Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
dec 13
10:44

Kávéscsésze a jobbján, számítógép a balján, papírhegyek előtte. Orbán Viktor a facebookon válaszol a kérdésekre. „Ami a nyugdíjrendszer átalakítását illeti, ennek egyetlen, de világos és érthető oka van: ez pedig az államadósság” – mondja. Tiszta beszéd. Különösen, ha eddig nem figyeltünk.

Egyre inkább az a benyomás alakulhat ki, hogy valami komoly gond van a Fidesz döntéselőkészítő műhelyeivel. Az még magyarázható (bár a hitelességet kétségtelenül rongáló), hogy a választás előtti és a kormányalakítás utáni állítások a nyugdíjügyben két külön világot mutatnak, azt azonban már semmilyen politikai számítás nem igazolja, hogy miért változik naponta-hetente a párt érvelése ebben a kérdésben. Szándékosan nem kommunikációs hibáról beszélek, mert – mint ahogy ezt már korábban kifejtettem – megtévesztő lenne elválasztani a politikai és a kommunikációs elemeket: az ilyen kapkodások, útkeresések elsősorban nem a csomagolási részleg hanyag működésére utalnak, sokkal inkább általános politikai problémákat vetnek fel.

Gondoljuk csak el egy pillanatra az alternatívát: a Fidesz nem hagyja, hogy Matolcsy György rögtön az első bejelentéskor pökhendi módon, kioktatóan lépjen fel, nem engedi, hogy Selmeczi Gabriella reménytelenül elvesszen az adatok rengetegében, hanem azonnal azzal áll elő, amit Orbán Viktor most mond. Nem megy bele olyan vitákba, amiket nagyon nehéz megnyerni (rosszul gazdálkodnak, nincs hozam, nem is az emberek pénze stb.), hanem csak annyit mond, de azt érvekkel alaposan alátámasztva, nagy nyilvánosságnak szánva, nem mellékszereplők szájába adva, amit most a kormányfő: „ha ez így ment volna tovább, maga alá temette volna az egész gazdaságot”.

Természetesen ebben az esetben is óriási viták alakultak volna ki arról, hogy helyes dolog-e megszűntetni a magánnyugdíjpénztári rendszert, de egy következetesebb, meggyőzőbb és igazabb politikával legalább azokat megnyerhette volna magának a kormány, akik nem eleve elutasítóak ezzel a megoldással szemben. Idéztem már Orbán Viktor álláspontját 2007-ből, mely szerint „ha pedig szembe kell menni az emberek akaratával, vagy általános közfelfogásával, akkor le kell ülni, egyeztetni kell, indokolni, érvelni, és meg kell próbálni elfogadtatni az embernek az álláspontját” – nos pontosan ez volt az, ami ebben az ügyben teljesen elmaradt. Nem volt sem leülés, sem egyeztetés, csak össze-vissza indokok és érvek.

Aki látott már közelről politikacsinálást, persze tudja, hogy az esetek többségében mozgó célpontra zajlik a vadászat, napról-napra alakul a politika, sokkal kevesebb a tervezettség, mint azt a külső szemlélő gondolná. Az igazán fontos ügyekben azonban nem megengedett a kapkodás, a „majd menet közben meglátjuk, hogy mi lesz” szemlélet, ezeken ugyanis elmehet a hajó, széteshet a koherencia, erodálódhat a hitelesség. A Fidesz nagyon komoly hibát követett el, ha nem volt elég gondos és megfontolt akkor, amikor ebben az ügyben eldöntötte, lépni fog. Azt feltételezem, hogy ismerve néhány friss (és egyelőre nyilvánosságra nem került) kutatási eredményt, ezt most már a kormánypárt vezetői is tudják, látják, nem véletlen, hogy szinte naponta próbálnak korrigálni, módosítani az eredeti irányvonalon. A politikában azonban ritkán jön el a deus ex machina, amit egyszer már elrontottak, azt legfeljebb szépíteni lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr712512591

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: TOP5: a kormány érvei a pénztárak ellen 2010.12.14. 08:20:31

Az egyes kormánypárti politikusok által adott indokokat meggyőzőerejük alapján rangsoroljuk: miért is kell államosítani a nyugdíjrendszert? (Fotó: Hegedűs Róbert/Magyar Hírlap) A miniszterelnök a minap egy újabb magyarázattal lepte meg a magánnyugdí...

Trackback: Török Gábor elemez, 1938: Hitler jó lépése 2010.12.13. 16:58:11

  Az NSDAP vezetője rendkívül jól alakítja a politikai agendát Németországban. A párt választási sikere összehangolt kommunikációs stratégia eredménye: Az NSDAP szélsőséges pártból hamar a választók nagy részéhez szóló centrumpárttá alakult...

Trackback: Orbán és a nyugdíjügyek 2010.12.13. 15:36:34

Miközben úgy tűnik, hogy az EU fogékonnyá vált a tekintetben, hogy figyelembe vegye az egyes tagországokban végrehajtott nyugdíjreform hatásait a költségvetésben, Orbán nyugdíjügyekben válaszolt a hozzá beérkező kérdésekre. Ha minden

Trackback: Orbán Viktor: Levél az időskorúakhoz, avagy az inkompetencia diadala 2010.12.13. 14:12:17

Tisztelt Nyugdíjas!   Ezúton szeretném tájékoztatni Önt, hogy a magyar nyugdíjasok minden várakozást felülmúló aktivitással vettek részt a Nemzeti Konzultációban, hiszen több mint egymillió időskorú tisztelt meg a bizalmával és válaszolt a l...

Trackback: "Garantálni kell" 2010.12.13. 13:58:19

Mire jó egy politikai nyilatkozat, és helyettesítheti-e a jogszabályokat?A miniszterelnök politikai nyilatkozat elfogadását kezdeményezte a kötelező magány-nyugdíjpénztári tagok védelméről, miközben a (ma már amúgy nem kötelező) tagság megszüntetését ö...

Trackback: "Garantálni kell" 2010.12.13. 13:41:06

Mire jó egy politikai nyilatkozat, és helyettesítheti-e a jogszabályokat?A miniszterelnök politikai nyilatkozat elfogadását kezdeményezte a kötelező magány-nyugdíjpénztári tagok védelméről, miközben a (ma már amúgy nem kötelező) tagság megszüntetését ö...

Trackback: Tisztelettel és megbecsüléssel 2010.12.13. 12:33:13

Lelki szempontból mindenképp jobb nyugdíjasnak lenni Magyarországon, mint dolgozónak. Politikusok és kormányok jönnek-mennek, de a rájuk irányuló kitüntett figyelem állandó. Hiába, az arányok ugye...Szíjjártó Péter tegnapi sajtótájékoztatóján mutatta b...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bóra77 2010.12.13. 10:49:56

"Kávéscsésze a jobbján, számítógép a balján, papírhegyek előtte. Orbán Viktor a facebookon válaszol a kérdésekre" a marketing-gépezet működésbe lépett. Gratula a stábnak!

lüke 2010.12.13. 10:49:57

mindenkit a saját fegyverével!

bóra77 2010.12.13. 10:54:51

mondjuk az tisztán látszik, hogy AB kapcsán valószínűleg azért nem szólalt meg OV, mert nem érte el a "téma" a zemberek ingerküszöbét (mármint az összeshez képest). -->csak akkor lép közbe, ha muszáj

@Nyunyócska: ezt meg hadd ne kommentáljam. vicc!

nakiazaki 2010.12.13. 10:54:51

"ismerve néhány friss (és egyelőre nyilvánosságra nem került) kutatási eredményt, ezt most már a kormánypárt vezetői is tudják, látják, nem véletlen, hogy szinte naponta próbálnak korrigálni, módosítani az eredeti irányvonalon"

Hol lehet hozzáférni ezekhez a kutatási eredményekhez?

pannonfunk 2010.12.13. 10:55:48

"Kávéscsésze a jobbján, számítógép a balján, papírhegyek előtte." Még mindig jobb, mintha táncolna, vagy focilabdával fejelgetne, mint ahogy az elődei tették... :P

Esetleg azt is elmagyarázhatná, hogy miért csak februárban jelentik majd be a világmegváltó új gazdasági tervet... :S

becketman · http://putritours.blog.hu 2010.12.13. 10:55:50

@bóra77: a felgyűrt ingujjról se feledkezzünk el, az sem kevésbé fontos... mint árvíznél a gumicsizma... vagy az aratók látogatásánál...

bóra77 2010.12.13. 10:59:54

@becketman: persze. ráadásul az egész annyira bizalmas hangvételű--->szinte suttogás, mintha a családi ebédnél az asztal végére ülne, és bizalmasan a fülünkbe súgná, hogy ez van gyerekek, ezt most muszáj. szinte még szimpatikus is, ahogy előadja. Minden sec pontosan megtervezett, ehhez kétség sem fér.
Orbán Viktor=alfahím, Orbán Viktor=vezető.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.13. 11:00:02

@pannonfunk: mert addig még ki kell találni...
Én se szoktam előbb zsemlét enni, mint ahogy megveszem. :)

Szimba 2010.12.13. 11:01:14

Egyetértek. Csakhogy a választók, vagy legalábbis egy részük azt várja el a politikusoktól, hogy legalább ne össze-vissza beszéljenek, hanem a döntések után logikusan, érthetően magyarázzák el a döntések okát.
És az sem árt, ha fenntartják egy ideig a lehetőségét a módosításoknak, a tárgyalásoknak.

Saját maguknak is jobbat tennének egy - látszólag - demokratikusabb vitát elfogadó, módosításokra hajlamosabb politikával.

Külföldet úgysem tudják elkábítani, de a belföldi vélemények is fontosak. És nem csak a következő választások miatt.

Szimba 2010.12.13. 11:02:58

@bóra77:

Mióta vagy Garfield?:-))

OV meg a számítógép?! Amit mindig utált?!

pannonfunk 2010.12.13. 11:03:28

@Hepci: És a Széchenyi terv 2.0 tervezetéből a végleges terv kidolgozása? És a konzultáció az iparral és a kutatókkal? Ezek történnek?

bóra77 2010.12.13. 11:04:56

@Szimba: mióta előkerült a lusta-agresszív macska énem:)

bóra77 2010.12.13. 11:05:52

@Szimba: (sz)ámítógép csak dísznek van:)...a típusát próbáltam levadászni, de nem ment:)

török gábor 2010.12.13. 11:07:04

@bóra77: az eredeti felvételen látszik a típus.

amúgy elkövettem egy óriási hibát: a csésze feltehetően teás, nem kávés :)

lüke 2010.12.13. 11:07:53

@Hepci: :))))))))))
ha tapsolni kell majd-netán, éljen hepcit fogok kiabálni!

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.13. 11:09:03

"Kövér László megtalálta a casus bellit...Kéretik erre a kijelentésre emlékezni! Ez ugyanis azt jelzi, hazugság volt a kormány részéről, hogy nem is gondolták komolyan a blogok regisztrációját, az internetes újságok ellenőrzését stb. Ezzel szemben a Fidesz vezette kormány egészen mostanáig csak arra várt, hogy kipattanjon a casus belli, megtörténjék a háborús ok, ami elegendő indokot kínál az elektronikus sajtó, az internetes véleménynyilvánítás eltiprásához."

napizeje.blog.hu/2010/12/12/kover_laszlo_megtalalta_a_casus_bellit

Jajaj, Gábor! Úgy látom, menekülni kell erről a blogról! Mert ha rájönnek, hogy itt voltam és nem kormányoldali véleményekkel, még súlyosan megüthetem a bokámat! :-( :-)

sa52 2010.12.13. 11:09:07

Kubatov Gábor, a Fidesz kampányfőnöke és pártigazgatója "őszödi beszédében"

„A hangfelvétel második részéből mellesleg az is kiderül: hazugság, amit korábban állítottak, hogy maga Orbán írogat a Facebookra, hiszen Kubatov beismeri: Viktor számítástechnikai analfabéta, még a fax és az e-mail közti különbséget sem tudja.”

A csészével nincs gond.

lüke 2010.12.13. 11:09:28

@török gábor:
és herendi! frankón
(Victoria mintás ,nem mokkás)
nem figyeltek!

P_o_c_a_k_o_s 2010.12.13. 11:09:57

Kedves Gábor,

mint kivülálló - véleményem szerint Orbán nagyon okosan, vagy inkább a manapság divatos "ügyesen" járt el. Ez is része a nagy "illuzió"-nak, mert számomra - egyelőre - OV egy remek illuziónista. Olyan támákhoz nyúl, ami a lakosságot - egyelőre - közvetlenül NEM érinti. "Nem érzi a zsebén!" - a nyugdíj mindenki számára valami távoli jövőt jelent, amit meg KELL érni! ki a franc garantálja, hogy elérem a korhatárt? És ki garantálja, hogy a most (vagy akármikor) - addig - befizetett összeget valaha is visszakapom? - szerintem így condolkozik az átlagember (én is így tettem kb. érettségi óta - pedig annak már 45 éve!)

A világon mindenütt tudják az emberek, hogy csak az "állami" nyugdíjból - a korhatár elérésekor - NEM lehet megélni! Az a szociális, gondoskodó állam már jó, jól működik, ha annyi pénzt ad, folyósít nyugdíjasainak, hogy abból a lakbért, a rezsit és a napi betevőt biztosítani lehet!

Hiába számolgat a jóember ma, hogy mennyit kap, mennyit fizetett be, és a mennyit veszit (MAJD!) - ennek semmi jelentősége nincs napjaink életében. Abszolút elvont, meddő vitának érzem. Jól illik rá az "amit unokáink sem fognak látni" szlogen. Viszont kiváló elterelő menőver a gazdaság ésd a társadalom dokkal fontosabb ügyeiről.

Tisztelettel

stephen_pocakos@yahoo.com.au

bóra77 2010.12.13. 11:10:49

@török gábor: nem baj, lehet, hogy kávét iszik belőle...de lehet az is, hogy üres:)

Szimba 2010.12.13. 11:11:39

@lüke:

Mi lenne a parlamentben? Amúgy meg éppen ihatna kávét is a csészéből, pl. kapuccinót.

Szimba 2010.12.13. 11:13:40

@Szimba:

Vagy forró csokit!:-))

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.12.13. 11:14:35

Értem én, hogy ember tervez... De ebben a kontextusban ki az isten?

aszekelyek 2010.12.13. 11:15:29

@török gábor: Orbán meg fáradt de állja. Nem világos nekem, mi az ellentmondás konkrétan a nyugdíjak megvédése kampány és kormányon között.Lehet ezt pontosabban?

bóra77 2010.12.13. 11:15:48

@lüke: na azon még gondolkodtam, hogy herendi-e. Viszont frankón reklám mind a Herendinek, mind a számgépgyártónak.

lüke 2010.12.13. 11:16:52

@Szimba:
mint mi, herendiböl:)

lüke 2010.12.13. 11:19:15

@bóra77:
apple? mert fehér
(de a magyaros rosszindulatot félre téve :a Gellért-Gundel
- GG -látta el az átkosban a parlamentet , s ennek megfelelöen GG volt: az edény+ evöeszköz, úgyhogy ez egy átkos csésze-

almás ez

Szimba 2010.12.13. 11:20:55

@aszekelyek:

Te vagy a legény, Viktor pajtás,
Nem olyan, mint más, mint Kuncze, Gyurcsány,
Teremjen hát országunkban jó bor, áldomás,
Nem egy fillér, de két tallér kell ide pajtás!

bóra77 2010.12.13. 11:21:41

@lüke: nem apple szerintem...de most nem nézem meg az eredeti felvételt, majd...

lüke 2010.12.13. 11:22:25

@Szimba:
ez nem kócos:)
ezirodalmár

bóra77 2010.12.13. 11:22:36

@lüke: elképzelem, hogy nem herendi, hanem vicces bögre, vagy pl. miniszterelnök felirat van rajta, vagy manyup:) vagy "ma jó napom" van bögre:)

becketman · http://putritours.blog.hu 2010.12.13. 11:23:27

Az sem véletlen, hogy vasárnap rakták ki... a nagy vezetőnek nincs hétvégéje, nincs pihenője. Vállát nyomja az ország gondja, éjt nappallá téve dolgozni kell. Legény kell a gátra, na!
Meg nem volt vébé sem...

Szimba 2010.12.13. 11:26:31

@lüke:

Székelyek mondatára költöttem:-P
"Orbán meg fáradt de állja."

Mit áll? Mitől fáradt?

Adnék én neki egy egész kancsó frissítő, forró kávét a fejére!

Szimba 2010.12.13. 11:27:19

@becketman:

Kicsit azért kínos, hogy előtte csupa üres papír van.

arod75 2010.12.13. 11:27:46

@bóra77: szerintem hp. lehet h nem is az övé, csak azért kell, hogy utána meg tudja nézni a Facebook profilját : )

sajnos elég szánalmas, ha az én hátralevő 30 dolgos évemre már csak azzal tud érvelni, hogy "bízzon bennem". ez nekem nem elég ahhoz, hogy 40 éves, nem kis összegű megtakarításomat biztonságban tudjam.

panelburzsuj 2010.12.13. 11:31:05

@Michael Knight:

Talán olyasmi akar lenni, hogy a kormányzat megrángat minden fogantyút, megtekerget minden szelepet, még meg is magyarázza, hogy most éppen mit és miért csinál - aztán a végén csak kijön belőle valami ...

Osztap Bender is gondolkodás nélkül beállt plakátfestőnek ...

De van magyar előkép is:

"És ezeknek nagy kévánságából oly dolgokhoz kezd és oly cseleködetökbe avatja magát, melyek sem hivataljának állapatjához, sem szömélyéhöz, sem erejéhöz avagy tehetsé­géhöz ingyen sem illenek. Ott nyér az ember annak utána olyan nagy előmentet, oly nagy tisztességet, mint ez a fingó farkas."

mek.oszk.hu/00600/00668/html/03.htm

HETVENEGYEDIK FABULA Egy farkasról

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2010.12.13. 11:32:22

Az első eredmény megvan: Pesterzsébeten az ellenzék jelöltje győzött 52%-kal, ami nagy ritkaság volt még októberben.

Szimba 2010.12.13. 11:33:18

Nem tudom, de nekem nem lett volna szükségem kutatási eredményekre ahhoz, hogy megtudjam, a mnyp-ak államivá tétele nem lesz népszerű. Sőt, itt szinte egyetlen kommentelőnek sem esett nehezére ezt megállapítania.

Ez csak a kormány fejébe nem fért bele?

Életidegen, a való világot nem ismerő emberek próbálkoznak, miközben fogalmuk sincs arról, milyen az élet az országban. Az átlagbérből élőket sem ismerik, nem hogy azokat, akiknek minden fillér számít.

Olyanok, mint a tévében a villalakók, akik már elveszítették az időérzéküket, és minden gátlásukat levetkőzték:-(

nyünyüge 2010.12.13. 11:34:55

@Szimba:
Az ilyen kíváncsiak miatt, mint Te :)!
Rögtön kinagyítanád, beleolvasnál,...

Szimba 2010.12.13. 11:35:17

@panelburzsuj:

Látom, rajtad is kötört az epikus:-)))))

reeve 2010.12.13. 11:35:54

Egy ilyen döntést nem lehet úgy tálalni, hogy a zemberek 100%-ban elfogadják. Akár kommunikációnak, akár érvelésnek hívjuk. De hogy ennyire szerencsétlenül csinálták, az már vicc. És persze, az is rátesz még egy lapáttal, hogy egy hiteles politikus sincs, akitől elfogadható lenne.
Egyébként most akár el is vethetik az egész manyup tervet, hiszen a lengyeleknek sikerült elérni azt, amit mi nem tudtunk...

Szimba 2010.12.13. 11:38:16

@Szimba:

Tényleg kinagyítottam:-)

Szimba 2010.12.13. 11:39:29

@reeve:

Így van. A lengyelek sokkal okosabbak.
Hogyan csinálják?

CSENDES 2010.12.13. 11:40:59

@Szimba: TG válaszolná: Az eredeti felvételen az is látszuik, mit írtak az üres papírokra:))

Szimba 2010.12.13. 11:46:29

@CSENDES:

Az eredeti felvételen TG blogjának elemzései olvashatók a papírokon:-P

lüke 2010.12.13. 11:48:03

@bóra77:
victoria!
( speciálasan royal!>albert&victoriának csinálták)

lüke 2010.12.13. 11:49:13

@iii:
majd 2014 januárban kapunk nyugdíjemelést:)

panelburzsuj 2010.12.13. 11:51:23

@Szimba:

Picasso kalandjait korábban már ellőttem ("Grieg megoldja") ...

www.youtube.com/watch?v=kHcx0dy_Kds

lüke 2010.12.13. 11:53:19

off
új kollégám van, remélem
state of the art
megy nála is.)

langologitarok.blog.hu/2010/12/13/ozzy_osbourne_megint_konyvet_ir

lüke 2010.12.13. 11:55:54

@Szimba:
a higeniának nem felel meg
(ANTSZ hol van?)
nem lehet a mosogatógépbe tenni, csak "Jancsi mosogat"
hatja

reeve 2010.12.13. 11:58:16

@Szimba: Nem biztos, hoy okosabbak, csak lehet, hogy úgy adták elő a dolgot, hog az EU is megértse. Valószínűleg a kormány nekik is csak ködösített, ezért hesegették el őket.

Diocles 2010.12.13. 11:58:38

OFF

A Jobbik ma kirúgta Pősze Lajost, aki az egyik legbefolyásosabb ember volt a kilencvenes években, és nyilván maradt még ebből valami neki.

"Jobbról" a gárda lázadozik, "balról" meg a Pősze-féle befolyásos pénzemberek szakadoznak, mi lesz itt?
Temetni azonban nem temetem őket, a cigányozással minden meg lészen az 5%-uk.

a-kis-herceg 2010.12.13. 12:01:07

@pannonfunk:

"elmagyarázhatná, hogy miért csak februárban jelentik majd be a világmegváltó új gazdasági tervet"

akkor lesz világos mennyi (jó)lét dobtak össze a kalapozáson a szabad nyugdíjválasztók. ez jan. 31. de utána még az se egyszerű hogyan lehet pénzzé tenni és hozzáférni.

A február vége egyértelmű.

Addig meg vígan Mikulásoznak a Pápánál, síelnek a labancoknál, vagy körülnéznek Tájföldön, és karácsonyoznak a Zurak.

lüke 2010.12.13. 12:02:22

@reeve:
+egy kicsit többen vannak, ezért nyagyobb a súlyuk
és a német ipar kihelyezett olcsó munkaeröi

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.12.13. 12:02:58

Teljesen igaz. Viktornak október közepén kellett volna ezzel előállnia, azt mondja, hogy ez az ő javaslata a problémára, de beszéljük meg. Valószínűleg komolyan elgondolkodtam volna a szavain. Most már - durva zsarolással a hátunk mögött - már nem.

És ami a leg-groteszkebb az egészben: ami miatt az egész elindult, hogy tudniillik az EU nem engedi a magánnyudgíjpénzek hiánycélon felüli elszámolását, most megdőlni látszik:
index.hu/gazdasag/vilag/2010/12/12/megis_megmaradhatna_a_magannyugdij/
és az eddigiek után sajnos esélytelen, hogy most a Fidesz visszalépjen. Kezdte volna ezzel Viktor, most még ez is beleférne.

lüke 2010.12.13. 12:03:19

@a-kis-herceg:
biz-a ,mint azemberek
te nem mégy?

a-kis-herceg 2010.12.13. 12:04:05

@török gábor:

"elkövettem egy óriási hibát: a csésze feltehetően teás, nem kávés"

minden történelem hamisítás így indul, ilyen kis lépésekkel. aztán egy év múlva már a fejet is kicserélik... nem beszélve a bajusz festőkről...

;)

Glenarvan 2010.12.13. 12:05:10

@bóra77:

K< komondor 2010 , de valóban nem kivehető :D

a-kis-herceg 2010.12.13. 12:06:29

@arod75:

"elég szánalmas, ha az én hátralevő 30 dolgos évemre már csak azzal tud érvelni, hogy "bízzon bennem". ez nekem nem elég ahhoz, hogy..."

fides = hit, hűség
a választóknak hit. a párttagoknak hűség.

reeve 2010.12.13. 12:07:34

@lüke: Igaz. De azt is tudta mindenki, hogy januártól Magyarország lesz a soros elnök. Ezzel a hévvel simán keresztülnyomták volna az eredeti tervet. Mármint azt, hogy a költségvetés számításánál figyelembe vegyék a manyup költségeit.

panelburzsuj 2010.12.13. 12:08:46

@Szimba:

Tömören: ők tényleg kiszórták, és nem átmentegették a kommunistáikat.

Szimba 2010.12.13. 12:15:38

@panelburzsuj:

Itt kezdődött nálunk a baj.

jetcool 2010.12.13. 12:15:47

index.hu/gazdasag/vilag/2010/12/12/megis_megmaradhatna_a_magannyugdij/

ez még megkavarhatja a dolgokat. ha tényleg megengedi az eu, hogy a nyugdíjreform költségét számításba vegyék a költségvetési hiány kiszámításában, akkor gyakorlatilag zárójelbe kerülnek orbán viktor érvei. nem teljesen, részben.

reeve 2010.12.13. 12:19:36

@jetcool: Csak az a baj, hogy ők már fejben elköltötték azt a pénzt. Szóval, már nem lehet visszacsinálni. :-)

ssi 2010.12.13. 12:20:25

igen, sok az adósság, s igen, ez a múlt szomorú öröksége,
lehet, hogy most a manyup kapcsán ez a 2 fontos és fő érv,

de az eddigi kormányzásuk még sem ezt igazolják,
s a manyup ügy lefolytatása se (fenyegető, egyoldalú),
s demokrácia szűkítő lépéseik mellett a költségvetési kiadások további növelése, minden rövid-hosszú távú fontos terv titkolása
s a hatástanulmányok hiánya a bizonytalanná lett jogrendben
csak fokozzák a kétkedést: mire kell ez a sok pénz, s amire valóban lenne, annak biztosítására milyen új "forrást" találnak majd

a-kis-herceg 2010.12.13. 12:22:32

@török gábor:

jó a cím és a kép is:)

de -bár nyilvánvaló- fejezzük be a gondolatot...

csak így fészbukosan: men poses, god disposes

vagy kdnp-sen: Homo proponit, Deus disponit.

panelburzsuj 2010.12.13. 12:23:23

@timarg:

Ne feledkedkezzünk meg arról, hogy a kötelező magánnyugdíjalap teljes felszámolása több, mint eu-könyvelési kérdés: a tőke használatáért a továbbiakban nem kell kamatot fizetni (államkötvények., adósságcsökkentés), sőt maga a tőke is más célra fordítható (pl: folyó költségvetés kipótlása).

