Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
19:01

Nem is olyan régen foglalkoztam azzal az elemzői felvetéssel, amely szerint a Fidesz valódi célja az, hogy a „rendszerváltás idején meghonosított konszenzuskereső német mintáktól” közelebb vigye a magyar demokráciát „a brit mintájú többségi modellhez”. Akkor azt állítottam, hogy a következetesség és a tartalom tekintetében is számos sebből vérzik ez a leírás, bár kétségtelen, hogy néhány lépés akár ebben a keretben is elmesélhető. Meglepő módon a kormánypárt frakcióvezetője, Lázár János gyorsan lecsapott a témára: hétfőn a parlamentben és este az InfoRádióban is elmondta, hogy „a többségi demokrácia erősítése megfontolandó kérdés”.

A politikatudományban Hans Daalder nyomán Zanzibár-trükknek nevezik azt a jelenséget, amikor a kutató „fáradságos munkával felállít egy általános és lehetőség szerint takarékos modellt, amely képes megvilágítani a kérdéses jelenséget bárhol, bármikor forduljon is elő, majd pedig, mondjuk egy konferencián szembetalálja magát a vizsgálatban szereplő valamelyik ország szakértőjével, aki azonnal szóvá teszi, hogy a dolgok arrafelé egyáltalán nem úgy vannak, sőt kifejti a kérdés sokkal árnyaltabb, de lényegében egyedi, ellenkező értelmű magyarázatát” (Peter Mair). A már 74 éves Arend Lijphart, aki 1984-ben és 1999-ben írt munkáiban fogalmazta meg az ideáltípusnak tartott két modellt, feltehetően ebben a helyzetben találná magát, ha egy újabb írásában a mintapéldának tartott Nagy Britannia (különösen 1945 és 1970 között) és Új-Zéland (1935 és 1996 között) mellett esetleg Magyarországot is szerepeltetné a többségi demokráciák között. Bár a magyar politikai rendszer 1990 után kétségtelenül elmozdult az egyiktől a másik felé, ezen az úton még messze nem tart ott, hogy a westminsteri modellbe – akár annak közelébe – lehetne sorolni. Sőt, amennyire ismertek a Fidesz átalakító szándékai, nekem úgy tűnik, hogy lényeges pontokon nem is várható tartós közeledés.

Miután azonban egyre több helyen kezdtek beszélni erről a kérdésről, érdemesnek tartom megnézni, hogy mi minden teendő várna még a Fideszre ahhoz, hogy közelítse az országot ehhez a kategóriához. Nem törekedve a teljességre az alábbi dolgokról lehetne szó:

1. Történeti alkotmányra való áttérés, vagy olyan írott alkotmány létrehozása, amelyet a mindenkori parlamenti többség különösebb procedúra (népszavazás, minősített többség, következő parlament döntése) nélkül módosíthat.  

2. A konstruktív bizalmatlansági intézmény eltörlése, az egyszerű bizalmatlanság intézményének bevezetése. Azaz a kormányfő egy feles parlamenti többséggel leváltható lehet, függetlenül attól, hogy van-e vele szemben alternatív pozitív többség egy másik személy mögött. Ezzel párhuzamosan a miniszterekkel szembeni bizalmatlanság lehetőségének megteremtése, ami ma hiányzik a magyar közjogi rendszerből.

3. Az egykamarás törvényhozás megtartása, vagy legfeljebb az alsóháznak alárendelt második kamara felállítása (vétójog nélkül). A parlamenti működésben a kisebbségi vétó megszűntetése, azaz a kétharmados törvényhozási tárgykörök eltörlése, hogy az aktuális parlamenti többség minősített többség nélkül is bármilyen változtatásról dönthessen.

4. A jelenlegi vegyes választási rendszer helyett tisztán többségi szisztéma bevezetése. Lehetőség szerint kizárólag egyéni választókerületekkel, egyfordulós, relatív többségen alapuló eljárással, a győztes mindent visz elve alapján.

5. A kormány mozgásterét korlátozó területi és funkcionális önkormányzatok megszűntetése/gyengítése, hogy a parlamenti többség akarata az önkormányzati szférába is szabadon érvényesülhessen.

6. A parlamenti szuverenitás elsőbbsége a közvetlen demokrácia intézményeivel szemben. A népszavazás lehetőségének megszűntetése, vagy legalább jelentős korlátozása. A képviseleti demokrácia érvényesülése a politikai döntésekben, legyen szó akár a közjogi méltóságok megválasztásáról, vagy más fontos döntésekről.

7. Nincs utólagos alkotmányossági felülvizsgálat.

8. A jegybank nem önálló, hanem a kormánynak alárendelt.

Aki deklaráltan többségi demokráciát akar, annak nagyjából ezekhez az irányokhoz kell igazodnia. Újra felhívom a figyelmet: olyan nincs (vagyis van, de akkor nem így hívjuk), hogy bizonyos esetekben - és különösen kormányon - többségi demokráciát akarunk, más ügyekben viszont - és különösen ellenzékben - a konszenzusos megoldásokat látjuk helyesnek. Természetesen ez az út is létezik, legitim, csak akkor nem Lijphart nevét, hanem sokkal inkább a politikai logikát, a pillanatnyi helyzetből következő költség-haszon számítást kell emlegetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr872442227

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A demokrata bábjátékos 2010.11.15. 11:40:02

politikai meseAtyámfiai, megkezdődött a köztársaság hanyatlása? A háttérben minden demokráciák atyja, rövidesen, természetesen csak a galaxis és lakóinak érdekében és csakis ideiglenesen minden hatalmat egy kézbe összpontosít? Vajon jámbor és mindenben...

Trackback: Beléhátráltak 2010.11.15. 03:32:01

Az alkotmányozó többség alkotmányoz.Abba egy kissé beleléptek, hogy az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozni kívánják. Aztán elkezdtek kihátrálni, de benneragadtak abban, ami bűzlik ebben. A közigazgatás dolgozói után – a jól megadóztato...

Trackback: Horváth Csaba álma és a kontraszt Budapesten 2010.11.14. 15:10:12

  Horváth Csaba álma és a kontraszt Budapesten     A minap, vasárnap reggel Budáról jöttem hazafelé a vörös-sárga levelek között. Szenzációs hangulat fogadott az őszi...

Trackback: Kína-szindróma 2010.11.12. 09:46:23

politikai meseAtyafiak, új világrend születik, mondá bölcs és mortanság titokzatosan somolygó miniszterelnökünk. A gonosz kapitalista világrend, amely a gazdaság manipulatív és spekulációkra alapuló politikájára esküszik, vérző sebekkel térdel a keleti...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monarch (törölt) 2010.11.11. 19:07:51

Szerintem egyszeruen arrol van szo, hogy ezek a modellek nem jok a Fidesz leirasara. A Fidesz ugyanis ketharmad birtokaban van - szerintem a magyar alkotmanyt es a konszenzusos modellt altalaban nem arra mereteztek, hogy egyetlen part ketharmados tobbseget szerezzen.

Azaz a Fidesz nem a modellt kivanja modositani, csupan elni kivan a peldatlan felhatalmazasaval. Es neha vissza is kivan elni azzal.

kodó tamás 2010.11.11. 19:18:44

anglia lesz mégis? az jó csak a jobbkormányra áttérni gáz...

M&Ms (törölt) 2010.11.11. 19:19:44

A lényeg, lehet csűrni csavarni, hogy Orbán nem tűr meg semmit és senkit, aki nem úgy gondolkodik, mint ő. Teljesen más dimenzióban él, és tényleg el hiszi ő, és a pártja egyenlő a nemzettel. Ebből később még nagy baja lehet. A lázárral való üzengetés csak látszat, mindent ő irányít a háttérből. Csak ő nem akarja elvinni a balhét.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 19:20:36

nem írtad talán a legfontosabbat: a precedensjogot. az angolszász törvényhozást ez korlátozza a leginkább. a precedensek túlsúlya. az esetjog.

bariga 2010.11.11. 19:21:59

Talán most van születőben a kisebbségi demokrácia fogalma, mint új társadalmi rendszer, magyar találmány.
A konszenzus szó törölve, még az alkotmány is tartalmazni fogja, hogy kötelező elfelejteni.

Monarch (törölt) 2010.11.11. 19:24:29

@Monarch: Maskeppen fogalmazva, igy nez ki a konszenzusos demokracia, ha a kormanypartnak akkora a tobbsege, hogy mindossze sajat magaval kell konszenzusra jutnia.

jjulie 2010.11.11. 19:30:16

mivan, nem bakizott ma a fideszúthenger, és nem mondott semmi féle hajmeresztőt az orbán?

kodó tamás 2010.11.11. 19:30:42

GW: Vajon a gyenge ellenzék és a meggyengített alkotmánybíróság nem ok az aggodalomra? Minden kormánynak a körmére kell, hogy nézzen valaki.
NT: Majdnem minden országban vannak olyan kérdések, amelyeket nem szabályozhat AB. A skandináv országokban egyáltalán nincs AB. Nagy-Britanniában írott alkotmány sincs, mégsem aggódom a skandináv vagy a brit demokráciáért. Ezért nem aggódom a akkor sem, ha a magyar parlament döntésével összhangban az AB nem hozhat döntést az adótörvényekről. Az ellenzék meg azért gyenge Magyarországon, mert így döntöttek a választók.
GW: De a magyar és a brit jogrend összehasonlítása demagógia, hisz a két rendszer különböző jogi hagyományokból ered. A hagyomány és a történelem évszázadai választják el őket egymástól.
NT: Én vigyáznék annak sugalmazásával, hogy a beszélgetőpartnerem demagóg.
GW: ÉN nem vádolom Önt, csak próbálok viszonyulni az összehasonlításhoz.
NT: Pár kérdésben talán nem értünk egyet, de adjuk meg egymásnak a kölcsönös tiszteletet. A finn demokratikus hagyománynak nincs több száz éves múltja, Finnországban még sincs AB. Természetesen nem gondolom azt, hogy az AB szükségtelen, de azt gondolom, hogy kiegyensúlyozottabb módon kell közelíteni ahhoz, ami országunkban történik.

NT a Rzeczpospolita konzervatív és a Gazeta Wyborcza liberális lengyel napilapnak

Ordnassac 2010.11.11. 19:34:04

A felsőház gondolata a magyar jobboldali gondolkodóktól nem idegen, sőt!

A pletykák szerint Salamon László is szeretne egy felsőházat, ahova az MTA, az egyházak, a kisebbségek, a határon túliak stb. kapnának tagságot.

Persze azt nem lehet tudni, hogy a megválasztásuk/jelölésük miképp történne, milyen arányok lennének. Arról az apróságról nem is beszélve, hogy a római katolikus papok nem vállalhatnak politikai tisztséget, tehát az r. k. egyház max. katolikus nem papokat jelölhet. Más kérdés, hogy mely egyházak lennének jogosultak tagot delegálni? A kisebbségek milyen arányban képviseltetnék magukat? Minden kisebbség 1 fő vagy lakosságarányban? Utóbbi esetében ezt hogy határoznák meg?

Persze ez csak egy-két gondolat az egyik témáról...

kodó tamás 2010.11.11. 19:35:44

RZ: Magyarországnak erős vezetője van, akit a nyugati sajtóban Orbán királyként emlegetnek.
NT: Ó, nem, Mgyarországon parlamentáris rendszer van. OV csak erős miniszterelnök.
RZ: Mégis sokan autoritárius hajlamokat hánynak a szemére. És úgy vélik, hogy ilyen nagy hatalom egyetlen párt kezében veszélyes lehet.
NT: Ez nem igaz. A demokráciában a választók döntenek. Magyarországon nincs szó zsarnokságról. Csak demokráciánk fejlődésének következő szakaszába léptünk.

NT a Rzeczpospolita konzervatív és a Gazeta Wyborcza liberális lengyel napilapnak

sárkányfő 2010.11.11. 19:36:42

sziasztok.

emlékeztek, amikor orbán a nyakunkba rakta ezt a magyarság szégyenét (mivel sok ilyen van, gyorsan a megfejtés, kire gondolok: smittpalika), akkor azt mondtam, milyen öröm lesz majd emlékeztetni rá, ki tette a nyakunkba ezt a szerencsétlent, amikor kilométeres debilizmusokkal lejáratja önmagát, meg a gazdáját.

Nos, eljött az én időm :)

Oké, eddig is voltak hülyeségei, meg miután az AB elmeszelt a visszamenőleges hatályt, ő maga is szívott, hogy simán aláírta, stb. De amit most produkált, az igazi csemege :)

Kötelező, olvassátok :)

hirszerzo.hu/belfold/20101111_schmitt_pal_alkotmany

kodó tamás 2010.11.11. 19:41:52

akkor a kérdésre a válasz:

Többségi demokrácia?

a f...t az. diktatúra. mazsoláznak (utólag) a kifejezésekből hogyan lehet papíron még minidg demokráciának nevezni? minek ez a képmutatás? nem kell hazudni nekünk. egymásközt vagyunk.

kidobjuk a 20évet? Orbánostul? nahát, ez vicc...

bariga 2010.11.11. 19:42:14

@kodó tamás: nem csak jogi hagyományokról van szó, hanem több évtizedes neveltetési, tanulmányi és modorbeli hagyományokról. Sajnos úgy tűnik ez hátrány 20 év alatt nem volt behozható, sőt most egyre távolabbinak tűnik, nő a hátrány.

kodó tamás 2010.11.11. 19:48:33

@ó jaj: Schmitt egy orbán (nepszotar.com/?szo=orb%C3%A1n)
bár inkább a debil a jobb szó r, hm nem is tudom

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 19:50:10

a másik dolog, amit az angolszász rendszerből javasolnék átvenni az a shadow cabinet. szerintem mifelénk arra volna szükség, hogy a házbizottságot leszámítva az összes parlamenti szakbizottságnak ellenzéki elnöke legyen. a bizottságok egyértelműen meg legyenek feleltetve a minisztériumnak. így az ellenzéki bizottsági elnökökből felállhatna egy hivatalos árnyékkormány. ez a mindenkori ellenzéket konstruktivitásra, vagy legfeljebb obstruktivitásra késztetné.

a harmadik dolog, hogy az angolszász rendszer a monarchiából eredeztethető.

a negyedik meg talán az, hogy az angolszász és a kontinentális berendezkedés közelítenek egymáshoz. ne felejtsük el, hogy a briteknél jelenleg őfelségének koalíciós (!) kormánya van, tehát éppen megdőlni látszik a többségi kormányzás intézménye.

de a lényeg szerintem a precedensjog. az, hogy a bírói hatalom az esetjog miatt majdnem fontosabb a törvényhozásnál.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 19:50:10

a másik dolog, amit az angolszász rendszerből javasolnék átvenni az a shadow cabinet. szerintem mifelénk arra volna szükség, hogy a házbizottságot leszámítva az összes parlamenti szakbizottságnak ellenzéki elnöke legyen. a bizottságok egyértelműen meg legyenek feleltetve a minisztériumnak. így az ellenzéki bizottsági elnökökből felállhatna egy hivatalos árnyékkormány. ez a mindenkori ellenzéket konstruktivitásra, vagy legfeljebb obstruktivitásra késztetné.

a harmadik dolog, hogy az angolszász rendszer a monarchiából eredeztethető.

a negyedik meg talán az, hogy az angolszász és a kontinentális berendezkedés közelítenek egymáshoz. ne felejtsük el, hogy a briteknél jelenleg őfelségének koalíciós (!) kormánya van, tehát éppen megdőlni látszik a többségi kormányzás intézménye.

de a lényeg szerintem a precedensjog. az, hogy a bírói hatalom az esetjog miatt majdnem fontosabb a törvényhozásnál.

kodó tamás 2010.11.11. 19:51:07

@guvernalista: látom a "shadow hsz" ek már működnek...

sárkányfő 2010.11.11. 19:59:07

"az örök törvényen alapuló az emberi természettel is összhangban álló rend megvalósítása nem könnyű feladat, amennyiben Isten országával áll szemben Sátán birodalma"

sárkányfő 2010.11.11. 19:59:58

"az alkotmányozó hatalom is Istentől való. A világi hatalomnak korlátai vannak (…) birtokosai hatalmukat Istentől kapták, hiszen az abszolitórium felett is Istennek van hatalma".

kodó tamás 2010.11.11. 20:07:37

"De lesz választás, igen hihhuhummm.
Anyósomnak is mondtam, hogy: Mondom:
-Mama hát kell, hogy legyen választás. Hát ne vicceljen má! Hát jogállamban fogunk élni!
-Jaj má. Megint költözünk?"
(1993, Hoffmann ..za)

lüke 2010.11.11. 20:10:44

támogatom a jobb kormányzást!
(már csak azért is mert olcsóbbak a jobb kormányos kocsik)

lüke 2010.11.11. 20:11:48

@kodó tamás:
az árnyék kormány az árnyék széken ül?

kodó tamás 2010.11.11. 20:14:05

@lüke: :)

javítom: árnyék BÁRSONY szék

egyébként hagyományosan jobb kormányos ország voltunk...
a vonatok még mindig. csak mi váltottunk a németek miatt. gondolom a II. vh-ban ez német hadicsel volt, de már nem emléxem...

DEMOK · http://demokrata.budapestoldal.hu/ 2010.11.11. 20:14:38

Tisztelem és becsülöm Arend Lijphart-ot, de egyáltalán nem értek vele egyet. Nem abban, hogy ne létezne úgynevezett többségi demokrácia - mint elméleti modell mindenképpen - hanem azért, mert ez Angliára sem igaz - bár úgy látszik kívülről nézve - és az előző - hasonló tárgyú blogbejegyzés kommentálásában ki is fejtettem, hogy miért nem. Ezért ennek megismétlésétől most eltekintek. Lázár János - aki az uralmi kérdésekben - hasonlóan főnökéhez -szintén nem kevés érzékkel rendelkezik, azonnal megragadta ezt a "többségi modellt", mert ez pro forma igazolni látszik a Fidesz törekvéseit. Ugyanakkor a fenti pontokba szedett modell jellemzőkön kívül más jellemzők is vannak, amitől a fidesz teljesen el óhajt tekinteni. Az úgynevezett többségi modellben sem szüntetik meg a sajtó autonomiáját. Abban a rendszerben is ügyelnek a választások esélyegyenlőségére és tisztaságára, azaz semmiképpen nem az a parlament választ választási bizottságot, amelyiknek az esetleges újraválasztásának is a "bírája" lesz. A többségi demokráciákban - is független a bírósági szervezet, rendkívül fejlett az önkormányzati rendszer, ahonnan semmilyen módon nem vehetők el sem hatáskörök, sen források és sorolhatnám végestelen végig, de nem teszem. Egyet azonban biztosan állíthatók. A Fidesz nem többségi demokráciát óhajt kiépíteni, hanem a demokrácia patyomkin fala mögé egypárti vagy egyszemélyi diktatúrát. Ha nem így lenne, akkor bizony nem nyúltak volna már 8 alkalommal a hatályos alkotmányhoz és nem törnék a fejüket egy "új" modellen. Tartok tőle, hogy új modell nincs. Létezik a liberális parlamentáris, plurális demokrácia - ez van, működik, bármit is vizionáljon a nyugat alkonyáról - lásd Alfred Rosenberg munkásságát - Orbán - és létezik az, ami nem az előbbi. Ha kivonom a demokráciát, akkor nevezhetjük bármi másnak - finom értelmiségi distinctiokat téve - de az bizony DIKTATÚRA!

Szimba 2010.11.11. 20:17:37

Többségi demokrácia? Ez nem szimpatikus nekem.

Másrészt azt olvastam (talán a HVG-ben?!), hogy az utóbbi időben OV inkább a francia Sarkozy elveihez igazodik.
Igaz, hogy az nem jelenti, hogy ne kokettálna egy angol parlamenti mintával.

Az 1., és a 2. pont még elfogadhatónak tűnik, de a többi egyáltalán nem.

Szimba 2010.11.11. 20:19:03

www.nyugdijam.info/

Ezt nem tudom, hogy láttátok-e? Itt lehet aláírni, tiltakozni a mnyp átirányítása ellen.

(Engem nem érint, de sokan voltak, akik nagyon tiltakoztak.)

kodó tamás 2010.11.11. 20:24:21

és azt is el kell dönteni, hogy a kormány melyik oldalon van... a nyugdíjasok szórakozhatnak a jobb kormánnyal.

www.szegedlive.hu/videok/video_oreg-neni-szivat_512.php

Szimba 2010.11.11. 20:28:16

A többségi demokráciában viszont koalícióra van szükség, nem?
Kivéve, ha valamelyik párt 2/3-al győz, mint most a Fidesz. De ehhez hasonló szituáció nem fog gyakran előfordulni.

És ebben az esetben nincs szükség Alkotmánybíróságra?

lüke 2010.11.11. 20:29:20

@Szimba:
az a nagy kör ,meg a kis kör
emlékszel:)
a nagy: a többségi demokrácia
a kicsi meg az elnyomott osztálynak a diktatúra
tanultad, mon coeur

panelburzsuj 2010.11.11. 20:29:29

@jjulie:

Próbáld ki magadon, hogy mered-e tőle (a hajad) ... :)

"Nagy, ambíciózus, de reális cél, hogy 10 év alatt egymillió munkahelyet hozzunk létre. Ezzel csupán a foglalkoztatás európai átlagát érnénk el, ezért itt nem szabad megállnunk, 10-15 év távlatában azt a célt kell kitűzni, hogy a foglalkoztatási mutató szempontjából Európa vezető országa legyünk - húzta alá Orbán Viktor."

Szimba 2010.11.11. 20:30:03

@Szimba:

Nem, most látom, Ab ebben az esetben egyáltalán nincs.

Ordi! Segítség!!!! :-(((

zékit 2010.11.11. 20:30:43

Vááá, imádtam ezt a bejegyzést, végre egy szaftos, kőkemény politikatudományon alapuló gondolatmenet!! Nagyon köszönöm! :) Amúgy meg Lázár Jánostól ne várjuk már el, hogy ismerje a Lijphart-féle többségi demokrácia modellt! :D

Szimba 2010.11.11. 20:31:02

@lüke:

Nagyon bíztató!:-(((

Szimba 2010.11.11. 20:32:23

@zékit:

Politológus hallgató vagy?:-)

panelburzsuj 2010.11.11. 20:32:53

@Ordnassac:

Majd megy a Hack Péter a Hit Gyülekezetéből a felsőházba ...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.11. 20:33:06

Azért az nagyon szép dolog, hogy "a nemzet Árpi bácsija" becézgetés után oly kedvesen becézgetjük szeretett államfőnket "a nemzet tolla" simogató szavakkal. :-)

lüke 2010.11.11. 20:33:22

@Szimba:
www.youtube.com/watch?v=XvyMG0z0FZY
Szarko m'a dit
rögtön született egy ilyen, sajna nem találom

Szimba 2010.11.11. 20:34:17

Ebben a felállásban a kisebbségeknek (örmény, horvát, cigány stb.) semmiféle szerepük nincs?

Inkább eltakarodok, magas ez nekem:-(((

Ordnassac 2010.11.11. 20:38:22

@Szimba: a briteknél nincs kétharmad és a többségi választási rendszerük miatt általában koalícióra sem szokott szükség lenni (bár most éppen van).

tepes 2010.11.11. 20:40:35

Szerintem 2013 során, de különösen annak végén, ill. 2014 elején a többségi demokráciától félreérthetetlen, egyre dinamikusabb távolodást mutató jogszabályi változások fognak születni...

Szimba 2010.11.11. 20:41:07

@Ordnassac:

Akkor kész. Végképpen nem értem. Azt hittem, azért van most koalíció náluk.

Az angolok mindenben annyira kacifántosak, meg hagyományőrzők. És a királynő hová tartozik a parlamentben?

