Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
07:22

Az előző bejegyzés korábban nem tapasztalt hevületet váltott ki a hozzászólókból: többen azzal érveltek - velem szemben -, hogy az ország a diktatúra útjára lépett, és nincs már helye normális politikai vitának, mérlegelésnek. Nekem úgy tűnik, hogy az ellenzék óriási hibát követ el, ha elhiszi a saját propagandáját, és ahelyett, hogy tudatosan a következő választásra készülne, a politikai fordulat reménytelenségét, a Fidesz hosszú távú berendezkedését vizionálja.

(Fotó: 168 Óra)

A Fidesz-KDNP kétharmados többsége, zsákmányszerző, intézményeket átalakító, konfliktusokat vállaló politikai gyakorlata miatt az ellenzék lehetőségei jelentősen beszűkültek. Bár vitatkozom azokkal, akik azt állítják, hogy a Fidesz elsődleges célja a többségi demokrácia létrehozása lenne, ebből a szempontból kétségtelenül a többségi demokráciákban ismert politikai szituáció látszik kialakulni. Ott, ahol fegyelmezett parlamenti szavazógépre támaszkodó egypárti kormányok működnek, az ellenzék szerepfelfogása jelentősen eltér attól, amit az úgynevezett konszenzusos demokráciákban tapasztalhatunk. Utóbbiban az ellenzék cselekvő része a törvényhozásnak, képes időnként politikai vétót emelni, számít a szava a döntéshozatalban. Éppen ezért nem csupán protestál, hanem törekszik arra is, hogy meggyőzze, jobb belátásra bírja a kormányon lévőket.

A többségi elvet érvényesítő politikai rendszerekben az ellenzék nagyon más logikát követ. Tisztában van azzal, hogy az adott parlamenti ciklus idején a döntéshozatalba érdemi beleszólása nem lehet, ezért minden energiáját arra fordítja, hogy esélye legyen győzni a következő választáson. Folyamatosan a választókhoz beszél, minden mérföldkőnél elmondja a következetesnek szánt kritikáját, és nem feledkezik meg arról sem, hogy világossá tegye: mit tenne másként most, és mit fog másként tenni akkor, ha övé lesz a kormányzati hatalom.

Ehhez képest a parlamenti választás óta még mindig csak pislákoló hazai ellenzék egyelőre úgy viselkedik, mintha nem jött volna rá, hogy milyen helyzetben van. A diktatúráról, a jogállam végéről szóló szónoklatok önmagukban szinte semmit sem segítenek abban, hogy 2014-re győzelemre esélyes erővé szervezzék magukat. Az ellenzék mondataira fogékony választók megnyerése, meggyőzése és megtartása szempontjából számukra most az lenne a legfontosabb, hogy ezek a szavazók elhiggyék: a következő választáson legyőzhető a mostani kormány. Ehhez szükség lehet erős mondatokra, éles kritikára, de nem a reménytelenséget sugallva, hanem a harci hangulatot növelve, a változás esélyét állandóan fenntartva.

Figyeljük csak meg, hogy a Fidesz ellenzékben milyen professzionálisan folytatta ezt a politikát: az apokaliptikus állapotleírást folyamatosan összekötötte a jövő ígéretével. Minden fontos pillanatban jelezte, hogy kormányon mit fog tenni az adott döntéssel: megszünteti, visszaadja, eltörli stb. Úgy beszélt példátlan hatalomgyakorlásról, az ország kifosztásáról, diktatórikus lépésekről, hogy valójában soha nem vonta kétségbe a szabad választás, a kormányváltás lehetőségét. Tudta, hogy minden károkozás, probléma és retorika ellenére az országban demokrácia van és az is marad, s bízott abban, és híveit is ezzel bíztatta, hogy ebben a versenyben legközelebb övé lesz a győzelem.

Ehhez képest ma az MSZP, az LMP és még a Jobbik is folyamatosan úgy beszél a Fidesz általa antidemokratikusnak tartott politikai gyakorlatáról, hogy közben szinte semmilyen reményt nem kínál szavazóinak. Pedig lenne mit mondani, ígérni, hiszen a mostani kormányzás antitézisére előbb-utóbb minden bizonnyal egyre többen mutatnak majd fogékonyságot. Tanulságos, hogy az alkotmánybíróság korlátozása körül kialakult vitában tudomásom szerint mindössze egyetlen politikus, Lamperth Mónika beszélt arról, hogy ezeket a változásokat egy következő MSZP-kormány majd visszacsinálja, ha tudja. A tegnap délelőtti parlamenti vitában elmondottakat a kormányoldal önfeledten kinevette, a választókhoz pedig szinte biztosan nem jutott el.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr242453624

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: #52 Létszám hiány az ellenzékben 2010.11.18. 22:04:08

Mi a baj Orbán Viktorral?- Hogy jelenleg nincs kivel megverni. Az ellenzék nem csak ellenzékiségből kap egyest, nem csak politikai program alternatívát nem képes felmutatni, de egyetlen személyt sem, aki mögé felsorakozna. Mert ugyan ki lehetne? Gyurc...

Trackback: Az egyenlőbbek! 2010.11.17. 10:53:57

Gazdaságpolitikai meseAtyafiak, ismeritek ugye azt a kis történetecskét, amelyben az erdő egyik legkisebb és leggyengébbnek beállított állatkája, a nyúl, aki legalább dörzsőlt, egy listával a kezében császkál. Mikor az állatok megkérdezik, mi az a...

Trackback: Robog az úthenger! A kormányzati! 2010.11.17. 10:53:34

szomorú meseAtyafiak, hát megtörtént! A kormányzat autobothoz méltó olajozott, szinte csikorgás mentes transzformációval teljesítette a legújabbkori féléves tervet! Íme mai napjaink modern, politikai csúcsteljesítménnyel felvértezett taroló gépezete!A ...

Trackback: Fényes szellők fújnak 2010.11.17. 10:24:14

 Óriási kettőség uralkodik bennem mostanában, kedves Árpád. Van egy kormányunk, amelyet, talán nem mondok újdonságot, nem szeretek. Azonban mostanában olyan intézkedéseket és olyan lépéseket tesznek, amelyekhez igazából egy Bástya elvtársnak tapso...

Trackback: Az alkotmánymódosítás csak figyelemelterelés? 2010.11.17. 09:50:09

Nagy vihart kavart az elmúlt napokban a kétmillió forint feletti végkielégítések 98%-os különadójának alkotmánybíróság általi eltörlése. Egy pillanatig a kisemberek megint úgy érezhették, hogy a jogtalanul, vagy erkölcsileg vitatható módon milliók...

Trackback: Gyurcsány, az Alkotmány őre 2010.11.17. 09:09:17

 Folytatjuk sorozatunkat, melyben az AB jogkörét érintő javaslat verte hullámok hatásairól értekezünk. Szóltunk már a Fidesz kommunikációs baklövéséről; feltettük a kérdést, fontosabb-e az egyébként is változtatásra ítélt Alkotmány védelme, mint a...

