Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:45

A KRESZ szabályait áthágom akkor, ha az állapotos feleségemet viszem a kórházba – mondta tegnap az ATV-ben Giró-Szász András. A kormánynak most állapotos a felesége, azt akarod mondani? – kérdezte Bánó András, a műsorvezető. Amit az állapotos feleséggel kellett csinálni, azt a Bajnai-kormány végezte el – tette hozzá Bauer Tamás. A metafora láthatóan alkalmas volt arra, hogy mindenki elhelyezhesse benne a saját érvkészletét, így én is ebben a keretben maradva kérdezem: valódi ez a terhesség?

Orbán Viktor egy francia lapnak nyilatkozva a következőket mondta: „Hamarosan jön a nyugdíj-, az oktatási, valamint az önkormányzati reform. Tavasszal teljesen új alkotmány születik. Ezt nevezhetjük forradalomnak, a kétharmados reformnak, amely az alkotmánnyal összhangban történik.” A nyugdíj, az oktatás és a közigazgatás mellett az egészségügy jelentős átalakítása is szóba került a napokban, ráadásul többé-kevésbé a céldátum is ismert: 2011 tavasza.

De mit is mondott korábban a Fidesz a reformokról? Súlyos mennyiségű forrás, idézet áll rendelkezésünkre ezen a téren, szilárd elvi állítások, pragmatikus megfontolások, napi politikai érdekek által vezérelt mondatok vegyesen. Két dolog azonban kiemelkedik ebből a tengerből: a támogatás és a pénz. Amikor a szocialista-szabaddemokrata kormányok változtatási szándékairól esett szó korábban, az ellenzéki párt két legfontosabb ellenérve rendre ez volt: társadalmi támogatás, az emberek megkérdezése és felhatalmazása nélkül, valamint források hiányában nem lenne szabad semmilyen átalakításba belevágni.

A Fidesz most kétségtelenül mindkettőből spájzolt valamennyit. Egyrészt az elmúlt fél évben megőrizte jelentős támogatói bázisát, s ez akkor is növeli esélyét a reformok elfogadtatására, ha a konkrét elképzeléseket sem a választási kampányban, sem a kormányprogramban nem tartotta fontosnak/érdemesnek/lehetségesnek közölni. Másrészt az elmúlt hetek költségvetési és szabálymódosító cselekvéseivel forrásokat is felhalmozott a reformok elindításához, amelyeknek így nem kell azonnal többletbevételeket eredményezni, azaz lehet némi idő, távlat, türelem a kifutásukra. El kell ismerni: ennyire kedvező, a siker reményét kínáló körülmények között még senki nem kezdhetett hozzá az oly’ sokszor megénekelt átalakításokhoz.

Mindez természetesen nem teszi szebbé az alkotmánybíróság körüli, az elvi következetesség és a konzervatív alkotmánytisztelet nyomait sem mutató politikai mérnökösködést, de talán magyarázza-értelmezi, továbbá esetleg majd valamikor és valamennyire indokolja mindazt, ami történt. Ebből a szempontból azonban egyelőre a nulladik ponton vagyunk: semmit sem tudunk a Fidesz terveiről, a reformok irányáról – így aztán azok hasznosságáról és lehetséges társadalmi és politikai fogadtatásáról sem beszélhetünk. Azt azonban tudjuk, és az elmúlt hónapokhoz képest már ez is előrelépés, hogy a kormány készül valamire.

Sőt, már egyfajta mércénk is van, amit alkalomadtán akár alkalmazhatunk is. András a tegnapi műsorban így fogalmazott „ha nem állapotos a felesége, akkor a következő sarkon ugorjon elé egy rendőr”. Szerintem a következő sarok fölé egy évszám van írva. Igen: 2014.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr92457472

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk… 2010.11.24. 14:15:47

Miért van még ember az országban, aki bármilyen süket dumát simán bevesz, akit simán meg lehet vezetni mindenféle olcsó trükkel, talmi demagógiával? A magasztos dolgokat még megértem, hogy beveszik: nemzeti együttműködés, polgári Magyarország, keleti s...

Trackback: Krasznahorkai László és a bolond, bőgő magyarság 2010.11.22. 08:31:55

"Egyáltalán nem vagyok büszke arra, hogy magyar vagyok, Isten oda teremtett, azt a kenyeret ettem - mondja Krasznahorkai László , tarr béla barátja - Képtelen vagyok büszke lenni, hogy bolondok közé születtem, és hogy bolondok között éltem. Az én ...

Trackback: A jóslat: a gazdaságpolitikánk vagy beválik, vagy nem! 2010.11.19. 12:48:38

gazdasági meseAtyámfiai, képzeljétek újabb nagyszerű tehetségét villantotta meg az ország megmentője. Jós lett belőle!Ami azt illeti, gondolkodtam róla, hogy meg kellene kérdezni valami jövőbelátót, mégis kell-e idegeskednem a jövőm miatt, avagy nyugi,...

