Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
08:00

Az előző bejegyzésben amellett érveltem, hogy nagy valószínűséggel „a sokak által várt megújulás helyett a magyar politika elmúlt egy évtizedének logikája, tematikája és szembenállása határozza meg az eljövendő éveket is”. A Fidesz-MSZP világot, abban a formában, ahogy megismertük, hosszabb távon mégis komoly veszély fenyegeti. Az, ami a gyűlöletnél, ami inkább életben tart, ezerszer ártalmasabb: az unalom, az elhasználtság és a cikivé válás veszélye.

(Fotó: Népszabadság)

Az MSZP kapcsán már 2010-ben világosan megmutatkozott ez a hatás: ezúttal elkötelezett antikommunistának sem kellett lenni ahhoz, hogy sokan azt érezzék, számukra egyszerűen nem lehet választható alternatíva a szocialista párt. Nem csupán erős ellenszenvből, elvi megfontolásokból, történelmi okok vagy családi példák alapján vált elutasíthatóvá az MSZP, hanem egyszerűen azért is, mert nem volt benne semmi, ami vonzó lehetett volna a törzsszavazóin kívüli választóknak. Marketinggel foglalkozó szakemberek ezt úgy mondanák: a márka, a brand vált végzetesen elhasználttá, divatjamúlttá, olyanná, hogy az is inkább elrejtette, eltagadta, aki titokban azért még „használta”. Az új pártok, az LMP és – bizony - a Jobbik sikerében is benne volt ez a hatás, mert azon szavazók egy jelentős része, akik nem akarták a Fideszt választani, de az MSZP a fenti okok miatt az eszükbe sem juthatott, valami frisset, mást kerestek a piacon. Az LMP és a Jobbik számos szavazója éppen ilyen megfontolások alapján csapódott a párthoz; ha lett volna „egyik sem” rubrika a szavazólapokon, talán az is átlépte volna a parlamenti küszöböt.

A Fidesz a parlamenti választás környékén mindent megtett azért, hogy esetükben ez a hatás ne okozzon jelentős veszteséget. Meggyőződésem, hogy éppen azért beszéltek annyit változásról, forradalomról, új kezdetről stb., mert tartottak attól, hogy a választók bennük is felfedezik az elmúlt húsz év főszereplőjét, és az MSZP-vel együtt maguk is a régi, a megunt, a poros kategóriába kerülnek. A fiatalok között már tavasszal is érződött ez a hatás, a kutatások világosan mutatják, hogy körükben elveszett a Fidesz korábbi hatalmas előnye, elvitte a cica, pontosabban a két új politikai erő. A teljes népességben azonban sikerrel keltette az újdonság és a változás illúzióját az a párt, amelynek vezetője az elmúlt két évtized egyetlen olyan politikusa volt, aki minden parlamenti ciklusban meghatározó szereplőnek számított.

A példátlan győzelemmel a Fidesz komoly lehetőséget kapott arra, hogy átformálja a velük kapcsolatos képet, hogy sikerrel kerülje el az MSZP sorsát, hogy tanuljon az elmúlt évek hibáiból. Mégsem tette: az elmúlt fél évben a kormányzó párt lényegesen közelebb került a ciki kategóriához. Ráadásul a legtöbb esetben teljesen feleslegesen, nem a kormányzás lényegi pontjait illető ügyekben: az újraindított kultúrharccal, a követhetetlen kommunikációval, a szükségtelen izmozással, az önsorsrontó kivagyisággal. Ezen a téren az egyik legnagyobb hibát a médiafronton követte el a kormány: áterőltetett és tűzön-vízen keresztül védett egy olyan rendszert, amely lényegesen több kárt fog okozni kitalálójának, mint amennyi politikai haszonra számíthat általa. Igaza van Lázár Jánosnak, amikor azt állítja: az ilyen harcot a konzervatív oldal eddig mindig elveszítette. Igen – teszem hozzá már én -, most is el fogja. El, mert innentől kezdve, függetlenül attól, hogy az új médiatörvényben pontosan mi szerepel, minden rossz megszólalás, minden félreérthető lépés, minden túlbuzgóság, minden hülyeség, amit ezen a téren a kormány elkövet, hatalmas erővel fog visszahullani rá – az esetek jelentős részében amúgy igazságtalanul. Mert hiába magyarázza majd, hogy nincs cenzúra, hogy nem lehet betiltani, hogy nem lehet politikai alapon büntetni, az általa magasra feldobott labdát százezrek fogják könyörtelenül lecsapni. Pedig mindez elkerülhető lett volna, ha azok, akik a döntéseket hozzák, nem hiszik el, hogy egy facebook-oldallal kipipálható a jófejség, a közvetlenség és a fiatalosság.

Mindez, amit most írtam, szöges ellentétben áll azzal, amit az első mondatban idéztem – mondhatják most néhányan. Szerintem nem. Ahhoz, hogy a régi-új törésvonal megerősödjön a magyar politikában, hogy a Fidesz-MSZP világgal szemben legyen valami más, valami új, sok feltételnek kell teljesülnie. Nem elég hozzá, ha születik néhány új párt: szervezet, erőforrások, témák, különösen pedig tekintélyes és hiteles vezetők nélkül nem sokra mennek. Jól látható ez a baloldalon, ahol évek óta minden a megújulásért kiált, mégsem történik szinte semmi: ugyanaz a párt, ugyanazok a szereplők, ugyanazok a mondatok. De a jobboldalon sem jobb a helyzet: nemhogy új, de más sem nagyon van már. Akik azonban emlékeznek még mondjuk az 1998-as Orbán Viktorra, sejthetik, hogy milyen veszélyt jelentene ma a kormányfő számára, ha megjelenne egy, a fiatalok százezrei által kedvelt, az ő nyelvüket beszélő, dinamikus, bátor és szabadon gondolkodó politikus, akivel akár újra is játszhatnák a Horn-Orbán vitát…

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr282550208

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ispánság vagy tanácsrendszer? 2011.01.03. 16:33:24

Ténytár Kétséges lépések az egységes, olcsóbb és egyszerűbb közigazgatás irányába   A központi államig

Trackback: December 21.: Semmi. 2011.01.03. 02:42:50

A kortárs véleményformálók ritkán érzékelik a szimbolikus fordulópontokat. Mostanság mégis abban a kegyelmi állapotban leledzünk, hogy akad egy mozzanat, amit már az itt és most is jelentősnek láttat.Lehet, hogy mégsem könnyű ebben az országban az amúg...

Trackback: A korrupció melegágya (II-III. egybevont lecke) 2011.01.03. 02:41:04

II. A médiaalkotmány révén a sajtó alaposan szabályozott lett. Azt nem állíthatjuk, hogy cenzúra alakult volna ki. A cenzúra esetén ugyanis jól lefektetett, egyértelmű szabályok szerint működik a rendszer.De itt nem erről van szó. Olyan közálla...

Trackback: A jövőnk a múlt 2011.01.01. 15:17:41

Körülöttünk gyorsan változik a világ, az eddigi ismeretek, tudások gyorsan átértékelődnek, ami mára a népesség nagy részében gyakorlatilag állandósította a bizonytalanságot. Ennek feloldására mi magyarok azt a választ találtuk, hogy...

Trackback: Médiatörvényileg korrekt újévi köszöntő Orbán Viktorhoz 2011.01.01. 13:40:56

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság lelki biztonságunk felett őrködő éber tekintetének fókuszában ezúton szeretném a tőlem telhető legnagyobb tisztelettel köszönteni az újév alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök urat.Tisztelt Miniszterelnök Úr, Ked...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PR-küszöb 2011.01.01. 09:17:11

Boldog Újesztendőt kívánok e blog Házigazdájának és valamennyi kedves látogatójának.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.01. 09:43:55

És nem lehetne, hogy szabadon választhasson mindenki, hogy milyen Orbán Viktorért lelkesedik ?

lobogóhajú borostás egyetemista,
ellenzéki,
polgári,
nemzeti,
ellenálló,
szociális,
forradalmár,
szabadságharcos,
rendpárti,
európai,
....
?
Végülis kellenek az alternatívák.
Egy szabad országban mindig van választásunk.

2011.01.01. 09:44:46

Az utolsó mondattal kívánok boldog új esztendőt és új reményeket!:D Hogy úgy legyen!:) Fogadhatni lehetne időben? Tegyétek meg a tétjeiteket!

Teljesen egyetértek a poszttal. Illetve egy ötletem mégis van. Mi van, ha egy most agilis, de félretolt vagy elnyomott fideszesből lesz - kakukkfióka - a verestáborban? Végül is előbb narancssárga az, ami aztán pirosba érik...:)

Arvedui 2011.01.01. 09:49:10

Szerintem meg magából indul ki az ember, az Internet hírközvetítő szerepéről nincsenek itthoni felmérések de biztos vagyok benne, hogy a lakosság (sajnos) elenyésző hányada használja hírforrásként.
Innen nézve a többi média monopolizálása, ellenőrzése sikert hozhat kis hazánkban.
Az már más kérdés, hogy a Magyarországnak hosszú távon egyféle felemelkedési lehetősége lenne, mégpedig a Svájci példa követése. Kutatás/fejlesztés, innováció és a szolgáltatások fejlesztése.
Azt viszont látni kell, hogy ennek az egyik legfőbb akadálya az itthoni emberi erőforrás teljes hiánya. Az elmúlt évtizedekben egyik kormány sem tett semmit eme probléma orvoslására.
Ennek, kicsit rosszmájúan, csak azt az egy okát látom, hogy könnyebben irányítható, befolyásolható, kezelhető és kiszámítható választói tömegek fenntartása politikailag prioritást élvez itthon.
Innen pedig visszatérünk az Internet kevés embert elérő itthoni állapotához.

shawshank 2011.01.01. 09:52:40

A Fideszt cikinek nevezni?
25 milliós büntetést ide de azonnal! :)
Ja és BUÉK!

teevee 2011.01.01. 10:19:49

"...függetlenül attól, hogy az új médiatörvényben pontosan mi szerepel, minden rossz megszólalás, minden félreérthető lépés, minden túlbuzgóság, minden hülyeség, amit ezen a téren a kormány elkövet, hatalmas erővel fog visszahullani rá – az esetek jelentős részében amúgy igazságtalanul."

Öööööööö, egy ma életbelépő törvény esetében ezt már előre meg lehet állapítani?

Tudom, hogy a vesszúparipúm. és már unalmas vagyok, de komolyan érdekelne, hogy hogyan lehet elemezni a törvény _elfogadtatásának_ hazai és nemzetközi hatásait, a törvény vizsgálata nélkül?
Tényleg van olyan, hogy "függetlenül attól, hogy az új médiatörvényben pontosan mi szerepel," - egy elemző számára?

Tényleg, ennyire mindegy, hogy mi a tárgy, csak az eladhatóság a fontos?

Link Elek 2011.01.01. 10:23:46

ez egy kiegyensulyozatlan cikk. nincs benne szo a KDNP-rol.
millios buntetes jar erte.
:)

bóra77 2011.01.01. 10:31:03

jó írás volt, tetszett! TG új politikai erőért kiált. Aki hallja, adja át!

BÚÉK!

Apropó SP beszédét látta valaki? Én alig bírtam ki röhögés nélkül, vártam, hogy mikor botlik el a szőnyegben. Amúgy nem gondltam volna, hogy egy ilyen hosszú spícset lenyom baki nélkül, úgy,hogy közben nem botlik meg semmiben. Azért az figyelemre méltó volt, hogy a sötét szobába lépve beszélt az új Alkotmányról.
Összességében jól kitalálták ezeket a szobás belépőket, de azért vicces is volt. (Főleg, hogy előtte láttam Baginacsáékat, ahogy parodizálták SP újévi köszöntőjét...)

bóra77 2011.01.01. 10:35:33

@teevee: azt kell mondjam, hogy a médiatörvényről szóló negatív felhangok leválnak arról, amilyen szabályok a médiatörvényben ténylegesen vannak, és új életre kelnek. Innentől kezdve...

Nagyon sok esetben nem a tárgy a fontos, hanem az eladhatósága, ill. amit köréépítenek. A marketingcsatát most nem a Fidesz nyerte. Nem tudták eladni. Nem is lehetett volna jól eladni, sztem.

ssi 2011.01.01. 10:36:08

legfontosabb: itt az új év, s ismét köreitekben, éljen, hajrá!

írjak / ne írjak? ezután mindig erre kell majd gondolni? - komolyan kérdezem

korábbi posztból: O.V. legenda akar lenni - igen, de nem kicsi, hanem nagyon nagy

bármiről az jut eszembe: O.V. gazdag is akar lenni, olyan, mint azok a támogatói, akik körül veszik, de ők nem csak politika által lettek azok

az előbbiről jut eszembe:
- ha nem is beszélünk róla nyíltan, kik azok, akiknek mindig van esélyük az életben - s nem kicsi, hanem nagy? a vagyonosoknak
- O.V. vitathatatlan és kirívó jó adottságai mellett vitathatatlan és kirívó személyiségi jegyekkel is bír az emberi nagyság iránti vágy tekintetében is
- a fenti kettő együtt + hatalom - s nem kicsi, hanem nagy - lehetővé teszi a választási törvény számukra kedvező változtatását is+image fenntartását pl. még egy ciklusra a határon túlon

sannya 2011.01.01. 10:44:23

buek...
sok igazsag vagyon ide irva...

kerdes,hogy ki lehetne valtopart...
a jobbik???
az lmp???
az mszp-szerintem-egy eletre elveszitette a nagypart kepet,hiteltelen,tobbszor lejaratott arcok,szalonhulyek...
a fidesz a tul nagy gyujtopartisagaval assa sajat sirjat...
szerencsere a szadesz sehol,az mdf romjaibol sem lesz semmise...
mi lesz14ben???
:)

Szimba 2011.01.01. 10:55:05

Az a fiatal "legkisebb királyfi" szerintem még a pólyában van.
A Fidesz meg ciki?:-))))) Ejnye, provokáljuk az Annamarit?:-))

BÚÉK!

Megfigyelo 2011.01.01. 10:56:59

@sannya: Csak nem hiszed, hogy 14-ben lesznek választások? (No persze "választások" Rákosi alatt is voltak...)

Megfigyelo 2011.01.01. 10:58:56

@simonmondja.: Kimaradt a felsorolásodból az igazi OV -- lassan pedig mindannyian megismerjük, sajnos.

bóra77 2011.01.01. 10:59:07

@Szimba: nekem először az "elvitte a cica"-n akadt fenn a szemem:))))))

ssi 2011.01.01. 11:05:28

ciki lesz-e az egész világ, ha a sok nemzetközi kritika nem lép mást - szerintem igen, s szerintetek?

olyan jókat, tartalmasakat és szellemeseket írtok, hogy az újságíró társadalom felkötheti a ... a blogtársadalom bedobta a kesztyűt, ami végül is jó, még a nem netezőknek is

@bóra77: "nekem először az "elvitte a cica"-n akadt fenn a szemem:)))))) " - :-)))))))))))) na, a kis érintett, megértjük

G. Wolf 2011.01.01. 11:06:53

Boldog új évet mindenkinek! :)

Én csak most néztem végig Schmitt Pál beszédét, igazából kicsit nekem fura volt hogy ahhoz képest hogy mostantól miénk az EU elnökség fél évig összesen egy darab EU-s zászlót tett ki... De ez csak így első benyomás, amúgy nekem tetszett ez a szobás dolog.

témához:

"A Fidesz-MSZP világot, abban a formában, ahogy megismertük, hosszabb távon mégis komoly veszély fenyegeti." - szerintem ez az egész attól függ, hogy az MSZP képes lesz e magát a Fidesszel szebe állítani hosszútávon. Képes lesz e valódi alternatíva lenni. Az hogy az LMP-nek és a Jobbiknak erre milyen esélye van az kétséges, még nem látszik. Az LMP szeirntem messze nem használja olyan jól a sajtót mint kampányában, a Jobbik pedig inkább botrányaival kerül be. Ezzel szemben az MSZP viszont többször is (szokatlanul) jól fogta meg a témát - pl Csányit kérdezgették az OTP MNYP-ró. És úgy néz ki, hogy egyre több médiaküszöböt elérő pozitív anyaga van. Ami meg vélehetően megfogja erősíteni, hogy az MSZP az ellenzéki párt, a Jobbik és az LMP pedig csak valami "egyéb".

"Jól látható ez a baloldalon, ahol évek óta minden a megújulásért kiált, mégsem történik szinte semmi" - én úgy érzem, hogy a SZINTE szó itt nagyon fontos, a Fidesszel szemben az MSZP többször volt képes vezércserére. Gondolok akár arra, hogy 2002-ben se Hornnal indultak, aztán Medgyessyt is és Gyurcsányt is le tudák váltani a hatalomból. Igaz hogy mindkét esteben nagyon durva külső körülmények kellettek.

Azonban amikor 2006-ban már másodjára veszített választást Orbán akkor mégsem a vezetőt cserélték le (bár ez felmerült, de nem lett még csak komoly alternatíva se), hanem inkább mégegyszer más vonalon próbálták újra felépíteni - hozzáteszem igen sikeresen; bár szerintem ebben a sikerben jóval nagyobb szerepet játszott a külső körülmény mintsem a Fidesz vezetőjének újra kalibrálása. De viszont a megfelelő hullámot jól lovagolták meg.

Összességében szerintem ha az MSZP képes lesz magát a Fidesszel szembe helyezni akkor már majdhogynem másodlagos kérdés, hogy mennyire tud (fog) megújulni, persze ha még meg is újulna teljesen és tökéletesen ő kerülne a váltópárt szerepébe akkor tudna csak igazán erősödni.

teevee 2011.01.01. 11:08:16

@bóra77: OK, persze. Mindennek van hatása és az nagyon különbözhet az eredeti szándéktól.
De egy elemzőnek ennyire mindegy, hogy a nyilvánosságnak _konkrétan_ hogyan változnak meg a szabályai?

Na mindegy, új év, új nóta.
www.youtube.com/watch?v=rnmR6fRObGI

BÚÉK

jjulie 2011.01.01. 11:09:53

@teevee:

az eladhatóság nem mindig fontos, pölö, ha nincs eldanivaló, akkor nem, vagy ha nincs választék akkor sem, ha nincs kereslet akkor sem, szóval jogos a kérdés

bóra77 2011.01.01. 11:13:51

@teevee: szerintem egy politikai elemzőnek nem dolga bármely törvény vizsgálata, másrészt nem is feltétlenül ért hozzá. Ettől természetesen még véleménye lehet. Ugyanakkor elegendő a hatását vizsgálni, ill. a kommunikációs környezetét. Megjegyzem én sem/nem olvastam a médiatörvényt, csak a sajtóját, ill. a Fidesz magyarázkodását, és az elég volt. Úgy tartja a mondás, "nem zörög a haraszt, ha..."

bóra77 2011.01.01. 11:14:30

@manyike: én vittem el.bebebee :)

Ringlósztár 2011.01.01. 11:15:08

Na ezért a képért haragszom én Hornra.
Itt k.rták el, mert Gyula holtrészegen leült ov-val vitatkozni, az első kb. fél órát így ov hozta, utána hiába jött fel Gyula (mint a talajvíz), azt már senki sem látta.
Az volt a baj Gyulával, hogy azt hitte ov-ék is úriemberek, mint ő: nem menekült el az ov-val folytatott vita elöl (ahogy ov később a kihívói elöl) és betartotta a kampánycsendet, amikor Az Ember Aki Soha Nem Hazudik a megelőző 3 hétben a Torgyánnal kötendő koalíciót folyamatos tagadása után a kampánycsend alatt bejelentette a későbbi koalíció létrejöttét.
Sajnos, a pufajkás rossz társaságba keveredett, nem bírta a tempót az újmocskokkal.

Szimba 2011.01.01. 11:15:51

@bóra77:

TG gyerekpezsgővel koccintott!:-))

bóra77 2011.01.01. 11:16:13

@jjulie: jelen környezetben (törvény eladhatósága) nem jogosak ezek a kérdések...

bóra77 2011.01.01. 11:17:28

@Szimba: hát nem tudom, annak fényében, hogy "ciki", "hülyeség", "izmozás", "cicázás":)) de jó, tetszik, újszerű, fiatalos:)

kollahrit 2011.01.01. 11:25:12

Nem értek egyet ezzel. Leírtam a Piroslap blog főszerkesztői blogjában a véleményem: piroslap.tumblr.com/

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.01. 11:27:06

@teevee: Igen, a törvény szövegétől függetlenül ez egy diktatórikus médiatörvény. Ugyanis legtöbbször nem a szöveggel, hanem egyoldalú értelmezésével és alkalmazásával van a baj. Azzal, hogy Szalai és médiabrancsa "egyszemélyben" dönthet, és ő tudvalevőleg Orbán agyával "gondolkodik", több, mint valószínűsíti az ellenzéki elnyomás eszközeként való felhasználását.

Gyakran hivatkoznak arra, hogy lehetőség van (halasztó hatály nélkül) bírósághoz fordulni. Kérdés, hogy ha a "hatósági tönkretétel" után a bíróság mégis a médiumnak ad igazat, akkor (anyagi és nem anyagi) kártérítésre kötelezhető-e az NMHH? Ugyanis egy anyagilag tönkretett média kártérítési igénye akár több milliárd forint is lehet. (Több év elmaradt bevétele, és a hallgatók elvesztésének erkölcsi kára)

Amúgy boldog, tartalmas kritikákkal teli új évet!

ssi 2011.01.01. 11:27:18

épp iszom a nagy bögre kávém, éppen próbálok észhez térni a családom számára ....

.... s közben a mozgatórugókon meditálgatok...

O.V. végül is kiválasztott lett,
ami működik és sokaknak hasznára is válik.
O.V.-nek tetszik a szerep, személyiségéből adódóan,
s ráérzett arra is, hogy
neki is valamiben nagy pluszt, egyedit, különlegeset kell adnia:
míg sleppje szakmája által nyilvántartott a felső tízezerben,
O.V. jogászként, vagyis az egyszerű gazdasági világban nem volt még jelen.
politikában felértékelődtek a pénzes támogatók - világ trend
politikában viszont érdekeltek lettek a vagyonosok - gazdasági előnyök lehetősége,
az oligarchiának jó egy báb is, főleg ha az nagyon népszerű, eladható,
de O.V. nem bábu, hanem valaki akar lenni, s olyat kínálni, amit más nem tud,
s amit el tud adni, hitelessé tud tenni, de főleg történelmi, de legfőképpen az ő nevével fémjelzett lesz

porfelhő 2011.01.01. 11:32:13

JaJ! Most látom, hogy már van új "feladat". Nem tétlenkedik a Török G. bocsánat. ! csak nekem nagyon fáj a fejem, "elfelejtettem", hogy nem szoktam alkoholt inni, most meg ittam, pezsgőztem.:):)

mrs. white 2011.01.01. 11:37:25

BUÉK!

A fidesz arra a kivénhedt üzletkötőre emlékeztett aki pontosan ugyanazt az eladási technikát használja már 20 év óta. Nem érti, hogy maga a világ és a termékek is megváltoztak közben. Orbán is belecsökevényesedett ebbe a szerepbe. Szomorú látni, hogy mennyire kevesett őrzött meg a fiatalkori önmagából. Pedig lehet hogy ha azt folytatná amikor annak a 10-20 %-nak tetszett és nem folyamatosan akarna mindenkihez szólni mindenkinek jobb lenne. Választások előtt nem látszott ennyire, hogy nem csak szerepet játszanak hanem komolyan is gondolnak sok dolgot.

Ilyen szempontból az úristen se menti meg a fideszt, hogy az mszp sorsára jusson és egy elhasznált brand legyen. Ami az mszp-vel szemben reményt jelenthet a fidesznek hogy ott maga a párt a brand itt pedig Orbán válik majd azzá (vagy már az). Orbántól elszakadva fellehetne építeni egy a politikai erőtér centrumába tartó pártot, amely szakít a rendkívül sokakat iritáló külsőségekkel foglalkozással és inkább a gazdasággal foglalkozik . Ennek egyenlőre nyoma sem látszik. Gondolom erre csak akkor kerülhet sor ha Matolcsy féle gazdpol megbukik. Ehez már annyira odakötötte magát Orbán, hogy a bukása kódolható ezzel az eseménnyel. Erre azonban két évet kell várni, rossz esetben pedig már februárban eljöhet ha a sokat emlegetett februári kiadásvágó csomag nem hozza az elvártakat. Ha mégis csoda történne és beválik, akkor alternatívák hiányában garantált a 8-12 év.

Anti Anyag (törölt) 2011.01.01. 11:44:44

Ha a gyűlölet neked az izgalom, egészségedre.

Ebben az emberek döntő többsége már nem hajlandó részt venni, de ha mindenképp izgalomra vágysz, lépj be az MSZP-be.

Mária 2011.01.01. 11:46:34

"De a jobboldalon sem jobb a helyzet: nemhogy új, de más sem nagyon van már."

