Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:19

Számtalan gondja van a magyar politikának. Szinte minden nap láthatunk példákat súlyos hiteltelenségekre, magyarázhatatlan pálfordulásokra, bántó manipulációkra. A szép szólamok mellett gyakran hiányzik a politikusi teljesítmény, a valódi érdemi cselekvés. S még valami: a messzire tekintés, a távlat. Hogy nem csak ma kell nyerni, de a holnapra is érdemes gondolni.

(Fotó: hodmezovasarhely.hu)

Emlékszik még valaki arra, hogy ki volt az a fideszes politikus, aki 2003 nyarán választókerülete érdekében lobbizva, négy  szocialista képviselő mellett felkereste Medgyessy Péter miniszterelnököt az első úgynevezett fogadóóráján? Bizony, Lázár János volt. S ki volt az, aki 2007 elején, a kordonbontás után úgy nyilatkozott, hogy "kifizetném a pénzt, de igazából azon is elgondolkodtam, hogy leülöm az összeget"? Igen, szintén Lázár János. Mint látható, a hírekben időnként korábban is szerepelt a neve, a széles nyilvánosság azonban még csak most fedezi fel magának azt a politikust, aki már legalább egy évtizede küzd ezért a figyelemért. Hivatalos életrajza szerint 1997-ben, 22 évesen lett az akkori hódmezővásárhelyi polgármester, Rapcsák András személyi titkára, majd a népszerű politikus halála után, 2002-ben sikeresen vette át hivatalát. Amikor bekopogott Medgyessyhez, a Fidesz mezei, fapados képviselői közé számított, amikor kordont bontott, már bizottsági elnök, szakpolitikai kabinetvezető és frakcióvezető-helyettes is volt. Mára pedig az egyik legtöbbet szereplő, legtöbb reflektorfényt vonzó politikusa a kormánypártnak.

Mindez óriási előrelépés, fényes bizonyítéka annak, hogy kétségtelenül tehetséges politikussal van dolgunk. Szinte a semmiből érkezve mászta meg a sokaknak áthatolhatatlannak tetsző falakat, került be a párt vezérkarába, és vált az új-Fidesz emblematikus alakjává. Megelőzve, elhalványítva a korábban gyakran emlegetett trónkövetelőket, Pokorni Zoltánt, Kósa Lajost, Rogán Antalt, Varga Mihályt, vagy éppen az országos politikában őt kezdetekben segítő Navracsics Tibort. Talán nem ostobaság arra gondolni, hogy versenyelőnyének egyik fontos eleme – a rá jellemző relatív önjáróság mellett - a tervezés, az előrelátás képessége lehetett.

Eddigi döntéseit kétségtelenül igazolta az élet, most azonban fontos válaszúthoz érkezett. S bár én ebben az ügyben bizonyos értelemben már az első mondatok után letettem a garast, azt állítván, hogy „mostani döbbenetes mondataival azt kockáztatja, hogy később, amikor már egészen más klíma veszi majd körül a magyar politikát, esélye legyen előbbre lépni”, őszintén szólva kíváncsian várom, hogy pár év múlva a mostani alkotmánybírósági korlátozás körüli szerepekre hogyan emlékezünk majd vissza. Nem tudom, hogy a politikus mérlegelte-e ezt a szempontot, amikor elvállalta, hogy nevéhez kapcsolódjon a nagy vitákat kiváltó, korábbi határokat átlépő módosítás, de nagyon meglepne, ha ez a távlat kimaradt volna a megfontolások közül. Az elmúlt napokban látott, tőle szokatlan hangsúlyok és gesztusok azt jelzik, hogy feltehetően maga is tisztában volt és van a kockázattal, de minden bizonnyal úgy ítélte meg, hogy a párton belüli karrierje ezúttal nem viselt volna el egy visszautasítást.

Kényszerpálya – bizonyára ez lenne a legtöbb politikával foglalkozó véleménye arra a kérdésre, hogy miért nem választott ebben a helyzetben más utat Lázár. Tényleg nem tudom, hogy mennyi hátránya származik (egyáltalán származik-e) a jövőben párton belül és különösen azon kívül a mostani szerepléséből, az viszont kétségtelen, hogy a magyar közvélemény figyelő szemei előtt nagyon erős vonalakat használva rajzolt rá eddigi portréjára. A Fidesz frakcióvezetője ma bizonyára azt gondolja, hogy jól jött ki az eseményekből, sikerrel menedzselte az ügyet, megoldotta a rá bízott feladatot, s ha a mostani politikai viszonyokat figyeljük, akkor kétségtelenül igaza is van. Ma nyert ügye van.

Kényszerpálya – akár ezt a szót is használhatta volna Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, s gyakran erre hivatkozva támogatták őt a szocialisták is tűzön-vízen át. Nem akarom párhuzamba állítani a két eseményt, hiszen tartalmilag nagyon más minőségekről van szó: lényegben, hatásban és következményekben egyaránt. Mégis, fontos emlékezni arra, hogy 2006. október 6-án, amikor a magyar parlament kormánypárti többsége egy emberként bizalmat szavazott a kormányfőnek, az elemzések többsége Gyurcsány Ferenc és az MSZP sikeréről szólt. Pár év múlva azonban minden megváltozott: a volt kormányfő 2009-ben, a kormány éléről távozva akár már bánhatta is volna, hogy Őszöd után nem mondott le, és nem lett a baloldal hőse; aki példamutató lépése után talán arra sem lett volna esélytelen, hogy egyszer dicsőségesen térjen vissza a párt és az ország élére. De még jobban bánhatták azon párttársai, párton belüli riválisai, akik 2009 után már nyíltan is az antigyurcsányizmus képviselői lettek, de ott és akkor látványosan kiálltak mellette, ország-világ előtt deklarálva, hogy számukra az őszödi beszéd nem skandalum.

Aznap ők nyertek, ma mégis azt gondoljuk, hogy mindannyian eljátszották az esélyt.

x x x

Illusztráció: "Ezekről különben nyilvánvalóan föl sem tételezhető, hogy különösebb érdemi közük volna egy amúgy századrangú és -jelentőségű fiatal politikushoz, akiről egyelőre még semmi fontosat nem jegyzett föl a magyar történelem, s aki éppen ezért valószínűleg föl sem fogja, mennyire tragikomikus hatást kelt, amikor a jogállam elégséges mértékű megszilárdulásáról, úgy húsz év távlatát mintegy egybefogva, éppen ő nyilatkozik." (Balázs Zoltán: Hogyan temessünk alkotmányt? - a szerző egyetemi kollégám, nem mellesleg pedig a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője a XV. kerületben)

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr552435106

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár János 2010.11.09. 17:00:30

A Fidesz frakcióvezetője azt ígéri, 2014-től bevezetik, hogy férj és feleség egyszerre ne lehessen parlamenti képviselő. Lázár János szerint a cigánykérdésben sincs tabu a párt számára. Lázár János a fidesz.hu honlapon tartott, keddi online fogadóórá...

Trackback: 98%-os különadó jótékonykodásért 2010.11.09. 11:49:23

Csavargatják ide-oda a különadó-törvényt, csak épp ahoz a részhez nem nyúlnak hozzá, amivel az Alkotmánybíróságnak baja volt: a visszamenőleges hatályhoz. Sőt, ha lehet, csak rontanak ebből a szempontból a helyzeten, hisz most már nem csak ez év elejéi...

Trackback: A mitévő légy János 2010.11.09. 10:35:33

Atyámfiai, az élet nagy csodákra képes, ezt már egy Darwin nevű csavargó is tudta, aki valami okosságot talált ki egyszer a törzsek fejlődéséről, aminek köze van a majmokhoz is, akik emberek lettek. Szóval nagy varázsló lehetett a fickó, ha ezt így öss...

Trackback: II. Az alapjogok B-listázása - az új alkotmányosságról 2010.11.09. 09:42:38

Az Alkotmánybíróság hatáskörét új szempontok szerint szűkítő Lázár-javaslat legnagyobb fejtörést okozó eleme kétségtelenül az lehetett, hogy hogyan lehetne azt a kormányoldalon a vitában is említett szempontot, miszerint ha indokolt is fenntartani alko...

Trackback: Különadós egyeztetés 2010.11.09. 09:01:30

 Miután a Fidesz a magyar történelem legszebb pillanatait idézve nekiment az Alkotmánybíróságnak, mert az fel merte emelni a szavát a 98%-os különadó ellen, most egy asztalhoz ült a közszféra két szakszervezetével, hogy egyeztessenek arról, hogyan...

Trackback: Milyen messze látnak? 2010.11.09. 08:28:01

Amikor 2006-ban a kormánypárti többség egy emberként bizalmat szavazott Gyurcsánynak, az elemzések többsége az MSZP sikeréről szólt. Pár év múlva azonban minden megváltozott.

Trackback: "Lázár beszorult a logikai zsákutcába" 2010.11.09. 02:54:16

"Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialisták nem akarják, hogy az emberek maguk dönthessenek a saját pénzükről, ezért ellenzik a magánnyugdíjpénztárak államosítását. Ismételjük ezt meg. A szocialisták nem akarják, hogy az embe...

Trackback: Kamuzott a Fidesz új frakcióvezetője? (+videó) 2010.11.09. 02:52:49

Na jó, lehet hogy, csak nem nyitotta ki az igazság minden részletét. Tegnap az MTV esti műsorában volt vendég az új Fidesz frakcióvezető, Lázár János, aki Hódmezővásárhely polgármestere. Ahol a parlamenti alelnökök számával kapcsolatban feltett kérdésr...

Trackback: Best of Alkotmánybíróság-vita 2010.11.09. 02:51:47

A parlamenti vita 12 legsokatmondóbb pillanata. Az index parlamenti tudósításának szubjetív, szerkesztett válogatása (a szövegek sorrendben vannak, de a legtöbb nem közvetlenül egymás után következett).1. Lázár is elismerte, hogy valójában nincs szüksé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.11.09. 00:35:30

Nem lepne meg, ha az AB-s ügy lefutása után egy kicsit háttérbe vonulna és mondjuk szakpolitikai területével foglalkozna inkább (a frakcióvezetés mellett persze). Hosszútávú építéshez nem jön az feltétlenül rosszul. Aztán persze lehet, hogy megérezte a siker ízét és marad így.

Azonban Lázár egyben eddig sikeresen játszotta el a rossz rendőr szerepét. Kérdés, hogy ha tényleg visszafogja magát, akkor ki veszi át tőle ezt a szerepet (Szijjártó adódna).

Török Gábor rajongó 2010.11.09. 00:41:42

Török mester megint igazat szólt! Jobb lenne ha odafent is hallgatnának szavára.

peetyboy 2010.11.09. 00:44:26

Szijjártó jelenleg a miniszterelnök szóvivőjeként nem valószínű, hogy olyan kommunikációs szerephez jut, mint amit most épp Lázár játszik. A frakcióvezető szerintem csak minimálisan fog kevesebbet szerepelni, ha pedig szükség van egy rossz rendőrre, akkor ott van Budai, Papcsák, vagy akár (a régen háttérbe szorult) Répási.

Ordnassac 2010.11.09. 00:57:35

@peetyboy: Répássy igazságügyi államtitkár, így ugyanaz a helyzet vele, mint Szijjártóval (szerintem).

Papcsák épp most menekült el a rossz rendőr szereptől, Budai viszont tényleg átveheti.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.11.09. 00:58:50

Erről a Rapcsák-torzóról (elegendő anyag híján;) valamiért Papcsák jutott az eszembe (persze ott van még a túloldalról Janicsák is:)
Hogy is mondotta Semjén szomorú ésszel?:
"Szomorú szívvel, de tiszta szemmel és ésszel ki kell mondani azt, hogy nem minden magyar, ami magyar nyelven van."+"vagy magyar nevű(sic!) emberek szerepelnek" (bezzeg Deutsch, Schmitt...)

neat 2010.11.09. 01:06:24

@Ordnassac: szia. érdekes gondolatsor, de a jó/rossz zsaru hasonlatod nem értem, mire gondolsz itt.

Ordnassac 2010.11.09. 01:10:13

@neat: a jó zsaru szerepét viszi Orbán, mint aki odafigyelve az ellenzékre is, jegyzetel, miközben beszélnek, plusz nagyobb beszólogatások nélkül reagál.

Lázár pedig minden hozzászólásában belerúg egyet a szocikba.

Ordnassac 2010.11.09. 01:12:59

@neat: @Ordnassac: emellett a Fidesznek mindig volt egy ügyeletes pofonosztója.

Hol Deutsch Tamás, hol Áder, hol Répássy, hol Rogán, hol Révész Máriusz, hol Szijjártó, hol Lázár.

neat 2010.11.09. 01:26:05

@Ordnassac: értem, köszönöm a válaszod.
Nyithatnál egy blogot ordnassac elemez.blog.hu névvel. Az elejétől fogva olvasom tg blogját és rendkívüli munkád van benne neked is a sok segítő hozzászólással. További jó elemzéseket kívánok. Üdv Neat

peetyboy 2010.11.09. 01:34:08

@Ordnassac: Lázárnak nem az a szerepe, mint az előtte felsoroltaknak! A Fidesznek valóban vannak ügyeletes pofonosztói, de elkülönítendőek az üléstermen belüliek, és a "sajtótájékoztatósok". Lázár ha úgy tetszik, pontosan az elődje szerepét viszi tovább, vagyis Navracsics Tiborét. Répássy, Rogán, Révész Máriusz és Szijjártó pedig az előző ciklusokban a sajtótájékoztatók megmondói voltak...az a szerep ami most kiadó...

Hóember 2010.11.09. 07:46:08

OFF: Hétvégén Udvariban voltunk látogatóban, menet közben megcsodáltuk az épülő buszvárót Aszófőn!

Hóember 2010.11.09. 07:51:14

Én az említettekre nem emlékeztem Lázárral kapcsolatban, csak arra, hogy a képviselők által felvett költségtérítés miatt kirobbant kisebb botrány idején ő volt a listavezető X millióval. Még a tévében is láttam valami interjúban az ügy kapcsán.

pug406st 2010.11.09. 07:59:40

TG szerintem még 1 dolgot kifelejtett. Eddig bárki bukkant fel a fideszben aki elkezdte bírni a nép szimpátiáját hirtelen el is tűnt vagy háttérbe vonult önkéntesen. Szerintem Orbánról ebben az esetben sem szabad elfeledkezni.

panelburzsuj 2010.11.09. 08:01:45

"Szinte a semmiből érkezve mászta meg a sokaknak áthatolhatatlannak tetsző falakat, került be a párt vezérkarába, és vált az új-Fidesz emblematikus alakjává. Megelőzve, elhalványítva a korábban gyakran emlegetett trónkövetelőket, Pokorni Zoltánt, Kósa Lajost, Rogán Antalt, Varga Mihályt, vagy éppen az országos politikában őt kezdetekben segítő Navracsics Tibort."

Kedves Gábor!

Mi is az "új-Fidesz" lényege? Mit is csinál Lázár, ami nem illeszkedik az "új-Fidesz" fő politikai vonalába?

Korábbi megdöbbebnésed kicsit bővebben:

"Ezért sem értem Lázár János szerepvállalását, aki minden interjújában a kormánypárt egyik talán legnyíltabb, legbátrabb, leginkább autonóm politikusának mutatta magát, s aki a mostani döbbenetes mondataival azt kockáztatja, hogy később, amikor már egészen más klíma veszi majd körül a magyar politikát, esélye legyen előbbre lépni."

Kiemelem:

"minden interjújában a kormánypárt egyik talán legnyíltabb, legbátrabb, leginkább autonóm politikusának mutatta magát"

És mi van, ha Lázár nyíltsága, bátorsága, autonómiája körülbelül Napóleon elvtárs Zsuzsi és Kolomp kutyájának nyíltságával, bátorságával és autóniájával vetekszik, és te magadon vagy megdöbbenve, hogy mindezt képtelen voltál meglátni évek hosszú során át?

nem1rem1 2010.11.09. 08:04:15

"Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester és fideszes képviselő egyenesen úgy nyilatkozott: „az elhunyt az egészségügyi reform első áldozata”. ..."

Én Lázár János nevét ekkor tanultam meg. Ha valaki már nem emlékezne, röviden és elfogultan: Lázár János utasította a helyi önkormányzati eü. intézményeket a (kiforratlan) új szabályozás szigorú, szó szerinti betartására. Ennek eredményeképpen egy beteg, akit a hódmezővásárhelyi kórházba szállítottak, Hmvh. és Mindszent között meghalt a mentőben.

(Ilyesmiről korábban egy "szelz cséningen" (értékesítői oktatáson) hallottam. Állítólag a '80-as években egy nagy magyar állami cég volt egy iráni kórház főberuházója, csak elspórolták az illetékes iráni köztisztviselő részére átuttalni a neki járó X százaléknyi baksist. Nos, miután felépült a kórház az egyik inkubátorban szándékosan megsütöttek egy újszülöttet, majd világgá kürtölték, hogy a magyar orvosi műszerek selejtesek, használhatatlanok.)

Ebben a poszt- (vagy pre-) 1984-es világunkban, gondolom, nem árt emlékeznünk a tegnapi politikai hőstettekre, mert holnapra már törli a kollektív emlékezetből duplagondol.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 08:05:23

Szerintem ez a kis Alkotmánybírósági csetepaté - annyira lényegtelen lesz a jövőben, hogy még lábjegyzet se lesz sehol.
Az új Alkotmánnyal valszeg elfelejthetünk mindent, amit az alkeszek valaha összehordtak.
Még annyit se fog jelenteni a mai háborgás, mint annak idején
- a csonkakuratórium.
Ki emlékszik már arra, hogy kinek a jogát vágták vissza, mikor mára már
Szalai Annamáriánk egyszemélyben kurál.

panelburzsuj 2010.11.09. 08:12:50

@panelburzsuj:

(Pontosítok: Zsuzsi és Kolomp Napóleon által fölnevelt kölykeire gondoltam)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.11.09. 08:15:12

"őszintén szólva kíváncsian várom, hogy pár év múlva a mostani alkotmánybírósági korlátozás körüli szerepekre hogyan emlékezünk majd vissza."

sehogy. lesz szőlő, lágy kenyér, kolbász, kerítés. egy új Kádár-kor.

ki a francot fogja érdekelni az Alkotmány???

nem1rem1 2010.11.09. 08:18:09

"Milyen messze látnak?"

Eltekintenék a személyektől (Lázár, Gyurcsány), és felidézném egy 1998-1999. körüli véleményemet, amely idegesítően nem változott.

Akkoriban olvastam Michael Ende Végtelen történetét másodszor. Ebben szerepel egy lovag, aki szomorú, mert nem tudja bizonyítani hősi, lovagi erényeit. BBB, a könyv főszereplője teremt neki sárkányt, akit legyőzhet a lovag. Öröm, ünneplés, stb. Majd BBB, mikor továbbmegy Fantáziában, látja máshol az általa teremtett sárkány pusztításának a nyomait. Azzal, hogy rövid távon egyeseknek örömet okozott, hosszú távon egy új, pusztító szörnyet hozott létre. Nem rossz szándékkal, csak nem látott előre...

Ehhez a sárkányhoz hasonlítottam már bő tíz éve az Orbán-kormány, és vele együtt az akkoriban még sokkal lelkesebb, kreatívabb, és fiatalabb-energikusabb fideszes politikusok, kormányzók kreatúráit. Jóindulatúan azt feltételeztem róluk, hogy nem tudták, a közvetlen csatanyeréseik pirruszi győzelmek, hisz amennyire tapasztalatlanok, annyira ostobák (mint mindenki, akit anya szült).

Azóta eltelt egy évtized, de úgy tűnik, csak a szocialisták hibáiból tanultak. Ezekből is csak a saját korábbi karakterük megerősítését látják szükségesnek: A tutyimutyi, elkúró, a korrupciós ügyeiket gusztustalanul végző és ezért lebukó, a vezetőjüket kiszolgáltató, de politikailag a törvényes határok között támolygó MSZP-vel szemben még hatékonyabbnak kell lenni ((c). Répássy).

De még mindig nem látnak az orruknál előrébb: Kizárólag a közvetlen csatanyerésekre, a pillanatnyi politikai előnyökre gyúrnak.

Mint ahogy amúgy az összes többi párt is. A két fő különbség a Fidesz és a többiek között: A Fidesz hatékonyabb, a többi párt törvénytisztelőbb.

Egyébként egykutyák. És csak egy farokkal, sajnos...

csabakirályfi 2010.11.09. 08:18:46

@nem1rem1: Ó, igen. Van ebben az országban pár furcsa ember, nem emlékeznek semmire, ami nem illik a képbe. Mert volt nagy duma a Robin Hood adóról is fideszéktől, meg interpelláció arról, hogy a kormány (nem a regnáló) elveszi a magánnyugdíjat, stb, stb. Lázar egy tisztességtelen szarjancsi. De fideszes, így minden szép és jó.
Ha már Török úr előhozta Öszödöt: mennyit hazudnak ezek a fiúk?! De az nem számít, hiszen olyan nemzetikeresztény cukipofák. Csak GyF hazudik, monnyonlerögvest.

Link Elek 2010.11.09. 08:19:37

az emberek igazsagerzete szerint a nyugdij penzek elvonasa egy 2800milliard Ft-os lopás. Mivel az emberek igazsagerzete sokkal fontosabb, mint az aktualis torvenyek(ezt most tanultuk OV-tol), ezert ez a lopas buntetest fog maga utan vonni. valoszinuleg eletfogytiglani bortont Lazarnak, Orbannak, es egy rakat egyeb fideszesnek. Csak meg kell varni, hogy olyan kormanya legyen Mo-nak aki valoban az emberek erdekeit tartja a szeme elott, majd akkor a mostanihoz hasonlo kreativ jogalkotassal megldhato, hogy ez a lopas is buntetheto legyen.

Remelem azok a fideszes politikusok akik ebben a lopasban reszt vesznek odafigyelnek a magyar bortonokre is. egeszen kozelrol fogjak tanulmanyozni a benti viszonyokat. :)

is 2010.11.09. 08:20:09

@simonmondja.: posztügyileg ide csatlakozom.

Lazar Janos kepet viszont nekem az rajzolta meg, amikor 2006-ban a Molnar Lajos-i intezkedeseknel o haknizta korbe a Hiradokat, hogy meghalt egy oregember, es fuj, Molnar. aztan egy het mulva kiderult, hogy a hodmezovasarhelyi korhaz (FIDESZes) igazgatoja adta parancsba, hogy el kell kuldeni a beteget, nem Molnar Lajos. hirtelen elhallgatott, de amit ott egy het alatt muvelt, onnantol nalam mar nincs gerince.

Ringlósztár 2010.11.09. 08:20:29

Nagyon tehetséges politikus Lázár, HMVH egy fő lakosra jutó eladósodottsága ma Magyarországon a legmagasabb, nade sebaj, majd ezt is kifizetik a magánnyugdíjpénztári megtakarításainkból jegyzett békekölcsönből a fijjug, akárcsak Kósának a stadiont.
Ez nem sikkasztás: egy magántulajdonban lévő (szar) focicsapatnak az állam (OV) épít stadiont? Mi ennek a társadalmi haszna? Hogy a debrecenieknek nem kell BP-re utazniuk, hogy lássák, hogyan kap ki a csapatuk 0-4-re az európai foci második vonalába tartozó csapatiktól? LOL

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 08:20:38

@nem1rem1:
Annak az " első áldozata " történetnek volt folytatása is.

Bíróság, hamisítás, valami kabátlopási ügy, mert a városi kórház nem lehetett a felelős akkor sem, ha Lázár már
megnevezte a felelőst.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.11.09. 08:25:34

Csak egy részlethez szólnék hozzá: azért mert jelenleg többet szerepel a frakcióvezető Lázár, mint a miniszterelnök-helyettes és miniszter Navracsics, én nem érzem úgy, hogy utóbbi háttérbe szorult volna előbbihez képest. Egyszerűen Lázár jelenleg nagyobb felületen jelenik meg.

radala 2010.11.09. 08:26:33

A kérdésfölvetést értem, a példát is, de nincs kapcsolat.
Szerintem Öszöd az inkább a köteles beszéd vagy Mikola örök kétharmada vagy ilyenekkel van egy kategóriában.
Szerintem ez nem gyilkolja Lázár személyiségét. Ez egy nehezen megfogalmazható beszédtéma, sokakat érdekel, de kevesen értik.
Hogy mást ne mondjak most már én sem értem.
Nem képzelem, hogy ez a taktika része, de ha az akkor zseniális.
Nem úgy kell-e az AB-t "népszerűen" korlátozni, hogy azt mondjuk bezárjuk, majd kiderül, hogy nem is zárjuk be, mert nincs nálunk a "bölcsek köve", csak a félfogadási idő lesz heti 10 perc.
Nem hallgattam mostanában rádiót, úgyhogy nem vagyok képben, hogy az offline világban mi a hír. De szerintem ezt a Fideszfanok már tuti be fogják szopni, hogy csak egy kicsit korrigálnak az AB hatáskörén, hogy tuti átmenjen a 98% (a kevésbé vakok meg még az mnyp lenyúlást is hozzáteszik).
Szerintem LJ-t semmilyen kár nem érte, vagy nagyon kevés, sokkal erősebb az a hatás, hogy most mindenki tudja, hogy ö egy "fontos ember"...
Annak ellenére, hogy lévén én is hisztiztem az AB ügyben nem kéne az egészet hisztinek látnom, ami ellene folyik, de meggyőződésem, hogy (sajnos vagy nem sajnos) de az emberek ezt egy vihar a bilibennek látják már, amiről sokkal több szó esik, mint az kellene.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 08:29:04

@Ringlósztár:
A stadion a népi demokráciákban súlyponti kérdés.

Beszédeket kell tartani valahol, hogy a tömeg kifejezhesse rajongását.

panelburzsuj 2010.11.09. 08:29:28

@Tomeczek:

Navracsics nem "háttérbe szorult": Navracsics bujkál a nyilvánosság elől.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.11.09. 08:30:11

22 évesen meleg barátság fúzte a Rapcsák elvtárshoz. Karrierista jellemtelen alak.
A legtöbb költségtérítést felvett alak, a szeme se rebbent. Most a pofátlan pénzekről mesél!

Orbánt már nem bírták és elhagyták régi bölényei, de mindig talál pózmatyikat, akik habzó szájjal hirdetik hamis és hazug igéit.

Jó ilyen közutáltként élni?

portis · http://www.online-szallas.com 2010.11.09. 08:30:37

@Ringlósztár:

Bizony... csúnyán tönkrevágta Hódmezővásárhelyet ez a tehetséges politikus. Munkanélküliség az egekben, a vásárhelyi diákok a környező településeken keresnek iskolát maguknak, a cégek szintén menekülnek a városból. Maholnap a kifizetetlen számlák miatt nincs cég aki dolgozna az önkormányzatnak.

nem1rem1 2010.11.09. 08:30:43

@csabakirályfi: Ha már a művészeti előképeknél tartunk, Gyurcsány őszödi beszédéről (már akkoriban is) Milos Forman Tűz van, babám! c. filmje jutott az eszembe.

Az az epizód, mikor ellopják a tombola-nyereményeket. A tűzoltóbál szervezői felszólítják a közönséget, hogy leoltják a villanyt, ezalatt mindenki bűntetlenül visszateheti a lopott holmikat az asztalra. (Az első villanyoltás eredménye az lett, hogy teljesen kiürült az asztal, a maradékot is ellopták...:))

Végül, a második kísérletre, kicsit korábban gyújtják fel a villanyt, néhány lépéssel azelőtt, hogy az egyik tűzoltó vissza tudná tenni az asztalra a főnyereményt egy kövér, gusztusos disznósajtot.

Világbotrány!

A testület felháborodott ezen a bűnön, amit a társuk elkövetett. Mert ha már egyszer ellopta azt a nyavalyás disznósajtot, hogy lehetett olyan hülye, hogy vissza is akarta adni! Ezzel, hogy lebukott (nem ám magával a lopással!) lejáratta az egész testületet...

Eddig Gyurcsány volt az egyetlen, aki azt a disznóságot a helyére akarta tenni. De - valószínűleg a testület többi tagja, szántszándékkal - rágyújtotta a villanyt.

És aki nem bukik le, az lehet bűnös, de legalább okosan lop és hazudik. Vagyis nem lop és nem hazudik, amíg nem kell róla tudnom.

(Tudom, ez is elfogult, egyoldalú olvasata az eseményeknek. Engedtessék meg nekem, főleg, hogy egyre kevesebben emlékeznek rá, vagy akarnak emlékezni, hogyan vélekedtek négy éve erről...)

