Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
jan 13
00:35

Ha az okokról és a lehetséges következményekről el is térnek az álláspontok, tapasztalataim szerint azt még a kormányzati szereplők sem vitatják, hogy 2010 utolsó két hónapjában valami megváltozott: megtört a Fidesz korábbi lendülete, támadások kereszttüzébe kerülve többé-kevésbé védekező helyzetben találta magát. Érdekes módon az, ami a napi politikai csatákban gyakran kapkodásnak, útkeresésnek látszott, valójában éppen egy nyílegyenes politikai irányhoz való ragaszkodásból következett. A Fidesz tavaly kijelölt egy utat, s akkor sem tért le róla, amikor azt sem tudhatta, hogy a térképen van-e még.

(Fotó: Blikk)

A napi útkeresések, kommunikációs kísérletek ne tévesszenek meg senkit – ezen taktikai bizonytalanságokkal együtt is igaz, hogy amit a tavaly tavaszi választás idején a kormány láthatóan fejébe vett, attól egyelőre senki és semmi sem tudta eltéríteni. A koncepció elmondva egyszerű, már itt is írtam róla: a kormány elképzelése szerint a politikai és gazdasági sikerességének egyik fontos feltétele az, hogy elkerülje a korábbi szocialista kabinetek (közvetlen) megszorításokon alapuló politikáját, és teljesítse egyetlen igazán kézzelfogható választási ígéretét, a jelentősnek látszó adócsökkentést. Nem véletlenül írtam politikai és gazdasági sikerességet: talán soha korábban nem látszott annyira, hogy a két terület mennyire kéz a kézben, egymásra hatva, egymást erősítve vagy gyengítve jár; a kísérlet mindkét téren meglehetősen kockázatosnak ígérkezett, ráadásul az is látszott, hogy az egyik kudarca a másik bukását is magával hozhatja. A megszorítás hitelvesztéssel fenyegetett, a hitelvesztés a gazdasági tervek tarthatatlanságával riogatott. Az ördögi körből itt akart kitörni a kormány, feltehetően tudván, hogy minél többet áldoz erre a politikára, annál nagyobb lehet az esetleges kudarc is.  

Orbán Viktor és Matolcsy György azonban hittek a siker lehetőségében, bíztak abban, hogy nem lesz túl nagy az a politikai és gazdasági ár, amit a cél elérése érdekében menet közben meg kell fizetni. Minden azon áll vagy bukik, gondolhatták okkal, hogy 2013-2014-ben - amikor majd eljön az igazság pillanata, s kiderül, hogy valóban „kinövekedhető-e” a válság, és újabb megszorítások nélkül is lesz-e tartós költségvetési fedezet az egykulcsos adó megtartására – a félt ördögi körök helyét át tudják-e venni a gazdasági és politikai pozíciókat egyaránt erősítő angyali körök. Miután a nyár folyamán Brüsszelben kiderült, hogy a költségvetési hiány remélt elengedése nem lehetséges, ehhez a tervhez kellettek az úgynevezett válságadók, kellenek nagyon a költségvetésbe terelt magán-nyugdíjpénztári összegek, e kettő megvédéséhez pedig az Alkotmánybíróság jogkörének a csorbítása. Ebben az értelemben minden új konfliktus, ha ad hoc jellegűnek is tűnt (hiszen az is volt), hibákkal és kapkodással terhelten, fontos és megkerülhetetlen eszköz volt a nagy tervben.

S ezek hozták magukkal az újabb, még súlyosabb konfliktusokat. Nem, nem állítom, hogy a médiatörvényt szó nélkül hagyta volna a külvilág, ha az Orbán-kormány azt megelőzően nem rúgja össze a port a döntően külföldi tulajdonú nagyvállalatokkal, ha nem támad neki a demokratikus intézményrendszer fontos elemét jelentő Alkotmánybíróságnak. Abban azonban biztos vagyok, hogy ezek az előzmények ágyaztak meg igazán annak a példátlan nemzetközi össztűznek és nyomásgyakorlásnak, amit az elmúlt hetekben tapasztalhattunk. Még az sem igaz, hogy váratlan lett volna, hogy ne lehetett volna ezzel számolni; magam október közepén – amikor még híre sem volt a kormány defenzívába szorulásának - ezt írtam: „Kiszámíthatatlan, hogy miképpen hatnak a döntések a gazdaságra, de a csomagot vagy annak egy részét megfúrhatja az Alkotmánybíróság, megtámadhatja az Európai Unió, vagy – én ezt tartom a legveszélyesebbnek – a válságadókkal (és az azt bevezető politikával) szemben az ellenérdekeltek részvételével vagy támogatásával megszerveződhetnek olyan hazai vagy nemzetközi csoportok, amelyek komolyan megnehezíthetik a második Orbán-kormány dolgát.”

A konfliktusokban persze sok volt, amit okosabb politikával, más hozzáállással, több önmérséklettel el lehetett volna kerülni. Ez az út azonban, lássuk be, alapvetően ilyen. S talán még azt is hozzátehetjük: akik erre járnak, azok is általában ilyenek. Ahhoz, hogy a kormány tartani tudja magát az eredeti céljaihoz, folyamatosan harcban kell állnia, politikájával ugyanis rendre túllép a korábbi gyakorlatokon, érdekeket sért, megdöbbent. Igen, a tervhez talán nem lett volna szükség egyszínű médiatanácsra, de egy mindent aláíró köztársasági elnök és néhány, pártkatonákkal megerősített intézmény – ezt egyszerűen leíró módon jelzem, nem pedig egyetértve ezzel a politikai gyakorlattal – kifejezetten hasznos volt.

Bár a Fidesz ellenzékben sok nehezen megkerülhető cölöpöt levert, a kormány megalakulásakor akadt még választási lehetősége, ahogy az elmúlt időszak minden pontján is ott volt és ma is ott van a korrekció lehetősége. A nagy cél elérése érdekében súlyos konfliktusokat vállaló kormánynak azt kell mérlegelnie, hogy vajon nem szenved-e (saját maga és az ország) több kárt ezekkel az eszközökkel, mint szenvedne, ha a korábban megismert gazdasági és politikai megoldásokat alkalmazná, ha a járatlan útról visszatérne a járt utakra. Tavaly októberben, a jövőt latolgatva, ezt írtam: „Ha azonban a ciklus végére, amikor a válságadók kivezetésre kerülnek, nem indul meg az új adórendszert fenntartani képes lendületes gazdasági növekedés, adóemelésre és megszorításra lehet szükség, s ezáltal az egész építmény összedőlhet, maga alá temetve kezdeményezőit is. Ha viszont a kísérlet sikerül, a Fidesz szinte verhetetlen lesz”. A tét azonban ma még nem ez; sokkal inkább az, hogy lesz-e egyáltalán esélye sérülésmentesen, a siker reményét megőrizve odáig eljutnia a kormánynak. 2011, bár a nagy kérdésekre feltehetően még nem ad választ, ebből a szempontból kiemelt jelentőségű lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr392580189

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reform II: elmélet 2011.01.14. 10:34:13

Ma a reggeli közben érdekes dolog futott át az agyamon, a tegnapi reform bejelentésekkel kapcsolatban. Mi van abban az esetben, ha a fidesz mindent szépen tudatosan felépített, s ezen lépcsőfokokat szép lassan adagolja az embereknek. (ugye ebben még ni...

Trackback: Mi lenne, ha mindenki maradna a magánnyugdíjnál? 2011.01.13. 22:09:31

Az új feltételek mellett soha nem látott pozitív kilátások elé nézne ekkor az ország. Hogy miért? Ha mindenki úgy nyilatkozna, hogy marad a magánnyugdíj rendszerben, akkor nyugdíjba vonuláskor senki sem kapna állami nyugdíjat, így 20-30 év alatt ...

Trackback: Ha már túl ideges vagy, nem bírod a való életet 2011.01.13. 20:02:37

 Eleged volt a hülye politikusokból? Abból, hogy nem te döntesz a saját sorsodról? Hogy nem szólhatsz bele, hogy hogy is alakuljon az ország sorsa? Itt a lehetőség, hogy változtassa rajta és tegyél valamit! Itt olyan erős Magyarország, amilyenné m...

Trackback: Nyugdíj - mi a helyes döntés? 2011.01.13. 11:45:52

A fenti kérdés bizonyára Téged is foglalkoztat.   Segíteni szeretnék. Döntést helyetted nem tudok hozni, és a döntésed következményeit sem tudom tőled átv...

Trackback: Mi a vektor, Viktor? 2011.01.13. 11:09:42

Egyáltalán nem nyílegyenes politikai irány az, amihez a kormány ragaszkodik. Az egész kormányzás ugyanis nem tűnik másnak, mint egy rögeszmés, makacs ragaszkodásnak ahhoz, hogy csak ne a gyurcsányi úton. De hogy mégis merre, azt még mindig nem tudni.Cs...

Trackback: Mikor kezd már esni a Fidesz népszerűsége? 2011.01.13. 11:03:05

Érdekes infókra akadtam a napokban, amelyek segíthetnek kirakni a nagy puzzle-t, ami talán magyarázatot adhat! Egyfelől itt van ez a HVG-ben megjelent írás. A cikk kutatásokra hivatkozva leírja, hogy bár a hazai és nemzetközi sajtó hangos a Fides...

Trackback: Mikor kezd már esni a Fidesz népszerűsége? 2011.01.13. 11:02:24

Érdekes infókra akadtam a napokban, amelyek segíthetnek kirakni a nagy puzzle-t, ami talán magyarázatot adhat! Egyfelől itt van ez a HVG-ben megjelent írás. A cikk kutatásokra hivatkozva leírja, hogy bár a hazai és nemzetközi sajtó hangos a Fides...

Trackback: Elveszett illúziók: a „mérsékelt Fidesz” 2011.01.13. 10:03:53

A „mérsékelt Fidesz” illúziója a politikát figyelő centrista, vagy konzervatív-liberális véleményformálók egyik kedvenc alakulata. Az újra és újra visszatérő elképzelések szerint a Fideszen belül léteznek olyan politikusok, akik nagyon elég...

Trackback: Hezitátorok 2011.01.13. 09:30:37

Az új undokok mintha új stílust hoztak volna. Még mindig mindent a népért, és már a nép által is: nemzeti együttműködés, kétharmados bátor alkotmánymódosítások, az emberek emberének kinevezése, a nép jussának visszavétele a közszolgáktól. Min...

Trackback: EU: csak nehogy velünk mossák fel a padlót! 2011.01.13. 09:07:48

Ha a magyar gazdaság úgy fog teljesíteni, ahogyan azt Orbán és Matolcsy ígérik, ők, valamint az egész ország kétszeresen is megdicsőül. Ám ha mégsem leszünk sikeresek, az európai fősodorral való szembefordulásunkat is kétszeresen fogják büntetni. (Fo...

Trackback: Ezért nem lesz nyugdíjam?! 2011.01.13. 08:01:31

„Olyan társadalmakban, amelyekben fokozatosan romlik az eltartók és eltartottak aránya, semmilyen nyugdíjrendszer nem tartható fenn.” (Mellár Tamás)   -Úristen, nekem nem lesz nyugdíjam!- csapott a homlokára Hunor, majd lefordu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diydiy 2011.01.13. 00:44:15

Őszintén remélem mint magyar és európai állampolgár és mint dolgozó hogy ennek az ámokfutásnak a lehetőségekhez képest a leghamarabb vége lesz. Nem tudom hogy ,nem tudom mikor. Az biztos , hogy a magam csendes módján mindent meg fogok tenni annak érdekében hogy befejeződjön.
Soha nem mondtam ilyet de mostanára eljutottam idáig.
Nagyon-nagyon sajnálom magunkat és az országot ahogy van!!!

mirrmurrkandúr 2011.01.13. 00:57:21

Őszintén remélem, így folytatódik tovább a kormányzás. Kifejezetten elégedett vagyok, és az, hogy bizonyos elemek sipákolnak, külön jó!
Csak így tovább!

JMárta 2011.01.13. 01:00:44

A poszt gyors átolvasása után eszembe jutott, hogy hol van a nagy igéret, amit a "csodaváró fülkeforradalmárok" el is hittek?!
"Az egyszeri, nagyarányú adócsökkentés"!

ökörpöröly 2011.01.13. 01:01:18

Mindenképpen érdemes lesz a megtakarításokat devizára konvertálni, mert ha februárban nem lesz érdemi "reform", akkor a forint azonnal be fog dőlni. Ha lesz, és azt elfogadja a piac, akkor érdemes visszaváltani. A forintesés jóval meredekebb lehet, mint az esetleges elfogadási utáni felértékelődés.
Éppen a bóvlikategória felett vagyunk mindegyik hitelminősítőnél, sikerült először bekerülni a világ 10 legkockázatosabb adósságbesorolású állama közé - 400 közeli CDS-felárral-.
Az elmebeteg felcsúti vajda pedig megy előre a falnak, na nem a saját fejével, hanem a minénkkel. Ha az ország csődbe megy, a fideszcsürhének akkor is van annyi "megtakarítása" -értsd, nemzeti vagyonból összelopott pénze-, hogy nyugodtan élhessék életüket bárhol a világon.
A nárcisztikus, caesaromán felcsúti vajdának ez egy önmegvalósítási játék, nekünk viszont élet-halál kérdés.
Tél végén, koratavasszal eldől, hogy túlélhetjük-e az ámokfutást -ideiglenesen, a következő őrült tervéig-.
Mindenki készüljön 3-4 évnyi hidegélelemmel, mert minden valószínűség szerint Magyarország összeomlik pár héten belül.

sárkányfő 2011.01.13. 01:16:32

Érdekes poszt.
Arra a kimondatlan feltétezésre alapul, hogy Orbán önös politikai céljainak, egész pontosan önhatalmának hosszútávú bebetonozásának rendeli alá az ország kormányzását.
Illetve Orbán szerint az emberek többségének sokkalta fontosabb a gazdasági siker, azaz konkrétan a pénz, a viszonylagos jólét, mint a demokratikus értékek rendszere.

Tulajdonképpen egyet is értek.

sárkányfő 2011.01.13. 01:24:03

@ökörpöröly:
Reform nem lesz, csak valami, amit reformnak fognak hívni.

A szavak kiforgatásában, azaz a magyar nyelv meggyalázásában már rutinosak a fiúk.

Ezek lesznek kb., amit Oszkóék súgtak nekik, amikor átadták a kormányt:
- Munkaerőpiaci Alap megcsapolása
- közmunkaprogramokra fordított pénzek megtizedelése
- gyógyszerkiadások (gondolom: gyógyszertámogatások) csökkentése

forrás. oszkopeter.blog.vg.hu/2011/01/11/screenshot/

Ezekkel lehet spórolni pár száz milliárdot, de közel s távol nem reformok, ezek szimpla pénzelvonások. Az érdemi reformok továbbra is tabut jelentenek a magyar politikának. Még az olyanok is, mint pl. az államreform, ami nem jelentene közvetlen népszerűségi problémát, csak sok-sok melót, koncepciót, stb.

Őszinte Őrült 2011.01.13. 01:28:17

járatlan út vagy járhatatlan út, ez itt a kérdés. na és az hogy meddig ragaszkodik Orbán a jobbkezéhez. öncsonkítás lesz a vége

jarlaxl3 · http://kosza.wordpress.com 2011.01.13. 01:41:48

Kedves Gábor,

Teljesen egyet értek abban, hogy a mostani kormány hibát hibára halmoz a rossz, átgondolatlan, gyakran arrogáns lépéseivel, a rossz kommunikációjával és a néhol már diktatórikusnak nevezhető eszközeivel.

A gazdaságpolitikájuk azonban még ha megkérdőjelezhető is, mert valóban rengeteg kockázatot rejt magában, azonban lehetőségeket is teremt, amik persze függnek a kormányzat következő lépéseitől, no meg persze legalább ennyire a világgazdaság alakulásától. De még így is ígéretesebbek annál a politikánál, amit az elmúlt években a kormányzat képviselt, vagy inkább csak próbált képviselni.

Ugyanis a baloldal legnagyobb hibája sosem valamiféle rossz szándék volt, amit próbálnak bele misztifikálni (néhol joggal), vagy a hozzá nem értés (bár néha az is előfordult), hanem a töketlenség.

Én közgazdászként (bár nem vagyok egy Keynes ez is biztos) nem nagyon tartom kecsegtetőnek a Gyurcsányi vonal folytatását (bár az igaz, hogy azt nem tudjuk mi lett volna, akkor ha olyan fegyelem áll a kormányzat mögött akkoriban, mint most), de a Bajnai kabinet gazdaságpolitikája is túl lassú véleményem szerint, ahhoz, hogy a világgazdaság jelenlegi állása alapján bármi jóval is kecsegtessen hosszútávon.

Egyet értek, kéne egy jobb gazdaságpolitika, de bevallom őszintén, én egyenlőre nem tudok jobbat mutatni, mert változik a világ, és a régi, járt utak is mára mind zsákutcák lettek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.13. 01:42:25

Olyan ez a cikk a múltidős fogalmazásával mintha egy négy éves ciklust értékelne, pedig a java még hátra van.

Kritikus az van valóban bőven, de jobb új ötlete nincsen senkinek az ország helyzetének javítására. Az egyetlen amit meg tudnak fogalmazni az adócsökkentés tagadása, azaz úgy teremtenének pénzt, hogy azt a réteget adóztatnák meg durvábban, akik fehéren dolgoznak és még fizetést is kapnak, akik elsősorban eltartják az államot. Ez a politika biztosan nem vezet fejlett és gazdag országhoz, persze a hívei nem is olyat akarnak, hanem szociálisat.

Szóval türelem, ha már csődbe megy majd egyszer az állam legalább küzdelemben vérezzen el, ne önként feladva! De még van esély valami másra, míg a korábbi úton-módon nincs.

"vajon nem szenved-e (saját maga és az ország) több kárt ezekkel az eszközökkel, mint szenvedne, ha a korábban megismert gazdasági és politikai megoldásokat alkalmazná, ha a járatlan útról visszatérne a járt utakra."

A járt utakról már tudjuk hova, mire vezetnek, vezettek. Mit értünk el velük 8-20 év alatt? 100% kudarc a valószínűsége a korábbi utakhoz való visszatérés következményeinek.
Míg ez az új vagy sikeres lesz vagy nem. Legalább még esélye megvan a sikernek. Tehát kitartás, hátha bejön, rosszabb nem lehet, mint a szocialista gazdaságpolitika, így az ahhoz való visszatérés kívánása ... hát nem is tudom micsoda.

Feledékenység?

jarlaxl3 · http://kosza.wordpress.com 2011.01.13. 02:06:52

@Akitlosz: Egyet értek sok mindenben, de szerintem szükség van az olyan kritikákra, mint Török Gáboré, mert bár a gazdasági vonalon nem értek teljesen egyet vele, de az tény, hogy a kormány konfliktuskezelésből eddig nem vizsgázott jelesre. Nem mondom, hogy lassítani kéne, mert szerintem arra nincs most idő, de az tény, hogy kicsit finomítani kéne a stílust, és átgondolni a dolgokat, mert rendes kommunikációval fele ennyi ellensége sem lenne a kormánynak szerintem (persze a kulisszák mögé csak korlátozottan látunk, ki tudja milyen egyezkedések mennek fél-, vagy nem hivatalos úton nemzetközi szinten).

Valamint tény az is, hogy azért ez a gazdaságpolitika is több sebből vérzik, de legalább van.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.13. 02:31:55

@jarlaxl3:

"Én közgazdászként (bár nem vagyok egy Keynes ez is biztos)"

Hála az égnek! Keynes egy közgazdasági terrorista volt. A "hosszú távon úgyis mind halottak leszünk" gazdaságpolitika persze nagyon tetszik a politikusoknak, de mostanra kiderült, hogy az a hosszú táv nem is annyira hosszú és látjuk mind mire vezet. Aljas dolog volt egy hosszú távon eleve nyilvánvalóan fenntarthatatlan közgazdasági rendszert bevezetni.

A megoldásokra pedig nem annyira nehéz rájönni, csak a politikusok nem merik meglépni őket.

Legeslegfődiktátorisszimuszabbosságom Honmegmentő programja.

1. A költségvetési hiány teljes megszüntetése kizárólag kiadáscsökkentéssel. Adóemelés nuku, átrendezés lehet, emelés nem. Ez körülbelül legfeljebb egybillió-százmilliárd forintos lefaragást jelentene, azaz nyilvánvalóan kisebb állam megvalósításával jár.

(Már itt bukik szokásosan a dolog, mert mindenféle társadalmi csoport és szervezet elkezdene lázadozni, amelyik így vagy úgy kisebb-nagyobb mértékben az adófizetők pénzéből él. Ezért lenne szükség a töketlen áldemokraták helyett egy olyan vezetésre, amelyik "kegyetlenül" elszakítja az állami csecsbimbóktól az attól függőeket. Erre ez a politikai rendszer alkalmatlan, diktatúra ugyan nem feltétlenül szükséges, bőven megteszi a politeia is.)

Másfél.

Bárki állampolgár aki elfolyó közpénzekről (korrupció, sikkasztás, hűtlen kezelés stb.) tesz feljelentést és az ügyben a bejelentést megalapozottságát alátámasztó jogerős, a vétkeseket elmarasztaló bírósági ítélet születik megkapja az érintett összeg bizonyos százalékát, de legalább 50 000 forintot, valamint az újonnan alapított Tisztességes Magyarországért kitüntetés bronz fokozatát. Második alkalomkor ezüst, harmadiknál arany fokozatot, utána pedig egyéb más állami kitüntetést.

2. Ha az első pont sikeres, és bármi módon szabadon felhasználható bevétele képződik az államnak, akkor azt kizárólag az államadósság csökkentésére kell fordítani.

Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy az állam kiadásai rövid és pláne hosszú távon tovább csökkenjenek, csökkenjen az államon a pénzügyi szorítás.

3. Amennyiben az első és a második pontok sikeresek a költségvetés kezdene pozitív lenni, így itt az ideje egy kis adócsökkentésnek.
Azokat az adókat kell csökkenteni, amelyek versenyképtelenné teszik a magyar árakat és arra ösztönzik a magyarokat, hogy inkább külföldön vásároljanak és adózzanak Magyarország helyett. Jövedéki adók, regisztrációs adó, egyéb a fogyasztást terhelő extra adók, (pl. az Artisjus maffia felszámolása).

Az intézkedés Magyarországon tartani a magyar vásárlókat és adóforintjaikat, sőt Magyarországra vonzaná a külföldieket, tehát az adócsökkentés eredményeképpen nem csökkennének, hanem nőnének az állam bevételei.

4. Amennyiben az első második és harmadik pontok sikeresek, akkor lassan olyan kellemes gondja lesz az államnak, hogy mire költse a pénzét.

Beruházásra, az infrastruktúra fejlesztésére. Autópályák, metrók, utak, vasutak, repülőterek, hajózás, telekommunikáció, de természetesen a jelenlegi gyakorlatnál jóval kevésbé közpénzellopós módon, ezért is a másfeledik pont, amelyik hatására eddigre remélhetőleg megbízhatóbbá válik az állam és köztisztségviselői, közalkalmazottai.

Ez utóbbi négyes pont az állami beruházások megindulása tovább növelné a gazdaságot és így az állami bevételeket is, azon túl, hogy vonzóbbá tenné az országot a külföldiek előtt, és elégedettebbé az itt lakókat.

E program végrehajtása után rendbe jönnének az állam pénzügyei, épülne, szépülne az ország, jobban élnének a saját jövedelmükből élők, így aztán megint jöhetne valami "demokrata" pénzlopós, züllesztős társaság, amelyik elszórná a pénzt és felélné a program eredményeit.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.01.13. 02:32:59

"egyetlen igazán kézzelfogható választási ígéretét, a jelentősnek látszó adócsökkentést."

Szerintem többen a "mindent visszacsinálunk/adunk" szlogennek dőltek be, mert a 13.havit értették alatta.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.13. 03:13:42

Az első és a második pontoknak persze olyan járulékos hatásai is vannak, hogy ha csökken az állam hiteligénye, akkor egyrészt több forrást tudnak juttatni a reálgazdaságba, másrészt az MNB is könnyebben tudja féken tartani az inflációt - egy tisztességes állam nem a pénzrontáson nyerészkedik - csökkenti az MNB a kamatokat, így ezáltal is csökkennek az állam kamatkiadásai.

---

Gazdasági fellendüléstől, külföldi befektetésektől önmagában hiú ábránd gödörből való kimászást remélni, mert nem a reálgazdasággal van a baj, hanem az állammal.

Ha magasabb a GDP akkor csak még több hitelt vesznek fel, azaz csak mélyül a gödör.

Az elmúlt 21 évben 60 milliárd eurónyi külföldi működőtőke érkezett az országba, amihez a magyar állam az adófizetők pénzéből további 60 milliárd eurót tett hozzá, miközben a befektetők kivittek 130 milliárd eurónyi profitot. Azaz bőven negatív a mérleg.

Mialatt úgy állítják be, hogy a külföldi tőke idecsábítása minden magyar adóforintot megér és ettől várják az ország felemelkedését. Eltelt 21 év és mindez nem következett be, és ezzel a módszerrel nem is fog a következő 21 évben sem.

Az a módszer hoz(hat)na tartós, hosszú távú felemelkedést és gazdagságot, amit leírtam, de azt meg ugye "hét szűk esztendő" nélkül nem lehet megúszni (bár a szükség az államból élőket érintené) egy ilyen áldemokráciában pedig nem lehet az állami pénzszórás megszüntetését elfogadtatni a társadalom jelentős részével.

Most akar mindenki minél jobban jól élni, mindegy mi a hosszú távú ára, és nem hosszabb távon sokkal jobban pár év átmeneti időszakért cserében.

Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.

Így viszont mindig csak veréb fog jutni, túzok soha.

jarlaxl3 · http://kosza.wordpress.com 2011.01.13. 03:22:25

@Akitlosz: Hát közgazdasági vitába most nem mennék bele... Keynes opportunista volt ez vitathatatlan, de azért nem volt egy hülye gyerek (használta a kapitalizmus amúgy is kérdéses lehetőségeit). Neki köszönhetően, no meg persze a háborúnak Amerika megőrizte a vezető szerepét a világban, sőt hosszú időre gyakorlatilag egyeduralkodóvá vált (nem számítva a keleti blokkot persze). A háború nélkül persze isten tudja mi lett volna Keynes-sel és az elveivel...

Azért őt hozta fel, mert
1: őt mindenki ismeri
2: Keynes támogatta a határozott állami beavatkozást (amit amúgy a FIDESZ is aktívan művel)
3: Mára gyakorlatilag egyetlen közgazdász sem maradt, akinek ne lehetne belekötni az elveibe. A világ túl gyorsan változik a közgazdaságtan, pedig túl fiatal tudomány még, egyenlőre szerintem nem tud felzárkózni...

Az államadósság rendezésével kapcsolatban igazad van, rengeteg pénzt kivesz a kezünkből, ráadásul politikai nyomást is biztosít olyanoknak, akiknek semmi keresnivalójuk nincs a magyar politikában. Félreértés ne essék: nem a hitel intézménye a rossz, csak az arányuk nem jó és nem minden esetben a megfelelő helyről vannak felvéve.

Amit viszont a közpénzekkel kapcsolatban írsz... Hát ez a kitüntetéses dolog nekem egy kicsit sok. Mármint persze hatékony lenne egy bizonyos szintig az biztos, de azért egy hivatalos besúgóhálózat azért nekem erős... Legyen rá rendes hatóság, megfelelő háttérrel a hatékony munkához, ez rendben van, és legyen kontrollálva a parlament által, valamint legyen mindenki számára áttekinthető és világos, hogy mire megy a köz pénze ez mind kell. De besúgórendszer, az inkább a rendszer ellenségei ellen hatékony csak, bár én még pelenkás voltam a rendszerváltáskor, de nem szeretném megtapasztalni milyen lehetett az andrássy úton egy vendégéjszaka, még mielőtt múzeum lett a terrorháza... A lényeg, hogy ez a rendszer a nagyhalak ellen úgysem használna, viszont visszaélésekre inkább adna okot szerintem.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.13. 03:37:23

@jarlaxl3:

Biztos igazad van, stílus tekintetében nekem kisebbek az igényeim.