Trackback: Nem a jobb helyek egyike 2010.11.17. 08:54:32

Talán igaza van Török Gábornak: ez még mindig a demokrácia, hiszen amíg választások vannak és egy ilyen poszt megírható, addig nem beszélhetünk diktatúráról. Ez azonban már nem az a minőségű demokrácia, amiben jól érzem magam.A Magyar Köztársaságban le...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2010.11.18. 14:06:17

@Szimba:
a kérdés szemtelen volt,nagyon szemtelen

Szimba 2010.11.18. 14:06:20

@radala:

Most elriasztottad a vitapartnert!:-)

Ordnassac 2010.11.18. 14:07:25

@kodó tamás: www.zuglo.hu/wps/portal/hirek?folder=kulonallo_a2&menuid=LADN-7WTGLX&docid=BVIA-8BBG73

Tóth Csaba meg ott volt ma a testületi ülésen, képviselőként. Szóval nem mondott le.

Szimba 2010.11.18. 14:07:36

@lüke:

Tényleg? A franciák nagyon arrogánsak tudnak lenni. Istenem, van mire.

radala 2010.11.18. 14:09:07

@Hepci: A vastag pénztárcánál egzaktabb bizonyítéka kevés van annak, hogy valaki evolúciós szempontból előnyös tulajdonságokkal bír.
Érdekes ma már másodszor állok ki teljes mellszélességgel a pénztárca alapú választás mellett:-)
Szerintem ez bölcs döntés. :-)
@Szimba: Egyszerűen nem hiszem el, hogy van ilyen. GyF-röl mindent elképzelek, nem arról van szó a kormányőrségről nem hiszem el, hogy ilyen ostoba.

Szimba 2010.11.18. 14:09:32

@radala:

Kérdezzünk meg egy fiatal, pártatlan (hmm:-)) embert, pl. Ordit!

Hány gyermeket szándékozik vállalni a Fidesz családpolitikáját ismerve???

lüke 2010.11.18. 14:11:32

@Szimba:
Egy, csak egy legény van talpon a vidéken,
Meddig a szem ellát puszta földön, égen;
Szörnyü vendégoldal reng araszos vállán

Ordnassac 2010.11.18. 14:11:43

@Szimba: előbb legyen olyasvalaki, akivel családot tudok alapítani, addig nem igazán aktuális a kérdés. *felnevet*

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.18. 14:12:03

@radala: a Szabadi Béla annak idején itt kúrt a titkárnőjével tőlem pár utcányira a kormány/minisztérium üdülőjében, az egész épületet lezárták.
Politikusaink hülyesége és pofátlansága határtalan.

Szimba 2010.11.18. 14:13:16

@radala:

Nem kormányőrök, hanem szerelők (vagy szerelőnek álcázott emberek néztek át mindent.
Ja és ez csak találkahely volt.
Másrészt nem vagyok hajlandó végigolvasni a cikket a kedvetekért, beírni meg különösen.
Mondtam, hogy pletyka. Na.

lüke 2010.11.18. 14:14:12

@Ordnassac:
de azért remélem nem a családi pótlék és az adókedvezmény
miatt fog az alapítás történni:)

lüke 2010.11.18. 14:15:36

@Hepci:
most? hogy tisztátalan
vagy akkor?
mert ezt még Hegedüs András se engedte meg magának

kodó tamás 2010.11.18. 14:15:54

hvg.hu/velemeny/20101117_titkos_lakasok_bm#rss

a kádár rendszer fenntartása se volt/lesz egyszerű...

Szimba 2010.11.18. 14:16:38

@lüke:

Malackodtok itt a ferin!:-)))

@Ordnassac:

Ez csak elméleti terv lett volna. Nem tudjuk megállapítani, hogy kiket vonz az adójóváírás, és hány gyerekig, ill. hogy a fiatalok fizetéséhez mérten jelentős avagy névleges ez a támogatás. A pedagógusok terméketlenségre vannak ítélve Radala szerint.

Gondoltam, hogy egy jogi végzettségűnek nagyobb tervei vannak.

radala 2010.11.18. 14:16:57

@Szimba: Bíróként 4-et, Ügyvédként korlátlant, ha marad az egyetemen akkor 2-t.
Amúgy én ha fiatal lennék nem látnám akadályát a 480 megkeresésének, ha ez lenne a feladat. Mármint elhitetném magammal, hogy meg tudom tenni, persze aztán nem sikerülne, de addigra már csak fölnő valahogy az a pulya:-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.18. 14:22:03

@lüke: akkor, persze. Istennek képzelte magát, mindenkitől elvárta, hogy többtíz méterről köszönjenek neki. Komplett idióta.
A titkárnőjét meg ide hordta a Lejtő utcába, abban az időben szüneteltek az épület közfunkciói...

radala 2010.11.18. 14:22:11

@Szimba: Nyilván 33 Ft kezdetben jó kis pénz, de mondjuk egy egyetemistánál már épp csak a cigijére elég:-)
No meg, mint tudjuk, akkor már nem is jár.
Jut szembe, ha a 3 gyerekedből egy megöregszik, akkor 2 gyerekes leszel vagy egy 3 gyerekes két gyerekkel. Azaz 33 vagy 80 ezret buksz azzal, amikor a legnagyobb felnő.
Ok nem kell most mindent megtudnom, tény, hogy nem lehet egyszerű jó törvényeket hozni.

lüke 2010.11.18. 14:23:04

@kodó tamás:
jaj ez mindig igy volt..............
rendes ember kölcsönadja a lakását,
a baj az volt
hogy nehezen lehetett lakáshoz jutni

Szimba 2010.11.18. 14:23:58

@radala:

Rokon fiú maradt az egyetemen, 1 gyerek az eredmény. Ámde ott is hagyta a tanítást, és vállalkozó lett, mert már nem tudta a feleségével eltartani azt az egyet sem amint óvodás lett. Másodikat nem terveznek.

panelburzsuj 2010.11.18. 14:26:36

@radala:

Corvinuson idén végzett közgazdász leányka, végig 4 feletti átlaggal, 2 felsőfokú és 1 középfokú nyelvvizsgával állást keres. Hetente, több interjú: igen-igen ... okos is, sőt szép is, talán legközelebb ...

Persze, az első felmillát a legnehezebb megkeresni, onnan már megy, mint a karikacsapás. Ő is belátja, erősen bújja is a német álláshirdetéseket ...

lüke 2010.11.18. 14:27:08

@radala:
nekem a füvet is a szüleim vették:)

Szimba 2010.11.18. 14:27:11

@radala:

Azon nem gondolkodom, hogy mit tennék fiatalon. Mert ha újraszületnék, akkor halva születnék.

De legalábbis más pályát választanék, talán más országot is.

Szimba 2010.11.18. 14:28:33

@lüke:

De a kokaint már nem, ugye?:-)

Chabodeux 2010.11.18. 14:30:26

Milyen emelkedett témátok van!
Mass suicide incoming?!

Szimba 2010.11.18. 14:33:15

@Hepci:

A zuzmó nem eszik csokit, meg kacsát szilvával.