Trackback: A Nép ellenségei 2010.11.19. 10:07:18

Levél a Nép nevében  Polgártársak!   Azon ellenforradalmi erők, amelyek Az Emberek Kormányának XXII. századi szellemű, koncepciózus és megfontolt társadalmi-politikai terében zavaró tényezők, méltán számíthatnak arra, hogy a Nép am...

Trackback: Nincs kockázat 2010.11.18. 23:03:25

Hogy mikortól válik jelentőssé az ellenforradalmi nyomás a forradalmi kormányra, nem tudni. A Centrális Erőtér Izzó Magva – mellékállásban Fényherceg – szerint egy évük van. Nyilván a választói népszerűség és a nemzetközi szervezetek türelm...

Trackback: Nincs kockázat 2010.11.18. 22:58:02

Hogy mikortól válik jelentőssé az ellenforradalmi nyomás a forradalmi kormányra, nem tudni. A Centrális Erőtér Izzó Magva – mellékállásban Fényherceg – szerint egy évük van. Nyilván a választói népszerűség és a nemzetközi szervezetek türelm...

Trackback: Legyen anarchia! 2010.11.18. 17:20:27

Ha az ember belemászik a demagógia csapdájába, ahhoz, hogy fenntarthassa a következetesség látszatát, egyre meredekebb állításokat kell tennie, és így egyre mélyebbre csúszik a gödörbe, ahelyett, hogy kikászálódna belőle. Lázár János az Alkotmánybírósá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ssi 2010.11.22. 20:37:41

@Letícia: :-))

@Ordnassac: ko/órosan egy 1 évesen néhány hónapja

cambridge.on 2010.11.22. 20:39:30

@Akitlosz: Az eddig leírtakkal egyet lehet érteni,de ebből az irigykedés hangjai hallatszanak.
A szegény ember birtokol tárgyakat, pl.autót, a gazdag cégein keresztül lízingeli és használja.

A pénzleértékelés azért szokott adni egy lökést a gazdaság lendületének, olcsóbbá téve az adott állam termékeit.
Nem véletlenül ösztönzik Kínát a jüan felértékelésére.
A lakosság megtakarítását persze negatívan érinti, a leértékelés, de a belföldi kereslet nő, az import drágábbá válásával.

@panelburzsuj: Save Money.

This isn’t rocket science but if you earn a reasonable income and you live within your means, guess what, you will probably have money left over to save. The problem most people have is they put savings last, as an afterthought. People pay bills, buy things and then whatever is leftover they try to save. That is the wrong way to save. I’m sure you’ve heard it before, but pay yourself first. Whether it is $100 a month or $1,000 a month, think of the savings as a bill that needs to be paid and do it regularly. If you are unable to save money you will find that your only wealth is in the form of material things

@guvernalista: Amerikában már elkelt államkötvény mínusz kamattal(-0,5%).
Itt magas az inflációs várakozás.

Nem találok utalást arra, hogy mi lesz abban az esetben, ha a kísérlet kudarccal végződik?
Lehet csak franciául hangzott el.
Igaz itthon még a kudarc emlegetése is libsi bérrettegő kategóriába sorolást hordoz magában.
Nincs "B" terv?

panelburzsuj 2010.11.22. 20:41:41

@lüke:

Max. 1970. Akkor mutatták be.

Ha a Szabó István-féle Szerelmesfilmről beszélünk.

(Hogy az általad idézett jelenet még Katával történt-e, vagy már 56 után, azt nem tudnám felidézni, mert nekem nem személyes emlék a film, és a maga idejében láttam - egyszer. De: filmekkel, irodalommal csak óvatosan, mert a tipizálási művészi szándék könnyen elhúz a meglehetősen szürke és döcögős hétköznapoktól.)

tbb 2010.11.22. 20:53:52

@manyike:

Ezt beírást miért nekem címezted?

De ha már mégis, akkor a véleményem szerint a cikkben szereplő vulgárbölcsészek egy fikarcnyit sem ártanak a nemzetnek.

kisspanna 2010.11.22. 20:59:09

Az alkotmányozással kapcsolatban érdemes megnézni Tóth Zoltán József előadását a hunniatv.com-on (ezen a héten naponta többször is leadja a honlap online, elvileg jövő héten lesz a második rész). Sok minden kiderül belőle (célok, tervek, okok).

SZENT KORONA TAN Tóth Zoltán József előadása (Leányfalu, Faluház)

hunniatv.com/index.php

ubul2000 2010.11.22. 21:02:38

@Letícia: Ha nem döngöltök a földbe, megpróbálok menni

tbb 2010.11.22. 21:10:41

@manyike:

Melyik kisebbségre kell a töritanár-1 szerint haragudni? A zsidókra? Mert ha igen, akkor nem igen életszerű a történeted.

