Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
feb 10
00:01

„Ha a Fidesz-KDNP-n kívül más párt nem szavaz igennel az új alkotmányra és népszavazásra sem bocsátják az új alaptörvényt, akkor a húsz poszt-kommunista ország alkotmánya közül a magyar alkotmány mögött állhat arányaiban a legkisebb társadalmi/politikai támogatottság” – írja elemzésében egy kutatóintézet. Az alkotmányozással már többször foglalkoztam: született bejegyzés a nyilvánosságra hozott tervezetről, a hosszabb távú veszélyekről és a lehetséges percepciókról is. Egy dologról azonban nem írtam még, arról, amiről fő szabály szerint nem is szoktam: hogy szerintem mi lenne a helyes.

(Fotó: Múlt-kor)

Most is csak azért teszek kivételt, mert egy új alkotmány elfogadása lényegesen többet jelent, mint bármely más politikai esemény. A napi politikai verseny egy adott, ismert, tudott politikai keretben zajlik, ahol az elemző dolga szerintem annak ellenére sem a támogatás vagy az elítélés, ha amúgy természetesen ő is gondol valamit ezekről a kérdésekről. Amikor azonban a játékszabályok megfogalmazásáról, újraírásáról, azaz a politikai verseny kereteinek a kijelöléséről és egyben a politikai rendszer egészét érintő átalakításról van szó, megengedhetőnek, sőt, talán kívánatosnak is érzem a személyes véleményt.

Bár gyakran úgy tűnik, hogy az alkotmányozás kapcsán megfogalmazott álláspont is kizárólag pártpolitikai jellegű és ihletettségű lehet (mint látható, még a közvélemény-kutatók is homlokegyenest ellentétes adatokkal tájékoztatnak és befolyásolnak: a Medián szerint a többség nem akarja, a Századvég szerint viszont igen), valójában érdemes sokkal messzebbre tekinteni. Természetesen nagyjából tudható, hogy mi lenne jó a Fidesznek vagy az MSZP-nek, így ezeket az érdekeket ismerve az is világos, hogy milyen megszólalás, vélemény tetszik az egyik vagy a másik oldalnak. Ennek tudatában, de ezzel nem foglalkozva engem elsősorban az érdekel, hogy az alkotmányozás milyen hatással lesz a magyar politikai rendszerre – s itt érdemes a mostani pártokon és aktuális vezérkarukon is távolabb tekinteni. Számomra a kérdés tehát ebben a megközelítésben nem Orbán Viktor hatalmi törekvéseiről vagy az ellenzék lehetőségeiről szól (bár egy klasszikus politikai elemzésben ezek fontos vizsgálati irányok), hanem sokkal inkább arról, hogy egy politikai rendszerben miként tudja az alkotmány betölteni a szerepét.

Egyetértek azokkal, akik szerint az 1989-es alaptörvény alapvetően kiállta az idő próbáját, azaz működőképesnek és viszonylag stabilnak bizonyult, a válsághelyzetek szinte mindegyikére volt megoldása, a politikai folyamatokat mindvégig képes volt alkotmányos mederben tartani. Ugyanakkor azok igazságát sem vitatom, akik szerint az alkotmány elfogadásának körülményei és egyéb más tényezők miatt egyszerűen nem vált a politikai közösség összetartó erejévé, s minden pozitív teljesítménye ellenére mindvégig alapvetően legitimációs problémákkal küzdött. Ebből a két látszólag ellentétes állításból – amely ebben az esetben bizony egyszerre igaz – számomra egyértelmű a következtetés: a politikai rendszer stabilitásának, működőképességének szempontjából (tehát nem a pártok önérdekét és sajátos világlátását figyelve) csak akkor érdemes alkotmányozni, ha komoly esély van arra, hogy az új alkotmány lényegesen elfogadottabb, szerethetőbb, azonosulást teremteni képesebb lesz, mint elődje volt. Erősebben fogalmazva: ha ilyen helyzet áll elő, akkor kifejezetten ajánlatos, helyes a vállalkozás, mert segíthet egy régi probléma orvoslásában.

De mi következik ebből? Tudnunk kell, hogy az első szakaszban sok minden eldőlhet. Az alkotmány elfogadásának körülményei ugyan később akár a feledés homályába is merülhetnek, és attól teljesen független véleményklíma is körülveheti a dokumentumot, a tapasztalatok szerint általában mégis jelentősen befolyásolják a hozzá való viszonyt. Kétszáz év múlva a szakembereket leszámítva általában már senkit sem érdekel, hogy miképpen is jött létre egy alkotmány, ahhoz azonban, hogy ehhez közelítő kort érhessen meg, igenis szükség van az első nemzedékek támogatására. Ha az alkotmány tisztelt, elfogadott, a többség számára kedves, akkor hosszú életre számíthat, ellenkező esetben viszont folyamatosan ki van téve a módosítás vagy a felülírás veszélyének – erről az 1989-es magyar alaptörvény már akár doktori dolgozatot is írhatna.

A politikai rendszer szempontjából tehát az a jó, ha az alkotmányt olyan módon fogadják el, hogy nem jön létre vele szemben jelentős ellenállás, s még jobb, ha legalább passzív, de még inkább aktív tömegtámogatást élvez. De hogy érhető ez el? A modern politikai rendszerekben általában két módja van annak, hogy a választók elsöprő többsége egyetértsen valamivel: egyrészt az, ha látják és tapasztalják, hogy választott pártjaik, képviselőik mind felsorakoznak az adott ügy mögött, másrészt pedig, ha a választóknak lehetőségük van arra, hogy a folyamatban maguk is részt vegyenek, kinyílvánítsák a véleményüket, és kételymentesen meggyőződhessenek arról, hogy jelentős többség áll az adott javaslat mögött.

Akkor hát mi lenne a helyes? Ismerve a magyar választók pártellenességét, politikai szkepszisét, kérdéses, hogy egy akár teljes parlamenti, azaz ötpárti támogatással elfogadott alkotmány biztosan megoldaná-e a legitimációs problémát. Nem vitás, a mostanihoz képest feltehetően előbbre vinné a dolgot, de ne feledjük, hogy az 1989-es alkotmányozás mögött is szinte minden politikai erő felsorakozott. A rendszerváltó alaptörvény választói támogatása nem azért hiányzott vagy  csökkent, mert a pártok egyike vagy másika aktívan ellenezte volna – bár az kétségtelenül rontott a helyzeten, hogy később az önös érdekeik alapján gyakran céltáblának használták, kreatívan és instrumentálisan viszonyultak hozzá. Az igazi gondot azonban nem a politikai megállapodás hiánya okozta, az ugyanis minden ellenkező híresztelés ellenére megvolt, azok részéről is, akik ma lesújtó véleménnyel vannak az akkori végeredményről. Az alkotmány gyengeségét az okozta, hogy a választók jobb esetben közömbösnek, rosszabb esetben kirekesztettnek érezték magukat - a köztársaság kikiáltását leszámítva egyszerűen még arra sem volt igazán lehetőségük, hogy lelkes statiszták legyenek a folyamatban (a négyigenes népszavazás, bár jelentősen befolyásolta a rendszerváltás forgatókönyvét, nem az alkotmányozás része volt).

Mindezek alapján számomra nem kérdéses: igazán csak olyan új alkotmány teheti erősebbé a magyar politikai rendszert, amelynek elfogadása során valamilyen megoldással radikálisan csökkenthető a választói közöny és kizártság. Ha erre a kétharmados fülkeforradalomra hivatkozás vagy a már zajló konzultáció elegendő, komolyan és őszintén mondom: nagyszerű. Ha – mint sejtem – messze nem elég, akkor feltehetően nincs jobb eszköz, mint a népszavazás. Minden jogos pártpolitikai félelmet és kockázatot értve is azt mondom: megéri, az országnak biztosan, de hosszabb távban gondolkodva talán még a kormánynak is. Ráadásul a referendumhoz kapcsolt negatív politikusi várakozások nem törvényszerűek: okos, tudatos, tervezett politikával a népszavazás hangolható, értelmezhető és megnyerhető.

Minden más megoldás – különösen egy éles pártpolitikai vitákban megszülető, kizárólag a kormánypárti szavazatokkal elfogadott törvény - csak újratermeli, sőt, akár fel is erősítheti a hatályos alkotmány valóban létező legitimációs problémáját.

x x x

Ajánlott irodalom: Jakab András: Mire jó egy alkotmány. Avagy az újonnan készülő alkotmány legitimitásának kérdése.

("Indián törzseknél a szárazságért a törzsfőnököt okolták, és dühükben rituálisan feláldozták, pedig szegény nyilván nem tehetett erről. Nálunk pedig az elmúlt húsz év erkölcsi és gazdasági kudarcáért az Alkotmányt okoljuk, és rituálisan feláldozzuk, pedig az sem tehetett a problémáinkról (vagy legalábbis csak igen-igen áttételesen). Ezt a feláldozást most már megakadályozni nem lehet, de nem is érdemes: a szimbolikus összetartó funkció ugyanis valóban csak akkor működik, ha hiszünk ebben. Vagyis a legitimációban való kétely egy önbeteljesítő kétely, mára pedig annyian kételkednek az Alkotmány legitimitásában, hogy tényleg legitimitási problémákkal küzd.")

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr202650551

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkeszok 2011.02.14. 16:55:13

"Az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után?" – A kérdés nyelvi és közjogi értelmezhetőségéből arra következtetek, hogy Schmitt Pál irodájából szivároghatott ki ez a munkaanyag.A műkedvelő alkotmányjogásza...

Trackback: Termékenységi cenzus 2011.02.11. 22:21:15

Időről időre fölbukkan a neten a cenzusos választójog igénye. Tréfás kedvű és kevésbé frappáns cybervagányok hol a vagyoni (illetve mostanában az adózási) választójog-arányítást, hol a műveltségi cenzus bevezetését vetik föl. Míg az elsőről elég könnye...

Trackback: Azért is alkotmányoznak 2011.02.11. 06:28:57

Forradalom van. Kétharmados, fülke- és ellenforradalom. Már csak az Alkotmány – kétharmados többséggel szemben gyönge – korlátai gátolják a tobzódó többség kiteljesülését.A társadalompolitikai tendenciák egyértelműek. És katasztrofálisak. A...

Trackback: Az új alkotmány egy tervezete (első rész) 2011.02.10. 11:37:23

Az Országgyűlés néhány héten belül alkotmányozni kezd. Az eredmény aligha lesz új alkotmány abban az értelemben, hogy megváltoztassa a közösség együttélésének alapvető normáit. Az alkotmányozás nem is a rendszerváltás lezárása: a hatalommegosztásra és ...

Trackback: Az új alkotmány egy tervezete (első rész) 2011.02.10. 11:37:19

Az Országgyűlés néhány héten belül alkotmányozni kezd. Az eredmény aligha lesz új alkotmány abban az értelemben, hogy megváltoztassa a közösség együttélésének alapvető normáit. Az alkotmányozás nem is a rendszerváltás lezárása: a hatalommegosztásra és ...

Trackback: Miniszterelnök szerepálma 2011.02.10. 10:28:04

Egy évértékelő beszéd után szokványos színjáték, hogy az ellenzék képviselői elmondják, hogy miért volt borzasztó a beszéd (meg itt), míg a kormánypárti politikusok azt magyarázzák, hogy miért volt ugyanaz telitalálat és tökéletes leírása az orszá...

Trackback: A nép szava 2011.02.10. 09:19:02

Olyan új alkotmány teheti erősebbé a politikai rendszert, amelynek elfogadása során radikálisan csökkenthető a választói közöny.

Trackback: Alkotmánymódosítás LIVE 2011.02.10. 01:18:14

A fényképet 23 óra 46 perckor töltötte fel Facebook-ra Harangozó Gábor parlamenti képviselő a telefonjáról, az alábbi kommentárral: "Ha hiszik, ha nem, ez az idei 9. alkotmánymódosítás "vitája". Mi ez, ha nem cinizmus..."Ehhez többe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

botfülű 2011.02.10. 00:13:41

a végkövetkeztetéssel mélyen egyetértek!

gauche caviar 2011.02.10. 00:24:38

wishfull thinking.

viszont ezúttal Török úr valóban közszolgálati célokra (értsd: tudatosítani, hogy az Alkotmány mennyire fontos része minden honpolgár életének, ezért nem szabad szórakozni vele) használta fel szaktudását a szokásos "elemzői kvaterkázás" helyett. Ezért jár a respekt!

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.02.10. 00:31:31

Gábor, mindig ragasztasz egy semleges farkat a cikkeid végére.

"Ha erre a kétharmados fülkeforradalomra hivatkozás vagy a már zajló konzultáció elegendő, komolyan és őszintén mondom: nagyszerű." Semmilyen szinten nem elég. A Fidesz maga is kifogásolta Gyurcsányék azon érvelését a megszorítások kapcsán, hogy erre ők felhatalmazást kaptak. Szóval a kezdeti felhatalmazás senki szerint nem elég, csak a hatalomban lévők számára. Te viszont nem közéjük tartozol.

Ordnassac 2011.02.10. 01:03:49

@gauche caviar: te gauche, ha már leírod a "bűnös kifejezést", akkor legalább helyesen tedd. A wishful egy l-lel írandó. ;-)

@Parmezanidész: hogy Németország egyik nagy formátumú politikusának, Konrad Adenauernek tulajdonított mondatát idézzem: "Was interessiert mich mein Geschwätz von gestern?" (Mit érdekel engem a tegnapi zagyvaságom?)

Megj.: Persze a mondat még folytatódik is: "Ich kann ja auch weiser werden." (Jómagam is válhatok bölcsebbé.)

deity2 2011.02.10. 01:06:50

A választói közöny...
Néha az az érzésem, a demokrácia egyfajta 3 dimenziós Maslow-piramissal van kapcsolatban, nem szimplán a 18-at betöltött, választójoggal rendelkezőkkel, akik pártszimpátia-ikszeket-helyeznek-ismerőseik-tanácsára.
(Néha tiszta vízióként átlátom az indiai kasztrendszer gyakorlatias logikáját.)

Csezmiczei Vitéz János 2011.02.10. 01:17:38

"egy éles pártpolitikai vitákban megszülető, kizárólag a kormánypárti szavazatokkal elfogadott törvény - csak újratermeli, sőt, akár fel is erősítheti a hatályos alkotmány valóban létező legitimációs problémáját."

Így van. Főleg, ha a vitában amúgy még a kormánypárti képviselők zöme sem vesz részt és azt csak átnyomja a szavazógépen a Fidesz-vezérkar. Lásd a 2010-es év kilencedik (!) alkotmánymódosításának vitáján készült képet:

egyenlito.blog.hu/2010/12/13/alkotmanymodositas_live

a-kis-herceg 2011.02.10. 01:18:08

egy kicsit értetlen vagyok, miért "lopják az időt" alkotmányozással. (fides + TG)

minden elvesztegetett percüket meg fogják bánni. ű

a türelem véges. mint a homok a homokórában kíméletlenül pereg...

break 2011.02.10. 02:22:08

Apropo, Alkotmany: hadd idezzek az ESbol:

www.es.hu/2011-02-02_alkotmnynotmdosts

„Ma sokat emlegetik az alkotmányt, pedig mi az alkotmány? Az alkotmány egy nemzet életében nem lehet cél, hanem csak mindig eszköz. Mihelyt az alkotmány nem felel meg a nemzet fejlődésének, természetesen nem ésszerű az ehhez való ragaszkodás. Nekünk az örökkévalóhoz kell ragaszkodnunk. Ha választanunk kell az alkotmány, törvény és jog, továbbá élet, nemzet és igazság között, én mindig és minden esetben csakis az utóbbiakat fogom választani, mert ezek örökké valók" - mondta Szálasi Ferenc 1942 őszén Dorogon.

ssi 2011.02.10. 02:31:19

nem értek hozzá, de fontossága miatt így is tiszteltem

miről s hogyan lehet a népszavazás (@Ordnassac: segítesz?)

van rangsor? pl. Alkotmány, AB, KE ? - az utóbbi 2 sorsa ismert

nekem túl sok a szóvirág .. a hétköznapokban is

ellenzéket valóságosan átlépik, a népet virtuálisan bevonják, ha elakadt a gépezet?

Mátrai Márta:
"új alkotmány koncepciója teljesen eltér a jelenleg hatályos alaptörvénytől .. egy alapjaiban más alkotmányt hozzunk létre. Egy tömör, méltóságteljes, emelkedett hangú alkotmányt, amelynek gyökerei már nem nyúlnak vissza a pártállami rendszerbe .. preambuluma utaljon az ország ezeréves történelmére, nemzeti értékeire, a kereszténységre, a Szent Koronára, tehát mindenre, amire büszke lehet a magyar ember. A koncepció kiemeli a család, a házasság, az emberi jogok védelmét és a nemzeti összetartozást .. nagyon fontos változásnak nevezve, hogy az alapvető értékekről és jogokról szóló fejezetet a jelenlegi alkotmánnyal szemben nem az alaptörvény végére, hanem annak elejére helyezi a tervezet."
bekesmegye.hir6.hu/cikk/50968/110209_fidesz_tomor_meltosagteljes_alkotmany_keszul

Ordnassac 2011.02.10. 03:02:47

@manyike: az Alkotmányról az AB döntésének megfelelően csak megerősítő népszavazás lehet. Magyarul: az Országgyűlés elfogadta az új Alkotmányt, azonban külön határozatban népszavazást ír ki a törvény megerősítéséről. A népszavazás sikeressége után mehet a KE-hez.

@a-kis-herceg: mivel még oly materiális világunkban is vagyon fontossága (politikai is) egy ország alaptörvényének.

Az építési jog is végső soron ezen alapul. ;-)

S.Clegane 2011.02.10. 03:18:19

Nem akartam ilyen erősen fogalmazni, de tényleg úgy érzem, hogy ezúttal Török Gábornak elgurult a gyógyszere.

Hogyan képes valaki összehasonlítani egy ellenséges katonai megszállás idején született dokumentumot a jelenlegi tervezettel?

A szovjet vöröshadsereg tankjainak árnyékában senki által meg nem választott kommunista ügynökökkel teli bohóc ellenzék és a kommunista diktatúra közös művét

összevetni egy szabadon választott parlament által elfogadott alkotmánnyal?

Török úr, két számot vessen össze,

hányan szavaztak szabad választáson az 1989-es parlamenti összetétel kialakítására, ill az akkori ún "ellenzékre" (jórészben kommunista ügynökök és szimpatizánsok és "reformkommunisták")

0

és hányan szavaztak szabad választáson a 2010-es parlamenti összetétel kialakítására

5,132,531

Valamint:

A szovjet vörös hadsereg megszálló csapatainak létszáma
Magyarországon 1989

500 000

A szovjet vörös hadsereg megszálló csapatainak létszáma Magyarországon 2010

0

Milyen torz elme lehet az amelyik összekeveri a kettőt? A megszállást a függetlenséggel, a szabad választásokat a választások imitálásával? Milyen torz elme szüleménye az a mondat, hogy "akár fel is erősítheti a hatályos alkotmány valóban létező legitimációs problémáját." Kinek a szemében erősítheti fel? Kinek a szemében legitimebb a 0 ember által megszavazott alkotmány? Akik ma is behívnák a szovjeteket, ha lehetőségük lenne rá? Akik sírtak a szovjetúnió felbomlásakor? Akik a vörös tankok nélküli viszonyok között nem rúgnak többet labdába? A biszku bélák? A havas szófiák? Számít az hogy mit gondolnak?

Ez már az Orwelli újbeszél jele lehet.

"de ne feledjük, hogy az 1989-es alkotmányozás mögött is szinte minden politikai erő felsorakozott"

Képzeljen el Török úr egy olyan alkotmányt, amely Németországban konszenzussal jönne létre konszenzussal az NSDAP és a többi párt között. Konszenzussal arról, hogy az NSDAP tagjait nem szabad felelősségre vonni és a nácizmussal szigorú jogfolytonosságot kell fenntartani. Önnek tetszene egy ilyen konszenzusos alkotmány?

Ha megválaszolta akkor talán arra is rájön, hogy a magyarok döntő többsége miért veti meg és miért veti el az 1949. évi 20-as törvényt, amelyet 1989-ben a kommunista és "ellenzéki" erők "konszenzusával módosítottak.

ssi 2011.02.10. 04:46:08

@Ordnassac: köszönöm :-)
- milyen népszavazási eredmény kell az elfogadáshoz?
- s mi van, ha nincs meg?

@S.Clegane:
- kemény szavak, s nagyon erős érzelmek
- az országban béke van, de sok lélekben nagy indulatok
- a Te lelkedbe mikor költözne megbékélés?
- amúgy önmagában azok a tények, melyeket pozitívumként felsoroltál, nem garancia arra, hogy jobb alkotmány születhet, ugyanis nemcsak ezen múlik
pl. van 2 tanár, az egyik piszok jó előadó, s készséges is, a másik meg csapnivaló a számodra, s egyszer csak véletlenül kiderül, hogy a szuper jó volt valaha mezei mszmp-tag, s azóta is csak a szocikra szavaz, akkor mi van?

VendégTroll 2011.02.10. 05:02:56

@S.Clegane: Hát ez zseniális okfejtés volt.

89-ben félmillió orosz kalasnyikov, és T72-es tank csöve szegeződött tüzelésre készen a rendszerváltó politikusokra, akik emiatt remegő kézzel másolták le a kommunista alkotmányt szóról-szóra. Ügyes.

Bezzeg most, - miután Viktor hazazavarta mindet az utolsó szálig - 22 év megannyi álmatlan éjszakáján át érlelte magában a legmagyarabb magyar alkotmányt, hogy most megszülethessen a régóta áhított tökéletességében.

- . -

Kizártnak tartom, hogy 5 párti egyeztetéssel jöjjön létre az új alkotmány, így ez mindörökké a Fidesz alkotmánya lesz, és ettől kezdve a sorsa össze is fonódott vele. Ha jobb lesz-e, vagy rosszabb, lényegtelen. Nem ezen múlott eddig sem, hogy a Balkán felé tartunk, és nem nyugatra. Politikai elemzőként talán érdekes lesz ebben az új homokozóban játszani, de a játék, és a játszópajtások ugyanazok, így...

"Méltassa ezeréves történelmi múltunkat, a kereszténység szerepét történelmünkben, történeti alkotmányunk értékeit és szerepét. Ezzel kapcsolatban utaljon a Szent Koronára, mint a magyar államiság kifejezőjére."

Játék a szavakkal tét és kockázat nélkül, erre futja, de ha futná esetleg többre is, előre megnyugtatok mindenit, hogy attól még ez az országon semmit sem fog segíteni.

nyünyüge 2011.02.10. 06:45:14

@manyike:
Méltóságteljesen avitt lesz az az alkotmány, mint Mátrai Márta kontykölteménye.

Pretoryan 2011.02.10. 07:20:04

@S.Clegane: Igazad van! az az alkotmány ami így kezdődik nem tűr nyomdafestéket, diszonáns, és sem a korona, sem Orbán Viktor nem szerepel az első sorokban! Mélyen meg vagyok döbbenve hogy ilyen antidemokratikus világban éltünk ilyen sokáig tudatlanul, és mindezt a tarkónkhoz szegeződő T34-esekkel iratták meg az akkori (1949,1989) törvényhozókkal;

"2010. január 01-én hatályos szövege:

1949. évi XX. törvény
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA

A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg:

I. fejezet

Általános rendelkezések

1. § Magyarország: köztársaság.

2. § (1) A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam.

(2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.

(3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni."

linkszalon.vandal.hu/a-magyar-k%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g-alkotm%C3%A1nya-az-alkotm%C3%A1ny-sz%C3%B6vege

nyünyüge 2011.02.10. 07:28:31

"Kísértésbe ejtő a rend és az azutáni vágy, hogy egy nagy kormánypárt határozza meg és hajtsa végre a nemzeti programot olyan bonyodalmaktól és késedelmektől mentesen, amelyeknek látszólagosan a végtelen politikai viták az okai. A mi rendszereinkben azonban a ki nem rekesztés és az időigényes eszmecserék lefolytatásának kötelezettsége vonatkozik azokra, akik a kormányzás felelősségét viselik. Kötelesek vagyunk párbeszédet folytatni azokkal is, akikkel nem értünk egyet" - mondta Pamela Quanrud.

"A demokrácia első számú elve, hogy a társadalmak erejüket és dinamizmusukat azokból a megbeszélésekből merítik, amelyek időnként kényelmetlenek nekünk" - mondta az amerikai külügyminisztérium területileg illetékes helyettes államtitkára. Washington arra biztatja a magyar kormányt, hogy teremtsen olyan környezetet, "amelyben helye van az érdekelt felek nyílt és racionális vitájának. Az effajta eszmecsere értékes lehetőség annak demonstrálására, hogy a többségi kormányzás hogyan vigyáz a kisebbség jogaira"- tette hozzá.

www.hir24.hu/kulfold/213614/diplomatikus-figyelmeztetest-kapott-orban-washingtonbol.html

doktor.dikhed 2011.02.10. 07:30:19

@VendégTroll: "így ez mindörökké a Fidesz alkotmánya lesz, és ettől kezdve a sorsa össze is fonódott vele. "

Ez így igaz. Ráadásul a Fidesz nem éppen az önmérsékletéről híres, így az eddig olvasott tervezet valószínűleg változni fog, és az eddigi tapasztalat szerint nevetség tárgyává lesz a hazai médiában. Valahogy úgy érzem, hogy a Fidesz akaratlanul, de tenni fog róla, hogy méretes ellentábor alakuljon ki az új alkotmánnyal szemben.

redjohn 2011.02.10. 07:40:12

TG-vel ellentétben én nem nevezném a 22 évvel ezelőtti eseményeket rendszerváltásnak!!!!

Csak a hatalom felosztása történt meg. Mivel hatalmat csak vagyonnal lehet elérni, ezért elkezdődött a szabadrablás, vagyis az ország vagyonának széthordása, ami a mai napig tart, de most már a lakosság megtakarítására is nyíltan szemet vetettek!
Számomra egy kutya mindegyik párt és politikus!!!

Engemet 22 évvel ezelőtt nem kérdeztek meg semmiről, ezért tőlem felhatalmazást sem kaptak a szabadrabláshoz!!!! (Bereznay:Kibulizott ország - a neten olvasható)

A fidesz vezérével az élen annyit pátoszkodott már, hogy kiver a hideg tőle!!
Nézzétek meg az alkotmányozás dátumait: kezdete MÁRCIUS 15 - befejezés időpontja HÚSVÉT HÉTFŐ (a feltámadás napja)!!!
Nem tudom ki hogy van vele, de én már hányingert kapok attól, hogy orbán ezeket a szimbólumokat saját ténykedése fényezésére sajátítja ki. Számomra valós értéküket amortizálja le!!!
Akárhogy is nézem, ez a fidesz alkotmánya lesz és nem a népé! A 2/3 csak a parlamentben 2/3, az országot tekintve már nem az!!
Az összes párt megkérdőjelezhető erkölcsileg, ezért akár egyedül, akár együtt alkotmányoz a két oldal számomra az általuk létrehozni kívánt alkotmány hiteltelen lesz, nem beszélve arról a gyakorlatról, amit most a fidesz bemutatott kormányzása 8hónapja alatt, hogy nem a kabáthoz veszi a gombot, hanem a gombhoz a kabátot, és ezt elég részrehajlóan produkálja!!!! Valahogy az az érzésem, hogy a politikusaink (mindegyik, színektől függetlenül) "kisökörnek" néznek minket!
Ismeritek a mondást, miszerint: "Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek!"

hoplita 2011.02.10. 07:43:02

".......a Medián szerint a többség nem akarja, a Századvég szerint viszont igen).....""

