Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
nov 01
17:22

Ma éjfél körül lesz egyéves a blog. Tavaly november első vasárnapján határoztam el, hogy belevágok, s miután az akkor rendszeres éjszakai ringatások között akadt egy kis szünet, valamikor éjjel megírtam a nulladik bejegyzést. „Nagyon nem örülök ennek a blognak. Mi a fenének? Nem elég a szócséplésből meg az okoskodásból?” – jelezte rögtön egy kedves hozzászóló, de azért a fogadtatás összességében meglepően pozitív volt. A 12 hónap alatt majdnem háromszáz rövid cikk született, s miután ez egy afféle elemzői napló, számomra is tanulságos volt ma kicsit visszalapozni benne.

A napló műfaja azért lehet veszélyes egy elemző számára, mert a napi reflexiók nem olyanok, mint a kiérlelt, letisztult gondolatok. Nincs idő a hosszas mérlegelésre, hiányzik a távolság, ezért gyakran több bejegyzésből áll csak össze mindaz, amit az adott téma kapcsán később, messzebbről visszatekintve szívesen elmondanék. Éppen ezért nem is elemzéseknek tartom az itteni írásokat, sokkal inkább gondolat-töredékeknek, témafelvetéseknek, amelyeket aztán a hozzászólók ízekre szednek, továbbgondolnak, időnként megerősítenek, máskor eltérítenek. Bárhogy is van, így is sokkal komfortosabbak számomra, mint a pár perces média interjúk, ahol sem az idő, sem a tér és – olykor – sem a beszélgetőpartner nem teszi lehetővé, hogy arról beszéljünk, ami engem érdekel, ami szerintem fontos. A blog megadta azt a lehetőséget, hogy legyen egy saját helyem, egy önálló ablakom a világra, s nagyon köszönöm mindenkinek, aki az elmúlt évben megtisztelt az érdeklődésével, a figyelmével.

Nem szeretnék, talán nem is lehet, összegzést adni az eddig megszületett írásokról, a jobb oldali sávban mindegyik megtalálható, elolvasható. Volt, amiben tévedtem, van, amit ma másképp írnék meg, s talán egyszer majd valaki Seres László felhívására a szememre is hányja az összes hibámat. A blognak köszönhetően sokkal több kritikát kaptam, vagy csak több jutott el hozzám, mint korábban, nem tudom; mindenesetre kellett egy kis idő, amíg megszoktam, hogy a „nem szerethet mindenki” szomorú elfogadása sem mindig elég, mert olykor szinte senki sem... Neveztek itt már mindennek, s bár voltak olyan pillanatok, amikor tényleg reménytelennek éreztem azt a vállalkozást, hogy harag és részrehajlás nélkül írjak a magyar politikáról, elsősorban nem az ítélkezés, hanem a megértés és a magyarázat szándékával, visszatekintve az elmúlt egy évre, többé-kevésbé teljesítettnek érzem célomat.

Összegzés helyett végül mindössze egyetlen kérdésre szeretném ráirányítani a figyelmet, pontosan arra, amelynek kapcsán a legtöbb bírálat ért. Igen, a kétharmad… Egyesek szerint komoly a felelősségem, ugyanis bagatellizáltam a „veszélyt”, pedig voltak, akik bizony előre megmondták. Mások inkább arra hajlanak, hogy sokkal erősebben kellett volna kiállnom a „forradalmi” változások mellett, s nem értik, hogy mi a bajom most, amikor a Fidesz a felhatalmazásával élve szűkíteni kívánja az Alkotmánybíróság jogköreit.

A politikai elemzőnek tudnia kell, hogy akár szándéka ellenére is része a politikai játéknak, de igyekezhet nem politikusként viselkedni és gondolkodni (54. Miért politikus itt mindenki?). Bár vannak értékei, személyes elkötelezettségei, ha képes az önreflexióra, talán még az érdekek és az elvek között is különbséget tud tenni (122. Miért elv, ami érdek?). Felfogásomban az elemző nem vátesz, nem jós. Nem látomásai vannak, hanem szempontokat ad és forgatókönyveket vázol fel; nem a biztos jövőt írja le, hanem a már megtörténtet értelmezi, vizsgálja. Aki velem tartott az elmúlt évben, talán tudja és érti, hogy miért és hogyan jutott el a magyar politika innen (3. Kell-e félni a kétharmadtól?), idáig (269. Hol van a Rubicon?). Ennél többet a jövőben sem ígérhetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr612414016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zenekalóz 2010.11.02. 09:41:17

"Török Gábor megtehetné azt is, hogy nem publikál a blogján, hanem az egészet összegyűjti, kiadja könyv formájában, aztán az emberek ezt nem veszik meg, Török meg telesírná a sajtót, hogy “neki is enni kell adni a gyereknek”" Ismét fellángolt a vi...

Trackback: Zenekalóz 2010.11.02. 09:33:12

Ismét fellángolt a vita a “zenekalózkodás” kapcsán, most éppen Ákos egyik nyilatkozata szolgáltatta az ürügyet. Elhangzott sok pro és kontra, a Vastagbőrön több száz komment született a témában, most tulajdonképpen én is kommentelni fogok, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.11.02. 19:49:26

Ideje kicsit levegőt venni mindenkinek, és elgondolkozni! 100 ezer forintig dönthet majd a rendőr bírság esetén? Nevetséges, szerintem ebben az egy döntésben benne van minden. Ez megold mindent ? vicc az egész éljen OV Kádár kedvenc tanítványa.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.11.02. 19:50:58

@CSENDES: na ez az ugyanaz lesz, mint Esztergomban "fortéjos félelem fog igazgatni, Isten Haza Család ennyi.

