Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
jan 26
09:09

Tegnap este az MTV Záróra című műsorának vendége voltam. Veiszer Alinda, aki az egyik legfelkészültebb magyar újságíró, sok olyan dolgot megkérdezett (a politikai elemzésről, az elemzői szerepfelfogásokról, a tanácsadásról, a politikus létről és egyebekről), amikről már itt is értekeztünk, ezért kivételesen, mintegy videóblog formában beillesztem a tegnapi beszélgetést. Azt remélem, valamennyire sikerült elmondanom, milyen megfontolások miatt tartózkodom attól, hogy elemzésnek címkézzem az erős politikai vélemények hangoztatását - így különösen azoknak ajánlom, akik gyakran nem értik, hogy mit és miért írok, vagy éppen nem írok.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr972614236

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fékek és ellensúlyok - voltak 2011.01.26. 14:16:47

Ténytár A hatalmi ágak elválasztása, a fékek és ellensúlyok rendszere minden demokratikus berendezkedésű államban alapkövetelmé

Trackback: A Jereváni Rádió jelentése az Orbán-látogatás után forrongó Kairóból 2011.01.26. 13:17:47

Véres zavargások kezdődtek az egyiptomi fővárosban kedden, néhány órával azután, hogy elutazott Kairóból az EU soros elnöki tisztét ellátó Magyarország miniszterelnöke. Orbán Viktor találkozott az észak-afrikai ország politikai és vallási vezetőivel, g...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a-kis-herceg 2011.01.26. 09:20:54

@török gábor:

most néztem meg reggel a házi feladatot. igazolva látom az írásaid alapján bennem kialakult képet.

maximális naivitás és jóindulat.

főleg a smittel kapcsolatos. "távlati gondolkodás", önállóság, vagy, hogy még megváltozhat... még van 4,5 éve (???)

döbbenetes naivitás. egy 70 éves zember megváltozik? szerintem a Szövetség működését és logikáját sem érted.

lefagytál. nincsenek már önálló emberek. a szabad verseny már rég nincs. Sólyom nem független volt, hanem SZAKMAI- lag volt jó. értett ahhoz , amit csinál. mert a legfontosabb dolga a törvények kontrollja... a többi érdektelen.

te mondtad ki. a diktatúrában nincsen szükség politikai elemzőkre. még pusztábban a "kasszaőrzés" technikája lett az egész mozgatója.

én tudom, hogy unalmas lenne... de megnyugtathatlak, van szükség elemzőre... de leginkább a front máshol van. a diktatúra a saját népével küzd. ennek eseményeit tudod elemezni. pl.
-minden intézkedés a hatalom kassza technikájáról szól,
-az egyes intézkedések mikor váltanak ki féjszbuk forradalmat,
-vagy utcai éhséglázadásokat,
-ezekre hogyan készül a kormány, hogyan fog reagálni.
-lesznek-e ellenlépések, akár jólétire van e a tartalék
-milyen csoportokat mi hogyan érint
-általában milyen hatások vannak (kivándorlás, gazdasági "bizalom" stb)
-polgári engedetlenség? vagy a saját tábor erősödése...

szükség van elemzőre, csak másképp...

különvélemény 2011.01.26. 09:23:08

"így különösen azoknak ajánlom, akik gyakran nem értik, hogy mit és miért írok, vagy éppen nem írok."

Nesztek analfabéták, itt a videó... :D

lolperec 2011.01.26. 09:26:54

nem tudtam, hogy az egyensúlyozás és a köpönyegforgatás rokonértelmű szavak ;)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.26. 09:28:17

Bírom az Alindát. Egyszer volt az nálam ebédelni, amikor rövid ideig volt - sajnos - éttermem.

porfelhő 2011.01.26. 09:29:01

Jaj! én meg egyelőre nem értem mi a feladat?! mindjárt megpróbálom megérteni!:))) pedig az este is megnéztem a műsort!:)

a-kis-herceg 2011.01.26. 09:32:13

A navracsics ügyhöz pedig inkább nem fűzök semmit.

na jo mégis. nekem nem volt szerencsém vele kakaózni. így én "csak" a négy utolsó ellenzéki év alapján ítélem meg. ebből pedig: mit meg nem tesznek értelmes emberek, hogy a hatalom közelébe jussanak... erre próbált finoman utalni a riporter is... hogy értelmesebb mint amilyen szerepet kap...

bóra77 2011.01.26. 09:38:25

nekem most ezzel a poszttal úgy tűnik, mintha TG-nek az átlagosnál fontosabb lenne, hogy megmagyarázza magát, a tevékenységét, hogy véletlenül se értsék félre, se másként, mint amit ő gondol magáról.
(TG-től csak halkan kérdezem: nem tök mindegy, hogy ki mit gondol?)

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.01.26. 09:38:27

A Navracsics az egyetlen fideszes vezető aki viszonylag normális, nem olyan bigot mint az orbanisták, nem antipatikus és sokszor került összetűzésbe a törpediktátorral.

Veszélyt is lát benne, de amíg orbán közútált a Navra sokkal emberibb!

Vele lehetne nemzeti egységet csinálni talán!

különvélemény 2011.01.26. 09:43:49

8:57 Veiszer Alinda: ez egy elég ízléstelen példa, mert azért ilyet te sosem írnál le"

Szegény Alinda sem érti...

a-kis-herceg 2011.01.26. 09:45:14

@bóra77: tul sokat van index címlapon és mindig negatív mondatot tesznek ki... mondta is a riportban... vannak emlékei...

buta_lúd (törölt) 2011.01.26. 09:45:41

régen vették fel a műsort?
mert ha nem, jó példa a dolgok menetére a forgalomlassító tervének emlegetése... ez már az önk. választásokkor is terv volt, nem? komunikációból rossz pont, hogy nem a dübörgő előkészítés került említésre... :)

Molnár Norbert 2011.01.26. 09:46:35

Szerintem T.G. NEM politológus. Sokat ír, népszerű, de ennek nem sok köze van a politológiához. Ennyi. Nem kell ezt ragozni sokat.

Ezt a pályát választotta, de nem erre való. Ha ennyire szeret írni, elmehetne újságírónak. Én örülnék neki. De a politikai elemzés az máshol kezdődik. Én különbeket írok minden foximaxi nélkül.

fidesz = házmesterek pártja 2011.01.26. 09:52:46

@Molnár Norbert: ehhez képest T.G.-t elég sokan ismerik, rólad meg szvsz a kutya se hallott... :-)

Ver Sacrum 2011.01.26. 09:56:46

Sajnos ma tényleg Veiszer Alinda az egyik legfelkészültebb: utánaolvas az interjúalanynak műsor előtt.

Balt 2011.01.26. 09:56:46

@a-kis-herceg: Kölcsönérted Manyike jegyzeteit? :)

InfoManus 2011.01.26. 09:58:58

Tegnap néztem az adásból pár percet, de Gábor szerintem kicsit udvariasságból mondta, hogy a legfelkészültebb újságíróról van szó. Nekem kicsit más benyomásom volt a beszélgetés alapján, néha bulvár szintűnek éreztem a kérdéseket. Engem nem ezek érdekeltek volna a leginkább... Például, hogy most konkrétan milyen politikussal van kapcsolatban Török Gábor, vagy, hogy a politikusok is jé, emberek, és ugyanazok igazak rájuk, mint akik nem politikusként tevékenykednek. Illetve kicsit idegesített állandóan, hogy a műsorvezető párszor a médiatörvényre tért vissza, olyan témában is, aminek semmi köze nem volt ehhez.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.26. 10:03:05

Gábor: Ezt nem mernéd felsorolni adásban?:

"Nemzeti sikereink!"

Orbán Viktor tíz olyan intézkedést sorol fel a Facebook közösségi portálon csütörtökön közzétett videoüzenetében, amelyre szerinte "mindannyian, közösen és együtt a leginkább büszkék lehetünk".

Lásd a következőkben, némi kommentárral:

1.) a legnagyobb nemzeti egységet hozták létre Európában a parlamenti, majd az önkormányzati választáson - Lukasenkó még ennél is nagyobb nemzeti egységgel büszkélkedhet
2.) a legnagyobb adóscsökkentést hajtották végre az elmúlt húsz év történetében - 0,8%, elismerésem
3.) bevezették a gyermeknevelést támogató adózást - A gazdagoknak.
4.) először Európában Magyarországon vezették be a bankadót - Az Gyurcsány volt.
5.) 90 év után ismét van kettős állampolgárság - Hogy húsz évre bebetonozzák magukat a határon túli szavazokkal.
6.) a valaha volt legszigorúbb törvényt vezették a bűnözéssel szemben - És a valaha volt legfideszesebb legfőbb ügyészt nevezték ki a bűn üldözésére.
7.) a vörösiszap-katasztrófa esetében világra szóló összefogást hoztak létre a magyarok - És meghatározatlan időre zárolták az világra szóló összefogásból összegyűjtött adományokat.
8.) eltörölték a felháborító végkielégítéseket - Kivéve a Lex Haverok páholy tagjaiét.
9.) megfelezték a politikusok számát - Mármint az ellenzékiekét. A sajátjaikét inkább megduplázták.
10.) megadták a szabad pálinkafőzés jogát - És korlátozták a szabad vélemény-nyilvánításét. Igyál, ne pofázz!

bóra77 2011.01.26. 10:04:53

@Ver Sacrum: hélóhéló!!! azért ne emeljünk valakit csupán azért a magasba, mert elvégzi ami a munkája. (Jómagam be sem mernék ülni egy tárgyalásra felkészületlenül.)

Nem lenne alap, hogy egy újságíró felkészüljön az interjúalanyából??? könyörgöm dehogynem!

Egyébként ezt Alinda is nyilatkozta, hogy ez a minimum.

Balt 2011.01.26. 10:06:33

@Hepci: Mire vonatkozik a sajnos? :) "Rövid ideig", "volt" (egyáltalán), Alinda, étterem? :)

Most talán nem kellene a dolgot ilyen értelemben :) kipoentíroznom, de annyit elárulok, Alindáról hasonló véleménnyel vagyok, mint a T. gazda. :) (Sőt, többnyire nemcsak Alindáról...)

Politikazabáló · http://politikazabalo.blog.hu/ 2011.01.26. 10:06:48

@Molnár Norbert: "NEM politológus. Sokat ír, népszerű" Jaj. Évek óta egyetemen tanít, és az egyik legjobb magyar tankönyv is az ő nevéhez fűződik, a többiről nem is beszélve, ajánlom figyelmedbe.

Az interjúból lehetne második rész is. Nem lesz? :)

Balt 2011.01.26. 10:07:53

@bóra77: Azt hiszem, a többségnek nem mindegy - és így van rendjén. :)

Balt 2011.01.26. 10:12:18

@Orbán Egyiptomban, máris tüntetések! Takarodjon!: Azon ritka kivétel, mikor Nesztróttal kis híján egyet lehet érteni, bár már ez a mai nick is közröhej tárgya. :)

medve2 2011.01.26. 10:14:22

Kedves Gábor! Minden tiszteletem a Tiéd, meg tudom, mennyire fontos maga a marketing, de egy politológus foglalkozzon minél kevesebbet magával és annál inkább a szakmával.

bigapples 2011.01.26. 10:14:36

"soha nem írtam arról, mi az általam hasznosnak ítélt jó"

Na azért emlékszünk még, hogy Gábor fekvőrendőrökkel vagy hasonlókkal akarta teleszórni Tihany környékét :)

Tényleg lassan jöhetne már egy poszt a vidéki önkormányzati lét rejtelmeiről.

jonatanxx 2011.01.26. 10:15:12

@Molnár Norbert: Ha a politológusi szakma alapfeltétele a nagyképűség, akkor te biztosan jobb vagy TG-nél.

Veder1 2011.01.26. 10:19:49

Úgy látszik még mindig sokan nem értitek TG céljait, pedig ennél jobban már nem lehet szájbarágni. TG úgy tekint a politikai eseményekre, mint egy fizikus. Egy fizikus sem fog arról írni, hogy pl. a víz forráspontjának szerintem 1000 fokon kellene lennie, mert az sokkal jobb az országnak stb.

Ő egy leíró típusú elemző, ha véleményt akar valaki olvasni, akkor arra ott van kismillió más blog.

mig8 (törölt) 2011.01.26. 10:20:46

Kedves Gábor!

Láttam a műsort és szoktalak is olvasni, bár kommentelni nem annyira. De érteni véllek, mitöbb, egyetértek veled sok kérdésben. Maradj ezen az úton - rögös lesz, de ezen kell járnod ahhoz, hogy még jobb szakember legyél.

(Én azt gondolom, hogy Sólyom újraválasztása jót tett volna a Fidesznek is - bár ez most nem tartozik ide.)

Balt 2011.01.26. 10:21:01

Na, készülök (nézem a z Árórát). Kíváncsi vagyok mikor jön mindjárt az elején a "barna eső esik" c. belemagyarázás. :))

Balt 2011.01.26. 10:24:52

@Balt: Ellentételezésként: "ez nem jelenti azt, hogy nekem a piros szín tetszik". Lol, a szimbolikát mindjárt szétszedik a cihológusok és műelemzők. :) Meg: "Csapataink harcban állnak." :)) "Hazudtunk reggel, délben (esetleg "éjjel" sic!) meg este" - nem lesz? :))

a-kis-herceg 2011.01.26. 10:27:22

@mig8:

igen. sólyom jó. az is jo lenne ha lázár kerékpárral járna munkába, nem pedig audi S8-cal. de a hatalom már csak ilyen...

a te kommentedből kezdem érteni, hogy mégis érzelmek és "wishful thinking".

de nem gond ez is megoldható. majd a kommunikációból azt kapod hogy Sólyom az államfő és lázár meg suzukival jár.

csak várj türelemmel még csak az Orwell könyv 16 dik oldalán járnak... épül a mátrix.

Balt 2011.01.26. 10:27:38

@Vödör: Tegyük hozzá: atmoszférikus nyomáson. (Jó, jó, vödörben csak ilyen van. :) Pedig ha növeljük a nyomást, a víz forráspontja sem 100 fok. :))

aszekelyek 2011.01.26. 10:29:02

@a-kis-herceg: Ebből már csak az a szöveg hiányzik, hogy Gábor sem érti a demokrácia lényegét- ( id, Kovács László , a vátesz) Szép mondat ez, hogy a diktatúra küzd a népével... Hol a jó fenében azt mondd meg! Néhány tüntető teljesen természetes minden nyugati demokráciában. Akiket szétvertek nemrég a németeknél, ott még az is teljesen szokásos.Ezt soha nem fogja neked leírni, gondolom ezért voltál kénytelen te magad idebiggyeszteni. Mondani se fogja. Éhséglázadás sem lesz. A legnagyobb sajnálatodra. El vagy tévedve kedves. A véleményvezér, a piros lap és más orgánumok a te pályád. Felróni valakinek a jóhiszeműséget? Az egész ország volt jóhiszemű '89-ben. Gábor meg akkor még a paneleket mondogatta, amit a médiából hallott, mint annyian, sokan, idősebbek is. Később tisztult ki a kép mindenkinek. Akinek van szeme a látásra, van füle a hallásra. Az egész szdsz mutatvány erre a jóhiszeműségre volt alapozva. Bár persze lehet, hogy neked van két agyad és mindig is távol állt tőled a jóhiszeműség. Ez megengedem. Lehet , hogy így van. Akkor te a kevés kivétel vagy.

loading 2011.01.26. 10:30:57

@Ver Sacrum: Szerintem nem annyira felkészült, de legalábbis nem mindig. Többször volt téves elképzelése a beszélgetőtársról, annak tevékenységéről. De nem tudott ettől szabadulni a beszélgetés egész ideje alatt.
Az más kérdés, hogy mások hozzá képest még bénábbak.

csorsza 2011.01.26. 10:35:49

@Vödör: Na jó, de utólag, leíró jellegű elemzést tényleg sokan tudnak már csinálni. Ez nem komoly tudomány.

TG egy hivatásos ködszurkáló. De, úgy látszik, szükség van ilyenre is :)

tschaffer 2011.01.26. 10:37:21

Nekem tetszett az interjú, és bár érteni vélem TG álláspontját és még szimpatikus is nekem (ha jól értem :) ) valójában ahogy egyik kommentelő írta volt, nem kell azzal fogllakozni hogy az emberek mit gondolnak rólunk, mégha ezt a kényszert, hogy mások véleménye határoz meg minket, teljesen soha nem lehet levetkőzni :)
Amúgy az elemzésnek van társadalmi hasznossága, pontosan annyira mint bármi másnak. Mint például a matematikának. Értelmes emberek megfelelő keretben megpróbálhatnak megérteni dolgokat. De ettől a társadalom nem lesz se jobb se rosszabb. Az elemzés eszköz amit használni lehet sokmindenre, akkor is ha nem akarjuk hogy valamire ne használják.

dzsaszper 2011.01.26. 10:37:27

@Molnár Norbert: ha már ezt így leírtad, akkor kérlek menj bele a részletekbe: szerinted mi teszi a politológust?
TG a maga részéről erre a kérdésre szerintem egész korrekt választ ad a Zárórában, tőled erről még semmit nem olvastam.

SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK 2011.01.26. 10:39:42

@Hepci: Szóval te vagy a Bajor Imre.

Török,ez a te munkád mire jó? Mi az értelme,előre viszi az emberiséget? Vagy csak azért van,hogy legyen mit bevinned anyagcsere szempontjából?

dzsaszper 2011.01.26. 10:40:16

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: te most ha jól értem, politizálásra akarsz rávenni egy politológust. Nem téveszted össze a politológust a politikussal?

különvélemény 2011.01.26. 10:40:25

@aszekelyek: " A véleményvezér, a piros lap és más orgánumok a te pályád."

Véleményvezér... na az egy röhej.

Ír egy totál elfogult posztot, az elején bemoderál pár egyetértő kommentet, utána áll ameddig címlapon van, majd azután is csak a teljesen béna ellenvéleményeket engedi át.

Tiszta agitprop. A hülye Index meg folyton kirakja.

M_Runcájsz 2011.01.26. 10:45:10

Én úgy gondolom, hogy ahhoz képest, hogy ez a műsor egy közszolgálati adón ment le, egészen próbált kritikus lenni. Mondjuk ez a műsorvezető belső énjéből is fakad.
Arra azért kíváncsi lettem volna, ha egy szabadabb adón megy le, mennyivel lett volna mindkét fél nyitottabb, bátrabb hangvételű.

Sajnos azt kell mondjam, láthatólag mindkét fél kétszer is meggondolta mit is ejthet ki a száján a kormányzással, ill. vezető párttal, ill. vezető párt politikusaival szemben. Számomra szinte tapintható volt mindkét fél részéről a feszültség a jelen témáinál, ill. hogy mennyire gyorsan átterelődött a szó más témákra. Hangsúlyozom mindkét fél részéről, a hölgy részéről is volt egy feszültség.

És itt kérdezném meg Török Gábort. Biztosan áll még az az interjúban állított 3 alaptézis, mely a demokráciát megalapozza?

Veder1 2011.01.26. 10:46:44

@csorsza, lehet, hogy nem tudomány (a politológia sem tudomány sokak szerint), de láthatóan sokaknak szüksége van rá. A másik, abban egyedi ez a blog, hogy az alaptétele alapján elvárja az olvasótól, hogy lépjen egy lépést hátra, és utána nézzen rá az eseményekre. Ez viszont hiánypótló a mai blogmezőnyben.

különvélemény 2011.01.26. 10:47:48

@csorsza: "Na jó, de utólag, leíró jellegű elemzést tényleg sokan tudnak már csinálni. Ez nem komoly tudomány."

Számolni is egy csomóan tudnak, a matematika sem az.
A történész sem tudós, nem nagy kunszt utólag leírni...
stb.

Mindjárt kiderül, hogy tudomány nem is létezik.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 10:54:37

@Török Gábor

Nem értem, miért kell automatára állítani ezt a videót.
Ha lekötöznek, akkor se tudom végighallgatni.

Elemzőként azt elemzel, amit csak akarsz.
És főleg
azt nem elemzel, amit nem akarsz.

A sajtótörvényt, mint a nyilvánosság új keretét - nem akartad.
Pedig a demokrácia három feltétele közt fölsoroltad.

Ha a fideszes Alkotmányt se fogod elemezni, az is érdekes lesz.

Átblogolsz egy új rendszerbe, és még mindig gyurcsányozol és őszödözöl.

melus79 2011.01.26. 10:55:33

Nekem tetszett a beszélgetés,és valóban,aki nem érti mit jelent a leíró elemzés,az menjen máshová írogatni.Elhiszem,hogy mindenki azt várja,hogy erősítse meg hitbeli meggyőződését(és hiába is ágálnak ellene,azért dühöngenek,hogy ezt nem kapják meg,mert elismerik,hogy TG szava számít)Ezért szánalmas,mikor leszólják.Én az utóbbi időben megkapom,azt,amit gondolok,vagy gondolni vélek.(Ahogy a másik oldal is!:))) - erre is utalt TG,hogy ez őt hogyan szórakoztatja!:) - hogy mit gondolnak bele az írásaiba.
És nagyon tetszik,hogy van SZDSZ-es múltja,ugyanakkor együtt kakaózik:) Navracsiccsal,de jóban van LMP-sel,mert jó lenne,ha felfognák sokan,attól még nem rongy ember valaki,hogy egyik vagy másik oldalra húz.
Nagyon egyetértek vele,és írjon csak így tovább!Én is elvártam volna tőle az elején,hogy mondja már ki,hogy,amit OV csinál,az rossz,de már rájöttem,hogy ez nem várható el tőle,ahogy az sem,hogy fényezze.
Ja,és képzeljétek,akik vélt vagy valós tévedéssel illetitek!Ő sem tökélete,hibázhat!Meglepő mi?Tök jó,hogy annyi tökéletes ember ír amúgy itt!
Kis tolerancia,előítéletmentesség sokat lendítene kis hazánkon is!Ennyi.
Nem kérek ellenvéleményt,az írásomat TG-nek szántam!:) - természetesen "kis" kiszólással!:)Vas megyei születésű emberek tartsanak össze!:) - és az elfogultságomból nem engedek!:)
És tudom,hogy nem kér TG a tanácsaimból,de annyit üzennék még neki,mikor rosszul esnek a kritikák,hogy nem az számít mit mondanak,hanem,hogy ki mondja!És ezt komolyan gondolom és eszerint élek.
További szép napot,én is tematizálom az életem,a házimunka és a blog között!:)

dzsaszper 2011.01.26. 10:57:59

@M_Runcájsz:
"mindkét fél kétszer is meggondolta mit is ejthet ki a száján a kormányzással, ill. vezető párttal, ill. vezető párt politikusaival szemben."

TG részéről ez szerintem alapértelmezett, nem a közszolgálati adónak szólt. Ez a hozzáállás szerintem a docensekra és professzorokra (egy-két kivétellel) jellemző, TG pedig ebbe a csoportba tartozik :)

God Speed the Right 2011.01.26. 10:59:49

Kedves Gábor!

Legalább ötször kezdtem neki ennek a blog bejegyzésnek, keresve a legjobb szavakat arra, ami megfogalmazodott bennem már rég, illetve ezen interjú kapcsán rólad. Tehát összegezve a törölt gondolatokat:

Köszönöm a munkád!

Személy szerint remélem, hogy egy nap lehetőségem lesz olvasni, vagy hallani a sajád véleményedet is és nem csak az elemzői leírásaidat.

aszekelyek 2011.01.26. 10:59:58

@a-kis-herceg: Ez is szép. A kasszaőrzés lett méginkább a... Szóval ez a baj. Ha nem férnek az eddigiek a kasszához, mert azt ígéretéhez híven őrzi tőlük a jelen kormány, akkor már diktatúrá is van...... Így gondoltam én is. Ha egyesek elesnek a közpénzhez férés akár törvényes de nem etikus, akár törvénysértő lehetőségétől, akkor azonnal diktatúrát kiáltozzák, hogy zeng tőle egész Európa. Az ottani hasonszőrűek pedig velük fújják , hisz oda a remek fosztogatási partnerük. Ezek a fröcsögések egyértelművé teszik, mi is a valódi problémája az ellenérdekelteknek a jelen kormánnyal. Gyengusz kis alperes dumák.

szociologus 2011.01.26. 11:00:53

NEkem tetszett a riport, beleláthattunk kicsit a kulisszákba. Ráadásul szerencsés volt a szereposztás is, Alinda tényleg olvassa a blogot, és ugyan teljesen OFF, de csinos is.

tatorjan 2011.01.26. 11:02:19

@melus79: Igazat írsz! Nagyon egyetértek!

