem akarok tamás kodó lenni, de
2 706 292

Malachi 2010.10.30. 17:11:52

@aszekelyek: "Már hogy lehetne kevesebbet akarni beszedni ? Amikor ki kell köhögni az IMF-EU törlesztéseket. Senki nem mondta se azt, hogy kevesebbet vesznek be, sem azt, hogy nem kell mindent kifizetni , amit kell."

egyszeri, nagyarányú ADÓCSÖKKENTÉS.

mond ez neked valamit?

Húsleves 2010.10.30. 17:13:18

@Malachi:
"ha lenne blogom és ott ilyen stílusban kezdted volna a mondanivalódat, akkor ki sem engedem, téged meg kitiltalak és kész. miért vetted magadra tudatlanozást? csak nem?"
Olyan stílusban írtam - szándékosan - ahogy a blogíró a blogján. Nem baj hogy tiltott, nem veszem a szívemre. Ő se vegye a szívére (és te se), hogy én meg közlöm másokkal, hogy mennyire hiteles az írása. Ki-ki a maga módján.
Így kezdte a blogját, hogy "Kedves tudatlan zemberek!", ezzel kijelentve, hogy aki nem ért vele egyet, az tudatlan. Ezért szólítottam meg hasonló stílusban, anélkül, hogy magamra vettem volna, hogy aki az ő enyhén szólva kétes kioktatásával nem ért egyet, az tudatlan lenne.
Ha valamit még nem értesz, nyugodtan kérdezzél, szivesen segítek.

Id. Lencsés István 2010.10.30. 17:15:21

@aszekelyek:

Itt kedödött egy kis nézeteltérés!

"Komoly forintgyengülést és kamatemelést sem tartanak kizártnak elemzők azután, hogy szombaton félbeszakadtak a magyar kormány, illetve a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió küldöttsége közötti hiteltárgyalások. Az IMF delegációjának vezetője azt mondta, hogy a bankadó összegét csökkenteni kell, és annak nincs jelentősége, hogy melyik magyar kormány vállalta, hogy 3 százalék alá csökkenti a költségvetési hiányt. A kormány és az IMF is a tárgyalás folytatását ígéri, határidő egyelőre nincs."

Minisazterelnök nyilatkozott, nem kell az IMF, nem veszünk fel pénzt, majd ismét leültek, de akkor miért történt ez mostanában, ha már náron sem voltunk rászorulva senkire sem, utána pedig csak sokasodtak a bevételek.

nyünyüge 2010.10.30. 17:15:43

@is: ezt mondom én is, Várúr beszélt 7! évről.

sunázósün 2010.10.30. 17:17:58

@aszekelyek: Te tényleg ennyire idióta vagy?
Minek vettek volna fel hitelt, ha lett volna pénz amiből rögtön visszafizethetik.
Elmebeteg...szól a csasztuska

aszekelyek 2010.10.30. 17:21:37

@is: Sokkal tovább is élnek.Az átlagéletkoruk legalább annyival több.Az életminőségük is egészen más. Már sok évtizede. Mostanában megugrott nálunk az 5o körüli nők halálozása. HAllottad? @Go Lem: Azzal, akkor ne vitatkozz:) VAn esetleg érved, miért feltétlenül szükséges a magánnyugdíjpénztár?@nyünyüge: Az, hogy 1ooo milliárd a teher, az Államadósságkezelő adata szerinted? mert más adatról tudok. Nagyon másról. Lehet, ez a kamat és van tőke is? Lehet, hogy ez a szokásos féligazság? Lehet. Nincs teljesen kibontva? Lehet.Itt meg nem volt semmi, amikor a szocik felemelték. merolyan fasisztákok vagyunk....és persze nácikok és rasszistákok,. mit hazudtak még rólunk, nem jut eszembe...@AnnaKarenina: Államosítani????? Jól vagy? Sokáig kellett neki magyarázni, hogy az a pénz nincs, ami ott van, elvben.... A nincset hogy lehet államosítani?

deku82 2010.10.30. 17:23:21

@ó jaj: Ne akard kitalálni, hogy én mire gondolok.
4 pontot írtam le eddig. Melyik nem igaz?