kodó tamás 2010.11.02. 19:52:31

betortablak.blog.hu/2010/10/31/a_rendori_helyszinbirsag_emelese_ellen_ot_pontban

csak vigyázzatok. hosszu percekekig elvesztettem a látásom tőle...

de az ellenérvei igazak...

lüke 2010.11.02. 19:56:27

@bariga:
ha Sir Winston se tud mást, akkor egy simply kommentelő mit mondjon?

cambridge.on 2010.11.02. 19:57:13

@radala: www.answers.com/topic/fran-ois-papa-doc-duvalier

" With the army's support, he was elected to the presidency in 1957. In 1964 he declared himself president for life "

Nem Orbán lenne az első,volt már rá példa.

aszekelyek 2010.11.02. 19:58:26

Schifferé a legértelmesebb. Azt érdemes átszámolni, hogy szúcs erika és trsai, volt miniszterek hogy is járnának a benyujtott javaslattal, no és a tóbiás félével. Még az is lehet, abból nagy politikai tőkét lehetne kovácsolni. Az összes bkv-s is beleesne. Máv-osok, hasonlók. Az megérne egy kis számolgatást.PSZÁF elnök pere legyen kivétel. Őt kiverték a székéből, az más tészta.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.11.02. 20:00:17

Az AB döntés után bármit meg lehet csinálni, éljen a békekölcsön...beszarás.....

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.11.02. 20:02:01

Éljen a forradalmi kormány:-)

CSENDES 2010.11.02. 20:03:06

@aszekelyek: Szerintem, Te ostoba (is) vagy. De ennyi. Tán hallgasd a forradalmi lendülettel rendelkező FIDESZT.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.11.02. 20:05:39

Ne féljetek a forradalmi, népi, konzultációs kormány majd megold mindent. Ő a mi Hugo Chavezünk. Zárójel: Valahogy úgy érzem, hogy távolodunk a nyugati-konszenzust kereső politizálástól, a Mao féle forradalom felé:-)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.02. 20:07:57

@Letícia: Mondjuk, azt nem értem, miért nem lehet egy egyszerű és korrekt húzással az egész 98%-ot rendbe tenni?És igazságos is lenne:

Meg kell adóztatni 98%-kal az állami végkielégítések köztisztviselői vagy közalkalmazotti illetménytábla szerint számolt végkielégítés feletti részét, ha az több, mint 2 millió Ft. Ez egyértelmű, és igazságosnak tűnik. Ezt biztos nem meszelné el az AB.

Látszik, hogy a FIDESZ az alkotmány moderáló hatását szeretné kiiktatni "paranormális" terveihez.

CSENDES 2010.11.02. 20:13:01

Mi is a zengő torkú nyivákoló?: Nem más mint egy kandúr macska. Nem gyűlölöm, csak a helyén kezelem. Lehívom a tetőről, de ha nem jön, kizárom a lakásból. Fagyjon meg a segge. Egyen, ahol adnak, s ahová bejut. Haza nem jöhet.., mert nem akarok álmatlanul vergődni. Fogjon egeret.

tölgyes 2010.11.02. 20:14:28

@Zengőtorkú Nyivákoló: Szíveskedjen figyelni és szabályosan közlekedni..stb. Tehát a rizikó nem kicsi.. de ha meggondolja, akkor azt is látja: még titkosszolgálati eszközökkel is ellenőrzik a rendőrt...és ez is helyes.

SzucsCsaba 2010.11.02. 20:15:41

@török gábor: Szerintem meg nagyon szánalmas. De biztos egy ironikus megállapítás volt ez csak.

Semmi épkézláb érvelés kormányoldalt. És egész klassz érvrendszerek az ellenzékiek oldalán (az ellenzéki vezérszónoki megnyilvánulások szerintem mind ilyenek).

Ezek alapján szépen kitisztul a kép is az egész ügy körül.

A legbeszédesebb az, hogy nem hallunk beszédeket vezető Fideszes politikusoktól. Talán nem is vesznek részt a vitában, mert nagyon nincs értelme. Hol van Orbán, vagy hol van Navracsics?

Már én is nagyon hiányolom a komoly, nyomós érveket a kormánytól.

Szomorú látnom ezt a nyüglődést a Fidesztől, mert én a politikát tőlük szerettem meg anno egy évtizeddel ezelőtt. Közöttük vannak még most is a politikai példaképeim, amik talán már nem is annyira azok ezután.

aszekelyek 2010.11.02. 20:15:52

@Zengőtorkú Nyivákoló: Németországban elveszik a jogsidat és csá.Annak a negyedéért, amit itt az agresszív sofőrök megengednek maguknak. Gondolkozzál el. Ezen is. Majd betartod szépen a közlekedési szabályokat. Részemről egyből a német szisztémával dolgoznék. Meg kellene rostálni a közlekedésben részt vevőketerősen.Egy szabálytalan bekanyarodás és annyi a jogsidnak. Itt meg minden bunkó azt csinál büntetlenül, amit akar... Majd szépen összeadjátok a rendes fizetésükre valót. Vége lesz a randalírozásnak az utakon. Ideje, hogy a rendőr diktáljon és a törvény, nem tahó kutyaláncos tahók. No és a vadiúj drága autós übermenschék. Az a másik véglet. Neki az autóhoz adtak engedélyt is tolakodni, bevágni,.... dudálni egy szabályos sebességgel haladóra.... záróvonalon előzni.....@CSENDES: Hasonló a véleményem önről. Azt nem ön dönti el, hálisten, hogy én mit csináljak.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.02. 20:17:04

@tölgyes: Az emberek nem a 98%-ot kifogásolják, hanem az annak ürügyén megvalósuló diktatúra kiépítését.

Ugyanis most már a FIDESZ-nek nem lehet semmilyen mentsége arra, hogy minden demokratikus kontrollt kiiktat.

