Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:55

“Ezt a csatározó politizálást minduntalan a miniszterelnök személyéhez szokták kötni, miszerint egyedül minden tőle függ. Nagyon nem értek egyet ezzel, hisz ezt nem egyedül csinálja. Ehhez az egész vezetői körének hallgatólagos beleegyezése, sőt, lelkesedése és támogatása kell. Ezt együtt csinálják” – mondja Gombár Csaba a Népszabadságban. A lényegi kérdéseket a kormánypárt politikájával kapcsolatban már jó párszor kitárgyaltuk, most nézzük csak ezt az egyetlen szempontot: összepréselhető-e a Fidesz?

(Fotó: Népszabadság)

A Fidesz ellenzéki politizálásáról lelkesen beszélők szerint a párt zsenialitásának egyik fontos bizonyítéka éppen az, ahogy 2006 után egymáshoz szorította az MSZP-t és az egyre negatívabb megítélésű vezetőjét, Gyurcsány Ferencet. Ebben a történetben a Fidesz szinte minden lépése ugyanazt a célt szolgálta: azt, hogy a szocialisták ne tudjanak könnyedén megszabadulni a kormányfőtől (és örökségétől), hogy egy esetleges váltás után ne játszhassa el hitelesen egyetlen MSZP-s politikus sem a másképp gondolkozó, tisztán újrakezdő vezető szerepét. A szocialistákra gyakorolt állandó – és néha kontraproduktívnak látszó – nyomásra azért volt szükség, hogy a magukat egy ostromlott várban érző kormánypárti politikusok ennek megfelelően is viselkedjenek: hiába voltak (egy idő után egyre erősebb) fenntartásaik a kapitány képességeivel kapcsolatban, a harc közben minden kritika és kétség árulásnak, szabotázsnak tűnt.

Persze „két irányba kell ezt a dolgot művelni” – ahogy, nagyon más összefüggésben, nemrég hallhattuk: nem csupán a Fidesz, hanem Gyurcsány érdeke is az összepréselés volt, s ebbe a folyamatba a bizalmi szavazástól a kormányfő által menedzselt, bohózatba fulladt végjátékig minden esemény szépen illeszkedett. Utólag nehéz megállapítani, hogy a Fidesz stratégiája, Gyurcsány törekvése vagy az MSZP vaksága volt-e fontosabb, a következmény azonban megkérdőjelezhetetlen: a volt kormányfő árnyéka a mai napig rávetül az összes szocialista politikusra, így azokra is, akik elkötelezett antigyurcsányistának, a korábbi belső ellenzék vezéralakjának szeretik gondolni magukat.

Lehet benne valami, hogy az MSZP copypaste-politikájának egyik eleme ugyanennek az összepréselésnek az elősegítése Orbán Viktor és a Fidesz esetében. A kiinduló helyzet természetesen nagyon más, a különbségek ordítóak, mégsem tűnik teljesen irracionálisnak ez a politika. Miközben amúgy talán szerencsésebb volna, ha a Fidesz másképp gondolkozói néha másképp is viselkednének, az MSZP - hosszú távon - valóban abban érdekelt, hogy őket is Orbánhoz kösse, megbélyegezze, hiteltelenítse. Navracsics, Lázár, Rogán, Kósa, Pokorni – nagyon nem egyforma mértékben, de mindannyian a mostanitól eltérő politika lehetőségének (lehetőségről beszélek, nem realitásról!) hordozói, részben már most is a Fidesz „másik arcának” potenciális, de jelenleg csak időnkénti megjelenítői, részben egy esetleges posztorbáni párt esélyes vezetői. Nagyon meg lennék lepve, ha nem tanultak volna az MSZP történetéből, de akkor is, ha a mostani, ismételten csak vagy-vagy helyzeteket ismerő politikai erőtérben lenne igazán jó válaszuk az összepréselés elkerülésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr192573774

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Már a statisztikusok is ekézik az Orbán-kormányt 2011.01.10. 15:06:55

Talán már csak a süketnémák nem csináltak még viccet kormányunk idétlenkedéseiből, de lehet, hogy csak túl halk a szavuk. Mindenesetre tréfás kedvű statisztikusok stílszerűen venn-diagram formában adtak hangot az elégedetlenségüknek:

Trackback: Országos politikai operettbál 2011.01.10. 13:43:13

A Fidesz ugyan élvezheti kétharmada áldásait, de lassan szocialista mértékű karanténba zárja magát. Nem maradt iránta semleges párt a porondon. Mára a szélsőséges, magát radikálisnak nevező párt a legkevésbé ellenséges, de az is alig vállalja az együtt...

Trackback: Az összepréselt Fidesz 2011.01.10. 13:23:01

Lehet benne valami, hogy az MSZP copypaste-politikájának egyik eleme az összepréselés elősegítése Orbán Viktor és a Fidesz esetében.

Trackback: Külföldi kritikák: A Heti Válasz átállt? 2011.01.10. 13:15:51

"Váratlan támogatást kapott Orbán" felcímmel, "Rólunk írták" cím alatt, első pillantásra a Fidesz látásmódját jól tükröző cikk jelent meg vasárnap délután a Heti válasz című kormányhű hetilap online kiadásában. A rövid öss...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tlac 2011.01.10. 12:08:09

a szocik keménymagjának jól jött Feltó idiótizmusa, 4+4 évet lehetettek jól fizetett politikusok, sőt, még 4 év szinte garantált. a többeiknek halálos volt a fletóizmus, mehetnek vissza tornatanárnak a falujukba..
az országnak meg talán a posztkommunizmus 20 éves végét jelenti, végül is nagyon ügyesek voltak, hogy 89 után ily soká és maguk szempontjából nagyon eredményesen tartották magukat, sőt igen előnyösen telt nekik a 20 év.
amit most nyugati szerkesztőségekben művelnek ez a retrográd erők utódvéd harcának tűnik már csak..

szb9 2011.01.10. 12:14:34

Egyelőre a Fideszt nem nagyon lehet elválasztani Orbántól. Orbán.... Orbán pedig vagy nagyot nyer, vagy nagyot bukik. A nép (emberek, zemberek, értsd: többség) valójában nem nagyon érdeklődik sem a médiatörvény, pláne a manyup-ügy iránt (pedig az jóval súlyosabb ügy, mint a médiatörvény ami a bloggerek kedvenc hisztitémája). A támogatottság stabil. Négy(?) év múlva, ha minden rendben lesz, folytatódhat ez a kormányzás, ha viszont Orbán bukik, nem hiszem, hogy újra képes lesz lábra állni.

nevetőharmadik 2011.01.10. 12:21:33

Elvben értem, miről szól a poszt, gyakorlati értelmét (a Fidesz esetében) viszont nem látom. A Fidesz ugyanis már vagy egy évtizede össze van préselve, Orbán Viktor által. Nincs vetélytársa, ő a végső tekintély, a többi arc csak képviselője. Az is többször elhangzott már, hogy Orbán lehetséges kihívóit (Navra, Rogán, Kósa, stb) csak Orbán politikai ellenfelei szeretik önállónak látni. Amikor ilyen hírek röppennek fel, ezek a személyek sietnek gyorsan cáfolni minden ilyen utalást és feltétlen hűségükről biztosítják a főnököt.

Szóval... ennyi.

2011.01.10. 12:23:16

Persze hogy együtt csinálják! DE nézzük meg kivel is? Orbán vele egyenrangú, mellérendelt Fidesz tagok már rég nincsenek mellette. Az össze nagy guru elment, aki maradt, pl. Kövér olyan feladatkörben van, hogy nagyon nem függ a Vezírtől.

Akit meg csapatául fogadott, feltörekvő, politikacsináló nemzedékké és hasznot is látó politikussá akar lenni. Akiket lehet hajtani, inspirálni, és kiknek a személyiségük hasonló Orbánhoz, vagy még nála is zsarnokabb. Én úgy mondanám, őket lehet hajtani, mint a lovat, ezt pl. Áder vagy hasonló kaliber már nem viselné el.

Szóval Orbánnál van az ostor. És ez Gombár ugyanúgy tudja, mint mi. Szerintem ezért és még így van együtt a csapata.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.10. 12:23:41

Rogán, Navracsics, Lázár, Kósa, Pokorni...
Miről beszélnek ?
Nem beszélnek...
A jelenlegi politikát ezek a nevek csinálják.
Követelik, benyújtják, megszavazzák, megvédik.

Ha másról beszélnek valahol, az valami nagyon kicsi fülkében lehet.
Egy egyáltalán nem forradalmi helyen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.10. 12:33:05

Szerintem a felsoroltakat érdemes elkülöníteni egymástól - bár a jólnevelt TG nyilván nem használhat hozzám hasonló kifejezéseket...
Van, aki szinte fürdik-kivirul a geciségben (Lázár).
Van, aki némi elbóklászás után látta jónak, hogy egyéni indítványok tömkelegének arca legyen (Rogán).
Van, akinek nyilván ízlése ellen való sok történés, de nagyon megszerette a politikusi létet (Navracsics).
Van, aki mindig finoman vagy erősebben elhatárolódott a monolitikus pártszerkezet működtetőitől, de őt már rég sikerült remekül kompromittálni ezzel-azzal (Pokorni).
Van, aki a provinciából szeretné bevenni a fővárost, de minél tovább leledzik provinciálisan a provinciában, annál inkább csökken az esélye (Kósa).
A Fidesz tragédiája Orbánnal ugyanaz, mint a Maszopé volt a pápai cipollával: a valamelyes nagyságrendet képviselő potenciális utódok hatékony összefogása Orbán ellen végszükség (teljes kudarc) esetén szinte elképzelhetetlen, vagyis marad a szörnyű és nevetséges végjáték, amiben valószínűleg örökre elsüllyed a Fidesz is.

a-kis-herceg 2011.01.10. 12:36:30

A kommunikáció egyirányú (akar lenni). lásd Mádi elszólása (egy éve vagyonadó, ősfideszes nem jár fejtágítókra, elbizakodott volt...)

a post ba beleolvastam nem értem.

a Szövetség mozgatója a pártpénztárnokrendszer, na persze azt tükrözi vissza az "arcok" rendszere is. nagyon kis üzleti körben születnek a döntések.

a villámháború meghirdetése... ezekkel a következményekkel kár. háborús logika. az idő sürgető.

a végeredményt a PS mondta meg. éhséglázadások...

a post foglalkozik a háttér emberekkel? Gábor! az ud felvételeket volt szerencséd végig hallgatni? nem változott meg gyökeresen a véleményed a magyar politika (-gazdasági hatalom = oligarchák) motivációját és eszközeit illetően?

mindenki jót akar?

a-kis-herceg 2011.01.10. 12:39:01

Ja és T.Gábor! egy zuglói példa. a "cinkes" szavazás közben ha Papcsák időt kér, akkor miért nem a saját többségi frakciójához megy oda? hanem az egyszem szoci Tóth Csabához? ;)

majd Ordival tárgyald ki...

Ting Fu doktor 2011.01.10. 12:43:52

Kedves Gábor!

Szerintem hibás a kiinduló pont.

Teljesen másfajta párt az MSZP és más a Fidesz.

Az MSZP valójában több párt/érdekkör gyűjtőhelye, míg a Fidesz ebből a szempontból sokkal homogénebb.

Az MSZP belső élete teljesen demokratikus ( és ebből adódóan nem hatékony, tökölő, rivalizáló), addig a Fidesz egy valódi centralizált elitpárt, ahol a pártdemokrácia csak amolyan formaság.

És én ezzel együtt is azt mondom, hogy az országnak sokkal inkább van most szüksége egy határozott, hatékony és központosított kormánypártra/kormányra, mint egy demokratikusnak álcázott teljességgel töketlen, egymást sakkban tartó alakulatra.

Link Elek 2011.01.10. 12:47:40

pedig van lehetoseg, hogy egy politikus onallonak tunjon, nem is keves.
pl: be kell vinni a szakpolitikai vitakat a parlamenti bizottsagokba. igy nyilvanossagra kerulnek, es a kulvilag megismerheti, hogy a fidesz nem diktatura. persze ha diktatura, akkor ez lehetetlen.

panelburzsuj 2011.01.10. 12:56:27

@Hepci:

Kinek?

(megjegyzés: udvari törölve ... )

bádogos 2011.01.10. 12:56:38

Könyörgöm, a Fidesz már 8 éve összepréselt álapotban tartózkodik, és ez a szociktól teljesen független állapot. Orbán Viktor kalapálta őket ilyen szép kompakt társasággá.

Zoltchy (törölt) 2011.01.10. 12:57:59

Nem egyszerű annak a dolga, aki a "Fidesz másik arca" szeretne lenni, ugyanis nagyon sok múlik az időzítésen.
Ha színre akar lépni, azt akkor kell megtennie, amikor még minden rumos-mazsolás, de már van esély a győzelemre.
Ha túl korán lép, a Vezér eltünteti, ha túl későn, akkor meg a döglött oroszlán rugdosásának bűnébe esik.
De a legfontosabb követelmény, hogy olyan ember legyen, aki még nem "kompromittálta" magát O. V. mellett, ezért a fent említett uraknak nehezebb a helyzetük.
El tudok még képzelni egy "eddig háttérbe szorított, Fideszes alapító atya", arculattal megtervezett versenyzőt, aki el tudja hitetni a szavazókkal, hogy ő képviseli az "igazi Fideszt" (reminiszcencia, nosztalgia, visszatérés a gyökerekhez ... stb.)

Szimba 2011.01.10. 13:01:59

- A Fidesz egyelőre még nem létezhet OV nélkül.

- Az MSZP viszont nagyon jól megvan Gyurcsány vagy Mesterházy nélkül. Más kérdés, hogy még nem alakult ki egy megbízható, tisztességes vezető rétege, vezető meg a láthatáron sincs. Nem működőképesek, és egyáltalán nem demokratikusak.

- A Fidesz bukása esetén 2014-ben OV még nem fog eltűnni a süllyesztőben, szerintem nagyon jól függővé tette az embereit a saját hatalmától. A tömegek pedig nagyon vevők még a stílusára. A főnök, aki él, hal a népéért!:-))

xorfrion 2011.01.10. 13:03:07

Nekem a Fidesz már jó ideje egy olyan párt benyomását kelti, amelyik eszköztára túlnyomóan a bolsevista örökség eszköztárát használja. (Ilyen mondjuk egy példának a "demokratikus centralizmus"). Ami persze nem csoda, hiszen egyrészt ebben nőttek fel, másrészt nincs új a nap alatt (lásd: jakobinusok).
A fiúk elég gyakran megtagadják az apát, hogy aztán pont ugyanazokat a hibákat kövessék el.
Szóval szerintem ha visszanézzük mondjuk a magyar szocializmus történetét, belső személyi harcait, akkor nagyjából már tudhatjuk is, hogy mi várható a Fideszen belül ez ügyben.
Egyetlen fontos különbség van - de ez nem teszi lehetetlenné szerintem a párhuzamot -, az, hogy most nincs egy központi, moszkvai Fidesz.
És a párhuzam alapján az látszódik számomra egyértelműen, hogy OV egy új Kádár szerepét töltheti be. Hogy aztán miért kell nekünk Horthy és Kádár és Orbán, azt már nekünk magunknak kéne megfejteni.
Merthogy a "nép" egyszerre kommunistázik és egyszerre akarja a kádári rendszer "jó" oldalainak a folytatását. A Fidesz és Orbán csak kiszolgálja ezt az igényt.

Szimba 2011.01.10. 13:03:14

@Zoltchy:

Ez jó meghatározás. Különösen a rumos-mazsolás:-)))

Szimba 2011.01.10. 13:06:31

Ez a préselés politológiai műszó vagy csupán TG képszerűvé akarta tenni a mondandóját?:-)

Egy pártban mindenképpen kell, hogy legyen összetartó erő. Nálunk azt hiszem, hogy az ellenségkép fenntartása érdekében túlságosan is megvan. Már ártalmas mértékben.

Szimba 2011.01.10. 13:09:13

@Hepci:

Ez a gyarmatosítás és rabszolgatartás finomított fajtája.

Zoltchy (törölt) 2011.01.10. 13:10:31

@Szimba:

"A tömegek pedig nagyon vevők még a stílusára."
Így van, ezért reménytelen O. V-t kívülről, politikai oldalról támadni.
Más, gusztustalan módszerekre van szükség (veri a gyerekeit, nem mos lábat, késsel vágja a halat ... stb.). Tök mindegy mi az érv, csak a köznép számára erkölcsileg visszataszító legyen.
Belülről meg annak van jó esélye, aki először ki meri mondani, hogy "meztelen a király".

panelburzsuj 2011.01.10. 13:13:52

@Zoltchy:

"visszatérés a gyökerekhez"

Az üzenetrögzítős párt szerepkörébe?

(Talán nem élted meg: a Fidesz volt az a "rendszerváltó" párt, ami a lényegében miniatűr frakciójával is sokkal nagyobb szerepet játszott a parlamentben és a "mediatizált közéletben", mint a helyi társadalmak szervezésében, mozgatásában. A mostani kormánypárt viszont döntően olyan a karrieristákból áll, aki alól kikopott az egykori pártjuk, és beálltak Orbán Viktor szolgálatába. Én ilyen "elkopott" pártnak tekintem a hajdani Fideszt is: az egykori fiatal liberálisok választhattak, hogy Fodort és társait követik-e a bizonytalanba, vagy beállnak Orbán személyes jármába.)

Zoltchy (törölt) 2011.01.10. 13:18:12

@panelburzsuj:

Megéltem. De a politika nálunk marketingtevékenység. Nem az a kérdés, hogy mi van, hanem, hogy mit ígérnek. Ha a megszépült emlékek miatt szavaztak az MSZP-re, úgy szavazhatnak a Fidesz-re is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.10. 13:21:54

@panelburzsuj: nem volt az olyan bizonytalan, Fodor az SZDSZ-fiókpárt sémán akart menni tovább(ra is). Igazából két választás volt: a média kedvencei lesznek továbbra is a demokrácia szőke, de lusta herc(i/e)gének vezérletével, vagy önállóság, vezérpárt és (média)halál. Az utóbbi irány győzött...

Szimba 2011.01.10. 13:23:24

@Zoltchy:

:-))))))
Milyen mulatságos volt, amikor Hruscsov a szandáljával csapkodta a pulpitust!

Valami ilyesmire kellene rávenni!:-)))

Lasombra 2011.01.10. 13:23:30

nem igazán értem a "copy-paste" politika szófordulatot. Gyurcsány még a kanyarban sem volt, de a Fidesz már egyenlő volt Orbán Viktorral. huszonegynehány éve csak ő számít ebben a "dinamikusan világképet váltogató" pártban.

sőt Orbán sokkal jobban gúzsba köti a pártot, mint Gyurcsány valaha is remélhette.

ha a Fideszre ráragasztják az orbáni jelzőt, annak semmi köze nincs a szocialistákhoz. az csak a jól ismert jobboldali retorika része, hogy aki bírál, az biztos szoci.
de ezt szerintem nemsokára illusztrálni is fogják itt a kommentekben.

Malachi 2011.01.10. 13:23:35

az utóbbi időszak ténykedései után, a hallgatólagos asszisztálásuk után, a markáns, önálló vélemények elmaradása okán számomra az egész Fidesz vezérkar és a képviselőik is végleg leírták magukat. akkor is, ha nem így akarták, ha csak gombnyomogató robotnak ültették őket a Parlamentbe. így nem fog menni. új hang kell, új megközelítés, bárhonnan, csak ne a jelenlegi nagyok háza tájáról. ez lenne igazán az ország feladata, kinevelni, kitermelni végre egy olyan réteget, ami képes megfordítani ezt a szerencsétlen, hazug, cinikus, zsákutcába került magyar politikát. a mostaniak megmérettettek és könnyűnek találtattak. nem kell hozzá zseninek lenni, hogy észrevegyük - csak nézzük meg mit produkáltak az utóbbi fél évben. mind ellenzéki, mint kormányoldalról. félművelt középemberek vezetik az országot, már két évtizede. olyan is. pedig többre képes.

Szimba 2011.01.10. 13:24:45

@Hepci: Fodor az a megkésett értelmiségi. OV mindig gátlástalanul előbb lépett, mint ő.

MiKeyRuLeS 2011.01.10. 13:25:09

Navracsics, Lázár, Rogán, Kósa már régóta OV bizalmasai, nem kell őket különösen összemosni senkivel. Az érdekegyeztetések megkerülése szinte kizárólag rajtuk megy keresztül, hiszen az egyéni javaslatok nagy részét ők terjesztik a parlament elé.

panelburzsuj 2011.01.10. 13:25:20

@Zoltchy:

No de nem pont azt mondom, hogy a "hajdani" Fidesz csak kevesek számára jelent valódi, személyes "szép emléket", és azok a szép emlékek ráadásul a jelenlegi nyugatellenes, elzárkózó, népnemzetieskedő, tekintélyelvű, zsíros-tokás Orbánpárttal homlokegyenest ellenkező élményvilágból állnak össze?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.01.10. 13:29:03

@poszt

Egy katolikus hívő nem inog meg Pápa váltáskor.

Akkor sem inog meg, ha kiderül vmelyik püspökről, h az pedofil.

A Fidesz hívei másképp kötődnek a párthoz, mint az mszp hívei:
sokkal nagyobb az a mag, amelyik sosem szavazna másra. Ők az igazi hívők. Az mszp szavazói sokkal inkább olyan szavazók, akik könnyebben elpártolnak, ha csalódnak.

Zoltchy (törölt) 2011.01.10. 13:33:01

@panelburzsuj:

Erről egy legenda jutott az eszembe. Garibaldi alig ezer emberrel szállt partra Marsalánál. Néhány év múlva, ennek az eseménynek az emlékére rendezett találkozón 30000 ember volt, aki azt állította, hogy ott volt.
Állítólag ekkor jegyezte meg valaki, hogy: "kevesen voltunk, de sokan maradtunk".
Az emlékek is irányíthatóak.

/Ha nem lenne ez a nyomorult cenzúra, leírnám, mi ennek az angol neve, de hát meg vagyok félemlítve./

Dub hadnagy 2011.01.10. 13:33:07

@malacz69 rettegéselemző: egy ismerősöm már vagy 8 éve azt mondta, hogy a Fidesz egy vallás, ha jól értem, te is ezt mondod. Valóban, demokraták nélkül nehéz demokráciát csinálni.

Zoltchy (törölt) 2011.01.10. 13:33:56

@malacz69 rettegéselemző:

Nem jó a hasonlat.
Nem pápaváltásról, hanem istenváltásról van szó.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.01.10. 13:34:37

Nem látom a hátteret, de ha én Rogán lennék, gyűjtenék magam mellé egy húsz-harminc képviselőből álló klikket, kilépnék velük a picsába, és közölném Viktorral, hogy ha nem szarakszik, továbbra is velük szavazunk, csak majd néhány érdektelen ügyben nem, tessék-lássék. 2013-ban pedig beindítanám az úthengert, és nekiállnék a jobboldali ellenszavazók összegyűjtésének. Győzelemhez első körben kevés lenne, de OV-tól megszabadulnék végre, és függetleníteném magam az időzített bombától.

Ez már az ikszedik poszt itt rövid időn belül, ami egy - szigorúan potenciális!!! - fideszszakadáshoz kapcsolódik. Gábor, tudsz valamit? Vagy csak álmodozol?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.10. 13:34:54

@Szimba: persze, hogy megkésett. 10-kor kel fel legkorábban...

panelburzsuj 2011.01.10. 13:34:59

@Szimba:

A mókás az a dologban, hogy a nevezetes koleszban Fodor próbált értelmiségit faragni az impulzívabb szobatársból.

Nem jött be.

derabitz 2011.01.10. 13:38:19

Ha vannak is a fideszben másként gondolkodók, azokról a pártsajtó hamar kideríti, hogy MÁSok.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.10. 13:41:00

@Ordnassac:
Azt kéri, ne támadjuk, baszod.
Egy tévétlen hittantanár tévét vezet - és ne támadjuk...
Ennél már csak az a jobb, amit Gábor ír...
Csak az a nagy szivem, az fog egyszer a sírba vinni.

Jenyei 2011.01.10. 13:41:38

Végiggindolva a FIDESZ-es neveket, egyetlen egyet találok, aki énelőttem megmaradt annak, aki mindig is volt: Szájer József.

Senki másban nem tudnék már bízni az egész bandából.

panelburzsuj 2011.01.10. 13:43:05

@Ordnassac:

A szavak kisajáthatóak:

Mondj egy intendánst!

Dolores Jane Umbridge ...

Szimba 2011.01.10. 13:43:42

@Ordnassac:

Köszönöm!!!Nahát!

És még nincsenek beszállítói? Fogadom pillanatokon belül lesznek!:-)) És sejtem is , hogy kik.

[Törölt nick] (törölt) 2011.01.10. 13:44:08

Remélem, hogy hamarosan nem csak a Fidesz, de az összes többi párt is apróra összepréselhető és a legközelebbi szemeteskukába hajítható lesz.

Szimba 2011.01.10. 13:46:02

@panelburzsuj:

Sajnos ez is olyan, mint a zenei műveltség, ahogyan Kodály gondolta: az anya születése előtt 9 hónappal kell kezdeni!

Értelmiségivé is csak az válik, akinek a szülei is azok voltak.

Vagy az angol gyep lehet még példa:-)))

Szimba 2011.01.10. 13:46:57

@panelburzsuj:

Azért remélem, Süvegesnek nem szentképekkel díszített porcelántányérok lesznek az irodájában!

Zoltchy (törölt) 2011.01.10. 13:48:38

@Jenyei:

Tegnap láttam a HírTV-n. Az Alkotmánybíróság megváltozott szerepéről és az új Alkotmány szükségességéről beszélt.
Azt mondta, hogy 20 év múlva, végre kikristályosodott a demokratikus jogállamiság.
Már megint az jutott az eszembe, hogy "... ez a harc lesz a végső ...".

Zoltchy (törölt) 2011.01.10. 13:49:43

@Szimba:

"Értelmiségivé is csak az válik, akinek a szülei is azok voltak."

Ugye, ezt csak viccből írtad?

panelburzsuj 2011.01.10. 13:52:10

@Szimba:

Másképp látom: értelmiségi abból lesz, aki azzá akar válni.

Orbán nem akart. Gátolta volna a gátlástalanságban.

Rá Dios 2011.01.10. 13:52:32

Hogy mondta az egykori híres zenebohóc? "Vaaan máááásik!"

Van?

Lasombra 2011.01.10. 13:52:52

@malacz69 rettegéselemző: ritka pillanat, hogy egyetértek azzal, amit írsz.
max a megítélésünk lehet más, hogy ez az állapot vajon jó vagy rossz. (nem jött le a hsz-edből, hogy hogy értékeled ezt, max az eddig megnyilvánulásaidból tudok következtetni rá.)

a feltétlen szeretet és odaadás katasztrofális következményekkel járhat a politikában. nem oda való.

igenis, ha egy pártban csalódtunk, akkor lecsó.
az élet a dinamizmusról és a rugalmasságról szól. tudni kell változni, tudni kell váltani.
a statikusság, a dogmatizmus - halál.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.10. 13:53:28

@Ting Fu doktor: "És én ezzel együtt is azt mondom, hogy az országnak sokkal inkább van most szüksége egy határozott, hatékony és központosított kormánypártra/kormányra, mint egy demokratikusnak álcázott teljességgel töketlen, egymást sakkban tartó alakulatra."

Ez igaz akkor, ha a centrális hatalom mellé szakmai pluralizmus társul. Ezzel szemben a FIDESZ-ben a szakmai pluralizmust is megölik. Ezért ez már kontraproduktívvá válik.

Ugyanis amíg a "kemény centralizmus" a döntéshozatalban előny, az a döntés előkészítésben hátrány a szakmai beszűkülés miatt. Tehát nem centralizmus, hanem csaka döntési centralizmus előnyös. Láthatjuk is az eredményét az Orbán kormány gazdasági teljesítményén, ahol a szakmai előkészítést is erősen centralizálták.

Ilyen szempontból a Bajnai kormány működése jelenthetné az optimumot, ahol a demokratikus pártstruktúra felismerte, hogy a gazdaságba nem érdemes beleszólnia, és hagyni kell ott szakembereket dolgozni.

panelburzsuj 2011.01.10. 13:53:51

@Szimba:

(Milyen könnyű orrnálfogva vezetni ... Umbridge inspektor volt.)

Ordnassac 2011.01.10. 13:54:11

@Szimba: "Értelmiségivé is csak az válik, akinek a szülei is azok voltak."

Ez azért durva általánosítás...

