Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
nov 26
17:36

Az egyik legmegbízhatóbb közvélemény-kutató szerint „bár a nyár eleje óta a teljes népesség körében fokozatosan csökkent a kormánykoalíció támogatottsága, az elmúlt egy hónapban alig történt változás a Fidesz-KDNP népszerűségében, és továbbra is nagyjából minden második válaszadó elégedett az Orbán-kormány eddigi munkájával”. Vajon miért?

(Forrás: Median)

Fél évvel a parlamenti választás után nem tűnik túl bölcs dolognak folyamatosan a támogatottsági adatokat figyelni. Bár minden eseménynek van, lehet jelentősége, hiszen közvetlenül vagy áttételesen formálja a választók gondolkozását, beépül a véleményükbe, a következő döntési helyzet még olyan messze van, hogy ilyenkor csak az érintetteket és a szakmabelieket szokták érdekelni a népszerűségi adatok.

Az, hogy most a korábbiaknál lényegesen többen figyelnek a kutatásokra, elsősorban két okkal magyarázható. Egyrészt azzal, hogy a kormány folyamatosan a választók akaratára és a támogatók rendíthetetlen bizalmára hivatkozik döntéseinél. Másrészt pedig azzal, hogy olyan jelentős, nagy vitákat kiváltó események történtek az elmúlt hónapokban, amelyek után valóban sokan kíváncsian (továbbá félve vagy remélve) várták a közvélemény reakcióját.

Többször jeleztem, hogy megítélésem szerint gyors változás, jelentős mozgás nem várható a támogatottsági adatokban. Egy korábbi bejegyzésben már bemutattam, hogy mindez nem lenne példanélküli: 2002-ben is viszonylag hosszú ideig megőrizte jelentős előnyét az MSZP. A mostani helyzetnek azonban ehhez képest is van legalább két olyan újdonsága, ami miatt a Fidesz valóban csak lassú és fokozatos erózióval számolhat.

1. Látni kell, hogy az Orbán-kormány lépései a választók egy jelentős része számára valóban kedvesek és kedvezőek. A szimbolikus és a gazdasági döntések sokaságából egyelőre a Fidesz-támogatók ki tudják választani azokat az elemeket, amelyek igazolják korábbi választásukat. A kormány ráadásul a korábbi szocialista-liberális kabinetekkel szemben különös figyelmet fordít arra, hogy egyetlen téma kapcsán se maradjanak a szavazók gondolatmankó, érvelési útmutató nélkül. A vesztesnek látszó helyzetekben sem teszik fel a kezüket, fogadják el az olykor valóban nyilvánvalónak látszó tényállást: az utolsó töltényig harcolnak. Pontosan ez a kommunikációs mentalitás vezet el oda, hogy egyetlen vita sem válik egyoldalúvá, még az egészen reménytelen ügyek sem bizonytalanítanak el tömegesen szavazókat. Egészen más lenne a helyzet, ha ezekben a témákban a Fidesz meg sem próbálná az elterelő-meggyőző érvelést – ahogy tették ezt sokszor a szocialisták -, hanem elfogadná például a „pártkatonák bebetonozása”, az „alkotmánybíróság korlátozása”, vagy a „magánynyugdíj-pénztárak államosítása” helyzetleírást. Amíg a Fidesz így politizál, nem fog óriási zuhanásokat elszenvedni – de persze ez önmagában még nem menti meg attól, hogy fokozatosan elveszítse a korábbi támogatóinak jelentős részét.

2. A 2010-es választások utáni helyzet másik újdonsága az alternatíva látványos hiánya. A Fideszben csalódott, elbizonytalanodott szavazók számára ma nincs komolyan vehető választási lehetőség. Az MSZP hiteltelen és vállalhatatlan, az LMP erőtlen és ingatag, a Jobbik pedig csak egy meghatározott kör számára vonzó. Ebben a helyzetben a „kisebb rossz” érve hosszú ideig képes megfogni, ott tartani az embert, s ha már dezertálna is, legfeljebb a bizonytalanok táborát növelheti. Máskor sem úgy történik persze, hogy hirtelen elpárolognak a szavazók. Először csak elégedetlenek, a kormány támogatói közül is egyre többen válaszolják, hogy rossz irányba mennek a dolgok, aztán egyszer csak átszakad a gát. Ennek ellenére nekem úgy tűnik, hogy az alternatíva hiánya ma jelentős magyarázó erő: ha létezne egy potens, hiteles konzervatív, liberális vagy centrista erő, a lemorzsolódás lényegesen komolyabb méreteket öltene.

A mostani kutatások értelemszerűen nem rögzíthették még a választók reakcióit a kormány legutóbbi nyugdíjügyi bejelentésére. Korábban azt írtam, hogy talán ez lehet az első olyan vitatott lépés, amely a legtöbb szavazó vacsoraasztaláig is eljuthat - azaz rendelkezik azzal a minimum feltétellel, ami a vélemények megváltoztatásához szükséges. Ráadásul itt – ahogy ezt egy blog szerzője okosan érvelve elmondta – a kormány leginkább azokkal a társadalmi csoportokkal konfrontálódhat, akik a Fidesz törzsszavazóinak számítanak. December végén – amikor napvilágra kerülnek a bejelentés utáni első felmérések – már valamivel többet tudunk majd arról, hogy van-e ilyen, s ha igen, mekkora lehet ez a választói veszteségben kifejezhető politikai kár.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr312475216

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szocialisták izmosítása 2010.11.29. 16:11:52

A helyhatósági választások után az ország nagy eséllyel narancsba borul. Az új választójogi törvény nagyban tett azért, hogy a helyi szervezetek, egyesületek, valamint a kisebb pártok rajthoz se állhassanak október 3-án. A mezőny némileg sz...