Az emeberek hamarosan rá fognak jönni, hogy a demokrácia keretein belül való bukdácsolás és téblábolás (a'la Gyurcsány) nem egyenlő a demokrácián való átgázolással (a'la Orbán)!

2010.11.02. 20:20:16

@vinczej: hát ez egy érdekes megoldás!

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.02. 20:23:05

@Szimba: Egyetlen példát mondj, amikor kiléptek a demokrácia kereteiből, vagy a demokrácia valamelyik intézményét támadták!

cambridge.on 2010.11.02. 20:24:18

@radala: @cambridge.on: Azt hiszem ez még jobb példa,nem távoli egzotikus ország.Akinek a neve,sok évtizedes uralma alatt legalább olyan szitokszó lett,mint itthon Gyurcsányé:

en.wikipedia.org/wiki/Ant%C3%B3nio_de_Oliveira_Salazar

Csak ismerni kell a történelmet,(és néhány portugált)lehet találni példákat.
Nem a nagyhatalmak soraiban,Mo.sem nagyhatalom.
Zsebdiktátorok akadnak bőven.

porfelhő 2010.11.02. 20:24:36

A nép akarata erősiti a demokráciát, lesz új alkotmány, visszaszedik a nagy pénezeket. ezt igérte fidesz a választóiknak.
Alkotmánybiróság miatt vagyunk lépéskényszerben, semmi sem irhatja felül a nép akaratát. Nem értik, a 98 százalékos különadó lényegét Lázár szerint, az a" nagykutyákra" vonatkozott, nem az orvosokra, tanárokra, közalkalmazottakra.

nyünyüge 2010.11.02. 20:24:39

@tölgyes:
a közterületesek feddhetetlenségét is titkosszolgálatilag fogják ellenőrizni?
merthogy ők is szabhatnak majd ki ilyen mértékű bírságokat.

CSENDES 2010.11.02. 20:24:52

@aszekelyek: Hál Istennek nekem sem más a véleményem a hozzászólások (tudatlansága) alapján. Ja, s szerintem tőlem más egy macskát (kandúrt) sem kellett megvédeni. Ahogy a parlamentben mondanák, minden tiszteletem az Öné.

CSENDES 2010.11.02. 20:27:15

@CSENDES: Hozzátéve, nem tudom mikor akartam eldönteni, hogy mit tegyen, mert egyértelműen érdektelen számomra a székelyek.

nyünyüge 2010.11.02. 20:29:55

Nézem a mai tüntetésről szóló képeket - hát pár hónapja el nem tudtam volna képzelni, hogy belátható időn belül kormányellenes tüntetést vagy nagygyűlést lehet itt kiprovokálni :(.

CSENDES 2010.11.02. 20:31:35

Wittner Máriának pedig jelenleg igaza van, bár idiótán fogalmazza meg: Ha a szocik ellopták (és kényszerítették az állampolgárokat a magánnyugdíjpénztár igénybevételére és a befizetésre), Nekik tehát joguk és kötelességük lopni, azaz ellopni a mnyugdíjpénztári tagok befizetését.

panelburzsuj 2010.11.02. 20:32:42

@aszekelyek:

ehh...

A közvetlen hatást kérdezte. Amit az efféle mondatok kiválthattak a hosszas prédikáció alatt feszengőkből:

"Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli magát újra közpénzen. Mi meg ezt nem merjük kimondani, és be vagyunk szarva ... Mi azért nem merünk hozzányúlni egy sor nyilvánvaló társadalmi hazugsághoz, mert félünk a ránk ható politikai következményektől. ... De nem azért kell politikusnak lenni, mert ebből olyan kurva jól meg lehet élni. Mert már elfelejtettük, hogy milyen autófényezőnek lenni. Hanem azért, mert meg akarjuk ezeket oldani."

Erre ott helyben gondolniuk kellett valamit. Amitől (tudtommal) elkezdtek mocorogni, kiszállingózni a teremből, mobilozgatni, SMS-ezgetni. Mit csináltak, hogyan szervezték a dolgaikat a beszéd nyilvánosságra kerüléséig? Megszeppentek? Megjavultak? Vagy épp ellenkezőleg: egyfajta "kapuzárási pánik" vett rajtuk erőt, és még az addiginál is mohóbban és gátlástalanabbul igyekezetek a maradék koncot fölprédálni?

És a leginkább hipotetikus kérdés: vajon a mostani Fidesz-frakcióból mit váltana ki egy ilyen (zártkörű, a game-overt bejelentő) beszéd?

kodó tamás 2010.11.02. 20:32:59

@nyünyüge: én egy évvel ezelőtt azt mondtam, hogy a fidesznek 1-2 lesz választás után...

azóta transzban vagyok azon agyaltam hogy elmegyek áprilisban külföldre... de nagyon izgulok a HOGYAN-on...

CSENDES 2010.11.02. 20:33:09

@nyünyüge: Vannak ott egyáltalán??? Nem hiszem, hogy számottevő. De ha oly mértékű, linkeld légy oly szíves!

porfelhő 2010.11.02. 20:34:04

Véget ért a demokratikus Charta demostrációja. melyen jobbikos közönség is megjelent- ellentüntetőként - árpádsávos zászlóval.
"Orbán V. 1989-es demokrata, nagy reménység volt, de 2010.-re az ország csaló politikusává vált." mondta többek között Gyurcsány F.
a fülkeforradalom óta ez volt az első demostráció, holnap az Lmp. demostrál.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.02. 20:37:01

@aszekelyek:

Diktatúra == Kontroll nélküli hatalom.

És ez független a cél "jóhiszeműségétől"! Maradt kontroll?

És nem mentség, hogy még pillanatnyilag csak az intézményes kontroll veszett el. Az "öndeklarált jó cél" érdekében meddig lehet lehet elmenni?

ssi 2010.11.02. 20:37:27

@lüke: mi a gond a Monsparttal?

