Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:02

Pokorni Zoltán emlékezete egy picit kihagyott – mondta az ATV ma esti műsorában Hoffmann Rózsa. A volt fideszes oktatási miniszter és a jelenlegi kereszténydemokrata államtitkár vitája már napok óta tart, ráadásul a sajtó figyelmének homlokterében. A kormányon belüli nézeteltérésekre fogékonyak lelkesen, mások inkább aggódva figyelik, hogy hová fajulhat az ügy.

(Fotó: Magyar Hírlap)

Pokorni koalíciós vitáról beszél, Hoffman szerint – aki KDNP-s frakciótagsága mellett a Fidesz kulturális tagozatát is vezeti – erről szó sincs. A két kormánypárti politikus láthatóan nagyon mást gondol az oktatásról, annak céljairól, tartalmáról és eszközeiről egyaránt. Ennek ellenére nekem úgy tűnik, hogy hiba volna kizárólag szakmai, szakpolitikai vitának láttatni az ügyet.

Egy ekkora parlamenti túlsúllyal rendelkező, már csak mérete okán is heterogén többségben egyáltalán nem meglepő, hogy időnként a nyilvánosságra kerülnek a belső nézeteltérések. Az eddigi vasfegyelemhez képest mégis szokatlan, hogy Pokorni most milyen egyértelműen és erősen fogalmaz, kritikája már-már a szocialista kormányok korábbi belső harcaira emlékeztet. Találkoztam olyan véleményekkel, amelyek szerint mindez a kormánytöbbségen belüli várható törésvonalakat mutatja, s tulajdonképpen a Hoffmann-Pokorni összecsapás valamilyen előjele a későbbi hasadásnak. Én nagyon másképp látom; s bár első hallásra talán furcsa lesz, szerintem a vita ereje, intenzitása inkább a Fidesz egységét mutatja.

Hogy miért? Feltételezem, hogy senki nem úgy képzeli el egy kormánytöbbség belső működését, mint ahol az egység mindig, minden helyzetben automatikusan előáll. A közös akaratért, az egységes cselekvésért meg kell dolgozni, a politikai szándék mindig belső és külső akaratok legyőzése által válhat csak eredményessé. Az elmúlt hetekben számos olyan fontos ügy akadt a párton belül, amikor a képviselők egy részének végül engedni, nyelni és engedelmeskedni kellett. A kétharmados döntések szinte mindegyikéhez kellett ez a példátlan (példás?) fegyelem, s bizonyára a feszültség - érthető módon - számos politikusban felgyülemlett.

Az ilyen szakpolitikai vitákat éppen ezért a gőz egyfajta, sajátos kiengedéseként is lehet értékelni. Nyilvánosan nem tanácsos ellenezni a személyi döntéseket, az intézményi átalakításokat, legalábbis óriási a kockázat, nagy és talán jogos is az egzisztenciális félelem. Itt viszont ezekhez képest kockázatmentesen lehet harcolni, bátrabban beszélni, szabadnak látszani. Az okos vezető tudja, hogy időnként teret kell adni az ilyen csatáknak, mert különben a hatalmi szempontból igazán fontos témák kapcsán törhet elő a veszélyes harciasság.

A világért sem akarnám megkérdőjelezni Pokorni Zoltán őszinte mondatait, amelyek többségével ráadásul egyetemen oktatóként magam is egyetértek, kiállását tisztelem. Egyszerűen csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy egy ilyen belső vitában sok minden más is összesűrűsödik, időnként a felek nem mindig (vagy nem csak) azzal, azért és az ellen harcolnak, mint  azt esetleg gondolnánk. Éppen ezért nekem a mostani vita elsősorban nem a kormánytöbbség amúgy létező törésvonalairól, sokkal inkább nehezen megteremtett (de eddig mindig megteremtett) belső egységéről szól.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr132440667

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kína-szindróma 2010.11.11. 10:41:45

politikai meseAtyafiak, új világrend születik, mondá bölcs és mortanság titokzatosan somolygó miniszterelnökünk. A gonosz kapitalista világrend, amely a gazdaság manipulatív és spekulációkra alapuló gazdaságpolitikára esküszik, vérző sebekkel térdel a ...

Trackback: KDNP-s példamutatás a tiltakozó egyetemistáknak 2010.11.10. 23:24:31

Kedves Diákok!Ha a rebellió helyett szorgosan tanulnátok, ti is ilyen művelt kereszténydemokrata képviselők lehetnétek!Hoffmann Rózsa néni                   ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TooNormal · http://alternativity.postr.hu/ 2010.11.10. 23:17:40

Bár most nem említetted meg külön, most is csak elemzői, nem "szakmai" szemmel vizsgáltad a kérdést. Nekem rendkívül tetszik ez a fajta objektivitás ;)

divinus viridis 2010.11.10. 23:18:59

Az foglalkoztat, hogy a szelep szerepen túl, vajon maghallgatásra találnak-e majd az ellenérvek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.11.10. 23:23:25

mit képvisel HOffman és mit POkorni az oktatásban?

ezt hiányoltam a cikkból

ubul2000 2010.11.10. 23:24:24

Pokorny nem a szívem csücske, ez a kiállása - úgy érzem - igazolt is. Szemben Török Gáborral én nem is a harcost kiállást kifogásolom. Annak helye van és ebben egyetértek Gáborral. A probléma a tartalommal van, a bolognai-val kapcsolatos álláspontját nagyon veszélyesnek tartom.

tölgyes 2010.11.10. 23:28:47

Kedves Török Gábor!

Számomra csak az nem világos, hogy mi az amiben egyetért Pokornival és mi az amivel nem ért egyet Hoffmannal..A politikai körítést el tudom fogadni. (Pokorni fusztrált stb.)

zékit 2010.11.10. 23:30:13

Azért Gábornak van szerencséje ismerni a tűzközelben lévő politikusokat, tehát egy ilyen megállapítás nem hiszem, hogy logikai következtetés, sokkal inkább egy körtelefonálás-eszmecsere végterméke. Hiszen "csak úgy" nézve a legnagyobb jóindulattal sem lehetne egységnek nevezni azt, ami most az oktatásügyi vita során alakult ki. Én a törésvonal-elméletben hiszek, na nem holnap indul meg, de szerintem 2014-re jócskán változni fog a politikai paletta. Pokorni nem egy gyenge politikus, és habár Orbán már lesöpörte a reflektorfényből -mert ugye ő vetélytársat nem tűr meg maga mellett-, érezhet magában annyi spirituszt, hogy nyíltan szembeszálljon Hoffman elbarmolt intézkedéseivel. És nem hiszem, hogy Orbán ettől még nyugodtabban alszik, elvan a gyerek, ha játszik alapon. Á-á.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.11.10. 23:36:48

@ZöldMarci: eltévesztette nagy ügy

megbotlott a nyelve, persze én nem vok maliciózus

ZöldMarci 2010.11.10. 23:37:19

Hoffmann Orbán bizalmi embere. Nem lehet, hogy ezzel Pokorni már egy Orbán utáni időszakra pozicionálja magát?
(Nem kisebbítve persze, hogy több méretes hülyeség után őszinte szakmai felháborodása is van).

guvernalista (törölt) 2010.11.10. 23:38:26

a fidesz-kdnp és a fidesz között húzódik a törésvonal. előbbi elnöke orbán viktor. az utóbbié? ezt ma még nem tudjuk. de könnyen lehet, hogy az lesz a következő miniszterelnök.

jjmano 2010.11.10. 23:41:44

Nem tartom helyesnek mikor politikusok a sajtón keresztül üzennek egymásnak. A szakmai vitáknak zárt ajtók mögött van a helye. / Igaz anno HR. még a vicclaptól is kiigazitást kért!:) /

jjmano 2010.11.10. 23:53:35

@ZöldMarci:
Igen! köszönöm, emlékszem, de azért most is elolvastam. Jó!

panelburzsuj 2010.11.10. 23:57:28

@guvernalista:

"A magyar felsőoktatás nem egy zárt rendszer, s vissza lehet nyúlni a 80-as évek oktatásszervezési elképzeléseihez, de akkor ennek az lesz a vége, hogy a diákok külföldre mennek - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Ha a diák kárt okoz azzal, hogy sokszor vizsgázik, meg kell fizettetni vele, de nem lenne szabad kidobni azt az összeget, amit a képzésébe az állam befektetett - mondta, utalva például az orvosképzés költségeire. Nem ugyanaz egy anatómia vizsga, vagy egy műegyetemi vizsga, mint egy főiskolai - említett egy példát a fideszes politikus.

Ezt az intézményekre kellene bízni - mondta, s megjegyezte: ezzel a metódussal szemben jöttek létre a 70-80-as évek végén azok a hallgatói mozgalmak, amiből végül a Fidesz kinőtt."

Olvastad, vagy politikiai szimat? :)

jjmano 2010.11.11. 00:05:24

Kedves Diákok!
Ha a rebbelió helyett szorgosan tanulnátok, ti is ilyen müvelt kereszténydemokrata képviselők lehetnétek!:)
HR. néni!
/vicclap után piroslap/

tölgyes 2010.11.11. 00:10:49

@panelburzsuj:
Ezzel szemben Pokorni azt mondta, hogy eddig még mindig meg tudtak egyezni Hoffmann Rózsával..amit guvernalista írt.. azt Pokorni nyilatkozta..Én ennek egy részével igen, egy részével nem értek egyet... A gyerekek így is úgy is kimennek külföldre tanulni..már amelyik szakon ezt megtehetik.. a matematikusok pl. kelendőek:).. de a bölcsész nem kell külföldön ha csak nem valamilyen csereakcióban, vagy ha a szülő keményen fizet. stb

bóra77 2010.11.11. 00:13:30

elolvastam az esti mesét...
a fenti kérdést megelőző kérdés: vajon miért kell egy 2006-os törvény után újat alkotni? az azt megelőző 1993-as volt. Nagy nehezen megszületett a 2006-os, nagy nehezen a felsőoktatási intézmények megtanulták alkalmazni. Bár kétségtelen tény, hogy voltak, vannak a jelenlegi jogszabálynak hibái, de mégsem érzem úgy, hogy most egy tök újat jó öltet alkotni. Minek?
Pokorni egyik nyilatkozatát a minap átfutottam, és nem számoltam össze, hogy hányszor szerepelt benne Magyar Bálint neve (nyilván csuklott nagyokat). Ellenben - értem én, hogy miért - átugrotta azt a 4 évet, amikor Hiller István volt a tárcavezető...

erről jut eszembe: az 1992-es Mt-t miért nem jut eszébe senkinek sem újraírni? és megkérdezhetném: de hova tűnt a foglalkoztatáspolitikai (vagy mi a szösz) államtitkár? az egész szakma új Mt-ért remeg, és ehhez képest a felsőoktatást kell átírni. Bravó...Biiztos azért, mert arra meg mindenki rázizzen, és azt hiszi, hogy ahhoz tutira ért, vagy tutira érti a folyamatokat. pedig nem.

bóra77 2010.11.11. 00:15:40

bocsánat, 2005-ös...

bóra77 2010.11.11. 00:22:50

és még valami:egészen véletlenül láttam a Hoffmann Rózsás részt az ATV-n...egészen véletlenül megütötte a fülemet, hogy kiadták egy szakértői gárdának a törvény megszövegezését.
1. kérdés: mennyiért és kinek?
2. kérdés: a 2005-ös törvény vajon ki írta?
3. kérdés: minek szakapparátus, ha külsősöket kell igénybe venni?

panelburzsuj 2010.11.11. 00:32:15

@tölgyes:

Hoffmann:

1972-1981: Művelődési Minisztérium, főelőadó

És ismered az aranylakodalma édibédi történetét is.

Smittpali nőben - ennyivel elszántabb neofita vicsorgással.

porfelhő 2010.11.11. 00:39:43

Nem gondolom, hogy ez egyfajta törésvonalat jelentene. Most HR. hallatja a hangját, ettől még az Orbán "nyugodtan" alszik, és Pokornit sem fogja megrenditeni.
Nekem az jut eszembe az effajta sajtón keresztül történő kommunikációról , mikor Gyurcsány röpiratokban üzengetett a párt tagjainak, ők meg vissza a nyilvánosság bevonásával.

panelburzsuj 2010.11.11. 01:07:39

@porfelhő:

43.707 ember kedveli ezt:

"Tiltakozunk a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen

...

Hisszük, hogy a jövő Európájában a hallgatói mobilitás elősegítése, a felsőoktatás minőségének javítása és a Bologna-folyamat flexibilitást segítő eszközei (ECTS, a képzések kimeneti eredményei, az élethosszig tartó tanulás, a minősítési keretrendszer és a korábbi képesítések elismerése) jelenthetik a kulcsot a hallgatóközpontú oktatási rendszerek fejlődéséhez. A rugalmas hallgatói pályák útjába állított szükségtelen akadályok nem csak a hallgatókat sértik, de azáltal, hogy csökkenti tanulmányaik értékét és megítélését is, a teljes társadalom számára káros hatással bírnak.

A fentiekben foglaltak alapján határozottan ellenezzük a hallgatói jogok mindennemű csorbítását az Európai Felsőoktatási Térségben, és kijelentjük, hogy készek vagyunk további támogatást nyújtani egymás számára.

Visegrád, 2010. október 23."

panelburzsuj 2010.11.11. 01:16:10

@panelburzsuj:

"Az OECD számításai szerint, ha a vizsgálatban etalonnak tekintett Finnország oktatásához való felzárkóztatás elindulna, és ha – a reformok átfutásához ésszerűen szükséges idő múlva – az újabb generációk már jobb képzést kapnának, minden egyéb tényező módosítása nélkül is a sokszorosára nőhetne egyes országok GDP-je."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/03/az_iskolapadban_van_a_csodafegyver/

török gábor 2010.11.11. 01:33:50

@tölgyes: ez a blog (alapvetően) nem rólam szól, ráadásul nem is szakpolitikai kérdésekkel foglalkozik. amit kérdez, az a téma szempontjából irreleváns.

panelburzsuj 2010.11.11. 01:57:49

"Az OM pedig sikeresen megnyerte magának legveszélyesebb
potenciális ellenfeleit: Magyar egy huszárvágással nagyjából a duplájára emeltette a rektorok fizetését (így egy mezei rektor ma havi 1–2 milliót keres), s láss csodát: a Rektori Konferencia
– amely az egyetemeket lenne hivatott képviselni az OM hülyeségeivel szemben – azóta a reformok leglelkesebb
hívévé vált."

www.ufi.hu/feltolt/ufi2007januar.pdf

panelburzsuj 2010.11.11. 02:05:58

"Magyarország minden felsőoktatási intézménye a csőd szélén egyensúlyoz évek óta. A forráshiányt az előző nyolc év oktatási kormányzata PPP-beruházásokkal próbálta enyhíteni, de ezek a konstrukciók sokkal inkább a büntetőjog, mint az oktatásfejlesztés kategóriájába esnek."

mandiner.blog.hu/2010/10/29/felsookositas_1_az_alapok

panelburzsuj 2010.11.11. 02:09:04

"Magyar sajátosság, hogy a harc nem elsősorban a színvonal emelésének, a tanulási körülmények javításának frontján zajlik, ami akár pozitív is lehetne; ehelyett a legfontosabb harcnem a lobbizás az állami döntéshozóknál. Érdemes lesz az új felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos vitákat ebbe a kontextusba helyezni. Az, hogy pontosan mi lesz a törvény egyes passzusaiban, közvetve intézmények túléléséről vagy haláláról dönthet. Egy mellékmondat tudósok ezreinek állásait mentheti vagy szüntetheti meg. És a törvényalkotási folyamat valamennyi résztvevője érintett: mind az oktatáspolitikusaink, mind a különböző szakmai bizottságok tagjai egytől egyig kötődnek valamelyik intézményhez, vagyis a végleges törvényszöveg nem valamiféle koherens vízió mentén, hanem vérre menő érdekharcban fog megszületni."

Ordnassac 2010.11.11. 02:12:05

@bóra77: akkor miért nem izélgeti a szakma Czomba Sándort? ;-)

panelburzsuj 2010.11.11. 02:14:20

"Most múlik, pontosan"

hetivalasz.hu/szerintunk/most-mulik-pontosan-31081/

Itt csak a cím "érdekes": vándormémek ... :)

panelburzsuj 2010.11.11. 02:15:21

@Ordnassac:

Bolond vagy, ilyen éjjel itt sündörögni? :)

Ordnassac 2010.11.11. 02:18:04

@panelburzsuj: nemrég értem csak haza. ;-)

panelburzsuj 2010.11.11. 02:21:46

@Ordnassac:

És első utad nem a frigóhoz, hanem a törökadémiára vezetett ...

[maghatódik]

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 02:39:03

@panelburzsuj:
szerintem fontos az, hogy közoktatásnak el kellene válnia a szakképzéstől, és a tudományos munkától. de nem időben kell ezeket elválasztani, hanem térben és időben, szóval intézményesen.

tehát nem arra van szükség, hogy most jól megkapod az alapokat, és aztán azt mondják: sajnos nem jutottál tovább, mert ennek kevés értelme van. hanem autonóm közoktatási, szakképző, és akadémiai intézmények kellenek. szerintem legalábbis.

tehát mondjuk török gábor tanítja a politikai rendszerek összehasolító elemzését a corvinus egyetem politológai tanszékén. akkor erre a kurzusra akár én is beiratkozhatnék, ha épp a corvinus hallgatója lennék. és neki úgy kellene tanítania, hogy egy adott műveltségi szinttel rendelkező ember az ő mondókáját megértse. akkor is, ha az nem is akar politológus lenni. nyilván a tantárgy felvételének van valami előfeltétele, amit teljesíteni kell. de a képzés univerzális jellegű, szóval a padsorokban ülhet szociológus, egy közgazdász, egy jogász hallgató, vagy épp egy komputer programozó. szóval ez közoktatás. a célja ennek szerintem nem az, nem lehet az, hogy profi politológus legyél. hanem az, hogy művelt legyél. ez nem szakképzés szerintem.

mert az ott kezdődik, hogy török gábor a szakkollégiumban azt mondja, hogy a holnap bemegyünk a parlamentbe, ez és ez lesz a napirend, és ne a legjobb szandálotokba gyertek. és akkor lehet, hogy lesz egy az elmélethez nem nagyon értő lány, aki odamegy lázárhoz, és lehet, hogy több dolgot tud meg tőle kedvesen mosolyogva, mint bárki. török erre azt mondja: ejha. a másik meg pont azért tud lázár bizalmába férkőzni, mert végtelen felkészült elméletben, és akkor ezt a lázár akceptálja. vagy az is lehet, hogy pont nem. és akkor török azt mondja: nem baj. és akkor ez utána ezt megbeszélik. szóval ez a szakképzés szerintem. az elméletben tanultak gyakorlati alkalmazása.

és van egy harmadik szint, a tudományos munka. amikor török, vagy valamelyik hallgatója kitalál egy új politikai rendszert, vagy a meglévőben olyan új összefüggést talál, ami nincs benne még a tankönyvben, de talán érdemes beleírni. ez a tudományos élet.

és akkor az első az egyetem, a második a szakkollégium, a harmadik meg az akadémikus munka. tehát a felsőoktatásban nem 1, hanem 1, 2, vagy 3 intézménybe kellene felvételezni.

és lehet, hogy valaki zseni, és még semmit sem tud mondjuk a valószínűségszámításról, és kitalál egy új szisztémát, és nem abból indul ki, mint kolmogorov, vagy nem pont abból. és akkor az akadémikusan gondolkodik. akár úgy is, hogy nem járt egyetemre, vagy alig járt. mert abban jó. nem feltétlen az akadémikusok a főokosok, mert azok általában a valóságtól elrugaszkodott dolgokat állítanak. és annak egy része nagy okosság, a másik része meg nagy hülyeség. ez az egyik típus.

a másik végtelen gyakorlatias. ő a szakkollégiumban érzi magát elemében. szóval ez az a fazon, akik kihúzza az hatos tételt, de csak az ötöst tudja, akkor nem esik kétségbe, hanem akkor úgy adja elő, hogy az a hatos. és van aki meg népművelő típus. aki vissza akarja adni a tankönyveket.

és ha már az intézmények politikai besorolásánál tartunk, akkor világos, hogy az egyetem konzerv, a szakkollégium liberális, és az akadémia pedig szocialista vezetést követel meg. most persze utóbbit talán meg kell magyarázni. szóval az akadémia célja szerintem nem lehet más, mint folyamatosan az egyszerű ember számára is megmutatni, hogy a tudományos eredmények az egész társadalmat szolgálják.

és akkor ugye világos, hogy ennek a működtetéséhez konszenzusos demokrácia kell. most persze lehet mondani, hogy a konszenzusra a párton belül kell törekedni, meg lehet azt is, hogy a pártok között. szerintem mindkettőre szükség van.

golb 2010.11.11. 06:46:06

@jjmano: azért éppen a szakmai vitákat nem kellene zárt ajtók mögé tenni. Azt értem, és egyet is értek vele hogy nem szerencsés párton belül a sajtón keresztül üzenni. Nyilván hagyják a Gábor által is említett gőzleeresztés miatt, de szerintem ez egyfajta burkolt véleményszondáztatás is, és némi PR is lehet benne valami ilyesféle üzenettel: "lám-lám van szakmai munka, egyeztetés is a háttérben, nem csak megyünk a vakvilágba egy kolomp után."

Normálisabb esetben lehetne kezdeményezni egy a szakma számára szervezett, de amúgy nyilvánosan folyó egyeztetést, és ott megvitatni a szakmai dolgokat. Pokorni helyében kezdeményeztem volna egy ilyet, ami jó a pártnak PR-szempontból is, és ha őszinte a szakmai felháborodása, akkor ezzer HR is úgy szorul a sarokba, hogy látszólag nem is támadják... Ugye milyen nagyokat merek álmodni? :)

S2000 2010.11.11. 06:55:13

Én azt tartom érdekesnek ezzel a kapcsolatban, hogy a Fidesz az öszödi beszéd óta azt hangoztatta, hogy kész átvenni a kormányzást bármikor, kész kormányprogramja van. Természetesen tudtuk, tudjuk, hogy ez nem volt igaz, hiszen ahhoz már akkor le kellett volna ülni házon belül, és meg kellett volna vitatni az ilyen témákat. Ja, hogy akkor még a választások előtt megtudta volna a nép, hogy mire is készül a kormány? Hát igen, az probléma lett volna.

Orbán majd erőből ezt is eldönti, oszt jónapot. Az egypárt, egyvezér rendszerben nincs helye az ilyen egyetnemértésnek.

Az oktatásügy is egy olyan ágazat, ami nagyon komoly strukturális reformra szorul. Valaki le "reform papagájozott" tegnap, csak azért említem. A Pokorni-Hoffmann vita a legjobb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz is érzi a reform szükségességét, csak valahogy az öszödi beszéd óta (amióta kész a Fidesz kormányozni) erre (se) jutott idő, hogy kitalálják mit is akarnak.

S2000 2010.11.11. 07:02:58

@bóra77: Ilyeneket nem illik kérdezni fülkeforradalmi kormányunktól. Ilyen csak ők kérdezhettek az előző, nem fülkeforradalmi kormánytól. Enyje benyje.

S2000 2010.11.11. 07:13:28

@panelburzsuj: Pokorni panaszkodik hogy Hoffmann nem konzultál? Hol volt eddig Pokorni??? NER van, együttműködés, lehetőség kapás, forradalom, szabadságarc. Ezeken felül minek a konzultáció? Az emberek egyenese Hoffmann Rózsa fülébe súgták, hogy mit akarnak, oszt az lesz.

Át kellene fogalmazni a híreket is, hogy azok ne olyan negatív fényt vessenek kormányunk áldásos forradalmi működésére:

"Pokorni eddig is nagyon sokat tett a magyar oktatásért. Ez után is sokat fog tenni, csak ezután máshogy fogjuk hívni: a nemzeti együttműködési rendszer keretében lehetőséget kap majd Pokorni hozzájárulni az magyar oktatásügy forradalmi szellemű átalakításához. Az új együttműködési rendszer keretében Pokorni kihelyezésre kerül Tongára az ottani oktatási rendszer tanulmányozására. Ötleteit nagyon várja a kormány, és a küldetés sikere érdekében kész bármikor - Pokorni kérésére - bármennyit hosszabbítani a tongai tartózkodáson."

jjulie 2010.11.11. 07:22:03

"A terjedelmes interjúban a magyar miniszterelnök kifejti nézeteit gazdasági kérdésekről, a kormány intézkedéseiről éppúgy, mint az állami berendezkedésről. Utóbbi kapcsán leszögezte: majd a parlament fogja eldönteni, hogy Magyarországon német mintájú kancellári kormányzás vagy francia mintájú elnöki kormányzás lesz-e."

csak azt felejtette el hozzátenni, hogy a parlement pedig kétharmadiglan azt teszi amit ő kíván

S2000 2010.11.11. 07:25:16

@panelburzsuj: Megreformálni az oktatást? Badarság, úgy van jól, ahogy van. Meg az egészségügy is. Meg minden, amihez a kormány az első másfél éve alatt nem nyúl hozzá. Az öszöd óta kész kormányprogramja alapján.

@ZöldMarci: Pokorni most a saját bőrén érzi a kormány "elegáns" stílusát, és nem tetszik neki. Csak Pokornival lehet a baj...

Nem pozicionálja ő magát sehova. Négy év múlva a Fidesz és az MSZP, a két még megmaradt rendszerváltó párt is marginálisra csökkenti a népszerűségét. Amikor ez megtörténik, akkor lesz nálunk igazi rendszerváltás.

A Fidesz retorikája - ahogy öregszik a vezetői garnitúrájuk - egyre inkább emlékeztet Kádár bácsi retorikájára - hiába, ők még Kádár alatt szocializálódtak. Szerintem ahogy Orbánék közelednek a nyugdíjukhoz, át is lehetne keresztelni a Fideszt Nyugeszre.

S2000 2010.11.11. 07:26:59

@jjulie: Igen, ez nekem is nagyon tetszik. A parlament dönti majd el... :) A parlament nem dönt, hanem gombot nyom. Nagy különbség.

S2000 2010.11.11. 07:31:54

@jjulie: Egyébként mivel úgy is módosítgatjuk az alkotmány - amíg van -, miért nem bíznak megy egy darab Fidesz képviselőt, hogy nyomkodja végig az összes gombot? A többiek így zavartalanul intézhetnék a sokkal fontosabb magánügyeiket. Fárasztó lehet nekik az állandó gombnyomogatás.

ssi 2010.11.11. 07:37:00

@poszt:
a pszichológiai megközelítést akkor tudnám elfogadni, ha a kormányon belüli vita pl. a saját bizottsági munkán belül zajlana, de ebből még egy hasznot húzva, ügyes kommunikációt kapna (pl. igenis vannak szakmai egyeztetések, nincs kézi vezérlés stb.)

elfogadom, hogy ez nem repedés (- még?)

viszont hibának vélem:
- H.R. egyszemélyi megnyilvánulásait, és annak szinte ellentmondást nem tűrő stílusát (de főleg a felnőtti rend sajátos értelmezését, felsőbbrendűségét - tartalmilag)
- P.Z. médián keresztüli üzengetését, mint stílust, ill. az ő mondandója is sokak által vitatható

kinek a szempontjából hiba?
- a magabiztos kormány ügykezelésébe simán belefér
- az ügy érdemelne ennél sokkal szakmaibb megoldást

jjulie 2010.11.11. 07:45:23

@török gábor:

lovagolok még egy utólsót a "választási rendszer alapja az egyéni képviselőjelölt" témán, ugyanis tegnap tévedhettem ezügyben

politikai képzetlenségem okán úgy hittem, hogy a választókerület szavazni hajlandó lakói egy neki szimpi személyt választanak, aki majd a parlamentbe kerülvén képviseli őket, és elszámolni és beszámolni tartozik ebbéli tevékenységét illetően a választóinak

valójában pedig a választókerület párthoz tartozó jelöltje, a pártot képviseli a választók felé, ilyen módon épül a magyar választási rendszer az egyéni képviselöjelöltre, vagyis a képviselőjelölt nem a válsztókerület választói akaratát hivatott eladni a parlamenzben, hanem a pártját a kerületben

emiatt a gyakotlat miatt volt érthetetlen, hogy amikor pl. a megyei listán visszalépések voltak, a párt nem nevezhetett a visszalépő helyére új jelöltet

kérem belevenni a törökakadémia tananyagába a módosítást

ebből a gyakorlati változtatásból, a képviseleti irány megfordításából vezethetők le és érthetők meg a fidesz nyilvánoságra nem hozott tervei

a képviseleti irány megfordításának kimutatásával most jól lelepleztem az orbánt, mehetek vissza a blogelvonóba.....

jjulie 2010.11.11. 07:49:25

@S2000:

a látszatot fenn kell tartani

az IT mai világában ez egyembervégignyomogat helyett sokkal egyszrűbb megoldás is lenne, de hát a látszat....