Trackback: Néma gyereknek anyja se 2010.11.28. 20:36:45

Ceterum censeo, csak hogy legutóbbi posztomra utaljak, abban látom az esélyt, ha világosan és sokan megfogalmazzák aggodalmukat a fidesz politikájával szemben. Ugyanakkor vitatkoznék kisával, a zsákfalu szerzőjével, hogy csak „demonstrációkkal, t...

Trackback: Esemény a láthatáron 2010.11.27. 18:03:45

November közepén indítottam útjára a két legnagyobb - és ilyen lehetőséggel szolgáló - hazai közösségi portálon az alább IDE'zett leírású ESEMÉNY-t:Időpont: 2014. 04. 06. 6:00-17:00Be IDE az Országgyűlésbe Az ESEMÉNY-re jelentkezők teendői:0. addi...

Trackback: A magánnyugdíj és a feltörekvő kisegér 2010.11.27. 09:57:13

  Az elmúlt húsz év egyetlen igazán időtálló, ugyanakkor alapvetően felvilágosult abszolutista szellemben fogant reformját tervezi megszüntetni a kormány. Török Gábor, politológus, 2010. november 24.   Török Gábor exeszdéeszes. Neoliberális...

Trackback: Kormányzati K.O. 2010.11.27. 08:17:33

jósló mese Atyafiak, nagy össznépi felhördülés kísérte a narancssárgában szorítóba lépett kormányzati játékos legutolsó mozdulatát! Több kellemetlen szurkálása volt már Matoljki és csapata taktikájának, még a tisztánlátását is megzavarta a Magyar Nép S...

Trackback: Haverok, buli, manna 2010.11.27. 06:42:10

  Már most nagyon sokat feszegetik azt a témát, hogy vajon mi lesz 2014-ben és vajon lesz-e 2014-ben egyáltalán választás? Könnyen lehet, hogy mindez csak vicc volt, mármint a választások elnapolása, de azért mégis érdekes kérdés, hogy mi lesz az ...

Trackback: Az erkölcsjavító különadóról és az első éjszaka jogáról 2010.11.27. 01:10:44

2011. évi leg-I. törvény az erkölcsjavító különadóról és az első éjszaka jogáról Az Országgyűlés a 2010. évi Országgyűlési választáson megnyilvánult népakaratra támaszkodva megerősíti a házasság intézményének erkölcsi alapjait, és egyúttal megújított...

Trackback: A nyugdíjsztori 2010.11.26. 19:01:03

A magánnyugdíjpénztári megtakarítások államosításának szerdai bejelentése óta az Index címlapján több blogger szaktárs véleménye is megjelent az ügyet reflektálva. Egy közös volt bennük: az ellenvetés, az elutasítás. Olvashattunk egyéni sérelmekről, el...

Trackback: Hogyan juthattak el idáig? 2010.11.26. 18:44:36

Nem volt más lehetőségük? Egyszerűen az ország helyzete, az IMF és az EU rugalmatlansága miatt nem maradt más megoldás? (Fotó: Kovács Attila/Index) Sokan állnak most meglepetten és kérdezik: hogyan juthattak idáig? Hogyan juthatott el a Fidesz odáig, ...

Trackback: Whiskys után Orbánból lesz nemzeti hős? 2010.11.26. 18:09:09

 A magánnyugdíjpénztári megtakarítások államosítását a véleményformálók többsége egyszerű lopásként értékeli. Nos ez az ország az, ahol ez a fajta cselekmény bocsánatos bűn, mi több, támogatandó cselekmény. A magyar ember szereti a "Robin Hoo...

Trackback: Mi lesz a nyugdíjakkal? 2010.11.26. 17:55:25

Elég nagy a felhördülés ezzel a "szabad" pénztárválasztással kapcsolatban, de a tárgyilagossággal nem nagyon találkoztam, inkább csak hőbörgéssel. Leszögezném, hogy én sem repesek örömömben akkor, amikor belekényszerítenek bármibe.1998-ban se...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.11.27. 23:41:46

@pug406st: mégpedig? Majdnem leestem a székről, amikor megláttam a videót. :-D

panelburzsuj 2010.11.27. 23:44:39

@Ordnassac:

Licit van?

"Mikor menjen ki pisilni a Harry Potter film alatt?"

hirszerzo.hu/shake/20101122_harry_potter_film

ökörpöröly 2010.11.27. 23:45:55

@pug406st: Vártad és izgultál?:) Ó, micsoda megtiszteltetés számomra, hogy remegő lábbal vártad, hogy vegyelek észre!:)
Megtettem! Most örülhetsz! Csinálhatsz magadnak kitűzőt is "hozzám szólt ökörpöröly" felirattal.:) Legalább tudsz mivel dicsekedni!:P

ökörpöröly 2010.11.27. 23:47:18

@porfelhő: Remélem, te nem utálsz!:) Még a végén egységfrontba tömörítem a MANYUP-párti és anti-MANYUP tagokat!:) Látjátok, ha rám bíznátok, gyorsan összejönne a világbéke!:P

2010.11.27. 23:49:23

@Ordnassac: ez de nagyon jó!:)) A két a kedvencem!:)))

pug406st 2010.11.27. 23:53:03

@ökörpöröly: erre leszek büszke életem végéig :)

Ordnassac 2010.11.27. 23:54:01

@panelburzsuj: vajon TG ezeket a linkeket is megnézi? :-D

@török gábor: félszakmai kérdés: mit vársz a hétfői El Clásicón? ;-)

ökörpöröly 2010.11.27. 23:56:15

@pug406st: Szeretném kérni, hogy sírfeliratodon is említsd meg majd személyiségem kihatását életedre!:)

2010.11.28. 00:00:43

@Ordnassac: ;)

Szép álmokat!:)

ökörpöröly 2010.11.28. 00:03:59

Jó éjt! Jó pihenést! Maradjon holnapra is nyál a köpködéshez!:)

Ordnassac 2010.11.28. 00:06:03

Kodó után szabadon:

1304.