Ordnassac 2010.11.11. 20:41:21

@Szimba: maradjunk a brit példánál: ott nem szokott felmerülni a kisebbségek kérdése (főleg mert van elég választókerület, ahonnan kisebbségi bejuthat). Nálunk ezt többen úgy akarják megoldani, hogy a felsőház tagjai lennének a kisebbségek képviselői. Hogy aztán mi lesz, megint más kérdés.

Ordnassac 2010.11.11. 20:43:28

@Szimba: nem, sem a konzervatívoknak, sem a Munkapártnak nincs egyedül többsége a brit parlamentben, így a konzervatívok behozták koalíciós partnernek a liberális demokratákat.

A westminsteri modellben (ez a brit parlamenti modell) nem létezhet igazából kisebbségi kormány (vagy csak úgy, ha mindig talál magának többséget), mert ha egyszer leszavazzák a kormányt, az meg is bukik és előrehozott választások jönnek.

panelburzsuj 2010.11.11. 20:45:57

@DEMOK:

Már a minapában is többen ajánlgattuk TG-nek, hogy bővítse a táblázatát egy harmadik oszloppal, ami ugyan inkább történeti képződmény, mint absztrakció, de hát ha nem, hát nem ...

Népi demokrácia.

A szó nyilván bármit jelölhetne, ám ha nem elméletet gyártunk, hanem állathatározunk, akkor a most készülő magyar berendezkedés már alapozás-falazás közben is kiadja a várható végső kontúrokat.

Szimba 2010.11.11. 20:46:40

@Ordnassac:

Ebből az előrehozott választás szimpatikus!

Mindenesetre, ha OV ezt meglépi, akkor szeretném, ha a Kossuth téren a következő katonai parádét is megtartanák minimum havonta:

www.youtube.com/watch?v=n9y2qtaopbE

kodó tamás 2010.11.11. 20:48:35

@Szimba: és akkor nem az MTA elnöke lesz (egy másik demokrácia mintára) Lévai Idikó hanem a Királynő brit mintára!!!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.11.11. 20:48:47

Amikor már nekik is feltűnnek "dolgok", az azért valami: index.hu/belfold/2010/11/11/solyom_alkotmany_salamon/

Ráadásul ott van még ez a kis ...., minek is nevezzem... ORMÁNYszóvivő hölgyike. Hallottátok mai kis poénját? Szerinte az adóváltozások miatt jövőre mindenki jobban jár, és még az is jobban jár, aki nettóban kevesebbet keres majd, mert kevesebbet kap, de legalább (szerinte) nem kell egy egész napot eltöltenie az adóív kitöltésével... Ezt a mocskos cinizmust! Most komolyan, narancskomcsi elvtársak, nem elég, hogy rosszul jár a legtöbb ember, de még örüljenek is! Pofát meg befogni, hisz a narancskomcsi elvtársak megmondták, hogy itt változások lesznek... Elmentek ám most már valahová! Képviselő urak 1-200 ezer plusz, a népnek meg hát egy kicsit kevesebb. Ja, hogy az meg mínusz?? Hol is hangzott el az a sz.r duma, hogy magán spórol az állam? Ja, hogy rajtad, meg rajta, MAGÁN ugye? Ne magázódj, tegezz nyugodtan b.z.meg! Azok a "rohadt komcsik" mi? Hát az előzők sem hiányoznak, de ezek kicsit vörösebbek már és sokkal pofátlanabbak azoknál! Elvtársak... (kicsi, középső ujjam felfelé mutat).

lüke 2010.11.11. 20:52:27

@Ordnassac:
de minek alsó meg felsőház?
MO-n
drótoltam egy szakmai kérdést

Ordnassac 2010.11.11. 20:56:04

@lüke: válasz (remélem jó) ment.

Amennyiben nem ez félkorporatív izé lenne, amit itt többen jósolnak, akkor lehetne is értelme, egyfajta újabb szűrő, ami pl. lassíthatná ezt a törvénygyár mivoltot. Bár olyan eget rengetően nincsen szükség rá.

Szimba 2010.11.11. 20:58:27

hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6bbs%C3%A9gi_demokr%C3%A1cia

Ebben a magyarázatban a diktatúra nem tetszik, de halkan jegyzem meg, hogy a nagyarányú beolvadás, amennyiben ez a cigányságra értelmezhető, nagyon tetszik.

Ezzel együtt nem szeretném, ha ebben az irányban alakulnának a dolgok Mo.-n, mert ezzel nálunk csak visszaélni lehet.

panelburzsuj 2010.11.11. 20:58:57

@Boli:

A kommunikáció művészet: a személyes szóvivő fölvilágosította ma az kétharmad-alattvalókat, hogy a Nemzeti Bank csak azért kukacoskodik a költségvetéssel, mert Simor még mindig durci a kétmilliós fizuplafon miatt.

És ezzel párhuzamosan arról fantáziál a kulturális kormányzat, hogy a gyereklétszám apadása miatt felszabaduló felsőoktatási kapacitásokat majd jól perkáló külhoniakkal töltjük fel, akik már most remegve vágynak a magyar közkultúrában lubickolásra ...

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 20:59:00

@Ordnassac:
én nem értem ezt a felsőházas dolgot. mi lenne a célja a magyar jogrendben. a vétó? ez lenne az AB 2.0? szóval nekem úgy tűnik, hogy így a tudományos elitet, és az egyházakat is próbálnák átpolitizálni.

de nem értem a kiválasztást sem. gondolom helyet követelnének maguknak a pedagógus szakszervezet, meg beültethetnék a nemzet színészeit, vagy éppen a 24 órás programozói verseny győztesét, esetleg a legjobb öttusázót, vagy maratonfutót. szóval mi alapján választanánk ki, hogy kik foglaljanak helyet a felsőházban. szóval magyarország nem monarchia, és nincs uralkodó, aki megmondja, hogy éppen kik a lordok. vagy akkor üljön be a 100 leggazdagabb ember. nem értem magát a koncepciót. a politikai célokat persze igen.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 20:59:11

A britek nem forradalmár tipusok.

Nagyon elhibázott a rendszerüket Orbán forradalmi kormányzásához hasonlítani.

Itt egy részlet a Yes , Minister !-ből.--

www.youtube.com/watch?v=xVEv_SsE2U0

Szimba 2010.11.11. 21:01:59

@Ordnassac:

Korporatív? Az az, amikor az állam is résztvesz valamiféle érdekek egyeztetésében?

kodó tamás 2010.11.11. 21:02:25

@Szimba: mindig igyekezz az 51%-ba tartozni... ha c vagy meleg vagy egyéb izéd van akkor neked annyi... javaslom a magas szőke hazai átlagtípust, kopaszon és sörhassal...

@simonmondja.: lesz ötórai tea?

Szimba 2010.11.11. 21:03:08

@Szimba:

Megtaláltam: együttműködő.

Mára ennyi elég volt:-(

Szimba 2010.11.11. 21:05:17

@kodó tamás:

Jaj, jaj! Barnán már nem mehetek ötórai teára? És, ha csokornyakkendőt kötök? Meg ernyőt viszek magammal?

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 21:06:55

@Szimba:
az a kooperatív. a korporatív testületit jelent. corpus = test.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 21:06:55

@Szimba:
az a kooperatív. a korporatív testületit jelent. corpus = test.

tölgyes 2010.11.11. 21:07:15

Kedves Török Gábor!

Én már az elmúlt 8 évben is úgy éreztem magamat, mint a többségi demokráciában lennék. A többség nem rendelkezett ugyan 2/3-os többséggel így alkotmányt nem módosított..csak feles törvénnyel módosítgatott 2/3-os törvényeket.. Igaz, hogy nem rendszabályozta meg az AB-t csak fütyült arra, amit az mondott..így maradtak évekre törvényességi felügyelet nélkül az önkormányzatok..:(
A konszenzuskeresést se igen tapasztaltam.. jobban kedvelték a kordont, a lovasrohamot.. és a gumilövedéket..:(
Azt is módomban volt megtapasztalni -tisztelet a kivételnek - hogy azok a felelős értelmiségiek, akik most aggódnak, akkor jó étvággyal falatoztak a gumibotoztató és lövető kormány kezéből.
Sajnos a múlt és a közelmúlt is mindig részévé válik a demokratikus joggyakorlatnak.. Nálunk is dúlnak az érzelmek, az indulatok és korántsem lehetünk biztosak abban, hogy a választani hajlandó többség ellenzi azokat a megoldásokat, amelyeket a mostani változások előidéznek...mert ne feledjük: az angol jogrend működése mögött ott vannak azok a tapasztalatok is melynek következtében éhen halt-emigrált kétmillió ír.. amivel az ezt a helyzetet létre hozó angol parlamentnek is szembesülnie kellett...

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 21:07:42

miért dupláz, miért dupláz?

kodó tamás 2010.11.11. 21:08:18

@guvernalista: jé a rövidet is... de tényleg ezt hogy csinálod? két IP cimed van? ikrek? vagy két egered?

panelburzsuj 2010.11.11. 21:10:35

@guvernalista:

"nem értem magát a koncepciót. a politikai célokat persze igen"

Mert rossz a sorrend. Előbb van a politikai cél, és utána fabrikálunk alá koncepciót, magyarázatot, érvet, rendszert.

Hallottál te a választások előtt Nemzeti Együttműködés Rendszeréről? De most komolyan kérdem: le volt írva bárhol, hogy ez nagy szent cél, amiért meg kell rohamozni a fülkéket? Kikotorható a nyilvánosság bármely zugából ez három szó így egyben 2010 áprilisa előttről?

És számít ez nálunk?

Viktor szép, Viktor jó, és várjuk meg türelemmel, mit hoz nekünk Mikulásra.

Jövő Mikulásra, meg azutánra, meg ...

kodó tamás 2010.11.11. 21:10:52

@tölgyes: ezt mér mondod? nálunk nem fog éhen halni kétmillió ír....

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.11.11. 21:10:54

Újabb lépés a többségi demokrácia felé:
"A kormány nem mutatta meg a büdzsétervet a jegybanknak, mielőtt a tervezet a parlament elé került, pedig erre jogszabály kötelezi."

Mit nekünk holmi jogszabályok! Holnaptól azt is megváltoztatjuk, NERtársak!

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 21:11:36

nem tudom, de nem szándékos.

lüke 2010.11.11. 21:13:19

@Ordnassac:
kösz, válaszoltam
jó,de nekem rossz:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 21:15:18

@guvernalista:
Kétszer ismétel, aztán nem, aztán megint kétszer, aztán megint nem...
Most háromszor ismételt.
Igen. Rosszabbodik.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.11.11. 21:16:33

@tölgyes: index.hu/belfold/2010/11/11/solyom_alkotmany_salamon/
No komment!

Diocles 2010.11.11. 21:18:23

Kissé erőltetett a poszt.
(Látja, most mellőztem a wishful thinking-et.)
Nem hiszem, h Lázár tudja-é, h ki ez az úriember, mint ahogy azt sem hiszem, h az általa felsorolt kritériumok alapján lehet-e megmondani, h többségi demokrácia-e az adott modell.

Lázár szerintem a hétköznapi ember által érzékelt brit modellre gondolt, többségi szavazással dőlnek el a mandátumok (az infórádiós interjújában külön ki is hangsúlyozta, h nem híve a kompenzációs listáknak), és a kormányzatot nem sok minden korlátozza.
Mindenesetre Lázár politikusként nyugodtan használhatja ezen érveit, elvégre nem politológiaprofesszornak készül az USA-ban.

panelburzsuj 2010.11.11. 21:22:02

@namitirok:

Para-Kovács arz vallja, hogy amire elegendő magyarázat a szimpla ostobaság, ott felesleges erőfeszítés végsőbb mozgatók után kutakodni:

hirszerzo.hu/publicisztika/20101111_fidesz_para_kovacs?FullComment=true

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 21:22:15

@tölgyes:
Szerintem nem konszenzust kötni mentek a spontánok az utcára.

kodó tamás 2010.11.11. 21:26:05

@simonmondja.: :))))))

@Boli: dehát ez egy komment...

@Diocles: "Látja, most mellőztem a wishful thinking-et."
pedig most az egyszer lett volna joo...

egyébként TG a fides kommunikáció (magyarázkodás) úttörő zászlóvivője... ezt a blogot nemcsak a Szalai A. olvassa...

jjulie 2010.11.11. 21:27:57

@Diocles:

lázár a szijjártó birkáihoz beszél, azoknak meg ennyi elég, mint ahogy neked is

minek erölködsz a törökgábor szövegével, az nem birkaeleség

panelburzsuj 2010.11.11. 21:28:30

@tölgyes:

Csak emlékeztetőül: Berecz elvtárs ügybuzgalma egy idő után rohadtul kontraproduktív tudott lenni ...

De ha úgy gondolod, hogy jusztis félóránként adagolod a hánytatót nekünk, hát csak tessék-tessék ...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.11.11. 21:31:04

@panelburzsuj: Ennyire eccerű lenne a válasz?
Mingyár' berosálok és belépek valamibe!

tölgyes 2010.11.11. 21:32:27

@simonmondja.: Na ja.. Jóllehet ki se mennek az utcára, ha az történik amit a konszenzuskeresés megkíván: a kormány lemond és új választást ír ki.. Akkor ma az MSZP nem lenne ott ahol van..:( nincs2/3-ad, kisebbek az indulatok..Most azonban az emlékek kísértenek, mint ahogy az is, hogy a most siránkozók jó étvággyal ettek a hatalom tenyeréből.. mert hogy a pénznek nincsen szaga... csak nyoma:).

Iustizmord 2010.11.11. 21:32:52

milyen többségi? milyen demokrácia?

kodó tamás 2010.11.11. 21:34:44

@tölgyes: "az angol jogrend működése mögött ott vannak azok a tapasztalatok is melynek következtében éhen halt-emigrált kétmillió ír.. amivel az ezt a helyzetet létre hozó angol parlamentnek is szembesülnie kellett... "

ez továbbra is izgat nagyon jo logikai lánc. azt akarod mondani hogy a hárommilió koldus országa és a kitántorgók kora jön ujra??? igen én is így látom. és ezt kell lepapírozni? ehhez keresnek rendszert? hm akkor a brit tényleg jo lesz...

Iustizmord 2010.11.11. 21:37:02

@ poszt Miután azonban egyre több helyen kezdtek beszélni erről a kérdésről, érdemesnek tartom megnézni, hogy mi minden teendő várna még a Fideszre ahhoz, hogy közelítse az országot ehhez a kategóriához. Nem törekedve a teljességre az alábbi dolgokról lehetne szó:

7. viktor megmondja.

(perszonálúnió alcsútdobozzal, ill. patrimoniális monarchia)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 21:37:24

@tölgyes:
Az már szélsőségesen konszenzusos kormány, amelyik lemond, amikor az ellenzék kéri.

De milyen szép lett volna.
Akkor most már négy éve élveznénk a Szent Korona Tant, mint magyar valóságot.

panelburzsuj 2010.11.11. 21:38:33

@namitirok:

Sokféleképp lehet osztályozni pl itt a hozzászólókat is.

Próbálkozz.

kodó tamás 2010.11.11. 21:38:56

@simonmondja.: vagy már rég túl lennénk rajta, el is felejtettük volna...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.11.11. 21:44:13

@panelburzsuj: Még most sem érett meg az idő erre. Birkatürelmű vagyok vagy csak lusta ehhez.
Tán inkább az utóbbi.

lüke 2010.11.11. 21:44:53

@kodó tamás:
meg még mennyi disznóság:
legfrissebben az aboriginalek
na meg a hinduk
és az ír vallási háború?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.11.11. 21:50:00

@Boli: A linked behalt.

index.hu/belfold/2010/11/11/solyom_alkotmany_salamon/

Pedig meg kell örökíteni ezt a hőskölteményt a haragvó Sólyomról és a szégyenpírban fürdő Salamonról.

Vagy a hiradó is adta ezt a kataklizmát ?

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 21:51:46

@Szimba: O V nem a kínai parlament mintáját átvenni utazott oda ....?

tölgyes 2010.11.11. 21:54:46

@simonmondja.:
Ön most ugyanazt az álláspontot fejti ki, amit évek óta -amióta olvasom - képvisel. Ha visszaemlékszik akkor Ön is megerősítheti, hogy én meg a mostani álláspontomat fejtettem ki.. 2006 óta.
Az történt ami Ön most leírt. A kormány nem kereste a kompromisszumot és maradt.. Az lett amit én megírtam már 2006-ban: ebből nagy vereség lesz. Az lett.
Ha tehát Ön ismét felteszi a kérdést le kell-e mondani.. akkor a válaszom az: nem kell lemondani.. de a következmény az lesz, ami bekövetkezett... 2/3-os vereség.. és mindaz ami ezzel jár... Az érdekeltek és érintettek együtt siránkoznak Önnel.. a többség pedig azt mondja: tetszett volna akkor gondolkodni..

Mindez a fideszre is igaz lehet. Én azonban úgy látom, hogy most ettől távol vagyunk.. épp az elmúlt 8 év konszenzusnélkülisége miatt!

bóra77 2010.11.11. 21:55:55

@zékit: lehet, hogy LJ is beiratkozik a törökakadémiára, és majd innen merít a további agymenéseihez:) nem volt ez a bejegyzés haszontalan, abban biztos vagyok:)

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 21:56:30

@kodó tamás: 1.) Nem tudtam hogy az Ír krumplivészt az angolok okozták......
2.) Már most a hárommillió koldus országa vagyunk.....és bizony folyamatosan "tántorgunk-tántorognak" kifelé.....nézzünk csak körül az ismeretségi körünkben.....minden családnak van egy - két "kitántorgott " tagja és a jó tapasztalatok miatt (és a hazai viszonyok folyamatos romlásával !) ez csak nőni fog !

lüke 2010.11.11. 21:57:04

ez a creative process ,a wishful thinking csak itt,na
meg abban a remek sorozatban létezik
wishful dreaming...oszt a ............
mint az őssláger:
www.youtube.com/watch?v=gXIzMWzQhxo

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 22:00:09

@tölgyes: És meddig tart a Fidesz elsodró lendülete ? Amíg az elsíbolt vagyon ? És ha elfogy a 2000 milliárd ?

tölgyes 2010.11.11. 22:02:38

@kodó tamás:
Kodo!

Az angol parlament arra döbbent rá, hogy azt még egyszer nem kockáztathatja, ami az írekkel történt.. és kiszorította az elitnek azt a részét, amelyik abban volt érdekelt, ami az írekkel történ... Tehát egy fokozatos, de határozott elitcsere következett be... Egyébként a 3 millió koldus, nem kétmillió halott...
Egyébként pedig a magyarok nem akkor tántorogtak ki, amikor a 3 millió koldusról beszéltek, hanem korábban...

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 22:03:50

@namitirok: A jóllakott lusta ember nem veszélyes , erre épít minden egyeduralkodó... de az éhes......?!

lüke 2010.11.11. 22:03:58

@kíváncsivagyok:
nana
holodomor is volt jó talajon
és a 3M is mély szegénység miatt ment
na meg a morbus hungaricum miatt,ami most is terjed............

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 22:05:41

@tölgyes: A 2/3 - ról és az ebből fakadó lendületről.... elfogy . Ez is az is !

kodó tamás 2010.11.11. 22:06:41

@kíváncsivagyok: tessék... "Az angol parlament arra döbbent rá, hogy azt még egyszer nem kockáztathatja, ami az írekkel történt.. és kiszorította az elitnek azt a részét, amelyik abban volt érdekelt, ami az írekkel történ... Tehát egy fokozatos, de határozott elitcsere következett be..."

és az angol parlamentben is azt mantrázzák hogy "az elmúlt 4/8 stb évben" az előző.... izé... ?

lüke 2010.11.11. 22:07:52

@bóra77:
biza:)
itt néz,s nem tudja mi az a morbus hungaricus a mai multiplex
resistenciájával

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 22:08:31

@lüke: A TBC kezelhető , gyógyítható , de a kilátástalanság és az évek óta tartó ígérgetés és szemfényvesztés szegénységgel körítve....nem .

bóra77 2010.11.11. 22:09:44

az volt már, vagy megtárgyaltátok, hogy sok nő azért szavazott Fityiszre, mert 40 év szolg.idő után elmehetnek nyögdíjba? csomó ismerős nyugdíj előtti nő és tsai (ÖTYE) csak és kizárólag ezért szavaztak rájuk...
valaki megideologizálná, hogy miért akar mindenki veszettül nyugdíjba menni? xar melózni vagy mi?

kodó tamás 2010.11.11. 22:09:53

@kíváncsivagyok: miért? kifogy az ötletekből/igéretekből a kormány??? vagy mi lesz?

bóra77 2010.11.11. 22:11:30

@lüke: akkor olvasta azt is, hogy lenemjóképűztem..jaj..még szerencse, hogy arctalanul lehet...bár lehet, hogy megvan már neki az IP-címem:)

tölgyes 2010.11.11. 22:13:18

@kíváncsivagyok: A dolgok nem így néznek ki. Az angol mezőgazdasági csoportnak -ők uralták a parlamentet - az volt az érdeke, hogy drágán adhassák el a gabonát, ezért kizárták az amerikai behozatalt.. magas vámokkal sújtották a a gabonát...emiatt Angliában általános volt az élelemhiány..Egy ilyen helyzetben a terméskiesés tragikus következményekkel járt.. ráadásul a megvásárolt gabona se jutott el oda ahová kellett, mert ellopták.

tölgyes 2010.11.11. 22:15:13

@kíváncsivagyok: No persze.. én biztos vagyok abban, hogy a fidesz is meg fog bukni.. csak nem úgy és akkor, ahogy mostan sokan írják.

lüke 2010.11.11. 22:15:28

@bóra77:
áll. a magyarok 2/3-a undorral megy a munkahelyére, na nem a pala' men' i kétharmad
de az értelmiségi nő megszivta, mert az 5év egyetem nem számít bele
de képzeld ,aki 6, 7, 8 évig járta

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 22:16:23

@kodó tamás:
Az egyik Fiam Angliában él évek óta .Kéretik az ottani megkövesedett évszázados demokráciát NEM összehasonlítani a mi kis "modern " Fidesz féle demokráciánkkal . Összehasonlítani....ugyanis nem lehet . Ami ott beléjük ivódott , életstílussá és renddé alakult .

Kalmár 2010.11.11. 22:17:42

@kodó tamás: De szeretnél már megszabadulni az elvtársak 8 éves örökségétől.
Hamar kezditek lerugni a takarót.
Én magam is egyet értek veled.
8 év katasztrófa politikáját ebben a pár hónapban már régen rendbe kellett volna tenni.
Jajj..nem is, már tudom.
Az elmúlt 8 év KIVÁLLÓ politikáját, pár hónap alatt lerombolta a Fidesz. Pedig már láttad a fényt......
Olyan reálisan látod a dolgokat, hogy mi elfogultak csak irigykedhetünk.

kodó tamás 2010.11.11. 22:18:52

@kíváncsivagyok: iratlan alkotmány...
erkölcs etika stb...
lopni nem szabad (még ha jogilag nem utolérhető is...)
erre célzott a lengyel ujságíró akit idéztem az első hsz ek között

egyébként én egy évet éltem kint és egy másik évet skandinávban...