Zagson 2011.01.26. 11:02:42

Molnár:

Szerintem abban, hogy TG nem az a nagybetűs politológus, hanem amolyan kommersz jól tálékozott srác aki ebből jól megél, abban semmi rossz nincs. Valóban nem egy túlcizellált, roppant értékes munka az ővé szakmailag, de szerintem fontos szerepe van nagyon a hozzá hasonló nem túl komplex és nem fajsúlyos "elemzéseknek", mert kb ezt a szintet kéne elérni minden magyar vállasztópolgárnak amin TG van mielött elmegy szavazni. Szóval nem feltétlen kell megkövezni TG-t hogy ezzel a színvonallal ír, mert ez az alacsony nívójú tájékoztatás létfontosságú egy alakuló demokráciában. Pont a hozzád hasonlók szoktak ilyen hipokrita elittizmust képviselni, hogy: "jaj miért van, hogy egy tudatlan ember szavazata ugyanannyit ér mint egy tanult, és tálokozott emberé". Hát a zongora leckék is a boci boci tarkánál kezdődik(itt TG) és nem Schubertnél.
Atomot az indexre: AZ hogy valaki mennyire elismert egy ilyen nem túl egzakt "szakmában" az a mai világban kb annyi, hogy: Britney Spears(remélem így írják) több albumot adott el a 2000-es években mint Mozart, ha szerinted emiatt Britney a jobb zenész, akkor igazad van a saját inerciarendszeredben.
Amúgy TGnek valóban van egy frusztrációja azzal szemben amit csinál, mert folyton magyarázkodik a cikkeiben. Én elhiszem,. hogy nem szívesen mond saját véleményt, de az hogy ezt 1000x re is leírja és nem kezeli magától érthetődőnek az már kicsit szerintem annak tudható be, hogy ő is érzi, hogy ez így kevés, de meg kell ideologizálni , hogy ez egy nietzsche-i legvégső racionális elme objektivitása és nem egszisztencia féltés .Ami amúgy érthető, ha valakinek a cége, szakmája ennyire ki van szolgáltatva azoknak akikről ír és úgy érzi hogy ilyen mondtam is valamit meg nem is pártatlanságnak idealizált amúgy okos és szép mondatokkal nem lép senkinek a lábára és akkor elevickél itt (meg van a pretex is hozzá: OBJEKTIVITÁS nagy betükkel a lobogón), nem bántja majd senki, sőt sikereket is el lehet érni, mert tényleg szerethető figura (én is kedvelem), amolyan "okos srác a szomszédból akire a lakáskulcsot is rábízom ha elutazom de még talán lábteniszezni is beszáll néha". De ha valaki az egzisztenciáját félti, akkor mondja azt,. Vagy ne mondja, de ne kezdje minden cikkét annak a magyarázásával, hogy az nem is egzisztencia féltéshanem egy magasabb, pártatlan vélemény rendszer magasztalása(bár a saját blogján persze miért ne tehetné:)). De számomra emiatt a cikkei olyan "lárpúrlárosak". Kedvelem őket, vannak benne okos mondatok, de igazából nehéz megérteni a célját ha nincs neki(jó mondjuk a napi pollitikai események felszínes értehtő aspektusának leközkése olyan emberek számára akik amúgy nem foglalkoznának politikával az egy fontos cél, mint fentebb említettem is) .

M_Runcájsz 2011.01.26. 11:05:37

@dzsaszper: TG mind önazonosság, mind karriercél tekintetében elég nagy válságban van, zavart, kissé csalódott. Nem véletlen említette a társadalmi hasznosság meglétét vagy nem meglétét. Gyakorlatilag a politikai paletta minden oldala megmutatta mire képes, mind elvérzik, ill. jelenlegi is erősen elvérezni látszik. És ezt őt sokkal jobban bosszanthatja politikával foglalkozóként, aki súlyos éveket áldozott erre az egészre, mint minket átlagos amatőr politikai kommentelőket.

bioLarzen 2011.01.26. 11:07:48

Az irodalmi műsorokban egész megkedveltem Veiszer Alindát, de itt a műsor elején miért toporog úgy, mintha nagyon kéne pisilnie?

bio

xorfrion 2011.01.26. 11:09:33

@a-kis-herceg: A politikai elemző és a társadalom elemző nem ugyanaz. Általában elemző nincs. Gábor a magyar politikát - és csak azt - próbálja elemezni.
Lehet persze azt mondani, hogy a politika mi mindennel van összefüggésben és mi mindenre van kihatással (minden mindennel összefügg), de a ki sokat markol keveset fog.
Természetesen és is szívesen olvasnék a magyar társadalomról nívós elemzéseket, de az szerintem nem a politológusok dolga. Gondolatai persze lehetnek róla, de jobb ha a suszter marad a kaptafájánál.
Egyébként szívesen venném, ha bárki tudna olyan linket adni, ahol időről időre nívós társadalomelemzést olvashatok! Nem próféciákat, ömlengéseket, hanem gondolatokat, lehetőleg tényekkel alátámasztva.

tatorjan 2011.01.26. 11:10:10

@Zagson: Mondnál néhány "nagybetűs politológust"?

Sportlövő 2011.01.26. 11:17:07

Kedves Gábor!

A műsorban ön kijelentette, hogy Bajnainak vagy Orbánnak talán lenne tanácsadója de Morvainak nem. Ellenben annak a sólyomnak (nem véletlenül kisbetű) akinek köszönhetjük a magyar paraszt kárpótlásának elmaradását és a judeobolsevik alkotmány megmaradását (még sorolhatnám) tanácsadója volt. Hát ez van!!! Legyen rá büszke...
Veiszer Alindáról meg inkább nem mondok semmit, mert azt biztos moderálnák.

dzsaszper 2011.01.26. 11:19:30

@M_Runcájsz:
nem látom TG-n az önazonossági válság jeleit.
a politikai paletta valóban minden oldala megmutatta mire képes.
De nem értem, TG-t mint politológust ez hogy érintené, azonkívül hogy elemzi...

2011.01.26. 11:20:47

A riport nem más,mint egy erőteljes ,rafinált kérdésekkel,szófordulatokkal manipuláló "fogáskeresés" .

dzsaszper 2011.01.26. 11:21:40

@simonmondja.: engem is idegesít technikai okokból. Az egyik tabon hallgatom, a másikban kommentelem. A komment küldés után elkezd párhuzamosan megszólalni a műsor elölről...

porfelhő 2011.01.26. 11:25:14

Török G. Önt sokan birálták már valóban, az elmult időkban, nevezték már "mindenféle" politikai beállitottságunak. Én azt végképp nem gondolom, hogy a Fidesz szekértolója lenne - azért, hogy ön birálatok szerint egy nem létező Fideszről álmodik - .:)))
Ön egy nagyon jó szakember, politikai elemző, aki mindig önmérsékletet tanusit megnyilvánulásaiban, bármelyik párt, politikai irányzat legyen is a téma. Nem volt ez másként a tegnapi müsorban sem.
Nehéz szakma, pálya, mindig függetlennek maradni, hogy ne vigye bele elemzéseibe saját, hétköznapi emberként kialakitott véleményét egy-egy "ütős - témába. :)
úgy gondolom.:)

Zagson 2011.01.26. 11:27:43

@xorfrion:
Értem amit mondasz és sok igazság van benne, de pont azt látom TG-nél, hogy nála a tényszerűség nem a tények magas arányát képviselni a "próféciákkal" szemben, hanem a véleméyn hiányát. Kifejezetten magasnak találom amúgy az írásaiban az elképzelhető forgatókönyvek halmozását (ami persze az elemzés másik halála a túl kevés mellett. Olyan mintha egy orvoshoz elmennél hogy ez meg ez a kórtörténeted, ő meg elővenne egy könyvet és felsorolná belőle az összes ismert betegséget a végén hozzátéve, hogy" vagy valami eddig nem ismert betegség", plussz hogy " nem mondanám meg, hogy én mire tippelek, mert attól szubjektív lenne a diagnózis".). Szóval szerintem egy saját vélemény nem feltétlen torzítja egy elemzés objektivitását ha abban amúgy elégséges tény hangzik el.
pl: leírom hogy: Tegnap itt meg ott, ekkor meg akkor ezek meg azok megölték ezt meg azt.elemzés:_ "ilyen vagy olyan motívációk illetve célok lehetnek mögötte, ha ilyen meg olyan körülmények lettek volna vagy nem lettek volna akkor ez meg az nem így meg úgy hanem amúgy történt volna, illetve az illetékesek most vagy ezt vagy azt fogják tenni amiknek szintén ilyen vagy olyan következményei lehetnek Szerintem a gyilkosság nem helyes". Azért mert leírtam hogy ez szerintem nem volt helyes, attól még nem igazán degenerálódott a tárgyszeűség az "elemzésben".

aszekelyek 2011.01.26. 11:29:32

@simonmondja.: Az se kötelező, hogy megnézd végig a videot. Szabadon lehet válogatni. Tényleg keverik sokan a politikust a politológussal. Nekem van olyan testvérem, így könnyű nem keverni :) Mikor ígérte meg, hogy előre fogja értékelni a médiatörvényt? Gyurcsány már történelem. Legújabb kori történelem. MAjd ha történik valami azon kívül média ügyében, hogy a klub rádiós úr, ezt-azt állít de még el se viszi a dokumentumot, hogy bemutassa, hogy május x.-én bizony aláírták-hozzátéve, hogy nem tudja, az ORTT is aláírta-e!???? ...és ő az igazgató. A mi szép, okos jászunk jut eszembe, aki Honvédelni miniszterként semmiről nem tudott semmit. Az, hogy esetleg ő nem mond igazat ugyanúgy lehetséges, már a klub rádiós úr, mint az, hogy Kiricsi Karola nem mondott igazat, amikor azt nyilatkozta, hogy 45 napon belül nem írták alá. alkalmasnak viszont alkalmas támadni aa Médiahatóságot ez a nagyon porral behintett történet. Az összes többi se tudta februárban, mi lesz velük, mégsem pályázta meg azt a frekvenciát. A lemondott Ortt-s úr, nagy hangot kapott a médiájukban, érdekes, nem hangzott el, mint felelőse az mulasztásos törvénysértésnek. Ez is furcsa. Mintha ezek a körülmények szándékosan lettek volna kialakítva..... Akkor már mindenki tudta, nagy váltás lesz. Állítják veszettül azt is, atv-n hallom, hogy nem is technikai kifogások vannak a levélben. LMP-s fiúcska éppen ezt ragozta. Megnevezni sajnos nem tudta, mi az alkotmánysértő a médiatörvényben, csak kijelentette, hogy az. A világon semmi konkrétum nincs, csak a füstje, meg a lángja a semminek. Azt mondja, hogy akinek van füle ehhez a kétséghez, az tudja, milyen súlyos ez. nevetséges. Csak az irányelvek szerint vizsgálhatják, aszerint meg kétség az össz, amit fel tudnak mutatni sok hét diktatúrázás és alkotmánysértőzés után. Belügy. Al dzsazirát nem fog büntetni Szalai elnök asszony. Ezt bírta mondani a lmp elnöke! naná, hogy mellébeszélt.Olyan valóság showal hülyítőt, mert azt is szabad ám, ebben a diktatúrában!:DDD, amely nem tartja be az előző médiatörvényben is előírt sugárzási időket, azt pedig teljesen jogosan fogja szankcionálni. Az eddig érvényben lévő törvény szerint is. Ja, hogy ez már sokba kerülhet? Igen. Ahogy másutt is sokba kerül. Itt vége van a törvények magasról le ...sának. A következmények nélküli országnak.

porfelhő 2011.01.26. 11:29:32

oppá" lemaradt.

már irtam, Ön egy nagyon jól "eladható" médiaarc Török Gábor.:))))

M_Runcájsz 2011.01.26. 11:30:37

@dzsaszper: azért mert kiderült vonzza maga a politika is. :) továbbá nemcsak elemző hanem tanácsadó is.

Pont ez a gondja, itt az önazonossági válság, nem tudja ő igazán mi, ill. mi akar lenni. Erről beszélt, hogy akkor politikus, politikai tanácsadó vagy politikai elemző, ja és még ott a politikatudós. Mert azt jól látja, ez a 4 dolog mind más (még ha ő 3-ról is beszélt csak).

Politikai tanácsadáshoz egyre inkább végleges párt elköteleződés az árkok miatt. Politikusi léthez pláne.

Ellenben a politikai elemző jó ha független marad saját érdekében. Ez eleve feszültség.

Politikatudós is inkább az elemzőhöz áll közelebb, de kissé emelkedettebb történet.

Anyagilag nézve pedig a sorrendet érdemes nézni, a tanácsadótól a tudósig.

Az biztos döntenie kell. 2 éven belül mindenképpen, feltéve hogy lesznek még választások 2014-ben, amin ha affelé dönt, részt tud venni benne.

bóra77 2011.01.26. 11:32:35

@Zagson: a kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, vagy politológusát:)

Bűnös 2011.01.26. 11:34:05

Kedves Gábor!

Igen, szükség van az írásaidra. Hogy politikai elemzőre van-e szükség, az lényegtelen, mert a megnevezés csak egy cimke. Mindegy, hogy minek nevezzük a gondolatokra, a gondolkodásra szükség van. Remélem sokan vannak az országban, s egyre többen lesznek, akik nem zsigeri Gyucsányozást vagy Orbánozást akaruk hallani, olvasni.

Szimba 2011.01.26. 11:36:52

Ennek a beszélgetésnek akkor van értelme, ha TG is megerősödött az álláspontjában, és tovább tudja gondolni, hogy mit akar.
- népszerű politológus akar lenni
- független, tudományos igényű elemző szeretne lenni, ami kevésbé népszerű?

Meg kell határozni a céljait:
- politikai kultúra terjesztése,
- valamiféle összehasonlító elemzés, azaz egy adott etalonhoz viszonyítva a politikai események hasonlítása, mérése,
- tudományos igényű történelemírás,
- politikusok támogatása, bírálata, kritikája, figyelmeztetése,
- a választók véleményeinek, pártpreferenciáinak kialakításában részvétel (blog),
- stb.?

Ha ezekre a kérdésekre megvan a válasz, akkor - még ha ezek menet közben csiszolódnak is -, mindig adott, hogy az egyes politikai témák, események elemzése milyen szabályok, szerint épüljön fel.

álomszép 2011.01.26. 11:37:36

@bioLarzen:
Nagyon jó komment! én meg azt hittem, hogy mindjárt "átrepül" a müsorvezető hölgy a Török G. ölébe.:)))))) bocsánat!:)))

dzsaszper 2011.01.26. 11:38:45

@M_Runcájsz: a fenti videó alapján ez messze nem válság, inkább fejlődés.

2006-tól abbahagyta az újabb politikai tanácsadói munkákat, Sólyom tanácsadója maradt hivatali ideje végéig.

Maradt az elemzői és a politikatudósi pálya, ez eldőltnek látszik.

Pluszban "otthon a fürdőszobában énekelgetés" jelleggel Aszófőn független önkormányzati képviselő...

Ezt látod te válságnak? Én nem...

Malachi 2011.01.26. 11:39:18

hónapok óta erősödik bennem a meggyőződés, hogy engem a politikai elemzés műfaja egyáltalán nem érdekel. valóban túl vegytiszta, nem kísérletezik, egyszerűen tényként kezel a napnál is világosabb dolgokat. rendszerez, leír. persze olvasom Gábor írásait, de már nem olyan várakozással, mint fél éve. elfogadom, sőt megtanultam, hogy egy elemző nem néz a dolgok mögé, nem gondol tovább bizonyos történéseket, nem keres komolyabb összefüggéseket látszólag más irányba mutató események között. csak egy mankót ad. és abban a pillanatban, ahogy az írása megszűnik vegytiszta elemzésnek lenni, véleménnyé válik, ezáltal önmagát kiherélve. egy korrekt, semleges szakember nyilván nem engedheti meg ezt magának. éppen ezért a jó végeredmény mindig sótlan és száraz.

a kommentek sokat adhatnának a bloghoz, de mióta a közösség átment konstants klubdélutánba, felesleges foglalkozni velük.

Malachi 2011.01.26. 11:43:27

@Malachi: "tényként kezel" = tényként közöl

maggies 2011.01.26. 11:55:05

Ebből az interjúból aztán semmi új nem derült ki a csindadrattás felkonf után. Kicsit ki kellett volna találni az interjú felépítését, tematikáját, és ha TG nem hajlandó reflektálni bizonyos, sokakat érdeklő kérdésekre, személyes véleményt mondani meg még kevésbé, akkor lehetett volna egy portrét készíteni, hiszen 13,961 lájkolójával, ma már a celeb (blogsztár) kategóriába sorolható. Egyébkén csodálkozom, mert nyilván lelevelezték a kérdéseket. (mindazonáltal én szavaznék rá :))

bruticsello 2011.01.26. 11:56:57

@Sportlövő:
Veiszer Alindát Bolgár úr jobbkezének nevezték a Klubrádiós időszakában :))) Tud valamit a csaj, de annak a riporterséghez nem sok köze van...

Szimba 2011.01.26. 11:57:19

Meg lehet nézni más elemzők munkáit, mert akkor jobban kiderül, hogy mit nem akar. Nyilván régen megtette ezt.

A blog ügyében mit tennék én?
- Írnék egy küldetésnyilatkozatot vagy egy alapvető célokat tartalmazó bevezetőt, ami mindig az első lenne a blogon - olvassa el, aki tudni akarja, miért írok úgy, ahogy.

- Másodszorra feltennék egy szakszótárt politológiai kifejezésekkel és értelmezésükkel - bogarásszanak abban az olvasók, ha nem értenek, félreértenek egy fogalmat.

- Linkeket - ez van - saját megjelent írásokkal, és más példaképek, politikaelemzők írásaiból - miheztartás végett:-)), hogy lehessen látni, mik azok az axiómák, amik ezen a blogon érvényesek.

- Néhány szakkönyvet, ill. címüket is felsorolnék ajánlott irodalomként, esetleg rövid ismertetővel. Akinek felkelti az érdeklődését pl. az alkotmányozás kérdése, az olvashasson arról más tollából is, külföldi szerzőktől is. Természetesen ugyancsak olyanokat sorolnék fel, akiktől tanultam, akikkel egyetértek.

- Az elvetendő történészi, politilógusi példákat nem biztos, hogy felsorolnám, de ez is megfontolandó.

- Ezután jönnének a blog egyes cikkei. amikhez persze sorakoznak a hozzászólások a maguk sokszínűségével.

- Bizonyos időközönként összefoglalnám, hogy a bloghoz érkező kommentek milyen tanulsággal szolgáltak, mit tartok benne hibának. No, ezt azért meggondolnám TG helyében, de én a pedagógiai irányultságommal fontosnak tartom a visszajelzést, nem csupán egy-egy hozzászólásra adott válasz, visszavágás formájában, hanem "szöveges értékelésben" is.

- A kistílű bírálatokat, cikizéseket, provokációkat mindig, következetesen szó nélkül hagynám, mert a pedagógiai módszertanból tudjuk (?!), hogy ez a legjobb, hogy abbahagyják, megunják. A negatív értékelés is értékelés, és a "gyerek" a verést is inkább provokálja, hogy foglalkozzanak vele.

- A hasznosnak, jónak tartott hozzászólásokra adnék inkább válaszokat, kiegészítéseket, magyarázatokat, kiigazításokat stb., mert így minden olvasó, hozzászóló erre a stílusra, hangvételre törekedne.

A pajdagógász néni:-)

2011.01.26. 12:02:42

Kedves Török Gábor,

15:35 körül megemlit egy dolgot, miszerint a választási műsorokat nagyon szereti, mert ott derül ki hogy egy politikai elemzőnek mennyire valós a tudása. Hát ez igaz.
Ezen a ponton rögtön beugrott a 2010-es országgyűlési választások estéjén való szereplése az MTV választási műsorában. Kérem, ha elfelejtette, nézze itt vissza, elég csak az utolsó fél órát, abból is az Önök reakciójat Orbán beszédére.
videotar.mtv.hu/Videok/2010/04/25/21/Magyarorszag_valaszt_2010_aprilis_25_.aspx
Miután kiderült, hogy a Fidesz szerezte meg a mandátumok többségét, Orbán Viktornak volt egy beszéde a Vörösmarty téren, amikor is konkrétan megemlitette, hogy
"a magyarok ma egy rendszert buktattak meg és egy új rendszert alapitottak meg. A magyar emberek a mai napon megbuktatták a hatalommal visszélő oligarchák rendszerét, és helyette megalakitottak egy új rendszert, a Nemzeti Együttműködés Rendszerét".
Ez volt ez első és legelső alkalom, hogy ezt a rendszer fogalmat hallhattuk, bennem konkrétan megállt az ütő, hogy miről is beszél a néhai téesz elnök uborkafára mászott fiacskája éppen. Miután kidühöngtem magam rajta következett a közt-i elnök sajtótájékoztatója, majd még pár percben az Önök reakciója a stúdióban. Se Önnek, se Giro Szásznak, sem a műsorvezetőnek nem jutott eszébe, hogy kinyilvánitsa, hogy hoho álljunk csak meg egy szóra. Most is, mint a korábbi választások alkalmával is, csak annyi történt, hogy az egyik politikai párt váltotta a másikat és egyáltalán nincs arról szó, hogy Magyarországon új rendszer jönne létre, és erre nem is kérte OV korábban a kampányban egyszer sem a felhatalmazást, mert nagyon jól tudta a nagy Konspirátor, hogyha ezzel idejekorán előjönne akkor jelentősen kockáztatta volna a nagyarányú győzelmét.
Ha a másik két szereplőtől nem is, de Öntől, akinek korábban is adtam a véleményére, elvártam volna, hogy felszólaljon akár elsőként is ez ellen. A műsor után még napokig kellett várni, hogy leessen az embereknek, köztük Önnek is, hogy itt nem csupán egy újabb furcsa fogalommal találkozhattunk, hanem ez lesz maga az új keret, amit nekünk, magyar embereknek nyujtani szeretne az új hatalom.
Itt Önnek állást kellett volna foglalnia véleményem szerint, hogy kivácsian várja az új kormány első lépéseit, de személy szerint nem érti miért hivatkozik arra Orbán, hogy a magyarok úgy am block egy új rendszert (az ö butácska rendszerét) szeretnének, és köszöni szépen, de nem kér semmiféle új rendszerből, olyanból meg végképp nem, ami maximum csak a Fideszt hatalomba szavazó 2-3 mill. választó együttműködésére épül, ugyanis a maradék 5 millió választó is itt él, és nekik valószinűleg nem lenne kielégitő ebben a rendszerben való élet.

Tudja minden tiszteletem ellenére, pontosan ez az a dolog, ami sokszor zavar az elemzéseiben, vagyis a karakán állásfoglalás. Ettől még nem lenne pártember, nem lenne hajlongó margaréta a réten, egyszerűen csak egy olyan autonom gondolkodású magyar ember, akinek stabil értékrendszere van, és ha ezt vmi megsérti, akkor annak nyomatékkal hangot ad.
A választási műsorban úgy éreztem, hogy ha nem is a tudása, de ez a stabil értékrendszere hagyta cserben egy pillanatra, nem tudom miért, lehet, hogy nem akart ünneprontó lenni. Ugyanis nem tudtam azt gondolni, hogy pont Önnek ne szúrt volna szemet, ez a sunyin a szövegbe csúsztatott gondolat.

M_Runcájsz 2011.01.26. 12:05:09

@dzsaszper: hát te így látod, én meg úgy. :)

Szimba 2011.01.26. 12:05:16

Mivel a blog napi műfaj, és múlandó, később már összefüggéseiben másként értékelhető egy-egy esemény, később ezeknek az elemzéseknek az alapján, meg természetesen a hozzájuk gyűjtött információk felhasználásával írnék időnként egy éves, többéves elemzést. Mi, hogyan változott, miként igazodik a magyar politika a világ más országainak politikájához, milyen összefüggések, kapcsolódási pontok alakultak ki.

Távlatokban itt már lehetne értékelni a jó, vagy kevésbé jó lépéseket.
Ezt sokkal szakmaibb, tudományosabb igénnyel készíteném. (diákoknak, érdeklődüknek, de a szakma számára is)

jabba74 2011.01.26. 12:05:50

@a-kis-herceg: Jaj de bonyolult vagy! Ezek szerint az objektív elemző feladata, hogy az antiorbánisták nézeteit hangoztassa előszeretettel?

aszekelyek 2011.01.26. 12:06:35

@Malachi: Mégis milyennek kéne lennie a közösségnek? Klubdélutános helyett.Azt hiszem, mások is, mint én, épp ezért ide járnak és nem a fröcsi blogokra. Mondta Gábor, hogy polgári, centrista pártot tudna elképzelni, ha politikára adná a fejét. Ön ezt találta meg itt és ez nincs ínyére. Demokrácia van, ön mehet valamely nem centrista irányba. Jobbra, balra, ott kommentelhet, ahol önnek a legszimpatikusabb. Tudomásul vettük, hogy nem vagyunk ínyére. Sótlan és száraz. HA szaftosabbra vágyik, ajánlom az index többi blogját és más lapokét is, pld. MAgyar Hírlapét. A legjobban a bulvárral jár :D Az szaftos. Ellehet vele csapni az ember gyomrát. lehet menni a Népszavába is. ha az jobban vonzza. Virtuálisan is sajtószabadság van. A facebook is alig várja. :D Jó mulatást!

Molnár Norbert 2011.01.26. 12:08:30

Most ismertnek kell lennem, hogy bárki elfogadja vagy megfontolja a véleményemet? Nem szeretem a hírnév általi elfogadást, a hamis érveléshez tartozik.

Taníthat Török Gábor az egyetemen, ez a foglalkozása, ezt tanulta. De ahogy költőnek sem csak tanulsz, és taníthatsz költészetet úgy is, hogy nem vagy jó költő, így ez a szakma is igényelne valami mást. Olyan pluszt, ami hitelessé teszi.

Török Gábor nem hiteles. De ezt szerintem sokan megtanultuk már.

Veder1 2011.01.26. 12:08:31

@Malachi, én is hasonlóan érzek ezzel a bloggal, de látom a fontosságát. Szerintem leginkább a szociálpszichológiához áll közel a hangvétele, azzal a nem kicsi különbséggel, hogy a politológiában nem lehet kísérleteket végezni, csak hipotéziseket lehet felállítani. A szociálpszichológia is sokszor evidenciákat elemez, és próbál bebizonyítani (pl.: a szebb embereknek jobban hiszünk stb.), mégis sok érdekes jellemzőre világított már rá. Szükség van egy ilyen nézőpontra is.

Szimba 2011.01.26. 12:12:37

@Malachi:

Van nagyon sok szaftos politikai, és elemző blog. Sőt a sajtó is pártállástól függően közöl nagyon erős hangvételű jobboldali, baloldali, diktatúrázó vagy éppen ujjongó cikkeket.

Valóban tűnhet se hús, se hal írásnak egy TG-féle elemzés.
Ugyanakkor segíti a gondolkodást. Akit érdekel a politika, az nyilván sokkal szubjektívabb véleményt mond, érzelmileg áll hozzá a dolgokhoz.

