Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:37

Kivételesen semmit sem írok. Csak idézek. Egy méltatlanul elfelejtett részletet egy fontos parlamenti vitából. 2010. szeptember 13-án, az őszi ülésszak első napján a kormányfő „alkotmányos szokásainknak megfelelően” szót kért, hogy “tájékoztassa a magyar népképviselőket arról, hogy mit végzett a kormány, mióta nem láttuk egymást”. A vitában Vona Gábor, a Jobbik elnöke tett egy javaslatot, amelyre Orbán Viktor válaszolt is. Több szempontból is tanulságos olvasmány.

Vona Gábor: „(…) Szintén javasoljuk nagyon régóta a magánnyugdíjpénztárak államosítását. Ez ugyan csak egyszeri bevételt jelenthetne, de ebben a jelenlegi helyzetben az országot megmenthetné a megszorításoktól, és megmenthetné akár a devizahiteleseket is. El kell döntenie a kormánynak, és el kell döntenie önnek is, miniszterelnök úr, hogy mi a fontosabb, a magánnyugdíjpénztárak mögött álló lobbi, vagy a devizahitelektől és az ország jelenlegi gazdasági helyzetétől szenvedő családok. (...)”

Orbán Viktor: „(…) Ami a nyugdíjbiztosító pénztárak jövőjét illeti, én ezt egy komoly kérdésnek tartom. Szerintem a magyar nyugdíjrendszer jövője egy fontos ügy. Szerintem a nyugdíjasokat meg kell védeni. Szerintem a magyar nyugdíjrendszer nagyon komoly feszültségektől terhes. Ha nem teszünk meg minden lépést annak érdekében, hogy megvédjük a nyugdíjasokat, akkor itt komoly gondjaink lehetnek, és mikor erre a kérdésre keressük a választ, hogy hogyan védjük meg a nyugdíjasokat, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a magánnyugdíjpénztárak faramuci rendszerét sem, amely létezik.

Én azonban azt mondom, hogy ne szaladjunk előre. Hogy mennyire terheli meg a magánnyugdíjpénztárak rendszere a magyar költségvetést, az nagymértékben függ attól, hogy október környékén, talán közepén vagy végén az Európai Unióban mit döntenek arról, hogy a magánnyugdíjrendszerbe a költségvetésből áttett pénzeket hogyan kell nyilvántartani. Mert azt mindenki látja, hogy az nem fog menni, hogy 300-400 milliárd forintot teszünk át egy nem is magán, hanem félmagán, félállami nyugdíjrendszerbe, és közben pedig tartanunk kell egy 3 százalékos költségvetési hiányt. Tehát ez így nyilván nem fog menni.

Én a magam részéről Brüsszelben ezt az álláspontot képviseltem eddig is, most is azt fogom képviselni, hogy térjünk vissza ahhoz az elszámolási rendszerhez, amely ezt egy jövőbeni fölhalmozásnak tekinti, nem pedig a költségvetési hiányszámot növeli. Ha ezt el tudjuk érni Brüsszelben, akkor nyugodtabban tudunk beszélni az egész nyugdíjrendszer jövőjéről. Ha ezt nem tudjuk elérni Brüsszelben, akkor az ön által fölvetett kérdés sürgőssé, akuttá és aktuálissá válik majd. (…)”

x x x

És a folytatás: október 18-án ismét felszólalt a miniszterelnök. Vona Gábor újra javasolt, Orbán Viktor pedig ezúttal is válaszolt.

Vona Gábor: „(…) A magán-nyugdíjpénztári rendszerre rátérve: a Jobbik a választási kampányban már január 16-án a választási programjában javasolta, hogy nyúljunk ehhez a szektorhoz. Már félve merem mondani, hogy ismét elvették egy javaslatunkat, mert soha nem szokták ezt elismerni (Közbeszólások a Fidesz soraiban.), de most nem is fogom azt mondani, mert nem tették bizonyos értelemben.

Többször javasoltuk, hogy nyúljunk hozzá ehhez a szektorhoz, mert ez nem más, mint egy globális pilótajáték, a magyar nyugdíjrendszer vámszedője volt a magánnyugdíjpénztár rendszere. Önök most léptek, hála istennek, hogy végre ez a szektor, illetve ez a kérdés terítékre került, a politikai vita tárgyává vált, de véleményem szerint rosszul léptek. Még mielőtt kifejteném a kritikámat, azért engedjék meg, hogy megint ide jobbra szóljak, ugyanis az MSZP szóvivője a hétvégén azt mondta, hogy arcátlanság a magánnyugdíjpénztárak kapcsán, amit a kormány végez. Nem tisztem, hogy megvédjem a kormánypolitikát, és nem is fogom, de azért kifejezném abbéli véleményemet, hogy az arcátlanság nem az, hogy a kormány a magánnyugdíjpénztárak rendszeréhez hozzányúl, hanem az arcátlanság az, hogy önök - az MSZP-s képviselőknek mondom természetesen - továbbra is ragaszkodnak, ráadásul a magyar embereket riogatva ragaszkodnak egy globális pilótajátékhoz. Önök jelen pillanatban nem mások, mint ennek a globális háttérhatalmak által működtetett pilótajátéknak az ócska marionettbábui. (Taps a Jobbik soraiban. - Szórványos taps az Fidesz és a KDNP soraiban.) Látom, Gyurcsány Ferenc ismét nincs itt. Az ő szavait hadd intézzem önökhöz: ez egyáltalán nem trendi és egyáltalán nem szexi, úgyhogy szégyelljék magukat. (Derültség a kormánypártok és a Jobbik soraiban.)

Mi a mi javaslatunk? Mi a Jobbik javaslata? A Jobbik azt javasolta, hogy a második pillér... Önök a második pillér befizetéseit államilag elvonják. A mi javaslatunk pedig az lett volna, hogy a második pillért vonjuk állami felügyelet alá, államosítsuk a magánnyugdíjpénztárak szektorát. Amit önök tettek, az jelen pillanatban inkább bizonytalanságokra ad okot, mint hogy a megoldást kínálná. Nagyon sok kérdés van. Egyrészről kérdés az, hogy a mostani befizetéseknek a garanciáját mi fogja megadni. A másik, hogy az eddigi befizetésekkel mi fog történni. Nem tudjuk azt, hogy például a meglévő portfólióval, a magánnyugdíjpénztárak kezében lévő portfólióval mi lesz, mennyire várható el, hogy ezek a pénztárak a jelenlegi helyzetben majd felelősen fognak bánni az ottani értékkel. (...)”

Orbán Viktor: „(…) Vona képviselőtársam felvetette a magánnyugdíjrendszert. Értem, amit ő mondott - azt hiszem -, sőt a mondandójának az erkölcsi alapjait is állni látom, mert azok megvannak. Nem tisztem ugyan, de ha megengedi, képviselő úr, hogy egy mondat erejéig interpretáljam az álláspontját, ugye ez úgy hangzik, hogy a magánnyugdíjrendszerrel nem kellene ilyen bonyolultan - mint ahogy a Fidesz itt próbálkozik - bánni, hanem le kellene államosítani. Le kellene államosítani, és ennek megvan az erkölcsi alapja - mondja ő -, hiszen embereket kényszerrel vittek be ebbe a rendszerbe. Nem önként mentek, állami kényszer vitte be őket, hát állami kényszerrel vissza is lehet őket hozni.

Ezt én egy megfontolandó javaslatnak látom. Meg is fontoltuk, el is vetettük. (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) Ennek az volt az oka, hogy meggyőződésem szerint hiába vittük be, vagy vitte be az előző kormány, az elmúlt húsz vagy tizenöt év, hiába vitte be az embereket erővel és jogszabályi kényszerrel ebbe a rendszerbe, innen erővel őket nem szabad kihozni, mert ezzel átlépünk néhány olyan határt, amely hosszú távon is aláássa a gazdaságpolitikánk sikerességét. Ezért az emberek józan eszére érdemes apellálni. Tehát én itt most nem a kényszert, nem az államosítást, nem az állami eszközöket, hanem kifejezetten a józan észre való apellálást helyezném előtérbe, és nem akarjuk arra kényszeríteni az embereket, hogy akik továbbra is oda akarják vinni a pénzüket, ahova eddig vitték, hát önkéntes formában nyugodtan megtehetik. Ha a fizetésük egy részét továbbra is kockáztatni szeretnék, hát kockáztassák úgy, hogy közben mi felhívtuk a figyelmüket arra, hogy rendkívül veszélyes dolgot tesznek.

Mi egy dolgot tudunk mondani. Azt tudjuk mondani, hogy a magyar nyugdíjasok mai helyzete nem teszi lehetővé, hogy a nyugdíjjárulékból - a kötelező állami nyugdíjjárulékból - akár egyetlen forintot is magánbefektetéseknek utaljunk át. Minden forintra szüksége van Magyarországnak ahhoz, hogy ki tudjuk fizetni a nyugdíjakat. Lehet vitatkozni azon, hogy a magyar nyugdíjrendszer egyébként korszerű-e vagy sem, hogy ez a bizonyos felosztó-kirovó rendszer, hogy a nyugdíjasok mindig abból kapják a nyugdíjukat, amit egyébként az aktívaktól járulékképpen beszedünk, ez jó-e vagy rossz. Erről lehet beszélgetni, de egy dolog biztos: ezt a rendszert nem lehet megborítani. Ha ehhez hozzányúlunk, nem fogják megkapni a nyugdíjukat a nyugdíjasok. Ezért a ma nyugdíjas korban lévők védelme teszi szükségessé, hogy ezt a hazárdjátékot ne engedjük tovább. Mert minden járulékforintra azért van szükség, hogy a ma nyugdíjasainak ki tudjuk fizetni azt, ami nyugdíjként jár, és megmondtuk, hogy meg fogjuk védeni őket is, és meg fogjuk védeni a nyugdíjuk vásárlóértékét is. (Taps a kormánypártok soraiban.) Ezért az állam nem tesz oda be többet pénzt.

De még egyszer mondom, senkit nem kényszerít arra, hogy elhagyja ezt a pénztárt. Sőt kifejezetten választási lehetőséget kínálunk. Azt is mondhatnám - most már nem Vona képviselő úrnak, hanem Mesterházy Attila képviselőtársamnak válaszolok -, azt is mondhatnám, hogy önök elvették az emberek döntési szabadságát a saját pénzük fölött. Mi meg visszaadjuk. (Felzúdulás, közbeszólások az MSZP padsoraiban.) Mi meg visszaadjuk. Mi pedig visszaadjuk, tisztelt hölgyeim és uraim, ők fognak dönteni, nem önök. (Taps a kormánypártok soraiban.) Eddig az volt a helyzet, hogy önök döntöttek mások pénzéről, most majd mindenki dönt a saját pénzéről. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Éppen ezért nekünk egyetlen kötelességünk van, és ennek eleget fogunk tenni. Ez pedig az, hogy aki úgy dönt, hogy visszalép a magánrendszerből az állami rendszerbe, azt nem érheti veszteség. Ezt garantálnunk kell, ezt garantáljuk is, és helyt is fogunk állni a szavunkért.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ezért, amit teszünk magánnyugdíjpénztár-ügyben, szolgálja a ma nyugdíjban lévők érdekét, mert biztonságban van a nyugdíjuk. Szolgálja azok érdekét, akik hamarosan nyugdíjba mennek, és - anélkül, hogy felesleges pengeváltásba bocsátkoznék a szocialista képviselőtársaimmal - azért valami oka csak volt annak, hogy bizonyos korlátok között önök is lehetővé tették a visszalépést, mert látták, hogy ebből nagy baj lesz. Ezt pontosan látták önök is, ezért bizonyos életkor fölött a visszalépést lehetővé tették. Miért ne tegyük ezt lehetővé azok számára, akik egyébként fiatalabbak azoknál, mint akiknek önök kinyitották a visszalépés lehetőségét? És vissza is léptek, több tízezren szavaztak a lábukkal. Miért akarják megtagadni ezt a lehetőséget a magunk korabeliektől vagy a nálunk is fiatalabbaktól? (…)”

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr772516524

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nácik étkei 2010.12.15. 08:04:27

Talán nem mondok újat azzal, hogy egy ember politikai hovatartozása az élet nagyon sok területén megnyilvánul: milyen újságot olvas, milyen csatornát néz, milyen emberekkel barátkozik stb. E tevékenységek bár fontosak, azért valamennyire lehet élni nélkül…

Trackback: Egy rekvirálás margójára 2010.12.15. 05:50:14

A magánnyugdíj-pénztárakban megtakarított összegek költségvetésbe visszaemelése mellett akadnak indokok. A költségvetés egyik legnagyobb visszahúzó tényezője a jelentős, a GDP arányában 80% fölötti adósság. Ennek és kamatainak törlesztése k...

Trackback: A kuss szabadsága 2010.12.15. 05:49:23

Ha egy ország kormánya erős hatalmi dominanciával bír a többi hatalmi ág rovására, a kormányerőnek nem illik beleszólnia a demokratikus ellenőrző mechanizmusok személyi és szerkezeti kérdéseibe.Az utóbbi évtizedek médiatevékenysége persze valóban komol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bóra77 2010.12.14. 22:43:55

jók ezek az idézősdik, szépen kikerekedik a történet...Memento.

Petrovai 2010.12.14. 22:45:21

Hát igen. Végül is semmi meglepő nem történt. Megmondta előre - akinek van (hozzá) füle, az halhatta.

Kazi2 2010.12.14. 22:47:52

"Ha nem teszünk meg minden lépést annak érdekében, hogy megvédjük a nyugdíjasokat, akkor itt komoly gondjaink lehetnek"

hááát vityám, gondjaink csak most lesznek...

cotti 2010.12.14. 22:48:09

Hébe-hóba szoktam hallgatni a parlamenti közvetítéseket. Volt egy másik napirend előtti, ahol Vona Gábor még az AB-s botrány idején azt mondta, hogy legyen őszintébb a FIDESZ, hiszen nem a végkielégítéses ügyek miatt kell szűkíteni az AB jogkörét, hanem a majdani magánnyugdíj pénztár 'államosítás' miatt. Erre bólogatás volt a válasz a FIDESZ részéről, de szóban nem mondták, hogy így van. Hangsúlyozom, ez még akkor volt, amikor csak a Jobbik állt ki az MNYP államosítás mellett, a FIDESZ nem jött elő ezzel, sőt.

Én ezért - is - figyelem a Jobbik megnyilvánulásait, szerintem vannak ügyek, amiben összedolgoznak a FIDESZ-szel, kommunikációban mindenképpen. És ez egyáltalán nem baj, vannak ügyek, amiben kell, hogy így legyen.

bóra77 2010.12.14. 22:50:33

1. szerintem Vona "alákérdezett", nem tudom nem feltételezni, hogy nem játszottak össze
2. érdekelne, hogy honnan kukázta így hirtelenjében az idézetet a bloggazdi és érdekelne a következtetése is..
3. manyupról magam már lapoztam személy szerint, most a célkeresztben Rogán Antal és a médiatörvény áll...

a-kis-herceg 2010.12.14. 22:52:33

ezt most elolvastam figyelmesen. jó összeállítás és mélyen elgondolkodatató

Hóember 2010.12.14. 22:53:12

Nos, én a címből másra asszociáltam, de rendben, ne szaladjunk annyira előre...

cotti 2010.12.14. 22:58:28

Megtaláltam, amiről az előbb írtam:

Vona Gábor, 2010-11-02: "...Arra kérem a Fideszt, a kormányoldalt, hogy legyenek őszinték: mondják meg, hogy önök valójában nem a végkielégítéseket féltik igazán az Alkotmánybíróságtól, hanem gazdaságpolitikájuk két alapvető elemét, a különadót és a magánnyugdíjrendszer átalakítását. Attól félnek, hogy ezt az Alkotmánybíróság elmeszeli. De akkor miért nem mondják meg őszintén? Ha már Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr is bólogat, mondják el őszintén! Az emberek erre várnak, őszinte, tiszta politikai beszédre..."

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_fadat_aktus?p_ckl=39&p_uln=41&p_felsz=9&p_felszig=12&p_aktus=5

jjulie 2010.12.14. 23:06:14

erről nem tud irni semmit egy ingyenes politikai felszinelemző?

a-kis-herceg 2010.12.14. 23:11:01

bocs. most vettem észre hogy a xxx után is van sok szöveg. ma azt már nem olvasom el. megyek a rózsámat locsolni.

Noxin 2010.12.14. 23:13:36

@jjulie:
Mit kéne erre írni?
Magáért beszél... aki tud olvasni, annak persze.

Ting Fu doktor 2010.12.14. 23:13:54

Gondolom az csak rosszízű jogászkodás a részemről, ha arra célzok, hogy a fidesz formálisan nem államisítja a MANYUP rendszert....

a-kis-herceg 2010.12.14. 23:16:47

@Noxin: akkor aki tud olvasni és hallgatni az olvassa és hallgassa a politikusokat? és nincs is szükség elemzőkre? hm...

elemzők nélkül a világ szegényebb lenne

aszekelyek 2010.12.14. 23:17:13

@a-kis-herceg: Mindannyian tudták már 2oo6 óta, az IMF-től, méghozzá, hogy ez így nem okés. A szocik meg is akartak szabadulni csak másképp a kifizetési kötelezettségektől :) Tavaly december 14-én. Hiányolom azt a parlamenti kivonatot:) amire Orbán is utalt. A szocik szándékai és tudása kivonatát. Úgy lenne kerek az a történet. Meg az ellenzék akkori ellenvéleményét is kéne csatolni. Mint előzményt.

aszekelyek 2010.12.14. 23:18:27

@Ting Fu doktor: Az korrekt:D pontosan az a helyzet. El is mondta, hogy arra nem hajlandó vonagyereknek érthetően.

aszekelyek 2010.12.14. 23:21:10

@bóra77: Negyvenmilliós kérdés: Melyik párt nem akart kezdeni valamit ezzel a tarthatatlan rendszerrel?

jjulie 2010.12.14. 23:22:21

@Noxin:

a kimondott (leírt) szó nem azonos a vélttel

szemléltetem:

a szitu: a feleség sejti, hogy félrekefél a férj (ki nem mondott, jelek alapján vélt helyzet)

b szitu: férj hazamegy és azt mondja, fél éve szeretőm van, és azóta dugok vele is (kimondott szavak)

ugyanaz a két szitu?

a-kis-herceg 2010.12.14. 23:24:41

@jjulie: in flagranti? a fides és a jobbik? milyen gyerek lesz abból? maga az ördög?

@aszekelyek: akkor jól kitárgyaltuk érdemben a nyugdíjrendszert...

dr kíváncsivagyok 2010.12.14. 23:24:42

@cotti: Valóban, jól összedolgoztak a médiatörvényben is.....abban látom a veszélyt, hogy nagyon egy húron pendülnek... nyíltan a Fidesz ellenzéknek tekinti a Jobbikot , de a színfalak mögött közelednek . Erre nagy szüksége lesz Orbánnak, amikor elveszíti szavazóbázisának jelentős részét.....ami nagyon is várható... Előző regnálása alatt "csak" gyengeelméjűekkel szövetkezett....most kissé veszélyesebb pályára tévedt !!

dr kíváncsivagyok 2010.12.14. 23:26:39

@jjulie: Hát , már az első csókon túl vannak......(Fidesz - Jobbik )

cotti 2010.12.14. 23:30:25

@kíváncsivagyok: Én a másik oldalról nézem az eseményeket ;), de bízom abban, hogy Vona Gábor megtalálja azt a határvonalat, ameddig elmehet az együttműködésben és nem megy túl messzire, de az mindenképpen jó, hogy van valamiféle egyetértési minimum, legkisebb közös többszörös köztük a fontos ügyekben.

A médiatörvény kben azért nem ilyen egyértelmű, sőt...ott sok olyan dolog van, ami a Jobbik kárára megy, mehet, január 1 után keményen nekitámadhatnak a netes médiájuknak, de ez egy másik témakör.

dr kíváncsivagyok 2010.12.14. 23:30:42

@cotti: Na most , a jobbik őszinteségét nem nagyon szokták kritizálni...mondhatom másképp is : nem az őszintesége miatt kérdőjeleződik meg a létjogosultsága a mai Magyar politikában , hanem mert náci és rasszista... és ettől még lehet (sőt kívánalom !) hogy őszinte...

dr kíváncsivagyok 2010.12.14. 23:32:23

@cotti: A Jobbikkal nincs semmi bajom ,....csak az hogy parlamenti tényező....

jjulie 2010.12.14. 23:33:34

@kíváncsivagyok:

szülő-gyerek viszony a helyes

majomkutya 2010.12.14. 23:34:12

Orbán szerintem akkoriban úgy volt vele, hogy fázott meglépni a MNYP-vel amit aztán meglépett, inkább bízott benne, hogy az EU megengedi a (számomra is logikusnak tűnő) másfajta elszámolást.
Aztán nem engedte meg, ezért elkezdtek agyalni, hogy hogyan lehetne nem államosításnak nevezve megcsinálni, úgy hogy olyan legyen, amiről beszélt, szabad választás. Úgy hogy szabad választás alapján az embereknek megérje visszalépni. És szerintem egyre jobban rájöttek, hogy szabad akaratukból nem fognak "elegen" visszalépni.
Aztán jöttek a szóvirágok, meg Selmeczi Gabi és Szíjjártó demagóg szövegei, de ez inkább ártott volna, mint használt. Szerintem ekkor nagyon sok fiatal fölkapta a vizet, hogy hülyének akarják őket nézni és féligazságokkal, vagy nettó hazugságokkal hímelnek-hámolnak.
Ezután meg jött Matolcsy, aki megmondta a tutit: természetesen lehet maradni, szabad a választás, csak a maradásnak komoly hátrányos következményei vannak.
Ha megnézitek, akkor ez egy nagyon kemény és hosszú kényszerpálya.
Érdekes volt ez az összeállítás.
Én elképzelhetőnek tartom, hogy a választók jobban örültek volna az egyenes beszédnek és a hideg tényeknek.
Szerintetek?

Doktor Kotász 2010.12.14. 23:34:46

Orbán cinikus. Az intelligens és karikatúrázó cinizmus az lehet jó, de a szemérmetlen és hazug, az soha. Márpedig ez hazug cinizmus.

gauche caviar 2010.12.14. 23:38:57

Tehát abba az állami nyugdíjba lépjek vissza (és öntsem bele az eddigi megtakarításomat) ami annyira jól működik, hogy éppen összeomlani készül?
Hát, Orbán Viktor ezzel a szöveggel ha porszívót árulna, felkopna az álla.

Amúgy itt most kb a régi pesti vicc jutott eszembe, hogy a populista találkozik a demagóggal...

dr kíváncsivagyok 2010.12.14. 23:39:10

Azért kíváncsi lennék, hogy mely aspektusból (mert több is van) szántad olvasásra érdemesnek ezt az írást , Gábor...?

dr kíváncsivagyok 2010.12.14. 23:42:15

@gauche caviar: Arról a vonatkozásáról a Manyup-nak igyekeznek elfelejtkezni , hogy még pár év és kevesebb nyugdíjat kéne az államnak kifizetnie....pont a manyuposok onnan érkező pénzével tehermentesítené a költségvetést...most éljük (élik) fel.....

dr kíváncsivagyok 2010.12.14. 23:43:31

@török gábor: Legalább 2 jutott eszembe róla......de ha politológus lennék......

dr kíváncsivagyok 2010.12.14. 23:45:54

Őszintén , ha valaki azt mondja , akár csak egy éve is , hogy egy Jobbikos törvényjavaslatot fogadott el a Parlament.....valaki elhitte volna ?!

dr kíváncsivagyok 2010.12.14. 23:47:11

@török gábor: Gábor , neked amúgy szokott lenni véleményed is,....vagy magadnak is csak elemzel....?!

Laser11 2010.12.14. 23:52:31

@aszekelyek: ez jó ötlet, tényleg jó volna látni az akkori Mszp/Fidesz/Jobbik véleményeket. Valószínűleg néznénk nagyokat.

cotti 2010.12.14. 23:54:21

@kíváncsivagyok: Na, ez azért ebben a formában egyáltalán nem igaz! Nem is csoda, hogy a Jobbik tartózkodott a végszavazásnál. Nagyon röviden, amit a Jobbik akart (a programjukból:

"Az elmúlt években a politikai cselekvés a demográfiai öregedéssel kapcsolatban kizárólag a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló vitákra korlátozódott. Érdembeli változás nem történt. Az egyre gyarapodó számú nyugdíjas szavazatait megnyerni kívánó politikai gesztusok rendre felülírják a nyugdíjrendszer átalakításának égető szükségességét.

A kötelező magánnyugdíj-rendszert megszüntetjük és visszavezetjük az állami rendszerbe oly módon, hogy az egyéni számlavezetés megmarad.

Körültekintő előkészítés után javasolni fogjuk a szülőtámogatási életjáradék bevezetését, ami a nyugdíjrendszer új kiegészítő forrása lesz. A javaslat lényege, hogy a felnőtt gyermekek személyi jövedelemadójuk egy meghatározott részét közvetlenül a szülők, nevelők részére utalják, ezáltal is ösztönözve a társadalomban a gyermekvállalási hajlandóságot. A gyermeket nevelő és emellett dolgozó anyák társadalmilag hasznos áldozatvállalását az államnak is elismerésben kell
részesítenie, ezért az anyáknak nyugdíjkorkedvezményt biztosítunk."

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.14. 23:58:02

@cotti: Pontosan ez történt, Fidesz módra!

1."A kötelező magánnyugdíj-rendszert megszüntetjük és visszavezetjük az állami rendszerbe oly módon, hogy az egyéni számlavezetés megmarad."
2 "A gyermeket nevelő és emellett dolgozó anyák társadalmilag hasznos áldozatvállalását az államnak is elismerésben kell
részesítenie, ezért az anyáknak nyugdíjkorkedvezményt biztosítunk."

vagy nem?

1rem1 Art · http://1rem1.com 2010.12.14. 23:58:54

És hol itt a világrengető újdonság?

urak, olvasni, gondolkodni, nem meglepődni.

aum 2010.12.15. 00:00:02

Vajon mivel zsarolták Pősze Lajost, aki látványosan ráborította az asztalt a Jobbikra? Esetleg zsíros falatokkal bírták rá a szakításra?
Pőszének csak most esett le, hogy a Jobbik cigányozó, masírozó, kődobáló galeri? Ugyan...

Benedic 2010.12.15. 00:03:54

Ha véleményt nyilvánít Gábor, akkor az a baj, ha ránk hagyja, akkor az. Trollala, Trollala :-D

Orbán és Vona szavai önmagukért beszélnek. Persze aki mást akar kiolvasni belőle, az nem hagyja, hogy a tények, vagy az elemző véleménye megzavarják a világképét.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.12.15. 00:04:43

Török úr, a cikk elején szereplő képen nem tükröződik kellőképpen a 2/3-ad, inkább Jobbikos többséget sugall. Rosszhiszeműen megtéveszti az olvasókat. Szalai Maris már közelít a persellyel, ezúttal megússza 25 millából.

cotti 2010.12.15. 00:07:17

@namitirok: A sarokpont az egyéni számlavezetés megmaradása. 'Fidesz módra' ez nem lesz így, csak látszat szintjén, papíron. Ez sztem nagy különbség, nem csak részletkérdés.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.15. 00:11:03

@kíváncsivagyok: Majd lehet csinálni tacepaot, hogy olyan demokratikus a kormány, hogy még ellenzéki javaslatokat is elfogadnak.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.15. 00:11:05

@cotti: Erről beszélek, a Fidesz ad a látszatra, mint láthatjuk!:-D
A nők korkedvezményes nyugdíja is ilyen gumicsont véleményem szerint.

hajdú 2010.12.15. 00:12:09

Én arra lennék kíváncsi, hogy miért kommentár nélkül került ki ez a szópárbaj. (Nem baj egyébként, csak kérdem.)

Azért közgazdászként azt is megjegyezném, hogy erős csúsztatások vannak Orbán érvelésében (miért is fenntarthatatlan a mai nyugdíj? miként javít ezen a vegyes rendszer mostani eltörlése?), de tény, hogy ebben az érvelésben több igazság (vagy pontosabban: több vitára alkalmas érv) van, mint abban a katyvaszban (pl. "nyugdíjtőzsde"), ami eddig kommunikálva volt. Arról nem is beszélve, hogy a legújabb brüsszeli fejlemények (mármint az elszámolás megváltoztatása), mint ahogy ebből a vitából is kiderül, elvileg okafogyottá tennék ezt a változtatást...

janomano 2010.12.15. 00:13:16

Értem én. Kell a pénz, hogy ki tudják fizetni a
mai nyugdíjakat. Lehet adósságtörlesztésre is
fordítani a maradékot bónuszban.
El kell venni. De akkor miért nem álltak
ki karakánul és mondták meg a frankót, hogy
gyerekek ez a stájsz, nem miattunk, demográfiai
okokból, ami egyébként így van?
(ettől nekünk még 20-30 év múlva
ugyanúgy nem lesz nyugdíjunk, de hát már ette
a fene) Nem bazmeg: ment a hazudozás, az oldalazás.
a fúrás, a gnómkodás. Hogy tőzsdések (zsidó-kód(faszt: diszkont
kincstárjegyben kellett a felét tartaniuk), nincs is meg a
pénz (de megvan, mert akkor mit akartok államosítani),
nincs jövedelem (de van, mert már azon gondolkodnak,
hogy adózzuk le) stb...

Megint a dühítő "tempó"...

gauche caviar 2010.12.15. 00:13:54

@kíváncsivagyok: Bojár Gábor origo-s interjújában felhívja a problémát egy másik bibire is az államnyugdíjrendszerrel kapcsolatban: jövedelemeltitkolásra ösztönöz, hiszen nem lehet tudni kinek megy ez a pénz (illetve, annyit biztosan lehet tudni immár, hogy nem magunknak :)

amúgy, ez Orbánék külpolitikai kvalitásait mutatja, hogy közben a lengyeleknek megadta az únió a kibúvót. Lehet nem csak ököllel kéne döngetni a dollmányt hanem elfogadni európa játékszabályait diplomácai-diplomácia-diplomácia örökké.

gauche caviar 2010.12.15. 00:16:45

Török úr, vajh az lehet érdekes amit itt közben Rogán Antal művel? Na nem a médiatörvényre gondolok, szerintem még azóta se olvasta el amit a kezébe nyomtak, hogy terjessze be, hanem az ilyen kis kertek alatti akcióiról, amiket nem egyeztet a kormánnyal - és vissza is dobják ez ügyben.
Rogán lenne a dacos herceg, akit kitúrtak az udvarból ő meg a nyílt szembefordulás helyett oldalágakról próbál belepiszkálni a történésekbe?
Nyilván egy jövőbeni vezetői szerepre tör, csak vajon ő most valami szóló mutatvány produkál vagy szerveződhet köré fideszes belső ellenzék? Vagy az Áder-Pokorni vonalnak ő még túl bakfis?
Vagy ez nem annyira politikai elemzői dolog inkább csak a társasági rovat?
utóbbi?

feiticeiro 2010.12.15. 00:20:55

Mindamellett, hogy Orbán félelme, amivel végül megokolja ezt az agyrém intézkedést hülyeség, azért ha engedjük, hogy az idézetek befolyásoljanak minket, akkor legalábbis két politikai hiba történt.

Ami kicsit kiábrándító nekem, mert elég súlyosak voltak. Egyrészt egy külpolitikai - ki kellett volna várni az Unióval, nem előre szaladni, és a görög válság másnapján könnyítésért esedezni; nem kell közgazdásznak lenni, h megértsük, miért. Másrészt meg ami itthon folyik, hogy mindenkit hülyének néznek, illetve hogy már véglegesen visszatért az elmúlt 8 év cinizmusa a közéletbe (sőt), ez nekik a legrosszabb, mert minden ilyen NER-es "lelkesítés", amiben a fidesz tradicionálisan jó volt btw csak szarul jöhet ki (lásd nyugdíjas-levelek OV-tól).

Eddig csak azt hittem, hogy a fidesz csak szakpolitikai kérdésekben gyenge, amúgy legalább érdekérvényesítésben és "kommunikációban" jó; rá kell jönni, hogy ez már nem igaz. Cserébe megkapjuk persze a jó hírt: OV nem bolondult meg, a stratégia jó előre át van gondolva. csak az akár fontos részletek, mint pl az első akcióterv készülnek teljesen elsietve. Emellett persze a gazdasági csodavárás ás a Nagy Hazárdjáték, amire az egész van építve, tovább növeli a bizonytalanságot (de ez már alap).

Egy biztos: most csak növelték a tétet (a jövőnk) egy dupla vagy semmi játékban az engedélyünk és az odds-ok tisztázása nélkül. Ez nyugtalanító már önmagában is, de azért is, mert sokat mutat a kormány emberekhez való hozzáállásából.

szerénységem 2010.12.15. 00:23:17

Biztos, hogy ez az egyetlen olyan ügy, amelyben a Jobbik a Fidesz előretolt helyőrségeként működik? És biztos, hogy ez az egyetlen ügy, amelyben a Fidesz segget csinált az ő szép szájából? Lehet, hogy nem kétharmad van, hanem négyötöd? És ha nem lett volna meg a kétharmad véletlen, akkor is tuti lenne a Jobbikkal? És most akkor széljobb kormányunk van, vagy jobb+széljobb? Érdekes ez...

janomano 2010.12.15. 00:24:35

@gauche caviar: "jövedelemeltitkolásra ösztönöz, hiszen nem lehet tudni kinek megy ez a pénz"

Kedves kaviár! Ne csináld már! :-)
A felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben nem marad pénz.
Mert ezt kifizetik az éppen aktuális nyugdíjasoknak.
Éppen ez a lényege. Ezt nem érti 10 ember közül 9.
Már most hiány van, mivel nem fizetünk be annyi pénzt,
amit kifizetnek nyugdíjakra.

Ezét értelmetlen, hogy a nyugdíjkasszát "üresen" adták át.
Ugyanez államkasszával. Hogy "tele volt", bezzeg amikor ők
átadták...

Hát a halálos hajnalba!!! Évek óta hiányokról, ill. annak mennyiségéről beszéltünk. Akkor mi volt tele? A faszom. :-)

belekotty 2010.12.15. 00:26:00

Ismerek olyan brókert aki manyupok pénzét mozgatja. Fixen havi kétmilla fizetést kap tőlük, eredménytől függetlenül.
No comment.

janomano 2010.12.15. 00:28:40

@gauche caviar: Érdekes amit mondasz, abból a szempontból, hogy
1-2 fidesz prominens nem veszt részt ebben az ámokfutásban.
Itt van pl. Pokorni. Én még láttam gyerekkoromban együtt sörözni
Horn Gáborral PDSZ majálison. Ő valahogy mindig okosabb figura
volt a szememben. Nem csak azért, mert tanár.

janomano 2010.12.15. 00:34:20

@belekotty: Mind a 15-ét összesen? Nem baj, hogy
mindegyik manyupnak (ill. a hozzákötődő banknak) saját brókercége van?

porfelhő 2010.12.15. 00:41:31

"Magyarországon naponta sorjáznak a törvények,- a fidesz feltartóztathatatlanul tör előre,- amellyel a jogállamot épiti le. Az ellenzék a szélsőjobboldali Jobbiktól a polgári zöldeken át, a szocialistákig tehetetlenül nézi amint a kormány a kétharmados többsége birtokában mindenen átgázol" . Igen! a kétharmad felelősséggel jár, a kormánynak óriási felelőssége lesz abban , ha összeomlik a nyugdijrendszer, amikor szerkezeti átalakitások nélkül, besöpri tizenkét év nyugdijmegtakaritásait, a három pillérre épült rendszert felrugja".

panelburzsuj 2010.12.15. 00:45:53

@janomano:

"nem lehet tudni, kinek megy" = a most fizetett járulékhoz képest milyen nyugdíjtáblák lesznek 20 év múlva

(Magyarul: jobb ma egy saját veréb, mint húsz év múlva fél Orbán-veréb ... Amit ma eltehetsz, ne add az államnak. Jövheta közvéleméynkurkász: hány mai magyar hiszi, hogy a mai kormány szava egy emberöltő múlva aranyat fog érni?)

Táskás Tóni 2010.12.15. 00:46:00

@janomano: Mindegyik fideszes részt vesz az ámokfutásban ,mert Orbántól mindegyik jobban fél, mint a lelkiismeretétől. Elterjedt a hír , hogy Navracsics nem ért egyet az AB jogkörének a szűkítésével. Akkor ki kell állni ,megmondani és nem megszavazni. Csak ez jelentené , hogy nem vesznek részt ebben a borzalomban. Rogánnak, pedig ,mint II. Hunvaldnak sok van a rovásán ezért , amit elé raknak , azt beterjeszti vagy kinyilatkoztatja.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.15. 00:48:18

@janomano: hihi, azóta annyival is okosabb lett, hogy már nem sörözik Horn Gáborral (mit is mondtak a választók, Gábor? hogy elmehettek a picsába)

porfelhő 2010.12.15. 00:54:09

"Jobbik szerint mi a fontosabb a mny-pénztárak mögött álló lobbi, vagy a jelenlegi gazdasági helyzettől szenvedő családok."
A mny-pénztári pénzek állami rendszerbe történő bevezetése, a hiánycél terlejsitéséhez jó megoldásnak tünhet, a költségvetési hézagok betömésére szolgál. Úgy gondolom, gazdaság élénkitő hatása nem lesz. Új munkahelyek nem fognak létérejönni.
Nem is értem, hogy Vona G. szerint ettől az intézkedéstől miért javulna a családok helyzete!.
Igen! a kormány eddig meghozott intézkedései a jómóduaknak és nem a szegény családoknak kedveznek. Inkább tovább mélyül a szakadék a társadalmi rétegek között. Jó lét nem lesz.úgy gondolom.

janomano 2010.12.15. 00:54:19

@panelburzsuj: Semmilyenek. Egyre nő a hiány
demográfiai okokból, ill. hogy nincs elég járulékfizető.
20-30 év múlva egyszerűen nem lesz nyugdíj.
A 3m eltartó közül most 1m állami alkalmazott
van, akit szintén a versenyszféra tart el.
Nem azt mondom, hogy mindannyian ballasztok,
de ez arányában nézve kurva sok. Plussz, hogy
mi fizetjük az ő járulékaikat is.

janomano 2010.12.15. 00:55:36

@Hepci: Ez sejtettem, hogy tetszeni fog, de jó rég volt. :-)
Együtt vezették a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét.

janomano 2010.12.15. 00:56:29

@Hepci: Azt Gábor mondta Fecóra.

porfelhő 2010.12.15. 01:05:19

"A lengyelek ölébe hull a magyar nyugdijháboru gyümölcse. Valószinü az eu rábólint , hogy Lengyelország a költségvetési hiányba beszámolja a magánnyugdij-pénztárakba utalandó, az államon átfolyó nyugdijjárulékokat is.
Mo. -on más a helyzet, a nyugdijpénztári rendszert tovább finanszirozni képtelenség. A szisztéma lyukat ütött a költségvetésen az utóbbi tizenkét évben. "Csak csendben jegyzem meg, hogy többek között amiatt nem léptem be én sem a nyugdijpénztárba, mert az gondoltam, hogy középtávon nem lesz fenntartható. Már akkor is megvoltak a tanulmányok és kimutatták, hogy a szisztéma 1,2 százalékot tesz a hiányhoz, és már akkor is kérdés volt miből finanszirozza a büdzsé." mondta Rogán."
Hm. most új világ kezdődött és a kormány megvédi a nyugdijasok pénzét!

janomano 2010.12.15. 01:05:36

@Táskás Tóni: Tonikám! Elvehették volna a pénzünk, hogy "gyerekek: kell bazmeg!" Erre és erre és erre... A manyupok (az állammal a hátuk mögött) még egy éve, sőt most is úgy fenyegetőzik, ha tartozol ezer forinttal, mint egy vérbő ávh. Csak mostanában lettek sajnálandó kiscicák. De "nem kell félnetek. Tőkét megölni jó lesz..." :-)

Nem ez a lényeg: a stílus, a stílus...

guvernalista (törölt) 2010.12.15. 01:07:20

@janomano:
oké, de úgy teszel, mintha az állam pusztán csak járulékot vonna el. és a költségvetésben nem volna más forrás.

a kincstár összes jövedelemnek átlagosan a felét elvonja, szóval nem igaz, hogy nem lehet a hiányt pótolni. eleve az egészségügyet nem járulékokból, hanem az áfából, és a jövedéki adókból kellene fenntartani. szóval az élő munkát nem kellene egyszerre eü, és nyugdíjjárulékkal terhelni. hiába csökkenti le a társasági adót, a járulékos teher olyan magas, hogy attól a hazai ipar nem versenyképes.

porfelhő 2010.12.15. 01:08:15

@jjulie:
"Az egyszem kedveltemnek" jó éjt!:)

porfelhő 2010.12.15. 01:11:08

Jó éjt mindenkinek! Jaj!:) már mindjárt jó reggelt!