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 22:19:00

@kodó tamás: Attól félek nem fogy ki az újabb és újabb ötletekből . Csakhogy ötletekkel nem lehet egy országot kormányozni . Avagy minden új ötletükhöz törvény és alkotmánymódosítás fog társulni ?

is 2010.11.11. 22:20:43

a 4. 5. 6.-ot csinaljak. nem nezek senkit olyan butanak, hogy ne tudna maga is felmondani az eziranyu lepeseket, es nekem kellene segitenem.

az 1. es 3. esetben varjuk meg a tavaszt, bizonyos elojelek pont arra mutatnak, hogy ezt megcsinaljak. a 2. nem tunik annyira lenyegbevagonak.

most ez a poszt provokacio akart lenni, hogy eszrevesszuk-e a viccet, hogy leirtad, hogy miert is tobbsegi a FIDESZes allaspont? a demokraciahoz meg azert tartozna civilszfera meg parszaz ev allampolgari ontudat is, szoval akarmi is ez, demokracia biztos nem, a 20 ev boven nem volt eleg hozza, raadasul most meg vissafelel is lepkedunk.

kodó tamás 2010.11.11. 22:21:13

@Kalmár: tudod mit
szar volt a 8 év bibibi... én akkor is ellenzék voltam...
de ez a 40 még szarabb lesz... és most is ellenzék lesz.

bár mind a kettőnek haszonélvezője voltam és vagyok...

is 2010.11.11. 22:23:26

@Kalmár: te meg 8 evezel? ez mar lejart lemez, ezzel mar senkit nem fogsz becsapni. harom idoszak volt 2001-2006, 2006-2009 es 2009-2010, minden mas csak felrebeszeles.

dr kíváncsivagyok 2010.11.11. 22:24:30

@kodó tamás: Igen , és amikor vizsgálatot akar indítani a Polgármester , a több mint 2/3 - os Fidesz többség leszavazza...Ugyanis itt nincs helye a felelősségre vonásnak , elszámoltatásnak (még) ...mocsok egy jellemtelen banda , kiváncsi vagyok mikor fogják szurokba és tollba forgatni Őket...?!

kodó tamás 2010.11.11. 22:25:34

@lüke: vagyis a fides szavazók nem szeretnek dolgozni... igen ez feltűnt nekem is. ofsore stb

lüke 2010.11.11. 22:26:13

@bóra77:ez még ki se járta!
nagy atyavilág !Erdős elvtárs segíts!
de kiküldték már Párizsba meg Londonba a kapukat megnézni,
oszt látta ,hogy felugranak a hátára és ingyen van

lüke 2010.11.11. 22:27:24

@kodó tamás:
Surányi meg Simor is rájuk szavazott, láttad?

zékit 2010.11.11. 22:27:31

@Szimba: Már végzett politológus vagyok, és imádom az ilyen "elméletet a gyakorlatba" levezető "merengéseket". Ez az írás bizonyítja azt, hogy igenis létezik az oly sokszor támadott politikatudomány! Csak sajnos nagyon kevés valódi képviselője van.

@bóra77: LJ-nek nincs rá se szüksége, se igénye, hogy politikát tanuljon. Ő egy páfrány-politikus. Orbánnak nem kellett vele sokat foglalkoznia, mégis hogy kinőtte magát. :)

kodó tamás 2010.11.11. 22:30:46

@bóra77: (elfeledve rokonságát stb előzményeit) vitézyt én őszintén sajnálom... értelmes gyerek, tele ambíciókkal és komolyan is gondolja hogy valamit fog csinálni.... szerencsétlen hüje... ez fiatalon fog megőszülni. ha lesz pár év e ezen a poszton, akkor megrokkan... az első pár hónap a legnehezebb, aztán ha szerencséje van beleszürkül...

tölgyes 2010.11.11. 22:34:51

@kodó tamás: Ezzel szemben 2006-ban így szólt az MSZP-és vicc: Miért veszített Orbán? Mert munkát ígért a cigányoknak:( én jobb szeretem a "népnek" változatot.

lüke 2010.11.11. 22:35:27

@Ordnassac:
jegykezelő automata az stílszerű

@kodó tamás:
képzeld, mikor kiteszik a megállókba a GPS-t és a monitort , s lefosztják ,mint anno a 4 új OTP automatát Pesten

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 22:36:57

@bóra77:
nem akarok gonosz lenni, de a bkv menetrend tényleg olyan szuper? azt értem, hogy ezt a kis dávid találta ki, meg azt is értem, hogy ötödikes korában már okosabb volt, mint a korabeli párttitkárok.

de nem valamilyen pályázati rendszerben kellene kiválasztani egy közlekedési társaság vezetőjét? szóval egyszerűen fel kell adni egy hirdetést. nyilván lesz egy néhány jelentkező. és a pályázatokat értékelve ki kell választani a megfelelő jelöltet, vagy jelölteket. amire aztán a közgyűlés rábólint.

és akkor a van egy rakás pdf, amiből látjuk, hogy X így képzeli el a városi tömegközlekdést, Y meg amúgy. és még az is lehet, hogy X, és Y egyszerre lehet vezető, mert a pályaművekből kiderül ki ehhez ért jobban, ki ahhoz.

nekem úgy tűnik, hogy itt a családi legendárium alapján választottak valakit a vitézy klánból. de ettől még ez a dávid persze lehet nagyon értelmes. csak nem versenyben győzött. és az utókor, akármit is csinál majd ez a fazon az ilyet sohasem ismeri el. sohasem. ez az, amivel nem volt tisztában siklós mária sem.

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 22:36:57

@bóra77:
nem akarok gonosz lenni, de a bkv menetrend tényleg olyan szuper? azt értem, hogy ezt a kis dávid találta ki, meg azt is értem, hogy ötödikes korában már okosabb volt, mint a korabeli párttitkárok.

de nem valamilyen pályázati rendszerben kellene kiválasztani egy közlekedési társaság vezetőjét? szóval egyszerűen fel kell adni egy hirdetést. nyilván lesz egy néhány jelentkező. és a pályázatokat értékelve ki kell választani a megfelelő jelöltet, vagy jelölteket. amire aztán a közgyűlés rábólint.

és akkor a van egy rakás pdf, amiből látjuk, hogy X így képzeli el a városi tömegközlekdést, Y meg amúgy. és még az is lehet, hogy X, és Y egyszerre lehet vezető, mert a pályaművekből kiderül ki ehhez ért jobban, ki ahhoz.

nekem úgy tűnik, hogy itt a családi legendárium alapján választottak valakit a vitézy klánból. de ettől még ez a dávid persze lehet nagyon értelmes. csak nem versenyben győzött. és az utókor, akármit is csinál majd ez a fazon az ilyet sohasem ismeri el. sohasem. ez az, amivel nem volt tisztában siklós mária sem.

bóra77 2010.11.11. 22:37:48

@Ordnassac: photoshoppal pimpeltek rajta azért, nem? öregecskébb lett vagy három évvel...azért nem irigylem a felelősségét.
Egyébként ismerek valakit, aki nagyon tudja a tömegközlekedési témát, és nagyon-nagyon ott van a szeren. PSZF-en oktatóm volt. Őt miért nem találják meg?

bóra77 2010.11.11. 22:38:59

@kodó tamás: a hülye viszont ly-vel van...bár láttam, hogy a ganéj-ról leszedted a j betűt. nem hittél nekem netán?:)

Ordnassac 2010.11.11. 22:39:57

@bóra77: nem lesz könnyű dolga, az fix.

Nem is tudtam, hogy kétdiplomás vagy. :-)

kodó tamás 2010.11.11. 22:40:03

@lüke: nem igazán erre gondoltam... a beruházásokról eleve a pártpénztárnok dönt...

ja az szentender :) hév meglló volt nem? ahol drágán szar asztali monitorokat tettek és utólag szereltek rá fedelet, hogy ne ázzon...:)

már egyébként a vezeték lopás elég magas szinten megy... a bkv élére is pintér kell. vannak "tettenérő villamosok" csak azt nem értem hogy megy ki a helyszínre ha a vezetéket lelopták... jó kékvil-logó-val... de mégis tolják?

bóra77 2010.11.11. 22:40:43

@zékit: majd OV visszanyesegeti, vagy hagyja kiszáradni...mondjuk ha nálam páfránykodna, nem jósolnék neki fényes jövőt:)

kodó tamás 2010.11.11. 22:40:52

@bóra77: a gané is műxik
akkor hüe... ok értem én

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.11. 22:41:37

@namitirok: Perelni Orbánt költségvetési adatok eltitkolásáért! :-)

tölgyes 2010.11.11. 22:42:21

@kodó tamás:

Ne reménykedjen. Nem hülye és nem fog belefáradni.. még akkor se, ha nem sikerül neki..Az Erdős vér nem válik vízzé..:)

lüke 2010.11.11. 22:42:35

@bóra77:
ez a nouvelle vague
a magyar fonetikus nyelv,
egyszerűsíti

kodó tamás 2010.11.11. 22:43:24

@guvernalista: nem tudod egymás mellé rakni? akkor igazi sztereo lenne:::::))) de eszméletlen szórakoztató. szegény ország, a kis dolgoknak is kell örülni

lüke 2010.11.11. 22:45:07

@kodó tamás:
BP-n 4 v. 5 bankomatot helyeztek üzembe
egy éjszaka alatt valaki/k hamis kártyával lefosztották, mert
a kártyolvasóban nem volt feed back, visszajelzés a kártyáról,
igy vették meg a rendszert

lüke 2010.11.11. 22:46:50

@tölgyes:
Erdőst miután agyonverték a börtönben a magyar Ertegün lett

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 22:49:05

@kodó tamás:
török kitörölhetné a duplázást.
csak gondolom unná. de nem szándékos.

kodó tamás 2010.11.11. 22:57:18

@guvernalista: aha ráállíthatna egy cenzort:)
de direkt ezt nem lehet... mert mp re ugyanaz...

ez mit jelent? guvernalista
csak itt találtam: www.lib.uni-corvinus.hu/phd/hegedus_istvan.pdf

"Nem igazolható az a tézis, hogy a Fidesz eredendően ’guvernalista’ szemléletű lett volna a parlament –
és más alkotmányos intézmények – szerepének, ellensúlyának csökkentését kívánva"

lüke 2010.11.11. 23:05:12

@kodó tamás:
ez a Fidesz alapító Hegedűs gyerek?
Hegedűs István (1957) szociológus, a Fidesz volt országgyűlési képviselője

Hegedűs András - H. Népfront- millió gyermeke közül?

kodó tamás 2010.11.11. 23:06:50

@lüke: ezt én nem tudhatom, majd guvernalista ad egy dupla választ...

Ventura Blvd 2010.11.11. 23:14:20

Barátaim, nem hiszem, hogy bármely magyar politikus és párt kitartóan azon fáradoznék, hogy meghonosítson egy ilyen vagy olyan létező modellt. A magyar államembereknek éppen ez a berendezkedés a legjobb. Minden érdekük az, hogy ez a rendszer lehető legtovább működjék.

Mert, a többségi demokráciákban például visszahívhatók vagy legalábbis könnyen lemondathatók a képviselők. Elég belegondolni abba, mennyire nem érdeke egyetlen magyar pártnak sem átvenni ezt a lehetőséget. Elképzelhetjük azt is, milyen volna, ha mégis lenne visszahívás. Mikor, micsoda embereket,milyen módszerekkel hergelnének egy cikluson át, hogy megszorongassák kicsit a hatalomban lévőket.

És persze, az sem valószínű, hogy lenne olyan pártvezető, aki meg merné magát méretni egyéni választókerületben. Mert ez a nép – „politikailag tudatlan, hálátlan és megbízhatatlan. Nem értékelik vezetőik erőfeszítéseit. Kár beléjük a munka. Még hogy a választók szolgálata?! Ezeket nem szolgálni kell, hanem ütni-vágni.” Felcsút sem megbízhatóbb, mint Tamási.

Ám, ha a legnagyobb jóindulattal mégis elképzelem, hogy hazai politikusomat tényleg komolyan foglalkoztat valamely külhoni modell, már látom is, ahogy zsíros és paprikás kezével addig babrálgatja, amíg az is gulyás-ízű lesz. Mert hát – Drága barátaim – nálunk minden gulyás-ízű lesz. Szerintetek, az SZDSZ liberális párt volt? És a MaSzoP egy szocialista alakulat? A kereszténydemokratáinkat is könnyen megismerni odakint. Meg a konzervatívjainkat. A tarsolytáskás és nagymellényű jobbakról nem is beszélek.

Tudjátok, a magyar átlag politikus mindig, úgy értem, Árpád óta folyamatosan lenézett mindenféle külhoni modellt, mondván – „Extra Hungariam non est vita… Lehet a Nyugathoz csatlakozni, persze, Döblingben és Torinóban. Esetleg Párizsban és New Yorkban. De itt, az ugaron?”

ubul2000 2010.11.11. 23:17:43

@lüke: köszi, hú de régen hallottam

megmondomdom 2010.11.11. 23:28:30

A legnagyobb baj, hogy a cigány Szaddam kitűnő politikus, de nem volt, soha nem lesz államférfi.
Jó politikus, mert kitűnő képessége van a hatalom megszerzésére, megtartására -legalábbis pártján belül-, az ellenfelei kinyírására, a mamelukrendszer kiépítésére és működtetésére. Ügyesen versenyezteti meg mamelukjait, ügyesen gyilkolja le, teszi margóra lehetséges ellenfeleit, ügyesen rombolja szét a konkurens pártokat, ügyesen veszi meg az embereket. Kitűnően korrumpál és fenyeget, ügyesen szerez pénzt a "maffiájának", jól adja el magát a tömegeknek.
Nem államférfi, mert az elmebeteg cigány Szaddam értelmileg és érzelmileg is alkalmatlan egy ország irányítására. Beteges küldetéstudata, az "én tudok mindent a legjobban" gondolkodásmódja, mentális zavartsága, alacsony konfliktustűrő képessége, önzése alkalmatlanná teszi a vezető szerepre. Egy igazi államférfi tisztában van azzal, hogy ő karmester, nem az egész zenekar, van mesterhegedűs, van brácsás, minden területnek megvannak a szakemberei, az ő dolga az irányítás és az összehangolás.
Ez az elmebeteg cigány Szaddam eddigi működése messze alulmúlja az összes elődjét, annak ellenére, hogy szerencsétlenségünkre eddig is gyatra kormányok voltak.
Remélem, tavasszal megindul a tömeg, aztán rákényszeríti a FIDESZ-t , illetve a mögöttük álló gazdasági elitet arra, hogy dobják az elmebeteg cigáyn Szaddamot, aztán végre egy hiteles, intelligens, jobboldali gazdasági szakember vegye kézbe az ország irányítását. Én örülnék, ha a cigány Szaddam helyett Chikán Attila lenne a miniszterelnök.

ubul2000 2010.11.11. 23:40:02

@megmondomdom: döm-dö-döm, ritka nagy bunkó vagy

porfelhő 2010.11.11. 23:40:20

"Régi szabályok az új korszak viszonyait nem képesek az emberek akaratának megfelelően szabállyozni. " Ami mostani politikai eseményeket illeti már rég nem az emberek akaratáról szól. Az egy hivatkozási alap, az AB. jogkörének szükitésére. Ez az új szellemiségü gazdaságpolitika megteremtésének része, a miniszterelnök, ill. a kormány által megtervezett folyamat. Szükséges a hiánycél teljesitéséhez, ezért "gőzerővel folyik az alkotmányozás munkája."

limbekcs 2010.11.11. 23:48:06

Kedves Török úr!

Nem szeretném Bede urunk kenyerét elvenni, de tán csak nem úgy véli, hogy nem lehet egyszerre dugni meg szűznek maradni is?

Már hogy az elnézést persze, minden jó ízlésű olvasótól is.

porfelhő 2010.11.11. 23:54:05

Igen! Lázár J. gyorsan lecsapott a témára. az elmult húsz év nem hozta meg a várt eredményeket."
Még "jó" hogy volt az elmult két évized, ez egy jó hivatkozási alap. Az Orbán mindig tudta mit csinál, - akinek töretlen volt a pályafutása- hol voltak az elmult husz évben, most jöttek rá jó e az alkotmányos berendezkedés. Igaz, most többségi kormányzás van, , a hiánycél teljesitése érdekében az alkotmányt irja át a kormány a gazdaságpolitikához.
"Erős állam buta szabályok", ja! és új szellemiségü költségvetés.
"Bátor, de kockázatos lépések! "

porfelhő 2010.11.11. 23:59:26

Nem is értem, hogy irogathat valaki ilyen kommentet. Ha nem ment volna el az eszem, most megállna az ész!:)

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 00:14:02

@kodó tamás:
eredetileg a "guvernamentalista" ami a "parlamentarista" ellentéte. előbbi úgy gondolja, hogy a kormány képviseli a népet, és nem a parlament. szóval ez az, amit orbán gondol a politikáról. ezen a blogon olvastam ezt a szót először, és ezt rövidítettem le. így lett a "guvernalista". így egyrészt jól hangzik, másrészt meg nem jelent semmit se.

de ezek szerint hegedűs istván is így használja, aki egyébként nem vagyok. de tényleg volt egy ilyen fidesz alapító. úgy nézett ki, mint kóbor jános. felteszem szemberkült orbánnal, és ezért kilépett, vagy kizárták.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.12. 00:15:02

Eddig itt konszenzuális demokrácia volt?
Érdekes vélekedés, bár nyilván tudományos.
Kár, hogy nem vettem észre belőle semmit.
Bár mindig jobban érdekelt a horgászat, mint a politika...

megmondomdom 2010.11.12. 00:24:15

@ubul2000: Azért, mert leírtam az igazságot? Te úgyis kivered a farkad a narancsszínű, Orbán-képét tartalmazó narancsszínű kismacidra, maximum lesz egy kis bűntudatod!:P
Családilag érdekelt a fideszes lopásokban? Netán apád-anyád spekuláns vagy uzsorás?

megmondomdom 2010.11.12. 00:25:04

Mínusz egy "narancsszínű", hogy fel ne forduljon a gyomrunk:P

porfelhő 2010.11.12. 00:37:37

Megmondta az Orbán. "a kormány eddigi lépései többet tesznek ki mint amelyre bármelyik más eur. ország vállalkozott, sztrájkok, tiltakozások nélkül, ezért kijárna , hogy a külföld kalapot emeljen.
Középpontban a parlament áll, nem pedig az államfő, Mo. nehezen viselné el a parlament és az államfő közötti vetélkedést, ezért az ajánlom, ne bocsátkozzunk ilyen kalandba.Egyelőre a gazdaságra koncentrál a kormány, 3,8 hiánycélt tartani önmagában nem müvészet, egyszerre kell költségvetési fegyelmet gyakorolni, gazdasági növekedést elérni, egyidejüleg munkahelyet teremteni!"

porfelhő 2010.11.12. 00:43:01

Ja! meg van az időpont!
Real M. Athletic Bilbao elleni mérkőzés. Mourinho november 20. 22-kor fogadja a baszkokat a Santiago Bernabeuban!
remélem jól irtam le. bocsánat.

"holnap dolgozom nem kommenelek: üdvözlettel J. "

nemzetijóccakát!

ubul2000 2010.11.12. 00:53:37

@megmondomdom: Azért mert nem volt gyerekszobád, még megpróbálhatnád palástolni
Ha tudnál olvasni, feltünhetett volna, hogy nem vagyok fideszes - sőt. Nem is a fidesz-kritikáddal van bajom - azon lehetne vitatkozni. De ez a mocskos hang amit elengedsz - igazi libsi felsőbbrendű gőg sugárzik belőle. De majd 2-2,5 m magasan kigyógyulsz belőle. A magaslati levegő csodákat tesz. Onnan átláthatod a valóságot.

török gábor 2010.11.12. 00:55:03

@Diocles:

"Mindenesetre Lázár politikusként nyugodtan használhatja ezen érveit, elvégre nem politológiaprofesszornak készül az USA-ban."

tökéletesen egyetértek. az én feladatom pedig az, hogy megírjam: nem, vagy nem elsősorban erről van szó.

igyugyaz 2010.11.12. 01:01:45

Melyik nyugati országok jogrendjében valósultak meg az itt leírt pontok?

panelburzsuj 2010.11.12. 05:16:07

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=155090

"Magyarországon a képviseleti demokrácián belül a többségi demokrácia intézményi és elvi rendszerét kell erősíteni, annak a rovására is akár, ami az elmúlt húsz esztendőben kialakult."

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=155096

"Úgy folytatta: felhívta az Országgyűlés figyelmét, hogy nézete szerint 20 év után alkalmas a helyzet arra, hogy végiggondoljuk, beszéljünk róla és megfontoljuk azokat az érveket, amelyek amellett szólnak, hogy a többségi demokráciát érdemes erősíteni Magyarországon a képviseleti rendszereken belül."

www.ahet.ro/dossziek/rmdsz/brassoi-kongresszus-elott.-1992--a-fordulat-eve-1053-101.html

"A következmény a pesszimistábbakat is megdöbbentette: a többségi elv, a demokratikus szabadságjogok garanciájából a kisebbségek fölött gyakorolt uralom eszközévé torzult. Világossá vált: nincs az a jogsértés, hatalmaskodás, önkény, melyet a többségi elvre való hivatkozással ne lehetne legitimálni. A hatalom birtokosai gyakorlatilag bármit megengedhetnek maguknak, hisz maguk mögött tudhatják (a kisebbségi „szeparatizmus" rémétôl „rettegô") óriási többséget. S ezzel a többséggel az általa megválasztott és megválasztandó politikai elit, ha akarna sem húzhatna - úgymond - ujjat. Persze, nem is nagyon akar, hiszen (ez is hónapok alatt kiderült) egyetlen célja van, a korábbi hatalom minél teljesebb átmentése.
A világosabb fejû értelmiségieknek döbbenettel kellett tapasztalniuk, hogy a többségi demokrácia - a világnak ebben a szögletében! - automatikusan egy agresszív kisebbség (többségi akaratnak álcázott) zsarnokságává fajul. Ráadásul a kisebbségellenesség az etnikai, nyelvi vagy vallási közösségeken belül is érvényesül, sôt a hatása éppen ott a legkatasztrofálisabb. A politikai ellenzéket Iliescu a bukaresti gyárak munkásaival vereti szét. A másként gondolkodó értelmiségieket nemcsak hazaárulóknak kiáltják ki, de megpróbálják el is hallgattatni. A közvélemény nagyobbik része Ceausescu bukása után is az esélyegyenlôséget módszeresen korlátozó diktatórikus módszerekkel rokonszenvez."

A világosabb fejû értelmiségieknek döbbenettel kellett tapasztalniuk, hogy a többségi demokrácia - a világnak ebben a szögletében! - automatikusan egy agresszív kisebbség (többségi akaratnak álcázott) zsarnokságává fajul.

Ideje lenne világosodnod, Gábor, mert a szubtilis rébuszaiddal nagyon hamar a legförtelmesebb nyafogó társutasok - kétségtelenül népes, és "történelmileg így kialakult" - táborában landolsz.

Mi gátol abban, hogy nyakatekert célozgatás helyett világosan kimondd: Lázár ordas módon visszaél egy jobb sorsra méltó kifejezéssel - ám ezzel semmi újat nem tesz, sőt pontosan illeszkedik "politikai kultúránk" sokévtizedes hazugságmocsarának "haladó hagyományaihoz"?

Tényleg akkora kockázat az a nyamvadt gombahatározás?

panelburzsuj 2010.11.12. 05:30:23

Szóval az odáig világos, hogy a bérettegő prototípusának beállított Debreczeni mondjon bármit, az ab ovo érvénytelen. De te, aki nap mint mint találkozol ezekkel az urakkal, közelebbről belelátsz fejükbe, mint mi földi halandók innek a monitor mögül, te min hezitálsz most, amikor az alábbi Navracsics-szöveget már két éve se volt talán azért olyan nagy művészet pontosan megérteni?