A tyúk is eldöntheti, hogy kinek hisz inkább....
A rókának, vagy a késsel közeledő gazdasszonynak.
A végkifejlet szempontjából, divatos szóval, irreleváns.:)

jjulie 2011.02.10. 07:55:56

na végre, lehulla a lepelle

és kiderüle, hogy az utólagos felszínelemző opciósan, de jövőbelátó

napersze, ha nem így lenne, mi a kakának ez az egész felszinbogarászás

jjulie 2011.02.10. 07:57:35

@hoplita:

vicces

vajon miért pont most sütötted el?

hoplita 2011.02.10. 07:58:57

".............Egyetértek azokkal, akik szerint az 1989-es alaptörvény alapvetően kiállta az idő próbáját, azaz működőképesnek és viszonylag stabilnak bizonyult, a válsághelyzetek szinte mindegyikére volt megoldása, a politikai folyamatokat mindvégig képes volt alkotmányos mederben tartani......"

Hát ezt így kijelenteni a 2006-os és az azt követő események tükrében......roppant merész kijelentés.
Mert zavargások ide, öszödi beszéd oda, parlamenti cirkuszok amoda, abban azért elég sokan megegyeztünk, hogy az egész végülis egy alkotmányos csapdahelyzet volt.
Működőképes és stabil kotmányunk lehetővé tett olyan történéseket, ami horrorba illő....nem mellesleg a lefolyóba küldte az országot.
Én tudom hogy van mundér, meg annak van(?) becsülete....de ha elegánsak akarunk lenni, akkor inkább nagy ívben kikerüljük az ilyen kutyaszorítót és nem peckesen belesétálunk.:)

László56 2011.02.10. 08:00:58

Szép jó reggelt Mindenkinek

Minden kétségen kívül, jól látja az elemzőnk: egy ország alkotmányának csak a népszavazás adhat társadalmi és erkölcsi legitimitást. És evvel meg is érkeztünk a problémánkhoz. Mert jogilag ugyanez minálunk és most nem stimmel. Hiszen a mai jogállás szerint a parlamentünknek meg van a lehetősége népszavazás nélkül is alkotmányozni. Törvényesen és jogosan, minden népszavazás, ha nem is minden konzultáció nélkül. Hogy mindez népszavazás nélkül erkölcsös is ? Kérdezhetné a polgár. Elemzőnk kérdezi is, anélkül hogy az erkölcs szót kiejtené a száján.

Érthető, hiszen most azok kívánják a népszavazás erkölcsét a legjobban, kik hatvan éven keresztül lábbal tiporták a magyar nép jogait, a törvényeket meg a saját országrablásukhoz igazították. Jog szerint, de erkölcstelenül. A nép erkölcsét meg a népbutítás és a korrupció minden eszközével, teljesen kiirtották. Most hirtelen a primitíve proletárjaink erkölcsösek szeretnének lenni ? Szavahihetetlenek a kommunistáink, mert a korrupció erkölcstelenségét ráerőszakolták az országunkra. Ilyen erkölccsel, jobban mondva erkölcstelenséggel, jogerősen népszavazni ? Kérdéses. De akkor hogy tovább ?

Több olyan ország van amelyik ismeri a konzultációs népszavazás intézményét. Ez azt jelenti hogy a nép meg van kérdezve, de a népszavazás eredménye nem kötelező érvényű a parlament számára. Akkor mire való ez az egész ? Kérdezhetné a magyar polgár. A válasz egyszerű. Erkölcsi támogatás az ország mindenkori parlamentje számára. Hiszen sok olyan ország van Európában ahol a kommunisták nem tudták tönkretenni az ország erkölcsi bázisát. Ahol ezáltal az erkölcsnek még értéke van. Ebben a mi esetünkben a konzultációs népszavazás már csak azért is az ideális megoldás lenne, mert az erkölcsi álláspontokat is ismertethetné a polgárokkal. Azonkívül, így meg van tartva a törvény szerinti jogállás is, és mégis össze van kötve az erkölcsi állásponttal.

hoplita 2011.02.10. 08:02:38

@jjulie:
Talán azért, mert jót szórakozok azon, amikor két, magát a szakma csúcsaként aposztrofáló szatelitszerv egymásnak homlokegyenest ellentmondó következtetésre jut.

Ilyenkor jók a berögzült reflexek....nem azt nézem, hogy mit mond, hanem hogy ki mongya.:)

Diocles 2011.02.10. 08:10:26

Ilyen az amikor az elemző elszakad az elemzéstől, és a vélt népszerűséghajhászás útjára lép.
"Jaj de jó fej vagyok, írom majd azt, h legyen népszavazás, az nekem nem kerül semmibe, tudom ugyan, h nulla értelme van és hatalmas baromság, de jó arcnak fog tartani a többség."

Oké, mondjuk megszavazzák az új Alkotmányt 60%-kal, miközben a nagy többség halvány fogalma nincs arról, h miről szól, ráadásul sokkal fontosabb témákról veszi el a figyelmet, DE ebben az esetben mi garantálja, h 2014-ben a nagy többség nem fogja elutasítani. Semmi.

Az új alkotmány elfogadottsága - népszavazás ide, vagy oda - a jobboldal népszerűségéhez kötött, ezen még az sem változtatna, ha valami csoda folytán az LMP is megszavazná.
Egy biztos, a mostani alkotmánynál mindenképpen legitimebb lesz.

hoplita 2011.02.10. 08:13:17

@Diocles:
Hányszor lesz legitimebb...?
Kétharmadszor...?
:)

jjulie 2011.02.10. 08:19:04

jelentem alássan:

a nagyobbik gyerekem az Corvinuson nyert egy lehetőséget, miszerint heti 20 órában egy éven keresztül dolgozhat egy multi központjában, és olyan dolgokat csinálhat élőben, amiről tanulgatnak, és ez most nagyjából a féltávnál jár

ezért pénzt is kap, namost decemberrel bezárólag havi 73 ezret utalt a számlájára az egyetem, és január elsejétől viszont úgy változtak a járulék és egyéb sallangok, hogy 45 ezerre csökkent az egyetem által a gyereknek utalható pénz

ez persze ajándék pénz a gyerekemnek, nem ezért jelentkezett erre (viszont ma már sokkal több időt tölt ott mint az egyetemen, és szinte teljes értékű munkát végez - hál isten)

viszont ez nem-e véletlenül-e egy be nem jelentett sunnyogó devérbeli megszorító fülkeforradalmi intézkedés eredménye-e?

hahó fideszbirkák és fideszparasztok, mit gondoltok?

Link Elek 2011.02.10. 08:22:06

a fideszes alkotmany csak a fideszesekre fog vonatkozni. a nem fideszesek sportot fognak abbol uzni, hogy megszegjek azokon a pontokon amikkel nem ertenek egyet.
foleg ha nem lesz buntetes mondjuk istengyalazasert, vagy azert, ha valaki a lathatatlan egyszarvuak orszaganak nevezni Mo-t.

hoplita 2011.02.10. 08:26:21

@jjulie:
Szokja a gyerek....így lesz majd engedelmes csicska.:)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.02.10. 08:27:51

@Diocles: "Egy biztos, a mostani alkotmánynál mindenképpen legitimebb lesz."

Ez nem igaz! A mindenkori legitimitásnak ugyanis nem csak az életbelépéskori "legitimáció" az alapja, hanem a legitimáció fenntarthatósága is. Ez pedig konszenzus híján erősen kétséges.

Másik óriási probléma a "kétciklusos változatlan forma kitétele miatti bebetonozás", ami a gyakorlatban lényegében örökös bebetonozást jelent. Egy alkotmány soha nem foglalhatja magában önnön változhatatlanságát. Ez már önmagában durván megkérdőjelezi a "legitimséget" akármilyen "elfogadottság" mellett.

Másik probléma, hogy amennyiben az új Tákolmány szembemegy az európai normákkal (nem szavakról, hanem szellemiségről beszélek), akkor vagy automatikusan "nehezen vállalhatóvá" válik, vagy kiírjuk magunkat Európából. És ez csak "egoista vagyonosoknak" lehet önző érdeke.

ssi 2011.02.10. 08:31:36

@nyünyüge: :-)))

kb.: O.V. nem bíbelődik azzal, hogy népét szoktassa a szabadság használatára, önállóságra, hanem inkább a szabadság egy részébe ő maga helyezkedik, népe helyett dönt, vagy utasít, s csak az idő rövidsége nem elég indok ehhez
hvg.hu/velemeny/20110208_kormanyzas_cselekves

kockázatos a sok többértelműség bevállalása, majd az egész nemzet nevében magyarázkodni: pl.
linkedből idézve:
"mintegy százfőnyi hallgatóság előtt mind Szapáry, mind Gati hangsúlyozta, hogy a magyar kormány következetesen fellép az antiszemitizmus ellen"
2010. áprilisában is hasonló hangzott el, mint az évértékelőben:
"Az nem megy, hogy a tyúklopást nem is akarjuk földeríteni"
index.hu/belfold/2010/valasztas/orban_viktor/

ismeretlen szerző 2011.02.10. 08:31:44

"okos, tudatos, tervezett politikával a népszavazás hangolható, értelmezhető és megnyerhető"
Ezen kívül egy értelmezhető és a többség számára is elfogadható alkotmány kell, mert hiába tekergetjuk a hangolókulcsot, ha a húr már elszakadt. Ezért egyszerűbb playbackről nyomni.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.02.10. 08:35:13

"A meteorológus szakmát is megdöbbentette, hogy indoklás nélkül elbocsátották Bozó László akadémikust az Országos Meteorológiai Szolgálat éléről - ismerteti a csütörtöki Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy Bozó László sem szakmai, sem gazdálkodási hibát nem követett el."

hirszerzo.hu/belfold/20110210_fometeorologus_levaltasa

Ablakokat bezárni! Palettákat behajtani! Az MTI és az OMSZ jelenti, hogy a nap 24 órájában csak napos, derült idő van! :-)

a-kis-herceg 2011.02.10. 08:39:35

@jjulie:

nem is értem a birkák minek alkotmányoznak. hallottál már akolalko tmányról?

porhintés...

xart lesz népszavazás. birkalkotmány lesz és kész

a milliárdos lézerjani alkotmánya... nekem nem kell.

nyugodtan lopjanak. emellett mindegy, hogy matyómintás, vagy hun mintás lesz az alaptörvény fedlapja. mivel kényszer helyzet van a sok 9évre kinevezett fides hűbéres miatt, kell majd rendes alkotmány is.

a feudalizmust ideiglenes állapotnak tekintem (1010 éve az)

a-kis-herceg 2011.02.10. 08:43:19

@vinczej:

engem zavart is az összevisszaság. hol hideg hol meleg. véget kell vetni ennek a kommunista időjárásnak.

követelem vissza a NORMÁLIS teleket és nyarakat és újra legyen tavasz és ősz!!!!

legyen alkotmányos jog a négy évszak. a gyerekeim el se fogják hinni, hogy régen az volt...

a-kis-herceg 2011.02.10. 08:53:20

@Ordnassac:

igen a munka előtt le kell takarítani az asztalt. sőt. kerületi jogszabályoknak értelmük sincs addig, amíg az alaptörvény és a törvények is rosszak.

az alkotmánnyal kell kezdeni. nagy szükség lenne egy polgári alkotmányra visszahívhatósággal és mentelmi jogok nélkül..

FEUDÁLIS alkotmányra semmi szükség. de a Szövetség csak fides (=hűbéres) alkotmányt tud...

a JÓLÉTet is beleírhatja. pl hogy a kánaán kapujában állunk épp...

de tartok tőle, hogy semmi nem várható ettől a Szövetségtől. a kassza megszerzésére esküdtek fel. meg is van az mnyp például. most Siófokon próbálják felfeszíteni. és osztozkodni a zsákmányon.

ezért nagyon haraxom most TG re, hogy szándékosan TEREL. mondjam a kulcs szavakat? LOPÁS, PÁRTPÉNZTÁR, MEXORÍTÁS, GÁZÁR, ÉHSÉGLÁZADÁS? ROKINYUGDÍJ, stb stb.

hoplita 2011.02.10. 08:55:05

@vinczej:
Gondolom pótolhatatlan embert raktak ki.
Olyat, amilyenekkel tele a temető..:)

Pretoryan 2011.02.10. 08:56:20

@vinczej: Lószart! Nem tudsz te semmit! Az köztudott ugye hogy Kim-Jong Il képes arra hogy megjósolja még az időjárást is, hát Viktorunk egy hivatalosan a feleségével töltött vakáció helyett elment É. Kóreába, és eltanulta tőle. Ezért kell fidesz huszár az OMSZ élére, hogy pártunk és kormányunk bölcs vezetője még csak véletlenül se tévedjen.

Már készül az új rockopera. Viktor a király, a kórus a 2/3-os parlamenti többségből fog állni, már gyakorolnak:

Asztrik helyett, mondjuk Kövér (egy ünnepi kötéllel a nyakában) kérdi a parlamentet:

"Kívánjátok-é hűséggel,
Minden véretekkel szolgálni?

Kórus:
"IGEN AKARJUK!"
(itt a koreográfia megköveteli az "igen" gomb nyomogatását is)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 08:56:54

97 % a pénze helyett is Orbán Viktort választotta.

97 % a Századvég felméréseiben dógozáspárti.

Alakuljunk rabszolgatartó társadalommá...
...itt mindenki

- a munkát akarja a pénz helyett ! -

Építsünk piramist.

hoplita 2011.02.10. 08:57:08

@a-kis-herceg:
Mi bajod neked a feudalizmussal...?
A háromnegyed ország boldogan cserélne a jobbágyokkal..:)

a-kis-herceg 2011.02.10. 08:57:37

leginkább azon érdemes elgondolkodni, hogy Mucsaország a hűbéruraival mennyi befizetett adójától esik el, ami az EU-ban marad, mert alkalmatlanok...

a-kis-herceg 2011.02.10. 09:02:31

@vinczej: @Pretoryan: az időjárást lehet csinálni is. nagy művelői a tudománynak a szovjetek és kínaiak

@hoplita: semmi gongom vele. 1010 évig bevált a dualizmuskor szakadt meg picit.

én részemről alig várom, hogy a "nemzet hadainak ura" a fehér lovon beléptessen a Várba. a méltó helyére. én mindig szerettem a történelmi filmeket. a jelmezes, kosztümös showt.

rohadt unalmas lenne egy 500 éves POLGÁRi demokrácia... jártál már Svájcban? a kiszámíthatóság miatt eltunyult és szürke polgárok...

ezzel szemben itt ? állandóan harcra kész huszárok... kreatív vezetők újabb és újabb ötletekkel szórakoztatják a népet...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 09:02:56

@hoplita:
@a-kis-herceg:
Seholsenem vagytok. Én már levezettem a lógikát a statisztikából.

Ókori rabszolgatartó társadalom leszünk, mert ezt kívánja
a nép 97 %-a.

a-kis-herceg 2011.02.10. 09:03:33

@simonmondja.: IGEEEN AKARJUK! legyen nagyobb mint a valaha volt legnagyobb. a világ nyolcadik csodája.

dzsaszper 2011.02.10. 09:09:27

nem érdemi kritika: egy typo csúszott a posztba: ihletettégű helyett alighanem ihletettségű lenne a helyes.
Javítása után javaslom ezt a kommentet kimoderálni :)

Szimba 2011.02.10. 09:10:46

Az alkotmányozás mellett vagyok, ami nem zárja ki, hogy legyenek félelmeim annak mdjáról és a végeredményét illetően.

Nem a népszavazás annyira A DÖNTŐ ITT, HANEM AZ, HOGY AZ ALKOTMÁNY SZÖVEGE MILYEN LESZ. hA CSAK A MAGYAR EMELKEDETT SZELLEM LESZ BENNE, ÉS HIÁNYZIK AM JOGALKOTÓK, ALKOTMÁNYKÉSZÍTŐK KORREKT TUDÁSA, PÁRTOK FELETTI ÍTÉLETE, AKKOR LEHET VELE KITÖRÖLNI A MAGYAR SZELLEM POPÓJÁT.

Bocsánat, de nem írom át. A caps lock a hibás:-((((

tankréd 2011.02.10. 09:14:22

A ma hatályos magyar alkotmány mögött egyáltalán nincs társadalmi támogatottság. 1949-ben egy törpe kisebbség kopintotta a szovjet alkotmányt, 1989-ben egy megszállt ország senki által nem választott parlamentje fogadta el és egy senki által nem választott pártféleségek egyezkedései alapján ideiglenesen.
Az mszp bármilyen szövegű lesz az új alkotmány el fogja utasítani nem lehet kedvükre tenni, mert ők hagyománytisztelők számukra ez mindig visszalépés lesz 1949-hez képest.

Szimba 2011.02.10. 09:14:47

@a-kis-herceg:

Panem et circenses!

Már csak a kenyér hiányzik.

nyünyüge 2011.02.10. 09:17:36

@Pretoryan:

Pontosítok:

kórus:
"IGEN AKARJUK!"
(itt a koreográfia megköveteli az "lájkolom" gomb nyomogatását is)

török gábor 2011.02.10. 09:18:14

@Diocles: kedves Diocles, Ön mindent csak érdekalapon tesz? csak azért mond vagy ír valamit, mert annak a hatása érdekli? soha nem fordult még elő Önnel, hogy kizárólag azért fogalmazott valahogy, mert az volt a véleménye? azt hiszem, én most ezt a hibát követtem el, elnézést kérek érte :)

konrada 2011.02.10. 09:23:59

Azért a népszavazás egy olyan apolitikus országban, mint Magyarország, nem olyan egyszerű és egyértelmű.

Hiszen ha egy Alkotmányt szavazásra bocsátanak, legitimitást az annak akkor ad, ha a szavazóképes polgárok többsége szavaz arra.

Ilyen eredmény - amelynél az összes választójogú 50%+1 fő szavazott egyformán - az utóbbi 21 évben emlékeim szerint nem fordult elő, sőt még tán népszavazás esetén tán még az sem, hogy annyian el mentek volna választani.

Azaz a múlt ismeretében előre prognosztizálható, hogy ha a szavazni elmenők többsége elfogadja az új alkotmányt, az nem fog annak nagyobb legitimációt adni, mert nem lesz többségi vélemény mellette, sőt ront azon, mert tisztán és számokkal kimutatható lesz, hogy a többség nem támogatta, még ha ellene kevesebben is tették le a voksukat, mint mellette.

Ezért ebben az országban alaptörvény nem fogadható el népszavazással, legfeljebb megerőszakolva, kisebbségi támogatással, ami már magában alkotmányellenes, hiszen nincs többségi támogatás mellette.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 09:25:46

@a-kis-herceg:
Vagy, ha mégse egy piramist, akkor legalább egy alkotmányt.

NAGY MUNKA lesz,
de Audi jön a munkásokért és nem izzadnak bele az öltönybe se...

sisszi 2011.02.10. 09:26:56

halkan megkérdezem: nincs egy véletlen időzítésbeli egybeeesés a kormány megszorító csomag bejelentés (ha lesz ilyen) és az alkotmány vita között?

lolperec 2011.02.10. 09:27:03

a lényeg, hogy Vittor és Annamari bele legyen írva.
a tobbi nem számít. a kormánypárt központú alkotmány jóidőre megpecsételi majd megítélésünket a világban.

török gábor 2011.02.10. 09:27:13

@konrada: csak két megjegyzés:
1. az 1989-es népszavazáson 58 százalékos volt a részvétel, és 2008-ban is átlépte az 50 százalékot.
2. a hatályos alkotmány szerint nincs érvényességi küszöb, azaz a sikeres népszavazáshoz nem kell a választók több mint felének részvétele, elegendő, ha az összes választópolgár több mint egynegyede ugyanazt a választ adja. azaz kb 2 millió igen szavazattal már "alkotmányosan" átmenne az alkotmány - azért ez messze nem lehetetlen.

tankréd 2011.02.10. 09:27:27

Mindenki tudja, hogy alkotmányról szóló népszavazás nem nyerhető meg. Kb. az emberek 10%-át érdekli. El se mennének szavazni. Ebből hatalmas propagandát lehetne csinálni, hogy Orbánék alkotmánya megbukott az emberek elutasítják. Nyilvánvaló ez az ellenzék érdeke. A balliberális értelmiség soha nem fogja támogatni az új alkotmányt bármilyen is legyen és jó hivatkozási pont lenne a népszavazás sikertelensége. A szerző úr ravasz játékos, de a fidesz se hülye. Biztos hogy nem lesz népszavazás. Mert őrültség lenne. Egyébként meg 49-ben és 89-ben sem volt népszavazás, ha lett volna nem lenne írott alkotmányunk.

a-kis-herceg 2011.02.10. 09:27:53

@konrada:

ezt minek ragozod. ez feudalizmus. a nép szava=az Isten szava= a király szava...

@simonmondja.:

végre. nem csak rombolás... a ME és a fides végre ALKOT-

a-kis-herceg 2011.02.10. 09:29:10

@tankréd: esetleg az nem merül fel benned hogy ha 10% ot érdekli (és ebben egyetértek veled) akkor mi a f*sznak alkotmányozgatni? tényleg olyan sürgős?

török gábor 2011.02.10. 09:31:40

@török gábor: szeretnék még arra emlékeztetni, hogy az EU-hoz és a NATO-hoz is úgy csatlakoztunk (ezek sem voltak lényegtelen kérdések, a választók felkészültsége ebben sem lehetett sokkal erősebb az alkotmánynál), hogy mindkét esetben népszavazás erősítette meg a döntést - amúgy egyik alkalommal sem érte el az 50 százalékot a részvétel, viszont a hatályos szabályok szerint vitathatatlanul eredményes és sikeres lett a voksolás. erre most is jó esély lenne.

kubatov_kommunista 2011.02.10. 09:32:27

Nem, ebben az esetben a népszavazás = felelősség-hárítás.
Az SI mértékegység-rendszer az fontos, egy euro az fontos, kézzelfogható dolgok az átlagembernek, de egy alkotmány a legkevésbé sem. Lehet nagyon szeretnék annak láttatni, de nem az. Úgyhogy nem értek egyet vele.

Ami pedig számomra szomorú, hogy ez pont egy politológus veti fel. Nem tudom a posztoló valamikor is felvetette-e a pártok közötti párbeszédet mint politizálás egy lehetséges formáját. Furcsán politizál a posztoló. Hasonlattal élve valahogy úgy mint ha fizikából nem ismerné a mező csak az erő fogalmát.

bóra77 2011.02.10. 09:36:04

A választópolgárok többségének fogalma sincs arról, hogy mi az az alkotmány, eszik-e vagy isszák, legfőképpen mi van benne, és miért fontos.
csak azt érzékelik, hogy hú, az Alkotmány biztos nagyon fontos, és a Fidesznek lehetősége van arra, hogy módosítsa. Ha a fidesz-birkák többségének el lehet adni, akkor a Fidesznek már előnye van.

A kérdés csupán az, hogy amennyiben egyedül alkotmányoz a fidesz, tud-e a születendő/megszületett alkotmány mögé elég hatásos marketinget rakni. Minden más nagyjából mellékes. Egy ideig huhognak majd miatta, felkapja a sajtó, aztán elfelejtődik.

a-kis-herceg 2011.02.10. 09:36:37

@török gábor: nem értem Gábor! te szórakozol? tényleg lácc 1 ezrelék esélyt hogy a Szövetség népszavazást akarjon az alkotmányozáskor???? ez döbbenet. egyértelmű kudarc számukra. ilyen be nem is fognak bele. totál esélytelenek. nem hozzák magukat ilyen helyzetbe. fosnak... de szerintem ezt egyértelművé is tették, hogy a 2/3 az erre is kiterjed, térben és időben szinte korlátlan...

a "reformok", a népnyúzás (opp pardon a szerkezetátalakítás) után????

bóra77 2011.02.10. 09:36:59

@török gábor: az EU, NATO szerintem jóval megfoghatóbb valami (volt), mint az Alkotmány.

flo30 2011.02.10. 09:39:33

@S.Clegane: Téged jól megvezettek. Egyáltalán honnan veszed, hogy a magyarok nagy része megveti a mostani alkotmányt??? FIDESZ körökben, a sötétebb réteg biztos, miután a vezéretek mondta, hogy most az a hivatalos álláspont, hogy nem kell tisztelni az alkotmányt.

Olvastad akár egy betűjét is?

Persze, a korabeli fotók tanúsága szerint úgy szövegezték az alkotmányt, hogy ott ült egy szovjet tábornok, és jelzésképpen kitett egy Tokarev pisztolyt azt az asztalra. Eszem megáll.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.02.10. 09:39:54

A Fidesz nagy győzelmet arathatna, ha egyedül megcsinálná de nagyon toleránsan a más nézetek irányába, és aztán népszavazással legitimáltatnák.

Ha jó az új Alkotmány, akkor megszavazza a nép, ha nem jó, akkor sosem lesz legitim, hiába verik át.

Ha nem lesz túl istenes és túl nemzeti a preambulum, elfogadható lesz mindenki számára még akkor is, ha nem engedi a melegházasságot, és némiképp (nem teljesen) szigorítja az abortusz lehetőségét.

bóra77 2011.02.10. 09:40:44

@a-kis-herceg: szerintem sem hozzák magukat ilyen helyzetbe. TG mostani posztját egyébként üzenetnek érzem a Fidesz részére: merjetek belevágni a népszavazásba fiúk, jobb lesz nektek. Másik verzió: mikroközösség szondáztatása e kérdéskörben: mit szólnak hozzá az itt kommentelők. (mondjuk nagyjából mindegy, mert bőven a kisebbséghez tartozunk...)

bóra77 2011.02.10. 09:41:56

@malacz69 eurofanyalgó: és szerinted honnan tudja a nép, hogy jó-e az új Alkotmány? Majd onnan, hogy néhány újság, blog elmagyarázza, hogy az-e? Egyébként meg fogalmuk sincs?

bóra77 2011.02.10. 09:43:22

@török gábor: lehetséges, hogy nem lehetetlen, de itt megint nem az Alkotmány fog szerintem megméretődni, hanem az, hgoy csökkent-e a fidesz-szimpatizánsok aránya...tehát egy előrehozott választási eredménynek lehet felfogni.

dzsaszper 2011.02.10. 09:46:55

az érdemi kritika: Gábor, akármennyire is szeretnéd, egyre kevésbé tudod megúszni, hogy a gazdaságpolitika, egészségügyi-, oktatáspolitika a pártokra, sőt pártszerkezetre gyakorolt hatásaival ne számolj... erről meg vagyok győződve.

Nekem az, hogy ennyire előtérbe tolod az alkotmányozást, egy kicsit menekülési kísérletnek tűnik. Amit megértek, hiszen nem érthetsz minden szakpolitikához. Ahhoz nem is kell szerintem -- de ezek lehetséges hatásainak elemzése szerintem egyre kevésbé megkerülhető.

a-kis-herceg 2011.02.10. 09:47:17

@bóra77: ez már nem is wishful thinking. ez egyszerű badarság...

@flo30: itt a butaság és a sötétség a legnagyobb szövetségese a Szövetségnek

Svájcban nem tudna a fides bevezetni rabszolgatartó ókori társadalmat. szerintem nem véletlen, hogy Mucsaországban indult a pártjuk...