Július 20-án megszületik Francesco Petrarca itáliai költő. (Valamelyik kommentben úgyis szó volt a petrarcai szonettről.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.28. 02:44:39

Mily sok volt itt este az ökör(pöröly)kö(pkö)dés...

nyünyüge 2010.11.28. 08:38:08

@ó jaj:
Adózás az mnyp-beli hozam után? Klassz.

Mégis volt hozam? Hetek óta azt halljuk nyugdíjvédő amazonunktól, hogy el lett nyugdítőzsdézve minden, és az inflációit sem követte az ott gyűjtött tőke!

nyünyüge 2010.11.28. 08:42:05

@Zengőtorkú Nyivákoló:
"@tölgyes: 18000 ? ez hogy jött ki? "

A 18000 egy meseszám, a nép ajka hitelesíti.

porfelhő 2010.11.28. 08:43:34

Hol vagytok? Elmentetek a hitgyülekezetbe, vagy alszatok még:!:) Ha elmentek a "fiúk", ott jó helyen vannak!

porfelhő 2010.11.28. 08:56:03

A tölgyes! az egy "fantasztikus", csodálatos!:) a véleményvezéren , a blogon, is terjeszti a "bűvös" milliárdokat!:) teccik!

porfelhő 2010.11.28. 09:04:38

Új szellemiségü gazdaságpolitika része. Új szociálpolitikai koncepció kidolgozását tervzei a kormány.
Ne nőjön tovább a nyomorban élők száma, ez a célja a kormánynak.
Másfél millió ember nevezhető szegénynek, de ennél többen élnek a létminimum alatt, és még több embernek kell alapvető dolgokról lemondania, pl. hogy felfütse lakását. /no az meg ha van egyáltalán/!
2011. után elkezdődik a lakásépitési program. Fontos feladat az elszegényedés, a nyomor újratermelődésének megállitása, és hogy az emberek kikerüljenek az adósságcsapdából.

lüke 2010.11.28. 09:07:17

@nyünyüge:
minden jövedelem meg lesz adóztatva, pár pillanat és a nyugdij is

shwarcz bácsi 2010.11.28. 09:09:18

@nyünyüge: tölgyesnek úgy jött ki a 18e mrd,hogy bármily meglepő is, de kiszámolta.... :-)
elképesztő ez a matolcsy.

Diocles 2010.11.28. 09:13:57

OFF

Szlovákiai választások:

ujszo.com/node/392003/talk

A magyar kormány által favorizált MKP minden kedvezőtlen előjel ellenére megkapaszkodott (kiütéssel győzött olyan szlovákiai magyar "nagyvárosban", mint Dunaszerdahely), a Híd-Most nem tört át, a szlovák kormánykoalíció csúnyán bukott.

lüke 2010.11.28. 09:15:29

@shwarcz:
kicsit szerepel s függöny le, ez a scenárió
gondolom

2010.11.28. 09:17:10

@Diocles: hm, gratula nekik!:) Valami jó politikai hír is van mára...

lüke 2010.11.28. 09:17:17

@Diocles:
de Komáromban nem
www.felvidek.ma/
magácska a KP-s sajtót olvassa?az ellenség nem alszik

lüke 2010.11.28. 09:18:03

@Letícia:
hali
addig ügyvezetés lesz?

melus79 2010.11.28. 09:18:50

@Letícia: Jó reggelt mindenkinek!

Az utolsó mondattal tökéletesen egyetértek...
Elég nehezen olvastam az esti és éjjeli kommenteket!:)Nem bírtam követni,ki kinek válaszol vissza,néhány esetben azt sem,hogy mit!:)

2010.11.28. 09:25:13

@lüke: jó kérdés...:)

@melus79: jobb is, hogy nem bírtad követni...

Ma a Kossuthon a Kabarématiné megy 10.00-ig a Bolyki borásszal!:)

melus79 2010.11.28. 09:25:59

nol.hu/gazdasag/szabad_valasztas__kovetkezmenyekkel

"- Döntött már az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésről?

- Igen, hogyne, meghoztam a döntést. Engem meggyőzőtt a kormány nyugdíjmentő csomagja. Mindig is azon a véleményen voltam, hogy 1998-ban nem kellett volna bevezetni a kötelező magánnyugdíjrendszert. Olyan lyukat üt az állami nyugdíjkasszán, amit nem lehet pótolni.

- Akkor minek lépett be?