Viszlát!:)

janomano 2010.12.15. 01:16:38

@guvernalista: Persze, igazad van. Az is egy külön téma és egy érdekes kérdés, hogy az egészségügyhöz miért nem mert eddig senki hozzányúlni, hiszen nagy "pénzmegsemmisítő" ágazat. Valószínüleg "nagy" érdekeket sért. Gondoljunk csak Mikola erőtlen nyilatkozatára: "Szülész-nőgyógyász bácsik!, Ne tessenek elvenni pénzt..." Nem!!!???
De: muhahahaha...

Pedig ezt tényleg meg lehetne szüntetni 1 vagy 2 vonással.
Korrupció: 1 év letöltendő. Kirendelni bujtatott ellenőröket.
Csumpusz: megoldva.

janomano 2010.12.15. 01:21:30

@janomano: Ja, hogy magamra visszacsatoljak:
találtam kb. 200mrd-forintot. (korrupció)

Amicsiknál a betegállományt nyomozók csinálják.
Faszit gerincsérvvel biztosítózták, oszt a gyúróterembe'
kapták el. Csúcsa fizetés lett a vége. :-)

BulatOkudzsava 2010.12.15. 01:30:16

Összenő ami összetartozik. Egy kis segítség a régi baráttól, akivel egymás mellett ültek a Szövetség a Nemzetért Polgári Körben...

Nem lehet kétséges, hogy ha aktuális érdeke úgy kívánja, akkor az Orbán-kormány képes és hajlandó megvalósítani a szélsőjobb programjának egyes pontjait. Csak reménykedni lehet abban, hogy Vona Gábor nem ad további jó ötleteket Orbán Viktornak és a kormány megáll itt, félúton. Pedig ott lenne még az önkéntes nyugdíjpénztárak államosítása, a nyugdíjelőtakarékossági számlák államosítása, a bankszámlák államosítása, a termőföldek államosítása, a kis- és középvállalkozások államosítása, a gyárak államosítása, stb. Ismertek a történelmi párhuzamok.

Link Elek 2010.12.15. 01:34:42

ez jó, sajat szavaikkal megmutatni milyen emberek is valojában.

Severus 2010.12.15. 01:52:09

Őrület... Miközben lapáttal szórják a százmilliárdokat a legfelső jövedelmi csoportoknak az egykulcsos adó formájában (azok meg majd ki az országból), sírnak, mint a fürdőskxxx, hogy milyen fenntarthatatlan a költségvetés helyzete, és hőőő mekkora lyukat üt már a magánnyugdíjpénztár. (Ami mellesleg pár év múlva tényleg könnyíthetett volna a költségvetés helyzetén.)

A legviccesebb:
"Ennek az volt az oka, hogy meggyőződésem szerint hiába vittük be, vagy vitte be az előző kormány, az elmúlt húsz vagy tizenöt év, hiába vitte be az embereket erővel és jogszabályi kényszerrel ebbe a rendszerbe" - Bajnai vitte be az embereket ebbe a rendszerbe??? Nemnem, épp ő tette lehetővé a visszalépést, barátocskám.

rockjano_ 2010.12.15. 02:20:34

Hát aki tud és akinek van miből érdemes elkezdeni előtakarékoskodni mert nekünk nyugdíjunk vagy nem lesz vagy úgy megemelik a nyugdíjkorhatárt hogy azt már vagy meg sem éljük vagy nem éljük túl sokkal.

Én nem tudom hogy a manyup mennyire működött jól vagy sem, mivel túl volt szabályozva valszeg tényleg nem volt a legprofitábilisabb de ez mégis egy lehetőség volt arra hogy valaha kapjunk valamit valakitől. Az államtól sokra ne számítsunk akárki is lesz kormányon 20-30 év múlva az akkor az éhenhalásra lesz csak elég, vagy ha nem abba meg majd a gyerekeink mennek tönkre.

A nagy kérdés az hogy tényleg lesznek-e szerkezeti reformok amiket most annyira beigértek (megijedve a leminősítésektől) szerintem nem vagy nem sok vagy valami kevés amit majd nagyon soknak hívnak majd.

Severus 2010.12.15. 03:29:44

@rockjano_: "A nagy kérdés az hogy tényleg lesznek-e szerkezeti reformok"

ne legyen igazam, de nem lesznek. Majd pont akkor fognak komoly reformokat erőltetni, amikor majd megy a dőzsölés a konfiskált magánnyugdíj-pénztári megtakarításokból. Vagy látjuk, milyen reformok lesznek, "kellemesek", mint pl. az adóreform, pedagógus életpálya-modell, biztos lesz majd orvos életpálya-modell, új Széchenyi Terv, stb. Kicsit megszivatják a rokkannyugdíjasokat meg a munkanélkülieket (kibe rúgjunk bele, ugye) , de olyan refoem, ami rvid távon áldozatokkal jár és hosszú távon finanszírozhatóvá teszi a rendszert, nem lesz, mert baszki, maguk is el fogják hinni a válságadókkal, elvett manyup megtakarításokkal kikozmetikázott költségvetési adatokat!!! És így minek erőltetni a zemberek anyargatását, ugye, a végén még helyzetbe hozzák a szocikat...

Megint az megy, mint az Gyurcsánynál 2004-ben... Nem akarja a becses és aktuális miniszterelnök elfogadni a realtásokat és nagyot akar alkotni a megbízatása elején, amire meg kell a zsé, aztán a ciklus végén meg már nincs szufla a reformokhoz...

Most kettőt lépünk hátra. Felszámolunk egy fenntarthatóságot segítő reformot (manyup), a megtakarítások meg fedezik a (strukturális) hiány elengedését. 3 év múlva mégis, mi lesz?... Akkor majd mit talál a sublótban a az idióta kontár Matolcsy?

Mindegy ez már offtopic volt... A fent topic remek, és azért is mellbevágó, mert ezek szerint pár hónapja is bíztak abban, hogy a manyup járulékokat elszámolhatjuk a költségvetésben. Tessék, most lehetne, erre meg mégis megszavazták a zsarolásos államosítást. Fejben sajnos már elköltötték azt a pénzt, eszük ágában sincs visszalépni. Láttuk a KT milliárdjának példáján, mi történik, ha egy kis pluszbevétel jelenik meg... Egyből nem olyan égető a költségvetés helyzete (idézet Lázártól), lehet osztogatni, a kormányzati meg fidesz-szatelit dögkeselyűk meg egyből rárabolnak a koncra. Na, ez lesz a 3000 milliárd ténylegesen pénzzé tehető részének sorsa is.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 04:02:31

Ezt eddig is tudtunk, volt a tévében. Láttam, hallottam.

Nem azért van az a sok politológus, hogy jól megmagyarázza, amit bárki láthat?

Mi ebben az eszmei mondanivaló?
Mi a tanulság?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 04:07:17

@kíváncsivagyok:

Milyen veszélyt látsz ebben?
Kinek a számára veszélyes?

Goompah 2010.12.15. 04:30:27

@gauche caviar:

"amúgy, ez Orbánék külpolitikai kvalitásait mutatja, hogy közben a lengyeleknek megadta az únió a kibúvót."

Az az érzésem, hogy az EU engedékenységét erősen motiválta a magyar példa elterjedésétől való félelem.

SzaGyu 2010.12.15. 05:18:29

Vona is tükör elé állhatna és megnézhetné a nyelvét -Ha már nem érzi, hogy csontig benyalt Orbánnak.

kpityu2 2010.12.15. 06:29:51

Vona Gábor előrelátó, felelősségteljes politikus.

walker57 2010.12.15. 06:54:27

T.G. a médaitörvény előtt lépett még és több mint húsz százaléknyi negatívúmot zuhintott ránk.
Ez bűn!!!!

Bűncselekményt követ el és 15 évi szigorított fegyházzal bűntethető az aki , politikusokat korábbi (akár nem is régebbi) kijelentéseikre emlékeztet, illetve azokra hivatkozik, azokat a kijelentő tudta és beleegyezése nélkül részben, vagy teljes egészében idézi

Részlet a Btk. 2014. évi 1111111Tv.-ből

hunyuan 2010.12.15. 06:56:56

@Spiritualiqus: anyád a buta te, te...kis csíra,
ha már így minősíted azt akinek más a véleménye
forradalmár-e vagy?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.15. 07:01:54

Tulajdonképp az egészből a lényeg ez:
"szolgálja a _ma _nyugdíjban lévők érdekét"
"Szolgálja azok érdekét, akik hamarosan nyugdíjba mennek"
Naná. Ők szavaznak majd 2014-ben.
A többi akár meg is dögölhet.
A demokrácia logikája az, hogy aki nem potenciális szavazó számít, a többi nem. Hogy mi lesz a mostani harmincasokkal? Kit érdekel? Mire a harmincasok nyugdíjba mennek, hol lesz már Orbán Viktor? Ergo, akár meg is dögölhetnek, nem számít.

"azért valami oka csak volt annak, hogy bizonyos korlátok között önök is lehetővé tették a visszalépést"
Mert ők meg 2010-re készültek.

pnegyesi 2010.12.15. 07:16:00

Nem ez az első eset, hogy az adott aktuális kormány fifikás módon államosítani akar.
Például 1950-ben egy trükkös rendelet segítségével szedték össze a személyautókat. Erről írtam is most egy gyors szösszenetet

bariga 2010.12.15. 07:17:35

@hunyuan: igen, az S betűs kolléga forradalmár, követi a Tanácsköztársaság eszméit.

nyünyüge 2010.12.15. 07:22:15

@jjulie:

A szülő-gyerek viszonyban viszont a flörtölésnek nincs helye. Sőt, még az összekacsintgatásnak sem igazán.

kisa 2010.12.15. 07:22:17

@Spiritualiqus:
3. Az eddigi 24% államnak fizetett nyugdíjból 8%-ot elkezdtek a magánnyugdíjpénztárak megkapni, a maradék 16% (ld még 24% minusz 8%=16%) ment továbbra is az állami kasszába.
Tévedés.
1998-ban a munkavállaló a jövedelme 7 %át fizette a nyugdíjpénztárba. 1998-ban a pályakezdőket kötelezően, a többieknek opcionálisan bevezették a manyup-ot. Akkor a fizetés 6%-a ment a manyupba, a többi az államiba. A munkáltató a munkavállaló munkabére után akkor is és most is közvetlenül az államiba fizeti a (2008 óta) 24 %-ot, illetve számszerűen nem tudom, hogy '98-ban mennyi volt.
A kettő független egymástól, az állam most is megkapja hiánytalanul a munkáltatói befizetést.
Innentől kezdve a többi számításod rossz.

nyünyüge 2010.12.15. 07:23:46

@pnegyesi:
a nagy különbség az, hogy az mnyp milliókat érint, 50-ben meg gondolom max. néhány ezer magánautó lehetett.

Jólfelhúztammagam 2010.12.15. 07:28:28

A 3 millió manyup tagból 2 millió önként lépett be.
Pontosan 2/3, ha így jobban érthető.

jjulie 2010.12.15. 07:42:43

@Spiritualiqus:

eszes gyerek volt ez a horn

az orbán megszüntethette volna 98-2002 között?

vagy az mág tök más világ volt és nem kellett a ezekkel a dolgokkal törődni

Dracon 2010.12.15. 07:48:51

@Spiritualiqus:
Mielőtt faszságokat irsz jó lenne ha tájékozódnál arról hogy hogyan is van ez valójában.
A 24% mindig is az államhoz került, a manyup befizetést a munkavállalót terhelő részből fizette a munkavállaló.

Az ilyenek sötét forradalmárok miatt hiszik még mindig a népek hogy igazából ősidők óta kolbászból volt kerités csak a földesurak/nyilasok/kommunisták/nagytőkések (az éppen aktuális aláhúzandó) kutyája felzabálta.

Ülj le egyes.

lüke 2010.12.15. 07:50:23

@bóra77:
jó lenne, akkor,
ha a logorrhoenak lenne konzekvenciája
sajnos az emberek
összevissza beszélnek-+ tárgyi tudás hiánya- még a parlamentben is

melus79 2010.12.15. 07:56:26

Jó reggelt!

Az egészben az a legundorítóbb,hogy most is a nyugdíjasok vannak előtérbe tolva.Engem ez nem bántana,ha legalább akkora hangsúlyt kapnának a kisgyermekes szülő,a gyerekek,a többi dolgozó ember.Miért nekik küldözget levelet a tisztelt min.elnök úr?Tévedés ne essen egy nyugdíjasban sem,nem az ő létfenntartásukért aggódik a kormány,hanem a szavazatukért.Nekem miért nem küld levelet?Hogy elmagyarázza esetleg,tisztelt asszonyom,ez és ez a nagy magyar helyzet,és ezért akarom lenyúlni a pénzét.Bocs,az nem is az öné!Igaz a hozama az öné!Különben is eltőzsdézték!Ja,van reálhozam,nem is olyan kicsi!Csak nagyon keveseknek!Ja,nem is,mert a többségnek! - szóval hogyan is szólna az a levél?
Hihetetlen,hogy azoknak küld levelet,akiket nem érint a téma a mnyp kapcsán.Ja,hogy akiket érint,azoknak gyakorlatilag lehetetlenné tették a maradást?
Undorító,megalomán,velejéig romlott banda ez is,mint az elődjeik,és a legszörnyűbb,hogy folyamatosan kokettál a szélsőjobbal.Nem szeretnék párhuzamot vonni N.o.-i elődjével,mert annyian megtették,és ezáltal már kezd hétköznapivá válni a hasonlat.De rémes útra léptek,és magukkal rántják az országot.És külön sértés a legtöbb magyarnak,hogy egy ilyen hatalommániás,elvtelen őrülttel azonosítják az országot.
Megértem én,hogy szar ez a rendszer,megértettem volna akkor is,ha nem hazugságot gyártanak mellé!De mondom újra és újra,hogy a cél nem szentesíti az eszközt!

hááááát 2010.12.15. 07:57:27

@Spiritualiqus: Annyira szarul müködnek, hogy nekem most az állam 140e ft fog fizetni(-16% adó persze), mert annyival többet hoztak össze az infláción kivül 13 év alatt.

Szerinted, kit vezetnek meg és hol? :)

Az állambácsi viszont csak a szokásos inflációt fogja fizetni.
Csak a kiskeresetüeknek mindegy hogy hol tartják a pénzüket.
Legjobb, vállalkozó ismerős havi 200-ra jelentette magát be, hogy legyen nyugdíjja ha megéri.Most 87-re és 40 e megy önkéntesbe.Puszi Viktor okos bucijára, ahogy élénkiti a fekete gazdaságot és tömi a külföldi bankok zsebét.

A rendszert kellet volna megváltoztatni és életképesebbé tenni, mint megzsarolni az embereket.A magyar rafinált egy nép.

jjulie 2010.12.15. 07:58:07

@lüke:

bizony ritka az igazi reneszánsz polietilén manapság, van aki evidence based rajongóként ír a beszolgáltatási rendszer végéről, meg hogy minden ami bajt eredményezett az 1945 után történt

az emberek meg összevissza beszélnek

lüke 2010.12.15. 08:00:09

@nyünyüge: ott nem tudom, mi lesz
ott is akkora kupi, min az APEH-ben,s nem önbevallás és önszámítás van

megint fordítva megy minden
először számítás> majd reformok

ssi 2010.12.15. 08:02:48

stílus I.
V.G. - "belecsapott a lecsóba" - tömör, érthető, a lényeg
O.V. - "kerülgeti, mint macska a forró kását"

Fidesz-program:
kampányban - "kerülgetik, mint ...."
kormányon - lehet, hogy a Jobbik programját kellene jobban tanulmányozni?

manyup:
Jobbiké - durvább, pénztárak szőröstől-bőröstől
kormány - csak a pénz kell, az ingóságok nem

stílus II.
forradalmi változás levezénylése
- egyoldalú, gyors
- előtte kapkodás, utána magára hagyottság

milyen szülő az, aki
- nagyon szülő akar lenni, de
- egyoldalúan dönt a gyereke helyett, felett
- majd rákényszeríti döntését egyeztetés nélkül
- majd magára hagyja, hogy oldja meg egyedül a gyerek a szülő egyedül hozott döntését - mert különben bünti jön

ssi 2010.12.15. 08:03:57

mindenkinek szép, meleg helyiséges szép napot, majd este olvasok

CSENDES 2010.12.15. 08:04:38

@aszekelyek: www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.ulnap_felszo?p_lista=A&p_nap=252&p_ckl=38

Itt a hiányolt nap összes felszólalása, szíves használatodra. mazsizzál:-))

lüke 2010.12.15. 08:06:53

@jjulie:
ennél egy nagyobb szerense van itt:
a te ítéleteidben bízhatunk
csupa sziv szeretet, zene bona:)
na és okosság, s Aranybulláig mindent visszavezet

a-kis-herceg 2010.12.15. 08:12:29

@majomkutya: ahh. dehogy. mi választók annak örülünk hogy ha hülyének néznek minket. reméljük az apeh is...

@hááááát: a másik meg hülyének nézi hát mi lesz itt.

most hülye a magyar vagy nem? én nem értem ezt.

mi az a feketegazdaság? és miért nem számolják be a gdp be? akkor elsők lennénk eu ban nem? szóljatok a kormánynak. a legerősebb iparágunk. eu elnökség idején a tüntetések mellett el lehet majd érni...

a-kis-herceg 2010.12.15. 08:16:31

@lüke: nincs apeh. AVH van (adó és vám hivatal)
légy szives szokjad a nemzeti kormány fogalmait.
ha így haladsz erről a forradalomról is lemaracc

J.G. 2010.12.15. 08:20:18

Meg tudná mondani valaki, hogy miért fontos az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számla?

Ha sokat fizetek be, akkor sem kaphatok (túl) sok nyugdíjat, hiszen a pénz nincs meg, a befizetésekből kell kifizetni az aktuális nyugdíjat.

Ha keveset fizetek be, akkor is biztos nyugdíjat kapok, hiszen az állam garantálja a nyugdíjamat, (sőt a vásárlóértékét, stb, stb.), tehát teljesen mindegy, hogy a befizetett, csak papíron létező összegből kifutottam-e, vagy sem.

Egyéb kérdés: ha már lenyúlják a nagy pénz, akkor miért kell még mindig a 14 havi elvonás? A "nagyon fontos a gazdaság miatt" érv bukott, hiszen sokkal nagyobb összeget sikerült nyerniük.

Ringlósztár 2010.12.15. 08:22:40

@Jólfelhúztammagam:
Ráadásul ez a 2 millió fizet SZJA-t és TB-t Mon, tehát mi tartjuk el a nyugdíjasoktól a politikusokig a zembereket.
Azokat is, akik szerint a MNYP téeszesítése olyan nagyon jó ötlet, ők azok, akik könnyen beszélnek, mert nincs nekik MNYP megtakarításuk vagy nagyon kevés, tehát eltartottjai a rendszernek és/vagy adócsalók.

lüke 2010.12.15. 08:23:28

@jjulie:
és egy kis művészettel eljutunk a konzekvenia és a morál összefüggéséhez, amit tagadsz:
"Akár egy halom hasított fa,
hever egymáson a világ,
szorítja, nyomja, összefogja
egyik dolog a másikát
s így mindenik determinált.
Csak ami nincs, annak van bokra,
csak ami lesz, az a virág,
ami van, széthull darabokra."

lüke 2010.12.15. 08:25:48

@a-kis-herceg:
nincs
a nevek gyorsan változnak, de a lényeg nem!
majd meglátod , hogy fognak kiszállni,nem kell messze menned, csak a szomszédokhoz
Ukrajna : kis töltött cső
Bécs: betétkönyv-nevesített már- elvétel

jjulie 2010.12.15. 08:27:14

@lüke:

kinek a morál, kinek a morálné

küldjél zenét is szeretettel

a-kis-herceg 2010.12.15. 08:27:25

@Dracon: "Az ilyenek sötét forradalmárok miatt hiszik még mindig a népek hogy igazából ősidők óta kolbászból volt kerítés csak a földesurak/nyilasok/kommunisták/nagytőkések (az éppen aktuális aláhúzandó) kutyája felzabálta."

hmmm én ezt gondoltam. én most jöttem a B-612-ről. (tudom hogy szereted a számokat)

a klasszikus kapitalista demokráciáról kb azt olvastam, hogy a
-szabadverseny
-a szabad vállakozás
-a jól működő oktatás
-az egyenlőség
stb jól kihozza a gazdasági lehetőségeket. a "húzó embereket" a gazdaságban engedi előre (nem az ország elhagyásában) és azok szépen húzzák magukkal a népüket, osztán abból van JÓLÉT.

ha ez nem így van... akkor a nép gürizik (motiváció, "húzók" és irányok nélkül) összevissza (nem túl hatékonyan)... aztán akkor is van JÓLÉT. azt teszik el akiket említettél... feudális hűbérurak. kb tagok. stb

CSENDES 2010.12.15. 08:28:21

@panelburzsuj: Egy biztosan, úgy hívják Lázár János. Ő mondta, hogy egy kormány szavánál nagyobb garancia a világon nincs. Úgyhogy elhiheted neki, ő csak tudja.:-)))

László56 2010.12.15. 08:28:51

Szép jó reggelt Mindenkinek

Vona és Orbán: ne szaladjunk előre. Idézi az elemzőnk és igaza van. Idézettel nem lehet tévedni gondolja és ebben is igaza van. Szép példát hozott fel arra hogy a demokráciában politikai ellenfeleknek nem kell ellenségeknek lenniük. A kommunistáinkon kívül senki nem is ellenségeskedik. Pedig a proletárjaink már nagyon hozzászoktatták a népünket. Aki nem velünk az fasiszta és ellenség. Milyen nehéz erről leszokni, azt a kommentálók hada bizonyítja nekünk nap mint nap. Itt ezen a blogon is.

A szakpolitikát nem csak lenézik, hanem figyelembe sem veszik. Ezért csak arról lehet szó: ha egy másik párt azt gyűlölni kell, mert csak hatalmi szempontból lehet nézni a politikát. És evvel már is passzolnak az elemzőnk hatalmat centralizáló gondolatmenetébe. Egy másik pártnak nem lehet jó gondolata és ha van is akkor is az ellenkezőjét kell csinálni. Kommunistáink mindezt évtizedeken keresztül oltották a népünkbe. Sikeresen. De a népünk hátrányára. A lezüllésig lerombolt országunk mutatja meg a legjobban hogy milyen hátrányos ez a gondolkodás a magyar nép számára. Le kell szoknunk róla. Meg kell tanulnunk hogy a kommunistáinkon kívül, az országon belül nincs ellensége az országnak. A parlamenti pártjaink nem ellenségek, hanem másképp gondolkodók különböző csoportosulása. Ezért a gondolataik nagyon is hasznos lehet az ország számára. Ami hasznos azt meg figyelembe kell venni. És az MSZP ? Azt nem kell figyelembe venni ?

De mennyire figyelni kell rájuk. Ugyanúgy mint a kártékony bogarakat sem lehet figyelmen kívül hagyni. Az MSZP elvesztette a szavahihetőségét. Az egyetlen kapitál ami egy demokratikus pártnak lehetséges lenne. A szavahihetősége helyett évtizedek óta csak a vagyon érdekelte. Sajnos nem az országé, hanem a sajátja. Belátás, hogy átadná a helyét a szociáldemokráciának ? Semmi. Foggal körömmel ragaszkodik a vagyonosodása hatalmához. A szomszéd tehene is dögöljön meg a jelszó. Hogy rámegy az ország ? Nekik, kik már összeszedték magukat, nem számít. Itt lenne az ideje hogy átadja a helyét a szociálisan gondolkodó szociáldemokráciának. De a kommunistáinktól belátást várni ? Meddő kívánság. Pedig csak a megszűnésükkel nyugodhat meg az ország. Gondoskodjunk róla, hogy kialakulhasson egy szavahihető szociáldemokrata párt, amelyre a népünknek égetően szüksége lenne. Csak rajtunk, a többségen múlik.

lüke 2010.12.15. 08:29:18

@J.G.:
az elkövetkező lépésért:
meglátod, hogy a min. bér milyen kevés nyugdíjat eredményez,
s többet fizess be
(ilyen egyszerűen lehet növelni az adókat, mennyien is min. bér befizetők?)

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.15. 08:30:06

Nyugdíj: állásával játszik az a köztisztviselő, aki marad?

További eszközökkel igyekszik nyomást gyakorolni a kormány azokra, akik azt fontolgatják, hogy maradnának a második nyugdíjpillérben. A kitartók számára előírt nyilatkozatokat a pénztárak fiókjaiban nem lehet megtenni, az pedig a többek közt a közszférában dolgozóknak okozhat fejfájást, hogy az állami rendszerre nemet mondó döntésükről értesíteniük kell munkahelyüket.

A fideszes pofátlanság határtalan!

Meddig tűrjük még?

lüke 2010.12.15. 08:31:37

@jjulie:
dolgozz ,mert nem töke!
én legalább az unokám dajkálom
6 hetes és ismeri az egész yootube-ot

lüke 2010.12.15. 08:32:55

@a-kis-herceg:
a világos forradalmár ,nem gatyázik: nyissz

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.15. 08:34:21

@majomkutya: Azért nagyon érdekes ellentmondás, hogy először a FIDESZ azt mondja, hogy az EU engedje, hogy a manyup-ok miatt emeljék meg a hiánycélt (magyarul: vehessünk fel új hitelt), majd arra hivatkozva nyúlja le a pénztárakat, hogy csökkenteni kell a hitelt.

Ki érti meg...?

walker57 2010.12.15. 08:36:31

@melus79: Valami félreértés lehet.
Nem a nyugdíjasok vannak előtérbe, őket ez nem érinti.
Nem a nyugdíjasoknak ír levelet, hanem a NYP tagoknak magyarázza meg,miért is védi az ő pénzüket azzal,hogy elveszi.

A jelen lépés azokat érinti, akik az elkövetkezendő 1 hónaptól 4 évig terjedően mennek, mennének nyugdíjba. Bízom benne az utána következőket már más kormány normális rendszere nyugdíjazza.

Maradjunk az én példámnál. Nem vagyok Nyp tag tisztán állami vagyok, 2011-ben mennék nyugdíjba. Nos erről nem esik szó, de ha elmegyek, akkor a nettó jövedelmemből megállapított (80%) nettó nyugdíjamból elvesz 8.6%-ot mert ugyan 42 évet dolgoztam, de 62 éves korom előtt pofátlanul nyugdíjas akarok lenni.

Ezért nem egységes a kormány cselekedetének megítélése, mert a 20-55 éves korosztályig nem érintett illetve biztos lehet abban,hogy mire odakerül teljesen más metodikája lesz a dolognak.
A nyugdíjasokat nem érinti, gyakorlatilag van kb 20-30 ezer ember akit érint, mert pl 10 éve fizeti most elveszik és van 5 éve nyugdíjig és nem tudja konkrétan mit is tegyen mi lesz vele.

Divia et impera :)

Guga 2010.12.15. 08:41:11

A nyugdíjak reálértékének megtartása NEM FOG MENNI. Öngyilkos stratégiát választ Orbán. A magánnyugdíjpénztárak elvétele : rablás. Az orbáni kimagyarázás :színtiszta demagógia. A fészbukos beszéde : kurva nagy hazugság.

Egyszer eljön az az idő, amikor kimondatik: nem tudunk fizetni annyit a nyugdíjasoknak. Ha 20%-kal csökkentenék egy bizonyos szint felett a nyugdíjat, az lenne az igazi megoldás. Ha eltörlnék a nyugdíjkorhatárt (mindenki akkor megy nyugdíjba, amikor akar, és az addigi befizetései arányában kap valamennyi kis nyugdíjat) és eltörölnék a minimálbért, az lenne a megoldás.

Ez most így csak színtiszta herdálás.

Az Orbán kormány első jelentősebb gazd.pol. tette az lehetne, amit Matolcsy lebegtetett meg tegnap: lenyesik a rokkernyuggerek lóvéját. ÉPPEN ITT VOLT AZ IDEJE, legalább a fele hazug disznó, élősködő majom, korrupción vett nyugalom. Ha ezt végigviszik, ezért emelném a kalapom.

Hypofx 2010.12.15. 08:44:41

Mit is tudtunk meg ebből, ja hogy OV és Vona egy kutya....mert ez műr régota világos

lüke 2010.12.15. 08:46:04

@Guga:
pont úgy lesz, 2013-tól 20 % -l csökkentik

a-kis-herceg 2010.12.15. 08:48:38

@namitirok: ez a média törvény is visszamenőleges? csak szért kérdezem mert nagyon kemény munkájuk lesz. a biatorbágyi matuska bűnügytől HETEKIG tele volt 24-órában minden hír. és ha elkezdenek az arab barátaink ránk haragudni, úgyis elég gyenge láncszem vagyunk, akkor a 20% s törvény alapján a napi hírek:

2011. április 1.
1. Tarlós főpolgármester úr átvágta az épülő négyes metró újabb egy méteres szakaszának átadásakor a szalagot.
2. Rogán polgármester úr a kerület legidősebbjét a 115 éves Mari nénit köszöntötte születésnapján (a polgármester úrén...). És megkérdezte várhatóan meddig kíván még a nyugdíjával "élni"? Csak a költségvetés tervezése miatt kérdezte.
3. Hódmezővásárhely polgármestere a város oktatási intézményeibe látogatott és a sorban megsimogatta a legtöbb piros pontot kapott gyermekek buksiját. Aztán a tanárok spontán örömüknek adtak hangot, hogy milyen szépen alakul az oktatási rendszerünk.
4. Orbán Viktor ma megint meglátogatta a Pápát. Lassan mondhatjuk, hogy "bejáró vendég". Már közös kolbásztöltéseken is részt vesznek, majd utána együtt pálinkáztak és a legvégén még vadászni is elmentek.
5. Ma az alakaida újabb robbantása és gáztámadása volt a metró deák téri állomásán. Meghalt 416 ember, a sebesültek számát nem tudjuk. Mert a mentők még nem értek ki. A halálos áldozatok számát is csak egyelőre önbevallásos alapon a helyszíni tudósítónk közölte, akit 5 percenként 1 percre majd bekapcsolunk. Kérjük a tűzoltókat majd nézzenek ki a helyszínre.
(Hu de hosszú lett még be kell tennünk egyet:)
+1. A gazdasági növekedés töretlen, de továbbra is törékeny, már vannak olyan mutatók, amikben a KSH már tud kimutatni növekedéseket. Előre KSH!

További szép napot kedves nézőinknek.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.15. 08:52:26

@Spiritualiqus: Legnagyobb Magánnyugdíjpénztár az OTP! Vetted?

Megfigyelo 2010.12.15. 08:53:10

@BulatOkudzsava: Nem jó a sorrend, amit írsz: a Hócipő szerint most a bankszámlák következnek.

a-kis-herceg 2010.12.15. 08:54:30

@Guga: "Az Orbán kormány első jelentősebb gazd.pol. tette az lehetne, amit Matolcsy lebegtetett meg tegnap: lenyesik a rokkernyuggerek lóvéját. ÉPPEN ITT VOLT AZ IDEJE, legalább a fele hazug disznó, élősködő majom, korrupción vett nyugalom. Ha ezt végigviszik, ezért emelném a kalapom. "

nálunk Latiniában ezt így mondják: Divide et impera!

Nem tudom a korod megengedi e hogy együtt emlékezzünk. Ha nem akkor nézd meg a fekete doboz pár órás dokumentum filmjét Ózd ról. (gyár bezárás)

A rokkant- és nyugdíjrendszert terhelték meg a munkanélküliekkel... Nálunk a 1990-es "gazdasági racionalitáskor" ez volt a rendszer... A rejtett munkanélküliség és valós állások helyett nem munkanélküli sereget hoztak létre hanem nyugdíjas tömegeket. Matolcsy Úr akkor nem volt ott hogy fellendítse a gazdaságot, sajnos leszálló ágban volt éppen...

ez így önmagában olyan mintha azt mondanánk: az autósok szabálytalanok és azonnal vegyük el mindtől az autóját...

ezeknek az "egyszerű mondatoknak" totál semmi értelmük nincs önmagukban...

lüke 2010.12.15. 08:55:55

@newtehen:
nem, 2014- 3x irom ide- jan.1-n
5 % nyugdij emelés lesz

a-kis-herceg 2010.12.15. 09:00:39

@Guga: és szerinted ez szerkezeti átalakítás? gondolom majd megfelezik...

azok a szerencsétlenek akiknek most Matolcsy majd mint szerkezet átalakítás megfelez (20-ról pl 10 ezer-re...) majd tavasszal, ha a telet túlélik... akkor elindulnak... és nem szlovákrendszámú autóval. sajnos te csak azt látod a VI. ker polgármesteri hivatal előtt biztos... én is szoktam látni merci terepjáró szlovákrendszám roki kártya...

na ő kivétel lesz továbbra is...

de elkalandoztam. szoval amikor 800 ezer rokkant nyugdíjas (ezek bányászok stb) és családjaik elindulnak pestre gyalog...

szép napot!

lüke 2010.12.15. 09:00:52

@a-kis-herceg: @Guga:
nana
ez igy csorba rendszer, még életlenebb kritikája

nem mindenki önként beteg!
s a mücsőben rokk. ny, és nyugdíjas kiszuperált orvosok dolgoznak MO-n
míg más országokban praktizáló szakértők vannak- nem erre a baromságra specializáltak-
de az eü is jobb ellátást ad a rehab-hoz
Guga meg ne mérgelődjön, a koronáriái bekerülnek ebbe a rendszerbe

J.G. 2010.12.15. 09:01:24

@lüke: Ezt a magánnyugdíj rendszerre is rá lehet húzni, tehát érzékelhető többletet nem jelent, maximum annyit, hogy nem csökken a befizetési hajlandóság.

sztd 2010.12.15. 09:03:21

@hajdú: Szerintem simán nem hitték el az EU-ban, hogy ez lesz a válasz a hozzáállásukra. Gondolom nem sokan beszélnek velük ilyen egyértelműen, de előbb utóbb megtanulják, hogy a Fidesz kommunikációból érdemes az értelmezhető legrosszabb forgatókönyvet kiolvasni, és akkor nincs kellemetlen meglepetés. (Egyébként minden normális politikusból így lehet kiindulni. A rosszabbik eset, ha hazudik össze-vissza, és a kommunikációjából semmire nem lehet következtetni.)

Visszatérve, nem hiszem, hogy az EU meggondolta volna magát, ha Orbán nem lépi meg azt, amit végül meglépett. Szóval az EU lépése arról szólt, hogy ne kövesség a példáját.

CSENDES 2010.12.15. 09:05:18

@walker57: "Nem a nyugdíjasoknak ír levelet, hanem a NYP tagoknak magyarázza meg,miért is védi az ő pénzüket azzal,hogy elveszi."

De, a nyugdíjasoknak írt levelet, úgyhogy tévedsz. A magánnyugdíj pénztári tagoknak SG. fog írni.

Id. Lencsés István 2010.12.15. 09:07:18

Magyarország helyzetét így kellene megoldani!

Orbán Viktor felhívja Gyurcsány Ferencet, közli vele:

Ferenc!
Szeretnék veled találkozni, megbeszélnénk néhány kérdést, egyben segítségedet is kérem. Bövebben a tali alkalmával.

Késöbbiekben meghívná az LMP, Jobbik, Mszp vezetőit egy szűk találkozóra.

A parlamenti pártok vezetői előtt elmondaná az ő öcsödijét.

Ennyi!

walker57 2010.12.15. 09:07:43

@vinczej: Igen és ezért a reálhozam növekedés adómentes.
Kimondottan Csányinak találták ki.

Guga 2010.12.15. 09:07:47

@lüke: A próféta beszéljen belőled.

walker57 2010.12.15. 09:09:25

@CSENDES: Add uram,hogy tévedjek ezzel az egésszel kapcsolatosan és ébredjek fel ebből a rémálomból :)

a-kis-herceg 2010.12.15. 09:09:49

@Spiritualiqus: mnyp, ezt úgy mondták volna 45-ben, hogy "viszi a családi ezüstöt a zaciba..." ez óriási áldozat lehetett... amit több száz éven át őrizgettek, mint családi vagyont. de akkor háborús körülmények voltak és romban volt az ország... most is?
(erre tölgyesnek nem kell válaszolnia, egyébként is bizonyára pr továbbképzésen van)

is 2010.12.15. 09:12:40

azt hiszem hogy be kell vezetnünk a politikai hadtörténész szakmát. 2010. szeptember 14-én egy poszt az első Orbán beszéddel, és a rá következő 3 hónap modellalapú megjóslásával igazi elezői bravúr lett volna. 2010. december 15-én kimásolni szövegrészeket, és egybeszerkeszteni őket valamely, a kommentekből ítélve dodonai, üzenet megfogalmazására, ez Napoleon oroszországi hadjáratának utólagos leírásával ér fel.

az élet már régen túl van ezen. én már 2008-ban megmondtam, hogy Orbán rá fogja akarni tenni a kezét a nyugdíjpénzekre, mert 1998-ban is azzal indított. és most ugyanazt a kottát vette elő, ez a kormánynévsorból már áprilisban látszott. és az MNB-t is ezért gyűrné maga alá, mert milyen jó volt Járaival (egy fenéket volt jó), illetve az inflációt is direkt magasan tartja, mert akkor kihelyezett nyári kormányüléseken szórhatja a nép közé a többletÁFA bevételeket. most, ide leírom, hogy jövőre 4% feletti infláció lesz, és lesz nyári kihelyezett kormányülés, amely a pluszmilliárdokat osztja majd vidékfejlesztésre pl. Hódmezővásárhelyen.

bóra77 2010.12.15. 09:13:13

hú de izgi, több részes a teleregény. Lehet, hogy TG taktikát váltott, és ezért nem árulja el a megfejtést. Majd lesz egy kis felhívás (másik linkg) a poszt alján: ha szeretne többet megtudni (vagy a megfejtést), lépjen be erre az oldalra-->ott: adja meg 16 számjegyű hitelkártyaszámának utolsó három számát, és megtudhatja az elemző véleményét:)

a-kis-herceg 2010.12.15. 09:15:49

@gauche caviar: "Rogán lenne a dacos herceg..."

kérlek
1. a hercegeke nevében... kikérem magunknak.
2. Rogán főpolgármester úr csak egy játék részese... ohhh bocs. elszóltam, magam.

Guga 2010.12.15. 09:16:57

@a-kis-herceg: Na nem az összes rokkernyuggerről beszélek, ne add a számba, amit nem mondtam.
A rendszerváltás 20 éve volt, azóta a kádári emlőn továbbszoptatott vájárok, vagy akárkik , de főleg és főleg a korrupción vett műrokkereket régesrég munkához kölletett vóna szoktatnyi. Mert nem fog munkát keresni, akinek ki van nyalva a valaga.

És miért is kell ehhez a katyvaszhoz végre hozzányúlni? Na? Hátmerugye nem bírjuk fizetni. Pedig rohadt sok pénz. Egy évnyi műrokkernyugger mani az kb egy évnyi orbáni banksarcnak felel meg. Többszázmiliárdba forint. Hiába örül Vájár Vilmos, vagy Műrokkant Misi, hogy a semmiért pénzt kap majd ezután is - n e m l e h e t k i t e r m e l n i és pont. A többi színtiszta demagógia. A faszom kormányok meg erre abból nyúlták le a lóvét, amit a nórmális dógozók megtermeltek.