(Csak emlékeztetlek a rideg valóra.)

kodó tamás 2010.11.18. 14:37:08

szerencsére a mai káderrendszer intézményei sem fejlettebbek sokkal... (felszereltség, de főleg "humán"oldalon...)

index.hu/belfold/2010/11/18/a_magyar_fbi/

panelburzsuj 2010.11.18. 14:39:30

@Chabodeux:

Nyavalyát. Próbálgatjuk kikotyvaszatni az optimális "érzelemrokító forrasztékot", különös tekintettel határon túli véreinkre ...

kodó tamás 2010.11.18. 14:41:44

@panelburzsuj: érzelemrokító forrasztékot

helyett érzelemrokonító forraszték

nem mintha ugy több értelem lenne benne...
nem azért mert kossuth mondta először, hanem
azért mert nyelv része akkor lenne ha rajta kívül
még legalább egy ember ismerné a kifejezést

radala 2010.11.18. 14:42:32

Most már tényleg mondja meg nekem valaki, hogy mit gondol OV meg Matolcsy, mert nem bírom tovább ezt a bizonytalanságot. Hol egy Fideszes jobbos közgazdász.
Nem úgy van-e, hogy a republikánusoknak ez a taktikája, hogy a társadalom legfelső rétege húzza ki az alját a bajból. Szokott ez működni? Tényleg fogyasztással ki lehet jönni a bajból?

lüke 2010.11.18. 14:44:07

@Chabodeux:
a hedonizmus meg a suicidum
nagyon messze van
nekünk out come a fontos

agentT 2010.11.18. 14:46:13

Látom közben kierült, hogy a családi adókedvezmény is egy ócska hazugság, amellyel a fasiszta Orbán és a bandája a szerencsétlen népet hülyíti.
Helyes, le is kell leplezni minden gazemberséget!
Javaslom elemzésre ezt is:

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101118-energia-foldgaz-fellegi-tamas-miniszter-bejelentese-a-2011es-gazarrol.html

Azt merészelik hazudozni ezek, hogy a lakosság döntő többségének nem fog emelkedni a gáz ára.
Kérem a tisztelt egybegyűlteket, hogy mivel én most nem érek rá, legyenek kedvesek a következőket is jó alaposan kivesézgetni:

- Biztosan hazugság, mert úgy nem nől, hogy mégis nől.
- Az, ha nem nől a gázár, az nekünk nagyon rossz.
- Az, ha nem nől a gázár, az nem eléggé globálliberális, ezzel Orbánék felbőszítik a világot, és rosszul járunk.
- Az, ha nem nől az egyéneknek a gázár, az nem motivál senkit arra, hogy csökkentse a fogyasztását, ezzel rombova az export-import mérleget és a környezetet
- Javaslom a következő ballada megéneklését: de hát a gázárkompenzáció, jajjjaaaaaj, a gázárkompenzáció....

Felhívom a figyelmet arra, hogy egy másik fórumon már ott tartanak, hogy rohadjon meg Orbán, mert így nem fog erősödni az alternatív energiaszektor, csak a haza vesztét akarja ez...
Legalább ilyen mértékű kreativitást várok el, tessék bizonyítani, érvelni, megforgatni, kiforgatni, és ami a legfontosabb, bizonyítani, méghozzá cáfolhatatlanul,hogy ez sem más, mint ócska populizmus, csont a népnek, gazemberség.
A belinkelt cikk utolsó mondata könnyeket csal az ember szemébe. Szegény multinacionális szolgáltató kesereg, hogy a kormány nem volt hajlandó megállapodni, ellenben diktátumot alkalmazott.
Kérek mindenkit, hogy tegyen ki az ablakba egy szál gyertyát, hadd égjenek a lángok a sötét magyar éjszakában, az elnyomás vészterhes időszakában, hadd lássa a világ, hogy a magyarok becsületesebbje együtt érez a sanyargatott gázszolgáltatókkal.

Jó munkát, elmentem németórára, csókooloooom :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.18. 14:46:38

@radala: persze, különösen nőknél működik. Vesz egy Vuitton táskát és 3 napig boldog. Ha lecsengett, vesz egy Gucci cipőt. Ha az is, elmegy Egyiptomba piramist nézni egy szingli barátnővel. Ha megjött, goto 1, vesz egy újabb Vuitton táskát.
Olyan, mint a Krebs-ciklus, csak enyhén használt Vuitton táskák termelődnek benne.

lüke 2010.11.18. 14:47:28

@panelburzsuj:
S ah, szabadság nem virul
A holtnak vérébol,

lüke 2010.11.18. 14:49:12

@Hepci:
má mondtam!
rendesen beszéljetek
1, a nőkről
2, a Szentgyörgyi-Krebs ciklusról

agentT 2010.11.18. 14:50:56

@radala: Hogyan lehetne már fogyasztással kijönni a bajból,
Az a jó, ha a nép nem fogyaszt, hanem mindent befizet megszorításba.
Hogy beledöglik a belső piac? Hogy egy közismert gondolkodót idézzek: lárifári :)))))))))))))

Az se jó, ha az állam költekezik, megpróbálja felfűteni a gazdaságot. Hiába, hogy ezt csinálja Obama, hiába hogy ezt csinálták Roosewelték a New Deallel és ki is jöttek a nagy gazdasági világválságból... az nem jó, akkor se jó!!!!!!

Egy jó út van, a megszorítás.
Ha máshogy nem me3gy, próbáld meg megjegyezni, mint egy mondókát "megszorítás jó, növekedés nem jó, megszorítás jó, növekedés nem jó"

Az meg, hogy a gazdagoktól lecsorog a zsé az alsóbb rétegekhez, továbbá az is fűti a gazdaságot, azt meg egy Ronald Reagan nevű arc alkalmazta, az meg még ráadásul jobboldali meg nacionalista is volt, szóval utolsó senki, pfejj :DDDDDD

Chabodeux 2010.11.18. 14:51:26

@agentT:
Német óra? Szerintem oroszt tanulj! A keleti testvérek biztosan szivesen látnának egy ilyen emelkedett és bölcs gondolkodót :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.18. 14:51:33

@lüke: igyekszem, igyekszem, de gyesznyó vagyok és tudatlan

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.18. 14:59:00

@panelburzsuj: ha van marketingötleted, hogy tudnék nőknek kétszáz rugóért eladni egy metszőllót, ne tartóztasd magad, 40% jutalékot adok. :)
Szoktam ilyeneken gondolkodni, pl. orgazmusjavító-bőrfeszesítő metszőolló, de még nem kristályosodott ki igazán...

panelburzsuj 2010.11.18. 14:59:55

@agentT:

Jaja. Az amerikai lakásfogyasztás csodatévő erejéről már én is hallottam.

panelburzsuj 2010.11.18. 15:02:31

@Hepci:

Becsattintható japán ágfűrészekre előbb lenne tippem, bár kissé elcsépelt ....