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.11.09. 08:31:49

@panelburzsuj: Szerintem te most az utóbbi másfél-két hétre gondolsz, amióta elindult az Ab-vel kapcsolatos vita. Én viszont inkább az áprilisi választások óta eltelt időről beszélek. Egyébként TG-nek erre a mondatára reagáltam: "Megelőzve, elhalványítva a korábban gyakran emlegetett trónkövetelőket, Pokorni Zoltánt, Kósa Lajost, Rogán Antalt, Varga Mihályt, vagy éppen az országos politikában őt kezdetekben segítő Navracsics Tibort."

dzsaszper 2010.11.09. 08:33:29

Én is hasonló kérdéseken gondolkozom, mint amiről ez a poszt szól. Engem Lázár személye önmagában kevésbé érdekel.

Mennyire lát előre a Fidesz-KDNP? Mit gondolnak ők ugyanezekről a kérdésekről? Nem gáz, hogy mazsoláznak az alapjogokban? Mi van pl. az elvégzett munkáért jövedelemhez, azonos munkáért egyenlő jövedelemhez fűződő joggal? Ez a tűzoltók túlmunkabér követelése kapcsán már ma is éles kérdés...

Hogy illeszkedik a Fidesz-KDNP stratégiájába Lázár mostani szereplése? Nyilván illeszkedik, mert különben már repült volna a pozíciójából...

dzsaszper 2010.11.09. 08:36:36

@idelle:
nem is tudom... az olyan lehetséges forgatókönyvet is látok, hogy 3 év múlva egy perben, ami odáig jut, Strassbourgban vagy Luxembourgban alapjogellenesnek vagy közösségi jogellenesnek találnak majd mostani komolyabb bevételi tételeket, amit majd késedelmi kamatostul kell visszafizetni.
A költségvetési luk mostani betömése 3-4 év múlva még nagyobb lukat tud okozni... Az AB többek közt ezt tudná megelőzni.

Szimba 2010.11.09. 08:38:40

@Ordnassac:

Egyetértek. Szerintem éppen a relatív ismeretlensége miatt került most ebbe a pozícióba Lázár. OV. pedig taktikusan egy új arcot vet be a kellemetlen ügyek szószólójának, aki ha lejáratja magát, eldobható, háttérbe tolható.

Talán most még tartalékolja Navrát, Pokornit (?), Rogánt vagy bárki mást?!

panelburzsuj 2010.11.09. 08:39:19

@Tomeczek:

Mondjuk egyikünk se tudja, hogy TG szerint pontosan mikor előzte be Lázár a felsorolt "régi motorosokat." Szerintem az AB lemészárolásának felvállalásával, de ez csak - szerintem ... :)

radala 2010.11.09. 08:40:39

@nem1rem1: Szuper hasonlat tök igazad van, nagyon tetszik.
Talán egyetlen kifogásom, van, nem hiszem, hogy a szocik valaha is a törvények közt totyogtak volna. Ebben is legalább egykutyák.
Az AB-t azért nem bántották Bokros ügyben, mert nem érte meg nekik, a BCs hatása csak a csúszóleértékelésben volt nem abban, hogy tandíjat fél évvel később vezethették be, meg a gyedet fél évvel később szüntethették meg.
Nem azért nem korlátozták az AB-t, mert demokraták vagy törvénytisztelők lettek volna, hanem mert nem voltak elég értelmesek, hogy ez az eszükbe jusson (ezt bizonyítja, hogy a rendszerváltás utáni legtehetségtelenebbül törvénykező kormány volt, 3,7x annyi alkotmányt sértett, mint a legkorrektebbül (profibban) törvénykező Fidesz. Másrészt a Fidesz egy népszerű döntést eszelt ki az AB korlátozására, mert előre tudta, hogy ez kelleni fog nekik, az mszp meg a 40 év diktatúra miatt elszokott attól, hogy nekik nem lehet mindent, és amire erre rájött, már nem lehetett volna korlátozni az AB-t csak rettentő nagy népszerűség vesztéssel.
Szóval minden összehasonlítás a szocikkal félrevisz, mert a szocik buták és gonoszok, a Fidesz meg csak "gonosz".
Szóval szerintem amit mondasz az szuper meggyőző, de legközelebb, ha azt szeretnéd, hogy tényleg engem is meggyőzzön :-) akkor hagyj ki belőle a leghalványabb szocidicséretet is, mert az majdnem 0-ra redukálja a hitelességét:-)

nem1rem1 2010.11.09. 08:44:47

Ma reggel Lázár János volt az egyik vendég a Mokkában. Demcsák Zsuzsa, tőle szokatlanul, okosan és következetesen visszakérdezte Lázár Jánostól többször is, hogy a magántulajdon akkor most szerinte az Ab. hatáskörébe tartozik-e, vagy nem? Lázár János minden alkalommal, bár egyre idegesebben megkerület a kérdést, mondván: Az Ab.-nak kell eldönteni, hogy a magántulajdon beletartozik-e az "emberi méltóságba".

Vagyis: Az emberi méltóság, mint idea, jogilag megfogható, és a magántulajdon csak ezen keresztül vizsgálható. Hmmm... Orbán Viktor 29 pontja mintha a gazdaság és a tulajdon szabadságának az eszméjére lett volna hevenyészve felfűzve? No és, eszerint az Ab. fogja eldönteni hogy milyen kérdésekben van hatásköre? Ez most ügyes szófacsarással való kihátrálás a saját kezdeményezés mögül, vagy lehetőség az amúgy kormánypárti érzelmű alkotmánybíráknak, hogy megtagadhassák bizonyos törvények felülvizsgálatát, ha az számukra konfiktust jelentene a kormánnyal?

Emellett Lázár János arra is hivatkozott, hogy a zemberek szerint nem igazságszolgáltatás van ma magyarországon, hanem jogszolgáltatás.

Ez pedig megint felvet bizonyos kérdéseket. Azt már nem is említeném, hogy mikor Gyurcsány, bár kissé ingerültebben, hasonlóan nyilatkozott a magyar igazságszolgáltatás bizonyos szereplőinek tevékenységéről, egyesek már ezért börtönbeveleztek. Attól is eltekintek, hogy a felmérések szerint a közbizalom élén ma Magyarországon a bíróságok, a legvégén pedig a politikusok vannak.

Inkább arra vagyok kíváncsi, hogy az előző ciklus korrupcióval vádolt politikusainak a cincálása akkor most igazság- vagy jogszolgáltatás?

Meg arra, hogy mikor fogja a bírói testület a korábbihoz hasonló vehemenciával kikérni magának Lázár János laza generál-leminősítését...

Bepes Elek 2010.11.09. 08:45:40

Igen, emlékszem Lázárra (kelj fel). Arra a Lázárra, aki parlamenti csúcstartó a számla nélküli "költségtérítés" felvételében, mert ugye az neki járt. Egyem a lelkét, meg a máját roston...most meg a pofátlan végkielégítésekről ugatnak?

belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/161793/1

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 08:46:04

TG: "Az elmúlt napokban látott, tőle szokatlan hangsúlyok és gesztusok azt jelzik, hogy feltehetően maga is tisztában volt és van a kockázattal, de minden bizonnyal úgy ítélte meg, hogy a párton belüli karrierje ezúttal nem viselt volna el egy visszautasítást."

Szerintem az egész írás lényege ez a mondat.

panelburzsuj 2010.11.09. 08:46:38

@nem1rem1:

Akkor én így láttam Gyurcsány mondókájának velejét: kockáztattam értetek, megnyertem nektek, de most ti jöttök.

És mi volt válasz? Ne zsizsegj, Feri, úgyis rádkenünk mindent ...

belekotty 2010.11.09. 08:47:18

Lázár megerősödött a Fideszben, most jön amikor beveti Orbán a napi harcokban, így szépen elkopik. Ez Orbán humánpolitikája.
Felemel, használ, eldob. Ezt történt volna Fodorral ha hagyja. De megcsinálta Áderrel, Deustchal, Vargával, Pokornival, Rogánnal, Kósával és még hosszan sorolhatnám. Van akit felemel, majd parkolópályára tesz, majd újra felhasználja.
Hende, ugye polgári körök, most nem túl nagy hatalommal rendelkező miniszter. Lázár remekül fel van használva. Politikailag nullára van írva, soha nem tud önálló politikusként többet fellépni az AB megtámadása miatt, csak Orbán hűbérese lehet.
Orbán a diktátorok minden ravaszságával rendelkezik.
Csak olvassátok végig Sztálin életútját! Ő pontosan ugyanezt folytatta.
Annyit változott a dolog hogy nem koholt vádak alapján munkatáborba, vagy esetleg élete végéig a dácsájába száműzik, hanem kap egy feladatot amivel szépen a média célpontjává válik.
Szerintetek az AB elleni támadása után Lázárnak van önálló lehetősége politikusként nyerni? Soha. csak Orbán vazallusaként van jövője.

belekotty 2010.11.09. 08:50:45

A másik meg van egy kis pikantériája annak hogy a legnagyobb költségtérítést felvevő képviselő, a legnagyobb egy főre jutó adósságot felhalmozó polgármester az élharcosa a 98%-os adónak.

Diocles 2010.11.09. 08:51:14

Megfordítanám a poszt felvetését: Vajon a be nem vált huhogások hogyan hatnak a folyton riogató elemzők komolyanvehetőségére, akár évek múlva is?

Sólyom-ügyben ugyanez a hiszti ment, sőt.

Lázárt én nem féltem, a Fidesz kevés populáris arcainak egyike, Orbán, Tarlós, és talán Rogán mellett. Rámenős (tán túlságosan is), offenzív, a nép nyelvén beszélő ("pofátlan", stb.) populista.
Persze a stílusa kiveri a biztosítékot liberális körökben, akárcsak Orbáné, vagy Tarlósé, de hajlok arra, h a "népítélet" itt is más lesz, mint a "véleményformálóké".

v-olga 2010.11.09. 08:51:29

Szerintem itt szó sincs semmilyen önállóságról. Lázár egy az önnön vélt okosságától eltelt fickó, akit a király éppen most tesz helyre...

Mindenkivel ezt csinálta. Kiküldte a frontvonalba, majd ott szépen elkopott.

Rajtuk teszteli a vállalhatatlant, majd amikor már elmentek az extrémig, jön a király, megsímogatja a buksi fejeket, visszavesz a hülyeségekből. De csak annyit, hogy ami marad még az is elképzelhetetlen lett volna a viták előtt, mégis mindenki örül már, hogy "csak" ennyi lett.

A nép meg egyelőre még megeszi.

Szimba 2010.11.09. 08:52:27

@Bepes Elek:

Igen, de most nyilvánosan hivatkozik is rá, és állítja, hogy visszafizeti.

Ügyes!:-)

László56 2010.11.09. 08:52:42

Az elemzőnk újra meg újra ugyanabba a hibába esik. Talán éppen maga a hiba a meggyőződése. Szentül meg van győződve hogy a politikában minden a hatalomért és csakis a hatalomért megy. A hatalom a cél.

Nem egyedül van evvel az elmélettel, hiszen a kommunisták politikai tanításának ez a központi témája. Ez viszont olyan végzetes tévedés amely már az országot többször tönkre tette. Emlékezzünk csak vissza hogy az utolsó közel hatvan évünk alatt hányszor mondták a kommunistáink a hatalomérdekében, hogy ez eddig nem jó, de most újrakezdünk., most megmutatjuk. Mindig újra kezdtek de soha nem mutatták meg. Csak addig jutottak el hogy megint újra kezdhettek. Az ország meg a próbálkozásaikban szép lassan tönkrement.

Valahogy így van az elemzőnk is evvel. Rövidlátóan követeli mindenkitől hogy távollátó legyen. Mert ő már előre látja hogy nem lesz jó. Mert a hatalom kicsúszik a kezekből. Még az ellenfelei hatalmi törekvéseiből is gondot csinál. Mert mi lesz a Lázárfiúból, ki olyan jól kezdett és most nem hallgat rá. Ha pedig nem hallgatnak rá a politikusok akkor meg fog szűnni a hatalmuk. Sajnálatos hogy egy ember ennyire nem tud megszabadulni a hibás tanításától. Eszébe sem jut hogy vannak másképp gondolkodók is.

Kiknek bizony a hatalom, -ellentétben az ő taníttatásával -, nem cél hanem eszköz. Eszköz ahhoz hogy a népét szolgálja. És ez egy új fogalom az elemzőnknek. Szolgálni. Mert szerinte a politikus az ne szolgáljon, hanem a hatalom birtokában uralkodjon. Ezért kell szerinte, mindent csak a hatalom szemszögéből megvizsgálni. Ezért van nála a kényszerpálya fogalmának a kényszere is. Mert az csak kényszer lehet ha valaki revideálja az álláspontját. Mert magától egy kommunista azt nem teszi. Hogy saját belátás is van ? Azt a neki nem tanították. És szokása szerint, amit ő nem akar látni az nincs. Sajnálatos ember. De még sajnálatosabbak a hallgatói.

elvtarsakeselvtarsnok 2010.11.09. 08:57:12

El vagytok tévedve, Drágáim.
Hódmezővásárhely tisztább, rendezettebb, összetartóbb város, mint bármelyik dél-alföldi. Egyszerűen jó ott lenni. Folyamatosan épül, most egy 4csillagos szállodát adtak át pl.
Nagyon jó az oktatás, országosan példaként szolgál különböző szakkonferenciákon.
A polgármester tényleg szívén viseli a város sorsát.

Szimba 2010.11.09. 08:58:48

@László56:

Most beborulok a billentyűzetbe, és némasági fogadalmat teszek:-)))

Emberke · http://ketely.blog.hu/ 2010.11.09. 08:58:52

A poszt (is) elég érdekesre, viszont - megítélésem szerint - egysíkúra sikeredett. Álláspontom szerint egy igen lényeges tényezőt figyelmen kívül hagyott T. G., amikor Lázár János karrierjének kissé elnagyolt portréját rajzolta meg. Abban egyetértünk, hogy a Lázár János alapvetően egy agilis, jó képességekkel megáldott és felkészült politikus. Ezt számos tény bizonyítja. Ezzel szemben azt is állítom, hogy mindezen tényezők ellenér egy nagyon ellentmondásos figura. Hómezővásárhely az iskolai deszegregáció, oktatási integráció lebontásában modell értékű munkáét végzett. Ehhez elsősorban a városvezető, lázár János elkötelezettsége kellett, hiszen a helyi elit érdekeivel ellentétesen egy olyan elv és cél mellé állt, melyet személy szerint csak támogatni tudok. Az ügy kapcsán tett nyilatkozatai is végtelenül szimpatikusak, átgondoltak, szakmailag, oktatás- és társadalompolitikai szempontból megalapozottak. Ez ügy kapcsán élésen szemben áll a jelenlegi Kormány oktatásért felelős szakemberével Hoffmann Rózsával. Viszont Lázár jános nevéhez fűződik az a nem túl szép és demokratikus kezdeményezés is, melynek értelmében azon személy nevét, akik jogtalanul vették igénybe a helyi önkormányzat által folyósított segélyeket, illetőleg igényelték azt, de nem vették fel ezen összeget, azoknak a nevét egy modern kori szégyentáblán közzéteszik az önkormányzat honlapján. Ezen döntése miatt számos kritikát kapott. E két eset is világosan jelzi, hogy nem egy egyértelműen fekete-fehér politikai szereplőről van szó. T. G. rövid elemzéséből megemlít olyan FIDESZES politikusokat, akik korábban trónkövetelői szerepben tűntek, mint pl.: Pokorni, Kósa, Rogán. Velük állítja párhuzamba Lázár Jánost és az ö politikai sikerét, felfelé ívelő karrierútját. T. G álláspontja szerint Lázár önjáróssága, tervezőképessége, előrelátósága volt a meghatározó. Szerintem T. G. ebben az esetben figyelmen kívül hagyott egy igen jelentős szempontot. Ez pedig az Orbán Viktorhoz kapcsolódó lojalitás, hűség. Pokorni a 2006-os választási vereség után rendre olyan véleményeket fogalmazott meg, amely alapvetően a párt vezetőjét, vezetési stílusát kritizálták. Rogánról világosan, hogy egy reális alternatívája lehet Orbánnak. O.V. ezt felismerve finoman ugyan, de a második vonalba soroltatta Rogánt. De említhetnénk Áder János is, aki szintén a kritikai attitűdje miatt, és FIDESZ újfajta politikai akciói és attitűdje miatt, valamint a kritikusabb megjegyzései miatt került "parkolópályára". Ezen politikusok egy nagy része nem tudta volna komoly belső konfliktusok és gyötrő ellentmondások nélkül végigcsinálni az a legutóbbi napokat.
A FIDESZ vezérhez fűződő lojalitás, az ő politikájával való azonosulás mértéke tesz valakit, vagy valakiket nyerő pozícióba. Lázár János sok egyéb szempont, valamint a tehetsége mellett a feltétlen lojalitása miatt is kerülhetett be az élvonalbeli politikusok csapatába.

panelburzsuj 2010.11.09. 09:00:00

@Szimba:

Pontosabban:

Nézd csak, kibeszél!

Diocles 2010.11.09. 09:01:52

@belekotty:

"Felemel, használ, eldob. Ezt történt volna Fodorral ha hagyja"

Jaja, mennyivel jobban járt Fodor, aki a nyugdíjig hátralévő húsz évében eltanársegédeskedhet valahol politikai hullaként.

Milyen jól döntött, h nem hagyta, h Orbán "elhasználja" frakcióvezetőként, miniszterként, nagyvárosi polgármesterként. :)
Szegény Kósa, szegény Navra, szegény Lázár...

belekotty 2010.11.09. 09:02:16

@László56: "Kiknek bizony a hatalom, -ellentétben az ő taníttatásával -, nem cél hanem eszköz. Eszköz ahhoz hogy a népét szolgálja. És ez egy új fogalom az elemzőnknek. Szolgálni. "
- Hehehe... te ezt komolyan hiszed Orbán 20 éves pályafutása után? :-))

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.09. 09:02:30

"Demcsák Zsuzsa, tőle szokatlanul, okosan és következetesen visszakérdezte Lázár Jánostól"

Nah! Bunkóság. egyszer megkérdezte, egyszer kikerülte a választ, elég legyen. korlátoltság erőltetni.

A "demcsák" meg az "okos" nem is szerepelhet eegy mondatban.

Lasombra 2010.11.09. 09:03:15

én sem értem, hogy miért olyan csoda egy ilyen Lázár-féle humanoid térnyerése.

ezt a szerepet épeszű és ép gerincű(!) ember nem vállalná. a Fidesz vezetés még az AB herce-hurca parlamenti vitájára is szégyellt bemenni, nemhogy aktív szerepet vállaljon benne. még a nagy törvényalkotó Rogán "Szalmaember" Tónink - jóllehet kb kétnaponta új tv. javaslat fűződik a nevéhez - sem vállalta ezt az indítványt.

ahogy a nagy filozófus, Butt-head is megmondta: "You need the right tools for the right job, Beavis."
Lázár erre való. ő még az "ingyom-bingyom tálibe" rigmust is meggyőződéssel olvasná fel a Házban, ha a Vezér azt teszi reggel a zsebébe.

ez annyira politikai karrier, mint Eric "a Cápa" Moussambani, egyenlítő-guineai úszó olimpiai karrierje. mindkettő reflektorfénybe került. bár utóbbi szerethető.

dzsaszper 2010.11.09. 09:04:41

@László56: te hol látod azt az elemzésben, hogy feltételezi, hogy minden a hatalomról szól? Én nem látom...

belekotty 2010.11.09. 09:04:55

@Diocles: Lehetséges hogy akad olyan ritka ember akinek vannak elvei?

pistike vagyok 2010.11.09. 09:08:33

Lázár tehetséges, felkészült, és szerintem amiatt a hihetetlen hisztéria miatt lépett eggyel vissza AB-ügyben, amit az ellenzék produkált.

Hiba lett volna nem beismerni azt, hogy túllőtt a célon. Mutassanak még valakit a belpolitikában, aki ezt megteszi!

Valóban közrejátszhatott a feladat elvállalásában az, hogy ő "jó katona". Biztos vagyok benne, hogy Pokorni, Kósa, Navracsics LAPÍTOTT, amikor megkérdezte Orbán:
"Na fiúk, ki viszi ezt az ügyet?'
Ők csak a biztosra (biztos kommunikációs sikerre) mennek, míg Lázár bevállalta.

pug406st 2010.11.09. 09:09:39

@László56: .... a dolgozó népet szolgálom...

nem1rem1 2010.11.09. 09:10:40

@radala: Nem akarom elvtelenül dícsérni a szocialistákat (és a szadisokat), de ha már Bokrosnál tartunk, ha jól emlékszem, olyan 72%-os mandátummal eszükbe sem jutott, hogy a törvényes kereteket a saját elképzelésekhez igazítsák...

Induljunk ki abból, hogy minden pártnak, amelyik hatalomra kerül, a célja a közjó szolgálata. A kérdés az, hogy milyen eszközökkel, (direkt és indirekt módon) gyakorlatilag hogyan akarják ezt elérni, illetve hogyan teszik tönkre hosszú távon a közjót.

Itt pedig belép a szubjektív értékelés: Törzsi (jobber-baller) hovatartozás, elvek-világképek, karaktervonások. Tóbiás Józsefről pl. ma sem értem, mit keres az MSZP-ben, igazi fideszes arcél...

Számomra az ős-fideszes álláspont a mérvadó: A "zemberek" szabadsága, melyeket törvények testesítenek meg és garantálnak, hosszú távon fontosabb, mint a hatalom szabadsága, mely a nép számára önkényt jelent. És a szocialisták a törvényhozásban erre, vagy legalább ennek a látszatára, más szóval: ennek az eszmének a (lehet, álságos, de tényszerű) követésére törekedtek.

Ízlés kérdése, jelenleg. Eredmény kérdése, a jövőben.

A jelenben viszont egyetlen kapaszkodó van: A NKA által alkotott új rend, az Alkotmány, ha nem is betűje, de szelleme.

(Nem tudom, valaki emlékszik-e még Bihari Mihály, jelenlegi alkotmánybíró egykori főművére. B.M. a nyolcvanas években kidolgozott egy olyan elméletet, mely szerint a megváltoztathatatlan egypártrendszer is működhet törvényes keretek között, ha az uralkodó párt hatalmát párttörvénybe foglaljuk. Szép eszme, de az idő túlhalafta - eddig. És akkori kritikusai azt vetették a szemére, hogy egy teljhatalommal bíró uralkodó párt miért is tudná-akarná korlátozni a saját hatalmát, amit, amely törvényeket végső soron kizárólag ő ellenőriz...)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 09:11:13

@dzsaszper:
Én látom.
A politológusok sok éve azzal kezdik és végzik, hogy
-nem a Fidesz érdeke -
-Fidesz érdeke -

Más szempontból nem is elemeznek.
Esetleg - emeszpé érdeke...emeszpé nemérdeke...

Most sem merült fel senki másnak az érdeke.
Pedig meg lehetne kérdezni, hogy miért védik egyesek az Alkotmánybíróságot ebben az esetben ?

Talán mert van tulajdonuk.

A tulajdon, ha már nem egy védhető alapjog,
akkor az nem a tulajdonosok érdeke.

De a tulajdonosok alapjogáról nem szólnak az elemzők, ugye.
Csak a csicskák karrierjéről.

pug406st 2010.11.09. 09:13:24

@pistike vagyok: szegény Lázár... mindjárt elkezdem sajnálni!

nem1rem1 2010.11.09. 09:15:23

@atpijkamo: Ezt komolyan gondolod? Mármint nem Demcsák jellemzését, hanem azt, hogy az újságíró nem jelezheti a közönségnek azt, hogy nem kapott választ a kérdésére?

Különböző fogalmaink vannak az újságírásról. Te "bunkóságnak" nevezed a visszakérdezést, én ennek elmulasztását pedig "mikrofonállványságnak".

(Trvtko persze sokkal okosabb: Ő nem visszakérdez, hanem válaszol a válaszra. Mintegy helyzeti előnyéből, pillanatnyi tsúkszaros hatalmánál fogva prompt helyreigazítja. Ő bizony "okos". Miért moccan meg ilyenkor mégis mindig a gyomrom?)

v. jókormányzósember 2010.11.09. 09:20:04

Üdvözlet! Én imádom, amikor T. Gábor elemez! Szerintem IGAZÁN REMEKÜL elemez ezen kedves barátunk! Szerintem ELEMEZZEN még többet-

a KERAVILL APRÓCIKK OSZTÁLYÁN!

Mert a KÖZÉLETHEZ- ahogy ezt "cikkei" (lehet ezeket cikknek nevezni?) mutatják- csupán egy kevéssel ért többet, mint az "akciós / Tesco-gazd?/ kormány"!

(Melynek, ugye KORMÁNYPROGRAMJA nincs- csak "akció" tervei... :-))) :-((((((( ).

Jó éjt, kedves T. Gábor!

Ha felkelt a józanságra- talán szóljon!

Addig pedig...

NAGYON EREDMÉNYES LEHET MOLYOLNI AZZAL, hogy "na, most egy kicsit többet húznak, mint kellene, Lázár egy picikét rontotta el (vagy NAGYON) ?" dolgokkal- de

EZ NEM A LÉNYEG-

a lényeg az, hogy ezen drága barátaink MÉG AZ ELVBARÁTAIKBAN (!) / Pozsgai Imre, Szűrös Mátyás - a '84-es MOB-os, a '88-as, MSZMP-s külügyér (NNNa- kik azok?) kapcsán elvtársaikkal SEM ÉRTENEK EGYET!

Hiszen megtették S. Istvánt (a nagyon híres alko- na, neeem- "elemzőt")- alkotmánybírónak- s épp most akarják szájkosárba tenni szép, aprócska arcát!

Ez van, gyerekek!

Nem csak H. Miklós a példakép, hanem R. Mátyás is!

VJK

nem1rem1 2010.11.09. 09:20:58

@panelburzsuj: Korrekt. Most viszont úgy látom, ahogy Török Gábor: Gyurcsányból is hiányzott a politikai bölcsesség, az előrelátás. Politikai hibát követett el, illetve felhasználták ellene azok, akikben megbízott.

Orbán ilyen hibát biztos, hogy nem követ el, különösen az osztjónapot! óta: Uralkodik a szavain, és alig valakiben bízik meg. Lázár Jánosban, a közeljövő belügyminiszterében egyelőre igen.

nyünyüge 2010.11.09. 09:21:57

@radala:
Már "beszopták".
A kormány "finomhangolt" és máris a létezhető legnagyobb harmoniában az igazságosság, az alkotmányosság meg minden:

"...A 98 százalékos különadó kérdésköre túlmutat önmagán. Később nyilván úgy tekintenek majd rá vissza, mint a magyar jogalkotás történetének egyik fordulópontjára. A rendszerváltozás óta ugyanis szinte sosem volt rá példa, hogy a társadalmi igazságosság megtalálta volna a megfelelő jogi formulát, s megjelent volna az állam törvényeiben. Elsikkadt az igazságtétel, a vagyoni és a személyi kárpótlás igénye, a gazdaság, a privatizáció hosszú évekre szóló átmeneti szabályait is alacsonyabb rendű paragrafusokba foglalták..."

www.mno.hu/portal/746988

Hát fordulópontnak fordulópont, az biztos. Csak a fordulás irányának minősítésében vannak nézeteltérések.

pug406st 2010.11.09. 09:23:27

@nem1rem1: te ezen csodálkozol? nem szabad bántani szegény politikusainkat (bármelyik oldalt) mert a végén olyat mondanak ami miatt el kellene kezdeni gondolkodni és akkor baj van...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 09:23:53

@László56:

Gábor! Jobb, ha nem próbálsz objektív lenni, mert jobbról "megnyúznak". :-)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.09. 09:25:52

a sok csúcsra került politikus mind nagyon "tehetséges",
na de miben?

dzsaszper 2010.11.09. 09:25:56

@simonmondja.:
mi mentén vizsgálódjon egy elemző? Az érdekek elég jól kifeszítik a teret... Ahogy én látom, vannak hatalomra irányuló érdekek, és vannak érdekek amik inkább korlátot szabnának a hatalomnak.

A kiszámítható jogi környezet, a hitelesség fenntartása szerinted ezek nem sorolhatóak az érdekek közé?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 09:26:00

@nyünyüge: Amíg Orbán és kormánya nem adja vissza 2 millió feletti juttatásait, addig igazságosságról beszélni ilyen vonatkozásban istenkáromlás.

bóra77 2010.11.09. 09:28:07

@Emberke: kiegészítés, ha megengeded:

"A nyilvánosságra hozatal az ilyen természetű személyes adatok kapcsán nem szerepel a jogalkotó által meghatározott célok között. A vizsgált esetben a jogalkotói szándékot tiszteletben tartva kellett volna eljárniuk, és a kifogásolt adatkört nem hozhatták volna nyilvánosságra. Következésképpen a szóban forgó eljárás a célhoz kötött adatkezelés sérelme miatt is jogellenes.