"Azért választom a Corvinus Egyetemét (Politika és politikatudomány. Szerkesztette: Gallai Sándor-Török Gábor), mert az ottani politológiai tanszék vezetője, Lánczi András manapság Orbán egyik legfőbb tanácsadója, az alábbi szöveget pedig maga Navracsics Tibor írta (aki szintén politológus volt - ma Orbán frakcióvezetője): "a parlamenti szuverenitás azt is jelenti, hogy... nincs semmilyen lehetőség a közvetlen demokrácia olyan intézményeinek alkalmazására, mint például a népszavazás... A parlamenti szuverenitás és a népszuverenitás összeegyeztethetetlen fogalmak... A többségi demokrácia lényegét az adja, hogy a választások során előállított többség uralmának... nincsenek sem intézményes, sem intézményen kívüli korlátai. A rendszer alapvető működési elve az, hogy a többséget ruházza fel meghatározott időre a népuralommal járó jogosítványokkal, s a kisebbség csupán (újabb) választások eredményeként kerülhet olyan helyzetbe, hogy érdekeit... érvényesítse.""

panelburzsuj 2010.11.12. 05:45:11

www.mindentudas.hu/solyomlaszlo/20050523solyom1.html?pIdx=5

"Az AB-k létrehozását alapvetően motiválta a többségi demokráciával szembeni mélységes bizalmatlanság - hiszen ezek az országok megtapasztalták, hogy a parlamentek bármit megszavazhatnak."

Szóval én elfogadom, hogy nem értesz közgazdasághoz, nem értesz az oktáshoz, semmihez sem értesz a politológián kívül, de akkor azt próbáld meg elmagyarázni, hogy az efféle sajtkukac-tudomány mire jó a "mindenkori fennálló" talpának - "kényszerű"(?) - nyaldosásán túl?

panelburzsuj 2010.11.12. 05:58:20

Konkrét kérdés: a politológia tudománya mivel magyarázza, hogy a magyar társdalom egyik legrohadtabb szegmensét, a felsőoktatást ilyen fércmű ilyen erőszakos keresztülverésével kell/lehet "meggyógyítani"? A "nekünk most mindent lehet" alpári filozófiáján kívül mi indokolja azt a lázas sietséget, amivel a népakarat kormánya december 10-ig - törik-szakad - le óhajtja zárni a "kozultációkat"?

Peresz, kinek is beszélek én itt? ... Úgyis csak hallgatsz, mint csuka, legjobb esetben odavetsz egy-két vigyori szmájlit a rajongók közé ...

lüke 2010.11.12. 06:38:29

@Hepci:
´:))))
@panelburzsuj:
kétféle döntés van MO-n
-megvizsgáljuk és soha nem lesz döntés,addig vizsgáljuk
-vizsgáltuk- 5 perc, hű bele balázs- és döntünk,Bolognát felmondva, snellpartiban
nagyon aktiv vagy,ilyen korán

lüke 2010.11.12. 06:49:49

@Ventura Blvd:
hmmm
de tudod miért lehet?
mert nem bontották le az értékrendet, ill a kommunizmus
kis stilű stiklijeit nem fejlesztették
nagystilűvé
ma,
anno megmegbolondultál- önkéntesen-,s ez vonatkozott 49-ben még Máraira is

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.12. 06:58:15

"6. A parlamenti szuverenitás elsőbbsége a közvetlen demokrácia intézményeivel szemben."

Ugye megfigyeltük, hogy melyik oldalon szerepel a demokrácia, és melyiken nem?

Ahol a parlament a mindenek felett álló legfelsőbb döntéshozó szerv az nem demokrácia.

kodó tamás 2010.11.12. 07:07:01

@ubul2000: nem vagy fideszes? akkor mi a fenének véded őket mindig ilyen elszántan? duplagondol? legyen ellenfeled?

@panelburzsuj: kicsit finomabban, vendégek vagyunk itt. mindig fog vki adni olyan demokrácia modellrészt, ami ráhuzható utólag egyes fides lépésekre... az hogy most TG-t "használták fel" a hazugsággyár beszállítójaként erről csak részben tehet...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.12. 07:09:01

@kodó tamás: Pedig jól emlékszel.

Magyarország 1941 nyarán tért át a jobb oldali közlekedésre.

Nekem az tetszik az emberiségben, hogy ha valamire kettő egyformán jó megoldás létezik, akkor abban sem bírnak megegyezni, nem tudják szabványosítani. Egyik így, a másik meg úgy.

Ez rengeteg többletkiadásba kerül világgazdasági szinten.

walker57 2010.11.12. 07:10:54

Elfogadom,hogy valamely már létező példát, rendszert kell követnünk, vagy alapul vennünk, igy volt ez a rendszerváltás parlamentarizmusának kialakításánál is.

Angol modell? Ha csak Cromwelltől számítom is, a dícsőséges forradalom (érdekes náluk is volt) 1688-89. akkor is az mostani angol modell 321 év alatt alakult ki.
Ne mindíg csak azt vegyük át, ami a politika pillanatnyi érdekeinek megfelel és kommunikálható lésd eu jogszabályokból sem vesszük át ami jó,csak azt amire hivatkozni lehet :(

Mert ha angol modell, akkor ugye the winner take itt all azaz egyéni körzet és egyéni jelölt a győztes pedig az, aki több szavazatot kapott.
Vegyük át az államigazgatási gyakorlatot is, miszerint főosztályvezetőtőtl lefelé kormányváltáskor (rotációnál) nem váltanak le vezetőt, mert ő már szakember és abürökrácia működését szolgálja a politikától függyetlenül, értelemszerűen azt szolgálva de szakmailag.

Magyar megoldás amit átveszünk :(

1. ezt simán átveszik, mert nekik kedvez

2. átveszik, de olyan fékekkel,hogy a majdani más kormányra legyen érvényes. ennek érdeke eleme lenne a képviselő visszahívhatósága választói által, ezt nálunk nem merik felvállalni.

3. átveszik,másik kamara lesz a határontúliaké az érdekképviseletekés a civil szervezeteké ahol el mammoghatnak és semmit se tehetnek.

4. a körzetekkel manipulálni fognak

5. ezt meglépik, ezért kínos az önkormányzati választások túlnyerése.

6. átveszik

7.átveszik, és elfelejtik,hogy a precedens jogdötések viszont relevánsak és követendők

8. ez minden vágyuk

magyar ember teli szájjal 2010.11.12. 07:15:20

A Fidesz átalakító munkái révén lassan a demokráciák közül is kilistáznak minket.

kodó tamás 2010.11.12. 07:16:29

@Akitlosz: ok ok csak amire nem emlékeztem az az ok...

mi volt az oka? hogy az ellenséget az antantot zavarba hozzuk?

akkor az amerikaiak miért jobbrahajtsoznak?

a vonatokon miért nem tértünk át? nem ugyanaz a minisztérium felügyelte?

jjulie 2010.11.12. 07:25:04

@lüke:

dehogynem bontották le, mármint a feudálisat

nálunk meg még most is it van, 70 éve még virágzott a fél országban

a komcsik a derék feudálist együtt bontották a vékonyka polgárival, emlékszel kérlekalássan, vagy küldjek egy linket öreganyám?

kodó tamás 2010.11.12. 07:29:25

@jjulie: mit bontottak le??? a feudalizmusban élünk (na jo ez az ige erős), akkor vegetálunk... feudál-kommmunizmus
1947 óta a legdurvább... a látszólagos szabadság 63 éve... tragédia. csak annyi hogy nincs királynő, nem urak az elit, hanem parasztok...

jjulie 2010.11.12. 07:35:19

@walker57:

tudod mi a bürök?

erőszakos, nagyranövő, (100-120 cm) mérkező gyom

a bürokrácia valóban nagyon hasonlít a nagytömegben tenyésző gyomhoz, mint az o betű az ö-höz

kodó tamás 2010.11.12. 07:37:01

@jjulie: Pokol Béla:
"Németországban viszont ráébredtek arra, hogy noha továbbra is szükségük van a bevándorlásra, hisz a hiányzó születéseket a többségi társadalom nem képes pótolni, ám most már súlyt akarnak helyezni arra, hogy a bevándorlók az európai kultúrkörön belülről érkezzenek. Ezt hangsúlyozta nemrég a bajor miniszterelnök, Horst Seehofer egy beszédében. Ez az irányváltás azt jelenti, hogy ez a fejlett régió, mely már így is nagy vonzerőt gyakorolt a szakképzett magyar, cseh, és lengyel fiatalokra, a jövőben még inkább csábítani fogja őket. Magyarországon legutóbb a fiatalok 29 százaléka mondta azt egy felmérés során, hogy Nyugat-Európába akar menni, hogy tartósan ott dolgozzon. Ami Németországnak nyeresége lesz, az nekünk veszteség, amit a többségi társadalom nem lesz képes pótolni, ugyanis a születések már most is annyira lecsökkentek, hogy nem elég a lakosság reprodukciójához sem. Megjegyzendő, hogy máris mintegy kétszázezer magyar fiatal dolgozik Nyugat-Európában, ebből százhúszezren regisztráltan tartózkodnak külföldön, a többiek pedig anélkül, hogy bárhol nyilvántartanák őket."

a számokat alulbecsüli szerintem. de nemsokára téynleg csak-a-fidesz marad itthon... a szabadverseny hiánya az országot megöli...

mi ez ha nem feudalizmus. piramisszerű társadalmi modell? a másik opció rosszabb... az rabszolgatartó még kb

walker57 2010.11.12. 07:40:17

@jjulie: nálunk igen!
De a politikatudományi szakirodalom bürokráciának hívja az állami apparátust és ezt teljesen pozitivan érti ez csak nálunk pejoratív, gondoltam hogy félreérthető lesz.

walker57 2010.11.12. 07:41:36

@jjulie: Ha pedig csak Lőrince Lajosként olvasod ezúton kérek elnézést az elírásért.

Átverés! 2010.11.12. 07:45:01

Most nem a mai témához kapcsolódva jegyzem meg, hogy a hét elején amikor hallgattam Kopits György véleményét a külön adókról kommentemben leírtam, hogy kíváncsi vagyok hogy meddig tölti be ezt a pozicióját?
És íme itt a válasz a Számvevőszék véleménye szerint már nincs szükség a Költségvetési Tanácsra. Idejét múlta!

jjulie 2010.11.12. 07:49:18

@walker57:

nem nem, én vagyok a fő helytelenírók egyike, csak vicces akartam lenni így reggel bemelegítésül egy politológusi blogon.....

kodó tamás 2010.11.12. 07:50:18

@jjulie: @walker57:

és a BUROK ? az is hasonlo

a burokrácia nem negatív. meleg van, nem kell dolgozni és pontosan fizet, ügyebár csak üléspont kérdése...

kívülről 4 ponttal többnek láccik: bürökráciának

bár a rácia-ráció szó is félre értésekre adhat okot, így az elhagyható (de csak kivülről nézve)

ubul2000 2010.11.12. 07:51:21

@kodó tamás: ha elolvastad döm-dö-dömnek írt válaszomat, akkor láthattad, hogy nem a fidesz kritikáját kifogásoltam, hanem az alpári hangnemet
(hogy néhány pl-t mondjak: nem értek egyet a rendészeti törvénnyel, az AB módosításában mindennel, viszont az mnyp-vel egyetértek)

ssi 2010.11.12. 07:54:49

"Lázár János először abban téved, hogy mi az alkotmány feladata. Nem az, hogy az emberek mindennapi problémáira választ adjon. Nyilatkozatának azonban nem ez az alapvető hibája, hanem az alkotmánymódosítási javaslata és hogy azt a parlamenti szuverenitás elvével próbálja meg alátámasztani.
A szerző jogász, egyetemi tanár, ELTE JTK"
nol.hu/velemeny/20101112-parlamenti_szuverenitas_vagy_jogallamisag

én a posztból se értek még mindent, bár igyekszem ....

kodó tamás 2010.11.12. 07:57:22

@ubul2000: helyes. remélem van is megtakarításod mnyp ben... számíthatunk rá ugye, hogy a betétkönyved a kormány nevére átírod? a haza minden előtt.... a nemzet érdekében

kodó tamás 2010.11.12. 08:07:11

A nemzeti nyelvőr (KE)
...talán először neki kellene megtanulni magyarul.

""Itt az ideje a megfontolt, szakmai alapokon nyugvó, de céltudatos és felvilágosult cselekvésnek, hogy ne kelljen szembenéznünk az anyanyelv visszafordíthatatlan hanyatlásával!" - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal által megfogalmazott javaslatban, miért lenne szükség az anyanyelv alkotmányi szintű védelmére. Ám a dokumentumból kiviláglik, hogy a KEH munkatársai - talán a javaslatot aláíró és a parlamentnek megküldő Schmitt Pál is - helyesírási továbbképzésre szorulnának, ugyanis az írás hemzseg a hibáktól."

László56 2010.11.12. 08:10:40

Szép jó reggelt Mindenkinek

Többségi demokrácia ? Kérdezi az elemzőnk és felsorolja a jellemzőit ami mindjárt bizonyíték is akar lenni. Kívánnám hogy tényleg ilyen egyszerű lenne ennek a demokratikus formának a leírása és jellemzői. Mert lehet és kell is ezt sokkal árnyaltabban nézni, ugyanakkor meg nem mindegy hogy milyen ország, milyen történelmi múltal és főleg milyen társadalmi lehetőséggel rendelkezik a demokrácia bevezetésének vagy változtatásának a pillanatában. Ebből adódóan természetesen az ország jövőjének a megsaccolása, az ország pillanatnyi társadalmi állapotától is függ. Ezek a pillanatnyi állapotok is állandó változásnak vannak kitéve, ezért az országunkra vonatkoztatva a demokrácia formát, nem általánosan, hanem csak a saját körülményeinket figyelembe véve szabad megvizsgálni.

Éppen ezért a kiindulási pont csak országunk jellemzői lehetnek. Kis ország nagy szellemi lehetőségekkel, nagy de agyonhamisított történelmével és szétszórt nemzettel, nagyon gyenge gazdasággal és áldatlan kommunista múltal, ami a népbutítás nagyon magas fokát is jelenti. Így lehetne a hazánk pillanatnyi állapotát társadalmi szempontból röviden jellemezni. Ha most nem azon rágódunk hogy hogy jutottunk ide, hanem végre arról beszélünk hogy miképpen szerezhetjük vissza azt az önrendelkezési jogunkat amivel felemelhetjük ezt a sokat szenvedett népet az őt történelmileg megillető helyére, akkor be kell látnunk hogy nem elméleteket kell gyártanunk, hanem neki kell fognunk a tényleges átalakításnak. Ami azt is jelenti hogy a mostani intézkedések már most magába kell hogy foglalják a változtatások lehetőségét is.

Ezt teszi a második Orbán kormány. Igen, megtámadhatóan de szavahihetően. És ebben ilyen elemzői eszmefuttatások, többet ártanak mint segítenek. Hiszen egy részletből szeretné az ország jövőjét meghatározni. Arról nem is beszélve hogy olyan nagyhatalmakkal példálódzik és vesz alapul amik köszönőviszonyban sincsenek az országunk nagyságával és társadalmi állapotával. Én mást sem hallok mint az angol példa, a német példa, meg a francia Sárközi, sőt az egyesült államok. De hogy egyszer már hasonlót a hasonlóval hasonlítanának össze ! Mert a mi összehasonlítási alapunk Hollandia, Belgium, Luxemburg, Portugália és legfeljebb Spanyolország lehet. Mert nyolcvan és több mint százmilliós népek társadalmi és gazdasági lehetőségeik mások mint a mi tízmilliós népünkké. De akkor hogy tovább ?

Ha eltekintünk a napi politikától, hiszen az élet folyik tovább és avval is foglalkozni kell, akkor el kell először is dönteni a népünknek hogy mit is akarunk. Tehát az országnak egy célt kell megállapítania. Hiszen ebből következik hogy a célunk eléréséhez egykamarás vagy kétkamarás rendszer szükséges. A közvetlen demokrácia felé szeretnénk hajlani vagy inkább központi hatalmat szeretnénk. Hiszen a többségi demokrácia is a központi hatalom egy formája, ezért csak egy részlet b. Mivel egyik sem elérhető közvetlen úton, csak ezután lehet eldönteni az átmeneteket képviselő társadalmi intézkedéseket. Tehát nem találomra kell egy országot építeni, hanem egy meghatározott céllal. Ezt a célt azonban az alkotmánynak kell megneveznie. Ezért is örvendetes és szükséges egy új alkotmány. Ha jól van megfogalmazva akkor több évtizedekre lehet útmutató. Annak ellenére hogy sokan tudják hogy mi is lenne az országunk számára az ideális, a probléma az hogy miképpen jutunk el a realitás figyelembevételével az ideál közelébe.

kodó tamás 2010.11.12. 08:18:20

@László56: "olyan nagyhatalmakkal példálódzik és vesz alapul amik köszönőviszonyban sincsenek az országunk nagyságával és társadalmi állapotával"

bocs, de ezt NT tette meg előbb. az első hsz ek között bepötyögtem...

"legfeljebb Spanyolország lehet"

ja igen az nagyon hasonló pl: "Olé"

"először is dönteni a népünknek hogy mit is akarunk...A közvetlen demokrácia felé szeretnénk hajlani vagy inkább központi hatalmat szeretnénk. "

most tényleg minket kérdezel? ez nagyon megtisztelő... könnyes a szemem

"Tehát nem találomra kell egy országot építeni, hanem egy meghatározott céllal"

hm milyen igaz.

ubul2000 2010.11.12. 08:31:33

@kodó tamás: el kell keserítselek: nincs!

nem1rem1 2010.11.12. 08:33:13

@László56: Az alkotmánynak nem célokat, hanem kereteket kell biztosítani.

Célokat egy valamiféle nemzeti együttműködési nyilatkozatnak kéne tartalmaznia. De forradalmárok ilyet általában a nép nevében, a saját, másokkal szöges ellentétben álló elveikkel szoktak szövegezni.

(Ha a forradalmárok elvei nem állnának nagyon távol a nem-forradalmárokétól, akkor miért kellene forradalmat csinálniuk?...)

kodó tamás 2010.11.12. 08:33:40

@ubul2000: csak nem? más faszával vered a csalánt? ezt

valahogy sejtettem hogy a nemzeti érzelmeid a befizetésnél érnek véget... hason élvező akarsz lenni? azta

Krujs 2010.11.12. 08:36:01

@kodó tamás: kiszopott a pártod? szar lehet

Kalmár 2010.11.12. 08:38:55

Nekem semmi bajom a többségi demokrácia modellel.
A konszenzusos, nagyon demokratikusnak hangzik, de annyira gyenge a hatékonysága, hogy egy ilyen gazdasági vészhelyzetben öngyilkosság lenne.
Látjuk hova sodródtunk a folyamatos Szdsz-Mszp egyeztetések közt. Hónapokig rágtak egy törvényt, betrjesztették de egyikük sem volt igazán elégedett, sokszor kiderült, hogy így nem is működik és pár hónap után visszavonták. Az jutott mindig eszembe, hogy az öszvér egy olyan ló amit egy bizottság tervezett.
Most erre nincs idő és lehetőség. Kell egy határozott kéz ami tartja a kormányt, viharban senki nem ugat a kapitány dolgába csak húzzák a kötelet amerre a főnök mondja.
A vihar után azután kiderül, hogy jó volt e. Ha nem akkor jön a választás.
Elismerem szokatlan, hogy így nyakon ragadnak minket és ellentmondást nem tűrően irányítanak, de megvárnám az eredményeit a dolognak.
Ne feledjük, lehet itt hülyén diktatúrát kiabálni, de jön 4 év múlva egy választás ahol már az eredmények ismeretében, akár 0-ra lehet a Fidesz erejét venni.
Az emberek annak a tudatában adtak 2/3-ot, hogy tele volt azzal a média, hogy ezesetben a Fidesznek tejhatalma lesz.
Igen, ezt akarta a többség, mert elég volt a töketlen, "konszenzusos" modellből.
Egyébként gyakran azt láttuk, hogy a konszenzust nem az észérvek ütköztetése szülte meg, hanem az aktuális felek zsarolási potenciálja.
Ezért nem volt Nemzeti Színházunk évtizedekig, ezért nem épült meg Bp. körül az elkerülő stbstb.
Az igaz, hogy mindenkinek más és más a dologban a ingerküszöb.

Blogger Géza 2010.11.12. 08:38:59

@török gábor: Azért ez kissé szobatudósi posztra sikeredett. Az EU már attól sikítógörcsöt kap, ha mi akarjuk megmondani, mennyit keressen a jegybank elnöke, ilyen közegben a "kormány alá rendelni" a jegybankot... Pfff...

A pártlisták eltörlése mellett pedig jelenleg 2párti parlamentünk lenne LMP és Jobbik nélkül, 2 azaz kettő db MSZP-s képviselővel.

Szóval ne vegyük már ennyire komolyan ezeket a tankönyveket a kényszeres csoportosítgatási - ideáltipizálási agyrémeikkel együtt, azok létező angolszász rendszerek leírását kísérelték meg, de hogy ezekre való áttérést erőltessük akár elvi szinten azt azért felejtsük el.

Attól, hogy megváltoztatjuk az AB hatáskörét, nem kell egyből a hálaadást is megünnepelni mondjuk.

KG2000 2010.11.12. 08:42:11

Jó T.G. összefoglalója

Az alábbi pont önmagéban még egyáltalán nem jelenti a "többségi" demokráciát. Például a Német Szövetségi Köztársaságban, amely a felületes definiciók alapján "konszenzusos" demokrácia, a parlament szintén elsőbbséget élvez a közvetlen demokráciával szemben. Ha nagyon sok a fék, akkor a szervezettt közvetlen demokráciára nincs szükség, illetve, minden demokráciában ("többségi" vagy "konszenzusos") van lehetőség nem szervezett közvetlen demokráciára, vagyis tüntetésekre.
"6. A parlamenti szuverenitás elsőbbsége a közvetlen demokrácia intézményeivel szemben. A népszavazás lehetőségének megszűntetése, vagy legalább jelentős korlátozása. A képviseleti demokrácia érvényesülése a politikai döntésekben, legyen szó akár a közjogi méltóságok megválasztásáról, vagy más fontos döntésekről."

A sztrájkjogról elfeledkezett a szerző, amely elvileg "mindkét" demokráciában jelen van, és rendkívül fontos.

kluttyogó kutya 2010.11.12. 08:42:48

Többségi demokrácia... hm... hol is hallottam ezt...? Ja, megvan, így is hívták őket... Bolsevik, vagy mi?

ubul2000 2010.11.12. 08:43:40

@kodó tamás: tévedsz, pont fordítva. Örülök, hogy helyreáll a rend, és végre nem nekem kell finanszírozni mások megtakarásait. Eddig ők élősködtek azokon, akik nem voltak mnyp tagok.

Sztávrosz_ (törölt) 2010.11.12. 08:43:58

@László56: "miképpen szerezhetjük vissza azt az önrendelkezési jogunkat amivel felemelhetjük ezt a sokat szenvedett népet az őt történelmileg megillető helyére"

Ebben aztán nem segít az új alkozmány se a kétkamarás parlament. Igenis fel kell számolni a ránkerőltetett demokrácia minden csíráját, meg kell szüntetni a parlamentáris köztársaságot, és bevezetni az autonómiát. Az országban visszaállítani az emberek önrendelkezési és autonóm területhez való jogát.