Egészen biztosan lennének emberek, csak a nagy öregeknek nem érdeke, hogy előtérbe tolják őket, a fiataloknak meg nem érdeke, hogy félreállítsák az idősödő generációt.

rockjano_ 2011.01.01. 11:47:23

A következő történet az alkotmány lesz!!!

Hoznak egyet ugye majd maguknak amit rengetegen nem fognak a magukénak érezni, ezért-azért. Nem lesz persze népszavazás sem.

A médiatörvényhez hasonló ellenkezéseket fog majd kiváltani, csak egy sokkal fontosabb kérdésben. És ezt majd utólag nem lehet annyira változtatgatni.

A Fidesz pont abba fog bukni hogy annyira át akarja írni az elmúlt 20 évet. Hiába volt rengeteg gond vele ez a mi 20 évünk volt benne sok sikerrel is nemcsak bukással.

És hát igen az Mszp-vel valamit kell csinálni mert ez így kevés, szerintem másnak meg nem lesz komoly esélye a fidesszel szemben.

török gábor 2011.01.01. 11:48:05

@Anti Anyag: szövegértés, szövegértés...

tbb 2011.01.01. 11:56:14

@simonmondja.:

Szabadon választhatsz. De mi legyen a többivel?

tbb 2011.01.01. 11:59:10

@Letícia:

Kétségtelenül egészségesebb lenne, mintha megkékülne.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.01. 11:59:18

@tbb: Ez kérlek, egy centrális pártrendszer. Orbán a centrum és minden oldalról lehet vele együttműködni.

bariga 2011.01.01. 12:02:13

Boldog ÚjÉvet Kívánok mindenkinek.

Jelenlegi pártunkkal és kornmányunkkal is az lesz a baj, mint Pali bácsi beszédével. Csak A Fidesz szavazókhoz szólt, pedig mindháromnak mindenkiért kellene dolgoznia. Ez valóban államférfit kívánó feladat, de nem lehetetlen, csak neveltetés kérdése.

tbb 2011.01.01. 12:04:03

@teevee:

"Tényleg van olyan, hogy "függetlenül attól, hogy az új médiatörvényben pontosan mi szerepel," - egy elemző számára?"

Hátha olyan a helyzet, akkor bizony van.

porfelhő 2011.01.01. 12:04:31

A rendszerváltás óta eltelt időszak, az elmúlt tiz év politikája. Igen. egy párt társadalmi bázisát soha sem lehet megbecsülni. minden pártnak vagy egy törzs szavazó bázisa, aki ha esik-ha fúj kiáll a pártja mellett. Az Mszp. kormány hitelvesztése miatt elveszitette szavazói egy részét, akik a két nagy párt közül egyikre sem akartak szavazni, erősitették az Lmp és a Jobbik táborát. Ja. igen a Gyurcsány őszödi beszédével, bekerült a történelembe és saját polotikai karrierjét ásta alá. Tudjuk mit rontottak el.
A 2010-es választások óta a helyzet nagyon más. Hatalmas fölénnyel nyerte a választást a Fidesz. Igen! a csodaváró hangulatban lévő szavazók, valami nagyon mást vártak. A Fidesz politikája most új, de nem nagyon más. Újszerü, különutas gazdaságpolitika., hatalmi kormányzás.
Igen. Az OV. "az elmult husz év nem hozta meg a változást. "erős államot buta szabályokkal nem lehet kormányozni." Sorjáznak a törvények, az alkotmányt irja át a gazdaságpolitikához. A "lángoló szavak" új világ születik.

tbb 2011.01.01. 12:08:20

@sannya:

"Mi lesz 14-ben?"

Fidesz-mszp párharc.

Kalmár 2011.01.01. 12:08:32

@Ringlósztár: Szép gondolatok.
A pufajkás részeg Horn úriember volt.
Van némi eltérés köztünk az úriember fogalommal kapcsolatban.

2011.01.01. 12:10:10

Ez már volt?? Reggelre ez fogadta KEH-re látogatókat.
mandiner.hu/cikk/20110101_elnoki_ujevi_koszonto

Mostanra kijavították...

Meg vagyunk mi áldddddva...:D

blacklord 2011.01.01. 12:11:27

@Anti Anyag: + @török gábor: Igen, én is azon töprengtem, hogy vajon mit szívott előbbi Szilveszterre, hogy ez lett az értelmezési végeredmény... Vagy ez csak a sokat emlegett magyar humánerőforrás-értékszint lenne?

sannya 2011.01.01. 12:13:01

@Megfigyelo: nem unalmas ez az orokos eloreretteges???

Megfigyelo 2011.01.01. 12:14:37

@simonmondja.: S akkor lesz majd űj Ellenzéki Kerekasztal is?

porfelhő 2011.01.01. 12:15:22

Jaj! már most jut eszembe, hogy néhány órája Magyarország az unió soros elnöke.!

Megfigyelo 2011.01.01. 12:15:23

@sannya: Egy öreg ember tapasztalatai...

Megfigyelo 2011.01.01. 12:18:11

@porfelhő: Szegény unió! Nem érdemelte ezt meg!

2011.01.01. 12:19:35

@Anti Anyag: mert? Milyen izgalom van a szociknál? Mesélj már...:)

CSENDES 2011.01.01. 12:22:01

@Letícia: Dolgoznak a sajtófigyelők:-)) Hiába azonban. Michael Knight, a Központi Bizottság már korábban megírta, akárcsak a Mandiner és szerintem még sokan mások.

Mint ahogyan az NHMH féle Ice-T fordításról is vannak eltérő vélemények (fordítások) index.hu/x.php?id=inxbkc&url=http%3A%2F%2Fleiterjakab.blog.hu%2F2010%2F12%2F31%2Fszilveszteri_breking

Boldog új évet!

tbb 2011.01.01. 12:22:23

@simonmondja.:

Érdekes megközelítés. De akkor mi végre tetted fel a választási kérdést?

porfelhő 2011.01.01. 12:26:00

Igen! az Orbán V. "nem árult zsákbamacskát" . a kormány politikája, minden lépése a hiánycél teljesitése érdekében történik. Az emberek életminőségének látványos javulását meg "elvitte" a cica.:)

SzucsCsaba 2011.01.01. 12:26:39

Kedves Gábor,

Először is Önnek is és Mindenkinek BÚÉK és a magyar politikának is úgy unblock minden jót és értelmeset! Sok bölcsességet, tisztánlátást és egy adag türelmet az ezévi politikai gondolkodáshoz is.

A mai bejegyzésben számomra ez volt a kulcsmondata: "Meggyőződésem, hogy éppen azért beszéltek annyit változásról, forradalomról, új kezdetről stb., mert tartottak attól, hogy a választók bennük is felfedezik az elmúlt húsz év főszereplőjét, és az MSZP-vel együtt maguk is a régi, a megunt, a poros kategóriába kerülnek."

Szerintem egy jól sikerült, egy jól eltalált, megfogalmazott lényegi üzenet.

Az utolsó mondatát olvasva pedig önkéntelenül eszembe jutott Vona Gábor, de szerintem neki sem sikerült, illetve eddig még nem sikerült, bár akár még sikerülhet is...

Azt ma megmondani, hogy mi okozhatja a mai magyar politika kizökkenését, szerintem nem könnyű vállalkozás, és talán egy tisztán logikai, racionális okfejtéssel ez meg sem oldható. A világ és benne az emberek ennél kicsit komplexebb lények... :)

Egyébként a médiatörvénnyel kapcsolatban a Fidesz miért viselkedik ilyen kisiskolás, naív módon?
Nem gondolták, hogy ilyen visszhangja lesz?
Szándékosan?
Vagy csak egyszerűen nincs minderre (politikai) erőforrásuk?

Épp tegnap véleményezte Lánczi András egy politikai műsorban, hogy a külföldöt nem lehet ignorálni és a külföldi sajtóval való kapcsolattartást nem lehet sosem megspórolni. De akár egyik előző bejegyzését is említhetném.

Néha egyáltalán nem értem a Fidesz viselkedését, de azt sem hiszem, hogy ad-hoc módon cselekednének. Elnézést, ha erre már valahol adott választ, még nem olvastam...

Üdvözlettel.

2011.01.01. 12:27:31

@CSENDES: köszönöm, neked is BUÉK!:) És persze bőségel...:D

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.01. 12:31:03

@tbb:
Mert Gábor a fiatalítást jósolta.
Közben megmutatta a fiatal Orbán Viktort.
Végülis elég felvétel lehet róla, hogy a fiatalok tinisztárja is ő legyen.

2011.01.01. 12:31:34

@simonmondja.: hát ja, meg a döglött lóról le kell szállni vagy hogyan is szólt Dakota Vitya örök érvényűje?

porfelhő 2011.01.01. 12:32:30

@Megfigyelo:

Megmondta a németek kétharmada "Magyarország nagyon veszélyes és nincs helye többé az eu-ban".
Ja.ja. Brüsszelben senki sem emlékszik, hogy egy ország az elnökség kezdete előtt nemeztközi cimlapra került volna. Magyarországnak sikerült. !

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.01.01. 12:33:27

szerintem az "egyik sem" nem egyszerűen átlépte volna a küszöböt, hanem toronymagasan nyer

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.01. 12:35:04

@Letícia:
Addig lapátoljuk a homokot a kútba, amíg kimászik a beleesett szamár és beindul az országunk rakétája oxigénpalack nélkül a csúcsra.

2011.01.01. 12:36:45

@simonmondja.: de ezzel vitatkozom. Tinik újak már. 20 év alatt középkorúak azok a tinik is,és a legjobban ez a korosztály "tiszavirág életű". Veszélyes csak tinikben gondolkozni. A lázadás részükről a legnagyobb, főleg ha nem az van, amit ígérnek vagy hívnak.

cambridge.on 2011.01.01. 12:40:05

BUÉK!

Mi lesz 2014-ben?
Erről vitatkozni '11-ben újév napján, kicsit korainak tűnik.
Gondolta volna valaki, a nagy elvárások közepette a Fidesznek sikerül egy félév alatt ilyen helyzetbe lavíroznia magát?
Még én sem hittem ebben, pedig távolról sem vagyok Fidesz fan.
A két nagy pártnak szüksége van egymásra, derült ki a múltban.
A jövőre vetítve már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Az MSZP
összeomlásával hihetik Orbánék, nincs politikai ellenfél.
Ami a pillanatnyi állapotban igaz.
De az idő kerekét nem lehet megállítani, felnő egy új nemzedék, akik nem fogadják el az egy párt által uralt helyzetet.
Visszatértünk Minarik megállapítására: Kell egy csapat!
Ez lehetne egy megújult MSZP, de valószínűbb egy új, ma még talán a nagyközönség számára ismeretlen politikus vezetésével alakult társaság. Szándékosan nem pártot írtam, inkább valami mozgalom győzheti meg a két pártból kiábrándultakat.
Ennek felépítéséhez idő kell, talán ezért mégsem korai erről beszélni.
'14-ben nem lesz változás, hacsak valami katasztrófa be nem következik, de az senkinek sem érdeke.
'18-ra felerősödhetnek a Fidesszel szembeni hangok, és megerősödhet egy új csapat.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.01. 12:41:08

@Letícia:
Szerintem 2014-ben pont olyan időszerű a kommunisták elleni harcot víni, mint 2010-ben.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.01. 12:44:32

@cambridge.on:
És jön a megváltó utolsó reményünk ?
Már megjött.

CSENDES 2011.01.01. 12:45:08

@Letícia: Döglött lóra nem kell felülni. Vagy: Ha lovagolni akarsz, keress előbb egy élő lovat.

Tetszés szerint alkalmazandó.

bioLarzen 2011.01.01. 12:45:25

@G. Wolf: "Összességében szerintem ha az MSZP képes lesz magát a Fidesszel szembe helyezni akkor már majdhogynem másodlagos kérdés, hogy mennyire tud (fog) megújulni"

Szia,
miért, most szerinted hová helyezi magát? :)

bio

2011.01.01. 12:50:16

@simonmondja.: de hol vannak a kommunisták? Nem is voltak még sehol! A kommunista, mint olyan fikció!

@CSENDES: értem. Nem tudok vitya dakotául...:)

Jó étvágyat a lencséhez!:D

S.Clegane 2011.01.01. 12:52:49

Egyre inkább úgy érzem hogy a blog kezd degenerálódni egyszerű fikázásba. Még valamennyire csomagolva van a mondandó, de elemzésről itt már rég rég nincs szó. Ilyen mondatok meg már az MSZMP agitprop osztályáról is nyugodtan származhattak volna

"Mégsem tette: az elmúlt fél évben a kormányzó párt lényegesen közelebb került a ciki kategóriához. Ráadásul a legtöbb esetben teljesen feleslegesen, nem a kormányzás lényegi pontjait illető ügyekben: az újraindított kultúrharccal, a követhetetlen kommunikációval, a szükségtelen izmozással, az önsorsrontó kivagyisággal."

Ha már említetted az antikommunistákat, és azért a mai világban a kommunizmus 100+ millió halottja után a legtöbb tisztességes ember azért antikommunista, szerinted hova fognak (fogunk) szavazni ha a vágyad ténylegesen beteljesül és a Fidesz leszerepel?

porfelhő 2011.01.01. 12:58:07

Ja." A 2011-es varázsgömb."
A kormány intézkedéseivel mindenki jól jár, az a kérdés ki jár jobban ki rosszabbul.

panelburzsuj 2011.01.01. 12:59:41

@török gábor:

Azárt az tényleg komoly elemzést érdemelne, hogy a - tán két hónapja(?) - még a "régi megmondók" hitelvesztése felett örvendező elemző hogyan jutott ilyen gyorsan arra a felismerésre, hogy az új megváltók legalább olyan avétosak, mint az általuk kitúrtak?

Szóval tényleg érdekelne, kedves Török Gábor, hogy a magyar politikai felhozatal egyik szakavatott értőjeként mit nem lehetett látni mondjuk szeptemberben abból, ami mostanra testett öltött?

Megfigyelo 2011.01.01. 13:00:13

@cambridge.on: Minden jel szerint *lesz* katasztrófa.

jjulie 2011.01.01. 13:00:50

@S.Clegane:

na ember, te aztán jól letüdőzted a mosóport

porfelhő 2011.01.01. 13:01:24

Nem is értem! Hol van a @László56. miért nem ir? még mindig szilveszter van nála, vagy sok pezsgőt ivott?!:) bocsánat.

porfelhő 2011.01.01. 13:03:41

@jjulie:
Boldog Új Évet Neked!

tbb 2011.01.01. 13:03:45

@panelburzsuj:

Te látod a jövőt? Akkor áruld már el, hogy mi lesz 1 év múlva. Vagy azt, hogy hogy zárul az eu-elnökség?

Öreg Sam 2011.01.01. 13:05:45

@cambridge.on:
Nagyjából-egészében veled kell egyet értenem,anélkül,hogy minden kommentet elolvastam volna (gépem ujraértelmezett engem :D)
Én egy vátesz vagyok,megjósolom:
1, Az MSZP nem fog feltámadni,gagyi figurák vannak úgy összességében.
2, Gyurcsány a háttérből menedzserelhetne egy "eladható " politikust,de ez csak illuzió.
3,Egy "új párt" csakis a FIDESZ-ből nőhet ki,előbb-utóbb minden párt kitermeli saját ellenzékét.
4,Caesarnak is volt egy Brutusa,kiváncsi leszek a Fideszére.
Sajnos ezek a dolgok csak emberöltő távlatában mérhetők és nekünk nem sok emberöltő adatik meg...

szbi 2011.01.01. 13:09:17

@török gábor:

Kedves TG!
Boldog, munkás új esztendőt!
Kedves fórumtársak!
Boldog, munkás új esztendőt!

Ami a tárgyat illeti, kedves TG: a Cassandra-szerepet állni kell, ugye tudja?
Ami a tárgyat illeti, kedves fórumtársak, én úgy látom, s TG blogját azért olvasom, mert itt valójában nem eszmékről folyik a szó a Szerző tollából, hanem az emberi viselkedésről. A tömeg viselkedéséről és sorsáról. Mindnyájunkéról. Hosszú távon ez a fontos és nem a "választói magatartás". Márpedig a mélyváltozás politikai kifejezésére most egyedül a Fidesz képes, ha - akár súlyos - hibákkal is. De az nagy hiba volna, ha a Fidesz mostani hatalmi helyzetbe jutását pusztán az MSZP+csatolt részek kifáradásával, elhasználódásával magyaráznánk. A Fidesz-brand változni fog, vagy eltűnik: de a lényeg nem fog változni: kb. 2000 óta a világ nagyon mélyen változik, én egy hasonlót 1967 - 73 között már megéltem. A mostani talán még inkább fundamentálisnak mutatkozik. Nekem. És Önöknek?

nyünyüge 2011.01.01. 13:10:33

"Éjfél után történt.

Az ember ekkorra már azt gondolta, egyéb meglepetés nem érheti, ha csak, mondjuk, annyiban nem, hogy a csepeli temetőből élőben közvetítik Zámbó Jimmy föltámadását, ehhez képest a Himnusz után csak jött és jött velünk szemben Schmitt Pál köztársasági elnök, hogy elmondja a keményet meg a frankót. Píárilag, persze, nyilván rendben volna a dolog, amennyiben szpindoktorai azt kérték az emberek emberének emberétől, hogy Pali, ha már ilyen frankó csávó voltál az idén, s kétely nélkül aláírtál mindent, így a feleséged véletlenül eléd került új süteményreceptjét is, akkor legalább menj át néhány termen a Sándor-palotán, mert akkor motorizált katalizátor vagy katalizált motor benyomást keltesz, más tekintetben viszont akkor lett volna igazán hiteles a 89' előtti elvtársak elvtársainak elvtársának beszéde, ha a már ráaggatott piros bohócorral teszi azt, mert akkor legalább nem kellett volna azon gondolkodni, hogy hosszú jelenete a Bagi-, Nacsa-féle show betétszámainak egyike, esetleg komoly közlendőfélének szánt matéria.

Hátráltam a tévé előtt, miközben közelített felém a legfőbb ember, s ilyesmi még nem fordul elő velem. Na de majd a következő években: akkor már talán menekülök is."

nol.hu/kult/es_schmitt_pal_csak_jott__csak_jott__csak_jott___

(remélem, nem sérti semmilyen kisebbség vagy többség érzékenységét:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.01. 13:11:15

@CSENDES: hölgyeknek ló se kell. Ha döglött, perverzió.

cambridge.on 2011.01.01. 13:12:18

@simonmondja.: még nem tisztult ki a fejed hajnal óta?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.01. 13:12:56

@S.Clegane: ezt a Gábor ilyen szórakoztató 12 mínusz karikás korhatárral fogalmazta így.
Mégis félreértetted...

bariga 2011.01.01. 13:15:09

@nyünyüge: Érdekes, én is komolyan féltem, hogy kilép a
TV-ből és olyan szigorúan nézett! Amit mondott, az meg .. na inkább hagyjuk

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.01. 13:15:52

@panelburzsuj: senki se látja tisztán a jövőt, legfeljebb Debreczeni József, ő meg ugyebár faszkalap.
[vö. még: a nyaloncokat vizionáló dombóvári (tisztán)látó esete] :)

Megfigyelo 2011.01.01. 13:16:43

@S.Clegane: Az MSZP-ről sok mindent el lehet mondani, pl. hogy nem baloldali (egyáltalán nem nem eléggé, stb), de hogy kommunista lenne az egy marhaság: határozottan piacpárti. A Fidesz viszont egy nacionál-bolsevik párt, államosít, központosított államot csinál egyetlen hatalmi centrummal, de facto egypártrendszerrel, a tulajdonhoz való jogot lényegében tötölte az alkotmányból - sokkal inkább nevezhető "kommunistának", mint az MSZP.

nyünyüge 2011.01.01. 13:20:17

@bariga: képzeld 3D-ben milyen lett volna - a pompázatos Sándor Palotából átlép a nappalidba.

(Amúgy a népeket vajon nem irritálja ez a külsőség? Nekem meglehetősen visszatetsző.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.01. 13:20:30

@bariga: azzal mi baj volt? Szerencsére nem hallottam, egy húszonéves tévén néztük a konyhában, miközben borzalmas Pick virslit ettünk és borzalmas Törley Charmant Rouge pezsgőimitációt fogyasztottunk mellé.
Egyet észrevettem: üdvösen rövid beszéd volt. Schmitt meg úgy kóválygott, mint én egy kőgáton éjjel süllőzés közben, amikor mindig 100 méterrel odébb hallok valami rablásféle zajt.

reservatio mentalis 2011.01.01. 13:21:18

"ha lett volna „egyik sem” rubrika a szavazólapokon, talán az is átlépte volna a parlamenti küszöböt."
Szerintem meg valahol az MSZP előtt vagy után "végzett" volna!
BÚÉK!

török gábor 2011.01.01. 13:22:39

@S.Clegane: köszönöm a hozzászólást, mert az utolsó részében tökéletesen igazolta azt, amit írni szerettem volna. amíg nincs alternatíva, marad a fidesz-mszp világ, és igen, az antikommunisták (magamat is ideértve), addig mindig a rendszerváltó párt(ok)ra fognak szavazni. csak ennek a kérdésnek a súlya, ereje halványodik, ezt azért érdemes felismerni...

Szimba 2011.01.01. 13:23:48

@nyünyüge:

Megőrültél?:-)))
Sohasem veszek 3D-s tévét!!!!!

Azt viszont megnyugtatónak találtam, hogy nem Wass Albertet idézett, hanem Kányádit.
Szegény jó, öreg Kányádi!:-(

Megfigyelo 2011.01.01. 13:24:07

@porfelhő: Az eddiginál kevesebbet fog hazavinni február 1-én mindenki, aki már/még nem nevel gyereket és a bruttója 293.000-nél kevesebb - l. a bérkalkulátort az adozona.hu honlapon. (A kormány tett egy halvány igéretet, higy a *közszférában* ezt kompenzálni fogja, Meglátjuk -- állítólag évi 23 milliárd kell hozzá...)

jjulie 2011.01.01. 13:24:49

@Megfigyelo:

nem nacionálbolsevik

feudális, hortista, keresztény, vidéki, magyarkodó, kádárista, ateista, jóskapista

xorfrion 2011.01.01. 13:26:11

Ezen bejegyzés kapcsán írom, bár szinte mindhez kapcsolható:
Én úgy látom, érzem, hogy Orbán Viktorban kódolva van a bukás.
Az a fajta magyaros bukás, amit már nagyon sokszor megéltünk, de még mindig nem tudunk belőle kimászni, mert vonz minket a hevület, és a sokszor nem is létező forradalom.
Inkább választjuk a nagyívű bukást, mint az aprólékos, dolgos, kompromisszumos építkezést.
Nem tudom hányszor kell megélnünk, hogy túl tudjunk rajta lépni.
Jó lenne, ha most ezt úgy tudnánk megélni, hogy Viktor elviszi magával a - szerintem biztos - bukást, mi - az ország - meg engednénk, hogy vigye magával.
Mert jaj nekünk, ha magával rántja az országot.
Mert a végén még megkaphatja Viktor, amit annyira akart, az igazi forradalmat. Nem biztos, hogy kell ez nekünk.

2011.01.01. 13:26:25

@Hepci: ? Mire gondoltál vajon?:D Ennek a Törleynek vannak mellékhatásai...D (Jut eszembe, én nem is ittam pezsgőt...csak a vöröset pusztítottam Szekszárdról...:)

Diocles 2011.01.01. 13:27:39

BÚÉK!

Három megjegyzés:

1. Az erős túlzás, h a két új párt messze leelőzte volna a Fideszt a fiatalok körében, vagy akárcsak relatíve is messze jobban szerepelt volna. (Aligha véletlen, h nem hivatkoztál kutatásokra, kedves TG :), mert ezt nem nagyon tudnád alátámasztani.)

Az LMP esetében még az sem igaz, h különösebben fiatalos párt volna, mindössze annyi az LMP-s "csoda" titka, h Karácsony Gergő (újfent) zseniálisan mozgósította újra az SZDSZ-es bázis jó részét. A Jobbiknál jóval inkább kimutatható a fiatalosság, kérdés, h a "zagyvaságok" után ez mennyire lesz tartós.

2. A médiatörvényt én is hatalmas baromságnak tartom, már csupán azért is, mert - ha valóban az ellenőrzés a cél - más úton sokkalta jobban megoldható a média ellenőrzése, nevezetesen pénzzel.

Csak pár példa az elmúlt évekből, h mennyit kóstál egy-egy befolyásos orgánum, kb.:

- az indexet Nobilis négy éve úgy egymilliárdért vette
- az RTL 30%-át most 3-4 milliárdért kínálják
- a Népszabadság úgy 1 milliárdba kerülhet
- a hevesen kormányellenes hírszerzőt mindössze 20 millióért (!) vette meg a hvg...

Nem nehéz belátni, h a kormányzat holdudvara - ha nagyon akar - akkor könnyűszerrel bevásárolhatna a médiapiacon, akár közvetett állami támogatással (MFB) a háttérben...

