Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:26

Elkészült az új alkotmány koncepciója – írják a lapok. A tervezet hozzám is eljutott, és bár több újdonságot is tartalmaz, ha valóban ennek szellemében készül el az új alaptörvény, akkor két jövendölést (egy félelmet és egy reményt) biztosan nem teljesít majd be. Egyrészt azokét, akik szerint az Orbán Viktorra szabott félelnöki rendszer véget vet a magyar parlamentarizmusnak (ugyanis nem lesz félelnöki rendszer), másrészt pedig azokét, akik radikálisan új alkotmányt kívántak, olyat, amelyben a mostaniból szinte semmi sem marad (ugyanis nagyon sok minden marad).

(Fotó: Mandiner)

Bár a szerkezet jelentősen átalakul, első ránézésre a tartalmi folytonosság a legerősebb: nem változik a kormányforma, a hatalmi ágak egymáshoz való viszonya, érintetlen marad az államfőre, a parlamentre és a kormányra vonatkozó legtöbb szabályozás. Ha valóban ebből a koncepcióból születik meg az új alkotmány, az a lényeget tekintve közel kilencven százalékban azonos lesz a korábbival: azaz nem hoz létre új, negyedik magyar köztársaságot.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a koncepcióban ne lenne néhány érdemi változás. Nézzük ezek közül a legfontosabbakat:

1. A tervezet nem dönti el, hogy egy vagy kétkamarás legyen a parlament. Ha minden marad a régiben („A” változat), akkor továbbra is négy évente választott egykamarás törvényhozásunk lesz. A másik elképzelés („B” változat) szerint viszont egy aszimmetrikus, korporatív elven szervezett törvényhozás jönne létre, amelyben a felsőházat a költségvetésen és a kormánnyal kapcsolatos bizalmi kérdéseken kívül egyszeri vétójog illetné meg; azaz a két említett tárgykör kivételével minden más ügyben a második kamara elutasító döntése után az alsóháznak ismét tárgyalnia kellene a javaslatról. Ebben a felsőházban a koncepció szerint biztosítani kell a legjelentősebb társadalmi súllyal rendelkező egyházak, a nemzeti és etnikai kisebbségek, köztestületek (Magyar Tudományos Akadémia, kamarák), egyetemek, kiemelkedő súlyú társadalmi szervezetek képviseletét, továbbá a területi érdekek megjelenítését megyei önkormányzatok reprezentációja, vagy a megyékben közvetlenül választottak útján. A koncepció azt is megfogalmazza, hogy az államfő döntése alapján lehetővé kell tenni a tudományos, kulturális és politikai élet legkiemelkedőbb személyiségeinek a második kamarába történő korlátozott számú delegálását. Ha tehát a „B” változat kerül elfogadásra, az az 1990 utáni magyar közjog egyik legjelentősebb változását jelentené, egy Európában ritkaságnak számító korporatív felsőházzal, amely ráadásul nem csupán tanácskozási jogot kapna, de felfüggesztő hatályú vétójoggal is rendelkezne.

2. Abban az esetben, ha kétkamarás lenne a parlament, a tervezet szerint az államfőt a jelenleg hatályos szabályoknak megfelelő eljárásban, de értelemszerűen attól eltérőn a két ház együttes ülésén választanák meg – a mostanival azonos, öt éves ciklusra.

3. A tervezet szerint a kormány megbuktatása a korábbiaknál könnyebben, új jelölt megválasztása nélkül is megtörténhetne, mindez nagyon megnehezítené a kisebbségi kabinetek működését. Kikerülne tehát az alaptörvényből az 1990-es MDF-SZDSZ paktum nyomán, német mintára beemelt konstruktív bizalmatlanság intézménye. Helyébe az Európa legtöbb országában általános „sima” bizalmatlanság kerülne, azaz a kormány megbuktatásához elegendő lenne egy negatív többség (képviselők több mint fele) a parlamentben. Az indítványozáshoz – figyelem! - a mostani egyötöd helyett egyharmadra lenne szükség, azaz bizalmatlansági szavazásra ebben a ciklusban a jelenlegi felállás mellett még a siker reménye nélkül sem kerülhet majd sor.

4. Az államfő továbbra sem kapna általános parlamentfeloszlatási jogot. Apróbb változás, hogy a köztársasági elnök beavatkozásához - a jelenlegi négy helyett - a jövőben „csak” három alkalommal lenne szükség 12 hónap alatt arra, hogy a parlament megvonja a bizalmat a kormánytól – ilyen helyzet ma szinte elképzelhetetlennek tűnik. Újdonság, hogy a költségvetés elutasítása (ha március 31-ig sem fogadja el a parlament) esetén is oszlathat az államfő. Radikális változást jelentene viszont, ha egy „B” változatban megfogalmazott, a 2006-os állapotokra „kitalált” lehetőség is elfogadásra kerülne: az államfő ezek alapján kivételesen akkor is jogosult lenne a feloszlatásra, ha „az súlyos bizalomvesztés okából előállott alkotmányossági-politikai válság feloldását szolgálja”. Miután ez egy közjogilag nehezen egyértelműsíthető szabály, valójában ezzel lényegesen bővülne az államfő mozgástere, miközben politikailag erősen vitathatóvá válna a paragrafus értelmezése.