Azt persze nem vitatom, hogyha egy hülyeség előfordulhat, az elő ne fordulhatna. De jellemzőnek tekinteni őket és hozzájuk igazodni, az a hülyeség eszkalációjához vezet.

lüke 2010.11.22. 21:10:58

@ubul2000:
bántanak itt valakit?
van fideszbirka, nagyanyó , öregasszony etc-
kinevezö ember,
mint,amikor a mehemed meg a tehenek találkoznak,
de ez nem hiszem ,hogy valakit is zavarna
(legfeljebb a bérkommentelöket az NBH-tól)

nyünyüge 2010.11.22. 21:11:04

@manyike:
szerintem tamás csak kodik velünk :).

@kodó tamás

A gömböc nevében kikérem a lekavicsozást, bár némi nemes érzésre azért vall, hogy emberi formának lett tartva.

Itt a honlapja:
www.gomboc.eu

guvernalista (törölt) 2010.11.22. 21:14:31

@cambridge.on:
az árfolyamkockázat magas. a probléma az, hogy nincs ár, árfolyamstabilitás, és szabad tőkemozgás egyszerre.

a piacnak esze ágában nincsen belőni a forint árfolyamot. azt meg lehet magyarázni, hogy miért nem lövi be a forintot. de miért nem lövi be a frankot?

Ordnassac 2010.11.22. 21:14:53

@ubul2000: meglepne, ha földbe döngölnénk.

kodó tamás 2010.11.22. 21:18:20

@nyünyüge: hm pedig ismerem az alkotót
Gábor a káosz elmélettel kezdte... arról nincs képed ugye? :)

Ő a legjobb matematikus az építészek között
és a legjobb építész a matematikusok között

ubul2000 2010.11.22. 21:18:36

@Ordnassac: Nincs föld, mi? :))))

Milyen hely ez, még nem voltam ott. Hogyan kell megjelenni frakkban vagy lehet normál is?

Ordnassac 2010.11.22. 21:20:33

@ubul2000: egy étterem, szóval tök normál ruhában is jöhetsz, nem kell különösebben kiöltözni. :-)

kodó tamás 2010.11.22. 21:20:36

@ubul2000: öltözz narancsnak
ha mennék én is az avatarom venném fel....

ubul2000 2010.11.22. 21:20:38

@kodó tamás: "Ő a legjobb matematikus az építészek között
és a legjobb építész a matematikusok között"
Ez nagy dícséret :))))

Anno Ihász Gáborról mondták ugyanezt: a legjobb futbalista az énekesek között, és a legjobb énekes a futbalisták között

ubul2000 2010.11.22. 21:21:14

@kodó tamás: Valószínüleg a gárda-mellényemet veszem fel

tbb 2010.11.22. 21:22:38

@lüke:

Mondtam, hogy eszkalál.

kodó tamás 2010.11.22. 21:22:49

1757.

október 10. HUSZÁRCSÍNY

Hadik András 4320 katonájával az éjszaka leple alatt 6 nap alatt az ellenség földjén 450 kilométert (a gyalogságot a huszárok mögé ültetve szállíttatta).
A Berlin falai alatt meglepetésszerűen megjelenő magyar huszárok a város átadását és hatalmas hadisarc kifizetését követelték. A huszárok fergeteges rohama a városban ellenálló 5500 főnyi helyőrséget szétszórta és foglyul ejtette.

A városi tanács vezetői ezután azonnal kifizették az óriási, 215 000 talléros összeget.

A pénz egy részét Hadik a katonái között osztotta szét. A várost magát megkímélte, csapatát erős fegyelem alatt tartotta, és nem vitt el egyebet, csak hat porosz zászlót, valamint Mária Terézia részére személyes ajándékként két tucat női kesztyűt, amelyekre a város címerét hímeztette. A magyar huszárok csak egy napig tartózkodtak az elfoglalt városban, amíg a kesztyűk elkészültek.

Hadik vesztesége 88 ember és 57 ló volt, ezzel szemben Berlinből 425 porosz hadifoglyot hozott magával.

hu.wikipedia.org/wiki/Hadik_Andr%C3%A1s#Berlin_megsarcol.C3.A1sa

Ordnassac 2010.11.22. 21:24:10

@ubul2000: kevesen szoktak 42 évesen bekerülni az MTA-ba. Idén pedig már (48 évesen) rendes tag lett.

ubul2000 2010.11.22. 21:27:09

@lüke: csak vicc volt, és egyébként is teljesen más a személyes kapcsolat, mint az interneten keresztüli "üzengetés"

Korábbi tapasztalatom szerint az első tali elég vontatott szokott lenni

lüke 2010.11.22. 21:31:31

mikulásnak öltözöm,
erröl fogtok felismerni,s rögtön itélkezem:
a rosszak virgácsot , a jók Lindt csokit kapnak

aszekelyek 2010.11.22. 21:32:19

@tbb: NEm tudom, vannak civilek csak éppen ott is vannak "események", amiket mégsem tudnak annyira kordában tartani. Ennyire még azért nem értek célt. Csak elnyomva nincsenek annyira, mint nálunk volt a CÖF pld....