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 13:54:11

Egy apró különbség: Gyurcsány egy totálisan elhiteltelenedett, elképesztően népszerűtlen vezetőként állt az MSZP élén. Orbán meg jelenleg a legnépszerűbb politikus.

Szóval ez a "Fidesz összepréselése" amolyan wishful thinking, az utódpárt láthatóan képtelen felállni a padlóról, és az unásig ismert orbánozásukra leginkább már csak legyint mindenki.

Rá Dios 2011.01.10. 13:54:56

@CSENDES: Az az. Jön, mint a Sötétség a Gyűrűk urában (Fordította nem más, mint Göncz Árpád)

AnnaKarenina 2011.01.10. 13:56:23

Ha a totális hatalomszerzés lejátszódik (végcél: gazdasági pozíciók), szinte már mindegy, hogy mi történik a politikában, a gazdaság oldaláról mindent befolyásolni lehet. (Valószínű, hogy OV-nak nem mindegy, mert ő rendkívüli történelmi személyiség akar lenni, a magyarság új megmentője.)
A kormánytagok nem sok vizet zavarnak, mint ahogy igazán nem látszik az sem, hogy bármi is történne a tárcák által felügyelt területeken. A középkáderek pedig valóban közepes szintű emberek, akiknek ez a karrierjük csúcsa, az ára pedig az egy tömbben maradás. Vagyis az érdekek még jó sokáig egyben fogják tartani a Fideszt. A választók meg 4 év múlva fognak csak dönteni, ha még lesz erre valódi lehetőségük.
Nagy kérdés, hogy az EU mennyire komolyan veszi az európai értékektől való jelentős eltérést, Barroso részéről már látható az elsikálás iránti igény, de ha a nyugat-európai más pártok és a sajtó részéről napirenden marad ez a kérdés, előbb-utóbb az EU-vezetésének is komolyan szembe kell néznie a problémával.

Robinzon Kurzor 2011.01.10. 13:58:41

Gyurcsányt tényleg az MSZP-hez kellett préselnie a Fidesznek, mert ott önálló tömeggel rendelkező politikai szereplők vannak, ezért fennállt a veszélye (a Fidesz szempontjából), hogy átlépnek rajta (mint Megyón) és akár még egy ciklust nyerhetnek.

A Fideszben ezzel szemben maga Orbán az, aki gondoskodik róla, hogy ne lehessen senki, aki belülről érdemi alternatívát jelenthetne.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.10. 13:59:03

Az ellenzék érdeke, hogy a FIDESZ-t összepréselje. Úgy nagyobbat durran a kisgömböc.

De az ország érdeke, hogy a FIDESZ egy józanabb szárnya kormányképes legyen, aki mögött még marad támogatói bázis is.

Más kérdés, ha a FIDESZ hagy időt a demokratikus ellenzék megerősödésére és összefogására, akkor már ez a leválás is kevés lehet.

CSENDES 2011.01.10. 13:59:06

És ezt olvastátok?? Ez is tanulságos, főleg mert mérsékelt jobboldali a termék.
hetivalasz.hu/itthon/uj-adoszabalyok-negygyermekes-gyermektelenek-34629/

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 13:59:09

"Ilyen szempontból a Bajnai kormány működése jelenthetné az optimumot, ahol a demokratikus pártstruktúra felismerte, hogy a gazdaságba nem érdemes beleszólnia, és hagyni kell ott szakembereket dolgozni. "

Ja, az IMF "szakembereit". Az eredményeket láttuk. Bajnaiék a kétszer módosított hiánycélt sem voltak képesek tartani. A tavalyi (hosszú évek óta először) megvolt.

Szimba 2011.01.10. 13:59:24

@bóra77:

A hozzászólások, tanácsok minősíthetetlenek:-((

@Zoltchy: @panelburzsuj:

Szociológiai szempontból írtam, amit írtam. Egészen érdekes tanulmányokat olvastam régebben az első generációs értelmiségiek gondjairól, és azokról a szokásokról, arról a magatartásról, amit a családjukból hoztak, vittek tovább.

Nem csak arról van szó, hogy akarnak-e értelmiségiek lenni, hogy elvégeznek bizonyos felsőfokú tanulmányokat és megfelelő állást kapnak. Millió dolog lehet számukra ismeretlen, akár a telefonhasználat, a hivatalokban való megjelenés, hivatalos munkaebédeken a viselkedés, egészen a hozott gyermeknevelési mintákig, öltözködésbeli bizonytalanságokig stb.

Ami egy értelmiségi családban felnövő gyereknek mindennapi rutin, az egy első gebnerációsnak még idegen lehet.

Persze nem lehet általánosítani.

Robinzon Kurzor 2011.01.10. 14:00:05

@malacz69 rettegéselemző:

Az igazi hívő nem a Fideszben, hanem Orbánban hisz.
Ha már.

Ordnassac 2011.01.10. 14:00:34

Ajjajj, a hírhedt angol kifejezés megint előkerült...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.10. 14:00:55

@Gunboat Diplomat: Még nagyon sok idő van 2014-ig, és a tendenciák már elindultak Orbán ellenében.

Szimba 2011.01.10. 14:03:08

@Ordnassac:

OV volt a kiindulópont.

Zoltchy (törölt) 2011.01.10. 14:03:31

@Szimba:

11 éve az államigazgatásban dolgozom. Tudnék mesélni az értelmiségiek gyermeknevelési, étkezési, telefonálási és egyéb, kulturális szokásairól.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.10. 14:04:48

@Gunboat Diplomat: "Bajnaiék a kétszer módosított hiánycélt sem voltak képesek tartani. A tavalyi (hosszú évek óta először) megvolt."

Várjuk meg érte a "számlát"! :-(

lehet más a handa-banda 2011.01.10. 14:07:03

Szerintem az már önmagában csúsztatás, ha valaki a FIDESZ és Orbán viszonyát az MSZP és Gyurcsány viszonyával hasonlítja össze

Gyurcsány tipikus megélhetési (ál)kommunista, aki a biztos karrier érdekében belépett a jól bejáratott üzletbe, mondván ebből csak haszna lehet. Ugyanebbe az irányba lépett előre a benősülésével az egyik legtisztább vérvonalú mozgalmi kennelbe is. Meg is kapta a Párttól a gyáracskáját meg a többi járandóságot

Orbán viszont a semmiből építette ki ami most a Fidesz, és a mostani kormányzásban is ugyanezt a kreatív lendületet viszi tovább.

Gyurcsány kreatívitása a lejárató kampányok kiagyalásán túl gyakorlatilag véget is ért, a 100 apró lépés valójában mindvégig helyben topogás volt nagy zenebonával

panelburzsuj 2011.01.10. 14:08:02

@Szimba:

Mintha kevernéd a civilizációs szokásokat a kulturális szerepekkel.

A felsőfokú végzettségű nem nem feltétlenül értelmiségi, mint ahogyan a több generáción keresztül "jólnevelt" körülmények között élő polgárok (és politikusok) sem feltétlenül értelmiségiek.

Squid 2011.01.10. 14:09:11

A Fideszt jelen pillanatban 1 azaz 1 dolog préseli és fókuszálja össze, és ezért van az egész színjáték, médiatörvényestől, kiszivárgott felvételestől egyetemben..

Ezt vicces módon szinte senki nem fogja föl, és mindenki a szinjátékot nézi nem az amit takar. Az egész rockandrollpolitika hipermennyiségű törvénymódosításmizéria,a kifelé mutatott keménykedés és az arcoskodás a médiával, az AB-vel stb..stb célja az, hogy ne azzal foglalkozzon a Zember, a média és a külföld amivel kellene.

Ez pedig nem más mint a 3200Milliárd Manyup pénz tőzsdei részvénypapírban tartott pakettje!

1600Milliárd túlnyomórészt magyar tőzsdei cégben befektetett magyar forint, amit heteken belül megkaparint a mi Forradalmi Kormányunk. Ezért megy minden, ezért hagyják a kül és belföldet a médiatörvényen rugózni január végéig, amikor majd kegyesen bejelentik, hogy megváltoztatják EU konformra.

Eközben szép csendesen a reflektorfénytől távol, fókuszon kívül beesik nekik 1600Milliárdnyi értékpapír. Ezt majd valakinek kezelni kell és ugye pénzzé kell tenni valamilyen módon. Ez a lóvé az elmúlt 20 év egyik (ha nem a legnagyobb) malacperselye amihez az Urak most hozzájutnak.

Van benne némi OTP némi MOL és még pár jó zsíros falat és abban biztos lehet bárki, hogy a tisztelt urak mindent meg fognak tenni hogy a likvidáció közben minnél nagyobb legyen a rész amit ebből lenyúlhatnak.

Török Gábor Úrnak és a többi tényfeltárónak erről kellene írnia és tájékoztatnia.

Bontsátok ki fiúk miképp lehet 1,6K Milliárdot kivonni a magyar gazdaságból, a tőzsdéről és a magyar tőzsdei cégekből és azt hogy ez mennyibe fog kerülni és hanyad részét fogja elvinni az 1,6K-nak. Érdekes kérdés az, hogy ki és miként fogja pótolni ezt a kivont pénzt, egy visszamenőleges szektoradókkal ad hoc súlytott piacon.

Eyes on the price! Ez kéne átgondolni, nem leragadni a színjátéknál!

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2011.01.10. 14:09:14

Szerintem a Gyurcsány sztori azzal kezdődött, hogy az elődje nem tudott mit kezdeni az Orbán féle totális destruktív ellenzékkel és a hozzá tartozó cirkuszi stílussal. Gyurcsány legalább felvette a kesztyűt és megpróbált visszavágni.
A fidesz zsenialitása nem volt több annál a tömegpszichózisnál, hogy mindig mindent rossznak állított be és szította a gyűlöletet a kreált ellenség ellen.

Szóval az egész nem onnan indult, nem ezek voltak az erővonalak és nem oda jutottunk. Egyébként stimmel.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.10. 14:10:04

@Szimba:
Gyorsan határozd meg, mit jelent nálad az értelmiségi és nem lesz sértődés.

Nem vagyok fideszes 2011.01.10. 14:13:05

A Fidesz azóta összepréselt, hogy 1993-ban Fodort, Ungárt és társait Orbán kiebrudalta, mert egy kicsit is vetélytársai voltak. Hagyjuk már ezt, Fidesz = Orbán, az is volt és az is lesz.

tankréd 2011.01.10. 14:14:40

Össze akarják mosni gyurcsányt és orbán. Gyurcsány idegen érdekek kiszolgálója, az országot kifosztó külföld bohóc szócsöve akit a magyar nép elzavart. Orbán a magyar nép érdekeit védi a külföldi nagytőkével szemben ezért annak primitív csahosai a nyugati gusztustalan sajtó és hazai nyugdíjas szadeszosok megpróbálják elzavarni elképesztő módon a demokrácia és a sajtószabadság nevében a másik felet meg sem hallgatva szemérmetlenül hazudozva. A nyugati sajtó akit senki nem választott akar beleszólni a magyar törvényhozásba? A "tiltakozási hullám" röhej. Már várom mikor fog tiltakozni a német gyengénlátók szövetsége a magyar média törvény ellen.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 14:14:51

@vinczej: Miféle tendenciák? Nézd már meg az eddigi kormányok népszerűségének változásait hasonló időtávon. Persze nyilván a kormányzás óhatatlanul koptatja a népszerűséget, de Török eszemefuttatása komolytalan. Egyrészt Orbán nem Gyurcsány, nem egy szitokszóvá süllyedt névvel lehetne a Fideszt "összepréselni", hanem a legnépszerűbb politikussal, akinek ráadásul a saját bázisán belül gyakorlatilag megingathatatlan a tekintélye. A másik komolytalan elem pedig az, hogy bármi ilyen kommunikációs trükkre az MSZP képes lehetne. Az MSZP láthatóan képtelen bármit az előnyére fordítani, vagy egyáltalán kiszabadulni abból a karanténból, amelybe saját magát navigálta. A másik térfélen továbbra is légüres tér van, és továbbra sem látszik, hogy azt 2014-ig ki lehetne képes betölteni. Sőt, egyre inkább úgy látszik, hogy senki.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.10. 14:15:29

@Squid:
Ha mázlink van, fogják a lét és elhúznak a vérbe.
Tolnám a bőröndöket nekik fel a repülőre.

Ordnassac 2011.01.10. 14:16:59

@Szimba: attól ez még durva általánosítás volt...

Ordnassac 2011.01.10. 14:18:39

@tankréd: csak egy halk kérdés: mi a magyar nép érdeke?

panelburzsuj 2011.01.10. 14:21:24

@CSENDES:

OFF:

Jut eszembe:

Beszélgettünk itt a múltkorában a családi adókedvezményről és családi pótlékról. Akkor valami olyasmire bólintottál rá, hogy megváltozott a tavalyi szabály, a középiskolát (és a középfokú végzettséget adó OKJ-tanfolyamot végzők) 20 éves koruk felett is családi pótlékra jogosultak.

A jogszabályokat, értelemző cikkeket bújva azonban úgy látom, hogy húsz fölötti gyerek továbbra sem jogosít családi pótlékra, csak családi adókedvezményre. (Azaz az eltartottak számába beleszámít, de ez csak annyit jelent, hogy a csalpótra jogosult gyerek után valamivel több adókedvezményt lehet elszámolni, mintha nem lenne tanuló nagytestvére.)

Jól látom?

Köszönöm a gondolkodást!

ON

Zoltchy (törölt) 2011.01.10. 14:24:17

@Ordnassac:

A magyar nép érdeke, hogy a magyar nép érdekeit védjék a nem magyar nép érdekeivel szemben.
Hogy lehet ezt nem érteni? :-)

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.01.10. 14:25:31

Kolláth György alkotmányjogász szerint öt alapvető emberi jogot is sért a pénztárválasztási kötelezettség, amiért mindenképpen elmeszelheti azt az Alkotmánybíróság.

Az Országgyűlés orosz rulettet játszik az Alkotmánybírósággal, méghozzá teli tárral és úgy, hogy az első kört az Alkotmánybíróság kezdi – mondta Kolláth György. Úgy vélte, felelőtlen nyomásgyakorlás zajlik, ugyanis a jogban csak nagyon kevés eset kívánja meg például a személyes nyilatkozatot. Ilyen a házasságkötés, illetve az apasági nyilatkozat – tudósít a Klubrádió.

Az alkotmányjogász szerint ezzel az emberi méltósághoz való jog sérül. Mint mondta alapvető emberi jogot sért a visszamenőleges hatályú 98 százalékos különadó is, hiszen ha valaki egyszer felvett pénzt, azt jogában állt elkölteni, vagyis őt megillette a szabad rendelkezés joga. Kolláth György úgy véli, az Alkotmánybíróság nem dönthet másként, minthogy megsemmisíti a vitatott törvényeket.

bariga 2011.01.10. 14:27:24

@tankréd: van aki "gyengénlátó" van aki viszont rövidlátó.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.01.10. 14:30:09

@Lasombra:

Egyetértünk. Én nem vagyok hívő, én bizonyos politikát támogatok, de sokat bírálok is (a blogomban). Egyébként pártok viszonylatában a legkisebb rosszra való szavazás pártján állok.

SzaGyu 2011.01.10. 14:30:25

Nincs itt semmi probléma. És nem lesz a jövőben sem.
Ma 2/3-os szél fúj és ami ennek a viharos szélnek ellen áll, azt egyszerűen ketté töri.
Legjobb lesz ha már most mindenki megtanulja és napjában többször eldúdolja a régi mozgalmi dalokat. Pl. olyant mint a:
Pártal a néppel egy az utunk...
Fel vörösök proletárok...
Hej te bunkócska te drága...
Úgy is e-felé haladunk és így fiataljaink megtanulják, és tartalmilag is magukévá teszik. A mai vezetés pedig büszke lehet 10-15 év múlva, hogy lám-lám, ezek a mai fiatalok milyen jók és okosak. Ők igen! Ők a mi tanítványaink voltak!

Dr. Cica75 2011.01.10. 14:30:38

@tankréd: Maga viccel vagy teljesen hülye?

Szimba 2011.01.10. 14:32:19

@simonmondja.: @Ordnassac:

www.gyogyulda.com/munka/ertelmisegi_let.htm

Itt egy pozitív elmélkedés az értelmiségi létről.

Az a bizonyos szociológiailag, kulturálisan, politikailag körülhatárolható csoport, amit értelmiséginek szoktak hívni, nagyon sok , egészen különböző rétegből tevődik össze.

Szorosan azt szokták értelmiséginek nevezni, aki valamilyen módon kreatív, újító, tevékenyen részt vesz a társadalom egyes zsegmenseinek átalakításában, tehát bizonyos fokig hivatott "forradalmárok", elkötelezett "harcosok".

Ebből a szempontból pl. sokan nem tartják az értelmiséghez tartozónak a pedagógusok nagy részét, hiszen ők kiszolgálják a társadalom igényeit.

Szerintem ezen nem kellene megsértődni, vitatkozni. Ez nagyon szétágazó, és a blog szempontjából melléktéma.

Én is elsőgenerációs értelmiségi vagyok (ha egyáltalán értelmiséginek számíthatom magam).

panelburzsuj 2011.01.10. 14:33:12

@Ordnassac:

Különönösen érdekes "a nép érdekét" az állam határán meghúzni egy olyan nép esetében, amelynek harmada nem ennek az államnak (és érdekvédő kormánynak) a fennhatósága alatt él.

Szóval a környező államokkal konkurálva a környező magyarokkal is konkorálunk.

Szólamokat harsogni persze mindig könnyebb. De majd az elemzők analizálnak ... :)

Squid 2011.01.10. 14:34:53

@Gunboat Diplomat: ""Ilyen szempontból a Bajnai kormány működése jelenthetné az optimumot, ahol a demokratikus pártstruktúra felismerte, hogy a gazdaságba nem érdemes beleszólnia, és hagyni kell ott szakembereket dolgozni. "

Ja, az IMF "szakembereit". Az eredményeket láttuk. Bajnaiék a kétszer módosított hiánycélt sem voltak képesek tartani. A tavalyi (hosszú évek óta először) megvolt. "

Jjja, hiszen 5-8%-os kamattal államkötvényt kibocsájtani sokkal prudensebb gazdasági lépés, mint a már kialkudott 3,5%-on az IMF-től ugye? Szemellenzős e vagy? Mellékesen szólva még ajánlom figyelmedbe OV-t aki Bajnaiék eredményeivel dicsekszik kb fél éve...

Ki kéne jönni a Fülkéből bakker...

osszián 2011.01.10. 14:37:07

Orbán és a fidesz 1000-szer inkább össze van ragadva, mint a másik párt esetében Gyurcsány és az MSZP. ez utóbbit még egy darabig mesterségesen lehet mantrázni, de, mivel tulajdonképpen nem igaz, lassan csak nagyon kevesen hiszik el.
Hiszen mindenki tudja, hogy az MSZP-ben mindig is voltak viták, és valamelyes konszenzussal hozták meg a döntéseiket - viszont Orbán és a fidesz esetében egyértelmű, hogy egyesegyedül Orbán dönt minden kérdésben - a szavazások soha nem okoznak meglepetést, de nem okoznak meglepetést az általad idézett politikusok véleménynyilvánításai sem.
Hát Orbánon kívül van a fideszben valakinek is önálló véleménye???
Ha néha Navracsics makog is valamit, mert rossz az előérzete bizonyos törvénytelenségek (amik hosszú tömött sorban követik egymást) alkotmányellenességekkel , rossz médiatörvénnyel kapcsolatban, rögtön befogják a száját, és aztán visszakozik.
A fidesz 1 emberes párt.
Az is marad, amíg Orbán vezeti. Ő márpedig nem száll ki a ringből, ha csak valami nagy katasztrófa, csőd (gazdasági) be nem következik.

török gábor 2011.01.10. 14:38:01

@Gunboat Diplomat: hurrá, újra sikerült valakinek leírnia ezt a kifejezést. pedig már sokszor betiltottam itt a blogon :) a wishfulozás az érvek hiányát jelenti, mozgalmat fogok indítani ellene...

Szimba 2011.01.10. 14:40:08

@Zoltchy:

Így van. Az egyetemi végzettség még nem tesz senkit értelmiségivé.
Ugyanakkor mégsem árt hozzá a mélyebb szaktudás, széles társadalomismeret, tapasztalat.
Tevékenyen pedig nagyon kevesen vesznek részt a politikai, kulturális életben, és kevesen érnek el kisebb-nagyobb hatást a társadalmi átalakulások terén.

Az, hogy szociológiailag számon tartanak első generációs, második és több generációs értelmiségieket, ez csupán arra mutat, hogy a szocializmus idején meglehetősen nagy ugrás volt bizonyos rétegek gyerekeinek ez a váltás, és rengeteg problémát hordozott. Ez minden országban, még az állítólag toleráns Amerikában is így van.

A szegény családból feltörekvő értelmiségieknek nem alakul ki az a baráti köre, mint a magasabb, gazdagabb családokból érkezőknek. Az átjárás is szinte lehetetlen az első generációban.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.10. 14:43:10

@Szimba:
Ahogy akarod.
Bár szerintem a pedagógus egy abszolút szabad alkotói munka.
Csak kicsit hosszú a kifutása.

Semmivel sincs jobban megkötve a kezük, mint a jogászoknak, vagy az orvosoknak, vagy a gépészeknek, vagy ...
Van a hozott anyag, vannak a lehetőségek, van a sajáterő, és ebből lehet barkácsolni.

török gábor 2011.01.10. 14:43:15

@Gunboat Diplomat: kedves GD, nyugalom, türelem, figyelem.

Ön ezt írja: "Török eszemefuttatása komolytalan. Egyrészt Orbán nem Gyurcsány"

én meg a "különbségek ordítóak" (!!!) szövegrészletre klikkelve ezt: "Lehet (sőt, talán valószínű is), hogy Orbán Viktor népszerűsége egyszer lejtmenetbe kerül, hitelessége erodálódik, ám ha csak maga nem tesz ezért, erre biztosan nem egyhamar kerül majd sor."

LAKSZ 2011.01.10. 14:43:37

Tisztelt Török Gábor!
Mielőtt elfogadnánk álláspontját arról, hogy az MSZP „másolt politikája” az eredményesség elérésében „nem teljesen irracionális”, feltétlenül rögzíteni kell, hogy a Fidesz nem tudott volna ilyen nagy vereséget mérni az MSZP-SZDSZ vonalra, ha ehhez az MSZP „nem adta volna fel magasra a labdát” és az SZDSZ nem játszott volna „kettős játékot”.
De nem hanyagolható el az sem, hogy az MSZP a Fidesz elleni állandó harc mellett - üldözési mániájában - „összeveszett” a lakossággal is, mivel minden kritikus véleményt a Fidesz ármánykodásának vélt. Sokszor már a kérdések mögött is az ellenség hangját kezdték felfedezni. A nyitottság helyett, pedig mindig „összezártak”.
A szűklátókörűségük miatt a választásokra már elveszítették a „gondolkodóikat” is. Ez a helyzet a mai napig nem változott, ezért a kiöregedett csinovnyikokkal feltöltött parlamenti frakciójuk és vezető aktivistáik már nem képesek egy „másolt politika” pontos végrehajtására sem.
Arról nem is beszélve, hogy „ugyanabba a folyóba csak egyszer lehet belépni”, a Fidesz által egyszer már felhasznált „politikai varázslatot” pedig ismételten nem lehet hitelesen eladni a választóknak. Persze a Fideszt sem lehet annyira lebecsülni, hogy az általuk már felhasznált varázslatra ne találták volna fel az ellenszert is.

Így kimondható a végső következtetés, hogy a „másolt politika” az MSZP-nek csak újabb bukást hozhat, tehát az eredményesség elérésében „teljesen irracionális”.
Teljesen új és hiteles emberekkel, új dolgokat kellene elővezetniük. Esetleg végre próbálkozhatnának az „igazi baloldalisággal” is.

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége

nyafnyaff 2011.01.10. 14:45:31

@Hepci: A CCN ezt a hírt már dec 21-én lehozta, csak ennyit késet a zsindex, és azt is mondta, ha megússzák a spanyolok és olaszok (akik szept óta már készülnek erre) akkor mi jövünk a románokkal.

Zoltchy (törölt) 2011.01.10. 14:46:16

@Szimba:

Én csupán logikai okból nem helyeslem a kijelentésedet, ugyanis, az ellent mond az evolúciónak.
Ha igazad van, akkor kellett valamikor lennie egy ős-értelmiséginek, akiből az egész jelenlegi emberiség származik.
"... terümtevé értelmüségüvé miü isemüköt Ádámut és odutta volá neki düplumát ... "

nyafnyaff 2011.01.10. 14:48:46

@mistinguett: Susogják sok ex vagy csendes szdsz-es van mögötte.

misiapu71 2011.01.10. 14:49:26

tisztelt török gábor kár hogy nem olyan a magyar politikusi gondolkodás mint az öné ,remélem egyszer el indul mint miniszter elnök jelölt

excopp 2011.01.10. 14:51:35

@Szimba:
- több dologról is szólsz az értelmiségi kapcsán
- először a" a világ értelmiségiekre és nem-értelmiségiekre oszlik - és a felosztást az értelmiségiek végzik" szabadon átformált mondás jutott eszembe
- de sztem egyrészt a diploma nem feltétel (Munkácsy), másrészt a az értelmiségieknek is vannak nem értelmiségi gyerekei
(az átkosban a "kettős káder" kitétel a munkásszülők parasztgyermekét jelentette...)
- abban azonban van valami, hogy bizonyos kulturális mnintákat valaki a családban öntudatlanul szed fel, mig a másik vért izzad, egy fogadásra felkészülés kapcsán - ergo a szocializációs út előbbre hozódik
- azonban nem minden értelmiségi értelmes ember, és számos értelmes ember nem tud - vagy csak nem akar - értelmiségi lenni

Bambano 2011.01.10. 14:53:15

Gábor, ahhoz, hogy igazad legyen, kellene valami bizonyíték arra, hogy pl. Kósa parancsra mondja, amit mond. Mert innen Kósafalváról nézve az látszik, hogy a helyi politikát nagyon másképp csinálja, mint a többi átlag városban, de amikor felmegy Pestre és nyilatkozik, az ugyanaz a stílus, szint, mint a fidesz vezérkara. Melyik az igazi arca?

nyafnyaff 2011.01.10. 14:53:42

@panelburzsuj: miért, veled jár egy iskolában, néz már utána, vagy jobb diplomád van.

excopp 2011.01.10. 14:54:51

@Bambano:
- lehet, hogy csak reálpolitikus?

a-kis-herceg 2011.01.10. 14:54:56

@simonmondja.: sajnálom kommentárs. a tájföldi gép csak az első véres akciók után várható. amig rajtad ülhetnek, addig meg is teszik...

barackfa 2011.01.10. 14:55:53

Lehet, hogy nem is akarják a végén felsorolt fideszes politikusok az "összepréselést" elkerülni. Ez egy kényelmes állapot, ha siker van, az közös, a kudarc = Orbán. Lázár nyújtotta be az AB jogainak megnyirbálásáról szóló törvényt, mégis mindenki Orbán számlájára írja. De ha akarnának se tudnának más utat járni, mert Orbán - valószínû személyiségébôl adódóan - a karizmatikus vezér modelljét követi, abba nem fér belê az egyénieskedés.

Errôl olvastam egy tanulságos okfejtést:
"A karizmatikus vezér célja nem a napi gondok megoldása, hanem egy válságos helyzet leküzdése a vezető heroizmusa, rendkívülisége révén. A létezéséhez elengedhetetlen lelkesedést csak a visszatérő sikerek biztosíthatják, amelyek újra és újra igazolják a vezér "elhivatottságát". A karizma birtokosa "megragadja a feladatot", amelynek elvégzésére rendeltetett, s a többiektől megköveteli, hogy küldetése miatt engedelmeskedjenek neki, őt kövessék."

Ian kershaw: A Hitler-mítosz. Vezérkultusz és közvélemény
Kortina Kiadó

A heroizmust látjuk, ami éppen - tegyük hozzá, hogy a baklövések miatti - kritikák elleni harcban testesül meg. A hûségen kívül nemigen találkozni elégedett választói hangokkal a lassan háromnegyed éve mûködô kormánnyal kapcsolatban.

sárkányfő 2011.01.10. 14:56:40

Fidesz = Orbán

És Orbán mindent megtesz, hogy önmagához préseljen minden embert a pártjában. 20 éve teszi ezt, sikerült is mér régen összeolvasztania önmagával a pártot.