Hát a méteres kékeres Matolcsyt nekik , de izibe'

bóra77 2010.12.15. 09:17:04

@gauche caviar: naiv vagy, a Rogán-féle akció is meg van rendezve, ahogy kell.

LucyBp (törölt) 2010.12.15. 09:18:02

Mo. egy szégyellnivaló zspac a csőcselékkel együtt. élvezzétek.

a-kis-herceg 2010.12.15. 09:20:31

@bóra77: :)))))

aztán lesznek a nagyobb középületekben és aluljárókban is. "TG automaták" bedobsz 200 forintost és elmondja, hogy a "politikai széljárás a lapján a várható események a következők:..." és itt mexakad, csak mert 200 Forintért nem gondolod hogy a jövöt megtudod...

ZX 2010.12.15. 09:21:00

"Aki hazudik, az csal, aki hazudik az lop..."

Megfigyelo 2010.12.15. 09:21:18

@Spiritualiqus: Aki az alapvető tényekkel sincs tisztában, az ne pofázzon. A munkáltató 24%-a, ahogy azelőtt, úgy a MNYP bevezetése után is ment a felosztó-kirovó rendszerbe, a munkavállaló által fizetett járulék egy része szintén, és csak a fenmaradó rész (most a bruttó bér 8%-a, vagyis az összes nyugdíjcélú befizetés 23,9%-a, korábban kevesebb) ment a MNYP-ba. A mai fiatal nemzedéknek a demográfiai tények figyelembevételével csak ebből lett volna esélye valamicske csekély nyugdíjra: állami nyugdíjra időskorában már gyakorlatilag nem lehet majd számítania - nem lesz, aki fizesse.

A "felosztó-kirovó" nyugdíjrendszer a világtörténelem legnagyobb pilótajátéka: a folyó nyugdíjakat az újabb belépők járulékaiból fizetik. Ezt Bismarch német kancelláér vezette be egy egészen más történelmi és demográfiai helyzetben. Mivel a mai fiatalok az őket követő nemzedéknél erre már biztosan nem számíthatnak, minél hamarabb át kellene (kellett volna!) térni a tőkefedezetes - angolszász országokban ismert - rendszerre, amikor is mindenki felhalmoz egy bizonyos tényleges, kézzelfogható (értékpapírokban megtestesülő) tőkét és annak járadékából fog nyugdíjasként élni.

Magyarországon óvatos - a lehetőségek által behatárolt, ezért a kelleténél kisebb - lépések történtek a fenntartható, azaz tőkefedezetes rendszer bevezetésére. Most Orbán még ezt a kicsit is felszámolja és a gyerekeink összegyült pici vagyonkáját ellopja. Ezzel a gyerekeinket és unokáinkat öregkorukban éhezésre itéli. A magyar történelem legutáltabb neve lesz az övé!

Guga 2010.12.15. 09:24:09

@a-kis-herceg:

Elindulnak a posztkádári korrumpatápon nevelkedett álrokkernyuggerek hisztizni ? Ne legyémá beteg, hö'.

Ne fossál, alig győzik fülükfarkuk behúzni, hogy a névsor végére kerüljenek a visszavételkor. Mer érzik ám, hogy "akurvaéletbe, talán itt az idő végre melózni"

Ebben az érzetükben csak megerősíteni kell őket, nem pátyolgatni a szaros seggüket.

Mer:

Dolgozni jó, dolgozni kell,
Jó lesz, ha mindenki odafigyel."

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.15. 09:24:50

Nagyon jó húzás volt ezeket a parlamenti beszédeket így idetenni, kommentár nélkül.
Az elvakult pártrajongók, vagy csak korlátolt olvasók így se hagyják a nyers, beszédes tényeket eljutni a tudatukig, de ez az ő bajuk. (a miénk is, hogy sokan vannak)

Vona is, Orbán is kimondták a pilótajáték, hazárdjáték szavakat. Egyikük se mondta ki itt, de máshol mindkettő, hogy globális gazdasági összeomlás zajlik.
Szerintem is jobb lett volna simán államosítani a kötelező magánpénztárakat, mert ez valóban méltatlan fenyegetés, hogy aki nem lép vissza, az nem kaphat állami nyugdíjat. Biztos vagyok benne, hogy ezt még visszavonják, tehát az ilyen dacoskodók is kapnak majd állami nyugdíjat, AMÍG LESZ OLYAN EGYÁLTALÁN...

Ha a kormány azt igéri, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, az csak szóvirág és ezt OV is tudja.
A tét nem ez, természetesen lehetetlen megőrizni egy globális összeomlásban, a tét a tömeges éhhalál elkerülése.
Ebben a parlamenti vitában OV és VOna, a Jobbik is "jobbik énjüket" mutatták meg, e vonatkozásban groteszknek tűnik e felelős erőt leszélsőségesezni és épp a pilótajáték kiszolgálói tábora részéről.
Más kérdés, hogy a Jobbiknak és Uralkodónknak is van sötét oldala...

A felosztó-kirovó rendszer az egyetlen, ami válsághelyzetben működhet, az egyéni számlákat el lehet felejteni, amikor a nyugdíj éhenhalás elleni segélyként szolgál és esetleg fél zsák krumpliban adják ki, a volt magas keresetűnek se kell többet ennie, mint a volt kisembernek. Természetesen a társadalom még válságban is hierarchikus marad, vagy még inkább, mint addig, az lesz.

a-kis-herceg 2010.12.15. 09:25:16

@Guga:

én is erről beszélek. abból jol felemelkedik az ország. ha 200 rokker terepjárómercistől (+bmw sek) de szigorúan szlovák rendszámmal (ott "adózik", itt kap nyugdíjat...)

hm valós veszélyt látok. itt az ablakom alatt pánik szerűen cikáznak is.... bőrönddel szaladtak le a rokik...

nem csodálkoznék ha Matolcsynak: roki kártya, szlovákrendszám, kékvillogó és CD matrica lenne az autóján.... jéé csak nem itt megy a buszsávban?

ne nem mintha ez jellemző lenne azokban a körökben... csak ugy mondom.

a-kis-herceg 2010.12.15. 09:27:51

@Guga: nálatok Demagógiában így mondják? nálunk Latiniában pedig így: "Errare humanum est."

Amundsen73 2010.12.15. 09:30:37

Aki Orbánt és Vonát összemossa az süket. A jobbik azt szerette volna ha az állam kezeli a magánynyugdíj pénzeket, ahogy azt az ING, AXA, OTP, stb csinálta. A sokmilliárd kiugró haszon viszont nem a külföldi cégeké, hanem a nyugdíjalapot növelte volna. Nem akarták az egyéni számlákat kitöröni, mint ahogy most Vikiék kigondolták. Kérem, kicsit olvassuk el, ne csak hőbörögjünk süketen vélt valós hírek árnyékában. Az, hogy Viki jobbikos programokat lopkod, de azokat átalakítva, kiforgatva az nagy szegénységi bizonyítvány. Aki pedig elhiszi hogy Vona súg hátúlról /mint pár kommentelő/ az meg van vezetve mint a rézkábel...
Ja, fasiszta és náci sem vagyok....

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.15. 09:31:00

@Megfigyelo:
mire alapozod a kinyilatkoztatást, hogy a tőkefedezetes rendszer "fenntartható"? Egy hamispénzrendszer keretei között?

A felosztó-kirovó rendszer csak annyiban pilótajáték, hogy természetesen a romló demográfiai helyzetben nem garantálhatja a "nyugdíjak értékállóságát". Azt nem, nem kérdés.
De a lényeg, hogy amíg van bárki, aki dolgozik, az ő munkájuk gyümölcsének egy részét lehet fizikailag, hangsúlyozom, FIZIKAILAG, TERMÉSZETBEN nyugdíjként kiosztani. Esetleg egyre kisebbb értékű nyugdíjként (egyre kevesebb darab krumpli...), de ez működhet, míg a fedezetlen papírokra alapozott magánnyugdíjat egy pénzügyi krach teljesen eltörölheti a Föld szinéről!

Sokan komolyan veszik, hogy az értékpapírok, pénz stb. felépítmény rendszere egy kézzelfgoható, létező dolog. Pedig csak virtuális felépítmény a ténylegesen létező anyagi termelés elosztási szektoraként.
Megélni még mindig a fizikai valós termelésből tudunk, a papírok hókusz-pókusza csak a munka gyümölcsének ravasz átcsoportosítására szolgál olyanokhoz, akik nem termelnek semmit.
(Én se sokat...)

Guga 2010.12.15. 09:32:08

@a-kis-herceg: tőlem Matolcsy a melegbárba is villogóval közlekedhet mankiniben, ha meglépi a műrokknyug elvételét.
Ennek egyébként az igazi rokkerek is örülnének. Már lassan mindenki ellenségnek nézi őket a visszaélések miatt.

Van még jópárkurvasok ilyen lépés, ami évtizedek óta nyúlik. Ez csak egy. Nagyon remélem, megteszik.

Guga 2010.12.15. 09:34:53

@a-kis-herceg: jaaaaaaa, hogy te egy bárgyú tökfej vagy? hát mondhattad volna - én meg mondjuk rájöhettem volna. Húdegáz, nem figyeltem...

Na csók, majom úr.

bóra77 2010.12.15. 09:35:09

@a-kis-herceg: vagy mint a keresztrejtvényeknél, fejjel lefelé láthatja a megfejtést...(monitort forgatni nehéz lesz)
Amúgy - hogy ne legyek off - sajnos tök mindegy, hogy mi volt 2 hónappal ezelőtt, ez a helyzeten nem változtat. Én már csak abban bízok, hogy jön majd egy másik kormány, aki ezt az egészet rendbe rakja, így lesz még nyugdíjam is, vélhetően. Sajnos minden más mellékes.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.15. 09:35:30

@Guga:
mehetnek vissza a negyvenéves nyugdjjas rendőrök is melózni.

ZX 2010.12.15. 09:37:30

@ArmaGeddon Bácsi: Ó b+ nem ám te is azzal jössz, hogy a manyupok ELTŐZSDÉZIK a pénzed. Ez nem kaszinó, hogy rárakják a fekete 21-re és vagy kipörgetik, vagy nem!?
Szigorú szabályok vannak, mennyi és milyen típusú értékpapírt vehetnek.

Id. Lencsés István 2010.12.15. 09:37:44

Szerintem van keresnivaló itt is. mennyi pénz folyhat el?
Kell-e nekünk ennyi 78 719

www.birosag.hu/engine.aspx?page=tarsszervsearch

Keresés a Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Névjegyzékében

A keresés túl sok találatot (78719) eredményezett. Kérem, próbálja szűkíteni a feltételeket.
Vissza a kereséshez

a-kis-herceg 2010.12.15. 09:38:32

@Guga: @ArmaGeddon Bácsi: igen ez ilyen egyszerű. pont Matolcsy doktor megoldja rögtön... hol fognak dolgozni? ne várjuk meg előbb az "egymilliómunkahelye"-et?

@bóra77: így lesz leírva pl. (dzsw) vagy (zspzs)
erre gondolsz ugye?

melus79 2010.12.15. 09:41:02

@ArmaGeddon Bácsi: Azért ez a virtuális vagyon mégis csak nagyon kell az államnak...

Megfigyelo 2010.12.15. 09:44:03

@walker57: A nyugdíjasok már megkapták Orbán levelét. Bíztosan tudja, hogy miért írta - bár a levél szövegéből magából ez nemigen derül ki...

CSENDES 2010.12.15. 09:54:25

@Megfigyelo: Legyen mivel begyújtaniuk.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.15. 09:54:42

@melus79:

arra a pár hónapra kell a virtuális vagyon, amjg még ér valamit. Ésszerű most elkölteni, illetve a bevont állampapjrok révén csökkenteni az államadósságot, mert most ez még használ valamit. Amikor mondjuk jövőre, vagy azután elpárologna az értéke, már nem érne semmit, senkinek. Se államnak, se gyugdíjasnak.

lüke 2010.12.15. 09:55:32

@Hepci:
azt már megfogta
szent asszony ,aki ezt a vegza/túrát kibírja:)

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.12.15. 09:57:06

@ZX:

vannak szigorú szabályok. És? Államcsőd esetén az állampapjr se ér semmit és különben is arrafelé haladunk, hogy kiegyensúlyozott költségvetések lesznek. Nemigen fognak egy idő után új állampapjrokat kibocsátani. Egyes amerikai magánnyugdíjalapok egy éve alatt értékük egyharmadát veszjtették el.

A fennálló világrend összeomlóban van.
Tavaly még nem féltél volna ír államkötvényt veni, nem???

lüke 2010.12.15. 09:57:30

@J.G.:
igen:)
bár a magyar adófizető pszichéje -arra szoktatták-az orráig ér

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.15. 09:57:48

@Guga: hihi, az nem lesz egyszerű. Biztos sok Fidesz-közeli maff... - khmmm - vállalkozónak is van rokkantkártyája...
Azt szoktam figyelgetni, két böhöm Bömbi/Merdzsó/Lexus terepjárótulajdonosból legalább egy rokkant. Ezeket berendelném a területileg illetékes ambulanciákra és ha minden végtagjuk ép, a a fejüket leüttetném. A terepjárókat meg el lehet kobozni, természetesen. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.15. 09:59:24

@lüke: minden pasit elvisel egy nő. Vagy több.
Nem bírják felvállalni a magányt szegények, ezért viselkedhetünk úgy, ahogy...

Megfigyelo 2010.12.15. 10:00:33

@ArmaGeddon Bácsi: Szó sincs arról, hogy ilyen léptékű öszeomlás fenyegetne. Arra amúgy sem lehet felkészülni...

a-kis-herceg 2010.12.15. 10:01:51

@Hepci: igen erre céloztam én is...

kevesebbet találkozunk a pápa melletti falvak zártkertjeiben 20-ról 10 ezerre (már csökkentett mert SZIGORÍTOTTÁK) "jövedelemből", azaz rokkantnyugdíjból élő emberekkel akikhez hasonlók a 800 ezerből 799 ezer (vagy még a másik típus akin nem is látjuk, mert "simán csak dolgozik")

jobban szem előtt vannak és TÖBBET MOZOGNAK a terepjárós-bmw s rokkantak...

ubul2000 2010.12.15. 10:02:50

@Guga: Érthetetlen előttem ez a nyugdíjasokkal, különösen a rokkantnyugdíjasokkal szemben lévő ellenszenv. Nem a rokkantnyugdíjakat kell nyesegetni, hanem megvizsgálni, hogy jogosan kapnak-e rokkantnyugdíjat. Ha csalással szerezték a jogosultságot (sok volt pártfunkci igen) - az büntetőügy, de azt nem lehet a megállapított nyugdíjak csökkentésével megoldani. Ugyanez a helyzet a korkedvezményes nyugdíjakkal (sok irodista rendőr, stb) - azt meg kell vonni és annyi. A fűnyíró-elven történő csökkentés semmire sem megoldás.

lüke 2010.12.15. 10:03:22

@ArmaGeddon Bácsi:
volt is nagy krokodilkönny, nem hiszem, hogy a spanyol viasz felfedezik a pénz helyett- Napolen aranya ,még mindig működik-hogy szerették 45-ben-
s marad: az arany, az ingatlan meg a műkincs értékállónak, s a dollár is Amerikában , ha megfúrják az eurót, :
( egy 1000 schillinges-tegnap olvastam- majdnem ezer eurót ér)

ZX 2010.12.15. 10:04:52

@ArmaGeddon Bácsi: Ha államcsőd van akkor állami nyugdíj sincs, attól viszont az értékpapírjaim nem államkötvényben levő része még ér valamit.

a-kis-herceg 2010.12.15. 10:05:19

@Hepci: mellesleg a srác azt hittem humorizál. mert Matolcsy Nemzet Megújító programjának 4 jelentős pilléréből még jobban kiemelte... (a másik 3: a gyógyszerkassza 340 milliárdja, a Máv és a Bkv támogatás tűnik még soknak, Matolcsy szemmel...)

a 4 pilléres februári nemzetmentő csomag...

lüke 2010.12.15. 10:05:53

@Guga:
isten őrizz
ez csak az orvos volt

Megfigyelo 2010.12.15. 10:06:19

@ArmaGeddon Bácsi: Nem fog a jelenlegi pénzrendszer összeomlani a következő néhány generáció élete alatt, nagyon jól ki van az találva. Válságok persze lesznek, amióta kapitalizmus van, mindig válságokon kersztül fejlődött. (Nem mintha szeretném a kapitalizmust, de semmi sem működőképesebb nála.)

Guga 2010.12.15. 10:07:16

@Hepci: persze, azok is patkányok - meg őket látjuk is. Azonban az otthon sunnyogó egyszeri négyszázezrekkel van a bré, akikről még mongyuk azt is hiszed elsőre, hogy lúzer, mer szuzukival járkál. Közbe' egy fillér sem igaz a zsebében.

Engedte a fos állam őket elterpeszkedni - naná, hogy megtették. Megtehették. Az utóbbi 20 év mindenkori állama volt a főfos ebben, persze. Dehát a nép tapsikolt hozzá! Jól megérdemeltük egymást.

Hátha lesz egy kis ébresztőfújás

a-kis-herceg 2010.12.15. 10:07:53

@ubul2000: "...az büntetőügy"

ez az. jan 1 től lesz ez a MÉDIA izé, hogy 20% bűnügy lehet max....

az lesz a szép világ, alig lesz politika a tv ben... (Hofi: ...na ma ki lopott...)

Guga 2010.12.15. 10:08:00

@ubul2000: Olvasni, olvasni, olvasni. Látom, nem megy.

lüke 2010.12.15. 10:09:19

@Guga:
nemzeti színű vuvuzelával

a-kis-herceg 2010.12.15. 10:12:03

@J.G.: "Meg tudná mondani valaki, hogy miért fontos az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számla?"

az csak kommunikációs eszköz.
szépen átvezetik az mnyp-t. ott is számla van. csak az igazi pénzről szól. ezt a divatot követik csak emögött a számsor mögött nem lesz se pénz se értelem. de majd jól el lehet vele hónapokat vitatkozni... tudod a fölnőttek szeretik a számokat. ezért mondom is neked a B-612-rőlé jöttem. Ugye így már világos?

lüke 2010.12.15. 10:12:44

@a-kis-herceg:
ja s a Hofisból
már egész lavina van,
kérdés mikor viszi el ezt a MO nagyfalut
majd megrendezheted a katasztrófa filmet:
lenyúl muvi nyuz

lüke 2010.12.15. 10:13:19

@lüke:
kopirájt nálam, nem felhasználható kodó

sisszi 2010.12.15. 10:15:40

@manyike:
"kormányon - lehet, hogy a Jobbik programját kellene jobban tanulmányozni?" lehetséges. itt van egy nagyon mély programpont a nyugdíjasokról a jobbiktól:
"Segíteni kívánjuk, hogy a nyugdíjasok a természetben, közösségben vagy önállóan végezhessenek olyan könnyített
sporttevékenységet, amely egyaránt elősegíti a testi és a lelki gyógyulást."
mire gondolhattak itt?:) ha nem lesz nyugdíj fizikai tevékenység lesz a ny.oknak. majd építik az utakat, az nemzet kultúrházait, stb. természetben a bányában közösséget és lelket építeni...

Szimba 2010.12.15. 10:16:08

Off

www.origo.hu/itthon/20101215-nepszabadsag-befagyasztottak-a-karmento-alapot.html

Aki gyorsan ad, kétszer ad."
Szerintem ez felháborító! Az adakozásokból összegyűlt pénzzel sem számoltak el. Miért nem képesek azonnal odaadni a károsultaknak a pénzt. Ők tudják, mit és hol akarnak megvenni, hová szeretnének költözni. Miért kell albérletekben élniük, amikor már tudnának vásárolni ingatlant is. Később még a perek után kioszthatnak nekik bármennyit, de addig is normálisan élhetnének.
Ezt soha nem fogom megérteni.

On

lüke 2010.12.15. 10:16:36

@bóra77:
kéne a sztájlist neki is
mert én mindig megijedek tőle, oV már nem jár drapp,ződ stb öltönyben

J.G. 2010.12.15. 10:16:41

@ArmaGeddon Bácsi: Kiegyensúlyozott költségvetések jönnek?
Elmehetnél humoristának...

A következő 20 évben a nyugdíjasok száma folyamatosan nőni fog, a befizetőké pedig folyamatosan csökkenni. A bevétel csökken, -esetleg az adók erősen növekednek, hogy ne így legyen-, a kiadások pedig nőnek.
A manyup-ok nemsokára elkezdtek volna kifizetni, és szép lassan az állam nyugdíjkiadásai csökkentek volna. (Nem csökkenne természetesen, mert elosztogatták volna szavazatokért a felesleget) Ezzel a felosztó-kirovó rendszer is biztosabban működhetne.

lüke 2010.12.15. 10:17:30

@Szimba:
eddig annyira lassú volt,most aztán kétszer
viszik, veszik stb.............

Guga 2010.12.15. 10:18:52

@lüke: Mindegymá' csak fújják végre

2010.12.15. 10:19:15

"önök elvették az emberek döntési szabadságát a saját pénzük fölött....Mi pedig visszaadjuk, tisztelt hölgyeim és uraim, ők fognak dönteni, nem önök. (Taps a kormánypártok soraiban.) Eddig az volt a helyzet, hogy önök döntöttek mások pénzéről, most majd mindenki dönt a saját pénzéről."

Szép dolog,hogy visszaadják a döntés szabadságát ,de ..... milyen alapon kalkulálnak 90-95% visszalépéssel ? Ennyire hisznek abban,hogy sikerül "meggyőzni" a túlnyomó többséget,vagy a 30 nap alatt csak 5-10% -nak lesz lehetősége sorra kerülni a hivataloknál?

Megfigyelo 2010.12.15. 10:19:30

Ami a poszt lényegét illeti: kiváló illusztráció arra, hogy a Jobbik valójában nem egyszerűen a Fidesz szatelitje (ezt eddig is tudta mindenki), de élcsapata: a Fidesz - kicsit komótosabban, kicsit szordínóval, de - végrehajtja a Jobbik agendáját.

Vajon mikor jöbbek a cigány- és zsidótörvények?

a-kis-herceg 2010.12.15. 10:19:54

@Guga: akkor adsz nekik helyette munkanélkülit vagy más szociális támogatást? fölnött vagy ugye? akkor szereted a számokat...

1,8 millió verseny gazdasági (ebben szolgáltatás kb 40% -szerintem) azaz "termelő munka hely van...
800 ezer közfoglalkoztatott

érted az alaphelyzetet? 1,8 milló ember eltart 10 milliót...

akkor most fuss neki újra a rokkant nyuggereknek. aztán jönnek a gyerekek is? akik ugyis csak drogoznak? a teljes 3 millió nyugdíjas? ebből 2,2 nem roki...

vagy Taige tosszuk őket?

lüke 2010.12.15. 10:20:12

@a-kis-herceg:
azért ne prejudikálj!-és ne is irgykedj
lehet hogy ahhoz is hüje,
ahhoz nagy bátorság, kapcsolatok , szervezés stb kell

a-kis-herceg 2010.12.15. 10:22:17

@Szimba: Bis dat, qui cito dat, nil dat, qui munera tardat.

Kétszer ad, ki gyorsan ad, semmit ad aki késve ad.

nyünyüge 2010.12.15. 10:23:22

@Hepci:
Aktuális kedvenceim:

- vadonatúj 200as BMW, bőrülés, Interpol-os belépőjelvény és rokkantkártya a szélvédőjén

- fekete, bőrüléses, jobbkormányos, brit rendszámú Jaguár, ugyancsak nálunk kiállított rokkantkártyával

Zoltchy (törölt) 2010.12.15. 10:24:12

@namitirok:

A Fidesz csak a látszatra ad. És ha kilóg a lóláb, akkor - természetesen a látszat kedvéért - gyorsan megmagyarázzák.

Itt lenne az ideje, hogy Viktor végre beismerje, hogy ő csak győzni akart, nem kormányozni.

radala 2010.12.15. 10:25:04

Szuper kis gyűjtemény.
Nem vagyok nagyon naprakész a politikában mostanában, mert intenzív munkakeresésben voltam.
Mit mondhatnék ez érdekesebb része volt az életemnek, mint amit a politikán keresztül megtudhatok.
Rádiót azért hallgattam. Nem tudom hogy van ez a Fidesz kommunikáció dolog. De szerintem bár sokat romlott a Fidesz reputációja vagy minek kell hívni ezt. De szerintem ma már nincs ember, aki nem gondolja azt, hogy az mnyp egy nagy szar volt. Szóval azt legalább elérte a Fidesz, hogy az már senkinek nem kérdés, hogy valamit kellett csinálni.
De a legérdekesebb dolog, amit megtudtam, hogy én azért vagyok narancsszemüveges, mert a Fidesz pont azt csinálja, amit én, én is kicsit vakmerően kezelem a beruházásainkat, én sem szorítanék meg, ha belegebedek sem és én is tudom, hogy ez rohadtul veszélyes és nem szabadna csinálni, de azt látom, hogy minden más még sokkal szarabb megoldás.
Mondjuk én nem vagyok olyan arrogáns a feleségemmel és a gyerekeimmel, mint Matolcsy velünk, tán mert nem vagyok olyan okos, mint ö:-). De az tuti, hogy én sem beszélem nagyon meg az ilyeneket a feleségemmel, vagy nem mindig, mert pont eléggé tisztában vagyok azzal, hogy ez veszélyes nem kell nekem, még, hogy ezt más is elmondja. Szóval nem tetszik, amit OV csinál, de nem vethetek ez ügyben semmit a szemére.
Ha valakit még érdekel, hogy mi mindent tanultam a világról, akkor azt, hogy nagyon csúnya dolog, hogy az ember hajlamos lenézni azokat, akiknek valami nem sikerül, holott ez mindig mindenkivel előfordulhat és azt gondolnám, talán nem is jobb meg rosszabb emberek vannak a világban, csak szerencsésebbek meg szerencsétlenebbek. Elvégre az, ha valaki hajlamos föladni a harcot az is egy pech inkább, mint valami, amiről tehet. (értem, hogy mindenki tehet arról , ha nem harcol, de be kell látni, hogy rohadtul nem könnyű harcolni, és az, ha valaki harcol az azért van mert egy mázlista:-)
No jó nem lelkizek, csak most ez az, ami foglalkoztatott.

panelburzsuj 2010.12.15. 10:26:28

@ZX:

A krumplirészvények lesznek a legjobb hozamúak ...

Persze az is előfordulhat, hogy gyógyszergyár-kistulajdonosnak lenni (mondjuk nyugdíjpénztár-alapokon keresztül) se lesz sokkal reménytelenebb, mint jogosultnak lenni egy olyan felosztó-kirovó rendszerben, ami csak krumplit tud kiróni és felosztani, de CT-vizsgálatot már nem olyan sokat ...

lüke 2010.12.15. 10:27:34

@a-kis-herceg:
túlzol
cca 4M munkavállaló van 3,8?
(ipar 20, 5 mg, 70 szolgáltatás 5 %egyéb)
állitólag abból 3M min. béren
de pontosítsd ,mert ez egy érdekes kérdés

Guga 2010.12.15. 10:29:08

@a-kis-herceg: öhöm... (torokköszörülés..) hát izé, kedves herceg eltárs, van az úgynevezett öö.. olvasom: d o l g o z á s , másnéven m u n k a - betűzöm: mö, u, nö, kö, a .

Itt rogyjak térdre, ha ma egy dolgozni akaró átlagember egy héten belül nem talál munkát. Irányítsd hozzám, találok neki. Ja, válogatni akar? Akkor ne küldd. Az úgy nem ér. Viszont fizesd akkor te a saját lóvédból neki a zsét.

Szenegzüpéri nem komolyan gondolta ám azt az álomvilágot, heló!

lüke 2010.12.15. 10:31:14

@panelburzsuj:
ez ,ez!
megint :házi orvos életpálya
eszköz -CT, MR, PET-meg cél nélkül
(a CT-t fel fogja váltani az MR a sugárterhelés miatt , s az MR minden lángyrészre!( pl erek!!! )is jó
egy Tüdő CT kb 300 tüdő rtg)

Szimba 2010.12.15. 10:32:26

@radala:

Kitartás! Rokonom másfél évig volt munkanélküli. Már teljesen depressziós lett, üldözési mániája alakult ki. Végül szereztem neki egy állást - véletlenül adódott, nincs benne érdemem -, többet keresett, mint várta, és több nyugdíjjal ment el a végén, mint én.

Az élet nagyon izgalmas fordulatokkal szolgál!!!!

lüke 2010.12.15. 10:32:43

@nyünyüge:
nálam a szomszédnál: 3 db jobb kormányos/2fő!, pedig nem is fideszes

lüke 2010.12.15. 10:34:49

@radala:
ne izélj mán, úgy hiányoztál

a-kis-herceg 2010.12.15. 10:38:11

@lüke: 1,8 verseny + 800ezer állami... (köz) sajnos... és punktum. már hol lenne 4milla... hol élsz te? illetve azt tudom. de ez itt agyarország...

@Guga: a bujtatott munkahelyek? hol bujtatsz 3-4 millió munkahelyet? csak nem a föld alatt???? vagy te vagy a Matolcsy? csak a hitelesség miatt kérdem...

a-kis-herceg 2010.12.15. 10:39:25

@radala: @Guga: tessék AKKOR ÖSSZE IS KÖZVETÍTELEK TITEKET!!!

kösz nem kérek jutalékot. keresztényi... csak jóindulat...

Szimba 2010.12.15. 10:40:41

@Guga:

- munka - betűzve: em - u - en - ká - a

- nem talál, legfeljebb nagyon-nagyon alacsony bérért, amihez annyit kell utaznia, hogy az utiköltség elviszi a fele keresetét.

Szimba 2010.12.15. 10:43:53

@a-kis-herceg:

Az igaz, hogy nálam volt az utóbbi években egy halom mindenféle szerelő, meg kűműves, ács csapat, és senki sem adott számlát, az embereket pedig a főnök ott helyben fizette ki.
Amúgy zsebbe.Ha kevesebb is a bérük, akkor is többet ér, mert nem adóznak belőle.

Guga 2010.12.15. 10:46:46

@a-kis-herceg: majom úr, ferdítel. 3-400ezer munkahelyről van szó, ahova a műnyuggerek elmehetnének dógoznyi.
Ha nem válogatósak.
A' említett ember is talált melót - mondjuk még hamarabb találhatott volna, ha nem válogatós (mondjuk lehet, hogy spec bajai voltak, akkor sztornó, itt átlagemberekről beszélek)

Átlagos magyar műrokkernyugger inkább nem csinál semmit, azt is feketén.

Míg tele vannak az álláshirdetések 2-3 műszakos munkahelyekkel.

Az egyik legnagyobb keresztényi tanítás pedig a m e l ó maga.
De akkor te bizti hiányzottál a miséről, helyette a mellébeszélő tanfolyamra koncentráltál. Bassza meg, azt tényleg jól vágod! Gratula!

Guga 2010.12.15. 10:47:58

@Szimba: a fele meg mö e gö mö a rö a dö.

És nem állampapírokkal kell finanszírozni.

Guga 2010.12.15. 10:49:24

@Szimba:

Különben meg mennyir übertipikus posztkádári duma ez már, hogy:

"nem talál, legfeljebb "

Na ez a magyarság közös nevezője sajna.
Szerintem fogalmad sincs, mit mondok ezzel.

panelburzsuj 2010.12.15. 10:50:40

@lüke:

Mivel nem tudjuk, hogy az adóból (költségvetésből) fizetett alkalmazottakon felül mennyi olyan vállalkozó (és annak melósa) van, aki "kiszervezett" munkákat lát el, a helyzet még torzabb is lehet a hercegi vázlatnál.

Pl: takarítás közintézményben és közterületen. Sokkal több a szerződött "piaci szereplő", mint a köz alkalmazottja.

Szóval én úgy gondolom, hogy Magyarország eltartásában még annál is több múlik az infopark-típusú multikon (meg a MAL-típusú maradék nagyvállatokon ... ), mint amennyit zömünk gondolni merészel. Különösen az exportban, amiért benzint meg MR-készülékeket lehet venni ....)

majomkutya 2010.12.15. 10:51:46

@vinczej: Nem erre való hivatkozással akarták feölemelni a hiánycélt. A MNYP másmilyen elszámolása azt jelenti, hogy bemegy a járulék az APEH-hoz és ez jelenhessen meg bevételként a költségvetésben, annak ellenére, hogy azt az APEH továbbutalja egy pénztárhoz. (HA nem lenne MNYP, vagy továbbutalás, akkor ez így is lenne)
Ez évi 360 milliárddal csökkentette volna a hiányt.

panelburzsuj 2010.12.15. 10:54:38

@Guga:

"3-400ezer munkahelyről van szó, ahova a műnyuggerek elmehetnének dógoznyi."

Nem csak kirúgott műnyugger jelentkező lenne rájuk.

Sorold őket bátran. Hely van, TG nem fog innen kirúgni.

a-kis-herceg 2010.12.15. 10:57:18

@radala: van egy fid eszes barátom , ő is ezt mondja:
nem ad le semmiképp az életnívójából
inkább vesz fel újabb hitelt.
mottója: "előre kell menekülni"

hát csak meneküljetek, harcoljatok.

én csak szorgalmasan dolgozom. sose kaptam senkitől semmit ingyé. viszont cserébe sokszor becsaptak. soha nem költöttem többet mint amim éppen volt... nem vettem nagyobb autót, nagyobb tv t.

én nem hiszek a forradalmístsuk, meg a munkafrontja stb dumákban. csendben dolgozgatok...

@Guga: :)
örülök hogy ilyen egyszerű világban él kedves Guga Úr!
kicsit emlékeztet arra, amikor aszondják ott állnak üresen lakások... ja csak azt nem mondják hol és miért...
Lássuk meg egymásban az embert, ne csak a számokat. az hogy van 300-400 ezer munkahely Ön szerint és 3-4 milla ember dolgozhatna akkor ebből az következik hogy az emberek hüjék? mert ha igen, akkor is nálunk a labda: tegyünk ellene... tanítani...

a-kis-herceg 2010.12.15. 11:01:17

@Szimba: az ház körüli... munka az már legálisan fekete:)
csak a nyugdíj miatt kellene leróni 1-2ezret:) azt se fizetik be?

én pozitivista vagyok. ha nem nőt volna az elmúlt 2évben drasztikusan 2/3 -ra a feketegazdaság akkor a sok buta kormány intézkedés már rég letaszította volna az országot (oldalakban gondolkozóknak: volt jobb is bal is...)

radala 2010.12.15. 11:07:16

@a-kis-herceg: @Szimba:
Nem voltam elég világos.
Csak nem gondoljátok rólam, hogy élő problémámmal traktálok valakiket online. Lesz már munkám.
Guga meg egy pöcs:-)
Van olyan probléma, hogy ha mondjuk egy egyetemen dolgozol ausztriában, ahol ezt viszonylag megbecsülik és erre a szintre lövöd be a fogyasztásodat, terveidet és valami ok miatt ez a rendszer megborul, akkor te nem találsz nekem munkát 5 perc alatt.
Pont erről akartam beszélni, hogy én pont olyan köcsög vagyok, mint te, aki azt hiszi, hogy vannak a lúzerek, a lusták meg vagyok én. Szerintem bárkiből lehet lúzer.
Azt elhiszem, hogy lehet találni egy fekete munkát minimálbéren be nem jelentve mindenkinek (amúgy még ez sem igaz szerintem), ismerek olyat, akinek ez sem megy.
De azért munkák között vannak árnyalatnyi különbségek.
Pont azt akartam elmondani, hogy azzal, hogy megcsapott az összeomlás szele be kellett látnom, hogy nem jobb csak szerencsésebb vagyok azoknál, akiknek elárverezik a házát. OK persze azt gondolom most is, hogy addig nem fajultak volna a dolgok. Ki volt minden találva a B esetre is, ha nem lesz munkám, de akkor is nagy szopás lett volna, no.

radala 2010.12.15. 11:10:39

@a-kis-herceg: Nem gondolom, hogy valaha vettem volna föl olyan hitelt, amit fogyasztásra költöttem volna. Arról van szó, hogy nem hiszem, hogy spórolásból lesz valaha valami.
Soha nem mondtam, hogy hitelt kell fölvenni, nem is tenném. Azt mondom, hogy növekedni kell mindenáron, vagy boldognak lenni azzal, amid van. Spórolni VALAMIRE az egy faszság.
Takarékoskodni, az szép nagyon, de nem valamire, hanem azért, mert a nem spórolás az erkölcstelen:-)
No ez baromi off, nem akartam bocsánat

a-kis-herceg 2010.12.15. 11:11:32

@radala: "...nagyon csúnya dolog, hogy az ember hajlamos lenézni azokat, akiknek valami nem sikerül, holott ez mindig mindenkivel előfordulhat és azt gondolnám..."

Dakotáciában a magyar fölnőttek sajnos ilyenek. Latiniában erre ezt monják:

Hodie mihi cras tibi! o Ma nekem, holnap neked!

Nolite iudicare, ut non iudacemini. o Ne ítélj, hogy ne ítéltess!

radala 2010.12.15. 11:12:05

@lüke: Örülök, de igazából azt hiszem jó hogy lejöttem a kommentelésröl:-)
Megyek is nem akarok visszaesni

a-kis-herceg 2010.12.15. 11:15:39

@radala: "Azt mondom, hogy növekedni kell mindenáron, vagy boldognak lenni azzal, amid van..."

a latin szerelők ezt így mondják:

Carpe diem! o Tépd le a nap virágát! vagy Élj a mának! vagy Használd ki a napot! o Horatius

a keresztények meg:... de hagyjuk is

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.15. 11:22:40

@a-kis-herceg: vagy kevesebbet keresni és továbbra is boldognak lenni. A növekedősdi mantra napjai meg vannak számlálva.

Guga 2010.12.15. 11:29:37

@a-kis-herceg: Eleget láttuk az embert.

Most nézzük végre a számokat.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 11:30:31

@J.G.: "Meg tudná mondani valaki, hogy miért fontos az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számla?"

Azért, hogy a sok magánnyugdíjpénztáras ne hőbörögjön annyira.

Gyakorlati jelentősége persze nincs, csupán annyi, hogy akinek egyéni számlája van az állami rendszerben az le tudja ellenőrizni, hogy a cége valóban fizet-e utána nyugdíjjárulékot.

Akadnak cégek, amelyek a fizetésekből levonják a járulékokat, de az államkasszába soha nem érkezik meg a pénz.

Guga 2010.12.15. 11:35:36

@radala: júúúj! csúnya szó!! fúúú! Rököny!

radala 2010.12.15. 11:36:57

@a-kis-herceg: :-)
Örülök, hogy visszajöttem:-)

Guga 2010.12.15. 11:38:02

@panelburzsuj: Mégse látom azt a kurvanagy tülekedést.

lüke 2010.12.15. 11:39:17

@panelburzsuj:
a közszférában rég leépítés van
nem létezik hogy 2,6M dolg. van ,mint kodó írja
1/4 nem tudja eltartani a 1oM-t

@radala: a munkahelyednek jó:)
ha berágsz, neked nem

Guga 2010.12.15. 11:39:58

@radala: Üdv a fedélzeten bránermájszter:-)

panelburzsuj 2010.12.15. 11:40:49

@Guga:

Lássuk.

Hol van az 300-400 ezer betöltetlen munkahely? Milyen végzettségű, fizikai állapotú, korú dolgozókat keresnek? Hogyan lehet ezeket a munkahelyeket megközelíteni? (Mondjuk: családdal együtt odaköltözni, vagy elviselhető árát odajárni.)

Lássuk. De ne hasraütve, henem tételesen. Mondjuk kistérségenként.

radala 2010.12.15. 11:40:56

@Guga: Nem akartalak megbotránkoztatni, csak azt akartam kifejezni valahogy egyszerűen, hogy nem értünk egyet:-)
@a-kis-herceg: Nem arra utaltam, hogy élj a mának, csak arra, hogy a tervek megvalósítása egyszerűbb több munkával (ha lehet), mint azzal, ha a fogyasztásodat csökkented. Erre mit mondanak a latinok?:-)

panelburzsuj 2010.12.15. 11:43:37

@Guga:

Egy darab falugondnoki kiíírásra 86 pályázó.