A fentiek alapján az Avtv. 25. §-ának (2) bekezdése alapján felszólítom Önöket arra, hogy adatkezelési gyakorlatukat állásfoglalásomnak megfelelően változtassák meg, azaz a törvényes jogalap nélkül nyilvánosságra hozott adatokat az önkormányzat internetes portáljáról haladéktalanul távolítsák el, és a megtett intézkedéseikről harminc napon belül írásban tájékoztassanak.

Kérem, hogy a jövőben az állásfoglalásom tartalma szerint járjanak el annak érdekében, hogy a jogszerű adatkezelés minden esetben érvényesülhessen.

Végezetül az Avtv. 26. § (1) bekezdése alapján tájékoztatásukat kérem a közelmúltban nyilvánossá tett újabb listával összefüggésben. Hódmezővásárhely honlapján közzétették azon személyek nevét, akik a városban valamilyen közmunkát végeztek, és akik ezért „köszönetet és elismerést” érdemelnek. Kérem, tájékoztassanak arról, hogy az érintettek milyen módon járultak hozzá ahhoz, hogy nevük, születési dátumuk és az általuk végzett közmunkára vonatkozó információ a város honlapján nyilvánosságra kerüljön.

További együttműködésüket előre is köszönöm.

Budapest, 2010. augusztus 3.

Üdvözlettel:

Dr. Jóri András"

részletesebben:
abiweb.obh.hu/abi/index.php?menu=aktualis/allasfoglalasok/2010&dok=ABI-3241-6_2010_K

Netuddki. 2010.11.09. 09:29:50

Én azt szeretném megérni amikor a magyar politikusok előrébb helyezik az állampolgárok érdekeit a sajátjuknál.
Még ha csak látszólag is. :/

v. jókormányzósember 2010.11.09. 09:30:28

Bocs- még egyet...

"...Hódmezővásárhely tisztább, rendezettebb, összetartóbb város, mint bármelyik dél-alföldi. Egyszerűen jó ott lenni. Folyamatosan épül, most egy 4csillagos szállodát adtak át pl. ..."

(Hínye! Ezek szerint a SZEGÉNYEK nem, a ****-os szállodások MEGTALÁLJÁK a számításukat... Azér' ez szép! - De, tekintsünk most el ettől...

L. János, a széparcú háta mögött ott egy szobor. Némi szerencsével a következő tisztességes polgármester alá teheti Mikszáth nevét, s akkor egy közepes köztéri szoborral gazdagodik majd a város. (Akkor valóban gazdagodik.) Addig viszont- mi ez? A tekintélyelvűség építése? Szegény Rapcsák Andrást (az Isten nyugosztalja)- ugye, elég érdekes egyénisége volt a "hanyatló, zavaros elmúlt húsz év" (id: nyenyi) időszakának. Ezek szerint Lázár barátunk- MÉG AZT SEM OLVASSA EL- amit elv (társ, vagy barát kérdésben ld. fentebb) barátai hoztak össze.

De...

Térjünk csak vissza a "Hódmezővásárhelynél nincs szebb, nincs jobb" (ez amúgy is olyan "Indul a bakterház" ízű szöveg- no, igen, Buga L. Jani nem szép ember, de gavallér!"

Hiszen MI IS TÖRTÉNT PL. (ha már a "szép", "épülő" városnál, vagy a szobros háttérnél tartunk) JÓZSEF ATTILA (a proletárköltő!- azért ez is szép, nem?) szobrával?

Az avató után RÖGTÖN ELTÁVOLÍTOTTÁK mer' (a gondos! pontos! szorgalmas! "nincsjobbváros" gazdái - saját maguk leminősítve munkájukat- azt mondták: MEGSÜLLYEDT!"

(A rossz nyelvek szerint meg azér' mer' papundekliből volt- mivel a pénz... Meg az idő... )

No, ennyit a "sohaszebbetsohajobbat" városról...

radala 2010.11.09. 09:30:40

@nem1rem1: Egyetértünk. Csak azt mondom, hogy a szocik ezt nem tudták megtenni, mert előbb beleszaladtak véletlenül a butaságuk miatt az AB-be egy NÉPSZERŰTLEN döntéssel. A Fidesz ezzel szemben előre megfontoltan, aljas indokból, szándékosan beleszállt az AB-be egy 91 %-os támogatottságú törvénnyel. Nem azt vonom kétségbe, hogy a Fidesz rossz, hanem azt, hogy a szocik a mérsékeltségük, demokrata voltuk miatt nem tették meg ezt. Azért nem tették meg, mert azt hitték nekik mindent lehet. A fidesz meg tudja (sajnos), hogy nekik mindent lehet és még sajnosabb azt is tudja, hogy ezt hogyan tegye meg.
Ez valóban ijesztő, de szerintem kb. mindenki leszarja, nem ez a félelmetes, hanem az, hogy vajon csak azt tudják, hogy hogyan maradjanak népszerűek, vagy azt is, hogy mit csináljanak a gazdasággal. Azt tudhatjuk, hogy a Fidesz egyfajta szempontból nagyon okos. Sajnos ebből csak annyi következik, hogy ha másra is használnák az eszüket, akkor talán hasznosak is lehetnének. De sajna nem tudjuk, hogy használják-e másra is az eszüket.
Az egyetlen remény az az, hogy talán a végtelen nagy hatalommegtartó eszük tisztában van azzal, hogy a jó kormányzásra mellékesen szükség van a hatalom megtartására. A jó kormányzás szükséges, de nem elégséges feltétele a hatalom megtartásának.
Egy biztos, én nem tudom, hogy jó-e a Fidesz gazdaságpolitikája. De az is biztos, hogy bennem genetikusan le van tiltva a spórolás, mint kiútkeresés. Pont ma döbbentem rá erre a feleségemmel való cipővásárlási beszélgetésben, mert azon kesergett, hogy fél millát kellett kibasznunk az ablakon és most nincs pénzünk cipőre. Azt mondtam neki, amit tíz éve mindig, hogy abból még senkinek nem lett fél millája (sem), hogy nem vett cipőt. Soha életemben egyetlen pillanatra nem gondoltam ezt másképp, talán azért, mert rosszul neveltek a szüleim:-)
Szóval én pont annyira tartok attól, amit a Fidesz csinál, mint bárki más, de nagyon egybeesik a saját életstratégiámmal (ami egyébként szintén nagyon ijesztő még számomra is). Egyszerűen én nem tudom elfogadni azt, hogy létezhet kiút egy válságból (családi vagy országos) azzal, hogy drámai spórolásba kezdünk.

dzsaszper 2010.11.09. 09:30:42

@pistike vagyok: Stumpf és Martonyi ezek szerint az ellenzékhez tartoznak... és még egypár ember... és alighanem a Fidesz szavazótáborának egy számottevő része.

ssi 2010.11.09. 09:33:57

Lázár János
- fiatal - belefér a keresgélés
- bátorsága, tudatossága hasonlít Gy.F.-re, de stílusa konszolidáltabb
- adottságai + szerzett tapasztalatok -> üzleti szférában is lehet sikeres majd

légkör:
- 2006 pesszimista légkör+megszorítások bejelentése nehezen eladható
- 2010 reményre buzdító légkör+megszorítások hangos elvetése -> jól eladható

konkrét szituáció: mind a kettőből sokat lehet tanulni, okulni
- 2006 önként bevallott óriási kormányzati hibák, de zárt körből kiszivárogtatva - tetézte a pesszimista hangulatot, bűnösök is rögtön lettek, gyorsan lefutott lett, tiltakozások ellenére is ment az ország szekere, bár a kormány további lépései kínlódtak
- 2010 csúsztatások, titkolózások, elterelések szándékos szépítésekre, fokozatos visszalépések, lassítások, a tét (a kormány gazdasági koncepciója) óriási, de nem mutathatják ki, a kormány már nyomulhat úgy, mint pár hónapja, s ha a külső nyomásra pl. nem korlátozhatják az AB-működését, a már elfogadott intézkedések miatt + az óriási várakozások a mostani kormány bukása hirtelen sokkal nagyobb lenne, s vele az országé is

Netuddki. 2010.11.09. 09:34:14

@radala: Kicsit már unom ezt a 98%-ot. Minden ezzel van tele, miközben az igazán fontos kérdésekről nem esik szó. Pl. a munkát terhelő adók csökkentéséről. Hogyan akar így orbán új munkahelyeket teremteni, hogy nem csinálnak semmit ezen a téren? Na ez ma szerintem a legfontosabb.

mérien 2010.11.09. 09:34:31

Az eddigi történések alapján akár borítékolhatjuk is a FIDESZ 4 év múlva lezajló bukását. Csak az a baj, hogy mindig ki kell várni az éppen leszereplő kormány távozását, s közben a haza meg egyre csak...:(
Sose lesz már itt egy normális, tisztességes, befolyásoló politikai erő.:(

nem1rem1 2010.11.09. 09:36:24

@pug406st: Most úgy tűnt, Demcsák (szerintem kivételesen) valóban szakszerűen és elegánsan járt el: Először Lázár János elmondta a saját szpícsét. Ezután Demcsák megkérdezte, hogy akkor most a magántulajdon az Ab. hatáskörébe tartozik-e vagy nem? Lázár elkezdett az emberi méltóságról hablatyolni (bocsánat), mire Demcsák mégegyszer, utoljára megkérdezte, hogy tehát akkor a magántulajdon konkrétan nem tartozik bele, vagyis Lázár a módosított javaslatból nem véletlenül hagyta ki? lázár mégegyszer emberiméltóságozott, aztán haladtak tovább.

Ez tisztességes, és elegáns volt. Mindenki megkapta a választ, és mindkét fél, Demcsák és Lázár is megőrizte a méltóságát.

ja, és mindenki azt hallotta, úgy értette, ahogy akarta. Nem mondta meg Trvtko, hogy hogyan kell értenem...

dzsaszper 2010.11.09. 09:36:30

@radala:

pedig az efféle válságokból a garantált kivezető út a drámai spórolás. Nyilván kell cipőt venni, amikor már látszik, hogy az utolsó arra a célra szolgáló darab mindjárt nem fog megfelelni a célnak. (A célnak megfelelés nyilván elég tág fogalom, mást jelent egy focicipőnél, és mást egy üzleti tárgyalásokra felvett cipőnél). Az így vett cipő nyilvánvalóan befektetés a jövőbe.

Amúgy meg lehet trükközni, csak a legtöbb trükk eredménye kétséges.

Egy tuti trükköt látnék amúgy, amit meg tudna lépni a kormányzat. A felhalmozott magánnyugdíjpénztári vagyon segítségével a külső államadósság jelentős részét át lehetne konvertálni belső államadósságba. Ha azt a vagyont tisztán a külső államadósság visszafizetésére használnák fel, akkor szerintem nem is lenne rossz húzás.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 09:38:05

@dzsaszper:
A hitelesség és a kiszámítható jogi környezet fenntartása, pont nem lehetnek érdekek.

Ha valaki azt gondolná, hogy tudja, mi lesz holnap,

akkor nem érezné, hogy a politikusokra,
vagy a politológusokra
van utalva.
Forradalmak, akciótervek és visszafelé kivetett adók között

- már senki nem lepődik meg semmin.

Végülis ez a cél.

demagofób 2010.11.09. 09:38:34

Ki az a Lázár János, hogy átírja az alkotmányom? Honnan veszi a bátorságot hozzá? Valaki szavazott rá?

Ne koptassuk Öszödöt.

panelburzsuj 2010.11.09. 09:38:54

@nem1rem1:

Nyilván minden kétlábú politikus determinált több-kevesebb botlogálásra, de azért én mégis úgy gondolom, hogy a "hibát követett el" eléggé bárddal csiszolt kategória egy politológiai elemzésben.

dzsaszper 2010.11.09. 09:40:11

@simonmondja.: nem lehetnek érdekek? hogy ne lehetnének?
ha valaki vagy eghy közösség nem csak a mostban gondolkozik, hanem a 4-8-12 év múlvában is, akkor ezek kőkeményen érdekek.
Amik ütköznek a rövidtávúakkal.

radala 2010.11.09. 09:40:47

@nyünyüge: No azért még a Fidesz sem a nép, de az mno meg végképp nem az:-)
Szerintem az emberek el fogják hinni, hogy bár a Fidesz nem demokrata, de legalább a saját oldala véleményét figyelembe veszi. Holott szerintem még csak ez sem igaz. Nem lennék meglepve, ha az egész egy színjáték lenne. Azt talán nem hiszem, hogy tudták, hogy Stumpf András meg Torkos Matild is kiakad és ezért előre sokkal a cél fölé céloztak, de az tuti, hogy ez a visszavonuló, legalább, mint B-terv már a törvénytervezet bejelentésekor megvolt.
De én igazából leszarom az AB-t (ahogy mindenki), mint mondtam már a gyes-t is fontosabb dolognak tartom, mint ezt, még ha az eszem tudja is, hogy ez nem igaz. A lényeg az, az, hogy valóban lesz-e gazdasági növekedés abból, amit a Fidesz gondol. Az az igazán félelmetes, nem ez.
Tuti lenne rá mód (ha a gyűlöletbeszéd tiltása befért, akkor minden belefér, max. nem jan 1-töl, hanem későbbtől), hogy bármit belepasszírozzanak az alkotmányos keretek közé. Tuti, hogy ha kell nekik alkotmányosan is ki tudják nyírni az mnyp-ket. Ha nem azonnal, de fél év alatt tuti, hogy alkotmányosan is el lehet venni a 8 % mnyp pénzt. Mit számít, hogy követik-e az alkotmányt vagy újraírják. Ez egy nüansz (kétségtelenül gusztustalan), ahhoz képest amekkora hatása az életünkre a meginduló vagy meg nem induló gazdasági növekedés van.
Ugyancsak igaz az, hogy ez semmi veszély a demóra ahhoz képest, ha a Fidesz nem teljesíti az ígéreteit...
Szerintem erről van szó.

dzsaszper 2010.11.09. 09:43:55

@radala: melyik ígéreteit? Tettek ígéretet a jogállamiság erősítésére is...

panelburzsuj 2010.11.09. 09:44:49

@radala:

Benjamin Franklinból dinamót csinálsz, kolléga ... :)

dzsaszper 2010.11.09. 09:45:02

@radala:
te is írod, hogy az eszed tudja, hogy ez nem igaz.
Az AB egy biztonsági elem a rendszerben.
Biztonsági kérdésekben meg nem játszunk olyan gondolatokkal, amiről az eszünk tudja hogy nem igaz...

belekotty 2010.11.09. 09:45:19

@radala: "Ugyancsak igaz az, hogy ez semmi veszély a demóra ahhoz képest, ha a Fidesz nem teljesíti az ígéreteit..."
- Az bizony! Ha a nép felébred lesznek itt csúnya dolgok. Csúnya véget érhet Orbán politikai pályafutása. Bár eddig sem volt szép.

dr kíváncsivagyok 2010.11.09. 09:47:34

Egyvalamit nem értek : Hol van most az a 2/3 , akik az igéretek hatására lehetővé tették ezt az ámokfutást ? Hol vannak akiknek adócsökkentést , járulék csökkentést , jobb életet , jobb közbiztonságot , kiszámítható életpályát ígért Orbán Viktor és sleppje ????? Avagy minden Fideszre szavazó máris 275.000 ft - tól többet keres ?

radala 2010.11.09. 09:48:19

@dzsaszper: Nem szórom a pénzt, ha van ha nincs. De tisztában vagyok a nagyságrendekkel:-)
Amúgy az sem igaz, hogy nem spórolok, az elsö amin rögtön tudom, hogy anyagi problémáim vannak, hogy elkezdem leszarni a tyúkok magánéletét és nem szabadon tartott tyúkok tojását veszem:-)
A lényeg nem az, hogy nem kell spórolni, kell is (szerintem mindig), csak az, hogy nem szabad azt hinni, hogy a spórolástól jobb lesz, arra tán elég, hogy ne legyen rosszabb, de jobb attól soha nem lesz. A takarékosság szép polgári erény, ami nem szép (nekem) az valamire összespórolni a pénzt:-)

nem1rem1 2010.11.09. 09:48:30

@panelburzsuj: (Jászi Oszkár, aki amúgy baloldali, de következetes antikommunista volt, Magyar kálvária, magyar feltámadás c. művében a kommün, a Tanácsköztársaság fő bűnének azt tartja, hogy indokot, alapot adott az utána következő fehérterror tombolásának, mely számszerűleg is, kegyetlenségben is messze túlhaladta még Szamuelyék gyikosságait is. Ebben az értelemben, no persze nem konkrét tevékenységében vagy következményeiben, de mechanizmusában Gyurcsány hibája is bűnnek tekinthető... És amitől tartok: Orbánék rövidlátásának is ez a legfőbb veszélye.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.09. 09:48:39

Nem helyes 2010-et 2006-hoz hasonlitani. Az MSZP nepszerusege a valasztasok utan szinte azonnal esni kezdett es nem is hagyta abba az esest a Gyurcsany-kormany bukasaig. Ennek oka a hazugsag volt: ugyan Gyurcsany ovakodott attol, hogy konkret igereteket tegyen a 2006-os kampanyban, azt a hangulatot teremtette, hogy minden franko lesz. Ezt csak betetozte az oszodi beszed, a nepszerusegvesztes azonban mar elobb elkezdodott, a megszoritasok bejelentesekor.

Most eppen nem ezt tortenik. Ha kulonbozo politikai helyzeteket ossze lehet hasonlitani, akkor a mostani eppen Medgyessy 2002-es szereplesehez hasonlit. A kormany forrast talalt (Medgyessy a kulfoldi hiteleket, a mostani kormany a II. piller penzugyi szemfenyveszteset) es ezzel megakadalyozta-megakadalyozza a megszoritasokat es ezzel a nepszerusegvesztest. Medgyessy peldaja azt mutatja, hogy ha a dolgok rosszul mennek, ezzel a strategiaval meg akkor is meg lehet nyerni legalabb a kovetkezo valasztast.

belekotty 2010.11.09. 09:49:17

Jelenleg csak azzal vannak elfoglalva hogy minden játékszabályt felrúgjanak. Mikor lesz itt építkezés? Mert annak írmagja is alig látszik. Egy pozitív dolgot látok, hogy keményen ösztönzik a jól kereső középosztályt hogy több gyereket vállaljanak. Ez nagyon jó, ennek meg lesz a hozadéka 30 év múlva.

belekotty 2010.11.09. 09:50:44

@Doomhammer: "ezzel a strategiaval meg akkor is meg lehet nyerni legalabb a kovetkezo valasztast"
- Csak akkor még nem volt ekkora adósság és nem volt válság.
Megyó mindkettőre keményen rátett egy lapáttal.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 09:51:04

@dzsaszper:
De ha kiszámítható lenne a hosszútávú jogi környezet,

akkor mi szükség lenne politikusokra?
vagy politológusokra?
vagy hatalomra?

Ötödik pecsét megvolt?

- Miért ver Ön ?
....
Tessen szives a fejezetet ismeg elolvasni !

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 09:52:09

@kovi1970: A jelenlegi adókedvezmény politika alapján egyértelmű a FIDESZ célja:

Meg akarják teremteni a "nagycsaládos menedzserek" országát.

Tehát olyan multikat és bankokat kívánnak behozni, ahol nincsenek "munkások", csak magas keresetű sokgyerekesek vannak. Még szerencse, hogy ez teljesen fedésben van a jelenlegi munkanélküli szerkezettel. :-)

manipul 2010.11.09. 09:54:21

"Mégis, fontos emlékezni arra, hogy 2006. október 6-án, amikor a magyar parlament kormánypárti többsége egy emberként bizalmat szavazott a kormányfőnek, az elemzések többsége Gyurcsány Ferenc és az MSZP sikeréről szólt."

Ez totális csúsztatás, de tényleg kell rá emlékezni. Egy emberként bizalmat szavazni szép dolog, de nem akkor ha kötelező. Kötelező bizalom, azoktól a képviselőktől, akik az alkotmány szerint nép nevében járnak el, és amely népnek ekkor már bőven elege volt Gyurcsányból. (L: közvéleménykutatások). az egyik legnagyobb szégyene a demokráciának.
A másik szégyen, hogy ezt a média árulás helyett sikerként akarta lenyomni az emberek torkán.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.11.09. 09:54:39

Nem hiszem, hogy LJ kényszerpályán lenne, nem hiszem, hogy olyan sokat kellett győzködni ezért a szerepért.

Néhány hónappal ezelőtt, a szégyenlista kapcsán is mondogatott olyanokat, hogy igaz, nem feltétlen törvényes, amit csinálnak, de hát törvényesen nem jutottak előre, és - ha jól emlékszem, linket keresni nem fogok - voltak olyan megnyilvánulásai, amelyekből azt lehetett kiolvasni, "ja, persze, nem törvényes, de kétharmadunk van, a törvényeket úgyis mi írjuk". LJ szerintem már az Ab abriktolása előtt is egy arrogáns és cinikus politikus képét mutatta (igaz, ne legyen elvitatva, okosan, sokkal okosabban, mint egy csomó arrogáns és cinikus kollégája), énnekem az, amit most mond, totálisan összhangban van a közelmúltban kinyilatkoztatott gondolataival.

Hogy milyen volt 2003-ban, arra szerencsére nem emlékszem, de ha csak idén tavasszal kezdett el ilyen magas lóról beszélni, az se lenne meglepő. Nem ő lenne az első, aki belehülyül a hatalomba.

PS. Ja, még valami: a Lázár-Gyurcsány párhuzam tényleg nem valami találó, engem LJ sokkal jobban emlékeztet egy másik meghatározó ballibesre, aki szintén arrogáns, szintén cinikus és szintén János. És olyat bukott, hogy öröm volt nézni.

pug406st 2010.11.09. 09:57:24

@nem1rem1: értettem de köszönöm a részletesebb leírást. ennek így kellene lennie mindig. innentől látható az, hogy mennyire hiteles egy politikus és mondandója... arra próbáltam célozni, hogy ez a papagájkommandó számára problémás mert érzik, hogy valami nem stimmel. mennyivel egyszerűbb szajkózni a feladott mantrát...

panelburzsuj 2010.11.09. 09:57:52

@belekotty:

Meglesz a hozadéka. Minden jobb "nyugati" egytemre jut majd néhány magyar doktoranadusz ....

sárkányfő 2010.11.09. 09:58:58

A maffiafőnök nem bízik meg az új emberében, amíg az meg nem gyilkol valakit az utasítására.

Orbán sem bízik senkiben, aki a nagy nyilvánosság előtt teljes mellszélességgel nem vállal fel valami vállalhatatlant, csak mert Ő utasította rá.

A totális hűségre épülő szekta-szerű szervezetekben a minden határon túlmenő lojalitást egyértelműen bizonyítani kell.

És az ilyen tettek nem csak a hűség bizonyítására jók, de egyben elvágja a visszautat is az illető részére, továbbá pszichés betörésnek is kiválók (ha még szükség van ilyesmire).

Lázár János családtag lett.

radala 2010.11.09. 09:59:34

@kovi1970: Járulékokra gondolsz, az adókat csökkentik. Az kérdés, hogy jól-e, jóknak-e, de nagyon drámaian 500 mrd-vel csökkentik.
@dzsaszper: Nincs vita ez egy csúnya hiba, bűn stb. De a baj nem ez, hanem az, hogy az sem világos, hogy a változások által elért eredmények valóban szentesíthetik-e majd visszamenőleg a célt. Ha szentesítik, akkor nincs baj, majd 2014-ben visszaadják az AB jogköreit oszt jónapot:-) Én (még) nem félek a Fidesz-diktatúrától. De attól félek, hogy nem vezet sehova ez az út. Én is kb ezen az úton mennék, ha akarom (akarom:-) ) akkor elhiszem, hogy ez jó, de azért félelmetes.
Az AB babrálás azzal a veszéllyel jár, hogy a Fidesz ezután nem szólhat egy szót sem, ha más is ezt teszi. No bumm nagy ügy, ha nem tartja be az ígéreteit, akkor viszont soha semmiért nem szólhat már senkinek. Szóval ez az út nem jó, de a többi sem látszik jobbnak kicsit sem.
A jogállamiság erősítése náluk azt jelenti, hogy GyF ülni fog (gondolom) :-)
@panelburzsuj: És az számít?:-)

Dolgozónép 2010.11.09. 10:01:27

A hatalmi pozíció látványos változásokat képes előidézni az emberi személyiségben. Ez alól Lázár János sem kivétel.
www.uzletiklub.com

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 10:02:49

@radala:
A Fidesz nem szólhatna többet ?

És mecsoda veszteség lenne, ha nem hallhatnánk többet a Fidesz értékes szavait...

porfelhő 2010.11.09. 10:05:29

Lázár J. "döbbenetes" mondatai, tulajdon képpen az OV. és az egész Fidesz frakció gondolata, a Lázár tolmácsolásában. Kényszer szülte próbálkozás ez is a a hiánycél teljesités tarthatósága érdekében, - mivel azt a bizonyos "gazdasági éleskanyart" az OV. nem vállalja be . A választók szemében jó megoldásnak tünő gondolatok, a "nagykutyák" megbüntetése, a nagy pénzek visszaszerzése.
"Akinek van jobb ötlete álljon elő vele" mondta Lázár. Azóta tudjuk vannak egyeztetések, ötletek, valamiféle hajlam a komány részéről a kompromisszumosabb megoldás keresésére.
Másik kulcsszereplő az AB. a hatáskörüket csorbitó megoldást alkormány ellenesnek nyilvánitaná. - "89 óta alkotmányos rendszerünk legkomolyabb hibája továbbra is az alaptörvény könnyü módosithatósága. - " "ilyet még soha sem tettek, de fontos lenne, mert azt jelentené, hogy a kormánypárti lojális emberek nincsenek többségben az AB-ben, vagy legalább is fontosabb számukra az alkotmányba tett esküjük."

Emberke · http://ketely.blog.hu/ 2010.11.09. 10:06:56

@bóra77: Köszönöm a kiegészítést. Én magam is azon állásponton voltam, hogy az adatkezelésnek ezen volta, abszolút aggályos, stigmatizáló, megalázó. Ezt az esetet annak érzékeltetése kapcsán vetettem fel, hogy jelezzem, hogy Lázár egy ellentmondásos figura.

radala 2010.11.09. 10:07:14

@simonmondja.: Annyiban nagy veszteség lenne, hogy akkor a Jobbik vagy jobb esetben az LMP maradna alternatívának. No meg az is nagy veszteség lenne, hogy ez további 4 év zuhanórepülés. A Fideszért nem lenne kár, de mondjuk az országot egy kicsit sajnálnám:-)

fikanick 2010.11.09. 10:08:19

Erdekes, en ezt nem latom ilyen bonyolultan. Lazar feltorekvo, tehat mindenfajta fenntartasok nelkul mindig Orbant tamogatja, hogy elorejusson. Pokorni, Kosa meg a tobbiek meg marginazilodnak, amint megtalalnak a sajat hangjukat. Pont ugyanaz, mint a jobboldali "sajto". Amikor majd Lazarnak nyilik ki a csipaja, helyette is keres Orban egy ifju titant.

Ad nauseum.

Indriq 2010.11.09. 10:09:36

nem tartozik ide szorosan. De a nagy alkotmányozásosdi közben átlépi a média a főügyész dolgot. Simán bebetonoznak most egy embert, akit egy lehetséges kormányváltás után se tudnak elmozdítani. Ergo a lehetséges "elszámoltatást" ellehetetleníti. Aggodalomra ad okot, hogy már most berendezkednek arra, hogy ne lehessen őket később felelősségre vonni.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.11.09. 10:12:27

Nagy az elégedetlenség, a belső feszültség a Fidesznél. Sok helyen diktatórikusan leváltottak, megszüntettek embereket alapszervezeteket, ezekben forr az indulat.
Sok "normális" tagnál és szimpatikusnál tűrhetetlen az orbáni diktatúra, a fejetlen, átgondolatlan, hibát hibára halmozó kormányzás.
Sok helyen gyenge a kormányban az emberanyag.
A populista, erőfitogtató intézkedéseken kívül szinte nincs normális döntésük.
Egyre többen szeretnék Orbánt eltávolítani, háttérbe szorítani.
Nem véletlen sok "fidesz arc" hallgatása.