László56 2010.11.11. 07:51:23

Szép jó reggelt Mindenkinek

Egy kis áramszünet ? Kérdezi az elemzőnk. Pedig szó sincs róla. Hiszen itt egy olyan szakmai vita folyik amelynek értelme van. Ezt hatalmi vitává átalakítani tipikus az elemzőnkre, de sok politikusunkra nézve is. Az elemzőnk számára megint, minden csak a hatalom szemszögéből érdekes. Pedig épp az oktatásunk az egyik olyan izgalmas téma ami a jövőnket foglalja magában és érdemes a szakmai vitát követni. De szakmai módon. Nem pedig a hatalom játékszereként. Hiszen pont azt nem szeretnék a szakemberek, hanem inkább az oktatásnak olyan politikai keretet adni ahol az oktatásunk és kutatásunk szabadsága garantált és a színvonala jelentősen nől.

Épp ezért a politika feladata az oktatásunk céljait megfogalmazni és olyan diszkussziókat generálni amelyek a szakmaiságot garantálják és az célok megfogalmazásában segítőnek mutatkoznak. Ez történik most. Nagyon helyesen. Csakis ez a demokratikus eljárás biztosítja azt hogy hazánkban végre elkezdődhessen egy olyan oktatási vita amely lerakja az alapjait egy tartós reformnak. Mert bizony az oktatásnál a kapkodás megbosszulja önmagát. Inkább hosszabban vitatkozni, de hosszú lejáratút és maradandót alkotni. Pontosan ezért, én inkább hiányolom a széleskörűbb vitát. Hiszen az oktatás mindannyiunk egyik legfontosabb érdeke és értéke kell hogy legyen.

Ezért a következő célokat kellene a politikának megfogalmazni és vitára bocsátani. A felsőfokú oktatási intézményeink önállósítsa és a saját lábra való állítása. A felsőfokú és kutatóintézetek érdekeinek társadalmi és oktatási összekapcsolása az iparunk bevonásával. Az oktatási intézményeink gazdasági önállósítása. Teljesen autonóm oktatási intézmények létesítése. A hallgatók egyéni felelősségének a felépítése mely egy részfinanszírozást a hallgatóknak természetessé tesz. Visszafizetendő társadalmi segítség ahhoz hogy a társadalmi osztály megkülönböztetés nélkül mindenki tanulhasson aki a követelendő alapismereteket megszerezte. És ezt még lehetne oldalakon sorolni. De mindezekhez olyan politikusok és tanárok is kellenek, kik széleskörű ismeretekkel rendelkeznek a nemzetközi világban és nem csak a hatalom szemszögéből vizsgálnak. Hiszen jó és követendő példák sokaságát találhatják a politikusaink és tanáraink a nemzetközi színtéren is.

stratez 2010.11.11. 08:08:18

A felsőoktatással kapcsolatos vitákat, éppen az ágazat helyzete miatt, nagyon helyesen a nyilvánosság előtt kell lefolytatni. Éppen az lenne problémás, ha nem így történne.

jjulie 2010.11.11. 08:09:49

@László56:

köszönet az orbánországi tudósításért

orbánországban milyen időjárás várható ma?

(bár mindegy, nincs vízumom)

kodó tamás 2010.11.11. 08:15:57

a cím és a kép jó. közé meg nem kell semmi.

is 2010.11.11. 08:25:03

tezisnek jo, de az nem indoklas, hogy hat ugye lehet igy is, tehat akkor igy van, mert nekem raadasul tetszik is, hogy ha igy lenne, de legalabbis az, hogy ezt a lehetseges magyarazatot en talaltam ki. ez eddig vajakolas, nem elemzes. raadasul ha en lennek Pokorni Zoltan, most meglehetosen fel lennek haborodva, hogy a velemenyemet (oszintesegenek nem megkerdojelezese mellett??) gozkieresztesnek es aramszunetnek titulalnak, vagyis valami olyasminek, amivel erdemben azert nem kell foglalkozni, ez csak a kedves szakpolitikus manipulalasa azert, hogy aztan a szemelyi kerdeseket megszavazza.

@stratez: jovo heten ne feledd szavad, amikor Orban bejelenti, hogy nem a sajto utjan kell ket kormanyparti politikusnak uzengetni, es te azt fogod helyeselni. addig is kerjel valami nem ennyire atlatszot az agit.proptol terjeszteni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 08:37:32

Elég különös, hogy az a kormány, amelyik a kereskedelemben

- a multikat támadja ...

az oktatásban pont átadja a minisztériumot

- a multinacionális vállalkozóknak.

Állampénzen működtetjük világnézeti multivállalkozás hazai lerakatait.

De ha már támogatjuk...

Miért adjuk át nekik a minisztériumot is ?

Ez olyan, mintha az Auchan vezetné a kereskedelmi minisztériumot.

kodó tamás 2010.11.11. 08:39:19

@simonmondja.: "kereskedelmi minisztériumot"

olyan nincs
most nemzeti MULTI minisztériumok vannak divatban

nem1rem1 2010.11.11. 08:40:09

"...nekem a mostani vita elsősorban nem a kormánytöbbség amúgy létező törésvonalairól, sokkal inkább nehezen megteremtett (de eddig mindig megteremtett) belső egységéről szól."

Sok olvasata van az ügynek. Török Gábor - jóindulatú - leírása az egyik, és elég valószerű.

A következtetés viszont szerintem irreális. Ez a belső egység szerintem egyetlen névvel leírható. És mint ilyen, törékeny...

Én inkább az elfojtott feszülségek - eltakart törésvonalak ebben (és néhány más) kérdésben való manifesztálódására, felszínre kerülésében azt látom, hogy a koalíciós, de az egyes pártokon belli egység is mesterséges. Alapvetően nem erőszakos: Egyelőre még mindenkit hajt az elkötelezettség, a kompromisszumkészség a közös cél érdekében.

Viszont ez a cél egyre homályosabb... Persze, az oktatáspoltika szakkérdés, ami a "három T" rendszerében megtűrt nyilvános vitát jelent. Ennél komolyabb, alapvető, érdemi törésvonalak is vannak viszont, amik középtávon szétszakíthatják a pártot, vagy csak erőszakkal lehet egybetartani majd.

Mindent összevetve, én a Pokorni-Hoffmann nyilvános vitában pont azt látom inkább, hogy párton, koalíción belül is (ilyen-olyan okból vagy indíttatással) annyi vita, feszültség van már most, hogy ezek megoldásában rangsorolni kell.

Jelenleg az alapjogi és a gazdaságpolitikai viták megoldása számít létkérdésnek. Előttünk van még a külpolitikai és gazdaság-filozófiai vita - hangzásuk ellenére mind közvetlen gyakorlati kérdéseket fognak felvetni.

Ezek között is kellemetlen, és az egységet romboló ez az oktatáspolitikai csip-csup (nem stratégiai, nem hatalmi, nem gazdasági) purparlé, de elviselhető. Kevésbé várható, hogy befoltozhatatlan rést üt ez a hajszálrepedés a legitimáción, amíg az jogfilozófiai reaktormag felrobbanását megakadályozzák.

shwarcz bácsi 2010.11.11. 08:41:01

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=365098

mezey tésztás gyuri bá,videoton,felcsúti akadémia,szőllősi gyuri...eltitkolt fizetések
hm hm hm hm

bóra77 2010.11.11. 08:43:26

@jjulie: :) Te nagyon bolond vagy:)))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 08:43:55

@simonmondja.:
Ahogy elnézem, a keresztény egyházak előretolt dárdahegye éppen a hazai oktatást vette célba.

Fölmorzsolják az utolsó szemig az egyházin kívüli oktatást.

shwarcz bácsi 2010.11.11. 08:44:16

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=365098

mezey gyuri bá,videoton,felcsúti labdarúgó akadémia,szőllősi gyuri ,eltitkolt fizetések....

hm hm hm

bóra77 2010.11.11. 08:44:41

@Ordnassac: biztos izélgeti...amúgy az elmúlt félévben megnyikkant egyáltalán Czomba Sándor? most már ezt is tudom, hogy így hívják...olvastam egyébként önéletrajzát, és felmerült a kérdés, hogy vajon miért ő és miért oda?

kirby a parancsnok 2010.11.11. 08:45:16

Megint megtudtuk, hogy lehet oldalakat írni a semmiről. Kösz!

radala 2010.11.11. 08:47:51

@bóra77: Miért nem említette Hillert? Egyetért vele, vagy Magyar Bálint nem egy személy, hanem egy szimbólum, Hiller nem csinált semmit. Tilos neki szocik nevét kiejteni?
Tényleg nem tudom kérdezem. Nyilván nem foglalkoztat a kérdés olyan nagyon, de tán nem is ugrana be kapásból, hogy Hiller volt valamilyen miniszter:-)

vastagbor.blog.hu/2010/11/09/ket_tuz_kozott_11

Én Pokorninak mindig mindent elhiszek. Nagyon kedvelem minden szempontból. De például a konkrét index interjúból számomra teljesen hiányzott az, hogy akkor most mit is kellene csinálni.
Érdemes elolvasni a vastagbört, mert nem nagyon emlékszem, hogy bármikor bármi tetszett volna nekik az életben, de épp HR tetszik nekik.
Holott HR mondjuk nekem sem tetszik kicsit sem, de ez azért is lehet, mert sznob lévén nálam bejön a ballerek karaktergyilkolása könnyen.
Szóval én most nem nagyon értek semmit, mert PZ minden szavával egyetértek, de ilyen szavakat én is végtelen hosszan tudnék sorolgatni, ha genya lennék azt mondanám, hogy demagóg, mert persze, hogy kompetencia + ismeret meg persze, hogy sem így sem úgy.
Az egyetlen, ami nagyon okos volt tőle, és ezt már sokszor máskor is mondta, hogy ha nincs pénz, akkor meg kell próbálni kicsiben.
Szóval én, mint oly sok mindent ezt sem értem. Mert az tuti, hogy aki azt hiszi, hogy a régi magyar oktatás jó volt az egy fasz, de hiszi-e ezt HR?
Nekem ö nem szimpatikus, de az, hogy azt mondja, hogy nem kell szolgáltató iskolát csinálni, az például nagyon egyezik az ízlésemmel, szerintem is kuss a szülök neve:-) (nem erre gondolok igazából, de bődületesen torz világ van kialakulóban amiatt, hogy a végtelen ostoba szülök kegyeiért kell harcolni).
Szóval PZ nagyon szépeket mond, de baromira sokkal könnyebb az elveket fölsorolni, mint azokat formába önteni, baromira nem ugyanaz megmondani, hogy mit ne, minek mik az árnyoldalai, mint megmondani, hogy mit igen. Szóval nekem antipatikus HR, szimpatikus PZ, de azért ez nem ok arra, hogy azt higgyem az egyik valóban okosabb a másiknál.

porfelhő 2010.11.11. 08:52:12

@panelburzsuj:
Jelentem! nagy nehézségek árán megoldottam az éjszaka feladott házi feladatot!:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 08:56:32

@radala:
Engem személyesen egyik fidesznyik sem érint meg.

Pokorni középiskolás fokon, Hoffman meg egyházi céges érdekből működik.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.11. 08:57:25

Ez nagyon hasonló az MSZP-SZDSZ 1994-es "konfliktusokhoz". Önmagában ilyen "elvi szakadásoktól" még működhet a koalíció.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 08:59:46

Pokorni nyilván szimpatikusabb fazon, mint Hoffmann Rózsa, de a nyilatkozatának szinte egyetlen konkrét eleme (nem kell eltávolítani az alkalmatlanokat az intézményekből, csak jó sok zsét kérni az ismétlődő bukdácsolásaikért) ordas marhaság, csatlakozás a remek Magyar Bálint-i elvekhez.
Már miért ne lehetne valakit kirúgni, aki valahogy - leginkább szintén pénzért, vagyis a belé invesztált állami egyenleg nem feltétlen mínuszos - bekerült, de tökéletesen alkalmatlan? Mert elmegy Ámerikába? Menjen...

Szimba 2010.11.11. 09:01:04

Nem lehetséges, hogy amikor a pozíciókat elosztották, a KDNP kért legalább egy pozíciót, és az szokásos módon az oktatás volt.
Az oktatást szokták mindig feláldozni különböző ideológiák, érdekek alapján.

Most azonban támadhatóvá vált a KDNP embere, aki történetesen Hoffmann R., ezért Pokorni, akit amúgy jó szakembernek ismernek ezen a területen, meg miniszter is volt már, nyiltan támadásba lendül. Tán vissza is szerzi a miniszteri pozíciót, nem annyira Hoffmanntól, mint a KDNP-től.

Szalámizás befejezve.

radala 2010.11.11. 09:02:25

mandiner.hu/cikk/20101110_fidesz_a_szocialistak_korusban_hazudtak

Íme egy példa arra, hogy mit is kell az embernek elhinni meg mit nem. Tegnap mindenki Meggyesen röhögött mindenhol. Majd mindenhol arról volt szó, hogy Meggyes az nem számít, ö nyilván hazudott, de nélküle is bőven megvolt a 2/3.
Pont ugyanez az eset HR-rel is.
Eszembe nem jut védeni Meggyest, nem tudok róla semmit, mindent elhiszek, csak azt akarom mondani, hogy baromi veszélyes dolog ez a karaktergyilkolászás hivatalból, mert ezek után most nekem el kell gondolkoznom azon, hogy esetleg Meggyes nem egy ostoba paranoid pöcs, hanem valóban üldözik.
Ahogy a mondás tartja, attól mert paranoiás vagy még nem biztos, hogy nem üldöznek.

Szimba 2010.11.11. 09:03:00

@Szimba:

Vagyis ezt szakpolitikai vitának álcázott Fidesz próbálkozásnak látom.

radala 2010.11.11. 09:05:23

@simonmondja.: Aha, ezt elhiszem.
Mondjuk az egyházi iskoláknak nem tudom mi az érdeke, mert azoknak a 70-es években is jó volt meg most is jó. Szerintem azoknak az is jó, ha elnyomják őket meg az is, ha támogatják.
Ami nekem Pokorni interjúból hiányzott az az, hogy még példaként sem mondott semmi konkrétat.

Átverés! 2010.11.11. 09:06:22

Mindenhonnan az köszön vissza , hogy az országban már régóta nincs hozzáértők szakmai vitája semmilyen téren. Mindent áthat a pártpolitika. Az a fontos, hogy aki mondja az illetékes uralkodó párthoz tartozik-e vagy sem.

A ország érdekében szinte a legfontosabb az oktatás színvonala itt van a legtöbb képzett ember, ebből a körből kellene sugározni az értelem fényének az egész országra.

És, ha ezt is pártérdekek alapján fogjuk megoldani, - prof.körök stb. - akkor ne várjunk semmi jót.

Ha az igazán nagyok és illetékesek nem szólnak bele, egzisztencia féltésből, vagy közömbösségből akkor nincs kilátás a megújulásra.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.11.11. 09:07:35

Ne nézz kereskedelmi tévét, ne lépj ki a magánnyugdíjpénztáradból, ne hidd el hogy valaha is ez a kormány visszafizeti az "átirányított" befizetéseket!

Fokozódik a fideszes arrogancia, a kisgazdák és MDF után jön a KDNP szétverése!

Szimba 2010.11.11. 09:09:08

@radala:

Meggyesen rajtaragadt az esztergomi események máza. Ezért aztán könnyű célpontnak tekinthető.

Én viszont érdekesebbnek tartom, hogy a technikai problémákkal küzdő 3 képviselő vajh nem arra gondolt, hogy nem szavaz, azaz tartózkodik, és a későbbiek során majd mossa kezeit, meg dicsekszik a tettével. Csakhogy nem lett meg a 2/3-ad és ezért aztán gyorsan jelezték, hogy hiba van a gépezetben.
Ezzel gyanussá tették magukat a saját pártjuk előtt is.

radala 2010.11.11. 09:11:51

@radala: Ja az egyházi iskoláknak valószínűleg pont azért jó minden, mert föl sem merül bennük, hogy a szülők kegyeiért lehetne harcolni. Az tuti, hogy a 90 előtt egy átlag egyházi iskolás napi gyakorisággal hallhatta, hogy nem mi hívtunk ide, te akartál idejönni.
Gondolom ezt ma is minden nap megkapják, ha pampognak.
Ez egyébként nem szimpatikus, csak így van és bár nem tetszik nekem igazából, de nagyon jól működik.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 09:15:14

@radala:
Milyen érdekes, hogy iskolaügyben nem az államosítás és a hazai a jelszó.
Hanem támogassuk a multit...
Toljuk a költségvetést a segge alá.

veny 2010.11.11. 09:15:47

Szerintem ennél sokkal-sokkal egyértelműbb a helyzet.

Rózsa néni csak egy a kormányzat elképesztően rossz, érdemtelenül kiemelt káderei közül, mondhatni semmi extra. Pokorni kritikája is csak egy az ezeket az embereket joggal támadó szakmai kritikák közül.

Az újdonság "mindössze" annyi, hogy Pokorni nem csak hogy kormánypárti, de ott kiemelt figura, ráadásul Hoffmann elődje a poszton. Érdekes lesz figyelni, hogy lesznek-e követői, avagy egyedi eset marad a dolog. Elképzelhetetlen például, hogy a Fideszben százával ülő jogászok egyikének se csípné a szemét Stumpf kinevezése vagy Lázár ámokfutása...

Konstruktív belső vitákról, az ezekben rejlő erőről akkor lenne értelme beszélni, ha Pokorni felszólalása nem lenne egyedi eset, és ha érdemi vitára vezetett volna.

A pártpolitikán kívülieknek meg marad a kérdés, jobb híján, hogy egész biztosan nem valami hülye vicc-e ez a minisztérium, benne Rózsika nénivel. Mert viccnek ugyan durva lenne, csak akkor a poén után legalább lehet élni tovább, nyugodtan.

radala 2010.11.11. 09:16:22

@Szimba: Ugyan már agyadra ment a a sok politikával foglalkozás.:-)
Semmi haszna nem származna senkinek abból, ha az AB törvénynél nem szavazna.
Egyrészt már most sem számít semmit az egyéni teljesítmény az ogy-n. Másrészt tartózkodni úgy kell, hogy megnyomod a tartózkodom gombot.
Egy politikus ma (sajnos) nem a népnek, hanem a pártjának kell, hogy pedálozzon a sikerért.
Kb úgy működik, hogy a 176 + fene tudja mennyi képviselő nyal OV-nak OV meg megpróbál nyalni nekünk.

Szimba 2010.11.11. 09:18:47

@radala:

Hoffmann elérte az egyházi iskolák állami támogatásának visszamenőleges kifizetését. Ez is elég nagy engedmény.
Viszont az állami oktatási intézmények visszaalakítása már nem érdeke a kormánynak. Egyrészt sokba kerülne, másrészt meg az únióval keverednének felesleges harcokba.

A bolognai rendszer már van, működik. Inkább a hallgatók számának csökkentése tűnik reális törekvésnek, ill. a fizetős helyek növelése.

Ez történik más államokban is, hiszen túlképzés van, és sokba kerül a felsőoktatás az államnak.

Mennyiség helyett a minőség került elő célként.

ati27 2010.11.11. 09:19:08

Mi a baj a magyar oktatással?

Elég sok... Mi a baj a magyar mentalítással? Elég sok. Pl, divatba jött, hogy papír kell. DIPLOMA, még egy egyszerű titkárnőnek is. Itt jön képbe a piacgazdaság törvénye: Papír kell? Csinálunk! Aztán kialakulnak az "anomáliák" pl, akinek nincs papirja, de van tehetsége, tudása, máris nem érvényesül. Vagy megkérdőjelezik. Itt van pl egy hír: index.hu/belfold/2010/11/11/nyugdijba_kuldenek_tgm-et/
Van egy ember, aki jelek szerint 4 nyelven beszél/kommunikál/publikál de inkább idézek: "Tamással szemben érvként merült fel, hogy nincs diplomája és nyelvvizsgája. A filozófus ugyanakkor legalább négy nyelven anyanyelvi szinten beszél, amerikai és francia egyetemeken is előad, angolul, franciául és németül is publikált."

Szóval uraim ez itt a szomorú. Azért emlékezzünk csak: Volt olyan képviselő, aki úgy volt a tisztelt házban, hogy még nem volt diplomája sem.. Lényeges szempont lenne? Szerintem nem feltétlen. Ha tehetségesen, és jól képviselné azokat akik megszavazták. Azt az eset is rávilágít a problémákra, ha nem is egyenesen, de áttételesen mindenképp.

ubul2000 2010.11.11. 09:20:24

@radala: HR nekem sem volt túl szimpatikus, de amikor eltörölte azt az idétlen, felháborító intézkedést, hogy az óvódákban nem lehetett papáról, mamáról beszélni csak 1-es szülőről, meg 2-es szülőről - akkor nagyot nőtt a szememben.
P interjújával (index) az a baj, hogy - bár szóban támadja MB-t - azért szinte mindenben azt mondja hagyjuk csak meg azt úgy, legfeljebb kicsit megreformáljuk (persze, mint anno a szocializmust - volt kitől tanulnia, sokat számít a szülői háttér)
Fersze a fő gond a bolognai-módszerrel van. Azt kéne kiküszöbölni.

Szimba 2010.11.11. 09:21:15

@radala:

Van TARTÓZKODOM gomb?????

(Tekintetem és elmém elborul. Bocsánat!)

Szimba 2010.11.11. 09:24:33

@ubul2000:

Ez az 1-es szülő meg hasonlók már városi legendává nőtte ki magát!:-(((((

Van óvodás gyereked????

radala 2010.11.11. 09:25:01

@simonmondja.: :-))))))
Ez baromi jó duma volt. De ez a multi 1000 éve itt van:-)

radala 2010.11.11. 09:26:24

@Szimba: Azt képzelem, hogy van. de lehet, hogy az igent meg a nemet kell 5 mp-ig egyszerre nyomva tartani:-)

Szimba 2010.11.11. 09:28:04

@radala:

Látszik, hogy nem voltam még képviselő:-((

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 09:28:22

Kezdjük azzal , hogy KDNP mint önálló párt nem létezik ! Az 5 % - os küszöböt meg sem közelíti ! Egyébként biztos vagyok benne hogy a Fkgp és a Miép sorsára jut , eltűnik , beolvad . Ez Fidesz politikája...csalogasd magadhoz és lehetetlenítsd el...nos ilyen Semjénekkel ez könnyen véghez vihető .

ati27 2010.11.11. 09:28:34

@S2000:

"A Fidesz retorikája - ahogy öregszik a vezetői garnitúrájuk - egyre inkább emlékeztet Kádár bácsi retorikájára - hiába, ők még Kádár alatt szocializálódtak. Szerintem ahogy Orbánék közelednek a nyugdíjukhoz, át is lehetne keresztelni a Fideszt Nyugeszre."

Erre már én is rájöttem. Ezek szerint elég egyértelműek a jelek..

radala 2010.11.11. 09:33:07

@ubul2000: Nem hiszem, hogy a bolognai rendszerrel önmagában van baj. Abban én egyetértek PZ-vel, hogy ami nem romlott el azt nem kell megjavítani. De ezekről a kérdésekről pont úgy nem tudok semmit, mint a gazdaságról, meg semmiről.
Szerintem a papás mamás nem volt tiltva, hanem a nemi sztereotípiákat akarták kerülni. Mondjuk pl azzal nagyon egyet tudnék érteni, ha nem lehetne 1-3 éves gyerekeknek bikinit árulni. Szerintem az sem gáz, ha nem kényszerítesz egy ovis kislányt arra, hogy fözzöcskét játsszon és egy kisfiút arra, hogy teherautósoföröst. Én nem kedvelem MB-t, de azért ez a papás-mamásozás pont olyan karaktergyiloknak tűnik nekem, mint, amit Meggyessel meg HR-rel csinálnak a másik oldalon.
@Szimba: Nem tudom HR mit tett, de már az ÁSZ megmondta, hogy ez a pénz JÁR az egyházi iskoláknak. Szóval, ahogy én képzelem, HR-nek nem kellett semmit elérnie, csak nem kellett megakadályoznia valamit.

radala 2010.11.11. 09:36:22

@simonmondja.: Mondjuk 90 elött, amikor az egyházi iskolák (állítólag pl. PH 25000 Ft állami támogatást kapott évente, ami szó szerint kevesebb volt, mint a krétapénz és az tuti, hogy egy gyerek bentlakása többe került a szülőknek ennél) Nos akkor épp ez a pumpa nem innen ki, hanem ide be pumpálta a pénzt.
De a viccet értem is meg, nagyon tetszik is:-)

veny 2010.11.11. 09:38:29

@kíváncsivagyok: "Kezdjük azzal , hogy KDNP mint önálló párt nem létezik"

Ez tény.

Az viszont lehet kérdés, hogy lesz-e? :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 09:39:21

@radala: Ja. Biztos ingyé dolgoznak a papok.
Én is attól félek, hogy annyit adnak, hogy majd nem tudom elkölteni.
Volt nálatok temetés, esküvő, vagy keresztelő ?

öcsi55 2010.11.11. 09:45:02

Te Gabi, aki Savariaban született,minden reggel a Nagy Lajos
gimnáziumban a 13 Aradi vértanu fala elött mentél el!
Olyan biztos vagy benne,hogy a jobb oldal mindig össze zár!

Hajrá Magyarország-------Hajrá Fidesz!

sztd 2010.11.11. 09:48:10

Ha már nagyon jóindulatúak akarunk lenni, akkor lehet egy másik olvasata is a dolognak.

Lehet, hogy úgy érezték, hogy az oktatás nagyon fontos ügy, és ezért tényleg szükség van az építő jellegű kritikákra. Namost Magyar Bálint alatt keményebben, Hiller István alatt lágyabban, de szakmai ellenkezés dacára vitték keresztül az akaratot, ráadásul többnyire megalapozatlan ideológiák mentén.
Látni kell, hogy a Fidesz sem erőltette túl a konzultációt az elmúlt hónapokban, szóval ez a gyakorlat úgy általában nem változott.

Gondolom azt senki nem vitatja, hogy a Fidesz és a KDNP nincs egy súlycsoportban, ha igazi hatalmi harc lenne, akkor az utóbbiról fél év alatt azt is elfelejtenénk, hogy létezett.

Továbbgondolva ezekből én arra következtetek, hogy ESETLEG(!) így akarták a szakmai és társadalmi közvéleményt felrázni, hogy ez egy olyan terület, ahol lehet (és kell) szakmai érvek mentén finomítani a tervezeten, a minél jobb eredmény érdekében. A gondolatmenet egyszerű, ha a koalíción belül vita van, akkor esetleg más - építő jellegű - véleményeknek is lehet még terük.

radala 2010.11.11. 09:48:15

@Szimba: galeria.index.hu/belfold/2010/11/10/nem_kapta_meg_a_ketharmadot_az_alkotmanymodositas/

Érdemes megnézni itt a képeket.
Van ugye a másodikon 2 "tartózkodott". Állítólag Szili meg Ivádi. Ez szerintem mutatja, hogy van tartózkodom, vagy nem tudom, nem érdekel gomb:-)
Az viszont érdekes, hogy a végén (14. kép) eltűnik ez a két tartózkodott és helyette 100 nem lesz a 96-ból. Szóval két nem gomb 4 igen gomb nem működött, az világos, de mi lett Szilivel és Ivádyval. Miért lett belőlük nem?

radala 2010.11.11. 09:53:12

@simonmondja.: Temetés nem, esküvőkor keresztelőkor vannak papok, akik bekérik az egyházi adót, ez szerintem teljesen rendben van. Ettől eltekintve a keresztelő tudtommal ingyen van, az esküvőn gondolom a virágokat te fizeted. Tuti találsz olyan papot, aki ingyen összead/megkeresztel, ha ez a gond, ha kell és valóban anyagi problémáid vannak keresek neked:-)
Én komoly fenntartásokkal viseltetek az egyház iránt, de hogy vannak kétségkívül rendes papok az tuti. (férgek is vannak szép számmal)

radala 2010.11.11. 09:56:54

@sztd: Ez nagyon reális gondolat, jót tehetne a Fidesz KDNP-nek, ha egy ilyen jól elvitatkozható kérdésben vitatkoznának. Az iskolához pont úgy ért mindenki, mint a focihoz, ráadásul sajna lassan a színvonaluk is hasonló.

Szimba 2010.11.11. 09:57:34

@radala:

Hűűűűű, tényleg:-))

Ők meg bejelentették, hogy rossz gombot nyomtak meg????
Elvégre a szocik és a függetlenek is hivatkozhattak arra, hogy hibás volt a "rendszer"?!

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 09:59:56

@radala:
ez tiszta sor, de ennek is vannak korlátai. mert ez a közoktatásban működik csak. a felsőoktatás meg nem csak erről szól. hanem a szakképzésről.

a közoktatást célzó felsőoktatási intézmény az egyetem. kiáll a professzor a katedrára, elmondja a mondókáját, és ha egy valaki azt mondja, hogy szerinte valami helytelen, akkor a tanár azt mondja, hogy a diák menjen ki, nem ő hívta oda, hanem ő ment oda.

de a felsőoktatásban az egyetem mellett működni kellene egy másik intézménynek, ami a szakképzést célozza. ezt úgy hívják szakkollégium. az éppen arról szól, hogy mi hívtunk ide, és igazából nem te akartál idejönni. hanem láttunk benned a tehetséget, és úgy képzeltük, hogy pont beférnél a mi kis csapatunkba. és mi mondtuk neked azt mondtuk, hogy gyere ide. és ha pampogsz, akkor arra valószínűleg jó okod van. persze az is lehet, hogy tévedsz, és akkor nyílt vitában eldöntjük, hogy kinek van igaza. a szakkollégium légköre egész más, mint az egyetemé. egész más a célja is.

az egyetem célja a magas fokú közművelődés, a mindentudás egyeteme, ahol elég hülyén venné ki magát, hogy valaki feláll, és azt mondja: professzor úr, ön téved. az egész előadása végig hamis. a szakkollégium meg pont ilyen.

