Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
19:22

„Február végére elkészül a Magyar Növekedési és Stabilitási Program, amely Magyarország strukturális reformprogramja” – jelentette be ma Nagy Anna kormányszóvivő. Az úgynevezett „kétharmados reformokról” Orbán Viktor már korábban is beszélt, a leminősítés utáni vitában pedig szinte központi érvvé vált, hogy hamarosan minden megváltozik, mert már csak néhány napot kell aludni, és jönnek a várva-várt reformok. Nem tudom, hogy eredetileg is szándékában állt-e ez a kormánynak, de az utóbbi időben láthatóan egyre nagyobb súlyt helyez a reformokra, egyre növeli a velük kapcsolatos bel- és külföldi várakozásokat – ami, ugye, ismerős lehet valahonnan…

(Fotó: Intersections)

A helyzet persze nagyon más, mint négy évvel ezelőtt volt. Akkor Gyurcsány Ferenc második kormánya az elveszett támogatottságát és hitelességét akarta visszanyerni a reformpolitikával, ám ehhez az egyre gyorsuló „bukási spirál” körülményei között sem ereje, sem hátországa nem maradt. A lejtőn lefelé zuhanó szocialisták képtelenek voltak megértetni és elfogadtatni elképzeléseiket a választókkal, s bár az úgynevezett egészségügyi reformot nagy nehézségek árán keresztül verték a parlamenten, a 2008 tavaszi népszavazás politikai értelemben szinte mindent lenullázott. Az MSZP-sek ezt követően boldogan szabadultak meg „reformdiktátor” koalíciós partnerüktől, és fogadták örömmel a bársonyossá tett reformokat – azaz a nagy semmit.

A második Orbán-kormány is több nehéz csatán van már túl, néhányban érzékeny veszteségeket is szenvedett, de a háború megnyerésére még kifejezetten jók az esélyei. Az elmúlt fél év vitáinak egy része kétségtelenül megtépázta a Fidesz erejét, hitét, és csökkentette valamelyest korábbi támogatóinak elszántságát (a „valamelyest” mértékéről majd a decemberi felmérések nyilvánosságra kerülése után mondhatunk többet), mégsem állítható, hogy ne lennének jók a kilátásai a reformokról szóló küzdelemben.

A változásokat persze soha nem könnyű elfogadtatni, különösen, ha nem távoli, az állampolgárok életét csak közvetetten befolyásoló intézmények átalakításáról van szó. Minél közelebbről érinti az embereket a reform, minél több szereplő ítélheti meg közvetlenül az eredményeket, annál kockázatosabb a vállalkozás. Egy élelmes ellenzék sokat profitálhat a status quo melletti érveléssel – erre a példát éppen a Fidesz ellenzéki politikája szolgáltatta. Ha pedig a reform alig hoz változást, a nagyra növelt várakozások után a hazai és nemzetközi csalódottság lehet halálos.

Mindezek ellenére nekem úgy tűnik, hogy ebben a folyamatban a Fidesz legfontosabb és legerősebb ellenfele ezúttal sem a még mindig erőtlen és elutasított ellenzék lehet, hanem ismételten csak önmaga: részben korábbi álláspontja, részben mostani politikai gyakorlata. Miközben a kormány eddig nem nagyon mutatta jelét annak, hogy örömmel venné az övétől eltérő politikai, szakmai és civil véleményeket, az elmúlt négy évben szinte mást sem tett, mint ezek fontosságát hangsúlyozta. Visszaolvasva Orbán Viktor 2006 és 2009 közötti beszédeit, azt kell mondanom, hogy a legfontosabb érve a gyurcsányi reformokkal szemben nem is annyira a változás ténye, hanem sokkal inkább annak módja volt. Csak néhány példa:

“Azt gondolhatják ugyan egyesek, hogy megszerezzük a parlamenti többséget, utána négy évig azt csinálunk, amit akarunk. De ez nem így van, én kormányoztam négy évig. Az emberek akaratával szemben nem lehet kormányozni. Ha pedig szembe kell menni az emberek akaratával, vagy általános közfelfogásával, akkor le kell ülni, egyeztetni kell, indokolni, érvelni, és meg kell próbálni elfogadtatni az embernek az álláspontját” – mondta 2007 júniusában az InfoRádióban.

 “A kirekesztő politika, ami azt jelenti, hogy egy adott nagyon fontos társadalmi kérdés rendezéséből kirekesztik a civil szervezeteket, a szakmai szervezeteket. A szakszervezetek, tehát hogy egy ilyen reformtudattal megáldott elit keresztül verje az érintettekkel való konzultáció nélkül, amit elgondolt, ezt a fajta kormányzati formát, amit én kirekesztő kormányzásnak nevezek” – 2008 márciusában a népszavazás utáni nemzetközi sajtótájékoztatón fogalmazott így.

"Mindig is a demokráciának hatalomközpontú felfogásával szemben a részvételi központú felfogást részesítettem előnyben. Magyarországon semmilyen konzultáció nem folyt az elmúlt időszakban. A reformok azért siklottak ki, mert pont azokat nem hallgatták meg, akikről a reform szól” – ezt már 2008 decemberében mondta, miután találkozott a Reformszövetség vezetőivel.

Ha tehát a Fidesz most nem a korábbi módon eltervezett és végrehajtott reformokat akar, jövő tavasszal nagyon más módon kellene politizálnia, mint tette ezt az elmúlt időszakban, mondjuk a magánnyugdíjpénztárak ügyében. Egyeztetni, tárgyalni, másokra figyelni, érdemben konzultálni, érveket meghallgatni, s ha kell, az eredeti szándékon változtatni. Ellenkező esetben rövid távon lehet ugyan sikeres (abban az értelemben, hogy át tudja vinni az akaratát), de hiteles biztosan nem. Márpedig azt az elmúlt négy évben mindenki megtanulhatta Magyarországon, hogy a bukás, a bukáshoz vezető út első állomását gyakran éppen a hitelesség elvesztése jelenti.

Nincs olyan reform, ami mindenkinek tetszene, de a "hogyan" - és ezt jól ismerte fel ellenzékben Orbán Viktor - időnként ártalmasabb lehet, mint a "mit".

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr672502709

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 600-650 milliárdos megtakarítás jön 2011.01.28. 11:37:02

A kormány február 16-án tárgyalja első olvasatban a Növekedési és Stabilitási Programot, amelynek a ciklus végére kell biztosítania a 600-650 milliárd forintos megtakarítást. Matolcsy szerint Magyarország óriási sikert ért el azzal, hogy tavaly 3,8 százal…

Trackback: Nyugdíjalap létrehozása 2010.12.09. 11:35:20

 Uraim, ( hölgyeim) tegyék meg tétjeiket ! Az elmúlt hetekben, napokban nagyon sok ember rájött az öngondoskodás fontosságára nyugdíj ügyben. A politikai osztály s...

Trackback: Reform vagy halál? 2010.12.08. 22:30:36

„Február végére elkészül a Magyar Növekedési és Stabilitási Program, amely Magyarország strukturális reformprogramja” – jelentette be ma Nagy Anna kormányszóvivő.

Trackback: Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere 2010.12.08. 20:04:57

Rabár Ferenc pénzügyminiszter Bokrossal az Értéktőzsde megnyitásán Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere írja: „Antall József szólt nekem 1990 februárjában, hogy lesz Londonban egy tárgyalás, melyet Soros György szervez, és témá...

Trackback: Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere 2010.12.08. 20:04:30

Rabár Ferenc pénzügyminiszter Bokrossal az Értéktőzsde megnyitásán Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere írja: „Antall József szólt nekem 1990 februárjában, hogy lesz Londonban egy tárgyalás, melyet Soros György szervez, és témá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kodó tamás 2010.12.08. 19:35:59

legalább a nevében van növekedés

bóra77 2010.12.08. 19:36:37

úgy látom mégis sikerült kiejteni a reform szót a fidesz-szájakon. eddig kerülték...

bóra77 2010.12.08. 19:37:24

fizikusoknak találós (és gonosz) kérdés: hogy lehet lejtőn lefelé zuhanni?:)

Ting Fu doktor 2010.12.08. 19:39:14

Egy dologban Gyurcsánynak maximálisan igaza volt Öszödön és ez később beigazolódást is nyert.

Reform vagy bukás!

Ezt mondta Gyurcsány. Nem lett reform. Megjött a bukás. És ez már nem feltételezés és teória, hanem megtörtént tény.

A Fidesznek jó lenne tanulnia!

kodó tamás 2010.12.08. 19:40:06

még hogy nem figyel senki a hitelminősítőkre. mikor maga a kormány emiatt rittyent össze megint egy "Kisrablós", sörözős "REFORM" csomagot (??? mi van? ez nem tiltott szó? már?). nem tudjuk mi lesz benne de száz pont, mert anyni lába van a százlábúnak... mi is volt? lépés? 29? kis lépés az emberiségnek? nag lépés a fides nek? vagy hosszúlépés?

dé ja vu.

Ordnassac 2010.12.08. 19:41:19

Ez mind szép-szép, de eddig még igazából senki sem töltötte meg tartalommal azt a szót, hogy reform. Helyette egy elcsépelt és unott/utált kifejezés lett.

kodó tamás 2010.12.08. 19:41:19

még hogy nem a mudiz kormányoz...

kodó tamás 2010.12.08. 19:46:27

„Február végére elkészül a Magyar Növekedési és Stabilitási Program, amely Magyarország strukturális reformprogramja” – jelentette be ma Nagy Anna

ez nagyon jo. ez olyan ezüsthajós. országimázsos. legalább van címe. ez is nagyon jó. miért kell 3 hónapot várnunk? matolcsy ék elmennek sielni? vagy a január végi nyugdíj kasszát felteszik február elején monte carlóban a pirosra? a tanulmányhoz nem mindegy mennyi pénzünk van. DUPLA vagy SEMMI.

dzsézus! ezek megvárják a nyugdíj pénzt? aszta rohadt. addig meg elmennek sielni, tényleg ez van. most esett le a tantusz

Ting Fu doktor 2010.12.08. 19:47:12

Kedves Gábor!

Kérlek erősítsd meg, hogy te is ismered a bon-mot, hogy hülyének lenni csak ellenzékben éri meg.

Egyszerűen ellenzékben minden komoly felelősség nélkül olyan destruktívak, populisták, demagógok lehetnek, amennyire nem szégyellik.

De a kormányzás az más műfaj.

A Fidesz, ha sikeresen fog változtatni, akkor azt a választópolgárok egyfelől el fogják fogadni, másfelől saját korábbi döntésük visszaigazolásának fogják tartani. Mármint a Fidesz szavazók esetében.

Nagyobb a politikai kockázata a semmittevésnek, mint az igazi nagy átalakításoknak. Akkor is, ha itt-ott nagyon kellemetlen lesz szembesülni a korábbi populista-demagóg hülyeségeikkel.

S2000 2010.12.08. 19:48:24

"Ha tehát a Fidesz most nem a korábbi módon eltervezett és végrehajtott reformokat akar, jövő tavasszal nagyon más módon kellene politizálnia, mint tette ezt az elmúlt időszakban, mondjuk a magánnyugdíjpénztárak ügyében. Egyeztetni, tárgyalni, másokra figyelni, érdemben konzultálni, érveket meghallgatni, s ha kell, az eredeti szándékon változtatni."

Erre Orbán sem az előző négy éves kormányzása alatt, sem a mostani ciklusban nem mutatott képességet, hajlandóságot.

pug406st 2010.12.08. 19:50:03

kíváncsi lennék mik azok a reformok :)

jazzcool 2010.12.08. 19:50:25

ennek a reformnak akkora az esélye, mint amikor valaki 19-re lapot kér... és ha nem jön be az alsó, akkor csúnyán leszakadhatunk a közép-európai térség többi államától. a reformok bejelentését februárra ígérik. hát nem tudom, a Fidesz eddig nem mert közvetlenül fájdalmat okozni a népnek. de a valós reformok, a kisebb állam, a kevesebb önkormányzat, a részben fizetős egészségügy stb. eléggé húsbavágóak lennének. és ha a külföldi hitelminősítők csalódnak a reformokban, akkor egy újabb leminősítés jelentős kamatemelést, forintleértékelődést, inflációt generálna. nehéz ügy:-(

shwarcz bácsi 2010.12.08. 19:54:41

@Ordnassac: legfeljebb azzal, hogy fájni fog...

nyünyüge 2010.12.08. 19:56:15

@kodó tamás:
"Magyar Növekedési és Stabilitási Program"

Itt valami nem stimmel, de nagyon. Hiányzik belőle a Nemzet szó! (ráadásul kimondhatatlan: MNSP. Vagy MANÖSP ? És mi lesz holnap?

kodó tamás 2010.12.08. 19:56:36

@pug406st: @jazzcool: ti tényleg azt hiszitek hogy a cimen kívül van más is? nagyon ezzel nem érdemes foglalkozni. lehet hogy a jövöhéten már a cím is más lesz. pl a A Vezér Erőfeszítései a Nemzeti Szocializmus Jólétének Megszilárdítására és Fenntartására.

ne felejtsétek: jövöre már média sincs...

nehéz lesz politológusnak lenni. a kiszámíthatatlanságból kiszámítani a jövöt...

ezt hívják NAPI POLITIKÁNAK?

freehckr 2010.12.08. 19:59:44

„a még mindig erőtlen és elutasított ellenzék”

Az „erőtlent” tekintve az LMP és a Jobbik esetében ez egészen biztosan megállja a helyét, de az MSZP esetében már más a helyzet. A posztkommunista utódpártnak még mindig vannak „beágyazódott” apparatcsikjaik itt-ott (például a legkellemetlenebb, és igazság szerint a jelentős nemzetbiztonsági kockázatnak számító Simor elvtárs), illetve megint látványosan körvonalazódik hogy tulajdonképpen kik is az utódpárt külföldi, nem kis befolyással rendelkező támogatói (Bogár László erről általában bővebben kifejti véleményét, tessék rákeresni, kulcsszavak: pénzszivattyú, világbirodalom:). A posztkommunista utódpárt szétszóródott partizánjai sajátos terrorakcióikkal sajnos tudnak még károkat okozni az országnak, és külföldi támogatóik is megnehezíthetik a kormányzat helyzetét (lásd a Moody's megmagyarázhatatlan politikai szerepvállalását).

A „reform” szó pedig definiálhatatlan a jelenlegi politikában, gyanítom nem pont ugyanazt értjük alatta mint a szocialisták és világbankos haverjaik. :) A kóser spekulánsok csak azt a fajta reformot fogadják el reformnak amely nem érinti a bogárlászlói értelemben vett pénzszivattyút, hanem inkább a polgárokon verik le a pénzszivattyú okozta károkat. Ellenben ha úgy vesszük hogy a szocialista-biznisznek számító kötelező mnyp rendszer megszüntetésével „fájdalommentesen” jut százmilliárdokhoz a költségvetés (a szocialisták és kapzsi haverjaik szenvedése engem hidegen hagy), és ez tulajdonképpen jókora kiadáscsökkentés is egyben, akkor a kormányzat ezen lépését is lehet egyfajta reformnak nevezni. Azt persze elhiszem, hogy a spekulánsok nem teljesen így képzelték a reformot... :)

Szóval senki ne várjon meglepetést februártól. A mostani kormányzat jól láthatóan szembemegy egy jól meghatározható maroknyi, bár befolyásos nemzetközi gazdasági érdekközösséggel, és kicsi az esély arra hogy ez a spekuláns csoport tapsikolni fog a kormányzat intézkedéseinek. A helyzet az, hogy a szocialisták és ez a nevezett spekuláns gazdasági érdekcsoport nem Magyarország érdekeit képviseli, és ha a kormányzat nekik akarna kedvezni akkor értelemszerűen ugyan olyan, az országnak káros intézkedéseket kellene hozniuk mint amilyenekkel a Gyurcsány-Bajnai bűnöző páros operált. Az meg tényleg a Fidesz bukását, és egy jobbikos kormányzatot vetítene előre... :)

pug406st 2010.12.08. 20:01:08

én is arra lennék kíváncsi, hogy milyen reformot lehet bevezetni ami közvetlenül nem érinti a választókat... a kérdés ha mégis az embereket közvetlenül érintő reformok/megszorítások azt hogyan tudja kommunikálni kifelé. sajnos azzal kapcsolatban nincs kétségem, hogy az mszp ugyanezt a retorikát fogja folytatni mint eddig és amit a fidesz is folytatott ellenzékben

pug406st 2010.12.08. 20:02:45

@kodó tamás: remélem, hogy van valami mögötte. remélem, hogy lesz tere az "ellenzéki" médiumoknak is.

kodó tamás 2010.12.08. 20:04:28

@freehckr:

akkor ha a kormány szembe megy a nemzetközi gazdasággal, azaz a pénz alapú világrend játékszabályait sem fogadja el (mint a hazai jogszabályokat, alkotmányt stb). akkor mondhatjuk hogy ÁLLAMCSŐD re játszik? persze pusztán csak a régi játékszabályok fogalmait használva... mert az uj szabályokat és fogalmaikat még nem ismerjük...

ez kicsiben is megy? pl ilyen módon a banki tartozásaimat is helyezhetem uj alapokra? ez a pénz elszámolós már nagyon zavar. mellesleg ez ugyis fiktiv. hagyjuk abba a játékot. táblát borítok...

kodó tamás 2010.12.08. 20:06:29

@freehckr: még azt kérdezném meg hogy ez most formálódó uj rend midnen szakmában lesz? csak mert mérnökként ÚJ perspektívákat látok... a pillérek nélküli födém pl. (alkalmazzuk először az országházon. csak ugy probaképp). kariatidákként majd tartják a képviselők, persze csak akkor ha véletlen még se jönne be az uj rend...

ssi 2010.12.08. 20:07:55

nekem úgy rémlik:
Gy.F. anno nagyon akart reformot, s pl. a közgázos előadása is azt sejtette, hogy sok mindent jól látott, de mintha saját párttársait se tudta volna se meggyőzni, se irányítani, s így nehezebb volt az emberekhez is eljuttatni

ma valóban egészen más a helyzet:

kommunikáció
- Járai: leminősítés oka a kormány nem jó kommunikációja
- még mindig nagy párttámogatottság oka sokak szerint az ügyes kommunikáció (ne legyen megszorítás, merjünk nagyok lenni, meg függetlenek, meg egyediek stb.)
- mintha az a kommunikáció, ami jó belülre, nem olyan jó kifele?
- külföld prózai szakmaiságot vár el, belföldön nyerő a pátoszosság?

reform
- a reform legalább megígérését a külföld kikényszerítette
- reform lesz-e a reform? mitől is reform a reform?
- új felállás s működés kell, ami hatékonyabb, gazdaságosabb?
- polgár nem ért hozzá, a politikusok és a szakemberek meg vitatkozni fognak

az áprilisban kezdődött helyzet szerintem nem fog változni.
- reform, nem reform változások, változások ... lesznek állandóan és folyamatosan
- minden rossz volt régen, de a mai kormánynak mindenre van megoldása, s egyedül meg is csinálja
- nem vitatom, hogy vannak helyes lépések, de az a meglátásom, hogy az új rendszerük működésének előnyei és hátrányai nem tudnak kiderülni, mert nem lesz tiszta, nyugodt helyzet (2014-ig), csak az éppen változtatunk valamin
- mi lenne a költségvetéssel, ha a kirótt bank-, válság-, különadók nem folynának be, ha sokan maradnának a manyupban, ugyanis most év végére nagyon megszaladtak a kiadások

Ordnassac 2010.12.08. 20:08:12

@shwarcz: na igen...

@nyünyüge: ott van helyette a magyar. ;-)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.08. 20:09:24

"Ha pedig szembe kell menni az emberek akaratával, vagy általános közfelfogásával, akkor le kell ülni, egyeztetni kell, indokolni, érvelni, és meg kell próbálni elfogadtatni az embernek az álláspontját"
Lol. Sőt megalol. A Fidesz ilyet SOHA nem csinált.

freehckr 2010.12.08. 20:10:04

@kodó tamás:
„akkor ha a kormány szembe megy a nemzetközi gazdasággal”

Ezt te állítod kérdésbe csomagolva, én nem állítottam ilyet. Nem mennek szembe semmiféle „nemzetközi gazdasággal”, csupán csak (ahogy fentebb említettem) „egy jól meghatározható maroknyi, bár befolyásos nemzetközi gazdasági érdekközösséggel” packáznak. Megjegyzem, kissé erőtlenül, lehetne ezt határozottabban is csinálni. :)

nyünyüge 2010.12.08. 20:14:10

@kodó tamás:
"..a pillérek nélküli födém pl. (alkalmazzuk először az országházon. csak ugy probaképp). kariatidákként majd tartják a képviselők.."

ne már - képzeld, hogy szavazáskor ezentúl nemcsak arra kell majd figyelniük, hogy aktuális a NEM vagy az IGEN gomb van előírva, hanem arra is, hogy koordinálják a födémelengedés időpontját - tiszta túlélőtúra volna minden ülés:)!

Lucius Cornelius 2010.12.08. 20:16:14

Sajnos a nemzetgazdasági miniszter közgáz tudása odáig terjed, hogy "a gyenge forint jó az exportnak", meg hogy "az állam adjon támogatást a KKV-knek, had fejlődjenek"

Írtam EU támogatásra pályázatot, nem egyet. A legnagyobb sületlenségekre kértek és kaptak pénzt a pályázók. Az alapelv az volt, hogy szerezzük meg a pénzt, mer inygyen van, a pályázatíró meg találjon ki valami baromságot, amit lehet támogatni.

Ez így teljes kontraszelekció, és a jelenlegi kormánynak fogalma sincs, hogy lehetne jobban csinálni. Kiírják szépen újra a régi pályázatokat, csak Új Széchenyi terv lesz a neve.

ssi 2010.12.08. 20:17:27

@CSENDES:
Selmeczi G. - nagyon rosszul kezelik a manyup pénzeket

szívesen olvasnék adatokat arról, hogy a többi pénzintézet hogyan kezeli az önk.nyug. pénzeket, a NYESZ (nyugdíj előtakarékossági számla), az életbiztosításokat stb.- milyen költségeik vannak (iroda, bérek, repi stb.) - ezeknél van megfelelő hozam?

Lucius Cornelius 2010.12.08. 20:19:19

Az elmúlt 9 hónapban egyetlen nagy beruházást sem sikerült elkezdeni, pedig tucatnyi van előkészítve. Amit most meghírdtnek, abban sem lehet munka július előtt, mert nem tudják, fog-e működni a költségvetésnek nevezett ötletelés.

Lucius Cornelius 2010.12.08. 20:22:49

Ja és persze az összes növekedést majdan generáló beruházás EU támogatásból menne.

Hofit idézve: "A kapitalizmus haldoklik! Azért nagy francok vagyunk ám mi is. Egy haldoklótól kölcsönkérni..."

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2010.12.08. 20:23:34

a "reform" szo hallatan nem tudok mar semmilyen pozitivumra gondolni, foleg a jelenlegi kormany szajabol hallva azt...

tölgyes 2010.12.08. 20:26:08

Kedves Török Gábor!
Azt írja megtépázta a fidesz erejét.. talán, de ez ma nem látszik.
Reformokról pedig már korábban is beszélt.. de én ma még nem látom, hogy ezen ki mit ért.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.08. 20:28:05

"Már a Fidesz szavazói is tiltakoznak...A Facebook aktív felhasználói különös jelenségre figyelhettek fel a lapokban: sok magyar ismerős profilképe helyén egy fehér négyzet található. A baloldali sajtóorgánumok múlt heti címlapakciója után most a közösségi portál résztvevői érezték elérkezettnek az időt, hogy tiltakozzanak a kormány új médiatörvény-javaslata ellen."

hetivalasz.hu/uzlet/mar-a-fidesz-szavazoi-is-tiltakoznak-33896

freehckr 2010.12.08. 20:30:58

@vinczej:
Kihagytad a legjobb részt:

„eddig körülbelül 60 ezer emberhez jutott el felhívás, és 9727 személy jelezte az ... akcióban való részvételét”

Azt hiszem erre szokták mondani hogy „érdeklődés hiányában”... :)

melus79 2010.12.08. 20:34:31

Szerintem sincs semmi reform,vagy nevezzük aminek akarjuk,kivárnak januárig(remélem nagyon kevesen lépnek át),aztán majd megint improvizálnak.
Mellékesen jegyzem meg,mi megnéztük a mnyp-s hozamunkat,hát...így tőzsdézzék el a jövőben is!:)

aszekelyek 2010.12.08. 20:40:15

@kodó tamás: Nem is olyan, hogy ki akar itt bevezetni vizitdíjat, kórházi napidíjat.... a vitában és utána eladni azokat naaagy, naaagy reformnak, amikről állította, még nem sokkal előbb, hogy nem igaz..., amikor azokat Orbán mondta a vitában. A reform változást , változatást is jelent. Most éppen csináljákés azért vonítanak, akiknek az anyagi érdekeit ez sérti. A változást pedig szlogen és kampányelem is volt. :DDD A manyup deficit termelése nem volt már finanszírozható . Ez is tény. A változtatás meg IMF ajánlás volt. Ez is tény.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.12.08. 20:45:35

@manyike: A NYESZ számlán TE MAGAD kezeled a vagyonodat, agyhalott.

aszekelyek 2010.12.08. 20:50:16

Kedves Gábor! A manyupok előtt is volt élet. A szakszervezetekkel egyeztettek és tárgyaltak és el is fogadták a 3.5 milliós határértéket a hosszú idejű pedagógusi pályák utáni végkielégítésnél... A manyupokkal meg miről tárgyaltak volna? Adtak volna ők önként egy garast is? A felelősség a hiánycél tartásért pedig nem az ő saruk, hanem a kormányé. Akiknek sokkal többe van a hazárdirozás a pénzzel, mint manyupéknak valaha is volt vagy lesz.Az konkrétan nem alku tárgya , már velük. Aki akar maradhat. erről kellett volna tárgyalni? Tényleg, miről és meddig kellett volna velük tárgyalni? No és tárgyaláshoz kettő kell. Még csak adatot se voltak hajlandók szolgáltatni.

hollario 2010.12.08. 20:51:57

@aszekelyek: Tudod, van az a 3 millió ember, akit nem kérdeztek meg. Csak kirabolták.

freehckr 2010.12.08. 20:53:02

@melus79:
„remélem nagyon kevesen lépnek át”

Tekintve a feltételeket, azaz hogy 1. annak kell személyesen nyilatkoznia aki nem akar átlépni; 2. a munkáltató által fizetett járulék adó lesz januártól és az a továbbiakban nem illeti meg a mnyp tagokat; 3. igazság szerint a mnyp tagok egy igen szűk rétegének van nyeresége az elmúlt évek „eltőzsdézései” nyomán; így valószínűleg igen kevesen fognak maradni a jelenlegi mnyp rendszerben. Illetve nem kevés indokolhatatlan kockázatot is vállal az aki marad, mivel ugye a megcsappant számú tagok, és az év végéig visszatartott kifizetések miatt a nyugdíj-biznisz piac vélhetően bedől tavaszra (szerencsére), illetve a jelenlegi pénztárak legalább fele, de a többsége egészen biztosan bezárja a boltot.

Tehát a felelőtlenség csúcsa a jelenlegi mynp rendszerben maradásra biztatni a tagokat... Azon mondjuk nem csodálkozom hogy ez is szocialista kampány, hiszen mindig is a Zemberek érdekeit, és nem saját befektetőik hasznát nézték az elvtársak. :) Hehehe...

freehckr 2010.12.08. 20:55:40

@hollario:
„van az a 3 millió ember, akit nem kérdeztek meg”

Dehogy nem. Nyilatkozhatnak hogy szeretnének-e maradni. Mit szeretnél még, babusgassák meg a fejüket, és adjanak a szájukba egy-egy nyalókát? :)

„csak kirabolták.”

Az állam visszaveszi a saját járulékait. Ha már itt tartunk akkor nevezzük inkább „visszarablásnak”. :) A rablás tényállása 97-ben valósult meg...

aszekelyek 2010.12.08. 20:58:52

@S2000: Az nem igaz , amit ön írt.@manyike: Nagyon jó kérdések ezek. Bizony, össze kéne vetni. A saját tapasztalatom, az önkéntes nyugdíjszámlán a 2oo8-as veszteség igen, erős volt és javult 2oo9-re. Valamelyest. Olyan hozamtól persze nagyonmessze van, amit egy állampapír hozott. Egy frászt kezelem én a pénzemet. Csak hozzáférek, amikor akarom. Vissza tudom vásárolni. HA nem tetszik, amit csinálnak vele. Milyen durva alakok vannak itt megint! Nem találod?

okostojgli (törölt) 2010.12.08. 21:01:24

Irreleváns, hogy lesz-e reform vagy nem.

A Fidesz abba fog belebukni (vagy nem), hogy képes lesz-e kellő demagógiával és populizmussal elhitetni, hogy amit éppen csinálnak, mondanak az miben különbözik a szoci kormány cselekvésétől miközben ellenzékben épp az ellenkezőjéért baszogatták a szocikat. Pölö, Szijjártó a szocikra hivatkozva rázza le a felvetést, hogy ugyan csökkenteni kéne tán a benzin jövedéki adóját, mert ugye ellenzékben verték az asztalt ezerrel.

Magyarul minél többször hivatkozási alap lesz Fletó, hogy mi most azért igen vagy nem mert Fletó annak idején szintén igen vagy nem, megbuktak. Ugyanis igazolják, hogy a szocik valójában helyes úton jártak.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.12.08. 21:04:01

Török uram,

ismét remekül válogatott idézeteket a mondandója alátámasztására.

Egy dolog biztos: abban igaza volt Orbánnak, h tömegbázis nélkül nem megy. A manyup kapcsán az aránylag pici tömegnyomás is módosításokra sarkallta őket.