Talán az EU elnökség ideig óráig megmenti Orbánt, de soha nem volt még ennyire erős a belső ellenzéke.

Szimba 2010.11.09. 10:12:35

Soros és Orbán hasonlóságai Csizmadia E. szerint:

hvg.hu/velemeny/20101026_soros_orban_hasonlosag

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 10:13:26

@radala:
Szép volt Radala...

A Párt és az ország egylényegűségének alaptétele.
(A Haza nem lehet ellenzékben)

panelburzsuj 2010.11.09. 10:13:48

@radala:

Nem számít, hanem jelez.

Madarat tolláról - pártot hívéről.

nem1rem1 2010.11.09. 10:17:15

@nem1rem1: (Offtopic, de ha már megemlítettem: Ha valaki magát tisztességes jobboldali érzelmű értelmiséginek tartja, hogyan tudja Kádár '56 utáni megtorlásának máig ható elítélése mellett elfelejteni a szuverén Horthy 1920. körüli megtorlásait, vérengzését? És kíváncsi vagyok arra is, hogy mikor jön egy jobboldali Jászi Oszkár, aki aláhúzza, hogy az '56-os Köztársaság téri, és országosan is elharapózó lincselések, saját súlya melletti fő bűne, hogy indokot, alapot szolgáltatott a megtorlásra?

Jászi Oszkár az említett művét amúgy 1920.-ban írta, és az első legális magyarországi kiadásának éve 1989. Lehet, hogy Mező Imréékről is írtak mérvadó írástudók, csak még kell úgy hetven év, hogy Magyarországon is törvényesen kinyomtassák...)

Spiro 2010.11.09. 10:17:30

Az ilyen emberekre nem szabadna azt a szót használni, hogy "politikus", mert tevékenysége devalválja ezt a kifejezést.

A magyar pártok cirkuszi porondon képzelik magukat, és nem veszik észre, hogy nem személyüknek, hanem tisztségüknek szól a figyelem.

A politika nem az állandó konfliktus keltésről, inkább azok elsimításáról szól.

Ha belegondolunk nem valószínű, a mai pallettán szereplők közül bárki után is hatalmas vákum maradna.

panelburzsuj 2010.11.09. 10:19:16

@Tüntess az orbáni diktatúra ellen, Orbán takarodj!:

Jó magyar szokás szerint ebbe az is belefér, hogy nyííltan szembemenni gyávák vagyunk, inkább azon drukkolunk, hogy mikor szegi már nyakát valami gödörben, amire gondosan nem figyelmeztetjük ...

Alternatív 2010.11.09. 10:22:31

Ha Orbán esetleg mégis kihúzná négy évig, szerintem újra meg kellene választani. Nem lenne szép, ha az utódja kerülne be a történelemkönyvekbe, mint az államcsőd bejelentője.

dzsaszper 2010.11.09. 10:23:15

@radala: szerintem az AB elvétele és a trükközések a hiánnyal okozhatnak nagy hiányt 2-3-4 év múlva, ha valamelyik nemzetközi bíróüság elmarasztalja hazánkat valamelyik trükközésért. Az nem lenne jó móka.

Lasombra 2010.11.09. 10:25:06

@ó jaj: erre mondják az internesönöl fórumokon, hogy QFT!

radala 2010.11.09. 10:26:46

@simonmondja.: Ugyanmár nem ezt mondtam, hanem azt, hogy a Fidesz elhiteltelenedése úgy/attól fog bekövetkezni, hogy szétbasszák az országot. Az a baj, hogy az, aminek te örülnél nem következhet be.
Nevezetesen olyan nem lehet, hogy a Fidesz hiteltelen lesz, de a gazdaság meg szárnyal.
Ha a gazdaság tovább esik vagy stagnál vagy nem kellően fejlődik, akkor a Fidesz AB csesztetése lesz az elsö és utolsó szög is a hitelességük sírjában (nem az egyetlen szög, hanem lesz sok-sok, már van is sok, csak a dolog fontossága miatt mondom, hogy elsö és utolsó is, nem azért, mintha nem vertek volna már be szép számmal szögeket a koporsójukba).
De abban biztos lehetsz, hogy ha működik a gazdasági modelljük (már, ha egyáltalán van nekik ilyen), akkor azon a pár emberen kívül, akiknek a Fidesz akkor is a megtestesült rossz, ha Jézus és Gandhi vezeti a listájukat, azokon kívül senkit nem fognak érdekelni az AB jogkörei, akkor ez pont a 3 hetes ülésrend kategóriája lesz. (Annak ellenére, hogy nem az, de ezek a rettegők annyira hiteltelenek, hogy sikerrel hitelesítenek még alapjában hiteltelen döntéseket is).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.09. 10:27:09

"Megelőzve, elhalványítva a korábban gyakran emlegetett trónkövetelőket, Pokorni Zoltánt, Kósa Lajost, Rogán Antalt, Varga Mihályt, vagy éppen az országos politikában őt kezdetekben segítő Navracsics Tibort. Talán nem ostobaság arra gondolni, hogy versenyelőnyének egyik fontos eleme – a rá jellemző relatív önjáróság mellett - a tervezés, az előrelátás képessége lehetett."

De bizony ostobaság. Az említett urakat pont azért sikerült megelőznie, mert Lázár feltétlen kiszolgálója Orbán akaratának, velük ellentétben.

pakesz (törölt) 2010.11.09. 10:27:55

Horn Gyulusal is ismert volt a recept, a mor megtette a dolgat a mor mehet
habar erdekes modon ma Bokros egy tok pozitiv szemelyiseg
nem hinnem hogy a tucatemberke Lazarrol ezt 10 ev mulve el lehet majd mondani

pakesz (törölt) 2010.11.09. 10:32:24

amugy meg...
kiderult mar hogy melyik nyuggerhordat fogjak beszopatni Orbanek?
en nem szeretnem ha az en csapatomat tennek szopoagra, mert azzal a mostani 30-40 eves generacio es a 30 ev mulva adot fizeto (0 eves :) ) generacio szopni fog
szivjanak csak akik a kommunizmust epitettek, oszt felvettek nekem a hiteleket

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 10:32:31

@radala: A FIDESZ taktikája az ellenzék ellehetetlenítésére és megerősödésének blokkolására, hogy bármi, ami nem echte jobboldali, rögtön az MSZP-ből származónak tekintik, akit meg kirekesztenek.

Ezért próbál az LMP is állandóan "elhatárolódni" annyira, hogy az már a FIDESZ-hez húzásnak tűnik. Ugyanis ahogy a FIDESZ-ben, úgy egyetlen jelentős pártban sem hiányozhatnak "régi" emberek. Az LMP-sek is azért nem tudnak érvényesülni, mert a FIDESZ által kreált előítéleteket akarják állandóan és kényszeresen lerázni magukról...sok-sok szimpatizánsjelöltet veszítve ezzel.

Tehát a FIDESZ logikája alapján csak két változat létezik: Egy párt vagy komcsi, vagy FIDESZ (bújtatott komcsijaival együtt). Ha ezt az agymosó logikát a véleményformálók is átveszik, akkor valóan örökös FIDESZ uralomban fogunk éni.

Tehát a legfontosabb, hogy elhiggyük, hogy a "nem jobboldaliság" nem jelent "komcsi baloldaliságot". Vannak tömegek ezen az oldalon, de pártot is kellene kreálniuk maguknak. Vagy a meglévőket kellene ütősebb és hitelesebb tartalommal megtölteni. Van a FIDESZ-en kívül is élet. Még ha a Lázár-példányok oly csábítóak is...:-)

Yasashi Tanuki 2010.11.09. 10:32:49

Mivel a nyugdíjrendszer miatti hiány és a korrupció egyaránt tarthatatlan méreteket öltött és a jövőben ez a tendencia csak romlani fog, nem valószínű, hogy az utókor megróná a Fideszt ezeknek a területeknek a regulációjára tett kísérletért.
10-20 év múlva exponenciálisan szaporodó cigányság és a duplázódó nyugdíjasréteg eltartásának terheivel szembesülve az akkori adófizetők prófétának fogják látni Lázár Jánost és párttársait.

radala 2010.11.09. 10:35:22

@panelburzsuj: Bár szép mondás a madarat tolláról, de én azt szoktam mondani, hogy vallást, pártot nem hitelteleníthetnek el a hívei csak saját maga, ha a hívek elhiteltelenítenének valamit, akkor tuti, hogy nem maradna a világon semmi hiteles.
@dzsaszper: Kétségtelen, hogy amit csinálnak az veszélyes. Én csak nem tudom mi lenne a jó. Mi mást tehetnék, mint bízhatom abban, hogy jól csinálják, amit csinálnak. Olyan ez, mint Pascal és a hit. Származik-e előnyöm abból, ha nem hiszem el, hogy jó úton járunk? Nem, ha rossz az út mind együtt szopunk, ha elhiszem, akkor legalább az igazság pillanatáig jó nekem. Aki meg már most sem hisz, annak meg már most is rossz:-)
Mondjuk erre a hitemre azért nem fogok életstratégiát építeni, momentán nem gondolkozom még a magyarországi munkavállaláson:-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 10:37:33

@radala:
Na, ez egy nagy tévedés.
Ha a gazdaság rombadől, az sem lesz oka a Fidesz bukásának.
Bevezetik a hadigazdálkodást és kenyérjegyet osztanak.

Ha a gazdaság kibontakozik, az sem lehet oka a Fidesz maradásának.
Mert lehet, hogy a jövőben jön valaki, akinek van

egy titkos irata,
vagy egy
lehallgatott felvétele,
és a nép spontán berág a fideszre.

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.11.09. 10:37:47

@Yasashi Tanuki: próféta csak akkor lenne az érvelésed szerint, ha a most visszaállamosított nyugdíjrendszer hosszútávú fenntarthatóságának a receptjét is tudná. hosszútávon pont hogy ront a fenntartahtóságon, ha mindent az állami pillérből kell finanszírozni

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 10:38:49

@Yasashi Tanuki: ...úgy, hogy a 10-20 évre szánt megtakarításokat 2-3 év alatt felélik?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.09. 10:38:58

@Yasashi Tanuki:
Te normális vagy??? Hogyan is akadályozza meg a nyugdíjrendszer összeomlását az, hogy a kormány a magánnyugdíjpénztárakra ráteszi a kezét?

panelburzsuj 2010.11.09. 10:39:15

@pakesz:

Bokros nagyjából 10 évvel azután került "lapátra" (azaz a Világbank egyik igazgatói székébe...), hogy részt vett a "gazdasági rendszerváltás" egyik alapdokumentumának, a "Fordulat és reform" címen elhíresült iratnak a kidolgozásában.

Lázár karrierje azért mintha kicsit másféle "baravúrokból" állna össze ...

Ordnassac 2010.11.09. 10:39:37

@pakesz: "habar erdekes modon ma Bokros egy tok pozitiv szemelyiseg"

Ezzel azért vitatkoznék... A baloldal egy része és a gazdasági liberálisok pozitív személyiségként gondolnak rá, azonban ezzel ki is fújt. Meg kellett egy Gyurcsány és egy Kóka ahhoz, hogy ne Bokros legyen a legutáltabb figura...

Ordnassac 2010.11.09. 10:41:15

@vinczej: "sok-sok szimpatizánsjelöltet veszítve ezzel"

A vicc ezzel szemben az, hogy ha nem tennék, akkor ugyanez a probléma merülne fel, csak másképp. Ez a melyik ujjamba harapjak tipikus esete.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.09. 10:41:22

@radala:
Pascal filozófiája ott cáfolható, hogy ha logikusan gondolkodunk, nincs semmi bizonyíték Isten létezésére(ellenkezőjére sem), így ha Isten létezik nem ítélhet meg az alapján, hogy hiszel-e benne, mivel nem fedte fel magát.

radala 2010.11.09. 10:41:27

@vinczej: Igen ez fontos lenne, ezért mondtam én mindig, hogy kellene húzni egy vonalat betiltani az mszp-t és akkor automatikusan jobb lenne a demokráciánk.
Sajnos a Fidesz pont azért nem tiltja be az mszp-t, mert nekik van a legégetőbb szükségük rá. Nagy kár, hogy ez így van, nem könnyű az LMP-nek. Ha az mszp valóban szeretne tenni a magyar demokráciáért a Fidesz ellen, akkor befogná a száját. Nem szeretem a szoci-Fidesz együtt emlegetését, de tény, hogy sokkal egyszerűbb lenne a helyzet ezek nélkül, sajnos túlságosan össze vannak fonódva, túl sokat harcoltak egymás ellen túl sokat tanultak egymástól. Ez kár, de ez a realitás. Nem nagyon van mit tenni ma OV meg a Fidesz ellen, gondold el, hogy az mszp ellen sem használt 4 évig semmi, a Fidesz meg még rendkívül népszerű is minden gusztustalanságával egyetemben.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.09. 10:42:30

És ez úgy jön a politikához, hogy ha az ember látja, nem jó amit csinálnak, de nem tudja mi lenne a jó, akkor rosszul teszi, ha támogatja amit csinálnak, még akkor is ha utólag kiderül mégis jó volt.

radala 2010.11.09. 10:44:05

@Zabalint: persze ez világos, de nem is ezért mondtam, itt nem fog (nagyon remélem:-) ) a Fidesz az alapján megítélni, hogy hiszel-e benne. Egyszerűen jobb neked, ha legalább 1 évet optimista vagy, minek a 8 éves gyomorfekélyedet még egy évig növeszteni. Tartsunk most szünetet ebben. Kiújul az magától is, ha itt lesz az ideje:-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 10:44:36

@Ordnassac:
Már megint a fidesznyik
utáljuk - még jobban utáljuk
tengelyen mozogsz.

Aki a Bokrost jófejnek tartja, az azért teszi, mert van egy gazdasági programja, amivel egyetért.
Az utálkozásnak fidesznyik a neve.

Ordnassac 2010.11.09. 10:44:52

@demagofób: "Valaki szavazott rá?"

Csongrád megye 6. vk. (Hódmezővásárhely), első fordulós győzelem. Szóval voltak, akik szavaztak rá...

Törpemongúz (törölt) 2010.11.09. 10:45:31

„Eddigi döntéseit kétségtelenül igazolta az élet”

Ugyan melyiket igazolta? Nincs menekvés - Ezt Lázár arcán pontosan látjuk. észrevehető a furcsán csillogó szemén, általánosan sem jó szándékkal átitatott grimaszain. Ez aztán a jólsikerült élet...csupa siker, igazi jólsikerült kufár: az összes jót, ami lehetett volna, elbaltázza egy egész életére.

Gábor Láttál már jószívű nevetős gonoszokat?

kérlek ha ismersz egyet mutass be neki :D

Ordnassac 2010.11.09. 10:46:10

@simonmondja.: mert ez a helyzet Bokrossal kapcsolatban. Egy szóval sem mondtam, hogy az jó így, bár én nem vagyok Bokros gazdasági rajongója (sőt, nagyon nem), de attól még nem utálom.

guvernalista (törölt) 2010.11.09. 10:49:02

most komolyan, miért ne lenne az probléma, ha mondjuk a szocik hatalomra kerülve megint csak visszavennék a jogtalanul kiutalt pénzeket. nyilván ez lesz. vagy aki majd megint hatalomra jut. szerintem ez progress.

pont jó, hogy öt évben állapították ezt meg a visszamenőleges hatályt. persze nyilván azért, mert gyurcsány újrázott. és akkor még azt az időt is beleveszik. az egy milestone szerintem. nem előrelépés, hanem mérföldkő.

szóval az, hogy mi jogos, és mi jogtalan azt most a (legfelső) bíróságnak kellene kimondania. pont erre való a supreme court. szóval nem az AB az illetékes, hanem az LB.

szóval az, hogy adóügyekben az AB akart dönteni már önmagában is vicces. hiszen ők kimondták, hogy erről a nép nem dönthet. az a sok taláros tökfej elfelejti, hogy a hatalmat (közvetve, de mégis csak) a néptől a kapták. és ha a népet korlátozzák, akkor ezzel egyszer s mindenkorra saját magukat is korlátozniuk kell. ez a népfelség elvéből következik.

persze az LB ilyet nem mondott ki. az ő illetékességüket ilyen módon nem lehet megkérdőjelezni (szerintem ez ügyben sehogy se lehet). szóval az LB simán szembemehetne a törvényhozással. a bíróságnak nem az a feladata, hogy végrehajtsa a törvényeket, hanem az, hogy igazságot szolgáltasson. nem egyszerűen jogot, hanem igazságot. és a civiliált világban a bírói hatalom és a törvényhozás egyenrangúak. és ez pont arra szolgál, hogy ellensúlyozzák az állami önkényt. szóval ez a sokat emlegetett checks and balances.

persze van egy harmadik kérdés, hogy a bíróságokat ki, vagy mi ellenőrzi. a bírói hatalom felett nincsen demokratikus kontroll. szóval nyilván szükség volna egy olyan igazgatási egységre, aminek az (egyik, hanem a legfőbb) feladata a bíráskodás pártoktól független ellenőrzése lenne. és ez lehetne a régió. szóval nyilván ez hiányzik a demokratikus berendezkedésből, hogy legyenek a regionális (tartományi) parlamentek, amik pártoktól kvázi függetlenek.

szerintem tök jó lenne, ha észak-pannónia (észak-dunántúl) tartományi elnöke beszélne a mal ügyről. szóval a régióknak zöld parlamentje lenne alighanem. valószínűleg a pártok (humán) értelmiség holdudvara foglalná el a padsorokat. és akkor nem a sajtóban kellene üzengetni, hanem a tartományi parlamentben mondhatnák el a számukra fontos dolgokat: a kórházról, az iskoláról, és a persze a bíróságkodásról. meg persze sok szó esne a kultúráról, és az agrárkultúráról. a vidékről.

az talán igaz, hogy ez a lázár magától nincs akkora spíler, hogy rájöjjön: szükség van régiókra, de nem ebbe az ügybe fog belebukni, hanem abba, hogy felvette a 18 misit. és erre a többség azt mondja, hát baszdmeg, akkor most mit dumálsz.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 10:49:33

@Ordnassac: Magyarán szerintem megerősítesz abban, hogy a FIDESZ logikája alapján az országban új párt nem jöhetne létre.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.09. 10:50:09

@radala:
Nekem az optimizmus kb. 1 hónap Fidesz kormányzásig tartott(nem, nem voltam amúgy szavazni). Egyszerűen nem tudok optimista lenni, mikor azt látom, hogy van egy rakat probléma, főleg gazdasági jellegű, és ahelyett, hogy meg próbálná oldani a Fidesz, mert a 2/3 lehetőséget ad rá, inkább a hatalmat próbálják tovább szilárdítani. És olyan területeken, mint a felsőoktatás, a hülye is látja a problémákat, ezerféle jó megoldás lenne ezekre, ehelyett jönnek egy totál értelmetlen koncepcióval.

Ettől függetlenül optimista is vagyok egyszerre, mert úgy gondolom, ha nem csinálnak marha nagy hülyeséget, a válság után gazdasági fellendülés fog következni. Akkora nagy hülyeséget nem is tudnak nagyon csinálni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 10:50:30

@Ordnassac:
Ez az utálkozás az nem helyzet, hanem módszer.
Bokrosnak tervei és érvei vannak.
Akinek nincs, az utálkozik.

radala 2010.11.09. 10:52:06

@simonmondja.: No azért én nem vagyok ennyire negatív. De lehet, hogy igazad van. Szerintem, ha megy a szekér, akkor nagyon titkos felvétel kell a Fidesz megroppantásához, nem lesz már elég a 23 milla román meg a köteles beszéd vagy ilyenek, mert nem nagyon van, aki félrebillentett fejjel retteghetne.
Sokkal nagyobb károk érték már a magyar demót az elmúlt 20 évben, mint azt gondolnánk.
A Fidesz nem a 2/3 miatt tehet meg bármit, hanem az 1/3 hiánya miatt. Az 1/3 majd fele tökéletesen hiteltelen és, ha mond valamit, az többet használ a Fidesznek, mint amennyit önerőből használni tudna magának. A másik majd fele az 1/3-nak bár lehet, hogy új meg demokrata, gazdaságilag még rázósabb banda, mint a Fidesz ráadásul (hála az elsö majd 1/6-nak a többség nem hiszi el, hogy igazán demokraták).
Marad 1/25-öd, akit ma lehetne választani, akinek el lehetne hinni, hogy tud egy jobb utat (de pont gazdaság szempontjából ezt nagyon kevesen hiszik). Nekik meg az a legnagyobb bajuk, hogy többnyire a világ igenekből meg nemekből áll, szóval szinte lehetetlen olyat mondani, ami növeli a hitelességüket.

Ordnassac 2010.11.09. 10:54:24

@vinczej: a törekvés erre szerintem mindenképpen megvan, hogy aztán meg is valósul-e, az más kérdés...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 10:56:58

@radala: Fura egy gondolkodás. Ilyen alapon a FIDESZ-nek is be kellene fogni a száját. Politikai nonszensz a "javaslatod". Ugyanis pártot csak párt szervezésében és fenntartásában járatos csoport alkothat, ha nem akarja, hogy már az alapító okirat napján csődbe jusson.

Pont erre mondtam, hogy nem megbélyegezni kell az egyik oldalt, hanem tételesen összehasonlítani őket, és azután mondani ítéletet.

Lengyellel értek egyet: Mind Gyurcsánynak, mind Orbánnak távoznia kellene a politikából, kettejük általam történő megítélésétől függetlenül. De az nem megy, hogy ha az egyik visszalép, a másik rögtön szemérmetlenül elfoglalja ezt a politikai teret.

radala 2010.11.09. 10:57:31

@Zabalint: Én sem vagyok optimista csak ezt a vitapozíciót foglaltam el. Nem a véleményemet mondom, csak vitázom:-)
Szerintem egy magyar értelmiségi sajnos soha nem optimista. Tény, hogy a köcsög Fidesztől én még egy szót nem hallottam az oktatásról, kutatás fejlesztésről. Ez roppant nagy baj, de ha maradok a vitapozíciómnál, akkor mondhatom, hogy majd jön az is. PZ elégedetlensége roppant aggasztó, nekem aggasztóbb, mint az AB. De meglátjuk, azt el tudom fogadni, hogy még tüzet oltanak, de már nem sokáig lehet ezt tolerálni nem, hogy optimistán, de sehogy.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 11:01:54

@radala: Hogy a többség mit hisz el, az olyan változó.
Jöhet még a mostaniaknál is gátlástalanabb hordószónok, aki mindenkit elküld a vérbe...
De az is lehet, hogy hirtelen megokosodunk...

A társadalmi haladás nem lehet gyorsabb, mint a leghülyébb harmadának haladása.
A mozdony se mehet gyorsabban, mint a szerelvény, amit húz.

...ez valami axióma.
de lehet, hogy csak most találtam ki.

radala 2010.11.09. 11:06:18

@vinczej: Szoktam egyetérteni ezzel a gondolattal, hogy OV is meg GyF is húzzon a picsába. De szerintem ki az a LL, hogy ilyet javasoljon, másrészt meg most ez nagyon a fekete lovag egyezzünk ki döntetlenbe esete. OV 2010 előtt elhúzott volna jó lett volna, most ö a legtámogatottabb politikus. Kicsit sem biztos, hogy jó ez nekünk, de ez van.
Amúgy is nevetséges összehasonlítani OV 22 éves karrierjét GyF kevesebb, mint két éves tündöklésével, amikor meg tudott verni egy nagyon rossz formában lévő OV-t.
Szóval LL-nek akár igaza is lehetne, de nem tünik nagyon igazságosnak elzavarni a győztest csak azért mert a vesztes egy geci.
Frankl mondta, hogy onnan lehet tudni, hogy egy nehézatléta doppingolt, hogy mondjuk 80 m fölött dobja kalapácsot. Ez valószínűleg igaz, ahogy onnan lehet tudni, hogy egy politikus geci, hogy sokan szavaznak rá. OV tuti egy geci, de azok a szabályok vannak, amik vannak. Róla még ez nem derült ki az emberek többsége számára, szóval azért mert LL, én és te tudjuk, hogy jobb lenne ha menne, még nem küldhetjük el, mert ez még az AB korlátozásnál is kisebb demokratikus elkötelezödést mutat részünkről.
De ha majd a kvk-k 40 körül mérik OV-t, akkor visszatérhetünk a kérdésre:-) Nem kell 2014-ig várni.

Szimba 2010.11.09. 11:06:44

@simonmondja.:

Pontosan:-)))
Ha az ország választóinak IQ átlagát kiszámolhatnánk, szerintem kb. 75 pont lenne. Ennyivel egészen csodálatos, ahol tartunk.

jazzcool 2010.11.09. 11:07:58

Lázár a Fidesz Gyurcsánya. Remek szónok, szuggesztiv figura. Adott helyzetben. (...) akár még előrébb is léphet.

radala 2010.11.09. 11:09:44

@simonmondja.: Szép mondás, szerintem te találtad ki:-) Azt kéne még tisztázni, hogy az a vagon, amelyik azt képzeli, hogy ö tudja az irányt és a gyorsabb utat, az biztos, hogy jobb-e a többinél.
Az meg megint kérdés, hogy ez az egész az egy vonat (szabad akarat nélkül) vagy egy terepjáró konvoj vagy mi a fene.

dzsaszper 2010.11.09. 11:10:57

@radala: nem egészen olyan mint Pascal meg a hit.
Ugyanis esetünkben kettéválnak a célok és a megvalósítás.
A célokban még csak-csak hajlamos vagyok hinni.
De ebben a megvalósításban?

És mi haszna ha nem hiszünk a megvalósításban?
Van esély javítani rajra :)

John May R 2010.11.09. 11:11:09

Az alkotmány módosítgatása túlmutat a napi ügyeken. Ha majd egyszer mód lesz rá (a Fidesz alatt biztos nem) sokkal nagyobb alkotmánymódosítási garanciákat kell hozni. Pl. meg kell erősíteni a következő OGY-nek, és/vagy ki kell mondani, hogy Alkotmányt egy ciklus alatt csak kétszer vagy háromszor lehet módosítani és/vagy az Alkotmánybíróságnak alkotmánymódosító vétót kell adni. De lehet még száz másik variáció, csak ne azon múljon az alkotmány sorsa, hogy mennyire jóhiszemű adott esetben egy párt.

KG2000 2010.11.09. 11:13:29

Egészen más dologról volt szó 2006-ban, mint most szerintem. Akkor Gyurcsány, az egész MSZP és az egész SZDSZ lényegében az egész országot átvágta, még saját szavazóit is. Ahogy már írtam, az MSZP-SZDSZ 2006. szeptember 17-étől kezdve bármikor elvesztett volna egy előrehozott parlamenti választást.

Most más a helyzet: a Fidesz-KDNP a választási programját akarja megvalósítani, amelyben nem mellesleg nyíltan kimondták, hogy az állam helyzete katasztrófális. Akármennyit hazudik vagy hőbörög Gy. és tsai, beleértve Elek-szavazatvisszavonós-Istvánt, ez csupán jogtechnikai kérdés, nem más. Ez nem érint milliókat, sem most, sem később, és valójában nem érint semmiféle demokratikus alapjogot, személyiségi jogot, csak a közteherviselést, amelyben viszont mindenkinek kötelessége résztvennie. Ne felejtsük el, hogy a Gyurcsány-kormányok mindenféle alkotmánymódosítás nélkül rendkívül súlyos mértékben sértették a magyar nép érdekeit és így egyben a domokráciát is, és itt nem is elsősorban a 2006-os rendürterrorra gondolok, hanem az elmúlt 2 évszázad legnagyobb lopására, az egészségbiztosítás privatizációjára, amelyet egyszerű parlamenti többséggel vittek végbe. Persze, nem volt minden rossz, amit a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok tettek, de sajnos a rossz dolgok egyszerűen kivéreztették az államot.

Szimba 2010.11.09. 11:14:41

@Ordnassac:

Éppen most olvastam. Nem is annyira off. GYF jó példa arra, hogy milyen helyzetbe kerülhet a lejáratódott politikus.

A Demokratikus Cartha pedig lehetetlen kombináció. Ha meglépi Gyurcsány, akkor vége is.
Az MSZP meg fellélegzik, hogy megszabadult tőle. Kérdés, hogy ha mindenki kilép az MSZP-ből és saját párttal próbálkozik, akkor ugyanúgy vége lesz, mint az SZDSZ-nek?

dzsaszper 2010.11.09. 11:14:48

@guvernalista: a regionális parlamenttel lényegében ugyanazt érnéd el, mintha a bíróságok az Országgyűlés alá lennének rendelve.

