Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:42

Hát igen, Fradika kell, Corvinus nem – foglalta össze tegnap a rektor tájékoztatója közben egy mögöttem álló hallgató a fejleményeket. A kétségtelenül populista ízű megközelítés már csak azért is pikáns, mert bizonyára valami hasonló (a foci helyére állami luxusautókat, kormányzati mobiltelefonokat vagy söjtöri lakomát írva) jutott volna az eszébe ellenzékben - az amúgy a közgázon végzett - Szijjártó Péter által irányított fideszes kommunikációs stábnak is, ha a szocialista kormány olyasmire készült volna, mint amire a mostani kabinet.

(Fotó: nyugat.hu)

Közel másfél évtizede tanítok ezen az egyetemen, így aztán elfogulatlan vélemény ebben az ügyben biztosan nem várható tőlem. Három dologra azonban ennek tudatában is felhívnám a figyelmet:

1. Az egyetemi rendszer átgondolása és a sokat emlegetett racionalizáció nem ördögtől való: a Corvinus maga is ilyen integrációk eredményeként nőtt nagyra az elmúlt években. A kérdés csak az, hogy mi az indok, s ez különösen fontos szempont egy olyan politikai erő kormányzása esetében, amely ellenzékben minden hasonló lépést a felsőoktatás kivéreztetésének láttatott. Elméletileg három érvet tudok elképelni: szakmait, gazdaságit és politikait. Szakmai érvet még nem hallottam a Corvinus önállóságának megszüntetése mellett, miközben a kozmetikusképző szintjén működő számos egyéb felsőoktatási intézmény esetében az állami támogatás teljes megszüntetését sem tartanám indokolhatatlan lépésnek. Gazdasági érvek kétségtelenül szólhatnak az egyetemek számának csökkentése mellett, ezt a megfontolást azonban akkor – ha a hóhér akasztásának is látszana - illene a kormánynak világossá tenni, illetve még ebben az esetben is érdemes lenne megfontolni, hogy vajon valóban az egyik legszínvonalasabb intézményt kell-e feldarabolni – miközben erősen kétséges, hogy a végén jelentős megtakarítás érhető-e el. S végül a politikai motívum: több helyen olvasható, hogy a Corvinus azért szűnhet meg, mert a kormányzat baloldali fellegvárnak tartja. Erre egyszerűen nincs mit mondanom, hihetetlen lenne, ha ez valós érvként merülne fel. Amióta itt tanítok, két vezetője volt a politikatudományi intézetnek: korábban Ágh Attila és most Lánczi András. Aki ismeri őket, tudja, hogy nagyon mást gondolnak a helyes politikai irányról. Mégis mindig megfértek, megfértünk egymás mellett, s ha a felsőoktatásról volt szó, minden kormány ténykedését szinte egyöntetűen csalódással figyeltük.

2. Ha a kormány valóban ebbe az irányba mozdul, a szakmai kérdéseken és a hitelességi problémákon túl érdemes azt is átgondolnia, hogy mennyit veszíthet azzal, ha a diákságot fordítja szembe magával. A tegnapi rektori tájékoztatón olyan hangulatot tapasztaltam, amit legutóbb személyesen a Bokros-csomag elleni felsőoktatási tüntetésen - még egyetemistaként. Özönlött a tömeg, s a kérdésekből is látszott, hogy tudják: van erejük és merszük az érdekeik érvényesítése érdekében fellépni. Ha ők mennek az utcára, akkor a híradós vágóképeken egy új minőség jelenik meg: nem elgyötört szegények vagy idős nyugdíjasok, hanem a Fidesz szavazóbázisában eddig felülreprezentált fiatalok. A jövő. Sem az Antall-, sem a Horn-kormánynak nem tett jót, amikor az egyetemisták tüntettek, viszont ezek a megmozdulások sokat segítettek egy, a fiatalokhoz közel álló ellenzéki pártnak.

3. S végül Hoffman Rózsáról. Láthatóan sokan szeretnék a kereszténydemokrata államtitkárt most valamiféle elszabadult hajóágyúnak láttatni, aki saját vagy pártja „radikális” programját képviseli az ettől eltérő prioritásokkal bíró Fidesszel szemben. Nos, ez alapvető tévedés. Hoffmann Rózsa soha korábban nem fejtett ki ilyesféle álláspontot, pontosan az ellenkezőjét látszott támogatni, mint amire most készül. Az valóban a személyes döntése, hogy milyen messze hajlandó elmenni saját korábbi szakpolitikusi álláspontjától, hogy meddig marad a tárca élén, de azt látni kell, hogy a mozgástere rettentő mértékben korlátozott, s ezekkel az ötletekkel egyrészt meg akar felelni a kormányzati elvárásoknak, másrészt pedig igyekszik megőrizni arcát, szakmai hitelességét.

