Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
12:19

Ahogy ígértem, a Képviselő lettem és a Beszédet mondtam epizódokkal elindult „alulnézeti” sorozatot folytatom, és időnként beszámolok arról, hogy milyen tapasztalatokat szereztem a helyi közéletben. Most azért jelentkezem, mert képviselői működésem kritikus szakaszához érkeztünk: pénteken postára adtuk azt a pályázatot, amelynek elnyerése esetén már nem éltem hiába...

Az ismerkedési perióduson már túl vagyunk, kezdem megérteni, mennyire fontos döntés lehet, hogy a gyönyörű új buszmegállókhoz okosan válasszunk „nehezen mozdítható” padokat, és azzal a gondolattal is megbarátkoztam már, hogy márciusban, a névnapom környékén majd nekem kell megvendégelnem a képviselőtestületi tagokat – hiszen itt ez a szokás. A legutóbbi ülés végén fürdetésre siettem, ezért a napirend utáni – amúgy számomra nagyon hasznos, ismeretbővítő jellegű – anekdotázós-beszélgetős részben inkább kihagytam volna a pálinkát, de a többiek figyelmeztettek, hogy ezzel a beilleszkedésemet veszélyeztetném, márpedig nincs ennél fontosabb.

Időközben az is kiderült, hogy a település idén ünnepli első írásos említésének nyolcszázadik évfordulóját. A tihanyi apátság birtokainak összeírását tartalmazó, 1211. május 29-én kelt okirat ugyanis beszámol "villa Ozoufeuh"-ről, ahol négy jobbágy-, öt földműves- és kilenc szőlőműves család élt. Kihagyhatatlan alkalom: az évfordulón a templomromnál egész napos rendezvényt szervezünk, többek között Navracsics Tiborral – aki már elvállalta a fellépést – és talán még – ha sikerül - a Csík Zenekarral is. Erre az alkalomra szeretnénk megújítani a falu címérét, amelyhez felhívást fogalmaztunk meg, és még most is várjuk a javaslatokat, ötleteket.

Ami azonban a legfontosabb: elképesztően szerencsés módon, szinte rögtön az új testület megalakulása után megérkezett az a pályázati kiírás, amire vártam. A blog rendszeres olvasói talán emlékezhetnek arra, hogy itt már egy tavaly nyári bejegyzés kapcsán beszélgettünk a településen átzúduló forgalom lassításának lehetőségeiről. Tulajdonképpen az akkori megjegyzések egyike-másika indított el a helyi közélet útján. Nos, a három K-s intézmény február közepi határidővel megjelentetett egy olyan pályázatot, amelybe elméletileg belefér a mi nagy tervünk: a falu két végében létesítendő forgalomcsillapító szigetek megépítése. Sávelhúzás kapuzattal – most már megtanultam, ez ugyanis a pontos megfogalmazás. Azt már nem is említem, hogy a sávelhúzás inflexiósan csatlakozó, R=80 m sugarú ívekkel történik...

Rohamtempóra volt szükség: megterveztetni, a terveket benyújtani, költségeket számolni, igazolásokat beszerezni, de sikerült. Pénteken útra kelt a pályázati anyag, s most már nincs más dolgunk, mint kivárni, hogy áprilisban miképpen dönt a bizottság. A hírek persze rémisztőek: miközben a kiírásban az szerepel, hogy mindössze 35-40 pályázat nyerhet az egész országból, úgy tudjuk, hogy csak a környékről lesz legalább ennyi próbálkozó. Mi azonban nagyon bízunk, elvégre a település nyolcszáz éve vár erre a sávelhúzásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr572657705

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az igazságos közteherviselés és a Fidesz 2011.02.13. 15:32:54

   Képzelt Alapító Atyáink, az igazságos közteherviselés és a Fidesz     Amikor 1789-ben George Washingtont beiktatták hivatalába, az Egyesült Államok agrárország volt, mely önellátásra és a nyersanyagok exportálására rende...

Trackback: Így oldjuk meg a vidéki munkanélküliséget! 2011.02.13. 14:46:52

Tartozom egy vallomással: alapvetően egyetértek. Egyetértek azzal, hogy egy ideális világban a szociális védőháló nem nyugágy és a saját érdekében ki kell onnan menekülni mielőbb az embernek. Még ha az ellátás elég is ahhoz, hogy eléldegéljen, ...

Trackback: A nép hangja? Nesztek! 2011.02.13. 13:21:27

Népszavazás nem lesz az új alkotmányról, de a nemzeti konzultációs testület megkérdezi az embereket, hogy az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e, korlátozza-e az állam eladósodását, vegyen-e védelem alá ol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slamx 2011.02.13. 12:31:19

Ügyes lobbi próbálkozás így "befolyásolni" a döntéshozókat!;)))
Hatni az ősi múltra, a 800 éves fennállás említésével, illetve jelezni a kormányzópárttal való néminemű kapcsolatot Navracsics Tibor nevének említésével...;))

Bocs, de ezt nem tudtam kihagyni!;))

Link Elek 2011.02.13. 12:44:02

meg mindig szokas, hogy a falu tablan a név ele valakik odafirkalnak egy "B" betut?
regen sokat fajt emiatt a falu vezetoinek feje

Diocles 2011.02.13. 12:51:14

off

Pardont, gráciát szegény fejemre, nem akarom szétoffolni szegény TG posztját, csak ehhez a témához írnék még kommentet:

"Az LMP Országos Politikai Tanácsa (OPT) azt javasolja a párt parlamenti frakciójának, hogy kizárólag abban az esetben térjen vissza az alkotmányozáshoz, ha a Fidesz még az alkotmányozási folyamat elején konkrét lépésekkel nyilvánvalóvá teszi, hogy szakít az elmúlt hónapok jogállamromboló politikájával.

A tanács elnöksége szombati közleményében azt írta: a kormánypártoknak egyértelmű és kőkemény garanciákat kell adnia arra, hogy nem erőből, hanem a kétharmados parlamenti többségnél szélesebb társadalmi támogatottsággal fogadják el az új alaptörvényt. Az OPT azt javasolja a párt frakciójának, hogy az alkotmányozási folyamatban való részvétel feltételeit konkrét jogszabálytervezetek formájában nyújtsa be az Országgyűlésnek - olvasható a dokumentumban. A közleményben a párt vezetése emlékeztetett arra, a Lehet Más a Politika (LMP) október végén azért vonult ki az alkotmány előkészítésének folyamatából, mert az Alkotmánybíróság jogköreinek megnyirbálásával, a visszamenőleges hatályú jogalkotással és a magántulajdon elleni merényletével a Fidesz hadat üzent az alkotmányosságnak. Időközben az is világossá vált - tették hozzá-, hogy a Fidesz az alkotmányozás kapcsán nem akarja biztosítani a valódi társadalmi párbeszéd lehetőségét, az ehhez szükséges időt, és nem törekszik arra sem, hogy valódi társadalmi konszenzus alakuljon ki az új alaptörvényről.

Az ilyen alkotmányozási folyamat az LMP számára teljes mértékben elfogadhatatlan, hiszen - tartalmától függetlenül - egy ilyen alaptörvény nem válhat legitimmé; nem egységesítené, hanem megosztaná az országot - hangsúlyozza a közlemény"

1. a szöveg úgy van megfogalmazva, h a Fidesz semmiképpen se mehessen bele, még véletlenül se.
nem elég, h jó sok hamut kéne szórnia a fejére, hanem gyakorlatilag lemondhatna az Alkotmány elfogadásáról

2. mivel mind az MSZP, mind az LMP kivonul az alkotmányozásból, és élesen az új államberendezkedés ellen fogalmazzák meg magukat, ez pedig jó időre meghatározza a folyamatokat

török gábor 2011.02.13. 12:53:42

@Link Elek: ez biztos? én is hallottam, de nem csak legenda?

török gábor 2011.02.13. 12:55:58

@Diocles: 1. alapvetően egyetértek.

Rókakígyó 2011.02.13. 13:00:56

mennyi vót a köccsig?

porfelhő 2011.02.13. 13:01:09

Sok sikert Török Gábor! a "sávelhuzás" megvalósitásához. Remélem sikerül a pályázatot megnyerni.
Végre. csendesebben fognak járni azok a "szelid motorosok".:)

Rókakígyó 2011.02.13. 13:04:05

Aszófő nem egy megatelepülés....

cambridge.on 2011.02.13. 13:08:17

Ezek szerint lemondtatok a telepített radarról?
Vagy az megmaradt "B" tervnek?

AkarkiJ 2011.02.13. 13:10:24

@slamx:

"Ügyes lobbi próbálkozás így "befolyásolni" a döntéshozókat!;)))
Hatni az ősi múltra, a 800 éves fennállás említésével, illetve jelezni a kormányzópárttal való néminemű kapcsolatot Navracsics Tibor nevének említésével...;))"

Hát nem ez a képviselők dolga, hogy ahogy tudnak, eredményt érjenek el? Amíg nem borítékokat dugdos a bloggazda döntéshozók kezébe, addig ezzel igaziból nincs baj.

2011.02.13. 13:12:27

@Rókakígyó: nem-e??:D Mondjuk ha csend lesz, még besül az a szép kis falu...ha a kutya se jár arra, nem lesz vásárlóerő és nem lesz iparűzési adó se nem...jaj, jaj! (:D) Tényleg, táblacserére mennyi pénze van az önkorminak? Egy időben nagy divat volt a pingálás. Úgy tudom, hogy a táblák a magyar szabványtól teljesen eltérően készülnek Aszofőre. És sokat kellett várni az engedélyezésére..:D

tzg 2011.02.13. 13:15:44

Egy trafipax nem lenne olcsóbb és meggyőzőbb?

a-kis-herceg 2011.02.13. 13:17:31

@török gábor:

800 évet vártatok? ilyen türelmesek vagytok?

akkor még 800 meg se fog "kottyanni"

mellesleg a fides politika tolója vagy. most már 1értelmű. a helyedben a hitelességed miatt a "pálinkás részt" kihagytam volna, az nagyon kampány ízű

lüke 2011.02.13. 13:17:31

külön drukkolok, mint volt tihany révi :)
"messzeringó gyermekkorom világa"

hackbard.celine 2011.02.13. 13:17:34

@Diocles: Azt ne felejtsük el, hogy az Alkotmány tartalmazta a szélesebb konszenzus előírását (4/5 vagy ha úgy tetszik 80%), de ezt egy önálló képviselői indítvánnyal - szokás szerint egybites szavazással - kiírták a hatályos szövegből. Ez messze túlmutat a joggal való visszaélésen (ami önmagában minősít), egyszerűen azt gondolják, hogy a 2/3 mindenre feljogosít. Mindezt cinikus pökhendiséggel körítve tálalják.
Politikai tőkét lehet kovácsolni a választók jogos ellenérzéséből is, az ellenzéknek ez most elemi érdeke és az LMP érvrendszere ezt ennek megfelelően építi fel.

lüke 2011.02.13. 13:19:16

@tzg:
több bevétele lenne az önkormányzatnak- sok német és osztrák falun a faluvéget így zárják le

Link Elek 2011.02.13. 13:22:10

@török gábor:
en egy tihanyi fiataltol hallottam. de o sem azt mondta, hogy tudja ki csinalta.
lehet, hogy csak legenda

sisszi 2011.02.13. 13:22:22

Aszófő honlapját nézegetve: 5 képviselő úr, a munkatársak: 4 nő. bassz@meg. mindig így van ez. Aszófőtől függetlenül..

cambridge.on 2011.02.13. 13:25:16

"amelynek elnyerése esetén már nem éltem hiába."
Ezek, azért nagy szavak egy forgalomcsillapító sziget (Sávelhúzás kapuzattal) elkészülte esetén is.
Egy, a falut elkerülő út esetén jogosnak érezném. Helyrehozva az elődök hibáit, akik a szekerek nyomát követve építették ki az átmenő forgalmat szolgáló műutat.

Időközben rájöttél vannak írott és íratlan szabályok, nevezzük hagyománynak, egy szűkebb közösség életében.

lackó 2011.02.13. 13:26:45

Nem tudom, hogy legenda-e, de mi mindig B-vel emlegetjük, főleg azóta, hogy egy erről híres cimborám ott vett pincét és szőlőt. Apropó, nem kellene egy kicsit a sávelhúzással együtt a borturizmusra is rágyúrni?

Ordnassac 2011.02.13. 13:28:52

@Diocles: ez tényleg ritka egy elszúrt sajtóközlemény. Beszélgetve az OPT-ülésen résztvevőkkel azért nem ilyen volt a hangulat.

A részleteket meg Schiffer elmondja kedden, ha minden igaz.

Diocles 2011.02.13. 13:35:14

@hackbard.celine:

Az világos, h szerinted ez az LMP (vélt) érdeke, de - ha nagy szavakat használok - az országnak már nem érdeke, h az ellenzéki kvázi az államberendezkedéssel szemben álljon fel.

Ez nem játék, ez olyan viszonyokat teremthet, mint a Dreyfus-ügy Franciaországa, ahol még az államformában sem volt konszenzus.

Az sem feltétlenül igaz, h az LMP ebből jól jön ki, hiszen a hisztérikus kettéosztottság eleve a kis pártok halálát hozza el, ők pedig szépen lassan beszorulnak az MSZP mellé.

Summa summárum, bár az LMP kis párt, de a mai döntésüket nem lehet eléggé túlbecsülni, új szellemi polgárháború felé menetel az ország.

bioLarzen 2011.02.13. 13:38:09

"A legutóbbi ülés végén fürdetésre siettem, ezért a napirend utáni – amúgy számomra nagyon hasznos, ismeretbővítő jellegű – anekdotázós-beszélgetős részben inkább kihagytam volna a pálinkát, de a többiek figyelmeztettek, hogy ezzel a beilleszkedésemet veszélyeztetném, márpedig nincs ennél fontosabb."

Pár éve, mikor épp otthagytam a tanári állásomat és munkát kerestem, egy pályázatíró cégnél próbálkoztam, amely főleg EU-pályázatokkal foglalkozott. A munkainterjún az első kérdések egyike az volt, mennyire bírom a töményet, főleg a házipálinkát. Annyi háttérinfó ide tartozik, hogy nem vakon, tök ismeretlenül jelentkeztem, egy nagyon jó ismerősöm még jobb ismerőse vezette a kis céget, úgyhogy nyilvánvaló volt, hogy nem szívatni akar a kérdéssel, hanem tényleg érdekli. Nemsokára kiderült az is miért: mint mondta, a vidéki - főleg kisvárosi, illetve települési munkák - melyek nem kis részét tették ki a cég munkaforgalmának - "kiszállásai" szinte kivétel nélkül valamilyen mértékű ivással kezdődtek, vagy fejeződtek be (annak függvényében, mennyire tartotta be a magára vállalt feladatokat a település - ha igen, akkor a végén, ha nem, akkor az elején kellett inni :D), és ott egyrészt szinte mindig valamelyik elöljáró saját házipálikája volt a nedü, ami nem mindig volt épp minőségi, másrészt általában elég húzós mennyiséget kellett legyűrni - és, mint a tag elmondta, olyan nem volt, hogy nem ivott a többiekkel az ember, mert azzal egyszersmind el is vágta magát az ottaniak előtt :D

bio

a-kis-herceg 2011.02.13. 13:38:13

@Diocles: lényeg, hogy a Szövetség nyitott és kompromisszum kész

örüljünk a kis dolgoknak. a sziget megépültének szalagátvágásakor majd jól bepálinkázunk

Ordnassac 2011.02.13. 13:40:16

@a-kis-herceg: hmmm... gondolod, hogy TG kihasználja a pálinkafőzés szabadságát és saját pálinkát fog készíteni? ;-)

Doberdo 2011.02.13. 13:40:27

Nyilván jól tudja a politológus úr, hogy a községének mire van
szüksége.Ha ezt sávelhúzásnak hívják, akkor nyilván arra. Sajnos
az ország csak egy "sávváltás" -sal lenne kisegítve, mert a jelenlegi sávon nagyon szűken lehet előre haladni, ennél jóval
"szélesebb sáv" kellene, vagy ha nem, akkor legalább egy miniszterelnök csere. A helyzet nagyon érik. Már megelégednénk
egy kisebb névvel is csak ne ragaszkodjon a tévedéseihez.

bioLarzen 2011.02.13. 13:41:06

"Sávelhúzás" - az útszélesítés akkor sávelhízás? :)

bio

bioLarzen 2011.02.13. 13:42:00

@nyomasek_bobo: "Csináljuk meg! Húzzunk bele! "

:D :D :D

bio

kaqkkfioka 2011.02.13. 13:47:30

"Arról viszont nem szól a hír, hogy a traktorokon cammogó közlekedési rendőrök miként lesznek képesek utolérni és megállásra bírni a gyorshajtókat."
Tolólappal?

CSENDES 2011.02.13. 13:47:55

@Diocles: Az utolsó mondatodat (szellemi polgárháború) enyhe túlzásnak érzem. Nem érzem azonban túlzásnak az LMP tartózkodását, főleg annak fényében, hogy elolvastam, Szájerék milyen kérdéseket akarnak az alkotmányozáshoz kiküldeni.
"Az emberektől többek között azt tudakolják majd, hogy az új alkotmány csak az állampolgári jogokat tartalmazza-e, vagy a kötelezettségeket is felsorolja, illetve hogy az alaptörvény olyan közös értékeket is védelem alá vegyen, mint a család, a munka, az otthon, a rend és az egészség."

Ez miért kérdés? Akinek joga van annak kötelessége is kell, hogy legyen. Egyebek között éppen azt akarják sunyin előkészíteni, hogy a határon túl élőknek csak jogai (pl szavazati, stb.) legyenek, mivel kötelességeket nem tudnának rájuk testálni.

"Szintén megkérdezik az emberektől, hogy járjon-e szavazati jog a kiskorú gyermekek után, vagy hogy "engedjék-e a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását"."

Ez már megint igen rossz ízű kérdés. A mondat eleje is, de a vége is. Mert mi is egy értelmes jóérzésű ember válasza a gyermeknevelés költségeinek megadóztatása ügyében? Egyrészt költséget nem szokás adóztatni. Bevételt szokás adóztatni.
A kiskorú gyermeke után járó szavazati jogot már nem is említem. Arról véleményem szerint mindenki tudja, milyen célt akar szolgálni.

www.origo.hu/itthon/20110213-tizenket-kerdessel-kerik-ki-az-emberek-velemenyet-az-uj-alkotmanyrol.html

hackbard.celine 2011.02.13. 13:48:15

@Diocles: már bocsánat, de az állam az nem az ország.
Hogy a regnáló hatalomnak épp mi az érdeke az megint egy más kérdés, de asszisztálni egy egypárti alkotmányozáshoz, hogy is mondjam: az asszimiliálódás kezdete és esetleg az adott pártalakulat vége?
Jelenleg nincs valós ellensúly, mert az egybites törvényekkel kiiktatták az összes lehetséges demokratikus korlátot (maga OV jelentette be, hogy nagy ívben tesz az AB majdani döntésére MNYP ügyben).
Nem feltétlenül a wishful thinking kategóriája azt előrevetíteni, hogy lesz igény a változásra és lesz változás 4-8-12 akárhány év múlva.
Ezt viszont hitelességgel, következetességgel lehet megalapozni.
Ma Magyarországon NINCS alkotmányozási kényszer.

porfelhő 2011.02.13. 13:53:21

"A templomromnál egész napos rendezvény lesz." A Navracsics T. elfogadta a fellépést. Nagyon szép gesztus, a megemlékezés, és a falu életének felpezsditése is.
Csak ezek után nehogy azt mondják már megint, hogy a Török G. a fiedesz szekértolója.
hm. tudjuk az irígység nagy úr. minden szinten.

bioLarzen 2011.02.13. 13:55:46

@kaqkkfioka: Én motorháztetőre szerelt gépágyúra gondoltam :)

bio

Ordnassac 2011.02.13. 13:56:37

@CSENDES: vannak bizonyos alapjogok, amelyekre _nem lehet_ kötelezettségeket alapítani. Pl. az élethez vagy az emberi méltósághoz való jog ilyen. A példa folytatható.

Szóval vannak olyan jogok, amikhez _nem_ járulnak kötelezettségek, sőt, nem is járulhatnak.

bioLarzen 2011.02.13. 13:56:45

@porfelhő: "Csak ezek után nehogy azt mondják már megint, hogy a Török G. a fidesz szekértolója. "

Aki akarja, úgyis fogja...

bio

is 2011.02.13. 13:58:10

@Diocles: ellopod a posztot :) annyi a kommentem, hogy persze, hogy minden éremnek két oldala van, de normális demokráciákban 6-7 párt van a parlamentben, és mindig az van, hogy 4 az egyik oldalt, 3 meg maásik oldalt képviseli, és ennek során sokszor kerülnek egy oldalra. ennek nem kellene semmit jelentenie. az egy magyar zavaros, és pusztító elképzelés, hogy mindig az érem egyik oldalán kell lenni, és hogy jól beskatulyázzuk azt a két oldalt, örökre. le kellene már vetkőzni ezt az örökös beskatuláyzást, és sokkal pragmatikusabban kezelni, ha bárki, bármikor más pártokkal egy oldalra kerül egy konkrét kérdésben.

@poszt: akinek olyan a nexusa Navracsics Tiborral, hogy együtt élte át a TV-ostromlást, meg még a falunapra is eljön neki, annak nem sok kétsége lehet afelől, hogy a bíráló bizottság jó döntést fog hozni. gyermeked keresztapjának monogramja véletlenül nem NT?

Ordnassac 2011.02.13. 13:59:51

@bioLarzen: A TASSZ jelenti:

"A belaruszi Vityebszkben bankrablás történt. A rabló kocsijával elmenekült a helyszínről, de a helyi rendőrségi Zetor megállította az Opel márkájú autót a traktorba beépített jancsiszögkilövő segítségével." ;-)

porfelhő 2011.02.13. 14:01:13

@bioLarzen:
persze. eddig is mondták. mert mint irtam. az irigység, a rosszindulat nagyon nagy úr! minden szinten ...
Irigyek egyesek, mert mások.... a TG. kiváló független politikai elemző, már irtam. ezért van sok "irigye" gondolom.:) és azt hiszem, hogy jól ..:)

kaqkkfioka 2011.02.13. 14:04:55

Ha esetleg valami halad valamerre (esetleg mutyi nélkül) azt miért ostorozzuk?
Nem értem.

a-kis-herceg 2011.02.13. 14:07:29

@is: :)))

ne izéljük má. ez független értelmiségek cimborasága. majd isznak adómenetesen főzött pálinkát.