A bíró a saját lelkiismeretének van alárendelve a törvény szerint, no meg a döntései a jogorvoslatnak. Ez így van rendjén. Ha egy bíróról kiderül, hogy lelkiismeretlen, akkor azt a bírót el kell tiltani de erre is van megoldás. Ne találjuk fel a spanyolviaszt még egyszer...

guvernalista (törölt) 2010.11.09. 11:15:35

@Yasashi Tanuki:
na de most lázár jól megoldotta a cigányság (aka mély szegénység) problémáját, és a nyugdíjkérdést. ne viccelj már.

radala 2010.11.09. 11:16:43

@Szimba: Szerintem az IQ átlag sehogy nem tud 75 lenni egy országban, mert akkor rossz a teszt, az IQ átlagnak nagyon 100 körül kell lennie, különben a tesztíró IQ-ja van 75-ön.
Amúgy meg a magyarok nem hülyék, de tuti nem hülyébbek, mint bárki a környéken. Az elit sem szarabb, mint másutt, pechünk van, de még az is lehet, hogy pechünk sincs, csak egyszerűen ez a protokoll, amit végig kell csinálni. 98-ig a szocikról sem derült ki minden rossz. 02-ig a Fideszről sem. 2010-re a szocikról kiderült, a Fideszről most van kiderülöben.
Mit kellett volna az embereknek gondolniuk eddig a világról, sajna a politika az már csak ilyen empirikus valami. Nem hiszem, hogy nagyon lehetett volna jobb utat bejárni, ha nem GyF akkor OV vagy valaki más nézte volna meg, hogy hol a hazugság határa. Most tán tudják, de ha nem, akkor sincs mit tenni ez ellen.

radala 2010.11.09. 11:17:42

@panelburzsuj: gki az amway ügynök? Ugyanmár...

panelburzsuj 2010.11.09. 11:18:27

@KG2000:

"csak a közteherviselést, amelyben viszont mindenkinek kötelessége résztvennie"

"A bevételeknél hatalmas kiesést okoz az egykulcsos szja bevezetése és a gyerekkedvezmény növelése, a társasági adó 10%-os, kedvezményes sávjának kiterjesztése, valamint a munkaadói járulékoknál bevezetett plafon."

Előbb linleltem.

Közteherviselés - kivéve a gyevi bírót.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 11:18:28

@radala:
Ez kérlekszépen egy vonat.
Nem az húzza, amelyik tudja az utat.
Az utat a sín tudja.

Az húzza, - amelyik a mozdony - tudod, amelyik kapja a dízelt és teker szorgalmasan.

Ordnassac 2010.11.09. 11:18:35

@Szimba: mitől lehetetlen kombináció? (Nem zárom ki, hogy az, csak érdekel, hogy miért tartod annak.)

Szilivel és Gyurcsánnyal gyakorlatilag egyfajta tisztulás is lehet a pártban, az örökös belső ellenzék és a le se tudjuk nyelni, se kiköpni figura nélkül talán végbemehet a profilváltás.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.09. 11:18:51

@belekotty:
"- Csak akkor még nem volt ekkora adósság és nem volt válság."

A valsag az itt van, de az adossag nem is olyan magas.

www.bloomberg.com/news/2010-08-30/hungary-poland-funding-defies-contagion-concern-chart-of-the-day.html
"Domestic demand for government debt is partly assured by regulations that require pension funds to limit the portion of stock holdings to 40 percent in Poland and in Hungary, meaning bonds and cash account for at least 60 percent of their assets. As a result, local banks and funds hold 58 percent of sovereign debt in Poland, 74 percent in the Czech Republic and 54 percent in Hungary, against 29 percent for Greece, government data show. "

Vagyis a magyar allamadossag 54%-a van magyar bankok es alapok kezeben, fokent nyugdijalapok kezeben. A magannyugdijpenztari szemfenyvesztes az allamadossag kabe feleert felelos.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.09. 11:19:46

Igen erősen túl van dimenzionálva - ezen, meg még pár blogon - ez az alkotmánybíróság körüli hercehurca. Akkora jelentőséget tulajdonítanak neki, amekkora nincsen.

Az öszödi esettel való rendszeres párhuzam vonás is igencsak erőltetett, és nem állja meg a helyét.

Ebbe ugyan nem fog belebukni sem a Fidesz, sem Lázár János maga.

Szelid sunmalac 2010.11.09. 11:20:25

Havi tizmillaert azt hazudok barkinek, amit csak kernek!

bzsolt 2010.11.09. 11:22:29

Felmerült bennem egy kérdés: Pokorni Zoltán nyíltan kiáll a kdnp-s, azaz gyakorlatilag a fidesz elképzeléseivel szemben. Nem figyelemelterelés ez, illetve egy próbálkozás a katonás diktatórikus közkép enyhítésére? Vagy ez Pokorni jelzése, hogy nem a nyáj tagja?

panelburzsuj 2010.11.09. 11:22:31

@radala:

Te világosan kimondtad, hogy hol a vita kedveért, hol tisztán érzelemből, hol lutrit húzva ítélsz meg dolgokat. Ez nagyon derék dolog, jelentős önismeretere vall.

De miért kellene a véleményedre adnia bárkinek is?

radala 2010.11.09. 11:24:38

@dzsaszper: Ezt mondom, hogy szerintem most nekünk végig kell nézni, hogy ezek mit csinálnak.
Ha én lennék én akkor az mnyp-re azt válaszolnám, hogy megnézném, hogy mit is lehetne tenni a valódi öngondoskodásomért. Az tuti, hogy nem várnám meg, hogy jó lesz a Fidesz miatt, de az is tuti, hogy nem rettegnék itt meg másutt valami miatt, amit soha nem éreztem a sajátomnak. Mondjuk az tény, hogy Mo-n én a 248 bruttós fizetésemmel épp nem tudnék ön-gondoskodni. Azt nem tudom, hogy öngondoskodás-e a 4 gyerekem, mert momentán, ha megszorulok anyagilag még mindig én kuncsorgok pénzért a szüleimnél és nem én adok nekik, ahogy az illene. Szóval én nem tudom mit kellene csinálni.
Mindenesetre csak OV momentán az egyetlen, aki ezt jól vagy szarul csinálhatja. Ez van.
Amúgy én az SL támogatást is aláírtam az AB-t is támogatnám, ha Bp-n lennék akkor az LMP tüntetésre is kimentem volna. Ennyit lehet tenni, többet nem hiszem.

Szimba 2010.11.09. 11:24:56

@radala:

Nem volt túl jó a példa. De 70 alatt vannak az értelmi fogyatékosok.
Efelett már nem számít értelmi fogyatékosnak egy ember.
100 az átlagos, de én kételkedem, hogy ennyire jól állnánk.

Abban azért hiszek, hogy egy intelligens, etikus(abb), érzelmileg is fejlett ország jó irányba tud haladni. A többségnek sokkal értelmesebbnek, és felelősségteljesebbnek kellene lennie ahhoz, hogy jó vezetőt válasszanak, attól kezdve pedig elfogadható irányban haladhatnak a dolgok.

Amíg mindenkit anyagi érdekek, és homályos illúziók mozgatnak, addig a vezetőjük is ennek megtestesítője lesz.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 11:32:00

@radala: Én nem is a szavazókról beszéltem, hanem azokról, akiknek véleménye alapján a szavazók szavaznak.

Ez a logika mindig az önkritika-deficites politikusoknak használ. Nem a "levegőben szálló porból" kell a politikusokat megítélni, hanem tények alapján. Tehát nálam nem számít előnynek Orbán "intézményesített önhitelesítése". És addig, amíg a mérleg nyelvét állandóan megpiszkálják, addig mindig megpróbálom a valódi balanszot biztosítani magamnak. És lehet, hogy a valódi balansz nem engemet igazol. De addig (az orbáni logika szerint) elfogult vagyok, ami segíthet elérni az elfogulatlanságot.

radala 2010.11.09. 11:32:11

@panelburzsuj: a vita kedvéért, lutrit miatt, illetve érzelemből:-)
Mert ez mozgatja a politikai gondolatainkat.
Szerinted csak az enyémet, mert ugye szaralak vagyok (nem sértődtem meg, csak gondoltam megemlítem, hogy miket szoktál mondani:-) )
Szerintem meg az egész világét, de ezen nem veszünk össze. Én nem hiszem el senkinek, hogy szigorúan az esze vezeti, te meg nem hiszed el nekem, hogy ezt az egy gondolatomat az eszem mondatja velem:-)
Tudom, hogy nem vagyok abban a helyzetben, hogy ezt megítélhessem, de nem látom be, hogy az egyes hozzászólásaim az átlagosnál gyengébb lábakon állnának. Az talán tény, hogy gyakrabban kell visszakoznom, mint másoknak, de azt meg nem tudjuk (én tuti nem), hogy ez azért van mert a gondolataim gyengébb lábakon állnának, vagy egyszerűen hobbim a visszakozás.
A visszakozás hiánya nem bizonyítja a szellemi nagyságot, ahogy természetesen a visszakozás maga sem.

Spiro 2010.11.09. 11:33:14

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Nagyon drága vagy, ezek 2M-ért is ezt csinálják! :)

Szimba 2010.11.09. 11:34:56

@Ordnassac:

A konzervatívokat és a liberálisokat szeretné GYF egy pártban összehozni. Ez hasonlít a Centrum Párthoz is, meg a nemzeti összefogáshoz is, á la Fidesz.

Amolyan fából vaskarika.

Ezzel együtt lehetne, ha nem GYF vezetné. Nem hiszem, hogy akár 4 év komoly munka, és nyilatkozatok után is, visszaszerezhetné a népszerűségét. Szili Katalin pedig az a se hús, se hal ember, senki sem tud róla igazán különösebben pozitívat mondani, azon kívül, hogy nő.

Az MSZP éppenséggel javíthatna önmaga képén nélkülük, de nem Mesterházyval. Kovács László és Lendvai Ildikó szintén nyugdíjba vagy illegalitásba vonulhatna a párt érdekében.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 11:35:00

@Szimba:
"... Orbán: "akivel egy húron pendülünk, azzal könnyebben jutunk dűlőre"..."

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 11:36:12

@Szimba: Na, ne sértegesd 82 éves édesapám korosztályát, mert szerintem több IQ és fiatalos gondolkodás van bennük még mindig, mint a mai nyálasokban. (Mint magam is) :-)

(Természetesen tréfálok a sértéssel kapcsolatban)

Szimba 2010.11.09. 11:37:02

@simonmondja.:

Mindíg???? Mármint minden embernél? Vagy országos átlagban?:-))
De optimista vagy.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 11:37:43

@Szimba: Van még tipped valakire?

És akkor most kezdjük a FIDESZ-nél is...Hogy kivel nem. :-)

török gábor 2010.11.09. 11:39:04

megnéztem az említett interjút, és azt kell mondanom, hogy valóban, Demcsák Zsuzsa talán legjobb teljesítményét nyújtotta. ráadásul LJ-t láthatóan inspirálták a valódi kérdések, úgyhogy szokatlanul érdekes beszélgetés lett belőle.

tv2.hu/mokka/video/5-evre-visszamenoleg-vetnek-ki-a-kulonadot

Szimba 2010.11.09. 11:39:17

@vinczej:

A 70 az IQ pontra vonatkozott, nem az életkorra.
Eszemben sincs sértegetni az időseket!

radala 2010.11.09. 11:40:50

@Szimba: Szerintem nem az IQ, hanem a bizalom hiányzik Mo-ból, bár más szempontból meg még mindig túlzottan megbízunk egymásban.
IQ-ban szerintem definíció szerint nem szabad, hogy eltérés legyen. Egy faj vagyunk. A bizalom az egy szerzett tulajdonság, legalábbis úgy hiszem most én.
@vinczej:Nincs nekem ezzel bajom, csak LL nem különösebben hiteles (ki az fogalmam sincs) és GyF meg OV ma épp nincs egy kategóriában. Nem adottak a békekötés föltételei, nem azért, mert OV jobb, csak mert most ez van.
Lehet azon merengeni, hogy jobb lenne OV nélkül, de ki lenne helyette. Ismerek szép számmal olyanokat, akik Orbánisták és nem Fideszesek. Hogy mást ne mondjak a számomra rendkívül hiteles Cseh Tamás állította ezt magáról.
Az a baj, hogy ma nincs esély egy OV cserét ellentételezni. Menjen OV és ezért cserébe a teljes ellenzék? Nem hiszem, hogy jobb csere lenne nekünk, mondjuk Navracsics ME-nek + 100 % Fidesz többség a parlamentben, mint ez, ami most van. Más dílt meg hirtelen nem tudok elképzelni, amibe belemehetne OV:-)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 11:41:54

@Szimba: Bocs, tényleg.

(Az utóbbi napokban az olvasásóráról hiányoztam) :-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.09. 11:42:09

@Szimba:
Miért lennénk hülyébbek a világ többi népénél ?

Mert 300 forintról népszavazunk?

Epokit Drive 2010.11.09. 11:42:25

És vajon ki volt az, aki egykor a letöbb szla nélküli költségtérítést vette fel, és még azt is mondta, hogy az jár neki? Biza, Lázár János, aki a zIndex cikke szerint (index.hu/belfold/gol0118h/) vezette is a toplistát a maga szerény 18 misijével/év.
Amikor meghallottam, hogy ő lesz a frakcióvezető, egyből ez ugrott be, és nem volt jó érzés.

Ordnassac 2010.11.09. 11:42:37

@vinczej: Szimba helyett: Botka László?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 11:44:04

@radala: Nem a kettejük békekötéséről, hanem társadalmi józanságról beszéltem a két szereplő távorzásával kapcsolatban.

Az az igazság, hogy minden párt "hozott anyagból" dolgozik.

Szimba 2010.11.09. 11:44:24

@simonmondja.:

Csak viccelek, meg túlzok:-))
Nagyon elkeserít Mo. szellemi állapota.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 11:45:15

@Ordnassac: El tudnám képzelni.

De épp most dolgozik azon a FIDESZ, hogy "közvéleményileg" a többi közé "amortálja".

radala 2010.11.09. 11:46:41

@török gábor: mekkora egy macsó ez a LJ, nem hiszem, hogy ezt Berlusconin kívül más megengedné magának.
Mondjuk tényleg csinos ez a DZS. De LJ, aki meg jóképű azt hiszem egy kicsit is feminista nőt kell, hogy irritáljon.

Szimba 2010.11.09. 11:47:19

@vinczej:

Igazából azt hiszem, nagyon sok képviselőt nem tartok jónak, de nem az én mércém az etalon. És nem is tudok helyettük mást, jobbat, mert nem ismerek annyi embert, különösen nem pártkörökből.

A Fidesz-ből OV az, akit kiemelnék, és Kóka, Navracsics, talán azokat, akik már nagyon elköteleződtek, és képtelenek nézőpontot váltani.

guvernalista (törölt) 2010.11.09. 11:47:42

@dzsaszper:
nézd, én nem vitatom azt, hogy a bíróság szuverén. de a bírói hatalom függetlensége nem totális függetlenséget jelent, mert abból egy ítélkezési anarchia következik, amit úgy egyébként mindenki lát, aki nem vak, és nem hülye.

a bíróság nem tudja eldönteni 10 perc alatt, hogy jár-e a pénz tocsik mártának, vagy nem jár az oké. mert járják az ügyet alaposan körbe. de ehhez biztosan nem kell 10 év. hogy aztán rájöjjenek, hogy az elején valaki elgépelt valamit, és kezdjék az egészet elölről. formai okokból. szóval ez nem bíráskodás, hanem egy vicc.

a bíróságok felett is szükség van demokratikus normakontrollra, de ehhez nem az okos jogászoknak kell maguk közül kiválasztani főokosokat, hanem elsőkörban a népnek kell választani egy a pártoktól független (humán) értelmiségi testületet. ez lehetne a tartományi paralment. és még az is lehet, hogy a supreme court a makro régiónak lenne alárendelve, tehát a magyar fizetési gyakorlat össze lenne hangolva a szlovákkal, meg a szlovénnel. és ha a környező országok legfőbb bírái összeülnek, akkor lehet, hogy elég okosak feltéve, hogy tőlük is megkérdeztheti egy paraszt, hogy mégis hogy jutottak arra a döntésre.

szóval szerintem szükség van arra, hogy a tartomány választott képviselői elmondhassák, hogy a bíróságokról mit gondolnak. hogy ne a pártok nevezzék ki az igazságszolgáltatás embereit, hanem egy attól független csoport.

itt mindig egy ember fogja a másikat kinevezni. és többségében az lesz kinevezve, akik egymás faszát szopják. ezt a logikát nem lehet kikapcsolni az emberiségből.

de ennek az egésznek nem szigorú hierchiába kell rendeződnie, hanem hálózatba. szóval nem feltétlen kell anyakirálynő, akit mindenki meg akar termékenyíteni. így az állampártok szerveződnek. de ezek a pártok nem birtokolhatják az összes közhatalmi ágat. ez viszont nem jelenti azt, hogy a bírói hatalmat nem ellenőrizheti senki.

szóval az egyik kiindulási pont az, közhatalom az államhatalommal nem azonos. a másik az, hogy a közhatalmi ágak egyenrangúak. a harmadik pedig a népfelség elve. és a fidesz, meg lázár csak és kizárólag a harmadikra hivatkozik, de valahogy együtt kell teljesülniük ha nem is maradéktalanul (mert azt nem is lehet), hanem legalább ímmel-ámmal.

Ordnassac 2010.11.09. 11:47:51

@vinczej: jolly jokernek meg ott van még Bajnai Gordon, ha rá tudják beszélni egy újabb miniszterelnök-jelöltségre.

Ordnassac 2010.11.09. 11:48:50

@Szimba: mármint Kósa... Azért Kóka viccesen nézne ki a Fideszben. :-D

Szimba 2010.11.09. 11:49:30

@Ordnassac:

Elsőre azt hittem, hogy engem akarsz Botkára cserélni:-)))
Valószínűleg jobban járnátok, ha ő kommentelne.

Nem tudom, Botka sem szimpatikus nekem, de annyira nem ismerem, mit csinált, csinál.

radala 2010.11.09. 11:49:35

@török gábor: Ezeket egymás inspirálta nem a jó kérdések. Nem is tudom, hogy föl legyek-e háborodva. Ezek itt Rómeó meg Júlia:-)
Hihetetlen, hogy mekkora hatása van a külső az emberekre:-)
Lázárnak van családja? Ha én lennék a felesége többet nem engedném a mokkába.:-)

pug406st 2010.11.09. 11:49:42

@Doomhammer: ez miért is szemfényvesztés?

Szimba 2010.11.09. 11:50:23

@Ordnassac:

Jaj, bocsánat, mindig összekeverem a nevüket. Persze, Kósa, a stadionépítő...

Szimba 2010.11.09. 11:52:25

@radala:

Borzasztó, nem tudom megnézni!:-(((
Miért kérik, hogy frissítsem a fP-t???

Lázár J. arrogáns volt? Mi vele a baj?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.09. 11:53:45

@bzsolt: Pokorni és a körülötte korábban szerveződött oktatási csapat valóban nem ért egyet H. Rózsával. Ha a javukra billennek az erőviszonyok, Hoffmann Rózsát azonnal le fogják váltani.

Szimba 2010.11.09. 11:56:20

@Ordnassac:

Egy Bajnai fémjelezte MSZP-nek viszont már nagyon illene nevet változtatnia!

Neoliberális Piac Párt (NPP),
Konzervatív Kapitalisták Pártja (KKP),
stb.

radala 2010.11.09. 11:56:29

@Szimba: Nagy kár, hogy nem tudod megnézni történelmi, soha nem láttam még ennyire szexuálisan túlfütött politikai interjút. Azt hittem ilyen csak Fábry tudna lenni.
LJ-nek folyik a nyála, olyan kedves, hogy az valami elképesztő és többször vannak "félreérthetetlen" kiszólásai. "Maga nálam mindent el tud érni" magához jövök és elalszom ez önmagában szégyen"
Demcsák meg le van nyűgözve attól, hogy hogy lenyűgözte LJ-t és nagyon örül. Nyílt flört.

Bmw 2010.11.09. 11:57:41

Mikor megyünk kiabálni a parlament elé? "orbán takarogy"
Közben gulyást főzünk, iszunk egy kis otthoni páleszt,
Mert a pálinka főzés engedése volt a kormány egyetlen normális
törvénye.

Szimba 2010.11.09. 11:59:18

@Szimba:

A Fidesz is korrekcióra szorulna!

Pl.:
Radikális Néppárt (RNP)
Nemzeti Demokratikus Néppárt (NDNP)

pug406st 2010.11.09. 11:59:28

@Szimba: fidesz meg már nem fiatal és lassan demokrata sem... leginkább egy populista szocialista pártra emlékeztet...

Szimba 2010.11.09. 12:02:04

@radala:
Ááááááá, no, majd a rendszergazdámat megkérem, hogy sürgősen cselekedjen!:-)))))

Lázár teljesen be volt lőve? Mi volt a célja? Identitászavarai lettek szegény fiúnak. Egy politikus nálunk Mo.-n szexmentes.

Szimba 2010.11.09. 12:04:25

@Ordnassac:

Lehet, ez lenne a megoldás! Mint a koktélt, szépen összerázni a pártokat, aztán Kóka meg OV megvív egy párton belül:-))

bzsolt 2010.11.09. 12:04:41

@Hepci: oké, valószínűleg így igaz, de szerintem a fideszre eddig nem volt jellemző ez a nyílt szembenállás.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.09. 12:05:19

@pug406st:
Olvasd el:
epa.oszk.hu/00000/00017/00157/pdf/03.pdf
"Az első pillér helyett a másodikba fizetett nyugdíjjárulékot a központi költségvetés pótolja, hogy az első pillér fizetni tudja az aktuális nyugdíjakat. Ha minden más változatlan, akkor ez csak hitelfelvétellel, az államadósság növelésével lehetséges, de a második pillérnek köszönhetően épp annyival nő a befektetést kereső tőke, mint az államadósság. (Pontosabban: némileg kevesebbel, mert a nyugdíjpénztárakba befolyt összeg egy részét működésre fordítják.) Képzeljük el, hogy a második pillér nyugdíjpénztárai éppen azokat az állampapírokat
vásárolják meg, amelyet az állam azért bocsát ki, hogy pótolni tudja az első pillérből kieső, nyugdíjpénztárakba került összeget! A nyugdíjreform eredményeként így a nyugdíjpénztártagok befizetéseinek hozama megegyezik a kockázatmentes állampapírok hozamával. (Pontosabban: a működési költségek miatt némileg kisebb lesz.)"

A masodik piller nem kepes az allampapirok hozamat se garantalni.

Szimba 2010.11.09. 12:05:46

@Hepci:

Jelenleg csak a felsőoktatást illetően van vita. Pokorni nem hülye, szerintem is jobban ért a felsőoktatáshoz.

radala 2010.11.09. 12:07:41

@Szimba: lehet, hogy nincs igazam, lehet, hogy engem nyűgözött le DZs:-)
Nem volt belőve csak született macsó, sajnos ilyen a Fidesz, foci meg csinos nők...
Mondjuk meg kell értenem.

bóra77 2010.11.09. 12:13:23

@török gábor: most már meg fogom nézni:)

Szimba 2010.11.09. 12:14:35

@radala:

A példaképük meg Berlusconi.
Van valami perverz ezekben a férfipártokban. Örökké a haza megmentőjének, a nők támaszának, az árvák könnyének letörlőjeként akarnak látszani.

A túlzások sohasem egészségesek.

Szimba 2010.11.09. 12:16:30

@bóra77:

Szerintem Demcsák néz ki jól. Lázár J. meg az a magas, barna, aki azért Magyarországon nem gyakori.

Szép vagy vonzó férfiakból nálunk elég rossz a felhozatal.

Ver Sacrum 2010.11.09. 12:17:31

A felsorolt trónkövetelők közül Kósa "államcsőd" Lajost és Varga "csontváz" Mihályt már sikerült félreállítani az általuk vállalt vállalhatatlan kijelentésekkel; most Lázár "AB" János is beállt a sorba.

panelburzsuj 2010.11.09. 12:22:03

@radala:

Ez olyan dínó-kisegér kérdés. Azaz: idő kérdése.

Amíd te Demcsákra csurgatod a nyálad, addig én ilyesmit olvasgatok:

igyirnankmi.blog.hu/2010/11/09/ii_az_alapjogok_b_listazasa_az_uj_alkotmanyossagrol

Egyetlen itteni hozzászóltól se hallottam, hogy "igen-igen, én vagyok az az átlagosan hülye szavazó, aki Magyarországot a kátyúba rángatta!"

Nem is kell, hogy mondja. Nem most van az ideje. Most elég, ha csöndben lesuttyan a nagy dérrel-dúrral csörtető vonatról ...

guvernalista (törölt) 2010.11.09. 12:25:42

@radala:
pont ezért kellene több nő a politikába. amúgy vicces - hogy én aki eléggé utálom a fideszt - lázár pártján állok. persze azért, mert pont így döntöttem volna én is. hogy vissza kell szedni a pénzt egy törvénnyel, és akinek nem tetszik az pereljen. persze azt is hangsúlyozva, hogy nem ez a normál ügymenet.

de abban szerintem lázárnak teljesen igaza van, hogy mivel a bíróság felett nincs demokratikus kontroll, szóval nincs olyan a törvényhozástól, és a végrehajtástól is független közjogi testület, ami a bíráskodásért lenne felelős ezért ezen a téren anarchia van. és többek között ezért az ítélkezési anarchia miatt szidja mindenki a liberálisokat. (most persze szerintem ezért a konzervatívok a felelősek. hiszen a bíróság egy konzervatív intézmény, miért nem teremtették meg a konzik azt a formát, ami ezt a hatalmi ágat az országgyűléstől függetlenül felügyeli. nehogy már ezért a liberálisan gondolkodók felelősek.

csak jól láthatóan a konzervek ezt a feladványt nem tudják megfejteni ezért mondom azt, hogy miért nincs régió, akár a makro régió - nagy hunország - szintjén supreme court. szóval én azt látom, hogy itt a konzervatívok hülyék, vagy lehet, hogy konzi lettem már én is. de abban biztos vagyok, hogy a bíráskodást a nemzeti keretek közül ki kell venni mert európai nemzetet kell csinálni, ami semmi egyéb mint a városok uniója. szóval persze én inkább lib vagyok, csak látom, hogy ez aztán végképp messze van a magyar náci világképtől, és akkor lehet, hogy mégis csak a regionalizmus lesz itt a progress az, hogy a szocialista gondolkodástól elmozdulunk jobbra a konzervatívok, és a liberálisok felé.

szóval az, hogy egységes európai nemzet kell, az már majdnem egy náci álláspont, mert ez arról szól, hogy legyen egy "birodalmi" parlament mondjuk úgy, hogy minden megyére jut egy képviselője. ezzel pont meg lenne oldva az önkormányzatok (városok) törvényességi felügyelete, mert az uniós (megyei) igazgatás ezt megoldaná. szóval ez széljobbos gondolkodás szerintem, mert ez azt mondja, hogy európának van területi integritása, és magyarország az, ami a magyaroké. szlovákia az, ami a szlovákoké. stb. szóval ez majdnem ugyanaz, amit a jobbik mond. csak közben meg européer: unionista. csak azt nem értem, hogy a konziknak miért nem tetszik a regionalizmus.

guvernalista (törölt) 2010.11.09. 12:25:42

@radala:
pont ezért kellene több nő a politikába. amúgy vicces - hogy én aki eléggé utálom a fideszt - lázár pártján állok. persze azért, mert pont így döntöttem volna én is. hogy vissza kell szedni a pénzt egy törvénnyel, és akinek nem tetszik az pereljen. persze azt is hangsúlyozva, hogy nem ez a normál ügymenet.

de abban szerintem lázárnak teljesen igaza van, hogy mivel a bíróság felett nincs demokratikus kontroll, szóval nincs olyan a törvényhozástól, és a végrehajtástól is független közjogi testület, ami a bíráskodásért lenne felelős ezért ezen a téren anarchia van. és többek között ezért az ítélkezési anarchia miatt szidja mindenki a liberálisokat. (most persze szerintem ezért a konzervatívok a felelősek. hiszen a bíróság egy konzervatív intézmény, miért nem teremtették meg a konzik azt a formát, ami ezt a hatalmi ágat az országgyűléstől függetlenül felügyeli. nehogy már ezért a liberálisan gondolkodók felelősek.

csak jól láthatóan a konzervek ezt a feladványt nem tudják megfejteni ezért mondom azt, hogy miért nincs régió, akár a makro régió - nagy hunország - szintjén supreme court. szóval én azt látom, hogy itt a konzervatívok hülyék, vagy lehet, hogy konzi lettem már én is. de abban biztos vagyok, hogy a bíráskodást a nemzeti keretek közül ki kell venni mert európai nemzetet kell csinálni, ami semmi egyéb mint a városok uniója. szóval persze én inkább lib vagyok, csak látom, hogy ez aztán végképp messze van a magyar náci világképtől, és akkor lehet, hogy mégis csak a regionalizmus lesz itt a progress az, hogy a szocialista gondolkodástól elmozdulunk jobbra a konzervatívok, és a liberálisok felé.

szóval az, hogy egységes európai nemzet kell, az már majdnem egy náci álláspont, mert ez arról szól, hogy legyen egy "birodalmi" parlament mondjuk úgy, hogy minden megyére jut egy képviselője. ezzel pont meg lenne oldva az önkormányzatok (városok) törvényességi felügyelete, mert az uniós (megyei) igazgatás ezt megoldaná. szóval ez széljobbos gondolkodás szerintem, mert ez azt mondja, hogy európának van területi integritása, és magyarország az, ami a magyaroké. szlovákia az, ami a szlovákoké. stb. szóval ez majdnem ugyanaz, amit a jobbik mond. csak közben meg européer: unionista. csak azt nem értem, hogy a konziknak miért nem tetszik a regionalizmus.