Összességében úgy érzem, hogy a felsőoktatás körüli vita minden korábbinál pontosabban mutatja ennek a kormányzati ciklusnak a nehézségét. A racionalizálás, a pénzkivonás, a takarékosság kétségtelenül az egyik lehetséges út. Minden bizonnyal bármely kabinet megszenvedné, mert a döntések számos érdeket sértenek, s a vesztesek nem a társadalom „néma” tagjai közé tartoznak. Különösen nehéz lesz azonban egy olyan politikai erőnek ebbe az irányba mennie, amely az ingyenes felsőoktatásról, a színvonal emeléséről és a támogatások növeléséről beszélt az elmúlt nyolc évben. A belső vita, az őszinte szembenézés és a tiszta beszéd nem nagyon látszik megúszhatónak. S ha ez elmarad, a csalódás, a támogatottság csökkenése még annál is nagyobb lehet, mint ami ma elkerülhetetlennek látszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr582880122

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Döglött béka kuruttyol (2011/05/06) 2011.05.06. 16:06:30

Mottó: Ha semmi sem lehetetlen és minden lehetséges, akkor mégiscsak lehetséges, hogy van, ami lehetetlen. Az Elvarázsolt Kastély most megnyitott éttermében paradoxonokat szolgálok fel, melyeket a legfrissebb és szigorúan ellenőrzött alapanyagokbó...

Trackback: Annál rosszabb az Alkotmánybíróságnak... 2011.05.06. 11:56:29

Sérti az emberi méltóságot, ha az állam olyan bevételekre vet ki adót, amelyeket korábban bevallással lezárt adóévnek tekinthettek az adóalanyok – ezt mondta ki az Alkotmánybíróság, és ezért visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a különadóról...

Trackback: Kulturkampf a Közgáz ellen 2011.05.06. 00:38:02

A kiszivárgott hírek szerint a kormányzat az egyetemek drasztikus ritkítását tervezi, és ennek áldozatul eshet az egyik legsikeresebb és legszínvonalasabb hazai egyetem, a Corvinus is. Úgy tudni, ez nem Hoffmann Rózsa újabb partizán akciója, ezt maga a...

Trackback: Meg kell maradnom Herkulesnek 2011.05.05. 21:15:13

  Vajon – amíg Orbán Viktor az imént nyilvánult meg a világ fő antikommunistájaként – miért a kolhozosítás jut eszébe először a kormányzatnak, amikor defektes szisztémát lát? Valószínűleg azért, mert a Fidesz-KDNP annyira beleragadt eb...

Trackback: Az oktatás Magyarországon 2011.05.05. 19:29:51

 Az oktatás Magyarországon Hoffman Rózsa a felsőoktatás átszervezését tervezi. A jelenlegi 29 egyetemről 12-re csökkentené az egyetemi szintű felsőoktatási intézmények számát. A kiválasztott iskolák egy részét összeolvasztanák másokkal, míg e...

Trackback: A teológia egyértelmű áltudomány 2011.05.05. 18:02:29

Definiáltuk a teológia fogalmát, majd néztük meg, hogy beilleszkedik-e a tudomány definíciója által megadott ismérvekbe. Ebből az derült ki, hogy a teológia egyértelműen egy áltudomány. Éppen ezért az állami támogatása is elfogadhatatlan, pláne valódi ...

Trackback: RIP egyetemi autonómia 2011.05.05. 17:24:02

Van a régi vicc, miszerint meghal Kovács kiskatona édesapja, és az ügyeletes tiszt az őrmestert kéri meg, hogy „kíméletesen” közölje Kováccsal a tragikus hírt. Az őrmester gondolkodik, felsorakoztatja a katonákat és elkiáltja magát: „...

Trackback: Halál a diplomagyárra: igen; a Corvinusra: nem 2011.05.05. 17:06:49

A magyar állam a diákok átverésében segédkezett, aminek véget kell vetni: morális kötelesség a diplomagyárak bezárása. Nem tudjuk, hogy Hoffmann Rózsának a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos tegnap kiszivárgott tervei a valóságban mennyire...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

parlamentarista 2011.05.08. 08:43:22

@Hepci:
tulajdonképpen az összes mondanivalód ennyi.

jjulie 2011.05.08. 08:44:27

"A magyar történelemben nem az első eset, hogy ciklus közepén bukik a miniszterelnök s vélhetően nem is az utolsó. Másfélszáz év alatt egy magyar miniszterelnököt lelőttek, öt kormányfőt kivégeztek, három elhunyt ciklus közben és huszonnyolc töltött kevesebb, mint egy esztendőt a miniszterelnöki bársonyszékben. Errefelé így megy ez... "

www.lemontree.hu/egyebkep/linkkep/history/szemelyek/miniszterelnokok.htm

porfelhő 2011.05.08. 08:52:38

Egy óra alatt 70 ezer jegyet adtak el Messiék meccseire"

www.pepsifoci.hu/node/90444

:)

xsasha 2011.05.08. 09:02:19

@parlamentarista:
Ezzel nem értek egyet. A válság előtt mások voltak a körülmények, mások voltak a kényszerek, más volt a szemlélet az oktatással kapcsolatban. A mezőgazdaságnak 20 éve ugyanazok a problémái. Az oktatás problémái ma teljesen más gondolkodást kívánnak, és nem is vagyok biztos benne, hogy a Fidesz megtalálja a fonalat, amin el kellene indulni. Szerintem az oktatásról való gondolkodás a következő 10 évben még sokat fog alakulni.

porfelhő 2011.05.08. 09:03:20

Hatalmasat robbant a felsőoktatási bomba"

Magyar szempontból a hét legnagyobb horderejű híre a kormány által tervezett drasztikus, kiszivárgott átalakítási terv a felsőoktatás rendszerében, amelytől részben a felkorbácsolt indulatok láttán rögtön igyekeztek visszalépni a vezető politikusok."

www.portfolio.hu/gazdasag/hatalmasat_robbant_a_felsooktatasi_bomba.149090.html

Az első hír szerint a közgazdászképzés fellegvárának számító budapesti Corvinus Egyetem is bezárna és szakjait négy másik intézmény között osztanák szét.