Balangó 2011.02.10. 09:47:37

Szerintem az átlagembert semmilyen szinten nem érdekli az alkotmányozás folyamata és nincs is semmilyen érzelmi viszonyulása az alkotmányhoz.

flo30 2011.02.10. 09:48:42

Egyébként valóban semmi másról nem szól ez az alkotmány körüli hercehurca, hogy - ahogy Gáborunk mondaná - tematizálja a közbeszédet :)

Közben persze lehet a szabályokat egy kicsit a FIDESZ előnyére alakítani, no, meg persze Viktor is - komyoly, nagy formátumú poltikushoz méltóan - szeretne valami maradandót alkotni.

hunyuan 2011.02.10. 09:52:42

egy klasszikus jut szembe erről kicsit zanzásítva:
"Lófasz lesz ez nem új alkotmány Csikánó!"

a-kis-herceg 2011.02.10. 09:53:53

@dzsaszper: azzal nem tud mit kezdeni, hogy az éhes fázó emberek pártszimpátiája hogyan alakul...

szerintem egyáltalán nem véletlen, hogy tele van a sajtó a legjobban eladósodott (160Ft os frankhitelek) város pökhendi, cinikus polgármesterével, aki 250-nel "ingázik" naponta lézerblokkolóval a biztonságos S8-ban... mert ugye a LEGNAGYOBB PÁRT (2/3) frakcióVEZETŐje az igazságtalan, bürokratikus intézményrendszer és jogszabályok hálójában tehetetlenül vergődik... kénytelen a kiskapukon járni...

na igen. tőle várható egy korrekt szép kerek alkotmány.

alig várom Gáborkám....

Diocles 2011.02.10. 09:59:44

@török gábor:

"azaz kb 2 millió igen szavazattal már "alkotmányosan" átmenne az alkotmány - azért ez messze nem lehetetlen."

már most is mindent ütő érv a ballib térfélen, h a Fideszt nem kétharmad, még csak nem is a többség, hanem mindössze a választók harmincvalahány százaléka támogatta.

ha valami csoda folytán tehát megvolna a kétmillió, akkor ez az érvrendszer csupán felerősödne.
(és akkor olyan gyakorlati szempontokról most nem is beszélek, h egy kampány teljesen szétverné a kormányzati-törvénykezési menetrendet, hiszterizálná a törvényalkotást, a sokat emlegetett "reformokat"., stb.)

Nem azzal volt gondom, h kiáll a népszavazás vagy a régi Alkotmány mellett, hanem azzal, h a saját (akár jogos) érzelmi-politikai érzelmeit (szerintem) szakmai köntösbe öltözteti, legalább ez tűnik ki abból, h nem sorakoztatja fel e témában a hihetetlen kockázatokat (kormányzati oldalról nézvést), amelyek a népszavazás ellen szólnak, miközben vélhetően még egy sikeres népszavazás sem fogadtatná el az oppozícióval az új Alkotmányt. (lásd az első bekezdést.)

Természetesen joga van érzelmi-erkölcsi alapon állást foglalni, fellépni, felőlem írhat akár posztot a Jobbik cigányozása ellen is. Miért nem írt még erről? Talán azért, mert az nem volna népszerű? :) Miért fontosabb az Alkotmány, mint a rasszizmus, a fajgyűlölet? De félreértés ne essék, szerintem az a jó, ha egy elemző megmarad a szikár, akár cinikus tényeknél, és nem akar "világmegváltó" vagy politikabefolyásoló lenni, ezt kedvelték meg Önben sokan (én is), kár volna ezt feladnia.

_Epikurosz_ 2011.02.10. 09:59:54

@Szimba: Na igen, Magyarországon mindenki igyekszik elfelejteni, hogy egy Alkotmány megírásához szaktudás is kéne, nehogy véletlenül kifelejtsük a személyi szabadsághoz és a tulajdonhoz való jogot. Mert <b>utólag ugyan lehet nyavalyogni, hogy az új, nagyon nemzeti alkotmány alapján joggal lőnek a tömegbe, de akkor már késő lesz!</b>

Mindenki azt hiszi, hogy az Alkotmány arra való, hogy "értékeket mondjon ki". Hát faszt. Arra való, hogy az <b>összes többi törvényt ahhoz igazítsuk.</b> A többi: Mese habbal.

_Epikurosz_ 2011.02.10. 10:01:49

@Diocles: "Miért fontosabb az Alkotmány, mint a rasszizmus, a fajgyűlölet?"
Mert ki lehet benne mondani, hogy a fajgyűlölet alapján cselekedni tilos.

kaqkkfioka 2011.02.10. 10:03:33

@Diocles: Pedig a megoldás még hatályos:
"(2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja."

kaqkkfioka 2011.02.10. 10:04:20

@kaqkkfioka: A lényeg:
"valamint közvetlenül gyakorolja"

Bergeroth 2011.02.10. 10:09:42

index.hu/belfold/2011/02/10/kozos_himnuszeneklessel_nyitnak_a_parlamenti_uleseket/

Ezen beszartam!! :DDDD
Remélem táncolnak is egy kört minden reggel, hiszen az feldobja a vérkeringést. Reggeli torna vajon nem lesz? :DDDD

konrada 2011.02.10. 10:09:47

@török gábor:
De egyik esetben sem érte el azt az 50%+1 főt, mely egyértelműen és támadhatatlanul legitimmé tette volna a döntést. Pont ezért is vitték le a küszöböt a NATO csatlakozás előtt, hogy át tudják nyomni a döntést.
Viszont Európa nagy részén nem fogadhatnak el olyan alaptörvényt, melynek nincs abszolút többségi támogatása, s a NATO csatlakozásal is az volt az ország szerencséje, hogy abban minden jelentős politikai erő egyet értett.

Most ez nem lenne meg, így hiába lenne teszem azt 25%+1 szavazattal többségi a támogatás, úgy jogosan mondhatná minden ellenérdekelt, hogy az emberek 3/4-e nem támogatja azt és ez olyan hangorkánnal tenné, hogy azokban az országokban, melynél nem is értik, hogyan is lehetne 1/4-es támogatással alaptörvényt módosítani, kőkemény ellenérzéssel csapódna le, így feleslegesen nyítna a kormány új frontvonalat.

Nézze, Török Úr, ennél a népszavazás óhajtásnál egyszerübb volna azt írnia, nincs szükség új alkotmányra most, és abban van ráció.
De ne tereljen olyan irányba, melyről minden politikát ismerő ember egyből láthatja a csapdát: egy többségi támogatás nélkül megszavazott alkotmány lehetősége felé.

_Epikurosz_ 2011.02.10. 10:10:02

@bóra77: Érezni fogja, amint az Alkotmánybíróság megsemmisíti a Polgári Törvénykönyvet, mert alkotmányellenes. Nem lesz mi alapján szerződést kötni, minden nagyobb szolgáltató felmondhat bármit.

UGYE MINDENKI FELFOGTA, HOGY AZ ALKOTMÁNY AZ ELSŐ DOMINÓ EGY BONYOLULT, SZERTEÁGAZÓ RENDSZERBEN, AMI VÉGSŐ SORON A MI ÉLETÜNKRŐL SZÓL?

Elnézést a nagybetűért, kiemelésnek szántam. Van itt [b]bbcode[/b]?

sisszi 2011.02.10. 10:14:04

@Bergeroth: hahaha. utána meg anekdotáznak egyet a "A magvető magvai - Száz inspiráló történet prédikációhoz, tanításhoz és szónoklatokhoz" c. könyvből
www.origo.hu/itthon/20110209-anekdotagyujto-szerzetestol-jott-az-orbanevertekelo-hibas-edisontortenete.html

bóra77 2011.02.10. 10:14:22

@_Epikurosz_: kevés lesz, ha itt szajkózod ezt..

Diocles 2011.02.10. 10:16:16

a NATO- és az EU-népszavazásra hivatkozni szerintem elég fals, természetesen nem a népszavazás tette ezeket a dolgokat megkérdőjelezhetetlenné, hanem az, h az elitek között konszenzus volt (és van) a csatlakozás elkerülhetetlenségét illetően.

ha ez nem lett volna (tehát komoly alternatíva lett volna a semlegesség, és ezt felvállalta volna a teljes ellenzék), akkor a népszavazás sem ért volna ott sem sokat.

Ringlósztár 2011.02.10. 10:16:58

Kit érdekel a fidesz alkotmánya? Pár köldöknézegető politológuson és minden pillanatban harcra kész fanatikuson kívül van valaki? Pont most, amikor az 52,73%-ot szerzett fidesz a nem létező kdnp-vel összefogva a maradék tekintélyét is a nullával tette egyenlővé...

newcy67 2011.02.10. 10:21:11

Csak két megjegyzés:

1.) Ha nem tévedek, a FIDESZ - akkor még KDNP mentesen - is ott ült 1989-ben a tárgyalásokon, amikor lefektették a jelenleg is létező Alkotmány akkori szövegét.

2.) Lehet, hogy rajtam kívül más is emlékezik arra, amikor a FIDESZ nevű liberális párt vezetője milyen vehemenciával osztotta ki az akkori miniszterelnököt, dr. Antall Józsefet, illetve pártját, az MDF-et, valamint az MDF akkori koalíciós partnereit, a KDNP-t és az FKGP-t, amiért véleménye szerint a két világháború közötti Magyarország konzervatív stílusában, eszmerendszerében akarnak kormányozni. Talán valamelyik archívumban megtalálható az a beszéd...

CSENDES 2011.02.10. 10:21:39

@bóra77: "A választópolgárok többségének fogalma sincs arról, hogy mi az az alkotmány, eszik-e vagy isszák, legfőképpen mi van benne, és miért fontos."

Ez egy naqyon nagy bűn. Éppen ezen kellene változtatni, igenis az állampolgároknak legyen kötelező tudniuk, mi áll az alkotmányban.
Egy széleskörű társadalmi vita alkalmával, és ahhoz kapcsolódó korrekt és érthető tájékoztatással meg kellene ismertetni a Zembereket is az alaptörvénnyel.

Igaz Magyar 2011.02.10. 10:22:42

Elemezzünk politikailag:
Reginam occidere nolite timere bonum est si omnes consentiunt ego non contradico.

Majd csak lesz valahogy, én megmondtam a tutit...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.02.10. 10:23:02

lehet, csak új Maslow-piramist kell építeni...

cambridge.on 2011.02.10. 10:26:13

@a-kis-herceg: Svájci állampolgárként én is szórakoztatónak találnám, unalmas hétköznapokon.
De mi nem páholyból éljük át a bohózatot.

dzsaszper 2011.02.10. 10:31:07

@a-kis-herceg: már miért ne tudna vele mit kezdeni?

Dr. Trebitsch 2011.02.10. 10:32:01

Igen, tényleg népszavazás kellene.

Még akkor is, ha hasonló sorsra jutna, mint a vizitdíjas népszavazás vagy az EP-választás, ami állítólag mind az MSZP-kormányról való véleménynyilvánítás lett volna. Talán úgy is volt, nem tudom, én arra szavaztam, ki képviseljen Európában.

Ha lesz alkotmányozós népszavazás, én az alkotmányról szeretnék véleményt mondani. De biztos vagyok benne, hogy ha összejön, a kormány saját politikájának legitimációját fogja benne látni, ha pedig bukik, az ellenzék fogja harsogni, hogy Orbántakarodj.

dzsaszper 2011.02.10. 10:33:14

@Diocles: szerintem ez így gyenge érv. Egészen addig, amíg a maradék 70% nagy részét (mondjuk szűk felét) rá nem tudják venni egy nem szavazatra egy népszavazáson...

a-kis-herceg 2011.02.10. 10:41:48

@dzsaszper: nem érezted? én lehetek cinikus. én nem vagyok kormányon...

@cambridge.on: amig van mit enned és nem döglesz éhen addig te is páholyban vagy. addig lent tapossa egymást a zsöllyében a sok nincstelen, szerencsétlen, akiket a politikai színpadról most először korbáccsal is kezdenek verni. egyelőre a páholyba csak kevés vér fröccsen fel...

a-kis-herceg 2011.02.10. 10:43:29

@igazitrebitsch: akkor érted, hogy miért NINCS szó népszavazásról, csak TG dobott nekünk egy gumicsontot...

Netuddki. 2011.02.10. 10:45:03

Gábor! Most komolyan!

Február 10.-e van. Április 25.-ig mennyi idő is van? Főleg, hogy még semmit nem csináltak ez ügyben. Vagy március 15.-én fognak teljes gőzzel nekiállni és egy hónap alatt összeütik mint a rántottát?

Kb. olyan alkotmányunk lesz a végén, mint a médiatörvény.
Ráadásul ha 0 ellenzéki támogatással fogadják el utána bárkik is kerülnek kormányra megint alkotmányozgatással fognak indítani attól függően éppen milyen aránnyal választjuk meg őket.

Másrészt nagyon nem értem miért kell ilyen gyorsan alkotmányozgatni amikor folyamatosan értékes időt veszítünk a gazdaság helyretétele terén. Csak emlékeztetőül: 1 évet már megint elvesztettünk. Senki sem lesz fiatalabb.

Azért lenne pár tippem:
Csak nem most akarják alkotmányba foglalni a határon túli magyarok választójogát? Erre megy ki az egész? Mondjuk pont választások előtt nem lenne szerencsés ezt meglépni. Így meg nagyobb az esély, hogy addigra már lecsillapodnak a kedélyek.
Vagy csak orbán megalomániája, hogy mindenképpen emlékezzenek rá és bekerüljön a történelemkönyvekbe? Megsúgom, be fog! Csak nem úgy ahogy szeretné...
Valaki szólhatna már neki, hogy baromságokat csinál.

Csak így nehezen fog menni (mai, megyei napilap, MTI):
"Államférfihoz méltó beszéd

A Századvég közvélemény-kutatása szerint a társadalom egyértelműen pozitívan fogadta orbán viktor hétfőn elmondott országértékelőjét; a megkérdezettek háromnegyede(!!!) erősnek, határozottnak, míg kétharmaduk államférfihoz méltónak tartja a miniszterelnök beszédét. A válaszadók 98%-a egyetért a "munkalehetőséget segély helyett" üzenettel; a "mindenkinek dolgoznia kell, aki munkaképes" felvetést 97% támogatja."

Szóval, ezek szerint viktounk elégedetten hátradólhet, derekasan megtette amit kell, lehet alkotmányozni...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 10:47:11

@török gábor:
Mivel egy hatályos Alkotmányt váltunk egy másikra,
úgy kellene megszavaztatni, mint a törököknél.
Kötelező szavazni, pénzbüntetés a nemszavazásért,
és
két helyre tehetik az ikszet :

2010 januárban hatályos Alkotmány -
Új ........................................... -

Ez azért jó, mert nem kell hozzá semmi magyarázat.
Aki akarja, olvassa, aki nem akarja, az érzelmi döntést hoz.
A törököknél még az analfabéták is tudtak választani az egyik és a másik rezsim alaptörvénye között.

link:
www.origo.hu/nagyvilag/20100912-lezarult-a-torok-alkotmanymodosito-nepszavazas.html
.

parlamentarista 2011.02.10. 10:49:48

szerintem ez a közjogi rendszer egyáltalán nem jó.

itt van mindjárt a határon túliak kérdése. akiknek ugye részük lenne az országgyűlésben, mivel ők is magyarok, tehát a nyelvpolitikából, ami valójában a pártpolitika kirekeszteni őket nem lehet. szerintem nincs olyan magyar állampolgár, aki ne gondolná azt, hogy egy felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, vagy épp délvidéki képviselőnek ugyanúgy megszólalási lehetőséget kellene kapnia a magyar országgyűlésben, mint bármelyik többségi magyar politikusnak. szerintem ezt nem csak a nacionalisták támogatják, hanem a liberálisok is.

de. és itt van egy óriás de. amivel szerintem a konzervatívok is egyetértenek, és a szocialisták. a kisebbségben élő magyarok képviselői a budapesti törvényhozásnak nem lehetnek részei, hiszen rájuk nem az ott elfogadott törvények vonatkoznak.

és akkor ez mindjárt egy olyan közjogi probléma, amit úgy kellene megoldani, hogy az ország egyik felét ne fordítsuk szembe a másikkal.

persze lehet, hogy ezt a konfliktust le kell játszani, mert ebben a kérdésben szerintem nem az eddigi törésvonalak mentén szakad szét az ország. szerintem ez ügyben a liberálisok, és a nacionalisták egy oldalon állnak. a jog (jobb) oldalán (oldalon). és velük szemben a konzervatívok és a szocialisták. a bal (igazságosság) oldalán.

csak azzal vitatkozom, hogy ez az alkotmány milyen klassz. legalább egy tucat kérdés van, ami megválaszolatlan.

-- magyarországon valójában nincs egyéni képviselet. mivel az egyéni képviselők a pártlistákon is helyet foglalnak, ezért az egyéni jelölt nem a választóit képviseli, hanem a pártját. persze lehet mondani, hogy akkor szétesne az országgyűlés. de éppen azért kellenének tartományi parlamentek, hogy egyéni képviselet is megmaradjon, és a legyen országgyűlés. nem több politikust jelentene ez, nagyobb apparátust, hanem nem kellene összemosni ezt a két dolgot.

-- magyarországon nincsenek helyhatóságok. mivel az önkormányzatokban párttitkárok ülnek, ezért ők a pártközpont utasításait várják, ez valójában a régi típusú tanácsrendszer, ahol nem a helyhatóság felügyeli a piac működését, hanem az önkormányzatok minisztériumi leiratokból tájékozódnak, és nem a valóságból. ebben az országban egy hétvégén vagy ellenőrzik az összes szórakozóhelyet, mert ezt adta ki a minisztérium, vagy nem ellenőriznek egyet se, mert nem ezt adta ki. tehát mindig kell történjen egy tragédia, hogy utána változzon valami, de ilyenkor a politika átesik a ló túloldalára, és aztán leesik a lóról, és az vágtat a maga útján. nincsenek helyhatóságok.

-- az alkotmányban nincs szó az unióról. meg kellene mondani, hogy mégis mi közünk van nekünk az unióhoz. ezt a kérdést rendezni kell. szerintem megyei alapon kellene uniós parlamentbe képviselőt küldeni, az unió úgy lett kitalálva, hogy a parlamenti képviselők száma a megyék számával korrelál. tehát megint csak arról van szó, mint az országgyűlés esetén, hogy az ep képviselőnek nem a pártját kellene képviselnie, hanem a választóit, a megyét. aztán ha ezt a többi európai ország nem így akarja az már az ő dolguk. persze nem gondolom, hogy a jelenlegi magyar kormány fog ebben élenjárni, ma a megyék vezetőit a pártfőtitkár jelöli ki, ő a megyei párttitkár, aki irányítja a közigazgatást. úgy egyébként senki sem tudja, hogy mi a viszonya ezeknek a helyi önkormányzatokkal.

-- és még lehente sorolni. akarunk 3200 önálló települést, a rendszerváltás előtt 1600 volt, vagy nem akarunk. vagy inkább nagyközségek, kisvárosok kellenének, ahová csatlakoznak a környező tanyák, falvak. meg kellene mondani azt, hogy egy település mitől önálló. egy lakótelepi háztömb lehet önálló. kikiálthatja a függetlenségét, alakíthat saját önkormányzatot. rendszerint többen laknak egy háztömbben, mint egy faluban. magyarországon egy utca, vagy egy tanya is alakíthat önkormányzatot. ez egy kérdés, hogy mitől önálló településsé egy földterület. mihez kapcsolódik állami apanázs. egyáltalán nem úgy lenne a jogos, és igazságos, hogy minden település tartsa fenn a saját hivatalát. és ha erre nem képes, vagy ez túl drága, akkor kapcsolódjon be valamilyen körjegyzőséghez, nagyközséghez, vagy kisvároshoz.

-- kisebbségi önkormányzatok. mert ugye ha az előző példánál maradva abban a háztömbben él egy bolgár, akkor ő feltéve, hogy a háztömb önálló, rögtön kisebbségi önkormányzatot alakíthatna, követelhetné az állami apanázst, miközben persze elismerem, hogy az itt élő nemzetiségek az identitásukat tarthassák fenn, de mi lenne ha az itt élő bolgárság közalapítványt, vagy közalapítványokat hozna létre, és nem kisebbségi önkormányzatot.

-- ez a probléma a romák esetén szembetűnő, a sokszor tíz, és százmilliárdos kiemelt támogatás a kisebbségi önkormányzatokban szétfolyik. de akkor ehhez valamilyen romaparlament kellene, mindenki látja, mindenki, hogy a többségi pártok a kampányokban a cigányokat próbálják lekenyerezni, buszoztatják őket a szavazóhelyekhez. a cigányság nem maga közül választ képviselőt, hanem a magyar pártok választanak ki egy díszcigányt helyettük, és a romák szavazatait kilóra próbálják megvenni. ez az alkotmányos berendezkedésből egyenesen következik. a kisebbségek képviselete nincsen megoldva. szerintem az lenne a jó, ha a többség, és a kisebbség közös képviselőt választana, de külön pártokra szavazna. most ez pont fordítva van. működik ez a dolog. nem. akkor nem lehet, hogy ezt is, meg többit is a sok rendszerváltó főokos elhibázta. nem lehetséges, hogy ezekről a kérdésekről vitázni kellene.

természetesen nem úgy, hogy összeülnek a "szaktekintélyek" és csak azt tudjuk, hogy mikor lesz új alkotmány, de azt pontosan nem tudjuk, hogy mi lesz benne. hanem majd egy meglepetés lesz, egyébként a 89-es alkotmányozás is ilyen volt, vagy még ilyenebb. nem volna egyszerűbb sólyomnak is azt mondani, hogy ezt az egészet demokratikusan kellene csinálni. és ki kellene nézni az elefántcsont tornyából.

de ez csak néhány példa, számtalan kérdés van, ami alkotmányos rendezést kíván. és még egy dolgot tennék ehhez, nem lehetséges, hogy az alkotmányozást lehetőség szerint a szomszédainkkal közösen kellene véghez vinni. nem lenne jobb, ha egy többnemzetiségű tudós testület ülne össze. és persze mindez nem zárja ki, épp ellenkezőleg ez tenné lehetővé, hogy a preambulumba beleírjuk a magyarság dicshimnuszát, írja bele a többi nemzetség is, ezzel együtt szerintem törekedni kellene arra, hogy az alkotmány a szomszédainkkal legyen közös.

Netuddki. 2011.02.10. 10:50:14

@CSENDES: Hát igen, ezzel kellett volna kezdeni. Először is megismertetjük a zemberekkel a jelenlegit, aztán vitára bocsájtjuk mi az ami elavult ebben vagy hiányzik.
Nem ezt tette a fidesz, de nem is ez a céljuk, hanem elfogadtatni valamit ami erős a gyanú, hogy nem az állampolgárok érdekeit szolgálja...

dzsaszper 2011.02.10. 10:50:29

@a-kis-herceg: ezek szerint a te felfogásod a független politikai elemzőről jelentősen eltér TG felfogásától. Bocs, ebben az esetben nem neked szólt a thread első posztja.

parlamentarista 2011.02.10. 10:52:19

@török gábor:
vedd számításba, hogy többséget a legkevésbé érdekli a politikában mi az, ami jogos, hanem az érdekli, mi igazságos.

Fawkes 2011.02.10. 10:59:19

Van egy olyan félelmem, hogy a népszavazást a Fidesz kiváltja egy minden választásra jogosult számára kiküldött kérdőívvel, és a későbbi kommunikációban erre a széles társadalmi bázisra fognak hivatkozni.

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.02.10. 11:00:05

Végre lesz egy normális Alkotmányunk, nem pedig egy toldott-foldott sztálinista csökevény.

James Pond 2011.02.10. 11:01:30

A 70-es években a középiskolában tananyag volt az Alkotmány, bár akkor még szocializmusról beszéltünk. Világnézetünk alapjai tárgyban boncolgattuk, de érteni igazán nem értettük, sem a jelentőségét, sem a felépítését, sem a tartalmát. /Szegény Pol.gazd tanárom/. Azóta sem találkoztam vele, már mint az Alkotmánnyal. Egyébként akkor a könyvtárból ki lehetett hozni. Most nem tudom, hogy van. Talán majd mint, régen jön a TV-ben Dr AGY és elmeséli a közembernek, mint az új gazdasági mechanizmust, hogy hogyan is kell érteni ezt az új Alkotmányt. Mi a fene értelme lenne itt népszavazni erről, amikor az emberek 90 %-a fel sem fogja miről van szó, mi a jelentősége, mi a tartalma. Az meg hogy irányított lesz az egész tartalmában, már nem is téma.

Netuddki. 2011.02.10. 11:02:20

@kaqkkfioka: Na igen. Mindenkinek dolgozni kell -> közfoglalkoztatás.

A közfoglalkoztatásban dolgozók bérét ki fizeti?
Még mindig nem azt látom, hogy a munkát terhelő adók DRASZTIKUS csökkentésével teremtené meg az alapjait a fidesz az álláskeresők foglalkoztatásának és a segélyezésre szorulók csökkentésének. Ugyanis ez akkor is segély, ha dolgozni kell érte. Ami azt jelenti, hogy továbbra is MI fogjuk őket eltartani nem pedig ők saját magukat. Miközben a szolgáltatási szektor (is) Magyarországon a béka seneke alatt van mivel az állam elszedi a keresetünk nagy részét.

kapusedző 2011.02.10. 11:03:04

Ez az egész alkotmányozósdi nem szól másról, mint Orbán és üzleti partnerei hosszútávú bebetonozásáról.
Mert mint tudjuk, a FIDESZ nem párt, hanem gazdasági társaság.
Sokáig kell neki miniszterelnöknek lenni, ha vissza akarja fizetni a tartozásait, amit 8 év alatt összeszedett a Fidesz Kft...
Büszkén verte a mellét, hogy elzavarta az oligarchákat (Gyurcsány, Veres, Oszkó, Bajnai). A körülötte lévő hatalmasságok (Csányi, Demján, Széles, Fellegi) természetesen ingyen, és bérmentve lebzselnek körülötte.
Ugyammáááááááá.....

parlamentarista 2011.02.10. 11:04:45

@Diocles:
csak egy többnemzetiségű zóna tud katonailag semleges maradni. amilyen svájc. a semleges országok mind tartományokra oszlanak, és azok valójában államszövetségek. benelux lehetne semleges. vagy a balti országok, ha választanának maguknak egy közös államtanácsot. egy ország, amelyik a szomszédaival folyamatosan nemzetközi jogi konfliktusban van, a legnagyobb tőkeimportőreivel kereskedelmi háborút folytat hogyan lehetne semleges.

James Pond 2011.02.10. 11:07:46

@parlamentarista: a jog és az igazság nagyon sokszor köszönő viszonyban sincs - mint tudjuk...

hoplita 2011.02.10. 11:08:36

@Diocles:
".......Természetesen joga van érzelmi-erkölcsi alapon állást foglalni, fellépni, felőlem írhat akár posztot a Jobbik cigányozása ellen is. Miért nem írt még erről? Talán azért, mert az nem volna népszerű? :) Miért fontosabb az Alkotmány, mint a rasszizmus, a fajgyűlölet?...."

barikad.hu/%E2%80%9Esok_cig%C3%A1ny_j%C3%B3_gazdas%C3%A1gnak_%C3%A9s_t%C3%A1rsas%C3%A1gnak%E2%80%9D-20110209

Csak nem személyesen miszter popperhez van itten szerencsénk?:)

flo30 2011.02.10. 11:10:09

@www.konyvline: Ezen az őrültségen már túlvagyunk. Ezért kár volt a billentyűzetet koptatnod, áramot fogyasztanod. Ezt a szöveget Orbán facebook oldalán vagy a polgári körökben tessék nyomatni.

misiapu71 2011.02.10. 11:10:25

ha elkészül az új alkotmány mindenképp legyen népszavazás ellenkező esetben csak a vitya alkotmánya lesz

ssi 2011.02.10. 11:15:11

"Pozsgay .. elvileg nem ellenzi, hogy népszavazás döntsön az alaptörvényről, de nem támogatja, ha "az egy alkotmányozás elleni provokáció", mert ez esetben a népszavazás "a társadalmi békét veszélyezteti"
www.nol.hu/belfold/pozsgaynak_tetszene_egy_nepszavazas__egy_feltetellel__ha_gyoznek

"Boross Péter és Pozsgay Imre is azt mondta, hogy elviekben hívei a társadalmi részvétel fokozásának, de a hazai népszavazási kezdeményezések rendszerint "nem a megoldásra, hanem a kormány ellen irányulnak"
www.origo.hu/itthon/20100726-nem-bocsatana-nepszavazasra-orban-az-uj-alkotmanyt.html

Netuddki. 2011.02.10. 11:16:05

@www.konyvline: Vagy lesz egy toldott-foldott o r b á n i s t a c s ö k e v é n y helyette...