Átverés! 2010.11.18. 15:19:08

OV. már nem csak a magyar választókkal tudta elhitetni, hogy minden problémának a megoldása az ő kezében van,a leg felkészültebb miniszterelnök, hanem az egész EU-val.
A megyei lapunk írása szerint Brüsszelben kijelentette, hogy sem ő, sem Magyarország nem tudott volna jobban felkészülni a soros elnökségre.

Határtalan az önbizalma és olyan magabiztosan adja elő, hogy hajlamosak elhinni.

Igaz ugyan, hogy Barroso ugy nyilatkozott, hogy az ülés eredménye az, hogy a magyar miniszterek és az uniós biztosok között "forró vonalak" jöttek létre és szorosabb lett a kapcsolattartás. Majd meglátjuk, úgy legyen!

@panelburzsuj: A hosszabb elemzésével egyet értek, minden intézkedésük ugy néz ki mintha hirtelen ötletek alapján születnének meg, semmi hatástanulmány, semmi előrelátó koncepció.
Az a lényeg, hogy más legyen mint az előző kormány gyakorlata legalább az elnevezésében. Lásd munkaerő piaci szab. stb.

radala 2010.11.18. 15:31:55

@agentT: Ne legyél már ilyen. Nálam nagyobb Orbánfan a világon nincs, nálam nagyobb megszorítás ellenzö a világon nincs. Tegnap is kellett volna megszorítani (nem venni 4 pár cipőt a gyerekeknek), de azt gondoltam, majd valahogy kinőjük az adósságot, ha nem is előbb, mint a sok hülyegyerek a cipőt.
De az a kérdésem volt pont, amit válaszoltál, hogy ok lecsurog a lé. De ha azt kell látnom, hogy engem már a lecsurgó lé részére állítottak, holott 2002-ben még ott voltam, ahonnan várták, hogy lecsurogjon a lé, akkor ugyan magyarázzák már el nekem, hogy tényleg sokkal sokkal jobb, ha a 480 fölött keresők (ok 2*240, nem elérhetetlen egyáltalán, de nem éri el sem a tanár sem az orvos, sem a kutató) kapnak még 100 rugót, nem pedig mi kicsit lejjebb.
Szóval a kérdés az az, hogy ha ők vesznek új autót az mennyivel jobb a GDP-nek, mint ha én és még sokan tudunk venni téli gumit, ha ők építenek házat az mennyivel jobb, mint ha mi sokan leszigeteljük a meglevőt, vagy beépítjük a tetőteret.
Nem mondom, hogy nem jobb, csak nem mondta még el nekem senki, hogy tényleg jobb.
Amúgy többször elmondtam, hogy a csa tetszene, a fizetések nem tetszenek.

panelburzsuj 2010.11.18. 15:39:50

@radala:

Az adókedvezmány mellett is alanyi jogon mindenkinek - miliárdosnak is - járó családi pótlékról mi a benyomásod?

A fogyasztásösztönzés része? Vagy a szabadságjoké? Vagy a méltányos teherviselésé?

lüke 2010.11.18. 15:45:23

@panelburzsuj:
megint ferdítesz,nem a millimosnak hanem a
gyereknek jár

panelburzsuj 2010.11.18. 15:51:49

@lüke:

milliárdos

az ezerszer millió

Egyébként meg először célozni, aztán lőni: Régóta mondogatom. (Neked is.)

(3) A családnak nyújtott ellátások az állam részéről biztosított olyan támogatások, amelyek elismerve a család és a gyermekvállalás fontosságát - jövedelmi helyzettől függetlenül - a gyermeket nevelő szülőt illetik meg.

radala 2010.11.18. 15:58:23

@panelburzsuj: Nem egyszerűen több lenne a leves, mint a hús. Azzal nincs semmi bajom.
Nem vagyok én ultrabalos, csak annyira, mint az átlag magyar vagy átlag európai. Azzal nincs bajom, ha kap valaki valamit.
Most azt hiszem nehezen, hogy 100-200 ezer ember nagyobb fogyasztása jobb, mint 1 milla kicsit kevésbé nagy fogyasztása.
Nem értem, hogy mi az, amit ők fogyasztanak és mi többiek nem. OK autót nem vennék, de gumit igen. Ok házat nem építenék, de befejezném a 2. ütemet. Sokat dolgoztatnék schwarzban, de szerintem ők meg pláne.
Nehéz elfogadni azt, hogy azt mondják rólad nem vagy fontos nekünk. Főleg mondom OV 1.0-hoz képest.
216 az átlagkereset.
Ha 216+108 lenne a limit azt mondanám minden ok. Ha 432-lenne azt mondanám kicsit geci, de ok meg lehet magyarázni. 480-at én nem tudok már sehogy megmagyarázni.
De nagyon nehezen veszi be a gyomrom, hogy két dolgozó szülő gyerekei kevesebbet érnek másik két dolgozó szülő gyerekeinél.

radala 2010.11.18. 16:03:46

@radala: Ja Ausztriában kicsinyke családi adókedvezmény van 3. gyerektől havi 36 euró/gyerek-2 (ez kb a harmada, negyede a csp-nek ami olyan 120/gyerek.

CSENDES 2010.11.18. 16:10:34

@tölgyes: Mennyit kaptam értük? Már a gyermekekért? Hát soha nem voltam a szociálisan rászorulók kategóriája. Sőt családi kedvezményt sem kaptam, pl. ha állatkertbe mentünk, nekünk nem járt családi jegy, az ugyanis csak két felnőtt két gyermek után járt. Nekem csak két gyermekem volt. Családi pótlékot kaptam. Ja, és most 2 éve a gyermekek árvasági segélyt, mert az apjuk meghalt. Remélem, nem sajnálja tőlük. Ezen felül az idősebb gyermekemnek magam fizettem az egyetemi oktatást, mert olyan szakot választott, ahol az államilag támogatott létszám kettő fő volt az egyetemen, így nem tudott átjutni még rendkívülien kitűnő eredménnyel sem a támogatott kategóriába. Lévén egy főnek ki kellett volna halnia a kettő államilag támogatott közül. Ez pedig koruknál fogva elég lehetetlen vállalkozás az ifjaknál. Most akkor kielégítettem a kíváncsiságát tisztelt uram? Mit szeretne még tudni??

CSENDES 2010.11.18. 16:15:29

@radala: Nem arról szól a történet, hogy a 18 éves kort meghaladó gyermek munkanélküli, hanem arról, hogy az egyetemi, főiskolai tanulmányok során már nem jár sem családi pótlék, sem más gyermekre vonatkozó kedvezmény. Persze, hogy "munkanélküli" a nappali tagozatos hallgató. Tekintve azonban, hogy nekem esti tagozatra kellett járnom, mert a szüleim nem tudták finanszírozni, én mindent megteszek azért, hogy a tanulmányaik során ne nehezedjen nagyobb teher rájuk, csak a tanulás. Ezért cserébe elvárom, hogy ne középszerű eredményt érjenek el.

panelburzsuj 2010.11.18. 16:18:40

@radala:

Ha kedveled az összesküvés-elméleteket, akor megsúgom, mire fognak költeni az adókevezményzettek: jótékonyságra.

