Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
nov 02
21:23

Végighallgattam az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozásáról szóló ma esti  általános vita első két óráját. Különös parlamenti esemény volt, nagy kár, hogy feltehetően csak néhány száz, esetleg néhány ezer választópolgár követhette. Ha valaki kizárólag ezt a vitát figyelte volna, akár azt is hihetné, hogy a Fidesz egy szemmel is alig látható törpepárt a magyar törvényhozásban.

A szóbirtoklási arány talán a 90:10 százalékot is meghaladta - az ellenzék javára. A kormányoldal részéről mindössze az előterjesztő (Lázár János), a vezérszónok (Szijjártó Péter) és két képviselő beszélt a több órás vitában. A kormány egyetlen képviselője – így az igazságügy miniszter sem! – vett részt az ülésen, így aztán nem is nyilatkozott meg. Akik szót kértek, azok sem mertek komoly érveket hozni a módosítási javaslat mellett, inkább – alkalmazkodván az aktuális kommunikációs irányhoz – más témákat és argumentumokat kerestek, meg- és kikerülve a valódi kérdést.

Miközben valamennyire érthető, hogy a Fidesz és a KDNP szeretné megúszni ezt a vitát, gyorsan túllépve az Alkotmánybíróság megregulázásán, szerintem lenne értelme annak, ha  valamennyire megpróbálnának beleállni a vitába. Márpedig kétségtelenül akadnak olyan „igazi” érvek, amelyek magyarázhatnák a szándékot, akkor is, ha ezzel nem feltétlenül minden potenciális szavazó értene egyet.

Ehhez azonban a kormányzó erőknek először is szembe kellene nézniük korábbi álláspontjuk – amelyet a vitában rengetegszer olvastak fejükre az ellenzéki politikusok – átértékelésével. Nem feladatom, hogy kéretlen tanácsadóként vegyek részt ebben a folyamatban, de a már említett, a gazdasági tervek életben tartására vonatkozó őszinte beszéd lehetősége mellett más érvek is felhozhatóak lennének. Nincs olyan általános követelmény egy demokráciában, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen lehetősége utólagos normakontrollra - több demokráciában (nem csupán banánköztársaságokban!) nem is létezik ebben a formában ez a jogkör. (S ez akkor is igaz, ha személy szerint én fontosnak tartom ezt a lehetőséget.) A demokráciának nem csupán egyetlen, királyi útja lehet, azaz a Fidesz találhatna értékelhető, saját politikusai számára is elfogadható elvi érveket a módosításra. De akár átgondolhatnák, átértékelhetnék a bíróság elmúlt húsz éves teljesítményéről, szerepéről vallott nézeteiket is – ahogy erre Wittner Mária tett is halvány kísérletet a vitában.

Mindez nem azért kellene, mert enélkül nem megy át a módosítás. A kormánypárti képviselők önbecsülésének megőrzése, továbbá a Fidesz-KDNP mai – de még inkább a jövőbeli - hitelességi válságának megelőzése (mérséklése?) érdekében látszik szükségesnek, hogy valódi érveket találjanak, illetve mondjanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr642418168

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Érvek nélkül? 2010.11.03. 11:30:03

Nincs olyan általános követelmény egy demokráciában, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen lehetősége utólagos normakontrollra.

Trackback: „mert vétkesek közt cinkos aki néma” 2010.11.03. 10:38:09

Voltam olyan perverz, hogy Török Gáborhoz hasonlóan végignéztem az AB jogköreinek korlátozásáról szóló vitát. Sajnos nem is vita volt ez, mert a felkent képviselők közül csak az ellenzéki oldal volt képes érveket felsorakoztatni a tervezett döntés...

Trackback: Lázár "rossz tanuló" János felel 2010.11.03. 10:14:00

Atyafiak, tegnap egy érdekfeszítő számot adásra készültem, hiszen feketebárány sorsra érdemesült Jánosunk elmondta a leckét! Tényleg elmondta, de nem azt a leckét magolta be amit kellett volna.Jánosunk mikoron felszólították felelni, fesztelenül kezdte...

Trackback: A kisebbrendűségben szenvedő kondás meséje 2010.11.03. 08:04:18

Atyámfiai, kicsit elkésve, de remélem még tetszésetekre, szeretnék egy egyszerű mesével megörvendeztetni Bennetek.No, szóval, még mielött Viktor gyermekünk csodálatosan rettentő elefántiázisában nem szenvedett,melyről előzöleg írtam, hetyke kis ko...

Trackback: A nemzeti kisgömböc meséje 2010.11.03. 08:03:50

Atyafiak, egyszer volt, itt is van, volt egyszer egy ország, hál Istenek még meg is van! Annak az országnak a házába bé került egy kisgömböc. Nem ok nélkül, a nép akarta, hogy ott légyen osztán irányítsa a sok tennivalót. Kisgömböcünk már nagyon várta,...

Trackback: A Jobbik is Gyurcsányt várja vissza? 2010.11.03. 07:36:33

A Fidesz nagyon durván akarja csorbítani az alkotmánybíróság jogkörét. A látszólagos indok, kamuságát közvetve Lázár János is elismerte a keddi vitában, hiszen enélkül is szabályozni lehetett volna a végkielégítéseket. A Fidesz azonban  a magánnyu...

Trackback: Best of Alkotmánybíróság-vita 2010.11.03. 07:30:55

A parlamenti vita 12 legsokatmondóbb pillanata. Az index parlamenti tudósításának szubjetív, szerkesztett válogatása (a szövegek sorrendben vannak, de a legtöbb nem közvetlenül egymás után következett).1. Lázár is elismerte, hogy valójában nincs szüksé...

Trackback: A színes, maradónás póló meg a hátul sportos, elöl elegáns bundesfrizura 2010.11.03. 07:07:56

Ja, a Feri igazi amerikai volt, nem csak bátor és vagány, de igazi haver is. Május 1-én például, a céllövölde mögött, Kenttel a szájában, halál lazán passzolta le a virsli- és sörjegyeket, amiket az apja íróasztalának a fiókjából emelt el néhány nappal...