TG helyében lézerjanit nem hívnám, mert az a sziget ellenére sem tudja majd betartani az 50km/h-t. átgázolna a falunapon.

de ha így halad, akkor a sziget-szalag-átvágásra OV monogrammú független jogász értelmiséget fogja elhívni...

apropó. Aszófőnek van STADIONja? beléptetőket átadok jó áron. és BEK ben vagy más nemzetközi mezőnyben legyen csapata?

a címerre lennének 5leteim, de megkímélem a theklubbot...

800 éve van csak ez a probléma? a rómaiak ezen a "gall" kis falun a harcikocsijaikkal nem vágtattak át?

Treuga Mei 2011.02.13. 14:08:37

Hát igen, a média kihasználhatóságát már Iulis Caesar is megértette. Bár gyengébb manipulálási képességem lévén némileg bosszant, hogy Topicgazda ilyen ügyesen próbálja a döntést befolyásolni, emellett egyúttal gratulálok is. Ráérzett, mitől is politika a politika: a közösség érdekében vállalt felelősségvállalásért, az azért kifejtett közéleti tevékenység.
Hogy ezek után Gyurbán Flektor és Orcsány Virenc hatalmi játszmarendszere, önfölkent erőforrás-privatizációs igyekezete micsoda, azt talán a szélesebb látókörű politológusok megítélésére bíznám...

kaqkkfioka 2011.02.13. 14:13:04

"... átgázolna a falunapon." Lásd Ordnassac linkjét.
Mondjuk azért az idegenforgalmat tolhatnánk rendesen. Hátha ....

igényes 2011.02.13. 14:13:41

Az én olvasatomban Aszófő Észak-keleti és Dél-nyugati bejáratnál, kijáratánál lassítót készülnek építeni.

Remélem nem ez a 6 000 000Ft értékű pályázat. Mert, ha ez akkor értem, miért kell ide Navrasics úr. Ez a pályázat már lejárt.

Pályázat közlekedésbiztonsági beavatkozás tervezésére - KKK KÖZL.-BIZT. TERVEZÉS 2010
(NFM Útpénztár Előirányzat)

A pályázat beérkezési határideje: 2011. jan. 17.1100. Előző napi postabélyegzővel beérkező pályázatok még érvényesnek tekintendők

Az országos közutak átkelési, valamint a lakott területekhez közvetlenül kapcsolódó szakaszain a forgalom csillapítására, a gyalogosok védelmének növelésére, a járművek sebességének csökkentésére alkalmas beavatkozások, valamint az országos közutakon levő balesetveszélyes csomópontok átépítésének tervezésének támogatása

Keret 100 M Ft 20-25 pályázatra

Pályázhat: Önkormányzat önállóan vagy társultan

Támogatott tevékenység: Forgalombiztonsági beavatkozás tervezése az országos közutakon, amely a pályázat céljának és a vonatkozó Útügyi Műszaki Előírásnak megfelel: biztonságos gyalogátkelőhely kiépítése középszigettel és sávelhúzással, szükség esetén sárga villogóval, nyomógombos jelzőlámpával; a település belépési pontján kapuzat létesítése sávelhúzással; buszöböl létesítése, áthelyezése, csomópont átépítése

Támogatás formája: Vissza nem térítendő

Támogatás mértéke: max.60%, max. 6 M Ft

(tervezési költség, engedélyek beszerzésének költsége)

További információ: kkk.gov.hu/servlet/download?type=file&id=1829

Tima Ferenc 06-1-3368-121 e-mailben tima.ferenc@kkk.gov.huEz az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Feltételek: Igazolt 30% önrész

Minden önkormányzat egy pályázatot nyújthat be. Elbírálás szempontjából társult önkormányzat is egy pályázónak minősül. Egy pályázat max. 3 műszaki létesítményre vonatkozhat.

is 2011.02.13. 14:14:11

@a-kis-herceg: én nem izélek, de a miniszterelnök-helyettest meg nevezném függetlennek

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.02.13. 14:16:14

@Diocles: "az ellenzéki kvázi az államberendezkedéssel szemben álljon fel."

Az ugye megvan még, hogy:
"A HAZA NEM LEHET ELLENZÉKBEN!"

hoplita 2011.02.13. 14:23:02

@bioLarzen:
Hú, vazzeg....
Nem akarsz beprotezsálni...?
Pályázatokat írni nem nagyom tudok, de a pálinkát szeretem...meg bírom is.
Szerénytelenség nélkül állíthatom...:))

kaqkkfioka 2011.02.13. 14:24:52

Jól van! Süllyed a nép!:):):)

igényes 2011.02.13. 14:27:42

@a-kis-herceg: Amennyiben megnyerik Török Gáborék a 6 000 000Ft-os maximálils támogatást, vajon az Atyafiak mennyit isznak el, mennyi lesz a vacsora költsége. Navrasicsék, ha lemennek a sleppel, az maga 1 millió.

kaqkkfioka 2011.02.13. 14:27:48

Látom kezd kialakulni a társadalmi párbeszéd.:):):)

a-kis-herceg 2011.02.13. 14:28:34

@Ordnassac:

PÁLINKA. in ka pál. így tud csak az Új Rendszerben érvényesülni...

apropó. Aszófőn nincsenek problémák? mindenki Pestre jár egyetemre oktatni? van meló? a térségben? ha gond van csak szólj a matolcsinak...

www.stop.hu/articles/article.php?id=822612

kaqkkfioka 2011.02.13. 14:29:26

Hangrögzítőt kell vinni. Megfelelő mennyiség után mindenki öszinte.:)

a-kis-herceg 2011.02.13. 14:30:09

@igényes: még nem nyertük meg, ne osszuk el a pénzt. talán a falukasszát sem sikerül még kézben tartani.

majd a meghívóba azt írja NT nek is, hozzon mindenki saját pálinkát és aprósütit

2011.02.13. 14:31:11

@lackó: én meg állandóan röhögtem a nyári kerékpártúrákon, hogy megint meszelték a táblát..:D (Mondjuk onnan kicsit messze van Szár és Vereb, de szóval ott is vannak legendák!:)

kaqkkfioka 2011.02.13. 14:33:01

@a-kis-herceg: A link témáját tekintve lesz még ebből gond.

CSENDES 2011.02.13. 14:33:17

@Ordnassac: Nincs köztünk vita ebben (vannak jogok, melyhez nem járulnak kötelezettségek).
Amiket azonban említettél, ha jól emlékszem az EU Alapjogi Chartájában is szerepelnek.
Nem hiszem, hogy Szájerék erre gondoltak:-))

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.02.13. 14:34:00

Századvég a Fidesz banda Propaganda Irodája.
Szar , hazug seggnyaló egy gyülekezet!

(Kumin Megélhetési Poli -toló" nem enged kommentelni) Szép mi? tudja, és fáj az igazság...na jah...a gerinctelen emberek jellemzők a Fidesz holdudvarában!

kalapácstollú 2011.02.13. 14:38:31

@Link Elek:

A borsodi Alacskával történt meg, hogy eléírták: "Miért éppen".
Pontosabban nem a településnév-táblára, hanem egy útjelző táblára.

Ordnassac 2011.02.13. 14:38:43

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: nestrot, te vagy az egyetlen, akit TG kilőtt innen és ide jössz nyavalyogni, mert Kumin is kidobott?

Szánalmasabb vagy, mint hittem...

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.02.13. 14:47:33

És a címert miért kell kicserélni?
Szerintem szép és ízléses a mostani, kiegyensúlyozottak a színei, nincs motívumokkal fölöslegesen túlzsúfolva.

a-kis-herceg 2011.02.13. 14:55:01

a vagyon és ingatlanadót meg KÖVETELEM ELTÖRÖLNI!!!

gazságtalan. a szegények sarca vagy mi...

és ezt már a TG-éra alatt... hm hm

aszofo.hu/rendeletek/rendelet___helyi_adok_2011.pdf

2011.02.13. 15:06:21

@a-kis-herceg: te is odavalósi vagy? Nem. Akkor mi közöd is hozzá?:)

igényes 2011.02.13. 15:06:45

@a-kis-herceg: www.nemzetijelkepek.hu/pictures/onkormanyzat/Aszofo.jpg

A szőlők királya! Ez a címer jelentése. Ezt akarják módosítani valószínűleg.

Szeretnék sporólni Aszófőnek, tessék itt ingyen megcsinálhatják a címert, ha valaki ért egy kicsit angolul.

www.puncher.co.uk/gen_herald.php

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.02.13. 15:13:14

Kedves Török képviselő úr!

Mostanában az a divat, h költségvetési tartalékot képeznek.
Javaslom Önöknek is ezt: képezzenek tartalékalapot a helyiségtábla rendszeres felújítására.
üdv.

Várúr 2011.02.13. 15:29:03

Felebarátaim, úgy látom, Török ténsúr remek képviselővé vált, beleértve természetesen a pálinkás beilleszkedést is. Mifelénk, egy másik kis Balaton-felvidéki faluban se megy másképp, holott zsáktelepülés, Navra execellenciás úr közbeiktatásával sem igénylünk terelőszigetet.
Élveztem ezt az élet- és piaízű posztot.

Várúr 2011.02.13. 15:31:53

Jahh. Szívből drukkolok a pályázat sikeréért.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.02.13. 15:38:11

többek között Navracsics Tiborral – aki már elvállalta a fellépést "

Navrával voltak az ostrom idején is, nem?

ssi 2011.02.13. 15:41:41

@Diocles:

LMP-nek ugyanazt kellene tennie, mint a Jobbiknak? aktívan és következetesen részt kellene venniük az alkotmányozásban, s a végén nem-mel szavazni, ha nem értenek vele egyet?

2011.02.13. 15:44:09

@malacz69 eurofanyalgó: már megoldódott, mert IA....őI így van a tábla, egy légy se fér oda eléje...:D

(Szegény, ezen a táblán vihogunk, holott nagy dolgokról van szó! De hát a nagy dolgok nem számítanak, a kicsiket meg megoldjuk...:)

2011.02.13. 15:46:24

@tesz-vesz: ja, megy majd Juhász Feri is?:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.02.13. 15:47:25

Erre az alkalomra szeretnénk megújítani a falu címérét, amelyhez felhívást fogalmaztunk meg, és még most is várjuk a javaslatokat, ötleteket."

mivan? nem tetszik a korona benne? :)

szerencsére de:
feltételek:

- Meghatározó motívumok: szent László, szőlőtőke

örülök neki, hogy a korona maradhat...

amúgy jó az a címer, csak az oldalára kéne még vmi, hogy ne legyen ott üres

a webkamerával szerintem átvertek a vicces helyiek. nem mozog semmi, csak beraktak egy jpg képet azt kész :)
és Aszófő nincs is a Balatonparton közvetlenül, ez nagy csalódás.
kéne egy ilyen filmet csinálni, hogy a híresség leköltözik a kis balaton melletti faluba, és rendet tesz. csak könyörgöm ne a belvárosi degeneráltak rendezzék hanem valami értelmes ember, aki nem húzza le ábrázolásában a vidéki lakosság értelmi színvonalát.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.02.13. 15:54:48

@tesz-vesz: egy kedves kis csendes film. szép látvánnyal, finom attikai humorral, hangulatos kulturális emberekkel, sziporkázó párbeszédekkel, TG úr :) el is játszhatná a főszerepet :)
na jó, nem leszek kegyetlen, nem ő, hanem vki más az ő szerepét

olcsó is lenne, jó is

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.02.13. 15:57:59

@Letícia: és hárman eljátsszák a közönség előtt hogyan féltek bent az ostrom idején :) fenn a színpadon
de jó lesz.

ahogy a jesse james gyilkosa is eljátszotta a színházakba, úgy fognak haknizni is, körbejárják Magyarországot, és az lesz a nevük, hogy a Hideglelés Trio :)
Vérfagyasztó éjszakák egyedül a sötétben a televízió székházban

ssi 2011.02.13. 15:57:59

itt olvashatóak www.hirado.hu/

MSZP "mivel nem lát változást a Fidesz szándékaiban, ezért .. nem térnek vissza az alkotmányozás parlamenti folyamatába"

LMP "részletes álláspontját kizárólag kedden, a parlament plenáris ülésén ismerteti "

"tizenkét kérdésből álló kérdőívet ... 18 év alattiak alkotják a legnagyobb olyan csoportot, amely ki van zárva a politikai képviseletből, ezért .. elsőként, "úttörőként" a világon -, ha egy ilyen intézmény bekerülne az alkotmányos rendszerbe. Ezzel Magyarország irányt mutathatna"

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.02.13. 16:00:21

A nyáron jártam Aszófőn, hangulatos kis település.

Themisz 2011.02.13. 16:07:47

@manyike: "18 év alattiak alkotják a legnagyobb olyan csoportot, amely ki van zárva a politikai képviseletből, ezért .. elsőként, "úttörőként" a világon -, ha egy ilyen intézmény bekerülne az alkotmányos rendszerbe. Ezzel Magyarország irányt mutathatna" "

Ezzel érdekesen egybevág az önkormányzati iskolák egyházi kézbe adásának lehetősége. Papcsákra meg még emlékszünk, ugye

index.hu/belfold/budapest/2010/09/20/papcsak_feri_batyank_tuti_jo_fej_igazsagos/

Ordnassac 2011.02.13. 16:15:40

@Themisz: a kettőnek mi köze egymáshoz?

juditka* 2011.02.13. 16:17:43

Kedves Török Gábor!

Pénteken útra kelt a pályázati anyag. Nagyon remélem, hogy célba is ér, és kedvező elbirálás alá esik, sikerül megnyerni a pályázatot. Mint képviselőnek "teljesül az álma, elmondhatja nem élt hiába". Nagyon szép gesztus.

igényes 2011.02.13. 16:20:08

@Themisz: A fiatalokat a kinaiak is befogják munkára, a Papcsák félék szintén befogják szórólapozásra télen, vagy kánikulában nem számít. A Baranya megyeiek pedig egészen másra használják a gyerekeket. Fidesz-Kdnp ejnye!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.02.13. 16:21:04

ez pont olyan érdekfeszítő téma volt, mint a makkoshotykai címer

juditka* 2011.02.13. 16:22:45

Szívből kívánom, hogy sikerüljön megegyezni a "Csik Zenekarral" is.:)))))

2011.02.13. 16:24:00

@tesz-vesz: :D Igazi túlélő só lenne velük...járnák az országot. :) Viva Survivor!:)

aszekelyek 2011.02.13. 16:29:03

@Themisz: Az ő bőrükre megy ugyanis a játék, akik ma még nem nagykorúak de ők lesznek azok, akiknek majd a hagyatékkal kell boldogulniuk, mindjárt Orbánt követően. Az már elég rosszul sült el egyszer, hogy a megvehető nyugdíjasok döntötték el, ki kormányozzon. Ideje mindenhol a fiatalokat odaengedni a saját jövőjük alakításához. Az mszp-ből nem lehet a matuzsálemeket kiebrudalni, az az ő bajuk. Úgy tenni, mintha a fiatalok nem is lennének a világon, nem osztani lapot nekik, az már bűnnn. M Szerintem legyen csak alternatívájuk minél több, fiatalokból álló párt. mint anno a FIDESZ. Az egyházpedig nem neveli se lopásra, se öregeket öldösni a tanítványait. Attól még nem lett valaki gazember, hogy egyházi iskolába járt. HA nem járt iskolába, attól már igen. NAgyon jó, hogy az egyházak, most, hogy megkapják, ami törvényesen megilleti őket, feladatot is kapnak hozzá. Azzal kell főznünk, amink van. Tudod, kongó kassza van, benne hatalmas államadósságlevelek , oszt jónapot!.Azok soh vissza ne térhessenek, akik azt összehozták. A fiatalok a jövő. A 7o3-os bácsik, nénik, meg szépen üldögéljeek már otthon, nem a törvényhozásban 2o14 után.

a nagy levin 2011.02.13. 16:31:12

a pályázat elbírálásánál lehet nagy részben objektív kritériumokat alkalmazni. pl. az átmenőforgalom nagysága, hány ember életét tenné biztonságosabbá, van-e olcsóbb alternatíva (pl. sebességmérő/traffipax, egyéb "lassító" objektum)

persze ez csak kultúrországokra igaz. Ugyanakkor tény, hogy a kisebb településekbnek is muszáj valamit kapniuk, akkor is, ha value for money alapon esetleg ez kevésbé indokolt.

ezeket a kritériumokat egyébként szintén érdemes előre lefektetni az átláthatóság és kiszámíthatóság érdekében, illetve pl. ilyen pályázatot is lehet településméret/ármenő forgalom nagysága szerint kialakított kategóriák szerint kiírni.

így biztosítható, hogy érvényesüljön az az elv, hogy a közpénzeket a lehető leghasznosabb (value for money alapon) közjószágra ( "public good") költsük, de ugyanakkor ne érintsen kisebb településeket sem túl hátrányosan önmagában az a tény, hogy ők kicsik.

lenne még ötletem: minden kistérség kapna egy adott (nem nagy) pénzkeretet, amiből közlekedésbiztonságra költhet. Aki a legjobb javulást éri el arányosan (statisztikák vannak a balesetekről, azok fajtája szerint stb.), azt valamilyen további juttatásban ls elismerésben részesíteném, a leszakadókat pedig külön figyelemmel és felülvizsgálattal lehetne javulásra ösztökélni. Ez az ösztönző megint abba az irányba hatna, hogy az egységnyi elkölthető pénzből a lehető legnagyobb mértékben javuljon a közlekedésbiztonság.

tudom ezek utópisztikus gondolatoknak tűnhetnek, de egy jó közigazgatás ilyen dolgokkal kellene, hogy foglalkozzon (lásd még: good governance).

juditka* 2011.02.13. 16:32:24

Nekem tetszik a régi címer is. :)

ssi 2011.02.13. 16:32:51

@Themisz: @Ordnassac: gyerkőc bevonása a politikába ne! se közvetetten, se közvetlenül, ha jól értem

MSZP: "nem térnek vissza az alkotmányozás parlamenti folyamatába.Helyette a legszélesebb közvélemény elé tárjuk megvitatásra saját alkotmány-koncepciónkat. Számunkra fontos a Köztársaság Alkotmánya " - pontosan hogyan? majd kiderül

aszekelyek 2011.02.13. 16:33:03

@török gábor: Mekkora bajban lennének, ha nem lenne ilyen alibijük , mint amit itt felsorolnak... Akkor valami más nevetséges/visszataszító okot kreálnának, a nem akarásuk köré. Ki kéne írni azt a népszavazást. Jól orbbavágni ezeket vele.

igényes 2011.02.13. 16:36:45

@manyike: "18 év alattiak alkotják a legnagyobb olyan csoportot, amely ki van zárva a politikai képviseletből, ezért .. elsőként, "úttörőként" a világon -, ha egy ilyen intézmény bekerülne az alkotmányos rendszerbe. Ezzel Magyarország irányt mutathatna"

De hol a többi csoport, már esetleg, ha emberi csoprtokról van szó?

1. Van egy csoport a legeslegnagyobb
2. Van egy csoport a legnagyobb (18 éven aluliak)
3. Van egy nagy csoport
4. Van egy kis csoport
5. Van egy elenyésző csoport, akik nem szavazhatnak, mert a bíróság eltiltotta őket.

a nagy levin 2011.02.13. 16:38:17

egyébként abban egyetértek, hogy nem elegáns a pályázat elbírálása előtt írni erről a blogban. a blog "tanulságából" nem vonna el semmit. ha mindezt az eredményhirdetés után közölte volna TG. Viszont az időzítés miatt mégis motoszkál bennünk a a gyanú, hogy ez mégis befolyásolhatka a döntéshozókat...

Más szemszögből vizsgálva a politológus mellett mégis megvan a tanácsadói és lobbista véna TG esetében, ez politikusi karrierjével és érdekérvényesítő erejével kapcsolatban optimizmusra adhat okot :-D

a nagy levin 2011.02.13. 16:39:02

bocsánat az elgépelésekért

igényes 2011.02.13. 16:42:37

@a nagy levin: Nem befolyásolja a döntéshozókat szerintem. Egy nagyszerű gárda dönti el a pénzek utalását. Szerintem megkapják. Aszófőnél ez kell, miért ne kapnák meg. Tényleg van forgalom. Az lenne gond, ha nem kapnák meg.

ssi 2011.02.13. 16:44:50

@igényes: sokan viccelődnek már rajta, - nekem csak egyszerűen nem tetszik az ötlet

Ordnassac 2011.02.13. 16:50:46

@aszekelyek: www.mti.hu/cikk/2011/02/13/az_lmp_a_keddi_parlamenti_ulesen_ismerteti_allaspontjat_az_alkotmanyozasrol-532131

(Off: szerintem az is visszataszító és nevetséges volt, hogy eredetileg húsvéthétfőn akarta elfogadtatni a Fidesz az új alkotmányt. Szerencsére erről letettek.)

a nagy levin 2011.02.13. 16:53:02

@igényes:
"Egy nagyszerű gárda dönti el a pénzek utalását"

Ebben egészen biztos vagyok, abból kiindulva amit egy kisvárosi önkormányzatnál látunk és tapasztalunk, nem is beszélve a központi közigazgatás világszinvonalú átláthatóságáról és hatékonyságáról, amelyről példát hevetne a korrupt Svédország, de még Kanada is.

Egyébként fentebb elfelejtettem megemlíteni, hogy természetesen a döntőbizottságnak is név szerint szerepelnie kellene a honlapon a jó kormányzás érdekében :-D.

a nagy levin 2011.02.13. 16:54:32

@igényes:

Nem csak Aszófőnél kell ez és az erőforrások sem végtelenek - ez a dilemma :-D

CDX 2011.02.13. 16:56:06

Régebben Gregor József adott egy koncertet minden év augusztusában a templomban, most be kell érniük Navracsiccsal szegény aszófőieknek. Navra amúgy tenor vagy bariton?