Mégis fontos lenne egy józan hang, amelyik nem feltétlenül kritizál habzó szájjal hol innen, hol onnan. Arra itt vannak a hozzászólók bőséggel:-))

török gábor 2011.01.26. 12:12:46

@maggies: ki kell ábrándítanom, nem leveleztük le. ez nem szokás. izgultam is :)

amúgy meg mindenkitől elnézést kérek, de egyelőre nem tudom megoldani, hogy a videó ne induljon el automatikusan. engem is zavar...

aszekelyek 2011.01.26. 12:13:49

@a-kis-herceg: Navrából jó közt. elnök lenne, nem gondolja? :D Aki dudás akar lenni pokolra kell annak menni. Magyar népi bölcsesség. Nyilván népzenében is jártas Navra:) Széchényi is szegény feje.... :) dudás akart lenni, sőt az volt. Meg is kapta érte a poklot. VAn aki vállalja, van aki meg itt ócsárolkodik. Akinek ennyi futja, az így. A mi ferink tudhatta volna , szintén, hogy ez a sorsa a dudásnak. Két dudás meg egyenesen nem fér meg egy csárdában. Ő meg gyengén muzsikált.

Malachi 2011.01.26. 12:16:22

@aszekelyek: olyasmiket adsz a számba, amiket nem mondtam. hogy érthető legyen, lényegében csak arra céloztam, hogy mindenki csak a jól megszokott sémákat ismételgeti és cseveg a magánéletéről. gyakorlatilag minden blogban így van ez egy idő után, ha kialakult a törzsközönség. csak azért nem írom, hogy "ne vedd magadra" mert gondolom nem teszed, hiszen máris elindítottál melegebb éghajlatra. ha nem sértelek meg, nem fogadom meg a tanácsodat. majd minden 1200 kommentes posztban akad néhány érdekes vélemény. de lásd be, egy idő után unalmas minden nap ugyanazt olvasni. az ezzel járó megpróbáltatásokkal én megbirkózom, csupán véleményt nyilvánítottam. ugye szabad?

dzsaszper 2011.01.26. 12:18:01

@32837: csak azt nem értem, miért nem lettél te elemző, és miért nem futottad be azt a pályát mint amit TG befutott. Akkor lett volna lehetőséged ezt elmondani a tévében :P

Szimba 2011.01.26. 12:18:23

Alindát nem bírálnám, mert nem ez a cél. Szép, kedves nő. Feltételezem, sokat fog még fejlődni.
(A túlzott gesztikulálásról le kellene szoknia! Azt jelzi, hogy nem tudja kifejezni magát szóban, nehezen fogalmazza meg a gondolatait, ill. a gondolatai előbbre járnak, mint a szavai. Ez nem tesz jó benyomást a tévében.)

török gábor 2011.01.26. 12:19:54

@32837: értem, amit ír, komolyan. pontosan erről a problémáról próbáltam tegnap is beszélni. szerintem nem tartozik a szakmámhoz, hogy ilyen típusú személyes politikai állásfoglalásokat tegyek, mert nem ezért ülök én ott - ezt ugyanis bárki megtehetné. a politikai elemző hozzáadott értéke nem a tiltakozás vagy a támogatás, hanem az, hogy (jobb esetben) ismeri a rendszer működését, képes értelmezni a szereplők szándékait, és tisztában van azzal, hogy bizonyos lépések mire, merre vezethetnek.

török gábor 2011.01.26. 12:23:31

@Szimba: sok igazság van ebben, és örülök is, hogy gyakran leírja, mert sokszor gondolok arra, talán ez lenne a helyesebb eljárás. én azonban hiszek abban, hogy a reménytelennek látszó esetek sem mindig azok...

álomszép 2011.01.26. 12:23:53

Török G. tetszett a műsor!
Itt a blogon, a posztokból, a kommentelő anyagból, mindenkor jól kiolvasható a mondani való, a birálat is, csak tudni kell olvasni a sorok között. Igaz nálam, ez van olyan eset, hogy sok időt vesz igénybe.:))))
Bármi legyen is a téma, a beépitett anyagokkal segitve rávezeti az olvasót, a kommentelőt, a lényegi mondani valóra. Valahol azért kiolvasható a saját véleménye is, ha nem is élesen. Ha nem igy tenne, nem is lenne értelme a posztnak.

Malachi 2011.01.26. 12:25:22

@Szimba: én teljes mértékben elismerem Gábor munkáját és egyáltalán nem irigylem, biztosan nehéz feladat "olvasmányos" elemzést írni, ha egyáltalán feladatának tekinti. egy matematika professzor sem rossz a szakmájában attól, ha nem dobja fel zsidóviccekkel az előadását. nem az a dolga. csak annyit mondtam, hogy eleinte másra számítottam, de megtanultam, hogy egy ilyen elemzés NEM LEHET az a fajta izgalmas, összefüggéseket kereső, dolgok mögé pillantó, mégis semleges valami, ami nekem annyira hiányzik. ez a jellemzője, ez nem ítélet részemről, csak megállapítás.

hol van ma Magyarországon egy teljes mértékben független, mégis kíméletlenül éles tollú elemző, író, újságíró? mindenkiről süt a szimpátia valamelyik irányba. Gábor semleges, viszont semlegesen sem ítélkezik szinte semmilyen irányba. csak tükröt tart. igaz, a józan ész tükrét és erre is nagy szükség van manapság, ahogy írtad is.

Szimba 2011.01.26. 12:29:58

@Malachi:
Hol vannak azok a választók, akik vevők a független, mégis kíméletlenül kritikus cikkekre, elemzésekre?
(Engem kivéve:-)))

aszekelyek 2011.01.26. 12:31:28

@Malachi: Hogyne. magam is azt tettem:) Még adós azzal a válasszal, milyennek kellene lennie a kommenteknek. A sótlan és száraz le volt írva. Szaftosabbat ajánlottam:) Elég jókat vitázunk itt, a kedves véleményéhez képest. :D Nekem pl. egyenesen szólnak néha, hogy vegyek vissza, mert tüzes jegyű vagyok és így el-elragadtatom magam :D Kegyed túloz, amikor a melegebb éghajlatra elindítással vádol.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 12:32:10

@32837:
Aki szóvátette volna, az nem ülhet oda.

Az ilyesmit azért sosem bízták a véletlenre.

Vagy ha mégis megtette volna, akkor már nem lenne más, mint a rendszer ellensége.

Idáig értik is a "fiatalok", csak ott kezdődik a zavar, hogy ezt az igazodást és karrierépítést a maguk részéről helyesnek és normálisnak tartják,
a negyven évvel ezelőttit pedig jellemhibának tartják.
...komcsik, ugye, Kádár népe...

Hát a mai élni akarók - meg Orbán népe.

aszekelyek 2011.01.26. 12:36:39

@Malachi: Olvasta ön a Meglepetésre várva című írást minap? Nekem úgy tűnik, hogy nem.Nem oknyomozó újságíró T.G. , jegyezném meg:D
Az ön elvárása inkább abban a műfajban található meg.

aszekelyek 2011.01.26. 12:40:57

@Szimba: Hol vannak azok a cikkek? :DDDD

porfelhő 2011.01.26. 12:44:35

Nagyon nehéz ma Magyarországon "független" politikai elemzőnek lenni, régen sem volt az, most meg főleg nem. Többségi kormányzás, minden nagyon más. Mikor rajtunk a világ szeme. Már hogy ne lenne a politikai elemzőkön is a "politikusok szeme". Egy-egy élesebb megnyilvánulás után Török Gáborra is össztüz zúdulna.
úgy gondolom.:)

2011.01.26. 12:45:58

Valamit akkor nem értek pontosan. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, és ebből Ön arra következtetett, hogy személyes állásfoglalása lett volna, ha akkor véleményt formál.
Ön egy magyar belpolitikai elemző, Orbán győzelmi beszéde egy magyar belpolitikai esemény volt, és a benne elrejtett NER gondolat egy olyan belpolitikai rendszer felvázolása volt, ami azóta alapvetően határozza meg és fogja meghatározni Mo. belpolitikai helyzetét, remélem csak a közeljövőben.
Nem értem, ha akár finoman is jelezte volna, hogy itt egy új gondolat van, ami furcsa nagyon és amiről korábban nem esett szó, az miért lett volna az Ön személyes politikai állásfoglalása.
Szvsz, Önnek ez a dolga többek között, hogy leforditsa a politikusok gondolatát, és értelmezze, hogy mit jelent az, ha a közt. elnök nem mond semmit vmiről, vagy ha mond valamit, az mit is akar jelenteni, vagy hogy mi járhat a fejében egy kormányzásra készülő párt elnökének már a választási győzelmi beszéde megirásakor, és miért pont akkor jön elő ezzel a NER gondolattal, amikor már a zsebében van a győzelem. Ez ugyanaz a dolog, mit amikor megvárják az önkorm-i választások végeredményét a keményebb pol-i lépések meghozatala előtt. Nem biztosak a saját sikerükben, ők maguk is vállalhatatlannak tartják a saját intézkedéseiket, és csak a meglévő stabil pol-i háttér biztonságában mernek velük előhozakodni. Ha nem igy lenne, akkor tudtunk volna idejekorán a NER-ről, és tudtunk volna a médiatv-ről és a többi erőből átvert intézkedéseikről, ld AB jogkörének megkurtitasa.

Szimba 2011.01.26. 12:46:58

@aszekelyek:

Ha lesz rá igény, ott lesznek az újságokban.
De addig, amíg tömegek műveletlenek, és csak a torz és hangzatos harci indulókra vevők, addig olyan írások születnek, amikt sokan olvasnak, vesznek.

Zagson 2011.01.26. 12:50:24

Szerintem épp akkor ülhetne ott bárki más, ha nem lenne fontos az egyéni "hozzáadott érték". Nem feltéltlen támogatás vagy tiltakozás lehet egy vélemény. Illetve azt mondani (ahogy valaki itt célzott rá), hogy egy vélemény az kimerül a mocskor gyurcsány, patás orbán mondatokban az durva csúsztatás. De igazából azt nem tartom tudománynak ha valaki beül egy TV választási műsorába és ott elmondja az összes emberi fantáziával elképzelhető eredményt, néha a szintén igazán szimpatikus és valóban(nem cinizmus, hanem tényleg annak gondolom) művelt Lakkner Zoltán szűzies raccsolásával barátian elvitatkova(a vita abból áll, hogy ugyan tök ugyanazokat a kimeneteleket sorolják fel de más sorrendben), majd 3 óra igazán élvezetes találgatás után 8amelyek folyamán 100x elzárkózik egy konkrét eredmény még csak megtippelésétől is nem hogy megjósolásától) mindenki kijelenti, hogy végülis tök felesleges volt itt szájtépni mert majd a "bizonytalanok" döntik el a vállasztásokat. Ez egyszerű szórakoztató ipar. Semmivel nem adnak többet mintha ezt Taki bá mondaná a Szomszédokból, csak a nézőknél jobban működik a műsor ha ezt "politológusok" mondják. Nincs is ezzel semmi baj. Nem is tudom mi történne az utcákon ha nem lenne valami adás folyton a TV-ben és akkor miért ne két jól iskolázott rendes ember számlázza ki a szereplést hanem mondjuk Stól Buci vagy Valóvilág Lánynév (esetleg Pataki Attila vagy Ákosh akik voltak már mindenhol, minden sarkon és voltak minden-férfi is, szerettek is párat). De ha kivesszük a pénzszerzési lehetőséget meg a cirkuszt a népnek szórakoztató ipart, akkor elég lett volna mind a két úriembernek küldeni egy SMS-t benne:"a bizonytalanok döntik el a vállasztást, azt nem tudom hogy kinek a javára csak azt hogy miért, de azt is csak holnap"

Balt 2011.01.26. 12:54:24

@loading: Végül is igaz. Tapinthatók :) a prekoncepciói.

porfelhő 2011.01.26. 12:55:27

Hm.. "Édesbús kompromisszumos élet ....." :) a zárszó. a műsorban. tetszett.:)

Szimba 2011.01.26. 12:56:42

@Zagson:

Lakner szűzies raccsolása:-))))))))))))))))))))))))

Azért egy választási műsor alatt nagyon sok információ elhangzik az egyes városok, megyék jelöltjeiről, a lehetőségekről, a pártok céljairól, programjáról, választási csatáiról.

Az esélyek latolgatása valóban nem a legszerencsésebb dolog, gyakran jön ki más eredmény, mint amit vártak.

De ez nem jós műsor. Mert, akkor inkább egy asztrológust kellene meghívni, vagy kártyajóst.

Ha egy politológus nem tudja megmondani azt, hogy melyik párt fog győzni, az azért szerintem nem feltétel:-))

nahát-nahát 2011.01.26. 12:58:11

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe:

1.) a legnagyobb nemzeti egységet hozták létre Európában a parlamenti, majd az önkormányzati választáson - Lukasenkó még ennél is nagyobb nemzeti egységgel büszkélkedhet
Na ja, de ez demokratikus körlmények közt jött létre!
2.) a legnagyobb adóscsökkentést hajtották végre az elmúlt húsz év történetében - 0,8%, elismerésem
Kivéreztetett gazdaság, brutális fiskális kényszerek közt!
3.) bevezették a gyermeknevelést támogató adózást - A gazdagoknak.
Nem a gazdagoknak! de inkább azt támogassák a gyermeknevelésben, aki nem a segélyért szüli a gyermeket!
4.) először Európában Magyarországon vezették be a bankadót - Az Gyurcsány volt.
Az csak simogatás volt!
5.) 90 év után ismét van kettős állampolgárság - Hogy húsz évre bebetonozzák magukat a határon túli szavazokkal.
Ne aggódj, határon túl is vannak balliberálisok. Mellesleg, miért is érte idáig diszkrimináció azokat, akiket (vagy felmenőiket) erőszakkal fosztottak meg a saját hazájuktól!
6.) a valaha volt legszigorúbb törvényt vezették a bűnözéssel szemben - És a valaha volt legfideszesebb legfőbb ügyészt nevezték ki a bűn üldözésére.
Egyszer nem kommunista, ez ennyire zavaró?
7.) a vörösiszap-katasztrófa esetében világra szóló összefogást hoztak létre a magyarok - És meghatározatlan időre zárolták az világra szóló összefogásból összegyűjtött adományokat.
majd elköltik, ha az értelmesen felhasználható
8.) eltörölték a felháborító végkielégítéseket - Kivéve a Lex Haverok páholy tagjaiét.
Van olyan a törvényben, hogy fideszesekre nem vonatkozik?
9.) megfelezték a politikusok számát - Mármint az ellenzékiekét. A sajátjaikét inkább megduplázták.
nem, nem... a választók duplázták meg a jobboldali politikusok létszámát, miközben a betölthető helyek száma radikálisan csökkent.
10.) megadták a szabad pálinkafőzés jogát - És korlátozták a szabad vélemény-nyilvánításét. Igyál, ne pofázz!
Csak rettegj, mindjárt kimoderál téged a Szalai Annamária - vagy nem?

Ahogy nagy tanítótok mondta: a tények makacs dolgok!

aszekelyek 2011.01.26. 12:58:21

@Szimba: Magam is így látom. Ahhoz tartós béke és rend kéne. Ami nem érdeke mindenkinek ma még. Ha az a fő feladata egy politikusi gárdának, hogy nyírja az éppen hatalmon lévőt, akkor ez kissé lehetetlen.De legalábbis nem célszerű. Amíg az önérdek lesz a motívum és nem a köz érdeke, addig ez várat magára.Azért is írtam az imént, hogy vége a következmények nélküli világnak. Ez civil óhaj és forrás. Fricz Tamás. CÖF. Rá érdemes odafigyelni. Persze vannak, akik szerint civilek el vannak itten ásva.....) akik fricz-éket negligálják, például. A civil szféra sokáig nem hallatott ugyan sokat magáról de hálisten, már nem egy hangja van. Tehát ez a vád sem igaz. Amikor CÖF nagy demonstráció volt a HŐSÖK terén, akkor inkább volt igaz, hogy le se bagózta őket a politika.Rendvédelmi szempontból voltak csak érdekesek számukra.

Balt 2011.01.26. 12:58:29

@M_Runcájsz: "Arra azért kíváncsi lettem volna, ha egy szabadabb adón megy le, mennyivel lett volna mindkét fél nyitottabb, bátrabb hangvételű."

:)) Jujujj, itt cenzúra van, mert alig-alig Orbánoztak! :))
(Ellenben a gyurcsányisták kaptak egy kemény barackot, ez tetszett. Kérünk ilyet Kálmán Volgának is! :))

M_Runcájsz 2011.01.26. 13:01:45

@Balt: nem azzal volt a gondom. Hanem a blog elmúlt hónapok hangvételéhez képest az a kirívó visszafogottság volt igencsak feltűnő.

Balt 2011.01.26. 13:02:31

@simonmondja.: "Átblogolsz egy új rendszerbe, és még mindig gyurcsányozol és őszödözöl."

Akkor mégiscsak megnézted... :)
Gyurcsány megkerülhetetlen mérföldköve a magyar politikatörténetnek. Ahogy ő maga mondaná: benne lesz a leszart történelemkönyvekben. Nem is örülsz? :))

Balt 2011.01.26. 13:05:12

@melus79: "És nagyon tetszik,hogy van SZDSZ-es múltja,ugyanakkor együtt kakaózik:)"

:) De nem kakaóbiztosozik... :) (Amúgy SZDSZ-es múltja nincsen, vagy legalábbis nem úgy, ahogy ez leírva látszik. Egyébként én is letagadnám. :))

P.mester 2011.01.26. 13:05:57

Én azért nem mondanám TG-t kurvának. Ő inkább Chamberlain.

Ordnassac 2011.01.26. 13:06:18

Most sikerült végignéznem, érdekes interjú volt, bár azt férfiasan bevallom: sok újat nem hallottam. Ami nem beszólás vagy kritika akar lenni, hiszen elég sokat vagyok itt a blogon (Malachit idézve: a klubdélutánosok egyike vagyok), így számomra nem ezek már ismertek voltak valamennyire. Azonban kívülállóknak (pl. édesapám) sok érdekességet tartalmazott.

Azt fenntartom, hogy az édesbús kompromisszummal túl szigorúan tekintesz magadra és most nagy pofátlanságot és ködszurkálást fogok tenni, de van egy érzésem, hogy ha csak az egyik irányba mentél volna, akkor meg az lenne az édesbús kompromisszum, hogy nem kóstoltál bele más műfajokba is. ;-)

Sokban egyetértek Szimbával, pl. a politikatudományi kisokos az oldalsávban nem jönne rosszul vagy abban, hogy nem feltétlenül kell minden beszólónak reagálni, még ha időnként szép is olvasgatni a reakcióidat (bár ez tőlem most nagyon "hiteles" lehetett, amikor egy nekem beszóló kommentelőnek reagáltam kommenteken keresztül...).

Na, be is fejezem a "törökgábortelemzem" műfajt, főleg, hogy még a végén a "gondolta a fene"-választ provokálom ki, de még annyit offként, hogy üdv a nemkávézók klubjában! ;-)

Balt 2011.01.26. 13:07:43

@melus79: "Tök jó,hogy annyi tökéletes ember ír amúgy itt!
Kis tolerancia,előítéletmentesség sokat lendítene kis hazánkon is!Ennyi."

Ezzel egyébként egyet lehet érteni.

Szimba 2011.01.26. 13:09:20

@aszekelyek:

Ő is politológus. Mostanában rúgták ki a Magyar nemzettől.

A CÖF még kialakulatlan, bár annyira nem ismerem őket.

Bárcsak jó irányban alakulnának a dolgok!

aszekelyek 2011.01.26. 13:09:55

@török gábor: NEm bírom ki, hogy ne írjam meg neked, hogy elég sok Záróra megnézése után az a benyomásom, Alinda pontosan ugyanúgy se ide, se oda.... , ami alapköve egy közszolgálati médiamunkásnak. A kérdéseiben néha vannak kivillanó kis véleménycsírácskák. Az elkerülhetetlen.Párban táncoltátok tegnap az én aztán nem foglalok állást médiakettőst:D Eközben mindenféle elvárások lettek volna felétek. :) Minden oldalról. Emlékszem mit kaptál azért, amikor leírtad, nem vagy hajlandó a hivatalos propagandát szajkózni Orbánról. Kissé rég volt de emlékszem.:D NAvrát is te fogod sarazni biztosan:) Ketteben a megtámadott TV székházban,.... az is elég ok erre:D Einsteinnek van igaza! :D

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 13:13:05

@Balt:
Na, Te vagy az első, aki észrevette, hogy hallanom kellett, ugye.

Nem. Sajnos képtelen vagyok figyelni - unalmas.
Viszont bekapcsolva hagytam és pont meghallottam, amikor visszajöttem.

A Gyurcsány nem megkerülhetetlen. Epizódszereplő volt hat évig egy elég korlátozott játéktéren.

Orbán a megkerülhetetlen.

A múltban és a jövőben is.
És korlátlan a játéktere.

panelburzsuj 2011.01.26. 13:13:06

@Szimba:

Kevesen olvasnak, és még kevesebben vesznek.

Ingyen nézik a tévében, meg ingyen rákattanak a neten.

Roppant kérdéses, hogy lehetne-e ma Magyarországon olyan sajtóterméket csinálni, amely képes lenne pusztán a tartalom eladásából megélni. Olyan sajtóterméket, amely nem politikai vagy üzleti (reklám) támogatások mankójára támaszkodva tud csak bicegni.

Nagyobbrészt politikai tartalmak közvetítésére szakosodott csatornákat (lap, adó, portál) pedig valószínűleg még a "semleges" reklámok bevételéből se lehetne finanszírozni.

Te mennyit dobnál be az automatába egy-egy TG-posztért?

Balt 2011.01.26. 13:13:12

@szociologus: "Ráadásul szerencsés volt a szereposztás is, Alinda tényleg olvassa a blogot, és ugyan teljesen OFF, de csinos is."

Csak olvassa, vagy "írja" is? :) Az, hogy Alinda csinos lenne, nem látszik (eléggé), de valóban van egy szemérmes bája. :) Bármilyen pártállású/vonzalmú legyen (ami már csak ebből a beszélgetésből is kiviláglott), szerintem helye van a közszolgálati képernyőn. Remélem, más is így gondolja, még a méregzöld Cohn-Bendit és eszmetársai is! :)

fg56 2011.01.26. 13:13:59

Azért kedves Török Gábor elbeszélgethetne régi tanárával: Navracsiccsal a sajtószabadság értelmezéséről, mert ha Ön szerint régi, mélyen tisztelt tanára és pártja egyetemes európai jogokat nem sért, akkor a demokrácia felfogással Önnél is bajok lehetnek. Ha pedig érzi a problémákat és nem mer ezekben az ügyekben is elkávézgatni Navracsiccsal, akkor csupán annyit kell mondanom Önről, hogy "cinkosok közt vétkes, aki néma" és blogja se marad annyira hiteles

Ordnassac 2011.01.26. 13:15:53

@aszekelyek: Fricz CÖF-e kb. annyira civil, mint Gyurcsány Demokratikus Chartája...

balfék 2011.01.26. 13:16:34

@Zagson: Erre írtam egyszer talán ide is, hogy a politikai elemző abban különbözik a meteorológustól, hogy a meteorológus legalább azt meg tudja mondani, hogy adott pillanatban milyen idő van.

aszekelyek 2011.01.26. 13:16:45

@simonmondja.: Ez a lehetőség mindenkinek adott volt ám anno domini1988 ban. Akrtam mondani, hogy kapcsold ki a hangot de gondoltam, csak van ennyi eszed.....:D

Szimba 2011.01.26. 13:18:02

@panelburzsuj:

A tévé és a net nem ingyenes. Ölég sokat fizetek érte.

Ennyi pénzből már vehetnék néhány napilapot.

Bár nyilvánvaló, hogy a tévéadókból és a netről sokkal többféle vélemyén, és sokkal több információ gyűjthető.

Szerintem nem lehet ma olyan sajtóterméket csinálni állami v. egyéb támogatás nélkül, amelyik nem közöl hirdetést is.
Vagy nagyon magas áron, és csak előfizetéssel lehet ilyesmit fenntartani.

melus79 2011.01.26. 13:18:18

@Balt: Köszönöm!:)Terjesztem is az igét!:)

Többször leírtam,de nem elégszer,unom már ezt a zsigeri 2 pólusú hozzáállást,ha nem tetszik OV,akkor ballib vagy,ha tetszik,akkor Frideszdroid.És ezzel el is dőlt mindenki véleménye a másikról,mert akkor már jó ember nem lehet,aztán innen egy apró ugrás,jó magyar szokás szerint, a zsidókhoz,cigányokhoz.Lehet,hogy én vagyok hülye,de a szélsőséges nézeteket leszámítva,minden politikai irányból tetszik valami.Én nem tudnám azt sértésnek odavetni senkinek,hogy pl. te egy libsi vagy!megállt tőle az eszem,mikor először tapasztaltam.nem attól jó a világ,hogy mindenki más?csak az alapvető emberi normákban kell megegyezni,a többi már az érdekesség kategória.
Megbolondulnék,ha csak olyanokat kellene olvasnom,akik az én véleményemet szajkózzák.Egy ideig önigazolás,aztán dögunalom.Annál pedig nincs rosszabb.
Én szeretem ezt a klubdélutánt,ha nem is írok mindig,de elolvasok szinte mindent!:)

Szimba 2011.01.26. 13:23:02

@panelburzsuj:

Itt a blogon nem csupán TG elemzését "vesszük meg", hanem azt is, hogy interaktív módon csiszolhatjuk (nem csak a nyelvünket, hanem a politikai nézeteinket is.

Nem mindig van jó vitapartner, de néha érdekes információkra lehet szert tenni.

Nem szeretem a bántóan kritikus hangokat, de ez is hozzátartozik a műsorhoz, meg a trollok is.

aszekelyek 2011.01.26. 13:23:22

@Ordnassac: Kicsit vitáznék ezzel. Fricz sosem volt politikus, képviselő, miniszterelnök. Arról sem tudok, hogy lenne a CÖF-ben olyan illető, aki csak hasonló pozíciót is betöltött. Annyira civil emiatt sem lehet. BAuer úr és a mi ferink erősen politikusok, képviselők és pártelnök-miniszterelnök funkcióból lettek "civillé" Ami röhej. Ha Orbán lenne egy civil szervezet vezetője, Kövér meg a samesza, akkor lehetne valamiféle összehasonlítást tenni. Érdekelne , mi miatt is állítod, hogy nem is civilek.

Balt 2011.01.26. 13:23:43

@dzsaszper: "a politikai paletta valóban minden oldala megmutatta mire képes."