Trackback: A köztársaság temetése – egy el nem hangzó gyászbeszéd 2010.11.03. 00:02:22

Tisztelt Barátaim!  A legjobb barátok azok, akik szólnak, ha túlléptem határaimat. Akik jelzik, ha etikátlan tettekre vetemedem. Akik figyelmeztetnek, amikor jogaimat és vállalt erkölcsi korlátaimat áthágom.Az Alkotmánybíróság a köztársaság bará...

Trackback: Megérett egy mondat 2010.11.02. 23:13:08

Azt hiszem, a Fidesz és Orbán sokkal tudatosabb, mint azt sokan gondolják. Egyesek már kapkodó dilettantizmusról énekelnek, pedig "ezek" tudják, mit csinálnak. Ahhoz, hogy mindenki belássa, nem egy hétvégi ötletroham

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2010.11.03. 19:04:37

@CSENDES:

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700080.tv

A mnyp-változtatások meg vannak benne jelölve, de ezt nem találom ...

panelburzsuj 2010.11.03. 19:06:14

@CSENDES:

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700080.tv

A mnyp-változtatások meg vannak benne jelölve, de ezt nem találom ...

kodó tamás 2010.11.03. 19:07:13

Rogán: "a régi kottát a választók 2011. áprilisában újra írták, ez a költségvetés már az új kotta alapján készült...."

ez érv... (2011 nem elírás...)

Balt 2010.11.03. 19:12:18

@Ringlósztár: "Segítek, lemondtam a valamikori állami nyugdíjam 1/4-ről, így félrerakhatom a nyugdíjjárulék 1/4-ét.
Most Orbán elveszi a nyugdíjra félrerakott pénzem."

Egyelőre ott tartunk, hogy a következő 14 hónapban - kompenzáció fejében - nem lesz átutalva a 8%-od. (Átlagbéren ez havi 20e Ft sincsen...)

porfelhő 2010.11.03. 19:15:52

Az LMP. demostrációján több százan vettek részt. Schiffer hangsulyozta "a kettős mérce rendszeréből van elegünk, létezik a politikában erkölcsi mérce....ettől lehet más a politika.Kijelentette, ha az AB-t érintő alkotmánymódositás átmegy az OGY-n , akkor nincs aki megvédje az embereket, hogy a hatalom új adót talál ki és turkál a zsebünkben.
/hm. nem mint ha most nem ott turkálna, a kormány, mármint a zsebünkben/.

Balt 2010.11.03. 19:23:01

@kíváncsivagyok: "a 3 millió magánnyugdíj pénztári tag nagy része Fidesz szavazó . Kíváncsi vagyok , hány %- uk helyezi előtérbe hozzád hasonlóan ( szerintem helyesen, ha a politika közvetlenül a zsebedbe nyúl !) a saját érdekét - a párthűséggel szemben ."

Bár vsz. átlagnál több a mnyp-i befizetésem, de ezzel együtt (repesve) vártam valamiféle változást a nyugdíjrendszer körül. Itt egy jó kis vita a kérdésben, érdemes megnézni (ahogy Kuncze makog):
atv.hu/videotar/20101024_kommentar_2010_09_26_2_resz

halihalo 2010.11.03. 19:29:22

@Balt: Figyelmedbe ajánlom a nagy vezér következő, sajátszájúlag mondott szavait, és mint tudjuk, ő sosem hazudik:"Az állam többé nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztárakba" - ezt mondta az RTL Híradónak adott exkluzív interjújában Orbán Viktor.
Ez elég egyértelműen nem csak a következő 14 hónapot jelenti, hanem azt, hogy soha többet. De a 14 hónap is 3-4%-os nyugdíjcsökkenést jelentene mindenkinek.

Balt 2010.11.03. 19:30:56

@serenic__: "Nem mondom, hogy "sajnálom", mert egyetlen színvonalas elemzést sem olvastam még tőled."

:)) Ezt tegnap kellett volna a ventilátorba gyurmázni, az ünnep hangulatát emelendő... :) Mert szeretünk röhögni, na. :)

Szívesen látunk máskor is! :)))

porfelhő 2010.11.03. 19:32:31

Én is kiváncsi vagyok honnan lehet ilyen "butaságot" irni, hogy a magánnyugdijpénztár-tagok nagy része fidesz szavazó!
"szerintem helyesen, ha a politika a zsebedbe nyul"!!!

Azt csak a fidesz hirdeti, hogy a nép akaratát teljesiti, az ő felhatalmazásuk alapján hozza döntéseit! a fidesz képviselőit is felhatalmazták a szavazóik!

Diocles 2010.11.03. 19:33:31

Lehet Más az MSZP:

"tömegben felbukkant Bozóki András volt kulturális miniszter, Mécs Imre volt szabaddemokrata majd szocialista képviselő, Schiffer János szocialista politikus, de eljött az MSZP részéről Lendvai Ildikó, Kovács László, Török Zsolt és Kormos Kata szóvivők is.

Szalai Erzsébet szociológus beszédében többek között azt mondta: '89-ben már felvázolt egy lehetséges forgatókönyvet arról, hogy Magyarország végül latin-amerikanizálódni fog. „De azt nem gondoltam volna, hogy diktatúrába is torkollik" - tette hozzá."

nol.hu/belfold/nem_lehet_mas_az_alkotmanyossag

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.03. 19:33:55

@halihalo:
És ha a tagok közvetlenül utalnák a havi befizetésüket a pénztárakba ?

kodó tamás 2010.11.03. 19:37:56

@simonmondja.: hagyjuk a fenébe

ezek a barmok hagy vitatkozzanak.
feketén melózz, ásd el vagy a párnád alá
osztjónapot

701.

nyünyüge 2010.11.03. 19:40:02

Ha Lázár a szakszervezetekkel történt egyeztés utáni különadós módosítást el tudja adni, mint a Fidesz és kormány "eredményét", akkor ünnepélyesen és nyilvánosan leteszem a fegyvert.