A Fidesz egy szekta, egy klán, egy maffia, ahol folyamatosan aktívan kell bizonyítani a vezér iránti totális hűséget. A legkisebb tétovázás sem megengedett, nincs pardon, nincs kibúvó. Az összes felsorolt ember egyenként megszavazta, illetve maga nyújtotta be (mert kellett neki) a legbotrányosabb törvényjavaslatokat. Szépen rá vannak mind égetve Orbánra, na nem mintha kár lenne értük. Aki feladja önmagát, azért nem kár.

A Fidesztől nem kompromittált embert lehet keresni, de nem a Fideszben, hanem azon kívül. Így most csak egy ember ugrik be, akit talán komolyan lehet venni, bár annyira nem ismerem: Heim. Akár lehetne ő a jobbos Bajnai is, bár ha jól sejtem egészen más a habitusuk.

Szimba 2011.01.10. 14:57:11

@Zoltchy:

Nem az én meghatározásaim ezek!!!! Csupán leírtam, hogy sokan sokfélét gondolnak az értelmiség összetételéről, szerepéről stb.
Az első generációs értelmiséginek, attól függően, hogy mennyire más közegből jön , más és más nehézségekkel kell megküzdenie a beilleszkedés során. Ez nem az értelmiségi létét kérdőjelezi meg, csupán azt, hogy képes-e már ekkor arra a hatalmas váltásra, ugrásra, ami elválasztja egy rutinos, és gyermekkorától értelmiségi légkörben nevelkedő fiatalhoz való hasonulásban.

Vedd példának Dróczit és ne is vegyük bele a nemi identitását, politikai nézeteit, csupán azt, hogy milyen nagyon kellett figyelnie, hogy elfogadják a politikai körökben. Bele is bukott több okból. Túl nagy szakadékot kellett volna átugrania.
Persze ez szélsőséges példa.

nyafnyaff 2011.01.10. 14:57:13

@AnnaKarenina: Valószínű, hogy nem fog Hagyó, Hunvald stb nyomdokaiba lépni.

panelburzsuj 2011.01.10. 14:57:14

@Szimba:

Csak ragaszkodsz ahhoz, hgy az a értelmiségi lét lent-fent kérdés.

Próbáld meg véggiggondolni, hogy a - nyugati mértékkel igencsak nagylétszámú - magyar "történelmi úri osztály" mekkora hányada volt hajlandó ténylegesen értelmiségivé válni, és ez a körülmény hogyan gubancolódott össze a "zsidó túlreprezentáltsággal" a magyar tudományban és kultúrában.

És hogyam hatnak ezek a "sajátossságok" méga a mai közgondolkodásra és közéletre is.

Kalmár 2011.01.10. 14:59:18

Viszonylag egyszedrű és igaz jelenséget írt le TG.
Az Orbán ördög mítoszába már több mint egy évtizedet feccöltek a szocik.
Sikerült az ellentmondásokon könnyedén átlibbenve több egymásnak látszólag ellentmondó dologgal megvádolni.
Egyszerre lett kishitler aki a nácikat megtűri, titokban szimpatizál velük. Ez a liberálisoknak és értelmiségieknek vörös posztó
Ugyanakkor kissebségi is lett, lsd az Orsós, cigány.
Ez a primitív előember intelligenciával rendelkező szélsőségeseknek ad táptalajt a gyűlölethez.
Ugyanakkor elindult egy nem kevesbé aljas irány is, a baloldali "értelmiségi írók" életrajznak álcázott mocskolódásai a gyermekkorában molesztált, kisnövésű, személyiségzavaros beteg emberről.
Nagyon szépen mutatja ennek a támadásnak az összehangoltsága a baloldal elszántságát Orbán lejáratására.
Ugyanakkor logikus politikai lépés, egy összesározott emberhez kötni és ezáltal kiterjeszteni a hibáit(bűneit) az őt támogató pártra.
Azért én mégegyszer hansúlyoznám az "ordító különbségeket".

Biztos, hogy ilyen pergőtűzben 10x nagyobbat üt egy rossz nyilatkozat. Ha Orbán hibázik, gyorsan elpárologhat a népszerűsége.
Egyenlőre úgy látom kitart. A bulváros támadások és az Orbán mértéktartó nyilatkozatai a népszerűségi listák élén tartják.
Kétségtelen, hogy ez nem maradhat így örökké, a pozícióból fakadóan.

a-kis-herceg 2011.01.10. 14:59:45

@Bambano: a kósának az egyik nem az arca... a feje a parlamentben van és a szája is... debrecenbe alul a s***e jut csak (meg a zsebe).

a-kis-herceg 2011.01.10. 15:02:26

@sárkányfő: 100% igazság.... ****

anyival egészíteném ki, hogy a közös zsákmány a ragasztó ami összepréseli őket és a Sanyibácsi bárdja vágja le a leválló részeket...

egypárt = egyvezér = egy a bukta...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.10. 15:02:53

@Gunboat Diplomat: Egyelőre a jövőbe vetett hit és a kormányzati munka megítélése romlik erősen a FIDESZ szempontjából. A pártpreferencia erős kopása később szokott jelentkezni a nem hívő (akár jobbos, akár balos) szavazóknál.

Mindig akkor kezdett erősen zuhanni a népszerűség, amikor elfogyott az osztogatni való pénz. Orbán az extraadókból és manyup 3000 Mrd Ft-ból spájzolt magának, és így akár 2013-ig is kitarthat az "osztogatási népszerűsége", illetve az az illúzió, hogy rövidtávú fájdalom nélkül is lehet korrekt hosszútávra is konszolidált költségvetést csinálni. Ám mihelyst elapad a csap, a "morális népszerűtlenség" kerül túlsúlyba, és oda a népszerűség. Illetve akkor fogjuk majd a fejünket, hogy kétszeres lesz a fájdalom.

Aztán meglátjuk, mit hoz a jövő. Te is hiszel, én is hiszek, az élet, az EU és a választók meg döntenek 2014-ben. :-)

a-kis-herceg 2011.01.10. 15:03:42

@sárkányfő: ja a Bajnai ra vonatkozó rész természetesen ignorálva értendő.. az egy másik szervezett bűnbanda, de ki beszél már az mszp ről..

Szimba 2011.01.10. 15:04:07

@panelburzsuj:

Ki ragaszkodik, mihez?????
A fene akart az értelmiség fogalmáról elmélkedni.

OV és Fodor összehasonlításában azonban a szocializálódás egészen más eredményt hozott. És érdekesnek tartom, hogy OV sem volt képes bizonyos ugrást megtenni az értelmiségi lét felé. Ez szociológusok szerint érthető.
Viszont a gyerekei már azokba az iskolákba járnak, és olyan körülmények között élnek, hogy ez ad egy rutint. Ami persze nem biztosítja, hogy értelmiségivé váljanak, de előny.

Ezzel az előnnyel rendelkezett Fodor, ugyanakkor nem volt az az energikus típus, aki magához tudta volna ragadni az irányítást.

Szimba 2011.01.10. 15:06:22

@panelburzsuj:

Ez a téma nem alkalmas, hogy egy blogon megvitassák.
Sokkal összetettebb, mint hogy itt elférne.

Másrészt pedig nem hiszem, hogy jelentősen különbözne erről a véleményünk.

panelburzsuj 2011.01.10. 15:07:49

@nyafnyaff:

Nem a diploma meglétén múlik.

Hanem hogy azt mire használja.

a-kis-herceg 2011.01.10. 15:08:43

@vinczej: van egy rossz hírem. a plusz pénzzel ugy számolsz mintha minden a "szokásos" módon menne tovább csak ez a főnyeremény ütött be. de van pár dolog:

-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon éhes farkas horda...
-mondhatni előre eladósodott megyei és települési Szövetséges önkormányzatok
-a gazdaságban nagyon nagy ár volt ezért a kis kártya pénzért: a bizalom... drasztikus hanyatlás várható...

max 1 év pluszt nyertek, aztán a Szövetségnek lesznek dezertőrjei...

azért sürgős a 2/3-ozás... persze azt is elszabják, de simán csak mert balfékek...

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 15:13:12

@Squid:

"Jjja, hiszen 5-8%-os kamattal államkötvényt kibocsájtani sokkal prudensebb gazdasági lépés, mint a már kialkudott 3,5%-on az IMF-től ugye? "

Bizony, hogy prudensebb, ezen túl pedig épeszűbb is, láttuk, hogy az IMF által ránkerőltetett feltételek hogyan fojtották meg a növekedés reményét is.

panelburzsuj 2011.01.10. 15:17:26

@Szimba:

Pedig nagyon szorosan a poszt témájához tartozik. Rögtön az első kommentekben felmerült, hogy Orbán világában mekkora tere marad a szakpolitikák (és a szakpolitikusok) autonómiájának. Egyáltalán: képes-e Orbán belátni, hogy a politikai akarat még nagy felhatalmazásal sem teszi földi mindenhatóvá a felhatalmazás birtokosát.

Azok a politikai hagyományok (a Tiszák, Bethlen, azaz "a gazda" szerepe), amelyekre Orbán olyan sóvárogva pislog, nagyon is magyarok, és nagyon is a politikai szféra "túlterjesztésének" hagyományai. Beleértve az iparosok, kalmárok, betű- és csepűrágók negligálását.

a-kis-herceg 2011.01.10. 15:18:13

most látom az indexen ezzel van fenn:
"Miközben szerencsésebb volna, ha a Fidesz másképp gondolkozói néha másképp is viselkednének, az MSZP valóban abban érdekelt, hogy őket is Orbánhoz kösse."

TG! még mindig a dipól rendszert foldozgatod? nem is értem, azt hittem a multkor ezen már tul léptünk! az mszp szót kérlek ne írd már le többet? értve vagyok? jesz?

ki azaz abberált egysejtű, aki arra a pártra valaha fog szavazni, akik "8évalatt-18ezermilliárdot-qtakel" ? hagyjuk má! kihaltak vegyük tudomásul. és ne rémisztgessük, egymást, hogy: hhuuh, ha rossz leszel visszajönnek a csúnyabácsik!

2011.01.10. 15:19:53

Egyszer ugyan már leírtam, de talán még egyszer sem haszontalan:

Magyarország nyolc éven át felült egy intenzív, fidesz által levezényelt médiahekknek. Ennek a hekknek a hatása az, hogy bármit mutatnak a tényszámok mindenki biztos benne, hogy az utóbbi 8 év volt az utóbbi idők legrosszabbika.

Ahhoz, hogy tömegek szembeforduljanak a fidesszel az kellene, hogy tömegek fedezzék fel, hogy megvezették őket és ők 110%-ig bedőltek ennek.

És itt lép be a képbe a kognitív disszonancia.

Annak beismerése, hogy rosszul döntöttem "nem vonzó opció" (ez ugyanis azt jelentené, hogy elegendő körültekintés nélkül hoztam döntést), tehát inkább "vonzó opciót" választok: azaz minden olyan információ amely disszonanciát okoz, vagy okozhatna az téves, nem is lényeges stb.

A "vonzó" választás ugyanis nem kíván tőlem átértékelést.

Éppen ezért majdnem mindegy, hogy mit tesz az MSZP, egyelőre esélye sincs semmire.

Ahhoz, hogy változzon a felállás olyan mennyiségű új, a régi véleménybe be nem illeszthető információra van szükség, amely önmagában áttöri a kognitív disszonancia gátját.

Az mszp tehát nem tud igazából semmit sem "tenni". Ha mégis tenni akar valamit, akkor nem próbáljon meg média trükközni. Egy tények által vezérelt felébredés után, akkor jár jól, ha spröden tudja a valósággal szembesíteni az ébredőt.

Jobban jár ha elindul egy teljesen saját úton, a megbeszéléses politika útján. A politika ugyanis hosszútávon mégsem az egy akarata, egy zászló stb művészete, hanem a megjelenített, megbeszélt, és kölcsönösen engedményeket tevő érdekeké.

Ebben a játékben, jelen felállása szerint a fidesz teljes életképtelen.
Azt gondolom a "nyugat" egyébként pont ezt érezte meg rajtuk és éppen ezért utasítja el őket.

a-kis-herceg 2011.01.10. 15:21:46

@panelburzsuj:

nem értem a felvetést. a szakmákat megölték. utolsókat rúgják beléjük. 20 év szorgos munkája... egy részükben 63 év szorgos munkájával verték szét.

nincsen szakpolitika, már csak vegytiszta politika van. szakma nélkül. tehetségtelen, gerinctelen, politikai akarat (pártpénztárnoki utasítást) végrehajtó csinovnyikrendszer....

akinek egy kis esze van az utolsó szakmai elefántcsonttornyokba bezárkózik... vagy csak a tisztességét megőrizve vesz részt a "piszkos munkában"

Szimba 2011.01.10. 15:23:56

@panelburzsuj:

Ezért mondom, hogy ennek az elemzése nagyon sokrétű.

OV nagyot lépett már a középiskolával is. A jogi karon a sikerei pedig méginkább elhitették vele, hogy minden lehetséges, csak akarni kell. És ő tud akarni!:-))

A legkisebb királyfi, meg a Lúdas Matyik szoktak ilyen utat bejárni. Csak az ő történetük befejeződik ott, hogy elveszik a királylányt feleségül, meg győznek.

OV ennél a pontnál nem tudott továbbfejlődni. Talán éppen azért, mert túl korán került magas pozícióba. Nem volt ideje aklimatizálódni.

is 2011.01.10. 15:25:05

azt, hogy egy egesz partot hozzanyomnak a vezetojehez, azt mindenutt csinaljak. egy part ezert csereli a vezetojet 5-10 event, kiveve, ha tovabb is sikeres (nemet kancellarok, pl. Kohl). egy USA elnok abban a pillanatban visszalep, amint vesztett, es mar adja is at a helyet a kovetkezo alaknak (Clinton egy kivetel). Tony Blairtol ket eve mar menekultek parttarsai, pedig 10 eve istenitettek. Obama detto, ket ev utan. az MSZP mar meg is evett 5 vezetot (Nemeth Miklos, Horn Gyula, Kovacs Laszlo, Medgyessy, Gyurcsany) 21 ev alatt, 4 eves atlagot hozva. a FIDESZ: 23 eve ugyanazzal a vezetovel nyomul.

ketsegtelenul a magyar valaszto olyan csodabogar, hogy a vilag osszes mas valasztojatol elteroen megvalasztott egy ilyen, sokszorosan bukott vezetoju, lejart szavatossagu partot, hogy az vezesse. en csodalkozom az uj generacion (Lazar, Navracsics), hogy ebben a partban indultak el. a FIDESZ Orbannal el, hal. es az meg 20 ev, es aztan torgyani veg. a posztban emlitett urakra kb. olyan veg var, mint a Torgyan mellett allokra. meg sem tudod nevezni oket...

@dome64: a velekedesedet lenyegeben osztom.

a-kis-herceg 2011.01.10. 15:26:10

a söveges nemzeti együttműködik... tessék tesssék... lehet kérni dr.Bubót...

m2intendans.blog.hu/2011/01/09/otletlada

kód 2011.01.10. 15:28:30

@tlac: "az országnak meg talán a posztkommunizmus 20 éves végét jelenti"

aligha, miután az ország lakosságának 75%-a echte kommunista. Egy HVG felmérés szerint ennyien utasítják el a kapitalizmus legalapvetőbb elemeit is.

is 2011.01.10. 15:29:03

@mistinguett: en is ezt javasoltam magamban Gyurcsanynak 2007 oszen. o sem lepte meg :).

Uzi 2011.01.10. 15:29:50

@Gunboat Diplomat: Gondoljunk itt a hitelből finanszírozott növekedés reményére? 8% feletti várható hozamú exportra termelő üzletbe privát befektetők is szívesen fektetnének, nem szükséges mesterségesen támogatni.

S.Clegane 2011.01.10. 15:32:23

Érdemes megnézni a mandineren a kommenteket
mandiner.hu/cikk/20110110_az_osszepreselt_fidesz

Elég rendesen leírják, hogy az az MSZP-SZDSZ-től kapott sokmillió forint nem múlhatott el nyomtalanul.

Volt ott egy komment, ami elég jól megvilágítja miért ilyen negatív az írás visszhangja:

crm114 2011. január 10. 13:51
"Az "a fidesz értelmes liberális arcai megelégelik Orbán fasiszta ámokfutását, kettészakítják a pártot és összeállnak az eszdéesszel, és akkor lesz majd jó kis européer liberálkonzervativizmus, amit én is támogatni tudok" kb. 12 éves múltra visszatekintő elképzelés, és az elmúlt 12 évben szinte sose volt irreálisabb, mint éppen most. "

És ez teljesen igaz. A kétharmados választási győzelem után vagyunk Orbán a legnépszerűbb politikus az országban ezek után nem csoda ha pénzügyi motivációkat keresnek abban ha valaki Gyurcsányhoz hasonlítja.

osszián 2011.01.10. 15:33:07

Kalmár, sose szerettem a másikra mutogatás módszerét, snassznak tartom, holott a jobboldalnak ez mindig a legfőbb érve, minden jelenlegi elképesztő kormányzati lépésre. (bezzeg a szocik, tetszettek volna, Gyurcsány így s úgy stb).
De erre a hsz-re kénytelen vagyok reagálni: a baloldal mindig is nyuszipista volt a karaktergyilkolásban, a felhajtásban, a társadalmi békétlenség szításában. Ebben a fidesz a nagy.
Ez megy 2002-től. Az országnak egy perc nyugalma nem volt. Medgyessyt épp úgy gyalázta a jobboldali politikusok serege és a sajtójuk, mint aztán Gyurcsányt, majd Bajnait.
Nem sorolok most fel mindent, de akkor kezdődött, amikor Orbán képtelen lévén megemészteni a 2002-es vereséget, azt a bizonyos beszédet mondta a Testnevelési egyetemen. Később azonosítva magát a hazával, kijelentette, hogy a :"haza nem lehet ellenzékben"
Az a nyár már a békétlenség, a viszályszítás nevében zajlódott, és folytatódott tovább.
2006 ősze egy őrület volt. A Tv székházas csőcselék megnyilvánulás, a Kossuth téri felbolydulások, ultimátumok, vekkerforradalom, nyilvános WC a tér, a kormány minden megmozdulásának a gátolása, népszavazás, sztrájkra buzdítás, nem sorolom, de legesleginkább Gyurcsány mocskolása minden emberi léptéken túl.

Egyszer majd ezt is megírja valaki és a fidesz nem jön jól ki a dologból.

Most az ellenzék béna (T.G.), alig lép fel valami ellen, a külföld kell, és egy-két tökösebb publicista.
Egyszer majd a jelen kormány áldásos tevékenységéről is írni fognak: a rablások, a törvénytelenségek, az alkotmánysértések nem maradnak titokban az utókor előtt.

is 2011.01.10. 15:39:02

@Jenyei: Szajer tenyleg jo ember volt, a leningradi voros diplomaja ellenere. viszont nagyon sziven utott, amit olvastam az EU-s hatteremberektol az indexen: hogy legalabb annyira foglalkoztatja, hogy az MSZP-nek kart okozzon, minthogy egy ugyben a jo oldalt kepviselje, es valamit elore vigyen. ez az en vilagnezetembe nem fer bele. talan ezert is nem vagyok politikus.

@a-kis-herceg: a Duna TV is azzal inditott, hogy kiborogatta az archivumot. es mindenki imadta. ha lesz Dr. Bubo, akkor is mindenki boldog lesz (en is!). mi meg tenyleg a Kadar-korban elunk, es ez meg az ilyen elemekben is nyilvanvalo.

panelburzsuj 2011.01.10. 15:40:33

@a-kis-herceg:

Másképpen fogalmazva: az Orbán-Fidesz már rég nem a politikai ellenzéket, hanem az állami szakapparátusok és a civil társadalom maradékait darálja nagy buzgalommal.

Ezért mondtam - talán éppen neked címezve - hogy nem egy új korszak eleje, hanem a régi legvége. A minden más racionalitást a politikai racionalitás alá gyűrő rendszer ugyanis saját (túl)súlya alatt fog összeroppanni. A "hódítanivaló" ugyanis nagyon hamar elfogy, és a komisszárokkal megint telepakolt ország egy egyre differenciáltabb világban méganyira sem lesz versenyképes, mint "nagyszerű" elődei.

a-kis-herceg 2011.01.10. 15:42:58

@panelburzsuj: na azért ;)

akkor 100% egyetértésben vagyunk :)

Ordnassac 2011.01.10. 15:47:06

@török gábor: már látom az angolszász sajtó címszövegét:

Hungarian Blogger Launches Movement to Ban W. Th.

:-D

Várúr 2011.01.10. 15:47:09

Török ténsúr ezúttal tömören, okosan, messze előrelátóan érvelt - gondolom én. Kiegyensúlyozott elemzésének ráadásul aktualitása is van.

piros pipacs 2011.01.10. 15:49:30

Ennek a Török gyereknek szoktam érteni az elemzéseit, de most egy büdös szó mennyi annyit sem értek az egészből. Mit magyaráz az összpréselésről, Gyurcsányról, MSZP-ről, Orbánról. Ha ti értitek, irjátok le.

nyünyüge 2011.01.10. 15:50:03

@is:
Szájer mint jó ember? Ha az okos a jó szinomája, akkor esetleg.
A leningrádi vörös diplomát honnan veszed?

www.parlament.hu/kepviselo/elet/s317.htm

török gábor 2011.01.10. 15:50:23

@S.Clegane: sajnálom, ha nem sikerült megérteni. ennek a blognak az egyik legnagyobb tanulsága számomra az emberek egy (sajnos) jelentős részének képtelensége arra, hogy a fekete-fehértől eltérő színeket is meglássa, az igen-nem primitív állításokon túli véleményeket is megértse. Kedves SC, eddig minden írásom arról szólt, hogy alapvetően a két helyzet (OV-GYF) eltérő, ezt most is beleírtam, számítván arra, hogy lesznek olyanok, akiknek újra el kell mondani. az írás - ennek ellenére és ezzel együtt is - arról szól, hogy ebben a tekintetben (ebben, nem másban...) lehet hasonlóság. csak ennyi, minden más az olvasást és a gondolkozást megspórolni igyekvő zsigeri belelátás, amiért felelősséget nem tudok vállalni...

cambridge.on 2011.01.10. 15:51:21

Török Gábor,:Reklamálok, egy használt képet kaptunk az új poszthoz.
torokgaborelemez.blog.hu/2010/10/30/273_hat_kerdes_a_fideszrol

Kérünk egy másikat, az esetleges repedés bemutatására.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 15:51:55

@török gábor:

Való igíaz, ám magában a blogbejegyzésben Ön így ír:

"az MSZP - hosszú távon - valóban abban érdekelt, hogy őket is Orbánhoz kösse, megbélyegezze, hiteltelenítse"

Meglehet, én értelmezem rosszul, de számomra ez a mondat azt implikálja, hogy maga az "Orbánhoz kötés" bélyegezne meg és hiteltelenítene, amely - tekintve Orbán nagyjából töretlen népszerűségét és a Fidesz tágan értelmezett bázisába való elképesztő mértékű beágyazottságát - szerény nézetem szerint okkal tekinthető komolytalan várakozásnak, és csúnya, csúnya angol kifejezéssel 'wishful thinkingnek' - természetesen nem az Önének, hanem az Orbánt másfél évtizeden át kitartóan démonizáló utódpárti konglomerátuménak.

Valójában a "poszt-orbáni Fidesz" kifejezést sem értem, Orbán olyan mértékben megkérdőjelezhetetlen tekintélyű vezetője a kormánypárt bázisának, hogy csak valami totálisan váratlan és óriási jelentőségű 'bukás' söpörhetné el. És egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy azt maga a Fidesz egyáltalán túlélné. És még csak nem is elsőrendű oka ennek az, hogy a pártján belül milyen személyére épülő, centralizált mechanizmusokat épített ki, egyszerűen a láthatáron sincs olyan formátumú, karizmájú egyéniség, akit a helyén _a_ Fidesz_bázisa_ komolyan vehető alternatívának tudna tekinteni. Mert az, hogy az ellenfelei minden héten új és új vezetőt álmodnak az 'Orbán-nélküli-Fidesz' élére, az inkább csak amolyan önáltatás, mint amikor a kevésbé józan jobboldaliak álmodzotak arról, hogy majd Szilivel lesz egy "normális baloldal" (értsd: olyan, amely a Fidesszel kevésbé ellenséges).

Azt is illúzorikusnak tartom, hogy az MSZP továbbra is képes lenne érdemben és jelentősen irányítani a közvéleményt. Ami nyugdíj-, és médiatörvény ügyben folyik, egészen elképesztő, de még ez sem tudta kikezdeni a kormány széleskörű támogatottságát.

Lehet jósolgatni, hogy majd 2012-13-ban elfogynak a válságadók, és majd jól a fejükre omlik minden, de hát áprilisban ugye még arról volt szó, hogy "úgysem csinálhatnak mást, mint Bajnaiék", aztán amikor mégis, akkor "majd az önkormányzati választások után kénytelenek lesznek", most az új határidő az uniós elnökségünk vége ...

Szóval jósolgatni lehet, de ha tendenciákat elemzünk, akkor nem nagyon mutat egyelőre semmi kifelé abból a helyzetből, hogy a Fidesz gőzmozdonyként nyomul a kétharmadával, megára találni képtelen ellenzéke meg kétségbeesetten visít. Továbbra sem látszik helyreállni valamiféle kétpólusú pártstruktúra, a fidesz legnagyobb ellenzéke az egész politikából kiábrándult, közönyös és választani nem akaró tömeg, amelyet az MSZP ugyanúgy képtelen megszólítani, mint a helyét keresgélő LMP, a protest-voter-ektől szépen lassan búcsút vevő Jobbik, vagy bármely más aprócskább formáció az ibolyátlanított SZDSZ/MDF-től, a TGM vezetése alatt össszebútorozó szélsőbalon át Szili mozgalmáig és tovább ...

Várúr 2011.01.10. 15:52:23

@osszián:
Rablás, törvénysértés, alkotmánysértés (félszáz visszadobott szoci/szdsz törvényjavaslat) az elmúlt nyolc évre volt jellemző. A többit várjuk meg. Egyelőre a korábbi lopások, korrupciós ügyektől zengenek az ügyészségek és a bíróságok, a folyamatban lévő rendőrségi nyomozásokról nem is beszélve. Ez az igazi ballib módszer: gazemberségek után másoknak megelőgezni m a j d a n i tetteiket.

AnnaKarenina 2011.01.10. 15:55:50

@nyafnyaff: Ugyan nem fejtetted ki, hogy ki nem, de igazad van, ez nem is szükséges, ha állami szinten, törvényes keretek között folyik.

spinat 2011.01.10. 15:56:07

@lehet más a handa-banda: mert Orbán nem megélhetési politikus? Talán csak nem egy határozott ideológia mentén politizál?

torró 2011.01.10. 15:57:47

Az én,véleményem! A mai viszonyok között nincs az a kormányon lévő párt v. pártok, amelyik hibátlanul tudna kormányozni! Ez támadási felületeket tud generálni. Ehhez még pluszba számolni kell a spekulatív céllal a pártokhoz csapódókkal, akiket nehéz kiszűrni. Ha egy pártban a tagoknak nincs meghatározó karakterrel bíró vezetőjük az előbb utóbb szétesik /pl MDF/. Nem kellene azonban a pártok tagjait vagy támogatóit lehülyézni mert nagyon sok esetben ezeket az embereket személyes sérelmek vittek valamelyik oldalra.
Annak aki nem tudná! Ebben az országban rengeteg embert tett tönkre a Sztálinista berendezkedés. Anyagilag és lelkileg is. Voltak akik viszont éppen ennek a rendszernek köszönhetik a jólétüket. és lehet hogy épp az előbbiek rovására. és ezek a nagy külömbségek még egy jó ideig meg is maradnak. Éppen ezért javasolnám ha lehet ne barmolja le senki a másik oldalon lévőt,mert senki nem tud a másik fejével gondolkodni. Egyébként meg idővel úgyis átformálódnak a pártok és a szavazóbázis összetétele is. A másik amit már leírtam egy párszor. Ha nekem valami nem tetszik, akkor megpróbálok tenni is valamit azért hogy tetszhetőbb legyen! Aminek megvannak a demokratikus és alkotmányos módszerei.

Jiszajah 2011.01.10. 15:58:46

"a magukat egy ostromlott várban érző ............ politikusok" T.G.

Elég sajnos, hogy ez ma Mo-on a politikai öndefiníció egyetlen érvényes eszköze, amely nem hoz eredményt.