Folytasd, hogy te hol nem látod.

Id. Lencsés István 2010.12.15. 11:44:30

Sajnos nem tudok hinni Orbán úrnak! Megkérdeztem 150 nyugdíjast és egy nyugdíjas sem írt levelet. Tudom, hogy a beérkező leveleket iktatják, érkeztetik. Láthatnám vajon azt a könyvet. Gondoljatok bele, lehetséges-e több mint 1 000 000 levelet elolvasni, feldolgozni? Badarság és nagy hazugság. Talán, ha egységes kérdések lennének feltéve, és x-el kellene jelölni, talán lehetséges 1 000 000 levelet feldolgozni.

Miért kell hazudni? Orbán!

Orbán szerinted minden harmadik nyugdíjas írt neked? Komolyan elhiszem, itt valami baj van veled!

Orbán tudod-e, hogy 1 000 000 levelet elolvasni nagyon nehéz egyenként is, na persze tartalmát értékelni, lejegyezni, majd megsemmisíteni nem kis dolog. Egy levél öt tíz percet igényel a teljes feldolgozás, megsemmisítésig.

Orbán számoljunk így (nagylelkű leszek, hazugságod, avagy őszinteséged kiderűl hamarost, 7 perc/levél számolok):

1 000 000 levél x 7 perc = 7 000 000 perc! Ennyi időt vettünk el tőled Viktor csak olvasásra, rögzítésre, de elemzés még nincs!

7 000 000 perc, Viktor = 11 6666,6667 óra! Kerekíteni fogok!
116 667 óra = 4861 naptári nap.
4861 nap = 13 év
Orbán te sokat tudsz dolgozni, nap mint nap! Ez a 13 év nagyon jól tudod több mint 13 év.

169,3 óra/hó ez az átlag munkaóra = 686 hónap míg elolvastad a nyugdíjasok levelét, te kaptad, Illés Zoli semmisítette meg. Környezetvédelem felsőfokon.

Emlékeztetlek nem 686 nap óta vagy pénzközelben.

1 000 000 levél = 50gramm/levél

Guga 2010.12.15. 11:44:40

@panelburzsuj: banyek, guglinegatív ember!!!

www.profession.hu/allasok/bekes/1,0,27

Folytassam, vagy ölég?

Offline embereknek peniglen szuperinyfó, vagy az ún. " é r d e k l ő d é s " segítségével lehet melót találni.

radala 2010.12.15. 11:44:44

@panelburzsuj: Nincs ezen mit látni, nincsenek meg ezek a munkahelyek illetve alig van átfedés a kereslet kínálat közt, szerintem. Valami olyan reklámot láttam egyszer Ausztriában, hogy a munkakeresők 50 %-a az elsö hónapban talál munkát 66 % meg a harmadikig. Ez tuti nincs így Mo-n szerintem sajnos.

juliusbond 2010.12.15. 11:45:12

Nem az fáj, hogy államosítanak. Hanem az, hogy az ölükbe esik 2700milliárd forint...és csak a legerősebb ember tudja ezt elviselni megborulás nélkül. Nézzétek meg a lottó milliomosok rémtörténeteit.
Ha van 2700 milliárdod, akkor azt el is lehet költeni. Pl. csinálhatunk Imázsközpontot, autópályát mindenfelé dupla áron. 13-14-ik havi nyugdíjat szavazatokért... Meg persze el is lehet lopni...
De tíz-húsz év múlva nagyon fog hiányozni ez a pénz ! Pl nekem !

a-kis-herceg 2010.12.15. 11:46:12

@lüke: nem egynegyed, hanem 18%

@radala: :) tudom, hogy mit írtál. tovább gondoltam. de a boldogság az egyszerű dolgokon múlik

arra a dakoták mondják: addig nyújtózkodj..., még aranyat lelsz

Guga 2010.12.15. 11:47:27

@panelburzsuj:

falugondnok, brumbrummmm. Ja. Meg lekvárelőkóstoló.

2-3 műszakos állások vannak hegyekben. Aki nem akar keresni, nem is fog találni.

Mennyi álásajánlatot linkeljek ide? Kétszáz elég? Azért már csak kitol innen TG apánk

Guga 2010.12.15. 11:48:46

perszehogy állás.

radala 2010.12.15. 11:50:29

@Guga: Keress már nekem egy melót 680 ezer bruttóért, hogy megkapjam a gyerekeim után nekem járó adókedvezményt teljes egészében.
Nem arról van szó, hogy nincs munka, hanem, hogy nincs MEGFELELŐ munka.
Nem szép, (illetve mondjuk nekem nem tetszik), ahogy a kérdéshez hozzáállsz. Arról van szó, hogy elvesztesz egy viszonylag megfizetett munkát és kellene találnod egy hasonlót, ami mondjuk megfelel a képességeidnek, képesítésednek. Nem arról van szó, hogy nem lehetne mindenki Tescos árufeltöltő. Amúgy szerintem egy 40-50 éves faszi még árufeltöltő sem lehetne, de nem próbáltam, csak gondolom.
A kapcsolatok is keveset érnek olykor.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 11:56:07

@Guga:

1. Ha eltörölnék a minimálbért, akkor hányan fizetnének ebben az országban számottevő Személyi Jövedelemadót?

Inkább emelni kellene a minimálbért, hogy legyen miből adót fizetni.

2. Reménytelen és nem a jóléthez, hanem a nyomorhoz vezető módszer a minimálbér csökkentése. Semmiképpen nem tud Magyarország sem versenyezni a bérek terén Bangladessel akkor sem, ha nem lenne minimálbér.

Bangladesben éppen most emelték a minimálbért a duplájára, 100%-kal. Havi 5000 forintnak megfelelő összegről havi 10 000 forintnak megfelelő összegre.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

23. cikkely (3) Mindenkinek, aki dolgozik, olyan méltányos és kielégítő fizetéshez van joga, amely számára és családja számára az emberi méltóságnak megfelelő létet biztosít és amelyet megfelelő esetben a szociális védelem összes egyéb eszközei egészítenek ki.

Minimálbér eltörlés nem ebbe az irányba hat.

Olyan államokban ahol nincs minimálbér és így még az olyanok is jogosultak a szociális segélyezésre, akik rendesen dolgoznak csak tisztességes fizetést nem kapnak az állam végső soron a kapitalistákat pénzeli, az ő profitjukat növeli. Lásd pl. Németország.

Szóval inkább magasabb minimálbér kellene és nem alacsonyabb, hogy legalább a dolgozókat ne kelljen szociális alapon segélyezni, sőt mindenki járuljon hozzá a közkiadásokhoz.

Egy komoly, tisztességes, nagy hozzáadott értéket előállító vállalkozást úgysem érdekel a minimálbér, mert egyik dolgozójuknak sem fizetnek annyira keveset.

Guga 2010.12.15. 11:58:04

@radala:

Ez olyan full gáz, ami árad a zirományodból, hogy nem is tudom, mennyit röhögjek rajta.

A kibúvás, másramutogatás, magáróltúlsokatképzelés, munkaundor, egóbajnokság, nekemjármerhúdekivagyokén, oldjamegazállam, posztkádári dogmamantra legtipikusabb megnyilvánulása.

Kis apró pontok vagyunk baszodalássan a világon, akiknek fel kellene fogniuk, hogy nem mi szartuk a spanyolviaszt, viszont rajtunk múlik ,hogy egyszer a trutymóból kirángassuk ezt a tehetséges, de kurvára elkényeztetett országot. Az énvagyokahűdemilyenképessgekkelmegáldottság lószart sem ér, ha csak ennyire hatékony a gazdaságunk.
Erről mindannyian tehetünk - hát el kell indulni szart lapátolni.

Goompah 2010.12.15. 12:01:34

@Megfigyelo:

"A munkáltató 24%-a, ahogy azelőtt, úgy a MNYP bevezetése után is ment a felosztó-kirovó rendszerbe, a munkavállaló által fizetett járulék egy része szintén, és csak a fenmaradó rész (most a bruttó bér 8%-a, vagyis az összes nyugdíjcélú befizetés 23,9%-a, korábban kevesebb) ment a MNYP-ba."

Ezzel azt állítod, hogy a manyupok bevezetése után az állami rendszerbe pontosan annyi pénz ment (munkáltatói plusz munkavállalói járulékok), mint korábban, és a manyupokba fizetett pénzzel megnőtt a munkavállaló által összesen fizetett járulék mértéke?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.15. 12:04:52

@radala: én ilyenkor azt mondom, faszkalap. A pöcs eufemisztikus, így félreérthető. :)

Guga 2010.12.15. 12:05:32

@Akitlosz:
Pedig a globalizált termelés abba az irányba hat, hogy 1., vagy közelednünk kell a versenytársank bérfeltételeihez 2., vagy el kell felejteni az ilyen típusú munkákat, és MINŐSÉGI emberekkel MINŐSÉGI és versenyképes termékeket előállítani.

Nagyon szép és érthető, amit mondasz, de a mai helyzetet nézve ez a munkaerő NEM áll rendelkezésre. Van viszont egy sokszázezres tanulatlan, képzetlen tömeg, akiket ELVESZ a melótól a minimálbér intézménye, és a FEKETEGAZDASÁGOT tömi.

Először legalizálni kell a munkát. Az az alapja mindennek. Még a gyönyörűszép elveknek is, ha t é n y l e g elolvasod.

Goompah 2010.12.15. 12:11:10

@Guga: Vagyis a fejlett(ebb) országokban is vezessék be a bangladesi béreket? Pl. egy német tanár keressen annyit, mint egy bangladesi?

radala 2010.12.15. 12:15:08

@Guga: Ezzel többnyire egyetértek. El kell kezdeni a szart kilapátolni, de azzal akkor sem értek egyet, hogy lesz munkád csak akarni kell. Nekem eddig mindig lett, mert akartam, de ez szerencse kérdése, már az is szerencse kérdése, hogy kellően akartam.
Mo-nak sok baja van az egyik az elkényeztetettség talán (bár fene tudja, hogy ez igaz-e) a másik viszont (és ez tuti így van), hogy nincs bizalom az emberekben. Olyanok vagyunk (nem csak te én is), hogy azt hisszük, hogy a másiknak azért szar mert egy fasz, pedig ez gyakran nem így van, meg az, hogy egy fasz, nem ok arra, hogy szar legyen neki. nem azt mondtam, hogy bárkinek bármi jár, maximum egy kis megértés járna mindenkinek. Nem csak lusta ostoba lúzerek vannak munka nélkül.
Arra is próbáltam célozni, hogy nem mindenféle munka van rogyásig. no meg esetleg arra is, hogy nem tudom árt-e kishazánknak, ha nem becsülnek meg engem és kénytelen vagyok mások által megbecsültetni magamat. nem álmodozom én a 680 bruttóról, csak megjegyeztem, hogy ha lenne ilyen munka akkor talán el kezdenék gondolkozni azon, hogy odahaza is keressek munkát, mert azt érezném, hogy meg vagyok becsülve, azt érezném, hogy az én gyerekeim nem érnek kevesebbet, mint egy OTP fiókvezetőé...
Most is lett volna lehetőségem hazamenni (elvileg) szóval munka lenne, csak fizetés alig. De nem mondom, hogy erről bárki tehet, ez van, nincs ezzel baj lehet ezzel együtt élni. Azzal tán nehezebb lehet együtt élni, hogy mások, akik a kérdésről mondjuk semmit nem tudnak azzal jönnek, hogy "te akinek nincs munkája" egy lusta kádárnépe elkényeztetett lúzer vagy.

lüke 2010.12.15. 12:15:50

@Guga:
na ja :)
de monoclonális nekrózis faktort kell klasszifikálni,nettó
háromezer juróért

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 12:17:34

@Hepci: A magányt is sokkal könnyebb elviselni, ha van mellettünk valaki.

lüke 2010.12.15. 12:19:45

@Goompah:
hagyjátok ezt a Bangladesh
George Harrison is a 70-s években támogatta,
a Madison Square Gardenből:)
www.youtube.com/watch?v=jZZ96J_PVbk

Goompah 2010.12.15. 12:22:49

@Guga: Gondolkodni, gondolkodni.

A te gondolatmeneted szerint a magyar melós keressen annyit, mint a bangladesi melós, mert nem minőségi munkát végez, hiszen ő nem minőségi munkaerő, viszont nyakunkon a globalizáció.

Szerinted mégis mennyi fizetést kellene adni a magyar melósnak? Havi 40,000-rel már meg lennél elégedve vagy még kevesebbet?

A gondolatmeneted - amellett, hogy még a legkizsákmányolóbbnak gondolt multiknál is sokkal embertelenebb, kizsákmányolóbb - közvetlen következménye lenne az, hogy a mostani és az általad vizionált bérek közötti különbséget segélyek formájában kellene kifizetni (ami megint csak a jobban keresők adójából menne), vagy olyan véres éhséglázadások törnének ki, amelyek az egész társadalmat összeomlasztanák.

Szóval ismét csak azt ajánlom neked: gondolkozni, gondolkozni.

Guga 2010.12.15. 12:24:57

@radala:
Közeledünk.
Ennek egyébként fenemód örülök.
Az azért vehető volt, hogy nem egy-egy emberről tolom a tolandót, hanem egy populációról. Nem a spec helyzetű embereket osztom, hanem az átlag jómunkás(?)embert.

Világos, hogy te a globalizációnak a nyertese vagy. Ne vegyük el a nyertesség lehetőségét azoktó sem, akik itthon a meló mellé járnak: kerestessük meg velük azt a munkahelyet azzal, hogy nem tömjük teli szociálishálóval a munkára egyébként nagyon is képes embereket.

Goompah 2010.12.15. 12:26:54

@lüke: Bocs, de felmegy a pumpa, ha valaki amellett ágál, hogy a dolgozó emberek még nagyobb hányadát kellene mély nyomorba dönteni a fizetésének drasztikus csökkentésével.

Guga 2010.12.15. 12:27:19

@lüke: Arról nem is beszélve!

Guga 2010.12.15. 12:28:10

@Goompah: Csak nem sikerül még olvasni. Gyakorlás, gyakorlás.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 12:29:09

@Megfigyelo:
Nem a kapitalizmussal van a gond és nem is az omlik össze, hanem a közgazdasági rendszer, a pénzrendszer.

A válságok nem a kapitalizmus, mint termelési mód válságai voltak, és nem is azok lesznek, hanem a pénzrendszer, a bankrendszer, a hitelrendszer, a tőzsde válságai.

Mégpedig azért, mert ezek a rendszerek luftballonfújásra épülnek. A semmiből teremtenek "pénzt" és úgy veszik, mintha horribilis összegekről lenne szó, amely mögött valódi érték, munka áll. Holott csak üres luftballon. Ezek időről időre mindig ki fognak pukkadni, amíg ez a közgazdasági rendszer fennmarad. S ezek okoznak a reálgazdaságra is kiható válságokat, és nem fordítva.

Nem a kapitalizmussal a gond, a pénzrendszer, az uralkodó közgazdasági gyakorlat a gond és a válságok oka.

Goompah 2010.12.15. 12:29:14

@Guga: Csak nem sikerül még válaszolnod:

Szerinted mégis mennyi fizetést kellene adni a magyar melósnak? Havi 40,000-rel már meg lennél elégedve vagy még kevesebbet?

El Zorro 2010.12.15. 12:29:57

Valóban tanulságos, sokatmondó párbeszéd. Az egyik legfontosanbb részének ezt tartom:

"...azt is mondhatnám, hogy önök elvették az emberek döntési szabadságát a saját pénzük fölött. Mi meg visszaadjuk (...) Mi pedig visszaadjuk, tisztelt hölgyeim és uraim, ők fognak dönteni, nem önök (...) Eddig az volt a helyzet, hogy önök döntöttek mások pénzéről, most majd mindenki dönt a saját pénzéről."

Az utolsó idézett mondat így lett volna korrekt: "Eddig az volt a helyzet, hogy önök döntöttek sokak pénzéről, most majd mi döntünk mindenki pénzéről."

A dolgozók egy jelentős hányada szabadon dönthetett, hogy belép-e a magánnyugdíjpénztári rendszerbe vagy sem. Nem mindenkinek volt kötelező belépnie. Most viszont (elvileg) mindenki kénytelen lesz visszalépni, ha tetszik, ha nem. Ennyit a döntési szabadságról.

És ha már Gábor Orbántól idézett, megteszem én is. A miniszterelnök a magánnyugdíjpénztárakról beszélt Simon Gábor kérdésére válaszolva:

"...Ez egy MSZP-pénztár. A kötelező MSZP-pénztár lényege, hogy az adófizetők pénzét privatizálták MSZP-holdudvarhoz tartozó pénzemberek és pénzügyi körök számára (vö. Csányi Sándor - megj. El Zorro). (Taps a kormánypártok soraiban.) Vagyis a magyarok nyugdíjának fedezetét magánbefektetők kezére játszották át, és ezzel a trükkel az egész nyugdíjrendszert a szakadék szélére sodorták.
A jó hír, hogy ezeknek a szocialista trükköknek most véget vetettünk. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.) Nyugdíjmentő intézkedéseket hoztunk, rövid és hosszú távon is biztonságba helyeztük minden magyar ember nyugdíját. A jövőben a nyugdíjbefizetéseket csak nyugdíjra lehet fordítani, az új védett nyugdíjrendszer garantálja a nyugdíjak értékállóságát. Visszaadjuk azt, amit az előző kormányok elvettek, visszaadjuk a biztonságot, a kiszámíthatóságot, a döntés szabadságát és az emberek pénzét."

Hogy nem szakadt rá a mennyezet...

Goompah 2010.12.15. 12:31:17

@Akitlosz: Na ja, ide vezet, ha egy gazdaságban már szinte több profit származik tőzsdei ügyeskedésekből (pl. származékos ügyletek), mint értékteremtő termelésből.

Guga 2010.12.15. 12:32:55

@Goompah: Legyen 40rugó. Nem rossz offer

Szimba 2010.12.15. 12:34:48

@a-kis-herceg:

Fogalmam sincs, hogy mit, mennyit fizetnek. Azt hiszem, inkább másként gyűjtenek nyugdíjas korukra. (Ingatlanba fektetik, vagy értékpapírba...stb.)

Guga 2010.12.15. 12:37:40

Egyszerű kérdésre egyszerű válasz.

Szimba 2010.12.15. 12:46:24

@a-kis-herceg:

Köszönöm! Ezt megjegyzem.

@Guga:

Patikalátogató? Hű ezt én eddig ingyen végeztem.:-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 12:52:06

@Guga:
Van egy ősi mondás, amely szerint az értelmetlen munkának nincs értelme.

Az emberek nem azért akarnak dolgozni, mert sok a szabad idejük és unatkoznak, hanem mert szeretnének annyi pénzt keresni, amennyiből meg lehet élni.

Egy minimálbérből biztosan nem fog tudni senki a munkahelye környékén lakást bérelni tudni, utazgatni, megélni, pláne spórolni.

Hanem csak nagyobb nyomorba kerül a munkája miatt, mintha nem csinálna semmit.

A vállalkozók sok mindent elszámolhatnak költségként, a munkavállalók semmit, pedig nekik is vannak a munkával összefüggő költségeik.

Nem jó ötlet, hogy az állam a munkáltatókra hárít bizonyos feladatokat, költségeket, akik ezért nem akarnak szülőképes korú, vagy gyermekes nőket alkalmazni, illetve nem helybelieket.

Az ilyesmiknek nem szabadna anyagi okokból szempontoknak lennie a munkáltatóknál.

A munkavállalóknál pedig el kellene ismerni adóalap csökkentő tételként a (természetesen számlával igazolható) lakbért és az utazási költséget.

Csodálkoznak, hogy a magyar munkaerő nem mobilis. hova, hogyan legyen mobilis minimálbérből, amikor a munkáltatók meg amúgy is csak hely- illetve környékbelit akarnak foglalkoztatni, hogy ne kelljen utazást téríteni.

Egy 50 km-es bérlet félhavi minimálbér.

Gépjárművel történő munkába járást meg meg alig merem megemlíteni, mert az aztán már tényleg a luxus kategória, drasztikusan megnöveli a munkába járás költségeit.

Szimba 2010.12.15. 12:55:24

@radala:

Akkor van munkád? Teeee, átok! Ne sajnáltasd magad!

@Hepci:

Irodalmibb a gatyapőc, és a vérnősző barom:-)) (Arany fordításában a Hamlet)

a-kis-herceg 2010.12.15. 12:55:51

@Akitlosz: áhh. Guga az Vona egyszerű megoldásainak a híve.

@Guga: "Egyszerű kérdésre egyszerű válasz. "

akkor a kérdés egyszerű: MI LEGYEN A CIGÁNY PROBLÉMÁVAL?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.15. 12:56:12

@Akitlosz: az uralkodó közgazdasági szemlélet a kapitalizmus maga a jelen formájában, nem?
Ez a szemlélet pedig oda jutott, hogy a piac szent, az mindent majd jól elrendez. Így aztán Ejrópából meg Ámerikából minden termelés kiment Csájnába, ezeken a helyeken mindenki csak marketingelni.-szélhámoskodni-kereskedni-portfóliókezelni akar, kétkezi munka nyista. Csakhogy ennyi léhűtő sehol nem képes megélni ilyen tevékenységből. Munka meg nincs, mert a sok kultúrpór mind 5 rugóér' akarna venni venni heremasszírozós űrrakétával összekapcsolt dévédjátszót de üstöllést, spórolás nélkül, ugyebár, ennyiből meg csak sanghaj-alsón bírják összeszerelni a ferdeszemű pupákok, de majd nekik is nyílik a szemük.
Közben itt pampog mindenki, nincs már hitel ingyé', kerítés kolbászbó' és Ámerika és mind kövér mint egy gyesznyó viszont 3 nemzedékre előre tartozik a ferdeszeműeknek, hogy így már nem is lehet sukár módon kiokosítani őket a harvardi kzgazdiprofoknak, akik Libanon mellől települtek át.
Hát ez van, odabasz. :)

Ted Striker 2010.12.15. 12:58:30

Azért én odaírtam volna a végére, hogy ugyan a Parlament ilyen és ilyen arányban megszavazta, de OV nem volt jelen a szavazáson, helyettese Navra nem szavazott a Jobbik, köztük Vona meg tartózkodott

Szimba 2010.12.15. 12:59:44

@Guga:

Magyarra fordítva szünjön meg a segély, munkanélküli támogatás, stb.?
Akkor majd minden munkát örömmel elvállalnak az emberek?
A 8 osztályt végzettek biztosan elvállalnának, csak éppen nekik való (segédmunka) nincs sok.
Amit itt belinkeltél, majd mind egyetemi vagy valamilyen szakképzettséget igénylő munkák.

radala 2010.12.15. 13:01:36

@Guga: Ebben tök egyetértünk. Nem azt mondtam, hogy ne dolgozzon, aki tud, hanem hogy ne higgyük azt, hogy akinek szar az azért van, mert ö egy evolúciós zsákutca. Valóban kell forszírozni a munkát.
Egyszerűen csak lelkifurdalásom támadt munkakeresés közben, hogy én nem vagyok kellően megértő a régóta munkát kereső ismerőseimmel/ismeretlenekkel. Sokadszorra döbbentem rá, hogy nem hiszek másoknak csak a saját szememnek, holott mások sem hülyébbek esetleg. És sajnos szerintem ez egy általános tulajdonság (nem hiszem, hogy magyar tulajdonság lenne, de akár az is lehet)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.15. 13:02:12

@a-kis-herceg: hallgass többet magyar dzsesszt... jó eséllyel segíted a probléma megoldását... akkor volt még jó világ, mikor minden étterembe kellett egy zenekar... mulattak a magyarok... a cigányok meg emelkedtek... aztán bejöttek a lounge-ok... a fiatal meg dj Puncikokszot tolja...

radala 2010.12.15. 13:04:44

@Szimba: Tök múlt időben beszéltem, nem sajnáltattam magamat. Vagy legalábbis nem akartam. munkakeresésben voltam szerintem azt jelenti, hogy most már nem vagyok:-)
Illetve még egy kicsit, mert ha az ember rákap az ízére, akkor nehezen hagyja abba:-) Hátha még jobbat találok:-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 13:06:19

@panelburzsuj:

Nagyobb számú betöltetlen álláshelyek kizárólag azért vannak, mert ezeket a munkákat nem akarják megfizetni.

Létezik az az összeg, amennyiért találnának munkaerőt, de inkább betöltetlenül hagyják, vagy importálnak románt vietnámit, aki annyiért is megcsinálja, amennyiért egy bennszülött magyar már nem.

Ezért nem szabad megszüntetni a minimálbért, mert akkor gyorsan tele lenne az ország afrikaiakkal, ázsiaiakkal.

A németek kb. hat és fél millió külföldi állampolgárt szociális segélyeznek. Ebben egyetlen már német állampolgár külföldi sincsen még benne.

Olyan megfizetett munkahelyek kellenek, amelyek mellett már nem kell az illetőt még segélyezni is. Sőt, aki dolgozik, hozzá tud járulni a közkiadásokhoz.

Nagyon rossz húzás volt a minimálbért adómentessé tenni.

Guga 2010.12.15. 13:07:49

@Szimba: a 2 vagy 3 műszakosak? neviccojjá

Szimba 2010.12.15. 13:08:30

@radala:

Ok. Akkor inkább gratulálok!
Én teljesen magamon kívül kerestem munka mellett más munkalehetőséget, de semmi sem adódott. Amikor nyugdíjba mentem, hamarosan több munkát is felajánlottak, persze fillérekért, vagy "hozomra".
Ez is egy rákfenéje a magyar munkaerőgazdálkodásnak, hogy az időseket foglalkoztatják tovább, miközben a fiataloknak nincs megfelelő állásuk.

Szimba 2010.12.15. 13:09:22

@Guga:

Azokat nem néztem, csak az első linken levőket.

Guga 2010.12.15. 13:10:05

@a-kis-herceg: még a félreértést is triplacsavarral sikerül félreértened. Nem mondtam olyat, amit gumpa a számba ad, nem vállaltam, hogy mondok összeget, egyszerűen meg akartam nyugtatni. Negyven oszt csókolom

radala 2010.12.15. 13:11:03

@Akitlosz: ezzel tök egyetértek, pláne a minimálbér adómentességének megítélésével.
A legfölháborítóbb, amúgy az volt, hogy adómentessé tette az mszp a mb-t, majd azzal jöttek, hogy a családi adókedvezményt a szegenyek nem tudják igénybevenni ezért igazságtalan....

Szimba 2010.12.15. 13:17:06

@Szimba:

A 3 műszakos munkák közül a betanított munkás lehetne az, amire a 8 osztályt végzettek is jelentkezhetnének.
Szerintem jelentkeznek is.

panelburzsuj 2010.12.15. 13:18:02

@radala:

Nem ok nélkül mutogattam a "mobilitás" egyik legsúlyosabb akadályára: a lakás/lakhatás nyomorára.

www.ingatlantar.hu/?m=0&nid=200405796

"ha az országos adatokat nézzük, akkor a bérlakások aránya Németországban a legmagasabb, közelít a 60 százalékhoz,Hollandiában gyönge 50, míg Dániában 45 százalék. A mi régiónkban Csehországban legmagasabb a bérlakások aránya, valamivel több, mint 40 százalék. Ha a fővárosokat nézzük, akkor Dánia és Hollandia után a harmadik helyen Ausztria áll. Bécsben minden tíz lakásból nyolc bérlemény."

Budapesten 15 %, falun 0-2 %, vásosokban a kettő között, jellemzően húszból egy. És a csapda máris bezárult: hiába van emitt a munka, ha amott "a ház". Falusi-kisvárosi (1)-3-5 milliós ingatlanokból még kétszobás panelba se lehet "feljebb" lépni.

Guga 2010.12.15. 13:19:11

@Akitlosz: Hurrá.

Akkor fizessük továbbra is a full fölösleges szocihálót a full munkaképes lakóósoknak ? Akik , ha dolgoznának - kevesebbért is akár - bekapcsolódhatnának a gazdasági - és nem utolsósorban emberi - körforgásba? Megtapasztalhatnák a munkában, (és nem a kibaszott tévéből), hogy milyen is az a való világ? Embernek érezhetnék végre magukat és nem behúzódó csigáknak? A munkát nagyon rosszul definiálod. A munka az egyik legfontosabb dolog, ami az embert emberré teszi. Elvennéd a lehetőséget, hogy egy akármilyen munkában például az (eddig zsákban tartott) tehetségük folytán előbbre juthassanak? Álszenteskedő műjőtétlélek módjára jársz el barátom, ha így gondolod.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 13:19:13

@Guga: Ebből a második opció a reális alternatíva, mert a termékek árai viszont a Nyugat-európai árakkal versenyeznek, illetve még azoknál is magasabbak.

Magyarország etióp bérekkel, svéd adórendszerrel, és német árakkal (s folyamatosan növekvő államadóssággal) nem lesz soha fejlett, gazdag ország.

Olyan termékeket kell gyártani, amit akkor is megvesznek külföldön, ha nem a legolcsóbb, mert jó, és ezért majd a kínaiak is hamisítják. :-)

Szimba 2010.12.15. 13:20:39

@panelburzsuj:

Megőrültél 2 szobás panel?????? Azok a legdrágábbak most, a garzon pedig drágább, mint egy családi ház.

Ma a rezsi mértéke dönti el egy ingatlan értékét. A családi házak eladhatatlanok.

panelburzsuj 2010.12.15. 13:23:37

@Szimba:

Fajlagosan (négyzetméterre) a legdrágábbak. De ha tudsz nekem minden másban egyező 3,5 szobás olcsóbbat, mint kétszobást, szóljál! :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 13:25:42

@Guga: Arról én nem vagyok meggyőződve, hogy van sok százezres tömeg, akik dolgoznának jóval minimálbér alatti összegért is., s csak a fránya minimálbér intézménye miatt nem jutnak ezért munkához.

Amelyik vállalkozó csak ennyit tud fizetni, az nem egy nagy üzletember, amelyik meg csak ennyit akar fizetni az nem biztos, hogy az a típusú vállalkozó, akiknek a számát növelni lenne célszerű.

Szimba 2010.12.15. 13:27:45

@Guga:

Van abban valami, hogy a munkához vezető út ott kezdődik, hogy a segélyből ne lehessen megélni. Tehát ne csak csalogassuk a munkába, de egy kicsit kényszerítsük is az em,bereket.

Viszont az lenne az első, hogy legyen munka, munkahely helyben, vagy legalább a lakóterület környékén.
A nem teljesen munkaképesek szeretnek dolgozni, és vannak is munkahelyek számukra. Hasznos dolgokat készítenek. Ha ezek a szellemileg sérült vagy testileg sérült emberek tudnak dolgozni, akkor azok, akik teljesen épek, miért nem dolgoznak?

aszekelyek 2010.12.15. 13:32:56

@a-kis-herceg: NE tegyünk úgy, mintha nem lett volna tömeges a feketén dolgozás nálunk. sokkal többen dolgoztak , mint ahányan be voltak jelentve. Ezt pedig nem nagyon sikeredett 2o év alatt megváltoztatni. Elmondanám, ahogy a példa németeknél is van és volt is mindig fekete munka. Meg a kisíbolt pénzüket is haza engedték azoknak a németeknek hozni, akik önként megtették. Azt is mondta Orbán, olyan formán lesznek a dolgok, mint odaát, fejlettebb EUs országokban. Ezt már ígérték 2o éve nekünk de eddig csak távolodás volt, balkanizálódás.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 13:35:32

@Goompah: Ez így van.

Ha közelítünk a versenytársak bérfeltételeihez, az csak a multik profitját növelné, akik már így is azon röhögnek a hátunk mögött, hogy milyen nevetségesen kevésért is dolgoznak a magyarok, miközben a szemünkbe persze grafikonokat mutatnak, melyek minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Magyarországon messze a legeslegmagasabbak a bérköltségek.

A grafikonon ábrázolt országok közül.

Az anyaországuk persze soha nincs ábrázolva.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.15. 13:36:28

@Akitlosz: most is dolgoznak-dolgoztatnak annyiért, csak nem hivatalosan. Ez jobb?
Egyébként ezt a formáját az adócsalásnak nem tartom különösebben üldözendőnek egyik részről se - ellentétben az adóhivatallal. Ha valaki fenntartja magát bármi módon (kényszervállalkozó és swarc melósok), legalább nem az államot feji. Nem lesz majd nyugdíjuk, hát istenem, valami majd csak lesz.

aszekelyek 2010.12.15. 13:40:30

@Guga: Amolyan szdsz módra.....

panelburzsuj 2010.12.15. 13:42:50

@aszekelyek:

Veszélyes játék lesz a kifehérítősdi. Első lépésként ugyanis nem jelent többet, mint erőteljes áremelést. És ha a hatóságilag általánosan megemelt áraknak nem lesz ugyanolyan erejű helyi(!) munkahelyteremtő hatása, akkor tovább fognak nőni a szakadékok település és település, országrész és országrész között.

aszekelyek 2010.12.15. 13:43:52

@majomkutya: Nem csak lenne, hanem így is volt! 2oo8-ig!

majomkutya 2010.12.15. 13:47:27

@aszekelyek: Na ezt nem tudtam pontosan. Azt hittem, hogy az MNYP rendszer létrehozása óta így van. Kösz az infot!

Viszont kérdés: Én 2008-ban is figyeltem a híreket, miért nem hallottam akkoriban erről? Gondolom nem volt ezzel kapcsolatban nagy hírverés.

Ppix 2010.12.15. 13:49:20

Nocsak nocsak, Gábornak is büdös lett a fidesz nyalóka, most hogy belelógatták a barna szószba...

aszekelyek 2010.12.15. 13:50:56

@panelburzsuj: Ha hülyén csinálják, akkor úgy is lehet. Nem látok más, reális és értelmes módot, mint azt, ha stabilan megy már a szekerünk-ez ma még nem mondható el- akkor mindkét lábát és az ellenőrzését is egyszerre kell meglépni. értsd : ütős adókedvezmény annak, aki foglalkoztat x főt az addigiakon felül , volt munkanélkülit, és munkát terhelő adók mérséklése. Szimultán az ellenőrzés kiterjesztése de nagyon. Ehhez előbb el kell jutni oda, hogy ne a penge élen táncikáljunk és legyen hozzá mozgástér. Csak komplex megoldás működhet.Ezt az áremelési szükségességet részleteznéd?

panelburzsuj 2010.12.15. 13:54:26

@Guga:

"full munkaképes"

Hol full munkaképes? Kőszegen vagy Kisvárdán? Ez a része nagyon nem akar előjönni belőled ...

aszekelyek 2010.12.15. 13:56:02

@lüke: @majomkutya: Diszkrétek voltak, kíméltek téged,... ballib nyelven nem bontották ki az igazságot teljesen:D Elég sok dolgot nem tudott a fiúk a pusztából népe. Ez neolib nyelvezet. Bauer mondta, ezek a fiúk a kormány, hogy világos legyen, a pusztából nem tudják az illemet. Mindent az orrára kötnek a polgárnak. Hiába a heves porhintés...

aszekelyek 2010.12.15. 14:00:05

@majomkutya: Hogy akkor nem volt nagy hírverés az még csak egy dolog de az, hogy most úgy tesznek, akik úgy tesznek, mintha ez soha nem lett volna így..., az mán cifra.....

aszekelyek 2010.12.15. 14:01:54

@Akitlosz: az úgy korrekt, neeem?????? :DDDD Náluk...

aszekelyek 2010.12.15. 14:07:17

@majomkutya: Még 1 info. Sehol egész európában de különösen az elsőkörösökben nem vezettek be ilyen háromlábú büdzsé vérszívó rendszert. Csak egy másik déli országban és az seperc alatt összeomlott. Rég.A pénz pedig eltűnt belőle. Azt sem a hasukra ütve mondják, hogy ettől kell megóvni a manyup vagyonát. HA tudom, hogy valszeg seggreülök, tuti megkapaszkodom, ahogy lehet.Ha eltűnik a pénz az állam köteles kezességet teljesíteni, ezt is bevállalták az előző kormány részéről. Csak , hogy elég információd legyen. tehát az összes körülmény meg is volt már előre teremtve hozzá.

aszekelyek 2010.12.15. 14:12:37

@Guga: No kedves, szakképzett is vagyok, meg egészséges munkaképes is. Meg el is mentem a Postához állásért , miután bajnai tönkretette. Bruttó 75 ezer forintot kaptam volna két műszakért, pénzkezelésért, és értékesítési kötelezettség is volt azon kívül, a sok vacak sorsjegy, biztosítás és más marketingtevékenység , hogy a posta tényleges forgalmát intéztem volna. Erre az állásra, középkorú diplomás nők adták egymásnak a kilincset. A kispostákon se jobb a helyzet. Csak minimálbér és még válogatnak is a jelentkezőkben.Azt ugyanis kiadta privátba, nyilván haveri kutyáknak.... igen bajnai....

Goompah 2010.12.15. 14:15:20

@Guga: OK, akkor menj el te havi 40-ért dolgozni, te idióta faszkalap.

aszekelyek 2010.12.15. 14:17:51

@Guga: Akarsz még? NFÜ-s cég is hirdetett, oda is elmentem. Ott semmi pénz, csak teperj és ha hozod az elvárt nyereséget nekik-pályázatíróknak, akkor kapsz belőle aprópénzt. Rendes állást nem nagyon hirdetnek meg, vagy ha igen, muszájból de az előre el van már adva....A full munkaképesség az egyik oldal. A full munkaadás és rendes fizetés adás, na az biceg....visszaélnek a munkanélküli kiszolgáltatott helyzetével. Hogy befogja a száját és talp alatt lehessen tartani. Nem hungaricum. németeknél 1 eurós job a divat. amerre én járok rendszeresen. Nem adólapos. Nem. A munkaerődet köteles vagy eladni óránként egy euróért, ha kizuhantál a munka világából. HA nem, nem kapsz semmit....Gondolom , neked ez az ideális.

Goompah 2010.12.15. 14:19:20

@Guga:

"Nem mondtam olyat, amit gumpa a számba ad"

gumpa az anyád retkes tudodmije.

panelburzsuj 2010.12.15. 14:19:35

@aszekelyek:

A feketemunka igen jelentős része nem "egész munkahelyben" mérhető, hanem töredékben. Tipikusan ilyen a egy (2-3) fős vállalkozás, ahol rendesen könyvelnek - csak nem mindent. Ilyen a "másfélvállalkozás": több mindent csinálok, mint amire engedélyem (telephelyem, öltözőm, előírt mindenféle drága bizbaszom ... ) van. Ilyen a "félvállalkozás": napközben leovasom a vízórkat, délután vsszamegyek szerelni a lakásba - vagy csak segédnek a maszek mellé, akinek kuncsaftot szereztem a leolvasás közben. Ilyen az idénymunka: nem jelentem be az összes meggyszedő asszonyt két hétre, mert akkor nem marad elég pénzem egy egész traktorosra egy egész évre.

Szóval hatósági áremelés alatt azt értem, hogy a szürkén-feketén is épp csak eladható munkák kifehérítését nem mindenhol fogja tudni követni a vásárlóerő. PL: nagyon sok olyan szolgáltatás van, amibe a nagyobb távolságú közlekedés, a teljes "hivatásos" képzettség/jogosultság/felszereltség árát már nem lehet belepaszírozni. Egy "járási mosógépszerelő" lényegesen drágább, mint egy lakótelepi, mondjuk tíz-tízezer potenciális kuncsafttal.

radala 2010.12.15. 14:23:08

@panelburzsuj: Igen, bár furcsamód akiket én ismerek azok mind saját lakásukban élnek osztrákként. Persze ez nem minta.
Amúgy meg szerintem nam annyira a lakás bérlés a probléma, hanem a hozzáállás maga. Sok pénzért az ember hajlamos ilyen-olyan kényelmetlenségekre....

aszekelyek 2010.12.15. 14:24:22

@Hepci: Az nem hozzáállás.... vagy feldobják a pacskert, vagy hajléktalanok lesznek... naaaa,.. ennél kicsit többet kéne célul kitúzni.

aszekelyek 2010.12.15. 14:26:15

@a-kis-herceg: Nálunk meg aszongyák, ha a lé hűtőit csak úgy ki lehet rakni a fincsiből, hogy diktatúra van:)

panelburzsuj 2010.12.15. 14:28:59

@panelburzsuj:

De mondjuk a "állati fehérjehulladék megsemmisítés" hivatalos útjának költségeit se kell talán neked ecsetelnem. Meg úgy általában a helyi (köz- és magán-) étkeztetés útjába sem csak a kínai fogyhagyma tesz akadályokat. Hanem az összes olyan "védelmi" előírás is, ami egyrészt valóban véd, másrészt viszont nem száz lepukkant nyugdíjas és kétszáz tengőlengő cigánygyerek lehető legolcsóbb helybéli megetetésére van kitalálva.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 14:29:58

@Hepci:
A kapitalizmus az egy termelési mód, ahol a javak elosztását a piac szabályozza.