@ubul2000: igazság? ki mit akar hallani / bárki kimondhatja?

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.11.02. 20:39:38

@aszekelyek: ez most mire válasz? 100 ezer forintig mérlegel...ugyan már ébresztő ..benne van a fejetek a konzultációban nyakig. Egyébként meg tudom, New York, meg Szingapúr...csak tudod az a baj, hogy ezeket addig szereted, amíg nem veled csinálják, ez a diktatúra baromi jó ismérve..

Ted Striker 2010.11.02. 20:41:54

Szomszédblogról, fura hogy eleddig ezzel senki nem érvelt:

Ez a lista itt a Menedzsment Fórum által összeállított „legpofátlanabb végkielégítések listája”:
Szűcs Júlia MNV Zrt 20 2009
dr. Szalainé dr. Szilágyi Elenonóra BKV 96 2008
Aba Botond BKV 13 2007
Menyhért László BKV 35,5 2007
Antal Attila BKV 12 2008
Regőczi Miklós BKV 40 2008
Gulyás László BKV 12 2008
Olti Ferenc BKV 32 2008
Bosnyák Gyula BKV 39 2008
Hajdu György FKF Zrt 36 2008

Mi a közös még ezekben az emberekben (azon kívül, amit amúgy is tudunk)?
Hogy a 98%-os különadó nem fog rájuk vonatkozni.
Ezek a derék emberek ugyanis 2007 és 2009 között kapták meg a végkielégítésüket, a magánszemélyek különadója pedig csak a 2010. január 1. után szerzett jövedelmekre fog vonatkozni. Köszönettel vesszük a 2010-ben kifizetett pofátlan végkielégítések toplistáját.

orulunkvincent.blog.hu/2010/11/02/a_legpofatlanabb_vegkielegitesek_toplistaja

porfelhő 2010.11.02. 20:41:56

Nem tudom @tölgyes itt van a poszton? nem ment el a Gyurcsányt meghallgatni?! bekiabálásával tudathatta volna vele, hogy elkutra a tuzennyolcezer-milliárdot. most meg mit szervezi a demostrációt?!!:) bocsánat.!

6.Lenin 2010.11.02. 20:41:59

@nyünyüge:

"hát pár hónapja el nem tudtam volna képzelni, hogy belátható időn belül kormányellenes tüntetést vagy nagygyűlést lehet itt kiprovokálni :(. "

Pedig ez 2006 szept. óta egyértelmű, hogy mi lesz a bukás után.
Létszik, nem ismered igazán az Universum géniusát (GyF-et)

Nem olvasod a blogot?

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.11.02. 20:42:28

@CSENDES: Igen erre én meg azt mondom, hogy a Fidesz most büszke lehet arra, hogy ő lett a legkeményebb szardarab a csatornában GRAT

CSENDES 2010.11.02. 20:45:30

@nyünyüge: Köszi, szerintem pár százan, illetve ezren voltak, bár nem tudom, hogyan lehet manipulálni a felvételeket. Magam pedig nem voltam ott.

jjulie 2010.11.02. 20:45:37

@manyike:

semmi, amúgy az Évára célzott

és csak megpróbál úgy tenni, mintha ő lenne a saját öreganyja az ántivilágból

CSENDES 2010.11.02. 20:46:15

@Zengőtorkú Nyivákoló: Ez legyen a legnagyobb büszkesége/d.

porfelhő 2010.11.02. 20:46:55

@porfelhő:
Bocsánat "elkurta a tizennyolcezer-milliárdot".! lehet, hogy én ott voltam, és még a Gyurcsány beszéd hatása alatt vagyok!?:)

panelburzsuj 2010.11.02. 20:47:21

@cambridge.on:

Nekem a Batista ugrott be, de utánanéztem, és ő több bukta után fegyverrel szerezte vissza utoljára a hartalmat.

Amit aztán Castro kaparintott meg tőle.

De érmemes lenne a harmincas évek Kínáját, az önjelölt tartományurak "rendszerét" is alaposabban megismerni. (Egy "tartomány" ott akár tübb magyarországnyi embert és területet is jelenthet.)

CSENDES 2010.11.02. 20:47:54

Schiffer jön. Nagy tisztelettel Wittner M. felé. Az elévülésről::: Polt Péter volt a szeminárium vezető ???!!!

jjulie 2010.11.02. 20:50:01

@CSENDES:

én ott voltam, kb 10 percet, pont akkor amikor a "lassan mondom: kurva anyját annak aki..." elhangzott

délután amikor ott volt már a kivetítő, egy csomó árpádsávot láttam meg feketeruhás bakancsosokat, és tök meglepődtem, hogy ez végulis egy másik típusú rendezvény volt

nyünyüge 2010.11.02. 20:51:55

@CSENDES:
az emeregy szerint is több azért pár száznál, persze nem milliós fidesz nagygyűlés:)

www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/tuntet-a-demokratikus-charta.html

porfelhő 2010.11.02. 20:53:21

Hm. ezt nem értem.! hm. magamnak irtam? ez a Gyurcsány?!:) még mindig hatással van a "népre!?!:)

Ted Striker 2010.11.02. 20:55:29

"A hír igaz
Szabó Rebeka elempés képviselő a fideszes Szakács Imre tavaly októberi kérdését idézte, miszerint "igaz-e a hír, hogy a kormány saját céljaira akarja kölcsönvenni a magánnyugdíjpénztári tagok befizetéseit?" A hír igaz, közölte a tőle egy méterre ülő képviselővel."