aszekelyek 2010.10.30. 17:23:40

@Go Lem: Elég sokan vannak, akik értik. Legalábbis rájöttek, hogy át vannak. b..va.

vakvarju 2010.10.30. 17:26:28

@Kalmár: A magánnyugdíj pénztárak államosított pénzét 212-ben vissza kell adni, akkor szűnik meg a multikra, bankokra és a telekommunikációs cégekre kirótt külön adó is. Ez több milliárdos hiányt jelent majd a költségvetésben. Miből pótolják vissza? Mit jelent az, hogy a multik ezer milliárdos tételben viszik ki a pénzt? Szerintem a nyereségükkel azt csinálnak, amit akarnak. Én sem örülnék, ha az állam mondaná meg, hogy a rezsi kifizetése után megmaradt pénzemet hol és hova költhetem el.
@porfelhő: Ja, megszólalt az a köztársasági elnök, aki felajánlotta függetlenségét a fidesznek. Akár biancóban is aláírathatnak vele bármit, úgysem ért hozzá. A tanácsadói meg erdőbe küldik. Jól teszik. Minek vállalt el olyan feladatot, amihez nem ért. Csak az a baj, hogy ennek a következményeit mindenki saját magán fogja érezni. A 8 millióból a 2,8 milliós 2/3-ad is. Mondjuk miattuk nem fáj a fejem. Ha megnyerték, csak nyeljék. Aztán lehet Orbán dolgos kezét csókolgatni.
Jövőre a közszférából elküldenek kb. 25 ezer embert. Hogy lesz ebből egy millió munkahely?
@aszekelyek: "Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolatához, s mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor előbb-utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül,........" Idézet Orbántól 1993-ból. Hát nehéz lehet ma Orbánnak lenni. Szerintem már önmagának is teher.

Terniak 2010.10.30. 17:27:42

1. Természetesen kétharmaddal bármit meg lehet változtatni. Az Alkotmányozó hatalom ha valamit beemel az Alkotmányba, azt a parancsot adja az Alkotmánybíróságnak, hogy Te ezt nem vizsgálhatod felül. És a magyar Alkotmánybíróság 20 éve, még az aktivista Sólyom László idején sem, sőt éppen tőle származik ez a gondolat, tartja magát ehhez az elvhez, nem vizsgálja felül az alkotmánymódosításokat. Tényleg azt tudom mondani, hogy olvassátok el az egyébként nem könnyű szövegezésű ABH-t, és egyértelműen kiderült, hogy az AB a célt nem kifogásolta, az eszközt viszont igen.

2. Hadd emlékeztessek mindenkit arra, hogy amikor nyáron bekerült ez a jóerkölcsös passzus az Alkotmányba nem volt ennyire nagy felzúdulás. Nem volt, mert a céllal többé-kevésbé mindenkit egyetértett. Mi történt akkor? Az, hogy a Kormány egész egyszerűen rosszul hajtotta végre az alkotmánymódosítást.

3. A jogi szakmában nem hallottam olyanról,aki ne tudta volna már az elfogadása idején, hogy ez egy alkotmányellenes törvény. Hogy egyeztették-e bárkivel vagy sem, nem tudom, de maguknak köszönhetik, ha nem.

4.És itt jön igazán a kiakasztó dolog. Mint egy sértődött kisgyerek, elkezdenek hisztizni, amiért az elb*szott törvényüket az arra hivatott intézmény kidobta a kukába.

5. És jön egy cinikus törvényjavaslat kb. 2 órával később, ami semmibe veszi az AB álláspontját. Ennyi idő alatt még elolvasni sem lehetett alaposan az ABH-t, nem hogy írni rá egy törvényt. Ergo vagy tudtak már a határozatról, vagy magasan sz*rtak rá.

6. Mindezt úgy, hogy Navracsics írt egy gyönyörű körmondatokkal teli kormányprogramot jogbiztonságról, alkotmányosság helyreállításáról, a jogállami intézmények tiszteletben tartásáról. Maga a FIDESz harsgota már áprilisban, sőt több éve, hogy gazdasági vészhelyzet van. Egy AB döntés kellett ahhoz, hogy felismerjék a magyar közjogi rendszer alapvető szabályait, hogy az AB meg is semmisíthet egy törvényt. Most vagy nagyon hülyék, vagy minket néznek itt nagyon hülyének.