Szimba 2010.11.09. 12:26:08

@panelburzsuj:

Vicc, humor, csak éppen már annyira túllő a célon, hogy nem számottevő

blacklord 2010.11.09. 12:27:25

@török gábor: Nagyon igazad van a posztban. Viszont a Mokka-beszélgetésben azért sokat beszélt félre (politikus a lelkem). Az meg pláne szép volt, hogy a 18 milliós költségtérítései sem igazán kerültek szóba. 5-6 millió simán rendben lett volna (annyit valószínűleg tényleg költött), de ott van az a plusz 10-12, ami már kevésbé. És persze szépen hangzik az, hogy "ez az egyetlen módja a dolognak, különben visszamenőlegesen nem tudnánk törvényt hozni, a bíróságok meg úgysem tudnak semmit tenni (lásd. pl. Tocsik-ügy)", csak éppen ez NAGYON messzire vezet. Már a MAL-ügyben is kicsit erős, hogy a kormány a vizsgálat lezárulta előtt ítéletet hirdet, az meg pláne meredek, hogy mostantól visszamenőleges hatályú törvények lesznek a norma. Igen, tényleg van egy komoly probléma - és az az, hogy ezeknek a pénzeknek a visszaszedésére nincs jogállami módszer, mivel érvényes szerződéseken alapszanak. Amit viszont igenis meg lehetne tenni, az az, hogy akik ezeket az állam részéről aláírták, azokat büntessék meg példásan köznyilvánosság előtt zajló perek sora által, és kobozzanak el tőlük valamekkora pénzt is (mondjuk a kérdéses összeg mínusz a normálisnak tekinthető felét), kivéve, hogyha az aláírók tudnak az összejátszásról bizonyítékot szolgáltatni (azaz a pénzt felvevőre terhelő anyagot). Ebben az esetben mentesülhetnének a jogkövetkezmények egy része alól, és "csak" az összeg negyedét koboznák el tőlük. Lévén, hogy ezek a dolgok haveri alapon mennek, így aki a pénzt felvette, jó eséllyel vissza is adná az aláírónak, különben még nagyobb bajba kerülne. Ez megoldaná a jelenlegi helyzetet alkotmányos keretek között, ugyanakkor a jövőre nézve pedig az átláthatóság végletekig erősítése lenne a követendő út. Szerintem.

blacklord 2010.11.09. 12:31:28

@Ver Sacrum: igen, nekem is kicsit úgy tűnik, mintha ezek az ügyek kapóra jönnének Viktornak abban, hogy a nagyon népszerű, nagy befolyással bíró párton belüli emberek amortizálódjanak általa. Mondjuk Selmeczi nem igazán érthető ebben a vonalban, de lehet, hogy azt már tényleg nem volt hajlandó senki más vállalni... :-D

fvipera 2010.11.09. 12:31:33

milyen messze látnak? hát ilyen messze: legfőbb ügyészt csak 2/3-dal lehet választani (9 -évre) + a javaslatban szerepel az is, hogy a megbízatási idő letelte és a 70. életév betöltése esetén a volt legfőbb ügyész a legfőbb ügyészi jogköröket mindaddig gyakorolja, amíg az új vezető hivatalba nem lép.

ez óriási. azt nem értem, miért korlátozzák a 70. életévben. miért nem simicska élethossza + 5 évben határozzák meg polt peti hatalmát.

blacklord 2010.11.09. 12:34:50

@Doomhammer: ez így igaz, ezért is tehetik a pénz egy részét külföldi papírba, ami nagyobb hozamot biztosít. Az meg azért egy másik kérdés, hogy az állampapírhozam mínusz működési költség azért nem olyan rossz egy nyugdíjpénztártól. Bőven infláció felett van, ami hosszútávra éppen elég. Azért azt is lássuk be, hogy ahhoz, hogy az állam tudja ezt nyújtani, akkora mértékben kéne nőni, mint az állampapírhozamok. Erre nagyon régóta nem vagyunk képesek, ezért is nő folyamatosan az államadósság...

dzsaszper 2010.11.09. 12:36:05

@guvernalista: az, hogy mennyi időbe telik egy bírósági ügy, az elsősorban két dolgon múlik:

- hány bíró van
- mik az eljárási szabályok, mennyi az adminisztráció.

Ezekről nem a bíróságok döntenek...

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.11.09. 12:36:28

Az lenne a politikusi tehetség mércéje, hogy valaki a figyelem központjába tud kerülni? Nem kevés ez egy kicsit?

nyünyüge 2010.11.09. 12:37:46

@radala:
Leszögezem, nem vagyok feminista, sőt. Általában jóval kritikusabb vagyok a nőkkel szemben.

Ebben az interjúban viszont szerintem Lázár szándékosan vagy ösztönösen azt sugallta a műsorvezető bájainak emlegetésével, hogy az eredeti témában nem tekinti vitapartnernek, és tkp. csak azért ilyen türelmes vele és nem küldi el a fenébe a kérdéseivel, mert egy ilyen csinos nőnek nem mondhat nemet.

panelburzsuj 2010.11.09. 12:38:41

@Szimba:

Szöget üt. Most azt lehet - tehát azt kell.

bierkamp 2010.11.09. 12:38:58

Lázár csak egy újabb barom akiket elsőként fogják számon kérni a többiekkel,------ vagy lelőni............ennyi!
Ha évek múlva is..de ez a Fidesz banda még erőteljesebb elszámoltatásba fog bele szaladni, de ott már vér is fog folyni!

walker57 2010.11.09. 12:39:04

Aminek vége van, az a jogbiztonság és a kiszámíthatóság.
Megszünik a jog civil és normakontrollja.
Mostantól mondhatják bármikor,hogy a már meglévő fizetéseket nyugdíjakat megadóztatják, vagy épp csökkentik.
Előb utóbb a még elvakult hívők is sorrakerülhetnek és akkor vakarhatják a fejüket, mert most bizony 4 évig kuss van, de ez a négy év elég ahhoz,hogy bebetonozzák magukat.
Egy esetelges választási rotáció(bukás)után minden pőozícióban magas időátfedéssel az ő embereik ülnek majd, akiknek az lesz a feladatuk,hogy betartsanak obstruálják a majdnai új kormány munkáját és védjék mindazokat "jogilag" akik a mostani jogszerűtlenségeket elkövették.

pug406st 2010.11.09. 12:40:02

@Doomhammer: az általad idézett érvelés akkor lenne igaz ha csak államkötvényben tarthatnák a megtakarításokat. Tény, hogy jelentős része abban van. Anno a cél az lett volna, hogy szép lassan terelődjön át a második pillérre a nyugdíjfizetési kötelezettség ahol az ember el tudja dönteni, hogy kockáztatja-e a pénzét vagy nem a majdani magasabb nyugdíjhoz. Az elmúlt időszakra ne hozzuk már fel a hozamokat mert az, hogy az állampapírok ilyen jól teljesítettek annak köszönhető h kicsiny országunk iszonyatosan nagy szarban volt/van/lesz (magas kamattal értékesíthetőek). A magánban tudom kb mennyi lesz a számlámon. az államnál ez lehetetlen. 34 évem van jele pillanatban a nyugdíjig. Ha megérem (statisztikailag kevés esély van rá) ki garantálja, hogy az állam fizet "tisztes" nyugdíjat? Az állam marha drágán és láthatóan szarul dolgozik. Szar és pazarló ellátórendszerekkel. Tessék azokat rendberakni és ott megtakarítani. A gondoskodó állam szép álom de el kéne felejteni. Amúgy kíváncsi lennék, hogy amikor a világgazdaság szépen száguldott és az állampapírok rendre kevesebbet hoztak akkor is ugyanezt gondoltad?

Szimba 2010.11.09. 12:49:55

@panelburzsuj:

Az imperialisták koporsójába?:-)

M&Ms (törölt) 2010.11.09. 12:49:58

Milyen messze látnak?

Ép ez az, vagyis pont az ellenkezője, hogy csak nagyon rövid távra terveznek minden intézkedést és hogy mi lesz utána, arról semmiféle elképzelésük nincs. Ilyen a magánnyugdíj pénztárak ügye is. Most szépen elveszik, de egy kicsit se gondolnak abba bele, hogy ezt később miből fogják visszaadni. Gyanítom vagy azért, mert nincs erre ötletük, vagy pedig majd a következő kormányra hagyják a megoldást. Csak az lesz a baj, hogy nem lesz miből visszaszolgáltatni, és ekkor fognak majd kígyót-békát kiabálni az újonnan felálló vezetésre.

walker57 2010.11.09. 12:50:21

@pug406st: Igazad van, a magánnyyugdíj pénztárak kiszámíthatók és értékállók voltak, amikor már nem volt jó befektetés az állampapír, mást kerestek.
Ez fáj állambácsinak,hogy most nem veszik az értéktelen államkötvényeket.
Másrészt ha nem folyik be a pénzed a magánpénztárba, azok ellehetetlenülése miatt meg fognak szünni,mert nem él túl 14 hónap befizetés elvonást úgy,hogy a befizetésket elviszi az állam.

Várom az első pert maikor valaki bepereli az államot, hogy kéri a befizetett pénzét most azonnal és egyösszegben mert az az övé és azzal más nem rendelkezhet, mert magántulajdon.

Várom az eslő pereket amikor elhunyt befektető örökösei jelentkeznek az államnál,hogy ide a pénzt, mert ugye a vagyonleltárban szerepelni fog x százezer forint amit ők örököltek és hol a lé.

ha megszünik a magánpénztárad és nem kapod(mert nem kapod) vissza a befizetéseidet, neked majd 34 év múlva a pénzedet hozzácsapják a majdani állami összeghez, elsoztják x évvel és kiderül,hogy 10 euróval több nyugdíjad lesz.

2013-tól az állam ismét bruttóból számítja a nyugdíjat, de már csak 66%-ot ad a tiszta államiban, 48.8%-ot a vegyesben.
Ez jelenleg 80 és 60%

Lehet számolni.

pug406st 2010.11.09. 12:51:05

@guvernalista: ez a 98% adó kb büntető mert valaki a szoci-szadi kormányoknak mert dolgozni. és a többség az MT-ben amúgy mindenkire vonatkozó jogszabályoknál többet nem vitt haza. igen szedjék vissza a pofátlanul magasokat, mint ahogy a bkv-s nőt is elvezették rabláncon....

panelburzsuj 2010.11.09. 12:51:21

@Szimba:

Érted te, csak szeretsz kitérni ... :)

A buksiba.

Szimba 2010.11.09. 12:53:53

@walker57:

A nyugdíjakat előbb-utóbb akár felére is csökkenthetik. Hosszú távon egyszerűen nem tud az állam beszedni annyi nyugdíjjárulékot, ami elég lenne a nyugdíjasok kifizetésére.

Ez szerintem teljesen pártfüggetlen.

Ordnassac 2010.11.09. 12:55:15

@pug406st: a Fidesz 1995 óta nem tartja a hivatalos nevében a Fiatal Demokraták Szövetsége elnevezést, így ezzel egy kicsit elkéstél. ;-)

Ordnassac 2010.11.09. 12:56:08

@Szimba: egy új Hazafias Népfront? :-P

walker57 2010.11.09. 12:56:56

@pug406st: he egyenként bíróságon visszaszereznék a pofátlanok pénzét az nem lenne annyi,mint ha most mindenkitől visszarezik, ha jogos volt ha nem.
KELL A PÉNZ értsétek már meg, nem lehet válogatni differenciálni, egyenként(valódi) bűnösöket keresgélni perelni várni KELL A PÉNZ MOST!!!!!
és több kell,mint amit a bűnösöktől visszat tudna venni.

Ezért van az összemosás....a hülyékben meg az marad meg,hogy ez az fiúkkkkkkkk vegyétek el a szemetektől megérdemlik

a mostani 30-40 éves elvakult még nem látja át,hogy az ő pénzét is most veszik el mert most még úgy gondolja ez őt nem érinti.
Belegondolok igaza van,mert mire ő nyugdíjba megy már nagyon remélhetően normális kormány lesz ami mindezt a kárt már megszünteti.

pug406st 2010.11.09. 12:59:41

@walker57: konkrétan megértem miért akarta a fidesz elszámoltatni az mnyp befizetéseket és ezzel bajom igazándiból nem is volt. most is vannak olyan befektetési portfóliók amik jobban teljesítenek, mint az állampapírok. Tény, hogy ha esik a gazdaság akkor az állampapírhozamok emelkednek a befektetési portfóliók meg esnek. De ez a gazdaság... lehet ellenébe menni a gazdasági folyamatoknak de már megtapasztaltuk párszor, hogy ez mire vezet.

walker57 2010.11.09. 13:00:17

@Szimba: igen de nekem 43 év utáni nyugdíjamról lesz szó, amiért megdolgoztam minden napján,minden pillanatában és a 43 év alatt 61 kieső munkanapom volt.
Én már a netto fizetésem 80%-át kapom nyugdíjként elhiheted csak egyessel kezdődő összeg és nem hat nullás.
ezt mondom,hogy nem diferenciál, elveszi mindenkitől ha érdemtelen ha nem.

pug406st 2010.11.09. 13:01:15

@Ordnassac: bocsi :) tényleg. hibáztam. gondolom, mint nekem másnak is ez jut eszébe a betűszóról...

reservatio mentalis 2010.11.09. 13:01:40

Pont ezen gondolkoztam én is, amiről ez az utolsó TG cikk szól. Miért pont ő? Nem túl jó választás, mert a frakcióvezetőnek sokáig az előtérben kell lennie, vigyázni kell, ne gyűrődjön, koszolódjon. A megmondó emberek is max. alelnökök szoktak lenni, ha rosszat szól, hát egy ideig nem szól, majd csak elfeledik. Frakcióvezető nem lehet parkolópályán. A másik, hogy az a mondat, hogy a (bruttó) két millió nagyon sok pénz, nem túl hiteles attól, aki az (adómentes) 18 milliós rekorddal büszkélkedhet, s ha jól emlékszem, annak idején eléggé flegmán válaszolt az ezt firtató kérdésekre.

kodó tamás 2010.11.09. 13:02:12

Kösz TG a témát felkaptad. Csak két kérésem nincs benne. A családja? Rapcsák vonal? csak táskahordozó volt? Helyben köztudott, hogy Rapcsáknak a seggét is törölni kellett... (sofőr és táskahordozó). Wikipedia nekem is van... És mi van a jogállamra mért kalapácsütéseivel????

LJ nek sosem fogom megbocsátani az első késszúrásokat a jogállamba. Gátlástalan, de nagyon okos, mondhatni ördögi. Kemény ellenfele a hosszútávú érdekeknek. Rövidtávú fides érdekra állt rá, második emberként, erős és szorgalmas ezért szereti OV. Kb ugyanazt fogja bejárni mint Navracsics és Rogán, ne felejtsük ezek voltak a va szócsövek GYF ellen. Mantra kórus. Ez a fides ben nem marad negatív mert a kommunikációt ellenirányban is nyomják majd.

Viszont 10 év mulva a visszamenőleges jogalkotást vele szemben nagy örömmel fogjuk alkalmazni...

szóval 2 résztémával minuszban vagy
-jogállam szétverése (visszamenőlegesség és fleelősről kormányhatározat)
illetve intim részletek Lázár felkapaszkodása kapcsán....

walker57 2010.11.09. 13:03:33

@pug406st: nincs elszámoltatás és nincs lista,hogy ettől elvonom ez megtarthatja mert.....
nincs értékelés nincs összegzés nincs számvetés, csak döntés ami mindenkire vonatkozik ezért mondom,hogy az ok egyszerű és számomra elfogadhatalan: pénz kell és ezt a célt szentesített eszközökkel éri el :(

Szimba 2010.11.09. 13:05:27

@panelburzsuj:

Persze, hogy értem. De én nem értettem egyet a mnyp pénzének "átirányításával", a 98%-os adó ügyében is meggyőzhető voltam, amennyiben pedagógusok, és egyéb közszolgák végkielégítéséről van szó, a visszamenőlegességet inkább egyéni perekben intézném, és a 16%-os adó egységessége sem tökéletes szerintem.

Ami az eddigi törvényeket illeti.

De én piszokul kitartó vagyok, és még reménykedem abban, hogy a Fidesz elindul más irányba. Pl. vagyonadó, stb. A gáz ára is emelkedni fog, és nyilván ez is a legszegényebbeket érinti majd rosszul.

Igazából én egy nagy csapat közgazdásszal, jogásszal átiratnám teljesen az összes jogszabályt nagyon áttekinthetőre (semmi kiegészítés, módosítás, módosítás alpontja), és a saját gazdaság érdekében lépnék, valamint a cigányság felzárkóztatásáért (akár erőszakosan is).

Egészségügyet vagyoni helyzet alapján tenném fizetőssé, és ebből a kórházak, rendelők saját eszközeiket fejleszthetnék, valamint az orvosok fizetését alaposan felemelném (állami kvóta, amit a magánkórházak, rendelők pótolhatnának).

Oktatásban minőségért járó prémiumot határozhatnának meg a kiválóknak pl. 1 évre.

walker57 2010.11.09. 13:05:31

@kodó tamás: ha túl okos és túl veszélyes a vezérre, a vezér lesz az aki szemrebbenés nélkül kitöri a nyakát LJ nek és lehet pont ezt a kiállását fogják a nyakába varrni emlékezz a koncepciós perekre :)

guvernalista (törölt) 2010.11.09. 13:08:44

@dzsaszper:
hanem ki dönt. az országgyűlés, ami most egyben törvényhozás. akkor a törvényhozó, és a bírói hatalom független egymástól. dehogy függetlenek. a legfelső bíróság elnökét ki nevezi ki? a pártok. akkor az független a pártoktól. nem az, hiszen a pártok nevezik ki. na, akkor ez nem liberális demokrácia, hanem legfeljebb népi demokrácia. és akkor a sok okos ember - köztük az előző államelnök - kitalálták a kétharmadot. hogy az olyan léc, amit a politikai váltógazdálkodásban nem ugrik meg senki.

egy dologról feledkeztek el. mi van akkor, ha valaki véletlen újrázik. a szocik véletlen újráztak. az újrázás olyan, mint az ikerszülés. ritka dolog, és igazából nincs is rá tudományos magyarázat, hogy miért választanak meg újra valakit. persze pont jött a recesszió (ami egy másik véletlen), így a szociknak esélyük nem volt triplázni, és ezért egy antiszociális csoport - a fidesz - kétharmaddal nyerte a választást. ehhez mindent bevetettk, a parlament előtt a füvet is lepisilték és összekakálták, hogy az jobban nőjön, és a kordont is elbontták, amit a szocik állítottak, akik szigorúan csak műtrágyával szórták volna be gyepet. és így lett a nemzet fővárosa újra budapest. és közben meglett a kétharmad is. na erre nem gondolt senki se. hogy ekkor mi lesz. mert akkor a párt kezében lesz minden. és a politikusok nem arról híresek, hogy ilyenkor önkorlátozzák magukat.

ezért van arra szükség, hogy az országgyűlés, és a bíráskodást felügyelő közjogi testület ab ovo független legyen egymástól, meg persze demokratikus is legyen valamelyest, és azt mondom, hogy kellene az állampártoktól (egzisztenciálisan) független testület, mondjuk valamilyen regionális tanács, ami ezt megoldja.

lehet mást is mondani, de az világos, hogy az mdf-szdsz paktumra épülő közjogi berendezkedés megszűnt, mivel az mdf, és az szdsz is kivül van a parlamenten. együtt se értek el 5% eredeményt. és pont ők találták ki, hogy 5% legyen a bejutási küszöb, szóval nem szólhatnak egy szót se. és a 2/3-os alkotmányos küszöböt is ők találták ki. és ez a rendszer mégis teljhatalmat eredményezett. akkor pedig minden demokratának azt kell mondani, hogy itt a rendszerben van a hiba. azon kell változtatni. és akkor a kérdés az: hogyan.

szóval ez nem egy kommunikációs probléma, ahogyan török gábor hiszi, hogy most ez a lázár rosszul kommunikál, mert majd később lesz, aki az orrához dörgöli, amit most mondott. szerintem pont nem lesz senki se. azért támadja mindenki lázárt, mert ő volt a csúcstartó a számla nélküli költségtérítéses ügyben. és akkor persze a supreme court kimondhatná, hogy az sem volt jogszerű, hiába hozott az országgyűlés egy törvényt erről, az annyi másik jogszabályba, meg jogelvbe ütközik, hogy a legfelsőbb bíróság kimondhatná, hogy a képviselői költségtérítést is vissza kell fizetni mivel nem volt számla.

számlát ettől még kellett adni, és kérni az albérletért, mert azt mindenkinek kell adni, és kérni, és azt öt évig meg kell őrizni. tehát ha egy képviselő bemutatja számlát, hogy mennyiért lakott budán, vagy pesten, akkor jogos a költségtérítés, ha nem, akkor meg nem jogos. ezt kimondhatná az LB. csakhát ezt a főbírót a pártok nevezték ki, és baka andrás ilyet nem fog kimondani sohasem, mert nincs annyi vér a pucájában. viszont ha a makro régiónak lenne legfelsőbb bírósága, akkor talán ez nem így lenne. mert akkor abban tényleg a környék legjobb bírái foglalnának helyet. ahhoz meg az euro régióknak kellene valami demokratikus képviseletete, hogy lehesssen makro régiót csinálni. de ezt függetleníteni kell az országyűlési választásoktól, és nyilván arra volna szükség, hogy a tartományi parlamentbe ne üljön az, aki pártpolitikus. nyilván az értelmiségi holdudvar ülne ott, és így ez a humán értelmiség egzisztenciálisan független lenne a pártoktól.

na ez lenne szerintem valamiféle előrelépés.

Zoltchy (törölt) 2010.11.09. 13:08:51

@pug406st:

A 98%-os adó, az nem a pénz visszaszerzése. Visszaszerzés az lenne, ha a pénz a BKV-hoz és a többi állami céghez kerülne vissza. De nem ez a cél, hanem az, hogy minél több pénzt szerezzenek a költségvetésnek bárhonnan és a választók számára elfogadható magyarázat is legyen hozzá.
A másik hiba ebben a törvényben, hogy ha adót vetnek ki valamilyen jövedelemre, azzal el is ismerik annak jogosságát.
Ad absurdum, ha ezek után valakinek egy hónapra ki akarnak fizetni 2 milliót, akkor kifizetnek neki 100-at, ezáltal teljesen jogos és erkölcsös lesz, hiszen megfizették utána a 98%-os adót.

panelburzsuj 2010.11.09. 13:14:19

@walker57:

Mindenki úgy tekint Magyarországra, mint valami zárt tartályra, amiből csak a gaz multik szivattyúzzák ki a pénzt. Pedig a multikon túl még legalább három-négy, egyenként ugyan talán vékonyka, ám összességében irdatlan csatornakötegen át csordogál innen elfele a jövedelem, még átfogóbban a jövedelemtermelő-képesség ("tőke"):

- importtermékekre (beleértve a külföldi költekezést)

- "biztosabb" befektetésekbe

- "biztosabb" munkahelyekbe, karrierekbe

Ezt a sokévszázados folyamatot eddig csak vasfüggönnyel, vámhatárral és más effélékkel lehetett fékezni. Semmiféle "országmarketing", önfényezés, központilag turbózott nemzeti öntudat sem tudott hatni ellen a mélyen fészkelő gyanú ellen, hogy ha az általam belátott körben ennyi a simlis alak, akkor ajánlatos azt az "élet-potfóliót" megosztani bel- és külföld között.

A Lázár-féle mutatványok vajon milyen irányba tolják ezt a roppant kényes bizaom-mércét?

kodó tamás 2010.11.09. 13:15:34

@török gábor:

ja és még egy fontos következmény a LJ féle ötletek után. A kutya se fog fehéren dolgozni. 2 év mulva szerintem a feketegazdaság a mostani 30-40% os arány duplájára fog nőni...

na az a gazdaságra is nagy ütés. a fehér foglalkoztatás olyan lesz mint a fehér holló...

ami végülis nem baj. mert a forradalom alternativája a gazdaságból az állam teljes kihyagása...

bóra77 2010.11.09. 13:19:02

@ó jaj: folytatom a gondolatmenetet:)

"A Keresztapa III. Narancs, mint kulcsmotívum
A trilógiában számos helyen tűnik fel a narancs, mint mediterrán gyümölcs, de két helyen negatív esemény szemtanúja. Ez a két fontos momentum: az első részben Don Vito éppen narancsot vásárol egy árustól, amikor lelövik.

Narancs a 3. részben
Atlantic Cityben az ülésen a mészárlás előtt Michael felé gurul egy narancs.
Előbbi után, amikor Vincent megmenti, otthon, mielőtt Michaelnek rohama lesz, Vincent narancsot eszik.
Vincent narancsot fog / eszik Szicíliában, amikor az udvaron tárgyalnak, hogy kiben lehetne megbízni a Vatikánban.
Amikor Michael az érsekkel beszél, cukorbetegsége miatt narancslevet iszik.
Amikor Michael meghal, egy narancs gurul le az öléből."
:)

panelburzsuj 2010.11.09. 13:20:54

@Szimba:

Te azt várnád a Fidesztől, hogy legyen egy derék, konszolidált, óvatos, de határozott szociáldemokrata párt. Olyan skandináv típus.

Rossz helyen csöngetsz.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 13:28:15

@Szimba: Vagy Fenntartható Gazdálkodás Pártja. (FGP)

pug406st 2010.11.09. 13:31:22

@Zoltchy: igazad van csak, mint ahogy a törvény szólni fog a munkaviszony megszűnésével járó juttatásokra terjed ki... tehát lázár pl amit polgármesterként felvett jutalom arra nem... akit meg fideszesként érintene 2005től az meg most 99%ban valahol valami úgyhogy szépen visszaadják neki majd más jogcímen :)

bóra77 2010.11.09. 13:33:38

valamiért nekem LJ-ről mindig Kopjáss István jut az eszembe...

panelburzsuj 2010.11.09. 13:34:53

@guvernalista:

Magyarán: Orbán nagyon jó tempóérzékkel felismerte, hogy itt az idő a még mindig kutyakeményen központosított magyar állam last minute megkaparintására.

Bármilyen eszközökkel.

panelburzsuj 2010.11.09. 13:42:01

Ez itt a reklám helye:

inforadio.hu/arena/3777/

Csak bátran! :)

Szimba 2010.11.09. 13:48:34

@panelburzsuj:

Nem az a baj, hogy rossz helyen csöngetek, hanem az, hogy kevesen csöngetünk!:-))

Szimba 2010.11.09. 13:50:22

@panelburzsuj:

Ha én lennék a helyében - az egészen másféle tempómmal - én is ezt csinálnám. Te nem?

tölgyes 2010.11.09. 13:52:27

Kedves Török Gábor!