:DDDD

Egyébként, Spurs-Inter 0:0 (az ülést Kassai alkotmánybíró vezeti), Koppenhága-Barca 0:0

CSENDES 2010.11.02. 20:55:34

@jjulie: Megint Gyurcsány szervez árpádsávos akciót? ezt akarod mondani???

6.Lenin 2010.11.02. 20:58:28

@panelburzsuj:

Bocs, hogy szólok, kezdesz önveszélyes lenni (egyelőre).

A 2010-es választás volt talán az első választás, ami minden "gond" nélkül zajlott.

Neked más a véleményed az azóta történtekről. Ennyi és nem több.

jjulie 2010.11.02. 20:59:36

@CSENDES:

hát, csak a tér mai két állapotát írtam le

2010.11.02. 21:02:28

@CSENDES: hol? A PPKE ÁJK tanít, ott lehet.

@jjulie: azaz 10 percre mentél ki?

Blogger Géza 2010.11.02. 21:02:41

"Az első felszólaló a szocialista Szanyi Tibor lehetett volna, de ő momentán tüntet a javaslat ellen a Vértanúk terén."

:D :D :D

Követelem hogy Lendvai Ildikó határolódjon el az ilyen antidemokratikus elemektől, akik semmibe veszik a parlament munkáját! Itt az ideje annak, hogy az MSZP az utcai politizálás helyett végre a parlamenti munkával törődjön! :)

jjulie 2010.11.02. 21:03:16

@Letícia:

nem, annyi időre álltam meg

nyünyüge 2010.11.02. 21:05:26

@6.Lenin:
A Bajnai (alias Gyurcsány) vezette diktatórikus kormány által megszervezett választáson "gond nélkül", kétharmaddal győzött a Fidesz.
Míg az előző két választáson "gondok" voltak, ezért aztán szűk többséggel győzött az mszp.

Jól vagy?

porfelhő 2010.11.02. 21:06:01

Hm. nem is értem a T.Kommentelő ott volt, a Gyurcsány sosem szervezett árpádsávos akciót! bocs. még a multkor egész más volt a vélemény! bocs.

panelburzsuj 2010.11.02. 21:06:44

@6.Lenin:

Nem pont azt mondom, hogy mellényúltam a Batistával?

Egyébként meg 1990 óta minden választás gond nélkül lezajlott, csak egy időben nagy keletje támadt annak a gondolatnak, hogy aki nagyon mást (vagy alig valami konkrétat) ígér, és aztán egészen másat tesz, az ne nagyon mutogasson a választóira. Sőt: kotródjon. Egész pontosan: takaroggyon.

Egyébként hallahatnék valami közelebbit az "önveszélysségről"? Utoljára úgy 25 éve figyelmeztettek hasonlóképpen a "jóakaróim" ...

kodó tamás 2010.11.02. 21:10:05

rendet kell tenni:

"Dr. Jármy Tibor 2010.11.02 21:05:20
@kodó tamás: Elnézést a háttérért, ahogy írtam, nem régi a blog, én sem "blogger" vagyok főszabály szerint, ha találok valakit, aki egyedivé teszi, majd igyekszem változtatni. J.T."

(a korábban belinkelt 100 ezres rendőr szakmai blogról)

porfelhő 2010.11.02. 21:12:14

Semmibe nem veszik a parlament munkáját! ilyet irni! a fidesz mibe vette a parlament munkáját, ellenzékben!?:) Tisztelt Blogger átaludta a fidesz ellenzéki éveit!

6.Lenin 2010.11.02. 21:15:41

@nyünyüge:

Neked nem erről írtam.

Nézd vissza az előző választások körüli "gond"-ról írtakat. Ki nyert, ez most nem érdekes, másról szólt, amit panelnek írtam.

Blogger Géza 2010.11.02. 21:16:41

Lendvai is édes: "a pofátlan végkielégítések megadóztatásának van jogállami módja is."

Csókolom, akkor miért nem csinálták meg év elején, amikor megvolt a többségük? :)

Ted Striker 2010.11.02. 21:16:43

@Blogger Géza: Szanyi Tibor visszaért a tüntetésről, így elmondhatja negyedórás felszólalását.

Nade hol van a fényes tekintetű Orbán Viktor? Csak nem megint a sameszokkal végzi el a piszkos munkát...

2010.11.02. 21:16:45

@jjulie: Sokan voltak? És lehet tudni, hogy miért csak annyi időre álltál meg?

ubul2000 2010.11.02. 21:17:01

@porfelhő: szerintem ez csak irónia volt

Balt 2010.11.02. 21:17:07

@Blogger Géza: "Komolyan azt kell hinnem, hogy Tölgyessyből ennél a résznél a személyes sértettség beszél, mert a 89-es alkotmányozási folyamatokban még komoly szerep jutott neki, de most már semmi. (Ha jól tudom.)"

Egyetértek. Vannak Tölgyessynek rosszabb pillanatai, de ez kritikán aluli. Pedig személy szerint sokra értékelem. (Talán a házigazda léphet a nyomába egyedül, de pszt, meg ne hallja! :))

CSENDES 2010.11.02. 21:17:21

@jjulie: Nem vontam kétségbe.

CSENDES 2010.11.02. 21:19:20

@Letícia: Nem értem,mire kérdeztél rá

Ted Striker 2010.11.02. 21:22:12

"Az elempés Szabó Rebeka szerint már több fideszestől idéztek, de Lázár János eddig méltatlanul háttérbe szorult. Tőle azt a mondatokat idézte, amiben Jakab István alkotmányjogászra hivatkozva képtelenségnek nevezte, hogy az adótörvények és a költségvetési kérdések megítélését kivonják az Alkotmánybíróság hatásköréből."

:DDD

Spurs vezet 1:0-ra, Kop-Barca 1:1

Balt 2010.11.02. 21:22:19

@jjulie: "csak a szónokok használták ugyan azt az emelvényt meg a mikrofont?"