7.Navracsics szövege ellenére az elmúlt félévben minden volt csak jogbiztonság nem. Nézze meg valaki a most futó törvényjavaslatokat. Áttekinthetetlen saláták, amit a FIDESZ annyiszor, de annyiszor kifogásolt.

8. Ha nem lenne alkotmánymódosítás, a jogtalanul kifizetett pénzeket a hatályos jogszabályokalapján is vissza lehet követelni.

Ennyi.

Szimba 2010.10.30. 17:29:02

@is:

www.konyvelozona.hu/2009/06/oregsegi-nyugdijkorhatar-alakulasa-2010-januar-01-tol/

Jelenleg 62 év a korhatár. Az előrehozott nyugdíj ideje férfiaknál 60 év és 183 nap, nőknél 59 év.
De ezt is módosíthatja a Fidesz.
A 65 éves nyugdíjkorhatár 2018-ra lép életbe (fokozatosan).

kodó tamás 2010.10.30. 17:33:06

@vakvarju: 2 706 292

@Teremszolga: "Most vagy nagyon hülyék, vagy minket néznek itt nagyon hülyének" IS-IS

Húsleves 2010.10.30. 17:37:22

@vakvarju: "Mit jelent az, hogy a multik ezer milliárdos tételben viszik ki a pénzt? Szerintem a nyereségükkel azt csinálnak, amit akarnak. Én sem örülnék, ha az állam mondaná meg, hogy a rezsi kifizetése után megmaradt pénzemet hol és hova költhetem el."
Nem baj ha kiviszik az ADÓZOTT nyereséget. Ez volt eddig a bibi. A nyereségüket ugyanis nem itt realizálták, hanem offshore cégeken keresztül az adózás megkerülésével játszották külföldre. A különadók természetesen csak átmeneti tűzoltásra szolgálhatnak, hosszútávon azt kell megoldani, hogy ne titkolhassák el a nyereségüket.

porfelhő 2010.10.30. 17:41:11

@vakvarju:
Te most azt irtad le, amit én korábbi posztokban már legalább tizszer leirtam.! csak kicsit másként! Nincs probléma belőle, a válaszodból. Megmondta az Orbán, hogy csak igy lehet csinálni! A választóik felhatalmazták! A köztársasági elnök is megmodta, - tegnap irtam - nem ellensuly, hanem motorja lesz a kormánynak.! Azt mondja ő amit az Orbán leirat neki.!! A nemzeti gazdasági élkénkitő csomagnak munkahely teremtő hatása nem lesz!

Húsleves 2010.10.30. 17:42:41

@Teremszolga: a végkielégítés nem jogtalanul kifizetett pénz, tehát a hatályos jogszabályok alapján nem lehet visszakövetelni.

Kalmár 2010.10.30. 17:42:55

@vakvarju: "A magánnyugdíj pénztárak államosított pénzét 212-ben vissza kell adni, akkor szűnik meg a multikra, bankokra és a telekommunikációs cégekre kirótt külön adó is. Ez több milliárdos hiányt jelent majd a költségvetésben. Miből pótolják vissza? "

- Tényleg nem tudod?? Akkor ne töltsd az idődet gazdaságpolitikai kérdések kritizálásával. Több éve döglött a gazdaság. Jól felhasznált pénzekkel 2011-ben 3,5%növekedés lehet, remélhetőleg 2012-ben legalább hasonló.

"Mit jelent az, hogy a multik ezer milliárdos tételben viszik ki a pénzt? Szerintem a nyereségükkel azt csinálnak, amit akarnak. Én sem örülnék, ha az állam mondaná meg, hogy a rezsi kifizetése után megmaradt pénzemet hol és hova költhetem el."

- Arról hallottál suttogni valamit, hogy mekkora támogatást kapnak ezek a cégek? Olyan adókedvezményeik vannak, hogy az vicc. Most illik nekik a zsebbe nyúlni. Ha tartani tudták a markukat eddig az én pénzemért, akkor ha bajban vagyok igenis mozduljanak meg. Had ne sajnáljam őket.