El fogja adni :(.

panelburzsuj 2010.11.03. 19:44:44

@simonmondja.:

"(7) A 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban esedékes, a magán-nyugdíjpénztári tag után fizetendő nyugdíjjárulék mértéke - a (2) bekezdés b) pontjában foglaltaktól eltérően - 9,5 százalék."

A tb-törvény 14 hónapra megszüntette (0-ra állította) a tagdíj mértékét, és 1,5-ről 9,5 5-ra emelte a nyugdíjjárulék mértékét.

A törvény betűje szerint a tagdíj jövő szilveszterig nem létezik. Utalgathatsz persze a pénztáradnak, de attól még az ideiglenesen a bukszádban tartózkodó Nemzeti Együttműködés Rendszerének meg kell fizetned a nyugdíjjárulékot (9,5 %).

Balt 2010.11.03. 19:45:43

@tildy:): "Mondjuk az tényleg nem tükröz túl nagy intelligenciát, hogy aki nem fideszes az egyenő maszopos. hhez azért ténylg egybitesség kell."

Hogy jön ehhez az intelligencia? (Vagy az EQ...? :))
Az imént keltél ki Fegyenc védelmében, de talán már mégis kezdesz lejönni róla, ez pedig jó jel. :) Az kevésbé, hogy a önkorm-i választáson az derült ki, az LMP a fasorban sincs. (Én is őszintén sajnálom.)

"Lakáshoz jutás: errefelé nagyon sok bérlakás van. Önkormányzati. Jó minőségüek. Nem véletlen, hogy sorra szülik a 16 évesek is ( na ezisotnem jó) a gyerekeket, mert gyerekkel előrébb lehe kerülni a listán. És itt a önkormányzati lakások sincsenek szétverve."

www.youtube.com/watch?v=AYv8sKHGMHk
Ezt biztos megérted (megéled...) :) vagy :(
Az angol biztos jól megy, de ez nem is tudom milyen kelet(?)-londolni cockney kiejtés, így a biztonság kedvéért:
www.lyricsfreak.com/j/jam/saturdays+kids_20068860.html

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.03. 19:48:54

@panelburzsuj:
Ezt hogy értsem, hogy 1,5-ről ?

Eddig ennyit fizettek az állami rendszerbe ?

nyünyüge 2010.11.03. 19:49:28

@Balt:
Maradjunk annyiban, hogy mindnyájan elkúrtuk.

A politikai elit azért, mert egymás kicsinálásával volt elfoglalva az elmúlt 20 évben, nem pedig azzal, hogy előre jusson az ország.
Meg azzal, hogy a választókat - minket itt beleértve - kellőképpen egymás ellen fordítson, hogy véletlenül se beszéljünk bele nem megfelelő irányba az ő kisded játékaikba.

Mi pedig ott kúrtuk? vagy inkább kúrjuk jelenidőben folyamatosan, hogy partnerek vagyunk ebben a játszmában. És elhisszük, hogy egymást kell gyepálni és nem őket a szebb jövő érdekében.

panelburzsuj 2010.11.03. 20:02:29

@simonmondja.:

Az "első pillérbe" a munkáltató fizetett 27 %-ot, plusz a munkavállaló 1,5 %-ot.

Hogy ez a megosztás mire volt jó, ne tőlem kérdezd.

panelburzsuj 2010.11.03. 20:05:59

@panelburzsuj:

A 27 ugyanis szintén kettéoszlott:

"nyugdíj-biztosítási járulék 24 százalék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék 3 százalék"

Hogy aztán az állam hogyan borította mindezt egybe, meg hogyan osztogatta-foltozgatta, arról végképp nincs képem.

(Gyanítom: keveseknek van.)

porfelhő 2010.11.03. 20:07:40

Megmondta a Gyurcsány, ill. irja blogján.
"Erős ellenzék van születőben, a kormány rosszul hiszi, ha azt hiszi, hogy vele van a nép. A többség változékony, jön - és megy. Fergetesesnek nevezve a tegnapi demostrációt!!!

Hogy mik vannak! mitől volt fergeteges? Ja! lehet, hogy @tölgyes bekiabálta az elkurást! ..azt .... milliót !!:) bocs.

panelburzsuj 2010.11.03. 20:10:23

@nyünyüge:

Valamelyik délután belinkelt blogban kb. ez a mondat szerepelt:

"Egyedül maradtunk a hatalommal szemben."

Déjà vu - morgom én ...

panelburzsuj 2010.11.03. 20:14:26

@porfelhő:

Mikor volt rá utoljára kíváncsi több ezer ember? Persze hogy neki fergeteges volt: a pártja letagadja, az ellenfelei a porban húzkodják, és mindeközben több ezer embert össze tud csődíteni.

Rohadt életbe ...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.03. 20:15:01

@panelburzsuj:
Akkor nem lopták el a járulékot, hanem felemelték 8 százalékkal.

Végülis, aki akarja, befizetheti a pénztárba a kis pénzecskéjét...
Gondolom.

Nem kéne inkább 8 százalékos adóemelésről beszélni ?

porfelhő 2010.11.03. 20:23:56

@panelburzsuj:
Egyáltalán nem igy van! "rohadt életbe..." nem kell ilyet irni. nem is értem miért vagy ennyire felháborodva! A "fergeteges" egy röhej! de szerintem még mindig meghatározó tagja, "arca" az mszp-nek.!

halihalo 2010.11.03. 20:24:09

@panelburzsuj: Eszméletlen sok itt az optimista ember. Mindenki ideiglenes intézkedésről ír. Az összes fogadóiroda nulla közeli odds-szal adná, hogy valaha is visszaáll ez a pillér. Beírják az alkotmányba, és az alkotmány az új alkotmány szerint csak 100%-kal lesz módosítható.

panelburzsuj 2010.11.03. 20:25:16

@simonmondja.:

Az egyes pénztárakba az APEH utalgatta széjjel. Most annyi történt, hogy Állambácsi átkeresztelte, és az APEH innentől máshová utalgatja.