Ha nincs baszdmegezés, kurvaanyázás, személyeskedés, akkor az nekem már elfogadható stílus.

Bizony fontos dolog a stílus, meg a kommunikáció, de valódi siker csak akkor lesz, ha jót tesznek és nem akkor, ha jól beszélnek.

Csak dumával ugyan meg lehet nyerni egy választást - lásd 2006 - de attól még az ország gondjai nem lesznek megoldva.

Tegyük fel, hogy ez egy rossz kormány, sőt bántják az alkotmánybíróságot, a költségvetési tanácsot, a sajtószabadságot meg még amit a vöröslaposok még mondana!
Vonuljunk utcára döntsük meg őket, jöjjön holnaptól új kormány!

Hurrá visszajönnek a szocialisták az ugyan soha be nem vált, de már jól ismert régi útjukkal!!

Jól felemelik a személyi jövedelemadót, hadd fizessen minden balek! Cserében viszont a külföldi bankok és üzletláncok több pénzt vihetnek ki az országból. De jó lesz nekünk!

Ezt a gazdaságpolitikát visszavárni?!

Persze fontos a kommunikáció, de azért van annál fontosabb.

Lesz eredmény vagy nem lesz eredmény ez itt a kérdés. Ha lesz akkor meg lesznek bocsátva a kommunikációs hibák; ha meg nem lesz, akkor jobb is, ha nem tudják kommunikációs zsonglőrködéssel kimagyarázni.

SzaGyu 2011.01.13. 05:47:36

Jó cikk. Sokan írják itt a Viktorizmus vak hívei, hogy ha visszajönnek az MSZP-sek.... Kérdezném őket: Biztos, hogy Őket akarják azok az emberek akik kritikusak a Viktorizmussal?
Ebben én nem vagyok biztos. Lehet új párttömörülés és átveheti mind azt az értéket, amit egyik és másik párt is képvisel de sehol nem jelenik meg markánsan.
Ezt kellene már szem előtt tartani és lekommunistázni azokat, akik nem fogadják el az Orbán Viktorizmust és annak következményeit.
Ti Viktorizmus szajkózók. Erre nem is gondoltok a nagy elfogultságotok közepette? Láthatjátok, hogy a narancs az egy gyorsan romló gyümölcs, és abban a kosárban amiben vagytok, egyre több a romlott narancs.

Csak az a kérdés: Mit kell kidobni? A narancsot, vagy a kosarat? esetleg mind kettőt? -Tudtok választani?

Egyébként Orbán politikája semmi másról nem szól, mint a saját öncélú politikájának hosszútávú bebetonozásáról. Orbán már nem tudna elviselni még egy veszteséget. Ennek rendel alá mindent. Hol van a gazdasági siker, mikor lesz? Ami eddig történt, az nem siker. Kudarc. Jobb lenne ha most mély álomba merülnének, de legalább is egy jó darabig nem szólalnának meg (ideértve a bérenceiket is), mert minden egyes megszólalásuk gerjeszti azt a csődöt, amit ők maguk generáltak és generálnak nap mint nap...

empszi · http://pszichowellness.blog.hu 2011.01.13. 06:09:57

Ha van egy út, amiről már biztosan tudjuk, hogy nem oda visz, ahova menni szeretnénk, akkor mindenképpen érdemes más úton menni, még akkor is, ha az ismeretlen. Így legalább van 50 % esélyünk, hogy ott kötünk ki, ahol lenni szeretnénk. Persze, ha keskeny úton kell valakinek átgázolnia egy járatlan mocsáron jobban növeli a sikere esélyét, ha támogatók kísérik, mint ha taszigálók. Meggondolandó, hogy az ember támogat vagy taszigál akkor, ha a közös értékeink vannak a járatlan úton haladónál.

SzaGyu 2011.01.13. 06:13:06

@empszi: Ez alatt mit értesz? Ahhoz, hogy nyerjek a lottón, vagy megéljem a holnapot, ahhoz is 505 az esélyem, de neked is. Akkor most mi van?

SzaGyu 2011.01.13. 06:14:44

@empszi: 505 = 50% bocs. Elírtam.

empszi · http://pszichowellness.blog.hu 2011.01.13. 06:22:19

@SzaGyu: Az van (szerintem), ha mindenki teszi a dolgát a legjobb tudása szerint, és feltételezi a másik emberről is, hogy ő is ezt teszi, akkor van esélyünk arra, hogy egy jobb világban éljünk. És én most nagyon bizakodó vagyok. Látok 50 % esélyt arra, hogy javuljon az életminőségünk. Míg a korábbi úton járva nyilvánvalóvá lett már a totális szétesés, tehát a régi úton 100% volt a sikertelenség.
És ha ítéletet mondunk egy dologról, hasznos, ha meg tudjuk mondani, hogy milyen mérce szerint mértük.

bigapples 2011.01.13. 06:27:09

Sok mindenben egyetértek a bejegyzéssel, bár azt hiszem Gábor összekevered az eszközt a céllal, amikor úgy egyszerűsíted le a fideszes koncepciót, hogy adócsökkentés és nincs megszorítás.

Ha a Fidesz tartja a mostani irányt és a jövőben elkerüli a médiatörvényhez hasonló felesleges konfliktushelyzetek előidézését, akkor nem fog számottevően megroppanni a 2 milliós stabil támogatói háttér. Lesznek sérülések, de nem kezelhetetlenek. Szerintem 2011 inkább arról szól majd, hogy beindulnak-e azok a szerkezeti reformok, amelyek nélkül nem lehet sikeres a Fideszes gazdaságpolitika. Mindannyiunk érdeke, hogy sikerüljön a Fidesz kísérlete kitörni az adósságcsapdából és beindítani a növekedést, különben véglegesen egy szegény, lecsúszó felső-balkáni ország maradunk.

A Fidesz számára a 2014-es választást tekintve szerintem nem ennyire negatívak a kilátások. Ha nem indul be a ciklus végére a stabil növekedés, még mindig el lehet evickélni különadók és pár kevésbé fájdalmas költségcsökkentő lépéssel legerősebb pártként a választásokig. Az más kérdés, hogy a második Fidesz-ciklus így olyan vesszőfutás lenne, ami már valóban maga alá temetheti a pártot.

SzaGyu 2011.01.13. 06:35:02

@empszi: Azt azért mindenkinek tudnia kell, hogy a magyar népen mindig kísérleteztek a politikusok. Most sem kísérletezni kellene, hanem átvenni a jól bejáratott nyugati dolgokat. Nem csak akkor kellene a nyugatra hivatkozni amikor megszorítok, hogy lám ott is így van. A mai átalakítások, és azok az utak amiket a Fidesz mutat az nem járható. Miért is? Azért, mert nem lehet úgy utat mutatni, hogy mindent derékba török és csak az a jó amit én teszek.
Ha Orbán nem a médiatörvénnyel és az alkotmánnyal foglalkozik, akkor több ideje lenne a gazdaság előrelendítésére.

Sajnos nem a gazdaság előrelendítése a legfontosabb számukra, hanem a szájkosár. Ezt lásd be.
Tessék előbb a gazdaságot rendbetenni és utána jöhet bármi más. Mit tettek a gazdaság érdekébe? Semmit. 16%-os adókulcsot adtak annak a vállalkozónak, aki eddig se itthon fektette be a nyereségét, hanem kivitte a Görög tengerpartra, és önmagának adott üdülési csekket. -Hát ezért nem dübörög a gazdaság, de dübörög az elégedetlenség.

SzaGyu 2011.01.13. 06:40:21

@bigapples: 2014-re mindez csak statisztikai kérdés lesz. Semmi más. Statisztikát meg minden kormány tud hamisítani, sőt most már nem is kell hamisítani mert készen kapják kézhez a rokonok és barátok jóvoltából. A TV-k rádiók meg majd azt fogják zengeni amit most Észak Koreában... -Elhisz majd valaki?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.13. 06:42:21

Járatlan út helyett a járt útra való visszatérésről volt szó a cikkben, az pedig a korábbi kormányok politikája.

S nem egy alternatív másfajta járatlan útról, amilyenről még csak senki nem is hallott.

JMárta 2011.01.13. 06:50:41

"Járatlan út". Ez út az új tipusú gazdaságpolitika, az új szellemiségü költségvetéssel itt Európa közepén, mely többet tesz ki, mint amelyre valaha bármely más európai ország vállalkozott.
Nem lehet tudni hogyan reagál rá a piac. Az újban mindig ott van a kudarc és az esély lehetősége. Az Orbán az esélyben bízik. ..... vagy bejön, vagy nem.

bigapples 2011.01.13. 06:52:22

@SzaGyu: Azok, akik kritikusak a kormány tevékenységével, egyelőre kisebbségben vannak. Nincsenek meg a feltételei, és azt hiszem nem is lesznek meg 2014-ig, hogy egy új, erős politikai erő jöjjön létre, ami képes lenne a következő választásokon nyerésre esélyes váltópártként elindulni.

Tudom TG meg Kéri is azt mondja, hogy ha lesz igény erre, akkor lesz hozzá párt is, de szerintem ez tévedés. A Fidesz és az MSZP 1998-as ill. 1994-es választások előtti hirtelen felfutása mögött ott volt a MDF ill. az MSZMP politikai infrastruktúrája és a hihetetlen nagy űr az ellenzéki oldalon. Ma a saját fénykorát túlélő szocik blokkolnak mindent az ellenzéki oldalon és pénz, gazdasági- és médiaháttér nélkül csak olyan szalmalángszerű fellobbanások lehetnek, mint a Jobbik és az LMP. Ez a a váltópárti szerep eléréséhez kevés, csak a pártrendszerben való megkapaszkodásra elég.

ssi 2011.01.13. 06:54:38

@poszt:
nagyon összetettnek gondolom az okokat, s mindezt a fő mozgatórugónak, - a jövőben is, s nem vagyok vidám tőle:
- markáns személyiség csak az erő, de még nem a tartalom
- "legendává akar lenni", több, mint csak erős személyiség
- politika amúgy is erős érdekek, az adócsökkentés önmagában kevés a gazdasági kilábalásból, de bizonyos köröknek most túl nagy szívesség
- újszerűség, mint forradalmiság lehetne különleges útkeresés
- s ez most nem csak a nagybetűs élet, ez sok emberélet, egy ország
- nemcsak az önkritika nem vállalása, vagy a kritikák lesöprése jellemző
- hanem az erős hatalomnak az elérése
- úgy, hogy közben a legfőbb cél, de nem ennek kimondva: a fő ellenzéki rivális letörlése a pályáról, s ha lehet, örökre
- s aránytalanul nagyobb elánnal, mint amekkora bajt okoztak
- erkölcsi ítélkezés, kirekesztés szándéka ... s beépítése a hétköznapokba - de minek?
- manipulált társadalmat az esetleges gazdasági siker is másképpen éri majd
- amúgy gyenge ellenzéknél gesztusokat tenni, hatványozott siker lenne

"Ha az okokról és a lehetséges következményekről el is térnek az álláspontok"
"egy nyílegyenes politikai irányhoz való ragaszkodásból következett. ... politikai és gazdasági sikerességének egyik fontos feltétele az, hogy elkerülje a korábbi szocialista kabinetek (közvetlen) megszorításokon alapuló politikáját, és teljesítse egyetlen igazán kézzelfogható választási ígéretét, a jelentősnek látszó adócsökkentést"

(már aggódtunk - na, nem az új poszt miatt, csak egy apró életjelet várva; "jó" kis nyomás ennyi "éhes" kommentelő :-))

bigapples 2011.01.13. 06:54:52

@SzaGyu: 2006-ban elhitte annyi ember, amennyi kellett, hogy a 2 milliós ellenzéki Fideszt le lehessen győzni. Hol van most stabil 2 milliós ellenzéki erő? Az esélylét sem látom, hogy 2014-re lesz ilyen.

JMárta 2011.01.13. 06:57:03

"Új alapokra kell helyezni a jövőt. Ha müködik láthatatlan kéz- vagy kezek Magyarországon, azok leginkább olyanok, emelyek az emberek zsebéből varázsolják ki nehezen megkeresett forintjaikat.
Magyarországot új irányba elinditjuk, hogy a kialakuló új és nehéz világrendben megbecsült, tisztelt és erős országgá tegyük!"
mondta OV.
Tessék ez a "járatlan út".

ssi 2011.01.13. 07:13:40

kommenteket átfutva ...
mi lenne az a max, amit úgy el tudnánk fogadni, hogy vele együtt azt is elfogadjuk, hogy korrekcióra, javításra, fejlesztésre, változtatásra alapból mindig szükség van, ha valami működik, zajlik - mert az élet megy tovább, változik a környezet, a kihívások, s ami egyszer elromolhat, az el is fog ...
melyik lenne az az állapot hazánkban, mikor a társadalom többsége elégedett, s nem csak az életvitele és kilátásai miatt, hanem a lelke is?

Mindenkinek szép napot!

SzaGyu 2011.01.13. 07:18:18

@JMárta: Erre nincs is mit mondani, mert a szavak magukért beszélnek. - Orbánt csak figyelni kell és a leírt és általa elmondott beszédben minden benne foglaltatik.

És már most dübörög a gazdaság. Ez a nagy félrevezetések politikája.

@bigapples: Ha nem lesz, akkor sem történik semmi. Azt a 2millió Fidesz-es bázist honnan veszed? Van adatbankjuk? Ebbe benne van az a szavazó is, aki jobb alternatíva híján szavazott a Fideszre. Én biztos vagyok abban, hogy a mérleg nyelve igencsak más irányba mutat. Kérdezd meg az ismerőseidet. Ők mennyire vannak stabil állapotban?

ssi 2011.01.13. 07:20:05

@JMárta:
" megbecsült, tisztelt és erős országgá tegyük!"
szép szavak - nem ettől jó ME vki
jó gondolatok - bármelyik ME alapszándéka volt és van

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.13. 07:36:52

" ...A nagy cél elérése érdekében súlyos konfliktusokat vállaló kormánynak ... "
"... a tervhez kellenek az úgynevezett válságadók..."

A nagy cél,

a Terv...?

Szerintem a média legyűrése inkább ...- kezdet -,
mint vég.

A nagy céllal és a Tervvel -
majd még eztán fogunk ismerkedni.

A 10 milliárdos terrorelhárító szervezet és a börtönprojekt is csak jelzésértékű.

Doberdo 2011.01.13. 07:41:03

Kedves Török Gábor! Elolvasva nagyszerű eszmefuttatását csak
egyet nem tudtunk meg, nevezetesen hogy meddig is jutott az
orbáni rendszer? Olvasatomban a médiatörvény egy arra irányuló
kísérlet, hogy ezt ne is tudjuk meg! Persze amennyiben tavasszal
a várható államcsőd bekövetkezik, akkor nem tudom Kedves
Gábor Ön ezt, hogyan fogja kommentálni, vagy esetleg nyugatabbra menekül ?

László56 2011.01.13. 07:52:34

Szép jó reggelt Mindenkinek

Járatlan út, írja az elemzőnk, ami azonban nem jelenthet járhatatlan utat. Amit azonban kétségtelenül jól lát az elemzőnk, a kormányunk szokatlan utakon jár, mert a nehezebb utat választotta. Ez a politikában kétségtelen hogy szokatlan, mert 90 százalékban a politika az egész világon a könnyebb utat keresi és választja. Ugyanakkor a nehezebb út, egy ország számára nagyon sokszor, -hosszú távon-, kifizetődőbb. Miért választják általában akkor a könnyebb utat ? Mert a választások miatt csak kevés idő áll rendelkezésre. Az meg köztudott hogy a választások döntik el egy kormány sorsát, nem a közélet résztvevői. Kik azonban nehezíthetnek meg könnyíthetnek is a mindenkori kormánynak. De ez nem változtat azon, hogy a választás a mérvadó.

A második Orbán kormány sem mazochizmusból vagy populizmusból választotta a nehezebb utat. Sokkal inkább a kényszerűség és a távolba látás késztette erre az útra. Ez önmagában szokatlan a magyar kormányoknál. Távolbalátás ! Mit is jelent tulajdonképpen ? Egy választási periódusnál távolabbra nézni ? Elsősorban rizikó ! Másodsorban viszont, meggyőződés arról az útról, ami az országot kivezeti ebből a szerencsétlen helyzetéből, amibe a korábbi kormányok és az ezek körül kialakult helytelen politikai szisztéma belerántotta. Ezért is lehet mondani: még ha belebukik is a kormányunk a politikájába, akkor is helyes volt az útválasztása. Helytelen talán pártpolitikai szempontokat nézve, de helyes az ország jelenlegi adottságait nézve. Mivel azonban egy kormánynak az országot kell néznie, helyes úton jár.

Ismert hogy a mindenkori kormány sikerét vagy éppen sikertelenségét, az ország gazdasági helyzete mutatja meg. Megint egy újdonság országunkban, ahol eddig a politikai ideológia döntött. A népünk évtizedekig szenvedett, de tartotta az ideológia zászlóját. A kommunista népbutítás tartós eredményeként. Hogy mindez hová vezetett azt láthatjuk abból a romhalmazból amit a kommunistáink ránk hagytak. És mégis, ezt nevezi az elemzőnk a járott, megszokott útnak. Nincs egyedül, hiszen itt már kiismeri magát, az új pedig ismeretlen. Ami meg ismeretlen az már nem is lehet helyes. Gondolják sokan, kik félreismerik a politika igazi jelentőségét. Ami nem abban rejlik hogy feltartom az ideológia zászlaját, hanem sokkal inkább abban, hogy az országot felkészítem a társadalom viszontagságaira és megpróbálom megelőzni ezeket.

Megelőzés ! Szintén egy új szó a magyar politikában. A megelőzéshez viszont szükséges a távolbalátás. Minálunk azonban, a tűzoltással együtt kell a megelőzést is a politika útjára vinni. Roppant nehéz feladat. De a második Orbán kormány vállalta ezt és teszi a dolgát. A sikere vagy éppen sikertelensége a mi esetünkben azonban nem a vállalt úttól függ, hanem a magyar nép és nemzet, politikai és nemzeti öntudatától. Ez az egyedüli mértékadó, semmi más. Ebből is lehet látni hogy végső soron a magyar nép dönt, nem pedig a kormány. Ismerve azt a történelmi tényt, hogy mi magyarok mindig a rossz utat választottuk, kívánnám, -hogy -a nemzet történelmében talán először-, népünk felismerje azt a lehetőséget amit a második Orbán kormány nyújt neki.

Egy kis nép is lehet nagy és befolyásos. Mi sem mutatja jobban mint, Luxemburg, Hollandia és Svájc. Ehhez nyújt most lehetőséget a kormányunk. Az út rögös és hosszú. De a leghosszabb út is egy első lépéssel kezdődik. Ragadjuk meg az alkalmat és segítsük a kormányunkat a saját politikai és nemzeti öntudatunk felépítéséhez.

Sparhelt 2011.01.13. 08:06:10

Teljesen mindegy, hogy ki lesz éppen hatalmon, amíg meg nem valósul az a fajta felelős politizálás, amikor egy cél érdekében az ellenzék tudja támogatni a kormányt és a döntések konszenzus és tárgyalás útján születnek és nem erőből lesznek átnyomva, itt nem fog történni semmi jó.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.01.13. 08:09:58

Ma (csütörtök) 18h-tól készítjük a transzparenseket
és egyéb anyagokat. Kérek mindenkit, hogy jöjjön, aki
pedig nem tud, az készítse el őket saját lehetőségei szerint!
ami kéne:
- léc, seprűnyél stb
- táblaként használható karton vagy vékony lemez
- festék, filc, sniccer
- felirat-tippek.

helyszín:
Periszkóp Rádió, 7621 Pécs, Mátyás kir. u. 2.

telefonom 20-2331867

aki nem is tud jönni, pénteken 3/4 16h-ra mindenképp
jöjjön a Kossuth térre a szoborhoz! különféle hangeszközöket
hozzatok, ha tudtok.

Mutassuk meg , ki is az igazi, valós kétharmad a demokrácia és a sajtószabadság védelmében!

melus79 2011.01.13. 08:10:25

Jó reggelt!

"Járt utat járatlanért el ne hagyj!" - a közhelyeket az utóbbi időben fedezem fel újra és újra.Mert bennük sűrűsödik össze az emberiség évezredes tapasztalása.
Mindezek ellenére sem gondolom,hogy nem kell új dolgokat kipróbálni.De ami nem megy,azt ne erőltessük.Hogy miért nem változtatnak?Ehhez egy nagyon figyelemre méltó cikk:

www.fn.hu//belfold/20110112/ranschburg/

Én elborzadva olvasom a külföldi véleményeket,és elképesztő,hogy a kormányban fel sem merül,hogy nem mindenki hülye talán...

Erről az egykulcsos agyamentségről pedig,épp tegnap töltöttem ki a bérkompenzációs papírt is,mert ugye mindenki jól járt vele...És tegnap olvasom közalkalmazottként:

gazdasagiradio.hu/cikk/58665/

"2010. december 30-án egy egyéni képviselői indítvány alapján, mindenféle egyeztetés nélkül 2011. január 1. napjával újabb passzussal egészült ki (2010. évi CLXXV. tv.) a közalkalmazotti törvény. Egészen példátlan módon, az eddigi jogi szabályozással szakítva, a közalkalmazottakat önrendelkezési joguktól megfosztva lehetővé tették a közalkalmazotti jogviszonyból a munkaviszonyba terelés lehetőségét."

Kíváncsi vagyok,mire visszamegyek dolgozni GYED után,lesz-e még munkahelyem?
Úgy különben boldog új évet

tarol a turul 2011.01.13. 08:18:41

3 gyermekem van, így a fizetésem a családi adó kedvezménynek köszönhetően 53.000,-Ft-al emelkedik. Engem meggyőzőtt.Egy lépés a demográfiai katasztrófából való kilábalásnak.
Helyes az az alapelv, hogy ne a gyerekből élőket, hanem a gyerekért élőket támogassa az álam.
Uff beszéltem

csaba76 2011.01.13. 08:19:36

Több hozzászóló is a második Orbán kormány gazdaságpolitikájáról, mint létezőről beszél. Nem tudom, hogy ők mit tudhatnak, de én nem rendelkezek olyan információval, ami szerint lenne most bármilyen gazdaságpolitika. Esetleg februártól ...

lüke 2011.01.13. 08:20:39

@László56: Lux, Svájc ugyan kicsi, de trilingvális és egy olyan bankrendszert hozott létre, amiröl MO még álmodni se tud, nem beszélve cetrális fekvésükröl
Hollandia egy letünt gyarmati világ multikulturális utódja
mind három állam a világ elsö tiz leggazdagabb országa,legnagyobb igyekezetünkkel se érjük öket utol sajnos:soha

lüke 2011.01.13. 08:24:01

@melus79: hmmm
jobban élvezném ha egy gazd. szakember modana véleményt ,mint egy gyermeteg gyermekpszichológus

melus79 2011.01.13. 08:24:07

@tarol a turul: Akinek nincs annyi fizetése,mint neked,hogy érvényesíteni tudja,azt nem győzte meg,sőt!

Ringlósztár 2011.01.13. 08:24:30

Én csak egy dologért imádkozom: 2014-ben is nyerjen az áldott Orbán vezér és csapata! Hajrá Magyarország, Hajrá Fidesz!
Erre azért lenne szükség, hogy amikor összeomlik a NER (remélem, a teljes magyar gazdaság nem), akkor ne egy elveiben és értékeiben VALÓBAN konzervatív pártot temessen maga alá, hanem a pszeudokommunista Fideszt!

melus79 2011.01.13. 08:26:00

@lüke: Szerintem nem gyermeteg,én nagyra becsülöm.Nem is gazdasági szempontból közelítette meg a kérdést,hanem pszichológiaiból.És én elismerem a szaktudását.Jobban,mint a kormány szaktudását...úgy amblock :)

tarol a turul 2011.01.13. 08:27:37

Ha nem lenne sajtó szabadság, meg véleménnyílvánítási szabadság, akkor péntekre nem készíthetnétek transzparenst.Amúgy a nagy mester is megmondta "lehet tüntetni, megunják, haza mennek"(vagy valami ilyesmi).Bár lehet hogy átveszik Ferenc testvér módszereit és titeket is gumilövedékkel fognak meggyőzni, hogy igen is van szólás szabadság.Valaki magyarázza meg Nekem, hogy az miért rossz, ha mondjuk fő műsoridőben nem fut bele a gyerekem egymás nemi szervét maszírozó celebekbe, és ha mégis akkor esetleg az ilyen szennycsatornát jól megbírságolják vagy elsötétítik. Tudom ott a távirányító és kilehet kapcsolni, de néha túl lassú vagyok :-)

lüke 2011.01.13. 08:28:54

www.mr1-kossuth.hu/hirek/legolvasottabb/egyre-tobb-a-magyar-ugyfel-az-osztrak-bankoknal.html

ajánlom mindenkinek Balázs Péter mai kritikus interjúját az mr1 hangtárból

31/48 2011.01.13. 08:28:57

Ez az út a pusztulásba, összeomlásba és végromlásba vezet.

Vagy legalábbis nem optimális. :)

Az ok, amiért nem szavaztam a Fideszre pontosan az volt, hogy nem hajlandóak levágni a szent teheneket, nem fogják befoltozni a központi költségvetés lyukait.

Milliárdos nagyságrendben dől pénz haszontalanságokra és az ingyenélők finanszírozására, és ami a legborzalmasabb, az pontosan az, hogy ez a semmittevést, jobb esetben társadalmilag haszontalan, piaci alapokon értékelhetetlen pótcselekvést és természetesen tolvajlást főfoglalkozássá emelők elszaporodásához, rétegkénti megerősödésükhöz vezet.

A magyar gazdaságot -már amióta újra beszélhetünk piacgazdaságról- fojtogatja az állami túlszabályozás, az irgalmatlan adók és a vállalkozásokra és az aktívokra nehezedő közterhek, illetve az állam túlzott piaci szerepvállalása következtében fellépő torzulások a szabad piaci rendszerben. Emellett ugyanakkor a lemorzsolódik a szociális és jogrendszer, áldozatául esve a "vadkeletnek" csúfolt jelenségnek.

Lumieres 2011.01.13. 08:32:52

A kulcs kérdés, hogy sikerül-e becsatornázni a mnyp-i 3000 milliárdot a költségvetésbe. Ha nem sikerül a kormány gazdasági stratégiája összeomlik (nincs B terv).
Szóval az AB fogja eldönteni, hogy az A vagy a B terv valósul meg.
Ha megsemmisíti a mnyp-i törvényt akkor a kormány lemond, mert nincs végrehajtható gazdaságpolitikája (nincs B terve)...

lüke 2011.01.13. 08:33:54

@melus79:
en block tudás ide, tudás oda; gazd. szakemberre lenne szükség, nem belemagyarázó pszichológusra
( abból Dunát lehet rekeszteni ,Mo jól áll ebben,már Ferenczy óta)

klacus 2011.01.13. 08:33:58

@tarol a turul: ebben a cípőben járok, és is.

Nekem nem kell az állami segítség. Ne vegyék el... ennyi.

A nyugatnak persze a ferink által bevezetett különadó jobban tetszett. A magánszemélyek nyúzása az Eu-nak is tetszik. Nem véletlen, hogy halogatják az egységes adó és járulék politikát.