Vsz nem fogják szem elől téveszteni, h széllel szemben nem lehet tollat terelni.

sagitta 2010.12.08. 21:05:06

Ez a "konzultáljuk meg az érintettekkel" finoman szólva is kétséges. Az "érintetteket" valamilyen szervezet (kamara, egyesület, miegyéb) képviseli, általában több is, persze mindegyikről tudható, hogy hova húz. A Fidesz konzultál a "sajátjai" közül a leghangosabbakkal, akiknek gyakran erősebbek a politikai, mint szakmai céljaik. Megállapodnak valamiben. Majd jön a meglepetés, hogy az adott szakmának nem tetszik a végeredmény. Épp most futott ez le a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban: a zárt körökben "megkonzultált" végeredmény fogadtatása ismert. Érdekes a történetben Pokorni szerepe: az általa képviselt felfogás sokkal közelebb áll a szakmai közvéleményhez. A reformok szempontjából meghatározó lesz azon Fidesz közeli értelmiségiek szerepe, akik szakmailag hitelesek és a "hatalmasok" adnak a szavukra. Félő, hogy ez egy nagyon kicsi halmaz, vagy legalábbis tagjai egyelőre igen csöndesek.

Hóember 2010.12.08. 21:08:37

Én csak egyvalamiért imádkozom, hogy a Szócskát tartsa meg a JóViktor a posztján egészségben, mert akkor az EÜ-ben tán nem lesz baj. Most, hogy a Mikolát elpöckölték Párizsba, erre egész jók az esélyek.

aszekelyek 2010.12.08. 21:08:50

@hollario: Tudod, egyike vagyok és van lehetőségem dönteni. A pénzemről, a jövőmről. Nem úgy tudom, hogy kiraboltak. Illetve ha ez meg is valósult, azt a manyup befektetései tették a befizetéseimmel és a költségeikkel. Nekem minuszt csináltak, tudod.... Akit itt a további más pénzében fürdés felelősség nélkül elvonása ért, az a manyupból élők köre. A 3 milliót semmiképpen. Ezt a rossz, szoci mantrát kiköptük. Free hckr nek van igaza. Az a 97-es bevezetése a 3 lábú rakásnak, az volt a rablás. Ahogy azt bevezették és elmulasztották tisztességesre szabályozni. A tavalyi odaajándékozásról nem kérdeztek meg, most, hogy mondod. Azt a fejem felett eldöntötte a bajnai kormány, oszt jónapot. A jogaimmal együtt beolvasztottak volna szépen. HA Sólyom úr közbe nem lép. Ennyit a szociktól jövő nagy, nagy igazságokról. Van bennük valami, csak nem úgy, ahogy ők előadják. Mondjuk nem bontják ki a teljes igazságot.Hogy irodalmi legyek:DDD

kovacsguszti68 2010.12.08. 21:08:50

Ez a február vége nagyon kínos is lehet a kormány számára. Véleményem szerint azért ezt a dátumot tűzték ki célul, mert január végén/február elején már látni fogják, hogy mennyi pénz fog visszajönni a mnyp-ből, és február közepe felé pedig az is kiderül, hogy a mnyp-k miben fizetik meg a visszalépők tagdíjait (részvények, állampapírok, stb.). Ennek függvényében még vélhetően jelentősen módosulni fognak a most alakuló (?) tervek. És könnyen előfordulhat, hogy nem 3000 milliárd lesz az a szám, amivel számolni tudnak az elkövetkezendő években...

pug406st 2010.12.08. 21:09:30

@aszekelyek: persze tárgyaltak miután felhívták rá a figyelmet, hogy ez pl a pedagógusokat is érinti. meg amúgy minden köztisztviselőt és közalkalmazottat (pl orvosok). Az MNYP egyenlő azokkal az emberekkel akiknek a fizetésének a 8%-át oda utalták. Velük senki nem egyeztetett. Bocsánat nincs államosítás csak visszautasíthatatlan ajánlat (zsarolás) :) és innentől kezdve nyugodtan azt fogják mondani, hogy mindenki önkéntesen döntött az átlépésről. na ez a pofátlanság. Most hiányzik ez a pénz és amikor én nyugdíjba megyek ez a pénz akkor is hiányozni fog (remélem nem).

AkarkiJ 2010.12.08. 21:10:30

@kodó tamás:

"dzsézus! ezek megvárják a nyugdíj pénzt? aszta rohadt. addig meg elmennek sielni, tényleg ez van. most esett le a tantusz "

hát persze, hogy erre várnak :) a legelső - zsarolással elért - sokkhatás elmúltával tömegesen kezdik az emberek átgondolni, hogy inkább mégis csak maradjanak

én úgy gondolom, hogy ésszerűséggel és tényszerűséggel, korrekt hozzáállással sokkal jobban tudnának kormányozni - de ők izomból szeretnek

Táskás Tóni 2010.12.08. 21:12:49

@jazzcool: Nagyon sok embernek közvetlen fájdalom a mnyp-i vagyon államosítása és két év alatti felélése.

kovacsguszti68 2010.12.08. 21:13:37

@aszekelyek: viktorodnak is volt 4 éve, hogy megszabályozza a mnyp-ket. akkor miért nem tette? elég volt neki annyi, hogy lenyúlta akkor is a pénzek egy részét, nehogy már a hiányt növelje. de szabályozni nem akart (nem is ért hozzá)
lépj csak vissza az állami rendszerbe, ha ennyire akarsz, bízd rá a pénzed a matolcsyra.

Hóember 2010.12.08. 21:15:14

"a legelső - zsarolással elért - sokkhatás elmúltával tömegesen kezdik az emberek átgondolni, hogy inkább mégis csak maradjanak"

Finoman fogok fogalmazni: az általad felvetett forgatókönyvnek meglehetősen kevés a realitása. :)

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 21:16:25

Végre egy tárgyilagos írás . Annyit hozzátennék, hogy a civilek és érintettek meghallgatása fontos , de ha kimerül a szó szerinti "meghallgatásban" , akkor kevés , másik , hogy a mozgástérről keveset írtál , kedves Gábor....mármint a reformokkal kapcsolatban . Vagy Addig odázzák , amíg lehet ?! Mert ugye nagyjából mindenki tudja mit jelentenek a reformok ??

aszekelyek 2010.12.08. 21:16:27

@Lucius Cornelius: Úgy és annyiért nem is biztos, hogy baj, hogy azok az előkészített pénznyelők nem szippantják be a pénzt. Most az a módi járja, ami nincs, azt nem szórjuk, mint egy részeg matróz. Az ugyanis csődhöz vezet.Biztosan. pedig páran már biztosan a zsebükben érezték azokat a pénzeket is. Értem a morgolódás okát de sajna nem akceptálható.@kovacsguszti68: Csak a szocik kajabálnak 3 ezer milliárdról, amit állítólag elraboltak tőlük...:D Jósda megy, látom. Akik meg akarták kaparintani , sikertelenül az összeset, a 3 ezer milliárdot, azok a most birtokon belül lévő, jajveszékelő mnyp-ak és bef. alapkezelők. Örökre. Szoci segédlettel. Mintha az járna nekik. Miért is? A magántulajdona a magyar befizetőknek. erre van esetleg ötlet?

sagitta 2010.12.08. 21:16:40

@kodó tamás: a képviselőkkel megtámasztott födém nem felel meg földrengésre, nem engedélyezhető...:-)

Félretéve a viccet, az európai (tartószerkezeti) szabványok hazai bevezetése jó példa arra, hogy az érintettek (azaz a kamarák) se nagyon tudják, hogy hogyan álljanak az őket is nagyon érintő változásokhoz.

kovacsguszti68 2010.12.08. 21:16:50

@kodó tamás: most látom csak, hogy Te is erre a következtetésre jutottál (megvárják a nyugdíj pénzt)
oszt majd az arcukra kiül a döbbenet, hogy nem 3000 milliárd, hanem csak 2000, és elkezdenek megint ad hoc reformokat gyártani (extra adó a frissdiplomásoknak, a gyerek nélkülieknek, és hasonlók)

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 21:18:27

@Táskás Tóni: Ezen fog múlni Orbán jövője . lenyelik-e a békát - vagy nem - az érintett 3 millió ember...

sárkányfő 2010.12.08. 21:19:03

Ha tudjuk azt, hogy a mostani zsarolást és állami rablást "szabad választásnak", a nyugdíjreform kinyírását "nyugdíjreformnak" hívja a Fidesz, akkor mégis mit vártok, mi lesz tavasszal?

Majd csinálnak valamit és ráfogják, hogy ez bizony reform.
Itt szavakban akkora reform lesz, hogy csak na. Egész reform-hegyek lesznek, meglássátok :)

Ja és szavakban lesz itt még bőven siker is, meg dinamizmus, eredmények, népakarat beteljesülés, és toronyóra lánccal is :)

AkarkiJ 2010.12.08. 21:20:41

@aszekelyek:

"Kedves Gábor! A manyupok előtt is volt élet. A szakszervezetekkel egyeztettek és tárgyaltak és el is fogadták a 3.5 milliós határértéket a hosszú idejű pedagógusi pályák utáni végkielégítésnél..."

Mármint, azután ültek le tárgyalni, hogy az alkotmánybíróság erőteljesen problémázott a téma körül, és csak ezután változtattak.

A jövőben hasonló ügyben már nem lesz ilyen eredmény, mert az AB nem fogja tudni jelezni, hogy nem kóser a téma, beszéljétek át - mert mostantól orbán és bandája mindenre azt mondja, hogy ez így jó, törvényes és korrekt. Még arra is, ami nem az - és ők maguk adták a példát, hogy képesek ilyet is alkotni.

kovacsguszti68 2010.12.08. 21:21:15

@aszekelyek: "nem szórjuk a pénzt..." eddig nem ez jött le. debreceni stadion 10 milliárd, egyházak költségvetési többlettámogatása a tavalyi évhez képest 28 milliárd, pártfinanszírozást visszaállítjuk és lehetne sorolni.
De látom, nálad jól sikerült az agymosás...

Szimba 2010.12.08. 21:23:34

A probléma ott van, hogy a Fidesz ellenzékben nagyon jól tudja, mit és hogyan kellene csinálni, de amikor hatalomra kerülnek, akkor rajtuk is eluralkodik az a téveszme, hogy ők mindent jobban tudnak, és kár bárkivel tárgyalni, inkább átvisznek mindent, mint egy dömper.

Beiratnám őket egy jó Gordon tanfolyamra. Pedig nem is igazán kedvelem Gordont:-(

Az egészségügyhöz láthatóan annyira nem értenek, mint én. Az pedig nagy szó!:-))
Hogyan képzelik, hogy az az orvos kap magasabb fizetést meg egy kitűzőt, amelyik nem akar elfogadni paraszolvenciát? A kórházakban hierarchia van. Ha az igazgató, a főorvos nem teszi ki a kitűzőt, akkor abban az intézményben senki.

A jól kereső nőgyógyászokat, sebészeket kellene megnyerni első menetben, aztán jöhetnének a többiek, ill. akkor már be kellene sorolniuk a kisebbeknek is.

aszekelyek 2010.12.08. 21:24:10

@kovacsguszti68: CSökkentette a %-ot, amit a manyupnak kellett utalni. 98 tól. "oo1 körül már lehett tudni, hogy ez totál bukó rendszer, az IMF 2oo-ben már mosta kezeit. Miután ránktukmálta a háromlábút és ma is azt nyilatkozzák, így nem jó. "oo2-ben átadta a kormányrudat, . A szocik azonnal felemelték a Százalékot, amit a manyupoknak kellett fizetni és seemiféle kiadási korlátot nem emeltek hozzá, sem más szabályt nem szigorítottak a nyolc év alatt, ami óvta volna a befizetők pénzét. Egyet tettek meg, 2oo8-ban még nagyobb kockázatot engedtek meg a piac felé, 3 perccel a már ismert válság előtt, hogy jó nagy legyen az a veszteség. Ez kinek az érdeke volt, azt soha meg nem tudtuk tőlük. CSak hajtották, hogy ide nem jön a válság.... átugrik rajtunk, vagy mi. A nemzeti csúcskomédiáig. Amikor már júniusban IMF-re volt szorulva az ország. Tehát az Orbán kormányra annyit lehet ebből ráverni, hogy nem szüntette meg már 2oo1-ben az égész baromságot. Nem volt meg hozzá a többsége, ugyanis.

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 21:28:07

@kovacsguszti68: Na de milyen pénzt "nem szórnak" ..... ami még nincs is a kezükben és lehet hogy nem is lesz.... ugyanis a magyar ember két dologra nagyon féltékeny : a nőjére és a pénzére !

Cent Rum 2010.12.08. 21:29:41

8 évig készültek a kormányzásra, azután négyen egy hétvégén összedobták a 29 pontos tervet.
Lassan eltelik egy év és a nagy mutatvány még minding titkos. Remélem ezt nem januárban akarják összedobni.

AkarkiJ 2010.12.08. 21:29:41

@Hóember:

pár napja volt kósa lali tv2 mokkában, ott már ő maga is csak kb. 50%-os visszatérő tömegget saccolt - és ha egy politikus is már "csak" 50%os visszatérő tömegről beszél, mennyi lehet majd valójában?

plusz ha ténylegesen 50%ról van szó, akkor a kezdő sokkhatás után, hogy semmi nem lesz és vissza kell lépni, azért elég nagy változás ez - és csak néhány nap kellett hozzá

miért kell arra játszani, hogy hideg lesz, hogy órákig kell a hidegben sorban állni azoknak, akik maradni akarnak - ha egyáltalán sorra kerülhetnek? miért kell előre írásban bejelenteni, hogy személyesen meg kívánok jelenni, hogy bejelentsem, maradok manyup tag? miért nehezítik ennyire a dolgot? miért állítják, hogyha én fizetem az adót, nekem nem jár valami, másnak meg igen?

csak nem azért, mert egyébként maguktól csak nagyon kevesen lépnének vissza?

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 21:29:45

@Szimba: mit tudott a fidesz ellenzékben bakker ??? Lejáratni az Országot , be sem menni a munkahelyére ...... és kordont bontani

AkarkiJ 2010.12.08. 21:34:05

@Cent Rum:

"Lassan eltelik egy év és a nagy mutatvány még minding titkos. Remélem ezt nem januárban akarják összedobni. "

Nem, február 27.ére tervezik a dolgot - beülnek sörözni valahova, azt matolcsi vezetésével fél óra alatt megoldják a dolgot

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 21:34:56

@freehckr: Szebb jövőt!
"Az állam visszaveszi a saját járulékait."
Nem a saját járuléka a jelenlegi 8%, meddig magyarázzam még?
www.pga.org.hu/documents/lxxxii_trv.pdf
4. oldal, 5. paragrafus 4. fejezet

kovacsguszti68 2010.12.08. 21:36:06

@aszekelyek: helyesbítenék: törvényt sértve nem emelte az előírt ütemben a %-ot, a szocik ezt a törvénysértést nem követték el. Ezen kívül megtehette volna, hogy módosító javaslatokat nyújt be a parlamentben, hogy változtassanak a rendszeren, de emlékeim szerint ezt sem tette sem kormányzása alatt, sem pedig az azt követő 8 évben.

sárkányfő 2010.12.08. 21:37:13

Fidesz-magyar - Magyar Fordítóprogramom 2.0-ás verziójába bedobtam a szóvivő hölgy szövegét, ez jött ki:

Fidesz-magyar:
„Február végére elkészül a Magyar Növekedési és Stabilitási Program, amely Magyarország strukturális reformprogramja”

Magyarra fordítva:
"Nincs semmilyen programunk. Nincs gazdasági koncepciónk (már a nyugdíjrabláson túl). Még csak most kezdünk neki.
Igen, beismerjük, úgy vártuk a tuti nyerő választást, hogy fel se készültünk. Igen, már eddig is elpocsékoltunk fél évet, és elpocsékoljuk a következő 3 hónapot is februárig."

AkarkiJ 2010.12.08. 21:37:29

@kovacsguszti68:

sőt, a kampányban sem érvelt és a választási programjába se tette bele, hogy a manyupot meg kívánja szüntetni

:)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 21:38:02

@aszekelyek:
"Nekem minuszt csináltak, tudod...."

Megértelek, hogy visszalépsz!
De miért nem tetted meg ezt előbb? Tavaly is volt rá lehetőség, nem?

Kétgyermekes Családapa 2010.12.08. 21:38:34

Ami engem illet, az sokkal kevésbé zavar, hogy a Fidesz nem konzekvens régebbi gondolatmeneteivel, mint az ország lezüllött állapota. Ha pediglen 2014-re azt tapasztalom, hogy sok tekintetben rendet tudtak tenni (akár fájdalmas, akár bárdolatlan lépésekkel is!), akkor én nem fogom elveszíteni a bizalmam. Az elmúlt húsz év már rezisztenssé tett a megmondóemberek sápítozására, legyen bár stílusuk nyíltan idegenszívű vagy megtévesztően mézesmázos. A liberális sajtó persze óbégatni fog továbbra is, az emberek azonban egyre kevésbé döntenek ez alapján. Legalábbis remélem.

AkarkiJ 2010.12.08. 21:38:59

@ó jaj:

nem teljesen igaz amit ír a fordító program, mert volt tervük :)

az, hogy majd hitelből egy csomó pénzt szétosztanak és attól felpörög a gdp és nem lesz hiány

kovacsguszti68 2010.12.08. 21:39:46

@AkarkiJ: mer' ez csak 3 millió embert érint és ők 10 millióhoz szóltak (vagy 15 millióhoz?)

szerénységem 2010.12.08. 21:40:31

Pedig az lesz, és nemigen látom, hogy a Matolcsy-féle agytröszttel ez másképp lehetne, hogy bezengik a "Száz reform"-ot (miért nem rögtön ezret?), ezzel végigturnézzák a sajtójukat, természetesen mögötte semmiféle valódi reform nem lesz, minden marad a régiben. A lepukkant, főorvosok által uralt hálapénzes egészségügy romokban, a kontraszelektált pedagóguskar, tragikus iskolarendszerrel, gyenge módszertani képzettséggel, pazarló, túlburjánzó állam és önkormányzatok, elképesztő bürokrácia, és a többi.
Szemben ezzel államosítani fognak, elsőként az energiaszektor, élén a Mollal, másodikként a közművek, de elmennek majd a sportig is - lesz még a Fradi (Honvéd, Újpest) minisztériumi csapat megint... :-)

Mindez el lesz majd nevezve valami hangzatos, egyben lapos kifejezéssel, és persze a Zemberek akarták majd így.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 21:41:03

@aszekelyek: Most megszünteti, lehet örülni!
Egészen a nyugdíjazásig...aztán már nem annyira, sajnálatos módon!:-(

sárkányfő 2010.12.08. 21:43:05

@AkarkiJ: a rövidített verziót másoltam ide :)

a hosszabban az is szerepelt, hogy igazából egy komoly terv volt: hogy olyan csontvázhisztit csapunk, hogy ha beveszik, akkor még vagy 50 évig a szocikra kenhetünk mindent, és akkor már nem is kell erőlködni a gazdasággal, csak mutogatni visszafelé...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 21:46:08

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/08/ft_orbanek_szeszelyesek_kudarc_lehet_az_eu-elnokseg/

Financial Times:
"A gazdasági napilap szerint Budapestnek - ahelyett, hogy "a bírálókra szájkosarat húzna" - az ország számára égetően szükséges strukturális reformokat kellene "áthajtania". A profitadók sem tudják örökké elfedni azt a tényt, hogy a közszférát meg kell nyirbálni, a nyugdíjkorhatárt emelni kell, és növelni kell a foglalkoztatási rátát is."

Ne engedjünk a nyugati nyomásnak, a finánctőke diktálásának!
Semmi reformot a népnek!:-D

is 2010.12.08. 21:46:10

ez most a 295. poszt. ebben mar legalabb egy tucat olyan van, hogy lam, a FIDESZ most fog csinalni valami jot, kivanjuk ne rontsa el, mert akkor. remenyteljes aggodassal varod az eljovendot.

eddig 11-szer kiderult, hogy a FIDESZ a legrosszabbatt tette, amit hosszutavon az orszaggal tehet.

irigylem, hogy meg tizenkettedszer is batran odatartod az arcod a majd szembejovo pofonnak. a hosszabb idoszaki tanulsagok levonasa meg mindig nem erosseged, ugy latszik a reeny hal meg utoljara, csak az nem politikai elemzo kategoria.

Atisz 2010.12.08. 21:46:15

@freehckr: Ezt nagyon szépen sikerült összegezned. Megy is rá a +1 :)

Dubito 2010.12.08. 21:47:06

A birka nép mindent hamar felejt. Mint ahogy azt is, hogy a Fidesz már 2009-ben azt mondta, készen áll a kormányzásra. Pláne ezt mondta idén áprilisban. Miért is kell akkor februárig várni? És utána majd meddig kell várni?

is 2010.12.08. 21:48:22

@freehckr: hianyolom a feher lovon ulo herceget, meg a szamarat a mesebol! a Shrek erdkesebb volt!

AkarkiJ 2010.12.08. 21:50:10

@Dubito:

a bírka nép nem hogy hamar felejt, de képtelen elhinni, hogy lehet rosszabb, hogy hiába a "jók" nyertek, attól még tehetnek "rosszat" ők is - és hiába mondja meg pintér sanya, hogy 2011ben éhséglázadások lesznek, nem fogja fel a bírka nép - inkább boldog, hogy odaadhatja a bundáját, amit 12 év alatt növesztett öreg napjaira, hogy ne fázzon

bedöl a dumának, hogy de majd a pásztor csinál tüzet, nem kell saját bunda, lesz meleg

sárkányfő 2010.12.08. 21:51:11

Azért ezt az egész hülyeséget (most bemondom hogy reform lesz, mert most ezt várják tőlem) számszerűsítsük is:
Matolcsy maga mondta, hogy 6-800 mrd ft-os lesz a reformok volumene. Ezek szerint már tudja mi lesz, ha ki is tudja számolni a hatását.

Na most ha olyan nagy váláság van és annyira nincs pénz (hogy még adót is lehet csökkenteni...), akkor miért várnak 9 hónapot ezzel a remek pénz-esővel felérő reformokkal?
800 mrd ft-ból simán be lehetett volna tömni az adócsökkentés keltette lyukat, még a nyugdíj-emelés költsége is kijött volna, nem kellett volna rabolni, fosztogatni... és a reformok strukturálisak, tehát nem egyszeri bevételt jelentenek majd, mint a nyugdíjas malacpersely...

hófelhő 2010.12.08. 21:51:58

A második Gyurcsány kormány gazdaságpolitikáját sem a reformok jellemezték. Nem volt támogatója Gy-nak az elképzelései végrehajtására, nem volt egység a pártjában, inkább kihátráltak mögüle mint támoatták. Az általuk bevezetett adózás - ami most is érvényben van - az is a kiskeresetüeket sulytotta, még az adójóváirással is. Befagyasztotta a közszolgák bérét, megkurtitotta a többletjuttatásokat. A "reformdiktátor" koaliciós partnerük egészségügyben tett "átalakitásait" egyáltalán nem nevezném reformnak, inkább pénzszórásnak. Nem volt gazdasági reform a Gy. kormány idején sem. Tudjuk az Európán végigsöprő gazdasági világválság idején, a Bajnai egy éves kormányzása alatt sikerült a lejtőn megállapitani , pályára tenni Magyarországot, hogy ne zuhanjunk a "kutba" ha nem megkapaszkodjunk, és ne a görögök szintjén legyünk gazdaságilag. Igen a helyzet most nagyon más! Többségi kormányzás!
Megmondta az Orbán." Új alapokra kell helyezni a jövőt. Ha müködik a láthatatlan kéz vagy kezek Magyarországon , azok leginkább olyanok, amelyek az emberek zsebéből "varázsolják" ki nehezen megkeresett forintjaikat. Az országot új irányba elinditjuk, hogy a kialakuló új és nehéz világrendben megbecsült, tisztelt és erős országgá tegyük."!

AkarkiJ 2010.12.08. 21:53:15

@ó jaj: te is csak a rosszat akarod látni - és az országnak akarsz rosszat :)

ne légy türelmetlen, februárban majd meglátod, hogy lehet máshogy, mint a ballib népnyúzó intézkedései

pannonfunk 2010.12.08. 21:53:22

Én pl. nagyon pipa vagyok erre a februárban majd bejelentjük a reformokat. Mert pl. nem látom, hogy K+F-ben bármi érdemi lenne. Volt egy Széchenyi terv 2.0 tervezet még a nyáron, voltak benne értelmes dolgok meg nagy zöldségek is, de hogy arról bármiféle társadalmi egyeztetés lenne azóta is arról sehol semmit nem hallottam. Pedig lehetett volna belőle egy értelmes gazdasági tervet csinálni. Most már úgy vagyok ezzel a februári tervvel, hogy hiszem, ha látom...

Ordnassac 2010.12.08. 21:55:25

@ó jaj: Szerinted mitől lesz egy reform reform? Komolyan érdekel.

Ugyanis eddig nekem úgy tűnt, hogy az, amit Békesi, Csillag, Mihályi et al. annak nevez.

Dubito 2010.12.08. 21:55:31

Orbán Viktor áprilisban azt mondta, két héten belül rend lesz az országban. Lett rend? És még mondott néhány hasonlóan megalapozott ígéretet az elmúlt években/hónapokban. Tényleg van még valaki, aki elhisz ezek után bármit is?

Az, hogy Orbán azt mondja: lesz reform februárban, az jelentheti azt, hogy lesz, jelentheti azt, hogy 2026-ban lesz, de jelentheti azt is, hogy nem lesz semmi. Bármit.

Táskás Tóni 2010.12.08. 21:56:32

@kíváncsivagyok: A magyarok lenyelik a békát, mert félnek és lusták és tudatlanok. Aki nem kapja fel a fejét a remek közhelyköpő ostoba és hazug Selmeci nyilatkozataira , aki nem rémül meg a fidesz "szakembereitől" élén Matolcsival, az a magyar ember. Bezzeg a szlovákok nem léptek vissza ,pedig volt ott fenyegetés Ficó részéről , ennek ellenére a 1.5 millió emberből 10 % 150 ezer ember lépett vissza.A csehek ,pedig látva a magyarok ostoba intézkedéseit most készülnek a mnyp-i rendszer létrehozására. Csak előbb még megkérdezik az ellenzéket ,mert ilyen fontos kérdésben nem akarnak egyedül dönteni.Gondolom ott nem olyan az ellenzék ,mint nálunk volt 8 évig a fidesz. Szóval nem lehet a magyar emberekre számítani , egy olyan országban , ahol a fideszre 2.7 millió ember szavaz , miközben látták a kormányzásukat 1998-2002 között és a lopások száma lehet , hogy kevesebb, de értékben mindig is a többszöröse volt.

melus79 2010.12.08. 21:58:42

@freehckr: www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/selmeczi-rossz-kezekben-a-nyugdijvagyon-vagy-megsem-335484

www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/jol-fizet-a-nyugdijtozsde-335496

Te nyugodtan menj át,és bízz abban,hogy Matolcsy és Selmeczi és Orbán az lesz,aki 30 év múlva!Engem a nyugdíj több mint 30 év múlva érint,ha érint,nem aggódom,hogy ezek hozzá tudnak nyúlni!Leszarom az MSZP-s kampányt,hazugságot stb.más úton tájékozódom.utálom már,ha valaki kritizálja ezt a dilettáns bandát,akkor az csak szoci lehet!Hát nekem annyi közöm van az előző rendszerhez,hogy kisdobos még voltam,de pont rendszert váltottak,az úttörőségről lemaradtam.Te nyugodtan higgy egy olyan embernek,akinek a felesége dönt gazdasági kérdésekben,én más szempontok alapján máshogy döntöttem.Elvileg ez az arany ember megmondta,hogy szabadon dönthet,aki akar!:)))

kovacsguszti68 2010.12.08. 21:58:56

@Dubito: valamit be fog jelenteni februárban, különben a hitelminősítők kilátásba helyezhetnek újabb leminősítést, ami a költségvetés finanszírozását sodorhatja veszélybe.
A nagy baj szerintem inkább az, hogy megint olyan "reformokat" fog bejelenteni, amelyek jó esetben is csak stagnálást fognak eredményezni.

Táskás Tóni 2010.12.08. 21:59:48

@Dubito: Most is van reform ,a mnyp-i vagyon felélése nem más mint a reform reformja és az emberek embere pedig hipp-hopp aláírja.

Hóember 2010.12.08. 22:00:12

@AkarkiJ: Meglássuk. Én mindenesetre roppantul meg lennék lepve, ha ilyen feltételek mellett 20% felett lenne a maradók aránya.

hófelhő 2010.12.08. 22:01:24

Igen! aki még nem tudja!:)

"A politika egy szinház, ahol a szinészek /politikusok/ előadják a szerepüket, a nézők /választók/ pedig megtekintik és négyévenként értékelik azt. A torzulásmentesség érdekében használják az egyenes, világos tőmondatokat. Ez szinte a világon mindenütt igy van"!

mrs. white 2010.12.08. 22:02:17

Valami nem teljesen gömbölyű nekem a történetben. Tételezzük fel, hogy lesznek reformok, sőt egy sokkal szebb szóval strukturális reformok. Ezzel a szókapcsolattal már magyarország lakosságának 60%-át lefagyaszthatjuk. Mivel ha jól tudom a jövő évi költségvetést már most elfogadták, ezért a februári történések a kiadás bevételt ezt érdemben nem befolyásolják. Ha valami nem befolyásolja a gazdálkodást akkor azért az olyan nagy reform nem lehet. Ezek alapján már csak annyi lehet a reform értelme, hogy pl bkv kijön annyi pénzből mint amennyit adnak, szántak neki. Mondjuk az utóbbi húsz évet nézve ez sem kis dolog, főleg ha normális szolgáltatással párosulna. A rejtély ennek ellenére továbbra is rejtély marad számomra, mert Matolcsy ha jól emlékszem a reformok hatására 800 milliárdos megtakarítást jelzett előre.
Véleményem szerint, valahogy az egész intézkedés csomagot térben és időben közelebb kellett volna kezelni, akkor nem lenne az ember érzése az, hogy csak sodródnak az eseményekkel és nem ők irányítják.

ökörpöröly 2010.12.08. 22:02:45

A MANYUP-ok dolga.