Ráadásul a jelenlegi egyáltalán nem látszik elvérezni még pártszinten sem, nemhogy "oldal"szinten.

Szimba 2011.01.26. 13:24:42

@Ordnassac:
Tényleg? Sejtettem:-(((

Zagson 2011.01.26. 13:25:11

@Szimba:
Persze, de végülis ezt minden normális néző is tudja. Ha elmegy egy ilyen csimbumm cirkuszba akkor nem kell félni legalább a szerinte legvalószínübb eredményt megmondani. Ez csak egy játék. De így meg olyan mintha egy tenyérjós blogokon meg Tv műsorokban építgetné a saját imágóját, aztán azt mondaná, hogy ne hogy már megmondja a műsorvezető tenyeréből hogy mi lesz, mert az mekkora kóklerkodás lenne, viszont el tud mondani egy rakat érdekes információt a tenyérjóslásról. Kicsit öncélú lesz így. Az meg hogy milyen a választási rendszer itthon meg a többi általad említett érdekes és hasznos infó az meg fenn van netten is. elég ha a műsorvezető elég ügyes egy Google Chrome-hoz és tud folyékonyan olvasni úgy hogy közben nézik. Pont az a bajom ezzel a "vegytiszta" objektív elemző képpel, hogy ez a kép pont egy hazugság, mert ez nem egy vegytiszta egzakt tudomány(ha egyáltalán tudomány". Ez csak egy jó játék érdekes infókkal. Most komolyan(és tényleg kedvelem TG blogját mert jópofa) de azért pl elemzéseiben csak találgatások vannak, igaz abból viszont rengeteg, meg persze egy magyarázat amiszerint lehet hogy totál más lesz, és ha az lesz, akkor ő megmondta azt is, hogy más is lehet ergo végüülis kitalálta,. Mennyivel nagyobb a hozzáadott értéke mint egy horoszkópos csuhásnak a a Budapest TV-n? Ugyanaz, csak mondjuk ez számomra érdekes az meg ne, de attól ez még nem tényszerűbb.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 13:25:52

@aszekelyek:
Tényleg ?
Mindenkinek adott volt ?
Vagy csak a komcsiknak voltak osztva a lapok ?

-keresztkérdés...

Szimba 2011.01.26. 13:26:44

@bóra77:

Ennek a fiatal politológus generációnak van valami fiatalos bája.

Ez egy televízióban nagyon nagy előny.

(Megjegyzem, mintha TG felszedett volna néhány kg-t?!:-P)

bóra77 2011.01.26. 13:26:44

@Ordnassac: egyetértek! én is hasonlót írtam. Ugyanakkor gondolkodom sokat TG motivációin, hogy vajon miért mond el többször dolgokat (amik védekezésnek is hatnak, meg magyarázkodásnak is). Miért nem áll ki, és mondja azt, hogy ez van fiúklányok, így elemzek/írok, akinek nem tetszik, annak el lehet innen menni, osztjónapot! Miért fontos neki ennyire a megértése és/vagy elfogadása? Miért nem bízik jobban magában, abban, hogy jó amit csinál? Miért örök kételkedő? Oké, értem, ez viszi előre, de akkor is.
Valami alapvető stabilitást, bizonyosságot, és biztosságot hiányolok belőle, ami jobban kellene, azt hiszem. jobban, mint a megfelelés, bizonyítás kényszere (?). De valamiért azt is érzem, hogy kompenzál, esetleg van egy belső válsága, vagy egy hiányérzete valamiben..nem tudom..Ezt nem látom/tudom, de érdekes lenne tudni a válaszokat.

porfelhő 2011.01.26. 13:27:34

Én meg már megint nem értek valamit?! az hogy a Fidesz politikáját a "kisérlet járja be" egy dolog. De hogy az én gépemen kisértet van, vagy mi? mindig kiirja, hogy letiltás!
mit kell ilyenkor csinálni? :)

bóra77 2011.01.26. 13:29:20

@Szimba: hát a zárójeles megjegyzésednek biztos örülni fog:))

Gondolkodtam azon is, ha nem olvastam volna egyáltalán ezt a blogot, és benne TG hozzászólásait, akkor milyen füllel hallgattam volna végig a Zárórát. Mennyire hallgattam volna tátott szájjal azt, amit mond.

a-kis-herceg 2011.01.26. 13:29:49

A derce tomi nagyon óccsón adta a poziciót át a fidesnek...

havi 350-et fog kapni élete végéig a nép (=fides) jóvoltából. a módja nagyon cinikus... életmű díj...

"Az előterjesztés nagyon szűkre szabta a díjra javasolható személyek körét, a jelölt csak az Újpesten legalább tíz éven át polgármesteri tisztséget betöltő, élő személy lehet."

index.hu/belfold/budapest/2011/01/26/kiegyezett_a_fidesszel_elete_vegeig_fizetest_kap/

email 2011.01.26. 13:30:03

@fg56:
Nekem az a sejtésem, hogy nem kell magyarázni a demokráciát sem Navracsicsnak, sem Gábornak. A vélhető helyzetre jól rímel az, amit Gábor a politikusi élet kompromisszumokról mondott az interjúban.

balfék 2011.01.26. 13:30:48

@Zagson: Vajon Süveges Gergő barátsága nélkül ismernénk-e Török Gábort? Be kell látni Ő is csak egy celeb. Azt a distinkciót megengedem, hogy nem a hülyék közül.

Szimba 2011.01.26. 13:31:49

@Zagson:

Az kétségtelenül emelné a nézettséget, ha a 2-3-4 politológus elmondaná, hogy az előzetes számítások (elemző intézetek, egyéb becslések), a választási küzdelem hatásai alapján ki kit tart inkább esélyesnek, és miért.

Ennyit be lehet vállalni.

Balt 2011.01.26. 13:34:06

@álomszép: "én meg azt hittem, hogy mindjárt "átrepül" a müsorvezető hölgy a Török G. ölébe.:)))))) bocsánat!:)))"

Igen. :) Hogy is mondjuk udvariasan: lejött a rokonszenv a képernyőről. :) De ez nem is baj. Legfeljebb irigykedünk. :)

panelburzsuj 2011.01.26. 13:34:32

@Szimba:

A profi, éles, de nem "pártos" tartalmak iránti keresletről mondtam, amit mondtam.

Gondolod, hogy TG-nek kevesebb olvasója lenne, ha mondjuk nem onnan közelítené meg a kérdéseket, hogy mi jó a Smittpalibácsinak abban, hogy ő elnököl, hanem mondjuk úgy, hogy mennyivel jut előrébb az ő elnöki felfogásával a magyar társadalom érdekartikulációjának fejlődése? Mennyivel lesznek láthatóbbak, kezelhetőek a magyar lét problémái, mennyivel válik világossabbá, hogy hol a határ nemzeti érdek, államérdek, közérdek, pártérdek, klikkérdek és személyes érdek között?

Vagy nem is erről szóla politológia? Nem az érdekek közhatalmi kifejeződéséről? :)

dzsaszper 2011.01.26. 13:34:45

@Balt: a jelenlegi most mutatja meg mire képes.
Én idáig úgy értékelem, hogy a Jobbik visszaszorítása érdekében bevállalták a középfelé húzó szavazók elvesztésének a kockázatát, amely nem egyik napról a másikra történik, de egy lassú erózió mintha már elindult volna...

Meglátjuk mi lesz itt még -- mit kezdenek az egészségüggyel pl.
Az nem fenntartható állapot hogy 20%-al több orvos megy külföldre mint ahány végez. Kiváncsian várom a folytatást...

Balt 2011.01.26. 13:36:32

@Malachi: Ebben van valami, még ha feltehetőleg más-más irányba is szeretnénk látni a nyulat ugrani... :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 13:36:56

@Szimba:
Ha ordító közönség előtt jelmezes pankrációt mutatnának be és dobálnák ki egymást a ringből, még én is kiváncsi lennék rá.

a-kis-herceg 2011.01.26. 13:38:50

@SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK:

ez nagyon vicces ez a hosszú niknév... a rendszer nem tudja kezelni... kilóg alul... ;)

Balt 2011.01.26. 13:39:21

@bruticsello: :) Nocsak, Alinda drágavulgárúr ún. tanítványa...? :) Mindegy, ettől még nem említeném egy lapon kettőjüket, de lehet, hogy ma nagyon megengedő vagyok. :)

Szimba 2011.01.26. 13:39:22

@bóra77:

A blog nélkül sokkal izgalmasabb lett volna. Akkor nyilván megörültem volna egy független, vagy erre a független elemzői címre törekvő politológusnak.

Szimpatikus volt egészében, ahogyan a különböző szerepekről beszélt (politológus, politikus, újságíró, tanár).

És természetesen felkeltette a kíváncsiságom, hogy a háttérbeszélgetésekből (csoportos, egyéni) mennyi mindent tudhat.
Érdekelne az említett törésvonal téma, amire csak utalt.

Nyilván nevek és adatok nélkül csupán a tendenciákról azért megpróbálhatna írni.
Ennek a szakmának is megvannak a maguk kulisszatitkai.

panelburzsuj 2011.01.26. 13:42:00

@bóra77:

Majd ő - TG - mondja (egyszer talán ... ), hogy többet látott, mint amit el mert belőle mondani. És nyomasztja, hogy nem találja meg azt a hangot, amellyel semlegesen lehetne értékeket védeni.

Küzd a saját maga által (is) kreált relativista elemzői hozzáállással.

És nem túl biztató jel.

Balt 2011.01.26. 13:42:25

@Szimba: Szerintem nyitott kapukat döngetsz, ezek nagyrészt kezdetektől így vannak.

a-kis-herceg 2011.01.26. 13:43:38

@panelburzsuj: elmés kérdés. a posztért semmit:) de ha ahhoz lenne a kommentek olvasása is kötve akkor 200 Ft-ot nem sajnálnék... ;)

SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK 2011.01.26. 13:45:41

Ez az Alinda(?) idegbeteg,drogos vagy mit csinál a kezeivel?Miért van ilyen furán felpörögve?

@simonmondja.: Akkor ezt a Valóakármit neked forgatják az RTL-en!! Ha megy még egyáltalán.

Szimba 2011.01.26. 13:47:07

@panelburzsuj:

Azért nem egészen Pali bácsi érdekeiből indult ki.

És meglehetősen erősen kritizálta. Az lehet, hogy lényegesen több szempontból lehetett volna elemezni egy KE szerepvállalását, annak következményeit, a nemzetközi palettán a hasonló eseteket. De ezt azt hiszem, megtettük mi:-))

Tg inkább a magyar KE-k tevékenységével (pl. Göncz) hasonlította össze SP-t. Többre szerintem nem volt szükség.

Az értékelést a történelemnek kell megadnia majd jópár év távlatából.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 13:47:12

@Török Gábor.

Az is érdekes kérdés, hogy az Európa Parlament és az EU tárgyalni fogja soron kívül

- a magyar demokrácia ügyét.

És ez sem érdekes...

Pedig nem sokat tudok arról, hogy ez milyen kimenetelű fejlemény.
Fogalmam sincs, hogy hova tegyem.

De nem téma.
Majd ez is megtörténik velünk, mint eddig minden más.

Kábé annyi a közünk hozzá, mint egy fej salátának.

Szimba 2011.01.26. 13:49:11

@Balt:

Nem döngettem, hanem megpróbáltam összehasonlítani, hogy mit tennék én. Ha egyezik TG-vel a blog felépítésének vázlata(bár nem ennyire markánsan!!!:-)), akkor egyetértek vele.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 13:49:52

@SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK:
Persze, nekem.
Szépek még lehetnek a politológusok, ha már okosak nem is.

álomszép 2011.01.26. 13:50:30

@Balt:
Igen! úgy bizony. a rokonszenv sosem baj, vagy legalább is sokszor nem baj, jó!:))))

Szimba 2011.01.26. 13:50:39

@a-kis-herceg:

Tudod, mennyit kereshetne ezzel TG????:-))
Indítok is mindjárt egy blogot!!!!!

Balt 2011.01.26. 13:51:50

@32837: "a magyarok úgy am block egy új rendszert (az ö butácska rendszerét) szeretnének, és köszöni szépen, de nem kér semmiféle új rendszerből, olyanból meg végképp nem, ami maximum csak a Fideszt hatalomba szavazó 2-3 mill. választó együttműködésére épül"

Nem szeretném Szíjjártó azon - egyébként igaz - kijelentését citálni, hogy a kampányfinisben az MSZP (többek között) az "akadályozzuk meg a Fidesz 2/3-át" jelmondattal nyomult, márpedig úgy látszik, a népek ezzel együtt csont nélküli 2/3-os felhatalmazást adtak a Fidesz-KDNP-nek. Lehet ezen keseregni, még azt is elfogadom, hogy talán nem volt bölcs dolog, de fordítsuk meg a kérdést: milyen alapon lehetne a 2/3-dal járó "rendszerkorrekciót" kétségbe vonni, ha "minden objektív figyelmeztetés" ellenére ez volt pillanatnyi a népakarat? (Megjegyzem: még ma is az akkori országos 53% fölötti a Fidesz népszerűsége...)

a-kis-herceg 2011.01.26. 13:51:57

@bóra77: TG lassú... naiv és... (egyelőre elég)

ő mondta magáról a frankót: két évvel mindig le van maradva... és ebben a két évben most pont benne van egy rendszerváltás...

Ordnassac 2011.01.26. 13:52:51

@balfék: TG-t 1998 óta lehet látni a TV-ben, szóval még Süveges Gergő színre lépése előtt. ;-)

@aszekelyek: amiatt, hogy a CÖF a Fidesz háttérértelmiségének civil mázba öntött összeröffenése volt, ahogy a DC is ilyesmi akart lenni, csak a baloldalon (némi Gyurcsánnyal keverve). Az, hogy a jobboldali értelmiség felszólalt, azzal nincs gond, csak a civil máz felöltése egy kicsit visszás.

A civilség =/= a pártonkívüliséggel.

a-kis-herceg 2011.01.26. 13:53:42

@panelburzsuj:

az elveit is zárójelbe rakja... elvek nélkül semmilyen szakmaiság nem áll meg. az ember van előbb, utána a szakma...

a-kis-herceg 2011.01.26. 13:55:27

@Szimba:

ez biztos jel... ennek két oka lehet (a zárójelesednek) 1. vagy boldog és jól érzi magát, 2. vagy szorong és izgul és kétségei vannak, azaz nem érzi jól magát ;)

Szimba 2011.01.26. 13:57:30

@simonmondja.:

Ma tárgyalják. Most.
Nem gondolod, hogy ehhez azért némi idő is kell, hogy írjon róla???

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 13:57:53

@a-kis-herceg:
Elolvas minden kommentet.
Ha nem tudja föltenni a laptopját egy futópadra, akkor nagy feneket fog ereszteni.

lüke 2011.01.26. 13:58:34

szép az élet, s TG is kapja szépen, minden oldalról:)

Szimba 2011.01.26. 13:59:41

@a-kis-herceg:

Vagy jól főz a felesége!:-)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.26. 14:00:24

"Blokkolták a Twittert Egyiptomban...Kedd este nem lehetett elérni a Twittert Egyiptomból. A nap folyamán közösségi szájtokon, mint a Facebook és a Twitter szervezték a Mubarak elleni tüntetéseket."

index.hu/tech/2011/01/26/blokkoltak_a_twittert_egyiptomban/

MxTI: Az egyiptomi és a magyar miniszterelnök megállapodott, hogy az újra jó partneri viszony jegyében közösen dolgozzák ki a társadalmi problémák kiküszöbölésének technikai megoldásait. :-)

Szimba 2011.01.26. 14:00:52

@lüke:

Közszereplőnek ez jár!:-))

a-kis-herceg 2011.01.26. 14:00:59

@panelburzsuj:

a köztársasági elnöki szék és a Sólyom irányban nagyon elfogult. érthető emberi okokból.

azaz a posztjainak 10-20%-a arról szól, hogy minden politkus nagy vágya hogy államfő legyen a sándorpaliban, illetve hogy egyszerre csak megrázza vki vmi smitpalit és NAGY ember lesz belőle és felnő a tisztségéhez...

ha ezt most olvassa Gábor, akkor ilyen már kevesebb lesz:)

helyette szeretnék esztergomi posztot, vagy zuglóit. az előrehozott választások elemezgetése az igazi izgalom...

P.mester 2011.01.26. 14:03:16

Néhány dolog

1. Amit TG az interjú elején mond, azt szerintem sokan értik. Téved TG, amikor azt hiszi, hogy nem értik. Sőt a magam részéről nemcsak értem, egyet is értek. A politikai elemzőnek nem az a feladata, hogy elmondja mi a jó, mi a rossz, direktben befolyásoljon. Pölö Fritz Tamás nemcsak nem független, de nem is elemző. De TG-vel nem az a probléma, hogy úgyszólván "hideg elemző", aki nem ad útmutatást.

2. TG-vel az a probléma (-mám), hogy láthatólag nem mond semmit, mert abból nem lehet baj. Amit ő csinál, annak semmi köze nincs az elemzéshez. Az elemzés motivációkat keres, összefüggéseket teremt, potenciális hatásokat prognosztizál stb. TG viszont mellébeszél, semmitmondó, nincs határozott mondanivalója, sőt: nincs mondanivalója. Keneget. Nagyjából annyit mond, mint Schmitt Bagi-Nacsa szilveszteri paródiájában. Ez a legnagyobb problémám!

3. A 2006 okt. 1-i esetet (melyről a Zinterjúban is beszél) volt "szerencsém" látni. Azt hiszem, az volt TG eddigi mélypontja. Arra erkölcsileg nincs mentség, hogy bemegyek elemezni a saját tanácsaimat. Ez olyan, mint a Médiahatóság: egyszerre jogalkotó és jogalkalmazó. Nem mentség erre az, hogy az egy választási műsor volt, nem pedig Sólyom beszédének elemzése. Baló figyelmét előre is fel lehetett volna hívni, nem pedig beszélgetés közben. Ez egyszerűen vállalhatatlan volt, szégyen, még azt is mondanám, hogy gerinctelen cselekedet. És nagyon sajnálom, ha TG továbbra sem fogja fel, miért.

a-kis-herceg 2011.01.26. 14:03:21

@vinczej: hm a féjszbuk forradalom is erről szólt... hm már a dojcstomit is bevetették... nagy baj lehet

Balt 2011.01.26. 14:05:35

@Zagson: "elég lett volna mind a két úriembernek küldeni egy SMS-t benne:"a bizonytalanok döntik el a vállasztást, azt nem tudom hogy kinek a javára csak azt hogy miért, de azt is csak holnap""

A 2010-es választásokra abszolút nem volt igaz, hogy a "bizonytalanok döntötték volna el".

dzsaszper 2011.01.26. 14:06:45

@török gábor: ahogy elnézem az oldalak forrását, az MTV-től kaptál magától indulós linket...

Esetleg őket lehet megkérdezni, nem tudnak-e olyat adni ami nem indul magától.

Ha ők nem segítőkészek, talán a legkönnyebb egy flash applikációt rittyenteni, ami gombnyomásra megy csak az MTV videótárba tovább... Én nem vagyok flash programozó, de a tizenháromezer lájkoló közt hátha akad :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 14:08:47

@Szimba: Nem gondolom, hogy belekezd.

Egyrészt, mert a magánnyugdíjbalhéba se kezdett bele, másrészt, mert a médiatörvénybe se, harmadrészt, mert már megmondta, hogy gazdasági és külpolitikai témát ne is várjunk.
Úgyhogy csak jeleztem, hogy milyen témák mellett megyünk el az ábrándos felhőjárás és ködszurkálás közben.

Balt 2011.01.26. 14:13:27

@M_Runcájsz: "Hanem a blog elmúlt hónapok hangvételéhez képest az a kirívó visszafogottság volt igencsak feltűnő."

Messze nem érzem erősnek a különbséget - ha volt egyáltalán -, de ha ezt valami vélelmezett egzisztenciális félelmek indukálták, akkor itt a blogon miért tapasztalható "az elmúlt hónapok hangvétele"...? Van ebben némi ellentmondás.

Egyébként jogos: a rubikonos cikkel Török Gábor érzésem szerint valóban átlépte a (maga folyamszabályozta) Rubikont, más kérdés, hogy az AB-rendszabályozással talán a Fidesz is. De mindegy, nem ezért bízunk bennük. :)

ökörpöröly 2011.01.26. 14:14:35

Török Gábor is "politikus" -mindannyian azok vagyunk a magánéletben is, csak nem hirdetjük magunkat független elemzőnek-, hiszen a saját vállalkozását menedzseli.
Nem lehet tőle várni függetlenséget és nyers objektivitást, főleg nem kemény őszinteséget. Ennek ellenére írásai és elemzései érdekesek, főleg akkor, ha a véleménye mögé nézünk.
A Kádár-korszak visszatért. Török Gábor ebben a közegben lavíroz, ebben próbál túlélni.
Engem is meglepnek a finomkodó kifejezései, álnaiv feltevései.
Pontosan tudja, hogy a politika miként működik, ismeri az iszonyatos korrupciót, a belharcokat, az egyes szereplők jellemét és képességeit.
Ő is a Magyar Banánköztársaság egyik olyan állampolgára, aki túl akar élni, a rendszer keretei közt akar "sikeres" lenni.
Ennyi.
Egyébként én kedvelem. Egyikünk se várhatja el tőle, hogy pusztakézzel ugorjon neki a "nagyok" torkának.
A lanyha kritikáit, finomkodó kérdésfelvetéseit már megszoktam.

tatorjan 2011.01.26. 14:20:03

Kedves Gábor! Ha van ideje, legyen olyan jó, írjon egy másik bejegyzést, hogy „ugorgyunk”. Rossz olvasni ezt a sok ostobaságot, amit ma összehordanak itt sokan a TV szereplésével kapcsolatban. Osztják az észt önkontroll nélkül. Nem értem, de ez nem számít, és különben is abbahagyom addig a blog olvasását, amíg nem lesz másik téma. Végül is nem kötelező olyasmit olvasni, ami nem az ízlésemnek való. Sajnálom, hogy maga nyilván végigolvassa, valszeg úgy érzi, hogy ez kötelessége. Pedig jobban tenné, ha ehelyett felkapná a kis családját és uccu, irány a Balaton jege, vagy csak egy szánkózás.

Balt 2011.01.26. 14:20:16

@aszekelyek: "NEm bírom ki, hogy ne írjam meg neked, hogy elég sok Záróra megnézése után az a benyomásom, Alinda pontosan ugyanúgy se ide, se oda.... , ami alapköve egy közszolgálati médiamunkásnak."

Utóbbit aláírom, viszont Alindát azzal együtt a köztévében szeretném látni továbbra is, hogy szerintem nem igaz rá a fenti kitétel. :) Elég jól sejthető szimpátiái vannak, még tkp. megfogalmazva is, nem csak "jelbeszédben": Schmitt, Pető vs. Orbán, Demosz stb.

ökörpöröly 2011.01.26. 14:21:25

Na, itt vannak az új vérszívók!

www.origo.hu/itthon/20110126-gyest-ker-a-honositott-magyaroknak-az-mpp-alelnoke.html

Tartsuk majd el az összes bozgurt, délvidékit és a többieket!
Nesze nektek Nagy-Magyarország!
Nem elég a sok kádárista tróger, a több százezer cigány, a rengeteg nyugdíjas -ezekkel semmi bajom-, most még finanszírozzuk a "NEMZETTÁRSAKAT" is. A jó kurva anyjukat, azt. Teremtse elő nekik a saját országuk, vagy ők maguknak.
A felcsúti kancigány behozott még egy raj vérszívót a nyakunkra.

Dualon · http://e-arc.hu 2011.01.26. 14:22:56

Az interjút már tegnap is láttam, nagyon tetszett. Örülök, hogy megvan a videó.

Gábor, a blogodat csaknem indulása óta követem, elemzéseidet azonban az elején sokszor túl visszafogottnak, néha meglepően óvatosnak éreztem.

Az idő azonban összességében a te megközelítésedet igazolta, előttem pedig felvillantotta a politikai (had)színtér kicsit jobb megértésének lehetőségét - úgy is mondhatnám, általad kezdtem el megérteni, amiről addig fogalmam sem volt. Köszönöm!

A tegnapi beszélgetés számtalan pozitív vonásából én egyet emelnék ki. Egyszer sem voltál rest önkritikával élni, esetleg korábbi hibáidat korrekten vállalni. Nagyon emberközeli és rokonszenves volt ez, és azt gondolom, az általam eddig tőled olvasottakkal együtt pontosan az ilyesmi tesz hitelessé. A szakmán túli ember, mint egész.

Egy javaslattal szeretnék élni zárszóként: inkább kevesebb, de magvasabb, mélyebb, alkalmanként merészebb posztot is szívesen olvasnék.

dzsaszper 2011.01.26. 14:24:47

@ökörpöröly: a politikai elemzőtől annyi várható el, hogy amikor elemzőként szólal meg, független legyen. Ezt ahogy én látom, TG hozza a leginkább (nem túl magas a mérce, ezt elismerem).

Balt 2011.01.26. 14:27:26

@Szimba: "(Megjegyzem, mintha TG felszedett volna néhány kg-t?!:-P)"

Off: Szülés után így szokott lenni... :))

balfék 2011.01.26. 14:27:49

@lüke: És még mondják nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni?! Mi itt állandóan csak abban lépkedünk.

lüke 2011.01.26. 14:27:55

@ökörpöröly:
te is kérj!
helyettem is visszamenöleg ,mert kétszer se kaptam/kértem

ökörpöröly 2011.01.26. 14:29:42

@dzsaszper: Ja, ha a független elemző neked azt jelenti, hogy a mondjuk a vasgárdista (mondjuk szélsőjobb) és a szerb kommunista partizán (mondjuk szélsőbal) által elkövetett tömegmészárlásra is azt mondja, hogy nem túl humánus, akkor igen!:) Ennyiben ki is merül sokszor a függetlensége!:)

a-kis-herceg 2011.01.26. 14:32:16

@simonmondja.: :)))

"milyen témák mellett megyünk el az ábrándos felhőjárás és ködszurkálás közben"

egyrészt hogy mennyire demokrata vagy elvszerű, vagy igaz a Gábor hagy döntse el. családja van... mondta is.

másrészt én úgy látom te nem siklasz el. a lényeges kérdéseket feszegeted a ködszurkáló posztok ellenére...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 14:32:31

@ökörpöröly:
Hát pedig, ha nem akarnak a határon túliak milliószám magyar állampolgárságot - mégsem,
akkor a Schmitt Pál kampánykörút kevés lesz a meggyőzésükre.
Be fogják vetni fideszék a pénzesmadzagot.