- Az ilyen ügyeket a feleségem intézi. "

Ilyen emberre bízták az ország gazdaságát,most már nem csodálkozom.Lehet,hogy most is a felesége döntött!?

melus79 2010.11.28. 09:28:34

@melus79: ...most már nem csodálkozom semmin! Így pontos!:)

Szimba 2010.11.28. 09:29:23

@Letícia:

Gratulálok a pedagógiai, mit pedagógiai, gyógypedagógiai módszereidhez!:-)

shwarcz bácsi 2010.11.28. 09:29:26

@melus79: elképzelhető.azt mondják matolcsy megcsinálta a nagy mutatványt, a rendszer átalakítását.ha bejön ő a sztár.
ha nem jön be és bukik, elvitetik vele a balhét.bár ő így is úgy is menni fog.

iroknektek 2010.11.28. 09:33:59

A magyar kormány államosítani akarja a magán-nyugdíjpénztárak 11 milliárd euróját címmel számolt be a nyugdíjrendszer átalakításról hétvégi számában a Le Monde című napilap.
A mértékadó francia liberális újság szerint "a magyar kormánynak a magán-nyugdíjpénztárak elleni puccsa" súlyosbította a befektetők bizalomvesztését, s az Európai Bizottságot is reagálásra késztette. "Budapest nyugati partnerei most már növekvő nyugtalansággal figyelik azt, ahogy az Orbán Viktor vezette konzervatív jobboldal hat hónapja átformálja a törvényhozást és felszámolja a hatalmi ellensúlyokat" - hangsúlyozza a bécsi keltezésű írás szerzője.

Megemlíti, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter októberben még arról beszélt, hogy azt a járulékrészt, amelyet a munkavállalók a magán-nyugdíjpénztáraknak fizetnek, 14 hónapon át az állami kasszába fogják téríteni a költségvetési hiány csökkentésére. November 24-én azonban a lap szerint a kormány "valóságos ultimátumot" intézett a magán-nyugdíjpénztári tagokhoz, amikor 2011 január 31-ig szabott időt arra, hogy a megtakarításukkal együtt átlépjenek az állami rendszerbe. Különben elvesztik jogosultságukat az állam által garantált nyugdíjhoz, amelyhez a kötelező járulékot a munkáltatóknak egyébként továbbra is be kell fizetniük - emlékeztetett a Le Monde

2010.11.28. 09:36:53

@Szimba: köszi!:) [Mire gondolhatsz vajon?;)]

iroknektek 2010.11.28. 09:46:13

Az emberek döntő többsége támogatja az Orbán-kormány intézkedéseit - reagált Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az MSZP szombati budapesti nagygyűlésén elhangzottakra.A kormánypárti politikus emlékeztetett rá: az Orbán-kormány a bankoktól, az energiaszektor szereplőitől, a multinacionális kereskedelmi láncoktól kért szolidaritást, hogy orvosolni lehessen az ország csődhelyzetét, amelyet a szocialisták "katasztrófapolitikája" idézett elő.

Kósa Lajos sajátos helyzetnek nevezte, hogy az alkotmányt és a demokráciát most félti Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és nem akkor féltette, amikor "ártatlan járókelőket vert véresre, maradandó sérüléseket okozva a rendőrség Gyurcsány Ferenc (akkori miniszterelnök) és a szocialisták parancsára 2006-ban".

"Nagyon a feje tetején állnak a szocialisták, ebből még komoly bajuk is lehet, mert nem érzékelik azt - ami egyébként az adatokból nyilvánvaló -, hogy az emberek döntő többsége a polgári kormány, az Orbán-kormány intézkedéseivel egyetért, azt támogatja" - mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Kósa Lajos szerint a nyugdíjvédelmi intézkedéseket azért kellett meghozni, mert "a szocialisták által beüzemelt, kényszerből működtetett nyugdíjpénztárak veszélyeztették az állami nyugdíj kifizetését".

oszt. ezután minden jó lesz, meg szép lesz! csak tessenek várni! én is várom továbbra is az "esélyt".

2010.11.28. 09:51:46

@iroknektek: döbbenet. Most megfenyegette a szocialistákat? Vagy épp aggódik értük? Amit nyilatkozott Kósa, maga sem gondolhatja komolyan. Én is a fejem tetejére állok, ha érti mélységében matolcsy baromságát.

Azt értem, hogy az alternatív dec.31. választás helyett január 31-ig beterelik a jóembereket az akolba.

És azt is, hogy így tartható a pénztömeg. De hogy miért kell ami rossz mégis hozamot hozott megadóztatni, mielőtt át kell vinnem az államiban, azt nem tudom!

Mert ha hozamot hozott ott és nekem abból még adóznom is kell, akkor nem igaz, hogy csak az államiban éri meg lenni!!

Szóval, elég szemétség az egész. Meg is fájdult a fejem, megyek is a Piacra inkább.

sárkányfő 2010.11.28. 09:52:10

@PR-küszöb:
Köszönöm az idézetet, remek. Elkapta a lényeget.

Nekem egy-egy kormánnyal sose a gazdaságpolitika volt a fő bajom, persze is nagy baj, de a gazdaság olyan, amit 3 év alatt bármikor rendbe lehet rakni (sőt, Bokros vagy Bajnai 1 év alatt is tudott stabilizálni), szóval minden látszat dacára van rosszabb is. A társadalompolitika. Abban akkora károkat szenvedtünk el az elmúlt 20 évben, amiket kb 50 év alatt lehetne rendbe tenni, ha egyáltalán lehetséges, és igen, ebben tartom messze a legnagyobb felelősnek az erőszakos, megosztó és gátlástalan fideszt, amely nem az egész országot akarja szolgálni, hanem csak azt a réteget, amelyik őt magát beszavazza a hatalomba. ma már olyan mértékűvé sikerült hisztérizálni és gyűlölködővé tenni és megosztani a népet, hogy önmagában ez a kóros bizalmatlanság is akadálya annak hogy normálisan működjön az ország, és a gazdaság - nem is szólva az ország hangulatáról és közérzetéről.

sárkányfő 2010.11.28. 10:01:40

Ezt nézzétek meg:

www.privatbankar.hu/html/bef/6021.php

Itt a kötelező magánnyugdíjpénztárak összehasonlítása található egy kis táblázatban 2003-2007 között.