Link Elek 2011.01.13. 08:34:46

egy kis orszag gazdasaga csak azert mert az adorendszer, gazdasagi szabalyok akarmilyenne vannak alakitva nem novekedik.
a nagy orszagok gazdasaga novekedik emiatt.
egy kis orszag eselye, ha a multik mukat visznek oda, vagy ha sikeresen kihasznalja a specialis helyzetebol fakado elonyoket (pl: Singapore, Monaco, Hong Kong).
a elso Orban elbaszta. akkora pofont kevert le a multiknak, hogy miutan 3x is leverik orbanon utana is mashol fognak befektetni, mivel Mo tul kockazatos lesz.
a masodikkal kapcsolatban meg semmi sem tortenik.
a felsorol kis orszagokban komoly allami fejlesztesi tervek voltak az adott sikeragazattal kapcsolatban.
pl: Singapore-nak van a vilag legmodernebb (es az egyik legnagyobb) kontener kikotoje. nem veletlenul keletkezett oda, nem is multi vitte. ok epitettek maguknak, mert rajottek, hogy abbol megelhet az orszaguk. most eppen hoteleket, kaszinokat epitenek. rajottek, hogy a kinaiak kozel laknak es imadjak a szerencse jatekot. eddig tilos volt singapore-ban a szerencsejatek. a helyi lakosoknak ezutan is tilos.

panelburzsuj 2011.01.13. 08:35:49

@lüke:

Aki keres, az talál.

Tán még gazdászvéleményt is. Tán még egynél többet is.

JMárta 2011.01.13. 08:37:02

@SzaGyu:
Igen. Orbán Viktornak a nagy "előadói képességgel" elmondott beszéde a "csodafegyvere". A törzsbázisán kívül így tud szavazókat maga mögé állítani. Csak éppen azok az emberek csalódnak nagyot, akik hittek a "csodákban".
Ja. dübörög a gazdaság.

tarol a turul 2011.01.13. 08:38:01

Valóban szőrnyű az a gazdaságpolitika ami nem egyből a zemberek zsebéből veszik ki a még megmaradt fillérkéket, hanem mondjuk az extra-extra profitot bezsebelő bankoktól, vagy energetikai cégektől kérnek egy kis hozzájárulást a válság enyhítésére (amit mellesleg ők robbantottak ki). Az persze tetszett nekik, hogy az adófizetők pénzéből konszolidálták őket.
Uff beszéltem

zeee 2011.01.13. 08:38:05

@diydiy:

1. Ez nem lesz egyszerű.
2. Jelenleg nincsen alternatíva.

JMárta 2011.01.13. 08:38:24

@manyike:
Igen? valóban..... nagyon helyes válasz.

sfi 2011.01.13. 08:38:28

"és teljesítse egyetlen igazán kézzelfogható választási ígéretét, a jelentősnek látszó adócsökkentést."

Aligha az én emlékezetemmel van a baj, ha úgy emlékszem, hogy nem jelentősnek látszó, hanem jelentős adócsökkentés volt az a bizonyos választási ígéret.
A különbség lényeges. Figyelembe véve, hogy hány embert is érint ez az adócsökkentés.

melus79 2011.01.13. 08:38:31

@lüke: Annyira talán mégse,ha így lehet manipulálni az embereket.Szerintem a politika vegytiszta pszichológia,és a módszereikkel operál a tömeg felett.Mert én semmi egyéb tudomány nyomait nem vélem felfedezni,úgymint:
- magyar nyelv ismerete
- közgazdaságtan
- médiajog ismeret
- jogismeret stb.
:)))

31/48 2011.01.13. 08:38:38

@tarol a turul: ezzel viszont egyetértek. Ez az egyetlen lépés (habár valóban jelentős), amivel nagyon egyet tudok érteni.

Ez viszont önmagában kevés. Egyelőre csak összegereblyézték a 8 + még amennyi év alatt összehordott koszt és leöntötték egy tetszetős trikolor nemzeti mázzal. Nem látni jelentős strukturális átalakításokat, a költségvetés is túlságosan bőre jött ki, és nincs igazi nemzetgazdasági stratégia (vagy ha van jól titkolják, én még abban reménykedem, hogy idén előállnak a versenyképességet javító további fázisokkal, amiket csak taktikai okokból nem hoztak még nyilvánosságra).

zeee 2011.01.13. 08:40:42

@mirrmurrkandúr:

Hát haver, hajrá! A kormány a szakadék szélén áll, magam is abban bízom, hogy hamarosan hatalmas lépést tesznek majd előre...
Egyébként te ezen a bolygón élsz és tudod is, hogy mi történik körülötted, vagy csak úgy vagy elégedett, mint a jóllakott napközis?

31/48 2011.01.13. 08:42:35

@Link Elek: igen, pont ilyesmire gondoltam nemzetgazdasági stratégiaként. Hogy pontosan milyen módon lehet versenyképes termékeket, szolgáltatásokat menedzselni; és mik lennének azok.

Habár ez nem a kormány tevékenységéhez kapcsolódik, de például a K + F terén nagyon tetszik a Lendület program. Erősen érdekel, hogy mennyire válik majd be.

zeee 2011.01.13. 08:42:36

@ökörpöröly:

Majd az EU elnökség után... addig talán nem.

melus79 2011.01.13. 08:42:40

@tarol a turul: Jól mondod,nem EGYBŐL veszi ki,hanem majd a megemelkedett közüzemi díjakkal,üzemanyagárral,egyéb drágulással.Kíváncsi leszek,mennyivel marad több a megemelkedett fizetésedből.Mert nekem nincsenek illúzióim.Mi is igénybe tudjuk venni a 2 gyerek után,de hogy mire lesz elég?Remélem a szinten tartásra mindenképp.Többre nem vágyom.

bóra77 2011.01.13. 08:43:25

OV-ról jelenleg az jut eszembe, hogy elefántként mozog a porcelánpoltban...

szerjóska 2011.01.13. 08:45:06

@László56: ez nem nehezebb út, kisebb konfliktus vállalása az állampolgárokkal, nagyobb mindenki mással. úgy hívhatnánk, hogy kádári jóságos paternalizmus.

31/48 2011.01.13. 08:46:25

@melus79: a közüzemi díjak nem csak a kormány hibájából emelkednek.

zeee 2011.01.13. 08:47:02

@sárkányfő:

Ez így van, sokan a késő kádári gulyásszocializmus iránt éreznek nosztalgiát.
Azért csendben megjegyezném, hogy a magyar alapvetően egy szabadságvágyó nép. Most kb. 3 millió választónak megfelel a "pátriárka", de előbb-utóbb hiányozni fog a szabadság érzet.

Zsoo 2011.01.13. 08:47:25

@bóra77: Rólad meg az jut eszembe, hogy fingod nincs a politikáról! Nem is nézem meg a többi okos mit írt!
Megelégszem TG cikkével, bár biztos van mellette egy-két érdemes, értelmes hozzászólás is, de elveszik a szemétben!
Tessék visszaülni a TV elé, tisztelt kreált világ nézők!

ezttörölnikéne 2011.01.13. 08:49:41

@tarol a turul:
1. nem az a baj a médiatörvénnyel, hogy holnaptól cenzúra van, hanem az, hogy ennek a lehetősége van benne...
2. az jó, hogy támogatják a gyerekes családokat (engem is, sokkal), de nem tudok szabadulni attól a képzettől, hogy ez a szájbefogás része a manyuppal kapcsolatosan. hiszen pont azok kaptak most sokat szja-ban, akiktől sokat vesznek el a manyuppal.
3. a multik nem hülyék. a válságadók miatt vagy elmennek (munkanélküliség), vagy árat emelnek. majd kiszámolják...

zeee 2011.01.13. 08:49:50

@jarlaxl3:

Van egy rossz hírem: pl. én elég jól belelátok, olyan helyen vagyok. Talán a tanácstalanság a legjobb kifejezés a mostani helyzetre.

melus79 2011.01.13. 08:51:10

@Tīmūr-e Lang: Tudjuk,az csak az MSZP-s kormány miatt volt,ahogy a benzinár emelkedésnél is.Hogyan kiverte a dilit a Fidesz akkor...Most meg?Ezt hívják kettős mércének.
Szerencsére,ahogy többször is írtam,engem nem feszélyez egyik párt iránti elfogultság sem,mindig a kisebb rosszra szavaztam.Már,amit én annak gondoltam éppen.:)

lüke 2011.01.13. 08:52:43

@melus79:
ez az óriási hiba: az érzelmeknek más a helye - család, barátok,müvészet stb- s nem a politika
a politikát csak racionális alapon lehet elemezni, különben ebbe az egymásra mutogatásra torkollik,aminek a világon semmi értelme nincs
a tömeg pszichózison meg már legalább 60 éve túl vagyunk, aki ezt ma, magáévá teszi - s ezzel ijesztget-nagyon anakronisztikus véleményen van,mert a tájékozódás lehetösége igen széles manapság

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.13. 08:54:11

@Tīmūr-e Lang:

" a közüzemi díjak nem csak a kormány hibájából emelkednek."
nem is.
viszont 8 évig a szocik és főleg a Gyurcsány hibájából emelkedtek.

a Fidesz állítsa vissza a 2001-es árakat.

aztán emelhet.

Roy 2011.01.13. 08:54:53

@mirrmurrkandúr: Csak így tovább!
A forint árfolyamcsökkenése, az ország leminősítése, az IMF- el való konfliktus, a médiatörvény külföldi kritikái, az alkotmánybíróság hatáskörének megkurtítása. Mid ezt a 2/3-al. Ezt azért nem nevezném sikeres kormányzásnak.
Hab a tortán, hogy egy polyáca a Magyar állam köztársasági elnöke.

tarol a turul 2011.01.13. 08:56:16

@Tīmūr-e Lang: Magam részéről egy patrióta gazdaság politikát tudok elképzelni(szándékosan nem nacionalistát írtam, mert sokan összetévesztik a sovinisztával, pedig ég és föld a különbség). Szóval:
1.Erőforrások felmérése: miben vagyunk jók. Van vizünk, van termőföldünk, van szürke állományunk
2. Ezen erőforrások magyar emberek számára való megtartásának jogszabályi és tényleges biztostosítása (hiszen ezeket őseinktől csak használatba kaptuk, hogy kamatoztatva tovább adjuk fiainkank).
3.Mezőgazdasági termékekere épülő feldolgozó ipar, gépipar kereskedelem kiépítése, fejlesztése (mert az ugye non-szensz, hogy nem tudsz olyan cukrot venni az üzletekben, ami Magyarországon készült).
A részletek kidolgozását rábízom a szakemberekre, no meg a kormányra ,elvégre ezért kapják a pénzüket.
Sajnos ezt a szándékot nem vélem felfedezni a regnáló hatalomnál.

a-kis-herceg 2011.01.13. 08:56:51

@diydiy: véres polgárháború. államcsőd, csak egy kérdés van számomra: 2011 vagy 2012 ?

@ökörpöröly: erre mondja a zorbán: innen csak felfele van út. persze ez nem igaz...

@Őszinte Őrült: nincs is út. ez szabadesés... a Matolcsy "kreatív gazdaságpolitikájában" nagyon őszintén hisznek. csak a bukás után lesz "öncsonkítás", de akkor már késő lesz

@jarlaxl3: az alapértékekhez kell "csak" VISSZAMENNI...

@empszi: taszigálok. tisztességtelen rablóbanda. ezt személyes tapasztalatból mondom. nem tudtál lelkiismeretfurdalást okozni. remélem elsüllyednek és megdöglenek... imádkozz hogy a zorbán kapjon szívinkfartust... sok dolgot megsporolnál vele...

Roy 2011.01.13. 08:57:27

@simonmondja.: Rendesen háborogtak is amikor ellenzékben voltak. Most meg hallgatnak, mint sz.r a fűben.

ssi 2011.01.13. 08:58:23

átlagos átlagpolgárként jelen helyzetben az a megérzésem, hogy az 1-kulcsos SZJA:
- jelentős bérfeszültségeket fog okozni
- tartósan költségvetési hiányt tart fenn
- negatív hatásokra a kormány nem korrigál, hanem a mostani útján erősít

ellenzékben megismertük politikai útválasztását
kormányon gazdasági téren választotta a járatlant
van, aki mind a kettőt járhatatlannak véli
a jövő segít a tisztán látásban, bár a korrekt megítélésben nem biztos

melus79 2011.01.13. 08:59:00

@lüke: Hát,én meg úgy gondolom,hogy racionálisnak kellene lennie,de nem az.Tartom továbbra is,hogy pszichológia az egész.Szerintem a háttérben ehhez értő szakemberek vannak a legjobban megfizetve.Mert én racionális megfontolást pl. csak a médiatv-t kiemelve,nem látok.Csak azt,amit a Ranschburg írt.Bármennyire is gyermeteg ő és vagyok én anakronisztikus.Inkább,mint dilettáns,megalomán...

lüke 2011.01.13. 09:00:10

@simonmondja.:
meg a világpiac is:
ne 1, 5 juro legyen a benzin hanem 0,4

Roy 2011.01.13. 09:00:25

@sfi: Azokat érinti előnyösen az adócsökkentés akik millíókat kerestek évente. nekik valóban több marad a zsebükben.

sga 2011.01.13. 09:01:24

Hogy a túróba indulna be a 'lendületes gazdasági növekedés', a a FIDESZ épp azokkal rúgja össze a port (azokkal is), akik beindíthatnák. Ilyen körülmények között értelmes és potens befektetők nem fognak tolongani Magyarországon.

stuffmonger 2011.01.13. 09:03:38

egyelőre ami látszik a nagy tervből = a hiányzó pénzt innen-onnan elvesszük, a fenntarthatatlan rendszerekhez nem nyúlunk, csak semmi konfliktus a társadalom jelentős "ingyenélő" részével, végülis nagyon jó ez az akolmeleg, most hogy elűztük a komcsikat

de semmi gond elvtársak, csak erősen hinni és akarni kell, és meglássátok eljő még a Kiteljesedett Nemzeti Együttműködés Paradicsomi LehagyjukazEUt Állapota

imádkozzunk...

csárli hárper 2011.01.13. 09:07:49

@tarol a turul: nekem 2 gyerekem van, talán ötezerrel többet kapok, talán, de azt is vedd figyelembe hogy hirtelen minden milyen drága lett, és hát ugye nem a zemberekkel fizettetik meg....
gazdaságpolitika mint olyan, ennek a társaságnak nincs, ha a kedves vezetőtől és a matolcsyné urától várják a zemberek a csodát hát nagyon sokat kell várniuk.....

lüke 2011.01.13. 09:11:50

@melus79:
a kontraszelekció en bloc dilettantizmust hozott magával, s egy kis nép- 10M- jelentös gazdaság nélkül semmilyen megalomániára nem gondolhat

melus79 2011.01.13. 09:12:55

@lüke: Nem is a népre gondoltam en block:)

Nem vagyok fideszes 2011.01.13. 09:14:06

"A Fidesz tavaly kijelölt egy utat, s akkor sem tért le róla, amikor azt sem tudhatta, hogy a térképen van-e még."

Árányos, há' nem vak az, csak bátor..!

a-kis-herceg 2011.01.13. 09:17:12

@empszi: ezen az uton is 100% a sikertelenség... sajnálom. sőt rohadt komcsik, de oszkóval volt esély... most nincs. GAME OVER. bukás bizonyos.

Roy 2011.01.13. 09:17:59

@ezittenkéremmagyarország: A csodára meg lehet várni. A csodák Krisztus halálával együtt meghaltak.
Ideáig minden intézkedésüket mi fogjuk megfizetni.
Attól félek, hogy a szakadékba fogják taszítani az eddigi intézkedéseikkel az országot.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2011.01.13. 09:23:33

Amit írsz kedves Gábos, sajnos kétélű:
Egyrészt valóban be kell látni ez az út sajnos ilyen. Másrészt viszont be kell látni, ez az út sajnos nem törvényszerűen ilyen, hanem mert megalapozatlan döntésekkel vonják-húzzák azt a szekeret és nem jönnek rá, hogy nem az utat kell kiegyenesíteni (lásd: látszólagos akadályok elsöprése - nem írom alá ezeknek a feltétlen haszosságát), hanem a szekeret kell az úton tartani.
Tudni kell azonban azt is, hogy az MSZP végül ezzel próbálkozott, hiszen nekik is volt jó idejük rájönni, hogy máshogy nem lehet. A FIDESZ meg hipp-hopp kirántotta a szekeret de nemhogy csak a kátyúból, hanem mindjárt az útról is le, ahogy mondtad: járatlan útra, a domboldalba.
A fidesznek lett volna ideje és energiája tervezni és koordináltan cselekedni, az általad leírt stratégia enyhén szólva is gyerekes, koncepciótlan, kidolgozatlan.

Hányan mondták itt már, hogy wishful thinking?

De van más probléma a fidesszel, mégpedig pl. a "cégen belüli" korrupció letagadása és egyéb nyalánkságok.

ssi 2011.01.13. 09:25:37

@tarol a turul:
átfutottam a tv-t s sok véleményt próbáltam értelmezni, ezek alapján:

sokan mondják: a médiatörvény 90%-a jó,

de a 10% politikai (! nem erkölcsi) visszaélésekre ad keretet, lehetőséget

(pl. ha vhol sokat kritizálják a kormányt, de vmi "más" miatt jó nagy büntiket kap, anyagilag tönkremehet, megszűnik, s egy kritikus hang már ki is iktatva)
(pl. ha működne a rendszer, esetleg nemcsak az általános közízlést védené, amit te is említesz, hanem mélyebben bele szólna az ízlésedbe, hogy amit kapsz, azt szeresd, túlhatalmi atyáskodás, ha jó szándékú is)

konkrétan nincs minden leírva, így a Média Tanács a pillanatnyi közhangulat, vagy egyéb éppen aktuális érdekek mentén szabadon variálgathatna

Jonas-R 2011.01.13. 09:27:07

Ez megint okoskodas, valoban nem fogod a gazdasagi reszt, viszont eddig azt hittem a zemberekkel kapcsolatban jo iranyba vizsgalodsz.

A fidesz belulrol bukik, viszont mivel nagyon.... merev a szerkezete, eleg hangos lesz.

is 2011.01.13. 09:28:12

kulcsposzt.

a makrogadaság, és -politika időhorizontja kb. 2 év. a politikáé fél év. ezért képes kijelenteni TG, hogy hát majd meglátjuk, hogy mi lesz 2013-ban a gazdasággal. márpedig aki tudja a közgazdaságtant, az már fel is ismerheti az I. Orbán kormány idevágó lépéseit, amikor minimálbért emelt és nem adott semmilyen kedvezményt a letelepülni vágyó autógyáraknak. el is húztak Szlovákiába. eredmény: 5 év után már mindenkinek látható volt. a szlovákok teli szájjal röhögnek most is.

kedves TG, rendkívül káros, hogy te olyan képet festesz le az orbáni gazdaságpolitikáról, hogy bármi lehet. sajnos már nem lehet semmi. a befektetéseket befagyasztották, Mo lekerült minden európai térképről. mi nem fogjuk tudni magunkat kirángatni, mert a belső kereslet csak az importot növeli, a hazai termelést eddig sem támogatta, sosem (persze, építőipar, hogy legyen megint egy lakásválság, mi?). és 2013-ban az a mag fog szárba szökkenni, amit most vetettünk. és valami elképesztően szart vetettünk.

csak egyszer elérnénk, hogy egy politologus valami közgazdaságtani tudást is felszedne, és képes lenne beépíteni a filozofálgatásába.

Satya54 2011.01.13. 09:32:21

Tegnap néztem egy filmet az A380-as repülőgép tervezéséről és a felhasznált technológiákról a gyártás bizonyos fázisairól az NG-n. Arra gondoltam micsoda szerencsénk van, hogy egy ilyen géniusz, a nagy OV a miniszterelnökünk, aki már most látja, sőt biztosan tudja, hogy a nyugat nagyon súlyos válságban. Nézve ezt a repülőgépet magam is arra gondoltam Európának vége! Ha nem adjuk át nekik a fa eke, a vályog, a rothadó gyümölcsből készült házi pálinka technológiáját ezek semmire sem képesek. VIKTOR, MENTSÜK MEG EURÓPÁT !!!

belekotty 2011.01.13. 09:34:03

A Fidesz kijelölte az utat és tartja azt. Csak nem vették észre hogy az utca elkanyarodott.
Talán nem vagyok akadékos ha szólok, most jön a szakadékos.

Id. Lencsés István 2011.01.13. 09:40:35

Nagyon fontos, és okos közlés Török Gábortól:

"Orbán Viktor és Matolcsy György azonban hittek a siker lehetőségében, bíztak abban, hogy nem lesz túl nagy az a politikai és gazdasági ár, amit a cél elérése érdekében menet közben meg kell fizetni."

Nagyon nagy baj, hogy a nép egy része szintén hitt és remélt!

A 2/3-al csodát is lehetett volna tenni, de mindenképpen a ki és megegyezésre lett volna szükséges koncentrálni. A nagy világ soha nem feledi el az ámokfutást, arroganciát.

A fotó a blog elején Brezsnyev elvtársat jutatta eszembe, második pillanatban egy arab olaj sejk rémlett fel.

Nem véletlen Török Gábor elemzése, ez a mostani. Egyszerűen nem hihető, ami ma Magyarországon történik, történhet. Hozzáteszem én magam részéről bízom a Fidesz, de nem Orbán szimpatizánsokba, értem őket, mert változást szerettek volna pozitív irányban, mint minden magyar, de egy emberhez ragaszkodni szabad-e? Ezért viszont értésem ellenére megérteni nem tudom polgártársaimat.

Nagyon nagy felelősége van a Fidesz-KDNP jól felkészült részének. Merjenek demokraták lenni, merjenek kiállni a demokrácia mellett. Merjenek ne írigyek lenni, ne harácsolók.

Szimba 2011.01.13. 09:40:45

index.hu/belfold/2011/01/13/a_fidesz_szakpolitikusai_sem_tamogatjak_hoffmann_terveit/

Az oktatás az a terület, amin még a Fideszben is lehet vitatkozni. Pálinkás, Pokorni, és mindenki támadja Hoffmann Rózsa tervezetét.

Talán itt lehet valami közös vita, és még az is elképzelhető, hogy jobbítanak a jelenlegi okt. terven.

Ami a Fidesz autokrata mivoltát illeti valóban nagy a veszélye, hogy nem képesek korrigálni a terveiket, sem finomabb módosításokkal, külfölddel való tárgyalásokkal elkerülni az ütközéseket.

Akkor nagy bukta lesz. De úgy látszik, hogy a választóknak ez kell ahhoz, hogy megértsék, nem a nagy vezér, meg az atya kell, hanem szakpolitikusok.

Az ország vezetése nem érzelmi kérdés, hanem észbeli.

P.mester 2011.01.13. 09:41:31

Jól van Gábor,

elegánsan idézgeted magadat, hogy te már akkor is, hogy lám-lám én ezt mondtam...
miközben egy újabb semmitmondó poszt született.

kubatov_kommunista 2011.01.13. 09:41:52

De mégis mire megy ki az egész?
Az adócsökkentésre?
És mégis mit hisznek ha nálam több pénz marad mit csinálok vele? Felélem? Befektetem? Itt, Mo-on? Miután jól lehúztak?
Egy olyan országba amelybe az emberek egy része fanatikus, ahelyett hogy racionálisan számolna?

Orbán a leírtak alapján egyszerű mint a faék. Elindulunk toronyiránt és átgázolunk mindenen és mindenkin. Előbb-utóbb odaérünk. Vááá. Éljen a terv.... (közbe a világ változik, de az ne zavarjon senkit) Ez politikus? Te pedig politológusként erről írsz? a fun-ok egy része meg még mindig éljenez? Szomorú dolgok ezek... (ez most nem cinikusan mondtam)

Szimba 2011.01.13. 09:42:26

@hunocska:

Brezsnyev, olajsejk????
Abban az öltönyben????:-))

Inkább egy vállfaügynök.:-)

Murderface 2011.01.13. 09:43:18

"...bíztak abban, hogy nem lesz túl nagy az a politikai és gazdasági ár, amit a cél elérése érdekében menet közben meg kell fizetni."
Könnyen célozgatnak, mert amikor mellétrafálnak, nem ők fizetik meg, hanem mi, a melósok.
@tarol a turul: 53 ropival több, az azt jelenti, hogy az országos átlag bér felett kerestél eddig is. Átlagbér alatt viszont egyre kevesebbet kapnak az emberek a gyerekekért, ráadásul az adócsökkentés is nekik inkább növekedés. Azt pedig figyelembe kell venni, hogy nem a felső-középosztály fogja kihúzni a szarból az országot, mert hiába keresnek jól, nincsenek elegen hozzá se darabszámra, se vásárlóerő szempontjából nézve a dolgot. Az alsó réteget kéne megpróbálni felhúzni, ezt ebben az országban az utóbbi 20 évben egy kormány se vállalta be. Mindig csak egy bizonyos körnek kedveznek. Persze annyi pozitívum van benne, hogy most már legalább nem a nyugdíjasokat, meg a segílyeseket tömik, hanem egy olyan csoportot, akik adóznak is, de azok közül is "véletlenül" pont a legvékonyabbat találták meg.

Murderface 2011.01.13. 09:44:17

@Murderface: Alsó réteg alatt természetesen az alsó dolgozó réteget értem.

Id. Lencsés István 2011.01.13. 09:47:42

@belekotty: Szerintem a feladat most, hogy tartsunk össze!
Mondjon le Orbán Viktor, és a Fidesz kezdjen el tárgyalásokat az összes meghatározó értelmes tényezővel.

Pártok, szervezetek, stb. Nem olyan nagy szervezést igényel, nem nagy pénz! Nincs libamáj, kaviár és pezsgő de tiszta víz szükséges a pohárba!

Szarban a haza, segítsetek, találkozó a Millennárison öt nap múlva!

KG2000 2011.01.13. 09:49:34

Közvetve ide tartozik, hogy Orbán egy nagyjelentőségű interjút adott a The Walt Street Journalnak.
Rendkívül érdekes, hogy ezt az egyébként mindig szemfüles index nem címlapon hozta, illetve 9:45-kor én nem találtam semmiféle tudósítást erről. Az MNO 8:50-es idővel jelzi a cikket.

www.mno.hu/portal/759313

Rendkívül furcsa, és akkor ezzel a jelzővel én rendkívül udvarias, rendkívül toleráns és rendkívül jóindulatú vagyok az indexszel.

Orbánékat persze lehet kritizálni sok dolog miatt, DE A VÁLSÁGADÓK MIATT BIZTOSAN NEM. A válságadók teljesen jogosak voltak, és aki a cinikus külföldiek mellé áll ez ügyben, az hazaáruló. Hazaáruló, mert az említett cégek még a válságadóval együtt is kevesebb adót fizetnek, mint saját hazájukban.

S.Clegane 2011.01.13. 09:53:49

Ismét ugyanaz a probléma mint a korábbi elemzések szinte mindegyikével. Nem vesz tudomást arról, hogy a politikai verseny relatív dolog, ahol a másiknál kell gyorsabban futni nem pedig valamiféle Török Gábor kezében lévő stoppernél. A választók nem fogják a négykézláb startvonalról visszafelé kúszó pártot megválasztani csak azért mert Török stoppere alapján a Fidesz 1 perc 15 mp-et futott 1 perc helyett.

A Fidesznek annyit kell bizonyítania hogy jobb ellenfeleinél ahhoz hogy megnyerje a választást. Erre pedig nagyon egyszerű mutatószámok állnak majd rendelkezésre. Emelkedett az államadósság a több mint másfélszeresére (50 --> 80%)? Volt-e korrupciós ügyek sokasága? Ülnek e Fideszesek tömegesen börtönben? Leszakadunk-e a régiótól is, mint ahogy az MSZP-SZDSZ érában? Vagy közeledünk Európához az egy főre eső GDP tekintetében? A választók ezeket fogják mérlegelni teljes joggal.