Az eddig háttérben zajló viták után a következő hetekben várhatóan jobban a nyilvánosság előtt fognak zajlani addig, amíg a friss jelzések szerint a kormány május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót."

Na. igen. Sokkal jobban hangzik, "közgazdászképzés fellegvárának" számitó....... felsőoktaási intézmény.
Melynek külföldön is "neve van". ezt elfelejtették odairni.
hm. Légvárakat épiteni nem szabad, mert az kártyavárként omlik össze....
:)

jjulie 2011.05.08. 09:08:06

@xsasha:

ki a hibás?

- az elmúlt 8 év,

- az elmúlt 20 év

- az elmúlt 60 év

- a ballib

- a gyurcsány

fejezd abba, hülyegyerek, égy év óta az orbán a kizárólagos felelős, és a hibás

jjulie 2011.05.08. 09:16:25

@jjulie:

és felelős az összes geci dumájáért, és legfőképpen azért, mert megszülte és felnevelte azt az fideszidióta típust, amelyik azt hiszi, hogy a véleményalkotáshoz való egyenlő jog magával vonja vélemények egyenlő értékűségét

xsasha 2011.05.08. 09:23:00

@hackbard.celine:
Nincsenek illúzióim a Fidesz propagandát illetően. Minden további nélkül szét tudom választani a kommunikációt és a tetteket, és azt is pontosan értem, hogy ezek miért válnak el, és mozognak más síkban.
A számaid hamisak, ezért vitáztam velük. Ennek belátására minimális gazdaságpolitikai ismeret is elegendő. (Csak egy példa: a lakástámogatások 5%-ot tettek szerinted az államadóssághoz. Mivel az államadósságot GDP arányosan mérik, ez eleve lehetetlen, hiszen az állami kiadások eleve nem érték el az 5%-át (kb. 1000 mrd Ft), és mivel ezek az intézkedések gazdaságösztönzőek voltak, és az építőipar adta a növekedés egy jelentős részét, GDP arányosan végképp hamis a beállítás)

TG legnagyobb előnye a legtöbb publicistával és bloggerrel szemben, hogy törekszik arra, hogy arról beszéljen, ami a szakmájába vág. Olyan dolgokat feszeget, amihez ért, és nem megy bele mindenféle homályos fejtegetésbe. A mai média mellett ez érték. Jó lenne megtisztelni azzal, hogy az ilyen szárnyalgatások, amint ami itt az államadóssággal kapcsolatban is történt, elkerülik ezt a helyet, vagy legalábbis valami reálisabb keretek közzé kerüljenek.

lüke 2011.05.08. 09:24:00

unicornis
www.uni-corvinus.hu/index.php?id=41600
ha híre van ,akkor a jó magyar kertészek ápolják

xsasha 2011.05.08. 09:31:12

@jjulie:
Azért az elképesztő, hogy az SZDSZ egyik ideológiáját, az egyik mélyliberális vadbaromságot a Fideszre próbálod tolni. De nagyon nem csodálkozom rajta. Egyes baloldaliak minden baloldali mocskot ujjal mutogatnak a másik oldalra - a rorschach teszt elég jól megmagyarázza ezt is.

a-kis-herceg 2011.05.08. 09:33:01

@jjulie: demagóg vagy opportunista...

a-kis-herceg 2011.05.08. 09:36:38

@parlamentarista: értelek, csak a szóóó nem ezt jelenti...

porfelhő 2011.05.08. 09:40:46

Káosz Hoffmann Rózsa hivatalában: eltűnt 3 ezer e-mail cím

A közoktatásról szóló törvény koncepciójához kapcsolódó kérdőívvel a kormány arra kereste a lehetőséget, hogy érdemi egyeztetés nélkül „államosítsa" az egész közoktatást: intézményeket zárjanak be, pedagógusokat bocsássanak el. Ezáltal igazolták, amit Széll Kálmán Terv a közoktatást illetően kijelölt.

A hirtelen feltűnt közoktatásról szóló törvény koncepciójához kapcsolódó kérdőív a keddi Közoktatás-politikai Tanács ülésén került ismét reflektorfénybe.
Két héttel ezelőtt a közoktatási ágazatban érdekelt szakszervezetek közösen kezdeményezték KÖPT összehívását, de akkor még szóba se került a kérdőív.
Az ülésen Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a százalékosan feldolgozott válaszokat mutatta meg. Minden kérdésre 50% feletti volt az igen szavazatok száma.