Érdekes dolgok derülnek ki belőle:
1. Az OTP-é a legnagyobb taglétszámú (805 ezer fő) pénztár. Ennyit a gonosz csúf külföldi karvalytőkéről. Na nem mintha nem az én pénzem lenne egy külföldi tulajdonú mnyp-ban vagy bankban, szóval a cég tulajdonosának nemzetiségét csak a habzó szájú magyarok képesek összekeverni a számlákon vezetett magyar emberek magyar forintjaival. Persze mániákusokat még a banánt, tőkehalat és mobiltelefont is jó magyar földben akarnának termeszteni, szóval sokat nem kell velük törődni

2. Nyereségesek voltak. Nahát. Általában 9-10% között hoztak, a két szélső érték 7,5% és 10,7%. (Vajon az állam mennyi fial? :))

A táblázatban nincs benne a 2008-as év, akkor nyilván veszteségesek voltak, mint a fejlett világon gyakorlatilag mindenki, de mint tudjuk azóta már vissza is hozták a válságbeli veszteséget.

iroknektek 2010.11.28. 10:08:01

" a kabinet "eltökélt szándéka volt", hogy a reálhozamot adó- és járulékfizetési kötelezettség nélkül lehessen felvenni, egy összegben. "A jogászok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy ez nem lehetséges, illetve igazságtalan lenne, ezért a többi tőkejövedelemhez hasonlóan fog adózni, vagyis a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó alá fog esni" a reálhozam - közölte Selmeczi Gabriella.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken terjesztette az Országgyűlés elé a vonatkozó
jogszabálytervezetet, amely a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról címet viseli.
A törvényjavaslat szerint az állami rendszerbe átlépők kedvezményt kaphatnak a magán-nyugdíjpénztári tagdíjbefizetéseken elért reálhozam utáni adóból.
A kedvezmény mértéke az átutalt tagi kifizetés 20 százaléka, legfeljebb 300 ezer forint. A parlament hétfőn kezdi a törvényjavaslat részletes vitáját."

Holnap! csupa" izgalom" lesz a parlamenti vita. gondolom.
"Hangulat-, helyzet" van, itt a blogon is! meg az egész országban.!

pug406st 2010.11.28. 10:16:32

@ó jaj: ez 2007ig. utána jött amire fidesz hivatkozik

pug406st 2010.11.28. 10:18:33

amúgy akkor már ez a táblázat frissebb és jobb. mindhárom befektetési forma megtalálható benne és ha jól láttam csak 1 mnyp nem ért el reálhozamot :)

www.privatbankar.hu/nyugdij/kotelezo_magannyugdijpenztarak/adatok

Szimba 2010.11.28. 10:22:55

Innentől nem annyira izgalmas, hanem egyértelmű lesz minden a parlamentben (is).
A "birodalom visszavág" menetrend van műsoron, pedig lehetett volna ez másként is.

pug406st 2010.11.28. 10:23:05

@ó jaj: a gazdaságban akkor lehet rövid idő alatt elérni felmutatható stabilizálódást ha a bevételi oldalt növeljük és a kiadásit vágjuk. Mind a kettőt megszorításnak hívják.

lüke 2010.11.28. 10:28:31

@shwarcz:
ne froclizz:)
egész jó tőmondatokban ír az elején ahonnan elevezünk a sötét öblökig

panelburzsuj 2010.11.28. 10:29:10

@pug406st:

És az is kihámozható belőle, hogy az "eltőzsdézés" szóval a nagyobb pénztárak (Aegon, Allianz, ING, OTP) közül leginkább az OTP produkcióját lehet illetni. Ugyanis faramuci módon ott produkált jóval nagyobb hozamot a klasszikus (óvatos) portfólió, mint a növekedési (legmerészebb) változat.

pug406st 2010.11.28. 10:37:14

lOl

"- Mindketten tudjuk, hogy valójában szó sincs döntési szabadságról. Miért nem húztak egy vonalat január elsejével: akkortól mindenki visszakerül a tb-be, oszt jónapot.

- Mert az államosítás lenne, az pedig ellentétes egy konzervatív polgári kormány közgazdasági gondolkozásával. Mi biztosítjuk a szabad választás lehetőségét, aminek viszont vannak következményei."

- Névhez kötötten, pontosan nyomon követve, hány forintra jogosult a foglalkoztatott?

"....akinek viszont nem érte el a hozama az inflációt, azoknál az állam kiegészíti a hiányzó összeget. Többségében ilyen pénztártagok vannak.

- Ez mennyibe kerül a költségvetésnek?

- Ez nem készpénzt jelent, hanem jóváírást."

Íme az előremutató gondolkodás. Ha csak jóváírjuk az nem kerül semmibe... akkor szeretném megkérni a bankom, hogy csináljon már nekem egy befektetést sok milliárddal. csak úgy viccből virtuálisan... az nem kerül semmibe, de azért vezesse be a könyveibe....hát vicc ez az ember főleg, hogy előtte még arról beszél, hogy az átlaghozam 0,73% volt. ha a többség vesztett akkor ez miért pozitív szám?

lüke 2010.11.28. 10:39:22

@Szimba:
van forgatókönyv:
Matolcsy megöli a MNYP-t,
függöny ,el
és még van egy pár ilyen rövidke librettó,

te legalább megvagy! -remélem jobban
de hol van zsülinéni/bácsi?

trurl (törölt) 2010.11.28. 10:46:49

Poszt.
Kérdezőbiztos (továbbiakban K) Ön Nemzetidegen?, és- vagy Kommunista, esetleg náci?
Válaszadó Továbbiakban V) Eeen? Nemén-hááá!
K. Akkor ugye FIDESZ szavazónak tetszik lenni!
V. Figyelek. Ja.
K. Mondom FIDESZ!
V. Ja!
K. Tehát akkor, mi a véleménye a FIDESZről?
V. Ja hát igen Köll a fegyelmezés. Hát, Ja.

lüke 2010.11.28. 10:51:30

a bal libretto
az MSZP meg üvölteni fog ,csak nem tudom
ezt
Üvöltés. The Howling, 1981. Amerikai horror
vagy
az Allen Ginsberg féle lesz

pug406st 2010.11.28. 10:58:05

Wow ez most esett le:

"- A nyugdíjat érintő reformok során előkerülhet a nyugdíjkorhatár emelése?