Ezek alapján jelenleg szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy a Fidesz kormányzása megközelítse azt a romhalmazt és eladósodási spirált, amit az MSZP-SZDSZ 8 éve jelentett.

31/48 2011.01.13. 09:54:47

@tarol a turul: igen, igazából nincs koncepció arra nézve, hogy miből is lesz pénz. Mert bár a bölcs miniszterelnökünk kinyilatkoztatta, hogy egymás hajának levágásából nem lesz pénz, de engem érdekel, hogy a gazdaság felpörgetéséhez, a tőkeelvonzóképesség növeléséhez, és egy pozitív külkereskedelmi mérleghez, ami képes akár egy jelentősebb belső fogyasztás-növekedést is ellensúlyozni; egészen pontosan honnan lesz meg a reálgazdasági háttér?

A versenyképességet ugyanis gondolom nem úgy akarjuk megteremteni, hogy a vietnámiaknál is olcsóbban dolgozunk.

Id. Lencsés István 2011.01.13. 09:56:38

@Szimba: A Brezsnyev volt ilyen autó buzi, hogy lezáratta Moszkvát, ha vezetett, na meg az olajosok vesznek 10-100 márkás autót. Na, Orbán is most beült egy ilyenbe. Van- e jogsija nem tudom, de nem véletlen a fotó! Orbán a kormánynál!

Orbán a kormánynál és merre néz, hát bizony balra, és nem halad. Ez a fotó értelme az én meglátásom szerint. Sajnos Orbán pont egy német autóban űl, de nem értékeli, mert nem vezeti, hanem irányítja, viszont a biztonsági őv a nyakában van, nem tudom így kell-e használni?

Micocicó 2011.01.13. 09:56:39

Kedves Gábor!
Azt a kérdést feszegetném egy kicsit, hogy a mi politikusaink tényleg ennyire vakok hogy nem veszik észre a környezetük reakcióit?
A szociknak nem tűnik fel hogy ezzel a garnitúrával ( Ildikó, kovács Laci, Kiss peti, Fletó, ...... ) olyan hiteltelenek hogy no sansz semmire. Meg is látszik hogy milyen "súlyos" ellenzék.
Amíg nem lesznek új hiteles arcok addig a Viktor azt csinál amit akar!
A Viktoréknak meg nem tűnik fel tényleg, hogy amiről eddig pofáztak annak az ellenkezőjét csinálják. Valamint tényleg nem látják, hogy egyedül vannak a nagyvilágban a remek gondolataikkal!
És a korrupció, lopás, csalás, hazudás sógor-koma ügyek meg simán folytatódnak!

a-kis-herceg 2011.01.13. 09:57:20

@Lumieres: *****

a régi szabályok szerint igazad van...

de megjegyzem B terv: AB levesbe, törvény ujra, visszamenőleg...

sajnálom vészhelyzet van... forradalmi gazdaságpolitika...

31/48 2011.01.13. 09:58:44

@is: az lehet, hogy 2013-ban a most elvetett mag fog szárba szökkenni, de 2015-ben még szárba szökkenhet az esetleges reformok magja (habár sajnos kétlem, hogy lesznek ilyenek, de "dum spiro, spero", ahogy a deák tartja).

Roy 2011.01.13. 09:58:46

@hunocska: Ideáig csak arrogáns politikát folytattak. Kapkodás, rosszabnál rosszab intézkedések, szembe az unióval.
Szóval akkor mi a jó?

vacillavilmos · http://vacillavilmos.blog.hu/ 2011.01.13. 09:59:37

Az, hogy a Kormány járatlan úton jár, nem lenne baj, hiszen nagy felfedezők, feltalálók is kockáztattak ilyet. Igaz, ők kevesebbel, nem egy országgal hazardíroztak.
Ami mélységesen zavar, hogy engem, az egyszerű polgárt folyton maga előtt lököd az ismeretlen ösvényen.
És az erdő egyre sűrűbb, úgy érzem.

Kispolgári dilemmáim az ügyben:
vacillavilmos.blog.hu/

31/48 2011.01.13. 10:01:54

@Micocicó: az ellenzék nem csak a szocikból áll. Én őszintén inkább szavaznék _bárkire_, csak nem az MSzP-re.

Nálam ők nem hiteltelenek, hanem börtönre és feloszlatásra érettek.

El Zorro 2011.01.13. 10:03:14

Alapvetően egyetértek a bejegyzésben megfogalmazott észrevételekkel, úgyhogy most inkább másvalamiről kérdeznék, remélem, lehet ilyen "technikai" jellegűt is.

Többször is elgondolkoztam már azon, hogy vajon egy profi politikai elemző, mint pl. Gábor, hogyan tájékozódik a sajtóból. Úgy értem, mit olvas el, és mit hagy ki. Mire jut ideje, és mire nem.

Gábor is sokszor idéz a különféle írott és elektronikus sajtótermékekből, blogokból, és egy kicsit mindig elcsodálkozom, hogy az idézetek forrásai milyen széles és változatos spektrumot fednek le.

Szóval ha volna rá lehetőség (akár egy röpke komment, akár egy kisebb bejegyzés formájában), megtennéd, Gábor, hogy írsz arról egy pár sort, hogyan és milyen elvek alapján szemlézed a sajtót, és mindez átlagosan mennyi időt emészt fel? Nekem néha úgy tűnik, hogy irdatlan sokat. Szűröd valahogyan a termést, vagy "kötelező" jelleggel mindig végig kell menned minden megjelenő (valamennyire releváns) cikken, bejegyzésen, riporton, beszélgetésen, információn?

Puszta kíváncsiság és érdeklődés vezérel, és előre is köszönöm a választ!

P.S.: Fiatal ember vagyok magam is, és nem először használok tegező formát, remélem, nem probléma, és nem tekinted tiszteletlennek.

31/48 2011.01.13. 10:03:18

@Micocicó: az ellenzék nem csak a szocikból áll. Én őszintén inkább szavaznék _bárkire_, csak nem az MSzP-re.

Nálam ők nem hiteltelenek, hanem börtönre és feloszlatásra érettek.

red shield rapresentative 2011.01.13. 10:04:12

@hunocska: Orbán kockás ZAKÓ-ja "jó", nem értem a fotón, tényleg miért vana nyakán a biztonsági őv? Nem lehet nyakőrv. Űl valaki mögötte?

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:05:35

@manyike: a 2/3-os törvényekkel ez volt a Terv... bebetonozni poziciókat és semmit mondó gumi szabályokat 2/3-ozni le... meg kell értened a 2/3 sem örök... beszivároghatott valami (lelke mélyén...) lelkiismeretes tisztességes párt katona. sose lehetnek elég óvatosak.

El Zorro 2011.01.13. 10:05:45

Alapvetően egyetértek a bejegyzésben megfogalmazott észrevételekkel, úgyhogy most inkább másvalamiről kérdeznék, remélem, lehet ilyen "technikai" jellegűt is.

Többször is elgondolkoztam már azon, hogy vajon egy profi politikai elemző, mint pl. Gábor, hogyan tájékozódik a sajtóból. Úgy értem, mit olvas el, és mit hagy ki. Mire jut ideje, és mire nem.

Gábor is sokszor idéz a különféle írott és elektronikus sajtótermékekből, blogokból, és egy kicsit mindig elcsodálkozom, hogy az idézetek forrásai milyen széles és változatos spektrumot fednek le.

Szóval ha volna rá lehetőség (akár egy röpke komment, akár egy kisebb bejegyzés formájában), megtennéd, Gábor, hogy írsz arról egy pár sort, hogyan és milyen elvek alapján szemlézed a sajtót, és mindez átlagosan mennyi időt emészt fel? Nekem néha úgy tűnik, hogy irdatlan sokat. Szűröd valahogyan a termést, vagy "kötelező" jelleggel mindig végig kell menned minden megjelenő (valamennyire releváns) cikken, bejegyzésen, riporton, beszélgetésen, információn?

Puszta kíváncsiság és érdeklődés vezérel, és előre is köszönöm a választ!

P.S.: Fiatal ember vagyok magam is, és nem először használok tegező formát, remélem, nem probléma, és nem tekinted tiszteletlennek.

Zsoo 2011.01.13. 10:08:11

www.miep.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4013:megjelent-a-magyar-forum-xxiii-evfolyamanak-2-szama&catid=41:hirek&Itemid=63

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 2. száma!
2011. január 12. szerda, 08:54
E-mail Nyomtatás

A tartalomból:

Csurka István: Némi fegyverszünet és gyorsmérleg (2.oldal)

Ilyenformán a meghátrálás a magyar átalakulás, a nemzeti együttműködés alapkérdése. Alapjában véve már semmi köze a médiatörvényhez, a Fidesz-kormány és Orbán Viktor fennmaradása a tét. A magyar sors. Mert teljesen nyilvánvaló, hogy ahhoz a megújuláshoz, amelyet Orbán Viktor bejelentett, és amelyet a Fidesz-program célba vett és amelynek első lépéseit már gyakorlatban is megtette, nem elegendő négy év. Legalább nyolc kell hozzá, de inkább két emberöltő. A történelemhamisítás agyakból, lelkekből való kiporszívózásához pedig határozottság és meghátrálás nélküli haladás szükséges. A hátország nem láthat semmi bizonytalanságot, semmi tétovázást és széthúzást különösen nem. Ez most háború. A védelmi és támadási tervek elkészítése közben a vezérkarban lehet vitatkozni zárt ajtók mögött, szoktak is, de ha a tervet elkészítették és az Orbán Viktor aláírásával és felelősségével megjelent, akkor senki nem beszélhet ki a „béketáborból”, ahogy azt az ántivilágban mondták volt, és minden vezérkari tisztnek tartózkodnia kell a jópofáskodástól, a vén szüfrazsetteknek vagy némileg fiatalabb szexikéknek való udvarlásoktól, vagy a nyugati sajtó előtti bájolgástól. Az elmúlt hetek sajtónyüzsgésében mindre volt példa. Ezt hozta felszínre ez a „Charta 2010-11” , ez szerepel a háború veszteséglistáján. Hogy nincs teljes egység a vezérkari bunkerban. Maguk az esetek önértéküket tekintve jelentéktelenek voltak. Kis hibák, elszólások, felesleges gesztusok. Együttesen azonban mindegyik úgy volt olvasható, hogy valami kicsi igazság van azért az ellenzék kifogásaiban, és a törvény szövegének ismerete nélkül előadott nyugati véleményekben. S ez nagy hiba. Mert félelmet és bizonytalanságot tükröz. Az ellenzék kifogásaiban szemernyi igazság sincs. Megszervezett támadás, amely, még egyszer mondom, nem a törvényre irányul, hanem a hatalomra. A hatalmat akarja kicsavarni Orbán, a Fidesz és a magyarság kezéből. Ezt kell megérteni, s ehhez képest mellékes, hogy mi lenne azzal a kormánytaggal, akinek azt kellett volna mondania, hogy a törvényben nincs hiba és aztán mégis találnak benne. Semmi nem történne vele, el van felejtve. De most, amikor a tag bizonytalan nyilatkozatot tesz, egészen más a helyzet. Most a jelentéktelen liberális engedmény is nagy bizonytalanságot szül. Azt tessék megérteni, hogy az ellenzék és a nemzetközi Soros-tábor azért éppen a médiatörvényt választotta támadása célpontjául, mert számára ez a legfontosabb, és mert erre lehet a legtöbb nyugati szövetségest, szponzort találni, valamint azért, mert ennek az örve alatt lehet a legátfogóbb, legkisebb kockázatú támadást indítani a kialakulófélben lévő magyar rendszer ellen.

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:11:27

@Szimba: "Az oktatás az a terület, amin még a Fideszben is lehet vitatkozni. "

igen mert 3-5-10 éves távlatok nincsenek. csak napi zsákmányszerzés van...

Zsoo 2011.01.13. 10:12:00

Az európai balliberálisok fogtak össze Magyarország ellen
2011. január 12. 17:00

Lippai Roland
Visszatérő motívum, hogy az EU-elnöki posztot betöltő országot támadások érik – jelentette ki az MNO-nak Zárug Péter Farkas. Magyarországnak így is megvan az esélye egy sikeres elnökségre. Nem tökéletes a médiatörvény, de a szakmai viták alkalmával lehet javítani a kifogásolt pontokon. A politológus szerint mindent pontosan meg kell fogalmazni annak érdekében, hogy érthető legyen, mi miért történik a médiatörvény ügyében. A Lungo Drommal kapcsolatban úgy látja: nagy lehetőséget kapott a hazai cigányság.

• Az Európai Néppárt elutasítja a magyar kormányt ért vádakat
• A nemzetközi sajtó a „bukott politikusokra” kíváncsi
• A nemzetidegen erők „ismét rárontottak saját országukra”
• Hol voltak eddig, akik most hecckampányt folytatnak?

– Fekete bárányok lettünk?
– Kétségkívül, a balliberális pártcsaládok összefogtak annak érdekében, hogy az EU-elnökség átvételekor a jobboldali magyar kormányzatot és ezáltal Magyarországot egyfajta fekete bárányként próbálják meg beállítani. Ehhez az összes muníciót összeszedték, a multik levelétől egészen a médiatörvényig. Hiszen ezeket mind ismerték korábban is, de okosan és ügyesen a fekete bárányt megrajzolva igyekeztek ezt az EU-elnökség átvételére időzíteni. Van tehát egy fekete bárány narratíva is, de ez egyértelműen egy szocialista, baloldali narratívája Európának, amit ugyan nem szabad figyelmen kívül hagyni, de a helyén kell kezelni.

– E köröknek mi hasznuk van ezekből a támadásokból éppen most? Hiszen ha az elnökség alatt Budapestet gyengítik, az európai közösséget is gyengítik.
– Ez igaz, de ez csak egy belpolitikai olvasat. Ha ettől szélesebben tekintünk ki az EU-elnökségekre, akkor majdnem mindegyik ország azáltal, hogy magára vonta a figyelmet elnöksége ideje alatt, egyben a legkülönbözőbb európai érdek-képviseleti rendszerekben – ami részben nemzetállami, részben pedig politikai pártcsaládokhoz köthető érdekvédelmi rendszer –, ebben mind kapott támadást. Nem is kell úgy éreznünk magunkat, hogy ez egyedi eset. Belpolitikailag mindig hajlamosak vagyunk így értelmezni az ilyen folyamatokat. Ezek korábban is így voltak. A kis államoknál az a gond, hogy kicsik, és vajon mit tudnak tenni a közösségért, a nagyokat pedig azért támadják, mert nagyok, biztos el fogják nyomni a kicsiket, és a saját érdekeik után mennek. Ezek visszatérő motívumok, és mindig megvan konkrétan a belpolitikai és európai politikai vetület is. Bennünket éppen ezzel találtak meg.

– Nemcsak ezzel, hanem a médiatörvény kapcsán hallatszanak hangok, méghozzá igen hangosak. Mi a gond a törvénnyel?
– Vissza kell utalni arra, hogy mi a baj Európában Magyarországgal azok szempontjából, akik bírálják Budapestet. Az elsődleges probléma: miközben egész Európában benne volt a levegőben, hogy szakítani kell a neoliberális politikai filozófiával, a magyar kormány az, amely ténylegesen, cselekvésében is szakított. Nagyon sok területen kimutatta azt, hogy az állami szuverenitást a piacról vissza akarja venni magának, és ezt adott esetben, ha kell, nagyon koncentrált hatalomcentralizációval teszi meg. S egyben reguláz is a piacon; a bankokat, a multikat. Igyekszik a közterheket megosztani úgy, hogy a lakosságot kevésbé érintse, és keres olyan új utakat is, mint amit a nyugdíjtörvény esete is mutat. Ezt másképpen szerették volna megoldani, de Brüsszel nem engedte, így történt, ami történt. Nagyon erőteljes szakítás történik a neoliberális filozófiával. Ennek részben következménye a médiatörvény.

– Politikai vádak hangzottak el inkább, szakmailag nagy volt a csend. Hetek óta megy a hadjárat, miközben az angol fordítás csak néhány napja érhető el.
– A szakmai probléma, hogy maga a médiajog nem egy egységes jogág, mint például a büntetőjog vagy a polgárjog, amely önálló logikával bír, hanem úgymond keresztbefekvő jogterület; több jogágon fekszik keresztbe. Egyszerre szabályozza az alkotmány, és van büntetőjogi vonulata is, míg a személyiségi jogok például a polgári jog területéhez tartoznak. Ebből a nagyon fragmentált magyar médiajogból kívántak egységesíteni a jogalkotók és a Fidesz–KDNP, s nem vétlenül nevezték médiaalkotmánynak az új törvényt. A cél az volt, hogy ebből a széttöredezett helyzetből egy egységes állapot alakuljon ki. Ugyanakkor ez nem tehető meg mindenféle szempontból, mert mások a szabályozási területek, és leginkább különbözik a sajtó és a rádió–televízió–internet területe.

A sajtó az angolszász jogfelfogás szerint – és minden demokrácia azt követi – szabadabban van tartalmilag szabályozva, és nincs hatósági felügyelet alatt azért, mert az olvasás úgymond akaratlagos tevékenység. Ezért lehetséges a pártlap és nem lehetséges párt-tv. A vizualitás és az akusztikum ezen felfogás szerint nem akaratlagos érzékszerveinket éri el: akkor is halljuk a rádiót, ha éppen nem akarjuk, és akkor is odavonzza a tekintetünket a tévé, ha nem áll szándékunkban nézni. Ezért ez utóbbira szigorúbb tartalomszabályozást és hatósági felügyeletet mond ki, míg a sajtót alapvetően piaci szabályozás és az általános, egyéb jogágakra vonatkozó szabályok betartására kötelezi. Most ezt mosták össze úgy, hogy e mellé viszonylag szigorú szankcionálást is illesztettek, ami jó lenne a rádió–televízió–internet kapcsán, de nem illeszkedik európai tekintetben a sajtószabadsághoz a nyomtatott sajtó tekintetében. Erről a szakmai kérdésről mindenképpen beszélni kell. Nem véletlen az sem, hogy az utóbbi napokban már jönnek olyan hangok a kormányzat felől is, hogy ha kell valamit módosítani, és arra vannak szakmai érvek, akkor nem zárkóznak el ettől.

– Maga a kormányfő is hangsúlyozta, „ha az Európai Unió szükségesnek ítéli a médiatörvény megváltoztatását, akkor azt elfogadjuk”. Alapvetően szánalmas az a feltevés, hogy Közép-Európa közepén minidiktatúra épül, és ezzel talán a nagyon rettegők is megnyugszanak.
– Igen, de amennyiben így marad, akkor a vélemény regulázása egyértelműen szándéka a törvényalkotónak. Mindent pontosan deklarálni kell. Azért történik mindez, mert a gyermekeket jobban akarom védeni; azért, mert tartalmat akarok szabályozni az erőszakosság tekintetében, azért, mert a közszolgálatiságot nem akarom annyira bulvárosítani a híradókban, hogy lassan Kékfény legyen a híradó, és minden érdemi politikai hírt elhallgatnak. Ezzel egyet lehet érteni, azzal azonban nem, ha felvetődik az a kérdés, hogy mennyire lehet büntetni egy cikket.

– Még két hete sincs, hogy Magyarország Európa soros elnöke. Mit adhat nekünk ez a hat hónap? Minden irányból jöttek a támadások, amelyek egészen odáig mentek, hogy megkérdőjelezték a szakmai felkészültséget is. Így van-e ez?
– A félév általában nagyon rövid időszak, még belpolitikai értelemben is. Közpolitikai szempontból nagyon nagyot alkotni nem lehet.

– De mi az, amit lehet, és kell is?
– Ami nagyon problémás volt az elmúlt húsz évben, hogy Magyarországnak nem volt egy egységes képe, arculata sem Európa, sem a világ irányában. A külpolitikai-diplomáciai arculatunkat mindenféleképpen tudnánk erősíteni. Fontos, hogy milyen irányt vesz ez a folyamat. Tehát egyfajta egységes Magyarország- arculat kialakítására a nagy médiafigyelem miatt alkalmas az elnökség. Alkalmas arra is ez az időszak, hogy hazánk unión belüli pozícióját akként erősítse, hogy az érdekvédelem és az érdekvédelem pozíciója mind nemzetállami szinten, mind az európai pártcsaládok szempontjából is erősödjön. Orbán Viktor az elsők között volt, aki felismerte, hogy az Európai Néppárt kétségkívül kulcsfontosságú pozíciójú Európában. Ugyanakkor az elmúlt két évtizedben Magyarországnak nem sikerült sem a visegrádi négyeket megerősíteni, sem olyan közép-európai pozíciót kialakítani magának, vagy olyan szövetségi rendszert létrehozni, amelyen belül vagy akikkel érdeket tud érvényesíteni. Részben belpolitikai megosztottság az oka ennek, részben a magyarság sajátos politikai helyzete miatt. Ezen is lehet javítani, erre minden esély megvan. Alkalmas arra is ez a szemeszter, hogy bizonyos topikokat felemeljen, bizonyos ügyeket nagy európai témává tegyen.

– Témákban nincs hiány, egy sor kiemelt problémakört felvállalt Budapest.
– Erre vonatkozóan van gazdasági téren a megújuló energiák témaköre, hiszen ehhez Magyarország a víz- és szélenergiával komolyan hozzá tud szólni, és van miről beszélni. Ilyen a közös Duna-program és a romastratégia is. Itt nem a feladatokat tudja elvégezni az ország, hanem be tudja vinni az európai jelentős ügyek közé e témákat. Napirendre kerülnek ezek az ügyek, amelyeket ott is tart, és megoldásokat is tud kínálni. Úgy látom, hogy ezeket a feladatokat el lehet végezni. Aki ettől többet gondol, az rosszul gondolja, és aki azt mondja, hogy ezt Magyarország nem tudja elvégezni, az is hibásan gondolkodik.

– Karakteres ügyek kerülnek napirendre. Ugyanakkor Magyarországnak úgy kellene stabilizálni az eurót, hogy nem is tagja az övezetnek. Ha itt tudunk hidat képezni a zónán belüli és azon kívüli országok kapcsán, más ügyekben lehetséges-e ez?
– Ahogy nem hittem abban sem, hogy Kósa Lajos egy nyilatkozatával meg tudja ingatni az eurót, ugyanúgy nem hiszek abban sem, hogy egy félév alatt egy euróövezeten kívüli ország elnöklete meg tudja menteni az eurót. Ezen események reálgazdasági folyamatok eredményeként alakulnak, és vajmi kevés alkalommal az úgymond „belenyúló politika” eredményeként. Az euró helyzete valószínűleg független a budapesti elnökségtől. Nem szabad abba a hibába sem beleesni, hogy túl sokat markolunk, és keveset fogunk; inkább legyen két-három nagyon jelentős ügy, amely a magyarokhoz tapad, és legyen fontos ügye Európának. Ha ezek jó irányba mennek a saját javaslataink mentén, és példát tudunk mutatni – mint az államháztartási hiány kordában tartásával is –, akkor végképpen jó elnökséget zárhatunk.

– Vasárnap lezajlottak a kisebbségi választások, ahol nagy sikert aratott a Lungo Drom. Miben áll ennek a választásnak és magának a Lungo Dromnak a jelentősége?
– A Lungo Drom Farkas Flórián vezetésével mára szinte egyetlen lehetőségévé vált a cigányságnak. A hetvenszázalékos Lungo Drom-győzelem azt jelenti: a hazai cigányság is megértette, hogy történelmi változások vannak az országban, és erről nem maradhatnak le. Az elmúlt húsz esztendőben egyetlen választott országos párt vagy társadalmi szervezet sem ért el olyan arányú sikert, mint Farkas Flórián szervezete. Több mint 2300 helyi kisebbségi önkormányzati képviselőjével ott van mindenütt az országban, és elér a keze mindenhova, ahol a változásokat eszközölni kell. Ez nemcsak Közép-Európában, hanem egész Európában, sőt a világon is egyedülálló szervezettség a cigányság történetében. Nyilván ez a politikai súlyát is meg fogja növelni a Fidesz-szövetségen belül. Különösen azért, mert a Lungo Drom mostantól ténylegesen egy kis párt, méghozzá parlamenti küszöböt is átléphető nagysággal a Fidesz-szövetségen belül, amit a többi szövetséges nehezen tud elmondani magáról. Ugyanakkor a most kezdődő munka Farkas Flóriánra kimagasló felelősséget is ró. Ha akarjuk, ha nem, ő ma a romák miniszterelnöke, amivel, ha jól, hasznosan és eredményes programok mentén él, akkor nemcsak a romák, hanem az ország szempontjából is történelmi jelentőségű politikussá válhat. Azonban ennek most csak az esélye jött el, a munka még hátravan.

lehoako 2011.01.13. 10:14:29

Mindennel egyetértek, annyival egészíteném ki, hogy a politikai-gazdasági kettősség ott "qródott el" először, amikor action gratuite-ként Kósa és Szíjjártó ördögözni kezdték az IMFet, akiket végül a Miniszterelnök Úr és Matolcsy miniszter úr, implicite és/vagy explicite el is zavart.

Emiatt nincs most védőháló a Forint alatt, és emiatt lehetünk bóvliország, 320-as Euróval és 270-es CHF-fel (persze ekkor már a benzin és a dízel is csípi a 450et...).

És emiatt lesz fontos év 2011.

Zsoo 2011.01.13. 10:14:57

@El Zorro: Ez jó kérdés, magam is nagyon kíváncsi lennék a válaszra. Magyar Fórumot olvasol, Gábor?

Bundili 2011.01.13. 10:16:07

@Pénteken gyere a tüntetésre a sajtó szabadságáért!: na gratulálok, menjetek csak és tüntessetek Konrád, Haraszti, Fischer, Schiff, Lendvai és hasonszőrű barátaitok mellett! Vajon mit jelent nektek a sajtószabadság? Gyűlölködést, hisztériakeltést, vagy azt, hogy gyerekeitek este micimackó helyett vetkőző hölgyeket és urakat nézegessen a tv-ben? Mitől óvjátok a sajtószabadságot? Jó lenne, ha pontok szerint meg is magyaráznátok, hogy mit nem találtok a médiatörvényben elfogadhatónak! Vagy csak szimplán saját hazátokat akarjátok lejáratni és porig alázni????

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:17:11

@hunocska: neki nem kell biztonsági öv... halhatatlan politikus.

mi nem vagyunk azok csak kössük be. gyűjtsétek a forintocskát, aztán mikor portugáliát megmentik (abból tudható hogy 1-2 hónap hogy hangosan kiabálnak hogy nincs szükség mentőövre)

szoval 1-2 hónap mulva vegyetek mindenből eurót. menjetek ki egy osztrák-horvát-szlovák (vagy akár ukrán-román) bankba tegyétek be. és nyugodtan nézzétek "A Szövetség bukása" című filmet, élőben (és halálban adják).

global001 2011.01.13. 10:19:16

Amit eddig láttam a kormánytól:

Hiteltelen gazdaságpolitika ===> leminősítések ===> gyengülő forint ===> emelkedő üzemanyagárak ===> emelkedő árak /arú szállítás/

Hiteltelen gazdaságpolitika ===> leminősítések ===> gyengülő forint ===> devizahitelek törlesztőrészlet emelkedése ===> vállakozások ráfordításainak növekedése ===> áremelkedés

Hiteltelen gazdaságpolitika ===> leminősítések ===> kamatemelés ===> államkötvények kamatainak emelkedése ===> nagyobb állami kiadások ===> adóemelés, elvonások vagy mindkettő.

Ha már mindenki azt kérdezi, hogy honnan lehetne pénzt "szerezni" itt egy tipp:
Önkormányzatok. azért az vicces, hogy 3200 önkormányzat van 10 millió emberre. A megyéket is lehetne régiósítani.