A nem kötelező pénzecskéjét aligha fogja a nép az akasztófa árnyékába állított pénztárakba fizetgetni. Marad az önkéntes mnyp, az életbiztosítás, az értékpapír, a nemesfém ... Szóval ötszáz év múlva a régészek majd vakarják a fejüket, hogy miféle hadjárat elől rejtettek hirtelen annyi kétszázassal bélelt köcsögöt a kertsarokba öt láb mélyre a derék magyarok ...

2010.11.03. 20:28:05

Szasztok! Volt már, hogy a Lázár Jani jobb belátásra térni látszik? És hogy a szakszervezetek összefognak?

www.stop.hu/articles/article.php?id=769044

és

www.pedagogusok.hu/index.php?cikk=030245_a_szakszervezetek_kozos_nyilatkozata_a_98%-os_kulonado_jogszabalytervezetehez

Szerintetek mi lesz ebből?

Balt 2010.11.03. 20:30:40

@radala: :) Jó hasonlatok. Pontosan erről van szó.

panelburzsuj 2010.11.03. 20:31:34

@halihalo:

Egy politológiai szakblogban teccél kifinomult füllel áthallani: "bukszánkban ideiglenesen tartózkodó" ...

Nem dereng valahonnan?

halihalo 2010.11.03. 20:31:51

@Letícia: Persze, lecsukják őket, mert magukra haragították a nagyvezért...

halihalo 2010.11.03. 20:32:44

@panelburzsuj: Most, hogy mondod... :)
De ez nem (csak) neked szólt.

kodó tamás 2010.11.03. 20:33:56

@simonmondja.: kedves kommentista nertárs!

a mai naptól nem mnyp befizetendő nyugdíjjárulék joga a tv hozónak
-de ez az öngondoskodás ellen hat
-plusz az egyetlen megoldás az egyéni számlás rendszert dobja vissza 15évvel
-de hivhatjuk plusz adónak is...

a lopás az nem a 14 hónapos máshova utalással áll elő, hanem a csődbe döntendő mnyp k ből kell 2500 milliárdot odaadbni viktor államának egy nyugdíj igéretért cserébe... ez a csalós része...

90%os visszalépéssel számol a költségvetés...

ebben most nem tűnsz nagyon tájékozottnak...

panelburzsuj 2010.11.03. 20:34:20

@panelburzsuj:

Rávezető (de már csak fele pontért ... :)

"ideiglenesen állomásozó"

panelburzsuj 2010.11.03. 20:36:40

(na, mire előmászik egy poén ebből a nyekergő blogmotorból, már kétszer lelövik az aprópóját)

Balt 2010.11.03. 20:37:05

@Ringlósztár: "Ez a lényeg szempontjából irreleváns: vállalva, hogy kevesebb lesz az állami nyugdíjam (majd az akkori adófizetőknek kevesebb adót kell az én nyugdíjam céljára fizetniük!)"

Ja. És mi a helyzet a kimaradó - és a büdzséből folyamatosan kipótolandó - jelenlegi nyugdíjalappal? (Ill. közvetve - vagy nem is annyira közvetve - a ktsg-vetési hiánnyal?) Ez az egész magánnyugdíjpénztárasdi kb. egyenértékű egy törvényesített minimálbéres adócsalással...

nyünyüge 2010.11.03. 20:38:38

eduline.hu/felsooktatas/20101103_kulonado_felsoktatas_nyugdij_dolgozo.aspx

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Fidesz frakcióvezetője megállapodott abban, hogy a felsőoktatásban a nyugdíjba menő professzorok, docensek esetében a végkielégítések után nem kell különadót fizetni - közölte Kis Papp László, az FDSZ elnöke szerdán, miután találkozott Lázár Jánossal.

Ez aztán a demokrácia. A szakszervezet halált megvető bátorsággal megvédte a nyugdíjas professzorok érdekeit !

2010.11.03. 20:38:38

@halihalo: ne már! És miért csuknák le őket? Lázár szerintem nem önállóan akciózik, tuti van neki engedélye.

panelburzsuj 2010.11.03. 20:39:04

@kodó tamás:

Én már szedem is elő a kolhozosítós irodalmakat, hogy képben legyek a várható módszereket illetően...

Balt 2010.11.03. 20:40:56

@Ringlósztár: "Jaaa, vagy attól félnek, hogy önként csak azok lépnek vissza, akik amúgy is terhet jelentenek a TB-nek?"

Alighanem. Könnyen belátható, hogy az átlag feletti ("fehér"...) jövedelemmel érdemes lehet az mnyp-ban maradni; annak, aki mentes bármiféle társadalmi szolidaritástól...

halihalo 2010.11.03. 20:42:35

@Letícia: Persze, nem is ő d9ntött el, hogy le kell csukni őket, hanem a főnöke... :)

panelburzsuj 2010.11.03. 20:42:51

@nyünyüge:

Mindenki poénkodésnak veszi, hogy Orbán olyan fantáziátlan, hogy egyszerűen csak lemásolja a Kádár-rendszert.

Pedig pontosan azt csinálja: aki jófiú, annak adunk kisebb nagyobb engedményeket. Tessék kérem kijárni, pitizni, áskálódni, mószerolni, feljelentgetni - és a jutalom nem marad el!

Balt 2010.11.03. 20:42:57

@radala: "Tartok tőle, hogy ha a Fideszen múlik akkor lesz népszavazás:-)
Ha én lennék OV még egy fake magánszemélyt is fogadnék, erre a célra, ha az mszp nem akar magától bemenni a csőbe:-)"

Én is mondom egy ideje, hogy elébe kéne menni a népszavazósdiak. De hogy így...? Zseni vagy! :))

2010.11.03. 20:45:57

@halihalo: nincs ezeknek pénzük, ezeket nem MÁV pénzeli. Szóval semmi haszna belőle a Zorbánnak!:)

Nyunyócska 2010.11.03. 20:48:07

"A kormány alaposan megfontolta azt a felvetést, hogy a családi pótlékot jövedelemhatárhoz kössék, ám végül úgy döntött, hogy nem változtatja meg a mostani rendszert" - nyilatkozta Nagy Anna az MTI tudósítása szerint, hozzátéve: a családi pótlék tehát továbbra is alanyi jogon jár."
Ha ennyi náluk egy ALAPOSAN megfontolt döntés, Isten ments, hogy kapkodni kezdjenek! :O
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/03/a_kormany_meghatralt_megis_kap_mindenki_csaladi_potlekot/

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.03. 20:49:31

@Gerzsonka: "Másfelől azt se jobbról, se balról nem értem, miért védi valaki azt, hogy a költségvetés többet költsön, mint amennyit be tud szedni adóbevételekből."