Ehelyett megy ez a hihetetlenül kontraproduktív médiatörvényesdi... asszem ez már a pszichológia terepe, h miért van, történt ez így.

3. Kultúrharc még nem tört ki (már abban az esetben, ha nem a médiát vesszük ide, hanem csak a szűkebb értelemben vett kultúrát), a legjobb példa erre Alföldi vagy a Károlyi-szobor esete.

Már-már állítólag a Fidesz-holdudvar is őrjöng, h semmi sem változik a kultúrában, jó példa erre a Nemzeti Színház esete, ahol a Fidesz a saját bázisával megy szembe. L. Simon László (nem mellesleg egy téeszelnök fia), a Fidesz "kultúrpolitikusa", a langyos víz híve, akár az MSZP-SZDSZ kormányok alatt is regnálhatott volna.

Megfigyelo 2011.01.01. 13:28:04

@Öreg Sam: Orbán minden potenciális kihívóját gondosan kicsinálja - pl. népszerűtlen törvényjavaslatokat jegyeztet velük...

jjulie 2011.01.01. 13:29:57

@Hepci:

nem a jövő egy picinyke szegletének látásáról volt szó a szélesvásznú, körpanorámás jövő helyett?

Zsoo 2011.01.01. 13:32:16

Nézzük röviden a két új pártot.
Jobbik: az mszp fiókpártja, az új proletárpárt. Azzal a céllal jött létre, hogy a nemzeti oldal ne szerezze meg a 2/3-ot. Erős titkosszolgálati és médiatámogatást kapott.

LMP:az mszp másik fiókpártja, az szdsz helyébe lépett, zsidó identitású párt, tartós megfigyelői státusz reményében..

A jövőt nem feltétlenül pártokban kell keresni, és már régen nem jobb-bal felosztásban kéne gondolkodni.

A törésvonal a magyar és az idegen szolgálatban álló erők közt jöhet létre.

TG-nak sok mindenben igaza lehet, mindenesetre nem értem a mondanivalóját..

heima_ 2011.01.01. 13:32:22

@Megfigyelo: magyar közlönyben már megjelent rég a kormányrendelet, fillérre pontosan be van állítva, hogy a közszférában ne bukjon senki. a magánszférában pedig 4-6%-os OÉT béremelési javaslat van. de ha vlakinek nem is emelik a bruttóját idén, 2012-től és 2013-tól is fix nettóbér emelkedésre számíthat a szuperbruttó kiveezetése miatt az idei bukó után.

az, hogy erről (vagy az új közfoglalkoztatásról) nem tud senki semmit, nincs szó róla sehol, tökéletesen bemutatja a magyar sajtót, tömegtájékoztatást.

bariga 2011.01.01. 13:32:23

@Hepci: Különben szépen elmondta a beszédet, elismerésem a teljesítményért, mert menés közben nem lehetett könnyű.
Amit a virsliről, meg a pezsgőről írtál az sajnos stimmel, és nagyobb baj, mint Pali bácsi beszéde. Sokat kellene javítani a magyar termékek minőségén, mert nem lesz elég a patriotizmus a megvételükhöz.

nyünyüge 2011.01.01. 13:34:28

@török gábor:

ezzel lényegében azt írtad, hogy az ún. rendszerváltás még igazából nem történt meg, majd akkor lesz "kész", ha jön egy igazi új.

Akkor viszont nem tudom, meddig lehet még "rendszerváltóbbnak" tartani a fideszt az mszp-nél.
Mert elegendő sokat kommunistázik? Nem pontosan ugyanazt csinálták volna a jelen fidesz vezetők mint az mszp-sek, ha pár évvel idősebbek 89-ben (vagy pár évvel később omlik össze Szovjetúnió)?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.01. 13:35:48

@Diocles: miért, mit kellene tenni Alföldivel, lefejezni üstöllést, vagy megerőszakoltatni egy nővel?

S.Clegane 2011.01.01. 13:36:10

@Megfigyelo: Szövegértés szövegértés. A kérdés úgy hangzott hogy szerinted kire fog szavazni az antikommunista meggyőződésű választópolgár ha a Fidesz lejáratódik. Ennyi volt a kérdés a többit már te képzelegted hozzá.

Megfigyelo 2011.01.01. 13:39:13

@reservatio mentalis: Oroszországban és más posztszovjet országokban sokáig volt (talán itt-ott ma is van) olyan rubrika a szavazólapokon, hogy "mindegyik ellen" (protyiv vszeh). Érdekes lenne tudni, hogy nálunk vajon hányan mennének el szavazni a most otthonmaradók közül, hogy ezt behúzzák?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.01. 13:42:03

@S.Clegane:
A Fidesz nem járatódik le.
Ha igény lesz Antikommunista Párt-ra, akkor
Fidesz Antikommonista Szövetség néven indulnak.

halihalo 2011.01.01. 13:42:14

A legfőbb baj az, hogy NINCS IGÉNY ma ebben az országban olyan politikusokra, akik józanul, a valós dolgokat kimondva, a változás szükségességére rámutatva politizáljanak. Az ugyanis ellentétben áll a magyarok döntő többségének a mindent az államtól váról sültgalambos mentalitásával. Ez már nagyon sokszor megmutatkozott az elmúlt akár csak 20 évben. Aki többet ígért, aki amellett érvelt, hogy az államnak kell minél több hatalmat adni, az nyert, legyen az népszavazás vagy választás. Az erős vezér (lásd, milyen jól látják máshonnan: "führerstaat") sajnos mindig jobban kellett az itt élők döntő többségének, mint a saját magában bízó, a saját sorsát irányító önálló személyiség. És ebben a tekintetben nincsenek változásra utaló jelek. Amíg ez nem változik, addig semmi másban nem várható tartós változás. Ideig-óráig talán, de tartósan ez az ország nem fog tudni becsatlakozni a világ fősodrába addig, amíg nem tanulnak meg az emberek önállóan gondolkodni, felelősséget vállalni, a saját szintjükön döntéseket hozni, és nem mindig csak másokra mutogatni, hogy azért nem tudom, mert mások nem engedik... Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy az országot ismerő külföldiek hogyan látják ezt, tanulságos olvasmány, aki érti, íme:
"what happened after Hungary's first taste of democracy? They ran straight back into the comforting arms of the old Party. That didn't work too well either, so they tried the new man, but he was much the same as the first lot - lots of promises, lots of pain - so they voted the old lot back in again. And again.

And then along came (at last) someone they could really get enthusiastic about. A man who talked the real Hungarian language - pride (they are, after all, better than other people, just damned unlucky), the righting of ancient injustices, and plenty of scapegoats - a wonderful future as a strong, independent people...

And most of all, someone who would look after them, without them having to worry about anything. A strong man, a man they could trust, above all, a man who would look after things and let them get on with dodging responsibility, work and taxes.

It's easy to take democracy away from Hungarians – they don’t really want it in the first place. They aren't used to it, don't understand it, and don't really like it. They'd rather have someone tell them what to do, so they don't have to worry about anything. And, if things go wrong (as surely they will), they’ll have someone to blame for it all (none of it will be their fault, after all) .

Which, after all, is what most Hungarians most want - to do nothing about it, but to have someone else to blame when, inevitably, it all goes wrong."

Megfigyelo 2011.01.01. 13:42:16

@török gábor: Megismétlem megjegyzésem, hogy az MSZP-t kommunista pátnak nevezni marhaság.

nyünyüge 2011.01.01. 13:45:37

@heima_:
állítólag a gazdaságban a kis- és középvállalkozók a legnagyobb foglalkoztatók. Őket szerinted mennyiben érdekli-érinti az OÉT megállapodás?

török gábor 2011.01.01. 13:46:00

@Megfigyelo: erről eddig még nem beszéltünk, de akkor: nem azt állítom, hogy az mszp kommunista párt lenne, ez ostobaság. egyszerűen csak volt egy rendszerváltás, és volt az asztalnak két oldala. az egyiken az mszmp politikusai ültek, a másikon az ellenzéki pártok emberei. miután a rendszerváltás arról szólt, hogy legyen vége a kommunista diktatúrának, az antikommunista gondolkodású választók számára az mszmp jogutódja értelemszerűen nem lehet választható alternatíva. s ez akkor is igaz, ha a volt kommunisták egy része (pozsgay, szűrös) ma már máshol jár.

jjulie 2011.01.01. 13:47:25

@Zsoo:

ez jó

egyszerű népeknek egyszerű szellemi táplálék

gondolkoztál e már azon, hogy ki mondja meg, hogy mi a magyar és mi az idegen szolgálat

jjulie 2011.01.01. 13:51:26

@török gábor:

2011-ben a pályát felosztani kommunista és antikommunista két darabra, még egy utólagos ingyenes felszínelemzőtől is gyenge

csalódás

Diocles 2011.01.01. 13:51:33

@Hepci:

nem érdekel Alföldi, csupán megjegyeztem, h ő maga a szimbóluma annak, h olyannyira nincs kultúrkampf (még), h a Fidesz a saját bázisát is inkább kielégületlenül hagyta ezen a téren. Más területeken is feltűnően óvatos a téeszelnök-csemete, én azon buktam ki, h a filmeseket továbbra is milliárdokkal dobta volna meg a P. Koltai-ügy után...
(a médiát én nem tekintem a kultúra részének, persze ezen lehet vitázni)

Tisztelt Török Gábor!

Szerintem erre nem nagyon tudna megfelelő, ezt alátámasztó közvéleménykutatási adatsort hozni:

"A fiatalok között már tavasszal is érződött ez a hatás, a kutatások világosan mutatják, hogy körükben elveszett a Fidesz korábbi hatalmas előnye, elvitte a cica, pontosabban a két új politikai erő."

Ha mégis tud, akkor megteszi, h megadja az elérhetőségét a kutatásnak?

halihalo 2011.01.01. 13:52:19

@heima_: Ezt mindenki kiszámolhatja magának, megvannak az interneten és egyéb helyeken az eszközök hozzá, akit érdekel, az megtalálhatja. Én pl. innen tudom, hogy idén az inflációnál kevesebbel fog emelkedni a nettóm, a következő két évben pedig egy fillérrel sem, pedig négy gyerekem van. Nos, ennyit arról, hogy kit is támogatnak valójában a jelenleg hatalmon lévők. A rossz hír az, hogy nem attól fog megváltozni, ha sokat ismétlik, hogy megváltozott...

török gábor 2011.01.01. 13:53:01

@jjulie: szövegértés 2011: nem a pályát osztottam fel, csak egyetértettem azzal, hogy azok, akik így gondolkodnak, nem választhatják az mszp-t akkor sem, ha a felszínelemzők másképp hiszik :)

nyünyüge 2011.01.01. 13:53:18

(az első trackback szerintem gáz:((( )

eccerüvagyok 2011.01.01. 13:53:38

@török gábor:
Csakhogy akkor még mindig ott vagyunk, ahol a part szakad.
Hisz kikből lehet választani: tolvaj, még nagyobb tolvaj. Ezeken kívül: a masírozó és a noname. Elég gyenge felhozatal, ezekkel esély sincs az üdvösségre.
Tehát a kérdés adott: mi a rossebbet kéne csinálni? Érdemesebb volna talán körüljárni ezt a kérdést, meg amíg mindenki azon csámcsog, hogy mi volt eddig és nem azon, hogy mit kellene csinálni, addig itt semmi sem fog változni.

reservatio mentalis 2011.01.01. 13:53:54

@Megfigyelo: Szerintem sokan, mert indulatból maradnak otthon sokan és nem közönyből. Éppen ezért a parlamenti kétharmad a szavazásra jogosultak arányában jócskán mást mutat.

török gábor 2011.01.01. 13:56:52

@Diocles: dehogynem. Róna-Karácsony tanulmány, Politikatudományi Szemle www.poltudszemle.hu/szamok/2010_1szam/2010_1_karacsony.pdf 40. oldal. de vannak ennek frissebbek is, csak most nem vagyok az anyagaim közelében.

Kalmár 2011.01.01. 13:57:16

Átkozhatja a baloldal Fletót amiért tíz körömmel kapaszkodott a kormányba.
Először is tovább züllöttünk, ami azért a balosoknak is fájt.
Másodszor napról-napra csökkent a szocik tábora, olyan szintre ahonnan már nincs visszaút. Legalábbis nem könnyen.
Harmadszor Fletó többszöri megerősítése hiteltelenítette a szocik vezető embereit meggátolva ezzel egy belülről jövő reformot.
Szily Katinak lett volna esélye de gyávaság, zsarolás(?)
vagy ki tudja miért nem lépett a választások előtt.
Az LMP bebizonyította, hogy lett volna egy új szocdem pártnak bejutási esélye.
Ha ez így történik most lenne egy hitelesebbnek tűnő ellenzék.

Természetes, hogy egy 2/3-os támogatás egy csődben lévő országban nem marad fent, ez nem újdonság. A furcsa, hogy azok akik valamiért elfordulnak a Fidesztől, most úgy lézengenek mint az őszi legyek.

Ők Gyurcsány Ferenc politikai hajléktalanjai.

török gábor 2011.01.01. 13:58:15

@Diocles: csak még egy:

"A generációs hovatartozás hatása ugyanakkor jelentősebbé vált. Az MSZP és a Jobbik támogatóit vizsgálva olyan határozott tendenciát fedezhetünk fel, amely utoljára a 90-es évek elején volt jellemző a magyar pártok szavazóbázisaira: a szocialistáknak több mint háromszor annyi híve van a nyugdíjasok, mint a fiatalok között; a Jobbiknak pedig négyszer olyan magas a támogatottsága a 30 év alattiak körében, mint a 60 fölötti korosztályban. Feltehető, hogy az LMP felülreprezentáltsága a legfiatalabb korosztályban még jobban kidomborodik, mint az adataink alapján látható: a mintába kevés huszonéves került be, különösen az első választókat tudják nehezen elérni a kérdezőbiztosok. A generációs törésvonal eltolódását jelzi az is, hogy a Fidesz – nevében is fellelhető – fiatalos jellege már a múlté: a párt híveit azonos arányban találhatjuk a nyugdíjasok és a 30 évesnél fiatalabbak között."

www.median.hu/object.7c017750-53b9-4a03-87c6-a771ee519bb8.ivy

Balt 2011.01.01. 14:00:33

Ehhez nincs mit hozzátenni: kiváló helyzetelemzés, nem túl biztató jövőkép...

eccerüvagyok 2011.01.01. 14:02:12

@Arvedui:
Jól látod a kérdést, valóban (mint mindig) az oktatatás a felemelkedés, a fejlődés, a megújulás legfőbb letéteményese. Ezt (oly sok más mellett) még mindig nem kezelik kellő súllyal, amire részben választ adhat a megfelelően irányítható, kihasználható néptömegek újratermelése. Csak az a baj, hogy ezzel gátat szabnak az ország felzárkózásának is. És sajnos nem látni e téren sem az alagút végét.

mrs. white 2011.01.01. 14:02:27

@török gábor: Hagy Gábor. Ez az amit sosem értett meg az mszp szavazótábora. Nem elég a cégtáblát átfesteni ha az induló tőkét a bukott cégből használom ha jogi értelemben nem is de erkölcsi értelemben (jog)utódnak számítok.

A gazdaságban ez folyamatosan tönkremenő kft.-ék példázzák legjobban. Ugyanaz a tulajdonosi kör 20. kft-jét alapítja miután az előzőt tönkre tette.

heima_ 2011.01.01. 14:03:56

@nyünyüge: igazából a kkv-kat képviselő szervezetek is ott vannak az oéten, de ez lényegtelen is, mert állításod ellégé pontatlan.

senkire sem kötelező egy oét ajánlás, egy nagyvállalat is dönthet a bérbefagyasztás mellett, a cég és a munkaerőpiac helyzetétől függ minden.

nyilván nem lehet azt állítani, hogy senkinek nem fog csökkenni a nettója idén, de azt igen, hogy a kormány mindent megtett ennek érdekében. szerintem talán túl sokat is.
ordít az új szja rendszerről, hogy a félszuperbruttó és az adójóváírás mennyire idegen elem. a tiszta az lett volna, ha kivezetik mind2t, de valszeg úgy ítélték meg, hogy túl nagy sokk lenne a társadalomnak.

heima_ 2011.01.01. 14:06:42

@halihalo: vlamit nagyon benéztél

Balt 2011.01.01. 14:10:17

@nyünyüge: Arra mondjuk fogadni mertem volna, hogy téma lesz a Schmitt átgázol rajtunk..." :) Lehet, hogy nem túl szerencsés(en kommunikálható) ez a "mozgalmas" újévi köszöntő, szerintem meg egyenesen üdítően frissnek hatott - képileg legalábbis mindenképp.

Megfigyelo 2011.01.01. 14:11:55

@jjulie: Szerintem meg az: nemzetinek nagyon "nemzeti", a módszereiben és retorikájában pedig pontról pontra követi a bolsevikokat...

halihalo 2011.01.01. 14:13:19

@Megfigyelo: szóval nemzeti és szocialista egyszerre? :)

panelburzsuj 2011.01.01. 14:14:39

@tbb: @Hepci:

"Ráadásul a legtöbb esetben teljesen feleslegesen, nem a kormányzás lényegi pontjait illető ügyekben: az újraindított kultúrharccal, a követhetetlen kommunikációval, a szükségtelen izmozással, az önsorsrontó kivagyisággal."

Kultúrharc, követhetetlen kommunikáció, izmozás, kivagyiság: ezek közül mi újdonság a Fidesz repertoárjában?

(Hepci: rég beláttam, hogy tévedtem a nyaloncozásban. Látható, hogy számodra még ez a Fidesz is túlzottan "puhapöcs". Nem olyan szókimondó kultúrharcos, mint te. )

jjulie 2011.01.01. 14:15:55

@török gábor:

igen?

gyanús az eset
amikor a szöveg betűje igazol minket akkor arra hivatkozunk, amikor a szöveg szelleme, akkor meg arra

én, mint soha sem szavazó kibic kérdezem 2011-ben

- ha két párt azt mondja magáról, hogy nem kommunista akkor hogy kell eldönteni, hogy melyik a kommunista?

- és ha két szavazó azt mondja magáról hogy antikommunista vagyok akkor hogy kell eldönteni, hogy melyik a kommunista

heima_ 2011.01.01. 14:17:01

@halihalo: ez az én kérdésem is. ki igért neked reálbérnövekedést (ráadásul adórendszeren belül), és hogy sikerül jövőre és utána fix adóalap csökkentés mellett ugyanannyit adózni? vlamit nagyon benéztél szvsz.

és pontosan erről van szó, a média baszik a ténylegesen fontos, emberek százezreit és millióit érintő kérdésekre, mert lusták és buták hozzá, de a hülyeség az megy ezerrel.

írhatnám pl azt, hogy akit érdekel a médiatv, akkor azt mindenki elolvashatja magának, megvannak az interneten és egyéb helyeken az eszközök hozzá, akit érdekel, az megtalálhatja.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.01. 14:17:16

@török gábor:
Biztos a kétharmad miatt tolódott el az arány.
Az egész népességben is többségben vannak az idősebbek - gondolom.
És nem lehet minden fiatal fixált antikomcsi, mert van, akit a világi hívságok jobban érdekelnek. Legalábbis, gondolom...

porfelhő 2011.01.01. 14:19:00

@Megfigyelo:
Úgy bizogy. nagyon sokan keresnek ebben az országban 293.000,-Ftnál kevesebbet. Az egykulcsos adó egy szemfényvesztés. A keresetek kompenzálásából, a halvány igéretből meglátjuk mi lesz.

dibbler 2011.01.01. 14:20:07

Nem eleg csak a "dinamikus, fiatalok nyelvet beszelo", stb uj ember.

Ma csak a gazdasagi boldogulast hirdeto polgari-szeru ideologiak adhatoak el a tomegeknek.

Szerintem a Fideszen belulrol fog jonni az uj ember, uj csapat - latvanyos lesz.

A mai Fidesz-elit "nem epito" tipusu emberekbol all. Hogyan lesz ebbol csapat, az meg nem lathato.

Megfigyelo 2011.01.01. 14:20:52

@heima_: A Magyar Közlönyt nem lesem, tudtam, hogy ilyen igéret van, de nem hangzott igazán meggyőzően. Hogy mi lesz egy év múlva, azt talán hagyjuk, addig még ki fog derülni egy-két malőr, és akkor esetleg szép csendben marad a mai szuperbruttó. (Előszőr azt igérték, hogy már most megszűnik...) Reálbérben meg majdnem mindenki bukni fog, mert az inflációt semmi sem ellentételezi. (Kivéve persze a felső egy - talán két - decilist, akiknek nagyot fog csökkenni az adója.)

Balt 2011.01.01. 14:20:59

@nyünyüge: "Akkor viszont nem tudom, meddig lehet még "rendszerváltóbbnak" tartani a fideszt az mszp-nél."

Baromi egyszerű a képlet: az MSZP deklaráltan jogfolytonos utódpártja az MSZMP-nek (és jogelődeinek), még akkor is, ha ezt "csak" olyan praktikus okok igazolták, mint a pártvagyon, beágyazottság, (újra hitet tévő) tagság.

jjulie 2011.01.01. 14:21:17

@Megfigyelo:

csak arra akartam utalni, hogy sokkal több alkotórészű kétes értékű és fogyaszthatóságú turmixról van szó

Balt 2011.01.01. 14:21:50

@Balt: Ja, meg az Internacionálé - pl. Bajnai kijelölésekor. :)

Balt 2011.01.01. 14:23:25

@Balt: Jesó raz: Ja, meg az Internacionálé - legutóbb pl. bő egy éve, Bajnai kijelölésekor. (Elvtársazás volt egy éven belül is, ha jól rémlik... :))

Diocles 2011.01.01. 14:24:11

@török gábor:

Bocsánat, de elolvasta Ön a median számait is?
Most nem a cikizés miatt, de szerintem ez pont nem támasztja alá Önt, nézze csak meg a huszonévesekre vonatkozó adatokat, ahol: Fidesz: 56%, MSZP:10%, Jobbik: 23%, LMP: 8%.

Az MSZP-t kivéve (ahol 10%) nincs nagy eltérés a teljes népesség körében mért adattal, a Fidesz aligha lehet elégedetlen a huszonéves fiatalok körében akkor mért 56%-os arányával, messze meghaladja a Jobbik (23) és az LMP (8) mért adatait.
A "fiatalos" LMP meg arányaiban éppen az ötvenes korosztályban a legnépszerűbb.

A Jobbik esetében valóban látványos az akkori "fiatalossága", de arról messze nincs szó, h elvitték volna a fiatalokat a Fidesztől.

MEDVE1978 2011.01.01. 14:24:16

Sajnos egyre rosszabb a helyzet, holott az ember már lassan 4-5 éve úgy gondolja, hogy nem romolhat.
Az ország versenyképessége mélyen a szarban van, gazdaságilag egyre inkább lemaradunk mindenkitől. A politikai elit gyors spirálban süllyed lefelé, amit valaha erkölcsként felfogtunk, egyre inkább kifelé szivárog a rendszerből. A helyére már ciklusok óta is egyre képmutatóbb, felelőtlen, másra mutogató politikusokat kapunk.

Gazdaságilag most ott tartunk, hogy az ország miniszterelnöke elhitte egy - a közgazdász szakma döntő része által szimplán hülyének nézett - vizionőr elképzeléseit, csak azért mert a víziói tetszettek. Csak azért mondok náci hasonlatot, mert demokráciában hasonló példát nem ismerek, olyan, mint Hitler és Herbert Göring vagy Albert Speer viszonya. Göring elhitette Hitlerrel, hogy a Luftwaffe mindenre képes, majd szépen elvesztette a háborút.

Most a rettegés és az öncenzúra irányít - a FIDESZ közeli vezetőknél is. Egy a tábor, egy a zászló. Különvélemény nincsen, akkor sem, ha a szakadék felé megyünk. Aki kilóg, az ellenségünk és elpusztítjuk - az éppen rendelkezésre álló eszközökkel. Ha valamilyen módon a köz alkalmazásában áll, akkor kirúgjuk, ha viszonylag független, akkor a baráti média szájára adva próbáljuk meg kinyírni.

A FIDESZ-t áthatják a néhai Wermer András filozófiája, miszerint lépni és lépésed mellett kitartani fontosabb, mint az, hogy merre lépsz.
Sajnos az útjelző táblákat és a sorompókat a kormány már kiverette, a neki pánikolónak tűnő civileket elüti, így a szakadék se fog feltűnni, ha jön.

AnnaKarenina 2011.01.01. 14:24:33

Ha már írt volna erről valaki, bocs. Nem vagyok arról meggyőződve, hogy a 21 év tapasztalatai alapján az emberek többsége karizmatikus vezetőre vágyódik. Vannak idők, amikor a karizmatikus vezetők szerencsésen "egybeesnek" a kor követelményeivel, vannak idők, amikor a mindenáron nyomot hagyni akarás dominál. Kíváncsi lennék egy jó széleskörű felmérésre, amelyből esetleg még az is kiderülhetne, hogy megelégednénk olyan uncsi szakemberekekel, mint a Bajnay-Oszkó páros, vagy hasonló társaik.