Bambano 2011.02.13. 16:58:31

Ez jó, mostantól én is beilleszkedési pálinkának fogom nevezni:)

Crowz 2011.02.13. 16:59:22

Érdekes, hogy amint meglátjátok Navrasics nevét, azonnal kitör a parasztgyalázat :)
a kis hercegnek és elkúrtad gonosz törpének pedig javasolnék néhány politikamentes napot. Akkor talán visszanyerik a nyugalmukat. Amúgy érdekes, ahogy megpróbáljátok fideszesnek beállítani TG-t. Kicsit szánalmasnak hat már ez. Hagyjátok abba!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.02.13. 16:59:59

Attól még nem demokrata valaki, hogy bőszen hangoztatja, hogy mekkora demokrata. A demokrata elkötelezettség ugyanis sosem a szavak szintjén, hanem a mindennapi gesztusokban jelenik meg. Vagy nem. És az utóbbi hónapokban leginkább nem. A cinizmus, a populizmus, a mellébeszélés, a választók szembeköpése, a hazudozás - mifelénk ez megy mostanság. A NENYI-kifüggesztősdi, a demokratikus szabályokat semmibe vevő jogalkotási gyakorlat, a magán-nyugdíjpénztári tagok megzsarolása, a Himnusz kötelező elénekeltetése a parlamenti ülések előtt, legutóbb pedig a kormánytisztviselőknek "viselésre ajánlott" kitűző ügye (merthogy a kormány ugye senkit nem akar megakadályozni hazafias érzései kifejezésében - milyen ordas cinizmus ez is!)

igényes 2011.02.13. 17:01:45

@Crowz: Nem fideszes a TG, nem LMP-s, nem Mszp-s

2011.02.13. 17:02:21

@CDX: alt...vagy kontratenor!:D

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.02.13. 17:09:29

Jó házipálinkát tényleg bűn lett volna kihagyni :)

Ordnassac 2011.02.13. 17:09:34

@Crowz: a blog.hu egyik főtrollát akarod nyugtatgatni (Nemz. Gonosz Törpe)? Uramatyám! ;-)

@igényes: magyarul jobbikos? :-P

Ordnassac 2011.02.13. 17:10:16

@LEG X: kérdés, hogy valóban jó volt-e? ;-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.02.13. 17:12:13

@Letícia: sokan fizetnének azért h lássák

2011.02.13. 17:24:06

@tesz-vesz: na tessék, új bevételi forrás Aszófőnek! Túlélő Központ by TG!:DDD

lüke 2011.02.13. 17:25:33

@Ordnassac:
egyáltalán nem lesz ülés, csak be kell menni a pénzért-fizu-
és titokban kiadnak egy rendeletet,
már vártam

lüke 2011.02.13. 17:27:20

@Letícia:
az férfi betegség, mondta az énektanárom
(ez elözö poszton minden folyik..........)

aszekelyek 2011.02.13. 17:33:01

@Ordnassac: Kevesebb rugalmasságot tartok valószínűnek az lmp jelen pozíciójáában......:( Zsarolási potenciál és kérdés hordereje mián.

bigapples 2011.02.13. 17:52:33

@Diocles: Schiffer LMP delegáció élén tárgyalt kint Brüsszelben a Zöld frakcióval, amely a tárgyalásuk után határozattervet akar elfogadni Magyarország ellen, követelve a médiatörvény felfüggesztését, új elfogadását és előre jelzi, hogy az új alkotmány miatt újra támadni fogják Magyarországot.

Teljesen nyilvánvaló a politikai motívum, hiszen még tárgyal a kormány az Európai Bizottsággal és kész változtatni a törvényen. Nekem már ez a lépés azt jelentette, hogy az LMP döntött, hogy beugrik a szocik mellé a lövészárokba. Az alkotmányozással kapcsolatos mostani állásfoglalásuk csak erősíti ezt a képet.

Elégszer volt itt szó a blogon, hogy mi a legjobb út az LMP számára, az új baloldali nagypárttá válás, a posztindusztriális ökopártiság vagy a jobbfelé is nyitott középen maradás. Nekem úgy tűnik, most mintha egy negyedik utat választanának, a "nagy" MSZP melletti zöld-SZDSZ szerepét. Szerintem tévút, de ők tudják. Kicsit furcsa, mert két hónapja még arról szóltak a hírek, hogy a választmány tagsága konzervatív és baloldali tömbre szakadt és a konzi LMP-sek az erősebbek. Ekkora változást hozott volna a médiatörvény körüli cirkusz a párt irányának meghatározásában?

lüke 2011.02.13. 18:00:44

@bigapples:
elszórakoznak, ha Cohn Bendit nem lenne , unalmas lenne az EP
most újabb témája van,hegedülhet
s a másik:
13-n vannak az EP-ben a zöldek, itt lehet jövöjük, pláne ha
protezsálja-amint látszik igen, többször járt MO-n- CB
szerintem ez jó választás,pláne ,ha nem ismerik a helyüket
www.wdr.de/themen/politik/europaeische_union/wahl_2009/uebersicht_parteien_1.jhtml

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.13. 18:03:29

tetszik ez a forgalom lassitasa projekt
a szocializmusban, ha lett volna ra szukseg, a helyi komuves maszek es par onkentes kommunista szombaton megcsinalta volna
most is viccesnek tartom, hogy egy falu kozlekedesenek lassitasara palyazni kell
egy ekkora rszet jardaszigettel megbontani ketfele
sebessegkorlatozo tablak
x tonna felett athajtani tilos
meg egy KMB
jo, legyen sheriff a neve
egy ekkora kozossegnek ezt meg kell tudni oldania, kulopnben eletkeptelen
kozben lehet palinkazni is
lecet

lüke 2011.02.13. 18:04:00

@Crowz:
ez majdnem ányolcas level

aszekelyek 2011.02.13. 18:06:07

@tesz-vesz: Hová gondolsz, még megnéznék a moziban a népek...:) Szerinted rendező szakon, hány nem belvárosi degenerált végzett mostanában?:DDD

jjulie 2011.02.13. 18:06:31

@bigapples:

majdnem tök mindegy, honnan nézi valaki a fidesz tevékenységét, amit lát az a meztelen leplezetlen überszarság

azért gondolom hogy majdnem, mert pl a mirrmurr kismacsek betanított fideszaktatológatói székéből nézve nem olyan überszar a látvány, mit egyéb átlagos helyekről

Ordnassac 2011.02.13. 18:07:14

@bigapples: ennek a verziónak nincs túl nagy támogatottsága a párton belül.

Mindenesetre kedden kiderül, hogy mik a pontos feltételek. Schiffer enyhébben fogalmazott ma, mint az OPT.

Ordnassac 2011.02.13. 18:09:39

@lüke: amúgy nem tudom, hogy hányan tudják, de Tőkés László úgy másfél évig Daniel Cohn-Bendit frakciótársa volt az EP-ben. :-) (Az európai zöldek és az EFA, amihez Tőkes tartozott, frakcióközösséget alkot.)

aszekelyek 2011.02.13. 18:10:25

@hackbard.celine: BEzzeg lesz, ha majd esetleg ezt az alkotmányt kell eltenni az útból....HA rajtatok múlna, az 1949-es XX. törvény örökkévaló lenne és a 89-es senki nem felelős semmiért is.

majomkutya 2011.02.13. 18:10:36

Kedves Gábor!
Drukkolok a pályázatotoknak. Mellékesen jegyzem meg, hogy szerintem pokolian szerencsések vagytok (Balaton parti településként ez érthető), hogy a sávelhúzás a legnagyobb problémátok.
Amennyiben nem jönne be a pályázat, vagy még fokozni szeretnétek a hatást, hadd adjak két ötletet.
Én Tolna Megyében lakom sokfelé csak úgy lehet eljutni, hogy kistelepüléseken át kell haladni. Észrevettem, hogy nagyon könnyű túllépni a sebességet, mert sok szép ház van, el lehet bámészkodni, jó a főút, stb. Azokban a falvakban viszont mindig betartom, ahol a település kezdete tábla után mondjuk 50 méterrel van egy digitális sebességmérő, ami kiírja az aktuális sebességemet és ha túllépem a limitet, akkor villog és kiírja pirossal, hogy "LASSÍTS!".
A másik jó megoldás a forgalomlassításra a zebrák átalakítása, amit a mi városunkban pár éve csináltak meg. Ez úgy néz i, hogy a zebrát teljes szélességben kb. 10-15 cm-rel fölemelték és sárga/vörös térkővel burkolták. Ezáltal a belváros forgalmának a sebessége lassult, mert max 30-35 km/h sebességgel lehet ráhajtani, ha nincs gyalogos és az autósok eleve tervezik a lassítást a zebrához közeledve (jól ki van táblázva és feltűnő is), így a gyalogosoknak is biztonságosabb.
Mindezek fokozhatók lennének egy olyan megoldással, amit nyugaton sokfelé látni. Man szigeten (Isle of Man) pedig minden pár százfős faluban is alkalmazzák: minden zebrához jelzőlámpa van, amit a gyalogosok egy gomb megnyomásával aktiválnak. Ennél biztonságosabb, jobb, kulturáltabb megoldást én még sehol nem láttam.

Ordnassac 2011.02.13. 18:15:08

@aszekelyek: a tartalom megelőzi a formát. Szerencsére ebben a tekintetben a jelenlegi alkotmány olyan messze van 1949-től, mint Reykjavík Moszkvától.

lüke 2011.02.13. 18:16:19

@Ordnassac:
nagyapák, akik a térdükön lovagoltathatnák unokáikat

nem baj, még lehetnek együtt !

jjulie 2011.02.13. 18:16:49

@hagyma:

na igen, normális kérdés, miért nem áll neki a falu apraja nagyja és oldja meg

van egy 72 éves ügyfelem, ő egyedül is megcsinálná saját kezűleg kb egy hét alatt, és közben elmesélné minden arrajárónak, mihez kezd ha megöregszik

mellesleg meg is finanszírozná az anyagot, ha az ő faluja lenne, fullgazdag hazaszármazott ember

lüke 2011.02.13. 18:17:49

@jjulie:
disznóölés itt is?

Ordnassac 2011.02.13. 18:18:46

@lüke: tudod, valamit kezdeni kell a sok pálinkával. ;-)

katus949 2011.02.13. 18:21:12

Szerintem sem kell olyan sokszor bemenni a munkahelyükre, kevesebb gondot okoznak a zembereknek, és kevesebb fizetés is jár majd , valószinü.

jjulie 2011.02.13. 18:22:47

@lüke:

persze, közben levághatnának egy disznót is

mi a szarnak költözik valaki a pusztába, ha a saját kezével nem tud vagy nem hajlandó megcsinálni egy sereg egyszerű és természetes dolgot, mint pl. útépítés, vagy disznóülés

Ordnassac 2011.02.13. 18:25:51

@jjulie: szerintem nagy örömmel várnak téged minden útépítésnél. ;-)

@katus949: ez most a kétheti ülésezésre vonatkozott? Havi tiszteletdíjat kapnak, ami nem ülésfüggő. Mellesleg szerintem az lesz az ötlet, hogy a kieső heteken lehetnének a bizottsági ülések.

a-kis-herceg 2011.02.13. 18:29:01

@jjulie: itt nem az "anyag" és a munkadíj a sok...

itt a "dokumentálás". elég hatékony bürokrácia van. az osztrák hivatalnokok hagyták itt, és magyar parasztok próbálják tovább működtetni...

országos főút! sok pecsétes ügy.

ha megcsinálod "csak úgy" akkor horror bírságokat kapsz és helyre is kell állítanod az "eredeti állapotot"

jjulie 2011.02.13. 18:31:27

@Ordnassac:

öt évíg laktunk egy faluban

az ovoda számára én adtam az anyagot, és én csináltam meg az ácsaimmal az udvarra szaletlit-ingyen

szociologus 2011.02.13. 18:32:59

:-)

Már látom, van kellemes oldala a képviselőségnek. Finom az anekdóták mellé járó testületi pálinka?

parlamentarista 2011.02.13. 18:35:39

@aszekelyek:
csakhogy ez nem ilyen egyszerű. ugyanis az ember korlátozottan altruista, vagyis önző. például most a gyermeket nevelő családok jelentős része - nem mindenki, de a többség - úgy képzeli: az a jó, ha nem fizetnek adót. ez ma a trendi: aki gyereket nevel ne fizessen adót. nem csak a cigányok mondják ezt, hanem a magyarok is. a kormányfő is ezt mondja gyakorlatilag.

eddig konszenzus volt abban, hogy a gyermekjóléti intézmények költségeit a társadalom - gyermekes és a gyermektelen családok - közösen állják. a kis családok, és a nagycsaládok közösen.

most a gyermekesek azt mondják: nem fizetnek adót, vagy kevesebbet fizetnek, csakhogy ennek a gyerekek látják majd a kárát. a gyermektelenek azt fogják mondani, hogy nekik eddig sem érte meg, eztán még kevésbé fogja megérni, ez a csoport is korlátozottan altruista, vagyis önző. tehát nem kell szociálpszichológusnak lenni ahhoz, hogy bejósoljuk egy ilyen rendszerben az adóbevételek rövid távon extra adókkal növekedhetnek, de utána könnyen megzuhanhatnak. ugrás a szakadékba. tehát nem feltétlen jó az, ha egy rászoruló csoport többletjogot kap.

ps. szerintem ma magyarországon hülye minden fiatal, aki úgy képzeli, hogy magyarországon fogja felnevelni a gyermekeit.

jjulie 2011.02.13. 18:35:42

@a-kis-herceg:

a mirrmurr macsek közszolga működteti, és ő nem magyar paraszt

a-kis-herceg 2011.02.13. 18:41:05

@jjulie: nem rá gondoltam ;) ő természetesen kivétel, hogy erősítse a szabályt

nyünyüge 2011.02.13. 18:43:25

@jjulie:
nem kapnának engedélyt a "házilagos" kivitelezéshez. Ami persze röhejes, mert engedélye a kátyuknak sincs, mégis vannak - komolyabban megfogalmazva: ha a forgalomra alkalmasságot a már meglevő utakon folyamatosan olyan szigorúan vizsgálnák, mint az engedélyezéskor, akkor ilyenkor tél vége fel ország újtjainak fele le volna zárva balesetveszély miatt. Nyáron csak az egyharmada.

Meg rosszul kivitelezni, rossz anyaggal dolgozni engedéllyel is lehet - a multkoriban végigmentem az Etele tértől a Gellért térig - a pár éve beépített járdaszegélyek, villamospályát határoló "félgömbök" jelentős százaléka egyszerűen szétporlik - ezek szerint nem bírt a fagyot meg a sót.

a-kis-herceg 2011.02.13. 18:46:07

@nyünyüge: nincs vége a télnek. még egy nagy támadás lesz.

a kátyúkat mirmurék folyamatosan javítják, leginkább "20"-as táblákkal.

parlamentarista 2011.02.13. 18:50:07

@jjulie:
civilizált világban az ilyen csipri-csupri ügyeket megoldja a kistérség, vagyis a járás. egyéni választókörzet, vagy egyházkerület. közmunkából, vagy felajánlásokból. talán lakik arrafelé egy szakmérnök, aki tudja mi az inflexió.

a másik lehetőség, hogy a kisváros, vagy a nagyközség építteti meg a piaccal. ha ránéz az ember a térképre, akkor látszik, hogy aszófő mellett egy nagyságrenddel nagyobb inflexiót, egy elkerülő utat érné meg építeni. de ezt a közutat befektetési céllal is érdemes volna megépíteni.

szóval civilizált világban az útépítéshez nem kell állam. nem kell államminiszter sem, amelyik adott esetben elintézi, hogy a késve benyújtott pályázatot mégis csak kedvezően bírálják el. civilizált világban a kincstár azért van, hogy felhalmozzon, és csak vis major esetén segítsen a rászorultakon. persze ehhez kötelező ingatlanbiztosítást (vagyonadó) kellene. és onnantól kedve igazságos lenne a flat tax, és lehetne fix összegű járulék is, tehát magas hozzáadott érték esetén sem kellene trükközni.

magyarország persze nem civilizált, hanem nagyobb részt feudális. feudálisak a politikusok, és feudálisak a politológusok is egytől egyig. ráadásul erre fene nagy büszkék. a következő generáción fog ez lecsapódni.

Commandante Jayasuriya 2011.02.13. 18:52:21

@majomkutya:

Gáborék falujában egyébként is lassítani kell, mert egy fénysorompóval biztosított vasúti átjáró keresztezi az utat, majd rögtön az átjáró után egy majdnem derékszögű kanyar van (amennyiben a főváros felől közelítjük meg a települést). A problémát a település kezdetét jelző táblát követő kb. 200 méteres szakasz jelenti, ahol igencsak szeretik nekiereszteni a technikát, különösen a farokhosszabbító hangú motorokkal rendelkező, mindenféle nemzetiségű kirándulók.

a-kis-herceg 2011.02.13. 18:58:57

@parlamentarista: alló. ez az én szövegem. na jo a regionalizmus az eredetid.

Commandante Jayasuriya 2011.02.13. 19:00:42

@parlamentarista:

Hogy mondhatod, hogy nem civilizált az ország...?
Maholnap az ovisok is szavazati joghoz juthatnak.
Mutass még egy ilyen felvilágosult gondolkodású országot a földön, ahol két cuclizás, és egy szaros pelenkázás között a legnagyobb megfontoltsággal, felkészültséggel, felelősen lehet majd ifjú honfitársainknak dönteni hazánk sorsáról.

kigondoltam.blog.hu/2010/09/02/allitsatok_meg_az_ovodasokat

2011.02.13. 19:02:08

@lüke: (az előző poszton kitört az élet...:)

igényes 2011.02.13. 19:07:53

@parlamentarista: Ezt írtad:
"szóval civilizált világban az útépítéshez nem kell állam. nem kell államminiszter sem, amelyik adott esetben elintézi, hogy a késve benyújtott pályázatot mégis csak kedvezően bírálják el. civilizált világban a kincstár azért van, hogy felhalmozzon, és csak vis major esetén segítsen a rászorultakon. persze ehhez kötelező ingatlanbiztosítást (vagyonadó) kellene. és onnantól kedve igazságos lenne a flat tax, és lehetne fix összegű járulék is, tehát magas hozzáadott érték esetén sem kellene trükközni."

Sajnos az én hibám is a félretájékoztatás! Török Gáborék érvényesen pályáztak, időben. Nem muszáj, de bevallom én tévedtem. Ez az igazság!

www.3k.gov.hu/pages/index.jsf?p=2&id=6065

Elnézést is kérek Török úrtól!

majomkutya 2011.02.13. 19:15:41

@Commandante Jayasuriya: Ezt nem tudtam.
De a sebességmérő amúgy is hasznos minden átmenőforgalommal bajlódó településen.

2011.02.13. 19:26:40

@Ordnassac: háború és love...:D

hackbard.celine 2011.02.13. 19:29:07

@aszekelyek: most nem azért, de szükséges ez az örökké "rajtatok-rajtunk" kitétel?
Az Alkotmányban valójában csak az évszám maradt meg '89-ben, de ha tudsz mondani konkrétan olyan pontot, amelyik a választások előtt benne volt az Alkotmány szövegében és indokolná az többszöri önálló képviselői indítvánnyal történő módosítást és egy új egypárti tv. beiktatását, írd le nyugodtan, kíváncsian várom.
Annyit azért súgok, hogy neves konzervatív alkotmányjogászok (élükön Sólyom Lászlóval) állnak azon az állásponton, hogy az Alkotmány konform minden európai alapjogi szabályozással, nem indokolt megváltoztatni ekkora sürgősséggel. Valószínűleg ezzel ő is átkerült a "rajtatok" ketegóriádba.
És még egy: ha az alkotmányozási folyamatban az dönt, hogy OV szerint a Párt támogatottságát csökkentené a magzati élet védelmének beemelése, akkor az már rég rossz. Aktuális népszerűséghez szabni az alaptörvényt? Nemes gondolat.

Ordnassac 2011.02.13. 19:29:39

@Letícia: utánanéztem. Na igen, itt a blogon a leglehetetlenebb offok is előfordulhatnak. Talán ezért (is) szeretem ennyire? :-)

szbi 2011.02.13. 19:31:13

T. TG!

Ajánlom figyelmébe John Lukacs életrajzi könyvét, ő is volt önkormányzat képviselő kies falujában (Penn State, a többit elfeledtem.
Valamint Gombos Gyula Hillsdale című szociográfiáját.

Kistelepülések lakói számára mindkettő igen tanulságos.

parlamentarista 2011.02.13. 19:47:10

@igényes:
ez a sztori az előjogokról szól, és azok generációs hatásáról szól. vannak kistérségek, ahová nem fog leutazni navracsics. illetve ha mégis csak beteszi a lábát, akkor majd botokkal megverik. vagy ha őt nem, akkor majd a gyerekeit.

2011.02.13. 19:56:30

@parlamentarista: de le fog utazni Navra, ebben fogadok.

parlamentarista 2011.02.13. 20:06:32

@Commandante Jayasuriya:
nézd, civilizált világban a választójog nem alkotmányos alapjog. tehát az nem a születéstől fogva létezik.

szerintem egyébként fontolóra lehetne venni, hogy a választókort vigyük lejjebb, hiszen a társadalom elöregszik, és szavazhassanak a kamaszok is akár 14 éves kortól feltéve, hogy valamiféle érettségi vizsgát tesznek. szóval be lehetne vezetni valamiféle kis érettségit. de aki a 8 általánost se járja ki az akárhány éves ne szavazhasson. nyilván felmenő rendszerben kellene ezt bevezetni. szóval hülyeség lenne szavazati jogot megvonni bárkitől.

de a választókort ha ezt a logikát végigvisszük már a magzatra is ki kellene terjeszteni. de az, hogy a 12 éves kislány élettársának dupla, vagy tripla annyi szavazata legyen, mint egy 70 éves akadémikusnak, szerintem ez abszurd. szerintem ez a kormány egetverő bolondok gyülekezete, és törökkel is jobban járt volna a világ ha sportriportnek állt volna, és nem politikamagyarázónak.

porfelhő 2011.02.13. 20:11:49

@Crowz:
hm. Régen láttalak már a poszton. Mi történt, hogy irtál. Talán Téged is felzaklatott a Navracsics neve. ? vagy a poszt témája nagyon érdekes? hm. senki sem akarja a TG-t fideszesnek beállitani szerintem.
elnézést, nem a kommented tünt fel nekem, inkább az "avatarod". :) ) nagyon ismerős valahonnan. nem tudod, honnan?:)

Ordnassac 2011.02.13. 20:22:00

Újabb off:

hvg.hu/itthon/20110213_mszp_munkacsoport_megszoritas_mesterhazy

Ehhez csak két megjegyzés:

1. minimum vicces, ahogy a megszorításokat mantrázó MSZP ezt vizsgáló munkacsoportot állít fel (méghozzá Kiss Péter vezetésével).