Hogy lengyelek pontosan mit szándékoznak csinálni a nyugdíjpénztáraikkal, arról még nem láttam ráészletes híradást. De hogy nem pont ugyazat, mint a magyar kormány, az egészen bizonyos: nem megszüntetik, hanem átalakítják.

jetcool 2010.12.13. 12:26:11

@reeve: alkalmazkodni kell. az egész mnyp átalakításba azért kezdtek bele, mert az eu nem engedte, hogy beleszámolják a hiányba a mnyp felé áramló pénzt. ez megváltozott, ergo a mnyp-ket se kell átalakítani.

a-kis-herceg 2010.12.13. 12:26:59

@Glenarvan: @bóra77:

"K< komondor 2010 , de valóban nem kivehető :D"

mindenképp olyan típus amiben nagyon jó aksi van, hogy soká bírja vezetékek nélkül és ha be is van kapcsolva nem ad életjelet és nem világít sehol... na persze csak a monitoron, de az is szinte sötét hogy ne zavarja a szemét.

és nem lehet kikapcsolni soha, hogy az is tudja használni aki nem tudja használni.

és mindig automatikusan ugyanaz a látvány jön be a képernyőjén...

hol is láttam ilyet??? hm, hm jaa, az ikeában...

reeve 2010.12.13. 12:28:33

@jetcool: Igen, ez lenne a logikus, és én is egyből ezt gondoltam, amikor a hírt megláttam. De aztán a második gondolatom meg az volt, hogy ez kicsit naív dolog. :-)

pannonfunk 2010.12.13. 12:30:39

@a-kis-herceg: Ez a síelnek az osztrákoknál mekkora demagóg duma, ne hargudj már. Mindenkinek joga van a pihenésre. Nem azzal van a gond, hanem azzal, hogy nincs átlátható gazdaságpolitika. Vagy ha van, akkor jól elrejtik.

panelburzsuj 2010.12.13. 12:34:52

@Szimba:

És tart ma is. Az antikommunista duma leginkább arra kell, hogy felmentést adjon a kormányzatban, a kormányzó pártokban és kétharmados táborban hemzsegő, "áttért" bolsevik gondolkodású figuráknak.

Bolsevik alatt itt kollektivista, egyveretű, államhitű gondolkodást (aka: kétharmad) értek, szemben az egyén, verseny, piac, szabadság gondolkodási kerettel.

a-kis-herceg 2010.12.13. 12:36:04

@Szimba: "@becketman: Kicsit azért kínos, hogy előtte csupa üres papír van."

egy ellenzéki persze csak üresnek látja a papírokat. de egy igazi fides s az látja benne a lehetőséget:
- tisztalappal lehet nyitni
- nagyon sok szép dolog fog rákerülni
- egyáltalán nem is értem, hogy hogyan gondolod, hogy majd egy ME irataiból fox csemegézni? mazsolázni?
- sok szép gondolat előbb a fejében, aztán leírja gyöngybetűkkel.

apropo nincs troll, vagyis toll. vagy egér. hogyan folytatja a munkát? kiszól a stábnak? azért egy tollat rakhatnának oda. ajánlanám a parker töltőtollakat, de mellé a kdnp miatt lúdtollat is.

ha már média tanácsok. egy óra. egy falióra. vagy egy asztali. nagyon fontos üzenet. a rend, az idő. annak beosztása. a tudatosság, nagyon kellene... de legalább egy karóra. persze csak szerényen fekete bőrszíjjal.

és az asztalon egy telefon? na nem egy nagy. csak egy kis mobil.

jetcool 2010.12.13. 12:36:49

@reeve: ja, nem politikus fejjel gondolkozunk, csak használjuk a józan paraszt eszünket.

panelburzsuj 2010.12.13. 12:39:26

@panelburzsuj:

Mennyi becsülete van a lengyeleknél mondjuk Leszek Balcerowicz-nak, és mennyi nálunk Kupának, Békesinek vagy Bokrosnak.

a-kis-herceg 2010.12.13. 12:39:50

@pannonfunk: miért lenne demagóg? én is ezt mondtam. szépen sínre tették a kasszát és elmennek pihenni. valahol el kell költeni a személyi jövedelemadó miatti többletüket. semmi kifogásom ellene. én is ezt tenném, ha elit lennék... felhőtlen síelés a szabadban gyönyörű terepjárókkal gyönyörű osztrák utakon elfelejteni kicsit a magyar valóságot. látod a fenti videót. stresszes munkás hétköznapok. ja és még vasárnapok is...

Szimba 2010.12.13. 12:40:05

@panelburzsuj:

hvg.hu/vilag/20101213_lengyel_nyugdij

Azért Mo. nem volt egyedül, amikor kérte azt, hogy a nyugdíjreformmal kapcsolatos költségeket az EU vegye figyelembe az elszámolásokban.

CSENDES 2010.12.13. 12:41:21

index.hu/x.php?id=inxbkc&url=http%3A%2F%2Fvastagbor.blog.hu%2F2010%2F12%2F13%2Ftisztelettel_es_megbecsulessel

Nos, mindenkinek azt, ami jár neki. Fiatalabb korosztály Facebook, Idősebb korosztálynak szívhez szóló levél.
"Számomra is elfogadhatatlan az a szemfényvesztés, amellyel az Önök nyugdíjának fedezetét - az Önök tudta nélkül -magánbefektetők kezére játszották. ezzel a nyugdíjrendszert az Ön nyugdíjával együtt a szakadék szélére sodorták"

sashimi 2010.12.13. 12:44:35

Ha altatásból ébredve az orvos anatómiatanára felkészületlenségével magyarázza saját kialvatlansága helyett azt, hogy a vakbeled eltávolítása helyett kasztrált téged, akkor sokkal vidámabban fogadod a hirt?

panelburzsuj 2010.12.13. 12:54:29

@manyike:

Ha - nem kis részben - a nyugdíjrendszer fenntartására adósodtunk el, akkor logikus, hogy a távolabbi jövőre félretett pénzt is öntsük bele a mai rendszereinkbe.

(Mondjam, hogy a szűkebb ismeretségi körömben hány olyan család van, ahol a szülők nyugdíja jóval magasabb, mint a jócskán középkorú közalkalmazott (pl: pedagógus... ) gyerekeik fizetése? És hogy egyetlen politikai erő sem mert ezekhez az arányokhoz komolyabban hozzányúlni - és most se nagyon látszik az elszántság?)

pannonfunk 2010.12.13. 12:56:14

@a-kis-herceg: Ez a síelnek az osztrákoknál mekkora demagóg duma, ne hargudj már. Mindenkinek joga van a pihenésre. Nem azzal van a gond, hanem azzal, hogy nincs átlátható gazdaságpolitika. Vagy ha van, akkor jól elrejtik.

a-kis-herceg 2010.12.13. 12:58:08

@pannonfunk: miért lenne demagóg? én is ezt mondtam. szépen sínre tették a kasszát és elmennek pihenni. valahol el kell költeni a személyi jövedelemadó miatti többletüket. semmi kifogásom ellene. én is ezt tenném, ha elit lennék... felhőtlen síelés a szabadban gyönyörű terepjárókkal gyönyörű osztrák utakon elfelejteni kicsit a magyar valóságot. látod a fenti videót. stresszes munkás hétköznapok. ja és még vasárnapok is...

panelburzsuj 2010.12.13. 12:59:32

@Szimba:

Csakhogy azóta ektelt pár hónap - és mint mondtam, fogalmam sincs, hogy a lengyelek pontosan mit szándékoznak csinálni, és a mennyire vág egybe az azóta megtett magyar lépésekkel.

Vagy te ki tudod olvasni abból a cikkből a mostani (nem a nyári) különbségeket?

CSENDES 2010.12.13. 13:00:01

Mi van itt? A-kis-herceg és pannonfunk mindent kétszer mond?
12:39 és 12:56

AkarkiJ 2010.12.13. 13:03:03

@aszekelyek:

szerintem ott van az igazi ellentmondás, hogy pár hete még azt magyarázta orbán, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer még vagy 30 évig fenntartható, mostmeg azt, hogy kb. heteken belül összedől ha nem terelik vissza a manyup pénzt - hogy is van ez?

2010.12.13. 13:06:49

igen, annyira nem demagóg a "síelős, thaiföldes" vélemény, mivel azért azt tudjuk, hogy a képviselőket és állami vezetőket mindet érinti a 16%-os szja csökkenés (és leginkább ezt a réteget érinti, nem a kkv-kat), biztos most jobban nyújtózkodnak, hisz tovább ér a takaró...

arod75 2010.12.13. 13:09:05

segítség! én azt nem értem, miért nem államosítják az egész manyupot kérdés nélkül? mit szórakozunk azzal, hogy hogyan lehet maradni, érdemes-e, mi lesz ha, ki a nagyobb lúzer...
vagy valamit átaludtam volna?

lüke 2010.12.13. 13:09:48

@a-kis-herceg:
wishful thinking:)
ne tamáskodj

l.x. 2010.12.13. 13:10:27

@bóra77: "a marketing-gépezet működésbe lépett. Gratula a stábnak! "

Csudát! Majd ha mindenki a képességei és érdemei szerinti helyére kerül, azaz OV hátterében Matolcsy, Szijjártó és Kósa keresztre feszített alakja, Selmeczi buksija pedig OV iróasztala alatt, a főnök ölében lesz látható, akkor el lehet mondani, hogy kármentés gyanánt megtették, amit lehetett.

lüke 2010.12.13. 13:10:57

@pannonfunk:
mikulasch tschizmas magyarosch irigység

Bartoki 2010.12.13. 13:11:59

"Chat is disabled on this page" a videót tartalmazó facebook oldalon már vagy 1 órája. Mer' oszt még jönnek a zemberek és oda mernek írni valami ellenvéleményt :)

Mondjuk olyat, hogy ha eddig az állam a MNYP rendszeren keresztül államkötvény formájában garantálta a befizetéseimért a nyugdíjamat, ezután meg ugyanannyit, ugyanúgy, csak bízzanakbennemre, akkor ez hogyan könnyíti az államadósságot? Bízzanakbennemre majd kevesebbet kell visszadni, vagy mi? :)

Egyébként meg nem helyes úgy tenni mintha csak a MNYP rendszerhez kibocsátott (és a befizetésekért cserébe az állampolgárok számlájára tett) 1800-2000 milliárd Ft államkötvény adósította el az országot (és akkor ez a veszély most az államosítással megszűnne).

Ez alatt a 12 év alatt kb. 5x ennyit nőtt az államadósság, és akkor a magánszektor adósságairól még nem is beszéltünk - csak a lakáshitelek összege 4-5x ennyi, 80% devizában.

tbb 2010.12.13. 13:13:18

@Nyunyócska:

Ez egy nagy baromság. Főleg akkor, ha igaz.

CSENDES 2010.12.13. 13:13:43

mandiner.hu/cikk/20101213_szijjarto_szorejto
"Ha már jövedelemadó: Szijjártó (miniszterelnöke nyomán) közölte, az új rendszerrel senki nem jár rosszul. Majd azt is, hogy az állam kompenzálja azokat, akik a közszférában rosszul járnak, s fizetésemeléssel majd jól jönnek ki azok is, akik a versenyszférában hátrányba kerültek. Ilyenkor kér az ember új osztást, mert a parti menthetetlen"

Ringlósztár 2010.12.13. 13:14:25

@Szimba:
Mert csak a konzultció után írja le a végső megoldást erre a sok szép üres papírra, addig csak viccelődik a Selmeczi meg a Matolcsy.
Azért elég tisztességesen dolgozhattak a fideszes spindoktorok ezen a beállításon:
- fehér ing
- felgyűrt ingujj
- nincs nyakkendő
- csésze
- papírok
- de, biztos ami biztos, laptop is
Persze a törzsszavazóknak biztos, hogy tetszik is.

tbb 2010.12.13. 13:14:42

@nakiazaki:

Tele van velük a sajtó.

sárkányfő 2010.12.13. 13:16:06

@pannonfunk:

reformok? februárban? lárifári... :)

Lásuk ki történt Nemzeti Eszközkezelővel, amire elvileg már a választások előtt is készültek és be is ígérték:

"A tervezetet nyár elején augusztusra, augusztusban szeptemberre, szeptemberben pedig október közepére ígérte a gazdasági miniszter, két hónappal az utolsó határidő lejárta után azonban még mindig nem hagyta azt jóvá a kormány, sőt, az [origo] kormánypárti forrásokból úgy értesült, az sem kizárt, hogy az ígéretből semmi sem lesz."

www.origo.hu/itthon/komment/20101210-januartol-indulna-de-meg-tervezete-sincs-a-nemzeti-eszkozkezelonek.html?cmnt_page=1

na most még egy strukturális reform is sokkal nagyobb tétel, mint egy eszközkezelő, hát még több... meg nem is akarják, ez válasz volt a moodys-ra, bemondták oszt jónapot.

lüke 2010.12.13. 13:18:58

@Ringlósztár:
gondolod? a royal victoria mintás herendi is?

radala 2010.12.13. 13:19:58

Érdekes iromány.
De szerintem nem igaz az, amit egyszer már elrontottak mondat a végén.
Ezt már nagyon elcseszték, de szerintem kicsit sem igaz, hogy ezt nem lehet jóvátenni. Elvégre még semmi nem történt. Meglátjuk. A gazdasági siker (ha ez elképzelhető egyáltalán ezen az úton) mindent jóvá fog tenni, tán még Selmeczi Gabit is.
Mondjuk Selmeczi az valóban egy kommunikációs hiba, ott valóban a csomagoló részleg hibázott.
Szerintem, ha lesz egyéni számlás rendszer, akkor mindenki le fogja 1-2 év múlva szarni, hogy Matolcsy egy arrogáns fasz.
Szerintem annyi tuti, hogy Matolcsy nem lesz az ország szabadon választott ME-je, de erre eddig is pont 0 volt az esélye és tán az ambíciója is...

sárkányfő 2010.12.13. 13:20:34

Már valahova írtam, mi a véleményem arról, hogy "nincs pénz":

adócsökkentés: 500 mrd ft. csak a tehetőseknek, persze. mert nagy válság van.
reformok: matolcsy 6-800 mrd ft-ra árazta be a jövő tavaszra beígért (fideszes ígéret... hehe... majd ha piros hó esik) reformok hasznát. miért nem idén, ha ennyit hoz?
nyugdíj- és béremelés: + 130 mrd ft.
+ stadion + egyházi támogatás, + jövedéki adó részleges eltörlés (+ meg amit még nem ismertek be.)

Már a jobbos Mellár is felrótta már a kormánynak, hogy nem kezdett neki egyből a reformoknak, időpocsékolás megy, eddig fél év ment el semmire. nem azért kért 2/3-ot orbán, hogy "gyorsabban tudjunk haladni"? 2/3-dal nemhogy egy helyben kéne toporogni, hanem repülőrajtot lehetett volna venni. ehelyett pénzbehajtás van, meg AB-kinyírás, meg schmitt, polt, domokos, szalai annamária, meg többi szar.

Összegezve tehát:
- adócsökkentés: - 500 mrd
- reformok halogatása: - 600-800 mrd
- nyugdíj- és bérmeelés: -130 mrd
- stadion, pálinka jövedéki adó, egyházi támogatás: - 50 mrd

Összesen: - 1280-1380 mrd.

És ha jó kormányzást mutatna be a kormány, akkor nem nőnének, hanem csökkennének a CDS-felárak, olcsóbb lenne az ország finanszírozása, stb, ezt már be se árazom.

Kerekítve: 1300-1500 mrd ft-tól esik el jövőre a költségvetés, ezt pótolják be a nyugdíjkaszával. A nemzeti kommunisták meg hazudoznak össze-vissza.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.13. 13:21:32

Fideszes egyharmad, a jó édes anyátokkal szórakozzatok.

Kósa mit képzel magáról, kény kedve szerint módosítgat törvényeket?

Sunyi, aljas, álszent banda, már sokkal rosszabbak mint a szocik!

Húzzatok el a fenébe és /vagy a p.csába!

Id. Lencsés István 2010.12.13. 13:21:54

Nekem személy szerint nagyon bántó ez a levél.
1. Érdekes, hogy a nyugdíjasok a közbiztonságról és a rezsiről írtak.
2. Érdekes, hogy a nyugdíjasok nem írtak az egészségügyről.
3. Érdekes, hogy egy millió nyugdíjas levelét elolvasta Viktor, elhinném én neki, de egy darab levél kibontása ugye papírvágó késsel is eltarthat néhány másodpercig, majd olvasása talán 1-3 percig, a nyugdíjasok nem mindegyike ír számítógép segítségével, tehát nehezen olvasható.
4. 1 000 000 levél elolvasása 2 000 000 perc, azaz a szertett miniszterelnök úr 33 333 órában olvasta a leveleinket.
5. Becsülöm a miniszterelnök úr munkabírását, és szemét. 4166 munkanapot fordított a nyugdíjasok levelének elolvasására, ha egyedül olvasta. Nagy megtiszteltetés!
6. Miniszterelnök úr! 2010 május 11.-ről eszembe jut a Nemzeti konzultáció kezdetének napja. Ez egy Ferenc nap, I. (Nagy) Konstantin megalapítja Konstantinápoly városát, A magyar Aranyvonatot Salzburgban lefoglalja az amerikai hadsereg. A bécsi Creditanstalt bejelenti a csődöt – az európai pénzügyi válság kezdete. Andrés Iniesta Luján spanyol labdarúgó ezen a napon született, és igen
Giovani dos Santos mexikói labdarúgó, nyaralt itt már Ön is Viktor.
7. Az ötödik ponthoz jegyzem meg! Amennyiben Ön nem volt képes elolvasni a leveleket, akkor ki olvasta és értékelte az 1 000 000 levelet?
8. Tudja-e a miniszterelnök úr, hogy nem vagyunk hülyék, és nem állunk gyógyszeres kezelés alatt. Tájékoztatom Önt, hogy 2010 május 11 óta kb. 210 nap telt el. Azóta kapja folyamatosan a leveleket olvasásra, értékelésre! (Jól tudja, hogy eleinte semmi levelet nem kapott, jól tudja, hogy 600 levélnél többet nem kapott ez ügyben, tudja-e cáfolni)
9. 1 000 000 levél : 210 nap = 4762 db levél, amit Ön elolvasott naponta, értékelt összegzett.
4762 db levélx2 perc = 9500 perc (fejben számolok) =158 órán keresztül olvasta a leveleket.
Körülbelül így kellene indokolni: Nyugdíjas, te hülye, felvettem 20 levélolvasót! Na ok!, tehát ezek 7,9 órát dolgoztak naponta -kinaiak-, de az eredményt át kell adni a miniszterelnöknek, mikor, hogy?
10. Megalázó, hogy 1 000 000 nyugdíjas levele alapján hozta meg döntését a zorbáni kormány.
A dolgzók véleménye, szakemberek véleménye nem számít? Most a zorbáni döntést a nyugdíjasokra fogta a viktor. Eszméletlen, hogy nem 999 618, hanem pontosan 1 000 000 nyugdíjas írt neki. Igaz-e a közlése miniszterelnök úr?
11 Levélből tapasztalatot szerezni nem lehet, információt kapni azt lehet!
12. Orbán említ egy törvényes garanciát, de Matolcsy azt mondja kirekeszté, melyik ez a törvény, melyre hivatkozik orbán
13. Orbán igéri nem lesz gondom a rezsivel, ezt kellet volna megírnia, miért is nem, biztosíték?

melus79 2010.12.13. 13:22:45

A számítógép márka hp,ha jól láttam!:)

Szerintetek meggyőző?Maga se hiszi el,amit mond.Jó lenne tudni,hogy tényleg azok vannak e "sajnos sokkal-sokkal kevesebben",akiknek nincs hozamuk?
Meg jól értettem,hogy azt mondja,nincsen semmiféle nyugdíjadó?Akkor miről beszéltek eddig?Szánalmas küzdés az utolsó vérig!Engem ez a videócska győzött meg végleg,hogy a kormány hazudik,különben nem beszélne a min.elnök.Rájöttek,hogy a sok szerencsétlenkedés után jó páran már csak neki hiszi el a hülyeséget,ezért kellett megszólalnia...Szégyenletes,úgy ahogy van!

SzaGyu 2010.12.13. 13:22:51

Egy nagy hazugsággal ismét szaporodott Magyarország hazugságának éléstára!

@Ringlósztár: csak azért volt úgy öltözve, hogy a látszat közelebb vigye az emberekhez. Nem sikerült!

Én a fejéről hiányoltam a KORONÁT !

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.12.13. 13:23:05

Egyetlen megjegyzésem van: ilyen csészéből heteroszexuális férfi nem iszik kávét. Ezt a típust kizárólag 70 fölötti, molyirtószagú néniknek tervezik.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.13. 13:23:16

"A török cds-árfolyamok sokáig kevéssel a magyar felárak alatt álltak, majd a június eleji Kósa-Szijjártó páros, államcsődöt vizionáló kijelentéseit követően a két ország cds-ei elszakadtak egymástól. Azóta a török kockázati felárak lassan ugyan, de csökkennek, míg a magyar - kisebb javulásokkal ugyan - továbbra is magasan áll." (To.:1.5%, Mo.:4.5%)

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/13/bovli_lesz-e_magyarorszag/

Tehát látszik, hogy az einstandolás talán kevesebb kamatteher csökkentést eredményez, mint amennyi kamatteher növekedést jelent maga a lenyúlás kockázatnövelő hatása.

l.x. 2010.12.13. 13:23:56

@CSENDES: "Tisztelt Nyugdíjas!"

Létezik ennek pamfletnek egy szintén 3 milliós példányszűmúú ellenpárja is, amely úgy kezdődik, hogy "Tisztelt Majdani Nyugdíjas!", és szerepel benne az, hogy "Számomra is elfogadhatatlan az a szemfényvesztés, amellyel az Önök nyugdíjának fedezetét - az Önök engedélye nélkül..."?

Prózai a kérdés, de egyébként költői.

panelburzsuj 2010.12.13. 13:25:05

@Ringlósztár:

Rosszindulatúaknak persze feltűnhet, hogy minek egy ekkora termet egy embernek ingujjra fűteni, meg hogy normál üzemmódban nem szokott zászló állni a padok közötti lépcsősoron, meg hogy egyáltalán hogy kerül ez a kisasztal a parlament üléstermébe?

Perzse ha a helyszín a miniszterelnöki dolgozószoba, és én vagyok vaksi, akkor sorry ... :)

sisszi 2010.12.13. 13:26:20

van az a híres régi facebook kép választások előttről:
beszédírás, facebook frissités témába. ezen a képen egy frankó Macbook-ja van!! a dinamikus modern ME jelölt.
szintén kávés-teás csészével!:), szintén olyan barokkos-polgáris csésze, de nem túl csicsás, otthoni cucc. a jelölt otthon dinamikus:)
a fotó:
www.facebook.com/photo.php?fbid=314213156092&set=a.314212116092.194258.298090296092

a mostani videón meg egy szar PC-je van. hát igen, nem mindegy, hogyha éppen pénzelszedésről kommunikál,azt nem lehet rohadt drága macbookkal :))) a csésze viszont csicsásabb előkelőbb darab. munkahelyi komoly cucc

tbb 2010.12.13. 13:27:51

@P_o_c_a_k_o_s:

"Olyan támákhoz nyúl, ami a lakosságot - egyelőre - közvetlenül NEM érinti. "

Szóval asszondod, hogy olyanhoz kéne nyúlnia, amitől a lakosság már ma kinyuvad?

l.x. 2010.12.13. 13:28:31

@RAMBO: "Ezt a típust kizárólag 70 fölötti, molyirtószagú néniknek tervezik. "

Mária országában minden a Nagyboldogasszonyé, és egy miniszterelnök csak nem utasíthatja vissza a vendéglátó kínálását, bármilyen készletből kapja is a frissitőt!

a-kis-herceg 2010.12.13. 13:29:01

@AkarkiJ: "ott van az igazi ellentmondás, hogy pár hete még azt magyarázta orbán, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer még vagy 30 évig fenntartható, most meg azt, hogy kb. heteken belül összedől ha nem terelik vissza a manyup pénzt - hogy is van ez?"

hát nehéz állás népvezérnek lenni, kemény meló. Csak számos áldozat árán vállalja az ember, nagyon sok támadásnak van kitéve...

az "mindigigazmondó és mindenlátó" miniszterelnök is csak ember

Errare humanum est.

lássuk meg az emberi arcot is.

tbb 2010.12.13. 13:29:44

@vinczej:

Szóval te csak sunyi módon vállalod a véleményed?

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 13:31:27

Úgy látom, hogy aki eddig megpróbált semleges maradni ,pártatlanul véleményezni Orbán tetteit...már az is mérsékelt ellenzékivé kezd válni..... , avagy ezeket a lépéseket már nem lehet gyomorral bírni ?....jól van Viktor , így tovább . Ezek a most postázott levelek inkább eső után köpönyeg-szindrómának látszanak számomra és felesleges pénzkidobásnak... A propagandájuk és a médiauralmuk kezd hasonlítani Németországéra . Na nem a mostanira......

l.x. 2010.12.13. 13:32:04

@panelburzsuj: Kb. rendben van ez a környezet, anyóscsészéstül, ami mégis hiteltelenné teszi az az Orbán-notebook kompozíció.

AkarkiJ 2010.12.13. 13:32:31

egyébként a T. bloggazda miért csodálkozik azon, hogy nem egyenesek és korrektek a politikusok? :) hogy nem mondják meg direktbe a rossz hírt? mikor volt politikus őszinte az elmúlt évtizedekben?

öszödön mondott gyf néhány őszinte dolgot, aztán meg mászott volna ki belőle, szétkenve az egészet, miután nyilvánosággra került

is 2010.12.13. 13:33:04

@Szimba: "hanem a döntések után logikusan, érthetően magyarázzák el a döntések okát."

egy fenet! a dontesek ELOTT! adjanak programot, es jelezzek elore, hogy mi lesz a kovetkezo lepes. elore beszeljuk meg, hogy mit akarnak donteni, kerjek ki a velemenyt, gondolkodjanak, alakitsanak, es ugy dontsenek.