Itt egyes narancsbőrösök sokat sírnak, helyeslik az államosítást. Nagy valószínűséggel se polgári értékrendjük, se a MANYUP-ban jelentősebb magántulajdonuk nincs.
Könnyű a másik kontójára és magántulajdonára alapozni! Igen, a MANYUP tagjának vagyoni értékű joga volt, ami magántulajdon -lásd Alkotmánybíróság korábbi értékelése-.
A MANYUP-ok nem feltétlenül voltak tökéletesek. Ezen lehet vitatkozni, szakmai alapon. Lehet vitatni a bevételeiket, a hozzáállásukat.
De számomra olyannak tűnik az egész, mintha a bankban lévő folyószámlámat azzal a felkiáltással államosítanák, hogy azok a rohadt bankok eddig alacsony kamatot fizettek nekem!:)
Egyébként a MANYUP-ok szinte mindegyike -egy kivételével- reálnyereséget -azaz infláció feletti hozamot- ért el. Annak ellenére, hogy ez egy hosszútávú befektetés, amit elég ostoba dolog éppen aktuális értéken vizsgálni.
Ha egy hasonló elven működő befektetési alapba teszi az ember a megtakarítását, ott is közlik, hogy ez hosszú lejáratú befektetés.
Egyébként alap, hogy a tőzsdei befektetések hosszútávon többszörös nyereséget értek el az állampapírokhoz vagy a lekötött banki betétekhez képest.
Tehát, a kormány dolga a pénztártagok védelme lenne, a kezelési költségek optimalizálása, nem az elrablása lenne.
Persze a hülye csehek is jól megszívatják magukat, ott éppen most akarják bevezetni a kötelező MANYUP-tagságot. :)

hófelhő 2010.12.08. 22:03:44

Nem tudtam belépni a "másik" nevemmel, igy ma este "hófelhő" leszek!:)

igényes 2010.12.08. 22:04:53

Kedves Török Gábor!

Szeretném megkapni az orbáni intézkedés másolatát, lehetséges ez?

Az Atv.hu szerint Orbán Viktor nem engedte, hogy a honvédelmi tárcához tartozó kórházból három év után hazaküldjék Horn Gyulát.

Az Atv.hu információi szerint [1] a honvédelmi tárcánál felmerült, hogy haza kellene küldeni Horn Gyulát az Állami Egészségügyi Központból. A minisztériumhoz tartozó kórházban 2007 szeptembere óta ápolják az egykori miniszterelnököt (1994-1998). Horn egy kamerákkal és őrökkel biztosított, egyágyas VIP szobában él azóta.

Horn Gyula pontos betegségét hivatalosan soha nem nevezték meg, de a kiszivárgott hírek alapján valószínű, hogy Alzheimer-kórban szenved. E betegség kezeléséhez folyamatos ápolás szükséges, bár kifejezetten kórházi körülményeket nem igényel.

Az Atv.hu úgy tudja, hogy Orbán Viktor személyes közbenjárására tekintett el a honvédelmi tárca Horn hazaküldésétől. Az információt sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták, úgy a Miniszterelnökségen mint a Honvédelmi Minisztériumnál.

AkarkiJ 2010.12.08. 22:06:16

@igényes:

"hírek alapján valószínű, hogy Alzheimer-kórban szenved."

agytörzsi sorvadás - kb. teljes mentális leépülést jelent

Dubito 2010.12.08. 22:07:23

@Táskás Tóni: Mondjuk ebben teljesen igazad van, láttuk már, hogy a forradalom-ellenforradalom illetve reform-ellenrefom megközelítések mennyire szubjektívek tudnak lenni. Mégis úgy gondolom, hogy azok a reformok, melyeket a makrogazdasághoz úgy-ahogy konyító külső és belső közvélemény vár, nem a családi ezüst piacra dobásáról szólnak.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.12.08. 22:08:36

Majd jó sokat fogják mantrázni, hogy mennyit egyeztettek februárig (még mindig?), és egyébként is a kampányban mennyit konzultáltak (már akkor?), és a nép majd elhiszi. Ennyi.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 22:08:43

@mrs. white: Ez a kötlségvetésre utalás télleg jónak tűnik, ha a "reformok" már 2011-re is vonatkoznak, akkor a költségvetést módosítani kell?
És ha igen, meddig? És hányszor 2011 elején? közepén...végén...?
Kérdezem, Tisztelettel..

kovacsguszti68 2010.12.08. 22:09:24

@ökörpöröly: na ja, a csehek nem tudják mit csinálnak. De a lengyelek sem, akik nem akarnak államosítani. Akarom mondani nyugdíjat védeni.

oldrock (törölt) 2010.12.08. 22:11:12

Kedves TG!

Kérlek fejtsd ki, hogy mire alapozod a következő kijelentésedet "a háború megnyerésére még kifejezetten jók az esélyei."
A cikked további részében épp az ellenkeződ állítod.
Az nem érv, ha ha minden jól csinál akkor sikeres lesz. Persze ilyen alapon lehetnék operaénekes is ha jól énekelnék. Az eddigiek mint ahogy Te is írod éppen hogy az ellenkezőre adnak okot. Senkivel sem konzultálnak, mindent erőből hajtanak végre. 8 évig minden reformtörekvéssel homlokegyenest ellenkezőt állították, azt mondták mindent az államnak kell végrehajtani. A nyugdíjpénztárt elvétele is ezt bizonyítja. Másrészt jön a február március... és az emberek döntő többsége a pénztárcáján keresztül érzékelni fogja a fülkeforradalom áldásait. A leminősítések a forintot nagyon lerontják, ami nem kedvez a frank hiteleseknek. A gazdaság attól nem indul be hogy csökkentették a gazdagok terhei. A KKV-ék többsége veszteséges eddig sem fizettek semmit most ennek a felét fogják. Ha mégis beindulna az csak pár év múlva lenne érezhető az egyszerű embernek... Ezek után mire alapozod a királyi optimizmusodat:
"a háború megnyerésére még kifejezetten jók az esélyei."

Kíváncsian várom a válaszod!!!

Nyugi Palika 2010.12.08. 22:11:28

@freehckr: most olvasgatom amiket írtatok. A 3 millió emberrel kapcsolatban... szerintem ha már (így-úgy) valaki MNYP tag lett, akkor nem az lenne a normális, hogy aki maradni akar, az ülhessen a saját fenekén otthon, aki meg átlépni szeretne, autózzon, buszozzon, álljon sorba...várjon, "oszt" lépjen át, ha akar. Ha "X" bankban van egy számlám, akkor csak úgy tudok átmenni "Y" bankba, ha előbb "X"-ben felmondom a szerződésem. Ha nem teszem, akkor legfeljebb nyithatok egy újabb számlát máshol. (de arról is nyilatkoznom kell, és kussolással nem nyílik meg magától). Biztos Te is tudod a választ. Ha ez logikusan menne, akkor a "buta és lusta" MNYP-tag tutti nem menne sehova (munkaidőben) és így szinte senki nem lépne át. Matolcsy igen, mert elküldené a feleségét. (Ő mondta, azért tag, mert a pénzügyeit a neje intézte... Te jó ég...Ő meg a mienket).

Dubito 2010.12.08. 22:12:07

@kovacsguszti68: egy reform változást jelent a status quo-hoz képest. Ha a zuhanás után stagnálás jön, az már eredmény.

AkarkiJ 2010.12.08. 22:12:10

@kovacsguszti68:

félek, pár év múlva magyarország bekerül a közgáz tankönyvekbe, mint iskolapéldája a dilettáns-populizmusnak

megértem mondjuk a csehek meg a lengyeleket - megnézik mi mit csinálunk és pont az ellentétét csinálják, mert tudják, ezzel csak nyerhetnek

Devil 2010.12.08. 22:12:26

Annyira naiv vagy TG! Egyeztetes meg targyalas mi? Eddig kivel egyeztettek, kivel targyaltak?
Ezek az ellenzeki Orban-nyilatkozatok nem elvek, ezek a hatalom megszerzesenek ezkozei voltak; ezkozok amikre most mar nincs szuksege. Csak azert kellettek mert elfogadhato erveknek tuntek az mszp ellen, olyan erveknek amikkel nepszeruseget lehetett szerezni, akar azon az aron is hogy egeto strukturalis reformokat lehetetlenitettek el veluk. Akar fel is sorakozhattak volna a reformok moge, igy is szerezhettek volna nepszeruseget... de nekik valami mas kell. Hogy mi? Na ezt Te sem tudod, talan csak Orban tudja... de megsugom: HATALOM! Korlatlan, ellenorizetlen, abszolut! Es ezeknek adjuk oda a penzunket...

Cent Rum 2010.12.08. 22:14:11

"Ha tehát a Fidesz most nem a korábbi módon eltervezett és végrehajtott reformokat akar, jövő tavasszal nagyon más módon kellene politizálnia, mint tette ezt az elmúlt időszakban, mondjuk a magánnyugdíjpénztárak ügyében. Egyeztetni, tárgyalni, másokra figyelni, érdemben konzultálni, érveket meghallgatni, s ha kell, az eredeti szándékon változtatni."

Ezt már az első egy-két hónap után is meg lehetett volna csinálni. Miért bizzunk benne, hogy tavaszzal elkezdi? Ha most elkezdik, akkor sem lehet ilyen kérdésekben februárig végezni.
Ez a leggyengébb pontja a FIDESZ kormánynak. Pedig az öngólokat ennek köszönheti, nem az ellenzéknek.

ökörpöröly 2010.12.08. 22:15:59

@melus79: Ejnye-bejnye! Érik a felségárulás!
Egyébként most éppen jó rendőrt és rossz rendőrt játszanak.
Tiszta nevetséges, hogy a kiflitolvaj szenátorasszonyt, Selmeczinek kiadják, hogy jelentse be, adót kell fizetni a kivett reálhozam után, majd megjön fehér lovon a füstös bandavezér, aki politikai nyilatkozatot ír a bandatagokkal, hogy minden jogi lehetőség ellenére nem kell forrásadót fizetni!:)
Most a cigány Szaddamot középre akarják húzni, hogy ő legyen a Bölcs Vezér és a Nemzet Atyja.
Ugyanezt tervezik az Alkotmány esetében is -Stumpf pár hete elszólta magát Schmidt Marikánál-. Van itt mindenféle istenes, hun-szittyás recsegés, aztán majd a Bölcs Vezér megszólal, hogy azért mégse kellene ennyire anakronisztikusnak lenni a XXI. században.
Már várom, hogy a "Füsti Fecske" mikor jelenti be, hogy őt eddig megvezette az a gonosz Matolcsy!:) Mert ugye pár hónapig lehet szidni a liberálbolsikat, előzetesbe lehet venni közülük egy-két pofátlan tolvajt, de hosszútávon működtetni kell az országot, mert beleunnak az emberek a visszamutogatásba.
Jót röhögtem, hogy az egykori második embert, Mikolát is kibaszta, mint a macskát szarni. Matolcsyt is fúrja Fellegi és köre, illetve mások is. A cigány Szaddam egyre nehezebben fog bírni rendet tartani a bandájában. Főleg akkor, ha beindul a népszerűségvesztés. A bandatagokra jellemző, hogy csak addig hűségesek, ameddig félnek a vezértől, illetve ameddig elég koncot kapnak. Ha a jövőbeni koncszerzés lehetősége veszélybe kerül a cigány Szaddam oldalán, illetve ha van lehetőség más oldalán további koncokhoz jutni, akkor a bandatagok elhagyják.

hófelhő 2010.12.08. 22:18:07

Az újszerü gazdaságpolitika itt Európa közepén! amely tudjuk "kétesélyes". "aki a válság közepette a legjobbak közé tud kerülni, annak az üzeltmenetben túl nagy meglepetés nem nagyon adódik. Egelőre nem tudható, hogy ez a fellendülés a világban és hazánkban mikor következik be, hiszen negativ hirek uralják a világsajtót."
Igen! a Magyarországi fejlemények folyamatos izgalomban tartják a világ vezető hirportáljait, egyre-másra olvasható Mo. leminősitése.

ökörpöröly 2010.12.08. 22:19:21

@kovacsguszti68: Nekik könnyű, a zsidók és a cigányok mellett a magyarokat gyűlöli az egész világ. A régiós szomszédoknak fújják a vitorlát, nekünk meg visszafogják a hajót az imperialista cucialisták!
Külön bosszantani akarnak, hogy a gaz és primitív tótoknál 30-40%-kal nagyobb az egy főre eső vásárlóerő! De a narancsbőrös bolsevikok kitartanak! DZSUCSE! NENYI!DZSUCSE!NENYI!

hollario 2010.12.08. 22:21:11

@aszekelyek: Tudod, egyike vagyok és van lehetőségem dönteni.

Ha az egyike lennél, mint én, tudnád, hogy valójában nincs lehetőséged dönteni, mert akkor elveszik a nyugdíjad 75%-át. Nem én mantrázok hazugságokat..

kovacsguszti68 2010.12.08. 22:21:14

@Dubito: ebben igazad van. De ha jövőre és azt követően is csak stagnálunk, akkor azt követően durva nagy szarban leszünk: elfogy a mnyp pénz, lejár a 3 évnyi különadó, és hasonlók.

Devil 2010.12.08. 22:22:21

@ökörpöröly: Tulajdonkeppen az hogy akik kilepnek a manyupbol es _csak_es_kizarolag_ ezert kapnak majd nyugdijat amig az aki manyup tag marad es ugyanugy befizeti a nyugdij "adot" (a brutto berebol) az nem kap, nem csak az alkotmanyt hanem az emberi jogokat is serti, mert ez nem egyenlo banasmod; az lenne egyenlo banasmod ha az aki kevesebbet fizet az kevesebbet kap de az nem, hogy semmit.
Ezek utan arrol vitazni hogy a manyupok mennyire nyeresegesek az hullagyalazas.

AkarkiJ 2010.12.08. 22:23:11

@kovacsguszti68:
ehh, de nem lesz megszorítás! nemigaz, hogy ennyire megszorítást akarsz

meg lesz gazdasági növekedés, a pannon puma semmi lesz ehhez képest, olyan gdp számok lesznek, hogy a moodys megeheti a kalapját

melus79 2010.12.08. 22:23:15

@ökörpöröly: Hát igen.A korábbi Fidesz arcok hol vannak?A süllyesztőben,kiváltak vagy az Eu-ban rontják a levegőt.Annyira hülyék ezek,komolyan,vagy ennyire zsarolva vannak?Teljesen nyilvánvaló,hogy amint bevégezték a dolgukat(Lázár,Selmeczi,Matolcsy stb.)el lesznek paterolva.Csak egy kicsit mondatják velük a hülyeséget,mert ugye az igazmondó juhász nem hazudhat!:)hú de vicces lehetne,ha nem lenne ilyen szörnyű ez az egész!

stuffmonger 2010.12.08. 22:25:19

fogalmuk sincs milyen reformok(vagy bárhogyan nevezzük is) lesznek, ezért húzzák-halasszák a bejelentést

egyszerűen nincs meg a szakmai apparátus a minisztériumokban, iszonyú a szakemberhiány, vagyis nincs aki effektív dolgozzon a reformokon, a pártkatonák itt semmit sem érnek

újabb elvesztegetett év, itt tartunk

ökörpöröly 2010.12.08. 22:26:21

@hollario: A kibicnek könnyű, nem az ő pénzén játszanak!:) Amúgy "székelykáposzta" vérbeli bolsevik, ezeknél ne keress értelmet, csak érzelmet. Még a Felcsúti Boldogságteremtő Átnevelő Intézet és Rehabilitációs Tábor lakójaként is narancsbőrös lenne.
Ezek agy, értelem és erkölcs nélküli lények, akiknek kell egy vezérürü, mert nélkülük elvesznek. Amit a vezérürü béget, azt mantrázzák. Ha minden nap mást, hát akkor ők is. A bolsevikoknál így megy ez.

freehckr 2010.12.08. 22:26:29

@melus79:
„Te nyugodtan menj át,és bízz abban,hogy Matolcsy és Selmeczi és Orbán az lesz,aki 30 év múlva!Engem a nyugdíj több mint 30 év múlva érint,ha érint,nem aggódom,hogy ezek hozzá tudnak nyúlni”

Na álljunk meg egy picit. Egyrészről nekem nem kell átennem, szerencsére kimaradtam ebből a szocialista nyugdíjbizniszből. Ellenben vannak olyasféle megtakarításaim, befektetéseim, amelyek hosszabb távra szólnak. Lehetnek nehézségeim, érhet valamilyen egészségkárosodás, bármi történhet, fel vagyok készülve rá. De nem megbízhatatlan, spekulatív, és úgy 15 évenként globális pénzügyi válságot előidéző kapzsi befektetők kezében. :) Nekem annyit kamatozik a befektetett pénzem amennyiben megegyeztünk a bankommal, és az mindig ott is van a számlán, a következő években mindig a kamatos kamattal kamatozik tovább a befektetésem, nincs olyan hogy jaj most pár évig sz*rul ment az üzlet, és nem hogy a kamatok nem jelennek meg a számlán, de még kevesebb is a tőkém mint előtte volt (mint az mnyp-k esetében). :) Nagyon örülök az „átlag” 2-3%-os hozamodnak 1998 és 2010 között (amit idéztél a Kósergazdaságból), de a helyzet az hogy a legkisebb falusi takarékpénztárnál jóval több kamatot adtak volna neked ha oda fektetsz be. :) Te vedd úgy hogy nyertél rajta, én meg örülök neki hogy ilyen könnyen veszed hogy lehúztak... :D

török gábor 2010.12.08. 22:27:13

@oldrock: ez nem kincstári (királyi?) optimizmus, egyszerűen csak azt akartam érzékeltetni, hogy a helyzetük teljesen más (értsd: lényegesen jobb), mint időarányosan Gyurcsánynak volt, amikor reformokról kezdett beszélni. szerintem az tény, hogy a fidesz még nem vesztette el a következő választást (a reményt az újrázásra), még sok minden múlik azon, hogy mit lép a jövőben, míg négy évvel ezelőtt ez már ekkor is egy halott ló volt.

Dubito 2010.12.08. 22:27:20

@kovacsguszti68: Sej-haj, egyszer élünk, így mulat egy magyar úr, nem?

Persze egyetértek veled, szomorú, hogy ennyire nem tudunk túllépni saját árnyékunkon. És mi, magyarok fogjuk vezetni Európát jövőre! Jaj nekik! Attila nyilaitól félhettek így utoljára.

hófelhő 2010.12.08. 22:27:21

Igen! "A változásokat soha nem könnyü elfogadtatni"! Főleg ha megszoritásról szólnak!
"Ha valamiről önként lemondunk, akkor örökre, és visszavonhatatlanul elveszitjük a valamihez való tulajdonjogunkat, de ha erőszakkal veszik el a valamit, akkor az általában nem tart örökké, hiszen azt vissza is vehetjük megfelelő történelmi feltételek teljesitése esetén" !!
"A kudarc, és az esély" az, a politikában és a mindennapjainkban....ott van.

subtotal 2010.12.08. 22:27:37

"Magyar Növekedési és Stabilitási Program"

Mivel nincs benne a nemzeti, ezért még jó is lehet. :)
Bár én azt hittem, hogy az óúúúrjáááási adócsökkentés a Növekedési, a nyugdíjpénzek elszívása és a különadók pedig a növekedésösztönző adócsökkentés Stabilizációs programja. Vagy ezek csak ennek a NAGY-NAGY programnak az előrehozott lépései?
Egyáltalán miért kell februárig várni ezekkel? Mert januárig mindenki dönthet, hogy finanszírozza-e a mnyp pénzével azt, amit majd csak utána tud meg?

AkarkiJ 2010.12.08. 22:27:56

nézve, hogy nap mint nap mit művelnek, egyszerűen nem értem, hogy került a képbe a szabad pálinkafőzés

szerintem iszonyatosan kilóg a képből

Táskás Tóni 2010.12.08. 22:28:26

@aszekelyek: Jobb lett volna , ha a Bajnaiék intézkedése megvalósul, akkor most nem tudta volna a hazug kormány , és a fidesz , amelyik azt ígérte , hogy megvédi a mny-akat,-lenyúlni a 3000 milliárdot és 2 év alatt felélni.

melus79 2010.12.08. 22:29:36

Én nem értem azokat,akik még mindig támogatják a Fideszt.Folyamatosan a ballibre mutogatnak(pedig engem anyám úgy nevelt,ha valamit elkövettem,és próbáltam mentegetőzni,hogy de ő is meg ő is,akkor letorkollt,hogy őt nem érdekli más mit csinált,csak az amit én:), alkotmányt módosítanak,mert nem tetszik a döntésük-most bebetonozzák,megvédik az mnyp-t-most lenyúlják a pénzt(ami nincs is,mert eltőzsdézték:),utcára vonultak minden szarért-most ezt hülyeségnek tartják,ellenőrizni akarnak mindent és mindenkit(Kubatov,média tv.)és még sorolhatnám!Komolyan nem értem!

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 22:30:06

@Táskás Tóni: A mindenkori kormányok törvényszerűen létrehozzák a "holdudvarukat" . ezek aztán annyit lopnak, csalnak , amennyit tudnak . Ez törvényszerű , biztosabb mint az alkotmány . Szerinted elképzelhető , hogy 3 millió ember sorban áll a hivatalok előtt hogy maradni akar a Mnyp - ban ?! Mert itt van a kutya elásva : a szlovákoknál ugyanis valóban lehetett választani . Nem , annyira nem vagyunk birkák , a süketelést , a hazudozást elnézik a választóik , de ha zsebre megy a játék , felszisszen a jónép és ez a felszisszenés Viktor kormányzásának a végét jelenti . És a február-márciusra ígért reformok ? Valakiben vannak kétségek hogy ez most ,a mai Magyarországon mit jelentenek.... Várd ki a végét....

Ordnassac 2010.12.08. 22:30:11

@igényes: gyanítom ez annyit jelent inkább, hogy odaszólt a miniszteren keresztül a kórháznak, hogy "Emberek, ezt azért talán nem kéne!"

ökörpöröly 2010.12.08. 22:30:27

@Devil: Egyetértünk. De ez már nem jogállam, úgyhogy minden megtörténhet. Teljesen kiszámíthatatlan minden, mint 1945-ben, 1956-ban.
A világ röhög, amikor ezek beszélnek kiszámíthatóságról, előre tervezhetőségről és jogbiztonságról.
Nekem meggyőződésem, hogy cigány Szaddam ki akarja vezetni Magyarországot az EU-ból, hogy még stabilabb -mármint a maga számára- banánköztársaságot hozzon létre.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 22:30:54

@Devil: Nem igaz, hogy nem kap, csak nem részesedik tovább az állami nyugdíj áldásaiból, vagyis nem gyűjthet további szolgálati éveket, csak fizeti az adót rá (jelenleg 24 %).

Táskás Tóni 2010.12.08. 22:32:17

@AkarkiJ: A 29 pontból ez az egy valósult meg a szabad pálinkafőzés. Mondjuk addig is csinálta mindenki, csak törvényessé vált.. Bizony 120 milliárdos államon és kormányon vállalt megtakarítás nem jött össze. Túl nagy az igény a kényelmes posztokra és sok a fidesz csemete, aki egyetem után min. főoszt.vez. akar lenni.

sárkányfő 2010.12.08. 22:33:28

@Ordnassac: erről nagyregényt lehetne írni.

szerintem vannak pl. "szimpla" közgazdaságtani reformok, és vannak igazi, valódi reformok, amik beágyazódnak a társadalomba.

egyszerű, egy nagy lépéssel megléphető reformok már rég nincsenek. Egy lépésben csak rombolni lehet (lásd: nyugdíjkassza elrablása), építkezni kőkemény fáradtságos aprómunka. Csak gyerekek és örök éretlenek hisznek csodában, vagy valami nagy dobásban. Nem. Munka van, lassú szívós építkezés, hacsak nem találunk sok olajat az alföldön.

igazi reformot csak úgy lehet csinálni, ha jó eséllyel a következő kormány nem tudja visszacsinálni. ebben az országban akkora a betartás, hogy amit tudnak tönkre vágnak az új kormányok, pláne ha szimbolikus jelentősége van/lehet. Ehhez az kell, hogy vagy társadalmilag elfogadott legyen, beágyazott, vagy úgy legyen átalakítva a költségvetés, hogy anyagilag ne lehessen visszacsinálni, mert az bukás.

Minden alrendszert meg lehetne reformálni.
Közigazgatás: be kéne vezetni, de komolyan a hatékonyság-mérést. A magánszféra ezt már kidolgozta nyugaton. Azonnal csodák derülnének ki. Több tízezer emberről derülne ki, hogy csak potyautas az állami bürokráciában, vagy még többről. egyben sokakról kiderülne, hogy értékes munkaerők. A hatékonysághoz kell kapcsolni a fizetést is. Több eredmény=több pénz és fordítva.
Ez természetesen óriási paradigmaváltást jelentene, ez hatalmas meló lenne. mint írtam, rombolni könnyű, érdemi változtatást, építkezést elérni sziszifuszi aprómunka. de ha sikerül, óriási előrelépés.

még mindig itt tartva át lehetne világítani az egész állami bürokráciát, és feladat- és célorientáltan átalakítani. ez is gigászi meló, nálunk 20 (50...) éve senki nem állt neki. régen nullbázisú költségvetésnek nevezte ezt Demszky, és persze bukott vele, most feladat-alapú struktúraként hallom emlegetni.

Átlátszóvá is kéne tenni az állami hivatalokat. A belső levelezést megszüntetni, nyílt netes felültre kivinni, az érintetteknek kóddal elolvashatóvá tenni a levelezést. ez régi mániám, valahol azt olvastam a svédek már megcsinálták.

na ezt most csak így hasból írtam, át se gondolva bürokráciára. nyilván lehetne rengeteg dolgot írni az egészségügyre, az oktatásra, a mezőgazdaságra (még mindig full versenyképtelen, elaprózott birtokrendszerünk van, ami egy vicc a XXI. században, de senki nem meri a koncentráció felé vinni a szabályozást, mert kellenek az őstermelők szavazatai is), stb, nyilván nem vagyok egy polihisztor hogy mindenhez értsek és mindent átlássak.

én reformértékűnek venném azt is, amit szintén nem tett még meg senki, ha legalább részben "kitalálnánk" magyarországot. ugyanis most nincs célra tartás, csak annyi, hogy mindenki éljen jobban, oszt jónapot. A forrásainkat szétaprózzuk. Sodródunk, és még csak nem is zavar minket. Ismered ugye: aki nem tudja hova tart, annak egyik szél sem jó. Reformértékű lenne, ha sikerülne 4 év folyamatos kommunikációval elérni, hogy kicsit oldódjon a provinciális szemlélet, és felfogja a nép, hogy egy globalizált világban élünk, amivel lehetne ügyesen és nyereségesen élni, ha kitalálnánk mi akar lenni magyarország a világban. Ha végre elkezdene úgy gondolkodni a politika, hogy az első kérdés ez legyen: mik az adottságai az országnak? mi az, amiben kapásból előnyben vagyunk a környezetünkhöz képest? és ha nincs ilyen, miben lehetnénk, ha nem is világelsők, de régiósan elsők? vannak adottságaink: nálunk a legnagyobb európában az egy főre eső termőföld aránya. ehhez képest a mezőgazdaságunk nem előny hanem nagy visszahúzó teher. még mindig szétaprózott földek, még mindig - és ez vagy 50 éves lemaradást bizonyít - alap- ill. nyersélelmiszer-gyártás, miközben a világ már rég a minőségi feldolgozott termékek, a nemzetközi marketing, márkaépítés, értékesítési láncok felé ment el. van egy pick szalámink, egy unicumnuk, meg a túró rudi és passz. aztán szintén adottság a termálvizünk, ebben is előnyünk lehetne, ha kitalálnánk ezt az országot végre. erről sok duma van, hogy legyünk termálvíznagyhatalom, gyógyvíznagyhatalom, meg termálvízzel fűtsünk, de csak duma van, más nem. és még ki tudja mi minden lehetne, ha kitalálnánk. jó a szakemberállományunk matek, a biológia, a számítástechnika terén. állítólag a XX század a technika százada volt, a XXI a biokémiáé lesz. nem tudom, lehet. de erre speciel van gárdánk, lehetne erre alapozni. ha már tudástársadalom az egyik cél. de látod, még egy vacak egymilliárdos szuperlézert is elgáncsol orbán mert szoci a szegedi polgármester. pedig nem egy ilyen kéne, hanem több.

na csak belekaptam pár dologba... nem gazdasági, hanem agyrefrom lenne, ha kötelezően tanítanák az emberi jogok nyilatkozatát már általános iskolában... ja és angolból kötelezően kéne érettségizni erős középfokon, mert ma ez a világ nyelve... lehetne beindítani braindrain programokat is... áh, ezer más ötlet lehetne, csak ehhez kéne egy párt, amelyik dolgozni is akar, és nem csak ötletel, de kidolgoz koncepciót, megvalósítási tervet, ütemterveket, szívósan végig is viszi, felépíti, stb.

sisszi 2010.12.08. 22:33:41

az ilyen Orbán idézetekkel Dunát lehet rekeszteni, már csak legyinteni lehet rájuk

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 22:34:40

@török gábor: Miért odázza el a Fidesz a reformokat ? Ezzel kellett volna nyitnia ! Mert Ők is , Te is Én is - mindenki tudja hogy a mai Magyarországon mit jelent ez a szó :REFORM ! Megszorításokat !!!! Ezért és csak ezért a halogatás ! (Eseztleg még van egy ötletem ,de ki sem merem mondani : NEM TUDJÁK MÉG HOGY MIT FOGNAK TENNI - de ezt nagyon halkan mondom, mert akkor nagy a baj !!

melus79 2010.12.08. 22:36:38

@freehckr: Ahhoz képest,hogy most a lenyúlt pénzből betömködik a lukakat és államadósságot törlesztenek,a népesség hál Isten egyre tovább él,Matolcsy meg hiába ígéri a rengeteg új gyereket,ha nem lesz ki megszülje,szóval ami ebből a pénzből marad,akkor a pár %-os hozamom jelenleg mindig biztosabbnak tűnik!:)
Senki nem garantálhatja,hogy mi lesz 30 év múlva,jelenleg ez a dilettáns banda azt sem tudja mi a francot hazudozzon össze februárban!Én úgy veszem jelenleg,hogy ez az enyém,és azt hazudozzák,hogy eltőzsdézték!Akkor mi a fenének kell annyira nekik?(Költői a kérdés.)Hát ehhez képest állok én marha jól!

2010.12.08. 22:36:58

Szép jó estét!