2. Arra azért kíváncsi leszek, hogy szegény Vitányi Iván 86 évesen hogyan fog majd végigmenni az összes választókerületen. Ahogy Tóth Csaba Vas megyei látogatásaira is. :-D

parlamentarista 2011.02.13. 20:24:07

@Crowz:
török nem fideszes, hanem kormánypárti, mindegy ki kormányoz. mszp-szdsz, vagy fidesz-kdnp.

porfelhő 2011.02.13. 20:40:02

@Crowz:
Érdekes, hogy nem tudod, a Török G. egy független politikai elemző. most már tudni fogod, ugye?:)

jjulie 2011.02.13. 20:58:29

@porfelhő:

szurkolj az espanyolnak

jjulie 2011.02.13. 21:16:50

@porfelhő:

igen, a real madrid játszik barcelonában - az espanyollal

és a második percben emberhátrányba került a real

ha kikapnak, akkor a barca növeli az előnyét a tegnapi döntetlen ellenére

vicces lenne, és van rá esely

porfelhő 2011.02.13. 21:22:03

@jjulie:
rendben szurkolok, tudod Te vagy a "tanárom" is.
igen. az álomcsapat. no és a világ legjobbja a Messi.

jjulie 2011.02.13. 21:24:40

@porfelhő:

francba, gólt rúgott a real

porfelhő 2011.02.13. 21:27:46

@jjulie:
ne idegeskedj. a meccsnek még nincs vége.:)

parlamentarista 2011.02.13. 21:29:03

@Ordnassac:
a magyar közjogi rendszerben éppen az lenne a trouvaille, ha a pártos (listás), és a pártatlan (független, egyéni) képviselet különválna.

parlamentarista 2011.02.13. 21:31:27

@Letícia:
tán még beszédet is mond majd az államminiszter elvtársúr.

parlamentarista 2011.02.13. 21:33:36

@Ordnassac:
minden komment offtopic. fyi.

porfelhő 2011.02.13. 21:34:34

@jjulie:
megirod ugye, mi lett az eredmény, hogy ne kelljen keresgélnem a neten?

Ordnassac 2011.02.13. 21:35:30

@parlamentarista: ami sehol a világon nincs így...

jjulie 2011.02.13. 21:39:06

@porfelhő:

ok, sajna az adebayorral sokat erősödött a madrid

porfelhő 2011.02.13. 21:42:11

@jjulie:
jaj. de "aranyos" vagy. azért a Te csapatod a legjobb. hidd el.igaz tudod.jobban mint én.

bigapples 2011.02.13. 22:00:53

@Ordnassac: Az a fura, hogy az MSZP az alkotmányozási bojkottról szóló döntését elsősorban nem a készülő alkotmány tartalma vagy elfogadási módja miatt, hanem belső pártharcok miatt hozta meg. Mesterházy nem mutathatta puhábbnak magát Gyurcsánynál a pártvezetésért menő küzdelemben és emiatt a korábbi szoci álláspontot feladva (lásd a kalózszakértőjük nyilatkozata) ő is bojkottot hirdetett.

Eddig az LMP csak a húsvét hétfői szavazási időpontot kifogásolta, ha jól tudom. Ha most Schifferék is ideállítják az LMP-t, akkor az az érdekes helyzet áll elő, hogy indirekt módon Gyurcsány lépései határozzák meg az LMP mozgását.

Az LMP számára vajon nem jelentene többet, ha az alkotmányról szóló vitában részt venne keményen képviselve a saját álláspontját? A Fidesznek mutatnia kell, hogy nem Fidesz-alkotmány hoz létre, így az LMP akár elfogadtathat "zöld" értékeket az alkotmányba beemelő módosításokat. A szocik távollétében ők szólíthatnák meg a jobbközéptől balra lévő választókat és a csalódottakat, mert tavasszal jó ideig csak az alkotmányozásról fognak szólni a hírek. Ezzel ellophatnák a show-t a szocik elöl. A bojkottal csak beállnak a szocik árnyékába, ez elég reménytelen pozíció.

parlamentarista 2011.02.13. 22:03:12

@Ordnassac:
európának a szerencsésebb felén évszázadok óta vannak tartományi parlamentek, és azok eredendően nem voltak pártosak. a legutóbbi időkig úgy működtek, mint a protestáns zsinatok. minden választókerület, eredendően egyházkerület delegált egy világi képviselőt. tehát az is képviselve volt, aki a maga módján vallásos.

a képviselő persze tartozhatott akármilyen civil szervezethez, vallási felekezethez, esküszövetséghez, de az lényegében különbözött az állampárti gondolkodástól. a győztes ugyanis minden esetben a választóit képviselte, az országgyűlési képviselet pedig a pártpolitikáról szólt. és amíg európa a kontinensek versenyében az első volt, addig ez pontosan így működött.

és ha megnézed ázsiát, akkor látod, hogy ott a demokratizálódás is erre a regionális szemléletre épül. tehát a gazdasági sikerek nem a diktatúrából következnek, hanem a demokratizálódásból. bármilyen furcsán hangzik, de kelet a szabadság miatt sikeres, a nyugat pedig a politikai pártok túlhatalma miatt sikertelen.

panelburzsuj 2011.02.13. 22:08:17

@Ordnassac:

Alkotmányhatnék és méréstechnika konfliktusa:

index.hu/belfold/2011/02/13/a_nep_is_beleszolhat_az_uj_alkotmanyba/

"A kérdőívek költségéről a fideszes politikus azt mondta: töredékébe kerül annak, mint amit egy országos népszavazás elrendelése jelentene."

Szerinted mi kerül sokba a szavazásban? A cetli meg a fülke -vagy a "minőségbiztosítás"? (Azaz: a feldolgozás hitelességének garantálása.)

jjulie 2011.02.13. 22:09:15

@bigapples:

a készülő alkotmény "tartalma és elfogadási módja" szót sem érdemel

írd inkább amit gondolsz mellébeszélés helyett: be vagy szarva a szocik miatt, és szeretnéd ha az orbániára kevésbé veszélyesnek tartott lmp-hez vándorolnának a korábban vak, de időközben kinyilt szemű kismacskák

felnőtt fiuka vagy, ne gyerekeskedj, ird le bátran mitől félsz a kétharmados világrekord után nem egészen egy évvel

porfelhő 2011.02.13. 22:10:31

Kritikus hangulatbn készül az ellenzék az alkotmányozásra.

Az MSZP egyébként úgy döntött: csak akkor vesz részt az alkotmányozásban, ha az alapelvekről szóló koncepciót négyötödös többséggel fogadja el az Országgyűlés, az alaptörvény szövegét pedig két egymást követő parlament támogatja, kétharmaddal.

Bár a Fidesz most nyitott az ellenzék felé, a szóvivő emlékeztetett rá, hiába volt számos javaslatuk az Alkotmány-előkészítő Bizottságban, azokat a kormánypártok szinte mindig vita nélkül lesöpörték az asztalról. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, a Jobbik nem fogja megszavazni az új alkotmányt.

Az LMP csak akkor vesz részt az alkotmányozási folyamatban, ha garanciákat kap, mondta el Schiffer András, a párt frakcióvezetője.
Az LMP Országos Politikai Tanácsa azt javasolta a párt frakciójának, hogy az alkotmányozási folyamatban való részvétel feltételeit konkrét jogszabálytervezetek formájában nyújtsa be az Országgyűlésnek."

hm. csupa izgalom lesz a holnapi nap.

Ordnassac 2011.02.13. 22:15:24

@bigapples: az LMP OPT-je által kiadott sajtóközlemény azért erősebben fogalmazott, mint amilyen a valós helyzet.

Az LMP-nek (ahogy beszélgetéseimből elnézem) alapvető gondjai vannak a Fidesz alkotmányosságról kapcsolatos felfogásával (ha valami, akkor ez nem túl nagy vitatéma a pártban, áramlatoktól függetlenül) és filozófiai különbségeket a legnehezebb feloldani. Az, hogy esetleg bekerülnek zöld elemek az alkotmányba, a Fidesz így is megteheti (főleg, ha nem túl mélyzöldek), ehhez az LMP nem kell nekik.

Ordnassac 2011.02.13. 22:17:40

@parlamentarista: nézd meg a német tartományi miniszterelnököket az elmúlt száz évben, mind valamilyen párthoz tartoztak.

Ordnassac 2011.02.13. 22:18:29

@jjulie: na de éppen ez az, a Fidesztől eltávolodottak nem mennek sehova se. Az MSZP-hez aztán pláne nem. A hitelességi válságon ott se jutottak túl.

porfelhő 2011.02.13. 22:18:55

Az Mszp. és a Jobbik azt várja, hogy holnap Orbán Viktor beszédében feltárja a megszoritásokkal kapcsolatos terveket, beszél annak részleteiről.

Ordnassac 2011.02.13. 22:20:31

@panelburzsuj: a cetlik kinyomása se két fillér, de a szavazás zavartalan lefolytatásának, ill. tisztaságának biztosítása (választási bizottságok, választási irodák, számítógépes háttér, valasztas.hu stb.) se kifejezetten olcsó.

A kérdőívezés sem lehet olcsó, főleg, hogy hitelezettek lesznek a válaszküldemények.

porfelhő 2011.02.13. 22:22:47

@jjulie:
nem nézed már a meccset? hol vagy?

parlamentarista 2011.02.13. 22:23:45

@Ordnassac:
ha te európa elmúlt száz évét tekinted mintának, akkor már megbocsáss, de hülye vagy.

bigapples 2011.02.13. 22:27:01

A poszthoz. Nem tudom miért lenne baj Navracsics meghívása.
Gondolom az egyetemi életből megvan a jó emberi kapcsolat TG és Navra között, és Navracsics most a Veszprém megyei kormányzati nagyember. Én igazából a címerváltoztatási szándékot nem értem, teljesen jó ez a címer a heggyel, a szőlőtőkével és a Szent László hermán lévő korona ábrázolásával.

A sikeres pályázás titka szerintem az, hogy minden pályázaton el kell indulni, valamelyiken csak összejön legalább egy fekvőrendőr. Gondolom az önerő egy majdnem Balaton-parti település esetében nem gond.

jjulie 2011.02.13. 22:28:14

@Ordnassac:

nem irtam egyetlen szót sem a fidesz szavazó mszp szavazóvá válási folyamatról, és a szövegem szelleme sem tartalmazza ezt

mást viszont igen, ahhoz is hozzászólsz?

Ordnassac 2011.02.13. 22:34:10

@parlamentarista: a korábbi évszázadok felépítése meg átültethetetlen a mai világba. Teljesen más volt:

- az államfelépítés (többségében abszolút vagy felvilágosodott monarchiák)
- a hozzáférés a politikához (cenzusok, masszív költségek, a politika mint úri huncutság)
- a munkabeosztás (parlamentek meghatározott, szellős időközönként ültek össze, sokszor kötött mandátumú képviselőkkel)
- a "politikacsinálás" (nem alakultak még ki klasszikus pártok, még ha alkalmi-parlamenti szövetségek már kialakultak, lásd Felirati Párt vs. Határozati Párt)
- a világpolitika (hol volt még akkor a globalizáció?)
- az összehangolás szükségessége (ma már annyi üggyel kell egyszerre foglalkozni, ami az egyéni vagy alkalmi szövetségek már nem vagy csak ritkán alkalmasak)

Szóval a különbségek annyira szembeötlőek, hogy 150-200-300 évvel ezelőtti állapotokat gyakorlatilag _nem_ lehet átültetni. Többet még modernizációval sem (pl. nem pártos vagy pártok nélküli tartományi parlamentek).

parlamentarista 2011.02.13. 22:34:10

@panelburzsuj:
szerinted a cetliket elolvassák? ebbe kudlik juli hitt utoljára. hogy majd a nemzeti konzultáción mindenki beikszeli, hogy mi lesz a jó, és akkor az majd milyen jó lesz. aztán rájött, hogy ez nem erről szól. azóta nem vezet fidesz műsort. persze ha elfogy a pénze, akkor jelentkezhet. meg fogja magyarázni, hogy az értékrend miatt van. legalább pörzse sanyi őszinte volt. pénzért bárki kedvéért belemondja a mikrofonba: "tapsoljuk meg, megérdemli".

jjulie 2011.02.13. 22:34:13

@bigapples:

és arra nem gondoltál, ha ez valóban fontos a falunak, miért nem dobják össze az egészet, és csinálják meg iziben?

nem lenne ez normális?

vagy csak pár helyi ember heppje, de szeretnék, ha nem ők, akiknek fontos és hasznos álljak a cehhet, hanem inkább ajándékba kellene?

Ordnassac 2011.02.13. 22:37:12

@jjulie: persze: az eddig bizonytalanok vagy nem választók is csak elenyésző számban mentek az ellenzéki pártokhoz. Az MSZP pedig továbbra is az egyik legelutasítottabb párt.

Aztán amíg ott vannak a Fideszt megelőző éra meghatározó emberei, addig ez igen lassan fog csak változni.

panelburzsuj 2011.02.13. 22:38:10

@Ordnassac:

Miután nem ötletparádéról van szó (azaz nem nyílt végűek a kérdések), vajon mennyivel lehetne hitelesebb egy több tízezres mintán elvégzett korrekt vizsgálat (akár több, konkurens intézet bevonásával....), mint a többmilliós elemszámú, de "racionálisan" értékelhetetlen reklámakció?

Vagy egyszerűen csak tovább masírozik a "Az ész trónfosztása?"-projekt?

Ordnassac 2011.02.13. 22:38:59

@jjulie: mert lényegesen többet sózhatnak rájuk büntetésként, mint amit megspórolnának az "önerővel". (Arról nem is beszélve, hogy az önkormányzat költségén kellene visszaállítani az eredeti állapotot.)

jjulie 2011.02.13. 22:40:08

@Ordnassac:

olvastad, hogy miről írt a bigi itt @bigapples: amihez hozzászóltam?

Ordnassac 2011.02.13. 22:40:31

@panelburzsuj: utóbbi jobban kommunikálható. "Megkérdeztük az embereket!"

A "Reprezentatív vizsgálatot végeztünk a lakosságon!" azért nem hangzik olyan jól...

a-kis-herceg 2011.02.13. 22:41:05

@Ordnassac:

van egy erős 10% komcsi (mszp), 5% fasisztoid (jobbik) és libsi 5% (kb szdsz lmp).

akik akármi történik arra a pártra szavaznak aki az "eszmét" programjára tűzi... ezek a keménymagok, akik addig azok míg meg nem halnak...

Az "eszmei röghözkötöttek", a fenti 20%, az összes választóhoz képest csak 10%, azaz kb 800 ezer emberről van szó összesen...

ilyen tábora a fides nek sose volt (csak amikor a libsi 5% ból is merített, de az rég volt, ja és a viki be szerelmes öregnyanyók nem elvi...). és a "gömböc" mentalitással nem is lesz. azaz a fidesnek most nincs elvi kemény magja. csak megélhetési. és ez ég és föld. A Szövetség úgy fog oszlani, ahogy a zsákmányról kiderül, hogy nem akkora és nem is jut annyi...

a többi szabad vegyérték. a szavazók 90%. azok döntenek. elég sok. szabad a vásár...

ezekből a gondolkodók tábora drasztikusan nő. ahogyan a témák felmerülnek. na persze a kommunikáció ellenére kell tájékozódni. pont ezért izgalmas...

a fides minden egyes csapásával emelkednek ki (a 90% ból) a gondolkodók újabb és újabb csoportjai. persze ezek már soha többet nem mennek mszp+lmp+jobbik irányba. a gazdasági lépésekkel (kudarcokkal) is nő a tábor. a (párt)politika felől az emberek a KÖZÜGYEK felé fognak fordulni. azaz a cselekvés igénye elemi erővel van/lesz meg.

izgalmas világ. a kérdőjelek száma nő...

egy csapásra lehet csinálni egy "pártot" ha valaki a jó időben, a jó programmal és ügyesen eléri a "kihegyezett füleket".

porfelhő 2011.02.13. 22:41:22

Honnan tudja ilyen pontosan az Ordi, hogy a Fidesztől eltávolodott szavazók hova mennek, és hova nem mennek.
Miért olyan biztos abban, hogy a "fülkeforradalmárok" között volt Mszp. támogatók nem lelhetők fel szép számmal. pedig vannak. és azok újra visszapártolhatnak a szocikhoz. és vissza is fognak úgy gondolom.

parlamentarista 2011.02.13. 22:42:09

@Ordnassac:
a római jog hány éves te nagy szamár.

jjulie 2011.02.13. 22:42:58

@Ordnassac:

megint

nem azt írtam, hogy engedély nélkül

panelburzsuj 2011.02.13. 22:43:03

@panelburzsuj:

Irodalom:

www.part-oldalak.hu/kutatas/Esz,%20tronfosztas,%20demokracia.pdf

Boros János (szerk.)
Ész, trónfosztás, demokrácia
Tanulmányok Lukács György,
Az ész trónfosztása mûvérõl

(Ez a Boros véletlenül nem aza Boros, aki most oly buzgalommal szétcsapott Heller és Vajda szerkesztőtársai között? ... )

jjulie 2011.02.13. 22:45:46

@Ordnassac:

ócska orbáni trükk a fogyetkozó birkáknak

a-kis-herceg 2011.02.13. 22:46:23

@panelburzsuj: ezen miért akacc fenn. ez ÜRES KOMMUNIKÁCIÓ... mint a nyuggerek levelet. vitya levelét megírta. és a nép válaszolt. mert ő levelez a népével.

Ordnassac 2011.02.13. 22:47:15

@parlamentarista: a római jog is jelentősen átalakult. Pl. a római jogban a büntetőjog ki se fejlődött igazán, hanem inkább kártérítési jelleggel bírt. Azóta a büntetőjog külön jogág.

Attól, hogy vannak bizonyos jogintézmények, amelynek alapjai a római jogra vezethetőek vissza, attól ma még a római jog nem alkalmazható. Egy lízingügyletet hogy akarsz a római jog alapján elbírálni?

A tartományi parlamenteknek is vannak hagyományai, de több eleme van, amit az idő felülírt vagy elhagyott és a mai időben már nem alkalmazható.

A realitási elemet pedig már nem is hozom elő...

a-kis-herceg 2011.02.13. 22:48:49

@Ordnassac:

nem így érti, hogy "szabálytalanul". a hivatali eljárás terveztetés költségét is beleértve, miért nem dobják össze? 10 milla az nem olyan sok egy 90 milla/éves költségvetésű faluban... ;)

bár ha nem pályáznak akkor a 10, csak 2 milla...

Ordnassac 2011.02.13. 22:49:42

@jjulie: az engedélyt ilyenre nem nagyon adnák ki. Az országos úthálózat kizárólagos állami tulajdon, ergo mindenképpen akar beleszólást ebbe az engedélyezésen túl.

Ordnassac 2011.02.13. 22:50:33

@a-kis-herceg: az megint más, de jjulie hozzászólásaiból nekem nem ez következett.

Ordnassac 2011.02.13. 22:52:15

@porfelhő: a kvk-k (intézettől függetlenül) erre engednek következtetni.

Persze, hogy lesznek olyanok, akik majd visszaszivárognak az MSZP-hez, de nem annyian. Azért van ott több ember, aki még taszító hatással bír.

panelburzsuj 2011.02.13. 22:53:23

@parlamentarista:

Többszázezer, vagy akár egy-kétmillió, 12 pontot tartalmazó kérdőív összesítése még akkor is komoly apparátust igénylő feladat, ha a címlapon van egy lottószelvény-primitívségű, akár vonalkód-leolvasóval digitalizálható összesítő.

(Mondjuk a Kubatov listáján kipipálgatni a beküldőket se kis meló, de annak legalább van "fogható" értelme ... :)

jjulie 2011.02.13. 22:57:00

@Ordnassac:

akkor most leírom úgy mint ahogy egy szülő beszél a hülye gyerekéhez:

nem akkor csinálják meg teljesen szabályosan amikor majd valamikor ajándék pénz érkezik ehhez, hanem saját erőből, haladéktalanul, a szabályos engedélyezési és kivitelezési eljárást betartva

visszafejlődtél? nem vagyok ahhoz szokva, hogy gyógypedagógusként kell beszélgetni veled

panelburzsuj 2011.02.13. 22:57:45

@a-kis-herceg:

Miért lennék fölakadva a soros birkateszten?

