Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:26

A ma esti Tétben ismét előkerült az, ami a következő években feltehetően még sokszor téma lesz: meg lehet-e majd változtatni a Fidesz-KDNP által most elfogadni készülő új alkotmányt egy esetleges kormányváltás után. Kétharmadot kell hozzá szerezni – mondta rezignáltan Giró-Szász András, mire Lengyel László sejtelmesen jelezte: mehet az máshogy is.

A Pénzügykutató vezetője később ki is fejtette, hogy mire gondol: egy új kormány kétharmad nélkül is megteheti, hogy megválasztása után népszavazást írjon ki a számára elfogadhatatlan alaptörvényről, s ha a választók többsége a kormányváltás utáni hurráhangulatban a győztesek szándéka szerint elutasítja azt – amire elméletileg lehet esély –, a véglegesnek szánt dokumentum akár mehet is a kukába. (A kormány által kezdeményezett népszavazásnál nem kell aláírásgyűjtés, az elrendeléséhez elegendő a parlament többségi döntése, meg persze egy, a kérdés hitelesítésekor „akadálymentes” választási bizottság.)

Az érvelés első hallásra hajmeresztő, s biztosak lehetünk abban, hogy egy ilyen megoldás óriási politikai és alkotmányjogi vitákat kavarna.  (Az új alkotmány tervezete például tiltja, hogy az alaptörvény módosítására irányuló kérdésről népszavazást lehessen tartani, de jogi csűrcsavarással és kreatív értelmezéssel ezt akár ki is lehet játszani.) Most azonban nem az a legfontosabb, hogy technikailag kivitelezhető-e – az elmúlt hónapokban volt egy-két olyan lépése a kormánynak, amelyekről korábban nem gondoltam volna, hogy valaha valaki meg akarja/meri és meg is tudja csinálni. Egyelőre sokkal tanulságosabb magának a felvetésnek, a gondolatnak a vizsgálata, ha ugyanis ez a felfogás válik uralkodóvá az ellenzéki térfélen, akkor tényleg komoly bajban lehet a magyar demokrácia.

Tölgyessy Péter már tavaly év végén ilyesmiről beszélt, magam is idéztem korábban, de talán nem árt újra feleleveníteni baljóslatát: „Efelé rohanunk, hogy az ellenzéki pártok így gondolkodjanak. Csináltok magatoknak negyedik köztársaságot, ez nem a mi köztársaságunk, mi majd ötödiket csinálunk, és ezzel állunk elő. Hogy ez, ami van, a 9 éves megbízásotokkal, ilyen alkotmánybírósággal nem kell nekünk, és egy új rendszerváltás kell. A félelmem az, és a magyar történelem legnagyobb tragédiája az, hogy a 20. században ennyi rendszerváltás volt, és most afelé sodródunk, hogy még több legyen, és a politikai követeléseknek ez váljék a tárgyává."

Kétségtelen, Tölgyessynek igaza van: ha valóban az új alkotmány megtartása és elvetése lesz a magyar politika egyik lényegi vízválasztója, akkor az már-már polgárháborús állapotokba taszítja ezt az országot, és lehetetlenné tesz minden hosszú távú építkezést és ehhez szükséges minimális együttműködést a politikai felek között. S bár egy ilyen állapot elméletileg senkinek sem lehet érdeke, akit foglalkoztat az ország sorsa – ma mégis  ez tűnik az egyik legvalószínűbb, az eddigi folyamatokból szervesen következő forgatókönyvnek.

Ne feledjük, a sokat szidott, legitimációs hiányokkal küzdő 1989-1990-es alkotmányos konstrukció esetében más volt a helyzet. Igazán senki sem szerette, mert nem érezhette teljesen sajátjának, viszont (nem parlamenti, hanem valódi) elfogadásakor a következő két évtized szinte minden fontos szereplője ott ült a tárgyalóasztalnál, s így az alaptörvény már csak a személyes érintettség miatt sem válhatott a táborokat megosztó dokumentummá. Most azonban olyan alkotmányt kap az ország, amelyet kizárólag az egyik oldal fogad el és támogat, míg a másik jelenleg ennek totális elutasítására építi politikáját.

Ezzel a kockázattal a Fidesz-KDNP-nek is számolnia kellett, amikor úgy döntött, hogy csak minimális törekvéseket tesz megakadályozására. Sokan mondják, hogy nem volt más választása: az ellenzék semmiképpen nem lett volna érdekelt az alkotmány „közös” elfogadásában, hiszen az konszenzusos formában még inkább a Fidesz sikerét jelentette volna. Valószínű, hogy így van, ám a két végpont között azért lehettek volna még fokozatok: a Fidesz teremthetett volna olyan helyzetet, amelyben az új alkotmányt – néhány érdemi gesztus árán, részben a folyamatban, részben a tartalomban – legalább távlatilag és hallgatólagosan az ellenzék is tolerálta volna. Nem tette meg, mert úgy gondolta, hogy rövidtávon a zsákmányelv maximális érvényesítése szolgálja érdekét, s nagy valószínűséggel az ellenzék sem lesz olyan önkorlátozó, hogy lemondjon a visszavágás és az alkotmány elleni politikai támadás lehetőségéről, remélt integráló és mobilizáló hatásáról. Lehet vitatkozni azon, hogy kié a nagyobb felelősség, a végeredmény azonban így is, úgy is életveszélyes.

Korábban, Tölgyessy idézett szövege kapcsán ezt írtam: „Nem kérdés: a Fidesz megteheti, hogy minden ellenzéki erő tiltakozása ellenére egyedül alkosson új alkotmányt, hozzon létre intézményeket és öntsön szinte betonba személyeket és testületeket. Ha azonban így jár el, a garancia – minden alkotmányos védelem ellenére – igazán csak addig tart, amíg a hatalom.” A helyzetet ma már rosszabbnak látom: a tét itt már nem csupán a Fidesz művének megmaradása, hanem az ország, a politikai közösség legalább minimális összetartása. Heroikus, a nemzet egységét kifejező államfőhöz méltó feladat lenne (lett volna?) bölcs előrelátással lebeszélni a feleket arról, hogy egy potenciális, fenyegető alkotmányos válság felé lökjék az országot.

x x x

Lassan jönnek az áprilisi adatok, a Mediáné - egy hónap kihagyás után - már itt is van, úgyhogy ismét ideillesztem a táblázatot.

A pártok támogatottságának alakulása négy kutatóintézet felméréseiben (a teljes népességen belül):

Fidesz Medián Szonda Tárki Századvég
2010.05. 50 42 45 45
2010.06. 50 41 46 na
2010.07. 49 37 39 46
2010.08. 47 35 na 46
2010.09. 46 38 39 47
2010.10. 44 39 44 47
2010.11. 44 37 49 45
2010.12. 44 33 43 43
2011.01. 45 34 38 na
2011.02. 38 31 37 na
2011.03. na 27 30 37
2011.04. 33 26 29  

MSZP Medián Szonda Tárki Századvég
2010.05. 11 11 10 13
2010.06. 10 12 10 na
2010.07. 12 12 13 12
2010.08. 11 12 na 13
2010.09. 13 11 10 12
2010.10. 13 11 11 11
2010.11. 14 10 10 12
2010.12. 13 11 11 12
2011.01. 12 11 10 na
2011.02. 12 12 11 na
2011.03. na 12 11 11
2011.04. 14 12 12  

Jobbik Medián Szonda Tárki Századvég
2010.05. 9 9 9 8
2010.06. 8 7 7 na
2010.07. 9 9 7 8
2010.08. 9 8 na 7
2010.09. 7 6 5 8
2010.10. 8 6 7 9
2010.11. 7 4 6 8
2010.12. 7 6 6 7
2011.01. 7 6 6 na
2011.02. 9 7 7 na
2011.03. na 8 8 8
2011.04. 8 8 7  

LMP Medián Szonda Tárki Századvég
2010.05. 4 5 5 6
2010.06. 3 4 4 na
2010.07. 4 3 4 6
2010.08. 5 3 na 6
2010.09. 4 3 4 5
2010.10. 4 2 4 4
2010.11. 4 2 4 4
2010.12. 3 3 4 4
2011.01. 3 4 4 na
2011.02. 3 4 5 na
2011.03. na 3 5 6
2011.04. 3 4 6  

 

(NB: Nem választási időszakban a teljes népességre vonatkozó mutatónak van igazán értelme, a táborok részvételi hajlandósága alapján változó "biztos szavazós" adatsor - elemzői szempontból - most kevésbé lényeges. Ilyenkor sokkal informatívabb, hogy az egyes pártok az összes választó hány százalékának potenciális szavazatára támaszkodhatnak, hiszen kampányidőszakon kívül a feltételezett viselkedésnél - elmenne-e szavazni - sokkal nagyobb jelentőségű a pártok közötti választás. A biztos szavazókra vonatkozó adatok majd akkor lesznek izgalmasak, ha a szavazók valódi választási szituációba kerülnek, olyankor a kampány hatását is lemérhetjük ezen a mutatón.)

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr872824619

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Science fiction 2011.04.14. 14:39:23

Török Gábor idézi és veszi komolyan Lengyel Lászlót, aki szerint egy politikai értelemben véve „új kormány kétharmad nélkül is megteheti, hogy megválasztása után népszavazást írjon ki a számára elfogadhatatlan alaptörvényről, s ha a választók töb...

Trackback: A kézcsók maga az ember 2011.04.14. 13:09:01

A nyugat-európai emberekben – és különösen a tengerentúlon – olykor meglehetős értetlenséget vált ki a kézcsók. A magyar, és általában a kelet-európai kultúrákban mélyen gyökerező hagyomány egykoron a magasabb méltóság iránti behódolás jelé...

Trackback: Olajáresés – Olcsó benzin vagy háború? 2011.04.14. 09:08:27

A nyersolaj árának hamarosan bekövetkező esésére figyelmezteti a befektetőket a világ egyik legjelentősebb árupiaci elemzője. A Goldman Sachs azt ajánlja az ügyfeleinek, hogy a lehető leghamarabb zárják le az olajpiacon meglévő vételi opcióikat, mielőt...

Trackback: Frank Tibor: A Nemzeti Együttlopás Rendszere 2011.04.14. 08:24:15

Az öreg nyugdíja 150 ezer, így egy lakásban alszik a majdnem-gyilkosával....

Trackback: A hatályos alkotmány legitim 2011.04.14. 07:29:06

 A Mandiner egyik cikkében ezek állnak: "(a hatályos) alkotmány megteremtette Magyar Köztársaságot egy bizonyos Szűrös Mátyás kiáltotta ki, akit az égvilágon senki nem hatalmazott fel semmire. Ahogy azokat a képviselőket sem, aki '89-ben...

Trackback: Európa újrafölfedezése 2011.04.14. 00:30:56

A magyarországi helyzet változatlan. Talán nem is kell túl távoli perspektívából tekintenünk önmagunkra, mint nemzetre, hogy az egyre gyorsabb ütemű lassulás élményét tapasztaljuk. A rendszerváltás nem hozta el a felszabadulás élményét, a társadalmi át...

Trackback: Új alkotmány - a szimbólumokon túl 2011.04.14. 00:23:45

A minap napvilágot látott alkotmánytervezettel kapcsolatos viták során az abban foglalt szimbolikus kérdések kerültek a média és a politikai pártok első reakcióinak köz…

Trackback: Időközi parlamenti választás 1. 2011.04.13. 23:35:23

  Hajdú-Bihar megye 6. sz. EVK székhelye: Püspökladány,  települései: Báránd, Bihardancsháza, Biharnagybajom, Bihartorda, Földes, Kaba, Nádudvar, Nagyrábé, Sáp...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bariga 2011.04.13. 23:39:12

a Fidesz-alkotmány, a jelenlegi törvények, a szokások , sok ember érzései és tisztessége éles ellentéteket képeznek. Ez az elhamarkodott törvénykezés valóban rengeteg hibát vétett, most kezdik az ügyvédek megtalálni a kiskapukat, az ellentmondásokat, a nevetséges passzusokat. Az tényleg hihetetlen, hogy Orbán elpasszolja élete utolsó nagy lehetőségét. Lehetne az összes magyar bölcs, okos miniszterelnöke, nyugodtan, gyülölködés és további gyűlöletkeltés nélkül mindenki javára kormányozhatna zavartalanul. Érthetetlen miért nem teszi. Permanens forradalom zajlik. Az egyszer a történelem során pedig már megbukott. Jön a permanes ellenkezés, polgári engedetlenség, sztrájkok, tüntetések, csak a Fidesz által évekig lerakott síneken kell haladni. Nagyon nagy kár!! Magyarország nem ezt érdemli.

freehckr 2011.04.13. 23:39:50

„egy potenciális, fenyegető alkotmányos válság felé lökjék az országot”

Budaházyt már két éve tartják fogva valamiféle „alkotmányos rend megzavarása” vádja miatt. A parlamenti többség elfogadja az új alkotmányt, és ha még mindig nem bírja magát meghúzni a posztkommunista utódpárt MSZP és fehérgalléros klientúrája (pedig hirtelen több tucatnyi indokot fel lehetne sorolni, hogy pont az elvtársaknak miért kellene egy kicsit visszavenniük a hangerőből), hát akkor be kell őket vágni Budaházy mellé... oszt jó napot. :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.13. 23:40:18

Nos, a fineszes "Jupiter-terv" analógiájára minél előbb lássunk neki a MARS-terv elkészítésének!

FeketeLeaves 2011.04.13. 23:43:46

Szerintem két verzióval nem számol egy politikai elemző sem:

1) Az emberek nihilisták lesznek, beleszarnak az egészbe és egy mikro politikai "elit" osztja meg/fel/le a hatalmat. Van rá precedens a világban, igaz inkább a harmadik világban (ja meg Orwell 1984). Nem vagyunk messze tőle, mert amikor tudatos, felkészült szavazó állampolgárként már nem hiszem el, hogy van a kezemben eszköz, hogy ezt megállítsam, akkor vagy itthon fog nemérdekelni vagy külföldön (van esélye).

2) Az embereknek elegük lesz, egy szikra és fellángol a "forradaom" (de minimum tüntetések, polgári engedetlenség, stb.). Egy esztergomi felvonuláshoz hasonló jelenség egy adott pillanatban rengeteg embert tud vonzani, a tömeg felspanolja az érzelmeket, amelyekből követelések lesznek. Ennél lényegesen diszkrétebb, kontrolláltabb dimenzióban ez megtörtént 56-ban.

Gábor, a politikai elemző miért nem tér ki erre is?

freehckr 2011.04.13. 23:44:12

@bariga:
„jön a permanes ellenkezés, polgári engedetlenség, sztrájkok, tüntetések”

Muhaha... ha csak pár tucat egykori munkásőr nyugdíjas chartás lézeng Budapest egyes közterein, az még nem az a „kritikus tömeg”, valljuk meg őszintén. :) Természetesen számít a kisebbség véleménye is, meg kell őket hallgatni, de azon kívül hogy olyan méretes zakót kaptak az elvtársak tavaly tavasszal, hogy még mindig nem fér rájuk, egészen pontosan mi a posztkommunisták problémája jelenleg? Mert egyáltalán nem világos, csak az egyértelmű hogy eszeveszettül rázzák a pofonfát... :)

Altaïr 2011.04.13. 23:50:46

A Fidesz megteheti, hogy egyedül alkot alkotmányt, és így az pont annyival lesz legitimebb / társadalmilag elfogadottabb, mint ahányan a Fideszre szavaztak.

A 89-90-es alkotmánynál ugyanis hiába volt ott az egész banda: az Mszmp-nek eleve nem volt demokratikus felhatalmazása, és az ellenzéki kerekasztalosokat sem hatalmazta fel senki a választópolgárok közül, hogy alkotmányozzanak.

Így hát, mivel annak nem volt társadalmi felhatalmazása, ennek meg van, a fideszes alkotmány 100%-kal legitimebb lesz.

freehckr 2011.04.13. 23:52:03

@Altaïr:
(egyetértő bólogatás)

gauche caviar 2011.04.13. 23:54:31

Mit lehet erre mondani? Hogy Jó napot kívánok, kedves Fidesz szavazók?
Orbánnal sosem az volt a gond, hogy milyen arrogáns hatalommániás alak, hanem, hogy MEGOSZTÓ (és durván rá is játszik erre a megosztásra. A haza nem lehet ellenzékben, ugye).

És akkor most mi lesz Török úr? Ki lesz majd mondva, hogy a "huhogóknak" igazuk lesz? Hogy a fidesz kétharmados uralkodása nem hogy elhozza a várva várt egységet, hanem éppen, hogy a végleges szétesés felé löki el a Magyar Köztársaságot?

Persze jókat lehet szórakozni egy Bauer Tamáson meg Debreczeni Józsefen, csak az már milyen szar (mindenkinek szar) amikor ezeknek az arcoknak egyszer csak igazuk lesz, mi meg csak arra gondolhatunk, hogy talán ha nem alapállásból hülyéztük meg bérrettegőztük volna le őket, hanem kiszűrtük volna a dumájukból ami használható...

Továbbra is azt mondom, hogy azt lehetett tudni, hogy a kétharmados fidesz simán gallyra tudja vágni az egész országot, csak ennek a konkrét megvalósulását nem lehetett tudni.
Hát most már lehet. Mert asszem senkinek nem lehetnek kétségei afelől, hogy a Lázár-Kósa-Rogán-Matolcsy-Szájer-Semjén alakok nem fognak észhez térni. Ahhoz ők már nagyon messze beúsztak, hogy visszafordulhassanak. Csak épp a folyó sodrása nagyobb...

bariga 2011.04.13. 23:55:55

@freehckr: bocsáss meg , de Te pl. tipikus példája vagy annak, amiről írtam, a gyűlködésnek és a gyűlöletkeltésnek, azon kívül ömlik belőled az epe, aminek csak kára lehet a kedves egészségedre. Próbáld meg egyszer elképzelni, hogy vannak normális emberek is, annak
ellenére, hogy esetleg mást gondolnak , mint Te.
És lehetnek akár indiánok, vagy budhisták, emberek, és akkor IQ-ról már ne is beszéljünk. Kellemes , nyogodt, epeömlés nélküli jó éjszakát kívánok Neked

gauche caviar 2011.04.13. 23:57:40

@freehckr: "csak pár tucat egykori munkásőr nyugdíjas chartás lézeng Budapest egyes közterein"
ja, meg 30.000 pártsemleges sajtószabadságos, 50.000 szakszervezetis, rendőrök, tűzoltók, orvosok, mind stratégiai munkakörökből.
persze, nincs itt semmi, ugye.
Talán nem csak a Magyar Nemzetből kéne tájékozódni, akik szerint ma gyönyörű napsütés volt, 27 fok....

=nessuno= 2011.04.13. 23:58:16

@Altaïr: Mert szerinted minden Fideszre szavazó támogatja az elfogadásra kerülő törvényt?
Az sem zavar, hogy a 89-90-es "illegitim" alkotmányból származik a kormány legitimációja?
A múltat nem lehet eltörölni anélkül, hogy az alapokat ezzel ne ásnák alá....

2011.04.14. 00:00:42

@bariga: teljesen egyetértek veled.

@Altaïr: azért, mert 1989-ben nem volt jó a felhatalmazás, akkor legyen most is defektes?

A poszthoz pedig: nálam sokkal okosabbak akik nyilatkozták ezt és összefoglalta. Csak érzéseim vannak, el vagyok keseredve...s még fontosabbnak tartom, hogy az emberek beszélgessenek egymással, és hogy lássák, ami "fenn" zajlik, az színjáték, senkinek se jó. Mert ha mi itt lenn megértjük egymást, akkor nem lehet "közénk állni"...

bariga 2011.04.14. 00:00:45

@gauche caviar: OK, ezt kaptuk, de minden csoda 3 napig, akarom mondani 3 évig tart. Ha addig nem világosodnak meg, és nem próbálnak európai módon kormányozni, akkor
majd válasz mást a nép. Pont úgy, mint most a Fideszt, mindegy , hogy ki lesz az , csak ne Orbán legyen. Meglátjuk 3 év múlva.

freehckr 2011.04.14. 00:02:18

@gauche caviar:
„hanem, hogy MEGOSZTÓ”

Ez egy liberális bullshit a sok közül, kevés olyan vélemény van amivel mindenki egyetérthet, ráadásul ha politikai állásfoglalásról van szó. A politikusok megosztóak, az ég kék, a fű zöld. Jó reggelt. :)

„csak az már milyen szar amikor ezeknek az arcoknak egyszer csak igazuk lesz”

Amikor egy Bauer vagy Debreczeni elvtársnak igaza lesz, na pont abban a pillanatban fognak cigánygyerekek potyogni az égből... ekkor a valószínűsége ennek a dolognak. :)

„a kétharmados fidesz simán gallyra tudja vágni az egész országot”

Ilyesmihez nem kell kétharmad, lásd az előző két ciklust. :)

freehckr 2011.04.14. 00:10:41

@gauche caviar:
„30.000 pártsemleges sajtószabadságos”

Nem kell a rizsa, mindannyian tudjuk hogy ezek nem voltak 1. 30 ezren, 2. pártsemlegesek, 3. normálisak, tekintve hogy valamiféle sajtószabadságért akartak demonstrálni holott az kevésbé van veszélyben mint az elmúlt években (ugye amikor ellenzéki újságírók lakásán kopogtatott az NBH), illetve a felszólalók többsége a szokásos MSZP-SZDSZ szlogeneket szajkózta, és a végén már laza cigányozós-zsidózós liberális őrületbe ment át gyülevész horda. :) Kíváncsi leszek a következő ilyen összejövetelre, de nem jósolok ennek az „érdekcsoportnak” túl sikeres jövőt... megunják, hazamennek. :)

„50.000 szakszervezetis”

Máig nem tudom miért demonstráltak. Talán megszorításokat akarnak, de az szerintem hülyén adná elő magát. :) Így passzolok.

„rendőrök, tűzoltók”

Ja. Ők érdekesek, mert nagyjából meg tudom érteni a problémájukat, de azt élből elutasítom hogy életerős 40-es férfiak menjenek nyugdíjba. Tehát ha ebbe az irányba akarnak elmenni, ez a fajta tiltakozás hamar kontraproduktívvá válik, nagyjából már most is az.

Altaïr 2011.04.14. 00:10:58

@=nessuno=: Ne hazudj, ha megkérhetlek. Az általad leírtak közül egyiket sem állítottam.

A Fidesz-kormánynak 2/3-os felhatalmazása van a munkájához, az mszmp-ellenzékikerekasztalnak pedig nulla volt. Ez van.

=nessuno= 2011.04.14. 00:11:02

@freehckr: kissé sematikus az a világlátás, mikor egy kommunistának, pedofilnak, melegnek, libsinek stb. nem lehet jó meglátása, vagy esetleg igaza....Aki pedig más véleményen van, kritikusan szemléli a kormány tevékenységét, az kapásból valamelyik fenti kategóriába tartozhat csak. Ki van zárva, hogy esetleg konzervatív, jobboldali, esetleg még keresztény is.

ssi 2011.04.14. 00:11:12

T.G. "egy új kormány kétharmad nélkül is megteheti, hogy megválasztása után népszavazást írjon ki a számára elfogadhatatlan alaptörvényről"
- majd azzal kampányolnak, ha győzünk, megváltoztatjuk az Alkotmányt, s nem feltétlenül népszavazással?
- sarkalatos törvénnyel korlátozhatják még a a kormányi népszavazást? - ördögi körök

T.G. "ez a felfogás válik uralkodóvá az ellenzéki térfélen, akkor tényleg komoly bajban lehet a magyar demokrácia"
- felelős? - újabb végtelen vita s mély árok?
- mikor s mitől lehet vége a visszavágáskényszernek? egy új generáció /és még?
- és a jövő eme ellenzéke, a potenciális váltó párt lehet, hogy ma még nincs is

T.G. "Most azonban olyan alkotmányt kap az ország, amelyet kizárólag az egyik oldal fogad el és támogat"
- nem az egyik oldal, csak az egyik párt

Altaïr 2011.04.14. 00:13:51

@Letícia: Légy szíves, ne adj a számba olyat, amit nem mondtam.

Most egyébként nem defektes a felhatalmazás. Ha nem emlékeznél: tavaly áprilisban szabad és demokratikus választáson nyerte meg a jelenlegi kormány azt a széles mozgásteret, amit most kihasznál.

1989-90-ben milyen választáson nyerte meg az mszmp és az ellenzéki kerekasztal azt a mozgásteret, aminek a keretén belül alkotmányoztak?

bariga 2011.04.14. 00:14:40

@Letícia: igazad van, egyre többen gondolják, hogy beszélgetni kell és talán a következő generáció már érteni fogja, hogy pl. miért nincs szemét egy kis osztrák falu főutcáján, viszont minden erkély virágos. Az ember lelke kivirul, ha látja. A magyar lélek is alkalmas erre, hiszek benne, hogy lehet szabadon élni és gondolkodni.

freehckr 2011.04.14. 00:17:16

@=nessuno=:
„kritikusan szemléli a kormány tevékenységét, az kapásból valamelyik fenti kategóriába tartozhat csak”

Általában nem a kritikával van probléma, hanem annak minőségével. :) Lehet a Fideszt kritikával illetni, de ez megszállott szocialista szimpatizánsoknak, vagy együgyű liberális csahosaiknak sosem sikerül. Azért álljunk már meg egy kicsit, az előző két ciklushoz képest a jelenlegi kormányzat egy főnyeremény, mégis az ilyen és ehhez hasonló fórumokon a Societas őrsvezetői nyomják az ostobábbnál ostobább és a demagógnál demagógabb szövegeket, csak olvasd fentebb.

Egyébként az egyik fórumtárs most nyomta bele a fejem a Magyar nemzetbe, gondolom ő nem skatulyáz, és nem előítéletes, ugye?! :) Holott nem is olvasok Nemzetet. :)

panelburzsuj 2011.04.14. 00:17:16

"Heroikus, a nemzet egységét kifejező államfőhöz méltó feladat lenne (lett volna?) bölcs előrelátással lebeszélni a feleket arról, hogy egy potenciális, fenyegető alkotmányos válság felé lökjék az országot."

Ébredezel, kedves TG, de még nem sikerült teljesen kitörülni az álmot a szemedből.

Finoman szólva akadémikus megjegyzés ez (is) olyan szituációban, amikor az ál(l)amnökhöz címzett nyílt levélre - egy pártfrakció válaszol ...

ssi 2011.04.14. 00:21:03

egy német vélemény a magyar Alkotmányról:

"korunk Európájában sajátságosan idegen .. hazafias mítoszokban ábrázolja magát .. a történelemre visszatekintve barkácsoljanak maguknak identitást"
www.168ora.hu/globusz/nemetorszag-alkotmany-preambulum-73810.html

=nessuno= 2011.04.14. 00:22:06

@Altaïr: pontosság kedvéért: nincs 2/3-os felhatalmazása. A választási rendszerből fakadóan a parlamenti mandátumok több, mint 2/3-át szerezte meg, azzal rendelkezik a parlamentben. 90-ben volt egy szabad választás, az ogy. módosította, megerősítette az alkotmányt. Kár mszmpézni, ellenzékikerekasztalozni.

sárkányfő 2011.04.14. 00:22:52

@poszt:
"akkor az már-már polgárháborús állapotokba taszítja ezt az országot, és lehetetlenné tesz minden hosszú távú építkezést és ehhez szükséges minimális együttműködést a politikai felek között. S bár egy ilyen állapot elméletileg senkinek sem lehet érdeke, akit foglalkoztat az ország sorsa – ma mégis ez tűnik az egyik legvalószínűbb, az eddigi folyamatokból szervesen következő forgatókönyvnek."

Kicsit olyan érzésem van, mintha Gábor most írna egy levelet Japánba, hogy vigyázzatok, földrengés lesz meg cunami.
A hideg polgárháború természetesen már sok éve dúl ebben az országban. Kár felfesteni annak a rémképét, amin már rég túl vagyunk.

Veszélyként tűnik fel, hogy ha így megy tovább ellehetetlenül minden hosszútávú építkezés? Akkor mi volt pl. a manyup-kifosztás és lerombolás tanulsága? Nem pont ez? Pedig azt nem kamu marketing-együttműködés, hanem _tényleges_ nemzeti együttműködés és konszenzus övezte, a fidesz és Orbán is megszavazta. De hát már ez se számít.
Nekem már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy ezek után soha senki nem fog 4 évnél hosszabb távú programot, építkezést indítani, pláne nem megtakarítással járót, mert azt meg no pláne lerabolja a következő kormány. Színétől függetlenül, mert a rosszat jól eltanulják egymástól a pártok. Meg egyébként is, nehogy már valami siker fűződjön az ellenség nevéhez. Lásd metró-építés és nemzeti színház-építés leállítása 98-ban. Ugyanez megy most is, szóval nincs ok meglepődni.

A Fidesz által minden korábbinál erőssebb mértékben használt, és a szocik által majd nyilván utánozásra kerülő technika leginkább a törökök rablógazdálkodására hajaz: amíg miénk a terület, kisajtolni belőle a lehető legtöbbet, és csak a balekok kezdenek neki építkezni, amikor annak gyümölcse a következő lesz, vagy simán lerombolja mielőtt beérne.

freehckr 2011.04.14. 00:24:49

@=nessuno=:
„pontosság kedvéért: nincs 2/3-os felhatalmazása”

Kétharmados, azaz más néven „alkotmányozó többsége” van a Fidesznek a parlamentben. Tessék ezt megemészteni... demokratához méltóan... :)

bariga 2011.04.14. 00:26:30

@Altaïr: Ezt nem vitatja senki, kérdés, hogy mire hsználja a kormány a széles mozgásteret. Már többször próbáltam megkérdezni, de még senkitől nem kaptam, választ arra a kérdésre, hogy miért örül valaki annak, hogy a több száz év alatt kívivott, kialakított, modern demokratikus jogokat valaki csorbítani akarja. Melyik az a mondjuk 3 intézkedés, ami a legjobban tetszik és előnyös az privát számára. Én csak egyet tudok mondani, nagyon jól jártam az arányos 16%-os egykulcsossal Ezért örök hálával tartozom a kormánynak. Igaz, hogy lassan elviszi az infláció, de még bízom benne, hogy azt megállítják, meg az energiaár emelését is, ahogy ígérték.

freehckr 2011.04.14. 00:31:55

@sárkányfő:
„metró-építés és nemzeti színház-építés leállítása 98-ban”

A Nemzeti Színházat 85 óta „építették” az elvtársak, felváltva, és 98-ban nem „leállítva” lett, hanem 2002-re felépítve végre valahára. :) Óriási a különbség. A metró pedig olyan szinten lett „leállítva” 98-ban, hogy ma, 2011-ben sincs kész, holott ugye újabb két ciklusa is lett volna az elvtársaknak hogy befejezzék. Ehelyett felsrófolták a 190 milliárdos kezdőköltséget 6-700 milliárdra. :)

Hagyjuk már ezeket a szocialista kommunikációs paneleket...