és ebben a hoffmann-pokorni vita arról szól, hogy a kdnp a közoktatásból jön, a fidesz meg egy szakkollégiumból.

persze a felsőoktatásnak van egy harmadik intézménye. ez az akadémia. ahol a munka tudományos igénnyel zajlik. szóval nem demokratikusan döntenek el egy kérdést, hanem tudományos módszerekkel. szóval az nem egyetem, meg nem is szakkollégium. hanem akadémia. szóval az teljesen rendben van, hogy az akadémikus elmondja a székfoglalóját, és akkor egy hallgató feláll, és azt mondja, hogy a bizonyítás, ott azon a ponton hibás. és akkor a főprofesszor azt mondta, hű basszus, tényleg. csupa szerencse, hogy ezt a tételt, még nem írtuk be a tankönyvbe. szóval az akadémikus tudós, nem tanító, nem tanár, hanem tudós.

a felsőoktatás problémája az, hogy ezek az intézmények össze vannak keveredve. mindenki tudós. szóval az is, aki megtanulja az ablak zsiráfot. az nagyon művelt. de akkor tudós, ha képes új fejezetet írni. szóval a sztori, hogy einstein sem volt csupa ötös az egyetemen. mert az közoktatás. nem volt túl gyakorlitias, hanem tudós volt. és kitalálta a relativitást. addig a fizika csak statika, és dinamika volt.

szóval arra van szükség, hogy a sok egyetemista összegyűljön valahol, meg a sok szakkollégista, és a sok akadémikus. és ehhez kellenek autonóm intézmények. és a probléma, hogy ezeket mind egyetlen intézménybe "A" felsőoktatási intézménybe akarják terelni. magyar is, hiller is, pokorni is, hoffmann rózsa is.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 09:59:57

@radala:
ez tiszta sor, de ennek is vannak korlátai. mert ez a közoktatásban működik csak. a felsőoktatás meg nem csak erről szól. hanem a szakképzésről.

a közoktatást célzó felsőoktatási intézmény az egyetem. kiáll a professzor a katedrára, elmondja a mondókáját, és ha egy valaki azt mondja, hogy szerinte valami helytelen, akkor a tanár azt mondja, hogy a diák menjen ki, nem ő hívta oda, hanem ő ment oda.

de a felsőoktatásban az egyetem mellett működni kellene egy másik intézménynek, ami a szakképzést célozza. ezt úgy hívják szakkollégium. az éppen arról szól, hogy mi hívtunk ide, és igazából nem te akartál idejönni. hanem láttunk benned a tehetséget, és úgy képzeltük, hogy pont beférnél a mi kis csapatunkba. és mi mondtuk neked azt mondtuk, hogy gyere ide. és ha pampogsz, akkor arra valószínűleg jó okod van. persze az is lehet, hogy tévedsz, és akkor nyílt vitában eldöntjük, hogy kinek van igaza. a szakkollégium légköre egész más, mint az egyetemé. egész más a célja is.

az egyetem célja a magas fokú közművelődés, a mindentudás egyeteme, ahol elég hülyén venné ki magát, hogy valaki feláll, és azt mondja: professzor úr, ön téved. az egész előadása végig hamis. a szakkollégium meg pont ilyen.

és ebben a hoffmann-pokorni vita arról szól, hogy a kdnp a közoktatásból jön, a fidesz meg egy szakkollégiumból.

persze a felsőoktatásnak van egy harmadik intézménye. ez az akadémia. ahol a munka tudományos igénnyel zajlik. szóval nem demokratikusan döntenek el egy kérdést, hanem tudományos módszerekkel. szóval az nem egyetem, meg nem is szakkollégium. hanem akadémia. szóval az teljesen rendben van, hogy az akadémikus elmondja a székfoglalóját, és akkor egy hallgató feláll, és azt mondja, hogy a bizonyítás, ott azon a ponton hibás. és akkor a főprofesszor azt mondta, hű basszus, tényleg. csupa szerencse, hogy ezt a tételt, még nem írtuk be a tankönyvbe. szóval az akadémikus tudós, nem tanító, nem tanár, hanem tudós.

a felsőoktatás problémája az, hogy ezek az intézmények össze vannak keveredve. mindenki tudós. szóval az is, aki megtanulja az ablak zsiráfot. az nagyon művelt. de akkor tudós, ha képes új fejezetet írni. szóval a sztori, hogy einstein sem volt csupa ötös az egyetemen. mert az közoktatás. nem volt túl gyakorlitias, hanem tudós volt. és kitalálta a relativitást. addig a fizika csak statika, és dinamika volt.

szóval arra van szükség, hogy a sok egyetemista összegyűljön valahol, meg a sok szakkollégista, és a sok akadémikus. és ehhez kellenek autonóm intézmények. és a probléma, hogy ezeket mind egyetlen intézménybe "A" felsőoktatási intézménybe akarják terelni. magyar is, hiller is, pokorni is, hoffmann rózsa is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 10:01:18

@ati27: szerinted ki akadályozta meg TGM-et vagy sok más, elsődlegesen médiaszerepléssel-sziporkázással elfoglalt "tudóst", hogy letegyen az asztalra valamit, ami minimumnak számít egy oktató-kutató állásban?
Azért ezek elég egyszerű dolgok, akinek pl. nincs orvosi diplomája, nem operálhat... viszont elmehet természetgyógyásznak...

Devil 2010.11.11. 10:04:59

Eloszor is latni kell hogy a felsooktatas legtobb anomaliajat az allami beavatkozas es a valodi (piaci) verseny hianya okozza.
Gondolom TG is egyetert ezzel, ha egyetemi oktato, ezt latnia kell.
Ezert a legelso es legfontosabb lepes a felsooktatas fuggetlenitese a politikatol, es a piaci verseny megteremtese: tehat a diakok utan jaro allami tamogatasok megszuntetese es a tandij bevezetese.
Tulajdonkeppen az egyetemeket (oktatasi, nem kutatasi-tudomanyos szinten) onallo, allamtol fuggetlen gazdasagi egysegekke kell tenni.
Ha Pokorni is ezt mondja, akkor o az elso ertelmes hang a Fideszbol, remelem masok is kovetni fogjak!!!

Blogger Géza 2010.11.11. 10:05:57

@S2000: Már megint strukturális reform papagájkodsz. Ezt akkor szokták bedobni, amikor pénzt akarnak kivonni egy ágazatból. Meséld, te hogyan akarod kivonni, de mellébeszélés nélkül. Tovább azt is meséld el, ha ez ilyen egyszerű, az eddigi kormányok miért is nem tették meg.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 10:10:06

@radala:
amikor szegény nagyanyám meghalt, akkor azt is megkérdezték, hogy hányat harangozzanak a faluban, mert annak megfelelően kell fizetni. volt egy tarifa. és felvilágosítottak, hogy akinek az egyházadóban elmaradása van, annak meg nem is harangoznak. azt gondoltam: furcsa világ ez a falu. meg azt is gondoltam, hogy buta világ. nincsenek hagyományaik, hanem üzletet csinálnak mindenből. abból is, hogy hányat harangoznak. szomorú voltam.

Blogger Géza 2010.11.11. 10:11:46

@radala: Ez baromi jó... Kabaré a technika.

Szimba 2010.11.11. 10:13:56

@radala:

www.origo.hu/itthon/20101110-orszaggyules-szavazas-az-alkotmeanymodositas-modosito-inditvanyairol.html

Később ujra szavazott az Ogy.

Azért érdekes, hogy egy rövid idő alatt hányan gondolják meg magukat:-))

ati27 2010.11.11. 10:15:13

@Hepci:

Ne keverjük ide az orvosokat légyszi. Ennyi erővel beszélhetnénk a kömüvesekről is.. Ugye oda "csak" szakmunkás kell, de ha valamit benéz akkor a nyakadba omlik a ház.. Nem? Ne keverjük már ide a "kinek nagyobb" a felelőssége. Ráadásul egy orvosi műhibát könnyebb eltusolni, mert az esetek 90%-ban azt mondják komplikáció adódott. "nem bírta a szive" stb.. Aztán lehet benne maradt egy-két fogó, stb.. Majd pár nap múlva a föld mindent ápol és eltakar. Persze ez nem mindenkire igaz, mert vannak lelkiismeretesek is. De ezért néhány sztori elgondolkodtató, pl a körzeti majdnem beküldte anyámat perforált vakbélgyanúval a kórházba, anyám sokáig tiltakozni próbált, de a reakció az volt: Ne akadékoskodjon hölgyem, én ezt jobban tudom! Már a kezébe volt a telefon, mire sikerült anyámnak szóhoz jutnia: De doktor úr! A vakbelem 15 éve kivették.. Telefon lerak: Hm akkor lehet más a probléma....

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 10:17:23

@radala:
Szerintem szép is, meg jó is az egyház, meg a tanítása, meg az adója is tök szupi.
Csak nem kéne átengedni nekik a magyar oktatásügyet.

Pont azért, amiért nem egy temetkezési vállalkozónak kell irányítani az egészségügyet,

lüke 2010.11.11. 10:21:12

@ati27:
ez nem fatális, forditva rosszabb
műhubát nehéz a lajikusnak felismerni, ha nulla medicina a tudása, ehhez jön még a remek jogi képzettsége

kodó tamás 2010.11.11. 10:22:50

"Veres János korábbi pénzügyminiszter erről azt mondta: amint megkapta a végkielégítését, rögtön továbbadta alapítványoknak, civil szervezeteknek, így pontosan nem is tudja, mekkora összeg után kellene fizetnie a 98 százalékos különadót"

előre bocsátom, veres egy patkány

de tételezzük fel, ha véletlen igaz lenne amit mond... (csak elvileg, tudom nem sok esély, de tegyük fel!)
akkor a végeredmény az lesz, hogy ő végkielégítette az államot és nem fordítva.
nem is olyan rossz rendszer...

ubul2000 2010.11.11. 10:23:31

@Szimba: Hát óvódáskorú már nincs, csak unoka (a franc egye meg, pedig jó lenne, ha lenne), úgy hogy elsőkézből való az infó, nem városi legenda.
Ráadásul a párom lánya most jár védőnőképzőbe, még ezt oktatják!

S2000 2010.11.11. 10:24:51

@Blogger Géza: Szerintem Te is rájönnél, ha használnád egy kicsit az agyadat...

A magyar és külföldi céget örömmel tennének (és néhány cég már most is tesz) pénzt a magyar oktatási rendszerbe, ha olyan emberek jönnének ki ebből a rendszerből, amilyen emberekre szükség van. Hallgasd meg vagy olvasd el pl. Demján Sándor néhány beszédét erről a témáról. Tehát az állami finanszírozást lehet csökkenteni, a cégek támogatása mellett. Természetesen a cégeknek (és nem Hoffmann Rózsáknak) nagyobb beleszólást kell cserébe adni a képzések tartalmának meghatározásába. Kicsit próbálj meg néha a másik fél fejével gondolkozni, és akkor jobban fogod érteni a problémát.

Csak ehhez egy kicsit másként kellene kormányunknak viszonyulni a cégekhez... egy picit.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 10:25:15

@ati27: nem keverek ide senkit, említhettem volna orvos helyett építészt vagy jogászt, esetleg kerttervezőt, tökmindegy.
Mondtam, ez egyszerű ügy: ha valaki hatalmas koponya és 4 nyelven beszél folyékonyan, tegye meg azt az apró szívességet, hogy letesz legalább az egyikből egyetlen középfokú nyelvvizsgát. Pattól pedig szintén nem lesz senkiből jó szakember, hogy van diplomája, de diploma nélkül semmi esély sincs rá és ez így van jól.
Régen volt az a szisztéma, hogy maga megbízható elvtárs, vezesse az űrkutatási hivatalt, ez nem jött be. Az oktatás se tökéletes, de képzettség nélkül nincs semmi.
Nekem nem volt derogáló pár tetves szakfordítói gyakorlat vezetéséhez felmutatni egy nyelvvizsgát, a hatalmas Gazsimiki meg oktat a harvardon-vagy-faszom-tudja-hol és neki nem megy? Röhej, kérlek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 10:26:37

@ubul2000:
És mindezt már írtad, és ebből tudjuk, hogy mostantól anyák vannak és apák, és nem egyeskék és ketteskék, ahogy nyolc évig minden ovodában a megjelenő felnőtt hozzátartozókat szólították az óvóketteskék.

S2000 2010.11.11. 10:28:29

@jjulie: Látszatot??? Azt már régen nem tartja fent kormányunk. :)

orica 2010.11.11. 10:33:31

Hát ismét sikerült egy teljesen színtelen, simogató véleményt írni. Ez azért mesze van az elemzéstől:)
Szerintem PZ nem lesz többet miniszter, legyen neki elég a XII.kerület. Meg is van sértődve rendesen. Ezzel a vitával jelzi, hogy őt nem lehet leírni. Dehogynem.
Vagy.
Tudatos konfliktuskeltés/vállalás a nyilvánosság előtt, hogy addig se a gazdaságra figyeljenek az emberek.Az oktatáshoz mindenki ért,mint a focihoz:) Panem et ...
Vagy.
Pátfeladat, figyelmeztetni HR-t, lehet álmodozni, de majd mi döntünk, jelzem a határokat.
Vagy.
Egymással vannak sakkban tartva. Ez esetben ügyes:))

radala 2010.11.11. 10:35:31

@guvernalista: Azt hiszem kétszer is tökéletesen egyetértek veled. :-) Nem mellesleg, mintha valami közoktatási törvényről lenne most épp szó. De az egyértelmű, hogy sok különböző dolog létezik, a szülőknek puncsolás, mint az a mondatban imagináriusan benne foglaltatik, természetesen maximum az egyetemig érvényes. A lényeg, hogy a szavak szintjén nagyon nem kunszt okosakat mondani (tényleg pont mint a foci), a kérdés az, hogy ez forintok kiosztásában, meg intézmények kialakításában meg akármiben hogyan nyilvánul meg konkrétan.
Nem mennék én ebbe bele, de szerintem sok sok baj van mondjuk a kutatás finanszírozással az egész világon (persze lehet, hogy csak azért mondom, mert nem pont engem akar mindenki finanszírozni).
De a lényeg továbbra is az, hogy vita ide-vita oda nekem fogalmam sincs, hogy a szimpatikus PZ valóban jobbakat mond-e, mint a nem szimpatikus HR, ahogy azt sem tudom, hogy valódi veszély-e az, hogy Bécs elszipkázza az egyetemista fiataljainkat. Sajnos szerintem (remélem, hogy tévedek) ugyanolyan törpe minoritás a külföldön tanulni merö/tudó diák, mint 20 éve. Örülök, ha nem így van. Szoktam találkozni néha nagyon ambiciózus magyar egyetemistákkal, de ilyenek szerintem mindig is voltak, én nem látom az áttörést. De nem erről van szó, csak az mondom, hogy ahogy az egyházat lemultizni is iszonyat jó mondás, úgy azt belebegtetni, hogy majd elmennek az egyetemistáink is nagyon frankón hangzik, de tartok tőle, hogy nem reális a veszély.
Pokorni nyilván végtelenül sokkal többet tud a kérdésről, mint én, de azért nem tudom, hogy ettől még biztos, hogy minden szava szentírás.
Alapjaiban én támogatnám például azt, hogy öntsenek be végtelen pénzt a felsőoktatásba, kutatásba, oszt majd meglátjuk, hogy jó-e ez nekünk.
Összefoglalva nekem generálisan nincs véleményem ezekről a kérdésekről. Konkrét döntések esetén képes vagyok talán elgondolkozni, azon, hogy az jó-e vagy rossz-e.
Mondjuk az én gyerekeimet pl nem osztályozzák az isiben és azt is gondolom, hogy a világ legnagyobb butasága az osztályzat, mert én konkrétan emlékszem, hogy engem kizárólag az osztályzat érdekelt. Szerintem ezzel arra tanítod a gyereket, hogy nem a tudás a lényeg, hanem az a lényeg, ami ebből látszik. De azért még most nem fogom azt mondani, hogy buktatás hülyeség, mert a fene tudja, talán igaz az, hogy a végtelenül alulfizetett tanárainknak legalább ez ad valami maradék tekintélyt.
Elvileg én azt gondolom, hogy nevetséges és veszélyes az, hogy a kutatásban állandó eredménykényszer van. Vannak olyan érzéseim, viszonylag gyakran, hogy baromi sokakat ez csalásba kényszerít. De ugyanakkor ismerem valamennyire az egyetemi, akadémiai intézeti életet, szóval belátom, hogy eredménykényszer nélkül minden kutató előbb-utóbb amatőr régész, politológus, nyelvész lesz, ha nem tapossák ki a belét is. Szóval nekem nincs ötletem, hogy mi lenne a jó. Ami van a szar, de kb. ez egyetemesen igaz.

ubul2000 2010.11.11. 10:35:51

@radala: "Abban én egyetértek PZ-vel, hogy ami nem romlott el azt nem kell megjavítani." Ezzel - elviekben - egyetértek. Kérdés, van-e ilyen a mai oktatási rendszerben?

Pl. nem lehet vizsgára jelentkezni, csak véletlenül (ha nem vagy jó helyen az internet végén, és a csatlakozásod nem "Aston Martin", akkor nézheted magad. Kicsit úgy tűnik, hogy - ebben az esetben - a diákok vannak a tanárokért, és nem fordítva. De sok ilyen például a kredit rendszer, stb.

Devil 2010.11.11. 10:36:35

@orica: Igen, nekem is az a sejtesem hogy ez csak szinjatek ami nem az oktatasrol szol...

radala 2010.11.11. 10:39:18

@simonmondja.: Ebben maximálisan egyetértünk. Baromi nagy baj lenne, ha az egyház befolyása nőne az oktatásügyben.
De én erről még nem hallottam, hogy így lenne. Az, hogy megkapják a pénzüket, az rendben van. Az, ha meghallgatják őket, hogy szerintük milyen is a jó oktatási intézmény az is rendben van. Több egyházi iskola már nem nagyon lenne szerintem rendben. Az oktatásba kell a konzervativizmus nagyon, de azért jóból is megárt a sok:-)

kodó tamás 2010.11.11. 10:40:47

nem értem az oktatásról minek dumálni, ugy rossz minden ahogy van. de nem ez az első.
azt meg különösen nem értem, hogyan gondolhatja vki hogy a róza (mszmp-s keresztény demokrata) vagy pokorni (szeretett apuka ügy...) stb fog majd tisztességes rendszert kitalálni.
egy szívességet tehetnek csak hogy önként eltakarodnak. keresnek valami barátságos tanácsadói állást...

Szimba 2010.11.11. 10:41:44

@ubul2000:

Az a bizonyos mondat az Óvodai nevelés országos programjában volt. Ezt védőnőknek nem taníthatják.

Csúsztatsz!

Szimba 2010.11.11. 10:43:50

@kodó tamás:

No né'!

Te is nagyon értesz az oktatásügyhöz!:-(

kodó tamás 2010.11.11. 10:44:34

@radala: nem akarok a témában elmerülni de róza lényegi javaslata hogy 15% pénz mennyiségi fejkvóta, 15% kutatási
és 70%ot ad az állam az oktatás feladat finanszírozás címen...
ne kérdezd meg mi a fasz feladata van még a másik kettőn kívül, de kb seggnyalás azaz rózával kell "jóban lenni"

a sima központosítási-államosítási trendbe beleillik...

nagy állam... még nagyobb álla...

most jó az állam amikor OV a király

"több állam"

radala 2010.11.11. 10:44:53

@ubul2000: Ausztriában állítólag úgy van, hogy mindenkit fölvesznek az egyetemre és a szemeszter elején kapsz 2000 pontot, amivel licitálhatsz a kurzusokra (jelezve, hogy neked milyen fontos az adott kurzus), ha nem férsz be nem fértél be (ha szarul pókerozol, akkor sehova nem férsz be). Ez szerintem fölülmúlhatatlanul beteg rendszer, szóval én ezért nem gondolom, hogy az a veszély fennáll, hogy elmennek a diákok...
Mindegy azt hiszem, nekem tényleg nincs véleményem az oktatásról, már csak azért sem, mert elviekben én a szemmel láthatólag sehova sem vezető MB modellel is egyet tudok érteni.
Tényleg, tök, mint a foci. Nekem tök mindegy mit, hogy csinálnak és ki csinálja, csak nyerjünk:-)
De jó lenne, már a szép játékot hiányolni:-)

kodó tamás 2010.11.11. 10:45:10

@Szimba: 5+14 év egyetem után megengedem hogy belepofázzak

palackos 2010.11.11. 10:47:04

kedves gabor!
ez nem csak egy szandekosan gerjesztett es nyilvanossagra hozott "konfliktus" azert, hogy a nep ne godolja, hogy mindenrol viktor kiralyunk dont es beosztotjai birkak?

Szimba 2010.11.11. 10:47:46

@kodó tamás:

Vazze, akkor miért nem a szakmai vitához szólsz hozzá a megfelelő fórumokon?
Itt az egész okt. rendszert félkézzel lesöpörni könnyű.

kodó tamás 2010.11.11. 10:48:06

@Szimba: vannak kész megoldásaim is... :) de ebbe majd egy év mulva. amikor ott tartunk.

egyébként fidesz ellenes és oktatási reform tapasztalataimat elsős egyetemistaként szereztem... sok trófeám van:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 10:48:27

@kodó tamás: az hogyan jön kontextusba egy szakmai témával, hogy valaki mszmp-s keresztény vagy micsoda az apukája?
Megengedő vagyok, a zsidó vonalat picit húzzák el az oktatástól, az nem jött be... :)

Szimba 2010.11.11. 10:48:34

@kodó tamás:

14 évet egyetemen tanítottál? Vagy még tanultál?

kodó tamás 2010.11.11. 10:51:41

@Szimba: bogárkám, nem tűnt fel hogy mostanság a fidesz-kdnp osztja a lapokat? tényleg azt gondolod hogy vannak szakmai szempontok? szerinted érdemes lejáratni szakmai arcokat? értelmes ember beleszól szerinted? ez ganék (=politikusok) párbeszéde ami folyik.. szerinted ez a klébersberg kúnó színvonal? a róza vagy a pokorni? szerinted a forradalom fogja ezt a legnagyobb problémát megoldani?

a legnagyobb kommenista-feudál zárványok a kórházak és egyetemek... (a metszete a sote...) ja meg a hadsereg... de azt lexarom arra szükség sincs

radala 2010.11.11. 10:52:34

@kodó tamás: Erre mondtam én, hogy elvileg szerintem az jó lenne, ha azt mondanád, te egy jó egyetem vagy annyi pénzt adok neked, amennyit csak elbírsz, tégy belátásod szerint, tudom, hogy jó helyen van nálad a pénz. De nem vagyok naiv tudom, hogy ez hova vezetne.
Amúgy, meg, persze most sem értünk egyet. A független egyetem, független akadémia attól lenne független, hogy a pénze nagy része járna neki csak azért, mert van. Lenne még pénz, hogy egy kicsit mi is beleszólhassunk, hogy mégis mit csinál.
Szóval én nem tudom ezt. Önmagában a nagy arányú alanyi jogú pénz szerintem nem kontra-produktív. Persze, ha ennek az a föltétele, hogy jóban legyél HR-rel, az más. De elvileg a tuti pénz nagyobb függetlenség. Beteg gondolat az, hogy minden hülyét föl kell venned, ha pénzt akarsz. Ez tán még a HR-rel való jóban-levésnél is kontra-produktívabb.
A fene tudja.
Azért én azt képzelem, hogy az egyetemek, akadémiai intézetek nem hülye tolvajok gyülekezetei.
Egy biztos, én sokkal nyugodtabban bíznék rájuk bármilyen pénzt, mint bárki másra.

kodó tamás 2010.11.11. 10:53:01

@Szimba: vicces kérdés. portás voltam a BME én

KergeCsirke 2010.11.11. 10:53:17

Mindenki a saját szája íze szerint fogja értelmezni ezt a vitát, amivel nem is lenne gond, ha nem egy igen fontos részét képezné a rendszernek az oktatásügy, amivel - véleményem szerint - az a legnagyobb baj, hogy folyamatosan módosítják, csűrik-csavarják és lássuk be: hígítják, egyre lejjebb és lejjebb teszik a lécet. Talán végre egy igazságos és színvonalas oktatási rendszert kellene kidolgozni, melyet nem kell állandóan változtatni (és itt nem a kisebbekről van szó, hanem a gyökeresekről).

kodó tamás 2010.11.11. 10:55:23

@radala: hát persze de nem ezek az alapproblémák...
na ja az természetes hogy az intézmények autonomok akkor van esély.
de azért azt lássuk hogy kis országban éldegélünk...
a sima szervezet hatékonyság probléma...
hagyjuk a picsába
ez önkielégítés így, meddő beszélgetés

panelburzsuj 2010.11.11. 10:55:24

@kodó tamás:

Kábé így látom én is a lényeget. A "fizetőképes belföldi felsőoktatási kereslet" jelentősen csökkeni fog a közeljövőben, ergo csökkenteni kell a személyzet létszámát is. Akkor pedig nagyon nem mindegy, hogy a finanszírozó jogán ki dönthet maradókról és kirúgandókról.

kodó tamás 2010.11.11. 10:58:25

@Hepci: az hogy életében nem csinált semmi hasznosat és alkotó munkát. a mszmp a társadalom alja volt.

sztálin-rákosi legnagyobb érdeme 1945 után ez volt...
irányítható buta tömeg, akiket a "fizetési" madzagon rángattak.

ezektől vársz jogállami, versenygazdasági megoldást?

ezek életükben semmi mást nem csináltak csak loptak. sőt ahhoz is csak asszisztálnak. pártpénztárnokok mellett.

ZemBer 2010.11.11. 11:01:03

Az elég öreg ZemBerek emléxenek rá, hogy mi történt Viktor előző koalíciós partnerével? Amint megszavazta a 2 éves költségvetést, kitúrták a koalícióból.

A szalámizás előkészítése most már beindult-e? Semjént lekeverték 5 perc elteltével, hiába gondolta, hogy ő fontos zember.

Most Hoffmann zasszonyt kezdik kóstolgatni.

Lehet fogadásokat kötni, mikor lesz megint N-éves költségvetésünk és meddig lesz KDNP a kormányban! Tippem: 2013 Q1.

De már hallottam 2011 Q1-es tippet is. :-)

radala 2010.11.11. 11:02:22

@kodó tamás: Ja, szerintem sem érdemes ezen vitázni, nem kelt elég indulatot:-)
Ez nem gúny volt max. öngúny.

kodó tamás 2010.11.11. 11:03:00

@radala: "Azért én azt képzelem, hogy az egyetemek, akadémiai intézetek nem hülye tolvajok gyülekezetei"

sajnálom ki kell ábrándít salak...

bár a nagy képzelőtehetségnek vannak előnyei is...

@panelburzsuj: a kevésbé "hűket" azaz a szakmai tartásuk miatt gerinceseket fogják tovább ritkítani, ha még ilyenről beszélhetünk...

panelburzsuj 2010.11.11. 11:03:29

@kodó tamás:

Szóval valahogy az akarod kinyögni, hogy Rőzse néni Mezei elvtárs kishugicája, semmi több?

kodó tamás 2010.11.11. 11:04:48

@KergeCsirke: "a legnagyobb baj, hogy folyamatosan módosítják, csűrik-csavarják és lássuk be: hígítják"

és az
adó-
egészség-
közlekedés-
stb rendszerekkel nem ez van?

miért pont az oktatás lenne különb????

kodó tamás 2010.11.11. 11:07:34

@panelburzsuj: ezek 20 éve (plusz előtte különböző időket) boldogítottak minket... ugyanazok vannak a minisztériumokban MOST is... a hídépítésről ezek azt hiszik számla melléklet és hogy a legnehezebb munka a szalagátvágás megszervezése... gané banda

szervezett bűnözés, azaz maffia

panelburzsuj 2010.11.11. 11:15:04

@kodó tamás:

Három éve találkoztam az egykori egyetemi főnökömmel. Hogy vagy - vagytok-e még, stb. Az ő válaszának a sűreje: "Vagyunk, persze hogy vagyunk. De a tükröket már otthon is kerüljük, nemhogy benn az intézményben ..."

radala 2010.11.11. 11:18:06

@kodó tamás: Erről a kérdésről vannak jelentős személyes tapasztalataim, nem nagyon tudnál kiábrándítani.
Nem angyalok az tuti, de azért én ennek ellenér fönntartom, amit mondtam, náluk még mindig jobb helyen van bármi pénz, mint általában ebben az országban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 11:20:07

@kodó tamás: apámat azért tették ki egy minisztériumi osztályvezetői székből, mert nem akart '56 után belépni...
Ennek ellenére se gondolom, hogy a párttagság valamiféle söpredék lett volna. Sokkal bonyolultabb dolgok ezek annál. A vezetőket pl. hazaárulónak gondolom, mert vezetőnek tényleg nem volt kötelező lenni és Brezsnyev elvtárssal nyelves puszikat váltani, de a többség nem csinált semmi különös disznóságot.
Vagyis a véleményed pont olyan baromság, mint a zsidókat/fideszeseket/eszkimókat/kékszeműeket kivétel nélkül egy rakás szarnak nevezni.

panelburzsuj 2010.11.11. 11:25:51

@radala:

Fölvetettem már itt a gondolatkísérlet szintjén:

1. Hasznos lenne-e, ha fölmenő rendszerben igen megválogatott népségből olyan tanítókat képeznénk, akik garantáltan legalább a dupláját kapják a "kifutó típusoknak"?