Az idő rövidsége miatt is meglepő volt, a 61%-os válaszadás. Ráadásul az érettségi előkészület idején, pont a ballagás közepén érte a feladat az iskolaigazgatókat.

A kérdőív nem jutott el minden igazgatóhoz. Hoffmann Rózsa államtitkár asszony azt mondta, hogy ők csak azokhoz az intézményekhez tudták eljuttatni, akiknek az e-mail címe a NEFMI-ben megvan, mondta Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Ma az OM azonosítóval rendelkező valamennyi közoktatási intézmény e-mail címe, még a legkisebb faluban lévő intézményé is rendelkezésükre áll, ezt még Magyar Bálint vezette be, hogy minden oktatási intézménnyel ezen a KIR rendszeren keresztül kapcsolatot lehessen tartani.

– Hogy ehhez képest, miért csak 3200 intézmény kapott ilyen kérdőívet a 6000 közoktatási intézményből, azt nem tudom, mint ahogy azt sem értem, hogy az egyházi fenntartású intézmények mért kapták ezt meg."

www.168ora.hu/itthon/meg-nem-vilagos-a-cel-de-mar-korvonalazodik-75068.html

a-kis-herceg 2011.05.08. 09:45:18

@jjulie: akkor a feudalizmus győzött? főnemesség+parasztság...

a haladás: jobbágyság, városi polgárság és köznemesség pedig vesztésre áll?

lüke 2011.05.08. 09:45:23

hűha
esik eső csendesen, lepereg...............
www.youtube.com/watch?v=c4FZbyi0C9M

porfelhő 2011.05.08. 09:45:25

hm. Felgyűlnek az indulatok, és "egyszer csak robban". Az "ész elmegy a mezőre", hm. nem talál vissza?!

:)

jjulie 2011.05.08. 09:45:29

@xsasha:

kevered a szezont a faszommal, mint a százaléklábakat

tavaly tartottam már itt alapfokú matekszakkört százalékszámításból, tudod e hogy amennyiben csak a százaléklábat említed a vetítési alap nélkül, akkor nem mondasz semmit, és a hiány 5 %-al való növelésében szereplő 5%-t ne keverd össze a gdp 5%-át kitevő hiánnyal

nem csoda hogy számodra, mint feltétal nélküli csökkentképességű fideszhitgyülisnek nagygyűlést szervezett a vallásalapító, hogy elmagyarázza, hogy kell a két ikszet a fideszre tenni

egyik a családneved a másik a keresztneved: fidesz fidesz

a-kis-herceg 2011.05.08. 09:51:24

tüntetnek a kicsik... és a cigányok... eszméletlen. mindent szétverő fides

index.hu/video/2011/05/07/apropenzert_zarnak_be_a_janikovszkyt/

jjulie 2011.05.08. 09:51:33

@a-kis-herceg:

ok, demagóg

„valaki, aki olyan tanokat hirdet, amikről tudja, hogy hamisak, olyan embereknek, akikről tudja, hogy idióták.”

orbán ez lenne? biztos?

a-kis-herceg 2011.05.08. 09:56:52

@jjulie: tökéletesen erről van szó. de van kevésbé tudományos szép magyar szó is:

tanokat hirdet, amikről tudja, hogy hamisak- HAZUDIK...
olyan embereknek, akikről tudja, hogy idióták -BIRKÁKnak

a zorbán hazudik a fides birkáknak... ;)

ssi 2011.05.08. 09:57:38

MSZP sorsa több szempontból is erősen hatni fog a magyar politikai életre - rövid és hosszú távon is
- mikor Gy.F. anno lemondott a pártelnökségről, ill. ME-ről ... - összességében ez alapos tanulmányozást kívánna a számukra
- tök mindegy, ha nem lenne Gy.F., de helyette lennének önjáró szuper ötletbedobók (pl. Horváth Cs., Szanyi)
- Balogh András (ideológiai?) alelnök ha aktív lenne, lehet, hogy Gy.F. kevésbé, vagy netán együtt közösen?

@a-kis-herceg: @jjulie:
- szertetek milyen erőnek, pártnak kellene hatalomba kerülnie, hogy ha együttműködőbb akarnak lenni az ellenzékkel, társadalommal, ne elutasítást kapjon?
- mikor és mitől lehetne, hogy hosszú távon úgy készülhetnének a kormánytervek, hogy pusztán mély utálat (visszafogottan fogalmaztam) ezt ne boríthassa fel -> több elemző pont egy ilyen fajta korszaklezárást várt volna az új Alkotmánytól

@lüke:
- nem tudom,hogy alakul a koncepció is, vagy csak az igény egyre hangosabb?
- az eü rendezését minden más területnél rázósabbnak gondolom
- míg pl. az oktatáshoz ontani tudnám az ötleteimet, amikben mélyen hiszek is, az eü-vel kapcsolatban egyelőre csak figyelnék, próbálnám érteni a megjelölt változásokat
velemenyvezer.blog.hu/2011/05/06/vegre_nekiesnek_az_egeszsegugynek?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index

a-kis-herceg 2011.05.08. 10:03:49

@manyike: jo kérdés.de már vártam...