Balt 2011.01.01. 14:25:21

@Balt: (Pardon, eléggé lassúcska a fórummotor.)

porfelhő 2011.01.01. 14:25:43

Úgy látom, ma ezek a "fiúk" teljes szövegértelmezési problémával küzdenek! és még Ők mondják, hogy nem tudok, tartalmas kommentet irni. hm. bocsánat.:) tök jó. a TG. nem győzi Őket helyreigazitani.:)

S.Clegane 2011.01.01. 14:25:44

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz de lenne egy kérdésem Török Gáborhoz.

Ez a blog amin most társalgunk, szerkesztett üzleti célú blog, vagy normál blog. (Ugye a médiaszabályozás kapcsán fontos mintha 2 típusú blog lenne a mandínert pl külön megemlítették hogy az nem üzleti célú így nem esik a tv hatálya alá) Sajnos nem pontosan tudom a kategóriákat de az világos hogy 2 típusú blog van egy amire vonatkoznak (majd) a szabályok és egy másik kör amire nem.

AnnaKarenina 2011.01.01. 14:26:26

@AnnaKarenina: Az éjszaka nyomai. szakemberekkel

halihalo 2011.01.01. 14:26:58

@heima_: Egy szóval nem mondtam, hogy NEKEM ígért valaki is reálbér-növekedést, nem is számítottam rá. Azt mondtam, hogy a fidesz-propaganda azt mondja, hogy a nagycsaládosokat támogatják. (Ezt azért mondja a fidesz, nem? Vagy ezt is benéztem?) Csak azt nem tették hozzá, hogy azokat a nagycsaládosokat, akik legalább havi 5-600,000 felett keresnek. Ezekből pedig nincs sok. Én korábban is tisztában voltam azzal, hogy nekem ez a rendszer nem lesz jó, akárhány gyerekem is van, mert elemi logika, de mivel a fideszre szavazók 90 százalékának vagy nincs is, vagy csak egy, esetleg két gyereke van, elhiszik, amit a nagyvezér mond.
Ha arra céloztál, hogy amit most leírtam, azt miért nem mondja a sajtó, akkor egyetértünk. Tényleg, miért nem?? Valószínűleg azért, mert nekik sincs gyerekük, és eszükbe sem jut. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete meg a fidesz zsebszervezete, attól pedig nem lehet ezt elvárni.

jjulie 2011.01.01. 14:29:20

@Balt:

akkor hogy lehet tele oligarchákkal, offshore lovagokkal, és hogy lehet bankárkormánya?

ezek mszmp ismérvek és örökségek?

hány százalék komcsikomponens kell ahhoz, hogy az egész komcsivá nyilvánítható legyen?

heima_ 2011.01.01. 14:29:46

@Megfigyelo: a szuperbruttó kivezetése 2012 és 2013 években az szja törvényben rögzítve van, Országgyűlés által megszavazva. az idei kompenzáció a közszolgálknak is ott van a kormányrendeletben. nem gyurcsányi sokpontos bejelentésekről meg 5éves adócsökkentési tervről beszélünk.

a családi adóalap kedvezmény miatt jelentős rétegeknél lesz érezhető reáljövedelem növekedés (a megoszthatóság miatt). pont azoknál, ahol ez indokolható is. (gyereket nevelő munkavállalók)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.01.01. 14:29:53

A fidesz erodálódásának legfőbb oka az lesz, hogy iszonyú igénytelen.

Művelt embernek lassan felvállalhatatlan az, amit csinálnak, hogy nem tudják leírni a Himnusz első két sorát, hogy egy általuk készített angol fordítás nem azt jelenti, amit a szöveg, hogy a nyelvvédelem közben egyszerűen nem tudnak magyarul.
Ez súlyosabb, mint a demokráciadeficit, amit elnéz egy Magyarországon konzervatív ember.
De az bazeg, hogy a prosztóságot, nyelvi dilettanciát is állami szintre emelik, az fájdalmas annak, aki egy kicsit is igényes önmagára.

Szóval sokmindenkivel lehet azonosulni, ám az intellektuális nímandokkal nem.

Persze az is lehet, hogy tévedek, és a fideszesek lehúzzák az egész ország színvonalát a saját szintjükre.
Ennek is meg van az esélye, különösen látva az oktatásügyi elképzeléseiket.

Kelecse 2011.01.01. 14:31:49

@MEDVE1978: Min Dőry báró a Különös házasságban: Aki akadályoz a céljaimban, lelövöm!

halihalo 2011.01.01. 14:34:12

@heima_: "a családi adóalap kedvezmény miatt jelentős rétegeknél lesz érezhető reáljövedelem növekedés (a megoszthatóság miatt). pont azoknál, ahol ez indokolható is. (gyereket nevelő munkavállalók) "

Olvasd el, amit fentebb írtam erről. Az esetek nagy részében nem igaz!

Megfigyelo 2011.01.01. 14:34:16

@török gábor: Az MSZP-ben meg van egy csomó baloldali rendszerváltó - más baloldli párt nem lévén, kényszerű együtélésben utódpárti figurákkal Ez utóbbiak viszont lassan kihalnak, a fiatalok már egyszerűen szocialisták.

1,414 2011.01.01. 14:35:14

@török gábor: Ha az elmúlt 20 év felülírásának kísérlete olyan alkotmányos alapjogok kikezdésével kezdődik mint a magántulajdonhoz való jog, a jogbiztonság vagy a szólásszabadság, és olyan hatalmi ellensúlyok ellehetetlenítésével folytatódik mint az Alkotmánybíróság, ÁSZ, Költségvetési Tanács, akkor az MSZP-n kívül bennmaradt egyetlen rendszerváltó párt "súlya, ereje" az antikommunisták szemében nyilvánvalóan csökken. Túl sok embert érint ez a látszólagos alternatíva-nélküliség ahhoz, hogy unalmasnak lehetne nevezni ezt az időszakot (és még gyűlölködni sem kell hozzá). Ha úgy tetszik, ez az időszak a politikai elemzők aranykora. Valóban van az írásban cassandrai jelleg, ami miatt talán nem véletlenül kelt az új év első napjára. (A blog írója mindenesetre új évet kezdett.)
A repedésekről annyit, hogy már most vannak látható jelei (pénzbírság a manyup. törvényre nem szavazóknak, Navracsics-Orbán konfliktus). Erőteljesen folyik a beton beöntése minden egyes hajszálrepedésbe, nehogy egy kisebb rengés összedöntse az ambíciókat. Az így összetartott konglomerátumban nehéz elképzelni, hogy új politikai erő meg tudna jelenni, pedig én is innen várnám. (De miért is lenne egy pártvezetés demokratikusabb mint az általa elkészített tervek az ország irányítására?) Ha a repedésekbe nem beton kerülne, hanem új, korszerű gondolatokkal hoznák létre a rengésállóságot, akkor egy erősebb lökéshullám ellen is fel lennénk vértezve.
Mindez a hozzáállás azért furcsa, mert valamennyi műszer jelzi ezt a lehetőséget (a létminimumon vagy az alatt élők arányának növekedése, a romakérdés megoldatlansága, a legalacsonyabb foglalkoztatottság az EU-ban, stb.) Az új elv, miszerint a beton erősségét kisebb robbantásokkal már most tegyük próbára (társadalmi igazságtalanság az új adórendszerben, vegyünk el 600000 tartóoszlopot az egyébként kevés oszlopból az új adórendszerben) odavezethetnek, hogy nem is kell egy egész kontinenst érintő földrengés a rendszer összeomlásához.
A beton márpedig beton, még akkor is, ha korszerűbb technikával készül mint a 70-es években.

MEDVE1978 2011.01.01. 14:36:15

Egyébként nagyon vicces látni, ahogy Török Gábor is eljutott a messiásvárásig:

"Akik azonban emlékeznek még mondjuk az 1998-as Orbán Viktorra, sejthetik, hogy milyen veszélyt jelentene ma a kormányfő számára, ha megjelenne egy, a fiatalok százezrei által kedvelt, az ő nyelvüket beszélő, dinamikus, bátor és szabadon gondolkodó politikus, akivel akár újra is játszhatnák a Horn-Orbán vitát…"

Ki kell, hogy szakítsalak mézédes álmaidból Gábor egy torz bibliai párhuzammal. A messiás nem jön, két okból egyszerre:
1. Van Heródesünk, aki megfojtatja az egy év alatti gyermekeket. Orbán Viktornak és egy tábor egy a zászlónak hívják. Ha jobboldalon jönne a messiás, akkor ő folytatná meg vagy alakítaná udvarhű szolgálóvá. A másik oldalról meg ugye ott vannak a főpapok, akik bár hatalmuk meghalványult, még mindig erősek (MSZP). HA ott jönne a messiás, akkor ők fojtanák meg vagy tennék főpappá.
2. Az egész politikai elit kontraszelektált. EZ a FIDESZ-el csak fokozódni fog. Ki akar majd politikus lenni, ha az gyakorlatilag minimálisan engedi majd csak meg, hogy személyiséged legyen, a fő dolgot a parlamentben a gombok nyomogatása és a király által kiadott utasítás követése lesz. Persze szolgálataidért búsás jutalmat kapsz, de cserébe rajtad érzed majd a nép megvetését, illetve azt a nézetet, hogy nem vagy más csak egy politikai bábu és nem szakmai okból vagy saját erőből, hanem megfelelési vágyból érvényesültél.

NEmrég olvastam egy felmérést. A magyar politikusok döntő része szakmai vezetőnek tartja magát és nem politikainak. Nem bevallottan, de ez arra utal, hogy ezt a jelzőt dehonesztálónak tartja. Ez nem véletlen, hiszen ma a politikus egy lenézett állatfajta.

A messiás csak kívülről jöhet(ne). Egy irtózatosan gazdag, self made man. Erre már sokszor volt keleten példa.

Kalmár 2011.01.01. 14:36:17

@jjulie: Nehéz kérdés.
Nekünk a szocializmusban igazán rémes volt.
Kulák és katonatiszt nagyszülők.
Értelmiségi szülők stb. Figyelő besúgók, jelentések. Tönkretett másik nagyszülő 56 -ért. Amerikába menekült rokonság.
Ez mind megvolt.
Nekem egy percig sem kérdés kik a komcsik utódai.
A múltjuk, a jelenük, a módszereik nem változnak.
Akármi történhet. Lehet, hogy elfordulunk a Fidesztől egyszer valamiért.
De soha semmilyen körülmények között nem szavazok a szocikra.
Úgy nevelem a gyerekeimet, hogy tudja kik ők és miért nem változhat ez meg.
Nem kértek bocsánatot az ellenünk (a nemzet ellen) elkövetett bűnökért, hanem köpönyegforgató módon élére állva és félre vive a rendszerváltást újra ők kerültek fölülre.
Most ismét csődbe vittek minket kifosztva újra az országot.
Kicsit zabos vagyok rájuk.
Nem baj ha nem érted miért.
Ezért vagyunk mások, máshogy éltük meg a múltat, mást látunk a jelenben, mást várunk a jövőtől.

Kelecse 2011.01.01. 14:36:32

@heima_: Te még nem láttál arra példát, hogy egy elfogadott adótörvényt megváltoztatnak? És ez vonatkozik a nyugdíjra is. Szerintem a politikusokra vagy a bankokra bízni a megtakarításomat: EGYKUTYA!

heima_ 2011.01.01. 14:37:50

@halihalo: a Fidesz törzsbázisa az adófizető, munkavállaló/vállalkozó gyereket nevelő aktív rétegek. csináltak is egy olyan szja rendszert, ami őket támogatja. senki nem mondta, hitte stb hogy a megélhetési gyerekpotyogtatás lesz támogatva.

az a szoci módszer, lett is dupla családi pótlék meg adómentes minimálbér, átlagbértől felfelé agyonadóztatott "közép"osztály.

önmagában persze egyik se rossz vagy jó, el lehet dönteni, hogy a nemzeti felemelkedéshez a nyugdíjasok&segélyesek vagy a munkát vállaló/adó értékteremtő rétegek előnyben részesítése segíti.

Megfigyelo 2011.01.01. 14:38:07

@halihalo: Ez a szókaocsolat foglalt, ilyet nem mondtam. Bár Konrád György legutólsó Die Welt-beli interjújában már explicite "a korai N-S rendszerhez" hasonlította a médiatörvénnyel előállt magyar helyzetet.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.01.01. 14:38:31

"ha lett volna „egyik sem” rubrika a szavazólapokon, talán az is átlépte volna a parlamenti küszöböt."

Szerintem a kétharmada is meglett volna.

Balt 2011.01.01. 14:39:51

@Diocles: Ez érdekes. Mondjuk azt el tudom képzelni, hogy pl. a magánnyugdíj-hisztéria lemorzsolt 30 alatti szavazókat, és ez valós (kommunikációs) hiba. Egy jó elemzés az amúgy általában mnyp-párti (Nobilis égisze alá tartozó!*) Portfólióról:

portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/a_penztartagok_nem_valaszthatnak_vissza_kell_lepniuk.142876.html

* Azt mondjuk tényleg nem értem, hogy lehet "kultúrkampról" beszélni, ha a "média-holdudvarba" tartozó források véleménye is eléggé széttart lényegi kérdésekben...

littlered 2011.01.01. 14:39:59

Várom azt a fiatal politikust.
Akkoriban, 18 évesen, életem első szavazására készülve, úgy üvöltettem a Listen to your heart-ot a szobámban nyitott ablaknál, hogy mindenki hallja.
Ma meg...

ssi 2011.01.01. 14:40:23

@halihalo:
- "NINCS IGÉNY ma ebben az országban olyan politikusokra"
- hiányérzet van, konkrétan definiált igény nincs
- erről jut eszembe: ha sokan művelnek egy műfajt (profik - amatőrök - laikusok), emelkedhet a színvonal - ha sok választó akar majd érteni, gondolkodni, igényelni ....

@simonmondja.:
- sok vicc lesz a médiatörvényről?
- Tilos Rádió 01.01. előtti bűne, jogos a 01.01. utáni törvény alapján? ha most mindent följelentének, ami napjainkban hasonló kategória, hirtelen hány ezer ügy lenne a NMHH előtt?

@S.Clegane:
- a mostani kormány újszerű programja, s a múltból már részben ismert stílusa nagyon egyedi, s mind a 2 jellemzője külön és együtt is ciki és nem akart, nem vállalható lehet akár
- az LMP és Jobbik tapasztalata kapcsán már eleve óvatosabb lesz a választó az új pártokat tekintve
- a régi, de már ismert és kisebbik rossz lehet a menekülési út
- ha a voksolók érthetően követelnek, elegendő-e, hogy valamelyik párt ennek megfelelően megújuljon, vagy egy új ennek megfelelően alakuljon?

@nyünyüge:
- a valami új, az egészen más, a pont ellenkezője az előzőnek - önmagában kevés
- a szakmaiságot pont az alapvetően a jövőre tekintés adná, hogy 1. elemeznek: előny-hátránykeresés 2. jobbítás célja, lehetőségei, következményei (hatástanulmányok nélkül kockázatos az ötletelés) - "az előkészületeknél megspórolt idő a kivitelezésnél hatványozottan visszaüthet" (bocsi, nem ugrik be, kit is idéztem)

@bariga:
visszatérve egy korábbi, nekem írt kommentedre: kb. egyet értek veled :-))
- a részben kimondott cél: külföldi helyett magyar tulajdonú cégek, pénzintézetek sokasága itthon
- ki nem mondott cél: kormányközeli tulajdonosok, de külföldi kapcsolataik, terjeszkedési lehetőségeik biztosítása miatt nem összeveszni most az idegen tőkével
- azt kérded: honnan lenne erre meg az a sok pénz, bár nem csak pénz kérdése, de amúgy a cél is eleve torz

@heima_:
"közszférában ne bukjon senki"
- vagyis a közszférában senkinek nem fog csökkenni a nettója, de lesznek olyanok, akiknek pl. 40%-kal nő?
- állami-önkormányzati állások közt van-e olyan, ami nem a közszférához tartozik?
- a magánszféránál csak a min.bér. minimum állami meghatározása lehet, s azért emeleték most, hogy a nettó ne csökkenjen

porfelhő 2011.01.01. 14:42:14

A következő választásokig még van idő. az ellenzéki pártok megerősödésének lehetősége adott, csak ki kellene használni a politika adta lehetőségeket. Visszaköszön a mult, megy a két nagy párt, a kormánypárt- és az Mszp. közötti egymásra mutogatás. politikai vádaskodás. a két nagy párt közötti párharc a jövőben is folytatódni fog.
Igen! az Mszp.- jól ismert ellenfele a Fidesznek, egyetlen nagy párt, amely váltópártja tud lenni a kormánypártnak.
Igen. teljesen új párt létrejötte megrengethetné a fideszt, kérdés vannak-e még hiteles politikusok, melyek tudnának egy új, igazi politikailag "ütőképes" pártot alapitani. mely a jelenlegi két nagy párt igazi ellenfele lenne.

rasztaszív 2011.01.01. 14:42:28

szerintem lenne megoldás.
népszavazással kell a pártelitre kényszeríteni a következőket:

- 1 %-os parlamenti bejutási küszöb
- a pártok a párttagdíjakon túl szigorú elszámolás mellett CSAK a választók által az adójukból felajánlott 1 %-okból gazdálkodhassanak
- évenkénti választások

így egy mostani parlamenti ciklus ideje alatt letisztulna a közélet.

Kelecse 2011.01.01. 14:42:34

@kolbászoszsömle: Aki az élen jár, még Alkotmányba is akarja foglalni a magyar nyelv védelmét. Csak a buta ember veszi körbe magát még nála is butábbakkal. A kommunikációs hivatalvezetőt már kimentették máskor is, most is megteszik, ha egyáltalán reagálnak a mai cikis helyzetre. A séta meg kifejezetten jó volt, mert így senki nem a szövegre figyelt. S milyen szerencsések is voltak. Már az "összefogás" szótól is feláll a hátamon a pihe.

halihalo 2011.01.01. 14:43:27

@heima_: "senki nem mondta, hitte stb hogy a megélhetési gyerekpotyogtatás lesz támogatva"

Azt hiszem, ezek után nincs miről beszélnünk... Gusztustalan vagy.

Megfigyelo 2011.01.01. 14:43:30

@halihalo: Ja. Nemrég olvastam egy felmérésről,amelyből az derült ki, hogy a magyar lakosság mentalitása meglepő módon inkább a keleti kereszténység országainak mentalitására hasonlít, mintsem a nyugateurópaira...

jjulie 2011.01.01. 14:44:29

@Balt:

a nobilis kommunista, vagy orbánpárti?

Kalmár 2011.01.01. 14:45:26

@rasztaszív: Kihagytad a világbékét......

2011.01.01. 14:45:46

@dibbler: örülök, hogy más isi így látja. Én beleláttam picit a szocipártba, vannak ott csoporttársaim. Sivárság...és le van már mindenki mindenkinek kötelezve. Na nem mintha a fidesznél nem ez lenne, de náluk áll a zászló. És a fideszben lesz/van túlkínálat politikai komisszárokból, akik hatalmat akarnak. Vona Gábor nem az első és nem is az utolsó, aki tanult a - putyinizálódó - Vityánktól, lesznek követői.

Egyébként engem mindig arra tanítottak, ha valakit jól meg akarsz ismerni (és "le akarsz győzni"), tanuld meg a módszereit és mozgatórugóit, mert a saját fegyverével lehet legyőzni. Jelzem, alapmű lenne nálam, ha politológiát tanítanék az alkalmazott pszichológia és Platón, Seneca, Arisztotelész, Talleyrand, Voltaire, Goethe művei, az Ótestamentum s Madách Az ember tragédiája. Nem kellene több alapozásnak, s utána jöhetne Max Weber, Malinowsky és Kelsen.

Na majd számlázok a fidesznek, ha ellopja az ötleteimet!!!:)

heima_ 2011.01.01. 14:47:00

@halihalo: adhoc dobálózol számokkal, ettől még nem lesz igazad. ráadásul nem látod át a rendszert.

nem veszed figyelembe a megoszthatóságot (a sokszázezres jövedelemből így lesz két átlagbér), és úgy állítod be, hogy a legtöbb adókedvezményt igénybe venni tudó jár csak jól. Bruttó 490-ig teljes szja mentesség 3 gyerek esetén az brutális reálbérnövekedés akárhogy is nézem.

halihalo 2011.01.01. 14:48:25

@Megfigyelo: Ez teljesen egyértelmű.

Balt 2011.01.01. 14:48:38

@Kalmár: Tökéletesen egyetértek, noha az én felmenőim közt nem volt kulák vagy katona. Egy kiváló cikk erről a 2002-es választások idejéből, tkp. ma is tökéletesen aktuális:
es.hu/2003-01-09_nehany-lehet--nehany-igen-es-nehany-nem--jancso-miklosnak-es-grunwalsky-ferinek

littlered 2011.01.01. 14:48:51

@AnnaKarenina: Jó javaslat, részemről jöhetne.

heima_ 2011.01.01. 14:49:56

@Kelecse: dehogyisnem, írtam is az 5 éves adócsökkentési csodát. de ez nem az mszp és nem fletó.

bóra77 2011.01.01. 14:49:58

@jjulie: szerintem az van, hogy a fiatalok többségének körében (mondjuk 40-ig bezárólag) ciki baloldalinak lenni, pont az mszmp-s örökség miatt. ezért aztán nem feltétlenül azt nézik, hogy mi van (volt), hanem élből elutasítanak.

mennyivel trendibb beállni a jobboldali-polgári, keresztény-konzervatív sorba, mennyivel "menőbb" azonosulni ezzel az értékrenddel (?), mintsem a baloldail "komcsikkal".
és persze van még a családi hagyomány, örökség. egy budai "úri" családról nehezen tudom elképzelni, hogy pl. mszp-re szavaz valaha is.

anno még az szdsz tudott bevonzani fiatalokat (is) a középen és/vagy kicsit balra állokból (? ezt nem tudom), akiknek tetszett maga az eszmerendszer és/vagy a liberális értékrend (értsd: kulturális liberalizmus). Sajnos mostanra egyrészt a liberális szó szitokszóvá vált, másrészt hozzácsapódott az is, hogy liberális beállítottságú párt nem lehet más, mint zsidók tömkelege. Valaki alapból elutasítja ezt.
(Szerencsétlen LMP nem bír hova menekülni, hogy egyik olyan sapkát se húzzák rá, amely nem kívánatos, elhasznált, pejoratívvá vált.)

Személy szerint én utálom, ha rám akarnak erőltetni bármit, így pl. a keresztény-konzervatív akártmit, sokkal jobban fogom ezt utálni annál, mint pl. a baloldaliságot, vagy akár az mszp-t.
A keresztény-konzervatív páros számomra azt fejezi ki, hogy jobbak vagyunk, magasabban állunk, mindenki felett állunk, és mindenkit lenézünk, aki nem az vagy nem a mi köreinkből való. Az én értelmezésemben ez: bökhendi, bigott és álszent.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.01.01. 14:50:18

@Megfigyelo: ez együttjárás, a kereszténységhez semmi köze.

Tőlünk nyugatra lehetett tervezni, akár ötven-hatvan évre előre.

Itt nem. Még húszra sem.
Ezt bizonyítja a mostani kormány is: ha van pénzed, földed, bármid, akkor el fogják venni, és még ideológiát is gyártanak hozzá.

heima_ 2011.01.01. 14:50:31

@halihalo: te meg a vitaképesség csúcsa :D

rasztaszív 2011.01.01. 14:50:34

@Kalmár:

irritál a dolog?
vajon miért?:)

halihalo 2011.01.01. 14:51:18

@heima_: Figyelembe vettem, te nem veszed figyelembe, hogy 2010-ben is van gyerek-kedvezmény, és emiatt nem emelkedik a mondott értékben a nettó.
De gondolom egy megélhetési gyerekpotyogtatónál te jobban tudod ezt.
Az ilyen mentalitás miatt is fogok mindent megtenni, hogy a gyerekeim ne itt éljenek felnőttkorukban.

Megfigyelo 2011.01.01. 14:51:35

@heima_: Aztán majd, ha úgy adódik - és miért ne adódnék úgy -, egy salátatörvény 42-ik pontjaként megszavazzák, hogy mégsem vezetik ki a szuperbruttót,, mint ahogy az év végén egy salátatörvénybe rejtve megszavazták a 0.5%-os járulék-emelést... (Már idénre is be volt igérve a szuperbruttó eltörlése...) Jövőre ilyenkor elhiszem a 2012-re vonatkozó részt, két év múlva a következő évre szólót. Bár akkor sem fenntartás nélkül: ez a kormány már vezetett be visszamenőleges adót...

bóra77 2011.01.01. 14:51:38

@bóra77: pökhendi, és az első legyen mondjuk 42 éves korig:)

Kelecse 2011.01.01. 14:52:15

@heima_: Ja! Mert ők mások! Aztán felébredsz Te is...

nyünyüge 2011.01.01. 14:53:12

@Balt:

Elvtársazástól meg Internacionálé énekléstől lesz valaki kommunista? Ne vicceljünk már!?!