Csak így lehet népünk szabad.

kodó tamás 2010.11.12. 08:46:01

@Krujs: nem értem mire gondolsz. populista vagyok. a pártrendszert tagadom. ha már skatulyázni kell... ennek fényében is megismételnéd?

walker57 2010.11.12. 08:46:36

@jjulie: " a humorban nem ismerek tréfát" :)
Szép napod legyen :)

radala 2010.11.12. 08:47:31

Köszönöm a posztot.
Nagyon sokat tanultam belőle. Mit mondjak, kiderült, mint mindig most is igazam van:-)
Semminek semmi köze egy demokrácia stabilitásához csak az embereknek, választóknak. Ilyen szabályokkal Mo már réges-régen diktatúra lenne újra. Azt kell gondolnom, hogy még sincs igazam abban, hogy a nemzetek egyenlők.
Jól értem én, hogy a többségi demokráciákat kizárólag az tartja életben, hogy a győztesek mindig becsületesek? Illetve az alávaló győztesek sem találnak maguknak partnert az aljasságaik megvalósításához.
Nem is tudom mit gondoljak. Lehet, hogy az emberfaj nem is sárkányfog vetemény?
Most jobban féljek vagy kevésbé? Mert számomra ebből az látszik, hogy a szabályok bármik lehetnek, az eredmény csak rajtunk embereken múlik.
Igazából ez inkább borzasztó, mint jó, mert ez azt jelenti, hogy mindannyiunknak meg kell halnia, mielőtt Mo egy normális ország lesz. Talán ezért nem lehet demokráciát exportálni, mert a demokráciához okos emberek kellenek.
Mondjuk talán nem is vagyunk olyan buták.
index.hu/belfold/2010/11/11/solyom_alkotmany_salamon/

Már megint összezavarodtam:-) Nem segít itt már semmi csak az idő. :-)

walker57 2010.11.12. 08:48:22

@kodó tamás: maradjunk a technokráciánál ezt talán jól írom :)

radala 2010.11.12. 08:50:17

@kodó tamás: Ne nevettesd már ki magadat kevesebb, mint 170 milla. Meggyesnél van a pénz csak elfelejtette befizetni:-)
De egyébként tényleg röhejes, amikor ilyen összegekkel jönnek valakik, amikor sok-ezer milliárdot kúrt el, illetve akadályozta meg a megtermelését a GyF/BG kormány.

kodó tamás 2010.11.12. 08:50:21

@ubul2000: és ebben hiszel is amit mondasz:)

az a demagógia ugye hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatatlan a felosztó-kíróvó rendszerrel... az egyéni számla előre lépés volt.... ez demagógia ugye?

ezzel szemben, a te verziód a tuti, hiszen fizeted a járulékot... szerinted abból mit fogsz viszont látni nyugdíjasként? nem gyanus neked hogy vagy 100 év lesz a korhatár, vagy radikálisan csökkenni fog a nyugdíj összege? vagy abban bízol, hogy a szavazatoddal a mindenkori kormányt tudod zsarolni? és ha nem is lesz szavazás?

walker57 2010.11.12. 08:58:39

@radala: lemaradtál.
Már változott a brussúra nem figyeltél: Bajnai már sokat tett az országért amiért is kalapot kell emelni előtte.
Mondta O.V.
Tarts lépést az eseményeekkel, mert aki a múlba néz seggel megy a jövőbe :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.12. 09:00:52

@kodó tamás: Az volt az oka, hogy a kontinentális Európában a jobb oldali közlekedés terjedt el és ehhez alkalmazkodtak. Magyarország nem akart elszigetelődni.

Anglia könnyedén különcködik bármiben, mert szigetország, nincs az úthálózata összekötve senki máséval.

A hagyományos közlekedés a bal oldali volt, már a római birodalomban is és mindenhol az újkorig azért, hogy az általában jobb kézben tartott ostor, vagy éppen kard szabadabb, használatra, védekezésre alkalmasabb legyen.

A jobb oldali közlekedést Napoléon találta ki, hogy ezzel is összezavarja az ellenséget. És így az Nyugat-Európában elterjedt és maradt Napoléon után is. Németország, Svájc Olaszország, Lengyelország a jobb oldalon közlekedett, a Habsburgok, Oroszország meg a balon, de az első világháború után ők is áttértek.

Magyarország utolsó előttiként tért át a jobb oldali közlekedésre, szóval egyértelműen a többséghez való alkalmazkodás miatt, és már a visszacsatolt területeken is jobb oldali közlekedés volt. Ausztria 1938-ban, Csehszlovákia 1939-ben tért át. Magyarország utolsó maradt a környéken.

Magyarországon 1941. július 6-a hajnali három órától kell jobb oldalon közlekedni.

Az amerikai jobb oldali közlekedésnek jelképes oka van. Ezzel is jelezni akarják, hogy lerázzák az angol gyarmati igát, és ugyanez az oka több volt angol gyarmat jobb oldali közlekedésének is.

Amúgy a bal oldali közlekedés a biztonságosabb, mert a legtöbb embernek a jobb oldala a domináns, jobb szemes, ezért jobbra jobban képes figyelni, mint balra. Erre már az ókorban is rájöttek.

Csak Svédország tért át később 1967-ben.

Tímár Mihály 2010.11.12. 09:03:40

A demokrácia működéséhez szükség lenne politikai kultúrára. A polgárok és a pártok részéről is. Mindegy, hogy többségi vagy konszenzusos az a demokrácia. Ez az, ami nálunk hiányzik.

Pl. nem szabadna, hogy olyan szintű demagógia működjön, mint nálunk. (Ez a pártok és a választók hibája is.) A pártoknak és választóknak el kellene tudni fogadni, hogy vannak emberek akiknek más a világnézette de ettől még nem kell a fizikai megsemmisítésükre törekedni. A normális demokráciákban nem akarják a társadalmat megváltoztatni, átalakítani, legfeljebb valamilyen irányba ösztönözni az embereket.

Ha ez az alap megvan, akkor egy többségi demokráciában sem akarnak olyan törvényeket izomból keresztülvinni, amit a következő kormány majd esetleg megfordít.

Egyébként Amerikában is van egy 2/3-os szabály: 2/3 kell a képviselőházban az obstrukció letöréséhez. Ha ez nincs meg, akkor a kisebbség obstruálhatja a szavazást, azaz tetszőlegesen sokáig húzhatja a vitát. Megtörtént, hogy valaki 20 órán át a telefonkönyvet olvasta fel obstrukció gyanánt. Bár az ellenzék elvben minden törvénynél élhetne vele, ritkán szokott ez megtörténni.

Amerikában fontos az is, hogy legalább a szenátorok egyénileg felelősek a választóknak, nem pártlistán kerülnek be. Így a pártfegyelem sem köti őket. Sokszor előfordul, hogy egy-egy szenátor vay képviselő a pártjával ellentétesen szavaz.

A pártokak általában van programja és azt komolyan is gondolják, nem csak a választásra szól. A választók nem adnak biankó felhatalmazást egy kormánynak akármire.

Ja, még valami: Amerikában a hatalom megosztásának legalább 3 szintje van: szövetségi, állami és helyi. Bár külön-külön mindegyik többségi elven működik, összességében konszenzusra van szükség.

Chazz Reinhold 2010.11.12. 09:05:43

érdekes, tartalmas poszt

az utolsó bekezdésre reagálva, igen - szerintem is - köpönyegforgató magatartás ennyire szélsőségesen ellentétes ideológiát képviselni ellenzékben, ill. kormányon, OV viszont erre azt mondaná, hogy most a helyzet is egész más, a választók a 2/3-dal nem lehetőséget, hanem kötelességet adtak nekik.

A demokráciát a többség irányítja, de a kisebbség élteti...
[ami persze jól hangzik és akár Zanzibár-trükknek is ideális :) ]

LóriB 2010.11.12. 09:07:22

Ezek a tipológiák mind szép és jók. Csakhogy a politikát nem gépek alakítják, hanem emberek. Szóval a tipológia max egy esetről szólhat. Politológiát végeztem, és nekünk is be kellett vágni a szokásos adag alapot, viszont egy idő után már sípnak tűnt a szánkban, nem pedig omni-eszköznek.

Minden politikai vezető külön személy, ezért sajátosságok mindig lesznek, a mai politika pedig annyira illékony és relatív lassan minden téren, hogy az egyen-egyenkénti megítélésen kívül, hiba volna más, régebben megfogalmazott kereteket erőltetni rá. A válság után/miatt minden ország rendszere változik, vagy ha nem is, a meglévő szabályokat új módon használják, és ez fokozottan igaz a magyar politikára. Szerintem a "régi nagyok" szemüvegén keresztül vizsgálni ezt óriási hiba és látószög beszűkítés volna.
Úgy tapasztaltam az elmúlt években, hogy Ön, Török úr, a magyar politológusokként egyedül, képes valóban önálló, és autonóm véleményre. Ne okozzon csalódást.

ubul2000 2010.11.12. 09:07:32

@kodó tamás: emlékezetem szerint semmi ilyet nem mondtam, hogy demagógia, ráadásul nem is a magánnyugdíjpénztárak előnyéről, vagy hátrányáról beszélünk. Tudomásom szerint senki nem akarja megszüntetni az önkéntes magánnyugdíjpénztárakat, ott lehet vigéckedni és megtakarítani.
Abban sincs vita közöttünk, hogy a felosztó-kirovó jelen állapotában nem tartható fenn a végtelenségig. Nem lett volna baj a kötelezővel sem, ha ez mindenki számára egyöntetűen kötelező lett volna. Akkor nem fordulhatott volna elő az, hogy azok, akik nem is léphettek be ebbe a rendszrbe, azoknak kellett fedeznie a belépők kiesett befizetéseit. Ez persze azzal járt volna, hogy a magánnyugdíjpénztáraknak azonnal a zsebükbe kellett volna nyulniuk a kieső nyugdíjbefizetések pótlására. Ehhez befektetni (vetni) is kellett volna, nem csak aratni. Ehhez nem nagyon volt kedvük ezért lett ez az (egyébként hasznos) megoldás ilyen tökéletlen, és ezért kell most megszüntetni.

Kalmár 2010.11.12. 09:08:50

@walker57: Picit kevered a nemzetet a kormánnyal, sőt kormányfővel.
Ha nem sikerült volna megérteni, arra vonatkozik ez a kalapemelés, hogy amit ez a nemzet kibírt az elmúlt pár évben az a tiszteletre méltó.
Kőkemény megszorításokat nyelt le sztrájkok nélkül. Az egyébként is megalázó pénzeiket megnyírbálták és a legnagyobb adóterheket cipeljük európában.
A Franciák a töredékéért szétverték Párizst.
Ha gondolod persze értheted úgy, hogy zseni volt Bajnai, aki a Fletó gazdaság politikájának a zászlóvivője.

radala 2010.11.12. 09:11:38

@walker57: Zseniális mondás, ez a múltba nézős:-), de rám nincs hatással OV. Már többször dicsérte meg Bajnait életében különösen külföldön. Ö dolga, azt csinál, amit akar. Nekem Bajnai pont ugyanaz, mint Kádár, kicsit rosszabb, mint Gyurcsány:-)
De ez szigorúan erkölcsi összehasonlítás alapján mondom, nem a gazdasági ténykedéseik alapján.
Amúgy, te nem beszélsz Orbánul. Orbán nem dicsérte meg Bajnait, hanem azt mondta, hogy a külföldi kritikusok bekaphatják.

walker57 2010.11.12. 09:11:47

na már megint elírtam :)
brussúra= brossúra
eseményeekkel= eseményekkel

Lassan letelik az elqurta szöveg szavatossága.
amit elqurt azt Bajnaj nagyjából kinullázta.

az elqurat szöveg csak azért él,mert ha eddig jól ment volna, akkor a vezért cselekedeti nem rengetik az eget és nem lehet messiás, megváltó,hős,a nép szeretett vezére, szeretett vezető.
csak valaki, aki eredményesen folytatja elődei munkáját.

A majdani történelemkönyvekben és politológiai jegyzetekben is csak úgy lesz benne szűk 3 sorban:

A rendszerváltás átmeneti kormányai közül 2010-2011 között O.V. kormánya tett eredménytelen kísérletet a demokrácia felszámolására
légyszi kalapot emelni.

kodó tamás 2010.11.12. 09:13:15

@ubul2000: na ez az

"akik nem is léphettek be ebbe a rendszrbe, azoknak kellett fedeznie a belépők kiesett befizetéseit"

demagógia. ez pont fordítva van. akik az mnyp be léptek, azok a hosszútávú fenntartható rendszer felé tettek erőfeszítést. na persze ez az átmeneti időben az államot terheli... de MINDEN (alap) RENDSZERVÁLTÁS ezzel jár.

"Ehhez befektetni (vetni) is kellett volna, nem csak aratni. Ehhez nem nagyon volt kedvük ezért lett ez az (egyébként hasznos) megoldás ilyen tökéletlen, és ezért kell most megszüntetni. "

ugye ez nem komoly? az ellentmondás a mondataidban is feszül. KELL de még nem jól műxik tehát szüntessük meg... aha logikus. ez nem demagógia...

nem1rem1 2010.11.12. 09:14:39

@László56:
@Sztávrosz_:

"...miképpen szerezhetjük vissza azt az önrendelkezési jogunkat amivel felemelhetjük ezt a sokat szenvedett népet az őt történelmileg megillető helyére..."

Ó beh' gyönyör eme szózat keblemnek, melynek mélyén honfiúi szívem immáron hevesebben ver!

radala 2010.11.12. 09:18:01

@Kalmár: Illetve Kalmár még nálam is jobban beszél Orbánul. Pont ezt mondta.
Amúgy egyszerűen nem bír a fejembe férni, hogy létezik ember, aki föl tud nézni arra, hogy valaki azt mondja, hogy erre ezentúl nem adunk pénzt, de csináld pont úgy, ahogy eddig.
Ma nem akarom itt elbaszni a drága időt, szóval nem bosszantom föl magamat walker hülyeségén:-)
Komolyan mondom, akinek Bajnai/Oszkó tetszik az tuti, hogy életében nem gondolkozott el saját 1 milliónál nagyobb beruházásai kivitelezésén. Attól nem épül föl senki háza, hogy azt mondja fél millával olcsóbban fogom fölépíteni. Áh teljesen élkepesztően nevetségesek a Bajnai fanok.

walker57 2010.11.12. 09:25:10

@radala: Világért sem bosszantanálak.
A világ elismert közgazdászok és más kormányok ezirányú szakemberei nyilatkoztak pozitívan Bajnairól.
Igaz, ezen nyilatkozatok 90%-a angol nyelvű és a fellehetőség is ilyen nyelvű témájú szaklapokban honlapokon olvasható.
De úgy látom fan az egész világ.

Büszkék lehetünk, van Árpádházi Daka Józsefünk és Senkiházi Orbán Viktorunk

ubul2000 2010.11.12. 09:26:43

@kodó tamás: Még mindig nem érted. Bemegy 10 ember a kocsmába és megisznak 2-2 korsó sört á 600 forintért. Fizetéskor 4 ember úgy dönt, hogy csak az egyik korsó sörét fizeti ki, a másik árát félreteszi szűkösebb napokra. Hiányzik tehát 2400 ft, de azt ki kell fizetni. Összedobják tehát tizen, fejenként 240 forintot. A 4 embernek 240-240 forintjába került, hogy szűkösebb napokra félretegyenek 600-at. A másik 6 ember 240 forintj plusz befizetéssel fedezte a 4 kényelmes megtakarítását.
Egyetlen különbség a sörözés és a nyugdíjjárulékfizetés között, hogy a kocsmában a 6 ember ÖNKÉNT fedezte a többiek megtakarítását, a nyugdíjjárulék esetében viszont KÖTELEZŐ volt azt fedezni

nem1rem1 2010.11.12. 09:27:02

@nem1rem1: (Ez az a pátosz, amivel az Orbán kormány elfedi, hogy nincsenek célok: Mindenki, aki a nemzeti szentimentalizmusra fogékony, arról beszél, hogy az Orbán kormány valamiféle "célt" követ, ám ha és amikor konkrétan rákérdezünk, mindenki korábbi-mostani, jól sulykolt jelszótöredékeket tud csak esetleg megjelölni, ha egyáltalán...)

"A Cél" a jobboldal hatalomrajuttatása volt igazából. És a győzelem utáni lila köd még egy darabig eltakarja, hogy nincs más cél a hatalmon önmagán kívül. A zagyva nemzet-vízió ugyanúgy eszköz, mint a rögeszmés ragaszkodás Matolcsy programjához.

A "többségi demokrácia" víziója is a pillanatnyi hatalmi törekvések, a reményeik szerint a konzerválható új viszonyok alárendeltje.

Igazából ha valami köze van az angolszász modellnek a Fidesz, Orbán Viktor kormányzási stílusához, az Parkinson praktikus törvényeinek, következtetéseinek alkalmazása a nehézkes demokratikus formák meghekkeléséhez.

kodó tamás 2010.11.12. 09:33:18

@ubul2000: jo igazad van. a megoldás: MINDENKIt kötelezni kell egységesen a hosszu távú takarékosságra. azaz mindenki kifizeti a sörét is és el is rak...

AZ ELSŐ 40éveben KÉT RENDSZER FUT MINDENKÉPP PÁRHUZAMOSAN.

csak ez a negyvenév OV jóvoltából majd ha ugy dönt akkor ujra indul.... csak kár hogy márcsak 28 lett volna hátra....

kodó tamás 2010.11.12. 09:34:52

@ubul2000: mellesleg a fiataloknak kötelező volt. az átmeneti korosztályoknak kínált választást... de mindegy nem fárasztalak demagógiákkal...

radala 2010.11.12. 09:40:26

@walker57: Nincsenek problémáim az angol nyelvű nyilatkozatokkal. Viszont az tény, hogy bár egy németül vagy angolul hallott/megértett viccet általában sokkal tréfásabbnak szoktam érezni. Eddig még nem tapasztaltam magamon, hogy egy német vagy angol szöveget hitelesebbnek tartanék.
Majd figyelek ezentúl erre, hogy létezik ilyen.

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 10:03:33

@radala:
török az elemzéséből a lényeget kihagyta. a briteknél esetjog van. és ez azt jelenti, hogy a bírói hatalom a precedensek túlsúlya miatt majdnem fontosabb a törvényhozásnál.

amúgy meg világos, hogy liberális törvényhozás, és konzervatív bíráskodás, laza ptk, szigorú btk volna a nyerő. csak valamiért minálunk a konzervatívok akarnak törvénykezni, és alkotmányozni, és ezt ellensúlyozzák a liberális jogvédők, és a bírók. nehogy már lecsukjunk egy cigányt 10 évre (nincs is hová), mert ellopott egy tyúkot, hiszen itt milliárdokat lopnak el. ez sehogy sem működik. és mindig annak van igaza, aki ellenzékben van.

szóval ezt egy mozdulattal kellene megfordítani, csak ehhez nem elég orbán, ehhez egy széchenyi, vagy egy kossuth kellene. esetleg egy rákóczi, vagy egy bocskai. és ha szerencsénk van, akkor egy ilyen kaliberű fazont az unió kitermel, ha nincs, akkor a nemzetközösség - ahogy orbán jósolja - a butaságban szétesik.

kodó tamás 2010.11.12. 10:07:37

@guvernalista: és íratlan ETIKA és ERKÖLCS van... és minden "szakpolitikának" működő hagyományai, ami miatt sok kárt nem tudna tenni OV GB-ben, azonnal száműznék 200évre...

kodó tamás 2010.11.12. 10:09:54

@guvernalista: miért nem duplázol? csak szerényen beolvacc a plebszbe?

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 10:23:45

@ubul2000:
egy baj van. itt a sörivók hiteleznek a csaposnak. és esetenként az is jogos, hogy ha két sört ivott meg valaki, és egyet fizetett. most arról ne is beszéljünk, hogy a hátsó ajtón a csapos emberei hatalmas hordókat gurítanak ki. megint más esetekben ugyanez a csapos - hogy elég népszerű legyen - ingyen méri a sört, és ennek az árát a sörivók egy részével akarja kifizettetni. a példát számtalan helyen sántít.

a felosztó kirovó rendszert, és a tőkefedezeti rendszert egyidejűleg kellene működtetni. mégpedig úgy, hogy a minimálbér járulékos terhei menjenek az állami nyugdíjkasszába, és azon felül meg mindenki tetszőleges portfoliót létrehozhasson magának. akár csak állampapírból, akár nagyobb kockázatot magában rejtő részvényekből. ezt döntse el maga a polgár.

most a törvényhozás dönti erről, mert ilyen a demokrácia. oké. de az nyilván nincs rendben, hogy egyik parlament úgy határoz, hogy visszamenőleg rosszul döntött a másik, és ezzel a kormány egyébként állampolgárok millióinak megtakarításait próbálja lenyúlni. oké ezt a pénzt elköltik, és mi lesz utána. szóval az állam nem magán kezdi a takarékoskodást, hanem az állampolgárok azon megtakarításait akarja elkölteni, amire egyébként korábban ő maga kötelezte a polgárokat. ez nem felelős kormányzás, hanem egy vicc.

akkor szűnjenek meg a pénztárak. ahogy a kormány akarja. oké. de eddig felhalmozott vagyont osszák szét a pénztártagok között. és erre az időszakra az állam értelemszerűen ne fizessen majd nyugdíjat. akkor ez volna a tisztességes. és akkor mindenki maga dönthesse el, hogy ezt a pénzt berakja a takarékba, vagy vesz belőle autót, vagy lakást, és majd nyugdíjas korában eszik vajas kenyeret. akkor ez volna a tisztességes. ha a falhoz vágjuk a malacperselyt, akkor a pénz azoké legyen, akik azt előzetesen betették. persze a legokosabb volna, ha ezt a rendszert csak értelmesen korrigálnánk, és nem elefántként viselkedne a kormányfő és az ő ormánya (jobbkeze) a porcelánboltban.

igyugyaz 2010.11.12. 10:32:09

@Link Elek: A jegybank ott is független.

CSENDES 2010.11.12. 10:33:16

@nem1rem1: Ó beh' gyönyör eme szózat keblemnek, melynek mélyén honfiúi szívem immáron hevesebben ver! :-))))

A honleányi szív is megrebbent egy percre

CSENDES 2010.11.12. 10:38:56

@kodó tamás: Amit Ubul2000 számonkér, az az, hogy az általa befizetett járulékot már elköltötték, most pedig az eddig megtakarított mnyp-nél lévő 2794 ( milliárdot is elköltik6el akarják költeni, tehát lényeg, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is.

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 10:39:56

@kodó tamás:
persze. de a valódi választóvonal nem a brit és a német rendszer között van, egyébként a francia megint egy kicsit más, de a lényegi különbség nem ezek között van, hanem az angolszász és a szovjetorosz rendszer között.

az első valamilyen módon a hatalommegosztásra épül, a második pedig arra, hogy ezek a hatalmi ágak a pártközpontban fuzionálnak. és lázár ez utóbbit próbálja eladni többségi demokráciának. és ebben egyébként igaza is van. csak a "többségi" kifejezést oroszra kell fordítani. szóval ez a bolsevik rendszer a permanens forradalommal, amit egyébként a pártfőtitkár meg is hirdetett.

csak ez most nemzeti mázzal van leöntve. szóval ez nem az mszmp kb irányvonala az internacionáléval, hanem a hazafias népfront.

CSENDES 2010.11.12. 10:45:25

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2Fmagyar%2F2010%2F11%2F11%2Fkihagytak_az_mnb-t_a_koltsegvetes_tervezesebol%2F

Ha már most a független MNB elnökkel sem egyeztetnek, mi lenne egy kormány alá rendelt MNB vezérrel?
index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2Fbudapest%2F2010%2F11%2F12%2Ftarlosban_felmerult_hogy_kocsis_maradjon-e%2F

No ugye, megmondtam, hogy Kocsisnak is kitelik majd az ideje.
A mór megtette kötelességét, a mór mehet (valahogy így)

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 10:45:38

@CSENDES:
az a gond, hogy annak a pénznek a fele is el van költve. ugyanis az állampapír. ami azt jelenti, hogy az a pénz el van költve. a kincstár korábban szétosztotta a nincset.

szóval a részvényben vannak a valódi megtakarítások, ami persze jelentős kockázatot rejt magában. de ahhoz, hogy állami megtakarítás legyen szufficites költségvetés kellene, mint dániában.

szóval az egyébként jó lenne, ha a magánnyugdíjpénztárból csak az állampapírokat venné vissza a kincstár, és azzal az államadósságot csökkentenénk, és mindenki eldönthetné, hogy részvénypakettet megtartja, vagy azt is átváltja állampapírra. ami a forint elleni spekuláció lehetőségét csökkentené.

tehát éppenséggel lehetne ezt jól is csinálni.