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:19:22

@Micocicó: "És a korrupció, lopás, csalás, hazudás sógor-koma ügyek meg simán folytatódnak! "

ezt nem értem miért gondolhatta bárki is... 2006 óta minden megyei és a városok nagy része is a Szövetség pénztárnokainak gyarmata... csak annyi, hogy egységbe fogták össze országosan...

Bundili 2011.01.13. 10:19:23

@Zsoo: nagyon jó és tényszerű összeállítás. Egyetértek.

Zsoo 2011.01.13. 10:21:18

@lehoako: "a politikai-gazdasági kettősség ott "qródott el" először, amikor action gratuite-ként Kósa és Szíjjártó ördögözni kezdték az IMFet, akiket végül a Miniszterelnök Úr és Matolcsy miniszter úr, implicite és/vagy explicite el is zavart.

Emiatt nincs most védőháló a Forint alatt, és emiatt lehetünk bóvliország, 320-as Euróval és 270-es CHF-fel (persze ekkor már a benzin és a dízel is csípi a 450et...)."

Ekkora épületes baromságot ne írt volna, könyörgöm!
Aki elhiszi, hogy Kósa-Szijjártó páros miatt majdnem összedőlt a világ, annak gyakorlatilag semmi köze a valósághozl! Mindenki nem lehet közgazdász, de az ép eszét senki ne dobja el! Amit utána írt kedves lehoako, az csak tetézi ezt..

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:23:44

@vacillavilmos: *****

nagyon jók az írások. gratula. ott fogok poszott olvasni és itt maradok a The Klub-ban

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.13. 10:25:46

@global001: a pénzek jelentős részét az önkormányzatokban panamázzák el a pártok. Olyan ez, mint a kifliosztás reggel a munkába indulóknak - nem lehet megvonni a sok éhes szájtól, mert az állam túlterjengése ellenére sincs elég kormányzati álláshely.

KG2000 2011.01.13. 10:25:58

Egészen konkrétan, Török Gábor, Orbán már előre elmondta, melyek is lesznek a februári bejentések legfontosabb pontjai:

"A kormány a nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján február 15-ig megvitatja a nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját - írta a hírügynökség a kormányfő tájékoztatása alapján. „Világossá kell tennünk, hogy a korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba, és azt is, hogy az állami nyugdíjalap nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed (a nyugdíjjárulékokból)” – mondta a Dow Jonesnak Orbán Viktor."

AZT GONDOLOM TUDJA KEDVES TÖRÖK GÁBOR, HOGY AKI A FENTI PONTOK ELLEN VAN ILL. LESZ, AZ CSAK SZÓBAN VAN A REFORM PÁRTJÁN, A VALÓSÁGBAN A KORRUPCIÓ, DEPOTIZMUS, DIKTATÚRA, VAGYIS A SZOCIALISTA-SZABAD DEMOKRATA-KONRÁD GYÖRGY MUTYI MELLETT VAN.

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:26:04

@Zsoo: állj le ezzel a komment folyammal. többoldalas kommentet nem olvas senki. de tőled a rövidet se...

b+ enynire kécségbe esett az ügyészség???? akkor tényleg vége mindennek.

na szépen add le a szolgálatot és mondj fel. ne várd meg a tavaszi felfüggesztést.... a lámpavas után fellebbezhecc... rohadt hivatalnok vagy.

KG2000 2011.01.13. 10:28:07

@Zsoo: Így van. Szégyen egyébként, hogy ezeket a hülyeségeket nem cáfolja meg az összes közgazdász Magyarországon.

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:28:55

@El Zorro: én vagyok a TG szíjjártója, khmm vagyis szóvivője...

a TG klubbot kövesd itt minden lényegeset megtudsz:) eldobhatod a távkapcsolókat és a guglit is...

Micocicó 2011.01.13. 10:31:03

@a-kis-herceg: Nem voltak illizióim nekem sem, csak ugye még most is ez megy a M1-en, meg a Hir-tv hogy az elöző években milyen sokat visszaéltek a hatalommal. Persze most nem:-).De persze tudjuk vannak a JÓ komcsik, meg a libsi komcsik.
Szarkupac ez az egész ország úgy ahogy van!!!!!

Long R3 IGF-1 2011.01.13. 10:32:06

muhhahaa... a PATÁS és az angyali körök! :D:D

lobster thermidor 2011.01.13. 10:32:50

@László56:

És amikor arra ébredsz, hogy a bilibe ér a kezed, akkor mi lesz...?

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:33:17

@global001: 5leteim nekem is vannak. teljes kormányprogramot is írtam... de ha nem tűnt fel most a Szövetség pénztárnok hálózata kormányoz (és "ön"-) mindenhol.

szerintem várd meg még vki megkérdez téged...

@KG2000: láttál már minisztériumot Szövetségi ámokfutás után? akkor ebben a februári reform csomagban ne nagyon bízz. bízz magadban...

az ÚSZT ről tegnap megjelenteket figyelted? bejelentették, hogy titkos minden... azaz nem jelentettek be semmit...

téged tényleg ilyen könnyű átb*szni? nem akarsz velem üzletelni?

Szimba 2011.01.13. 10:33:31

@a-kis-herceg:

Jaj, már!:-)))))
Mi történt veled?

Zsoo 2011.01.13. 10:36:24

@a-kis-herceg: Sajnálom, hogy nem tudsz olvasni, okát nem tudom, születési rendellenesség, kicsi IQ, vagy a túl sok kreált világ és egyéb gyöngyszemek bambulása okozza-e nálad, már mindegy is!
Folytatom a felvilágosító munkám!
a-kis-herceg egy igazi liberális, volt rabmadarak szavazó, toleranciabajnok!

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:37:09

@Micocicó: nyugi. a kisemeberek minél messzebb vannak a központtól annál önállóbbak és kreatívabbak. sose felejtsük, hogy pl a szlovák határ mentén szlovák üzemekbe járnak szépen a magyar oldalról is és szépen virágzó kis telelepülések vannak (pl. Hídvégardó)

csak kicsit furcsa szembesülni hogy a DUALIZMUS óta lassan fordul a helyzet. a központ rohad. a periféria virágzik... minél kisebb a központ (fides) befolyása annál jobban virágzik. mert kevesebb tápanyagot tud elszívni.

Zsoo 2011.01.13. 10:38:16

@Micocicó: A példaképed, El-Qúró már régen megmondta, el lehet menni! Útlevél sem kell hozzá! Rajta!

KG2000 2011.01.13. 10:38:47

Kedves Török Gábor, még egy érdekes dolog, amely magát valószínűleg nem érinti, mert valószínűleg semmilyen direkt kapcsolata nincs az indexszel.

Ez a cím, amely még mindig az index címlapján van:

"Gyurcsány: olyan a megítélésünk, mint
az 1956 utáni megtorlásokat követően"

Nem tudom, mi is a szándéka az indexnek ezzel a főcímmel az első lapon. Az viszont teljesen világos, mit is bizonyít az a főcím: az MSZP teljesen alkalmatlan az ország vezetésére, mint legnagyobb ellenzéki párt, amelynek a közvéleménykutatások szerint pedig több támogatója van, mint az LMPnek és a Jobbiknak együtt.

Zsoo 2011.01.13. 10:41:50

@P.mester: Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 2. száma!
2011. január 12. szerda, 08:54
E-mail Nyomtatás

A tartalomból:

Csurka István: Némi fegyverszünet és gyorsmérleg (2.oldal)

Ilyenformán a meghátrálás a magyar átalakulás, a nemzeti együttműködés alapkérdése. Alapjában véve már semmi köze a médiatörvényhez, a Fidesz-kormány és Orbán Viktor fennmaradása a tét. A magyar sors. Mert teljesen nyilvánvaló, hogy ahhoz a megújuláshoz, amelyet Orbán Viktor bejelentett, és amelyet a Fidesz-program célba vett és amelynek első lépéseit már gyakorlatban is megtette, nem elegendő négy év. Legalább nyolc kell hozzá, de inkább két emberöltő. A történelemhamisítás agyakból, lelkekből való kiporszívózásához pedig határozottság és meghátrálás nélküli haladás szükséges. A hátország nem láthat semmi bizonytalanságot, semmi tétovázást és széthúzást különösen nem. Ez most háború. A védelmi és támadási tervek elkészítése közben a vezérkarban lehet vitatkozni zárt ajtók mögött, szoktak is, de ha a tervet elkészítették és az Orbán Viktor aláírásával és felelősségével megjelent, akkor senki nem beszélhet ki a „béketáborból”, ahogy azt az ántivilágban mondták volt, és minden vezérkari tisztnek tartózkodnia kell a jópofáskodástól, a vén szüfrazsetteknek vagy némileg fiatalabb szexikéknek való udvarlásoktól, vagy a nyugati sajtó előtti bájolgástól. Az elmúlt hetek sajtónyüzsgésében mindre volt példa. Ezt hozta felszínre ez a „Charta 2010-11” , ez szerepel a háború veszteséglistáján. Hogy nincs teljes egység a vezérkari bunkerban. Maguk az esetek önértéküket tekintve jelentéktelenek voltak. Kis hibák, elszólások, felesleges gesztusok. Együttesen azonban mindegyik úgy volt olvasható, hogy valami kicsi igazság van azért az ellenzék kifogásaiban, és a törvény szövegének ismerete nélkül előadott nyugati véleményekben. S ez nagy hiba. Mert félelmet és bizonytalanságot tükröz. Az ellenzék kifogásaiban szemernyi igazság sincs. Megszervezett támadás, amely, még egyszer mondom, nem a törvényre irányul, hanem a hatalomra. A hatalmat akarja kicsavarni Orbán, a Fidesz és a magyarság kezéből. Ezt kell megérteni, s ehhez képest mellékes, hogy mi lenne azzal a kormánytaggal, akinek azt kellett volna mondania, hogy a törvényben nincs hiba és aztán mégis találnak benne. Semmi nem történne vele, el van felejtve. De most, amikor a tag bizonytalan nyilatkozatot tesz, egészen más a helyzet. Most a jelentéktelen liberális engedmény is nagy bizonytalanságot szül. Azt tessék megérteni, hogy az ellenzék és a nemzetközi Soros-tábor azért éppen a médiatörvényt választotta támadása célpontjául, mert számára ez a legfontosabb, és mert erre lehet a legtöbb nyugati szövetségest, szponzort találni, valamint azért, mert ennek az örve alatt lehet a legátfogóbb, legkisebb kockázatú támadást indítani a kialakulófélben lévő magyar rendszer ellen.

Nagyításhoz kattintson a képre!

KG2000 2011.01.13. 10:42:04

@a-kis-herceg: A Walt Street Journalt a világ összes országában olvassák, különösen azok, akiket érdekelnek a gazdasági fejlemények, illetve azok, akiknek az a munkájuk, hogy információt szerezzenek be. Azt gondolom tudod, hogy ezen cikk után Orbánnak ez az ígérete számonkérhető, és politikai öngyilkosság lenne Orbántól visszakoznia. Hacsak nem kezd el sztrájkolni az egész ország, de az már az ország felelőssége. Az azt jelentené, hogy az ország ne akar kimászni a szarból.

flo30 2011.01.13. 10:43:10

@tarol a turul:
Több hozzászólásban olvastam már azt a vélekedés, hogy a kormány a nehezebb, járatlan utat választotta a szegény nép felemelése érdekében. Ez egész egyszerűen nem igaz. Pont az ellenkezője.

A kényelmesebb utat választotta (16% szja, különadók, manyup).
Egyrészt ugye népszerűségvesztést okozott volna, ha a választások után őszintén kell beszélni arról, hogy egész egyszerűen nincs pénz az azonnali, nagyarányú adócsökkentésre. El kellett kerülni a második öszödi beszédet. Kénytelenek voltak a különadókat bevezetni. Ezután a manyupok ügye már csak egy további következmény, amit viszonylag kis népszerűségvesztéssel keresztül lehet vinni, hiszen az emberek többségének az évek során kis összeg gyűlt fel a számláján, így igazán nem fáj nekik feladni azt cserébe az állami gondoskodás jól hangzó, de üres ígéretéért. Tehát a kormány eddigi "gazdaságpolitikája mindössze arról szólt, hogyan szerezzünk pénzt a csőd elkerülésére úgy, hogy az a legkisebb népszerűségvesztést okozza. Semmi másról. A többi csak jogászkodás, ahogy mélyen tisztelt miniszterelnökünk mondta egykor.

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:44:16

@Zsoo: látom az ügyészségi kis kt ból dolgozol... elég primitív utasítások vannak benne... szerencsére a hivatalok ilyen emberekből állnak mint te. és a rendszer is béna. önzőségből nem lehet hadsereget építeni...

"egy igazi liberális, volt rabmadarak szavazó, toleranciabajnok"

nekem kicsit úgy tűnik mintha a te elveiddel lennének a bajok. én stabilan konzervatív-keresztény-liberális magyar értelmiségi polgár voltam és vagyok. a gerinc a lényeg.

egyetlen közfillért nem tettel el soha, szemben veled (a méltatlan hivatal viselés is az). ezzel szemben nagyon sok adót fizettem és fizetek.

tudod ez az egyetlen különbség köztünk. ja és hogy én tényleg a fides re szavaztam mindegyiken amelyiken részt vettem... (1990 ogy)

semmi gond veled. versenyezz a csupasz csigával. én hiszek a polgárosodó Magyarországban. néha mozdulj ki a dohos belvárosi lakás-irodából. és egy piacon vagy buszpályaudvaron nézz körül. vannak tisztességes emberek. attól hogy a te környezetedben csak egymás fején csúszómászó csupasz csigák vannak, azt ne vetítsd ki...

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.01.13. 10:45:04

@Zsoo:
flood-olsz, azt sehol sem szeretik
Arra kértek, hogy hagyd abba, a link bőségesen elegendő felvilágosításul.

re: poszt
Jó, remek, legalább látszik, hogy ott a cél, határozott az úttartás, de momentán akkora a köd, hogy az orrunkig sem látunk. Nyomorult plebsz - köztük én is - sajnos nem látja a vizionált Nagy Célt. Csak nehogy a világítótorony-naszád problémába ütközzünk.
Mosolyognék is, ha nem lenne sírnivaló a helyzet.

ssi 2011.01.13. 10:45:18

ma este T.G. faggatható :-)))))))) 2011.01.13. 19:00
Török Gábor politikai elemző, a Vision Politics igazgatója
> kérdezhet
inforadio.hu/hir/belfold/hir-406006

ha azt kérik, mutassa a körmeit, akkor a tenyerét fordítja kifelé, hiszen az számít, hogy ő lássa
www.fn.hu/belfold/20110112/ranschburg/

magyar miniszterelnök arról is beszélt a lapnak, hogy Magyarországon februárban húzzák meg a nadrágszíjat: vagyis kevesebb jut majd nyugdíjakra, gyógyszerekre, munkanélküliekre
www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=121761

senki sem adja az új koncepcióhoz a nevét – így azt sem tudni, hogy ki „vetette papírra” az új alkotmány tervezett szövegét
www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=121757

Zoltchy (törölt) 2011.01.13. 10:49:06

@manyike:

A Ranschburg cikket én is olvastam.
Végre már valaki úgy próbálja meg elemezni O. V. tevékenységét, hogy embernek tekinti, nem pedig valami politikai szuperintelligenciának.

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:49:10

@Zsit (nyau és rémizé): igen TG első kihívása... ha a rendőrtiszt (vagy ügyész) áraztja el a blogot mint a vörösiszap az országot.

TG. hibázott az ügyésztiszt ennek a bemásolós flood nak véget kell vetned. olvashatatlanná teszi a blogod. (nehéz átugrani). Gábor ezek az élet kihívásai...

Zsoo 2011.01.13. 10:50:20

"a kormány a nehezebb, járatlan utat választotta a szegény nép felemelése érdekében. Ez egész egyszerűen nem igaz. Pont az ellenkezője."

Aki ezt kétségbe vonja, az nem ezen a földön él!
A kormány a több okból is kockázatos járatlan utat választotta, vagy helyesebb, ha úgy fogalmazunk, hogy utat vágtak maguknak!

Az öszödi beszédre pedig azért volt szükség, hogy ne legyen előrehozott OGY választás. Anarchiát, káoszt akartak, nem jött be!

lüke 2011.01.13. 10:50:50

@melus79:
még OV se, bár mennyire az utálat objektuma

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.01.13. 10:51:27

Hja, még valami a nehezebb-könnyebb útról.
Ugyanis ezt _most_ nem lehet eldönteni. De az biztos nem könnyű, hogy minden rétegnek a kedvére kívánunk tenni, közben meg még állatira kapaszkodunk a sziklafalon. Olyan nincs, hogy nyugdíjat is értékmegőrzünk minimum, mert rohadt sokan vannak, és mi lesz, ha pont ők nem fognak 4 év múlva (a Hazafias Népfront jelöltjei mellett) ránk szavazni, meg persze a magas keresetűeket is preferálom, mert ők adózzák a legtöbbet, és hát nekik is jár már valami, meg a nagycsaládosok, mert ők adják a jövő dolgozóit .... és nagyjából most lefedtem a 6 milliós választópolgári réteg 65%-át. A többit is ideírhatnám, de minek.
Ez nagyfokú dilettantizmus és idealizmus, aminek súlyos következményei lesznek. No persze nem most, majd 3-6 év múlva .... az ebből fakadó szívás meg majd úgyis mindenkié lesz.

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:52:44

@Zsoo: kérjél bocsánatot a Klub tól és takarodj másik blogra.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.01.13. 10:54:02

@a-kis-herceg:
monnyuk állati demokratikusan személy szerint nem érdekel a foglalkozás, önként vállalt feladata :), felőlem aztán TG legközvetlenebb munkatársa is lehet, vagy gyes-es anyuka - ez a szabály. Ha érted, hogy mire gondolok :D
Modera, mert olvashatatlanná teszi a blogot!

Zsoo 2011.01.13. 10:54:39

@Zsit (nyau és rémizé): Az ország romokban van, mégis mit vártál? Szarból nem lehet várat építeni! Majd 3 év múlva gondolkodj el, mi változott..

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:55:00

@Zsit (nyau és rémizé): "majd 3-6 év múlva .... az ebből fakadó szívás meg majd úgyis mindenkié lesz"

max 1-2 év...

csak mi szívunk. ov persze megbolondul, de az igazi döntéshozók szépen éldegélnek majd a te pénzedből tájföldön...

Zsoo 2011.01.13. 10:55:48

@a-kis-herceg: Takarodjon aki mondja!
Sok sikert, toleranciabajnok!
Éljen a sajtószabadság!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.13. 10:56:53

@KG2000: megítélésünk...
Hehe, álmodik a Konrád... (hol is a kézirat?)
A Haraszti "professzor"...
Meg a Majtényi "professzor"...

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:57:39

@Zsit (nyau és rémizé): de róla tudjuk... van egy kollégája is. proéskontra...

van egy József krt i ügyészség (lakásban), "informatikai" egység. na persze anynit se értenek hozzá, hogy csak a saját címük volt fenn az ügyészség honlapján...

ez nem komment szabály szegés, ez elkeseredett harc. védi a védhetetlent... remélem pisztoly nincs nála. még kárt tesz vkiben.

Felmosórongy (törölt) 2011.01.13. 10:57:44

AZ ELNYOMÓ VÉRGŐZÖS ORBÁN-RÁKOSI VIKTOR SZÖRNYŰ DIKTATÚRÁJÁBÓL MINDENKÉPPEN MENEKÜLNI KELL!
Már csak azért is mert az életünk a tét, akár népirtást is csinálhat az őrült diktátor, akár észak-korea, vagy ruanda is lehet itt.Az viszont biztos hogy nemsokára törvény készül hogy csakis orbánnak és csicskássainak jár vagyon és övék az országban minden, a többieket rabszolgákként nincstelenül kizsákmányolják, aki lázad azt a dunába lövik.

ÉBREDJETEK!MENEKÜLJETEK!

flo30 2011.01.13. 10:58:04

@Zsoo: Érdekes érvelés, vitastílus. Aki nem ért velünk egyet, az "nem ezen a földön él!". Engedtessék meg az egyet nem értés.

Véleményemet továbbra is fenntartom. :)

Egy dologban elismerésre méltó a kormány politikája. Némi következetesség, a célhoz való ragaszkodás felismerhető benne. Bár egy másik megközelítésből ezt úgy is meg lehetne fogalmazni, hogy "Őrült beszéd, de van benne rendszer".

a-kis-herceg 2011.01.13. 10:59:37

@Rohadjatokmeg!: na végre megjöttél. itt van neked a ZSÓÓÓ légyszi vidd ki a Klub elé a hóra... de ne itt folyjon a vér...

El Zorro 2011.01.13. 11:00:19

Kétszer ment át az előző kommentem, bocs.

Zoltchy (törölt) 2011.01.13. 11:00:54

@flo30:

Némi következetesség és a célhoz való ragaszkodás felismerhető volt a holakausztban is.

Zsoo 2011.01.13. 11:01:56

@flo30: Elismerem, de nem tudtam kifejezni magam, rám is hat a kreált világ, pedig se tévét nem nézek, se klub rádiót nem hallgatok. Egyszerűen nincs magyar kultúra, valami más van helyette, már régóta..

Felmosórongy (törölt) 2011.01.13. 11:01:58

@a-kis-herceg: fogsz te még ébredni barátom amikor fejbelöveti orbán a családodat veled együtt..csak akkor késő lesz.
bár lehet hogy te megúszod mert jó narancstalp-nyaló vagy.

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:04:24

@Rohadjatokmeg!: Jézusom. mondtam hogy zsóóó ügyésztiszt. légyszives vele beszéld meg.

te a hatalmat támadod. ő pedig védi...

én mindenkivel egyetértek. szeretnék kilépni középről.... köszzi.

lüke 2011.01.13. 11:04:44

@Zsoo:
szerencse ,ha az embernek vannak barátai és kibeszélik
@Zsit (nyau és rémizé):
mindenkié, több száz éve
s még Mohácskor is így volt:
a nép lenn hadakozott, s az urak Bécsben mulatoztak,
párizsit, frankfurtit
@Hepci: és Sacher virslit ettek Lindt csokival

flo30 2011.01.13. 11:05:12

@Zoltchy: Való igaz. Ezért fogalmaztam mérsékelt elismeréssel és utaltam az őrült beszédre.

Összességében remélem, hogy sikerül kikecmeregni a kátyúból, de valódi reformok (amelyek néha fájdalmasak) nehéz lesz. És végre nem a kereső, aktív réteget kellene megint adókkal, egyéb elvonásokkal sújtani.

Netuddki. 2011.01.13. 11:05:16

Hát szerintem meg semmilyen út nincsen. Sajnos a fidesz megy mint a világtalan. Buta, semmihez nem értő emberkéket kaptunk megint sajnos. A kérdés meddig tűrjük, hogy középszerű politikusok játsszanak a pénzünkkel, életünkkel?

melus79 2011.01.13. 11:05:34

@lüke: Ellenvéleményem van,továbbra is fenntartom,de itt a poszton talán ez is elfér.:)

lüke 2011.01.13. 11:07:21

@kovi1970:
naiv vagy,akinek valamire való szakmája van, nem megy politikusnak

Zsoo 2011.01.13. 11:07:36

@Rohadjatokmeg!: Figyelmeztelek, hogy a holokausztot nem tagadhatod, mármint büntetés nélkül!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.13. 11:07:37

@lüke: vagy Pick virslit (jujj, azt mégse, Csányi) Sportszelettel (low cost/élvezet verzió)

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:07:51

@kovi1970: "középszerű"

így is lehet mondani ha a gerinctelen bűnöző csürhét érted alatta...

melus79 2011.01.13. 11:07:58

@lüke: Az előző nem jelent meg,azt írtam,hogy a véleményemet továbbra is fenntartom,a poszt elbírja ezt a véleményt is talán.:)

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:08:31

tisztességtelen rablóbanda. ezt személyes tapasztalatból mondom. nem tudtál lelkiismeretfurdalást okozni. remélem elsüllyednek és megdöglenek... imádkozz hogy a zorbán kapjon szívinkfartust... sok dolgot megsporolnál vele...

véres polgárháború. államcsőd, csak egy kérdés van számomra: 2011 vagy 2012 ?

Ez A VALÓSZÍNŰ. Ha bedől a forint a " Bóvliba" való besorolástól....akkor káosz, jönnek a "minden mindegy" tömeg és elsöpri ezt a bandát , s megdönti bármi áron ezta tehetségtelen, akaratos, Diktatúrát!

Zsoo 2011.01.13. 11:08:50

@kovi1970: Vissza Fletót, ő legalább egy valamihez nagyon értett!

melus79 2011.01.13. 11:08:54

@melus79: Megjelent,3-szori frissítés után.Hm.

flo30 2011.01.13. 11:08:59

@lüke:

Úgy tudom, Gáborunk (T.G) is felcsapott nem is oly' rég politikusnak :))))

lüke 2011.01.13. 11:09:01

@melus79:
persze, nem kell egyetértenünk
másképp látjuk a világot, szerencsére, unalmas lenne/volt a fünyirós államosított negyven évem

Netuddki. 2011.01.13. 11:09:32

@flo30: Sajnos itt az optimizmus kevés. Nagyon egyszerű a képlet. Tudjuk mit kellene tenni. Csak a legfontosabbat említsem, az adók beszedését, a jogosulatlan kifizetések leállítását. A kormány mégsem teszi. Miért?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.13. 11:09:49

@kovi1970: a politikus középszerű. Jobb esetben...

lüke 2011.01.13. 11:10:09

@Hepci:
cost-benefit tökélets összhangja:)

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:10:36

@kovi1970: egyetértek a 11:07:21-gyel. aki vmit ad magára az független értelmiség marad... minden körülmények között őrzi a gerincét. a teljes politika és minden intézménye "lejáratódott", nincs működő hivatal sem jogszabály stb...

semmi nincs csak pártpénztárnokok.

vacillavilmos · http://vacillavilmos.blog.hu/ 2011.01.13. 11:10:47

@a-kis-herceg:
Köszi. Igyekszem megfelelni az elvárásnak! ;)

Felmosórongy (törölt) 2011.01.13. 11:11:24

@Zsoo: ki tagadja?
egy olyan rezsim csinálta mint amit az őrült orbán épít most.
lesz még magyar holokauszt többmillió halottal nemsokára ha nem vigyázunk!!!
de recsket mindenképpen újranyitják, erre állítólag már tervek vannak.

lüke 2011.01.13. 11:11:49

@flo30:
kivétel erösíti a szabályt
(a mondást egyébként Schmidt Maritól kölcsönöztem)

Netuddki. 2011.01.13. 11:12:42

@Zsoo: "Vissza Fletót, ő legalább egy valamihez nagyon értett!"

Hülye maszopos! Miért kéne visszahozni a régebbi lqrót, amikor itt az új?

megszűnt 2011.01.13. 11:13:02

Kedves Török Gábor!

Engedj meg nekem egy személyes kritikát, nem személyeskedő, ne tűnjék annak!
Másodszor futok neki az írásodnak. Vannak benne mindenfélék, amikről külön-külön volna jó egy-egy posztban beszámolni, mert így a lényeges kérdések mind elsikkadnak és lesz egy általános turmix az egészből.

Bátorság kérdése is, tudom, kiemelni mindig csupán 1 témát és azzal foglalkozni, egyszerűbb ez a verzió, de nem tudom, nem látom át, ez hová vezet. Ahogyan Orbán Viktor felkokárdázott autóját sem.