2010.10.30. 17:43:14

Nos, volt türelmem elolvasni a 6. pontot (kisdobos?:D). Egyetértek vele. Amivel meg nem, az már eddig kifejtettem. Most, hogy hallgattam a Krónikában handbanda bandzsa matolcsygyurikát, csak remélni tudom, hogy van, aki a minisztériumában ért a büdzséhez és a pénzünkhöz. És ez nem Rogán Tóni, mert az a tökkelütött régensherceg a dilihoppos gyuri király mellett. Szóval, csak remélem, hogy van ott egy eszes Fekete Vipera...

lüke 2010.10.30. 17:45:03

@Várúr:
nem baj mikor rendkivüli állapot lesz nem leszel meglepődve, a többiek meg igen
bármi lehet ebből,
s MNYP- ből befizetik a kölcsönt

sunázósün 2010.10.30. 17:45:57

@Húsleves: A BKV-s pénzek pont jogtalanok, a Fidesz meg folyton az Eleonóra 100 milkájára hivatkozik végkielégítés ügyben.

Malachi 2010.10.30. 17:47:15

@Húsleves: segíts magadon, nem szorulok a segítségedre. a stílus maga az ember.

Malachi 2010.10.30. 17:54:05

@Teremszolga: ennyi, bőven elég lenne, ha ezt mindenki tudása és képességei szerint átgondolná és megpróbálná megérteni. de tényleg látszik, hogy ide is sokan csak a vita kedvéért járnak, talán mert unatkoznak, magányosak, ki tudja. bár elismerem könnyű rákapni, az utóbbi napokban én sem bírtam ki, hogy ne tegyem közszemlére itt a véleményemet, pedig amúgy ritkán kommentelek.

Terniak 2010.10.30. 17:56:09

@Húsleves: attól függ mit értünk végkielégítés alatt. És ez volt az AB és a törvény egyik problémja is.

Ha ugyanis az ún.menedzserszerződéseket, ott valójában nem is végkielégítésről, nem törvény alapján járó juttatásokról van szó, hanem valamiféle sikerdíjról, amiben valamilyen, ki tudja, milyen okból, megállapodtak. Ezeket célozta a törvény,nagyon helyesen, mert ezek érdemtelenül jártak.

De az én igazságérzetemet nem sérti, ha egy közalkalmazott vagy egy bíró több étizedes pályafutás után eléri azt a szintet, hogy olyen mértékű végkielégítéshez jut. És ahogy hallom a FIDESZ politikusait, az övékét sem, nem ez volt a cél.

Nem tudom, ki emlékszik még a Tocsik-perre. Sikerdíj - a magyar bíróság a "régi szabályok" szerint a jó erkölcsbe ütközőnek találta. Várjuk csak, melyik Alkotmány is volt akkor hatályban. Ja, ez a mai. Akkor miről is beszélünk????

2010.10.30. 17:56:49

@lüke: ez nagyon durva! Már arra számítanak,k hogy 90 %-a átlép, mert ha 50% átlép, tönkremennek a MNYPak. Kedves mi? Úgy köpte a szavakat matolcsybandzsa, mintha valami murin lett volna. Mint a régi filmeken a gróhfók...s királyi többesben beszélt. Döbbenet. Ezt is kezelik valahol?

sárkányfő 2010.10.30. 17:56:58

@deku82: eszembe se volt kitalálni hogy te mire gondolsz. felkínáltam a lehetőséget, hogy kibontsd az igazság minden részletét. ezt jelképezte volna a "hiányzó" 4. pont, de hát nem vetted a lapot.

a pontjaid önmagukban igazak, de így megtévesztő féligazságok. azért félrevezetőek, mert azt sugallják, hogy itt jövőre, meg később irdatlan összegeket kell kivonni a magyar államháztartásból pusztán a visszafizetés miatt. ez így, ebben a formában nem igaz. új hitelekből fogjuk fedezni a lejáró pénzeket, mint tettük 20 éve mindig.