- Ez a korábbi kormány döntése volt, a mi terveink ilyenre nem terjednek ki. Más módon teremtjük elő a forrást, adóemelés nélkül tömjük be a nyugdíjrendszer lyukait. Ez serkenti a gazdasági növekedést. Az egyenleg 3 százalék alatt lesz 2011-2014 között, így a finanszírozás olcsóbbá válik. Ha a térség más országaihoz hasonló lenne a megítélésünk, akkor 300 milliárddal kevesebb kamatot kellene fizetnünk évente a büdzséből."

1. Mi az a más mód már nagyon kíváncsian várom...
2. Kedves miniszter úr! a bejelentett mnyp einstand után zuhanni kezdett a forint és a tőzsde ellenben megugrott az országkockázati felár, nem is beszélve a minősítők figyelmeztetéséről. így nemhogy kevesebbe fog kerülni a finanszírozás hanem többe. a térség más országaiban kicsit kiszámíthatóbb a gazdaságpolitika. lehet tanulni kéne tőlük és nem vívni fantasztikus szabadságharcunkat...

kodó tamás 2010.11.28. 10:58:17

1352.
# A krími tatárok betörnek Erdélybe, de Lackfi Endre kiveri őket.
# I. Lajos magyar király és III. Kázmér lengyel király szerződést kötnek, mely alapján Halicsot és Ladomériát Lajos Kázmérnak adja, cserébe Lajos Kázmér utóda lesz. Ha azonban Kázmérnak udóda születne, akkor vissza kell adnia a tartományokat a magyar királynak.
# Első írásos emlék Somló váráról, melyben Anjou Nagy Lajos Chenik fia Jánostól Heym fia Benedewknek (régies írásmód!) adományozza.
# Glarus, Zug kantonok csatlakoznak a Svájci államszövetséghez.
# október – I. Lajos magyar király 300 ezer arany kárpótlás fejében lemond Nápoly birtokáról. Ezzel itáliai politikája lényegében vereséget szenved.

@porfelhő: nem haraxom

@Ordnassac: örülük hogy követésre méltó hagyományt teremthetek:) szerintem érdekes mazsolázgatás. akit nem érdekel az meg átugorja

jjulie 2010.11.28. 10:59:28

@lüke:

mit irjak?

lehet hogy meguntam ezt a politikás játékot

kodó tamás 2010.11.28. 11:03:32

@jjulie:
ne politizálj. én se teszem pár napja... csak picit. sport-kultura-történelem stb.

bár ez egy politikai klub:) de szerintem az ellenzékiséggel már lassan a szeretett blogunkat is veszélybe sodorjuk.

javaslom térjünk át virágnyelvre.
tulipán= ov
árvácska = matolcsy
nyugdíj= trágya
...
csináljunk titkos szótárt

jjulie 2010.11.28. 11:08:12

@kodó tamás:

tegnao este a kisebbik fiam szalagavatóján voltam a syma csarnokban, és kb két órát ácsorogtam 11.-es lányok között

na ez való nekem

kodó tamás 2010.11.28. 11:12:52

@jjulie: komolyan mondom hogy diktatúrákat ugy kell túlélni, hogy felerősítjük az örömöket és életben próbálunk maradni. ez a legnagyobb kitolás a diktátorral.

pug406st 2010.11.28. 11:14:24

ezt most olvastam máshol (Letícia és Ordnassac ti tudjátok hol :) ) :

"Az állam eddig is mindig kifizette a nyugdíjakat, ezután is ezt teszi majd. Senki nem károsodik, mindenki tudja, hogy az állam a legbiztosabb garancia. A magánpénztárakat egy kis, érdekeihez és a zsákmányhoz ragaszkodó csoport "kezeli". 4% ...költséggel. (Még szidjuk a bankokat, hogy mennyi a kezelési költség". Most ez a kis csoport nagyon fél, mert majd kiderül, hogy nincs is meg a pénz, meg hogy "válság van", ezért kicsi a hozam, stb. Ez a lépés a kormánytól, azirányba megy, hogy ne kelljen a tönkretett országot újra a kisemberek növelt terhei által új pályára indítani. Ne uszítsunk ez ellen! (Devecser II.) Ez csak azok érdeke, akik akár az ország árárn is a FIDESZ-t akarják buktatni, hogy tovább rabolhassanak. Szép adventot!"

Vajon ez kihez tartozhat az itteniek közül? :D

melus79 2010.11.28. 11:18:14

@pug406st: A stílusa félreismerhetetlen!:)

iroknektek 2010.11.28. 11:18:54

Igen! a "birodalom visszavág" kétharmad van! A gyengébbek mindig veszitenek. Eltiporják, megalázzák, "hülyének" nézik.
Megmondta az OV. "egy ország sikere, "csak" személyes életek sikerével lehetséges, soha nem lehet egy adat, henam "csak" egy megélt valóság" . és ugye? "a kudarc és az esély".
Tessék, lehet választani!
Új szellemiség! nagyot bukni nem nehéz, csak újra talpraállni, az lesz nehéz.