Az utódpártas érved erősebb, ezért is írtam azt, hogy nem sok híjja volt, hogy a Fidesz prominensei az egykori Mszmp-ben pozícióba kerüljenek - és akkor ugye más volna a képlet.

heima_ 2011.01.01. 14:54:36

@manyike: ott a kormányrendelet, benne van minden. a szja tv természetesen ettől függetlenül vontakozik mindenkire, a családos közszolgák természetesen jobban járnak a gyermekteleneknél (anyagilag is:))

közvetlenül a minimálbért tudják befolyásolni persze, én is írtam, hogy nem tud a kormány direkt hatni a magánszféra béremelésére. a minimálbér emelés viszont közvetett hatásként húzza magával a többi bérszintet is + oét ajánlás. ennyi az eszköztár.

2011.01.01. 14:55:29

@MEDVE1978: szerintem nem a messiást várja. Tejesen józanul mérte fel, hogy azon az oldalon nagy feszültségek várhatóak, hisz elvileg 9 emberen múlik a 2/3-d. És vannak már félreállított és sértett emberek s nem tudom mennyien, de vannak önjelölt messiások. A szocipártban meg Gyurcsány, mint az ősrobbanás várja a hadba hívását és szerintem nagyon csalódott, hogy a kutya se kíváncsi rá arról az oldalról sem. Na most, ebben a vákuumban nagy a valószínűsége, hogy lesz olyan önjelölt, aki nem Lendvai Ildi nénitől kérdezi meg, hogy lehet-e bajsza és nem fog Jackót táncolni, mert a PR-os asszonta, szóval természetszerű és épp ideje, hogy egy hiányt (=megváltót) teljesíteni fog. Hogy kalandor lesz-e vagy lesz mögötte tartalom, max. ez a kérdés, lényeg, pénze legyen, legyen fiatalabb a már nagyon csúnyán barázdált (és ezért eltorzult, bocs Vitya, ha olvasod, de szerezz be egy arcmasszőrt) Viktornál, jó ha nem 1.60, hanem magasabb és pasi. Bár meglepetés lenne, ha nő, de akkor egy Schmidt Mari ésszel és fellépéssel megáldottnak kell legyen.

Jaj de izgi, politikai profilalkotás...:) Ezt tanítják valahol? Megyek oda!:D

heima_ 2011.01.01. 14:57:37

@Kelecse: igen, ez bizalmi kérdés. én még nem láttam Fidesz által beterjesztett és elfogadott adótörvényt rövid időn belül kukázni. persze benne van a lehetőség, de mivel (még) nem vagyok jólképzett kiábrándult, nincs igényem az alaptalan összemosásra.

2011.01.01. 14:58:10

@bóra77: egyetértek. OLyan 32-38 éves lehet majd. És nem pl. Nagy Sándor meg Vitányi Iván unokaöccse. Ez nem lesz jó antré neki.

Balt 2011.01.01. 15:00:07

@nyünyüge: Persze, az Internacionálé meg az elvtársazás csak külsőség, meg a büszkén vállalt múlt felmutatása. :)

Megfigyelo 2011.01.01. 15:01:16

@Zsoo: A Jobbikot egyértelmúen a Fidesz radikális szatelit-pártjának alapították, Vona Orbán közeli polgári körös partnere volt. Ezáltal a Fidesz a retorikájában jobban be tudott húzódni középre. (Aztán egy kicsit elszabadult a palackból kieresztett szellem...)

Az LMP megalapítása egyértelműen az MSZP érdekeivel szemben történt. Nagyon tartják magukat a pletykák, hogy sok helyen a Fidesztől kaptak kopogtatókat, enélkül el sem tudtak volna indulni a tavaszi választásokon.

nyünyüge 2011.01.01. 15:01:44

@Balt:

Fábry hallgasson, De qrvára nagyon.

Aki esze, műveltsége, neveltetése, stb. ellenére szó szerint lement kutyába Gyurcsány démonizálása és az ország hiszterizálásása érdekében, most mit csodálkozik?

Hogy más is használ ilyen eszközöket? Ugyan már!

jjulie 2011.01.01. 15:01:46

@bóra77:

az orbán nagyjából 10 év szédelgés után a kilencvenes évek közepére felismerte, hogy annyi itt a politikai újszülött, hogy nem kell semmi újat feltalálnia, a régi készleteket elég leporolni, és teríteni

az eredmény őt igazolja - a hatalommegszerzést tekintve

mrs. white 2011.01.01. 15:01:51

@heima_: Sokan szavazták azért a fideszre amit mondasz. Egy gond van vele. Annyi pénz azért nincs a gazdaságban, hogy a munkavállalóknak is kedvezzek és az inaktív rétegeknek is. Jelenleg ez megy. Szerintem a kérdés eldőlt. A szoci módszer nem működik de ha nem történik változás ez sem fog és ehez nagyon nagy gazdaságfilozófusnak sem kell lenni hogy megértse és lássa az ember. Ezen az sem segít ha ötvenezerszer elmondják, hogy már pedig fog.

Megfigyelo 2011.01.01. 15:02:11

@Zsoo: A Jobbikot egyértelmúen a Fidesz radikális szatelit-pártjának alapították, Vona Orbán közeli polgári körös partnere volt. Ezáltal a Fidesz a retorikájában jobban be tudott húzódni középre. (Aztán egy kicsit elszabadult a palackból kieresztett szellem...)

Az LMP megalapítása egyértelműen az MSZP érdekeivel szemben történt. Nagyon tartják magukat a pletykák, hogy sok helyen a Fidesztől kaptak kopogtatókat, enélkül el sem tudtak volna indulni a tavaszi választásokon.

nyünyüge 2011.01.01. 15:03:08

@Balt:

Fábry hallgasson, De qrvára nagyon.

Aki esze, műveltsége, neveltetése, stb. ellenére szó szerint lement kutyába Gyurcsány démonizálása és az ország hiszterizálásása érdekében, most mit csodálkozik?

Hogy más is használ ilyen eszközöket? Ugyan már!

mrs. white 2011.01.01. 15:03:50

@heima_: Sokan szavazták azért a fideszre amit mondasz. Egy gond van vele. Annyi pénz azért nincs a gazdaságban, hogy a munkavállalóknak is kedvezzek és az inaktív rétegeknek is. Jelenleg ez megy. Szerintem a kérdés eldőlt. A szoci módszer nem működik de ha nem történik változás ez sem fog és ehez nagyon nagy gazdaságfilozófusnak sem kell lenni hogy megértse és lássa az ember. Ezen az sem segít ha ötvenezerszer elmondják, hogy már pedig fog.

AnnaKarenina 2011.01.01. 15:04:51

Javaslat az alkotmányba: Konkrét, minden fő területre kiterjedő program nélkül ne indulhasson párt a választásokon. 1 év próbaidő, ha nem a meghirdetett program alapján tevékenykednek, automatikusan illegitimmé válik a kormányzóerő, új választásokat kell kiírni. :)

Megfigyelo 2011.01.01. 15:05:54

@Zsoo: A Jobbikot egyértelmúen a Fidesz radikális szatelit-pártjának alapították, Vona Orbán közeli polgári körös partnere volt. Ezáltal a Fidesz a retorikájában jobban be tudott húzódni középre. (Aztán egy kicsit elszabadult a palackból kieresztett szellem...)

Az LMP megalapítása egyértelműen az MSZP érdekeivel szemben történt. Nagyon tartják magukat a pletykák, hogy sok helyen a Fidesztől kaptak kopogtatókat, enélkül el sem tudtak volna indulni a tavaszi választásokon. (Ugyanez érvényes a főpolgármester-jelölésre.)

jjulie 2011.01.01. 15:06:44

@Balt:

mi a szarért kerülgeted, az a kommunista, akire te azt mondod

nem kéne itt évtizedekig vitatkozni

Megfigyelo 2011.01.01. 15:08:48

@Megfigyelo: Elnézést, amikor először küldtem el, hibajelzést kaptam...

S.Clegane 2011.01.01. 15:09:50

@Letícia: " hogy azon az oldalon nagy feszültségek várhatóak, hisz elvileg 9 emberen múlik a 2/3-d."

Török Gábor elég jól el tudná mondani, hogy Magyarországon hány kérdés szabályozásához szükséges a kétharmad.

Azután meg lehet nézni hogy az első évben hányat rendez majd le a Fidesz.

Szóval mire elindul a lemorzsolódás és inog a 2/3-ad addigra már jó része "le lesz rendezve" azok közül a kérdések közül amik igénylik a kétharmadot.

AnnaKarenina 2011.01.01. 15:12:11

@mrs. white: Szerintem nem kedvezni kell egyik rétegnek sem, hanem körbejárni, körbekuncsorogni a világot, hogy befektetéseket, ezzel munkahelyeket tudjanak szerezni az aktívkorú munkanélkülieknek.

2011.01.01. 15:12:29

@nyünyüge: már elvitte neki az etil-alkohol, ami a fejében volt...

heima_ 2011.01.01. 15:13:59

@halihalo:
ad1: a 2010-es családi adókedvezmény csak 3 gyerektől jár
ad2: összege havi 4000 forint
ehhez képest havi félmillióig (megosztva két 250es fizetés) teljesen szja mentes a család. nem tud több adókedvezményt adni az állam, mint amennyit fizetsz, érted. most komolyan akkor miért sír a szád?

@megfigyelő @kelecse: igen, ez bizalmi kérdés. én még nem láttam fidesz által beterjesztett és megszavazott adótv-t rövid időn belül gyökeresen átalakítani. természetesen ettől még lehetséges h megtörténik, de addig nem lesz igényem a kiábrándultak alaptalan összemosására.

Ordnassac 2011.01.01. 15:13:59

@bóra77: "A keresztény-konzervatív páros számomra azt fejezi ki, hogy jobbak vagyunk, magasabban állunk, mindenki felett állunk, és mindenkit lenézünk, aki nem az vagy nem a mi köreinkből való. Az én értelmezésemben ez: bökhendi, bigott és álszent. "

A bigottól eltekintve, ha a keresztény-konzervatívot lecseréled liberálisra, nagyon sokan bólogatni fognak, hogy milyen igaz.

Ez is baromság, az is baromság. Ugyanis nem maga az elv vagy politikai filozófia/ideológia ilyen, hanem azok az emberek, akik névleg ezeket vallják.

Megfigyelo 2011.01.01. 15:14:31

@Balt: A Szocialista Internaconálé minden szocialista és szociáldemokrata pártja énekli az Internacionálét és a legtöbben szokás az elvtársazás (Genosse)... Brüssszelben a szakszervezetek is az Internacionálét énekelve tüntetnek több bérért...

2011.01.01. 15:14:59

@S.Clegane: sajnos, ezt nem mérték fel jól. Elég lesz Hoffmann Rózsát és csapatát lecserélni majd a soros elnökség után, Semjén csak a Pápához mehet panaszra, OV felszalámizza őket is, ha az lesz az érdeke. Sőt már az. Hagyjak az ámokfutását nekik is.

halihalo 2011.01.01. 15:15:29

@AnnaKarenina: És ezzel tennének a legjobbat mindenkinek, de ezzel az a baj, hogy nem kedvez a klientúra kiépítésének, és a "mindenki tőlünk függ" elvének.

álomszép 2011.01.01. 15:15:53

A következő választásokig alakulna egy igazi, hiteles politikusokból álló párt biztosan rájuk szavaznék.
Ja! akik nem a multba tekintenének vissza, hanem előre, és olyan programjuk lenne, ami nem csak a jómóduaknak kedvez.
Megujult arcokkal, igazi reformpolitikát célul tüző politikusokkal.
Nem csak azt hallanám a Gyurcsány, meg az Orbán. gondolom. jó lenne.

S.Clegane 2011.01.01. 15:16:15

@AnnaKarenina: És azt hogy aszerint tevékenykednek-e azt ki fogja elbírálni lesz erre is egy bizottság vagy tisztségviselők akiket a parlament választ vagy esetleg te lennél az önjelölt erre a posztra?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.01. 15:17:25

@panelburzsuj: a lélek- és motivációelemzés terén továbbra is kihívásokkal küzdesz... a kérdések jók... nem kell(ene) őket mindig megválaszolni...

halihalo 2011.01.01. 15:18:07

@Letícia: Orbán közelebb van hoffmannhoz, mint Pokornihoz már jó ideje.

Megfigyelo 2011.01.01. 15:18:57

@heima_: Én viszont még nem láttam Fideszes igéretet teljesülni - legfeljebb az eleve tisztességteleneket, mint az egykulcsos adó, ami a szegények szájából kiveszi a falatot és a gazdagoknak adja, hogy teljen több kaviárra... (Nekem most nagyon csökkenni fog az adóm. és kurvára szégyellem magam emiatt.)

jjulie 2011.01.01. 15:20:22

@álomszép:

a reform szó használata nem javallott, többszörösen, a további álmodozás megengedett

álomszép 2011.01.01. 15:21:17

Nagyon unalmas már állandóan a népakaratra való hivatkozás, a fülkkeforrdalom és a nemzeti egység. szeretnék már valami újat a magyar politikában, ami végre hozna egy kis jobb létet.

heima_ 2011.01.01. 15:21:52

@mrs. white: ez így van. 2005-06-ban is azért volt az MSZP toopn, mert nem csak az inaktívaknak is ment a pénzmag (ez még nem is feltétlenül drága mulatság), hanemz viszonylag értelmes emberekkel is el tudták hitetni, hogy megy a szekér (autópályák, beígért adócsökkentések stb), na ez volt az igazán drága.

ez így nem éri meg, most sem. szerintem nagyon sok inaktív fog kihullani az állami ellátásokból a közeljövőben. és még csak megszorítás ellenes megmozdulásokat sem fog okozni, mert a segélyesen kivül senkinek sem érdeke a segélyfizetés.

AnnaKarenina 2011.01.01. 15:21:54

@S.Clegane: Biztos viccesnek hangzik jelen körülmények között, de miért ne lehetne elképzelni? A választók is igényelhetnek garanciákat, úgy gondolom. A konkrétum az konkrétum, ellenőrizhető (csak egy példa: magán-nyugdíjpénztár védelme - magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása), a felügyeletére pedig lehetne függetlenül választható Házbizottság.

lüke 2011.01.01. 15:24:36

@Megfigyelo:
tehát :minden párt egy tőről fakad
s így jogos az egypártrendszer
BUÉK és jó reggelt!

álomszép 2011.01.01. 15:25:26

@álomszép:
Igen? és miért nem javallott. nem lehetnének ebben az országban igazi reformok? igen. álmodni egy jobb jövőről! megengedett. köszönöm.

mrs. white 2011.01.01. 15:26:35

@Megfigyelo: Teljesen más oroszországban, észtországban magyarországon vagy éppen belgiumban énekelni az internacionalet. Én meg azt nem értem, hogy ezt miért nem értik sokan.

is 2011.01.01. 15:26:35

@jjulie: @mrs. white: @török gábor: itt éppen majdnem mindenkinek igaza van, és a gyökerét az 1980-as években kell keresni. van, aki elhiszi, hogy felnőtt egy új generáció Kádárék után, még az MSZMP-ben, van, aki meg nem. aki elhiszi, az azt mondja, hogy az új generáció csinálja az MSZP-t, és Kádár meg a kommunizmus Thürmernél maradt. aki nem, az így fog meghalni, hogy ezt tagadja.

az én szememben jóval több érv van amellett, hogy az MSZP nem kommunista, de tudom, hogy sokakat 3 könyvtárnyi magyarázat, elemzés, indoklás sem győz meg erről. ez az MSZP keresztje, amíg ezek az 'antikommunisták' ki nem halnak végleg.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.01. 15:26:41

@S.Clegane: Nem tévesztetted el véletlenül az évszámot 50 évvel?

Orbán veszte pont az ilyen választókra alapuló "antikommunista önbizalom" lesz.

heima_ 2011.01.01. 15:28:23

@Megfigyelo: mi ez a propaganda szar? :D

eddig a "szegény" rétegek remekül élősködtek a "gazdagok" brutális adóterhelésén, az eredmény a csődközeli állapot minden szinten.

most talán nem lesz ellenség a szorgalmas, tanult, talpraesett ember, akinek van pofája előre menni és jobban keresni. és ezekből az egyéni teljesítményekből pedig lehet gazdasági növekedés és társadalmi felemelkedés. ami végső soron húzza magával a "szegényeket" is.

az megvan, hogy egy doboz kaviár olcsóbb mint egy doboz cigi?

álomszép 2011.01.01. 15:30:01

@jjulie:
Neked szántam a választ. eltévesztettem. olvasd el. köszönöm.

2011.01.01. 15:30:08

@halihalo: hát pl. erről beszéltem. Vannak azért értelmes emberek is a fideszben!;) Nem biztos, hogy tűrni fogják sokáig a politikai ámokfutást. Lázár is meg-megnyiladozik...Tarlós meg egyenesen dühöng már állítólag, szóval jó lesz Vityának, ha odafigyel.

is 2011.01.01. 15:30:32

@Balt: a jobboldali, konzervatív FIDESZ is útódpártja a liberális, radikális FIDESZnek :-). neki elhiszed a váltást?

heima_ 2011.01.01. 15:31:08

@Megfigyelo: igzából a gyurcsányi módszerrel ellentétben eddig mint jelentősebb bejelentést tett és jogszabály követett. az eszközkezelő az, ami (még) nem teljesült és eszembe jut hirtelen.

Zsoo 2011.01.01. 15:31:18

@Megfigyelo: "A Jobbikot egyértelmúen a Fidesz radikális szatelit-pártjának alapították, Vona Orbán közeli polgári körös partnere volt. Ezáltal a Fidesz a retorikájában jobban be tudott húzódni középre. (Aztán egy kicsit elszabadult a palackból kieresztett szellem...)"

Igen, a fidesz ifi pártja volt, egy médiapárt, de a 2006-os választások után Kovács Dávidot leváltották, teljesen megváltozott a jobbik..

"Az LMP megalapítása egyértelműen az MSZP érdekeivel szemben történt. Nagyon tartják magukat a pletykák, hogy sok helyen a Fidesztől kaptak kopogtatókat, enélkül el sem tudtak volna indulni a tavaszi választásokon."

Az LMP háttere kicsit valóban sejtelmes, mindenesetre szdsz2.

Megfigyelo 2011.01.01. 15:31:24

@kolbászoszsömle: Lehet, hogy összeesés (koincidencia, nyilván ezt nevezed "együttjárásnak") de ne felejtsük el, hogy tőlümk délre és keletre már keleti keresztény népek vannak, és a bizáncias mentalítás részben onnan is jöhet. Pléne, hogy jelentős szerb és román tömegek is magyarosodtak el az elmúlt évszázadokban...

panelburzsuj 2011.01.01. 15:32:44

@Hepci:

De mit ér a legjobb kérdés is - ha nem jön rá válasz? :)

Elspekuláltam például a népesség természetes összetételétől eltérő parlamenti populációt illető gondolataidon. És rögtön fölötlött bennem, hogy nem kell a zulukaffer invázióra várnod, hiszen a parlament korosztályai és nemi arányai köszönő viszonyban sincsenek a magyar társadalommal.

Szóval: lécci máris hangos szóval reklamálni!

Zsoo 2011.01.01. 15:33:14

@Megfigyelo: Főpolgármester jelölés?
Nem értem mire gondolsz, tuti nincs igazad..

jjulie 2011.01.01. 15:33:30

@álomszép:

jogos, és jó nicket választottál hozzá

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.01. 15:34:37

@S.Clegane: S majd jön az új gondolkodás (akár 4 év múlva), és valamilyen választott vagy rehabilitált Alkotmánybíróság az országgyűlést kötelezni fogja az Alkotmányban felhalmozódott elvi és jogi ellentmondások felszámolására.

Tehát szerintem Orbán a kétciklusos alkotmánybetonozással csak saját renoméját vágja gallyra, de hosszabb távon az alkotmány ismét európaivá tételét nem gátolhatja meg.

mrs. white 2011.01.01. 15:34:45

@AnnaKarenina: Sokkal beljebb nem vagy ha megint jön egy cég aki bérmunkában dolgoztat és a profitot kiviszi. Az igazi az lenne ha itthon megtermelt cuuccok itthoni vállalkozóknál itthoni emberek által készülne.

Mivel nem vagyunk a vas és acél országa mégha sokáig ezt is állították, egyetlen olyan termék van amit világszínvonalon is előtudunk állítani. Ez pedig a mezőgazdasági termékek. Ez képzetlen tömegeket is feltud szívni. A másik ilyen képzetleneket felszívó az építőipar. azzal viszont úgy lehet járni mint írország vagy a spanyolok. Csak építkeztek építkeztek építkeztek nőt gdp mint az állat meg vele egyűtt a lufi is. Az élelmiszerrel ez nem fordulhat elő. Ráadásul itt a kereslet csak folyamatosan növekszik. Tutti biznisz. Ezt kellene erőltetni. Válságban viszonylag szarul ment az autó de szerintem kb ugyanannyit ettek az emberek.

Szóval nem kuncsorogni kellene, hanem erre ráfeküdni.

álomszép 2011.01.01. 15:34:52

@jjulie:
Neked jobban tetszik arról irogatni mi volt a multban, az elmult husz évben. Tudjuk mi volt. nem voltak reformok, most sem lesznek?! vagy igen?

heima_ 2011.01.01. 15:35:04

@halihalo: a bulváros modorpolitizálás legalapvetőbb jellemzője. ha besül az akármilyen-ellenes bullshit-generátor, mert érvek érkeztek a piacra, akkor látványosan be kell sértődni, mert olyan nincs, h vlaki vlamit benézett. modorvilágban az lehetetlen :D

Ordnassac 2011.01.01. 15:35:28

@Zsoo: azt értette, hogy pletykák szerint a Fidesz gyűjtött a cetligyűjtés végén az LMP-nek, hogy Jávor Benedek el tudjon indulni most ősszel.

2011.01.01. 15:35:48

@lüke: persze,a hatalomalmafáról fakadnak, és egyik alma se esik messze a fájától...:) Ugye a kígyó is megmondta, hogy az alma egy szent gyümölcs, nem enni kell...

:)

Megfigyelo 2011.01.01. 15:36:13

@lüke: Hát inkább kettőről, mintsem egyről, és az egypártrendszerről saját tapasztalatból tudjuk, hogy nem vált be. Most sem fog...

halihalo 2011.01.01. 15:36:43

@Letícia: Tarlós jó példa, mert ő pragmatikus ember, odafigyel néha másokra is. Épp ezért nem sok jót jósolok neki, és sajnos az idő sem neki dolgozik a kora miatt.
Lázár azért más kategória. A saját városában nem a toleranciáról híresült el.
Aztán ott van Esztergom. Kicsiben tökéletesen mutatja, hogyan értelmezik a demokráciát a jelenleg kormányon lévők.

Balt 2011.01.01. 15:37:14

@Megfigyelo: Igaz. A III. Birodalom himnusza is ugyanaz a Haydn dallam, mint a mai. Kb. ugyanez áll az árpádsávra. Végül is nem kárhoztatom egyiket sem, csak tudok disztingválni, melyik mikor tekinthető provokációnak...

Zsoo 2011.01.01. 15:37:26

@jjulie: "gondolkoztál e már azon, hogy ki mondja meg, hogy mi a magyar és mi az idegen szolgálat"

Ezen gondolkozz TE!

A tájékozott, gondolkodásra képes emberek ép esze JJuli(ka)!

2011.01.01. 15:39:47

@Ordnassac: ja, de szegénykének még cipőre se tellett...Csóóóóri Benedek. Egy pörge kalap reá, és máris indulhatott volna Ludas Matyinak. Jobban befutott volna, mint az intellektuális, csóró egyetemistának maszkírozva.

Balt 2011.01.01. 15:40:02

@Balt: ... mint a mai (és azelőtti) német himnusz.

A szubjektív értékítéletem (és gondolom ezzel messze nem vagyok egyedül): A német példa nyilván nem provokáció. Az árpád sáv talán sok esetben az. Az Internacionálé és az elvtárs a mai magyar viszonyok között viszont mindig. :)

G. Wolf 2011.01.01. 15:40:32

@bioLarzen: akkor annyival kiegészíteném az egyértelműség kedvéért hogy a választók szemében. Persze az nyilvánvaló hogy saját magát hova akarja pozicionálni, azonban az hogy hova sikerül az a fő kérdés. Azaz a választók kit fognak reális alternatívának tartani.

Zsoo 2011.01.01. 15:41:04

@Ordnassac: Értem. A Fidesz magának gyűjtött, aztán a 2 millióból akár adhatott is az LMP-nek,-őszre alábbhagyott a lendület-, de lehet, hogy csak az MSZP pletykája volt..