2. Átvethető lenne-e eze gondolat a mai magyar "társadalmi közegen"?

És akkor marad a rodeó a gödör alján, míg ki nem fogy a nafta ....

török gábor 2010.11.11. 11:27:43

@öcsi55: micsoda emlékek :) nem, nem vagyok biztos a mindig-ben, csak a most-ban.

kodó tamás 2010.11.11. 11:29:22

@radala: alja népség az is fejtetőn áll... normális ember rég otthagyta őket

@Hepci: szerintem a minisztériumi székekben betanított kutyákkal előrébb lennénk, legalább a butorokra vigyáznának...

sajnálom. ezt nulláról kell építeni... nem érdemes semmilyen szakmai kérdéssel foglalkozni.

a jogszabályok stb rendszerek a használhatatlanság felé haladtak. a fides megoldotta huszárosan minden alól kirántotta a szőnyeget.
mivel alkalmatlanok az építésre (csak duma van...) ezért az összeomlás ,már 100%, ezért hálás vagyok az ilyengané politikusoknak most hogy bátran rohannak előre

radala 2010.11.11. 11:29:33

index.hu/belfold/2010/11/11/nyugdijba_kuldenek_tgm-et/

szegény TGM.
Amúgy ez egy jó példa arra, hogy mit is ér az, ha mérik valaki eredményességét:-)
TGM-nek nincsenek nyelvvizsgái:-)

panelburzsuj 2010.11.11. 11:36:53

Egyébként meg érdemes azért a "casus belli" lapjaira is odapillantani. Nem kell sokat kutakodni, rögtön aza első oladal közepén ez áll:

"Az új törvény műfaját tekintve is különbözik a hatályostól, mivel kerettörvény, azaz csak az alapelvekkel foglalkozik, a részleteket majd kormányrendelet ill. miniszteri rendelet (lásd 7 – 12. sz. melléklet) fogja szabályozni."

Úgyhogy igazán csak egy lenyűgőzgözően izgalams kérdés marad: vajon "kétharmados népakarat" típusú hajtómű lesz-e ezekben a rendeletekben?

kodó tamás 2010.11.11. 11:37:41

@Hepci: "a zsidókat/fideszeseket/eszkimókat/kékszeműeket kivétel nélkül egy rakás szarnak nevezni"

hm. sajnállak hogy Apárt rendszerbe vetett hited nem inogott meg édesapád esete után... sőt okos ember más kárán tanul.
hál'isten nekem ilyen személyes tapasztalatom nincs.
mindig rendszer szinten figyeltem az elmúlt 20 évben a kommenyista intézméynek működését (kórházak, egyetemek, hivatalok, önk, polgmest hiv stb)

mostmár eredményt merek hirdetni. a pártrendszer csődbe viszi az országot.
tudsz olyan pártot aki nem szeg szabályokat? maga a párttörvény is olyan... alapvetően "laza" és kontroll nélküli

tudod, cápa, bálna... +
a remény hal meg utoljára...

csak ez meddő hit és vakság, ha pozitív érv nélkül a pártrendszert véded... javaslom rakd serpenyőbe... a + és - okat

radala 2010.11.11. 11:37:52

@panelburzsuj: Egyetértünk. Ez jó lenne, nehéz lenne átverni, de tán ezt hívhatjuk életpálya modellnek és, akkor beszopják a régiek, hogy nem azt gondoljuk róluk, hogy szarok, hanem azt, hogy pechjük volt:-)
Szóval mindent meg lehet oldani, de a kétszeres az nagyon kevés, ma a tanári fizetés kevesebb, mint az átlag fele. Szerintem egy tanár legyen már az átlag fölött. Mondjuk nem tudom, mely országokban mi a helyzet. Német tanár az tuti átlag fölött van, az osztrák azt hiszem az átlagon. Ja hülye vagyok fogalmam sincs "értelmiségi" átlagkeresetekről egyik országban sem. Szóval nem tudom, csak azt, hogy No-ban jól keresnek a tanarak nagyon, ausztriában meg nem nagyon.

Nem mellesleg én többek között azt tartom jónak (hasznos/effektív) a Fideszben, hogy az ilyen kegyetlen fasiszta ötleteidet képesek szép megfogalmazásokba önteni:-)

nyünyüge 2010.11.11. 11:37:58

@kodó tamás:
Nagyon harcias vagy ma - és látom kellően be is öltöztél...

kodó tamás 2010.11.11. 11:39:38

@radala: azokra az emberekre gondolsz akik az állami egyetem infrastrukturáját INGYEN használva ezzel jelentős piaci előnnyel "maszekolnak"

aha grál lovagok. de ha megengeded egy FILLÉRT nem bíznék rá a sajátomból. persze a Tiéd vagy a Köz pénze az más... az senkié...

lüke 2010.11.11. 11:39:56

@kodó tamás:
frász autonómok a rektorok meg vannak véve 2 havi millióért,
régen meg : ld. Berend T. pl

zebedeus 2010.11.11. 11:40:15

PZ játszmája egyértelmű: ma a piacon a TIOP 1.1.1/07-ben nem tudja 100%-ban érvényesíteni erőfölényét, ezért próbál rendszabályozni. A Promethean táblát forgalmazó cége e nélkül pedig megy a levesbe. ERGO: tisztán üzleti érdekei miatt támad.

Ami HR-t illeti: tudja, az országnak csak akkor van jövője, ha minőségi oktatásból minőségi emberek kerülnek ki. És ha egy település (a zállam) nem tudja fenntartani az oktatást, igenis vegye át olyan intézmény, amely ezt meg tudja tenni, mert van benne (Magyarországon) ezer év tapasztalata...

Ami az Egyházat illeti: remélem, Te is annyi "fizetést" kapsz, mint azok a szerzetesek, akik tanítanak :-) Ugye, ugye, ugye??? Hogyhogy nem? Tehát nem elég 5000 Ft a napszemcsidre sem? A stólapénz (keresztelő, esküvő, temetés) mellé pedig mindig felszámolják, hogy a drága "hívő" templomi nemléte mennyi adománytól fosztotta meg a közösséget, amivel abban részt nem véve mégis (ki tudja miért) benyújtja kiszolgálási igényét. Az Egyház nem hipermarket, nem szolgáltatás! Tessék megérteni, ez nem a szolgáltatóipar - ez közösség. Szájmon mondja, hülyeséget beszél Hírszerzős barátunk.

kodó tamás 2010.11.11. 11:40:57

@nyünyüge: ne hidd. nem támadok. de a védelemre, egészségemre gondolni, kell,
tudod a gané büdös, ezért beöltöztem...

lüke 2010.11.11. 11:41:33

@radala:
nana
angol a! felesége és minden románul tudó: majdnem tud olaszul meg franciául

kodó tamás 2010.11.11. 11:42:39

@lüke: én nem mondtam hogy autók a rektorok... csak egy normális világban, ahol MŰKÖDŐ intézmények lesznek, ott jobb lesz előnyösebb lesz a függetlenség...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 11:43:16

@radala: pont erről vitáztu nk fentebb Ati27 úrral...

torokgaborelemez.blog.hu/2010/11/10/281_egy_kis_aramszunet/fullcommentlist/1#c11549130

Akiket a médiában tudósnak, professzornak és egyetemi tanárnak szokás nevezni (epitheton orális), azok tudományos szempontból nagy többségében bohócok.

lüke 2010.11.11. 11:43:33

@panelburzsuj:
ahogy az átkosban:
kormányrendelet ill. miniszteri rendelet

kodó tamás 2010.11.11. 11:44:42

egyébként aki még mindig reménykedik hoyg nem diktatúra van, annak ajánlom olvassa el TG tanítvány írását a diktátorok-sport... témáról, aztán nézze meg a költségvetésben mi nőtt jelentősen...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 11:45:47

@kodó tamás: sajna, Tamás, a pártokat éppúgy emberek alkották/alkotják, mint a civil szerveződéseket vagy éppen pártellenes szervezeteket...
Én továbbra is annak maradok híve, hogy mindenkit egyedileg kell megvizsgálni...
És nem a verbális megnyilvánulásai alapján...

ati27 2010.11.11. 11:46:28

@Hepci:
aha értem. Kijöttem külföldre dolgozni. Nem azzal kezdték, hogy virítsam a rigómezei vizsgát. De pl otthoni cégnél is a szerszámtervező részleget egy technikumi végzettségű ember vezetett. Ritka kivételek egyike, hogy nem azért, mert "csókos" volt. Hanem a szakmai tapasztalatai alapján. Ez az ember olyan embereknek "parancsolt" akik a műegyetemet végezték el, rádásul 20 éve, 4-es átlaggal. Másrészt volt még egy előnye, hogy folyékonyan beszélt az illető németül (osztrák-magyar vegyesvállalat) de tudtommal nem volt nyelvvizsgája.

kodó tamás 2010.11.11. 11:48:13

@Hepci: jo akkor ugy fogalmazok, hogy az eddig személyesen megismert kb 100 és médián át kb 1000 politikus MINDEGYIKE gané. -szerintem

igy pc ugye?

de szivesen megvizsgálom nagyítóval, ha leírsz egy csodabogarat... vagy fehér hollót...

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 11:49:25

@radala:
az összes diszciplina közül matematikához értek nagyon keveset, és lehet, hogy ezért van, de úgy gondolom, hogy a kutatáshoz nem kell pénz.

a kutatás szerintem hobbi. szóval kutatásra pénzt kérni szerintem pont olyan, mintha valaki pénzt kérne azért, hogy felássa a kertet. és akkor nekilát megmagyarázni, hogy ez milyen hasznos. persze, hogy hasznos, de ez egy hobbi tevékenység.

közpénzt a közoktatásra kell fordítani, és a szakképzésre. ha én lennék a király, akkor közoktatás az szjából, a szakképzés a tnyából finanszírozódna. azért van a háztartás, hogy finanszírozza a közoktatást. ezért van az szja. a jövedelem egy részét még mielőtt azt a háztartás elfogyasztaná, vagy felhalmozná elvonják. a demokratikus persze az lenne, ha a háztartás legalább részben rendelezhetne az adójáról. egy nagyságrenddel nagyobb részről, mint most az 1%.

és azért van a vállalat, hogy finanszírozza a szakképzést. ezért van a társasági adó. nem azért, hogy befolyjon a költségvetésbe, és aztán onnan a minisztériumból újraosszák. mert akkor állítsuk fel újra az országos tervhivatalt, és az mondja meg, hogy elvtársak, mire is van szüksége a nemzetgazdaságnak. ez a államszocializmus nevű formáció. és a jelenlegi államkapitalista megoldás: ugyanez.

szóval a szakképzést jelentős részben piacosítani kellene. és a társasági adóból kellene ezt finanszírozni. úgy, hogy a cégek rendelkezzenek az adójukról. és így kell létrehozni a szakképző intézeteket, és részben a szakkollégiumokat is. a bölcsészeknek meg úgy lesz elég pénzük, hogy a szakmunkásképzőt megadóztatja a város. azt mondja, hogy remek dolog ez a sok szakmunkás, meg szakmérnök, de kell még más is. persze lehet, hogy a könyvesboltos eleve a bölcsésznek adja a pénzt. és a város pont a kőműves iskolát segíti ki. de nem az állam, hanem a város. mert a szakképzés piaccal összefüggő dolog. és az államnak semmi köze a piachoz, ahogyan azt smith ádám is mondta vala. persze szerintem nem elég csak a piacban gondolkodni, hanem a piac és a város viszonyában kell ez ügyben a megoldást keresni.

na, és azt gondolnám, hogy aki ezen felül akar kutatni, akkor az kutasson. az akadémiához adjon pénzt az új arisztokrácia. a tudományos célokhoz, és az eredményekhez rendeljenek forrást. önként. győzze meg a tudományos elit a gazdaságit, hogy a kutatás fontos. persze a tudósnak ne az az éhen haláshoz kelljen pénzt kérni, hanem a kutatáshoz.

szóval az biztosan igaz, hogy a matematikához nem kell pénz, és úgy képzelem, hogy akkor máshoz sem kell. szóval a kutatás nem azonos a kísérletezgetéssel. a kísérletezgetni a szakkollégiumban kell. tehát nyilván ahol gyógyszerészeket képeznek, ott van egy szakképző intézet, és ott legyen egy felszerelt labor, ahol a diákok, és az oktatók kísérletezgetnek. de ez nem kutatás. hanem próba-hiba módszerrel történő útkeresés. semmi köze a tudományos munkához. pitagorasz sose jött volna rá az ő híres tételére próbálgatással. ami ezen a téren folyik az egy vicc.

a kutatás arról szól, hogy fogom a papírt, és a ceruzát, és aztán egy idő után úgy képzelem, hogy ennek így és így kell lennie. bemondom a megoldást. aztán persze leellenőrzöm, hogy igazam van-e. és persze 100-ból 99-szer az embernek nincs igaza. és az ellenőrzéshez kell a labor. és a labor legyen ott szakkollégiumban. nyelvi labor, vagy vegyi labor, vagy számítógép labor, ami kell. és ezt finanszírozza a piac a társasági adóból. de ez nem kutatás. ne keverjük már össze ezeket.

a kutató munkához elég a papír, és a ceruza. és az emberi agy. ezek kellenek hozzá. persze ez így nagyon puritán lenne, és akkor azért vannak az arisztokraták, hogy puccos hely legyen az akadémia. meg legyen mindenfelé akadémiai székház, vagy intézet. nem ragozom ezt tovább, azt hiszem érthető, hogy mit gagyogok.

ati27 2010.11.11. 11:51:21

@radala:

TGM helyében szólnék mélyen tisztelt Boros János úrnak, hogy oké, üljünk le, beszéljük meg a kérdést. Persze választhat: angolul, franciául, esetleg németül. De ne magyarul.. Aztán ha mondjuk németet választana, fognám az orra előtt megírnám franciául a felmondási feltételeimet, majd odaadnám: Itt írja alá...

panelburzsuj 2010.11.11. 11:55:02

@lüke:

És ez tömegigény, ez lökte a Fideszt a topra: "nem vitázgatva pepecselni, hanem odabaszni!" Burzsujnak, multinak, bürokratának, idegenszívűnek, nadrágos embernek.

És Viktorunk kiválóan ért a gyújtogatáshoz - és még mihez?

Kalmár 2010.11.11. 11:55:22

@kodó tamás: Biztos, hogy ez az egyetlen szempont?
Az egészség-sport viszonyról nem olvastál?
Vajon az USA-ban diktatúra van?
Szeretem, ha olyan dolgok közt találsz direkt összefüggést, amikre még 10 egyéb verzió lehet igaz.

Az oktatásra visszatérve nagyon nehéz megmondani mi a helyes irány, mert mire kezdedne kiderülni, hogy egy-két generációt tekintve javult e vagy romlott ahelyzet, mindig jön egy új koncepció.
Úgy rángatják 20 éve a gyeplőt, hogy szegény pedagógusok nem tudják már merre van észak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 11:55:38

@ati27: nem azt mondtam, hogy nincsenek kivételek. Pusztán azt, hogy ezek kivételek és nem az a jó történész vagy matematikus, aki képtelen összehozni egy diplomát. következésképp egy diploma elvárható egy kutatói állásban, a nyelvvizsgához hasonlatosan.
Ja, nem megy olyan könnyen? Vagy egy országosan világhírű Gazsimiki nem röhögteti ki magát vele, hogy ilyeneket ír? Hát akkor menjen csak nyugdíjba, sőt, inkább a picsába.

radala 2010.11.11. 11:56:18

@lüke: Állítólag 4 nyelven beszél anyanyelvi szinten. Ami kérdés, mert szerintem senki nem beszél még két nyelven sem anyanyelvi szinten, de nem is ez a lényeg, nyilván tud sok nyelven.

@Hepci: Most mindegy az, hogy TGM egy bohóc vagy sem. Igazából valószínűleg itt nettó gecizésröl van szó.
Az tuti, hogy a TV-s tudósok nagyon gázok néha, de a tudósok meg a tudomány úgy általában nagyon gáz manapság:-)
Nyilván mindenkinek megvan a maga gyengéje én Ceizel "genetikus" tól szoktam falra mászni, de millió ilyen van.
Ennek ellenére én egyiktől sem sajnálnám azt a kis pénzt.
Nem tudom pl TGM mi alapján keresett pénzt eddig, szerintem diploma nélkül tanársegédi vagy tudsegmunkatársi fizetés sem járhat.
Érdekes ez.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 11:57:25

@kodó tamás: szerencsére nem ismerek főállású politikusokat személyesen, illetve az egyetlennel, aki az lett, megszakítottam a kapcsolatot. Ennek ellenére se gondolom, hogy igazad lenne. :)

radala 2010.11.11. 12:00:23

@guvernalista: Biológiára ez tuti nem igaz, ott szinte csak a pénz számít (nem is nagyon szép mostanában). De amúgy nagyon szimpatikus, amit mondasz. Azzal egyet értenék, hogy a kutatás legyen egy hobbi. Mondjuk pont ezt is mondom én, hogy a kutatást úgy kellene finanszírozni, mint a művészetet. De mindegy ez. Szerintem nem az a perverz, ha pénzt kérsz a kutatásra, hanem az, ha eredményt a kutatótól:-)
Pláne, ha itt bassza el az idejét.:-)

Ordnassac 2010.11.11. 12:01:11

OFF

index.hu/belfold/2010/11/11/vitairat/

Ez volt már? (Mondjuk tipikus Index-stílus...)

ON

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 12:01:45

@zebedeus:
vélhetően azért, mert úgy látja, hogy az egyház pont úgy működik, mint a hipermarket. egyébként én is ezt tapasztalom. hogy van a katolikus anyavállalat (anyaszentegyház), és annak a protestáns lányvállalatai az ökumenizmusban béláim az úrban. és ez az egyház, vagyis a templom. és a másik, amiről te beszélsz, azok a kolostorok. szóval ha megfigyeled, akkor a liberálisok mindig a klérust támadják, és sohasem a csuhásokat. leszámítva orbánt, aki annak idején a csuhásokkal viccelődött. de ő nem liberális, hanem nacionalista. szóval ő a klérus oldalán szeret tetszelegni, mert nekik fényesebb a ruhájuk, meg színesebb.

Kalmár 2010.11.11. 12:02:42

@panelburzsuj:
Azt a kereskedelmi ágazatot megadóztatni amelyik amellett, hogy kiemelt támogatást kap a mi pénzünkből és évek óta 1000 milliárdos profitot termel és kivisz itthonról?

Tényleg gyújtogatás.

A bankokat el sem kezdem.
Jajj, de fordítsd tekintetedet nyugat felé már ott is égnek a tüzek.
Orbán felgyújtotta Európát...?

bobbafet 2010.11.11. 12:05:14

Ez poszt most extrém gyenge, nem lehet így olvasni a politikát. Ezt a logikát kiterjesztve soha semmi sem az, aminek látszik. Olyan keleti bölcsesség paródia szaga van: "az erő gyakran a gyengeség jele" "a belső viták az egységet mutatják". Ja, meg minél többet értesz, annál kevesebbet tudsz.

lüke 2010.11.11. 12:05:53

@ati27:
én meg kimentem :s egy szót se értettem a felső- ausztriai Oberartz dialektusából, mert Thüringiában tanultam németül
@radala:
minden erdélyi, s régi pozsonyi is 3 nyelvű volt,
(német- fr után nem nehéz az angol csak szion helyett ent ejtesz ld nation ,igy csinálta Roberto Rosselini is)
én birom Czeizelt, egy régi orvos, aki felcsipegetett egy kis klasszikus genitikát

bariga 2010.11.11. 12:06:25

Szerintem a hölgy kissé felületes és főleg nagyon arhaikus elképzelései nem igazán szolgálják egy modern Magyarország modern oktatását. Úgy látszik nyolc év ellenzéki lét nem volt elég egy kiforrott program megalkotására. De most már neki kellene állni!! Még nem késő, persze úgy nehéz, hogy nincs rá pénz, viszont általános tandíj meg ne legyen.

panelburzsuj 2010.11.11. 12:07:17

@radala:

Ezt pontosan látod: a magyar társadalom előtt most az a kérdés áll, hogy a Fidesz effektivitását képes-e a saját (hosszútávú) javára fordítani. Hogy képes-e valóban működésbe hozni azt az ominózus "támogatottságot", vagy nyakat behúzva "alámerül és kibekkel".

Mert azt ne mondd nekem, hogy a Fidesz (azaz Orbán) eddigi lépései a társadalmi hosszútáv érdekében felvállalt bátor húzások, és nem a saját szűk kör (a vazallushad) bebetonozására tett ocsmány próbálkozások.

Blogger Géza 2010.11.11. 12:11:58

@S2000: Hogyne, a cégek ezer örömmel fogják finanszírozni a felsőoktatást az állam helyett, naná! Ne viccelődjünk, ez morzsányi lehet az összköltséget tekintve, és mindössze pár szakot érinthet. Amúgy most is vannak ilyen együttműködések, ezt semmi nem tiltja. De ezt eladni "strukturális reformnak" a szokásos demagógia.

panelburzsuj 2010.11.11. 12:15:07

@Kalmár:

Agitpropos sutyerákokkal harminc éve nem tárgyalok. Kopj le rólam.

szőketisza 2010.11.11. 12:16:48

@guvernalista: „a kutató munkához elég a papír, és a ceruza. és az emberi agy“

Látszik, halvány lila gőzöd sincs a tudományos kutatásokról. Ne csak a bölcsészekre gondolj!

szőketisza 2010.11.11. 12:21:17

@lüke: „német- fr után nem nehéz az angol csak szion helyett ent ejtesz ld nation“
Te tényleg ilyen „lüke“ vagy?

panelburzsuj 2010.11.11. 12:22:49

@szőketisza:

Neked se lehet azért túlságosan szofisztikált képed. A "szakirodalmi kutatás" pl. bármely tudományterületen éppenhogy papírceruza kérdés, és iszonyatos mennyiségű pénz elherdálást lehet vele megelőzni.

Persze a spanyolviasz-feltalálók alapból ellenérdekeltek, ezt készséggel belátom.

panelburzsuj 2010.11.11. 12:24:51

@Blogger Géza:

Kérdezd meg a japánokat. Aztán gyere vissza beszámolni.

Kalmár 2010.11.11. 12:25:02

@panelburzsuj: Szar lehet, rájönni, hogy hülyeségeket beszélsz.
De ne borulj ki, egészen.
Csak agitálj tovább. Furcsa is lett volna, ha egy fél értelmes gondolattal alá tudtod támasztani az Orbán ellenes benyögést.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 12:27:01

@radala:
amit te gyógyszerkutatásnak hívsz az valójában állatkísérlet. vagy számítógépes modellkísérlet. nem kutatás, hanem kísérlet. és ahhoz nyilván pénz kell. mert nem mindegy, hogy az a tömbprocesszor mekkora. majdnem attól függ minden, hogy kinek dobja ki az eredményt először a gép. de a kutató munka nem ez. ez a tudományos kísérlet. feltételezünk valamit, aztán egy csomó kiszámításból kapunk valamilyen eredményt. aztán azt leellenőrizzük a természeten, mondjuk egy gyenge kis állaton, vagy elég erős embereken. de ez nem kutatás.

a kutató munka eredménye az, hogy bemondom, hogy ez és ez a megoldás. és utólag kiderül, hogy tényleg az. és akkor ezért nobel díjat osztanak, vagy prima primissa díjat, vagy akármit. az is lehet, hogy a kutató már rég alulról szagolja az ibolyát, amikor rájönnek, hogy basszus, ez már rég fel van fedezve, csak a kortársak nem értették meg tudóst. és akkor sopánkodik mindenki.

szerinted newton hogy találta fel a gravitációt. van egy almás sztori, de szerintem nem úgy találta fel. az csak egy mese. szóval ha ezt tudnánk, akkor olyan okosak lennénk, mint newton.

nem állítom, hogy nem kellenek sok pénzbe kerülő kísérletek, de abban biztos vagyok, hogy a fizikát nem az fogja megváltoztani, hogy végtelen pénzekért egymásnak ütköztetnek két részecskét, és azok szétrobbannak, és akkor a részeket a másodperc töredékéig léteznek. ezeket próbálják megfigyelni. ez nem kutatás, hanem kísérlet. a fizikusoknak van egy hipotézisük, egy feltevésük, és azt próbálják meg igazolni. ez röviden az, hogy világ kicsiben másképp működik, mint nagyban. ez a kortárs fizika alapfeltevése. amiről mindenki tudja, hogy hülyeség, mert a természettudomány lényege, hogy a világ kicsiben pont úgy modellálható, mint nagyban. tehát a kortárs fizika valójában metafizika. valami ezoterikus filozófia. ami olykor szórakoztató.

magyar tudósok elnéztek a messzeségbe, és megláttak egy galaxist. és akkor azt látják innen, hogy az a galaxis nem pont úgy viselkedik, ahogyan azt várnánk. nincs nagy eltérés, de egy kicsi mégis csak van. és akkor nem azt mondják, hogy az volna a csuda, ha innen nézve az a távoli galaxis pont úgy tűnne, ahogyan a tankönyvben van, hanem azt feltételezik, hogy a világegyetemet körbeveszi egy gravitációs gyűrű, ami az ötödik dimenzió, és az okozza az elhajlást. ez a vicc kategóriájába esik. de ezt ma tudományos eredményként el lehet adni. ezt a mesét. az északi szelet, és holle anyót is bele kellene venni.

egy másik csoportnak az jött ki, hogy az ősrobbanás nem is volt akkora, hanem csak egy pukk volt, egy puki. ez jön ki, mert egy eljárás futott a gépén, és az jött ki neki, hogy az ősrobbanás nem is volt akkora amekkorának képzeljük. az ősrobbanás egy mese. olyan, mint a teremtés könyve. valójában fogalmunk nincs, hogy mi történt, mert az emberiség előtti, és az emberiség feletti dolgokról csak hitünk van, tudásunk nincs.

ma végtelen pénzek folynak el ilyen típusú kutatásokra. meg tudományosnak álcázott kísérletekre. most persze én nem azt mondom, hogy ne legyen kísérleti fizika, hanem azt, hogy az legyen a szakkollégiumban. és az legyen felszerelve csillagvizsgálóval, és részecskegyorsítóval.

és a kutatás meg arra kell, hogy találjunk egy olyan koncepciót, ami érvényes az óriás csillagokra, és az apró részecskére. és akkor azt hívják fizikának. de ahhoz, hogy valaki erre rájöjjön nem kell pénz. mert aki a kukkert szemléli az erre sose fog rájönni, meg aki a részecskét ütköztetni az sem. hanem majd valaki ül valahol kamcsatkában, kémleli az eget, mert hajigálja a kavicsokat, és közben rájön.

radala 2010.11.11. 12:32:04

@panelburzsuj: Nem mondok én semmi pozitívat a Fideszről. Csak remélni tudom, hogy azt, amit csinálnak, nem CSAK a hatalom megtartásáért csinálják. Illetve felőlem csinálhatják csak azért, az nekem mindegy, a lényeg, hogy tudják, a hatalmat hosszú távon csak eredményes kormányzással lehet megtartani. A fene tudja, hogy ezt tudják-e. De az biztos, hogy sokat tudnak a hatalomról, az emberekről, miért ne tudhatnák ezt az egészen triviális dolgot is.
Mert ugye akinek az isten hatalmat tud adni annak eszet is:-)
Tudja fene, én Mathäusban, Bozsikban, Várhidiben, Koemanban, Egerváriban is bíztam:-)
Én már csak ilyen vagyok:-) Amúgy épp Egervári pont egy pillanatra sem volt soha szimpatikus, de mindegy is ez.
Egy biztos rohadt kíváncsi vagyok. Nagyon szerencsés a Fidesz helyzete amúgy, mert valóban csak rajta meg a szerencsén múlik, hogy mit kezd az országgal. Szerintem ma még majd mindenki azt gondolja, hogy OK csináljátok köcsögök, majd a végén elszámolunk. Ez nagyon nagy lehetőség és brutális felelősség.
Egy biztos én ilyen helyzetben nem ezt a munkamódszert választanám, hanem azt, hogy dolgoznék és nem dumálnék. Nem értem miért kell nekik állandóan arra fókuszálniuk, hogy meg se billenjen a népszerűségük. De én képes vagyok elhinni nekik, hogy talán tudják mit csinálnak. Vagy ok azt nem hiszem el, hogy tudják, de azt elhiszem, hogy azzal tisztában vannak, hogy ha elbasszák, akkor nagy bajuk lesz belőle.

panelburzsuj 2010.11.11. 12:33:05

@guvernalista:

(Olvasom ám a folytatásos regényedet, csak most nekem epigrammáknál többre nincs kapacitásom ... :)

2010.11.11. 12:39:23

De szép kis téma ez! Számomra az jött felszínre, hogy a Pokorni mint kis mogorva manócska, akit kihagytak a játékból duzzog, ráadásul az ő miniszterségének a vívmányait is fricskázza a nemzet tantónénije. Én is durciznék Pokorni helyében.