Élénk tévedés. Ha láttad már legalább fényképen a Kossuth teret (talán nem szégyen ha nem: a google map-en megnézheted...), tudhatnád, hogy a Rákóczi szobornál táborozó "Kossuth tériek" és a Kossuth szobor tövében később felállított Fidesz -színpad között több száz méter van. Sőt, fizikai elválasztás is volt.

porfelhő 2010.11.02. 21:22:55

@ubul2000:
Nem fontos, hogy mi volt! hangosan gondolkodtam. ennyi volt.

ubul2000 2010.11.02. 21:23:30

@nyünyüge: kicsit off, de ha már a közterületesekről van - sajnos nagyon hülyék
1 év alatt harmadszor akarnak megbüntetni ugyanazon a helyen való - szerintük - szabálytalan parkolásért. Ráadásul ugyarra a paragrafusra hivatkoznak, amely szerint igazam van. Persze nem fizettem, a rendőrség kétszer már hatályon kívül helyezte a bírságot. A harmadik ügy most folyik...

2010.11.02. 21:24:17

@Balt: egyetértek, Tölgyessy ma reggel hallgatva "kaján" volt, kárörvendő. Döbbentem hallgattam, hogy kísérletéről beszélt, de teletűzdelte az aggályaival, de igazából lelkesedik a kísérletért...

jjulie 2010.11.02. 21:24:21

@Letícia:

a bátoryban mentem a metróhoz, és nem tudtam miféle szeánsz zajlik, mert ahogy közeledtem, nagy orbánozást harsogott a szónok, de nem láttam az árpádsávos zászlókat, úgy hogy addíg furakodtam a tömegbe, amíg oldalról láttam már, hogy mi van a kivetítőn, de nem ismertem fel,aztán rájöttem hogy miféle dolog ez

csak a garibandin keresztül tudtam elmenni a metróhoz

viszont ez nem egy nyugdíjas tömeg volt, legalábbis azon a szélén ahol én leselkedtem

2010.11.02. 21:26:38

@CSENDES: Polt Pétert, mint szeminárium vezetőt emlegettél. Erre kérdeztem rá, hogy hol? Mert ott van OGYban?

kodó tamás 2010.11.02. 21:29:11

@Letícia: tényleg Polt Péter lesz a főügyész?
mert állítólag Fábry Sándornak is megigérték.
na mindegy majd kap vmit... pl egy kossuth díjat

2010.11.02. 21:29:35

@jjulie: aha, köszönöm a tájékoztatást. Ezek szerint ez sem maradhatott el pankrátorok nélkül!

2010.11.02. 21:30:43

@kodó tamás: igen, úgy tudom. És azért lényeges, hogy 9 évre legyen ő.

6.Lenin 2010.11.02. 21:31:21

@panelburzsuj:

Na, látod már a jó szándékot sem érted.

Mindig (eleinte)* elolvastam, amit írtál. Érdekelt a véleményed annak ellenére, hogy sokban nem értettem veled 1-et.

Mostanában úgy érzem, kezdesz besorolódni abba a sorba, diktátor kiáltanak, miközben megpróbálják erőszakkal másokra kényszeríteni a saját véleményüket.

De, legyen. Írj, amit akarsz.

* ennyi hsz-nél képtelenség mindent elolvasni.

porfelhő 2010.11.02. 21:33:53

Barátságos ügyintézés, közérthető jogszabályok, áttekinthető intézményrendszer, ezt jelenti a közigazgatás reformja, a miniszteri igéret szerint. A már bejelentett létszámleépitésen tul a komány további elbocsátásokat nem ir elő.

A megyei szintü intézményrendszert is megkurtitja a kormány, 36 megyei szintü szervezetből 15-öt kormányhivatalokba olvaszt be.

A miniszter szerint ma ügyfélelháritó kultura van a közhivatalokban, ezt barátságos ügyintézésnek kell felváltani.

ssi 2010.11.02. 21:35:31

"Gulyás Gergely és Répássy Róbert, illetve a kereszténydemokrata Salamon László az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése ellen ... Fidesz elnöksége úgy dönt, ... meg fogja szavazni... Lázár-féle törvényjavaslatok át fognak menni... megmarad ... a kétmillió forintos felső határ" (2011-es nagyarányú elbocsájtások végkielégítésén is spórolnak...)
hvg.hu/itthon/20101102_alkotmanybirosag_lazar_torvenymodositas

ennyi pénz és titok egy sosem járt úton ... a remény, vagy a félsz az erősebb? kinél ez, kinél az ...

aki eleve óvatosabb, s nincs elegendő pénze a jelenben, de tuti biztos új forrása se a jövőben, plazma tévére, flancosabb új autóra, szükségesnél nagyobb lakásra sosem venne fel hitelt

panelburzsuj 2010.11.02. 21:42:16

@6.Lenin:

Radala kérdezgette itt délután, hogy tudunk-e olyan diktárorról, aki "normál" demokratikus úton került hatalomba, és csak ott kergült meg apránként.

Erre buzdultunk fel itt a jelek szerint öbben is, hogy lelünk-e ilyet.

Magáról Orbánról egyébként én magam olyasmit fejtettem ki, hogy a pártjában eléggé kikezdhetelennek látszik az akarata, de nem ismerjüka pártja fióuttatót8 finanszírozóit), ezért nem tudhatjuk, kell-e nekik diktátor.

Továbá hogy sok hullahegyet kellene azért addig megmászni, míg Orbán valóban egyeduralkodónak érezhetné magát. Merthogy milliónyi éertékes szállal kötődünk az "Orbánon túli" világhoz.