Kalmár 2010.11.12. 10:48:07

@CSENDES: Az eleve kizárt, hogy nem nyaralóra költik a pénzt az Adrián, hanem mint legolcsóbb forrás, pénzhez juttatják a gazdaságot?
Ha sikerülne végre jól elkölteni a pénzt az növekedést jelent az országnak és nem elverése a pénznek.
Tényleg biztos, hogy egy ilyen MNYP -ban lévő pénz jobb helyen van, mint az állami alapban?
Persze mivel szoci elvtársak a tulajdonosok nagyrészt, így tuti jól gazdálkodnak. Már bizonyítottak.
A világ 2. legnagyobb ilyen cége erősen csőd közelben van.

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 11:02:48

@Kalmár:
ha ez működne, akkor működött volna a szocializmus is. állítsuk fel az országos tervhivatalt, amelyik majd megmondja, hogyan kell a pénzt jól elkölteni a gazdaságban. a vicc kategóriájába esik, amit mondasz.

pont az a probléma, hogy ezekből a pénzekből nem a közssolgáltatások fognak erősödni, szóval ezekből nem korszerű iskola lesz, meg kórház, nem a tanár, és az orvos fog többet keresni, hanem ez a pénz "gazdaságösztönésre" azaz klientúra építéshez kell.

CSENDES 2010.11.12. 11:04:59

@Kalmár: Nem, nem kizárt eleve, hogy "jó helyre" költik el a pénzt, sőt biztos, hogy szerintük jó helyre, bár az még nem világos, hogy hová, mert az nagy titkot képez, illetve a homályba vész. Nem lett volna-e becsületesebb a zistenadta nép (nemzet tagjai) elé állni, s azt mondani. Né! A NER-ben szükség van a hozzájárulásotokra (és megtakarításaitokra), erre és erre kell a píz, cserébe megreformáljuk (forradalmi változásokat eszközölünk) a nyugdíjpénztár rendszerében, s akkor nektek 10-20 év múlva ilyen vagy olyan jó lesz. Pl. lesz nyugdíjatok, mert hovatovább nem fogunk tudni nyugdíjat fizetni, nemcsak a jelenlegi, de a későbbi nyugdíjasoknak sem. Elmondani érvként, hogy nem csupán elhibázott lépés volt, hanem arra sem számítottak annak idején, hogy hiába van nagy mértékű nyugdíjjárulék terhe a munkáltatónak, munkavállalónak, egyre kevesebb folyt be a kasszába, mert a terheket nem tudják fizetni a tönkrement társaságok, stb. Szóval van egy csomó észérv. csak hát kevésbé fárasztó dolog demagógiával megoldani a dolgokat.

Igaz Magyar 2010.11.12. 11:18:28

@CSENDES: Ez kérem fehérgalléros cigánybűnözés.

radala 2010.11.12. 11:18:46

@guvernalista: Szerintem az, hogy a sokat keresőknél pénzt hagysz az minden csak nem szocializmus.
nekem nem is nagyon tetszik, mert engem többnyire kihagynának a nagy pénzosztásból:-)
Szerintem ez épp egy klasszikusan jobboldali-liberális döntés, hogy a pénzt annál hagyod, aki a legjobban bánik vele.

Az megint más, hogy ezt a Fidesz képes a kádári kisember számára szimpatikusan becsomagolni.
Iszonyat szerencséje a Fidesznek, hogy nincs Mo-n hiteles baloldal, mert engem mondjuk nagyon könnyen meg lehetne győzni arról, hogy ez az adózás nem fair.
Így most épp nem nagyon van, aki meggyőzzön.

rasztaszív 2010.11.12. 11:19:10

"olyan nincs (vagyis van, de akkor nem így hívjuk), hogy bizonyos esetekben - és különösen kormányon - többségi demokráciát akarunk, más ügyekben viszont - és különösen ellenzékben - a konszenzusos megoldásokat látjuk helyesnek. Természetesen ez az út is létezik, legitim, csak akkor nem Lijphart nevét, hanem sokkal inkább a politikai logikát, a pillanatnyi helyzetből következő költség-haszon számítást kell emlegetni."

szerintem mondjuk ki a szót:populizmust kell emlegetni.

rasztaszív 2010.11.12. 11:24:10

@radala:

a pragmatizmus ez esetben eufemizmus...:)

Igaz Magyar 2010.11.12. 11:25:45

hehe, pragmatikus kommunizmus nem-e? :-)

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 11:27:45

@radala:
a fidesz gazdaságpolitikája szocialista. a társadalompolitika nacionalista. kultúrpolitika meg nincsen.

dr kíváncsivagyok 2010.11.12. 11:27:56

Legújabb hír ( nekem legalábbis, mert nem vagyok naprakész a Szlovák gazdaságpolitikából...) .
Orbán Viktor Ficót és Mecjárt másolja a nyugdíjpénztárak elleni harcban... sőt , van szalaiannamáriájuk is.... Na szépen vagyunk !

dr kíváncsivagyok 2010.11.12. 11:29:51

@megmondomdom: A pjoratív jelzőkkel nem , de a lényeggel mélyen EGYETÉRTEK !

Kalmár 2010.11.12. 11:30:23

@guvernalista:Szerinted fel kellene élni ezt a pénzt és még én írtam viccet???
Ne hülyéskedj.
Tényleg nem tűnt fel, hogy eddig, pont ez ment?
Építették horror áron a "közszolgáltatásokat", utakat amelyek normál esetben egyébként élénkítenék a gazdaságot. Mindenhová algutat fúrtak stbstb.
Pont azért kapott Fidesz a választásokon 2/3-ot, hogy ennek vessenek véget és a gazdaságot indítsák be.
Az az alapvetést, hogy egy akármekkora magáncég könnyebben megy tönkre, mint egy ország összekeverni a szocializmussal?
Nem minősítem.

CSENDES 2010.11.12. 11:30:49

@radala: Már írtam erről, lehet elkerülte a figyelmedet. Van annak is logikája, hogy a nagyobb keresetűeknél több pénzt hagysz, mert azzal nem indul meg a gazdaság, ha a kisebb keresetű egy kiló kenyérrel többet vehet. A nagyobb keresetű válhat a gazdaság belső motorjává a fogyasztásával. Viszont nem éri el a kedvező hatást az intézkedés, ha ebből a kereset-többletből megtakarítás lesz. Ez most a dilemma, de ezt hamarosan meglátjuk. A másik dilemma pedig az, hogy nem valószínű, hogy a nagyobb keresetű ezután több plazma tévét vásárol, tehát, hogy az intézkedés gazdaság hatása tartós, fenntartható lesz. De ezt is meglátjuk majd.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2010.11.12. 11:31:20

Ez nagyon gyenge logika. Ha valaki nem jól ismert rendszerekhez közelít, minden vonatkozásukat követni akarván, akkor az "pillanatnyi helyzetből következő költség-haszon" elven lavírozik? Miért, ha valaki egy beváltsz szisztémára startol rá, akkor az miért ne lenne ugyanígy pillanatnyi helyzetből következő költség-haszon elv?

Ez az egész post egy szánalmas vaskalaposság erőltetése, csak az a jó, amit ismerünk - különben elvtelenség. Nevetséges gondolatmenet, függetlenül attól, hogy a fidesz most elvtelen-e, vagy olyat csinál, ami nincs egzaktul előre definiálva.

CSENDES 2010.11.12. 11:34:27

@kíváncsivagyok: Viszont az is olvasható a cikkben, hogy a szlovákok nem érték el a várt hatást, mert jóval kevesebben léptek vissza a magánnyugdíjpénztárból, mint amennyit vártak. És itt is rizikós, hiszen kimondva-kimondatlanul a FIDESZ arra számít, hogy mindenki visszalép. Középtávú terveik legalábbis erre mutatnak. ezért is megy a szájtépés a nyugdíj-tőzsdézés és a többi.

lüke 2010.11.12. 11:34:28

@jjulie:
legalább is a főorvosok közt az van,feudális
küdhetsz akármit

radala 2010.11.12. 11:34:39

@rasztaszív: Ja a populizmus meg nem fedi a valóságot. A populista nem azt jelenti, hogy hazug, hanem, hogy elit ellenes.
Nyilván viccből mondtam a pragmatikust, csak azért, mert a valóságban ez az, és mennyivel szebb szó, mint az elvtelen.
Amúgy az elvtelenség a tökéletes szó. Szerintem a frissessége miatt sokkal nagyobbat is üt a populizmusnál.
Sajna a populista szó használata tök kontra produktív.
Az átlag ember (én vagyok az átlag ember:-) ) ha azt hallja, hogy valaki valakit populistának nevez, akkor azt gondolja, hogy az illető egyszerűen utálja a populistának nevezettet, de úgy szeretne csinálni, mintha nem "elvtelenül" utálná.
@guvernalista: Mi a szocialista azon, hogy pénzt hagysz a gazdagoknál és közben elinflálod a rászorultak juttatásait?
Te a szocialistát a rossz szinonimájaként használod.:-)

dr kíváncsivagyok 2010.11.12. 11:34:58

@guvernalista: A Fidesz gazdaságpolitikája inkább kommunista , mint szocialista . Mindent az Állam kezébe......majd (jól vagy rosszul ) Ő elosztja... ..ha szocialista lenne , nem a tehetőseket jutalmazná.....(igaz ez a kommunistákra is érvényes kellene legyen , de akkor csak a dél-amerikai államok mintája jut eszembe....)

radala 2010.11.12. 11:38:15

@CSENDES: Ez nekem világos, én is tegnap írtam erről:-)
Valami olyasmit, hogy bár kicsit bánt, hogy OV engem nem tart méltónak arra, hogy a saját pénzem fölött diszponáljak (nekem nem járna a teljes adókedvezmény, ha otthon csinálnám azt, amihez érteni vélek). De be kell látnom, hogy ebben lehet igaza...
Szerintem azt is írtam, hogy majd meglátjuk:-)

lüke 2010.11.12. 11:38:56

@Akitlosz:
de most már
EEG-vel, PetCT-vel MNR-rel tudják igazolni

rasztaszív 2010.11.12. 11:41:00

@radala:

"A populista nem azt jelenti, hogy hazug, hanem, hogy elit ellenes."

azt gondolom,igazából még így is igaz.és nevén kell nevezni a dolgot.

lüke 2010.11.12. 11:41:19

@jjulie:
azt hiszem nem egy malomban őrölünk
Döblingben más világ van,mint a nyóckerben

dr kíváncsivagyok 2010.11.12. 11:43:20

@CSENDES: A Szlovák társadalmi berendezkedés nagyon hasonlít a miénkre (inkább mint a kínaira..) , ezért várható hogy ugyanilyen , de legalábbis hasonló eredményt hoz az átlépésekre vonatkozóan.....hacsak....nincs még a szittya tarsolyban más katalizátor ,ami felerősítené az átlépések ütemét......félek hogy van, azért ez a nagy magabiztosság ! Lehet hogy kötelező lesz ?! A sarokba szorított patkány is támad és valljuk be, ha nem lép át az államiba csak 10 - 20 % , akkor nagy szarban van a kormány és sarokba van szorítva , mert nem lesz pénz az államkasszában.....akkor két megoldás lesz : beismerni a kudarcot és lemondani ( ami , valljuk be nem életszerű ) - vagy törvénnyel kötelezővé tenni !

lüke 2010.11.12. 11:44:49

mehemed:
die Wissensgesellschaft den Erwerb von Wissen vernachlässigt - und dadurch die Idiotie befördert
ez történt 1947 óta
www.faz.net/s/RubC3FFBF288EDC421F93E22EFA74003C4D/Doc~E274496C7F4254A67A3519782422DDEDC~ATpl~Ecommon~Scontent.html

Kalmár 2010.11.12. 11:46:35

@CSENDES: Kiváncsi vagyok van e egyetlen ember vagy biztosító aki feketén-fehéren megmondja, hogy a befizetett pénzedből mennyi lesz a tied nyugdíjas korodban.
Mert ez a lényeg.
Azt hiszem ez egyik rendszerben sem látható előre pontosan.
Mindenesetre pontosítsuk, hogy nem elvették végleg.
Aki ragaszkodik hozzá annak a MNYP számlájára lesz visszautalva. Aki nem, az maradhat az államiban és ott is lesz lehetőség az egyéni számlára.
Kétségtelen, hogy ez is a tűzoltás egyik radikális lépése.

Kicsit visszalépve, az nem zavar, hogy a fizetésed egy részére vonatkozóan köteleztek, hogy egy magáncégnek add oda?
Nincs garantált hozam, nem szólhatsz bele, hogy mennyi a működési költség, nincs garantált tőke sem.
A legszebb pedig, hogy előbb azok az elvtársak hoztak létre ilyen alapokat akik utánna köteleztek rá, hogy nekik utald a pénzed.
Nekem ez sem kóser.

radala 2010.11.12. 11:47:11

@rasztaszív: Mi elitellenes van abban, hogy valaki össze vissza beszél attól függően, hogy mi az érdeke. Ez maximum elitidegen tulajdonság KÉNE, hogy legyen, mert az elittől elvárható lenne az elvszerűség. Sajnos kicsit sem elitidegen ez az elvszérűtlen beszéd.
Nagyon nem szeretek egykutyázni, de azt kell mondjam, hogy ebben semmi, a legapróbb különbség sincs az egyes pártok között. (tulképp az LMP esetében nem tudom, hogy ez igaz-e, mert kevés idő volt még a megfigyelésére)

Szimba 2010.11.12. 11:48:22

A TG által ismertetett többségi demokrácia szerintem nagy gazdasági válság, háború, egyéb kimondottan katasztrófahelyzet idején talán elfogadható.

Vagy egy nagyon kultúrált, és önmérséklettel rendelkező politikusi gárda esetében.

Jelenleg nálunk erősen igazságtalan lépésekre adna felhatalmazást és lehetőséget.

Gondoljátok, hogy a Fidesz megvalósítja ezt vagy csak valami Magyarországra kidolgozott öszvér elképzeléseik vannak?

dr kíváncsivagyok 2010.11.12. 11:50:25

@CSENDES: Nem tudom hogy lehet meggyőzni értelmes embereket , hogy az EGY ÖSSZEGBEN KIVEHETŐ , ÖRÖKÖLHETŐ , AZ INFLÁCIÓTÓL MAGASABB HOZAMOT BIZTOSÍTÓ ÖSSZEGSZERŰEN PONTOSAN TUDHATÓ MENNYISÉGŰ pénzét egy bizonytalan , elmebeteg politikusok által kezelt közös - nem látható jövőjű - kasszába áttegyék !?

rasztaszív 2010.11.12. 11:50:42

@radala:

"Ez maximum elitidegen tulajdonság KÉNE, hogy legyen, mert az elittől elvárható lenne az elvszerűség."

hát ez az...
ezért kell kimondani...

lüke 2010.11.12. 11:51:51

@radala:
semmi
s lehet az elit ellen protestálni,
ha az elitképzés: harvard, yale, MIT etc óriási potenciális előnyökkel jár

radala 2010.11.12. 11:53:34

@panelburzsuj: Szerintem senki nem gondolja Debreczenit bérretegönek.
Tuti, hogy nem pénzért csinálja, hanem őszinte meggyőződésből és élvezetből, a rettegésért magáért.
Szerintem Debreczeni tisztességét senki nem vonja kétségbe egy pillanatra sem. Viszont a szellemi képességeit, azt igenis kétségbe vonják sokan.
Tömören, nem hazudik, hanem hülye. Ezen kicsit nehezebb változtatni, mint a hazugságon, ezét az ab ovo ignorálása logikus döntésnek tűnik.

Mr. Moody (törölt) 2010.11.12. 11:54:46

Gábor bővítheted a jobboldalon a véleményeket :)

A fantasztikus Hírszerző páros publicisztikája veled kezdődik és veled is ér véget :)

"Mezőgazdaságunk folyamatosan dotálásra szorul, a magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája."

Szimba 2010.11.12. 11:54:52

@Kalmár:

Nekem az sem kóser, hogy egykulcsos adó van. Legalább kétkulcsosra lenne szükség, vagy 3 kulcsosra.
Legyen alacsony a többi is, de a bevételek szempontjából jelentene valamit még az is, ha csupán 16 % - 18 % - 20 % lenne a három sáv.

Valamint arra azért kellett volna figyelni, hogy az alacsony keresetűeknek ne csökkenjen a nettó bére.

A 40 év munkaviszonnyal nyugdíjba menő nők esetében sem tartható szerintem ez a lehetőség hosszú ideig (azzal együtt, hogy a felsőoktatásban tanulóknak, a gyermeket vállalóknak ez sem elérhető 60 éves kor alatt).

lüke 2010.11.12. 11:55:45

@Szimba:
szép ez az angol elv, különösen akkor volt szép, mikor még gyarmatokkal voltak tele, ott is élvezhették
pl ausztrál bennszülöttek

Szimba 2010.11.12. 11:58:17

@lüke:

Oh, szerintem már Erdélyre, Vajdaságra stb. úgy gondolnak, hogy azok a potenciális gyarmataink!:-)

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 11:58:20

@radala:
debreczeni szerint orbánban egy tehetséges államférfi és egy balkáni lókupec jellemvonásai keverednek össze. szerintem a hülyék ilyeneket ritkán mondanak.

lüke 2010.11.12. 11:59:03

@radala:
szerintem meg simply: malignus
s nem is hülye,
egyszerűen rosszindulatuságával vadássza a hatást
mint Kende meg Lengyel

radala 2010.11.12. 12:00:00

@rasztaszív: A bajom a populista szóval volt. Azt akartam leírni, hogy ne nevezd populistának, ami nem az, mert annak az az eredménye, hogy az olvasó (én), azt gondolom, hogy te igazából csak arról beszélsz, hogy a Fidesz egy nagy szar. (ami egyébként nagyon lehet, hogy igaz)
Ha azt mondtad volna, hogy ez elvtelenség, akkor azt írtam volna, hogy igen ez elvtelenség és ez méltatlan bárkihez.

Kalmár 2010.11.12. 12:00:02

@Szimba: Még korai ezt az egykulcsot megítélni. Nekem.
Egyébként szerintem ha egy családban dolgoznak a szülők és van gyerekük akkor minimálbér esetén sem hiszem, hogy csökken a pénzük. Sőt.
De erre még kevés az adat.
Attól a középrétegtől pedig aki egyértelműen jól járt, azt várom, hogy egy kicsit bátrabban fog költeni, megfordítva ezzel a fogyasztás csökkenését. Ezzel pénzt pumpálnak újra a kereskedelembe, ez húzza magával a foglalkoztatást és a termelést is.
Nem olyan rossz koncepció. Meglátjuk, hogy megy.

CSENDES 2010.11.12. 12:00:38

@radala: Mondjuk, ezt mindig írod.:-)))

lüke 2010.11.12. 12:01:00

@Szimba:
míg gondolnak, addig nincs baj
- legalább van gondolatuk-
wishful thinking mondják ők,
de csak álmodoznak, s belelóg a bilibe a kezük

radala 2010.11.12. 12:01:50

@guvernalista: Dehogy nem.:-)
Amúgy zseniális DJ.
Tény, hogy nem sikerült viccesnek lennem az előbb. DJ nem hülye, hanem gonosz, az jó?

ősirománszokás 2010.11.12. 12:03:33

Remélem elmennek a többségi demokrácia irányába a fiúk; ezzel a teljesítménnyel nagyon jó úton haladnak hogy négy de legkésőbb 8 év múlva bukjanak egy szépet, és akkor majd élvezhetik a demokráciafelfogásuk gyümölcsét marginalizálódott ellenzékiként.

radala 2010.11.12. 12:03:51

@lüke: Ja pontosan.
Csak azt hittem, hogy vicceset mondok, de belátom nem volt vicces. A lényeg, hogy szerintem nem azt gondolják a DJ hülyézők, hogy meg van véve, hanem, hogy meg van bolondulva.
Érdekes lenne elküldeni szegényt analízisbe:-)

ubul2000 2010.11.12. 12:04:34

@kodó tamás: És az idősebbek meg nem léphettek be - most ne kérdezd hogy hány éves kortól

CSENDES 2010.11.12. 12:04:39

@Kalmár: Na, most ezt az általános alanyt elhagyhatod, engem senki nem kötelezett. Én beléphettem volna, nem tettem. Úgyhogy az én pénzemet már rég elköltötte a magyar állam 13. havi nyugdíjakra.
És ha annyira nem volt kóser, a Fidesz volt kormányon tudomásom szerint 1998-2002-ig. A magánnyugdíjpénztár pedig 1998. január 1-től van.

walker57 2010.11.12. 12:05:14

@radala: szerintem az igazságnak nincs nyelve, nincs szine, nincs zászlaja, nincs szlogenje.
Az igazság csak úgy van magának.

Ancsel Éva írta: az igazság szempontjából teljesen mindegy kinek van igaza, mégis a harc ezért folyik :)

Kalmár 2010.11.12. 12:09:30

@guvernalista: Debreczeni??
Várjunk csak ki is az?
Ja, tudom már.
Ő az aki Orbán Viktort támogatta 2002-ig. Akkor valamiért átpártolt Gyurcsányhoz a demokratikus charta harcosaként, egészen addig, míg eszébe nem jutott, hogy az MDF színeiben kellene indulnia Ibolya oldalán.
Fúj. Hulla szag van.

rasztaszív 2010.11.12. 12:09:41

@radala:

hát igen.egy kicsit máshogy látjuk.szerintem ez egy jelenség,amit a nevén kell nevezni.

de ne legyen igazam...:)
majd meglátjuk...

Szimba 2010.11.12. 12:10:31

@Kalmár:

Nem korai, hiszen lehet előzetes számításokat végezni.

Az egykulcsos adó akkor lenne jó, ha eközben nem lennének gondok a 40 év után nyugdíjba menő nők nyugdíjának kifizetésével, a mnyp-ak 14 havi bevételének elvételével stb.

Annyi a költségvetésen a lyuk, mint az ementálin.

Az MSZP meg követeli a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazhatóságát. Nem tudom, mire jutnak, de támadásnak jó.

CSENDES 2010.11.12. 12:11:38

@Szimba: a gyermeknevelés (gyermekkondozási ellátás ideje) beleszámít, több gyermek esetén összesen 8 év, ha jól halottam.

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 12:13:24

@radala:
szerintem DJ inkább sértődött, mint gonosz. szóval ő mindig szerelmes lett az aktuális miniszterelnökbe (leszámítva horn gyulát), folyamatosan ott volt a tűz közelében, de végül mindig mellőzték.

CSENDES 2010.11.12. 12:15:47

@ubul2000: Mintha valaki nyugdíj előtti 5 vagy10 évet említett volna.

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 12:18:09

@Kalmár:
ezt jól látod. debreczeni sose lesz már politikus, szerintem soha nem is volt az. de közíróként azt csinál, amit akar. a baloldalon idegen, a jobboldalon áruló, a középutassághoz meg nem elég önjáró.

radala 2010.11.12. 12:18:17

@rasztaszív: Szerintem tök egyformán látjuk. Ez egy jelenség, amit néven kell nevezni.

Ez a jelenség az elvtelenség, nem a populizmus.