=nessuno= 2011.04.14. 00:35:08

@freehckr: mivel botor módon hozzájárultam, kissé nehézkes az emésztése.:) Még nehezebb, hogy van szerencsém közelről látni a szakmaiság, a szakmai érvek sorsát...;)
Egyébként pedig lehetne okosabban használni azt a parlamenti többséget.:)

bariga 2011.04.14. 00:36:40

@freehckr: megváltoztatom a stílusomat, bocsánat, de egyszerűen csak bunkó vagy. A minőség szót pedig hiába szádra ne vedd, mert nem is érted a jelentését.

freehckr 2011.04.14. 00:36:54

@bariga:
„Már többször próbáltam megkérdezni, de még senkitől nem kaptam, választ arra a kérdésre”

„miért örül valaki annak, hogy a több száz év alatt kívivott, kialakított, modern demokratikus jogokat valaki csorbítani akarja”

Nem csoda, hogy nem kaptál rá választ (vagy nem fogadtad el a választ), mert ez így egy ostoba kérdés, ráadásul félig-meddig válasz is a kérdésed, olyan „foximaxis”. :) Egyrészről Magyarországon nincs „több száz év alatt kivívott demokratikus jog”, másrészről az elmúlt évek bebizonyították hogy amit a szocialisták és liberális elvtársaik „modern demokratikus jognak” becéznek az maga a kőkemény anarchia, harmadrészt senki nem akar ma Magyarországon semmiféle szabadságjogokat korlátozni... mondjuk az MSZP egynémely kétes múltú politikusával kapcsolatban pedig lenne rá igény. :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.14. 00:37:41

@freehckr: "olyan méretes zakót kaptak az elvtársak tavaly tavasszal, hogy még mindig nem fér rájuk, (...) egyértelmű hogy eszeveszettül rázzák a pofonfát"

Nem ártana már lapoznod egyet a központi brossúrában, mondjuk IDE:
"Tildy Balázs a szavazatok 39,1 százalékát szerezte meg;
fő riválisa, a szocialista Demeter Márta a voksok 30,3 százalékát kapta;
a harmadik az LMP-s Kaibinger Gábor lett 17,5 százalékkal.
A Jobbik jelöltje, Czeglédi János a negyedik helyen végzett 8,3 százalékkal,"

Szóval megyeget összefelé az a (túl)méretes zakó, és lassan elfogyogat majd a pofon is a fáról...
Aztán nehogy késő legyen kicsinkét visszavenni a nagy arcból.

Jack Torrance 2011.04.14. 00:40:10

@bariga: hát ez az, néhányan úgy örülnek annak, hogy ezután kevesebb joguk lesz, mint majom a farkának.

freehckr 2011.04.14. 00:41:32

@=nessuno=:
„lehetne okosabban használni azt a parlamenti többséget”

Egyáltalán nem irigylem őket, csak próbálj belegondolni hogy milyen gazdasági-, pénzügyi-, szociális állapotokat hagytak hátra az elvtársak nyolc éves kormányzásuk után. Orbánék olyan vékony jégen járnak, hogy az rekord, a mozgásterük szinte nulla, és így kellene azt a sz*rkupacot megbolygatniuk, amit az elvtársak itt hagytak maguk után...

Én türelmes vagyok velük kapcsolatban, mert bár nem rájuk szavaztam, de az iránnyal amit mutatnak nagyjából egyet tudok érteni. Illetve a jelenlegi helyzetben úgy oldottak meg komoly problémákat (és tényleg komoly problémákat), hogy engem mint aktív, dolgozó adófizető polgárt még nem ért semmiféle veszteség, sőt. Nem is emlékszem már, olyan rég volt, hogy milyen az amikor a melós nem szorongatják, és nem b*szogatják... :) Na most ez van. Ezért nem világos, hogy a posztkommunisták és csahosaik milyen megszorításokról beszélnek... :)

bariga 2011.04.14. 00:42:17

@freehckr: OK, egyszerűen csak különbözően gondolkodunk a világról, de ez nem baj. Ostoba pedig a nénikéd, ha érted a viccet.

Tidal Wave 2011.04.14. 00:43:59

"Az érvelés első hallásra hajmeresztő, s biztosak lehetünk abban, hogy egy ilyen megoldás óriási politikai és alkotmányjogi vitákat kavarna. (Az új alkotmány tervezete például tiltja, hogy az alaptörvény módosítására irányuló kérdésről népszavazást lehessen tartani, de jogi csűrcsavarással és kreatív értelmezéssel ezt akár ki is lehet játszani.)"

Őszintén szólva nem tudom, hogy milyen jogi csűrés-csavarásra gondolnak. A Kormány valóban kezdeményezhet népszavazást, de ezt az Alkotmánybíróságon meg lehet támadni (ez például megtörtént 1997-ben, amikor a Horn kormány be akart előzni egy népi kezdeményezést a külföldiek termőföld szerzéséről, saját kérdéseiként feltéve hasonló kérdéseket. Az AB ezt elutasította).

Namármost a 15 tagúra bővülő Alkotmánybíróságban azok lesznek többségben, akiket a jelenlegi, 2/3-os Fidesz-KDNP többségű Országgyűlés megválaszt 9 évre (nyilván nem Kilényi Gézát és társait). Ha az új Alaptörvény (amiképpen a most hatályban lévő Alkotmány kizárja az alkotmányos kérdésekben a népszavazást, akkor egy ilyen Kormánykezdeményezést a várható összetételű alkotmánybíróság el fog meszelni.

Elvileg szó lehetne az Alkotmánybíróság hatáskörének a megváltoztatásáról (ahogy ez tavaly ősszel történt), de ehhez megint csak kétharmad kellene.

Ha pedig az ellenzéknek 2/3-a lesz, akkor meg ilyen jogi csűrés-csavarás nélkül is csinálhatnak új alkotmányt.

ILYEN AZONBEN NEKIK ÚGY SEM LESZ...

LENGYEL ELVTÁRS NE KÁBÍTSA A MEGTÉVESZTETT EMBEREKET!

freehckr 2011.04.14. 00:46:22

@2. e-képviselő:
„Szóval megyeget összefelé az a (túl)méretes zakó”

Aha, erre írtam a Mandineren, hogy változnak az idők... a szocialisták a tavalyi _megalázó vereség_ után manapság már egy _sima vereségnek_ is tudnak örülni. :D Ami tényleg vicces így ebben a formában. :)

Egyébként ha megnézed, a tavalyi zuglói önkori választástól nem sokban térnek el az eredmények, az LMP megugrása a szembetűnő. Viszont van itt egy dolog, amit nem ártana figyelembe venni az óriási „hurráhangulatban”: ez egy budapesti eredmény, márpedig országos szinten a szocialista elvtársak a felét, harmadát sem érik el a budapesti szavazataiknak. :) Sőt, legutóbb Zalában lett második egy jobbikos jelölt az MSZP-s előtt. Zala, vágod? Pedig nem egy radikális fellegvár a nyugat. :D

Nincs itt semmi változás egyelőre, ma már lehet csak hajszál híján lenne meg a kétharmados többsége a Fidesznek. :)

igenember 2011.04.14. 00:48:37

De durván jó poszt! Ötödik köztársaság.... mekkora ötlet ez is. :D

Csak akkor mi lesz itt? Minden 4 évenként új köztársaságot kell kikiáltani... Brüsszel ezt nem fogja jó szemmel nézni. Mi nem vagyunk belgák.

sárkányfő 2011.04.14. 00:49:36

@freehckr: valamit elnézhettél, a nemzeti színház tervezésére valamikor 96-ban írtak ki pályázatot, és el is kezdték építeni, 98-ban már kész volt az alapozás, abból alakították ki a mai Gödör klubot (tizenvalahány milliárdért... mert nem pincének szánták, hanem egy monstrum alapozásának és alsó szintjének). a metróépítés pedig valóban csúfos sztori,de attól még 98-ban leállították. pár nappal a főpolgármester-választás után közölték :) tudod, az igazság, meg a ki nem fejtett részletek... ;)

de ezek csak példák, a kommentem lényege kicsit többről szólt...

Diocles 2011.04.14. 00:54:56

1. Lengyel László butaságokat beszél, nem azért, mert ezt eleve lehetetlen volna megvalósítani (szerintem igen, de erről a kérdésről foglaljon állást egy alkotmányjogász), hanem azért, mert kizárt, h érvényes és eredményes népszavazás szülessen az alkotmányról, amely - valljuk be - a magunkfajta "politikaőrülteken" kívül a kutyát sem érdekel.

A vizitdíj más volt, az érdekelte a népeket. Ez nem, ez van.
A bírók kirúgása sem érdekli a népeket, sőt, még örülnek is neki.

2. Nem olyan könnyű ám megváltoztatni egy rendszert, még akkor sem, ha a többségnek nem tetszik.

Török Gábor (és mások) figyelmébe ajánlom a francia példát (bár nálam nyilván jobban ismeri), hiába nem fogadja el a többség akár magát az államformát sem, nem olyan könnyű egy államberendezkedést megváltoztatni, hiszen maga a "rendszerellenes" ellenzék is megosztott, a status quo pedig bebetonozza, stabilizálja a rendszert. Mindig várvédőké az előny, a többség hivatalból beletörödő, elfogadó, "konzervatív".

Amikor 1870-ben Franciaországban kikiáltották a Köztársaságot, akkor a franciák nagy többsége monarchista volt. És mi ma Franciaország államformája? Ugye-ugye.

3. Persze szerintem ezzel Török Gábor is tisztában van (nem gondolnám, h olyan naiv volna, mint amit néhány posztja tükröz), csak kell az érzelgős politika-ellenes szöveg a népszerűséghez: mindenki hibás, rossz irányban haladnak a dolgok, hüpp-hüpp.

freehckr 2011.04.14. 00:57:41

@sárkányfő:
„valamit elnézhettél”

Gugli, Nemzet Színház, Wiki.

„valamikor 96-ban írtak ki pályázatot”

A szocialisták és az ő pályázataik. :) Mind egy-egy külön sikertörténet, mi?! Lol :D

„a metróépítés pedig valóban csúfos sztori,de attól még 98-ban leállították”

Demszky és elvtársainak kib*szott költséges hóbortját állították meg, nem a metróépítést. mindent elmesél a sztoriról, hogy hat év alatt négyszereződött meg a beruházás költsége. Nem volt itt metróépítés 98-ig, csak kampány volt, és ablakon kiröppenő milliárdok...

„a kommentem lényege kicsit többről szólt”

Na ne viccelj. :)

=nessuno= 2011.04.14. 00:58:05

@freehckr: Azért volna ott mozgástér....;) Tudod, mikor elvették a 13. havi fizetésem Bajnaiék, megemésztettem, mert szarban volt a haza, áldoztam, de a mostani adórendszert nem bírom megemészteni....A magántulajdon szentségét ha egy polgári kormány dobja sutba államosítva a manyup pénzeket, úgy hogy fenntartja a jelenleg tarthatatlan rendszert nem foglalkozva a jövővel...sorolhatnám.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.14. 00:58:10

@freehckr: "a tavalyi zuglói önkori választástól nem sokban térnek el az eredmények,"

Erről idézem inka egy Batthyányi Körös (értsd nem szoci:) professzor - kelletlen, de korrekt értékelését:
"1)A FIDESZ 47,5 ről 39,1-re esett (jelentős veszteség)
2) MSZP 22,8 ról 30,3-ra nőtt (jelentős erősödés)
3)LEMP 12,6-ról 17,5-re emelkedett (jelentős erősödés)
4)JOBBIK 7,6 ról 8,3-ra emelkedett (mérsékelt emelkedés)"
+ a "hitelesítő záradék"-a:
"Túl nagy habot verni nemgen érdemes, még csúsztatásokkal sem. SM" - csak, hogy ne tagadja meg a "keresztény konzervatív" szellemiségét.:)

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 01:01:26

@freehckr: Ma már senki sem kapná meg a szavazatok, pontosabban a mandátumok kétharmadát. Kiábrándultság uralkodik sokfelé, nem is alaptalanul, hiszen a Fidesz közels sem váltotta be azokat a reményeket, hogy sarkalatos változásokat hoz. Nem a jólét volt az, amit az értelmesebb emberek vártak tőlük, hanem sok rossz folyamat érezhető elvágása, és alapvető dolgokban új irányok, új gondolkodásmód felvétele. Elmaradt. Így aztán ma már sok embernek mindegy lett, hogy ki is az ő képviselője, mert egyik olyan, mint a másik. Szerintem ma ritka alacsony lenne a részvételi arány egy választáson.

Azt a vitához hadd illesszem oda, hogy a választás második fordulója előtt már mindenkinek világos lehetett, hogy az a kérdés, kétharmados többséget szerez-e a Fidesz–KDNP. Mert ha igen, akkor akár az Alkotmányt is módosíthatja az ellenzék támogatása nélkül. Meglett a kétharmad, az emberek így szavaztak. Akkor pedig az alkotmánymódosításra való képességgel bizony mi ruháztuk fel őket, tudottan, ami a demokrácia kirívóan erős példája. A demokrácia ugyanis nem csak az, amiben a demokráciaféltőnek van igaza, hanem az, amit a többség akar. És a többség itt nagyon nagy lett. A felhatalmazás minőségileg erősebb lett, mint korábban, az alkotmányozás így eredetileg a népakarat támogatásával kezdődhetett el. Hogy jól csinálják-e, hogy odafigyelnek-e arra, amit a hírekre válaszul sokan mondanak, már más kérdés. Sajnos. Ez a rendszer. A híres demokrácia. De ha odaadtuk nekik a gyeplőt, akkor ne csodáljuk, hogy ők irányítják a lovat.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.14. 01:02:29

TG: Betonból kukába? - öntsön szinte betonba személyeket és testületeket. (...) – igazán csak addig tart, amíg a hatalom.”

Azután jön a légkalapács, szépen körbejárja, és már mehet is a (<s>-Du...-</s>:) kukába.

Pendemonda 2011.04.14. 01:06:58

Szerintem nem olyan éles a helyzet. A jelenlegi alkotmánnyal a következő választásokig minimum 2-3 évet (esetleg 7-8-at) fogunk élni a következő választásokig, és nem gondolom, hogy akkor még ez lesz a fő téma. Rövid a politikai emlékezet - még nincs egy éve a kettős állampolgárságról szóló törvénynek, és ki emlékszik már rá? Hol az akkori kritikus megjegyzések?
Nem gondolom, hogy a jelenlegi kormánykoalíció leválthatatlan, de abban meglehetősen biztos vagyok, hogy az utódok nem a több/jobb szimbolikus gesztus miatt fognak nyerni - ennélfogva nem is valószínűsíthető, hogy csak a másfajta szimbólumrendszer miatt az újraalkotmányozás hibájába esnének. Én magam a szöveg némelyes ismeretében úgy vélem, hogy ez életközelibb a réginél, ennélfogva egy felelőtlen ellenzéknek lehet érdeke az újraalkotmányozással való fenyegetőzés, de egy (másik) felelős kormánynak biztosan nem

freehckr 2011.04.14. 01:08:20

@=nessuno=:
„mikor elvették a 13. havi fizetésem Bajnaiék”

Na talán ez volt az egyetlen jó intézkedése Bajnainak. Én megmondom őszintén csak annak adnék 13 havit, aki megnevezi magát a 13. hónapot. :)

„a mostani adórendszert nem bírom megemészteni”

Ha olyan adórendszert vezetnek be hogy mindenkinek csökkentik az szja-t, csak azoknak növelik akik a szocialistákra szavaztak, akkor meg nem lett volna szocialista szavazó az országban... mondjuk csak annyi, amennyien mnyp tagok maradtak. :)

„a magántulajdon szentségét ... dobja sutba államosítva a manyup pénzeket”

Inkább racionalizálták a nyugdíjrendszert. Mondjuk ezt nem tudom megérteni, hogy ha nem érted hogy a magyar állam számára milyen előnytelen konstrukció volt Hornék IMF nyomásra privatizált mnyp rendszere, akkor miért nyilvánítasz véleményt e tárgyban? Egyértelműen rossz volt a rendszer, pazarló, jócskán hozzájárult ahhoz hogy rekord szinten elszállt az államadósság, ami miatt sokszorosan szívtál te is, én is, mindenki ebben az országban az elmúlt években. Aki kiáll a szerencsére beszüntetett mnyp rendszer mellett az egy pénzügyi analfabéta. Egészen konkrétan. :)

„fenntartja a jelenleg tarthatatlan rendszert nem foglalkozva a jövővel”

Ez meg egy bullshit. Épp fent jegyeztem meg, hogy maga a szocialista mnyp volt tarthatatlan, hát megszüntették, tehát már itt bukik ez a frusztrált szoci kommunikáció. :)

v2peti 2011.04.14. 01:08:28

Arról miért nem pofázik a maszop, hogy a hazugsággyárat ők működtették annó, és nem a Fidesz. Ugyebár emiatt lett az őszödi beszéd. A "hazugság STOP" tábla eredetileg "lop STOP" volt, de sajnos már egy sincs belőle mert volt idő mind ellopni 2002 és 2006 között!

sárkányfő 2011.04.14. 01:08:41

@freehckr: beszélhetsz világba, meg vigyoroghatsz, akkor is tény, hogy 98-ban a fidesz azonnal leállította a metró és a színház építését. (a színházat aztán felhúzták máshol a saját házi tervezőjükkel.)

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 01:08:42

@=nessuno=: "megemésztettem, mert szarban volt a haza, áldoztam, de a mostani adórendszert nem bírom megemészteni"

A haza időközben még nagyobb szarba került, ezt talán észre kellene venni. Bajnai nem lett volna reménytelen, ha nem csak egy évet kap, és ha a seggéből kivette volna a puska csövét a szoci banda legaljasabbja, de nem így történt, most már késő. De mivel a pénz ma még kevesebb, mint akkor, ezért tessék megemészteni, hogy az áldozatoknak még nincs vége. Épp ezért hazafiatlan, nyafogós, tudatlan banda mindenki, aki ezért-azért tüntet. Nincs pénz, mindenkinek rosszabb lesz, és a tűrőképesség határát igazából még nem közelítettük meg. Áldozat kell, sajnos, és mindenkitől. Mi húztuk magunkra Ferencet – én nem, de kénytelen voltam elviselni az akkor szintén demokratikusan ostoba döntést –, ő szépen meg is hágott bennünket, szóval globálisan megérdemeljük a szívást.

NessieGraf (törölt) 2011.04.14. 01:08:58

A gond ott kezdődik, hogy a legnépszerűbb pártok bizonyítottan alkalmatlanok. Az LMP nem vívott ki magának értékelhető szimpátiát, a Jobbik egyetlen mondatával elvágta az ágat maga alatt. Szerintem kár volt.

A Mars terv bevezetése valóban szimpatikus megoldásnak tűnik.

Viszont érdemes elgondolkodni azon mindenkinek, jelenlegi kormányunk a ténylegesen szavazók 2/3-át nyerte(? - egy évvel a választás előtt Gyurcsány Ferenc mondta: "A következő Fidesz kormány..." - távolba látó?) meg a választások idején. A szavazó jogú lakosság 2/3-a viszont nem ment szavazni, mert igazából nem volt kikre. (Tedd félre a pártállásod és úgy gondolj bele)

freehckr 2011.04.14. 01:11:44

@Androsz:
„Kiábrándultság uralkodik sokfelé”

Ha kiírnák a választásokat mondjuk június végére, hidd el megszűnne az apolitikus hangulat. Azért van most apátia mert a közelben nincs választás, és ami a legszerencsésebb a dologban, hogy olyan stabil a politikai helyzet Magyarországon, mint az elmúlt két évtizedben soha. :)

„Ez a rendszer. A híres demokrácia.”

Ja, Platon... a demokrácia alapvetően a csőcselék uralma. :)

Callistrid 2011.04.14. 01:11:56

Véleményem szerint a jelenlegi "alkotmányozási" folyamat precedensértékű lesz a jövőben. Az eddig eltelt 20 évben többé-kevésbé az alkotmány szabta meg a politikai lehetőségeket, de mostantól ez a korlát sem érvényes már.

Továbbá kétharmad ide, kétharmad oda, az ellenzéki pártok illegitimnek tekintik a készülőben lévő 4. alkotmányt, ami életképességét jelentősen csökkenti. A Fidesz kétharmad nem fog örökké kitartani, és akkor újabb alkotmányozási folyamatról fogunk rengeteg hírt hallani.

freehckr 2011.04.14. 01:13:55

@2. e-képviselő:
Tehát a Fidesz még úgy is nyerni tudott, majdnem 10 százalékpontot ráverve a második helyezettre, hogy esett a támogatottsága. Hát ez kudarc, nem?! :) Szerinte egyről beszélünk, csak te túl nagy jelentőséget tulajdonítasz egy a tavalyinál kisebb zakónak... minden bizonnyal teljesen alaptalanul... :)

Link Elek 2011.04.14. 01:15:14

a fidesz pártkatonakat betonoz be 6-9 évre mindenféle fontos pozicioba. az ellenzeknek (akarmelyiknek) nem sok valasztasa marad, mint hatalyon kivul helyezni az alkotmanyt, es torvenymodositassal rugdosni ki ezeket az embereket.

az alkotmany hatalyon kivul helyezesere nem kell sok jogi alap. politikai es diplomaciai kell, ami egy megnyert valasztas utan meglehet.

freehckr 2011.04.14. 01:15:16

@sárkányfő:
„a színházat aztán felhúzták máshol”

Ráadásként a színházzal szembeni rakpartot alaposan kiglancolták. Szóval nem csak a színházat sikerült pár év alatt felépíteniük, de a túlpartot is rendbe tették, többek közt... :)

gauche caviar 2011.04.14. 01:15:27

@bariga: speciel pont erről szól a post, hogy nem technikailag érdekes, hogy meglehet-e csinálni, hanem a demokratikus berendezkedéshez fűződő viszony, a közös szabályokban való hit.
tehát akár a fidesz marad 2014. után, akár valaki reseteli az egészet, ez a dolog már el lett baszva amikor a fidesz csakazértis pártalkotmányt erőszakol az egész országra.

@freehckr: tudom, hogy csábító meg ingyen van, de szerintem nem kell minden kommentre válaszolnod, elvész a lényeg.

Diocles 2011.04.14. 01:15:41

@Diocles:

+1 Arról már nem is beszélve, h a "hideg polgárháború" már ki tudja mennyi ideje folyik ebben az országban (a taxisblokád óta? a médiaháború óta? vagy vissza lehet menni akár a 20. század elejéig? nem véletlen, h az "új" LMP sem tudta/akarta átlépni az örökölt frontvonalat), igen nevetséges volna ezt pont az új Alkotmányra fogni. Legrosszabb esetben is csupán egy újabb állomás.

sárkányfő 2011.04.14. 01:18:44

@Diocles: kizárt, h érvényes és eredményes népszavazás szülessen az alkotmányról, amely - valljuk be - a magunkfajta "politikaőrülteken" kívül a kutyát sem érdekel.

ugyan, nem probléma. hozzá kell csapni még pár kérdést. pl. akarja-e, hogy alkotmány védje a tulajdonjogot? akarja-e, hogy csak érvényes magyar nyelv és helyesírás-vizsgával lehessen valakiből köztársasági elnök? meg esetleg valami anyagi cuccost is. vagy hozzácsapni az őszi önkormányzati választáshoz. nem probléma, bőven meg lehet csinálni az érvényességet és eredményességet.

óhajteli gondolkodás, ugye tudod? :)

dzsugasvili 2011.04.14. 01:22:47

Sose gondoltam, hogy ezzel a Lengyellel még egyet fogok érteni bármiben, de most mégis ez van. Ezt a tákolmányt én sose fogom elfogadni, úgyhogy olyanra fogok csak szavazni, aki ennek az eltörlését tűzi ki célul. Egyébként a helyzetből szerintem olyan kiút van, hogy eltörlése után visszaállnánk a '89-es alkotmányra, és esetlegesen onnan lehetne újra, ez esetben már össznépileg új alaptörvényt alkotni.

freehckr 2011.04.14. 01:23:24

@sárkányfő:
„hozzá kell csapni még pár kérdést”

Egyelőre ott tartunk, hogy a kormányzat nyilvánvalóan nem tartja szükségesnek a népszavazást ebben a kérdésben (megjegyzem én sem), azok pedig akik népszavazást akarnának _képtelenek lennének_ népszavazást kezdeményezni, tekintve hogy vannak bizonyos feltételek, például az a fránya 200 ezer aláírás. :) Ezért is inkább azt a kommunikációt választotta az MSZP hogy „a kormány írjon ki népszavazást”, ahelyett, hogy „népszavazást kezdeményezünk”. :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.14. 01:25:30

@freehckr: ...
Nézd meg az IDEgen szavak szótárában:
Tamás
Edina
Nóra
Dénes
Emese
Nándor
Cecília
Ildikó
Attila 8Đ

aranyláz 2011.04.14. 01:29:02

Csak annyi történt, hogy a falhoz értünk. Innen nincs tovább, mindenki kipróbáltatott és könnyűnek találtatott. Ez a kormány sztem a négy évet se fogja kihúzni, hiába mesterkednek. De ki jönne helyettük, a Jobbik, az LMP? ugyan kérem. Amíg ez a megosztó politika-közélet uralkodik, addig semmi jóra ne számítsunk.

Callistrid 2011.04.14. 01:30:28

@freehckr:

Pusztán azért, mert tehetetlen az ellenzék, nem jelenti azt, hogy a Fidesz bármit megtehet.

Véleményem szerint szerencsésebb lett volna, ha népszavazást írnak ki az új alkotmányról. Sikeres népszavazás esetén valóban megkérdőjelezhetetlen lehetett volna a 4. alkotmány.

Így valószínűleg csak a Fidesz kormány alatt marad érvényben.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.14. 01:31:03

@Link Elek: Én nem rugdosnám ki egyiket sem!
Dolgozzanak csak szépen tovább...
- DE 98%-os különadót a fizetésükre, "5 évre" visszamenőleg - oszt visítva rohanna mindegyik haza!

sárkányfő 2011.04.14. 01:34:13

@freehckr:
a kormány azért nem tartja szükségesnek a népet megkérdezni a nép alkotmányáról, mert pontosan tudja hogy elbukná a szavazást.

és látjuk, hogy sem az alkotmány, sem az AB, sem semmi sem szent a Fidesznek, tehát csak egy balek kezdene aláírásokat gyűjtögetni, ami így is úgy is lesöpörne orbán az asztalról. 2 éve lesöpörtek 600e aláírást (seres mária-féle akció), fidesz-mszp közösen, szóval ez ennyit ér, kár vele kínlódni.
A 200e amúgy röhögve meglenne, még a duplája is. csak a facebookon vagy 85e követője a sajtószabadságokonak, pedig sokan nem is mernek csatlakozni akik állami szférában dolgoznak, vagy idősek és nem értenek a nethez. de a szakszervezetek is összedobnak egyedül ennyit, nem gond.

aranyláz 2011.04.14. 01:35:28

@freehckr: "Azért van most apátia mert a közelben nincs választás"

Ez tényleg tök életszerű, mert a magyar ember úgy vágyja már a választást, hogy ha nincs a közelben egy se, egyből apátiába esik, lol.

freehckr 2011.04.14. 01:37:18

@Callistrid:
„Sikeres népszavazás esetén valóban megkérdőjelezhetetlen lehetett volna a 4. alkotmány.”

Most is megkérdőjelezhetetlen, és ez teljesen független attól, hogy egyébként a frusztrált szocialisták (akik nem mellesleg tönkretették az országot az elmúlt években) és nem túl tájékozott szimpatizánsaik nem értenek egyet a benne foglaltakkal. :) A Fidesznek felhatalmazása, lehetősége, teljes legitimitása, és eszköze is van egy új alkotmány megalkotásához, tessék ezt _demokrataként_ elfogadni.

„valószínűleg csak a Fidesz kormány alatt marad érvényben”

Nem hinném hogy a következő évtizedekben csak a Fidesz fog kormányozni, tehát nyugodj bele, hogy a következő, vagy a rá következő kormányzat is gyönyörűen az új alkotmány szellemében fog dolgozni. :)

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 01:41:51

@freehckr: "Ha kiírnák a választásokat mondjuk június végére, hidd el megszűnne az apolitikus hangulat."

Hát, lehet. De egyáltalán nem lenne egyszerű a csupa különféle rossz közül választani. Mert az országos választáson pályán lenni képes pártok között egyre sem mondhatom, hogy bíztató. Nagy lenne a hangja mindenkinek, és ismerjük el tényszerűen, a szocik mindenkinél nagyobb őrjöngésbe kezdenének, de aztán végül valaki nyerne, könnyen lehet, hogy a többséget meg sem szerezve, aztán annyi, megy tovább a szartaposás. Meg a helyezkedés, mert sajnos minden pártnak az a legfőbb gondja. Egyetlen jó van most a rosszban, hogy a mostani kormányerő legalább arra megy, amerre ő akar, nincs szükség végtelen vitatkozásra. Legalább megy valamerre, vagy legalábbis elindulhatna már, mert mintha helyben járnánk azóta is.

freehckr 2011.04.14. 01:43:45

@sárkányfő:
„mert pontosan tudja hogy elbukná a szavazást”

Attól függ mi a kérdés. Maradjon a régi alkotmány? Puff neki, apátia miatt bukik az ósdi sztálini wc papír. :)

„csak egy balek kezdene aláírásokat gyűjtögetni”

Persze, persze, ki lehet magyarázni, de a lényeg mégiscsak az, hogy a szocialistáknak az összes ellenzéki párttal együtt amelyik szóba állhatna a fajtájukkal (LMP, legfeljebb), nincs akkora támogatottsága hogy egy egyszerű népszavazást kezdeményezhessenek. Ezek a tények.

„csak a facebookon vagy 85e követője a sajtószabadságokonak”

Muhaha, ezer MSZP-Societas tag 10 email címmel regisztrál más-más néven, az már 10 ezer támogató, és ez pár perc alatt megvan. :) Hagyjuk ezt a virtuális marhaságot, IRL csak pár tucatnyian lézengenek az ilyen csődületek körül. :)

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 01:45:33

@sárkányfő: "csak a facebookon vagy 85e követője a sajtószabadságokonak, pedig sokan nem is mernek csatlakozni akik állami szférában dolgoznak..."

Köpjétek már ki ezt a redves gumicsontot. Ahol nincs sajtószabadság, ott ezt sem olvashatná hónapok múltán is mindenki, akit érdekel. Van sajtószabadság, azaz van tudatos félretájékoztatás, a szélrózsa minden irányába.

vakablak 2011.04.14. 01:52:34

Ha az ellenzék egyes tagjai meglehetősen szerényen arra célozgatnak, hogy majd népszavazással törlik el a Fidex alkotmányát, bölcsen teszik. Akkor is erre kell célozgatni, ha egyébként tudható, hogy ez az út nem járható: erről gondoskodik a sok bebetonozott Fidex-lakáj. Egy ilyen népszavazási kezdeményezés nem keresztülvihető.

Amire célozgatni az ellenzéknek praktikus megfontolások miatt nem volna helyes, ám ami viszont kivitelezhető, az egy egészen más megoldás. A következő olyan parlament, amelyben a Fidex kisebbségben van, egyszerű többséggel határozatot hozhat, melyben kinyilvánítja, hogy a Fidex alkotmányát, mint illegitim pártalkotmányt nem ismeri el. Nem megváltoztatja, eltörli, annulálja vagy visszavonja, hanem egész egyszerűen nem ismeri el. Helyette a a jogállamnak Fidex-pártállamot megelőző legutolsó állapota szerinti alkotmányt ismeri el törvényesnek, azaz az 1949/1989-esnek a 2010. ápr. 5-i állapotát. Ahhoz, hogy a parlament egy ilyen határozatot hozzon, semmilyen 2/3-os többségre nincs szükség.