5. A koncepcióból nem derül ki pontosan, hogy az alkotmánybíróság visszakapja-e az idén ősszel elvett hatásköreit. Felülvizsgálja a jogszabályok alkotmányosságát, alkotmányellenesség esetén megállapítja annak jogkövetkezményeit – írja a tervezet, a részleteket pedig a testületről szóló külön törvényre bízza.

6. Számos további apróbb változás (például a Legfelsőbb Bíróság átkeresztelése Kúriára) mellett a talán legnagyobb hatású újdonság a koncepció végén olvasható. A tervezet a jövendő alkotmánymódosítások feltételéül a következőt szabja: „Az Alkotmány akkor módosítható, ha a javaslatról két egymást követő Országgyűlés változatlan formában, mindkét szavazásnál külön-külön az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával dönt.” Mindez rettenetesen megnehezíti a jövőbeli változtatásokat, különösen azokat, amelyeket egy adott többség aktuális politikai érdekei alapján határozna el. A megfogalmazás – amellett, hogy intézményesen időtállóvá teszi a mostani alkotást - szinte felér egy beismeréssel: a Fidesz a jövőben meg akarja akadályozni az olyan közjogi mérnökösködéseket, amelyekre a példát az elmúlt hónapokban maga szolgáltatta. Miután azonban számos olyan részletkérdés, amely a hatályos alkotmányban szerepel (például az alkotmánybírók jelölésének szabályai), önálló törvényekbe kerül át, csak a közjogi keretet konzerválja, más megoldásokban továbbra is lehetőséget biztosít a kétharmados többségnek a módosítgatásokra.

Összességében azt kell mondanom, hogy a koncepció lényegesen jobban épít a rendszerváltáskor kialkudott-kialakult közjogi szerkezetre, mint ahogy ez az elmúlt fél év politikája alapján várható, prognosztizálható volt. A tervezet sokkal konzervatívabban, megfontoltabban, értékőrzőbben viszonyul az elmúlt húsz év közjogi megoldásaihoz, mint amit a kormány eddigi politikai viselkedése feltételezett. Akik hívei voltak az 1989-1990-es alkotmányos konstrukciónak, alapvetően elégedettek lehetnek, talán csak a második kamara miatt fájhat a fejük. Akik viszont teljesen mást szerettek volna, okkal lehetnek csalódottak. Nem akarok nagyon messzire szaladni, hiszen csak tervezettel van dolgunk, nekem mégis úgy tűnik, hogy ez a koncepció először mutatja meg igazán, hogy az elmúlt fél év úthenger-politikája mellett létezik egy másik arca is a Fidesznek: amely többre értékeli a stabilitást a változásnál, a kipróbált utat a járatlannál, a hagyományt az önérdeknél. Meglátjuk…

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr482486329

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itt az új alkotmány munkaanyaga 2010.12.02. 15:01:58

A Vasárnapihírek tegnap szivárogtatta ki a készülő új alkotmány munkaanyagát, amely “Magyarország alkotmányának szabályozási elvei” címet viseli. Ezen dokumentum nem az új alkotmány tervezete, csupán egy munkaanyag. Annak ellenére, hogy egy...

Trackback: Gondolatok az alkotmányozás kérdéseiről - az alapelvek 2010.12.02. 10:35:35

Az mára egészen bizonyossá vált, hogy jövőre új Alkotmánya lesz Hazánknak. Bár az ellenzéki pártok közül valószínűsíthetően senki sem fog részt venni az alkotmányozás folyamatában, mégis, egészen bizonyos, hogy a kétharmados, alkotmányozó többséggel re...

Trackback: Selmeczi és a szamár-kór 2010.12.02. 09:44:03

meseAtyafiak, ugye emlékeztek még a nagyhírű Rímhányó meséjére! A szamár hőstettet akart végrehajtani, nehogy szamársággal vádolják, hát doktora és erdei biztosa kreáltak egy bűncselekményt, kigyógyítandó betegségéből! De mint ismeretes, oly buzgón vet...

Trackback: RIP Költségvetési Tanács. frissített! 2010.12.02. 09:43:42

rövid, szomorú mese Atyafiak, megszületett az ítélet, újabb kritikus került kormányzati vérpadra. Az Alkotmányügyi bizottság narancsszín hóhérinasai hüvelykjük lefelé irányításával ítéletet hírdettek a Költségvetési Tanács felett! Az ítélet szerin...

Trackback: Alkotmánykoncepció, korlátozott vallásszabadsággal 2010.12.02. 09:15:51

Az Index ír arról, hogy a Vasárnapi Hírek megjelentette az alkotmánykoncepciót tartalmazó munkaanyagot a honlapján, itt: www.vasarnapihirek.hu/files/public/cikkepek/9497/File/alkotmanykoncepcio.pdf. Megmaradt benne egy-két embertelen rendelkezés, ...