Én kifejezetten támogatom az ilyen akciókat. Hónapról hónapra bejelentkeznek: "Gábor vagyok! Nem kerestek?" ...

a-kis-herceg 2011.02.13. 22:57:46

@Ordnassac: szerintem ami költség:
- engedély +utána járás (társadalmi munka?)
- illetékek
- tervezési kltsg (ezt már kifizették)
- kisajátítás, telekrendezés, geodéta, ügyvéd...
- ideiglenes forgalomtechnika terv és eljárási költségek
- közmű stb pecsétek engedélyek (ez sok "szerv")
- földmunka, "alapozás", tömítés
- beton, kavics, aszfalt stb
- közlekedési táblák, felfestések
- szegélyek, árkok stb
- használatbavételi eljárás, pont mint engedélyezés

ha csak illetékek+tervek+a nem építési anyagok ez kb 2,5 milla

akkor az a kérdés hogy a kb 2,5 milla építési anyag és ugyanannyi munkadíj szintén 2,5. önkéntesen megy e és felajánlásokból...

szerintem megoldható...

jjulie 2011.02.13. 22:58:56

@Ordnassac:

az úthálózat pedig nem kizárólagos állami tulajdon

Ordnassac 2011.02.13. 22:59:53

@jjulie: nem is kell, de nem volt egészen világos, hogy mit értesz "saját erő" alatt. :-)

Ami azt illeti: a haladéktalanul és az eljárás betartása nehezen összeegyeztethető fogalmak. ;-P (Elnézést, magas labda volt!)

jjulie 2011.02.13. 23:01:24

@a-kis-herceg:

ha ezt nem tudják, akarják összedobni, akkor nincs rá szükségük, viszont ajándékba kérnék

Ordnassac 2011.02.13. 23:02:30

@jjulie: Ptk.:

172. § Ha törvény eltérően nem rendelkezik, kizárólag az állam tulajdonában vannak

d) az országos közutak, az országos törzshálózati vasúti pályák, a nemzetközi kereskedelmi repülőtér, továbbá az ország területe feletti légtér

Amennyiben jól értettem TG-t, akkor a sáveltolás egy országos közutat érint.

panelburzsuj 2011.02.13. 23:03:00

@panelburzsuj:

Zolikával:

- Gyerekek, ma a telefonálásról lesz szó. Bekapcsolom a hangszórót és
felhívok egy tetszőleges számot:
- Itt Horváth-lakás.
- Kívánok, szeretnék Zolikával beszélni.
- Bocsánat asszonyom, de nekünk nincs Zolikánk.
Valószínűleg egy hibás számot tetszett felhívni. Kezét csókolom!
- Látjátok gyerekek, így viselkedik egy jól nevelt, udvarias ember az
alapfokon.
A tanítónő felhívja ugyanazt a számot:
- Itt Horváth-lakás.
- Kívánok, szeretnék Zolikával beszélni.
- Hát kérem, maga engem az előbb hívott fel. Még egyszer:
Itt nincs egyetlen egy Zolika sem! Megértette?
- Hallottátok, hogy reagál egy ember a második fokon. Most jön a
legmagasabb fok.
A tanító néni felhívja ugyanazt a számot:
- Itt Horváth-lakás.
- Kívánok, szeretnék Zolikával beszélni
- Már megint te vagy, te hülye kurva? Menjél vissza a jó kurva
anyádba, ahonnan jöttél. Vagy gyagya vagy, vagy engem akarsz
baszogatni.
- Gyerekek, ez a felizgatottság legmagasabb foka.
Egy vörös hajú gyerek jelentkezik az utolsó sorból:
- Tanító néni, szerintem még ennél is van egy magasabb fokozat!
- Mutasd meg, Jenőke.
A gyerek felhívja ugyanazt a számot:
- Itt Horváth-lakás.
- Zolika vagyok,….nem kerestek?

porfelhő 2011.02.13. 23:03:19

@Ordnassac:
Persze. Minden pártban van olyan aki taszitó hatással bir.
Lesznek sokan hidd el, akik visszaszivárognak, mert rájönnek, hogy nem is volt olyan jó "birkának" lenni. Már most is vannak sokan, csak még nem vallják be.

Ordnassac 2011.02.13. 23:04:54

@a-kis-herceg: "akkor az a kérdés hogy a kb 2,5 milla építési anyag és ugyanannyi munkadíj szintén 2,5. önkéntesen megy e és felajánlásokból..."

Egy 400 fős kisfaluban (+ ott telekkel rendelkezők) szerintem nem olyan egyszerű, bár te vagy ennek a szakértője.

bigapples 2011.02.13. 23:05:38

@jjulie: OK leírom, én személyesen azt szeretném, ha a baloldalon egy modern európai baloldali párt lenne, nem egy exkommunista utódpárt. Nekem mindegy, hogy az LMP lesz az, esetleg egy új párt, vagy a szocik mennek át teljes átalakuláson.

Nem lesz mindig jobboldali kormányzás (bár legalább 8 évig most az lesz) és nem szeretném, ha mégegyszer megismétlődne az, ami az elmúlt 8 évben. Tudom van egy csomó normális politikus helyi, alacsonyabb szinteken az MSZP-ben, de esélyét sem látom, hogy belátható időn belül az MSZP megújuljon. Nézd meg a mostani országos vezetést és nézd meg kik a esélyes(?) pártütők. Szerintem tragikus a kép.

@Ordnassac: én úgy vettem ki, hogy leginkább gondjuk az eddigi meredek alkotmánymódosító lépésekkel volt. Nem hiszem, hogy a készülő alkotmány szövege olyan elemeket tartalmaz majd, amelyek demokratikus értékeket sértenének és a bojkott + EU-s kormányellenes kampány erre a válasz.
Ez a lépés a szocik érdeke. Rövidtávon árt a fidesznek, de hosszútávon inkább az LMP-nek rossz, mert olyan pozícióba sodorja magát, ahol csak mellékszereplő lesz és előbb-utóbb kiírják a darabból (lásd MDF/SZDSZ).

Az alkotmányozással szembeni ellenvélemény, akár alapvető filozófiai különbségek demonstrálására biztosan ez a mostani kemény LMP-s álláspont a legjobb módszer?

parlamentarista 2011.02.13. 23:06:44

@Ordnassac:
de én nem is gondolom, hogy bármit egy az egyben át kellene venni. nem látom be, hogy ad 1) miért ne lehetnének magyarországon tartományi parlamentek, európa majd minden országában van. ad 2) miért ne épülhente ez fel tisztán egyéni képviseltre. ad 3) ebben az esetben az országgyűlés meg tisztán pártlistás lenne.

ennek akkor lesz realitása, ha magyarországon a lakosság fele elutasítja az összes állampártot. és ha megnézed, akkor a fideszről lemorzsolódó szavazók nem vándorolnak át az ellenzékhez. tehát a nézőgyerekek egy elég jelentős része azt mondja, hogy a demokrácia túlságosan is pártos. és annak ellenére mondja ezt, hogy a politológusok elmagyarázzák, hogy milyen klasz dolog közép európa legnagyobb tava mellett egy turisztikai szempontból frekventált félsziget tőszomszédságában építeni akarnak egy kis kanyart, akkor abba valahogy vonjuk be az államminisztert. ahelyett, hogy megépítené a kistérség. és persze koordinálhatná ezt a balaton régió. és ez nem lenne alárendelve direktben semmilyen pártérdeknek, hanem csak úgy a tó partján a kistérségek választanának egy képviselőt, és az összeállna egy szövetségi régióba, és az egész tetejébe lenne egy közép európai államszövetség, hogy járjon errefelé pénzt költeni a közép-európai német, osztrák, cseh, szlovák, lengyel, turista.

Ordnassac 2011.02.13. 23:07:14

@porfelhő: na de az MSZP-ben rengetegen vannak. Gyurcsány, Veres, Szekeres, Lendvai stb.

Arról nem is szólva, hogy a belső harcok még nem dőltek el ott.

a-kis-herceg 2011.02.13. 23:08:36

@jjulie: tudom. pályázni "könnyebb". ugyanarról beszélünk. ÉN értelek:)

ha nagyon akarják akkor 2,5 milla kp vel és "kalapozással" "felajánlásokkal" meg tudnák csinálni. ha akarnák...

persze a pályázat 10 millával "mindenki" jól jár. egy helyi (persze inkább nem helyi) kivitelező és "vki" is keres rajta egy "kicsit". 2,5-2,5 millát.

pont ilyenek a panel hőszigetelés+ablak csere programok. kb lakásonként kerülne 400 ezerbe. de a rendszer 400+400+400 áron műxik... ;)

igazából nem értem, hogy minek várnak a pályázati önk. és állami harmadokra, amikor az önrész is pont elég lenne... na persze ennek nem járnak utána...

ja mellesleg még a "pályázati megoldás" a normális 400-nak is 3/4-be kerül (300-ba) mert az anyagot fele áron rosszabb minőséggel...

lásd újonnan hőszigetelt paneltűz Miskolcon... (nem szálas, hanem szabálytalan polisztirol volt rajta...)

a-kis-herceg 2011.02.13. 23:10:57

@Ordnassac: az csak anyni, hogy kell a "tulajdonos hozzájárulása is"

de ez kell egy sima behajtó építéséhez is... szval rendesek néha hagyják, hogy építsed az útjukat... anynival kevesebb kátyú

azt nem tudhatom hogy helyben lenne e anyag és gép... azaz van e helyi "erő". ehhez ott kellene pálinkázgatni...

porfelhő 2011.02.13. 23:12:07

@Ordnassac:
Honnan tudod, hogy nem fognak megújulni. A Gyurcsány még mindig meghatározó személye a pártnak.

Ordnassac 2011.02.13. 23:13:08

@parlamentarista:

1. Magyarország nem föderális állam. Tartományi parlamentek meg csak ott vannak. Ez pedig elsősorban Ausztria és Németország.

2. Középszintű képviseleti rendszer most is van: a megyei közgyűlések. Ezeknek egyébként valaha erősebb jogosítványai voltak (ma már gyakorlatilag intézményfenntartók). Meg lehet próbálkozni a hatáskörök bővítésével, de attól még Magyaro. nem lesz föderális állam. Nincsenek meg a hagyományai hozzá.

3. Attól, hogy egyéni képviseleti rendszer lesz a középszinten, még nem lesz kevésbé pártos. Ugyanúgy pártjelöltek fognak bekerülni többségében, mint a mostani listás rendszerben. A fennmaradó civileknek pedig majd valahogyan igazodniuk kell (lásd Somogyért Egyesület vagy az Összefogás Megyénkért).

4. A középszintű többségi rendszer miért zárja ki azt, hogy vegyes rendszer maradjon országos szinten?

5. Egy 400 fős falu képviselőjét összehasonlítani egy középszint képviselőjével nem hiszem, hogy a legmegfelelőbb.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.13. 23:14:07

@jjulie: ma birkákkal barátkoztam egy lovastanyán. Szép gyapjasak voltak és befúrták magukat a szalmába, úgy zabáltak.

Ordnassac 2011.02.13. 23:14:51

@porfelhő: és a legmegosztóbb is.

Igen sokan vannak, akik a vérmes Szűzanyáért sem fognak Gyurcsányra szavazni és ehhez nem kell Orbán-imádónak lenni (és fordítva). Épp ez a legnagyobb gondja most az MSZP-nek.

Ordnassac 2011.02.13. 23:18:55

@a-kis-herceg: na igen, de épp erre utaltam, hogy egy ilyen területen nem biztos, hogy állam bácsi olyan rendes. (Mégiscsak a Balaton-felvidékről van szó.) Persze nem tartom kizártnak, hogy mégis engedné.

Aszófő vagy környéke benne van a nemzeti parkban vagy egy term.véd. területben? Az még be tudna játszani.

porfelhő 2011.02.13. 23:20:56

@Ordnassac:
Na.ja. az a baj, hogy pártelnökként nem volt olyan erős kezű mint az Orbán. Az ilyen szilikatalonokat ki kellett volna, hogy vágja a pártból. Jól el voltak nyolc évig a pártban, ő és a hozzá hasonlók.
Mikor jöttek a "problémák" meg nem támogatták a Gyurcsányt, kihátráltak mögüle. Ő az egyetlen ember aki szembe mer menni az Orbán Viktorral.

parlamentarista 2011.02.13. 23:21:27

@panelburzsuj:
a borítékot elolvassák, azon van cím, teljesen mindegy, hogy mit írsz vissza, a lényeg, hogy válaszolsz. persze kubatov félék biztos összegyűjtik, hogy ki az ellenség. de ma már mindenki ellenség, aki semmikor sem válaszol.

ma elég egyszerű a politika. van egy csoport, amelyik valamely pártot elfogadja, és van amelyik túllépett ezen, és az összes állampártot elutasítja. a másodikba tartozik a haladó értelmiségi. az állampártok egymás között a szavazatokat milyen arányban osztják el azt elemzi török gábor. ki hazudik ügyesebben nagyobbat játék.

porfelhő 2011.02.13. 23:23:12

@Ordnassac:
nem vagyok gyurcsányista, csak a véleményem irtam le.

a-kis-herceg 2011.02.13. 23:26:08

@Ordnassac: úgy látom itt csak én beszélek a posztról, tehát

ON. semmi ilyen probléma nincs. a tulajdonos és hatóság hozzájárul. csak az engedély szerint kell kivitelezni. semmilyen más gond nincs (szabályok, engedély, pénz kell hozzá).

nem értem miért merülne fel. a természetvédelemnek nincs ehhez köze. ehhez szabályozási tervet, vagy építési szabályzatot sem kell módosítani.

akkor van gond, ha idegen tulajdonra "hízna" az út. de ez nem túl valószínű. és inkább időben mint költségben jelentkezne.

porfelhő 2011.02.13. 23:26:12

@jjulie:
Te meg hol vagy már megint?

Ordnassac 2011.02.13. 23:26:17

@porfelhő: Szili Katalin az MSZP alapító tagja volt és már akkor név volt a pártban, amikor Gyurcsány még nem volt sehol. Szili pl. Horn alatt környezetvédelmi államtitkár volt.

Gyurcsány lehet, hogy ki mer állni Orbán ellen, de egy tehetségtelen vezető. Miniszterelnökként egyszerűen megbukott. Diplomáciai érzéke nincs (Orbánnak sincs), túlzottan konfliktuskereső (befelé) és egyben -kerülő is (kifelé), szeret ideologizálni, de úgy váltogatta a programjait, ahogy nem szégyellte. Ezek nem kifejezetten vezetői erények...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.13. 23:26:55

@porfelhő: a Szili volt az egyetlen, aki néhány esetben az épeszű döntés irányába ösztökélte Gyurcsányt - bár természetesen nagy opportunista és a szellemi képességei is elég határosak.

Ordnassac 2011.02.13. 23:28:06

@a-kis-herceg: ezért kérdezlek. Ugyanis természetvédelmi területeknél közig. eljárásban kicsit bővebb a lehetséges ügyfelek köre. ;-)

Ordnassac 2011.02.13. 23:29:00

@porfelhő: jómagam is a véleményemet írtam le. :-)

panelburzsuj 2011.02.13. 23:29:53

@parlamentarista:

Haladó? Nem halódó?

TGM (stílusosan...) valami nekrológfélét írt a karácsonyi Népszavába.

Egyébként én is úgy látom, hogy a pártok már nem is kísérleteznek azzal, hogy a "nehéz embereket" győzködjék, bőven beérik a népesség kétharmadán osztozkodással.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.13. 23:30:24

@Ordnassac: ez a lefelé taposok - felfelé nyalok mentalitás jól azonosítható az egykori KISZ derivátumokon. Elvállalok minden konfliktust - feltéve, ha nem veszíthetek. Bátor vagyok, de még mennyire. Igaz-e, Klára? Naná. :)
Az ilyen kisfiúk mindig a fára másztak előlem anno a Hollósy téren, miután bátran kióbégatták magukat 20 m távolságból.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.13. 23:31:21

@panelburzsuj: kik a hülyéket megnyerik, boldogan uralkodnak felettük, ámen.

porfelhő 2011.02.13. 23:34:25

@Ordnassac:
Tudjuk, hogy megbukott, azt is tudjuk miért. diplomáciai érzéküket nem vitatom , hogy nincs, ill nem elég jó. Környezetvédelmi államtitkár, igen, igazi demokrata, aki egycsapásra függetlennek vallja magát. Ja. most a Szájer meg a Szili, nagyon jó.

panelburzsuj 2011.02.13. 23:34:25

@panelburzsuj:

Érdekes lenne egy valódi politológiai kutatás az általános és ingyenes (azaz: belépési költség nélküli) választójog és a potyautas-jelenség összevetésére.

(A közköltségek tragédiája ... )

bigapples 2011.02.13. 23:35:16

@parlamentarista: Ha a "kis kanyarok" megépítésére szolgáló pályázati pénzek elosztását csak kistérségi szintén döntenék el, akkor lenne csak igazán alárendelve egyéni piszlicsáré érdekeknek a döntéshozatal. A kistérség meghatározó településre jutna minden fejlesztési pénz és ott is csak a sógor-koma-üzlettárs által fontosnak tartott területre. Aszófőnek mekkora súlya lenne Balatonfüreddel szemben?

Ordnassac 2011.02.13. 23:36:43

@porfelhő: Szili mostani tevékenysége persze megint más kérdés, de amíg Gyurcsány csak 2000-ben lépett be az MSZP-be, addig Szili története a pártban sokkal régebbi. ;-)

porfelhő 2011.02.13. 23:37:04

@Hepci:
na igen ő volt az egyetlen....

panelburzsuj 2011.02.13. 23:39:23

@Hepci:

Egya darabig elmegy a játék.

Aztán eccercsak elgyön az "átcsapás": "Tessék, itt lehet maradni" ...

porfelhő 2011.02.13. 23:40:01

@Ordnassac:
az biztos. ha más nem is.

porfelhő 2011.02.13. 23:43:46

@Ordnassac:
megint eszembe jutott . ugye "vigyázol rá nagyon"!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.13. 23:43:56

@porfelhő: kérdés, Gyurcsánnyal vagy nélküle lett volna jobb esélye az MSZP-nek normális(abb) párttá válni. Nekem az a gyanúm, hogy inkább nélküle. Ha erősen belegondolok, Horn Gyula kifejezetten morális lénynek tűnik Fletóhoz képest.

Ordnassac 2011.02.13. 23:46:56

@porfelhő: mint ahogy eddig is, természetesen igen. :-)

porfelhő 2011.02.13. 23:47:36

@Hepci:
na látod ez igy igaz, Horn és Gyurcsány, "ég és a föld," akkora a távolság. szokták mondani. igen.
:)

panelburzsuj 2011.02.13. 23:48:21

@bigapples:

Ha vízfejű a kistérség, akkor nem sok. De sok helyen működik a "ma neked-holnap nekem" módszer, azaz a kistelepülések között elég szépen ki tud alakulni az egyszem "naggyal" szembeni egységfront. Megszavazzük Fürednek, ha megszavazza Füred Aszófőnek ezt, Örvényesnek azt, Paloznaknak amazt ...

parlamentarista 2011.02.13. 23:50:39

@Ordnassac:
elsősorban észak, és nyugat-európa ilyen.

nézd, a megye az unió közigazgatási alapja ezer éve. magyarországon is a vármegye a dinasztikus perszonálunió igazgatásának az alapja volt. a történelmi királyság egy többnemzetiségű unió volt, és amíg nem a (bécsi) udvar irányította, hanem a megyékre volt alapozva addig az igen jól működött. a megyék egy része persze többnemzetiségű volt. tehát bihar magyar volt bihor meg román. de az egy megye volt. vagy szatmár, és satu mare. vagy komárom és komarno. nem sorolom az összes határmenti megye többnemzetiségű volt, és egyébként a belső megyékben lakott errefelé nagyon sok német, vagy szász, amíg nem lettek kitelepítve.

navracsics azt mondja, hogy legyen megint főispán. legyen. csak ő úgy képzeli, hogy azt a miniszterelnök pártfőtitkárnak kell kinevezni, illetve a kormánynak, vagy a parlamentnek. tehát valamilyen állampárti formációnak. de ez a szovjetorosz minta. pártirányítás alá kell vonni a megyéket, és ebből lesz a megyei párttitkár, aki a közigazgatást legfelső szinten irányítja.

na most egy másik lehetőség az lenne, ha a főispánt a megyében élő polgárság maga választaná meg. régen erről csak a főurak szavazhattak, a nemesek, most meg szavazhatna minden nagykorú feltéve. és akkor a főispán mehetne az unió parlamentjébe, az alispán, vagy vicispán meg tarthatna fogadóórát például, és úgy egyébként a megye alkalmas lenne arra, hogy az unió igazgatása ott legyen mindenhol. és akkor bihar és bihor lehetne újra egy megye. nem lenne se a magyar se a román állam alá rendelve.

szerintem ma a demokratizálódást nem lehet ezzel a lépéssel kezdeni, az uniót a legnehezebb megreformálni. de ez egy példa arra, hogy mennyire egyszerű a régi típusú igazgatást demokratizálni, és persze én erre mondom azt, hogy demokratikus, navracsics meg nyilván arra, amit ő képzel. én azt mondom, hogy a megye az uniós igazgatás alapja, az nem véletlen, hogy az európa parlementi helyek száma a megyék számával korrelál, ő meg azt, hogy az államigazgatás alapja, a magyar királyság szerintem egy dinasztikus perszonálunió volt, szerintem a megyék sose voltak etnikailag tiszták, navracsics szerint meg mindig is ezekre épült a nemzetállamiság. szerintem meg ilyen nagy magyarisztán sose volt.

bigapples 2011.02.13. 23:52:14

@panelburzsuj: ha nem is a 2/3-ot, inkább azt a 700ezer-1milliós
réteget akarják megszólítani, akik nem elkötelezett pártválasztók és a Barátok közt népeként egyszerű üzenetekkel meggyőzhetők: "off-shore kormány, népnyúzó kormány, szemkilövetők, kőbánya, Őszöd, fasiszta, kommunista", és lehet, hogy ez a hatásos módszer. Ami meggyőz egy független értelmiségit, az lehet, hogy 3 nyugdíjas és 5 alsó-középosztályi szavazó elvesztésével jár.

panelburzsuj 2011.02.13. 23:54:36

@bigapples:

Leírtam a hosszabb távú következményt: "Itt lehet maradni ..."

Ordnassac 2011.02.14. 00:04:29

@parlamentarista: mint mondtam, el lehet a középszint erősítésén gondolkodni, bár nem hiszem, hogy az "állam az államban" felépítés alakuljon ki (szerintem nem is lenne különösebben kívánatos).

Magyarország EP-létszámát pedig nem a megyék száma, hanem a lakosság száma határozta meg (a többi tagállammal összevetve). Amennyiben nem 10 millióan lennénk, hanem 15 millióan, máris több EP-képviselő lenne, változatlan megyeszám mellett.

(Külön érdekességnek: Németország 99 vagy Lengyelország 50 EP-képviselője hogyan korrelál az ottani közig. felosztással? Németországnak 16 tagállama, Lengyelországnak 16 vajdasága van. Az EP-képviselők tagállamonkénti lebontását pedig szerződés határozza meg.)

a-kis-herceg 2011.02.14. 00:04:45

@Hepci:

hát igen ég és föld. HGY már nem lop, csak anynit amennyi áram kell a lélegeztetőgépéhez plusz működési költsége egy kórházi szobának.