(hehe nem is tudtam, hogy az o r b á n i s t a c s ö k e v é n y tiltott kifejezés).

o r b á n i s t a c s ö k e v é n y
o r b á n i s t a c s ö k e v é n y
o r b á n i s t a c s ö k e v é n y
o r b á n i s t a c s ö k e v é n y
o r b á n i s t a c s ö k e v é n y
o r b á n i s t a c s ö k e v é n y
o r b á n i s t a c s ö k e v é n y
o r b á n i s t a c s ö k e v é n y
o r b á n i s t a c s ö k e v é n y
o r b á n i s t a c s ö k e v é n y

Ja nem ez a bzi konyline felhasználó. Nem kéne kitiltani ezzel a névvel?

Netuddki. 2011.02.10. 11:19:29

@a-kis-herceg: Na igen, de attól még lehet népszavazás belőle még ha a fidesz nem is akarja.
Vagy azt is megszavazzák, hogy alkotmány elfogadása kérdésében ne lehessen népszavazást kiírni?

flo30 2011.02.10. 11:21:13

A polgári törvényköny (1959), a büntető törvénykönyv (1978) meg egy csomó törvény ezek szerint sztálinista csökevény. Azokat is a megkérdezésünk nélkül hozták, ugye, követve Orbán meg követői abszurd logikáját. Akkor ezentúl a szerződéseket nem kell betartani és bármilyen bűncselekményt el lehet követni, mert, ugye, semmi tiszteletre méltó nincs ezekben a törvényekben.

CSENDES 2011.02.10. 11:24:55

@sisszi: És akkor talán az lehet, hogy a dakota mondások sem dakoták voltak?:-)))

a-kis-herceg 2011.02.10. 11:25:45

@kovi1970: kár ezzel baszakodni...

a Szövetség teljes feudális rendszere egyben kuka.

bár van 1-2 használható ötlet, ami még jól jöhet utána...

-államosítás
-pofátlan jövedelmek 98% adója
-visszamenőlegesen
-a felelősök kormányhatározatban megnevezése...

a többit nem érdemes megjegyezni...

parlamentarista 2011.02.10. 11:26:14

@James Pond:
a parlamentáris demokrácia arról szól, hogy ezeket valahogy mégis csak köszönő hozzuk. ez úgy áll össze, hogy a népet inkább az igazság érdekli, a népképviselet meg inkább a jog.

ez az egész úgy alakul ki, hogy a képviselő privilegizált helyzetbe kerül, és ez átírja az agytekervényeit. próbálja kihasználni a törvények adta lehetőségeket. ráadásul ehhez egy szakapparátus is rendelkezésére áll. akkor nyilván a jog oldaláról fog közelíteni. ráadásul törvényt, rendeletet kell alkotnia, vagy legalább is foglalkozni kell ezekkel. ennek megfelelően kondicionálja magát.

de a nép nem ilyen. a választók többségét az igazság érdekli. szerintem olyan alkotmányt kell írni, amire mari néni is azt mondja, hogy na ez így igazságos. ennek is van valamennyi hatalma, meg annak is. aztán majd valahogy kiegyeznek. szerintem a többségi, és a konszenzusos demokrácia között csak mesterkélt ellentét van. a többség a politikában kiegyezést akar. a politikában az igazság: konszenzus.

tehát a nato csatlakozásnál is valamilyen konszenzust kellett volna teremteni. hogy csatlakozunk, de valamilyen záradékba odaírjuk, hogy lehetünk akár függetlenek is. és akkor azt elfogadták volna az amerikaiak. mert az olyan, mintha kilépünk a nato-ból. és természetesen ki lehet lépni. szerintem a politikában mindig meg van a konszenzus lehetősége.

a-kis-herceg 2011.02.10. 11:26:34

@kovi1970: +indoklás nélküli azonnali kirúgás...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 11:28:07

@a-kis-herceg:
Az úk alkotmányban a - pofátlan - lehetne egy alap, amire építhetünk.
Pofátlan - minden olyan jövedelem, amit nem fidesznyik kap.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.10. 11:28:23

@manyike: no, ebben kellő gyakorlata van a Fidesznek, szóval autentikus a vélemény. :)

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.02.10. 11:29:46

A múlt pénteken befejeződött féléves EU elnökségünk. "35 nap alatt világossá vált, hogy a magyar miniszterelnök súlytalanabb az ágyak alatt megbúvó pormacskánál.
Eleve rosszul kezdődött az elnökség. Strasbourgban nagy nyilvánosság előtt feltörölték Orbánnal a padlót. Lehet szépítgetni, hogy a cseh Klausnak is voltak nehéz percei, meg Berlusconi is kapott hideget meg meleget, de egyikkel sem mertek kiabálni, egyiket sem alázták meg. Csak Orbánt.

Az egyiptomi válsággal kapcsolatban a soros elnök, a magyar miniszterelnök "néma maradt".

Múlt pénteken meg ránk szakadt az ég. Orbán gazdasági programjával szemben, az ő mellőzésével kialakított francia-német program vitte a prímet, és kialakulni látszik az EU elitklubja, amelyhez mi nem tartozunk, és amely a jövő hónapban Berlinben akár Orbán nélkül is tárgyalhat. A tagállamok közt kirobbant viták kezelésére nem Orbánt, hanem az állandó elnököt, a belga Van Rompuyt kérték fel. Külső körre került Magyarország és körön kívülre Orbán véli Európa!

Orbán húzz a fenébe és/vagy a p.csába!

ssi 2011.02.10. 11:30:40

Alkotmány nagyon fontos, s a 9 hónapos kormányzási stílus miatt lett ebből is ekkora vita - nehezen hiszem el, hogy élvezik még ezt a sok konfliktust

1. alkotmányozásnak az ellenzéki pártok nélkül látott neki a kormány
2. alkotmányról szóló népszavazás a kormányról mondana véleményt
3. médiatv nemzetközi visszhang után már kellene az ellenzék is?

én csak nyugit szeretnék már, de egyhamar nem lesz:
- elszámoltatás, gyűlölködés, megosztottság, kirekesztés, önbíráskodás, manipulálás
- tavaszi tüntetések, reformok, költségmegvonások, bér- és társadalmi torzulások
- AB döntések, nemzetközi bíróságok, nemzetközi támadások -> nemzettel való védekezés

@simonmondja.: 2011.02.10. 10:47:11 kötelező, mint a török - tetszik :-))

@www.konyvline 2011.02.10. 11:00:05 miért gondolod megint, ha Fidesz, akkor csak jó lehet - hibátlan nincs, nem kell hozzá rossznak lenni - miért nem választasz másik nicknevet??

a-kis-herceg 2011.02.10. 11:30:54

@simonmondja.:

és a visszamenőlegességet és az államosítást is csak nagyon kivételes esetekre engedné meg az alkotmány...

csak a jó oldalnak és a CSAK a rossz (gonosz) elleni harcban

a-kis-herceg 2011.02.10. 11:32:41

@manyike:

a könyvlány az direkt csinálja így duplán tudja bizonyítani, hogy agyatlan...

de szerintem viccből nyomja. provokátor...

CSENDES 2011.02.10. 11:34:31

@kovi1970: Én nem láttam a koncepcióban semmi vészeset. Leginkább túl elnagyoltnak tartom, s valóban nagyon sok mindent nem szabályozónak (pl. nemzeti vagyon elidegeníthetetlenségének a kérdése - most nagyon jobbosnak látszom?) Az állandó hivatkozás, hogy ezt meg ezt egyéb, másik sarkalatos törvényben fogják szabályozni (egyébként akkor már azt is kellene szabályozni, hogy a sarkalatos törvényeket milyen módon lehet létrehozni, s erre nem emlékszem, hogy a koncepció kitért volna). Ez utóbbi pedig egyébként tényleg lehet veszélyes, s instabilitást hordozó. És akkor el is érkeztünk ahhoz, hogy ellentmondtam magamnak, mégis csak lehet veszélyes.

a-kis-herceg 2011.02.10. 11:38:36

@CSENDES: ez a cél. a semmit mondó általános alkotmány... hogy 50%-kal is kormányozható legyen a zország (a Zorbánia)

nyünyüge 2011.02.10. 11:44:57

Nevetséges, pontosabban siralmas.

A kormánypártok számára legfontosabb kérdés már hónapok óta és még hónapokig az "ideiglenes" alkotmány helyett egy újat összehozni. Meg az, hogy az igazságszolgáltatás szerepét átvéve, határozott prekoncepcióval visszamenőlegesen elszámoltasson, kriminalizálja az elmúlt időszak minden szereplőjét, intézményét.Ja meg a médiatörvény. Ezek ill. ezek vitatásával van tele a sajtó is.

Közben nincs idő? pl. az eszközkezelő létrehozására, közben ketyeg az óra és még tovább növekszik a hitelesek kifizethetetlen méretű adóssága, ugyanez kezdődik a rezsiköltségekkel, nincs sem idő, sem szándék a gazdasági szereplőkkel, társadalmi szervezetekkel való együttgondolkodásra, ...

Nem vezet ez jóra.

CSENDES 2011.02.10. 11:46:21

@kovi1970: Mindenkinek dolgoznia kell, aki munkaképes. (Ezt hogyan értik?) És ez nem triviális igazság? Mindenkinek dolgoznia kell, akinek lehetősége van munkába állni, és foglalkoztatni akarják. És itt nagyon nagy probléma van. Hány embert akarnak foglalkoztatni, milyen a munkaerő hiány helyzete? Hány munkáltató keres, hány munkahelyre milyen munkaerőt, s ehhez képest hány regisztrált munkanélküli van? Mert ugye nyilván nem szeretnénk, ha betegségeinket hozzá nem értők kezelnék (orvoshiány).
Munkahelyteremtés. Milyen eszközzel előírjuk, hogy x vagy y vállalkozónak fel kell vennie embereket? Magyarországon amúgy is több vállalkozó van, mint a normális (kényszer vállalkozások). A kényszervállalkozások sok százezer embert foglalkoztatnak, még úgy is, hogy 2-3 főből állnak.
Multikat nem akarunk, Nagy cégek: Audi, Mercedes cégek csak korlátozott számban léteznek, s a magas automatizáltságnak köszönhetően csak viszonylag magasan kvalifikált munkaerőt akarnak foglalkoztatni, másrészt infrastruktúra (úthálózat) hiányában nem tudnak és nem kényszeríthetők, hogy az ország keleti, észak-keleti részében munkahelyet teremtsenek. És akkor még csak a felszínt karcolgattam.

a-kis-herceg 2011.02.10. 11:46:28

épül a NER...

az NGM-be most vettek fel egy állattitkárt, az Otthonteremtésre... nagyon nehéz megtalálni a teremtőket...

na persze a Széchenyi terv mögött addig teremtő erő is kevesebb van (szakmai meg nincs is), de ez még csak a forma... a tartalomról még szó sincs.

index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/10/hibasak_a_szechenyi_terv_palyazatai/

közben az egyiptomi együttműködés rendszere is épül... sajnos a nagy sajtó figyelem miatt CSAK vízalatti harc megy, felül meg mosolyog a katonaság... nem baj majd elérik az egyiptomi katonák a magyar rendőrök bizalmi indexét...

index.hu/kulfold/2011/02/10/brutalis_kinzasokkal_vadoljak_a_hadsereget/

a-kis-herceg 2011.02.10. 11:48:15

@CSENDES: nagyon pontosan szóltál. de ez most belpolitikailag nem aktuális kérdés (TG)... uff

Darvon 2011.02.10. 11:48:42

"okos, tudatos, tervezett politikával a népszavazás hangolható, értelmezhető és megnyerhető."
Ez a kijelentés nem túl általános?
Ha meg nem: nem aggasztó?

kormányzó 2011.02.10. 11:49:05

Kommunisták megrendelésére,kommunisták írják a szovjet/kommunista/tipusú alkotmány helyett,a Magyar Szellemmel átitatott Demokratikus alkotmányt!Ez azért Szellemes!

a-kis-herceg 2011.02.10. 11:53:28

a gazdagoknak is vannak problémái... főleg, hogy a közpénzekből épülő utakat nem tudja mindenki a saját háza elé vinni...

auto.indavideo.hu/video/Mit_er_a_sokmillios_technika_1

James Pond 2011.02.10. 11:56:04

@parlamentarista: a jó erkölcs, a becsületesség, paraszti ész, sajnos nem jogi kategória :):):)

CSENDES 2011.02.10. 11:57:29

@manyike: Nem vagyok egy "vérjobbos", de nem az ellenzék nélkül állt neki az alkotmányozásnak a FIDESZ-KDNP. A látszatot legalább megtartva (és bár egyetlen javaslatát sem elismerve) mindenkit behívott az előkészítő bizottságba. Kérdés, hogy a nemzeti vagyon megőrzésére egyaránt a Jobbiktól és az LMP-től beterjesztett indítványokat miért nem fogadta be? Az MSZP-t tudjuk miért, erre nem is térnék ki. Az ideológiai háborút kiterjesztve már elnézést, de szivatás folyik, arra hivatkozással, hogy ők sem tettek másképpen (megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel? Nem jött össze, inkább a deákné vászonánál ő se jobb, engem dönget a lopásért s szinte lop)

CSENDES 2011.02.10. 12:00:29

@a-kis-herceg: ez a cél. a semmit mondó általános alkotmány... hogy 50%-kal is kormányozható legyen a zország (a Zorbánia)

Az az igazság, hogy nem emlékszem rá, hogy rendezi-e a koncepció a sarkalatos törvények kialakításának helyzetét, tehát, hogy milyen arányokkal lehet sarkalatos törvényt kialakítani (s: by the way: mi a sarkalatos törvény fogalma).

teevee 2011.02.10. 12:02:51

A közintézményekben ott kiakasztották a NENYI-t, de együttműködésre még csak mikroszkópikus jelek sem mutatnak.

Egy ilyen alkotmány nevű cucc, az mégiscsak olyasmi kellene, hogy legyen, ami mögött közakarat áll. Amit csak együttműködéssel lehet létrehozni, a csillagokból megálmodva, fideszes hátsó szobákban lekódolva nem.

Ha egy szikrányit komolyan venné a Fidesz a NENYI-t, akkor eszébe sem jutna a népszavazás megkerülése.

De ők sem veszik komolyan. Csak lógjon.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 12:21:21

"
" Én azt mondom, ideje volna ezen már változtatnunk. Legyen most másképp. Legyen úgy, ahogy igazságos. Fizessenek a hazugok! Először fizessenek a hazugok! Fizessenek azok, akik becsapták, megtévesztették és félrevezették az embereket! Fizessenek először azok, akik meghamisították a gazdasági adatokat, akik pimasz módon orránál fogva vezették a köztársasági elnököt, akik nagyképűen fittyet hánytak az Állami Számvevőszék figyelmeztetésére, akik kioktatták és sértegették a jegybank elnökét, akik kiiktatták a közpénzek feletti demokratikus ellenőrzést, akik mindig mindent mindenkinél jobban tudtak, akik nem átallottak a közpénzekből súlyos százmilliárdokat költeni propagandára és szavazatvásárlásra! Igen, eljött az ideje, hogy végre Magyarországon először fizessenek a hazugok!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kiderült az is, megtudhattuk ezt 2006-ban, hogy a baloldal pártja alaposan megváltozott. Nem lepke szállt fel a bábból, inkább valamiféle húsevő kapott lábra. Ma már jól látszik, hogy 2002 és 2004 közötti időszak csak átmenet volt. A régi baloldal letűnése és az új baloldal színre lépése közötti átmenet.

Az elmúlt évben mindannyian megérthettük az új magyar baloldal természetrajzát. Hol van már, kedves Barátaim, a rendszerváltás veszteseinek, a nehéz sorsú emberek gondjainak képviselete? Hol van már a nyitottság, az odafigyelés, az egyeztetések kétség kívül bonyolult, de erőteljes baloldali kultúrája? Elfújta a szél! Új nemzedék érkezett. Új nemzedék, amely miután nevetségessé tette és félretolta a régieket, minden posztot elfoglalt, és bátorságot, lendületet és önzetlenséget ígért. És persze sikert. Hogy éppoly sikeressé teszi az országot, mint tette saját magát, amikor az elmúlt 15 évben az egykori pártmunkás önmagából sikeres milliárdos üzletembert faragott. Azt ígérték, többé egyetlen forint sem tűnik el, mert nekik nincs rá szükségük, hiszen ők életük végéig nem szenvednek már hiányt semmiben. Ám 2006-ban megtudhattuk, hogy az új baloldal bátorsága valójában gátlástalanság, lendülete erőszakosság, önzetlensége pedig valójában kapzsiság. Gátlástalanság, erőszakosság és kapzsiság. Ez uralkodott el 2006-ban Magyarországon.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kiderült az is, hogy a történelemből jól ismert jelenség is felütötte a fejét Magyarországon. A háttérből a nyílt színpadra lépett egy kiváltságos csoport, egy új arisztokrata klikk.

Megértettük, hogy a kapzsiság politikája vitte válságba az országot, a kapzsiság politikájának esett áldozatául először az MSZP, a régi baloldal, azután egész Magyarország. A kapzsiság politikája termelte ki az új arisztokráciát, amely a rendszerváltás során izmosodott meg, s most azért lépett a politika és a kormányzás nyílt színpadára, hogy újabb és újabb kiváltságokat szerezzen magának. Ma már a törvények felett állnak. Következmények nélkül vehetik semmibe a szabályokat. A felelősségre vonás kockázata nélkül tüntethetnek el százmilliárdokat. Ellenőrzés nélkül rendelkeznek a unióból érkező pénzek felett. Akadálytalanul használhatják hatalmi céljaikra a rendőrséget és a titkosszolgálatokat a demokrácia és a szabadság magyar hívei ellen. " "

gyilkos fűegér 2011.02.10. 12:41:21

Nem lesz népszavazás, Orbán meg toronymagasan szarik a népre is, Török Gáborra is, meg úgy általában mindenre. De azért csak elemezgessetek, azzal is megy az idő.

James Pond 2011.02.10. 12:41:25

@simonmondja.: és mit lehet tenni ellenük ? Azt gondolja a halandó hogy 4 évenként, az új garnitúra majd tanul az előző hibáiból, de ennek ellenére még azokon is túl tesz... Aztán azt gondoltuk ha a vezetők mát tele zsebbel érkeznek, akkor már nem nyúlnak a közösbe, de ez is tévedés volt, mert annyira éhesek, gátlástalanok és gerinctelenek hogy semmi sem elég nekik. Ami a "mienk" azaz övék, de ami az "övék" ahhoz neked semmi közöd és soha nem is lesz...Mi a helyes út...
talán ez lehetne egy megoldás, vissza a jó úton járót:
www.hazaeshaladas.hu/ ... csak a sleppet könyörgöm, azt kellene egy kicsit jobban megválasztani...

ssi 2011.02.10. 12:43:41

@CSENDES: 2011.02.10. 11:57:29 igazad van :-)
mentségeim: nem akartam sokat írni, de tömören meg nem pontos

- a mostani kormány az első pillanattól kezdve sajátosan viszonyult az ellenzékhez - nem igazán partneri, vagy az erőfölénybe beleférő gesztusokra épülő - erre akartam utalni
- kormány néha a látszatért tesz, s nem a tartalomért - ez látszik
- szocik:
* nagyon sajátos a helyzetük, reálisan megítélhetetlenek most
* nehéz helyzetben vannak, mint az ország is
* összeomlott kártyavár, de a lapok még megvannak
* kormány+Jobbik ezeket a lapokat is lesöpörné
* sikerült erős ellenhangulatot is kialakítani ellenük
* én a szakmai erősítést várnám tőlük csakazértis a politikai helyett

parlamentarista 2011.02.10. 12:46:37

@CSENDES:
mondok egy példát. szamossályiban élnek a cigányok egy folyókanyarulatban.

kanyargott a szamos összevissza, az egyik oldalán éltek a magyarok, a másikon a cigányok, a kanyarulatot átvágták, abból lett ott a "hóttszamos", a romák át kerültek a folyó másik partjára, és ott élnek egy majdnem teljesen elzárt területen, ami a nemzeti vagyon része.

megjelenne valaki, tegyük fel egy gazdag ukrán zakkarpátiából, aki azt mondaná, hogy itt egy érintetlen terület, egy holtág, és mellette a folyó, és ott csinálna valamilyen amusement parkot, és lepaktálna a helyi vezetőkkel, hogy azt neki megépítik, akkor ez a nemzeti vagyon elrablása lenne, vagy mi lenne.

aztán sályi után a következő falu hermánszeg, vagy ahogy a helyiek mondják hérmánszeg. ott csak befelé megy az út, de kifele nem megy. ha valaki azt mondaná, mondjuk egy gazdag szatmári román, hogy ő építené tovább az utat, és megvenné azt a földterületet, mert úgy spekulál, hogy lehetne oda építeni egy falut, hérmánszeget összekötné a következő településsel, erre bazírozna, hogy ha ott épülne egy új falu, akkor hatalmasat nyer, ha meg nem, akkor hatalmasat veszít, így spekulál, de mindez a közjót szolgálja, mivel közutat is építene. akkor ez most a nemzeti vagyok elrablása lenne, vagy micsoda. adott esetben egy románé lenne szatmár (satu mare) megye egy része.

Naneee 2011.02.10. 12:55:21

Diplomatikus figyelmeztetést kapott Orbán Washington-ból:

"Kísértésbe ejtő a rend és az azutáni vágy, hogy egy nagy kormánypárt határozza meg és hajtsa végre a nemzeti programot olyan bonyodalmaktól és késedelmektől mentesen, amelyeknek látszólagosan a végtelen politikai viták az okai. A mi rendszereinkben azonban a ki nem rekesztés és az időigényes eszmecserék lefolytatásának kötelezettsége vonatkozik azokra, akik a kormányzás felelősségét viselik. Kötelesek vagyunk párbeszédet folytatni azokkal is, akikkel nem értünk egyet" - mondta Pamela Quanrud.

"A demokrácia első számú elve, hogy a társadalmak erejüket és dinamizmusukat azokból a megbeszélésekből merítik, amelyek időnként kényelmetlenek nekünk" - mondta az amerikai külügyminisztérium területileg illetékes helyettes államtitkára. Washington arra biztatja a magyar kormányt, hogy teremtsen olyan környezetet, "amelyben helye van az érdekelt felek nyílt és racionális vitájának. Az effajta eszmecsere értékes lehetőség annak demonstrálására, hogy a többségi kormányzás hogyan vigyáz a kisebbség jogaira"- tette hozzá."

www.hir24.hu/kulfold/213614/diplomatikus-figyelmeztetest-kapott-orban-washingtonbol.html

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.02.10. 12:57:18

@gyilkos fűegér: az elemezgetés részvétel a közbeszédben, s mint ilyen, akkor is hasznos, ha nem jár azonnali kézzelfogható hatással.
Szerintem is népszavazást kell tartani az alkotmányról, bár én olvastam a mostanit, és semmi bajom a szövegével. A gond az, hogy eddig nem sikerült biztosítani a benne foglalt jogokat, sem teljesíteni a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségeket. Új alkotmány helyett ezért inkább a mostanit venném végre komolyan.
A hazaeshaladás.hu mozgalomhoz nem ártana pár hiteles ember... amúgy jó a gondolat.

Török Gáborral egyetértve a mindenkori hatalom belső kritizálását hiányolom, nem anyázni kéne, hanem értelmes, eredményes munkára serkenteni az általunk választottakat. Fidesz-választóként igyekszem élen járni: fölösleges alkotmányozni, nem a hitről szóló preambulum tesz jót nekünk, hanem az értelmes együttműködés - alapvető konszenzus nélkül egyetlen ország sem működik. Lássuk be, hogy a konszenzusból nem lehet kihagyni a népet.

ben2 2011.02.10. 13:06:17

Mindenek előtt az alapkérdés:
Ha egy párt kétharmados többséget ért el a választásokon, akkor miért vitatják el egyes "demokraták" a jogát, hogy kétharmados döntéseket hozzon?

De nézzük a felvetéseket.

Pártok közötti konszenzus:
Na az nem lesz, mert a kis pártok nem érdekeltek a konszenzusban. Egyrészt csak az elutasítás révén juthatnak médiafelülethez, márpedig ez az igényük felülír minden hosszabb távú megfontolást. Másrészt, mivel a kormánypárt gyakorlatilag azt fogad el a parlamentben, amit akar, csak a konszenzus megtagadásával maximalizálhatják zsarolási potenciáljukat. Ráadásul ezt a kártyát már ki is játszották, amikor kiszálltak az alkotmány előkészítő folyamatból. Innentől kezdve minden konszenzusos megoldás presztízsfeszteséggel járna.

Népszavazás:
Ez lehetne akár jó megoldás is, de ha az új alkotmány legitimációja a legfőbb szempont, akkor két komoly akadály merülhet fel:
1. a borítékolhatóan alacsony részvételi arány inkább csak rontana a legitimációján, mint javítana, lásd NATO vagy az EU csatlakozásról szóló népszavazások.
2. az ellenzék egyértelműen előrehozott választásnak fogja tekinteni a népszavazást, a kampány nyilvánvalóan többet fog szólni a benzin áráról vagy a forint árfolyamáról, és természetesen a patásorbánról mint magáról az alkotmányról. A társadalom két táborra fog szakadni, a támogatóékra és a hevesen ellenállókéra, így az új alkotmánnyal kapcsolatos elutasítás és az azzal szembeni "csak azért is" hangulat uralkodna az egész eseményen. Gondoljuk csak el, miért van hosszú ideje konszenzus a köztársasági elnök parlamenti választásának kérdésében? Pontosan ugyanezért.
A hazai viszonyokat ismerve ugyanis a parlament által hozott a nép számára szimpatikus (!) döntések sokszor nagyobb legitimitással bírnak, mint a konfliktusos, végletekig hergelt kampányokban megszületett szavazások eredményei, ahol az egyik oldal egyértelműen csak győztes a másik pedig csak vesztes lehet.
El tudjuk képzelni, hogy létre jöhet olyan alkotmány ebben az országban, ami egyszerre elfogadható Gyurcsány Ferencnek és mondjuk a Jobbiknak? Ami egyszerre tartalmazza a szent korona tant és az ország modern, nyugati orientációját?
És ha nem, akkor vajon hogyan viselkedne Gyurcsány Ferenc, vagy a Jobbik egy népszavazási kampányban? Vajon nem hergelnék a híveik érzelmeit a maximumra?
Na ugye.

Kelecse 2011.02.10. 13:15:47

Üdv a nyelvőröknek! Ebben mennyi hibát találtok?
"A korábbi évektől eltérően a Sándor-palota történelmi termei nemcsak a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 18-19-én állnak majd nyitva az érdeklődők előtt.

A látogatók megtekinthetik a lovagteremet és az első emeleten található történelmi termeket, valamint a csodálatos panorámájú teraszt is megnyitják a vendégek előtt.

2011. március 19-20-án, szombaton 13.00-18.00, vasárnap 09.00-13.00 óráig állnak nyitva a kapuk. A Sándor-palotába látogató érdeklődők a köztársasági elnök dolgozószobájába is bepillanthattak majd." (keh.hu)

a-kis-herceg 2011.02.10. 13:16:41

@simonmondja.: ez miből van? ismerős mintha most olvastam volna bele nem... de nem ismerem fel.