Pl. focialapítványra. Meg más efféle üdvös dolgokra. És máris könnyebb lesz eldönteni egy kinevezést, vagy egy gzadaságfejlesztő pályázat pontozását.

De ezt csak a ronda bukszából politizáló eszemmel gondolom ám ...

CSENDES 2010.11.18. 16:25:24

@radala: Bármit is mondasz, én kedvelem Matolcsyt, még ha idióta víziói is vannak. Egyébként az ő víziói és a kormányfőé sem vágnak egybe. Ezt nagyobb gondnak tartom. Vagy megint rossz a kommunikáció. Ennek azért örülnék, mert akkor csak ez utóbbival van baj. szerintem azonban máshol is gond van. Ténylegesen nem tudják, hogy milyen lépésüknek milyenek a várható következményei. Erre mutat az is, hogy OV hol a mnyzptári összegekkel variál, hol anélkül. Nyilván ők is tudják, hogy az általuk követett rendszereknél (egykulcsos adó, mnyugdíjpztári elvonások) vegyesek a tapasztalatok. Ezt próbálják szájkaratéval (már nem a kormányfő, ő nem ereszkedik le idáig) rendezni. OV-t tényleg nagyon sokan istenítik. Lásd Devecsert. Nem elég, hogy a kormányfő felállítson egy stábot, akik rendezik a sorokat, személyes garanciára van szüksége az ott lakóknak. Ha OV odamegy, és kinyilatkoztat, akkor ismét hisznek. Ha nem, akkor tüntetnek. Milyen gáz is lenne. Nyilván oda fog menni, (vagy nagyköveteit küldi azzal, hogy egyéb elfoglaltsága van, amit egyébként egy kormányfőnél meg tudok érteni). Mégis, ez a nagyon egyszerű nép mutatja, hogy milyen népszerű. Már-már "orbáni" (mátyási) magasságokba emelkedett.

radala 2010.11.18. 16:26:32

@CSENDES: No mondjuk ez az állatkert is egy elég kurvaanyja dolog ezen sem gondolkoztam még el soha az életben...:-(

Már az én szüleim sem kaptak csp-t amikor egyetemista voltam, de erre az az elv (szerintem), vagy én azzal áltattam magamat pedig ellenséges kormány is volt annak idején:-)
hogy az ösztöndíj az, ami fölváltja a csp-t. Ebben van ráció.
Engem is dédelgettek a szüleim. Nem vagyok benne egészen biztos, hogy jól tették. De gondolom én is dédelgetni fogom az enyéimet.:-)
@panelburzsuj: Nem két emberről van szó meg nem milliókról. Épp ezért mondom, hogy a te fejed nincs semmivel sem jobban a helyére billentve, mint az enyém.
Ez most egy hülyeség, amit mondasz.
Annyi pénzt nyom a fociba OV amennyit nem szégyell nem kell neki ehhez ilyen családpolitikát csinálnia.

lüke 2010.11.18. 16:32:45

@panelburzsuj:
nekem az egy is meg az ezer se mond semmit, ahogy a családi pótlék se,
mert a gyermek nevelése egyiknek se függvénye, ahogy az államilag finanszírozott egyetemnek se
ezek lózungok

radala 2010.11.18. 16:33:54

@CSENDES: Nekem semmi bajom sem MGY-vel, sem OV-val. Csak teljesen őszintén nem értem, hogy miért rosszabb az a magyar gazdaságnak, ha én veszek négy téligumit, százezredmagammal, mintha ezren vesznek új autót. Azt sem értem, hogy az én tetőterem miért rosszabb százezer másik tetőtérrel meg szigeteléssel meg kazáncserével, mint néhány új ház Pátyott.
Azt hinném, hogy a fogyasztást növelni lehetne ennél igazságosabban is és nem biztos, hogy az rosszabb lenne a gazdaságnak.
Szóval én másképp csinálnám és igazából élkeserítőnek gondolom, hogy a Fidesz dupla rossz irányban változott 98-hoz képest.
Szavakban plebejus lett, ami nekem nem tetszik, tettekben meg jobboldalibb, mint valaha, ami tetszene, ha nem hagynának ki belőle:-)

Szimba 2010.11.18. 16:35:15

@radala:

Ez zseniális! Legalább látható, hogy mennyire nevetséges valamiféle állandósághoz ragaszkodni. Minden változik.

CSENDES 2010.11.18. 16:36:47

@tölgyes: 13 óra 47 perces hozzászólásához. Ön ennyire kitüntetett figyelemmel van rám nézve? Mondanám, hogy megtiszteltetés. De nem. Valójában Ön kötözködik. Múltkori reagálásomat is szó nélkül hagyta, azaz csak beszólt nekem.

radala 2010.11.18. 16:39:27

@Szimba: Mondjuk a legmegdöbbentőbb nekem az volt, hogy a rövidkének gondolt Árpád-ház milyen baromi hosszú a filmen.
Nyilván tudom, hogy 300 év az nem rövid, hogy az a filmen 90 mp. De már majdnem untam és vártam, hogy történjen valami:-)
Viszont szerintem az iskolában jó ha 1 hónap az árpád-ház, de tévedhetek ebben persze.

panelburzsuj 2010.11.18. 16:39:30

@radala:

Hány pályázat elbírálásánál voltál jelen? Legalább önkormányzati, vagy intézményi szinten? Mennyi olyan személyes ismerősöd - netán rokonod - van, akik könnyen megnyílnak előtted ilyen témákban?

Mit tudsz arról, milyen apró "szívességek" működtették (olajozták) a magyar gazdaság, elosztás, fejlesztés mindenkor csikorgó kerekeit?

Összegezve: miért gondolod azt, hogy mindenkinek legfeljebb csak akkora "indukciós bázisa" lehet a következtetések levonásához, mint neked? Bármiről légyen szó: te vagy az etalon, ami azon kívül esik, az csalás, ármány, hadova ...

(Ellenpróba: mernék én Bécsről vitakozni veled? :)

CSENDES 2010.11.18. 16:41:08

@radala: Drága Radala! a fizetős diáknak nem jár tanulmányi ösztöndíj sem, bármilyen jó a tanulmányi eredménye. Egyszer kiszámoltuk, s a maximális járt volna, de mivel költségtérítéses volt, nem járt. Az csak az államilag támogatottnak jár.

Átverés! 2010.11.18. 16:41:39

Nagyon egyet értek TG azon véleményével, hogy az ellenzéknek -különösen az .
MSzP-nek - távlatokat kellene mutatni, hogy milyen jövőt képzelnek, el, ha az általuk kritizált intézkedések nem jönnek be.Figyelni kellene, hogy merre megy a világ, merre európa, és azt hasonlitani, a jelenlegi kormány intézkedéseivel.
Leragadnak egy-egy témánál , pl.a magánnyugdíj pénztárnál és gumicsontként rágódnak rajta.

Bizonyos témákban szakértőktől hallunk okos véleményeket, nekik is fel kellene készülni nem csak ad hoc reflekciókkal élni.