12 ponttal teljesen normális emberek fognak politizálni, kiszorítják majd a politikai elit nagyrészét...

12 egyszerű pont. megalkuvások nélkül. egyszerű, hogy értse mindenki...

lásd Janikovszky, ahol még kisiskolások is elszántak... +rendvédelmisek...

ez már őszinte, elsöprő utálat, vagy AKARAT

porfelhő 2011.05.08. 10:05:01

Magyar dollármilliomosok - tízezren vannak"

A Napi Gazdaság "A 100 leggazdagabb 2011" kiadványának cikke

A régióban jól áll a magyar felső tízezer

A gazdasági hírek ugyan nem mindig Magyarországnak kedveznek, egyvalamiben azonban mindenképpen le tudjuk körözni a régió többi országát: a lakosság arányában és majdnem abszolút értékben is Magyarországon él a legtöbb dollármilliomos.
A hazai felső tízezerből ugyanis szinte mindenki megfelel annak a kritériumnak, hogy − ingatlanok nélkül számolva − van legalább egymillió dollárnak megfelelő vagyona.

A felmérés szerint összesen 9600 dollármilliomos él Magyarországon, ennél több a régióban csak Csehországban (12 600), de például Szlovákiában mindössze 2800 akad.

A dollármilliomosok tekintetében még a négyszer nagyobb lélkszámú Lengyelország sem versenyezhet velünk, ahol 8800 hasonló vagyonú ember él"

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/magyar_dollarmilliomosok_tizezren_vannak.482330.html

hm. ez jó.
igen.

a-kis-herceg 2011.05.08. 10:05:52

@manyike: még orbántakaroggy se lesz... pozitív lesz a "kampány"

megússza ez a egynegeelméjű pár takaroggyal... nem vele fognak foglalkozni, hanem a jövővel...

pont ez lesz a radikális változás.

jjulie 2011.05.08. 10:07:39

szégyenlem magam, próbálgatom körülírni orbániát, közben itt van az orrom előtt

hu.wikipedia.org/wiki/Demag%C3%B3gia

"A demagógiára leginkább fogékony emberek előítéletes személyiségek. Az előítéletes személyek nem törődnek azzal, hogy világképük szűk körre terjed ki és szerkezete nincs összhangban a világgal, számukra csak az a fontos, hogy világképük világos és áttekinthető legyen. Ahol nincs rend, ott rendet csinálnak. A járt utat akkor sem hagyják el, amikor új megoldásokra lenne szükség. Hacsak módjuk van rá, mindenbe belecsimpaszkodnak, ami ismerős, biztonságos, egyszerű és határozott körvonalakkal rendelkezik."

stb

ssi 2011.05.08. 10:10:57

hol a helye a mai magyar politikai életben

"Vonánál a „Führer” nem tömeggyilkos, .. hanem egy torz eszme – a liberalizmus - „torz szülöttje.” „Története nem más, mint egy szimbolikus családi dráma, a fiú mindent elsöprő erejű, gyilkos lázadása az őt megrontó apa ellen” – állapítja meg Vona Gábor."

atv.hu/belfold/20110505_vona_gabor_az_emberiseg_utolso_vedobastyaja_az_iszlam

@a-kis-herceg:
"a teljesen normális emberek .. nem vele (o.V.) fognak foglalkozni, hanem a jövővel ... pont ez lesz a radikális változás."

nagyon várom, hogy majd egy kicsit bővebben is kifejtsd - gondolkodásomat más dimenzióba is szeretném tenni, de egyedül nem megy (ez sem) :-)

a-kis-herceg 2011.05.08. 10:11:10

@jjulie: pedig már soxor próbáltam rámutatni. de a
"zorbán hazudik a fides birkáknak"... ez a legkomplexebb
szerintem a töri könyvekben így lesz.
vagy a demagógia szómagyarázathoz lesz a legjobb példa...

xsasha 2011.05.08. 10:14:29

@jjulie:
Néha kicsit irigylem azt a magabiztosságot, amivel megnyilvánulsz meg nem értett témákban. Irigylésre méltó, hogy még tanítani is akarsz ebben a nagy magabiztosságodban. Persze elfogadom, hogy szóhuszár vagy, erre is szükség van a fórumon, de kérlek, hagyj ki engem a szórásból. Köss bele olyanokba, akik biztosan nem tudnak visszavágni. Én nem akarom feldúlni a lelkivilágodat, szóval hanyagoljuk egymást.
Köszönöm megértésedet, és értékelem belátásodat.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.08. 10:22:26

@parlamentarista: a mondanivalómról érdemben annyi volt a véleményed, primitív kommunista vagyok és lenin fiú.
Ez nem szint, okostojás.
Én meg mondhatnám, hogy cicafiú vagy, ugye... oszt még megsértődnél...

jjulie 2011.05.08. 10:23:45

@xsasha:

ezt ki írta kisgyerek?