@gyilkos fűegér: a kegyetlen őszinteséget nem jó hallani... nincs valami jol hangzó füllentésed inkább?

a-kis-herceg 2011.02.10. 13:21:34

@Kelecse:

Sándor-palota = Sándor palota
szeptember 18-19 = szeptember 18.-19.-én
március 19-20 = március 19.-20.-án

deku82 2011.02.10. 13:22:44

@a-kis-herceg: véletlenül nem pécsi vagy?
S'il te plaît... apprivoise-moi! :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 13:23:48

@ben2:
Nem ért el kétharmados többséget egy párt sem.

Az csak az Alkotmányban van, hogy

3 millió - az kétharmada - a 8 milliónak.

De ha az Alkotmányt nem tiszteljük, akkor ugye nincs kétharmad...

a-kis-herceg 2011.02.10. 13:24:00

a nemcsak az így is helyes -szerintem, de necces...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 13:24:44

@a-kis-herceg: Orbán Viktor 2007-es országértékelője. Részlet.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 13:26:28

@simonmondja.: A szöveg jó, csak a baloldal helyett kéne jobboldalt javítani.
Mintha ma írták volna.

a-kis-herceg 2011.02.10. 13:27:10

@simonmondja.:

nagyon jó szöveg. éreztem, hogy zsenitől van. most is aktuális... elmondhatná ellenzékben. örök ellenzéki szöveg.

deku82 2011.02.10. 13:29:56

@bóra77:
"bőven a kisebbséghez tartozunk"
Helyzetfelismerés: Jeles

Kelecse 2011.02.10. 13:35:18

@a-kis-herceg: lovagteremet, köztársasági elnök (csupa kicsivel), bepillanthattak majd (ez a múlt idejű jövő)

Laikus érdeklődő (törölt) 2011.02.10. 13:35:38

"az a jó, ha az alkotmányt olyan módon fogadják el, hogy nem jön létre vele szemben jelentős ellenállás"

Az alkotmányról szóló népszavazás elsősorban a "nem"ekről szól, vagyis az elutasítás mértékét méri. Ha a nemmel szavazók aránya alacsony az ÖSSZES választásra jogosulthoz viszonyítva, akkor az alkotmánytervezet elfogadható a többség számára.

Egy konkrét alkotmánytervezetről szóló népszavazás különbözik a parlamenti választásoktól, hiszen ez egyszerű igen-nem döntés. Ha valakinek nem tetszik akkor nemmel szavaz, az összes többi pedig elfogadhatónak tartja. Ilyen értelemben az igennel szavazókat nevezhetjük lelkes támogatóknak, az esetlegesen otthon maradókat pedig csendes támogatóknak, de mindenképpen egy csoportot alkotnak.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 13:37:10

@a-kis-herceg:
Nem akartam szétbontani, de akkor nem volt igaz, viszont most így van :
" A kapzsiság politikája termelte ki az új arisztokráciát, amely a rendszerváltás során izmosodott meg, s most azért lépett a politika és a kormányzás nyílt színpadára, hogy újabb és újabb kiváltságokat szerezzen magának. Ma már a törvények felett állnak. Következmények nélkül vehetik semmibe a szabályokat. A felelősségre vonás kockázata nélkül tüntethetnek el százmilliárdokat. Ellenőrzés nélkül rendelkeznek a unióból érkező pénzek felett. Akadálytalanul használhatják hatalmi céljaikra a rendőrséget és a titkosszolgálatokat a demokrácia és a szabadság magyar hívei ellen. " "

Szóval, mostmár tényleg minden törvény felett állnak
(olyat írnak maguknak, amilyet akarnak, akár minden nap)
- akkor, 2007-ben

- hazugság volt.
.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 13:44:45

"Kétszáz év múlva a szakembereket leszámítva általában már senkit sem érdekel, hogy miképpen is jött létre egy alkotmány,"

Na persze.
Azért tananyag történelemórán és azért kötnek hozzá állami ünnepeket, (augusztus 20. október 23.) hogy senkit se érdekeljen.

Minden, bármilyen politikai rendszer szeret meríteni a múltból és hivatkozik az elődökre.

Ízléstől függően melyik rendszernek melyik előd tetszik.

Ez a mostani posztkommunista rendszer az 1949-1989-es "alkotmányos" hagyományokra épül, és elveti az 1946-ot megelőző 1100 év alkotmányos hagyományait.

Vannak akiknek ez így tetszik, így tartják helyesnek, és vannak, akik inkább történelmünk más elődeire, más korszakaira alapozva alkotmányoznának és nem tartják helyesnek, hogy a mai XXI. századi Magyarország a kommunista 1946-1990 közötti (nép)köztársaság utódja legyen.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 13:52:18

"Ha az alkotmány tisztelt, elfogadott, a többség számára kedves, akkor hosszú életre számíthat, ellenkező esetben viszont folyamatosan ki van téve a módosítás vagy a felülírás veszélyének – erről az 1989-es magyar alaptörvény már akár doktori dolgozatot is írhatna."

Azt kellene végre megérteni, hogy az 1989-es alkotmány csupán ideiglenes jelleggel készült, arra a pár évre, amíg még itt vannak a megszálló szovjet csapatok.

Nem 200 évre tervezték, hanem 2-re, 3-ra.

Ehhez képest már 22 éve "boldogít" bennünket.

Az idők próbáját pedig nem állta ki, hiszen akkor nem valamiféle nem létező "láthatatlan alkotmány" alapján dolgozott volna sokszor az alkotmánybíróság. De így tett, amiből teljesen egyértelművé vált a szakemberek számára is, hogy a létező alaptörvénynek bizony hiányosságai vannak. Vagy az, hogy az alkotmánybíróság túllépi a hatáskörét, mert a létező alkotmány alapján nem tudja megfelelően megítélni a vizsgált jogszabályok alkotmányosságát.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.02.10. 13:53:19

@Laikus érdeklődő: 1 szavazat IGEN, 2.000.000 szavazat NEM, 5.999.999 otthonmaradás.

Kihirdetem az eredményt: Az alkotmányt 6.000.000 IGEN és 2.000.000 NEM szavazattal a magyar társadalom elfogadta. :-)))

Laikus érdeklődő (törölt) 2011.02.10. 13:55:47

@vinczej: Ne forgasd ki a szavaimat kérlek! Természetesen az igeneknek többségben kell lennie az elfogadáshoz.

deku82 2011.02.10. 14:10:09

Ebédszünet van? :)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.02.10. 14:11:12

A poszt jó, véleményem szerint is nagyon fontos kérdést feszeget. Népszavazni kellene, de szinte biztosra veszem, hogy ilyen nem lesz. Ami nem érdeke a Fidszenek, azt soha nem erőlteti, és az aktuális helyzetnek megfelelően mond A-t vagy B-t ugyanarról a dolgoról. Térben és időben fleixibilis módon politizál - most nem citálok ide példákat -, elég csak az AB határozatrokra, mint "vastörvényekre" gondolnunk, illetve ezek korlátozására.
Örömmel olvastam a hozzászólásokat is, és azt hiszem, hogy ez a téma (alkotmányozás), illetve a Fidesz sietsége több figyelmet érdemelne. Ez ugyanis egyrészt figyelemelterelés, illetve határozott kísérlet a hatalommegtartás bebetonozására. Persze mindezt nemzeti mázzal önti nyakon, hogy a köz még véletlenül se gondolkodjék: elég, ha az érzelmekre hatás hatása hat.

Az, hogy OV bekerül a történelemkönyvekbe, nem vitás. De történelemkönnyekbe kerül-e ez nekünk?

Off:@a-kis-herceg: kommentjeid többségével egyetértek, de szerintem talán mégis így helyes:
szeptember 18-19-én
március 19-20-án
Az évet és napot jelölő számnevekhez a kötőjelek pont nélkül kapcsolódnak (nincs írásjel-halmozás).

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 14:13:12

"de ne feledjük, hogy az 1989-es alkotmányozás mögött is szinte minden politikai erő felsorakozott."

Az adott, 1989-es történelmi helyzetben és körülmények között.

A régi hatalom azért, hogy gazdasági és politikai hatalmát legalább részben megőrizhesse az új rendszerben is - tehát nem történt valódi rendszerváltás, csak egy fordulat - a hatalomra éhes ellenzéki kerekasztalosok pedig azért, hogy hatalmat szerezhessen.
Harcolni meg egyik fél sem akart, egyiknek sem akaródzott sem forradalmat csinálni, sem azt leverni..

Mindennek ellenére DEKLARÁLTAN csak IDEIGLENES jellegű alaptörvényben állapodtak meg.

NAGYON HELYESEN, hiszen 1989-ben előre látható és várható volt, hogy a következő években gyorsan fognak változni a körülmények Magyarországon, és egy átmeneti zűrzavaros helyzetben készített alkotmány nem valószínű, hogy megfelelő lesz egy stabil, konszolidálódott viszonyú országban is.

"Az alkotmány gyengeségét az okozta, hogy a választók jobb esetben közömbösnek, rosszabb esetben kirekesztettnek érezték magukat "

Inkább ez utóbbi. A politika iránti közöny, közömbös ember 1989-1990 között volt a legkisebb Magyarországon az utóbbi 50 évben. Akkor volt a leginkább a mindennapok része a politika mégpedig pozitív értelemben. Pártok szerveződtek, amelyek örültek egymásnak, és volt egy cél, amiért össze lehetett fogni és amely a társadalom nagy része számára támogatható volt.

De nem olyan rendszert alkottak meg az alaptörvényben, amelyik ezt az összefogást továbbra is erősítette, megtartotta volna, hanem egy olyat, amelyik vetélkedést, erős politikai harcot, folyamatos ellenzék/kormánypárt háborút generál és ahol a politika rossz értelemben telepszik rá a társadalomra és a gazdaságra.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.02.10. 14:15:42

@Akitlosz: És a jelenlegi alkotmányozási folyamat a régi alkotmányozás hibáit parodisztikusan felnagyítva jeleníti meg, ráadásul egyetlen politikai erő vezetésének érdekei szerint.

Ferrarius 2011.02.10. 14:15:50

Kedves Gábor

Szerintem az alkotmányozás kérdése nem olyan jelentős mint ahogy sokan gondolják. De az írásban felvetett kérdés nagyon is fontos. Ez pedig a bizalom kérdése.
Mélyreható valódi, előrevivő változások csak akkor lehetségesek, ha a társadalom szélesebb rétegei támogatják azt.

Ezzel szemben...
Úgy szocializálódtunk, hogy a közös érdekek nem léteznek, a hosszú távú célokban nem lehet (szabad) gondolkozni, érvényesítse mindenki a saját érdekét.
Rengeteg terület ragaszkodik a „kiváltságaihoz” „külön útjaihoz” de talán nem rosszaságból, hanem azért mert nem hiszi azt, hogy igazi értékelésen és valóságos munkán nyugodhat ez előmenetele.

Csak akkor jutunk előbbre, ha a vezetők iránti bizalom megerősödik. Magyarország egy bizalmi válságban él.

Sok vezetőnek meg kellene fontolnia John Maxwell gondolatát:

„Egy vezető által megismerhető egyik legfontosabb tudnivaló, hogy miként működik a bizalom.”

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.02.10. 14:22:21

@Laikus érdeklődő: OK! :-)

Természetesen "szélsőségesítettem". De egy "rosszhiszemű" alkotmányozás 90% támogatottság mellett sem "elfogadható", ha a 10% érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyja.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 14:24:33

@Akitlosz:
írod -
De nem olyan rendszert alkottak meg az alaptörvényben, amelyik ezt az összefogást továbbra is erősítette, megtartotta volna, hanem egy olyat, amelyik vetélkedést, erős politikai harcot, folyamatos ellenzék/kormánypárt háborút generál és ahol a politika rossz értelemben telepszik rá a társadalomra és a gazdaságra. -

Ami netto marhaság.
A kétharmados törvényeket és alkotmányozást azért írták bele, hogy rákényszerítsék a pártokat az együttműködésre.

Persze nem csinálták, mert már az elején inkább férgeztek meg csótányoztak, meg patakvér...

Dedós volt a szinvonal - elejétől fogva.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.02.10. 14:25:58

@vinczej: Erre a kétségtelenül igen jó meglátásra egy kétségtelenül "igen jó" Fidesz-válasszal szolgálhatok.

"Miután 2/3-os feléhatalmazásunk van, az alkotmányozás a nép akarata szerint történik, azaz népi felhatalamzással. A demokrácia koszöni, jól van."

Magyarul: ti akartátok így, mi csak helyettetek döntünk.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.02.10. 14:29:12

@Ferrarius: "Szerintem az alkotmányozás kérdése nem olyan jelentős mint ahogy sokan gondolják."

Az alkotmány akkor válik véresen komollyá, amikor napi jogszabályok értelmezéséhez az alkotmányt citálják. Itt lehet pro és kontra kihasználni a "lényegtelen alkotmányt". (Lásd: AB az alkotmány alapján semmisíthet meg törvényeket.)

Az alkotmánynak az ország döntő többségének szellemiségét és gondolkodásmódját kell tükröznie. Persze tükrözheti a például a "vezérelvűség utáni vágyát", ám ez kívülről "lesajnálható", belülről "támadható", ha nem gondol az "ország szellemiségének hosszútávú trendjeire".

Magunkat büntetjük, ha pillanatnyi politikai érdekek miatt később realizálódó "örök szellemi béklyót" erőltetünk magunkra.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 14:29:15

"Minden más megoldás – különösen egy éles pártpolitikai vitákban megszülető, kizárólag a kormánypárti szavazatokkal elfogadott törvény - csak újratermeli, sőt, akár fel is erősítheti a hatályos alkotmány valóban létező legitimációs problémáját."

Akkor legfeljebb egy problémát lecserélnek egy másikra.

Lehet kevésbé rossz lesz a jövő nemzedékekre nézve, ha az ország alkotmányos problémái 2011-ből származnak majd, és nem 1949-ből, 1989-ből.

Ez megint ízlés dolga, a szocialisták meg a máspolitikások az 1989-es alkotmányt fogják imádni, a Fideszes és a nem létező kdnp-sek pedig a 2011-est.

A Jobbiknak meg egyik sem fog igazán tetszeni, ők továbbra is új alaptörvényben fognak gondolkodni.

Amúgy nem újdonság, hogy a politikai erők az országban eléggé máshogy képzelik el az alkotmányos berendezkedést.

Ez már a 48-asok és a 67-esek idején is így volt a XIX. században.

De már Koppány és Vajk idején is.

Szóval nem akkora tragédia, ha az eddigi társadalmi csoport helyett egy másiknak fog inkább tetszeni az új alkotmány és most a "haladó baloldali munkásmozgalmi" harcostársak szorulnak egy időre vissza.

Olyan alaptörvény soha nem lesz, ami mindenkinek megfelel.

Még abban sem értene egyet a magyarok összessége, hogy Budapest legyen Magyarország fővárosa.
Miért ne lehetne éppen Székesfehérvár, vagy akár Visegrád is?

Sőt, lehet akadnának olyanok is akik Brüsszelt szeretnék a fővárosnak, hiszen Magyarország már csak egy "régió" az Egyesült Európai Államokban.

Vanek B. Eduard 2011.02.10. 14:30:08

Nem akarnám lebecsülni az alkotmány fontosságát (annak ellenére sem, hogy jól megvannak működő demokráciák is e nélkül); de az alkotmányOZÁS magas prioritását mindenképpen kétségbe vonom: szerintem nincs benne az ország első tucat problémájában ennek a megoldása.
Ezért nem kis aránytévesztés, hogy jó gombnyomogatóink majd' 2 hónapig csak ezzel foglalkozzanak (vagy addig talán nem okoznak még komolyabb károkat? :)).
A népszavazás csak (és kizárólag) a fidesz adott napi népszerűségét fogja tükrözni, köze nem lesz az elkészült mű kvalitásaihoz. Még akkor is, ha sok politikus és politológus évekig emlegeti majd a magas, vagy alacsony elfogadottságot.

Az is felmerült bennem (bár alapvetően nem hiszem), hogy az egész csak fedőtevékenység: legyen miről vitázni, miközben lesöprik a padlásról az utolsó szem búzát...

Laikus érdeklődő (törölt) 2011.02.10. 14:31:22

@vinczej: Ha eleve feltételezed, hogy az alkotmányozás "rosszhiszemű" vagy bizonyos dolgokat "teljesen figyelmen kívül hagy" azzal ugyanúgy szélsőségesítesz.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 14:32:39

@Zébácsi: Ja.
Ezért jó, ha a határon túliak kapják a szavazati jogot.
A határon belüliek már minden döntésről örökre lemondtak áprilisban.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.02.10. 14:38:22

@Laikus érdeklődő: A "kétciklusos bebetonozás" egyértelmű jelzés arra, hogy itt nem "szélsőségesítek".

mákmag 2011.02.10. 14:42:49

@Fawkes: És utánna sikerként értékelik, hogy a bátor "választópolgárok" megint bebizonyították, hogy nem félnek igent mondani!
Szerintem lehet az lenne a legbiztosabb, ha kapnánk egy levelt amiben értesítenek bennünket, hogy ha kitöltünk egy 1000 oldalas nyomtatványt és sorban állunk legalább három napig, akkor az azt jelenti, hogy nemmel akartunk szavazni az új alkotmányra.

Ferrarius 2011.02.10. 14:42:55

@vinczej:
Az alkotmány, ha jó ha rossz nem pótolja a bizalmat. Jó esetben kifejezi azokat az értékeket amit egy társadalom magáénak érez és vall.

Bizalom nélkül a törvény csak arra jó, hogy a paragrafusok „fülét” tekerjék, értelmezzék és hatalmi játszmák során felhasználják.

Szerintem azért központi kérdés a bizalom a ma mert nélküle az emberek (mi) elszabotálunk minden változást. Függetlenül attól, hogy annak iránya jó vagy sem.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 14:43:07

@Ordnassac:
""Ich kann ja auch weiser werden." (Jómagam is válhatok bölcsebbé.) "

Kimaradt a hiszen.

Hiszen jómagam is válhatok bölcsebbé.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 14:49:53

@manyike:

Hát az sem kimondottan egyértelmű, hogy a magyar ember büszke lehet a kereszténységre.

Sőt, erősen vitatható.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.02.10. 14:51:24

@simonmondja.: Hm.

Kérdés: ha a határon túliak megkapják a szavazati jogot, akkor mi fog történni? Mármint szavazat-matematikailag?

1. Akik határon túl vannak, azok inkább Fidesz szavazók?
2. Akik határon belül vannak és Fidesz szavazók, mit szólnak mindehhez? Elpártol-e egy jelentős részük, vagy egységes marad-e a nyáj?
3. Akik bizonytalan szavazók, avagy biztosak és nem Fideszesek, csak lusták, azok elmennek-e protest szavazni a Fidesz ellen?
4. Mit tesznek azok, akik nem találnak (és eddig sem találtak) számukra elfogadható politikai irányt képviselő pártot? Ők hányan lehetnek?

5. Fentieknél fontosabb kérdés: ki lesz, (melyik párt) 2014-ben a Fidesz lehetséges kihívója?

6. A legfontosabb kérdés: mi lesz addig? Hogy áll majd akkorra az ország?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.02.10. 14:55:53

@mákmag: "Szerintem lehet az lenne a legbiztosabb, ha kapnánk egy levelt amiben értesítenek bennünket, hogy ha kitöltünk egy 1000 oldalas nyomtatványt és sorban állunk legalább három napig, akkor az azt jelenti, hogy nemmel akartunk szavazni az új alkotmányra. "

Grat, ez a nap hozzászólása.

Ferrarius 2011.02.10. 14:59:27

Budapest, 2007. június 20., szerda (MTI) - Biztos recepttel nem, csak tanácsokkal tudott szolgálni az elvesztett társadalmi bizalom visszaszerzésére Francis Fukuyama amerikai filozófus, közgazdász szerdán, egy Budapesten rendezett tudományos tanácskozáson.

A társadalmi bizalomvesztés nem csak Magyarországon és Kelet-Európában tapasztalható jelenség, jelentősen csökkent a bizalmi szint a társadalomban az Egyesült Államokban is, ahol egy felmérés szerint az ötvenes években az emberek 70 százaléka megbízott polgártársaiban, mára csak 20 százalékukra igaz ez - mondta a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi politikai gazdaságtan professzora az Ybl Klub által szervezett konferencián.

Talán érdemes elolvasni végig...

www.pointernet.pds.hu/kissendre/globalizacio/20070621021145148000000424.html

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 14:59:46

@S.Clegane:

Megértem indulatodat és egyet is értek veled.

1989-ben másmilyennek tűntek a dolgok, történelmi távlatból azonban valóban átértékelendő, egyszerűen azért, mert az idő nem igazolta az akkor történtek helyességét.

Valóban furcsa ez a konszenzus a politikai erők között kifejezés 1989-re vonatkoztatva amikor még egyetlen állampárt uralta az országot, de már érezte a vesztét, ezért megegyezett a senkik által meg nem választott, önjelölt "ellenzéki kerekasztallal" a hatalom megosztásában, jut is, marad is alapon, ezért valódi rendszerváltás nem történt, nem történhetett.

Ami akkor nem volt baj, nem tűnt annak, a baj az, hogy a szovjet csapatok kivonulása után nem folytatódott a rendszerváltás és a pár évre ideiglenes jelleggel hozott alaptörvényre hivatkozva megakadályoztak bármiféle továbblépést.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 15:06:55

@VendégTroll:

"Kizártnak tartom, hogy 5 párti egyeztetéssel jöjjön létre az új alkotmány, így ez mindörökké a Fidesz alkotmánya lesz,"

Az könnyen meglehet.

A mai pedig a kommunisták és az ellenzéki kerekasztalosok alkotmánya, amelyik bizonytalan légkörben, félelemben, érdekek mentén született mutyi.

Az ellenzéki kerekasztalnak csak és kizárólag a kommunistáktól volt legitim felhatalmazása arra, hogy beleszóljanak az alkotmányba, mert a kommunisták ezt megengedték nekik. Nem szívjóságból, érdekből.

Nyilván a Fidesz is megengedné a ma ellenzékének, hogy az jobban beleszólhasson az új alaptörvénybe, ha az ellenzék vezette forradalom kitörésétől tartana, tarthatna.

Nyilván a ma ellenzéke is visszafogná alkotmányváltoztatási igényeit, ha attól tarthatna, hogy ha túl sokat akar, akkor lelövik.

Szóval nagyon más most.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.02.10. 15:09:24

@sisszi: Igen, mindig is az volt.
Tehetséges, de nem ismeri fel, hogy törekvései, céljai és módszerei nem tévedhetetlenek.
Másrészt nagy túlélő: 2 vesztett választás után is a párt élén tudott maradni, sőt, úgy tűnik, továbbra is erős kézzel fogja a gyeplőt. És üti is a lovakat.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 15:13:08

@redjohn:

"TG-vel ellentétben én nem nevezném a 22 évvel ezelőtti eseményeket rendszerváltásnak!!!!"

Eufemizmus.
Olyan, mint amikor az állatok meggyilkolását elaltatásnak nevezik.

Szebben hangzik, elfedi a valós tartalmat, így nem ró akkora terhet a beszélő lelkére.

Az 1989-'90-es események leírására született gengszterváltás kifejezést mégsem használhatja egy szalonképes politológus.

a-kis-herceg 2011.02.10. 15:17:42

@Kelecse: ezek kisbetűsök... a lovagterem = nappali szoba, vagy tárgyaló, egy fogalom, nem a terem neve. (ha Sárga terem, az már kicsit más...), ugyanúgy a köztársasági elnök is egy tisztség "csak"...

@Zébácsi: nem győztél meg. max: szeptember 18-19.-én
egy pontot elhagyhatunk de a második tuti kell. ahhoz ragaszkodom...

ha egyet értesz legtöbbször, kár, hogy nem kommentelsz:) olyan jó hallani...

a-kis-herceg 2011.02.10. 15:22:45

@vinczej:

az felmerül, hogy kicsit igazítani a NÉPSZAVAZÁS szabályain. pl. csak annak kell elmenni, aki nemmel akar rá voksolni. aki otthon marad az AUTOMATIKUS IGEN....

na mit szólsz? 90% os támogatással lehetne elfogadni és a lehetőségek korlátlanok...

pl a szavazófülkék idejével és helyével még pontosan bekalibrálható akár 97%-ra is

saját OVB-vel akár 100 feletti hatékonyság is elérhető...

mint ahogyan kádár is kénytelen volt egyszer CSALNI, amikor kijött nekik 100 feletti eredmény, azt nem akarták úgy hagyni.

Vanek B. Eduard 2011.02.10. 15:25:53

@mákmag: "...sorban állunk legalább három napig, akkor az azt jelenti, hogy nemmel akartunk szavazni az új alkotmányra."
... és egyúttal kijelented, hogy kijelentkeztél a társadalomból. Onnantól szabadon kirabolható, megölhető vagy, hiszan téged nem véd a TB ööö a társadalom.
Majd győzelemként ünnepeljük, hogy a nép igen nagy többséggel elfogadta az új alkotmányt.
(A fentebbiek ironikus kijelentések. (Remélem.))

a-kis-herceg 2011.02.10. 15:27:05

@Zébácsi:

ha TG komolyan akarna a társadalom érdekében politologozálni és ha már mindenképp fides alkotmány...

akkor azt feszegetné mik a JÓLÉTI, POLGÁRI DEMOKRÁCIA alap jogai, mik a kétharmados vagy más kiemelt törvények, mik az intézmények...

gyakorlati haszna annak se lenne, de legalább kicsit szellemileg előbbre lépne a nyájas blog olvasó...

a-kis-herceg 2011.02.10. 15:32:35

@Ferrarius: ***

BIZALOM

hiánycikk... szétvert társadalom értékek nélkül. lézerjani bemegy a parlamentbe 250km/h-val... és hoz egy törvényt amit hazafelé is meghág... ez a magyar HÁGai egyezmény... mindenki lexar mindent. CSAK-A-PÉNZ (kéz- és köz- számít)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.02.10. 15:37:03

@a-kis-herceg:

Off: Bocsánat, nem szerettem volna/szeretnék "nyelvtannáciskodni", hiszen magam is vétek számtalan hibát de tényleg nem kell pont, pont a kötőjel miatt. :-).(www.naptarak.com/naptarak_helyesiras.html).

ON: alapvetően ismét egyetértek :-); bár TG írásai számomra mindig is egyedi hangvételűnek, elgondolkodtatónak tűntek/tűnnek. Ez a poszt is ilyesmi, bár nyíltan nem ezt mondja ki. A népszavazás szükségességének feszegetése számomra legalábbis ezt az irányt mutatja (mi tekinthető legitimnek, milyen képzavar már a demokrácián alapuló autokratizumus - merthogy a Fidesz kmondatlanul is így kíván kormányozni, hatalmon maradni.

Naneee 2011.02.10. 15:37:49

@a-kis-herceg:

a dátum vitához: mek.niif.hu/01500/01547/01547.pdf
78. oldal alja " augusztus 20-án" Pont nélkül. :-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 15:38:29

Az 1989-es alkotmány arra az időre készült, amíg még hazánkban tartózkodnak a szovjet csapatok.

Tehát 1991-1992-ben már új alkotmányt kellett volna hozni, és semmiképpen nem hagyni, hogy például az alkotmánybíróság a posztkommunista alkotmányra - pláne csak az ő fejükben létező láthatatlan alkotmányra - hivatkozva megakadályozza a rendszerváltás folytatását.

---

A bevált szót sem használnám az 1989-es alkotmánnyal kapcsolatban.

Mert mit is akart, mit is várt a jónép 1989-ben a rendszerváltástól?

Nem csak szabadságot, meg "demokráciát", de olyan kapitalizmust is, mint az akkori nyugaton ami volt, jólétet.
Azt, hogy belátható időn belül elérjük az osztrák életszínvonal 80%-át.