Csodálatos ez a mondat a posztból, a következtetés, idézem:

"Mindezek ellenére nekem úgy tűnik, hogy ebben a folyamatban a Fidesz legfontosabb és legerősebb ellenfele ezúttal sem a még mindig erőtlen és elutasított ellenzék lehet, hanem ismételten csak önmaga: részben korábbi álláspontja, részben mostani politikai gyakorlata."

:)

Teljesen egyetértek a posztban foglaltakkal. S köszönöm.

Devil 2010.12.08. 22:37:00

@kovacsguszti68: A strukturalis reformokhoz nem kell az mnyp toke. Mert ezek a reformok pont a kiadasok recionalizalasat, a kisebb allamot, a nagyobb civil szferat szolgaljak.
Ket dologra ne szamits:
1) ezeket onkent vegrehajtja majd egy hatalomba kerult part. Majd onkent lemond az eloszthato milliardokrol? Hogyne akkor ki fizeti a klienturat, honnan lesz korrupcios penz a partkasszaba?
2) a fidesznek van ertelmes, mukodo reformterve. Eloszor is lasd 1) masodszor ki a fene csinalna a fideszben ilyen tervet? Hol az a stab, hol vannak a nagy koponyak akik ezen dolgoznak?

Eddig a strategiajuk az volt hogy elterelik a figyelmet valami politikai temaval, valami lenyegtelen dologgal - februarban mi fog tortenni hadat uzenunk az USA-nak?

kovacsguszti68 2010.12.08. 22:37:17

@subtotal: Nemzeti Növekedési és Stabilitási Program lesz az, figyeld csak meg...

@AkarkiJ: ahogy ezt bejelentették, néhány nappal később felröppent a hír, hogy Pécsen (lásd: államosító Páva Zsolt birodalmában) egy cég pálinkafőző berendezésekre alkalmas üzemet kezd el építeni... Lehet, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz, de azért biztos volt némi lobbi tevékenység :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 22:38:00

@Ordnassac: Odaszólt az "örökös Miniszterelnök"?
Ez nem úgy van, hogy törvényileg szabályozzák, hogy mi jár a Kiemelt Méltóságoknak a Magyar Köztársaságban?
Azt hittem, szabályozták és nem kézileg dönti el az éppen uralkodó..megint tévedtem, úgy látom!:-P

melus79 2010.12.08. 22:38:33

@kíváncsivagyok: "Nyugodt" lehetsz,még annál is nagyobb...

2010.12.08. 22:38:42

@sisszi: szóval elutasítod a dakota kisebbséget?:)) Ez egy elég kirekesztő álláspont!:D

Ordnassac 2010.12.08. 22:42:38

@melus79: egyszerű, mert az előző nyolc év (pontosabban Gyurcsány öt éve) annyira kirívóan dilettáns volt, hogy sokat kell még elszúrnia a Fidesznek ahhoz, hogy idáig süllyedjen. Ez az egyik.

A másik: nincs igazán alternatíva. A szocik kb. annyira hitelesek, mint Győzike kultúratudományi kérdésekben. A Jobbik vitorlájából épp most szedik ki a szelet, a többit gondolom nem kell magyaráznom. Az LMP saját magával van elfoglalva. Az MDF pedig mára jelentéktelen lett. Akkor inkább a kisebbik rossznak tekintett Fidesz.

Táskás Tóni 2010.12.08. 22:42:39

@kíváncsivagyok: Én biztosan sorba állok. Ha nem kerülök sorra feljelentést teszek. Ki kell harcolni a szabad pénztárválasztást , ez a gyáva kormány még azt sem merte felvállalni ,hogy azonos eséllyel és feltételekkel lehessen választani. Inkább a nyakunkra küldik nap-mint -nap azt az ostoba libát , aki csak hazudni tud ,nincs egy igaz szava.
Ne legyen kétséged , fogalmuk sincs , hogy mi legyen a mo-i reformokkal . A fidesz csak ellenzékből és csak uszításra alkalmas , csak abban tehetséges. Ha egyszer értelmezni próbálod a delejes ember beszédét rájössz , hogy annak semmi értelme , csak képzavarok sokasága.

ssi 2010.12.08. 22:42:48

@RAMBO: "A NYESZ számlán TE MAGAD kezeled a vagyonodat, agyhalott"

a médiában pár napja sokat lehetett hallani az "agyhalott" kifejezést, a szánkós balesetet szenvedett kisfiú kapcsán, aki meg is halt és a szívét egy másik magyar kisfiú kapta meg, s a szülei a többi szervét is felajánlották . Őszinte részvétünk és köszönjük a szép gesztust

ezek után nincs kedvem poénkodni az általad megfogalmazott minősítésemen,

a kommented többi része alapján felvethetném, hogy vessük össze ki mit tud a témáról, de minek, szerencsére folyamatos kapcsolatban vagyok a tutira színvonalasabb partnerekkel itt a blogon

@aszekelyek: köszi az együtt érzést :-))))

mivel a világ halad és újabb kihívásokkal találkozunk élesben, jó lenne befektetési-pénzügyi ismeretekkel is jobban tisztában lenni

a NYESZ és az önk.nyugdíj sok szempontból hasonlít, mint befektetési, ill. előtakarékossági konstrukció

gondolom az életbiztosítást nyújtóknál is a hozamok egy részéből tartják fenn az irodát, fizetik a béreket stb.

sárkányfő 2010.12.08. 22:43:11

"A leminősítés valódi negatív hatását, valamint azt, hogy a piac mekkorát csalódott az új magyar kormányban az állampapírpiaci hozamok alalkulásán mérhetjük le. Az önkormányzati választások után közvetlenül az állampapírokat vásárló befektetők még körülbelül 6,6 százalékos (660 bázispont) hozamért hiteleztek 5 évre évre a magyar államnak, november végére azonban (tehát miután kiderültek a kormány konkrét tervei) már csak 8,5 százalékos hozamért voltak hajlandóak hitelt adni.

A 10 éves államkötvényeknél hasonlóan alakultak a hozamok: október elején 6,6 százalékponton álltak, majd november végére 8,6 százalékpontra emelkedtek. Ennek a drámai hozamemelkedésnek mintegy felét november végén sikerült elérnie a kormánynak a pénztárak államosításának bejelentésével, de minden bizonnyal tovább rontott a helyzeten a Költségvetési Tanács kivégzésével és a jegybank újabb betámadásával is.

A hozamok emelkedése az államadósság után fizetett kamatokat drámai mértékben megnöveli. Az utóbbi időszakban lezajlott 200 bázispont körüli hozamemelkedés hosszabb távon körülbelül 400 milliárddal növeli az államadósság kamatterhét – mondta Oszkó Péter, a GKI Gazdaságkutató konferenciáján kedden"

hirszerzo.hu/profit/20101208_leminosites_bulgaria_magyarorszag

én már azt is értékelném, ha nem rontanánk tovább a helyzeten...

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 22:43:27

@Táskás Tóni: A rengeteg ígéretükből , amit a választások előtt tettek ez tetszik a legjobban ( Szó szerint idézve ! ) :
MEGVÉDJÜK A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRAKAT !
Na , ehhez baszki pofa kell......

Dubito 2010.12.08. 22:44:02

@Ordnassac: "gyanítom ez annyit jelent inkább, hogy odaszólt a miniszteren keresztül a kórháznak, hogy "Emberek, ezt azért talán nem kéne!"

Két súlyos kórtünet látszik kibontakozni:

1. Már a Honvéd kórházban is Orbán elvtárs osztja el az ágyakat. Több jel is utalt már arra az elmúlt hónapokban, hogy a kézivezérlés milyen súlyos zavarokat okoz az államigazgatásban.

2. A jó öreg Hofinál visszatérő motívum volt, amikor "leszóltak Fentről".Sajnos nincsenek már olyan nagy egyéniségek, akik ezt úgy tudnák karikírozn, mint régen. Lassan meg már nem is lesz szabad...

ökörpöröly 2010.12.08. 22:44:17

@melus79: Hasonlóan viselkednek, mint Medgyessy a 100 napos program esetében, csak ők nem hitelből osztogatnak, hanem a magántulajdon ellopásából!:)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.12.08. 22:44:54

@manyike: te semmit nem tudsz arról, amit írsz.

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 22:46:13

@Letícia: Ezért (is) írogatom hetek óta, hogy nem az ellenzék fogja elzavarni Őket (nem is lenne ereje hozzá ) , hanem a SAJÁT SZAVAZÓInak azon része , akik , köztudomásúan nem rájuk voksoltak.....hanem az MSZP ellen.....

pannonfunk 2010.12.08. 22:46:28

@melus79: Ennek egy oka van: a többi párt még ennél is gázabb... :S

KelekótyaP 2010.12.08. 22:46:50

@freehckr: ez a bankos dolog azért kicsit sántít. A bankok is kimennek tőzsdézni meg "spekulálni" a piacokra. Az, hogy neked fix kamatod van, az semmit nem jelent ha a bankod becsődöl, Amúgy az Tőzsdézik, akinek nem elég a banki hozam. A manyupok pénzének nagy része állampapírban van, és hát ha annyira rosszul gazdálkodtak, akkor mi ez a hiszti azon, hogy a infláció felettii rész után kell a adózni vagy sem (vagyis hogy lehet plusz hozam?). Mindegy, nem hinném, hogy a manyup rendszer hibátlan volt, de a mostani meg fenntarthatatlan. Az állam annyira jó gazdája a pénzednek, hogy hiteleket vesz fel (pl a megbízhatatlan manyupok is hiteleznek a megbízható államodnak mikor állampapírt vesznek), De ez jól ábrázolja azt a veszélyt amit egy olyan kormány(az előző is ilyen volt. Magyarországon ennek van hagyománya) igénytelen mit kommunikál a választói felé, és demagóg jól hangzó gumicsontokat dob a fél-informált befolyásolható tanulatlan vagy elfogult és kapaszkodót kereső hívőknek,
Posz maga korrekt, bár sokszor felvetődik bennem, hogy Gábor bloggjának, illetve analíziseinek van-e értelme. Olyan se hús se hal, giccsesen "semleges", miközben Svájcot játszik, már már tulzóan véleménymentes. tudo ars poetica, hogy elemző csak ül fenn a havas hegyen nitschei magányban és a vélemény alkotás csak korrumpálná ezt a tudományt, de mivel ez csak találgatás, hogy vajon mi lesz ha ez vagy az lesz és arról így vagy vajon úgy fognak-e gondolkozni ezek vagy azok, így hívhatjuk-e egyáltalán ezt tudománynak, vagy csak egy kedves kis hobbi? Mert vélemény nélkül komoly értéket nem képvisel, jóslatnak nem elég biztos, plusz ki is menti magát ez alól azáltal, hogy gyorsan még vagy négy szkenáriót felvázol és még hozzáteszi, hogy lehet teljesen más lesz mint azok. Szerintem ilyen bizonytalansági halmazra meg entellektuális játékra (annak amúgy jó és ez egy nívos bloggja annak) felesleges ennyi értéket feláldozni egy magamutogató céltalan objektivitás oltárán.

Táskás Tóni 2010.12.08. 22:47:21

@kovacsguszti68: A lengyelek a magyar virtussal kérkedő delejes ember látogatása után már másnap leszögezték , hogy ők bizony nem fognak mnyp-akat államosítani. Sokan nem kérnek ám az ilyen magyar virtusból, nem mindenhol szeretik ám a nyers erőt és a minden intelligenciát nélkülöző ostoba bunkókat. Csak hát a protokoll....

subtotal 2010.12.08. 22:47:47

@kíváncsivagyok: megvédik tőlünk, magyaroktól, mert mi olyan sötétek vagyunk pénzügyekből. Így kell érteni, ha nem lenne világos.

Devil 2010.12.08. 22:48:21

@ó jaj: Az allami burokraciat csak egyfelekeppen lehet megreformalni: amit lehet, helyi, onkormanyzati szintre kell levinni; sokkal kevesebb kozponti adot, jarulekot kivetni es sokkal nagyobb mozgasteret adni az onkormanyzaroknak. Esztergom a pelda arra hogy a polgarokat igenis erdekli a helyi politika, igenis kepesek ellenorizni a vezetoiket; csak meg nagyobb mozgasteret kell adni a civil kezdemenyezesnek, pld. rendkivuli valasztasok kiirasara, kepviselok visszahivasara.
Az irany pedig a civil, helyi erdekkepviseletekre epulo tarsadsalom felepitese lenne a kozponti burokracia, embereken basaskodo partok helyett.

ökörpöröly 2010.12.08. 22:49:43

@kíváncsivagyok: Ezerszer leírtam már én is azt az alapvető dolgot, hogy a 2/3 nem a FIDESZ-re szavazott, hanem az MSZP ellen. De ezt az agyalágyult cigány Szaddam nem fogja fel. Az emberek még jelentős része még bizakodik, de ez a bizalom törékeny, ha nem bírja fizetni a hiteleket, ha elveszik a megtakarításait, ha nem lesz munkahelye ...
Azért egyértelműen látszik, hogy jelentős a nő a bizonytalanok száma, illetve szivárognak vissza a szavazók a liberálbolsikhoz.

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 22:49:57

@Ordnassac: A Jobbikot egyetlen szóval kiiktatták :NEMZETI...Ezt minden elé odabiggyesztve (és ezzel lejáratva !) elcsendesítették Őket....mint a Sátánt a szenteltvízzel.

kovacsguszti68 2010.12.08. 22:50:06

@Devil: tökéletesen egyetértek abban, hogy a strukturális reformokat leginkább a kiadások visszafogásán kellene kezdeni, nem költekezni kellett volna egyből. Az adócsökkentést is végre lehetett volna hajtani több lépésben 2-3 év alatt. A gazdaság felpörgetéséhez más eszközöket is igénybe lehetett volna venni, nem a mnyp-k és a multik pénzét.
De azért azon vitatkoznék - bármennyire nem kedvelem őket - hogy a fidesznek nincsenek jó szakemberei. Szerintem pl. a Varga Mihály nem rossz koponya, csak sajnos rossz környezetben próbál munkálkodni...

6.Lenin 2010.12.08. 22:50:26

@ó jaj:

És mindezt ez a mocsok fidesz nem valósította meg az elmúlt
néhány hónapban.

Nem konzultált 8 millió választópolgárral, nem alakította át az emberek gondolkodás módját, nem tanított meg mindenkit angolul kommunikálni.

Miért nem hagyták Bajnait, már régen 1 totálisan eladósodott, mindentől és mindenkitől függő, sikeres ország lehetnénk.

Kedves ó-jaj!
Nagyon szépen leírtad, fogalmad sincs, mi is zajlik körülötted.

"ha sikerülne 4 év folyamatos kommunikációval elérni, hogy kicsit oldódjon a provinciális szemlélet, és felfogja a nép, hogy egy globalizált világban élünk, amivel lehetne ügyesen és nyereségesen élni,"

Ez nagyon jó!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.08. 22:50:31

Januártól kocsmaadót kell fizetniük Hódmezővásárhelyen az este 8 óra után is nyitva tartó vendéglátóhelyeknek. A rendelet azokra a kocsmákra vonatkozik, ahol nincs meleg ételt előállító konyha.

A tulajdonosoknak négyzetméterenként 1580 forintot kell majd fizetniük, évente átlagosan 150-200 ezer forint pluszkiadást jelent majd az adó bevezetése. Többen azt fontolgatják, hogy emiatt ezentúl hamarabb bezárnak
A januártól életbe lépő adó Hódmezővásárhelyen 200 létesítményt érint, 162 ebből kocsma. "sajnos nagyon sok olyan italkimérés van a városban, amely a lakókörnyezetbe beékelődve működik, és sok panaszt kapunk a közelben élőktől - mondta a Híradónak Korsós Ágnes címzetes főjegyző.
A döntéshozók a kocsmaadót - elmondásuk szerint - nem büntetésnek szánták.

Itt az újabb simlis fideszes baromság, Pécsett is ez várható!

2010.12.08. 22:51:17

@kíváncsivagyok: kitanították őket, hogyan lehet számon kérni.

Szép álmokat!

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 22:51:30

@Táskás Tóni: Viszont egy bizonyos értelmi szint alatt hatásos...

Lucius Cornelius 2010.12.08. 22:52:00

@aszekelyek: "Úgy és annyiért nem is biztos, hogy baj, hogy azok az előkészített pénznyelők nem szippantják be a pénzt. Most az a módi járja, ami nincs, azt nem szórjuk, mint egy részeg matróz. Az ugyanis csődhöz vezet.Biztosan. pedig páran már biztosan a zsebükben érezték azokat a pénzeket is. Értem a morgolódás okát de sajna nem akceptálható."

Na visszajöttem...

Az a probléma ezzel, hogy egy olyan országban, ahol az összjövedelem kb felét vonja el a kormány, kicsit nehezen élnek meg a cégek (azaz a civil szféra) ha leállítják az állami megrendeléseket. Az, hogy 9 hónapja nem indult egyetlen beruházás, és még fél évig nem is fog, az azt jelenti, hogy a lónak a micsodája lesz itt jövőre, de nem gazdasági növekedés, meg munkahelyek.

Magyar mukahelyek vannak (tíz)ezer számra veszélyben, mert tévedhetetlenéknek fogalmuk sincs, merre van az előre. Ráadásul olyan beruházásokon spórolunk, aminek a 80%-át puszira kifizeti helyettünk Brüsszel (Határozottan nem a kutyawelnessre gondolok).

hófelhő 2010.12.08. 22:52:04

Hm! nem teccik az idézet? szedje össze őket, oszt vigye el vizetrekeszteni, ha nem is Dunát, van viz bőven az országban a sok csapadék miatt. osztjónapot!

shwarcz bácsi 2010.12.08. 22:52:36

@ökörpöröly: liberálbolsi?az milyen?modellezd már le légy oly kedves...

pannonfunk 2010.12.08. 22:53:02

@ó jaj: Pl. a belengetett Széchenyi terv 2.0-ban voltak ilyenek, hogy találjuk ki Magyarországot. Egészen értelmes dolgok is voltak benne. Aztán nem lett belőle semmi, legalábbis ezidáig. Februárban meg max. új költségvetéssel lenne valami 2011-ben. Úgyhogy kezdek nem hinni benne, hogy lesz belőle valami... :S

Ordnassac 2010.12.08. 22:53:29

@Dubito: @namitirok: azt is el tudom képzelni, hogy Orbán csak annyit mondott, ohne utasítás, hogy "ez nem egy jó ötlet", a többihez pedig semmi köze.

Sőt, azt is, hogy az ATV dezinformál, hiszen a hírben túl sok az állítólag. ;-)

kovacsguszti68 2010.12.08. 22:53:36

@Ordnassac: Én örömmel venném újra a Bajnai kormányt, annak minden tagjával. Azt hiszem, a rendszerváltás óta eltelt 20 év legjobb kormánya volt. Hozzájuk képest a mostani kormány egy dilettáns cserkészcsapat

subtotal 2010.12.08. 22:54:01

A legjobb a Fidesz érvrendszerében az, hogy:
A) Totális államcsődöt csináltak a szocik 8 év alatt
B) Az állam biztosabb nyugdíjat ad, mint a magán

Úristen, és ha visszajönnek a szocik?

ökörpöröly 2010.12.08. 22:54:58

@Táskás Tóni: A nárcisztikus, caesaromán emberek hajlamosak túlértékelni magukat.
Ha 2002 után évekig bújkált és nyalogatta a sebeit a hatalomvesztése után, akkor a folyamatosan súlyosbodó lelki- és elmebetegsége következtében kizárt, hogy 2014-ben tudna veszíteni. Tehát készülhetünk valamiféle puccsra, ha meg nem buktatja addig a hazai gazdasági oligarchák szövetsége.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 22:55:24

@Devil: Csakhogy ebben nem érdekeltek a pártok, tudod?
Ez olyan, mint a közel-keleti béke, szerintem.
Elvben minden résztvevő harcol érte, de valójában az ellentétekben érdekelt, mert addig van létjogosultságuk a hatalmon lévőknek, amíg feszültség van.
A pártok "szükséges rossz"-ak voltak eddig, ma már inkább az utóbbi illik rájuk!
De lassan ez is "megoldódik"!
Éljen a másfél-párt-rendszer!
Éljen a FIDESZ-KDNP!:-P

Ordnassac 2010.12.08. 22:57:42

@kovacsguszti68: ha neked Szekeres Imre, Draskovics Tibor, Ficsor Ádám és Molnár Csaba kell...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 22:58:24

@Ordnassac: Könnyen lehet, de nekem akkor sem tetszik az, hogy a "Jóságos Vezír" odaszól!
Bár, lehet, ez a jövő, de hogy nem a demokráciájé, az biztos!:-Ö)

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 22:58:34

@ökörpöröly: Nekünk , Magyaroknak jeles hónap a március .
Cézárnak is ezt a figyelmeztetést mondták (ha jól emlékszem) :
"vigyázz Március idusára "...nos itt is várható némi "hagyományos" márciusi mozgolódás, ugyanis addigra lesz egyértelmű a tömegeknek, hogy megint nem Ők , hanem a tehetősek jártak jól, akkorra ígérik a reformok bejelentését , és akkorra tudatosul 3 millió emberben , milyen csúnyán rászedték, a megtakarításait nemes egyszerűséggel a gazdagok adócsökkentésére fordították......

ökörpöröly 2010.12.08. 22:58:41

@namitirok: Egyes hírek szerint vannak már belső törésvonalak, akiknek komoly külső gazdasági támogatóik vannak. A FIDESZ és a KDNP egysége időleges. A hírek szerint lesz egy kiválási hullám, hogy megakadályozzák a 2/3-os többséget, mert egyes gazdasági körök szerint nem feltétlenül felel meg érdekeiknek a jelenlegi állapot.

Ordnassac 2010.12.08. 22:59:32

@pannonfunk: valami infó NKTH-ügyben? :-)

ökörpöröly 2010.12.08. 22:59:44

@shwarcz: Nézz tükörbe, s megtudod!:)

freehckr 2010.12.08. 23:00:28

@KelekótyaP:
„A manyupok pénzének nagy része állampapírban van”

Pontosan! És itt van a szembetűnő pofátlanság: mindamellett hogy a felosztó-kirovó rendszerből kitalicskázták a pénzt a kóser pénztárak (így az államnak a „piacról” kellett az államadósság terhére kipótolni a nyugdíjakat), azt fogták és befektették állampapírba, ami után újabb kamatokat fizethetett az állam, és még az irdatlan működési költségeiket is levonták a pénztárak. Ez aztán a k*rva előnyös üzlet az államnak, nem?! :) Igazi szocialista biznisz, a haverjaik nyernek rajta, az állam meg csődbe megy... Szerencsére ennek most vége, akinek nem tetszik az meg menjen tüntetni olyan transzparensekkel hogy „adósítsuk el még jobban az államot”, vagy „lakossági adóemelést a külföldi spekulánsok adóztatása helyett”... :D

Pont itt tárgyaltuk legutóbb, hogy olyan nincs hogy fenntarthatatlan egy állami nyugdíjrendszer, a hangsúly azon van hogyan képes az állam finanszírozni. A példa kedvéért: volt itt egy „kisebb” neoliberális kapzsi válság az elmúlt években, pontosan hány állam ment csődbe a régióban? És hány pénzintézet? :) Na ugye hogy az állami megbízhatóbb...

shwarcz bácsi 2010.12.08. 23:00:53

@Ordnassac: nem de a matolcsy,martonyi,kósa,schmitt,felállás se jobb...

ssi 2010.12.08. 23:03:03

@RAMBO:
"te semmit nem tudsz arról, amit írsz" - akkor ügyes vagyok

ha viszont csak arról írok, amit tudok - akkor a visszajelzésekre és mások véleményére várok, hogy még többet tudjak, pl. konkrétumokat 1-1 témáról

hogy én amúgy milyen vagyok - nem igazán fontos egy ilyen blogon, legfeljebb annyiban, hogy elviselhető

Ordnassac 2010.12.08. 23:03:04

@shwarcz: nagyjából egyetértek, Matolcsyval mindenképp. Kósa és Schmitt nem miniszter, de amúgy (főleg Schmitt esetében) stimmel.

Martonyi szerintem pont, hogy oké.

kovacsguszti68 2010.12.08. 23:03:18

@Ordnassac: na jó, a Drazsé és Szekér mehetnek...

sárkányfő 2010.12.08. 23:03:31

@6.Lenin:

"És mindezt ez a mocsok fidesz nem valósította meg az elmúlt néhány hónapban."

Szia Lenin!

Te ugye elég rendszeres olvasója vagy ennek a blognak? Feltűnt már, hogy az általam egyik legjobban utált aljas húzás a szavaim kiforgatása? És az feltűnt már, hogy valahányan megpróbálkoztak vele, mindet kiosztottam és szembesítettem a kiforgatással, és mind behúzott farokkal vonult utána vissza?

Most te jössz. Mert megérdemled.

Sehol, ismétlem sehol nem állítottam, hogy a hosszas felsorolásomat már megvalósítva akarnám látni fél év után a fidesztől, sőt, még azt sem, hogy konkrétan ezeket akarnám látni. Nem kértem számon semmilyen reform-értékű cselekvés eredményét, kész nyereségét a fidesztől.

Bajnait, aki egy évre vállalt válságkezelést, szóba se hoztam.

Ha nem a szavaim kiforgatásának szándékával olvasnád a soraimat, hanem csak úgy, normális ember módjára, akkor a következőket vehetted volna észre: nem eredményeket, hanem koncepciót, terveket kértem számon. Nem is konkrétan azokat amiket leírtam, azok csak példák. Úgy általában várok koncepciókat, lehetnek azok az általam leírtaknál sokkal jobbak is, meg mások is. És ha rendesen olvasnál, azt is látnád, hogy a felsoroltak elmaradása miatt nem az elmúlt fél évet, de az elmúlt 20 évet, sőt, néhol az elmúlt 50 évet hibáztattam.

ökörpöröly 2010.12.08. 23:03:43

@kíváncsivagyok: Azért ne basztassuk már a jól keresőket! Valljuk be, hogy igazságtalan volt, hogy egy szűk, tisztességesen adózó réteg fizette az SZJA túlnyomó többségét.
Hozzá kell tenni, ez a réteg -általában a multinacionális szektornál- sokat adózik így is, magas hozzáadott értéket teremt. Az ilyenek emberek létfontosságúak a gazdasági növekedéshez, a beruházások vonzásához stb..
Tehát jogos volt, hogy adókönnyítéseket kapjanak. A mértékkel és a sebességgel lehet vitatkozni.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 23:03:51

@freehckr: És még mondja valaki, hogy a "kommunizmus" megbukott! Dehogy, vannak még rajongói, nem is kevesen!
Az Állam, az Állam, megold mindent! Napersze...

Dubito 2010.12.08. 23:04:25

@Táskás Tóni: Szerintem is ki kell állni az igazunk mellett. Főleg, hogy a nyugdíj 10-20-30 év múlva lesz esedékes, és nem Nyugdíjmentő Gabika fogja kiutalni.

Egyébként nem tudom észrevettétek-e, hogy a Fideszes vezető káderek egyre rosszabbul néznek ki. Kialvatlanok, karikás szemek és idegrángás, lesütött tekintetek. Már ők sem bírják sokáig ezt a sok hülyeséget, még a Nagy Vezér kedvéért sem. Szerintem nem kell sokáig várni, hogy az első repedések megjelenjenek a Fidesz ma még látszólag monolit tömbjén.

shwarcz bácsi 2010.12.08. 23:04:25

@ökörpöröly: nézd, ha nem megy a válaszadás,kérjél telefonos segítséget.de ne személyeskedj.

shwarcz bácsi 2010.12.08. 23:06:31

@Ordnassac: állítólag leváltják.máris...

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 23:06:39

@freehckr: Még ha el is fogadnám hogy megbízhatóbb , akkor 20 - 30 év múlva is megbízható lesz ?! Mert azt a pénzt költi el a kormányod, amit akkorra tettek (tesznek) félre az emberek , és akkorra hozná meg a hasznát, hogy az államiból csak a nyugdíjak 75 % -át kellene fizetni... egyáltalán Te tudod milyen kormány lesz akár csak 10 év múlva ? és milyen alkotmány , milyen államforma és a pénzünk forint lesz , euró , vagy rubel ?!

Hóember 2010.12.08. 23:06:46

@ó jaj: Meg még sok mást is lemérhetünk a DKJ hozamokon, leginkább azt, hogy milyen a kockázatvállalási kedv a régióban. Ez az egész cikk így önmagában elég csúsztatás szagú, mert azt kéne megnézni, hogy a magyar hozamok hogyan változtak az adott időszakban a lengyel-cseh-szlovák hozamokhoz viszonyítva.
Ha így nézzük, akkor is igaz, hogy elváltunk a régióról, méghozzá rossz irányba, és ebben vastagon benne van a gazdaságpolitika, de ezt a 200 bp-t 100%ban a kormány nyakába varrni, azért eléggé oszkói túlzás.

Ordnassac 2010.12.08. 23:08:07

@shwarcz: Martonyit? Azt már én is hallottam, hogy csak az EU-elnökség végéig vállalja a miniszteri posztot.

sárkányfő 2010.12.08. 23:08:33

@pannonfunk: Ott a lényeg: Február.
Év közben eleve vicces nagy reformokat belengetni.

Szerintem direkt azért tették át jövőre, hogy aztán azt mondhassák, igen itt a reform, tök jó, sok pénzt hoz meg minden, de most év közben vagyunk, majd csak jövőre, 2012-ben lehet egyáltalán elkezdeni a megvalósítást. Idénre már elfogadott költségvetésünk van, szóval majd valamikor nagy soká térjünk erre vissza...

Bár abban is gondolkodom, hogy tavasszal majd közlik: de hiszen volt reform! itt van, tessék az új alkotmány. vadi új. mi ez, ha nem jogállami reform? és igen, hoz 800 mrd ft-ot, hiszen ezek után nem lehet csalni lopni, tiltja az alkotmány.

kovacsguszti68 2010.12.08. 23:09:45

@ó jaj: ne szívd mellre 6. Lenin szavait, ő csak egy fidesz troll...

shwarcz bácsi 2010.12.08. 23:10:55

@Ordnassac: németh zsolt váltja állítólag, de még cáfolják.