Mert a politikusoknak az az érdekük, hogy hivatali idejük alatt a lehető legtöbb pénzhez férhessenek hozzá és így a lehető legtöbb pénzt költhessék el.

Ez a hivatali idő szokásosan 4 év, így a hosszútávú hatásokkal nem kell törődniük, valami feladat maradjon az utódoknak is.

Az adóbevételeken túl még hitelből és pénzrontásból lehet növelni ezt az elkölthető pénzmennyiséget, illetve amíg van mit, addig privatizációból, az állami vagyon elkótyavetyéléséből is.

25,1 milliárd dolláros hitelkeretből, amit nem neki kell visszafizetni bárki tud(na) "válságot kezelni".

Egy olyan párt, kormány, amelyik az adóbevételeiből akarna megélni rendkívül hasznos lenne Magyarországnak, de nem lenne népszerű a kiadáscsökkentések miatt, így valószínűleg simán megbukna a következő választásokon.

Így a felelős pénzgazdálkodás csak arra lenne jó, hogy a következő felelőtlen kormány még jobban szórhassa a pénzt, még több népszerűséget szerezve ezzel.

Azok a közgazdászok simán megérdemelnék (megérdemelték volna, mivel már késő bánat)a kivégzőosztagot, akik ezt az adósságpénzre, és adóssághegy-halmozásra épülő közgazdasági rendszert feltalálták és mint eszköz a politikusok kezébe adták.

2010.11.03. 20:50:04

@panelburzsuj: az uralkodáshoz nem fantázia kell, hanem csinyovnyikok, bábok, mamelukok. Még pénz se, hisz azt a mamelukokkak el lehet zabrálni...

Egyébként igen, valóban, Kádár apánk és Orbán fia. Ki itt a Szentlélek...?:)

panelburzsuj 2010.11.03. 20:50:56

@panelburzsuj:

No lám ...

"A kormánypárt frakcióvezetője a képviselői irodaházban külön-külön folytatott megbeszélést hat szakszervezet képviselőjével."

nyünyüge 2010.11.03. 20:53:14

Apropó médiatörvény!

Lengyelországban nyomozás indult a Wprost hetilap ellen, amiért hivatalos dokumentumok alapján idézte az államügyészség feltételezését.

A lengyel katonai ügyészség nyomozást indított a varsói Wprost ellen, mert a hetilap idézett a szmolenszki légi katasztrófával kapcsolatos államügyészségi iratokból. A hatóság honlapja szerint a lap, illetve meg nem nevezett újságírók jogtalanul szerezték meg az iratok másolatait és engedély nélkül idéztek belőlük. Ezzel nemcsak a gép lezuhanásáról folytatott nyomozást befolyásolják, de a "nyilvánosságot is félretájékoztatják", továbbá „az érintettek jogait is megsértik”. Ez olyan bűntény, amelyért maximum két év szabadságvesztés járhat - áll a honlapon.

A Szmolenszknél április 10-én szerencsétlenül járt lengyel különgép 96 áldozata között volt Lech Kaczynski államfő is. A Wprostot bírálják az áldozatok hozzátartozói is. Rafal Rogalski ügyvéd szerint a dokumentumok nyilvánosságra hozatala azt eredményezheti, hogy korlátozzák az érintettek betekintését az iratokba. *****A lap saját közlése szerint 57 dosszié másolatával rendelkezik, és többek között az államügyészségnek arról a feltételezéséről is hírt adott, hogy a gép lezuhanása előtt az egyik utas, a légierő főparancsnoka, Andrzej Blasik vette át a repülő vezetését.*****

(forrás: nol)

porfelhő 2010.11.03. 20:53:40

Lázár J. bejelntése az Orbán elképzelése volt, a 98 százalékos adóval kapcsolatban,, felmérés is lehetett, mekkora lesz az "ellenállás".

"Nem az a szándék, hogy a közszolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállalótkat büntessük a különadóval, hanem a "magasrangu nagykutyákat" szertnénk elkapni, akik idén több tiz-százmilliós nagyságrendü végkielégitéshez jutottak"!
Több szakszervezeti vezetővel találkozott, végül is a szakszervezetek győzték meg őt!!

A KDNP. bejelentette 3,5 milliónál huznák meg a határt, hogy kivonnák alóla a tanárokat, orvosokat!!

Iródnak a cikkek, a kommentek, és a végén szépen emgegyeznek, hogy mindenkinek jó legyen. Mindenki jól jár, az a kérdés ki jár jobban és ki jár rosszabbul!! Ugy mint az egykulcsos adó! mert a választók felhatalmazták őket. oszjónapot!!

panelburzsuj 2010.11.03. 20:53:52

@panelburzsuj:

Teológiailag igen alapos válasz ám: ő köti össze az Atyát a Fiúval, meg a tisztelt eklézsiia tagjait egymással, meg a két másik személlyel.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.03. 20:55:34

@halihalo: És ez a tragédia, hogy nem lehet többet folytatni, vagy csak óriási összegekért. Pedig az egyértelmű, hogy az állami nyugdíj csak "kutyavacsorája" lesz. Vagy megrokkannak az aktívak a teher alatt.