Trackback: Beszéljünk a szabadságról 2010.12.01. 20:21:40

Mondjuk a sajtószabadságról. És a döntésiről. No meg a szólásiról. Addig, ameddig tehetjük… Mert ne feledjük, itt az új médiatanács, a narancs-sajtó-Atyaúristen.Úgy tűnik, mindenképpen beszélni kell arról, vajon mennyire leszünk szabadok a jövőb...

Trackback: A Nép ellenségei 2010.12.01. 17:21:23

Levél a Nép nevében  Polgártársak!   Azon ellenforradalmi erők, amelyek Az Emberek Kormányának XXII. századi szellemű, koncepciózus és megfontolt társadalmi-politikai terében zavaró tényezők, méltán számíthatnak arra, hogy a Nép am...

Trackback: Országos politikai operettbál 2010.12.01. 17:15:57

A Fidesz ugyan élvezheti kétharmada áldásait, de lassan szocialista mértékű karanténba zárja magát. Nem maradt iránta semleges párt a porondon. Mára a szélsőséges, magát radikálisnak nevező párt a legkevésbé ellenséges, de az is alig vállalja az együtt...

Trackback: A kuss szabadsága 2010.12.01. 17:14:17

Ha egy ország kormánya erős hatalmi dominanciával bír a többi hatalmi ág rovására, a kormányerőnek nem illik beleszólnia a demokratikus ellenőrző mechanizmusok személyi és szerkezeti kérdéseibe.Az utóbbi évtizedek médiatevékenysége persze valóban komol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tölgyes 2010.12.04. 21:40:41

@panelburzsuj: Egy évvel ezelőtt talán még azon busongott, hogy nem áll fel a társadalom a többség mögé... Vagy ha Ön nem akkor sokan mások azon busongtak a blogokon.

melus79 2010.12.04. 21:40:55

@ubul2000: Egyetértek,meg a média törvényről is érdekelne a véleménye,a 3. arc!:)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.12.04. 21:41:37

@lüke: Akkor nemzetközi szopásnak is hívhatjuk? :-)

tölgyes 2010.12.04. 21:43:57

@kodó tamás: No de úgy viselkednek, mintha a tömegek ott állnának mögöttük, aztán nem áll mögöttük senki.. ez a néhány száz.. még csak az alkalmazottak, aktivisták számánál is kisebb.

kodó tamás 2010.12.04. 21:44:32

@tölgyes: "2002-ben ...bár sok fenntartásom volt velük szemben"

"de azt mondtam a barátaimnak: az az MSZP jön akkor az ország azt nem fogja egyhamar kiheverni..:(És lőn."

még 2 dolog. lassan a 4 mondatot is tudunk mondani amiben egyetértünk...
1. homo kialakulása
2. szakszik bizalmi indexe
3. 2002-es fidesszel szemben fenntartások.
4. és ha 2002-ben mszp jön akkor azt nem ehverjük ki gyorsan majd...

lassan lesz 10 dolog amit kedvelek benned:)
csak erre kell minidg emlékezni és nagyon heppi lesz... ahogy hepci mondaná

lüke 2010.12.04. 21:44:41

@Boli:
tök mindegy minek hivjuk,
baki baki hátán volt ezért hallgat mindenki
a nagy blama miatt

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.04. 21:45:01

@kodó tamás: szerintem naivan reménykedsz abban, hogy a polgári kezdeményezés felülkerekedhet a pártvilágon. A pártok is civil képződményekből lettek... A rencerváltáskor hemzsegtek az emberszabású lények minden pártcsírában... Öt év se kellett, mindenhol átvették a hatalmat a droidok... Egy társasházban se lehet normális közösségként viselkedni... Van 9 lakás... Úgy lehet emberi állapotokat fenntartani, hogy időnként megfenyegetek pár lakót, hogy ne szívózzanak, mert megverem őket...

kodó tamás 2010.12.04. 21:46:40

@tölgyes: akkor én is elárulom hogy minden OGY voksolásom bizalmát a fides seperhette be... SOSE SZAVAZTAM MÁSRA:) szinte szűz vagyok.
azaz egyszer voltam szavazni csak egy OGY 1990-ben fides re...

lüke 2010.12.04. 21:47:21

@tölgyes:
az a Verlain Pali:)
a busongó
Les sanglots longs des violons de l'automne blessent mon cœur d'une langueur monotone

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.12.04. 21:47:25

@lüke: A pooor nép meg ne akarja tudni, mit mulattak az urak. Értem én. Lapítanak, mint nagy barna a fűben! :) Még dolgozik a marketing csapat, hogy kimagyarázza a kimagyarázhatatlant.

tölgyes 2010.12.04. 21:47:43

@kodó tamás: Az élet sava-borsa kötekedésben van!:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.04. 21:47:54

@lüke:

Két leszbikusnak férfi nélkül nem lehet gyermeke.