A demokrácia féltésével kapcsolatos észrevételeiket ugy kellene megfogalmazni, hogy azt az emberek is megértsék, hogy mi az ami fenyeget bennünket, mitől kell esetleg félni.
A kommenteket olvasva is látható a zűrzavar.

Átverés! 2010.11.18. 16:41:39

Nagyon egyet értek TG azon véleményével, hogy az ellenzéknek -különösen az .
MSzP-nek - távlatokat kellene mutatni, hogy milyen jövőt képzelnek, el, ha az általuk kritizált intézkedések nem jönnek be.Figyelni kellene, hogy merre megy a világ, merre európa, és azt hasonlitani, a jelenlegi kormány intézkedéseivel.
Leragadnak egy-egy témánál , pl.a magánnyugdíj pénztárnál és gumicsontként rágódnak rajta.

Bizonyos témákban szakértőktől hallunk okos véleményeket, nekik is fel kellene készülni nem csak ad hoc reflekciókkal élni.

A demokrácia féltésével kapcsolatos észrevételeiket ugy kellene megfogalmazni, hogy azt az emberek is megértsék, hogy mi az ami fenyeget bennünket, mitől kell esetleg félni.
A kommenteket olvasva is látható a zűrzavar.

CSENDES 2010.11.18. 16:43:19

@radala: Most én védjem meg őket? Mondtam, hogy én csak megpróbálom megérteni az eljárásukat.

radala 2010.11.18. 16:44:15

@panelburzsuj: Nem azt mondom, hogy nem lopnak csalnak hazudnak, tolják a focit. Ez mind igaz.
Az nem igaz, hogy az adókedvezményekből, szigorúan a cs a k-ről beszélek pénz menne a fociba. Nem azt mondom, hogy hülye vagy és tudatlan, csak azt, hogy a tudás nem tesz objektívvé:-)

tbb 2010.11.18. 16:45:49

@panelburzsuj:

Nem tőlem kérdezted ugyan, de válaszolok. Racionálisnak. Mert az, hogy néhány milliárdos nem kapna csp-t, érdemi megtakarítást nem jelentene. Ha kiosztanák a többieknek, csak néhány fillérrel kapnának többet. Így az egyetlen haszna, hogy feltételezhetően jobban kommunikálható. Már amennyiben erről szólna a közbeszéd. De mint tudható, nem erről szólna, hanem arról hogy miért ott húzták meg a határt, ahol. Ha erre levinnék az érdemi megtakarítás szintjéig a támogatás feltételét, az viszont olyan alacsony lenne, hogy azonnal iparszerűvé válna a sumákolás. Lásd merdzsóval megy szocpolt felvenni. Ez tán még vérlázítóbb, mint a milliárdosok csp-je. Ezt elkerülendő mindenféle igazoláshoz kell kötni a feltétel meglétét, aminek az ellenőrzésére felállitandó bürokrácia máris elnyeli a megtakarítás nagy részét. A maradékát meg változatlanul a merdzsósok, mert őket ilyen piti megoldásokkal nem lehet kiküszöbölni. Bebaszik viszont a luzer többségnek, akik csak átlátható jövedelemmel rendelkeznek.

Na most mennyivel lennénk így elöbbre?

CSENDES 2010.11.18. 16:46:03

@Átverés!: Látod, ezzel teljesen egyet tudok érteni, s ezt hiányolom magam is. Nem tudok mást ehhez hozzáfűzni.

Szimba 2010.11.18. 16:47:43

@radala: Házfelújításról nekem egy szót se!!!!
Ezer éve gyűjtögetek, és minden évben éppen annyival emelkedtek az árak, hogy hiányzott vagy 1 millió.
Közben persze elromlott, elegem lett stb. és nem sok félretett pénzem maradt.
Most részletekben jönnek a mesterek, ami drágább, mint egyszerre felújíttatni. De a szegény ember nem tud takarékoskodni. (Nagyanyám mondta ezt mindig, értve alatta, hogy a takarékossághoz is előbb sok pénz kell.)

panelburzsuj 2010.11.18. 16:49:12

@lüke:

Nekem nem kell bizonygatnod, hogy mennyire lózung pénz és "gyerekminőség" között szoros korrelációt feltételezni, mert ha tényleg így lenne, akkor eleve magam se nagyon tudnék itt okos doktornénikkel kellemesen kötözködni ...

Ami a dolog fordítottját illeti: hogy osszunk csak mindenkinek, hisz úgyse számít ... Ezen azért rajtam túl is találnának még néhányan kivetnivalót.

Ezt is meg kéne mérni. És mindjárt fogynának a lózungok, és szaporodnának a tények.

CSENDES 2010.11.18. 16:51:39

@tbb: Ellenben, ha akik igénybe vennének adókedvezményt gyermekeik után, tehát nem adóznának, s nem kapnának családi pótlékot., az ő családi pótlékuk már jóval magasabb elosztható összeget jelentenének. Nem kellene ezt elosztani oly módon, hogy a semmittevő szülők megkapják, de alapot lehetne képezni a tényleges ingyenes oktatásra olyanok részére, akik hátrányos helyzetűek.

radala 2010.11.18. 16:51:53

@CSENDES: Ne védd meg. Azt mond meg, hogy lehet-e ép ésszel azt gondolni, hogy azok, akiknek 100+100 szabad pénzük van azok jobban gyorsabban okosabban pótolják be az elmaradt fogyasztásaikat azoknál, akiknek 0+100 lenne most.
Illetve a kérdésem így butaság, mert nincs 100 mindenkinek. De mondjuk nem lenne-e pont ilyen jó a fogyasztás 50 illetve 100+50 esetén is.
De azt hiszem most ebben a pillanatban megértettem, hogy az lehet az egyetlen épeszű magyarázat, hogy nekem járni járna csak nem jut.
No megérte egész nap itt elbasznom a drága idöt, mert a végén (tök véletlenül) rájöttem, hogy nem a 0+100 meg a 100+100 van egymással szemben, hanem a 0+1 nagyon sokszor meg a 100+100 nagyon kevésszer.
Erről sajnos már elhiszem, hogy még mindig többet segít, mintha nekem adnának.
Mondjuk ennek ellenére annyi bajom csak van a dologgal, hogy ezt illene elmondani (persze a kutya nem fogadná el, én is csak addig fogadom el, amíg nem vagyok része ennek az egésznek.

Szimba 2010.11.18. 16:52:13

Kinyitottam a tévéműsort:

Közvetítés a parlament űléséről

alatta közvetlenül:

Élje át a kalandokat!

És a fotó egy felszólalóról a sok üres szék között.

Hirdetés persze, de nagyon vicces így együtt:-)

CSENDES 2010.11.18. 16:52:18

@Szimba: Hány éves vagy? 1043?

Szimba 2010.11.18. 16:53:32

@radala:

:-)))))))

Fején találtad a szöget! Nem jut!