Ugyanakkor nagyon megfontolandó az a lehetőség, hogy itt nem két politikai párt/struktúra/mentalitás, hanem a teljes magyar társadalom próbál projekciók útján feloldani egy súlyosan disszociált tudatállapotot.
Innen a már-már mániássá váló mértéktelenség hamis igézete, az önreflexió hiánya, az egyre vészesebben pörgő indulat-boszorkánykerék mindent józan belátást elsöpörni látszó paradox logikája a közösség teljes keresztmetszetében.
Egy pszichiáter ismerősöm mondott erre egy jó hasonlatot: kollektív tudatalatti-hasadás.

Nem lehetséges az, hogy múltunk egy igen lényeges elemét nem értelmeztük kielégítően?

Csak kérdezem...

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 15:58:59

@is: "egy ilyen, sokszorosan bukott vezetoju, lejart szavatossagu partot"

Ez megint csak amolyan csacskácska címkézés. Orbán (eddig) tulajdonképpen nem bukott meg. Az első két választáson ingadozó támogatottságú kispártból a harmadikon vezető kormánypártot gründolt, 2002-ben úgy vesztett szoros választást, hogy a kisgazdák ledarálásával a politikai tér közel felét lefedő néppárttá növekedett, 2006-ban szintén egy nagyon szoros választáson hajszálnyival verte meg az utódpárt (másfél év tudjukmivel, kamu adócsökkentéssel, nemigazországgal). Most meg ugye otthon, a slozin űlve írhat új aklotmányt, ha akar. Hát azért ez sok minden, de nem bukás.

De ami a leglényegesebb: egy politikus akkor bukik meg, ha a _s_a_j_á_t_ szavazói bizalmát veszti el. Ennek meg éppenséggel semmi jele nincs.

AnnaKarenina 2011.01.10. 16:01:38

@spinat: Na ja, ami egészen a liberálistól a konzervatívon át a jelenlegi néppártosig terjed.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.10. 16:01:47

@cambridge.on:
@török gábor:

Na, hát ez már tényleg a blog hanyatlása.
Vizuális megerősítést !
Hol reped a varrás mentén az a Fidesz ?

Várúr 2011.01.10. 16:02:27

@dome64:
A fideszt nem "a Nyugat" utasítja el, hanem egy kézen megszámolható néhány politikusa és a nemzetközi médiacéh. Véleményed egyéb tételei legalább ilyen relevánsak. Pár napja gratulált Orbánnak a Nyugat szinte összes számottevő politikusa. Ha ennek fele a szokásos diplomáciai gesztus, a másik fele valódi vélemény, akkor is figyelemre méltó.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 16:04:51

@Jiszajah: "Nem lehetséges az, hogy múltunk egy igen lényeges elemét nem értelmeztük kielégítően?"

Dehogynem! Szerény nézetem szerint ez a leglényegibb eleme az egész '90 utáni történelmünknek. Abszolút komolytalannak tartom, amikor (bármely pártszimpátiával) úgy teszünk, mintha itt egy kialakult, legitim, népszuverenitása alapuló, konszenzusos demokrácia lenne, amelyet ez, vagy az az oldal aktuálisan fenyeget. Független intézmények, független sajtó, alkotmányos konszenzus? Ugyan már, húsz éve hideg polgárháború zajlik, elkenhetjük azzal, hogy a pártok folytatnak megosztó politikát, de valójában arról van szó, hogy a pártok csak reprezentálják a végletes és mélyen gyökerező megosztottságot. A pártpolitikai színtren tavasszal annyi történt, hogy az egyik 'polgárháborús fél' nagyon súlyos vereséget szenvedett, a saját reprezentánsai elvesztették a bizalmát, és a bázis fele egyszerűen elfordult az _egész_ politikai küzdelemtől.

Várúr 2011.01.10. 16:05:17

@Gunboat Diplomat:
Orbán mint "bukott politikus" a szokott ostobaság. MIndig vannak, akik ezzel az unalmas panellel hozakodnak elő. Bukni a megpuccsolt Medgyessy bukott, majd Gyurcsány, de akkorát, mint a részeg biciklis.

AnnaKarenina 2011.01.10. 16:05:44

@Gunboat Diplomat: 2006-ban épp ezen a küszöbön állt. Csak a minden addiginál agresszívebb reagálás mentette ki, amihez sajnos van jó közönsége.

AnnaKarenina 2011.01.10. 16:11:02

@Gunboat Diplomat: Szerintem tévedsz a 20 éve zajló hidegháborúban. A kezdetet nem a szemben állás jellemezte. A szemben állást az az igen karizmatikus vezető kezdeményezte, aki nem tudott beletörődni 2002-es vereségébe. A jelenlegi helyzet patthelyzet, minden jelentősebb politikai szereplőnek van egy fél-félországa, ami így nem jut előbbre.

2011.01.10. 16:17:24

@Várúr: hogy a gratulációk mit érnek az majd akkor fog kiderülni amikor OVi megkapja a miniszterelnöki (és nem eu soros elnöki!) meghívókat a különböző országokból. Természetesen az egyes meghívásoknak különböző súlya lesz, mert mást ér egy német meghívás, mint egy litván.
Ha majd kap meghívásokat, akkor az azt jelenti, hogy tényleg gratulálak neki, és tényleg őt egy sikeres politikusnak tartják.
Minden politikusra igaz, hogy csak sikeres politikus társsal szeret együtt fényképezkedni.

Ha viszont abból indul ki az ember, hogy az első orbán kormánynak az utolsó két évében nem sikerült egyetlen "pontot érő" találkozót összehoznia, akkor vannak kétségeim a gratulációk értékét illetően.

Orbán, tartok tőle, az utóbbi 8 évben és még jelenleg sem veszítette még el "egy lényegtelen keleti állam bukott politikusa" státuszát.

Jiszajah 2011.01.10. 16:21:45

@Gunboat Diplomat:

Én messzebb mennék vissza az időben...

Mert bár a felszínen azonosak, morális következményeiben nagyon más egy olyan diktatúra, amelyet egy közösség magából termelt ki, és egy olyan diktatúra, amelyet egy hagyományában is idegen katonai megszállás hozott létre úgy, hogy a kollaborálásnak nem volt reális alternatívája.

Ehhez kéne az erkölcsi erő: bevallani és kimondani következményeivek együtt azt, amit Illyés Gy. már megfogalmazott:

"Hol zsarnokság van,
Ott Te is szem vagy a láncban..."

Mert ugyan mi a különbség, tényleg, a III./III.-as besúgó és a mai kisember közt, aki utóbbi besúgja a másik kisember munkatársát a kontraszelektált, vagy még rosszabb (l. UD. Zrt-ügy) főnökének és kirúgják a besúgott kisembert?
Legfeljebb az, hogy a fenti, mai kollaboráns kisemberről nem vezetnek aktát és nem kutatja a cselekedeteit egy Kenedi János.

Id. Lencsés István 2011.01.10. 16:22:54

@Squid: A föld a lényeg!!!!!!!!!!!! 3 éves moratorium eu által biztosítva!!!!!!!!

torró 2011.01.10. 16:24:59

Nem nem! Kedves "Anna Karenina".Ez a szemben állás egyenlő a szovjet tipusú gazdálkodás bevezetésével. Városokban ezt kevésbé lehetett érzékelni, de vidéken ez állandóan a levegőben lógott.Sőt a városi ember sokszor itt lenn vidéken mondta el véleményét. A vezető szerepre termett emberek viszont ennek tudatában tudták hatalmukat kiteljesíteni.
Elnézést " Gunboat Diplomat"-l Tudom hogy meg tud válaszolni, de ezt le kellett írnom!

Id. Lencsés István 2011.01.10. 16:28:09

Vannak ilyen határozott emberek, addig míg vannak, azért muszáj a Fidesznek és nem Fidesznek is remegnie!

Legfeljebb néhány hónapos csúszást okozhat az Új Városközpont beruházásának az, hogy a KÖH állásfoglalása nyomán az V. kerületi önkormányzat nem adta ki a bontási engedélyt a Bécsi utca három épületére. Csipak Péter, beruházó cég vezetője az Indexnek azt mondta, a döntés a legkevésbé sem azt jelenti, hogy letettek volna a Zeppelin-projekt megépítéséről. Csipak leszögezte: az Új Városközpont projekt továbbra is élvezi az V. kerületi önkormányzat támogatását.

Az Új Városközpont, tetején a Zeppelin-hotellel meg fog valósulni – mondta az Indexnek Csipak Péter, a Csipak Acquisitons Zrt. tulajdonosa. A vállalkozó szerint az, hogy cége egyelőre nem kapta meg a tervezett épületegyüttes helyén álló ingatlanok bontási engedélyét, nem okoz különösebb változást a projektben.

A cég, az V. kerületi önkormányzat javaslatát követve elkészíti a részletes terveket, és a bontási kérelmet pedig a későbbiekben nyújtja be. Csipak szerint ez a menetrend-változás legfeljebb néhány hónapos csúszást okozhat az eredeti tervekben. Az eredeti elképzelések szerint a bontási munkálatok már januárban elkezdődtek volna.

török gábor 2011.01.10. 16:29:01

@Gunboat Diplomat: na, ezt így már értem, köszönöm. a szocialisták valóban erre játszanak, és kétséges is a sikerük, egyetértek, de jobb ötletünk sztem nekünk sem lenne a helyükben... a posztorbáni pedig nehezen vitatható igazságú kifejezés, hiszen előbb-utóbb minden bizonnyal bekövetkezik majd a váltás. Ön szerint utóbb, én meg ebben (is, mint mindenben, ami még nem történt meg) bizonytalan vagyok.

VoLk&StRoY 2011.01.10. 16:30:31

A fidesz ugyanabba a hibába esett, mint az mszp anno, nem tűnik föl neki, hogy megnyerte a választást, és már nem korteskedni kéne, hanem kormányozni, hiszen lassan egy év letelik a négyből(?). Azt meg, hogy jobban élünk-e, vagy nem, majd mi eldöntjük (apropó a bruttó 200.000,- nettója máris 3 ezerrel kevesebb, gyerek nélkül). Médiatörvénnyel, egyéb vitatott fas...gokkal egy ideig egymásnak lehet ugrasztani zembertársainkat, de szentbeszéddel nem laksz jól, max mész vadászni!

Id. Lencsés István 2011.01.10. 16:38:41

@VoLk&StRoY: Nagyon jó vagy! Továbbra is Hass, alkoss, és gyarapíts! Kölcsey is ezt mondta. T.G.-nek sajnos nem jutott eszébe, de kérném egy ilyen szellemű blog indítására. (Nem cikizés!)

Neked igazad van, a Fidesz nem hiszi el máig sem a választási győzelmet, pedig senki nem vitatta.

A fidesz tudott hatni, most az alkotás lenne a fontos, meg a gyarapítás. Na de....?

osszián 2011.01.10. 16:40:50

Várúr, ez alatt a röpke 8 hónap alatt nagyobbat rabolt a fidesz egyetlen tollvonással, mint az elmúlt uszkve 50 év összes tolvajlása (Kormányzatit értem - olajszőkítések ilyesmik nem tartoznak ide).

Most éppen valamivel több mint 3 millió felperese lehetne, sokaknak több millióját zabrálja el az állam, fittyet hányva a magántulajdon védelmének. Annak érdekében, hogy a tolvajlást (pedig nyilvánvalóan alkotmányellenes), ne tudja megakadályozni az alkotmánybíróság, törvényt módosítottak, diszkriminálnak, zsarolnak - de elsősorban szakadatlanul hazudnak.

Jiszajah 2011.01.10. 16:46:04

@török gábor:

"én meg ebben (is, mint mindenben, ami még nem történt meg) bizonytalan vagyok..."

Nem tudom, hogy miért van az az érzésem nemcsak itt, hanem más, szintén komoly és őszinte szándékú elemző írások olvasásakor, hogy az egyenletben, amelynek ez az eredménye, van egy láthatatlan/ki nem mondott elem, mely az eredményt mégis sokban befolyásolja.

(igaz, én nem vagyok professzionális elemző, csupán szenvedélyes gondolkodó... :) )

AnnaKarenina 2011.01.10. 16:50:53

@torró: Nem, nem kedves Torró! Ne keverjük a szezont a fazonnal. Gunboat Diplomat az utolsó 20 évről beszélt, és én is.
Amiről te beszélsz, az az ötvenes évek, amihez képest a 60-70-es évek "szovjet típusú gazdálkodása", magyarul a TSZ-ek már ki tudták hozni magukból a nagyüzemi gazdálkodás előnyeit. A földművelő ember már nem volt a föld rabszolgája, fizetése volt, szabadsága, új házának természetes tartozéka lett a fürdőszoba.
Magyarországon mindig is a nagyüzemi gazdálkodás volt a hatékonyabb a mezőgazdaságban, csak akkor még nagybirtoknak, uradalomnak hívták. Az egyéni parasztgazdaság mindig is csak kis lépésekben tudott fejlődni, bár ez is inkább csak mennyiségi volt (földterület növelése), kisebb részben minőségi (gépesítés).
Ha meg az urbánus-népi vitára gondoltál, az egészen természetes egy olyan alapjában mezőgazdasági országban, ami olyan későn indult el a polgári fejlődés útján, ráadásul jó nagy szünetek is voltak benne.
A lényeg az, hogy az utolsó 20 év szemben állásai mesterségesen létrehozott ellentétek, amibe most jól bele lehet magyarázni a múltat. Tiszta lappal indultunk, de folyton a régi mocsárba jutunk.
Remélem, hogy az új nemzedékek majd úgy akarnak magyarok lenni, hogy közben európaiak is lesznek.

VoLk&StRoY 2011.01.10. 16:53:25

@hunocska: egyébként az a szép, hogy ha jól emlékszek akkor épp Navracsics figyelmeztette mszp-t akkor, és most mégis elfelejtik! Sajna mennem kell, szép estét!

Diocles 2011.01.10. 16:57:04

off

újabb egy-két példa arról, h kik keltik jó hírünket:

hirszerzo.hu/belfold/20110110_mediatorveny_konrad_spiegel

"A Népszabadság ennek dacára folytatni akarja a küzdelmet, mégpedig egyértelmű hírsztorikkal. "Ez pedig nehéz lesz" - írja Hecking. A lap a minap adta hírül, hogy a kormány olyan céget bízott meg a média ellenőrzésével, amelyben üzletrésze van az egyik miniszter rokonának. Nyomban feljelentés érkezett az újság ellen. A cikk nem volt kiegyensúlyozott - hivatkozott a feljelentés a az új médiatörvényre. Vörös T. Károlynak a következő hetekben sok bátorságra lesz szüksége. És jó ügyvédekre" - fejeződött be a Financial Times Deutschland budapesti riportja."

hirszerzo.hu/kulfold/20110110_mediatorveny_ftd

főleg az utóbbi feküdte meg a gyomromat, ahol egy pártlap exMSZMP-s főszerkesztője mártírkodik a "szabad sajtó" pózában, fogadkozik, h kitart, miközben a törvény bírságokra vonatkozó része csak nyártól lép életbe, ha ugyan életbe lép, és ha egyáltalán alkalmazzák

torró 2011.01.10. 17:00:32

Kedves "Anna Karenina" Osztom a lényegi részét.De, azért ismerjük el hogy bizony kellett hozzá az előzmény. A 20 év egy következmény. Azért a régi Magyar ember nehezen bocsájt meg!

kubatov_kommunista 2011.01.10. 17:02:43

Ennek a posztnak így nem látom értelmét.

A Fidesz már ma is Orbánhoz van kötve, préselve.
Ezt kreálták maguknak a fiúk ezt fogadták el (vezették be), stb.
Majd ha általános lesz az ellenvélemény és nem vezírelvű lesz a felépítmény akkor lesz miről beszélni.
Tudod demokrácia. Látod néha vannak előnyei.
Az MSZP mint pártban működtek a demokratikus játékszabályok a Fideszben nem látom ennek jelét. (Gyurcsányt végeredményben lecserélték nem tudom miről beszélünk - ha már hasonlítasz légy szisztematikus)

Úgyhogy az összehasonlításnak helye nincs.
Q.E.D.

A Fidesz még mindig nem tekintem politikai pártnak a kormányt munkáját pedig politikának.

Squid 2011.01.10. 17:03:53

@Gunboat Diplomat: "
Lehet jósolgatni, hogy majd 2012-13-ban elfogynak a válságadók, és majd jól a fejükre omlik minden, de hát áprilisban ugye még arról volt szó, hogy "úgysem csinálhatnak mást, mint Bajnaiék", aztán amikor mégis, akkor "majd az önkormányzati választások után kénytelenek lesznek", most az új határidő az uniós elnökségünk vége ..."

Igazad van, de azt az apró dolgot elfelejtetted, hogy senkinek nem fordult meg a fejében annak a gazdasági ámokfutásnak még a leghalványabb csírája sem amit Matolcsy itt véghez vitt. Ennek ne örüljél, mert csupán annyi történt, hogy a jósok a józan ész mentén jósoltak, és kihagyták (na ez a wishful thinking) a legvadabb lázálom és őrült öngyilkos felelőtlenség verziót.

Egyébként a Február a határidő vége, ne legyenek illúzióid efelől. Ha Matolcsy nem tartja a határidőt a mélyreható reformok kihirdetésében akkor leminősítenek minket a bóvliba.

Nagyon vicces lesz az 1600Milliárdos mnyp tőzsdei portfóliójának értékesítése egy összeomló tőzsdén a kivonuló külföldi tőke nyomában. Nem is beszélve a CDS felárak égbe szökéséről az égbemászó (és eladhatatlan) kamatú államkötvényekről.

De mint tudjulk van egy "terv" mit "terv"? "A TERV" a Forradalmi Kormány fiókjában és már csak pár hetet kell aludnunk hogy lássuk/értsük és csodáljuk!

Nagyon kíváncsi vagyok miképpen fogják megmagyarázni és majd kinek a hibája lesz. Kár, hogy sajnos belűről fogom látni az a mikor Szijjártó/Kósa/Matolcsy "Görögválsága' materializálódik...

Persze meggyőzhető vagyok az ellenkezőjéről is (oh megint a wishful thinking), úgyhogy várom válaszodat!

nemecsek ernő áruló 2011.01.10. 17:03:59

@tankréd: Nem. Orbán a saját érdekeit védi, semmi mást. Én még emlékszem 2002-re. "A tett az első a szó a második" hirdették akkoriban a fideszes táblák viktor vigyorával. Egyrészt Kossuth nem egészen ezt mondta, nem így, és ebben a formában fennen hirdette, hogy a fidesz fiúk előbb cselekszenek, aztán gondolkoznak. Ezt soha nem is tagadták, hiszen mindig is először elfogadnak egy szabályozást, aztán az elfogadás UTÁN kidolgozzák a részleteket.

És hogy viktornak mi a fontos? CSAK A FIDESZ! Az ország másodlagos. Még kampány-szlogen szinten sem tudtak soha az országért aggódni, csakis magukért.Kiváncsi vagyok, mi kellene hozzá, hogy te is lásd ezt...

ubul2000 2011.01.10. 17:15:29

@Diocles: Két érdekes dolog van a második cikkben:

1. "a "hallgatási szünet" miatt állásából felfüggesztett rádiós újságíró" értsd: a vadsztrájk miatt felfüggesztett újságíró ügyében kesereg, pedig tudhatná, hogy a sztrájk tartásának megvannak a jogi feltételei. A vadsztrájkot azonnali kirúgással szokták büntetni, nem felfüggesztéssel.

2. "nap mint nap erősödik az öncenzúrára való hajlam"
Ha ezt a tisztességes újságírás felé való eltolódásként kell érteni, csak üdvözölni lehet ezeket a folyamatokat.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.01.10. 17:17:05

szardíniakonzervet vízionáltam a cím alapján

papas 2011.01.10. 17:24:44

@Szimba: ez már politikusi kinyilatkozás volt. jaj, istenem, de szép is ez.

IntelCorei5 2011.01.10. 17:29:51

Török úr !

szerintem egy alapvető tévedés van ebben az összepréselésben- ez baromi jól hangzik, csak nem teljesen így volt/van.

OV-t nem kell és lehet préselni sehová mert össze van nőve pártjával, Ő maga a párt most, és azt hiszem mindörökké, a Fidesz keretein belül.

Mivel a fák nem nőnek az égig így triviális, hogy eljön majd az az idő amikor lenullázódik politikai értelemben - de mint történelmi figura már sohasem - hogy mikor? ez nem az MSZP-től függ, hanem a Fidesz gazdasági sikerességétől.

A jövö pártjának nem legyőznie kell a fideszt hanem helyzetben lennie amikor a társadalom váltani kíván.
Semmi jele annak , hogy a kurucok új New Deal-ja be fog vállni. A hit most még meg van, de a kog. dis. nem működik örökkön örökké ...

Szavazott rá ~2,9 m fő, DE nem szavazott rá a többi ami jelen helyzetben a passzív jóváhagyást jelentette egy jelentős szavazió rétegnél - jobb híján.

A jövőt ezen szavazók dönthetik majd el - ez itt folyamatos cselekvést jelentene,sajna magyar nyelvben ilyen nincs-

Róluk kellene többet tudni a lehetséges szcenáriók valószínűségének kidolgozásához.

Diocles 2011.01.10. 17:31:09

"feltételezhető, hogy amíg a nyugdíjszektor reprivatizációja, vagy a sajtószabadság kérdése körül kialakult polémia a társadalom többségének ingerküszöbét nemigen haladta meg, addig a vallásos elemek beépítése a rendszer fundamentumába komoly ellenállást válthat ki rengeteg emberből."

hvg.hu/velemeny/20110110_ertekek_fidesz_demokracia?FullComment=true#comments

ez egy rövidke, ám annál tanulságosabb cikk.
(persze nem a szerző találta fel a spanyolviaszt, de legalább tanulmányokat is hoz igazára.)

magyarra lefordítva: míg az Ab bekorlátozása, avagy a manyupok beszántása a kutyát sem érdekel a szélesebb közönségben, addig a a Való Villa betiltása, avagy a vasárnapi shoppingolás megtorpedózása már komolyan veszélyeztetné a Fidesz népszerűségét...

igenember 2011.01.10. 17:38:21

Csak a posztra: sztem is ez inkább amolyan wishful thinking. :P

Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre! Akkoriban 89-ben én is a Fiatal Demokraták Szövetségére szavaztam. Sokat változott azóta a Fidesz. Orbán maradt.

Még egyszer, nincsen olyan, hogy posztorbáni Fidesz. Fidesz = Orbán. 2002-ben is mindenki azt mondta, hogy Orbán egy politikai hulla. És? 2010-ben megint itt van.

És hogy mondjak még rosszabbat, ha jól sikerül az EU-s elnökség (és miért ne sikerülne jól), akkor legalább még 1 ciklusra itt maradnak a fiúk.

Személy szerint én már csak annak szurkolok, hogy ne csesszenek el nagyon semmit, hogy legyen egy kicsit jobb mindenkinek ebben a balfasz országban.

Diocles 2011.01.10. 17:43:01

@poszthoz: Szerintem ez téma már eléggé lerágott csont, én legalábbis mintha úgy emlékeznék, h TG foglalkozott volna ezzel sokszor.

Szóval összevetve a két poszttal korábbi mestermunkájával ez amolyan "nah, írjunk akkor ma valamit"-nek tekinthető.

a-kis-herceg 2011.01.10. 17:48:57

2/3 az kétharmad. akkor is épül ha mindent áthág. az oligarcha megmakacsolta magát...

index.hu/belfold/budapest/2011/01/10/csipak_a_zeppelin_meg_fog_epulni/

sga 2011.01.10. 17:52:25

LOL! LOL! És még egyszer LOL!
Török Gábor fenti cikke nagyon ügyesen sugalmazza, hogy a FIDESZ igazából egy igazi plurális, már-már alulról szerveződő párt, ahol a vélemények szabadon áramolnak, folyamatos és termékeny vitákban lehet ütköztetni a véleményeket, kialakítani a párt hivatalos álláspontját.

És akkor jön a gonosz MSZP, és ezt a sokszínű termékeny közeget megpróbálja mesterségesen a szeretett vezér alá benyomni, és azt a látszatot kelteni, hogy valójában egy szigorúan hierarchikusan szerveződő vezérelvű társasággal van dolgunk, ahol a Viktor véleményétől eltérő álláspontokat pillanatok alatt kinyírják, ezért inkább mindenki kussol.
LOL LOL LOL LOL LOL LOL

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.10. 17:56:59

@ubul2000: Bayeren már látszik az "önmérséklet". Kétlem, hogy bármikor túljutna már ilyen "vén korára" a fekália-stíluson, és azt is kétlem, hogy ezért Szalaiék megrónák.

Egyértelmű, hogy ez csak az ellenzék felé jelent öncenzúra kényszert, hiszen a FIDESZ-sajtó saját embere Szalai.

a-kis-herceg 2011.01.10. 18:00:07

orbán és a modern technika
aki nem látta volna évutón... a felelősség az övé... szegény. de a féjszbuk közösség sokat segített neki... és a kérdéseket nagyon köszöni...

www.facebook.com/video/video.php?v=481233409835

-gazdaság-munkahely
-szegénygyerekek (!)
stb

ubul2000 2011.01.10. 18:11:02

@vinczej: Az egész médiahiszti le fog csillapodni, sőt hangos üdvrivalgásba fog kitörni (nemzetközi szinten is) amikor kiderül, hogy ez az egész trv tulajndonképpen a Jobbik szimpatizáns sajtó ellen irányul - ahogy gondolom

nyünyüge 2011.01.10. 18:13:57

@a-kis-herceg:
mikor kelt a bontás megtagadásáról szóló határozat - január 1 előtt vagy után?

nol.hu/kult/20101229-torzova_valik_az_oroksegvedelmi_hivatal

Kalmár 2011.01.10. 18:19:48

@dome64: "Magyarország nyolc éven át felült egy intenzív, fidesz által levezényelt médiahekknek. Ennek a hekknek a hatása az, hogy bármit mutatnak a tényszámok mindenki biztos benne, hogy az utóbbi 8 év volt az utóbbi idők legrosszabbika"

Jópofa.
Ha ez így van akkor a félidőben miért választották újra azt a tolvaj bandát??
54%ról 80% emelkedett az adósságunk. Ez az apró adat feltűnt neked?
8 év alatt 12 leminősítést éltünk meg. Folyamaosan nőtt a munkanélküliség. Lassult a gazdaság.
Milyen számok tetszettek neked?
Talán Mesterházytól a bikicsunáj?

Várúr 2011.01.10. 18:24:35

@dome64:
Ne tarts ilyesmitől.. vagy ha akarod, gondold így. Orbánt eddig szinte minden jelentős politikus fogadta, hívta (akkoriban csak az amerikai elnök nem). A jövő megmutatja, ki mennyit ér. Nekem - s ez nem titok - Orbán sokat ér. Nem a dadogó Medgyessy, a gazember Gyurcsány, a pislogó Bajnai Gordonka....

nyünyüge 2011.01.10. 18:25:41

@Kalmár:
1. Nem lineárisan történtek a negatív események 2002 és 2010 között
2. A 2006-os választás nem sokon múlt a Fidesz szempontjából - szokás szerint túlspirázták

(Amiből sajnos nem azt a tanulságot vonták le, hogy nem szabad a dolgokat túlspirázni, hanem az ellenkezőjét - de ez már nem a múlt, hanem a jelen és a jövő)

a-kis-herceg 2011.01.10. 18:27:58

@nyünyüge: értelemszerűen előtte. de ez közömbös a linkeddel. mert ebben szakhatóság volt "csak". építési hatóság az ötker. de kötelezi a szakhatóság döntése. azaz a köh szakhatóság elutasítása után nem adhat pozitív határozatot.

A köh műemléki ügyekben építési hatóság, műemléki környezet, stb témákban "csak" szakhatóság.

mellesleg az egyetemi tanár mezős tamást ősszel rúgták ki, aki elég beruházás barát volt, annyira hogy tervezte és engedélyezte si:) egy "csinovnyik" (kevésbé kompetens=) buta csajt neveztek ki. én azt gondoltam hogy a szakmai kockázatokat csökkentsék. legalábbis az ő szempontjukból ez lehetett az ok... bár nem tudni. de szerintem "simán" elszabadult, mint egy hajóágyú... de majd tengerbe dobják.

nyünyüge 2011.01.10. 18:34:16

@a-kis-herceg: mondjuk Mezős sem egy matyóhímzés, de csinovnyiknak tényleg nem nevezhető:)

a-kis-herceg 2011.01.10. 18:41:17

@nyünyüge: ja izgulnak a köh ben, hogy marad e a szubjektív, azaz "megfoghatatlan" hatósági jogkör. a szomszéd szobában a másodfokkal. jól bejáratott sokmillás korrupció...

annál kiszolgáltatottabb ember nincs magyarországon mint a műemlék vagy régészeti "kötelezettségű" telek tulajdonosa. na persze van olyan megoldás ami "mindenkinek jó"

Kalmár 2011.01.10. 18:42:54

@nyünyüge: A zuhanás tempója nyilván változott a válság miatt, de az iránya folymatos volt.
Nincs olyan mutatónk ami a válság előtt büszkeségre adott volna okot.
Egyedül az autópályák hossza volt pozitív, de azok is mérhetetlen drágán, korrupcióval övezve épültek.
Ja és persze jó drága hitelből.
Ha veszek egy Rolls-t hitelbe és kicsit parádézok vele a szomszédok előtt az még nem eredményes gazdálkodás.

ulrike (törölt) 2011.01.10. 18:50:43

@poszt: Eléggé maga alá préselte OV már az említett urakat, teljesen felesleges lenne energiát fecsérelni további préselgetésre. A piramisban csak úgy mozdulhat meg bárki, hogy OV elengedi a kezét, majd a nyakánál fogva tartja még egy darabig.