"A számaid hamisak, ezért vitáztam velük. Ennek belátására minimális gazdaságpolitikai ismeret is elegendő. (Csak egy példa: a lakástámogatások 5%-ot tettek szerinted az államadóssághoz. Mivel az államadósságot GDP arányosan mérik, ez eleve lehetetlen, hiszen az állami kiadások eleve nem érték el az 5%-át"

csak ne te voltál az te orbándemagógia célpont? teljes neved: fidesz fidesz

a-kis-herceg 2011.05.08. 10:24:39

@xsasha: ja és a kombinált fogó is kéne... légyszi hozd vissza

www.youtube.com/watch?v=pHxhilDkPZ4&feature=related

xsasha 2011.05.08. 10:25:00

@ulrike:
Tetszik, ahogy forgácsoljátok kis herceg világképét. :-)
Fura, hogy pont ti próbáljátok rádöbbenteni a valóságra.

xsasha 2011.05.08. 10:25:54

@jjulie:
Ezt én írtam, kedves zsüli.

xsasha 2011.05.08. 10:30:59

@parlamentarista:
Egyre jobb!!! :-))) Csak tanítsátok meg neki, mi is az a populizmus. :-)

jjulie 2011.05.08. 10:35:00

@xsasha:

igen, randomra elhelyezett szavak, bár van benne némi rád utaló egyéni, visszatérő, zavart fogalomhasználati jellegzetesség

ssi 2011.05.08. 10:36:53

@jjulie: :-)

a "politizáló" átlag civil viszonya a politikához különbözik-e a hétköznapi viselkedésétől, gondolkodásától? visszatérő, vagy erősen jelen lévő előítéletei, mások beskatulyázása, vagy szemellenzős, esélyt egyeseknek sosem adó bátran vállalt véleménye, ítélete megváltoztatható-e? tanulható-e?

a mostani kormány tudatos politikája biztosan nem az általános együttműködés és elfogadás, de ellentmondásos is
- Jobbikkal egyetértve mi lenne, ha a kormány az összes volt "kommunistát"(?) kivonnák a politikai életből, talán még a gazdasági előremenetelüket is korlátoznák, s egy részüket bedutyiznák? ->megnyugodnának a kedélyek? a volt "kommunisták" családtagjait is kiközösítenék, vagy csak be/megtörnék?

egyéb szempontból is érdekes a mai kormány kommunikáció:
1. széles társadalmi hatású intézkedéseket önmaguk közt a színfalak mögött eldöntenek, majd roham tempóban törvényt legalizálnak
2. közbeszéd irányítása, témák bedobása, de főleg a "hallgatásuk" beszédes
3. O.V. ellenzékben nem sokat volt és főleg szólalt fel a parlamentben, év és egyéb értékelőit is sajátjai körében mondta el, a brüsszeli média szócsatában is a vitatkozás múltbéli kitanulásának és gyakorlásának hiányát vélték sokan felfedezni
-> mindebből éppen logikusan következhet a lakossággal levelező kormány típusa, de! rendjén van-e így?

netről: (ha megtalálom a linkeket, bepótolom)
- postaládára kitenni: "Alkotmányt és szórólapokat kérjük nem bedobni"
- a kormány szociális kérdőívét ne a kormánynak, hanem pl. a szakszervezeteknek küldjék vissza kitöltve/üresen, mert az ő feladatuk mindezt megtárgyalni a kormánnyal

(na, egy időre elvonulok családi kötelességeimhez és közben megvédem a jogaimat is)

xsasha 2011.05.08. 10:40:11

@jjulie: Megvilágítanád, mi is a konkrét problémád?

ssi 2011.05.08. 10:41:24

@a-kis-herceg: s mik is vannak?
"Egy pécsi belvárosi hotel immár három esztendeje semmit sem tud arról a német turistáról, aki mintegy tízmillió forintos parkolási díjat halmozott fel azóta, hogy 2008-ban kijelentkezett a szállodából, de kocsiját a mélygarázsban hagyta"
hvg.hu/itthon/20110507_

ssi 2011.05.08. 10:44:04

úszni tud már mindenki?

"legfiatalabbakat is meg akarja ismertetni a lovas hagyományokkal a Nemzeti Lovas Stratégia."

www.hirado.hu/Hirek/2011/05/08/00/Lora__parlament_ele_kerul_a_Nemzeti_Lovas.aspx

jjulie 2011.05.08. 10:53:06

1911-ből, demokrácia, avagy a hozzánemértés kultusza

epa.oszk.hu/00000/00022/00084/02596.htm

hackbard.celine 2011.05.08. 10:59:59

@xsasha: a számaid hamisak. 2009 végéig 1500 Mrd költségvetési pénz ment el kamattámogatásra. Márpedig ezt nem adóforintokból fizette ki az ország, hanem hitelből. Köszönjük Matolcsy elvtárs.
Az ingatlanpiaci lufiban nem kevés szerepe volt ennek a marhaságnak. Megnyitotta az olcsó hitelek iránti tömeges igényt, két év alatt kétszeresére verte fel a lakásásárakat. Az olcsó hitelek iránti tömeges igényt a bankok devizahitelek formájában elégítették ki. Járainak jegybank elnökként óriási felelőssége van a korlátlan lakossági devizahitelezés elengedésében.
Az építőipar nem a támogatott lakáshitelekből nőtt ki, hanem a devizahitelekből. kb. 120 ezer család hitele dőlt be, a lakossági devizahitel állomány 5-6000 Mrd nagyságrendjébe esik.
Az építőipar romokban, körbetartozás, felszámolások, teljes csőd.
A spanyol, ír, izraeli "befektetők" tollasodtak meg igazán, talán a Fadesa botrány mond valamit.
Amikor most a jegybank kényszerűen a lakossági hitelállománynak kedvező irányba terelgeti az árfolyamokat, azzal rontja az exportőrök pozícióját, márpedig most csak az export bővülése viszi előre a gazdaságot. Örömködtél a 265 környéki atomstabil EUR-nak, pedig ez pont szar.
Sajnálom, hogy a folyamatokat nem vagy képes komplexen értelmezni, ezt már többször bebizonyítottad.