lüke 2010.11.22. 21:33:08

@kodó tamás:
bizony,
hosszú is a Hadikgasse Bécsben

ubul2000 2010.11.22. 21:35:43

@Ordnassac: Nem is a személyt kritizáltam, csak a dícséret módját, azt is szolidan

aszekelyek 2010.11.22. 21:36:13

@ubul2000: Eskütétel nem lesz, szerintem:)

ubul2000 2010.11.22. 21:39:54

@aszekelyek: Ki tudja, ha lesz ott egy csinos szingli csaj :))))

ubul2000 2010.11.22. 21:41:17

@lüke: Koncert gözben is gumit rágott? vagy rosszul láttam

aszekelyek 2010.11.22. 21:41:51

@guvernalista: Már attól is gsikítanak , hátrafelé szaladtukban, hogy nem lesz kötelező nekik fizetni és most egy kicsit ez a kormány ül a pénzükön, kozmetikázandó a költségvetést. Mint azt tudjuk, ők sem siették el a továbbutalást, ha épp úgy voltak szépek a számok.@ubul2000: Azon meg van is mit kritizálni :) elolvastam:) No jó, a szerző amatőr:)

pug406st 2010.11.22. 21:41:58

hm asszem elmegyek és megpróbálom beazonosítani a kommentelőket akik arccal is felkerülhetnek végre a listámra :)

ssi 2010.11.22. 21:42:10

@tbb:
tutira valós a gimis történet
idézet: történelem tanítás/történelem értelmezés - még egy időben se biztos, hogy egybeesik - politológusképzés kapcsán se

@nyünyüge: front van, hogy kihagyott nála??? - többször eszmét cseréltünk már ugyanis :-)

aszekelyek 2010.11.22. 21:45:28

@guvernalista: még itt cseng a fülembe, amikor a mi ferink görögte, hogy mert nem takarítotok meg eleget, magyarok! , Lári-fári...., mi tehettünk róla..., igen.... a lakosság..., nem volt több elszórni való....Zabos volt.... nagyon...:DDD

lüke 2010.11.22. 21:48:06

@ubul2000:
van, aki mükorizás közben, az olimpián is
4 47.nél
www.youtube.com/watch?v=gW4LqC33TiU

aszekelyek 2010.11.22. 21:57:32

@panelburzsuj: No de a mi tukacs elvtársunk, ma reggel kifejtette, hogy miért gondolja valaki, hogy majd nem fognak már adót csalni a vállalkozások, ha egyszer kevesebb adót kell kiköhögniük? Mindenki adócsaló szerinte. Bájos. Ő nyilván nem, értelemszerűen....Ő lenne az apparatcsik, akiből még az se teltki, hogy vállalkozzon, rendes , polgári foglalkozást válasszon? HAnem inkább maradt a mindenki gazember szócső végén.... Nem tudnálak megcáfolni. Azzal is érvelt, hogy áh, a társasági adó csökkentése is csak azoknak jó, akik eleve elérték azt a volument, hogy ...., szóval az sem jó és az sem igazi adócsökkentés:) Ő nyilván jobban tudja, mint a Vállalkozók:D Az alkalmazottak meg még jobban és a nyugdíjas szépkorú hölgyek tudják a legjobban.... meg a bácsik, akik tüntettek is. Nem sejtve, a saját nyugdíjuk biztonsága ellen:D Mindezt azzal a fennsőbbséggel adta elő, mintha ők kormányon, bármit is enneél csak kicsivel jobban csináltak volna. Adócsökkentésről hallani se akartak, mert mikor lesz abból pénz...., ez az egy szempontjuk volt. By Lendvai et.nő. A várbeli masíroztatás másnapján.... Ami elég gagyi volt még kamunak is, rendvédelmestől......

ubul2000 2010.11.22. 21:58:51

@lüke: undorító, amellett szerintem veszélyes is

shwarcz bácsi 2010.11.22. 22:01:50

@Ordnassac: állítólag lesznek csajok a találkozón.úgyhogy készüljetek srácok :-) egy szál szegfűt és egy narancsot hozzatok.

Ordnassac 2010.11.22. 22:03:25

@shwarcz: meglepne, ha korombeli hölggyel találkoznék a talin, tudomásom szerint nincs húszas éveiben lévő női törzskommenter.

Aztán lehet, hogy egy kellemeset fogok csalódni. ;-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 22:04:27

@panelburzsuj: Beteszik a pénzüket bankba és a bankok kölcsönadják olyanoknak, akik vállalkozni akarnak, de nincs rá elég pénzük.

Mi ezzel a gond?

Szerintem semmi.