Treuga Mei 2011.01.26. 14:33:13

Tisztelt Topicgazda!

Szomorú látni egy rendkívül értelmes ember paradigmaváltási képtelenségét. Azt, hogy a normativitás vádjától rettegés okán Ön a leíró jellegű megközelítés igen vékony rétegét meri csupán érinteni, azt, hogy a Max Weber-i hatalmi játszmarendszeren túli politikai értelmezés felé nem mer nyitni. Azt, hogy föl sem merül az Ön számára a helyi politikai tevékenységet valós, az országos hatalmi játszmákkal egyenrangú politikai aktusnak tekinteni. Azt, hogy a lokális, kisközösségi politikára épülő rendszert mint a jelenleginek alternatív értelmezését közelítse meg. Azt, hogy a civil közösségi kezdeményezés és az országok hatalmi játszmák közti éles határvonalat mint faktumot tekinti.
Igen figyelemreméltó értelmezései láthatóan megrekednek ezen a szinten. Az, hogy a normativitást a pártok értelmezési tartományában tartja, igen becsülendő. Az, hogy alapvető társadalmi folyamatokkal alig kapcsolódik ez a pártpolitikai kontextus, igen kiábrándító.
Emellett a ködszurkálás merészsége mellékes. Érdekes játék, de a nagyobb gond vele az, hogy éppúgy megreked a felszínen, mint a kevésbé játékos értelmezések.
Megismétlem: lehet, hogy ismereteim hiányosak a politikatudományról, ezért a csoportok, pártok, rétegek hatalmi erejének kiteljesüléséről szól kizárólag, így kevéssé társadalomtudomány a klasszikus értelemben. Lehet, hogy a választás, a nyilvánosság és a verseny hármassága a kizárólagos paramétere a demokráciának, ameddig ezeknek keretei nem törnek át, addig lehet demokratikus rendről szólni (bár ezen keretek hollétének definíciója is lehet vizsgálat tárgya talán). Amennyiben a közösségi diskurzus a társadalom minél mélyebben bevont voltában pl. épp ezen kérdésekről - mi is a kerete egy demokráciának, miképpen definiálhatóak ezen keretet adó fogalmak - nem tartozik e keretekhez, ha a nyilvánosság, a diskurzus nem Foucault-i, hanem Gadamer-i rendszerének kialakítása, fönntartása nem része ennek, ha a különféle tőkék dominálta közösségi - kommunikációs, gazdasági, hatalmi - tér ilyen szempontból ezáltal nem is lehet a politológus vizsgálatának tárgya, mert nem a tudomány kérdése, azt el kell fogadnunk. Igaz, evvel néhány alapkérdés föltételét kényszerül mellőzni a politológus.
De vajon nem tárgya?
Szomorú volt látni egy igen élénk szellemű ember alapvető paradigmarabságát, tisztelt Topicgazda!

Üdvözlettel:

Merlin

Balt 2011.01.26. 14:34:28

@a-kis-herceg: Mint (részben) újpesti, mondhatom, hogy Derce nem volt rossz polgármester. Hogy 20 éven át polgármester tudott lenni egy tkp. munkáskerületben, az is mutat valamit. Ha nyugdíjkorú, azt is elfogadom, hogy valahogy honorálja neki a "hálás utókor". (Szobor, balzsamozás azért még tán nem időszerű, meg sokra ugye nem is menne vele.) De ha már 20 év...: vajon D. Gábornak mivel sikerül "meghálálni" áldozatos építőmunkáját...?

dzsaszper 2011.01.26. 14:34:47

@ökörpöröly: ez engem Pető Iván véleményére emlékeztet, bocs :-P

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 14:35:56

@a-kis-herceg:
Én még ahhoz is kevés vagyok, hogy a lényeges kérdéseket meglássam, amikor beléjük botlok.
Megelégednék a látványos buktákkal is.

ökörpöröly 2011.01.26. 14:36:23

@lüke: :) Komolyan mondom, tragikomédia. Nem elég a baja ennek az országnak, még jönnek a külhoni nyüvek is nemzeti alapon leszívni az országot. Kezdem azt gondolni, hogy a libkomcsik jól tették, hogy nem engedték a nyakunkra a vérszívókat. Mindenki éljen meg a saját közegben, tartsa el magát a saját pénzéből, illetve a saját államára hagyatkozzon.
Ezek olyanok, mintha a szomszédodba cigányok élnek. Először adsz nekik egy kis ezt, egy kis azt, aztán meg köteleznek, hogy te hord iskolába a gyerekeiket, szerezd be a cigi fejadagjukat!:)
Ja, meg persze állampolgári jogon beleszólnak majd az országgyűlési választásba. Majd az erdélyi bozgur lesz a mérleg nyelve, mert nekik jár. Tetvesek!

a-kis-herceg 2011.01.26. 14:37:28

@32837: ****

de előbb a számok: 32837 mit jelent?
fides iksz: 2 706 292 (nem 2-3 millió)

szögezzük le - és szájmonnak is mondom...
@simonmondja.:

ti név nélkül beszéltek az igazságról, TG névvel nem beszél róla... mindkettőt megértem.

de demokrácia akkor lesz, amikor TG és ti is névvel nem ködöt szurkáltok, hanem az igazságot mondhatjátok...

2011.01.26. 14:37:51

De jó volt, kösz!:) Helyes, ne csak lássanak a szemükkel, hanem halljanak a fülükkel!:) Hátha eljut az agyukba valami zaj...:)

Alinda meg egy tündér tovabbra is. Ráadásul okos tündérke!:)

Balt 2011.01.26. 14:38:32

@balfék: :) Ki-ki mire akar, arra irigykedhet. :) Talán nem árulok el nagy titkot azzal, ha én Török Gáborra, Alinda rokonszenve miatt. :) De sajnálom, ha csalódást okoztam volna!... :)

dzsaszper 2011.01.26. 14:39:42

@ökörpöröly:
amúgy meg ezzel kvázi elismerted, hogy TG még mindig a leginkább független közismert elemző.

Innentől kezdve amit mondtál, azt leginkább a politikai sértettség számlájára írom, hogy TG merészel független lenni és nem áll be teljes mellszélességel a te szekértáborodba...

ökörpöröly 2011.01.26. 14:40:17

@dzsaszper: Az SZDSZ-t még az MSZP-nél és a FIDESZ-nél is jobban gyűlöltem/gyűlölöm, úgyhogy minden egyezőség a véletlen műve!:P
Mindössze azt akartam jelezni, hogy a véleménye "túl langyos" sokszor, annak ellenére, hogy pontosan ismeri a helyzetet.

a-kis-herceg 2011.01.26. 14:40:38

@jabba74: igen. az egypártrendszer - egy vezér felállásban igen...

két eset van: vagy benne vagy a NER ben és tolod a viktor szekerét, vagy nem férsz hozzá és kritizálod...

aki nem fér hozzá és dícséri ráadásul a valóság és az elvei ellenére az meg hülye. de TG remélem nem ilyen, hanem vmi haszna csak van... (remélem)

Balt 2011.01.26. 14:42:34

@Szimba: "Érdekelne az említett törésvonal téma, amire csak utalt."

Nem utalt, hanem azt monda, ez a politika velejárója. Próbáljuk meg talán kicsit dialektikusabb módon megközelíteni a kérdést, és látszik, hogy a törésvonalak állandó mozgásban vannak. :) Már csak az a kérdés, hol elég stabil a felszín egy 2/3-os építményt felhúzni rá hosszú távra...? :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 14:44:59

@a-kis-herceg:
Azért annyira nem érdekes a névtelenség.
Egy erős államnak ez nem akadály.

És nem beszélünk az igazságról.
Arról a kurucinfón beszélnek.
Itt a "létezőről" szoktunk néha - létező szocializmus helyett arról, a valamiről, ami most létezik.
De arról is csak szőrmentén.

ökörpöröly 2011.01.26. 14:45:22

@dzsaszper: Nekem nincs szekértáborom. Őszintén szólva én modern konzervatív vonulatot tartanám helyesnek.
Az újraelosztás csökkentését szeretném, az állam szerepét nem a birtoklásban, hanem a polgárok érdekében való szabályzásban látnám, az öngondoskodásra építenék, nem a populista osztogatásra. A hagymázas kereszténységet, meg az összes történelemhamisításos balfaszságot meg kiraknám a picsába!:)

Balt 2011.01.26. 14:45:25

@SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK:
"Miért van ilyen furán felpörögve? [Alinda]"

Már sejtem ;), bár a habitusa alapvetően ilyen. Vidám, felszabadult, ám egyben szende. :)

balfék 2011.01.26. 14:46:26

@a-kis-herceg: De, ha T.G-t kérdezed ő nem tagadja , hogy demokrácia lenne, akkor akár még névvel is elmondhatná a valót.

Szimba 2011.01.26. 14:46:29

@Ordnassac:

Alapjában véve olyan rendszerező, és pontosságra törekvő voltam, mint Te most. Csak elzüllöttem:-(((
Írom ezt arra, hogy egyetértesz a "szótárkészítő", meg rendszerező (tanító, oktató, népművelő) tendenciáimmal.

A forró csokit én is nagyon szeretm:-)))
Sűrűn és pici fahéjjal. De kávét is iszom.

A klubdélutános elnevezést ,sajnos, én is megkaptam a képembe, de sebaj.

2011.01.26. 14:50:47

@Balt

Nem vonom kétségbe, hogy a Fidesz 2/3-os győzelmet aratott, tényleg ez volt a szavazni akarók véleménye, es el is fogadom. Sok mindent nem lehet tenni ellene, mint készülni és a következő alkalommal jobban szerepelni. Azzal viszont már porblémám van, amikor ezt a 2/3-os győzelmet úgy akarják tálalni (az ő fejükkel gondolkodva érthetően), hogy ez a magyar nép akarata, ahogy irtam am block. A magyar nép sokszinű, nem kell egy kalap alá vonni őket.
Amikor a Fidesz megpróbál átverni vmi törvényt, akkor mindig arra hivatkozik, hogy ez a magyar nép akarata, nincs ellene apelláta, fogadjuk el. És ez egy szép kis csúsztatás. Mondja azt Orbán, hogy kérem szépen tudom, és értem, hogy az ország nagy többsége el se ment szavazni, és a szavazok közül is sokan nem ránk szavaztak, de értsék meg, hogy akkor is mi tudtuk a legtöbb embert összeszedni és ezzel most 4 évig mi határozzuk meg mi történik itthon, és lehet berzenkedni, de fogadjak el, hogy most a mi vizionk lesz megvalósitva. Máskor tessék jobb alternativát felmutatni. Ez már teljesen más hang lenne, mert benne lenne az is, hogy tisztában van azzal, hogy azért több millióan nem kiváncsiak az ő rendszerére, és amikor döntést hoznak, akkor ez is a szeme előtt lebeg vmennyire. De nem, ő/ők mindenféle belső kritikai hang hiányában szeretnének a teljes magyar lakosság nevében fellépni. Ld Strassbourgban amikor a kormánya által létrehozott törvényt ért kritikára úgy reagált, hogy itt egy teljes népet sértettek meg, pedig világosan beszéltek a kritikusai, és persze ő is értette pontosan, csak már van annyi politikai rutinja a fő rókakomának, hogy ilyenkor kapásból tudja, hogy melyik lépéssel ér el nagyobb presztizs veszteséget. Fontosabb neki persze, hogy az itthoni jaszkari jani feelingjét erősitse, minthogy beadja a derekát ilyen-olyan pogácsapusztitó, elkvaterkázó emberekből összeálló europai képviselőcsoportoknak.

Ja igen és az is óriás csúsztatás, hogy ilyen óóó'iási többséggel megválasztott kormánya nem volt még az országnak. Mert ugye erre is hivatkoznak mindig. Épp Strassbourgban hazudta ezt nyilvánosan. Dehogynem volt. 94-ben nagyobb arányú győzelmet aratott a másik oldal, épp amikor ők a legkisebb parlamenti pártként jutottak be a Parlamentbe.

ökörpöröly 2011.01.26. 14:52:55

@simonmondja.: Akkor ne csodálkozzon a felcsúti cigánytörpe, hogy ebben az országban senki nem akar adózni, nem meri bevallani a jövedelmét.
Így nem jutunk semmire. A gazdasági szereplők, a fogyasztók is mind elbizonytalanodtak már. A fekete- és szürkegazdaság tovább fog erősödni.
Totális jogbizonytalanság, szavazatszerzés miatti sarcok... Nem ezt ígérték a felcsúti törpecigányék.
Én hülye naiv, egy konzervatív, visszafogott, megtakarításpárti, vállalkozáspárti, újraelosztást és az állam költségét csökkentő gazdaságpolitikát vártam.
Chikán kellene ide, a felcsúti törpecigányt és Matolcsycskát meg száműzhetnénk Luaksenkóhoz!:)

dzsaszper 2011.01.26. 14:54:31

@32837: Orbán jogosan hivatkozik a Fidesz választási programjára, hogy arra kapott 2/3 felhatalmazást.

Viszont egy rakás más mindenre is szeret így hivatkozni valóban...

2011.01.26. 14:55:18

@ a-kis-herceg

Igazad van, viszont nem gyalázok, meg sértegetek névtelenül, hanem vitatkozni próbálok. Visszakérdezhetnék én is, hogy miért nem irsz valós néven, de ahogy a Belga mondana 1014 méterről sz..ok rá, ki áll a kisherceg mögött.

a-kis-herceg 2011.01.26. 14:56:24

@ökörpöröly: ****

aggódom érted? minden ok? nem vagy beteg? vagy "bevittek" egy kis "elbeszélgetésre? csak mert egy db csúnya szó nem volt...

ökörpöröly 2011.01.26. 14:57:33

@dzsaszper: Nem azt ismertem el, hogy független elemző, hanem azt, hogy ügyesen lavíroz. Egy független elemző őszinte, nyers, egyenes, nem fél kimondani nyilvánvalót, TG ezzel ellentétben finoman csomagolt feltételezésekkel, álnaivitással operál.
Se hal, se hús. Viszont kérdései, gondolatai, vitaindítói jók arra, hogy a pógárok gondolkozzanak, acsarogjanak, "társasági életet" éljenek, hisztizzenek, vitatkozzanak, feszültségüket oldják ...:)

Balt 2011.01.26. 14:57:47

@Dualon: Tökéletesen egyetértek.

dzsaszper 2011.01.26. 14:58:44

@ökörpöröly: ez kikívánkozik belőlem.

TG már írt 2 cikket arról hogy megérteni Orbán Viktort. Én őt elsősorban egy dologban nem értem: miért pont Matolcsyt választotta jobbkezének? (A Járainak címzett levele után, a lehetőségek exponenciális növekedéséről pláne nem).

Netán mindenki más azt mondta, hogy nem fog menni az adócsökkentés, és ez wishful thinking Orbán részéről?

Arról nem is beszélve, hogy nekem egy alapos megérteni Matolcsyt írás lehet hogy sokat segítene...

ökörpöröly 2011.01.26. 14:58:51

@a-kis-herceg: Hiányoltad, te kis titokperverz?:)

Balt 2011.01.26. 14:59:27

@ökörpöröly: Ezzel tessék a az MSZP rasszista tagozatához vagy a Jobbikhoz fáradni! - mert immár választék is van.

dzsaszper 2011.01.26. 14:59:43

@ökörpöröly: mint már mondottam, ez szerintem az egyetemi magasan kvalifikált oktatókra (docensekre, professzorokra) általában jellemző, TG meg ebbe a csoportba tartozik :)

2011.01.26. 15:01:22

@dzsaszper

én asszem eléggé követtem a kampányt, de szinte egyetlen olyan konkrétumról se tudtam, amit később konkrét választási igéretként számon lehetne kérni. Szinte egyetlen valós és számonkérhető számadat hangoztatása nélkül nyerték meg a választást. Óriási szenzáció számba ment, ha véletlenül vmelyik hibás robot elkotyogta magát és megtudtunk vmit mi fő a belső boszorkánykonyhában. Jellemző az országra és a többi pol-i pártra, hogy igy sikerült a Fidesznek többséget szereznie.

Balt 2011.01.26. 15:02:15

@a-kis-herceg: "a lényeges kérdéseket feszegeted a ködszurkáló posztok ellenére..."

Annyira lényeges kérdések, hogy a választók láthatólag rá se bagóznak...

Balt 2011.01.26. 15:06:01

@simonmondja.: "Megelégednék a látványos buktákkal is."

:) Telhetetlen. Soha nem látott buktákból pedig volt számos a közelmúltban. :))

ökörpöröly 2011.01.26. 15:06:34

@dzsaszper: A felcsúti cigány sokban hasonlít Szálasihoz. A küldetéstudata, a kiválasztottság tudata, a nárcizmusa.
A különbség annyi, hogy Szálasinak volt hite, ideája, államideálja, tisztessége, erkölcsi tartása, bátorsága.
A hagymázas önmegvalósítás viszont mindkettőre jellemző.
A felcsúti cigánynak se elvei, se erkölcsi rendszere nincs. Gátlástalan, hataloméhes önmegvalósító. A bukását is az fogja okozni, hogy torz pszichéjének beteg gondolatait keveri a valósággal és a lehetőségekkel.
Matolcsy azért kell, mert gyenge, gyökértelen, háttértámogatás nélküli figura, aki végrehajtja a felcsúti cigánytörpéből "Bölcs Vezérré" avanzsált Orbán parancsait.
Ő egy gazdasági Jezsov.
A FIDESZ pedig olyannyira bolsevik párt, hogy az egyeduralkodó "Bölcs Vezér" dönt mindenben, a vezetőségnek annyi marad, hogy marakodhat a megmaradt koncon, dicsőségen.

dzsaszper 2011.01.26. 15:08:25

@ökörpöröly: erre csak annyit válaszolok, hogy ezzel nem segítettél többet nekem a megértésben mondjuk Lendvai Ildikónál....

ökörpöröly 2011.01.26. 15:09:53

@dzsaszper: De amikor a háttérben beszélgetsz velük, akkor kicsit más adnak elő!:) Ezért is írtam, hogy TG is politizál.
Azért TG még messze van a professzoroktól.... Szerencsére van régi családi ismerősként, nagyon más színvonal.
Amit TG csinál, az "szakmunkának" eladható fogyasztási cikk, minden egyéniség, mélység nélkül.

Szimba 2011.01.26. 15:10:53

@dzsaszper:

Kérjük, hogy a trollokat ne etessék!

ökörpöröly 2011.01.26. 15:12:34

@Balt: Majd akkor pofázz, ha te tartod el őket!:)
Ezek is csak szarházi, semmirekellő, ingyenélők, akik már megint a mi zsebünkben akarnak turkálni. Csak pénzt kivenni tudnak és akarnak, de beletenni nem. Ez olyan cigány és lumpenproli szokás.

dzsaszper 2011.01.26. 15:14:44

@Szimba: számomra még nem nyilvánvaló, hogy trollról van szó, bár lassan kezdek gyanakodni...
lehet mondani, hogy nemcsak TG lassú, hanem én is ;)

ökörpöröly 2011.01.26. 15:14:46

Na, legyetek jók, ha tudtok!:) Lejárt a délutáni fideszbolsevik-kezelés!:) Mindenki törölje meg az orrát! :P

Balt 2011.01.26. 15:17:14

@32837: Elfogadom, ezt kéne mondania. Az viszont tény, hogy a magyar választási rendszerben egy pártszövetségnek 2/3-dal nyerni nagyon nehéz. A '94-es mg ugye nem ez az eset volt, ott csak egyszerű többsége volt az MSZP-nek, az SZDSZ csak "bokréta volt a kalapján" - polkorrekt fogalmazással... Miheztartás végett: Valaki írta, hogy angol választási szisztéma szerint ma Mo.-n csak két ellenzéki képviselő lenne. Remélem, előbb-utóbb ez is elhangzik majd Strasbourgban vagy Brüsszelben. :)

Breitkopf 2011.01.26. 15:17:51

P.Mester mindent elmondott helyettem. Kedves Török Gábor, szerintem idejében gondolkozzál el a sorain.

török gábor 2011.01.26. 15:21:51

@P.mester: 3. természetesen Baló György figyelmét erre jó előre felhívtam, nem a műsorban tudta meg.

Balt 2011.01.26. 15:23:08

@32837: "Jellemző az országra és a többi pol-i pártra, hogy igy sikerült a Fidesznek többséget szereznie."

Egyetértek: a 8 év de vezetett, más meg nem tudott reális alternatívát felmutatni - még programmal sem.

dzsaszper 2011.01.26. 15:23:09

@ökörpöröly: valóban, Google-nek köszönhetően összekevertem egy főiskolai docenssel, egyetemi adjunktus. Bár a kitüntetései alapján jó úton jár ahhoz hogy docens legyen belőle, és a hallgatókkal való kapcsolatai alapján nem hiszem, hogy nagy gondot okozna neki akár a habilitáció :)

török gábor 2011.01.26. 15:23:58

@tatorjan: most pont ezt fogjuk tenni mindjárt :) de se hó, se jég itt - mondjuk ettől még "uccu" lehet.

Ordnassac 2011.01.26. 15:25:19

@32837: azt ne felejtsd el, hogy a két legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező pártok kvázi nagykoalíciója volt az azért 1994-ben és az akkori választás előtt még cáfolták a koalíciót.

32837 (törölt) 2011.01.26. 15:26:59

@simonmondja

:))

Ordnassac 2011.01.26. 15:31:31

@Balt: pontosítsunk: egy forduló esetén összesen Tóth Józsefből állna az ellenzék. Két forduló esetén háromból.

Azonban ilyen választási rendszernél szerintem több egyéni vk. is lenne. Ebből fakadóan több ellenzéki képviselő is.

jabba74 2011.01.26. 15:31:50

@32837: Szerintem nem szabad számon kérni senkit (utólag meg pláne) hogy nem mond szakmailag kifogásolhatóan utólagos, egyoldalúan megfogalmazott értelmezéseket.

32837 (törölt) 2011.01.26. 15:34:46

@Ordnassac

Igaz, de akkor is massziv kétharmados többség volt a kormány mögött, tehát létezett már korábban is hasonló "Nemzeti Együttműködés", ha nem is találtak ki hasonló hangzatos nevet neki. Most sem csak egy párt, hanem egy összegereblyézett tagokból álló pártszövetség nyert.

31/48 2011.01.26. 15:35:32

@török gábor: eddig is nagyon kedveltem a blogot, rendszeresen olvasgattam, de ez a kis videó amolyan rocksztárrá tette a szememben.

Ha valaha kell pep rally személyes rajongókból, rám is lehet számítani. :)

32837 (törölt) 2011.01.26. 15:37:24

@jabba74

Azt hiszem azt hiányoltam, hogy akkor, a választási műsorban miért hagyta ki ezt a lehetőséget, már ha erre gondolsz

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 15:41:18

@Balt: Én is remélem, hogy elhangzik.
Nagy röhögés lesz a vége.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 15:43:32

@simonmondja.:
Schmitt Pál hóna alá dugunk két kutyust és fejére egy rózsaszín kalapot, hogy ő lehessen a királynő.
Így lenne az igazi.

Balt 2011.01.26. 15:50:21

@32837: "Most sem csak egy párt, hanem egy összegereblyézett tagokból álló pártszövetség nyert."

De közös listán indult és egyéniben sem tudta a visszalépések és alkuk lehetőségeit kihasználni - és persze hál' Isten nem is volt rá szükség. :)

31/48 2011.01.26. 15:51:34

@török gábor: amúgy szerintem hiába tolong most itt a sok fanyalgó, pont olyan "böcsületes szakember" imázs sikerült ezzel a bloggal és egyéb közszerepléssel felépítenie, hogy nyugodtan megkísérelheti "átlépni a Rubicont".

Ezzel csak annyi lenne a gondom, hogy elvesztenénk egy remek, és valóban semleges elemzőt.

Ez utóbbit fájlalnám különösen. Kishazánkban rendkívül kevesen, mondhatni egy marginális kisebbség, képes és akar politikai vonzatú ügyekben elfogulatlanul nyilatkozni vagy akár eljárni. Inkább ennek az inverz jelensége figyelhető meg, amikor a politikához csak többszörösen áttételesen, többnyire személyi kérdéseken keresztül kapcsoló ügyekben is a politikai erőterek jelentik a fő mozgatóerőt.

Balt 2011.01.26. 15:53:34

@simonmondja.: Lehet. Legfeljebb majd átvesszük az angol választási rendszert, elvégre az egy megállapodott demokrácia - Falklanostul, Irakostul, Ulsterestül ugyebár...

31/48 2011.01.26. 15:55:50

@simonmondja.: akármi is lenne a vége, tény, hogy a Blair-ére kezdetét jelentő landslide közel sem jelentett olyan szimpátiafölényt, mint amilyet az MSzP-SzDSz elutasítottsága ki tudott váltatni.

Hiába nem Orbán nyerte meg a választást, de a Gyurcsány- csapat _nagyon_ megnyerte neki.

Balt 2011.01.26. 15:57:21

@Tīmūr-e Lang: Egyetértek. Noha a kommentek közt tetten érhető Török Gábor személyes véleménye imitt-amott, de "kifelé" kínosan mértéktartó. Jól van ez így. Bár, ha Tölgyessyhez mérjük - szerintem lehet -, akkor az ő korabeli SZDSZ pártelnök és két cikluson át Fidesz képviselő voltán is lám, felül lehet emelkedni.

31/48 2011.01.26. 15:57:58

@Balt: Szabolcs-Borsodban önálló cigány nemzeti kormánnyal? :D

Balt 2011.01.26. 16:00:07

@Tīmūr-e Lang: Nem államigazgatásilag értettem, inkább az angol kül- és belpolitikát meghatározó címszavak mentén.