Ezekből a várakozások semmi sem teljesült. Az állam ugyanúgy államcsődközeli helyzetben lavírozott 2008-ban is, mint a 1980-as években.

Amennyire igen-igen csekély mértékben jobb lét lett az is csak újabb hitelekből.

S ebben bizony van némi szerepe az alkotmánynak is.

Bevált?

A szerző ezt várta 1989-ben, ami most van? Ki gondolta volna 1989-ben, hogy a 2011-es Magyarország ilyen lesz, amilyen lett?

Vagy akárcsak 1999-ben?

Akkor mi is vált be?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.02.10. 15:44:40

@Akitlosz: "Akkor mi is vált be?"

Akkor mit is tesz helyre a mostani tervezett alkotmány? Akkor mennyiben is lesz "összefogóbb" az új, mint az előző?

Azért érdekes lenne megnézni, hogy mely korábbi pontokat helyettesítene az új alkotmány, és az valóban korszerűbb-e, vagy egyszerűen a korábbi csak túlságosan is "pártsemleges" volt?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 15:46:54

@László56:

Ezért vicc és parasztvakítás az alkotmányban az a sor, hogy

"A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé".

A Magyar Köztársaságban a legfőbb hatalom az országgyűlésé, ez a tényállás, nem a népé.

A nép nem tudja kikényszeríteni, hogy az országgyűlés a többségi álláspont szerint hozzon törvényeket.

Elég sok olyan kérdés van, amelyben egy népszavazás máshogy döntene, mint az országgyűlés.
Ami bizonyítja egyrészt azt, hogy az országgyűlés nem a választókat képviseli, (hanem a pártokat, mint oligarchiákat,) másrészt azt, hogy ez a rendszer nem demokratikus.

Átverés! 2011.02.10. 15:56:25

Nem volt ídőm elolvasni a kommenteket, de én azt mondom, hogy a jelenlegi erőviszonyokat figyelembe véve a népszavazás esetén boritékolni lehetne a Fidesz. győzelmet. A nép a törzsszavazók még mindig hűek vezérükhöz. Mit számit az, hogy mi van az alkotmányban. Úgy járnának mint a vizitdíj népszavazásánál.
Olvastam, olyan véleményeket, hogy Mo. megoldandó problémáinak az első 50-ben nem is szerepel az uj alkodtmány.
Miért nem erről vitatkozunk.Mit is fog jelenteni, kevesebb lesz a szegény, kevesebb aki nem tudja a hiteleit, szolgáltatási díjakat fízetni?
Mit lehet mondani, és várni, ha Századvég felmérése azt állapitotta, meg, hogy nagyszerű előremutató állmafői beszéd volt az év értékelés.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.02.10. 16:01:10

@török gábor:
Érdekelne, hogy mitől lenne olyan nagyon legitim egy 2M szavazattal "érvényes és eredményes" népszavazás?

Megjegyzem: a FMPSZ+KdNp 2,7M szavazatánál mindenképp többet érne, hiszen ők AZT NEM az új Alkotmány megalkotására kapták, hanem zömében a 13. havi juttatások visszaadására...

Továbbá: természetesen jómagam is népszavazás párti vagyok, és tudom, hogy IDEális esetben (amitől viszont sajna igencsak messze vagyunk) sokkal jobb eredmény is kijöhetne rajta...

James Pond 2011.02.10. 16:01:14

Nem bírtam tovább és beleolvastam az alkotmányba:

3. § (1) A Magyar Köztársaságban a pártok az Alkotmány és az alkotmányos jogszabályok tiszteletben tartása mellett szabadon alakulhatnak és szabadon tevékenykedhetnek.

(2) A pártok közreműködnek a népakarat kialakításában és kinyilvánításában.

Ez már nekem így ahogy van, rosszul kezdődik, mert jelenleg ezt teljesen szabadon kezelik és szó szerint értik...:)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.02.10. 16:05:12

@Akitlosz: Értem a logikádat, de azért pontosítsunk egy kicsit.

Ezt írod:
"A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé".

Pedig így hangzik:
"(2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja."

A nép hatalomgyakorlása tehát az Alkotmány szövege szerint - értelmezésemben - közvetve és közvetetten is megvalósul.

Írod:
"Elég sok olyan kérdés van, amelyben egy népszavazás máshogy döntene, mint az országgyűlés."

Ez így van, és gyorsan hozzá is teszem: szerencsére. A népszavazés intézménye talán pont erre való - nem vagyok jogász, de ez a fék talán eléggé szükségszerű is az AB-vel, KE-kel együtt.

Nem véletlen, hogy április óta:

- az AB jogkörét csökkentették
- A KE gyakorlatilag egy bábu
- kiiktatták a KT-t (illetve pardon: átstrukturálták)
- az alkotmány ügyében valószínűleg nem lesz népszavazás.

Értem én, hogy 89-ben olyan volt a helyzet amilyen, ideigelens alkotmnény született és nem volt valódi rendszerváltás (ebben még igazat is adok), de kissé furcsa, hogy pont a parlamenti egypárti 2/3 birtokában/tudatában tartja az alkotmányozást fontosnak a fidesz. Pont akkor, amikor a lehető legkevesebb lehet más erők (pártok, civilek) beleszólása.

Ha aggályosnak tartjuk a 89-es körülményeket, akkor a mostanival sem érthetünk nagyon egyet.
Vagy tévedek?

parlamentarista 2011.02.10. 16:36:37

@Zébácsi:
csakhogy itt a nép a közhatalmat nem választott képviselői útján gyakorolja, hanem a politikai pártok által.

a képviseletnek alapvetően kétféle módja létezik. az egyik, amikor egy listára szavazol, ez a pártos, a másik, amikor választasz egy képviselőt, amelyik a nem egy oldalt fog képviselni, hanem a közvetlen a népet, a választókörzetet. ez a pártatlan (független) képviselet. amit török gábor tagad, hogy márpedig olyan nem is létezik. hogy a fenébe ne létezne, csak a magyar alkotmányos rendben nincs ilyen. illetve van egyéni választókörzet, de az alá van vetve az állampártoknak.

európa legtöbb országában vagy kétkamarás parlament van, vagy tartományi parlamentek, de a civilizált világban olyan nincsen, hogy a közhatalom szinte teljes egészében az államhatalommal azonos.

a demokrácia nem azonos a többpártrendszerrel. a régi pártállamok közül a német demokratikus köztársaság is többpárti volt, lengyelország is, jugoszlávia is, és még a magyar rendszerben is lehetőség volt a parlamentbe független képviselőket bejutni. és egyébként az állampárti parlamentnek nagyjából a harmada párton kívüliekből állt össze.

de ezen túl minden hatalom a párté volt. a demokrácia meg kizárja az ilyen főhatalmat, mert olyankor legfeljebb a többség akarata érvényesülhet időlegesen, az meg ugye nem a demokrácia, a demokráciában a közakarat jut érvényre, úgy, hogy a többségi, és a kisebbségi vélemények összecsiszolódnak. szóval van a parlamentáris demokrácia, és a katonai diktatúra közötti átmenet: a pártállam, amelyik lehet többpárti is természetesen. nincs katonai diktatúra, de nincs igazi demokrácia sem. ilyen például venezuella. ahol a közhatalom egyetlen kézben összpontosul.

a magyar közjogi rendszerrel nyilvánvalóan az a probléma, hogy túlságosan is pártos, tehát annyit kellene tenni, hogy pártlistáktól az egyéni képviseletet külön kellene választani, és az országgyűlés mellett, szövetségi gyűléseket, tartományi parlamenteket létrehozni, vagy egy második kamarát, mint ahogyan van ilyen európa majd minden országában.

ubul2000 2011.02.10. 16:38:20

@a-kis-herceg: ilyen rafinált változtatás már volt a nato és eu csatlakozás előtti szavazáson. Az addigi 50%-os érvényességi küszöböt leszállították 25%-ra.

Szerintem ma nem lehetne olyan alkotmányt elfogadtatni, ami megkapná az 50%-ot (Kivéve, ha egy mondatból állna: A Jövő évtől kezdődően nem kell adót fizetni)

parlamentarista 2011.02.10. 16:51:05

@Akitlosz:
török megírta. elkerültük az államcsődöt. csakhogy minden esetben az egymásra licitáló állampártok vitték csődközeli helyzetbe a kincstárt úgy, hogy szétosztotta a nincset, majd amikor kiderült, hogy ez nem tartható, akkor többnyire egyébként alkotmányellenes intézkedésekkel fenntartották az egyensúlyt. török ezt úgy állítja be, hogy ez az alkotmány jó, mert azzal elkerültük az államcsődöt.

ha a fejem benne lenne sólyom lászló fenekében, akkor valószínűleg én is így látnám. de én pont azt látom, hogy ez a közjogi rendszer államcsőd közelébe viszi az országot, amiből csak alkotmányellenes eszközökkel lehet kikeveredni.

jelzem ezen az új alkotmány sem fog változtatni, már amennyit abból ismerni lehet.

kapusedző 2011.02.10. 16:55:20

@Orbán nélkül, kizárva őt dönt az EU elit! Szégyen.: Osztán szerinted ezt ki tudja, rajtad, és még pár száz politika iránt érdeklődőn kívül? Orbán szarik az EU-ra, neki Magyarország kell, és azt meg is kapja az új Alkotmánnyal, amit mindenki nevezhet majd FIDESZ Alkotmánynak... Népszavazás? Lószart, abba belebukna...

ubul2000 2011.02.10. 17:28:05

@Orbán nélkül, kizárva őt dönt az EU elit! Szégyen.:

Nagy marha vagy fiacskám, tanulj meg olvasni. Nem Orbánt, nem Magyarországot zárták ki, hanem egy olyan tanácskozás lesz, ahol az euro-övezeti tagállamok vesznek részt. Talán te is tudod, hogy Mo-n forint a hivatalos fizetőeszköz, nem az euro. A szoclib kormányzás eredményeképpen.

Terniak 2011.02.10. 17:30:01

Lassan felvetődhet a kérdés: valóban új Alkotmány készül? Formailag mindenképpen, tartalmilag azonban kétlem.

Új száma lesz.
Megváltozik a preambuluma (benne lesz nagyon helyesen az 1000 éves államiság, nagy történelmi fordulópontjaink stb.)
Az alapjogok előre kerülnek.
A bíróságokat Cúriának és táblabíróságnak fogják hívni.

Hála Istennek azonban tartalmilag szinte nem lesz változás sem alapjogi, sem államszervezeti szinten. Vagy azért, mert nem tudnak jobbat (ez nem az ő hibájuk, hanem egyszerűen vannak olyan értékek, amiket már kitaláltak, alkalmazunk, egyszerűen nincs új a nap alatt stb.), vagy mert szeretnék, de politikailag kockázatos (lásd abortusz) és nem találkozik a választók széles egyetértésével, vagy mert nemzetközi kötelezettségeink tiltják (pl. halálbüntetés).

Akik az új Alkotmánytól csodát várnak, ahogy az áprilisban is történt, azok ugyanúgy csalódni fognak. Attól ugyanúgy lesz korrupció, erőszak, bűnözés stb, hogy 1949. évi XX. helyett Magyarország Alkotmányának fogják hívni.

A "megújult Magyarország" építése ott kezdődik, hogy magyar polgártársam nem szitkozódik a villamoson éktelen hangon, ha véletlenül nekimegyek, a magyar autós megáll a járda előtt, ha lelépek róla, a magyar vállalkozó mint vásárlóra és nem mint lopni készülő bolti szarkára tekint rám, ha a magyar köztisztviselő délután négykor is mosolyogva köszönt a hivatalban stb. Alul és nem felül kell kezdeni építkezni, és főleg nem a politikai elit által mostanában közvetített hangnemmel és módszerekkel.

A másik, hogy ki vesz részt benne. Önmagában az, hogy ezen vitatkozunk, vitatkoznak, jól mutatja, mennyire álságos valamiféle nagy nemzeti egyetértésről és alkotmányozási helyzetről beszélni.

Én remélem, hogy kiváló Alkotmány születik, ami mindenkié lesz. Egyelőre nem ez látszik...

ubul2000 2011.02.10. 17:42:07

@Teremszolga:
off
egy szakmai kérdésem lenne: csoportosan elkövetet, hatósági személy elleni erőszaknak mi a felső büntetési tétele (a három csapás miatt kérdem)
köszi
off vége

parlamentarista 2011.02.10. 17:43:09

@Teremszolga:
az alkotmány a jogrend alapja. tehát azt sugallni, hogy nem feladata csökkenteni a korrupciót, erőszakot, bűnözést finoman szólva is cinikus, vagy még inkább ostoba.

én azt értem, hogy te azt szeretnéd, hogy másmilyen kultúra legyen, mert még azzal is egyetértek, ha ez nem változik, akkor írhatnak bármit a preambulumba, mert most csak az fog változni, legfeljebb a hőskölteményből néhány passzus bele lesz szőve a normatív szövegbe.

de nem lehet, hogy a hétköznapi viselkedésünk a közjogi rendszerrel összefügg, mert az határozza meg a közintézményeket, és leginkább a közintézmények a kultúránkat.

hoplita 2011.02.10. 17:55:37

@ubul2000:
Asszem 8-ra emelték...de abban benne van a felfegyverkezve minősítés is.
:DDD

aszekelyek 2011.02.10. 18:25:42

Kedves Gábor!. Hangolható. Ezt azok is tudják, akik ellene hanglnának. megnyerhető-e neki a nép? Amelynek döntő többsége nem tudná elsorolni az alapjogait? Mert soha nem is hallott róla és ha igen, azt se nagyon értette, nem lévén elég alapinformációja? LEginkáb akkor hallott róla, amikor megkurtították pld. A gyülekezési jogot. Az is megérne egy posztot a nagy tüntetgetések között miért nem volt olyan, a szólásszabadságért, amely a +SÜN+ bevitte , megalázta , testüregét vizsgálgatta, szabadon véleményt nyilvánító két értelmiségi sérelmére elkövetett súkyos jogsértés miatt lett volna? Az a sajtó, európai, amelyik most olyan hangos, és irgum burgum, Kohn Benditestúl, az mit csinált akkor éppen? Három majmot alakított. Opprtunisták tüntetnek és tiltakoznak most. Ebből is kitetszik, hogy az csak mondvacsinált ürügy. Szerintem is megnyerhető lenne. MAgasan. Viszket is a tenyerem, hogy lássam, amikor a választók megint azt mondják, menj te a ...miferink.!Alsó hangon 5 milliárd egy ilyen játék. Akkor, amikor 25oo ft-ok összeadásáról van ezres mintán kutatás és senki nem vitatja, hogy az a legnagyobb problémánk, 2-3-9 % kivételével , hogy minden fillérünket az államadósság fizetésére és a nyugdíjak kifizetésére, plusz az EÜ finanszírozására kell összpontosítani. Valami ilyesmiért fizetünk adót mellesleg. Nm azért, hogy egyes kormányok lezüllesszék azok színvonalát és még jól el is adósítsanak minket. Szeretni is kellene az alkotmányt? Hát. Szerintem még Orbán Viktort sem kell szeretni. El kell ismerni, amit tesz, azt az esküje szerint minden magyar érdekében teszi. Nem kell szeretni ehhez. Az alkotmánynak ugyanez a funkcióka. Minden magyar érdekét szolgálni. Feltétlenül pontos szankciókkal büntetni rendelni minden már elkövetett és szankció híján meg nem büntetett , effektív károkozást benne.Nem lehet érdeke egyetlen magyarnak sem az eladósodás ilyen mértéke. A fele sem. Ez sokkal elfogadottabbá tenné az alkotmányt. mint a hangolás....A kisembereknek pont elegük volt már a törvény előtti nem egyenlőségből.

hoplita 2011.02.10. 18:52:52

@aszekelyek:

"......Az is megérne egy posztot a nagy tüntetgetések között miért nem volt olyan, a szólásszabadságért, amely a +SÜN+ bevitte , megalázta , testüregét vizsgálgatta, szabadon véleményt nyilvánító két értelmiségi sérelmére elkövetett súkyos jogsértés miatt lett volna....."

Ejnye-ejnye....az a szelektív narancsmemória....:))))
Tavaly, július 4.-én hány embert vittek el az orbán-sintér kutyák az Erzsébet térről....?

Na, had halljam...!
És azóta bíróság által kimondottan jogsértően...
Na....nyomjad...!!!!

Ez a sokba kerül a népszavazás duma meg annyira komcsisra és demagógra sikeredett, hogy visítva röhögtem.
Le se tagadhatnátok, hogy honnan jöttök narancsdroidok...:DDDD

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.02.10. 18:59:33

szűrős mátyás a mocskos kommunista
hogy nem sül le a képéről a bőr, hogy ő kiáltotta ki a köztársaságot!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 19:01:36

@konrada:

Miért gondolod, hogy bármely népszavazási döntés csak akkor lenne legitim, ha az összes választópolgár többsége döntene egyik irányban?

A szavazás nem kötelesség, hanem jog.

Nem kötelező részt venni, nem kötelező véleményt mondani.

A nem szavazók azok, akik tartózkodnak a szavazástól, így mivel a véleményük nem ismert, mert azt megtartják maguknak nem lehet őket semmilyen kérdésben sem, semelyik oldalra sem sorolni.

Régi aljas és mocskos politikusi trükk, amikor az egyformán döntő leadott szavazatokat az összes választópolgárhoz viszonyítják és olyanokat mondanak, hogy "70% nem támogatta," vagy "70% nem ellenezte".

Csak a szavazók véleménye számít, csak azt szabad figyelembe venni, a részvételi aránytól függetlenül.

Jog, nem kötelesség.

Akit zavar, hogy a népszavazásokon hozott döntések rá is érvényesek lesznek, majd elmegy szavazni.

Mi a frász nem volt teljesen egyértelmű például azon a népszavazáson, amikor a véleményt nyilvánító választópolgárok 85,9%-a közvetlen elnökválasztást akar?

Azt csak pár aljas szdsz-es gondolhatja, hogy a nem szavazók biztos azért nem szavaztak, mert azt akarja, hogy az országgyűlés nevezze ki az elnököt.

Ha valóban így lett volna, akkor nyilván elmentek volna szavazni.

Minden döntésnél tehát csak a leadott szavazatokból szavaz kiindulni és nem a szavazáson saját szabad akaratukból részt sem vevők ismeretlen véleményéből.

Éppen akkor lenne kevésbé apolitikusabb, politikusabb a társadalom egésze, ha látná, hogy számít valamit a szava, van következménye a szavazatának és nem csak szemfényvesztés az egész.

xorfrion 2011.02.10. 19:04:23

Engem az egészben a legitimitás érdekel.
Az a szokás, hogy ha a nép azt mondja valamire, hogy igen - akár népszavazáson is - akkor arra azt mondjuk, hogy legitim. Merthogy a legitimitás a néptől származik - demokráciákban.
Ezzel szemben én azt mondom, hogy vannak olyan nemzeti állapotok, amikor magának a népnek nincs valódi legitimitása saját maga fölött. (Ez persze nem azt jelenti, hogy bárki más - személy vagy nemzet - legitim lehetne ekkor fölötte.)
Én azt gondolom, hogy mi magyarok most nem vagyunk képesek a szó valódi értelmében vett önrendelkezésre, nincs valódi legitimációnk önmagunk fölött. Szerintem éppenhogy legitimációs válságban vagyunk.
És épp ezért egy népszavazás a Fidesz alkotmányáról a jelenlegi helyzetben teljesen fölösleges. Senkit nem erősítene meg és senkit nem gyengítene. Legalábbis hosszútávon.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 19:04:29

@török gábor:

Még ez is feleslegesen szigorú megkötés.

Elfogadhatatlan, hogy a parlament bármi módon ignorálhatja a népszavazásokon született döntéseket.

a-kis-herceg 2011.02.10. 19:07:29

@xorfrion:

már ez nem divat. tavaly óta a hatalom Istentől van... ez megoldja a dilemmád?

a nép eldöntötte a 2/3-os felhatalmazással... hogy ezentúl Isten dönt.

nem értem amit mondasz... a népnek nincs legitim hatalma, de akik tőle kapták tavaly azoknak igen...
ennek fuss neki még1x

xorfrion 2011.02.10. 19:12:28

@a-kis-herceg:
Én nem állítottam, hogy a jelenlegi kormány legitim.
Hétköznapi, szokásos, praktikus értelemben egyébként igen, de én épp arról próbáltam írni, hogy a szerintem valódi politikai legitimitás jelenleg nem elérhető Magyarországon senki és semmi számára, mert az aki ezt osztja, azaz maga a nép, most ennek híjával van.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 19:13:36

@török gábor:

A NATO-hoz való csatlakozásról a Munkáspárt kezdeményezett népszavazást.

Kezdeményezésük minden törvényes feltételnek megfelelt.

Ennek ellenére soha nem lett megtartva, a parlament elszabotálta a kezdeményezést.

Később megváltoztatták a népszavazás szabályait és saját népszavazást írtak ki.

Úgy játszanak a népszavazás intézményével, ahogy nekik tetszik, az semmiképpen nem a demokrácia legfelsőbb döntéshozatali fóruma, hanem csupán szemfényvesztés, hogy lám-lám népszavazás is lehetséges elvileg és ezért demokrácia van, de valójában a parlamenté, azaz a pártoké a hatalom.

Úgyhogy a népszavazás jelen formájában egy eléggé üres látszatintézmény, látszatjog.

hoplita 2011.02.10. 19:14:31

Az új kormány sem védi a magzatot - "nehogy felesleges vita legyen belőle"

Az új alkotmány nem változtatja meg a jelenleg érvényes magzatvédelmi szabályokat - hangsúlyozta Surján László "kereszténydemokrata" EP-képviselő a Fidesz-KDNP-frakciószövetség csütörtöki, siófoki ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón. Mint hozzátette, ennek rögzítésével elejét akarják venni annak, hogy a témával kapcsolatban - "esetleges téves feltételezések miatt" - "felesleges vita induljon".

A nagy keresztény angyalcsinálók szövetsége.:(((
A pokolra jutsz, hiába a kenetteljes pofázmányod surján...a brancsoddal együtt.
Fúj....

deku82 2011.02.10. 19:19:43

OFF:
gyermektelen nagynéném havi nettó bére így változott:
december: 60.500Ft
január: 60.600Ft

hoplita 2011.02.10. 19:19:55

@a-kis-herceg:
Legalább kis halálfej vagy akasztófa volt a nevük mellé rajzolva....?:DD

A meggyesek, lézerjanik keményen elkezdik olvasztani ám a fityiszkét....persze a droidoknak mindez nem számít.
Azokat össze lehetne kötni az elqrónak hozsannázó agyhalott prolikkal.
Mert ők megérdemlik egymást......csak én nem ezeket a vérszívó parazitákat.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 19:21:39

@Balangó:
"Szerintem az átlagembert semmilyen szinten nem érdekli az alkotmányozás folyamata és nincs is semmilyen érzelmi viszonyulása az alkotmányhoz."

Szerinted.

Lehet igazad is van.

De ugyan miért is ne dönthetnék el az "átlagemberek" maguk, hogy mi érdekli őket és mennyire?

Nem kötelező egyik "átlagembernek" sem véleményt mondania, ha nem akar.

De miért is ne tehetné meg, ha egyszer azt írja az alkotmány, hogy

"
A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást ... közvetlenül gyakorolja.
"
?

Ha nem teheti meg - márpedig nem igazán teheti meg - akkor ez az egész iromány csupán egy hazug oligarchikus rendszer szemfényvesztő propagandakiadványa, de ugyan nem alkotmány.

Ordnassac 2011.02.10. 19:22:04

@a-kis-herceg: "az alkotmánnyal kell kezdeni. nagy szükség lenne egy polgári alkotmányra visszahívhatósággal és mentelmi jogok nélkül.."

Alkotmányjogból elégtelen. Nincs Európában olyan polgárinak tartott alkotmány, amely szerint egy választott tisztségviselő visszahívható. Ez a populizmus és a demagógia melegágya lenne ugyanis...

Másrészt, a mentelmi jognál tényleg kellene módosítás és finomhangolás, de a teljes eltörlés teljesen ellentétes hatást érne el. Gyakorlatilag mindenki járhatna becsületsértési vagy rágalmazási perekre. A dolgon magán pedig egyáltalán semmit nem segítene.

a-kis-herceg 2011.02.10. 19:23:05

@deku82: ez nagyszerű szépen nő...

ha havonta ugyanilyen ütemben akkor nem soká elérheti a lézerjani 2,5 milliós járandóságát is akár.

@xorfrion: azt akarod mondani, hogy a nép a kövér seggét nem emeli fel a közügyek miatt? mert tanácstalan? és mert nincs kinek BIZALMAT adjon?

@hoplita: a legfontosabb két magyar város. Esztergom és Hódmezővásárhely... a legpolgárosultabb és a legmucsább...

vigyázó szemetek rájuk vessétek...

xorfrion 2011.02.10. 19:24:52

@a-kis-herceg:
Nem. Azért mert nincs egységben, zavarodott, hamis az öntudata. Nem egészséges.

aszekelyek 2011.02.10. 19:24:53

Ps. Ma sem vagyok jól még, nagyon sok az elütés , bocsánat érte. Még magamhoz képest is sok.

2011.02.10. 19:25:35

Alig vagyok mostanság itt, és végre van időm...szóval ez az Alkotmány körüli cirkusz miatt elhallgatott problémákat nem kezel a kormány. Ez a legitimáció kérdése ugyanis nagyon érdekes. Erőből nem kellene a fiúknak így csinálni. Elegánsan kellene kezelni ezt, mint mégis a megegyezés egyik zálogát...Ha már a szimbólumról beszélünk ugye. Ha ez így megy, lesznek ballerek, akiknek az alkotmányos jog egyetlen lesz a narancsbirodalommal és kiváló táptalaj lesz ellenállásra, vagy a lázadásra.

És kiakadtam a liberális sajtószabadságért kiálló és szervező Bakátsra. Ilyen prosztó tetű a prominens képviselője a sajtószabadságnak?? És végighaknizza az egész sajtót? Ezt jelenti a sajtós kollegák szolidaritása a neve említése+köpés helyett??Hát akkor már inkább Szalai Annamária, az legalább tud viselkedni!!

Szóval szégyen ez, én a Klubrádió helyében én kártérítésre kötelezném...

a-kis-herceg 2011.02.10. 19:26:14

@Ordnassac:

na jo akkor helyesbítek. felelős kormányzás. felelős parlament... ;)

mintahogy jelenleg nem az alkotmányon áll vagy bukik az ország sorsa.

most elméleti viták engem nem izgatnak... a gyakorlat a lényeg.

off hallottad tegnap rádióriportban drágabolgárgyörggyel beszélt Papcsák Úr...

a-kis-herceg 2011.02.10. 19:27:52

@aszekelyek: elütés????? akkor ne menj ki a forgalomba... PS? nek írtad?

Ordnassac 2011.02.10. 19:30:47

@a-kis-herceg: nem, nem hallottam. Mit mondott?

Amúgy mostanában Papcsák az LMP-s képviselő f*ngatásával foglalkozik inkább, illetve a helyi Fideszen belüli ellentéttel (Papcsák vs. Kulcsár). Van valamilyen infód, hogy ki(k) az esélyes új jegyző(k)?

hoplita 2011.02.10. 19:31:45

@Ordnassac:
A visszahívhatóság nálam is cinkes, több az érv ellene, mint mellette.
Ugyanakkor viszont valamiféle garanciális megoldás kellene.....az sem állapot, hogy beszavazzák a parlamentbe és utána ballisztikus ívben leszarja a választóit, sőt szembe megy a választói akarattal.....mert az is vérforraló ám.
A mentelmi jogot nyugodtan el lehetne törölni, rég nem azért van, amire anno megalkották.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 19:35:10

@Diocles:

"már most is mindent ütő érv a ballib térfélen, h a Fideszt nem kétharmad, még csak nem is a többség, hanem mindössze a választók harmincvalahány százaléka támogatta.

ha valami csoda folytán tehát megvolna a kétmillió, akkor ez az érvrendszer csupán felerősödne. "

Ez nem érv, hanem aljas trükk. Nem fair egyik politikus részéről sem a nem szavazókat a saját támogatóiként, vagy az ellenfél ellenzőiként beállítani.