A gond ott van, hogy a bankok sokszor annyi pénzt hiteleznek mint amennyit a betétesek betesznek. A különbözetet a semmiből teremtik.

jjulie 2010.11.22. 22:05:29

@Ordnassac:

lesz "három az egyben", több is, válogathatsz

shwarcz bácsi 2010.11.22. 22:05:30

@Ordnassac: én úgy hallottam,hogy van! :-)

aszekelyek 2010.11.22. 22:06:31

@kodó tamás: ..hatják,.... na igen:) Majd a kiabálók bedobják a térről a pénzt az ablakon, nyugi és ki lesz fizetve:D ha csak úgy nem...@ubul2000: :)

Ordnassac 2010.11.22. 22:06:36

@jjulie: viszontkérdés: kend gyün? ;-)

@shwarcz: nocsak! Ugye nem te?

shwarcz bácsi 2010.11.22. 22:08:57

@Ordnassac: ne reménykedj :-)
bár gyönyörű vagyok,de nem hiszem hogy a te eseted... :-)

shwarcz bácsi 2010.11.22. 22:10:56

@jjulie: mi az a " három az egyben?" :-)

Ordnassac 2010.11.22. 22:11:09

@shwarcz: mertem is remélni, ugyanis férfinak gondollak. :-P

aszekelyek 2010.11.22. 22:13:49

@Akitlosz: Mondta a kedves bankszövetségi megmondó emmber, szintén tévében, hogy nekik a tőketulajdonosk által elvárt profitot kell hozniuk, ha törik, ha szakad. Látok összefüggést ezen túlzott elvárás és aközött, túl sokat helyeznek ki.

nyünyüge 2010.11.22. 22:14:24

@Akitlosz:
érdekes de kissé leegyszerűsített a bankvilág működéséről szóló elméleted.
Azért az nem egészen úgy van, hogy a bank akármennyit hitelezhet, és aztán majd valahonnan szerez vagy csinál pénzt hozzá.

Pontosan azért jöttek be a külföldi bankok Magyarországra, mert az anyabanknak megvolt az a tőkéje, ami a magyarnak nemigen.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 22:14:55

@guvernalista: Ez így van.

Minden probléma alapja, hogy a politikusok mindig többet akarnak költeni az adóbevételeknél.

Ezért csinálnak költségvetési hiányt, államadósságot és inflációt (magyarul pénzrontást).

Ha ezt a három dolgot nem tennék, akkor nem lennének hitelválságok.

A bankok szívesebben adnak hitelt az államoknak, akik így elszívják a gazdaság elől a hitelek jó részét, amitől a hitelek drágákká válnak.

Ha nem kellenének az állami költségvetéseknek hitelek, (Magyarországnak évente 5-7 billió forintnyi) akkor ezt a pénzt a reálgazdaságnak hiteleznék jóval olcsóbban.

Persze hitelhiány így sincs azok számára, akik vissza is tudják fizetni, de drága. Az állami költségvetések óriási hiteligénye árfelhajtó hatású.

Azaz az országok a sok pályázataikkal, a sok pénzzel amit a gazdaságba öntenek valójában alig segítik a gazdaságot. Azzal a haverokat segítik inkább, meg a korrupciót táplálják.

Hasznosabb lenne, ha nem csinálnának államadósságot, meg költségvetési hiányt, és akkor jutna minden megalapozott vállalkozásnak olcsó hitel piaci alapon is.

De a politikusoknak nyilván nem ez az érdekük.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 22:15:41

@guvernalista: Ez így van.

Minden probléma alapja, hogy a politikusok mindig többet akarnak költeni az adóbevételeknél.

Ezért csinálnak költségvetési hiányt, államadósságot és inflációt (magyarul pénzrontást).

Ha ezt a három dolgot nem tennék, akkor nem lennének hitelválságok.

A bankok szívesebben adnak hitelt az államoknak, akik így elszívják a gazdaság elől a hitelek jó részét, amitől a hitelek drágákká válnak.

Ha nem kellenének az állami költségvetéseknek hitelek, (Magyarországnak évente 5-7 billió forintnyi) akkor ezt a pénzt a reálgazdaságnak hiteleznék jóval olcsóbban.

Persze hitelhiány így sincs azok számára, akik vissza is tudják fizetni, de drága. Az állami költségvetések óriási hiteligénye árfelhajtó hatású.

Azaz az országok a sok pályázataikkal, a sok pénzzel amit a gazdaságba öntenek valójában alig segítik a gazdaságot. Azzal a haverokat segítik inkább, meg a korrupciót táplálják.

Hasznosabb lenne, ha nem csinálnának államadósságot, meg költségvetési hiányt, és akkor jutna minden megalapozott vállalkozásnak olcsó hitel piaci alapon is.

De a politikusoknak nyilván nem ez az érdekük.

aszekelyek 2010.11.22. 22:16:20

@lüke: A vérnarancs sem zavar:)

kodó tamás 2010.11.22. 22:19:03

@aszekelyek: :) bár kicsit elfogult vagyok:) de nagyon jo kifejezés:) a vérnarancs, használjátok egészséggel...

shwarcz bácsi 2010.11.22. 22:19:32

@Akitlosz: a politikusok mindig többet költenek az adóbevételeknél.csak azt tudnám mire????????

aszekelyek 2010.11.22. 22:21:21

@nyünyüge: Azok az anyabankok jól bedőltek ám a válság idején... és úgy tudom, senki nem ütötte meg a bokáját :D Innen szépen visszasöpörtek sok pénzt anyabankhoz, az is tény. HA ilyenek voltak az előírások, hogy anyabankok a rossz papírokba ennyit feccölhettek, lehet, a szabályok nem jók.

panelburzsuj 2010.11.22. 22:22:02

@Akitlosz:

A bank koraújkori elképzelést nagyjából el tudom képzelni.