Balt 2011.01.26. 16:01:14

@Balt: Némi szarkazmussal persze...

a-kis-herceg 2011.01.26. 16:02:24

@Treuga Mei: ****

a fő kérdések nekem is ezek. pl. a TGelemez az nem politológia, hanem pártpolitológia...

mi a politika? KÖZÜGYEK... minden ide tartozik. az összefüggéseket nem lehet egy grafikonon követni.

a-kis-herceg 2011.01.26. 16:09:27

@Balt: igen ezzel bebizonyítottad hogy nem lényeges... kevesen foglalkoznak vele. érdeklődés hiányában a demokráciát bezárjuk

igazad van. ne foglalkozzon senki a társadalom megjavításával, a GONDOLKODÁSsal. néha nehéz is, hogy helyetted is...

31/48 2011.01.26. 16:12:30

@Balt: ezt az ulsterezésre értettem.

taktam 2011.01.26. 16:12:42

To 317. Záróra, avagy ’édes bús kompromisszumok.’
Tegnap (2011-01-25.) este az m2-n és ma reggel a videoblogján volt szerencsém Önnel ismét találkoznom. Először is gratulálok tv-és/videós megjelenéséhez; nekünk, akik olvassuk önt olyan tapasztalatokat, kiegészítéseket nyújtott magáról, amit legfeljebb személyes beszélgetések alkalmával ismerhettünk volna meg. Azért hallani/látni Önt, egy kicsit más, mint csak olvasni. Testbeszéde határozottan alátámasztja/kiegészíti mondandóját. De mindjárt megmondom, nem mindig volt szerencsés egy magányos farkas elemzői imázsához. Máskor/többször pedig pozitív aláhúzó/kiemelő szerepet tölt be. Veiszer Alinda most nem remekelt, vagy már nem hatott az újdonság előnyével; illetve megzavarta az Ön személyes jelenléte a riport kézbentartásában. Valószínű Önt csak nagyobb tv sztárok tudnák kézben tartani. Ön egy unikum, egy TG egyéniség; nem akárki; talán, tudja is, hogy ki…
Engedje meg, hogy én, mint egy (korábban) gyakorló biológus/mérnök, fiziológus kutató, aki nem kevés analízist végzett élete során, néhány dologban megtegyem észrevételemet. Amelyre éppen az Ön iránti tisztelet, nettes kapcsolat jogosít fel és nem az elégedetlenség, avagy a tolerancia hiánya.
Mondja, hogy Ön a Napot szereti, de ha esik az eső, azt csak leírja, mert valóság, hogy esik az eső, -ha jól értelmeztem; tehát az esőt nem szereti. Ez egy közvetett állásfoglalás volt a Nap mellett. Bevallom, hogy az én analíziseim eredményeimet az alkalmazott vizsgálati módszerem, illetve az analitikai iskolám bizonyára befolyásolta. Az ember szerkezete/működése és szocializáltsága determinálja/korlátozza gondolatait/cselekedeteit/teljesítményét…
Elemző szerepet minden politikai rendszerben lehet játszani, szerintem. A totalitárius rendszerekben kiválasztják a politikát megmagyarázó szereplőket, hogy velünk, a masszával megértessék a felsőbbrendű/rangú politikai folyamatokat. Ha ez nem is olyan elemzés, amire Ön gondolt, de ugyancsak egyfajta elemző féle eszközöket használ, a tényleges folyamatok felülírására/elmaszatolására/elrejtésére/bemutatására. Sőt, egyenesen ezen keresztül folyamatos manipuláció alatt tartja a neki csak massza halmazokat…
A pártok és társadalmi halmazok nem lehetnek politikájukban sem homogének. Nem lehetnek, mert egységei az egyedek/tagok/emberek különböző/eltérő genetikai struktúrával/funkcióval rendelkeznek, illetve különböző/eltérő szocializáción mentek keresztül. Ebben rejlik a társadalom/párt/csoport természetes differenciáltsága. Egyesek jobban, mások kevésbé hasonlítanak ugyan egymáshoz. Egyesek több részhalmazhoz is besorolhatók lehetnek; bizonyos tulajdonságaik alapján az egyikbe, mások szerint a másikba, illetve akár az (e)n-dik-be is. Ezért látjuk (felülről) repedezettnek/árkoltnak/töredezettnek az egyes társadalmi csoportokat. Csak totalitárius rendszerekben mutatkozhatnak meg a pártok, de csak kényszer hatására homogénnek… Ebben valószínű egyetérthetünk; nemde? Egyszerűbben: mi emberek nem vagyunk, nem is lehetünk egyformák… Legfeljebb katonai díszelgésen az egész mutat impozáns homogenitást. Ha jobban megfigyelhetnénk őket, ők sem lépnek teljesen egyszerre/egyformán…
Lenne egy pimasznak fogadható kérdésem is. TG megkezdte az aktív politikussá válásához, politika csinálójává történő felépítését? Mind a blog, mind ez a videoblog nagyon jól készít fel bennünket politikusként való elfogadására…
Tisztelettel és barátsággal köszöntöm!

rockjano_ 2011.01.26. 16:14:44

Jó kis interjú, tetszett!

A gond az hogy az ember leginkább pont arra kiváncsi amit az elemző úgysem mondhat el..tehát hogy pontosan mi is a magánvéleménye politikusokról és pártokról és intézkedésekről.

Jajjh meg sokat adnék ha hallanám azokat a háttérbeszélgetéseket különösen a mostani kormánypárt képviselőivel.

Pl hogy Navracsicsnak mi a véleménye pártja kormánya néhány intézkedéséről. Na az érdekelne.

Az oldalam kifúrja a kíváncsiság.

Az azért érdekes hogy Gábor a Gyurcsánynak nem lett volna tanácsadója míg Orbánnak esetleg... miközben ha jól értem pont Orbán az aki nem nagyon akar találkozni vele.

Orbánnak szerintem sokan lennénk szívesen tanácsadói csak hogy mit fogadna meg abból...na arra kiváncsi vagyok.

a-kis-herceg 2011.01.26. 16:15:04

@32837: @simonmondja.:

a névtelenséget nem tartom gondnak. én sem arra használom hogy névvel vállalhatatlan dolgokat írjak, hanem a névtelen beszélő partnerekkel könnyebb eszmét cserélni. már a niknév és avatar is elfogulttá teszi az embert...

a hatalom számára nem vagyunk láthatatlanok (még magáncégek is könnyen beazonosíthatnak, vagy hozzáértő fiatalok), de jelentősek sem. ezzel tisztában vagyok.

taktam 2011.01.26. 16:15:16

To 317. Záróra, avagy ’édes bús kompromisszumok.’
Tegnap (2011-01-25.) este az m2-n és ma reggel a videoblogján volt szerencsém Önnel ismét találkoznom. Először is gratulálok tv-és/videós megjelenéséhez; nekünk, akik olvassuk önt olyan tapasztalatokat, kiegészítéseket nyújtott magáról, amit legfeljebb személyes beszélgetések alkalmával ismerhettünk volna meg. Azért hallani/látni Önt, egy kicsit más, mint csak olvasni. Testbeszéde határozottan alátámasztja/kiegészíti mondandóját. De mindjárt megmondom, nem mindig volt szerencsés egy magányos farkas elemzői imázsához. Máskor/többször pedig pozitív aláhúzó/kiemelő szerepet tölt be. Veiszer Alinda most nem remekelt, vagy már nem hatott az újdonság előnyével; illetve megzavarta az Ön személyes jelenléte a riport kézbentartásában. Valószínű Önt csak nagyobb tv sztárok tudnák kézben tartani. Ön egy unikum, egy TG egyéniség; nem akárki; talán, tudja is, hogy ki…
Engedje meg, hogy én, mint egy (korábban) gyakorló biológus/mérnök, fiziológus kutató, aki nem kevés analízist végzett élete során, néhány dologban megtegyem észrevételemet. Amelyre éppen az Ön iránti tisztelet, nettes kapcsolat jogosít fel és nem az elégedetlenség, avagy a tolerancia hiánya.
Mondja, hogy Ön a Napot szereti, de ha esik az eső, azt csak leírja, mert valóság, hogy esik az eső, -ha jól értelmeztem; tehát az esőt nem szereti. Ez egy közvetett állásfoglalás volt a Nap mellett. Bevallom, hogy az én analíziseim eredményeimet az alkalmazott vizsgálati módszerem, illetve az analitikai iskolám bizonyára befolyásolta. Az ember szerkezete/működése és szocializáltsága determinálja/korlátozza gondolatait/cselekedeteit/teljesítményét…
Elemző szerepet minden politikai rendszerben lehet játszani, szerintem. A totalitárius rendszerekben kiválasztják a politikát megmagyarázó szereplőket, hogy velünk, a masszával megértessék a felsőbbrendű/rangú politikai folyamatokat. Ha ez nem is olyan elemzés, amire Ön gondolt, de ugyancsak egyfajta elemző féle eszközöket használ, a tényleges folyamatok felülírására/elmaszatolására/elrejtésére/bemutatására. Sőt, egyenesen ezen keresztül folyamatos manipuláció alatt tartja a neki csak massza halmazokat…
A pártok és társadalmi halmazok nem lehetnek politikájukban sem homogének. Nem lehetnek, mert egységei az egyedek/tagok/emberek különböző/eltérő genetikai struktúrával/funkcióval rendelkeznek, illetve különböző/eltérő szocializáción mentek keresztül. Ebben rejlik a társadalom/párt/csoport természetes differenciáltsága. Egyesek jobban, mások kevésbé hasonlítanak ugyan egymáshoz. Egyesek több részhalmazhoz is besorolhatók lehetnek; bizonyos tulajdonságaik alapján az egyikbe, mások szerint a másikba, illetve akár az (e)n-dik-be is. Ezért látjuk (felülről) repedezettnek/árkoltnak/töredezettnek az egyes társadalmi csoportokat. Csak totalitárius rendszerekben mutatkozhatnak meg a pártok, de csak kényszer hatására homogénnek… Ebben valószínű egyetérthetünk; nemde? Egyszerűbben: mi emberek nem vagyunk, nem is lehetünk egyformák… Legfeljebb katonai díszelgésen az egész mutat impozáns homogenitást. Ha jobban megfigyelhetnénk őket, ők sem lépnek teljesen egyszerre/egyformán…
Lenne egy pimasznak fogadható kérdésem is. TG megkezdte az aktív politikussá válásához, politika csinálójává történő felépítését? Mind a blog, mind ez a videoblog nagyon jól készít fel bennünket politikusként való elfogadására…
Tisztelettel és barátsággal köszöntöm!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 16:15:38

@Balt:
Talán látszik a linken.
Sötétnarancs minden listás rendszer - amiben szerény 53 százaléka lenne a Fidesznek.

Az angol rendszer nem igazán egy példaértékű.
Inkább egy egyedi.

www.idea.int/esd/upload/ESD%20map-english.pdf

De mindegy.
Pár éve még Svájc volt a nagy etalon fidesznyikéknél.

Mert ott népszavaznak mindenféléről.
Azóta valahogy kevésbé akarnak svájci közvetlen demokráciát....
...azóta, hogy kormányra kerültek.

Szánalmas...

31/48 2011.01.26. 16:16:41

@a-kis-herceg: az érdeklődéshez tényleges érdekeltség is kellene.

később írod, hogy a politika nem merül ki a pártpolitikában, mégis a legfelsőbb és szuverén hatalom csak annyit tehet hogy négyévente kiválaszt egy pártot, hogy képviselje az érdekeit. Innentől kezdve minden politika visszavezethető egy alapszintű pártpolitikai kérdésre, vagy éppen annak hiányára, utóbbi pedig egyenesen demokratikus deficit.

a-kis-herceg 2011.01.26. 16:17:39

@dzsaszper: vigyázz. ilyenekkel nem érdemes foglalkozni. hogy megértsed mi utal egymásra két embert... a fantáziád szerint millió eset van. (pl zsarolás, szerelem, fenyegetés, kézpénz, közös üzlet, egy iskola, vagy sporttárs stb stb...)

Balt 2011.01.26. 16:25:26

@a-kis-herceg: Bizonyára lényeges (már akinek, szerintem vihar a biliben), de nyilvánvaló, hogy miért nem foglalkozik a blog vele. (Persze még csak nem is a választói érdektelenség okán...)

Különben mélyen megható, hogy ilyen demokráciaféltő vagy... Hajrá, csak így tovább! :))

panelburzsuj 2011.01.26. 16:26:12

@a-kis-herceg:

Mégcsak az sem mindig.

Polity, politics, policy.

TG a középsőt favorizálja (ki mit művel éppen), de ritkábban odapislant azért arra is, hogy a közjogi keretekre (polity) hogyan hat a játszadozás. (Nehogy má szétszedjék a ringet, mert akkor mi lesz apolkitológussal? ...)

Hogy a közjóra hogyan hatnak a játékosok mutatványai (policy), azzal egyszerűen nem foglalkozik (nyilvánosan). Ahogy a pankrációt kommentáló sportriporter se a közönség mentális állapotának alakulása fölött borong.

31/48 2011.01.26. 16:29:51

@simonmondja.: nem miről kellene meggyőzzön minket ez a link, de ezért köszönöm, nagyon érdekes. :)

Viszont ott van minden vörös és rózsaszín, ahol a Fidesz még a mostaninál és jelentősebb győzelmet aratott volna.

És nem csak holmi aprócska, különleges berendezkedésű államokban, hanem a világ három demokratikus nagyhatalmában is: India, UK és USA.

Amúgy persze, az volna a jobb, ha lenne demokratikus kontroll a Fidesz felett, közvetlenebb demokrácia lennénk és a választópolgárok jóváhagyására is szüksége volna pártunknak és kormányunknak, de sajnos ez nincs így.

Ugyanakkor érdemes a jelenséget komplex egészként értelmezni, hogy mi késztette az ország 53%-át arra, hogy egy viszonylag egységes politikai komplexum mögé sorakozzon fel.

Ugyanis ez is azt mutatja, hogy a demokratikusan választható alternatívák finoman szólva nem voltak elég vonzóak.

Balt 2011.01.26. 16:34:23

@Balt: Nem mintha bármilyen értelemben is állást foglalnék Winklerék akciójában, sőt, szerintem szimpla provokáció, de lássuk be, ez élő, működő közvetlen demokrácia.

Balt 2011.01.26. 16:37:13

@simonmondja.: Az akkori 53% meg azóta feltornázódott 2/3-ra, azóta is akörül billeg. Jó, jó, ismerem, az arany Laciköpetet: választást kell nyerni, nem kv.kutatásást, de Fidesz mindig is rossz volt formaidőzítésben. :)

lüke 2011.01.26. 16:38:22

@balfék:
ma?
mindennap a nosztaögikus érvekkel

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 16:39:42

@Tīmūr-e Lang:
Nem én vagyok a politológus, úgyhogy csak szólok, hogy India, Nagy-Britannia és USA szövetségi rendszerek.
Még egymásra se hasonlítanak,
nemhogy ránk.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 16:42:26

@Balt: Mi ez ?
Valami kérelem a magasságoshoz ?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 16:44:18

@Balt:
Én csak örülök, hogy ennyire örül mindenki.
Csak azt a brit rendszerezést, azt lécci - rózsaszín kalapos Schmitt Pállal...
mégiscsak úgy lenne az igazi.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 16:59:21

@Tīmūr-e Lang:
Semmi különösről nem akarlak meggyőzni.
Csak azt mutatja a térkép, hogy saccperkábé a demokráciák sokfélék.
Számolni is sokféleképpen szokták a szavazatokat.

A legtöbb valami listás rendszer, amiben a szavazati arányok nem torzulnak annyira.

Vannak az egyéni képviselős rendszerek, ahol a győztes mindent visz, de ez csak néhány népnél vált be, akiknél szavaznak külön egy elnökre is, vagy valami más ellensúly is van.
És vannak a vegyes felvágottak, mint mi.

De már nem érdemes utánanézned arra a kis időre.
Húsvétra már nem ez lesz.

a-kis-herceg 2011.01.26. 17:03:12

@simonmondja.: ezt a szerény politológus elemzőt...

aktualis.hblog.hu/2011/01/25/havasnak_lazar_janos_biztonsaga_a_legfontosabb/

A6 helyett javít A8-ra és bocsánatot kér. sőt legpontosabban is elmondja: A S 8-as:) szóljunk neki hogy S8? még mindig nem tudja...

"Szerénység! Ne tömjénezze magát! Szerénység! Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység." (Bástya et.)

más. a TÁRKI szerint esik a fides...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.26. 17:11:07

"A KDNP szerint a szocialisták a magyar kormány lejáratásán dolgoznak"

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=387846

Bíró: Ezennel a sértettet megrovásban részesítem, mert sérelmének nyilvános hangoztatásával a jelzett sérelem tárgyában jogerősen elítélt jó hírnevét rontotta! :-)

ssi 2011.01.26. 17:18:07

a posztokkal néha nem értek egyet, vagy nem értem meg (pedig többször nekifutok), de a kommentek olyankor kárpótolnak: magánvélemények és hírforrások tárháza

engem lenyűgöz a posztok egymásra épülése, s ezzel a szerző következetessége, tudatossága

nekem hasznomra van a blog: gondolkodás és érvelés, vita, elgondolkodás stb. terén, s még jó is, hogy könnyen lehet javítani, korrigálni írás közben (és még relaxáláshoz is jó)

nem gondoltam - bár kitalálhattam volna - a sok háttérbeszélgetést ... a meghallgatni, de nem kiosztani, vagy nem haragosokat szerezni ... néhány blogsajátosságra is magyarázat, de korrekten belefér a T.G.-ről kialakított képbe
(eszembe jutott az is, mikor kiderült, hogy a parlamentben acsarkodó képviselők egyéb környezetben barátságosak egymáshoz, én pl. már ezért sem lennék politikus)

további szakmai terveket és sikeres megvalósítást kívánok (és számunkra külön öröm lenne, ha kommentjeink néha hatnának T.G.-re, s nemcsak fordítva :-))

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.26. 17:32:02

Gábor .....!
remélem nem jutsz el a Századvég Seggnyaló Prpopaganda Intézetbe " nyalni"?
ROHADT SEGGNYALÓ LETT A KUMIN IS !!!!!! ( az oldalán nem is lehet " kritikát beírni"---olyan Fidesz alürökkel rendelkezik már.....

---A SZÁZADVÉG PROPAGANDA INTÉZETÉBEN röfög?---ebből él? a....szegény szerencsétlen..."poli-toló " (Fidesz politikát toló). Mint a Gíró Szász is. Nyalásból él....( aki a miskolci " fizetős" egyetemet sem tudta elvégezni csak a Századvég seggnyaló " egyetemet",)PARAZITÁK mindketten. Remélem nem állsz ne a sorba?

31/48 2011.01.26. 17:38:05

@simonmondja.: India, UK és az USA valóban szövetségi rendszerek, de most nem erről, hanem a győztes irányába történő torzításról van szó.

Azt pedig pont azért említettem, hogy a három ország a demokrácia három tartópillére a nagyvilágban, mert mint nálunknál mélyebbre nyúló demokratikus gyökerekkel bíró országok, az USA és az Egyesült Királyság is a demokratikus és két- ill. hárompártiságra alapuló hagyományokra támaszkodik a választási rendszer kiegyensúlyozása helyett, ami egyébként sokkal helyesebb rendszer, de ugye ahogy a hajdani sah fogalmazta meg, egy néppel akkor lehet úgy bánni, mint a svédekkel, ha maguk is olyanok mint a svédek. Így nálunk a kiegyensúlyozott demokráciát védi a félig listás rendszer.

Ám ez sem ér semmit, ha az ország olyan morális zátonyra fut rá, mint tette a Gyurcsány-éra idején. Épp ezért érdemes helyén kezelni a kérdést, és észrevenni, hogy a demokrácia megkurtítása sajnos öngerjesztő folyamattá válhat, és hogy a rendszer anomáliái egymást erősítik.

Ha például a választóknak anno módjuk lett volna kikényszeríteni a Gyurcsány-apparátus leváltását, és nem az MSzP kezében lett volna a döntési jog az ország sorsának alakulásáról, akkor nem alakult volna ki ilyen jelentős unszimpátia irányukban, és nem pottyant volna a Fidesz ölébe akkora hatalom, amivel visszaélve kialakulhatott a jelen állapot.

Habár való és igaz, hogy a magyar kompenzációs/kevert rendszerben erősebben érvényesül a győztes mindent visz elv, mint a teljesen listára hagyatkozó országokban, mint pl.: Szlovákia

dzsaszper 2011.01.26. 17:39:19

@vinczej: ez innentől kezdve egyszerű. Ha sikerül lenyeletni a médiatörvényt Barrosoékkal, akkor van valami abban, amit a kdnp mond.
Ha nem sikerül, és akár 1 picit is korrigálni kell, akkor viszont sikerült a kormánynak az mszp-t a demokrácia őre szerepébe hozni ami hatalmas öngól.

dzsaszper 2011.01.26. 17:43:11

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: nocsak, a Századvég ennyire megsínylette Stumpf távozását? ;)

31/48 2011.01.26. 17:47:31

lemaradt a vége:

...de ezt lehetne kompenzálni többek között azokkal a demokratikus ellensúlyokkal, amiket a Jobbik terjesztett be. A képviselő visszahívása például egy országos mozgalomként megadná a törvényes jogot, hogy polgári engedetlenség helyett valóban ki tudja kényszeríteni a választók széles tömege a kormány leváltását. Ami szerintem alapvető joga kellene legyen a népnek. De emellett fontos lenne a jogalkotás függetlenítése a jog betartatásától, akár egy erősebb elnöki poszttal (az Egyesült Államok mintájára), akár, és ilyen méretű országban ez sem elvetendő ötlet, a tisztségekre országos választás keretében történő közvetlen megválasztással.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 17:48:22

@Tīmūr-e Lang:
A szövetségivel csak arra utalnék, hogy sokkal bonyolultabb, mint a miénk.
Több tényező vérrel kivívott jogaival.

Egyáltalán nem írhat új alkotmányt, aki győz a körzetekben.
És nem kap teljhatalmat.

De nem akarok kisérletet tenni a felskiccelésükre, mert nem menne.

a-kis-herceg 2011.01.26. 17:53:32

off

de szórakoztató. a Korda Gyuri nem bír a feleségével... Klári: -"nem vettem be a vitaminom" Gyuri: "vegyél be mást"

http://www.youtube.com/watch?v=9TFOImHIRTg&feature=player_embedded#!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 17:54:42

@Tīmūr-e Lang:
Ja, a - morális válságot - még mondogatja valaki ?
Azt hittem, a - spontán felháborodással - együtt ez is kiment a divatból.

31/48 2011.01.26. 17:57:53

@simonmondja.: aki a körzetek jelentős többségében győz, hogyne írhatna alkotmányt?

Technikailag persze nem olyan egyszerűen mint nálunk, hanem pl. az Egyesült Államokban egy amendment keresztül nyomásával. Habár ez szubjektív, de szerintem itt inkább, főképp az angolszász országokban arról van szó, hogy a demokrácia bármilyen megkurtítása sokkal inkább jelentene politikai öngyilkosságot, illetve, hogy sok a pártpolitikához csak áttételesen kapcsolódó intézmény van, és egy-egy nagy győzelemnek nincs ideje beszivárogni minden vezető hivatalba. Sajnos Magyarországon minden az OGy alá van berendelve és az MNB-n kívül, azért is hála a Teremtőnek, minden botkormánnyal vezérelhető.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 18:01:30

@Tīmūr-e Lang:
Rövidúton fölkoncolnák, ha egy szépfiú szétbarmolná az államiságukat.
Csak azért nem.

31/48 2011.01.26. 18:03:29

@simonmondja.: hát kevesebbért is kapott már golyót elnök, az tény... :)

Méhecske Miksa 2011.01.26. 18:04:42

Örülök, hogy láthattam a tegnap esti beszélgetést.
A riportban leginkább - a politikai elemzés szakmai rejtelmein túlmenően - az emberközeli, sokszor önkritikus hangvétel tetszett. Ez az ami ma Magyarországon hiánycikk (nem csak a politikában) …
Köszönjük.

lüke 2011.01.26. 18:12:21

@ökörpöröly:
csak azt az egyet ,akit szeretsz vésd ide.............

ssi 2011.01.26. 18:14:13

OFF

@Mészáros Laci:
"magánpénztárak létrehozása magyarországon súlyos melléfogás volt, a megszüntetésük üdvözlendő -- de a fidesz végtelenül elbaszta ennek a stratégiai jelentőségű lépésnek a kommunikációját."

bennem főleg káosz van a múltról/jelenről/jövőről is - remélem, majd tisztul, igyekszem

manyup: oké, hogy nem életképes, reális - de megszüntetni is másként kellett volna

kommunikáció
- mi is az?
pl.
- mikor a szándékokat, terveket s ezek hatástanulmányait, háttérszámításait is őszintén feltárják?
- mikor ez nem csak egy irányú, vagyis kifele, hanem befogadó is a másokéra?
- mikor hiteles helyekről hitelesen hiteles infók jönnek?
- s mikor a hitelesség alap, kiérdemelt, biztos?
- mikor az országos nagy döntésekért az ország felvilágosítása, meggyőzése, együttműködésre bírása eredményes országos mozgalom?

lüke 2011.01.26. 18:18:44

www.youtube.com/watch?v=UtqDNLvyzgA

egy kis Strauss,hogy fejlödjetek, ez volt ma is, 6. helyen állnak

tölgyes 2011.01.26. 18:34:31

@török gábor:
Kedves Török Gábor!

Egyetértek Önnel Alinda megítélését illetően. Nem is egyszerűen a legfelkészültebb, hanem talán a legjobb, aki képes beszélgetni méghozzá úgy, hogy közben magáról a dologról is szó esik. Ehhez a felkészültség kevés. Igaz ő látszólag és talán valóságosan se akar senkit a sarokba szorítani, őt csak érdekli a másik. Ha az a másik elég érdekes, akkor nagyon jó a műsora még akkor is, ha mondjuk engem inkább taszít, mint vonz az amit hallok. Olyan beszélgetését azonban nem hallottam, amelyikben ő hozta volna ki a másikból azt a különleges minőséget, amit érdemes megismerni. Kíváncsi vagyok elindul-e majd ebben az irányban, vagy megmarad bájos briliáns és kellemes csevegőnek.