Működne az, ha hagynák.

Az okok, amikből a válságok fakadának és fakadnak, valamint fakandanak az alábbiak.

1. Tőzsde.
Magával az intézménnyel semmi gond nincs, jó és hasznos dolog. Lenne. A gond az, hogy a tőzsdén tízszer, sőt százszor annyi "pénzzel" kereskednek, mert kereskedhetnek, mint amennyi pénze a tőzsdézőknek valóban van. Megy ez simán bármeddig, ameddig nem kell fizetni.

Így valójában csak lufit fújnak, mesterségesen feltornásszák a cégek értékeit, aztán ha valamiért elszáll a bizalom és tömegesen pénzt szeretnének kivenni a tőzsdéből akkor beüt a krach törvényszerűen, mert senkinek sincs tízszer annyi pénze, mint amennyi pénze van.

Ez a gyakorlat, illetve trükk okozta például a válságot 1929-ben.

Megoldás: a tőkeáttételes, trükközős tranzakciók tiltása, minden üzletet egy napon belül pénzzel ki kell egyenlíteni.

2. Bankok
A bankok pl. Magyarországon elvileg hússzor annyi pénzt hitelezhetnek mint amennyi pénzük nekik és a betéteseiknek van. Gyakorlatilag is hiteleznek kb. hétszer annyit.

A hitelezésnek gyakorlatilag csak a visszafizetőképes kereslet szab határt.
A semmiből teremtett adósságpénz hegyek gyártása egy másik lufi, ami szintén időről időre kipukkan, válságokat okoz, lásd 2008.

Jóval több a hitel a világban, mint a pénz, ami kényszerpályára tereli a világgazdaságot. a régi hiteleket csak új hitelekből lehet fizetni, új hiteleket meg csak akkor lehet nagyobb számban kihelyezni, ha növekszik a gazdaság.

Ahogy a hitelezés folyamata akármiért megakad jön a válság.

Megoldás:
A hitelek mennyiségének korlátozása. A bankok csak annyit hitelezhessenek, amennyi pénzük nekik maguknak van, és amennyit a betétesek betettek. Nem többet.

3. Állam.
Az állammal sok probléma van, de leegyszerűsíthető minden arra az egyre, hogy az állam folyamatosan több pénzt akar elkölteni az adóbevételeinél.

Erre két (három) lehetősége van.
1. Hiteleket vesz fel.
Ezzel egyrészt elveszi a hiteleket a reálgazdaság elől, másrészt hozzájárul a 2-es pontban említett hitellufi fújásához, harmadrészt egyre nehezebb helyzetbe manőverezi magát az egyre nagyobb fizetési kötelezettségeivel, így egyre inkább rá van szorulva az erőltetett gazdasági növekedésre, csak azért, hogy egyáltalán a kamatokat fizetni tudja.

A válságoknak tehát egy fontos oka az államokat egyre inkább fojtogató államadóssághegyek.

2. Pénzrontás.
Ez a legegyszerűbb, legolcsóbb módja annak, hogy az állam mindenféle adóhatóságok, fináncok nélkül kivegye az emberek zsebéből a pénzt, ráadásul úgy, hogy észre sem veszik, mert a pénz ugyan ott marad a zsebükben, csak már nem ér annyit.

Az infláció rossz dolog. Értem?

Csak a mindenkori kormánynak jó a többletbevétel miatt, és mert a korábban jobb pénzben felvett hiteleit már lerontott, gagyibb pénzben fizetheti vissza.

3. Ha van az államnak vagyona, akkor el is herdálhatja, amíg van mit.

Megoldás:
Az állam nem költhet többet az adóbevételeinél.
Ha nem csinál három dolgot, akkor nem okoz pénzügyi válságot, ami átterjedne a reálgazdaságra.
Ez a három dolog:
Hiány
Államadósság
Pénzrontás

Szóval nem a kapitalizmus van válságban, meg nem a piac a gond, még ha a politikusok szeretik ezt mondani, hanem a fenti három terület működése, szabályozása.

Azt a válságot azért külön megnézném, ami olyan helyen törne ki, ahol kapitalizmus van, ahol az állam nem költ többet az adóbevételeinél és így nem szorul hitelekre, sem pénzrontásra, ahol a bankok nem hiteleznek többet a saját és a betéteseik pénzénél, és ahol a tőzsdén nem forog több pénz a tőzsdézők pénzénél.

Ha nincs lufigyártás, akkor nincs ami kipukkadjon.

aszekelyek 2010.12.15. 14:30:39

Nem vagyunk nekik kellően elidegenedve. RAgaszkodunk a családunkhoz, rokonainkhoz, gyökereinkhez. Az ilyen nem világpolgár....:) Meg még annyit se kínálnak, hogy elgondolkozz....

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 14:32:36

@radala:
Az okos ember más kárából tanul.
A buta a saját kárából sem tanul.
Az összes többi meg csak a saját kárából tanul.

panelburzsuj 2010.12.15. 14:35:26

@radala:

Ha bérlés nem lenne probléma, hamarabb megtelnének azért a háromműzsakos betanított munkási helyek Móváron. (Még az Audi is beleütközött pár év után a győri lakáspiacba: vittek volna miskolci/diósgyőri munkást szép számmal, de a lakásár-különbözetetek akkorák voltak, amik már egy Audi számára is elgondolkodtató, hogy hány évet merjen meghitelezni az amúgy nagyon is kívánatos munkásának.)

majomkutya 2010.12.15. 14:37:07

@aszekelyek: Én ezt tudom pontosan.
Sőt én soha nem szerettem a magánnyugdíjpénztárakat jelen formájukban. Ezért nagyjából támogatni is tudom ami most történik.
De nekem a Jobbik által javasolt megoldás sokkal szebb. Ami azt jelentené, hogy a tőkefedezeti rendszer is megmaradna, csak állami kezelésben.
Amiről még a Jobbik sem nagyon beszélt (nehéz amúgy erről az egészről a politikusoknak értelmesen beszélni, mert szégyen és gyalázat, de az emebrek 90%-a azt sem tudja miről van pontosan szó), de arról senki sem beszélt, hogy mi értelme van (szerintem semmi) a tőkefedezeti nyugdíj megtakarítást magyar állampapírba tenni, mert így a tőkefedezet továbbra is csak látszólagos, a tőkefedezet ebben a formában nemzeti adósság. A másik, hogy mi értelme van ész nélkül pénzügyi eszközökbe fektetni? A demográfiai katasztrófa miatt ugyanis 30 év múlva (ha fönnmaradt volna az MNYP rendszer) mindig több nyugdíjas lett volna mint melós (mindig több lett volna az MNYP-ből nyugdíjat fölvevő, mint az oda járulékot fizető), ezért nagyságrendekkel több lett volna az MNYP szektorban az eszköz eladás, mint az eszköz vásárlás, ami az eszközök (részvények) értékét előbb utóbb a mélybe lökte volna, így a magánnyugdíj simán elértéktelenedett volna.
Szerintem állami tőkefelhalmozásra lenne szükség a nyugdíjrendszerben. A felhalmozásnak pedig a demográfiai katasztrófát kellene megpróbálnia elhárítania (pl. munkahellyel rendelkező családoknak 3 gyerekért cserébe olcsó bérű bérlakás - mert a kevés gyerek legfőbb oka a megfelelő lakóingatlan megszerzésének irreálisan magas költsége) Amíg a demográfiai katasztrófát nem oldja meg az ország, addig minden (nyugdíjrendszer, gazdaság, egészségügy) fenntarthatatlan lesz, bármit is okoskodunk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 14:37:26

@radala:

A vadászok először kiirtják a ragadozókat, mert azoktól félnek, meg konkurenciát is jelentenek.

Aztán a növényevő jámbor állatok legyilkolászását azzal indokolják, hogy szabályozni kell az állományt, hiszen nincsenek már ragadozók.

panelburzsuj 2010.12.15. 14:40:29

@panelburzsuj:

De hozzátehetem a "kisboltok-kispresszók-kisfodrászok" nyűgét is: ugyan minek kéne kettő ember mellé egy harmadik, ha a kettő is csak félgőzzel tud üzemelni, és épphogycsak fenntartja magát?

Goompah 2010.12.15. 14:43:08

@Akitlosz: Úgy látom, te azon kevesek közé tartozol, akik egy vitában észérveket használnak és nem zsigeri indulatból vagy gyűlöletből vagdalkoznak. Ezért hadd kérdezzek tőled valamit, nem provokációs céllal, hanem csak mert a sok ellentmondó vélemény kissé megzavar.

Én úgy látom az eddigiek alapján, hogy bár vitatkozni lehet a manyupok felszámolásának módján és magán a felszámolás hasznosságán, a működésük alapvető igazságtalanságon alapult. Arra gondolok, hogy azon kb. 15 év alatt, amíg a manyupokba csak befizetések mentek, de állami pénzekből ment a nyugdíjak kifizetése, a manyupok miatti állami bevételkiesést mindannyiónk adójából fedezte az állam, vagyis azok a munkavállalók IS fizették az akkori és mostani nyugdíjasok nyugdíját, akik nem fognak részesedni manyupos járadékban. Ezt nem látom nagyon igazságosnak.

A manyupok hozamának állampapírokból származó reáljövedelmével hasonló gondom van. Az állam kötvényeket bocsájtott kik a manyupok megvásárolták ezeket, és az államtól kamatot kaptak. Szóval a nem manyuptag dolgozók is egyszer fizettek azért, hogy a manyupok pénzt gyűjthessenek be, majd az e pénzen a manyupok által vásárolt kötvények kamatait is részben a nem manyuptag dolgozók fizették a befoizetett adóik révén. Ezt nem találom igazságosnak.

Jól látom?

Ezzel nem azt akarom állítani, hogy egy igazságtalanságot közömbösít egy másik - vélt vagy valós - igazságtalanság, csak szeretném olvasni erről egy olyan ember véleményét, aki - mint fentebb írtam - a jelek szerint képes észérvekkel vitázni.

Ted Striker 2010.12.15. 14:44:26

@aszekelyek: Téged még olvasni is fáj nemhogy vitatkozni Veled

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 14:46:59

@Guga:

Kétlem, hogy bárki is attól érzi embernek magát, ha egy munkahelyen kizsákmányolják, és a tengődéshez sem elég a jövedelme, és hogy esélye sincs, hogy vigye valamire az életben azzal, hogy dolgozik.

Meglehet nézni Németországot, mennyire válik be, hogy az állam még azokat is segélyezi akik dolgoznak.

Odacsődit sok-sok millió gazdasági menekültet, mikor már a saját embereiknek sem jut elég munka, és a minimálbér mentesség, meg ez az óriási segélyezés gyakorlata csupán a munkanélküliségi adatok mesterséges csökkentésére szolgál.

A kívánatos munkahely olyan, amelyik a cégtulajdonosnak profitot termel, az alkalmazott akkora fizetést kap amelyikből meg tud élni (eretnek gondolat lenne, hogy még a gyerekeit is el tudja tartani?) és még az állam is szert tesz belőle egy halom adóbevételre.

Az a jó üzlet, ami mindenkinek üzlet.

Olyan munkahelyeket felesleges fenntartani, amelyek nem termelnek profitot, a dolgozók nem tudnak megélni a bérükből, és még az államnak is támogatnia kell a céget, segélyezni a munkavállalót.

aszekelyek 2010.12.15. 14:53:49

@panelburzsuj: ezt tudja a kormány. ezért nem bünteti a munkát.magánszemély, magánszemélynek ad kis pénzt. Eddig ezt büntették. az meg ment ezerrel, hogy eladjuk a baromi értékes közvagyont ? aztán a TÉNYLEGES ÁRON MÁR MAGÁNZSEBBE MEGY A SOKSZÁZ MILLIÓ? BÜNTETLENÜL.A mélyszegénység több száz ezer embert érint. Nem kétszázat. Annyit se hagynék az útszélén de nem is arról van szó.Az a helyi munkát és a helyi iparost foglalkoztatja. A helyben termelt élelmiszer pedig ellátja őket. 5o% ot terveznek előírni. Nyilván nem tudnak mindent helyben. Narancsot és mád ilyen holmit nem kell helyben termelni.

radala 2010.12.15. 14:57:22

@panelburzsuj: Biztos így van. Ennek ellenére ez egy olyan dolog, ami nem fog 10-20 éven belül megváltozni, akkor sem, ha sok energiát fektetünk bele. kár, hogy így van, de ez épp szerintem egy olyan adottság, amin nem mostanában fogunk változtatni. Az emberekben már-már genetikus vágy van a saját lakás után.
@Akitlosz:Vadászokhoz nem értek:-)
talán csak az egészen kivételesen okosak tanulnak a más kárán én sajna soha:-)

panelburzsuj 2010.12.15. 15:00:57

@aszekelyek:

Kár, hogy ennyit mellébeszélsz. A háztartási cseléd nem húsz faluban szaladgáló mosógépszerelő, és nem másfél vármegyében kóricáló kerttervező. De úgy tűnik, hiába mondom, hogy jópár szaktevékenység egész egyszerűen túl drága "hivatalos" formában, mert annál jobban csimpaszkodsz a semmitmondó általánosságaidba.

aszekelyek 2010.12.15. 15:07:18

@majomkutya: Igen, arra lett volna szükség. Ezt elmondta Lázár az atv-ben, amikor nem a szavazáson volt. )o-ben kellett volna húzni egy vonalat és felhalmozást elindítani. Ha nem úgy adják el a közvagyont, hogy nyom nélkül tűnik el, a fedezete is meg lett volna annak a rendszernek. Úgy vélem, nem ez volt a koncepciójuk azoknak, akik aztán ténylegesen a hatalomba kerültek és írányították a folyamatokat. tovább a magyarok feje felett és közel sem az ő érdekük szerint. Pedig úgy tudom, ano is arra esküdtek fel. Nem lehet kidumálni, hogy a közvagyon elherdálása érdeke lett volna minden magyar állampolgárnak. Ezen még rontottak, amint 94-től a szocik és szadisták kerültek hatalomra. Akkor vezették be , hogy még szipolyozza is a nyugdíjrendszer a büdzsét.

panelburzsuj 2010.12.15. 15:08:39

@radala:

Talán ezért kéne a dicső államnak okasabbnak lenni, és nem a jobb módúak privát vagyonososdást szponzorálni (lásd: építési hitel), hanem mondjuk a társadalombiztosítási rendszert összekötni a bérlakásrendszerrel, a közművekkel, a közellátással.

aszekelyek 2010.12.15. 15:12:15

@Ted Striker: HA ön nem mazochista, akkor ez tanult tehetetlenség:D! Szépen elsiklik fölötte, oszt jónapot! Próbálja ki nyugodtan. Bár az nem fáj...:D

majomkutya 2010.12.15. 15:16:04

@aszekelyek: Ráadásul az MNYP rendszer ebben a formájában nemcsak a költségvetési hiányt duzzasztotta évi 360 milliárddal, hanem ezen fölül a 17 év alatt 1500 milliárd forint államadósságot is generált. Döbbenet, hogy vannak, akik ezt a rendszert védik foggal és körömmel. Ráadásul micsoda dolog már, hogy az állam még kezességet is vállalt ezekért a magánnyugdíj befektetésekért!

Guga 2010.12.15. 15:18:05

@Akitlosz: reááááliiiis?????? mikor????? húsz év múlva? Sajnos az 1. megoldást IS alkalmazni kell - persze nem egy az egyben , hanem k ö z e l í t v e, ahogy eleve írtam is.

Guga 2010.12.15. 15:19:29

@Akitlosz: Akkor ebben nem értünk egyet. Vidéken élek és dolgozom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.15. 15:19:30

@Akitlosz: másként látom. Szerintem a "kapitalizmus nagyon jó, csak vannak hibák a megvalósításában" megfogalmazás kezd hasonlítani az egykori mantrára, amikor ugyanebben a gondolatban a szocializmus szó szerepelt.
A mai globalizált kapitalizmusban már régóta nem az igények kielégítése, hanem felkeltése folyik. Ha tetszik, a multicégek által támasztott marketing legyűrte a termelést, az itt Európában szinte mindenkinek büdös. Minden piac telített kínai termékekkel, egyre verik le az árakat, aki jót gyárt, egyre kevésbé tud megmaradni a piacon. Minden nyugati állam egyre csak adósodik el, miközben kizárt, hogy bennük olyan kormány hatalomra kerülhessen, ami igzat mond és meg is akarja sinálni, amit ígér.
A Hans kurvára jól szeret élni, de a szomszédja, Werner munkáját már nem hajlandó megfizetni, mindenből sokat akar olcsón, azonnal.
Szumma szummárom, felkészülhetünk rá, hogy a V betű nem szimpla V lesz, nem is dupla V. Permanens válság várható...

Guga 2010.12.15. 15:21:14

@aszekelyek: 75ezerért is lehet dolgoznod. Tudom. Diplomás vagyok, és volt, hogy 5-en (3 gyerek) volt össz. 80rugó/hó.

Meg tudom becsülni a 75ezret.

Guga 2010.12.15. 15:21:50

@Szimba: Mondom megint: VAN munka

Guga 2010.12.15. 15:22:45

@aszekelyek: Jé, az imént még VOnagabi voltam.

Jobbtól balig büdös a meló mindenkinek, úgy látom

aszekelyek 2010.12.15. 15:23:22

@panelburzsuj: Nem beszélek mellé. Pontosan mi a jópár, ami hivatalosan túl drága? Hogy konkrétumokról legyen szó.Hogy jön össze az a drága ár? Mostanában dolgoztattam kezdő vállalkozókkal. Rendes magyar fiatalemberekkel. Akik szolgáltatnak. Mindennapi dolgokban. A szolgáltatás egyébként drága, ha fehér mindenütt. Német példám. Így is lehet. Ott ugye a nagyon sok bérlakás a város tulajdona, ők kezelik. LAkó megkapja, szemle van, és megállapítják, mit kell felújítani. Ha elvégzed magad, viszed a számládat és ők kifizetik, mivel a tulajdonuk értékét növelted. Ha iparossal csináltatod, az is jó, a számláját is elszámolják. Te előfinanszírozol. a magad ízlésére, pénztárcádhoz mérten vásárolsz. Senki nem firtatja, hogy a szomszéd, ismerős vagy kik segítettek neked a munkában. A munkabért, amely fix, négyzetméterre, folyóméterre, csempézésre, padló fektetésre, szintén elszámolhatod. Demszkíjék meg inkább az egészet a nyakába sózták a balek vevőknek... Ott is van, akinek túl drága a nagy cég.

Guga 2010.12.15. 15:25:15

@Goompah: Nehogy megtaláljalak, majom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.15. 15:25:17

Na, itt se termeli senki a dzsídípít észosztás közben. Esetleg a bérkommentelők...

Guga 2010.12.15. 15:26:43

@Hepci: megin jessz. És ehhez köll alkamazkodni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.15. 15:26:49

@Guga: a Vérmező alkalmas helynek tűnik... van a tradicionális hajnali megoldás, de a későn kelőkre is gondolni kell...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 15:28:10

@Goompah:

Énszerintem jól látod.

Nyugdíjjárulékot a magánnyugdíjpénztárak megjelenése előtt is kellett fizetni, meg utána is, ráadásul ugyanannyit, csak a pénz már máshova ment.

Az egy államilag kivetett, kötelezően fizetendő járulék. S eleve aggályos az is, hogy az állam hatalmi szóval kényszeríti a polgárait magáncégek számára adó/járulékfizetésre.

Legalábbis szerintem.

Ennek a magánnyugdíjpénztár sztorinak az egyetlen részben problémás pontja az, hogy a pénzt nem teljes egészében az államadósság csökkentésére fordítják, hanem részben folyó kiadások fedezésére.

Goompah 2010.12.15. 15:29:37

@Guga: Keress egy teljes munkaidőért 40 ezret fizető munkát, s majd akkor szövegelj, te demagóg péniszkalap. Könnyű a más faszával verni a csalánt, inkább verd a sajátoddal.

"volt, hogy 5-en (3 gyerek) volt össz. 80rugó/hó."

Aha, akkor dögöljön mega szomszéd tehene is, nem?

aszekelyek 2010.12.15. 15:31:29

@El Zorro: érdeklődnék, hogy az OTP pénztár szolgáltatója melyik külföldi alapkezelő is? Az egyetlen olyan bank, és pénztár, netán, amelyben van magyar résztulajdon esetleg ? Melyik nem igaz , amiért rá kéne szakadnia? ágálni meg tolvajozni csak a szocikat hallani. Az meg érdekképviselet, ugyebár, a parlamentben. NYilván nem jobboldali érdeket képviselik. A baloldalnak valamiért meg eszerint az érdeke, hogy náluk maradjon a pénz feletti diszponálás joga.... . egy -két név is elhangzott már, kik, hogyan érintettek azokban a körökben.Ezen kívül szoci pénztár, mert szocik hozták létre és tették kötelezővé sokaknak. Ez is igaz. Min szörnyülködik ön? egészen pontosan?

Guga 2010.12.15. 15:33:21

@Goompah: Na így már mindjárt más, hogy engem szidsz. Maradj is ennél, ajánlom.

Ha nem lettem volna ilyen helyzetben, akkor meg persze az lenne a bajod.

Érvek meg nincsenek. Süni versus fűnyíró (guglizd ki) , özvegy Kádárné.

aszekelyek 2010.12.15. 15:37:11

@Guga: Hogyne. Csak nem kéne, hogy bruttó annyiért kelljen dolgoznom, amikor az árak a nyugati bérek szintjéhez vannak már felhozva. Megbecsülés és életlehetőségek, az kettő. Ez a főváros és nekem még jók a lehetőségeim. Vidéken kevesebb a lehetőség is. =5 bruttó az mennyi netto?? Naaa? Ki lehet abból fizetni de tényleg, bp-i bérlet, evés, rezsi, gyerekről nem is álmodhat....Ez nem jövőkép. Ez borzalom.

panelburzsuj 2010.12.15. 15:42:49

@aszekelyek:

És hol dolgoztattál? Olyan istenhátamögötti faluban, amiről én beszéltem? Vagy valamivel nagyobb faluban? :)

A megértendő szöveg felét egyszerűen kihagyod. Hogy gondatlanságból, vagy szándékosan-e - vagy halmazatilag... - azt elég nehét szétválogatni nálad.

aszekelyek 2010.12.15. 15:47:42

@Goompah: Ha a 9o-es években volt, akkor nem is olyan rossz pénz volt az....Volt, hogy... tehátnem maradt annyinál... mert ő is tudja, hogy az kevés, ma főleg.... ezt képmutatásnak híják mifelénk...Mindenki többre törekszik, mert az nem elég. Nagyon nem.plusz nem indokolja, miért kéne beérnünk azzal. Csau elvárta, hogy beérjék de legalább kifizette az államadósságot, nem elqrta a lóvét....mégis agyonlőtték.

lüke 2010.12.15. 15:48:38

@Goompah:
még jön,mint a moziban

panelburzsuj 2010.12.15. 15:49:27

@Guga:

Sületlenségeket odavagdalni egyszerű, de kissé öncélú mulatság. Remélem, azért az emésztésednek használ. Vagy bármi olyan szervrenszerednek, ami a trollhajlamokat hatékonyan csillapítani képes.

panelburzsuj 2010.12.15. 15:51:04

@Hepci:
Mire hívsz meg? Máris itthagyom a francba a netizenkedést ... :))

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 15:51:51

@Guga: Arról nem nagyon mernék nyilatkozni, hogy mi reális 20 év múlva.

13,2%-kal élünk jobban mint 1989-ben. 21 év alatt ez nem egy nagy teljesítmény, 2002-ben értük el újra az 1989-es szintet.
Mindezt úgy, hogy közben hússzorosára nőtt az államadósság.

Abban én nem hiszek, hogy minimálbér csökkentés segítene, inkább csak a nyomor lenne nagyobb tőle, csökkennének az állam bevételei, miközben a kiadásai annyival nem.

Csak egyfajta trükk lenne a munkanélküliség látszólagos csökkentésére, de komoly gazdasági hasznot nem hozna. pár vállalkozó persze biztos jól járna.

Láttam egy riportot egy gombválogató üzemről, ahol kizárólag csökkent munkaképességűeket foglalkoztattak, amihez az állam jelentős támogatást nyújt.

A cég működésének egyetlen értelme az állami pénzek ellopása volt.

A végzett "munka" teljesen értelmetlen, és ezt az ott dolgozók is nagyon jól tudták. Volt állásuk, kaptak fizetést, de tudták, hogy csak ki/felhasználják őket, és azt is, hogy haszontalan munkát végeznek.

Ilyen álmunkahelyeket fenntartani nem hasznos, sem gazdaságilag, sem társadalmilag.

Guga 2010.12.15. 15:52:39

@aszekelyek:

Kádár hiába halt meg

1., nem kéne, hogy annyiért kelljen dolgozni ... 2., megbecsülés... 3., életlehetőségek .. stbstb. 4., vidéken könnyebb (bruhahhahegyek) Brzzz. Persze, persze, tisztelt homo kádárikuszok, - de ezek mind eredmények kell, hogy legyenek!

Kezdem a legelőről: kapitalizmust szavaztunk meg (mindenki, kivéve aki Thürmerre voksolt) Ott bizony első a hö-a-tö-é-kö-o-nyö-sö-á-gö. A hatékonyság.

Ami ma nálunk hihetetlenül reszketeg lábakon inogbinog - óriási mértékben a túlkívánt szociális rendszer, és az alulteljesítő munkakultúra miatt.

NINCS ingyenleves. Ha úgy jobban érthető, ennek a mostani generációnak egyszer végre le kellene nyelni a varangyot, és kurvára el kell kezdeni dolgozni végre. Mint a kisangyal. Hogy számos gyerekeink és unokáink ne azt a fost vágják a fejünkhöz, amiben most vagyunk - mert továbbra is eldzsentrizzük azt az akár 40ezer forint műrokkernyugdíjat, amit szorozz be 12x400ezerrel. Na, ez eszi szépen a jövőt. Nem a mondvaicsnált hiszti, hogy "segítség, elnyomnak".

Guga 2010.12.15. 15:53:15

@panelburzsuj: érvek érvek hátán tülekednek

aszekelyek 2010.12.15. 15:54:49

@panelburzsuj: Fővárosi vagyok és családi vállalkozásban. Mióta elprivatizálták alólam a munkahelyemet. Magamnak teremtettem a munkahelyet. Véleményt úgy alkotok, hogy meggyőződöm róla, mik lennének a lehetőségeim, ha alkalmazott munkaerő akarnék lenni és abból megélni. Szociológiai tanulmányt tudnék belőle írni, miket tapasztaltam... Vidéken nyilván sookal nehezebb , térségtől függően ráadásul. Írtam, hogy nekem még jó is ....A vidéket lerohasztották szándékosan.Ennek sem kell így lennie. Jártam a világban és láttam hogy nem így mennek ott a dolgok... csak duma, amit itt nyomtak...

aszekelyek 2010.12.15. 15:59:07

@Guga: Hatékonyan húzták ki a magyar dolgozók alól a m8uunkahelyeiket. Másfél milliót. HAtékonyan tömték a zsebükbe a közvagyont és a stratégiai hatalmi gazdasági szektorokat, Aztán ráordítanak a kifoszttakra, hogy dógozzááááá semmiért! hányok ettől.

Guga 2010.12.15. 16:00:16

@Akitlosz: ha kitekintünk abból, amit megszoktunk és helyénvalónak gondolunk, rájövünk, hogy nem fenntartható. Nagyon jól látod: alig növekedtünk. Nagyon jól látod: óriásira emelkedett az államadósság.

Tudod mire ment el? A kádári nosztalgiára építő szociális és nyugdíj és eü politikára. Mert azzal lehetett szavazatot vásárolni. Közben meg égettük a jövőnket.

A minimálbér csökkentés/megvonással párhuzamosan (mert lehet, hogy várható egy bevételikesés) a szoc rendszerből is kivenném a léhűtést. Szerintem simán maradna a balansz. A műhelyed meg egy kiragadott példa, akár ki is kérhetné magának sok vállalkozó, ha ezt szeretnéd általánosítani. Van persze ilyen is. Lakatot rájuk.

lüke 2010.12.15. 16:00:21

@Hepci: stilszerúen ott van a MSZP székház is
VM utca három alatt
megnyilott a kutyatár

Guga 2010.12.15. 16:02:10

@aszekelyek: oké. És meddig fogsz a sebnyalogatással foglalkozni? Míg az unokáidnak is térdig ér a szakálla?

Guga 2010.12.15. 16:03:55

@panelburzsuj: Én tisztességesen válaszoltam. De kifejtem bővebben, mert látom, túlbonyolítottam valamit (?) az egyszavas válaszban.
Khm. Mondom:

Kőszegtől Kisvárdáig bárhol.

Így felfogható?

lüke 2010.12.15. 16:10:18

@radala:
az az amerikai rdsz> nem kell lakás- úgyis pakundekli- pénzt gyűjtenek
az európai más: lakbér=törlesztés a ny.i világban, miért ne venne lakást,pláne jobb helyen, ami nem veszt az értékéből

lüke 2010.12.15. 16:12:34

@aszekelyek:
ne mán
1 Pantolok + egy H2 blokkoló
tuti recept , csak az enyém,drága a vizit

lüke 2010.12.15. 16:15:33

@Guga:
azért ez nem teljesen igy van.....
egy magasan kvalifikált géntechnológussal mit kezdesz-mint irtam volt 3 ezer juro nettoval
s az alacsonyan kvalifikált detto, az nem kell
az előzőt meg nem tudod belepréselni a gyenge kínálatba

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 16:20:43

@Hepci:

1. Azt nem mondtam egy szóval sem, hogy a globalizáció jó dolog.

Van egy nagyon régen kitalált adófajta. Úgy hívják vám.

Ez ha jól van beállítva, akkor igen hasznos a gazdaságnak, ha rosszul, akkor meg káros. De nem akkora kunszt megtalálni az optimális mértéket.

Ha a vám túl alacsony, akkor az országot elárasztják a külföldi áruk, tönkretéve ezzel a hazai cégeket, termelőket, gazdaságot.

Ha a vám túl magas, akkor elszigeteli az országot a világtól, amivel elkényelmesíti a hazai termelőket, akik így lemaradnak a világtól a versenyben és a fejlődésben.

A vámot optimálisan beállítva viszont a hazai gazdaság nem mehet tönkre a külföldi dömpingtől, viszont folyamatosan rá van kényszerítve a versenyre, a fejlődésre. Ráadásul az államnak is jó bevételt hoz.

2. A kapitalizmusnak nem alapvető jellemzője az államadósság. Pláne annak folyamatos halmozása nem az.
Ez nem a kapitalizmus, mint termelési mód, vagy társadalmi rendszer hibája, bűne, hanem egy a XX. században kitalált közgazdasági rendszeré.

Egy Keynes nevű közgazdász kitalálta, hogy ha jól megy a gazdaság, akkor az állam szórja a pénzt, hitelből.
Ha pedig rosszul megy a gazdaság, akkor az állam még sokkal jobban szórja a pénzt a "gazdaság élénkítésére" még több hitelből.

Korábban ilyesfajta működése az államnak kizárólag háborúk idején volt elfogadható, de régen a háborúk után helyreállították az állam fizetőképességét és a pénz értékét is.

A politikusoknak persze nagyon tetszik ez a keynesi rendszer, mert őket csak az érdekli, hogy a hivatali idejük alatt a lehető legtöbb pénzt költhessék el, a hosszú távú következmények már nem rájuk tartoznak.

Mert az természetesen nyilvánvaló (volt már akkor is), hogy ez a rendszer hosszútávon fenntarthatatlan, de Keynes válasza erre az volt, hogy
"Hosszú távon úgyis minden halottak leszünk."

Amiben tévedtek az az, hogy azt gondolták jóval tovább kitart a rendszer és nem jelentkeznek ilyen hamar az eladósodás miatti óriási zavarok.

Amúgy a pénz folyamatos rontása is a XX. századi közgazdaságtan egyik nagy "vívmánya".

Mindezek azonban nem a kapitalista termelési mód, vagy társadalom vagy a piac következményei, hibái, hanem csak egy aljas közgazdasági teóriáé, amit a politikusok igen szeretnek, mert mindig sokkal több pénzt költhetnek az adóbevételeknél.

Olyan válságról kapitalizmusban én nem tudok, aminek a kiinduló oka reálgazdasági folyamatokra lett volna visszavezethető.

Guga 2010.12.15. 16:20:50

@lüke: átlagemberek átlagelfoglaltságairól beszélek, heló. Ha visszaköveted a threadet, egyébként látod, hogy embered a kettes típusú megoldásba tartozik - csak ugye nem most..

El Zorro 2010.12.15. 16:33:19

@aszekelyek:

"érdeklődnék, hogy az OTP pénztár szolgáltatója melyik külföldi alapkezelő is? Az egyetlen olyan bank, és pénztár, netán, amelyben van magyar résztulajdon esetleg ?"

Bocsásson meg, kicsit nehezen követem a gondolatmenetét. Nem értem például, hogy ez a kérdés hogyan kapcsolódik a hozzászólásomhoz.
Az összes többi kérdésére viszont megtalálja a választ az eredeti kommentemben, esetleg olvassa el újra.

panelburzsuj 2010.12.15. 16:39:50

@Guga:

A "full munkaképesség" fogalma körül lehet akkor a felfogásbéli különbség. Full munkaképes-e például az a "pályakezdő", aki az iskolapadban sem képes megülni, a monoton robotot sem képes elviselni (kötekedni kezd, lóg, késik, berúg stb.) és fizikailag se terhelhető?

Nem azt mondom, hogy ezek dédelgetendő tulajdonságok. Hanem hogy ha már kialakultak ("adottságok"), sőt egyes helyeken "menő" magatartásmintaként terjednek is, akkor mit kezdesz? Lányoknak gombválogató, fiúknak benzinmotoros lombsöprögetés?

Dolgoztál már lepukkant emberekkel? Méghozzá csapatban, de úgy, hogy mindenért te felelsz? Az elvégzett melóért, a balesetért, a lógásért - minden kárért és veszélyért?

Komolyan érdekelne, hogy hogyan látod a "középvezetők" szerepét a mai munkátlanságban. Magyarán: a "kádárista" nagyfoglalkoztatók helyén támadt sok-sok kisebb vállakozást hogyan lehet érdekeltté tenni abban, hogy engedelmes technológiák helyett makrancos "humánerőforrásokba" fektessen be?

Guga 2010.12.15. 16:44:12

@Akitlosz: überjessz:

"Mindezek azonban nem a kapitalista termelési mód, vagy társadalom vagy a piac következményei, hibái, hanem csak egy aljas közgazdasági teóriáé, amit a politikusok igen szeretnek, mert mindig sokkal több pénzt költhetnek az adóbevételeknél.

Olyan válságról kapitalizmusban én nem tudok, aminek a kiinduló oka reálgazdasági folyamatokra lett volna visszavezethető. "

Az eltorzult reálfolyamatokat hitelből balanszírozták ki. Ennek ára van. Ezt próbálom itt feljebb bizonygatni.
Napersze az lenne a legjobb, ha azonnal milyenhatékonyakmár tudnánk lenni, Silicon Hungary, stb. A sokszázezer alulképzett emberből ez az egyenlet egy darabig még nem fog kijönni. Ehhez idő kell, ha az eddigi tökörészést vesszük alapul, akkor rengeteg .
Közben azért változtatunk kell az agyunkon, és a hitelisten helyett a munka istenének kell jó darabig áldozatot vinnünk.
Mi basztuk el, mi laktuk tele ezt az országot, mi szavaztuk meg a népetetőket, nekünk is fog kelleni helyrehozni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 16:45:10

@Guga:

S ki tehet róla?
Kik döntenek ország sorsáról?
A választók?
Nem, a hatalmon lévők.

Mondod el kellene kezdeni dolgozni, fél minimálbérért.

De mi lenne ha így lenne?
A dolgozók nem tudnának megélni, miközben adót sem fizetnének lényegeset az államnak, de terhelnék a szociális hálót, mert az alacsony jövedelmük miatt jogosultak lennének mindenfélére, amire a jól keresők nem.

Az államadósságra meg nincs semmi ráhatásunk.
Ha jobban menne az országnak, több lenne a GDP, akkor abból nem azt a következtetést szűrnék le a politikusok, hogy visszafizetik az államadósságot, hanem azt, hogy még több hitelt lehet felvenni.

Amelyik politikus nem ezt csinálná, nem szórná a pénzt, adósságot fizetne vissza - amit az elődei vettek fel - felhalmozna, az lehet felelősen gondolkodik, de balek. Leváltanák, és az eredményeit az utódai arra használnák fel, hogy (újra, még több) pénzt szórhassanak, ezzel népszerűvé válhassanak és megőrizhessék a hatalmukat.

Ez egy ilyen politikai rendszer, a közgazdászok meg kiszolgálják a politikusok érdekeit, a bankárok meg a pénzteremtés jogával felvértezve jó sokat keresnek a semmiből teremtett pénzből adott hitelekre szedett kamatokon.

Szóval attól tartok, ha még többen dolgoznának még kevesebbért, attól csak a nyomor lenne nagyobb, miközben az államadósság nem csökkenne, mivel az állam működése semmit nem változna.

A munkavállalóknak az az érdekük, hogy a lehető legtöbb pénzért adják el a munkaerejüket, és nem az, hogy balekok legyenek.

panelburzsuj 2010.12.15. 16:47:31

@Akitlosz:

Reálgazdaság-e a szórakoztatóipar? Meg annak a "globalizálódása"?

Reálgazdaság-e a gyógyászat, összes ágával?

Reálgazdság-e a szellemi termékek joga? Szerzői jogtól a fajtajutalékig?

Reálgazdaság-e, hogy Bojár meg Rubik csúcsképzést csinál Budapesten amerikai informatikusoknak, havi tizenezer dolláros tandíjjal?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 16:58:36

@Guga: Vagy fordítva.

A gátlástalan hitelezés torzítja el a reálgazdasági folyamatokat és okoz hitel- majd reálgazdasági válságot.

Az meg mindegy, hogy kire szavazunk, attól semmit nem változik a rendszer.

Nem kell bedőlni az alkotmánynak, nem minden hatalom a dolgozó népé. :-)

Goompah 2010.12.15. 17:02:44

@Guga:

"Maradj is ennél, ajánlom."

Ajánlgassál a kedves családtagjaidnak, ne nekem, jó? Plusz a személyeskedést (gumpa) is megtarthatod magadnak, ha már józan érveid nincsenek.

Ordnassac 2010.12.15. 17:11:03

OFF

Egy apró cikk szűkebb pátriámból.

stop.hu/articles/article.php?id=791399

ON

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.15. 17:23:23

@panelburzsuj:

A szórakoztatóipar az persze, de a globalizált az nem. Nem is igen lehet globalizált a szórakoztatóipar, a nyelvi, kulturális különbségek miatt.

A gyógyászat nem, azt az állam elég erőteljesen szabályozza, nem a piaci folyamatok. Az egészségügy, gyógyászat nem kapitalista alapon működik, abban az államnak nem csak szabályozó szerepe van.

A szellemi termékek az reálgazdaság.

a-kis-herceg 2010.12.15. 17:25:03

@aszekelyek: "Ezt már ígérték 2o éve nekünk de eddig csak távolodás volt, balkanizálódás."

ezzel a 20 évvel vigyázz. ebben benne van OV képessége és minősítése is...