álomszép 2011.01.01. 15:41:49

@jjulie:
Köszönöm. Te nem tudod, a magyar a megvalósitatlan álmok népe? igazán kedves vagy. komolyan.:)

Balt 2011.01.01. 15:42:09

@Ordnassac: Ezt így nem hinném, de én is adtam egy cetlit Jávornak az utolsó napon. (Életemben először adtam le kopogtatócédulát, pedig nem első választó voltam... :))

AnnaKarenina 2011.01.01. 15:43:34

@heima_: Általánosságban igazad lenne, ha nem a kontraszelektált Magyarországon élnénk, ahol az ügyes, talpraesett vállalkozó min. adóelkerülésben a legügyesebb, az állami szférát pedig az urambátyám viszonyok jellemzik erősen. Sok tanult, képzett, munkatapasztalattal rendelkező ember van munka nélkül.
De azért az álláspontod elég jól megmutatja a jobboldali álláspont lényegét, ami szerint a szegény magának köszönheti a szegénységét, szemben a baloldali állásponttal, amelyben azért szerepet kapnak a kapitalizmus társadalmi (kizsákmányolási) viszonyai.

Ordnassac 2011.01.01. 15:43:49

Amúgy meg kell hagyni, az EU-elnökség honlapja egész jó lett.

álomszép 2011.01.01. 15:44:45

@jjulie:
A Te nick neved is nagyon jó tetszik, már régóta tetszik. nem baj?:)

2011.01.01. 15:45:09

Boldog új évet mindenkinek!

Nagyon jó írás, részemről teljesen egyetértek. Hogy ki jöhetne alternatívaként? Talán valaha jön, még sehol nem látszik.

("elvitte a cica" - 5 perce ezen vigyorgok. Kedvenc mondásom.)

Balt 2011.01.01. 15:45:14

@nyünyüge: Felhívnám a figyelmed, hogy ez 2002-es cikk. És ebben ez egyben talán tényleg idejétmúlt: azóta fel tudott mutatni az MSZP egy "új, hiteles vezetőt" épp Gyurcsány személyében. :))

Ordnassac 2011.01.01. 15:45:18

@Balt: ezért is írtam, hogy a pletykák szerint.

@Letícia: Csoóri Sándor, nem Benedek. :-P (Elnézést, magas labda volt.)

halihalo 2011.01.01. 15:47:09

A mai Di Presse írja:
"Orbán a Kádár-rendszerben, a létező szocializmus magyar változatában nőtt fel, ahol "állam anyácska" uralta az élet minden területét. Az államba vetett hit ma is jellemző a magyar társadalom széles rétegeire, és a "populista" miniszterelnök éppen ezt a gondolkodásmódot használja fel. Ugyanilyen éleslátóan ismerte fel a Die Presse véleménye szerint azt is, hogy "a magyarok zömének nem sok köze van a demokráciához és a jogállamisághoz". Felmérések szerint a többség olyan politikai vezetőket kíván magának, akik erős kézzel irányítják az országot. Ezeket a vágyakat igyekszik most kielégíteni Orbán Viktor, s a kétharmados parlamenti többség ebben segítségére van."

Megfigyelo 2011.01.01. 15:47:10

@mrs. white: Az a baj, hogy Nyugaton az élelmiszert is kevés magasan kvalifikált emberrel, sok géppel állítják elő. (4-5 jól képzett ember megfelelő gépekkel egy többszáz hektáros gazdaságot elvisz.) Ezzel a magyar külterjes kézi módszerek nem versenyképesek sem az árat, sem a minőséget tekintve. Nem kellett volna a tsz-eket ideológiai okokból szétverni, hanem részvénytársaságokká kellett volna átalakíani, és akkor ma minden tekintetben előrébb lennénk. Ezzel együtt a mezőgazdaságban még talán vannak valamilyen lehetőségek...

AnnaKarenina 2011.01.01. 15:49:31

@mrs. white: Egyet is érthetnénk a mezőgazdaság tekintetében, ha nem úgy fogadtuk volna el az EU feltételeit, ahogy. Ha jól tudom, most sok támogatást azért kapnak a termelők, hogy ne termeljenek.
Zöldség-, gyümölcstermesztés tekintetében jók lehettünk volna, de ez a lehetőség szerintem elveszett, helyette meg már nem tudom, hol találhatnánk piacot, a belső piac valószínűleg nem elégséges.

ssi 2011.01.01. 15:50:08

mik az MSZP valós és pusztán rájuk fogható bűneik?
- szocik nem azonosak a kommunistákkal
- történelmi kommunisták nem a dicsőségeink
- szoc-lib alatt nagyon megszaladt az eladósodottságunk
- Gy.F. - nemcsak önmaga miatt - nem volt sikeres ME
- BKV, Hagyó stb. féle korrupciót nem mindenki űzte, de az övéiket mind évekre besározta
- a szükséges megszorítások is üldözendő mumusok lettek, s rontják bármiféle reform fogadtatását
- szoc-lib egyfajta gazdaságirányítást-politikát is lejáratott
- ha ma valami új sem jól működik, azt is múltra fogják, s sokan el is hiszik

@heima_: Mo. 2011-től egykulcsos SZJA+családi kedvezmények
- az én véleményem: jelen helyzetben
* így nem szerencsés
(308Mrd Ft-tal több marad a lakosság zsebében, ebből 300mrd a lakosságnak mindössze 5-6%-ánál)
(magasabb jövedelműek bére 40-60%-kal is nőhet, az alacsonyabbaké, ha nem csökken 0-6%-kal nő)
(ezen túlmenően még mindig nem hiszek az eddig jól keresők gazdaságot felpörgetők, mert még többet fogyasztók lesznek koncepcióban, s az eleve kiszolgáltatobbak még inkább azok lesznek - de, ha tévedek, fogom vállalni)
* csak ennyi nem elégséges (fejlett országokban + vagyon típusú adó is van, Nagy-Br-ban a 2 kulcsos, s a magasabb jövedelműekét most meg is emelték)
- a Te véleményed számomra nem egyértelmű

jjulie 2011.01.01. 15:51:16

ez a kommunista antikommunista vita 2011-ben a mucsa legtisztább megnyilvánulása, és láthatóan mucsa erősebb és virulóbb mint valaha

és a játszótérépítő felszinelemző is részese a mucsai felvirágzásnak

2011.01.01. 15:51:17

@halihalo: Teljesen egyetértek ezzel. Gondolkoztam, és kitöröltem, hogy mi Lázár Vásárhelyen. Nem szeretném, ha Gábort megbüntetnék, mától már lehet ugye.

Inkább zenélek kicsit...

www.youtube.com/watch?v=TAOrhGk9-I8&feature=related

S egyelőre elköszönök...

álomszép 2011.01.01. 15:53:07

@jjulie:
boldog új évet neked. ez sem baj. ? megengedett a jókivánság?javallott?:)

heima_ 2011.01.01. 15:54:54

@AnnaKarenina: nem kötelező látnod azt a Magyarországot, amelyik nemzetközi szinten is versenyképes munkát végez/terméket állít elő, a világpiacinál sokkal alacsonyabb bérért. ezek az emberek iszonyat sokat dolgoztak, tanultak és teszik ezt most is, és ami a legfontosabb, adóztak, brutálisan sokat. eltartották az egész fenálló maradék társadalmat állami alkalmazottaktól a segélyeseken át a nyugdíjasokig. de ez a Magyarország létezik.

köszönet helyett ráadásul gazdagnak, kapitalistának, kaviárzabáló burzsuj gecinek lettek titulálva, mert van pofájuk többet elérni, mint a "szegények".

el lehet menni dolgozni, tanulni, és akkor senki nem lesz szegény. ez még mindig egy EU tagállam, nem Közép-Afrika. való igaz, vannak szegénységi kockázatok (fogyatékosság, betegség stb), amikor nincs lehetőség a munkapiaci versenyre. akkor kell az állami segítség, a szolidaritás. de a kapitalista kizsákmányolásra hivatkozva eltartani munkaképes korú egészséges embereket, mert épp jobb várni a segélyt, mint tenni akármit, az valóban nem fér bele nálam.

szegény az indonéz textilipari gyári munkás, aki 15 órát melózik szar körülmények között fillérekért. az nekem nem szegény, aki havi több száz eurot keres gyerekgyártásból, és nulla erőfeszítést tesz a megélhetéséért.

lüke 2011.01.01. 15:56:26

@Megfigyelo:
mondjuk:)
szellemben a nem beváltból indult mindenki MO-n,
kis kitekintgetéssel- s aki sokat tekintgetett, az hamar feladta-
a kitartóak maradtak és lőállást váltottak
(másutt is így volt, csak előtte a szellem másképp fejlődött,mások a tartalmak és kevesebb a nihil)

Balt 2011.01.01. 15:57:04

@Ordnassac: Ezzel lehet, hogy szembe mentem a Fidesz--érdekkel :) - hogy ti. a főpolgi személyét nem volna szabad kockára tenni holmi MSZP-ellenes következetességgel, továbbá, hogy vélhető Fidesz-érdek az itt (is) régóta boncolgatott "status quo" fenntartása, azaz az marad MSZP "legerősebb ellenzéki párt".

Egyszerűen ez az én szerény :) eszközöm volt arra, hogy a Fidesz talán valami módon közeledjen (rá legyen utalva?) az LMP-re, azon kívül hátha mégis borulhat a status quo... De ezek hagymázas távlati elképzelések részemről, lehet, hogy mégis jobb, ha az MSZP marad a "perspektivikus váltópárt. (20 év múlva, esetleg... :) Addigra én is nyugdíjas lehetek, hátha meg tudnak felelni az én addigi utilitarista elvárásaimnak is... :)))

jjulie 2011.01.01. 15:57:54

@álomszép:

egy amerikai üzletfelem keresztnevéből keletkezett, aki regisztrálásom idején komoly mennyiségű gondolatomat irányította magára.....

Balt 2011.01.01. 15:57:55

@Balt: "azaz marad az MSZP" - szórend, pardon.

Megfigyelo 2011.01.01. 15:58:10

@AnnaKarenina: Teljesen egyetértek. Csak annyit tennék hozzá, hogy én nem olyan kaviárra gondoltam, amiből egy doboz olcsóbb mint egy doboz cigi. (Ha az olyat figyelmesen megnézi az ember, akkor nagy valószínúséggel talál rajta egy német szót: "Kaviarersatz" - "kaviárpótlék".) Egy doboz jóminőségű kaviár lehet akár 30-50 dollár, ha nem több.

G. Wolf 2011.01.01. 15:58:53

@rasztaszív:

ha jól láttam akkor még nem válaszoltak neked:

Ilyen lépésekkel totál működésképtelenné tennéd az államot...

1% küszöb - gyakorlatialg 10-12 kis párt kerülne be akik nem tudnak megyegyezni soha... nézd meg akár csak Szlovákiát, hogy ott is milyen törékeny a kormány koalíció a sok párt miatt. Vagy a kalsszikus példa Izrael. Szerintem az 5% rendben van.

"- a pártok a párttagdíjakon túl szigorú elszámolás mellett CSAK a választók által az adójukból felajánlott 1 %-okból" - ezen lehet vitatkozni, én amúgy híve volnék inkább annak hogy kapjanak azok a pártok támogatást amelyek megfelelő mennyiségű kopogtató céduált tudnak összegyűjteni, de ez egy nagyon bonyorult kérdés. Az biztos hogy ha ennyire lecsökkented a pártok finanszírozhatóságát, azzal csak teret nyitsz a még nagyobb korrupciónak és még nagyobb "fekete" finanszírozásnak"

1 éves ciklus meg totál blődség már bocsánat, így is gyakorlatileg elmegy egy év a kampánnyal és csak "teszetoszáskodás" meg kényszermegoldások. Bár tudom h sokan nem értenek egyet vele és vitatható is de én inkább a 6 éves ciklusnak lennék híve, hogy a kormánynak még nagyobb legyen az ideje a tervezésre (most kb 2 év a valódi kormányzás, mert megválasztjuk tavasszal, aztán készülés van az önko választásra, már majdnem egy év el is telt, aztán van 2 év, majd az utólsó 1 év már gyakorlatilag kampány idő, míg ha 6 éves lenne, akkor 4 év lenne a közbenső rész. - de mondom ez is vitatható, csak egy alternatíva). De az egy 1 év totál megölné a kormányáz lehetőségét is.

bóra77 2011.01.01. 15:58:53

@Ordnassac: "A bigottól eltekintve, ha a keresztény-konzervatívot lecseréled liberálisra, nagyon sokan bólogatni fognak, hogy milyen igaz."

hm..én eddig csak a másik emberfajjal találkoztam...többségében.

"Ez is baromság, az is baromság. Ugyanis nem maga az elv vagy politikai filozófia/ideológia ilyen, hanem azok az emberek, akik névleg ezeket vallják."

ez igaz, de ez határozza meg a választásukat is.

halihalo 2011.01.01. 16:00:26

@AnnaKarenina: A magyar piac semmire nem elég, túl kicsi. Aki ezt nem látja, azzal sajnos nincs mit tenni, sosem fogja megérteni az alapvető közgazdasági összefüggéseket. Éppen ezért nagyon rövidlátó é káros az ország számára a bezárkózás és az idegengyűlölet hirdetése. Semmi sem tehetné jobban tönkre a magyar gazdaságot (és persze minden itt élőt), ha hirtelen az ország 2-3 legnagyobb kereskedelmi partnere elkezdené alkalmazni azt az elvet, amit a nagyokosok itt hirdetnek. Vagyis a bezárkózást. A magyar ipar termelésének talán háromnegyede feleslegessé válna. Gondolom, nem kell ecsetelni, ez mit jelentene.
Ami a mezőgazdaságot illeti: igen, nem kellett volna szétverni a szövetkezeteket, mert ma ugyan az egyhektáros kisgazdának is van traktora (az egész országban meg annyi, hogy fel lehetne szántani vele az országot kétszer), viszont akkora területen nem lehet a mai nemzetközi körülmények között nyereségesen termelni. Persze lehet tagadni, hogy nem létezik élet a határokon túl, csak nem sok értelme van.

Balt 2011.01.01. 16:00:33

@Letícia: Ez a "mezitláb a parkban" nem jóskafischeres médiaakció volt eredetileg? :)

Ja, Neked külön búék, Leticica! :)

Ordnassac 2011.01.01. 16:02:03

@bóra77: ez most melyik hozzászólásomra vonatkozott? Amennyiben utóbbira, akkor szólok, hogy az egy (ezek szerint gyengére sikerült) szóvicc akart lenni.

bóra77 2011.01.01. 16:02:35

Kultúrharchoz: én sem teljesen értettem, hogy mit is kell érteni ez alatt, ugyanakkor ha színház is: Alföldi a következő évad végéig marad ("megbízható forrás szerint"), azaz 2011. júniusig.

álomszép 2011.01.01. 16:03:48

@jjulie:
gondoltam, és nem most már régen. legynél rá büszke. nagyon. ezt nagyon fontos volt leirni. ugye? köszönöm.

bóra77 2011.01.01. 16:03:56

@Ordnassac: nem az utóbbira, hanem az enyémre, csak nem volt kedvem visszamenni addig a hozzászólásig. no szóval lehet, hogy még alakulni fog a véleményed, ahogy idősödsz. Néha nem árt az öreg rókákra is hallgatni, és most itt nem magamra gondolok.

Megfigyelo 2011.01.01. 16:04:04

@lüke: Ez kicsit dodonai nekem-

Megfigyelo 2011.01.01. 16:05:21

@bóra77: Ez a "folyó évad" végét jelenti.

jjulie 2011.01.01. 16:06:56

@Zsoo:

egyszerű ember egyszerű világa, de legalább nem játszod meg magad

nem csoda, hogy a szijjártóval idióta szövegeket sulykoltatva lett meg a kétharmados egyharmad

bóra77 2011.01.01. 16:09:13

@bóra77: 2010/2011-re gondoltam, csak elbénáztam.

álomszép 2011.01.01. 16:10:35

@jjulie:
az amerikai üzletfeled előtt nem voltál láthatatlan ugye? vagy mégis? érdekes.

Ordnassac 2011.01.01. 16:11:52

@bóra77: hát nézd, amit sok magukat liberálisnak nevező figurától hallottam, az pont ez a nagyképű kivagyiság, felsőbbségrendűség, másvéleményűek lenézése volt. (Ami egyébként egyes KDNP-s figuráknál is észlelhető.) Nem beszélve arról, hogy olyan alacsonyan repültek az -istázások, hogy egy idő után már nem volt komolyan vehető.

Ez az egész nem kizárólagosan a keresztény-konzervatív emberek sajátja, akiket te valamilyen okból általánosan utálsz (persze ez nem jelenti azt, hogy ez ne lenne ott is fellelhető, már hogyne lenne). Önhitt magabiztosság a saját igaza cáfolhatatlanságában nem jobboldali, nem baloldali és még csak nem is liberális (stb.) tulajdonság, hanem nagyon is emberi.

Megfigyelo 2011.01.01. 16:12:13

@heima_: Nem közvetlenül a kapitalista kizsákmányolásra hivatkozva kell eltartani munkaképes korú embereket, hanem mert vannak komplett megyék, ahol *nincs munka*, és ha a fejük tetejére állnak az emberek, akkor sincs. (Cigánynak meg ha véletlenül lenne is egy üresedés, akkor sincs. De megkapja, hogy ingyenélő...)

Hogy évtizedes munkanélküliség után ténylegesen munkaképesek lennének-e az ottani emberek, az egy külön kérdés - egy számottevő részük a legjobb igyekezet mellett sem.

jjulie 2011.01.01. 16:12:28

@bóra77:

az ordi néha tud meglepetést okozni, néhány napja leállt beszélgetni egy olyan vegytiszta trollal, akit még én is felismertem.....

mrs. white 2011.01.01. 16:12:52

@AnnaKarenina: Sajnos a mezőgazdaságot Megyóéknak sikerült letárgyalni. ebből a szempontból is tragikus volt pont ekkor a váltás. A lengyeleknek ez ezerszer jobban sikerült. Hiába az erősebb kutya ... elve. Nekik ez az mnyp-vel is jobban ment. A gdp-n egy jó évben 1-2%-ot tud rántani a mezőgazdaság ha megfelelő az időjárás. Nálunk vagy sok a víz vagy aszály van. Miért nem lehet óriás tározókat építeni ami egyrészről megakadályozza az árvizeket mert van hova lecsapolni később pedig öntözni belőle. Miért nem lehet öntöző rendszerek tucatjaival viszonylag standard körülményeketet teremteni a mezőgazdaságban. Te nem ennél szívesen olyan paradicsomot aminek van íze szemben a spanyolban zölden leszedett íztelen piros valamik helyett akár 20-30%-al drágábban? Miért nem lehet fóliasátrak ezreit felállítani a fűtést geotermikus energiából megoldani amivel mellesleg lehetne fűteni a városokat földgáz helyett. Miért nem lehet egy egységes 20 évre szólo fejlesztési tervet csinálni? Ez mint látszik nem csak a mezőgazdaságról szól mert az ilyen rendszer rengeteg építkezéssel járna. Nem látom a nagyívű elképzeléseket amik évtizedekre meghatároznák az ország sorsát. Pedig ezekhez biztos lehetne forrásokat szerezni a eu-ból, vagy ha nem akkor most az elnökség alatt ilyeneket felvetni. Kicsit előremutatóbb lenne mint a jelen állapotában tök felesleges médiatörvény.

tbb 2011.01.01. 16:14:40

@Ordnassac:

Még a bigottot sem kell lecserélni. A többivel egyetértek.

jjulie 2011.01.01. 16:16:32

@álomszép:

most én buktam le vagy valaki más?

lüke 2011.01.01. 16:17:18

@Megfigyelo:
MO-n nőttek fel a mai pártok vezetői,
-akinek több esze volt, az kivált ebből -, aki kitartó volt még a pártok oldalát is megváltoztatta
Ny -Eu -ban is sok maoista ma EU-s vezető, plBarroso, Joschka Fischer,a 68-s Cohn Bendit etc, ott is így megy :
a hatalomért fejlődőképesek

Ordnassac 2011.01.01. 16:18:41

@jjulie: :-D

Hepci szerint én is űztem el.

mrs. white 2011.01.01. 16:19:16

@Megfigyelo: Egy mezőgazdasági terméknél nem az határozza meg a minőséget, hogy géppel termelik vagy éppen kézi munkával. A kézi munkával készült autókra is van vevő elég jó áron egyébbként.
Jót kell csinálni nem a legolcsóbb hanem megfelelő áron. A mezőgazdaságnak is vannak olyan szegmensei ahol sok az élőmunka feltétele. Ebben ne mondja senki hogy a 4-5 szörös átlagjövedelemmel rendelkező nyugat versenyképesebb mint mi. A világ élelmiszer árrobanás előtt áll. Ilyen klimatikus viszonyok közt a folyamatos termés nem biztosított. Az győz aki ezen felül tud emelkedini.

panelburzsuj 2011.01.01. 16:20:09

@Ordnassac:

A kényelmetlen kérdés az, hogy ez a valóban általános felfuvalkodottság mennyire "üti" a hirdetett eszmeiség szóban megfogalmazott tartalmát.

Hogy nagyon szélsőségesre vegyem: a "föl, föl ti rabjai" idegenebb-e tényleges forradalmi erőszaktól, vagy a krisztusi kereszthordozás a ma Zsoltjaitól (mondjuk: Semjén és Bayer)

álomszép 2011.01.01. 16:20:52

@jjulie:
Nem tudom! "elfelejtettem", valamit? rosszul irtam valamit?

Megfigyelo 2011.01.01. 16:22:57

@mrs. white: Szerintem meg nem más. Ez a Szocialista Internacionálé himnusza, a szolidartásé és az emberek közötti egyenlőségé.
Jellemző módon csak addig volt a Szovjetúniónak is állami himnusza, amíg az - olyan, amilyen - munkásállamból végleg át nem alakult imperialista nagyhatalommá.

panelburzsuj 2011.01.01. 16:23:16

@mrs. white:

Van egy kényelmetlen hírem: a minőségi élemiszerhez minőségi munkaerő kell. Minél kézibb, annél inkább.

heima_ 2011.01.01. 16:23:47

@Megfigyelo: amíg az elcigányosodott falvak határait felveri a gaz, addig ez elég szar szöveg. munka az van bőven, de aki látja és megszervezné, az se teszi, mert minek ha nem lesz munkáskéz (mert segély az van)/az eredményt elviszi az adó (mert mocskos burzsuj).

érdemes megnézni a litván/lengyel/szlovák hivatalos munkanélküliséget és külföldi (UK) munkavállalási arányt is a magyarhoz viszonyítva. ott nincs seggkinyalás meg statisztika szépítés rokkantosítással, meg is látszik.

Shinigami Daiko 2011.01.01. 16:24:38

@vinczej: "jön az új gondolkodás (akár 4 év múlva)" - biztos kitart addig?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.01. 16:24:41

@halihalo: nem jó taktika az ig-Nórálás, fel kell venni a kéztyűt...

jjulie 2011.01.01. 16:24:41

@Ordnassac:

azért ahogy neki megnyíltál, az szép volt

lüke 2011.01.01. 16:25:06

@jjulie:
@Ordnassac:
www.youtube.com/watch?v=Ca9JGFkG-5I
ne kérdezzetek rá! mindenki azt gondol,amit akar

AnnaKarenina 2011.01.01. 16:26:19

@heima_: Ahol nincs munka, ott nincs munka. Magyarországnak számos olyan része van, ahonnan még elköltözni sem lehet, mert az ingatlant a kutya sem veszi meg.
Nem szeretném, ha félreértenél, nincs nekem azzal semmi bajom, hogy több, minőségibb munka alapján valaki többet is keressen. Azt az állítást nem tartom igaznak, hogy az adócsökkentés lenne a gazdaság motorja, amikor az ebben részesülők nagy része nincs is abban a helyzetben, hogy új munkahelyet teremtsen (ti. alkalmazottak), és a vállalkozók egy része is vagyonba fogja menekíteni a megtakarítását. Ugyanakkor az állami költségvetésnek ez bevételkiesés, amit megint máshonnan kell pótolni. Pl. magán-nyugdíjpénztár, ami pont a fekete bérezés ellen volt hatékony eszköz.
Az elindított gazdasági lépések összefüggésben való vizsgálata hiányzik nekem, a valóság bonyodalmait nem lehet kiküszöbölni.

heima_ 2011.01.01. 16:26:50

@heima_: ha az az opció h dolgozol vagy éhenhalsz, kurva gyorsan meg tud tanulni dolgozni nagyon sok "szegény".