ökörpöröly 2010.12.08. 23:11:01

@freehckr: Csak azt felejted el narancsbőröske, hogy az állam határozza meg, hogy a MANYUP-vagyon mekkora részét kell állampapírba fektetnie. :) Ahogy a tartalékképzés, az egyéb állam által kirótt kötelezettségeket stb. is.
Egyébként elindult egy folyamat, hogy egyre csökkenjen az állampapírok részesedése a portfólióból, közben növekedjen a részvények aránya.
Azt is elfelejtik, hogy ezzel a jövőben levennék a MANYUP-tagok nyugdíjának 30%-ának terhét az államról, hogy a felhalmozott visszapörögne a bankszektorba, a beruházásokba, a fogyasztásba, vagy éppen az unokáik taníttatása miatt a humántőke fejlesztésébe.

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 23:11:29

@ökörpöröly: Erről beszélek , a mértékről. sokkal szerencsésebb lett volna úgy meglépni ezt az adócsökkentést, hogy a jól keresőknek is , DE A CSÓRÓKNAK IS valódi adócsökkenést eredményezzen.... Istenem , talán valamennyire ( a mai Magyar gazdasági helyzetben ) mégis volna értelme némi progresszivitásnak ?!

ökörpöröly 2010.12.08. 23:12:25

@shwarcz: Nagyon elhanyagoltnak tűnsz! Ma még senki nem zsidózott?:)
Köss bele valakibe, hátha teljesül a titkos vágyad, s nyugodtan térhetsz nyugovóra!:P

Húsleves 2010.12.08. 23:12:40

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatemelése kapcsán közölt Magyarországról kommentárt pénzügyi rovatában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A lap szerint a rendszerváltás idején hiba volt Magyarországon csak az angolszász tanácsadókra hallgatni, úgyhogy most hagyni kell a kormányt, hogy a maga útját járja.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/08/faz_akar_meg_jo_is_lehet_a_magyar_recept/

freehckr 2010.12.08. 23:12:55

@namitirok:
„Az Állam, az Állam, megold mindent! Napersze... ”

Nem arról van szó hogy megold mindent, mert ha esik a hó nem fog nyári napsütést a lakótelepre „intézkedni”, de a kormányzatnak nagy szerepe van például a gazdasági folyamatok alakításában (az előző években is nagy szerepe volt, azért is kerültünk csődközeli helyzetbe 2008-ra mert a baloldali liberálisoknak valószínűleg ez is volt a célja). Ostobaság a kommunizmussal példálózni, mert a kormányzat jelenlegi gazdaságpolitikája bizony többnyire konzervatív liberális jellegzetességeket tükröz.

Ordnassac 2010.12.08. 23:14:59

@shwarcz: nem lenne meglepő, ha ő jönne. Bár ezzel szerintem megvárják az EU-elnökség végét.

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 23:15:32

@ökörpöröly: @kíváncsivagyok: Egyébként , ha hiszed, ha nem , a minimálbért kereső szakmunkások is szeretnének többel hozzájárulni az államkasszához.....de így, hogy 10 - 12 óra napi munkáért kapnak 75 ezer ft - ot...Én is belátom , remélem Te is....nehéz ! És ezek sajnos tények , a Fiam is annyit kapott....amíg ki nem tántorgott Albionba szintén minimálbérért , amiből könnyű és nyugodt életvitel mellett havi 200 ezret félre tesz . )

kovacsguszti68 2010.12.08. 23:15:49

@Hóember:
idézet Virág Barnabástól (a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Stratégia és közgazdasági elemzések szakterület vezető elemzője):
"A CDS felárak növekedése már egyértelműen jelzi a kockázati megítélés romlását. Ennek nagysága a régiós átlaghoz viszonyítva október közepe óta kb. 80 bázispont volt."

www.portfolio.hu/gazdasag/egyertelmuen_gyorsulo_inflaciora_van_kilatas_magyarorszagon.142602-2.html

másfél hónap alatt 80 bp!! és ehhez jön még a júniusi jelentős elmozdulás, amit nem tudtunk visszakorrigálni... ha nem is 200 bp, de 150 mindenképpen a fidesz bűne. Ez éves szinten kb. 30-40 milliárd többlet kamatteher.

melus79 2010.12.08. 23:16:25

@freehckr: Melyik része?Komolyan érdekel!

freehckr 2010.12.08. 23:17:05

@ökörpöröly:
„Csak azt felejted el narancsbőröske”

Hidd el, soha nem szavaztam, és ezután sem szavaznék a Fideszre. Nekem túl liberálisok. :)

„az állam határozza meg, hogy a MANYUP-vagyon mekkora részét kell állampapírba fektetnie”

Most új kormány van, új meghatározás lép életbe. :) Azt nem csodálom, hogy a baloldali liberálisaink hagyták, hogy a kóser haverjaik kitalicskázzák a pénzt a rendszerből.

ökörpöröly 2010.12.08. 23:17:12

@kíváncsivagyok: Én a gyerekek utáni támogatást sokallom bizonyos határ felett. Mert ugye egy 500.000 HUF-ot kereső egyedülálló esetében az a 36-38.000 HUF nem olyan nagyon sok.
Főleg akkor, ha tőlük többet nyúlnak le a MANYUP-ok szétverésével. Emellett persze ott van a jövő évi infláció, a hiteltörlesztések emelkedése stb.. Szóval igazán ott se jártak nagyon sokan jól.
Már régen hallottam azt a köreikből, hogy ennyien mennének ki külföldre dolgozni. Pedig már eddig is hiány volt gyakorlott, nyelveket beszélő, diplomás szakemberekből, középvezetőkből.
Nem lesz itt nagy tőkevonzás, sőt, ha megindul a fiatal értelmiség Nyugatra, akkor bajban lesz az ország.

ökörpöröly 2010.12.08. 23:18:57

@kíváncsivagyok: Azért ne túlozz!:) Olyan 1000 font körül keresnek. Ki kell fizetni az albérletet, a rezsit, a bulit és az utazásokat. Nehéz még ott is 200 félretenni, ha él az ember.

KelekótyaP 2010.12.08. 23:19:14

@freehckr: Ez azért így nem igaz. :). Ez a felosztó kirovó rendszer meg bukás egy olyan országnak eminek ilyen a demográfiája. Szerintem az nem rossz ötlet, hogy a befizetett összeg egy része az egyénnek legyen megtakarítás, Ez a mostani mézesmadzag a számlán vezetett átlépésekről csak egy ostoba kromanyont győz meg. Ez olyan mint a Dumb és Dumberben. Odamegyek a kormányhoz, hogy elköltötte a nyugdíjra félretett pénzem ő meg azt mondja, hogy: azt a cetlit nem téptem volna el, az egy tartozom neked egy Lamborghinivel cédula volt. Szerintem nagyon elfogult vagy a kormány oldalán (amihez jogod van), de meg sem próbálod levetkőzni ezt a köpöm magamból a leegyszerűsített párt kommunikációs ostoba maszlagot. A kóserozás mondjuk nem tudom minek kell? Sajnos a szocialisták sokat loptak ki, de azért ez nem párt függő nálunk. Amúgy ha homofób és antiszemita vagy (amihez jogos van bár butaság)-plusz még a komám-sógor pereputy protekcionizmust is megveted, akkor mi a véleményed Vitézy Dévid kinevezéséről? vagy eleve a BKV-s pénzek Heti thémás hirdetésekkel való kilopásáról mi a véleményed? A starbag miért hirdet a HÍR TV-n is? Hátha valamelyik nézp épít egy völgyhidat a nappali meg a konyha közé vagy kifizető csatorna az is ? Persze ezeket el lehet sorolni a másik oldalról is de az ne legyen már válasz ezekre a kérdésekre.

Ventura Blvd 2010.12.08. 23:21:10

@török gábor:
Ez egy végtelenül korrekt cikk, kibicként is jó olvasni, a hatalom magányában ülve (a talpnyaló, koncleső sereget nem számítva) még a könnyem is folyna, hogy lám, milyen rendes emberek aggódnak értem. Ez olyan jó, hogy már tettcikk. *****

Van abban valami jó, hogy sosem fogom megtudni, kedves Gábor, egy ilyen ütős poszt megírása után mit vár egy politikai elemző. Ez végül is te legszemélyesebb titkod, hogy mi a befolyásod az eseményekre, és mit remélsz soraid hatásaként. (Sírnék, ha az volna válasz, ami annyiszor a történelemben – semmi.) Talán még azt is tudod, olvassa-e, akiről szól, és ha igen, mit válthat ki belőle. Ne súgj, hadd találjam ki magam!

Végül is, pontosan el tudom képzelni cikked evilági pályafutását. Hogy – mondjuk – Pokorni a maga bátor módján elsuttogja az elnök előtt – „Ez a Török…, persze szemtelen, még mindig okoskodik, de legalább kezd megjönni az esze végre…” – Az is előttem van, ahogyan Anikó az esti villanyoltáskor így szól át jobbra – „Látod, szívem, a Török Gabi is azt mondja, amiért évek óta könyörgök neked, hogy beszélgessünk végre!” – De, tudom, a tizenötmillió magyar miniszterelnöke csak somolyog magában – „Ha annyit beszélgettünk volna, most nem lenne öt gyermekünk. Öt gyerek után meg mit beszélgessünk már, édes Anikóm. Aludjál végre!” – És már horkol is.

Feltéve és megengedve, hogy egy politikai elemző pozitív hatással legyen a hatalom műkésére, hadd adjak egy – nem saját – tanácsot. Valaki, akiről tudom, hogy egész jól bánt a miniszterelnök úrral, azt mondta nekem – „Azért azt sose feledd, hogy a Viktor egy focista. Az meg tudod mi. Szóval rendes, kedves gyerek, persze raplis, de aztán már csak focista. A dolgokat vagy a zöld pályára helyezed el neki, vagy nem érdekli, esetleg nem is érti őket, tök mindegy. Ne beszélj direktben a fociról, de azon a nyelven beszélj vele, amin egy focista beszél. Tehát, az érdekli és emészthető számára, hogy az Uniós elnökséget bekkeljük át, vagy éppen ellenkezőleg, addig passzoljuk át a reformokat, amíg itt vannak, és látják, hogy mást nem tehetünk. Szorítsuk be őket a valóságba. De, az nem megy, amit Lengyel László csinál, hogy Shakespeare-rel jön Gyurcsánynak, mert… Pedig jó lett volna, még időben lehetett volna fordítani, talán egyszer ő rájön, de Laci bácsi is tudhatta volna, hogy ezek az első sornál lefáradnak az ilyen cizellált dumától. Azt kellett volna mondani – Fletó, ezt ne így, mert tuti ráfázol.”

ökörpöröly 2010.12.08. 23:22:26

@freehckr: Akkor szüntessünk be minden bankot, a tőzsdét is?:)
Tiszta vicc vagy, egy igazi bolsevik. Az ilyeneket a Führer gyorsan agyonlövette!:)
Azt hiszem, neked 5 percenként orgazmusod lenne Észak-Koreában, nem akarsz emigrálni?:)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 23:23:37

@freehckr: Hogy ne majd' mindig baloldali forrásokat idézzek:
konzervatorium.blog.hu/2010/11/22/konzervativ_nyugdijpolitikat

"De ezek a lépések nem érnek sokat, ha nincs rendszer mögöttük. És a nyugdíj bármilyen gazdaságpolitikai rendszernek meglehetősen nagy szelete egy ráadásul elöregedő társadalomban. Hozzá kell nyúlni."

Látod, ezzel lehet vitatkozni, sőt, érdemes is!
De a lényeg: Hol a rendszer? Hol?

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 23:24:02

@namitirok: Igen , gyakorlatilag Orbán arra aspirál , hogy a megvezetett nép megint elkezd majd bízni az.....Államban . Hogy egyesek sosem tanulnak ?!

KelekótyaP 2010.12.08. 23:24:48

vagy a belváros eladósodik egy olyan beruházáson ahol az üzleteket és kész háztömböket eladták a stróman Csipaknak, és így a beruházásnak a haszna nem a kölcsönt felvevő önkorményzat oldalán jelenik meg, hanem az csak el van adósodva, míg az a beggar on the horseback felkapaszkodott suttyó kultúrmissziónak tekinti egy pláza építését pár éve még műemléki védettség alatt álló épületek helyén?
Rogán Tóni meg RTL en ripacskodik. Ez a követendő? Vagy Pozsgai ír alkotmányt miközben kommunistázunk meg elzavarjuk a komcsikat a 20 év poszkommunizmusa után? Pintér Sándor Meg Polt Péter???
Tudom Bajnia is egy privatizációs csaló volt meg feri is, de az nem mentség ennek a falusi bandának sem, hogy folytassák ahol 89 ben meg 2002 ben abbahagyták, nem?

6.Lenin 2010.12.08. 23:25:56

@ó jaj:

Igen, rendszeres olvasója vagyok/voltam a blognak, igaz jelenleg már nem olvasok el minden hsz-t. Eleinte, mindet elolvastam.
A rendszeresen ide írogatók véleményét , szokásait, reakcióit nagyjából ismerem. A tiedet is. A trükkjeidet is.

Arra is emlékszem, hogy 1x már megegyeztünk, nem vitázunk.
Ezt a hsz-t nem tudtam kihagyni.

Kíváncsi voltam , mit válaszolsz Ordnasac kérdésére.
Megleptél.

Semmit nem fordítottam ki, szó szerint idéztem, vagy levontam 1 következtetést az eddig általad leírtakból.

Nem áll szándékomban veled vitázni.
Mivel meglepett a válaszod (Ordinak), írtam valamit.
Tojjál rá.

freehckr 2010.12.08. 23:26:33

@melus79:
Egykulcsos adó, vállalkozások terheinek csökkentése, családi adókedvezmények, a fogyasztás élénkítése érdekében tett lépések, ezek tökéletesen összeegyeztethetőek jobboldali liberális ideológiákkal. De ide vehetjük a stratégiai ágazatokban az állami szerepvállalás erősítését, vagy akár a teljes államosítást is, ilyen lehet az mnyp újbóli köztulajdonba vétele is, mivel az elöregedő Európában a nyugdíjrendszer nemzeti stratégiai fontosságú kérdés lesz az elkövetkezendő évtizedekben. Szintúgy az energia, tehát megfontolandó az energiaszolgáltatók többségi állami tulajdonba vétele is. :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 23:26:52

@freehckr: Neveket, neveket akarok, akik "kóser" haverok!
ING, Aegon, Allianz, Opt?
Mert ezek a "haverok" a piac vezetői, sőt, kb. annak a 4/5-ét fedik le.
Meg az alapkezelőik, akik szintén sajátok, magyarán: "kóser" haverok?

sárkányfő 2010.12.08. 23:28:17

@6.Lenin:
"Semmit nem fordítottam ki"

ja, persze...

dr kíváncsivagyok 2010.12.08. 23:28:46

@namitirok: Csendben hadd kérdezzem meg : ha -tegyük fel- nincs MaNyuP Magyrországon .....akkor mihez nyúl hozzá Viktor...hogy ne zavarja el a nép egy hét után ?!

Hóember 2010.12.08. 23:32:40

@török gábor: Ej, fél tizenkettőkor még kommenteket olvasni, hogy lesz így öt gyerek? ;)

Táskás Tóni 2010.12.08. 23:34:11

@Dubito: Pontosan ezt mondom. Igenis sorba kell állni és megtartani a mnyp-i tagságot. Nem szabad hagyni , hogy elbasszák 13 év felhalmozott vagyonát a semmire és akkor még nem is érintettem a tagok egyéni veszteségét.

Húsleves 2010.12.08. 23:35:07

Nem tudom, hányan vették észre, de Assange ellen eredetileg mintha határozottan nemi erőszakról beszéltek volna, újabban viszont kimondottan odafigyelnek, hogy "molesztálás"-nak nevezzék az ügyet.
index.hu/tech/2010/12/08/assange_racs_mogott_de_a_wikileaks_tovabb_el/
Kedvencem a "molesztálási" perek közül amikről eddig olvastam az, amikor Amerikában egy főnök előreengedte az ajtóban egy beosztottját, udvariasságból, mert az nő. Kapott is ám nagy pert a nyakába, mivel "megkülönböztetően bánt" az alkalmazottjával. Szerintem ez a mocskos, demokráciaellenes Assange is valami ilyesmit művelt!
Ahelyett hogy embereket irtott volna helikopterről, szórakozásból, Amerika dicsőségére. Azért kitüntetés jár.

_Szom Ki-Van · http://csollima.blog.hu/ 2010.12.08. 23:36:27

A jelen politikai rendszerben a "reform" mint szó, nem is értelmezhető. Egymással - a munkásosztály kárára - vetélkedő talpnyalók ködös küzdelme és üzekedése, ami itt folyik, "demokrácia" néven. A progresszivitás az egyedüli kivezető út, példaként pedig előttünk van Portugália és Görögország munkásosztálya, akik megelégelték a packázást.

freehckr 2010.12.08. 23:36:35

@namitirok:
„Neveket, neveket akarok, akik "kóser" haverok!”

Naponta tűnnek fel, ők azok akik a leghangosabban ajvékolnak az állam kirablásának megszüntetése, és a szocialista pénzcsapok elzárása ellen.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 23:36:42

@kíváncsivagyok: Halvány segédfogalmam sincs erről.
De volt rá lehetősége és a kisebb ellenállás irányába ment. Mert ami most lesz, az nyugodtan nevezhető ennek, a jelenlegi feltételek szerint.
Én a rendszert hiányolom továbbra is, nem látom a programot, közel egy éve..tudom, volt nyár, meg aztán helyhatósági választások, most a költségvetés, utána januárban a "megmentése" a nyugdíjasoknak, addig is téli szünet, szusszanhatunk, a februári bérlevonásokig simán.
Aztán meglássuk, sok víz lefolyik addig a Dunán, ha be nem fagy, de akkor mást tanálunk ki, jó?
Jój'cak!

Táskás Tóni 2010.12.08. 23:39:34

@ökörpöröly: Jó sok alkalmat adnak ft shortolásra a Kósa és Matolcsi félék , gondolom így kárpótolják Csányi oligarchát a mnyp-ért. Meg majd neki is építenek stadiont nemcsak a Kósának, Csányi mondta ma ,hogy megígérte neki Orbán. Hány stadion telik ki a mnyp-i vagyonból?

ökörpöröly 2010.12.08. 23:40:51

@freehckr: Totális Dzsucse!:) Legyünk önellátók, mint Észak-Korea!:)
Csak azt nem értem, hogy majd miből veszünk gázt, olajat, áramot stb. ?:) Segítenél ebben?:)
Ha innen kivonulna a külföldi tőke, akkor visszakerülnénk a kőkorszakba. Aztán bőgnél, mert ugye a tűrhető életszínvonal, a net, a nyaralás, a szórakozás, az autókázás, a mobiltelefon, a tele hűtő, a fűtött lakás és egyebek kellenének.:P
Gondolom apád összezavarodott a "hátsó támadásnál", aztán eltévesztette a lukat!:P

melus79 2010.12.08. 23:41:27

@freehckr: Te el is hiszed,amit írsz,vagy provokálsz?Amúgy ez az irányzat az szdsz-é volt,tele "kóserrel"...ezzel érvelni...

Táskás Tóni 2010.12.08. 23:42:29

@kíváncsivagyok: Ha nincs mnyp-i vagyon akkor mihez nyúl Orbán? Szerintem magához.

ökörpöröly 2010.12.08. 23:42:52

@Táskás Tóni: Én is biztos vagyok benne, hogy sokan nagyon sokat kerestek eddig a FIDESZ berkeiben. Ez van! A NENYI-ben nem írták le?:P

Mindenkinek jó éjt, jó pihenést! Sikerült ma is kivigyorognom magam!:) Röhögéssel könnyebb elviselni cigány Szaddamék ámokfutását!

ökörpöröly 2010.12.08. 23:44:15

@melus79: Szerintem is provokátor! Nem is értem őket!:P Hogy mik vannak manapság!:P Össze akarják keverni a zembereket!

Táskás Tóni 2010.12.08. 23:44:37

@kovacsguszti68: Varga , Navracsics és akiben eddig csak egy pici tisztesség is volt , mára mindent feladott és beállt a Szijgyártó és Kósa és Rogán félék mögé a sorba.

freehckr 2010.12.08. 23:47:37

@ökörpöröly:
Sajnos nem tudok arra az infantilis szintre elabsztrahálni ahol te vagy, így komolyan nem értem hogy többnyire mit írsz. Lehet csak nem vagyok hozzászokva ehhez a kapcsolat.hu-s színvonalhoz amit prezentálsz, de ahhoz nem is hinném hogy egy egészséges normális ember hozzá tudna szokni. :) Talán próbáld meg hogy konkrétumokra reagálsz, mondjuk idézd azt a mondatomat ami meglepetésemre megragadta figyelmedet.

„Ha innen kivonulna a külföldi tőke, akkor visszakerülnénk a kőkorszakba”

De nem vonul ki, ezzel a maszlaggal ultraliberális kretének riogatják degenerált hülyegyerekeiket. :) Ha Gyurcsány alatt nem vonult ki a tőke, pedig az a tróger mindent megtett azért hogy a hazai piac összeomoljon (lásd 2008-as államcsőd-közeli helyzet), akkor most már nem fog, úgyhogy megnyugodhattok ott a sötét balfenéken. :)

_Szom Ki-Van · http://csollima.blog.hu/ 2010.12.08. 23:48:06

@ökörpöröly: Ön tudja, hogy miért gúnyolódik az Eszmével. Minden fejlett ország példát vehet a népi Koreáról.

6.Lenin 2010.12.08. 23:49:05

@Táskás Tóni:

Téged miért zavar, ki, hol áll a Fideszben?

Nem tudod megoldani a saját problémáidat?
Mindig másra vársz?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.08. 23:50:49

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/08/jarai_a_kormany_jo_uton_jar_csak_a_kommunikacio_rossz/

"Ilyen válságos gazdasági helyzetben egészen kiválónak számítanak a költségvetés nemrég elfogadott fő számai."

LOL, sőt, megaLOL!

Na, menek alunni, késő van már a horrorhoz!

melus79 2010.12.08. 23:51:40

Azért az érdekes,hogy voltak,akik vitatkoztak velem itt korábban,hogy az mnyp-be befizetett pénz nem az én magántulajdonom,de a reálhozam az enyém,ha átlépek.Akkor most mi van?!?:)))

freehckr 2010.12.08. 23:52:32

@melus79:
„Amúgy ez az irányzat az szdsz-é volt”

Tévedés, az SZDSZ irányzata az az elmúlt nyolc év volt, leszakadással, sokrétű válsággal, államcsőd-közeli helyzettel, élősködők elszaporodásával. Sokan mondják hogy az „egykulcsos adó” az SZDSZ ötlete volt, de ez baromság ebben a formában mivel egyrészről ha jól tudom az észtek a 90-es évek közepén már bevezették, másrészről ha annyira tudtak volna kormányozni a baloldali liberálisok amekkora pofával tudnak kommunikálni, akkor vélhetően 2006-ra teljesítettük volna a maastrichti kritériumokat, mint ahogyan 2002-ben ez még kinézett nekünk. :)

KelekótyaP 2010.12.08. 23:52:46

Ez a zsidózás vér gáz. Gábor kidobhatnád ezeket a hszeket. Amúgy valóban érdekel amit az előbb feszegettem? Szerinted mennyi értéke van a posztoknak? Több ez mint egy érdekes játék a lehetőségekkel és nem maníroskodás a személyes vélemény ilyetén pózolós elhallgatása, néha kicsit modorosan megemlítve, hogy attól csak sérülne a "profizmus"? Egyáltalán lehet valaki profi egy ennyire nem egzakt szellemi játékban(a tudomány erős lenne erre nem?)? Valahogy azt érzem, hogy steríl és emiatt használhatatlan lesz sok posztod annyira objektívnek akarsz látszani. de vajon nem kimondani, hogy a vacsorától neked hányingered volt, vagy hogy nagyon ízlet az mennyire rontja az analízist, ha előtte minden részletet objektíven leírsz? Én nem ilyen idióta pártok melletti sátorbontást hiányolok (sőt pont benned látom azt aki talán pártsemlegesen képviselhetne valami értékelhető politikai entitást -amit lássuk be ezekkel se hús se hal posztokkal nem lehet elérni), hanem egyes témákban elmondani, hogy abban éppen te mit látsz. Működni fog e vagy sem, Vállalhatónak tartod azzal amit egy demokráciától elvársz vagy sem, ect.

melus79 2010.12.08. 23:54:04

@freehckr: Olvasd el az utolsó bekezdésed,és utána kritizáld más stílusát!Ugye nem is olyan nehéz absztrahálni ezt az infantilis szintet!:)

KelekótyaP 2010.12.08. 23:54:32

@freehckr: Még mindíg nem válaszoltál arra, hogy gyakorló homofób antiszemitaként aki ellenzi a családtagokkal való zsírosállás feltöltést, mit szólsz Vitézy Dávid kinevezéséhez???
nagyon nem akarsz erre válaszolni.

melus79 2010.12.08. 23:55:15

@freehckr: na,ma olvastam,ha ezek így folytatják,2020-ra se lesz meg...

Táskás Tóni 2010.12.09. 00:00:20

@KelekótyaP: Vitézy csak egy a sok közül. Van még egy pár fidesz csemete akik főiskola után egyből főoszt vezetői beosztást kaptak pl a földművelésügyi minisztériumban vagy a KE hivatalban , na és hány eset ki sem derült még.

melus79 2010.12.09. 00:00:49

@KelekótyaP: Mert a mantragyár erre még nem adott ki hivatalos állásfoglalást!:)

Na,ennyi mára épp elég volt.Jó éjt!

freehckr 2010.12.09. 00:04:02

@KelekótyaP:
„gyakorló homofób antiszemitaként ”

Van egy bizonyos nagyon szűk kör akiktől az ilyesféle megbélyegzéseket egyenesen bóknak veszem. :)

„mit szólsz Vitézy Dávid kinevezéséhez???”
„nagyon nem akarsz erre válaszolni. ”

Egyrészről valószínűleg elkerülte a figyelmemet hogy érkezett felém ilyen kérdés, másrészről ha már így rákérdeztél akkor szerintem Vitézy jó választás volt, elég régóta követem hogy mit művelnek a VEKE-vel karöltve, egy biztos hogy most legalább hozzáértő van a közlekedésirányítás élén. Az urambátyámékkal való állásfeltöltés akkor gáz amikor többször több pozícióban bukott posztkommunista apparatcsikok adják egymásnak a kilincset, például Draskovics elvtárs csak akasztott ember nem volt MSZP kormányzat alatt. Ez a rövid véleményem erről. :) Egyébként meg Demszky és csürhéje után Kiszel Tünde is képes lenne eredményeket felmutatni a városirányításban, hidd el nincs túl magasan a léc. :)

KelekótyaP 2010.12.09. 00:04:33

@Táskás Tóni: Ez a Vitézy csak egy a sok Vitézy (és újabban a Vitézy-t elvett Crespó rodrigók) közül, hogy pontosítsam a mondatodat. Illetve az is megérne egy posztot miért nincs budapesti születésű erős politikus egyik oldalon sem. Miért van, hogy állítólag a belvárosban hemzsegnek a Fidesz dzimpatizánsok mégis egy Vas megyei faluból kell olyan polgármestert castingolni aki Budán lakik. Amúgy ez MSZP re is igaz volt. 6.7.8. kerületek polgármestereriek egy jó része Budán lakott , csak néha átmentek palotákat meg balettintézeteket TV székházakat eladni gombokért.

Táskás Tóni 2010.12.09. 00:05:04

@6.Lenin: Lehet ,hogy te a fidesz előtt állsz és éppen szappanért hajolsz le, de én nem szeretnék a sorsodra jutni.Amit pedig írtál annak semmi értelme, mivel az én problémám nem választható el az ország problémájától , a kormányon lévők pedig éppen "ámokfutnak" ,tudod kicsi Lenin.

Húsleves 2010.12.09. 00:09:42

@KelekótyaP:
Idézd már be azt a zsidózást, ami felháborított. Rákerestem a zsidó szóra a kommentfolyamban, és ezeket találtam:

"Nekik könnyű, a zsidók és a cigányok mellett a magyarokat gyűlöli az egész világ. A régiós szomszédoknak fújják a vitorlát, nekünk meg visszafogják a hajót az imperialista cucialisták!"

"Nagyon elhanyagoltnak tűnsz! Ma még senki nem zsidózott?:)
Köss bele valakibe, hátha teljesül a titkos vágyad, s nyugodtan térhetsz nyugovóra!:P "

Mind a kettőt ökörpöröly írta be.

melus79 2010.12.09. 00:11:22

@Húsleves: na,ezt még nem bírom ki!Keress rá a kóser szóra...

Húsleves 2010.12.09. 00:11:22

@KelekótyaP:
Tudod szerintem is gáz a zsidózás, de az is gáz, ha valaki kifejezetten arra utazik, hogy kiprovokálja a zsidózást.

melus79 2010.12.09. 00:13:12

@Húsleves: na ezt még nem bírom ki.keress rá a kóser szóra...

dr kíváncsivagyok 2010.12.09. 00:13:29

@Táskás Tóni: .....mert a sok hülye 2/3vitéz azt hitte , hogy a korrupció ,a csalás és a sógorkomaság MSZP - találmány....

sárkányfő 2010.12.09. 00:13:57

@6.Lenin: piti szarakodásban nem leszek partner. legalább vállalnád amit te magad írtál, ott van most is olvasható.

melus79 2010.12.09. 00:14:07

@melus79: mindent kétszer mond!:)Tényleg elmentem aludni!

Húsleves 2010.12.09. 00:16:21

@melus79:
Rákerestem, igazad van, kóserek tényleg vannak. Viszont ha az tényleg annyira bánt benneteket, akkor a cigány saddam miért nem? Mert szerintem az sem különb.