Azt kell mondjam, Gombár Csaba - minden tiszteletem mellett - ezúttal téved, OV-nek nincs szüksége beleegyezésre, lelkesedésre és támogatásra. Fegyelmezett végrehajtásra van szüksége.

Azt hiszem sokan remélik, hogy a legbensőbb körben előbb vagy utóbb akadnia kell valaki(k)nek, ki(k)ben felhorgad majd a lelkiismeret. A látható gyengeség miatti reményvesztettség szokott embereket csodavárásba kergetni. Nem visz előre.

cambridge.on 2011.01.10. 18:51:06

@Várúr: Ez tetszik!
Tudod mit? Adjuk el!
Mennyivel tudnánk csökkenteni az államadósságot?

PR-küszöb 2011.01.10. 18:52:14

Egy érdekes cikk.
Nem magyaráz, hanem megmagyaráz sokmindent az ostromlott váron belüli mentalitásról:

www.origo.hu/itthon/20110109-kulfodi-tudositok-a-magyar-kormanyrol-es-a-mediatorvenyrol.html

Várúr 2011.01.10. 18:55:01

@cambridge.on:
MIt is kéne eladni mr. Cambridge?

a-kis-herceg 2011.01.10. 18:55:56

@cambridge.on: kép javaslatom van... ugye cím + kép a fő üzenet. a préselés utáni maradék: törköly.

indafoto.hu/fabianl/image/3130029-c1b18b92

a-kis-herceg 2011.01.10. 18:59:31

de van narancsprés is... azaz narancsfacsaró... szép és modern mint viktor

4szoba.hu/upload/images/photos/000/006/382/narancsfacsar_.jpg?1284555129

vaqy kereszténydemokratáknak konzervatívabb vonalú... természetesen korszerű rozsdamentes.

shop.delfin99.hu/images/it28000.jpg

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 19:07:52

@AnnaKarenina: "Szerintem tévedsz a 20 éve zajló hidegháborúban. A kezdetet nem a szemben állás jellemezte"

Nem volt semmiféle kezdet, az állampárt forgatókönyve alapján levezényelt rendszerváltás nem jelentett tényleges és mélyreható hatalomváltást is, az MSZP a mai napig a '89-ben lebetonozott "Harmadik köztársaságot" - saját pozíció maradékát védeni, a jobboldal pedig, előbb az MDF, majd a megsemmisítő verség után meglehősen váratlanul a Fidesz vezetésével, támadta, támadja azt.

Most viszont a baloldal került olyan helyzetbe, mint '94-ben a jobboldal. Csak éppen nem látszik egy balliberális Orbán, aki képes lenne újjászervezni a vert seregeket. Persze 2014-ig még felbukkanhat, a nagy kérdés, hogy valóban felbukkan-e, és képes lesz-e összerakni valami olyasmit, ami a baloldali űrt kitölti, és egy, a Fidesszel szembeni alternatívaként megjelenni képes tömegpártként/néppártként visszanyerné a váltópárti státuszt. Mert az MSZP jelenleg erre képtelennek mutatkozik, és a vezetésében mutatkozó többszintű róka-fogta-csuka szituáció nem is nagyon ad lehetőséget rá.

cambridge.on 2011.01.10. 19:11:08

"Navracsics, Lázár, Rogán, Kósa, Pokorni – nagyon nem egyforma mértékben, de mindannyian a mostanitól eltérő politika lehetőségének (lehetőségről beszélek, nem realitásról!) hordozói, részben már most is a Fidesz „másik arcának” potenciális, de jelenleg csak időnkénti megjelenítői, részben egy esetleges posztorbáni párt esélyes vezetői. "

Posztorbáni idő akkor jöhet el, ha az érintett is úgy akarja.
Amikor Orbán a putyini utat választva, feljebb lép eggyel az elnökök ranglétráján, kijelölheti az utódját.

Egy sorban szerepelnek ugyan a felsorolásná a lehetséges(?) jelöltek, de én szétválasztanám két csoportra a neveket.
Navracsics és Lázár pártelnökként, mint Orbán meghosszabbított keze működtetné a pártot.
Az előbbiben nincs meg az az ambíció, ami szükséges a saját arculatához formálni a Fideszt.
Lázár elkötelezett orbánista.
Rogán és Pokorni talán önállóbbak lennének a párt vezetésében, de ebben az esetben is sokáig érződne Orbán befolyása.
Kósa nem valószínű, hogy vállalná a polgármesterség feladásával járó pozíciót.

Mikor jöhet el ez az idő? Mikor lesz választás?

cambridge.on 2011.01.10. 19:14:13

@Várúr: "A jövő megmutatja, ki mennyit ér. Nekem - s ez nem titok - Orbán sokat ér. Nem a dadogó Medgyessy, a gazember Gyurcsány, a pislogó Bajnai Gordonka.... "

"""Orbán sokat ér."""

ssi 2011.01.10. 19:19:02

* a szocik folyamatos lejáratása
* jogos függetlenségi harcként beállítva szinte mindent
* eltörpülnek a hibák és csak jobban megosztja a társadalmat?
* ha egyértelmű lesz, hogy a mostani országműködés káros következményekkel jár az országra, s az előzőekre már nem foghatóak rá, s zavarodottság látszik a kormányon - akkor lehet a markáns gyengülés

2010 tavasza: 1. akcióterv, a 29 pont, s akkor azt mondták: júliusban lesz a 2. s ősszel a 3.

a most nem tökéletes kommunikáció:
- az egyszemélyi erős központosított vezetésnél mintha mindenki a főnök parancsát várná,
- eleve hányan ismerhetik az újszerű kormányprogram részleteit, a következő lépést
- félnek bármit is önállóan tenni, mert nem tudják mit és hogyan kell, s mert ha a vezérnek nem tetszik, annak súlyos következményei lehetnek?

ha az EU-elnökség alatt akarják az új Alkotmányt elfogadni, ez automatikusan nem azt jelzi, hogy ebben sem lesz társadalmi egyezkedés?

több linkben lehetett olvasni, hogy végül is a kormány bizalmatlan, mert szerintük
- nemzetközi kritikát a ballib hergelte,
- kormányt eleve nem kedveli a külföldi sajtó
- kormányok irigyek a 2/3-ra
s aki sokat taktikázik, lehet, hogy másokról is alapból ezt feltételezi?

mit tud a taktikus politizálás, a nem látványos, csak a nagyon hatásos?
- EU hogyan kezeli a magyar médiatörvény teremtette zsarolási helyzetet (megváltoztatjuk, ha más országok is)?
- multik kedvezményei nem tudom, hogy nemzetközi szinten magasak-e itt nálunk, de más szempontból támadhatók az új adók
- AB beilleszkedik/visszavág/megbízható biztos pont lesz a zemberek életében?

nyünyüge 2011.01.10. 19:20:49

@PR-küszöb:

Ki is írt napokban arról, hogy a kormány a legrosszabb ösztönökre hajt?

Gombár Csaba:
nol.hu/belfold/a_fidesz_rajatszik_a_rossz_osztonokre

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 19:25:27

@Jiszajah: Tökéletesen értelmezhetetlennek tartom a párhuzamot, a kollaborációnak pedig igenis volt alternatívája, ha ez az aternatíva a 'lemerül-kibekkel' startégiánál nem is volt tágabb. Viszont ennek megítélésétől független a törésvonal nagyjából ott húzodik, hogy a Kádár-rezsim egy kedélyes, gulyáskommunista építőtábor volt-e, vagy egy kollaboráns, besúgórendszerre és a Vörös Hadseregre támaszkodó rendőrállam.

Az ezen az alapon megosztott "hideg polgárháború" nagyjából jól leírja az elmúlt húsz évet, most ebben az egyik fél majdnem totális, de mindenképpen megalázóan nagy vereséget szenvedett. Ettől persze még egyáltalán nem alakult ki a húsz éve remélt plurális demokrácia, az legfeljebb akkor alakul(hat) majd ki, ha a másik térfélen megjelenik valamely, a posztkommunista kapcsolathálót meghaladó, valid alternatíva, és az elé a kihívás elé állítja a Fideszt, hogy vele szemben nem határozhatja meg magát ezen hideg polgárháborús logika alapján az "Igazság Seregének". Egyelőre ennek semmi nyoma, sőt komoly akadályt képez előtte az MSZP nevű katasztrófahalmaz szívós túlélni-akarása, de a vákuum jelen van, úgyhogy minden logika alapján előbb-utóbb megjelenik majd, aki-ami azt kitölti. A legvalószínűbbnek én éppenséggel azt látom, hogy nem egy Orbán-típusú, központosító, karizmatikus figura vezetésével, hanem több erőközponttal (amelyekre egyelőre még tippelni is meglehetősen nostradamusi feladat, de érdekes lesz figyelemmel kísérni Schifferéket, az MSZP mindenféle szakadárjait és erőemebereit, a Bajnai-kabinet 'új arcait', meg úgy általában minden baloldali/liberális mozgalmacskát, amelyben benne rejlik a potenciál a parlamenti küszöb megugrására).

nyünyüge 2011.01.10. 19:27:36

@a-kis-herceg: Csipak ott lesz ma Kálmán Olgánál.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 19:39:16

@Squid: "Igazad van, de azt az apró dolgot elfelejtetted, hogy senkinek nem fordult meg a fejében annak a gazdasági ámokfutásnak még a leghalványabb csírája sem amit Matolcsy itt véghez vitt."

Mondjuk a Medgyessy-Gyurcsány-Veres féle ámokfutáshoz képest Matolcsy balfa ... izé ... vitatott produktumát kifejezetten a normalitás illúziója lengi körül. Egyelőre teljesítették az EU deficitdirektíváját, jövőre 2,5-3,3% közötti növekedést várnak az elemzők, és ha egy kis szerencsénk van, Matolcsy kezéből lassan és óvatosan csak kiveszik a karmesteri pálcát, érdemei elismerése mellett más, fontos teendőket bízva rá.

"Egyébként a Február a határidő vége, ne legyenek illúzióid efelől. Ha Matolcsy nem tartja a határidőt a mélyreható reformok kihirdetésében akkor leminősítenek minket a bóvliba. "

Hát igen, nehéz lehet a "mélyreható reformok" meg a "leminősítenek/kicsinál-az-IMF/Orbán-bedönti-az-Univerzumot" álomvilágából kicsit kinézni, de a helyzet az, hogy ha a helyzetünk nem is rózsás, a körlményekhez képest elég stabilak vagyunk. Persze ezt is el lehet kúrni, de hát egyelőre az egyik ilyen világvége-jóslattól evickél a következőig az ellenzék jajnekolása. Mert hát valahogy sosem jön össze az a fránya világvége nekik.

ssi 2011.01.10. 19:48:38

EU-elnökség alatt mi mindent terveznek, amitől
- határozott elismerést várnak
- magabiztosságuk tovább nőhet

1.
sikeres elnökség
2.
"2010. 12. 21. A jövő év első felében két lépésben jelentősen csökkenti a kormány az államadósságot"
www.origo.hu/itthon/20101221-interju-orban-viktor-miniszterelnokkel-az-mtv-este-cimu-musoraban.html
3.
új Alkotmány és annak ünnepélyes körítése
4.
új terv lett a médiatv keresztülvitele, vagy most már mások megregulázása is
5
...
6
...
stb.

bariga 2011.01.10. 19:52:45

@nyünyüge: mindig megkérdezem, ha erről van szó, hogy honnan volt pénze Csipak úrnak 3 vagy 4 ekkora házat megvenni a főváros közepén. Mennyit fizetett érte és kinek?
Még senki nem tudta a választ.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 19:54:06

@török gábor: "a szocialisták valóban erre játszanak, és kétséges is a sikerük, egyetértek, de jobb ötletünk sztem nekünk sem lenne a helyükben"

Ötletük szerintem nekik is lenne jobb, csak egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a saját belső összeomlásukkal. Nyilvánvaló volt, hogy Bikicsunáj Attila csak amolyan átmeneti megoldás, de továbbra sem látom, ki szervezné őket újjá, és ami még ennél is fontosabb - mi alapján. Az orbánozás és az ájrópaseggícs már visszavonhatatlanul passé, a törzsbázisuk lassan nem tudja megkülönböztetni Kálmán Olgát a járókeretétől, a generációs váltást meg legfeljebb a reformista-progresszív-újbalos imázzsal lehetne levezényelni, azt viszont Gyurcsány totálisan elhiteltelenítette, és továbbra is szorgosan járatja le. Nyomják rutinosan a régi lemezeket ugyannak a 800k-1m szavazónak, de ha vissza akarnak térni a meccsbe, az ugyanennyi közönybe menekülőt kéne mozgósítani. Azt meg a kaszinótojáskenéssel, meg a Magyarország ellen szankciókat követelő nyílt levelekkel bajosan lehet. Marad a jól bevált szociális demagógia, de az egyrészt tőlük még jó ideig hiteltelen marad, másrészt Orbán tényleg elkerülte eddig a súlyosabb lakossági megszorításokat, és maradt még vagy két éve arra, hogy a választásokig ostort fonjon az exkrementumból. Szóval szerintem nem nagyon látszik, hogy lesz ebből baloldali feltámadás (nem mintha hiányolnám), de hát '94-ben sem látta senki előre, hogy Apu beül Boros és Torgyán közé, és árajzolja a pártstruktúrát.

lüke 2011.01.10. 19:55:30

@simonmondja.:
varrás?
forrasztva van, mint a jó síruha, esököpeny stb
se be , se ki

panelburzsuj 2011.01.10. 20:01:05

@nyünyüge:

Talán nem pont ezt írtam, hanem hogy kiknek (a megnyilvánulásaikból milyen természetűnek látszó) embereknek játszik.

Most annyit hozzátennék: a derékhad a bosszúszomjas vesztesérzetűek. (Rosszabbul élünk a komcsiknál ... )

(Ld: mandiner.hu most éppen a kuláküldözésről vetített diafilmmel hergeli a koncért hálásan acsargó törzsközönségét)

Jiszajah 2011.01.10. 20:01:50

@Gunboat Diplomat:

Engedelmeddel átugrom azt a részt, ahol összevitatkoznánk - ez nem célom, ui. épp nincs proiciálnivaló nálam :) - helyette ajánlom Sántha Ferenc Az ötödik pecsétjét.
Ámde.
Ha a kiinduló helyzetben nem is értünk egyet, megkockáztatok egy sommás kijelentést: szerintem a Kádár-kor máig ható legsúlyosabb öröksége a kontraszelekció és annak szerves - kontraszelekcióként szerves - áthagyományozása a 20 évre és a jelenre.
Az éthosz jelentése, funkciója az, ahogy egy teljes közösség képes önmagát tovább hagyományozni. (a szó eredeti göög jelentése sem utalt többre: 'viselkedés') Ennek folyománya az, amit érték-válságnak mondanak manapság.
A Kádár korral való szakítás eszerint nem azon múlik, hogy ki kommunistázik hangosabban, hanem azon, hogy ki képes a kontraszelekció hagyományát megszakítani.
A jelen valamennyi politikai ereje kontraszelektált, ahol a mindenkori vezetők garantáltan maguknál rosszabb minőségű beosztottat foglalkoztatnak, és ez a minta hatja át a társadalmat az utolsó kis munkahelyig...

Tudom, hogy ez így túl tömény, de a terjedelem már így is az érthetőség rovására megy.

ssi 2011.01.10. 20:02:19

@poszt
"MSZP copypaste-politikájának egyik eleme ugyanennek az összepréselésnek az elősegítése Orbán Viktor és a Fidesz esetében. A kiinduló helyzet természetesen nagyon más, a különbségek ordítóak, mégsem tűnik teljesen irracionálisnak ez a politika"

új helyzetben újszerű reakció (is) kell párti vagyok, mert
- nem csak a kormánynak kell felismernie a saját hibáit,
- hanem a mostani, vagy a jövőbeli ellenzéknek is vmi mást kell mutatnia az ország érdekében

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 20:02:59

@HiGeen: "A jövö pártjának nem legyőznie kell a fideszt hanem helyzetben lennie amikor a társadalom váltani kíván."

Bizony. De ehhez kellene a jövő pártja is, ami egyenlőre nem látszik felbukkani sem a horizonton.

"Semmi jele annak , hogy a kurucok új New Deal-ja be fog vállni. A hit most még meg van, de a kog. dis. nem működik örökkön örökké "

A labancok ancient régime-je azonban minden jel szerint megbukott, de láthatóan képtelenek kikeveredni a saját kognitív disszonanciájukból. A sajtójukból, blogjaikból, kommentjeikből az rajzolódik ki, hogy a Fidesz remélt bukásától várják a nagy visszatérést, a visszaerősödést a váltópárti státuszba. De ez még akkor is kevés lesz/lenne, ha Fidesz New Dealje valóban nem válik be. Egyszerűen azt az egy-másfél millió nem-szavazót nem lehet megfogni negatív kampánnyal, valamit fel kéne mutatni, ami '14-ben ráveszi őket a szavazásra, méghozzá az egy irányba szavazásra. És ennek a valaminek egyelőre se híre, se hamva.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 20:06:01

@osszián: "legesleginkább Gyurcsány mocskolása minden emberi léptéken túl"

Nem nagyon tudom elképzelni, hogy Gyurcsányt hogyan lehetne túlzott mértékben mocskolni. Vele kapcsolatban az a meglepő, hogy egy ilyen pályafutás után még akadnak emberek, akik bármilyen szinten is vállalhatónak tartják.

nyünyüge 2011.01.10. 20:11:23

@panelburzsuj:
tkp. nem a Te hozzászólásodra gondoltam, csak hangosan (írva) gondolkodtam, hogy kinek a cikkét olvastam ebben a témában.

Mindenesetre elképesztően megy a hergelés. Elég sokat hallgatok éjszakánként rádiót, vakon kapcsolgatva az adók között, keresve valami hallgathatót. A Kossuthot egyre gyakrabban nem tudom megkülönböztetni a Lánchídtól, az Info hírekben már lényegesen több információ van, mint a Kossuthon...

a-kis-herceg 2011.01.10. 20:12:18

@bariga:

1. nyerte a lottón...

2. kertészettel, házitanítással (adómentesen kereste)...

3. ofsórból, adóamnesztiával hazahozta...

4. nincs is pénze. szegény. de ajándékként szívesen ráírja bárki a tulajdonát, mert jobb gazda...

5. eladta a ferráriját, amit a parkolózsetonok beváltásával vett

boribori 2011.01.10. 20:15:03

@is: a magyar választó úgy nézi a politikát, mint egy folytatásos sorozatot és nem ébredt rá, hogy annak ő maga is része, mi öbb, ő maga a politika - rá hivatkozva teszi a politikai elit, amit tesz. Ez nagyon lassan változik, de valamelyest változik mégis. A benzináremelés és a valutaárfolyamok gyorsítják a folymatot. Ez a békétlenséget erősíti, a tudatosságot TALÁN növeli, de ahhoz még sok más is kell.
Ha 2004-ben a Fidesz kormány hatalmon marad, OV már nem pártelnök s főleg nem a "haza atyja". Az utolsó hónapokban markáns belső ellenzéke volt már.
OV-t a hatalomból a hatalom fogja kilökni.
Nem OV a fő kérdés, hanem a "népe", amely őt kitermelte.

lüke 2011.01.10. 20:15:28

@xorfrion:
csak azért mert nem láttatok mást-pl Pinochetet, Putyint, Baby doc-ot, Castrót is csak messziröl- s a három hatvanas kenyér mindenkit kisért
.megjegyzem most is annyi a jó kenyér, csak euróban

nyünyüge 2011.01.10. 20:15:53

@a-kis-herceg:
6. kamatmentes hitelt kap az önkormányzattól, hogy a lepusztult házak helyett világvároshoz méltó épületek díszítsék szeretett székesfővárosunk szívét.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 20:16:50

@Jiszajah: Csak részben értünk egyet, a kontraszelekciót nem oknak, hanem következménynek tartom. A kontraszelekció legfőbb oka pedig az volt, hogy a kommunista rezsim gyakorlatilag a társadalom teljes szövetét szétszabdalta, lezüllesztette és kiirtotta. Nem csoda, minden totaltitárius rendszer legfőbb ellensége az egymással szót váltó, eszmét cserélő, közös értékeket és érdekeket felismerő alattvaló.

Négy évtized kommunizmus, és két évtized szemforgató, végletekig polarizált flawed democracy elképesztő rombolást vitt végbe a társadalomban, és valójában Orbán jelszavai, 'család', 'nemzet', 'polgár', 'keresztény' stb. mind arra játszanak rá, hogy a társadalomban nagyon erős, ám jórészt körvonalazatlan vágy él valami rend, rendszer iránt, stabil, vagy legalábbis fontolva változó igazodási koordinátarendszer, kiszámíthatóság iránt.

De ezt Orbán sem fogja tudni felülről szabályozva megteremteni, és még az sem biztos, hogy ez sok esetben nem ütközik-e rövidtávú politikai érdekeivel (amely esetekben szerintem a jobboldalon sincs sok illúzió arról, mi lesz a döntő). Viszont a hideg polgárháborús állapotok ezen csak tovább rontottak/rontanak, úgyhogy Orbánnak is elemi érdeke valami konszolidáció.

A baloldal érdeke pedig az lenne, hogy ebben mutasson alternatívát, mert ha alapjaiban támadja, továbbra is a társadalmi elvárásokkal szemben fog menetelni.

bariga 2011.01.10. 20:20:23

@a-kis-herceg: köszönöm, ez aztán kimerítő válasz volt. Esetleg ha Sukorón lenne, akkor értem, de az V. kerületben?

Squid 2011.01.10. 20:20:35

@Gunboat Diplomat: "Mondjuk a Medgyessy-Gyurcsány-Veres féle ámokfutáshoz képest Matolcsy balfa ... izé ... vitatott produktumát kifejezetten a normalitás illúziója lengi körül. Egyelőre teljesítették az EU deficitdirektíváját, jövőre 2,5-3,3% közötti növekedést várnak az elemzők, és ha egy kis szerencsénk van, Matolcsy kezéből lassan és óvatosan csak kiveszik a karmesteri pálcát, érdemei elismerése mellett más, fontos teendőket bízva rá."

Na akkor 1x és mindenkorra, fektessük le azt az alaptételt, hogy "a mostani kormány lehet balfasz, mert az előzőek is azok voltak" ideológia automatikusan diszkvalifikálja a leíróját.

Azért kapták a ronggyá emlegetett "KÉT-HAR-MAD"-ot, meg a "Felhatalmazást", mert értelmes szakmai előremutató európai kormányzást vártak tőlük, a múlttal való alibizés olyan kínos ha már forradalom van...

Az EU deficitdirektúráját részben Oszkó, OV által oly szivesen emlegetett munkája miatt, részben multiadó segítségével sikerált (elvileg) hozni. Arra nem is térek ki, hogy miniszterelnökünk a lefagyott arcú újságíróknak 3,9%-ról kérkedett, miközben 3,8%-ot vállaltunk, de ez már a kákán csomó keresése.

Abba se kezdjünk bele, hogy mibe került, az országnak a 3x bedöntött forint és az április óta égbemászó CDS felárak miatt, mert ez is rosszmájúság lenne. A lényeg az, hogy megvan!!!

"Hát igen, nehéz lehet a "mélyreható reformok" meg a "leminősítenek/kicsinál-az-IMF/Orbán-bedönti-az-Univerzumot" álomvilágából kicsit kinézni, de a helyzet az, hogy ha a helyzetünk nem is rózsás, a körlményekhez képest elég stabilak vagyunk. Persze ezt is el lehet kúrni, de hát egyelőre az egyik ilyen világvége-jóslattól evickél a következőig az ellenzék jajnekolása. Mert hát valahogy sosem jön össze az a fránya világvége nekik. "

Jaj ez annyira gyönyörű, hogy a bennem lakó troll sikítva élvezte minden betűjét és cápavigyorral fente a billentyűzetet, de megállom és nem engedem ki!! (nagyon)

Az, hogy idáig nem dőltünk be, annak köszönhető, hogy a piac kormányváltáskor bízott az új bandában. Ez viszonylag hamar kifutott és akkor jött a 29 pont, meg az önkormányzati választás, és a "majd Februárban" ígéret.

Emellett marginálisan érdemes megemlékezni, hogy az irgalmatlan méretű pluszbevételek mint a mnyp és a multiadó ellenére minősített le minket az összes minősítő. Tették ezt azért, mert az EU-val ellentétben ők nem úriemberek, sem nem harapják a forradalmi oltogatást, és nagyon jól tudják, hogy fenntarthatatlan az államháztartás a jelenlegi terhek mellett RÖVIDTÁVON IS!!

Ezért szabták meg a Februárt, ami már magában hihetetlen, hiszen 10 hónap türelmi idő, egy használható/hiteles gazdasági stratégia prezentálására több mint gesztus...

A világvége emlegetése, nem okoz örömet hidd el, és nem csak az ellenzék mondja, hanem jobber közgazdászok is elég szép számmal. Persze könnyű mindent károgásnak és balos rívásnak ítélni, de Februárban elválik a szar a májtól és isten ne adja (KÖNYÖRGÖM), hogy a Fidesz megint valami bullshittel próbálkozzon..

Ha mégis ezt teszi és megyünk a bóvliba, fincsi lesz eladni 1600Milliárd értékű mnyp részvénypakettet amiből elvileg finanszírozzák a köv 3-4 évet tőzsdekrach közepette.

Te ott kúrod el (az iróniáért sorry), hogy míg engem "álomvilágba" képzelsz, olyan mélyen vagy a sajátodba, hogy fel sem merül mi történhet veled (is) ha én nem csak "jajvékolok" hanem teszemazt csak 30%-ban találom el mi fog történni.

a-kis-herceg 2011.01.10. 20:21:55

@HiGeen: "Szavazott rá ~2,9 m fő"

nem akarok kekeckedni, de = 2 706 292

és korántsem vagyok meggyőződve, ha "most vasárnap lennének választások" akkor ugyanennyien lennének...

szerintem nagy igény lenne egy párt-pénztárnok-rendszer nélküli Magyarországra. javaslom a "vér frissítést" és csatolni egy tájföldi repjegyet.

lüke 2011.01.10. 20:24:37

@ulrike:
szó szerint : fegyelmezett..................

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 20:24:46

@Jiszajah: "A Kádár korral való szakítás eszerint nem azon múlik, hogy ki kommunistázik hangosabban."

Ebben viszont maradéktalanul egyetértünk. Mindanzonáltal a kommunistázás hangerejét éppenhogy keveslem, nem lehet arra építeni demokráciát, hogy megbocsájtható, vállalható örökségnek fogunk fel egy kollaboráns bábrezsimet és az általa kiépített besúgó-rendőrállamot. Legfőbb ideje lenne kollektív tudatunkban is helyre tenni a Kádár-rezsimet, kutathatóvá, és kutatottá tenni a korszakot. Mert bizony a bolsevik korszakkal való szembenézés sokkal nagyobb mértékben elmaradt, mint akár a nyilas vészkorszakkal való.

a-kis-herceg 2011.01.10. 20:26:40

@bariga: megkeressem neked a riportot amit ősszel csináltak?

-hogyan gazdagodott meg?
-egyszer hazamentem, megnéztem mennnyi pénzem van és döbbenten láttam hogy 27 milliárdom van...

tanulság. ha az ember csak hordja-hordja-hordja haza, néha öncse ki a malackából és számolja meg... különben megdöbben a végén. (ja ez csak a parkolócéget működtetőknek javallott, a többieket az apeh megóvja a hirtelen stressz okozta szívinkfartus veszélytől)

lüke 2011.01.10. 20:27:10

@bariga:
mert rossz helyen kérdezed, Csipaktól kell

panelburzsuj 2011.01.10. 20:27:52

@nyünyüge:

Én se gondolom, hogy egyedül nekem tűnt/tűnik fel a kormányzati kommunikáció kérlelhetetlen osztályharcossága .... :)

Ezzel együtt úgy vélem, hogy egy terméket a vevői legalább annyira jellemeznek, mint az eladói. És ahogy a kommenteket olvasgatom - nemcsak itt - szépen, lassan, csöndben eltünedeznek a kormány mellett kiállók közül a mérsekeltebb hangok, és a Kossuth téri táborozók hangnemében szurkolókra marad a népi visszhang keltésének dandárja.