így a kiegészítésemmel már korrekt az információ, és nem keltesz - nyilván akaratlanul - hamis látszatot félinfókkal.

a szó amit keresel: "köszönöm".

kodó tamás 2010.10.30. 17:57:11

esztergom

meggyesahibas.blog.hu/2010/10/30/a_politikus_valik

"Ferenczi Krisztina megdöbbentő írása a nol.hu-n olvasható teljes terjedelmében. Mindenkinek erősen ajánlott olvasmány. Főképp azoknak, akiknek még van valamennyicske illúziója a politikusok valódi jellemével kapcsolatban. 110%-ra veszem, hogy ez az illúzió a cikk elolvasása után messzire el fog szállni."

nol.hu/lap/hetvege/20101030-baj_van_

aszekelyek 2010.10.30. 17:58:01

@Malachi: Igen. Nekem megvan a kettő közötti eltérés. Az ugyanis nem azt jelenti összességében kevesebbet kellene beszedni.Az eddig túladóztatott rétegeknél van csökkentés az eddig aluladóztatottaknál pedig emelés. :)

ssi 2010.10.30. 17:59:47

@Kalmár:
"Tényleg nem tudod?? Akkor ne töltsd az idődet gazdaságpolitikai kérdések kritizálásával. Több éve döglött a gazdaság. Jól felhasznált pénzekkel 2011-ben 3,5%növekedés lehet, remélhetőleg 2012-ben legalább hasonló"

mint alább hunocskának is, adatokat inkább: előtte, alatta, utána

@hunocska: 16:52:54 :-)))))
Nagyon jó lenne egy évközi jelentés, esetleg negyedéves, féléves. Nem kellene más csak tegyék fel Internetre a kiadás bevételt.

Terniak 2010.10.30. 18:00:42

@Teremszolga: A Törvény azonban nemcsak a jó erkölcsbe ütköző módon juttatott, törvény vagy megállapodás alapján járó, de az érintettek által befolyásolható módon keletkező jövedelmekre vonatkozik, hanem más, a törvényekben jelenleg is fenntartott, a jogviszony megszűnéséhez kapcsolódó jövedelmekre is. Ezért a Törvénynek ezek, az általánosan, a jogviszony megszűnésével összefüggésben kifizetett valamennyi jövedelemre vonatkozó, visszaható hatályú különadót előíró rendelkezései [11. § (5) bekezdése, 133. §] ellentétesek az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdésével és a visszaható hatályú jogalkotást tiltó 2. § (1) bekezdésével

Borenbukk 2010.10.30. 18:02:17

@Nash vs. Keynes: "Ha berakom az OTP-be amit eddig ők kaptak nem itt tartok, és az OTP nem kér a számlavezetésért évi ~60.000Ft-ot tőlem.."

Nono! Nem keresel te evi 15 milliot.

tbb 2010.10.30. 18:10:03

@Diocles:

Ha jól olvasom amit leírtál, végül is nem korlátozta. Csak korlátozta volna, ha az amik nem lettek volna kooperatívabbak. Na most a mieink is elég kooperatívak voltak, mivel rámutattak miként lehetne a kívánt célt alkotmányosan elérni.

Prophet of the Fools 2010.10.30. 18:10:16

Ha tiltakozni akarsz, küldj egy emailt egy fideszes képviselőnek, melyben felhívod figyelmét a visszásságokra. Legjobb, ha minden nap megteszed. Hátha ér valamit. Talán egyik-másik elgondolkodik és nem droid módjára nyomogatja a gombot a Házban.

Malachi 2010.10.30. 18:12:13

@aszekelyek: az jó. nekem ezzel pl. nem is lenne bajom, csak a kommunikáció, érted. szerinted a 2,8 millió fidesz szavazóból hányan járnak majd jól jan. 1.-től? és hányan hiszik! azt, hogy majd jól járnak, mert a viktor azt mondta?

és ez megy, minden szinten, burkoltan és nyíltan, sunnyogva és arcátlanul. ez lesz a vesztük is, mert láthatóan odáig jutottak, hogy már képtelenek nyíltan beszélni bármilyen témáról, folyton a terelés, a mellébeszéd, a ködösítés. ha nem tudnak leállni, valamikor kiborul majd a bili.

és ugyanez megy az AB taposással is, végső soron. bár az sajnos sokkal súlyosabb probléma, mégis csak nem tudom eldönteni mi irritál jobban, a végrehajtás, vagy a hamis képmutatás amivel elkendőzik a tényleges szándékukat.

ennyi az egész.