@Guga: hm. talán ez köti össze az oldalakat. hogy utálnak dolgozni. vagy nem is függőleges vonal osztja az embereket, hanem vízszintes?

@Akitlosz: egyetértek... mindenben. minden szavadat támogatom. CSAK az államnak ahhoz forrása és lehetősége, hogy az ördögi körökből kitörjön... sőt az adót pont erre a célra szednék elvileg...
csak az államnak

Guga 2010.12.15. 17:29:13

@Goompah: cicamica, gyufácska kihúzva. Ne foss, csak majd kihagylak a válaszokból. Szánalom...

Goompah 2010.12.15. 17:52:26

@Guga: Bárcsak már kihagynál, nagypapi. Ha már az agyad úgyis kihagy, mert különben a két éve elkezdett, de két mondat után abbahagyott blogoddal törődnél. Dr. Alzheimer csókoltat.

Ordnassac 2010.12.15. 18:08:20

@Goompah: @Guga: megkérhetlek titeket, hogy tekintsétek egymást trollnak és ne etessétek egymást? Köszönöm! ;-)

panelburzsuj 2010.12.15. 18:19:22

@Akitlosz:

Hm. Szórakoztatóiparnak gondolom - a guvernalista által belinkelt példán túl - mondjuk a focit vagy a zenét is (Iron Maidentől Lady Gagáig). Vagy a "tematikus parkokat", sőt a kaszinókat, de még szexüzletet is. (A nyelvi különbségek ellenére ... )

Hm. Mennyire szabályozza az állam a "vény nélküli" gyógyipart? Termálfürdőtől a multilevel-úton terjedő csodaszerekig. Vagy az orvosi műszeripart, netán a wellness-fitness-kondi termék és szolgáltatáskört? (Kapocs a szórakozáshoz-szabadidőhöz.)

De hogy újabb témát is benyomjak: környezetipar, "reen new deal". Hol vagyunk mi ebben az ágban - exportőrként? Vagy legalább importhelyettasítőként?

Arra szerettem volna ráirányítani a figyelmedet, hogy vajon a "nemzeti begubózás" (= az önkéntes kulturális izoláció) vajon belejátszik-e a gazdasági lemaradásba? Különös tekintettel a "nemhagyományos", azaz nem évszázados múltú termékkörökre. (Szándékosan nem az elektronikus kütyüipart meg a még primitívebb tömegruházkodást mondom. Bár a divat is érdekes - hány nagyvolumenű magyar fogyasztói márka van akár csak európai léptékben is?)

Terniak 2010.12.15. 18:37:28

"De még egyszer mondom, senkit nem kényszerít arra, hogy elhagyja ezt a pénztárt. Sőt kifejezetten választási lehetőséget kínálunk. Azt is mondhatnám - most már nem Vona képviselő úrnak, hanem Mesterházy Attila képviselőtársamnak válaszolok -, azt is mondhatnám, hogy önök elvették az emberek döntési szabadságát a saját pénzük fölött. Mi meg visszaadjuk. (Felzúdulás, közbeszólások az MSZP padsoraiban.) Mi meg visszaadjuk. Mi pedig visszaadjuk, tisztelt hölgyeim és uraim, ők fognak dönteni, nem önök. (Taps a kormánypártok soraiban.) Eddig az volt a helyzet, hogy önök döntöttek mások pénzéről, most majd mindenki dönt a saját pénzéről."

Mit lehet erre mondani?

Én valahogy nem érzem, hogy visszaadták volna a döntési szabadságot.

Röviden: hazudtak.

Terniak 2010.12.15. 18:40:29

hirszerzo.hu/belfold/20101215_rogan_javaslat_elutasitva

Nini, felébredt álmából a "közigazgatási és igazságügyi" miniszter.

Ezek szerint kezdett nagyon kellemetlen lenni a KIM presztízsének, hogy boldog-boldogtalan törvénymódosításokat nyújtott be. :-)

panelburzsuj 2010.12.15. 18:41:35

@panelburzsuj:

Ingatlan? (Üdültetés, konferenciázás, pacizás ... )

Mindez azért érdekes, mert a "demográfia katasztrófa" gazdasági kinövésére én nem csak, sőt nem is elsősorban a mennyiségi növekedésben, hanem a jövedelmezőség növelésében látnám a járhatóbb utat. Szóval beszélgettünk itt a közelmúltban a bendő-magyarságról, meg hogy vajon mennyire egyeznek a magyar "fogyasztási vágyak" más nációkébval, és képesek vagyunk-e ezeket az eltérésekre nem röhejes, megvetendő, sőt üldözendő devianciaként, hanem megélhetési forrásként tekinteni? (Mondjuk: merre tovább Budapest? Nyugdíjastelep vagy európai campus? Merre tovább 3000 magyar falu? Kotlósültetés helyi ellátásra, kombájn és vagon, nyuszisimogató lekvárfőzéssel, enegiafű szennyvíznádassal - vagy mindez minden településen egymásba keveredve, egymást ütve, egy kaptafára? )

panelburzsuj 2010.12.15. 18:52:19

@Teremszolga:

Sokba fog még jönni a Fidesznek a "zemberek" lealázása.

porfelhő 2010.12.15. 18:54:56

Nézzem! mennyi "tartalmas" kommentet irtatok, jól dolgoztatok?!
Ha lehet nagyon randa szavakat ne használjatok!
Köszönöm.!:)

porfelhő 2010.12.15. 19:01:31

Jaj! még nincs időm most sem kommentelni, de később visszajövök, hogy megírjam az "egycsillagos" kommentemet!
Ha tetszik Nektek, ha nem!?:)

Szimba 2010.12.15. 19:19:22

@porfelhő:

Igen, pl. ne írjátok azt, hogy plafon, puszedli, csavarkulcs, és hogy ragya! Ezek ronda szavak.

Szimba 2010.12.15. 19:21:01

@Ordnassac:

De jó, hogy itt vagy!

Ismerősöm nagyon várja az új nyugdíjtörvényt. Szeretne 40 év után nyugdíjba menni. Megszavazták már? Nem találom sehol, hogy aláírták volna, vagy lenne valami végleges az ügyben. Tudsz róla valamit?

porfelhő 2010.12.15. 19:21:14

Hm! érdekes nem ir senki?! Már biztosan nagyon utálnak!? nem baj, attól csak szépülni fogok!

Ordnassac 2010.12.15. 19:24:16

@Szimba: utánanézek, most így hirtelen nem tudom.

Szimba 2010.12.15. 19:24:57

@panelburzsuj:

Nyuszisimogatót ellenzem!:-))
Állatvédő vagyok.

Simogassák a turisták TG-t! Ezért több pénzt is lehetne kérni.
Sőt! Símogatható miniszterelnököt! Akkor legalább valami hasznukat is vennénk.

Parlamenti séta minisztersímogatóval. Utána alapos kézmosás a mosdóban.

Ted Striker 2010.12.15. 19:26:57

Erre gondolt Gábor az újdonsült közvéleménykutatások kapcsán?

Az ezer fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a novemberi 49 százalékról 43 százalékra csökkent, míg a szocialista párté lényegében nem változott, hiszen szavazótábora 10 százalékról 11 százalékra módosult, miközben a nem válaszolók aránya 31 százalékról 35 százalékra emelkedett. A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP támogatottsága a novemberi 71 százalékról 67 százalékra csökkent, az MSZP-é pedig 14 százalékról 17 százalékra nőtt.

hvg.hu/itthon/20101215_tarki_kormanypart_foleny_szavazok

Szimba 2010.12.15. 19:30:48

@Ordnassac:

Csendes belvisz�ok?!:-) Leplomb� ajt�

Ez megint valami nagyon k�s �vicces v�t fog �i.

Tleilaxu · http://djofftopic.blog.hu 2010.12.15. 19:30:53

@Akitlosz: hát, azért a tartalomszolgáltató ipar háttere (filmstúdió, miegymás) is rendesen globalizált, miközben maga az ipar lehet akár teljesen helyi.
Az orvosi outsourcing is produkál érdekes eseteket. Pl. amikor az orvosi képfeldolgozást v. elemzést vándoroltatják úgy, hogy az éppen ügyeletes időzónában levő orvosokhoz küldik a felvételeket másodvéleményezésre.

panelburzsuj 2010.12.15. 19:32:48

@Szimba:

A parlalamentes ötletedből ara következtetetk, hogy te összetévesztesz két hosszúfülű, szürkés szőrzetű növényevőt. Pedig a hangjuk alapján igazán könnyű megkülönboztetni őket.

Az egyik kussol, a másik ordít ...

Szimba 2010.12.15. 19:32:56

Hej, most vettem észre, hogy a reklámújságok között lapult OV levele!
Miezmármegint?

"Én írok Önnek..."
Hess, Tatjána!

Ordnassac 2010.12.15. 19:34:41

@Szimba: @Ordnassac: www.mno.hu/portal/749191

www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/itt_a_dontes_40_ev_utan_nyugdijba_lehet_menni.141251.html

A törvényjavaslatot magát most nem tudom előbányászni, épp nem működik az OGY honlapjának megfelelő keresője.

ssi 2010.12.15. 19:38:09

@paráznabillegető:
"milyen szülő az, aki ...."
"ez az apám" :-) ? / :-( ?
van esélyed, hogy válts, mert felismerésben már valameddig eljutottál

pl. az Új Széchenyi terv inkább elvárás lesz és mély víz az úszni sem tudóknak, vagy segítség, de nemcsak anyagi?

"2011. január 15-től indul és 7 pontból áll. Főbb célkitűzései ... új munkahelyek teremtése, lakásprogram, otthonteremtés, egészség megőrző program, zöld gazdaság fejlesztés, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása....főleg uniós források ... kormány ...véleménye ... ez a program lehet a stabil gazdasági növekedés alapja"
jobbik.hu/rovatok/orszagos_hirek/az_uj_szechenyi_terv_tovabbfejleszteset_javasolja_a_jobbik

@sisszi: "programpont a nyugdíjasokról a jobbiktól:
"Segíteni kívánjuk, hogy a nyugdíjasok a természetben, közösségben vagy önállóan végezhessenek olyan könnyített
sporttevékenységet, amely egyaránt elősegíti a testi és a lelki gyógyulást....mire gondolhattak?"
pl. külföldi mintára: fejlettebb országokban a nyugdíjasok nagyobb része él aktív életet + jelentősebb az önkéntes előtakarékosság is, de ott se mindenki, s nem hirtelen lett - nálunk felépített koncepció nélkül, kellő idő biztosítása nélkül, az érintettek bevonása nélkül miért volna értelme?

@aszekelyek:
markáns véleményed van arról, hogy a szoci kormányok csak elszúrtak, minden rossznak csak ők az okai

kérlek, segíts tisztábban látni: folyamatosan részleteznéd majd, hogy a mostani kormány intézkedései Rád, ill. a környezetedre, az országra miért és hogyan hatnak kiemelkedően eredményesen?

előre is köszönöm, sajnos nem értek mindent, de nagyon szeretném, s szívesen sorba venném az épp aktuális változásokat

Ordnassac 2010.12.15. 19:38:32

@Szimba: ööö, ezek a kérdőjeles karakterek hogy kerültek be a szövegedbe?

A második mondatod egy részét nem is tudom dekódolni...

Szimba 2010.12.15. 19:40:56

@panelburzsuj:

De gonosz vagy ma!
A nyúl nagyon bátor (volt nyulam), a szamár pedig egy csökönyös és nagyon rugdalódzós állat.

Amúgy a Fidesz bizonyos lépései nem mentek rossz irányba, csak erőszakosra sikerültek.

- mnyp - valóban rossz, de magántulajdont államosítani nem igazán népszerű dolog (a jog más kérdés)

- a média felügyelete is nagyon rossz megoldás, még akkor is, ha költségcsökkentő, szólásszabadságot nem szép dolog korlátozni, és értelmetlen is,

OV az erőszakosságával jót tesz a többi volt szoc. országnak, mindegyikkel szépen megegyeznek a nyugati államok, IMF, Únió stb., mi meg itt maradunk a forradalmunkkal a sz@rban megint.

1956 után 2010 is gyászünnep lesz:-(

panelburzsuj 2010.12.15. 19:41:45

@Ted Striker:

Ez is. De az Alkotmánybíróság megnyuvasztásáról érdeklődő Medián-felmérés is egyértelmű jel: a Fidesz-szavazók többsége támogatta, a nemfideszszavazók négyötöde elvetette.

Nemfigeszzsavazó: ellenzéki párt híve, egyéb párt híve, semmiféle pártnak nem híve. Ezek így együtt, megkülönböztethetetlen egységben harmadannyian helyeselték a lépést, mint a magukat kormánypártinak vallók.

Valamit csak jelez, ha az összkérdezett egyharmadnyi "bizonytalan pártidentitásúja" nem az a átlag körül ténfereg, hanem színtisztán az ellenzéki megítéléssel azonosan vélekedik.

Szimba 2010.12.15. 19:42:58

@Ordnassac:

Nekem is felfoghatatlan, sohasem tudtam ilyen jeleket produkálni.
A második mondatra nem emlékszem, de valami olyasmit írtam, hogy ez is rosszul fog végződni, és a Fidesz, ill. Papcsák nevetségessé teszi magát.

panelburzsuj 2010.12.15. 19:46:18

@Szimba:

Job is lenne lasan egy pár évre hanygolni az állami üneplést, mert csak bejt meg keserűsgéket tudnak kavarni a rugdalózós csökönyösök.

Elég lenne a nyuszis ünnepkör, nem? :)

Szimba 2010.12.15. 19:47:19

@manyike:

Mire gondolt a Jobbik a nyugdíjasok kapcsán?

Kommuna a Nagyalföldön, ahol a nyugdíjasok ... azt csinálhatnak a szikes talajon, amit csak akarnak, de ehhez pénzt, nyugdíjat nem kapnak. Aki megél a fűszálak adta kalóriából, az jutalomként ihat a szürkemarhák itatójából.

(Ha el tudja lökdösni az állatokat.)

Ez elég testmozgás, nem?

tbb 2010.12.15. 19:49:10

@Teremszolga:

Eleve halva született ötlet ez a médiaszabályozás, amit az is mutat, hogy a Rogán javaslatot elutasították. Amitől úgy ahogy még működni tudna. Többé kevésbé az elképzeléseik szerint.

Szimba 2010.12.15. 19:49:43

@panelburzsuj:

Ezzel a rémes beírással engem utánzol? Netán gúnyolsz? Ennyire csak én szoktam figyelmetlenül gépelni:-((((

Legyen nyuszi, de azért legyen locsolás is!

Ordnassac 2010.12.15. 19:54:43

@Szimba: @panelburzsuj: remélem a nyuszi(fej)re nem hepci értelmben gondoltok, azért az már enyhén átcsapna személyi kultuszba. :-P

panelburzsuj 2010.12.15. 19:59:40

@Szimba:

Nem ellened, hanem az egyszer elküldés után javítás funkcióra már képtelen blogmotor ellen demonstrálok! :)

panelburzsuj 2010.12.15. 20:00:57

@Ordnassac:

Azt a vonulatot csak Szimba akarja simogatni! ... :))

panelburzsuj 2010.12.15. 20:02:22

@panelburzsuj:

(bocsánat: simogattatni ... :)

ssi 2010.12.15. 20:06:24

@Szimba: nyugdíjasként, vagy passzívként vagy pesszimista?
optimistább és használható ötletek?

Ordnassac 2010.12.15. 20:06:51

@panelburzsuj: demonstrálni? te? naneeee... :-P

6.Lenin 2010.12.15. 20:06:54

@Teremszolga:

"Eddig az volt a helyzet, hogy önök döntöttek mások pénzéről, most majd mindenki dönt a saját pénzéről."

Mi ebben a hazugság?
Netán ez?

"Ha a fizetésük egy részét továbbra is kockáztatni szeretnék, hát kockáztassák úgy, hogy közben mi felhívtuk a figyelmüket arra, hogy rendkívül veszélyes dolgot tesznek."

ssi 2010.12.15. 20:15:00

Döntött a kabinet a jövő év első félévének munkatervéről:
európai uniós elnökség
alkotmányozás
strukturális reformok
+ minimum 12 törvény, pl.
* katasztrófavédelmi rendszer javítása és fejlesztése
* egyházak státuszának szabályozása és a státusszal kapcsolatos problémák kiszűrése
* felsőoktatás
* közpénzügyek
hir3.hu/index.php?hir=magazin&hirid=50971&kat=1

panelburzsuj 2010.12.15. 20:22:48

@6.Lenin:

Csak viszonylag szűk körben számít illendőségnek olyan veszélyre mutogatni elkerülhetetlenként, amit mi magunk nagyítottunk fel.

Amúgy igazad van: senki sem hazudik, csak nagy az értelmezési hézag. És valahogy a téeszszervezési etikettre emlékeztető a gyakorlati eljárásrend és annak égi mása.

És mindez tökfüggetlen attól, hogy milyenek voltak a manyupok, és mit fog tenni a bezsebelt lovesszel a kormány.

6.Lenin 2010.12.15. 20:39:46

@panelburzsuj:

Nem ez az első, hogy a huhogók, rosszul ítélnek meg valamit, vagy szándékosan hazudnak.
sőt az sem lenne példa nélkül, jó szándék bukik meg, mert erősebbek a veszteséget elszenvedők, nem értik, akik valóban a vesztesek lesznek.

Általában erről szól a harc.

A TG által idézettek, nagyon jól mutatják, ki van ellenzékben, ki kormányoz és mit, meddig lát a jövőben.

Azért az sem szabadna figyelmen kívül hagyni, jan 1-től, más is lesz, mint itthon terelgetni a nyájat. Ez sok mindent meghatározott eddig.

Különben, az idézet nagyon világosan leírja a helyzetet és azt is, ki hazudik, ki beszél félre.

Nincs itt semmi gond, az irány jó. Nem szabad tökölni, most nincs idő ilyesmikre. Most, vagy soha.

Diocles 2010.12.15. 20:40:47

"Az MTI kérdésére Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke szerdán azt mondta: következő ülésén, hétfőn dönt a képviselőcsoport Rogán Antalnak arról az alkotmánymódosítási javaslatáról, amellyel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát emelnék az alaptörvénybe. A sajtófőnök felhívta a figyelmet: a frakció döntése kötelező lesz a képviselők számára.

Nagy Anna kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta, és úgy döntött, nem támogatja Rogán Antal alkotmánymódosítási javaslatát. Közölte, az új alkotmányozási folyamatban kell megvitatni azt, hogy az NMHH rendelkezzen-e rendeletalkotási joggal. Az MTI azon kérdésére, egyeztettek-e Rogán Antallal a javaslata sorsáról, a kormányszóvivő úgy válaszolt: biztos benne, hogy az egyeztetések folynak, hiszen a demokrácia "diskurzív műfaj".

Az MTI-nek a hírre reagálva Rogán Antal úgy nyilatkozott: a kormány döntéséről még nem tájékoztatták. A Fidesz gazdasági kabinetvezetője hozzátette: tekintettel arra, hogy a frakció hétfőn a benyújtást támogatta, mindaddig, amíg a képviselőcsoport másként nem dönt, fenntartja indítványát."

itt van ez a Rogán-"ügy"
1. miért nem lehet előre leegyeztetni?
2. Navracsics is megígérte Szalainak a rendeletalkotási jogot, csak később, az új Alkotmányban akarja szabályozni. Hát nem tökmindegy? Most dafke betart Rogánnak?

jó, ez aligha árt komoly, de ha sok ilyen ügy van...

jjulie 2010.12.15. 20:45:46

@manyike:

strukturális reformok?

volt valami széchenyi nevű, aki ilyenekre vágyott, de állítólag belőrült mert nem lett belőle sokminden, pedig ő bőszen és őszintén dolgozott rajtuk, és nem a meggazdagodás vezérelte, sőt még élő, követhető példák is voltak előtte

most mitől lenne, amikor sem őszinteség, sem másolható példák sincsenek (csak széchenyi kártya)

teevee 2010.12.15. 20:47:14

@Diocles: Ja, le kellene egyeztetni. Vagy csak betartani a szabályokat és a kormánydöntést a kormány tejesztené be.
Spanyolviasz...

aszekelyek 2010.12.15. 20:57:11

@Guga: sebeimet? Kóka gyerek retro vagy te..., a békákat nem kérdezik, hogy lecsapolfák-e a mocsarat...Ezt az országgal tették, nem velem. Az, hogy örökké a pofánba röhögjenek nem fog menni. Azt közölnéd, miért lett valaki milliárdos azok közül is nemkevesen, akik nem tudták hatékonyan működtetni ugyanazt a vagyont, amíg nem az ő zsebükbe csengette a lét? Mitől méltóbbak ők arra, mint bármelyik gyalogmagyar, aki a két kezével teremtette meg a vacak kis egzisztenciáját, meg még párnak, amennyit engedtek neki az szelektíven hatékonyak? Semmit nem tudsz felmutatni a diktatűrában betöltött szerepükön kívül, ami miatt ők dúskálnak és a gyalogmagyar, meg nyomorogjon. Talán ezt az országot hatékonyan vezették öt percig is???? A hatékonyság szemantikailag náluk azt jelenti, a legvadabb kizsákmányolás, amit csal el bírunk követni.Pénzért pedig hagyjuk, hogy a multik az összeset kizsákmányolják, akinek még annyija sincs, hogy vállalkozzon. Az szimpla hazugság, hogy ezt választotta az ország. Ezt torzították belőle , akik széthordták a vagyont és most jajveszékelnek.Segítség! Külföld! egyszer nem mi 0szivatjuk a saját népünket, hanem minket vettek elő!Az államadósság pedig nagyrészt nem a szociális kiadásokra ment ki ebből az országból.Ez is orbitális hazugság.

pug406st 2010.12.15. 20:58:51

@manyike: érezték h valamivel elő kell jönni... kíváncsian várom a részleteket...

pug406st 2010.12.15. 21:00:30

@aszekelyek: tényeket!!!! amúgy mára ígérte a többi ügyben.

CSENDES 2010.12.15. 21:00:53

@Diocles: Nem is az a baj, hogy az alaptörvény még nincs meg, hiszen a lex Szalai Annamária már a fideszeseknél is kiverné a biztosítékot. A baj az, hogy a Jat (Jogalkotásról szóló törvény már elfogadott, s abban nincs benne a Szalai média hatóság. Ezen pedig nincs mit védeni, hiszen a 2/3 fidesz hozta létre.

aszekelyek 2010.12.15. 21:01:01

@El Zorro: Szoktam a hüjjét én is adni:)) nem eszem meg. :D

ssi 2010.12.15. 21:01:46

@jjulie: strukturális reformok?

média tele, hogy külföld, meg a belföldi szakgárda ezt várja, hiányolja - eü, okt, infrastr, közlekedés, bürokrácia, önkorm ...

elnevezés - tartalom; várakozás - valóság; megelőlegezés - ítélet; stb. ?????????

politika, gazdpol már kész művészet, bűvészet, a jól megváltoztatjuk sok mindenre eladható, idő meg nincs, hogy a hatás is kellően kifusson, de ügyesen még a lehetősége se

Széchenyi Terv - adnak pénzt, de te találd ki, hogy mire kéred - nem tudom mekkora gazdpolitikai megfontoltságú koordináció lesz benne

aszekelyek 2010.12.15. 21:03:09

@a-kis-herceg: Húsz éve Orbán semmit nem ígért. mert még csak egy beszédet mondott és attól is hideglelést kaptak. :D Azzal kábítottak ebben az országban, pár év, és olyan lesz, mint nyugaton...

aszekelyek 2010.12.15. 21:05:58

@porfelhő: Olga! koncentrálj a műsorra! Majd aztán gyere!

jjulie 2010.12.15. 21:06:41

@manyike:

200 éve csúszik az éppen aktuális strukturális reform

most is, bár most már majdnem mindegy, 200 éve még nem volt az

aszekelyek 2010.12.15. 21:09:35

@Akitlosz: A kapitalista éppen csak annyit ad bért, hogy a másnapi munkaerejét újra tudja termelni a munkavállaló. Ez az a hatékonyság. Nem engedni kitörni ebből a létből a tömegeket és uralkodni felettük. Közben őket hibáztatni nyomorukért...

jjulie 2010.12.15. 21:11:27

@aszekelyek:

és végyod a kádárt, aki többet biztosított?

aszekelyek 2010.12.15. 21:12:53

@lüke: nem baj, hozzád szívesen befizetek:)@jjulie: az semmi de nem is tagadom le:D

lüke 2010.12.15. 21:13:53

@Tleilaxu:
ezt az orvosi izét magyarázd mán el,mert azt a beteget ,akit kiszerveznek meghal

aszekelyek 2010.12.15. 21:16:20

@jjulie: Neked ez a kettő létezik? Boldogok a lelki szegények....

CSENDES 2010.12.15. 21:17:04

@aszekelyek: ...mert övék a véka...

bariga 2010.12.15. 21:19:41

@aszekelyek: bocsánat a megjegyzésért, de Te valahol a XX. század legelején elakadtál, vagy visszaestél a múltba. Eltelt azóta 100 év, és most reménykedünk, hogy a kormány megvéd bennünket, a hitelünket, a munkahelyünket /sőt egy milliót még teremt/ , a nyugdíjunkat, a Gyest, a Gyedet, az egészségünket, az ingyen oktatásunkat. Végül is ezért választottuk meg, mert megígérte. Sőt az én családom még a kisvállakozások támogatásában is bízik, figyelik a pályázati kiírásokat. Remélem sikerül pénzt kapni, különben nagy csőd lesz., mindent elárvereznek, még jó, hogy nem lehet a lakást most elvenni, mert kormányunk nem engedi.

lüke 2010.12.15. 21:23:56

@Diocles: 'demokrácia "diskurzív műfaj"'
ez már esztrád műsor

www.youtube.com/watch?v=-XQybKMXL-k

@aszekelyek: :)

CSENDES 2010.12.15. 21:32:39

Nem kérdeztétek, de megfogalmazom, hogy mi a bajom. Másodszülött gyermekem vasárnap megfogalmazta, hogy nem örül annak, hogy én egy politikai blogon tevékenykedem (hozzászólás), mert egy B típusú átvilágításnál ez neki kellemetlen lesz. Túl azon, hogy szerintem egyetlen hozzászólásom sem jogsértő, úgy érzem, hogy feleslegesen terjesztik a félelmet, bizonytalanságot az állai alkalmazottak között.

porfelhő 2010.12.15. 21:33:17

@aszekelyek:
Mi a problémád!? Milyen müsorról beszélsz!

aszekelyek 2010.12.15. 21:35:25

@bariga: biztosan úgy van... csak nincs két egyforma kapi0talizmus sem és demokrácia sem... de ez ne zavarjon.... Ahány ország, annyi féle. Mindenütt hazudnak de vannak államok, ahol a sajátjaikat nem engedik kifosztani. Pld egyoldalú szerződésmódosítással , amit ne kódexxel akarnak utóbb kezelni. Halottnak a csók többet ér. Az előző kormányokat is azért választottéj meg... meg a 13. haviért...@jjulie: az... kettő kádár... brrr...

jjulie 2010.12.15. 21:40:17

@lüke:

nekem nem is zenélsz?

aszekelyek 2010.12.15. 21:41:49

@manyike: Addig emészteni... az, hogy ki tudjuk fizetni az esedékes adósságot és tartani a hiánycélt olyan jó hatással van az országra , pld, hogy az EU-akiknek veres-simor aláírták, hogy nem fizetés esetén vihetik a még meglévőinkből, ami tetszik, nem következik be. A jelenben. Akár a koronát de a vízkincsünket is.....@porfelhő: Csak nézel valamit, nem? :) Az úton elveszett a humorérzéked? Vicces, hogy nem az Olgát kérted ki magadnak, hanem a műsort:D Tréfacsináló kedvemben vagyok ma. Jó éjt, korán kelek holnap.

porfelhő 2010.12.15. 21:42:50

@jjulie:
Én küldenék Neked zenét, csak nem tudom hogy kell belinkelni!
Elhiszed ugye?

aszekelyek 2010.12.15. 21:48:35

@6.Lenin: figyelemre méltó még, hogy két párt használja az államosítás szót. A szocik és a jobbik. Erősen a retorikájában. A szélsőségesek:D A kormányzók meg elutasítják azt. Sztem az az én magántulajdonom államosítása volt, hogy köteleztek , az állam, hogy a nyugdíjjárulékomon kívül a nettomból még fizessek magánpénztárba is. MAximum vissza
államosításról lehet beszélni:) Ennyivel többet kellett fizetnem, oszt jónapot de az állam ettől csak még szegényebb lett. Baromi jó, nem mondom,...

aszekelyek 2010.12.15. 21:50:09

@jjulie: Miben biztosított többet??? jól vagy?

porfelhő 2010.12.15. 21:51:05

@aszekelyek:
Valóban néztem valamit! éppen a kommenteket olvastam! Ja, vicces, szándékosan nem kértem ki magamnak!:)

jjulie 2010.12.15. 21:51:33

@aszekelyek:

a nettódból fizetted a kötelező manyupodat?

bizti?

aszekelyek 2010.12.15. 21:54:05

@jjulie:
Nevetni fogsz. arra, hogy Schwarz Farkas magyarosított... Hogy fog ennek schwarz örülni!:P

jjulie 2010.12.15. 21:55:32

@aszekelyek:

több paprikáscsirke jutott nokedlival, mint az egyik napról a másikra való regenerálódáshoz kellett a munkaerődnek

a ferenc jóska, a horthy és a rákosi féléhez képest mindenképp

szerinted meg a kapitalizmus nem ad többen úgy egészében

aszekelyek 2010.12.15. 22:01:12

@jjulie: Nem kádárból.Amíg nem kellet fizetnem, addig a nettom több volt. Figyelem elég sok éve a változásokat. Egy darabig nem köteleztek, aztán igen. :) Azzal indokolják a sokagyúak is a bevezetését, hogy amilyen felelőtlen népek vagyok, nem költöttem volna arra, hogy magánba is befizessek. Pk ezt is jobban tudták még nálam is. Elköltöttem volna esetleg kultúrára, wellnessre... , ilyen frivol allűrökre. Az biztos szerintük, hogy magamról nem gondoskodtam volna öreg napjaimra. Ők hiába is mondták volna...:)Nevelési céllal tették azt , az én érdekemben,... bruhahahahaha....

jjulie 2010.12.15. 22:03:59

@porfelhő:

fent a keresőben kijelölöd a http-vel kezdődő karaktereket, majd nyomva tartod a ctrl billentyűt, és lenyomod a c billentyűt, itána ahova márolni akarsz beteszed a kurzort és beilleszted ( ctrl plusz v billentyű)

pug406st 2010.12.15. 22:06:14

@aszekelyek: az cseppet se zavarjon, hogy anno 33% tb-t fizettünk... most, h csak állami lesz 34%ot

jjulie 2010.12.15. 22:07:04

@jjulie:

bocs a gépelési hibákért de nagyon izgulok kit szavaznak ki a villából

aszekelyek 2010.12.15. 22:08:13

@jjulie: A tömegeknek nálunk nem. Ismerem a statisztikát. HA több jutott volna, nem laknának utcán tömegek. Nem lenne úgy eladósodva, hogy kilakoltatják. Ismerek olyan kapitalizmust. ahol a sokkal több fizetésből is hitelre vásárolnak évtizedek óta de ezért nem átkozzák, hanem a kereskedők jutalmazzák őket. Nyereményekkel. Ahol a politika nem dobta a lovak közé a gyeplőt.... A nokedlit rühellem. A súlyomra vigyázok. Az egészségemre mintegy. milyen alapon is ne jusson több, mint a munkaerőm újratermelése? Kinek ne jusson és kinek igen, akár munka nélkül is?

porfelhő 2010.12.15. 22:09:23

@jjulie:
Köszönöm. Majd holnap egy másik gépen kipróbálom, ahol senki sem látja, hogy mit müvelek! mert sikerülni nem fog az biztos.

aszekelyek 2010.12.15. 22:12:03

@pug406st: Tényleg nem zavar:) Az államadósság kamata és a töke, meg a fafej EU , az igen.Attól kódulunk ugyanis.

bariga 2010.12.15. 22:13:12

@aszekelyek: nyugodj meg kérlek, és azzal se foglalkozz kérlek, hogy engem mi zavar. A zembereket meg nem kell okvetlkenül lenézni, bár én is azt mondom, hogy minden hülyének nem kellene választójogot adni, de hát ez a fránya demokrácia....

6.Lenin 2010.12.15. 22:14:23

@aszekelyek:

Öngondoskodj! Öngondoskodj!
Hallatszott a kékmadár rikács + a szoci visszhang.

Hát tessék, de akkor igaziból, kérjük a talicskát otthon hagyni.
Most meg ez a baj.

Riogatnak a bőrönddel.
Tessék
de ne mondják, szívtelen vagyok

www.youtube.com/watch?v=as2XR9I1Pm4
(a fájdalom költői túlzás,de nem mondhatom, beszarok az örömtől, hogy végre...)

porfelhő 2010.12.15. 22:14:39

@jjulie:
Semmit mondó müsor! költözz be, és gépelned sem kell ! Ott jó helyen lennél!

pug406st 2010.12.15. 22:18:08

@aszekelyek: én értem, hogy mindenki más hibás csak mi nem... de legalább ne írjon orbitális félremagyarázásokat vagy ha komolyan így gondolja akkor kérdezze meg remek kapcsolatit a témában esetleg ajánlhatom a google-t de ha az is a karvalytőke nagy ármánya akkor valami magyar hírkeresőt...

ssi 2010.12.15. 22:21:34

@aszekelyek: köszi az 1. leckét

egyetlen kérés: csak a jelenről és a jövőről - visszamutogatós versenyt bízzuk másra

Te:
"ki tudjuk fizetni az esedékes adósságot és tartani a hiánycélt olyan jó hatással van az országra"

én:
- egykulcsos SZJA=nagyon jelentős bevételkiesés+költségvetési kiadások magasabbak -> látszat, hogy nem készült hatástanulmány, s utólag kell lyukat tömni
- hiánycélt többször megpróbálták feljebb tornászni, vagyis nem elvből támogatják, hanem külső szigor miatt
- 2011-es jövedelmed neked hogyan alakul? családi vállalkozásotok nyereséges és a TAO csökkentést igénybe tudjátok venni, jobban, mint az eddigi kedvezményt?

jjulie 2010.12.15. 22:27:28

basszus, mi ez a párbaj?

pug406st 2010.12.15. 22:34:23

@jjulie: ha az akkor hátha végre tényekkel is előjön aszékelyek

porfelhő 2010.12.15. 22:36:54

@jjulie:
Mi baj van? nem sértettelek meg ugye?

porfelhő 2010.12.15. 22:41:43

Köszönöm a zenét. meghallgattam.

ssi 2010.12.15. 22:44:35

@jjulie: "200 éve csúszik az éppen aktuális strukturális reform"
ennyi várakozás után mekkora forradalommal elégednél meg?

aszékelyek írta: "figyelemre méltó még, hogy két párt használja az államosítás szót. A szocik és a jobbik. Erősen a retorikájában. A szélsőségesek:D A kormányzók meg elutasítják azt" - mármint az elnevezést, a reformnak meg biztos neve van, s pártszimpátia szerint jó/rossz tartalma lesz 295.poszt

jjulie 2010.12.15. 22:54:09

@manyike:

nem vagyok forradalom szakértő, de némi bátorságot és a realitásokkal való szembenézést elviselnék

kiállni és a haza nem lehet ellenzékben, meg a budapest megint a nemzet fővárosa szintű állatságokhoz való bátorság nem ragad magával

valami versenyképes trendi struktúra viszont tetszene

jjulie 2010.12.15. 22:59:40

@pug406st:

a való világban lesz valami párbaj, az évát kiszavazták, és párbajozni fog, mi az?

ssi 2010.12.15. 23:01:42

@jjulie:
a stílus prioritása (gyors, határozott, egyedi, bátor ...)
mellé odafér-e majd a kivitelezés praktikuma (érdemi konzultálás)?
a forradalmi tartalom (meglepi) felől egy csepp kétségem sincs

6.Lenin 2010.12.15. 23:03:57

Miért most, miért így?

"Én a magam részéről Brüsszelben ezt az álláspontot képviseltem eddig is, most is azt fogom képviselni, hogy térjünk vissza ahhoz az elszámolási rendszerhez, amely ezt egy jövőbeni fölhalmozásnak tekinti, nem pedig a költségvetési hiányszámot növeli. Ha ezt el tudjuk érni Brüsszelben, akkor nyugodtabban tudunk beszélni az egész nyugdíjrendszer jövőjéről. Ha ezt nem tudjuk elérni Brüsszelben, akkor az ön által fölvetett kérdés sürgőssé, akuttá és aktuálissá válik majd."

1. nem jött be
2. sürgős, akutt, aktuális

Miért is?

"Mert azt mindenki látja, hogy az nem fog menni, hogy 300-400 milliárd forintot teszünk át egy nem is magán, hanem félmagán, félállami nyugdíjrendszerbe, és közben pedig tartanunk kell egy 3 százalékos költségvetési hiányt. Tehát ez így nyilván nem fog menni."

pug406st 2010.12.15. 23:08:13

@jjulie: jaaaa :D olyat nem nézek :)

porfelhő 2010.12.15. 23:12:31

@jjulie:
Szokatlan nekem, hogy ennyire hülyének néznek "embertársaim", még igy ismeretlenül is, úgy gondoltam "feladom".

jjulie 2010.12.15. 23:13:07

@pug406st:

pedig van benne pár arra érdemes példány

csak tudnám a szabályokat

jjulie 2010.12.15. 23:17:21

@porfelhő:

tényleg nézem, nem láttam még ilyet, még izgi

a parlamenti vacakhoz képest mindenképpen

Tleilaxu · http://djofftopic.blog.hu 2010.12.16. 00:22:21

@lüke: remote medical imaging, pl. így:
www.info-media.com/rmi.htm
A lényeg: a beteg, az adatfeldolgozás, meg az orvos nem feltétlenül egy légtérben van egy diagnózis megalkotásakor.
Az Imaging része általánosítható egyéb adatsorra, nem feltétlenül képek utaznak.

porfelhő 2010.12.16. 00:29:18

Orbán V. az eu. elnökség feladatairól és terveiről folytatott tárgyalást Londonban. A brit m.elnök kijelentette. Az eu orságainak jelenleg nagyon hasonló kihivásokkal kell szembenézni, államháztartási hiányokat, strukturális reformokat, a növekedést hangsulyozta. a két ország együttmüködik az eu elnökség ideje alatt, minden bizonnyal sokeres lesz a magyar eu elnökség.
OV. kijelentette , minden ország a maga utját járja, mi is ezt kell tegyük. én azt gondolom, jó döntést hoztunk ki tudunk mászni az adósságcsapdából, de azt óvatosan mondom, mert ezért még sokat kell dolgoznunk. Tul fogjuk élni ezt a borzalmas eladósodottságot, amit az elmult évek zúditottak a magyarok nyakába".

porfelhő 2010.12.16. 00:33:33

"Elhagyjuk a veszélyes zónát"!
Afelől sosem volt kétség, hogy a magyar álláspontot Brüsszelben mindenki el fogja fogadni, tekintettel arra, hogy az EU belső szabályai szerint a nyugdíjügyek kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartoznak, tehát minden tagállam maga dönti el, hogy milyen úton jár. Magyarország most visszatér a nyugat-európai útra, tehát olyan kétpilléres – állami és önkéntes – nyugdíjrendszere lesz, amilyen a nyugat-európai országok többségére jellemző. „Elhagyjuk azt a közép-európai kísérleti zónát, amely szerintem több kockázatot, mint előnyt tartogat az (e zónában) tartózkodó országok, köztük Magyarország számára” – mondta Orbán Viktor.

porfelhő 2010.12.16. 00:34:58

Bocsánat! "elhagyjuk a veszélyes kisérleti zónát".

nyünyüge 2010.12.16. 00:39:34

@porfelhő:
"A kormányzati kommunikációs központ a héten megüzente lapunk londoni tudósítójának: ne fáradjon, ne is próbáljon bejutni a Downing Streetre, ahol David Cameron brit miniszterelnök tegnap fogadta Orbán Viktort. Tudósítónknak felesleges odamennie, úgysem nyilatkozik neki a magyar miniszterelnök, csak a Hír TV-nek és a TV2-nek - fűzték hozzá.