A hármas-négyes-ötös szerep (az egyszerűség kedvéért tudós, elemző, publicista-blogozó, tanácsadó, oktató..) ügyében én elég sokat piszkáltam magát. Igazából én most is legszívesebben itt kötözködnék, de nem teszem. Végül is mindenki maga éli az életét. Az elfogulatlanság ügyében is szívesen piszkálnám magát, bár én az értéksemlegességet, de még a kötődésektől való függetlenséget mindi -jobb esetben - önbecsapásnak gondolom.

Az elemzői szerephez, a tárgyszerűségre racionalitásra való törekvéshez azonban olvasgatás közben találtam egy érdekes gondolatot, amin Önnek is érdemes elméláznia.

"Velence időnként elkövette a túlságosan eszes embereknek azt a hibáját, hogy ellenségeiről se volt hajlandó olyan cselekedeteket föltételezni, amelyek nézetei szerint esztelenek és a józan számítással ellenkezőek voltak."

félemelet 2011.01.26. 18:39:44

@török gábor:

Egy konkrétum (1) és egy általánosság (2) a videóhoz:

(1) Az "amíg demokratikus..." témához:
A politika vagy a közélet dinamikus rendszerek. Dinamikus rendszerek leírására nem alkalmasak az olyan kijelentések, mint pl. "az autó sebessége ebben a pillanatban 50 km/h". Hiszen egészen más az ábra, ha a megelőző 2 percben végig 50 km/h volt annak az autónak a sebessége, és más, ha 5 másodperce még 10 vagy megint más, ha 150 km/h volt a sebessége. A lényegi kijelentés - ha a rendszert, és nem csupán az adott pillanatot akarjuk jellemezni - az, hogy az autós sebesség 50 km/h, a jelenlegi gyorsulása pedig x m/ss.

Nyilván világos, mire megy ki a példám (Jobbik...). Én ugyan azt gondolom, hogy a trendekkel is tisztában vagy, ha valamiről beszélsz, de ettől függetlenül a megfogalmazásod helytelen, ha azt mondod, hogy "amíg demokratikus...", mert ez egy pillanatnyi állapotra utaló kijelentés. Helyesebb lenne, ha úgy fogalmaznál, hogy "jelenleg nem látszik X-ék cselekvéseiben olyan trend, ami nem demokratikus állapotba vezetne".
Ha így fogalmaznál, akkor magad is jobban átéreznéd, miért nem osztják egyesek a véleményedet. Míg te az adott állapotról beszélsz, ők a (vélt vagy valós) trendről. Egyszerűen elbeszéltek egymás mellett...

(2) A nyelv, amelyen megfogalmazod az elemzéseidet, nem valamiféle formalizált nyelv, mint amit az algebra vagy a formális logika használ. Egyszerű hétköznapi nyelv, aminek a tartalmi értelmezéséhez legalább annyira a leírt szövegen kívül találod a kulcsokat, mint magában a szövegben. Abban tévedsz, hogy azt gondolod, hogy az elemzéseid önmagukban adekvát értelmezhető (dekódolható), zárt közlések - holott nem azok. Amikor mi ezeket olvassuk, akkor az értelmezésükhöz elengedhetetlen extra információ, pl. hogy a kölyökképű, szimpatikus (vagy éppen az ilyen-olyan bérenc, mittomén...) TG írja ezt.

Ezt a kritika-kört szerintem lényegileg félreérted. A többség nem pártosságot vagy elköteleződést vár tőled az általad elemzett dolgok mellett, vagy éppen azokkal szemben, hanem kontextust, értelmezési mezőt, amiben pontosabban tudná interpretálni az adott elemzésedet. Nem arra kíváncsi, hogy szereted-e a pirosat vagy sem, hanem arra, hogy azt, hogy "piros", pontosan hogy is kellene érteni: pirosként, mint ahogy a zsírkréta piros, vagy pirosként, mint "pompeji vörös".

lüke 2011.01.26. 18:40:53

egy kis marketing
http://bookline.hu/product/home!execute.action;jsessionid=Zpn9NHmotfobOtaRwIFGeQ**?id=99677&tabname=konyv&type=22

-naftalin- 2011.01.26. 18:41:18

Már csak azt nem értem, ha TG minden dolog mellé ugyanannyi ellenérvet tud felsorakoztatni, mint érvet, akkor (mivel azt mondta, van önálló véleménye) hogyan tudja önmagát meggyőzni?

a-kis-herceg 2011.01.26. 18:44:50

@-naftalin-: hát ja... nem is tud dönteni. ezért lefizeti magát és így a saját kedvéért olyan döntés születhet, ami jó neki...

félemelet 2011.01.26. 18:47:51

@-naftalin-:
Nem mondta, hogy "minden" mellé épp annyi érvet, mint ellenérvet tud sorolni. Az elemzők/elemzések létjogosultságáról volt szó.

Én például utálom a sört, de abszolút releváns ellenérvként fogadom el az ízlésemmel szemben a tényt, hogy mások meglepően sokan kifejezetten imádják a sört. :-D

P.mester 2011.01.26. 19:01:30

@török gábor:

" 3. természetesen Baló György figyelmét erre jó előre felhívtam, nem a műsorban tudta meg. "

OK, Gábor, de én azt gondolom, hogy azt sincs rendben, hogy a néző ezt nem tudhatta. Csak a beszélgetésből derült ki. Ez nekem olyan, mint amikor Schmitt házelnökként elküldi a törvényeket a Sándor-palotába, majd ugyanő, immár KE-ként aláírja. Minimum nem elegáns. Ez 2006-ban nagyon-nagyon súlyos hiba volt (szerintem).

török gábor 2011.01.26. 19:13:32

@P.mester: már hogyne tudta volna! pont erről szólt a történet: mielőtt bármit mondtam volna, közöltem a nézőkkel, hogy SL tanácsadó testületének tagjaként részt vettem a bejelentés előkészítésében. nem hiszem, hogy lehetne ennél többet tenni az átláthatóságért - jelzem, ez ma sokaknál szinte elképzelhetetlennek tűnik, pedig, ugye... :)

VoLk&StRoY 2011.01.26. 19:25:44

Kedves Török Gábor!

Kéne neked egy külön tv csatorna, ahol a gyerekkorodtól kezdve a saját kis filmjeidet vetíthetnék. Szerintem beszélj a Süveges Gergővel, tök jó ifjúsági műsorok lennének! Sajnos láttam ma a tv-ben az ismétlést, és ne érts félre jó srác vagy, de egy ponty előadása a téli Balaton vízalatti életéről valószínűleg érdekesebb, mint a veled készült riport! Inkább írj, azon legalább csámcsoghatunk:)

lüke 2011.01.26. 19:29:23

@VoLk&StRoY:
fordulj a Limnologiai Intézethet
www.blki.hu/

VoLk&StRoY 2011.01.26. 19:34:22

@lüke: panaszkodtam is a hidrozoológiai osztályon, de azt mondták, hogy Török Gábor nem náluk dolgozik:)

xorfrion 2011.01.26. 19:34:45

Még valami jutott eszembe TG kapcsán:
Nekem nagyon fontos a stílus. A jó stílus, ami - ugye - maga az ember. A mai világban én ezt rettenetesen hiányolom.
Bocsásson meg TG, - nem vagyok szakértő a politológiában - de nekem a stílusa legalább annyira - ha nem jobban - fontos, mint amit mond. Nekem ez a stílus valahol a szabadságot jelenti. Hogy szabad gentleman-nek lenni. Talán ma már ehhez is bátorság kell. Olyan bátorság, ami nem feltétlenül szembeszökő.

A stílusról még annyit: a Fidesz első hatalomra kerülésekor azok között voltam, akik rájuk szavaztak. Egy év sem kellett, és azt láttam, hogy elembertelenedtek. Nem a jólét, nemlét, a jó törvények, rossz törvények vették el a kedvemet akkor tőlük, hanem - és szinte kizárólag - a stílusuk. Az arrogancia, a tolerancia hiánya, a magas lovon ülés és onnan való lefelé beszélés szeretete.

Azt hiszem valahol a tisztességről van itt szó.

P.mester 2011.01.26. 19:38:29

@török gábor:

Igaz! Rosszul fogalmaztam, mert valóban a beszélgetés elején közölted. De én meg úgy vélem, hogy már eddig a szituációig sem szabadott volna eljutni. Az "átláthatóságért" azt lehetett volna tenni, hogy elkerülöm a lehetőséget, erről beszéljen más, és megmondom, miért nem beszélek erről. Ez lett volna a korrekt, nem az, ami történt.

P.S.: Azzal persze egyetértek, hogy ez az átláthatóság ma "szinte elképzelhetetlennek" tűnik, de nehogy már ők legyenek a mércék.

nyünyüge 2011.01.26. 19:42:42

off:

Hírek a NOL-on, egyik jobb, mint a másik:)

19:27 A magyar demokrácia helyzetéről vitázik Európa
19:20 Sólyom László: Magyarország nem áll a diktatúra küszöbén
18:38 Végelszámolás alatt a Dörmögő Dömötör kiadója
18:37 Újabb két gyanúsított a Sukoró-ügyben
18:23 Megszüntették az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója elleni nyomozást
18:11 Magyarország felül fogja vizsgálni a médiatörvényt
17:53 Putyin szerint nincs csecsen szál a domogyedovói robbantásban
17:47 A Facebookon bukhat meg az egyiptomi kormány
17:41 Magán-nyugdíjpénztár: maradni bolondulásig - NolBlog
17:31 Halálos bányabaleset Kolumbiában
17:17 "A kisrendőrökön verik el a port"
17:13 Balesetek sora a havazás miatt

....

nyünyüge 2011.01.26. 20:29:21

@a-kis-herceg:

off
Az építésügyért felelős miniszterként a belügyminiszter pályázatot írt ki a Belügyminisztérium (BM) országos főépítészi munkakörének betöltésére - derül ki a legújabb Hivatalos Értesítőből.

Az országos főépítész minisztériumi főosztály-vezetői jogállású vezetőként irányítja a BM Országos Főépítészi Iroda munkáját.

A munkakör betöltésének feltételei közé tartozik - többek közt - az építész mesterképzési szakon szerzett okleveles építészmérnök képzettség, legalább tízéves szakmai gyakorlat, a főépítészi vizsga megléte vagy ennek hiányában annak vállalása, hogy a főépítészi vizsgát a pályázó egy éven belül leteszi, a pályázó vállalnia kell, hogy ötévenként szakmai továbbképzésen vesz részt.

A kiírás alapján az elbírálásnál előnyt jelent - többek közt - a vezetői gyakorlat, a közigazgatási szakvizsga, az építészeti vagy településrendezési tárgykörökben szerzett tudományos fokozat, az angol nyelv tárgyalóképes ismerete, illetve a szövegszerkesztő, táblázatkezelő számítástechnikai programok felhasználói szintű ismerete.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.26. 20:29:36

@ökörpöröly: Jééé, te tudsz ilyen normálisan is írni? (Csak az az utolsó mondatod ne lett volna...:-) )

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 20:34:25

Az EP-ben

" Braun Márton ......... Az alkotmányozást a nyáron kezdték, mondta, és széles körben megvitatják. Magyarország működő demokrácia, megnyugtathatom önöket – mondta végül. "

Bizonyára nagyon széles körben vitatják.

Van valaki, aki abban a széles körben járt már ?

Talán mesélhetne arról a megvitatásról.

Egy-két hajtépést végignéznék szivesen.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 20:39:30

@nyünyüge:
Magyarország európaparlamenti képviselője.
Fideszes - természetesen.
A képviselőcsoport vezetője.

nyünyüge 2011.01.26. 20:44:15

@simonmondja.:
Az égből pottyant oda, vagy csak nekem kerülte el a figyelmemet?

bóra77 2011.01.26. 20:48:01

29:16-nál tök vicces, ahogy Gábor visszakérdez: "az ő szerepének a nemlétében törésvonal???"

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 20:48:39

@nyünyüge:
Nekem nem izgalmasak a fideszsesek.
Mind ugyanazt mondják és ugyanúgy.
Gondolod, hogyha Schulcz Z. Andor lenne, akkor mást mondott volna ?

aszekelyek 2011.01.26. 20:50:47

@simonmondja.: Épp a minap újraválasztott alelnöke is a Az Európa Tanácsnak, ha jól tévedek:)

2011.01.26. 20:51:11

Na kiutálatoskodtátok magatokat?

Úgy bírom, idejönnek többen is, leszólják TG-t, jól megmondják neki! Nagyon fajin! Oszt utána egész nap itt ténferegnek és osztják az észt...Szóval alig látszik ki a lóláb...

Mindegy is, én küldöm ezt TGnek és a "jóknak":

www.youtube.com/watch?v=CWay5A0J5a8

Az irigyek meg pukkadjanak meg!:)

Szimba 2011.01.26. 20:53:02

No, ez az igazi záróra:

www.gazdasag.hu/

Végelszámolás alatt a Dörmögő Dömötör kiadója.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 20:56:07

@aszekelyek:
Én ma hallottam róla először.
Meg a széleskörben zajló vitákról is.

2011.01.26. 20:57:11

@Szimba: ójaj...Óvoda Nevelés vajon megmarad?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 20:57:55

@Letícia:
De hát Letícia.
Ez volt ma a téma.

Én is szivesen vitattam volna széles körben a fideszes alkotmányt, de az nem téma.

nyünyüge 2011.01.26. 20:58:18

@bóra77:
Én videón néztem meg, és közben visszatekertem pár percet.
A video lassan tekert, és haláli jó volt a némajáték: csak mimika és gesztikulálás - így látszott igazán a párbeszéd harmóniája.

Szimba 2011.01.26. 21:00:02

@Letícia:

Az egész kiadó és a nyomda is készen van. Az Óvodai és a tanító esetleg visszamehetne a minisztérium tulajdonába. Vagy boldogan megveszi valamelyik tankönyvkiadó. Bár?!
Ki tudja. Ez jó alkalom, hogy az ellenfelek vegyék kézbe az irányítást. (Van másik óvodai lap is pl. )

Az ELLE sorsa sokkal izgalmasabb.

nyünyüge 2011.01.26. 21:05:14

Hehe.

Az új médiatörvény hatására az rtlklub kikockázta a 15 éve elkövetett pécsi taxisgyilkosság 15 éve lefoglalt tárgyi bizonyítékának egy részét: a kés pengéjén levő foltokat.

aszekelyek 2011.01.26. 21:05:36

@Balt: Nem nagyon van aki jobban megközelítené azt az alapkövet:) Valami olyasmit magam is jeleztem, csírácskáknak nevezve , amit ön jól sejthetőnek írt. A reggeli M'-en a közelébe se érnek. Sem az alapkönek, sem Alindának:) Van egy hölgy, aki nem értem miért van ott.... Nála még Krizsó Szilvia is közelebb van ahhoz az alapkőhöz, szerintem. Akinek Agresszolgánk lehet a példaképe, arról a hölgyről írok.:) Neki szólni kéne, hogy a mai szép kis kosztümkabárját ne hordja azzal a kék toppal, mert meleg színeket nem kever magára adó nő. A barnás-rózsaszínes -helyenként szürkés kosztümkabát meleg szin, a kék top pedig hideg. Kölön viselendők. A kiskabát alá krém, vagy púderrózsaszín esetleg halványszürke top illik. Off vége. .D Ps. Alinda úgy öltözik, ahogy kell. Fogalmunk nincs róla, mit viselt de tudjuk, hogy nem vonta el a figyelmet és nem volt slampos sem.

bóra77 2011.01.26. 21:09:53

@nyünyüge: igen:) TG-nek nagyon finom arcjátéka van, ugyanakkor pontosan érzékelhető, hogy mikor mit gondolhat. én ezen szórakozgattam az interjú közben:) amúgy most visszanéztem 2x az egészet, és meg kell, hogy állapítsam, hogy TG iszonyat nagy szószátyár:)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.26. 21:10:48

Gábor! Most volt jelenésem megnézni a videót. Elsőre: Nem valószínű, hogy ébren végig tudtam volna nézni ezt tegnap este, annyira kellemes és andalító légkörben folyt a láthatóan egymásra hangolódott csevegésetek Alindával. :-)

De ma este lejátszottam a videót. Így friss aggyal már azért érdekesebb volt. Érdekességek inkább a pályaívek és a kitérők kifejtésében voltak. Magadat meg nem hazudtolva, gördülékenyen tértél ki a "valamely oldalra toló" megjegyzések elől. Bár Alinda sem erőlködött, hogy túlzottan kínos kérdéseket tegyen fel.

Nem politikai elemzői tevékenységedről, hanem inkább magánemberi attitűdödről tudtam meg többet. Összességében abban segített a beszélgetés, hogy a posztok mögé oda tudjam képzelni a "homo emotionalist" is. :-)

2011.01.26. 21:11:09

@simonmondja.: szerintem meg amit leírt, hogy miért teszi közzé, teljesen egyértelmű szavakból álló mondat. Jó, írhatta volna, hogy a gyengébbek kedvéért, de hát Gáborunk igazi diplomata, aki vallja amit Talleyrand, "A szavak a gondolatok eltitkolására valók":) Szóval Alinda is azzal kezdte, hogy az egyensúlyozás művésze, mit gondoltok, hogy akkor most leesik a trapézról??? Nem, nem fog, oroszlán és küzd. Végül is, nézzük a jó oldalát: kész küzdőpálya ez itt, teljesen edzésben tartjátok. De szerintem csak az szóljon be, aki letett valami hasonlót az asztalra. A többi figyeljen és tanuljon.

Köszönöm, leülhetnek, közepes!:D

bóra77 2011.01.26. 21:14:32

@vinczej: én a magánemberi attitűdjéről kb. semmit nem tudtam meg, mert amit adott ez az interjú, abban pontosan azt kaptam, amit már eddig is láttam, vagy érzékeltem róla. ahhoz képest semmi többet. pedig lett volna ott egy-két lecsapnivaló labda, amit Alinda out-ra engedett.

bóra77 2011.01.26. 21:16:23

@Letícia: én is mindig az utolsó előtti előtti mondatodat hangoztattam még anno!

aszekelyek 2011.01.26. 21:18:54

@dzsaszper: olgánál a nagyon szdsz EÖrsi bizonygatta, nekem tetszett, hogy nem az a helyzet, tényszerűen, hogy ne lenne demokratikus , hanem a mi felé haladást említették meg, segítő szándékkal, a felszólalók. nem bántja semnki a magyar népet. A konzervatív felszólaló is azzal kezdte, hogy örül a jobboldal győzelmének.... bla, bla,....A képükre formálnák, segítő szándékkal.Sztem ma hangzott el huszonötödször, hogy természetesen , ha meg tudják pontosan mondani, hol, mi lenne számukra megnyugtatóbb a médiatörvény szövegében és az mindkét fél megelégedésére megalkotható, a magyarországi média kiegyensúlyozottságának fenntartása mellett,készséggel állnak rendelkezésükre. Most Navra mondta. Ezt is persze kicikizték. ménem vót ott a zorbán,... USA, INDIA , nem érdekes, most, amikor hirtelen eszükbe jutott ma tárgyalni a magyar demokráciát. Emiatt le kellett volna mondania a programjait? Na ne.....Nem az a dolga, hogy a nyavalygásukat hallgassa sokadszorra ott. Voltak elegen arra ott. Nekem Eörsi szövege nyálkás volt. Taszító. Van valami benne, amitől feláll a hátamon a szőr.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.26. 21:20:04

"„Tisztelt fekál-antiszemita”: Pontosítást kért Karl Pfeifer
Nem megszólította – bírálta Bayer Zsoltot a bécsi újságíró.

Prominens személyek bizalmas beszélgetéseiből kiderül, hogy a párt nem akar eltávolodni tőle, mivel a saját tagjai közül sokan hasonlóan gondolkoznak, és valószínűleg ennek köszönheti a Fidesz politikusok javaslatára megszavazott Madách-díjat is. Ezzel egy időben az is kiderült, hogy eddig a Fidesz vezetésű Esztergom fizette a Bayer ügyeivel kapcsolatos 25 millió forintnyi perköltséget” – olvasható a Die Presse című lapban."

atv.hu/belfold/20110126_tisztelt_fekal_antiszemita_pontositast_kert_karl_pfeifer

Azért nem tudom, hogy feltűnt-e valakinek, hogy a Die Presse a "Fekál AntiSZemita" szócsoporttal (öntudatlanul) milyen ügyesen rejtette el a sokkal csúnyább jelzőt. :-)

panelburzsuj 2011.01.26. 21:20:40

@nyünyüge:

Braun az Európa Tanácsba pottyant, nem az Európai Parlamentbe.

Két külön buli: a Tanács leginkább emberi jogi szervezet, 47 tagállammal, delegált képviselőkkel; a Parlament meg (részben) az Unió törvényhozása, közvetlenül választott képviselőkkel.

Szimba 2011.01.26. 21:21:42

@Letícia:

Mérleg az Asc.-e, és mindent igyekszik harmonizálni, kiegyensúlyozni, és mindezt bájosan:-)))

A blog nem küzdőpálya. Csak a férfiak vannak versengésre kódolva. Az ő győzelmeik a kisvödör és a kislapát elérésének színvonalát sem éri el.
De hadd játsszanak!:-)

Szimba 2011.01.26. 21:24:12

@török gábor:

Nem mondok semmit!:-)))

A kabátlopás esete "forog fenn":-))

aszekelyek 2011.01.26. 21:24:50

@32837: A képviselő pedig nem emelte ki azt, hogy azok akik rá szavaztak, azok mennek diktatúra irányába. A képviselő azt mondta, Magyarország megy.Amikor ezt visszautasította Orbán. Sem azokra nem mondhat ilyet az osztrák, akik nem mentek el szavazni, sem azokra, akik elmentek. Ez sértés mindannyiuk számára.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 21:30:04

@Letícia:
Túl szigorú vagy.
Én például, mikor idejöttem, nekifutásból pároslábbal vettem fel a kontaktot.
Mások se finomkodtak.
Török Gábor meg hát,... fejére húzta a paplant.
De most már úgy látom, hogy kimondottan fejlődőképes.
Már volt, hogy lelazázta a leprázást is.
A posztjait már majdnem elolvasom...

És mióta Kumint is megkaptuk kiterítve- szinte büszke vagyok Gáborunkra, hogy milyen értelmes.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.26. 21:35:22

"Veiszer Alinda, aki az egyik legfelkészültebb magyar újságíró,"

Veiszer Alinda, aki az egyik legfelkészültebb Magyarországon dolgozó újságíró,

Nem pont ugyanaz.

---

A kötődés meg a ki hol dolgozott az sem pont ugyanaz. Az emberek ugyanis pénzért dolgoznak egy munkahelyen, hogy legyen miből kenyeret venni és ez persze kötődésnek kötődés, de nem olyan kötődés, ami az ő személyét, jellemét, véleményét jellemezné, megismerhetővé tenné.

---

Aki mindig mindenhol ugyanazt mondja az ugyan következetes, meg hiteles, csak nem annyira érdekes, hiszen ha már elmondta hússzor, akkor jó eséllyel valószínűsíthető, hogy huszonegyedszer is ugyanazt fogja mondani. Meglepetés nem várható.

---

A tanácsadó az egyik legkevesebb felelősséggel járó "szakma" az összes szakma közül. Lényegtelen mi a tanács, mindig a tanácsot kérő, kapó, megrendelő személy felelőssége, hogy megfogadja-e a tanácsot, vagy sem, tehát a ő dönt és nem tanácsadó, és a döntés minden következménye és felelőssége sem a tanácsadóé, hanem a tanácsot megfogadóé, vagy éppen meg nem fogadóé.

Lásd Tanú II. című film, amikor Pelikán Józsefet alkalmazzák tanácsadónak. Az egész szakma nem utolsósorban arra van kitalálva, hogy legálisan lehessen pénzeket juttatni embereknek.

---

Kapitalizmus vagy szocializmus az csak a termelő eszközök tulajdonviszonyának különbözőségéről szól, aminek persze egyéb következményei is vannak.

Azonban a kommunizmus, szocializmus, "szociális piacgazdaság" között abban nincs semmi különbség, hogy a megtermelt javak többségét elvonja azoktól, akik ezeket a javakat előállítják, és újraosztja.

Azaz mindegyiknél erősen rátelepszik az állam a gazdaságra, az anyagi javakra, csak a javak előállítási módja más.

A politikai rendszer az persze egy másik dolog.

a-kis-herceg 2011.01.26. 21:36:13

@nyünyüge: ismerem a témát

meglepödtem. déjavu. szeptemberben mér volt pályázat.

a-kis-herceg 2011.01.26. 21:44:03

@nyünyüge: "az építész mesterképzési szakon szerzett okleveles építészmérnök képzettség"

azaz rendes egyetemi végzettség. ez a mester téma kicsit összezavarja az újságírókat... mert tényleg mesterképzésnek hívják a DLA-t, de ugye nem az a feltétel, hanem az MSc. na de aki Bsc+Msc végzett egyetemet (2005-óta) annak pont nulla gyakorlata van... tehát ez simán az ötéves egyetemi képzettséget jelenti, mint ahogyan oda is írták utána: okleveses építészmérnök.

ez a bolognai ehetetlen... nem veszi be az ujságírók gyomr

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.26. 21:46:55

@aszekelyek: "A képviselő pedig nem emelte ki azt, hogy azok akik rá szavaztak, azok mennek diktatúra irányába. A képviselő azt mondta, Magyarország megy."

Hát, igen furcsa magyarázat. Egy diktatúra felé mindig a teljes ország megy. Ugyanis a diktatúra a diktatúra kialakítóiból (hatalom, amely a választáskori választóira hivatkozik), a diktatúra elszenvedőiből, és a diktatúra megalkuvóiból áll össze. Egyik soha sincs meg a másikak nélkül. Természetesen az ország egészére vonatkozó ténymegállapítás mellett a kritika az első csoportot érinti.