De azért azt Pokorni elfelejti, hogy a fidesznek NINCS oktatáspolitikai programja. Amikor számon kérték ezt a választások előtt és közvetlenül utána, közölték, hogy a KDNP-s program az övék, szóval így azért nem etikus a mostani oktatáspolitikai kritika.

Aztán hozzáteszem még azt is, hogy a 12. kerületet is éri önkormányzati elvonás az állam által, és lehet hogy Pokorni most arra teper, hogy Hoffman Rózsa feladja, és ő kerüljön oda.

Ami még nem tetszik, hogy Hoffman elég szűklátókorű. Mert ha valóban nem egyeztet Pokornival, az Oktatási bizottságon keresztül bármilyen törvényjavaslatot Pokorni meg tud fúrni.

Na, amit látok egyébként: nincs új a nap alatt...rossz szomszédság, török átok, avagy a közös lónak túrós a háta...:(

Az oktatásról lehet itt is vitatkozni, mindenkinek várják a bármilyen véleményét:

oktatasrol.blog.hu/

panelburzsuj 2010.11.11. 12:40:06

@radala:

Én belőlük kinézem, hogy képesek felmérni az elbaszás tétjét magukra nézve is, meg a (meg?)vezetettekre nézve is.

Sokkal kevésbé vagyok abban biztos, hogy a "vérnarancs" jelzővel illetett agyatlan (vagy elvtelen, vagy felbérelt) szekértolók is látják-e a kockázat nagyságát. Hogy az irreálisra felturbózott várakozásokból mekkora törő-zúzó kiábrándulás kerekedhet.

panelburzsuj 2010.11.11. 12:41:24

@panelburzsuj:

Primitívba lemenve: "barna cipője van, ez is ávós, húzzuk fel!" ...

p.a.r.t.i.z.a.n 2010.11.11. 12:43:01

Nekem akkor is a gyengeség jelének tűnik, a Fidesz azért tudott ilyen eredményt elérni mert kifelé évekig az egységet és az erőt sugallta a népnek, és fenn is tartott egy egyszemélyi központosított vezetést, mindenféle tétován ugrabugráló platformok és megyei hájfejek és korrupt potentátok kusza hatalmi szövedéke helyett. Az oktatásügy pedig nem egy turul-ügy vagy egy 56-os emlékmű ügy, ahol megengedhetőek a kilengések vagy a különutas gondolatok.

KergeCsirke 2010.11.11. 12:44:37

@kodó tamás: Nyilván ez egy általános probléma, de talán az oktatásnak kellene lennie az alapnak. Ha már ott probléma van, akkor a többitől mit várhatunk.. ?

radala 2010.11.11. 12:44:51

@guvernalista: No, ebbe most ne menjünk bele. Fasza lenne, ha a kísérleteket végzők nekünk outszorszingolnák a kutatást, de nem így van. Szerintem se te, se én nem mondjuk meg mi a kutatás. Én szívesen igazat adnék neked ebben, de reálisan az a helyzet, hogy megcsinálod a kísérletet oszt kutatgatsz egy kicsit (a te szavaiddal), meg kutatgatsz egy kicsit oszt megcsinálod a kísérletet. Egy átlag biológus mondjuk napi 10 percet kutat a többi időben valamit a kezével, szemével vizsgál. Elhiheted nekem, hogy ez csalódás nekik:-)
Én a részecskegyorsítókban is hiszek. Vannak dolgok, amiket ki kell próbálni. Nem tudom a fizikusok okosak-e, de az tuti, hogy abban jók voltak, hogy meggyőzték a társadalmat, hogy vegyen nekik egy kibaszott drága játékot. Ez már önmagában szép eredmény.
Soha nem láttam még, hogy mi kutatási pénzt basztak el a Nobel díjasok, de szerintem nagyon megdöbbentő számokat látnál, ha ezt valaki valaha összeadná. Matematika Nobel díj meg nincs szóval nem nagyon van olyan, ahol pap´rral ceruzával lehetne csökkenteni a Nobel díj fajlagos költségét:-)

panelburzsuj 2010.11.11. 12:45:40

@panelburzsuj:

Mert egyre nehezebben orientálódik az "átlagmagyar", ezért egyre idegesebb, és ugyanakkor már a törrökgáborféle zen-bölcsességek is bátor autonóm véleményalkotásnak kezdenek számítani.

KergeCsirke 2010.11.11. 12:46:41

@kodó tamás: Nyilván ez egy általános probléma, de talán az oktatásnak kellene lennie az alapnak. Ha már ott probléma van, akkor a többitől mit várhatunk.. ?

kodó tamás 2010.11.11. 12:47:00

@Kalmár: "Biztos, hogy ez az egyetlen szempont? Az egészség-sport viszonyról nem olvastál?"

:) ja ja hirtelen fontos lett a népegészség:)) hihihihi. ez az élsport. és abból sem az élsportolók akasztják a nagy lét...

egyébként a betegséged megállapítom: FARKASVAKSÁG

"Az oktatásra visszatérve nagyon nehéz megmondani mi a helyes irány, ....Úgy rángatják 20 éve a gyeplőt, hogy szegény pedagógusok nem tudják már merre van észak."

azaz mindenkinek jobb ha nem csinálnak semmit. ebben egyetértek.

radala 2010.11.11. 12:50:22

@panelburzsuj: Én nem látom a felturbózott várakozásokat. Az emberek elégedettek lennének már azzal is, ha nem bántják őket azt hiszem. Nem vagyunk 90-ben, szerintem ma már senki nem képzeli, hogy Ausztriát utolérjük, azt szeretnénk, hogy románia ne kerüljön el, esetleg megszorongassuk a szlovákokat:-)
Én abban nem hiszek, hogy OV rendes ember, de abban, hogy okos nagyon is, szerintem legalább a saját érdekeivel tisztában van. A saját érdeke meg az, hogy legyen egy szép szobra nem a most, hanem 50 év múlva.
De úgysem fogunk még sokáig semmit megtudni, lehet, hogy soha.
Valószínűleg az lesz, hogy te már életed végéig azt fogod gondolni, hogy ahhoz képest, ami lehetne elcseszték, én meg azt, hogy ahhoz képest, hogy milyen szarok egész jól csinálják.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 12:50:25

@szőketisza:
kutatáson te a kísérletezgetést érted. azt, hogy a radala nevű nick próba-hiba módszerrel próbált valamit felfedezni. nekem nincs bajom ezzel, hanem csak azt mondom, hogy amiben ő részt vesz, az egy projekt. de a kutatómunka eredendően nem ez.

és a bölcseletben nem ez, és a természettudományban sem.

szóval radalának azért kell kísérletezgetnie, mert a matematikai, fizikai, kémiai ismeretei a céljaihoz mérten csekélyek. ez nem azt jelenti, hogy radala ostoba, hanem azt, hogy a természettudomány nem jár ott, ahol az emberi igények. de ez a probléma nem úgy fog megoldódni, hogy radalának még több pénzt adunk, hogy pörgesse a processzort, hanem úgy, hogy el kezdjük az új generációt módszeresen képezni.

a biológának az elsődleges célja most az, hogy megtaláljuk a kardiovaszkuláris betegségek személyre szabott ellenszerét. és úgy képzelik, hogy fel lehet állítani valami horoszkópot, csak nem a csillagok állása alapján, hanem az örökítő molekulákból. ha jól veszem ki, akkor erről szól az összes kísérleti projekt. erre a problémára kellene találni valamilyen megoldást, mert az emberiség 80%-a ebbe hal bele.

félre értés ne essék, nem állítom, hogy ehhez nem kell pénz, hanem csak azt, hogy az ehhez kapcsolódó kutatáshoz kell. csak papír, ceruza, és az agy. a tudomány lényegét szerintem newton fogalmazta meg a legpontosabban: "philosophiae naturalis principia mathematica" azaz a természetfilozófia matematikai alapja.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 12:50:25

@szőketisza:
kutatáson te a kísérletezgetést érted. azt, hogy a radala nevű nick próba-hiba módszerrel próbált valamit felfedezni. nekem nincs bajom ezzel, hanem csak azt mondom, hogy amiben ő részt vesz, az egy projekt. de a kutatómunka eredendően nem ez.

és a bölcseletben nem ez, és a természettudományban sem.

szóval radalának azért kell kísérletezgetnie, mert a matematikai, fizikai, kémiai ismeretei a céljaihoz mérten csekélyek. ez nem azt jelenti, hogy radala ostoba, hanem azt, hogy a természettudomány nem jár ott, ahol az emberi igények. de ez a probléma nem úgy fog megoldódni, hogy radalának még több pénzt adunk, hogy pörgesse a processzort, hanem úgy, hogy el kezdjük az új generációt módszeresen képezni.

a biológának az elsődleges célja most az, hogy megtaláljuk a kardiovaszkuláris betegségek személyre szabott ellenszerét. és úgy képzelik, hogy fel lehet állítani valami horoszkópot, csak nem a csillagok állása alapján, hanem az örökítő molekulákból. ha jól veszem ki, akkor erről szól az összes kísérleti projekt. erre a problémára kellene találni valamilyen megoldást, mert az emberiség 80%-a ebbe hal bele.

félre értés ne essék, nem állítom, hogy ehhez nem kell pénz, hanem csak azt, hogy az ehhez kapcsolódó kutatáshoz kell. csak papír, ceruza, és az agy. a tudomány lényegét szerintem newton fogalmazta meg a legpontosabban: "philosophiae naturalis principia mathematica" azaz a természetfilozófia matematikai alapja.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 12:51:05

vajon miért dupláz nálam blogmotor?

kodó tamás 2010.11.11. 12:53:03

@KergeCsirke: ettől az elittől (= ganék, politikusok) semmit... ezek a közösből csak kivesznek. tenni semmit nem fognak...

@panelburzsuj: a vérnarancs hoz szerzői jogaim kötödnek... használhatod mostantól a FARKASVAKSÁGOT is meg a nertársakat is:) csak huz egy strigulát mindig, majd sörre váltjuk, ha ennek a zuhanásnak vége lesz, addig ébernek kell lenni:)

@Letícia: "nincs új a nap alatt...rossz szomszédság, török átok, avagy a közös lónak túrós a háta..."

a középsőt itt pc okokból felejtsd el ezen a blogon. na jo most véletlen volt, de meg ne halljam mégegyszer... !!!!

radala 2010.11.11. 12:53:07

@Letícia: túros nem túrós. A túros sebeset jelent vagy valami ilyesmit.

panelburzsuj 2010.11.11. 12:55:55

@Letícia:

Egy kis áramszünet?

(az általad adott linkről)

"A Pedagógusok Szakszervezetének meggyőződése, hogy az oktatás nem államérdek, hanem közügy. Ezért nem tartja elfogadhatónak, hogy a közoktatás rendszerének működését meghatározó törvény előkészítéséhez nincs kellő idő, s ami még fontosabb, tartalmának meghatározásához, kialakításához nem kaptak reális lehetőséget az érdekképviseleti szervezetek. A Pedagógusok Szakszervezete - annak előre bocsátása mellett, hogy a jelenlegi koncepció-készítési folyamatot nem tartja összeegyeztethetőnek a nyitott, demokratikus, a társadalmi igényeket feltáró és kompromisszumra törekvő törvénykezéssel - nem nézheti tétlenül, hogy egy „szűk, kiválasztott csoport” a saját elgondolásait és nézeteit kényszerítse rá a közoktatásban dolgozókra és a közoktatás rendszerének működésében érdekeltekre, mindenekelőtt a szülőkre és gyermekeikre."

kodó tamás 2010.11.11. 12:56:32

@guvernalista: "vajon miért dupláz nálam blogmotor?"

ezt nem duplázta

de szerintem a tiédről egy közvetlen másolat landol szalai annamária emailfiokjaban...

én azért csak egyszer nem olvasom őket (nagyon hosszan és unalmasan irsz:)

2010.11.11. 13:00:56

@kodó tamás: mit felejtsek el..ja,!:D Most esett le...Jaj, nem akartam még utalni se TG-re..ó, bocsánat!:)

@radala: aha, én azt hittem, minél többet hajtják a lovat, izzad, s az az. Értem. Oks!

@panelburzsuj: hát ja, Hoffmannak is van áramszünete...de mivel ezt ő mondta, csak másnak lehet, neki nem...mint Jancsi és Juliskában a harmadaik főszereplő, akit nem nevezek meg...

panelburzsuj 2010.11.11. 13:01:30

@radala:

Te Bécsben éldegélsz a retortáid és a családod közt ingázva.

Én meg a leszakadó, minden apró zsákmány fölött foggal-körömmel összemarakodó végeken.

radala 2010.11.11. 13:02:43

@guvernalista: Ebben szerintem te tévedsz. A fizikából nem érthető meg a kémia egésze és a kémiából sem a biológia egésze.
Amit mondasz nagyon szép nagyon okos, tipikus esete a tárgyi tudással el nem homályosított éleslátásnak:-)
Nem mellesleg szerintem pl Szentgyörgyi gondolt hasonlót és ismereteim szerint utána nem is alkotott már semmi jelentőset.
Szóval bár tény, hogy látszólag a fizika kémia biológia simán csak egymás folytatásai a különböző erősségű erők vizsgálatában, de a valóság azért nem ez.
Vannak a biológiának olyan részei, amiknek már valóban semmi közük nincs semmihez csak a biológiához.
Mondjuk nem hiszem, hogy kémiai módszerekkel meg lehetett volna fejteni, hogy miért három betűs a kód (ok ez még kikövetkeztethető, ez a legkisebb szám, ami elég) és melyik betű mit jelent. Ide pl nem vezet semmilyen más, mint a kísérleti. Ahogy egy szignál útja is csak kísérletesen található meg, de mondjuk a szív működééhez is kutyát kellett boncolni, hiába okosodtál volna meg végtelenül bármi másból.
Szóval szép, amit mondasz (nekem tetszik is nagyon), de sajnos (nagyon sajnos) nem igaz.

kodó tamás 2010.11.11. 13:03:01

@bobbafet: minek olvastad el... a te bajod:)
de a cím és a kép nagyon jó.
ja és kommentisták...

@panelburzsuj: apropo
ezt is használhatod: "kommentista nertársak" (ez kétsörös)

lüke 2010.11.11. 13:05:03

@szőketisza:
ennél sokkal hülyébb, ezért leírom még 1x., repetitio mater
studiorum est,ott ! az anekdota:
az olasz Roberto Rossellini Hollywoodban így remekül kommunikált
it.wikipedia.org/wiki/Roberto_Rossellini
(kérdezd meg Capát
en.wikipedia.org/wiki/Robert_Capa)
ha ennyire polyglott vagy

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 13:05:16

@radala: az meg átragadt a nagyonhülye vendéglősökre, ezért írják: túros csusza.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 13:06:12

@kodó tamás:
a te kommented sem volt különösebben izgalmas. amúgy abbahagyom, végül is kevés értelme van ennek.

pokorni egy faszkalap ugyanúgy, mint hoffmann rózsa, meg hiller pifti. meg nyilván te is, én is. az oktatás meg olyan, amilyen. mindenki írassa jó óvodába, iskolába, gimnáziumba, kollégiumba a gyerekét, meg jó egyetemre. pár évtized múlva a cigók úgy is csinálnak valami forradalmat, mivel fele annyi idő alatt kétszer annyi utódott nemzenek. és az itteni törzsi törvényhozást (a magyart) le fogják váltani. szóval úgy is majd ez után fogjuk a megoldást ténylegesen keresni, persze nem a magyarságból, hanem európából kiindulva. addig meg fölösleges szócséplés ez az egész.

kodó tamás 2010.11.11. 13:07:06

@Letícia:

egyébként elég durva volt. de gondoltam (gondolatrendőrség) hogy nem szándékos.

a blog rendőrség először csak figyelmeztet, aztán gumibottal ütjük a nyomát... a fülbelövés a harmadik...

ismersz én mindenáron megvédem a fénylő csillagunkat... akár a testeden át is.

én csak építőkritikát szoktam megfogalmazni...

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 13:07:14

@radala: Hát - érvek , épeszű latolgatások híján Én is csak abban hiszek , hogy valamit nagyon nem értek és neki lesz igaza , lesz 1 millió új munkahely és büszkén néz majd ránk Európa . De könyörgöm - MINDEN épeszű kül és belföldi SZAKEMBER véleményével szembe menve - mikor ?

kodó tamás 2010.11.11. 13:08:22

@guvernalista: hm
na látod tudsz te röviden és érthetően:)
ezt nem is duplázza a blogmoci
értette az is elsőre....
egyetértek

Makita 2010.11.11. 13:09:45

@panelburzsuj: Amit az oktatási PPP-s beruházásokkal kapcsolatban a mandiner-ről belinkeltél, az komlett hülyeség.
Mivel ezen a területen dolgozom, belülről látom a részleteket. A propagandán kívül az egész PPP ellenességnek, legalábbis az oktatás területén, semmi alapja nincs. A befektetők minimális kamatokkal, jellemzően 20 éves futamidőkkel finanszírozták meg az infrastruktúra megújítását. E nélkül soha nem jutott volna tisztán állami pénzből ennyi az oktatásra. Nem beszéve arról, hogy ez nem egyszeri finanszírozás, hanem 20 éves szolgáltatás, ami a jó színvonalú üzemeltetést is magában foglalja.

lüke 2010.11.11. 13:10:40

@radala:
a ciklusát is Sz-Krebs-nek hivják

ssi 2010.11.11. 13:12:27

AB-vel kapcsolatos szakmai jövőkép - laikusoknak biztosan újdonság
atv.hu/videotar/20101111_a_tet_2010_11_10_2_resz

Sokan sokféleképpen gondolják:
- Bajnai-kormány dicsérete?
- fegyelmezett magyar dicsérete?
- mostani, megszorítások mentes kormány dicsérete?
- elvárás a magyar néptől, hogy a mostani intézkedéseket is nyugton tűrje?
- elvárás a világtól, ha mégis gondok lesznek, nézzék el a mostaniaknak?
"Kijárna, hogy a külföld kalapot emeljen" - mondta Orbán Viktor ... utalva azokra az intézkedésekre, amelyeket "a válságra adott megkésett válaszként Magyarország két egymást követő kormánya" hajtott végre....többek között a ÁFA emelését, a 13. havi nyugdíj megvonását, a nyugdíjkorhatár emelését, illetve az államháztartás kiadási oldalának erős lefaragását. "Ezek a lépések összességében többet tesznek ki, mint amire bármely más európai ország vállalkozott - mégpedig sztrájkok és tiltakozások nélkül"
www.origo.hu/nagyvilag/20101110-kalapot-emelhetne-magyarorszagnak-a-kulfold-orban-szerint.html

lüke 2010.11.11. 13:13:28

okosok:

wie die Wissensgesellschaft den Erwerb von Wissen vernachlässigt - und dadurch die Idiotie befördert.

www.faz.net/s/RubC3FFBF288EDC421F93E22EFA74003C4D/Doc~E274496C7F4254A67A3519782422DDEDC~ATpl~Ecommon~Scontent.html

kodó tamás 2010.11.11. 13:13:37

@kíváncsivagyok: azok lesznek a hibásak ha nem sikerül... a szakemberek.... voltak már ilyen perek...

pont az első orbánista választás után (1990-2010 = 1945-47, 1947-56= 2010-?)
tudod a "vas és acélországa" azok a mérnökök ültek, akik előtte mondták hogy bullshit... aztán amikor sikerült nekik megmutatni hogy a vezér ötlete még MINDENÁRON sem vihető véghez ... akkor megmutatták nekik, hogy akkor is a vezér a főnök, vagy a fönök a vezér...

radala 2010.11.11. 13:13:48

@panelburzsuj: Én genetikusan optimista vagyok. Isten segedelmével maradok még egy ideig Bécsben és így meg is marad minden okom az optimizmusra:-)
Azt hiszem mindig baromi kínosan ügyelek arra, hogy ne csináljak úgy, mintha az én helyzetem magyar lenne. Nagyon távol álljon tőlem valakinek az ismerteteken alapuló pesszimizmusát cikizni. Tény, hogy én most Dunának megyek, ha haza kell "települnöm", minden okod megvan a pesszimizmusra, nem is mondanám, hogy pesszimista vagy csak realista. De most mi a francot mondhatnék. Nem javasolnám senkinek, hogy tegye föl a villanyszámla pénzét rulettre, mert ha bejön, akkor a gázt is ki tudja fizetni. Tény, hogy kb. ilyesminek tűnik, ami most Mo-n történik. De az is tény, hogy ennek meg az volt az alternatívája, hogy azt javasolták, hogy ok fizesd be a villanyszámlát oszt várj, amíg kikapcsolják a gázt. Pörög a rulettkerék, most még van ok az optimizmusra:-)
jó neked, az, ha rettegsz egy kaszinóban?
Ha majd újra fölteszik a már meglevő dupla pénzt, akkor én is pesszimista leszek, mert az az jelenti, hogy betegek, most még csak annyit tudunk, hogy vakmerők:-)

radala 2010.11.11. 13:15:35

@lüke: Söt csak a felvilágosultabb magyarok hívják SZ-K-nak a geci világ szerintem K-nak. De ezt azért leszarjuk, ha csak az örült majmot írta volna már akkor is szeretném.:-)

lüke 2010.11.11. 13:15:40

@panelburzsuj:
hát hogyan orientálódna ebben a demagógiában
s mi az értékmérő?

lüke 2010.11.11. 13:16:57

@radala:
ezt már nem mertem odaírni, mert itt az NBH
bár én csak NHL-t szeretem

kodó tamás 2010.11.11. 13:17:58

@manyike: @lüke: ja a magyar narancsban a NT nyilatkozata részben meg van, amit a lengyel ujságnak adott...

a legjobb, hogy nincs egyenes kérdésekhez szokva és a lengyel ujságíró naiv kérdésére nem tudott érdemben válaszolni, azonnal "provokációt" kiáltott :)

tanulság: a NER nincs kiakasztva külföldön... csak óvatosan... másként kell az "ideológiailag képzetlenekkel" tárgyalni"

panelburzsuj 2010.11.11. 13:18:47

@guvernalista:

Tomasz roppantul élvezi az anarchista robbantgatást, de emiatt még nem érdemes abbahagynod. Én örültem a visszatértednek, és szerintem akadnak mások is, legfeljebb nem mondják ki.

zebedeus 2010.11.11. 13:22:04

@guvernalista: Kívülről tűnhet így... de más a valóság és ezer a ruhája. Szóval: a szerzetesség nem független az Anyaszentegyháztól, szemben a protestáns testvérekkel.Ha a multira akarod vetíteni, ők közelebb vannak a központhoz, mint a kisbolt.

Helyben persze a "klérus" viseli a cégért.

"leszámítva orbánt, aki annak idején a csuhásokkal viccelődött. de ő nem liberális, hanem nacionalista. " A nacionalizmus nem tudom, hogy jön ide, mindenesetre képzavar ebben a szövegösszefüggésben. Ellenben Orbán protestáns. Nem kicsit, nagyon. Tehát jobban: Orbán nem liberális, hanem protestáns." De ezzel nagyon is lehet vitatkozni: Orbán nagyon is liberális. Ne higgye senki, hogy 1994-ben kifordult volna önmagából. Akit liberálisoknak tartanak, azok meg radikális bolsevikek legfeljebb (lásd ezt a kémfickót, najó Hírszerzőt, a rabmadarak hálózatát, meg az összes identitásválságos brm-t). Jászi Oszkár sem örülne nekik.

Orbán az Egyházat nem tartja ellenségnek, inkább olyan partnernek, akivel ha jóban van, biztos szavazóbázist jelent számára.

radala 2010.11.11. 13:23:11

@kíváncsivagyok: Ezt az épeszű szakember kategóriát én hál isten nem ismerem, nekem ennyivel könnyebb elhinnem mint neked. :-)

Azt nem tudom, hogy azért nem hiszek ebben a létezőben, mert el akarom hinni, hogy jó amit csinálnak, vagy nem hiszek bennük és ezért tudom elhinni.

De mégis mi/ki az a külföldi szakértő?
Ugye a hitelminősítőket tán nem kéne semminek sem gondolni (nem azt mondom, hogy nem számít, hogy mit mondanak, nagyon számít, de nem azért mert okosak, vagy igazat mondanak egyszerűen csak tekintélyesek).
Más szempontból meg egy elemző annyit tudhat, hogy ha Mo ezt és csak ezt tenné, akkor ez nem lenne jó vagy nem lenne elég. De honnan tudjuk, hogy Mo mit fog még tenni...

Szóval szerintem ez a hit világa akárki akármit is mond.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 13:23:34

@guvernalista: mindenki faszkalap, de a faszkalapok között is vannak faszkalapabbak. Régi favoritom Debreczeni József. :)

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 13:25:09

@kodó tamás: Hát igen ... bűnbaknak való (szakértő) politikus van bőven(a Fideszben is )....valószínűleg annak készültek eleve....bűnbaknak...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 13:26:08

@radala: nem olyan rossz a Dunának menni. Pergetőbottal a kézben, a madzag végén gumihal. A nagyobbacskát akár meg is lehet sütni panírban, más hallal többnyire úgyse találkozik az ember.
Mindjárt indulok :)

panelburzsuj 2010.11.11. 13:26:24

@Makita:

A belinkelt példáimmal nem föltétlenül értek egyet. A "személyes krédóm" nagyon határozottan az általánosítás, az előítéletek, a sztereotípiák elleni tevőleges fellépés. A PPP nyilván egy keret, amit értelmesen és gazemberül is lehet alkalmazni.

Még annak a technikáját nem látom tisztán, hogy az öblögetős politikus, médiatudor és egyéb semmihezsemértők rémuralmát hogyan lehet óvatosan, de határozottan szétszerelni. Afféle társadalmi tűzszerészként.

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 13:27:42

Különben meg mi a fenének ilyen fennkölt hasonlat : -az európai kapitalizmus hajóját keleti szél fújja - Egyszerűen ott VAN pénz ...bakker !

emil43t 2010.11.11. 13:28:42

Á, vihar egy lavór vízben. Van egy kerületi polgármester, meg egy államtitkár asszony. Hol a miniszter? Ez sem fontos, mert van a gazdi. A lényegről meg szó sem esik: a hajdanvolt mszmp tag államtitkár asszony neofita keresztény buzgalmában általánossá tenné - a neki teljesen - új ideológiáját, a kereszténységet. Egy apró gond van. Ki tanítson? A Kádár rendszerben volt kb. 10-15 egyházi gimnázium, abból kettő volt színvonalas: Pannonhalma, Piarista Budapest. Most meg száz számra nőnek ki újak, de jó iskola csak kettő maradt, a két régi. Akármit festhetnek egy iskola bejárata fölé, az ottani tanárokat nem lehet megkerülni.

panelburzsuj 2010.11.11. 13:30:42

@radala:

Pont az a kérdés, hogy elkerülhetelen istencsapása-e, hogy ez a nép örökké kaszinózik tanulás helyett.

S2000 2010.11.11. 13:34:20

@Blogger Géza: Részben, nem teljes egészében. A lényeg a cél: az állam számára kisebb finanszírozás mellett javítani a színvonalon, egészen pontosan olyan embereket termelni, akire valóban szükség van. Ennek eldöntéséhez pedig nem állambácsi fogja megmondani a frankót, hanem a cégek, akik felveszik a végzős diákokat.

radala 2010.11.11. 13:35:28

@panelburzsuj: Nem a nép kaszinózik szerintem. A nép korábban egy kicsit kaszinózott a Jólétirencerváltás után. De most szerintem a kormány tesz így.
Amúgy most olvastam, hogy maradnak a válságadók.
Erröl nincs véleményem, de valamikor itt volt szó róla, hogy egyszer fölvilágosított az überliberális főnököm, hogy mekkora tévedés azt hinni, hogy a gyerek a nyugdíj letéteményese, mert valójában mivel a hatékonyság nő termelni termelünk elég cuccot magunknak, minden adott ahhoz, hogy eltartsanak bennünket, csak nem a dolgozóktól, hanem a termelőktől szolgáltatóktól kell pénzt követelni azért, hogy ezt megtehetik.
Szóval nem is tudom, hogy ne gondoljam-e azt, hogy ez a jó irány. Akkor engem nagyon meggyőztek a főnököm érvei.

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 13:36:03

@radala: Nem egy , nem is kettő - három szakértőre gondoltam, hanem a hónapok alatt összegyülemlett véleménytömegen gondolkodom.... és ezek messze nem jó iránynak tartják pl. hogy megegyük ( egy - két év alatt ) az aranytojást tojó tyúkot...de ez csak egy példa , sorolhatnám... de főleg az ÉRDEMI valós változások elkerülése borzasztóan az MSZP - re hajaz... ugyanis a meglévőt ( még ha másé is ) elvenni , felélni .... minden hülye tudja !

kodó tamás 2010.11.11. 13:39:57

@radala: egyik válság adó sem termelő szektor...

kiskereskedelem, energia keresk., közmű, bank, tel szolgáltatás

zebedeus 2010.11.11. 13:40:17

@emil43t: tényeket csak pontosan, szépen!