ssi 2011.05.08. 11:03:23

@xsasha:

"És fára mászni? " - ha lehetne, néha többet érne, mint a kötelező, néha nem szeretem ovi/sulitorna

(néhány éretlen felnőttnek közmunka helyet/mellett lehetne kötelező "vissza"mászni egy időre)

panelburzsuj 2011.05.08. 11:05:37

@jjulie:

Lehet, hogy eddig elkerülte a figyelmedet?

"A Fidesz-uralom (1.) a leggátlástalanabb üzleti körök, (2.) a saját kisebbrendűségüket hatalommal túlkompenzálni akaró politikusok és (3.) a szakmai téren tehetségük híján csúcsra jutni egyébként sosem képes szakemberek „véd- és dacszövetsége”, amelyhez (4.) a mindig befolyáséhes római katolikus egyház csatlakozott."

progressziv.blog.hu/2011/04/21/mi_a_fidesz

panelburzsuj 2011.05.08. 11:12:18

@hackbard.celine:

Róna bácsi évek óta fújja, hogy az exportőrök és a devizahitelesek közti ('objektív') érdekellentét olyan felállás, amire ilyen tömegben még nemigen volt példa, - (extrém nyitott gazdaságban extrém sok külföldre eladósodott polgár), -és amely csapdából csak a "szokásosnál" is körültekintőbb gazdaság, sőt társdalompoiltikával lehetne kievickélni.

De úgy tűnik, hogy nem az unorthodox matolcsyzmusra gondolt.

panelburzsuj 2011.05.08. 11:16:54

@xsasha:

"Pislogott a rinocérosz:
Bár tudnám, hogy mire céloz .... ?"

jjulie 2011.05.08. 11:19:04

@xsasha:

"A számaid hamisak, ezért vitáztam velük. Ennek belátására minimális gazdaságpolitikai ismeret is elegendő. (Csak egy példa: a lakástámogatások 5%-ot tettek szerinted az államadóssághoz. Mivel az államadósságot GDP arányosan mérik, ez eleve lehetetlen, hiszen az állami kiadások eleve nem érték el az 5%-át"

guglizzunk, kezdjük (utálok gépelni)

1. mi is az államadósság?

"Az államadósság egy adott országban a helyi (önkormányzati), a szövetségi és a központi kormány adósságainak (tartozásainak) konszolidált összege. Fogalmába beletartozik az állami kezesség- és garanciavállalás miatt keletkezett hiteltartozás, az elkülönült pénzalapok és az állami beruházásokat kezelő intézmények hitelei, valamint az állami vállalatoktól átvállalt hiteltartozás is. Névleges törlesztés, ha az állam az adósság törlesztésére újabb hitelt vesz fel. Hitelfelvétel történhet a kormányzat különböző szintjein (központi, szövetségi és helyi szervek adósságai)."

az államadósság sok-sok év gyüjteménye, tudod mikor jön el az idő amikor már nem fogja terhelni a költségvetést az első orbánországlás lakástámogatási blődje?

2. mi a szar is lehet az általad említatt "állami kiadások" amik nem érik el a gdp 5%-t?

" Eltérőbb a kép, ha az újonnan csatlakozott országok költségszerkezetét tekintjük, különösen a sokak által példaképnek tekintett Szlovákiáét, ahol az állami újraelosztás mértéke csak 37, 1 százalék a GDP arányában (tehát csaknem 13 százalékponttal kisebb hazánkénál).

Szlovákia jóléti kiadásokra GDP-jének csak 22,5 százalékát költi, szemben hazánk 30,8 százalékos adatával. Különösen nagy a különbség (17 ? 11,7) a szociális védelem területén. Ezen terület kiadásainak több mint felét a nyugellátások jelentik, legalábbis Magyarország esetében."

nem keverted véletlenül a "költségvetési hiány"t az "állami kiadásokkal" és egy kicsit az "államadóssággal" is ha már egyszer arra jártál?

3. at last but not least: százalékszámítás

százalékérték : (alap : 100) = százalékláb.

ha százaléklábakat összehesonlatásra használsz, de nem azonosak a hozzájuk tartozó "alap"-ok, akkor vagy tudatosan demagóg vagy, vagy csak egy sima született ostoba

panelburzsuj 2011.05.08. 11:21:43

@Hepci:

... mert nem a közvetlenül érintettektől, hanem a (több szinttel fentebbi) - államtól várod a megoldást ...