Méga Fideszhívek is - teszem most hozzá.

jjulie 2010.11.02. 21:48:40

@Balt:

lehet hogy volt olyan nap, amikor két emelvény volt, nem vagyok egy fübehugyozóstörténészszakértő

viszont egyetlen nyilatkozat sem hangzott el a fidesz részéről sem akkor sem azóta, hogy a fűbehugyozók nem hozzájuk tartoztak, vagy te tudsz ilyenről?

közös mikrofon használat meg egyszer sem volt? nemá...

6.Lenin 2010.11.02. 21:52:18

@panelburzsuj:

Akkor csak azokhoz jutok hozzá ( így esténként), amikor éppen rosszalkodsz (bántod a vezéremet).

tölgyes 2010.11.02. 21:54:23

@vinczej: El kéne olvasnia azt amiről a közvélemény-kutatás szól... és meg is kéne érteni a szöveget.

aszekelyek 2010.11.02. 22:00:08

@kodó tamás: A sasjózsi kossuth díja , így kis jával? az milyen volt?@Blogger Géza: Lendvai személyesen kezeskedik érte? azért nem bízunk benne szerintem....@Ted Striker: Wzwknwk a visszamenőlegességük háromszor akkora. pld, azért. Ám ne is ízgulj, mert lendvai megmondta, ezeknej a visszaperelésére, pofátlanokra van mód bíróságon. Csak add be a keresetet, mert ők az elmulasztották két zorbánozás között megtenni.

Balt 2010.11.02. 22:04:17

@Diocles: "Ugyanakkor neki is megvannak a maga korlátai, pl. emlékezetes, h a 2006-ös őszi önkormi választás előtt két hónappal (!) jól megmondta, h Orbánnal sohasem lesz képes nyerni a jobboldal... :)"

És tényleg, emlékszem... A tévedhetetlen vátesz is melléugrik néha - vagy hogy is van ez. :)

"Rá is ugyanaz érvényes, mint TG-re, ha most rubiconoznak, akkor mi lesz Róma elfoglalásakor?"

A hibbant Néró már megvolt, talán még a "minden út Rómába vezet" jöhet adekvát mondásképnt... :)

Balt 2010.11.02. 22:13:06

@etikuskritikus: "maga az index április óta erőteljes ellenzéki portálként pozicionálja magát, talán el is akarják adni valamelyik ellenzéki erő mögött álló gazdasági csoportnak - ezért ha itt marad a blogod, számolni kell, az ebből fakadó következményekkel!"

Lehet, hogy igaz; én nem vettem észre. Szerintem elég szabad(os) az Index, nem félteném; na meg a kormányt se tőlük... Az vitathatatlan, hogy valamiféle szabadelvű (hogy ne mondjam: liberális) beállítottságú portál, a Fidesz felé mérsékeltebb kritikával egy ideje (Hogy a Werber-jugend, az őszödi beszéd és a 2006-os "sajnálatos események" vagy a tulajdonosváltás a fordulópont, esetleg is-is, döntse el, aki akarja... Nekem jó így is. :))

Balt 2010.11.02. 22:21:45

@ó jaj: "1. idén a magasabb adókulcs (32%) az évi 15 millió ft felett keresőkre vonatkozik. ők a gazdagok."

Javaslom, ennek nézz utána, nehogy csalódás érjen adóbevalláskor...

Balt 2010.11.02. 22:26:31

@ó jaj: "te, mint nyugdíjas, nyilván tojsz magasról azokra, akinek 15-20, vagy még több év múlva lesz probléma a nyugdíj."

Nyihihi, alakul az MSZP nyugdíjas-ellenes platformja... ? :)))

Balt 2010.11.02. 22:56:05

@szbi: Tökéletes összefoglaló! Mint már hoztam, itt is ezt próbálják Kunczével megértetni, kevés sikerrel...:
atv.hu/videotar/20101024_kommentar_2010_09_26_2_resz
(De öröm nézni, ahogy hebeg-habog...)

Balt 2010.11.02. 23:10:59

@Zoltchy: "Bolgár György a hétvégén, valamelyik riportjában ilyesmit mondott az alkotmányügy kapcsán: "... még a Fidesz-szimpatizáns Török Gábor is"

:))) Aki nincs velük, az ellenük van - és tényleg. :))

szbi 2010.11.02. 23:14:02

@ati27: Nem így van. Miért kellene "felzárkózni" a Nyugathoz és miben? A "munkakultúra a cselédrendszer kiteljesítése, része a fogyasztóvá kényszerítésnek. Miért olyan nagyon jó ez? Nincs/nem lett volna más út? De igen! Még most is lehet má, sőt, most csak igazán.

Nekem úgy tűnik, Laputában élünk, ha jól emlékszem Gulliver lebegő városának nevére. Mindenre van egy minta - a Nyugat! - van az agyalás és az a jó ami olyasféle, minél pontosabban, mint a minta.

Sajnálatos módon az Ember, mint olyan, kimarad a gondolkodásból. Az, hogy milyen az ideáltipikus ember. Többféle lehet/ne - persze. De ami most van a politikában, az az antropológiai nihil. Ma idehaza egy-két fideszes illetőnek van valami elképzelése, meg persze a KDNP egyeseinek. És kész.

cambridge.on 2010.11.03. 04:30:31

@radala: @panelburzsuj: Mondhatnám nem hagyott aludni a kérdés,de nem lenne igaz.
Aki keres meglepő dolgokat talál.Nem is kell messzire menni,csak a szomszédba a sógorokhoz:
en.wikipedia.org/wiki/Engelbert_Dollfu%C3%9F
Dollfuss as dictator of Austria

Ez tényleg meglepő,legalább is számomra,igaz rövid ideig volt hatalmon,mert lelőtték.