Mindig elgondolkodom azon, hogy vajon mi motiválja Önt abban, hogy olyan párhuzamot erőltessen, amelyik nincs összhangban az elemzői elfogulatlanság minimumával sem. Azt írja: úgy áll egységesen a fidesz frakció Lázár mögött, ahogy az MSZP frakció állt 2006-ban Gyurcsány mögött.. és lám mivé lett az MSZP.
Ezzel az állítással egy dolgot hagy figyelmen kívül: 2006-BAN A SPONTÁN TÁRSADALMI FELZÚDULÁS ELLENÉRE-ELLENÉBEN ÁLLT AZ MSZP FRAKCIÓ GYURCSÁNY MÖGÉ.. AZ MSZP FRAKCIÓ A KITUDÓDOTT ELKÚRÁS MÖGÉ ÁLLT FEL EGYSÉGESEN..SZEMBE A MEGMUTATKOZÓ VÁLASZTÓI AKARATTAL..Vagyis az MSZP frakció szembe ment a már akkor egyértelműen megfogalmazott népítélettel.

Most ilyenről itt nincsen szó. MA A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÓK SZERINT A FIDESZT TÖRETLENÜL TÁMOGATJÁK A SZAVAZÓK.. ÉS EGYETÉRTENEK - HA NEM IS MINDENKI A MÓDSZERREL - DE A CÉLOKKAL...Ezért a párhuzam erőltetett.. NEM TÜKRÖZI A VALÓS VISZONYOKAT és vagy félreértés, vagy sunyiság van a háttérben.

Azzal egyébként egyetértek, hogy nem lehet tudni milyen lesz a fidesz mostani intézkedéseinek, hosszabb távú megítélése. Azzal is egyetértek, hogy ezeknek az intézkedéseknek megvan a kockázata; visszaüthet a fidesznek sok kárt okozhat.Vagy úgy hogy már belátható időn belül megkezdődhet a népszerűségük csökkenése, vagy úgy hogy velük szemben fogják alkalmazni a bevezetett intézkedéseket a majdan győztes politikai erők... Ebből azonban nem következik az Ön által emlegetett Gy. féle párhuzam.

A jövő megértéséhez tapasztalatot adhat a múlt felidézése. A San-Franciscói konferencia időszakában (1945 ápr-jún) indult egy vita a világsajtóban a keleti és nyugati demokráciáról. (Néhány tanulmány magyarul is olvasható a korszakban megjelenő Új Magyarországban (Főszerk: Boldizsár Iván) A vitának az volt a végkövetkeztetése, hogy a nyugati demokráciát a demokratikus berendezkedés intézményi garanciája jellemzi, míg a keleti a társadalmi egyenlőségre, a társadalmi javak igazságos elosztására való törekvés. A nagyhatalmi együttműködési kényszer és a II. vh lezárásának időszakában mindkét demokratikus berendezkedést jogosultnak tartotta a világ értelmiségi közvéleménye... Miért említem a példát? A mostani vitatkozó felek (talán nem tudatosan) ugyanezt a kérdést feszegetik..Csorbítható-e a demokratikus intézmények működése a társadalmi igazságosság érvényre jutása érdekében... A jövőt, pontosabban a fidesz jövendőbeli megítélését az fogja eldönteni, hogy megtalálja-e a megfelelő arányokat..A magyar választók ugyanis új szabályokat várnak..és nem csak a nép egyszerű gyermekei.. A minap néztem a Zárórában Kolosi Tamást, aki szintén az új játékszabályok megfogalmazását sürgette, mert a korábbi liberális elvek alapján kialakított gyakorlat már nem felel meg se az új magyar tőkés rétegeknek, se a munkából élőknek. A növekvő állami szerepvállalás megfelelő mértékének felmérése nem is könnyű, nem is hálás feladat... Én a hevesen tiltakozókban nem egyszer a MÚLT LETŰNŐBEN LÉVŐ ÉRTÉKEIHEZ VALÓ GÖRCSÖS RAGASZKODÁST VÉLEM FELFEDEZNI...Nyilván a társadalomban megvannak azok az érdekcsoportok, akiknek az a jó, ha nem változik semmi..

Lexandro2000 2010.11.09. 13:53:38

Adjunk neki becenevet!

Alkotmanytipro?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.09. 13:55:16

@pug406st:
"Anno a cél az lett volna, hogy szép lassan terelődjön át a második pillérre a nyugdíjfizetési kötelezettség ahol az ember el tudja dönteni, hogy kockáztatja-e a pénzét vagy nem a majdani magasabb nyugdíjhoz."

Es az aktualis nyugdijasok ellatasat ki fedezi, ha a masodik pillerben levok a tokepiacon kockaztatjak a penzuket?

epa.oszk.hu/00000/00017/00157/pdf/03.pdf
"Bár az ország érdeke ez esetben egyértelműen mindannyiunk közös érdeke, egyes polgárai
azonban gondolhatják azt, hogy ez tőlük áldozatot, lemondást kíván. Gondolhatják
azt, hogy nyugdíjcélú megtakarításaik piaci befektetésével magasabb hozamra, így majdan
magasabb nyugdíjra tehetnek szert, ha nem elégednek meg az államkötvény-kamat által biztosított hozammal. Annak ellenére gondolhatják ezt, hogy tisztában vannak a piaci megoldás magas(abb) költségeivel és kockázataival. Amíg az állampapírok kamata magas (ami nagyban az ország kockázati besorolásától és az államadósság mértékétől függ), addig
valószínűleg kevesen gondolják így; az erre irányuló nyomás gyenge. Amikor viszont a kamat az ország mainál kedvezőbb kockázati besorolása és a kisebb államadósság miatt a mainál lényegesen alacsonyabb lesz, a nyomás erősödik. És ez az a pont, amikor indokolt lehetővé tenni, hogy az állam járulékfizető polgárai járulékuk egy részét tőkésítsék. Erre önkéntes alapon, meghatározott mértékig, a költségvetés tervezhetősége érdekében kellő átfutási idővel kerülhet sor.
...
Az 1997. évi nyugdíjrendszer során létrehozott második pillér mellett egyetlen makrogazdasági
érv sem szólt. Viszont, ceteris paribus, pénzügyileg sebezhetőbbé tette az országot (lásd erről részletesen Németh [2008b]), és megnehezíti az eurózónához való csatlakozásunkat.
Nyertesek kizárólag a második pillér szereplői, akik számára a semmiből és mindenki más ártalmára teremtődött cselekvési tér."

Magyarul: a masodik piller szereploi kivonhattak a penzuk egy reszet a nyugdijrendszerbol es piaci alapon forgathattak. Ez nekik addig jo volt, amig igy az allamkotvenyhez kepest jobb hozamot ertek el - a nyugdijpenztarak nyeresege nem a nyers hozam, hanem az allampapirok hozamahoz mert hozam - most pedig eppen rossz. Amig ok ezt csinaltak, az o szuleik nyugdijat mas fizette es az egesz orszag megsinylette, hogy az orszagkockazat a megnovekedett allamadossag miatt megnott. Epp ideje, hogy azok a kevesek, akinek elonye szarmazott a masodik pillerbol, beszalljanak a sajat szuleik nyugdijanak a fizetesebe. Ezen felul annyit takaritanak meg egyenileg, amennyit csak akarnak.

panelburzsuj 2010.11.09. 13:58:33

@Szimba:

Olvastad a "Bármilyen eszközökkel." mondatomat is?

Szimba 2010.11.09. 13:59:36

@walker57:

Mindenkinek a 40 vagy több évi munka után járó nyugdíjáról van szó.
Ha nem tudja fizetni az állam, akkor nem tudja. Ezért emelik külföldön is 67 évre, meg hasonlóan magasra a nyugdíjkorhatárt.

Mégis mit gondolsz, hány embernek van ma magas nyugdíja, nagyon kevésnek.Az 1-el kezdődő és esetleg 50-el folytatódó nyugdíj már az legfelső utáni kategória. Ennél csak lejebb van:-(

Zoltchy (törölt) 2010.11.09. 14:00:26

@tölgyes:

"Én a hevesen tiltakozókban nem egyszer a MÚLT LETŰNŐBEN LÉVŐ ÉRTÉKEIHEZ VALÓ GÖRCSÖS RAGASZKODÁST VÉLEM FELFEDEZNI."

Én meg a kormányzókban vélem felfedezni a múlt letűnőben lévő "értékeihez" való ragaszkodást:
- forradalomban született rendszer (ahol nem is volt forradalom)
- az állam egy erős párt irányítása alatt áll
- ahol a munka a legfőbb érték
- ahol leszámolnak a spekulánsokkal
- ahol elítélik a tőzsdét
- ahol a kormányzó párt igyekszik a befolyását lehetőleg mindenhova (média, ügyészség) kiterjeszteni

török gábor 2010.11.09. 14:00:51

@tölgyes:

"Azt írja: úgy áll egységesen a fidesz frakció Lázár mögött, ahogy az MSZP frakció állt 2006-ban Gyurcsány mögött."

egy szóval sem írtam ezt... jeleztem, hogy a párhuzam sok szempontból tarthatatlan. egy ok miatt használtam: hogy lássuk, később mennyire más megvilágításba kerülhet egy politikai esemény. ennyi, nem több. kár volt ennyit írnia :)

Szimba 2010.11.09. 14:01:44

@panelburzsuj:

Olvastam.
Addig, amíg a Kossuth téren nem lesznek sorozatos lefejezések, addig ebbe sok minden belefér:-))

Az Ab-ért én nem tudok sírni.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 14:04:08

@tölgyes: Na, én azért óvatosabban bánnék azzal a "SPONTÁN" társadalmi felzúdulással.

KG2000 2010.11.09. 14:11:19

Hogy azoknak is "lehet" igazuk, akik egyáltalán nem látják be, hogy a személyes szabadságjogokat akarná korlátozni a kormány, itt van egy mai hír:

"Cséfalvay: Erős felügyeletre van szükség

Megkezdődött a parlamentben az új PSZÁF-törvény általános vitája. A törvényjavaslat szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a jövőben önálló alkotmányos szerv lenne.

A PSZÁF rendeletet alkothat majd, közérdekű pert indíthat a fogyasztók érdekében és békéltető testületet működtethet.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár expozéjában azt hangsúlyozta: a pénzügyi válság és annak máig húzódó hatásai mutattak rá arra, hogy egy, a fogyasztói érdekeket szem előtt tartó hatékony és erős felügyeletre van szükség."

panelburzsuj 2010.11.09. 14:13:28

@Szimba:

Én úgy tudom, hogy a Fidesz valamikor tavasszal ragadta meg a hatalmat (méghozzá forradalmi módon ... :) - most meg november van.

Szóval az alkománynyuvasztás és a hatalomszerzés nálam valahogy más sorrendben áll össze, mint nálad.

panelburzsuj 2010.11.09. 14:15:59

@panelburzsuj:

Az igazán érdekes politolgiai kérdés egyébként az lenne, hogy a mostani alkotmánygyurmázás hány ÚJ hívet szerez a Fidesznek.

Zoltchy (törölt) 2010.11.09. 14:18:06

@panelburzsuj:

Hívekre csak a Felhatalmazás megszerzéséig van szükség.

AnnaKarenina 2010.11.09. 14:27:00

Lehet, hogy nem jól, de én úgy látom, hogy a Fidesz-ben mindenki (OV-t leszámítva) használati értéken van kezelve, ha ez a használati érték csökken, akkor az illető eltűnik szem elől. Pl. el-, vagy visszamegy polgármesternek.
A közvélemény hatását minimálisnak tartom LJ későbbi szerepében. A Gyurcsánnyal való összehasonlításban nekem az sántít, hogy ott az első ember tudta magát így amortizálni, LJ -szerintem a Fidesz-hívők szemében is- csak egy cserélhető ember, így akár amortizálhatja is magát.

walker57 2010.11.09. 14:29:09

@Szimba: Te mondtad: Nyugaton!!
Ott, ahol egy jövedelemből meg lehet élni és el lehet tartani egy családot.
Ott, ahol egy válás után mindkét fél önálló egzisztenciát tud újra teremteni anélkül,hogy kifosztaná a másikat.
Nézz meg itthon egy 60 éves nőt, vagy 65 éves férfit. A képlet egyszerű, fizess 45 évig élvezd 45 hónapig :(

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 14:29:55

@AnnaKarenina: Kérdés, hogy a beosztottak amortálódása mennyire hat a távirányító tulajdonosára hosszabb távon.

Ordnassac 2010.11.09. 14:30:00

@vinczej: inkább Lehet Más a Technokrácia. ;-)

limbekcs 2010.11.09. 14:30:04

"Török úr, értesült már arról, hogy" végre Önnel is készült villáminterjú? :)

villaminterju.blog.hu/2010/11/08/villaminterju_torok_gabor_politologussal_1

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.09. 14:30:48

@nem1rem1: "nem jelezheti a közönségnek azt, hogy nem kapott választ a kérdésére?"

Minek? Aki felfogta, annak nem kell, aki nem fogta föl, annak úgyis mindegy.

De nem "jelezte", hanem értelmetlen módon ismételgette.

Dr. Trebitsch 2010.11.09. 14:38:26

Az nem ő volt, aki a költségtérítési botrány kirobbanásakor magáénak tudhatta a rekorder kétes dicsőségét? 18 milla egy ciklus alatt, ha jól emlékszem.

(Nem nyálaztam át a 300 kommentet, úgyhogy bocs, ha más is megkérdezte már.)

AnnaKarenina 2010.11.09. 14:45:48

@vinczej: :) Tartok tőle, hogy Fidesz-en belül semennyire. De van még 5 millió választópolgár, aki megunhatja ezt a pillanatok alatt összehozott borzalom-halmazt. 3 millió mnypt. tag már biztosan van (- kb. 30 %, aki átlépne az államiba).

Feanor 2010.11.09. 14:47:54

Tetszett a LJ immáron családtag komment, úgy emlékszem a kordonbontásnál is volt olyan vezető fideszes aki nem vállalta és a háttérbe is került.

Öt évre visszamenőleg a költségtérítést is megadóztathatná a Jani, biztos szívesen adná vissza mind :)

Adóváltozásokról itt egy jó, de elég hosszú elemzés:
rocknpol.blog.hu/2010/11/08/adozzanak_a_szegenyek

török gábor 2010.11.09. 14:50:09

felfigyelt valaki a képen látható táblára?

török gábor 2010.11.09. 14:51:29

@bóra77: örülök, hogy minden részkérdés megtárgyalására alkalmassá vált az oldal. (miért, nem az?)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.09. 14:53:54

@Szimba: nem a fejekkel kezdik úgyse, hanem a farkakkal. Jobb, mint a az iszlám gyakorlat, OV valamiben újra történelmet írhat.
A nőket (pl. Vásárhelyi Mária, bár ő ebből a szempontból is véleményes) pedig Pünkösdkör, Pünkösdfürdőnél fogják Dunába lőni. Sok ott a géb, mire a leérnek a torzók a Lágymányosi hídhoz, már alig lesz belőlük valami.
A kivágzések közben esztrádműsort rendenek a nép szórakoztatására, pl. Schmitt Pál fog tornázni a családjával, Selmeczi Gabi megsimogatja Rogán Antal kiflijét, Lázás János sztriptízt mutat be Friderikusz Sándornak, satöbbi.

walker57 2010.11.09. 14:54:40

@KG2000: Butaság.
Mi lesz,ha minden hatalmi szerv törvényt alkothat????
utána majd a minsizterelnöki titkárság, a recepció, utána pedig majd a MÁV BKV akiknek nem tetszik valami,majd törvényt hoznak.
A PFÁSZ már simán egy mameluk lett pedig az ő egik feladata pont a kormányzat pénzügyi ellenőrzése lenne.

AnnaKarenina 2010.11.09. 14:56:24

@török gábor: Most már igen.:) De hiába, háttal áll neki.
Ez Rapcsák András szobra?

AnnaKarenina 2010.11.09. 14:59:12

@AnnaKarenina: Igen, ez Rapcsák András szobra. Ezek szerint szoborra már van esély.

walker57 2010.11.09. 14:59:31

@török gábor:
Úgy tűnik, a mikrofontól a tábláig még elég hosszú utat megtehet, már ha arra indul :)

bóra77 2010.11.09. 15:01:23

@török gábor: bocsánat, én csak reagáltam a jóképűs felvetésre. nem szabad?:)
a stop-táblás gondolataimat meg éppen visszafogtam, mert már tegnap is kaptam a képelemzésemért..
a villáminterjú jó volt:)

dr kíváncsivagyok 2010.11.09. 15:01:39

De miért ódzkodnak a törvény visszamenőlegességét 2002 -ig akaró Jobbik javaslattól ?! Ha lúd , legyen kövér ! ( Szíjjártó csak hebegett-habogott mikor megkérdezték tőle , merthogy az más, gazdag világ volt ... ugyan már...)

walker57 2010.11.09. 15:02:05

@AnnaKarenina: sok embernek szeretnék szobrot állítani,mert ez azt jelenti, már nem élnek :(

bóra77 2010.11.09. 15:02:21

@török gábor: számomra nem jóképű, és egyébként is az a pajesz....de van benne valami múlt század eleji..

Ordnassac 2010.11.09. 15:04:36

@AnnaKarenina: jól látod, szegény Rapcsák (Isten nyugosztalja!) is csokornyakkendős volt. :-)

AnnaKarenina 2010.11.09. 15:09:21

@Ordnassac: Ergo, szoboresélyeid jók. :)

AnnaKarenina 2010.11.09. 15:21:01

@walker57: Ó, ez se kőbe vésett :) szabály (hogy meg kelljen halni ahhoz).

panelburzsuj 2010.11.09. 15:25:19

Keleti szél Bogárt áraszt

"Nincs tehát sem okunk, sem jogunk arra, hogy a jövendő magyarsággal szembeni történelmi felelősségünket rosszul értelmezve most is „utolsó csatlósai” legyünk egy hanyatló konstrukciónak. E konstrukció valaha antant, ma az elegánsabb nevű Európai Unió név alatt Magyarország számára csak ezerévnyi alávetést hozott. Az Orbán Viktor beszédéből és tetteiből kibontakozó jövőkép azt jelzi, hogy megindult a történelmi léptékű stratégiaváltás megalapozásának reménykeltő folyamata."

www.magyarhirlap.hu/velemeny/keleti_szel.html

tölgyes 2010.11.09. 15:25:33

@török gábor:

Kedves Török Gábor!

Ön mint politikai elemzéssel foglalkozó ember jól tudja, hogy az emberek besározásának ezerféle módja van..:) Az egyik bizonyos személyek együtt emlegetése... Ezzel a módszerrel elérjük azt, hogy a két név, esemény történés az emberek fejében együtt fixálódjon, rögzüljön... A politikai manipulációnak régi eszköze ez...

Előre is elnézést kérve Öntől írok Önnek egy Önre vonatkozó személyes példát... Az Ön egyik politikai-piaci termékét a BKV megvásárolta... és ezért Ön kapott x millió forintot. Ön a tiszteletdíj fejében a szolgáltatást leszállította, azért törvényesen számlát adott..s mégis..Ezt követően a média egyik-másik elemzője elkezdi a következő stílusban emlegetni az Ön "ügyét"..:).."Miközben BKV-ban Szalayné, Szilágyi Eleonóra végkielégítés ürügyén 96 millió forintot vett fel aközben - bár a két ügy között közvetlen összefüggés nem található - a súlyos, 100 milliárdos veszteségeket felhalmozó cég x milliót fizetett ki TG politikai elemzéseket tartalmazó szolgáltatásaiért..Ma is titok előttünk, hogy miért rendel általános politikai szolgáltatásokat egy veszteséges közlekedési vállalat?.. stb".. Ha ezt elég nagy felületen elég sokszor párhuzamosan egymás mellett több forrás is közli, akkor Ön az emberek fejében összekapcsolódik SZ. Nóráéval.... És akkor egyesek fejében elkezd motoszkálni: hogy is van ez.. vajon minek a BKV-nak az elemzés.. és miért épp TB... miért nem más?AHA..ITT VALAMI VAN..!Ön elkezd perlekedni, de arra már senki sem figyel mert új botrányt fúj a szél...

És akkor most nézzük, hogy Ön hogyan "kezelte" az ügyet:

"Kényszerpálya – bizonyára ez lenne a legtöbb politikával foglalkozó véleménye arra a kérdésre, hogy miért nem választott ebben a helyzetben más utat Lázár. Tényleg nem tudom, hogy mennyi hátránya származik (egyáltalán származik-e) a jövőben párton belül és különösen azon kívül a mostani szerepléséből, az viszont kétségtelen, hogy a magyar közvélemény figyelő szemei előtt nagyon erős vonalakat használva rajzolt rá eddigi portréjára. A Fidesz frakcióvezetője ma bizonyára azt gondolja, hogy jól jött ki az eseményekből, sikerrel menedzselte az ügyet, megoldotta a rá bízott feladatot, s ha a mostani politikai viszonyokat figyeljük, akkor kétségtelenül igaza is van. Ma nyert ügye van.

Kényszerpálya – akár ezt a szót is használhatta volna Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, s gyakran erre hivatkozva támogatták őt a szocialisták is tűzön-vízen át. Nem akarom párhuzamba állítani a két eseményt, hiszen tartalmilag nagyon más minőségekről van szó: lényegben, hatásban és következményekben egyaránt. Mégis, fontos emlékezni arra, hogy 2006. október 6-án, amikor a magyar parlament kormánypárti többsége egy emberként bizalmat szavazott a kormányfőnek, az elemzések többsége Gyurcsány Ferenc és az MSZP sikeréről szólt. Pár év múlva azonban minden megváltozott: a volt kormányfő 2009-ben, a kormány éléről távozva akár már bánhatta is volna, hogy Őszöd után nem mondott le, és nem lett a baloldal hőse; aki példamutató lépése után talán arra sem lett volna esélytelen, hogy egyszer dicsőségesen térjen vissza a párt és az ország élére. De még jobban bánhatták azon párttársai, párton belüli riválisai, akik 2009 után már nyíltan is az antigyurcsányizmus képviselői lettek, de ott és akkor látványosan kiálltak mellette, ország-világ előtt deklarálva, hogy számukra az őszödi beszéd nem skandalum.

Aznap ők nyertek, ma mégis azt gondoljuk, hogy mindannyian eljátszották az esélyt."

"Nem akarom párhuzamba állítani a két eseményt.." - írja! AZTÁN MÉGIS CSAK PÁRHUZAMBA ÁLLÍTJA... Én pedig itt állok tanácstalanul:) ezt vajon véletlenül, dilettáns módon teszi, vagy nagy ravaszul így próbál kicsit közelebb sündörögni a régi beszélgetőtársakhoz.:)

Azt csak mellesleg említem meg, hogy amikor Önre hivatkoztam nem használtam ' " '-jelet, vagyis nem a szavaira, hanem gondoltainak lényegére hivatkoztam... ez utóbbi a szakirodalomban bevett gyakorlat.. Mint ahogy az is természetes, hogy ezt Ön cáfolni akarja. Szövegének újraolvasása engem mégis arról győzött meg, hogy a gondolatát hitelesen adtam vissza... különös tekintettel a mostani hozzászólásom első részében kifejtettekre.
Barátsággal!Üdv: Tölgyes:)

Ordnassac 2010.11.09. 15:27:15

@török gábor: nagyon jó írás, néhol azért igen éles tollal. :-)

Érdekes, hogy a szerző nem a Konzi alapgárdájából való, az egyik kommentben pedig azt írják, hogy fideszes képviselő (valóban van a XV. kerületben egy Balázs Zoltán nevű fideszes képviselő).

tölgyes 2010.11.09. 15:28:43

@vinczej: A spontaneitás ellenkezőjét a Gyurcsány-kormány is bizonyítani akarta és ehhez mindenféle titkosszolgálati eszközt bevetett. Most 4 évvel az esemény után mégis ott tartunk, hogy vagy spontán volt az esemény, vagy szervezett ürügy az erőfitoktatásra... Míg az ellenkezője be nem bizonyosodik én a spontán változat mellett maradok.

Ordnassac 2010.11.09. 15:28:43

@panelburzsuj: óh, az antiglobalizáció magyarországi apostola...

Ordnassac 2010.11.09. 15:31:46

@AnnaKarenina: max. akkor, ha az offolás szobrát akarják lemintázni valakiről. O:-)X

dr kíváncsivagyok 2010.11.09. 15:39:40

Érteni értem Tölgyes írásának a lényegét...de ebből kiindulva egy politikai elemzés akkor csak egy nevet tartalmazhat,....nehogy besározásnak , összemosásnak tűnjön ?!

pug406st 2010.11.09. 15:39:59

@Doomhammer: nem vitatkozom mert valóban így igaz, hogy az mnyp irányuló pénz a nyugdíjkassza egyenlegét rontja. viszont előrejelzések szerint az állam képtelen lesz finanszírozni 2020ra a hiányt. ergo az énáltalam befizetett pénzért cserében egy olyan ígéretet kapok amit képtelenség lesz betartani. csökkentsék az állam működési költségeit és teremtsék meg azokat a plusz forrásokat ezáltal amelyek a finanszírozáshoz szükségesek. az erre irányuló törekvéseket nem látom. minthogy azt sem, hogy a 10 év alatt beígért 1 millió új munkahely - ami pl lehet az egyensúly helyrehozásának alapja - ténylegesen létre jönne. ha létre is jön ki fog dolgozni ott? jelen pillanatban a munkaképes lakosság kb 600.000 fő aki nem dolgozik.

és még 1 dolog amit mindenki hajlamos elfelejteni. a nyugdíjat az állam állapítja meg törvényekkel. ezek ugyanúgy módosíthatóak, mint a mnyp-re vonatkozó jogszabályok. persze lehet érvelni, hogy a fidesz nem fogja mert fél a választói bosszútól esetleg mert a fidesz az emberek kormánya... de ez valós lehetőség.

AnnaKarenina 2010.11.09. 15:41:29

@török gábor: Mint nem jogi szakember, úgy értem, hogy az Alkotmánybíróság viszont vizsgálhatja (és ha nem akar bábként, vagy ellehetetlenítve működni, akkor érdekében is áll vizsgálni) és felülbírálhatja az Alkotmány módosítására hozott döntéseket., ami pozitívum és remény.
Az Alkotmánybíróság 10.28-i közleményében is látok reményt, igaz ez végkimenetelében botrányosabb lenne.
"Az Alkotmánybíróság állásfoglalása a hatáskörének módosítására irányuló alkotmánymódosítási törvényjavaslattal kapcsolatban:
"Közlemény
A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága a demokratikus jogállam egyik fontos intézménye és garanciája, fő feladata az Alkotmány, az alkotmányosság és az állampolgárok alapvető jogainak védelme.
A magyar Alkotmánybíróság hatásköre a jogszabályok alkotmányellenességének utólagos vizsgálata tekintetében megegyezik más európai országokban alkotmánybíróságként elismert szervezetekével.
A jogszabályok utólagos felülvizsgálata során az alkotmánybíráskodásnak két fő követelménye van. Az egyik, hogy az alkotmánybírósági kontroll valamennyi jogszabályra kiterjedjen, azok szabályozási tárgyára tekintet nélkül, a másik, hogy az alkotmányellenesnek minősített jogszabályt az Alkotmánybíróság megsemmisíthesse. A hatályos Alkotmány alapján az Alkotmánybíróság utólagos norma-felülvizsgálati jogosítványa megfelel ennek a két feltételnek. Az Alkotmánybíróság határozata továbbá – feltétel és időkorlátozás nélkül – mindenkire nézve kötelező.
Az Alkotmánybíróság utólagos felülvizsgálati jogkörének változatlan fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka. A hatáskörök megváltoztatásának tervével kapcsolatban az Alkotmánybíróság továbbá azt is megjegyzi, hogy a törvényhozásnak még az alkotmánybírósági felülvizsgálat alól kivont területeken is számolnia kell az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága által végzett ellenőrzés lehetőségével.

Budapest, 2010. 10. 28."

török gábor 2010.11.09. 15:43:12

@tölgyes:

engem nem érdekelnek ezek a "politikai" szempontok. én kizárólag azért hoztam a példát (és szerintem minden normális ember érthette), hogy lássuk: mennyire másképp hatnak egyes események később.

tölgyes 2010.11.09. 15:50:47

@török gábor:
Kedves Török Gábor!

Rendben.. de ha nem akarta párhuzamba állítani, akkor miért állította MÉGIS PÁRHUZAMBA, ha nem érdeklik a politikai szempontok...Én mindezt azért írom ide, mert a blogján nem először látom ezt az összemosási kísérletet.. Amihez joga van, biztos oka is van. Én meg szóvá teszem.
Barátsággal: Tölgyes

panelburzsuj 2010.11.09. 15:51:06

@Ordnassac:

"Gyümölcseikről ismeritek fel őket. Szednek-e tövisek közül szőlőt vagy bogáncsról fügét?"

török gábor 2010.11.09. 15:52:53

@tölgyes: mert szükségem volt egy meggyőző példára, és ezt annak találtam. ráadásul az igazán jó példa ebben a történetben nem is Gyurcsány, hanem azok a szocialisták, akik akkor szó nélkül követték.

tölgyes 2010.11.09. 15:56:25

@Zoltchy: +
Javaslom, hogy nézze meg a Zárórában Kolosi Tamást.. Abból ugyanis nagyon érdekes dolgokról hallhat... és némileg másról szólnak, mint amit Ön ír.