GYF ellopta a félországot, a Gyula ehhez képest meg "csak" lelőtt pár embert pufajkában.

melyik is a jobb hm. hm ... nem értelek. minek akarod hasonlítgatni. a bűnöző=bűnöző...

porfelhő 2011.02.14. 00:07:17

Jut eszembe igen. "tessék lehet választani".....

parlamentarista 2011.02.14. 00:20:16

@bigapples:
nézd, én azt mondom, hogy a magyar közjogi rendszerben az volna a trouvaille, ha az egyéni választókörzetek képviselői a tartományi parlamentben gyűlnének össze. mondjuk a balaton régió képviselői üljenek össze a tihanyi apátságban. (tudom, hogy a balaton nem is statisztikai régió, még mielőtt valaki mondaná, hogy most is van ksh régió, de a balatonra nem számolnak semmilyen statisztikát, mert a megyékből akarták kirakni a régiót, és nem az egyéni választókerületekből, a kistérségekből.) tehát nem a pártok, hanem a kistérségek képviselőinek kellene a tartományi parlamentben összeülni függetlenül az állampártoktól.

és aztán a balaton régió a helyi adóból szavazza meg, hogy adott esetben aszófőn épüljön kis inflexió. vagy építse meg a füredi kistérség. de ez esetben valamilyen térségi kht építi. nem a piac. mert ehhez nem kell piaci szereplő.

ha piaci megoldást akarnak, mondjuk elkerülő utat, nagy inflexiót akar építeni egy kft, akkor arról nem a régiónak, hanem a helyhatóságnak a nagyközségnek, a kisvárosnak, vagy a körjegyzőségnek kell döntenie. szerintem aszófőnek a környező településekkel együtt a címert egyesíteniük kellene. de ez nem az én dolgom, török gáborék azt szavazták meg, hogy kidobják az évszázados címert, és rajzolnak egy újat. felőlem persze rajzolhatnak, ha annyire értenek a heraldikához.

tehát akkor úgy nézne ki, hogy 1) török gábor szavazna egy pártlistára, nyilván lehet borítékolni, hogy ő mindig arra szavazna, akire a többség, de ehhez minden joga meglenne. 2) választhatna egyéni képviselőt a tartományi parlamentbe, akik a tihanyi apátságban, vagy a régióban valahol időnként összeülnének. 3) szavazhatna valamilyen kereskedelmi kamarára, ipartestületre, vagy valamilyen civil formációra, és ebből állna össze a helyhatóság. 4) és ezen felül veszprém megye küldöttjét is megválaszthatná, a főispán ott ülne az unióban. az alispán, vagy vicispán meg itt lenne a megyeházán. és az uniós igazgatás jelen lenne mindenhol.

szerintem ez a demokrácia, török szerint meg az, hogy az állampártok a totális hatalomért versenyeznek. és azt kell mondanom, hogy ma még a többség a török-féle logikát fogadja el, de én nem látom ezt a népi demokráciát stabilnak. és lehet, hogy ebben tévedek, de én a milliós nyugat berlini munkanélküliséget sem szoptam be gyerekként, ennek megfelelően nem is mentem el tanulni a pártiskolára. szóval ez egy vita közöttünk, eltérő demokrácia koncepció, és majd az idő eldönti kinek lesz igaza. de én nem feltételezem, hogy török rosszat akar, hanem csak azt, hogy egy tökfej, tehát ragaszkodni fog a koncepciójához. de én is tökfej vagyok, és nekem meg így állt össze a kép.

Bartoki 2011.02.14. 00:22:24

Nem szeretem az ilyen direkt épített akadályokat az utakon. :( Simán okoz annyi plusz balesetet amennyit elvileg megelőzne.
Ha már valamit annyira támogatni akarunk, akkor a kijelzős sebességmérők kihelyezését kellene - van egy olyan érzésem hogy az 10x olcsóbb.

a-kis-herceg 2011.02.14. 00:24:38

@Bartoki:

nem akartam szóba hozni. igen. volt ilyen baleset sok. pl egy mentő is felborult a közelmúltban. illetve ezeket talán linkeltem, amikor csak a gondolatot posztolta TG ősszel.

porfelhő 2011.02.14. 00:29:47

Az összehasonlitás H-Gy. részemről a "diplomáciai érzék"-re utalás volt . ennyi és nem több.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 00:30:14

@a-kis-herceg: nem kedvelem egyiket se, de míg H. Gyula szájából el tudom képzelni, hogy valamelyes valós azonosulással mondja ki a "haza" szót, ez a pápai táncosnál számomra elképzelhetetlen. Lopásban se lehet őket összemérni, nem mindegy, hogy valaki egy jobb házra valót rak össze, mint élvonalbeli politikus (ez szerintem nagyjából rendben van lopásilag), vagy fellopja magát a felső százba.

panelburzsuj 2011.02.14. 00:57:01

@a-kis-herceg:

A mentő kicsike.

A 61-esen még épp csak épültek az inflexiók (tizenpár éve), aztán leesett a hó, és már másnap félméteres árok mutatta a friss, laza földdel éppcsak feltöltött terelősziget hosszában végig, hogy vágtatott át rajta éjjel a kamion.

Egyébként állandóan túrják-fúrják-ékesítik a faluvégi kanyargókat: hol dörömbölősáv térkőből, ami két év alatt gödrösre süllyed és szétesik; hol fényes szögecskék keresztbe is, hosszába is; hol szalagkorlát (mert nemcsak a szigeten lehet átrobogni, hanem a járdára is fel lehet szaladni ... ); hol kerítés sűrűségű műanyag oszlopsorok macskaszemmek százaival (tiszta laszvegasz); néhol meg erősebb kivilágítás, mint a bolt-kocsma-faluház tájékán.

Dombóvártól Batéig 13 km, 7 falu, 14 csikicsuki. A hosszabb egyenesek a falukban belül vannak, naná, hogy hetvennel söpörnek a teherautók. Valahol be kell hozni a faluk közti völgyeken és az inflexiókon átvergődéssel elvesztett időt.

parlamentarista 2011.02.14. 00:58:37

@Ordnassac:
de édes ecsém szerint az ep összlétszámát mi alapján határozták meg. miért van 22 magyar képviselő, és miért nem mondjuk csak 7. azért, hogy az unióban ne a tartományok legyenek képviselve, hanem a megyék. lengyeloszágban vajdaság, németországban regionális körzet.

csak aztán jött a sok politológus, hogy ez így nem lesz jó, hanem szavazzunk itt is az állampártokra, mert az a demokrácia alapja. ennek megfelelően az unió nem is működik demokratikusan. hanem a parlamenti bábok mellé még kell egy bizottság, de még ők is csak bábok, hanem leginkább a német kancellár, a francia elnök, és a brit miniszterelnök kitalálnak valamit, és vagy az van, amit ők mondanak, vagy semmi nincsen. na most úgy látszik, hogy ahhoz előbb ki kell járni valami pártiskolát, vagy marxista államjogi egyetemet, hogy ezt valaki demokratikusnak lássa.

Ordnassac 2011.02.14. 01:05:40

@parlamentarista: kedves személyeskedő barátom.

Lengyelországban 16(!) vajdaság van és 379 járás. Ebből sehogy sem jön ki az ötven EP-képviselő. Lengyelo. pedig ugyanúgy 2004-ben lett az EU tagja, mint mi...

A regionális körzetek (avagy Landkreis) száma Németországban pedig 301 (és ebben a körzet nélküli városok, azaz kreisfreie Städte, benne sincs). Ebből hogy jön össze a 99 képviselő?

Magyarországban pedig 2004 és 2009 között 24 képviselője volt, ami 2009-be csökkent le 22-re (miután csökkentették az EP-képviselők számát).

Ordnassac 2011.02.14. 01:07:15

@Ordnassac: 2009-ben.

(Kezdem unni, hogy az n betűm akadozik...)

panelburzsuj 2011.02.14. 01:11:39

@Ordnassac:

(Már a blog népe is kezdi unni az n betűdet ... Egy, vagy tán már kétéves a kicsike szorulócska? :)

Ordnassac 2011.02.14. 01:13:45

@panelburzsuj: a gép maga már lényegesen idősebb... Valaha a bátyámé volt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 01:15:46

@panelburzsuj: takarékosság nélkül szopássá válhat az élet. A másik gépemen még Windows 3.1 az alap. Ezen meg néha úgy vált a képernyő, mint amikor a rolót lehúzzák...

parlamentarista 2011.02.14. 01:19:28

@Ordnassac:
bocs, tényleg nem vajdaság, mert az ott olyan, mint itt a régió, hanem van 45 podregion. nyilván nem arról van szó, hogy ez határozta meg, hanem arról, hogy ezzel korrelál. legfordítom magyarra: "nagyjából annak próbálna megfelelni".

tehát a lényeg, hogy az eredeti koncepció azt volt, hogy az unió ne a benelux környékén néhány épület legyen, hanem az egész kontinens be legyen hálózva az uniós közigazgatással. és ezért nem a tartományi szinten lőtték be ezt, hanem alatta megyei szinten próbálták a képviselőszámot belőni. csak aztán itt is jöttek, mint ahogy mindenhol, hogy legyenek pártlisták. kizárólag az állampártok delegáljanak minden demokratikus intézménybe tagokat. kerüljön pártirányítás alá minden. és ez a demokráciakoncepció áll bukásra mindenhol. egész európában. mert ez igazából nem sokban különbözik az ndk többpártrendszertől.

panelburzsuj 2011.02.14. 01:31:26

@Ordnassac: @Hepci:

Nektek egybe van építve a gép a billentyűzettel?!?

Az én masinám is hét éves (lassú, lármás és büdös), de a billentyűket már háromszor cseréltem.

(Notebookhoz is lehet dugni kényelmesebb külső billentyűzetet, nem?)

Ordnassac 2011.02.14. 01:33:03

@parlamentarista: ilyen közigazgatási beosztása Lengyelországnak nincs. A NUTS-beosztás szerint pedig a következő szint a 66 powiat.

Másrészt: Romániának miért van akkor 33 képviselője, amikor az ország 41 megyéből és Bukarestből áll? Hollandiának pedig 25 képviselője van a 12 provinciájára...

Ordnassac 2011.02.14. 01:34:58

@panelburzsuj: igen, egybe van építve. Az n betű időnkénti tökölésén kívül (amit a billentyű erősebb megnyomásával ki lehet küszöbölni) semmi probléma nincs a billentyűzettel.

panelburzsuj 2011.02.14. 01:35:14

@Hepci:

(Hősi idők: a Cocom-listát a berlini falnál kijátszva kezdtem: Commodere C-64)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 01:37:37

@panelburzsuj: magam a minimális környezetterhelés híve vagyok. Jelszavam: legyünk zuzmók. :)
Nemrég bújtam ki egy 25 éves kabátból, hamarosan felveszek egy új, kb. 8 éves pizsamát. Délelőtt pedig csomagolás közben egy Nyugat-Németországban, a 70-es évek végén gyártott Grundig rádión fogom hallgatni az Inforádiót...

tintamin 2011.02.14. 01:39:03

Még több ilyet!
Utóbbi idők legjobb cikke (hangulatában mindenképp:))

Erről meg sokkal több részletet:)

"A legutóbbi ülés végén fürdetésre siettem, ezért a napirend utáni – amúgy számomra nagyon hasznos, ismeretbővítő jellegű – anekdotázós-beszélgetős részben inkább kihagytam volna a pálinkát, de a többiek figyelmeztettek, hogy ezzel a beilleszkedésemet veszélyeztetném, márpedig nincs ennél fontosabb."

panelburzsuj 2011.02.14. 01:39:09

@Ordnassac:

Az n betűn kívül veled sincs semmi baj! :))

(Mielőtt még nagyon komorra vennéd ... )

parlamentarista 2011.02.14. 01:40:38

@Ordnassac:
mehetsz javítani a magyar wikit, mert abba 45 podregion van. ezek szerint 66 van, az is korrelál az 50-nel. ne viccelj már a 33 korrelál a 41-gyel. franciaországban is, olaszországban a képviselői helyek száma is nagyjából a megyék számával függ össze. de ha szeretnél ilyet spanyolországban éppen 50 tartomány van. éppen 50 képviselői hely. látszik, hogy jogász vagy, és nem tanultál statisztikát. nem a számszerinti egyezés itt a lényeges, hanem az, hogy ezek a számok nagyságrendileg körülbelül stimmelnek. persze, hogy szórnak.

nyilván azt kellene mondani, hogy 100 ezertől 1 millióig egy közigazgatási egység delegálhasson tagot az európa parlamentbe, és akkor a szavazatokat persze súlyozni kell, mivel egy tízes alapú logaritmikus skálán lehet max 1. az eltérés.

panelburzsuj 2011.02.14. 01:41:53

@Hepci:

Megkérdezhetem, hogy a beige téli nadrágod milyen korú? :)

(Szigorúan csak zuzmászati szemszögből.)

parlamentarista 2011.02.14. 01:45:35

@tintamin:
inkább olvass valami rendes irodalmat.

Ordnassac 2011.02.14. 01:45:40

@parlamentarista: a 99 pedig a 301-gyel, a 25 meg a 12-vel...

*sóhaj*

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 01:49:24

@panelburzsuj: a használható téli nadrágjaim (2 db) pár hónaposak, mert tavaly sokat felszedtem.

Ordnassac 2011.02.14. 01:50:22

@parlamentarista: a 66 powiat pedig a 66 járási jogú várost jelenti amúgy. A többi járással összeadva adja ki azt a 379 járást, amiről beszéltem. ;-) A 379 pedig nem korrelál az 50-nel.

A magyar Wikipédia Lengyelországról szóló cikkében pedig nem is esik a szó a podregióról...

Nézd csak meg, hogy az EP-be hány tagot választanak országonként és ez hogy csökken az adott tagállamok lakosságszáma szerint? ;-) hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_Parlament#Tagok

panelburzsuj 2011.02.14. 01:52:10

@Ordnassac:

A legvadabbul cikcakkos grafikonra is lehet találni valami szelídebb görbét (ami átdöfi a cikcakkokat, mint autópálya a löszhátakat...), és elkeresztelni trendnek.

Ordnassac 2011.02.14. 01:54:38

@panelburzsuj: csakhogy ez nem trend, hanem nemzetközi szerződésben lefektetett taglétszám országokra lebontva (csak ábrán mutatva). ;-)

Mindenesetre egy biztos: az EP létszámát, illetve tagállamokra lebontott nem a tagállamok középszintű közigazgatási egységeinek a száma, hanem a tagállamok lakosságszáma határozza meg.

Ordnassac 2011.02.14. 01:55:19

@panelburzsuj: amúgy p. barátunk ebben nagymester. ;-)

panelburzsuj 2011.02.14. 01:59:45

@Hepci:

Én meg már a hetven kilót is elérem lassanként - felülről.

Hatodikasként hagytam el ezt a "mérföldkövet" ... :))

parlamentarista 2011.02.14. 02:08:02

@Ordnassac:
a német közigazgatás ebből a szempontból tényleg gáz. ebben igazad van, mert az a szövetségi tartomány alatt nagyon szétaprózódik, és egy német tartomány is nagyobb, mint mondjuk osztrák. a másik példád felteszem hollandia. 12 holland tartomány van a 16 milliós hollandiában. ami nagyjából ugyanaz a közigazgatási formáció, amit én errefelé hiányolok.

az európai igazgatásban kétféle hagyomány van. magyar termiológiával mondva az egyik a régió, a másik a megye. inkább ott van régió, ahol a protestáns kultúra erős, és ott van megye, ahol a bigott katolikusok vannak, nekik kell a megyéspüspök. katolikus felosztásban a régió nagyjából az érsekség. a reformáció során pont az érseket akarták kilőni, és ezért csináltak helyébe tartományi paralmentet, világi zsinatot. hogy elzavarhassák a főegyházmegye vezetőjét. szóval ez így függ össze történetileg.

parlamentarista 2011.02.14. 02:13:50

@panelburzsuj:
a statikust kevered a statisztikussal.

parlamentarista 2011.02.14. 02:17:56

@Ordnassac:
nem arról beszélek, hogy mi határozza meg, hanem arról, hogy a képviselői helyek száma mivel korrelál. ez mind korreláció:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Anscombe.svg

parlamentarista 2011.02.14. 02:27:18

tehát a lényeg, hogy a képviselői helyek száma nem a régiók számával függött össze, hanem a megyék számával. az volt ezzel nyilván a cél, hogy az uniót közelebb vigyék a választóhoz. meg persze, hogy legyen sok képviselő.

szerintem ezzel nem lenne baj, ha mindenkinek 1 uniós képviselője lenne, lenne egy minden megyének, és fővárosi nagykerületnek. de belföldön nem az unió felől kell az államot demokratizálni, hanem a régió felől.

ssi 2011.02.14. 06:04:14

mindig elgondolkodtatnak a huszonévesek .. megnyilvánulásai ..
szavaztak kb. 5-6-szor életükben (parl., önk., nép-)
a szoclib-kormány alatt lettek nagykorúak
nem is emlékezhetnek az fidesz-1 -kormányra
politikailag mélységesen megvetik a 8 évet - ebben nőttek fel
reményeik, bizalmuk ki felé fordul? Fidesz/Jobbik/LMP, de
miért is? család, környezet, érdeklődés, személyiség ... miatt és
a realitás mennyi lehet?

porfelhő 2011.02.14. 06:31:16

Orbán Viktor ma kicsomagolhatja reformjait.

A kormányfő napirend előtti felszólalására várnak a nemzetközi piacok is.

A változások a nyugdíjrendszert, a szociális segélyezést, a gyógyszertámogatásokat, a közösségi közlekedést, illetve az önkormányzati törvényt érintik. Az új csomagnak, mely megváltoztatja az ország életét, 2012. január elsején életbe kell lépnie - mondta korábban a Fidesz frakcióvezetője."

www.hir24.hu/belfold/215349/orban-viktor-ma-kicsomagolhatja-reformjait.html

jjulie 2011.02.14. 06:51:55

@bigapples: normális baloldal nem elégaz üdvüsséghez

normális jobboldal is kéne

jjulie 2011.02.14. 06:59:43

@Hepci:

és mondá a főbirka hogy befegadjuk a hepcit, és beeeeee, válaszolta a többi.......

Arthur Dent 2011.02.14. 07:03:36

Mért van olyan érzésem, hogy ez egy szánalmas rendszer?

De megoldás van, egyszerűbb is, néhány kátyú egy "úthibák" és egy 30-as tábla.

Örülök, hogy segíthettem.

nyünyüge 2011.02.14. 07:53:41

Itt off, de hirtelen nagyon felindultam:

Hallom Szájert a rádióban: az alkotmány tárgya lehetne, ha a nagyközönség úgy akárná, hogy a bizottságok előtti meg nem jelenés büntethető legyen?!?!!?!

Hogy műsor ez a megkérdezősdi, az eddig sem volt kérdés. Hogy megvan annak a módja, hogy IGEN/NEM válaszokkal olyan eredményre jusson a kérdező, amilyenre akar.

De hogy a fenti alkotmányba való téma legyen! Megáll az ész és ácsorog.

CSENDES 2011.02.14. 08:03:27

@nyünyüge: Én már tegnap háborogtam ezen. Volt ott jobb kérdés is, aminek mindjárt az értelmezésével kellett kezdeni. A micsoda????

Ilyen volt, hogy akarjuk-e, hogy a gyermeknevelés költségeit megadóztassák?

Egy kis mosoly Vincentéktől:
orulunkvincent.blog.hu/2011/02/13/nemzeti_konzultacio_1

"engedje-e a gyermeknevelés, a gyermeknemzés, a párkeresés, a lakhatás, a munkakeresés, a szabadidő kulturált eltöltése és a közlekedés költségeinek megadóztatását, illetve persze, hogy ne, hanem hogy csak Önnek ne, vagy az Ön családtagjainak sem?"

jjulie 2011.02.14. 08:04:54

@Arthur Dent:

nem szánalmas

csak ez lesz az első ilyen forgalomlassító cuccos a világon, és jól meg kell fontolnia a falunak, a tervezőnek, illetékes hatóságoknak, kivitelezőnek hogy is legyen ez

bár nem szól a hatástanulmány arról, hogy a faroknövelő hangú motorozásból eredő zajterhelést ez hogyanis változtatja meg?

porfelhő 2011.02.14. 08:12:32

Ez Orbán alkotmánya, nem a magyaroké.

A Fidesz mindent megpróbál, hogy legitimálja az alkotmányozást: vissza szeretné csábítani az ellenzéket a folyamatba, közben a nemzeti konzultációs testület kérdőíven kérdezi meg az embereket az új alkotmány tartalmáról.

A Fideszben attól tartanak, hogy az új alaptörvényre ráragad az, hogy ez a Fidesz vagy személyesen Orbán Viktor alkotmánya.
Az ellenzék dühös közleményekben támadja az alkotmányozást és feltételeket szab."

www.168ora.hu/itthon/uj-alkotmany-100-evet-vissza-a-multba-70076.html

hm. 100 évet vissza a múltba. nagyon jó. Ó már a TG. régen megirta, "előre a múltba"!:)

lüke 2011.02.14. 08:20:30

hüha mi kerekedett ide egy kis falucska pályázatából
a seriff vagy a falu két végében a radar a legegyszerübb megoldás
jav. a komment társaknak: ajánljunk fel 5 óra/fö társ. munkában való épitést-van idö!-
úgy normálisan..........

porfelhő 2011.02.14. 08:31:27

Új parlamenti szobát kapnak az újságírók.

Új sajtószobát adnak át ma a Parlamentben. A korábbi szűkös elhelyezést felváltó, modern technikával felszerelt sajtótermet négymillió forintos beruházással, az ülésteremtől nem messze alakították ki."

www.mno.hu/portal/765645

Kövér L. mindent megtesz az újságírókért, hm. már ha azok egyáltalán be tudnak jutni.:)

Szimba 2011.02.14. 08:32:45

Ez üdítően gyakorlati témáról szóló "elemzés".
Nekem tetszik!
Remélem, sikerül a sávelhúzás vagy mia ...akármi:-))

Szimba 2011.02.14. 08:35:53

Az Index cikk címén viszont több okból is röhögtem. Hoszni Mubarak nem tudott beszédet mondani, mert elájult, állítólag kómába esett:

Hoszni Mubarak nincs túl jól - ez a cím.