2010.10.30. 18:19:35

@kodó tamás: döbbenet. Milyen ember ez? Aki nem tiszteli a gyerekei anyját, elveszíti a gyerekeit...

ssi 2010.10.30. 18:19:59

hány féle demokrácia van?
hol vannak a demokrácia határai?
mekkora a szabadság egy demokráciában?

egészen új célok - de a régi szabályok már gond - ezért új célokhoz igazodó új szabályok - de az új céloknak igazodni kell a meglévő demokratikus keretekhez, a maximális emberi szabadságjogokhoz
sardobalo.blog.hu/2010/10/30/mitol_vedem_orban_viktort

2010.10.30. 18:20:47

@kodó tamás: döbbenet. Milyen ember ez? Aki nem tiszteli a gyerekei anyját, elveszíti a gyerekeit...

aszekelyek 2010.10.30. 18:21:02

@mizrolist: Ami a gyurcsányi-kapolyival:)

Rá Dios 2010.10.30. 18:21:51

@Malachi:
Tudod, az okosnak, sőt, tisztességesnek hitt Varga Mihály tegnapi Hír Tv beszélgetése során elhangzott mondata nem nagyon hagy illúziót a továbbiakra nézve:

Kb így hangzott: megfontolandó, szabad-e az AB-t olyan döntéseket minősíteni hagyni, amelyekben a parlament (most már maradok a kisbetűnél) 2/3-os határozatot hozott.

Nem érti? Nem akarja érteni, hogy éppen a túlhatalom elleni védelem a cél? Mert a népi felhatalmazást hagyjuk. Megvan itthon németül, 1933-ból. hasznos volt, hamis volt, katasztrófához vezetett.

Go Lem 2010.10.30. 18:26:19

@aszekelyek: hogy a nyugdíjrendszer fenntartható legyen akkor is amikor még a mainál is kevesebb befizetőnek kellene eltartani a az akkor nyugdíjasokat

2010.10.30. 18:26:50

Bocsánat, a blogmotor szórakázik..De megyek is, festeni...:)))

Húsleves 2010.10.30. 18:27:00

@Teremszolga:
én nem olvastam közvetlenül az alkotmánybíróság indoklását, csak a híradóban láttam. Nem tudok róla, hogy így összekavarodtak valahol a dolgok, számomra a végkielégítés végkielégítés, a sikerdíjas szerződés pedig egészen más. Én tehát csak a végkielégítésről beszélek, ha ebben az ügyben benne vannak a sikerdíjak is, azokról nem tudtam, úgyhogy nincs mivel vitatkoznom, biztosan igazad van. A végkielégítésekkel kapcsolatban viszont nem érvényes amit írtál. Azt gondolom, kell egy felső határ. Több tízmilliós végkielégítést ne fizessenek ki senkinek. De ez a jelenlegi törvények szerint jár, ezért változtatni kell.

majomkutya 2010.10.30. 18:27:59

@tbb: Talán valamelyik skandináv államban.
Régen volt már az Alkotmányjog 1 c. tantárgy.
De azt is megtanultuk, hogy sehol szinte nincs olyan, hogy 2/3 és azonnal hatálybalépéssel.

Húsleves 2010.10.30. 18:30:50

@Malachi: az is maga az ember, ha valaki nem érti amit olvas. Ezen próbáltam segíteni a válaszomban, mivel hozzám intézted soraidat. De azért zsörtölődj csak nyugodtan tovább, magadat minősíted. Bemásoltam annak a lognak az első mondatát, mindenki láthatta, hogy a stílus ennyire maga az ember. Ezen után papolhatsz itt stílusról.

Húsleves 2010.10.30. 18:32:34

@Malachi:
javítok egy elírást: log=blog.
Ma már egyszer megszóltak ilyenért.