1948-ban a következők maradhattak:
- 2 bencés (Pannonhalma, Győr),
- 2 piarista (Budapest, Kecskemét),
- 1 ferences (Esztergom)
- 2 iskolanővér (Budapest, Debrecen)

ssi 2010.11.11. 13:41:24

szakma is hiányolja a háttérszámításokat a költségvetésből és az egyenes beszédet úgy általában

(kisember vagyok én hozzájuk képest, bár e 2 ok miatt nem tudok teljesen lelkesedni a kormány intézkedései iránt kezdettől fogva, de bevallom a kormány iránt se, de így vagyok az egyszerű hétköznapok egyszerű hétköznapi sumákolóival is)

- bankadó, válságadó gyors bevezetése - érintettekkel történő konzultáció nélkül
- kormány késve benyújtotta a költségvetést
- szakmai elemzés során vették észre, hogy a válságadó mégis tovább marad
- kormány magyarázata: válságadónak csak a neve szűnik meg
- érintettek hüledeznek, hogy nekik megint nem szóltak, mást mondtak
- O.V. bedobja új, jól hangzó nemzeties ideológiáját
-
-
-
... s az élet megy tovább

válságadók kifutása után egy tartós, kiszámítható közteherviselésben kell megállapodni a kereskedőkkel, valamint a távközlési- és energiavállalatokkal - jelentette ki a miniszterelnök.
atv.hu/belfold/20101111_orban_uj_kozteherviselesi_modell_kell

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 13:42:40

@kíváncsivagyok:

A Keleti Szél
egész mást csinál oktatásügyben és tudományban is.

Becsalogatja a multikat - ugye ?

Aztán lekoppintja a technikát - ugye.

És ipari méretekben gyártja a hamisítványt - haha.

Aztán occsítja kissé az alapanyagot és - eladja Európában.

Hát hol vagyunk mi ehhez ?

Hát úgy néz ki Hoffmann Rózsa, vagy Pokorni, mint kettő ipari kém ?

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 13:44:10

@radala: Főleg ha a főnök érveit kétszeres szorzóval számítjuk be...

panelburzsuj 2010.11.11. 13:46:51

@radala:

A főnököd érvei tőrülmetszett marxista érvek.

Kaszinózás alatt meg az általad is megpendített eszetlen, magalapozatlan vállakozósdi mellett ollyara gondolok, mint programtalan pártokra meg üres emberi héjakra szavazni tömegesen.

Tömören és roppant költőien talán azt mondhatnám: tömeges hit a magyarok között, hogy a pokoljárást meg a keskeny ösvényt meg lehet spórolni, csak meg kell találnia a főútra nyíló kiskaput.

De erről tényleg regényt kéne írni, nem kommentet ... :)

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 13:48:05

@simonmondja.:
1.) a pénznek nincs szaga...( Kína gazdaságának a fele lopott termék )
2.) Európa lassan csak arra lesz jó , hogy utánpótlást biztosítson Kína számára ..... PET palackból.......

radala 2010.11.11. 13:50:42

@kíváncsivagyok: Teljesen hihető, amit mondasz. De én azzal vigasztalom magamat, hogy az aranytojást tojó tyúkot nem levágják csak kölcsönveszik:-). No meg annyi aranytojást tojó tyúkot vágtunk mi már, hogy igazából meg sem tudnám könnyezni.

@kodó tamás:Igen gondolkoztam rajta, hogy jó-e a példám (be is tettem orvul a szolgáltatók szót:-) )
A lényeg az az, hogy hol van az megírva, hogy a dolgozók járulékaiból kell nyugdíjat ezt-azt fizetni. Miért nem lehetne bármi más a forrás, valami, ami nem csökken.
Igazából nem egészen világos, hogy miért pont a munka az, amit "büntetnek". (értem, hogy nem csak azt büntetik) De hol van az megírva, hogy ne a vagyonokat, termelést fogyasztást használjuk föl annak a mérésére, hogy kinek mennyi jövedelme van...
Nem mondom, hogy ez jó, csak nem értem, hogy miért pont szja-t meg járulékokat kell fizetni.
Tényleg a kommunizmusban nem volt adó nem? akkor hogyan, honnan szedték be a pénzt? Minden vállalat pénze ment valami közösbe, hogy volt ez áfa, ilyenek?

emil43t 2010.11.11. 13:51:17

@zebedeus: 10-15 helyett 7, elfogadom, de a kettő az marad: Pannonhalma, Piarista Budapest, sajnos ez a szám nem emelkedik és itt (is) van az eb elhantolva.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 13:51:24

@kíváncsivagyok:

Volna mit tanulni...
ha már az oktatás és a keleti szél szóba került.

2010.11.11. 13:51:50

@kodó tamás: hogy te lennél TG védője, erre nem gondoltam, de most már tudom miért vagy te vele a legkeményebb!:)

radala 2010.11.11. 13:52:19

@panelburzsuj: No ez talán sajna nemzeti sajátosság.Ez ellen tán nincs orvosság sajna.

radala 2010.11.11. 13:55:52

@panelburzsuj: Mindig tudtam, hogy nem múlhat el az általános iskola nyom nélkül, fogékony vagyok a marxizmusra.
Valaki mondja el, hogy miért pont a munkát adóztatják?
Mármint ez, hogy alakult ki történelmileg. Igazából az adót így sem én fizetem, hanem a munkaadó, csak egyszerűen büntetve van, ha többen dolgozunk? Kommunista lettem?:-)

panelburzsuj 2010.11.11. 14:00:50

@radala:

Ugye nem bántódsz meg, ha azt mondom: hihetetlen méretű arcod van az ismerteidhez képest?

Nem bántódhatsz, hisz pont ez az a "sajna" nemzeti sajátosság, amiben épp most állapodtunk meg ...

radala 2010.11.11. 14:01:15

@zebedeus: Ja és mind az 5+2 színvonalas volt, csak mást-mást kell a színvonalon érteni. A Ferencesek, Jut eszembe Szentendrei Ferences koedukált. Tudtam én, hogy 6+2.
Szóval a ferencesek nem akartak elit képzést szerintem a bencések is csak "mellesleg" képeztek elitet nem ez volt a cél.

radala 2010.11.11. 14:03:11

@panelburzsuj: Nem bántódom meg rajta, igazat is adok neked a hiányos ismeretekben, a nagy arcban is, de nem látom az összefüggést a kettő közt:-)
Konkrétan most miről jutott ez az eszedbe?

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 14:03:28

@simonmondja.:
Végülis , Mi is keletről jöttünk ( mármint Ti , mert Én biztosan nem :-) )...talán nem véletlenül adott ki a Magyar Posta ....Iránnal közös bélyeget.... úgy hasonlítanak a minták rajta , ...mint......egyik tojás a........... vakondtúrásra.....

2010.11.11. 14:05:13

Itt is mondon, nemcsak az éjszaia műszaknak, hogy ha valaki nem kapott véletlenül a blogtalálkozóról meghívót, és érdekli, akkor kattintson a nicknevemre és küldjön egy mailt a tájékoztást kérésre!

@kíváncsivagyok: mindkettő megállapítás igaz. Elég abszurd is, hogy mire eljutunk az abszolút korrekt ás átlátható gazdasági eljárásokhoz, nem lesz gazdaság...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.11. 14:05:49

@panelburzsuj: elsőre körülmetszett marxistának olvastam...

radala 2010.11.11. 14:05:54

@panelburzsuj: Ha arra érted, hogy "hol van az megírva..."
Akkor az a része a mondásomnak nem egy kinyilatkoztatás, hanem egy nagyon őszinte kérdés arra nézve, hogy ez miért így van és nem másképp. Nem azt akarom mondani, hogy ez rossz, csak rádöbbentem, hogy nem is értem miért pont ez az, ami méri, hogy mennyit adj be a közösbe.

2010.11.11. 14:06:53

@kíváncsivagyok: én biztos, meg délről. A recesszív vércsoportom miatt le sem tagadhatom...

2010.11.11. 14:09:13

@radala: sok szülőt, miután lerabolja a gyereke, otthagyja a fenébe, rá se nyitja az ajtót. Vagy külföldre telepszik. Szóval a gyerek nem biztosíték semmire se.

kodó tamás 2010.11.11. 14:09:51

@simonmondja.: az oktatás kicsit olyan mint az alkotmány
nem tesz neki jót ha egyik nap porosz másik nap angolszász típust építünk.
végülis mindegy milyen keretek vannak... de ahhoz ugy 20-30 évig ALAPVETŐEN nem kellene nyulni

kodó tamás 2010.11.11. 14:10:58

@Letícia: na EZ pont a szülő felelősségi köre.
erre aszondom, aki szűlő így jár az pontosan meg is érdemli, mert csak magának köszönhette...

2010.11.11. 14:11:49

@panelburzsuj: @Hepci:

Ilyen főnökről beszélgettek:

index.hu/belfold/budapest/2010/11/11/jogara_fizeti_be_dolgozoit_a_fopolgarmesteri_hivatal/

Nem semmi! Mészöly mikor oktatja focira a pókhasú dolgozókat munkaközi szünetben, pl. ebédelés helyett?

kodó tamás 2010.11.11. 14:14:08

@Letícia: csak egyet értesz? a többit nem? :)

2010.11.11. 14:14:50

@kodó tamás: de, de értem én a többit is...:)

panelburzsuj 2010.11.11. 14:14:57

@radala:

Nagyon tömören: azért a munkát köztehelik, mert a tőkét évtizedeken át (máig) elbasszák faszságokra. Az állam mindent beszipolyoz, aztán néhány nagyokos (Gerő Ernőtől Hoffman Rózsáig) elcseszi a saját kompániája ábrándjaira.

Hajdan pl. bérlakásokat építettek társdalombiztosításként, és a befolyó bérekből fizették az esedékes járandóságokat. A paici lakásrendszert elsöpörte az állami pofára osztogatás rendszere, végül a lelakott ingatlanokat szétosztogatákk fitytingekért a bennklakóknak. (Aki meg falun épített négyszintes betonpalotákat, az most lesheti a várát körbefolyó nyugdíjas és cigányáradatot. Némi költői túlzással ... )

panelburzsuj 2010.11.11. 14:17:34

@Hepci:

dyslexia, nézesd meg szakemberrel ... :)

kodó tamás 2010.11.11. 14:18:14

@Letícia: velem még egyetérteni is nehéz, én külön egyén vagyok:)

@panelburzsuj: a tőke adóját vagyonadónak hívják, csak szolok
vagy kamatyadó:)

de egyébként igazad van... főleg a c-ket tekintve

érdekes! nyugdíjas cigány mér nincs?
ez olyan x-akta itthon, mint a kinai temető...

radala 2010.11.11. 14:18:15

@Letícia: Ja nem erről beszélt, hanem, hogy a következő generáció munkájának kell eltartani a mostanit, holott gondolhatnánk azt is, hogy a következő generáció termelésének, fogyasztásának tudomis én mijének kell eltartani. Látszólag javak vannak elegen a GDP még úgy is nő, hogy fogyunk, szóval nem kéne rettegni. Valami ilyesmit mondtam.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 14:18:19

@kíváncsivagyok:

Hát, szerintem teljes téveszme találmányokra gyúrni, aztán sírni, hogy lekoppintják őket és meggazdagszanak.

Le kell koppintani, amit lehet, gyártani, és meggazdagodni.

Upsz, már megint kitört belőlem a bendőnézet.

kodó tamás 2010.11.11. 14:19:19

@Hepci: "@panelburzsuj: elsőre körülmetszett marxistának olvastam... "

van olyan: körülmetélt marxista, az másnéven... na hagyjuk

Blogger Géza 2010.11.11. 14:20:57

@Makita: "A befektetők minimális kamatokkal, "

Az konkrétan mennyi?

kodó tamás 2010.11.11. 14:20:57

@simonmondja.: de ha amcsival összeállunk akkor a szellemi termékek jogvédelmét megtudjuk oldani világszinten is...

itthon a szellem a termék...

kodó tamás 2010.11.11. 14:22:25

@simonmondja.: mi zoknival nem tudjuk elárasztani a világot....
pontosabban megpróbálhatjuk, de nem biztos hogy észreveszik...

radala 2010.11.11. 14:22:39

@panelburzsuj: De miért van így mindenhol a világban? Miért nincs mondjuk egy hely sem, ahol 0 az szja de 35 az Áfa (és mondjuk van vám, hogy ne csalhass.
Szóval indulatmentes őszinte választ szeretnék. Szerintem az emberek 90 % nem tudja, hogy az ilyen alapvető dolgok miért úgy vannak ahogy. Nem mondom, hogy nem vagyok buta, de nem extrabuta, mint arra célozni méltóztatsz;-)
Mióta van szja? A tized, az még a termelésen nem a munkán alapult. Nyilván egyszer csak ki lett találva az szja.

Blogger Géza 2010.11.11. 14:25:12

@panelburzsuj: Megkérdeztem a japánokat. Nem akarják finanszírozni a magyar felsőoktatást.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 14:25:18

@panelburzsuj:
Túrót.
Azért a munkát terhelik, mert a vagyont nem akarják.
Vagyonosok rendelik a politikát.

Há perszehogy nem akarnak adózni.

Adózzon a jobbágy.
A nemzet életét és vérét adja a Hazáért, de adóját, azt nem.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 14:27:55

@kodó tamás:
Nem kell, hogy észrevegyék.
Az is baj, hogy itt a sikert dicsőségben mérik. Sznobéria.
Mennyiségben kéne.

lüke 2010.11.11. 14:28:04

@Letícia:
a b...@ meg vagy a fia?

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 14:29:19

@radala:
nézd, én azt gondolom, hogy a biológia alapvetően humán tudomány. az emberért van. az állatorvos is az emberért van szerintem. matematika, a fizika és a kémia nem ilyenek. az nem az emberért van, hanem a természet egészéért.

szóval próbálj meg egy humán beállítottságú gyereknek matematikát tanítani. lehetetlenség. csak a matekot tanulja meg. a számtant, esetleg mértant. de függvénytant nem fogja befogadni. nem azért, mert hülye, hanem mert nem érdekli.

és abban is igazad van persze, hogy a matematikusok többségét meg a biológia nem érdekli. szóval minden matematikus úgy hal meg, hogy puff, meghalt. mert a matematikust a természet egésze érdekli. a növénytannal még úgy ahogy elvan, belelát valami fraktált, az állattannal még tud valamit kezdeni mesterséges intelligencia címszó alatt, mert úgy képzeli, hogy lehet alkotni olyan gépet, ami talán lehet okosabb, mint az állat. de az embertannal már alig tud valamit kezdeni. az embert jelenleg a matematika az örökítőanyagra redukálja. ami azért egy elég merész redukció. és akkor ebből jön ki a genetika, ami bioaritmetika valójában. szóval ez a matematikának a legeleje: a számtan.

de a biológia önmagában véve egy másik brancs, ebben nincs vita közöttünk. én pusztán csak azt állítom, hogy neked azért kell annyit kísérletezni (nem állítom, hogy azt egyáltalán nem kell, hanem csak azt, hogy azért kell olyan sokat) mert a természettudósok a világot, és benne az embert nem tudjuk elég jól modellezni.

mondok egy példát. török gábor úgy képzeli, hogy a gyerekeit jó levegőn kell felnevelni, és ebben teljesen igaza van. de a helyzet az, hogy valójában fogalmunk nincs arról, hogy úgy egyébként kinek mi a jó. a jó levegő biztos nem árt. ezt mondhatjuk. de mi számít annak. az, hogy van benne egy kis virágpor, és jó illatú. szóval azt nem tudjuk modellezni, hogy beleszippantja valaki a jó levegőt, és el kezd fulladozni. és ha nem viszik el onnan, a jó levegőről, akkor megfullad. és nem tudjuk az okát, fogalmunk nincs róla, mert a matematikai, fizikai, kémiai ismereteink ehhez csekélyek.

a biológiából, a földrajzból, és a legfőképpen az irodalomból (!) megállapítja az orvos, hogy az a paciens allergiás. 100 emberből 99 beszívja a jó levegőt, és azt mondja, hmm, de fincsi, és van 1, amelyik meg majdnem megfullad. és erre azt mondjuk: allergia. mostában már nem 1 van a 100-ból, hanem 10. és akkor ezzel valamit kezdeni kell. és akkor háromféle közelítés van. az egyik, hogy költözzünk a jó levegőre, és bízzunk a jó szerencsében. ez a közelítés a legjobb. a kodó nevű nick nem érti, hogy ezen kívül mi van még. mit kell ezen lacafacázni. török gábor se érti szerintem. ez a megoldás, és kész.

de van még két másik kiindulás. az egyik, aki neki lát kísérletezni, és a másik, aki modellez. és én az utóbbihoz nem nagyon kell pénz. mert valójában régi eszközökkel is lehet modellezni. de valójában ez a kutatás, és a másik a kísérletezés. szóval a modellálás az is, hogy neki látsz rajzolni. és úgy rajzolsz le valamit, ahogy addig még soha senki. de nem úgy, mint pikacsu, aki egy művész, hanem mint egy tudós. és akkor ebből az jön ki, hogy a tudomány valójában természetrajz. a politikatudomány a politika természetrajza.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 14:29:19

@radala:
nézd, én azt gondolom, hogy a biológia alapvetően humán tudomány. az emberért van. az állatorvos is az emberért van szerintem. matematika, a fizika és a kémia nem ilyenek. az nem az emberért van, hanem a természet egészéért.

szóval próbálj meg egy humán beállítottságú gyereknek matematikát tanítani. lehetetlenség. csak a matekot tanulja meg. a számtant, esetleg mértant. de függvénytant nem fogja befogadni. nem azért, mert hülye, hanem mert nem érdekli.

és abban is igazad van persze, hogy a matematikusok többségét meg a biológia nem érdekli. szóval minden matematikus úgy hal meg, hogy puff, meghalt. mert a matematikust a természet egésze érdekli. a növénytannal még úgy ahogy elvan, belelát valami fraktált, az állattannal még tud valamit kezdeni mesterséges intelligencia címszó alatt, mert úgy képzeli, hogy lehet alkotni olyan gépet, ami talán lehet okosabb, mint az állat. de az embertannal már alig tud valamit kezdeni. az embert jelenleg a matematika az örökítőanyagra redukálja. ami azért egy elég merész redukció. és akkor ebből jön ki a genetika, ami bioaritmetika valójában. szóval ez a matematikának a legeleje: a számtan.

de a biológia önmagában véve egy másik brancs, ebben nincs vita közöttünk. én pusztán csak azt állítom, hogy neked azért kell annyit kísérletezni (nem állítom, hogy azt egyáltalán nem kell, hanem csak azt, hogy azért kell olyan sokat) mert a természettudósok a világot, és benne az embert nem tudjuk elég jól modellezni.

mondok egy példát. török gábor úgy képzeli, hogy a gyerekeit jó levegőn kell felnevelni, és ebben teljesen igaza van. de a helyzet az, hogy valójában fogalmunk nincs arról, hogy úgy egyébként kinek mi a jó. a jó levegő biztos nem árt. ezt mondhatjuk. de mi számít annak. az, hogy van benne egy kis virágpor, és jó illatú. szóval azt nem tudjuk modellezni, hogy beleszippantja valaki a jó levegőt, és el kezd fulladozni. és ha nem viszik el onnan, a jó levegőről, akkor megfullad. és nem tudjuk az okát, fogalmunk nincs róla, mert a matematikai, fizikai, kémiai ismereteink ehhez csekélyek.

a biológiából, a földrajzból, és a legfőképpen az irodalomból (!) megállapítja az orvos, hogy az a paciens allergiás. 100 emberből 99 beszívja a jó levegőt, és azt mondja, hmm, de fincsi, és van 1, amelyik meg majdnem megfullad. és erre azt mondjuk: allergia. mostában már nem 1 van a 100-ból, hanem 10. és akkor ezzel valamit kezdeni kell. és akkor háromféle közelítés van. az egyik, hogy költözzünk a jó levegőre, és bízzunk a jó szerencsében. ez a közelítés a legjobb. a kodó nevű nick nem érti, hogy ezen kívül mi van még. mit kell ezen lacafacázni. török gábor se érti szerintem. ez a megoldás, és kész.

de van még két másik kiindulás. az egyik, aki neki lát kísérletezni, és a másik, aki modellez. és én az utóbbihoz nem nagyon kell pénz. mert valójában régi eszközökkel is lehet modellezni. de valójában ez a kutatás, és a másik a kísérletezés. szóval a modellálás az is, hogy neki látsz rajzolni. és úgy rajzolsz le valamit, ahogy addig még soha senki. de nem úgy, mint pikacsu, aki egy művész, hanem mint egy tudós. és akkor ebből az jön ki, hogy a tudomány valójában természetrajz. a politikatudomány a politika természetrajza.

2010.11.11. 14:30:02

Na ez de szép: Salamont leiskolázzák. Hát, nála nagyobb tökfilkó kevés van a jogi karon, nem véletlenül a politikához menekült a tudományos munkásság helyett. Két értelmes mondatot nem tud mondani, pláne, hogy összefüggjön ez a két mondat! A cikkből is derül ki, a cikkíróját meg ezennel tiszteletbeli pázmányosnak avatom!:)

index.hu/belfold/2010/11/11/solyom_alkotmany_salamon/#comments

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 14:30:34

basszus, ilyen nincs, a hosszú szöveget meg duplázza.

tölgyes 2010.11.11. 14:30:49

Kedves Török Gábor!

Már-már "félve" írom ide, hogy már megint valami baj van az Ön érvelésével, vagy vita-etikájával.. mert Ön a szövegében a következőt írta:

"A világért sem akarnám megkérdőjelezni Pokorni Zoltán őszinte mondatait, amelyek TÖBBSÉGÉVEL!!!!! ráadásul egyetemen oktatóként magam is egyetértek, kiállását tisztelem."

Vagyis Ön kinyilvánította, hogy NEM ÉRTÉK-SEMLEGES E SZAKMAI VITÁBAN, HISZ OKTATÓKÉNT POKORNIVAL EGYETÉRT... VAGYIS LETETTE A VOKSÁT A POLITIKAI VITÁBAN POKORNI MELLETT!!! Ugyanakkor azt is fontosnak gondolta ideírni, hogy Pokorni szövegének TÖBBSÉGÉVEL ÉRT EGYET.. Tehát nem mindennel, de a többséggel igen.. Ugyanakkor nem említi meg, hogy mi az amivel egyetért, s mi az amivel nem. Tekintettel arra hogy a Pokorni-Hoffmann vita nem téren és időn kívül folyik ráadásul a vitának konkrét, ismert elemei vannak, amivel kapcsolatban Ön már el is kötelezte magát Pokorni érveinek többsége mellett.. úgy gondoltam fontos lenne, ha az Önt olvasók is megtudnák, hogy melyek azok az értékek, amelyeket Pokornival egyetemben védelemre fontosnak tart... Annál is inkább, mert a politikai elvek és ideológiák általában konkrét politikai, személyes döntésekben, lépésekben szoktak teste ölteni, (Van erre nekem egy régi jó példám: a hajdani SZDSZ egyik nagyon liberális tagja panaszkodott nekem arra, hogy a szomszédságába beköltözött egy cigány család..Mondom neki.. és mi a bajod neked ezzel.. Mire Ő: Az hogy miért nem tudott ez a család HG szomszédságába költözni..Mondtam neki: mert HG a Rózsadombon lakik és a cigány családnak nem futja rózsadombi lakásra..:)nem általában tárgyban, térben és időn kívül.
Egy szó mint száz: mivel Ön azt mondta: Pokrnival többségében egyetért, tehát belevitte az Ön személyét is a vitába.. gondoltam megkérdezem amit megkérdeztem.

Az én Önhöz intézett kérdésem így szól:

"Számomra csak az nem világos, hogy mi az amiben egyetért Pokornival és mi az amivel nem ért egyet Hoffmannal."

Ön a kérdésemre írt válasza így szól:

"...ez a blog (alapvetően) nem rólam szól, ráadásul nem is szakpolitikai kérdésekkel foglalkozik. amit kérdez, az a téma szempontjából irreleváns."

Vagyis az Ön megfogalmazása szerint az Ön személyes véleménye az Ön véleményét kifejtő írásban irreleváns.. HMMMMMMM!

Vagyis ez az írás is "csak" azért született meg, hogy a fideszen belüli ádáz harcokról tudósítson.. kimutassa sejtesse a repedéseket..míg máskor azon sopánkodik, hogy "Aki nem lép egyszerre.." Vagyis ha van sapkája azért, ha nincs sapkája azért... lehet előrevetíteni a a közelgő elkerülhetetlent.

Ezért aztán én változatlanul nagy érdeklődéssel várom, hogy miben osztja a véleményét Pokornival.. és miben nem.. mert az megmutatná nekem(nekünk) hogy általános elkötelezettségei hogyan érvényesülnek a politika gyakorlat konkrét lépéseinek megítélésében.
Barátsággal: Tölgyes

kodó tamás 2010.11.11. 14:31:04

@simonmondja.: a mennyiséggel állítottam szembe a szellemi terméket... a zoknira gondolsz? egyébként metafora is... nem vagyunk zokni nemzet, a magyar agyas...

@Blogger Géza: és HR+PZ megkérdezte a Norvégokat stb hogy hány orvost kell képeznünk évente? és a minőséggel nincs gondjuk? mehet ugyanígy? vagy változtassunk valamit?

lüke 2010.11.11. 14:32:36

@kodó tamás:
nem olvasom mióta volt SZER tudósító a szerkesztő

kodó tamás 2010.11.11. 14:32:51

@guvernalista: én mondtam hogy a hosszu szövegeidet kétszer kell elolvasni, hogy eygszer értsük:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 14:34:32

@kodó tamás:
Lófaszt agyas. Ha agyas lenne, nem itt tartanánk.
Nincs egy épkézláb ötletünk, hogy micsinájunk magunkkal.

Azért kölletett a Viktor.

lüke 2010.11.11. 14:35:01

@guvernalista:
Liszenko is azt gondolta, hogy humán tudomány a biológia, s meg is erőszakolta

2010.11.11. 14:37:00

@lüke: :D:D:D: Látom Szőke Szikla értelmi színvonaláról nem csak nekem jut ez eszembe. A ..., meg a sípolás.!:)

kodó tamás 2010.11.11. 14:38:12

@simonmondja.: kicsit bedurvultál. na jo...
akkor neked marad a zokni...
én meg megyek a forgóajtón az angolok előtt...

panelburzsuj 2010.11.11. 14:38:54

@kodó tamás:

Leginkább azért nincs nyugdíjas cigány, mert öreg cigány se nagyon van. Pontos korfát persze nemigen fogsz látni leírva, de ha ennyire lenyűgöz ez az etnikum, biztos kifigyelted, hogy hiába sok gyerek, ha sok a betegség, sok az önpusztítás - nyugdíjasnak csak hírmondó marad ...

lüke 2010.11.11. 14:40:40

@kodó tamás:
vót,
minden nap ismétlik az mr1-n 3x
Teller, Kármán, Wiegner, Neumann, Szilárd
őtős fogatát,
de hol van az már?-most is az megy-
www.youtube.com/watch?v=_8Vz6rsnJJk
ezt is lehetne játszani, Lady gaga helyett

lüke 2010.11.11. 14:41:52

@Letícia:
ja, csak hozzásegítettem a szövegértéshez
bár most ,hogy írod szőke szakáll is elmesélhetné neki

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 14:42:35

@kodó tamás:
Mondom, hogy a magyar sznob.
Hát hogy lesz ebből Keleti Szél ?

ssi 2010.11.11. 14:43:41

H.R. tervezete: még a fideszes szakértők se fértek hozzá
www.komment.hu/tartalom/20101110-velemeny-hoffmann-rozsa-felsooktatasi-vitairata-a-vitat-es-szakmaisagot-nelkulozi.html?cmnt_page=1

"..leparasztozta a kormányt, amiért pillanatnyi céljainak megfelelően módosítgatja az alkotmányt..."
index.hu/belfold/2010/11/11/solyom_alkotmany_salamon/

"...elemzők szerint inkább a vártnál korábbi kamatemelés jöhet..."
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/11/magasabb_inflaciot_es_elorebb_hozott_kamatemelest_var_a_piac/

"...nem láttunk ilyen hihetetlenül kapkodó, és az intézkedések előkészítésének a legalapvetőbb lépéseit sem betartó gazdasági kormányzatot..."
velemenyvezer.blog.hu/2010/11/11/matolcsy_gazt_ad_a_lejton

"...Létre kell hozni legalább egy olyan közgazdasági intézetet, amely alternatív megoldásokat kínál a kormányzatnak..."
mandiner.hu/cikk/20101111_uj_gazdasagi_tervezes

lüke 2010.11.11. 14:46:10

@kodó tamás:
jaj ne má'
a képzéssel nincs baj, a hánnyal se
a norvégoknak 14 ezer van, nekünk 37 ezer ,
nyugodtan elmehet , 24 ezer

panelburzsuj 2010.11.11. 14:49:31

@radala:

Simonmondja mondja, csak részben kifordítva ...