A gyerek szülei azok akiknek a hímivarsejtje és petesejtje egyesült. Akkor is ha ez petri csészében történt és nem is ismerik egymást.

lüke 2010.12.04. 21:50:38

@Boli:
mindenki érti, találgatni lehet,
ez az oroszos módszer a fejvakarós hátulról , ez ósdi
látod :a vasútba Karafiat-Radics Ivet már beintett,a közlekedési eu biztos is, s Putyin is

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.12.04. 21:51:09

Bár a ruszkik leközölték a látogatás kapcsán Fecó pajti képét Putyin elvtárssal, mellette Viktorom Orbanom feírattal... Szóval csak a szokásos. A magyar média is lapított, csak Varánusz pajti blogolt róla :), mutatta meg a szép kis képet az orosz hírügynökség oldaláról... Tehát a szokásos sikertelenség...

tölgyes 2010.12.04. 21:51:19

@kodó tamás: Én 90-ben úgy láttam, hogy az SZDSZ fiókpártja a fidesz.. jórészt az is volt.. Az számomra elfogadhatatlan volt... Lassan közelebb kerültek hozzám.. pl. 2002-után belátták: egy szűk pártelittel nem sokra mennek... és meg is csinálták.
@lüke::)

panelburzsuj 2010.12.04. 21:52:15

@kodó tamás:

Hogy a kondér közös, az nem vitás.

"De van nálok egy bűn, mégpedig halálos:
„Mikor egyik aprit, a másik kanáloz”;
Ezt nem szívelhetik, ezért haragusznak,
S mint kutyák a koncon, összemarakosznak."

Neked mindegy lenne, hogy a 60-40, 70-30 melyik végén tanyázol? Az apróbb stiklikről nem is szólva, ahol azért erősen működik a teljes (ciklikus vagy akár alkalmi) kiszorítósdi.

melus79 2010.12.04. 21:52:19

@kodó tamás: @tölgyes: Látom sikerült elvetnem a megbékélés magvait!Iszom soraitok!:)

lüke 2010.12.04. 21:52:48

@Akitlosz:
ok
akkor nem is értem miért leszbikusok:)
magyarázók> tessék,szabad a pálya

kodó tamás 2010.12.04. 21:52:51

@Hepci: :) igen mindenkivel más a hang.

vágy: az is igaz hogy reménykedek hogy történik vmi...

mert (tények:) ezt így leszakadásnak látom eu tól. feudális állapotban nem tudunk versenyezni velük, ez már nagyon káros. most egyre romlik a helyzet...

tény: a pártok, szakszervezet stb zéró... ezt tudjuk. ha kérdeznek se hisz senki... az egész rendszer inog... ezt nem lesz elég átkeresztelni.

tény: gazdaságilag is negatív jeleket látok.

véleméyn: a válság még min. 3-4 év, nekünk +2-3 év. vagyis nagyon rossz lesz... azaz

reméyn: valaminek következni kell ami más.

tény: a fides sem más... ugyanaz mint előző 8-12 év, csak talán rosszabb

esélyek: azaz vagy nagyon soká lesz a fides rendszere (még az se biztos hogy OV az se hogy fides)
vagy vmi más amit még nem tudunk...

a világot igy is lehet osztályozni...

sárkányfő 2010.12.04. 21:53:55

@aszekelyek: nos, ha neked nem kínos, hogy nem állod a szavad...

az alkotmány, ahogy most is, ezután is egész biztos garantálni fogja a vallásszabadságot, tehát senki sem fogja tiltani a vallásgyakorlást, a szabad hitéletet, stb. Sejtelmem sincs mikre utalgatsz, áruld el miből vannak kirekesztve? És tőlem akár néven is lehet nevezni az istenüket, de akkor, hogy ne érje diszkrimináció a más hitűeket, fel kell mellé sorolni a többi vallást, de még és darwint is az ateisták miatt.

azzal meg könyörgöm ne gyere már hogy nincs tiltva a homoszexek házassága, mert tiltva van... gyerekük igen lehet, mint ahogy szülnek/örökbe is fogadnak néha, de én a házasságról vitatkoztam eddig azzal a nagyokossal.

sárkányfő 2010.12.04. 21:54:40

@Hepci: minő tartalmas hozzászólás. ne hagyd abba...

kodó tamás 2010.12.04. 21:54:57

@tölgyes: na ja:) ebben is egyetértünk:

5. az élet sava borsa a kötekedés

ezért beszélgetek veled gyakran :)

panelburzsuj 2010.12.04. 21:56:10

@tölgyes:

Kérdezd meg Ordnassac-ot, hogy szerinte az elitista-polulista spektrum melyik végéhez állok közelebb, és vajon mennyire újdonság ez nálam ... :)

Ordnassac 2010.12.04. 21:56:56

@Akitlosz: biológiailag mindenképp.

Azonban ismerek olyan hölgyeményt, akit nevelőszülők neveltek fel és őket tekinti szüleinek. Nevelőapját csak úgy nevezi, hogy "édesapám".