Ha jogilag szükségesnek bizonyulna, a határozat meghozatala idejére (kb. fél óra vagy még kevesebb) szükségállapotot is ki lehet hirdetni a pártállami alkotmánynak a demokratikus hatalomgyakorlást és népszuverenitást ellehetetlenítő hatása miatti alkotmányos szükséghelyzetre hivatkozva. Mire a sajtó tudomást szerez róla, a szükségállapotot már fel is oldotta a parlament. Ha a helyzet olyan, ugyane határozat az AB feloszlatásáról és egy új AB felállításáról is rendelkezhet.

Szükség lesz ezen kívül egy egyszerű lusztrációs törvényre, amihez ugyancsak elegendő az egyszerű többség. Ebben az áll majd, hogy a Fidex-pártállam fenntartói ill. közvetlen kinevezettjei (itt következik egy 2-300 névből álló lista) a demokratikus rend helyreállítása érdekében pl. 2030-ig bezáróan semmiféle közhatalmat nem gyakorolhatnak ill. közhivatalt nem birtokolhatnak, valamint nem lehetnek vezető beosztásban semmilyen állami tulajdonú vállalatnál, beleértve a közszolgálati médiát.

A lusztrációs törvény egycsapásra megszünteti a Fidex bebetonozott lakáj-hadseregét Szalai Annamáriástul, Polt Péterestül, bukik vele Schmitt Pál és a többi sok-sok évre kinevezett ill. ezek összes kegyeltje. Továbbá: a Fidex által meghozott (ill. még meghozandó) törvények túlnyomó többsége nyilvánvalóan ellenkezik a mai alkotmány 2010. ápr. 5-i állapotával. E törvények alkotmányellenességét majd szépen sorban kimondja az AB (esetleg újonnan kinevezett tagokkal), majd ilyen okból meg is semmisíti őket.

Ezt követően haladéktalanul új választásokat kell kiírni, értelemszerűen ismét a régi alkotmány szerinti rendben. Ha a választók ugyanazokat választják meg, akik a fentieket kivitelezték, nem is lehet kérdéses, hogy mit kíván a nép, más szóval: minek van legitimitása.

Link Elek 2011.04.14. 01:52:44

@2. e-képviselő:
aki ugy vallalt allami tisztseget, hogy kozben fidesz tag is volt.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 02:08:44

@vakablak: Szóval te azt a szabályt, hogy az Alkotmányon változtatni csak kétharmados többséggel lehet, úgy akarnád kikerülni, hogy az Alkotmányt hagyja figyelmen kívül az új hatalom. Ezt nevezem, ez aztán példaadóan demokratikus és jogállami magatartás lenne, és te ezt nemcsak el tudod képzelni, hanem még szívesen is látnád. Azt, hogy a választók egyszer megadták a hatalmat az alkotmánymódosításhoz valakinek, ti a demokrácia nevében úgy védenétek ki, hogy a hozzánk hasonló országokban világszerte a jogrend alapját képező alaptörvényt "nem ismeri el". Ennél nem lenne már gerincesebb megoldás, hogy kikiáltjátok a magatok új köztársaságát?

mkzk3y 2011.04.14. 02:12:00

Már elment egy év a négyből.

freehckr 2011.04.14. 02:14:22

@vakablak:
Nagyobb a realitása annak, hogy Jan Slota maga ajánlja fel Magyarországnak visszacsatolásra a Felvidéket, mint annak amit leírtál. :)

„a következő olyan parlament, amelyben a Fidex kisebbségben van”

Lehet kisebbségben, mert nem ez a lényeg, hanem az, hogy egyébként más pártoknak megvan-e a többségük. :) Jelenleg nem úgy tűnik, hogy az MSZP valaha is visszaszerzi „nagypárti” támogatottságát, ennek ugye több oka van (a szimpatizánsok életkori sajátosságai - vö: munkásőr nyugdíjasok, illetve a párt hiteltelen politikusbűnözői képtelenek visszavonulni, így ők mindig visszarántják a gittegyletet), az is kizárt hogy valaha is az LMP-vel összebútorozzanak az elvtársak mert akkor az LMP-től pártolnak el pár tízezren (ami egy ilyen törpepárt esetében a parlamenti küszöbben való bukást eredményezheti), a Jobbik-MSZP kombó meg ugye teljesen elképzelhetetlen, végezetül új, ma még nem ismert de a következő választásra jelentős támogatottságot elérni képes politikai szervezet megjelenésének esélye a nullához közelít. :)

Annak az új balfék-liberális gittegyletnek, amely a nemzeti oldallal szemben szeretne kormányozni, jelen pillanatban a Fidesz-KDNP-Jobbik hármas támogatottságát kellene meghaladnia, hogy többségbe kerüljenek. Na most nézz a táblára szépen, hogy állnak a helyezések jelenleg, és sírj. :) Ezek a realitások, kishaver, nem a szükségállapotod... lol. :D

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.14. 02:16:28

A '85-ben ki gondolta volna, hogy öt év múlva
-- többpártrendszer lesz,
-- szabad választások lesznek,
-- kilépünk a VSZ-ből (majd belépünk a NATO-ba),
-- hazamennek az oroszok?
Ráadásul mindezt egyetlen fegyverlövés nélkül.

Mindent lehet, csak akarni kell. Ahogy az MSZMP-nek megvoltak a dörzsölt, fiatal KISZ-esei, lehet, hogy a Fideszben is ott rejtőzik néhány tehetséges fiatal, aki arra várnak, hogy Orbán (láz)álma bedőljön. Egy Orbán nélküli Fidesszel és egy gyurcsánytalanított MSZP-vel elképzelhető olyan nagykoalíció, aminek kétharmada lesz, és vissza tudja csinálni a dolgokat.

Igen, ez most még hihetetlennek tűnik, de a szocializmus felszámolása is annak tűnt '85-ben...

freehckr 2011.04.14. 02:22:21

@dark future:
2006-ban ki gondolta volna, hogy a Jobbik négy év múlva csak pár százalékponttal lesz lemaradva a választáson a szocialisták mögött?! Sőt, pár megyében, legfőképp régi szocialista fellegvárakban meg is előzik majd a posztkomcsikat? :)

Darvon 2011.04.14. 02:25:05

Szerintem ez a félelmetes kilátás nem a mostani (lehetséges) ellenzéki lépes miatt látszódik. Ez az elmúlt kb 10-15 év szép lassú fejlődésének egy újabb fokozata: Az MSZP "mi megmondjuk a tutit" kormányzása(i), a FIDESZ ellenzéki stílusa, amibe ugyanúgy beletartozott a népszavazás, aztán a nem túl kifinomult egyeduralom, mire az MSZP szimplán koppintva FIDESZ ellenzéki stílusán kb ugyanúgy viselkedik (lásd a fenti kukás fényképet, vagy most akár a népszavazás ötletét)...
A magyar társadalom jelenleg a vidámparkban található óriási hajóhintában ül, ráadásul úgy, hogy nem figyelte meg előtte, hogy mekkorát is forog. Eddig csak mosolyogva várta, hogy egyre magasabbra kerüljön minden lendülettel... Most eljött az a pont, ahogy egyesek elgondolkodnak:
"Mi van, ha ez fejjel lefelés is megy? Fogom én ezt bírni? rosszul leszek? kiesek?"
Teljesen lényegtelen hogy a hinta épp jobbra, vagy balra leng...

Vincenzo90 2011.04.14. 02:25:43

@freehckr: Én, meg aki nem volt még vak.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 02:28:47

@dark future: "Mindent lehet, csak akarni kell."

:-)
Ugye nem azt akartad mondani, hogy a ruszkik azért mentek el innen, mert azt mi annyira akartuk?

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.14. 02:30:25

@freehckr:

Ezt állítom én is. Ahogy azt sem gondoltuk volna 2006-ban, hogy a két nagy rendszerváltó párt fel fog számolódni. Jelenleg kiszámíthatatlanok a mozgások, és nagyon nagy mértékben függenek attól, hogy Orbán politikája mennyire lesz sikeres. Túl sok érdeket sért párton belül, és valószínűleg az egység is csak látszat. Ha nem váltja be a reményeket, akkor ő is megkapja a selyemzsinórját, ebben biztos vagyok.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.14. 02:32:00

Ugyan mi ebben a "hajmeresztő"?

Egy valódi demokráciában magától értetődően természetes lenne, hogy a legfőbb döntéseket népszavazás hozza, hozhatja.

A népszavazásoktól nem kell félnie a tisztességes választópolgároknak.
Az meg csak jó, ha a hatalmukhoz ragaszkodó politikusok félnek tőle.

Magától értetődőnek kellene lennie, hogy egy népszavazás magasabb szintű döntés, mint egy országgyűlési kétharmad.

Amúgy szerintem most kellene megnépszavaztatni az alkotmányt és az kihúzná az ellenzéknek ezt a méregfogát.

S persze olyan szabályt hozni, hogy ugyanabban a kérdésben ne lehessen öt éven belül újra népszavazást tartani.

Minden kezdeményezés örvendetes és dicséretes, ami a valódi, azaz a közvetlen demokrácia erősítése irányában hat.

---

Tölgyessy Péter és a volt párttársai már mindegy mit nyilatkoznak. Pártjuk megbukott, eltűnt, nincs befolyásuk.

---

Jobb alkotmányt mindig lehet készíteni, de nagyon is ideje a kommunista gyökerű alkotmány helyett újat hozni.

Természetesen ez sem lesz kőbe vésve, meg lehet változtatni.
Bár azt kétlem, illetve nagyon nem szeretném, hogy bármikor is visszatérhetne a korábbi alkotmány.

Az lehet, hogy a Jobbik nem támogatja a Fidesz által megszavazott alkotmányt, de egy szocialista alkotmány pláne nem tetszene nekik.

Ha úgy tetszik még mindig a Fidesz alkotmánya a kevésbé rossz.

---

Nem gond, sőt helyes, ha a Fidesz végre megpróbálja befejezni a túl hosszúra nyúló rendszerváltást. Ha sikerül visszaszorítaniuk a posztkommunista maradványokat azzal bekerülnek a történelembe.

Ha meg nem sikerül és mégis visszatérnének a vörösök a hatalomba, akkor utána felvirradhat a Jobbik napja.

Semmilyen mértékben nem kell a szalonképtelen posztkommunista párttal a konszenzust keresni.

Sőt nem is szabad egyik pártnak sem, beleértve az LMP-t, ha a hosszú távú saját érdekeit nézi.

Lehet emlékezni az Szdsz sorsára.
Előbb utóbb minden párt hasonlóan jár, amelyik a vörösök oldalára áll.

Nem kell aggódni, a karaván halad. Ráadásul előre.
Erre várt az ország nagy része már régóta.

A politikai rendszer meg úgy van kitalálva, hogy sohasem fog szeressük egymást gyerekek módon működni. Ahhoz másmilyen rendszer kellene.

Az ellenzéknek elleneznie KELL, ha sikeres akar lenni.

Egy a kormányt kívülről támogató ellenzéket ugyan miért is választanának meg?

Igaz, jobb félni, mint megijedni, de most éppen e tekintetben félni sincs mitől.

Bambano 2011.04.14. 02:34:52

""Hat szaktekintélyt" kért fel Orbán Viktor az új alkotmány koncepciójának kidolgozására - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője." idézet a hvg-ből.
az egyik szaktekintélyt Pozsgaynak hívják, ezt, gondolom, azt itt mszmp-zők nem tudták eddig.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 02:35:37

@dark future: Ja igen, még "a szocializmus felszámolása". Nos, nem tudom, hogy te mire is emlékszel, de a felszámolt szocializmus csak annyiban különbözött a maitól, hogy ma bárkit pofára az utcára tehetnek, ma nyugati kapitalistáké minden, és ma már senki nem veszi meg tőlünk, még szívességből sem, amit termelünk. A "felszámolt" szocializmus hatalmi rétegéből ma lényegében mindenki a hatalomban van, aki még akarja, és aki még él. Ez a kínos abban, hogy a "RENDSZERVÁLTÁS" tettével való büszkélkedésünkön az utókor hangosan fog röhögni, nem értve, hogy ezek itt hogy lehettek ennyire rövidlátó marhák. Ez utóbbiak sajnos mi vagyunk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.14. 02:38:12

@Altaïr:

Pontosan így van.
Az 1989-es társaságot soha sehol senki és semmi nem hatalmazta fel alkotmányozásra.

Ezt tudták ők maguk is, éppen ezért csak az átmeneti korszakra, pár évre hoztak egy félelem, kényszer és vágyakozás egyvelegéből született alkotmányt, és semmiképpen nem a XXI. századra.

Csak eddig képtelenek voltak alkotmányozni, úgyhogy jó, hogy végre sikerül.

Természetesen alkotmányozni a jövőben sem lesz tilos.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.14. 02:39:36

@Androsz:

Nem azt akarom mondani, hanem azt, hogy megfelelő politikai akarattal szinte bármi megoldható. 89'-ben az mszmp túl gyenge volt, az ellenzék meg még nem volt kellően erős, ezért aztán kiegyeztek egy mindenkinek elfogadható megoldásban, a vértelen hatalomváltásban (amihez természetesen hozzájárult a világpolitika alakulása is).

2014-ben -- nem szükségszerűen, de -- előállhat olyan helyzet, hogy a fidesz már nem lesz elég erős, az ellenzék meg még nem. Nagyjából addigra lesz elege a népeknek is az állandó izmozásból, ezért esélyes lehet egy erős ember és erős párt nélküli, konfrontáció helyett kompromisszumokra épülő nagykoalíció, mint egyetlen esély az addigi nagy kilengések kompenzálására.

Persze ez csak egy elmélet, de ez a blog az elméletekről szól.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.14. 02:42:55

@Akitlosz:

"Tölgyessy Péter és a volt párttársai már mindegy mit nyilatkoznak. Pártjuk megbukott, eltűnt, nincs befolyásuk."

Csak szólok, hogy legutóbb fideszes volt :-).

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.14. 02:47:52

@Androsz:

"A "felszámolt" szocializmus hatalmi rétegéből ma lényegében mindenki a hatalomban van, aki még akarja, és aki még él."

Ez mennyiben mond ellen annak, amit írtam? Az én verziómban 2014-ben (2018-ban) sem felszámolni fogják önmagukat a bukott fideszesek, hanem átmenteni. Pont úgy, mint az mszmp káderei tették '90-ben. Én sok hasonlóságot látok a két szituáció között. Pl. azt, hogy mindkét társaság azt hiszi/hitte, be vannak betonozva és övék minden hatalom.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.14. 02:48:00

@gauche caviar:

Ha a Bauer Tamás. Tölgyessy Péter, Kis János, Tamás Gáspár Miklós, stb. alakoknak valóban igazuk van, akkor élesszék fel a pártjukat, és a választók nyilván az "igazságra" fognak szavazni, amivel ugye megnyerik a választást, aztán kedvükre kormányozhatnak, alkotmányozhatnak.

Ezeknek az embereknek véleményük lehet, igazuk már aligha lesz még egyszer. Ha mégis, ugyan nem sokan hinnének nekik.

Olyanok ők, mint a horrorfilmek tipikus hülye gyerek szereplője, aki folyton a morbid tréfáival riogatja a többieket. Egészen addig, ameddig már akkor sem hisznek neki, amikor valóban közeleg a baltás gyilkos és végez velük.

Mondhatnám stílszerűbben úgy is, hogy
volt SZDSZ-es politikusokra hivatkozni = NEM MENŐ!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.14. 02:49:22

@gauche caviar:

Ha a Bauer Tamás. Tölgyessy Péter, Kis János, Tamás Gáspár Miklós, stb. alakoknak valóban igazuk van, akkor élesszék fel a pártjukat, és a választók nyilván az "igazságra" fognak szavazni, amivel ugye megnyerik a választást, aztán kedvükre kormányozhatnak, alkotmányozhatnak.

Ezeknek az embereknek véleményük lehet, igazuk már aligha lesz még egyszer. Ha mégis, ugyan nem sokan hinnének nekik.

Olyanok ők, mint a horrorfilmek tipikus hülye gyerek szereplője, aki folyton a morbid tréfáival riogatja a többieket. Egészen addig, ameddig már akkor sem hisznek neki, amikor valóban közeleg a baltás gyilkos és végez velük.

Mondhatnám stílszerűbben úgy is, hogy
volt SZDSZ-es politikusokra hivatkozni = NEM MENŐ!

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 02:49:51

@Akitlosz: "Egy valódi demokráciában magától értetődően természetes lenne, hogy a legfőbb döntéseket népszavazás hozza, hozhatja."

Az a baj, hogy ami egy tízezres hellén városállamban működött, az technikailag nem működhet egy tízmilliós országban. Illetve működhetne, ha végre hajlandó lenne észrevenni valaki, hogy a számítógépeken át is lehetne szavazni, akár otthonról is, vagy bárki mástól is, mert elméletileg kidolgozható egy erre alkalmas, biztonságos rendszer. Hidd el, végiggondoltam, ez a szakmám. Egyetlen gyenge pontja volna: ha a programot elkészítők között lenne a gazember.

"Amúgy szerintem most kellene megnépszavaztatni az alkotmányt és az kihúzná az ellenzéknek ezt a méregfogát."

Az igazság az, hogy mindenféle szavazás fölösleges. Az emberek nagyon nagy része akkor is képtelen lenne hosszú távú összefüggéseket és irányvonalakat átlátni, ha a rendelkezésére bocsátanák a szükséges információkat. Ma ehelyett hazugságokat bocsát a rendelkezésükre minden jelölt, és a polgár vakon húz egy ikszet.

Egy népszavazás csak akkor hozna használható eredményt, ha a választási lehetőségek száma mindenhol csak 2 lenne. Egyéb esetben már elkezdődne a kavarás, a döntésképtelenség.

"Nem kell aggódni, a karaván halad. Ráadásul előre. Erre várt az ország nagy része már régóta."

Ez igaz. Én is vártam rá. Sajnos mindig előre haladtunk, csak az előre iránya volt forgandó.

"Az ellenzéknek elleneznie KELL, ha sikeres akar lenni."

No, ez viszont nagyon súlyos baj. Az ellenzéknek A ROSSZAT kellene elleneznie. A Fideszt nagyon megutáltam akkor, amikor az utolsó évben már végig sem gondolták, mint akar például Bajnai, kapásból ellenezték. Egy képviselőnek sem azért adják a választói a döntési jogot, hogy az behunyt szemmel kötekedjen. Ha egy kormányjavaslat jó, és a szocik idején is voltak ilyenek, akkor azzal egyet is lehet ám érteni. Vagy nem ellenkezni, hanem valamilyen módosítását kérni. Tárgyalni. Az ország vezetőitől én ezt várnám.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 02:55:50

@dark future: Én nem erre gondoltam. Mi itt csak bohócok voltunk, a változást az hozta, hogy az oroszok saját maguk gyengültek meg, belül. Túl nagyra nőtt a forrongás, a fegyveres hatalomváltás közelsége, az akkori hatalom megpuhult, menteni akarta a menthetőt, és így aztán a magunkfajta függelékek a kevésbé érdekes dolgok közé csúsztak. Ha az oroszoknak meglett volna a tíz évvel korábbi nemzetközi politikai ereje, akkor nálunk sem vesztették volna el a hátszelet a főelvtársak, és nem lett volna semmi változás. Mert az igazán kemény fellépésig lám, akkor sem jutottunk el, amikor nemrég nagyon szükség lett volna rá, egy sokkal veszélyesebb kártevő ellen, mint amit az oroszok akkor jelentettek.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 02:58:29

@dark future: Hát akkor maradjunk annyiban, hogy a szocializmus felszámolása 85-ben hihetetlennek tűnt, és sajnos még most is eléggé az. A gazdák cserélődnek, de a módszer nem tud változni. És ha meggondoljuk, nem is tudjuk igazán elképzelni, hogy miért változna, ha az ember maga nem változik.

blog23 2011.04.14. 03:07:54

Már megint ez az óvatoskodó, csak mérsékelt lehetőségeket figyelembe vevő elemzés..node hát megszokhattuk. Ennyi idő után pusztán addig jut el hogy 'lehet' hogy majd valami baj lesz ebből a pártalkotmányból? Hát így konkrétan a helyzet: én pl NEM fogadom el ezt magara nézve semmilyen módon, és ismerek nem egy embert aki hasonlóan gondolkozik. Nyilván még mindig a komcsi fidesz van hatalmon, de előbb utóbb ez változni fog, akkor pedig én ELVÁROM hogy kidobják a kukába ezt a mostanit, igen legyen akkor majd ötödik köztársaság, aztán hatodik, nem érdekel: két lehetőség van, a bizonytalan amiből talán még kisülhet valami új, vagy a belenyugvás a fidesz pártállamába, ez utóbbi elfogadhatatlan, nem opció. Nem félek attól hogy majd az ötödik után lesz hatodik és stb, ugyanis annál NINCS rosszabb opció számomra, minthogy újra egy kommunista párt uralkodjon, akit most épp fideszre kereszteltek.

csi szi 2011.04.14. 03:09:08

@vakablak: Ezt úgy hívják, hogy puccs. Nem alkotmányos, hanem tényleges. :) Természetesen meg lehet lépni, pl. egy idegen hatalom fegyveres, de minimum diplomáciai támogatásával. (Nevezzék akár EU-nak)
Egyébként, kb. így kellett volna eljárni az MSZ(M)P-vel szemben. Lusztráció stb. Persze 1990-ben, de legkésőbb tavaly.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.14. 03:11:41

@dark future:

Te hogyan tudod összeegyeztetni a szocializmus felszámolását az MSZP-s nagykoalícióval?

Az MSZP a máig kísértő kommunizmus, szocializmus, jelenleg "szociális piacgazdaság".

A Magyar Kommunista Párt ma is működik, csak ma Magyar Szocialista Párt a neve.
Ugyanaz a párt. Az egyetlen törvényes (jog)utód.

csi szi 2011.04.14. 03:12:42

@blog23: Haha, játsszátok a forradalmárt, hát rendben. Majd meglátjuk, milyen lesz, amikor a romkocsmák népe a szoci akciónyugdíjasokkal együtt rettenetes dühvel özönöl :)

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.14. 03:22:08

@Akitlosz:

Ne az mszmp/mszp-n lovagolj, hanem az analógiát értsd meg, mert az a lényeg.

Azt, hogy ha Orbán esetleg elkúrja (erre van esélye) és meggyengül a pártjával együtt, akkor a mostani elvtársai között lesz egy-két olyan agilis fiatal, akik nekimennek, mint ő húsz éve a pártállamnak.

Meg azt, hogy ha a balos után a jobbos izmozás sem lesz működőképes, akkor nem ismét balos jön helyette, hanem valamilyen kompromisszumos, hatalommegosztó felállás.

Akkor viszont nem lesz akadálya a bebetonozott alkotmány (ill. komplett jogrendszer) megváltoztatásának. Ez tehát egy lehetséges alternatíva a forradalom, a puccs ill. a kierőszakolt népszavazás mellett. Ráadásul ez előzőknél reálisabb megoldás.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.14. 03:29:40

@dark future:

Aztán egy az Mszp-vel 2014-ben koalícióra lépő Fidesz mit kapna a 2018-as választásokon?

Amit az Szdsz kapott 1998-ban.
Megérné nekik?

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 03:35:58

@blog23: Nem szükséges elfogadnod. De köteles vagy tartani magadat hozzá. Ugyanis ez egy törvény, amely sok más törvény kialakítására is hatással van.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.14. 03:38:49

@Akitlosz:

Ennyire azért ne fussunk most előre :-).

Az egész felvetésem azon a teórián alapul, hogy az Orbán-Matolcsy irányvonal bebukik, a fidesz jelentősen meggyengül, a választópolgár meg végképp tanácstalanná válik. (Igen, ez csupán egy teória, de van realitása.)

Mivel a mesebeli jó tündér nem fog jönni, vagy valami erőszakos megoldás fog következni (személy szerint nem szeretném), vagy valamilyen kényszerű megegyezés (új kerekasztal...). Azt nem hiszem, hogy addig egy tömegpárt keletkezzen a semmiből.

Megegyezni viszont csak úgy fognak, ha a mostani alkotmány megy a kukába, és lesz helyette egy szélesebb körben elfogadott.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 03:43:51

@Akitlosz: "A Magyar Kommunista Párt ma is működik, csak ma Magyar Szocialista Párt a neve. Ugyanaz a párt. Az egyetlen törvényes (jog)utód."

Ne, ne essetek sokadszor ugyanebbe a hibába. A kommunisták pártja talán ma is megvan, talán nincs, de emlékezhettek arra, hogy az MSZP-től ők határozottan elkülönítették magukat, legalább ideológiailag. Az MKP 1948-ban megszűnt, és nem jogelődje az MSZP-nek. Tudatlanság a szocikat állandóan kommunistázni. Az MSZMP-nek is csak egy vonalas része emlegette a kommunizmust, valójában az ötvenes évek végétől folyamatosan a szocializmus volt az ideológiai alap, az "építendő" végcél. Fogalmilag sem azonos a kettő. És egyébként pedig semmi köze nem volt az egésznek a vezetői réteg tevékenységeihez.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.14. 03:45:19

@Androsz:
"Az a baj, hogy ami egy tízezres hellén városállamban működött, az technikailag nem működhet egy tízmilliós országban."

A XXI. században? Az információ, a digitális technika és az informatika korában?

Na ne viccelj!

Te komolyan azt hiszed, hogy az ajánlószelvényesdi meg a szavazóurnásdi a korszerű és modern választási rendszer kellékei?

A politika és a jog kicsit mindig le van maradva a való világ mögött.

Ha nagyon nagyon, akkor szoktak forradalmak kitörni.

Csalásbiztos rendszer meg nem létezik és a leggyengébb pont az ember.
Szóval az sem érv, hogy lehet csalni. Miben nem lehet? Ez még nem ok a fejlődés elutasítására.
A demokrácia ma már megvalósítható nagy országban is.
A svájciak átlag három hetente szavaznak.
Hozzá lehetne ám szokni hamar.
Aztán nem is értenék a népek, hogy addig, hogyan voltak képesek megelégedni a parlamenti demokráciával, azaz azzal, hogy csak a pár száz képviselőnek van demokrácia, a sok millió többi embernek nincs.

"Az igazság az, hogy mindenféle szavazás fölösleges."

Valahogy csak el kell dönteni a kérdéseket. S az, hogy milyen országban akarunk élni az egyáltalán nem "szakmai" kérdés.

Akit érdekel a politika mindenki el tudja dönteni, hogy akar-e halálbüntetést vagy sem, akar-e közvetlen elnökválasztást, vagy sem, akar-e magyar katonákat Irakba vagy sem, akar-e felsőházat vagy sem és a többi és a többi és a többi.

Na ez lenne a demokrácia.
S mivel jól látszik, hogy az országgyűlés sok kérdésben más álláspontot képvisel mint a valószínűsíthető többség ez jelzi, hogy nincs demokrácia. A parlament képtelen a többségi választói akarat képviseletére. Sőt, esze ágában sincs.

Demokráciában úgy működne, hogy a népszavazás dönt, az országgyűlés megalkotja a népszavazás döntésével összhangban lévő törvényt - akkor is, ha nem ért egyet vele - a kormány pedig végrehajt(at)ja a meghozott törvényt. Akkor is ha nem ért egyet vele.

Jelenleg éppen fordított a sorrend. A kormány dönt, a parlamenti többségével törvénybe iktattatja, a választópolgároknak meg semmi beleszólása.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.14. 03:50:36

@Androsz:
"Ez igaz. Én is vártam rá. Sajnos mindig előre haladtunk, csak az előre iránya volt forgandó."

Ha az ember képtelen tájékozódni - pl. bekötik a szemét, fülét - akkor körbe-körbe jár. Képtelen egyenesen előre haladni.

Kísérletekkel sokszorosan igazolt.

Szóval, ha toronyirányt egyenesen előre akarunk haladni, akkor folyamatosan tájékozódni kell és folyamatosan korrigálni az irányt.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 04:10:29

@Akitlosz: "Te komolyan azt hiszed, hogy az ajánlószelvényesdi meg a szavazóurnásdi a korszerű és modern választási rendszer kellékei?"

Ha csak két sorral tovább olvasol, láthatod, hogy én is ezt írtam.

"Valahogy csak el kell dönteni a kérdéseket. S az, hogy milyen országban akarunk élni az egyáltalán nem "szakmai" kérdés."

Hát akkor milyen? Ne egy pénzügyi szakértő mondja meg, hogy az ország költségvetése hogy épüljön fel? Ne egy üzemszervezési szakértő mondja meg, hogy mire kell ügyelni egy élelmiszer-ellátási, hulladékszállítási vagy közlekedési rendszer fenntartásakor, fejlesztésekor? Ne egy kutató mondja meg, hogy a jövőben milyen technikai és alaptudományi terjeszkedés tűnik a legcélszerűbbnek? Mindezt ehelyett mondja meg egy melós, egy paraszt, egy vállalkozó, egy "nyugdíjas"?

"Szóval, ha toronyirányt egyenesen előre akarunk haladni, akkor folyamatosan tájékozódni kell és folyamatosan korrigálni az irányt."

Ez stimmel. Eddig egyszerre huszan akarták megmondani, hogy merre is az a torony. Most már csak két-három ember. Jobb. De úgy látszik, nem elég jó, mert most is csak kanyargunk összevissza, de még csak haladni sem haladunk igazán.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.14. 04:16:31

@Androsz:

Szerintem tévedsz. A Magyar Kommunista Párt nem szűnt meg, hanem egyesült a Magyarországi Szociáldemokrata Párttal és így létrejött a Magyar Dolgozók pártja, ami bizony utódja a Magyar Kommunista Pártnak.
A Magyar Dolgozók Pártjának pedig a Magyar Szocialista Munkáspárt az utódja, annak pedig a Magyar Szocialista Párt. Kizárólagosan. A (jog)folytonosság fennáll 1944-től kezdve a mai napig.

Mégpedig azért nem szüntették meg a régi pártot és azért nem alakítottak újat, mert szükségük volt a pártvagyonra.

Ha valakinek valami peres ügye lenne ma az MKP-vel, vagy az MDP-vel, vagy az MSZMP-vel, akkor bizony az MSZP lenne az alperes, csak és kizárólagosan, mint egyetlen (jog)utód.

Nem lett volna tilos 1989-ben feloszlatni az MSZMP-t jogutód nélkül, de nem tették meg.

1944 MKP -> 1948 MDP -> 1956 MSZMP -> 1989 MSZP

Ráadásul ez nem vélemény, hanem történelmi tény.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.14. 04:36:36

@Androsz:

"Ne egy pénzügyi szakértő mondja meg, hogy az ország költségvetése hogy épüljön fel?"

Mert most a pénzügyi szakértők mondják meg, nem a politikusok?