Lapunk kérdésére a kommunikációs központ egy munkatársnője azzal védekezett: „elintézték", hogy az MTI jelen legyen, vegyük át bátran a hírügynökség jelentését. Lapunk azonban ragaszkodott volna saját tudósítója jelenlétéhez, lévén egy közpénzből fizetett kormányfő külföldi útjai, különösen a soros uniós elnökség küszöbén, közérdeklődésre tarthatnak számot. >>>>>Miután ezt nem tették lehetővé, Orbán Viktor miniszterelnök londoni megbeszéléseiről sajnos nem áll módunkban beszámolni.<<<<<<

nol.hu/kulfold/nem_engedtek_orbanhoz_tudositonkat

Na kíváncsi vagyok, ezért mennyi büntetés jár majd!

porfelhő 2010.12.16. 00:45:14

Jaj! még másik hibát is találtam a kommentemben, "sikeres lesz az eu elnökség".

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.16. 01:59:26

@panelburzsuj:

Én pedig arra szerettem volna rámutatni a vámmal, hogy van egy optimális mérték, amilyen szinten érdemes egy országnak védenie magát, nem csak a gazdaságát, de a kultúráját is.

Káros a teljes nyitottság, de a teljes begubózás is.

Az amerikaiaknak nyilván jó, ha az egész világ az ő nyelvüket beszéli, az ő filmjeiket nézi, az ő zenéjüket hallgatja, az ő ünnepeiket ünnepli, az ő bánataikon pityereg, az ő ideológiájukat követi, az ő alkotmányukat veszi példának, azaz amerikának jó, ha őket majmolja a világ.

Cserében persze ők lényegében semmit nem fognak átvenni a magyar kultúrából a létünkről sem tudnak annyira, mint mi az övékről.

www.youtube.com/watch?v=jj6AQCMLUNc&feature=related

Perzse lehet azt mondani, hogy ők a nagyok és erősek, mi meg a kicsik és gyengék, így is van. Éppen ezért szükséges védeni a gazdaságunkat, a kultúránkat, mert senki más nem fogja megtenni helyettünk.

Optimális mértékben.

A ló hátán célszerű maradni középen, s nem leesni egyik vagy másik oldalon.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.16. 02:30:14

@Teremszolga: Boldog boldogtalan nem nyújthat be törvénymódosítási javaslatokat.

Erre az országgyűlési képviselőknek a kormánynak, és a köztársasági elnöknek van csak joguk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.16. 02:43:28

@manyike: "* egyházak státuszának szabályozása és a státusszal kapcsolatos problémák kiszűrése"

A "történelmi egyházak" csökkenteni akarják a konkurenciájukat.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.16. 02:59:07

@aszekelyek:

Így van, ezért (is) rossz ötlet a minimálbért csökkenteni akarni, ami csak még nagyobb általános nyomorhoz vezetne, miközben pár vállalkozó még többet keresne.

Az államnak sem jó az alacsony, pláne adómentes minimálbér, mert akkor hiába dolgoznak a tömegek nem járulnak hozzá igazán az állam, a közfeladatok kiadásaihoz.

Ezért inkább emelni kell a minimálbért és eltörölni az adómentességét. Az hasznos.

Az olyan gazdasági ágazatok pedig, amelyek képtelenek a magyar minimálbérrel gazdaságosan működni költözzenek nyugodtan Bangladesbe, Vietnamba, hiszen már Kína is "drága"!

Ne a bangladesi nyomorral akarjunk már versenyezni, hanem inkább az osztrák nyomorral!

jjulie 2010.12.16. 07:21:54

@radala:

nekem úgy tűnik, hogy amikor nem fizette senki a blogolással töltött idődet, nem lógtál itt naphosszat

tehát átmenetileg visszavettél a jólétből?

amúgy miért lettél redundant? (vagy csak símán önszántadból otthagytad az előző helyet, ami aztán ettől össze is omlott?)

ubul2000 2010.12.16. 07:36:49

@jjulie: Az önkéntes mnyp-t bizony onnan kell fizetni.

a-kis-herceg 2010.12.16. 07:54:02

@Ordnassac: @Szimba: Papcsák nem fog rosszul végződni. Ez mindenhol nagyon jól műxik. Most csatolják rá Zuglóra a pénzszivattyút. Szerintem kb évi 150-200 millával számolnak alaphangon. Bár ha a szivattyú keresztmetszetét nézem és a lelkes csinovnyikokat, akkor 500-600 is át tud menni évente. Ugyanez készül XI. ben pl. meg IX. nagy luxus volt hogy eddig egyforma méretű 3 erő (kivéve XI ott kettő) revolverezte egymást. eddig túl nyílt volt a rendszer.

jjulie 2010.12.16. 07:56:01

@panelburzsuj:

na ja, lakhatás nyomora, magyarul tömegek élnek ott ahol nincs megélhetés

amúgy a cikk alapján nagyjából 100 000 bérlemény van budapesten, akkor kalkuláljunk csak, tehát vegyük azt, hogy ebből 70 000 magántulajdon, és csak a többi önkormányzati valamint vegyük 50 000-nek az átlagos havi bérleti díjat, és ha megszorozzuk a 70 000-t 50 000-el is és 12-vel is akkor kapunk egy számot, ami nem más mint az hogy 42 (ja és van utána még 9 db nulla)

van valakinek ötlete, hogy ennek hány %-a után fizetnek ma adót budapesten?

amúgy tudja e valaki, hogy mekkora a magyar közvéleménykutatási piac, vagy mondjuk a gipszkarton piac?

angliában van arra szakosodott apparátus, ami ellenőrzi a helyszínen, hogy lakott e egy lakás vagy sem, és ha igen, ki a lakó

az olajszőkítés hozott évi 42 millárdot? (persze nem tudom melyik a rizikósabb és tőkeigényesebb)

az összeghez hasonlít nagyjából az ingatlan adásvételek után fizetett ügyvédi díj éves volumene, ja és a legális jövedelemként megjelenő részarány is

jelentem: van értelme, haszna a szürkegazdaságnak, bizonyos ingatlanbefektetéseknek, és a jogászi papirosnak is

a szocializmusban munkaidőben ugyanúgy tele voltak az utcák és a boltok mint manapság, pedig akkor kötelező volt állást vállalni

ki érti ezt az egészet?

amúgy a következő tíz évben nálunk is 70 % alá fog menni a saját tulajdonban való létezés, bármennyire fájdalmas is lesz ez, és kussol róla a politika

jjulie 2010.12.16. 08:13:46

@ubul2000:

olvasd el mégegyszer, mire válaszoltál

az önkéntes kiadásaidat a nettódból fedezed, ki hitte volna

mond csak nem-e zászlószökevény-e vagy-e, hogy ész és figyelem nélkül azonnal ellentmondasz ha meglátod a nickemet?

ssi 2010.12.16. 08:18:08

@Akitlosz: nagyon összetett témakörök
- egyház súlyának növelése: 1. konkurencia szűkítése - ez a meglepőbb 2. szerepük szélesítése államilag (pl. oktatás) - ez várható
- sok vállalkozásnak nincs fekete jövedelme, vagy a partnerek miatt kényszerül bele; ha emelik a minbért, attól még nem nő automatikusan az adott termék/szolgáltatás iránti kereslet, árbevétel, amiből ki lehetne gazdálkodni a magasabb bér és járulékainak összegét; nem tudom számszerűleg melyik több: ha valaki magának fizet minbért, de fizethetne többet is, neki minek az adómentesség, de ha alkalmazottainak nem ad többet, pedig megtehetné, akkor az állam segíti a munkavállalót az adómentességgel

Szimba 2010.12.16. 08:22:20

@Ordnassac:

Mentsen isten! Szerintem TG nem nyuszi!

@panelburzsuj:

Csak a "símogató" üzemeltetéséért lobbizok! És kölcsönözhető lenne különböző kesztyű a művelethez. Igény szerint tüskés, szöges, kefés, dörzspapíros stb.

@manyike:

A fantáziám határt szab a többi ötletnek.

Szimba 2010.12.16. 08:29:34

@jjulie:

:-)))))))))))

Ill.

:-((((((((((

ssi 2010.12.16. 08:33:51

@jjulie:
kevés infó a tényekről, a változtatás okáról, céljáról és a hatásokról

"Ingatlan-bérbeadásnál a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia"
www.fn.hu/makro/20100614/lazcsillapito_orban_29_pontja/

sokan adnak bérbe kicsit/nagyot - kevés információ a köztudatban
ingatlanmenedzser.hu/hirek-gazdasag/20100624_schmitt_ingatlan.aspx

@Szimba:
ne szerénykedj már korán reggel, a fantáziád egyik fő erényed - már bizonyítottál :-))

mindenkinek további szép napot!

a-kis-herceg 2010.12.16. 08:49:59

@Szimba: viszont az érdekes kérdés hogy a civilek ("fajlagosan" erősebb a XIV. ben, de pontonként lehet erős XI. ben is), hogyan fogják bírni. mert a legnagyobb elszívás pont az ingatlanok (beruházás, felujítás, eladás stb) kapcsán van... lehet bármelyikből Esztergom II., ezekben akár rövidebb idő alatt is. bár ellene szól, hogy az eddigiek "csendben folyamatosan évekig tudtak... khm működni". Csak most a lendület és a keresztmetszet lesz más... szervezettebb nagyüzemibb...

Diocles 2010.12.16. 09:00:25

@nyünyüge:

hát ezért az új médiatörvény szerint tuti büntetést kapnának, mert csepeg a hazugságoktól

1. hogy kiket engednek be Cameron rezidenciájára, azt természetesen Cameron stábja dönti el, nem Orbáné
tehát értelmezhetetlen a pártlap sivalkodása, h a szemétOrbán "kitiltott" minket...

2. hogy Orbán szóba áll-e a pártlappal, azt szíve joga eldönteni (Gyurcsány anno megtiltotta a kormányának, h interjút adjanak az ellenzéki sajtónak), nekem az a véleményem, h illendő legalább egy-két nagyinterjút adni nekik egy ciklusban.

de azt megértem, ha azt mondja, h bocsi, egész héten nem aludtam, most nincs időm a komcsi provokációkra, pláne Londonban.

trurl (törölt) 2010.12.16. 09:01:08

Milyen furcsán fest ez a fess úr zakóban.
Vajon alatta van e a mellény?

radala 2010.12.16. 09:11:21

@panelburzsuj: Ebben egyetértünk. Talán nem is lesz szocpol, ami vagy jó vagy rossz fogalmam sincs, de igazából talán valóban nem kell az embereket belelovalni a lakásvásárlásba.
Amúgy tegnap épp megint szembesültem vele, hogy milyen baromi mobilak a nyeurópaiak. Valóban naponta látom, hogy országokat váltogatnak csoportok. Ez annyiban érdekes, hogy a biológus az egy sok helyen dolgozó fajta Mo-n is, de azért messze ritkábban megy el egy magyar kutató, olyanra meg nem is emlékszem, hogy egész csoportok váltottak volna várost pláne országot Mo-n.
Amúgy az a csoport, aki épp most megy Münchenbe, ott is a főnök két éve vett lakást itt. Szóval nem csak bérleményt adnak föl könnyedén de saját tulajdont is, pedig itt is pang a piac.
@lüke: Ja, mi is azért vettünk tök hitelből házat, mert látszólag nagyon megérte. Viszont ugye kis híján ráfaragtunk. Mondjuk a kis híja talán nem igaz, mert még van állásom és már lesz is, szóval nem volt még igazi veszély, ki volt találva hogyan húzzuk ki addig, amíg el nem adjuk a lakást, ha úgy alakul. De azért nagy stressz az ilyesmi.
@jjulie: Most is fizetik a blogolással töltött időmet, vagy most sem azt fizetik igazából. Az történt, hogy a nyeurópai mobilitás jegyében kellett volna továbbállnom a csoporttal Párizsba, de nem szerettem volna mert túl jó itt Bécsben (anyagi, nyelvi, Mo közelségi szempontból).

Ja valaki írta, hogy én a globalizáció nyertese vagyok. Szerintem ez nem igaz, vagy pedig a globalizáció egyidős az emberiséggel. Egyetemi alkalmazottak szerintem világ életükben sokat mozogtak, egy Mo-Bécs mozgást szerintem nem a globalizáció tesz lehetővé egy kutatónak, még csak nem is az EU még csak nem is a kommunizmus bukása. Ez mindig tök általános volt szerintem az elmúlt 1000 évben tuti.

Szimba 2010.12.16. 09:33:04

@manyike: Ha a Jobbik terveire gondolok, akkor azért kicsit megszeppenek.

Mire gondolhattak az idősek sportolását illetően?

- Járókeretes futóverseny a zebrán?
- Súlyemelés a piacon (annyi krumplit vihet haza, amennyit fel tud emelni)?
- Balatonátúszás (akinek sikerül az kaphat nyugdíjat)?
- Foci (aki nem kap szívrohamot, nem töri kezét lábát azt felveszik a gárdába)?
- bokszmérkőzések (nőknek is)?
- tájékozódó futás (Alzheimereseknek)?
- akadályugrás (infúziós állvánnyal)?
- lőgyakorlatok (a cigánytelep környékén)?

Tovább nem is futtatom a képzeletem:-(((

Szimba 2010.12.16. 09:37:14

@török gábor:

Érdemes, abból a szempontból, hogy melyek azok az intézkedések, amik miatt a szavazók elpártoltak (mnyp, szólásszabadság, új alkotmány stb.), és az is érdekes, hogy ugyanakkor az MSZP-re szavazók száma nem nőtt jelentősen.

Tehát még a többi párt nem nyújt igazi alternatívát, nem képesek megfogalmazni, hogy mit tennének másként.
Egyelőre inkább protestálnak.
Utóbbit meg az átlagszavazó is tud.

Szimba 2010.12.16. 09:38:27

@Szimba:

És nosza!:-))
Hol az az elemzés?

Szimba 2010.12.16. 09:44:08

@a-kis-herceg:

Arra tippeltem volna, hogy botrány lesz belőle, de ez papcsák önmérsékletén múlik. Ha a vicces kedvű sajtó nem veszi elő minden marhaságát, akkor szép csendesen, konszolidált keretek között mehet minden.
Ha Esztergomhoz lesz hasonló a vicceskedés, akkor hamarabb kiborulhat a bili.
Én a civileknek drukkolok.

Szimba 2010.12.16. 09:52:09

@török gábor:

Két év múlva várom a Négyszínvirág Óvoda éppen aktuális tagóvodájának az elemzését is!:-)
Szerintem nagyon jók.Környezetvédők, hagyományőrzők, és legfőként gyermekközpontú a nevelési programjuk.

Szimba 2010.12.16. 09:53:51

Mindenki lélegzetvisszafojtva, néma csendben várja az új posztot???:-P

Szimba 2010.12.16. 10:14:15

@jjulie:

Nehéz jót válaszolni egy butus riporternek.
De te csak várd az Erika vetkőzését!:-))

lüke 2010.12.16. 10:28:06

@jjulie:
mér' azt is elveszik Jenő?

jjulie 2010.12.16. 10:37:40

@lüke:

úgy is lehet mondani, bár az elvesztik kifejezőbb és csak egy betüvel különbözik tőle

lüke 2010.12.16. 10:43:12

@jjulie:
jaj, nem kell mindent kimondani Jenő:)
nézd meg BB-t
www.youtube.com/watch?v=ai2As4XFZDY

tisó · www.gmvip77.hu 2010.12.16. 10:47:07

Kedves Olvasóm!

Részleteiben szerintem sokmindenen lehet vitatkozni, de az alapproblémát ne feledjük. Ezt már az átlegemberek is tudják, ezért “szakmai körökben sem érdemes titkolni”.

1, Magyarország 1970-es évek óta többet költ mint a bevétele és csak a hitelek növelése történt folyamatosan. Ez 2008-ra (ugyanúgy mint 1989-ben) elvezetett az államcsőd közelébe.

2, Az adósságunk kb. 25.000 Milliárd Ft, kamatterhe kb. 1200 Milliárd Ft/év amit 2008 őszén már nem bírtunk fizetni.

3, A 2008-as államcsődtől az újabb hitel (IMF) mentett meg, ami kemény feltételeket szabott, 2012-től mind a tőkét, mind a kamatokat vissza kell fizetni 5 év alatt.

4, 2008-ban 1200 Milliárd Ft kamatot nem tudtunk fizetni, 2012-ben 2400 Milliárdot, vagyis dupla annyit kellene. Ezt nem tudnánk, ezért újra államcsőd helyzet állna elő.

5, Az IMF és a mögötte álló pénzügyi csoportok a végrehajtásban (privatizáció) érdekeltek, vagyis a kórházi vagyon, vasút, önkormányzati közművek, stb. tulajdonjogát akarják megszerezni, ami generációkra rendszeres profittal látná el őket. Ebből a szempontból versenytársaink, konkurenseink, ellenfeleink….

6, Ha a 2012-es csődöt el akarjuk kerülni, akkor átmenetileg a jövőre félretett pénzt kell felhasználni. Ha működésre használnánk az bűn lenne, ha adóságcsökkentésre és munkahelyteremtésre használjuk akkor jó. De ezt “vissza kell pótolni”.

7, Sok Magyarországon lakó, de külföldi vállalatoknak és államoknak elkötelezett, tehát a versenytársaink, konkurenseink csapatának drukkoló, abban játszó, abban anyagilag érdekelt “szakmailag kiváló” emberünk van. Olyan ez, mintha a focicsapatunkban a középpályán az ellenfél beépített emberei rúgnák a labdát. Nem baj, csak tudjuk, hogy ki melyik csapatban focizik…ez minden korban része volt a “játéknak”….

…szerintem…de innen nem láthatóak át a “naaagy összefüggések”…mivel azonban mindenki harcol a véleménnyilvánítás és a sajtószabadságért, ezért ez is egy vélemény…szabadon…

István

jjulie 2010.12.16. 10:47:59

@lüke:

balatonboglári, lujza?

jjulie 2010.12.16. 11:00:01

@tisó:

kedves jóskapista szépen összefoglaltad a szijjártóakadémiát

a 200 éve csúszásban lévő struktúrális reformokról mit tanultál?

CSENDES 2010.12.16. 11:10:29

@tisó: Varga Mihály (neki csak hiszel) 20.000 milliárd államadósságról beszélt kb. két hete. Azóta ki növelte az államadósságot?

És milyen tolvajtempó ez? És nem csak ez. A költségvetésben szereplő többi húzásuk is. A pártfinanszírozás megnövelése, az egykulcsos szja, és lehet sorolni.

tényleg ennyire hülyének nézik az embert?

vastagbor.blog.hu/2010/12/15/zsiros_huscafat_a_salata_tetejen

Hétfőn nagyüzem volt a Parlamentben, terítékre került a média, nyugdíjpénztártörvény, az MFB, a PSZÁF, és nem utolsósorban az ún. költségvetési salátatörvény, amely a jövő évi büdzsét alapozza meg.

Ezúttal a Gazdasági és Informatikai Bizottság volt szemfüles, és az utolsó pillanatban benyújtott a salátához egy módosítót, amivel a kedves politikusok jobban járnak. Csekély 25%-al.

lüke 2010.12.16. 11:14:27

@jjulie:
nem, bolgárné, lujza)

lüke 2010.12.16. 11:18:10

@CSENDES:
miért, mást gondoltál?
ez olyan plauzibilis, hogy említésre se méltó

lüke 2010.12.16. 11:25:18

Orbánt bújtatták a Népszabadság elől
Afélelem jogán: Orbán Viktor hazaküldte a Népszabadságot

na most melyik
magyarosan kérdezem, ki h a z u d i k

lüke 2010.12.16. 11:27:20

@lüke:
az
idd ki és a vidd ki a bilit kázus - as usually-

CSENDES 2010.12.16. 11:28:52

@lüke: Hát akkor szót se ejtsünk róla.
Csak annyira utálom már, hogy a takarékos állam (és annak takarékos intézményei) még csak szóba sem kerülhet.
Megszámoltuk e már, hogy a (rekord méretű) 8 minisztérium akárhány minisztere és államtitkársága, a miniszterelnöki megbízottak, a miniszteri megbízottak, sőt a napokban már államtitkári megbízottról is hallhattunk, hány főt tesznek ki ? Hiszen már követhetetlen.

aszekelyek 2010.12.16. 11:40:32

@manyike: @török gábor: ma el kellett magyaráznom " többségnek", hogy minek is kéne örülnie. Azt is elmagyaráztam neki, hogy hat rá mindenfelől rázúduló propaganda, ha nem is akarja. Szerencsére megértette, hogy ebben a tempoban lehet maximum csinálni a változtatásokat anélkül, hogy még jobban összerombolnák a gyurcsányi hagyaték alatt nyögő országot. Orbán levelét olvasta ugyan de nem elég eccerű az ahhoz, hogy megértse, ha hazamegy a barátnőjéhez, mondja meg neki, hogy azért fogja megkapni a nyugdíját, mert Orbán tett róla. Ő meg próbáljon meg örülni annak is és annak is, hogy elvették a szociktól azt a 3ezer milliárdot, ha nem is egészen. Mert akkor nem kell majd nyomorognia se nki , se a barátnőjének, 25 %-kkal csökkentett nyugdíjból, mint a román nyugdíjasoknak is. Azt sem tudja " többségi Lajosom" , hogy az új főügyész egyedül illetékes , nem pedig Orbán , vádat emelni felelősök ügyében, értsd, azonosító nélküli és törvénytelen oszlatás ... meg a többi. Valakik mantrázzák esetleg a fejükbe, hogy Orbán a hibás, hogy az előző főügyész idején nem fogadták be a feljelentéseket sem. Soká kellett kidobálnom a kis fejéből a hatalmas tévedéseit. Jogos felháborodásának célszemélyét beazonosítandó. Hatott rá de nem volt könnyű. Egy picurt feljebb, mint a"orbána hibás és a zorbán nem csinál semmit" , komoly munka bármit implikálni "többség Lajosom " fejecskéjébe. Jóravaló, dolgos, istenes pedig. :D

aszekelyek 2010.12.16. 11:45:24

@pug406st: Szó sincs róla. teccettünk volna forradalmat csinálni, ahelyett, hogy többször is kecskére bíztuk a káposztát. Antallt idézve. Már csak ezért is ne Orbánra ordítson a sok baloldali szavazó a végeredmény miatt. Talán a részüket vigyék csak el szépen a balhéból. Ezen kívül a magyar kormányok felelőtlensége okozta a mai hekyzetet. Az EU meg éppen nem arról híres, hogy nem ácsingózik javainkra és nem érdekelt abban, minél jobban megnehezítse a magyarok dolgát. Utalok itt arra a szerződésre, az Eu kölcsön re gondolok. Az előbb kimaradt, Többség Lajosomnak erről sincs halvány fogalma sem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.16. 11:46:08

@CSENDES: 20000 milliárd biztos nem lehet. Csak Gyurcsány(i)ék csináltak 18000 milliárd mínuszt (emlékeztetlek az ORIGÓra, by Tölgyes).
Ráadásul már Kádár Jani bácsi idejében is sok el volt kúrva, kétpofára zabáltuk a Melódia szeletet és Milka csokit, ahelyett hogy dolgoztunk volna.
A rencerváltás után hős vezetőink mindent privatizáltak, éppen csak a hamvas szűzlányokat nem ajánlották fel a finanszírozóinknak. Majd jött Bokros, a Lali, az eladta, ami még megmaradt, így megint megúsztuk az összeomlást. A folytatásban volt egy dicső periódus, amikor legalább a dzsídípíhez viszonyítva csökkent az eladósodás, mert számszakilag akkor is nőtt. Majd jött a gigantikus elkúrás, előbb a fess megyó, majd a zilált, túlmozgásos pápai idióta, még később a gágogó szakértő. Most meg itt vannak félszittya honaink, persze, lopni ők is akarnak...
Mi lesz még itt, ajvé. Mindenki vegye meg karácsonyra a következő 2 évi horgászbotját is...

aszekelyek 2010.12.16. 11:46:24

@pug406st: Kérném idézni az orbitális félremagyarázásokat. köszönöm.

meg6ó 2010.12.16. 11:47:31

Engem ezekben a kérdésekben az izgat a legjobban, hogy az az ember, aki éveken keresztül a demokráciáért "harcolt". Mert az ő megítélése szerint nem volt demokrácia MO-n, most mit gondol a döntéseiről. némi zavart érzek az Erőben.

aszekelyek 2010.12.16. 11:49:34

@Szimba: NEm látta a zseniális Dustin Hoffmann és Barbara Streisand főszereplésével a filmet, ahol Barbara tantra szexet oktat eléggé időseknek? Ja, az Amerika.... Az időseknek a fotelba gyógyulás árt a legtöbbet. Majd kikérjük lüke véleményét. érrendszer és a mozgás, korhoz illő, tekintetében.

meg6ó 2010.12.16. 11:57:18

@Hepci:
Nyilván OV. úgy gondolja, hogy az elmúlt 20 év után a nép egyeduralomra vágyik. Ezért nem enged teret mindannak, amit kéne csinálja ahelyett, amit éppen csinál. Tudja ő ezt nagyon jól.
Meg a zsebe is tudja, csak ezt előlünk akarja titkolni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.16. 11:58:35

index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2010/12/16/koltai_robert_hisz_fia_artatlansagaban/

A remény hal meg utoljára...
Lehet, Koltai Róbert skizofrén? Nem vette észre, hogy együtt loptak?

aszekelyek 2010.12.16. 11:58:52

@nyünyüge: mire jutottál a belinkelt törvény és AB határozattal kapcsolatban?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.16. 12:00:54

@meg6ó: nem tudom, ki mire vágyik.
Én pl. a Lindor golyót, a borjúpaprikást és az orálszexet is jobban szeretem, mint az egyeduralmat, de ezzel mások nyilván másként vannak...

CSENDES 2010.12.16. 12:00:54

@Hepci: Utána néztem, és tényleg cca annyi. egész pontosan 2010-e adat volt 20400 milliárd.

nyünyüge 2010.12.16. 12:05:31

@aszekelyek:

Hála Istennek most már gondoskodva vagyon róla, hogy a "többségre" a jövőben kevesebb "káros" propaganda hasson így aztán hamarosan rend és béke lesz mindenki fejében :).

meg6ó 2010.12.16. 12:06:30

@Hepci:
Na látod. Aki arra vágyik, az a parlamentben van. Aki másra, az nem ott. (itt, esetleg).

Lassan az a gyanúm, a fenti cikket olvasva, hogy még fél év, és egy párttal kevesebb lesz az oh-ban.

aszekelyek 2010.12.16. 12:07:16

@tisó: MA reggel láttam, Agresszolgánál Katona út, szoci elnökségből aztat bírta mondani, hogy a gdp 4 %-a volt a zorbánnál is a kamat és most is annyi.... A mi olgánk meg nem fújt rá egy porfelhőt , nézett nagyot és továbbment. Nem mondta, hogy igen csak most tőkét is kell törlesztenie ennek az Orbán kormánynak. Tehát az maximum féligazság, még ha az adat esetleg stimmel is.... amit kétlek azért.

guvernalista (törölt) 2010.12.16. 12:08:51

@tisó:
nem lehet, hogy az egészségügyben lehetne értelmesen privatizálni? közkórház vs. magánklinika. vagy mondjuk a közlekedésben: nem lehet, hogy a gyorsforgalmi út és a gyorsvasút elég lenne egyiket köztulajdonban tartani? nem lehet, hogy elég lenne a ferihegyi repülőteret köztulajdonban tartani, és nem kellene állami légitársaság? nem lehetséges, hogy a városoknak maguknak kellene dönteni, hogy a víz, villany, gázszolgáltatást maguk tartják fenn, vagy koncessziós szerződés keretei között az üzemeltetés jogát átadják a piacnak attól függően, hogy melyik az olcsóbb. nem lehet, hogy ezt nem a kormánynak kell eldönteni, hanem az önkormányzatoknak?

és még lehetne sorolni.

meg6ó 2010.12.16. 12:11:18

@aszekelyek:
Azért nyúlja le manyupot, hogy legyen miből törlesztenie.
De elébb a saját adósságát kell rendeznie, nehogy a mögötte álló maffia bedarálja őt.
Ettől fél, nem a néptől. Azért is csinál így mindent, mert neki ezt mondják a hatalmasok.
Gyurcsány is ezért volt bajban sokszor, mert nem tudta meggyőzni azokat a rétegeket, akiken múlott volna az egész.
Hiába pénz beszél.

ssi 2010.12.16. 12:13:17

Ti vagytok az egyik fogás - ebédelek

@török gábor:
2011 jövedelmi olló további nyílása+megélhetés nehezülése ráfogható-e még mindig az előzőekre, ill. a gondok ilyen fajta kezelése tartja-e még a bizalmat? (infláció, rezsi, áthárított adók, bizonyos társadalmi csoportok egyéb kiváltságai, hitelesek, kilakoltatás stb.)

válságból való kilábalás Bajnaiék érdeme is, de csak magukénak fogják beállítani - ellenzék pedig nem segít a tisztán látásban, mert ötlettelenek, ezért sem nő a szimpátiájuk,
"2008 óta először bővült az előző év azonos időszakának bázisán a háztartások fogyasztási kiadása"
hvg.hu/gazdasag/20101216_szazadveg_gazdasagkutato_prognozis
a lakosság viszont a jövőt akarja látni, s ha nincs kiben, nő a bizonytalanok száma, de csökken a választásra elmenni akaró is, de a saját sorsa összefügg az országéval is, de akkor ki irányítsa? a politikai elitről erősödik a summás ítélet: csak rosszul lehet csinálni: gyenge, ötlettelen = mint az ellenzék most, vagy korrupciókkal, mint az előzőek, vagy erőszakosan, lekezelően, mint a mostaniak

@Szimba: realitás is van a Jobbik programjában, tehát földhöz ragadottan: nyugdíjas sportok szép számmal vannak nálunk is, a túrázás, utazás mellett léteznek különböző szenior lehetőségek, akár heti 1 alkalom is csodát tehet, s soha nem késő elkezdeni, de ebben se jár élen se a média, se más :-) pl. az uszodában, ping-pong, vagy sakk klubokban stb. - pl. a skandinávoknál nem ritka a 90 éves futó, ismerek magyar 60-70 éveset is, aki agyvérzés után újra folytatta, igaz gyerek-ifjú korban fertőződtek meg ezzel az életformával, idős korban meg a közösség lehet még motiváció a közérzetre tett hatása mellett (statisztikák szerint a skandinávok tévénézése minimális)

@nyünyüge:
- 1. linked is érdekes, kemény szakmai
- 2. főleg érdekes, sőt érthető
* azért nem volt tömeges tüntetés, mert a kádári nosztalgia (államban bízás, állam oldja meg inkább) mentalitás erősebb, mint a fejlettebb világé (gondoskodj magadról, légy önállóbb, előre látóbb)
* hosszú távú negatív hatások:
*** az öngondoskodás kérdéseben következetesebbeknek kellene lenni, mert a feltételek mellett ez egy hosszú tanulási folyamat is
*** magánpénztárak lejáratása kikezdi a bizalmat a pénztárak iránt, s amikor már nagyon jó lenne az önkéntes előre gondoskodás, gyűjtés, az intézményi bizalmatlanság fog hatni
hvg.hu/velemeny/20101216_ongondoskodas_nyugdij_allam

@aszekelyek: Kedves aszekelyek! félreértettél: csak érvelj - érthetően, tömören - a mostani kormány intézkedéseiről, és hatásukról a Te életedben, ennyi.

következtetéseket le tudok vonni egyedül is
sőt, még sokan ezen a blogon
stílusoddal viszont kilógsz
túl magasra tetted önmagad, s túl sokat gondolsz alattad

aszekelyek 2010.12.16. 12:20:23

@manyike: A hiánycélt még az MNB is annyira tette , 6-7 %-ra, én emlékszem, amennyit Orbánék modtak, még ellenzékben, ami miatt nem tartották elfogadhatónak tavaly a költségvetést, mellé bevállalva, a 3.8-at. Nem ők próbálták növelni, hanem az annyi volt. Nem csak szerintük:) Szerintem nem volt olyan javaslata a szociknak vagy intézkedése, ami a leült gazdaságot csak elméletben is képes lenne beindítani, nem csupán a hiánycél megvalósítását teljesíteni. Alternatíva nyema. Újabb IMF kölcsön nem azt a hatást generálná, ha megengeded, nekem az a véleményem. Ha valami be tudja indítani a magyar gazdaságot, az a nem elvont jövedelem.Ha tudsz jobb megoldást, alig várom. Infláció nem játszik, mert az mindenképpen lenne. A Vízművel, a Mol részvények,. minden eladva, profitorientáltaknak, akik azt követelik. Az se Orbán volt. Tömeg Lajosomnak ezt is el kellett magyaráznom. Nem Orbán emeli a közműdíjakat. Tetszett, ahogy tarlós közölte a kis hcs-vel, hogy ezt önöktől így kaptuk meg. Mindig elcsodálkozom, amikor olyat látok, hogy az ágál a hajléktalanok elhelyezésén dolgozók ellen, aki a főv közgyűlésben megszavazta , hogy bezárjanak rengeteg szállót és olyan keveset akart adni a hajléktalanok ellátására, hogy lemondott inkább az államtitkár de nem volt hajlandó úgy a nevét adni hozzá. Őt is Láttam a mi olgánknál nyilatkozni.

aszekelyek 2010.12.16. 12:23:15

@manyike: Mindenképpen jónak tartom, hogy lakásban óhajtják elhelyezni a hajléktalanokat. A mai napig állnak a szükséglakások a nyóckerben. szoba, konyha, kinti vécé. De fűthető és hajlék. Sok a nyugdíjas a hajléktalanok között, ők fenn is tudják tartani.

nyünyüge 2010.12.16. 12:30:03

@aszekelyek:
nem akarom elfelejteni, de még nem volt rá időm.

aszekelyek 2010.12.16. 12:30:03

@Akitlosz: Van az a lobby, amelyik , mint írod, a más kárán még több profitot akarna magának.....) természetesen az a jó megoldás, ha emelik és mindenki kiveszi a kis részét a közteherviselésből. Mindenképpen arra van a merre tovább Magyarország. Töredéke munkahelyet ad a multi, mint a magyarok. Mivel a jövedelemadójuk 16%-ra csökken, nem is szólhatnak, hogy nem tudnák finanszírozni. Összességében nem lesz több a fizetnivalójuk csak más elosztásban. NAgyobb pénzmennyiség forog majd , ha egy részét nem is költik el. A devizahitelesek is kevesebb jövedelemadót fognak fizetni, így ők is többet tudnak törlesztésre költeni. Egy kicsivel lássunk tovább az orrunknál.

meg6ó 2010.12.16. 12:31:15

@guvernalista:
Azért nem lehet értelmesen privatizálni, mert nem akar privatizálni.
Ha akarna bármit értelmesen csinálni, nem pedig bábuként mozogni, akkor már nem itt tartanánk. A bábut nem csak mostanra értem, hanem az összes előzőre.
Privatizálni meg csak az akar, itt Mo-n, akinek komoly haszna van belőle.

aszekelyek 2010.12.16. 12:32:13

@Hepci: Oké, tegnap értette a tréfát.....:) Csak pótlék volt, valójában azt kellett volna írnom, hogy nem szegezte neki, hogy no de uram, most tőkét is kell törlesztenie a kormánynak!

meg6ó 2010.12.16. 12:34:28

@aszekelyek:
A különbözetet meg elviszi más adó formájában.
pl. nydjárulék emelés...

jjulie 2010.12.16. 12:34:35

@aszekelyek:

ezzel a monológgal járkáltál állásinterjúkra?

persze, hogy nem kaptál 80 ezernál magasabban díjazott lehetőséget

ssi 2010.12.16. 12:35:56

@aszekelyek: értelmezni próbállak
tehát:

"ma el kellett magyaráznom " többségnek", hogy minek is kéne örülnie. " - itt nem kell

"Azt is elmagyaráztam neki, hogy hat rá mindenfelől rázúduló propaganda, ha nem is akarja." - mi sem kérjük a tiedet

"ebben a tempoban lehet maximum csinálni a változtatásokat anélkül, hogy még jobban összerombolnák a gyurcsányi hagyaték alatt nyögő országot." - ismered mások bölcsességeit is? pl. az előkészület kispórolása a végrehajtásban hatványozottan üt vissza

"Orbán levelét olvasta ugyan de nem elég eccerű az ahhoz, hogy megértse" - van, aki nem olvasta, mégis érti a világot

"azért fogja megkapni a nyugdíját, mert Orbán tett róla" - ez elég szakmai szerinted, vagy propaganda?

"Ő meg próbáljon meg örülni annak is és annak is, hogy elvették a szociktól azt a 3ezer milliárdot" - nem a pénztártagoktól vették el?

"nem kell majd nyomorognia senkinek" - csak, akinek önhibáján kívül 280eFt alatt a bére (tudod, egykulcsos SZJA), növekvő rezsi, áthárított bankadó, hiteltartozás stb.

"Azt sem tudja " többségi Lajosom" , hogy az új főügyész egyedül illetékes , nem pedig Orbán , vádat emelni felelősök ügyében, értsd, azonosító nélküli és törvénytelen oszlatás ... meg a többi." - ne kezelj le másokat, valamiről mást gondolni, nem biztos, hogy kevesebb tudás, amúgy a vétkeseket valóban számon kell kérni, de mindet és bármikor és adott jogi keretek közt, külön gyűlölethadjárat nélkül

"Soká kellett kidobálnom a kis fejéből a hatalmas tévedéseit." - örülök, hogy nem kellett ott lennem

""orbána hibás és a zorbán nem csinál semmit" , komoly munka bármit implikálni "többség Lajosom " fejecskéjébe. Jóravaló, dolgos, istenes pedig. :D" - O.V. van, amit jól csinál, van amit nagyon rosszul, mint minden ember, s a gyerekemet is akkor szeretem megfelelő felelősséggel, ha nem kábítom el azzal, hogy ő a tökéletes, hanem ha a hibáira is rávezetem

aszekelyek 2010.12.16. 12:38:13

@manyike: Lógok kifele, mindig, egész életemben :) Lajosom azért jön hozzám, mert érdekli, mit tud meg tőlem. Nem tettem magam fölé. Akkor utálna. De jön, vagy 2o éve. értékelhető családja nincs neki. Anyuka haza se vitte a kórházból... Gyiviben nőtt fel. Szerencséjére. Öt éves korára semmit nem tanult el a kifogásolható életvitelű családjától. Később már megette a fene..., ha be is kerül, sokat nem tudnak javítani a jellemén. Mondom, ő is kilóg, nagyon...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.16. 12:39:08

@aszekelyek: hogy vették el a szociktól a 3000 milliárdot, náluk volt? Most akkor ellopták vagy sem? Mind cuculisták voltak a pénztárak? Esetleg az MSZP egy tagozata a manyupok szöveccsége, és az a szimpatikusnak álcázott, közepes keblű hölgy áll az élén? Ő lett az új Maszop pénztárnok, miután análisan farbarúgta Puch urat?
Btw, gondolom, éppen készültek rá, hogy ellopják az összes milliárdot kivétel nélkül, amikor rajtuk ütött Selmeczi Gabika (rózsaszín kosztümkében, vuittontáskával, természet adta íkújával) és csücsörítve azt mondta: most megvagytok, pendejók!
Tudod, atyáméknak jár a Magyar Nemzet, abban szoktam olvasni ilyen nékoszos hevületű csasztuskákat, de azért itt ne szakadjunk el ennyire a realitásoktól...

aszekelyek 2010.12.16. 12:43:27

@manyike: A tömeg nem érti. Meg még tömik baromságokkal is a fejüket. mert nincs megfelelő tudás birtokában. Ahogy én sem. nekem is menni kell az info után. Az meg a NER, hogy amit én megtudok, azt elmondom annak, aki még kevesebb tudáshoz férhetett hozzá születésénél fogva. Másképp nem jut hozzá ugyanis. Olyat hol írtam, hogy tökéletes lenne O:V:???? Azt kérted, mondjam el, szerintem mi a helyes, a kormányzása alatt történtekben. Azokat írtam le. A tempo is megfelelő. Egyiknek túl gyors, másiknak túl lassú:) Nekem meg még pont jó.

panelburzsuj 2010.12.16. 12:45:40

@jjulie:

A "mobilitás-kérdést" egy kicsit elcsámpítottad:

"tömegek élnek ott ahol nincs megélhetés" - így pontatlan

tömegek laknak ott, ahol nincs megélhetés - így érthetőbb

Ezekre a "tömegekre" egyébként pont az a legjellemzőbb, hogy szétszórt tömegek. És eléggé nyilvánvaló, hogy a "szociális háló" egyik funkciója pont az, hogy maradjanak is szétszórtak és láthatatlanok. Hiszen mekkora lármát keltett az a 100-200 fős minta, ami megjelent belőlük aluljárói hajléktalanként. (Ahol ugye akad némi megélhetés - lakás viszont kevésbé ...)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.16. 12:46:41

@panelburzsuj: csak szokásos: Zsüli összekeverte a mobilitást a morbiditással...