AnnaKarenina 2011.01.01. 16:27:13

@halihalo: Egyetértünk. (mezőgazd.)

bóra77 2011.01.01. 16:28:29

@Ordnassac: "Ez az egész nem kizárólagosan a keresztény-konzervatív emberek sajátja, akiket te valamilyen okból általánosan utálsz (persze ez nem jelenti azt, hogy ez ne lenne ott is fellelhető, már hogyne lenne).

magyarázat lásd eggyel alább.
nem utálok, tévedés. ugyanakkor van egy borzasztóan rossz tapasztalatom ezzel a körrel. dolgoztam mindkét politikai közegben, illetve közeggel, és van összehasonlítási alapom, és bizony billen a mérleg nyelve. (na találd ki, hova)
+ rengeteg ismerősöm k-k-s, sokkal több, mint lib.
+ életem egyik legmeghatározóbb ffija (és akkor nagyon árnyaltan fogalmaztam) kifejezetten a k-k-s kört erősíti. Elmondanám, hogy intenzív időszakunk évei alatt egyszer sem mertem bevallani politikai és egyéb hovatartozásomat...no vajon miért?
Ezek mind-mind olyan meghatározó események az életemben, hogy nehéz lenne másként gondolkodnom.

"Önhitt magabiztosság a saját igaza cáfolhatatlanságában nem jobboldali, nem baloldali és még csak nem is liberális (stb.) tulajdonság, hanem nagyon is emberi. "

Én ezt értem, és egyet is értek vele, de nem önmagában beszélek erről, hanem akkor, amikor szóba kerül a politikai hovatartozás, szimpátia, én erre a kontextusra értettem.

bóra77 2011.01.01. 16:29:16

@jjulie: proeskontra?:) de hát minek kellett etetni?:)

jjulie 2011.01.01. 16:30:22

@lüke:

találtál megint valakit aki nem tudja, hogy tisztán vagy szódával ísszák a vörös danit?

Shinigami Daiko 2011.01.01. 16:31:23

@Balt: nem kéne ezzel a német példával előhozakodni. Amennyire tudom, a szövetségi köztársaság lényegében jogutód. A (jog)elődjét megverték 1 háborúban, jól lehengerelték, aztán tettek róla, h anyagilag is helyreálljon (persze, maga is dolgozott rendesen). Aztán (történetileg nem tudom, történt-e formális békekötés, de) felvették a nato-ba, stb..
Ezzel szemben Mo. szimplán egy megvert fél szövetségese (csatlósa) volt (annak tekintették) és ráadásul utána egy másik politikai tömb tagja volt sokáig. Jogfolytonosság sehol, sőt. És folytathatnám .. már, ha fel lennék készülve

lüke 2011.01.01. 16:32:17

@panelburzsuj:
és még egy:
hogy a segély és a bér differáljon, ne kicsit
nagyon!

mrs. white 2011.01.01. 16:32:33

@panelburzsuj: Mezőgazdaságban minőségi munkát végezni azért kicsit könnyebben megtanulható mint egy agysebésznél és hamarabb is megvan. pl a kukorica bibéjét bárki megtanulhatja hamar de egy szakszerű agy felnyitásban már nem vagyok olyan biztos. Ha választanom kell hol biztosítok lehetőséget a képzetlen tömegeknek, én erre szavazok. És te?

mrs. white 2011.01.01. 16:33:57

@panelburzsuj: Ja és húsz agysebész kiképzése szignifikánsan nem javít az ország foglalkoztatásán, szemben mondjuk százezer eddig segélyből élő mezőgazdasági munkássá képzésén.

ssi 2011.01.01. 16:34:59

mik vannak?!
néhány hírt belinkeltem, s elküldtem
zöld betűkkel kiírta, hogy sikeresen elment
...na, és sehol semmi

Shinigami Daiko 2011.01.01. 16:35:04

@AnnaKarenina: "a kontraszelektált Magyarországon élnénk, ahol az ügyes, talpraesett vállalkozó min. adóelkerülésben a legügyesebb, az állami szférát pedig az urambátyám viszonyok jellemzik erősen"

ez a kádár-rencer végefelé kialakult hm. minekishijják vállalkozói kultúra egyenes továbbélése. Ebből kilábalni kéne, és az erre történő elmozdulás (sem) látszik.

panelburzsuj 2011.01.01. 16:35:16

@lüke:

Mondj egy negyediket is!

(Ismered a Madzag és cimboráit? Ott az 1,2,3,4 után jött a sok ... :)

jjulie 2011.01.01. 16:35:36

@Balt:

nem csak a komcsit döntőbíróság a tiéd, hanem a jogutódlási kérdések, szépen vagyunk jóskapista

a vermer jól belédverte

lüke 2011.01.01. 16:36:11

@jjulie: igya ahogy akarja a mucsai:)

Shinigami Daiko 2011.01.01. 16:37:19

@Megfigyelo: "Nem kellett volna a tsz-eket ideológiai okokból szétverni, hanem részvénytársaságokká kellett volna átalakíani"

ha nagyanyámnak kereke lett volna, most én lennék a 7-es busz ...

mrs. white 2011.01.01. 16:37:23

@Megfigyelo: Az internacionale a te olvasatodban az szolidarítás himnusza másnak meg a kommunista elnyomásé. Ez az alapvető különbség a kettő között. Belgiumban elfogadom ezt, mert ott sosem volt kommunizmus. Észtországban azért egy sötét sikátorba ne nagyon emlegesd. Ott igen kevéssé toleránsak a volt utod párt és az internacionálé kedvelőivel szemben.

Igaz ők most vezetik be az eurót. Lehet, hogy van összefüggés a kettő között?

álomszép 2011.01.01. 16:37:34

Úgy látom a segitség is megérkezett.

heima_ 2011.01.01. 16:38:46

@AnnaKarenina: ahol meg lehet élni munka nélkül, ott meg is fognak élni munka nélkül.

Kicsit összezavartál, már ott járunk, hogy vlakinek saját ingatlana (vagyona) van és 'szegény'? elég érdekesek a baloldali szegénység definíciók. lakás bérelni mindenhol lehet.

nem primitív rendszerként kell felfogni a gazdaságot, nem a havi 500at kereső multisgyerekek takarítónő felvételétől fog nőni a gazdaság.

elsősorban ez egy dinamikus folyamat, nem egy statikus állapot. egykulcsos adónál megéri többet/jobban dolgozni, előre lépni, több teljesítmény leadni, mert nem bünteti az adórendszer (az adójóváírás ezért különösen káros). Ezekből a többletteljesítményekből van gazdasági növekedés egyrészről.

Másrészről meg a gyerekvállalás van támogatva, az adócsökkentés a családalapításba/bővítésbe van becsatornázva. (jellemzően az alapszükségleteit egy középosztálybeli ember már kielégítette, nem fog többet enni érted). A megtakarítás meg messze nem üldözendő tevékenyéség, abból lesz forrás meg gazd növekedés igazán.

A mnypnek valóban volt egy olyan funkciója, ami a legális munkavállalást helyezte előnybe. Más soron meg csúnya bukó, összeségében nem feltétlenül pozitív intézmény (volt).

Megfigyelo 2011.01.01. 16:42:08

@mrs. white: Bizonyára ez realizálható - csak úgy látszik itthon nincs hozzá elegendő tőke, szakértelem, vállalkozókészség stb. - és baj lehet a szabályozással is, sőt félek, hogy a nagymennyiségű élőmunka feltételezett végzőinek "skill"-jével is. (Nem tudok hirtelen egy jó magyar szót erre.) Lehet, hogy ide is be kellene engedni a nyugati tőkét, még ha felvásárolja a föld egy részét, akkor is: legalább lenne mit enni az embereknel - direkt és étvitt értelemben egyaránt.

panelburzsuj 2011.01.01. 16:43:12

@mrs. white:

A minőség nem pusztán képzettséget, hanem megbízhatóságot is jelent.

Mondok egy egyszerű példát: alma termésritkítás szedés előtt egy-másfél hónappal, a kiegyenlített termésméret érdekében. Sokkal inkább kíván lankadatlan odafigyelést és becsületességet, mint szofisztikált tudást, pláne képzettséget.

jjulie 2011.01.01. 16:43:31

@bóra77:

levette a lábárol az ordit, a jogvégzettség nagyon hatott, egészen addíg amíg egyetemi oktatóság elő nem került....

hiába, értő kézzel mindenkin kitapinthatók a nyomógombok...

Shinigami Daiko 2011.01.01. 16:44:25

@Megfigyelo: "munkásállamból végleg át nem alakult"

jé, szted volt ilyen bármikor is? nemán

rasztaszív 2011.01.01. 16:44:32

@G. Wolf:

több kis párt kerülne be,az biztos.de a megegyezésre való képtelenség csupán feltételezés.az évenkénti választások pedig lehetőséget biztosítanának a megegyezésre képtelenek kiszelektálására.
a pártfinanszírozás esetében is ugyanez a helyzet.évenkénti választások esetén roppant hamar a rács mögött találhatná magát az,aki trükközik.
egy éves ciklusok esetén pedig maga a végzett munka lenne a kampány.ez mindenképpen javítaná a kormányzás,és az ellenzéki munka minőségét is.ráadásul a helyére tenné a dolgokat:a választások tétje nem négy év királykodás,hanem egy év szolgálat.

nem kéne megszokásból ragaszkodni ahhoz,ami nyilvánvalóan rossz.

lüke 2011.01.01. 16:49:12

@panelburzsuj:
unod?
vagy itt is kell hozni magaddal valakit?
Beate Uhse pl ő is
www.beate-uhse.ag/
jó lesz?ő az okosabbja,nem politizál
és a gender mozgalmak is ebből nőttek ki pl

Ordnassac 2011.01.01. 16:50:12

@bóra77: nem is volt az igazi etetés, hiszen én nem küldtem a fenébe, hanem a trollokat általában ledöbbentő megoldást választottam: elkezdtem beszélgetni vele. Persze kihasználva, hogy ő is csepegtet, saját magamat meg vállalom, ez van, ez az a csokornyakkendős okostojás. :-) Aztán csak kérdeztem. Jómagam mindenesetre jól szórakoztam.

@jjulie: az túlzás, hogy levett a lábamról, de érdekelt, hogy egy ilyen (legalábbis saját bevallása szerint) tanult ember miért kommunistáz le mindenkit úgy egy óra leforgása alatt. :-D

Megfigyelo 2011.01.01. 16:50:40

@heima_: Ez egy szélsőségesen elfogult cigányellenes álláspont. Meg kell szervezni. Aki most nem szervezi, az általában nem cigány, és azért nem teszi, mert neki fix fizetése van, mit strapálja magát...Egy jó ötlettel és piacosítással nagy ugrást lehetne csinálni - az állam itt is bizonyítja alkalmatlanságát a társadalmi problémák kezelésére. És most mindent újtra államosítani akar a Fidesz! Össze fog az ország omlani!

porfelhő 2011.01.01. 16:50:55

Egy kis olvasni való.
Magyar eu. elnöki időszak kezdete:
"A cikkhez fűzött, Orbán Viktorról összeállított portréban a térség "legkíméletlenebb" politikai irányítójának nevezi a magyar miniszterelnököt. Továbbá annak a véleményének ad hangot, hogy a kormányfő "személyes hűbérbirtokaként" vezeti a Fideszt.

A patinás konzervatív brit napilap két veterán tudósítója, Adam LeBor és Rory Watson által jegyzett elemzés szerint az elnöki tisztség átvétele körüli vita "igen kínos" az EU-nak, mivel az az érzet keletkezett, hogy az egykori kommunista ország eltért a modern európai demokratikus elvektől és a véleménynyilvánítás szabadságától.

A kormány irányvonalát EU-társállamok - például Németország, Csehország, Luxemburg - miniszterei, valamint magas rangú uniós tisztviselők és a szólásszabadság védelmére ügyelő szervezetek is bírálják."

lüke 2011.01.01. 16:52:53

@panelburzsuj:
antibiotikummal egyszerű,permetlé és kész
/sőt a rezisztenciát kifejleszteni, majd az emberekben:)
neomycin,ami emberen nem hat?nem adjuk már/

Ordnassac 2011.01.01. 16:53:26

@panelburzsuj: a kérdés nagyon is jó, azonban nem ennyire egyszerűen megválaszolható, mivel minden nagyobb "ideológiai csoport" nagyon színes, sőt, sokszor keverednek is.

ssi 2011.01.01. 16:53:41

"A hozzászólás elküldése sikerült. " - ez a kiírás jelenik meg zöld betűkkel, de komment nuku

nem gyűjtök ki már hírekből, olvassatok
www.hirvilag.com/belfold

lüke 2011.01.01. 16:54:32

@Ordnassac:
nem vagy egyedül
zsüli is hahotázik:)
velünk együtt

Megfigyelo 2011.01.01. 16:56:11

@panelburzsuj: Pontos fogalmazás! Gratula!

AnnaKarenina 2011.01.01. 16:57:05

@mrs. white: (Szerintem a mezőgazdasági fejezetet a Fidesz-kormány tárgyalta alapvetően, de valószínűleg a végső lezárása már Medgyessy idején történt. 2002 végére már lezárultak a csatlakozási tárgyalások.)
Én nem ellenezném egyáltalán, amit írsz. Most mintha az EU soros elnökség kapcsán is megemlítődött volna mezőgazdasági témák felvetése.

Ordnassac 2011.01.01. 16:58:02

@manyike: itt???

@lüke: @bóra77: @jjulie: amúgy, ha más hozadéka nem is volt ennek az egésznek, legalább megkaptam a legmagasabb (legalacsonyabb?) kapható osztályzatot a Hepci-skálán. :-D

jjulie 2011.01.01. 16:58:58

@Ordnassac:

értelmes gyerek volt, de valszeg a hepcinek van igaza, hogy azért ment el, mert lejárt a munkaideje, 340 komment volt azon a nicken amikor kezdte a műszakot

engem kicsit meglepett, hogy elég hosszasan értelmesen beszélgettél vele, főleg azután, ahogy nekiestél előzőleg a wikiről ismert alaknak, ez meg ahogy ez a gábort "lebuktatta" azonnal gyanús volt

amúgy nem akarlak cikizni vele, csak egy picit, és ezzel be is fejeztem, én kipróbáltam rajta a teljes ördögűző arzenálomat az elejétől kezdve

halihalo 2011.01.01. 17:00:07

@Hepci: Leírtam a helyzetem és a tényeket, amik jelenleg érvényesek rám. Erre azt kaptam, hogy megélhetési gyerekpottyantó vagyok. Nem tudom, erre mit lehet a semmin kívül reagálni.
Azt ugyan, egy szóval sem mondtam, amivel vádolt az illető, hogy nekem több járna, csak azt, hogy nem igaz, amit mondanak, mert a tények nem ezt mutatják, de vitaparteremet ez sem igen zavarja.
Tudod, sokkal szívesebben lemondanék az idén kapott igen "hatalmas", az ÖT százalékot is elérő nettó jövedelemjavulásomról, ha a szlogenek, a parasztvakítás és a hangoztatott lózungok helyett helyett ez a "NÉP nevében" kormány tényleg elkezdett volna KONKRÉT intézkedéseket tenni olyan irányban, amikről látszik, hogy hosszú távon kivezetik az országot ebből a gödörből. Az világos, hogy nem lenne könnyű és rövid út, de meg sem próbálják.Máshol már írtam még áprilisban, hogy ha a hatalmukat arra használják, amit fentebb írtam, én leszek az egyik első szavazójuk 2014-ben (ha lesznek választások). De eddig minden igyekezetük az ellenvélemények és a demokratikus ellensúlyok felszámolására irányult csak. SEMMI egyéb konkrétum nem történt.

ssi 2011.01.01. 17:01:22

@Ordnassac: ahová a szöveget kell írni, az alatt a kék terület alatt a felírás ... sikerült ... de komment sehol

Ordnassac 2011.01.01. 17:01:38

@jjulie: persze, az csak viccelődés, hogy én kergettem el. Valószínűleg tényleg a munkaidős dolog az igaz. :-)

IGe más tészta, mint proeskontra. Troll mindkettő, de előbbi okozott már károkat máshol, az már nálam más megítélés alá esik. Utóbbi pedig csak lökte a szövegét, meg a Vörös Hadsereg Frakciót, hát istenem, van ilyen elég.

Balt 2011.01.01. 17:01:51

@Shinigami Daiko: "Ezzel szemben Mo. szimplán egy megvert fél szövetségese (csatlósa) volt (annak tekintették) és ráadásul utána egy másik politikai tömb tagja volt sokáig. Jogfolytonosság sehol, sőt."

Lehet, hogy a Haydn-himnusz meg az Internacionálé összevetése sok szempontból sántít - én is épp az ellentétre próbáltam rámutatni bizonyos szempontból :) -, de ettől még Mo.-tól emlékeim szerint nagyon is "elfogadták" a háborús jóvátételt, ami alighanem a jogfolytonosságra utal...

a-kis-herceg 2011.01.01. 17:02:05

@manyike:

ov és fides. ov ról TG is megállapította helyesen, hogy 1989.jan.16. volt az ő forradalmának kezdete, ennek második lépése a 2010.ápr.11. nagy történelmi "nimbuszt" próbál építeni. egyetlen dologról nem akar tudomást venni. a körülette lévő "valódi" döntéshozók ellenére ez nem fog menni. a tettek és az eredmények alapján ítéli meg az utókor nem pedig a szónoklatok alapján. ugyanaz a teher az országnak mint demszki volt a fővárosnak. csak az utóbbinak már vége...

TG a posztja az elmúlt napok tendenciái alapján "várhatóan" írta meg. a tegnapi "hova tűnt 1 millió szavazó (fides+mszp dipólból)" c. hozzászólásom megköszönhette volna:)

de a jan1. a stílus és életmód váltások ideje. még a TG-vel szembeni türelmetlenségem is "alább hagyom". felőlem lehet naív és lassú. mindenkit megvárunk.

@cambridge.on:

sose feledd hogy a fides dolgozik nagyon... matolcsy a jobbkéz. a nagy kérdés meddig tart a 3000 milliárd és annyi-e az annyi.

@panelburzsuj:

türelem. türelem a TG vel... szerintem simán elég neki posztba emelni egyéves késésekkel az itteni hozzászólások egyikeit... de ezt én komolyan nem bántásnak szánom. egyszerűen naivitás lassúság és vakság.

@xorfrion: igen a bukás ov jellemében és fides szervezeti rendjében van kódolva. (+a párhuzamos pénztárnok rendszerbe). sajnos vér nélkül nem fog menni... kívánni csak kis vért tudok... de ez ov n fog múlni milyen gyorsan tud felszállni a tájföldi gépre.

@halihalo: ***** sajnos. de ezért várunk és dolgozunk szépen. abban is igazad van, hogy mindenki rosszabbul fog járni. ez is látható volt áprilistól a mexorításokat "közvetett adók" fogják kiváltani és az egyik ilyen az infláció. a parasztnak meg azt mondják: többet kapsz TŐLÜNK. de a spekulatív kapitalizmus begyűrűzik azért drágább minden...

@eccerüvagyok:

itt a klubban erről megy a diskurzus nyár óta... mi lesz a fides bukása után... én csak annyit mondok: nézd meg Esztergomot és Hódmezővásárhelyt és gondolkozz...

heima_ 2011.01.01. 17:02:18

@Megfigyelo: ez egy szélsőségesen cigánybarát álláspont, munkát és felemelkedést adna a cigányoknak, nem segélyt meg henyét. értékteremtő munkát vállalkozók szoktak szervezni (rájuk gondoltam), rájuk kurvára nem jellemző a havi fix.

írásod további része értelmezhetetlen, összefüggéstelen faszság.

panelburzsuj 2011.01.01. 17:03:44

@lüke:

Ha nem politizál, akkor hogyan "maoista ma EU-s vezető"?

(Egyébként nagyon jól tudod, hogy mit unok: a fennhéjázó mellébeszélést, agyaskodást, általánosítgatást. Mint az alma termésméreret-szabályozására a rezisztencianemesítést ajánlgatni ... :)

jjulie 2011.01.01. 17:03:48

@Ordnassac:

nameg te vagy a legsütnivalóbb a vöröshadsereg frakcióban

ssi 2011.01.01. 17:04:02

Szilveszteri rekord a toxikológián - házipálinka kéznél van
atv.hu/belfold/20110101_szilveszteri_rekord_a_toxikologian

„Ha a választók birkanyájként viselkednek, a demokrácia nem lesz több, mint a rivalizáló politikusok manipulációs játéka”
hvg.hu/hvgfriss/2010.51-52/20105152_a_politikai_elit_es_a_valsag_minta_ertek

egy kicsit "a vidéki ember kisebbrendűségi érzése is benne van"
hvg.hu/vilag/20110101_osztrak_lap_cikke_orban_viktorrol

"Magyarország...alkalmas-e a soros uniós elnöki tisztség ellátására"
hvg.hu/vilag/20110101_hirugynoksegi_kommentarok_magyar_unios_el

"Orbán: Jó hír Európának, hogy rajtunk a sor" - van, akinek az a szimpatikusabb, aki csendben, öndicsőítés nélkül teszi a dolgát
atv.hu/belfold/20110101_orban_jo_hir_europanak_hogy_rajtunk_a_sor

"[origo]-tól hagyományosan távol állnak a széles gesztusok és látványos megmondások"
www.komment.hu/tartalom/20110101-a-szerkesztoseg-ujevi-velemenye.html?cmnt_page=1

"elnökségi félévben - az Európai Unió íratlan szabályainak megfelelően - nem a Magyarországot legközvetlenebbül érintő kérdések, hanem a nagy európai ügyek kapják a legtöbb figyelmet"
- az átdolgozatlan és erősen bírált médiatörvénynek lesz-e utóélete külföldről?
- a médiatörvény sunyi aláírása jelzi-e a kormány viszonyát népéhez, ill. a bárhonnan jövő kritikákra?
mandiner.hu/cikk/20110101_magyarorszag_az_eu_soros_elnoke

"Magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban hétfő délelőtt Orbán Viktor miniszterelnököt XVI. Benedek pápa" - ilyenkor a ME áldását kéri az országra?
www.miniszterelnok.hu/cikk/magankihallgatason_fogadta_orban_viktort_a_papa
www.mno.hu/portal/752193

G. Wolf 2011.01.01. 17:05:15

@rasztaszív:

"de a megegyezésre való képtelenség csupán feltételezés." - épp ez az hogy nem, lásd elsősorban Izrael példáját, de ha megnézed Szlovákiát ott is nagyon törékeny egy sok tagú koalíció.

Pártfinanszírozásban én azt mondtam hogy ha csökkented a források számát azzal belekényszeríted, mert kevés pénzből lehetetlen kampányt csinálni. Amiket én olvastam becslékes ma egy rendes kampányhoz olyan 3-5 milliárd forint kell. Mindenestül. Ezt pedig nem nagyon lehet előteremteni ha csökkented a forrást és ez korrupcióhoz vezet.

"egy éves ciklusok esetén pedig maga a végzett munka lenne a kampány." - ha ez az elv működne, akkor 2002-ben és 2006-ban is Fidesz győzelemnek kellet volna jönnie. Nem modnom, hogy a racionális választás nem létezik, de jóval csekélyebb sajnos mintsem hogy pusztán erre lehessen alapozni.

Megfigyelo 2011.01.01. 17:05:56

@AnnaKarenina: Azt hiszem, mindenben igazad van.

A mostani egykulcsos adóval az is egy nagy probléma, hogy a felső (egy-két) decilis jövedelmét fogja növelni, amit nem belföldi termékek fogyasztására, hanem vagy felhalmozásra (beleértver gyorsított deviyahitel-törlesztéseket) ill. alapvetően import luxuscikkek fogyasztására fog költeni. (Enni eddig is evett rendesen...) A hazai gazdaságot épp az lendítené fel, ha a szegényebbek adóját csökkentenék számottevően: akkor megugrana a kereslet a hazai húsra. tejre, zökdségre, stb.

Diocles 2011.01.01. 17:06:23

@bóra77:

háát, szerintem neked az lehet a problémád, h nagyon kevés embert ismerhetsz, és megpróbálod őket pol. alapon beskatulyázni...

annak alapján, h valaki jobbra vagy balra szavaz, szerintem semmire nem lehet következtetni, se prüdségére, se a dohányzási, italozási, netán drogozási vagy szexuális szokásaira, semmire sem.

panelburzsuj 2011.01.01. 17:07:29

@Ordnassac:

Én csak arra akartam rávilágítani, hogy a kívülállók számára mitől válhat irritállóbbá egyik dölyf a másiknál.

török gábor 2011.01.01. 17:07:36

@Diocles: Kedves Diocles, 2010 előtt a Fidesz támogatottsága az életkor növekedésével csökkent (arányaiban). Azaz a Fidesz a legnagyobb előnnyel a huszonévesek között bírt. Ez szűnt most meg: a Fidesz ebben a körben "átlagos" (saját átlagát értve ezalatt) támogatottságú lett, míg az LMP és a Jobbik felülreprezentáltnak mutatkozott. Elnézést, hogy ilyen didaktikusan fogalmazok, de ezek a hazai szakma számára ténykérdések, általában nem szokták ezeket a számokat vitatni.

heima_ 2011.01.01. 17:08:03

@halihalo: ne kavarjad már a szart, senki nem mondtah megélhetési gyerekpottyantó vagy, nem tudtál egy értelmezhető tényállítást tenni, próbálatam kitalálni mi a bajod, válasz helyett hisztiztél meg szokásos uszító bullshit.

tényeket, számokat. hogy csinálod h négy gyerekkel nem jársz jobban idén, 2010-ben, 13-ban meg főleg.