Bármelyik paraszt bácsi józan paraszti ésszel felelősebb költségvetést készítene. Mennyi a bevétel? X forint. Na annyiból lehet gazdálkodni, nem pedig 1,05X-ből.

Ezt bármelyik értelmes általános iskolás előbb belátná, mint a politikusok.

"Ne egy üzemszervezési szakértő mondja meg, hogy mire kell ügyelni egy élelmiszer-ellátási, hulladékszállítási vagy közlekedési rendszer fenntartásakor, fejlesztésekor?"

Ez minisztériumi rendeleti szint lehet, nem egy alapvető, alkotmányos kérdés.

"Ne egy kutató mondja meg, hogy a jövőben milyen technikai és alaptudományi terjeszkedés tűnik a legcélszerűbbnek?"

Ne is! Mindegyik kutató a saját területét tartaná a támogatásra leginkább érdemesebbnek.

"Mindezt ehelyett mondja meg egy melós, egy paraszt, egy vállalkozó, egy "nyugdíjas"?"

Talán nem ők fizetik? Talán nem az adófizetők tartják el az államot és minden közpénzből élőt is?

Az dirigál, aki fizet. Legalábbis így kellene, hogy legyen.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.04.14. 04:42:46

@Akitlosz: "Talán nem ők fizetik? Talán nem az adófizetők tartják el az államot és minden közpénzből élőt is?"

A tanárt és az orvost is ők fizetik. De jó esetben nem próbálják ezért megmondani nekik, hogy azok hogyan végezzék a dolgukat, mivel nem értenek hozzá, azért szakma.

Kulminaator 2011.04.14. 04:48:35

@bariga: Melyik népre gondolsz? A mindenki által megvezetett, máuniká meg józsi barát són nevelkedettre? loál!

bejgli 2011.04.14. 05:08:17

A pártalkotmány akkor is pártalkotmány, ha a kedvenc pártunk írja. Ebből a szempontból pedig teljesen mindegy, hogy korona, sábeszdekli vagy sarló-kalapács az aktuális leitmotiv. Nyilván nem szerencsés, ha egy országot négyévente talpáról a fejére állítanak, de mindenképpen előnyösebb és helyesebb, mintha egyszer fejre állítanák és utána úgy maradna évtizedekre. Ilyet már láttunk nem túl régen, így most egy darabig ebből elég volt. Egyébként én nem tartok ettől az állandósuló tornaórától. Ha a Fidesz végig tartani fogja a jelenlegi tempót, ami azért szerintem meglepő lenne, akkor hamarabb mennek a kukába, mint a tákolmányuk. Legalábbis szervezetileg és vezetésileg mindenképpen. Egy centralizált párt már akkor is nehezen tud hosszabb távon megmaradni, ha nem gyűjt magának direkt ellenségeket. Az SZDSZ pl. pont azért húzta ilyen sokáig a maga kis ezrelékeivel, mert laza szerveződésű volt. Meg azért is, mert az extrémitásaikat, amiket amúgy is csak a pár százalékuk hátterével tudtak oktrojálni, az MSZP általában valamennyire lesmirglizte. Namost, ha megnézzük, hogy viszonylag milyen gyorsan lezajlott náluk a halmazállapotváltozás: egyik nap kormánypárt, egy-másfél évvel később kuka, akkor szerintem nem irreális feltételezés, hogy egy smirglizetlen, de kétharmados párt, amelyik még ráadásul centralizált, azaz törékenyebb is, jóval látványosabb jelenségek kíséretében fog eltűnni a színről. Az utódai meg már nyilván teljesen másként fognak működni - hasonlóan az MSZMP-MSZP átlényegüléshez. Mellesleg azt honnan lehet tudni, hogy az MSZMP az MDP jogutóda? Én úgy emlékszem, az egy új párt volt (csak a tagság volt kb. a régi).

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2011.04.14. 05:18:33

Szép, vegytiszta, kikristályosodott formája ez a kommentsor a helyzetnek. Egy-két viszonylag elfogulatlan, nem indulatból és fölényeskedve vitázón túl általában elvakult, az ellenkező véleményt kinyilvánítót ellenségnek, vagy minimum félrevezetett hülyének minősítők.
Függetlenül attól, ki a megosztó személyiség, a megosztottság tény. Ezen semmit se változtatott a "fülkeforradalom".
Az kétharmad jókora része (velem együtt) nem igazán a Fideszre szavazott, nem azért, mert tiszta szívvel akarta, hogy ők legyenek hatalmon, hanem az előző korrupt és bénázó banda ellen, egy hamis reményre, hogy az előzőnél hozzáértőbb és etikusabb kormányt kap, aki nem él majd vissza a szavazatával és képes ellenállni a totális egypárturalom csábításának.

Aztán kaptunk egy zsebhuszárt, aki csapkod ide-oda, rohamoz, támad nagy elánnal, miközben ellenség nem is akad, csak odaképzeli, mint egy elfuserált, modern (kor)donquijote, és leginkább a hátországot aprítja...

Vanek főfoglár úr. 2011.04.14. 05:18:49

Aha!
Szóval van egy hatályos alkotmányunk, amit a fidesz egyszerűen a kukába dob, és lesz egy olyan, ami a demokratikus alapelvekből, a hatalomra veszélyes pontokat kigyomlálja, és a törvényt bebetonozza.
És akkor nekiállunk sírni-ríni, hogy mi lesz, ha a következő hatalom is ezt kívánja csinálni.
És tiltakozunk, hogy baj lesz, meg nincs legitimáció, meg alkotmányozó többség.
Ha valaki most a kétharmaddal takarózik, akkor vegye már észre, hogy ami most folyik az a kétharmad nevében egy hatalommániás ember törekvése, egy kétszázvalahány bólogató Jánossal megtámogatott parlamenti csoport műve.
Ha valóban felhatalamazva érzik magukat, hogy hivatkozzanak a társadalmi támogatottság ezen arányára, akkor legyenek olyan tökös legények, hogy ezt egy népszavazással is bizonyítják.
Ha meglesz a 2/3, onnantól kuss van alkotmányozási témában.
Ha nincs, kukába az új törvénnyel.
Vagy ha van új alkotmány, akkor ne kárhoztassuk a legközelebb győztes csoportot, ha alkotmányozni kezd.
Mert vegyük már észre!
Itt egy alkotmány készül! Nem egy alcsúti edzésterv.

nesze nektek két harmad... 2011.04.14. 05:48:31

Hónapok óta mondom (ismerve a Fidesz Bandát), hogy ezt a Bandát demokratikus úton nem lehet leváltani, csak fegyveresen polgárháborúval...Na tessék...lassan még T.G. is rájön....:DDD hehe Persze...úton útfélén akárkivel beszélünk azt mondja mindenki: EZ NEM AZ ÉN ALKOTMÁNYOM LESZ EZ A FIDESZ ALKOTMÁNYA ÉS TÖRÖLJE KI A SEGGÉT VELE.....---mehet a kukába Bizony!!!! :DDD

2llkedő 2011.04.14. 05:49:59

@Hutchinson:
"Ha valóban felhatalamazva érzik magukat, hogy hivatkozzanak a társadalmi támogatottság ezen arányára, akkor legyenek olyan tökös legények, hogy ezt egy népszavazással is bizonyítják."

Ebben a kérdésben igaza van a fidesznek. A zemberek negy többsége nem ismeri sem a jelenlegi, sem a leendő Alkotmányt. És ha még ismeri is, akkor se biztos, hogy érti is az esetleges buktatókat, ezért nagy valószínűséggel egyszerű szimpátia alapján döntene egy népszavazáson.

A fidesz akkor tett volna gesztust az ellenzék felé, ha hasonlóan, mint Gyuszi bá a 2/3-ot megemelte volna mondjuk 3/4-re. Akkor már ténylegesen lett volna lehetősége az ellenzéknek bele szólni az alkotmányba. Akkor valóban konszenzusnak kellett volna kialakulni.

A problémát még ot látom, hogy egyelőre azt hiszem, mindegyik pártnál szerepel, ha az egyén a frakcióval szemben szavaz, akkor fizetnie kell. Innentől kezdve az is kénytelen megszavazni, ellenezni egy törvényt, aki nincs igazán meggyőződve arról, hogy az helyes, vagy helytelen. A 2/3-dal sem lenne probléma, ha nem ezzel a felfogással szavaznának a képviselők. Nem vagyok benne biztos, hogy a jelenlegi 2/3 egyöntetűen az új törvény és az abban lévőkkel teljesen egyetért, mint ahogyan abban semm vagyok biztos, hogy az ellenzék részéről is mindenki elutasítja.

nesze nektek két harmad... 2011.04.14. 05:51:04

Azt is már hónapok óta mondom, hogy bármit csinál a Fidesz, mind el lesz törölve...és még ráadásul nagyon keményen felelősségre lesznek vonva a "puha" Diktatúrát" kiszolgáló személyek, és egységek, és még a hazug közvélemény kutatók is, mert MÁR NINCS EGY HARMAD SEM!!!!!!!!!!

nesze nektek két harmad... 2011.04.14. 05:53:03

Hajrá EMBEREK VISSZA A DEMOKRÁCIÁBA!!!!!!!!

jaegtoer 2011.04.14. 05:56:09

Kedves szólók!

Azért ne feledkezzetek el arról, hogy a megváltoztatni kívánt alkotmány kevesek demokráciáját volt hivatott biztosítani, cserébe biztosította a tömeges ingyenéléshez való jogot a választók egy részének.

Kifejezett célja az volt, hogy a volt mszmp-s majd mszp-ssé avanzsálódott klikk politikai-gazdasági kontinuitását és továbbélését lehetővé tegye. Ezt a funkcióját betöltötte, betölti.

Ezt az alkotmányt változtatják meg, illetve írnak újat.

Közben azon sápítoznak vartyognak nem kevesen, hogy húúúú mi van benne.

Kedves eeelvtársak! az is megérne egy szemináriumot mi nincs benne? Mi hiányzik belőle? Nemde?
------------------------

@vakablak: már arról vizionál, hogy a 'visszarendeződés' érdekében akár rendkívüli állapot kihirdetésétől sem kellene visszariadni....
Nos, Vakablak 'polgártárs' nem akar egy polgárháborút is mellé? Úgy lenne kerek, ugyanis. hűűűűjjjje. (pardon!)

nesze nektek két harmad... 2011.04.14. 06:00:55

az Orbán takarodj, de végleg még az országból is ----- ez lesz a legfinomabb jelszó

nesze nektek két harmad... 2011.04.14. 06:02:48

a cinukus Gíró Szász Fidesz seggnyaló is mehet végre dolgozni majd valami öntödébe ...mert Századvég képesítésén kívül semmi nincs. ( még a Miskolci Privát fizetős egyetemet sem fejezte be)

zsirfeka 2011.04.14. 06:04:13

@freehckr: korrekek az irásaid. Talán, ha kicsit visszavennél a cinizmusból, komoly tiszteletet vivhatnál ki magadnak a letgöbb blogger részéről.

Azzal valamiért nem foglalkozik senki, hogy Orbánnak van max. 12, jó esetben 15 éve, amit aktív politázálással tölthet, főleg, ha tartani akarja a jelenlegi nem éppen egészségbarát tempót. A mostani példa talán jól mutatja, 15-20 év nem biztos, hogy elég arra, hogy egy új társadalmi berendezkedés kialakuljon és megszilárduljon. Már ha az a cél ugye, hogy erre az alkotmányra épitve egy új társadalmi-politikai berendezkedés épüljön fel. A Fidesz erre most kapott felhatalmazást, ez ellen sok mindent nem lehet tenni. Egy olyan ellenzék, aki tovább lát a következő egy hétnél, ezt adottságként beépítené a stratégiájába, és inkább arra forditaná az energiáit, hogy olyan pontokon támadja a Fideszt, ahol vitathatlanul szarul teljesit, illetve amiket a választópolgárok érdekelnek is, mert az új alkotmányt és a régit is bizony a magyarok többsége magasról leszarja. Ma Magyarországon az átlagember számára fontosabb a Való Világ, Hajdú Péter és Sarka Kata, a Barátok Közt, sörözés a haverokkal, és még sorolhatnám. Illetve fontosabb az, hogy kb. 6 millió ember a nyugat-európai átlag életszinvonal 1/3-án él. Amelyik politikus ezt nem látja, nem érti, az egyszerűen hülye.

Másodikként pedig a politikai-hatalmi viszonyok átalakításán kivül az új alkotmányból semmi olyat nem tudtam eddig kihámozni, ami alapvetően megváltoztatná egy átlag magyar ember szokásait, gondolkodását, politikához és egymáshoz való viszonyát. Gondolom cask Semjén Zsolt és max valami nagyon hardcore réteg álmodik este azzal, hogy másnap egy 100% keresztény Magyarországra virrad a nap az új alkotmány elfogadása után...

Ahogy pár korábbi hozzászólásomban is írtam, holnap is fel kell kelni és be kell menni dolgozni. Szóval elvileg lesz egy új politikai-hatalmi rendszer, ami valószinüleg kedvezni fog a Fidesznek, és van 10 millió ember, akinek az a fontos, hogy emelkedjen az életszinvonal, jövőre BMW-vel tudjon járkálni, inni és drogozni lehessen hétvégén, csajozni, és hogy ne kelljen 80 órát dolgozni. Szóval az alkotmány hosszú távú legitimációját egyedül az fogja eldönteni, hogy eljön-e az a gazdasági fejlődés és jólét, amire Magyarország teljesen kb. 500 éve jogosan vágyik.

Pont ezért nem értem az ellenzék alkotmányos hisztijét. Illetve értem, mert egy politika és közügyek iránt érdeklődőnek ez fontos, engem is foglalkoztat a megfelelő szinten, de az emberek, akik a választásokon eldöntik, hogy ki nyer, azoknak az embereknek a 90%-a nem ilyen. Talán erre lenne érdemesebb ellenzéki politkát épiteni, nem az Élet és Irodalom előfizetőire.

Szerintem a Fidesz számára nem lenne komolyabb probléma annál, ha az ellenzék szarna az alkotmányozási folyamatra, illetve szépen kifejezve ignorálná azt, közben meg olyan szinten támadná a kormányt a Fidesz saját korábbi népmozgósitó 300 Ft-os módszereivel, amilyenre még nem volt példa a magyar történelemben. Halló, 15%-ot esett a GDP, 1 millió ember nem tud hitelt törleszteni, van 300e új munkanélküli, a rendőrség lassan elveszti a funkcióját egyes településeken, az adórendszerrel pedig csak olyanok jártak jól mint én: multinál dolgozó br. 500e HUF-nál többet kereső karvalytőke-támogató karrieristák. Nem a a Tesco árufeltöltők, nem a kisvállalkozók, nem az agrárszektorban dolgozó szerencsétlen idénymunkások.

Persze, kormányoldali mantra szerint, meg egyébként amúgy is, mostani a rossz gazd. helyzet az elmúlt 8 év eredménye, és nem a Fidesz kormányzott, de ettől még be lehetne sikeresen próbálkozni azzal, hogy hiteltelenítik a Fidesz minden egyes gazadasági intézkedését. Szerintem szavazatmaximalizálás szempontjából több hasznot hozna az ellenzéknek, mint azon lamentálni, hogy van-e kereszténység meg alkormánybíróság az alkotmányban vagy nem. Persze ehhez oda kellene menni az emberekhez és beszélni velük, hogy mi a helyzet, meg mi merre hány méter, azaz bázist épiteni, nem pedig havonta 1x sajtótájékoztatót tartani, meg az ATV-ben puffogni este 8kor.

Ja, és remélem, hogy az MSZP a közeljövőben megteszi azt a szivességet Magyarországnak és a demokráciának, hogy feloszlatja magát, a vagyonát pedig felajánlja jótékony célokra, vagy átadja az LMP-nek és a Jobbiknak. Ugyanis a mai ellenzék egyik legnagyobb lehúzó ereje mind a Jobbik és az LMP számára az MSZP létezése. Amint hozzászólnak egy ügyhöz, onnantól kezdve azt az ügyet bármelyik más ellenzéki párt egyszerűen már nem tudja hitelesen és hatékonyan képviselni. Kb olyan ez, mint amikor valaki szaros kézzel hozzányúl a svédasztalhoz.

zsirfeka 2011.04.14. 06:09:00

@freehckr: akarom mondani, korrektek...

kaqkkfioka 2011.04.14. 06:21:12

Azért érdekes, hogy egyesek megtérhetnek (Pozsgay), majd egy pisszenés nélkül simán dönthetnek / közreműködhetnek sorsdöntő kérdésekben. Biztos a tapasztalat.

kaqkkfioka 2011.04.14. 06:23:01

Szilyt meg úgy látom B vágányra tolták.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.14. 06:29:54

@Androsz:

A politikus az nem szakma, hanem választott képviselő.

rajaram 2011.04.14. 06:32:05

A következő kormány Bajnai féle szakértőkből fog állni és nem fogja őket érdekelni az alkotmány. Ott fog porosodni a polcon.A bebetonozott fideszesek havonta felvehetik a fizetésüket, senki nem fog velük törődni. Súlytalan emberek lesznek. A szakértői kormány nem fog ilyen marhaságokkal törődni, lesz fontosabb dolga is.

lüke 2011.04.14. 06:47:17

hmmm
alkotmányos válság Csák Máté földjén?
elképzelhető, hogy a sok kiskirály uralkodása ide vezet majd, s nem is lenne csoda,ahol a szabályok nem betartása uralkodik,
negligálás > mindenki -majdnem - azt csinál, amit akar,így megy ez már pár évtizede

a kuka eredetéhez:
www.euroblech.com/deutsch/exhibitor-profile/?exhibitor=561

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.04.14. 06:48:47

kéne egy igazi államfő, de nekünk csak álamfő-nk van;)

MACISAJT 2011.04.14. 06:49:31

" Most azonban nem az a legfontosabb, hogy technikailag kivitelezhető-e"

Pedig de.
Mert ne legyenek illúzióink, a ballibek még a polgárháború kirobbantásától sem riadnának vissza.(2006 őszén is erre spekuláltak) és "kreativitásban" sem szenvednek hiányt( ki gondolta volna valaha, hogy éppen egy alkotmányos joghézagot kihasználva, 2004-ben egy bukott sportminiszter megpuccsolhatja saját főnökét, majd zavartalanul beülhet a székébe).

Tényleg elég lenne hogy "egy új kormány kétharmad nélkül is megteheti, hogy megválasztása után népszavazást írjon ki a számára elfogadhatatlan alaptörvényről, s ha a választók többsége a kormányváltás utáni hurráhangulatban a győztesek szándéka szerint elutasítja azt – amire elméletileg lehet esély –, a véglegesnek szánt dokumentum akár mehet is a kukába. (A kormány által kezdeményezett népszavazásnál nem kell aláírásgyűjtés, az elrendeléséhez elegendő a parlament többségi döntése, meg persze egy, a kérdés hitelesítésekor „akadálymentes” választási bizottság.)" ?

Azért ez mégsem (lenne) ilyen egyszerü..:)
Egy népszavazáshoz azért más is kéne mint "a kérdés hitelesítésekor „akadálymentes” választási bizottság"..:)

Úgyhogy az egész lengyellászlói vízió inkább hitler adolf optimista bunkerlátomásaira hajaz("es wird alles in Ordnung sein"-nyugtatta volna társait, akik mér rég tudták a realitást.).

lüke 2011.04.14. 06:50:48

@rajaram:
honnan hozza szakértőket?
ha state of the art szerint megy ,ezt javaslom:
eü, mg: Hollandia
gazdaság: FRo, Anglia, Németo.
és pár kisebb EU ország ,mert MO nem az USA jegyeit viseli magán
az embereket- 10M magyar- pedig leváltja ,nem?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.04.14. 06:51:22

@poszt.
És, ha nem tévedek, ez a kurta-furcsa alkotmányozás nem ér véget áprilisban.
Amíg kétharmad van, addig akár naponta lehet módosítani rajta bármit.

Bármit.
Talán ezért is nem akarják népszavazással megerősíteni.

jjulie 2011.04.14. 06:52:05

@lüke:

jaj, jaj, öreganyám, jaj, jaj, mi az a néhány évtizede,?noszty ferike még most is csak legényke?

2llkedő 2011.04.14. 06:54:27

@jaegtoer:

"Kifejezett célja az volt, hogy a volt mszmp-s majd mszp-ssé avanzsálódott klikk politikai-gazdasági kontinuitását és továbbélését lehetővé tegye. Ezt a funkcióját betöltötte, betölti."

Mielőtt ilyeneket leírsz, jó lenne, ha tájékozódnál, kik is vettek részt a jelenlegi alkotmány megalkotásában.

2llkedő 2011.04.14. 06:59:21

@MACISAJT:
"Mert ne legyenek illúzióink, a ballibek még a polgárháború kirobbantásától sem riadnának vissza.(2006 őszén is erre spekuláltak) és "kreativitásban" sem szenvednek hiányt"

Ezt inkább éppen a jobboldalra lehetne mondani.

jjulie 2011.04.14. 06:59:47

soha nem tudtam elképzelni, hogy mi vinne el engem népszavazni, vagy választani

ha az orbánia alkotmányának a kukázásáról kell egyszer szavazni, akkor elmegyek, és támogatom a kidobását, nem olvastam még bele egyeikbe sem, de annyi indok elég, hogy ehhez olyan nevek köthetők, mint fidesz, kdnp, smittpál, tarlós, makovec, aszékelyek, lenin, tölgyes, balt, várúr, lászló56

sőt orbániától való elszakadásra is voksolok, mint a katalánok katalónia kiválására

cellimega 2011.04.14. 07:01:08

Olyasfajta szellemi polgárháború szerintem már nem lesz, mint amilyen a kilencvenes években volt. Azt az a posztkommunista média generálta, aminek ma már szerencsére egyre kisebb az olvasótábora (Magyar Nemzet, Népszabadság, Népszava, HVG).

Az új médiumok, mint a Index, a Portfolio vagy TG blogja már az új Magyarország zászlóshajói. A régi meg úgy elmúlik majd (sírba száll az érintettekkel), hogy nem is fogunk rá emlékezni.

Mondok egy példát: 20 éve mindenki a népi-urbánus ellentét lázában égett. Ma már szinte senki nem beszél róla.

A másik különbség a mai meg a régi idők között, hogy akiben óriási a feszültség, le tud lépni Nyugatra (mint ahogy azt meg is tette pár éve egy ismerősöm, aki besokallt a balkáni üzleti erkölcsökből). Ennek társ. feszültség csökkentő hatása van.

lüke 2011.04.14. 07:03:36

@nesze nektek két harmad...:
öntödébe?
olyan legközelebb csak Ukrajnában van, aDunafer is az övék

cellimega 2011.04.14. 07:03:39

@jjulie: alapítsunk pártot erre :)

Én is szeparatista vagyok titokban, csak a másik oldalon :) Egy Pannóniát inkább a hazámnak éreznék, mint ezt a mait.

jjulie 2011.04.14. 07:04:56

@cellimega:

nevem senki

szoktam mucsázni, és szokok, sőt szokni fogok is

lüke 2011.04.14. 07:05:12

@jjulie:
a kuka eredetét bezzeg nem tudtad,
ott lehet halászni , a zavarosban

wittgenstein 2011.04.14. 07:08:29

Kedves Török Úr, az az érzésen, hogy ennek létrejöttéhez Ön is hozzájárult az elmúlt években kifejtett véleményeivel. Szerintem látható és tudható volt, hogy ez fog töténni a 2/3 után. Nem tett ellene semmit, pedig mint véleményformálónak lett volna rá módja. Söt. Talán nem is gondolja mennyire felelős, mint mindenki, aki ekkora körben hallatja a hangját. Sajnálom Önt. többre lett volna érdemes.

jjulie 2011.04.14. 07:09:14

@lüke:

igen öreganyám, semmit sem tudok, csak inni az öreganyám evidence based okos szavait

Rombola · http://rombola.blog.hu 2011.04.14. 07:09:51

A ma hatályban lévő Alkotmány 1.§ (3) bekezdése kimondja:

"Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni."

Tehát van alkotmányos alap fellépni az egyeduralom ellen. Orbán tevékenysége a hatalom kizárólagos birtoklására irányul, ezt csak a vak nem látja. Beadványokat kell tenni az Alkotmánybírósághoz még idén, aki a fenti passzus alapján kimondhatná a hatalom kizárólagos birtoklására való törekvést és megállapítaná a következményeket.
Ha öt évre visszamenőleg lehet adóztatni, ezt is meg lehet csinálni.

lüke 2011.04.14. 07:11:34

@jjulie:
ott volt egy Franco, azután Juan Carlos aki csendben Suarezéknek átengedte a hatalmat
ja és még egy , ez a legfontosabb:
magántulajdonon alapuló társadalom
ezt mindig elfelejtik a köztulajdont használók

Gabor79 · http://www.kibulizottorszag.net/ 2011.04.14. 07:11:53

@FeketeLeaves: ha nem vagy elégedett a helyzettel, és úgy látod, hogy egyik párt sem szolgálja a te érdekeidet, akkor a demokráciában van egy olyan lehetőség is, hogy nem mész el szavazni. Emellett elmondhatod az ismerőseidnek, hogy nekik is van ilyen lehetőségük, ha hasonlóan éreznek.

A nem szavazás is a véleménynyilvánítás egy formája.

lüke 2011.04.14. 07:15:09

@jjulie:
dehogy ,ezt ,ahogy írod
torokgaborelemez.blog.hu/2011/04/13/349_betonbol_kukaba/fullcommentlist/1#c13209671

egy empirikus tudományban, ahol csak a bakteriáils fertőzéseknek van oki terápiája, ott nem véletlen kell EBM
másutt nem kell semmi, meg is látszik!

én sajnálom 2011.04.14. 07:16:25

Lett volna... Lehetett volna... Kellett volna lennie...

Ott állunk a szakadék két szélén és egyre csak távolodunk egymástól.
Nem most kezdődött. Előre lehetett látni, hogy ez a Tákolmány nem híd, inkább ék lesz, mely mélyít és nem összeköt.

Most, hogy készen van, kell erre rádöbbenni? Na ne má'!

jjulie 2011.04.14. 07:16:39

na de hát mit tehetett volna ehelyett az orbán?

semmit

kellett kreálnia egy saját kultúrát, saját nyelvezetet, saját világot, a többiekében ő csak egy kispöcsü parasztgyerek, aki sokra szeretné vinni

ehhez ketté kellett hasítania az országot, és olyan vallást alapítania, ami olyan tettekre kötelezi a tagjait, ami később megakadályozza a kilépést és az eredeti környezethez való visszatérést

lüke 2011.04.14. 07:17:45

@lüke:
ő, mielőtt a focistával összetévesztenétek
de.wikipedia.org/wiki/Adolfo_Su%C3%A1rez

cellimega 2011.04.14. 07:23:05

@Akitlosz: én is így gondolom. Ha az MSZP valóban szakítani akart volna a régi világgal, egy teljesen új pártot alapítanak 1989-ben vagy később.

A demográfiai folyamatok (szavazótáboruk elöregedése) miatt meg is fogják tenni. Nálunk, helyi szinten a vörös oligarchia új szervezetet kreált magának, és fölényesen győzött 2010 októberében. Országosan is hasonlóra számítok (új párt vagy mozgalom alapítására).

lüke 2011.04.14. 07:24:28

@lüke:
s mind herceg volt, gazdag, s nem nincstelen proletár
mekkora különbség

Sok hasznos info egy helyen! · http://www.zseni.info 2011.04.14. 07:30:31

A nép szavazáshosszú és fárasztó nem lehet, és nem is fogják megcsinálni pláne ha nincs rá szükség a mostani készülő új alkotmány tökéletes lesz!

csi szi 2011.04.14. 07:31:43

Tény, hogy jobb lett volna talán, ha nem szerez a Fidesz kétharmadot, mert nem önkorlátozásra hajlamos társaság, hanem olyan, amelyik elmegy a legvégső határig. Kétharmaddal pedig szinte nincsenek határok.
De tú nagyot lendült vissza az inga, miután 2006-ban egy túlmozgásos ipse megfogta.
Ha nincs Gyurcsány, valószínűleg paraszthajszállal, de a Fidesz győzött volna 2006-ban, kétharmada viszont semmiképp nem lett volna, most meg már ismét ellenzékben lenne.
Azt lehet mondani, hogy az orbánfóbiás tábor pontosan az ellenkezőjét érte el annak, amit akart, és a legrosszabb rémálmait hívta életre a magatartásával. Azonkívül az egész ország súlyos árat fizetett azért, hogy átmenetileg - 8 évig - sikerült elérniük, amit akartak, azaz mindenáronl távol tartani Orbánt a hatalomtól. A "rém", amit felépítettek a lelkükben, valóra vált, és részben saját maguk is formálták ilyenre.
Kérdés, hogy lendül-e majd ugyanilyen nagyot az inga visszafelé, előfordulhat, viszont sok jót akkor sem várhatunk.
Ezt a cikk is kifejti, hogy miért.

jjulie 2011.04.14. 07:33:00

@cellimega:

ezek a szakítások

észre kéne venni, hogy csakis egy folyamat részi vagyunk, ezer szállal kötődik minden a hosszabb rövidebb múlthoz

én a kilencvenes években fél év alatt kitaláltam az egész ácsszakmát, töviről hegyire

sajna nem tudtam levédetni, mert kiderült hogy páran beelőztek, annak az izgága zsidónak is, akit megfeszítettek, már ács volt az apja

időnként persze jelentkeznek újabb megváltók, akik megkísérlik eltörölni a múltat, és szintíszta új világot kiépíteni, most itt valami orbán viktorról hallottam ilyet rebesgetni, nem tudja valaki, hogy ki fasz ez már megint?

lüke 2011.04.14. 07:34:59

további kukázós szép napot:
a gasdasági elszegényedést szellemi is követi, törvényszerűen

2llkedő 2011.04.14. 07:35:21

@cellimega:

"Ha az MSZP valóban szakítani akart volna a régi világgal, egy teljesen új pártot alapítanak 1989-ben vagy később."