További jó kommentelést!

jjulie 2010.11.28. 11:24:26

@kodó tamás:

vettem is tegnap egy kis savanyú bort, és tök jó forraltbort csinált belőle a feleségem erre a havazásra

kodó tamás 2010.11.28. 11:26:38

@jjulie: erről van szó. jó kis forralt bor:) az egész házat betöltő illattal:)

kodó tamás 2010.11.28. 11:28:54

@jjulie:

"Börtönőr: A gombócot is megzabálta, a bort is megitta, ki se végzik, dohányt is kap, egy brancs maguk, ne is tagadja! Na mit romantikázik itt? Tűnjön el, mert még dühbe gurulok!"

nyünyüge 2010.11.28. 11:39:16

@pug406st:
Az áhitatos hangvétel miatt egyértelműen László atyára tippelnék.

2010.11.28. 11:52:32

@pug406st: :)))

@jjulie: alkoholba fojtod a bánatod? :))))

2010.11.28. 12:03:22

@kodó tamás: én ezért vettem alma és fahéj illatú illatosítót és gyertyát is csináltam adventra!:)

Szimba 2010.11.28. 12:06:32

@lüke:

Remekül vagyok.
Zsülit utoljára egy gasztroenterológiai vizsgáló előtt látták várakozni.

2010.11.28. 12:13:51

@shwarcz: az volt, ami szokott: nyüzsgés...imádok Piacra járni...:)

ssi 2010.11.28. 12:15:32

kapkodásokat előbb-utóbb mindig problémák kísérik - szinte sosincs kivétel

"kormány ezt másképp akarta, de jogászok felhívták a figyelmet arra, hogy ez nem lehetséges - mondta Selmeczi Gabriella"
www.hirado.hu/Hirek/2010/11/27/20/Adozniuk_kell_az_atlepoknek_a_magan_nyugdijpenztari_realhozam_utan.aspx

@ó jaj:
na, pont az ilyen adatok kellenek :-))) (manyup),
ha a médiában ritkaság, legalább itt a blogon vállaljuk fel a tényfeltárást
Csányi és az övéinek a világa - nem azokra az alkukra, kivételekre, kompenzációkra, kedvezményekre stb. gondoltam tegnap, ami a médiában megjelenik, hanem, ami sose fog (tudod, a korrupciónak is számtalan formája van, mint pl. a Dallas sorozatban is, de én ezt a miliőt csak a filmekből ismerem)

További forralt bor illatú-ízű szép napot mindenkinek !!!

ssi 2010.11.28. 12:18:03

@kodó tamás: most mondták nekem is :-)

s forralt borhoz hurkát, de ne véreset!
denevéreset?

Szimba 2010.11.28. 12:21:11

@Letícia:

Ezt az angyalt is a piacon vetted?:-)
Hol van vasárnap vásárnap?

Szimba 2010.11.28. 12:22:30

@manyike:

De vámpíros vagy ma!:-))

2010.11.28. 12:25:42

@Szimba: nem, nem, ez egy gondterhelt angyalka így advent első napján...csak fogja szegény a fejét, hogy Istenem, Istenem!:) (Halaknak kellett vennem termosztátot, mert az állandó 25 fok kell nekik, nálam meg a lakásban más nincs annyi.)

2010.11.28. 12:26:44

@Szimba: ja, a netről vettem ezt a cuki angyalt...:)

pug406st 2010.11.28. 12:33:13

újabb szösszenet ugyanonnan

"Az nem baj, ha maradnak manyup tagok is, hiszen tovább nem terhelik az állami rendszert, megszűnik az állami garancia és a pénztárak garancia alapja is."

elképesztő....

Szimba 2010.11.28. 12:39:11

@Letícia:

Halak? És a macska...? Vegetáriánus?

kodó tamás 2010.11.28. 12:42:54

@manyike: ez szinte olyan jó szóvicc mint amiket én szoktam (persze a szintén van a hangsuly)

@Letícia: :) karácsonyi dísz? én addig hagyom nőni a hajam és a gázálarcot se veszem le -még karácsonyra se- amig fides kormány van...

ez pedig jópofa kisfilm a nyugdíj ajánlatról...

magyarinfo.blog.hu/2010/11/27/jo_fej_a_lofej

Ordnassac 2010.11.28. 12:47:55

@manyike: ennél már az régi szóvicc rosszabb, hogy:

"Forralt borhoz Csurkát!", esetleg "Forralt bort Csurkával!", vagy "Forralt bort Csurkának!"

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.11.28. 12:53:23

@manyike: először kifogtam a halat. Aszittem, megehetem egyben, de kiderült, van gerince, meg a feje se laktató.
Ekkor Selmeczi Gabi ráébredt a rideg valóságra. S leszopta a húst a csontokrúl.

2010.11.28. 12:58:12

@Szimba: nem, nem, a macseknek van az egész, ott mozizik előtte. Ma kapott egy fenékjáró törpeharcsát, hát, nagyon kergeti...:)

@kodó tamás: én ennyire nem szúrnék ki magammal. Azért se hagyd magad, mit neked egy fidesz-kormány?? Percemberkék, ezt ne feledd...ja hogy 8 év lesz egy perc? Hááááááát, na megyek inkább ünnepelni, s jó étvágyat az ebédhez!:)

Szimba 2010.11.28. 13:02:19

@kodó tamás:

Jajajajajajajajajajajaj!:-))))

@Letícia:

Én csak egy lézermutatóval szoktam tornáztatni a macsekot. De újabban lefekszik és úgy kapkod utána. Lusta, mint én.

kodó tamás 2010.11.28. 13:03:04

@Letícia: az ünnepi hangulathoz. bevásárlási tanácsok

kreten.blog.hu/2010/11/26/itt_a_karacsony_vasarlasi_laz_110_lehet_tanulni_nyomaaaaas

a "black friday" az felirat kicsit durva: rasszista, épp egy kövér néger nőt taposnak

Diocles 2010.11.28. 13:03:23

@manyike:

1. Selmeczi kisasszony kijelentésében nincs semmi új, hiszen a tőkejövedelmek eddig is adóztak, tehát ez nem külön büntetés.