@poszt: az allamadossag mondat tiszta, egyenes bewszed. kar, hogy hazug gondolat. ha mar 13 evig takarekoskodtunk, akkor azt a kettot meg kibirtuk volna, aztan elkezdene csokkenni, meg aztan termelni.

stratez 2010.12.13. 13:33:18

Csomagolás ide, csomagolás oda, ez az mnypénztári rendszer úgy nonszensz ahogy van, és az a képtelenség, hogy ebben a formában egyáltalán bevezetésre kerülhetett, ráadásul úgy, hogy kényszerítették az embereket, lépjenek be. Persze érthető az érdekeltek, a szoci pénztárosok, a szoci holdudvar és a külföldi befektetők jajveszékelése, ilyen üzletet, ahol 15 évig csak a pénzt kell bekaszálni, kifizetni semmit, és az állam kötvényeket bocsát ki, amit ők vásárolnak fel, na ez a legnagyobb röhej, mostanában aligha fognak kötni. És ez a lényeg, nem pedig az, hogy a Fidesz kapkod vagy nem.

Id. Lencsés István 2010.12.13. 13:34:04

@melus79: Szánalmasan vergődik a zorbán zember, ha végig nézed videon a zavartságát, feltürt ingújját (neki vetközött, mert óriási a hazugság). Sajnálatos a nyakkendő nélküliség ebben az esetben, fehér inghez illik nakkendő, sportos ruhához nem illik, nem is kell. Órája sincs már! Nagyon szánom, mert elesett ember benyomását kelti. Senki nem nyilatkozik mellette, sorsára hagyták, de reszketnek tőle. Néhány maradék vezér helyettes marad mellette, mert ott a Polt. Hol van Áder, Pokorni és a többi. Már a Répási is viszakozik.

a-kis-herceg 2010.12.13. 13:34:14

@Szimba:

"Mi lenne a parlamentben? Amúgy meg éppen ihatna kávét is a csészéből, pl. kapuccinót."

ihatna. ha lenne benne. nagyon rossz helyen van a könyökével fellökheti miután átnyúúúl az egérért és teszi vissza a könyökét.

persze ha lenne benne akkor az üres papíron rögtön kv zacc ból tudna jósolni. talán előrébb lennénk... lehet ez az üzenet... mit üzennek a szerkesztők? hm. majd a politológusok megírják

;)

SzaGyu 2010.12.13. 13:34:39

Követeljük: 2011 től Indítsák újra a SZABAD EURÓPA RÁDIÓT !

a-kis-herceg 2010.12.13. 13:36:28

@nyünyüge: "@Szimba: Az ilyen kíváncsiak miatt, mint Te :)!
Rögtön kinagyítanád, beleolvasnál,... "

kiszivárogtatná... a kávét is...

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2010.12.13. 13:37:24

A notebook egy HP Elitebook szerintem. Nekem is ilyen van, baromi jó gép.
logout.hu/cikk/hp_elitebook_8540p_teszt/bevezeto.html

A videó pedig sokkal szimpatikusabbá teszi szerintem az egész témát.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.13. 13:39:29

@tbb: Igen. Én valójában Orbán-fan vagyok, és csak sunyi módon vagyok "bérellenzék". :-)

tbb 2010.12.13. 13:39:51

@Michael Knight:

" De ebben a kontextusban ki az isten?"

Ugyanaz, mint mindenütt. Az elkövetett bűnök és mulasztások által előidézett körülmények.

ssi 2010.12.13. 13:40:15

@P_o_c_a_k_o_s: :-)) több száz bankost küldenek el pl. a bank adó miatt

@Szimba: @bóra77::-)) bearanyozzátok a napomat, felírtam a lapjaimra, bögréimre
Szimba: 9 ország együttesen kérte az EU-t, hogy a hiányba beszámítható legyen a manyup pénz - akkor elutasították, most meg talán elgondolkodtak rajta

@vinczej: én nagyon szeretnék rajongani a kormánytervekért, érdekes az újszerűsége, a koncepciója, hagyom is magam meggyőzni, de csak részben sikerült, viszont erős még bennem a kétkedés

@radala: régen láttunk :-))
ha a lengyelek elérnek vmi érdemlegeset az EU-nál,
itthon visszalépnek-e a tervtől? ha igen, oké, ha nem, miért nem, s miért a sietség? mire kell ez a sok pénz? - ez lesz a fő kérdés

a-kis-herceg 2010.12.13. 13:42:14

@lüke: "gondolod? a royal victoria mintás herendi is?"

nem mertek mást odarakni elé... csak államit (Herendi) vagy noname komjutert...

a stáb félt a márka neveket OV közelébe vinni: bármikor bekattanhat a feliratokról, hogy vannak még magáncégek és államosítani akarja az apple-t vagy a többit...

lüke 2010.12.13. 13:42:47

@radala:
hali,azt hittük elvesztél
ez , az
a min. bérre is szarni fog mondenki- mert elájul a havi 4o-e-töl,ami jár majd -
s folyik majd be a 16%-s is

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 13:43:00

@AkarkiJ: Ki az a naiv ember , aki azt gondolja hogy az elmúlt fél év alatt nem szivároghatott ki volna az öszödivel azonos (vagy még súlyosabb !) tartalmú "beszéd" ?! Ez csak véletlen(?!) kérdése.....

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 13:44:26

Avagy : mennyivel szebb, elegánsabbb nyíltan hazudni......mint kiszivárogtatva ?!

xorfrion 2010.12.13. 13:44:57

Nekem a régi kádári időket idézi ez az ügy.
A mindenféle főokosok mindenféle hülyeségeket beszélnek, de nyugodjatok meg elvtárasak, Kádár apánk megvéd minket és emberi nyelven elmondja nekünk, hogy mi a fene is van.
Viktor mindig is bolsevista mentalitású ember volt, csak ezt eleinte nem vettük észre.
És ebben az egészben az a legszebb, hogy itt nem Viktorról és az ő pártjáról van szó, hanem arról, hogy a magyar nép még mindig Kádárra vágyik. Persze tudattalanul, de láthatóan.
És a végén majd megint "történetileg úgy alakul", hogy egypártrendszer lesz?

lüke 2010.12.13. 13:45:23

@a-kis-herceg:
ajaj
megírtam már reggel,GG Gellért-Gundel hagyatékából
20 éve már biztos valamelyik haver cateringja szállit be, papírtányéron:)
f@st foodot

jeangabin 2010.12.13. 13:45:50

A magánnyugdíjas dolog bevezetése sem volt elegánsabb, mint a mostani kivezetése: belépsz, vagy belépsz. Ez volt a választás.
Most pedig: kilépsz, vagy kilépsz.
Semmi különbség.
Mondhatnám: 1:1.
Csak hát valóban, kár volt a szart pofozni és ideologizálni jobbra-balra, hogy hát így nagyobb biztonságban a nyugdíj, mert a maszek = született rossz, amikor mindenki tudta, hogy hiány- és államadósság-csökkentésre kell a zsé...
Nyugdíjbiztonság?
Ugyan...
(Eleve: a befizetett nyugdíjjárulék átlagban 4,5 évnyi nyugdíját fedezi az egyénnek, tehát ha már 6 évig nyugdíjas, veszteséget termel.
A nyugdíjkorhatárt is így számolják ki nagyjából: átlagéletkor, mínusz 4-5 év = nyugdíjkorhatár.
Természetesen a várható élettartamon túl számít az is, hogy hányan fizetnek járulékot aktívak.)

Szóval ezt elcseszték, akikre szavaztam, és még sokmindent mást is elég dózerosan csinálnak, de ott még nem tartok, hogy hajrá mszp, vagy lmp, pláne nem jobbik... Én a magam részéről kivárom a végét, mire jutnak 1-2 éven belül, aztán ha továbbra is szar lesz a palacsintában, meghajlok minden "ugye, mi megmondtuk" előtt...
:)

a-kis-herceg 2010.12.13. 13:45:53

@Sidaries: :) egyik komment:
"Ha van rajta "Reset Hungary" billentyű, kérjük megnyomni."

szamarhegy 2010.12.13. 13:47:00

És akkor most mi van a Selmeczi, Rogán, Szíjjártó csapattal, akik ezek szerint szándékosan akarták manipulálni, félrevezetni az embereket? És mi van Orbánnal, aki szintén ellenséges hangulatot keltett és most is bedobott egy számokkal nem alátámasztott adatot, hogy 'az Mnyp tagok többsége negatív hozammal rendelkezik' ? Hol vannak azok az újságírók, akik számon kérik az adatokat, hivatkozást kérnek és felelősséget kérnek számon? Ez simán belefér Mo.-on, hogy 3 millió ember és egy hosszútávú nyugdíj ág ellen az Állam ellenséges hangulatot kelt és szembe állítja velük a Nyugdíjasokat?

lüke 2010.12.13. 13:47:25

@manyike:
tudod mire?
a lex hepci-lüke szerint>
vagyonarányos kellene beszedni az elkúrt tölgyesi milliárdokat

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 13:47:54

(Azért a videón nem tudták úgy kiretusálni mint a leveléhez csatolt fényképen.......itt már nem is hasonlít egy boldog , megbízható , hiteles emberre...)

tbb 2010.12.13. 13:48:01

@Diocles:

"a cigányozással minden meg lészen az 5%-uk"

Ezek szerint a fidesztől is impotenciát vársz?

lüke 2010.12.13. 13:48:20

@a-kis-herceg:
s veled mi lenne,
gépen szállnál Exupéry után?

Id. Lencsés István 2010.12.13. 13:48:55

@sisszi: Megnézed a facebook-os fotót, látod kinőtt ing van rajta. ne javíts ki, jól van na, kihízott! A gond csak az, hogy a borospoharat elvették előle, és a kávés csésze? Na! Itt a talány! A konyha felé néz a "fogganytyúja". Anikó ügyetlenűl tette le. Ugye a becsületes ember nem hazudik? Esetleg az orbánnak érdekes keze van?

www.facebook.com/photo.php?fbid=314213156092&set=a.314212116092.194258.298090296092

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.13. 13:50:29

Orbán metakommunikációját érdemes megfigyelni!

Folyamatosan matatott, és amikor valami állítást tett, vagy indokolt, mindig félrenézett.

Szóval őszinte volt, mint egy használtautókereskedő.

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 13:51:46

Azért nagy szerencséje van Orbánnak, hogy a szocik (politikusok ) mentálisan hajlamosabbak a lenyúlásra.........mint a utcakő-dobálásra, gyújtogatásra , KORDONBONTÁSRA........

Bambano 2010.12.13. 13:53:08

csakhogy itt simán lehet, hogy beüt a deus ex machina...
a lengyeleknek már engedtek magánnyugydíj ügyben...

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 13:53:30

@kolbászoszsömle: Igen , az a kilométerórát tekeri vissza.....Orbán meg a törvénykezést.......

tbb 2010.12.13. 13:53:36

@timarg:

"EU nem engedi a magánnyudgíjpénzek hiánycélon felüli elszámolását, most megdőlni látszik:"

Na ja, miután látták hogy ezek a jobbos kormányok nem tréfálnak.

AkarkiJ 2010.12.13. 13:54:03

@kíváncsivagyok: kinézem orbánból, hogy annyira paranoid, hogy "tanult" elődje "hibájából", és nem mond semmit, csak hallgatja, amiket mondanak neki, és engedi, hogy történjenek a dolgok

mintha már nem irányítaná, csak kisérné a dolgokat, nehogy legyen neki is öszödi beszéde, vagy bármi hasonló, ahol olyasmiket mond, amik nagyon eltérnek a nyilvánosságnak szánt dolgoktól

bár onnantól kezdve, hogy 1-2 hónap eltéréssel tud teljesen ellenkező dolgokat állítani nem éppen kis dolgokban, teljesen mindegy már minden

a-kis-herceg 2010.12.13. 13:55:29

van ennek a kommunikációnak nemzetközi mintája, több is...

ez pld egy sorozat: "alo presidente"

a díszlet legtöbbször hasonló. a szöveg is "la revolúción". bár háttérben sokszor megjelennek témák ("átfutnak" gyárak és építkezések...) és riportokat is beadnak a független és szabad vélemények bemutatására...

pl. ennek az elején a forradalmi munkásosztály spontán gyűlésén a székeken itt-ott terepszínű ruhások kezdik a tapsot. csak mert a munkásosztály agya már a munkán jár... lassabban kapcsolnak.

később javaslom családi képekkel is megspékelni, hogy még emberibb legyen a vezér. minél távolabb van, anál fontosabb közel éreznünk.

"transparencia, kontra revolúszion...) gyönyörű... le se kell fordítani. a gesztusok is bőven jók. dinamikusabb... még van mit csiszolni. a spontán bevágott taps is jó. és az asztalon is több a cucc. és ez is a való világ.

www.youtube.com/watch?v=zvG1f2NTU3U&feature=related

lüke 2010.12.13. 13:55:36

@lüke:
L'essentiel, nous ne savons pas le prévoir. Chacun de nous a connu les joies les plus chaudes là où rien ne les promettait.

in Antoine de Saint-Exupéry, Terre des Hommes

bóra77 2010.12.13. 13:56:27

@a-kis-herceg: :) nekem is az jutott eszembe, hogy lelöki:)

kubatov_kommunista 2010.12.13. 13:57:34

Minek Orbán elé laptop, ha nem bírja használni?
(by kubatov - az eredeti)

Egyébként meg, akkor jöhetet volna egyáltalán szóba az államosítás ha már minden más utat végigjárnak.
De nem tették. Nekimentek a saját választóiknak, állampolgáraiknak. Gratulálok. (Az EU-nál nem tudtak ilyen kemény legények lenni, hogy elszámolhassák a költséget? Biztos oda politikai érzék kellett volna...)
Szétvertek minden korábbi még a szocik által bevezetett bevételi próbálkozást (lásd szociális népszavazás)
De majd megmagyarázod ezt is.
Miért jó nekem ha mind ellenzékbe, mind hatalmon tombolva verik a nemi szervemmel a csalánt - már bocsánat.
Arrogáns, amatőrök.

szamarhegy 2010.12.13. 13:58:38

@jeangabin: Ha az Mnyp-t 2 millió ember saját akaratából választotta, akkor nem lehetett azért olyan nagy kényszer a maradák 1 milliónak sem... Azért más dolog, ha úgy kötelező valami, ha annak következtében havonta ketyeg a számládon a pénz és kapsz róla kimutatást, vagy elveszik a pénzed és a visszafizetésre tett ígéret mögött nincs semmi. Ez szerinted 1-1 ?!
Szerinted melyik kormány fog felvenni a következő 20-30 évben a GDP 20-30%-át kitevő hitelt (ennyivel tovább adósítva az országot), hogy kifizesse ezt a hitelt? Ha szuverén belső értékrend alapján figyeled a politikát, akkor nem kerülsz ilyen dilemmák elé, én is a FÍideszre szavaztam idén, sőt még a 2/3-ot is kívánatosnak tartottam, de ami eddig látok az katasztrófa, semmi stratégia, semmi kiszámíthatóság, csak arrogáns csapkodás és a mindenki hülye, aki kritikát fogalmaz meg. Arról az ijesztő tényről ,hogy a gazdaságpolitikát egy közgazdasági analfabéta , egy számok nélküli álom világban élő Matolcsy irányítja már nem is beszélve.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.13. 13:59:08

Hát igen, ez van. Sajnos.

"amit egyszer már elrontottak" ????

Ez a magyar köznyelv ma már másként fogalmazza meg.

amit egyszer már E L Q R T A K :-)

a-kis-herceg 2010.12.13. 13:59:22

@jeangabin: "Mondhatnám: 1:1."

igen mondhatod. de én aszondom, hogy 0:2, mi állunk vesztésre... és ez még csak az mnyp téma. (nép : elit)

Spiro 2010.12.13. 14:00:41

Tisztelt Nyugdíjasok!

Az éve nyugdíjjárulék bevételek ~2200 MRD, a kifizetett nyugdíjak ~3000 MRD. Nyugdíj kassza hiánya 800 MRD. A ~3M nyugdíjasból, ~700.000 rokkant vagy korkedvezményes (ez kb. 10-szerese az EU átlagnak).
Több megoldás lehetséges:

1.) a ~700.000 korhatárt el nem érő, és/vagy „ál rokkantnyugdíjas” átlagos éves nyugdíja ~680MRD (amennyiben ezek is aktívak lennének és nyugdíjjárulékot fizetnének, 15-16. havi nyugdíja is lehetne a korhatárt elérő nyugdíjasoknak, és a nyugdíj kassza is egyensúlyban lenne)

2.) további ~1.2 M gazdaságilag inaktív nem fizet nyugdíjjárulékot. Ez a jelenleg járulékot fizetők átlagát tekintve 700MRD nyugdíjjárulék kiesést okoz, azaz kvázi egyensúlyban lehetne a rendszer. (ezekkel még azért is lesz probléma, mert öregkorukban nyugdíjat sem fognak kapni, hacsak az állam nem lesz „szolidáris” a járulékfizetők rovására, ahogy most a sok álrokkanttal, korhatárt el nem érővel)
Amennyiben az 1. 2. pontban vázolt problémák egyszerre oldódnának meg 20-21. havi nyugdíjat is kaphatnának a nyugdíjak.

3.) a jelenlegi járulék fizetési hajlandóság nem teszi lehetővé az összesen ~3M nyugdíjas jelenlegi szinten történő finanszírozását. Azaz a 12 havi nyugdíj helyett csak 9 havira elegendő a befolyó járulék, vagy a nyugdíjakat átlagosan 25%-kal kell csökkenteni.

4.) az éves magánnyugdíj befizetések ~360MRD-ot tesznek ki, de ennek 2,2-szerese a nyugdíj rendszer éves hiánya. A maradék ~440MRD hiányt ki fogja évente összedobni, mert a magánnyugdíj pénztárak vagyona ~5 évre elég ennek a lyuknak a befoltozására

A teljes költségvetés tervezett hiánya (3,8%) ~1000MRD. A mindenkori nyugdíj kassza hiánya átlagosan hasonló arányban állt a mindenkori költségvetési hiánnyal 1998 óta. Azaz látható, hogy gyakorlatilag a nagyvonalú nyugdíjrendszer, illetve a potyanyugdíjasok eltartása okozza az eladósodottságunk növekedését.
A fentieket számos kombinációban lehetne kezelni, (kötelező minimális járulék fizetés elvárása, nyugdíjjogosultság felülvizsgálata, nyugdíjak csökkentése, korhatár kitolása, fizetendő járulék növelése, stb.)
(Egyébként a közhiedelemmel ellentétben a statisztikák azt mutatják, hogy nem pusztán a járulékfizetők/nyugdíjasok aránya határozza meg a felosztó - kirovó rendszer fenntarthatóságát, hanem inkább az adott ország GDP-jének alakulása.
(Továbbá a nyugdíjrendszernek számos egyéb „pillére” van a jelenleg emlegetett 4-nél (pl: az ingatlan vagyon, ami életjáradékra váltható (pl.: a forgalom képes ingatlanra jegyzett fokozatosan –pl. a forgalmi érték 70%-ig - növő nyugdíjrendszeri jelzálog kiválthatná a nyugdíjjárulék fizetést (ez jelen esetben sok hitelesnek segítene, és mindig lenne fedezet a később fizetendő nyugdíjra, hiszen az ingatlan forgalom képes.

De nem azzal foglalkozunk, hogy miért kap ~700.000 ember „érdemtelenül” előnyugdíjat, vagy miért nem finanszírozza a rendszert ~1.200.000, hanem a finanszírozókat terheljük tovább.

Jelezném az elmúlt fél év tökéletesen elegendő lett volna az Önkormányzati reform elkészítéséhez, amivel nagyságrendben a fenti hiányhoz hasonló megtakarítást lehetett volna elérni (sőt ezt minden évben rendszeresen), de most ezt inkább a magánnyugdíj rendszerből veszik el (de ez csak ~5 évre elég!!!).

Jó az irány? Nem hiszem.

Id. Lencsés István 2010.12.13. 14:00:45

@kíváncsivagyok: Szerintem teljesen igazad van. A Viktor egy kicsit elvetette a súlykot. Csányi és Mezey, Széles Gábor, meg a focisták szúrkolói becsületből nem mennek ellene. Az 56-os áldozatok leszármazottai pedig nem kaptak szerepet a kormányban, ennek ellenére kitartanak mellette, meg Kövér, Rogán, Sijjártó, Navrasics is kaphatott valamit. Ennyi az egész! Várni kell, külföldön elutasítják, a nagy bukás január 01 után várható.

reeve 2010.12.13. 14:01:18

@jeangabin: "Mondhatnám: 1:1." Szerintem meg ez így ebben a formában enm igaz. Nekem ugyanis keletkezett egy kis hozam is abból, amit befizettem.

Táskás Tóni 2010.12.13. 14:01:40

@Szimba: A csehek és a szlovákok is sokkal okosabbak. A szlovákok nem hagyták Ficó-nak , hogy államosítsa a mnyp-i rendszert,a csehek pedig konzultálva az ellenzékkel!!!! most készül bevezetni. A lengyelek pedig nem a virtuskodásra büszkék ,mint Orbán ,hanem normálisan tárgyaltak és nem hisztériáztak. Ezért megkapják a lehetőséget a mnyp-i tagdíjak elszámolására a ktgvetésben. Talán Orbánnak nem kellene annyit kérkedni a magyar virtussal., Lehet, hogy ez nagyon csávós, de külföldön ezt nem díjazzák.

tbb 2010.12.13. 14:02:26

@a-kis-herceg:

Az első etapp jó. Kár volt folytatni. Régi igazság, a kevesebb gyakran több.

Ringlósztár 2010.12.13. 14:02:44

@stratez:
Szerintem pedig azok érvelnek a MNYP ellen, akik ezzel semmit vagy nagyon keveset veszítenek: ergó vagy eltartottak a rendszerben vagy adócsalók.
Én 5,3 milliót + 14(15?) hónapon keresztül havi kb. 40 kHUF-ot veszítek. Mert én minden fillér jövedelmem után fizetek adót és TB-t.
Te hogy állsz ezzel?

lüke 2010.12.13. 14:02:49

@kubatov_kommunista:
bírni bírja, csak nem tudja

Id. Lencsés István 2010.12.13. 14:04:24

@sisszi: Deutsh nője lehet, de nem Makón, vagy a Lázáré?

sisszi 2010.12.13. 14:04:39

@a-kis-herceg:
Orbánnál még külön-külön videón vannak a kérdező fanok és a maga a presidente. tényleg nem kell sokat aludni és itt lesz majd a közös szép videó

gagauzz kalauzz 2010.12.13. 14:04:46

@Ringlósztár: így igaz. Még a nyugdíjrendszerben is el kell tartanunk a potyautasokat.

Táskás Tóni 2010.12.13. 14:06:10

@CSENDES: Tessék Csányit börtönbe dugni ,amiért eltőzsdézte a mnyp-i tagok pénzét. Orbánt pedig a nyugdíjas levél képe miatt kérjük a Playboy-ba.

l.x. 2010.12.13. 14:07:34

@xorfrion: "nyugodjatok meg elvtárasak, Kádár apánk megvéd minket és emberi nyelven elmondja nekünk, hogy mi a fene is van."

Amikor nagy a trubulencia, Putyin pont ugyanúgy kiáll tisztázni, mint Obama - ez nem kádárizmus: a munkakörhöz tartozik.

Hogy feléjük többen vannak arra felhatalmazva, hogy tegyenek a turbulencia kialakulása ellen, és aki elbakizza, az szopóágra kerül, nálunk pedig eleve nem létezik szopóág - Szijjártóék legnagyobb örömére -, az más kérdés.

tbb 2010.12.13. 14:08:47

@AkarkiJ:

A nyugdíjrendszer fenntartható, csak az ország dől be.

Táskás Tóni 2010.12.13. 14:09:11

@Ringlósztár: Csakhogy a párszázezres mnyp-i megtakarításokkal a kormány semmire sem megy. Ezért zsarol, ezért terrorizál, neki mind a 3000 milliárdra szüksége van, hiszen már el is költötte.

Betelgeuse-2 2010.12.13. 14:09:41

Jó kis burkolt reklám a Hewlwtt Packardnak. Most, gondolom, mind a 2,6 millió Fidesz-szavazó rohan a boltba HP-t venni... Na nekük (mármint a HP-nek) biztosan szép karácsonyuk lesz...! :)

elwood 2010.12.13. 14:10:07

ebben az országban a tücskök mindig leszavazták a hangyákat. most a tücskök hangos tapsa mellett szétosztják amit a hangyák felhalmoztak.

a-kis-herceg 2010.12.13. 14:10:17

@l.x.: és a krumlileves a rezsón? ez még attól távoli. ilyen flancos nótbuksival...

Id. Lencsés István 2010.12.13. 14:10:41

@kolbászoszsömle: Lókupec ma autókereskedő! Én is így láttam.

Táskás Tóni 2010.12.13. 14:12:11

@hunocska: Csányi és a szurkolói becsület. Ki lett ez a jobboldali oligarcha szépen fizetve ,nem a semmiért hallgat .