Elég cinikus, amikor azt mondják Orbánék, hogy még senkit sem büntettek vagy cenzoráltak politikai nézeteiért. Ugyanis a "hatékony diktatórikus jogalkotásnak" alapvető szabálya, hogy csak akkor kell odacsapni, ha a diktatúra fenntartóit veszély fenyegeti. Egyébként hagyni kell a "szabadságot".

A demokrácia lényege, hogy a jogszabályok biztosítják, hogy a hatalom birtokosai akkor sem csaphatnak oda, ha hatalmukat veszély fenyegeti. Ezt nevezik "politikai váltógazdaságnak". És pont ezen elv súlyos megsértése miatt lehet mondani, hogy Orbán sohasem fog már demokratikus államférfiként a történelemkönyvekben szerepelni. (Persze, ha már nem Semjén és Rózsa írja a történelemkönyveket.)

a-kis-herceg 2011.01.26. 21:50:53

@vinczej: hát igen a szopáshoz két fél kell.

szép is lenne diktatúra nép nélkül...

vagy ahogy TG nevezi a diktatúrát: két demokráciára szakadt az ország... egy fentire és egy lentire... szómágia...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.26. 21:51:53

@aszekelyek:

Jól megmondtad. Csodálom türelmedet.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.26. 21:56:24

@különvélemény:

"Tiszta agitprop. A hülye Index meg folyton kirakja."

Nem hülye az. Csak agitpropos.

aszekelyek 2011.01.26. 21:59:23

@vinczej: Az odacsapás tilalmát előtte egy magát nagyon és egyedüli demokratának kikiáltó hatalom szegte meg. Amikor hatalmát komolyan fenyegette az a tömeg a Kossuth téren. Ha valóban demokraták lettek volna, semmi nem történt volna úgy, ahogyan történt akkor. Azon az őszön. Azért buktak meg, mert nem demokraták. Ha ilyesmit követne el másik párt, ugyanúgy bukna meg.Sajnos a rendőrségi törvényt súlyosan megsértették. Nem hihető, hogy azért demokráciában nincs felelős. Nem két közrendőr.Azok diktátoroznak, akik elkövették a súlyos demokrácia ellenes törvénysértéseket. Alapjogokat kurtítottak. Elszegényítették a több millió magyart. Brutálisan . Mondja már meg, hadd tudjam, Orbán mikor csapott oda és kinek?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.26. 21:59:43

@M_Runcájsz:

"Arra azért kíváncsi lettem volna, ha egy szabadabb adón megy le,"

Melyikek ma a szabadabb adók?

Érdekelne.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.26. 22:13:21

@Zagson:

"kb ezt a szintet kéne elérni minden magyar vállasztópolgárnak amin TG van mielött elmegy szavazni."

Olyan nem lesz. Egyszerűbb lenne egy nyíltabb, tisztább, logikusabb és egyszerűbb politikai rendszert bevezetni, amelyikben minden választópolgár legfeljebb egy óra alatt össze tudja hasonlítani a programokat és megalapozottan tud dönteni, mert olyasmivel nem kell foglalkoznia, hogy vajon melyik is hazudik jobban, a programok pedig adatokból, konkrét vállalásokból állnak, így könnyedén összehasonlíthatóak, ésl maga a rendszer követeli meg az ígéretek betart(at)ását.

Olyan társadalom soha nem lesz szerencsére, ahol a választópolgárok olyan mélységben ásnák bele magukat a politikába, mint egy politológus, aki ebből él. A választópolgárok meg másból, és amikor éppen nem dolgoznak, akkor meg ki akarnak kapcsolódni, ami a nagy többség számára nem a politikusok hallgatását jelenti.

ökörpöröly 2011.01.26. 22:27:54

@Akitlosz: Először is az átlagpolgárnak rendelkeznie kellene alapvető gazdasági, történelmi, kulturális, politológiai, matematikai ismeretekkel. Itt már bajban van a lakosság 70-75-80%-a.
A propaganda azért süllyedt le a jelenlegi szintre, mert a magyar csőcselék számára ennél magasabb szintű kommunikáció érthetetlen és zavaros.:)
Ez a "nemzet" azt kapta, amit a többség szellemi szintjének és erkölcsi nívójának kijár.
1 óra az semmire se elég. Maximum neked, aki a világirodalom remekeit is csak 1 perces kivonatban olvastad!:P
Ez egy büdös, koszhadt, balkáni nemzet és ország, a kommunista gondoskodó állam kísértetével. Nem is látom lehetőségét, hogy 10-20 éven belül valami is változzon pozitív irányban.
Az ember két dolgot tehet, vagy itt hagyja a rokonságát, barátait, "gyerekkorát", aztán kivándorol, vagy belesüllyed ebbe a balkáni mocsokba, legfeljebb mikrokörnyezetében próbál európai életet élni. Mondjuk ez olyan, mint egy szemétdombon bélszínt enni, hozzá meg jóféle burgundit inni. Gyomor kell a magyarisztáni élethez!:)

bariga 2011.01.26. 22:28:53

@vinczej: "Elég cinikus, amikor azt mondják Orbánék, hogy még senkit sem büntettek vagy cenzoráltak politikai nézeteiért

csakhogy ez már egy erős hazugság is, mert eddig még mindenki eltünt a süllyesztőben egy pillanat alatt, és még csak nem is finomkodva nyírták ki, hanem nyíltan és gyorsan, nyilván mások okulására, nehogy még többen dumáljanak.
Pedig ezt a sok hülyeséget, amit a kormány csinál, valahogyan meg kellene vitatni a nyilvánosság előtt, egyszerű szavakkal, hogy az is megérste, aki nem közgazda és nem demokrata.

ökörpöröly 2011.01.26. 22:31:46

@Akitlosz: Kapitalizmus vagy szocializmus az csak a termelő eszközök tulajdonviszonyának különbözőségéről szól, aminek persze egyéb következményei is vannak.

Itt látszik, hogy apádnak a spermája is vörös volt!:P Mondd ezt el egyszer egy svájci vagy egy luxemburgi állampolgárnak, hogy ő is megokosodjon!:P

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.26. 22:38:49

@Sportlövő:

Szerintem is ezek a problémák sólyommal. Nagy szerepe van benne, hogy a "rendszerváltás" megrekedt az 1989-1990-es szinten, nem utolsósorban azért, mert minden továbbit már elkaszált a Sólyom féle alkotmánybíróság, és így még mindig az 19(4/8)9-es ideiglenes alkotmány van érvényben.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 22:42:04

@ökörpöröly:
Ez marhaság, Ökör.
Más népek sem közgazdászok, hanem csak pékek és sírásók.
Nem reklámoznak nekik túl hosszú szavakkal.
HOPE
Ennyi elég.
Nem a népünk agyalágyultabb, mint mások.
Csak az elitünk.
Képtelenek egynél több párt értelmét felfogni.
Egynél több megoldás valamire, az már nekik csalafintaság.
Hisznek...
Remélnek...
Ez egy vezető réteg.

ökörpöröly 2011.01.26. 22:44:53

@bariga: A felcsúti kancigány egy bolsevik despota, ungarnbasy!:) Azért is csodálkoztam, hogy TG-nek nincsenek különösebb aggályai a személyével, hiszen "talán" lenne a tanácsadója. Ez volt a mélyütés tőle.
A "Bölcs Vezér" nem tesz mást, mint a "bolsevik elitből" átmentődött, "nemzeti oligarchává" átnevezett tolvaj csőcseléket helyzetbe hozza, amennyiben kellő mennyiségű sápot csöpögtetnek vissza a mögötte álló bandájának.
Hozzá kell tenni, a magyar politikusok a kezdetektől fejőstehénnek tekintették az országot, 1990-től szorosan összefonódik a politikai-gazdasági-bűnöző elit.
A különbség jobbára csak annyi, hogy eddig élt a ius murmurandi, nem köptek nyíltan szembe, nem lopták el közvetlenül az állampolgár magántulajdonát, néha működtek a hatalmi fékek, egyes jogágak.
Most a felcsúti cigánynak és sleppjének a kontrollálatlan vadászterülete a nemzeti vagyon.
A sok barom meg még tapsol is, várva az odavetett koncot. Csőcselék, alsóbbrendű nép a magyar. Soha nem tartoztunk igazán Európához, kétségeim vannak azzal is, hogy valaha is oda fogunk tartozni.
Ha a Német-Római Császárság vagy a Ausztria fel tudta volna számolni ezt a "keleti államot", germanizálni -"romanizálni"- ezt a csürhét, akkor közelebb lennénk Európához. De nem ez történt, sajnos. Pedig egy alsóbbrendű népnek egyetlen egy esélye van kultúrnépek közé bekerülni, ha valamilyen szinten integrálódik egy igazi kultúrnemzetbe.
Maradt 100 méter piros-fehér-zöld zászló, hagymázas mesék egykori nagyságunkról, a házilag főzött bundapálinka, a felcsúti cigány, meg ez a torz autokrácia. :)

aszekelyek 2011.01.26. 22:45:12

@Ordnassac: Épp ma láttam egy igen meredek civil sztorit. Bírósági szakban. A VÉSZ civil szervezetvezetőjének a tasnádi és más spekulánsok által felvásárolandó banki árveréseken feltűnő úrnak a peréről. Vörös twist pulóverben, a Raiffensen bank volt elnöke, mint tanú? meghallgatva, és a jegybankelnök. Mindketten messzemenően nem akartak erkölcsi állásfoglalást kiejteni a szájukon, ők csak a bankrendszer összeomlásától kellett, hogy védjék a bankrendszert. Árverezéssel. Amit nem voltak hajlandók felfüggeszteni. Az ügyészség felfüggesztettet kért az említett úrra. Van igazságérzetük. ez jó hír. Felcsúti hozta magát... A jegybankelnök kifogástalan öltözékkel tisztelte meg a bíróságot egyébként. Nevetséges, hogy ez az úr jelentett volna bármi veszélyt ténylegesen a bankrendszerre. Ennyit a civil kezdeményezésekről. Mire jutott a Hitelkárosultak egyesülete is?A politikától távol szerveződők. Mind. Semmire.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.26. 22:49:20

Pártok támogatottsága Tárki szerint:

1. FiDeSz 65%
2. MSZP 17%
3. Jobbik 11%
4. LMP 6%
5. MDF 1%

Természetesen a pártválasztó szavazók körében.

Nem úgy tűnik, hogy a kormány politikájával elégedetlen lenne a választók többsége.

Ha most vasárnap tartanák a választásokat, akkor még jóval nagyobb lenne a FiDeSz fölénye a parlamentben. Az ellenzéki pártok, főleg a kicsik meg gyengültek, nem nagyon találtak fogást, amivel támogatottságukat növelni tudták volna.

ökörpöröly 2011.01.26. 22:50:49

@simonmondja.:
Tévedsz, a nyugati középosztály szélesebb réteget fog össze, erkölcsileg, értékrendileg sokkal stabilabb, műveltebb, emellett kiáll az igazáért. Ott elképzelhetetlen, hogy a munkavállalók fele elfogadja, hogy csak úgy ukkmukkfukk, kizárják a nemzetből, elvegyék a nyugdíjjáradékának 2/3 részét ellenszolgáltatás nélkül, ha nem adja oda a magántulajdonát képező megtakarításokat.
Emellett a magyar az egyik legprimitívebb, legműveletlenebb nemzet egész Európában, a lakosság többsége nem olvas el egyetlen egy könyvet se évente. Csőcselék. Kulturálisan, erkölcsileg, szellemileg.

a-kis-herceg 2011.01.26. 22:52:33

@Akitlosz: és?

erről beszélünk hetek óta... harc. ezért jó a harc van már szép ellenség ami fennkölt és még a csapatot is összetarcsa...

ökörpöröly 2011.01.26. 22:53:28

@a-kis-herceg: Nono, ne becsüljük túl!:) Keletebbre és délebbre!:) Ott Albánia környékén elférnénk ezzel az átlagos szellemiséggel, kulturáltsággal és értékrenddel!:)

a-kis-herceg 2011.01.26. 22:54:13

@ökörpöröly: @simonmondja.: a polgár hiánycikk... és még kisebb respektje lesz ha a szavazóbázis tovább hígul...

ökörpöröly 2011.01.26. 22:58:09

@Akitlosz: Hülye vagy, mint mindig. Jelentősen nőtt a választ nem adók száma, ez általában egyet jelent azzal, hogy nem mernek megnyilatkozni, de elégedetlenek. A felcsúti kancigány 2002-ben is sima győzelmet várt, aztán 3 évig járt pszichiátriai magánkezelésekre, hogy valamennyire összerakják a bukása után.:)
Emellett van egy fontos tényező, a lakosság jelentős része várja a nagyarányú, egyszeri adócsökkentést, az ingatlanfedezetes hitelesek megmentését, a Nemzeti Eszközkezelőt, a sok hagymázas ígéret beteljesedését.
A magyar nép az hülye, kell neki idő, amíg felfogja, hogy nagyon átbaszták!:)

ökörpöröly 2011.01.26. 23:01:27

@a-kis-herceg: Itt nincs a polgárságnak hagyománya. Tulajdonképpen az 1800-as évek közepéig nem is beszélhetünk igazán magyar polgárságról. Bár voltak parasztpolgárok, iparosok, de a modern értelemben vett polgárságot, avagy burzsoáziát elsősorban a németek -na és az ügyeskedő zsidók- alkották. A magyartól sajnos idegen ez a "kaszt", most is tapasztalhatjuk.:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 23:01:39

@ökörpöröly:
Akkor szerinted a fidesznyik hárommillió nagyon magas öntudatú.
Ha néhány éve vették volna el a megtakarítását, baromira jogvédő lett volna a tömeg.
Felgyújt néhány székházat, egyebet...

Nyolc évig még a 300 forintjukért is kormányt buktattak...

Nem-nem.
Pofázni azt mi is tudunk, meg tüntetni is.

Csak akkor még az egész elit kiállt minden jog mellett.
Sólyomtól a jogvédő ügyvédekig.
Az egyetemi tanároktól a sajtóig.

Hát ezek most azt hazudják a népnek, hogy

- nyugalomság emberek ! Minden jogszerú és helyes ! -

Na, ez a bibi.

ökörpöröly 2011.01.26. 23:03:35

@Akitlosz: Emellett a TÁRKI az fideszcsicska cég, mindig felülméri a felcsúti cigány népszerűségét. :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 23:05:14

@simonmondja.:
Vagy a nyolc évet is végighazudták...
Inkább azt is.

ökörpöröly 2011.01.26. 23:08:29

@simonmondja.: A hangos bolsevik fidesznyikek többsége azok közül kerül ki, akik ugyanúgy tapsoltak Szálasinak, mint Rákosinak vagy Kádárnak. Emellett van egy meghasonlott, zavart múltú, horthysta hagyományokból élő antikommunista "polgári" réteg, akiket az zavar a legjobban, hogy azért egzisztenciális okokból eladták a lelküket Kádárnak!:)
Aztán vannak a reménykedők, akik joggal dühösek az MSZP-SZDSZ ámokfutás, hazugságok miatt, és azzal állnak bosszút, hogy beálltak "hinni" a felcsúti cigány mögé.
A FIDESZ protesztszavazatokkal győzött. Ezek le is kopnak idővel, ha nem teljesülnek az elvárások, esetleg nem mennek el szavazni, mert megcsömörlenek.

a-kis-herceg 2011.01.26. 23:08:51

@simonmondja.: van abban ráció, amit mondasz. akkor populista (=elitellenes) vagy?

@ökörpöröly: feudalizmus van. ezer éves feudalizmus. ez az örök. ezt 40 év alatt sem tudták átalakítani.

sajnos az osztrák adminisztráció (+az időnkénti betelepítések, főleg németek...) is hátrányos összességében. fellendülést hozott. amit csak egy évszázad kemény munkájával tudtak a mucsai urak leépíteni. és itt kapcsolódik össze a kettőtök mondandója.

mucsai, dzsentri stb elit, ezért a polgárság kinyírva. ugyanarról beszéltek.

ökörpöröly 2011.01.26. 23:11:11

@simonmondja.: Azért a székház felgyújtása, az utcai balhé szervezett volt. Százmilliókat raktak bele kívülről. Azért ne felejtsd el, hogy a botrány előtt hetekkel már Orbánék forradalmat vizionáltak. Az egy jól megszervezett balhé volt. A tömegre pedig jellemző, ha elégedetlen, s talál demonstrációkat, akkor beáll ő is. Ennyi.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 23:12:34

@ökörpöröly:
Az - ámokfutás - az orbáni inkább.

Baromira hülye fideszhazugság, hogy - nyolc év ámokfutás -.
Minden volt az a nyolc év, csak futás nem.
Ámokról meg szó se volt.

aszekelyek 2011.01.26. 23:12:58

@ökörpöröly: Az tudnám, hogy miért írsz magyarul , ha így lenézed a magyarokat.....!Nyilván magyar csak véletlenül vagy és persze te vagy maga a kultúra is. Ezzel a borzalmas modorral. Egészen jól megélnek azért a könyvesek. Mitől is vagy te jobb, szebb, műveltebb, kulturálisan , erkölcsileg, szellemileg? Ps. Látom, az a baj, hogy kevesen választják a magánnyugdíjpénztárban maradást:DDD Ezek a műveletlenek, nahát! Mondja a blog legordenárébb kommentelője......Mindenki hülye csak én vagyok okos mentalitás terjeng a kommentjeidben. Van még olyan , amit sehol nem tűrnének el. Az egyoldalú szerződésmódosítás a bankhiteleknél. Ugye, hogy ezt csak velünk tudták megtenni és nem Orbán kormányozott akkor.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 23:14:02

@a-kis-herceg:
Nem vagyok elitellenes.

Az elitetünkre nem tudok fölnézni.
Pedig nem ülök magos sámlin.

ökörpöröly 2011.01.26. 23:14:41

@a-kis-herceg: II. Józsefnek szét kellett volna vernie ezt a magyarkodó csürhét, be kellett volna tiltani a nyelvet, 2-3 generáció után olyan tüchtig kis németek lettünk volna, hogy csak na!:) Maximum megtartottuk volna hagyományain egy részét, mint a jászok vagy a kunok!:)

bariga 2011.01.26. 23:15:00

@ökörpöröly: van sok igazság abban, amit mondasz, bár én más kifejezéseket használnék.
Viszont töretlenül hiszek abban, hogy hagyományaink megtartása mellett lehetünk igazi ,progresszív erópaiak.
Ez néhány év, a történelemben nem számít, most éppen egyet előre hármat hátra van, de ez hamar változni fog. Figyelj a fiatalokra!

ökörpöröly 2011.01.26. 23:17:11

@simonmondja.: Dehogynem. Elbaszott 8 év volt, hiába jelzett előre a közgazdász szakma. Persze ehhez hozzájárult a FIDESZ-KDNP magatartása is, akik tudatosan hajtották bele a hatalmon maradni akaró, zsíros bödönből két pofával zabáló MSZP-SZDSZ csőcseléket a fedezet nélküli osztogatásba.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 23:17:41

@ökörpöröly:
De még a Sólyom nevű csudaelnökünk is - morális válságot - mondogatott, ugye.
És mantrázzák azóta is.

porfelhő 2011.01.26. 23:19:00

A Tárki Társadalomkutatási Intézet 2011. januári pártpreferencia-kutatása szerint - a november-december között kezdődött tendencia folytatásaként - az év első hónapjában kismértékben tovább csökkent a kormánypártok szavazótábora,

A kormánypártok szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében 38 százalékra csökkent a decemberi 43 százalékról.

www.hir24.hu/belfold/205841/elbizonytalanodnak-a-fidesz-szavazok.html

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 23:19:31

@ökörpöröly: Az osztogatás az nem ámokfutás.

Ezt a nyolc évet inkább vesszőfutásnak nevezném.

Az ámokfutás az most van.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.26. 23:20:30

@dzsaszper:
"Meglátjuk mi lesz itt még -- mit kezdenek az egészségüggyel pl.
Az nem fenntartható állapot hogy 20%-al több orvos megy külföldre mint ahány végez. Kiváncsian várom a folytatást... "

Elő lehetne írni az állami pénzből főiskolát, egyetemet végzetteknek, hogy annyi ideig kötelesek Magyarországon dolgozni, amennyi ideig főiskolán, egyetemen tanultak közpénzből.

Mivel bérügyi felzárkózás egyhamar nem lesz. Az ma már nem is téma.

Az semmiképpen nem hasznos az országnak, hogy sok pénzért kitanít orvosokat, akik aztán külföldön fognak dolgozni.

A magyar fizetésekből fizetett adókból meg magyar orvosfizetésekre telik.

Ha majd az egész országnak jobban megy, akkor az orvosoknak is több fog jutni.

De az nem maholnap lesz, úgyhogy célszerű lenne az adminisztratív korlátozás bevezetése. Így működnek a tanulmányi szerződések is. Amennyi ideig támogatást kap a tanuló, annyi ideig elvárható utána a munkája.

ökörpöröly 2011.01.26. 23:20:47

@bariga: Ez nem a mostani pár év kérdése, ez a kultúra, mentalitás, értékrend kérdése. Az egyik híres közgazdásznak van egy felmérése az európai országokról, a várható fejlődésről, a hagyományokról, az értékrendekről, a prioritásokról. Ez alapján Magyarország a Balkán aljához tartozik. Sajnos a nemzet többségébe dekódolva van a sikertelenség. Ezen nem lehet hipp-hopp változtatni.

ökörpöröly 2011.01.26. 23:23:45

@bariga: Nem kell félni a kontúrok erős meghúzásától, nem akarom elmaszatolni a mondanivalómat!:) Nem kell mindig szépen beszélni, bonyolultan, cikornyásan, okoskodóan, előre levédve az esetleges ellenkommunikációt!:) József Attila is megmondta: "seggbe fogom baszni a Juditot itt fekszik az ágyon".:)

a-kis-herceg 2011.01.26. 23:24:05

@bariga:

ez az egy remény van. persze a fiatalok. csak egyrészt számra is kevesen vannak. és nem látom be minőségre miért lenne más épp most...

na persze stimulálja őket a viktor... majd meglátjuk...

ökörpöröly 2011.01.26. 23:25:33

@simonmondja.: Én örülnék a legjobban, ha neked lenne igazad. Csak én nem látom ennek a realitását. Sőt, még a késő kádári időkhöz képest is mélységben van a morál, a kulturáltság. Azaz folyamatos leromlás tapasztalható.

a-kis-herceg 2011.01.26. 23:25:44

@ökörpöröly: @simonmondja.: a kettőtök közötti igazságban hiszek... nagy hatásra, nagy robbanás, nagy változás. utolsókból elsők is lehetünk.

ki van éhezve a magyar: a tisztességre (a közéletben is)

porfelhő 2011.01.26. 23:25:47

@Akitlosz:

Nézd már meg, most linkeltem be, a kormánypártok szavazótáborának %-os alakulását. nem úgy tűnik, hogy nem csökken a népszerüségük.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 23:27:48

@ökörpöröly: Csak - a hangos többség - nek nagy a hangja.
Ezeket régebben úgy hítták, hogy a falu bolondja.
Csak egymásra találtak a polgári körökben.

ökörpöröly 2011.01.26. 23:32:42

@porfelhő: Kedves Hölgyem! Az nem érdekli!:) Csak majd akkor, ha a felcsúti törpecigány bandája bukik!:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 23:33:16

@ökörpöröly: Azért vagy pesszimista, mert nem nézel régi nyugati filmeket, nem olvasol harmincévvel ezelőtti nyugati írókat.
Hatalmas depiből másztak ki ők is.
Más is.
Nem lehetetlen kimászni.
Művészet volt bennemaradni.

a-kis-herceg 2011.01.26. 23:34:51

@simonmondja.: arra célzol a zorbán átvezet minket a mocsáron? tudja hol vannak a cölöpök?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 23:37:23

@a-kis-herceg:
A Zorbán nemtom, mit csinál a mocsárban.
Énhozzám csak a cuppogás hallatszik el.
Biztos jól van.

porfelhő 2011.01.26. 23:39:48

@ökörpöröly:
Nem baj, csak próbálom felhívni a figyelmét, hogy azok az adatok nem a valóságot tartalmazzák, amit ő irt a kommentjébe.
Jaj. már megint mit irtál, finomabban, ha lehet. ha szépen megkérlek.:)

ökörpöröly 2011.01.26. 23:41:02

@simonmondja.: :P Amit írsz, azt el is hiszed?:) Itt nem egy rövid "identitásválságról" van szó, hanem több évszázad "hagyományáról." Talán a protestantizmus fennmaradása segíthetett volna valamennyit, de hát annak is vége lett.:) Marad ez a "magyar ugar" még jó sokáig.

ökörpöröly 2011.01.26. 23:44:03

Viszont sikerült összeütnöm egy jónak mondható omlettet!:) Ez is valami!:) SZAVAZZATOK RÁM!:)

a-kis-herceg 2011.01.26. 23:45:40

@ökörpöröly: éjjel már ne egyél... én filmet nézek. az indexen volt fenn Kythera. de lassan záróra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.26. 23:46:44

@ökörpöröly: Nem hiszek a hítben annyira.
A hagyományban meg még annyira sem.
Ha valamivel kimászunk a szarból, akkor az nem a hit és a hagyományápolás lesz.

Az ugar ellen csinálhatnánk egy Városi Pártot.

Már jó régen szívunk a parasztpártok miatt.

porfelhő 2011.01.26. 23:52:44

Mindig lefagy a gépem, nem kisérletezek tovább.

nemzetijóccakát!

a-kis-herceg 2011.01.26. 23:53:52

@simonmondja.:

ez nem hülyeség. mindenképp magad uram ha szolgád nincsen.

csak. csak. addig még viktor vezérnek sokat kell dolgoznia az ügyön. még lehet vagy 2-3 milla egysejtű... akit be kell várni.

bár 2 706 292 szavazó elég volt eddig. most a külföldi egysejtűek miatt ennek a másfélszerese kell.

aztán ott vagyunk ketten a kasszánál...

ubul2000 2011.01.26. 23:54:07

@simonmondja.: Egy városi párt - szdsz néven - már romba döntötte az országot. Mit akarsz még?