A betűk pedig borzasztóan kicsik és az ablak is, ahová írni lehet. Mást ne mondjak!:)
Ha már megint itt találtam magam..

manipul 2011.01.13. 11:13:31

Török Gábor pettingel. Gondosan ügyel rá, hogy ne hatoljon be lényegbe, és közben félszemmel tartja a szemkontaktust az igazi partnerével, a mértékadókkal. Valószínűleg ez nem igazi szerelem, inkább józan megfontolás, tudja hogy kik a világ urai. de azt is látja, hogy pillanatnyilag legalább is Magyarországon csúnyán leszerepeltek. Szóval a petting érthető. A példái mindig plasztikusak szellemesek, mint például az út és a térkép. Persze mindig a második szinten kezdi az elmélkedést így aztán kimarad az ok és kezdi az okozatnál, ami így nehezen érthető. Jelen esetben az ok az, hogy az előző 8 év kormányai levezették az útról is meg a tréképről az országot.
Innen kéne folytatni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.13. 11:13:38

@lüke: képzeld, tegnap meg bírtam enni a szilveszterről maradt Pick virslit.
Csípős lecsóba került, az szerencsésen elnyomta a saját "ízét". :)

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:13:46

Török Gábor, most már javaslom ne a Nemzeti Hazug Beteg Gonosz Törpe és bandájának drukkolj!
Sokan rábasznak---az egész Századvég Propaganda Iroda is:)
Most azok járnak majd jól akiknek a nevét nem jegyzik már a "Bűn listán"--- mert azokat ELSZÁMOLTATJÁK--és nem kell ezekhez koncepciós per---Statáriumos eljárással lecsukják majd őket---megtanuljuk a metódust a Fityisztől és továbbfejlesszük ( Fityiszt a saját " dugába döntik bele),

Elészámoltatják a munkahelyekre helyezett " tanácsadókat tanácsadó?---ez egy Besúgó, Fidesz Munkahelyi ÁVÓ ( hú már sok helyen van ilyen---azok mondják meg a fejes Fityiszes főnöknek, hogy kit kell kirúgni)---Párt titkár, mint a Megyék élére is egy Párt titkár került.

Felmosórongy (törölt) 2011.01.13. 11:13:48

@Rohadjatokmeg!: bár én inkább olyasfajta népirtásra számítok mint kambodzsában vagy ruandában.
nem kell itt táborokkal, gázkamrákkal bajlódni.

lüke 2011.01.13. 11:14:05

@Rohadjatokmeg!:
oh oh, csak egy orvos-pszichiáter hiányzik hozzá, a magyar Karadzsics

megszűnt 2011.01.13. 11:14:38

Blogtársak!

A sorokat én látom csak kifutni az ablakból, vagy más is??

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:14:53

@Hepci: az állatokat a zoo-ban nem etetjük. ez nem horgászat...

flo30 2011.01.13. 11:14:55

@kovi1970: Mérsékelten vagyok optimista.

Amit nem tudok megbocsátani a FIDESZ-nek, és amit nagyon sokan elfelejtettek a választások előtt, hogy 98-02 között is ilyen arrogánsan kormányoztak ("Most mi vagyunk hatalmon, másnak kuss"), és most ezt folytatják. Az intézkedéseik és a hozzájuk kapcsolódó hazugságáradat pedig bicskanyitogató.

A KDNP-ről meg a FIDESZ (álszent) valláshoz való visszatalálásáról ne is beszéljünk.

Lehetne sorolni hosszasan sajnos.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.01.13. 11:15:07

@Zsoo:
mondjuk azt, hogy 8 év rákészülés elegendő lesz határozott és egyértelmű célokat megfogalmazni. Az nem elég, hogy na majd most igen jó lesz. De lehet, hogy én vagyok nagyigényű.

@a-kis-herceg:
gazdasági folyamatok igazi hatásaihoz sajnos a 3-6 év kifutást kell feltételezni. Persze nem vitatom, lehet, hogy már 1-2 év múlva is lesz kaka a palacsintába, de legalább 3-6 év múlva már a tányérból is kifolyik.
Zsoo kiléte nem érdekel, ügyészből is láttam már 'üjét :D. A hülyeség pártérdekeltségtől független.

borovi 2011.01.13. 11:15:41

Török Gábort egyre kevésbé érdemes olvasni. Se függetlenség, se tisztán látás.

megszűnt 2011.01.13. 11:16:18

@manipul:
"Török Gábor pettingel. Gondosan ügyel rá, hogy ne hatoljon be lényegbe"

Erről beszéltem én is! Egyetértek.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:16:39

MOST-BESZART A Nemzeti Hazug Törpe--mert ha most kezdenék a média" gumitörvényt" alakalmazni ( bármit- bármire ráhúzni), akkor lebuknának ország és világ előtt!!!
Ezért nem teszik,.... fosnak tőle, mert az aztán bizonyíték lenne a köbön---ezért rendelték el amig Eu-s elnökség itt van, addíg nincs " bosszúállás" csak júl.1 től.
de ismerjük mi a beteg Nemzeti Törpe és bandáját. nem hiszünk neki, de már az EU ban sem...--a saját Eu-s Néppárt sem hisz benne. csak " bízik" hogy józanodik---de tudja hogy nem fog..

Netuddki. 2011.01.13. 11:17:43

@a-kis-herceg: Nem a politika járatódott le hanem azok az emberek akik az utóbbi 20 évben kapcsolatba kerültek a politikával.

De ennek a megélhetési politikus maffiának pont ez a célja, hogy az állampolgár még bottal se piszkálja a politikát. Ugyanis így lehet igazán büntetlenül ellopni a pénzünket, ha senkit nem érdekel...

lüke 2011.01.13. 11:18:04

@Rohadjatokmeg!:
figyelj, ne álmodozz, azt csak német precizitással lehetett megszervezni-a soviniszta nacionalista franciáknak se sikerült
hasra ütösdire még nem ment semmi, csak a cirkuszban
a poén

@Hepci:
ingyen kapsz kezelést,ha beteg leszel:)
nem értékelted a frankfurtit ,az a parisztos nevü
most megyek az iskolába, a gyerekért

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:18:38

@manipul: ezt a hosszu többéves pettinget óriási ejakujácijó fogja követni... nem folytatom mi fog ömleni... és hova...

Felmosórongy (törölt) 2011.01.13. 11:20:10

@lüke: éppen ezért mondom a kambodzsa ruanda dolgot, kétlem hogy polpoték vagy a ruandaiak olyan nagyon precízek lennének, legyilkolták aki nem tetszett nekik és kész, erre még orbán is képes.

sajnos igen, visszaköltözött a félelem a magyarok szívébe, 55 évvel Rákosi diktatúrájának vége után, egy újabb véres elnyomó korszak köszöntött ránk...

megszűnt 2011.01.13. 11:20:36

@a-kis-herceg:
Nem a szexuális részére gondoltam, amibe be kéne hatolni, hanem magába a témába!
Oda.

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:20:39

@kovi1970: igen. de az intézmények is zérók lettek. ugye a szarral telt hivatalok, azok a szartárolók... vagy úgy érted a sok szar ellenére műxik valami? mert ez rendszerhiba szerintem...

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.01.13. 11:21:04

@lüke:
én bíztam benne, hogy azóta tán fejlődtünk valamelyest - de belátom, naiv vagyok.

Felmosórongy (törölt) 2011.01.13. 11:21:23

@Rohadjatokmeg!: azt is hallottam hogy az un. komcsiknak kötelező lesz a ruhájukon a csillag viselése, és ők nem vállalhatnak munkát, nincs joguk semmihez. nemtom mi igaz ebből de a fideszből kinézem ezt is..

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:21:30

@knausz: hát a téma durva... TG hátulról támadja a kormányt... fujjj

megszűnt 2011.01.13. 11:22:29

@lüke:
namondomén! Az Ogino-Knausz-féle védekezési módszert nem javaslom!

Török Gábor írásai ilyenek.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:22:57

@flo30: a KDNP (Kicsi De Nem Párt),..az nem párt hanem a Fidesz által létrehozott csökevénye a Fidesznek, hogy több pénzt kapjanak mint párt (az adófizetők pénzéből) és a Parlamentben többet papagájkodhassanak, pofázhassanak...
Ami pedig a Kádári mondát illeti : Aki nincs velünk az ellenünk van....a FIDESZ TOVÁBB FEJLESZTVE ALKALMAZTA MÁR 2002 BEN IS és most is: "AKI NINCS VELÜNK AZ NINCS"---na ezért is fog a Nép LŐNI!
Mert a Nincs most Több mint a van! ( Filozófiában is ez van:... a nincs fogalomban benne van a van, a Van nélkül nem létezik a nincs fogalom, tehát a Nincs is van!

Netuddki. 2011.01.13. 11:24:08

@Rohadjatokmeg!: Már ne haragudj, de ki fél? Nem kell itt feleslegesen gerjeszteni a félelmet. Pont ez a demokrácia lényege, hogy ne féljünk. A fidesz meg még egyenlőre nem tart ott. Legfeljebb csak szeretné, de lópisztoj a tudod mijükbe.

megszűnt 2011.01.13. 11:24:18

@a-kis-herceg:
Szerintem pedig nem mond semmit, az a baj.
Langyos. Konkrétum mi van benne?

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:24:28

@Zsit (nyau és rémizé): nagyon könnyű tesztek vannak erre.

az önző és önzetlen (gerinces tisztességes stb) ember megkülönböztetésre

a zasztalt és a kezeket figyeld. aki KÖZ asztaláról csak elvesz és habzsol.... kontra: aki odatesz... ha csak 1 Ft adót is... de a mérleg befelé pozitív...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.13. 11:24:43

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: nem Te vagy a Tasnádi? Idézem őt egy régi ATV műsorból (az MSZP nevében beszélt, kb.): "Egyenként fogjuk őket levadászni!"
Erős farkú gyerekek, megfogják az egeret...

gregibroki 2011.01.13. 11:24:46

@is: Bocs, hogy egy kicsit off a kérdésem. szerinted maradjak 28 évesen átlagfizetéssel az mnyp-ban?3 éve dolgozom, a megtakarításom is ehhez mérten kevés, de valahogy nekem ez az intézkedés azt súgja, hogy nem ez a végső állapot.
A cégem befizetése most adó és nem járulék; ha nem fizetek állami nyugdíjjárulékot, soha nem fogok kapni állami nugdíjat.
Az az érzésem, hogy nem kell kilépnem, úgyis megváltoztatják majd. Meg mikor leszek nyugdíjas, lehet addigra már 70 felett lesz a korhatár.

Felmosórongy (törölt) 2011.01.13. 11:25:18

@kovi1970: csakhogy itt nincs demokrácia csak orbándiktatúra..erről beszélek!

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:29:04

@knausz: semmi. semmit mondó és nincs benne semmi. én kb junius óta járok a Klubba. egy-kettőt olvastam csak. decemberben. csak a címeket és a képeket nézem.

de pénztárnok rendszer nélkül értelmezni egy bocs: Apárt tetteit. teljesen értelmetlennek tartom.

ez olyan mintha azt mondaná hogy a smitpál olyan okos és értelmes és derék ember... és arc mimimkája is jót mutat. lexarom. a kezüket kell figyelni nem az arcukat. a tetteket.

ezt TG ugy mondja. ez is demokrácia, csak egy sajátos fajtája... olyan magyar verseny gazdaság, magyar fajta páláyzatok, hungarikum választási szabályok... ezt így is el lehet mondani.

csak én nem szefretem szaporítani a szót: Mucsa, vagy Viccország, vagy Fonákia

ubul2000 2011.01.13. 11:29:50

@Pénteken gyere a tüntetésre a sajtó szabadságáért!: Vigyetek magatokkal rákosi képeket is, hogy fel lehessen ismerni benneteket, hova is tartoztok

sárkányfő 2011.01.13. 11:29:54

@Akitlosz: "Kritikus az van valóban bőven, de jobb új ötlete nincsen senkinek az ország helyzetének javítására."

Ez tényszerűen nem igaz. Kérdezd Bokrost, Oszkót, vagy akár Heimet. Vagy másokat, tucatjával. 20 éve keringenek az országban reformjavaslatok az egészségügy, a közigazgatás, az önkormányzati rendszer, a nyugdíjrendszer, stb. megreformálására, amik a mostani átláthatatlan, természetéből is fakadóan korrupt, pazarló, irracionális rendszereket mozdítanák el a jobb irányba.

lüke 2011.01.13. 11:30:13

@Rohadjatokmeg!:
már beidéztek?
@Hepci: most benn van vagy kinn?
már nemismerem ki magam,
Ranschburg Jenci esete 2m-s macival alszik,

megszűnt 2011.01.13. 11:30:19

@lüke:
Nyugodjál meg! És amit még mondani tudok:
ez az ogino-knausz módszer, ez egy Járatlan út!

Netuddki. 2011.01.13. 11:30:20

@a-kis-herceg: Nos a hivatalokkal kapcsolatban nagyon egyszerű a probléma. Annyian vannak, hogy nem férnek oda a munkához. Még a saját munkájukkal kapcsolatos törvényeket sem igazán ismerik, csak azokat amivel el tudják kerülni, hogy egy problémával foglalkozniuk kelljen. Ami már egy kicsit speciálisabb, nem annyira általános, rutinszerű ügy azzal szop igazán az állampolgár. Mert senki nem akar vele foglalkozni, a felelősségvállalásról nem is beszélve.
Sajnos ez a tapasztalatom és úgy a közigazgatás egészére érvényes. Tisztelet a kivételnek, ha van olyan.

De ez is egy olyan terület amit nem ártana mielőbb rendbe rakni.

lüke 2011.01.13. 11:31:12

@ubul2000:
én csak rákost tudok,majd kiveszem a mikrószkópból

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.01.13. 11:31:21

@a-kis-herceg:
jajjmár, emberi alaptermészet az önzés, naivabb vagy, mint én :)

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe:
te figyi, habzószájazol. Mi lenne, ha racionálisan érvelnél és nem dühből írnál? Lehet, hogy jobban átjönne, amit mondani akarsz.

@gregibroki:
NE!
Amúgy igazad van, te (se) számolj már nyugdíjjal, ill. max fél évnyi juttatással. A 85 éves kort meg tán meg se éred. Szmájli, bár nem vicces.

Netuddki. 2011.01.13. 11:31:26

@Rohadjatokmeg!: Addig van demokrácia amíg ezeket büntetlenül leírhatod. ;)

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:31:29

@gregibroki: fogd a pénzt és fuss...

amit ma bespájzolhacc az a tiéd (ne frankot vagy siess mert 1-2 hónapon lesz csucson, és ne Matolcsy-forintot)

ja és ne magyar bankban... azok már csak a folyamatban lévő devizahitelesek kiszipojozásából "tengetik" életüket...

államcsőd után nem a nyugdíj lesz a főgond...

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:31:57

@Hepci: Ezt ma a Fideszben mondogatják a Droid Pártkatonák, nem a tasnádi.( hol van már a sittes Maffiás) :) .mi csak továbbfejlesszük ...hehe

lüke 2011.01.13. 11:32:09

@knausz:
én teljesen nyugodt vagyok,
benneteket idegesít

Diocles 2011.01.13. 11:32:46

Egyetértek a poszt alapgondolatával, egyik lépés feltételezi a másikat. Ezért is viccesek azok a "blogkonzervatívok" (mandiner és társaik), akik hozsannáztak az egykulcsos adónál, ellenben kikeltek az Ab hatásköri szűkítésénél.
Megjegyzem, ebben nem nagyon különbözött tőlük Török úr sem.

Pedig észre kell venni, h ezek ugyanazon lépéssorozat részei voltak, az egykulcsos adó feltételezi a manyup-bedöntést, az feltételezi az Ab hatásköri szűkítést, és mindezek alapjául szolgálnak az államadósság reménybeli csökkentésének.
Ha kiveszünk egy elemet, akkor összedől az egész építmény.

Ugyanakkor a médiatörvény túlzásai nem illettek ebbe bele, a kormányzat nem érzékelte, h túlfeszül a húr. Teljesen igaza van abban Török Gábornak, h előre lehetett látni, h ez hatalmas labda. Ha "mi", laikusok, mezei szavazók, blogolók, vagy épp Török G. látta ezt, akkor miért nem látta a kormányzat, akinek titkosszolgálati és nagykövetségi helyzetjelentések tömege áll a rendelkezésére? Nem vették észre a mozgolódást? Nem vették észre, h a hazai jóakaróik nagy dobásra készülnek?

Én úgy vélem, h a kormányzat lépéseinek jórészt nem volt alternatívája (pl. ha nincs a manyup-bedöntés, akkor tíz Bokros-csomag kellett volna, ami után a Fidesz még annak is örülhetne, ha megáll 5%-on, tehát ezt az utat politikailag nem választhatták), DE érzékelniük kellett volna, h túlfeszül a húr, és a médiatörvény erőpolitikája helyett gesztusokat kellett volna tenni, előre hozni a "februári reformok" egy részét is, h jobb visszhang legyen Nyugaton.

megszűnt 2011.01.13. 11:33:19

@a-kis-herceg:
"ezt TG ugy mondja. ez is demokrácia, csak egy sajátos fajtája... olyan magyar verseny gazdaság, magyar fajta páláyzatok, hungarikum választási szabályok... ezt így is el lehet mondani."

Szóval ha alapban ilyenek az eszmefuttatásai, akkor kár is volt szólnom neki?

HúszTíz 2011.01.13. 11:33:27

Egy kicsit off, de a poszthoz tartozó képhez szólva - a Blikk szándékosan húzta ennyire túl a színeket, vagy Viktor ilyen szépen lesült ?

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:33:36

@kovi1970:
BESZART A Nemzeti Hazug Törpe--ha most kezdenék a média" gumitörvényt" alakaqlmazni ( bármit bármire ráhúzni), akkor lebuknának ország és világ előtt!!!
Ezért nem teszik fosnak tőle, mert aztán bizonyíték lenne---ezért rendelték el amig Eu-s elnökség itt van, addíg nincs " bosszúállás" csak júl.1 től.
(erre is gondolj Droid)

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.01.13. 11:34:25

Kedves Gábor, már bocsánat, de az adócsökkentés nem nyílegyenes politikai irány, legfeljebb annak csak egy eszköze lehet. Arra lennék kíváncsi, hogy Ön szerint mi az irány. vagyis milyen államot és társadalmat szeretne látni a Fidesz mondjuk 10 vagy 20 év múlva. Hogy öngondoskodó társadalmat, vagy az állam emlőin lóg, az államtól segítséget váró társadalmat. Én éppen a víziót, a politikai irányt hiányolom.

sárkányfő 2011.01.13. 11:34:34

@Lumieres:
"A kulcs kérdés, hogy sikerül-e becsatornázni a mnyp-i 3000 milliárdot a költségvetésbe. Ha nem sikerül a kormány gazdasági stratégiája összeomlik (nincs B terv).
Szóval az AB fogja eldönteni, hogy az A vagy a B terv valósul meg.
Ha megsemmisíti a mnyp-i törvényt akkor a kormány lemond, mert nincs végrehajtható gazdaságpolitikája (nincs B terve)... "

:D

Kedves Lumireres, te olyan naiv vagy, mint egy gyermek :)
Hát még mindig nem tanultál meg "fideszül"? :)

Orbán soha nem adja vissza a lenyúlt pénzt. Nem olyan fiú. Tök mindegy mit határoz az AB. Tojik rá.

Ha valami probléma akad, csinál egyszerűen egy visszamenőleges hatályú törvényt és kész.
Vagy közli hogy akkor lehet egyenként perelni, és akinek megítéli a bíróság a saját pénzét, annak visszaadja, majd kivonja a bíróságok alól az ilyen ügyekkel való foglalkozás jogát.
Vagy valahogy másképp. Ne aggódj, megoldja.

Lasombra 2011.01.13. 11:34:44

sokan mondják, hogy várjunk még, adjunk még időt nekik? először a bejelentésekig, majd a önkori választásokig, aztán év végéig, EU-s elnökségig, most februárig ("reformok"?) vagy márciusig (alkotmány) vagy júliusig (leesik rólunk Európa árgus tekintete) vagy akár maja világvégéig.

mindig ez a mondás. ne bántsuk már szegény embereket, adjunk időt nekik. ez felelőtlen, veszélyes és álságos dolog.
ha innét Pestről Debrecenbe akarok menni, és meglátom, hogy az M7-esre léptünk fel, még esetleg várok, hátha korrigálnak, Martonvásárnál már morcos vagyok, és Fehérvárnál már végképp ki szeretnék szállni. pedig a távolságnak csak kb egynegyednél járunk. csak épp totál rossz irányban.

----------------------------------------------
@knausz: én is, de én scrollozok. :)

Zoltchy (törölt) 2011.01.13. 11:36:44

@sárkányfő:

"kormány lemond" :-)
A kormány az olyan lemondós.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:37:26

@Zsit (nyau és rémizé): Ez elég racionális. a Düh meg jogos NEM TŰRJÜK AZ ORBÁNI FIDESZ JELSZÓT. :Aki nincs velünk az nincs....EZÉRT megfizetnek de nagyon és tragikusan.....már leírtam, de csak Neked és csak itt és csak most:

"AKI NINCS VELÜNK AZ NINCS"---na ezért is fog a Nép LŐNI!
Mert a Nincs most Több mint a van! ( Filozófiában is ez van:... a nincs fogalomban benne van a van, a Van nélkül nem létezik a nincs fogalom, tehát a Nincs is van!

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:38:06

@kovi1970: van kivétel, de az nincs benn...

példa. kb május: Seres László NGM államtitkár helyettes. "piacról" ment be... 18 óra munka/nap a balfék-naív ember... ezt látta a magáncégeknél... de nem vigyázott a "jókapcsolatok-ápolására". szepemberben kitették, mert egy elvtárs-vkije helyet kért a husosfazék mellett...

@Zsit (nyau és rémizé): nem értek egyet. vannak önzetlen emberek. a mondás így szól: adj neki hatalmat és megtudod milyen valójában..

rockjano_ 2011.01.13. 11:38:17

Az alapkérdés szerintem az hogy tudnak-e adócsökkentéssel számottevő gazdasági növekedés produkálni.

Ha igen akkor mindent megnyernek és sikeres volt minden ha nem akkor bukás.

Szerintem ezekkel az adócsökkentésekkel nem és egyébként is kétséges hogy adócsökkentéssel mennyire lehet a gazdaságot belendíteni, szerintem sokkal nagyobb szerkezeti problémák vannak nállunk annál hogysem egy egyszerű adócsökkentéssel megoldható legyen.

Nagy kérdés még hogy az MSZP mennyire tudja összeszedni magát (mert senki ne tévedjen nem lesz más komoly ellenfél) ha igen akkor még nagyon felnőhet és szerintem pénzügyi problémái sem lesznek ha megállapodik a külföldi tőkével arról hogy ők majd szépen kivezetik a válságadókat. Erre lehet számítani...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.13. 11:39:24

"Fájni fog: Orbán durva megszorításokat lengetett be...Jelentősen csökkentik majd a munkanélküli segélyek összegét, vége lesz a tartós segélyezési korszaknak, felülvizsgálják a gyógyszerártámogatások és a tömegközlekedés rendszerét."

hirszerzo.hu/profit/20110113_orban_februar_reform

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:40:17

@Lasombra: na ezt a szöveget hallottuk még a türelmes Újságíró fórumtól is---és a megmagyarázom a bizonyítványt Századvég Propaganda Fidesz irodától is----
MOST MÁR NINCS IDŐ ADÁS,,,EZ A BANDA HAZUG ÉS NÉPELLENES, ALKOTMÁNYELLENES, HAZAÁRULÓ. Tenni kell..Orbán Takarodj míg nem késő!!!!!!!!!

Netuddki. 2011.01.13. 11:41:34

@Lasombra: Kis időt? 20 évet nem neveznék kis időnek. Aki most nem tudja rövid időn belül megoldani a gazdaság problémáit, vagy legalábbis elkezdeni az húzzon a francba!
Aztán majd ha a gazdaság valamennyire rendben lesz akkor lehet alkotmányozgatni meg média törvénykezni. Aki nem tudja rendbetenni a gazdaságot az ne akarjon alkotmányt csinálni. Az sem fog neki sikerülni, ezt előre aláírom.

AnnaKarenina 2011.01.13. 11:41:34

Orbánéknak egy nagy ötletük volt, az ideiglenes válságadó, amivel a hiányhelyzetet átmenetileg kezelni lehetett, ezen látszott, hogy még Európa is el tudja valamennyire fogadni.
Innentől kezdve azonban csak rossz lépések vannak. A válságadóval való hosszabb távú tervezés visszafogja a külföldi beruházásokat. Az SZJa csökkentés pont az adózásra képes rétegeket hozza helyzetbe, de ez max. közérzetjavítás, hiszen ezen rétegnek eleve csak egy része képes arra, hogy új munkahelyeket teremtsen, de addig amíg a piac oldaláról nem növekszik a kereslet, addig nem fognak új munkahelyeket teremteni még azok sem, akik megtehetnék. Ehhez nem elég a most helyzetbe hozott rétegek valamennyire megnövekedő fogyasztása. Ráadásul az adócsökkentésre nem is volt fedezet (ld. mnyp-k pénze cserébe).
Ha igaz lesz, amire KG2000 hivatkozik és a februári intézkedések érinteni fogják a "nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját - írta a hírügynökség a kormányfő tájékoztatása alapján. „Világossá kell tennünk, hogy a korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba, és azt is, hogy az állami nyugdíjalap nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed (a nyugdíjjárulékokból)” – mondta Orbán Viktor.", akkor ismét valami olyan történik, ami a leszakadó rétegeket fogja növelni, s bár megtakaríthat ezzel pénzt, de amíg munkahelyeket nem kínál, csak egy önkényes lépés lesz.
A gyógyszertámogatás csökkentésére már van nagyon erős példa, a 300 Ft-os asztmagyógyszer 45 év felett 100.000 Ft-ba kerül. Ilyesmiket szeretnénk? Ugyanakkor előírná, hogy mindenki töltse ki a nyugdíjkorhatárig a szolgálati idejét, bár 45 év felett akár meg is dögölhet?
Ha a nyugdíjrendszert befizetett járulék= kifizetett nyugdíj alapra helyezi, no persze februárban, nehogy még a kényszerített mnyp-sek időben meggondolják magukat, akkor visítva menekülni kellene az állami nyugdíjrendszertől, hiszen teljes mértékben el fog válni a 40 év alatt befizetett járulék a majdani kifizetendő nyugdíjtól, vagyis teljesen igazságtalanná válik (ez olyan svéd modell, amivel nem jár együtt a svéd színvonal), és természetesen a fekete gazdaságot fogja erősíteni.
Antall Józsefék óta (rém)álom a polgári középosztály megteremtése felülről, mert ez mindig azzal jár, hogy a szegényebbeknek kell megfinanszírozniuk, s ugyan miből, ugyanakkor meg mégis kiiktatja a valóban polgári jellegű intézményeket, mint pl. a megtakarítás növelését célzó mnyp.-ket. Arról már ne is beszéljünk, hogy a demográfiai helyzetet, mint valóságot pedig egyáltalán figyelembe se veszi.

panelburzsuj 2011.01.13. 11:41:48

@lüke:

Állítod, hogy a politika nem pszichológia, hanem raconalitás.

Próbáld meg kisütni, hogy az idézett kommentelő vajon honnan tájékozódik: a politikai propagandából, vagy a racionális szaktudományokból. És hogy ezek után vajon mire alapozza a (politikai) döntéseit: a politikai propagandára, vagy a racionális (ellenőrizhető) tájékozódásra?