Szóval nem biztos, hogy egy biológiai tény mindent meghatároz.

panelburzsuj 2010.12.04. 22:00:11

@jjulie:

Orbán moszkvai látogatását az ITAR-TASSZ hírügynökség saját honlapján úgy másfél órán keresztül képileg egy Putyin-Gyurcsány parolával illusztrálta.

kodó tamás 2010.12.04. 22:00:49

2018.

OV előzetesét a bíróság 8 adszor is meghosszabította... sportol és olvas... jó a közérzete

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.04. 22:03:54

@ó jaj: nem szel(lent)hetek mindig oly magasan, fent az éteri légben, mint Te. Azért írtam, hogy tessen. Neked. Ezek szerint bejött a várakozásom, heppinessz van, evriver.

lüke 2010.12.04. 22:04:10

@kodó tamás:
s mi boldogan élünk, míg meg nem halunk:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.04. 22:06:02

@ubul2000: Most miért mondod?

Simán lehet sötétben fluoreszkáló gyereket csinálni.
Csak egyetlen medúza gént kell belerakni.

Ne mond már, hogy nem lenne praktikus egy sötétben világító gyerek!?

Fluoreszkáló kutya:
images.imgsrv.farm.hu/articles_images/000212/big_lead.jpg

lüke 2010.12.04. 22:08:52

@Ordnassac:
ki faecest ,ki puskát:)

kodó tamás 2010.12.04. 22:12:32

@ó jaj: csak az gondja hogy a zárka társával állandóan összevesznek, ráadásul focizni se tud, állandóan táncol a holdfényben, zene nélkül... ahhoz is jár be hetente Bálint nevű fia.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.12.04. 22:15:17

@kodó tamás: Én ezzel a résszel így kiegyeznék, de garanciákat is kérek! Az ajtót befalazni, megérdemelnék egymást! :)

kodó tamás 2010.12.04. 22:18:40

http://www.youtube.com/watch?v=Cj6ho1-G6tw&feature=player_embedded#!

fantasztikus... zene+film+mutatványok+táj+környezet frenetikus

ott éltem :) még emlékek is kötődnek:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.04. 22:21:55

@ó jaj:

A "meleg házasság" az úgy házasság, ahogyan a hóember ember, ahogyan a képviseleti demokrácia demokrácia, ahogyan a villanykörte körte.

Úgy néz ki, hasonlít, de nem az, és nem is szokták összekeverni.

Rajtad kívül.

kodó tamás 2010.12.04. 22:27:57

@Boli: eszméletlen. nagyon ügyes.

a vár mellett volt a sulim :)
jártam többször skye in is

érdemed tudnod hogy ott az időjárás ennek nem kedvez... 70-80%-ban párás szürke idő van. kevés az ilyen ragyogo idő. bár itt is sokszor csak gyengén süt a déli nap is...

nagyon sok meló lehetett eszméletlen...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.04. 22:32:01

@Akitlosz: homárlakodalomban hogy neveznék a menyasszonytáncot? Várom Ó jaj megfejtését...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.04. 22:38:54

@Ordnassac: Mindent nem, csak azt, hogy kitől örökli a tulajdonságait.

A kakukkfióka is mindig az apjára, meg az anyjára hasonlít, a nevelőszüleire soha.

kodó tamás 2010.12.04. 22:41:59

@Ordnassac:

hm majd egy sör mellett...
már szinte mindent tucc lassan

ne személyeskedjünk:)

sárkányfő 2010.12.04. 22:42:34

@Akitlosz: kár erőlködni, valahogy mindenki a házasság szót használja, röhejes ezt kiforgatni.

persze mit is várható el egy olyan embertől, aki ilyen lelkesen támogatja a homoszexuálisok kirekesztését és diszkriminációját?

@Hepci: passz, kérdezd tőlük. amíg az alkotmányban nem írják elő hogy kell nevezni, és leszarom...

kodó tamás 2010.12.04. 22:43:53

www.youtube.com/watch?v=b02FHF1CNco&feature=channel

ez is milyen jol néz ki.
egy földbe vájt negatív piramis
aranybánya:)

panelburzsuj 2010.12.04. 22:47:42

@Akitlosz:

Ezt a kakukk-témát érdemes áttanulmányoznod.

Hosszú évekkel ezelőtt olvastam valami olyasmit, hogy a kakukkok nem összevissza tojogatnak mindenféle kismadár fészkébe, hanem megfigyelhetően "apáról fiúra" szálló hagyomány, hogy milyen énekesmadár-fajt preferál erősseben egy-egy kakukkvonal.

Két kakuktujás között ugyanis jóval nagyobb különbségek lehetnek, mint egy adott kakukk és a nevelőszülőnek kinézett tojásai között.