A tagság nem változik, legfeljebb a név. Mitől lett volna teljesen egy új párt ugyan abból a garnitúrából? Vagy olyanra gondolsz, mint az első MDF? Az emberanyag ugyan az.

jjulie 2011.04.14. 07:39:50

@csi szi:

na ezt gondolt végig újra te kis orbánországi vitéz

az orbán tudatosan nyomta a gázt, hogy kiderüljön és láthatóvá váljon, kinek okoz hányingert amit csinál, és kinek nem, és aki öklendezni kezd, arra rámutathasson, hogy komcsi

most azt mondondot, hogy az a hibás akinek a zsigerei kilökték a tudatosan hányingert okozót?

nyünyüge 2011.04.14. 07:41:57

@FeketeLeaves:

Hasonló víziói voltak tegnap este az Arénában TGM-nek is.
Márminthogy az emberek "emigrálnak" ebből a reménytelen perspektívájú politikai térből. Aki tud, valóságosan, aki nem, az virtuálisan.

www.inforadio.hu/arena/3942/

jjulie 2011.04.14. 07:43:42

@lüke:

igen igen öreganyám, térj vissza a németül szarul beszélő parasztok betegágya mellé, és ápold őket szellemileg is

itt már végeztél?

emeritusz 2011.04.14. 07:43:58

Soha többé kétharmadot! Még azon az áron sem, ha minden így marad!

nu pagagyí 2011.04.14. 07:44:32

A Fidesz megteremtetette azt a szimbólumot ami ellen lehet majd szövetkezni. A szövetség erejét pont az adhatja, amit lényegnek tekintenek, a bebetonozás és változtathatalanság.
Az új alkotmányt a nép, a képviselőivel fogja majd azonosítani, azokkal az évtizedekre bebetonozott személyekkel, akik kerékkötői lesznek minden ésszerű változásnak egy bukás után. El fog fogyni körülöttük a levegő.
A következő kormánynak, ha nem tudja egy elegáns mozdulattal kukába dobni ez a Pozsgai-Szájer féle irományt, a jelenlegi nyerészkedők gazdasági kivéreztetésére kell majd törekednie. Szépen egyenként, amúgy Fidesz módszer szerint kell levadászni őket. El tudom képzelni, hogy például az MMA nem fog kapni érdemleges pénzt a "művészi élet" irányítására, inkább autonóm szervezeteknek osztják szét az erre szánt összeget. Nagyon érik egy komolyabb vagyonadó az igazán gazdagok részére. Az új alkotmány által létrehozott kerékkötő testületek működését a közpénzekkel való még takarékosabb gazdálkodással lehetne ellehetetleníteni.

Jamesboci 2011.04.14. 07:44:35

az összeset el kell küldeni a p..ba.

68nyara 2011.04.14. 07:44:59

@jjulie: Az ország kettészakadása nem most kezdődött, nem is 1989-ben. 1919 óta tart. Azóta osztogatják, hol egyik, hol másik oldalról a pofonokat.

Mint ahogy a népi-urbánus ellentét sem ért véget (és nem is 89-ben kezdődött az sem), mert az tart még ma is.

Hogy lehet e alkotmányozni a jelenlegi kormánynak? Lehet. Mind a törvényi - a jelenlegi alkotmány is - mind a politikai felhatalmazás megvan hozzá. Akár tetszik ez, akár nem.

Mielőtt pedig valaki azt a megállapítást vonná le a fórumok alapján, hogy itt az emberek tömegesen utasítják el a kormányt, jobb lenne ha kicsit gondolkodna. Nagyon kellemes dolog - és természetes emberi tulajdonság -, hogy a saját véleményünkön lévők közt érezzük jól magunkat. De attól, hogy pár tucat ember egymást erősítve szajkóz egy véleményt (akár egyik, akár másik oldalon) az még nem lesz a tömegek véleménye. Mert azt kimondhatjuk, hogy itt az Indexen két, maximum három tucat embernél több nem posztol aktívan. Nézzétek csak vissza a blogokat. Ez meg messze nem a "nép" véleménye, legfeljebb kellemes önáltatást ezt így értelmezni.

Különben, és ezt már egy másik poszttal kapcsolatban felvetettük páran, az lenne a legjobb, ha magát az új alkotmányt tárgyalnánk, akár tételesen, egy posztban, vagy poszt sorozatban. Esetleg a hozzáértők adnának egy olyan változatot, amely szerintük megfelelő lenne. Azonban hagyjuk az olyan hülyeségeket, hogy az "én alkotmányom két mondat lenne csak..." stb. Komolyan, valaki írja le, hogy ő milyen alkotmányt, milyen szöveggel alkotna. No arra már lehet azt mondani, hogy itt egy alternatíva. Így csak azt mondjuk, hogy ez nem jó, mert csak. Mint mikor kiderül, hogy az eddigi kormányok szinte mindegyike elkészítette a saját tervezetét, ráadásul sokszor olyan tartalommal, amire most fújjolnak, így aztán hiteltelenné válik az egész hisztéria.

Jamesboci 2011.04.14. 07:46:35

@2llkedő: tök igazad van. nem halnak ki, mint az otthonkás öreglányok..
gyerekkoromban is viselték, most is, pedig már egy vén f@sz vagyok.

Jamesboci 2011.04.14. 07:47:07

aki pedig nézi Bánót, az megérdemli.

nu pagagyí 2011.04.14. 07:49:30

@csi szi: Honnan tudod, hogy Orbán nem ugyanazt fogja elérni, mint Gyurcsány. A politikai inga nem áll meg. Még az is lehet, hogy valami jó sül ki abból, ha ez a garnitúra is bukik egy orbitálisat.

szita szita péntek 2011.04.14. 07:52:19

Szerintem nem túlzás azt mondani, hogy a Fidesz történelmi jelentőségű hibája, hogy a - közgondolkodásban közmegbecsülésnek örvendő - alkotmányt a napi politikai érdekek szintjére züllesztette. A hibát fokozza, hogy az új alaptörvényben nincsenek olyan sarkos változások, amelyeket néhány (jóval kisebb visszhangot és ellenérzést kiváltó) alkotmány módosítással ne lehetett volna megoldani.

Nem, nem ez történt. A jelen alkotmányozás jogilag legitim, ám erkölcsileg nem. A kormányunk az alkotmány a Fidesz szimbólumává tette, ezáltal szükségszerű és kívánatos, hogy kormányváltást követően az alkotmány is bukjék. Így lehet az alapdokumentumunk tiszteletét (ami igen is jelen volt a társadalomban) napi politikai tereppé silányítani.

Nem, nem értek egyet a cikk írójával. Az alkotmány majdani cseréje nem a következő kormánynak felróható hiba, hanem a Fidesz viselkedése által kikényszerített politikai szükségszerűség.

v. jókormányzósember 2011.04.14. 07:53:42

Huhúúú!

Gáborunk megint a keravillban, a Duracellek mellett "elem"-ez.

NNa- akkor kérdezzük meg azt, lassan, tagoltan- hogy pl. 2007-ben lehetett -e kiírni népszavazás- költségvetési kérdésben?

Gyerekek- csapkodhatjátok röhögéstől a térdeteket- nem - nem lehetett-

és mégis volt.

"Ilyen nincs- és mégis van..."

NNa- ha ez így volt, gyermekeim- akkor vegyétek tudomásul- Gáborostúl, no meg azokkal egyetemben, kiket szolgál- hogy most is lehet.

Sőt- mivel VAN(!) egy hatályban lévő(!) - s megjegyzem, kis halkan- EURÓPAI- alkotmánya Magyarországnak-

Így az alapján simán ki is lehet vágni ezt a - tákolmányt!

Aszt jóreggelt!

Adjon az Isten- több józan észt!

VJK

******
Az érvelés első hallásra hajmeresztő, s biztosak lehetünk abban, hogy egy ilyen megoldás óriási politikai és alkotmányjogi vitákat kavarna. (Az új alkotmány tervezete például tiltja, hogy az alaptörvény módosítására irányuló kérdésről népszavazást lehessen tartani,

Megfigyelo 2011.04.14. 07:57:33

Ez az "alkotmány" egy diktatúra alkotmánya lesz, és az érdemi megváltoztatásához forradalomra lesz szükség. Félő, hogy - - a 89-estől eltérően -- ez véres lesz.

lüke 2011.04.14. 07:58:03

@jjulie:
na ez az!
ez a degradálás is vezetett ahhoz, ami itt van
EVB nem pallérozás

csi szi 2011.04.14. 07:58:33

@jjulie: Igen, az is hibás, csak hát túlságosan elvakít titeket a gyűlölet. A "bárki, csak ne Orbán" tábor okosan megválasztotta Megyót, aztán Fletót, csak tudnám minek. Ja, akik tűzközelben voltak, megszedték magukat. A népnek meg annyira elege lett az MSZP-ből, hogy az sem érdekelte, hogy kétharmadot ad a Fidesz kezébe.
Persze akinek 10-15 éve a belpolitikai világképe annyi, hogy a "zorbáng.ci" a "fasisztacigány" patásördög (bár neked inkább a "komcsizás" fáj valamiért, látom), annak hiába is ezt magyarázni, de tavaly tavasszal annyian maradtatok, amennyien, kevés volt a Gonosz megállításához ;)
Ja, még 2006 őszén se lett volna késő, ha Gyurcsány lemond a böszmebeszéd kikerülése után, még ha előrehozott választások lettek volna, akkor sem lett volna meg a fidesznek a 2/3-ad.

klacus 2011.04.14. 07:59:13

Hát ha polgárháború lesz, akkor a rettenetes egyéni tragédiákon túlmenően, az ország sorsa végre egyértelművé válik.

Valószínűleg végleg eltűnik a porondról...

Nem is nagyon érdemlünk mást, ilyen széthúzó nemzetet nem lehet egyben tartani. A teljes elit cseréje viszont nem megoldható, tehát ahhoz a röffencshez hasonlítunk, aki mindig a fázós oldalára fordul a pocsolyában.

A folyamatok túl előrehaladottak, nem lesz sem kiegyezés sem megbékélés. Aki a napi politikát követi, és elkötelezett egy oldal felé, az zsigerből gyűlöli a másik a tábort, és ha tehetné akkor lövetne....

2llkedő 2011.04.14. 07:59:33

@68nyara:

"Esetleg a hozzáértők adnának egy olyan változatot, amely szerintük megfelelő lenne."

Ott kellene kezdeni, hogy a jelenlegi Alkotmányról kellene tisztázni, mi nem jó benne?

Vannak benne hibák, amiken változtatni kell, mint mindenben. Viszont a változtatások nem egy új Alkotmány létrejöttéről szól, hanem a meglévő jobbá tételéről. Arról, ami bizonyítottan működő képes. Az új Tákolmány nem tudom, mitől új? Mi az az alapvető változás, amitől új lenne? Marad többpértrendszer, marad köztársaság, maradnak a szabad választások. Ezek azok a dolgok, amik az alapját adják a rendszernek, és ezek nem változnak. Az összes többi már csak díszítés. Attól, hogy a falakat új színre festjük, nem lesz új a lakásunk.

DucitAmorPatriae 2011.04.14. 08:00:48

Azt nagyon "szeretem" Török Gáborban és úgy általában a hozzá hasonló politológusokban, hogy egy tarthatatlan premisszából indulnak ki minden elemzésük során. Folyamatosan megfeledkeznek róla, hogy országunkban 1947 óta a baloldali gondolkodású embereknek nincsen meg a megfelelő képviselete. Ennek hatásai különböző társadalmi anomáliákban jelentkeznek is nálunk. Jó példa erre a rengeteg protest szavazó és politikából kiábrándult ember. Tehát először is minden elemzés előtt ezen kellene elgondolkodni, mielőtt balról és jobbról egyenértékűen nyilatkozik egy elvileg szakavatott elme.
A konkrét témával kapcsolatban egy másik észrevételem lenne, de persze nem különíthető el teljesen az előzőektől. Az olyan furcsa, hogy a felvázolt viselkedés formát csak a Fideszre vonatkoztatja a szerző. Bár óvodás jellegűnek hat az érv, de könyörgöm, nem ők kezdték a "visszaütünk, mert elvettétek a kisautónkat" jellegű politizálást. Szóval ez is megérne egy elemzést és az elvezetne minket talán az első felvetésem kérdéseihez is. Az meg persze totálisan katasztrofális állapot szegény hazánkban, hogy egy kvázi nagykoalíciót követelő időszakban (habár ennek nincs annyira jó hagyománya mifelénk:)) nincs olyan baloldali erő, ami méltó fél lehetne ennek megvalósításához.
Úgy általában pedig jó lenne észrevenni, hogy a jobboldal köszöni jól van. Lehet lépésről lépésre mindent elemezgetni, és elmondani, hogy ez jó, amaz meg rossz,de ettől még két dolgot látni kell: 1. minimum 8, de jó esetben 12 év Fidesz kormányzás előtt állunk 2. most még sokaknak messzi távolban lévő homályosnak tűnő utópia, de élesebb szeműek már látják , hogy országunk a prosperitás , a demokrácia és a nyugat-európaiság beteljesülése felé tart (nagyon fontosnak tartom itt megjegyezni, hogy sikerrel kellene végrehajtanunk egy a német kultúrkörhöz való szoros felzárkózást, mivel ez történelmi tradíciónk, melyen csak az átkos szovjet uralom változtatott kényszerrel). Lényegében tehát a jobboldal megvan, a baj a baloldalon keresendő, jó lenne ezzel foglalkozni, mielőtt a képviselet nélküli tömegek rossz irányba lépnek...

lüke 2011.04.14. 08:01:04

@lüke:
se idegen-küföldi - nyelvül se szakmábul nem beszélni ,ezzel nem,
menni ejrópa

Doberdo 2011.04.14. 08:01:33

@Androsz 4.14. 02. 08-ra: A "jogrend alapját képező alaptörvény" ez esetben a legsötétebb balkáni mesterkedések eredménye, és mint ilyenre nem törvényes felesküdni. (Nem helyes, ha jogállamot gondolunk, vagy mondunk jelenleg, ami már nincs, megszűnt, elenyészett. (Mondhatja bárki parlamenti képviselő, hogy kényszerből esküdött fel az új alkotmányra, és akkor az természetesen érvénytelen. Ha pedig ezt a nagybecsű FIDESZ mégsem igazolná, a pártfüggetlen bíróságon eljárást lehetne indítani, s agyő 2/3-os alkotmány.)

jjulie 2011.04.14. 08:02:48

@klacus:

nilyen nemzetről beszélsz

mi a magyar kérdésre hány válasz létezik?

csi szi 2011.04.14. 08:04:42

@Megfigyelo: Forradalom aligha. Fegyveres puccs akkor már inkább elképzelhető. Mondjuk a "testvéri" szomszéd államok segítségével "helyreállítják a demokráciát".
(Ti meg jjulieval ott álltok majd az út szélén szlovák meg román (meg EU) zászlócskákkal köszönteni a tankokat ;))

na__most__akkor 2011.04.14. 08:05:50

@zsirfeka:
"kb. 6 millió ember a nyugat-európai átlag életszinvonal 1/3-án él"
1/8, betűvel egynyolcad.
.
A többivel szinte majdnem egyetértek.

is 2011.04.14. 08:07:28

"Jelenleg nem úgy tűnik, hogy az MSZP valaha is visszaszerzi „nagypárti” támogatottságát,"

Volt vasárnap egy választás Zuglóban, az MSZP 30%-ot kapott, majdnem 8%-kal többet, mint októberben az önkormányzatin. az MSZP visszaveTTE a váltópárti státuszt, mert mindenki mást kizárt belőle. lehet, hogy 2014-re még nem lesz elég erős. akkor majd 2018-ra. most inkább azon kellene gondolkodni, hogy az országnak melyik lenne a jobb? a Lamperth Mónika, Havas Szófia féle internacionálés MSZP, vagy a gyurcsányi, amelyikhez Bajnai is tartozik.

jjulie 2011.04.14. 08:08:19

@lüke:

degradálás

minden hszedben úgy poziciónálod magad, mint egy öregasszony a kisunokájával szemben

öreganyám, drága öreganyám

klacus 2011.04.14. 08:08:45

@jjulie:
- mi a német?
- mi a román?
...stb

Erre van válasz? Nincs.

is 2011.04.14. 08:10:26

@na__most__akkor: tévedés. a jövedelme talán lehet az 1/6-a, betűvel egyhatoda, de a költségszintje legalább a fele (laksáok, szolgáltatások árai), úgyhogy az 1/3, betűvel egyharmad pontosan stimmel. de könnyen lehet, hogy a jövedelme csak az 1/4-e, betűvel egynegyede, és így ele jön ki. az 1/8 abszolút nem igaz.

ssi 2011.04.14. 08:14:24

"Csökkenő Fidesz-népszerűség .. felmérés 2011. 04. 1-5. Medián"
www.median.hu/object.d1d31085-21aa-4168-bbae-10c18e9b20bd.ivy

Jobbik, MSZP .. a maga módján egyre aktívabb .. ellenzéktől elvárt szerep

ME-től elvárt szerep: személyes, mély, poltikai ellenérzései a társadalomra tartozik?

pontosítom magam: bírák nyugdíjkorhatár-változásai
- bírói karban túl kevés a középkorú és sok az ifjú, karrierre vágyó titkár
- az idős bírák nyugdíjuk mellett dolgoznak (kettős jövedelem)
- eddig az ügyészekre és bírákra elvből ugyanazon szabályok vonatkoztak
- miért az Alkotmányban, az utolsó pillanatban s nem fokozatos kivezetéssel?

csi szi 2011.04.14. 08:15:35

@is: Zugló (vagy egyáltalán Pest) azért nem túl reprezentatív országosan. Pesten mindig is erős volt az MSZP. Zugló ugyan nem Angyalföld vagy Újlipótváros, de azért az elmúlt 21 évben csak 4+1 évig volt jobbos polgármestere.

is 2011.04.14. 08:16:03

@poszt: az elmúlt 20 évben legalább hétszer(!) a FIDESZ emelte a tétet:
-1995 tandíjtüntetés, agyatlan Bokros-ellenesség
-1998 államigazgatási tisztogatás
- 1998 öninterpelláció
-2002 kokárdás választói hergelés
- 2002 D209-es karaktergyilkolászás (aztán ez ment Gyurcsányra, Dávid Ibolyára, Bokrosra stb.)
- 2008-as hülyenépszavazás
- 2010 AB, 9 éves bebetonok, most egypárti alkotmányozás

ezek előtte sosem volt jelenségek, mindegyiket a FIDESZ kezdte el. mondjuk már ki végre, hogy ezzel ők tették tönkre a magyar pluralista, normális berendezkedést! ez hét kristálytiszta lépés, és egyik sem védhető megfelelő távolságból nézve.

Asszem 2011.04.14. 08:16:05

Nem olvastam a kommenteket, csak a posztra reagálnék.

Ha gesztusértékűen a majdani fidesz-verő ellenzék azt mondja, hogy az alkotmányt - dacára bár annak, hogy a fidesz műve - nem fogja megváltztatni és ehhez tartja is magát, ha a 9 éves megbízásokat nem változtatja meg, hanem tartja magát ehhez a struktúrához, csak hogy legyen valami állandóság, és maga is kinevezi a saját 9 évre szóló megbízottjait amikor annak eljön az ideje és ezek után újra elveszíti a választásokat, akkor az a fidesz, amit most ismerünk ugyanolyan gátlástalansággal változtatná meg a maga által alkotott, de időközben számára kedvezőtlenné vált szabályokat, mint ahogyan most formálja képére az országot.

Ennek tükrében balek, aki hagyja.

Orbán Viktor politikai életből való távozása olyan hatalmas űrt hagyna maga után, hogy a politikai elit nem húzhatná tovább a rendszerváltást.

Mert az elitnek van szüksége rendszerváltásra, nem az országnak. Orbánok, Gyurcsányok, szocialisták, liberálisok, mindazok, akik eddig az országot ide vezették, ez az ő érdemük.

De jó is lenne, ha jönne egy új generáció, minden oldalon.

bóra77 2011.04.14. 08:16:26

"ha ugyanis ez a felfogás válik uralkodóvá az ellenzéki térfélen, akkor tényleg komoly bajban lehet a magyar demokrácia."

kétszer is neki kellett futnom a mondatnak, mire felfogtam, hogy itt az ellenzék miatt kerülhet bajba a demokrácia...hát...én azt gondolom, hogy már eleve bajban lesz az új Alkotmány elfogadásával, és a Kormány miatt, és megjegyezném, hogy itt az ellenzék, csak visszaüt, a fő csapást változatlanul a Fidesz adja, de ez valahogy nem érződik ebből a posztból. szolidan csalódott vagyok.

is 2011.04.14. 08:17:09

@csi szi: basszus a tavalyi zuglói választással van összehasonlítva, ugyanabból a körzetből. nem az országos eredménnyel. ne légy ilyen amatőr.

klacus 2011.04.14. 08:18:18

@zsirfeka: Hát az írásodból is jól lejön, hogy a Fidesz szimbolikus politikát folytat 75 % -ban. Elvi síkokon vitatkoznak, ami az egyorrúak jelentős részét nem érdekli, mert azt sem tudja mi az.

Az alkotmányt egyszer olvastam, akkor sem értettem a felét sem. De hát nem is ebből élek... szerencsére.

Az ellenzék vergődése, meg pont fordítva sül el. Az ilyen Bolgár félék hazaáruló viselkedése, nem vet jó fényt még a balos véleményformálóknál sem.

A bal oldali gondolkodás, pedig elég hiteltelen egy Bajnai vagy Gyurcsók vezette demagóg szoci brigáddal. Pedig nem lenne, rossz ha elérnénk végre, hogy aki dolgozik az jól is él, aki elesett azt meg támogatjuk. Valahogy ez nem nagyon sikerült ezidáig. Hogy lehet az, hogy ezeket az értékeket egy jobb oldali konzervatív párt képes volt kivenni a bal oldal zsebéből?

ssi 2011.04.14. 08:19:58

@Jamesboci: "aki pedig nézi Bánót, az megérdemli" s aki elvből csak a fél világot akarja érteni, az is :-)

csi szi 2011.04.14. 08:20:10

@Asszem: "és ezek után újra elveszíti a választásokat, akkor az a fidesz, amit most ismerünk ugyanolyan gátlástalansággal változtatná meg a maga által alkotott, de időközben számára kedvezőtlenné vált szabályokat, mint ahogyan most formálja képére az országot."

Hát, újabb kétharmaddal persze... ezek szerint úgy véled, ha vissza is tér az MSZP, utána ismét nagyot zakózik, nem bízol bennük?

is 2011.04.14. 08:21:06

@klacus: "A bal oldali gondolkodás, pedig elég hiteltelen egy Bajnai vagy Gyurcsók vezette demagóg szoci brigáddal. Pedig nem lenne, rossz ha elérnénk végre, hogy aki dolgozik az jól is él, aki elesett azt meg támogatjuk. Valahogy ez nem nagyon sikerült ezidáig. Hogy lehet az, hogy ezeket az értékeket egy jobb oldali konzervatív párt képes volt kivenni a bal oldal zsebéből? "

Miért? Sikerült? Az egykulcsos adó az átlag dolgozónak kedvez? A munkanélküli támogatás három hónapra vágása az ez az irány? Te olvasol is, vagy csak képzelegsz? A történésekkel néha összeveted, amit hiszel?

klacus 2011.04.14. 08:21:20

@bóra77: Tényleg kész ovi. "Úgy kezdődött, hogy visszaütött..." Szánalmas. Ennek kéne már véget vetni. A kibaszott mutogatásnak...

is 2011.04.14. 08:22:16

@csi szi: mutass olyan pártot, aki nem bukott előbb vagy utóbb. a kormányzás mindenkit megesz. amelyik repülő elszállt, az még mind le is jött, egy sem maradt fenn.

behin 2011.04.14. 08:23:07

A Fidesz megmutatta, hogy milyen kreatívan alkalmazza a semmisségi szabályozást. Természetesen ezzel utat mutat a jövőre nézve. Igen, az fog történni amit Tölgyessy is vizionált, ez a tákolmány semmissé lesz nyilvánítva, akár a nép által, akár a kétharmados parlamenti többséggel, gyakorlatilag lényegtelen kérdés lesz a technikája. Semmis lesz egy csomó Fideszes törvény, amit csak Fideszesek fogadtak el. Elképesztő, de ez lesz. A zsarnokság törvényszerű következménye a "Nürnbergi" típusú, nem jogállami ellenlépések sorozata.
Így fogunk lassan konszolidálódni.

bóra77 2011.04.14. 08:26:18

@klacus: elsődlegesen a fidesz folyamatos mutogatás-politikája szánalmas, Szijjártóval az élen. Ezt gondolom.

Megfigyelo 2011.04.14. 08:27:32

@2llkedő: Szó soincs többet szabad választásról: a "hamis kotmány" tervezetébe be vannak építve azok az eszközök, amivel feloszlatható a parlament, ha nem a fijugg győznek. (Bár a választási törvény várható változtatásai ezt amúgy is illuzórikussá teszik.) A KT nem fogadja el a költségvetést, és akkor a zemberek golyóstolla kiírhatja az űj választásokat, és ez ismételhető midaddig, amig a fijjugg visszakerülnek a hatalomba...

napocska-EMS-milla 2011.04.14. 08:27:43

Elfogadható Alkotmány csak nemzeti konszenzuson alapulhat. Olyan országot nem ismerek ahol a lakosság megosztott az alkotmány elfogadásában, és sikeres. Ezért előbb az ígért nemzeti együttműködést kellett volna megteremteni. A szakma, a pártok, civil szervezetek, érdekvédelem bevonásával. Népszavazással.
A tervezet jogi, szakmai és tartalmi hibáktól hemzseg, tiszteletre nem méltó. Nem a kisebbséget védi a többségtől (ahogy kéne), hanem a kormányt a népakarattól. Egy párt személyes tulajdona.

csi szi 2011.04.14. 08:27:59

@is: Ez igaz, de én a kétharmadra értettem... Persze ez is megeshet.

bóra77 2011.04.14. 08:28:20

"Lehet vitatkozni azon, hogy kié a nagyobb felelősség, a végeredmény azonban így is, úgy is életveszélyes."

szerintem itt semmi nem képezi vita tárgyát. egyértelmű.

phaid 2011.04.14. 08:28:33

Demagóg és naiv vélemény következik: Én azt várnám el a politikusainktól, hogy az ország jólétéért dolgozzanak. Mindegy milyen párt, a cél ugyanaz kell legyen.
De itt most egy óvodás szintű duzzogás és csakazértis cselekedetek tömkelege látszik, mindemellett pedig harácsoalás és hatalomhoz ragaszkodás. Mindemellett még le is járatják a teljes politikai rendszert. Kár.

Megfigyelo 2011.04.14. 08:31:14

@DucitAmorPatriae: Országunk nem a prosperitás, hanem (a lakosság többségét illetően) a teljes nyomor és a totális leszakadás felé tart.

csi szi 2011.04.14. 08:32:21

@behin: Akasztásokról is szoktál álmodozni?

csi szi 2011.04.14. 08:36:33

@klacus: "Aki a napi politikát követi, és elkötelezett egy oldal felé, az zsigerből gyűlöli a másik a tábort, és ha tehetné akkor lövetne.... "

Hát jah, mondhatnám hogy csak netes szájhősködés, de 2006 őszén kiderült, hogy sokan vannak akik lövetnének.
Két huszonéves nő ismerősöm fejtegette pl. az iwiw üzenőfalán, hogy géppuskatűzzel tisztítanák meg a Kossuth teret a csőcseléktől, vagy terepjáróval hajtanának közéjük, és hogy vérben fekve szeretnék látni a tüntetőket. Ja azóta már mindkettő lelécelt angliába :)

balfék 2011.04.14. 08:36:34

Szerintem az Alkotmánynak a minimális feltételeket kellene tartalmazni , amit az állampolgárok majd száz százaléka a magáénak tud vallani. Magyarul a legkisebb közös nevezőnek kéne lenni. Kb. olyannak(ha kivesszük a vallási utalásokat), mint a Tíz Parancsolat.

lüke 2011.04.14. 08:36:45

@jjulie:
interpretáció kérdése:
aki nem tud németül annak az osztrák rosszul beszél
az oszt.vez. főorvosnő, az öreganyám neked,
nekem meg a 6 hónapos kisunokám szintjén vannak fejlődés neurológiailag:)

megszűnt 2011.04.14. 08:37:09

"az elmúlt hónapokban volt egy-két olyan lépése a kormánynak, amelyekről korábban nem gondoltam volna, hogy valaha valaki meg akarja/meri és meg is tudja csinálni"

Itt örömmel vettem volna, ha Török Gábor kifejti, mely lépések és miért nem tetszettek neki, de ez akár külön bejegyzés témája is lehetne. Ennek az egész folyamatnak a megértése. Erőfölény fitogtás vagy határozott döntések sorozata melyeket itt látunk?

"ha valóban az új alkotmány megtartása és elvetése lesz a magyar politika egyik lényegi vízválasztója, akkor az már-már polgárháborús állapotokba taszítja ezt az országot, és lehetetlenné tesz minden hosszú távú építkezést"

Nagyon erős megfogalmazás, a szerzőtől szokatlan is. Amilyen aspektusban fölveti a magyar demokácia kérdését, az úgyszintén elég kemény kritika. Elég ok az aggodalomra.

"a Fidesz teremthetett volna olyan helyzetet, amelyben az új alkotmányt – néhány érdemi gesztus árán, részben a folyamatban, részben a tartalomban – legalább távlatilag és hallgatólagosan az ellenzék is tolerálta volna."

Igen. Nagyon jó lett volna, ha születik néhány kérdésben hasonló álláspontot kialakítani, de ez is talán olyan, mint a párhuzamosok találkozása a végtelenben.

"A helyzetet ma már rosszabbnak látom: a tét itt már nem csupán a Fidesz művének megmaradása, hanem az ország, a politikai közösség legalább minimális összetartása."

Van egy olyan mondás, amikor a Jóisten az embert megveri, még jól fenékbe is rugdossa. Egyébként is reménytelenül esik az eső.., nem az a tavaszi zápor. Ha valaki azt várta Török Gábortól, hogy legyen végre konkrét, hát most teljesült a kívánsága. Engem elkeserített ez az írás.

madbal 2011.04.14. 08:37:12

a kokárda,mint jelkép leharcolásával kezdődött, s eljutott az alapvető értékrend lenyúlásáig. Szép teljesítmény, hazafias, nemzeti.

behin 2011.04.14. 08:39:16

@csi szi: Butaságot kérdezel. Majd elmúlik.

Megfigyelo 2011.04.14. 08:40:00

@csi szi: Ha szlovák és román tankoknak nem is. de osztrák és szlovén tankoknak adott esetben esetleg tudnék örülni. És ahogy a dolgok most fejlődnek, egy-két év viktatúra, és a szlovák és román tankokat is virágokkal fogadná az ország...

klacus 2011.04.14. 08:41:47

@is: Hol olvastad, hogy sikerült? Én nem mondtam. De attól még kivették....

sas70 2011.04.14. 08:45:34

Azért az okokat kicsit jobban ki lehetne bontani, nem csak egy összemosott, mindenki felelős gondolatot. Mert a jogállami alapok megkérdőjelezése egyértelműen a fidesz tevékenysége volt a választások óta, részben már előtte is.
A visszamenőleges hatályú törvénykezés, az alkotmánybíróság korlátozása, alkotmány hetenkénti módosítása stb. Ezek után egy olyan alkotmánynak nevezett fércmű készül, amibe pont az alkotmányjogász szakma nem szólhat bele. 140 módosító indítvány, amit másfél óra alatt szavaznak, biztosan időtlen lesz. Ezek után miért kérdés az, hogy ha a hatalom esetleg megváltozik, akkor ez nem lesz egy örökérvényű törvény? A megoldás tök mindegy, én az iratmegsemmisítőt javasolnám, már most!

Karfiol 2.88 2011.04.14. 08:46:16

,,Heroikus, a nemzet egységét kifejező államfőhöz méltó feladat lenne (lett volna?) bölcs előrelátással lebeszélni a feleket arról, hogy egy potenciális, fenyegető alkotmányos válság felé lökjék az országot.''

Ez övön aluli. Az ember olvassa, helyesel, majd eszébe jut Schmitt Pál. Jaj.