(Most olvastam a civil összefogók tiltakozó röpiratát. Hát azt is körüllengi egy határozott retró-fíling. Határozottan átüt rajta a szövegírók úttörőmozgalmi tapasztalata ... :)

Pasztorella 2011.01.10. 20:28:18

Egy kormánypárt sikere, vagy kudarca nem csak a pártvezéren, a miniszterelnök politizálásának tudható be.
A másfél évtizede tartó Fidesz-Mszp. párharc. Gyurcsány F. őszödi beszédével bekerült a történelembe, és saját politikai pályafutását ásta alá. Nem volt egység a pártban, Gy. gyenge pártvezér volt. Lettek a párton belül gyurcsányisták és mások. A Fidesz ellenzékben mindnet megtett, hogy meggyengitse hitelességüket.

Igen az elmult négy évhez képest a helyzet nagyon más. Orbán mindig erős kezü pártvezér volt, politikai pályafutása töretlen volt - legalább is eddig-. Párton belül, kormány - és párttagok, lehetnek más vélemények, azt nem fogják a "külvilággal" tudatni, nem fognak "kifelé kiabálni" , egységet mutatva teszik amit az Orbán diktál. és nyomogatják a parlamenti szavazógombokat.
Az Mszp. most azt teszi, amit a Fidesz tett ellenzékben.

aszekelyek 2011.01.10. 20:30:53

@Gunboat Diplomat: Amit itt előadnak , vágytelejesítő álmodozás inkább. Nagyon nem lehet fletot semmilyen szempontból Orbánnal egy lapon sem említeni. Szerintem sem.Orbán és a FIDESZ nem egy puccsal betolt szdsz faló egy olyan pártban, ahol még arra sincs egy alkalmas vezető, (2oo2-ben,) hogy az Orbánt lejárató hecckampány után valahogy elevickéljenek vele. Szerintem éppen az a bajuk, hogy annyira együtt vannak. Nem állom meg, hogy el ne meséljem. Már majdnem minden barátunk elvált, amikor egy nap arra mentem haza, hogy a férjemet felhívta egy is,erős, hogy igaz-e, hogy mi válunk.....) Mi ugyanis még nem tudtunk róla......:DDDD Tavaly voltunk harminc éves házasok.Van akinek szúrja az ilyesmi a szemét. Már írtam a minap, dermesztő lehet ez, egy atomjaira esett szdsz és egy halódó mszp és egy megsemmisült mdf számára.

a-kis-herceg 2011.01.10. 20:31:51

@Squid: "Azért kapták a ronggyá emlegetett "KÉT-HAR-MAD"-ot, ...mert értelmes szakmai előremutató európai kormányzást vártak tőlük"

a francokat. csak mert gyf elqrta... csak ezért kapták 2/3ot. és mellesleg azért, mert CSAK-A-FIDESZ szavazók mentek el...

a gazdaságban pedig várjuk meg a lépések "végét"... mert nincs más "választásunk". ki lesz a felelős? CSAK-A-FIDESZ !

CSAK-A-FIDESZ CSAK-A-FIDESZ CSAK-A-FIDESZ CSAK-A-FIDESZ CSAK-A-FIDESZ

aszekelyek 2011.01.10. 20:34:20

@török gábor: Pedig én kerestem is , hogy hol lehet az a hasonlóság . de nem lelém.

bariga 2011.01.10. 20:34:25

@lüke: sajnos nem ismerem, ami nagyon nagy kár, mert biztosan sokat lehetne tanulni tőle

panelburzsuj 2011.01.10. 20:36:36

@boribori:

"Nem OV a fő kérdés, hanem a "népe", amely őt kitermelte."

Ami már többé-kevésbé készreformálódott, mire Orbán 93-94-ben rátalált, és egymáséi lehettek. És ami bizony hamarabb fog magának orbánpótlékot találni, mint a Fidesz nevezetű szervezet.

Zsoo 2011.01.10. 20:37:10

@török gábor: Ezen a "fekete-fehér" gondolkodású emberek egyike a múltkor leprimitívezett, mert világosan rámutattam egy valamire. Hiába, Lendvain nőttünk fel, meg Kovácson..
Ha valaki látja az összefüggéseket, az összeesküvés elméletes, meg buta primitív. Persze, aki mondja másra..

boribori 2011.01.10. 20:38:27

@HiGeen: ez nagyon így van. A FIDESZ-hez, mint párthoz tartozás alapkritériuma OV feltétel nélküli elfogadása, és ezzel együtt a párt szervezeti-, működési- és kommunikációs gyakorlatával való kritikátlan azonosulás.
Az MSZP/Gyurcsány esete nagyon más volt/van.
A FIDESZ-hez mint politikai tényezőhöz való szimpátia, kötődés bizonyosan a párt legnagyobb ereje. Ezt a párton belüli önkénnyel és hierarchiával lehet a legjobban fenntartani: így lehet jól fazonírozott karaktert a választó elé állítani. Viszont ugyanez a magatartás nyilvánul meg a gyakorlati törvényhozói és végrehajtói működésben - ami már nem csak a Fidesz-fan-eket érinti, hanem minden állampolgárt.
Egy darabig még lehet az előző kurzus szidásával elcsitítani a morgást, de már nem sokáig. Az előző rendszer temérdek hibájának az elemzését nem végezte el a Fidesz, ehelyett a "csúnyarondakommunistatolvajokfuj" nótát zengi - és szépen kidobja a szakapparátusból azokat, akik úgymond az előző éra kegyeltjei.
Elképesztően zárt világ épül. Gondolkodásnak, alterációnak helye nincs, a választópolgárt nyomják bele a TG által is említett fekete-fehér gondolkodásba.
Egy liberalizációra azért várhatunk: Semjén Zs. javasolta a fegyvertartás könnyítését... Ez kell.

ssi 2011.01.10. 20:38:40

@Squid:
- januári siker lesz: állami nyugdíjba történő tömeges "átlépés"
- februárban ismertetik a reformokat
- utólagos vita itt se lehet majd, mert
- márciusban alkotmányozó nemzetgyűlés kezdődik
- ápr. végén az új Alkotmány elfogadása
- májusban: ?
- júniusban zár az EU-elnökség

- közben, ha minden igaz, jelentős államadósság-csökkentés

- július: ?
- stb.

folyamatos újdonságok, változások,
pont ezért az újdonságok működésének megfigyelhetetlensége,
kormányhibákról hallgatás/előzőekre fogása, a hibázás lehetőségének leplezése - és mert szükséges a tekintély is, s az előzőekkel szemben a makulátlanság látszata

belefáradunk az állandó változtatásokba, vagy nagy elismerés övezi majd?

aszekelyek 2011.01.10. 20:39:10

@a-kis-herceg: Láttam az urat hajdú péter műsorában, mint jótevőt.Kár, hogy a többi Armanis nem követte a példáját. Sok hajlék lenne már készen , nem az az egy.Persze óbégatni Orbánra lehet, hogy jobb.

bariga 2011.01.10. 20:39:51

@a-kis-herceg: tudod mi a röhej, hogy ilyenkor én érzem magam egyre hülyébbnek, hogy ennyire nem vittem semmire a zéletben.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 20:40:06

@Squid:

"Na akkor 1x és mindenkorra, fektessük le azt az alaptételt, hogy "a mostani kormány lehet balfasz, mert az előzőek is azok voltak" ideológia automatikusan diszkvalifikálja a leíróját. "

Fektesd le, hátha eldől. Viszont a realitás az, hogy lehet a saját balfaszkodásunkat magyarázgatni, a másikén viszont fenhangon tajtékzani, de valójában a demokráciában az adott alternatívák közül lehet választani. Vagy Matolcsy, vagy Veres (vagy mittudomén, az egri skinhead-vezér). Pártok, alternatívák nem pottyannak az égből, track recordok vannak, és bizony azok összevethetőek.

"Na akkor 1x és mindenkorra, fektessük le azt az alaptételt, hogy "a mostani kormány lehet balfasz, mert az előzőek is azok voltak" ideológia automatikusan diszkvalifikálja a leíróját."

Hát hogyne, a tavalyi 4,4% az nyilván Orbán aknamunkája, az idei 3,8% meg Oszkó teljesítménye. Próbáljuk meg komolyak maradni (hogy a Reuters félreidézte,, majd helyesbített, azt meg talán ne az ő nyakába varrjuk.)

"Februárban elválik a szar a májtól"

Ahogyan elvált a kormányváltáskor, az IMF kivonulásakor, az önkormányzati választások után, stb, stb, stb. Majd ha elválik, megbeszéljük, az eddigi világvégejóslatok elég messze teljesültek attól a 30%-tól.

"Tették ezt azért, mert az EU-val ellentétben ők nem úriemberek, sem nem harapják a forradalmi oltogatást, és nagyon jól tudják, hogy fenntarthatatlan az államháztartás a jelenlegi terhek mellett RÖVIDTÁVON IS!! "

Gondolom, pont ugyanolyan jól tudják, mint ahogyan az amerikai ingatlanpiac származékos termékeit árazták be AAA+okra. Hitelminősítők, schmitelminősítők, tüzérség a megadóztatott bankok és multik arzenáljában, a piac már az IMF durcijánál megmutatta, hogy nem olyan könnyű nyomásgyakorlásra használni a minősítgetéseket, mint azt egyes körök gondolták.

Pasztorella 2011.01.10. 20:43:46

A rendszerváltás után minden poltiikai erőnek adott volt a lehetőség, a két nagy pártnak is, megmutassa hogyan müködik egy ország. Megmutatták. Gyurcsány poltiikája, a reformokon bukott el, amiben a pártja nem támogatta őt, jól elvoltak a Gy. árnyékában. :)
Nem gondolom, hogy csak a Gy. az oka, hogy meggyengült a párt. A megújulás lehetősége adott, csak fel kellene ébredni és kikellene használni.
De a pártban még mindig az egymásra mutagatás a "trendi",:)

a-kis-herceg 2011.01.10. 20:44:25

az atv ben már volt többször, olgával is molyolt már

atv.hu/belfold/20100812_csipak_peter

Olgával: eltűntek a zemberek...
atv.hu/videotar/video-20100705_csipak_peter

és itt van a nagy meglepődés...
index.hu/belfold/2010/07/23/csipaknak_egyszer_csak_16_milliardja_lett/

ssi 2011.01.10. 20:46:57

@boribori: 2011.01.10. 20:38:27 Egy darabig még lehet az előző kurzus szidásával elcsitítani a morgást, de már nem sokáig."
"boribori 2011.01.09. 22:04:47
... annyi az OV-fan. Nem a vezér termi a népét, hanem a nép a vezérét. Ezen kellene töprengeni."

ha csak a bizonytalanok táborához lehet csatlakozni egy biztos csapatból ... melyik ad több reményt? - még ha csak virtuálisat is

Zsoo 2011.01.10. 20:47:12

"A pártpolitikai színtren tavasszal annyi történt, hogy az egyik 'polgárháborús fél' nagyon súlyos vereséget szenvedett, a saját reprezentánsai elvesztették a bizalmát, és a bázis fele egyszerűen elfordult az _egész_ politikai küzdelemtől."

Ez egyszerűen nem igaz!

A szoclib banda lelepleződése valóban kellett a 2/3-hoz, de
azért a közel 3 millió Fidesz-KDNP szavazót ne hagyjuk ki..

boribori 2011.01.10. 20:47:30

@panelburzsuj: csúfos vége lesz ennek, hosszú és keserves kínlódással.

6.Lenin 2011.01.10. 20:47:32

Az összepréselt Fidesz
Hhm...

Akkor nézzük meg miből is lesz a cserebogár, vagyis az igazán nagy párt.

1. Kell 1 adott, vagy kikényszerített történelmi helyzet
2. azonos genetikai kóddal és a helyzetet előidéző, ill. elviselni képes tömeg, közel azonos jövőkép illuzióval
3. a helyzetet és a tömeg nagyságát kihasználni szándékozó, de a háttérben maradó, általában kisebb csoport
( nem a hajléktalanok táborából)
4. az előző három pontban leírtakat kihasználni képes vezéri képességekkel rendelkező egyén.
5. kellenek még megfelelő befolyással rendelkező támogatók, kiszolgálók
6. külső tényezők. ezek befolyásolhatók, kihasználhatók, elcseszhetők, de magára a pártra, csak az utóbbi esetben (lehet) veszélyes
A Fidesz nagy és erős párt (az 5. pontban kicsit gyenge még)

Azok a pártok, melyek nem rendelkeznek az 2-5 pontban leírtakkal, felejthető kis pártocskák maradnak. Megszűnve, átalakulva.

Természetesen a nagy pártok esetében is, amennyiben megszűnik valamelyik feltétel, a párt szétesik, megszűnik.
A vezér kiesése a legkényesebb pont

Akkor nézzük a többi pártot

Mszp 1-es megszűnt (a kierőszakolt helyzet) 2. erősen fogyóban 3. ez még lenne 4. nincs, ill. aki lenne, hát...
5. még foszlányokban lenne, de már keresik a másik gazdát(gazdákat)

A többi, szóra sem érdemes. Sok feltétel (lényeges) hiányzik

A kilátások

Orbán kiesése, ezzel a Fidesz szétesése után, nagy párt nem lesz, mivel a helyzet csak radikalizálódhat 1 Jobbik, Fidesz radikálisabb maradékából 1 koalíció.
Más verzió nehezen képzelhető, még csírái sincsenek más, főleg nagy párt kialakulásának. Esetleg más koalíció, reménytelen jövővel.

A Fideszben nem látszik olyan egyéniség, aki képes lenne 1 ekkora pártot, hosszútávon egyben tartani.

Mindez, szerintem.

a-kis-herceg 2011.01.10. 20:48:28

@bariga: pedig semmi nem kell hozzá... csak:
-vastag bőr az arcra...
-lerongyolt erkölcs-etika
-hosszú nyelv (ez később korbácsnak is lehet használni)
-és a maffiába lépéskor a feltételeknek meg kell felelni (pl gyerekáldozatot késsel-villával megenni)

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.01.10. 20:48:32

Szerintem az MSZP oly mértékben lejáratta magát, hogy egy értelmes ember azt se hiszi el, amit kérdeznek. Nem valószínű hogy valaha is talpra állnak (szerencsére), hiszen a megújulás jegyében még most is ugyanazok a velejéig korrupt, lerobbant, hiteltelen figuráik ülnek a Parlamentben.

Jiszajah 2011.01.10. 20:50:40

@Gunboat Diplomat:

Tudod, hogy a KOMINTERN-ben a kínaiak, akiknek akkor még ugyancsak volt szavuk, hány bosszú-áldozatot követeltek '56-ért?
Egy kisebb kínai vidéki város létszámát...

a-kis-herceg 2011.01.10. 20:51:41

@Zsoo: hol van pro-kontra kollégád? vagy ma te vagy szolgálatban, csak? tegnap járt itt a hadnagy úr is. milyen a forgalom a József krt-on? ja és bocs a főnököd megígérte hogy előveszitek a beadványaimat... köszi

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.10. 20:51:44

Ezt a szájbarágót most mégsem bántam meg, hogy elolvastam.
Ez a médiatörvény még elvetemültebb, mint gondoltam.

index.hu/belfold/2011/01/10/meddig_szabad_a_sajto/

Egy paranoiás agyszüleménye.

Ez a törvény ...

- A hír szent, a vélemény szabad. -
.

aszekelyek 2011.01.10. 20:52:21

@Diocles: A hvg -nek üzenem és az economist-nek, hogy "God bless America , and God save the Queen.....

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 20:53:09

@boribori: "A FIDESZ-hez, mint párthoz tartozás alapkritériuma OV feltétel nélküli elfogadása, és ezzel együtt a párt szervezeti-, működési- és kommunikációs gyakorlatával való kritikátlan azonosulás. "

A jobboldalnak pontosan milyen kritikát is lenne oka megfogalmazni Orbánnal, vagy a Fidesz szervezeti-, működési gyakorlatával szemben? (Mert a kommunikációs gyakorlatával szemben éppenséggel meglehetősen sok kritika is merül fel.)

a-kis-herceg 2011.01.10. 20:54:03

@LEG X: de szerencsére a másik oldal tündöklése túlragyogja őket... és a korrupció az mszp vel együtt eltűnt ;)

Pasztorella 2011.01.10. 20:55:06

Na.ja. nagyon jó. "melyik ad több reményt". A Fidesz, meg a remény politikája.:)

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 20:58:51

@Jiszajah: És? Köszönjük meg Biszkunak, hogy "csak" néhány százat végeztetett ki?

a-kis-herceg 2011.01.10. 21:00:40

és itt van szerény hajléka. amelyiknek egyetlen "üvegablakának vasalat" kerül annyiba, mint a Kolontárra felajánlott családi ház... ajánlom aszékelyeknek, ja... és nagyon gáláns dolog a gazdagoktól beszedett parkolódíjat visszaosztani a szegényeknek... szinte pityergek olyan megóóóóóó. ő modern "ruzsasándor". remélem még időben kezdte... csak a szoc.tám miatt mondom, ami mexűnt nemrég.

ingatlanmenedzser.hu/luxus/20101208_csipak_villa_budan.aspx

boribori 2011.01.10. 21:03:04

@manyike: nincsen kész csónak, amelybe bele lehetne ugrani egy hajótörés esetén. Azt hiszem, éppen az a baj, hogy adottnak vettük a pártokat, amelyek vannak. És azt is adottnak vettük, szinte megváltoztathatatlannak, hogy csak velük, általuk lehet bármit tenni. Nem foglalkoztunk se magunkkal, se az ország helyzetével (ez igazi kádári örökség, csak akkor kenyeret adtak a kussolásért és a mutyiból jutott a"dolgozók széles rétegeinek").
A pártoknak a demokráciához kötődő jellemzőit vettük komolyan és nem figyeltünk fel a hatalomhoz kötődő vonásaikra.
Majdnem ugyanaz a mára levitézlett politikusgárda eszi egymást és a mi életünket, mint 20 év óta.
Mi pedig egymást piszkáljuk.
Nagyon súlyos következményei lesznek még annak, hogy az alkotmányos alapértékek és intézmények gyengítéséhez társadalmi támogatást lehetett szerezni azon az alapon, hogy a Fidesz jobb, mint az MSZP. Miközben arról vitatkozunk, melyik a milyen, a harmatgyenge pluralizmusunk és demokráciánk elolvad a párt hatalmi törekvései közepette. És még mindig nem ez a fontos, hanem az, hogy úgymond : kinek van igaza/bezzeg így-bezzegúgy.

aszekelyek 2011.01.10. 21:04:01

@PR-küszöb: Ők csak tudják.... peeetye...

panelburzsuj 2011.01.10. 21:04:30

@a-kis-herceg:

"Odafigyelek a megjelenésemre, különben nem érzem jól magam a bőrömben. Von haus aus ilyen vagyok."

Ne zúgolódj, ne irigykedj. Jólmenő belvárosi fodrászatba és fodrászkellék-kereskedésbe kell születni a megfelelő rajthoz.

Pasztorella 2011.01.10. 21:05:54

Megmutatta a Fidesz is . - a többségi kormány, az Orbán vezetésével, az elmult időszakban. A rendszerváltás óta eltelt időben soha ennyi negativ birálat nem érte Magyarországot, mint az elmult félévben. Az Orbán "különutas" gzadaságpolitikájával, a többségi hatalmi kormányzással, elértük, hogy nemzetközi "össztúz" zúdul az országra, folymatosan rajtunk a világ szeme, a világlapok cimlapjain szerepelhetünk, egymást érik a leminősitések..
Ezt is elértük. Kár.

boribori 2011.01.10. 21:08:08

@Gunboat Diplomat: a jobboldal majd ezt kitalálja. Én a pártról beszéltem, amely egy félkatonai szervezet. Hatékony, ebből kifolyólag, persze, és kártékony is, mint minden túlhierarchizált és autokratikus intézmény, amely ezen értékekkel kívánja a plurális demokráciát, a nemzetközi együttműködést stb. képviselni.
A Fidesz mint párt belső élete egyszer külön fejezetet fog kapni a demokratikus országok pártjainak történetében, mint rossz példa.

aszekelyek 2011.01.10. 21:10:21

@Lasombra: A lecsóban sajtkukacok lehetnek, vagy egy pannon puma csontváz, mert állandóan kiugrálnának belőle a belököttek:D

aszekelyek 2011.01.10. 21:18:19

@a-kis-herceg: Ez már csak így van demokráciában. Nekünk is meg kellett várnunk, akármilyen fogcsikorgatva is a végét........:P@Pasztorella: Igen, a kettős mérce pőrén áll most már mindenki szeme láttára. Eddig minden botrányos elqrásért veregették a szocik vállát. Nem baj, majd a zorbánra rákenjük, rajta leverjük, addig itt van neked egy kis kölcsön,. maraggyá csak a hatalomban végig.....majd ő kinyögi és mi nem leszünk kicsit sem barátságosak, légy nyugodt ferikém,...., gordonkám....

Pasztorella 2011.01.10. 21:19:04

A Fidesz halad a Gyurcsányi úton. A két nagy párt politikáját nem jellemzik a reformok, igen. "a kommunikáció látványos hiánya".

Fidesz "zsákutca" még nem tudják "merre van az előre"!:)

a-kis-herceg 2011.01.10. 21:21:35

@panelburzsuj: én nem irigykedek. nincsenek sem irigyeim, sem ellenségeim...

@boribori: "félkatonai" párt

miért gondolod, hogy fél a párt? szerintem egész. aki hallgatta az UD hanganyagot, annak nem lehetnek kétségei az eszközökről... bár a katonai az túl finom...

aszekelyek 2011.01.10. 21:21:47

@bariga: A Főváros vezetését, demszkíj urat is kérdezted? HAgyót? VAlakit aki ott volt 2o évig a közelében annak a páncélnak, amiben a titkos szerződéseket őrizték? Már otthon van a bkv-s néni is, keresd fel, ő jó humán témában. Majd ő felhomályosít:)

xorfrion 2011.01.10. 21:23:20

@lüke: úgy gondolod, hogy különb vagy nálunk?

aszekelyek 2011.01.10. 21:23:39

@Pasztorella: Ez megy majd februárig gondolom a mantrában. Aztán meg a sikongás.HA majd elővezetik a reformterveiket. PApírforma.

6.Lenin 2011.01.10. 21:25:04

@Pasztorella:

"Az Orbán "különutas" gzadaságpolitikájával, a többségi hatalmi kormányzással, elértük, hogy nemzetközi "össztúz" zúdul az országra, folymatosan rajtunk a világ szeme, a világlapok cimlapjain szerepelhetünk"

Legalább nem arról kell nekik írni, hogy Belgium, Portugália, vagy a jurómani a következő összeomló. Netán maga az egész kóceráj dől hamarább, mint mi.

Szerintem a meccs csak most kezdődött.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 21:25:42

@boribori: "Nagyon súlyos következményei lesznek még annak, hogy az alkotmányos alapértékek és intézmények gyengítéséhez társadalmi támogatást lehetett szerezni azon az alapon, hogy a Fidesz jobb, mint az MSZP."

A jobboldal (aka az utódpárti establishmenttel szemben állók) húsz éve küzd a kommunista rezsim végóráiban lebetonozott berendezkedés nemhogy gyengítéséért, hanem felszámolásáért. Az alkotmányos berendezkedésünk, sőt maga az alkotmányunk sem valami népszuverenitásból fakadó legitimációval rendelkező konszenzus, hanem a rendszerváltás megelőző, illegitim mutyi végterméke. A rögzített játékszabályokon belül a 'jobboldalnak' először nyílt lehetősége a szemétre kivágni az egészet, és ezt meg is fogja tenni.

Viszont ebből sem lesz konszenzusos alkotmány, bár a legitimzációja (amit persze az ellenzék már előre kétségbe von) nyilván erősebb lesz. De továbbra is egyoldali lesz az alkotmány, csak most 'másik oldali'.

boribori 2011.01.10. 21:30:19

@a-kis-herceg: remekül lehet érvelni amellett, miért is "elkerülhetetlen" ez így, lehet hivatkozni a rendre, a nemzetmentésre, a rossz állapotok indokolta egyszeri kényszerre stb. Vannak szép történelmi példák is, mondjuk az elő türannoszokat mindenütt akarták és éljenezték. (aztán a harmadik-negyediket mindenhonnan elűzték...) A feszes szervezet a fegyelem és a szervezettség látszatát kelti. Gondolkodni sem kell, arra ott van a párt.
Csakhogy egy ilyen pártszervezet egy 2/3-os hatalomban igen kevés derűre ad okot. (nehogy most azt kérdezze valaki, miéééért, a trehány mszp vagy a lilapöttyös szdsz az jobb vóóóót? - mert akkor visítok!)

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 21:31:41

@xorfrion: "Merthogy a "nép" egyszerre kommunistázik és egyszerre akarja a kádári rendszer "jó" oldalainak a folytatását. A Fidesz és Orbán csak kiszolgálja ezt az igényt. "

Nincsen ebben semmi csodálatos, az lenne a meglepő, ha a rossz oldalainak folytatását akarná. A baloldal viszont még mindig képtelen a foxi-maxin tanult élcsapatosdiból kikecmeregni, valamiféle magasztos, a tömegek által soha ésszel fel nem érhető igazság birtokosának álmodva magát, és vadul populistázza azt a politikát, amely kiszolgálni akarja a választóit, nem átkúrni a palánkon, lecsapolandó mocsárban kuruttyoló békának nézve, aztán választási évben kilóra megvéve őket. Meg is látszik az 'eredményein'.

bariga 2011.01.10. 21:32:24

@aszekelyek: nem, sajnos őket sem ismerem. Ők adták el vagy oda? Pénzért? Vagy ingyen?
Igazad van, akkor most nyissuk ki azt a páncélt, hátha kiderül

Pasztorella 2011.01.10. 21:33:03

@aszekelyek:
Hm. ez több mint érdekes.:( Tudjuk mit kurtak el a szocik. Hol volt a Fidesz ellenzékben, minden bizottságban ott voltak, tudták milyen állapotban van az ország. ugye? A kormányváltás után hol voltak a csontvázak. A "csontvázkutatási" akció.:) ezt is tudjuk ugye? hogy nem voltak.
Nem a Gyurcsány tehet arrók, hogy az Orbán V. "elkápráztatta" a tőmondataival a "csodaváró hangulatban" lévő választókat. és most meg nem jön a csoda.
Te nem tudod, hogy a gazdasági világválság végigsöpört Európán "Lisszabontól, Bukarestig"? és a Bajnai kormány munkájáról elismerően nyilatkoztak külföldi, neves politikusok?
Milyen vállveregetésről beszélsz?:)

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 21:33:43

@boribori: "trehány mszp vagy a lilapöttyös szdsz"

Dehogy, természetesen a legelvakultabb híveiken kívül senki nem ennyire megbocsájtó. Legyen csak szemét, tolvaj MSZP és korrupcióba fulladt, parazita SZDSZ.

aszekelyek 2011.01.10. 21:33:55

@boribori: Mesélj a markáns belső ellenzékéről valamit!A 2004 is érdekes, mert 2oo2 -ig volt kormányon.

aszekelyek 2011.01.10. 21:37:44

@Gunboat Diplomat: Emlékszel, hogy a 2oo2-es kampányban az volt az egyik fő szlogen, hogy a zorbán az a megosztó...... :) most meg már alig se képes megosztani a ballib, nemhogy úgy nem, mint 2oo2-es kampány idején.

Id. Lencsés István 2011.01.10. 21:40:26

Kaptam egy telefont! Vicces volt az erdélyi barátom hívott!

Állítólag én hamarosan fele annyit érek mint ő. Azt mondja ő dönt Erdélyben és dönteni fog itthon is.

Ő román és magyar.én meg egy nagy senki, csakmagyar!

Nem haragszom rá, de rosszul esett!