Mi a helyzet a vasúttal és a gyógszergyárral?

(Lehet, hogy átugrottam a válaszodat, akkor ezért elnézést. De tényleg érdekel, hogy nagy, komplex rendszerek finanszírozását hogyan gondolod megoldani. Főleg a kockázatok szétterítését. Ugyanez persze visszafelé is: kisbefektető hogyan állhat sok lábon, ha nincs soklábú értékpapírpiac?)

jjulie 2010.11.22. 22:22:45

jól látom, a törökgábornak még mindig nem jutott eszébe semmi új?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 22:24:27

@nyünyüge:

Nem bármennyit.

Elvileg hússzor annyit hitelezhetnek, mint amennyi betétállomány van, gyakorlatilag valóban hiteleznek is 6-7-szer annyit.

Te már hallottál olyat, hogy valaki azért nem kapott hitelt, mert a banknak nincs elég pénze? Ilyen nem létezik.

A hitelezésnek gyakorlatilag csak a fizetőképes kereslet szab határt, nem a pénzmennyiség.

Éppen ebből fakad a hitelválság. A bankoknak mindig rengeteg hitelezhető kapacitásuk van, s azért, hogy maximalizálják a profitjukat hiteleznek is, egyre kockázatosabb ügyleteket is.

Olyan embereket hiteleztek már az USÁban akiket nem lett volna szabad. S a hitel is több volt, mint a fedezet ingatlanok valódi értéke. Na ebből alakult ki a 2008-as hitelválság.

Ordnassac 2010.11.22. 22:26:48

@jjulie: azért a Baccara-verzió valahogy inkább visszaadja a dal hangulatát. ;-)

ubul2000 2010.11.22. 22:27:22

@jjulie: Hát valahogy panganak a fíúk a parlamentben. Lehet, vihar előtti csend???

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 22:28:07

@aszekelyek: Egyértelmű.

Ha egyre több profitot akarnak, akkor egyre többet kell hitelezniük, és így egyre kockázatosabb kérelmeket is elfogadniuk. Aztán egyszer csak azon veszik észre magukat, hogy túllőttek a célon, a kihelyezett hitelek már nem behajthatóak. Ez történt az USÁban 2008-ban.

shwarcz bácsi 2010.11.22. 22:28:55

@jjulie: :-) :-) :-) :-) ez kemény,de jóóóóóó.

shwarcz bácsi 2010.11.22. 22:30:19

@jjulie: persze mert melegít a következő témára,miszerint:
blogtalálkozón jártam...

jjulie 2010.11.22. 22:34:34

@Akitlosz:

a bankok nagyon buták, igaz?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 22:38:21

@shwarcz: Biztos nem tudod?

@panelburzsuj: Mi a helyzet a vasúttal és a gyógszergyárral?

Hogy érted?

A vasúti teherszállítás elég nyereséges üzletág.
A személyszállítás veszteséges. De nem biztos, hogy minden faluba vonatoknak kell járni, ahol úgy is több kilométerre van a vasútmegálló a mező közepén a falutól.

De nem is hagyják, hogy a vasút piaci alapon működjön, az állam határozza meg az árakat.

Nagyvárosok között nyilván megérné a személyszállítás is.

Gyógyszergyárak?

Arra kellene rávenni őket adó/árszabályozással, hogy a valóban gyógyító készítmények kifejlesztésében legyenek érdekeltek, amelyek elmulasztanak egy betegséget és nem a betegek évtizedekig tartó kezelgetésében bármiféle gyógyítás nélkül.

Anyagilag az éri meg jobban az egészségügynek, ha csak kezelgetik a pácienseket, de nem gyógyítják meg.

Na ez gond.

Amúgy valójában nem tudom hogy értetted a kérdésed, csak írtam valamit. :-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 22:39:36

@jjulie: Á dehogy! Nagyon okosak.

A profit az övék, a veszteség a társadalomé.

ubul2000 2010.11.22. 22:45:14

@shwarcz: Várjál, csak nehogy előre meg legyen írva a forgatókönyv, hogy kinek hogyan kell viselkednie, és mit mondhat. A bejáratnál megkapod a személyre szóló forgatókönyvet :))))

pug406st 2010.11.22. 22:48:07

@Ordnassac: abszolút :D likviktátor :D

panelburzsuj 2010.11.22. 22:49:58

@Akitlosz:

Akkor te ugrottad át az én eredeti (hozzád címzett) kérdésemet! :)

Valami olyasmi volt, mint itt a zárójeles rész: ha nem gondolkodunk "jogi személyben", nem gondolkodunk keresztül-kasul tuljadonslásban, ha nem gondolkunk többszintű értékpapírpiacban (vagy egyáltalán nem gondolkodunk értékpapírban, csak hitelben, méghozza a betétek által erősen limitált összegben)

akkor hogyan lehet óriási, bonyolult, sokszereplős fejlesztésekbe fogni? Mondjuk: Airbus. (Nem a cégtörténet érdekel: az elv.)