Ordnassac 2011.01.01. 17:09:00

@manyike: hát ez fura... Ilyen felirat az előzetes moderációnál szokott megjelenni. Valami technikai zűr a blog.hu-nál?

ssi 2011.01.01. 17:09:31

[origo]-tól hagyományosan távol állnak a széles gesztusok és látványos megmondások
www.komment.hu/tartalom/20110101-a-szerkesztoseg-ujevi-velemenye.html

@a-kis-herceg: T.G.-nél nincs kivételezés, érezz rá az elismerésére

@Ordnassac: s van, mikor piros betűkkel üzen, hogy nem sikerült, ismételjem meg

Megfigyelo 2011.01.01. 17:09:39

@Shinigami Daiko: "olyan-amilyen" - így írtam. Sokmillióan hitték, hogy az. (Tudtad, hogy pl. a 30-as évek végéig - legalábbis elvben - a munkások választották a vállalati vezetőket, beleértve az igazgatókat?)

AnnaKarenina 2011.01.01. 17:09:53

@heima_: Szerintem részigazságokat mondunk egymásnak, van, amit el tudok fogadni abból, amit írsz. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hog több ember dolgozna, ha lenne munkalehetőség, nem a lustaság tartja otthon őket.
A szegény embernek miért ne lehetne lakása, háza? Az már az utolsó pont, amikor azt is elveszti. Én arról beszélek, hogy miért nem tud mobilis lenni Mo.-on az a réteg, amelyik esetleg K-Mo.-on munkanélküli, pedig lehet, hogy Ny-Mo.-on találna munkát.
Azt majd meglátjuk (ha nyilvános lesz), hogy vajon az alacsonyabb adó mellett abszolút értékben mennyi adó folyik be (érdekes lenne, ha több:), szerintem erre nem kell számítani).
A lényeget tekintve azt hiszem, hogy az az érdekes, hogy a közteherviselés igazságosabb változatai segítik-e jobban az országot, vagy az, ha jobban magára hagyják a leszakadó rétegeket. Ebben nyilván nem fogunk egyetérteni.

lüke 2011.01.01. 17:11:25

@panelburzsuj:
sajna ez evidence based-nem dölyf
visszamegyek és kikeresem neked a listát:
pl Gusenbauer is maoista volt
de.wikipedia.org/wiki/Alfred_Gusenbauer
ez most jó?

Ordnassac 2011.01.01. 17:13:37

@manyike: ilyen nálam is előfordul, de a általában technikai zűr esetén áll fenn (megszakadt a netkapcsolat, 500-as Internal Error stb.).

ssi 2011.01.01. 17:14:08

@Ordnassac: mégis átjött - fentebb látható - több, mint 20 perc, de most az idő a legkevésbé fotos

Diocles 2011.01.01. 17:18:57

@török gábor:

Ön ezt írta:

"A fiatalok között már tavasszal is érződött ez a hatás, a kutatások világosan mutatják, hogy körükben elveszett a Fidesz korábbi hatalmas előnye, elvitte a cica, pontosabban a két új politikai erő."

ezzel szemben a median kutatásaiból az derül ki, h

- a Fidesz előnye nemhogy elolvadt volna, hanem még növekedett is a huszonévesek körében 50-ről 56%-ra

"Elnézést, hogy ilyen didaktikusan fogalmazok, de ezek a hazai szakma számára ténykérdések, általában nem szokták ezeket a számokat vitatni."

Biztosan én vagyok a lassan tanuló, de miért is veszett volna el a Fidesz "hatalmas előnye", amikor az - mint kiderül az Ön által linkelt Medián-kutatásból - 6%ponttal még növekedett is?

a-kis-herceg 2011.01.01. 17:19:55

@dibbler: "Szerintem a Fideszen belulrol fog jonni az uj ember, uj csapat - latvanyos lesz"

aha ugy mint az mszp-ben... azaz szerintem a fides együtt bukik ov vel. ez a sikere titka is...

@MEDVE1978: **** + *****

@S.Clegane: a blog besorolását a hatalom dönti el. ha nem teccik utólag (miután tönkrementél) mehecc pereskedni, még az is lehet hogy neked lesz igazad...

@kolbászoszsömle: nagyon jo észrevétel. a fides igénytelen. a két valóság: a kommunikéáció-láccat. ebben ov nek kell legokosabbnak lenni ez sikerülhet is. a jobbakat nyírja+lassan hozzábutul az ország. a másik valóság a pártpénztárnok rendszer. azok brutálisan "pengék". de az meg nem láccik. persze a kettő eredője az államcsőd.

@rasztaszív: jo javaslatok. milyen kár hogy nem neked van 2/3-d. egyelőre olyan pártnak, aki az ellenkezőjét teszi... pont

@álomszép: tök aranyos vagy. ezt újra leírom. "hiteles politikusokból álló párt". elemezzem hányszoros paradoxon? vagy rájössz magadtól? ez gyönyörű...

AnnaKarenina 2011.01.01. 17:21:20

@Megfigyelo: Abban egyetértünk, hogy szerintem sem most volt itt az ideje az adócsökkentésnek, mert ennek még egyéb nagy árai lesznek. Nem véletlen az inaktívak sűrű emlegetése, köztük a nyugdíjasoké, akiknek még vissza kellene térniük a munkába (?), vagy a rokkantnyugdíjasok számának egyszerű lefelezése mindenféle előzetes ismeret nélkül, a gyógyszertámogatások csökkentése. Nyilván magát az egészségügyet is el fogja érni ez a hullám.
Ugyanakkor (régi mániám), hogy pl. az arra képes nyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok végezhetnének olyan önkéntes jellegű munkákat, amire van társadalmi igény, de pénz nincsen.

török gábor 2011.01.01. 17:22:09

@Diocles: akkor volt 50 százalék, amikor amúgy a párt 40 százalékon állt. és akkor lett 56, amikor 55-60 százalékos Fideszt mértek a kutatók. azaz: 2010 előtt itt az átlagosnál lényegesen jobban állt, most meg átlagosan. így sem érhető?

a-kis-herceg 2011.01.01. 17:24:05

@Ordnassac: nem viccelek. az "új központ" jan1től üzemel.

Ordnassac 2011.01.01. 17:26:34

@a-kis-herceg: ezek szerint ennek az "új központnak" nem volt baja manyike kommentjével, ugyanis mint kiderült, átjött. :-)

a-kis-herceg 2011.01.01. 17:26:45

@álomszép: "szeretnék már valami újat a magyar politikában, ami végre hozna egy kis jobb létet."

csinálj valamit ennek érdekében. az nagyon új lesz.

a-kis-herceg 2011.01.01. 17:28:15

@Ordnassac: nem az a cél. félreérted. archiválnak. "echelon"

lüke 2011.01.01. 17:28:56

@panelburzsuj:
a hatalom is micsurini keresztezés

Ordnassac 2011.01.01. 17:29:31

@a-kis-herceg: ahhoz meg nem kellenek ezek a módszerek. Menne az észrevétlenül is.

rasztaszív 2011.01.01. 17:29:50

@G. Wolf:
a soksínűség egyáltalán nem hátrány.Izrael,és most már sajnos Szlovákia is előrébb tart,mint mi...

kampányt csinálni nem lehetetlen kevés pénzből.miért kellene elfogadnunk,hogy a legkorruptabbak elkölthetnek 3-5 milliárdot?a becsületeseknek esélyt sem hagyva?
szerintem az szolgálja a demokrácia érdekeit,ha kiegyenlítjük az esélyeket.nem pénzosztással,hanem okos szabályozással.

nem értem,hogy jön ide éppen a fidesz...
szerintem az éves ciklus mindenkit racionálisabb politizálásra kényszerítene.

Ventura Blvd 2011.01.01. 17:30:50

@török gábor: Kedves Gábor, egy dolog, hogy mi mennyire unjuk, sőt szégyelljük a magyar pártrendszert - vagy őszintébben: zavar és akadályoz bennünket -, és milyet tudunk álmodni a helyébe, más dolog azonban, hogy ettől az nem változik, és akár évtizedekre ilyen osztatú és mintázatú maradhat.

Csak két napja izzadtam ki egy hosszú, unalmas, és kellőképp zavaros dolgozatot arról, hogy ennek milyen társadalmi okai vannak: torokgaborelemez.blog.hu/2010/12/30/306_elore_a_multba/fullcommentlist/1#c12027408 - aki mazochista, újra olvashatja.

A lényeg röviden: ha körünkben, amit az egyszerűség miatt nevezzünk társadalomnak, nincs komoly változás 1980-hoz, vagy akár a kádári időkhöz képest, miért volna odafent, a politikában.

Nálunk nincsenek új módjai a pénzkeresésnek, nincsenek új hősök a civil szférában, nincsenek új mintái a pénz és szabadidő felhasználásának.

Hogy lássuk a különbséget. Amerikában a nyolcvanas évek közepén megjelent a Steve Jobs és Bill Gates korosztálya, és akkortól az USA másból, máshogyan él, másképp érvényesíti befolyását a világban. Tökéletesen új kép keletkezett arról, hogy mi az igazi üzlet, hogy milyen egy felkészült szakember, ki nevezhető értelmiséginek a XX. Század végén, ki számít gazdagnak, és hogyan kell bánni a tömérdek pénzzel, befolyással. Százával jelentek meg az új kifejezések, hogy megragadják valahogy az új hősök karakterét a yuppie és geek közötti korszakban.

Nálunk nincsenek ilyen Charles Branson-féle fiatal, dinamikus, végtelenül laza üzleti hősök, akik viccet csinálnak az "öreg", klasszikus businessből, legyen az állami vagy még inkább monopolisztikus multi. Nálunk nincsenek sokdioptriás és lábszagú okostojások, akik olyan cégeket tudnának teremteni, amelyek a jólétbe és elismertségbe katapultálnák ezt az országot. Azt ugye tudjátok, hogy a Yahoot nem lehet megvenni Magyarország egy évnyi nemzeti jövedelméből... Hogy a Google sokkal nagyobb üzlet, mint az Északi-tenger olaj és gázlelőhelyei. Ilyen cég csak Kaliforniában van néhány száz... (Következmény: még az orosz atomrakéták is amerikai helymeghatározó-rendszereket használnak. Kell ennél nagyobb győzelem?)

A mi hőseink - a régiek. Demján, Csányi, Várszegi és többiek. Fejlődnek, persze, ők is látják, merre kell menni, van köztük új és meghatározó alak (Kürti Sándor), de ha megnézünk egy ilyan Prima Primissima díjátadót, az tökre felidézi egy régi Április 4-i ünnepség poros hangulatát. Hát nem az az ultra bio-alternatív-űrkorszaki Szilícium völgyi show...

A mi hatalmas öregeinknek van társadalmi felelősségük, van érzékenységük, még mindig több, mint stílusuk és követőik. A többiek meg, mintha nem is léteznének. A győri Audi igazgatója, és a többi multi fejes nem a mi hősünk. Lehet, sőt biztos, hogy nagy hatással vannak a politikára, de ránk nincsenek, legalábbis közvetlenül. (Ilyen szempontból ázsiai rabszolgák vagyunk.)

A LEGNAGYOBB KÜLÖNBSÉG, HOGY EGY "NORMÁLIS" DEMOKRÁCIÁBAN AZ ÁLLAM A KÖZÖSSÉG ALKOTÓKEDVÉNEK ÉS -KÉPESSÉGÉNEK TÁRGYA.

Az állam egy mű, amit létrehoztunk. Nálunk ez egy homályos megérzés, lelkiismeret-furdalásunk forrása. Nyugaton ez a civil gondolkodás és tett forrása, ezért hívjuk baj esetén a képviselőnket, s ezért rohanunk az utcára. (Amúgy, a "manif" egy jó buli is a la Parisenne.) Ha nem tetszik az állam-játék, mert - mondjuk valaki elrontotta -, akkor új játszótársakat keresünk, hogy kijavítsuk vagy újat állítsunk a helyébe. Szerveződünk mindenütt (nem csak a neten!), kiszámoljuk, hol mikor miért hány emberre, mennyi pénzre, hány szavazatra lesz szükségünk... Obama stábja tudna erről mesélni.

Végső soron nem volna baj, ha az unokáim is a Fidesz és a Szocik közül választanának, ha mondjuk 2040-ben egy, az akkori időknek megfelelő Fideszre és MSZP-re szavazhatnának.

Csak ez nem fog magától menni, az idő nem old meg semmit. A változás jó forgatókönyve, ha sikerülne visszatalálnunk arra a pontra, ahol még volt egyetértés és lelkesedés a rendszerváltásnál, voltak közös, jövőbe mutató céljaink. (Zsigulik ezreit látom Hegyeshalomnál Gorenje mélyhűtőkkel...) Minden akkori célunk szétfoszlott? (Mert persze elértük valamennyit, és azóta a sógorok járnak át cselédeskedni hozzánk...) Vagy csak igyekszünk elfeledni őket, mert hiába frusztrálódtunk, lepattantunk minden megoldandó kérdésről. Jobb nem is emlékezni, milyen naivok voltunk..?

Én ebben az éveben felmondom ezt a "Mintha"-szövetséget veletek. Nem játszom azt, hogy ez demokrácia, mert ez csak egy mintha-demokrácia. Nem a pártok miatt. A pártok csak olyanok, amilyenné engedjük őket válni béke időben. Mi vagyunk értük a felelősök. Olyan mintha-polgárok vagyunk mi, barátaim, amilyen vállalkozók és munkavállalók. Attól, hogy Magyarországon van 1.000.000 vállalkozás, attól ez még nem a jól tervező, lendületesen újító tulajdonosok és menedzserek országa, ahol részvénnyel lehet fizetni még az autópályadíjat is. Nem, ez egy ugyanolyan borzalmasan szegény ország, mint volt, a munka szférája pedig még romlott is a Kádár-korszakhoz képest. És mindenki az államból akar megélni. Nem játszom a mintha-polgárt, mert nem vagyok az. Eszköztelen vagyok. Se pénzem, se kulturális erőm, se jogom, se igazam nincs. A dolgok magyar menete szerint semmi befolyásom a magyar államra, a politikára, vagy akár csak egyetlen politikusára sem.

És félek, nem vagyok egyedül. Akkor meg miért ne lehetne az idők végéig Fidesz-MSZP te vagy a fogót játszani, sőt, egyenesen Gyurcsány + Orbán bújócskát 2040-ig?

Közötök?

heima_ 2011.01.01. 17:32:37

@AnnaKarenina: nem azt mondom, hogy rózsás a munkaerőpiaci helyzet, főleg a válság után, hanem azt, hogy ennek ellenére ha lehetővé teszi az állam a kellően igénytelen emberek számára a potyázást, akkor potyázni is fognak.

Amikor vlakinek ingatlana, azaz saját vagyona van, akkor az nem szegény. (mint ahogy az sem szegény, akinek százeuros nagyságrendben jön az állami pénz nulla dolog mellett). Aki mást mond, nem látott még szegényembert. Szegény a bangladesi textilmunkás meg az indonéz tonhal halász, mert ha nem dolgozik, akkor egész egyszerűen éhenhal.

Az adórendszer nem igazságossági kérdés (most akkor a társadalombiztosítás nem igazságos, mert mindig is egykulcsos volt a járulék?), a jövedelem-átcsoportosítást ne hívjuk igazságosságnak.

De ha nagyon meg akarsz látni vlamit, lásd meg az elmúlt 8 év nagyon progresszív, nagyon igazságos szja rendszerét, hova vezetett. A leszakadáshoz és elszegényedéshez. Nem elég múltbeli tapasztalat ez?

Diocles 2011.01.01. 17:32:48

@török gábor:
de, érthető az Ön okfejtése

tehát ha - ad absurdum - a Fidesz mondjuk 90%-os népszerűségre tenne szert, ám a huszonévesek körében "csak" 70%-osra, akkor Ön azt írná, h a Fidesz visszaszorult a fiatalok körében az új pártok (Jobbik, LMP) javára?

mert a mostani érvelése - és ezt nem szőrszálhasogatásnak szánom - kábé ehhez hasonló. Engem úgy tanítottak, h az 56% több, mint az 50%, tehát "hatalmas csökkenésről" mégiscsak túlzás, vagy félrevezető volna beszélni.

a-kis-herceg 2011.01.01. 17:32:50

@Ordnassac: eleje... akadozik. a szolgáltatók is lassabbak... de nem érdekes.

a kopogtatóra: lehet pletykának hívni, de én azokban nem hiszek. de a csodákban sem...

rasztaszív 2011.01.01. 17:33:10

@a-kis-herceg:

nem is kell hozzá 2/3
"csak" egy népszavazás...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.01. 17:34:05

@manyike:

www.miniszterelnok.hu/cikk/magankihallgatason_fogadta_orban_viktort_a_papa

Ha nincs más tipp, én mondok egyet.
Azért ment Orbán két teológussal megtámogatva a pápához, hogy megbeszélje a kétkamarás parlamentben a katolikusok részvételét.

Ha jól tudom, ez tiltva vagyon a püspököknek, de soha ne mondjuk, hogy soha.
Esetleg egy könnyítésért az eu hitelvek engedékenységét is lehetne igérni, ha már úgyis elnökösködik mostanság.

Más téma is lehet.
Esetleg megszentelhetné a pápa az új Alkotmányt, mondjuk ha errejárna húsvéttájban...

.

heima_ 2011.01.01. 17:36:38

@heima_: és még1x, sokadjára: a társadalmi felemelkedés, a gazdasági növekedés szegénységellenes és szegénybarát politika, nem az út mellett hagyás.

munkával lehet csak kitörni a szegénységből, nem segéllyel.

álomszép 2011.01.01. 17:37:08

@a-kis-herceg:
Mi a problémád az én kommentemmel? miért is vagyok tök aranyos.?

lüke 2011.01.01. 17:38:44

@Ventura Blvd:
macskafogó
@Ordnassac:
ma látom másnapos mindenki, pedig holnap még 24 h van
otthon, gyerekek

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.01. 17:38:58

@manyike:
Ezt is olvastam már.
Azt írja az Origo, hogy van még jogállam és szólásszabadság miatt nem kell kapálózni,
mert ha már nem lesz szólásszabadság, akkor majd ők szólnak.

a-kis-herceg 2011.01.01. 17:40:41

@Balt: az jó. akkor már csak a többi 29999 darab a kérdés...

jazzcool 2011.01.01. 17:41:01

@heima_: az elmúlt 8 év hibának semmi köze az akkori SZJA-hoz, viszont az egykulcsos adó roppant igazságtalanra sikeredett.

mondjuk ha 5 milliós évi jövedelemig 16, 5 és 10 között 24, a 10 millió feletti rész pedig 32 százalékkal adózna, akkor lett volna lehetőség a munkaadói 27 százalékos bérjárulék csökkentésére. ez utóbbi elmaradása sokba fog még kerülni. és a "gazdagok" így is jól jártak volna.

bigapples 2011.01.01. 17:42:33

@Diocles: TG gondolatmenete ott bicsaklik meg, hogy nem a Fidesz támogatottsága csökkent a huszonévesek között, hanem sok idősebb korút sikerült most megszólítaniuk, ezért lett kiegyensúlyozottabb a koreloszlás. Nagy párt lett a Fidesz 50-60%-os támogatottsággal, nem véletlen, hogy a társadalom minden kor/vagyoni/iskolázottsági/stb csoportjában közel egyenletes a támogatottsága.

Ezzel együtt abban az egyetemi közegben, amiben TG mozog, biztosan érződik, ohgy a Fidesz kezd cikivé válni, de ez a közeg nem reprezentálja a 30 alattiakat.

Nem vitt el még a cica semmit. Érdekes lenne látni a legalább érettségivel rendelkező 18-30-asok között milyen választói mozgások történtek a Jobbik-Fidesz viszonylatban április óta. Az az érzésem, hogy a Fidesz itt biztosan nyert.

a-kis-herceg 2011.01.01. 17:44:26

"A sokakat érintő változások közül a legtöbben talán a nehéz-tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló kormányrendeletnek örülhetnek. E szerint ugyanis január elsejétől a 7500 kilogrammot meghaladó legnagyobb össztömegű tehergépkocsikkal a kétsávos sztráda- és autóútszakaszokon, reggel hat és este tíz óra között tilos előzni. (A tiltás nem érvényes ott, ahol háromsávos az autópálya.)

Vagyis elméletileg nappal nem kell többé arra számítani, hogy a külső sávban nyolcvannal döcögő kamiont nyolcvankettővel előzi kilométereken és perceken át – közben jókora torlódást okozva – egy másik teherautó. A döntést az autósok alighanem örömmel fogadják, a fuvarozók viszont háborognak. A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) legalábbis közleményben kifogásolta, hogy a szakma véleményét nem kérdezték, nem egyeztettek velük, arról pedig nem készült hatástanulmány, milyen következményei lehetnek az új szabálynak."

heima_ 2011.01.01. 17:44:43

@jazzcool: nem persze, a személyi jövedelemadórendszer csak úgy lebegett a semmiben, nem volt köze semmilyen társadalmi-gazdasági folyamathoz:)

panelburzsuj 2011.01.01. 17:45:29

@Ventura Blvd:

Csúnyákat mondasz szép szavakkal.

jjulie 2011.01.01. 17:49:05

@bigapples:

namost nem mindegy hogy egy olyan párt aminek az összekovácsolásához a szijjártó szövegei eszenciálisak voltak, hol mikor hány százalék

szégyen az egész úgy ahogy vagytok

ja hogy volt nálatok rosszabb? attól még a szijjártó az szijjártó, az a szintetek, jól mért be benneteket az orbán

Söpö 2011.01.01. 17:50:29

Egy kicsit off témát szeretnék felhozni, kíváncsi vagyok a véleményetekre ezzel kapcsolatban. Leginkább a médiatörvényhez kapcsolódik...

Az óriásplakátok KRESZ-beli korlátozásáról nektek mi a véleményetek?

Úgy gondolom, statisztikailag sem lehet kimutatni hogy óriásplakátokkal teletűzdelt útszakaszon átlagon felüli lenne a balesetek száma. Forgalmasabb helyeken mindig több a koccanás, de szerintem ez független az óriásplakátoktól. A szabályozás mögött én a negyedik hatalmi ágként számon tartott média fokozottabb irányítását sejtem. Nem akarok összeesküvés elméleteket gyártani, de elképzelhetőnek tartom hogy ezzel a fidesz politikai ellenfelei által tulajdonolt reklámügynökségeket akarják nehezebb helyzetbe hozni.

Szerintem a szabályozás fölösleges -bár jól hangzó és populista-, és ez tűnik rá a legjobb magyarázatnak...

jazzcool 2011.01.01. 17:51:03

@heima_: súlyos tévedés azt hinni, hogy az egykulcsos adórendszer gazdasági fellendülést fog hozni. egy szűk rétegnek ugyan jelentősen nő a nettó jövedelme, de ez édeskevés lesz a belső kereslet megmozgatásához. a nagytöbbség jövedelme nem változik, terhei viszont növekednek (hiteltörlesztés, üzemanyagárak, illetve a megnövekvő infláció miatt stb).

sashimi 2011.01.01. 17:57:30

TG: "Mert hiába magyarázza majd, hogy nincs cenzúra, hogy nem lehet betiltani, ... "

Bizony, látnunk kell, hogy a Tilos Rádio ellen sem indult eljárás, ...

sashimi 2011.01.01. 17:59:25

TG: "Mert hiába magyarázza majd, hogy nincs cenzúra, hogy nem lehet betiltani,"

Bizony, a Tilos Rádió ellen sem indult eljárás ....

a-kis-herceg 2011.01.01. 18:00:24

@jjulie: "ez a kommunista antikommunista vita 2011-ben a mucsa legtisztább megnyilvánulása, és láthatóan mucsa erősebb és virulóbb mint valaha...
és a játszótérépítő felszinelemző is részese a mucsai felvirágzásnak "

ez nagyon jo kifejezés: felszínelemző.
de ezzel azt akarod mondani, hogy ne a tv-t nézze, hanem a pártpénztárnokok gazdasági lépéseit, az oligarchák mozgását, azaz a valóság tendenciáit elemezze?

kicsit olyan mintha azt elemezné a parlamentben hogy xy fides ogy képviselő milért szavazott pont ugy mint az össze többi és milyen hatással lesz a személyes karrierjére...

hoppá. mintha lett volna ilyen is... akkor csak vakargassuk.

erre mondta egy hódmezővásárhelyi "polgár", hogy a játszóteret meg kell zsírozni, hogy ne nyivákoljanak ilyan hangosan a gyerekek... és meg is tette. disznózsírral.

a-kis-herceg 2011.01.01. 18:01:31

@gmaki: a reklámpiac ujraosztása. minek foglalkozol vele, ha nem vagy érintett?