Id. Lencsés István 2010.12.13. 14:12:56

@lüke: Nekem személy szerint nagyon bántó ez a levél.
1. Érdekes, hogy a nyugdíjasok a közbiztonságról és a rezsiről írtak.
2. Érdekes, hogy a nyugdíjasok nem írtak az egészségügyről.
3. Érdekes, hogy egy millió nyugdíjas levelét elolvasta Viktor, elhinném én neki, de egy darab levél kibontása ugye papírvágó késsel is eltarthat néhány másodpercig, majd olvasása talán 1-3 percig, a nyugdíjasok nem mindegyike ír számítógép segítségével, tehát nehezen olvasható.
4. 1 000 000 levél elolvasása 2 000 000 perc, azaz a szertett miniszterelnök úr 33 333 órában olvasta a leveleinket.
5. Becsülöm a miniszterelnök úr munkabírását, és szemét. 4166 munkanapot fordított a nyugdíjasok levelének elolvasására, ha egyedül olvasta. Nagy megtiszteltetés!
6. Miniszterelnök úr! 2010 május 11.-ről eszembe jut a Nemzeti konzultáció kezdetének napja. Ez egy Ferenc nap, I. (Nagy) Konstantin megalapítja Konstantinápoly városát, A magyar Aranyvonatot Salzburgban lefoglalja az amerikai hadsereg. A bécsi Creditanstalt bejelenti a csődöt – az európai pénzügyi válság kezdete. Andrés Iniesta Luján spanyol labdarúgó ezen a napon született, és igen
Giovani dos Santos mexikói labdarúgó, nyaralt itt már Ön is Viktor.
7. Az ötödik ponthoz jegyzem meg! Amennyiben Ön nem volt képes elolvasni a leveleket, akkor ki olvasta és értékelte az 1 000 000 levelet?
8. Tudja-e a miniszterelnök úr, hogy nem vagyunk hülyék, és nem állunk gyógyszeres kezelés alatt. Tájékoztatom Önt, hogy 2010 május 11 óta kb. 210 nap telt el. Azóta kapja folyamatosan a leveleket olvasásra, értékelésre! (Jól tudja, hogy eleinte semmi levelet nem kapott, jól tudja, hogy 600 levélnél többet nem kapott ez ügyben, tudja-e cáfolni)
9. 1 000 000 levél : 210 nap = 4762 db levél, amit Ön elolvasott naponta, értékelt összegzett.
4762 db levélx2 perc = 9500 perc (fejben számolok) =158 órán keresztül olvasta a leveleket.
Körülbelül így kellene indokolni: Nyugdíjas, te hülye, felvettem 20 levélolvasót! Na ok!, tehát ezek 7,9 órát dolgoztak naponta -kinaiak-, de az eredményt át kell adni a miniszterelnöknek, mikor, hogy?
10. Megalázó, hogy 1 000 000 nyugdíjas levele alapján hozta meg döntését a zorbáni kormány.
A dolgzók véleménye, szakemberek véleménye nem számít? Most a zorbáni döntést a nyugdíjasokra fogta a viktor. Eszméletlen, hogy nem 999 618, hanem pontosan 1 000 000 nyugdíjas írt neki. Igaz-e a közlése miniszterelnök úr?
11 Levélből tapasztalatot szerezni nem lehet, információt kapni azt lehet!
12. Orbán említ egy törvényes garanciát, de Matolcsy azt mondja kirekeszté, melyik ez a törvény, melyre hivatkozik orbán
13. Orbán igéri nem lesz gondom a rezsivel, ezt kellet volna megírnia, miért is nem, biztosíték?

AnnaKarenina 2010.12.13. 14:13:18

@Táskás Tóni: Teljesen igazad van, és a lengyel példa az utolsó érvet is kihúzza OV alól.

l.x. 2010.12.13. 14:13:22

@jeangabin: "
belépsz, vagy belépsz. Ez volt a választás.
Most pedig: kilépsz, vagy kilépsz.
Semmi különbség.
Mondhatnám: 1:1."

Ha vektorokkal volna ábrázolható az eset, akkor Mo.-on jól átgondolt, a hosszútávú tervezést alátámasztó demokrácia volna analizálható.

a-kis-herceg 2010.12.13. 14:14:08

@Betelgeuse-2: azért annyira ne örülj. államosíthatjuk a spekulatív kapitalista fajtájukat... a kisebbik gyereknek már úgy is kéne saját cég, hogy ne drogozzon...

Táskás Tóni 2010.12.13. 14:15:42

@Spiro: Az 5 év túl optimista , jó lesz ,ha a lenyúlt pénzzel 2014-ig kihúzzák. Főleg , ha bóvli-ba kerül Mo., attól pedig nem vagyunk messze.

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 14:20:31

@hunocska: A nagy bukás akkor várható , percre pontosan amikor bejelentik a megígért válságkezelő csomagot.....mert mit is jelent ? MEGSZORÍTÁSOKAT , ha tetszik, ha nem ! Azért halasztották tavaszra, mert addigra BEKEBELEZIK A SAJTÓT IS , a terveik szerint...csupán időhúzás folyik , a pozíciók megerősítése, bebetonozása !

Táskás Tóni 2010.12.13. 14:21:13

@AnnaKarenina: Orbán és a kormánya szarik az érvekre, szarik az emberekre és a nyugdíjasokra, ostorcsattogtató bugrisként viselkedik mindenhol. Nekem külön kellemetlen, hogy engem is képvisel külföldön, ég a pofám , ha valahol megszólal, ha pedig itthon beszél , akkor ideges és feszült és dühös leszek.

sisszi 2010.12.13. 14:22:46

@hunocska:
nem tudom ki az. egy nő. "ugye jól áll?" süt a képről. a nők szigorúan csakis ruha és konyha-tűzhely-gyerek kontextusban jelennek meg. (ahol csésze van, van nő is)

naja
www.facebook.com/photo.php?fbid=412764371092&set=a.412764211092.212439.298090296092

egyszerű csésze, kockás ing, laminált olcsó szekrény. tanya feeling. de azért ott a fej felett megbújik a polgári atmoszférát a képbe lopó herendi-kínai porcelánváza....

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 14:23:44

@Táskás Tóni: Sokkal hamarabb lesznek elzavarva , már jövőre amikor kiderül hogy nincs csodafegyver........és nem (csak) a szocik , hanem a saját szavazóik fogják elzavarni......

yanchi345 2010.12.13. 14:24:27

@arod75: Igen, átaludtál 20 év demokráciát. De ne aggódj, semmi változást nem fogsz észlelni. Csak Kádár Jánost hívják máshogy.

Baromméter 2010.12.13. 14:24:28

Tankcsapdát lehet linkelni?

Kivlov 2010.12.13. 14:26:26

A fő probléma, hogy ebben az országban 40 fölött mindenkinek egy célja van: nyugdíjba menni mihamarabb.
Miért is? a bérek a béka s*gge alatt vannak.
A nyugdíj az tuti. Jön minden hónapban. Az eddig tapasztalatok szerint, az emelése is minden kormány első dolga.
Plusz mellette ugyanúgy lehet dolgozni. Azaz hacsak egy minimálbért kap az átlagos (vagy akár azalatti) nyugdíja mellé az ember, már több, mint az átlagbér…

Na, itt a probléma.
És akkor a sok kamurokiról + 40 éves nyugdíjas rendőrségi aktatologatóról még nem is beszéltem…

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.12.13. 14:26:38

@stratez: "ráadásul úgy, hogy kényszerítették az embereket, lépjenek be"
Bár eddigi munkásságodat figyelemmel kísérve biztos vagyok benne, hogy a tények téged a legkisebb mértékben sem zavarnak, de felhívnám a figyelmedet, hogy Matolcsy Mester ÖNKÉNT lépett be. Ja, tudom, az az asszony volt... :-)

Id. Lencsés István 2010.12.13. 14:27:31

@kíváncsivagyok: Nem fog sikerülni, a sajtót nem lehet bekebelezni. Írhatsz akármikor külföldre, ettől nem félek. Egyébként nincs félnivalója senkinek, aki az igazságot írja. Jó a Polt ottt van, de 9 500 000 magyart nem tudnak börtönbe juttatni. Orbán elfeledte, hogy szerzett magának 3 090 000 nem szimpatizánst, hiszen a 3 090 000 ember nagy része dolgozik, van felesége, élettársa, gyermeke, és minimum gyermekének négy nagyszüleje. Aki elégedetlen az nem több, mint 3 090 000 MNYP tag + 2 000 000 gyermek és 7 000 000 nagyszülő, máris többen vagyunk, mint a hivatalos 10 000 000 alatti adat

a-kis-herceg 2010.12.13. 14:29:50

@sisszi: mi a kép címe? a második kormányzás első pofonja? vagy ez még ellenzékben esett meg?

@Kivlov: "A fő probléma, hogy ebben az országban 40 fölött mindenkinek egy célja van: nyugdíjba menni mihamarabb. A nyugdíj az tuti. Jön minden hónapban. "

megoldás: nem jön a nyugdíj. erre játszik Viktor is. államcsőd. és aztán minden nyugdíjas dolgozni fog (1 millió mhely)

@xcrow: igen mert ő nem ért a pénzügyekhez. és a családi kassza az különösen komoly dolog, azt nem lehet akárkire bízni...

sisszi 2010.12.13. 14:31:28

@a-kis-herceg: haha, ez a címe igen! :DD zseniális

Baromméter 2010.12.13. 14:31:52

Vicc lenne, ha egy kizárólag a formalitásra (i.e. hogyan számítódjon egy tétel) vonatkozó döntésen múlna egy nyugdíjrendszer mindenkinek a zsebét érintő reformja.

Kivlov 2010.12.13. 14:32:43

@a-kis-herceg:
nem. megoldás: annyit fizetünk ki nyugdíjra, amennyi befolyik a kasszába. ha az havi 10ezerre elég akkor annyit, ha 100ra akkor annyit. hitelből egy vasat se. maximáljuk a nyugdíjakat kb a minimálbér duplájánál. megszüntetjük a korkedvezményezés nagy részét. büntetjük, aki nyugdíjast foglalkoztat. ingyenes utazgatást azonnal eltöröljük...

Ringlósztár 2010.12.13. 14:33:04

@Táskás Tóni:
Ezért fognak a kis b_zik csalódni, mert nagyobb pénzért nagyobb kockázatot hajlandó vállalni az ember és ez nem politika, ez tisztán közgazdasági alapelv.
Pl. én nem látom annak esélyét, hogy a fidesz ajánlata alapján, ami Don Corleonei módszertan szerint visszautasíthatatlan, visszatérjek az állami nyugdíjrendszerbe.
Legfeljebb most majd a MNYP tagok lesznek másodrendű állampolgárok a hazában, de addig maradok, amíg ezt a ruhámra kötelezően kitűzendő jellel nem kell jeleznem, akkor is csak gyerekeim miatt nem fogom tudni vállalni ezt a megkülönböztetést.

Diocles 2010.12.13. 14:33:32

az MN interjút készített Kun Jánossal, Bajnai volt tanácsadójával, ő remekül összefoglalja a témát. Ugyanakkor nagyon jogos a kritika, h miért nem egy Németh Györgyöt, vagy éppen Kun Jánost bizták meg a témával, a szőke plázacica helyett, akiről előre lehetett tudni, h mire (nem) képes.

"Az eddigi magán-nyugdíjpénztári rendszernek nincs értelme. Sokan mondják, hogy nyugaton nagyon sokfelé van ilyen rendszer, de nincs. Amilyen nyugdíjrendszerek a fejlett Európában vannak, azok olyanok, hogy vagy ágazati megállapodás alapján, vagy önkéntesen, vagy a munkaadóval történt közvetlen megállapodás alapján fizetnek a nyugdíjalapba. De ez egy önkéntes, nem pedig törvénnyel előírt befizetés, nem olyan, ami miatt az állami rendszerben hiány keletkezik – fogalmazott a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatban a makroközgazdász.

Kun János 2001-ben foglalkozott először a térségi nyugdíjrendszerek kérdésével az osztrák nemzeti bank alkalmazottjaként, de véleményét akkor a munkaadója kérdésére – mondván, ennek a kelet-közép-európai államok „nem fognak örülni” – nem írta le.

– Aztán 2006-ban, amikor Gyurcsány Ferenc a megszorító intézkedésekkel elő kellett, hogy jöjjön, akkor már feltettem a kérdést belső kormányzati anyagokban, hogy miért kell itten húsba vágó intézkedéseket hozni, amikor itt van ez a teljesen értelmetlen rendszer. Ha ezt felszámolnánk, akkor több pénzt kapnánk, mint ha innen is, onnan is elvennénk egy kicsit, és mindenkit csak idegesítenénk. De nem voltam a döntéshozók csoportjában – mondta.

Kun akkor a PSZÁF-nál dolgozott, de magánemberként juttatta el ezeket az írásokat többfelé a kormányzatban, de semmi visszhangja nem volt. „Tudtommal egyébként a pénzügyminiszterhez és a miniszterelnökhöz is eljutott. Utoljára a Miniszterelnöki Hivatal munkatársaként írtam le ezeket, akkor azt kaptam vissza Gémesi Ferenc szakállamtitkártól, hogy köztisztviselő ne politizáljon” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a szocialisták is gondolkodtak-e a rendszer felülvizsgálatán, felidézte: „Két dolog volt, ami miatt ezt a szocialisták nem merték bevezetni. Az egyik az volt, hogy amikor ’98-ban létrehozták a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert, úgy gondolták, hogy csináltak egy reformot, ez egy nagyon jó dolog, ezek után ezt a kérdést lezárták és felírták a zászlóra. Ha visszacsinálták volna, akkor megtagadták volna, hogy ők most egy reformot csináltak. A másik az volt, hogy a szocialistákhoz közeli tanácsadók közül érezni lehetett, hogy vannak, akik jól keresnek a rendszeren. Egy igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tagság egy ilyen magánnyugdíjpénztárnál egy nagyon kényelmes és jól fizető állás.” A szakember szerint a még újabb rendszerrel nagyon sok fájdalomtól meg lehetett volna kímélni az országot.

– Az erről a Népszabadságban megjelent írásom után két munkanappal közölték velem, hogy nem tartanak igényt a munkámra – idézte a 2009-es történéseket Kun János. Megfogalmazása szerint kétszeresére duzzasztották a nyugdíjrendszer adminisztrációját, és feleslegesen forgatták a kölcsönből szerzett tőkét, valamint létrejött egy 40 milliárd forintot évente felfaló ágazat, „most ezt a pénzfaló ágazatot szüntetik meg” – fogalmazott a Lánchíd Rádiónak Kun János makroközgazdász."

www.mno.hu/portal/753558

tbb 2010.12.13. 14:33:39

@TG:

Nem hiszem el, hogy mindezeket nem láttad korábban is. Akkor, amikor helyeselted ugyanazokat a megnyilvánulásokat, amelyekért most megrovod a fideszt. Pedig már akkor szóvá kellett volna tenni, hogy a NER nem egyenlő a 2/3-ra való hivatkozással. Főleg, mert a fidesz évek óta ebben a hiszemben van. Már 2006-os kampány elején nagyon rossz érzésem támadt, amikor láttam, hogy a nemzeti konzultációnak meghirdetett kampányban minden volt, csak a konzultáció hiányzott belőle.

Szerintem a profilodba vágó feladat lett volna felhívni erre a figyelmüket.

Id. Lencsés István 2010.12.13. 14:33:41

@sisszi: Ezt megnéznéd nekem?, kiváncsi vagyok hányan haltak meg a MNYP államosításának bevezetése óta, balesetben, vagy ugye nyugdíj előtt.

A PSZÁF honlapján az Idősorok között megtalálni a Magánnyugdíjpénztári taglétszám táblát. Ebben szerepel a "Elhalálozottak" száma.
Ugyanitt találni állítólag olyan táblát is, ami a kedvezményezetteknek való kifizetés összegét tartalmazza.(tehát akik az elhunyt után kedvezményezettként kaptak pénztári kifizetést.)

Érdekes lenne ezt tudni, aki olvassa szintén próbálkozzon!

AnnaKarenina 2010.12.13. 14:34:05

@Spiro: A 700.000 ember 379.000, a különbség 371.000 ember már korhatárt elért, a lényegét tekintve, nyugdíjas. Őket nincs már hova mozgatni. (De mivel rokkantnyugdíjasok voltak, továbbra is ebben a kategóriában maradnak.)
Biztosan van a 379 ezerben olyan, aki annak ellenére rokkantnyugdíjas, hogy nincs olyan betegsége, ami indokolná. De sok olyan, nyugdíjhoz közel lévő ember is belerokkant abba, hogy mondjuk 50 felett már nincs munka a számukra és mindegy, hogy az fizikai, vagy szellemi munka lenne. Mivel bármilyen nyugdíj szolgálati idő és megszerzett, járulékkal terhelt jövedelem kérdése, így minden nyugdíjas, még a rokkantnyugdíjas is olyan nyugdíjat kap, amennyit tulajdonképpen "megszolgált". Előbb lépnek le a nyugdíjasok közé, de kisebb is a nyugdíjuk, mint amit meg lehetett volna szerezniük. (A vám és a rév esete.)
Ugyanakkor nem ismerjük a tényleges munkanélküliségi adatokat, mert mindig csak az aktuális, még a munkanélküli nyilvántartási rendszerben szereplők száma ismert, akik már oda nem tartoznak és továbbra sincs munkájuk, azok számát nem tudjuk. És nyilván itt van az a legnagyobb hiány a gazdaság számára, ahol még nagyon is aktív korú emberek nem tudnak hivatalos munkajövedelemhez jutni.
A nyugdíjaskorúak száma nem olyan tényező, ami egyik pillanatról a másikra következne be, ez előre kalkulálható. Ráadásul, a dolog másik végén folyamatosan is csökken a számuk a természet rendje szerint. Nyilván az is kiszámolható, hogy kb. mennyi év múlva áll be valamilyen egyensúlyi helyzet. Addig bizony az államnak, amelyik mindig elvette az emberek nyugdíjjárulékát, valahogyan finanszíroznia kell a bevétel és kiadás közötti különbözetet. Az állam már így is próbálkozik, mert emeli a nyugdíjkorhatárt, csökkenti a nyugdíjalap összegét. Az első eszköz persze megint nem jó, mert ezzel csökkenti a fiatal munkába állók lehetőségeit.
Az állami nyugdíjrendszerhez való visszatérés erősíti a fekete bérezést, az indokolatlan minimálbérezést, mert senkit nem az fog érdekelni, hogy mennyi nyugdíjjárulék gyűlik neki, hiszen nem fog gyűlni, hanem az, hogy most mi kerül a zsebébe. Ez megint egy öngerjesztő folyamat, mert egyre kevesebb nyugdíjjárulék fog bekerülni az állami rendszerbe, és a hiány ugyanúgy növekedni fog.

Táskás Tóni 2010.12.13. 14:34:15

@kíváncsivagyok: Túlságosan nagy a fidesz " jóltartott" holdudvara és Orbán a legnagyobb megosztó amiből előnyt és támogatottságot kovácsol. Nem reménykedem.

AnnaKarenina 2010.12.13. 14:35:47

@AnnaKarenina: A kettő együtt 750 ezer ember, persze.

Betelgeuse-2 2010.12.13. 14:36:49

@stratez:
A magánnyugdíjpénztári rendszerbe a jelenlegi tagoknak csak a 25%-át "kényszerítették" bele mint első munkavállalót. A többi (köztük én is 34 évesen) önként lépett be. Szóval most azért keményen kicsesztek 2.250ezer emberrel... Ráadásul szerintem ezek vagyona vélhetően több, mint 75%, hiszen a pályakezdők bére általában ugye alacsonyabb, mint a régebb óta dolgozóké.

Táskás Tóni 2010.12.13. 14:38:45

@Ringlósztár: Igazad van, egy kis téli sorbanállás megéri. Remélem meg lesz örökítve, hogyan bánik Orbán és kormánya a magyar emberekkel télen, mégpedig azokkal akik maradni akarnak. Pont azt nyilatkoztatják aki nem akar változtatást és tag marad. Fényképeket lehet még küldeni a határon túlra, vagy az is tiltott lesz jan 31-re.

sa52 2010.12.13. 14:40:31

A kormány egyelőre még nem tárgyalta, de várhatóan nem támogatja a fideszes Rogán Antalnak azt az alkotmánymódosítási javaslatát, amellyel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvénybe emelné - mondta Navracsics Tibor hétfőn az MTI-nek.

ssi 2010.12.13. 14:41:15

@lüke:
"vagyonarányos kellene beszedni az elkúrt tölgyesi milliárdokat"

melyik garnitúra? 8/20/? évnyi politikusi/egyéb?

S.G.-vel mondatják: elkúrták
OTP is?
ÁSZ miért mond mást?
gyorsított törlesztésű tartozás
felszabaduló jövőbeni források
elköltési terv
fejünk fölött
társadalompolitikájuk látszik
többiek felkészülési időt se kapnak

SP (a bátor) 2010.12.13. 14:41:29

Emlékszik valaki még arra, hogy hogyan lett a képen látható úr miniszterelnök?
Tud valaki valamit az okokról?
Tud valaki említeni helyette elfogadható alternatívát?
A probléma itt kezdődik...

Id. Lencsés István 2010.12.13. 14:41:46

@sisszi: A néni idős és jólesett neki, hogy odament hozzá egy ember beszélt hozzá. Megsimogatta az Orbá orcáját. Orbánnak nem nagyon esett jól az látszik az arcán, de a fotóért mindent! Orbán, apja elmondása szerint azért lett verve, mert tiszteletlen volt anyukájával. Változnak az idők! A PR nagy Úr.
www.facebook.com/photo.php?fbid=412764386092&set=a.412764211092.212439.298090296092

Iustizmord 2010.12.13. 14:42:42

elkúrták. nincs ezen mit szépíteni. vastagon, keményen, böszme módon elkúrták.

amúgy én is fogok levelet írni. viktor anyjának.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.13. 14:43:12

@sa52: Jogos. Meg kell várni, amíg annyira lecsitulnak az indulatok, hogy a javaslat már ne keltsen feltűnést. Akkor szépen megszavazzák.

Id. Lencsés István 2010.12.13. 14:44:57

@Jomkipp úr: Szerintem a Lüke innen az oldalról bőven alkalmas rá, de Táskás Tóni, de akár Kiváncsivagyok is, bocsánat, hogy többeket nem említettem. Rosszul írtam, de önkritikát gyakorlok. Alkalmasabbak!

yanchi345 2010.12.13. 14:45:07

@radala: "Szerintem, ha lesz egyéni számlás rendszer", akkor tudni fogod, mennyi az a befizetésed, ami után sajnos nem kapsz nyugdíjat, mert nem telik rá. Ugyanis azt a pénzt a befizetés után 5 perccel eltapsolják, és ugyan a papírok alapján szép emlékeidben megmaradhat, de húsz év múlva pár feledhetetlenül röhögős percet fogsz csak okozni az akkori hivatalnokoknak, amikor felemlegeted, hogy Orbán (aki addigra valamelyik olyan országban él birtokán, amivel nincs kiadatási szerződés) politikai nyilatkozatot tett, hogy neked milyen jó lesz.
Kádár is rendszeresen kinyilatkoztatott, ígért, csak a gazdaság és a rendszer ment közben tönkre. Úgyhogy aki rá és az ígéreteire épített, az ma éhezik és fázik.

is 2010.12.13. 14:45:50

@poszt: ja, es az oszinte, egyenes beszedhez ket adalek:

1. Matolcsy orommel ujsagolta, hogy mi mar nem fogunk az EU-s buntetes ala esni, amely bunteti a nyugdijrendszer visszaallamositasat.
2. a lengyelek ugy latszik megis elertek valami kompromisszumot, es pont az allamhaztartasi hianyszamitasban, amire Orban hivatkozik.

ebbol nekem sajnos az jon le, hogy Orban hazudik. igenis lehetne az EU-val targyalni, es mas modon a hianyban modositast elerni. a sietsegnek tehat nem oka a hiany. hanem akkor mi? az, hogy ha nem ilyen sietosen csinaljak, akkor az EU kozbelep. tehat akkor megiscsak a penz kell, gyorsan, mielott jon az EU.

Orban sajnos meg mindig hazudik, bar jol szineszkedik. ki hisz meg neki?

Id. Lencsés István 2010.12.13. 14:48:25

@Betelgeuse-2: Engem a régi rendszer kötelező oltásra kényszerített! A mocskosok miatt nem lettem TBC-s!

sisszi 2010.12.13. 14:48:51

@hunocska:
? hát ha megtaláltad linkeld be.
a fotók közt nem láttam eddig halálozási kimutatást.

l.x. 2010.12.13. 14:51:12

@Ringlósztár: "Ezért fognak a kis b_zik csalódni, mert nagyobb pénzért nagyobb kockázatot hajlandó vállalni az ember és ez nem politika, ez tisztán közgazdasági alapelv."

A kis b_ziktól függetlenül érdekes, hogy a manyupok első pozíciója _véletlenül sem_ az lett, hogy költséglefaragással (ahogy egyébként az egész reálgazdaság üzemel, 2008. óta meg pláne!), vagyis relatíve magasabb hozammal csábítsák maradásra a tagokat, akármi történjék. Nem, magyar a pénzügyi szektorban kialakult versenyszemlélettől annyi telt, hogy "akkó ez mostan diktatúra, és meg fogunk dögleni". Kár, hogy 3. félként érintettek (a legérintettebbek) vagyunk a bunyóban, mert másként felváltva biztatnám a másik torkának elharapására a t. küzdő feleket, és élvezném az előadást.

igényes 2010.12.13. 14:51:22

@Betelgeuse-2: Engem képzeld el kötelező gépjármű felelőség biztosításra köteleztek, okoztam véletlenűl buta módon egy kárt, és azt mondta biztosító, hogy az okozott nkát nem kell megtérítenem. pimaszság, nem?

a-kis-herceg 2010.12.13. 14:51:30

@Jomkipp úr: "Emlékszik valaki még arra, hogy hogyan lett a képen látható úr miniszterelnök? Tud valaki valamit az okokról?
Tud valaki említeni helyette elfogadható alternatívát? A probléma itt kezdődik... "

tudok alternatívát. rengeteg tisztességes, becsületes embert ismerek. sőt nekem csak ilyenek vannak a környezetemben...

melus79 2010.12.13. 14:51:58

@is: Sajnos még nagyon sokan...

Engem érdekelnének azok a friss kutatási eredmények,amikről a szerző ír.Hm...Vajh,...mi lészen bennük?Valami miatt nagyon sürgős volt a min.elnöknek megszólalni,nagyon nagy gáz lehet!De nem szeretem,ha így célozgatnak valamire,aminek tükrében elemeznek,a pórnép meg majd értesül róla...vagy nem...

Iustizmord 2010.12.13. 14:52:29

@Spiro: ezt elmondhattad volna viktor orbanovnak meg matolcsszkíjnak is.

török gábor 2010.12.13. 14:54:02

@tbb: ez csúnya csúsztatás. soha nem helyeseltem "ugyanazokat a megnyilvánulásokat".

Id. Lencsés István 2010.12.13. 14:54:38

@igényes: Valószínűleg ez a kötelező magánnyugdíj-pénztár pont az állami impotencia miatt lett megalkotva. Most az impotens elveszi a potenstől, attól aki képes megtermelni a félrerakandó pénzt.