radala 2010.11.03. 09:02:28

@lüke: Fogalmam sincs semmiről a világon, de az tuti, hogy az osztrákok, akik az 50-es 60-as években voltak gyerekek legalább az akkori magyar szegénységhez mérhető történeteket mesélnek. 5 gyerek 1 szoba-konyha meg ilyenek. Nyilván nincs semmi kapcsolatom a szegény osztrákokkal ma, nem is tudom vannak-e, de az biztos, hogy én még soha nem voltam ilyen gazdag, de soha nem is éreztem magamat ennyire szegénynek a többiekhez képest.
@panelburzsuj: Olvastam, elhittem megdöbbentően okosnak találtam, de mára elfelejtettem. Érdekes kérdés ez, hogy mit szeretnék gondolni a világról, azt, hogy vannak nagyon okos emberek, akik okosan megtervezik a világot, vagy a sok ember együtt okos. Nyilván a kettő egyszerre igaz. Mindenesetre nehezen hiszem, hogy Mo azért szar hely, mert nem voltak benne elég okos emberek (Széchenyi, Deák, Klebelsberg, Bethlen, Antall, Tölgyessy, Orbán stb.) nekem elég okosnak tűnne. Ha az egyes emberek eszén múlna ez, akkor szerintem egyformább lenne a világ néhány nagyon bölcs ember mindenhol van:-)
@cambridge.on: "With the army's support"
Ez mióta demokratikus győzelem, a világ összes diktátora ilyen, még Hitler a legdemokratikusabb, mert legalább próbálkozott "demokratikus választásokon". Ezt írja azonban róla is a wiki "1932. szeptember 12-én feloszlatták a Reichstagot, és ismét új választásokat írtak ki, féléven belül immár a másodikat. Az előjelek kedvezőtlenek voltak a náci párt számára. A november 6-án lezajlott új parlamenti választásokon az NSDAP kétmillió szavazatot veszített (az előző 37,3% helyett 33,1%-ot ért el). 230 képviselő helyett 196-ot szerzett.

Logikusan úgy látszott, Hitler és pártja rendkívül távol került a hatalomtól. Téves tehát az a felszínes (és hamis) egyszerűsítés, hogy Hitler választások útján került volna hatalomra. Papen és Schleicher tábornok féktelen hatalmi küzdelme azonban más útra vezette a német (és a világ)történelmet."

Szóval tán Hitler azért a valaha volt legtámogatottabb diktátor. De messze van Orbántól, mint Makó-Jeruzsálemtől.
António de Oliveira Salazar pont ugyanolyan rossz példa, mint a többiek. Öt is a katonaság segítette hatalomra, egy másik diktátort váltott ráadásul. Söt sokkal hasonlóbb Bokroshoz és Oszkóhoz, mint OV-hoz, mert róluk hiszi azt a nép, hogy értenek a gazdasághoz, szóval továbbra sincs senki, aki jó példa lenne.
Szóval a kérdés az nem az, hogy vannak-e a világon diktátorok, hanem, hogy VALÓDI GYŐZTES lett-e már diktátor. Pláne van-e olyan diktátor, aki csak a második győzelme után döntött úgy, hogy neki macerás a kampány:-)
Szerintem Dollfuss is messze van azért attól, amit keresünk, de tény, hogy már egy kicsit közelebb:-) Mondjuk szerintem az ö karrierje is inkább Hitlerére hasonlít, sem mint OV-ra.

Szóval szerintem ez a vita lezárható. Olyan ember, mint OV még soha nem vált diktátorrá, de az is tuti, hogy sok olyan emberrel, mint OV riogattak már ártatlan gyerekeket:-)

Az egy érdekes kérdés, hogy OV akarja-e nygyban megváltoztatni a magyar közjogi (vagy hogy híjják eztet) rencert...
De igazából ez egy megvitatható valami, én az állandóság híve vagyok, de lássuk be nem nagyon van mit védeni az elmúlt 20 év hagyományain, pláne nehéz belátni, hogy én azokkal szeretnék együtt védeni valamit, akik tegnap védték a demót.
Biankó nem támogatom a rendszer teljes újraalakítását, de milliónyi párt mondta már, hogy kétkamarás meg anyámkínja parlament kell. Közvetlen KE (szerintem ez pont mszp). Szóval kár rettegni ezen.

kirby a parancsnok 2010.11.03. 18:10:32

@jjulie:
még egy naplopó, éljen! 5855 hozzászólás egy év alatt.
Örülök, hogy ennyire ráérnek egyesek, míg mások eltartják őket!
Te is elmehetsz: dolgozni!

jjulie 2010.11.03. 20:25:51

@kirby a parancsnok:

tévedsz pajtás, több mint két hónapos volt a blog amikor bekapcsolódtam, tehát kicsit több mint 9 hónapnyi termésem miatt kell bunkóskodnod

LaLinea 2011.01.11. 18:12:00

@Török Gábor: "...kellett egy kis idő, amíg megszoktam, hogy a „nem szerethet mindenki” szomorú elfogadása sem mindig elég, mert olykor szinte senki sem..."

Nagyon nem így van. Az egyetértést és a tiszteletet sokkal kevesebbszer mutatjuk ki, mint az ellenkezést. Ha most csinálnánk egy szavazást - bárhol a neten - hogy ki tekinti elfogulatlan és figyelemre méltó véleményformálónak TG-t, óriási többségben lennének a helyeslők.

Más.

Érdemes lenne visszakeresni, mikor váltott át az átlagos magyar stupid-alpáriba itt a hozzászólók stílusa. Régebben a kommenteket is nagyon érdemes volt olvasni, rengeteg okos gondolat és színvonalas vita volt.

Valamikor átvette a terepet az egymondatos igazságok kinyilatkoztatása, a vitapartner gyalázása - egyszóval az az okádék, ami a blogok 99%-ánál jellemző. Sajnos.
süti beállítások módosítása