Táskás Tóni 2010.12.09. 00:16:32

@KelekótyaP: Ja és vannak olyan polgármesterek is , pl a fidesz-celeb Rogán akik miután 1 milliárd pluszból 4 év alatt az V. kerületben 16 milliárd adósságot csinál svájci frankban a kerületnek , hirtelen elköltözik a szentséges második családjával a II. kerületi Pasa-Parkba egy többszázmilliós rezidenciába és gusztustalan plázák gusztustalan /csipak / kivitelezőjével kapaszkodik tovább, megcélozva a főpolgármesteri széket ez a volt kisz-titkár. Élő adásban pedig szemrebbenés nélkül hazudja Süveges Gergő szemébe , hogy 18 milliárd adóssággal vette át 4 éve a kerületet. Másnap a helyettese Puskás már csak 6 milliárd adósságról beszél, valószínüleg nem egyeztettek pedig a Puskás is a Pasa-Parkban lakik. Szerinted miért emlegetik a kerületben a druszámként és miért gondolják , hogy ő a második Hunvald. Polt Péter vajon annyira buzgó lesz vele is , mint Simicskával és az MVM-ből tízmilliárdokat sikkasztó BKV-s Kocsissal?

KelekótyaP 2010.12.09. 00:16:41

@freehckr: VEKE:):)HAha, egy 20on éves kisfiú villamossíneket rajzol egy B1 es térképre aztán leírja az apu által szponzorált blogján, hogy szereti a sihuhut. Valóban jó választás.De mindenesetre jó hír, hogy nem minden meleget és "kósert" utálsz csak a "karvaly melegeket" (értsd nem unokatestvére az aktuális vezérednek)meg a "karvaly kósereket". Gondlom a nővére multis titkárnősködését is figyelemmel kisérted és Crespó Rodrigó egyetlen alakítását sem hagytad ki és emiatt bátran állítod, hogy ők voltak a legjobb választások minisztériumi szóvivőnek és színházigazgatónak. Az antikommunista S. Pali (ex astoria szálló igazgató, országgyűlési képviselő és MOB elnök a szerinted átkosban) unokaöccse karrierje sem kerülte el a figyelmedet és csak az háborít fel, hogy nem vették fel korábban. Államtitkárok lányára rábízni a Közt. elnöki alkotmánnyal történő kommunikációt jó ötlet volt csak a szemét "kóserek" megbabrálták a word helyesírás ellenőrző opcióját, mert helyesen csak a szemét leviták tudnak maguktól írni, gerinces magyar az nem gondolom. Ja és te mint antikommunitsa, aki szerint az alkotmányt meg kell szabadítani végre a kóros kommunista csökevényektől gondolom egyetértesz azzal, hogy ezt senki nem tudná adekvátabban elvégezni mint Pozsgai Imre.

Táskás Tóni 2010.12.09. 00:17:56

@namitirok: Járai már csak tudja , hiszen éppen 2,5 milliárdos veszteségnél tart a CIG biztosítója.

freehckr 2010.12.09. 00:19:09

@melus79:
Szégyellni való, vagy mi? :) Frusztrál? Engem nyugodtan leevangélikusozhatsz, nem fogok megsértődni, hidd el. :) Nem tudom mi a probléma abban ha zsidókat zsidónak nevezünk.

Ha zavar, találjatok ki rá más szót, mint ahogy megtették a ultraliberálisok a cigányokkal (manapság a „romázás” a divat), és a homoszexuálisokkal (nekik a buzik melegek, nekem a télikabátom, a teám, és édesanyám ölelése... ízlések és pofonok, ugye). :) Egy dolgot viszont megjegyeznék ezzel kapcsolatban: én biztosan nem tehetek arról, hogy egyes elnevezések előbb utóbb negatív jelentést kapnak. Tehát máshol tessék reklamálni emiatt.

KelekótyaP 2010.12.09. 00:26:02

@freehckr: Én is evangélikus vagyok, de te pl sosem használtad Orbán előtt, hogy katolikusnak kikeresztelkedett református
illetve a Kóser haverok az egyértelműen egy kényszerképzet nálad, semmi konkrét személyt nem nevezel meg, csak a kóser haverok akik lopják a pénzünk. na ez nem olyan mintha csak egy személy jobb identifikálása végett tennéd bele, hogy zsidó (a kóser meg amúgy nem egy vallás, bár ezt 6.ban tanultuk szóval lehet nem fair számon kérni mindenkitől).

freehckr 2010.12.09. 00:29:46

@KelekótyaP:
A VEKE-vel kapcsolatban a hasonló szakterületen dolgozó barátaim véleményére hagyatkozom, szerintük elfogadható Vitézy. Nem feltétlenül a vezető személye a fontos, hanem hogy milyen csapat van mögötte.

Az egykori kommunista vezetőkkel kapcsolatban pedig a Jobbik álláspontján vagyok én is, még ma is időszerű lenne egy lusztrációs törvényt hozni, sőt, további problémáktól kímélnénk meg az országot ha mihamarabb elfogadna a parlament egy ilyesféle törvényt, akár az alaptörvénybe iktatva.

Egyébként pedig ennek a kérdésnek a kitárgyalásakor nem hagyhatjuk figyelmen kívül az arányokat, és az állampártban betöltött szerepeket. Bár a Fidesz környékén is mozognak egykori apparatcsikok, na de a legfőbb probléma itt még mindig az hogy az MSZP mint MSZMP utódpárt viszont tele van az állampárt kiszolgálóival, mindazonáltal hogy az úgymond „rendszerváltáskor” nem számolták fel az MSZMP-t, és az MSZP megtarthatta az államtól lopott vagyont, a kommunista hálózatát, és sajnos egyik rohadéknak sem görbült egy haja szála sem. Elég ha megvizsgáljuk az elmúlt két évtized baloldali miniszterelnökeit: egy tömeggyilkos pufajkás, egy D209-es fedőnevű szt. tiszt, és az 56-ban a Kossuth téren Himnuszt éneklő tömegbe lövető Apró (Klein) családba beházasodott egykori KISZ főtitkár (az egykor a pápa ellen merényletet szervező bolgár kommunista titkosszolgálat oszlopos tagjának számító Dobrev családból származó ara sem piskóta:). Pozsgay egy rövidnacis komcsi suhanc volt a tömeggyilkos Apró maffiához képest, haver. :)

porfelhő 2010.12.09. 00:34:00

A Fidesz megszerezte a parlamenti többséget. A hatalmat nem elég megszerezni meg is kell tudni tartani azt. Többségi hatalmi, ellenzék nélküli kormányzás az ami most a magyar politikában zajlik. A fidesz különutas politikája. Az új szellemiségü gazdaságpolitika és költségvetés. Az eddig meghozott intézkedések, eszközök a célok megvalósitása érdekében. Az egykulcsos adó az emberek többségének életminőségében javulást nem fog hozni, azok nem a szegény társadalmi rétegnek kedveznek, a magasabb jövedelmüeket támogatja. A bankadó, a különadó, a mny.pénztárak bevezetése az állami rendszerbe - amivel csatát nyert Mo., mert az eu. "csak" jövő tavasztól "büntet" - mind a hiánycél teljesitése érdekében történik, ami rövid távon egyensulyban tartja a költségvetést, hosszu távon alááshatja azt. Mig más európai országokban a fellendülés jelei tapasztalhatók, hazánkat a külföld leminősiti. Az eddig hozott intézkedéseknek gazdaságélénkitő- és munkahelyteremtő hatása nem lesz, reformokat nem tartalmaz. Igen! a hiánycél teljesitése mindennél fontosabb. a hozott inétézkedések már rég nem az emberek álaminak-vágyainak teljesitéséről, a nép felhatalmazásáról szólnak.Inkább a költségvetés egynsulyban tartásáról. A fülkeforradalom vivmánya az emberek fejében azután fog tudatosulni, mikor a "csodaváró hangulat" elmulik, és a hozott intézkedések hatása a "fejekre hullik" vissza, annak árát a nép fizeti meg.
Igen! a hatalmi kormányzás az új alkotmányban fog "kicsúcsosodni". Nem a jelent kell megnyerni, a jovőt!! Szavazótáborából biztosan fog vesziteni a fidesz. úgy gondolom. Ja! várom a szebb jövőt.

KelekótyaP 2010.12.09. 00:35:59

@Táskás Tóni: igen igen ezt a témát érintettem egy órája:
"vagy a belváros eladósodik egy olyan beruházáson ahol az üzleteket és kész háztömböket eladták a stróman Csipaknak, és így a beruházásnak a haszna nem a kölcsönt felvevő önkorményzat oldalán jelenik meg, hanem az csak el van adósodva, míg az a beggar on the horseback felkapaszkodott suttyó kultúrmissziónak tekinti egy pláza építését pár éve még műemléki védettség alatt álló épületek helyén?
Rogán Tóni meg RTL en ripacskodik. Ez a követendő? "
Ez a rogán-csipak kettős nem tudom, hogy fogja végezni. építettek egy sétálóbarát utcát, aztán onnan akarják azpláza(csipak szerint nem pláza hanem új egy nagy ház ami tele van boltokkal meg éttermekkel) mélygarázslejáróját:):):)
Meg még az Indexet meg a HG-t is megvették, hogy ilyen parasztvakítós Zeppelin PR ral nyomják le a prolik torkán mert a CET duma milyen jól működött. Az egyik épület (az angol követséggel szembeni) műemlékvédelem alatt volt, mert az első szecessziós nagyáruház pesten és mert szép (de csopak olcsón megvette aztán hipp-hopp lekerült a védettség. Osztrák haverom mondja mindig ránk: far-east europenem esik jól, de nehéz vitatkozni vele.

Húsleves 2010.12.09. 00:36:00

@freehckr:
Lehet, hogy egyes elnevezések negatív jelentést kaptak, de ez nem zárja ki, hogy ne a rárakódott jelentést kritizáljuk, hanem konkrétan azt, ami nem tetszik.

porfelhő 2010.12.09. 00:41:34

Magyarország a hitelminősitők szerint balkáni ország lett, azok közül sem a legjobb. A hétfői leminősités valódi hatását, hogy a piac mekkorát csalódott az új magyar kormányban az állampapirpiaci hozamok alakulásán mérhetjük le. " többek között.

Jó éjt.!

KelekótyaP 2010.12.09. 00:42:41

@freehckr: Ne haragudj de se nem én se senki a családban nem volt tagja a kommunista pártnak )én korom miatt sem) mégsem kínoztak minket és szerintem jogalapot szereztem arra, hogy ne kelljen végighallgatnom ezt a szánalmas bűvészkedést a számokkal, hogy az arányok így meg Apró család úgy. gyurcsány politikailag leprás nálam és a választók 90 százalékánál. Nekem ne akard beadni hogy nem gáz a pozsgai mert az MSZP ben mennyivel több az ex-komcsi. Döntsed el, baj ha valaki KISZ vezető volt vagy sem, Ha igen akkor következetesen Orbánt se akard védeni (annyira elnyomták, hogy a 80 as években Angliában tanulhatott, míg én láttam fényképekről ananászt mert nem mehettünk nyugatra csak 3 évente rokonokhoz. Baj-e ha valaki részt vett az MSZMP vezetésében? Mert akkor ne csak Kornon legyél kiakadva hanem Pozsgain is . Baj-e ha valaki az előző rendszer elvtelen bólogató bazári majma volt jó pozíciókért cserébe? Mert Akkor a mostani köztársaségi elnök nem lehet számodra opció. Fogalmazzad meg az igényeidet és saját oldaladon legyél mindig kicsit szigorúbb.

KelekótyaP 2010.12.09. 00:46:15

@freehckr: Továbbá a Fidesz a kétharmadával azt propagálja, hogy a nép akarata szerint cselekszik (ami csúsztatás egy annyira "konkrét " választási program után), de valamiért nagyon nem akarózik az ügynök kérdést rendeznie, Még szóba sem hozta hogy esetleg végre nyílvánossá tennék. Szerinted ez mi miatt lehet? Illetve mennyire hiteles a nagy Forradalmuk meg morális purifikációjuk?

KelekótyaP 2010.12.09. 00:50:50

Ja és visszatérve a "téges is le lehet evangélikusozni" okfejtésedre, EZT ÍRTAD:
"Nem tudom mi a probléma abban ha zsidókat zsidónak nevezünk.

Ha zavar, találjatok ki rá más szót, mint ahogy megtették a ultraliberálisok a cigányokkal (manapság a „romázás” a divat), és a homoszexuálisokkal (nekik a buzik melegek, nekem a télikabátom, a teám, és édesanyám ölelése+

akkor te véleményed Vitézy Dévidról az, hogy egy buzi zsidó? De ő a kivétel akit nem gyűlölsz mert egy haverod aki tömegközlekedésben dolgozik azt mondta, hogy bár nem egy ász de jó csapatot tettek mögé viszont az ING ami totál holland és gőzöd nincs róla , hogy milyen vallású a magyarországi vezetője illetve a global CEO az így látatlanban is "Kóser szemét aki nyerészkedik rajtad?)

ijontichy 2010.12.09. 00:51:29

Hát... van ottan a belengettt reformok körül elég bizonytalanság (csak megjegyzem: ha ilyen egy "felkészült" kormány, mi lenne, ha nem lennének azok). Október óta szólt már értelmes dolgokról a fáma. A mai napon (nem a kormányszóvivőtől) viszont másról szól a fáma. Finoman szólva, most éppen az elmebetegség tünetei mutatkoznak.
No de februárig (pláne a végéig) még sok víz lefolyik a Dunán.
Mindenesetre, ha a mai vonal marad, akkor az eddig még jobbára fényvédett Navracsics, meg fellegekben járó Fellegi is Malopcsyhoz hasonlóan túlexponált popójú (explicit content: feketeseggű) lesz - és nem feltétlen a kissé lassú felfogású plebsz szemében. Ezzel 2014-re már csak a vak nem fogja látni állambátyó köntösének folytonossági hiányait.

A FAZ mai cikkét érdekesen interpretálta a honi sajtó. Vagy nem tűnt fel, vagy nem akart feltűnni , ami a sorok között ott volt: ti. unalmas már ez a csörtetés, hagyni kell, hogy nekimenjenek a falnak, addig úgysem lesz kuss.

freehckr 2010.12.09. 01:03:58

@KelekótyaP:
„ne akard beadni hogy nem gáz a pozsgai”

Távol álljon tőlem.

„mert az MSZP ben mennyivel több az ex-komcsi”

Ez a rész viszont, az arányok nem elhanyagolhatóak. Nagyságrendbeli különbségekről beszélünk, ami sok mindent megmagyaráz. Tudod: mákos tészta, vagy tésztás mák. Nem mindegy. :)

„Döntsed el, baj ha valaki KISZ vezető volt vagy sem”

Ez sem ilyen egyszerű, nagyapám is helyi KISZ vezető volt, de nem önszántából. Viszont a KISZ KB és PB tagok már egymás nyakára léptek a pozícióért, tehát két KISZ vezető között is óriási különbség lehet. Mint említettem, a Jobbik álláspontját tartom elfogadhatónak: MSZMP PB, KB és KISZ PB, KB, és e fölött görény és lapátra, alatta nem egyértelmű, és nem is fontos, tekintve a pozíciót.

„Ha igen akkor következetesen Orbánt se akard védeni”

Nem hiszem hogy védeném Orbánt (mint fentebb írtam nem vagyok Fidesz szimpatizáns), inkább az a helyzet hogy nem támadom olyan süvítő ostobaságokkal mint amilyenekkel a szocialisták és gyengébb értelmi képességű szimpatizánsaik. :)

„Továbbá a Fidesz a kétharmadával azt propagálja, hogy a nép akarata szerint cselekszik”

Tehetik, mindaddig amíg a kutatók négy-ötszörös fölényt hoznak ki nekik. :) Ez van.

Táskás Tóni 2010.12.09. 01:06:51

@freehckr: Mit gondolsz miért nem fogja soha sem tisztázni a privatizációt a fidesz és a delejes ember? Nagyon sokk bánya és szőlőtulajdon és egyéb került a csupaszseggel induló fiatal demokraták és családtagjaik tulajdonába , amit nem szeretnének piszkálni a jobboldalon sem. Ebben a kérdésben és pl a képviselők ktgtérítésében mindig megvan a konszenzus.

Táskás Tóni 2010.12.09. 01:08:34

@freehckr: Rogán Antalnak már nem volt kötelező KISZ-titkárnak lenni , ő mégis így kezdte a pályafutását.

Táskás Tóni 2010.12.09. 01:16:52

@ijontichy: Pontosan én is erre gondoltam , amikor a cikket olvastam. A kibicnek semmi sem drága ,leszarják , hogy mit csinál a delejes ember és a jobbkeze Mo-on, a hitelminősítők meg úgyis teszik a dolgukat, a tőke fogja tudni ,hogy hova ne tegye be a lábát.A környező országok pedig úgyis pont az ellenkezőjét csinálják. Pl Lo a delejes ember látogatásának másnapján sietett leszögezni, hogy ők nem fogják as mnyp-akat államosítani, erre a csehek még rátettek egy lapáttal ,hiszen ők most készülnek bevezetni a mnyp-i rendszert.De erre a simlis sunyi bandára mostantól Polt Péter vigyáz.

freehckr 2010.12.09. 01:25:28

@Táskás Tóni:
„mégis így kezdte a pályafutását”

Lol, 17 éves volt a Tóni. :D Gimnázium. Ne dobjuk már be abba a kalapba ahol a tömeggyilkos Apró-Dobrev maffia is van. :)

Táskás Tóni 2010.12.09. 01:30:20

@Ordnassac: A Rogán Kisz-titkári voltára forrás ?Egy hónapja linkelte be valaki azt az iskolaújságot , ahol Rogán zsengéje jelent meg a kiszes fiatalok lelkesítésére. Amúgy több helyről is hallottam már , mégpedig azért mert az önéletrajzából ez "véletlenül" kimaradt. Ha annyira érdekel biztosan meg tudom szerezni, és blöffölni ,gyanúsítgatni és hazudozni nem szoktam, tudod és nem vagyok fideszes.

Ordnassac 2010.12.09. 01:32:32

@Táskás Tóni: nem is állítottam olyat, hogy blöffölsz. Csak több emberről terjedt már hasonló, akiről kiderült, hogy nem igaz. Az ilyen infókkal szemben bizalmatlan vagyok. Meg aztán, megszólalt a wikipédista bennem. :-)

Táskás Tóni 2010.12.09. 01:34:08

@freehckr: Ha már ilyen jól ismered a Tóni életútját linkeld be az iskolaújságba írt cikkét a kollégádnak, biztosan díjazza majd és nekem nem kell az időmet arra vesztegetni , hogy a fidesz-celebbel foglalkozzak.

guvernalista (törölt) 2010.12.09. 01:36:44

john lukacsnak van egy elmélete, amely szerint a nagy kataklizmákat leszámítva nem volt olyan átmenet a történelemben ami, a gazdaságot, a kultúrát, és a társadalmat, és a politikai rendszert egyidőben átformálta volna, leszámítva a kelet-közép-európai rendszerváltást.

most persze mi kis rendszerváltásunk sem eredményezett lényeges változást a kultúrában, és a társadalmat sem formálta át lényegesen, hanem politikai és gazdasági értelemben történt rendszerváltás.

ezt csak azért hozom fel, mert nekem erős a gyanúm, hogy demokratikus viszonyok között egyetlen kormányzati ciklusban, a fenti átmenetek közül szerintem legfeljebb egy mehet végbe tartósan.

egy kormány nagyon sokat tehet a társadalmi változások érdekében, de akkor nem nagyon szólhat bele a kultúrába, és a gazdaságba, és közben nem nagyon alakíthatja a közjogi rendszert. hanem a társadalmi változások élére állhat.

tehát ha egy tényező megváltozik azt a többség még úgy ahogy elviseli, mondjuk változik a közjogi rendszer, de ha közben az élet másik területén, mondjuk a gazdaságban is lényegi változások történnek, a kormány euro milliárdokat mozgat, akkor ezek a turbulenciák összeadódnak, és a kormányzás kaotikussá válik.

szerintem ezt a jelenséget most is lehet látni. orbán pedig a közjogi berendezkedésben akar lényegi változást, matolcsy pedig a gazdaságban. és ez nem megy egyszerre.

török azt kérdezi, hogy a magánpénztárak államosítását vajon miért nem kommunikálják rendesen. azért nem, mert közben az új közjogi berendezkedést magyarázzák.

szóval úgy tippelem, hogy a kormány vagy a gazdasági, vagy a közjogi változásokat illetően kénytelen lesz visszakozni. én is visszakozom.

Táskás Tóni 2010.12.09. 01:37:44

@Ordnassac: Látod freehckr rögtön tudta, még azt is, hogy 17 éves volt és gimnazista, lehet ,hogy ő a Tóni?Na , megyek aludni és megpróbálom megkeresni azt a cikket.Csá.

gunfight · http://topcomment.blog.hu 2010.12.09. 01:42:43

Annyit szeretnék a cikk okfejtéséhez fűzni, hogy nem a leghangosabbaknak kell tetszeni, hanem a többségnek.

belekotty 2010.12.09. 03:19:03

@Táskás Tóni: Én már 80-ban kiléptem a KISZ-ből. Szóval aki a rendszer váltás megelőző egy-két évben KIST titkár volt az kinyalhatja a seggem.
@freehckr: Apró, nem volt tömeggyilkos, a veje meg főképp nem. Demagóg vagy. De hát fideszes, stimmel.

klacus 2010.12.09. 03:55:21

A reformok a következőek lesznek.

- Tandíj. : Persze nem így kirakva a lőcsöst, egyszerűen a Felvin majd észre lehet venni, hogy az Állam által megrendelt képzések mondjuk a felére csökkenek. A többi is megmarad, de lehet csengetni, ha nincs rá érdeklődés, akkor bezár az a fősuli magától is.

- Egészségügy. : Körvonalazódik az alapellátás megfogalmazása, ami a mostani sürgösségi és háziorvosi ellátásra alapszik. A többi részben vagy egészben fizetős. Persze sosem fogják mondani, hogy vizitdíj került volna bevezetésre.

- Adók. A fogyasztás megadóztatása már elindult a különadókkal. Ezálltal a beszedést a multikra és röghöz kötött szolgáltatókra bizza. A nagyarányú adócsökkentéssel, sikerült a minimálbért felverni, ezzel a húzással inflácíó feletti adóbevételre tesz szert, hiszen a növekményt elveszi adók formájában.

- Energia. Valahogy nem csökkentik a jövedéki adókat az üzemanyagokon, gázár-támpgatás további csökkentése.

- Szociális ellátás.: A rokkantnyugdíjjasosk ellen sosem látott mozgolódás van. Lesz némi nyirbálás. A Jobbikkal pedíg el lehetet vitetni a balhét az ilyen olyan plusz pénzek megvonására.

- inflácíó.: A hirtelen egy kicsit elszaladó inflácíó a hazai berkekben nem kicsit csökkenti a költségvetés terheit, folyó évre számítva. Ergó a tárgyévben előírányzott lé jővőre 3,% % -al lesz kevesebb.

A többit azok tudják akik figyelik percről percre a híreket.

Szóval a reforormok már itt suhannak körülöttünk, csak nincs dobra verve. Pár módosító jővőre és kész is. A különbség annyi, hogy nincsenek beszámozva, ahogy az az idióta csinálta. Mivel nincs összességében megfogalmazva, ezért összeségében támadni sem lehet. Mire észbe kapsz már itt is a szép új világ.

klacus 2010.12.09. 03:56:09

A reformok a következőek lesznek.

- Tandíj. : Persze nem így kirakva a lőcsöst, egyszerűen a Felvin majd észre lehet venni, hogy az Állam által megrendelt képzések mondjuk a felére csökkenek. A többi is megmarad, de lehet csengetni, ha nincs rá érdeklődés, akkor bezár az a fősuli magától is.

- Egészségügy. : Körvonalazódik az alapellátás megfogalmazása, ami a mostani sürgösségi és háziorvosi ellátásra alapszik. A többi részben vagy egészben fizetős. Persze sosem fogják mondani, hogy vizitdíj került volna bevezetésre.

- Adók. A fogyasztás megadóztatása már elindult a különadókkal. Ezálltal a beszedést a multikra és röghöz kötött szolgáltatókra bizza. A nagyarányú adócsökkentéssel, sikerült a minimálbért felverni, ezzel a húzással inflácíó feletti adóbevételre tesz szert, hiszen a növekményt elveszi adók formájában.

- Energia. Valahogy nem csökkentik a jövedéki adókat az üzemanyagokon, gázár-támpgatás további csökkentése.

- Szociális ellátás.: A rokkantnyugdíjjasosk ellen sosem látott mozgolódás van. Lesz némi nyirbálás. A Jobbikkal pedíg el lehetet vitetni a balhét az ilyen olyan plusz pénzek megvonására.

- inflácíó.: A hirtelen egy kicsit elszaladó inflácíó a hazai berkekben nem kicsit csökkenti a költségvetés terheit, folyó évre számítva. Ergó a tárgyévben előírányzott lé jővőre 3,% % -al lesz kevesebb.

A többit azok tudják akik figyelik percről percre a híreket.

Szóval a reforormok már itt suhannak körülöttünk, csak nincs dobra verve. Pár módosító jővőre és kész is. A különbség annyi, hogy nincsenek beszámozva, ahogy az az idióta csinálta. Mivel nincs összességében megfogalmazva, ezért összeségében támadni sem lehet. Mire észbe kapsz már itt is a szép új világ.

ubul2000 2010.12.09. 05:22:22

@belekotty: Aki meg belépett, az az enyémet...

ubul2000 2010.12.09. 05:24:25

@belekotty: Valóban, a véres kés nem Apró kezében volt

nu pagagyí 2010.12.09. 06:30:28

Hadd jósoljam meg milyen "reformok" is várhatók FIDESZ-től:
- Pórázon tartható oligarchák létrehozása az állam által összekonfiskált pénzekből. Néhány ötlet ami már felmerültm vagy megvalósult: kötelező felelősség biztosítás a CIG biztosító részére. A külföldi cégek aránytalan adóztatása a gójmotoros üzlethálózat felnövelésére. A reklám és médiapiac monopolizálása megbízható kezekbe, az állami médihatóság közreműködésével stb. Államnak nem gazsuláló versenytársak kriminalizálása, kiiktatása.
- A teljesítmény tisztelete helyett a tekintély tiszteletének kikényszerítése. Eszköze: a civil szervezetek, alulról szerveződő érdekszövetségek szétverése, egzisztenciális ellehetetlenítése. A hatalmat kiszolgáló és engedelmességre nevelő egyházi ideológiák minden eszközzel való terjesztése az oktatásban és mindenhol. Kötelező kamarák megbízható vezetővel. Esetleg kétkamarás parlament, a felsőházi tagság hűség alapján történő osztogatásával.
- A fenti célokhoz államnak kiszolgáltatott tömegek létrehozása. Ezt a célt szolgálja a társadalombiztosítás öngondoskodó részének felszámolása. A nettó jövedelmi arányok eltolása a nagyjövedelműek kedvezményezésére, plusz a vagyonadó és örökösödési illeték nullázása.

klacus 2010.12.09. 06:31:01

A reformok a következőek lesznek.

- Tandíj. : Persze nem így kirakva a lőcsöst, egyszerűen a Felvin majd észre lehet venni, hogy az Állam által megrendelt képzések mondjuk a felére csökkenek. A többi is megmarad, de lehet csengetni, ha nincs rá érdeklődés, akkor bezár az a fősuli magától is.

- Egészségügy. : Körvonalazódik az alapellátás megfogalmazása, ami a mostani sürgösségi és háziorvosi ellátásra alapszik. A többi részben vagy egészben fizetős. Persze sosem fogják mondani, hogy vizitdíj került volna bevezetésre.

- Adók. A fogyasztás megadóztatása már elindult a különadókkal. Ezálltal a beszedést a multikra és röghöz kötött szolgáltatókra bizza. A nagyarányú adócsökkentéssel, sikerült a minimálbért felverni, ezzel a húzással inflácíó feletti adóbevételre tesz szert, hiszen a növekményt elveszi adók formájában.

- Energia. Valahogy nem csökkentik a jövedéki adókat az üzemanyagokon, gázár-támpgatás további csökkentése.

- Szociális ellátás.: A rokkantnyugdíjjasosk ellen sosem látott mozgolódás van. Lesz némi nyirbálás. A Jobbikkal pedíg el lehetet vitetni a balhét az ilyen olyan plusz pénzek megvonására.

- inflácíó.: A hirtelen egy kicsit elszaladó inflácíó a hazai berkekben nem kicsit csökkenti a költségvetés terheit, folyó évre számítva. Ergó a tárgyévben előírányzott lé jővőre 3,% % -al lesz kevesebb.

A többit azok tudják akik figyelik percről percre a híreket.

Szóval a reforormok már itt suhannak körülöttünk, csak nincs dobra verve. Pár módosító jővőre és kész is. A különbség annyi, hogy nincsenek beszámozva, ahogy az az idióta csinálta. Mivel nincs összességében megfogalmazva, ezért összeségében támadni sem lehet. Mire észbe kapsz már itt is a szép új világ.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.12.09. 06:46:18

Reform? Nagy felhatalmazással nagy változás, már épül is lendületesen a NER, ha nem vette volna észre Török úr.

Fidesz vagy halál!

Viktor Viktor Viktor Viktor Viktor Viktor Viktor Viktor Viktor!

Most pedig minden pampogó, kételkedő gyurcsányista írja le százszor a NENYI-t.

sprenczl 2010.12.09. 07:27:38

Tényleg, a cigánykoordinátor vajon mi? Villanypásztor?

sprenczl 2010.12.09. 07:34:39

A Romakoordinátor az a villanypásztor más néven? Vagy mi? Mondja már meg valaki!!!:-))))))))

melus79 2010.12.09. 07:46:02

@freehckr: Cinikus vagy,te is tudod,hogy miről van szó.Nincs ehhez több hozzáfűzni valóm.

Amúgy jó reggelt!:)

mizie 2010.12.09. 07:50:29

Nem tudom hogy van-e olyan aki minimális gazdasági rálátással a mostani kommunista lépések után még bármilyen bizalommal van a kormány "roformpolitikája" után.

Nem hiszem hogy bármilyen előremutató, hosszútávú, tényleges reformot várhatnánk.

oldrock (törölt) 2010.12.09. 08:05:01

TG-nek!