Id. Lencsés István 2010.12.13. 14:56:14

@sisszi: A PSZÁF oldalára menjél fel.

a-kis-herceg 2010.12.13. 14:56:43

@hunocska: a magyar állam olyan, mint az index (az autón): működik - nemműködik - működik - nemműködik - működik - nemműködik...

guvernalista (törölt) 2010.12.13. 14:57:27

egy újabb szánalmas poszt.

a pénztártagok eddig sem azon problémáztak, hogy rossz a kommunikáció, hanem azon, hogy elveszik a megtakarításaikat. és ennek akkor sem örülnek, ha szépen mondják nekik, és akkor sem ha csúnyán. tehát igazából tök mindegy, hogy orbán mit hablatyol össze a facebookon. a gazdaságon múlik ez a dolog, és nem a kommunikáción. a kommunikáció akkor érdekes, ha két rivális poltikai erő fej-fej mellett vágtat, és csak orrhosszal győz az egyik. akkor a kommunikáció fontos. de itt nem lényeges.

most majd azt fogják mondani, hogy orbán valaki kádárista faszkalap, és nem azt, hogy matolcsy egy gyökér párttitkár. selmeczy gabriella meg egy ostoba kifitolvaj. tehát akinek ez a sztori nem tetszik annak ezután sem fog, és akinem meg tetszik, az meg mindennek tapsol. persze ha ebből a pénzből fellendül a forintgazdaság, akkor meg a kétkedők is azt mondják, hogy ez igen. különben meg elzavarják őket, mindegy, hogy milyen a kommunikáció.

go!t 2010.12.13. 14:59:38

@sisszi: ha jól látom, akkor Gábor előtt egy IBM TP PC van, Viktor előtt pedig egy Mac.

www.youtube.com/watch?v=TT3_tiQZwwA&feature=related

Kakusztánia 2010.12.13. 15:00:12

Kedves Gábor!

Nem tudom, ismered-e azt a régi Kreténből való karikatúrát, amit Amerikából importáltak.

Elnökválasztás van, 3 jelölt versenyez. Az első egy kopasz, szemüveges közgazdász, aki a nép elé áll és pálcával elmutogatja a dolgokat grafikonon.
" Ha a2+b2=c2, a haza fényre derűl."

A közönség az első számnál elalszik. Érdeklődés igen csekély.

A második jelölt maga az Ördög. Programja: orgiák, zabálások, szabad bűnözés. A népnek nagyon tetszik, de nem szavaznak rá, mert színesbőrű.

A harmadik: Pat Wormy, fehér, abszolút gerinctelen egyén, aki nem rendelkezik semmiféle véleménnyel. Programját ebben foglalja össze: "Nagyobb hamburgert a népnek!" Üdvrivalgás fogadja, őt választják meg.

Ez egy tantörténet a kommunikációról.

l.x. 2010.12.13. 15:04:30

@guvernalista: "tehát akinek ez a sztori nem tetszik annak ezután sem fog, és akinem meg tetszik, az meg mindennek tapsol."

Olyasmi... és ennek fényében még érdekesebb, hogy a levél a "Kedves Nyugdíjas!"-nak ment, ő ui. azzal már meg van győzikézve, hogy a postás akárhányszor, de pontosan csenget, minden további szó felesleges... legalábbis 3.5 évvel a választás előtt mindenképpen. Vagy... ANNYIRA olyan az a friss kvk, hogy már ma fixálni kell, amit/akit lehet?

a-kis-herceg 2010.12.13. 15:06:32

B-612, avagy mese a török diktátorról...

"Minden okom megvan rá, hogy azt higgyem: a bolygó, ahonnét a kis herceg jött, a B-612-es kisbolygó. Távcsövön ezt a csillagocskát csak egyetlenegyszer észlelték: 1909-ben egy török csillagász.
Fölfedezéséről akkor nagy előadást tartott a Nemzetközi Csillagászati Kongresszuson. Öltözéke miatt azonban nem hitt neki senki. Mert ilyenek a fölnőttek.
A B-612-es kisbolygó hírnevének nagy szerencséjére azonban egy török diktátor utóbb halálbüntetés terhe mellett megparancsolta népének, hogy öltözködjék európai módra. A csillagász 1920-ban megismételte előadását, ezúttal fölöttébb elegáns öltönyben. És ezúttal egyet is értett vele mindenki.
Csak a fölnőttek miatt mesélem el ezeket a részleteket a B-612-es kisbolygóról, és a számát is csak miattuk árultam el; a fölnőttek ugyanis szeretik a számokat."

AnnaKarenina 2010.12.13. 15:07:29

@Diocles: A nyugdíjrendszer a demográfiai helyzet és a munkanélküliség miatt mindenképpen reformra szorult/szorul. A Fidesz-kormány megtehette volna, hogy szabályozással, ellenőrzéssel javít a mnyp-k működésén, megtehette volna, hogy állami kézbe veszi, de ugyanolyan elven működteti, persze ez azt is jelentené, hogy soha egy pillanatig sem gondol ere a pénzre tisztességtelen szándékkal.
Amit Kun János-féle véleményből leszűrhető az az, hogy az a mnyp-rendszer további járulékterhet róna a munkáltatókra és a munkavállalókra (amit most önkéntes alapon persze az utóbbiak ma is megtehetnek).

Számomra az is nagy kérdés, hogy az adócsökkentés miatt kieső adóbevétel miatt is kerül sor erre az államosításra, ugyanakkor az ellenzékben sokat hangoztatott -az adócsökkentés majd felpörgeti a gazdaságot- a gyakorlatban leginkább csak némi fogyasztásbővülést fog előidézni egy szűkebb réteg részéről.

sisszi 2010.12.13. 15:07:58

@go!t: de Orbáné cserélődik. lásd a posztban lévő videót.

AnnaKarenina 2010.12.13. 15:11:06

A nyugdíjaslevélről meg az a véleményem, hogy a legtöbb idős embernek van unokája, akinek jövője az idős ember számára fontosabb, mint OV-nek.

l.x. 2010.12.13. 15:12:43

@Kakusztánia: Volt a Kreténben egy másik, szintén import, szkecs is, egy rajziskola: megmutatta, hogy egy előre megrajzolt figurából hogyan lehet egy másikat megrajzolni. Konkrétan politikust kellett rajzolni Pinokkióból, ami gyerekjáték - ami nehéz, pontosabban lehetetlen: igazmondó juhászt politikussá alakítani.

Id. Lencsés István 2010.12.13. 15:13:03

@a-kis-herceg: www.pszaf.hu/data/cms762369/idosor_penztar_2010Q3.xls

mnyp(1) Magánnyugdíjpénztári taglétszám (ezer fő) Vissza a tartalomjegyzékre
Megnevezés 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008.12.31. 2009.12.31. 2010.03.31. 2010.06.30. 2010.09.30
Időszak elején n/a 1 338,904 2 020,581 2 279,685 2 222,030 2 212,595 2 303,972 2 403,012 2 511,110 2 655,341 2 923,210 3 049,175 3 019,284 3 021,052 3 044,830
Új belépő 1 211,400 660,260 176,545 182,017 64,212 117,213 113,202 117,771 159,115 151,353 40,538 30,808 22,190 26,232 48,450
Átlépő más pénztárból n/a n/a n/a n.a. 12,212 24,959 35,650 41,887 51,392 96,924 26,057 53,464 91,301 59,142 61,025
Átlépő más pénztárba n/a n/a n/a n.a. 27,190 30,568 39,729 41,809 54,015 103,471 30,791 70,965 87,670 56,852 61,055
Elhalálozott 0,129 0,312 0,845 1,185 1,132 1,295 1,724 2,017 2,164 2,176 0,637 0,779 0,883 0,718 0,713
Visszalépett 6,977 11,561 22,431 20,935 53,846 14,482 5,718 6,676 7,007 6,889 2,504 5,557 22,692 1,370 1,250
ebből: Rokkant, nyugellátottá vált 0,207 0,479 1,611 2,385 2,246 2,980 4,184 4,293 4,183 4,151 0,992 0,787 0,785 0,929 0,793
Öregségi nyugdíjra jogosulttá vált n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a 2,738 1,512 4,770 14,228 0,444 0,459
Egyéb megszűnés** n/a n/a n/a n.a. 3,619 4,039 2,217 1,490 3,133 1,821 0,499 36,860 n/a** n/a** n/a**
Egyösszegű szolgáltatás igénybevétele melletti megszűnés * n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a 0,376 0,689 0,826
Technikai eltérések 134,403 32,811 104,224 -218,737 -0,072 -0,411 -0,424 0,432 0,043 -1,462 0,030 -0,002 -0,102 -1,967 0,056
Időszak végén 1 338,904 2 020,581 2 279,685 2 222,030 2 212,595 2 303,972 2 403,012 2 511,110 2 655,341 2 787,799 2 955,404 3 019,284 3 021,052 3 044,830 3 090,517
Ebből: számlatulajdonos (Mpt. 24§ (6)) n/a n/a n/a n/a 154,668 250,081 342,926 302,464 356,806 287,507 227,585 222,511 205,129 223,849 219,397
szolgáltatást igénybe vevő (Mpt. 27§) n/a n/a n/a n/a 0,002 0,000 0,001 0,004 0,034 0,149 0,183 0,492 0,805 1,039 1,590

lüke 2010.12.13. 15:16:53

@manyike:
hogy melyik garnitura?
minden állampolgár , akinek vagyona van, vagyon arányosan

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.13. 15:17:42

@lüke: mind a 18 ezret. Lenne itt akkora ajvékolás, hogy csak. Mi ketten meg vigyorogva teniszeznénk és horgásznánk.
Lassan, érthetően mondanám a központi tévében (csak az lenne már): "Most akkor szoptok, véreim!"

l.x. 2010.12.13. 15:18:29

@AnnaKarenina: "A nyugdíjaslevélről meg az a véleményem, hogy a legtöbb idős embernek van unokája, akinek jövője az idős ember számára fontosabb, mint OV-nek. "

Az elmúlt 8 év, 19ezrestül, "reálértétéken befagyasztja a zorbán"-ra kaszakiegyenesítésestül nem támasztja alá a véleményedet.

Egyébként pont az állam részéről tapasztalható kiszámíthatatlan húzd-ereszd, osztogass-fosztogass, államosítsd-privatizáld hullámzás okozza ezt, hiszen joggal nem hiszünk abban, ami MOST saját zsebben/számlán.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.13. 15:19:51

@kíváncsivagyok: lenyúlnak azok... csak nem az utcakőért...

Kalmár 2010.12.13. 15:20:52

@hunocska: Igazán hiánypótlónak tekinthető a fenti komment, bár meg kell jegyeznem, hogy a 12.sorban egy tizedes vessző rossz helyre került........

AnnaKarenina 2010.12.13. 15:21:02

A cikkben foglaltakra vonatkozóan még annyit, hogy OV-ék azért annyiban nagyon is előrelátóak voltak, hogy kiiktatták az alkotmányos kontrollt, az emberekről meg úgy gondolták, hogy elég lesz néhány demagóg szöveg, sőt Selmeczi Gabriella megnyilvánulásai alapján néhány ostoba szöveg.
Most megpróbálják (egyeztetni már késő) feldarabolni a társadalmat érdekcsoportok szerint és szembeállítani őket. A lengyel példa azonban megmutatja, hogy OV kardoskodásai nem célravezetők, nem használnak az országnak.

lüke 2010.12.13. 15:21:27

@hunocska:
elég hibásan
csak fejletlen országokban oltanak
Dániában nem is tudom mikor oltottak utoljára

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.13. 15:22:03

@kubatov_kommunista: azért ne becsüld le, azóta megtanulhatta. Nem kell hozzá Bolyainak lenni.

Kalmár 2010.12.13. 15:23:54

@Kakusztánia: Emiatt volt az elmúlt 20 évből 12-ben szoci kormány?
Érdekes tanpélda.

l.x. 2010.12.13. 15:24:54

@AnnaKarenina: "Selmeczi Gabriella megnyilvánulásai alapján "

Szijjártó és Selmeczi - minimum ők ketten jelzik, hogy OV fair játékos. Úgy játszani, hogy őket a csapatban tartja, az ellenfél iránti tisztelet, sőt az ellenfélnek szurkolás tagadhatatlan jele.
Vonnegut-féle esélykiegyenlítők.

lüke 2010.12.13. 15:25:06

@l.x.:
itt mindnki ezt rajzolja,
csak verbális finggal-kopirájtbájhepci-

AnnaKarenina 2010.12.13. 15:29:31

@l.x.: A nyugdíjasok nem képeznek már számottevő érdekérvényesítő csoportot, egyetlen jelentős szerepük a választásokkor adódik. Ha most OV a nyugdíjasokhoz fordul azt azért teszi, hogy elmélyítse az amúgy is mindig létező nemzedéki konfliktust + félelmet keltsen a nyugdíjasokban, mert kiszolgáltatott csoport. De egy családon belül egy nyugdíjas nagyszülő pontosan tisztában van azzal, ami a gyereke, unokája nyugdíjpénzével történik. Én erre alapozom a véleményemet.

Kakusztánia 2010.12.13. 15:30:58

@Kalmár: Most is szoci kormány van.

AnnaKarenina 2010.12.13. 15:31:04

@l.x.: :) Vonnegut legalább istencsászár.

aszekelyek 2010.12.13. 15:31:08

@török gábor: Képzeld kedves Gábor, ma egykor azt mondta be az info rádió, hogy szó sincs róla, hogy megengednék a lengyeleknek pontosan azt , amit eddig nekik sem. Valaki hazudik itten. Érdemes lenne ezt az EU közleményt eredetiben fellelni. Tényként nem állítja az index sem csak úgy tesznek, mintha az lenne.. :D -ahogy szokás náluk. Arról persze nem írnak, hogy az , ami náluk lehetséges , nálunk a túlzott deficit miatt nem. Ez randa csúsztatás szerintem.

M_Runcájsz 2010.12.13. 15:35:14

Hát igen, a kisnyilaspárt elérte, amit 20. század elején elődei. Más országok jól járnak, mi meg a saját balfasz döntéseink miatt csoffadunk össze. Egyszer területileg, másszor gazdaságilag.

Squid 2010.12.13. 15:39:32

Kedves Török Gábor!

"A politikában azonban ritkán jön el a deus ex machina, amit egyszer már elrontottak, azt legfeljebb szépíteni lehet."

Hát most akkora rohadt nagy mázlijuk van, hogy eljött és kihasználhatnák a csorba kiköszörülésére. A Lengyeleknek sikerült átverni az EU-n, hogy beleszámítsák bevételként a mnyp pénzeket.

Most és csak nagyon rövid ideig megfelelő PR-al, el lehetne állni a mnyp rendszer szétdrimbolásától és azt mondani "mi győztünk a blöffünkkel rákényszerítettük az EU-t hogy kedvezően lépjenek" és lehetne "Szabadságharcozni" meg "Forradalmazni" hónapokig.

Ha ez nem Deus Ex akkor nem tudom mi az! Ha lenne eszük kihasználnák!

tbb 2010.12.13. 15:40:30

@török gábor:

Tudom. De mégis az volt a látszata. Lásd pl. a Véleményeket itt jobbra fent.

l.x. 2010.12.13. 15:41:06

@AnnaKarenina: "De egy családon belül egy nyugdíjas nagyszülő pontosan tisztában van azzal, ami a gyereke, unokája nyugdíjpénzével történik. "

Van, akit érdekel, és tényleg világos neki, és van akit egyáltalán nem.

Anyósom nyugdíjas, amellett bizt. üzletkötő - abból ítélve, hogy se pro se kontra nem nyilatkozik, sejthető, hogy a szakirányú pánikhoz viszonylag közel SINCS egységes álláspont.

Édesanyám - igaz, neki még van 1 éve - is engem kérdezget, hogy ezt most, hogy kell érteni, mert sarkított pol. adót nem néz, a többiből meg csak a szokásos adok-kapok jön le.

Mindazonáltal, azon szegmens, amilyik érdeklődik és ért, furcsa volna, ha most zsebben nyílt bicskával közlekedne, miközben szeme se rebbent, amikor a nyugdíjkasszát 500M-dal kellett szintén a gyereke/unokája (fizetésének) terhére kipótolni, hogy fussa a 13. havira... vagy már a 12-re.

Ezzel csupán aszondanám, hogy - talán csak az érintet manyup tagokon kívül - bárki, aki határozottan állít most valamit, saját magát köpi szembe.

Ringlósztár 2010.12.13. 15:41:18

@l.x.:
Ezért kell ágazati és nem pénzintézeti MNYP-ben tagnak lenni.
A legnagyobb MNYP az OTP-é, ami a legxarabb hozamokat érte el, pedig mérethatékonyság alapján ennek kellett volna a legjobbnak lennie; de nem is panaszkodik Csányi a focistahaverjának, hogy ne szúrj ki velem, te aranylábúgyerek, mert így veszítek 800.000 ügyfelet, örül, hogy még a nyomait is eltüntetik annak, hogyan finanszíroztatta az OTP üzleteit a MNYP tagok pénével.

sárkányfő 2010.12.13. 15:44:29

@Diocles:

És vajon a Magyar Nemzet a független, kétoldalú, korrekt tájékoztatás jegyében lehozta a választ is? :)

Én biztos vagyok benne, mert a MN nem egy elvtelen fideszes propaganda-újság!

Azok kedvéért, akik nem olvasták a nyilván az mno-hu által is lehozott választ, íme Oszkó Péter válasza Kun János állításaira:

"Ismerem és nem értek vele egyet. Mint sok helyen elmondtam, hosszan és részletesen kiszámoltuk a kormányzati munkánk során azt is, hogy milyen időszakra és mennyit lehet nyerni a visszaállamosítással, aztán pedig mennyit lehet veszíteni, mert mi nem vaktában hoztunk döntéseket. A számítás alapján pedig, amelynek vélhetően most is meg kell lennie az NGM-ben, a veszteség egyértelműen sokszorosa az átmeneti előnynek, ráadásul tartósan meg is marad. Már javasoltam újságíróknak, hogy esetleg kérjék ki ezt az előkészítő tanulmányt, érdekes lenne olvasni a megállapításait.
Lehet azon fanyalogni, hogy érdemes volt-e ezt a pénztári rendszert a kilencvenes évek végén elindítani (ismereteim szerint a hivatkozott szakvélemény is leginkább ilyen érveket tartalmaz), de ez már teljesen érdektelen akkor, amikor túl vagyunk a nehezén, magyarán 12 év felhalmozáson, miközben a kínkeserves takarékoskodás tényleg az ország számára kritikus időszakban történt, most viszont már hamarosan az előnyök jelentkeznének és egyáltalán nincs rászorulva az állam a vagyon felélésére, így a rendszer lerombolása totális felelőtlenség. Az, hogy ez csak 2015-ig van kedvező hatással az államháztartásra, utána viszont örökre kedvezőtlen lesz a mérleg, elég egyértelmű számítás, nehéz félremagyarázni.
Mindez nem azt jelenti, hogy a pénztári rendszernek nincsenek hibái (járadékszolgáltatások szabályozatlansága, költségek relatíve magas volta, pénztári átlépések szabályozása stb.), jelzem, hogy mi ezt meg is tettük, de vélhetően az akkor ellenzékben lévő Fidesz nyilvános kampányának hatására, melynek során a szokásos abszurd politikai érvelésével azt állította, hogy privatizáljuk az egyébként is magántulajdonban lévő pénztárakat, a köztársasági elnök a parlament által egyébként elfogadott törvényt megállította (megjegyzem, ha nem tette volna, lehet, hogy most nehezebb volna ledarálni a pénztárakat)."

oszkopeter.blog.vg.hu/2010/11/27/az-eurostat-figyelmebe/

tbb 2010.12.13. 15:46:59

@guvernalista:

"tehát akinek ez a sztori nem tetszik annak ezután sem fog, és akinek meg tetszik, az meg mindennek tapsol."

Itt a blogon. De IRL az emberek zöme normális.

aszekelyek 2010.12.13. 15:47:16

@Ringlósztár: @AnnaKarenina: Szerintem is tisztában van vele. A java. Az értelmesebbje. Pontosan. Azzal is, ha neki csökkentené Orbán a nyugdíját, ő is, meg a gyerekei is teli szájjal ordítanának rá.Azok, akik kussoltak, amikor bajnai elvette azt a 8o ezret is, amit gyurcsányi még tutira megígért nekik. Biztosan megszavazták, hogy az öreg szüléjük fizessen gyógyszerfelírásért is, ők maguk pedig a gyerekeik oktatásáért baromi sokat. Legyen mit elqrni a ballibnek. Vannak ám olyan nyugdíjasok, akik meg ezt gondolják magukban. persze ha valaki nem képes elvonatkoztatni attól, hogy úgy tekint a manyupban lévő pénzére, mintha az neki mindig , sőt haszonnal megnövelve a zsebében lenne, nem pedig egy nagyon kockázatos, nem általa irányított befektetésére, azzal nincs mit tenni. Annak korlátolt a felfogóképessége.

l.x. 2010.12.13. 15:49:04

@Ringlósztár: "Ezért kell ágazati és nem pénzintézeti MNYP-ben tagnak lenni."

Látod, ez máris egy újabb változó az egyenletben. Pusztán azt nem definiálva, hogy ki hol tag, máris van mozgástér a hantára... izé píárra pro és kontra is.

Jaffar 2010.12.13. 15:49:27

Maximálisan egyetértek T.G.! A fidesz nem bírt ki fél évet és máris kimutatta, hogy milyen is valójában. Bármennyire is védik a bérkommentelök, már az "ösfideszesek" is kételkednek, hogy akkor most mivan, miért? A nagy kérdés az, hogy :

Ennyire képesek 2/3-ad birtokában? Csak ennyire? Ha anno GY.F. birtokolt volna 2/3-ot és mögötte lettek volna annyian, mint most a fidesz mögött a válsztásokkor, akkor mára már biztos jóval elörébb lennénk. Ehelyett mi történik? Az eddig profinak gondolt fidesz, lassan a jobbik színvonalára süllyed, amikor össze-vissza hazudoznak, minden nap persze mást.

aszekelyek 2010.12.13. 15:50:16

@tbb: Az a lényeg, nem? az ő szaros kis pénze... az ország nem az ő biznice...Igazi balekok....

Diocles 2010.12.13. 15:50:24

@ó jaj:

"a köztársasági elnök a parlament által egyébként elfogadott törvényt megállította"

ebben az egyben igaza van Oszkónak, ha Sólyom aláírta volna a törvényüket, akkor az az évszázad biznisze lett volna, formálisan valóban nem privatizáció, de a gyakorlatban nagy nemzetközi bankok, biztosítók kezére lehetett volna játszani azt a bizonyos 3000 milliárdot, mégpedig villámgyorsan.

sosem voltam Sólyom-fan, de örök hála neki, h átlátta a szitut, és megtorpedózta.

ssi 2010.12.13. 15:50:43

@panelburzsuj:
bérek rendezése, arányosítása - koncepció s az elfogadottság is hiányzik

mesélték: németeknél szűkebb a jövedelmi olló, a bécsi Rózsadombon nincsenek túl puccos házak (lüke majd besegít), skandinávok pl. öltözködése egységesebb, egyszerűbb ....

én azt sem tudom, hogy a manyup-pénz az előírt törlesztésekhez kell-e, az árfolyamváltozás, ill. leminősítések hatásának ellensúlyozására, vagy előtörlesztésre, vagy a normál törlesztés mellet a hiány tartásához, vagy az újabb intézkedések fedezetére, vagy mire

viszont, aki bizalmat vár, kér, annak bizalmat kell ébresztenie a másikban, még akkor is, vagy főleg azért, ha pont a bizalom ingott meg eddig a legjobban, s mindegy hogy mások miatt

@lüke:
érdekes lenne
hol kezdődik a vagyon?
volt már ilyen a világban?
Te osztrák állampolgár is vagy, vagy csak ott dolgozol, élsz?

@hunocska: adatközlésből - jeles, @Kalmár: elemzésből - jeles :-)

Szimba 2010.12.13. 15:52:32

@Kakusztánia:

Elég régi lehet az a Kretén Magazin, mert már megszűnt.

Kalmár 2010.12.13. 15:52:53

@aszekelyek:
Egyetértek.
Mindenesetre emlékszem arra amikor teleköpte a szocipárt a médiát a 19ezer forint elvételével.
Egy sikeres kormányzás után választást veszített a Fidesz egy ilyen kampány miatt.
Ha most tényleg bekövetkezne, mi történne?
Mekkora esélyt szalasztottunk el, most amikor sokezer milliárdot kaptunk az Eu-ból.
Most fizethetjük vissza a sok csalás és korrupció miatt.
Szégyen.
Azt hiszem nagyon igaz az a mondás, hogy:

- Egy darab egyforintossal, az edész világot el lehet takarni, ha elég közel tesszük a szemünkhöz.

Most újra ez folyik.

lüke 2010.12.13. 15:53:29

@tbb: csak ,azt az egy országot szeretném ,ha megmutatná valaki ,ahol
40, 50 etc korodban
kiveheted a kötelezö nyugdij befizetéseid, mint a sajátodat
(nem magán befizetésböl)
és rendelkezhetsz vele

lüke 2010.12.13. 15:56:18

@manyike:
nem tudom volt -e,de ez nem kizáró ok
mondjuk 20M felett

az én állampolgárságomtól ez független

sárkányfő 2010.12.13. 15:57:51

@Diocles:
A lényeg ugyebár az lenne, hogy miután túl vagyunk nehezén, és a sok meló után már végre termőre fordulna a nyugdíj-fa, kivágjuk és eltüzeljük:
"Az, hogy ez csak 2015-ig van kedvező hatással az államháztartásra, utána viszont örökre kedvezőtlen lesz a mérleg, elég egyértelmű számítás, nehéz félremagyarázni."

Amit erre írtál, kb. lényegtelen, viszont bájosan abszurd, ugyan hogy is lehetett volna átjátszani bárkinek is a vagyon, drága Diocles? :)
Nem tudom milyen paranoid lázálmokat tömtek a fejedbe a hírtévében, de örömmel közölhetem, hogy semmiféle rablási kísérlet nem volt, nem is lehetett, ilyen alapon a nálunk lévő külföldi bankok is elvihetnék az ott tartott pénzünk, de nyugi, ez se nem valószínű, se nem lehetséges.