Amúgy is mindent, amit mondanak velük szemben jóval nagyobb mértékben igaz.

Ugyan mennyit is számít egy olyan párt véleménye (mszp), amelyiket csak a választópolgárok 12,4%-a támogatott 2010-ben azaz a választópolgárok 87,6%-a ugyan nem ad az ő szavukra?

:-)

hoplita 2011.02.10. 19:35:24

@Letícia:
"....Szóval szégyen ez, én a Klubrádió helyében én kártérítésre kötelezném... "

Uggggyan mán...
A sok takonyfejű, hazug szemétláda között fel sem tűnik egy tolvaj....max. a palettát színesíti.
:))))

a-kis-herceg 2011.02.10. 19:36:29

@Ordnassac: semmi különös. főleg: ööö... üüü... aaa...

a hivatal felszentelése. a változtatási tilalom. és a helyi újság kontra képviselők volt a téma...

gyakorlatilag szakmaiatlan volt. ez politikai bla-bla volt. semmilyen tartalma nem volt.

azért meghallgatni érdemes. autóban hallottam épp. talán kb 16,30-17h között. nem archiválnak?

aztán a volt MSZP-s alpolg. Szűcs is betelefonált... az újsággal kapcsolatban inkább védte Papcsákot, hogy amikor ők voltak akkor is a sok szalagvágás és százéves néni köszöntés miatt sok fotó volt az al- és polgármesterekről a helyi újságban...

neveket én nem tudok. de megtudod nemsoká. mint a többi bizalmi emberek, hozott anyagból... nyilvánvalóan.

2011.02.10. 19:36:49

És még egy baloldali újság is elítéli...szóval a liberalizmus szép példáit sorolja fel.

www.stop.hu/articles/article.php?id=822434

Ordnassac 2011.02.10. 19:37:04

@hoplita: a garanciális elemet úgy hívják, hogy országgyűlési képviselők általános választása. ;-)

Ami a mentelmi jogot illeti: attól még, hogy diszfunkcionálisan működik időnként, még nem kukázandó az egész. Pl. azt bőven meg lehetne oldani, hogy X évi szabadságvesztéssel büntethető tényállással kapcsolatos vád esetén ne kelljen az Országgyűlés döntése hozzá. Azonban az se szerencsés, ha egy notóriusan sértődékeny, de sokat pofázó ember (van ebből itthon elég) sorra jelentsen fel mindenkit becsületsértés vagy rágalmazás miatt. Ezzel vissza is lehet ám élni.

Szóval van értelme a mentelmi jognak azért. Nem a Dávid Ibolya-ügyből kellene kiindulni.

2011.02.10. 19:37:44

@hoplita: undorító. Jelzem én nem is szeretem hallgatni.

a-kis-herceg 2011.02.10. 19:39:37

@Letícia: jo az avatarod. de a kék nekem szimpibb színvilág volt

a-kis-herceg 2011.02.10. 19:41:12

@hoplita: kolbász lopás után pont miniszterelnök lesz... látta a mintát a kifli a nyugdíjvédelmi kormány mittom én mi lett...

a SZALÁMI azért az komolyabb mint egy KIFLI...

aszekelyek 2011.02.10. 19:41:51

@Akitlosz: Azért a mi ferinket elsöpörte. Azóta vagyunk lebalkáni mucsaizva.... Mindahányan. Mert a nyugatos, progresszív , előbb még letagadott vizitdíjat , kórházi napidíjat , tandíjat elutasítottuk. Akkor még nem is mondtam, hogy ácsi, mert drága. Ugyanis a válság utána jött fél évvel. Akkor még nagyon tagadták. Bár júniusban már kuncsorogtak az IMF -nél. Abban az esetben jó az az intézmény, ha a parlamentben a kormányzó és vagy minden erő éppen a magyar állampolgárok érdekei ellen cselekszik. Ráverhet a mancsukra.Egy jobb alkotmány éppen nem ellentétes az érdekeinkkel. Amiben van pld az ilyen esetekre szankció is. A földtulajdon jogokról is komoly fejezet és a vízkészletünkről is. Ami a közel jövőben már arannyal , a színarannyal lesz egyenértékű.A részletek persze a sarkalatos törvényekben év végéig nagy társadalmi vitában alakulhat. Itt lesz a civileknek nagy lehetőségük. Meg a jobbiknak, ha komolyan gondolja magát. Az érdekesebb lesz, mint mellényben pattogni a Pintérrel.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 19:44:40

@konrada:
"nem is értik, hogyan is lehetne 1/4-es támogatással alaptörvényt módosítani,"

A jelenlegi alkotmányt mennyien támogatták?

Egy önjelölt asztaltársaság és a kommunista parlament.

A nép nem lett megkérdezve. Amelyik részkérdésben, például az elnökválasztás módja meg meg lett kérdezve a nép az sem lett figyelembe véve, sokkal fontosabb volt ugye az mdf-szdsz paktum mint a népakarat.

Nevetséges az összes választópolgár 50%+1 szavazatát megkövetelni bármilyen döntéshez is.

Ha ezt igényled, akkor magától értetődően az 1949-es, de az 1989-es alkotmányt sem fogadták volna el tisztességes titkos szavazáson.

Komolytalan és nevetséges csaknem 4 millió egyforma szavazatot elvárni egy népszavazási döntéshez.

Egy olyan rendszer nem működőképes.

Szavazni jog, nem kötelesség. Bele szabad és lehet szólni egy demokráciában bárki választópolgárnak ország dolgába, de nem kényszer,.

2011.02.10. 19:44:51

@a-kis-herceg: majd visszatérek hozzá, de most meditálok a Zéletről, és várom a "fenti sugarakat"...szóval most nagyon zavaros az egész..

Ordnassac 2011.02.10. 19:45:24

@a-kis-herceg: "a helyi újság kontra képviselők volt a téma..."

Jaja, az ellenzékből többen morognak, hogy nem írhatnak cikkeket a ZL-be, hanem csak interjút adhatnak az aktuális újságírónak (aki elég esélyesen főállásban a Magyar Hírlap munkatársa). Érdekesség: a főszerkesztő neve helyett a ZL impresszumában csak annyi szerepel, hogy A SZERKESZTŐBIZOTTSÁG. Ennyit az átláthatóságról.

Ami a jegyzőt illeti, csak annyit hallottam, hogy többen arra tippelnek (szóval nem konkrét infó), hogy a polgármesteri kabinet egyik embere lesz az.

hoplita 2011.02.10. 19:45:43

@Ordnassac:
".....a garanciális elemet úgy hívják, hogy országgyűlési képviselők általános választása. ;-)...."

Kösz, mosmán nem halok meg hülyén.:DDDD
Ha te ilyen garanciát kapnál a lapos tévéd mellé, asszem ezerszer meggondolnád, hogy megvegyél-e egyáltalán valamit is.:)

A mentelmi joggal meg inkább visszaélnek.....szal tőlem mehet a levesbe, legfeljebb egy kicsit több lesz az ingyencirkusz..
Ammeg kell a jónépnek...:))

@Letícia:
Vérnyomásnövelőnek nem rossz az......drágabolgárúr elintézi.:))

a-kis-herceg 2011.02.10. 19:46:18

@Letícia: mond mi az gondod... seggítek szívvesen... tanácsot adjak? én adok is, nemcsak a pénzt teszem el. ja és ingyen...

Ordnassac 2011.02.10. 19:48:01

@hoplita: ennek a garanciának köszönheti a pártod, hogy benn van és ennek, hogy majdnem ugyanakkora, mint az MSZP frakciója.

Szóval nem olyan gyatra garancia ez. ;-)

Mentelmi jog: na igen, amikor fontos munka lenne az OGY-ban, ahelyett járhatna bíróságra öt különböző rágalmazási ügyben. Hatékony munkát eredményezne.......

porfelhő 2011.02.10. 19:48:31

Orbán: Ez a bukásunkat okozhatja.
Áll a bál a kormányban, komoly vita alakult ki."

Létrejött az alkotmány szövegezésével foglalkozó bizottság,
ezt megelőzően a siófoki ülésen szerdán és csütörtök délelőtt kemény vita bontakozott ki. aA kiosztott l6 oldalas koncepció mellett 1,5 oldalas összefoglalót osztottak szét.

Ez azonban a kereszténydemokraták szerint a részükről
előzetesen jelzett alapvetéseket, a házasságról, a család védelméről, illetve a magzati élet védelméről, nem tartalmazta.

„De ha a Fidesz ezt másként gondolja, vagy a Fidesz számára ezek az alapvetések alkotmányosan nem fontosak, azt is lehet.

De akkor nem kell, nem lesz új alkotmány" - a lap információi szerint a KDNP szerdán az elnökségi ülésen, később a frakcióülésen, majd aztán a széles plénum, a frakciószövetség ülésén is kategorikusan ezt az álláspontot képviselte. Vagyis: egyértelművé tették, hogy a KDNP-s képviselők nem szavazzák meg enélkül az új alaptörvényt.
S mivel kétharmad kell az alkotmány elfogadásához, a Fidesz a kereszténydemokraták nélkül nem tudja azt keresztülvinni."

hetivalasz.hu/uzlet/orban-ez-a-bukasunkat-okozhatja-all-a-bal-a-kormanyban-353

2011.02.10. 19:49:31

@Akitlosz: ez is igaz. Már rég jól látható szerintem a baloldaliaknak is, hogy a szoci párt sehol se sincs. Jóindulatúak azt mondják kivár, a rosszindulatúak (=reálisak szerintem) hogy sehol se nincs.

ssi 2011.02.10. 19:50:44

@Akitlosz: büszke, hazáját imádó magyarként a jövő izgat igazán, s a kormány közel-távoli múltkezelése számomra még talány

@a-kis-herceg:
ha Matolcsy ennyi plusz adó s 9 hónap után még mindig B.G.-O.P.-féle hamis adatokat emleget, csak arra tudok gondolni, hogy esetleg nagy a baj, de inkább náluk

@Ordnassac: érdemes még az AB-nek bármit is benyújtani? -olyan nagy a restanciájuk, hogy képtelenek utolérni magukat

@T.G. milyen lenne a népszavazás megítélése, ha az igen-ek s a nem-ek is elérnék a 2-2milliót, s kb. azonos mértékben?

@deku82: ügyes a nagynénid :-) korrepetálna?

hoplita 2011.02.10. 19:51:19

@Ordnassac:

".....Mentelmi jog: na igen, amikor fontos munka lenne az OGY-ban, ahelyett járhatna bíróságra öt különböző rágalmazási ügyben. Hatékony munkát eredményezne......."

Ó, a szívem megszakad, ennyit melózni...:)))

Ennél én jobban szeretném a régi módszert.
Párbaj......pár seggfej lekaszabolása után a többi gondolkodna mit ugat.:)))

porfelhő 2011.02.10. 19:52:42

Na már nem is értem!! már "belső " viták is vannak a kormányban. ezért kellett Siófokig menni? hm. ezt Bp-en is meg lehetett volna beszélni.:)

lüke 2011.02.10. 19:52:42

@hoplita:
ez a tolvaj olyan a magyarban mint a J`t`aime a franciáknál
Kuminnak összeírást csináltam:. Selmeczit és a Bakácsot kihagytam

egy ország, ahol mindenki tolvajozik miért ne müködhetne fej-agy- nélkül

- Orbán közönséges balkáni lótolvaj ....from Debreceni
-Gyurcsány tolvajnak nevezte Orbán Viktort - parlament
-tolvaj kormány, csaló kormányfő from Gyurcsány

-tyúktolvaj -from Orbán

tolvaj szóra:540.000 Ergebnisse

2011.02.10. 19:54:23

@hoplita: na ne is mond, a bolgár is a pornókönyvével...ennél jobban csak az örökifjú Lévai Katikára akadtam ki, aki a szaftos sztorijait papírra vetette és csodálkozott, hogy nem értékelik tőle...

@a-kis-herceg: hosszú, és már "láttam" a sorsot. Csak türelem nem az erősségem...:) De köszi a segítséget.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 19:55:13

@simonmondja.:

Ez is egy módszer.

Azért elég érdekes az a "demokrácia", is amelyik furkósbottal - pénzbüntetéssel - kényszeríti az alatt.. izé állampolgárait a szavazásra.

Miért jók az olyan politikai rendszerek ahol vagy akkor sem szólhat bele a többség ország dolgába, ha szeretne, az csak egy szűk réteg kiváltsága, vagy mindenkinek kötelező szavazni, ha akar, ha nem, ha érdekli, ha nem?

S miért nem jók az olyanok, ahol mindenki dönthet, aki akar, kényszer nélkül, azaz senkinek sem kötelező?

aszekelyek 2011.02.10. 19:55:31

@török gábor: Ezért is vitatják már előre a legitimitását. Sem a szokásjog, sem a választói akarat nem elég jó nekik.... Amennyiben legitimálja a FIDESz kormány idején alkotott alkotmányt. Természetesen, akinek írtad, tudja, hogy érvényes az egynegyede esetén is. Csak nem erre fókuszál. A dec. 5.-i népszavazáson, amikor az eü privatizáció is szerepelt a kérdések között, akkor sem véletlen agitált a mi ferink a távolmaradásra.A nagy reformterveiket is megfúrhatta volna, ha az érvényes és eredményes, már akkor.....Persze 23 millió románoztak, mert szemfényt veszteni azt kellett. A következő állatszám volt. Nem nyúl a kalapból de pannon puma és csak a kezemet figyeljék, mert csalok, a nyugdíjasoknak, kártyatrükk. Még csak fel sem fogták a mai napig, milyen mérhetetlenül megalázó volt az rájuk nézve, nem pedig jópofaság....

a-kis-herceg 2011.02.10. 19:57:16

@manyike:

ha matolcsi emleget elqrást, akkor annak rossz vége lesz. akkor az ELŐZŐ KORMÁNY MIATT kénytelenek lesznek MEGSZORÍTANI...

2011.02.10. 19:59:13

Ez de szép:

totalcar.hu/magazin/velemeny/2011/02/09/jani_jani_kellett_ez_neked/

Egy kisiskola évi költségvetése ez a szép autó...

Ordnassac 2011.02.10. 19:59:15

@manyike: az AB-nak állandóan van restanciája, mégis tud dönteni, ugyanis elég szabadon határozza meg, hogy mivel foglalkozik és mivel nem.

A nyugdíjkérdésben három dolog esélyes: 1. miután temérdek beadványt kellett átnézni, így a határozatalkotás is sok időt igényel. 2. Egy véleménynek sincs többsége a testületben. 3. Kicsit fektetik még, hogy ne az legyen, mint a 98%-os különadónál.

Mint aki látta már belülről az AB-t, az 1. pontot tartom a legesélyesebbnek, de a másik kettő (vagy ezek ötvözete) sem teljesen kizárt.

lüke 2011.02.10. 20:00:46

Kár hogy Mifegynét kirúgták az Richter palettából,akkor nem bukna a kormány
nem tölem kérik a tanácsot:)
www.mifegyne.com/

2011.02.10. 20:01:00

@a-kis-herceg: talán tud viselkedni. És ez olyan egyszerű fogalom, hogy ez eszébe se jut. Olyan körmondatok vannak a fejében gyárilag, hogy ő sem érti, amit mond. Nemhogy még más...:)

a-kis-herceg 2011.02.10. 20:01:38

@manyike:

pl a tömegközlekedést, a nyuggerek, a munkanélküliek, a vidékiek, a betegek (gyógyszer) és a tanulókat (utazás) JAVASLOM...

ezek a megsarcolható dúskáló rétegek... de a siófoki szivárgott infókat nézd meg, nem akarom ismételni. a "3az1" -ben intézkedés...

nyünyüge 2011.02.10. 20:03:57

@porfelhő:
Nem aggódnék a kdnp miatt. Áll a bál? Majd lecsitulnak, amint elgondolkodnak azon, hogy milyen választásuk van.
Igen meglepne, ha akár egy ember is kilépne a kdnp frakcióból 1 éven belül.
Sajnos egy eredménye viszont lehet: mivel a kormánynak már presztizskérdés a 100 %-os támogatás a frakciók részéről, a kdnp elkezdhet zsarolni egy-egy témában.

aszekelyek 2011.02.10. 20:06:22

@Akitlosz: 89-ben, -ig valóban nem volt nagy érdeklődés. Semmit úgysem tudtak tenni és féltek is. Meg voltak félemlítve a népek. Nem a kövér seggüket nem akarták felemelni.., ahogy ezt itt egyik társunk sugallja. Az ilyen érdeklődés és attitűd kb 2o év, míg megérlelődik. Akkorra is csak azokban, akik nem a nyomtató ló szintjén vannak mentálisan.A politikus ellenesség sem nagyon tesz jót ennek. 89 óta egyáltalán nem volt programja pld az szdsz-nek sem!, hogy a magyar társadalmat közelről megismertesse jogaival és annak jelentőségével. Nagy tömegeket nem. Érettségit adnak nulla állampolgári ismeretek tudással. Ez nem szorul további kiegészítésre. Persze az is jó, hogy olvasni se tudnak, meg szöveget értelmezni. Pld az alkotmányét......, a jogaikról. Nehogy már itt gondolkozni kezdjenek!...Jogaikat követelni!Az fasisztanáci Orbántempó! Ezzel a hozzáállással elég vastag kazánlemez arcbőr szükséges a mi ferinknek, hogy most ő követelje a népszavazást. Aki kamerába mondta, azt is letagadta, hogy mindent megtesz, hogy megakadályozza a szociális népszavazást.

a-kis-herceg 2011.02.10. 20:06:26

@Letícia: ja és hány LÉLEGEZTETŐGÉP... ha nem a saját audijával lenne elfoglalva szíjrágó peti megmondhatná... vagy rogántóni

és törvényt is szeg... mert neki szegénynek nincsenek eszközei az ország dolgai nyomasztják. és a törvények hát azok rosszak, de vannak kis kapuk...

"lázárblokkoló" - ezt elmondom neked is. nagyon szép szó, tegnapi. büszke vagyok... (magamra)

egyenlito.blog.hu/2011/02/09/lezerblokkolot_hasznal_lazar_janos

török gábor 2011.02.10. 20:07:32

érdemes megnézni a bejegyzés végén ajánlott irodalmat.

a-kis-herceg 2011.02.10. 20:08:18

@Letícia: jaaa és a rendszáma: "Kim"... szerintem "nomen est omen" vagy fordítva... a sors fura fintora

CSENDES 2011.02.10. 20:08:28

@parlamentarista: 12.46 bejegyzésedre reagálva, ami a nemzeti vagyon elidegenítésének lehetséges verzióiról akart szerintem szólni, az alkotmányban rögzítendő lehetne, hogy a védett nemzeti vagyon elidegenítésére egyetlen kormány sem jogosult, azt csak népszavazás útján lehet megvalósítani (LMP javaslat az alkotmányhoz).

Persze ehhez meg kell határozni a "védett nemzeti vagyonelemek körét", ami ugye ismételten társadalmi vitára, esetleg népszavazásra késztetné a jelenlegi alkotmányozókat.

a-kis-herceg 2011.02.10. 20:10:36

@török gábor: az ékezetes "t" és "b" betűket milyen hangnak olvassam? és azt hogy csinálod?

a-kis-herceg 2011.02.10. 20:11:32

@török gábor: vagy ez indiánul van? mert akkor értem a dakotát...

2011.02.10. 20:12:32

@a-kis-herceg: grat....:)))

És igen, de azt nem írhatta rá, hogy DEI...az nem neki van fenntartva..:D

CSENDES 2011.02.10. 20:13:27

@sisszi: A szlovákiai renegát képviselők elkaszálásáról szóló híredhez. Nyilván nem Szlovákia (és az ottani magyarok) volt a célcsoport, de ezt nyilván Te is sejted.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 20:14:18

@parlamentarista:

Ha a határon túliak választhatnának maguknak 10-12 legfeljebb 15 képviselőt a magyarországi országgyűlésbe az ugyan nem befolyásolná döntően a magyar belpolitikai viszonyokat.

Tehát én nem hiszem, hogy a szavazati jogot nem szabadna megadni nekik.

Természetesen célszerűbb volna őket a felsőházba ültetni, ha lenne olyan, de mivel nincsen, így megteszi a képviselőház is.

Nem hiszem, hogy okos dolog lenne a magyar nemzetet önmagával szembeállítani holmi országhatárok miatt, amelyekről nem a magyarok tehetnek, sem nem a magyar nép, sem nem a magyar állam.

Akit zavar, hogy a határon túliak nem ide fizetik az adót, tegyenek róla, hogy újra egy országban éljünk! :)

---

Település meg hadd döntsenek maguk, hogy önálló települések akarnak-e lenni, vagy egyesülni akarnak-e szomszédaikkal!

Ez olyan dolog amit nem felülről kellene előírni.

Ugyanígy arról is hadd dönthessenek a települések maguk, hogy melyik megyéhez, vagy akár melyik országhoz akarnak tartozni!

Mikor kitalálták azokat az idióta régiókat több település is elszakadt Veszprém megyétől Győrhöz, csak azért, hogy másik régióba kerüljenek.

aszekelyek 2011.02.10. 20:14:48

@Letícia: Az nem szép, hogy ezzel az irigységgel még mindig tudnak operálni. Az ország helyzete nem a Lázár képviselő autója. Persze lehet hagyni elterelni a figyelmet a lényeges dolgokról, a pitiánerség felé. Ezerszer láttuk a frakcióvezető, majd pártelnöknőt a kormány Audiból kilibegni, a + sofőrösből. Az a rongyrázás meg hány kis iskola költségvetése volt? Amikor el se kellett hagynia Budapestet.

CSENDES 2011.02.10. 20:16:07

@Akitlosz: TG-vel ellentétben, nem nevezném a 22 évvel ezelőttieket rendszerváltásnak. Remélem ,hogy nem nő vagy, így nyilvánvalóan nem sértelek meg azzal a kérdésemmel, hogy hány éves vagy? Mert jóval harminc alatt lehetsz, szerintem a huszas éveidben jársz.

aszekelyek 2011.02.10. 20:17:10

@Akitlosz: A miferink szerint akkor nem legitim, ha csak a kormánypárt vagy ha az lmp is támogatja? A jobbik ugye teljesen érdektelen, csak uszítani fognak az ő részvételük miatt, ez papírforma. Schifferke meg még mindig riszál, mint ebola....

2011.02.10. 20:17:17

@aszekelyek: na igen, de azt ígérte a narancsbirodalom, hogy több ilyen nem lesz...:(

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 20:18:36

@parlamentarista:

Semleges az az ország tud lenni, amelyik meg tudja védeni magát s akar is semleges lenni.

CSENDES 2011.02.10. 20:18:59

vastagbor.blog.hu/2011/02/10/unnep_az_elso_2011_es_fizetes

Látta valaki ezt, s még mindig nincs felháborodva?
"Nagy Anna kormányszóvivő
3:54-től "Ez arányos és igazságos is"

7:12-től "Itt mindenki jól jár.... Hogyha valaki csak 2000 forinttal keres kevesebbet, viszont nem egy teljes napon keresztül tölti ki az adóbevallását akkor már jobban járt és már egyszerűbb lett az élete."

a-kis-herceg 2011.02.10. 20:19:44

@Letícia: a KIZ= hátha nem esett le... fontos poént ne hagyj ki: =patkány (Fekete István: Lutra)

CSENDES 2011.02.10. 20:21:22

@CSENDES: Az utolsó mondat annyira ostoba és cinikus, hogy nem is kell hozzáfűzni semmit, vagy ha igen, akkor : Köszönjük EMESE!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 20:21:38

@flo30:

Minden 1944-1990 között hozott törvényt hatálytalanítani kellett volna, amelyik szükséges az helyett újat kellett volna hozni.

Ordnassac 2011.02.10. 20:22:19

@nyünyüge: az a törvények többségénél nem oszt nem szoroz, azonban a kétharmadosoknál már tenné. A KDNP-frakció nélkül nincs kétharmad.

aszekelyek 2011.02.10. 20:22:39

@Akitlosz: Azt is elmondta Orbán, hogy az alkotmány akkor úgy volt lehetséges , a körülményekhez képest valszeg a maximum, amit lehetett. Azt a paktum szót használta, ami közszájon forog azóta is....Azon alapul.Meddig is kéne úgy maradnia? Csak eltelt 22 év! A körülmények meg nagyon megváltoztak. Meg ideiglenes is volt a 89-es. Minden csak idő és körülmények kérdése. Ez benne van a Szentírásban:) Is. A prédikátor könyve. HA valaki nem tudná, hol keresse.

lüke 2011.02.10. 20:23:11

@török gábor:
ezt érdemes volt!: még vannak világos fejüek
- a preambulumban senki se fog hinni -csak pejorativ halmazok vannak: nácik , tolvajok, komcsik stb
- a Grundgesetznek azért segített a Marshall terv
(gazdaság nélkül nincs jó alkotmány ,korrmányzás , pol. rendszer)
- s pont ezért kell a szent korona az alkotmányba

aszekelyek 2011.02.10. 20:24:17

@ubul2000: NA de hát azért fizetik, hogy ezeket a baromságokat terjessze a nem gondolkodóknak! Minden lehetséges médium által terjesztve.

ubul2000 2011.02.10. 20:24:38

@nyünyüge: A család és a házasság valóban olyan alapvetés, amiben vitának nemigen lehet helye. Ha ezeket az alapvetéseket a fidesz elutasítja, kiderül hogy a király (a fidesz) meztelen, hogy a fidesz valójában továbbra is liberális párt, a többi csak álca. Persze Szájer feltűnése, Pokorni ismételt előtérbe tolakodása ezt világosan jelzi is. Kíváncsian várom a fejleményeket.

CSENDES 2011.02.10. 20:24:47

@Ordnassac: E tekintetben üdvözlendőnek tartanám, hogy az AB-hez csak kiemelt ügyek kerülhessenek, s az állampolgári beadványok ún. Közigazgatási Bíróságok elé jussanak (ha jól értem a kezdeményezést). Persze ez nyilván ütközésekhez vezetne, de megérné.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 20:25:20

@Orbán nélkül, kizárva őt dönt az EU elit! Szégyen.:

"Lehet szépítgetni, hogy a cseh Klausnak is voltak nehéz percei, meg Berlusconi is kapott hideget meg meleget, de egyikkel sem mertek kiabálni, egyiket sem alázták meg."

Azért ne a marxista anarchista zöld pedofil Kohn Banditából indulj ki!

CSENDES 2011.02.10. 20:28:46

@Ordnassac: De lehetne más, liberálisabb szemléletet bevonni, továbbá másokat is lehetne mozgósítani (Jobbik józanabb részét, mert ilyen is van), stb.

hoplita 2011.02.10. 20:29:13

@aszekelyek:
Köszönnyük Vasziljevna eftásnő, a Párt örökké hálás lesz neked.. ...:))))
Meg egyébként is, lézer eftás megérdemli, hogy évi 12 rongyos milka plusz üzemeltetési kőccsígír' jó kocsit tegyünk a büdös segge alá...
Luxusbaloldal...sipítozta vezéred.
Ugye emlékszel...?
Akkor ez most mijatököm?
Kettős mérce, fityiszes pofátlanság rulez...?

CSENDES 2011.02.10. 20:30:41

@aszekelyek: Te csak tudod, hogy Orbán mindig igazat mond! A történelem tanítómestere netán? Erre a címre is aspirál a miniszterelnök?