Dobbal nem lehet verebet fogni. A tőke illékony, hazátlan, gyön-megy oda, ahol a legfürgébben hízhat. Ideig-óráig lehet neki nemzeti meg birodalmi korlátokat állítani, de akkor vagy elsorvad (ezt a változatot írtam le), vagy balhét csinál (a második világháború a túlságosan szűk tartályokba szorított európai tőkék meccsének indult).

Miért nehezebb az állatkertben gorillát fialtatni, mint tengerimalacot? Mert a gorillának a malacnál több kell ahhoz, hogy kedve legyen ...

A tőkést sokkal nehezebb domesztikálni, mint a melóst.

tölgyes 2010.11.11. 14:51:47

@guvernalista: Nem akarom hergelni magát, de a biológiát a mai tudomány-rendszertan a természettudományok körébe sorolja. És ez így is van rendjén

Egyébként valamennyi tudomány az "emberért ven".. csak az ember tudja a tudományokat művelni fejleszteni

A tudományos rendszertan szerint az orvostudomány, műszaki tudományok un. alkalmazott tudományok..Mert ezekben a tudományágakban a természettudományos és humán tudományos eredményeket felhasználják.. alkalmazzák. Az ember szervezete mégis csak a biológia, kémia stb. szabályait követve működik.

Lovász László most kapta meg a matematikai Nobel-díjat.. Ő a matematikáról a díj átvételekor tartott előadásában azt mondta: a tudományok királynője és cselédje..Szellemes és szép...jelezve ezzel azt is, hogy téved aki a matematikát besorolja a természettudományok körébe.

tölgyes 2010.11.11. 14:58:14

@manyike: Ez így szokott lenni..Ha írnak egy szöveget, azt nem lehet olvasni, amíg el nem készül.. de tudtommal a Rektori Konferencia már tárgyalta az első nyers változatot..Sajnos nekem még nem volt arra időm, hogy a szöveget elolvassam.. de tekintettel arra, hogy TG arra hivatkozott, hogy PZ-vel többségében egyetért, akkor az bizonyos, hogy TG ismeri PZ véleményét, mert különben csak nem írta volna ide, hogy egyetért azzal, amit nem ismer.

panelburzsuj 2010.11.11. 15:02:20

@guvernalista:

Szeretettel, de nem tudom megállni:

A mai keybordokba nem kell ám indigót fűzni ... :)

lüke 2010.11.11. 15:03:05

Kyoto díjat kapott

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 15:04:37

@panelburzsuj:
Miért, végülis érthető az adópolitika.

A vagyon úgy megy át a határon, mint a fecske.
Az APEH csak integet utána.

A vásárló úgy szórja a pénzét a szélbe, ahogy akarja.
Az APEH csak sóhajtozik utána.

Az egyetlen biztos igavonó a jobbágy.
Az a röghözkötött orrvérzésig magyar.
Attól már akkor elveszik, amikor még meg se kapta.

panelburzsuj 2010.11.11. 15:09:08

@guvernalista:

Azért mondjuk populációbiológiát nem olyan könnyű ám matekságra fogékony lélek nélkül művelni ...

Te (derék debreceniként!) látod a Csokonait meg a füvészkedő cimboráját, de nem látod mondjuk a Juhász-Nagy Pált.

Pedig érdemes belenézni, különoösen ilyen teféle tudományfizófiára fogékony léleknek.

ssi 2010.11.11. 15:09:17

@tölgyes:
én így értelmezem, s másban nem is mélyülök el:
- poszt fő vonala: H.R. és P.Z. sajátos párbeszéde jelzi-e kormányműködés repedését
- mellékzönge: H.R. és P.Z. stílusa, mondandója fontos-e, s kapcsolódik-e kapcsolatuk stílusához
- kiolvashatóságok: mint érintett, az eddigiek alapján közelebb áll hozzá P.Z. kritikájának lényege, mint amit H.R. képvisel szakmailag

a politológus T.G. nyíltan vállalva hirdeti: adja a szaktudását, de nem adja a magánvéleményét
- ezt már szokhatjuk
- miért tenne másként pl. oktatási politika véleményezésénél, ami eleve nem is téma most

kodó tamás 2010.11.11. 15:09:43

@panelburzsuj: azért ne reménykedj. most 1,2 millió C van, 2030 2,5 , és 2050-re 5,0 millio (tudom csak ne gondoljam... és ha olyanak mint a lószar (és a párizsi komflisok száma)

@lüke: na az ötösfogat se lenne ha itthon maradnak....

kodó tamás 2010.11.11. 15:12:17

"Varga: Az OTP-nek jó a bankadó. A Miniszterelnökség államtitkára az OTP helyében örülne a bankadónak, mert így egyensúlyba kerül a költségvetés, és ez a banknak is jó."

én mondtam Nertársak! 2 706 292 forradalmár előre az Mnyp betétkönyv államra átírása nemzeti ügy tessék csak a hazafiságot bizonyítani....

panelburzsuj 2010.11.11. 15:15:26

@simonmondja.:

És meg lehet próbálni meghágni ezeket a megfigyeléseket, és lesz belőle Sztálin apuskánk.

lüke 2010.11.11. 15:16:22

@kodó tamás:
tudod:
a magyarok azt szeretnék, ha Picasso is Sándor lenne:)

radala 2010.11.11. 15:17:03

@simonmondja.: No jó, de mondjuk meg lehet adóztatni azt, aki egy adott országban elad/vásárol. Ezt meg is teszik ugye. nyilván a nagyobb Áfa nem valósítható meg igazán EU-n belül, de elvileg nincs nagyon oka annak, hogy a tökét miért a "születésénél" adóztatod.

Hogyan működött a kommunizmusban ez? (azt értem, hogy szarul meg sehogy) De legalább elvben hogyan. Volt pl Áfa?

kodó tamás 2010.11.11. 15:17:54

@lüke: meg ott van Puskás... na annak nem tudott a világ egyik táján se dumálni kis pattogó diktátor... biztos ismered a sztorit a tábornokkal... és sikerre vitte délamerikát athént stb

lüke 2010.11.11. 15:18:24

@kodó tamás:
hát persze
Csányi: "nekem jó, mert máshol-rajtatok- megkeresem"

kodó tamás 2010.11.11. 15:20:20

@radala: nem volt magántulajdon... innentől nem mindegy?
bár most se lesz... igaz akkor midegy ki adózik, egy kassza van... az állami

lüke 2010.11.11. 15:20:36

@kodó tamás: nem, csak a tábornok csizmás rendőreit Ciudad Realban

radala 2010.11.11. 15:22:44

@lüke: Én is azt hittem 18 évesen, hogy a biológia ha nem is humán tudomány, de legalábbis átmenet a reál és a humán közt. Ma azt gondolom a legreálabb, legföldhözragadtabb.
Mondjuk azt kell gondolnom, hogy panelburzsujnak igaza van, sokkal szebbnek látom azokat a dolgokat, amikhez nem értek azoknál, amikhez már majdnem:-) A tárgyi tudás komoly gátja a boldogságnak:-)
Emlékszem egyszer egy fantasztikusan építő evolúciós vitát folytattunk egy állattan gyakorlaton. Mind nagyon okosak voltunk, aztán leült közénk az oktatónk és elbaszta az egészet a hülye tényeivel:-)
No, biztos azóta utálom én a szakértőket:-)

kodó tamás 2010.11.11. 15:23:39

OV nek adóztatás technikának:

sportgeza.hu/futball/2010/11/11/11-est_vedett_aztan_hulyegolt_kapott/

@lüke: volt egy aszem görög tábornok aki nyomta neki a döntő előtt, hogy ne támadjanak hanem védekezzenek... az Öcsi meg ment a saját feje után és támadtak a visszavágón is... persze nyertek... ezzel kapcsolatos

tölgyes 2010.11.11. 15:24:11

@lüke:
Látja slendrián voltam mert a hírt "kritika" nélkül átvettem az MTA címlapjáról..:)Valóban nincs Nobel-díj a matematikusok számára, ezért néhány nagy megtiszteltetéssel és sok pénzzel járó, a matematikusok számára adott kitüntetést úgy szoktak emlegetni, mint a matematikusok Nobel-díja... A matematikusok Nobel-díjaként szokták emlegetni a Wolf-díjat, amit Lovász 1999-ben kapott meg és a most átvett Kiotó-díjat is... Ezek egyike sem Nobel-díj.. csak majdnem olyan.. vagyis a tudományág legjobbjai kapják meg... Egy biztos: ez a mostani díj olyan amelyikkel a Nobel-díj után a legtöbb pénzt adják.
Az Ön által említett Fields-gíj is nagy jelentőségű, de azt 4 évenként adják és van egy 40 éves korhatár, amelyik sok arra érdemest kizár ...

kodó tamás 2010.11.11. 15:24:53

@lüke: ja meg Verne Gyula, meg Dumás Sanyi

papas 2010.11.11. 15:25:25

Most komolyan ez hogy zajlik?
Hét elején, esetleg már vasárnap megy egy email, hogy "Gabikám, szerdán a szavazási bohózatról, csütörtökön meg szeretett pártunk demokratikusságát bemutató oktatási látszat ellentétről írjál már. a pénteket, még kitaláljuk. a számlát meg a könyvelőnk nem találja, küldj már másikat, köszöntem, kubatov."

Megint csak lényeg nem kerül asztalra, de akkor mi értelme van. Ja és a tegnapi demján, szíjgyártó mondatoknál ez tényleg fontosabb. A pártnak biztosan, de nekünk is?

radala 2010.11.11. 15:27:24

@kodó tamás: Tök mindegy csak érdekel, hogy tudjam milyen technikák vannak. 90-2000 sokig azt gondoltam, hogy a kommunizmus nettó butaság volt. Most már tudom, (illetve azt hiszem), hogy természetesen nem az volt a baj vele, hogy buta emberek találtak ki nyilvánvaló butaságokat, hanem okos emberek nem nyilvánvaló butaságokat, amik persze ettől még butaságok.
Szóval érdekelne, hogy milyen elvi lehetőségek vannak az állami újraelosztásra.
Nem nem volt magántulajdon, a többségnek ma sincs semmivel sem több magántulajdona, mint akkor volt. Na ja mnyp betétkönyv akkor nem volt, de most sem lesz már sokáig:-)

lüke 2010.11.11. 15:27:29

off
ad 181.
Radicsova sz. Karafiát Ivetnek megmondák tegnap az amcsik, mi a helyzet a kettős állampolgársággal, most már el tudnak igazodni

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 15:28:44

@panelburzsuj:
@radala:

Illetékes elvtárs nem tér ki a kérdés elől...

A fogyasztást majd akkor adóztatjuk szarrá - ha már felhúztuk a vasfüggönyt.

panelburzsuj 2010.11.11. 15:31:04

@kodó tamás:

Miért ne reménykedjek? A gyerekeim talpraesettek, jól tanulnak, tudnak dolgozni, pár év múlva mehetnek világgá, én meg utánuk az alagsorba ... Aztán majd gereblyézgetek, bevásárlok, meg közbe megetetem a kutyát meg az unokát ...

Cigánypolitikáról meg nem tárgyalok senkivel, mert nincs öt épeszű ember ebben az országban, aki ne valami szélő baromságról indítaná a mondókáját. Vagy totál PC, vagy az 1,2 millió, vagy a lágresdi - cigány barátaim nincsenek, ismerőseim számosak, én egyelőre megmaradok ennél a tapasztalati bázisnál.

kodó tamás 2010.11.11. 15:32:33

@simonmondja.: az is lesz? és a függönyt nem elhuzni és lehuzni kell? lesz határzár is??? aknamezővel? akkor ezért nem bontották el a magyar oldalon a határőr infrastrukturát? qva rendesek hogy sporolnak az adónkkal...

kodó tamás 2010.11.11. 15:36:05

@panelburzsuj: miért mi a gond a valósággal. ennek tudományos alapja van... 2x volt számlálósdi... és nem bevallásos, mint most lesz, hanem "ránézéses"
1972 300ezer C, majd 1990 körül 600ezer C, azaz 20 évente osztódnak tehát 2010 1,2 milla, 2030 2,5, 2050 5 milla...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 15:37:09

Hát akkor lazítsunk.

Milyen pöpöcül elkapott kis életérzés :
hirszerzo.hu/publicisztika/20101111_fidesz_para_kovacs

magam csak zenében tudtam :
off.blog.hirszerzo.hu/entry/12634

bierkamp 2010.11.11. 15:38:27

Orbán: Matolcsy siess már,..egyik szemed itt a másik ott!

Te meg T.G..ne nyalj, már tudom hol állsz!
az elemzés rossz, .......bizony lázongás van, de majd én sámlira állok és lenyomok a lázongóknak egy pofont,..

lüke 2010.11.11. 15:38:43

@tölgyes:
a Fields az ekvivalens,
de magyar pongyola szerint a Kyoto
@kodó tamás:
csodálkoztam volna Franconak ellent mondott volna
észbeli képességein és a F. diktatúra magyon kemény volt, összeomlás előtt találkoztam velük,
egy WHO kongresszuson egy spanyol, 86-ban megkérdezte, szabad -e szóba állnom vele?

bierkamp 2010.11.11. 15:39:35

igen, ez a Nemzeti Összekapkodás Rendszere.

lüke 2010.11.11. 15:39:43

@radala:
nehéz bennfentesnek lenni!

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 15:40:39

@Letícia: Csak azért gondolom , mert a felmenőim között van egy néven belül umlaut és CZ végződés.... ez valahogyan se nem iráni , se nem mongol , de még csak nem is japán felmenőkre utal... :-)

lüke 2010.11.11. 15:41:24

@bierkamp:
még mindig nem magyarosítottál Bierhofra?

radala 2010.11.11. 15:43:13

@simonmondja.: Ok azt értem, hogy addig nem nagyon lehet, illetve lehet, mert most épp ez történik, a 25 % áfa is sokkal több, mint a környéken erre jönnek még a válságadók (legalább a továbbadott része).
Mondjuk önmagában, ha akarom tudok lelkesedni a fogyasztás alapú adókért, tán csak azért nem, mert életem eddigi részében, még soha nem kerestem annyit, hogy az elköltésén kívül máson is gondolkozhattam volna.

Nem azért nem ad nekem OV pénzt, hanem csak a nálam sokkal jobban keresöknek, mert azt gondolja (amúgy jogosan), hogy ök nálam sokkal jobban tudnák, hogy mit csináljanak a maradék pénzel, mint én. Szomorú, hogy le vagyok értéktelenezve a Fidesz által, de be kell látnom van ebben igazság.
Nem Bokrosi-e ez a modell? Vagy nem nagyon jobbos-e?

panelburzsuj 2010.11.11. 15:44:07

@kodó tamás:

A trendkotásod todománnyágának boncolgtása most nem mennék bele, maradjunk az empirkus adatfelvételezésnél: szmos ismerőseik közül sok pont úgy cigány, ahogy Obama kenyai ...

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 15:46:22

@panelburzsuj: Nálam már befejezési stádiumban van : Fiaim (nem egy helyen) kint élnek, beilleszkedtek , jól keresnek , megbecsülik Őket .... most már csak rá kellene szánnunk magunkat a Nejjel , mert a hívás megtörtént........

panelburzsuj 2010.11.11. 15:48:43

@radala:

Most én ik szigorúan semleges informálódás jellegel: népgazdasági tervezés, ágazati kapcsolatok mérlege, más effélék? Tök üresség? Mert akkor már nem is regényt, hanem könyvtárat kell írnom neked ... :)

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 15:50:29

@radala: Mottó : " Nem baj ha nem értesz valamihez , de legyél hű a Párthoz ( behelyettesíthető : OV - hoz ) "

kodó tamás 2010.11.11. 15:51:35

@simonmondja.: mind a kettő nagyon jo:)

@panelburzsuj: ok söpörjük szőnyeg alá a cigányokat...
csak mig itt beszélgetünk minden másodpercben születik egy c gyerek...

török gábor 2010.11.11. 15:51:41

@papas: dehogy, a számláért jönnek, nem küldöm :)

török gábor 2010.11.11. 15:52:43

@török gábor: László56 szokott jönni érte...

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 15:53:30

@panelburzsuj:
Ez nagyon igaz hasonlat ! Ugyanis akik már annyira kenyaiak , mint Obama , azok már egyrészt romának hívják magukat ( és romának hívják Őket ) , másrészt nem Ők a rasszisták célpontjai ( vagyis nem nekik kéne lenniük !!) .....

kodó tamás 2010.11.11. 15:53:55

@török gábor: miért van számla???? az óriásplakátot is táskába, vagy nejlonszatyorba téve kp fizetik a pártok...

tölgyes 2010.11.11. 15:54:22

@lüke: Mitől azt az ekvivalens??? Attól, hogy szinte semmiben sem hasonlítható a Nobel--díjhoz?.. Vagy attól, hogy Lovász már nem kaphatja meg, mert elmúlt 40???:) A magyar pongyola szerint a Wolf-díj is ekvivalens..és én ezt is örömmel elfogadom.

2010.11.11. 15:55:29

@kodó tamás: ja, vagy nokiás dobozba!:)

tölgyes 2010.11.11. 15:55:54

@lüke: Mitől azt az ekvivalens??? Attól, hogy szinte semmiben sem hasonlítható a Nobel--díjhoz?.. Vagy attól, hogy Lovász már nem kaphatja meg, mert elmúlt 40???:) A magyar pongyola szerint a Wolf-díj is ekvivalens..és én ezt is örömmel elfogadom.

kodó tamás 2010.11.11. 15:56:06

@Letícia: sajnos ez nem vicc, bár az se volt...

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 15:56:34

@tölgyes:
szerintem minden tudomány természetfilozófia, vagy természetrajz. a politikatudomány is. legegyszerűbben úgy lehet szerintem megfogalmazni, ahogy newton tette: "philosophiae naturalis principia mathematica" azaz a természetfilozófia matematikai alapja. ha valaminek nincs matematikai alapja, akkor szerintem az kívül esik a tudományon. és ha valaminek nincs természeti relevanciája, hanem csak egy csomó képlet, akkor az is.

a matematika ezzel együtt szerintem nem kifejezetten az emberért van, hanem a természetért. aminek az ember is része természetesen. de egy matematikus a függvénytanra hegyezi ki a tudományát, és nem az embertanra.

a matematika a modellezéshez kell, a biológia meg a kísérletezéshez. de a biológiának elég sok köze van a földrajzhoz, a vízrajzhoz, meg a bioszférához, és ezekre mondom összességében, hogy természetfilozófia, vagy természetrajz. csak azt mondom a radala nevű nicknek, hogy a biológia, a földrajz, és az irodalom önmagában kevés, mert csak arra elég, hogy ha valaki beszívja a jó levegőt, és majd megfullad, akkor azt mondjuk, hogy allergiás.

igazából modelleznünk kellene, és nem csak kísérletezgetni. és előbbihez nem kell túl sok pénz. modellezni sokkal nehezebb, mint kísérletezni. vagy nem is nehezebb, hanem unalmasabb.

szóval vegyünk egy köznapi példát. itt van ez az alkotmánybíróság vita. rajzoljunk már fel egy móricka ábrát. nem modellt, hanem egy móricka ábrát.

ez egy AB - OGY - LB lánc. ahol a jobboldali elem függ a tőle balra állótól. nagyon absztakt módon ez volna az a rend, amiből állítólag a bírói hatalom függetlensége következik.

de az azt jelentené, hogy a B, és mindegy, hogy AB, vagy LB és az OGY legfeljebb mellérendelő viszonyban vannak egymással. itt meg hol van mellérendelő viszony. sehol sem.

egy tökfej, aki történetesen alkotmányjogász csinált egy közjogi rendszert, amiben saját maguknak osztották a főhatalmat, és ebben a modellben még supreme court egy harmadrangú szereplő. és akkor ezt kellene megtapsolni. ne viccelj már. egy okosabb ötödikes azt mondja, hogy itt a bírói hatalom sehogy sem független. akkor sem ha van AB, és akkor se, ha nincs. és nincs olyan, hogy kicsit független, vagy nagyon. szóval itt a két alárendelő viszonyt egy mellérendelővel kellene felcserélni.

és akkor persze eddig tart a modellálás, ami ebben az esetben nem egy nagy was ist das, egy móricka ábra, de azért szerintem mégis csak segít megérteni, hogy mi a helyzet. és akkor lehet persze írni százezer metaforát, mert valójában minden királynő, és szolgálóleány egyszerre. a lánygyermek, vagy egy formás autó, vagy akár egy vén diófa.

kodó tamás 2010.11.11. 15:57:09

@Letícia: plusz az ellenkező irány... volt... az Apárt felé tartott...

kodó tamás 2010.11.11. 15:57:46

@guvernalista: elszurtad: ez nem jött duplán...

panelburzsuj 2010.11.11. 15:58:02

@kodó tamás:

Maradjunk abban, hogy te rettegsz, nem én.

ssi 2010.11.11. 16:00:30

Hoffmann: Pokorni volt az, aki nem egyeztetett
Az oktatási államtitkár szerint nem is kereszténydemokrata elvárások szerint készül a felsőoktatási koncepció
atv.hu/belfold/20101111_hoffmann_pokorni_volt_az_aki_nem_egyeztetett

kodó tamás 2010.11.11. 16:00:53

@panelburzsuj:
retteg a halál. csak a társadalom problémái foglalkoztatnak...

ok ezt a kérdést megoldottuk...

www.youtube.com/watch?v=h6qKsxGIfrM

jöhet a lakás politika? harmada sincs belőve a költségvetésben... :)

bariga 2010.11.11. 16:01:53

@tölgyes: Hú ez hosszú volt, meg nem is nagyon értem, de engedje meg kérem, hogy megjegyezzem:
Most róluk kell írni, mármint a kormányról, a képviselőkről , a polgármesterekről. Majd mindenki ebbe a "egy-két",pártba tartozik. Most mindannyiunk boldogulása egyedül rajtuk múlik! Nem mindegy, hogy mit tesznek!

kodó tamás 2010.11.11. 16:02:19

@guvernalista: nem szalainé hanem még szűz: szalai annamaria

de tényleg jelentsük fel, hogy munkaidő vége előtt pár perccel már nem volt a helyén...

2010.11.11. 16:09:08

@kodó tamás: :D:D

@guvernalista: te nagyon értelmesen írsz. Max. a mondatok kezdőbetűje zavar, hogy kicsi. Szerintem, akinek ennyi esze van, az adjon a helyesírásra...

kodó tamás 2010.11.11. 16:11:26

@guvernalista: @Letícia: igy van irjál hejesen. a smit pali forog a sírjában... vagy kín(j)ában

PokerKevin · http://pokerheaven.blog.hu/ 2010.11.11. 16:13:15

Nem kérdés, hogy új politika kezd körvonalazódni. Jó-e? Még nem láthatjuk. Új alkotmány, szájkosár az AB-ra, a média ellenőrzése... Nem félek a diktatúrától, mert az Unió nem engedné, de ezek az intézkedések a diktatúra kiépítésének elemei.

tölgyes 2010.11.11. 16:14:54

@manyike: Értem amit ír.. csak van vele egy kis baj: TG a magánvéleményét közli: ő Pokornival egyetért.. Ő csak az érveit nem közli valamint azt nem írja meg, hogy MI AZ, AMIVEL EGYETÉRT..ténye szerűen...
Én ezért szoktam azt írni, hogy nem sokat ér az amit TG. csinál... se a tudományban se a publicisztikában.

A szakértelem ugyanis abban ragadható meg, hogy valaki az állításait alátámasztja: jelen esetben.. ő Pokornival egyetért. Oké... de miben ért egyet és miért...Mert azt a mondatot, hogy "én egyet értek a Pokorni Zoli bácsival!" egy elemis is le tudja írni, el tudja mondani.. De mi ebben a szakértelem...
Persze értem én: ha valaki érvel azért vállalnia kell valamiféle felelősséget.. és bár én elutasítom Mészáros, Halmai stb. TG bírálatának irányát, de magának a bírálatnak a lényegével egyetértek...:"értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól..". Íme a kibújás így jelenik meg.. Kavarja TG mint Piszkos Fred a málnaszőrt.. oszt annyi:).. de ha már..akkor miért kavarja???:))

Egyébként figyelmébe ajánlom Myrdal Érték a társadalomtudományban c. művét.

kodó tamás 2010.11.11. 16:16:24

@PokerKevin: "az Unió nem engedné"

na ja. diktatura nem lesz. az eu felé TOVÁBBRA is LEPAPÍROZZUK.

eddig is volt fellebbezési jog és közbeszerzés.... (elvileg, vagy papíron)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 16:17:18

@kodó tamás:

Jaja.
Török Gábor címe is lazítós.

Azért van másik - hogy ezt a dalt is a Fideszről írták ...

...az tuti.

www.youtube.com/watch?v=V1K7g362Ibw&feature=more_related

Ordnassac 2010.11.11. 16:18:31

@tölgyes: melyik Myrdal? Gunnar vagy Alva?

Dgilm. úr 2010.11.11. 16:23:11

Azért az vicces, hogy Pokorni Z. lenne a jó szakember, aki szűk két év tanároskodás után Horn Gáborral kezdett szakszervezetezni, majd politziálni, míg Hoffmann R. nem az, aki kb. 40 évet húzott le úgy a magyar oktatásban, hogy annak több szintjén dolgozott (közoktatás, egyetem), sőt alkotott (első nyolcosztályos gimnázium alapítása teljes tantervvel még 1990 előtt az angyalföldi !! tanácselnök ellenállását megtörve, pedagógiai kar alapítása stb.).

Ettől még nem kell persze, hogy mindenben igaza legyen H.R-nak, de hogy tudja, mi zajlik a közoktatásban és a felsőoktatásban, az aligha kérdőjelezhető meg.

P.Z. talán jobb politikus - jobban el tudja adni magát. Ő ebbe ölt 20 évet, érthető is.

kodó tamás 2010.11.11. 16:24:03

@simonmondja.: igen ez az áthallás meg volt nekem is... jajaja: "egy húron pendülünk", azaz
"legfeljebb együtt megyünk innen tovább"

hofigeza.network.hu/video/hofi_geza/kell_egy_kis_aramszunet

ez egy ellenzékes verzió:))))
pl:
kell egy kicsit lÁzítani....
kell egy kis államszünet:))))))
...a húr mely elszakad

nem is értem ilyen névvel hogy HOffmann... nem kellene magyarosítani??? ezzel nem lehet nyilvánosság előtt szerepelni...

Hofi Róza: ugyanugy hülyeséget beszél, csak nem olyan vicces...

akkor a TG áthallásokat megint én fejtettem meg...

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 16:27:42

@panelburzsuj:
de az bioaritmetika. és onnantól kezdve modellezés. a radala nevű nick szerintem pont azt gondolja, hogy van, ami nem biofizika, biokémia, bioaritmetika, hanem biológia. ami valójában kísérletezés. mert nincs benne matematika, ami meg modellálás. és úgy látom, hogy valamiért túl sok erőforrást szentelünk a kísérletezésnek, és sokkal kevesebbet a modellezésnek. és ettől lesz drága a "kutatás". mert hiányoznak a matematikai alapok. de ez biztosan azért van, mert én elfogult vagyok.

de nem azt állítom, hogy nem kell kísérletezni, hanem csak azt, hogy azért kell, mert az emberi igények, mindig a matematikai ismereteink előtt járnak. és nem tudunk elég jól modellálni. de attól még kéne, és ahhoz nem kell pénz.

és szerintem módszeresen kellene elkezdeni építkezni, mégpedig az oktatási rendszer legaljáról, a bölcsődétől, és az óvodától. csak az akadémikus érdekérvényesítő képessége erősebb, mert gondolom radalának is jobban tetszik pálinkás, mint mondjuk ranschburg. mivel utóbbi komenista.

és akkor persze ehhez az kell, hogy egy párt az első szavazókat megnyerje magának. ezt megtette a fidesz. de mivégre. szóval mi a tervük. ezt nem tudjuk. hanem lehet, hogy annak van igaza, aki azt mondja, hogy ez a lófasz jóska pokorni el akar adni valamit egy közbeszerzésen az összes iskolának, és akkor kell ehhez kell neki pozíció, hogy ezt meg tudja tenni, és hoffmann rózsa zavarja a köreit. mi meg itt elfilózunk.

és ez az, amit török, meg semmiféle mainstream politológus nem fog leírni, mert egyetlen megbízást sem kapna, soha többet.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 16:27:42

@panelburzsuj:
de az bioaritmetika. és onnantól kezdve modellezés. a radala nevű nick szerintem pont azt gondolja, hogy van, ami nem biofizika, biokémia, bioaritmetika, hanem biológia. ami valójában kísérletezés. mert nincs benne matematika, ami meg modellálás. és úgy látom, hogy valamiért túl sok erőforrást szentelünk a kísérletezésnek, és sokkal kevesebbet a modellezésnek. és ettől lesz drága a "kutatás". mert hiányoznak a matematikai alapok. de ez biztosan azért van, mert én elfogult vagyok.

de nem azt állítom, hogy nem kell kísérletezni, hanem csak azt, hogy azért kell, mert az emberi igények, mindig a matematikai ismereteink előtt járnak. és nem tudunk elég jól modellálni. de attól még kéne, és ahhoz nem kell pénz.

és szerintem módszeresen kellene elkezdeni építkezni, mégpedig az oktatási rendszer legaljáról, a bölcsődétől, és az óvodától. csak az akadémikus érdekérvényesítő képessége erősebb, mert gondolom radalának is jobban tetszik pálinkás, mint mondjuk ranschburg. mivel utóbbi komenista.