Aki itt lopott-rabolt, azt úgy hívják, hogy Orbán "utánam az özönvíz" Viktor

aszekelyek 2010.12.13. 15:58:38

@a-kis-herceg: Akkor ketten már olvastuk ezt és értjük is:)@l.x.: bla, bla, bla... mennyivel jobbak azok a pénzkezelésben? Számokat és neveket akarok hallani! :D

gp 2010.12.13. 15:59:35

@Táskás Tóni: mások meg mástól érezték ugyanezt. Ilyen a világ.

tbb 2010.12.13. 16:02:03

@l.x.: :))))

Bár az az igazság, hogy ők a vezérpiárosok által konstruált csodafegyverek.

Id. Lencsés István 2010.12.13. 16:02:37

@manyike: Tényleg engem megdicsértél? Adatközlésből jeles?
Miért, nem az én érdemem. Vállaljam fel és legyek hazug? Nem akarod te sem! Ja, hogy megtaláltam? Inkább fogalmazzál úgy, hogy ez elvárható volt tőled hunocska!

Egyszónak is száz a vége sorra halnak a kötelező MNYP-sek, ami rossz, de gyászukban nem segíti a családukat, viszont anyagi segítség az van, tisztességesen eltemethetik azt, aki dolgozott, gyűjtött és örökített.

Diocles 2010.12.13. 16:03:53

@ó jaj:
nagyon ritkán nézek hírtévét, amióta Ókovács elment, azóta meg sosem.
neked sem ártana, ha néha kiszabadulnál a vulgárliberális propaganda fogságából.

de oké, lássuk a medvét:

- komoly kifizetés még a manyupok saját bevallásai szerint is csupán 2020-tól van, addig viszont az államnak évi min. 300 millárd forint hitelt kell felvennie, h pótolja a manyupoknak befizetett járulékokat.
Tehát Oszkó baromi nagyot csúsztat, amikor azt mondja, h rövidesen jönne a megkönnyebbülés, ez ugyanis jó esetben is tíz év...
- azt mondja Oszkó, h nincs vészhelyzet, tehát nem kell a pénz? ez már a vicc kategóriája, válság idején, túlzott deficiteljárás alatt a magyar állam végképp nem teheti meg, h fenntartson egy ilyen méregdrága rendszert...

- Oszkó személyes szempontjait megértem, nemhiába lett ő az ország egyik legggazdagabb embere.

AnnaKarenina 2010.12.13. 16:04:05

@l.x.: Értem, de nem szeretném azt elfogadni, hogy vannak a gaz nyugdíjasok, akik a többiek rovására élnek.
Főleg, hogy rengetegen vannak, akik kikerülik, vagy mindenféle módon csökkentik a közteherviselésüket, és ők még aktív szereplői a gazdaságnak. Persze a legvégén az látszik, hogy a nyugdíjasok miatt van az egész. És akkor ideidézhetném egy másik kedvenc könyvemet, Sumner Locke Eliot-ét, az Elmenőben-t, amiben az öregeket bizonyos életkorban elaltatják.

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/idoszaki/regiok/orsz/nyugdij/nyugdij10.pdf
Az anyag 11. oldalán a 9. ábrán láthatók a nyugdíjösszegek és arányuk. Az átlag 92 ezer Ft körül van.

Id. Lencsés István 2010.12.13. 16:07:57

@Kalmár: Kedves Kalmár!

Mi a baj? Linket is tettem szíves tájékoztatásul.

Igazán hiánypótlónak tekinthető a fenti komment, bár meg kell jegyeznem, hogy a 12.sorban egy tizedes vessző rossz helyre került........

Id. Lencsés István 2010.12.13. 16:10:28

@lüke: Nem mondod? Most akkor a mi szép magyar hazánk feljletlen, mert itt oltanak boldog, boldogtalant.

Te is szoktál oltogatni, de hatásosan.

aszekelyek 2010.12.13. 16:10:51

@ó jaj: kedves letagadó! A szocik törvénybe foglalták tavaly dec.14-én elfogadták, szdsz-msdf és függetlenek is, hogy a magántulajdonát a befizetőknek beolvasztják az arra jelentkezőkbe, biztosítók, amelyek nemleges választ adnak err a megadott határidőig, azok at végelszámolással megszüntetik. Vettem a fárdságot és kitúrtam a szoci törvény szövegét. Meg azt is, hogy az AB pontosan miért is kaszálta el a baloldal eme szándékát. Mert minden jogát a pénztártagnak átruházta volna a beolvasztóra és megszűnt volna a joga a meghatározásra a befizetőnek , hogy ő döntsön milyen kockázatú befektetést emgedélyez. Ilyen apróságokat akartak csak elkövetni. Lerázva magukról minden további követelés lehetőségét is!!!!!, mert ha ez így megvalósult volna, csak a biztosító felé lett volna követelési joga a magántulajdon eredeti birtokosának. Ők pedig jól megszabályozták, volna, egész másképp, ki , mit, mikor kaphat és hogyan. Pld a járadék összegének számítása... nőknél sokkal kevesebb, mert bizt. matek alapján tovább élnek.. Elég ez, vagy még soroljam? Persze a tüntetőknek erről semmi gőzük sincs. Sólyom úr az, aki nem hagyta ezt megtenni a magyar pénztártagokkal. Sokkal súlyosabb érdeksérelemre mondtak igent ballibék, akik ettől ma teljesen hiteltelenül ágálnak éppen saját maguk miatt a jelen változtatás ellen. Nem tudom, mitől nemzeti az a párt, amely kiadná a z nemzet összerakott kis vagyonát soha többet nem látomra , külföldi biztosítókhoz.

lüke 2010.12.13. 16:15:11

@hunocska:
igen, ez a szakmám:)
egyetlen fejlett országban nem oltanak,legalább 30 éve s tüdöszürés sincs mert egy 2x2 cm-s Odelca képen nem látsz sokat, mégis kevesebb a tüdörák
s magasabb a várható életkor

aszekelyek 2010.12.13. 16:20:16

@hunocska: Úgy érti, hogy ahol enyi a kilátástalan létű és lelkibeteg, depressziós alkoholista, meg olyan rossz a lakosság általános egészségi állapota, mint nálunk. Tényleg nem oltanak az elsőkörösök zömében. Anglia és Németország biztos, onnan első kézből van infom.

Id. Lencsés István 2010.12.13. 16:20:18

@aszekelyek:
Székely barátod a Cselényi lelépett a Dunától, pedig Orbán kedvence is volt, a szocik is hagyták.
index.hu/kultur/media/2010/12/13/ma_bejelentik_az_onallo_kozmedia_megszuneset/

Most gyászolnak szegények, de mindenki! Mi is gyászolunk, mert tényleg sok értékes embernek távoznia kell. Mit lehet tenni? Tudnád mennyi és mennyi erdélyi, vajdasági magyar kapott megfelelő álláslehetőséget ezekben a médiumokban?

Nos lefejezte Őket is a nagy erdélyi utazó, Viktor.

sárkányfő 2010.12.13. 16:20:22

@Diocles: no-no, valamilyen tudat- és valóságmódosítót csak szedsz folyamatosan, ha ilyeneket írsz :)

szeretném én látni azt a linket, amelyben 2020-ra teszik az első érdemi hasznot, bár kb. mindegy, mert hasznos, megtérülő, sőt stabilan nyereséget hozó projektet lehet finanszírozni akár adósságból is, sőt mondhatnám: kötelesség.
és idővel az átállás terhét álló adósságot pont abból a pénzből lehetett volna visszafizetni, amit majd már nem kell kifizetni a nyugdíjasoknak...

arról már nem is szólva, hogy ezzel sikerült volna végre legalább részben elszakadni a kommunizmus egyik igazságtalan és szar örökségétől, rejtett óriási terhétől, ami tudjuk hová fog vezetni 20-30 év múlva.

annak örülök, hogy már nem erőlteted ez a "mnyp-k kijátsszák külföldre a pénzünk"-féle bolondos és abszurd blöfföt :)

cserébe megpendítetted az "Oszkó gazdag" húrt, hátha a gazdagok elleni általános ellenszenvet (és sejtetést, hogy honnan van pénze) ki lehet játszani. Tőlem játsszál csak a hír-tv és mno napi gyakorlatából jól ismert aljas és piti kis húrokon, sejtetéseken, blöffökön és abszurd állításokon, kb. leszarom. A mostani kormányban két milliárdos oligarcha is van (vagy több, csak azok jobban titkolják), szóval vigyázz, ez a "gazdag, a többi tudjuk"-sejtetés kicsit kétélű fegyver.

A válság-hiszti-blöff-cirkusz is elő lett húzva, örömmel közlöm hogy pénz van, válság nincs (Orbán szerint sem...), és ezt már alaposan ki is fejtettem itt pár órája, mindjárt bemásolom újra, csak neked!

ssi 2010.12.13. 16:20:59

@hunocska: imádom az élet apró kis poénjait, ennyi - Te a sok, bármilyen adathalmazzal, Kalmár a szellemes kommentjével - csak ennyi

tartalmilag más - nem erre gondoltam - sajna, az öröklés jogát is elveszik

ezért is jó a T.G. blog, mert sok az új infó, s a különböző vélemények
várjuk máskor is, s hogy elvárható-e? - nem ismerlek

Id. Lencsés István 2010.12.13. 16:22:21

@lüke: Kedves Lüke! Nagyon szépen köszönöm, tényleg az ilyen emberek miatt vagyok itt, mint te például. Mindig lehet tanulni!

sárkányfő 2010.12.13. 16:22:52

@Diocles:
íme, ezt írtam itt nemrég a hatalmas válságról (de Orbán maga is elismerte, 3x is, hogy stabil a pénzügyi helyzet: Berlinben, a vállalkozók klubjában, meg valahol még egyszer):

"adócsökkentés: 500 mrd ft. csak a tehetőseknek, persze. mert nagy válság van.
reformok: matolcsy 6-800 mrd ft-ra árazta be a jövő tavaszra beígért (fideszes ígéret... hehe... majd ha piros hó esik) reformok hasznát. miért nem idén, ha ennyit hoz?
nyugdíj- és béremelés: + 130 mrd ft.
+ stadion + egyházi támogatás, + jövedéki adó részleges eltörlés (+ meg amit még nem ismertek be.)

Már a jobbos Mellár is felrótta már a kormánynak, hogy nem kezdett neki egyből a reformoknak, időpocsékolás megy, eddig fél év ment el semmire. nem azért kért 2/3-ot orbán, hogy "gyorsabban tudjunk haladni"? 2/3-dal nemhogy egy helyben kéne toporogni, hanem repülőrajtot lehetett volna venni. ehelyett pénzbehajtás van, meg AB-kinyírás, meg schmitt, polt, domokos, szalai annamária, meg többi szar.

Összegezve tehát:
- adócsökkentés: - 500 mrd
- reformok halogatása: - 600-800 mrd
- nyugdíj- és bérmeelés: -130 mrd
- stadion, pálinka jövedéki adó, egyházi támogatás: - 50 mrd

Összesen: - 1280-1380 mrd.

És ha jó kormányzást mutatna be a kormány, akkor nem nőnének, hanem csökkennének a CDS-felárak, olcsóbb lenne az ország finanszírozása, stb, ezt már be se árazom.

Kerekítve: 1300-1500 mrd ft-tól esik el jövőre a költségvetés, ezt pótolják be a nyugdíjkaszával. A nemzeti kommunisták meg hazudoznak össze-vissza."

Ted Striker 2010.12.13. 16:23:18

A folyó kiadásnak látszó tárgy esetének fennforgása - avagy a fent taglalt kommunikáció csimborasszója:

A kormány nevében Cséfalvay Zoltán válaszolt. Tóbiás azzal zárta felszólalását, hogy az az út, amit a kormány választott, járhatatlan. Cséfalvay szerint viszont az az út járhatatlan, amin a szocialisták haladtak, hiszen nőtt az államadósság, részben a magánnyugdíjpénztári befizetések elszámolási szabályai miatt is. Azt állította, hogy a magánnyugdíjpénztári pénzeket nem folyó kiadásokra fordítják, hanem "az államadósságot fogják törleszteni belőle" - hogy ez miért ne lenne folyó kiadás, azt nem fejtette ki. Elismerte ugyanakkor, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikája szokatlan, hiszen nem csökkenti az állami kiadásokat, hanem inkább a gazdaságösztönzésre koncentrál. Igaz, szerinte mindeközben az államháztartást is stabilizálják, vagyis mégis folyó kiadásokra költik a nyugdíjpénzeket.

index.hu/belfold/2010/12/13/parl_1213/

Id. Lencsés István 2010.12.13. 16:25:04

@manyike: Ismersz biztosan: Én vagyok a jóságos, nem bosszúálló, segítőkész, munkára mindig kész, nem tolvaj!

Tisztelettel:

Ember

sárkányfő 2010.12.13. 16:26:43

@aszekelyek:
- mit tagadtam én le?
- miért adni ki bárki a pénzt külföldi biztosítókhoz?
- amit írtál, annak egyáltalán mi köze ahhoz, amit én írtam?

higgadt, szerkesztett, követhető választ kérek, de tényleg, hogy értsem is mit akarsz.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.12.13. 16:27:16

@Diocles: Nocsak, egyszer jó a Sólyom máskor meg nem? Ha nekünk tetszőt csinál akkor jó, ha nem akkor meg abcúg?
BTW most vajon ki lenne, aki egy hasonló méretű faszságot meg tudna állítani? Schmitt Pál? :-) Még leírni is nevetséges volt :-)
De segítek: senki, mert minden ilyen funkció gondosan ki lett iktatva a rendszerből. Kiváló. (nekem korábban is szimpatikus volt Sólyom, és örültem is, mikor elkaszálta a szocik mnyp->biztosító konverzióját)

lüke 2010.12.13. 16:27:57

@hunocska:
ne viccelj már:)
ahol a TBC-Infektioriziko 0,1%
alatt van ,ott csak a magas risiko csoportot kell beoltani
ha ezt itthon betartanák, lenne nagy felbödülés
( s az oltás nem olyan veszélytelen)

aszekelyek 2010.12.13. 16:28:22

@Kivlov: Várjáál, Az első Orbán kormány szerintük elvette a 29 ezer ft-jukat:D Állítólag baloldaliaknak nem sült ki a szemük ezt állítani.Amikor a legkisebb nyugdíjakat emelte Orbán és a kiemelt és potyázók meg kellett várják a sorukat. Nem változtak egy hajszálat sem. @manyike: Nem vesztik el. A házastárs örökölhet. Ez is félig igaz csak. juteszembe gyurcsányinak sok száma volt 2oo6-os tévé vitában. Olyan kár, hogy egy sem volt igaz...., mint most a szoci propagadában.@ó jaj: Van olyan adatod, hogy tuti pénz , hegyekben megvan, amiből lehet 2o13-ban fizetni??? Tedd közzé! Meggyőződnék róla! Akkor meg mi a fenéért akarták beolvasztani tavaly azokba a biztosítókba?????

AnnaKarenina 2010.12.13. 16:30:15

@aszekelyek: Nem tudok sokkal többet mondani erre, mint amit már leírtam. Azt, hogy a mnyp. nyugdíjpénz az adott tag tulajdona azt törvény mondja ki (1997. évi LXXXII. Tv. 5. par.), a fizetésből kifejezetten a nyugdíjra vonják le. A befektetésedről éves elszámolást kapsz, dönthetsz arról, hogy másik mnyp. tagja leszel, megváltoztathatod a befektetési portfoliót. Természetesen vannak benne kockázatok, de legalább ilyen kockázatot jelent manapság a tisztán állami nyugdíjrendszer, amikor fogalma sincs az embereknek, hogy 20-30-40 év múlva milyen nyugdíjtörvény fogja szabályozni a majdani nyugdíjukat. És ehhez adódik, hogy tudjuk a népességcsökkenést, tudjuk, hogy sokan nem fizetnek semmilyen, vagy reális járulékot, tehát ez a nyugdíjrendszer erősen halódik.
Azt is írtam, hogy nem bánnám, ha állami alapon kezelnék ugyanígy a nyugdíjjárulékokat. Lehetnének az államnak kevésbé kockázatos befektetései, pl. állami bérlakásprogram, amivel a fiatalok elkerülhetnék az irreálisan magas kamatú lakáshiteleket és haszon is realizálódna belőle. De biztos lehetnének más ötletek is, szerintem ilyeneket várnánk azoktól, akik kormányozni akarnak egy országot.

aszekelyek 2010.12.13. 16:32:29

@ó jaj: Légyszíves a tavalyi megsemmisített baloldali törvényt, a szándékukat értékelni . Miért akarták beolvasztani a kötelező magánnyugdíj pénztárakat biztosítókba ? Ez a kérdés. A törvény szövege ezt tartalmazza. Ha nem olvastad, elérhető az Országház honlapján. Az AB. Sajtóközleményeiben. Idei januáriban. Majd nemsoká jövök. Olyan választ kérek, amilyet te. Köszönöm.

Id. Lencsés István 2010.12.13. 16:33:37

@aszekelyek: Nem haragszol, ha megjegyzem kellő tisztelettel, egy levélben miért írsz három személynek, három különböző témában, egynek sem adsz igazat.

sárkányfő 2010.12.13. 16:35:06

@aszekelyek: lazíts. a mnyp-ak portfóliókezelését a törvény mindig is szabályozta. pl. a portfólió felét kötelező volt államkötvényekben tartani, azokban is vannak. A maradék fele pedig szintén állampapírokban, illetve részvényekben vannak, függően attól, hogy biztosabb vagy kockázatosabb portfóliót választott a tisztelt ügyfél. mindezek összértéke már átlépte a 3000 mrd forintot. senki nem vádolja a mnyp-akat sikkasztással, már csak azért sem, mert az államkötvény-vásárlásokat és részvény-vásárlásokat az illetékes állami szervek jegyzik, könyvelik.
ami a "beolvasztást" illeti, erről még nem hallottam. én arról hallottam, hogy rt-évé akarták ezek cégformáját átalakítani, hogy könnyebben és hatékonyabban tudják ügyfeleik érdekét képviselni.

guvernalista (törölt) 2010.12.13. 16:35:13

@tbb:
akivel találkozom az vagy hisz az egészben, vagy nem, vagy nem tudja. tehát ez a sztori nem a kommunikáción múlik, hanem azon, hogy a kormány az így szerzett hogyan sáfárkodik. tök mindegy, hogy mit mond orbán a facebook-on. ez akkor lenne érdekes, ha most fifti-fiftire állna két rivális pártszövetség, és néhány ezer szavazaton múlna, hogy ki szerez többséget.

török azt állítja, hogy ha ezzel az orbános szöveggel indítanak, akkor nem lett volna közfelháborodás. török még a kávéscsészének is jelentőséget tulajdonít. erre mondom az, hogy ez szerintem szánalmas. ugyanis ezzel indítottak. ezt mondták az elejétől is, hogy adósságspirálból máshogy nem lehet kijönni. az igaz, hogy voltak szerencsétlen mondatok, de ebben a videoban is vannak ilyenek. nyilvánvaló hazugságok.

--

a nyilvánvaló megoldás az lett volna, hogy az állampapírokat vonják csak ki, és a pénztárak a részvénypakettekkel tovább működhetnek tisztán piaci alapon. és ez ellen nem tiltakozott volna senki. mert a pénztárakkal informálisan tudatták volna, hogy a másik opció, hogy a rendszert bedöntik. a pénztártagoknak meg könnyű lett volna elmagyarázni, hogy a követeléseik egyik fele állampapírba volt, eztán azt a kincstár jegyzi, egyéni számlán. viszont a másik fele a tőzsdén forog. ahol lehet nagyot nyerni, és veszíteni is. de a kormány olyan rendes, hogy most te döntheted el, hogy milyen megtakarítási formát választasz.

itt nem a kávéscsésze a lényeg, hanem az, hogy tudják, hogy mit kell csinálni, vagy nem tudják.

sárkányfő 2010.12.13. 16:40:39

@aszekelyek:
"Miért akarták beolvasztani a kötelező magánnyugdíj pénztárakat biztosítókba ? Ez a kérdés."

Na, ez már tiszta beszéd. A válaszom: gőzöm sincs. Mint írtam eggyel feljebb is, én zrt-átalakítási szándékról hallottam, hatékonyság-növelési célból. Ha biztosítókba akarták volna ezeket beolvasztani, az se számít, mert akkor sem jelentette volna ez azt, hogy bárki is el akarta vagy el tudta volna "menekíteni" vagy sikkasztani vagy lopni a pénzt külföldi biztosítókhoz. Ez abszurd.
Mint írtam Dionak is, itt egy szereplő van, aki lop: Orbán.

Te viszont a 3 kérdésemből kettőre nem válaszoltál. Ezeket megismétlem:
- mit tagadtam én le?
- amit írtál, annak egyáltalán mi köze ahhoz, amit én írtam?

Ugyanis én eredetileg Dio felvetésére beidéztem Oszkó válaszát, amiben leírja miért hülyeség egy épp termőre forduló rendszert elkaszálni...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.13. 16:43:01

A Miniszterelnök Úr levelét olvastátok már, ami ki fog menni?
Konkrét ígéretek vannak benne, és Ő nem szokott hazudozni, mint tudjuk!
Szerettem volna csemegézni belőle, de most nem teszem..

elwood 2010.12.13. 16:43:57

@ó jaj: a kifizetés praktikus módja az életjáradék, az pedig biztosítói feladatkör és kompetencia.

a jelenlegi törvények nem is teszik lehetővé az életjáradék fizetését, ahhoz a pénztáraknak valamilyen módon biztosítóvá kell válniuk

Murderface 2010.12.13. 16:46:53

@Jaffar: Ébresztő. A politikusok ilyenek :) Az összes, párttól függetlenül. Egy nagy imbecillis, tolvaj család :D

AnnaKarenina 2010.12.13. 16:50:34

@lüke: Nem értem, miért beszélsz az oltások ellen, amikor a legtöbb súlyos járványt pont az a rendszeres, tömeges oltásokkal lehetett leküzdeni. A WHO a már leküzdöttnek tekintett betegségek esetében amúgy is leveszi a napirendről az oltás szükségességét. Ld. himlő, amely esetében az oltásnak Magyarországon több mint 200 éves előélete volt (!).

kamarti 2010.12.13. 16:51:31

amikor a tévé (talán ma már mindegy, hogy melyik) bemondta, hogy OV az egyik közösségi oldalon beszélt a "nyugdíjreformról" (és azért ott, mert ottan szervezték a hétvégi tüntetést, és megláttam a miniszterelnök urat ingujjban, nyakkendő nélkül (+kávéscsésza, laprop, papírok és zászlók) elmagyarázni a népeknek a tutit, esküszöm, minden korábbinál erősebb késztetést éreztem, hogy magam is regisztráljak, és feltegyem, majd kommentáljak.
de aztán egyrészt úgy döntöttem, erre a kis időre, amíg még vannak ilyenek, minek.
másrészt meg nem szeretném senki dolgát megkönnyíteni, akit azért fizetek (mint adózó állampolgár), hogy összerakja az IP-címemet a lakcímemmel meg a nevemmel, ha szükséges ugye.

mindenesetre az jutott eszembe, hogy lehet, hogy OV gyerekei meghallgatják aput, és elfogadják az érveit - amikor utólag elmagyarázza, miért oktrojált rájuk egy döntést
csakhogy én, az anyám vagy a ygerekem (a zemberek) nem vagyunk a ygerekei, és nagyon nem vagyok benne biztos, hogy Árpád apánk, Kádár apánk (és tetszőlegesen folytatható a sor, kinek mi fért bele még az eddigi életébe) után Viktor apánk utólagos magyarázataira is vevők vagyunk (államadósság ide vagy oda)
nem mellesleg: sztem a kölköknek is érdemesebb előre szólni, előtte megbeszélni...
azonkívül lehet, hogy az Orbán gyerekek kötelező jelleggel Ákost hallgatnak, de más gyerekek meg más dalokkal kapcsolatban érzik úgy, hogy kifejezik az érzéseiket, például ezzel:
www.youtube.com/watch?v=2fT4c9Ae96o
igen, Zorán parafrázis, elég mellbevágó, de mégis arra figyelmeztet, hogy nem vagyunk egyformák és hogy változnak az idők, meg a fiatalok - és attól, hogy a fészbúkon magyarázunk nyakkendő nélkül, még qvára nem vagyunk korszerűek és nem biztos, hogy a világ olyan, mint amilyennek mi gondoljuk, akkor se, ha kétharmaddal pajzsra emelt fülkeforradalmi vezérek vagyunk)

Spiro 2010.12.13. 16:52:36

@AnnaKarenina:

A statisztikák szerint, nemzetközi összevetésben túl sok a magyar korhatárt el nem érő nyugdíjellátott (ha rokkant, ha nem). Lényegében ez okozza a nyugdíjrendszer deficitjét, és közvetve ez okozz(t)a az államadósság folyamatos növekedését is.

Továbbá a múltban beszedett járulék mértéke nem volt elegendő a rendszer fenntartható működéséhez, illetve a rendszer nem adaptálódott az aktívak/nyugdíjasok arányának radikális változásához (amit a politikai pártok dilettantizmusa, és rövid távú érdekeinek következménye, stb.).

Továbbá a magyar GDP, illetve az ebből következő adóbevételek nem tették lehetővé a nyugdíjrendszer, egyéb módon történő foltozgatását.

Abban egyetértünk, hogy ennek jelenlegi kezelése számos problémát implikálhat.

Az én véleményem szerint azonban a múlt hibáit nem célszerű a jövő generációkra terhelni (mondom úgy, hogy közelebb vagyok a nyugdíjhoz, mint a munkakezdéshez).

Ezért ésszerűbb lett volna az átlag feletti nyugdíjak csökkentésébe (plafon bevezetésével), illetve a potyautasok leszállításába több energiát fektetni (végre példát kellene mutatni, hogy ne legyen érdemes a potyautazásra spekulálnia százezereknek), hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyba kerüljön.

a-kis-herceg 2010.12.13. 16:52:48

A video üzenet utolsó mondatai járjanak eszünkben. "bízzunk a kormányban". de azért néha gyanakodjunk is, hogy mától minden nem lesz fenékig tejfel...

tizenegyker.blog.hu/2010/12/13/eletveszely_a_fehervari_uton

Id. Lencsés István 2010.12.13. 16:52:52

@ó jaj: Kedves Jaj!