Az eredeti kérdésemben az vegyi óriáscégekre gondoltam, mint gyógyszergyárakra: képzés, kutatás, fejlesztés, tesztelés, gyártás, logisztika, marketing, franckarika. De ideférhet az olyan nagyobb léptékű építési buli is, mint a Corvin Sétány, vagy a Docklands.

Autópályáról meg mukkani is alig merek ... :)

Ordnassac 2010.11.22. 22:50:55

@pug406st: teásoknak meg pickwicktátor. ;-P

@ubul2000: "Ordnassac feltűnően csöndben volt." (Na ez az, ami biztosan nem jön össze. :-P)

pug406st 2010.11.22. 22:53:32

@Akitlosz: hűűű azért ez szerintem elég erős... nagyon leegyszerűsíted a pénzpiacot. persze megvan a részvényesek profitelvárása de ugyanúgy a betéteseké is (kamat).

Ordnassac 2010.11.22. 22:54:18

@panelburzsuj: már vártam ezt a reakciót. ;-)

panelburzsuj 2010.11.22. 22:57:16

@Ordnassac:

Froclizázban kifejezettem megbízható vagyok! :)

pug406st 2010.11.22. 22:57:23

@Ordnassac: így van :D amúgy tényleg érdekes lenne megnézni pl aszékelyek-et élőben :)

ubul2000 2010.11.22. 23:03:39

@Akitlosz:
"Arra kellene rávenni őket adó/árszabályozással, hogy a valóban gyógyító készítmények kifejlesztésében legyenek érdekeltek, amelyek elmulasztanak egy betegséget és nem a betegek évtizedekig tartó kezelgetésében bármiféle gyógyítás nélkül.

Anyagilag az éri meg jobban az egészségügynek, ha csak kezelgetik a pácienseket, de nem gyógyítják meg." Emlékszem, egy tv műsorra, az idősek talán emlékeznek rá. Volt egy amerikába szakadt hazánkfia, aki feltalált valami égés elleni csodaszert, kis mennyiségben csinálta is, majd hazatelepülése után a magyar államnak ajándékozta szert. Valamelyik gyógyszergyár elkezdte gyártani. Ezután volt egy tv műsor (talán a felkínálom) és oda meghívták a gyárat, gyógyszerészeket, meg olyan égéssérülteket is, akik használták ezt a szert. Volt a meghívottak között egy fiatalember, aki használta (súlyos égési sebeire) a bácsi által manuálisan készített kenőcsöt is, meg a gyár által kihozott kenőcsöt is. Elmondta, hogy tapasztalata szerint a gyár által kihozott kenőcs szinte semmit sem ér az eredetihez képest, szerinte valamit kihagytak belőle. A gyógyszergyár képviselője felháborodottan mondta, hogy nagy kegyet gyakorol, hogy nem perli be a srácot hitelrontásért. Emlékezetem szerint arról nem nyilatkozott, hogy azonos-e a két kenőcs.

Ez tényleg nagy gond, és így is van. Sajnos nem tudom mit lehetne tenni ellene.

ubul2000 2010.11.22. 23:04:42

Na, most jön a negyedik - az új poszt szerint

tbb 2010.11.22. 23:05:16

@aszekelyek:

Vannak események amiket kordában tartanak és vannak amelyeket nem. De én nem az események kordában tartásáról beszéltem hanem a politikusaikéról. Ami alatt csak annyit értek hogy a civil erő elég erős ahhoz, hogy a politikusi önkénynek gátat vessen. Azt mondod, hogy azért van erre lehetőségük mert nincsenek annyira elnyomva, mint mondjuk nálunk a CÖF. Így van, de ez ott sem a politikusok jóindulatán, bölcsességén múlott, hanem kivívták maguknak.

Ordnassac 2010.11.22. 23:20:07

@ubul2000: illetve pont, hogy nem jön, ha jól értem TG-t. ;-)

@tbb: a CÖF is kb. annyira civil, mint az Új Spartacus Liga...

ubul2000 2010.11.22. 23:22:20

@panelburzsuj: Azt elég nehéz. Mert ugye az eredeti recepthez (sem) férsz hozzá. Azóta egyébként több forrás is beszámolt olyan emberek tapasztalatairól, aki mindkettőt használta. Ez megerősíti azt, amit a srác a tv-ben mondott.