Ringlósztár 2011.04.14. 08:47:08

Már nagyon várom a következő kormány leszámolási kormánybiztosait, az ismert viccel: Orbán, csomag (bár ezt most Széll Kálmánnak hívják), mert az államosított nyugdíjvagyont egy az egyben elbaszták.
Olyanok döntenek a magyar gazdaság szabályozásáról, aki egy SZJA változás hatásvizsgálatát nem képesek helyesen elvégezni. Lehet, hogy szólni kellene a dévári Matolcsynak, hogy létezik az excel nevű program.

lüke 2011.04.14. 08:47:38

@manyike:
megjöttek Hahn Bandiék, hiányoltam ,Tölgyessel meg is bezéltem:)

Jaffar 2011.04.14. 08:47:41

Bárki bármit is mond ez egy fidesz alkotmány tervezet, s a lehetö leghamarabb el kell törölni, függetlenül attól, hogy bizonyos részeivel egyet lehet érteni. A köv. választás után azonnal vissza kell állítani a ´89-es állapotot, mert még az is jobb, ami most készül, s meg kell kezdeni az egyeztetést egészen addig, amíg min. 4/5-ös többség el nem fogadja az új alkotmányt. A fidesz egy mocsok hazug banda. Még csak annak a látszatát sem próbálja kelteni, hogy ök valóban képesek konszenzusra. Mondhattok bármit is, anno a szocik (a 2/3-ad birtokában) legalább maguknak felállítottak egy mércét és ök úgy alakították a dolgokat, hogy az alkotmánymódosításokat 4/5-el fogadja el a parlament. Eszem ágában sincs a leszerepelt szocikat visszasírni, mert elég volt belölük, de a mostaniakból is. Vagy lehet, hogy nekem nincs igazam és én vagyok a hülye és valóban ezt akarja a többség? Meglehet, de akkor meg nem kellene csodálkozni, hogy miért is maradunk le Európától.

gpetersz 2011.04.14. 08:49:26

Nincs más, a Ferke mellé Viktort is fel a lámpavasra. Gáborom, efelé tartunk.

pstone 2011.04.14. 08:49:36

@rajaram: hát a bajnai féle szakértők munkáit már tényleg láttuk, (Hajdú BÉT), most legfeljebb nem csak pár ember lesz öngyilkos, hanem több, és nem pártszimpátiára gondolok, hanem a jövőjétől megfosztott emberekre. Legfeljebb gordonka megint széttárja a karját, hogy nem értettünk hozzá.

Robinzon Kurzor 2011.04.14. 08:50:24

He-he, a politológus bácsi számára "hajmeresztő" az az érvelés, hogy az egyetlen (a választásokon erre tartalmi felhatalmazást nem kapott) párt által az országra kényszerített alkotmányt népszavazással le lehessen cserélni?

Ez most tényleg komoly?

Hogy ez politikai meg alkotmányjogi vitákat fog kiváltani?

A kormány teljesen nyilvánvalóan alkotmányellenes intézkedések sorát nyomja keresztül, továbbá az új alkotmányból is hiányzik a jogállami garanciák jelentős része, de az ellenzéket tetszik figyelmeztetni a felelősségére, hogy ha nem vág jó képet ehhez, akkor ők sodorják válságba az országot?

Noooormááális?

Merras · http://miyazakijun.hu 2011.04.14. 08:50:39

Ennek a postnak olyan "Pistike lesz a hibás, ha vissza mer ütni"-feelingje van.

Ezt az alkotmányt kötelessége lesz az új kormánynak eltörölnie.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.14. 08:50:40

@pstone: ugye emiatt a kjelentes miatt mar a magyar nemzet is pert vesztett:-)

de tudom, nem az igazsag a fontos, hanem az "igazak" gyozelme:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.14. 08:52:04

@Jaffar: egyebkent en is azt mondom..
alkotmanyozzanak csak a fiuk. aztan minnel nagyobb faszsagot rittyentenek ki magukbol, annal konnyeb lesz egyetlen tolvonassal eltorolni..

es annal tobb bizonyitek lesz ellenuk:-)

kuktabúvár 2011.04.14. 08:53:44

@Akitlosz: "volt SZDSZ-es politikusokra hivatkozni = NEM MENŐ! "

Pozsgai (MSZMP->"Független") változott = menő
Tölgyessy (SZDSZ->Fidesz) nem változott = nem menő
Schmitt (kommunista miniszterhelyettes -> Fidesz) változott = menő
Bajnai ("Független"->MSZP miniszterelnök) nem változott = nem menő
Orbán (Fidesz 1989 -> Fidesz 2010) változott = menő

Akkor most megpróbálok szabályrendszert alkotni a fenti logika alapján: Aki egyszer MSZP-s volt, vagy az MSZP szolgálatába állt, az jó ember nem lehet (Bajnai), mert az MSZP az MKP jogfolytonos jogutódja. Kivéve, ha támogatja a Fidesz pillanatnyi politikáját (Schmitt, Pozsgai). Aki támogatta a Fidesz néhány évvel ezelőtti politikáját (Tölgyessy), az nem jó ember, kivéve, ha ő a pártelnök (OV).

Szeretem a szabályokat, segít eligazodni a világban...

Robinzon Kurzor 2011.04.14. 08:54:01

@MACISAJT:

Azért van annak némi diszkrét bája, amikor egy Fidesz-fan számára a népszavazásból a demokrácia mindennél magasztosabb eszközéből 3 (három) év alatt hitleri bunkerlátomás lett.

török gábor 2011.04.14. 08:54:40

@bóra77: már írtam többször, hogy a nagyobb felelősség szerintem mindig a kormányé, ő tehet gesztusokat, gyakorolhat igazán önmérsékletet. (ezzel amúgy a fidesz is egyetértett korábban.) ez a bejegyzés azonban nem erről akart szólni, hanem a lehetséges és veszélyes következményekről.

pstone 2011.04.14. 08:56:15

@az igazi Sipi: melyik miatt? Nem ment tönkre a HBÉT? De igen.
Nem lett emiatt több ember öngyilkos (mert teljesen eladósodtak)? De igen. Bajnaiék keze benne volt? Igen. Nyilatkozta azt, hogy nem értettek hozzá? Igen láttam is, nem egy összeollózott hangfelvétel volt. Akkor mi az ami nem igaz itt?

Megfigyelo 2011.04.14. 08:57:12

@pstone: Bajanit bármivel megvádolni a Hajdú BÉT-tel kapcsolatban merő rágalom. A Hajdú BÉT előbb csődbement, és akkor került Bajnaiékhoz csődkezelésre és reorganizációra...
Egyébként a Bajnai-kormány tényleg kihúzta az országot a szarból a világválság közepén. Most pedig világválságtól függetlenül rúgják le az országot a lejtőn, mert a gazdagoknak adott hatalmas adócsökkentést nincs miből ellentételezni. (Kiesett kb. a GDP 2%-a a költségvetésből, oszt különadókkal, stb. próbálják pótolni. De ezek csak ideiglenesen működnek, de tartósan szétzillálják a gazdasűgot...)

DucitAmorPatriae 2011.04.14. 08:58:56

@Megfigyelo: Öö..vagyis akkor (már bocs) Te azon sokak közé tartozol, akik képtelenek kitekinteni a mindennapi politizálás sötét zugaiból a rendszer átfogóbb elemzése érdekében. Amúgy ez érthető ám. Kevesen képesek azt mondani, hogy nem pénztárca politikát folytatnak, vagy futball huligán jellegű pártszimpátia politikát, hanem elvekben, ideológiákban gondolkoznak...ez amúgy nagyon hiányzik kis országunkból. Azt gondolják sokan, hogy a pénz megold mindent, de kevesen látják, hogy nem a GDP és a költségvetési hiány a legnagyobb baj ebben a hazában, hanem a fejekben megült poszt-kádári köd, a matéria előtérbe helyezése a humánummal szemben, meg a soft-komcsi megmondós, de impotens, jellegtelen baloldaliság. Kérlek tehát gondolkozz el magadon és a politikai elveken, amiket képviselsz..keresd meg a pártot, amely ezek alapján méltó módon testesíti meg akaratodat...ja, hogy ilyen nincs, na akkor ezzel kellene most foglalkozni..anyagi sorsunk jobbrafordulását kormányunk jelenleg is intézi..ez neked most ne legyen gondod, a nagyobb probléma abban van, amit leírtam!!!

Malachi 2011.04.14. 08:59:02

a magyar demokráciát kb. 10 éve kizárólag a fidesz mindent letaroló politikája fenyegeti. az alkotmányozási folyamat újabb bizonyság erre, egy anomália, hiba a rendszerben. az csak természetes, hogy idővel, egy széles támogatottságot élvező párt, koalíció majd szépen kukába dobja az egészet; vagy így, vagy úgy. ahogy tette azt a fidesz is mindennel, ami nem felelt meg a szájuk ízének.

lehet egy országot úgy is vezetni, hogy nem csinálunk ellenséget a polgárainak 3/4-éből. aki erre először rájön és alkalmazni is tudja majd a napi politikában és hosszútávon, az vezeti majd ki az országot ebből a mocsárból, amibe a jelenlegi garnitúra hathatós segítségével került.

hiába a féltő szavak Gábor, ezek már sosem léphetnek ki a saját árnyékukból. és akárhogy csavarjuk is, ebben a fidesz felelőssége a legnagyobb. mert az ő arroganciájukra és akarnokságukra nehezen lehet másképp reagálni, mint ahogy az ellenzék teszi. persze ehhez az is hozzátartozik, hogy az ellenzék is buta és impotens és kontraszelektált káderekből áll. szóval ennyi telik.

mojszipupi 2011.04.14. 08:59:11

Olyan ez mint egy banánköztársaság. Vannak ugyan törvényeink de mindenki szarik rá. Az új alkotmány pont ilyen és ha már a legfőbb alaptörvény ilyen akkor ott már nincs mit tenni

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.14. 09:00:52

@pstone: kulon nezve az egyes mondatokat, van kozottuk igaz is - de nem mind

egyben az egesz szoveget nezve:

hazudsz:-)

pstone 2011.04.14. 09:02:30

@Megfigyelo: nem érzem magam gazdagnak a 400e bruttómmal, amivel két gyermeket is nevelek. Inkább a dolgozóknak adjanak vissza a befizetéseikből, mint ingyen élésre buzdítsanak sokakat!
És láttam már néhány csődkezelést, ahol nem ment mindenki tönkre, hanem helyreállították őket, mivel (papíron és nem haszonszerzési okból) az is lenne a cél. Nekik (Wallis) jobban megérte szétzúzni a céget (anyagilag), az ellehetetlenülő emberek akkor sem érdekelték őket.

tibapó 2011.04.14. 09:04:25

@török gábor: "ha az új alkotmány megtartása vagy elvetése lesz a magyar politika vízválasztója, akkor az polgárháborús állapotokba taszítja ezt az országot"

Ennek elkerülése mi sem egyszerűbb, van egy forgatókönyv, ami holtbiztos: ALKOTMÁNYOZÓ NEMZETGYŰLÉS!

pstone 2011.04.14. 09:04:43

@az igazi Sipi: ne csak szemináriumokra járj! Én pedig nem mondtam rád olyat, hogy hazudsz, csak mert nem értek egyet a véleményeddel kis szarkAverő! :-)

sárkányfő 2011.04.14. 09:05:29

@freehckr:
te valami alternatív valóságban élsz. tavaly egymillió ember szavazott a szocikra (sajnos, tőlem kibukhattak volna), és az lmp-re is több százezer. és azóta stagnál a támogatottságuk.

ami a facebookot illeti, vicces vagy, menj föl és nézd meg. nevekkel, fényképekkel, ismerősökkel van fönt mindenki, már csak azért is, mert a facebook szűri a kamu regeket. vagy nézd meg a legutübbi tüntetéseket, személyesen is több tízezeren voltak ott (vidékről nyilván sokan nem jöttek föl, tehát lehet duplázni a számot, minimum), bár téged elnézve te arra is nyilván azt mondod hogy huszöten voltak.
és ott van az a 102 ezer ember is, akik maradtak a manyupban. ők hidd el nekem, nem szeretik ezt a kormányt. és nincs olyan módon megfogalmazott kérdés, amivel át lehetne őket cseszni, bár megjegyzem a kérdést azok fogalmaznák meg, akik elkezdik összegyűjteni az aláírásokat.

MACISAJT 2011.04.14. 09:07:22

@török gábor: (" a nagyobb felelősség szerintem mindig a kormányé, ő tehet gesztusokat, gyakorolhat igazán önmérsékletet. ")

Hogyne.
Csakhogy nézzük a dolgot magát: mit értek volna az önmérséklettel?
A gyurcsányi, bosszúszomjas, revansra vágyó agyonvert ballib itthoni és külföldi hadjárata tán elmaradt volna?
Nem lett volna "bojkott" és kivonulás?
Ugyan kérem.

Viszont.
Hétfőn átvertek a parlamenten vagy 100 módositó indítványt.
Így az most úgy néz ki, mint a szabó agyonfoltozott nadrágja, élő ember nem tudja hogy is néz ki valójában.

Most lenne ideje,immár a "végleges" , összefésült változatot egyben kiadni/sajtóban ismertetni.

És hagyni őszre a végszavazást, addig pedig időt hagyni a valódi vitákra, beszélgetésekre, a hibák felfedezésére, az esetleges leképezhető élethelyzetek okozta buktatók kiküszöbölésére.
Hiszen úgyis csak 2012 januárjától lép érvénybe.

Mert különben nagyon hamar új járhatnak az új alkotmánynyal mint Pista bácsi a mezőgazdasági repülővel tett sétarepülése után ("gondoltam", "ezt is gondoltam"-mármint hogy bepisál és összefossa magát , de hogy az egész a nyakába is fog folyni "arra nem gondoltam".)

Viszont Szili Katalint lealázni, úgy hogy még a bizottságban leszavazni az összes módositóját:védhetetlen hülyeség.

Vagy ott van az Alkotmánybíróság.
Mi az hogy 50% államadóssági szint alatt majd visszakapja a jogositványait?????

Ül az AB és lesi, mikor lesz 50%, na most megint dönthetünk, jaj ezen a héten visszament 52% felé, most akkor megint abba kell hagyjuk? Normálisak???

ssi 2011.04.14. 09:08:27

@balfék: "Alkotmánynak a minimális feltételeket kellene tartalmazni, amit az állampolgárok .. magáénak tud vallani .. legkisebb közös nevező" :-)))

egyértelmű, határozott, de mégis szabályos és mégis önálló gondolkodáshoz, cselekedetekhez nagy teret, lehetőségeket, alternatívákat biztosítva egy közös, elfogadott erkölcsi tartás mentén

legutóbb egy olyan nagydoktori védésen voltam, ahol méltatták a pályázó eredetiségét és kutatási eredményeit, de főleg, hogy műhelyt teremtett maga, ill. a témája köré, melyben hagyta mások kibontakozását is ... és érdekes volt, hogy az egyik bíráló nem volt rest kigyűjteni azokat az idegen szavakat, melyeknek van magyarul is használatos megfelelője, így hívta fel a figyelmet a magyar nyelv ápolásának, ill. a tudományok népszerűsítésének fontosságára, soha ki nem hagyható lehetőségeire és az érintettek eme "hazafiú" és tudományos kötelességére is ...

@lüke: honnan jött meg a Medián? - Tölgyes tudja? bocsi, de nem mindig tudlak megfejteni :-) írhatnám, hogy mert mást is csinálok T.G.-blog olvasása közben, de őszintén bevallom, egyéni adottságaim kevesek hozzá :-)))

Malachi 2011.04.14. 09:09:23

elnagyolt szemléltetés következik:

szóval bemegy az egyszeri bunkó bűnöző az étterembe és részegen, hangosan szellentve és böfögve lecsap a főpincér elé egy mocskos, macskakaparással teleírt étlapot amin van pörkölt meg zsíros kenyér és sör és lebbencsleves és lekváros palacsinta és azt mondja, hogy mostantól ez a kínálat, ezt kell enni és akinek nem tetszik az nem méltó arra, hogy étterembe járjon.

hibás-e a főpincér, ha úgy vágja ki a bunkót, mint a macskát szarni? a poszt szerint igen. szerintem nem. mert a bunkókkal nem lehet másképp bánni. ebből értenek.

Megfigyelo 2011.04.14. 09:10:39

@pstone: Előbb ment csődbe a Hajdú-BÉT mintsem a reorganizációval foglalkozó Bajnai-féle cégnek bármi köze lett volna hozzá. Tessék abbahagyni a rágalmazást!!!!

balfék 2011.04.14. 09:12:03

@török gábor: Akkor tessék most már előállni egy olyan poszttal is , ami a kormány konkrét felelősségével foglalkozik különös tekintettel a demokrácia lebontására. Bár tudom magánál a demokrácia egyenlő a szabad választásokkal, amiről még a jövőre nézve semmi tudásunk nincs.

Tyrion25 2011.04.14. 09:12:38

Kedves Gábor!

Megint ez a nagy pártatlanság, nehogy még a baloldaliság látszata is rág vetüljön. Őszintén miért is ne kéne az ellenzéknek visszacsinálni, ami itt az elmúlt egy évben történt. Gyakorlatilag ez az Alkotmány kormányozhatatlanná teszi az oszágot mindenki számára, aki nem a Fidesz. Mit gondolsz miért olyan szigorúak az államadósság szabályok? Talán azért, hogy egy kormányváltás után Scmitt és Járai új választásokat tudjon csinálni, ne kelljen kivárni a négy évet? És hogy lehet úgy kormányozni, ha az ÁSZ elnök egyetlen feladata az lesz, hogy a kormányt nem szakmai , hanem tisztán politikai alapon tönkre tegye. Ehhez már csak az kell, hogy a nyugdíjba küldött bírák helyét is Fideszesek töltsék fel. Szóval most ott vagyunk, mint 1990 előtt. Én nem hogy nem ellenzem ennek az ALkotmánynak a kukába hajítását, hanem akármelyik ellenzik párttól elvárom, hogy ez legyen a legfőbb célja, és ennek az érdekében fogjanak is össze függetlenül pártállástól.
Te komolyan gondolod, hogy az ellenzéké a felelősség? Mi a fenét értek volna el vele, ha ott ülnek és jártatják a szájukat? A szakszervezetek, a bírák, az AB elnökének, az ombudsmannoknak a véleménye sem érdekelte őket, pedig ezek szakmai alapon kritizáltak. Ez kinek e felelősség. Csak a Fidesz, tudod te is, de akkor ne tégy úgy mintha ez a helyzet az ellenzék felelőssége lenne.

radala 2011.04.14. 09:14:04

Vagy én nem vagyok otthon és ezért nem látok semmit vagy túl van spilázva ez az egész. Viszont ma illetve tegnap lemondott Ausztriában Pröll a ME helyettes, Pénzügyminiszter, Néppárt vezér. Mert bár csak 42 éves de meglehetősen beteges. Sajnos csak bulvárt olvasok itt, mindenesetre minden létező megkérdezett és az újságok is csak pozitívumokat írnak és meg sem pedzik, hogy azért mondott le, hogy ebből politikai tökét kovácsoljon később, vagy azért mondott le, mert iszonyatos botrányoktól hemzseg a pártja...
Mo-n az sem volt elég az ilyen jellegű pozitív viszonyuláshoz, hogy meghaljon az első szabadon választott ME egy súlyos betegségben (mondjuk épp akkor sem voltam Mo-n szóval akár tévedhetek is). Szóval épp arra gondoltam a villamoson, hogy azért csak van valami baj a magyar társadalommal.
Mindenesetre tg ezen irományát én a hidegfront/eső/szél rovására írom.
Mert lehet vitatkozni az alkotmányozásról. De az tuti, hogy 2009-ben mondjuk az emberek döntő többsége azt gondolta, hogy valami baj csak van az alkotmányunkkal, ha nem lehet elküldeni egy pártot sehogyan sem. 93-ban is szerintem azt gondolta a többség, hogy valami baj csak van az alkotmányunkkal, ha nem lehet még bíróság elé sem állítani a régi rendszer kiszolgálói közül senkit...

mandiner.hu/cikk/20110413_a_tobbseg_az_uj_alkotmany_mellett_van

Kérdés, hogy hiszünk-e a nézőpontnak, de tegyük fel, hogy nem hamisítanak adatot, csak úgy kérdeznek, hogy jó legyen nekik...

Sajnos nem értek ehhez, de azért talán túlzás az ellenzéket egyben kezelni. Tuti, hogy egy jobbikos pont nem azt hiányolja az alkotmányból, amit egy szoci. Az meg roppant érdekes kérdés, hogy ha mond egy viszonylag nagy és nagyon elutasított párt valamit, meg egy nem elutasított de kicsi (ráadásul kicsit gyanús) párt valamit, akkor annak mi az eredője?
Lehet, hogy tg-nek igaza van, de lehet-e egy semmi változást nem hozó alkotmány ellen összefogást teremteni? (szerintem nem lehet). Ég és föld a különbség a vizitdíj népszavazás és valami homályos, "nem is biztos, hogy rossz" dolog kommunikációja között. Arról nem is beszélve, hogy május 1-töl soha nem lesz alkalma (feltehetőleg) az ellenzékben a következő három évben egyetlen szót is szólnia az alkotmányról... Nem lesz senki, aki azt gondolja, hogy, ha valami valóban az AB elé kell, hogy kerüljön, akkor ezt nem kell egyszerre belátnia a Jobbiknak is meg az MSZP-nek is... (hogy csak egy példát mondjak)

Robinzon Kurzor 2011.04.14. 09:15:27

@török gábor: "ez a bejegyzés azonban nem erről akart szólni, hanem a lehetséges és veszélyes következményekről"

És ezeket tényleg csak most tetszett észrevenni a politológus bácsinak?

Néha nem ártana pár lépéssel előre is gondolkodni, még akkor is, ha nem szimpi, amire jut az egyszeri politikai elemző.

Sanya1965 2011.04.14. 09:17:08

200x hozzászólást nem nézek át de a megjegyzésem a jelenlegi helyzettel kapcsolatban:

Kelemes házibuli, az egyik egyedül levő hölgyhöz odamegy két "úriember"
Azt mondja az első:
-Hölgyem, én most a szomszéd üres szobában szeretkezni akarok magával!
Mire a másik:
-Én is!
Mire a hölgy:
-Uraim, Önök közül senkivel!
Válasz:
- 2/3 az 2/3!

László56 2011.04.14. 09:23:10

Szép jó reggelt Mindenkinek

Betonból a kukába..., írja az elemzőnk, és itt vélhetőleg a bebetonozott új alkotmányunkra gondol. Pontosan ezt a gondolkodásmódot képviseli az MSZP -t vezető kommunista frakció. De, pontosan ez az a gondolkodásmód is, ami ellen a FIDESZ-KDNP és a második Orbán kormány az ország többségével együtt, felvette a harcot. A kommunista gondolkodásmód megváltoztatása a cél. A demokratikus szabályok elismertetése, és a nép jólétének szem előtt tartása pedig nem öncél, hanem az egész ország érdeke. Ez pedig a kommunista gondolkodással nem megy. De akkor hogy tovább ?

A második Orbán kormány jó úton van. Nagyon jól tudja, hogy az ország a kommunistáinkkal visszaesne a korrupciós káosz és eladózottság állapotába. Evvel a fejlődésünk megint évekre meg lenne szakítva. Tehát a kormány ismeri a tétet. Éppen ezért mindent megtesz azért, hogy kommunistáink ne kerülhessenek többé hatalomra. A jelszó: A legközelebbi nem jobboldali kormánynak szociáldemokrata kormánynak kell lenni. Addig nem szabad kiengedni a kezéből a hatalmat. Az ország és népünk érdekében. Hogy ebbe a Jobbik is beleszólhat ? Igen. És ez az ismeretlen tényező.

Mindebből látható hogy a FIDESZ-KDNP nem ellensége a szociáldemokratáknak, hanem csak a kommunista gondolkodásnak. Aminek viszont semmi köze a szociáldemokráciához. A szociáldemokrácia legfeljebb csak politikai ellenfél lehet, de nem ellenség. Nem úgy mint a kommunistáktól vezetett MSZP -nél. A tét nagy, Az országunk jövőjéről van szó. Hogy ezt a hatvan éven keresztül elbutított polgáraink megértik e ? Ez viszont kérdéses. A poszton megjelenő kommentárok, jó teszt lesz mindehhez. Szerintem nem értik meg. A FIDESZ-KDNP -nek meg legalább addig kell kormányon maradnia, amíg a polgáraink meg nem értik hogy ez a történet róluk és a jövőjükről szól.

A felelősség nagy és ezért nem szabad a következő két választást elveszíteni. Mert legalább ennyi idő kell a szociáldemokrata gondolkodás kialakításához. Utána viszont már nem megy a kukába semmi, mert a demokratikus gondolkodás győzött. Sok szerencsét a következő nehéz időkhöz.

lüke 2011.04.14. 09:25:21

fiúk
jó lesz vigyázni( hiba, szoktam mondani, minden záró minden oldalán van)
www.origo.hu/itthon/20110414-koltsegvetesi-felugyeloket-rendelt-ki-a-kormany-tobb-egyetemhez.html

Jaffar 2011.04.14. 09:27:33

@László56:
Te hol élsz ember? Mert tutkó a zárt osztályon, ha te ezt még komolyan is gondolod.

Ui.: Üdvözlet Napóleonnak!

sárkányfő 2011.04.14. 09:28:28

ha valaki lemaradt volna róla...

hvg.hu/itthon/20110413_milliardok_orban_holdudvaranak

"Az első Orbán-kormány egyik udvari szállítója, a Z. I. B. Zrt. összesen nettó 1,63 milliárd forintos megbízást nyert el a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-től"

"A cég egyedüli ajánlattevője volt a közutak, illetve vasúti nyomvonalszakaszok terület-előkészítési feladatainak irányítására kiírt közbeszerzési pályázatnak. A Simicska Lajos egykori fideszes pártpénztárnok érdekeltségébe tartozó Mahir Kiállítás Kft. szervezhet rendezvényeket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek 362 millió forintért.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az intézmény kommunikációs stratégiájának kidolgozására keresett vállalkozót. A győztes a Young & Partners Kft. lett, amelynek ügyvezetője Kuna Tibor, a Fidesz országgyűlési frakciójánál ifjúsági kabinettitkár."

KopaszMercis 2011.04.14. 09:28:40

Nekem ebbol a kozvelemeneny kutatasbol az jon ki, hogy az emberek fordulnak el a politikabol, es nem ott lesz az igazi reccs, hogy jobb/baloldal, hanem a politikusokat fogjak elkezdeni en bloc felhuzogatni a lampaoszlopokra...

Mar reges regen ideje lenne...

Tyrion25 2011.04.14. 09:31:02

Gábor lehet, hogy úgy érzed, hogy a cikked erről szól, de annak aki olvassa kb. az jön le, hogy a Fidesz a zsákmányelvvel felépítette ezt a rendszert, ami nem feltétlenül jó, de az ellenzék nehogy ezzel szembe fogalmazza meg a poliltikáját, mert az rossz az országnak, megszűnik a poltika minimális összetartása is.
Ebben csak az az érdekes, hogy amikor a Fidesz ellenzékben mindent megtett a kormány ellehetetlenítéséért, te mindig azt hajtogattad, hogy ez a demokráciába belefér, nincs ezzel semmi baj. Pár hónapja egyik postodban még azt elemezted, hogy Viktor bármikor előhúzhat valami váratlant, mert ez az ő politikai stíusa és kíváncsi vagy mi lesz az. (Egyébként még mindig úgy gondolod, hogy ami itt folyik belefér a demokráciába?????) Ha viszont az ellenzék mozgásterét nézed és találkozol egy ilyen lehetőséggel, amit Lengyel László vetett fel, akkor rögtön aggályaidat fejezed ki, hogy jajj ez hova vezet. Nem visszás ez egy kicsit? Szeinted ebbe a helyzetbe bele kéne törődni, el kéne fogadni, hogy ez az illegitim valami a Magyar Köztársaság (bocs Magyarország) Alkotmánya és kész. Ez kicsit túl mutat a poltikai pártok adok-kapokján szerintem itt most tényleg nagyobb a tét, mint hogy jobban , vagy rosszabbul élünk-e mint négy éve. De tudom szerinted ez a demokrácia, amíg választás van addig minden ok. Bár innen csak egy lépés, hogy a párt törvényt úgy módosítsák, hogy pl. új párt 4 évig választáson nem indulhat, mondván nehogy csak anyagi haszonszerzés legyen a céljuk és úgyis túl sok párt van Magyarországon. És ne mond hogy ennek az esélye nulla, nem ezt láttuk az elmúlt időben (ld. készülő egyház törvény). De nem akkarok tippeket adni , így is elég kreatívak.

Jaffar 2011.04.14. 09:31:55

@sárkányfő:
Ez csak annak újdonság, aki csak és kizárólag Magyar Nemzetet olvas.

KopaszMercis 2011.04.14. 09:32:57

@László56:
"A kommunista gondolkodásmód megváltoztatása a cél."
Es hogyan valositja meg a messiasod:
"Fight fire with fire"? :D

lüke 2011.04.14. 09:33:24

@manyike:
1. válasz
sajnos minden tud. védésen ezzel foglalkoznak, én halálra szoktam mérgelődni magam a kicsinyeségen
ez egy magyar kultúra,
más országban ilyen elő nem fordulhat, hogy hogy ne a tartalom legyen a kérdés

2llkedő 2011.04.14. 09:37:57

@László56:
"De, pontosan ez az a gondolkodásmód is, ami ellen a FIDESZ-KDNP és a második Orbán kormány az ország többségével együtt, felvette a harcot."

Szakadj már el ettől az ország többsége dumától!
Meglátod, ha új alapokra helyezed a gondolkodásod, tisztábban fogsz látni.

Balt 2011.04.14. 09:39:10

@Tyrion25: Mi az, hogy illegitim?! Lószart, mama!

Ej, elvtársak, mi lesz, ha sem 3, sem 7, de netán még 11 év múlva sem jön össze a kormányzóképesség? (Van rá sansz, mi tagadás...)

BlogMeister 2011.04.14. 09:41:46

A demokrácia felett kellene egy embernek őrködni: a köztársasági elnöknek. Igy ne várjunk demokráciát az országban, ha ő is vérbeli Fideszes. Nekem egy pártoktól független ember hiányzik a legjobban, mivel ő írja alá a törvényeket - például. Megtehetné, hogy az Orbán-alkotmány ne lépjen életbe, de nem teszi. Egy fideszes közszolga, az ország szégyene, stb, stb. Innen kellene kiindulni, nem a vármegye-megye ökörségből.

fvipera 2011.04.14. 09:43:11

"Igazán senki sem szerette, mert nem érezhette teljesen sajátjának"

szépen átvette Gábor a focista mantráját. A valóság ezzel szemben az, hogy az Alkotmányunk láthatatlan volt, mert nem volt közvetlen hatással az életünkre. Olyan jogokat tartalmazott, amelyek 1989 óta evidensek voltak. Most már nem azok. Ezt némely társadalmi csoport már érzi és egyre jobban érezni fogja. Összefoglalva: a hatályos Alkotmány neutrális (például világnézelileg semleges), a focista alkotmánya osztályozza a magyar állampolgárokat.