Balt 2010.11.03. 21:00:31

@radala: Egyébként 30 éves kor alatt nem jöhettek össze k.va nagy vagyonok. Szerintem ezeknek oda kéne adni v.mi leszámítolt áron (mondjuk csak a tőkét hozam nélkül), aztán hadd eriggyenek Monte Carloba "megsokszorozni"... :))

porfelhő 2010.11.03. 21:00:52

Jaj! már megint van helyesitási hibám! "kartam irni megegyeznek".

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.03. 21:01:12

@nyünyüge: Most meg mi bajod? Polt Péter komolyan vette az üvegzseb programot. És jó demokratához méltóan az ő iratokkal teli zsebe nyitva áll ... a jobboldali sajtó előtt. Félsiker! :-)

nyünyüge 2010.11.03. 21:02:34

@Balt:
Ja. Sokan eleve gonoszságból léptünk bele. Hogy jól kitoljunk mindenki mással és harácsoljunk egy jóízűt. A többiek meg azért, mert az akkori kormány kötelezővé tette nekik a gonoszságot.

Balt 2010.11.03. 21:08:12

@Blogger Géza: "Na, te meg kevered a 2. meg 3. pillért, a magánnyugdíjpénztárat meg az önkéntest. Az a jó, hogy a legtöbb embernek gőze sincs a rendszerről meg a szabályokról, amit véd."

:))) Úgy-úgy!

panelburzsuj 2010.11.03. 21:10:29

@nyünyüge:

Ne piszkáld szegényt: magától aligha tudná kispekulálni, hogy a jövedelem az az adómentes pálinkafőzés esetében szabadságkérdés, a nyugdíj esetében meg szolidaritás kérdése.

A vonal, kedves nyünyüge, a vonal: azt kell mindig okosan eltalálni, hogy arra hogy a legjobb ráállni ...

Balt 2010.11.03. 21:12:05

@kodó tamás:
"a latin szó összes jelentését nem sorolnám, de izgalmas.
thor.hu/?latinma_mn_fides_szotar"

Most komolyan: ez most jött le? Tudhatnád, hogy volt fantáziájuk és humoruk a fiúknak már akkor, 22 éve is. (Vö: maszop, szadesz, madöf. :)))

Házi feladat: Fidelitas. :)

jjulie 2010.11.03. 21:12:46

@Balt:

az jó, elég azt ha tudják, hogy amihet az orbánnak köze van azt gyanúsan kell fogadni, de leginkább elvetni

mekkora is az a fideszország pajtás?

porfelhő 2010.11.03. 21:18:13

Kinek van házi feladat! Eddig némelyeknek az volt a másnapra megoldandó feladat, hogy kétszer-kettő mennyi?

sárkányfő 2010.11.03. 21:19:23

@jjulie: helló juli,

ezt neked küldöm:

"A Fidesz pedig gyáva, hogy szembeszálljon a közhangulattal, a népharaggal? Hja, kérem… Bátorság nem a hamis, de tetszetős közhelyek ismételgetéséhez, hanem a népszerűtlen intézkedésekhez kell."

hirszerzo.hu/publicisztika/20101103_orban_tuntetes_fidesz

nyünyüge 2010.11.03. 21:19:56

@panelburzsuj:
Későn szóltál. De egyébként is: hol a büszkeségem, hol a neveltetésem nem engedi, hogy ráálljak "jó" vonalra.

sárkányfő 2010.11.03. 21:22:55

@ó jaj:

ez is ebben van:

"ilyen Alkotmánybíróságért ne is demonstráljon senki. Miután határozatuk után a kormánypárt élezni kezdte a herélőkést, egyet tehettek volna: testületileg lemondanak. Nem tették. Biztos jó az a kis alkotmányőri fizetés, de megéri a becsületvesztést is? Ha képesek lebutított verzióban is ottmaradni, akkor nem többek rabtartóik kezét csókolgató, Stockholm-szindrómás luxustúszoknál vagy bizánci udvaronc-jogászoknál. Az elvekért időnként áldozatot kell hozni. Nyilván kevesebb a jogászprofesszori bér az alkotmánybíróinál, de nem ér többet a morál? Úgy tűnik, nem."

ezzel is egyetértek, bár én még kivárok amíg formálisan megszavazzák. ha akkor se mondanak le, sok kis gerinc-mentes smittpalika lesznek ők is.

panelburzsuj 2010.11.03. 21:31:08

@nyünyüge:

Akkor nyilván a neveltetés része volt az is, hogy hogyan nézünk keresztül a nyálcsorgató csahosokon.

Jól begyakoroltuk - most megint jól jön.

nyünyüge 2010.11.03. 21:33:05

@vinczej:
minden októberi folyószámlakivonaton rajta van ...

nyünyüge 2010.11.03. 21:33:41

@panelburzsuj:
Jogos, de ma valahogy nem müx :(.

Balt 2010.11.03. 21:36:23

@CSENDES: "Hányan dolgoznak hivatalosan ma?
Hányan ebből pálykezdők, akik részére kötelezővé tették a magánnyugdíjpénztárat? Ugye nem akarod azt mondani, hogy 3,5 millióan vannak , akik kötelezően léptek át magánnyugdíjpénztárba? Miért tették, ha nem volt kötelező?"

Számolod a 12 éve pályakezdőket is, ugye? A korai 30-asokat. Én akkoriban voltam annyi... Jól emlékszem, nagyon bizonytalan volt minden, net még nemigen volt, imitt-amott telepített gépekkel lehetett becsali programokon számolgatni, megéri-e. Nekem akkoriban átlag alatti bérem lehetett - tehát nyilván nem érte meg -, de mivel akkoriban született a gyerek, az öröklés "eladta" a dolgot. (Ezt amúgy elvárom az államitól is, addig nem lépek vissza, amíg ez nem tisztázódik. De támogatom a szándékot, noha azóta nyilván magasabb az átlagnál a bérem...)