OK így már értem. Az a királyi kincstári akart lenni....:)

Mindenkinek:

A FIDESZ részéről bármiféle mélyreható változás politikai öngyilkosság lenne, mert az elmúlt időszakban a reformokat, az ördöggel azonosította. Ezen semmit sem fog változtatni, ha átkeresztezi pl.: Nemzeti Megújulás programjának. Magyarországon mélyreható változások kellenek (önkormányzat, állami bürokrácia, egészségügy, nyugdíj, szociális rendszer, oktatás, gazdaság).
A gazdaság átalakítását elkezdte, de az maximum egy gyenge próbálkozásnak tehető. Belső piacélénkítéssel semmit sem fog elérni, mert Magyarországnak nagyon kicsi a belső piaca. Nagyon fontosak a magyar gazdaságban az ördöggel azonosított multik, mert a KKV-ék teljesítménye nagyon rossz. Ahhoz hogy itt érdemben történjen változás valódi adócsökkentés kellene a foglalkoztatás költségeit kellene lenyomni. Nem ezt tette.
Nyugdíjnál, ha már megszüntette -(érsd.: ellopta) a magánnyugdíj pénztáraktól a zemberek pénzét. (Senkiben se legyen illúzió ez sima lopás. Az nem teljesen igaz, hogy kötelező volt, 1 millió munkakezdőnek igen, de 2 millió ember önként csatlakozott. -Matolcsy nem mert valószínűleg Matolcsit a felesége a kommunista zsidó nagytőke nyomására léptette be :)- a svéd modellhez hasonlót kellene bevezetnie.
Az oktatást átalakítása lenne talán az egyik legfontosabb lépés hosszú távon. Ehhez valamicskét értek mert egyetemen oktatok. Nagyon súlyos változások kellenek. Hoffmann Rózsa iránya helyes, de nem elégséges és kétséges hogy a belső ellenzék (Pokorni) hatására mennyire fog változni. Szerintem a felsőoktatásban a következőket kellene végrehajtani:
1. A hallgatói létszám drasztikus csökkentése (ehhez szükséges egy új életpálya modell a kiesőknek pl. szakmunkásképzés megerősítése). Szakirányok, szakok megszüntetése.
2. Az oktatói létszámot NEM SZABAD csökkenteni, vagy ha igen akkor nagyon sok külső előadót kell meghívni. Az nem állapot, ami most van, hogy nagyon sok oktatónak nagyon sok tárgya van. Nem ritka, hogy több mint tíz tárgyat visz. Ilyen csak általános iskolában lehet, ott is csak az alsó tagozaton.
3. A tudományos minősítést vissza kell adni az akadémiának, mert így az egyetemek érdekeltsége miatt nagyon sokat lazítottak a PhD megszerzésén. Van olyan hely hogy 2 cikk is elegendő. Régebben a kis doktorihoz is sokkal több kellett.
4. A fejkvóta rendszert meg kell szüntetni, mert ez arra ösztönzi a tanári kart, hogy ne buktassa meg a diákot.
5. A vizsgák számát limitálni kell tantárgyanként és évenként.
6. Bolognai rendszer megszüntetése, vagy alapos átdolgozása Egészen más képzésre van szüksége a főiskolai diplomához, mint az egyetemihez, ennek ellenére ugyanazt kapják az első három évben. Speciálkollégiumok ezt nem oldják meg, mert a diákok a legkönnyebben megszerezhető sok kredit pontot adó tárgyakat választják.
És még sorolhatnám...

Mindezek nagyon sok lemondással megszorításokkal járnak, NINCS KIRÁLYI ÚT! Egyszer el kell kezdeni. Sajnos a FIDESZ erről lekésett, mert ezt csak a ciklus elején lehet, hisz akkor van remény, hogy a végére valamit fel is tud mutatni.

igényes 2010.12.09. 08:10:19

Szerintem nem is tudjuk felfogni mennyi és mennyi pénzt vesz el, herdál majd el a jelenlegi kormány a magyar dolgozók megtakarításait illetően. Tudjuk mit is jelent a pénz forgatása.
Nagyon szép lenne, ha a kormány visszalépne és nyugodtan nézhetnénk a jövőbe.

Itt most nem 3000 milliárd lenyúlásáról van szó, ez a szám sokkalta nagyobb, tízezer milliárdokról beszélhetünk.

Csaknem 125 milliárd forint hozamot produkáltak a magán-nyugdíjpénztárak 2010. év harmadik negyedévben, ezzel idén már 240 milliárd forintnál is többet nyertek a tagok - írja a Világgazdaság csütörtöki száma a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének friss jelentésére hivatkozva.

Nem is értem, miként lehetséges, hogy miközben a 24%-ot befizetjük, befizetéseinkből nem részesülhetünk. Ép ésszel nem fogható fel. A jót illik megtartani!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.09. 08:11:10

A Merrill Lynch legfrissebb elemzésében ismét megerősíti a magyar pénzpiacokra vonatkozó ajánlását, mely szerint határozott alul súlyozást javasolnak.

Ez az elemzés tökéletesen beleillik az elmúlt hetekben/hónapokban kialakult tendenciába, mely szerint a nagy nyugati pénzintézetek meglehetősen ferde szemmel néznek hazánkra, és a kormány intézkedéseit látva alul súlyozzák portfóliójukban a magyar részvényeket és kötvényeket.

A külföldi szakemberek elsősorban a gazdaságpolitika kiszámíthatatlanságát sérelmezik, továbbá a nyugdíjpénztárak államosítása, a jegybank és a kormány közti egyre nyíltabb harc és a vállalati különadók miatt szomorkodnak.

Az Ecoline által megkérdezett piaci szereplők ennek kapcsán hangsúlyozzák, hogy a hétfői Moody’s leminősítésre éppen ezért nem reagáltak heves eséssel a pénzpiacok, mert a nagy játékosok, azaz a külföldi óriásbankok már korábban eladták magyar részvényeik és kötvényeik egy részét.

Köszönjük fidesz a karácsonyi ajándékot!

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.12.09. 08:13:59

Ezt már sokan mondták: ha a fidesznek lett volna konkrét elképzelése arról, hogy mit akar csinálni, akkor az elmúlt időszak másképp zajlott volna. Szerintem össze-vissza kapkodnak és próbálkoznak (bárcsak tévednék)! Bízni abban, hogy ilyen "előélet" mellett higgadt, megfontolt, megalapozott, konstruktív és a legkevésbé sem korrupt döntések születnek naivitás.
Kedves Gábor, ha elemeznél, akkor kérlek vedd bele a fidesz eddigi kiszámíthatóságát, megbízhatóságát és az elmúlt időszakban elkövetett erősen destruktív ellenzéki viselkedését is!

igényes 2010.12.09. 08:16:58

@oldrock: Legelöször az országgyűlési képviselők fizetését kellene megreformálni, és a teljesítményük alapján alakítani bérezésüket. Nem lenne ez a felesleges személyeskedés, visszamutogatás, hanem az ellenzék is konstruktívan tenné meg javaslatait, az uralmon lévők pedig elfogadnák az építő jellegű javaslatokat. Amennyiben a tanárokat vizsgáztatják, nem ártana, ha az országgyűlési képviselőket is vizsgáztatnák, pszichológiai teszteket készítenének velük, mert ugye ők csak azt vették át tanulmányaik során, amit a vizsgáztatandó tanárok átadtak.

oldrock (törölt) 2010.12.09. 08:21:54

@igényes: Igen nem ártana a képviselők vizsgáztatása, de sajnos lehetetlen, mert akkor ki maradna? :)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.09. 08:38:39

@igényes: Ha jól emlékszem, épp tegnap mondta Selmeczi, hogy "újra megvizsgáltatják a PSZÁF-fal a magánnyugdíjpénztárak pénzkitalicskázását". :-)

igényes 2010.12.09. 08:43:08

@vinczej: Talicskázni ők akarnak! Felfoghatatlan ez a lopás!
Valki, valami csak megállítja őket.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.09. 08:46:48

"A munkaadó által fizetendő 24 százalékos nyugdíjjárulék csak jövő DECEMBERTŐL VÁLIK ADÓVÁ"

www.otvenentul.hu/penzugyek/43523

Ez azt jelenti, hogy ha valaki 2011.január 31-ig nem lép (csorog) vissza az állami nyugdíjba, az sem veszti el a 75% állami részt, ahogy eddig fenyegettek. Vagyis most már van létjogosultsága annak, hogy 2011.január 21-ig kérjem a manyupban maradást, és decemberig még van időm eldönteni a fejlemények alapján, hogy visszalépek-e.

igényes 2010.12.09. 08:51:46

Milyen nagyszerű az egyetértés! Legyen így a MNYP-vel is!

A kormányfő kezdeményezésére júniusban 15 százalékkal csökkentették a pártok állami támogatását, egy a költségvetéshez az utolsó pillantaban benyújtott módosító indítvány azonban visszaállítja ez eredeti állapotot. Az [origo] információi szerint a döntésben mind az öt párt benne volt.

igényes 2010.12.09. 08:57:28

eszközök:Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ugyan kedden már tényként közölte, hogy az EU nem fogja Magyarországot megbüntetni a nyugdíjrendszer átalakítása miatt, de hivatalos döntés még nincs, a kérdésről ugyanis csak az uniós kormányfők döntenek majd egy bő hét múlva. Sok múlik majd a lengyeleken, akik jobb feltételekért lobbiznak a saját nyugdíjelszámolásukkal kapcsolatban.

jet set 2010.12.09. 08:59:40

A változás nem egyenlő a reformmal. Miért van az, hogy mindenki reformot kiabál, ha változik valami?
A vizitdíj nem volt reform. Önmagában csak egy újabb sarc volt. Az sem reform, hogy még jobban bebetonozták az egészségügyi szolgáltatást. Mindenki csak a körzeti rendelőbe, kórházba mehet. Reform az lenne, ha végre az egészségügy is szolgáltatás lenne. Ha nem tetszik a debreceni kórház, akkor nyugodtan elmehessek a pécsibe és azt fedezze a TB.

EMU 2010.12.09. 09:02:20

Februárban már el is készül? Mióta kormányoznak ezek? Röhejes...

ssi 2010.12.09. 09:03:49

egyáltalán nem gúnyolódva írom az alábbiakat:

eddig és jelenleg: "forradalom" van = sorban és váratlanul újabb területeket érintő változások tartalmilag, stílusban, jogilag ...

a reform is fog kapni egy pozitív, magasztos hangulatot, üzenetet a neve mellé (Magyar Növekedési és Stabilitási Program), s talán attól lesz reform, hogy külső nyomásra így kell hívni, ill. konkrétan elvárt területeket kell érintenie (egészségügy, oktatás, közlekedés stb.), a várakozások miatt nagyobbnak kell lennie (vagy látszania) a mostani átalakítási folyamatoknál, s egyedinek, meglepetésszerűnek is, mert ilyennek akar tűnni a mostani kormány, vagy álcázni lehet vele kiforratlan terveket

általában a reform eleve egy hosszú folyamat, mert sok mindent érintő nagy feladat; kezdeti kedvező hatása nem biztos, hogy mindig fenn áll majd, figyelni kell a közben felmerülő problémákra, de amit nem célszerű megspórolni az a tájékoztatás: célkitűzéséről, a koncepciójáról, a fő céljairól és lényegéről,....... ill. a rövid és hosszú távú hatásairól, de ezzel a fontos szakmai információval eddig is adósok maradtak

293. Szekér, tábor, politika ... "... elmúlt hetek-hónapok egyik legerősebb, legélesebb benyomását a „lángoló szavak” tobzódása jelentette... " hogy ennél több lesz-e a beígért reform? vagy a még jobban lángoló szavak mellett marad a stílus? 288. Most múlik pontosan 2. " ...reform megszületett, s amit korábban maga is okkal bírált: az emberek szabad akaratának, véleményének figyelembe vétele nélkül...", s a tartalom eléggé tartalmas tud-e majd lenni

2011 februárban bejelentik a részleteket, s hogy valójában mit, mikor és hogyan viszik végbe? - még nem tudni, de a manyup pénzek bőséges forrás hozzá

Gazdasági Világháború 2010.12.09. 09:06:23

@aszekelyek: "A manyupokkal meg miről tárgyaltak volna? Adtak volna ők önként egy garast is?"

Az nem a manyupok, hanem a zemberek pénze, a zembereket kellett volna megkérdezni, hogy odaadják-e a saját számlájukon lévő pénzt.

aszekelyek 2010.12.09. 09:12:33

A focista, az tudod,mi...... igen. Magyar és Puskás volt a neve. Világklasszis. Szintén nem egy Shakespeare faló de abban, amit csinált és ahogyan azt csinálta, verhetetlen volt. Legyen ez is a szép szemeitek előtt, ha focistáztok. Igen, van tömegével olyan utánzat, mint fletonk is volt. Aki se focista, se Shakespeare befogadó. Nagyot akart ő is tenni. Nagyot is tett. Nagy bajt az országnak. Egyelőre, hogy a meccs még nincs lefújva, hagyjuk meg a focistának a lehetőséget.

lüke 2010.12.09. 09:20:42

hhm
reformhoz 2 feltétel kell
- pénz
- s tervezés, amit keresztül visznek
hiányzik...
a halál biztos
ehelyett> lassú halódás(ahogy eddig)
reform helyett:toldozás, foltozás( ahogy eddig is,legföképp a konszenzus hiánya miatt, ami rosszabb,mint eddig)
kivéve ,ha valami keleti vákum ki nem húz

guvernalista (törölt) 2010.12.09. 09:26:13

@klacus:
ezek igazából megszorítások.
a szerkezeti reformok a nagy ellátórendszerek logikáját változtatják meg alapvetően. szóval az valami olyasmi, hogy a parlamenti üléstermet konferencia teremnek használva a szakminiszterek egy óriáskivetítő segítségével tartanak prezentációt. és azt mondják: emberek, így fog kinézni az
-- az új közigazgatás
-- az új közoktatás
-- az új közegészségügy
-- az új államháztartás
-- az új védelmi rendszer
-- az új diplomácia
és akkor mindenki néz ki a fejéből, hogy basszus ezek értenek hozzá. mert megmondják, hogy milyen intézményeket akarnak, azoknak milyen funkciójuk legyen, és hogyan kapcsolódjanak egymáshoz. és a parlamentben azt kell eldönteni, hogy melyiket lépjük meg először. nyilván azt, amelyik a legtöbb szavazatot kapja. mert nem lehet egyszerre mindent megreformálni. és nem kell minden kormánypártinak kötelezően igent mondania, és lehetséges, hogy ezek közül az ellenzék is támogat valamit.

és akkor ez egy másmilyen politika. a szakminiszterek is versengenek egymással. és az ellenzék konstruktivitásra van ítélve.

aszekelyek 2010.12.09. 09:32:56

@Gazdasági Világháború: Éppen az van letagadva, hogy most van meglengetve a lehetősége. A zemberek majd szépen válaszolnak a kormánynak hamarosan. Akik nem akarják azt , nem is fogják tenni. TELJESEN figyelmen kívül tudnak hagyni vérre menő dolgokat ,-államháztartási hiány és közpénzből nyugdíjkassza töltögetés, mai nyugdíjak fizetése- valamilyen önérdek fennállása esetén. Attól, hogy sokszor írják, nem kérdezték őket, nem lesz igaz. Ön tavaly is ugye nagyon odavolt és már január első munkanapján ment az ombucmanhoz megíratni a beadványát is az AB-hez, mert önt akkor valóban senki nem kérdezte. A 2millió k990 ezer 999-et szintén nem. Menjen át a szomszédba, hátha nekik van egyenlő mércéjük. Az öné kettősmek tűnik nekem. Ideírhatná, ön szerint az gazdaságilag pozitív-e, hogy a közpénz fedezi a 3. pillért. Etikus vagy csak törvényes volt eddig. By bajnai és a szoci-szadi kormányok jóvoltából.Abszolút diszkriminatívan egyeseket engedtek visszalépni, 56-os születésű férjem korosztályát pld. Nem volt sivítás. A többit meg összepakolták és ellentételezés nélkül, jogaik eliminálásával beolvasztották volna a jelentkező külhoni tulajdonúakhoz. Magyar állam, meg nyelje le az addig kifizetett 12 évi pótlását az állami nyugdíjkasszának. Ehhez még hasoló se történik.Akinek -kisebbség, megéri maradni, maradjon. Nem kell azt a látszatot kelteni, hogy az tömeg lenne. Semmi nem támasztja alá. Olyan érv sincsen , ami azt támasztaná alá, eléréskor egy hajszállal is jobb lenne a mára veszteséget hozó, többsége a pénztáraknak. Igen nagy a kockázat ott is. Elfogadható érvet szívesen veszek:) Ez a nem kérdezés, ez nem az.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.12.09. 09:36:02

@klacus: Ez a nagy reform? Elengedjük az inflációt, és kivetünk pár adót? Gratulálok...

Welka 2010.12.09. 09:36:59

Kedves Török Gábor!

Lehet, hogy csak az én figyelmem kerülte el, de még nem olvastam arról, hogy az szja változásnak milyen hatása lesz az egyházak és a civil szervezetek finanszírozására, működésére. Ugyanis az alacsonyabb jövedelemadó 1%-a kevesebb lesz, mint idén - még akkor is, ha többen 'veszik a fáradtságot', s töltik ki a rendelkező nyilatkozatokat.

aum 2010.12.09. 09:37:09

Van egy tippem arra, hogy racionalizálni fogják a bürokráciát.
A köztisztviselői végkielégítések limitje és az indoklás nélküli felmondás ehhez teremti meg a jogi kereteket.
Az APEH és VPOP összevonása a minta. Úgy hallom, most világítják át az APEH müködését, osztályra, emberre lebontva.
Vagyis a recept leegyszerűsítve:
- hivatalok összevonása, feladatok átvilágítása, létszám racionalizálás

A probléma az, hogy sok esetben jogszabályi változtatásokra is szükség van (dereguláció), az pedig időigényes és gondolkodást kívánó munka.
A másik probláma a kormány katasztrofális kommunikációja. Az arrogáns, bugyuta megszólalások erodálják a népszerűséget, ami visszahat a politikai cselekvőképességre.

guvernalista (törölt) 2010.12.09. 09:42:43

@jet set:
meg kellene mondani, hogy mi jár az állami, térségi, városi szintjén, és mi az, amit az unióban bárhol igénybe vehetsz. mi az, ami piaci alapon működik, és mi az, ami közalapítványi formában. és akkor ezt konkrétan meg kellene mondani.

aszekelyek 2010.12.09. 09:42:44

@guvernalista: Azt a szempontot még figyelembe kéne vennie, hogy a jelen gazdasági és politikai változásra nagy igény is megvolt már, a választás előtt jóval. Ez nem elhanyagolható szempont. A választás, ha ez nem így lett volna, ma nem lenne meg az a többség, amivel tényleg meg is lehet csinálni. Hadd emlékeztessem két dologra. Orbán a kampányban azt mondta, akkora változást tud csinálni, amekkora lesz a felhatalmazása. HA nem lesz 2/3, akkor kisebb lesz. Ha megkapja, akkor földindulás. Mostan pedig az van. John Lukacs jól mondta. Káosz volt abból, ahogyan fel nem készítve a választóit legalább fleto a reformjaiba fogott és emellett akkora összegeket is mozgatott. Nem egyfajtának gondolom a kettőt. Az a letuszkolási móccer a társadalom torkán, főképp karhatalommal, nem járható út .A háború után se volt sokáig az. Most meg már még sokkal kevésbé. VAn az háromszor olyan nem elegáns, mint ez.

asola 2010.12.09. 09:46:28

@freehckr: Ember, az államosítás SEMMILYEN FORMÁJA nem JOBBOLDALI. Nem kicsit nem, hanem SEMENNYIRE.

Ha ennyire nem vagy képben az alapvető politikai irányvonalak közt, akkor ne írjál kommenteket.

aszekelyek 2010.12.09. 09:51:19

@freehckr: Az is megjegyzendő, ha nem csak mondogatták volna:DDD szdsz ék a 16%-os adót, hanem azt erőszakolták volna úgy és verték volna át a szocikon, ahogyan az eü lepusztítását, akkor mondhatnánk, hogy az az ő jó ötletük volt. A FIDESZ ugyanúgy akarta ezt csak lendvai naccsasszony aszonta, jó de mikor lesz abból pénz?.... nem mondta, hogy nem élénkíte a gazdaságon....mert az baromság.A pénz meg a szándéklevél pedig arra kötelezte őket, hogy Szociális állami kiadások csökkentésével csökkentsék a kiadásokat és pont. pontosan az IMF szava, fleto szerint, hogy nem mondjanak le egy fillérről sem. Tehát nem adócsökkentéssel generáljanak hiánycsökkenést. HA ezt elfogadta valaki, most nem kifogásolhatja a pénzteremtés sürgőssége miatt a mikéntjét. Jobban leültetni ésszerűtlen lenne a gazdaságot és a belső fogyasztást. Kényszer sincs , hogy az IMF móccerrel kelljen mindenáron.....

ssi 2010.12.09. 09:56:25

@Ordnassac: még nem volt,
s ha nem is egyfelé, de lehet hogy idővel az lesz a célszerű, ha együtt, vagy legalábbis mindketten távoznak az MSZP-ből - Fletó és Szanyi kapitány

aszekelyek 2010.12.09. 10:00:27

@asola: Nézze csak meg kedves, hogy a jobboldali vezetésű államok mekkora részét tartják kezükben, államiban, az energiaiparuknak? Nem adják ki azt a kezükből. A stratégiai fontosságú állami tulajdonokat. Análunk akik baloldalnak nevezték magukat mindentől megszabadítottak minket és még pénz se lett belőle. CSak mára , a jövedelemszinthez kifizethetetlen számlák. Ezt egy valóban jobboldali kormány nem nézheti tétlenül.Akik nálunk baloldalinak nevezték magikat ultrajobberek voltak inkább. Nem államosítottak, hanem garage salen adtak túl az állam stratégiai fontosságú tulajdonain.

Kivlov 2010.12.09. 10:01:03

Segélyek nagy részének megvonása. Korengedményes nyugdíjazás szigorítása. Ingyenes utazgatás eltörlése.
Közszférai leépítés.
Máv-bkv-posta stb. megregulázása.
Államilag támogatott felsőokt helyek csökkentése.
Hirtelen ennyi…

kuktabúvár 2010.12.09. 10:04:42

Re-form, azaz újjá alakítás.
Mit kell átalakítani, megújítani? Ami nem jól működik.
Szerintem van néhány olyan cég, és gazdasági terület, amiről székelyek és ó jaj is egyetértésben azt tudaj mondani, hogy nem a leghatékonyabban működik. Ilyen szerintem például, de nem kizárólagosan, az egészségügy, a MÁV, vagy a BKV. Ha a kormámy valóban reformokat akar, akkor a februárig hátralévő idő arra kell (illetve szerintem már kevés is), hogy a politikai döntések gazdasági alapját, know-how-ját kimunkálják, egyeztessék a szakértőkkel. Minden tiszteletem a jó politikusoké, de ők is csak a saját szakmájukhoz (a politikához) értenek. A sikeres reformokhoz azonban az érintett területek szakismerete szükséges. Nem azt kell egyeztetni a "néppel", hogy egy politikai döntés jó, vagy helyes-e, az politikai kérdés. Azt kell egyeztetni, hogy a politikai döntést miképpen lehet megvalósítani a gyakorlatban. pl. MÁV. Politikai döntés lehet, hogy csökkentsük azt a pénzigényt, amit a MÁV fenntartása jelent. Ez a gyakorlatban megvalósulhat úgy, hogy kirúgunk onnan 50000 embert, meg úgy is, hogy 100%-kal növeljük a vasútüzem bevételét. Ez utóbbi megvalósulhat úgy, hogy pl. 150%-kal felemeljük a jegyárakat, és megszüntetjük a kedvezményeket, d úgy is, hogy 150%-kal több utast terelünk a vasútra. Önmagában politikai célokat megvalósító reform nem lehet sikeres, szakmai alapok nélkül.

guvernalista (törölt) 2010.12.09. 10:05:05

@aszekelyek:
szerintem nem lehet az államháztartást, és a közjogi rendszert demokratikus körülmények között egyszerre átírni. mindegy, hogy hány harmad van.

szerintem politikának úgy kellene működnie, hogy a szakminiszterek egymással versengve készítik elő a maguk prezentációit, és aztán a parlament vita után arról dönt, hogy ezek közül melyiket hajtsák végre. nyilván azt, amelyik a legtöbb szavazatot kapja. most a kérdés az: a közjogi rendszert reformáljuk meg, vagy az államháztartást. szerintem azt, amelyik előterjesztés a több szavazatot kapja. mert mindkettő nem megy egyszerre.

ez egy másmilyen logika, amit törökék, meg persze a többség a politikáról gondol. mert itt a parlamenten belül kell a szavazatokat maximalizálni. és ahhoz, hogy egy párt érvényesíteni tudja az akaratát egy optimális méretű választótáborral kell rendelkeznie. akkora táborral, amennyi a céljaihoz szükséges. szerintem a szavazatmaximalizálásban az összes kormány túlnyerte magát. és túl sok érdekcsoport akar egy időben változtatni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.09. 10:06:16

"Reform vagy halál?"

Ha csak ez a kettő közül lehet választani, akkor inkább a reform.
Ha nem sikerül, akkor utána még mindig meg lehet halni, viszont fordítva, halál után reformolni, már sokkal nehezebb.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.09. 10:10:05

@freehckr: Jól beszélsz.

Az eurót 2006-ban kellett volna bevezetni, most kinéz olyan 2020 vagy később, de amilyen gyatra pénz lett a sok gagyi majdnem csődbe jutott euró állammal, lehet már nem is kellene.

Buta módon működik az eurózóna.
A belépéshez megkívánt feltételeket magától értetődően a tagoknak is folyamatosan teljesíteniük kellene.
Mert ha nem akkor pont ez lesz, ami most van.

kovacsguszti68 2010.12.09. 10:10:35

@Welka: Az egyházak esetében könnyen megoldották ezt a kérdést. A jövő évi költségvetés előirányzatában 24 (vagy 28? már nem emlékszem pontosan) milliárd forinttal több szerepel egyháztámogatás címén, mint az idei évben. A civil szervezetek meg keressenek támogatókat, a kevesebb társasági adó miatt több pénz marad a cégeknél...
Na jó, ez így ebben a formában egy kicsit durva, de valahol ez várható. És különben is, miért kell támogatni a civil szervezeteket, mikor az a pénz jobb helyen van a pártoknál? gyorsan meg is szavazták, hogy visszaemeleik a pártpénzeket az eredeti szintre :)

ssi 2010.12.09. 10:12:12

@Ordnassac:
általában: ha egy X.Y. párt létezni, de főleg megújulni akar, kimondottan rossz gyakorlat, de főleg üzenet a személyes vélemények ilyen kibeszélése

általában: se a politikában, se a szimpla hétköznapokban nem csípem ezt a stílust

tudom, Te a Fideszre szavaztál, s bár kritizálod őket, pontosabban a hibáikat is meglátod és szóvá is teszed, az egyik tegnapi kommentedben mintha azt írtad volna: jobb híján még mindig ők

én most nem tudnék pártot választani, áprilisban meg egy újnak adtam esélyt, októberben meg nem néztem a pártot, csak az eddigi önkormányzati munkát próbáltam értékelni

aszekelyek 2010.12.09. 10:14:00

@sprenczl:Hivatalos személy, olyan, mint a Kolompár úr, aki most a bíróságnak számol be a felzárkóztatás mikéntjének koordinálásáról. Neki nem annyira sikerült.

kovacsguszti68 2010.12.09. 10:14:28

@aszekelyek: Puskás érdemeit nem elvitatva, sikerei nagy részét nem magyar mezben érte el...
Ami meg a jelenkori "focista" hozzáállását illeti: lehet, hogy a meccs még nincs lefújva, de ezt az irányítót ennyi szabálytalanság után már rég ki kellett volna állítani.

Ordnassac 2010.12.09. 10:14:53

@manyike: akkor te igencsak félreértetted azt a kommentemet...

Az ugyanis nem a saját véleményem volt, hanem próbáltam leírni az általános közhangulatot.

ssi 2010.12.09. 10:14:54

@manyike: @Ordnassac:
+ kieg:
általában: drukkolok egy sokaknak elfogadható baloldalnak, de hogy milyen párt/ok lehetnek ott ???? - majd a jövő!!!

El Zorro 2010.12.09. 10:16:06

"Visszaolvasva Orbán Viktor 2006 és 2009 közötti beszédeit, azt kell mondanom, hogy a legfontosabb érve a gyurcsányi reformokkal szemben nem is annyira a változás ténye, hanem sokkal inkább annak módja volt."

Mikor éppen melyik. Nagy tömegek előtt általában a ténye:

"Pontosan tudjuk, hisz ismerjük őket: a súlyos megszorításokat majd reformoknak fogják nevezni, bennünket, akik kiállunk az emberek érdekei mellett, a reformok és a haladás ellenségeinek nyilvánítanak majd. S ne legyen kétségünk, ezt fogja harsogni a kormány tenyeréből etetett összes elemző, tanácsadó, kutató, a média tekintélyes és legbefolyásosabb része is." 2006. május 1. (www.mno.hu/portal/352669)

Persze én is azt gondolom, hogy valójában a változások módját vitatta, ami viszont a választók előtt nem mindig hangzott elég jól.

És éppen ez az, ami engem is a legjobban zavar: a hiteltelenség. Vagy ahogy Gábor fogalmazott: "az elvi és az érdekalapú érvelés összekeverése". És ez az, amit a Fidesz minden más pártnál magasabb szinten művel. Mindent és mindennek az ellenkezőjét is mondták illetve tették már az évek során. Gyakorlatilag 1994 óta erről szól a történetük. Ezért írtam már többször, és ezért (is) vagyok velük szemben ennyire kritikus: mert a hiteltelenséget arcpirító szinten és módon, és mégis oly természetes könnyedséggel gyakorolják.

Egy kapcsolódó bejegyzés tőlem, remélem, nem tilos a "reklám":
zorro.nolblog.hu/archives/2010/09/06/Politikai_drogdiler/

ssi 2010.12.09. 10:17:53

@Ordnassac: oké, sűrű bocsi!!!! okultam belőle! kevés infó alapján csak óvatosan a következtetésekkel, de főleg ne tegyük nyilvánossá.