Pasztorella 2011.01.10. 21:41:24

@aszekelyek:
Ja! nem arról a vállveregetésről beszélsz, mikor itt járt tavaly a delegáció , az IMF. és az EKB képviselői? Mikor a 29. pontos gazdaságélénkitő csomag kapcsán "kiverte náluk a biztositékot" az otthon történő pálinkafőzési ügy? Mikor "felpaprikázódott" hangulatban távoztak? és azt nyilatkozták: "jó példa arra, hogy móresre tanitsák Magyarország gazdasági ügyekben viselkedni nem tudó miniszterelnökét".:):)
Úgy gondolom, összetévesztettél valamit.:)

6.Lenin 2011.01.10. 21:41:58

2010 áprilisa előtt a következő dolgokban volt túltengés Mo-on:

elviselhetetlenül magas volt az életszínvonal
már mindenkit idegesített a Pannon Puma dübörgése
mindenki azt írt, mondott, amit akart
a demokrácia is jóval az elviselhető szint fölött volt, szinte elérhetetlen magasságban, többen meg is sérültek, amikor ugráltak érte, mert szerették volna elérni.

Mindenki utálta az MSZP-t, SZDSZ-t, Fletot

de senki más nem volt képes olyan helyzetet létrehozni, hogy a fentebb leírt, elviselhetetlen állapoton legalább megpróbáljon változtatni.

Mi a tosz lehet mögötte?

aszekelyek 2011.01.10. 21:45:23

@cambridge.on: @Gunboat Diplomat: Igazságtalanság lenne kihagyni az mdf ebola fertőfött részlegét. Valaki emlékszik még rajtam kívül arra, hogy Orbán felajánlotta a miniszterelnöki jelöltségét is, ha hajlandó a perszóna , aki most már non grata?

boribori 2011.01.10. 21:48:04

@Gunboat Diplomat: így igaz - egyoldalú és egyoldali lesz, ez baj. Jobboldali gondolkodók értelmes javaslatokat tesznek már régóta, ezeket éppúgy nem látom most a tervezett alkotmányban sem és az intézményi átszervezésben sem, mint ahogy magát a jobboldalt sem látom igazán. Van egy markáns Fidesz=párttámogatói kemény mag és van egy sokkal szélesebb társadalmi kör, amely sokmindent szívesen fogadna abból, amiről a Fidesz beszél - vagy méginkább, amit sejtetni enged.
Nincs jobboldali konszenzus a jobboldaliság mibenlétében, poros és avítt eszmék keverednek radikális indulatokkal.
A Jobbik szereplése a jobboldalon többszörösen ambivalens helyzetet teremt folymatosan.
A KNDP-nél még viszi a szekeret a hatalmi lendület, de nem sokáig lehet megkerülni azt a kérdést, voltaképpen miféle gyakorlatot tartanának helyesnek a politikában. Ami eddig erről kiderült, az nem a hatékony, nem demokrata és aligha népi.
Még eltart egy darabig, amíg az előző kurzus alatt szőnyeg alá söpört ügyeket előveszik és megoldják - ezek között lesz sok jó intézkedés is. Csodavárás előzi meg a februárra ígért gazdasági intézkedéseket - egy csoda lesz, ha csoda lesz, de adja Isten, mindnyájunk javára.
Én mindenképpen kevesebb hatalmi centralizációt és több konszezust szeretnék látni - politikai oldaltól függetlenül.

aszekelyek 2011.01.10. 21:51:46

@osszián: nem is vagy elfogult a ferink iránt, áhhh,... a szavazók mintha kimaradtak volna nálad. A saját szavazótábor. Akik leminősítették őket a bóvli minuszos kategóriába. Róluk is mondjál valami szépet!

Pasztorella 2011.01.10. 21:52:13

@6.Lenin:
Tévedsz. Irnak. "Irországot épp most kellett megmenteni az EU-nak, Portugália is valószinü mentőcsomagra szorul, Spanyolország tul kicsi ahhoz, hogy magát megmentse, ahhoz tul nagy, hogy az EU. még nekik is mentőövet nyujtson". nyilatkozták Brüsszelben, nem is olyan régen.
Egyébkétn ide linkelte be valaki kora délután /Portugáliát, nézd meg/.

boribori 2011.01.10. 21:53:16

@Gunboat Diplomat: helyes, tapossuk meg. Abcúg és piha!
És remélem, hogy ez a múlt lesz, mindörökre. (csakhát a kisördög mégis munkál bennem: vajon a teljes hatalmi koncentráció nem csábít-e rosszra? Vajon nem kell-e azt mondanunk rövid idő múltán, hogy újabb csalódás ért bennünket? Nyugodtabb lennék, ha ebben biztos lehetnék.)

bariga 2011.01.10. 21:53:41

Sajnálom, de nekem erről a cikkről eddig még csak egy vicc jutott az eszembe.
A bolondok szökni készülnek. Egy nagy létrát a kerítéshez támasztanak, és megbeszélik, hogy pontban éjfélkor átmásznak. 11 órakor a főbolond lefújja az akciót: Fiúk, nem tudunk szökni, valaki beleköpött a levesünkbe. - Csak nem lopták el a létrát? - Annál is rosszabb, lebontották a kerítést!

a-kis-herceg 2011.01.10. 21:53:54

@hunocska: ha gondolod neked is ad a Szövetség dupla szavazati jogot... csak meg kell ígérned hogy mindig rászavazol

aszekelyek 2011.01.10. 21:57:41

@lüke: Isten bocsássa meg nekem de az a vidéki úr jutott eszembe erről az alpakka öltönyösről, Stadler, aki Stadiont építtetett, visszaigényelte az áfát a z Utolsó vacsoráért és aztán bevonult a megérdemeltet letölteni. Most meg kint folytatja. Egy tévé műsorban láttam őt kiöltözködve. A rettenetes az nem kifejezés rá.

Pasztorella 2011.01.10. 21:57:49

@bariga:
Ez nagyon jó. :):) a legjobb komment.!

ubul2000 2011.01.10. 21:58:31

@aszekelyek: Mondjuk nem Dávid Ibolykának ajánlotta fel (szerencsére), hanem Bod Péter Ákosnak (aki viszont az egészről nem tudott semmit)

6.Lenin 2011.01.10. 21:59:49

@Pasztorella:

Nem tévedek. Látom, azért sejted miről is írtam.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 22:00:13

@Pasztorella: "Hol volt a Fidesz ellenzékben, minden bizottságban ott voltak, tudták milyen állapotban van az ország."

Akkor jó, akkor most sincs az utódpárt ellenzékben, ott vannak minden bizottságban, tudják, milyen állapotban van az ország.

"A "csontvázkutatási" akció.:) ezt is tudjuk ugye? hogy nem voltak."

Hogyne, "tudjátok", megmondta Oszkó. Mert azok ugye nem csontvázak, hanem "kockázatok". Az alcsúti rém meg még a 2009-es deficitet is el tudta rontani utólag. Gonosz egy ember az ...

"Nem a Gyurcsány tehet arrók, hogy az Orbán V. "elkápráztatta" a tőmondataival a "csodaváró hangulatban" lévő választókat. "

A csodaváró hangulat legfeljebb a 168 Óra olvasótáborának fantiziájában létezett, a kormánnyal szembeni várakozásokat és azok teljesülését pedig jól mutatja, hogy Orbán támogatottsága 55, a Fideszé 60% fölött van.

"és a Bajnai kormány munkájáról elismerően nyilatkoztak külföldi, neves politikusok?"

A magyar választók is elismerően nyilatkoztak volna róla, ha az ő érdekeiket szolgálja ...

boribori 2011.01.10. 22:02:11

@aszekelyek: bocs, a dátumot tévesztettem. köszi a javítást. akkoriban viszont nagyon szép sajtója volt a jobboldalon az Orbán-jelenségnek, mármint, hogy nem kéne ő mégsem a párt élére. A párton belül is többszörös átrendeződés folyt - egy belső hatalmi harc jelei. Ez elég hangos volt, de sajnos, most nincs időm előszedegetni az akkori híreket, amiért elnézést kérek - így abba is hagyom.

aszekelyek 2011.01.10. 22:02:57

@panelburzsuj: Egy nyúl a kalapból? Abraka -dabra. Ki fog kelni egy tojásból. Így aztán a ballib minden tojást felkoncoltat, két éves kor alatt..... :D A csillagok állása is meg van már jósolva, amikor ez bekövetkezik?

Jiszajah 2011.01.10. 22:03:16

@Gunboat Diplomat:

Tényleg felfedezted az archetípusokat?
Csak nem nevezed a nevükön...

És köszönjük meg - idézőjelben? - Kádárnak, hogy csak 2000 fő lett a 200.000-ből...
Amiből még a Biszku is lecsípett magának ezer fő fölött.

Tudod, én személyesen ismertem azt a nyilast, aki csak azért lett nyilassá, hogy 12 zsidó családot megmenthessen. És a tizenkettőből végül előkerült egy, egy, amelyik kirángatta az akasztófa alól... De beszélni róla nem beszélhetett. Mérnöki diplomával mozigépészként halt meg a Köfaragó utcában.

Mai mapig is az ő fogóival formálom az ezüst-lemezeket medálnak, de nem tudok neki ezzel elégtételt szolgáltatni.
Embermese ez is a javából. És egy embermese a tízmillióból.

AnnaKarenina 2011.01.10. 22:06:35

@Gunboat Diplomat:
"A jobboldal (aka az utódpárti establishmenttel szemben állók) húsz éve küzd a kommunista rezsim végóráiban lebetonozott berendezkedés nemhogy gyengítéséért, hanem felszámolásáért. Az alkotmányos berendezkedésünk, sőt maga az alkotmányunk sem valami népszuverenitásból fakadó legitimációval rendelkező konszenzus, hanem a rendszerváltás megelőző, illegitim mutyi végterméke. A rögzített játékszabályokon belül a 'jobboldalnak' először nyílt lehetősége a szemétre kivágni az egészet, és ezt meg is fogja tenni."
Ezek alapján még az is kétséges, hogy olvastad-e valaha a magyar alkotmányt. Mert, hogy azzal nincsen semmi baj. Ráadásul olyan idő terméke, amikor a liberális, a nemzeti és a baloldal még meg tudott férni egymással. Vagyis plurális volt a demokrácia, mert hogy a demokráciának ez is az értelme.
Szemétre lehet vágni a néppel való azon konszenzust, hogy a hatalom ellenőrizhető és fékezhető legyen, kérdés, hogy a nép meddig fogja ezt jóváhagyni. Nem a hatalomnak kellene alkotmányos garanciákat teremtenie, hogy hatalma végtelen és oszthatatlan legyen, hanem a népnek kellene garanciákat kapnia, hogy az általa 4 évre, az állami ügyek vitelére adott felhatalmazással a hatalom egy ország érdekében járjon el.

Jiszajah 2011.01.10. 22:16:14

@AnnaKarenina:

G. D. nem olvasta A Kis herceg-et. Ott is azon múlik a kisbolygó tudományos léte, hogy kaftánban számolnak-e be róla, vagy öltönyben. Egy alkotmányban sem az a lényeg, hogy milyen, hanem hogy ki, hogyan hozta létre.
Javasolom, hogy a nem selyem ágyneműben nemzett gyermekeket eztán ne vehessék fel műszövő tanfolyamra soha, amíg világ a világ...

aszekelyek 2011.01.10. 22:17:59

@Pasztorella: Nem, ne erőéködj, BArosso a ferikének mindent elnézett. MAjd kijavítod. HA nem, akkor meg eladósítod az országot. Konvergáljál szépen a 8o %-os államadóssághoz ferike.Nem szeretnénk a zorbánt a székedben látni.

aszekelyek 2011.01.10. 22:20:07

Nemtom mit vacakolnak a pornóval... Aki elmúlt 18, meg kell tudjon oldani egy másodfokú, kétismeretlenes egyenletet, vagy szögfüggvényt, vagy ilyesmit. Kistaknyosok meg nem.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 22:22:17

@boribori:

"így igaz - egyoldalú és egyoldali lesz, ez baj."

Baj bizony. Viszont a jelenlegivel szemben ennek legalább lesz demokratikus legitimációja.

"Van egy markáns Fidesz=párttámogatói kemény mag és van egy sokkal szélesebb társadalmi kör, amely sokmindent szívesen fogadna abból, amiről a Fidesz beszél - vagy méginkább, amit sejtetni enged."

Bizony, néppártoknál már csak így megy, addig nagyok, amíg a szélesebb társadalmi kör is támogatja őket. És jelen pillanatban a Fidesz nem nagy, hanem óriási. Hogy a szélesebb körből mennyit tud megőrizni, azt majd eldönti az idő. Az ellenzék totális szétesése mindenesetre egyelőre elég nagy mozgásteret enged ebben is.

"Nincs jobboldali konszenzus a jobboldaliság mibenlétében, poros és avítt eszmék keverednek radikális indulatokkal."

Hogyne, tízmillió mucsai, tőgypörköltzabáló nyilasházmester akarja Ferencet a Dunába lökni. Még szerencse, hogy Konrád György, Göncz Árpád, Kertész Imre, Pető Iván és Magyar Bálint időben felhívja minderre a művelt Európa figyelmét.

"A Jobbik szereplése a jobboldalon többszörösen ambivalens helyzetet teremt folymatosan."

Nincs ebben semmi ambivalens, én például a Fidesz centrum felé eső szárnyán mérhetetlenül örülök, hogy az összes rasszista szittyasumér odagyűlt abba a karanténba, nagyon kellemetlen és égő volt, amikor még a Fideszhez törleszkedtek.

"A KNDP"

A KDNP 90%-ban valami rettenet, a kormány támogatójaként a legerősebb kritikám a Szőcs-Hoffmann-Semjén-Harrach vonal erőltetésével kapcsolatos. Kritikán aluli csapat.

"Csodavárás előzi meg a februárra ígért gazdasági intézkedéseket - egy csoda lesz, ha csoda lesz, de adja Isten, mindnyájunk javára."

Miért, te csodát vársz? Én nem.

"Én mindenképpen kevesebb hatalmi centralizációt és több konszezust szeretnék látni - politikai oldaltól függetlenül."

Kik között szeretnél konszenzust és miben?

AnnaKarenina 2011.01.10. 22:22:33

@Jiszajah: :) :(
És nincs -talán Sólyom Lászlón kívül, de ő is hova lett?- egyetlen tekintélyes, tisztességes jobboldali személyiség, aki azt tudná mondani, hogy ezeket a dolgokat nem lehet egy országgal megtenni.

AnnaKarenina 2011.01.10. 22:23:50

@aszekelyek: Barroso már OV-nak is kezd elnézni dolgokat.

aszekelyek 2011.01.10. 22:24:21

@ubul2000: Ibolyka úgy jött a képbe, hogy akkor még riszált :) Még nem volt teljesen egyértelmű mindenkinek a kalap alól kilógó UD-s CD-je. Természetesen arra akartam utalni, hogy nem mindenképpen csak ő és csak ő....akart volna lenni a minielnök. mert ugye hallottuk sokmilliószor, hogy a féktelen hatalomvágyó zorbán,... 2oo6-ban a legtöbbet.

Pasztorella 2011.01.10. 22:25:50

@Gunboat Diplomat:
Igen? azt nem irtam, hogy "gonosz ember". Vezesse jól az országot és kész. Voltak csontvázak? Igen? most a csodavárók sivalkodnak a legjobban.
"A december elején végzett közvélemény kutatás alapján. "köszönjük megvagyunk".
Felemás évünk volt. A megkérdezettek háromnegyede panaszkodott pénzügyi, vagyoni helyzetének alakulására, vannak magánéletüket negytivnak értékelők is. Közös dolgait Magyarországnak kifejezetten megativan minősitették. Hazánk helyzetére gondolva ugy vélik Magyarország számára a 2010. rossz év volt." pontos százalékot nem tudok, mert nem találtam meg a cikket, egyébként valamelyik nap irtam a posztra. ha jól emlékszem a F. támogatottsága 56% volt.

Jiszajah 2011.01.10. 22:27:30

@AnnaKarenina:

Carl Gustav Jung mondja: a neurózisnak célja van. Ez a folyamat is egyértelműen vezet egy adott irányba. Csak épp ennek az iránynak a megnevezésével nem lehet választást nyerni. És ma mindenki választást akar nyerni - még a politikai elemzők is, papíron - s nem igazságokat kimondani.
Mintha nem lenne közös örökségünk Madách Tragédiájából az athéni szín...

AnnaKarenina 2011.01.10. 22:28:29

@Gunboat Diplomat: "Viszont a jelenlegivel szemben ennek legalább lesz demokratikus legitimációja."
Ja, az nagyon demokratikus, ha egypárti, kiiktatja, korlátozza a demokrácia intézményeit és még csak megerősítő népszavazást sem szeretnének hozzá.:) Embör, értjük mi, mit akarnak, csak nem szeretjük és nem nagyon lehet kimagyarázni.

ssi 2011.01.10. 22:29:15

@bariga: :-)))

@boribori: én valahol ott elakadok már, hogy
- oké, hogy mindenki békét, biztonságot, nyugalmat, jó életet akar egy adott országon belül, de már az ellenségben se könnyű megegyezni
- van, aki készen akarja mindezt megkapni, gondolkodni se akar róla
- van, aki akarja érteni a működést, alternatívákat és választhatóságot akar, élvezi a döntést s annak kockázatát is
- lehet-e együtt a kettő? mi a megvezetés, s mikor, miért ki minek érzékeli ezt?

Pasztorella 2011.01.10. 22:29:18

@aszekelyek:
Nem mondod!? legyen neked igazad. részemről a téma lezárva.

aszekelyek 2011.01.10. 22:29:24

@Gunboat Diplomat: Szerinted a ballib füvet eszik?

Pasztorella 2011.01.10. 22:34:42

"Több mint öt milliárdot bukott az állam a pálinkaliberalizáción"

"Tavaly ősz óta már saját készítésű pálinkával is koccinthatunk. Ezzel a kapcsolatban azonban több kérdés még nem tisztázott. Máté Csaba, a Mateus Pálinkaház tulajdonosa szerint, bár az árak csökkentek, de sokszor gyenge minőségű pálinkát állítanak elő házilag, ráadásul az otthoni főzést sem ellenőrzött megfelelően.

atv.hu/cikk/20110110_tobb_mint_5_milliardot_bukott_az_allam_a_palinkaliberalizacion_video

botfülű 2011.01.10. 22:38:19

ugyan már!
"Navracsics, Lázár, Rogán, Kósa, Pokorni ", mint önállók?
vicces..
:)

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 22:41:26

@AnnaKarenina:

"Ezek alapján még az is kétséges, hogy olvastad-e valaha a magyar alkotmányt. Mert, hogy azzal nincsen semmi baj."

A jelenlegi alkotmánnyal nagyon sok baj van (mármint innen nézve, nincs kétségem afelől, hogy kidolgozójának, az utódpártnak kedves). Húsz évre prolongált, illegitim tákolmány.

"Ráadásul olyan idő terméke, amikor a liberális, a nemzeti és a baloldal még meg tudott férni egymással. Vagyis plurális volt a demokrácia, mert hogy a demokráciának ez is az értelme."

Konkrétan egy olyan idő terméke, amikor egy hazaáruló, kollaboráns rezsim állampártja totális hatalmat gyakorolt a minden demokratikus legitimációt nélkülöző törvényhozás fölött.

Squid 2011.01.10. 22:41:54

@Gunboat Diplomat: "Fektesd le, hátha eldől. Viszont a realitás az, hogy lehet a saját balfaszkodásunkat magyarázgatni, a másikén viszont fenhangon tajtékzani, de valójában a demokráciában az adott alternatívák közül lehet választani. Vagy Matolcsy, vagy Veres (vagy mittudomén, az egri skinhead-vezér). Pártok, alternatívák nem pottyannak az égből, track recordok vannak, és bizony azok összevethetőek. "

Már elnézést, te is de beleesel abba a klasszik hibába, hogy ad hoc lemszp-zel akárkit aki a kormányra mármit mer mondani. Mindezt azután, hogy pár posttal feljebb még nekem kellene felébrednem a beskatulyázott álomvilágombol! Az irónia remélem azért megvan...

Leszarom vastagon, hogy milyen problémái vannak gazdasági taálentumok terén a Fidesznek. Oldják meg, a bolond kommereknek legalább volt annyi eszük, hogy tudták mikor kell a "szakpolitikust" lecserélni "szakértőre". Nem hiszem, hogy olyan irgalmatlan nehéz volna olyan jobboldali közgazdászt találni aki Matolcsynál jobban csinálja, és biztos vagyok némi ráfordított energiával akár sokkal jobbat is össze lehet kaparni. Matolcsí track recordja a nem éppen MSZP fan Csányi "Nem zavarnak a számok" kommentjével jellemezhető legjobban, az a gondolatmenet aminek a mentén ezután kinevezték válságkezelésre azért érdekelne.

"Hát hogyne, a tavalyi 4,4% az nyilván Orbán aknamunkája, az idei 3,8% meg Oszkó teljesítménye. Próbáljuk meg komolyak maradni (hogy a Reuters félreidézte,, majd helyesbített, azt meg talán ne az ő nyakába varrjuk.)"

Azt azért elég meredek bevállalni, hogy a vitatható 2009-es 4,4%-al ellentétben az idei 3,8% a Fidesz csodapolitikájának az eredménye. Kizárólag 1 okból tudták teljesíteni a számokat az pedig a visszamenőleges multiadó, aminek például a távközlési szektorból befolyt összegét bár 2011-re szedték be, de elköltötték 2010-ben, mert ugye a likakat sajna tömni kell. Szükség is volt rá hiszen December végére a CDS felárak 390pont fölé mentek a kormányváltás előtti 200 körüli szintekről.

Újmagyarra lefordítva azt is lehet mondani, hogy a Fidesz 8 hónapos regnálása alatt duplájára nőtt az ország csődjének a kockázata, jelen pillanatban bekerültünk a top10-be a görögök és a portugálok stb stb mellé.

"Gondolom, pont ugyanolyan jól tudják, mint ahogyan az amerikai ingatlanpiac származékos termékeit árazták be AAA+okra."

Azt az apró de fontos tényt azért szerintem ne felejtsd el megemlíteni, hogy a 3 hitelminősítő kapott anyagból dolgozik. Ez ugye országoknál nem annyira gáz, hiszen (a görögök kivételével) elég kevés ország vállalja be a kamu adatok közlését manapság, míg mondjuk a Lehman megtette de ők nem ország és a pénzügyi adataik nem annyira transzparensek. (mondjuk a főmuftik kb 3000 évet ülnek a dolog miatt)

"Hitelminősítők, schmitelminősítők, tüzérség a megadóztatott bankok és multik arzenáljában, a piac már az IMF durcijánál megmutatta, hogy nem olyan könnyű nyomásgyakorlásra használni a minősítgetéseket, mint azt egyes körök gondolták."

Persze, csak azt az aporó nüanszot ne hagyd ki, hogy mivel az IMF nemjófej nekünk magyaroknak onnan kell finanszírozni az országot. Ami azzal a kellemetlen mellékízzel jár, hogy a minősítők besorolása alapján tárolja itt a nyugati karvalytőke azt a lovettát ami életbentartja az országot.

Nem kezdek bele mekkora arcátlan felelőtlenség egy 80%-ban multiknak exportra termelő országban lefikázni a szóban forgó multikat és befektetőket, mert sztem valahol mélyen te is érzed, hogy ez nem lenne védhető.

...de amit te "minősítgetésnek" hívsz azért nemrég még rendkívüli kormánygyűlést hívott össze Varga Úr, hát mostanra hogyan veszthette el a presztizsét így a dolog? Vagy te úgy gondolnád, hogy a Forradalomról lepattan majd a februári (ISTEN NE ADJA KÖNYÖRGÖM)bóvlikategóriába sorolás? Szerinted nekünk magyaroknak az nem fog fájni, hogy "Befektetésre Nem Ajánlott" lesz a minősítésünk?

Csak 30 másodpercre gondolj bele, nem kérek többet! nem akarom megváltoztatni a véleményedet, csak annyit kérek csukd be a szemed és gondolj bele.

Ha megvan kérlek írd le nekem, te hogy látod a (ISTEN NE ADJA KÖNYÖRGÖM) leminősítés utáni magyar helyzetet?

Tudod én azoknak az embereknek a sorába tartozom, akik NEM akarják, hogy a Fidesz és ezáltal az ország megbukjon. Esküszöm neked a Hősök Terén fogok táblával körberohangálni meztelelnül és a Fideszt fogom áldani ha működik a koncepciójuk. De jelen pillanatban nem úgy néz ki, hogy fog és nekem ez a bajom, mert itt élek és nem kívűlröl röhögök a bolhacirkuszon.

Pasztorella 2011.01.10. 22:44:56

Tessék itt van, egy kis "részlet" a Török G. anyagából, amit "beszurt" a poszthoz.
- Jobb lesz?

- Bárcsak jobb lenne!
Az okoz majd bajt, ha ez az elképesztően nagy mértékű várakozás beteljesületlen marad.
Azt mondták a Fidesz politikusai, hogy romokban van az ország. Lelkük rajta. És akkor most mi van? Nagy-nagy intézményi zűrzavar.
Nem vitatom, hogy jót akarnak. De butaság és politikai parlagiság, amit és ahogy csinálnak.
Nem célszerű egyszerre ennyi fronton támadni és ennyi ellenséget szerezni.
Az se volt helyes, amikor a Gyurcsány-kormány sok fronton akart egyszerre reformküzdelmet indítani. De hol vagyunk már az akkori mértéktelenségektől!
Korábban is rossz hírünk volt a gazdasági ballépések miatt, de most a kormány döntéseinek jóvoltából a fél világgal kerültünk szembe. S ebből nem fogunk egyhamar kikeveredni, mert a kormány és tábora a nemzetközi sajtóban feltorló kritikákat hajlamos lesz önhibáján kívüli, nemzeti sérelemként felfogni."
/Gombár Cs./

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 22:48:22

@AnnaKarenina:

"Ja, az nagyon demokratikus, ha egypárti,"

Amennyiben az az egy párt egyenlő, titkos és szabad választásokon nyert alkotmányozásra alkalmas többséget, mindenképpen demokratikusabb lesz a legitimációja, mint egy diktatúra díszlettörvényhozásán átnyomott tákolmánynak, igen.

"kiiktatja, korlátozza a demokrácia intézményeit"

Blablabla, Dunába löki Ferencet, bevezeti a kötelező templombajárást, blablabla, blablabla ...

"és még csak megerősítő népszavazást sem szeretnének hozzá"

Az aztán nagyon nagy változás lesz, a mostaninak is azért az a címe, hogy "1949. évi XX. törvény", mert egy újhoz meg kellett volna kérdezni a tízmillió nyilasházmestert. Hát most, áprilisban megkérdezték, és demokratikus módon úgy döntöttünk, hogy az alcsúti rém pártja alkotmányozhat, Bikicsunáj Attila, ifjabb Marosán és Zázrivecz nemzetvezető meg a partvonalon handabandázhat.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.01.10. 22:51:22

Elég régóta téma a médiatörvény. Mondjuk nem ok nélkül. Gyanítom, az lesz a vége, hogy Orbán elvtársék "meghátrálnak". Idézőjelben. Van egy olyan halovány sejtésem, hogy ők nem is akarták 1:1-ben megvalósítani mindezt, csak kellett valami, ami elég nagy horderejű téma ahhoz, hogy mindenki ezzel foglalkozzon, közben egyéb, nem kevésbé fontos dolgok, mint pl. a nyugdíjra félretett pénzeink elrablása, a nyugdíjpénztárak szándékos tönkretétele, az alkotmány átfarigcsálása a fidesz-maffia érdekeinek megfelelőre, és hasonlók, elsikkadnak a sok médiatörvényes hír között. Az EU-ban is mindenki ezzel foglalkozik, ha Magyarország szóbakerül. Hogy egy új, "kommunista" diktatúra van alakulóban, az már csak mellékszál. (idézőjel oka: Rákosiék is kb. annyira voltak kommunisták, amennyire Orbán elvtársék)

Új választásokat, új kormányt!

AnnaKarenina 2011.01.10. 22:52:51

@Gunboat Diplomat: Akkor javasolom, hogy olvasd el újra. Vannak benne demokratikus intézmények, amelyeknek a mindenkori hatalomgyakorlók felett ellenőrzési, adott esetben vétójoguk van, meg vannak benne normális állampolgári jogok és kötelezettségek.
Mondhatnám azt is, hogy ezek vagytok ti: visszamenőleg még a történelmet is meg szeretnétek változtatni, lassan minden illegitim lesz/volt, amit nem a Fidesz talált ki. Egyébként szerintem még a Fidesz sem állítja azt, hogy 1989-es alkotmány illegitim lett volna.
Örültem volna, ha tartalmilag tudtál volna valami kifogásolhatót mondani (a második Fidesz-kormány előtti) alkotmányból.