Rá Dios 2010.10.30. 18:33:38

@Húsleves: nem járt semmilyen törvényszerint: aki utalta, hűtlen kezelő, aki hagyta, hanyag kezelő. Nem új törvény kell, hanem a régi betartása.
Ezt mondták már mások is: Nem azt mond, milyenek a törvények az adott országban, hanem hogy mennyire tartják be a meglevőket. (Talán Montesquieutól)

aszekelyek 2010.10.30. 18:37:21

@hunocska: félévente jönnek, ha esik, ha fúj:) Nem hívják őket... nagyon udvariasan de köszönték nem kértek több hitelt.@Malachi: Nem ígérte a nagy jóljárást. Azt ígérte, nagyon nehéz lesz.@sunázósün: Persze én vagyok elmebeteg. nem aki addig szedte fel, míg már senki nem finanszírozta az országot....A megyó lemondása óta elmebetegséget tettek a kormányzó pártok.Miért is nem volt pénz????? nos?

Húsleves 2010.10.30. 18:39:56

@Rá Dios: nem tudom honnan veszed amit írtál, a végkielégítés nem hűtlen kezelés, hanem törvény szerint jár.

sunázósün 2010.10.30. 18:44:20

@aszekelyek: Finanszírozták volna, csak sokkal drágábban.
Tudod, közben beütött a krach az egész világon.
Nehogy kitaláld már arról a hitelről, hogy milyen hátrányos volt amiről már Orbán apádék is elismerték, hogy szükség volt rá.

SzucsCsaba 2010.10.30. 18:45:06

Épp most néztem meg Sólyom László Mindentudás Egyetemén 2005.05.23-án elhangzott előadását Az alkotmány őrei címmel.

Talán valaki már említette is ezt az előadást véleménye kifejezésekor.

Többen kíváncsiak voltak az előző bejegyzésekben Sólyom véleményére a kialakult helyzettel kapcsolatban. Szerintem ebben megtalálják válaszát :)

Egyébként nagyon érdekes, hogy Sólyom előadásában hosszú perceket szentel az AB és a politika viszonyáról illetve ellentétéről. Azok a szavak hirtelen milyen aktuálisan hangzanak...

Én laikusként, egyszerű választópolgárként nagyon tisztelem és kedvelem Sólyom Lászlót, a kialakult politikai, elvi, jogi, alkotmányossági helyzettel kapcsolatban nagyon fontos véleményformálónak gondolom, sőt talán túlságosan erőtlenül is fejeztem ki magam szerepét illetően. Mégis az elmúlt 20 évnyi érintettsége (alkotmány, AB) akaratlanul is valamilyen elfogultságot hozhat magával.

De talán már ezt is többen szóvá tettek...

A tanulságos előadás az alábbi lapról érhető el:
www.mindentudas.hu/solyomlaszlo/index.html

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2010.10.30. 18:45:19

A fidesz tervei 2014-2018-as ciklusra:
A munkavállalók béreit-kereseteit ezentúl nem a munkavállalók bankszámlájára utalják hanem egy állami pénzelosztási alapba (fidesz pártkassza+L.Anikó kosztpénzes dobozkája) és majd onnan az előzetes vizsgálat után osztják szét párt ill. eszmei hűség alapján.
A nyugdíjak kifizetését(!) előre meg nem határozott ideig szüneteltetik mert a nyugdíjkifizetés nagyon megterheli a költségvetést.
Az 1 vagy több embert foglalkoztató cégek profitjára 98%-os adót vetnek ki, késöbb a magáncégeket államisítják.
Feltámasztják Kádár Jánost.

aszekelyek 2010.10.30. 18:47:00

@hunocska: A piaci finanszírozást választották, nem az IMF-et:)

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2010.10.30. 18:49:26

2011 január:
Az "Alkotmánybíróságot" okafogyottság okán feloszlatják.

aszekelyek 2010.10.30. 18:52:05

@sunázósün: Az IMF tudtommal azokat finanszírozza, akiket más nem. Valamint drágért.. Érdekes bár júniusban megegyeztek,fletoék még ősszel tagadták hogy ide is jön a válság. Valaki eszerint nem mondott igazat.

Terniak 2010.10.30. 18:53:19

@Húsleves: több tízmilliós végkielégítéssel én a közszférában (pedagógus, orvos, mezei ügyinzéő valamely álligszervnél) én még nem találkoztam, de ha valóban lenne ilyen, az valóban túlzott mértékű.

De pont ez a differenciálást kellene rendesen elvégezni, és alkotmányosan is menne a dolog.