Szerintem a félreértés abból adódik, azért mondtam el neked is, hogy a populista elitellenest jelent, mert tegnap tegnap előttig én azt hittem, hogy a populista a populáris szóból van és azt jelenti, hogy népszerűség hajhász (lehet, hogy te így hitted, gondoltam).

Igaz Magyar 2010.11.12. 12:19:57

@Szimba: mert az útonálló seggmeresztő rendőrök simán nyugdíjba mennek életerős 40-esen.

radala 2010.11.12. 12:20:04

@guvernalista: Olyan sértődött, hogy már gonosz, tudod, mint a sértődött szerelmesek általában.:-)

De mindegy ez, a lényeg, hogy akár véletlenül tök igaza is lehet, mindenkinek lehet egyszer igaza az életben:-)

Szimba 2010.11.12. 12:21:40

Kb. 25-30 ezer nőt érinthet ez a lehetőség. Viszont azt nem tudom, hogy ez előrehozott nyugdíjnak számít vagy rendes öregségi nyugdíjnak?

Mert a csökkentett összegű előrehozottat később nem lehet emelni.
Ki tudja, mi a helyzet?

Igaz Magyar 2010.11.12. 12:23:29

@guvernalista: Debreczeni hülyeségeket beszélt. Amikor egy őrült elkezd őrültségeket csinálni abban is van racionalitás meg logika, csak igen sajátságos. Na ezt nevezik az ilyen hülyék "tehetségnek".

+ még húznak rá koncepciókat.
Utólag.
Mint ebben a postban is láthatjuk.

rasztaszív 2010.11.12. 12:25:29

@radala:

szerintem valahol elitellenesség-ügyben is volt már egy közös nevezőnk...
de mondom,majd meglátjuk...ki fog ez kristályosodni...

Igaz Magyar 2010.11.12. 12:26:35

Meglepne, ha tudna orbán olyan szürreális agyament dolgot művelni, amire utólag nem húznának rá valami körmönfont koncepciót. Ez pont az eltaknyoló agresszív kismalac esete, hogy "kuss, én így szoktam leszállni!"

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.12. 12:27:13

@guvernalista: csak nem bhuzi ez a DJ? Bár az Ibolyába is felnyomult hátulról... szóval fene tudja.
Lehet, hogy csak hátulról szereti és lik legyen, mindegy, hogy Marianna vagy Marianna árok.

CSENDES 2010.11.12. 12:27:43

@Szimba: A parlament.hu-n nincs még az irományok között, úgyhogy szerintem ilyem konkrétumot csak akkor várjunk, ha már bent lesz.

Szimba 2010.11.12. 12:27:50

@CSENDES:

Tényleg, max. 8 év. De a szakképzés ill. egyetem nem.
Pedig az a szolgálati időbe beleszámít egyébként.
Ebben az esetben viszont a Fidesz a munkában töltött éveket számolja, + a gyermekgondozás éveit (8 évig).

Így viszont 32 év munkában töltött idővel is el lehet menni nyugdíjba.

Jobban szeretem a tiszta helyzeteket. Bár nem sajnálom a nőktől ezt a kedvezményt.

Legyen 65 év mindkét nemnek, de 5 év előrehozott és csökkentett összegűt meg kellett volna tartani, mert előfordulhat, hogy valaki pl. már nem tud dolgozni a romló egészségi állapota miatt, vagy inkább az unokákat gondozná, idős hozzátartozói szorulnak ápolásra stb.

Lehet, hogy a Fidesz ezáltal teremt 1 millió (ebben az esetben évi kb 20-30 ezer) új munkahelyet????

Szimba 2010.11.12. 12:29:17

@CSENDES:

Úgy tudom, vasárnap szavaznak.

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 12:34:44

@Kalmár:
nem gondolom, hogy fel kellene élni. leírtam már párszor, hogy mit kellene csinálni.

a rövid távú megoldás:
-- a magánnyugdíjpénztárakból az összes állampapírt ki kellene vonni, és azzal az államadósságot egy lépésben csökkenteni. bárki számára lehetővé tenni, hogy a névre szóló részvénypakettjét részben, vagy egészben átváltsa állampapírra. vagy ha úgy látja jónak, akkor hagyja meg a mostani pakettet. a részvény hosszú távon nagyobb hozamot jelent, de kockázatos, mert mi van ha éppen akkor akarod felhasználni, amikor a tőzsderulett azt dobja ki, hogy azok nem is érnek olyan sokat.

ezek után a hosszú távú elképzelés:
-- a jövőben csak a minimálbér járulékait kelljen a felosztó kirovó rendszerbe tenni, és azon felül mindenki olyan megtakarítási formát választ, amilyet akar. természetesen lehet ez zárolt bankbetét, államkötvény, tőzsdei részvény, ingatlanbefektetési jegy, nemesfém. mindenki maga döntse el. ez két dolgot jelent. az egyik, hogy az állam az új belépőknek a felosztó kirovó rendszerben már csak minimálnyugdíjat tud fizetni. hiszen a befizetések is minimálbér után történtek.

a másik, hogy ehhez szükség van egy cca. 1000 milliárdos állami kiadáscsökkentésre, ugyanis a felosztó kirovó rendszer ebben az esetben a minimálbér összes járulékát igényelné. tehát az egészségügyet nem az élő munka terheiből, hanem fogyasztási, vagy jövedéki adóból kellene fenntartani.

Szimba 2010.11.12. 12:36:41

@guvernalista:

A minimálnyugdíj az nem 28 e Ft körül van?

Igaz Magyar 2010.11.12. 12:37:17

@Szimba: sőt! Ha egy cigánylány-anya 12 évesen elkezd elleni akkor az abba se hagyja, mert abból él és így sokkal hamarabb nyugdíjba mehet. Csodálatos egy rendszer ez. Akkor már jobb lenne, ha importálnánk indiaiakat meg kínaiakat. Azokat nem kellene eltartani.

CSENDES 2010.11.12. 12:39:39

@IgazMagyar: Miért nem olvasol? Maximum 8 évet ismernek el több gyermek esetében is. Ez tehát eleve kizárja az állításodban szereplőket.

lüke 2010.11.12. 12:40:21

@IgazMagyar:
naja s egy orvosnő meg két gyermekkel, egy napot se volt gyesen, gyeden stb
ő meg sokkal később: 40+ 6
így kiegyenlítődik

Kalmár 2010.11.12. 12:41:15

@CSENDES: Ja. Ha emlékszel 98-ban lehetővé is tették a visszalépést. Kb 2-3 millió ember vissza is lépett.
Az alábbi interjú, nagyon hasznos kis írás ebben a témában.

www.otka.hu/print.php?akt_menu=3826&is lépett.

radala 2010.11.12. 12:42:19

@guvernalista: Ma azt mondta MGy, hogy az mnyp pénzeket nem szabad fölélni, hanem adósság csökkentére kell használni. Mondjuk hazudhatott:-)

Szimba 2010.11.12. 12:43:49

@CSENDES:

A nők 40 év utáni nyugdíjazásáról. De most nem találom azt a cikket, amiben a pontos időpont volt, hogy mikor terjesztik az Ogy elé a tervezetet.
Lehet, hogy marhaságot írtam?
Még nem szavazták meg?! Ugye?

Szimba 2010.11.12. 12:45:25

@IgazMagyar:

Ne legyél bunkó!

Másrészt hogy mehetne nyugdíjba, ha nincs munkaviszonya, nincs igazolható szolgálati ideje????

Kalmár 2010.11.12. 12:49:04

@IgazMagyar:
Egy 12 éves cigány lány szülni kezd pár évtized múlva várható nyugdíjért??
Nincs ekkora előrelátás bennük, de nem is érné meg.
Azt hiszem az azonnali családi pótlék jobban befolyásolja őket.
Azt meg nem emelik. Aki dolgozik és gyereket nevel, annak igazán előnyös. Azoktól meg nem sajnálom

Szimba 2010.11.12. 12:50:16

@lüke:

Nem 40+6, hanem 23-24 éves korától számítva a 40 évet, az 64 évesen mehet nyugdíjba. Ha van 2 gyereke, akkor úgy tudom, hogy 1-1 év számítható be a gyerekek után, vagyis 64-2 év= 62 év.

Ez is valami.

De szerintem ez a 40 év nem fog maradni sokáig. Legkésőbb a választások után visszaállítják mindkét nemre a 65 éves kort nyugdíjbavonulási határként.

CSENDES 2010.11.12. 12:50:17

@Szimba: Egyrészt még nem szavazták meg tudomásom szerint, másrészt vasárnap nincs OGY. Jövő héten hétfőtől csütörtökig vannak a legközelebbi időpontok.

Ordnassac 2010.11.12. 12:56:13

@CSENDES: akkor is a költségvetés általános vitája lesz elsősorban.

radala 2010.11.12. 12:57:07

@Szimba: Kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik - jelentette be a kabinet döntését a kormányszóvivő. A rendelkezés 2011-től érvényes. Nagy Anna csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek több gyermek esetén a maximuma nyolc év. Az MTI kérdésére közölte, a 40 évbe képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele.

Szimba 2010.11.12. 13:03:11

@Ordnassac:

Ez súlyos hiba.

Nekem sem tetszik ez a visszamenőleg hozott törvény (rendelkezés).
Ilyesmit csak valami nagyon jól körülhatárolható, és igazságtalan esetre lehetne hozni. Amit többen írtak, hogy egyéni bírósági perekkel kellene megoldani a dolgot, az nem lehetséges, vagy sokba kerülne?

Rendben van, hogy a 15-20 milliós végkielégítések (különösen 1-2 évi munka után) nem voltak igazságosak, tisztességesek, de utólag így megoldani sem tisztességes eljárás. Személyre szólóan kellene ezt intézni.

De leginkább a jövőre nézve kellene törvényt hozni. Azt is azzal a kiegészítéssel, hogy az infláció mértékével kell kiigazítani évente az engedélyezett összegeket.

Szimba 2010.11.12. 13:05:13

@radala:

Ez az. Kösz.

Nagyon zavar, hogy az egyetem, szakképzés miért nem számít bele, egyáltalán, miért tér el a már megállapított 65 évre emelkedő nyugdíjkorhatár lépéseitől...

Miért nem tudják normálisan megszövegezni a nyugdíjbavonulás általános szabályait?

CSENDES 2010.11.12. 13:05:53

Az ÁSZ elnöke szerint nincs szükség a Költségvetési Tanácsra, ami így fogatlan oroszlánná vált.

A kormányszóvivő szerint nem terveznek a Költségvetési Tanácsot érintő változásokat.

Jujj, de jó, hogy ilyen nagyszerű már megint az összhang.

lüke 2010.11.12. 13:05:54

@Szimba:
eddig is 62 volt
52-ben születettek 59 éven elmehettek
igy ha 18éves korodtól dolgozol 58 évesen mehetsz

s akik 6,7,8 ,x évig járták az egyetemet- pl ma !- ,azoknak pechjük van,
kizárólag az értelmiséget súlytja

Szimba 2010.11.12. 13:09:03

@radala:

Mi az, hogy kedvezményes nyugdíj??? Az nem a csökkentett összegű???
Nem értek semmit.

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 13:09:09

@radala:
itt a részvények sorsa az érdekes. szóval annak, hogy egy magánpénztár állampapírt kezel nem sok értelme van.

mert azt miért nem vásárolhatod meg közvetlenül a kincstártól. és akkor ő egyéni számlán nyilvántartja, hogy te ennyi és ennyi pénzt betettél a felosztó-kirovó rendszerbe és ezért cserébe majd kapsz nyugdíjat. ezen az ügyleten miért kell a magánpénztárnak pénzt keresni. (az állam és piac szétválasztása ugyebár az elsőszámú liberális elv.)

szóval én azt mondom, hogy magánpénztárakból az összes állampapírt ki kellene vonni egyetlen tollvonással, de a részvényekhez nem volna szabad hozzányúlni.

csak matolcsy politikája nem ez. a mol államosítását akarják ebből megoldani. csak szerintem a ruszkik előbb fogják bedönteni a bétet, mint eladni a molt. tehát egyszerűen elértéktelenítik a kormány kezében lévő részvényeket, nem adják el a molt, hanem megszerzik a richtert, az egist, tvk-t. a telekomot leszámítva szerintem mindent be tudnak söpörni. és nem lesznek ott a nyugati alapkezelők, akiknek érdekükben állna interveniálni.

szóval ebből akkora szopás lesz, ha a ruszkik egy kicsit is okosak. nyilván most azt mondja putyin orbánnak: "gyere csak, gyere, itt vastag a jég". ne legyen igazam.

bóra77 2010.11.12. 13:12:04

@török gábor: már lecsaptunk rájuk..fujjfujj:)

radala 2010.11.12. 13:13:18

@Szimba: Ezt ugye nem tőlem kérdezed? Honnan tudnám miért nem tudják megfogalmazni?
Illetve baromira tudom, de nem fogom megmondani, mert még egy platformra kerülök a balosokkal.
No, jó megmondom. Azért mert dilettáns, elvtelen faszfejek.
Amúgy az szerintem is szemétség, hogy az iskola legalább részben nem számít bele.

Mondjuk én például azt csinálnám, hogy a gyes-t befagyasztanám az idők végezetéig és helyette a gyedet úgy adnám, hogy az oktatásban töltött idö munkaviszonynak számítana. De ez azért kicsit fasiszta gondolat, belátom.

Szimba 2010.11.12. 13:15:26

@török gábor:

Nem, nem szeretnek!:-)))

Azért azon megakadt a szemem, hogy az SZDSZ kampánystábjában...stb.!:-))))

Mr. Moody (törölt) 2010.11.12. 13:16:19

@török gábor: 11:54esben pont ezt emeltem ki, hogy oldalra a Vélemények közé "pompásan" illik :(

"Köszönöm a megtisztelő figyelmet, az érdeklődést és a kedves szavakat. További jó munkát, fiúk :)"

Honnan tudod, hogy fiúk? :) Négy éve azt se tudni milyen nemű a szerzőpáros. Mai világban ...

tölgyes 2010.11.12. 13:17:26

@kodó tamás: ubul2000 érvelése hibátlan.. és rámutatott a lényegre:.. ehhez társul most egy új elem: lassan kiderül, hogy politikailag is jók körülhatárolható az a kör, amelyiknek ELEMI érdeke a mnyp-ak fennmaradása.. és míly meglepő közülük máris többen bekúsztak a leggazdagabbak körébe.. aminek forrása a befizetők pénze

Tudja ez a következőképpen működik: szárnyal a tőzsde..nő a nyereség.. akkor a tulajdonosok több osztalékot vesznek ki.. a menedzsment több prémiumot kap.. Érthető: övék az érdem.. jól fektettek be.

Azután fordul a kocka.. a tőzsde mélyrepülésbe kezd.. a korábbi nyereség elúszik.. veszteségek jelentkeznek.. Ekkor nem az történik, hogy a veszteséget a tulajdonos és a menedzsment kipótolja a saját korábbi nyereségből származó bevételeiből.. NEM, NEM.. az igazságtalan lenne.. ekkor Ön fizet.. illetve az Ön befizetései és a leendő nyugdíja szenvedi el a veszteséget.

Aztán valahol feljebb a szabadversenyt élteti.. Örülnék annak, ha ideírná nekem, hogy Ön szerint melyik országokban tombol a szabadverseny.. mert én ilyenről nem tudok.. de biztosan bennem van a hiba.

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 13:19:20

@török gábor:
"a magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még török gábornak is van diplomája". ilyet még én se szoktam ideírni.

lüke 2010.11.12. 13:20:02

ad HSz publicisztika,
ha nincs elit képzés ez lesz:
itt marad a paraszt, a szomszéd feljelentő és a szemetet vizsgáló házmester, s pláne , ha munka nélkül marad
unatkozva utálkozik

török gábor 2010.11.12. 13:20:50

@Mr. Moody: hát, azért lehet tudni, hogy kik a szerzők :)
de nem az én feladatom "leleplezni" őket, ha jobban szeretnek álnevek mögé bújva írni.
(természetesen nem azonosak a korábbi magyar nemzetes cikkek szerzőivel.)

megj: a többes szám nem minden esetben jelez valójában több embert a fentebbi mondatokban.

radala 2010.11.12. 13:21:52

@török gábor: Nem szeretnek az tuti. Mondjuk egy szót nem értettem az egészből, csak azt, hogy szar a világ, ahogy van.

bóra77 2010.11.12. 13:23:02

annyira durván minősíthetetlen a hírszerző említett cikke, hogy szerintem ne csináljunk nekik további ingyenreklámot...

Ordnassac 2010.11.12. 13:23:51

@török gábor: jaaa, akinek belső infói vannak. ;-P

Szimba 2010.11.12. 13:23:51

@radala:

Talán csak ez a kedvezményes marhaság működik így?
A normális nyugdíjba viszont beleszámít a főiskola, egyetem, szakoktatás?

gYEST EGYÁLTALÁN NEM ADNÉK ALANYI JOGON, CSAK AZOKNAK, AKIK LEGALÁBB ÉRETTSÉGIVEL RENDELKEZNEK, VAGY VAN 5 ÉV MUNKAVISZONYUK. Így az kaphatna, aki vagy tanult, szakmát szerzett, vagy dolgozik (akár segédmunkásként is).

Egyéb esetekben, mint 12 évesen megszült gyerek után semmi sem járna, és azoknak sem járhatna gyes, gyed, akik sohasem dolgoztak, nincs munkaviszonyuk. De segély sem járna. Ha nem tudja nevelni a gyereket, akkor állami gondozás, és bárki örökbefogadhatja.

(Hú, de liberális vagyok, meg szociálisan érzékeny:-((()

bóra77 2010.11.12. 13:24:37

@radala: én végig sem olvastam (nem mérgezem magam ilyenkkel), csak azt a pár sort, ami itt releváns.

radala 2010.11.12. 13:25:50

@török gábor: Kedves Török Gábor!

Nem úgy van-e, hogy 2-szer annyian klikkelnek a blogodra, mint a hírszerzőre?
Csak fölmerült bennem, mint egy a veled szembeni kritikát teljesen jogossá tevő szempont.
Mondjuk én egy időben sokat jártam a hírszerzőre, de ma már roppant idegesít. (mondjuk persze ez az én hibám is volt közben egy kormányváltás)

Szimba 2010.11.12. 13:26:40

@lüke:

Jó-jó, de én az 54-eseket néztem, mert most nekik tesz jót a Fidesz ezzel a kedvezményessel (vagy nem tesz jót:-((()

lüke 2010.11.12. 13:27:11

@lüke:
Horváth Márton és Révai - Hegedüs András is így beszélt anno- hatása máíg tart,
ezt nehezen tudtam volna elképzelni,
s hogy Aczél segédszinész volt csak:)

Mr. Moody (törölt) 2010.11.12. 13:27:22

@török gábor: Azt sejtettem, hogy csak brahiból vették fel az MN-es neveket.

Annyira nem izgat, hogy kik ők, de ha ilyen markánsan vélekednek közéleti szereplőkről és itt nemcsak rólad van szó, akkor a minimális elvárás lenne, hogy rendes névvel vállalják azt amit leírnak. Valahogy ezt diktálná a józan ész.

Azt pedig már leírták előttem, hogy a cikkben csak a fikázás és az "ez így nem jó, de azért beállunk rugdosni mi is, azonban ötletünk nekünk sincs" szemlélet az uralkodó.

CSENDES 2010.11.12. 13:28:08

@Szimba: Most sem jár automatikusan, legalább 180 nap biztosítotti jogviszony kell hozzá, tehát munkában töltött idő. Ezt még a Gyurcsány kormány szigorította. Volt is anyázás.

Jenyei 2010.11.12. 13:29:04

Radala,

akivel (mint Debreczenivel) egyszer eljátszotta valaki, hogy a teljes egzisztenciáját tönkre akarják tenni, csak mert nem tetszik a politikai véleménye/hozzáállása, az "mindig fél a tűztől".

vagy te úgy gondolod, hogy néhány túlbuzgó mócsing, elszabadult hajóágyú vádolta meg ország-világ előtt a 2006-os választás előtt megrontással, és hasonlókkal?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.11.12. 13:35:22

@Szimba: Kíváncsi lennék azért, hogy akiket a "kedvezményes" nyugdíj érint, azok közül mennyien járnak rosszabbul majd?
Vagy senki sem? Mint az egykulcsos adórendszerrel?
És ha sokan, akkor miért is a járulékemelés "ráfogása" azokra, akik esetleg elmennek nyugdíjba idő előtt?
Erre számítás, hozzávetőleges valahol?

Szimba 2010.11.12. 13:35:35

@lüke:

Nagyon efelé haladunk:-((

radala 2010.11.12. 13:36:45

@Szimba: Ezt mondtam én is, csak én egy európai fasiszta vagyok (ilyen a Fidesz), te meg csak simán egy érzelmi fasiszta:-)
Én senkitől nem sajnálok 25 000 Ft-t. Szerintem te se tedd. Nem hiszem, hogy a cigányokat direkt bántani kellene.
Addig ok, hogy nem szép dolog 12 évesen szülni, de te is szülnél, ha oda születtél volna. Sajna a kutya nem fogad örökbe cigánygyerekeket. Nem mellesleg van egy szörnyű nyálas film, talán Ausztrália vagy valami ilyesmi a címe, ami pont ilyesmiről szól, hogy (bár ott azt hiszem a félvéreket csak), elveszik a szüleiktől és állami (tán egyházi gondozzák).
Szerintem amúgy te is fasisztáznád azokat, akik elveszik a szegény cigányoktól a segélykét.
Jut eszembe, szerintem millió helyen megkérdeztem már az életemben, hogy pontosan mennyit költünk évente a cigányokra. De soha nem hallottam még választ.
Nem hiszem, hogy ez az összeg hiányzik a boldogságunkhoz. Ha meg ez hiányzik, akkor szerintem dobjuk be most a törölközőt, ha ennyire sebezhető az ország, akkor kár vele baszkódni:-)

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 13:39:54

@Szimba:
az érdekes az, amikor a néhányszor megbukott roma lány élettársa megy szülői értekezletre. és mindez az ötödikben.

szóval ez a családi pótlék sehogy se jó. meggyőződésem, hogy az iskolának kellene megkapnia a családi pótlékot. és az iskolafenntartók, tanárok, szülők, diákok képviselőiből álló iskolaszéknek kellene eldönteni arról, hogy mire költik.

közétkeztetésre, tanfelszerelésre, vagy jutalomkirándulásra. szóval az egy dolog, hogy a családi pótlékot ne lehessen elkocsmázni, csak szerintem "elikeázni" se lehessen. hanem az iskola legyen felszerelve.

a tömeges gyermekvállalásnak is ez a kulcsa. a bölcsődék, óvodák, iskolák brutális felszereltsége. csak az intézményi háttér helyettesítheti az időközben megszűnt nagycsaládot.

radala 2010.11.12. 13:40:06

@Jenyei: No, ezt el is felejtettem, mondjuk ez nem szép dolog, pláne ha nem is igaz, de szerintem DJ addigra már megörült, szóval nem tudom ez magyaráz-e bármit.
Nem nagyon emlékszem erre, de nem tartom számon a top 10-es csúnyaságlistámon. DJ azért soha az életben nem volt faktor, talán ebbe is örült bele:-)

Szimba 2010.11.12. 13:42:19

@CSENDES:

De a fél év nagyon kevés. Ennyit bárki szerezhet.

Érettségi, ill. szakiskolai végzettség, ill. 5 év munkaviszony. Ezzel el lehetne érni, hoghy csökkenjen a korai gyermekvállalás, és hogy a munkába állást nem is tervezők ne szándékozzanak a gyerek után járó segélyekből élni.

Aki közben szerzi meg a végzettséget, vagy dolgozik és adózik, az a további gyerek után símán kaphatná már a gyest, adójóváírást.