CSENDES 2010.11.18. 16:55:20

@radala: Mégis mit is akarsz tőlem? Védjem meg a Fidesz kormány alaptéziseit? Miért nem vagyok fideszfan. Ezt annak kellene megvédenie, aki kedveli őket. Én csak értelmezni próbálom a tevékenységüket.

radala 2010.11.18. 16:55:33

@Szimba: De ha kaptál volna havi 100+-t akkor megtetted volna. De közben megfejtettem (ami nyilván másoknak világos volt csak a trivialitása miatt nem jöttek rá, hogy ez a bajom).
Hogy nincs elég pénz mindenkinek adni és azt gondolják, hogy inkább adnak az átlagos családoknak 30 000 kedvezményt és azoknak akiknek már csak egy kicsi kell a havi plazmatévéjükhöz azoknak meg sokat.
Van ebben logika sajnos. Nem szép nem tetszik, de sajnos azt hiszem ez így igazságos nagyon nem de helyes talán lehet.

panelburzsuj 2010.11.18. 16:56:55

@tbb:

És ebben mi a forradalmian új?

Ilyesmin nőttem fel, legalább negyven éve szóról szóra hasonló pipaszár mellőli bölcselkedésekre alapozunk mindenféle "szakpolitikákat".

radala 2010.11.18. 16:56:59

@Szimba: Igen sajnos ez viccesen hangzik, de azt hiszem ez a kegyetlen valóság. Szeretnék igazi jobboldali lenni:-)

radala 2010.11.18. 16:58:01

@CSENDES: Ja, a segítségeddel nekem meg is van a megfejtés, nem tetszik, így nem akarok hazamenni, de belátom, hogy van benne rendszer.

kodó tamás 2010.11.18. 17:08:47

új poszt van... de nem érdemes sietni:)

cambridge.on 2010.11.18. 17:34:24

@agentT: Nagyon jól látod a helyzetet:
Magyarország is gazdasági nagyhatalom.
A belső fogyasztás növelésével nő a munkahelyek száma,mert nő a kereslet a termékek iránt.
Most már csak az a kérdés,hol csapódik le mindez?
Ugye válószínű,hogy nem Suzukit fognak venni a gazdagok?
Sorolj fel 10 olyan terméket,aminek a fogyasztása,megvásárlása az otthoni munkahelyekre jelentős befolyással bírhat.
Felfigyeltél-e arra az információra, ami szerint az amerikai állampapírok negatív kamat ígéretével is elkeltek?(-0.5%)
Azaz, a vásárló kevesebbet fog kapni a kötvényért öt év múlva,mint amit most fizetett érte.
A magyar kötvényeket is el lehetne adni hasonló feltételekkel?

A német óra javadra válik,majd rájössz, a németek egészen más utat tartanak kivezető útnak.
Nem véletlenül figyelmeztetik Obamát,hogy az általa szétszórni kívánt pénz nagy része pillanatokon belül külföldre kerülhet.
Van egy helyzet amit a globalizáció teremtett,ez most visszaüthet az eddigi haszonélvezőkre.

Erről jut eszembe:vettem egy Nokia telefont a napokban.
A belsejében ott virított Made in Hungary.
Csakhogy én azt a telefont itt vettem Finnországban!

tbb 2010.11.18. 17:50:15

@radala:

Megmondom, neked miért jobb. Hogy az értelmesek nem azon sipákolnak hogy amit kapnak az milyen kevés, bezzeg mennyivel több jut a nagyobb jövedelmüeknek, hanem törik magukat, hogy ők is nagyobb jövedelműek legyenek.

tbb 2010.11.18. 17:57:59

@panelburzsuj:

No és hol nőttél fel? Mert ha szórul-szóra hasonló bölcselkedésekre épülő szakpolitikák országában, az hétszentség, hogy nem a mienk.

tbb 2010.11.18. 18:02:40

@CSENDES:

Lehetne. Bár megjegyzem, hogy mindenki igénybe veheti az adókedvezményt, akinek van adóköteles jövedelme. És te mindegyiküktől elvonnád a családi pótlékot? Sokan áldanák a neved.

tölgyes 2010.11.18. 19:25:20

@CSENDES:
Kedves Csendes!

Ön nem azért nem kapott adókedvezményt, vagy családi pótlékot a gyerekek után, ha azok egyetemre jártak, mert magas volt a jövedelme, hanem azért MERT NEM JÁRT!!
A felsőoktatásban ugyanis a gyerek támogatása más módszerekkel történik.
1. / Nem kell tandíjat fizetni - amióta a fidesz eltörölte;
2. Kapott tanulmányi ösztöndíjat, ha jól tanult.. és ez gyakran a gyereken múlik
3.Volt lehetőség arra, hogy a rászorulók kapjanak szociális támogatást - különféle jogcímeken.(Ezen a rendszeren lesz mit javítani!)

Tehát nem korrekt most a három gyerek után járó adókedvezményt "követelni"..

radala 2010.11.19. 08:38:56

@tbb: Teljesen igazad van, szerintem a kezdetek kezdetén én is ezt mondtam. Ha nem is itt, de magamban tuti. Komolyan el is gondolkoztam rajta, hogy már akár érdemes is lenne hazamenni, mert a csp+ak több Mo-n, mint Ausztriában.
De aztán az történt, hogy megkérdezték tőlem, hogy nem akarok-e hazamenni és belegondoltam, hogy az adókon kívül van-e más jó is Mo-n.
Nem gondolom magamat különösebben értékes munkaerőnek, de egyszerűen beláthatatlan távolságra van egy akadémiai vagy egyetemi alkalmazottól a 480 pláne a 650 ezer bruttó. de még a 240 illetve a 325 bruttó sincs nagyon közel.
Persze értem, hogy lehet az embernek még másod harmad negyed állása is. Mindenesetre nem tudom mi az az elvi határ, amit egy tanár például el tud érni, de tartok tőle, hogy az iskolaigazgató+tanár (férj/feleség) sem éri el még ketten sem a 480 bruttót. Remélem tévedek, de szerintem sajnos nem.
Közben megérteni véltem a hátsó szándékot (ami pénz van azt nem szétfolyatni kell, hanem célzottan odaadni, hogy valakiknek valóban érdemben változzon a helyzetük) Szóval ez tán rendben is van így. Mindenesetre azt azért be kell látni, hogy nem ideiglenes jelleggel én olyan országban nem akarok és nem is fogok (remélem) élni, ahol vannak két tanár gyerekénél jobban támogatott gyerekek (bocs, ha véletlenül szegényebb gyerekeket támogatnának jobban azt lenyelném). Szerintem ez megbocsájthatatlan minden körülmények között.
Erre persze nem az a megoldás, hogy elveszünk a gazdagoktól, hanem az, hogy legalább annyit adunk a tanároknak, hogy a 3. gyerekükig maximális támogatást kapjanak a gyerekeikre.