Szóval biológiáról fantáziálva szájalni könnyű - biológiáról hitelesen beszélni valamivel nehezebb.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.12.04. 22:49:12

@kodó tamás: Van egy-két barátom kint, hasonló időjárás jelentést adnak ők is... :) Én a német nyelvterületet favorizálom inkább. Valahogy a sörük is közelebb áll hozzám. :)) Off... Bocsi a viccért (meg hát english is), de hátha nem ismeri valaki. Megkérdezik a német turistát - na mi a véleménye a tradicionális angol sörről? Válasz: Vissza kellene önteni a lóba! :) On... Szóval ennél már csak a híres skót konyha híresebb... Töltött bendő, meg hasonlók... ??? :)

tölgyes 2010.12.04. 22:52:59

@panelburzsuj: Én a saját ítéleteimben jobban bízok..:)

tölgyes 2010.12.04. 22:54:39

@kodó tamás: Az én kötekedéseimre mindíg bizton számíthat..:::))) No de megyek sportolni aztán alvás.-

guvernalista (törölt) 2010.12.04. 22:57:20

na, ezt a szexus ügyet tegyük rendbe.
nem kell hozzá nobel díjas tudósnak lenni, egyszerű matlog.

nyilván van két bit, amitől valaki eredendően:
-- aszexuális: 00
-- biszexuális: 11
-- hetroszexuális: 10
-- homoszexuális: 01

a 00 számára a szexualitás tanult magatartás. 11 számára a nemiség ösztönös. 10 akármit is lát mintaként, biztosan az ellenkező neműbe lesz szerelmes, 01 pedig a saját nemébe, akármit csinál. szóval a nemi irányultság örökletes, csak vannak aszexuálisok, és ez esetben tanult magatartás.

kodó tamás 2010.12.04. 22:58:38

@tölgyes: *-ép testben *-ép lélek

hangulat függően *= g, vagy sz, vagy n

tölgyes 2010.12.04. 23:06:54

@guvernalista: No ezt aztán megoldotta, mint egy nagy csomót.. a híd alatt, a hegy tetőn..:::))) No tehát a nemi identitás biológiailag nem örökletes.. A nem (Vagyis az hogy az adott egyed biológialag férfi, vagy nő) sem örökletes, csak biológiailag, genetikailag meghatározott.

panelburzsuj 2010.12.04. 23:10:31

@tölgyes:

Hülyébb is maradsz.

Ordival más téren, sokkal "tényszerűbb" (bár netes) körülmények között már hosszú évek óta ismerjük egymást. (Személyesen is találkoztunk, de ez csak apró ráadás ... )

Szól nem azért mondtam, mert ő okosabb, vagy elfogultabb irányomban, hanem mert sokkal több tényt tud rólam, mint te.

tölgyes 2010.12.04. 23:15:12

@panelburzsuj: Én semmiképp se szeretnék olyan okos lenni mint Ön(ök).. ::))Azt a fajta okosságot átengedem..::)

panelburzsuj 2010.12.04. 23:16:08

@tölgyes:

"A nem (Vagyis az hogy az adott egyed biológialag férfi, vagy nő) sem örökletes"

Hanem? A bába fúr lukat a lányokba, és ragaszt fütyit a fiúkra?

panelburzsuj 2010.12.04. 23:17:52

@tölgyes:

Éppen láttamozom a tefajta okosság eredményét ...

tölgyes 2010.12.04. 23:19:41

@panelburzsuj: Ön a neméát a papájától, vagy a mamájától örökölt?

Ordnassac 2010.12.04. 23:35:03

@tölgyes: mit értesz "az a fajta okosság" alatt?

tölgyes 2010.12.04. 23:44:26

"@Ordnassac:
Idézet paneltől: "Hülyébb is maradsz".. ezt a fajta okosságot átengedenm.. Mint ahogy azt is, hogy valaki nem olvas végi egy mondatot.. aztán a félmondatból nem érti azt amit olvasott..Pl. ugyancsak
paneltő

"A nem (Vagyis az hogy az adott egyed biológialag férfi, vagy nő) sem örökletes"

Hanem? A bába fúr lukat a lányokba, és ragaszt fütyit a fiúkra?

Az eredeti mondta így szólt:
" A nem (Vagyis az hogy az adott egyed biológialag férfi, vagy nő) sem örökletes, csak biológiailag, genetikailag meghatározott. "

miután megkérdeztem tőle, hogy ő a nemét a papától vagy a mamától örökölte-e.. lett is hallgatás, de biztosan alszik!

Ordnassac 2010.12.04. 23:47:05

@tölgyes: ezt értem, de akkor miért a többesszám? [Ön(ök)]

tölgyes 2010.12.04. 23:48:58

@Ordnassac: Mert nincsen egyedül ezzel a stílussal..:)Vagy Ön még nem olvasott ilyeneket másoktól is.?

panelburzsuj 2010.12.04. 23:58:13

@tölgyes:

Nem alszik - sportol ... :)

guvernalista (törölt) 2010.12.05. 00:02:44

@tölgyes:
szerintem a szexuális irányultság örökletes. nem olyan, mint a nem, hogy kidobja a gép. fiú utódnál az anya, lánynál pedig az apa a tulajdonsága domináns. de ez csak egy tipp, nyilván kutatni kellene, hogy pontosan mi az öröklésmenet.

a nem egybites, a nemi irányultság pedig egy kétbites biológiai tulajdonság. ezen kívül valószínűleg van egy még összetettebb dolog, ami három bittel írható felteszem, hogy ez lenne a társadalmi nem.