Ordnassac 2011.02.10. 20:31:30

@CSENDES: ezzel így messzemenőkig NEM értek egyet.

A jogszabályok alkotmányos felülvizsgálata a legklasszikusabb alkotmánybírósági hatáskör. Ott is a helye. Talán az önkormányzati rendeletnél lehetne valamit kezdeni, de ott sem vagyok már teljesen biztos, hogy jó ötlet áttenni máshová.

Azonban az AB tele van más hatáskörökkel is (pl. az OVB döntéseinek felülvizsgálata), amiknél lehetne valamit kezdeni.

Amúgy nem tartanám ördögtől valónak az AB létszámának 15-re való növelését. Ami eredetileg is így volt tervezve.

ulrike (törölt) 2011.02.10. 20:32:53

Poszthoz
Több jel mutat arra, fideszéknél rájöttek, valahogy az ellenzéket vissza kellene csábítani az alkotmányozásba, s a biztonság kedvéért a közvélemény megdolgozása is megkezdődött (nem vagyunk abortusz ellenesek, nem akarjuk megváltoztatni az intézményrendszert, nem biztos, hogy húsvét hétfőn,stb). Ez számomra azt jelenti, a Fidesz több alkotmányozási opciót is locsolgat a télvégi napfényben:
1. parlamenti pártokkal egyetértésben;
2. népszavazással;
3. keresztülnyomás sima parlamenti szavazással (ezt nem kell locsolgatniuk, végső menedék).

Rövid értékelés: Fidesz az 1. opciót preferálná (erős legitimáció, olcsó s egyszerűbb elérni).

Dilemma: meg tudnak-e egyezni fideszék maszopékkal és elempéékkel? Opciók:
1. mindegyikkel;
2. csak elempével;
3. egyikkel sem.

Rövid értékelés: Fidesznek már a 2. opció is megtenné. Azt hiszem, több érv szól mindkét pártnál (Mszp, Lmp) egy megfelelő alku megkötése, mint teljes elutasítása mellett (ld: TG, 'Politikai zárlat' posztja) olyan körülmények között, mikor semmi nincs kezükben, hogy az alkotmány kihirdetését megakadályozzák. Egy olyan alkotmányét, ráadásul, mely a preambulumban a kutyáknak odavetett műanyagcsonton kívül vajmi keveset változtat a leányzó fekvésén.

nyünyüge 2011.02.10. 20:33:16

@CSENDES:
Helyenként mintha erősen hiányozna belőle az empátia, és belemegy olyan szövegekbe, amit az ember egy őzikeszemű asszonytól nem várna.

Nekem ez ütötte meg a fülemet:
"Kolontár és Devecser: újraindult az élet

Alig több mint négy hónappal a vörösiszap-katasztrófa után újraindult az élet az iszapömlés által sújtott településeken, "ami most itt látható, az maga a csoda" - mondta Nagy Anna kormányszóvivő az iszapkatasztrófa helyszínén tett szerdai sajtóbejárást követően Kolontáron."

Mert hiába tűnik "csodálatosnak" Budapestről Devecserre látogatva az az eredmény, amit a helyreállításban elértek, az ottlakóknak valószínűleg csak az volna a csodálatos, ha hirtelen kiderülne, hogy az egész katasztrófa csak egy hosszú rémálom volt.

lüke 2011.02.10. 20:34:29

@Akitlosz:
havi 8000 ezer netto euróért lehet bohóckodni

Ordnassac 2011.02.10. 20:36:58

@CSENDES: azt még megvárom, hogy a Fidesz és az MSZP elkezdjen egyezkedni egymással... Az LMP a 15 emberével kevés, főleg, hogy feltételek nekik is lennének.

A Jobbik elképzelései alkotmányozás terén pedig távolabb állnak a Fideszétől, mint a Fideszé az MSZP-étől és az LMP-étől.

redjohn 2011.02.10. 20:37:24

@Akitlosz: Egyetértek veled. Ugyanez volt a képviselők elszámoltatási kezdeményezésével!!!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 20:38:08

@ben2:

"El tudjuk képzelni, hogy létre jöhet olyan alkotmány ebben az országban, ami egyszerre elfogadható Gyurcsány Ferencnek és mondjuk a Jobbiknak? Ami egyszerre tartalmazza a szent korona tant és az ország modern, nyugati orientációját?"

Igen.

Egy a Szent Korona tanra épülő alkotmány sokkal szabadabb, sokkal modernebb, és sokkal demokratikusabb lenne mint a mai.
Amellett sokkal magyarabb is.

Ha nem hiszed olvasd el!

www.magyarokszovetsege.hu/content/magyarorszag-alaptoervenye-magyarok-szoevetsege-javaslata

nyünyüge 2011.02.10. 20:39:20

@aszekelyek:
a hozzászólásaidban használt nőisesen finom állandó jelzők alapján nem egészen értem, mit csodálkozol egy esetleges mucsaizáson.

ssi 2011.02.10. 20:39:53

ez is érdekes írás

"bravúros teljesítményre lenne szükség az új kormánytól, hogy valódi legitimitást nyerjen az új preambulum."

konzervatorium.blog.hu/2011/02/10/jot_tenne_egy_uj_alkotmany_de_nem_most?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index

CSENDES 2011.02.10. 20:41:33

@Ordnassac: Jó, én arra utaltam csupán, hogy az AB-t lehetne tehermentesíteni bizonyos magánbeadványok elbírálását tekintendően, persze arra nem gondoltam, amit felvetettél, hogy duzzasszuk fel az AB létszámát, felkészülve a mérhetetlen mennyiségű alkotmányellenes törvényhez.:-))))

ulrike (törölt) 2011.02.10. 20:44:56

@hoplita: Megérthetnéd szegény Lázár elvtársat. Egyszerre két helyen (Hmvh és Bp) nem lehet a tudomány mai állása szerint. Meg nem is lenne célszerű, mert arra kevesebb napidíjat fizetnének. Marad neki az egyetlen reális lehetőség: gyorsan közlekedni a két hely között.

Az ilyen 'kis hírek' emésztik el lassan, de biztosan egy párt reputációját. Hallatszik, hogy perceg a szú a fában.

CSENDES 2011.02.10. 20:45:59

@Ordnassac: A Jobbik és az LMP nagyon közel áll egymáshoz a "védett" nemzeti vagyon megvédése ügyében, még ha ezt nem is látják.

lüke 2011.02.10. 20:49:25

@ulrike: bérlakást is kap BP-n, azt is fizet/sz a pala`men`neki

CSENDES 2011.02.10. 20:49:57

@lüke: Nekem nincs rá szükségem, lévén nem vagyok képviselő, akinek haza kell jutnia, hanem szimpla állampolgár, akit megbüntetnek gyorshajtásért 60 km-es táblánál 78 km-nél.

ulrike (törölt) 2011.02.10. 20:51:33

@lüke: Sivár az élet egy bérlakásban, nincs ki a radiátoron ülve várja a hazatérőt.

Ordnassac 2011.02.10. 20:52:13

@CSENDES: ez így túlzás, de azt mindkét oldal tudja, hogy nem óriási a távolság. Azonban egy alkotmány elfogadásához ez kevés. Hasonlítsd össze a két pártot emberi jogi/alapjogi kérdésekben és máris felejtős az egész.

Sőt, a Jobbik a történeti alkotmány híve, míg az LMP messze nem az.

Szóval lényeges koncepcionális és elvi különbségek vannak.

lüke 2011.02.10. 20:52:21

@ulrike:
jól jönnek ezek a lázárok a lazaretnek
elsö Lázár hozta az elsö CT-t a stroke-ja miatt,
majd a második hoz PET/MR koronária diagnosztikát

ulrike (törölt) 2011.02.10. 20:53:36

@CSENDES: Biztos nem a nemzet érdekében gyorshajtott az illető. A hivatásos forradalmár külön kategória.

lüke 2011.02.10. 20:53:41

@CSENDES: nekem a kocsimmal együtt ellopták
hogy legyen öröm

CSENDES 2011.02.10. 20:57:15

@Ordnassac:" Ez így túlzás, de azt mindkét oldal tudja, hogy nem óriási a távolság."

Én nem azt mondtam, hogy teljesen egyenlők a normák. Bizonyos pontokat azonban lehetne közelíteni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 20:57:18

@simonmondja.:

"Ami netto marhaság.
A kétharmados törvényeket és alkotmányozást azért írták bele, hogy rákényszerítsék a pártokat az együttműködésre."

Komoly érveid vannak. :-)

Nem csak az országgyűlésben hanem a kormányban is együtt kellene működni, a parlamenti választásoknak előre meghatározott szabályok szerint a kormány összetételét is meg kellene határoznia.

Mindig a legnagyobb 3-4 párt kormányoz, a sorrendjüknek megfelelően jelölhetnének minisztereket a a nekik járó minisztériumok élére, akik közül a miniszterelnök tetszése szerint választhatna.

Na így mindig együtt kellene működnie az ország javára és mindig minden nagy párt meg tudná mutatni, hogy mit tud tenni az ország javára.

Egy ilyen rendszer folyamatosan összefogást, együttműködést generálna a politikai pártok között, akkor is ha nem szeretik egymást.

Amit te mondasz, abban ott a buktató, hogy egyáltalán nem voltak rákényszerítve a pártok az együttműködésre. Nyugodtan maradhattak "mulasztásos alkotmánysértésben" bármeddig, nem büntette meg őket ezért senki. Nem kötelesek alkotmányírót vagy egyéb tisztségviselőt sem választani.

Úgyhogy ugyan nem volt semmiféle megegyezési kényszer. Senki nem zárta be őket a parlamentbe, hogy addig nem mehetnek haza, amíg meg nem egyeznek.

De a köztársasági elnök sem kapott semmiféle jogosítványt, hogy lépni tudjon, ha a parlamenti pártok nem hajlandóak egymással megegyezni.

Például törvényerejű rendeletet hozhasson olyan kérdésekben, amelyekben az országgyűlésnek törvényt kellene hoznia, de nem teszi meg. Vagy kinevezhessen vezetőt, tagot állami intézménybe, ha az országgyűlés nem bír dönteni.

Ez sokat javítana szerintem az országgyűlés munkamorálján. :-)

Ehhez persze nem ártana egy közvetlenül választott államfő a parlament által kinevezett helyett.

Úgy nem lehet a parlamentet ellenőrizni, hogy minden "ellensúly", minden a parlament ellenőrzésére hivatott testület a parlamenttől függ. a parlament nevezi ki a tagjait, vezetőit, a parlament dönt a költségvetéséről, létéről is.

2011.02.10. 20:57:27

@a-kis-herceg: talált, süllyedt! Ez nagyon szép volt, gratula..:) :D

aszekelyek 2011.02.10. 20:58:32

@Akitlosz: Pedig úton, útfélen ezt nyomják a balliben, orrvérzésig.Diocles jól mondja...A fleto blogon láttam először asszem...Tőlük megszokott gátlástalansággal hagyják teljesen figyelmen kívül, mi az, ami törvény szerint kétharmadnak értékelendő. Relativizálnak mindent.

porfelhő 2011.02.10. 20:58:36

Hm. Török Gábor, nekem ez az "esti házi feladat" nagyon hasznos olvasmány volt.:) köszönöm.:))

a-kis-herceg 2011.02.10. 20:59:34

@Letícia: tudod a dicséretek nagyon nagy inspirációt adnak... csak ezért tudok ilyen tökéletes lenni...

ja a számokat sajna kitakarták a blog képén, de nem csodálkoznék, ha 666 lenne...

ulrike (törölt) 2011.02.10. 20:59:53

@lüke: Ezek szerint pártállásra való tekintet nélkül erősen támogatják az egészségügyet. Akkor meg miért panaszkodunk? Képzelj csak el egy teljesen egészséges, nőhajhász gárdát! Akkor csak a türelmi zónákkal nem lenne gond.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 21:00:24

@Zébácsi:

"Magyarul: ti akartátok így, mi csak helyettetek döntünk."

Göbbels is valami hasonlót mondott.

Az a gond, hogy a nép nem is akarhat mást, mint négyévente két X-et húzni, amelyeknek sok jelentősége úgysincs.

Az "alkotmányellenes szervezkedésért" ma is ugyanúgy beverhetik a nép fejét, mint 1989. előtt, ebben semmi nem változott.

ssi 2011.02.10. 21:01:24

így kellett volna kezdeni, vagy ez természetes része a folyamatnak?

"alkotmányozás folyamatáról szeretné megismerni a képviselőcsoportok véleményét."
www.fn.hu/belfold/20110210/minden_parttal_egyeztet_schmitt_pal/

"minden ellenzéki párt benyújthatná a saját elképzeléseit"
www.origo.hu/itthon/20110210-alkotmanyozas-vissza-akarja-csabitani-az-ellenzeket-a-fidesz.html

Ordnassac 2011.02.10. 21:01:36

@CSENDES: ezzel mit érnének el? Lenne egy szelet, amiben viszonylagos egyetértés van. Ettől még nem szavaznának meg egy alkotmányt.

Emellett az LMP számára az emberi jogi kérdések fontosak és amiket a párt ezekben képvisel, a Jobbik számára elfogadhatatlan. Hasonló a másik irányba is elmondható. Egy alkotmány az alapjogi katalógus tisztázása nélkül pedig NEM működik.

Arról pedig nem is beszéltem, hogy mindkét pártnak át kellene ugrania a saját árnyékát ehhez, illetve hogy a tagság maga lázongana adott esetben ilyesmi ellen.

ulrike (törölt) 2011.02.10. 21:02:57

@Ordnassac: És ki mondta, hogy a jobbikot is be kell venni a buliba?

lüke 2011.02.10. 21:03:01

@aszekelyek:
sajnos mindenki relativizál, csak az a baj,hogy egyik se Einstein

hoplita 2011.02.10. 21:04:16

@a-kis-herceg:
Ezen én is jót röhögtem...
Fekete minden könyvében Kiz a patkány, a Húban is.
Viszont csak a seggnyalásban kiművelt disznófőnk, jó lézerünk nem olvasott Fekete Istvánt, büszkén trónol és hordozza bálnányi ormányát egy ilyen rendszámú kocsiban.
:DDD

2011.02.10. 21:04:52

@a-kis-herceg: egyes nézetek szerint 555...:D

lüke 2011.02.10. 21:06:33

@Akitlosz:
tu me filipe bruti
ma már sokat idéztek ide ,volt NSDP, Szálasi, s még te is
ez a halmaz ............

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 21:06:56

@Zébácsi:

A határon túliaknak úgy szabadna és úgy kellene szavazati jogot adni, hogy ők a saját képviselőiket választhassák meg a magyarországi országgyűlésbe.

Úgy viszont semmiképpen, hogy magyarországi pártokra szavazhassanak, azok őket biztosan nem fogják képviselni.

10-15 határon túli képviselő a magyarországi belpolitikát annak erőviszonyait érdemben nem befolyásolná, viszont új nézőpontokat hozhatna bele és jelentősen erősíteni a határokon átívelő magyar -magyar kapcsolatokat.

CSENDES 2011.02.10. 21:08:32

@manyike: Ne haragudj, nagyon kedvellek, de nehogy már ez a KE alkotmányozzon, mert BESZA-BEHUGY:_)))

Ordnassac 2011.02.10. 21:08:58

@ulrike: ha elolvasnád a vitámat Csendessel, akkor megérted, hogy miért került szóba a Jobbik.

Amúgy a Fidesznek (KDNP nélkül) nem lenne elég az LMP a kétharmadhoz.

hoplita 2011.02.10. 21:10:12

@Ordnassac:
A Jobbik tagság még lázadozhat is, mer' van...de az elempé...?
Hőbörögnek mind a húszan?:)))

@ulrike:
Nem muszáj bevenni, sőt....az nekünk csak jót tesz, erősíti a kívülálló imázst.
Sokat fog még az eccer érni, meglátod cimbi.:))

CSENDES 2011.02.10. 21:11:16

@Ordnassac: Nos, szerintem a 2/3 arra való,hogy konszenzusokat hozzon létre , s közelítse az értékeket, így megvalósítva az ún. pluralizmust egy ország irányításában és vezetésében. Idealista gondolat? Elfogadom.

Ordnassac 2011.02.10. 21:11:20

@CSENDES: végül is neki kell majd aláírnia, tehát a tájékozódás teljesen rendben van.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 21:11:24

@vinczej:

Azt még nem tudom. Nem vagyok sem jós, sem jövőbe látó.

Írtam már, hogy a legrosszabb esetben lecserélnek egy régi problémát egy új másikra.

Nem 1989-re fog majd ezentúl mutogatni az utókor, hanem 2011-re.

Ennél rosszabb mi történhet?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 21:13:54

@Akitlosz: Ja.
Amennyire tudom, így van, ahogy mondod.
Akik az Alkotmányt kitalálták, nem számoltak olyan politikusokkal, akik képtelenek a tárgyalásra és a megegyezésre.
Ez hiba volt.
De az új alkotmányt pont ilyenek fogják írni... az is hiba.

CSENDES 2011.02.10. 21:13:55

@CSENDES: Csak emlékeztetőül: pluralizmus a
többféle nézet vagy érték létezése egyszerre; több egymással versengő párt jelenléte

hoplita 2011.02.10. 21:13:57

@Akitlosz:
Ismerve politikai elitünket ez az új kotmány is le lesz annyiszor szarva, mint a régi.
Na bumm....:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.10. 21:14:00

@1.szolo 2014;):

Népszavazásnál nem a darabszám számít, hanem az arány.

Mivel csak azok szavazata számít értelemszerűen, akik szavaznak is.

Aki nem szavazott neki megszámolható, figyelembe vehető szavazata sincs.

Magától értetődően.

Ordnassac 2011.02.10. 21:14:41

@hoplita: egyelőre 700-an, de baromi körülményes a tagfelvétel az LMP-be, bár ezen, ha minden igaz, változtatni fognak.

@CSENDES: nem idealista gondolat, de nehéz a Jobbik és az LMP között egy _Alkotmányt_ tekintve konszenzust találni, főleg, hogy teljesen más módon képzelik el az ország alkotmányos berendezkedését, függetlenül attól, hogy van egy részkérdés, ahol hasonló az álláspontjuk. Egyébként ugyanez igaz a Jobbik és a Fidesz egymás közötti elképzelései tekintetében is.

ulrike (törölt) 2011.02.10. 21:14:58

@Ordnassac:
1. Még olvasva sem értem. Kinek fűződik érdeke Jobbikkal való egyességhez?
2. Nincsen Fidesz Kdnp nélkül, mivel fordítva meg pláne nincsen.

a-kis-herceg 2011.02.10. 21:16:56

@Ordnassac: csak nem tag vagy? ... két tag ajánlása kell?

tudnál ajánlani? ja... és mikor kapok S8-ast? mennyi idő a belépéstől?

ulrike (törölt) 2011.02.10. 21:17:16

@hoplita: Ez kevés az imázsépítgetéshez.

Ordnassac 2011.02.10. 21:17:29

@ulrike: elméleti fejtegetésben vagyunk, tehát így nézd a dolgot.

Realitása semmi. Épp ezt próbálom elmagyarázni Csendesnek. ;-)

CSENDES 2011.02.10. 21:18:11

@Ordnassac: Ez azért meghaladja a tájékozódást, most alkotmányozó konszenzusban akar kitörni, ami szerintem egy hülyeség, hiszen Te magad állítod, hogy ezt az alkotmányt nem lehet konszenzussal (de pláne az övével ) létrehozni. Magam csak azt állítottam, hogy amennyiben a Fidesz bizonyos dolgokban engedne (átvenné a másik oldal bizonyos, számára védhető) védendő értékeit, nem lehetne azzal vádolni, hogy önmaga alkotmányoz. Lehet persze, hogy tévedek.

ulrike (törölt) 2011.02.10. 21:18:32

@Ordnassac: Pardon, az elmélet az elmélet.

Ordnassac 2011.02.10. 21:18:43

@a-kis-herceg: nem vagyok tag, de olvasgattam pártalapszabályokat. ;-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 21:21:12

@török gábor:
Na, az a rész máris tetszik, hogy az Alkotmányt a rendes bíróságok a napi ügyekben használják.
Kimondják, mi alkotmányos, mi nem, és ez a használat adja a tekintélyét,
nem a vitrin meg a díszőrség.
Én nem igazán vagyok alkotmánybíróság-tisztelő.
Már az, hogy csak ők bírálhatják el az alkotmányosságot, teljesen elhibázott konstrukció.
Ha épp nem érnek rá, akkor nincs alkotmánysértés ?
Mint most például, amikor a nyugdíjpénztárasok várnak rájuk, és nem itélkeznek...
-itt moderáltam a szövegem, mert kiskorúak is olvashatják -

aszekelyek 2011.02.10. 21:23:27

@CSENDES: Amit ti aggattok rá, arra nem hiszem, hogy aspirálna.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.10. 21:23:43

@Letícia: kib@sznál szegénnyel. Kénytelen lenne a kifizetéséhez kereskedelmi mennyiségű szalámit lopni...
Bár valami másik blogban azt olvastam, ez a faszkalap szép nagy házban lakik Budaörsön. Mi lenne, ha kisebbre cserélné és telne pár tonna csirkefarhátra. Talán kihúzhatná így az Orbán korszak végéig...

nyünyüge 2011.02.10. 21:26:15

"Pozsgay: túl nagy hatalma van az AB-nek
Az Alkotmánybíróság hatáskörével kapcsolatban Pozsgay elmondta: az alkotmányozást helyettesítette az elmúlt 20 évben, alkotmányozó szerepbe lépett elő. Olyan nagy hatású szervezet jött létre, amely felett senkinek nem volt ellenőrzése - jelentette ki Pozsgay Imre az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. "

"Arra a kérdésre, hogy a multicégeknél dolgozókat miként védené meg az új alkotmány Pozsgay úgy válaszolt: a multicégek némelyike a saját hazai területén aláveti magát az állam törvényeinek, egyebek között kötelesek a szakszervezeteket engedélyezni. Az alkotmány minden élethelyzetre nem adhat választ, de adhat utasítást, hogy bizonyos élethelyzetekben milyen magatartást kell gyakorolni."

www.fn.hu//belfold/20110210/pozsgay_tul_nagy_hatalma_van/

hoplita 2011.02.10. 21:26:33

@ulrike:
Sok kicsi sokra megy.
Négy éve bolondnak néztél volna, ha azt mondom 17%....

aszekelyek 2011.02.10. 21:26:35

@lüke: :) A politika , az nem tűr egzakt dolgokat....:D

Ordnassac 2011.02.10. 21:27:16

@CSENDES: sokra megy a Fidesz azzal, hogy ha átvesz a Jobbiktól és az LMP-től is valamit, majd a végén úgyis egyedül (ill. a KDNP-vel) szavazza meg. Ugyanez a helyzet fordítva: sokra megy vele a Jobbik, de főleg az LMP, ha átmegy az alkotmány a szavazatuk nélkül, mivel így is asszisztáltak a Fidesz egyoldalú alkotmányozásának.

Ugyanis a Fidesz sem fog olyan kérdésben kompromisszumot kötni, ami a másik két pártnak kulcskérdés és nekik is fontos, de totálisan mást gondolnak róla.

A komolyabb és megegyezésesebb alkotmányozáshoz jobb előkészületek, a Fidesz alázatosabb hozzáállása és több idő kellene.

hoplita 2011.02.10. 21:27:58

@Ordnassac:
700....?

Jézusom, egy tömegpárt.:))))
A megyében többen vagyunk ennél....

CSENDES 2011.02.10. 21:28:13

@aszekelyek: Fogalmam sincs arról amit írsz a ráaggatás körében.
Ezt még azért fejtsd ki, mert kíváncsi természet vagyok. De ne túl hosszan mert holnap megyek dolgozni (korán).

aszekelyek 2011.02.10. 21:29:23

@simonmondja.: Kissé korábban meg a kisgyerekes anyák, családok voltak kénytelenek rájuk soká várni.... a gyerek meg azalatt is éhes volt folyton...

2011.02.10. 21:29:29

@Hepci: Budakeszin lakik ez a tetű...és baromira nem szeretném, ha ez akár ezen 4 év végéig kinyitná a száját. Minden elárult ezzel a szalámival, mert iszik, mint a homok állítólag. És ezt most mutogatják, s még van pofája dumálni, ő az erkölcsi ítész, hogy kifordították a szavait??? Na jó példa, mire vezet a liberalizmus, holott csak hülye.

porfelhő 2011.02.10. 21:29:45

Nem vicc: itt a Nemzeti Lázárblokkolás Rendszere.

Már a második fideszes képviselőt kapta lencsevégre az Egyenlítő blog, aki luxusautóval jár és - állítólag - azon úgynevezett lézerblokkolót helyezett el.
A berendezés a rendőrségi radarok megzavarására szolgál, beszerelni nem bűncselekmény, használni viszont már az.
A lézerblokkolót használó autós akár két évet is kaphatna érte.

Egy 50 ezer forintos lézerblokkoló a rendőrség lézeres mérését 2000 méteren belül észleli, 100 és 2000 méter távolságon belül pedig blokkolja - azaz a rendőrség nem tudja bemérni, mennyivel megy a gépkocsink."

www.168ora.hu/itthon/mar-ketten-vannak-itt-a-nemzeti-lazarblokkolas-rendszere-69906.html

hm. a milyen "leleményes" a Lázár J. igen. nem csoda, hogy kilencvennyolc-százalékos adót is feltalálta!!:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.10. 21:31:23

@Akitlosz:
Igen.
Ez egy módszer arra, hogy ne egy leváltható klikk passziója legyen a rendszerváltás.

A törökök így gondolták.
Remélem, beválik nekik.

ulrike (törölt) 2011.02.10. 21:32:32

@hoplita: Várjál még négy évet, s térjünk rá vissza.

lüke 2011.02.10. 21:33:05

@aszekelyek:
meg a futurum:)
Pluto e torzót.........

aszekelyek 2011.02.10. 21:35:48

@CSENDES: te épp a "történelem tanítómestere" címért aspirálást aggattad itt az imént rá egy kérdésben. ps. elég rövid?

CSENDES 2011.02.10. 21:37:21

@Ordnassac: Nos éppen erről írtam,amikor azt írtam, hogy bizonyos kérdések felvetnének (és megkövetelnének) bizonyos társadalmi vitákat. Mik jelenleg nem folytatódnak le. De ez nem a mi gondunk, A FIDESZ a lépésre kényszerített, csak még nem igazán látja át (és szerintem nem is fogja)

Jó éjt! Muszáj lesz lefeküdnöm, mert használhatatlan leszek holnap.

Azért köszönöm.

2011.02.10. 21:39:49

@Hepci: nagyon eltaláltad...:) Kiváló segítségem van hozzá, ha te tudnád...:D

CSENDES 2011.02.10. 21:39:57

@aszekelyek: Nem a rövidséget kértem, hanem a választ. Megkaptam. Ezt is köszönöm. Jó éjt, béke legyen a szívedben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.10. 21:40:01

@Letícia: eccer a Dunakanyarban pecáltam, volt velem egy ezoterikus érdeklődésű lány. Fogtam egy süllőt, fogóval tudtam csak a szájából kipiszkálni a műcsali hármashorgát. Picit odébb mentem, a fogót otthagytam egy kövön. Jött egy másik horgász, megfújta a fogót. Észrevettem. Mondtam a lánynak, most odamegyek és szó nélkül bedobom a fászit a vízbe. Aszonta, ne tegyek ilyet, biztos annak is rengeteg problémája van és zavarosak a gondolatai, de lehetnek benne csírái a jónak, csak elő kell hívni.
Ez egy tanmese volt, mint Osho/Coelho...
Olyan is...

ssi 2011.02.10. 21:40:13

@CSENDES: én csak idézek a hírekből, igaz, tematikusan, de amúgy ártatlan vagyok!!!