CSENDES 2010.12.16. 12:47:35

@aszekelyek: " NAgyobb pénzmennyiség forog majd , ha egy részét nem is költik el. A devizahitelesek is kevesebb jövedelemadót fognak fizetni, így ők is többet tudnak törlesztésre költeni."

Ezt egyszer már megvitattuk, de ismételjük át. A bruttó átlagkereset cca. 199000 Ft körül van.

Cca. 3.500.000 ember dolgozik.

Ezek közül nem mindenkinek van gyermeke, vagy ha van is, már nem kap rá családi pótlékot, így gyermekkedvezményre nem jogosult. Na most ezek az emberek 293000 forint bruttó fizetésig (és lássuk be sok ilyen ember van) veszítenek az adórendszeren. A 293000 Ft bruttó fizetésű csak 71 forintot.
Az átlagkeresetű (199000) -4295 forintot. A 150000 Ft keresetű -1845 Ft-ot. És lássuk be, ezek is lehetnek devizahitelesek (is).

aszekelyek 2010.12.16. 12:48:07

@jjulie: NYugdíjas és kismama volt és ebédidő is. :) Lehett csúsztatni is, meg fiz. nélküli szabit kérni. Munkajogokat erősen elvitte a kapitalizmus nevű cica.... alig hagyott... :) de az csak véletlen:) @Hepci: Másként nem hőbörögnének és sipákolnának, ha nem az őzsebüknek fájna:) Mondjuk úgy eddig más nem rendelkezett vele.... csak finanszírozta. Mondjuk a büdzsé:) Más valaki jajong érte? Nem. mert nem az ő holdudvarukalól megy ki a fincsi. Ez kétszer kettő:D

aszekelyek 2010.12.16. 12:50:16

@manyike: Bizony, nyereséges. Aarra van ekkora szám, hogy munkát is adunk és nyereségesek is vagyunk. Nehéznek, nehéz. Mielőtt megkérdezed, unoka és nagymam ápolás az én reszortom. Mindenki más dolgozik. Amikor nem azt csinálom, akkor én is beállok. Hüllye keresztény családmodellll...

aszekelyek 2010.12.16. 12:51:44

@CSENDES: A szuperbruttón meg nyertek, ugye?

Kelemen Csaba 2010.12.16. 12:55:52

Érdemes meghallgatni az lmp-s Scheiring Gábor keddi hozzászólását:
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2010-12-14 12.30-nál az Ütköző műsorban.
A nyugdíjat az LMP ötletétől kell félteni, mert ezek állami nyugdíjat akarnak adni azoknak akik az elmúlt húsz évben nem voltak bejelentve... Márpedig ha azok is jogosulttá válnak, akik feketén dolgoztak, az ő nyugdíjuk a miénkből csípődik le.
A hozzászólás említett része a műsor 26. percénél van, a lejátszó csúszkáját 12.56-hoz kell állítani.

aszekelyek 2010.12.16. 12:57:38

@Hepci: Ugyan, a Gabika csak a mediátor......:) A szocik meg valakik zsebébe utaltatták velünk a pénzünket. A megvagytok, az már régi keletű igazság csak m meg kellett most hirtelen lépni. Nagy felhatalmazás, nagy változtatás van. Ott érte a szocikat, ahol a legjobban fáj. A zsebeiknél. A szegény felügyelőbizottságosok és igazgatótanácsosok , mostan már nem ...tovább ebből. No így , kedves. A működés évi 4o milliárdja ugrott az ő számukra. Másként hallgatnának, mint tavaly.... ha megérné valahogy nekik is.

aszekelyek 2010.12.16. 13:02:32

@jjulie: Lehet, hogy nem voltál soha interjún de ott egész másról van szó:) Modtam, hogy megnéztem, az én koromban, képzettséggel, mit ajánlanak. Ha egy szót nem szólok, akkor se több a pénz a postánál:) Szerinted, nálatok, a pénzt a politikai beállítottsághoz adják? Hol vagy, Népszava?

meg6ó 2010.12.16. 13:03:33

@aszekelyek:
Nem . Már megtörtént, azért fizetek többet az állambácsinak.
Egyszerűen csak hiteltelen. És erre építsem a jövőmet. Elég félelmetes.

CSENDES 2010.12.16. 13:04:31

@aszekelyek:: "A szuperbruttón meg nyertek, ugye?" Nem, nem nyertek. De a mindenki jól fog járni című mantrát be lehet és kell is fejezni. Hányan dolgoznak szerinted 293.000 Ft fölött a három és fél millió munkavállalóból, hogy 199.000 Ft átlagkereset jöjjön ki? Hány embernek van gyermekkedvezményre jogosító gyermeke?

Ezeket válaszold meg, légy oly kedves.

aszekelyek 2010.12.16. 13:06:22

@Hepci: Látom neked is el kéne olvasnod azt a törvényt, amiben le van írva, tavaly decemberben mire és hogy készültek épp. Ahogy írod. Az egész cuccot ismeretlen , meg nem nevezett biztosítók rendelkezésére bocsátották volna. Ezek után nem lehet engem meggyőzni, hogy ma az én nyugdíjamért aggódnak. Vagy a már nyugdíjkorú bátyáméért. Vagy a nagyon beteg anyósoméért. VAgy a férjeméért, vagy a gyerekeiméért.

aszekelyek 2010.12.16. 13:07:41

@manyike: Beszélhetek 8 általánost végzett jóravaló Katikámnak szakmai nyelven, egy kukkot meg nem fog érteni. Azt megérti, amit írtam.

guvernalista (törölt) 2010.12.16. 13:08:59

@CSENDES:
magyarán a beosztottak fogják összeadni a főnök adókedvezményét. és ebből lesz a bonyodalom.

aszekelyek 2010.12.16. 13:09:49

@Szimba: A választó szólásszabadsága a sünnél jobban sérült ám! Körülkordonozva. Meg a gyülekezési joga is. A média majd valahogy túléli, hogy nem korlátlanul hazudhat. :) most az ő hazudozásuk van körülkordonozva:D

meg6ó 2010.12.16. 13:10:50

@aszekelyek:
OV azért aggódik a nyugdíjakért - inkább a manyupos nyd-kért -- mert ő akar gondoskodni arról, hogy aggódni kelljen.
Ha nem piszkálná, -- bármíly meglepő -- működne!
Ha engedné az eü megfelelő részeit pl. kórházak, rendelők privatizálását, működne.
Ha lenne saját egészségpénztáram a manyupéhoz hasonló, működne.
Miért? Mert azt a pénzt kapná meg amire szüksége van, nem többet. És nem lenne egy harmadik valaki aki azt elvinné, valami másra.

aszekelyek 2010.12.16. 13:13:42

@nyünyüge: Vagy kevesebb stressz és hazugság.:)@meg6ó: Mennyire fétél akkor, amikor az adócsökkentés kormánya eltörölte a saját adócsökkentési koncepcióját és többet fizettetett veled? Nem is volt ekkora nyomás alatt, közel sem. Nos? Amikor csökkentette a jövedelmét a közalkalmazottaknak? Amikor elvette a 13. havit? Az évi nyugdíjemelést? Egy százalék miatt ekkora cirkuszt csinálni!

aszekelyek 2010.12.16. 13:15:07

@meg6ó: Alapíts magadnak pénztárat. Ne én adjam hozzá a lóvét.Akkor azt csinálsz amit akarsz.

aszekelyek 2010.12.16. 13:24:11

@CSENDES: Kissé földhözragadt barátom! jól járni úgy fognak, mindannyian , hogy nem vesz fel az ország több kölcsönt, ami miatt neki biztosan kevesebbje lenne. Meg azért jár jól, mert más elvonásokat sem kell bevezetni most. Meg azért jár jól mindenki, mert a befizetett adójából a z államkassza, nem tömködi a likat a manyupba utalt pénz helyén. Vannak, akiknek sose elég jól járás semmi. Tudom, hogy van aki odáig lát csupán, hogy neki hány forintja van. Az ország hogyan állása, úgy hiszi nem érinti őt. Még és még, adjon a kormány. A nincsből. No ennek kellett véget vetnie Orbánnak. Sehová nem vezetett, hogy szórták a szocik a pénzt a szegényebb rétegekhez, adósságot növesztve. Most megnézzük, mi van, ha azoknál lesz pénz, akik abból képesek munkahelyet , beruházást, fejlesztést csinálni. Ha valmi fogja húzni a jól járást, akkor az. Az pedig a középosztály közepétől felfelé van. Azért marad náluk a számottevő pénz. Mert pénzt, ha nem tudnád, csak pénzből lehet csinálni. Fordítva nem működik.

CSENDES 2010.12.16. 13:25:44

@CSENDES: Sajnos csak 2005-ös adatok vannak a KSH által közzétett adatok között, de megkísérlem.
családok száma 2.848.529 család volt
Ebből gyermeket nevelő család 1.839.379
gyermek nélküli család 1.009.150 (2 főt feltéve ez ugye azonnal a duplája.)

aszekelyek 2010.12.16. 13:26:24

@Hepci: bendőmagyar:DD már nemtom, melyik okos írta de jó:) A kedves nejed feletti egyeduralmat is demokratizáltad már? VAgy csak félig.? az orál szex neki is megengedett, már szeretni, nem szolgáltatni...

meg6ó 2010.12.16. 13:26:57

@panelburzsuj:
A következőket gondolom, persze tévedhetek is.
A 13. havit én is elvenném, akkor -- és csak akkor -- ha eljutunk oda, hogy az 12 havi nyd-ból is meg lehessen élni.
Az ember ne plussz "adományokból" éljen, hanem a jövedelméből. Persze ezt arra szintre kell juttatni.

Az egpénztárnak, a manyupnak, az önk.nyp-nak meg pont az lett volna a lényege, hogy ne a Te pénzedből éljek meg 15-20-25 év múlva.
Most ezt veszi vissza a kormány. Miért az én pénzemen, miért a tiéden?

Miért kelljen megint x évig az államtól függnöm, amikor élhetnék kvázi nélküle is.
Csak annyi adót szedjen be, amennyiből az állami apparátus fenntartja. Mindent állami kézbe vesz, akkor még több adót kell majd fizetnünk, még a kutyakakiért is, amikor nincs is kutyám.

CSENDES 2010.12.16. 13:28:19

@aszekelyek: Hát veled nem lehet vitázni. Földhöz ragadtnak nevezel, és itt a nyugdíjat és annak pénztárát kevered az egykulcsos témával. Tudod mit? tartsd meg magadnak.

aszekelyek 2010.12.16. 13:28:31

@meg6ó: Szerinted miből tudná még a kamaton kívül a tőkét is fizetni, a hiánycél tartása mellett? érdekelne. Meg munkahelyet is termtsen... Varázsoljon elő 25 milliárd dollárt?

meg6ó 2010.12.16. 13:29:13

@panelburzsuj: bocs, rossz helyre ment a levél...

ssi 2010.12.16. 13:29:59

@aszekelyek:
bocsi, ez lesz az utolsó, nincs több időm

itt a blogon a többség arról ír, hogy ő mit miért gondol
néhány személyeskedőnek jó pár bírálója is akad
a másmilyet is elég jól megtanultuk tisztelni
elgondolkodni főleg a másmilyenen és többön érdemes

örülök sok intézkedésnek szemléletében és tartalmában is, de

hiányolom a 29 ponthoz hasonlót tervbejelentés + határidők +
konzultáció lehetősége + hatástanulmányok külön is és az egészet egységben látva - van, akinek ettől erős és szimpatikus a főnök, van, akinek meg pont nyomulós és ellenszenves, mint stílus, de felül lehet ezen emelkedni, s csak szakmai szemmel nézni, s akkor van, aki vakon bízik, s a remény elegendő, van, aki sokkal többet szeretne róla tudni, mert neki meg biztonság, kiszámíthatóság kell

-Bajnaiék csak stabilitást és a növekedési pályára állás lehetőségét vállalták, s teljesítették;
-egyelőre nem értem közgazdaságilag, hogy ha a gazdag gazdagabb s a többiek rovására, miért ők pörgetik majd fel a gazdaságot, igaz, ők vissza tudják fizetni a hiteltartozásaikat majd
-emlékszel, Rogán mondta a kampányban, hogy a magyar rezsi túl magas, de ők majd megoldják
-az országnak akkor is lennének gondjai, ha a világ legfejlettebbjei lennénk, mert ilyen az élet, de valaki nem attól jó, ha önmagát kikiáltja annak, s felnagyítja ellenfelei hibáit
- kormánytagok és szimpatizánsok is bevallják, hogy nagyon kockázatos, amin elindultak, s lehet, hogy bele fognak bukni - de bárkinek megvan a joga az aggódásra az országáért, s jogosan akarhat biztosítékokat, pl. egyszerű pénzügyi mérlegeket, számításokat a jövőre

ha gondolod, megosztod majd a pozitív élményeidet az egyszerű hétköznapokból ..: több bért és kevesebb TAO-t fogtok fizetni, a rezsi, a bankköltség stb. emelkedése nálatok nem jelentős, nő a tevékenységeitek iránt a kereslet, nagyobb az árbevétel, a nyereség, nincs hitelek, de ha van is, nem gond, van a családban manyupos, de nem sajnálod, hogy már nem lesz örökölhető, s azt sem, hogy megrendülnek a pénztárak, hogy innen is elbocsájtják az embereket stb.

szívélyes üdvözlettel:

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.16. 13:32:17

@török gábor: 'index.hu/belfold/2010/12/16/a_tobbseg_mar_elegedetlen_a_kormannyal/'

Szokásos indexes cikk, már megint füllentenek, illetve rosszul beszélik a nyelvünket.

Hogyan lehet a többség "már elégedetlen", ha 67% a Fidesz támogatottsága? 15%ponttal több mint amennyivel választást nyertek, és 18-cal több, mint amennyinél ki lehetne jelenteni, hogy a többség már elégedetlen.

De még annál nagyobb népszerűségvesztéssel is simán nyernék a következő választást is.

Ez is olyan vizionálás csupán, mint az elemi erejű felháborodás az alkotmánybíróság megrendszabályozása kapcsán.

Ha további 20% pontot esne a Fidesz népszerűsége és mind az MSZP-hez pártolna, még akkor is gond nélkül nyernének és hatalmon maradnának. De jelenleg mindegy is, messze még a hajnal, a következő választás meg még messzebb.

meg6ó 2010.12.16. 13:32:18

@aszekelyek:
Volt egy ember tavaly, meg egy másik tavaly előtt, és azt mondták fájni fog.
Most mit érzünk?
Lassan már nem is érezzük, hogy fáj.
Hajtsa be azokon, akiknél ott a pénz. Közterhet már viseltünk eleget, most viseljenek ők is.
Mindegy. Még egy-két ilyen húzás, és a saját emberei koncolják fel őket.
Aztán kezdhetjük elölről.
Jön Timur és csapata.

aszekelyek 2010.12.16. 13:32:19

@CSENDES: LEhet, hogy senki nem árulta el neked de ezek úgy összefüggnek, mint a nap körül keringő naprendszer. Az ár-apály a Holddal. Ezek a párhuzamosok a büdzsé nevű végtelenben pont találkoznak.:)

aszekelyek 2010.12.16. 13:36:42

@meg6ó: az nem megoldás semmire. már bocs. A tavalyelőtti ember pedig azt mondta, hogy nem kell félni, nem fog fájni. Csak a tavalyi mondta, hogy fájni fog. A különadókkal azoktól szedte be nagy részét, akiknél a pénz van. Megmondta , hogy még két nehéz év van. Mert a tavalyelőtti emberék annyira elqrták. Azért nem mész egyről a kettőre és ők is csak igen lassan tudnak. Célozd meg talán a haragoddal a felelősöket. Anarchistáktól több pénzed lesz? Kevesebb adót fogsz fizetni? Ki hülyít téged ilyesmikkel?

aszekelyek 2010.12.16. 13:39:36

@CSENDES: Amennyit jelenleg tud a kassza finanszírozni. Pont annyinak. Pont annyi hölgy mehet el 4o év után nyugdíjba is.

aszekelyek 2010.12.16. 13:41:27

@meg6ó: TEszem fel nem lenne miből? akkor? Mi legyen? Jöjjön vissza a másik terrorizáló hatalmasok gyülekezete?

jjulie 2010.12.16. 13:45:41

@aszekelyek:

már megint a kádár után epekedsz?

CSENDES 2010.12.16. 13:47:01

@aszekelyek: Na ezt mire véljem: Ez mire válasz? Nem kérdeztem, hogy hány nő megy el 40 év szolgálati idő után nyugdíjba, és hogy pon micsoda annyi, amiről már kiderült, hogy Matolcsyék elszámolták magukat, és nem annyi az annyi, hanem jóval kevesebb.

aszekelyek 2010.12.16. 13:51:04

@panelburzsuj: Oda van írva, kizárólag a szerző véleménye. Ez meg az enyém. A médiumok feletti rendelkezés pedig elég soká volt mindössze gy oldal kezében ahhoz, hogy ne legyen semmiféle jogi, sem erkölcsi alap náluk ezt a média átrendezést kritizálni.Ez van. Nem Orbán válaszolta magának, ha médiát akar az ellenzék, vegyen magának. Ez az álláspont a jelen ellenzékre is érvényes kell legyen. A jobboldali médiumok nem a hazudozásról hírtv-sültek el.... Sajnos az országnak, hogy vérfagyasztó igazságokat tártak a médiafogyaztók elé. Be is akarták tiltatni, császárt, börtönbe záratni. Most mire verik a nyálukat, ha szabad kérdeznem?

CSENDES 2010.12.16. 13:54:21

@Akitlosz: " Bár a pártpreferenciák terén továbbra sem mérhető lényeges változás, egyértelmű többségbe kerültek azok, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok – derül ki a Medián december elején készített 1200 fős országos reprezentatív felméréséből.
Az elmúlt hónapban jelentősen nőtt a szocialista szavazótábor részvételi hajlandósága, a többi szavazói csoport aktivitása pedig ez idő alatt kisebb-nagyobb mértékben csökkent. Nagyrészt ennek tulajdonítható, hogy a választani tudó „biztos” szavazók körében valamelyest szűkült az olló a Fidesz-KDNP és az MSZP támogatottsága között, de a különbség a kormánykoalíció javára még mindig több mint háromszoros. A pártpreferenciákban tehát továbbra sem mutatkozik lényeges változás, más eredmények ugyanakkor a kormánnyal szembeni elégedetlenség fokozatos erősödését jelzik. Hat hónap alatt nagyjából másfélszeresére (a júniusban mért 21 százalékról 32 százalékra) nőtt azok aránya, akik azt mondták, semmiképpen nem szavaznának a Fideszre. A második Orbán-kormány megalakulása óta először kerültek többségbe azok, akik a kormány teljesítményét inkább gyengének tartják (az elégedettek aránya a novemberben mért 51-ről 45 százalékra csökkent). Két hónap alatt 39-ről 48 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok, és a választások óta nem volt olyan alacsony a gazdasági közhangulatot számszerűsítő mutató értéke, mint most. " (részlet a Medián felmérésből)

panelburzsuj 2010.12.16. 14:00:00

@aszekelyek:

Nemhogy szabad kérdezned, hanem kifejezetten üdvös, hogy ennyit buzgólkodsz. Csodálatos jártassággal kaszabolsz azzal a nyakatekert, kifordult, elvakult ("pártos") érvelésmóddal, amivel még a hasznos hatalmi lépéseket is eredményesen meg lehet utáltatni.

panelburzsuj 2010.12.16. 14:01:07

@panelburzsuj:

Tölgyest már rég lelökted a trónusról, legalábbis nálam ...

aszekelyek 2010.12.16. 14:01:56

@manyike: NAgyon sajnálom, ha valaki elveszti az állását manyup de azt még jobban, ha mindannyiunk adójából és befizetéséből van alá téve az az állás. Nem fenntartható. Nem korrekt. A költségeinket tudtam csökkenteni és a bankban is a net variációra fizettem be. Mert sokkal drágább másként. A reszik idén nem voltak megengedve a kormány által, felemelni. HA esetleg kiesett volna. A szocik annyira nem ígértek ilyet, sőt erős áremelés volt kilátásba helyezve. A nem emelés szerintem eredmény. :) ehhez a jövedelemszinthez. értem, hogy többet akarnának tudni de az sajnos megadná a lehetőséget a szociknak, hogy keresztbe tegyenek. Arra nincs szükség. Vagy ellopják. erre is volt példa. Kiforgatva előre hazudozzanak.... Orbán befagyasztja a nyugdíjakat.., emlékszel? A bizalmamat ezért inkább megelőlegezem. Azt ígérte egyébként, hogy nagyon nehéz lesz. Még egy törpe pannon pumát sem ígért műszörméből:) Meg azt, a tőle telhető legjobbat fogja adni.

CSENDES 2010.12.16. 14:03:26

@aszekelyek: " A Századvég szerint a költségvetési politika szempontjából középtávon jelentős kockázat lehet, hogy átmeneti bevételekből, illetve a felhalmozott magán-nyugdíjpénztári vagyonból finanszíroz a kormány egyenlegrontó intézkedéseket.

Az elemzés szerint az adórendszer egyszerűsítése dinamizálhatja a gazdaságot, a válságadók, valamint a kiszámíthatóság csökkenése ugyanakkor rontja az üzleti környezetet. A kutatók úgy vélik, hogy a kockázatokat szerkezeti átalakításokkal kellene kezelni, mellyel közép- és hosszú távon is egyensúlyba hozható lenne a költségvetés."

Most akkor leváltják a Századvéget is?

aszekelyek 2010.12.16. 14:05:22

@CSENDES: Illusztráltam, hogy annyit tud adni, amennyire telik. MA.- Ha jobb lesz, kicsit többet. Hadd emlékeztesselek, 98 As kormányzása idején is nyivákolták, hogy elvette a 19 ezer forintjukat. Amire nem telt mindenkinek, ezért a legrászorultabbak kapták meg először és legkevésbé rászorultak üvöltöznek miatta azóta is. Pedig rég megkapták. Nincs túlköltekezés. Amiatt megy a nyavalygás.

lüke 2010.12.16. 14:08:08

@Hepci:
ez a new wave:
halász, vadász ,madarász
kifogjuk:) az egészséges húst,vagy lelőjük
erdőben rózsát , rőzsét gyűjtünk, s megsűtjük a nyárson
teljes öngondoskodás, nem fizetünk.........

panelburzsuj 2010.12.16. 14:09:05

@aszekelyek:

Beosztottátok a műszakot, mint a parlamenti jelenlétet? Ennyire minden egy kaptafára megy? :)

aszekelyek 2010.12.16. 14:09:56

@CSENDES: Lesznek szerkezeti átalakítások is. Nem hiszem, hogy valaki bántaná a Századvéget. Giró Szászt kifejezetten csípem. A kockázat tényleg létezik. Tényleg nem lehet itt megállni. Nagyon jó, ha nagyon általános is a javaslatuk, merre menjen a kormány. Csak az nyer, aki mer.

lüke 2010.12.16. 14:13:16

@Hepci:
csak egy betü
de lehet, hogy a motilitással van a baj:)

aszekelyek 2010.12.16. 14:13:26

@manyike: Bajnaiék annyira nem szüzek véleményem szerint de most nekem is mennem kell. Majd este.@panelburzsuj: Nem, máskor van szabadidőnk.Nekem eddig várakoznom kellett de már nem. Pá. A Férjem anyukája.Családban még sokáig élhet. 76 éves.

Szimba 2010.12.16. 14:13:59

@aszekelyek:

Mi az a szex?
Nem vagy józan, ha azt hiszed, minden szépkorúnak működik még a hormontermelése.

Másrészt az is naív ábránd, ha azt gondolod, hogy bármelyik kormánynak érdeke a nyugdíjasok hosszú élete. Nyugdíj????

a-kis-herceg 2010.12.16. 14:14:37

@Szimba: a civilek egyébként gyanusan csendesek az utóbbi időben. lehet, hogy fides szálak rángatták őket? vagy csak mert 2 évig nem történt semmi?

lüke 2010.12.16. 14:15:28

@nyünyüge:
hát ez kömnnyű, ha üres
de mi lesz a lelkekkel

aszekelyek 2010.12.16. 14:16:08

@lüke: A bolygó simán eltart mindenkit, csak a globáltökét nem állhassa:)

Szimba 2010.12.16. 14:17:17

Csak egyet mondhatok nektek tanácsként:

Szeressétek Ódor Emíliát!

Szimba 2010.12.16. 14:18:04

@a-kis-herceg:

Nem hiszem. Báááár, most hogy említed?!

lüke 2010.12.16. 14:18:40

@Szimba:
hogy hogy mi az?
semmi- ez a lényege

@a-kis-herceg:
de most majd fog
"vedd meg a horgászbotod 2 évre"

lüke 2010.12.16. 14:20:44

@aszekelyek:
engem semmilyen bolygó nem tart el, sőt én fizetek neki az operában
tudod mennyit?
www.youtube.com/watch?v=br2EETpKZj4

aszekelyek 2010.12.16. 14:23:40

@aszekelyek: tekintve, hogy az agy csak fejben felidézett szex alkalmával is termeli az endorfint, ezt Harvardi agykutatók már rég bizonyították és a csokival is demonstrálták ezt a képességet, az életminőségüket nagyban javíthatja. Csak a halottak agya nem termeli:) Megfelelő körülmények esetén másoké igen. A mozgás szintén termeli. ennek a hormonnak a magas szintje pedig akadályozza, hogy depis és lepukkant legyen. Meg beteges. Meg demens. ettől még lehet stroja, infarktusa. Ha eljön az ideje, elmegy. Addig élhet jobban, míg él, ha sportol és gondol a szexre:) Nő és lelkiállapot kérdése a potencia:)

aszekelyek 2010.12.16. 14:26:20

@lüke: JA , ha urizálsz, hollandi kell neked.... :) fizesséééé, nincs ingyen hollandi...:) mártás sem. Két tojás, tejszín,, mi tárkonyt is teszünk bele....

lüke 2010.12.16. 14:29:24

@aszekelyek: :)
sötét felhők jönek vigyázz:)))))))))
nekem a Tommy csinálja,lusta asszonynak
má 'van lezser is:)

tisó · www.gmvip77.hu 2010.12.16. 14:31:40

@CSENDES: 2010 - 1 709 2011-3 098 2012-2 297 2013-3 022 2014-2 295 2015-1 290...DÖBBENETES VALÓSÁG: a számok a magyar államadósság lejárati számai (Milliárd Ft-ban)...2011-ben több mint 2x-esét kell visszafizetnünk, mint eddig...

tényleg igazad van, 20.000 milliárd....így is kva sok...

tisó · www.gmvip77.hu 2010.12.16. 14:33:10

2010 - 1 709 2011-3 098 2012-2 297 2013-3 022 2014-2 295 2015-1 290...DÖBBENETES VALÓSÁG: a számok a magyar államadósság lejárati számai (Milliárd Ft-ban)...2011-ben több mint 2x-esét kell visszafizetnünk, mint eddig...na hát erre mondta a Demján, a kormány jó úton jár...különben jön 2011-bea az államcsőd....400 Ft-os euróval, és 6 millió mélyszegénnyel...

a-kis-herceg 2010.12.16. 14:33:57

@Szimba: mondjuk a zuglói főcivil az most képviselő (elempé)
most hogy képviselő, most már nem ott dőlnek el a dolgok... milyen pech. de szerintem leginkább a "képviselőség" motiválta...

aszekelyek 2010.12.16. 14:34:06

@lüke: Ismerem de drága. Meg konzervált is. Tudod, méregtelenítek.... folyvást:) két tojás 6o, tejszín az megnyonja, 12o,.... tárkony, legyen 2o, szárított, kis gáz a melegítéshez, 5o. Még mindig nem 65o, AMENNYIÉRT ITT ADNÁK.... éS FRISSS....:) FENE A CAPS LOCKBA, BOCSI... na má jó...igen a light is finom. Német barátnőm küldi néha, az 1% zsírtartalmút, levélben, por alakban. MAggi de itthon nem láttam még sehol.

lüke 2010.12.16. 14:37:14

@tisó:
bea?
@aszekelyek: az hasis:)
maggi is van, 1 juro szokott lenni mindkettő a spárga szezonban

aszekelyek 2010.12.16. 14:37:44

@tisó: Nem hallottad, mikor ezt Orbán részletesen elmondta? Mitől ennyi az ennyi? A tőkét neki kell visszafizetnie. Így volt eleve időzítve. By IMF és szoci kormányok.

Ordnassac 2010.12.16. 14:39:13

@a-kis-herceg: Tamás, minek ez az átnevezés?

Amúgy Garaba december 31-i hatállyal lemondott, időközi lesz az 1-es vk-ban valamikor februárban.

aszekelyek 2010.12.16. 14:39:52

@lüke: Ősszel akcióban vettem, 0.88 ért. Hasis? Nemmondod:) mindig aszittem az mákból van:)

a-kis-herceg 2010.12.16. 14:48:17

@Ordnassac: hangnem váltással is járt... nem akarok senkit felkötni...

egy sportolóval kevesebb. pedig lassan több sportoló politikus volt mint ügyvéd.

lüke 2010.12.16. 14:50:38

@aszekelyek:
na ezt is lekéstem,mákod van:)
egyébként,
az még ma is magyar szabadalom alapján történik, a mákból a morfin kivonása
Keith Richards könyvéből megtudtam az afgán hasis a first class, most értem, miért folyik a háború, soha nem értettem

Ordnassac 2010.12.16. 14:52:07

@a-kis-herceg: :-)

Úgy tűnik egyébként, hogy Garaba nem akart ezzel a megosztott Fidesz-frakcióval együtt dolgozni.

TóCsa utódjáról mostanában döntöttek a szocik. Kíváncsi vagyok, hogy sikerült-e KCsL-t "megpuccsolni".

lüke 2010.12.16. 14:52:13

@a-kis-herceg:
a focista?- focistának is rossz volt

Szimba 2010.12.16. 14:56:26

@CSENDES:

Bizony, a nyugdíj előtt sem volt ennyi a fizetésem.
De nyilván a felső-középosztály gyermekvállalási kedvét szeretnék finanszírozni.

lüke 2010.12.16. 14:57:32

@lüke:
hangérien trend:
olimpikonokat az önkormányzatokba,
pályazzatok Rogge helyére!

www.youtube.com/watch?v=Lc8nnrawbI4

Szimba 2010.12.16. 15:05:35

@lüke: @aszekelyek:

Akkor nekem már nem lesz szex. Nincs nő!:-(( Meg nem is szeretem őket!:-((

Ordnassac 2010.12.16. 15:09:08

@lüke: amúgy mi Zuglóban el vagyunk látva önkormányzati képviselő hírességekkel még Garaba Imre (Fidesz) és Tóth Csaba (MSZP) lemondása után is.

ifj. Harrach Péter: a KDNP-s frakcióvezető fia
Majzik Edit: színművész (Bp-i Kamaraszínház)
Rátonyi Flóra: MTI-s újságíró, Rátonyi Gábor volt pm. lánya
Várnai László: fotós, tv-s szerkesztő
Virág Krisztina: volt válogatott tornász, amúgy vállalkozó

Várnain kívül (aki LMP-s) mind fideszes. (Apropó: Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármester édesapja Rozgonyi Ernő jobbikos OGY-képviselő.)

a-kis-herceg 2010.12.16. 15:09:48

@Ordnassac: kizárt. nagyon erős. ez nem kérdés. mellesleg nincs is nagy jelentősége.

a fides frakció nem megosztott bár a frakció szó ezt jelenti. egykezes irányítás... de ez a divat most...

lüke 2010.12.16. 15:11:06

@Ordnassac:
azt hittem a hokis, a Rosco sport,meg a jégpálya a
westenden

a-kis-herceg 2010.12.16. 15:11:52

@lüke: én egyáltalán nem minősítettem... nálunk Latiniában ezt úgy mondják:

Nolite iudicare, ut non iudacemini. o Ne ítélj, hogy ne ítéltess!

dakota megfelelője nem tudom van-e...

lüke 2010.12.16. 15:12:46

@Ordnassac:
beletrafáltam akkor a koncepcióba, a levélben

Görbicz Anitát a kormányba!

Ordnassac 2010.12.16. 15:18:07

@a-kis-herceg: "a fides frakció nem megosztott"

* A bizottságokban szétszavaznak a helyben kiosztott anyagok napirendre vételéről.
* Papcsák leplombáltatta a Fidesz-frakció irodájának ajtaját a Polgármesteri Hivatalban.
* Kovács Balázst első körben csúnyán leszavazták.
* Testületi üléseken többször kérnek frakciószünetet a fideszesek, mert nem tudtak megegyezni.
* A bizottsági újraelosztásról frakción belül nem tudtak megegyezni, emiatt áttolták januárra az egészet.
* Garaba lelépett t. k. a fentiek miatt.
* Papcsák a Hajdúságból hoz embereket a Vagyonkezelőbe, az Eszközkezelőbe stb.

Ezek nekem nem azt jelölik, hogy mennyire egységes ez a helyi Fidesz...

lüke 2010.12.16. 15:19:29

@a-kis-herceg:
la nouvellvague... waauuuuuuu.
ne tamáskodj
érdekes ez változás.............

"Ne vádolj, ne fogadkozz,
ne légy komisz magadhoz,
ne hódolj és ne hódits,
ne csatlakozz a hadhoz"

ND-ben nagyon hideg van ,nem mennek az utcára
Fargoban igaz ma csak min. 10 C van

Szimba 2010.12.16. 15:21:04

@lüke:

Budapesten is nagyon hideg van.
És pici hó esett.
A cinke csak gubbaszt az ágon, ma nem is eszik.

a-kis-herceg 2010.12.16. 15:22:47

@Ordnassac: ezeket a dolgokat ismerem. ezt nem nevezném megosztottságnak. ez hatalom koncentráció. aki nem tagozódik be... az megy. itt mindent papcsák (illetve a pénztárnoka) fog eldönteni... ez teljesen normális felállás. ugyanez van országosan is. és minden piramis alapú (azaz fentről épített) fides közigazgatási területen...

Ordnassac 2010.12.16. 15:24:40

@a-kis-herceg: jómagam viszont annak nevezném. Megosztottság az is lehet, hogy vannak, akik követik Papcsák útját (ilyenek is vannak), de vannak, akik nem akarják.

a-kis-herceg 2010.12.16. 15:27:56

@Szimba:

nem esztergom 2. ez még csak: Esztergom 1.75

különbség: nincs akkor arrogancia, erőszak (bizonyos területeken) és az idő sokat rontott esztergomban, a 12? év sok idő. sok embert taposott el közben...

de az egész országban épül a ... khm ... kommunizmus?

a-kis-herceg 2010.12.16. 15:30:00

@Ordnassac: amit írsz az: lemorzsolódás.

a hatalmi centrum vonzásából kiesnek....

ez nem merül fel mi lesz. a végeredmény borítékolható.
ki akarja ki nem. ez mellékes.

Ordnassac 2010.12.16. 15:31:36

@a-kis-herceg: egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy Papcsák olyan erős marad 2014-re, főleg, ha ogy. képviselő akar maradni, akkor lehet, meg kell válnia a pm-i széktől...

Ordnassac 2010.12.16. 15:33:56

@a-kis-herceg: más. Gondolom hallottad, hogy felbontották a Zugló TV-t, illetve a Zuglói Lapokat működtető cégekkel a szerződéseket.

a-kis-herceg 2010.12.16. 17:00:29

@Ordnassac:

ne már:) azt nem. de nagyon csodálkozom:)

biztos közbeszerzésen egy korrektebb olcsóbb céget választanak, ami semmilyen módon nem köthető majd az uj pm.-hez

emcsibaba 2010.12.16. 22:12:32

@aszekelyek: Megemelték a saját fizetésüket....és a "nem napon barnult" kedves emberek, akik az én adómból élnek azok továbbra sem dolgoznak, megtámadnak az utcán és leköpködnek (ez a hála azért, hogy én dolgozok, ők meg belőlem élnek), de őket támogatjuk és éljen a közbiztonság!

Így van: pénzt pénzből lehet csinálni, de ők is a saját pénzükre gondoltak, nem az országéra, maguknak adtak többet! És aláírom nem csak Viktor királya a ludas, hanem az összes aki egyöntetűen az emelésre szavazott!
Így lopják majd el azok pénzét, akik átmennek államiba...már előre elköltötték azokat a nyugdíjjárulékokat a saját fizetésükre. Nem kell majd lukat tömködni? Ugyan már!!!

A te neveden nyilván fogják tartani a befizetéseidet, de ha marad a felosztó-kirovó rendszer, akkor te abból fogsz nyugdíjat kapni, amit az akkori járulékfizetők befizetnek. Egyre több az ingyenélő! Szerinted ki fog neked nyugdíjat biztosítani? Azt nem ígérték, hogy meg is kapod, amit nyílvántartanak :)
Az a pénz holnap már nem is lesz meg!
És, ha marad az 1997-es nyugdíjtörvény nagyja, akkor majd 100 Eurós nyugdísegélyt kap minden kedves nyugdíjas, aztán eldöntheti, hogy befizeti-e a számlákat és nem eszik, inkább a patkánnyal versenyez a kukánál, hogy ki kapja a finomabb falatokat, vagy nem fizeti be a számlákat és eszik, de utcára kerül!

Igazából nincs is min vitázni! Nem azt kéne várni, hogy mikor melyik kormány hogy dönt majd a nyugdíjról (mert a Fidesz sem örök, meg Orbán sem...), hanem ha nem az államtól várom, hogy eltartson öreg koromra, hanem én magam gondoskodok a jólétemről előre, akkor nem esek bele abba a csapdába, amibe sokan bele fognak esni: éhen fognak dögleni. És, ha itt valaki gondolna arra, hogy mi lesz Magyarországgal, akkor nem is várná a segélyeket, sőt a nyugdíjat sem, mert megteremtené magának. Én ezt teszem! Az állami nyugdíjamról szíves örömest le is mondanék a Magyar nép javára, ha lehetőség adódna rá!

Abban egyetértek, hogy nem mindig magunkra kéne gondolni, de azért tájékozódni és nyitott szemmel járni sem árt!

lütty 2010.12.17. 10:34:30

választás csak ott lehet, ahol nincs diszkrimináció, a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban pedig van. hazug, diktátor orbán, fidszrezsim! le velük!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.17. 18:41:51

@aszekelyek: Mindég csak az a szex!
"Komcsi reflex Brüsszelben panaszkodni

Orbán kijelentette, hogy az EU intézményei nyilvánvalóvá tették, hogy a nyugdíjak szabályozása nemzeti hatáskör alá tartozik. Vagyis az EU nem szólhat bele az ezzel kapcsolatos intézkedésekbe. Így Orbán Viktor szerint kár ebben az ügyben bárkinek otthonról Brüsszelhez fordulnia."

Forrás: index.hu/belfold/2010/12/17/orban_kar_brusszelbe_szaladgalni/

Fidex, mi?
süti beállítások módosítása