panelburzsuj 2010.12.05. 00:04:40

@panelburzsuj:

És azon közben azon gondolkozik, hogy hogyan is lehetne olyan emberrel "eszmét cserélni", aki szerint vannak genetikailag meghatározott, de nem örökletes tulajdonságok.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.05. 00:13:11

@tölgyes: gyakran hirtelen ítél (vö. az ítélet mibenlétéről való elmélkedés Panel úrtól, fentebb, meg eccer elmélkedett a címkézés kontraproduktív voltáról is, még emléxem). :)
Nézzünk egy példát. Pl. pár mondatból úgy ítéli meg, valaki (ócska) udvari nyalonc, vagyis üstöllést fölcímkézi a pórnépet. Osztán kiderül, ennél mégis érdemdúsabb férfiúról van szó, erre megindul a fejtörés-retirálás ott, a somogyi dombok között...

panelburzsuj 2010.12.05. 00:30:55

@Hepci:

Más természetű probléma. Azokra a vélemény-megnyilvánulásaidra minden további nélkül most vállalom azt a címkét, amit ráragasztottam. A rólad kialakított képem finomodása a te "kibontakozásoddal" párhuzamosan változott, és ez talán nem feltétlenül jellemhiba.

Magyarán: nem " a pórnépet" címkéztem, hanem egy pórt, egy bizonyos - általa leadott - vélemény-minta alapján.

Teccettél volna színesebben bemutatkozni! .... :)

Tölgyes más eset. Ő konkrét - téves - kijelentéseket tett, egyszer rám, egyszer az öröklődéstanra, aztán a kettőtt sikerrel egybezúdította.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.05. 00:31:36

@panelburzsuj: Tölgyes (Quercus robur) valószínűleg nem mélyedt el a mendeli törvényekben... de ettől még számos jó meglátása van... bár néha nem látja a (tölgy)fáktól az erdőt.
Btw, Kurcsányék elkúrtak 18000 milliárdot. Debreczeni József pedig egy faszkalap.

panelburzsuj 2010.12.05. 00:32:51

@Hepci:

Egyébként leesett már a tantusz?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.05. 00:37:19

@panelburzsuj: ja, de közben átnéztem a Hírszerzőre, és azt láttam, Tokfalvi Elek és Is párbeszédes formában (polifónikus ária, esetleg árja) megállapították, hogy a nyuszifejű házigazdánk egy tökfilkó, a politológia Győzikéje.
Hihihi, két ekkora formátum - s már ragasztják IS a címkét...

panelburzsuj 2010.12.05. 00:37:54

@Hepci:

Az adóinkon felül elkúrt 18000 milliárd Debreczeni faszkalap mennyiben igazolja, hogy én egy éve még a tömegek rajongója voltam, továbbá hogy a váltivarúság nem örökletes tulajdonság?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.05. 00:40:35

@panelburzsuj: nem volt szándékomban igazolni bármit-bárkit is, mindössze - díszítő jelleggel - említettem egy-egy emblematikus állítást Tölgyestől és rosszmagamtól.

panelburzsuj 2010.12.05. 00:41:42

@Hepci:

TG azért már szép nagy mintát leadott, sőt maga is gyűjti a címkéket itt jobbra fent. Amik összirányukban olyan nagyon nem térhetnek el a hírszerzős konklúziótól. De majd mingyá utánanézek ...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.05. 00:44:35

@panelburzsuj: már beírtam eccer, hogy rájöttem, ki vagy, miután Ordi a személyleírási kísérletemre elárulta a keresztneved...

panelburzsuj 2010.12.05. 00:46:52

@Hepci:

De hát éppen most okítasz, hogy az önkényes emblémázás milyen oktalanság, mert lám hogy mellémehet, nem?

Tölgyessel azért már nagyságrendeileg mélyebben összeösmerkedtem, mint Hepcivel a nyaloncozás pillanatáig, nem gondolod?

panelburzsuj 2010.12.05. 00:48:55

@Hepci:

Ordi egy komplett kémközpont.

Akkor rögzítettem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.05. 01:12:33

@panelburzsuj: hát pontosan, előbb kell ösmerkedni, aztán ítélni, legvégül címkézni... ez egy processz, mint a palackozás, vagy oltványkészítés...
Képzeld el, ha személyesen ismerném Debreczeni Józsefet, még a végén összebarátkoznánk és faszkalap helyett szellemi vezetőmnek (a bajszos magyar Osho) nevezném. Vagy mégse...

Ordnassac 2010.12.05. 01:44:35

@panelburzsuj: hmmm... ez kezd ijesztővé válnak. Az egyetemen többen a "Hálózat" becenévvel illetnek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.05. 02:48:54

@ó jaj: Ki az a mindenki?

Te?

Nem vagytok kirekesztve semmiből.

De zárjuk le a témát! Látszik, hogy nem akarod megérteni, úgyhogy felesleges.