Hallottam én már tönkrement országokról. Tönkrement Biztosító még nem volt Magyarországon a történelem során.
Ismereteim szerint Jókai Mór is fb tag volt például a Generalinál, meg az egyik nagyon híres polgármesterünk is. Nem Demszky és Tarlós. A NASA-t is biztosítják. Tudom nem erősebbek, mint Viktor, de azért tudnak valamit

Én a magam részéről nem tudom miért, jobban bízom egy biztosítóban, mint a 4 évente pénzt hurcolókban. Ja és a biztosítók jutalékot fizetnek, nem úgy mint a kormány/országgyűlés. Ezért költségtakarékosabb az MNYP/Biztosító/Bank.................................kormány, csak az adót nyúlja le, abból AUDI 8. JEEP, TeK, STADION, PÁPA 3 arany érme!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.13. 16:53:08

Levélben kapnak tájékoztatást a kormányfőtől a nyugdíjasok

A kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat, a kisfogyasztású háztartások számára nem emelkedik jövőre a gáz ára - derül ki Orbán Viktor leveléből, amelyet Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ismertetett szombati sajtótájékoztatóján. Ugyanitt elhangzott: az állami rendszerbe való visszalépéssel - amely az egyetlen lehetőségnek mutatkozott a nyugdíjrendszer megmentésének érdekében - mindenki jól jár; azok, akik jelenleg nyugdíjasok, akik néhány év múlva mennek nyugdíjba, illetve a fiatalok számára is kiszámíthatóbbá vált a rendszer.

Forrás: fidesz.hu

Így már minden világos! A kormány jót akar, nem lehet vitatni!

AnnaKarenina 2010.12.13. 17:00:16

@Spiro: Egyet is érthetnénk, nem vitatom, amit írsz. Viszont egyben biztos vagyok, csak akkor lehet megtenni, ha azoknak az embereknek lesz munkájuk. Mert attól én nem leszek nyugodtabb, hogy még több ember fog a "híd alatt" élni, pedig ledolgozott évek vannak mögöttük. A nyugdíj-plafon lehet, hogy jó ötlet, de egyre figyelemmel kell lenni, nem lehet a létminimumra (vagy alá) szorítani embereket pusztán azért, mert öregek. A magyar átlagnyugdíj 92 ezer Ft. Extra nyugdíja pár száz főnek van.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.13. 17:02:52

@namitirok:
...csak nehéz lesz megvalósítani!

Azt a vélekedést, hogy a hozamkifizetés elhúzódik, a tavalyi átlépések tapasztalata is alátámasztja. A múlt év végén ugyanis a magánkasszákból átléphettek [4] az állami nyugdíjrendszerbe az 52 év fölötti kasszatagok, ők ugyanis – hacsak nem rendelkeztek extrém magas jövedelemmel – állami nyugdíjasként nagyobb nyugdíjat kaphattak.

Ezek a múlt év végi visszalépésekkel járó pénzmozgások csak idén nyáron zárultak le véglegesen. A PSZÁF legfrissebb adatai szerint a kasszák 19 milliárd forinttal csak az idei harmadik negyedévben számoltak el, feltehetően adminisztratív okokból, például, mert a vagyon egy részét nem tudták megfelelően beazonosítani, így az utalások sem zárulhattak le időben, az első negyedévben.

Tavaly az érintett mintegy több mint százezer kasszatagból nagyjából 62 ezren váltottak – most, ha két és félmillió átlépővel számolunk, akkor is negyvenszer, ha mindenki átlép, csaknem ötvenszer többen lesznek. Ebből – és abból a tényből, hogy a háttérmunka most még el sem kezdődött – nem nehéz azt a következtetést levonni, hogy a magánnyugdíjpénzek államosításának pénzügyi, könyvelési szakasza ezúttal rendesen elhúzódhat."
Szerintem 2012-es söralátét-bevallásban mindenki visszaigényelheti a reálnyereségét, ha lesz egyáltalán (bevallás addigra:-)!
A fene ebbe a bürokráciába!:-P

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.13. 17:06:23

@a-kis-herceg: Fenn hát, csak képformátumban!
Azért nem annyira fontos, hogy leírjam újra, ugye?:-D
Meg hát változhat is a szöveg, míg odaér a postán, nem?
Kérdem még:
Ha 60 Ft egy levél előállítási költsége és 2.820e nyugdíjasnak megy ki, az mennyi forintban?
Valami 170 milló forintról olvastam valahol.
A Posta meg ingyér' viszi ki?

zkdqts 2010.12.13. 17:09:32

Attól, hogy szép a körítése (aggódó fejű miniszterelnök, már akinek ez szép) a hazugság még hazugság marad.

a-kis-herceg 2010.12.13. 17:11:34

@namitirok:

2 850 000 az több mint 2 706 292

azaz a 2/3 bőven meg lesz. sőt az új választási rend miatt akár 100% os parlament is.

kérdés csak az: minden nyugdíjas bizalommal van és HISZ a szebb közös jövőben?

Id. Lencsés István 2010.12.13. 17:14:02

@namitirok: Kedves Namitirok!

Nagyon fáj a szívem, szinte rosszul vagyok. Tudom megkérdeznéd, mi is a baj? Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy a Magyarországon meglévő 3,8 millió háztartást Viktor miért osztja meg? Miért feszíti a húrt, miért nem kompenzál, nem segít azokon, akiknek nincs bevezetve a gáz. Zokogom, mert tudom, hogy roma családok több gyermekesek. Sűrű a romák között az 5 (alapvető elvárás) - 10 gyermek nevelése, melyet a kormányunk okosan ösztönöz.

Egy roma, ha jól keres, akár havi 300 000Ft + pénzt vihet haza, viktor bizonyította.

500 ezer család nem kap gázt! (lehet, hogy ez jó hír! Célzatos?)

Tudni kell, hogy az 500 ezer kirekesztett családban (e-mail címűk nem ismert), akik nemkapnak gázzal támogatást, hány gyermek is él. 500 000 család = 1 000 000 fázós anya és apa, kormányunk és a KDNP elvárása szerint kell még minimum 3 gyermek (gáz nincs!)

Rövid matek és hoppá. eredmény = 2 500 000 ember gáz nélküli halálra ítélve. 1 000 000 szülő + 1 500 000 gyermek.

rockjano_ 2010.12.13. 17:16:14

Orbánék kommunikációja most legalább olyan rossz mint Gyurcsányéké volt.

Össze vissza beszélnek. Most akkor mi van a nyugdíjtőzsde című badarságokkal???

Én komolyan csak azt nem értem hogy hogy a fenébe tudnak ilyen népszerűek maradni.

A sok belső gond mellett a szocikat ez a világgazdasági válság teljesen padlóra küldte ahonnan még most sem tudnak tápászkodni. És ha ilyen gyenge kormáoldali politizálás mellett ez nem megy akkor hogy fog majd késöbb???

Id. Lencsés István 2010.12.13. 17:18:09

Itt olvasható, valaki nem kap gázt! Nem igazságos, hogy gázban, borban, pálinkában gondolkodik Orbán. Nem szeretném, nem esne jól, ha Fideszt irnék. Ma már a lányom és a fiam is belátja nem a Fidesszel van a baj, hanem a vezérekkel.

index.hu/kultur/media/2010/12/13/ma_bejelentik_az_onallo_kozmedia_megszuneset/

kamarti 2010.12.13. 17:20:27

@rockjano_:
'A Fidesz nagyon komoly hibát követett el, ha nem volt elég gondos és megfontolt akkor, amikor ebben az ügyben eldöntötte, lépni fog. Azt feltételezem, hogy ismerve néhány friss (és egyelőre nyilvánosságra nem került) kutatási eredményt, ezt most már a kormánypárt vezetői is tudják, látják, nem véletlen, hogy szinte naponta próbálnak korrigálni, módosítani az eredeti irányvonalon."

ez számomra épp azt jelenti, hogy egyes felmérések szerint kezd erodálódni (vagy jelentősen megfogyott?) a támogatottság
hát, hogy mennyire, hogy csak bben a kérdésben-e vagy általában, az nem derül ki a posztból (félek, a kutatási eredmények meg nem fognak napvilágra kerülni, nyilván belső használatra készültek és/vagy nem elég lojálisak a felhatalmazott kormánnyal...)

tbb 2010.12.13. 17:21:57

@lüke:

Ne hidd, hogy ezek a háborgók, valóban olyan hülyék, mint amilyennek mutatják magukat. Csak hát most ugye ez a kiadott mantra.

asola 2010.12.13. 17:26:22

A Fidesz egy kőkemény bolsevik-kommunista párt, totális központosítással (Orbán), agit-prop osztállyal (Szíjjártó papagájkommandója).

Kommunisták államosítanak magánvagyonokat, rombolnak le demokráciákat, szüntetik meg a média szabadságát.

Az pedig, hogy milyen nevetséges, kétbites populista kommunikációval próbálják eladni a szarabnál-szarabb kormányzásukat azt csak és kizárólag a Fidesz-birkák kajálják be.

Id. Lencsés István 2010.12.13. 17:31:19

@kamarti: Kedves Márti!

A FIDESZ-re szavazók nagy többsége teljesen normális, értékes ember. Az LMP-re szavazók is, a Jobbikra szavazók is, MSZP-re szavazók is. Egy ember és holdudvara nagy lehetőséghez jutott, de becsületüket, ennél fontosabb a választó bizalmat elveszítették. Persze, hogy felháborodtunk, mi pártsemlegesek, a hagyó, zuschlag, hunvald féle embereken, de ezeket legalább elkapták a Bajnaiék. Nem kapták el simicskát, kayát meg a többit. Nevetséges, kínos polt úr jelenléte. Tudni kell, hogy a közvéleménynél jobban tud mindent az orosz, német, amerikai és az izraeli titkosszolgálat és sajnos ezért nem lesz gyarapodás, mert ezek bizony a nagytőkét szolgálják ki. Orbánon, mint forradalmáron hasfájásig nevetnek. Sajnos nagy szégyen ez országunkra.

rockjano_ 2010.12.13. 17:33:19

@kamarti: Igen igazad van az látszik hogy idegesek és zavarodottak.

Az is biztos hogy minden nap közvéleményt kutatnak, és az alapján politizálnak ez lehet az egyik erősségük, meg talán gyengéjük is. Ezért nincsenek hosszútávú koncepcióik.
De akkor sem értem hogy tudnak ilyen népszerűek lenni még mindig??? Vagy csak várnom kell még néhány hónapot??

Meg hát a legnagyobb kérdés hogy lesz-e az mszp-ben annyi erő hogy normális pártá nőjje ki magát újra??? Nagyon kétlem sajnos.

Abban viszont biztos vagyok hogy nem lesz új kihívó. nincs lehetőség, nincs társadalmi igény, maradnak azok akik vannak.

tbb 2010.12.13. 17:35:34

@Diocles:

" Oszkó személyes szempontjait megértem, nemhiába lett ő az ország egyik legggazdagabb embere."

És mint közismert, a közteherviselés élharcosa.

red shield rapresentative 2010.12.13. 17:41:43

@hunocska: @rockjano_: "A FIDESZ-re szavazók nagy többsége teljesen normális, értékes ember. Az LMP-re szavazók is, a Jobbikra szavazók is, MSZP-re szavazók is. Egy ember és holdudvara nagy lehetőséghez jutott, de becsületüket, ennél fontosabb a választó bizalmat elveszítették. Persze, hogy felháborodtunk, mi pártsemlegesek, a hagyó, zuschlag, hunvald féle embereken, de ezeket legalább elkapták a Bajnaiék. Nem kapták el simicskát, kayát meg a többit. Nevetséges, kínos polt úr jelenléte. Tudni kell, hogy a közvéleménynél jobban tud mindent az orosz, német, amerikai és az izraeli titkosszolgálat és sajnos ezért nem lesz gyarapodás, mert ezek bizony a nagytőkét szolgálják ki. Orbánon, mint forradalmáron hasfájásig nevetnek. Sajnos nagy szégyen"

Hát én egyetértek! Kiegészíteném azzal, hogy Orbán garnitúrája nem alkalmas arra, hogy a vezért pontosan tájékoztassa, megbízhatóan. Nekem úgy tünik rettegnek tőle, senki potentát nem nyilatkozik. Csak a Kósa a stadion miatt a Rogán pedig, mintha félne a kerülete adóssága végett, Szijjártó pedig kutyaként viselkedik, vagy inkább kabátfeladóként.

Visszatekintve orbán összeroppanására, Áder mondhatta meg utóljára az igazat a szemébe. Nincs is hatalom közelében, szerintem ezt tudja a Navrasics féle kör. Demján elengedi a kezét szerintem!

tbb 2010.12.13. 17:42:38

@Diocles:

" Oszkó személyes szempontjait megértem, nemhiába lett ő az ország egyik legggazdagabb embere."

És mellesleg a közteherviselés élharcosa. Mármint hogy viselje a terhet a köz.

kamarti 2010.12.13. 17:44:11

@rockjano_: ami az mszp-t illeti, a legutóbbi benyomásomat mondom (de ezzel asszem, elég sok mindent el lehet mondani):
normális az az ellenzéki párt (függetlenül attól, mi a szavazóbázisa átlagéletkora), aki egy sas adócsaló józsefet állít ki poltpéterezni azon a nagygyűlésen, ahol a magánnyugdíjpénztári megtakarítások elsíbolása ellen akarnak tiltakozni? (illetve határozzák el, hogy majd tavasszal, ha már jó idő lesz, ugye...). Szóval nem hinném, hogy Gyurcsány a legnagyobb bajuk...

nem olyan régen jó kis március 15-ét vizionáltam: ezek kacagányban vérszerződnek az új alkotmány felett Ópusztaszeren, míg a felangedett szocik, esetleg civilek (ld. egyetemisták), meg a jobbik felvonulnak, de nem azért, hogy az új alkotmányt ünnepeljék...szegény március 15 mindenkinek Achilles. Érdekes lesz, kár, hogy nem tudom külső szemlélőként nézni., akkor talán jobban élvezném

rockjano_ 2010.12.13. 17:45:30

@MAGYAR KATONA: Nekem az elkötelezett liberálisnak is vannak Fidesz szavazó barátaim.

És nincs velük semmi gondom ha csak az nem hogy nem értem a demagógia ilyen foka miért nem zavarja őket. Volt ez a szocik alatt is persze csak messze nem ennyire.

És a Fidesz nem most kezdett demagóg lenni hanem vagy 12 éve.

guvernalista (törölt) 2010.12.13. 17:46:00

@l.x.:
nem hiszem, hogy egy ilyen levéllel el lehetne érni tartós hatást. orbán viktor megüzente, hogy nem emelik a gáz árát. oké. biztos van aki eddig az mszp-re szavazott, vagy bizonytalan volt, és most fideszpárti lett, mert milyen rendesek. biztos van ilyen. de gondolom a fordítottja is.

meg hogy a videon ott van a kávéscsésze. és akkor mi van. szóval ezzel közvéleménykutatást lehet befolyásolni legfeljebb. a fidesz egyszer már ebbe bukott bele, hogy ment ez a nemzeti hip-hop, és az emberek egy jelentős része elszégyelte magát attól, hogy akkor nem is magyar, és ez szégyellős réteg bemondta gallupnak, hogy nem tudja mit akar, aztán meg beszavazott a szocikra. pontosabban nem a szocikra, hanem a fidesz ellen.

mert az lehetetlenség, hogy medgyessy péter brilliáns kommunikációja győzöt meg akkor egy csoportot. és szerintem nem is az ígéretek. hanem egész egyszerűen kurva gáz a hatalom irányából azt mondani, hogy ki mindenki nem magyar. és egyébként a szocik is tévedtek, amikor azt hitték, hogy ez a szavazói csoport velük van..

rockjano_ 2010.12.13. 17:48:50

@kamarti: ami a maszopot illeti teljesen igazad van sajnos, ők is egy szubkultúra túl nagy súllyal helyezkedik rájuk a törzsszavazóbázis akiknek a Saskabaré az igazi (én hányok tőlle)

Egyébként ilyen törzsszavazó bázis gondja a fidesznek is van volt.
(úgyhívják hogy nép-nemzeti értelmiség borzasztó egy banda)

Mégsem látok ma senkit aki valaha felvehetné a kesztyűt a fidesszel min ez a borzasztó elagott mszp.

Én nagyon szeretnék egy konzervatív liberális pártot (lásd Tusk lengyelhonban)

kamarti 2010.12.13. 17:49:27

@hunocska: nem pontosan értem, amit írsz, de annyit elmondanék, hogy nekem bőven elég lenne, ha legalább annyit tudhatnék a sajtóból ezután is, mint eddig, nem akarok titkosszolgálati jelentéseket, de ne legyen már egy hírgyár 2 híríróval 2010-ben...
ugyanakkor aki így központosít (péel hogy aszonyga 1 kormányzati weblap lesz), annak nagyon halavány ismeretei vannak a netről és a benne rejlő lehetőségekről (videóüzenet ide vagy oda)

kamarti 2010.12.13. 17:57:14

@rockjano_: hát oké, a stand uposokat elvitték viktorék, de a saskabaré már 20 éve is elég necces volt - most viszont már egy - joggal - meghurcolt, nulla hitelű ember
és hát nem akarok morbid lenni, de azok, akik még mindig - a múltba meredve - sasjóskáért vannak oda (és még nem fidesz szavazók), azok elébb/utóbb elfogynak (koruknál fogva)
szóval nem ártana nyitni. nem azt mondom, hogy üzengessenek ők is a fészbukon, meg hogy vissza Cimea Vikit, de hát valamit illő lenne kitalálniuk, akárhonnan nézem
bár most talán tényleg nem is párt kéne, hanem a civilek (mármint nem aláírásgyűjtő mária, hanem a népek, a fiatalok)

Megfigyelo 2010.12.13. 17:59:26

Szü sincs arról, hogy egyszerűen az államadósság lenne az Einstand oka. Ha nem akarnának a felső 20%-nak hatalmas adócsökkentést adni, akkor nem lett vona probléma a mnyp-k megtartása. (Igy viszont az ország jövőjétt osztják ki rövidtávon a gazdagok között...)

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 17:59:43

@rockjano_: 12 éve ? Akkor nem volt (még) demagóg, amikor 90'- 91' - ben a "csuhások" elzavarását, kizárását az oktatásból stb. akarta ....most meg hirtelen ortodox keresztények lettek - mert a KNDP nélkül nem mindent vittek volna ?! Nem hasonlít ez kísértetiesen arra, amikor , hogy hatalomra kerülhessenek , még a gyengeelméjű Torgyánnal is összeszövetkeztek ?! Akkor mennyi kárt okoztak ?!

Chazz Reinhold 2010.12.13. 18:01:24

@Squid: nagyon igaz amit írsz

csak attól tartok hogy annyira sikeresen presszionáltuk a megfelelő pénzügyi köröket, hogy bár lobbistáik a nagy pánikban Brüsszelben visszatekerték az idő kerekét (megváltoztattak egy már hetekkel ezelőtt meghozott döntést), a magyar forradalmi népi tanács, ööö... ill. kormányunk közben kisodródott a nagy lendülettől

tbb 2010.12.13. 18:01:54

@guvernalista:

Nézd, én is úgy vagyok vele, mint te. Nem úgy csinálnám, ahogy a fidesz. De nem mi csináljuk. Szerintem jobb így.

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 18:02:51

@rockjano_: Fidesz-mentalitás : a vakbuzgó Fideszes (volt már Kisgazda és Jobbikos is !) szomszédom, amikor felhívtam a figyelmét hogy kevesebbet fog keresni jövőre mint az idén...azt válaszolta : "nem baj, de a szocik megszopták !".......no komment .

Megfigyelo 2010.12.13. 18:04:17

@aszekelyek: Nem 29 ezer, csak 19 ezer, de azt tényleg elvette a Fidesz - pontosabban nem fizette ki az érvényben volt törvényt negligálva. (Most is a törvényesnél kevesebbet emeltek, bár picit trükkösebben csinálták...)

tbb 2010.12.13. 18:04:24

@namitirok:

Miért nem? Komoly hiányt pótolnál vele.

rockjano_ 2010.12.13. 18:04:42

@kamarti: Nézd ha elég sokáig lesznek Viktorék hatalmon (és most eléggé úgy néz ki) akkor mindig lesz érdeksérelem meg rájuk is unnak és mindig lesznek fiatalok akiknek nem fog az arcuk tetszeni.

Aki meg valamit el akar érni az nem olyan pártban akar politiozálni akinek nem sok esélye van arra hogy valaha hatalomra jusson.

Az angol munkáspártnak is volt hasonló leszálló ága Neil Kinock alatt oszt nagyon magához tárt utánna Blairékkel

Most persze megint lent vannak de ez egy ilyen hullámvasút.

jano

bariga 2010.12.13. 18:05:11

@MAGYAR KATONA: Igazad van, ez forradalmi gazdaságpolitika nem vállalható már Demjánnak, de a többi "vastagnak" sem, Csányi, Simicska meg CBA, meg ki tudja még kik, akik pénzelték a Fideszt.
Ez a már túl szocialista és főleg nagyon antidemokrata politika egyre kínosabb. És kivételezni sem lehet sokáig, mert az meg EU etika ellenes, többek között.
De a Fidesz bukását mégis a fiatalok fogják okozni. Most úgy látom, őket senki nem tudja megszólítani, viszont okosak és egyre kevésbé hat rájuk a demegógia, meg a kedves mosollyal körített gazdasági nonszenszcsomag.
Amúgy meg forradalom helyett tárgyalást javasolnék, okos észzerű megbeszéléseket a világgal. Többre mennénk abban biztos vagyok.

rockjano_ 2010.12.13. 18:06:23

@kíváncsivagyok: Liberális korszakukban nem voltak olyan rosszak csak hát meg kellett kötni a kompromisszumokat, elvszerüség félretéve stb...

balfék 2010.12.13. 18:06:47

@kíváncsivagyok:".... azt kell megjegyeznünk, hogy a magunk részéről nem fogadjuk el azt a szemléletet, ......miszerint a többség, a parlamenti többség joga túlterjeszkedni a végrehajtó hatalom gyakorlásán, valamint a parlamenti többségnek a birtoklásán. Nem terjeszkedik túl ezen, nincsen semmi joga a kormányzópártoknak sem az igazságszolgáltatással, sem a médiumokkal, a tömegtájékoztatási eszközökkel kapcsolatosan."

intimpista 2010.12.13. 18:07:26

Hát, Kedveseim! Nattyon okosak fatytok, az már biztos! én szerényen csak annyit jegyeznék meg az magas elmélkedésetek közepette, h bizony itten a parasztvakítás esete forog fenn(t)! Mert mi is itten a lényeg?: Ein Volk, ein Reich, ein Führer! Ja, és mint már egyszer írtam itten, ez a nevezetes Vezír mondott még olllyatt is, h "adjatok nekem 10 évet, és Németországra nem fogtok ráismerni!" S, lám tényleg nem hazudott!!!
Na csááááá, és lépjetek át, aztán meg amikor gyün a kampósorrú, vissza!!!

rockjano_ 2010.12.13. 18:08:44

@kíváncsivagyok: Ja ja ..csak ha majd ő is megszopja és hosszú távon akkor azért változhat még a véleménye.

Ha egyszer a népszerűség elkezd csökkenni az spirálszerűen működik és nincs nagyon visszaút.

Csak az a gond hogy nincs normális ellenzék, ez szinte nagyobb baj.

Vanek B. Eduard 2010.12.13. 18:17:10

@Squid: "Most és csak nagyon rövid ideig megfelelő PR-al, el lehetne állni a mnyp rendszer szétdrimbolásától és azt mondani: mi győztünk"
Így van! Itt volna az alkalom a kihátrálásra, de van rá két söröm, hogy kihagyjuk a ziccert: elkúrjuk. Már úgy beleélték magukat a Gyurikáék, hogy két évig lubickolnak a milliárdokban (az azt követő évtizedeket meg lesz@rja).

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 18:22:16

@rockjano_: Az a baj Orbánnal , hogy amíg a 90' -es években bele akart szólni a politikába,.......mára már kizárólagosságot , egyeduralmat akar . Ez már az előző kormányzása alatt is meglátszott , egy gyengeelméjűvel is képes volt "osszeállni" , hogy hatalomra kerüljön...szép , aranykor volt az is....

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 18:25:26

@rockjano_: Igen , sajnos jelenleg az ellenzék "nagykoalíciója" érhetne el komoly ellensúlyt , ...de arra sajnos semmi esély.... a civileket meg agyonhallgatja a média .

rockjano_ 2010.12.13. 18:28:11

@kíváncsivagyok: Idővel ez változhat lehet hogy kell 2 ciklus hozzá, de ha kell hát kell.

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2010.12.13. 18:33:53

Azért várjuk ki a végét. Az állami pillérben legalább biztonságban lesz a nyugdíjalap.

falcon2009 2010.12.13. 18:33:57

@Squid: ez csak akkor lenne igaz ha tényleg csak a meglévő államadósság miatt lett volna erre szükség.
„Ami a nyugdíjrendszer átalakítását illeti, ennek egyetlen, de világos és érthető oka van: ez pedig az államadósság – mondja. Tiszta beszéd. Különösen, ha eddig nem figyeltünk."

De ez sajnos nem igaz, hanem a kormány által a költségvetésbe ütött lyukak eltakarásara kell a lóvé. És azt nem oldaná meg az EU-s elszámolási engedékenység...

belekotty 2010.12.13. 18:38:48

@bariga: "De a Fidesz bukását mégis a fiatalok fogják okozni. Most úgy látom, őket senki nem tudja megszólítani, viszont okosak és egyre kevésbé hat rájuk a demegógia, meg a kedves mosollyal körített gazdasági nonszenszcsomag."

- Azokra sem hat a demagógia, akik az 50-es 60-as éveket érzik visszaköszönni. Orbán abban téved óriásit hogy ezt a társadalom vég nélkül beveszi. Mára látszik, hogy kapkodnak, tehetetlenek, tehetségtelen talpnyalókra hallgat.
Nagyon nagy katasztrófának nézünk elébe.

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.12.13. 18:39:23

@poszt

A cikk korrekt, meglátásai jogosak.

A kormány ilyen, és hasonlóan nagy horderejű döntéseiről( vagy annak terveiről) inkább OV-nak, személyesen kéne beszámolnia.
Ám ezt, nem csak bizonyos rétegekhez eljutó fórumokon!
Mert ugyan hol és mikor is találkozunk mi pórnépek a M.E. mélyenszántó gondolataival, nagyívű terveivel?