radala 2010.11.19. 08:49:19

@tölgyes: Kedves tölgyes!
Ez igaz én is elmondtam CSENDESNEK.
De van egy kérdésem (már nem az, ami tegnap volt, mert azt megértettem, ha nem is nagyon tetszik, de mondjuk elhiszem, mert szeretném elhinni)
Ön szerint helyes-e az, ha Egy keresztény, konzervatív, polgári párt olyan adórendszert csinál, hogy egy tanár házaspár 3 gyereke harmad negyed annyi támogatást kap, mint egy OTP fiókvezető 3. gyereke.
OK 1 évig mindent elnézünk a Fidesznek (én legalábbis igyekszem), De az a minimum, hogy 4 év múlva egy tanár egy orvos pár fizetése elérje a 480 bruttót.
Söt, ha igazán őszinte vagyok, akkor szerintem minden szakmunkás fizetésnek annyinak kell lennie, hogy legalább 240 bruttó legyen.
Nem hiszem, hogy elfogadható az, hogy két rendesen dolgozó ember gyereke kevésbé legyen támogatva, mint másik két mást dolgozóé.
Nem a minimálbérről beszélek, de egy rendes szakma vagy egy diploma szerintem elég garancia arra, hogy az ember "méltó" a társadalom maximális támogatására, mert a gyerekét "képes" tisztességesen nevelni.

tölgyes 2010.11.19. 13:04:07

Kedves radala!
A válaszom eltűnt a kiber-térben... Nagyon lassú és nehézkes most nálam a net és egyébként sincs arra időm, hogy folyamatosan figyelmem a levelezéseket.. dolgozgatok egy kicsit.

Megjegyzem: a három gyermekes OTP igazgató ritka mint a fehér holló, de a három gyermekes pedagógus család se túl gyakori.

Válaszom nagyjából így szólt. Én még nem mélyedtem el az adótáblában, de kínálok azért egy másik megközelítési módot. A pedagógus átlagbér 180.000 forint. Egy kétkeresős családban 2009-ben fizettek évi 870.000 forint adót...2011-ben nem fognak adót fizetni.

radala 2010.11.19. 22:45:17

@tölgyes: Ez világos, de azért abban mi Fideszfanok megegyezhetünk, hogy attól, hogy valami jobb, mint GyF alatt még nem jó.
Szerintem a kérdésem elég egyszerű. Elfogadható-e az, hogy bárki gyerekét jobban támogatja az állam, mint mondjuk két átlagos értelmiségi, de ne legyek osztálysoviniszta, mint két rendes átlagos keresetű emberét.
Vagy kérdezzem úgy. Jogos-e, hogy egy tudományos segédmunkatárs három gyerekét 2002-ben jobban támogatta nominálértéken az OV 1.0, mint ahogy most támogatja egy tudományos munkatárs 4 gyerekét.
Egy pillanatra felejtsük el, hogy erről GyF meg Bajnai tehet, hogy ekkorák a fizetések.
A kérdés az az, hogy ön szerint helyesen van-e elosztva az az 500 mrd adókönnyítés. Pontosabban az helyesen van elosztva, de a családi adótámogatás helyesen van-e. Vagy kérdezhetném, hogy arányos-e az, ami arányos?

tölgyes 2010.11.20. 11:30:51

@radala:

Kedves radala!

Nem gondolom, hogy fidesz fan lennék.. a fidesz jött közelebb az én nézeteimhez és nem én mentem közelebb a fideszhez.

Értem a kérdését, de a kérdése rossz.Nagyon rossz. Mert Ön voltaképpen azt a kérdést teszi fel, hogy a társadalmi munkamegosztás különböző helyein lévő emberek miért más a jövedelmük...vagyis miért keres többet egy bankár mint egy pedagógus..Vagyis ez a támogatás arányos.. de nem az Ön felfogása szerint. Arányos az erőfeszítéssel, a tudással, az ismeretek piacképességével, a társadalmi munkamegosztás általános preferenciáival.

mert az ön egyenlőség iránti vágyát természetesen a családi pótlék elégítené ki. 1 gyerek ezer forint..és punk-tum.. szülessen bárhová is....on a 3. gyereknek is ezer forintot adnia.. meg a negyediknek is.. Csakhogy láttuk ebből mi lett.. megindult a pótlékért szülés.. a gyerekekért kapott pénz meg vándorolt a stómanok zsebébe, vagy a kocsmába.. és legritkábban a gyerekhez.
Ez a mostani rendszer azt mondja dolgozz és leírhatod az adóból.. többet és eredményesen dolgozz akkor többet írhatsz le az adódból.. ha még sikeres is vagy, akkor még többet írhatsz le az adódból..ha pedig otthon ülsz és meregeted a farkadat, akkor nem írhatsz le az adódból semmit.. akkor ugyan a szociális rendszerben feltételhez kötötten támogatjuk agyereket ( iskolalátogatási, étkezési stb támogatás..), de téged nem támogatunk csak azért, hogy jókat ihass..

Most ez egy kiélezett megfogalmazás.. ennél sokkal árnyaltabban gondolom, de így talán érthető.

Amit pedig a tudományos munkatársról ír az külön is bosszant. Nézze egy focista, akinek még a pofija is helyes egy év alatt többet keres mint a Nobel-díjas tudós egész életében.., aki elemi felfedezést tesz.. De ezt elmondhatom Madonnáról és számos "sztárról" is..Ha háborogni akar, hát ezen háborogjon.. mert ez mégis csak mutat valamit a PIAC és a FOGYASZTÓI TÁRSADALOM VALÓDI TERMÉSZETÉRŐL.

Üdv: Tülgyes.

2010.11.21. 10:10:33

Teljesen egyetértek a poszttal, sajnos az ellenzék - van-e egyáltalán? - nem ébredt fel, november 27-ére hív a szoci párt, de mire is, nem tudom igazából, a Jobbik nyomul a farvizen (pl. ma tanulságos a Kárpátia zenekar a Vasárnapi újságban adott nyilatkozata), LMP-ben Schiffer néha jókat mond, de ezt a civilek, a társadalom nem és hallja, nem is érti, nem tudja hova tenni. Jó, a narancsos társadalom is most kezd ébredni...

tölgyes 2010.11.21. 11:49:23

@Letícia:
Kedves letícia!

Nem lesz ébredezés addig, amíg az ellenzék nem tud valódi, jövőbe mutató alternatívát mutatni.

Mi az ellenzék fő baja?? (MSZP-LMP), hogy a MÚLTAT KÍNÁLJÁK, AZT AMIBŐL A VÁLASZTÓNAK NAGYON ELEGÜK VOLT. (szlogenbe fogalmazva: Védjük meg 89-et...(Ezt a szófordulatot egyébként feltehetően Vitányi javasolta neki a"Nem engedünk 48-ból" formula analógiájára)

No de ki akarja megvédeni itt 89-et???A választók nagyon csalódtak a rendszerváltásban.. nem megvédeni akarják, hanem túl lenni rajta, meghaladni.. valami jobbat várnak helyette, valami mást.. Őket azzal nem lehet megnyerni, hogy GYERTEK ODA AHONNAN EL AKARTOK MENNI.

Annak még örülnünk is kell, hogy a Jobbik radikalizmusa nem vonz több embert... és egyenlőre nem követik őket többen.

Az amit leírtam nem túl bonyolult összefüggés.. és mégis: mintha még TG se ismerte volna fel.. vagy csak én nem olvastam tőle.
süti beállítások módosítása