Legyetek boldogok a pároddal!

sárkányfő 2010.12.05. 10:10:58

@Akitlosz: neked aranyhal-memóriád van? mondjuk nem csodálom... ha még sikerül felidézned a régi emlékeket, belinkeltem több cikket is a magyar nyelvű internetről. most már csak az a kérdés, képes vagy-e felfogni azt, hogy a magyar sajtóban úgy használják a házasság szót, ahogy én is értelmezem, akkor vajon a te értelmezésed az általános, vagy az amit minden újság használ?

mint írtam, én nem vagyok meleg, de persze te biztos jobban tudod :)

a kirekesztés fogalmát úgy látom nem érted: ha valakinek, valakiknek nem lehet megtenni valamit, amit mások megtehetnek, csak azért mert a többség nem akarja, hogy megtegyék, akkor az kirekesztés. tényleg nem bírod felfogni? ennél primitívebb, egyszerűbb logika nincs is: ha azonos neműek nem házasodhatnak, szemben a többiekkel, akkor ők ki vannak rekesztve a házasság intézményéből.

fogadjunk, hogy majd erre is szijjártó-üzemmódban elkezded hajtogatni, de akkor sincs kirekesztés? :) és érvekkel sem fogod fárasztani magad? :)

tölgyes 2010.12.05. 10:54:08

@guvernalista:

Kedves guver!

Az örökletes helyett használjuk inkább a genetikailag meghatárottat...A tudomány mai állása szerint nincsen genetikai meghatározottsága homoszexuális viselkedésnek..

Ön tehát a genetika kód alapján vagy férfi, vagy női nemi szerveket és hormonéális apparátussal születik.. de hogy nemi identitása azonos lesz-e a biológiai nemével az az Ön személyiségfejlődése során alakul ki... Tehát az amit sokan ösztönnek gondolnak az tanult viselkedés. Ön azt gondolja, hogy a nemi aktus során tanusított viselkedését ösztönök irányítják.., vagy utódgondozást ösztönök irányítják.. pedig nem így van.

Erre írtam példának a rhésus majmokkal folytatott kísérleteket. (olvasható magyarul az általam fent már említett Mérei, és Buda könyvekben is) E kisérletek során az derült ki, hogy az a majom, amelyiket a többi majomtól elkülönítve neveltek fel, az képtelen volt a nemi aktusra..ha mesterségesen megtermékenyítették, akkor pedig képtelen volt az utódgondozásra. A majom azonban még mindíg túl egyszerű lény az emberhez képest. Egy majom-gyereket el lehet különíteni az anyjától, lehet táplálni.. életben marad a szőranyán is. Az emberek gyermeke azonban a gondozás nélkül elpusztul A gondozáshoz azonban hozzátartozik nem csak a bilógiai szükségletek kielégítése, hanem a személyes törődés is.(Ennek jelentőségéről is vannak adatok a háborús árvák gondozásának tapasztalatai alapján)Ha ebben a pszichoszociális fejlődésben zavarok keletkeznek, akkor alakulhatnak ki az eltérő szexuális viselkedési formák.
Ráadásul egyre gyűlik a kóresetek leírásának dokumentációja... ezek elemzésére módszerket dolgoztak ki.. egészen odáig, hogy az átoperált emberek pszichiátriai kezelésére is rendelkezésre állnak már a tapasztalatok...vagyis ma már látjuk, hogy a folyamat egyszerűbb része a sebészi beavatkozás.

tölgyes 2010.12.05. 11:06:53

@Hepci: Soha nem írtam olyat se Debrecenirő se másról, hogy faszkalap, hülyézni se szoktam másokat és bár nyilván sok hibát követek el, de a mondanivalóra szoktamm ilyeneket írni, hogy csacsiság.. és nem azt az embert minősítem, aki leírta. Ha mégis elkövetek ilyet azt röstellni szoktam.Ezzel együtt sok emberről alakult ki ilyen olyan véleményem.. és azt meg is szoktam írni. Ettől még TG-t se szoktam megkímélni..:::)))
Nekem pedig volt (van) módom személyesen ismerni Debrecenit is Eleket is és mégse vágytam velük összebarátkozni..:)

Ami pedig Mendelt illeti... Kérem olvassa el azt, amit Guvernek írtam. .. és ha nincs kedve elolvasni Mérei-Binet:Gyermeklélektan és Buda Béla: A szexualitás modern elmélete c. munkáit.Mindekettőt kötelezővé tenném minden magyar értelmiségi számára (van még néhány könyv). Azért tartanám fontosnak, hogy sokan elolvassák, mert saját magukról tudnának meg belőle sok érdekes dolgot... De ha erre nincsen kedve, akkor én hosszan és részletesen írhatok a pszichoszexuális fejlődésről..

tbb 2010.12.05. 13:08:54

@Hepci:

Miért vagy fennakadva? Aki nem olyan mint ők, az győzike. Csak azt nem értem, hogy miért nem tisztelik a másságot? Miért csak tőlünk várják el, hogy tiszteljük?

Költői kérdések voltak. Nagyon is értem.
süti beállítások módosítása