Hát ez nagyon tetszett.
Főként mert megnéztem a Király beszéde c. filmet is éppen tegnap. Mubarak állapotához képest egy kis dadogás nem is olyan vészes.

Minden relatív.

Az egyiptomi demokrácia is:-)
(Ami majd lesz.)

Szimba 2011.02.14. 08:38:17

@Ordnassac:

Hurrá, Ordnassac!
Az egyetlen fiatal a blogon. Nagyon örülök, hogy azért még írsz ide. Hiszen egymagad képviselsz egy egész generációt!

És a fiatalokra kell figyelni, mert ők szabják a jövőt.
Ja, megnéztem a Közösségi háló c. filmet is:-)

Szimba 2011.02.14. 08:41:51

@porfelhő:

Ez jó, de nyilván nem lehet majd látni, hogy mit csinálnak a képviselők a beszédek alatt (alvás, olvasgatás, sutyorgás stb.).
Fotózni meg különösen nem lehet.
Vége a mulatságos képviselői portréknak?

Ez nem sajtószabadság:-))
Röhögni akarok a tisztelt Házon!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 08:45:45

@jjulie: ez is egy lehetséges értelmezés, bár nem a legkifinomultabb.
A cica pedig fogott egy egeret.

lüke 2011.02.14. 08:46:20

@Szimba:
látom napokig moziztál!
végre megjöttél:)

a-kis-herceg 2011.02.14. 08:51:21

@porfelhő: csomagol orbán? műbarakk is csomagolt. csak le ne késse a gépet.

a-kis-herceg 2011.02.14. 08:52:53

@nyünyüge: felháborító... de van egyszerű megoldás... ne hallgass polikuszt...

bóra77 2011.02.14. 08:56:27

@Ordnassac: huh..az erős, hogy Gyurcsány tehetségtelen vezető.

Szili pedig - maradjuk annyiban - valóban csak egy "név". borzalom az a nő, aki igencsak el van tévedve.

lüke 2011.02.14. 08:58:54

@bóra77:
hhmm pantomim müvész lehetne, ha néma maradna

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 08:58:55

@bóra77: miért? Próbáljuk a másik állítást: Gyurcsány tehetséges vezető. Hümmm...

a-kis-herceg 2011.02.14. 08:59:17

@Szimba: nem akarlak megingatni... de mint fentebb óvatosan megfogalmaztuk.

vannak problémák. műszaki kérdések, pályázat-korrupció. balesetveszély, a falun belül nem megoldás stb.

szerintem az igazi megoldás a társadalom "meggyógyítása". a jogkövető, becsületes magatartás bevezetése...
aki nem tartja a normákat azokat a rohadásokat ki kell vágni a nemzet testéből. kezdjük pl azonnal lézerjanival (lásd lézerbloki...).

TG nek nagy hatása van sokan olvassák. kezdjen el POLGÁROSÍTANI. a feudalizmusból való békés átmenet érdekében.

bóra77 2011.02.14. 09:04:05

@Hepci: szerinted nyert volna az MSZP választást nélküle? Vezetői képességei kétségtelenül vannak. Határozott, gyorsan dönt, átlátja a helyzetet (izé, némi hibaszázalékkal). Az, hogy az MSZP, mint formáció, olyan amilyen, az nem GYF bűne. Ebbe OV bicskája is simán beletört volna.
Maradjunk annyiban, hogy aki miniszterelnökké válik, vezető alkat. Talán Medgyessy lóg ki ebből a sorból.

bóra77 2011.02.14. 09:05:02

@lüke: mai napig nem értem, hogy mi a Szili Katalin-jelenség "titka". Egyszerűen semmilyen - politikai értelemben vett - szinten nem jó az a nő. Akkor miért?

a-kis-herceg 2011.02.14. 09:09:39

szép új világ...

kilakoltatás annak aki "előre megfontolt szándékkal" nem fizető...

index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/14/reszleges_moratorium_es_kilakoltatasi_kvota_johet/

én nem tudom ki ez a pösze, de a politikuszoknak lőttek.

"...rendőröknek kellett biztosítaniuk, hogy Pősze Lajos biztonságban elvonulhasson a szentesi művelődési házból, ahol fórumot tartott volna."

atv.hu/cikk/20110213_logni_fogsz_rendorok_menekitettek_ki_sajat_forumarol_a_honatyat

család barát kormány. remélem a nyelvtant tudja a kicsi... vagy orálban erős? fuj

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=394297

műbarakk meg KÓMÁBAN van... orbánia nevű betegség kapta el. megcsalta népe?

nyünyüge 2011.02.14. 09:09:41

@a-kis-herceg:
ma ilyen háborgós napom van, nem lesz ennek jó vége...(a hétfői nap teli van értekezletekkel....:).

Úgyhogy jogszerűen közbeszerzés nélkül nyerte el állását Balsai X. a köztársasági elnöki hivatalban, mert ugye a jogi tanácsadás bizalmi kérdés, és ha egy magánember szabadon választhat ügyvédet, miért ne választhatna szabadon az állami szerv.

Hát ilyen alapon gyakorlatilag mindent ki lehetne venni a közbeszerzés hatálya alól: az egészségügyi intézmények összes pályázatát, hiszen az orvos, a gyógyszerész, a gyógyszer, a gyógymód, a kórház,... választása igazán bizalmon alapszik. Ugyanez igaz az autóra, az autószerelőre, a kőművesre, a gázszerelőre, a temetkezési szolgáltatásra, ... , és folytathatnám napestig.

bóra77 2011.02.14. 09:15:03

a gyerekek utáni szavazati jog öltetétől pedig az eszem áll meg. iszonyat felháborítónak tartom. Ha valaki azt hiszi, hogy ezzel/ettől megáll a népességfogyás, az egy nagy marha...már elnézést.

bóra77 2011.02.14. 09:15:46

@nyünyüge: mutyi van, volt és lesz.

Szimba 2011.02.14. 09:18:52

@lüke:

Képzeld teljesen véletlenül belefutottam egy vámpíros filmbe is, az Alkony címűbe. Akkorákat visítottam a vegetáriánus vámpírcsaládon, hogy a macska is frászt kapott.
De megnéztem C. Firth-el az Egyedülálló férfit. Nem volt tökéletes, de jó volt.

CSENDES 2011.02.14. 09:19:29

@nyünyüge: "Ugyanez igaz .............. a temetkezési szolgáltatásra, ... , és folytathatnám napestig. "

Tényleg háborgós napod van, ha temetni akarsz, mert előtte ugyebár halni kell valakinek:-))

a-kis-herceg 2011.02.14. 09:19:46

@nyünyüge: minden bizalmi kérdés. és akiben nincs bizalom... az ellenség.

bizalom=hűség. fizetséggel=HŰBÉR. rendszerben=hűbéri r.=feudalizmus

Szimba 2011.02.14. 09:20:54

@a-kis-herceg:

Utasítsa vissza a pálinkát?

Az nehéz ügy.:-)

CSENDES 2011.02.14. 09:21:50

@bóra77: "a gyerekek utáni szavazati jog öltetétől pedig az eszem áll meg"

Szájer személyes meggyőződése szerint nagyon fontos lenne - akár elsőként, "úttörőként" a világon -, ha egy ilyen intézmény bekerülne az alkotmányos rendszerbe. Ezzel Magyarország irányt mutathatna a legutolsó nagy szavazatijog-kiterjesztés tekintetében - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a magyar jogrendszerben létezik megoldás arra, hogy ha kell, eldöntsék: kié lenne a szavazati jog akkor, ha például elválnak a szülők.

Kérdésre hozzáfűzte, a határon túli magyarokkal kapcsolatos szavazati jog egy későbbi, a választójogi törvénnyel összefüggő kérdés, és arról már folyik egy vita."

És akkor most megkérdezném: A kiskorúak szavazati joga nem a választójogi törvényhez tartozik? Azt már az alkotmányban rögzíteni kell, míg a kettős állampolgárok szavazati jogát máshol?

Mi van itt? Helló!!!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 09:22:32

@bóra77: nem tudom, a machiavellizmus vezetői képesség-e? Vagy az, hogy az ember vállalatként tekint ugyan a rá bízott országra, de ebben a vállalatban teljhatalma ellenére termel - mondjuk - havi tízmilliárd veszteséget.
OV a mostani helyzetben se tud mit kezdeni a pozíciók elfoglalásán kívül. Ő se a csendes, szisztematikus építkezés embere.

bóra77 2011.02.14. 09:24:27

@Hepci: az, hogy milyen döntést hoz, nem elsődleges szempont a vezetői képesség/tehetség tekintetében. Kérlek hr-es szemmel tekints GYF-re és OV-ra.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 09:27:13

@bóra77: Szili igyekezett betölteni egy űrt ("a jó kommunista"), aminek van piaca Lenin óta. Ezt a szerepet itthon korábban (az ántivilágban) Pozsgai alakította, szvsz több belső meggyőződéssel. Nagyon jó szerep a technokrata "szakértő" is, ezt Bajnai próbálta színpadra tenni, Németh Miklós nyomdokain, csak az elődnél nem jutott eszükbe az ellenérdekelteknek állandóan a gágogás és a puffanások sorozata (cégbedőlések).

bóra77 2011.02.14. 09:27:23

@CSENDES: véleményvezér írja le a mai posztjában az összes hülyeségét ezzel kapcsolatban.
"Valószínűleg ez az egyetlen megoldás a közelgő demográfiai katasztrófa és az annak hatásait előrehozó eltartotti csapda kivédésére."

Hogy mi? És majd ez növeli a házassági kedvet, csökkenti a válási hajlandóságot, és ösztönzi a gyerekvállalást? Már az adónál is erőltetettnek éreztem, hogy a kvázi kedvezménnyel majd megnő a gyerekvállalási kedv. Ez elsősorban társadalmi/szociológiai kérdés, nem adózási, és nem "alkotmányozási".

a-kis-herceg 2011.02.14. 09:27:26

@Szimba: a polgárok is isznak pálinkát. különben szomjan halnának.

nem ez a különbség. nem a lényeget ragadtad meg. TG nem mucsai... ő kivétel...

nem lesz jókedve vikinek. nem megy jól a vidinek.

www.pepsifoci.hu/node/83450

bóra77 2011.02.14. 09:28:25

@Hepci: Szili szerintem nem elég okos, és nem elég tehetséges...Talán a véletlenül jókor volt jó helyen helyzet kedvezett neki.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 09:30:29

@bóra77: no jó. Gyorsan döntsön, mindegy, mit? Lényeg, hogy jól kommunikálja? Öt évig tartott a tánc...
Átlátja a helyzetet? Úgy általában? Most mit csinál? Ha átlátná, nem ezt csinálná...
Sokan azt hiszik, Gyurcsány okos. Frászt.

porfelhő 2011.02.14. 09:34:13

@Szimba:
hm. a Kövér L. mindent megtesz az újságírókért. azt mondta.
ha egyáltalán bejutnak a parlament épületébe. hm. tesztelik minden szinten hol van a "nép" tűrőképességének határa. az is lehet.
:)

hoplita 2011.02.14. 09:34:21

@Szimba:
Abbiza....
Amit ma megihacc, ne halaszd hónapra..
Nekem ez a mottóm.....úgyhogy mingyán megyek is a kocsmába, mivel sajna nincs itthon pálinkám, az ünnepek alatt elment az utólja is.:(

ssi 2011.02.14. 09:35:45

"Fischer Iván zeneigazgató – aki alapító tagja a Fesztivál-zenekarnak - egyébként nemrég bírálta az Orbán-kormányt egy német lapban, de a zenekarnál nem gondolják, hogy a pénzelvonás ezzel összefügg"
www.nol.hu/kult/fischer_ivan__a_gyulolette_fokozodott_ellenszenv_nem_tarthat_sokaig

"ha bárki bizalmi alapon választhat magának ügyvédet, akkor azt egy közintézmény is megteheti"
www.origo.hu/itthon/20110214-blikk-balsai-fia-palyazat-nelkul-lett-ugyved-a-kehnel.html
szentkoronaradio.com/belfold/2011_01_18_tovabb-epul-a-fideszes-klientura
iwww.mandiner.hu/cikk/20101203_szerk_biz_elnok_lett_levai_aniko

@Ordnassac:
kinek a pap, kinek a papné, a mostaniak se jobbak a deákné vásznánál :-))

a Fidesznek én épp most adok esélyt ... az mszp most építgeti nálam a "talán kap új esélyét"

@bóra77: Szűrös, Pozsgay, Szili - szocis múlton kívül emberileg is lehet bennük azonosság

hoplita 2011.02.14. 09:36:15

@Hepci:
Persze hogy nem túl okos...
De nincs benne semmiféle erkölcsi fék...és ez bizony nagy versenyelőny.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 09:37:32

@bóra77: persze, se nem okos, se nem tehetséges, meg feltehetőleg nem is túl jellemes. Ő is a kontraszelekció termékeként jutott a magasba. Annak a piaci űrnek a betöltésére relatíve a legalkalmasabb volt a pártjában. Aztán sok hezitálás után kivált, nagyot kiáltva: kövessetek, híveim! De nem volt mögötte senki...

bóra77 2011.02.14. 09:39:01

@Hepci: erre lehetett számítani. Szerintem Szili lélelkben Fidesz-KDNP-s, csak még nem merte magának sem bevallani.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 09:39:14

@hoplita: persze, ezt jól látod. Mintha egy kreténnel kiállnál birkózni: megpróbálsz egy válldobást, de megelőz, tökön vág egy pájszerrel. :)

parlamentarista 2011.02.14. 09:42:41

@Szimba:
az, hogy a európa parlamenti képviselői helyek száma között, és az ország megyéinek száma - már ha létezik megye - korrelálnak-e objektíven eldöthető. de tudod mit, hagyom ordnassac-ot győzni, ő azt mondja, hogy semmiféle összefüggés nincs. a magyar közjog nem ebből az irányból fog megváltozni. az unió reformja meg még odébb van.

a tartományi szemlélet meg erősen jelen van. a korábbi kormány is csinált az eü reformhoz regionális tanácsokat, de ha ott nem volt konszenzus, akkor az átalakításban minisztérium döntött. nem is működött a dolog. ez a kormány is felosztja "nagytérségekre" az országot. ez klassz, csak ők úgy képzelik, hogy az intézményeknek mindenhol azonos eloszlást kell követniük.

csak ugye vannak vidékek, ahol van egy nagyváros, és orvosi egyetem, gyógyszergyár, akkor ott nyilván lehet centralizálni. debrecen nyilván centrum. szeged is centrum, mert tudományegyeteme van. miskolc is az, lehet ott is centralizálni. de ahol közel azonos méretű városok vannak: például: szombathely, zalaegerszeg, nagykanizsa. ott necces lenne zalaegerszeget kiemelni, csak azért mert a zalai megyei kórház van középen. a kanizsaiak, meg a sok vasi majd tiltakozni fog, hogy minek kell centralizálni. és akkor nyilván ehhez kell a tartományi parlament. hogy eldöntik, hogy bár kicsit olcsóbb lenne, ha épülne egy nagy szuperkórház, de ezt leginkább az alföldön lehet megcsinálni, nekik érdemes lenn együttműködniük az osztrák felső őrvidékkel (burgenlanddal), sőt még az is lehet, hogy a magyar alsó őrséget, és a környező vidéket is érdemes lenne oda csatolni. mennyivel jobb lenne az ott élőknek, ha nem bécsi, és a budapesti állampártok mondanák meg, hogy mi legyen arrafelé, hanem az őrségiek.

ehhez persze az kell, hogy ezen a tájon is, mint ahogyan az összesen a gazdagok legyenek szolidárisak. tehát az államnak elég lenne vagyoni típusú adót szedni. a kincstár nem csak a közvagyont, hanem a magánvagyont is tartsa nyilván, és a gazdagokat sarcolja meg, vagy adóztassa meg magát régiót.

én értem, hogy a pártlogikába ez nem fér bele, csak ez az évezredes hagyomány, és ezzel szemben áll a 20. századi nemzetállam/pártállam koncepció, ami meg arról szól, hogy a nemzetiségeket kerítsék körbe, legyen valami politika gettó, és akkor minden napra hazudjanak egyet a népnek a pártok, és aki nagyobbat hazudik, de ügyesebben az nyer. nem gondolom azt sem, hogy ilyen ne legyen, hanem azt, hogy a monokultúrás országgyűlések túlhatalmát vissza kell szorítani. és a többnemzetiségű formációkat kellene erősíteni.

nyilván a bölcsészkarnak ez nem lenne jó, mivel ők csak magyarul nagy királyok, ha én azt mondom, hogy korrelál, akkor azt az értelmiség minden nyelven értik, csak épp magyarul nem, innentől kedve nyilvánvaló az érdekellentét. csak mire török gyereke felnő addigra nem lesz olyan értelmiség errefelé, aki két kattintással elkészíti az engedélyes tervet, vagy azt mondja, hogy miért oda építik az inflexiót, és még az is lehet, hogy elkerülő utat is megérné építeni. üzletileg érné meg. vagy miért nem szereltek fel a település néhány pontján radart, és persze ki lehet számolni, hogy milyen sűrűn érdemes azt felszerelni. hanem tisztességes törökék azt mondják, hogy hívjuk le az államminisztert, az mondjon beszédet, és akkor majd a sok egyforma pájázat (sic) közül csak ők nyernek valahogy. persze az egész dupla pénzből épül majd, ha nem triplából.

szóval most úgy néz ki, hogy az euro övezet tagjai össze fognak állni, és aki kívül van az nem fog jól járni. és ugye török gábor gyerekének majd a sok cigány gyerekkel kell demokráciát megcsinálni, akiknek egyébként lehet, hogy többszörös szavazati joguk lesz csak azért, mert a legnagyobb állampárt most éppen úgy látja jónak, de most csak kapacitálom magamat, hogy egetverő bolondokat érdekli a politika. és igaza van az összes haveromnak aki azt mondja, hülye aki magyarországon akarja a gyerekeit felnevelni.

porfelhő 2011.02.14. 09:44:47

@a-kis-herceg:
Csomagol az Orbán Viktor? hova megy?

parlamentarista 2011.02.14. 09:44:53

hogy számokat is mondjak, mert panelburzsuj azokat szereti: 3 millió szegény, 3 millió nyugdíjas, 3 millió bölcsész országában.

Ordnassac 2011.02.14. 09:45:19

@bóra77: a VV holnap az ellenvéleményt fogja közölni.

Amúgy, amit Gyurcsánnyal kapcsolatban mondtam (tehetségtelen vezető), tartom. Lehet, hogy erős, de szerintem így van.

bóra77 2011.02.14. 09:51:14

@Ordnassac: fiatal vagy még...kell, hogy legyen 2-3 különböző főnököd, hogy tudjad, hogy mizu vezetői fronton.

Ordnassac 2011.02.14. 09:52:07

@manyike: nem is állítottam, hogy mennyivel jobbak. Orbánnál is kezd kiviláglani, hogy a vezetői képességei a hatalomkoncentrációval ki is merültek...

bóra77 2011.02.14. 09:53:26

@parlamentarista: "és igaza van az összes haveromnak aki azt mondja, hülye aki magyarországon akarja a gyerekeit felnevelni. "

Ez mekkora demagóg blabla duma. Külföldön sincs kolbászból a kerítés.
Ez van, amikor az ember a saját tehetlensége/balxxxsága okán inkább az államot okolja. Pedig úgy tartja a mondás, hogy Segíts magadon, az Isten is megsegít. Nem pedig úgy, hogy Nyöszörögj magadban, majd az állam megsegít.

hoplita 2011.02.14. 09:54:01

@Hepci:
Valami ilyesmi...:)))

Ezzel persze nem azt akartam mondani, hogy a többi korszakos politikusunk mind Grál lovag.........de elqró tényleg minimum egy szociopata...hacsak nem pszichopata is egyben.
Szal még a magyar politikában is egy kivételes madár.

bóra77 2011.02.14. 09:54:17

@Ordnassac: nem az ellenvélemény közlésével/nem közlésével van a bajom, hanem azzal, hogy a jelenlegi támogató érvrendszer akkora logikai bukfenc, hogy hajaj.

Ordnassac 2011.02.14. 09:54:31

@bóra77: kíváncsian várom az ellenérveket GyF vezetői tehetségével kapcsolatban.

Ami pedig a koromra való utalást illeti, az nettó argumentum ad hominem...

bóra77 2011.02.14. 09:54:51

@Ordnassac: biztos, hogy nem merültek ki...

Ordnassac 2011.02.14. 09:55:12

@bóra77: az megint más kérdés, csak gondoltam jelzem, hogy lesz itt még kontra is (ami eléggé esélyes, hogy erősebb érvkészlettel fog jelentkezni).

Ordnassac 2011.02.14. 09:56:37

@bóra77: milyen vezetői képességeket látsz még Orbánban?

A "csak az van, amit én mondok, aki ellent mer mondani, azt háttérbe szorítom" szerintem nem vezetői erény.

Ordnassac 2011.02.14. 09:58:23

@Szimba: óh, új avatar? :-)

Azt hiszem, nem vagyok kifejezetten jó szóvivője a generációmnál. Színesebb az, mint amilyen én vagyok.

porfelhő 2011.02.14. 10:00:10

Forradalmi hangulat alulnézetből - túl a szavazófülkéken.

Nincs abban semmi szokatlan, hogy a hazai nagy közvélemény-kutatók rendszeresen közzéteszik az irányú felméréseiket: hogyan értékeli a mögötte álló évet a társadalom.
Ezt tette legutóbb a Szonda Ipsos, amelynek rövid summázata úgy foglalható össze, hogy a megkérdezettek (és ez alapján a társadalom egészének) háromnegyede szerint kifejezetten rossz év volt a 2010-es esztendő"

A választási fordulók előtt – a győzelem biztos tudatában – a jobboldali lapok arról írtak, hogy már egy másik Nap fog lesütni egy másik országra április 12-én és 25-én. (Egyébként mindkét napon olyan borult idő volt, hogy a „másik Napot” nem láthattuk, de ez bizonyára tiszta időben sem lett volna másként.)
De nem a meteorológiai megközelítés a lényeg, hanem az a féktelen csodavárás, amit a választások után meg sem próbáltak visszafogni a Fidesz politikusai.