(Szó nincs arról, hogy a gyár által készített valami ne lett volna jó, csak éppen nem annyira...)

tbb 2010.11.22. 23:22:55

@manyike:

Elhiszem, hogy tutira valós a gimis történet. De mi következik ebből? Szerintem semmi.

Az meg hogy a történelem tanítás/történelem értelmezés - még egy időben se biztos, hogy egybeesik - politológusképzés kapcsán se, abból az következik, hogy a történelemtanításban nem a helyes értelmezés közlése a legfontosabb, hanem a helyes értelmezéshez vezető út ill. útak megmutatása.

ubul2000 2010.11.22. 23:23:48

@Ordnassac: Elsőre csak a címet láttam :)))

tbb 2010.11.22. 23:30:09

@Ordnassac:

Szerintem is. De hát egyelőre csak ennyire vagyunk képesek. Majd ha lesz polgári középosztályunk, észrevehető lesz a változás.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 23:33:16

@panelburzsuj:

Úgy, hogy először is felhalmozás van, és akkor a már megtermelt pénzből lehet vállalkozni.

Mégis kinek kellene vállalnia egy új cég kockázatát?

Hitel minden mennyiségben, aztán ha nem jön be, akkor legfeljebb "leírják" a hitelt, úgyis csak a semmiből teremtett adósságpénz volt?

Ha valakinek valóban jó ötlete van, amire valóban nyereséges üzleti vállalkozást lehet alapítani, és meg is tudja csinálni az ötletét, az fog rá befektetőket találni, meg hitelt nyújtó bankot is, ha az jobb.

Autópályát meg az állam építi az adófizetők pénzéből optimális esetben. Nem?

Nem az a gond a világban, hogy túl kevés a hitel, hanem az, hogy túl sok. Óriási adóssághalmok halmozódtak fel. visszafizethetetlen mértékűek.

De a problémák nem a reálgazdaságból fakadnak elsősorban, hanem az államok működéséből.

Három dolgot nem szabadna csinálni és akkor mindegy mit tesznek a kormányok, nagy gond nem lehetne.

költségvetési hiányt
államadósságot
inflációt.

Emellett persze nem szabadna hagyni, hogy a kereskedelmi bankok ilyen mértékben szaporítsák z adósságpénzt a semmiből.

Azt lassan belátja a világ, hogy a kereskedelmi magánbankokat szigorúbban kell(ene) fogni, de a politikusok csak azért is tovább építgetik az adóssághalmokat.

Ez semmi jóra nem fog vezetni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 23:35:14

@pug406st: Csak nem a betétesek határozzák meg egy bank üzletpolitikáját, hanem a részvényesek által megbízott vezetőség.

panelburzsuj 2010.11.22. 23:48:10

@Akitlosz:

Maradhatunk abban, hogy komplexitás kérdését igyekszel buzgón, de nem túl meggyőzően elkenni?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 23:59:21

@panelburzsuj: Te mekkora komplexitást várnál egy ilyen netes társalgásban?

Szét püfölöm a billentyűzetet.

Könyvet írjak itt hirtelen pár óra alatt? :-)

panelburzsuj 2010.11.23. 00:20:13

@Akitlosz:

"Ha valakinek valóban jó ötlete van, amire valóban nyereséges üzleti vállalkozást lehet alapítani, és meg is tudja csinálni az ötletét, az fog rá befektetőket találni, meg hitelt nyújtó bankot is, ha az jobb."

Csak anyit várnék, hogy egy Airbus, egy Docklands, egy északi-tengeri smart-energiahálózat méretű vállalkozásban te hogyan szerveznél befektetőket mondjuk jogi személyek nélkül, kerezsttuljdonlások nélkül, állami garanciák, kezességvállalások, bonyolult értékpapír-műveletek nélkül?

Muszáj karikíroznom: csókolom, kéne 30 milliárd euró az okosáram-ötletemre, bent van a fiókvezető úr a szobájában?

lüke 2010.11.23. 07:24:48

@Akitlosz:
azt akarják ,de nem sikerül,íme a sikerlista:
Viox
Lipobay
glitazonok
az utóbbi pár évben,amiktöl meghaltak

a medicina alapelve : biztos csak a halál, ami a születéssel megkezdödik

nyünyüge 2010.11.23. 07:44:12

@Akitlosz:

Persze nem lehet egy blogon - főleg más blogján - könyv hosszúságú magyarázatokat írni.
De ha nem ilyen binárisan látnád a világot, akkor nem fogalmaznál ilyen sommás véleményeket.

Bankügyben javasolom a tőkemegfelelési mutató kiszámításába és a céltartalék-képzés témakörben való elmélyülést.

A hülye gyári gyógyszerkutatóknak meg csak szólnod kellene, hogy amig nem tudnak a betegségek végleges meggyógyítására megfelelő tökéletes, mellékhatásmentes gyógyszert kitalálni előzetes kutatgatás nélkül, ne tökölődjenek semmivel.

Végülis úgyis túl kezd vészesen túlnépesedni ez a bolygó.
süti beállítások módosítása