Balt 2010.11.03. 21:39:18

@Diocles: :) Teljesen osztom a gondolatokat.

radala 2010.11.03. 21:44:27

@tbb: Igazából tök mindegy,hősnek lehet, hogy hős volt, de demokratának bizonyosan nem volt demokrata.
@Balt:Örülök, hogy tetszettem:-) Megható, hogy van aki ezt a sok hülyeséget végigolvassa

Merlin21 2010.11.03. 22:07:23

Van-e hét igaz ember?
A jelenlegi parlament kétharmados többsége hat vagy hét szavazaton múlik. Harrach Péter a múlt héten az Alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálása körüli vita közben azt sejtette, hogy esetleg a KDNP frakció ezt mégsem tudja támogatni, és talán még odáig is elmerészkedhetne (ez a szófordulat az enyém), hogy tartózkodik. Legutóbb már nem ezt mondta, hanem azt, hogy, ha az előterjesztők nem meggyőzhetők, akkor ők azt elfogadják.
A jelenlegi Parlament kétharmadát 262 fő biztosítja.
Vajon akad-e közöttük hét IGAZ ember, aki átlátja, hogy az alkotmányosság kereteinek lebontása botrányos és nemleges vagy tartózkodó szavazatával ezt ki is fejezi?
Csak ennyin múlna és rendben is mehetnének a dolgok.

porfelhő 2010.11.03. 22:11:26

Egyébként "annak idején" mikor a magánnyugdij-pénztárak megalakultak, egy bizonyos kortól be sem lehetett lépni, maradni kellett az állami rendszerben. Önkéntes ny.biztositást lehetett kötni, az állami mellé.

"Szük körben kivetett adók sosem jók, ilyen a mny. pénztári befizetések állami kasszába történő átirányitása is, egy olcsó könyvelési trükk. Az ilyen trükköket meg kellene tiltani az uniónak."

jjulie 2010.11.03. 22:15:00

@Merlin21:

ez így nagyon patetikus

van e hét puccsista? igy már stilszerű lenne a kérdés

a válasz sokkal egyszerűbb: nincs

zarokerdezo · http://zarokerdesek.blog.hu/2010/12/14/level_i_1 2010.11.03. 22:16:17

Egy (számomra) nagyon érdekes aspektusra szeretném felhívni a figyelmet:
A nagy okoskodás közepette fel sem tűnik, hogy Orbán Viktor (ahogy egyébként az utóbbi két három évben mindig szokta) ezzel a látszólag kamikáze aktussal két legyet üt egy csapásra. Amellett, hogy tényleg egy társadalom által támogatott ügyhöz köti az Alkotmánybíróság megregulázását, így a gazdaságpolitikája érintetlen marad, azt is eléri, hogy pl. Navracsics Tibor (aki ha ma kilépne, és alapítana egy rendes konzervatív pártot, azonnal csatlakoznának hozzá többszázezren) és a többi esetleges középtávú kihívója teljesen hiteltelenné váljon egy jövőbeli támadás esetén, hiszen gyakorlatilag egy igazi demokrata számára vállalhatatlan ügybe mennek most bele. Egyszerűen nem tudnak még lépni, pont azért, amiért a sakkjátszmában sem az ötödik-hatodik lépés hozza az újítást. Aki most ellenszegül, kinyíródik. DE ha ilyen dologhoz adja a nevét, részben akkor is. Ezt a tényt viszont Orbán tagadhatatlan zsenialitással használja ki.

jjulie 2010.11.03. 22:20:11

@zarokerdezo:

ezt a receptet bármelyik utcagyerek tudta már 100 évvel ezelőtt csikágóban, vagy nyújorkban is

meg a bibliában is megtalálható

nem zseni az ürge, egy sunyi paraszt (az eszes jelzőt ezennel megvontam tőle)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.03. 22:21:05

@Szimba: A szögediek azaz szëgediek övze beszélnek. Én ugyan életëmben nëm jártam arra, de olyan ëgyszërű a szëgedi tájszólás, mint több pofon. Ugyanis pontosan ugyanott öznek, ahol más magyar anyanyelvű embërfia zárt ë-t ejt.

Csak tájékoztatásképpen, mielőtt Kazinczy hős nyelvújító fëltalálta volna az "irodalmi nyelvet" a 10 magyar tájszólásból 8 ismerte a különbségtételt. Na ez a Kazinczy pont olyan vidékről származott, hogy ő nëm ismerte, ezért alapul a magyar köznyelv elsősorban az északkeleti tájszólásra, és ezért nëm jelöli az írás az ë hangot. Kazinczy ehhëz kivételësen nëm értëtt.

A magyar rovásírásban is van rá ë bëtű.

honunk.blog.hu/2010/09/14/a_magyar_nyelv_mostohangjai_a_zart_es_az_ly

zarokerdezo · http://zarokerdesek.blog.hu/2010/12/14/level_i_1 2010.11.03. 22:25:55

@jjulie:
Amit most mondasz, az olyan, mint ha egy focistát (hogy stilszerű példát hozzak) aki bajnokok ligája döntőben megcsinál egy biciklicselt, és utána elfekteti a kapust, majd sarokkal begurítja a labdát azzal fikáznál le, hogy ezt akármelyik brazil gyerek megcsinálja Rióban a grundon. Talán így is van, de a stadionban, nézők előtt, nagypályán, tétre azért más egy kicsit. :)

tbb 2010.11.03. 22:34:16

@zarokerdezo:

Nagyon jó meglátás. De a magyar valóságban a kompromittálódás nem számít.

jjulie 2010.11.03. 22:41:36

@zarokerdezo:

volt egy utcagyerek, bizonyos laki lucsano

őt lesittelték végül a háború előtt, de alkut kötött az amerikai kormánnyal, pl. börtönből irányított emberei miatt nem tudta sziciliát soha sem uralni a musszolini, és a lucsano emberei haladtak az amerikai csapatok előtt északra

cserében kiengedték a háború végén a sittről csak el kellett hagyni az államokat

a piszkospénz tisztára mosását és legális fialtatását is az ő csapattársa tette a ma is használt formában ismertté, ezért volt amikor a forbs magazin a 20. század legbefolyásosabb 100 embere közé sorolta

ezek utcagyerekek voltak, világszerte ismertek, több világsiker movie szól róluk, laki lucsanó eszermilliószor sikeresebb csapatéptő és újító mint az orbán, ehhez képest az orbán a szürkeségben cselez, régesrégi módszerekkel, kisország kisminiszterelnöke

namost mi is a grund és mia stadion?