2. ugyanakkor elegánsabb és praktikusabb lesz volna több pénzzel kecsegtetni, ha nem is oldható meg az adómentesség, akkor 100e Ft szabad felhasználását a visszalépők számára, ahogy erről voltak pletykák

3. DE a legnagyobb vicc az az, h a HírTV folytatja a magánháborúját Matolcsy ellen ("övék" ez a Selmecz-"sztori" is), ki tudja mi miatt, de szegény hülye zsoldosok nem veszik észre, h ezzel az egész kormányon ütnek, végső soron maguk alatt vágják az életet adó fát.

Szimba 2010.11.28. 13:05:00

@kodó tamás:

Juj, de rémes.

Én már megvettem a karácsonyi ajándékokat.

kodó tamás 2010.11.28. 13:11:41

@Szimba: hát amerika... szabadverseny...

jobb ha az állam vigyáz ránk. milyen szép hosszu sorok türelmes emberekekl kígyóztak egy -egy havi banánszállítmánykor.... jutott mindenkinek (majdnem mindekinek)
az ár is egységes volt.

én is tul vagyok ajándék vásárláson. igazából felnőtteknek nem szoktunk... csak a gyerekek. így kisebb a teher. több az idő...

lüke 2010.11.28. 14:07:20

@kodó tamás:

nyugdij pénztárt vennék.........!!!!

PR-küszöb 2010.11.28. 17:18:25

@ó jaj:

Asimov Alapítvány-ában van egy mondás: Az erőszak a gyengék végső menedéke.

No meg persze az Alapítvány-sztori maga. Kezdetben a távlati gondolkodás mindig csak kevesek keserves kiváltsága.
A feladat mértékét - és bonyolultságát - pedig többek közt még az is jelenti, hogy XIX. századi politikai kategóriák röpködnek a XXI. század fogyó levegőjében.

PR-küszöb 2010.11.28. 17:19:08

@ó jaj:

Asimov Alapítvány-ában van egy mondás: Az erőszak a gyengék végső menedéke.

No meg persze az Alapítvány-sztori maga. Kezdetben a távlati gondolkodás mindig csak kevesek keserves kiváltsága.
A feladat mértékét - és bonyolultságát - pedig többek közt még az is jelenti, hogy XIX. századi politikai kategóriák röpködnek a XXI. század fogyó levegőjében.

tölgyes 2010.11.28. 18:49:20

@nyünyüge: Önnek is tanácsolom: Vegye elő a hiányadatokat és adja hozzá az eladott állami vagyont és meg fogja kapni a NÉPMESEI SZÁMOT.. A számítási módtól függően néhány 100 milliárddal több, vagy kevesebb.. Az adatokról időnlént az ÁSZ is készítettt összesítő elemzést mondjuk a zárszámadásban.. tehát nem reménytelen a helyzete...:) porfelhő is olvasgathatja ezeket.

tölgyes 2010.11.28. 18:50:44

@ó jaj: Nincs mese!! Alakítson pártot és álljon elő a nagygazdaságmegújító programmal.. Érdeklődéssel várom.

S_a_n_y_A 2010.11.28. 20:41:38

Személy szerint engem még akkor is meglep a kormány töretlen támogatottsága, ha:
- nem vagyok és nem is leszek soha Fidesz-szimpatizáns
- ennyire ostoba gazdasági lépéseket az MDF óta nem láttunk a rendszerváltás óta
- ennyire undorító és visszataszító kormányzati kommunikáció, viselkedés még nem volt az elmúlt 20 évben Mgyo-n

Persze, aki Fideszes, az még nyilván most is annak örül, hogy "végre mi vagyunk hatalmon!". Az is nyilvánvaló, nagyon ciki lenne már rövidke 6 hónap után beismerni, ez egy kib* sz*r kormány, akiknek tűnniük kellene a pokolba, minél előbb. Mielőbb nagyobb bajt csinálnak, mielőtt valami jóvátehetlenül elb*sznak. (=rombolni könnyebb, mint építeni) Erős gyanúm, ez nem fog időben megtörténni.

Én azt tippelem, durva leckével fog tanulni a magyar. Ez a nygpénztári cirkusz sem lesz elég ébresztőnek.
Majd amikor a KT ktgvetés elvonása miatt a nemzetközi hitelminősítők nem fognak sokat várni, és se perc alatt leminősítik az országot. Ha jól emlékszem, a legutóbbi leminősítésnél még épp megálltunk a bóvli kategória előtt. Most majd szépen belecsúszunk. Jön a nagy csapás: a forint gyengülése, ami viszont ebben az esetben már nagyon sanszosan visszafordíthatatlan lesz és tartós marad.
Csak ugye, Kósa és Szíjjártó már játszott a tűzzel tavasszal, miért történhet meg még egyszer ugyanaz?

Hogy mondja a tapló magyar mondás? "Aki hülye, haljon meg"? Általában nem értek vele egyet, de néha már tényleg nagyon elkeseredik az ember.
süti beállítások módosítása