Orbán Viktor az első forduló utáni győzelmi beszédében úgy fogalmazott, hogy a választók „legyőzték a reménytelenséget”, és hogy „Magyarország felemelt fejjel tért vissza a történelem főutcájára”. Nem mellékesen hozzátette: „Meg kell mutatni magunknak és a világnak, hogy nem egyszerű fellángolás történt, hanem elszánt, kitartó akarat vezérelte a választókat.”

www.168ora.hu/itthon/kozvelemeny-kutatas-hangulat-fidesz-valasztas-69886.html

hm. másként süt a nap, de még mennyire. csak nem vesszük észre? de. igen. csak másként.....

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 10:03:42

@Ordnassac: ebben jók mindketten. Gyurcsány semmivel se demokratább, mint Orbán, csak neki nem adatott meg a kétharmad. Kb. ugyanezt csinálta volna, ha igen.
Antall meg pl. nem csinálta volna ezt akkor se. Sőt, tán Horn Gyula se. Ugye a bűntudat, az létező dolog a jellemteleneknél is. Ki be volt öltözve, de leverte a cölöpöket, jobban kompenzál...

hoplita 2011.02.14. 10:04:36

@Ordnassac:
Majd ha kellőképp megöregszel, akkor mondhacc akármilyen ökörséget, egyből többen fognak bólogatni..:)))

aszekelyek 2011.02.14. 10:05:44

@bóra77: Tényleg elég annyi tehetség, amennyi HR-es szemmel nézetten, általad , van a miferinknek? Miben is tehetséges? Elég rövid ideig marha nagy lufikat és valótlanságokat eregetni. Azt láttuk. Aztán még tehetségesen megszabadított minket elég nagy vagyoni értékű dolgoktól. Mi alatt a magyar államkassza Jó mind nem sikerült neki...MOL és MALÉV is sok...Ránkerőszakolni az amerikai rendszerü egészségügyi ellátást a NAgy Britanniai helyett, az már meghaladta a képességeit, hála az égnek. Is. Ránklőcsölni a méregdrága kontraszelektív felsőoktatást, az se sikerült.Letuszkolni a torkán a többségnek, hogy nem volt köze a tv székháznál történtekhez, az sem sikerült. Egy lufi a miferink a kipukkadt fajtából. Nem pedig tehetséges vezető.

ssi 2011.02.14. 10:08:05

@Ordnassac:
nagyon becsüllek a lexikális tudásodért és maximálisan tiszteletben tartom a véleményedet - nem piszkálni akarlak :-))
és jól érzékelhető, hogy O.V.-vel szemben is kritikusabbá váltál :-)

erre a kommentedre gondoltam " 2011.02.13. 20:22:00
hvg.hu/itthon/20110213_mszp_munkacsoport_megszoritas_mesterhazy
Ehhez csak két megjegyzés:
1. minimum vicces, ahogy a megszorításokat mantrázó MSZP ezt vizsgáló munkacsoportot állít fel (méghozzá Kiss Péter vezetésével).
2. Arra azért kíváncsi leszek, hogy szegény Vitányi Iván 86 évesen hogyan fog majd végigmenni az összes választókerületen. Ahogy Tóth Csaba Vas megyei látogatásaira is. :-D "

- szerintem lassan a szocik próbálkozásai se érdemelnek több gúnyt már, mint a kormányé - sajnos
- igaz, inkább próbálkozzon mindenki, mint a semmittevés

parlamentarista 2011.02.14. 10:11:50

@bóra77:
szerintem meg te vagy a végtelen demagóg. civilizált világban nem kolbászból van a kerítés, hanem sövényből. azon kevesek közé tartozom, aki nem az államot okolom a reformok miatt, hanem a régiók hiányából következtetek erre. azt látom, hogy ahol a tartományi szemlélet jelen van ott sikeres államreformot csináltak anno, de ahol a pártlogika felülírta ezt, ott az összes reform elbukik. ha értelmes a koncepció, akkor azért, ha értelmetlen, akkor meg azért.

de én nem azt akarom mondani, hogy nekem van igazam, ez még a sok agyatlan bölcsészre jellemző, ha valaki gondol a világról valamit, akkor rögtön úgy gondolkodnak, hogy nem lehet igaza, hiszen gondol valamit. szóval itt nem érdemi viták vannak a közbeszédben, hanem valamilyen újmagyarul lefolytatott álviták. nem reformálunk, hanem újjászervezünk. a bölcsészeknek nyilván az érdekük az, hogy nyelvpolitika über alles, én nem mondom, hogy arra nincs szükség, csak azt mondom, hogy ez a közeg nem nagyon ért semmihez sem, és ez a közéletben megmutatkozik.

azt is elárulom, a közintézmények működésének szintje dönti el a gyerekvállalási hajlandóságot. a magyar intézményrendszer nemzetközi összehasonlításban a 70-es évek közepén volt a csúcson, ezt lehetne igazolni számokkal, panelburzsuj elmondja, hogy ennek megfelelően hány kisz tag volt, szóval akkor hittek ebben az egészben. meg még az 50-es évek közepén. rákosi mátyás elvtárs pajtás idején az abortusztilalom miatt. de azt látjuk, hogy egy ilyen tiltásnak milyen következményei vannak, mert bár a gyerekszám egy ideig növekszik, utána gyorsan csökken, szóval minden állami tiltás ugrás a szakadékba. mindegy, hogy drogkérdés, abortuszkérdés, vagy micsoda. de a népnek rövidtávon tetszik. hosszú távon megszívja. nem ő szívja meg, hanem a gyerekei. és aki ezt felismeri, és teheti az elmegy innen.

bóra77 2011.02.14. 10:11:56

mindenkinek a figyelmébe: szerintem válasszuk ketté azt, hogy ki milyen vezetői képeségekkel rendelkezik attól, hogy milyen politikus, vagy hogyan politizál és/vagy milyen politikai döntéseket hoz. Attól még lehet valaki jó vezető, ha néha hoz rossz döntéseket. Persze folyamatosan nagyon rossz döntéseket hozni, az nem biztos, hogy belefér, de itt sem tisztán vezetői képesség, hanem ez már inkább szakmai alkalmasság.

armanda* 2011.02.14. 10:12:03

aha. "kitartó akarat vezérelte a választókat". igen.

A valóság ilyen és ehhez hasonló okok miatt is más és összetettebb, mint ahogyan azt a politikai kijelentések láttatni engedik.
A Szonda Ipsos felmérése számomra leginkább azt mutatja, hogy nagy bajban lennénk, ha a valóságot a politika világában megfogalmazott kijelentések halmazával igyekeznénk leírni.

Nem volt itt forradalom sem a szavazófülkékben, sem azon kívül. Vagy ha volt, akkor a forradalmi hevületüket a Fidesz-szavazók is a fülkék drapériái között hagyták.
Lehet azonban, hogy mégis volt forradalom, csak senki nem tudott róla. Azért ez is sokat elárul egy forradalom valóságosságáról és hitelességéről.
Akárhogy is: a megkérdezetteknek sokkal inkább hiszek, mint a forradalmároknak."

ja. oszt most már meg nem tetszik nekik az "akol melege", csak nem vallják be, hogy forradalmárok voltak. ahhoz már nincs meg a bátorság.:)

Ordnassac 2011.02.14. 10:13:32

@manyike: nem is vettem piszkálódásnak. :-)

Ami az ottani kommentemhez kapcsolódó megjegyzéseidet illeti: persze, ebben egyetértünk. Bár nagyobb hitele lett volna annak, ha Balogh Andrást rakják e munkacsoport élére. Tóth Csabának meg van "múltja" Vas megyében, ezért mondtam, hogy kíváncsi leszek., hogy mi lesz, ha oda leutazik.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 10:14:05

@parlamentarista: valahol ott hibádzik a gondolatmenet, hogy ugyan már miért védene a multikultúrás országgyűlés (pl.) a modern polmarketing (leegyszerűsítve: gátlástalan hazudozás) hatásai ellen? Ez kb. olyan, mintha azt mondanád: leszedem a körtét, hogy ne romoljon meg a szalámi.

ssi 2011.02.14. 10:18:06

erősen hiányosak történelmi ismereteim - sajnos (nehezen érem magam utol, de igyekszem)

kutakodni kezdtem, hogy történelmünk nagyjai önmagukat fényezték, vagy főleg az utókor értékelte őket így?

oka O.V. után pl. Szájer József - a gyerekszámot figyelembe vevő szavazásról: "akár elsőként, "úttörőként" a világon -, ha egy ilyen intézmény bekerülne az alkotmányos rendszerbe. Ezzel Magyarország irányt mutathatna a legutolsó nagy szavazati jog-kiterjesztés tekintetében "

álomszép 2011.02.14. 10:21:08

Egy olyan óriási felhatalmazást kapó kabinet esetében, amilyen a második Orbán-kormány, éppen az is derűlátóbbá tehetné az embereket, hogy a választók jelentős többsége szerint legalább jó irányba mennek az ország ügyei.
Ez magától értetődő és természetes társadalom-lélektani jelenség lenne.
A feltételes mód azért indokolt, mert bár lehetne így, a közvélemény-kutatás egészen mást mutat. Ezen azért érdemes egy kicsit elgondolkozni."

a társadalom 75 százaléka egyszerűen pocsék évnek tartja a 2010-est"

hm. hölgyeim és uraim egy kis olvasmány Orbán V. parlamenti beszéde előtt. :)

bóra77 2011.02.14. 10:23:58

@Ordnassac: az előző bejegyzésem elszállt, és hosszú volt, de most nem ismétlem meg. Nem látsz a kulisszák mögé, tehát el tudom azt képzelni, hogy van csomó olyan javaslat, amit OV beépít, és van biztos csomó olyan is, amit elutasít (már "házon belül"). Nem hiszem, hogy szakpolitikai kérdésekben menne a feje után, tekintve, hogy nem ért mindenhez. Sőt, kis túlzással semmihez sem ért.
Neki a fő irányvonalakat kell kijelölni, "arculatot" kell adnia az egészhez. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem egyedül süti ki az összes gondolatot, hanem kemény brainstormingok vannak a háttérben. A végső döntés azonban tényleg az övé. De nem mikro, hanem makro szinten.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 10:24:48

@manyike: ez már az új cigányügyi koncepció (szavazzon minden kóser purdé)?

Ordnassac 2011.02.14. 10:28:42

@bóra77: persze, ezt nem is vitatom, de az is mutat valamit, hogy ki az, akikre OV hallgat. Nem biztos, hogy ők olyan sokan vannak, főleg, ha olyanok, mint Matolcsy György.

ssi 2011.02.14. 10:35:00

"326. Sávelhúzásra várva" - egyfolytában a mai O.V.-beszédre emlékeztet a posztcím - akkor késő este újra itt :-)))

Ordnassac 2011.02.14. 10:37:10

Elöljáróban egy "fun fact" a mai parlamenti üléshez:

Szalay Péter eskütételével először lesz a rendszerváltás óta, hogy egy párt(szövetség) összes egyéni képviselőjelöltjéből országgyűlési képviselő lesz.

bóra77 2011.02.14. 10:38:01

@Ordnassac: azért összetettebb ez a kérdés annál, mint ahogy mi itt most taglaljuk. Gazdaságpolitikai kérdésekhez OV a maga jogi diplomájával mélységeiben nem ért. Meghallgatott nyilván millió szakember, tanácsadót ilyen kérdésekben stb. Valamiért neki Matolcsy az, aki. De lehet még mellett más is. Nem hiszem, hogy Matolcsy egyedül talál ki mindent. Van, amit igen, biztos, de hogy a többsége team-munka, arra mérget vennék..asszem.
Oktatáspolitikában, egészségügyben, szociális ügyekben is nyilván hallgat valakire.
De az biztos, hogy a fő irányokat kijelöli. Pl.
1. Ne szólítsunk semmit megszorításnak vagy reformnak.
2. Támogassuk a családosokat, és legfőképpen a középosztályt. (+ növeljük a gyermekvállalási kedvet).
3. Bevételt növeljünk elsődlegesen, kiadást csökkenteni másodlagosan.
4. Támogassuk/erősítsük a hazai üzletláncokat, termelőket.
5. Csökkentsük a kormányzati/költségvetési szervek admin. kiadásait (pl. végkielégítések maximalizálása).
6. Támogassuk a magyar focit.
És még lehetne folytatni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 10:38:53

@bóra77: szerintem meg erős illúzióid vannak ezen a téren (is).
A vezér típusú politikus kitalál valamit, a többiek pedig leosztják a megvalósítás/kommunikáció mikéntjeit. Ja, hogy tudják, impossible a mission? Ezt elszigetelik az agyukban, hiszen ezért kapják a fizetésüket (vö. HR).

Szimba 2011.02.14. 10:40:46

@Ordnassac:

Te nagyon is színes egyéniség vagy.
Az új avatar OV hatása: újjászülettem, a többivel még várok (küldetés, meg ilyesmik):-)

bóra77 2011.02.14. 10:40:58

@Hepci: nincsenek. Vegyes szerintem a rendszer. Ő is biztos kitalál, de hogy nem véletlenek ezek a 3napos kormányülések, meg a nyári hétvégés. Hát ezeken találják ki a dolgokat. Együttesen, csapatmunkában. Biztos van OV-nek is saját elképzelése/ötlete erről-arról, de azért mindenkinek hozzá kell adnia a magáét. Másként ez nem megy, nem mehet.

Ordnassac 2011.02.14. 10:42:31

@bóra77: alig van vitapont köztünk, de ha régebb óta figyeled OV-t, akkor azt is láthatod, hogy elég konok figura, tehát nehéz meggyőzni valamiről, de ha valamiért sikerül, akkor ahhoz foggal-körömmel ragaszkodik és csak nagy nehezen enged. Egy bizonyos fokú konokság nem baj, de ez OV esetében a túlzás kategóriájába esik (szerintem).

Lásd médiatörvény.

Ordnassac 2011.02.14. 10:43:43

@Szimba: az lehet, hogy színes vagyok, de stílusommal, hozzáállásommal és elképzeléseimmel maximum csak egy szűk réteget képviselhetek korosztályomból.

Szimba 2011.02.14. 10:44:59

@a-kis-herceg:

A polgárok nem bort isznak?
Nem vagyok polgár:-(

A szoc. idején mindenhol konyakot kellett inni a hivatalos megbeszéléseken. Kb. belerokkantam a párttitkárok italkészletébe.
Akkor úgy látszik ők polgárok voltak.

porfelhő 2011.02.14. 10:46:00

Matolcsy-féle központi kábitószer.

Az utóbbi hetekben rendre munkát ad az újságíróknak a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium.

A múlt héten a költségvetési hiányt próbálták finoman elmaszatolni, most pedig az Audi állami támogatása kapcsán nézik balgának a magyar embert, vagy csinálnak ismét hülyét saját főnökükből, vagy magukból."

www.mfor.hu/cikkek/Matolcsy_fele_kozponti_kabitoszer_v_.html

hm. .)))

bóra77 2011.02.14. 10:46:52

@Ordnassac: igen, vagy lásd AB jogkörének megnyirbálása.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.02.14. 10:47:59

"Fortélyos félelem igazgat.
...
Még olyanok is, akiknek életkoruknál fogja biztosan nem a régi beidegződései éledtek fel, jelezték, hogy még abban is veszélyt láttak volna, hogy egy “like” gombot nyomjanak a facebookon valamely bejegyzésem alatt."

oszkopeter.blog.vg.hu/2011/02/13/fortelyos-felelem-igazgat/

Szimba 2011.02.14. 10:48:46

@bóra77:

OV nem csapatjátékos. Ő vezető típus. Legfeljebb a négyszemközt megbeszélt koncepciót előadatja a gyűléseken a pacienssel, és ott nyilvánosan megdícséri érte.

És tud úgy befolyásolni, sakkozni, hogy az ő akaratát mások vessék fel, aztán már megerősítheti ezeket az irányokat.

bóra77 2011.02.14. 10:48:55

Azért azt nem bánnám, ha Gábor idekeveredne, és mondana valamit arról, hogy szerinte ki tehetséges/tehetségtelen vezető (OV/GYF), és szerinte mik az ismérvei. Bár gyanítom, hogy erről már írt, írhatott.

Szimba 2011.02.14. 10:49:16

@Ordnassac:

Igaz, de az okosabbikat!

bóra77 2011.02.14. 10:53:58

@Szimba: jaj...hát egy HR-es biztos, hogy nem így gondolkodik. Mondjuk ha már csak azt nézem, hogy focizik-->ott muszáj csapatjátékosnak lennie. (mondjuk bevallom, nem láttam játék közben.)

De én elsősorban arról beszélek, hogy a kalapácsot ő üti le, ő dönt (mert vezető), de javaslatokat, ötleteket fel lehet és fel is KELL vetni. Szakpolitikai kérdésekben meg nyilván kötelező meghallgatnia a szakembereket.
Egy szűk körben csapatjátékos is szerintem. Bár ebbe a részébe mi valószínűleg nem látunk bele, vagy hát nem tudom..ez nehéz kérdés, hogy milyen körben és mennyire csapatjátékos. De azt hiszem, hogy ez a miniszterelnökség olyan dolog, amit nem lehet bizonyos szintű csapatjáték nélkül csinálni. Lásd feltétlenül lojális vonal: Szijjártó, Lázár, Kósa, Navra...

bóra77 2011.02.14. 10:55:34

@Szimba: + még egy: a vezetőtípus és a csapatjátékosság nem kizáró ok. A vezetőnek is csapatban, csapattal kell dolgoznia. Az érdeke. Attól is jó vezető, ha jó a csapata, és tudja is irányítani...
(most már lassan belekeveredek..hr szakember biztos tudna okosakat írni.)

a-kis-herceg 2011.02.14. 10:57:17

az inforádió arénában 19h kor P.Sándor

kérdezhetitek... de az olaj és ud ügyeket nem javaslom...

a kéthét is ciki. de az éhséglázadás téma is... a civil biztonság is...

mostmár kivi vok akkor miről is lesz szó...

CSENDES 2011.02.14. 10:58:25

@parlamentarista: A 3 millió szegénynek és a 3 millió nyugdíjasnak szerinted nincs közös halmaza????

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 11:01:20

@vinczej: besza-behu. Már lájkolni is félnek a ballibbancsok...
Köztünk jár Berija. De ha ő az, miért félnek? A zideológusok sokat tanulmányozták azt a rendszert.
Biztos van kiút. Meg kell kérdezni Heller Ágnest! És a. Haza. Fényre. Derül.

CSENDES 2011.02.14. 11:02:57

OFF.
Azoknak, akiket érdekelt és aggódtak.

Közlemény: Szombaton délután 17 órakor befejeződött a "zuhanyfülke forradalmam".
A költség 45000 Ft-ban megállt, a fülke áll azóta is. Kis lépésekkel építem az országot:-))))

ON

Szimba 2011.02.14. 11:04:14

@parlamentarista:

1. A centralizációnak nem vagyok híve a közigazgatásban és sok más területen sem. A helyi kis érdekeknek is érvényesülniük kell, és kell a verseny is.

2. A nagyobb városok legyenek központok, de ez ne a kisebb települések rovására menjen.

3. Ami a nemzetiségieket illeti, ők jelenleg meglehetősen jó helyzetben vannak. Bár lehetséges, hogy szükség lenne a parlamentben is a képviselőjükre.

4. Ami a kétnyelvűséget illeti, ha jól értem, akkor ez már nem működik az idegennyelvű óvodák és isklok ellenére sem.
A cigány gyerekeket a magyar nyelvre kellene megtanítani normálisan, mert amikor 5 évesen bekerülnek az intézménybe, még nagyon kicsi a szókincsük.
A saját nyelvük nem alkalmas a tanulásra, mert nincs szavuk millió és egy dologra. Cigány nyelvet alkotni pedig ugyanaz, mintha egy idegen nyelvet kellene nekik tanítani.

Az, hogy valóban borus a jövő, és TG , de mindenki gyereke sok-sok cigány gyerek között lassan a kisebbség lesz, az sajnos egy erőteljes kulturális visszaesést ígér, nagyobb méretű gazdasági csőüddel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.14. 11:05:33

@bóra77: nem a gyakorlati (gazdasági) cselekvésekre gondoltam, az nyilván csapatmunka. Az ideológiát (= jól hangzó, vagy annak gondolt marhaságok) találja ki a vezér, egy szűk teammel, amely team nem azonos a másik csapattal, illetve nem a párt része.

Szimba 2011.02.14. 11:08:51

@Ordnassac:

GYF- nem jó vezető. Túlságosan exhibicionista ehhez. Nem tudott jó kapcsolatot kialakítani a pártja tagjaival, nem tudta őket mozgósítani, meggyőzni, ugyanúgy nem konzultált velük, mint OV.

Különben nem 2006-ban mondja el nekik először a véleményét. 6 év után megszólal, és igazat mond a vezető????

Ez nem valami aktív és hatásos vezetői stílus. Ez sem demokratikus, sem autokrata, hanem gyáva vezetői stíl.

Szimba 2011.02.14. 11:10:44

@CSENDES:

Gratulálok!:-)

Én még a fülke szigetelésénél tartok, ill. tervezem.

CSENDES 2011.02.14. 11:12:13

@Ordnassac: Bocs, ez megint egy OFF: Ma reggel kaptam egy kérdést a gyermekemtől, hogy mikor volt utoljára párttag a köztársasági elnök?

Tudtommal Schmitt az alelnöke volt a FIDESZ-nek, s gondolom ezért tagja is. Vagy tévednék? Lehet valaki úgy alelnök egy pártban, hogy nem tag?

Tudom, nagyon hülyén hangoznak a kérdések, de látom, hogy másoknak is csak most esnek le bizonyos dolgok. Egyebekben mindenen igyekeztek "túllépni".

Szimba 2011.02.14. 11:15:23

@bóra77: Egyáltalán nem kizáró!!!
De OV nem jó csapatjátékos, ő akkor is irányít, ha nem irányít.:-)
Szövevényesen és előre megtervezetten,