Ordnassac 2010.11.09. 16:02:51

@török gábor: köszi!

Így még érdekesebb a cikk.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.09. 16:05:22

@tölgyes: nagyon helyes! :)
Nem hagyod, hogy a nyuszifejű ezzel az ártatlan-álnaiv-önfelmentő hablattyal tűnjön el a balfenéken.
Ismétlem, balfenéken.
Fülön kell csípni, a bal fülénél. Ismétlem, bal fülénél.

panelburzsuj 2010.11.09. 16:12:11

@Hepci:

Annyi füle nincs, amannyinél csípni vággyák ... :)

Yasashi Tanuki 2010.11.09. 16:16:01

@Zabalint: "Hogyan is akadályozza meg a nyugdíjrendszer összeomlását az, hogy a kormány a magánnyugdíjpénztárakra ráteszi a kezét?"

A nyugdíjrendszer jelenlegi formájában fenntarthatatlan, ezért kell pótforrásokat bevonni az indexálással növelt nyugdíjkifizetésekre.

Ha a nyugdíjjárulék 8,5%-át a magánnyugdíjpénztárakban kamatoztatás helyett berakjuk a felosztó-kiróvó kalapba akkor közel finanszírozhatóak a jelenlegi nyugdíjkiadások.

Mi értelme IMF hiteleket felvenni, más adónemeket és sarcokat kitalálni a nyugdíj finanszírozására és ezzel párhuzamosan az erre címzett járulékokat egy nem állami szervnek továbbutalni?

Szvsz a kiadásokat (nyugdíjkifizetéseket) kell a bevételekhez (nyugdíjjárulék) szabni, ha nem ez történik annak görög típusú összeomlás lesz a vége.

Jó megoldás lehetne még a magányugdíjpénztári rendszert meghagyni és ezzel párhuzamosan a nyugdíjakat olyan szintre csökkenteni ami épp finanszírozható a maradék nyugdíjra befolyó befizetésekből. Persze ismerve a hazai nyugdíjas szavazópolgárok arányát a népességben erre az esély kb. 0, így marad az mnyp rendszer megszüntetése.

pug406st 2010.11.09. 16:18:38

@Yasashi Tanuki: na erre nem lesz hajlandó semelyik kormány mert azt tuti nem választják meg újra... de teljesen jogos amit leírsz

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.09. 16:22:20

@panelburzsuj: parasztgyerek vagyok, de városi. Tanyán amúgy azt láttam, a két fülét legjobb összefogni.

dzsaszper 2010.11.09. 16:22:39

@guvernalista:
nehezen tudtam követni az eszmefuttatásodat.

A bírói függetlenség a bírósági határozatok meghozatala közben és az, hogy ki nevezi ki a díszpintyet a bíróságok élén (aki nem szólhat bele egyetlenegy konkrét ügybe sem), az két külön történet.

Ha pedig választott testületet szeretnél, úgy hogy bárki szavazhat (nem az akadémia meg nem x tudomány/ágazat művelői) akkor nem tudod megkerülni a pártokat.

Mondhatod, hogy ez pártoktól független választás, annyira lesznek a megválasztott emberek pártfüggetlenek, mint amennyire ma a köztársasági elnökünk. Ez egy járhatatlan út. pont.

panelburzsuj 2010.11.09. 16:24:21

@pug406st:

Akkor egyszercsak elfogynak a kormányaink? Kiürült a kassza - fusson, ki merre lát?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.09. 16:27:13

@pug406st: lehetne csinálni egy qrva egyszerű új magyar alkotmányt. Két mondat lenne az egész.

"Isten segedelméből büszke magyarok vagyunk.
Tudjuk, csak annyit költhetünk, amennyink van, miután már ellopták belőle a magukét honjaink, akikre nem vagyunk büszkék."

panelburzsuj 2010.11.09. 16:28:39

@Hepci:

ehhh ...

Tölgyes a bal fülét rángatja. Többen a jobbat cibálják. Én a szakmai füleit keresgélem ...

Ém még milljom más változat. Randább lenne egy ufónál, ha minden külön kifogáshoz külön fület növesztene ...

lüke 2010.11.09. 16:31:16

Szerencsére Lázár tehetséges karrierjét másképp látom. A sógorok nem túl tehetséges Schüsseljére hasonlít aki a pártlétrán jutott előre, s gazd. miniszterként ártott a legtöbbet, bár kancellárként a Haiderrel kötött koalíciója se volt hosszú életü. .Lázár a rendszer váltás utáni- bekiabálós és kontraszelekcióban felnőtt- politikusok mintapéldánya.Páratlan jó külsőségekkel van megáldva,de hát a belbecs is számít.
megj.
Féja G: Lapszélen c. könyvét olvasom
mindenkinek ajánlom, akiket érdekel a 30-s évek magyar politikája, az is ilyen bekiabálós volt a sok ,és " művelt"arisztokrata ellenére.

panelburzsuj 2010.11.09. 16:35:45

@lüke:

Ládde, én meg a Mikszáthot fogadtam föl tanácsadómnak ... :)

Ordnassac 2010.11.09. 16:40:06

@lüke: azért így vagy úgy mégiscsak 7 évet kihúztak (még ha 2005-től a BZÖ-vel).

tölgyes 2010.11.09. 16:47:42

@török gábor:

Kedves Török Gábor!

Ön meggyőző példáról ír, én meg azt mondogatom, hogy nem jó a példa.. Sőt rossz a példa.

2006-ban a hatalom közvetlen elvesztése, vagy megőrzése volt a tét.. és nem az, hogy esetleg majd egyszer, ha a dolog úgy fordul, akkor a döntésnek lehet ilyen-olyan következménye..
Tehát a példa nem jó!
2006-ban a szűk MSZP érdekcsoporton kívül mindenki tisztán látta, hogy az MSZP elit a döntésével bajt okoz az országnak, a pártnak. Támogatottsága a frakció demonstratív kiállásának időpontjára látványosan eltűnt.. AZ UTCA FORRONGOTT akkor egyetlen motivációja volt a képviselők felvonulásának: A HATALOM MEGTARTÁSA...
Most erről nincs szó. A példa tehát nem jó!
Én akkoriban sok fórumon leírtam: az MSZP elitnek a saját fennmaradásért kell tennie egy demokratikus gesztust. Le kell váltania Gyurcsányt és új választást kell kiíratnia....
Most erről nincs szó. A példa tehát nem jó.
Vagyis a hatalom majdani megszerzése és a bizalom visszaszerzése miatt le kell mondani a hatalomról..
Most erről nincs szó..A példa nem jó!

Ja hogy minden döntésnek lehet ilyen-olyan következménye!!Lehet.. de ettől még a példa nem lesz példa.A kérdésre, hogy megbukik-e a fidesz 2014-ben? - ahogy azt már több ügy kapcsán is vizionálta - azt válaszolom, hogy bizony megbukhat...de még vagy ezer feltétele van annak, hogy ez bekövetkezzen.. Míg 2006-ban az MSZP Gyurcsány melletti demonstratív kiállása idején az MSZP már megbukott.. még nem annyira, mint ahogy az 2010-ben bekövetkezett, de már megbukott.. Ezért mondták sokan: Gyurcsány legális, de nem legitim..
A példa tehát ezért sem jó.

Ezért gondolom azt, hogy a kiválasztott példa tendenciózus, elfogult és maszatolós.

Most a hatalom elvesztéséről nincs szó.. Arról van szó, hogy a fidesznejk sikerül -e megtalálnia azt a szűk ösvényt ami az igazság-törvényesség-bizalom-választói elvárás között vezet... Lehet, hogy ennek az útkeresésnek lesznek áldozatai a fideszen belül.. Lehet, hogy háttérbe vonják Lázárt.., lehet, hogy beáldozzák.. de ez is csak azt bizonyítja, hogy a példa nem jó.
Barátsággal: Tölgyes

lüke 2010.11.09. 17:06:38

@panelburzsuj:
minél messzebbre megyünk, annál inkább beigazolódik a bal......@ sors

pug406st 2010.11.09. 17:07:59

@panelburzsuj: hátha egyszer az az áldott állapot következik be, hogy nem pénzkeresési és hatalmi lehetőséget látják a képviselőségben... amúgy a pénz sose fog elfogyni mert mindig lesznek bevételek de ebben az ütemben haladva és reformok nélkül akkora (növekvő) összeggel kell pótolni amit az állam nem fog tudni megtenni...

pug406st 2010.11.09. 17:09:49

@Hepci: az tegye fel a kezét aki mindig mindenről kért számlát...

lüke 2010.11.09. 17:11:13

@Ordnassac:
ki ki, de mindig a személye volt a koalíciós tüske
ott is has. a helyzet: a nagy egyéniségek eltüntek a bal fenéken
Klima, Faymann( felső fokú végzettsége sincs) sehol nincsenek
s németeknél is igy van

mit szólsz Hiller Piszti felszólalásához?

Rá Dios 2010.11.09. 17:15:28

Szerintem baj, hogy a párton belüli érvényesülés egyre inkább az ellenkezőjét követeli annak, ami tartós társadalmi megbecsülést is hozhatna a politikusnak.
Látjuk a választásokat: aki az utóbbira is gondol, vagy pusztán csak elég jó az ízlése, polgári (bizony!) a nevelése, az háttérbe szorul, aki meg ... de ezt látjuk.
Én nem vagyok megbocsátó: aki egyszer belesz*rt a levesbe, azzal nem ülök egy asztalhoz. Ja, hogy ő se velem? Csak megerősít a véleményemben.

Ordnassac 2010.11.09. 17:20:51

@lüke: Faymann a kancellár, mi az, hogy sehol nincsen? Nem Gusenbauerra gondoltál inkább vagy Vranitzkyre?

Hiller melyik felszólalására gondolsz?

Várúr 2010.11.09. 17:21:46

@török gábor:
"...Azok a szocialisták, akik (Gyurcsányt) akkor szó nélkül követték." Hm. A példa látványos, csak épp csöppet sem releváns. 2006-ban totális bizalomvesztésre és valódi forrongásra került sor - amit előre jelzett a baloldal bukása az önkormányzati választásokon. 2010 őszén a fidesz (fél éven belül másodízben) tarolt. Népszerűsége azóta is növekszik, legalábbis nem csökken. Ez is példátlan. Bármi megtörténhet három év múlva, de a jelenlegi tendencia a 2006-ban történtekkel éppen hogy nem mutat párhuzamot. Gyurcsány nemhogy nem államférfi, de politikus sem, csak egy átmeneti hatalomtechnikus, míg Orbán... Hosszú évek óta úgy egyben tartja (és bővíti) a táborát, ahogy gr. Bethlen István óta senki (Kádár diktatorikus pártállami regnálása nem ér). Ráadásul a szociknak versenyhelyzetben tán az egyetlen Horn Gyula kivételével eddig még egyetlen hosszú életű politikust sem sikerült felmutatniuk.

lüke 2010.11.09. 17:24:54

@Ordnassac:
pol. kvalitása egyiknek sincs
Vranitzky volt az utolsó,azóta lefele megy a balo.
Gusenbauer kihagytam, az is nagy alku volt

a maira,amit HR megválaszolt

Ordnassac 2010.11.09. 17:35:23

@lüke: nem láttam/hallottam, pedig érdekes szócsata lehetett. :-)

pug406st 2010.11.09. 17:35:33

@Várúr: amúgy szerint gyurcsánynál 2 dolog volt.

-ami elítélendő az az, hogy kussoltak arról mekkora szar van!
-ami szerintem nem az, hogy valaki végre kimondta (bár természetesen nem nyilvánosságnak szánta) amit addig senki.

Tudom nem létezik a mi lett volna ha de vajon ha nincs öszödi beszéd (vagy legalább a kiszivárogtatása) és elegendő erő van a reformok keresztülvitelére valamint az mszp olyan felépítésű, mint a fidesz akkor mi történik...

panelburzsuj 2010.11.09. 17:37:23

@lüke:

Tanácsadóm a balsorsról:

"Van továbbá kitűnő dalárdája (az angyalok se énekelnek szebben, mint a körtvélyesi cserző vargák). Gyalázat, hogy bár mindenüvé eljárnak az országba a dalárversenyekre, még eddig nem nyertek semmit - mert mindig mindenütt közbejött valami: egyszer az irigység, másszor a ravasz intrika, harmadszor az aljas bosszú. Oh, méltányosság és igazságérzet, jöjjön el a te országod!..."

teevee 2010.11.09. 17:38:38

Hát, ha tényleg az a kérdés, hogy milyen messze látnak, akkor szerintem eléggé messzire.
Nem hülyék, csak nem érdekli őket már a látszat.

(Megjegyzem, az álmoskönyvek szerint nem jelent jót, ha az emberrablón nincs álarc.)

vakvarju 2010.11.09. 17:42:52

Kedves Lázár Úr! Szeretkezzen egy jót, aztán majd megnyugszik.

lüke 2010.11.09. 17:48:10

@panelburzsuj:
a szólam egy kicsit gyengébb, s fals
nem beszélve a stílusról, sok az anya:)

dzsaszper 2010.11.09. 17:51:02

@Várúr: a párton belüli bizalom hasonló volt Gyurcsány esetében. Kitekintve a pártból tényleg más a helyzet.

kodó tamás 2010.11.09. 17:56:48

@teevee: ez lényeges észrevétel. márt nem is "papírozzák le"

de nem sokkal eltolva mindig követi őket a NÉP is:)
a társadalom totális szétmorzsolása folyik.
nagyon sokan nem vakok a fideszen belül...
én javasoltam már TG nek hosszan elemezze, hogy
a tökéletesen bizonyos gömböc robbanás mekkora lesz,
belülső vagy külső hatásra megy tönkre stb...
sok érdekes kérdés.

és hogy mi érdemel a NÉP től a NER után az OV LJ NT stb nevű
bűnösök. szerintem nem usszák meg pár tojással mint demszkáj...

pug406st 2010.11.09. 18:04:05

@török gábor: köszönöm a linket. a bibliai párhuzam zseniális :)

pug406st 2010.11.09. 18:06:17

amúgy ha azt veszem az újszövetséggel finomították az ószövetséget :)

adambum 2010.11.09. 18:07:54

"...kíváncsian várom, hogy pár év múlva a mostani alkotmánybírósági korlátozás körüli szerepekre hogyan emlékezünk majd vissza. Nem tudom, hogy a politikus mérlegelte-e ezt a szempontot, amikor elvállalta, hogy nevéhez kapcsolódjon a nagy vitákat kiváltó, korábbi határokat átlépő módosítás, de nagyon meglepne, ha ez a távlat kimaradt volna a megfontolások közül. "

Őszintén szólva kit érdekel, hogy mérlegelt-e ilyesmiket?? Megkérte őt a pártvezér, ő meg csinálta, mert azt tartja helyesnek, amit a pártvezér mond. Vagy mert amúgy is ezt látja helyesnek.

Ez nem lehetséges alternatíva?

Ordnassac 2010.11.09. 18:32:39

Ez olyan szép:

www.youtube.com/watch?v=we3DKvRk-sA

Elnézést az ultraoffért!

Átverés! 2010.11.09. 18:43:23

@Yasashi Tanuki: Teljesen igaza van abban, hogy korai volt a magánnyugdíjpénztár bevezetése. Ez is olyan koraszülött jóléti állami intézkedés kategóriába tartozott, mint a többi.
Ha egyszer a felosztó, kirovó módszer szerint folyósitjuk a nyugdíjakat akkor előre lehetett tudni, hogy a tárgyévi járulék befizetés a fedezete a mindenkori nyugdíj kifizetéseknek.

Ha ezt megléptük hozzá kellet volna igazitani a nyugdíjazási törvényeket./Fegyveres testületek korengedm.nyugdíjazása, átszer vezések, rendszerváltás stb. miatti nyugdíjazások,leszázalékolások stb./

Nincs olyan ország aki kibirta volna ezeket a lazaságokat, és még a jól kereső fiatal korosztályok befizetéseinek jelentős hányadát is kivonja a felosztásból.

Ha ezt kellett tenni, -valamilyen külső parancsra - akkor teljesen uj nyugdíjrendszert kellett volna kidolgozni.

Lázár Jánossal kapcsolatosan ő egy jó eszű, jó fellépésű, bátor, gátlástalan fiatal ember aki belelát a Fidesz kártyáiba, ismeri a párton belüli riválisait és úgy érzi, most itt van az ő í
ídeje.

Ő is egy hazardőr, pontosan mint a főnöke.

CSENDES 2010.11.09. 18:47:26

@Átverés!:" itt van az ő ideje. Ő is egy hazardőr, pontosan mint a főnöke."
Én egyetértek, de itt nem fogsz osztatlan szimpátiát élvezni ezzel a véleményeddel.:-)))

shwarcz bácsi 2010.11.09. 18:47:49

@Ordnassac: ok,akkor földik vagyunk! :-)
érdekelne a véleményed,a 3.számú alpolgármesterről akit külsősként megválasztottak cirka 580e ért havonta plussz 120e költségtérítésért.
valamint az is hogy a rátonyi lánya miért került be 2 v 3 bizottságba is...?

karikaV43 2010.11.09. 18:57:56

A tölgyes egy fidesznyik troll kár energiát pazarolni rá.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 19:05:05

@Várúr: "Ráadásul a szociknak versenyhelyzetben tán az egyetlen Horn Gyula kivételével eddig még egyetlen hosszú életű politikust sem sikerült felmutatniuk."

A FIDESZ-ben az egyéniséghiány miatt egyetlen emberrel kell kényszerűen beérniük 20 éve. :-)

shwarcz bácsi 2010.11.09. 19:14:01

@vinczej: hát ezzel szemben,mindenki feribá ja ,1658 napig volt magyarország miniszterelnöke,az örökranglistán a 4.helyet foglalja el jelenleg.és tegyük hozzá,abszolute versenyhelyzetben volt mindvégig...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.09. 19:18:34

@Átverés!: A "kihalásos" alapon történő átállás az mnyp-kre pont ezt a célt szolgálja. Mármint hogy egyszer a második pillér teljes értékű és lefedettségű lehessen.

A folyamatos átállással kívánták elérni, hogy 10-20 év múlva ne omoljon össze az állami pillér. Ha már most a 20 év múlva (várhatóan) érvényes feltételek (korkedvezmény, rokkantság, életkor) szerint működnénk, akkor nem lenne szükség ekkora plusz költségre. Ez az átállás pénzbe kerül. De ha jól megnézed, akkor tulajdonképpen ezt az egyenletesen elosztott plusz terhet pont azok vállalják fel, akik 20 év múlva ennek előnyeit (biztonságát) élvezhetik. Tehát tulajdonképpen az előtakarékosságot iktatja ki éppen a FIDESZ a rendszerből.

Ha a legoptimistább változatot, az adósságállomány csökkentését valósítanák meg a lenyúlt pénzből, akkor is figyelembe kell venni, hogy 20 év múlva valószínűleg a most visszafizetett adósságot újra fel kell majd venni.

Ám látszik, hogy itt nem adósságcsökkentésre, hanem napi költségek (nem befektetések!) fedezésére használják fel. Ez bűn a következő generációkkal szemben.

guvernalista (törölt) 2010.11.09. 19:19:48

@dzsaszper:
ha lenne tartományi parlament, amelyik nem az országgyűlésben, hanem mondjuk a makro régióban egyesülne, akkor rögtön egy többnemzetiségű supreme court lenne egy közép-európai legfelsőbb bíróság. abban rögtön nem érvényesülne a fidesz túlhatalma. meg úgy általában egyik politikai párté sem. különösen akkor, ha a makro régió alatt működő tartományi parlamentek tagjai nem lehetnének a politikai pártoknak tagjai.

ez hasonlít a német szövetségi rendszerhez, ahol tartományi miniszterelnök van. itt is lehetne észak-pannóniának (dunántúlnak) miniszterelnöke. vagy mondjuk a tiszántúlnak. szóval itt is lehetne szövetségi tartomány (land), és lehetne járás (kreis). csak a makro régióban többnyelvű lenne.

az eurorégiók léteznek most is statisztikai jelleggel (most tekintsünk el attól, hogy valami főokos az alföldet nem kelet-nyugati irányban vágta ketté, hanem észak-dél irányban, meg hogy a balaton nem egy régió), és úgy egyébként a regionalizmus alapja a mikrorégió is létezik szintén statisztikai céllal. meg persze uniós kifizetőhely.

szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy a vidéknek térségi igazgatásra volna szüksége, mikro, euro, és makro régióval, csak a történeti hűség kedvéért hozzá kell tenni, hogy a térségi igazgatást éppen a fidesz vétózta folyamatosan, és mellette talán csak az szdsz állt ki következetesen. ők az első pillanattól kezdve a mezővárosokhoz csatolták volna a falvakat, és kistérségeket (járásokat) akartak kialakítani, és tulajdonképpen ezzel szemben szerveződött meg a vidéken fidesz. és itt nyeri meg a választást: megye kettőben.

ezzel együtt nyilvánvalóan a liberálisnak mondott értelmiségnek van igaza ez ügyben, meg sok mindenben. de momentán az, hogy az alkotmánybíróság hatáskörét korlátozták az szerintem nagyon helyes. nem akarom sokadjára elmondani. ha az alkotmánybíróság korlátozta a népet, akkor azzal korlátozta saját magát is. hiszen az a hatalmat a néptől kapta. szóval a lázár javaslata a népfelség elvéből egyenesen következik. egyébként ettől függetlenül is a szóban forgó ügyekben tipikusan legfelsőbb bíróság az illetékes. a legfelsőbb bíróság minden további nélkül dönthetne.

csak azt mondom, hogy amúgy a bíráskodás kaphatna regionális jelleget. és akkor az pont kiegészítené az urbánus (város) igazgatást a helyhatóságokat, amelyek feladata a (helyi) piac ellenőrzése. tehát ez nem állami feladat, hanem városi. a közhatalom nem azonos az államhatalommal. nincs totális főhatalom, ez a hatalommegosztás lényege. hogy ezek a csomópontok nem szigorú hierarchiába, hanem hálózatba szerveződnek a feudalizmus bukása, és a polgárosodás óta. csak magyarország le van maradva néhány évszázaddal.

Ordnassac 2010.11.09. 19:20:15

@shwarcz: nem örülök Kovács Balázsnak különösebben, mivel sok fogalma az itteni dolgokról nincs, még annyi se, mint Papcsáknak. Bár sokat elárul Papcsák és a helyi Fidesz kapcsolatáról a dolog és a megválasztása is...

Rátonyi Flórát futólag ismerem, a humán bizottságba ifjúsági mivoltja miatt szerintem elfér. A tulajdonosiba való bekerülést nem tudom hogyan intézte el, meglássuk, hogy mi lesz. Van az ottani Fidesz-frakcióban két nála fiatalabb emberke is, akik még nálam is fiatalabbak.

shwarcz bácsi 2010.11.09. 19:32:04

@Ordnassac: lehet apu intézte neki... :-)

guvernalista (törölt) 2010.11.09. 19:33:09

@Ordnassac:
annyit tennék hozzá, hogy a nézetkülönbség nem a fidesz és a kdnp között van, ahogy pokorni mondja. hanem a fidesz és a fidesz-kdnp között. ha ez így érthető.

bóra77 2010.11.09. 19:42:26

@radala: abszolút egyetértek. megnéztem most a Mokka ominózus adását. LJ, már az első percben kiesett a kis diszkrét háromszögből, ami DZS szempontjából roppant kínos lehetett, uis neki az a dolga, hogy tartsa végig kézben a beszélgetést, és ne essen ki belőle..ehhez képest kétszer is kisett, habár tényleg most jobb volt önmagánál. Engem a beszélgetés tempója lepett meg: levegővétel nélkül ledarált kérdések, és levegővétel nélkül ledarált válaszok. Mindkettő hozta a kötelező penzumot, levegővételeknél meg szolid flörtök.
LJ: kőkemény...nagyon egyben volt, nagyon profi, hatásos stb..már ami a mostani válaszait illeti..kicsit más vonalat képvisel mint a Rogán-Szijjártó-Répássy hármas, akiknek a viktoros gesztusaitól, hanghordozásaitól egy idő után falramásztam. LJ új, friss, bár szerintem zsákutcába navigálta magát, mégha úgy is érzi, hogy sikerrel oldotta meg a feladatot. (megjegyzem szerintem nem)
DZS: szar lehet, ha komolyan akarod végezni a munkádat, és láthatóan "kikezdenek" veled (értsd: nem egészen vesznek komolyan). Nem tudom, hogy hasonló helyzetben mit csináltam volna. De nőként ezért (is) nagyon nehéz..pláne csinos nőként (DZS).

guvernalista (törölt) 2010.11.09. 19:42:31

@vinczej:
ez megint egy egyszerű dolog. a probléma az, hogy a felosztó-kirovó rendszert és a tőkefedezeti rendszert egyidejűleg kell működtetni. tehát a legegyszerűbb az volna ha a minimálbér után fizetendő járulékok mennének az állami nyugdíj rendszerbe, és fölötte meg mindenki olyan portfoliót rak össze, amilyet akar.

csak a probléma az, hogy ez az amúgy nagyon egyszerű elképzelés fiskális szempontból úgy tud csak teljesülni, ha megszűnik az egészségbiztosítási járulék. illetve abból is nyugdíjjárulékot csinálunk.

és a betegellátást az áfából, vagy a jövedéki adókból finaszírozzuk. ehhez viszont egy cca. 1000 milliárdos kiadáscsökkentés kellene, és/vagy vagyonadó.

szóval a fix összegű járulék, flat tax, vagyonadó kombó lenne az optimális adóztatási forma.

kodó tamás 2010.11.09. 19:46:03

@shwarcz: ez igy nem pontos. cserébe hogy a papa a polgármesteri stb ambícióiról lemondott a központ javára, cserébe elég jo csomagot kapott (sport érdekeltségek+ a lányának sok jo...)
szerintem ez sima alku Apárton belül...

ssi 2010.11.09. 19:47:02

- választók főleg érzelmi alapon voksolnak
- kormány állandó hivatkozása a választókra, sőt a népre, úgy érzékelhető, mintha a szakmai felelősséget is áthárítanák
- folyamatosan az emberek igazságérzetére hivatkozás is sántít, hiszen amiről nem tudunk, az nincs is, az igazságot meg csak ott kell keresni, amit nyilvánossá tesznek, pedig máshol is kellene

Gy.F.
- öntelt
- egy rendszer csúcsa
- főnök volt
- kigondolt valamit -egyedül
- nem tudta magával húzni a párttársakat
- fel akarta rázni az övéit
- erős kritikával akart hatni
- megosztóan szenvedélyes
- irányítóként szétszórt
- túl gyorsan került élre - hátrány
- nem számított ennyi választó elpártolására - irreális
- szókimondó, kevésbé taktikus
- alapjogrendszeren belül gondolkodott
- szakmai teljesítménye gyenge volt - ország helyzete nehezebb lett

L.J.
- öntelt, sajnos a külsejére is
- egy rendszer része
- beosztott
- végrehajtó - de ő sem tudhat mindenről
- a főnök álmának lelkes képviselője
- pártfegyelem alatt áll ő is
- mellébeszélésekkel hatni központi stílus szerint
- kedveskedően fegyelmezett
- irányítóként rendezettebb
- lassan került följebb - előny
- rendszer bebiztosítja a támogatásvesztést - előregondolkodás
- alkatilag is taktikus, ezért jól illik a rendszerbe
- alapjogrendszert jogtalanul is megváltoztatná - parancsra, szép mázzal álcázva, - az emberek megvezetését később meg is bánhatja
- főnök álmainak megvalósítása az ő teljesítménye - a főnök álmai még nagyon nehéz helyzetbe hozhatják az országot

shwarcz bácsi 2010.11.09. 19:49:34

@kodó tamás: szerintem a papát és azt amit a zuglói sportért tesz inkább ne firtassuk....
ambíciója lehet hogy volt,de esélye nem nagyon.
a lényeg az,amit mindig is hangoztattak,hogy ők különbek mindenkinél.

Ordnassac 2010.11.09. 19:52:47

@kodó tamás: kizárva egyáltalán nincs.

Ordnassac 2010.11.09. 19:53:40

@shwarcz: hááát, most meg fogsz utálni, de szerintem Rátonyi jobb polgármester volt, mint Weinek.