A focista ezzel az alkotmánnyal olyan helyzetet kíván teremteni, hogy minden olyan esetben, amikor nem ő van kormányon káosz legyen (ld. Esztergom). A parlamenti többsége segítségével a fennmaradó hatalmi ágakra is kiterjeszti a kontrollját + a negyedikre, a médiára is azzal a céllal, hogy amikor a törvényhozói hatalmat elveszíti, azok az aktuális kormány "ellenzékei" legyenek.

Nomármost. Azon keseregni, hogy ezt a rezsimet, amelyet Alkotmányba foglal a focista, alkotmányos kereteken kívül meg kell dönteni, minimum furcsa. Éppen a focista az, aki a kódolt válságot alkotmányos szintre kényszeríti. Ha egy kicsivel több esze lenne (és nem lenn távol a valóságtól), akkor értené, hogy ezt a lapot már 20-ra húzta.

Tyrion25 2011.04.14. 09:44:08

@Balt: Bocs, de ha még az illegitim fogalmát sem isemered, akkor nem hiszem, hogy hozzá kéne szólnod. Érveid egyébként is oly meggyőzőek volta, hogy romba döntötték az eddigi világklépem. Nem te vagy véletlenül a Deutsch Tomi?

Jaffar 2011.04.14. 09:45:07

@fvipera: egyetértek Mr. Vipera :)

Balt 2011.04.14. 09:47:36

A poszthoz: Ma reggel a Duna TV-n beszélt ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, márpedig szerinte az esküt nem tévő képviselő nem képviselő, illetmény sem jár. Ha kell, tehát a Fidesz feszítheti a húrt, meglátjuk, mennyire futja az MSZP pártkasszából...

kubatov_kommunista 2011.04.14. 09:47:53

kedves posztoló!

nem értem mi a baj?
semmi sem tart örökké.
miért probléma az, ha egy új hatalom nem akar a régi játékszabályai szerint játszani?!
tetszenének a demokráciát nem felrugdosni meg a saját szájuk szerint alakítgatni...

sztd 2011.04.14. 09:48:50

Ezt az alapállapotot már korábban is lehetett sejteni. Ahogy azt is, hogy a siker legitimál. vagyis, ha (gazdaságilag) sikeres lesz az intézményátalakítás, akkor az alkotmány sem kerül igazi veszélybe, ha nem, akkor pedig veszélybe kerül.

Egy dolgot azonban nem felejtenék el. Az átlagembert valószínűleg nem érdekli annyira az alkotmány, viszont a mindennapi dolgok érdeklik. Szóval választást nyerni az alkotmány ekézésével nehezen lehet majd, mivel a közjogi alapú megosztottsághoz nagyon magas cenzus kell, nem pedig általános választójog. A következtetésem pedig az, hogy a Fidesz rohan tovább, és az ellenzék kommunikációja 1-2 éven belül elavul, ha még akkor is az alkotmányt hozza elő, és az új bevezetett dolgokra (amiből lesz még bőven) nem reagál érdemben. Szóval a kormány simán ki tudja golyózni a tematikából az alkotmányos rend elleni ellenkezést.

@Asszem:
Megjött az új generáció. Schiffer az LMP-ből, Vona a Jobbikból, Mesterházy az MSZP-ből és Lázár a Fideszből már az új generációt képviselik. Remélem tetszenek!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.14. 09:49:50

@pstone: azert nem mondtad ram, mert en veled ellentetben nem hazudtam:-)

ha lehazugoznal, az csak egy ujabb hazugsagod lenne:-)

Balt 2011.04.14. 09:51:26

@sztd: Na meg: megnézném azt az érvényes népszavazást, amelyen kötelező érvénnyel elutasítják az alkotmányt. :)

dzsaszper 2011.04.14. 09:52:07

A népszavazással megerősítés elejét vehetné ennek az ellenzéki hozzáállásnak -- mindenki számára kiderülne, van-e támogatottság, ráadásul néhány évig védett lenne a kérdés a további népszavazástól.

Most kérdéses, hogy meglenne-e a népszavazáson a többség, de ha a jelenlegi tendencia folytatódik, elszabadulhat a helyzet néhány fronton (orvos-elvándorlás pl. ami az ügyeleti ellátás összedőlését okozhatja), ami alighanem azt eredményezi hogy változnak a pártok támogatottságai és nem a fidesz-kdnp javára...

2llkedő 2011.04.14. 09:54:02

@fvipera:

"Nomármost. Azon keseregni, hogy ezt a rezsimet, amelyet Alkotmányba foglal a focista, alkotmányos kereteken kívül meg kell dönteni, minimum furcsa. Éppen a focista az, aki a kódolt válságot alkotmányos szintre kényszeríti. Ha egy kicsivel több esze lenne (és nem lenn távol a valóságtól), akkor értené, hogy ezt a lapot már 20-ra húzta"

Nem kell őket megdönteni (nem jó csaj), megdöntik ők magukat.
Ha jól tudom, az új Tákolmány 200 főben határozza meg a parlament létszámát. Ha 2012-től érvényes a Tákolmány, akkor a százhatvanvalahány képviselő Tákolmányellenesen lesz képviselő?
Az új Tákolmány az adósságot 50% alattiban határozza meg. Eltolcsy éppen azt ecsetelte, hogy ezt a szintet még 2014-re sem érjük el. Akkor mikor oszlik fel a parlament?
Mit értenek azon, hogy nem tekintik jogfolytonosnak a jelenlegi alkotmányt? Nemzetközi szerződések bele tartoznak? Ezért kell a Magyar Köztársaságot Magyarországra keresztelni, hogy így ki lehessen bújni kötelezettségek alól? Ez teljesen olyan, mint amikor csődbe visznek egy céget, de előtte az alapítók a vagyont kimentik, és alakítanak egy új céget, amire rámondják, hogy az nem jogfolytonos az előzővel, tehát semmit nem lehet rajtuk számon kérni.

Tyrion25 2011.04.14. 09:55:40

@sztd:

Egyetértek veled, valóban nem az ALkotmány számít az emberekknek, de a Fidesszel szemben ellenszenv szimbóluma lehet. Igazából Gyurcsánít sem az Őszödi beszéd miatt utálták, hanem a megszorítások és a népszavazás utáni impotens kormányzás miatt, de jó szimbólum lett a besazéd, most meg mindenki úgy emlékszeik, hogy ő az az ember aki hazudott. Na Viktorra is ez vár, ő is kénytelen megszorítani, de emellett ő lesz aki rákényszerítette Mo-ra ezt az alkotmányt, ami csak az ő akaratának felel meg, ő a diktátor.

aszekelyek 2011.04.14. 09:56:36

@bóra77: Hahaha, eleve és természetesen eddig nem volt semmi baj a demokráciával... hahahahaha nevetséges vagy.

radala 2011.04.14. 09:58:32

@Balt: Mondjuk valóban nehéz elképzelni, hogy mi jön azután, hogy a nép elutasítja az alkotmányt.
Mondjuk Lengyel László politológusi kepésségeiről sokat elmond az a tény, hogy 2002-ben azzal égette magát, hogy a Miép nem fog bekerülni a parlamentbe, ha a MÁSODIK fordulóban visszalép, holott ugye addigra már négy alkalommal tudatosodhatott volna benne, hogy a parlamentbe kerülés jogát az első forduló alapján számítják.
De az érdekes kérdés továbbra is az, hogy lehet-e hergelni a népet egy olyan alkotmánnyal, aminek látható hatása nincs senki életére, pláne olyan hiteles személyiségekkel, mint GyF. Szerintem 2011.05.01-töl három évig legalább, nem lehet majd az alkotmányt témának használni.

andzsin 2011.04.14. 09:58:44

Ez tök eccerű: a fidesz évek óta szajkózta, hogy a 89-es alkotmány illegitim, a baloldali kormány illegitim, számukra minden és mindenki illegitim, ami nem ők. namármost, ha ők egy illegitim alkotmány alapján kaptak felhatalmazást a kormányzásra, akkor az alkotmányozásuk is illegitim, tehát kuka.

GGG77 2011.04.14. 09:59:19

@KopaszMercis: Igen, tképpen erre gondol Tölgyessy. A Fidesz most már nem csak a saját sírját ássa, hanem az egész országét.

Balt 2011.04.14. 10:00:30

@=nessuno=: "kissé sematikus az a világlátás, mikor egy kommunistának, pedofilnak, melegnek, libsinek stb. nem lehet jó meglátása, vagy esetleg igaza..."

Akkor viszont egész biztosan, ha mindez egyszerre... :))

Anselmo 2011.04.14. 10:01:16

Az alkotmányos korlátozás az államadósság szintjére szerintem nagyon jó ötlet, ennek az országnak pont erre van szüksége.

Már látom is az eltörlésért rendezett népszavazás kérdését:
- Egyetért-e Ön azzal, hogy Mo duplájára növeszthesse az államadósságot, hogy cserébe Önnek 3 csirkelábbal több jusson?

Megszavaznák.

MEDVE1978 2011.04.14. 10:03:17

Nem kell itt sajnálkozni, ez a forgatókönyv igenis valószínű.
A totális háborút igazából a FIDESZ kezdte el anno 1998-ban. Lehet erről sok mindent gondolni, de igazából az volt az első "profi" választási kampány, amikor Viktor mindent és annak ellenkezőjét is megígérte, ezzel pofánszarva némi régies erkölcsöket. Aztán kormányon az ellenzéke - sőt még nem egyeduralkodóként szövetségesei - teljes megsemmisítésére törekedett. A korábbi kampányok teljesen mások voltak, a 90-es a boldog idealizmus, itt a kánaán jegyében telt, míg a 94-es retro nosztalgiahullámon Hornék, akkor is nyertek volna a parlamentbe, ha vörös csillaggal kampányolnak.
Viktor aztán 1998-ban elkezdte alkalmazni a pozitivista törvényértelmezéseket és kinyitotta Pandorra szelencéjét.
A korábban némileg stabil - ezzel akár szakmailag hozzáértőnek is nevezhető - köztisztviselői gárdát egyértelmű pártpolitikai szempontok szerint szűrte meg. Az MSZP 2002-ben már erre épített, tanultak Viktortól és kapásból tisztogatni kezdtek.
A teljes pártérdekkövetés most is látszik: kirúgnak 220-400 bírót csak azért, hogy a jelenlegi - vicces módon leginkább jobbközép beállítottságú - bírói kart kirúgják, a helyükre fiatal, kevésbé tapasztalt - FIDESZ értelmezés szerint manipulálható és remélhetőleg hálás titkárt kinevezve.

Szóval a FIDESZ buldózerpolitikájának egyenes következménye, hogy ha ezután valaki más jut hatalomra, akkor egyértelműen a bosszú vezérli majd. Az ok is nyilvánvaló, azokat a néptömegeket képviseli majd, akiknek a FIDESZ érdeksérelmet okozott és bosszúért kiáltanak (élükön a most kirúgottakkal).
Sajnos a FIDESZ lerántotta a magyar politikát a sárba és ez ott is marad egy darabig. További változatlanságra ad okot az is, hogy a korábbi baloldali gesztusok (Sólyom László kinevezésének hagyása, bocsánatkérés a múlt bűneiért Medgyessytől stb.) megválaszolatlanul maradtak, sőt gúnyolódással találkoztak.

sa52 2011.04.14. 10:04:12

"Havi több száz ezer forintos tanácsadói helyeket szavazott meg magának a józsefvárosi képviselőtestület - írja a 8ker.blog.hu. A blogoldalra felkerült dokumentum szerint a Kesztyűgyár Közösségi Házat segítő Tanácsadó Testületbe kormánypárti és ellenzéki képviselők is bekerültek, az indítványt ellenszavazat nélkül szavazták meg. A tanácsadás havi 1,5 milliójába kerül az önkormányzatnak, a szükséges pénzt a fejlesztési keretből teremtik elő."

Húsleves 2011.04.14. 10:04:50

Miért is nem csodálkozom, hogy a dicsőséges baloldal, amelyik teleordítozza a világot azzal, hogy veszélyben a demokrácia, mert annak rendje és módja szerint ki lettek szavazva - tudtában voltak a választók a 2/3-ad jelentőségének - már megint azzal van elfoglalva, hogy beültesse a köztudatba, hogy nem demokraták ellen (értsd.: választott kormány) minden eszköz megengedett.
És természetesen ezt az emberekért teszik, mint mindig. A táblázatokból azt látom, hogy a legjobb (LMP+MSZP) kiválasztás ezt adja: 17% (ugye nem kétséges, hogy az "ez a forradalom véres lesz" vízió bekövetkezése esetén a jobbik kire lőne?). Ekkora felhatalmazássall aztán tényleg bármire jogot lehet formálni az elégedetlen tömegek nevében. Főleg, ha kapnak egy kis külföldi segítséget is, ahogy az lenni szokott, amikor az elégedetlen "tömegek" segítséget kérnek.

aszekelyek 2011.04.14. 10:08:15

@bóra77: Akármekkora vereség vagy támogatottság vesztés is lesz kilátásban, egy dolgot biztosan nem fog megtenni ez a kormány. Összeveretni olyan szemétláda módon az ellenzéket, ahogy az állítólag demokrata baloldal. Addig is lehet tüntetni.Idézem neked Surányi Györgyöt. Nincs olyan megoldás a jelen helyzetre, mely mindenki tetszését elnyerné, melynek mindenki örülne. Általában sincs olyan de most különösen nincs.a SZEGÉNYEKET HIRTELEN ISTÁPOLÓ, A BANKOKKAL HASONLÓ MEGÁLLAPODÁSRA SOSEM TÖREKVŐ MAI ELLENZÉK, PLD A DEVIZAHITELESEK ÜGYÉBEN, AMIT MOST HOZ TETŐ ALÁ A Z oRBÁN KORMÁNY,-ERRŐL IS BESZÉLT AZ ESTE sURÁNYI ÚR-aZ, AMI ELKERÜLHETŐVÉ TESZI, HOGY NE KERÜLJENEK TÖMEGEK AZ UTCÁRA. mEGNEVEZI A NAGY HIBáKAT IS ÉS AZ ALAPVETŐ BAJT IS. oLYAN DEVIZÁBAN ADÓSODOTT EL AZ ORSZÁG , AMIRE A MI GAZDASÁGUNK SEMMIFÉLE HATÁSSAL NEM BÍR. pardon, nem kiabálok, nem vettem észre, lenyomtam. Érzékeny a klavim. Harmadik szufficites év lesz folyó fizetési mérkleg szempontjából a 2011-es és elég a devizatartalék arra, hogy az eszközkezelő kiadásait fedezze. Koncepció van és meg is csinálják. Már nem sokáig lehet kornyikálnia szanyinak és a többieknek, akiknek egy vacak kódexre futotta és egy következő kormány működése előtt véget érő kilakoltatási moratóriumra. Bajnai kormány, kisebbségi, mszp. Ők egy árva hangot ne szóljanak. Nincs rá erkölcsi alapjuk.

hozzószóló 2011.04.14. 10:08:40

Ne hagyjuk már magunkat megosztani, összeugrasztani!!!!!!!!!!
Ha a kormányzás célja nem a hatalom lenne, hanem az ország gazdasági fellendítése, akkor ellenzék és kormánypárt a jót is megláthatná egymásban. És akkor lenne alapja az össztársadalmi összefogásnak. Ez mindannyiunk érdeke poltikiai hovatartozás nélkül. Ne ellenség képet akasszunk egymásra, lássuk meg a jót, az értéket, a kreatív lehetőséget!
Alkossunk már egy nagyot! Tisztítsuk meg a közéletet az ellenségeskedéstől, ne valami ellen lépjünk fel, mert az reakciót szül., hanem valamiért! Az összefogásért! Össztársadalmi összefogásért! Beszéljünk, kommunikáljunk egymással, de még a más politikát gondolóval is! Biztos vannak közös célok: legyen az első az ország gazdagítása!!!!!!

2llkedő 2011.04.14. 10:08:48

@Húsleves:
"Miért is nem csodálkozom, hogy a dicsőséges baloldal, amelyik teleordítozza a világot azzal, hogy veszélyben a demokrácia, mert annak rendje és módja szerint ki lettek szavazva -"

Azt nem értem, hogy a külföldieket miért nézed ennyire hülyének, hogy ők nem járnak utána a dolgoknak, hanem csak abból ítélkeznek, amit a baloldal fröcsög? Gondolod, hogy nálunk csak a Népszabi, meg a Népszava jár?

hatR 2011.04.14. 10:12:24

@DucitAmorPatriae: "anyagi sorsunk jobbrafordulását kormányunk jelenleg is intézi.."

rotfl

2llkedő 2011.04.14. 10:15:15

@hozzószóló:

Egy Orbán idézet:

"Kedves barátaim, hogy megvilágítsam Nektek az MSZP politikáját, a legjobb, ha a következő idézetet hozom elő a Mein Kampf-ból:
a gyűlölet a legalapvetőbb emberi érzés, a gyűlöletre kell alapozni a politikát, és a gyűlölettel kell megsemmisíteni az ellenséget".

Esetleg az MSZP helyébe be lehet tenni a Fideszt.

klacus 2011.04.14. 10:16:00

Azt nem értem, hogy aki rühelli a jelenlegi miniszterelnököt, és úgy általában a hozzá csapódó miskulanciát, az miért várja azt a csodát, hogy a vele átellenben lévő oldalról kap valami csontot. A nagyon balos Gyurcsányisták szenvedését, azért még mindig örömmel látom az ATV újságíróklub című műsorában. Kifejezetten élvezem ahogy vonaglanak. Megérdemlik. Egy magamfajta centralistának mindig hitet ad ha ilyet láthatok. Amíg ezek a mapetek ülnek balon, addig inkább a jobbra szavazok, mivel faszán megmutatták, és most is jól megmutatják mire képesek. Szégyen!

a-kis-herceg 2011.04.14. 10:16:13

@bariga: nem ők kormányoznak... naivitás ezt gondolni

döntéshelyzete vikiapánknak? nincs. szabad játéktere max a fociban van.

valójában egy gazdasági-politikai-média maffia (vö. oligarhcák)

Húsleves 2011.04.14. 10:16:41

@2llkedő:
Egyáltalán nem nézem hülyének a külföldieket, nagyon jól tudják ők, hogy kik azok, akik a "demokratikus" hatalomért cserébe úgy táncolnak, ahogy ők fütyülnek.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.14. 10:18:21

TG: Vajon bűn-e az, ha egy nagyon erősen megszorított és leragasztott, kézzel kibogozhatatlan kötéssel lekötözött valaki béklyóját késsel vágják el, hogy JOGOS SZABADSÁGÁT visszanyerje? Mert a jelenlegi állapotban ez a Tákolmány alkotmánnyá a FIDESZ akár csak 1/3-os parlamenti támogatottsága mellett sem állítható vissza a Tákolmány keretein belül.

Azért az elég perverz gondolkodás, hogy a Tákolmány legitimitásáról nem lehet népszavazást tartani, mert azt maga a Tákolmány tiltja, amelynek legitimitására még semmilyen megerősítés nem történt.

Pedig semmilyen alkotmány nem lehet legitim, amely azt tartalmazza, hogy saját demokratikus legitimitására hivatkozva lehetetleníti el jövőbeni demokratikus legitimitások érvényesülését. SEMMILYEN DEMOKRATIKUS JOG NEM IRÁNYULHAT MÁSOK DEMOKRATIKUS JOGAINAK ELLEHETELENÍTÉSÉRE. (A hadiállapot már nem demokratikus, de szükségszerű. Vagy nálunk hadiállapot van?)

Ugyanis olyan alkotmány, amely a demokratikus intézményrendszer legfontosabb elemének, a választásnak demokratikus szerepét (miszerint új választás - új felhatalmazás) megszünteti, az nem lehet soha legitim.

Még a honvédségnél is élt az az elv, hogy parancsot meg lehet tagadni, ha az ellentétes valamely, a parancsnál magasabb szintű elvvel!

Asszem 2011.04.14. 10:18:24

@sztd: "Megjött az új generáció. Schiffer az LMP-ből, Vona a Jobbikból, Mesterházy az MSZP-ből és Lázár a Fideszből már az új generációt képviselik. Remélem tetszenek!"

Schifferből még lehet valami, Vona csak tünet, az igazi probléma Mesterházy, csak hátráltatja a baloldal megújulásának folyamatát, Lázár tökéletes fideszes, nem új írány.

Az MSZP erodálódott, ezzel a névvel már nincs mit kezdeni. Érdekes lenne egy elemzés arról, hogy ehhez elegendő volt-e a korrupt és gyenge kormányzati teljesítmény, vagy szükséges volt a Fidesz karaktergyilkossága.

Devil 2011.04.14. 10:19:48

Ez nagyon szomoru.
20 evvela rendszervaltas utan NEM EZT VARTAM!
Elegem van abbol hogy az orban nem csinal mast mint kijatsza egymas ellen a magyarokat. Ran eroszakol egy elfogadhatatlan alkotmanyt - most mit lehet tenni mint elutasitani? Meg csak bele sem szolhattunk, meg csak nem is szavazhattunk rola. Meg csak nem is szerepelt a fidesz programjaban.
Orban az igazi hivatasos, megelhetesi troll.

KopaszMercis 2011.04.14. 10:19:58

@vinczej:
bocsanat: koteles vagy megtagadni, fejvesztes terhe mellett.. mondjuk egy jol megszervezett hadsereg mukodik is.. ez az emesztogodor itt a karpatokkoze szoritva kevesbbe..

Balt 2011.04.14. 10:21:02

@Tyrion25: "ha még az illegitim fogalmát sem isemered"

Dehogyisnem: ez volt a hőn szeretett KMP a tanköztársaság után... :)

2llkedő 2011.04.14. 10:21:10

@Húsleves:
Ne felejtsd el, hogy beléptünk egy közösségbe, aminek a játékszabályait elfogadtuk. Nem arról van szó, hogy úgy kell táncolni, ahogyan mások fütyülnek, hanem az elfogadott játékszabályoknak megfelelően kell a táncstílusunkat kialakítani.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.14. 10:22:48

@manyike: bár Bánó szépen megpufitosodott, azért nem valószínű, hogy egymaga képviselné a másik felét.

Devil 2011.04.14. 10:22:51

@klacus: Ha megnezed a nepszerusegi adatokat, lathatod hogy Gyurcsanytol NEM var itt mar senki semmit....

Balt 2011.04.14. 10:25:21

@Balt: Ja, pardon, tényleg, az egészen illegális volt. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.14. 10:26:02

@balfék: abban sincs konszenzus. Pl. ne lopj, vagy ne kívánd meg felebarátod feleségét.
Mi a faszért ne tegyenek ilyeneket? Lopni és félredugni egyaránt kellemes dolgok. :)

2llkedő 2011.04.14. 10:27:29

@Hepci:
Ha már dugsz, akkor legalább óvszer nélkül tedd! Köll a gyerök!

a-kis-herceg 2011.04.14. 10:30:50

@FeketeLeaves: TG csak az "öltönyös verziókat" elemzi.

neki az éhség és egyéb proli dolgok derogálnak. a munkát-kenyeret tüntetéseket és forradalmat is lefordítja a pártszimpátiákra...

fordítsd le neki százalékokra... kormánypárt és ellenzék skatulyákra pl:

TG-1956. az utóbbi években a lakosság az árrendezéseket, a NER-rel nemegyüttműködők bebörtönzését és a sajátos sajtó és emberi jogi szabályokat összességében negatívan élték meg a szavazók. lemorzsolódás láccik a "nagy 1947"-es választások óta, ahol a kormánypárt 109%-os részvétel mellett 102%-os szavazói felhatalmazást kapott. milyen hatással lesz a kormány megítélésre, hogy októberben a tömegbe lövetet? lesz e a támogatásban számottevő hatása a bizonyítékok nélkül statáriálisan kivégzettek bírósági eljárásoknak? ha viccesen akarnánk válaszolni a feltett kérdésre, akkor azt mondanám: a halottak számával bizonyára csökkent a kormánypárt támogatottsága. Így akár 100% alá is csökkenhet. ugyanakkor a kormányzás első éveiben (évtizedeiben) a lemorzsolódás törvényszerű. mi lesz ebből? megtudja-e tartani a hatalmat a következő igazságos megmérettetéseken a párt? a következő években (évtizedekben) lesz-e kihívója a pártnak? egyelőre nem látszik az ellenzék támogatottsága. az elpártoltak (elhalálozottak) egyelőre a bizonytalanok táborába mennek át. megtudja-e szervezni magát az ellenzék?

Húsleves 2011.04.14. 10:31:56

@2llkedő:
Nem én vagyok az aki elfelejtem, hogy az Európai Unió nem több, mint keret, azon belül független, szuverén állam vagyunk.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.14. 10:32:29

"Szerdán Schmitt Pál köztársasági elnök személyesen búcsúztatta el Juliusz Janusz volt apostoli nunciust, akit a pápa – mivel sajnos még nem érte el a mi toleranciaszintünket – Koszovóba száműzött. Janusznak azért kellett elhordani az irháját, mert kiderült, hogy tevékenyen részt vett magyar papok szexuális és gazdasági bűncselekményeinek az eltussolásában."

w.blog.hu/2011/04/14/a_pedofilok_vedoszentje?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index

Devil 2011.04.14. 10:32:51

@vinczej: Tenyleg bennehagytak azt hogy 2 egymast koveto parlamenti ciklusban kell 2/3-dal szavazni a Takolmany modositasahoz?

a-kis-herceg 2011.04.14. 10:33:28

@gauche caviar: és pintér? az szent? illés meg próféta?

ssi 2011.04.14. 10:33:50

@lüke: OFF
(védés: a magyar nyelv ügye csak apró momentum volt a több órás programban, ráadásul viccesen, szórakoztatóan, viszont nem könnyen felejthető :-)
olyan jó kapásból "csak" rácsodálkozni az eseményekre .. majd a témát körbejárni (ok, következmény, tanulság, elvek, általánosítások stb.) - na, ez az izgi .. szörnyülködni? - ritkán, legvégül .. talán :-))

@Hepci: helló :-) oké, sarkítottam, túloztam, bevallom :-(( akkor pontosítok: ha az a bizonyos kommentelő csak azért nem nézi a Tét c. műsort soha, ahol egyébként jobboldali vendég is elvből van, mert Bánó vezeti, akkor erős benne az az elv, hogy a másik oldalt sose akarja meghallgatni, s ez szerintem nem mindig hasznos
pl. ha vki mindig kb. ilyeneket olvas, mint az alábbi cikk, nehéz lesz azt a párbeszédet megvalósítani, amit Leti is szorgalmaz pl. a blogtalik okán
mandiner.hu/cikk/20110414_koron_kivul

aszekelyek 2011.04.14. 10:33:59

@török gábor: Kedves Dánor! Akkor is a kormányé volt a nagyobb felelősség, amikor még hatalmon volt a kisebbségi mszp kormány és a kampányban, azzal ijesztgettek, akarták lebeszélni előre a szavazókat a FIDESZ-re szavazásról, hogy akkor alkotmányozhatnak, ha meglesz a kétharmaduk. Nem látok ezek után olyan érdemi gesztust, mely arra bírhatta volna őket, hogy Részt vegyenek egyáltalán valamiben. Érdemben. Az elején még beültették a hintába a kormányt. Aztán borítottak asztalt, ennek kendőzésére szerintem. Már, hogy ők akárhogyan is de nem hajlandóak részt sem venni. Életveszélyesnek életveszélyes, valóban, ha vissza tudnak kapaszkodni és lemutyizzák a már most derék orbángyűlülő jobbikkal is, egy "érdemi gesztus" eszközével, hogy együttműködjenek velük. Ahogy az mdf nevezetű állítólag ellenzék is mindenben kiszolgálta, így-vagy úgy- emlékeztetnélek Tölgyesi ismert áttekintésére erről. Direkt és indirekt módokon, Akár csak távolmaradással is. Ezzel éltek mások is, nem egyszer. Sólyom elnök úr megválasztásakor is, pld. Nemrégiben mszp-s képviselők...Emlékeztetnék még arra, Orbán félreállt 2002-ben és nem óbégatott kígyót és békát, a bevallottan elcsalt választás után. Az is paraszthajszállal....Innen kezdve volt életveszélyes Magyarország politikai jövöje szerintem.Hasonló érdemi gesztus, ahogyan olvasom még a támogatóik szerint is elképzelhetetlen a szocik és más formációk részéről. Ha elvárunk érdemi gesztust a mindenkori kormánytól, ez is sajnos így látható előre. Lenygyel már öreg róka, tudja ő, hogy lehet azt másképp is....Ki is van próbálva. Az hozta ránk a bajt. Summa summarum, az lenne az ideális, ha Orbán is legalább nyolc évet kapna, bizonyíthassa, alkalmasságát a kormányzásra.
Az alkotmánybíróság Orbán kormány előtti működése , ami miatt pld nem vesznek rész, nem fogja majd ellensúkyozni a pénzügyi ostobaságaikat, hogy PC legyek. Első dolguk lesz az adósság mértékének limitjét eltörölni. Ami csak bajt hozhat Magyarországra.A leszavazott reformjaikat keresztülverni. Ami csak pár zsebet töm meg de a költségvetést csak hátrányosan tudja befolyásolni. Az ellátásról nem is beszélve. Az oktatáshoz való hozzáférést is nagyon megnehezítve.Kivéve pár "válogatott cigánylegényt" hogy TGM-mel szóljak. Ahogy minap fleto le is írta heroikus tetteit a szegényekért... brrrrr

kuktabúvár 2011.04.14. 10:34:53

@MEDVE1978:
"Szóval a FIDESZ buldózerpolitikájának egyenes következménye, hogy ha ezután valaki más jut hatalomra, akkor egyértelműen a bosszú vezérli majd."

Ezek szerint a császári udvar önkényének egyenes következménye volt a 48-as forradalom. Ezek szerint a forradalom egyenes következménye volt a leverését követő leszámolás. Ennek nyilván egyenes következménye lett volna egy újabb forradalom.
Aztán mégis kiegyezés lett. Mitől lett erősebb és gazdagabb Ausztria és Magyarország a harcoktól, vagy a kiegyezés utáni gazdasági fellendüléstől?
Szerette-e Deák Ferenc Ferenc Józsefet és viszont? Szerinted bármelyikük is négy évben gonolkodott?

A konkurrencia ellen lehetséges represszív (elnyomó) stratégiát alkalmazni, ez lehet eredményes. De biztosan költségesebb, mint az együttműködő stratégia. Mézd meg az országúti kerékpáros versenyeket: lehet már a rajtnál lökdösődni, de az élen az fog megkapaszkodini, aki a bollyal együtt, a levegőt váltva vágva halad.

Mi jobb az országnak, a folyamatos, bármi áron harc, vagy az együttműködés?

Nem állítom, hogy a MSZP az utolsó nyolc évében bármi jelét adta volna az együttműködési készségnek, sőt. De tényleg őket kell majmolni?

klacus 2011.04.14. 10:35:15

@MEDVE1978: Álszent egy hazug disznó dolog nem emlékezni...

- Sólyom azért lett kinevezve, mert az MSZP és az SZDSZ képtelen volt megegyezni, pedig már keményen pénzelték az MDF vonalat is.

- Megyónk megbuktatása igen keményen a liberális vonal össztüzének volt köszönhető. Akik annyira utálták a komcsikat, hogy egy volt Kiszest nyomtak a D ügynök helyett.