az igaz, hogy megbélyegzettet csinál a csapatából, remélem egyszer ezek a most megbélyegezni kívántak húzzák le a klotyón, így lenne stilszerű

jjulie 2010.11.03. 22:42:38

@tbb:

ezért féltek még most is teljes joggal a gyurcsánytól

Merlin21 2010.11.03. 22:48:31

@jjulie:
Vajh miért patetikus a tisztesség felvetésének lehetősége? Miért lenne puccsita az, aki azt mondja, fiúk ezzel én nem tudok egyetérteni, ahelyett, hogy mint birka menne a többi után?
Persze lehet, hogy a mai világban a tisztesség nem eladható és nem pénzre váltható kommoditás.
Azt még értem, hogy a listán bejutott képviselők szorult helyzetben vannak, hiszen valójában nem a választók akaratából vannak ott ahol, de mi van azokkal, akik valójában a választóknak köszönhetik a mandátumukat? Nekik is szolgaian kell-é szavazniuk, még akkor is, ha nem értenek egyet a javaslattal?
Vagyis egy megfélemlített parlament hoz döntéseket?
Ez bizony gond.

tbb 2010.11.03. 22:49:12

@jjulie:

Én is úgy gondolom, hogy teljes joggal.

jjulie 2010.11.03. 22:50:22

most látom, hogy a gazdagok továbbra is kapnak családi pótlékot

nagy győzelem, nagy változás

porfelhő 2010.11.03. 22:50:50

Orbán V. mindig tudta hogyan kell a választóit megszólitani, hogyan kell a "lelkekre" hatni, hogyan tud minél több embert megszólitani. Nagy beszédeivel megérinteteni a lelkeket /nem az emberek eszét mert az egészen mástól megy el/ , mindig sikeres politikus volt.
Tudja a megvalósitatlan álmok népe vagyunk.
Épp ezért hangoztatja a választói akaratot, a választók elvárásait. Fidesz módra megnyirbálni az AB. hatáskörét, politikai célok megvalósitására jogszabályokat módositani. Nincs ellensuly a politikai célok megvalósitásában.

"Minden erkölcsi nomával biró ember kincset ér"-ne.

jjulie 2010.11.03. 22:55:33

@Merlin21:

szép amit mondasz, de ez itt kurvasok pénzről szól, meg a hatalomról, nem pedig arról, hogy ki hogyan került oda, meg szeretne e "igaz" lenni inkább

ez a parlamenti politika nem az "igazak" terepe

tbb 2010.11.03. 22:56:19

@jjulie:

Szép, szép, de mi köze van ennek zárókérdező hasonlatához? Semmi.

jjulie 2010.11.03. 23:01:45

@tbb:

ingyen én is csak felszinelemzek, mint a törökgábor

tegyél ajánlatot: mennyit ér meg neked, hogy megvilágosítalak?

Merlin21 2010.11.03. 23:06:15

@jjulie:
Egyetértek, hogy a parlament nem az "igazak" terepe, elég visszatekinteni ez elmúlt 20 évre.
De azért megkérdezem ismét, hogy miért NINCS 7 igaz ember a 262 közül, aki kinéz a fején és egyenesen lát? (És persze miért szavazunk be ilyeneket?)
Ha nincs - és persze nincs - akkor nekünk annyi és ezt érdemes hangosan kimondani is.
Bár a honi történelmet ismerve, statisztikailag akár előállhatna az a helyzet is, hogy akad 7 igaz ember.
Az mindenkinek jobb lenne.

porfelhő 2010.11.03. 23:07:04

Lehet nekem is "elment az eszem" , ennyi hibával életemben nem irtam, mint ma este. bocs.
Biztosan a fideszországi politikai zürzavar van ilyen hatással, a mindennapjaimra! vagy a kormány gyors tempóju, jogszabály módositása, az egész gazdaságélénkitő csomag, új szellemiségü költségvetés. hm. biztosan!

zarokerdezo · http://zarokerdesek.blog.hu/2010/12/14/level_i_1 2010.11.03. 23:19:59

@jjulie:
naa, azért ennél elegánsabbnak ismerlek.
>namost mi is a grund és mia stadion?
A 'bármelyik utcagyerek' és a világ 100 legbefolyásosabb embere közé beválasztott egy szem Lucky Luciano között azért van egy kis distance, isn't it? :)
>az igaz, hogy megbélyegzettet csinál a csapatából, remélem egyszer ezek a most megbélyegezni kívántak húzzák le a klotyón, így lenne stilszerű

Úgy legyen.

tbb 2010.11.03. 23:36:21

@jjulie:

1 tibi csoki megfelel? Természetesen lófejjel nyomatékosítva.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.04. 00:04:32

@zarokerdezo: Lësz még ígyebb is.

Ha valóban kisebb lësz a parlament 2014-től, akkor bármilyen jó eredményt is ér el a Fidësz mindënképpen kevesebb képviselőnek jut majd hely. Aki addigra elveszti a pártelnök këgyét biztosan új állás után nézhët, mert nëm fogják újra indítani.

A pártot szétverni, mëgosztani mëg nëm érdëke sënkinek sëm jelënleg. 4 évig jól fizető biztos állásuk van. Csak veszíthetnek rajta, ha nëm biztosítják a parlamëntben a többségët.

kodó tamás 2010.11.04. 07:10:18

@Akitlosz: ezért polgármester a nagyrészük...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.15. 18:45:59

@Balt: Ha valami ellen kelek ki, az nem jelenti, hogy valami mas mellett vagyok. Jelen esetben ha OV ellen kelek ki , tenyleg egybitesseg kell ahhoz , hogy egyenlosegjelet huzzon azzal, hogy GYF-et vedem.
süti beállítások módosítása