"Magam részéről egy patrióta gazdaság politikát tudok elképzelni(szándékosan nem nacionalistát írtam, mert sokan összetévesztik a sovinisztával, pedig ég és föld a különbség). Szóval:
1.Erőforrások felmérése: miben vagyunk jók. Van vizünk, van termőföldünk, van szürke állományunk
2. Ezen erőforrások magyar emberek számára való megtartásának jogszabályi és tényleges biztostosítása (hiszen ezeket őseinktől csak használatba kaptuk, hogy kamatoztatva tovább adjuk fiainkank).
3.Mezőgazdasági termékekere épülő feldolgozó ipar, gépipar kereskedelem kiépítése, fejlesztése (mert az ugye non-szensz, hogy nem tudsz olyan cukrot venni az üzletekben, ami Magyarországon készült).
A részletek kidolgozását rábízom a szakemberekre, no meg a kormányra ,elvégre ezért kapják a pénzüket.
Sajnos ezt a szándékot nem vélem felfedezni a regnáló hatalomnál."

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:43:35

Lasombra 2011.01.13. 11:34:44
sokan mondják, hogy várjunk még, adjunk még időt nekik? először a bejelentésekig, majd a önkori választásokig, aztán év végéig, EU-s elnökségig, most februárig ("reformok"?) vagy márciusig (alkotmány) vagy júliusig (leesik rólunk Európa árgus tekintete) vagy akár maja világvégéig.

mindig ez a mondás. ne bántsuk már szegény embereket, adjunk időt nekik. ez felelőtlen, veszélyes és álságos dolog.
ha innét Pestről Debrecenbe akarok menni, és meglátom, hogy az M7-esre léptünk fel, még esetleg várok, hátha korrigálnak, Martonvásárnál már morcos vagyok, és Fehérvárnál már végképp ki szeretnék szállni. pedig a távolságnak csak kb egynegyednél járunk. csak épp totál rossz irányban.

@Lasombra: na ezt a szöveget hallottuk még a türelmes Újságíró fórumtól is---és a megmagyarázom a bizonyítványt Századvég Propaganda Fidesz irodától is----
MOST MÁR NINCS IDŐ ADÁS,,,EZ A BANDA HAZUG ÉS NÉPELLENES, ALKOTMÁNYELLENES, HAZAÁRULÓ. Tenni kell..Orbán Takarodj míg nem késő!!!!!!!!!

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:44:04

@knausz: nem volt kár. olvassa. de a kommenteket 1másnak írjuk. itt nagyon infokhoz juthacc... (juthatok)

szépen alakul egy pontos világkép. a mozaikok összeállnak. a Klubban. TG is követi, de óvatos távolságból, legalább féléves (de inkább egyéves) különbséggel. Ő megvárja még multtá válik, szerinte az elemzés a mult tényeinek rakosgatása... szerintem is... csak én hozzáteszem akkor van értelme, ha a jövőre következtetünk belőle.

pl államcsőd. szerintem az értelmiség 80-90%-a biztos benne (vagy csak érzi) hogy a Matolcsy gazdaságpolitika fenntarthatatlan... erre TG azt mondja hogy lehet államcsőd: 50% esély. de ez még jelenleg csak opció.

én azt mondom igen van esély másra is de szinte nulla... a multban a bizonyíték a Matolcsy 1998-2002. a hitelválság ami világméretű azt Ő okozta hazánkra eső részében... termszetesen ugyanaz a Matolcsy végzi be a munkát...

a többi naivitás.

lásd Esztergom... a jövő elkezdődött...

ssi 2011.01.13. 11:44:18

na, kit térdepeltessek a kukoricára? - nem adom! ez az ebédem

@gregibroki:
amiben jó lenne választani, abban nem lehet, amiben kell, abban képtelenség?

@knausz: szabad akaratunkból T.G. sajátos gondolat mankóira saját kútfőből írjuk a magunkét a poszthoz, jól/rosszul - tök mindegy

kopogtató 2011.01.13. 11:44:59

Miért van választás, ha a zsidók mondják meg, hogy mi legyen? Kezdem unni ezt az egészet, baszódjanak meg a médiájukkal együtt.

A cikk amúgy jó.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:45:58

Ha a magyar gazdaság úgy fog teljesíteni, ahogyan azt Orbán és Matolcsy ígérték, ők, valamint az egész ország kétszeresen is megdicsőül. ( AMI KIZÁRT)
Ám ha mégsem leszünk sikeresek, az európai fősodorral való szembefordulásunkat is kétszeresen fogják büntetni.

Nagyon sok fejmosást, feddést, sőt fenyegetést kapott a magyar kormány a médiatörvény miatt az Európai Unió tagállamainak néhány vezető politikusától. Még Szijjártó Péternek sem sikerült kimagyaráznia például a német kormány visszatérő és nagyon erélyes kritikáját az ügy kapcsán. Nem tudjuk, végül mit is mondott tegnap Joseph Daul, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője a határon túli magyar állampolgárok szavazati joga kapcsán, de ha azt, amit a hírügynökségek először közöltek, akkor az egy megint nagyon kellemetlen üzenet lenne. Bármi is a helyzet Daul kijelentése kapcsán, az mindenképpen világosan látszik, hogy a magyar külpolitikát komoly nehézségek elé állítja a kormány forradalmi hevülete.

sárkányfő 2011.01.13. 11:46:31

http://www.facebook.com/sajtoszabadsagert#!/sajtoszabadsagert?v=app_4949752878

Holnap 18.00-kor tüntetés a magyar sajtó szabadságáért. Helyszín: a Kossuth tér.

2011.01.13. 11:47:33

Egyszerűen gáz a kapkodás és az iszmozás állandóan. Nem csodálkoznék, ha "tömegesen" szeretnélnek ki belőlük a szavazóik, de ettől függetlenül mind a mai napig bízom abban, hogy fejlődés sül ki ebből az egészből.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:48:28

=( na és erre a Tőkés Román szőrőstalpú válasza ami a Néppártban elhangzott 10 perc múlva ...az se piskóta......
(Tőkés is Orbán gyártmány, mint a Jobbik és a csőcselék:)

Netuddki. 2011.01.13. 11:48:50

@AnnaKarenina: SZJA csökkentés? Ez is egy hazugság. Mindenki 16%-ról beszél amikor az valójában huszonvalahány %. Saját magunkat is átvágjuk.

Válságadó? Ez volt a legnagyobb baromság. Keményen ellenőrizni kellett volna ezeket a cégeket mennyi adót menekítenek külföldre, mennyire tartják be a munkajogi törvényeket, a saját ászf-üket. A tuskó a statisztikák szerint pl. csak járulékokat fizet. Ehhez mást nemigen lehet hozzáfűzni.

Polgári középosztályt nem lehet úgy teremteni, hogy az állam elveszi az emberek keresetét. Ami ráadásul azzal a kellemetlen mellékhatással is jár, hogy egyre kevesebb embert alkalmaznak.

2011.01.13. 11:49:07

Egyszerűen gáz a kapkodás és az iszmozás állandóan. Nem csodálkoznék, ha "tömegesen" szeretnélnek ki belőlük a szavazóik, de ettől függetlenül mind a mai napig bízom abban, hogy fejlődés sül ki ebből az egészből.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:49:33

@sárkányfő: OTT a helye minden Demokráciát szerető és Orbán és Bandáját utáló embernek!!!!!

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:49:36

@knausz: tessék.
ilyen értelmes kommenteket és hírfigyelést máshol nem kapsz:

@AnnaKarenina:
@panelburzsuj:
@rockjano_:
@vinczej:

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.13. 11:49:51

@lüke: úgy emlékszem, most bent. De lehet, csak házi (nem)őrizet. Ha jól emlékszem, P. Söndörrel nem esznek egymás tenyeréből, vagyis készülhet a permanens börtönfitness programra. :)

ubul2000 2011.01.13. 11:49:58

@Lumieres: Éhes disznó makkal álmodik...

Az lenne a legjobb, ha az ab megsemmisítené a törvényt. Ekkor a fidesz előtt nem marad más lépés, mint amit eredendően lépni kellett volna. Hatályon kívül helyezi az mnyp létrehozását előíró törvényt.

Squid 2011.01.13. 11:50:26

Ha nem a bőrünkre menne, még vicces is lenne, hogy a kétsébeesett hatalomkonzerváció és a szavazatokhoz való mindenáron ragaszkodás hogyan sült el idáig.

Minden amit tettek azért volt, hogy megmaradjon a 2/3 és ezáltal ők is 2014-ben. A tragikomikus az, hogy az összes emiatt tett lépésük és változtatásük homlokegyenest az ellenkezőjét éri el.

Forintshort = Devizahitlelesek szorulnak
Médiatörvény = Közfelháborodás itthon/külföldön.
MNYP lenyúlás = 3 millió választó finoman szólva demotiválása
AB = Értelmiség elidegenítése

Vicces módon december óta senki nem villogtat közvéleménykutatásokat, pedig olyan nagyon kíváncsi lennék! Érdekes lesz az is amikor a magyarok nagyrésze Februárban megkapja a fizetési papírját és realizálja mit is jelent az "adócsökkentés"

Balt 2011.01.13. 11:51:27

@JMárta: "hol van a nagy igéret, amit a "csodaváró fülkeforradalmárok" el is hittek?!
"Az egyszeri, nagyarányú adócsökkentés"!"

Azért a 16%-os általános adókulcs elég versenyképes lehet a térségben és világszerte...

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:52:00

Ez a felmérés mai állása: SZÉP MI?

Milyen lesz Magyarország külpolitikai megítélése az Európai Unióban 2014-re?
Mintaországgá válunk! 3% (38)

Jó útton fogunk haladni ahhoz, hogy mintaországgá váljunk. 11% (147)

Jelentéktelen tényezők leszünk. 43% (594)

Mi leszünk a rosszfiúk az Unióban. 44% (615)

Szavazatok: 13940

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:52:22

@Lasombra: ****

most akarsz megfordulni? a kánaán felé féluton... a te bajod. kiírnak a NER-ből. mehecc gyalog (bár lehet hogy te mész jó irányba)

flo30 2011.01.13. 11:52:52

@AnnaKarenina:

Viszont az sem járható út, hogy mindig csak a jól kereső rétegekről próbálunk egy újabb bőrt lehúzni. Kétségtelenül a legegyszerűbb (adóemeléssel), de az igazságosságtól messze van. A hatalmas adó- és járulékterhek mellett az ember vajmi keveset kap az államtól.

Saját példa. 2011 előtt havonta kb. 700 ezer! forint adót, járulékot fizettem. Mit kaptam érte cserébe? Ha beteg voltam, magánorvoshoz kellett mennem, mert nincs időm arra, hogy napokat üldögéljek az orvosi rendelő előtt. Ha meg kórházba kerültem, olyan méltatlan körülmények, lerobbant kórházi szobák fogadtak, hogy a maradék életkedvem elment.

Bergeroth 2011.01.13. 11:53:15

Ezt valaki elmagyarázná nekem? Jól értem, hogy miután lenyúlták a nyugdíjakat, most még meg is akarják határozni, hogy ki mennyit kaphat majd vissza nyugdíjasként?!?

index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/13/a_nyugdijkiadasok_csokkenteset_tervezi_orban/

ubul2000 2011.01.13. 11:53:37

@Link Elek: Azért hogy kiabálnál, ha a Margitszigeten csinálnának egy ilyen kaszinót és aztán nem léphetnél be a Margitszigetre. (Margitsziget helyettesíthető bármivel)

Balt 2011.01.13. 11:53:44

@Balt: Még akkor is, ha bruttó 15 millióig az Oszkó-féle 17%-os szja is jelentős adómérséklés lett volna.

gorcsev54 2011.01.13. 11:54:07

Szerintem Orbán bukásra van ítélve, más kérdés nem fog bukni,mert nem bukhat mivel csak ö van, lesz nincs választás nem is lesz választási lehetőség, minden egyes lépése ebbe az irányba mutat.Magyarországon következik egy újabb " Kádár kor"Tévedés ne essék nem arról van szó ,hogy bizonyos lépések megtétele nem jó , hanem a lépések átgondolatlan erőszakos kivitelezése végrehajtása.
Tegnap hallgattam az alkotmány jogász fejtegetéseit pl. a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban, túl hosszú lenne leírni,de röviden diszkriminatív egyes emberek csoportok jogát egyszerűen eltörli stb. Szerintem ez semmiképp sem vezet jóra.Más lépéseknél is ugyan így van ,pl. egykulcsos adó amire az országnak sem pénze sem lehetősége nem volt és nem is lesz.(következmények: röviden 24-32 közötti korosztály legnagyobb része (nem br.6-7 ezer Ft. fizetésűek , mind külföldre megy dolgozni,nem ideiglenesen hanem egyre hosszabb távra már itt kiesik egy óriási tömeg a járulékfizetésből (32-40 év közöttiek főleg szakemberek is távoznak nagy számba)A 45-57 közöttiek mint jó magam folyamatosan vesztik el a munka lehetőségét, pedig az ember azt hinné a fiatalok elvándorlásával munkahelyek szabadulnának fel ,de ez nem igaz ,hiszen köztük is rengeteg munkanélküli volt van.Ha a mi korosztályunk ki is tart kb 6-7 évig (amit én vállalkozókén kétlek)tehát fizet járulékot az kevés lesz a nagy fizetésükkel együtt. Az óriási gyerek kedvezmény egyeseknek) hatása kb. 18 -22 év múlva következne be , ha egyáltalán be következne.7-10éven belül a jelenlegi luk sokkal tágabb lesz mint most és még ráadásul a 3000 milliárd sem lesz sehol, hiszen nagy részét a elviszi az adó csökkentés.Az alacsonyabb jövedelmű emberek (eladósodott) tömegeit, egyre inkább a fekete gazdaságba tereli majd(hiába új APEH meg minden, mert nem mindegy ,hogy mennyi marad ,hiszen a vállalkozások ill. a munkahelyeket biztosítók az óriási energia ár növekedés beszűkült piac - fogyasztók nagy arányú tönkremenetele aminek a csúcspontja ebben az évben fog bekövetkezni nem tud béremeléseket végrehajtani olyan mértékben ami szükséges lenne )-tehát eleve nincs más lehetőségük -ami szintén járulék kiesést fog hozni,hatásai az elkövetkezendő 3-5 év.Nem egymillió munkahely ,hanem egymillió munkahely megszűnése várható.Ma olvastam Orbán megnyirbáljuk a munkanélküli ellátásokat , majd persze azt nem tudom ,hogy mit fog tenni az emberekkel.Tévedés ne essék én különbséget tudok tenni aközött, hogy valaki soha nem dolgozott(sőt a gyereke se , az apja se) és az között aki ledolgozott 38-40 évet fizetett és munkanélkülivé válik a nyugdíja előtt Ezek csak az én gondolataim úgy kapásból ha rosszul gondolom az én hibám ,ha kihagytam belőle pótolja ki mások, de arra kérek mindenkit ne 8 évezzen ne "szocilibsi"-zen(nem is vagyok)- arra egyébként is az mondanám , mit tett Orbán az elmúlt 8 évben ellene, ma egyébként elárulta magát , hogy ö 20 évig várt ,arra hogy a nemzet megmentője legyen, a kommunistákat kisöpörje végleg .Hát igen.Az első négy évben készült 98 -ra abban a négy évben megszedte magát a társaival együtt a következő 8 évben nem járt a parlamentbe nagy részt(biztos akkor készült legintenzívebben ) de úgy látszik mégis csak keveset gondolkodott,most végrehajt.Mi lesz a vége?

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:54:26

Romániának most sokkal jobb híre van mint nekünk akárhol. Szeretnénk mi oda jutni hírben ahol most Románia van!

Netuddki. 2011.01.13. 11:55:09

@panelburzsuj: "Ezen erőforrások magyar emberek számára való megtartásának jogszabályi és tényleges biztostosítása"

A probléma csak azzal van kit definiálsz "magyar ember"-nek.
Magyar állampolgárra gondoltál? Vagy aki itt él? Vagy aki magyarnak vallja magát?

Amit Te írsz az szerintem protekcionizmus.

Ettől függetlenül tény, hogy a magyar vállalkozások (magyar állampolgárok által alapított, itt adózó) zöme tőkehiánnyal küzd. 20 év alatt a magyar kormányok szépen elköltötték (szerintük meg az állampolgárok) azt a pénzt amit a gazdaságba kellett volna visszaforgatni.

Diocles 2011.01.13. 11:55:28

index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/13/a_nyugdijkiadasok_csokkenteset_tervezi_orban/

azt hiszem, h ezt így bejelenteni elég nagy elkúrás.

nem a lépésekkel van a probléma, hanem azzal, h maga Orbán házal ezzel. Persze lehet, h Matolcsyt eleve nem vették volna komolyan, ezért kellett Orbánnak nyilatkoznia.

De akkor is célszerűbb lett volna egy tekintélyes közgazdászcsapat háta mögé bújni, szabadkozni, h próbáltuk elkerülni ezt, de nem ment, bla-bla.
Ez így ajándék az MSZP-nek, túl éles a váltás, miközben Orbán a mainstream vagy ortodox közgazdászokat, befektetőket sem nyeri meg Matolcsyval az oldalán.

Balt 2011.01.13. 11:55:54

@ökörpöröly: "Az elmebeteg felcsúti vajda"

Ezt a dumát az MSZP rasszista tagozatában, ha lehet...

Lasombra 2011.01.13. 11:55:58

@a-kis-herceg: á, szerintem én leülök itt, ahol vagyok, és rágyújtok. :)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.01.13. 11:56:03

@a-kis-herceg:
én sem tagadom a létüket.
DE! Hibás feltételezés csak ebből kiindulni, persze bízni szabad. Csak tudod, az életösztön ... :)

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:56:23

@gorcsev54: Röviditve az egészet: Demokratikus úton nem lehet leváltani 2014 ben ezt a nemzeti Szart---mert Diktatúrát megdönteni kell--de még 2014 előtt--EGYETLEN ESÉLYÜNK!

a-kis-herceg 2011.01.13. 11:56:58

@Csanádka: igen a hit, remény (=fides) erős.

kiben bízol? kinek hiszel? ugyanaz a kormány

matolcsy: mukodj! mukodj! mukodj!

vagy PS ? éhséglázadások...

szerintem jobban járnánk ha
matolcsy lenne a belügyminiszter
és PS a gazdasági-pénzügymniszter

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.13. 11:57:30

@sárkányfő: a Faszbúkon hirdették. Gondolom, faszkalapok fognak beszélni, a szokásosak...

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 11:59:29

kíváncsi leszek a februári közvélemény kutatásokra, amikorra az emberek többsége már megkapta az új adórendszerrel kiszámított borítékot. NÉP AZ ISTENADTA NÉP.....( mert a felső tizezer most tapsol9

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:00:05

@gorcsev54: sajnálom naivitás...

" Magyarországon következik egy újabb " Kádár kor" "

körben demokratikus, jogállamokkal??? a kádárkorban baráti coclista országok vettek minket körül...

van mód: Kínai nagy fal... legalább lesz közmunka

szóval ez csak akkor opció ha hermetikus lezárjuk a határokat (mint északkorea stb)

Netuddki. 2011.01.13. 12:00:10

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: Mellesleg nem megdicsőülni kell, hanem elvégezni azt a munkát amit rájuk bíztunk. De idáig az a heléyzet, hogy nem azzal foglalkoznak amivel kéne.

Egy munkahelyen mi történne az olyan dolgozóval aki a munkája (gazdaság rendbetétele) helyett egész nap internetezne (médiatörvény, alkotmányozás) ?

ubul2000 2011.01.13. 12:00:25

@szerjóska: "kisebb konfliktus vállalása az állampolgárokkal, nagyobb mindenki mással. úgy hívhatnánk, hogy kádári jóságos paternalizmus."

Tényleg, néhányszáz ember kivégzése, többezer bebörtönzése, tízezrek elüldözése, százezrek elnyomása - ez a kádári jóságos paternalizmus. Szerinted mi lett volna a "nem jóságos"?

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 12:01:26

Balt 2011.01.13. 11:55:54
@ökörpöröly: "Az elmebeteg felcsúti vajda"

Ezt a dumát az MSZP rasszista tagozatában, ha lehet...

ÖSSZETÉVESZTETTED A JOBBIKKAL OTT VAN ILYEN TAGOZAT, CSAK NEM MERIK KIMONDANI, HOGY A VAJDA NEM AZ IDÉN BARNULT LE......

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:02:28

@ubul2000:

kétféle volt. a különbség a nyitott zárt állapot volt.

a keleti blokk lezárva: az kemény volt

50 dolláros "nyitás" az puhább időszak...

kopogtató 2011.01.13. 12:02:56

újra csak azt kérdem: hol voltak a baloldali rettegők, amikor 2006-ban lőtték a tömeget a gyurcsányék? kicsit viccelődött a nyugat a gyurcsányon és ennyi. menjenek a picsába a médiájukkal, nagyon átlátszó a dolog.

Kezdem díjazni Kínát és az oroszokat, ott legalább nem ezek diktálnak...

sárkányfő 2011.01.13. 12:03:19

@Hepci: azt sem tudod kik fognak beszélni, de már előre faszkalapozol. ennyire hagyod, hogy az előítéleteid uralkodjanak rajtad?

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:04:56

@kopogtató:

lehetek őszinte?

fides birkákat??? nekem kellett volna megvédenem a szoclib gumipuskásoktól???? mindkét fél kellet hozzá. közös szervezésű buli volt.

dögöljön meg mind

gorcsev54 2011.01.13. 12:05:28

@a-kis-herceg: Én úgy értettem a "Kádári kort"egyszemélyi vezetés döntés- hiszen a FIDESZ erre épül ,nincsenek benne józan gondolkodású egyéniségek ,nincsen belső rossz szó "ellenzéke" el van taposva. Szerintem egy pártot úgy ahogy Orbán vezet el lehet vezetni ,de egy országot?!

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:05:49

@sárkányfő: minden politikus faszkalap. igaza van. kérdés lesz ott egyáltalán politikus?

ubul2000 2011.01.13. 12:06:44

@sga: Mondj egy olyan termelőágazatban dolgozó külföldi befektetőt, akivel a kormány összerúgta a port.

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:07:48

@gorcsev54: igen ez most nem fog menni... a passzív ellenállás megöli. a gazdasági húzóemberek befékeztek... és ne a multikra gondolj. kézifékkel fordulunk. a huzoemberek túlélik. egy kis forgács fog hullani... éh-, fagy halál... de áldozatok mindig vannak a forradalmakban és polgárháborúkban

Lasombra 2011.01.13. 12:07:48

@kopogtató: "amikor 2006-ban lőtték a tömeget a gyurcsányék"

az hagyján! de amikor eleresztették a tigriseket! szörnyű volt. te is ott voltál? nekem szerencsém volt, csak a lábam kapta meg a megbokrosodott Lendvai Ildikó. szerencsére még a lángszórózás előtt hazaértem...
...és felébredtem.

ideje lenne neked is.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 12:08:19

www.facebook.com/photo.php?fbid=158884610825626&set=o.169854769717975

iTT VANNAK A MEGÉLHETÉSI SEGGNYALÓ művészkék "Fidesz támogatott" alamizsnások----a hajbókolók---

bariga 2011.01.13. 12:09:10

index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/13/a_nyugdijkiadasok_csokkenteset_tervezi_orban/

Ha tényleg ezt mondta, akkor kezd megvilágosodni az elméje.

Na most például azok a szegények, akik visszaléptek a magánból, mit gondoljanak az állami nyugdíjról ezek után.

Viszont leminősítés nem lesz több, és talán végre jönnek ismét a befektetők.

panelburzsuj 2011.01.13. 12:09:11

@kovi1970:

Nem írtam, hanem idéztem egy itteni fentebbi kommentből.

Pont arra példaként, hogy a "gazdaságpolitika" sokak számára egyet jelent a gazdaság politikai haszonszerzési céllal történő facsargatásával.

A "patrióta gazdaságpolitika" egyébként valóban protekcionizmus, amit sok lépcsőben el lehet képzelni: kivételezek a saját országommal, kivételezek a saját fajtámmal, kivételezek a saját szavazóimmal, kivételezek a saját közvetlen támogatóimmal és harcos-/tettestársaimmal, kivételezek magammal.

A Fidesz-kormány Orbán vezényletével elég mélyen bemerészkedett már ebbe a sűrűbe.

TG ezt nevezi szerényen "járatlan út"-nak.

sárkányfő 2011.01.13. 12:09:51

@a-kis-herceg: ne vicceljünk már. nem lesz ott politikus. pont azt írtam, hogy a facebookos tüntetés lesz. ha hajlandó volnál máshová is kattintani, te is tudnád, ami közismert: egyik pártnak sem hagyják, hogy lenyúlják a tüntetést.

megjegyzem a politikusok 99%-a valóban faszkalap, és csábító általánosítani, de egyenlőségjelet tenni minden politikus közé szerintem nem lehet.

Felmosórongy (törölt) 2011.01.13. 12:10:42

a magyar jövő az hogy vagy szolgáljátok hűségesen a nagy narancsvezéreteket vagy végetek.a többi duma felesleges.

AnnaKarenina 2011.01.13. 12:10:58

@kovi1970: Egyetértünk, ha az egyszeri válságadó tekintetében talán nem is, szerintem az egyszer kibírható.
A multikat muszáj kedvezményekkel idehozni, itt tartani. (De velük kapcsolatban is elkezdődött a híres-hírhedt transzferár alkalmazásának ellenőrzése.)@flo30: Ismerek olyan multit, amelyik így is Indiában tartja a legnagyobb éjjel-nappali adminisztrációs részlegét, megspórolva ezzel a nemzeti leányvállalatok azonos feladatú részlegeit, gondolhatod, hogy az ottanihoz képest még a magyar bér is magas. Erre nem tudunk befolyással lenni.

tarol a turul 2011.01.13. 12:12:37

@ezittenkéremmagyarország: Be kell vállalni még egyet és akkor már mindjárt nem 10.000,-Ft,hanem 33.000,-Ft adókedvezményt lehet igénybe venni gyermekenként (perszeha van annyi fizetendő adóelőleg). Ne mentegetőzzünk azzal, hogy vállalnék én többet is de nem tudom megadni nekik amit szeretnék. Nagyszüleink a háborúk után is 4-5 gyereket vállaltak és ne mondja senki hogy akkor könnyebb volt az élet. Csak azóta a világi javak fontosabbak lettek számunkra,mint az igazi értékek mint például az élet. Nem kell feltétlenül NIKE cipőt venni a gyereknek.
Meglátásom szerint ez a családbarát rendszer a 3 gyerek vállalására ösztönöz. A mondás szerint ha "csak" két gyermeked van akkor csak magadat termeled újjá, a harmadiktól adsz egy plussz főt a hazának. Na meg a nyugdíjakat ki fogja előteremteni, ha nem a mai gyerekek.

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:13:29

@sárkányfő: de lehet... :) azt az egyszázalékot kérlek név szerint sorold...

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.13. 12:14:48

A tüntetést online közvetítése ezen a linken lesz elérhető pénteken 17:45-től az esemény végéig:
http://www.ustream.tv/channel/tüntetés-a-sajtószabadságért
.

sárkányfő 2011.01.13. 12:14:52

@bariga:
kérdés:
ha Gyurcsány vagy Bajnai jelent be ilyen intézkedéseket, hogy reagált volna rá a fidesz?

gorcsev54 2011.01.13. 12:15:21

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: Én is úgy gondolom,ha sürgősen nem gondolja át a politikáját (már pedig nem teszi) akkor súlyos gondjai fognak adódni de probléma az ,hogy nekünk az országnak sokkal súlyosabb gondjai lesznek és a következményekkel szemben csak erőszakkal fog tudni fellépni az pedig még súlyosabb helyzetbe hoz mindenkit.Nevetséges a jelenlegi kommunikációjuk (vannak akik be szopják)pl. Magyarországról irányítják a külföldi kritikákat.Azért kíváncsi lennék Orbán és egykét nyugati politikus négyszemközti beszélgetésére.Valószínű azt mondták neki "csak így tovább"Mi az emberek 2/3 át bírjuk minden intézkedésünk őket szolgál" .Röviden,hogy csúnya legyek.Lófaszt!

sárkányfő 2011.01.13. 12:16:44

@a-kis-herceg: nem akarok értelmetlen vitába bonyolódni, de az szerintem elég világos, hogy pl. Bajnai =/= Orbán, Schiffer =/= Vona.

bóra77 2011.01.13. 12:17:49

Medgyessy útjában még volt útelágazódás, Orbán járatlan útja meg sokszor zsákutcába vezet.

panelburzsuj 2011.01.13. 12:18:14

@ubul2000:

Mondj néhány olyan "termelőágazati befektetőt" bárhol a világban, aki a sufniiparnál nagyobb léptékben működik, és döntően saját megtakarításaiból, nem pedig hitelből és pénztőke-befektetőkből bővít-terjeszkedik.