Mérges 1234 2010.12.09. 10:18:29

Majdnem minden ember látja ebben az országban,m hogy reform kell, mármint azok akik a cehet állják, és nem élősködnek.

Kellene egészségügyi, nyugdíj (na nem olyan mint most), rokkant reform, segélyezés reform, oktatási, közigazgatási.

Végső soron legalább 1-1.5 millió ember kellene leválasztani az állam csöcséről, vagy legalább kisebb hozáférést biztosítani.

Azaz, lassan de biztosan érvényesülnie kellene, hogy aki nem dolgozik ne is egyék, illetve csak szerényebben falatozon.

Viszanézve a Viktorék eddigi tevékenységére, sajnos most kijelenthetjük, hogy semmi, de semmi nem fog történni.

Marad minden a régiben, és lassan csődbe megyünk.

kodó tamás 2010.12.09. 10:20:25

@török gábor: "míg négy évvel ezelőtt ez már ekkor is egy halott ló volt. "

igen ám.
csak a kormányzás tökéletesen töketlen és ugyanaz.
a különbség egy dologból következik: az akkori tökös ellenzékből...

azaz a fides egy jó párt, ellenzéknek (de max 10-15%-kal)

guvernalista (törölt) 2010.12.09. 10:22:09

@Doubledecker:
egy dolgot kifelejtesz a számításból. minden választópolgárnak pontosan egy szavazata van.

aszekelyek 2010.12.09. 10:22:23

@kovacsguszti68: Tegnap már nem volt időm erre válaszolni. Az előző években elszedett egyházi támogatások többet is kitennének. A mai leszakadó és mélyszegén rétegek pasztorációját és jótékonysági munkáját nem a szocik és nem a szadisok fogják elvégezni. Nekik a pénz kurtítása volt a feladatuk. Sólyom úr szerint is az egyházakra hárul most nagyon nagy feladat. Indokot is írhatnál, miért kifogásolod vagy tekinted az egyházaknak kivételesen juttatott pénzt. Az nem PPP, hogy háromszor annyiba kerül nekünk és más keres rajta bitang sokat. PPP, fleto system, pontosabban. Mert az a konstrukció éppen jó is lehetne, csak ők csinálták pont fordítva.

Szimba 2010.12.09. 10:23:39

@Doubledecker:

A reformok nagyon kellenének, és bár sokaknak fájdalmas is lehet, ezért tart a kormány a bevezetésüktől. Attól tartok, hogy csupán hangzatos, és felemás reformokat mernek meglépni, tartva attól, hogy ez a bukásukhoz vezethet.

Ha valóban az lenne a céljuk, hogy egy hosszabb folyamatot, javulást indítsanak el, akkor viszont sürgősen egyeztetniük kellene a többi párttal, különböző szakmai szervezetekkel.
Akkor lehet, hogy nem nyernék meg a következő választásokat, de az őket követő párt továbbvihetné minden aggály nélkül a terveket, a munkát, és számíthatna a Fidesz támogatására.

Persze ez csak álom, mert nem az ország érdekei, meg a saját szerepük a fontos, hanem csupán a hatalom birtoklása.

bájgúnár 2010.12.09. 10:24:09

Fidesz 2/3 -os reform mozgatói.
Orbán: Figyelj János!Frakció űlésen kéne egykis reform feladatot megbeszélni.
O.K.Viktor miről van szó? Mondjuk szükitsük az alkotmánybiróság jogkörét.
Nemgond majd egyéni inditványként beadjuk és megszavazzuk.
_A magánnyugdijpénztárakat sem felejtsétek el.Reformra szorúlnak azok is meg kell az a pénz nekünk!
Ezis rendben lesz főnök.Beadjuk de erről vitázni kell merthát egyan megszavazzuk de a látszatra adni kell.Meg olyan jókat röhögök amikor az MSZP sek hozzászólása után sárba döngölik Meterháziékat!
Ez a francos demokrácia meg a látszat.Sosem gondoltam hogy egyszer ez fogja vissza a kezemet.János nemlenne jobb ha király lennék?
Majd a Rogán egyéni inditványként beadja és megszavazzuk!
Addig is gondolkodj hová tesszük Schmitt Palit a Sándorpalotából?

aszekelyek 2010.12.09. 10:24:26

@kovacsguszti68: Szerintem még nem kapott Piros lapot. Sárgával meg lehet játszani.:) Puskás pedig az aranycsapattal, magyar színekben lett világhírű. Pénzt keresni ment el máshová. Azt itt még neki sem lehetett.

kovacsguszti68 2010.12.09. 10:24:36

@aszekelyek: ne feledjük az Antall kormány áldásos tevékenységét sem a privatizáció terén (olyan szereplőkkel pl. mint Mádl Ferenc), nem is beszélve a katasztrofálisan megtervezett és lebonyolított kárpótlásról. Tehát a jobboldal is erőteljesen sáros a "nemzeti vagyon" elherdálásában.

kodó tamás 2010.12.09. 10:26:10

@klacus: örülök, de őszintén, hogy ilyen sok új törzs taggal bővül a THE KLUBB, de hogy az ember alszik pár órát és elszalad a ló... 400 hsz... hm jobb volt a politikai inaktivitás és közügyek iránti közömbösség. ezt így én nem tudom követni.

azért rád válaszolok, mert jó a hszed de a 3szori elküldéssel tipikus esete vagy a nagy magyar valóságnak, a drasztikusan bővülő "na ez azért már még se". új politizáló értelmiségnek...

őszintén. ebbe a klubba több szelleme tőke jött össze mint a teljes politikai elitnek rendelkezésre állhat...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.09. 10:27:18

@Welka:
Ó ne féltsd te az egyházakat, amíg KDNP-t látsz a kormányban!

1. Kevés terület támogatása nő jövőre reálértéken is, ezek közül az egyik a "hitéleti támogatás".
2. "Zarándokutakhoz" a "szentföldre" lehet állami támogatást kérni.
3. A Máltai lovagrendet elismerték egyháznak, ami adómentességet jelent a számukra, ami sok pénz, és persze az 1%-okból is kaphatnak.
4. "Visszaadták" az egyházi iskoláktól a szocialisták által "ellopott", ki nem fizetett pénzeket.
5. Tervezik az "egyház" kritériumainak a szigorítását, hogy csökkentsék a "történelmi" egyházak konkurenciáját.
6. Napirenden van a vasárnapi nyitvatartás tiltása, persze a templomok kivételek lesznek.

Biztos akad még, szóval sokkal jobban járnak a "történelmi" egyházak ezzel a kormánnyal, mint az előzővel, akkor ha az 1%-os bevétel esetleg csökken. Bár ez sem biztos, mert egy halom minimálbéres, átlag alatti fizetésű fog jövőre adózni.

kodó tamás 2010.12.09. 10:30:04

index.hu/belfold/2010/12/09/a_legtobb_kenopenzt_az_egeszsegugyben_fizetik/

de legalább valaminben az élen vagyunk. szerintem a 2/3 feketegazdaság nagyon jo ellensulya "balf.sz" kormányzásoknak. enélkül már rég csődben lenne az ország. az hogy a kormány intézkedései a gatsdaság 2/3-át nem érintik az nagy kincs. FEKETE GAZDASÁGI HÁLÓ. mindig megfogja az országot padló előtt...

persze a politikusok ebben is jo mintával szolgálnak. a valódi ország ez. a többi csak imázs...

Mérges 1234 2010.12.09. 10:31:36

@guvernalista:

"egy dolgot kifelejtesz a számításból. minden választópolgárnak pontosan egy szavazata van."

És pontosan ezért nem lesz itt soha rend.

Van 3.5 millió nyugdíjas;
Van 600.000-700.000 segélyes.
Van 370.000 rokkant nyugdíjas (akik még nem nyugdíjas korúak)

És ezzel sezmben van 2 millió munkavállaló.

Nos soha nem lesz itt olyan reform, ami az érdemek szerint engedne hozzáférni a közöségi szolgáltatásokhoz. Soha, soha.

És az arány egyre roszabb lesz. Mondjuk ebben, a Fletóék is szarok voltak, de a Fidesznek most még van támogatottsága.

Az egészségügyben sem lenne ördögtől való gondolat, két vagy 3 ellátási szint felállítása, persze fáj meg durva, de nem lehet, hogy aki semmit nem fizetet 40 évig, úgyanolyan ellátást kapjon, mint aki mondjuk már befizetet 10 milliót.....

És ennek a gondolatnak, minden rendszeren szépen végig kellene haladnia.

A vicc az, hogy ezeket megcsinálni, nem lenne nehéz, mármint munkában szervezésben nem sok, de politikailag nem kivitelezhető, marad a lassú lerohadás.

Esetleg a bársonyos reform, ahol nem durván, de lassan kezdik visszanyesegetni az inaktívak kiváltságait.

Nem tudok benne hinni, sajnálom. Az eddigiek alapján nem, és pláne zavar, hogy miért kell erre a választásoktól számítva 1 évet várni.

aszekelyek 2010.12.09. 10:32:52

@kovacsguszti68: NAgyságrendileg nem lehet összehasonlítani. Magától suchmanntól tudom:) verte a mellét őméltósága, ÁPVRT élén. Arra, bizony. Sokkal többet privátizélt, mint az Antallék álmodtaák. Igen. Azt tudjuk, hogy Antalléknak a kés a torkukon volt, nem lehet letagadni, akkor is a tőke kivonásával fenyítették be őket. Ők mertek kicsik lenni. Vannak akik ezt másképpen, PC módon fogalmazzák meg. Rabár és soros féle röfit. Egy tracbackben is olvashattál róla, az előző posztban. HA nem, tedd meg, javaslom. Mára azt is tudjuk, az a jobboldal, milyen összetételú is volt.

kodó tamás 2010.12.09. 10:32:59

s fides reformokról meg az alábbit...

ha látják utolsó hónapban hogy a mulatozás és futás (ámok) után hogy áll a kassza, akkor utolsó hónapban BEFAGYASZT mindent.

ezt szeretem ezt az előre látó gondoskodást gondolkodást.

bonyolultabb lenne ha már nov elején számolnak, mert akkor a két utolsó hónapban lett volna hadi költségvetés.

majd akormány gondoskodik rólatok 20-30 év mulva.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/09/lakat_a_miniszteriumi_kasszakon/

klacus 2010.12.09. 10:33:58

@guvernalista: Nagyon jó a levezetésed.

Sajnos ez nem ezen a helyen fog megtörténni.

lüke 2010.12.09. 10:34:14

@kodó tamás:
mire?
kenömájasra a rosszmájúak szerint

kovacsguszti68 2010.12.09. 10:34:39

@aszekelyek: félreértés ne essék, nem kívánom az egyházak megszüntetését. DE: a tevékenységükért sok helyen komoly pénzeket kérnek (pl oktatási intézmények), arányaiban sokkal több támogatásban részesülnek, mint hasonlóan fontos tevékenységet végző egyéb szervezetek (pl. Vöröskereszt vagy civil mentőszolgálatok), emellett egyházadót szednek (nem is keveset, és ez után nem adóznakk!!!) és vállalkozási tevékenységet is folytathatnak (jó példa: Pannonhalma). Ja, és horror drága belépőket szednek egyes templomok megtekintéséért (pl. Pécs), ami szerintem egy kicsit ellentétes azzal a szemlélettel, higy Isten házába mindenki szabadon beléphet... Nem is beszélve még arról, hogy mennyi ingatlant kaptak a rendszerváltás óta (melyek egy részén azóta túladtak piaci áron...)
Mindent egybevéve, úgy gondolom, hogy nem érdemlik meg ezt a többlettámogatást, hiszen az elmúlt években is vidáman tudtak létezni, és a jelekből ítélve még gyarapodni is.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.09. 10:35:00

@guvernalista: Ezért rossz ez a rendszer.

Csak azoknak szabadna, hogy legyen szavazati joga, és csak olyanoknak szabadna jelölteknek lenniük, akik legalább az átlagos SZJA felénél több SZJA-t fizetnek, illetve még azok a nyugdíjasok, akiknek ha kellene SZJA-t fizetni az szintén meghaladná ezt a szintet.

Egész máshogy működne az állam, a politikusok.

Teljesen jogos elvárás, hogy olyanok szóljanak bele az ország dolgába elsősorban, akik eltartják az államot.

kodó tamás 2010.12.09. 10:36:29

@lüke: nem az agyát...

az ágyát...

agya már nincs szegénynek, ágya van már csak...

lüke 2010.12.09. 10:36:44

@Doubledecker:
a Fidesz egy más politikát folytat ebben:
nem a segélyek+ segélyesek nagy fenektlen zsákjába tömögetnek,
hanem a dolgozókéba töltenek
( lehet kiabálni: MNYP )

klacus 2010.12.09. 10:37:41

@kodó tamás: A 3 szori elküldés egy 401 Internal szerver error következménye.

Általában egyszer szoktam küldeni...

A politika mindíg is érdekelt, és ha azt hiszed, hogy jobb oldali gondolkodású lennék akkor tévedel.

Igaziból olyan balos vagyok, aki azért szavzott jobbra ki tudja hányadszor, mert a koncepcíó teljes hiányát véltem volt felfedezni bal oldalon.

Szeretném azt hinni, hogy jobb oldalon van koncepcíó, de ez egyre kevésbé valószínű...

lüke 2010.12.09. 10:39:24

@kodó tamás:
akkor is- a betegségét nem kell magyarázni,mindegy-
kocsi ,lakás jár egy volt ME-nek + védelem

egy kórházi ágy, egy darab ápolóval nem?

hol élünk, és legföképpen, hol , hogy ezt a médiának magyarázni kell

guvernalista (törölt) 2010.12.09. 10:39:38

@Kivlov:
amióta az eszemet tudom, azóta mondja ezt a politika. már a szocializmusban is elhatározták ezeket az elvtársak. csak akkor kapun belüli munkanélküliség volt. elvtársak, a kapun belüli munkanélküliséget meg kell szünteni, mert az valójában segélyezés. hogyan kell megszüntetni. a "know how" a tudni hogyan hiányzik. és akkor erre vannak értelmes válaszok, csak épp ezek nincsenek jelen a mainstream politikában.

aszekelyek 2010.12.09. 10:40:10

@guvernalista: Szerintem pedig ha lehet, ha nem, szerinted. kényszere van mindkettőnek. Az államháztartáshoz a közjogot is kell... Nem örülök nagyon ennek de ez van. @Akitlosz: Na kapsz te mindjárt a cenzusért a fejedre:DDD Egyetértek. Megjegyzem, szerintem most nem a lé hűtői mentek zömmel szavazni. Ha jól tévedek:)

klacus 2010.12.09. 10:41:14

Véleményem szerint a reform szó jelentése Magyarországon az alábbi:

Minnél kevesebb pénzt költeni valami közcélú feladat megvalósítására.

Eszközei:
- fűnyíró
- buldózer

Én még itt igazán jól átgondolt, valóban kivitelzhető, egyszerűen megérthető közfeladattal kapcsolatos folyamatot, gondolatmenetet nem láttam. Biztos a méditörvény ilyen, csak engem közvetlenűl nem érint, mert a Discoveryt meg a Spektrumot messze elkerüli a politika....még

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.09. 10:41:20

@kovacsguszti68:

Egy normális államban nem az államnak kellene fizetnie az egyházakat, meg a civil szervezeteket az adófizetők pénzéből.

Vajon azért van Magyarországon 190 egyház, mert ennyire vallásos a nép, vagy az egyházak kiváltságai (adómentesség!) miatt?

Na de sok egyház legalább alulról szerveződik, utcán térítenek. A történelmiek meg felülről. Beépülnek a kormányba, és lobbiznak számukra kedvező jogszabályokért, meg közpénzért. Ez utóbbi módszer az eredményesebb.

Mérges 1234 2010.12.09. 10:42:13

@lüke:
"a Fidesz egy más politikát folytat ebben:
nem a segélyek+ segélyesek nagy fenektlen zsákjába tömögetnek,
hanem a dolgozókéba töltenek"

Én nagyon szeretném ha így lenne, de még nem annyira látszik.

De tényleg így kellene lennie.

Soha nem értettem, amikor az emberek a megszorításoktól, vagy reformoktól féltek, akinek van rendes munkája, és viszonylag jól keres, annak ez mindegy, sőt tudja, hogy hosszútávon jó lesz.

Csak annak kell tartania, aki mindig is a segélyből, a szociális háló különböző elemeiből képzelte el az életét.

Én nagyon örülnék, neki ha úgy lenne, amit írtál, de nekem úgy tűnik, csak nagyon kis lépések történtek ennek irányába.

De hátha, bár nem szeretem a Viktorék aroganciáját, de mivel én is ebben a csonakban ülök, nagyon örülnék, ha sikerülne nekik csinálni valami hasznosat.

De én úgy látom kb. azt tudják, mint a Fletó, hangzatos szavak, munka semmi.

[megmondoember] 2010.12.09. 10:44:36

Olvastátok? Nagyot nőtt a magyar gazdaság, az előzetes várakozások felettit: index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/09/nagyot_nott_a_magyar_gazdasag/

Ez is az a hazug Gyurcsány- és Bajnai és az elmúlt 8 év miatt van. Ja, nem is, hanem ez már a Zorbán-kormány érdeme, igaz? Csak ami rossz, az van Gyurcsány miatt. Ami jó, az mind Zorbán királyunk műve.

Kíváncsi leszek ezekre a reformokra is. Van egy olyan erős sejtésem, hogy azok a dolgok fognak visszaköszönni belőle, amiket pár éve még leszavaztatott a Fidesz. Vagy, hogy ugyanolyan semmire nem vezető, minden érdemleges reformot kerülő maszatolást csinál majd, mint elődei.

Ordnassac 2010.12.09. 10:45:20

@lüke: Horn Gyula esete már téma volt, de a cikk azért elég zavaros. "Lehet, hogy volt, de lehet, hogy mégsem".

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.09. 10:46:34

@[megmondoember]: Az egészségügy pénzessé tétele már elkezdődött. Jönnek szépen a többiek is. Biztos, hogy nem lesz vizitdíj. Ezernyi más módon lesz megfogalmazva.

kodó tamás 2010.12.09. 10:48:18

@lüke: hát jo egy volt ME nek igen.

de egy sortüzelő pufajkás gyilkosnak nem ágy, hanem priccs jár...

@klacus: mér milyen oldali vagy? de kezdő klubbos vagy... itt nincsenek oldalak. ma x az érdekes hogy fides szavazó vagy.

az nyilvánvaló volt (vagy remélem) hogy teknikai hib a volt 3x elküldeni. igazából csak ezért klikkeltem rá. most NAGYON SOK ÚJ van. mi van itt forradalom?

szoljatok ha történik vmi kormányváltás vagy ilyesmi. csak most megyek a dolgomra.

guvernalista (törölt) 2010.12.09. 10:48:22

@Akitlosz:
nézd, én a mikrocenzusnak vagyok a híve. már többször leírtam. mondja meg a parlament, hogy egy szavazat hány eurót ér. döntsék el, hogy mennyi pénz szükséges egy ember képviseletéhez. mondjuk legyen ez 10 euro. és akkor azt a pénzt egy kupon formájában ajánlják fel a választónak. és azzal a választás napján be lehet váltani a kocsmában, vagy el lehet menni szavazni, és a biankó csekken behúzni, hogy te melyik pártra szavazol, akkor azzal a pénz át van utalva. akinek meg fontosabb az a 10 euro, az igya el a kocsmában. sokkal jobban megéri azt a pénzt egyszer beáldozni, mint utána azon problémázni, hogy van 1M szavazó, akiket az ellenzék olcsó igéretekkel bármikor megszerezhet magának. mert akkor lehet tudni, hogy ez a réteg soha nem fog szavazni sehogy sem.

misiapu71 2010.12.09. 10:52:07

én aztán nem szeretem a viktort de hogy sok mindenre rá férne a reform magyar országon az biztos ki van találva minden évtizedek óta nyugaton kéremszépen az osztrák törvényeket persze csak a mi gdp teljesitményünkhöz mérten

mojszipupi 2010.12.09. 10:52:22

"A magán-nyugdíjpénztári vagyon ügyéről Rogán Antal úgy nyilatkozott: még ma is sokan azt gondolják Magyarországon, hogy ez az ő saját megtakarításuk. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezt a pénzt az emberek nem használhatták fel bármikor, bármire.

Igazából az történt, hogy összekeverték a magán és az állami nyugdíjrendszereket. Mégpedig úgy, hogy a kötelező befizetést, amelyet amúgy az állami kasszába kellett volna betenni, átirányíthatták magánnyugdíjpénztárakba."

Ilyen dilettáns bandától várunk reformokat. Hát ők lehet h annak nevezik és a hatásaik is óriásiak lesznek csak sajnos gyanítom hogy negatív irányba

Vanek B. Eduard 2010.12.09. 10:53:35

Hát, kíváncsi várakozással, de számos kétellyel várom ezeket a reformkat!
A kételkedésre sajnos van pár ok:
- a nyudgíjreformot egyelőre csak szétkúrták: ellenreform
- az egészségügyi reform: egyszer már megfúrták, és megmondták a tutit, hogy az egészségügy nem üzlet
- az oktatási reform: dettó
- MÁV és egyéb 100milliárd-elszóró cég: megvédjük őket!
- közigazgatás reformja: megvédjük a megyerendszert, meg mind a 3200 önkormányzatot

Mi marad, amit lehet reformálni: lesz sportreform és hitéleti reform (oszt jónapot).

kuktabúvár 2010.12.09. 11:00:14

@Doubledecker: @Akitlosz
Nem jó következtetés kizárni a nem aktívakat a szavazásból.
Sokan vannak, és majd mindegyikük betette a közösbe amit kellett, akkor, amikor arra módja és lehetősége volt. Most te, és én teszem ezt. Ahogy nekünk is jogunk kell legyen szavazni akkor, amikor majd mi leszünk nem aktívak (rokkantak, nyugdíjasok, ne adj isten segélyesek), úgy nekik is kell szavazati jog. Sokkal jobb gondolat bevonni őket a kockázatközösségbe, pl. úgy, hogy minden jövedelmet (az ő jövedelmeiket is) bevonunk az adózásba.
Természetesen első körben felemelve egy adónyival a juttatásokat.
Így anélkül lehetne éreztetni a politikai döntések súlyát, hogy eleve kizárnánk valakit jogai érvényesítéséből.

guvernalista (törölt) 2010.12.09. 11:04:28

@aszekelyek:
az államháztartási, és a közigazatási reform elvben egymástól függetlenül végbemehet, időbeli sorrendjük felcserélhető, a végeredményen nem változtat. ez az elmélet. a gyakorlat meg az, hogy valamilyen sorrendet mégis csak meg kell határozni. de a kettő egyszerre nem megy, pont a szuperpozíció elve miatt. mert ha ezeket együttesen lépik meg, akkor a kormány elveszíti a többségét. ezért összhangban az elmélettel, ezeket a lépéseket egymástól függetleníteni kell.

Vanek B. Eduard 2010.12.09. 11:09:41

@guvernalista: "...azt a pénzt egy kupon formájában ajánlják fel a választónak, és azt be lehet váltani a kocsmában, vagy el lehet menni szavazni, és amelyik pártra szavazol, a pénz oda át van utalva."
Ezt egy szlovák politikus találta fel, szerintem is brilliáns gondolat. Persze támadható, hogy sérül a demokrácia, de a mai demokráciánk sajnos a tömegek populista, demagóg megvezetéséből áll (ahol a tömeg döntő része a pénzek megszerzésében, nem a megtermelésében érdekelt).

Így aztán némi reform a demokráciára is ráférne, de ez sem lesz benne a várva-várt (?) reformcsomagban.

ubul2000 2010.12.09. 11:12:25

@kovacsguszti68:

1. egyházadót nem szednek, hanem kérnek - annak fizetése önkéntes (egyházadót pl németországban szednek, ahol kérdezés nélkül vonják a fizetésből)
2. Ha drágállod a templomokban szedett belépőket - látogass el prágába, vagy velencébe
3. "mennyi ingatlant kaptak a rendszerváltás óta"
nem kaptak, hanem kaptak VISSZA - nagy különbség

guvernalista (törölt) 2010.12.09. 11:14:33

@Vanek B. Eduard:
richard sulík. a szlovák parlament jelenlegi elnöke.

lüke 2010.12.09. 11:17:56

@Ordnassac:
ok
nem láttam
de a vélemenyem az nem volt:)

Ordnassac 2010.12.09. 11:20:02

@Vanek B. Eduard: ez olyan alkotmányellenes, elitista és sznob, hogy inkább itt befejezem, mielőtt még olyat teszek, amit később megbánok.

lüke 2010.12.09. 11:25:49

@kodó tamás:
az más kérdés,
már lelkiismereti se lehet
OV csicskáztatta HGy-t- irja Debreczeni
abban az idöben, mikor LL még bankárokkal vacsorázott

@Ordnassac:
na azért:)

Vanek B. Eduard 2010.12.09. 11:27:20

@Akitlosz: "Teljesen jogos elvárás, hogy olyanok szóljanak bele az ország dolgába elsősorban, akik eltartják az államot"
Ezt én egyszer számszerűsítettem is (bár sokan nem értenek vele egyet, néha én magam se :-)). Tehát a számszerűsítés alapja a befizetet SzJA:
- top 5%: 4-szeres szorzó
- top 15%: 3-as szorzó
- top 30%: 2 szavazat
Többi 70%: 1 szavazat, mint eddig. Így az országot ténylegesen eltartó 30% minimális (8/7) arányban szavazati többséget kap az eltartottakkal szemben. Ez is egy reform, ami kimarad februárban (mivel antidemokratikus, bármit jelentsen is ez :)).

dr kíváncsivagyok 2010.12.09. 11:27:48

@sprenczl: Csak látszólag "off" :
Csengetnek . Három metáldíler-kinézetű fát kínál eladásra . Kimegyek, megnézem a kocsi platóján tornyosuló halmot és a vizes és láthatóan friss vágású fáért, (ami kb. 2 m3 lehet ) kérnek 50ezret . 30 - ban megegyezünk . Elkezdik ledobálni . A kocsiról fogy, az udvaromon viszont nem olyan arányban növekszik a halom . ( Egy előző próbálkozás alkalmával , egy másik garnitúra esetében a mázsa volt megbuherálva , annyi fért a kosarukba 1 mázsa gyanánt, amennyivel még fájó gerincemmel is egy forduló alatt elboldogultam volna !) Nincs mázsa , - mi lehet a huncutság , mert hogy huncutság vanb a dologban azt már kezdtem érzékelni !?
Akkor világosodtam meg , amikor felnéztem a platóra :AZ EGÉSZ HALOM ALATT RAKLAPOK VOLTAK , így az már csak kb. 1 m3 volt !!! Azonnal pakoljátok vissza - mondtam - vége az üzletnek !
Vajon miért jutott eszembe ez a történet amikor a különadókról olvastam ?! Látszólag itt is megegyeztünk az általam "látott" fára - és a különadók sem engem érintenek , úgy - e ?!

Diocles 2010.12.09. 11:29:40

Magyar Nemzet: Nyilvánosak lehetnek az ügynöklisták Heteken belül a kormány elé kerülhet az a törvénytervezet, amely lehetővé teszi, hogy a rendszerváltás előtt megfigyelt emberek hozzáférhessenek az őket érintő, titkosítás alól feloldott állambiztonsági iratokhoz - írja a Magyar Nemzet. A jogszabálytervezettel a 2060-ig titkosított mágnesszalagok válnának megismerhetővé.

www.origo.hu/itthon/20101209-magyar-nemzet-nyilvanossa-tenne-a-kormany-az-ugynoklistakat.html

- ez egy nagyon jó ötlet a kormánytól, ha igaz, éppen akkor "tematizálná" a nyilvánosságot ezzel, amikor kényes és vitatható ügyek sokaságáról kéne elterelni a figyelmet
(sikeres recept: anno 2005-ben, a legnagyobb elkúrás idején állt elő a Political Capital Németh Miklós ügynöklistájával, ami arra épp elég volt, h ne a Gyurcsány-kormánnyal és gazdaságpolitikájával foglalkozzon a jónép...)

- ki tudja kiről derülhet ki még sok minden
(a fideszes "kemény magról" már csupán életkori okoknál fogva sem, viszont a "rakoncátlankodó" exMDF-es értelmiség elég csúnya sebeket kaphat)

- a kormány történelmi "igazságszolgaltatóként" kerülne be a történelembe, ráadásul az előző rendszer visszásságainak szélesebb nyilvánossága ismét felkorbácsolhatja az MSZP-ellenes értelmeket, még liberális körökben is

lüke 2010.12.09. 11:30:58

@Ordnassac:
Schmidt Mária nagy óhaja beteljesül
-nekem sincs ellenemre,Paul Lendvait is a osztrák/magyar Vécsei figyelmeztette,jobb lesz elszámolnia -
NKA persze szönyeg alá seperte anno

Diocles 2010.12.09. 11:34:23

@Diocles:

(sikeres recept: anno 2005-ben, a legnagyobb elkúrás idején állt elő a Political Capital Németh Miklós ügynöklistájával, ami arra épp elég volt, h ne a Gyurcsány-kormánnyal és gazdaságpolitikájával foglalkozzon a jónép...)"

ez egyébként tankönyvekbe illő terelőhadművelet volt, nyilván sohasem lehet majd bizonyítani, h a PC kitől kapta a listát, mindenesetre a Gyurcsány-kormány elkezdett fontoskodni, h ő is fontosnak tartja a múlt tisztázását, ez egyben jól jött Gyurcsány "liberális" imázsához, h ő már nem a D209, valamint a gazdasági elkúrásról is elterelték a figyelmet.
Zseniális.

ha Somogyi az MDF-kampányt is így csinálta volna meg...

lüke 2010.12.09. 11:34:38

Fidesz és a szocialisták is szeretik kivégezni a független intézményeket
ez se rossz
nem tudom ki uralkodott még itt, 1945 óta

CSENDES 2010.12.09. 11:35:19

@mojszipupi: Hát Rogántól nem ezt vártam, ez megint kommunikációs baki. Hiszen akkor miért indítányozza a kormányfő, hogy a nem a zemberek pénzének hozamát szja és járulék terhek nélkül lehessen felvenni?