Ezek tények. Ilyen távlatokból kár ennyire ordas mód hazudozni...
Mindkét általad említett esemény egy-egy mérföldköve volt a szocilista párt teljes és visszavonhatatlan pusztulásának.

xsasha 2011.04.14. 10:35:57

@a-kis-herceg:
Szóval az a baj, hogy TG objektív?

a-kis-herceg 2011.04.14. 10:36:11

@Letícia: leírtad a polgárosodást... érzésekkel.

tudatosan: feudalizmus kontra polgárosodás...

Devil 2011.04.14. 10:36:25

@vinczej: Nem ezt hivjak buszovetkezetnek? Ha Zuschlag 8.5 evet + vagyonelkobzas kapott, ezert mennyi jarna egy jogallamban?

aszekelyek 2011.04.14. 10:38:47

@török gábor: Ezer bocsi, hogy elírtam a neved. Szemüvegcserém folyamatban..... még egyszer ne haragudj:( meg az új klavim is ellenem van és üldöznek is:)

kalevaleez 2011.04.14. 10:39:19

fura egy nézőpont.

mintha valaki azt mondaná, az ellopott holmit visszavenni sérti a bűnöző megélhetéshez való jogát.

a fidesz csinált egy sok szempontból elfogadhatatlan izét, amit alkotmánynak akar nevezni. ezt mihamarabb törölni kell és csinálni egyet tisztességesen, mondjuk 4/5 támogatással.

ahogy a vén alkesz hornnyuszi is akarta. na ő tisztességes miniszterelnök volt :)))))) ebből a szempontból.

sárkányfő 2011.04.14. 10:40:17

@Jaffar: tudom :)

a fideszes milliárdos mutyikból valahogy sosincs botrány :)

a posta-ügy is szépen csendben elhalt, meg a járai zsiga-bkv cucc is, pedig évi másfél millárdét igazán lehetne egy kis paláver, de hát úgy látszik a ballib világösszeesküvés gyengébb mint a lakájmédia :)

a-kis-herceg 2011.04.14. 10:40:20

@xsasha: a francot objektív... mazsolázik az infókból.
a keményebb és tartalmasabb infókat dobja...

egyoldalú (de ez csak sima konfliktus kerülés, óvatosság, félelem stb)

minden kommentet elolvas, tehát tájékozatlanság biztos nem áll fenn...

felszínelemző. kapirgálja a "festést". engem nem zavar. csak kicsit értelmetlen.

igazábol nem politológia, hanem párt tológia, vagy százalékológia

Netuddki. 2011.04.14. 10:41:31

Már miért lenne hajmeresztő ötlet?
Minden lehetősége meglenne a fidesznek, hogy népszavazásra bocsássa a kotmányát. Ha most nem teszi meg, akkor tálcán nyújtja a lehetőséget egy későbbi népszavazásra. De ha a következő választásokon esetleg ;) látványosan veszítene, akkor meg szerintem még népszavazás sem fog kelleni úgy mehet a kukába. Ugyanis a lényeg, hogy ez nem Magyarország alkotmánya lesz hanem egy fideszes tákolmány. Amit a fideszen kívül egy párt sem fog megszavazni. A "kicsi de nem párt" meg amúgy sem számít, nem is lenne ott a Parlamentben a helyük...

Húsleves 2011.04.14. 10:42:00

@klacus:
"Álszent egy hazug disznó dolog nem emlékezni..."

Megyónkat a liberálisok ezért a mondatért buktatták meg:
"Az SZDSZ tele van korrupt ügyekkel".
Arról, hogy kommunista D ügynök, akkor is tudtak, amikor együtt indultak a választásokon.

sárkányfő 2011.04.14. 10:42:20

@vinczej:
az atya, a FIÚ, a szentlélek nevében... ánusz. :)

Netuddki. 2011.04.14. 10:43:02

@sárkányfő: Ami késik nem múlik. Féljen a Fidesz!

aranyláz 2011.04.14. 10:43:03

@cellimega: Persze, a legképzettebbek, meg a legfiatalabbak elmennek külföldre, máris fellendül az ország. Bravúros következtetés.

Jenyei 2011.04.14. 10:43:05

Nem lenne egyszerűbb és világosabb MSZP meg FIDESZ meg MGFSPPP helyett a mögöttük álló érdekcsoportokat emlegetni? Amíg pártokról beszélünk, addig elveket, meg tisztességet várunk, nagyon helytelenül, a mai magyar valóságban.

Netuddki. 2011.04.14. 10:46:04

@sárkányfő: Az orbán, a fijjugg és shit pákó...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.14. 10:46:30

@manyike: ez meg itt az európai baloldal hangja (Dániel Péter, a NENYI közismert ellensége):

mandiner.hu/cikk/20110414_orban_viktor_lancos_kutyai_avagy_nyilt_levelem_bayer_zsolthoz

Az az érzésem, ez a faszkalap is fel akarja szopni magát valahová...
Miért nem rendeznek már végre a kertévék ketrecharcokat, mondjuk nem első, hanem belső vérzésig?
Gréczy vs. Bayer
Dániel vs. Huth

P.mester 2011.04.14. 10:46:35

"az új alkotmány megtartása és elvetése lesz a magyar politika egyik lényegi vízválasztója, akkor az már-már polgárháborús állapotokba taszítja ezt az országot, és lehetetlenné tesz minden hosszú távú építkezést"

Lehet más célja bárkinek, mint ennek a gyalázatos alkotmánynak az eltörlése? Nem. Akkor milyen "folytathatóságról" beszélünk? A fideszes tákolmány nem folytatható, kormányozhatatlanná teszi az országot, nem jogállami, súlyosan sérti az alapjogokat. Ha ezt a posztoló nem tudja, hanem megint játssza a naivat, akkor nagyon nagy gáz van!

aszekelyek 2011.04.14. 10:46:41

@kovi1970: Ezzel a hozzáállásoddal is erősíted, amit Gábor írt. Arról, hogy életveszélyes a baloldal magatartása az országra. Már most. Eddig is az volt.

2llkedő 2011.04.14. 10:50:14

@Húsleves:

"az Európai Unió nem több, mint keret, azon belül független, szuverén állam vagyunk."

Igen, egy keret, mondjuk egy kártyaasztal, ahol ULTI-t játszunk, aminek meg vannak a szabályai. A kártyáid szerint játszhatsz, de a szabályoknak megfelelően. Viszont nem úgy van, hogy ha négy ászra bemondod a betlit, akkor innentől a szabályokat a te mondod meg, és úgy kell játszani, hogy az ász a legkisebett éri.

rockjano 2011.04.14. 10:50:16

Köszönöm remek poszt és pont ezen gondolkoztam mér a tegnapi TÉT elött is. (ami különben az egyik legjobb politikai elemző másor a TV-ben mert valóban ellentétes vélemények ütköznek. Szegény Gíró-Szászt sajnáltam mert nagyon védtelennek tünt pedig szimpatikus ember mégha nem is értek egyet vele).

Akkor is gond lesz ezzel ha a Fidesz nyeri a következő választást feles többséggel, de ha más (vagy 2018-ban mindegy) akkor valóban nincs más út mint KUKÁZNI ezt az alkományt...kérdés milyen úton... mennyire fogadja majd el akárki.

Ebbe a folyamatba a totális alkotmányos válság van belekódolva szerintem elkerülhetetlen és ezt az ország a fidesznek köszönhető mert így nem szabad, lehet de nem szabad alkotmányozni.

Ők és támogatóik persze a kukázást nem fogadják majd el szóval lesz itt még olyan hadd el had amit most el sem tudunk képzelni.

Mindez akkor lehetséges ha az emberek 1 vagy 2 Fidesz ciklus után nagyon elégedetlenek lesznek a pártal amire ahogy nézem van esély. Nagyon-nagyon érdewkes idők jönnek, szerintem inkább 2018 után annyi idő kell míg ez a politika véglegesen megbukik.

aszekelyek 2011.04.14. 10:51:47

@P.mester: Nálad , a kis fejedben. Ott biztos csak gáz vagy. Szürkeállomány nem él ott meg.

Netuddki. 2011.04.14. 10:51:52

@csi szi: "Tény, hogy jobb lett volna talán, ha nem szerez a Fidesz kétharmadot, mert nem önkorlátozásra hajlamos társaság, hanem olyan, amelyik elmegy a legvégső határig. Kétharmaddal pedig szinte nincsenek határok."

Határ mindig van. Ez pedig az állampolgárok lelkiismerete...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.14. 10:52:48

@kovi1970: "Minden lehetősége meglenne a fidesznek, hogy népszavazásra bocsássa a kotmányát."

Az a legnagyobb problémája ezzel a FIDESZ-nek, hogy ezzel lehetőséget adna az ellenzéknek, hogy valóban egy-két pontra koncentrálva, azt egyszerűen felfogható üzenetként továbbítva az eddigieknél drasztikusan több zemberben tudatosíthatná a Tákolmány valódi céljait.

A FIDESZ házi PR-szervezetévé avanzsált Századvég kimutatta, hogy a lakosság nagyobb része természetesnek tartja, hogy a forint a tákolmányban szerepeljen, mint magyar fizetőeszköz.

Kíváncsi lennék, hogy hogyan válaszolnának, ha azt a kérdést tennék fel, hogy "Helyesli-e Ön, hogy az eurót csak Orbán Viktor és csapata személyes beleegyezésével lehessen bevezetni?" (A Jobbikkal együtt bármikor meglesz az 1/3-uk) Ami végeredményében tökéletesen megfelel az előző kérdésnek.

Ugyanis azzal, hogy az alkotmányba tették a forintot, elérték, hogy az eurót csak a tákolmány módosításával lehessen megváltoztatni. Ami ugye pedig a tákolmány szerint nem lehetséges. Pestiesen mondva: "Zseniálisan egyszerű, mint Szalacsi Béla!"

klacus 2011.04.14. 10:54:05

@Húsleves: Azért mennyire leképesztő, hogy ezt itt egy elvileg antikommunista pártról irkáljuk. Béke poraira...

aszekelyek 2011.04.14. 10:54:14

@2llkedő: Bauer szerint nem tudjuk a játékszabályokat. Akkor a többi kártyázó sem. Különadók, médiaszabályozás, alkotmányok....Nyilván van több fiú is a pusztákból, az európaibbak között is.....

ILLED 2011.04.14. 10:55:11

2009. nyarán előadást tartott Kövér László, Semjén Zsolt, Martonyi, meg még páran. Én feltettem a kérdést, hogy ha 2/3-os többségük lesz, mit tesznek majd: a demokratikus bástyákat erősítik inkább meg, vagy rövidtávon mindent bekebeleznek.

Kertelés nélkül jött a válasz: "Az alkotmányos kereteket a végsőkig feszítve mindent bekebelezünk. Azért, mert eddig olyan túlsúlya volt a baloldalnak, hogy ezt az egyensúlyt vissza kell állítani."

Az újabb kérdésre, miszerint, nem baj-e az, hogy ezzel egy esetleges későbbi balos kormánynak ágyaznak meg, az a válasz jött, hogy "Kormánypozícióból úgyis mindent meg lehet csinálni, azzal mi nem gondolunk, hogy mi lesz később."

Ez a politikai felelőtlenség, de hiába látta előre az ember, azért oda szavazott, mert nem volt jobb megoldás...

ssi 2011.04.14. 10:57:24

@Hepci:
a média tele van - sajna - több, mint elfogult irományokkal, hangokkal ....

de, hogy mi, kommentelők mit és hogyan hozunk be ezekből ide a blogra, szerintem csak jó, ha figyelünk egymásra, "beszélgetni" próbálunk ezekről és az okokról, sőt még érteni is akarjuk a másikat ...

ha "azokon" a szinteken nem érteni, hanem "vezetni" akarják a népet, jelezni kell, hogy más az igény, ha más az igény

Netuddki. 2011.04.14. 10:58:05

@aszekelyek: Nagy tévedésben leledzel barátocskám ha azt gondolod, hogy én a baloldal pártján állok. Egyedül a saját pártomon vagyok, ami remélhetőleg egybeesik a tisztességesen dolgozó állampolgárokéval.

Amit meg a beszólásommal kapcsolatban írtál, igen is van annak félnivalója aki elsikkasztja a közvagyont. Ugyanis ennek mindig marad nyoma és évek múltán is számon kérhető.
Visszatérve a beírásodra. MINDENKIT el kell számoltatni a vagyonával aki LÁTVÁNYOSAN ebben az elmúlt 20 évben gazdagodott meg. Ezt kívánja a tisztesség és nem valamelyik oldal...

Húsleves 2011.04.14. 10:58:11

@2llkedő:
Így van. Ezért szívjuk még most is a túlzott deficit eljárás és a trükkös könyvelés következményeit. Csak az a helyzet barátom, hogy ez a blog az alkotmányrozásról szól, és nektek pontosan az nem tetszik, hogy a kormány a választásokon kapott felhatalmazása alapján - azaz teljes mértékben a szabályok szerint - alkotmányoz.

2llkedő 2011.04.14. 10:59:33

@aszekelyek:
Nem tudom, kikre gondolsz, akik nem ismerik a játékszabályokat?
Remélem, nem azokra, akik leültek először ahhoz az asztalhoz?

xsasha 2011.04.14. 10:59:36

@a-kis-herceg:
Vagy esetleg te látod kevésbé a történések hátterét.

moncayo 2011.04.14. 11:00:29

Mint a támogatottsági táblázat is szépen mutatja, hogy immáron minden eljátszotta a kisded politikai és egyben a zsákmány (pénz) szerző futamát. Itt most vagy a semmiből jön egy hiteles személy vagy - ha nem is polgárháború - de a totális politika, társadalmi és gazdasági káosz. Hiteles személy pedig nincs, ki az a múltbéli/jelenlegi politikán kivüli, mindenki által elismert elismert személy aki hajlandó lenne az életét tönkre tenni. És ha lenne, mit csinálna egyedül? Hiszen a teljes államigazgatás, rendőrség, ügyészség, bíróság, egészségügy, oktatás a züllés mélyén van. Elég reménytelen ügy.

klacus 2011.04.14. 11:00:56

Az új alkotmányt velem sem beszélték meg, tehát nem legitim. Ja az adótörvényt se, úgyhogy ki az a NAV? Milyen közteher?

Ha a szocikra nem vonatkoznak a törvények, akkor rám sem? Mint állatpógár akkor szelektálhatok? Mit képzelnek ezek magukról? Ezt a lovat Viktor királyunknak a szocik nyergelték meg. Két évvel kevesebbet loptak volna akkor most Vikink nem ülne olyan magasan. De a rövidtávú érdekek, úgymint amit ma eltehetsz, ne halaszd holnapra, felülírta a józanészt.

Szóval a szarosszendvics adott, jó étvágyat hozzá!

moncayo 2011.04.14. 11:05:32

@kovi1970: Te komolyan elképzelhetőnek tartod például Csányi Sándor elszámoltatását? Hiszen a nála látványosabban nem gazdagodott meg senki? Netán Gyurcsány vagyonosodása mellett az Orbán család vizsgálatát is? De sorolhatnám napestig?

2llkedő 2011.04.14. 11:06:40

@Húsleves:
"és nektek pontosan az nem tetszik, hogy a kormány a választásokon kapott felhatalmazása alapján - azaz teljes mértékben a szabályok szerint - alkotmányoz."

Felőlem tákolmányozzon egyedül, de utána egye is meg azt, amit megfőzött. Éppen az a probléma, hogy azt nem veszik észre, hogy ha nem maradnak a hatalomban, akkor olyan lehetőségeket adnak egy későbbi kormányzás kezébe, ami kiszámíthatatlan.

a-kis-herceg 2011.04.14. 11:06:48

alkotmány
1§ a fid eszeseknek alanyi jogon minden jár.
2§ a fid eszesek alanyi jogon bárhol járhatnak, bármit megtehetnek

www.blikk.hu/blikk_aktualis/tek-es-audi-a-zebran-2049356/

audi A8

masni55 2011.04.14. 11:07:18

Már réges-rég nincs demokrácia. :) A tákolmány is, és minden törvény esetleges. Ahol visszamenőleges törvényeket lehet hozni, ahol nincs alkotmánybírósági és népszavazási vétó, ahol az alkotmányt vissza lehet pörgetni egy nevetséges középkorba, ott minden egy vicc. Innentől már a törvényesség látszatára sem kell senkinek ügyelnie, mindenki olyan lex-y, lex-q törvényt hoz, amit akar, kérdés, ki veszi a törvényeket innentől komolyan (én lesz..m) és ennek megfelelően már bedölt minden. :)

ssi 2011.04.14. 11:07:19

@Hepci: s sajna, de búcsúzóul mára .. a növekvő indulatok elsősorban politikaiak, vagy gazdaságiak? a 250mrdFt végleges elvonása nem a Orbán-Széll-terv része, hanem külön megszorítás

"bariga 2011.04.14. 00:26:30
... Én csak egyet tudok mondani, nagyon jól jártam az arányos 16%-os egykulcsossal Ezért örök hálával tartozom a kormánynak. Igaz, hogy lassan elviszi az infláció, de még bízom benne, hogy azt megállítják, meg az energiaár emelését is, ahogy ígérték."

... s a rezsi azoknál is nő, akik nem jártak jól az 1-kulcsossal, mintha ők lennének többen

a-kis-herceg 2011.04.14. 11:08:37

@Callistrid: egyetértek. bekerült az alkotmány is a pofozógépbe

Netuddki. 2011.04.14. 11:12:35

@moncayo: Még szép. A nagy kérdés valaha lesz-e olyan erő Magyarországon amelyik végig is tudja ezt vinni. Pedig szerintem gyakorlatilag ezzel lehetne pontot tenni a rendszerváltozás végére. Mindenki elnyeri méltó "jutalmát", aztán egyenlő esélyekkel, tiszta lappal lehet indulni...

sárkányfő 2011.04.14. 11:12:59

Az még oké, hogy hazudik, de könyörgöm, miért kell olyat hazudni, ami 5 perc alatt lebuktatható?

""Örömmel mondhatom, hogy tegnap megkezdték a járőrözést, ma meg már be is fejezték a járőrözést (...) tehát a rendőri felhívásnak megfelelően befejezték" - mondta Pintér Sándor belügyminiszter "

hirszerzo.hu/belfold/20110414_hajduhadhaz_csod

Balt 2011.04.14. 11:13:16

@sárkányfő: "Lásd metró-építés és nemzeti színház-építés leállítása 98-ban."

Ja, amit a két forduló között írt alá Megyó pénzügyminiszter? Egyébként attól tartok, metróról beszélni MSZP-SZDSZ kontextusban olyan, mint halott ember házában kötelet emlegetni...

Lacdelo 2011.04.14. 11:15:37

A populista Jobbikos es Fideszes jobboldal megbukott moralisan, 1 ev alatt sikerult az ami a szociknak 8 ev kellett. Ideje a baloldalnak visszajonnie, lehetoleg ne a szocik vezetesevel, hacsak teljesen meg nem ujulnak, de erre nem sok esely van egyelore.

Uj partok kellenek. Bajnai-Oszko alapithatna egyet es a civilek is partot alakithatnanak. Siman meg lehetne a Fidesz kormanyt buktatni ha lenne egy hiteles alternativa.

Habar egy normalis jobboldali konzervativ partra szukseg lenne. Remeljuk a Jesz vagy egy uj jobboldali part atveszi rovid idon belul a vezeto szerepet a Fideszes populistaktol a jobboldalon.

Es vegre lehet Egyettertes, Szabadsag es Beke.

csabakirályfi 2011.04.14. 11:17:17

"S bár egy ilyen állapot elméletileg senkinek sem lehet érdeke, akit foglalkoztat az ország sorsa ..."?????

Aztán ahogy végiggondolom, hogy a TF-es beszéd óta (2002) egy ilyen állapot kialakítása (harcban állunk, Torkos Matild, Magyar Hírlap) mennyire nem volt a Fidesz érdeke, fel kell tegyem a kérdést: foglalkoztatta öket az ország sorsa? Hirtelen persze ezt kérjük számon a jelenlegi ellenzéken. Csakhogy ezeknek a keresztény gyerekeknek kell legyen egy Mestere, aki valami olyasmit mondott, ahogy ti mértek, majd nektek is olyannal fognak.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.14. 11:20:06

@aszekelyek: A FIDESZ kormányzása semmivel sem balkánibb, mint az európai államok többségéé.

Csak a MÉRTÉK és a MÓD!

A rablógyilkos is csak ebben a két dologban különbözik a zsebestől. :-(((

sárkányfő 2011.04.14. 11:21:37

@Balt: nem az MSZP-SZDSZ kontextusban írtam...

xsasha 2011.04.14. 11:21:39

@gauche caviar:
Debreczeni: Kétfejű rózsaszín tehén szalad fel a hegyen, és felborít mindent, ami az útjába kerül.

Ebből annyi igaz, hogy a Kistehén zenekar egy völgyben tartott koncertet, és közben elsodortak egy útszélen hagyott kukát.

Nagyjából ennyit érdemes elmondani Debreczeni hitelességéről.

sárkányfő 2011.04.14. 11:24:18

Az államadóssággal hiszterizáló trolloknak üzenem:

hirszerzo.hu/profit/20110414_nemet_allamadossag

"A bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított államadósság 83,2 százalékra nőtt Németországban tavaly a német nemzeti bank (Bundesbank) előzetes számításai szerint."

Megjegyzem Portugáliának is ennyi körül van... ennyit arról mit számít önmagában egy adat...

nyünyüge 2011.04.14. 11:27:07

"Nincs szó megszorításokról, az ugyanis a rosszul működő rendszerek sajátja - mondta a kormányszóvivő az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Nagy Anna a szerdán bejelentett új konvergenciaprogram kapcsán hozzátette: a cél az, hogy a mostani rendszer hosszú távon működtethető és finanszírozható legyen."

Ezek szerint januártól itt lesz a Kánaán. Akkor már minden jól fog működni, ezért aztán nem élheti meg megszorításként a munkanélküli, ha három hónap után nem talál új állást.

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/nagy-anna-nincs-szo-megszoritasrol-346149

Lassan mondjuk, hogy mindenki megértse:

N E M L E S Z M E G S Z O R Í T Á S !

xsasha 2011.04.14. 11:28:46

@vinczej:
Van igazság a mértékben és a módban.
A mérték a 2/3, a mód pedig a kádári hatalmi elit korrupciós rendszerének szétzilálása ellentmondást nem tűrő módon. Az sajnálatos, hogy a szocialisták úgy mentették át a hatalmi bázisukat a kádár-rendszerből, hogy a civil szférát használták élő pajzsnak, és most fájdalmas a szétválasztás társadalmi szinten is.

moncayo 2011.04.14. 11:30:16

@kovi1970: Nagyon szép lenne, ha így lenne. De szerintem egy totális megújulás előtt ennek az országnak meg kell járni a poklok útját, hogy egy másik nemzedék (a mai 10-es évesek) valami újat, jobbat csinálhasson és szinte a nulláról építkezhessen. De ehhez a teljes mai gárdának el kell tünnie. S miután magától nem fog (mert a politikán kivül nem ért semmihez, s éhen halna), így csakis valami tényleg forradalmi (s nem "fülke") marad, ahol nem csak képletesen hull a fej. Ezt meg úgy hívják, hogy polgárháború. S nem elképzelhetetlen Európában sem, hiszen ki gondolta volna a 80 években, hgy milyen szadista módszerrel fogják írtani egymást itt a szomszédban az ex Jugoszlávia népei.

a-kis-herceg 2011.04.14. 11:33:00

@gauche caviar: ezt röviden ugy lehet megfogalmazni, hogy

amihez a fides nyúl az sz@rrá válik... (TG poszt is erről szól?)

MEDVE1978 2011.04.14. 11:33:30

@klacus:

"Sólyom azért lett kinevezve, mert az MSZP és az SZDSZ képtelen volt megegyezni, pedig már keményen pénzelték az MDF vonalat is."

Sólyom kinevezését tét nélkülinek érezték az akkori pártok és valóban nem tudtak megegyezni. De emellett ez ugyanúgy gesztus vagy ajándék volt a jobboldal felé.

Medgyessy bizony bocsánatot kért. A baloldal, az MSZP és az SZDSZ számos viszonzatlan gesztust tett a jobboldal felé az utóbbi pár évben. Ennek ellenére, mindez viszonzatlan maradt.

Ennek elsősorban Viktor hatalommániája és kisebbségi komplexusa az oka. Ugyanis az ő értelmezésében, aki kompromisszumokat köt, engedményeket tesz, az gyenge.
Így az ellenfél teljes elpusztítására törekszik.

tibapó 2011.04.14. 11:35:28

@Akitlosz: "Demokráciában úgy működne, hogy a népszavazás dönt, az országgyűlés megalkotja a népszavazás döntésével összhangban lévő törvényt - akkor is, ha nem ért egyet vele - a kormány pedig végrehajt(at)ja a meghozott törvényt. Akkor is ha nem ért egyet vele."

Na azért óvatosan azzal a népfelséggel!
Ha olvastad a Doktor Zsivágót, akkor talán megérted Horthyt és Bethlent, miért ellenezték a széles "tudatlan" néptömegek általános választójogát.

Ne érts félre, én is elkötelezett híve vagyok a népfelségnek és a népszavazás intézményesítésének, de ennek együtt kellene járnia a nép felvilágosításával és valóban demokratikus köztájékoztatásával.

Én is félek a "csürhe" közömbös, avagy pusztító népfelségétől, de bízom abban, hogy minden egyes ember meggyőzhető okos dolgokról okosan, de becsületesen érvelve.

Szóval egy mostani "alkotmányt megerősítő" népszavazásban nagyon ne bízz, hogy elkaszálná a fidesz-alkotmányt, mert a propagandagépezet elég meggyőző (félrevezető) tud lenni. Ámbátor magam csodálkoztam a legjobban a 2002-es választások eredményén (akkor annyira uralta a kormány a királyi médiát, hogy esélyt nem adtam az ellenzéknek), és mégis. Akkor azt gondoltam, hogy mégse hülye a magyar (de állítólag csak az MSZP csalt akkor is).

a-kis-herceg 2011.04.14. 11:36:10

@aranyláz: "Csak annyi történt, hogy a falhoz értünk. Innen nincs tovább, mindenki kipróbáltatott és könnyűnek találtatott. Ez a kormány sztem a négy évet se fogja kihúzni, hiába mesterkednek. De ki jönne helyettük, a Jobbik, az LMP? ugyan kérem. Amíg ez a megosztó politika-közélet uralkodik, addig semmi jóra ne számítsunk."

szerinted megbukik a fides, de mivel nincs más alternatíva ezért mégis marad...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.14. 11:36:26

@xsasha: Tehát Orbán önként és dalolva fogja átadni a hatalmat mondjuk egy 50%-os LMP-nek vagy valami új pártnak?

Vagy mindenki kádári csökevény, aki nem FIDESZ?

(Jó vagyok, szép vagyok okos vagyok, engem mindenki szeret...Jó vagyok, szép vagyok.............)

panelburzsuj 2011.04.14. 11:39:00

@nyünyüge:

"Több szektorban munkaerőhiány van, így az építőiparban, a mezőgazdaságban, és a turizmusban is - hívta fel a figyelmet Nagy Anna."

Na, ezt megnézném részleteiben. Hogy pontosan hol, milyen és menyi munkára nincs elég jelentkező ezekben az ágazatokban.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.14. 11:39:57

@a-kis-herceg: "szerinted megbukik a fides, de mivel nincs más alternatíva ezért mégis marad..."

A FIDESZ egész választási rendszere ezen logikára lett átalakítva. Egyelőre működik.

a-kis-herceg 2011.04.14. 11:40:11

@Androsz: "Ugye nem azt akartad mondani, hogy a ruszkik azért mentek el innen, mert azt mi annyira akartuk? "

nem is... hanem azért, mert

viki apánk, aki akkor még fiatal demokrata Viktorka volt... rájuk ijesztett...

a-kis-herceg 2011.04.14. 11:41:56

@panelburzsuj: amit a nagyanja mond az bullsitt... az építőiparban?????

bruhhahha nincs is ilyen ágazat már... esszűlye...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.14. 11:43:56

Nézőpont: "Újra megvan a Fidesznek a kétharmad?"

www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/ujra_megvan_a_fidesznek_a_ketharmad_42368

Medián: "Fordulat a pártok támogatottságában"

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=415213

Tessék választani...pártállástól függően! :-)

Squid 2011.04.14. 11:43:59

@László56: "zép jó reggelt Mindenkinek

Betonból a kukába..., írja az elemzőnk, és itt vélhetőleg a bebetonozott új alkotmányunkra gondol. Pontosan ezt a gondolkodásmódot képviseli az MSZP -t vezető kommunista frakció. De, pontosan ez az a gondolkodásmód is, ami ellen a FIDESZ-KDNP és a második Orbán kormány az ország többségével együtt, felvette a harcot. A kommunista gondolkodásmód megváltoztatása a cél. A demokratikus szabályok elismertetése, és a nép jólétének szem előtt tartása pedig nem öncél, hanem az egész ország érdeke. Ez pedig a kommunista gondolkodással nem megy. De akkor hogy tovább ?

A második Orbán kormány jó úton van. Nagyon jól tudja, hogy az ország a kommunistáinkkal visszaesne a korrupciós káosz és eladózottság állapotába. Evvel a fejlődésünk megint évekre meg lenne szakítva. Tehát a kormány ismeri a tétet. Éppen ezért mindent megtesz azért, hogy kommunistáink ne kerülhessenek többé hatalomra. A jelszó: A legközelebbi nem jobboldali kormánynak szociáldemokrata kormánynak kell lenni. Addig nem szabad kiengedni a kezéből a hatalmat. Az ország és népünk érdekében. Hogy ebbe a Jobbik is beleszólhat ? Igen. És ez az ismeretlen tényező.

Mindebből látható hogy a FIDESZ-KDNP nem ellensége a szociáldemokratáknak, hanem csak a kommunista gondolkodásnak. Aminek viszont semmi köze a szociáldemokráciához. A szociáldemokrácia legfeljebb csak politikai ellenfél lehet, de nem ellenség. Nem úgy mint a kommunistáktól vezetett MSZP -nél. A tét nagy, Az országunk jövőjéről van szó. Hogy ezt a hatvan éven keresztül elbutított polgáraink megértik e ? Ez viszont kérdéses. A poszton megjelenő kommentárok, jó teszt lesz mindehhez. Szerintem nem értik meg. A FIDESZ-KDNP -nek meg legalább addig kell kormányon maradnia, amíg a polgáraink meg nem értik hogy ez a történet róluk és a jövőjükről szól.

A felelősség nagy és ezért nem szabad a következő két választást elveszíteni. Mert legalább ennyi idő kell a szociáldemokrata gondolkodás kialakításához. Utána viszont már nem megy a kukába semmi, mert a demokratikus gondolkodás győzött. Sok szerencsét a következő nehéz időkhöz."

Gondolom a nagy kommunistázásban Pozsgay "alkotmányszakértő" szerepe téged nem annyira zavar mint egy, józan értelmes embert zavarna.

Amit írtál az a legsötétebb kommer pártpropagandát juttatja az e