Hallunk, olvasunk ezt-azt, de az O.gyűlés - az autentikus hely, ahol elvileg először ütköznénk a kormány aktuális felvetéseibe, későbbi döntéseibe - alkalmatlan erre.
Nem csak azért, mert az ott hömpölygő szófolyamot alig lehet követni, de azért is, mert többnyire azok ülnek ilyenkor a tévé előtt, akiknek nagyjából secko jedno a történet. (Bár a 12-ei tüntetésre, az mszp által kiheccelt nyugdíjasok speciel az unokáikra, azok "bizonytalan jövőjére, amit a fidesz épp most lop el" - hivatkozva ácsorogtak egy jót a - 1 fokban, egészségükre!)
A maradék, aki ezekben az órákban éppen gályázza a napi penzumot, kapja az esti pár perces összefoglalót a híradókban. Persze az aktuális csatornának fekvő, vágott, itt-ott felületes verziót.
Így lehet aztán miénk Matolcsy, meg Gabica, ebben a rezümében megegyeznek.

A facebook-os ötlet nem rossz éppen, de újra csak egy bizonyos réteget ér el.
Nem mindenki tag, ab ovo kimaradnak azok, akik sem oda, sem ilyen és hasonló blogokra nem járnak, ahol a bloggazda esetleg beemeli az ottani videó üzenetet.

A ME ne a facebookon indítson sorozatot, "A miniszterelnök válaszol" legyen csak mindenkié, a bárki által elérhető királyi tévében!

Az M1-nek dolga lenne a korrekt tájékoztatás, s ha mi itt most azt mondjuk, ezek szerint ezt csak OV-tól látjuk biztosítani, akkor a Miniszterelnöknek igenis, műsoridőt kellene biztosítani, mondjuk havonta egyszer, ahol mindenféléről ki lehet kérdezni, egyúttal persze tisztességes időt hagyva a válaszaira is!
[általában, és szinte kivétel nélkül igaz az az undorító tahóság, ahogyan ezek az "objektivitás felkent lovagjai, lovarnői":) beleugatnak a riportalany mondandójába!]

Amíg terjedelmes guanonk eltakarításához, ilyen volumenű átalakításokra van szükség, viszont - ezek szerint, OV által is belátottan - ennyire balf@sz a kommunikáció, addig tényleg jobb nekik is és mindenkinek, ha 1 ember, aki tudja is, hogy mit és miért akar, az mondja meg a tutit.
Az az egy viszont cáfolhatatlan érvekkel alátámasztva, s nem utolsó sorban, konzekvensen tegye!

belekotty 2010.12.13. 18:44:38

@konyvline: Különben sosem értettem. Befizették az mnypnek, akik állampapírt vettek belőle 80 százalékban. Szóval végül is az államnál volt a pénz, sokkal több költséggel, ráadásul könyvelésileg csak növekedett az államadósság.
Ennek az mnyp ügynek semmi értelme nem volt.
Én nem is léptem be.
Az emberek most meg csak annyit értenek belőle hogy elveszik a pénzt amit a magukénak gondolnak.

a-kis-herceg 2010.12.13. 18:52:55

@hölgyválasz:

"A ME ne a facebookon indítson sorozatot, "A miniszterelnök válaszol" legyen csak mindenkié, a bárki által elérhető királyi tévében!"

nagyszerű ötlet. követelem hogy az adó pénzemen, amiért éjjel nappal gürizek, jó pénzen legyenek szívesek a királyi tévések egy jó sorozatot adni. legyen a címe mondjuk: Halló prezident:)

főműsoridőben legyen a mese helyén... 60-es karikával... "csak nyugdíjasoknak", vagy felnőttek és gyerekek csak nyugdíjas jelenlétében nézhetik meg (ugye kicsit horror... csontvázak, csőd stb.)

előre bocsátom, amíg a színvonal és a lendületessége nem éri el a bolíviait, addig én azt nézem...

a-kis-herceg 2010.12.13. 18:54:54

@hölgyválasz:

bocs, jobb lenne címnek: "Helló Miniszterelnök Úr!"

red shield rapresentative 2010.12.13. 19:01:06

@bariga: Kedves Bariga!

Én bízom a fiatalokban, teszem ezt azért mert saját nevelésemben van két értékes fiatal. Nos, nem értenek egyet a már öregedő FIDESZ_KOLESZ baráti körrel. Elmondták, hogy családjukban hazugságot nem tapasztaltak oly sokszor, de nyílvánvaló, néha megtévesztettük őket (tényleg így volt)
Tartottam egy házi beszédet, na a reakció az volt, hogy apa te érdekes ember vagy! Nem nagyon ítéltek el. Megköszönték őszinteségemet, pedig csak azt vallottam be, hogy megettem a szaloncukor felét.

Nem vallottam be egyéb bűneimet, de azért van. Elbeszélgettünk, hány ember lett öngyilkos, hány ember halt meg az utakon arra gondolva, elveszik az MNYP megtakarításukat. Többen haltak meg erre gondolva a 3 090 000 befizetőből. Miért kellett iszonyatos halált elszenvedni, miért kellet arra gondolni, hogy a megtakarítás és a család az első? Ki hozza vissza a halottakat, ki okozta halálukat?

Holnap 1400 km-t teszek meg Brüsszelbe, aggódik a család, odaérek-e, vagy Selmeczi Gabriella örzi védi a megtakarításomat. Menjek Gyalog?

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 19:09:16

Gábor, lemaradt a cím végéről három pont ...

a-kis-herceg 2010.12.13. 19:12:57

@kíváncsivagyok:
...isten végez? + a nép szava isten szava....
azaz
ember tervez a nép végez...

egyébként OV nagyon ideges. legyünk elnézőek ebben még kezdő. majd ha napi egy lesz mint hugo nak, akkor 900-dikre már ő is lendületes és lehengerlő lesz...

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 19:19:44

Most olvasom : " Brüsszelben aggódnak a kormány tervei miatt ".....hát még itt hogy aggódunk.....baszki .

Móg 2010.12.13. 19:20:14

hát?
az ország vagyonának és jövedelmének 90%-át az utóbbi
20 évben ellopták{pl.Viktor se dolgozott életében 20 percet}
de,ha ez a tudatlan senki{és ez még hizelgő Viktorra}
legalább annyi kis aggyal rendelkezne,hogy ne pofázzon talán
pár perccel tovább hatalmon maradna.Igaz nincs jelentősége
kis nemzetünket,mint nemzeti konzultáns egy éven belül csődbe
viszi.akinek nincs tudása,hogy fejlettebb helyen élvezze a keleti
szelet az mehet Kinába huzni a faekét a bivaly helyett

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.12.13. 19:21:46

@a-kis-herceg:

No de Te kis hercig herceg, csak azt ne mondd, hogy a napi rendszerességgel nyomuló Estében izgalmasabb emberek és témák láthatók, hallhatók?!
Nem érne havi egyet ebből OV-ra szánni, hadd lássunk tisztábban?
Nekem pl. igen...

( a cím egyébként egész szellemes, már feltéve, ha egy tf. kagylót is tart közben a füléhez, és úgy néz át a riporteren, mögé a semmibe, mintha az ott se lenne, viszont mindezt intellektuális fejjel!:)

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 19:22:26

@a-kis-herceg: Ritka "bátor" címet választott Gábor.....nem is gondoltam volna.......

egyenlítő 2010.12.13. 19:29:07

@AnnaKarenina: Mesterházi Lajos: Sempiternin. Hepiship

a-kis-herceg 2010.12.13. 19:31:55

@kíváncsivagyok: jo a cim,

de meg is téveszt(ő)... mert az az ember nem tervez. hanem magyaráz(kodik)... ez sokkal másabb kategória.

tehát CSAK az "ember tervez isten végez" kategória maradt mint üzenet... gyakorlatilag írhatta volna azt is. "game over"
vagy a "vég kezdete". vagy "Viktor bukása". így a belinkelt kritika már nem is aktuális (oriblog)

@hölgyválasz: nem tudom nem nézek tv-t. ha majd kötelező lesz mint az Orwell-ben akkor majd idegeskedek rajta. szóval előre bocsátottam az előző hsz-ben mint egy darab adózó én nem támogatom a tv ben a kamu dumákat.

kamarti 2010.12.13. 19:38:12

@onyvline: szerencsére már sok 20 év körülinek is van annyi esze, hogy nem hiszi el, hogy ezt nekik 40 év távlatában egy - demokratikusan választott, és demokratikusan haza is zavarható - közel 50 éves kormányfő szavatolni tudja, még akkor sem, ha most kétharmada van, OV-nak hívják, lesz új alkotmánya és az sms-ezés után fészbúkolni is megtanult...

egyébként meg az ember a kölkét is arra ösztökéli, hogy álljon a saját lábára, legyen önálló, önellátó és felelősségteljes, ne apunak-anyunak tartsa a markát 30 évesen is, nem? ez sztem a társadalomra is áll - nem is győzik hangoztatni, hogy ne akarjunk már mindent állambácsitól - akkor? nincs itt némi ellentmondás?

guvernalista (törölt) 2010.12.13. 19:40:59

@tbb:
már ott nem értünk egyet, hogy a politikát egy ember csinálja. vagy néhány. a demokrácia lényege szerintem az, hogy a tömegek a döntéshozatal előtt vitáznak valamiről. és a képviselet meg dönt.

a döntéshozatal sémája recesszióban szerintem ez: (A), (B), (AB), (0). mit lépjünk: (A)-t, (B)-t, mindkettőt, vagy egyiket sem. nekem úgy tűnik, hogy a kollektív tudat ilyenkor összesen kétbites. és ebben benne van a minden, és a semmi lehetősége is.

itt a kérdés az volt (A) kivonni az állampapírt (B) kivonni a részvénypakettet (AB) kivonni mindkettőt, (0) egyiket sem kell kivonni. a pénztárak azt mondták: (0). a kormány azt mondta (AB). a racionális döntés szerintem ebben az esetben (A), az irracionális lépés pedig (B). persze nem maga a döntés a nehéz, hanem bemondani két egymást nem kizáró opciót. ehhez elég okos szakminiszterek kellenek.

török előfeltevése az, hogy a kollektív tudat összesen egybites. változtatni, vagy sem: ez a kérdés. és ha igen, akkor meg kell magyarázni, hogy ez a változtatás jó lesz. ez azonban a tartós konjunktúra logikája. (A) vagy nem (A). olyankor mindig az a kérdés.

olyankor könnyű bemondani egy lehetséges lépést, de dönteni nagyon nehéz. mert a szakértők egyik fele azt mondja, hogy (A) az jó, egy másik fele meg azt: nem (A). és még a szakértők között is fifti-fiftire jönnek ki ezek a meccsek, a köznép körében között ugyanez van. és olyankor a döntés a politikusok érzésre van bízva.

csakhogy ha valaki nagyon felszínesen figyeli a politikát akkor is rájön, hogy most nem ez van. hogy a szakértők egyik fele azt mondja, hogy változtatni kell, és a másik fele meg azt, hogy nem. hanem mindenki azt mondja, hogy a jelenlegi rendszer nem jó. és a kérdés az, hogy oké, de mégis mi a jó. és akkor a nép azt mondja, hogy ti ültök ott bazdmeg, mondjátok meg. azért ültetek oda. és ha nem tudjátok, akkor húzzatok el onnan.

szerintem recesszióban nem a kormány döntik meg, hanem a rendszert. és 1968 ilyen volt, és 1989 is ilyen. és orbán is tudja ezt, és most azt mondja, hogy 2010 is pont ilyen volt. pont 21 év telt el megint. de ez nem biztos, mert lehet, hogy 2011 lesz a fordulópont, tehát orbán nem új kezdet, hanem valaminek a vége, annak a korszaknak, amit éppen ő fémjelzett. és akkor mindegy-mindegy alapon dupla vagy semmit játszik. szerintem nagyjából ez van a fejében. persze nem jó pszichologizálni a politikát, de szerintem nagyjából ez a helyzet.

Ordnassac 2010.12.13. 19:43:45

@a-kis-herceg: majdnem leestem a székről, először Ordiblognak olvastam ugyanis a linket...

a-kis-herceg 2010.12.13. 19:47:11

már nincsenek kétségek. mnyp meghalt.

alea iacta est...

inforadio.hu/hir/belfold/hir-399708

UgyanPityu 2010.12.13. 19:50:28

off
jól néz ki a böngésző fejléce:

Ember tervez - törökgáborelemez

:)

bóra77 2010.12.13. 19:51:11

jó kis Egyenes beszéd van ma: Lázár János, Karácsony Gergely...hm-hm..TG-nek tetszene asszem.

a-kis-herceg 2010.12.13. 19:51:40

"Az V. kerületi polgármester szerint a lengyelek ölébe hull a magyar nyugdíjháború gyümölcse, és Magyarországnak már nem elég, ha beleszámíthatja a magánnyugdíjpénztári utalásokat a költségvetési hiányba."

ilyen huszárok kellenek a magyarnak. Az eu-nak üzenjünk hadat.

atv.hu/belfold/20101213_rogan_mi_vivtuk_meg_a_nyugdijharcot_az_eu_val

bóra77 2010.12.13. 19:52:03

@Ordnassac: Te Ordi, nem gyanús valami? nickileg?

igényes 2010.12.13. 19:54:57

Te jó Isten! Segíts a magyarokon! Lázár Fidesz a nyugdíjasokat okolja az ország bajáért, nem Audira, stadionra, pálinkára, orbán gyerekei miatt megy a pénz, hanem ezek a mocskos nyugdíjasoknak kell fizetni! A fidesz nem mond le pénzről, sőt nőveli a párt és képvselői pénzét. Gusztustalan kupecek!

igényes 2010.12.13. 19:56:31

Gusztustalan nagy pénzt nyúl le a FIDESZ! 10 000 miliárdokat az oligarchiának.

mrs. white 2010.12.13. 19:58:01

Az a csudálatos dolog ebben a nagypolitikában, hogy józan paraszti ésszel símán ellehetne vezetni egy országot normálisan.
Már az mnyp bejelentés napján mondtam, hogy nagyon kíváncsi leszek ez milyen sebeket ejt a népszerűségén a fidesznek. A Gábor által utolsó bekezdések alapján sejthetően, sokat. Egy kissebb összegért ezt már pár hete megmondtam volna.
Az sem teljesen értem, hogy logikailag hogy jön az össze, hogy a nyugdíjasok kedvenc internetes felületén kell a facebook-on magyarázni a bizonyítványt. Persze tudom, hogy ez most akkor nem nekik szól. Akkor viszont miért kell a 3 milla nyugdíjasnak levelet küldeni az mnyp-vel kapcsolatban, amikor nem az ő zsetonjukat veszik el, vagy ez az öregedő fidesz lenne, ahol a nyugdíjasok beszélik rá gyermekiekt a fideszre. Szemben az 90-es évekkel ahol a gyerekek győzködték a szüleiket és nagy szüleiket a fidesz mellett. Azért ez ez elég nagy generációs váltás ilyen rövid idő alatt. Arról már nem is beszélek, hogy most milyen muníció kerül a baloldal kezébe azzal, hogy a lengyeleknek valamelyest beadta a derekát az eu. Lám, lám mennyivel hatásosabb tárgyalni mint forradalmi hevületből dönteni. A fafejű eu-nak meg 3.14 csáját. Ott sem agysebészek ülnek az tisztán látszik. Megvárták, hogy az öngyilkos kiugorjon az ablakból ahelyett, hogy küldtek volna egy pszichologus tárgyalót. Most a többi öngyilkos jelöltnek viszik a védőhálót.

Rá Dios 2010.12.13. 20:00:33

ÍMost büszkének kellene lennem arra, hogy ezt, majdnem ugyanígy kifogásolta, hiányoltam e blogban is. Ehelyett viszont keserűséget érzek, mert nem gyondolom, hogy bármit el kellene ezentúl hinnem azoknak, akik már megpróbáltak - sokaknál sikerült - átverni.
Én Oscar Wilde-dal tartok: "Nem hinném, hogy cinikus volnék, csak tapasztalt vagyok. Ami persze majdnem ugyanaz."

bariga 2010.12.13. 20:09:16

@mrs. white: valóban nem csupa "észkombájn" dönt az EU-ban, de van humorérzékük az biztos. Mondjuk körberöhögöttnek lenni nem olyan nagyon jó.

Etniez 2010.12.13. 20:09:24

Fidesznek az Mnyp volt az öszödi beszéde. Teljesen kiábrándultam belőlük. Össze-vissza hazudoztak, egymást cáfolták nap, mint nap. Selmeczi megint elővette a rosszul "gazdálkodtak nótát", míg a Pszáf közzé tette, hogy rekordnyereségesek az mnyp-k. Aztán volt az eltőzsdézték szöveg, most meg reálhozam kifizetéséről beszélnek.
Aztán Rogán megmagyarázta, hogy ami a törvényben szóról-szóra le van írva, az nem is úgy van.

De a leggusztustalanabb az volt, hogy a fejemhez fegyvert téve szólítanak fel döntésre. 34%-ból csak 10%-et kapok, ha maradok mnyp tag.
Férgek!

Egy szavazót örökre elveszítettetek, 2014-ben én biztosan nem megyek. Fidesz és Mszp egy kutya, többiek meg ugyanmár..

Lord Kilburn 2010.12.13. 20:14:21

Kedves Török Gábor!

Már jó ideje nincs időm kommentelni - pedig nagyon is lenne miről -, most is csak egy rövid hozzászólásra futja.

A bejegyzéseid átolvasására azért mindig szakítok időt, most is csak kérdezni szeretnék: mi a véleményed a Költségvetési Tanács felszámolásáról, illetve, ami még fontosabb, az új médiatörvényről? Lesz róluk bejegyzés?

Legalábbis az utóbbi szerintem nagyon megérdemelné, hogy foglalkozz vele.

a-kis-herceg 2010.12.13. 20:16:55

@Etniez: jó a logód... mit jelent? (ja jó hogy szólsz, akkor kihúz a listáról téged Kubatov. Marad = 2 706 291)

@bóra77:

szerintem ebbe az új imázsba is belefér egy kis cinizmus, gúny és humor. vagy gondolod hogy nem? de mindenképp súlyos etikai erkölcsi elvárásoknak feleltetem meg magam... de a támadásoknak vége. pozitivizmus...

tessék: "Nem hinném, hogy cinikus volnék, csak tapasztalt vagyok. Ami persze majdnem ugyanaz."

pszt maradjon köztünk... ;)

Lord Kilburn 2010.12.13. 20:25:10

@Lord Kilburn: Elképzelhető esetleg, hogy az új médiaszabályozásról azért nem olvashattunk még Tőled, mert ehhez a kérdéshez még Te sem tudnál a Rád egyébként jellemző "értéksemlegességgel" viszonyulni?

a-kis-herceg 2010.12.13. 20:26:44

@Lord Kilburn: pedig sietni kellene mert már csak két hét van...

2010.12.13. 20:27:17

Ez az "államadósság"vallomás ügyes,de átlátható taktikai húzásnak tűnik. Vajon nem számoltak azzal,hogy lesznek olyanok,akiknek nem lesz megfelelő indok a "nép felhatalmazása,megvédjük a nyugdíjasok pénzét" stb,hanem gondolkodnak,és véleményüket nem rejtik véka alá? Csak remélni lehet,hogy az AB,KT. körüli,valamint a médiában zajló reformok nem a véka lenyomását célozták meg.

GYF "hibájából" tanultak ugyan ( öszödi beszédben elhangzott a költségtérítések stb. felülvizsgálata,elvonása is)viszont nem számoltak azzal,hogy a 16%-os egykulcsos adó által nyújtott-bizonyos réteget igen jelentősen érintő - kedvezmények nem lesznek elegendőek a feltétlen vakságra,elkötelezettségre.

Amennyiben februárra nem jön össze az "átlépéssel elvárt összeg",az államadósságot és egyéb "bevásárlásokat" az állampapírokban tartott magánnyugdíjpénzekkel igencsak nehéz lesz finanszírozni. Vajon milyen hiánypótló intézkedések jöhetnek?

Itt már nem elegendő az elrontottam-kijavítom,mert az elefánt (nehezen tanul,de könnyen felejt)már bent járt a porcelán boltban.

Commandante Jayasuriya 2010.12.13. 20:30:43

@Etniez:

Nem tisztem agitálni senkit sem, de...!
Ha nem fogsz szavazni, akkor a hozzád hasonlóak miatt az aki ma a pisztolyt a fejedhez tartja, feljogosítva érzi magát majd arra is, hogy meghúzza a ravaszt.
Ezt akarod?

a-kis-herceg 2010.12.13. 20:35:37

@Commandante Jayasuriya: erről polemizálhatunk. szerintem ha nincs olyan párt akit támogatni tud. akkor a kisebbik rosszat nem kell választani... ezért vagyunk itt. ne adj felhatalmazást olyan pártnak, akit nem vállalsz. amilyen te vagy olyan pártot válassz. ja hogy nincs tisztességes? és akkor? csinálj... de komolyan. tegyél érte.

AnnaKarenina 2010.12.13. 20:42:48

@mrs. white: Tényleg úgy érzed, hogy az a legfontosabb a lengyel esetben, hogy a baloldalnak ad érveket? És valóban nem az, hogy nem szabadságharcolni, hanem jó megállapodásokat kell kötni az ország és állampolgárai érdekében?
Az EU bármilyen rossz döntése nem idézheti elő azt, hogy az ország kormánya 3 millió saját adó- és járulékfizető állampolgára ellen támadjon.

AnnaKarenina 2010.12.13. 20:46:22

@egyenlítő: Köszi, nem olvastam még, de sort kerítek rá.

6.Lenin 2010.12.13. 20:47:44

@éberség elvtársak:

"Ez az "államadósság"vallomás ügyes,de átlátható taktikai húzásnak tűnik."

"Ha a költségvetésnek többlete volna, ez nem lenne probléma, azonban nem ez a helyzet. Ezért a magánnyugdíj-pénztárak miatti TB-hiány megtérítése növeli a központi költségvetés hiányát, ezért a költségvetés állampapírokat bocsát ki. Jelenleg az emiatt keletkezett államadósság már a GDP mintegy 8,5 %-a, s a folyamatos hiányképződés végén, 2040 körül, várhatóan az akkori GDP 40-50 %-át is eléri. A TB-hiány kipótlásán túl a magánnyugdíjpénztárak miatt már felhalmozott államadósság kamatának fizetése is terheli a költségvetést, ami jelenleg3 180 milliárd Ft-ra, a GDP évi 0,6%-ára tehető. Összességében tehát a magánnyugdíjpénztárak léte az éves költségvetési hiányt mintegy 2 %-kal növeli."

Etniez 2010.12.13. 20:47:53

@Commandante Jayasuriya: Nincs olyan párt, ami engem képviselne. Se nyugdíjas, se 500 bruttót kereső, se rasszista, se liberális nem vagyok.

Normális, átlagbért kereső fiatalember vagyok. Engem nem képvisel senki. Fideszben bíztam, erre feléli a nyugdíjamat ahelyett, hogy REFORMOKAT csinálna.

Kis herceg: crowland.uw.hu/images/sparta/hadsereg.html

2010.12.13. 20:57:44

@6.Lenin: Az államadósság ténye egyértelmű,arra utaltam,hogy eddig nem ezzel indokolták a magánnyugdíj "államosítását".

a-kis-herceg 2010.12.13. 20:58:07

@Etniez: ismerős volt. van vmi rómás játék. age of empire... abból:) régen sokat jáccottam. de azóta már csak nyugdíj tőzsdézek...

a-kis-herceg 2010.12.13. 20:59:19

@Etniez: ismerős volt. van vmi rómás játék. age of empire... abból:) régen sokat jáccottam. de azóta már csak nyugdíj tőzsdézek...

pug406st 2010.12.13. 21:06:37

Egyre jobb elemzések TG-től :)

Azért arra a struktúrális átalakításra nagyon kíváncsi vagyok amelyiket az emberek nem megszorításként fognak értékelni...

Ordnassac 2010.12.13. 21:07:55

Lassan mindenkinek lesz avatarja itt. :-)

ne most 2010.12.13. 21:08:20

@6.Lenin: Csak az adócsökkentést tudnám feledni, mert azért kell a 3000 milliárd most azonnal, a többi csak duma, hogy igy meg ugy az adósság. A 3000 milliárdos ballaszt eltüntetése meggyengíti az országot, a spekulációs tőke felírta a Forintot a táblára lásd CDS. A leminősítés azt jelenti, hogy a magyar értékpapír nem látszik már a befektető monitorján. Észre sem fogja venni, ha egyik nap 400Ft lesz a svájci frank. A spekuláns nem közmunkával keresi meg a pénzét.

pug406st 2010.12.13. 21:11:32

@Etniez: reformok nincsenek mert a szemét szocik elcsépelték azt a szót... a fidesz hathatós ráhatásával... lesz strukturális átalakítás hahahaha

ssi 2010.12.13. 21:12:51

@hunocska: Kedves Ember!
sokan bírnak hasonló emberséges tulajdonságokkal,
de számtalan életvitellel, érdeklődéssel,
így nem tudhatom, hogy kinek fér bele az idejébe,
hogy külön információknak még utána nézzen

üdvözlettel: az egyik ember társad

6.Lenin 2010.12.13. 21:13:04

@éberség elvtársak:

Szerintem, mindig is ezt mondták, ezért van vita az unióval.
Sokan nem értik, félremagyarázzák, az viszont más tészta.

Milyen államosítás?
Amennyiben nincs magán, az államiba fizettél volna eddig, a pluszt kiveheted.
Választhatsz:
néhány év múlva kapsz/nem kapsz, kevéske államit...
Maradsz a magánban és óriási nyugdíjjal fogsz dőzsölni 80 éves korodban...
Miért adna ehhez még alamizsnát az állam?

Vagy jó lenne, ha bedől a magán, azért lenne valami?
Mégsem bíznak a magánban?

a-kis-herceg 2010.12.13. 21:13:39

@pug406st: a háttérben NT csinálja csendben pl a közigazgatásit. "megyei főispánok". szerintem jövőre párhuzamosan megy majd... folyamatosan tolva át az aktákat és arcokat. aztán egyszercsak mexűnik pár tucat hivatal.