és akkor persze ehhez az kell, hogy egy párt az első szavazókat megnyerje magának. ezt megtette a fidesz. de mivégre. szóval mi a tervük. ezt nem tudjuk. hanem lehet, hogy annak van igaza, aki azt mondja, hogy ez a lófasz jóska pokorni el akar adni valamit egy közbeszerzésen az összes iskolának, és akkor kell ehhez kell neki pozíció, hogy ezt meg tudja tenni, és hoffmann rózsa zavarja a köreit. mi meg itt elfilózunk.

és ez az, amit török, meg semmiféle mainstream politológus nem fog leírni, mert egyetlen megbízást sem kapna, soha többet.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 16:29:09

szalainé nem hazament, csak kávézni szaladt ki. nem tudom mitől dupláz ez az izé. ezennel lemondok.

kodó tamás 2010.11.11. 16:31:01

@guvernalista: bassza meg túlórázik, egy percet azért kihagyott... ez reménnyel tölt el DE NEM SZALAINÉ nincs NÉ csak SZALAI!!!!

S2000 nek:

Egyébként a legnagyobb BŰNE az OV kormánynak, hogy az elmúlt félévben történelmi esély volt az "igazmondásra" áttérni. Soha vissza nem térő alkalom VOLT. A vicc hogy gazdasági teljesítményüktől függetlenül örök szavazókat találtak volna....

Az egyik ami ehhez hiányzott a program, és az elképzelések, vizió. Hogy tartalma is legyen az igazmondásnak. Még akkor is jo lett volna ha téves és nem értünk egyet vele. AKkor isd elfogadtuk volna. 20év politikájával ennek ágyaztak meg.

Persze ez csak akkor menne ha a lopásban is korlátoznák a simicska-harkai stb pénztárnokokat... Erre persze nem várhatunk önkéntesen ezt sose teszik meg.

Még mindig nem késő, bár már nem a kormányzásról, hanem a vér nélküli OV távozásról szól a dolog, pont mint Castro... de még lehet a Csaucseszku sztori is... ez OV n mulik.

Magyarországon 2x voltak szabad választások 1945.nov.4. és 1990. márc 25 (+ápr 8). Mindkettő ugyanabba torkollott, a nagy várakozások ellenére... csak az utóbbi kifutása hosszabb volt. (mert az előbbi sürgető volt a szu nak).

tölgyes 2010.11.11. 16:31:25

@bariga: Manyikának rövidebben is leírtam, de az Ön kedvéért tovább egyszerűsítem.

TG. Azt írta, hogy Ő többnyire egyetért Pokornival. Erre megkérdeztem, hogy miben.. erre azt válaszolta, hogy ez nem szakpolitika és nem róla szól. Erre megkérdeztem, hogy jó.. de akkor miért írja azt, hogy egyetért Pokornival.. hiszen azzal a véleményét elárulta.. de az érveit nem...:)

2010.11.11. 16:31:48

@Dgilm. úr: na most esett le, HR neve honnan ösmerös! 13ker! Na, szégyen ez...jól elfajzott a vörös angyalföldből. Láccik.

Miután megy az ütésváltás, szerintem is Pokorni volt az ügyesebb, meg az első...HRnak egy szót nem szabadott volna szólni, hisz provokálják...Hogy nem vette észre??

tölgyes 2010.11.11. 16:34:55

@Ordnassac: Nem tudok arról, hogy G Myrdalon kívül másnak is megjelent ilyen címmel könyve... Tehát G... aki Nobel-díjas.

Dgilm. úr 2010.11.11. 16:45:23

@Letícia: Angyalföld, igen. Ott a fővárosi rangsorban utolsó előtti "Kilián György Gimnáziumból" csinált a H.R. vezette tantestület az utána éveken át a fővárosi TOP5-ben szereplő gimnáziumot (alig százharminvalahány helyet javítva...). Jó, néha megelőzte a Fazekas meg az Apáczai... :)
Ha mégsem ért az oktatáshoz, és nem működőképes az, amit erről vall, akkor ez a nő egy zseni, hogy mindezt elérte egy rossz módszerrel is...

Ordnassac 2010.11.11. 16:49:25

@tölgyes: A is Nobel-díjas, csak béke, de szintén társadalomtudós volt. Ezért kérdeztem.

kodó tamás 2010.11.11. 16:57:26

@Ordnassac: Lovász Lászlóval szerintem találkoztam személyesen... a Fazekasba hivták előadni... akkor mondhatjuk hogy Nóbel díj közelben voltam? mint a Rejtő könyvben...

kodó tamás 2010.11.11. 16:59:03

@lüke: "@kodó tamás:nem olvasom mióta volt SZER tudósító a szerkesztő"

pedig Tétényi ÉVa is beszámolt néhány érdekes dologról, a Magyar Narancsban

egyébként mi a szar a SZER? vagy elírtad?

Ordnassac 2010.11.11. 17:00:18

@kodó tamás: SZER = Szabad Európa Rádió (legalábbis ezt szokta jelenteni)

2010.11.11. 17:02:13

@Dgilm. úr: maradjunk abba, hogy azért lett trendi odajárni, mert Hoffmann nagyon jól feküdt az elvtársaknál és a pártelit gyerekei odajártak. Nem volt különb, mint pl. a Veres Pálné vagy bármelyik másik. Most már viszont igen. De ze már rég nem Hoffmannak köszönhető.

M&Ms (törölt) 2010.11.11. 17:07:21

Ebben az esetben kivételesen egyetértek teljes mértékben Pokornival. Annak ellenére, hogy a fideszesek közül ő az egyik leginkább ellenszenves figura az álláshalmozásai miatt. Ugyanis ha valaki elolvas részleteket a készülő oktatási törvényből, látszik hogy elhibázott az egész. A két emeltszinű érettségi kötelezővé tétele, meg a vizsgaalkalmak korlátozása, hát ehhez csak gratulálni tudok a kiötlőjének. Ugyanis ezzel csak azt érik, hogy nagyon csekély létszámúak lesznek a felsőoktatásba továbbmenők, ugyanis kevés diák fogja ez így bevállalni. Nem azt mondom, hogy nincs szükség a szigorításra, de azért nem kell egyik pillanatról a másikra ennyit szigorítani.

Még úgy halkan azért megjegyzem, elég fura, hogy egy 0%-os párt (kdnp) dolgozza ki a koncepciót, és azt akarják ráerőltetni az oktatásra.

Dgilm. úr 2010.11.11. 17:08:58

@Letícia: Ne maradjunk abban, mert PC-módon kifejezve az Ön tájékozottsága e téren meglehetősen hézagos ". Ez esetben viszont véleményt alkotni és formálni nem szerencsés. A "B" verzió a tudatos hazugság lenne, de nem feltételeznék ilyet. Tény, hogy amit ír az elvtársakról köszönő viszonyban sincs a valósággal - az ellenkezője annál inkább.

Dgilm. úr 2010.11.11. 17:14:01

@MMs drazsé: Ha egyik pillanatról a másikra történne a szigorítás, valóban hiba lenne.
Viszont nem árt megkérdezni pár felsőoktatásban dolgozó oktatót, mennyit szenvednek az újonnan felvettekkel, akik persze nem kötelesek többet tudni, mint amennyi elegendő a lebutított érettségihez. Tegyük szívünkre a kezünket: mi sem biztos, hogy sokkal többet tennénk le az asztalra, mint amennyit feltétlenül muszáj. De az elvárások korlátai nem esnek egybe a képességeink korlátaival - az oktatásban pedig egyre messzebb kerültek egymástól. A koncepció meglátásom szerint ezt a folyamatot célozza megfordítani, ami helyes - de a módszerekről vitatkozni kell. (Valószínűleg ezért is vitairat a neve.)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 17:16:04

@kodó tamás:

Na, itt álljon meg a fáklyásmenet.

Lázítani ? Hülye vagy ?

Tudod, ki vagyok én ?

www.youtube.com/watch?v=C4Ps8lZOkJE&feature=related

S2000 2010.11.11. 17:16:34

A NER-féle együttműködés újabb jó példája:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=141259&is=1

"Sajnálattal tapasztaltam, hogy az elmúlt időszakban a Kormány a hatályos törvényben foglalt egyértelmű kötelezettségeit megszegve nem tette lehetővé, hogy a Magyar Nemzeti Bank a feladataival, illetve a pénzügyi rendszer működésével kapcsolatos kormányzati döntés-előkészítő és jogalkotási folyamatokról megfelelő időben értesülhessen, illetve véleményezési jogát a törvény előírásainak megfelelően gyakorolhassa" - kezdi a Matolcsynak címzett levelét Simor.

bariga 2010.11.11. 17:19:15

@tölgyes: még szerncse, hogy a fizetésem nem attól függ, hogy Ön hogyan ítéli meg az értelmi képességeimet.

S2000 2010.11.11. 17:20:09

Ez is jó...

Kb. olyan, hogy miért örüljön az ember, ha útonállók kirabolják. :)

www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/varga_mihaly_a_bankado_az_otp-arfolyam_megtamasztasi_pontja.141249.html

"Én az OTP helyében örülnék a bankadónak. Nézzék meg 2008-ban hogy változott az OTP nyeresége és részvényeinek árfolyama. Kiderült az, hogy ha az országkockázat magas egy adott vállalat számára, akkor annak sokkal súlyosabb következményei vannak, még a saját részvényárfolyamának tekintetében is, minthogyha az országban normálisan mennek a dolgok. Tehát ma én itt nyugodtan tudnám mondani Csányi Sándor helyett, hogy őneki megéri ezt a bankadót bevállalni, mert a bankadó az egyensúlyi pályán próbálja tartani az országot, és jövőre 3 százalék alatt lesz a költségvetés hiánya, megígértük, hogy átmeneti lesz..." - mondta az államtitkár.

mréveiller 2010.11.11. 17:21:07

az az igazság, örülök hogy vannak viták a Fideszben. Eddig nagyon egységesnek tűntek, talán Pokorni az első aki kibeszélt. Navracsicstól pedig nem ezt vártam az Alk.bíróság jogait korlátozó vitában, úgy látszik ő nem mert vagy nem akart nekimenni Lázárnak.

2010.11.11. 17:22:04

@Dgilm. úr: lehet, nem vagyok szerencsés helyzetben...:)

Viszont amit ír, hogy az e'tásakkal sem volt jó a viszonya az elgondolkoztat: valahova odakerül, akkor mindig összerúgja a port azzal, akik odatették? Nem mondható konform személyiségnek, ugyanakkor nagyon ravasz, hogy mindegyikkel el tudja hitetni, hogy az.

Mondjuk nekem a nyári beszólása, hogy a pedagógusok "ostobák és bohócok" , mert azok számon kérték tőle a gesztusértékű béremelést : na azóta ez a nő nekem nem szimpi. Nagyon akarnok, ellentmondást nem tű és humora sincs. (Vajh milyen csillagjegye lehet?:)

Most se kellett volna megszólalnia, Pokorni maradt volna a balladai félhomályba továbbra kisgyermekpanaszai című mutatvánnyal. De így, a nemzet tanárnénijén röhög a félország. És Pokorninak fognak többen hinne, hisz igazi szavazóbázisa a fidesznek van, nem a (parazita?) KDNPnek.

S2000 2010.11.11. 17:26:40

@namitirok: Igen, tehát ameddig a kormány magától vissza nem vonja. Korábban is írtam... miért csak öt év, miért nem húsz? És miért csak ezek a jövedelmet, miért nem bármi?

Think out of the box! :)

kodó tamás 2010.11.11. 17:27:46

@simonmondja.: lazítani... nem mindegy mikor tesszük ki a vesszőt... az áramszünetet is csak Falkasházy monjda államszüntenek... bocs egyébként miz'ujs az NBH nál? megjöttek az új poloskák?

már '83-ben voltak Kft-k?

persze erről mindenkinek rögtön KE jut eszébe, a nemzet nyelve, pontosabban már a nemzet tolla

www.youtube.com/watch?v=3GsvlXoOM9E&feature=related

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 17:29:34

@namitirok:

[312• §
Az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép :
„(2) A közterhek viselésére szóló forrásokból, valamint az állami vagyonnal gazdálkodó ,
illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek részér ől juttatott
jövedelemre, az adott adóévet megelőző ötödik adóévtől kezdődően, törvény a jövedelem
mértékét el nem érő kötelezettséget állapíthat meg .”

Asszem világos.
Ez az alkotmánymódosítás ment át olyan sikeresen tegnap.

panelburzsuj 2010.11.11. 17:29:49

@namitirok:

Milyen "felhatalmazás"?

Amit olvasgatsz, az a Magyar Köztársaság alkotmányának módosítása. A Magyar Köztársaság - ha hétfőn megszavazzák - öt évre visszamenően minden tőle származó jövedelmet visszavehet polgárától, ha úgy akarja.

Ezt kívánja 2,7 millió magyar választó, úgyhogy ne tudom mit tátogsz itt egymagadban ...

2010.11.11. 17:31:03

Megvan, Hoffmann vízöntő, s mesterszáma van...Hm. Valóban újító...

kodó tamás 2010.11.11. 17:32:20

@namitirok: jaja alkotmány ellenes az alkotmánymódosítás...
szokták mondani:
egyik kezével adja a másikkal elveszi...
nem tudja a jobb kéz mit csinál a bal...
stb

kodó tamás 2010.11.11. 17:40:40

"a házipálinka-ipar fölpörgetése elképesztő multiplikátorhatásoktól erősödve segítheti a válság tüneteinek enyhítését, megoldhatja akár a devizahitelesek problémáit, kezelhetné a nyugdíjrendszer egyensúlytalanságait, az állami vállalatok finanszírozási nehézségeit, szinte mellékesen az egészségügyet és a közlekedést. A másnap kemény lesz, mondjuk."

Dgilm. úr 2010.11.11. 17:44:20

@Letícia: Bohócnak tanárként természetesen nem a tanárokat nevezte (újabb fél(re)informáltság), hanem azokat a (félvörös) szakszervezeti vezetőket, akik évek alatt lapítottak, mint sza...kszervezeti vezető a fűben, most meg egyből 10 százalékos béremelést követeltek. Egy politikus ilyet ennek ellenére nem mondhat, ezzel egyetértek! Annál kevésbé sem, mert sérti a tisztességes, embereket megnevettető bohócokat a "pacalarcú" szak.vezetőkkel való összehasonlítás.

H.R. a Fidesz kulturális tagozatának elnöke. Ennyit a KDNP-Fidesz harcról.

Ordnassac 2010.11.11. 18:02:05

@Dgilm. úr: "H.R. a Fidesz kulturális tagozatának elnöke."

A tagozatok úgy legalább 3-4 éve nem működnek rendesen, súlytalanok.

shwarcz bácsi 2010.11.11. 18:13:38

@namitirok: a szebb jövő itt nem divat....
értelmezem neked:ha elfogadják,mindent visznek amit csak akarnak,még a a bankbetéteket is.csak idő kérdése pusztán.

2010.11.11. 18:16:09

@Dgilm. úr: na ez nem igaz, mert a Kerpen szövegelte a 25 %-ot, de azon HR szemethúnyt. És nem igaz, hogy nem kiabáltak, sztrájkoltak és tiltakozó nagygyűléseket szerveztek, szóval kiabáltak azok akkor is, csak Kerpennek érdeke volt, hogy úgy adja el a sajtónak, hogy ő találta ki az egészet, és a többiek vörösök. Kerpen meg is kapta maga hivatalát azóta, jól nyalt oda. Kiderült, hogy őt vették meg, de kilóra, megfelelő iskolai végzettség és pályáztatás nélkül dec. 31-ig. Addig meg a jogszabályt rászabják. No comment.

HR meddig marad tagozati elnök?:)

@Ordnassac: egyetértek...

tölgyes 2010.11.11. 18:23:00

@bariga: Ön sírdogált amiatt, hogy nem érti.. tehát a képességeit Ön minősítette nem én...:)

kodó tamás 2010.11.11. 18:24:46

Pedig Draskovics nem is oly rég ment ki Dublinba (Pricewater House) és már államcsőd van?

www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=464582&place=hirstart

hm és itthon is

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?hn=2&k=4&i=141266&is=1

hol is az az adómentes házipálinka?

tölgyes 2010.11.11. 18:25:34

@Ordnassac: Viszont nem is jelent meg könyve olyan címen, hogy Érték a társadalomtudományban...:)

ubul2000 2010.11.11. 18:31:44

@lüke: Szerintem "Schweinsteiger"-re készül változtatni :))

Ordnassac 2010.11.11. 18:33:12

@tölgyes: miután eddig nem hallottam erről a könyvről és két Myrdal volt, ezért bátorkodtam megkérdezni, hogy melyikről van szó. ;-)

kodó tamás 2010.11.11. 18:39:00

a homoki nőszirom és a magyar futrinka (Carabus hungaricus) a győri audinak 800 millába kerül :)

M&Ms (törölt) 2010.11.11. 18:40:15

Ez nem semmi. Ezért Lázárt meg fogják lincselni:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/11/az_allam_barkitol_barmikor_elvehetne_a_penzet/

Ez már tényleg a gyalázatos kategóriába tartozik.

2010.11.11. 18:50:42

@shwarcz: igen, erre van most egy csomó cikk...pl. @MMs drazsé: belinkelje is.

shwarcz bácsi 2010.11.11. 19:01:33

@Letícia: emlékszel,egy hete v kettő már írtam ezt és beszéltünk is róla... és most tessék.
emberek irány ausztria !!!

nyünyüge 2010.11.11. 19:01:49

@Blogfenntartó Öregasszonyok:

Kitárgyaltátok már a 40 év utáni nyugdíjbamenetelt?
Hogyan van az, hogy a munkaviszonyunkba - a mi korosztályunkban, tudomásom szerint - beleszámítanak az egyetemi évek, de ebbe a "kedvezményes" megoldásba nem?

nyünyüge 2010.11.11. 19:02:53

@nyünyüge: pontosabban a szolgálati viszonyról beszélek.

bariga 2010.11.11. 19:05:13

@tölgyes: ez a mondat hasonlít arra, amit profi megközelítésben a Péter szóvivő mond e cikk szerint
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/11/kihagytak_az_mnb-t_a_koltsegvetes_tervezesebol/
azért a modortalanságnak is van határa, vagy talán lesz egyszer megint, mert túl sok az áramszünet.
Van egy szint, ami alá már nem szabad süllyedni, mert onnan nincs visszatérés

2010.11.11. 19:11:47

@shwarcz: így van...igazad volt. Csak meg ne valósuljon!:(

kodó tamás 2010.11.11. 19:12:56

@Letícia: nyugi nincs farkas... csak békésen bégessünk.

kodó tamás 2010.11.11. 19:17:35

kell egy kis áramszünet,
csak
probalj meg lazitani,
aztán később lesznek ékezetek is

tölgyes 2010.11.11. 19:22:43

@Ordnassac: Én pedig megmondtam Önnek. Ez a könyv a magyar társadalomtudományi gondolkodásra nem kis hatással volt.. ezért azt hittem hallott róla. ..de rá kellett döbbennem arra, hogy a jogász képzés idehaza sajnos nem épít a társtudományokra..így nem is csodálkozok azon, hogy nem hallott róla..

lüke 2010.11.11. 19:32:51

@ubul2000:
az túlzás,
de Bierhof ott áll a fess Jogi mellett

@nyünyüge:
firmányosak:) kibaltázták vagy kibaltáztak velünk
jövőre mehetünk, enélkül, az nem vesztette
érvényét, remélem
ráadásul én egy napot se voltam gyesen, gyeden stb-n

@Ordnassac:
aki tud az tud, kösz,
www.youtube.com/watch?v=2KIsa8-aXpk

@tölgyes:
www.springerlink.com/content/u5554m62q48n0603/
. Als Ersatz haben die Mathematiker die prestigeträchtigen Fields-Medaillen, die alle vier Jahre auf dem Weltkongress der Mathematik vergeben werden

lüke 2010.11.11. 19:34:17

@tölgyes:
tölgyeském maga 23 évesen itt
irkált?

shwarcz bácsi 2010.11.11. 19:37:20

@lüke: tölgyes maga a blog,maga az internet,maga a jog,maga a tudás,és tartok tőle hogy ő maga orbán viktor is :-)

lüke 2010.11.11. 19:38:45

@nyünyüge:
aki 18 éves kora dolgozik, jan. 1-n mehet
másként meg a születésnapján, ennyi az engedmény!
ezt már akkor is mondtam, anno, hogy min. jelentőségű mézesmadzag

lüke 2010.11.11. 19:40:54

@shwarcz:
annál örgebb,majdnem egy huszassal
nem kell lebecsülni, mert még sok mindent tud ,ami itt nem derül ki

lüke 2010.11.11. 19:43:08

tölgyeskén Albert Einstein hány éves volt, mikor kidolgozta a rel. elméletet?
na ezért kapják negyven alatt

lüke 2010.11.11. 19:45:28

@kodó tamás:
majd Rózsi néni a frencs tíscör megadja a kezdőhangot
voila

nyünyüge 2010.11.11. 19:50:36

@lüke:
Értem, a születésnapján.
A kérdés csak az, hogy a hányadik születésnapján, az 57 és a 120 között.

shwarcz bácsi 2010.11.11. 19:51:51

@lüke: ja ha te ezt így tudod,akkor neked elhiszem :-)

Bambano 2010.11.11. 19:55:23

eléggé marginális problémáról szól ez a poszt...

cambridge.on 2010.11.11. 20:05:43

Tavaly ilyenkor azt ígérte Pokorni Zoltán, 2010-től nyugalom lesz az oktatásban. Lassan vége 2010-nek, és a magyar oktatásban nem hogy nyugalom, de Pokorni sincsen.

"amelyik hasznosítja és továbbfejleszti a meglévő eredményeit, és amelyet csak több ciklus józan törvényhozásával, költségvetési forrásokra és szakmai egyeztetésekre alapozva lehet megteremteni.

Arról azonban, hogy erre induljon a kormány, nem ő dönt."
nol.hu/belfold/20101111-bekiabalas

@Dgilm. úr:Az nem jelent automatikusan azt,hogy neki kellene egyedül döntenie az egyetemi oktatásról,hogy jó gimnáziumi igazgató volt.

tölgyes 2010.11.11. 20:16:44

@lüke:
Kedves lüke!
Valóban. A matematikusok közül sokan vannak akik fiatalon alkotnak nagyot..és vannak akik egész életükben nagyot alkotnak. Ilyen volt a nagy Gaus.. de ilyen volt Neumann János is... Éppen ezért lehet ugyan életkorhoz kötni és ezzel korlátozni a kitüntethetők körét..de akkor abból lesznek olyanok akik kimaradnak. Nem is beszélve arról, hogy gyakran előfordul, hogy az igazán jelentős felfedezéseket csak akkor ismerik el-fel, amikor az illető már bőven kiszalad a korhatárból...
Van egy magyar matematikus, akinek a cikkét a leadás után 20 évvel közölte az egyik vezető folyóirat.. majd megválasztották az év tanulmányának..Az élet nem olyan egyszerű.. de az a jó, hogy van többféle díj, amelyikkel elismerhetik a jelentős szellemi tevékenységet. Lovász most megkapta az egyik legjelentősebbet.. és ez jó.

lüke 2010.11.11. 20:19:08

@tölgyes:
nagyon jó
a többi Lovász kollégám volt
( apa és testvér)

tölgyes 2010.11.11. 20:25:58

@bariga:
Kedves bariga!
Ön azt írta, hogy hosszú volt amit írtam és nem érti. Én meg komolyan vettem Önt és leírtam rövidebben és egyszerűbben. Ön ezen megsértődött. Ígérem: a jövőben nem teszek kísérletet arra, hogy elmagyarázzam Önnek azt, amiről azt írja, hogy nem érti..Ha magának az a jó.. akkor legyen úgy:)

tölgyes 2010.11.11. 20:34:02

@shwarcz:

Kedves shwarcz!

Ön jelentősen eltúlozza az érdemeimet..::))éppen ezért, ha valamiben tévedek azt kérem írja meg nekem. A jó pap holtig tanul, de csak a jó pap.

cambridge.on 2010.11.11. 20:48:39

@lüke: Na,de ennyire?
Kinek az isten hivatalt ad,észt is ad?

cambridge.on 2010.11.11. 21:35:41

Kicsit off,de olyan gyakran volt témaváltás,(ahogy az élet megkívánta),hogy egy egy témára kevés idő jutott.
Tudom fogunk még ezen vitatkozni,de talán nem érdektelen most sem a felvetés.
Tegnap sokat gondolkoztam azon,mi szükség van egyéni képviselőkre,ha báb szerűen a frakció vezető mozgatja őket?
@jjulie is ezen morfondírozott.
Érdekes összevetni a parlament előtt fekvő módosító indítványokat a választási törvénnyel kapcsolatban.

www.parlament.hu/irom39/00018/00018.pdf

A kétfordulós rendszerből gyakorlatilag kivennék a második fordulót(helyes),elegendő lenne egyszerű többség.
Ezzel harminc egynéhány százalékkal 2/3-ot lehet szerezni az egyéni képviselők útján!
Tovább torzítaná a választási eredményt.
A legszebb a hivatkozás:megtartaná az 1989-es választási törvény előnyeit.
A választási törvény jó,az alkotmány ugyanabból az időszakból
nem megfelelő!

www.parlament.hu/irom39/00020/00020.pdf

A szocialista javaslat csak listás helyekkel számol.
Arányosabb eredményt ad.

Égek a láztól,vajon melyik változatot fogja a 2/3 megszavazni?

virág andrás 2010.11.12. 02:37:46

Ha a dolog a párton belüli törésvonalról szólna, akár víz, akár gőz, érdektelen lenne. De most két évtized óta először látunk valakit pozícióban, aki tudja, hogy milyen úton kell elindulni a nemzeti oktatás újjáépítéséhez. Az igazi kérdés az, hogy mennyire erős ez a pozíció, és milyen hatalmi támogatást kap Hoffmann Rózsa ahhoz, hogy cselekedjen. Az igazi szakadék a nemzetépítés és a nemzetrombolás között van és az biztos, hogy HR az építés úttörője akar lenni. Hogy Pokorni mit akar? Lehet, hogy gőzt, ami feldobja, de ez közömbös. Hoffmann Rózsát támogatni kell, mert lehet, hogy nemsokára egyedül marad. Ő pedagógus, méghozzá kiváló, Pokorni pedig egy bot (?)csinálta politikus a többiekkel együtt.

pézsmapatkány 2010.11.12. 04:32:21

kommunikációs stratégia része? pr?: megmutatni, hogy kormánypártokon belül igenis vannak elmélet/filozofikus/elvi/értékrendi/érdembeli viták..=>megvitatjuk/megbeszéljük/átbeszéljük/átgondoljuk..ésígytovább a dolgokat/amit teszünk/ a kormányprogramot/alkotmány módosítást/költségvetést..vannak fontos dolgok amiben nem értünk egyet, de van amiben nagyon...?

aszekelyek 2010.11.13. 19:46:34

@S2000: Sajnűlattal vettük tudomásulm hogy ön pocsék és nemtörődöm jegybankelnök és még hepciáskodik is.NER támogató üzenete simornak.Döntéseikben a magyar hitelfelvevőket nem tájékoztatta megfelelően. A forint mesterségesen aalacsonyantartásában és a kevés tartalék képzésében tevőlegesen elkövető volt és tizenszázalékos kamatot adott a spekulációs tőkének. A költségvetés terhére. Önnel nincs miről egyeztetni.

aszekelyek 2010.11.13. 19:50:28

VAn valki aki eddig nem tudta, hogy van eltérés a kerszténydemokraták és a gyüjtőpárt FIDESZ elképzelései között? Az tájékozatlan. A polirikai megegyezések sora pedig a kormányszövetségesek dolga. Bár az ellenzéki sajtó jól tud csámcsogni ezen is. Szépen lejátsszák , oszt jónapot. A szdsz se volt képes mindent rákényszeríteni a maszopra. Nyilván jó pozícióból akarnak indulni:)

aszekelyek 2010.11.13. 19:59:56

@Dgilm. úr: A vitakészsége Rózsának nekem még nem egyértelmű. Vitairatban jelent meg simor írása pld, amiből nem sokkal később kormánydöntések sora lett, csak így vezették elő..... a bajnaiék megszorításai lettek abból... meg egy kevés még fletoéból. Asszem indexen volt. Igen. Hosszú volt, miint ami utána jött....Archívumban megvan biztosan.

aszekelyek 2010.11.13. 20:03:44

@cambridge.on: Aszociknál csak ezért, a listás helyek miatt van bent elég sok a parlamentben. Egyéniben buktak volna, jó nagyot. Lendvai, gyurcsány, veres.... mi az, hogy! nagyon is!

aszekelyek 2010.11.13. 20:04:58

@manyike: MEghívta és nem ment el pokorni az egyeztetésre? HA nem, akkor mi alapján is állítja ezt?

sashimi 2010.11.14. 18:54:03

@lüke:

Matematikai nobel dij valoban nincs, de a fields medal mellett van Abel dij, ami leginkabb megfelel a matematikai nobel dijnak.

www.abelprisen.no/en/
süti beállítások módosítása