Húsleves 2010.10.30. 18:54:44

@aszekelyek: Fletóék azt is mondták, hogy az IMF keret csak garancia, nem fognak belőle pénzt lehívni. "Valaki" ott is hazudott.

aszekelyek 2010.10.30. 19:00:07

@Go Lem: Önkéntes ellen nincs kifogásom.Ez az állam emlőin tengődő nem kell...

Húsleves 2010.10.30. 19:00:48

@Teremszolga: ha differenciálnának, az még támadhatóbb lenne, mivel az MSZP teli torokból ordítozná, hogy a kormány testreszabja a törvényeket. Az Indexen előszeretettel használják az ilyenre a "lex" prefixet is, hogy éreztessék: olyan, jogilag csúnya kategória a törvényes differenciálás, hogy neve is van. Szerintem teljesen helyénvaló, hogy legyen a végkielégítésnek felső határa. Lehet hogy nem pont annyi, amennyit most akartak, de mindenképpen legyen.

BŐS 2010.10.30. 19:03:43

ebben az egészben az a legszörnyűbb, hogy mégis a Farkasházynak lett igaza :)

szerintetek ez még alkotmányos demokrácia vagy már diktatúra?

Rá Dios 2010.10.30. 19:04:05

@Húsleves: nyilván nem erre gondoltam: Az egyik arányos és előre rögzített (hosszú munkaviszony, köztisztviselő), a másik személyes és indokolatlan (akármilyen rövid munkaviszony, "BKV-s, felét add vissza-típusú.)

Malachi 2010.10.30. 19:06:43

@Húsleves: kedves művelt és kifinomult Húsleves! elolvastam az ottani posztot és csak utána a kommentedet, a többivel együtt. szíves magyarázatod nélkül is tisztában voltam vele, miért kezdtél kreténezni amott. továbbra is tartom, hogy ha én a saját portámon elmondom mi bánt, te meg magadra veszed és odajössz engem személy szerint gyalázni, talán mert találva érzed magad, akkor nekem jogom van téged onnan rövid úton eltávolítani. ez a blogolósdi már csak ilyen műfaj, vannak helyek, ahol ennél kevesebbért is permaban jár. ezt tudatosítsd magadban, nehogy a későbbiekben is kellemetlen meglepetések érjenek egy szőrös szívű bloggazda miatt és meginogjon meggyőződésed a más véleményen lévők demokratikus elkötelezettsége irányában. további minden jót.

tlvajferi 2010.10.30. 19:11:23

@BŐS: alkotmányos demokrácia, ugyanis nemrég a nép 2/3 os többséggel támogatta

diktatúra a gyurcsányi kormányzás volt 4 évig, 17%-os népi támogatással

Malachi 2010.10.30. 19:13:32

@aszekelyek: a kampányban? tényleg? akkor nekem biztosan elkerülte a figyelmemet. én csak kapkodtam a fejem a "nem kell megszorítás", meg "nagyarányú azonnali adócsökkentés", továbbá a "két hét múlva minden faluban lesz rendőr" lelkesítő szövegek hallatán. már meg ne haragudj, de a kampányban, ahogy minden rendes kampányban is, fűt-fát összehazudtak és szó sem volt arról, hogy nagyon nehéz lesz. annyira azért ők sem hülyék, hogy Magyarországon ilyesmivel reklámozzák magukat választási időszakban. szóval nem értem még mindig, hogy mire akarsz kilyukadni. most akkor mit mondtak és mikor? és leginkább mit cselekszenek most?

tlvajferi 2010.10.30. 19:14:58

@Turbék: igen szerintem is hibás a fidesz irányzat, mármintt, hogy a nyugdíjkassza bevonásával próbálja kezelni az elődök által felturbózott államadósságot

szerintem az összes mszp-szdsz párttag magánvagyonából kellen visszafizetni
zár alá venni és odadni az imf-nek meg a hitlező amcsi bankoknak
:-)))

BŐS 2010.10.30. 19:15:54

@tlvajferi:
o.k. csak ők legalább elfogadták az AB ítéleteit

na megyek, fel kell hoznom a garázsból a lesötétített ablakú kocsit, most telefonált a főnököm, hogy megyünk, begyűjtünk néhány embert
a politológusokkal kezdjük
aztán jönnek a bloggerek ... :)