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:19:10

@sárkányfő: az igaz hogy nem egyenlő.... de szerintem:

Bajnai = +0

Orbán = -0

Schiffer = 0

Vona = +0

de ezek nüansznyi különbségek. vagy arra gondolsz hogy siffer még alig lopott?

van egy szép magyar kifejezés:

"Mit tett le az asztalra?"

Felmosórongy (törölt) 2011.01.13. 12:19:31

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: itt már nem érdemes külön a sajtószabadságért tüntetni!

ITT A DIKTATÚRA ELLEN, A SZABADSÁGÉRT, AZ ALAPVETŐ EMBERI JOGOKÉRT KELL!

sga 2011.01.13. 12:19:59

@ubul2000: Elárulok valamit, bár lehet hogy ez neked újdonság. Nem csak termelőágazatok léteznek. A nemzeti jövedelembe beletartoznak a szolgáltatások is. Képzeld, még munkahelyeket is teremtenek! Hitted volna? Hadd menjek tovább. Ha egy országban kiszámíthatatlan jogi-gazdasági környezetet teremt a kormányzat, akkor még a termelő vállalataid sem fognak itt befektetni. Ki fog akkor itt egymillió munkahelyet teremteni? Te?

igényes 2011.01.13. 12:21:09

Vajon lesz olyan cimke, hogy:

"Nem vagyok korrupt képviselő"

Ha a hálapénzt elutasító orvosok dupla bért kapnak, azért pluszfeladatot is kell vállalniuk, például mentőzést vagy a háziorvosok helyettesítését. Kérdéses az is, hogyan ellenőriznék, hogy az orvos a dupla bér mellett nem fogad-e el mégis paraszolvenciát: felmerült olyan elképzelés is, hogy “álruhás betegek” ellenőriznék, hogy a zöld keresztet viselő orvosok tényleg nem esnek-e kísértésbe egy feléjük nyújtott boríték láttán. A bérek megduplázása 2012-től mintegy 60 milliárd forintba kerülne, s ezzel az orvosoknak csak a hálapénzből leginkább részesülő 10-15 százaléka járna rosszul.

Tűzzenek ki köpenyükre zöld keresztet azok az orvosok, akik nem fogadnak el hálapénzt, cserébe dupla bért kapnak, fogalmazta meg már tavaly elképzelését a fiatal orvosokat képviselő Magyar Rezidens Szövetség. Az ötlet nemcsak a hálapénz visszaszorításáról szól. Ezzel a javaslattal egyrészt jelentős és indokolt béremelést lehetne adni az orvosoknak, másrészt lassítani lehetne külföldre vándorlásukat, amelynek egyre növekvő üteme lassan a hazai ellátást veszélyezteti.

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:22:17

@sga:

Matolcsy!

munkahelyteremtés, otthonteremtés...

a teremtő a hetedik napon megpihen

tölgyes 2011.01.13. 12:23:13

Kedves Török Gábor!

"A nagy cél elérése érdekében súlyos konfliktusokat vállaló kormánynak azt kell mérlegelnie, hogy vajon nem szenved-e (saját maga és az ország) több kárt ezekkel az eszközökkel, mint szenvedne, ha a korábban megismert gazdasági és politikai megoldásokat alkalmazná, ha a járatlan útról visszatérne a járt utakra."

No de kedves Gábor! Mi a járt út??? Pl az ha az állam megszorít és mondjuk elveszi az Ön(közalkalmazotti) fizetésének, harmadát, a nyugdíjasok nyugdíját csökkenti 20-30%-kal, az ellátásokat csökkenti, vagy fizetőssé teszi (eü, oktatás stb.) Mert ha a fidesz kormány ezt teszi, akkor dícséreert kapna mindazok többségétől, akik most a megregulázását harsogják. Vagyis azokat szorítja meg akinek a terhei így is nehezen elviselhetőek... persze, eközben azt is megtehetné, hogy egy szűk értelmiségi réteget kilóra megvásárol, akik aztán ország-világ előtt harsogják a kormány dícséretét (lásd filózófusoknak juttatott extra-pénzek)KÖNNYEN LEHET, HOGY EZT A HELYZETET ÖN MÉG A MAINÁL IS NEHEZEBBEN VISELNÉ EL.

Vagyis a kényszerpályák valmelyikét nem a fidesz jelölte ki, hanem az előző 8 év mérhetetlenül felelőtlen gazdálkodása.

gorcsev54 2011.01.13. 12:23:16

@bariga: Hogy mit gondolnak? Azt inkább nem írom le.Ez volt az emberek megvezetése átverése beetetése.A leminősítés ne kiabáljuk el ,meg a befektetőket se.

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:25:06

@tölgyes: nyugi azok is bekövetkeznek év végéig legkésőbb...

csak közben a családi ezüstöt is eladtuk... és ellopják a pénzt.

melus79 2011.01.13. 12:26:39

@tarol a turul: Itt a kulcsmondat: "perszeha van annyi fizetendő adóelőleg" - hát,képzeld,nagyon sokaknak nincs és nem is lesz.Én azért a 33 ezerért nem vállalnék 3. gyereket.Különösen azért nem,mert ha nem is Nike cipőben,de valamiben járatni kell a gyereket.És ki garantálja,hogy ez a kormány marad (tudom sokan reménykednek még),és ha az új ezt megváltoztatja?Akkor borult a büdzsé.Mondom ezt úgy,hogy a férjem vissza tudná igényelni,még 4 gyerekét is,de mi nem 4 évre nézünk előre,hanem úgy 20-30-ra.Megjegyzem,csak próbálkozunk.És senki,de senki nem garantálja,hogy fel is tudjuk őket nevelni.Szóval ez nem családbarátság,hanem hazardírozás.

panelburzsuj 2011.01.13. 12:27:17

@tölgyes:

Üdvözlégy, Világosság! ... :)

gorcsev54 2011.01.13. 12:27:46

@panelburzsuj: Tegnap egy okos közgazdász azt mondta a Tv-ben :Olyan nincs ,hogy termelő és nem termelő a gazdaságban, a szolgáltatás a kereskedelem bank stb. is termelő , hiszen embereket foglalkoztat emberek élnek belőle járulékokat adót fizet, pénz forog a gazdaságban.

jarlaxl3 · http://kosza.wordpress.com 2011.01.13. 12:27:54

@zeee: Én sajnos már nem látok bele mélyebbről ezekbe a dolgokba... Miben nyilvánul meg ez a tétlenség?

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:28:02

@tölgyes: ja a felelőtlen 8év menynit is qrt el?

olyan ritkán jársz erre sajnos.... iyg elfelejtettük.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.13. 12:28:41

@sárkányfő: sajna, az előítéleteim teljesen uralkodnak rajtam. :)
Tudom, meg kellene küzdenem a kihívással és legalább egyszer élőben meghallgatni a külföldi tiltakozást irányító Konrád Györgyöt vagy éppen Haraszti Miklóst, de képtelen vagyok rá. Ők már abba a fakkba kerültek nálam, amit soha többé nem nyitok ki értelem, tisztesség és objektivitás után - egyszerre - kutatva.
Gyanítom, sokan vagyunk ezzel így - ezért talán nekik is érdemes lenne belátni, a tevékenységük akkor is kontraproduktív, ha netán egy konkrét ügyben igazuk van.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.13. 12:30:24

@a-kis-herceg:
Schiffer kupolát és katedrálist emelt Orbán hazugság-lufijára.

Ő védte meg a fidesznyik tömegbelövetéses eredetmítoszt.
Na nem azt, hogy igaz.
Azt nem is próbálta.
Csak azt, hogy Orbánnak joga van ilyet hazudni.

Nem hallottál a csudaperről ?

Archenemy 2011.01.13. 12:30:31

@Rohadjatokmeg!: nagyra értékelem a munkásságodat, a kommunistákat csillaggal megjelölős ötlet különösen tetszett :)

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:31:18

@panelburzsuj: besütött a nap a tölgyes lombaji között... igen szép és romantikus kép.

bariga 2011.01.13. 12:31:34

@sárkányfő: ha jól emlékszem akkor valahogy így.
Majd mi visszaadjuk nektek, ha mi leszünk hatalmon, amit ez a posztkommunista, kontárkormány elvesz tőletek, és nem engedjük, hogy többé bárki bántson benneteket.

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:32:15

@simonmondja.: de hallottam. mondtam is.

az ördög ügyvédje...

AnnaKarenina 2011.01.13. 12:33:13

@flo30: Bocs, az előzőbe véletlenül csúszott be a neved.

Szerintem, ha nem csökkenti le az adót, akkor sem történik semmi. Volt egy sávos adózás, ami szerintem igazságosabb volt, mert a közterhekhez a közteherviselési képesség arányában járult hozzá. (Magamról is beszélek, tehát nem másoktól akarnám elvenni.)
Az orvossal, kórházzal kapcsolatban pedig mindenkinek az adott, ami ma Mo.-on van, és ha még kevesebbet teszünk a rendszerbe, nekünk és másoknak lesz rosszabb. Ez egyfajta társadalmi szolidaritás, még mindig emberségesebb, mint a teljesen meghatározott körű, biztosítási alapú eü., amin pl. mennyit szenved az USA.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.13. 12:33:34

@a-kis-herceg:

Azért mégiscsak letett valamit a demokráciánk asztalára.
- hazudni orbáni jog -

bariga 2011.01.13. 12:35:13

@a-kis-herceg: Már tudhatnád kívülről, annyiszor elmondta.
Legközelebb jobban figyelj!!

Felmosórongy (törölt) 2011.01.13. 12:35:43

@Archenemy: na igen, a gond csak az hogy itt mindenki kommunista aki nem hithű fidesz droid.
aki nincs velünk az ellenünk van...tudod.

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:36:14

@simonmondja.: ugye ez az asztalos metafora a jo... azt kell figyelni... a kezeket és az asztalt...

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:37:19

@bariga: 3ezer milliárd? nem emléxem. oly rég járt erre. és ki qúrta el? és pontosan mire? végül is a 8 év is egy éve volt már:)

sárkányfő 2011.01.13. 12:37:25

@Hepci: azt speciel régóta látom, hogy konrád-fóbiád van, mert hetente emlegeted, hivatkozol rá, ha szerepel a hírekben, ha nem. jobbulást.
(megjegyzem a logikád alapján kivétel nélkül minden közszereplőnek el kéne hallgatnia, mert mindenek van olyan tábora, aki utálja.)

ellenben a facebook oldalt nem konrád vagy haraszti szervezi, holnap nem fognak tüntetni.
no de mindegy is, a világért nem akarom megzavarni a facebook oldallal kapcsolatos előítéleteid :)

Archenemy 2011.01.13. 12:37:34

@Rohadjatokmeg!: ez valami olyasmi lehet, hogy mindenki fasisztanyilasnáci diktátorpalánta, aki fideszes.

ubul2000 2011.01.13. 12:38:59

@lüke: Akkor rendben, szellemileg rákosi is rákos volt

Felmosórongy (törölt) 2011.01.13. 12:39:11

@Archenemy: ez a felsővezetésre igaz, de természetesen vannak a fideszben sima talpnyalók is, akik tegnap akár az szdsz vagy mszp vagy más színekben indulhattak, vagy csak simán megélhetési droidok.

igényes 2011.01.13. 12:39:14

Sajnos Európának nincs rendőrsége! Miért nincs rendőrsége Európának?

AZ USA területén működik az FBI, nálunk itt az EU-ban, miért nem lehetne? Nyomathatnánk az ügyeket, mennyi film és könyv lehetne belőle.

FBI EUROP, de szép lenne UD-e?

tölgyes 2011.01.13. 12:40:17

folyt. Én a meggondolatlanságot, a végig nem gondoltságot talán csak a média ügyben látom. Ott sem azért, mert a fidesz kicsit megregulázná a sajtót. A megregulázása nagyon is időszerű volna és erre más nem képes mint az OGY és a kormány. Valamilyen módon mégis csak meg kéne védeni a sajtó szabadságától az egyén szabadságát. Annál is inkább mert a sajtót ma egyetlen érdek befolyásolja: az adott lap mögött álló befektetők érdeke, amelyik ezer szállal kötődik az önmagát szabályozni ugyan csak képtelen többi piaci szereplőhöz... Vagyis ma a sajtó a piac része, haszonélvezője a nyereségvadászatnak. Vagyis a véleménykülönbség taktikai jellegű.

Én azt láttam az elmúlt két évtizedben, hogy a piac nem szabályozza önmagát. A piachoz hasonlóan a szólás szabadsága se szabályozza önmagát, nem hozza létre az igaz és tiszta beszédet. A piac manipulálja a fogyasztót, a szólás szabadsága örve alatt pedig manipulálják az olvasót,a betű- fogyasztót. Ha vásárol, akkor Ön nem a legjobb terméket veszi meg a piacon, hanem azt, amiről úgy tudja, hogy a legjobb termék. A szólás szabadságával megáldott média pedig elhiteti Önnel hogy az a legjobb termék, amit Ő ajánl Önnek, miközben a legkisebb felelősséget sem viseli vállalja azért, amit Önnel elhitet. Régi példám: 2006 januárjában a világ egyik vezető elemző gazdasági lapja az FT dicshimnuszokat zengett a magyar gazdaságról. A magyar sajtó átvette a hírt és kórusban zengedezte, hogy lám a nagy tekintélyű FT is így látja. Közben pedig csak azt történt, hogy a magyar állam 28 millió forintért megrendelte a cikket..:( Így fest ma a világban a sajtószabadság. Nálunk meg még igyebbül. A magyar újságokban is hemzsegnek a PR cikkek, vagyis azok az írások, amelyeket a megrendelő kérésére, térítés ellenében írnak. Ön pedig olvassa őket, mint valami orákulumot, és az ott megjelentek alapján vásárol porszívót, függönyt, kuktát, autót, politikát.
Mégsem vagyok biztos abban, hogy a médiatörvény most bölcs dolog volt. Lehet, de nem biztos. Miért? A média mögött is hatalmas tőke mozog, akár csak a bankok, a mnypt-ak stb. mögött. Ezek az intézmények ismerik az érdekérvényesítés minden formáját. Tartok tőle, hogy jobban ismerik, mint maga a kormány. Már csak azért is, mert itt egy összeszokott csapat tevékenykedik. Itt nem az utcára került pedagógusok és bányászok harcolnak a jogaikért nem létező szakszervezeti támogatással.:( Így lassan mindenkivel háborúban állunk, vagy képesek elhitetni, hogy mindenkivel harcban állunk. Nem vagyok biztos abban, hogy ez bölcs dolog. Nekem Bethlen Gábor halotti chartájának sorai jutnak az eszembe: mindig az idő alkalmatosságához szabtam magamat. Vajon alkalmatos most az idő?Én azt gondolom, hogy Rogánnak és a vele dolgozó csapatnak ezt fel kellett volna mérni.

panelburzsuj 2011.01.13. 12:40:39

@gorcsev54:

Erre mondtam lükének, hogy ezt a "gazdasági víziót", amit Orbán nyomat a spekulatív tőkéről, a keleti szélről (olcsó ipari tömegtermelés), a természeti tőkéről, az (elrabolt) "magyar kincsekről", ezt csakis egy gazdsaságilag mélységesen tudatlan (legfeljebb némi vulgármarxizmussal fertőzött) keleturópai országaban lehet ilyen tömegben eladni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.13. 12:42:05

@a-kis-herceg: ha terített asztal vár..

fogd az asztalt és fuss

AnnaKarenina 2011.01.13. 12:42:11

És akkor még nem említettük (a közoktatásra rászabadított KDNP mellett), hogy Orbánék a felsőoktatásban az állami helyek fokozatos csökkentésével tulajdonképpen szinte ugyanolyan tandíjat vezetnek be, mint amilyet annak idején Bokros akart.
Az eszközeik lehetnek mások (nem direktek), de az eredmény ugyanaz.

sárkányfő 2011.01.13. 12:43:05

@bariga: ez se rossz, nekem elsőre ezek ugranak be:

- "A milliárdosok kormánya a legszegényebbeket sújtja!"

- "Brutális megszorítások!"

- "A megszorítások nem vezetnek sehová!"

- "Ne a zemberekkel fizettessék meg!"

Archenemy 2011.01.13. 12:43:17

@Rohadjatokmeg!: Tehát nem kevesebbet állítasz, mint hogy minden egyes fidesz vezető fasiszta, nyilas, náci, és diktatúrát akar, amit ő irányít. Csak hogy tisztán lássunk.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.13. 12:43:56

@Archenemy: Nem.
Csak egy van ott ilyen.
A többi csak parancsot teljesített...

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:44:11

@igényes: jo felvetés.

@tölgyes: a pettinges képet folytatod?

"töke mozog a média mögött is..."

tudod: meg a kormány mögött is TG...

a kormány a tarkójában érzi a hideg leheletet...

ez mekkora mondás volt:) de aktualizálva:

a kormány a tarkójában érzi a hideg ólmot

AnnaKarenina 2011.01.13. 12:44:41

@Hepci: Egyet javasolnék: olvasd el Konrádtól A látogatót.

Zoltchy (törölt) 2011.01.13. 12:45:05

@simonmondja.:

A többi milyen kényszer hatására teljesítette a parancsokat?

tölgyes 2011.01.13. 12:45:18

@a-kis-herceg: Legyen kívánsága szerint: Az adóinkon felül 18.000 milliárdot. Ezzel a GDP arányos hiányt 53%-ról 80 % köré vitte... Miközben eltűnt ez a hatalmas mennyiségű pénz a gazdaság fejlődése üteme visszaesett, a munkanélküliség megduplázódott.. Vagyis úgy folyt el ez a 18.000 milliárd (ennyibe került a pekingi olimpia tokkal vonóval), hogy gazdasági fejlődést nem eredményezett.. és nem hagyott mást maga után mint adósságot.

csárli hárper 2011.01.13. 12:46:37

@tarol a turul:
értem én hogy miattam van szarban a haza mert "csak" két gyerek van,
értem én hogy nekünk nem jár semmi mert "csak" két gyerek van,
értem én hogy nekem minden adót, járulékot fizetnem kell, mert "csak" két gyerek van,
értem én hogy nem lesz nyugdíj, mert "csak" két gyerek van,
értek én mindent, csak már leszarom.....

Felmosórongy (törölt) 2011.01.13. 12:47:02

@Archenemy: PONTOSAN JÓL ÉRTED! legalábbis hogy diktatúrát akar.
a fasiszta, nyilas, náci (ezutóbbi csak német lehet tehát inkább nyilas) az definíció kérdése, ilyen alapon lehet akármi más is, a lényeg hogy totális önkényuralmat diktatúrát akarnak.

ja és még valami.
a noname fidesz képviselőkről meg annyit mint a jobbikosokról.
most amikor fel kellett tölteni a helyi önkormányzatokat jelöltekkel, majd képviselőkkel akkor történthetett hogy pl. egy helyi önkormis képviselő az MSZP-ből simán átült a fideszhez és ez senkit nem zavar.
az adott úr volt már MDF-SZDSZ-MSZP képviselő.
most fideszes.
na ezek a nem hithűek hanem a megélhetési talpnyalók elvek nélkül.

tölgyes 2011.01.13. 12:47:02

@a-kis-herceg: Nem csak mozog, hanem mozgatja..:) Erről panaszkodtak az újságírók még nálunk is már vagy 5-6 éve. Kérem nézzen egy kicsit a dolgok mögé.

igényes 2011.01.13. 12:47:08

Nem nagyon vagyok boldog, amiért a miniszterelnök nem közölte, nem is tartott méltónak bennünket arra (magyarokat), hogy velünk közölje mondandóját. Elképesztő. Tényleg hiszi, hogy Európa elnöke és a magyarok kormányzója távmunkában, napi 1 órás munkavégzéssel?

A februárra ígért átfogó reformok főbb irányairól árult el néhány részletet Orbán Viktor a Wall Street Journalnak és a Dow Jonesnak adott, csütörtökön megjelent interjúban. A nyugdíjkiadások, a munkanélküli járadékok és a tömegközlekedési támogatások csökkentése mellett a gyógyszerkassza kiadásainak lefaragását ígérte. Az intézkedések többségét a szakértők régóta sürgetik, eddig azonban nem volt politikai erő vagy akarat azok megvalósítására.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.13. 12:47:18

@Archenemy: Jó kérdés.
A hangszalagok alapján lehet akár a Csányi is.

Zoltchy (törölt) 2011.01.13. 12:47:30

@simonmondja.:

Muszáj volt szegény elnyomottaknak a pénz miatt?

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:48:16

@simonmondja.: hát. nem ülnék le pókerezni matolcsy val... egy asztalhoz (max ha le van betonozva)... vagy nem tenném ki a zsetonokat.

@Zoltchy: ott feljelentést is tudok tenni Sanyi bácsi ellen? védelmi programuk is van?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.13. 12:49:01

@Zoltchy: Más ötletük nem lévén a kenyérkeresetre...

Zoltchy (törölt) 2011.01.13. 12:49:16

Körkérdés:
--------------

Hogy lehet a nyugdíjkiadásokat csökkenteni és a nyugdíjak vásárlóerejét megőrizni (vagyis nominálisan növelni) egyszerre?

Zoltchy (törölt) 2011.01.13. 12:49:53

@simonmondja.:

... és a 380 forintos benzinre a terepjáróikba?

tarol a turul 2011.01.13. 12:49:57

@melus79: Mi sem a 33 ezerért vállaltuk a gyerekeket. Már jóval ezen kormányzati döntés előtt megszülettek. De azért ugye nem baj ha örülök, hogy egy kis levegőhöz jutottunk ezzel a döntéssel. Természetesen jogod van annyi gyermeket vállalni, amenyit jónak látsz. Mások vagyunk, nekem például többet ér, ha hétvégén reggel arra ébredek hogy 3 gyerek ugrál a hátamon, mintha havonta Balira mennék pihenni. Én sajnálom az olyan embereket, akik a karrier vagy egyszerűen csak a kényelmük miatt nem tapasztalják meg azt az érzést amit a gyermekek felnevelése okoz. Remélem lesz majd valaki, aki elsiratja őket, ha letelik a nekik rendelt földi idő.
De ne aggódj majd az én gyerekeim neked is előteremtik a nyugdíjadat(bár lehet hogy nem lesz rá szükséged, hiszen a férjed valószínüleg jól keres).
Barátsággal.

a-kis-herceg 2011.01.13. 12:50:47

@Zoltchy: INFLÁCIÓ

ezt a megoldást így hívják... adóztatni a nyugdíjakat...

bariga 2011.01.13. 12:51:20

@sárkányfő: tényleg, elfelejtettem, pedig a brutális mindig megütötte a fülemet. Úgy , ahogy mostanában még mindig az
"az ótvaros szarházi" amit a Zsoltika szokott mondani.

sárkányfő 2011.01.13. 12:51:24

@igényes:
Én is pont erre gondoltam? Miért nem nekünk magyaroknak mondja el elsőként, mit tervez velünk tenni? Nem gondolja, hogy azokkal kéne kezdeni, akikre tartozik? Másokat meg kioktat magyarságból?

Zoltchy (törölt) 2011.01.13. 12:51:29

@a-kis-herceg:

Amerikában sem az FBI-nál teszel feljelentést. Ott is el kell bírálni, hogy állami- vagy szövetségi az ügy.
Az EU-ban ugyanez van.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.13. 12:51:48

@sárkányfő: nincs semmilyen fóbiám, pusztán azt gondolom, az a társaság, akik mindig minden nem balos/liberális kormány idején a szabadság végéről, köztereken dúló antiszemitizmusról, nagyfokú és alaptalan cigánygyűlöletről meg a fasizmus újjáéledéséről szövegel, teljesen hiteltelen. Ennek a körnek - nevezzük eszdéesz + ún. szellemi (khmmm) holdudvarnak - egyik emblematikus alakja Konrád.
De ugyebár fóbiám se kell, hogy legyen, kit látni mostanában is szerepelni külföldön (netán videón, mert fáj a térde szegénynek)?

tölgyes 2011.01.13. 12:52:12

"A nagy cél elérése érdekében súlyos konfliktusokat vállaló kormánynak azt kell mérlegelnie, hogy vajon nem szenved-e (saját maga és az ország) több kárt ezekkel az eszközökkel, mint szenvedne, ha a korábban megismert gazdasági és politikai megoldásokat alkalmazná, ha a járatlan útról visszatérne a járt utakra."

No de kedves Gábor! Mi a járt út??? Pl az ha az állam megszorít és mondjuk elveszi az Ön(közalkalmazotti) fizetésének, harmadát, a nyugdíjasok nyugdíját csökkenti 20-30%-kal, az ellátásokat csökkenti, vagy fizetőssé teszi (eü, oktatás stb.) Mert ha a fidesz kormány ezt teszi, akkor dicséretet kapna mindazok többségétől, akik most a megregulázását harsogják. Vagyis azokat szorítja meg akinek a terhei így is nehezen elviselhetőek... persze, eközben azt is megtehetné, hogy egy szűk értelmiségi réteget kilóra megvásárol, akik aztán ország-világ előtt harsogják a kormány dicséretét (lásd filozófusoknak juttatott extra-pénzek)

panelburzsuj 2011.01.13. 12:52:22

@Hepci:

Mindig is a karaktergyilkosság volt a magyar "jobboldali gondolkodók" legsikeresebb fegyvere. Nálad is bejött.

Nagy kár, hogy a mai "jobboldali gondolkodók" elsöprő többsége a létező átkos erre szakosodott műhelyeiben tanulta ki ezt a szakmát. Így aztán karaktergyilkolni nagyon tud - használhatóbbat alkotni meg alig-alig. Merthogy az "abcúg-diploma" csak odáig elegendő, amíg ellenséget is lehet hozzá fabrikálni.

A csupasz valóval szemben viszont nemigen látni hasznát. Úgyhogy eztán jön a rázósabb szakasz a "jártlan úton".

Diocles 2011.01.13. 12:52:36

@gorcsev54:

Nem, ezt Gerő András vulgártörténész mondta az ATV-ben.
(Ha Orbán meghagyta volna neki a Habsburg Alapítványát, évi 300 millával, alighanem pont az ellenkezőjét mondaná.)

A magyar bankrendszert nyilvánvalóan nem lehet a svájcihoz hasonlítani, mint ahogy ahhoz sem kéne nagy ész, h valaki belássa, h egy Mercedes (tehát a termelő szektor) messze fontosabb és hasznosabb, mint egy Tesco (szolgáltatás, amelyet az ő hiányában az hazai cégek is ellátnának). A Mercedest nem tudod pótolni, ellenben ha netán lelépne a Tesco és tsai (nyugi, nem fognak), akkor mindössze annyi történne, h az általa eladott cuccot magyar kiskereskedőktől vennék meg népek.

Archenemy 2011.01.13. 12:53:16

(eredetim:
Tehát nem kevesebbet állítasz, mint hogy minden egyes fidesz vezető fasiszta, nyilas, náci, és diktatúrát akar, amit ő irányít. Csak hogy tisztán lássunk.)

@Rohadjatokmeg!:
"PONTOSAN JÓL ÉRTED!"

zseniális, zseniális. Én tényleg azt hittem, hogy csak poénb