6.Lenin 2011.01.10. 22:53:06

"Kik között szeretnél konszenzust és miben? "

Kedves Nézőink, híreket mondunk.

Tegnap este-szemtanukra hivatkozva-Orbán V a Bem szobornál, az SZDSZ nyomait keresvén, könnyező szemmel mormogta maga elé:
drága liberális honfitársaim, hallgassátok meg könyörgésem, mondjatok már valamit, szeretném úgy felvirágoztatni Mo-ot, mint ahogy a Ti áldásos tevékenységetek alatt történt.
Drága libsikéim , ha ismertek Istent (bocs), mondjátok már mit szeretnétek, ne hagyjatok kétségek közt gyötrődnöm.
Segítsetek, mert rámegy az ország.

Ekkor már olyan zokogásban tört ki, hogy a nem értettük tisztán, de elég sűrűn emlegette: konszenzust akarok. de nem volt érthető, miben és kivel.

Következő műsorunkhoz jó szórakozást, vagy inkább térjenek pihenőre.

Jó éjt!
Mindenkinek.

AnnaKarenina 2011.01.10. 22:59:40

@Gunboat Diplomat:
"Blablabla, Dunába löki Ferencet, bevezeti a kötelező templombajárást, blablabla, blablabla ..."

Én nem arról írtam, amit ti szeretnétek, hanem amit már módosított a 2/3-os Fidesz az Alkotmányban, pl. az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása, ami lehetővé tette a magán-nyugdíjpénztárak államosítását (emlékezz, hány variáció volt ez ügyben, de evés közben megjött az étvágy) és ami még sok mindent lehetővé fog tenni nekik.

Jiszajah 2011.01.10. 23:00:43

@Gunboat Diplomat:

"Húsz évre prolongált, illegitim tákolmány."

Ez egy reklám-szlogen. Szemantikai tartalmát tekintve nem haladja meg a Való Világ-ot.

Miért nem becsülöd meg itt blogoló-kommentelő magyar honfitársaidat egyedi, igényes gondolatokkal. Ezzel az igénytelenséggel a jobboldali eszmét járatod le, nem gondolod? Légy igényes. Valahogy így:

Ady Endre: A HORTOBÁGY POÉTÁJA

Kúnfajta, nagyszemű legény volt,
Kínzottja sok-sok méla vágynak,
Csordát őrzött és nekivágott
A híres magyar Hortobágynak.

Alkonyatok és délibábok
Megfogták százszor is a lelkét,
De ha virág nőtt a szívében,
A csorda-népek lelegelték.

Ezerszer gondolt csodaszépet,
Gondolt halálra, borra, nőre,
Minden más táján a világnak
Szent dalnok lett volna belőle.

De ha a piszkos, gatyás, bamba
Társakra s a csordára nézett,
Eltemette rögtön a nótát:
Káromkodott vagy fütyörészett.

Pasztorella 2011.01.10. 23:04:02

"Újszerű diktarura"

A cikk címe is erről árulkodik: „Újszerű diktatúra", Orbánnak ugyanis elvileg sikerült demokratikus körülmények között, a demokrácia szabályait betartva - de néhol a többségi elvre való hivatkozást az abszurdumig fokozva - leépíteni a liberális jogállamot. Konrád már egy korábbi interjújában, amit a Berliner Zeitungnak adott, jelezte, hogy őt az áprilisi „fülkeforradalom" éppen ezért emlékezteti a nácik 1933-as hatalomátvételére"

hetivalasz.hu/vilag/konrad-gyorgy-a-fulkeforradalomrol-34635

panelburzsuj 2011.01.10. 23:07:07

@Gunboat Diplomat:

"ifjabb Marosán"= nem Szakasits?

@Squid:

"a nem éppen MSZP fan Csányi "Nem zavarnak a számok" kommentjével jellemezhető legjobban"=nem Hetényi?

Pasztorella 2011.01.10. 23:12:09

"Orosz rulett teli tárral". Utolsó félévét kezdi az AB?"

Az AB. asztalán sokat vitatott témák sorakoznak, mint a magánnyugdijpénztári megtakaritások államositása, a médiatörvény, a 98%-os adó.

www.stop.hu/articles/article.php?id=804607

AnnaKarenina 2011.01.10. 23:13:39

@Gunboat Diplomat: Egyébként azt meg már elég röhejesnek tartom, hogy még mindig az MSzP-hez méritek a dolgokat, ha ők nem tették, akkor mi sem tesszük.
Ráadásul fárasztó ez az egész, végül is miért ne adhatnánk oda még 4 évet az életünkből, ha az eredmény egy szempontból garantált. Csak tapossátok a gázt, ugyan a fékek nem működnek, de hajrá.

panelburzsuj 2011.01.10. 23:19:12

@Jiszajah:

"Ezzel az igénytelenséggel a jobboldali eszmét járatod le, nem gondolod?"

Amióta kipattant a kötcsei gondolat a centrális térről, azóta úgy gondolom, hogy a politikai igények kiszolgálása mentén lezajló kontraszelekció húsz év után ismét közvetlen veszélyforrásá vált.

De erről ugyanúgy nem fogod tudni meggyőzni a földi karrierjüket nem önnön felkészültségükre, hanem a lehető legtöbb versenytárs elkaszálására építő "versenyzőket", ahogy a legdelibb zsdanovi-aczéli időkben sem tudtad volna.

"Ne legyen neked kétféle éfód ..." - ez nagyon nem akar nekünk menni.

Táskás Tóni 2011.01.10. 23:19:26

@botfülű: Önállóan nyújtják be Orbán és szűk közössége által kitalált szörnyűségekből alkotott törvényeket. Navracsics, Lázár, Kósa , Rogán és Pokorni a legnagyobb bábok és legkevésbé önálló arcok.

sárkányfő 2011.01.10. 23:20:00

Na szerintem ez érdekes. Ha így megy tovább talán ezer év múlva tényleg lesz egységes Európa?

Volt már olyan valaha, hogy Bécsben tüntetnek értünk? Hogy az osztrákok demonstrálnak a magyar sajtószabadságért? Szerintem ilyen nem volt, de pozitív:

hvg.hu/itthon/20110110_mediatorveny_tuntetes_becs

Na persze mi magunk is fogunk....
http://www.facebook.com/sajtoszabadsagert#!/sajtoszabadsagert?v=app_4949752878

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.10. 23:20:43

Tolvaj nehezen tud hitelësen fogd mëgët kiáltani.

Tételëzzük fël, hogy vak tyúk is talál szëmët alapon néha az MSZP-nek is igaza van, és jogos kritikát fogalmaz mëg!
S ki hisz nekik, bennük? Legfëljebb akik eddig is hittek, mëg akik átpártoltak tőlük a Fidëszhëz 2010-re, visszapártolnak 2014-re, de több nëm, az idő nëm nekik dolgozik. Választóik átlagéletkora magasabb mint a többi pártéi, és az új választóknak sëm ők lësznek a kedvencei elsősorban.

Bármit is tësznek nehezen fognak tudni olyan szavazókat mëgnyerni, akik eddig soha nëm szavaztak rájuk, jóval nehezebben mint más pártok.

---

A posztorbáni pártról vizionálás mëg inkább csak vágyálom. Annak az embërnek még simán lëhet ugyanannyi ideje vissza a magyar politikában, mint amennyit eddig eltöltött benne. Azaz akár több mint húsz év is.

Ezën a blogon az író, mëg sok hozzászóló úgy látom már nagyon várják a mostani kormány és annak főjének a bukását, pedig még alig telt el ëgy kis idő a választás óta és még sok van vissza a követkëzőig. Az igaz, hogy a magyar választópolgár szereti leváltani a csak erre érdëmës kormányokat, de ha még az addig igën sokat këll aludni 2014-ben így is lënne az ugyan mitől is veszélyëztetné a pártvezető párton belüli pozícióját?

Már vesztëttek választást, buktak kormányzást is, inkább csak erősebbek lëttek tőle, nëm omlottak össze, mint más párt(ok) hasonló helyzetben.

Ëgy választási második hely ugyan nëm akkora kudarc, ami inkább széthúzáshoz vezethetne a párton belül további összetartás helyëtt. Főleg mivel az elmúlt 21 év tapasztalata nëm az, hogy önmagukat belülről szétmarcangoló pártok ezzel utána sikeresebbek lëttek volna.

Akiket valóban ëgy párt belső élete aggaszt ők lépjenek be és szavazhatnak!

Kibicëk mosolya, könnye nëm őszinte.

Lëhet a Jobbiknak is az a hibája, hogy túlzottan hagyja magát befolyásolni olyanok által, akik nëm is tagjai a pártnak.

Jó párt nëm tárja túl mélyen a belső ügyeit a nyilvánosság elé és csak mëgbízható párttagoknak oszt lapot és szavazati jogot.

Számomra ez a mikor bukik már mëg végre az Orbán a kormány, az Orbánkormány inkább ëgyfajta kívánságnak tűnik, nëm politikai elemzésnek, ilyen kevéssel a választás után, és ilyen sokkal előtte.

Sokkal durvább volt a helyzet 2006-ban az MSZP-s kormánynál, ráadásul az még koalíciós kormány is volt, mégis simán kitöltötte a négy éves teljes ciklust.

Ëgyszerűen azért, mert az az érdëkük.

Arra nincs válasz ezëkben az elemzésëkben, hogy ugyan miért is lënne érdëke a Fidëszësëknek a párton belül MA vagy a közeljövőben ëgy posztorbáni pártot csinálniuk?

Az az érdëkük, hogy kitöltsék a ciklust, a lëhető legtöbb eredménnyel, mert akkor van a legtöbb esélyük a hatalom mëgtartására a követkëző választás után is, s nëm akkor, ha nëm a kormányzati munkát szërvezik, hanëm palotaforradalmat.

Értëm én, nëm rëalitásról beszél a szërző, hanëm lëhetőségről, csak az olyan lëhetőségëk amelyeknek kevés a rëalitásuk inkább a vágyálom katëgória, és kevéssé a való világ.

Ti mihëz kezdenétëk ëgy lottó főnyereménnyel?

Ëgy elemzést mëgérne a téma, végtére is nagy lëhetőség és még rëalitása is van.

Csak kevés.

6.Lenin 2011.01.10. 23:21:29

@Pasztorella:

"Orbánnak ugyanis elvileg sikerült demokratikus körülmények között, a demokrácia szabályait betartva - de néhol a többségi elvre való hivatkozást az abszurdumig fokozva - leépíteni a liberális jogállamot."

Miközben a magukat liberális demokratáknak vallók, az abszurdumig fokozva hörgésüket, simán náciztak.

tlac 2011.01.10. 23:21:33

@kód: mindegy mi a felmérés meg mit nem akarnak, akkor is kapitalizmus van. az ország 75% a Kádár rendszerben sem volt kommunista. a posztkommunizmusnak mint periódusnak és részben a posztkommunistáknak is vége. 20 évig tartották magukat, az sem kevés.

Ordnassac 2011.01.10. 23:24:03

@panelburzsuj: tudod, ilyen kicsire nem néznek... Bár abban nem vagyok biztos, hogy Hetényi vagy Hagelmayer volt-e, aki ezt mondta (aztán lehet, hogy totál más, de nem Csányi).

boribori 2011.01.10. 23:30:39

@Gunboat Diplomat:
1. demokratikus legitimáció alkalmasint antidemokratikus intézkedéseket is illethet - a politikai helyzet már csak ilyen. Tanulságos olvasmány ehhez: " Az érinthetetlenség pontjai" in: HVG 2011. jan. 8. 20-22p.
2. A jobboldal eszmei tisztulása nem várható attól, hogy magát főként aktuálpolitikai tagadással határozza meg. (ld: mi-szemben azokkal)Az állításai pedig egyenlőre kevéssé látszanak jó gyakorlatot követni. Mint ahogy az sem segít, ha bárki az óvónénihez (pl. EU) rohangál panaszra, ha elvették a kislapátját. Továbbá azt sem szeretem, hogy vállahatatlan dolgokat kennek bele a jobboldaliságba, mondván: ez mégiscsak a mi kutyánk kölke, mégha loncsos is.
3. A Jobbik parlamenti párt, a parlament egyik alalnöke a párt tagja - így a magyar jobboldal törvényhozó testületének teljes jogú tagja.
4. Amint a KNDP is - azzal a különbséggel, hogy rájuk közvetlenül senki sem szavazott, lévén társpárt. Ők is olyan messze állnak egy modern kereszténydemokrata eszmeiségtől, mint a jobboldal egy modern konzervativizmustól.
5. Csodát nem várok a Fidesz gazdaságról szóló hosszan halogatott megnyilatkozásától. A csodaváró hangulatot éppen a párt kommunikációja kelti.
6. Konszenzust a magyar nép tagjai között remélek. Főként abban, hogy ne pártoktól és nagyszerűnek vélt vezetőiktől várjunk azonnali megváltást bajainkból.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 23:30:53

@Squid: "Már elnézést, te is de beleesel abba a klasszik hibába, hogy ad hoc lemszp-zel akárkit aki a kormányra mármit mer mondani. "

Túl gyorsan általánosítasz. Nem akárkit "mszpzek le", hanem Téged.

"Kizárólag 1 okból tudták teljesíteni a számokat az pedig a visszamenőleges multiadó, aminek például a távközlési szektorból befolyt összegét bár 2011-re szedték be, de elköltötték 2010-ben, mert ugye a likakat sajna tömni kell."

A 'multiadóban' semmi visszamenőleges nem volt, a kivetésétől az év végig terjedő időszakra arányos hányadát szedték be, a 2011-est természetesen nem, hiszen arra még az adóalapok is ismeretlenek. Nem tudom, honnan szedsz ilyen marhaságokat.

"Oldják meg, a bolond kommereknek legalább volt annyi eszük, hogy tudták mikor kell a "szakpolitikust" lecserélni "szakértőre"."

Például a szakpolitikus Szekerest szakértő Szekeresre, a szakpolitikus Draskovicsot szakértő Draskovicsra, vagy a szakpolitikus Hillert szakértő Hillerre?

"Nem hiszem, hogy olyan irgalmatlan nehéz volna olyan jobboldali közgazdászt találni aki Matolcsynál jobban csinálja, és biztos vagyok némi ráfordított energiával akár sokkal jobbat is össze lehet kaparni."

Ebben éppenséggel egyetértünk. Valahol fentebb ki is fejtettem a reményemet, hogy Varga, vagy mások szépen lassan átveszik tőle a vezénylést.

"Ami azzal a kellemetlen mellékízzel jár, hogy a minősítők besorolása alapján tárolja itt a nyugati karvalytőke azt a lovettát ami életbentartja az országot."

Pontosan arról beszélek, hogy nem a minősítők, vagy az IMF besorolása alapján, ez mára nagyjából világos. Az államkötvényeink iránti keresletben meglehetősen kicsi annak a súlya, hogy az Axa, az ING, a Rewe, az Allianz vagy a Spar mennyire szeret bennünket.

"Szerinted nekünk magyaroknak az nem fog fájni, hogy "Befektetésre Nem Ajánlott" lesz a minősítésünk?"

Hát, nagyjából meg merem kockáztatni, hogy fájna, de nem nagyon. Érdekesek a már bóvli román és török adatok. A bóvli trükkös cucc, mert számos alapnál szabályzat tiltja, de ezeknél az alapoknál máris erősen alul vagyunk súlyozva a kilátásértékek miatt. Ugyanakkor valójában már most lényegében alul vagyunk árazva. Mindennel együtt elég rosszul adnám, hogy februárban bóvlit kapnánk, ahhoz valami nagyon gagyit kellene elővezetni, és szerintem Matolcsyt már novemberben erős (belső) kontroll alá tették. Arra számítok, hogy a február bejelentéseken is ez fog - minden eddiginél jobban - látszani.

Ordnassac 2011.01.10. 23:31:06

@Pasztorella: bár a csokornyakkendő viselése közös vonásunk KGy-vel, de azért lenne nem egy jogtudós, akit inkább neveznék alkotmányjogásznak, mint őt...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.10. 23:33:47

@LaLinea:

A beleszólás valóban nem feltétlenül káros, nem is az a baj vele, hanem ha úgy működik az állam, hogy pénz beszél kutya ugat, azaz az IMF dirigál a választópolgár meg szavazhat, de annak úgysincs jelentősége, akkor az végképp hiteltelenné teszi ezt a képviseleti demokráciát.

Nem mintha sok hitele lenne, vagy ez engem zavarna, vagy sajnálnám, csak játszom a gondolattal, hogy komolyan veszem a komolytalant.

a-kis-herceg 2011.01.10. 23:34:02

@sárkányfő: nekik könnyű náluk sajtó szabi van + lüke szervezte....

kint ugrálni könnyű. itt bent a diktatúrában próbálnák meg. a mocsárban...

Pasztorella 2011.01.10. 23:34:40

Van itt egy kommentelő akinek kedvence, ill. "odáig van érte" a "való világ", de talán attól picivel nagyobb kedvence a Barcelona. neki küldöm.:(

"Az év álomcsapata a Barcelona".

A gála végén került sor a FIFA Év játékosa és az Aranylabda egyesített kitüntetésének átadására, Pep Guardiola pedig Lionel Messit szólította a pódiumra, vagyis az argentin zseni sorozatban másodszor lett a legjobb.

www.sport24.hu/kulfoldi-foci/197541/messie-a-fifa-aranylabda-mourinho-az-ev-edzoje.html

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 23:35:29

@AnnaKarenina: "Vannak benne demokratikus intézmények, amelyeknek a mindenkori hatalomgyakorlók felett ellenőrzési, adott esetben vétójoguk van, meg vannak benne normális állampolgári jogok és kötelezettségek. "

Milyen demokratikus intézmények? 2/3-osan választottak? Nos, tetszettek volna több bizalmat kapni a választásokon. Most egy kézben van a 2/3, a választópolgár végtelen bölcsességében nem adott vétójogot Szanyi kapitánynak és Novák Elődnek? Fáj? Jajj, de sajnálom!

"Mondhatnám azt is, hogy ezek vagytok ti: visszamenőleg még a történelmet is meg szeretnétek változtatni, lassan minden illegitim lesz/volt, amit nem a Fidesz talált ki"

Nem tudom, ki tudná a történelmet annyira megváltoztatni, hogy a '89-es országgyűlést legitimnek tekintse. De mindenképpen '89-es demokratát igénylő feladat ...

sárkányfő 2011.01.10. 23:36:50

@a-kis-herceg: és erről lüke is tud? ;)

De itt is lesz 14-én, pénteken tüntetés, a közel 70 ezres facebookos közösség szervezi:
www.facebook.com/sajtoszabadsagert

panelburzsuj 2011.01.10. 23:37:02

@Ordnassac:

Én se (teljesen) voltam biztos, ezért gyorsan meg is néztem reklamáció előtt:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/05/25/matolcsy_portre/

boribori 2011.01.10. 23:37:47

@manyike: igaz a dilemma. Sokat kell beszélgetni, amihez legelőször is szóba kell állni egymással. Több türelemmel és tisztelettel - és főleg több információval - riogatás és vádaskodás helyett.

ubul2000 2011.01.10. 23:37:59

@Gunboat Diplomat: Ki az a Zázrivecz?

Szándékosan vagy tudatlan, vagy csak provokálsz?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.10. 23:38:17

@nevetőharmadik:
"Elvben értem, miről szól a poszt, gyakorlati értelmét (a Fidesz esetében) viszont nem látom."

Én is pontosan ezt éreztem olvasás közben.

Pasztorella 2011.01.10. 23:40:50

@Ordnassac:
Igen. biztosan igazad van. Számitottam erre a reakcióra, miután belinkeltem a cikket..... egyébként, én mint nem szakmabeli, nem értek vele egyet. túlzás amit ir. úgy gondolom.

a-kis-herceg 2011.01.10. 23:42:20

www.hir24.hu/belfold/197499/nem-mondanak-le-az-uj-varoskozpontrol.html

megy a melléduma. puskás andris nyomja... ők is úgy "döntöttek". (érdemes tudni hogy a köh szakhatósági elutasítás kötelezi az Vker ép.hatóságot...). "megfogadják" a tervtanács tanácsát és a bontást együtt adják ki az építéssel... bullsitt. a köh szakhatóságként azt írta, hogy mindegy mi épül, a házak nem bonthatók...

szakmailag fogalmatlan, agyatlan senkik... csak lopni tudnak és élősködni, sok rózsadomblakó fajankó...

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 23:44:17

@boribori:

1) a demokratikus legitimáció hiánya viszont a legritkább esetben alkot demokratikus értékeket. a rendszerváltásnak csúfolt hatalomátmentés éppenséggel nem volt ilyen legritkább eset.

2) "A jobboldal eszmei tisztulása nem várható attól, hogy magát főként aktuálpolitikai tagadással határozza meg. (ld: mi-szemben azokkal)" A mai magyar 'jobboldal' gyakorlatilag a "szemben azokkal". A Fidesz nagy ernyője alatt (kénytelen-kelletlen) elfér Navracsics és Harrach. Talán a hideg polgárháború eldőltével létrejön majd egy olyan pártstruktúra is, ahol Harrachal szemben szavazhatok Navracsics pártjára. Egyelőre nem jött ilyen létre, mert húsz éve minden, az utódpárti monolittal szemben álló erőt összeköt az utódpárti monolit felszámolásának szándéka. Talán majd eztán ...
3) Mondtam, hogy nem az? Én csak annak örülök, hogy a kormányzati hatalomtól megnyugtatóan távol van.
4) Nem, sokkal messzebb. A Fidesz meglehetősen közel áll a modern konzervativizmushoz.
5) Én nem érzem ezt a csodaváró hangulatot, pedig - Veled vélhetően ellentétben - kormánypárti szavazó, azaz ezen kommunikáció célközönsége vagyok.
6) Ez így túl általános, pontosan miben és kivel szeretnél konszenzust látni. Mondjuk köztem, és egy 2010-es MDF/SZDSZ, vagy MSZP szavazó között? Mert én nem szeretnék ilyet.

a-kis-herceg 2011.01.10. 23:44:41

@sárkányfő:

én nem megyek. tüntetni. facebuk nevű párt? ;) ilyen közösségi cia oldalnak nem vagyok tagja.

én itthon fotelből nézem a véres polgárháborút. remélem az egyenlítő tv vagy a feketedoboz vagy a hírtv közvetíti. hoppá akkor addig egy tvt is veszek.

aztán az államcsőd és forint seprés után kibujok a vackomból.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 23:46:16

@panelburzsuj: "@Gunboat Diplomat:

"ifjabb Marosán"= nem Szakasits?"

De. Whatever. Nem tarhatom számon a szociáldemokrácia minden árulóját.

Ordnassac 2011.01.10. 23:46:28

@panelburzsuj: köszi! Pedig még olvastam is a cikket.

@Pasztorella: Kolláth egy jó humorú ember és nem is rossz sportjogász. Amúgy, ha választanom kellene Kolláth György, Cservák Csaba és Lövétei István között, azért Kolláthnál maradnék.

Pasztorella 2011.01.10. 23:47:34

@6.Lenin:
Igen? volt a választások után az egyik blogon egy táblázat, ahol jól kiolvasható volt a pártok milyen jelzőkkel illették egymást.
Azt kellene visszakeresni. érdekes. elárulom, egyik sem különb a másiknál.
Egyébként ha nem jött volna le én a véleményem irom, úgy mint más. nem vagyok elfogult egyik irányban sem. látom a hibákat és szeretném látni a jót is.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.10. 23:47:53

@Lasombra:
"nem igazán értem a "copy-paste" politika szófordulatot."

Az olyan mint a know how politika meg a franchise politika.

Nem kell a spanyolviasz feltalálásán agyalni, ha mások már feltalálták.

Nyugodtan lehet bátran használni.

AnnaKarenina 2011.01.10. 23:49:15

@ubul2000: Vona Gábor leánykori neve.

sárkányfő 2011.01.10. 23:49:59

@a-kis-herceg: ezt nem orbán szervezi, szóval ebből nem lesznek zavargások.
Nem azért írom, hogy menj te is, csak nehogy valaki még véletlenül elhiggye és megijedjen hogy csetepaté készül :)

a-kis-herceg 2011.01.10. 23:50:11

@Ordnassac: mi a hejzet zuglóban? jegyző? alulról szagolja már?

is 2011.01.10. 23:50:52

@Gunboat Diplomat: hát ez az. hogy ezt meg kell kérdezni. ezért nem érti a sok FIDESZes, hogy az meg hogyan lehet, hogy a FIDESz szervezeti és működési szabályzatának pontosan megfelelő médiatörvény az egész világon kiverte a biztosítékot. nyilván a borz nem érzi magát büdösnek, és csodálkozik, ha rászólnak.

Gunboat Diplomat 2011.01.10. 23:51:47

Én Bartus László és Novák Előd között szeretnék konszenzust látni, élő adásban, főműsoridőben, a Népstadion teltháza előtt. Közvetlen utána rangadó a győztes és az oroszlánok között.

sisszi 2011.01.10. 23:52:51

Orbán zseniálisan vágja el ezeket a "politikai lehetőségéneket" a "Navracsics, Lázár, Rogán, Kósa, Pokorni" csapat már rég megmártózott a főnök szaroskupacába. zseniálisan teszi őket politikailag függővé. a végén úgyis csak egy külfödi menedék meló jut nekik.....az új Lázárok rég sorban állnak.

Ordnassac 2011.01.10. 23:53:31

@a-kis-herceg: jegyzővel kapcsolatban még nincs infóm. Azonban a hírek szerint megvan a Zuglói Lapok új főszerkesztője: Pindroch Tamás (Magyar Hírlap, ECHO TV).

ubul2000 2011.01.10. 23:54:03

@AnnaKarenina: Tőled nem is vártam más választ, de Gunboat Diplomat-t többre tartottam. Úgy látszik tévedtem, ő sem különb..

Táskás Tóni 2011.01.10. 23:54:31

@a-kis-herceg: A Rózsadombon kötöttek ki, mivel lerabolták az V. kerületet, csak a Csipak félékkel való" összefogás " hozta el nekik a nagy lehetőséget, immáron szomszédok a Pasa-parkban. /mármint Puskás és Rogán/

Pasztorella 2011.01.10. 23:54:53

@Ordnassac:
Köszönöm. én ezt is elfogadom. de azért nekem a cikk elég erős hangvételü. /a nácizás nem igazán jön be nekem, kicsit sok/.

AnnaKarenina 2011.01.10. 23:55:30

@ubul2000: Jól van Ubul, ez egy tényállítás, viselte ezt a nevet.

a-kis-herceg 2011.01.10. 23:56:30

@Táskás Tóni: ;)

ne má. ráhibáztam vona? micsuda csoda

és te is tényleg táskás (ember) vagy?

gondolom TG ezt a fogalmat sem ismeri....
az angyalok csak glóriákat látnak...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.10. 23:57:23

@mistinguett:

Ez a gyakran elemzett potenciális fideszszakadás számomra is az elemei erejű felháborodáshoz hasonlít.

Blogírók nem arról értekeznek ami van, hanem amit szeretnének, ha lenne.

Bár tenni nem sokat tesznek érte.

A lehetőségek talaján állnak, nem a realitásokén. :-)

panelburzsuj 2011.01.10. 23:57:51

@Gunboat Diplomat:

Na, alakul azért ez a keresztényi kultúrkör: Hepci pajtás Gréczy-Bayer ketrecharcra áhítozott a minap.

Ordnassac 2011.01.10. 23:58:03

@Pasztorella: ebben egyet is értünk. Godwin törvénye a sajtóban is kezd érvényesülni.

a-kis-herceg 2011.01.10. 23:58:24

@Ordnassac: szerintem ehónapban a legégetőbb változások lefutnak. mostmár kicsit több a törvényes lehetőség is...

legkésőbb március idusára a székek újemberekkel telnek meg.

ubul2000 2011.01.10. 23:59:03

@AnnaKarenina: Gyerekként kénytelen volt, de semmi vérségi kapcsolat nincs közöttük, ellentétben Schiffer-el. Így az az utalás vagy butaság, vagy provokáció

Táskás Tóni 2011.01.11. 00:00:59

@a-kis-herceg: Táskás vagyok Rogán után szabadon....Ez a beceneve az V. kerületben.

Ordnassac 2011.01.11. 00:01:07

@a-kis-herceg: ez elég esélyes, bár már sok ilyen hely nincs már.

Vagyonkezelő, Eszközkezelő, Zuglói Lapok (médiaegységesítés), fb-helyek. Most már tényleg a jegyző és az aljegyző széke marad.

Amúgy mennek pletykák, miszerint a polgármesteri kabinet egyik tagja nézte ki magának a jegyzői széket.