Azok, akik mégis bevállalják a gyereket, azok viszont nyilván valamiféle fekete munkából élnek, ott szükséges lehetne a szociális gondozók figyelme.

Szimba 2010.11.12. 13:45:13

@radala:

Érzelmi??? Jaj.

Nem segély kellene nekik, hanem komoly és hatásos felzárkóztató programok. Most éppen adaptálnak egyet Amerikából Soros támogatással. Nem tudom, hogy működőképes lesz-e.

Ordnassac 2010.11.12. 13:52:11

@Szimba: ha Egei és Horváth lehet ilyen, akkor Ordnassac is! ;-)X

Szimba 2010.11.12. 13:52:37

@namitirok:

Vannak számok, de ezeket a Fidesz emberei mutogatják. Nem hiszem, hogy hitelesek.

Azt hiszem, hogy azok a nők, akiknek megvan a 40 évük, csak az életkoruk nincs meg még a nyugdíjazáshoz, azok közül sokan dolgoznak tovább, feltéve, hogy van munkahelyük, és biztonságban érzik magukat, ill. kivárnak.

Azok mennek nyugdíjba, akik nagyon alacsony fizetésűek, már vannak unokáik, akikre vigyázhatnának, ill. a munkahelyük nagyon bizonytalan, éppen megszűnőben van, és így elmenekülhetnek egy alacsony, de biztos nyugdíjba.

Az is meglehet, hogy nyugdíj mellett dolgozni fognak, legfeljebb családi vállalkozásban, vagy feketén.

radala 2010.11.12. 13:52:41

@Szimba: No azért, amíg fölzárkóznak addig is kell enniük valamit:-)
Valaki okos tényleg utánanézhetne, hogy mennyit költünk a félmillió cigányra, mondjuk, ha havi 10 000-15 000 fejenként az 60 mrd évente, szóval szerintem nem több ez 100 mrd-nél. Ez mondjuk azért szép összeg, de a költségvetésnek kevesebb, mint 1 %. Szóval baj ez, nagy baj. De talán nem ok arra, hogy elfasisztuljunk. :-)

Szimba 2010.11.12. 13:53:24

@Ordnassac:

Te mindenképpen, mert még bohó vagy és ifjú! Neked jól áll még!:-))

Ordnassac 2010.11.12. 13:53:44

@guvernalista: hűha, milyen tekintélyekre szoktam én általában hivatkozni?

Kalmár 2010.11.12. 13:54:06

@Szimba: Igaz, bár ezekre a felzárkóztató programokra szánt pénz többnyir eltűnik, valamelyik cigány vezető zsebébe.
Legalább egy valaki elégedett.....

Szimba 2010.11.12. 13:59:14

@radala:

Többen vannak. Másrészt nem a segélyek a nagyarányúak, hanem a milliárdok, amiket szétszórtak már a kormányok integrációra minden eredmény nélkül.
Valamint az a kár, amit okoznak (a kisebb falopásoktól a fémgyűjtésig vagy komolyabb bűncselekményekig). A vidékiek életminősége is mindig a legszegényebbektől, a deviáns magatartásúaktól függ. Ez városban is kezd észrevehetővé válni. Ingatlanok elértéktelenedése, bizonyos falvakból, kerületekből az elvándorlás sem jó.

Nem kell fasizálódni, de jogok és kötelességek arányos felállításával, valamint a nyomor jutalmazásának leállításával sokkal eredményesebben lehetne megoldani dolgokat.

Kalmár 2010.11.12. 14:01:54

@radala: A baj onnantól nagy, hogy sok településen az első osztályban már 60-70 % vagy több, cigány.
Ez azért baj, mert döntő részük hátrányos helyzetű.
A szülők nem dolgoznak, alkoholisták ,börtönbe stb.

Ezekből a gyerekekből nem lesz rendes dolgos ember.
Abszolut egyetértek azzal, hogy ez nem az ő hibájuk, ettől még rafkós csibészek lesznek 14 éves korukra. Ezt látják otthon.
A fiam ex sulijában 3 lány kimaradt suliból szülés miatt.
7. osztály....
Magyarországon nincs meg a 2,3 gyerek / család. Kb 1,7 körül van. (Régen néztem ilyen statisztikát). Ennek az 1,7-nek sajnos jelentős része az ilyen kilátástalan családba születő "segélygyerek".
Szerintem az egyik legnagyobb gáz a jövőnket illetően, de nem hiszem, hogy ez fasizmus.

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 14:03:37

@Ordnassac:
egy vitában szeretsz úgy részt venni, hogy kevés dologról derüljön ki, hogy mit gondolsz. viszont annál többször hivatkozol másokra. nekem ezzel nincs bajom, csak ha már itt tartunk. én ha már unok egy vitát, akkor bunkó módon szoktam érvelni. kikeresheted a latin szótárból.

Szimba 2010.11.12. 14:07:43

@radala:

A rendszeres szociális segély maximális összege 2010 január 1-től 60236 Ft"

"Plussz megkapják hozzá a lakásfenntartási támogatást, aminek az összege több tényezőtől függ, általában 6000 ft-ot adnak."

"Kapják a rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatást."

Szintén 20-30 ezer Ft körüli összegekről van szó, amelyeket a szülő kap.

"Így kaphatnak 70-80 ezer forint segélyt egy hónapra átlagolva."

Ha egy 4-5 tagú család 100 ezer forintot kap havonta, az 20-25 ezer Ft egy főre jutó jövedelem.

www.gyakorikerdesek.hu/politika__egyeb-kerdesek__1197971-megmondana-valaki-melyik-az-a-segely-ami-70-80-ezer-ft-havonta__oldal-1

lüke 2010.11.12. 14:08:12

@radala: s a másik 1 M ?az nem kap

lüke 2010.11.12. 14:09:39

@Szimba:
ok
ők az uj pot. szavazólk
az értelmiséggel, meg kibaltáztak:)

lüke 2010.11.12. 14:10:23

@Szimba:
akkor min. bérért megint nem érdemes dolgozni

Szimba 2010.11.12. 14:11:04

@Szimba:

Ez meglehetősen kevés egy főre vetítve, de ha látod, hogy a gyerekek mezitláb, éhezve nőnek fel egyes telepeken, vagy max. a kukából etetik őket, és ruházzák, óvodába, iskolába sem rendszeresen járatják, akkor csak 3 gyerek esetén is erőteljesen emelkedik a segélyezettek száma, valamint a rájuk fordított összeg.

Ez Mo-n most kezd sok lenni, és érezhetővé válni. Ezért fontos a felzárkóztatás, munkalehetőség megteremtése.

radala 2010.11.12. 14:11:20

@Szimba: Az nem kétséges, hogy ennél csak jobban lehetne kezelni a dolgot, mint ahogy van, de ez nem a segélyek megvonása, mert szerintem egyikőnk sem akar olyan országban élni, ahol emberek halnak éhen.
Szerintem a helyes út az integráció jutalmazása. Ilyet mesélt is régen Pokorni, hogy pénzt a szülőknél több iskoláért. Ingyen reggeli-ebéd-vacsora az iskolában. Mondtuk már (illetve én mondtam), hogy legyen nekik lovuk, meg süssenek kenyeret meg tudomisén valamit, amit szeretnek. Sok pénzel okosan minden probléma megoldható:-)
Mondjuk erre a célra szívesen visszaadom az mnyp pénzeimet:-)
@Kalmár: Világos, hogy kell jobban csinálni, erre mondtam én azt, hogy a gyes már soha ne nőjön az életbe, hanem helyette gyed legyen, aminél viszont már oktatás munkaviszonynak számít.
Mit tudom én gimnázium minimálbérnek egyetem diplomás minimálbérnek.
Világos, hogy a probléma jelentős, de nem "bántással", hanem segítéssel oldható meg. Akinek nem kell a segítségünk azt lelőjük (ez még belefér:-))

Ordnassac 2010.11.12. 14:12:08

@guvernalista: a másra hivatkozás azért van, hogy színesítsem a vitát egy új inputtal (van, amivel nem is értek feltétlenül egyet).

Ami a saját "tartózkodásomat" illeti, vannak olyan témák, ahol még nincs kiforrott véleményem (általában azért, mert úgy érzem, hogy kevés infóm van róla) ezért nem jövök elő egyértelműnek számító megfogalmazásokkal. Inkább kérdezek, egy-egy apró hozzászólást fűzök hozzá vagy éppen linkelek és jelzem, hogy más mit mondott erről a témáról.

Mint már korábban írtam, tanulni is jöttem ide, amikor kommenter lettem itt.

lüke 2010.11.12. 14:14:03

@Szimba:
itt is utálkoznak egyesek, a kettesek csak ritkán:)

radala 2010.11.12. 14:14:11

@Szimba: No de hányan kapnak ennyit tuti nem mind a félmilla. Ez a maximum, amit el tud érni, ha jól csinálja.
De ok belátom sok pénz, akkor is nekem van igazam:-), minek elvenni a gyest, ha elfogy magától is (infláció)
@lüke: No nehogy már 1,5 millió cigány legyen 5-800 000-et szoktak mondani.

Szimba 2010.11.12. 14:14:50

@lüke:

Így van. Ezért nem mennek el dolgozni. Inkább a segély mellett "szereznek" valamiből pénzt. Ez lehet a nagybani piacon felvásárolt romlott termék eladása, lehet kukázás, prostitúció, de sokkal súlyosabb dolog is.

lüke 2010.11.12. 14:15:40

@Ordnassac:
helyes
én is !most készülök felvételizni ,de nem nyugdijaznak

Szimba 2010.11.12. 14:19:41

@radala:

Lelőjük???:-))) Te is irtózatosan érzékeny vagy szociálisan:-))))))

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 14:26:22

@radala:
az örökbefogadások száma 1e alatti. 100e élveszületés van. 50e abortusz. és 150e a természetes halálozás. nagyjából ezek az arányok. ebből látszik, hogy az abortusz milyen mértékben szorította ki az adoptálást. nekem erről a sztoriról eretnek gondolataim vannak.

egyrészt az abortuszt mini öngyilkosságként kellene kezelni. szóval az állapotos nő elpusztít magából valamit. szerintem az felér egy mini öngyilkossággal. a pápistáknak persze messze nincs igazuk, akik azt a gyilkossággal azonosítják. egyébként ha elolvasnák a dogmát megalapozó enciklikát (valamelyik leó adta ki), akkor abból világos lenne, hogy a korabeli abortusz messze nem volt azonos a jelenlegivel.

nem kívánt terhesség esetén - ami elég gyakori volt, mert nem volt kitalálva a poliuretán - a nőkkel sok esetben akaratuk ellenére mérget itattak, amitől esetenként fogyatékos gyerek lett, esetenként vetélés, esetenként a nő is meghalt. és akkor ez a leó úgy gondolta, hogy ez semmivel sem jobb, mint a csecsemőgyilkosság. az, hogy a megszületett gyereket fejbeverik egy péklapáttal. ezek voltak a családtervezési eszközök. na ebből jön az, hogy a pápisták úgy képzelik abortusz = gyilkosság. holott az inkább mini öngyilkosság.

szóval ez az egyik tabudöntögető eretnek dolog. a másik, hogy lehetővé kellene tenni, hogy a homoszexuális párok az ellenkező nemű gyerek nevelésébe - gyámként - besegítsenek. tehát nem csak akkor ha a gyermek fogyatékos, hanem minden esetben. persze a gyakorlatban nyilván az lenne, hogy a melegek és leszbikusok fogyatékos, illetve hátrányos helyzetű gyerekek nevelésébe segítenének be gyámként.

tehát ez nem azt jelentené, hogy az anyák napi ünnepségre valakinek a két apukája lenne ott, mert az nyilván elég abszurd, bár szerintem a gyerekek tudják ezt kezelni, a felnőttek prűdek, hanem azt, hogy a hátrányos helyzetűeknek lenne két extra bácsikája, vagy nénikéje.

radala 2010.11.12. 14:28:33

@Szimba: Sose tagadtam, de szemben veled adtam nekik egy utolsó esélyt:-)
Igazából csak azt akartam elmondani, hogy szerintem teljesen félrevisz, ha ezt a dolgot pénzkérdésnek állítjuk be. Kapjanak annyit, amennyi beléjük fér vagy jut vagy akármi. Nem az a baj, hogy kapnak, hanem, hogy ezért nem adnak semmit. Szóval valahogy azt kéne elérni, hogy próbáljanak integrálódni, mert attól, hogy nekik még szarabb lesz attól nekünk nem lesz jobb.
Sőt, nagyon sőt.
Azt meg igazából el sem tudom képzelni, hogy milyen rettenetesen nehéz lehet nekik. Képzeld el, hogy te akarnál-e integrálódni, ha ciki lenne integrálódni az egyik oldalról, a másik oldal meg utálna mint a szart. Ültem én már együtt tök szimpatikus 3 gyerekes cigányfamiliával a vonaton és mindenki otthagyta a kocsit, pedig se büdösek, se koszosak, se hangosak nem voltak, sőt sokkal szimpatikusabbak voltak, mint a tüntetőleg távozó sok rasszista magyar.
De én is pénztárcámhoz nyúlok, ha cigányt látok, én sem vagyok jobb, nem mondom. De képzeld el milyen szopás lehet cigánynak születni.

Szimba 2010.11.12. 14:30:37

@radala:

A Tárki végzett felmérést, de semmiféle adatot nem találtam erről.

Ez viszont régebbi a Magyar Narancsból, és nem is egészen a segélyekre vonatkozik.

25 milliárd volt a RÁT 2008-ban.

"1.). A 430 ezer megváltozott munkaképességű, korhatár előtti járadékos rokkantnyugdíja évente 380 milliárdba kerül, a 300 ezer anyasági ellátásban részesülő (családi pótlék nélkül) 270 milliárdba, de őket (és az adócsalókat) nem érinti a népharag, ezért a továbbiakban a kisebb létszámú és jóval "olcsóbb" munkanélküliekre koncentrálunk. Álláskeresési támogatást 130 ezren kapnak, tavaly összesen 90 milliárd forintot, az ezekből kiszoruló 170 ezer állástalan rendszeres szociális segélye 59 milliárdot kóstált 2007-ben. "

Mindenesetre milliárdokról van szó, nem fillérekről.

lüke 2010.11.12. 14:31:40

@radala:
mint 20 éve még nyócker dolgozó ,azt mondták az ezred fordulóra megduplázódnak, akkor voltak 0,8 M-n

Kelecse 2010.11.12. 14:32:52

@török gábor: Nem baj Gábor, én szeretlek! :)

Szimba 2010.11.12. 14:32:55

@Szimba:

Ráadásul a többféle segély a családban is megoszlik, van, amit az apa kaphat, van, amit az anya, és vannak juttatások, amiket a gyerek kap (pl. óvodai, iskolai ingyen étkezés, tankönyv stb.)

Ordnassac 2010.11.12. 14:36:47

Hmmm... Kelecse = TGné? Esetleg Török Gábor rajongó? :-D

(Elnézést, de ez kihagyhatatlan volt.)

Szimba 2010.11.12. 14:36:49

@Kelecse:

Szív küldi szívnek szívesen:-)))

Szimba 2010.11.12. 14:39:29

@radala:

Kb. olyan, mint elegáns budai gimnáziumba bekerülni külterületi iskolából vagy vidékről. A milliomos gyerekek között ugyanolyan nehéz megmaradni, ha nincs Versace szoknyád.

Szimba 2010.11.12. 14:40:49

@Ordnassac:

TGné? Ugyan már!

Ilyenkor kell fényképes levelet kérni a kommentelőtől:-)))

radala 2010.11.12. 14:42:07

@guvernalista: Nekem tetszenek az eretnek gondolataid. Ha agyonütöm a már megszületett gyerekeimet az egy maxi öngyi.-)
De amúgy érteni vélem, amit mondasz valóban kéne valami átmenetet találni a gyilok, meg a "nök szabadsága" meg a "hálószoba titok" meg ilyen kategóriák között.
Nagyon keveset tudok gyermeklélektanból, de azt képzelem egy gyereknek jobb két apuka, mint egy alkesz családját verő hetero papa. Én tuti két buzit választanék magamnak szülőnek és nem alkeszt.
@Szimba: Nem tudok én semmit, csak azt gondolom, hogy itt nem a pénz oldaláról kellene megközelíteni a témát, mert szerintem nincs a világon jobb befektetés a cigány integrációnál. Azt nem tudom, hogy sikerülhet-e, de nincs az a pénz, amit nem érne meg. Az viszont tény, hogy a segély épp nem integrál, hanem ellenkezőleg.

Szimba 2010.11.12. 14:44:08

@lüke:

Igen, így van, csak nem publikusak ezek az adatok.

Pedig egy integráció úgy kezdődik, hogy tudjuk hányan vannak azok, akikkel foglalkozni kell.

Másrészt a kb. 1 millión felüliek valamilyen mértékben valóban integrálódtak. Őket nem igazán lehet észrevenni, mert ugyanúgy öltöznek, viselkednek, közlekednek, mint más.

Kelecse 2010.11.12. 14:45:20

@Ordnassac: Csak rajongó! Talán nem is rajongó, de mostanában kezdek kalapot emelni Gábor előtt. Régebben nagyon balosnak tartottam. Megszakadt a szívem, mikor bezárták az MTV székházba! Ma már becsülöm, hogy egyre többet lát a való világból, változott sokat a szemlélete. Talán a család az oka.

Szimba 2010.11.12. 14:46:49

@radala:

Könnyen ígérgetsz, már gondolom, nincs szükséged gyámokra!:-))

De egyetértek.
Más kérdés, hogy az abortusz helyett más védekezési módokat előnyben részesítenék. Főként a fiatalok esetében (a lehetséges egészségügyi szövődmények miatt).

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.11.12. 14:47:37

@lüke: Ne felvételizz, gondolj bele ebbe!
Egy vélemény máshonnan:
"És ki az az őrült aki ezek után nő létére diplomát szerez ? Mondjuk pl 6 éves orvosit? Ha egy 8 általánossal (vagy azzal sem) rendelkező minimum 10 évvel előbb mehet nyugdíjba? Mert hamarabb összejön a 40 év munkaviszonya. "

radala 2010.11.12. 14:49:15

@Szimba: Olyan, mint egy elegáns budai gimiben, de otthon még verik anyádat, megerőszakolják a húgodat...
Azért nagyon nem ugyanaz, ha nincs nem tudom milyen szoknyád, de normálisak a szüleid, mintha csak hülyékkel vagy körülvéve.
Egyszer hallottam a rádióban, hogy valami örökbefogadott cigány kislány jött haza az oviból, hogy öt nem simogatja meg az ovónéni, mert azt mondta, hogy csúnya bőre.
Szerintem azért nem ugyanarról beszélünk.
Vagy a roma sorozatgyilkosságoknál, ahol nem látták el a tatárszentgyörgyi, vagy milyen roma nőt, mert csak hisztizik. Tényleg nem szeretnék budai villás faszfejnek látszani, tudom, hogy annak tűnök. De azért nem hiszem, hogy az átlagember helyzete összehasonlítható egy romáéval.

bóra77 2010.11.12. 14:49:53

@Kelecse: hát ez jó volt: "megszakadt a szívem, mikor bezárták az MTV székházba!":))))))))

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 14:51:34

@radala:
persze ez csak egy eszköz. a másik az intézményes megoldás. kistérségi szinten kialakított benntlakásos iskolák kellenek. szerintem ez teljesen nyilvánvaló. a falusi iskola nem tudja a szegénység problémáját kezelni.

a harmadik pedig az állami gondozás reformja. szóval olyan állami gyerekotthonokat kellene építeni, ahová a fiatal szülő is beköltözhet. persze úgy, hogy ott a gyereknevelés mellett munkát vállal. szóval ezek gyakorlatilag kommunák lennének. ezeket akár egyházi, akár világi alapon lehetne fenntartani.

--

most az van, hogy majd a cigány gyerekeket valamikor a felső tagozatban integrálódnak. azért akkor, mert a jobb módú szülők a gyerekeiket akkor a gyerekeiket 6, és 8 osztályos elit gimnáziumba viszik. és ekkor a magyar alsó, és a felső középosztály közötti összetartás megszűnik. szóval az egyház könnyen megteheti, hogy kiválogatja a tehetős gyerekeket mivel nekik az önkormányzattal szemben nincs területi ellátási kötelezettségük.

és akkor a magyar alsóközéposztály gyerekei felső tagozatban ott maradnak a cigányokkal.

a magyar közoktatás szétverésében szerintem a történelmi egyházaknak jelentős szerepük van, ami a létesítmények kimazsolázásával kezdődött. természetesen ez a rendszerváltás utáni időszak. előtte - humán területen a katolikus, reál iskolákban pedig a protestáns nevelés - csodákat művelt. szóval ma a pannonhalmi bencés, vagy a fasori evangélikus gimnáziumból egy csomó elkényeztetett, konformista gyerek jön ki.

és az érdekes az lesz, amikor a cigók fellázadnak. szóval szerintem cigányparlament is kellene, nem ocö, hanem a jelenlegi felsőházi teremben összeülő kisebbségi parlament, ami gyakorlatilag egy cigányparlament lenne. aztán a sok vajda mondja el, hogy mit akar.

ennyit erre a hétre a politikáról. jó hétvégét.

Szimba 2010.11.12. 14:53:26

@namitirok:

Azt azért vedd figyelembe, hogy a 8 általánossal rendelkező ha kap is munkát, pénzt nem sokat. És sokkal előbb lesz munkanélküli.

Meggyőződésem, hogy a Fidesz megígérte ezt a választások előtt, és nem merte elhagyni. Majd szép lassan megváltoztatják ezt a dolgot vagy hivatkoznak a pénztelenségre, külföld (IMF) nyomására stb.

Az, hogy nem igazságos az csak az egyik dolog, de megint azzal operál, hogy egy halom ember elmehet előbb nyugdíjba, csak éppen kik fogják majd fizetni a nyugdíjukat 20-30 évig?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.11.12. 14:59:36

@Szimba: Azok, akiknek most megemelik fél százalékkal a nyugdíj-járulékukat. Címkézetten!
Sajnos visszahallom olyan ismerőseimtől, akik diplomásak és ki vannak akadva ezen!

Szimba 2010.11.12. 15:03:14

@radala:

Nem hasonlítható össze. De belegondoltál, hogy az országba beáramló nemzetiségek (sváb, horvát, szlovák stb.) mennyire igyekeztek felzárkózva az identitásukat is megtartani? Egy sváb falu messze szebb, gazdagabb, mint egy átlagos más falu.

Egyedül ez a szerencsétlen cigányság nem képes semmiféle integrációra már vagy 500 éve Európában. Vannak országok, ahol még le sem telepedtek, hanem vándorolnak. (Pl.: Románia)

Mivel nem keverednek házasságok révén sem, ezért egymás között házasodnak. Nem akarok, és nem is mernék messzemenő következtetéseket levonni, de a körülményeiken kívül szerintem gyakori a szellemi visszamaradottság is. Az iskolába kerülő elsősök minimum még 1 esztendős intenzív, játékos felkészítőre szorulnának. Vagy kötelezővé kellene számukra tenni az óvodába járást 3-4 évig.

Ezen kívül személyre szóló óvoda, iskola utáni programokra is szükségük lenne.

A kollégium, és egyéb bentlakásos valóban nagyon hatásos, de emberi jogi szempontból már megvalósíthatatlan.

Szimba 2010.11.12. 15:05:33

@namitirok:

Teljesen érthető.
Az értelmiségi csak robotoljon!:-)

Én sem értek egyet ezzel így.

Szimba 2010.11.12. 15:07:09

@bóra77:

Édes 16 éves:-))
Vagy egy nagymama?