Itt megálltatok, és azóta a jelzőt keresitek egymásra.

panelburzsuj 2011.05.08. 11:22:53

@panelburzsuj:

(És nem heccelek ám, hanem mediálok! ... :))

xsasha 2011.05.08. 11:26:40

@hackbard.celine:
Azon különösebben már nem lepődök meg, hogy elkezdtél mellébeszélni. Olyanokat állítani, hogy hitelből fizette az ország, majd a devizahitelekről papolni.
Az egyetlen korrekt dolog az lett volna, ha összeveted a költségvetési kiadások mértékét a generált építőipari növekmény mértékével.

A devizahitelekről ennyit: "A devizahitel-állományra növekvő hatást gyakorolt az is, hogy 2005-től az állam készfizető kezességet vállalt a 35 év alatti házastársak, élettársak és gyermeket nevelő egyedülálló személyek devizában felvett lakáskölcsöne esetében a hitel fedezetéül szolgáló lakásingatlan hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát meghaladó részére. Az alacsonyabb költségű, de nagyobb kockázatú devizahitelekkel szemben a 2004-től változatlan kondíciójú kamattámogatási rendszer nem volt versenyképes és nem nyújtott érdemben támogatási lehetőséget a lakást szerzők többségének részére."

Mindenesetre Járainak is felelőssége van a devizahitelek elszabadulásában. Igaz a PSZÁF feladata lett volna, de Járainak is kötelessége lett volna felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amiket a devizahitelek rejtettek, minimum kommunikáció szintjén.
Csakhogy amikor Járai megtette, akkor azt politikai támadásnak állították be.
index.hu/gazdasag/magyar/jarai051220/

A mai helyzetben csakis a stabil, kiszámítható forint a megoldás. Se az erős forint nem jó, de a gyenge. Ha ezt nem bírod felfogni, akkor nincs miről vitatkozni. Az export csúcsokat dönget, szóval neked kellene valamit újragondolnod.

xsasha 2011.05.08. 11:31:02

@manyike: Nyilván minden többet érne, mint a lovaglás.

jjulie 2011.05.08. 11:32:50

@xsasha:

"A számaid hamisak, ezért vitáztam velük. Ennek belátására minimális gazdaságpolitikai ismeret is elegendő. (Csak egy példa: a lakástámogatások 5%-ot tettek szerinted az államadóssághoz. Mivel az államadósságot GDP arányosan mérik, ez eleve lehetetlen, hiszen az állami kiadások eleve nem érték el az 5%-át"

guglizzunk, utálok gépelni:

1. államadósság:

"Az államadósság egy adott országban a helyi (önkormányzati), a szövetségi és a központi kormány adósságainak (tartozásainak) konszolidált összege. Fogalmába beletartozik az állami kezesség- és garanciavállalás miatt keletkezett hiteltartozás, az elkülönült pénzalapok és az állami beruházásokat kezelő intézmények hitelei, valamint az állami vállalatoktól átvállalt hiteltartozás is. Névleges törlesztés, ha az állam az adósság törlesztésére újabb hitelt vesz fel. Hitelfelvétel történhet a kormányzat különböző szintjein (központi, szövetségi és helyi szervek adósságai)."

2. állami kiadások (szerinted gdp 5%-át nem éri el)

"Eltérőbb a kép, ha az újonnan csatlakozott országok költségszerkezetét tekintjük, különösen a sokak által példaképnek tekintett Szlovákiáét, ahol az állami újraelosztás mértéke csak 37, 1 százalék a GDP arányában (tehát csaknem 13 százalékponttal kisebb hazánkénál).

Szlovákia jóléti kiadásokra GDP-jének csak 22,5 százalékát költi, szemben hazánk 30,8 százalékos adatával. Különösen nagy a különbség (17 ? 11,7) a szociális védelem területén. Ezen terület kiadásainak több mint felét a nyugellátások jelentik, legalábbis Magyarország esetében."

kevered az "az állami kiadások"-at amivel csak lehet, a költségvetési hiánytól az államadósságig

3. at last but not at least

százalékérték : (alap : 100) = százalékláb.

ha a százaléklábakat összehasonlításra használod, miközben az "alapok" különbözőek, akkor vagy simán ostoba vagy, vagy kezdő és tehetségtelen demagóg

Szimba 2011.05.08. 11:36:20

Ez is jó írás: Kőbányai régen kezdte, mint szociológus, és remek tanulmányai születtek a cigányságról, a magyarok-cigányok együttéléséről.

hvg.hu/velemeny/20110505_kobanyaiJanos_gyongyospata

xsasha 2011.05.08. 11:40:05

@panelburzsuj:
Mondja ezt az a társaság, amely 1.) gazdasági bűncselekmények sora miatt áll bíróság előtt, 2.) alkoholista apuka egyszerű körülmények között felnevelkedett fia néhány házasság által legmagasabb hatalmi körökbe küzdötte be magát, és ma is a csakazértis én fogom vezetni a baloldalt struccpolitikáját játssza, 3.) Kóka, Hiller, Lamperth fémjelzik a szakmaiságot, 4.) és talán a némileg több hatalommal rendelkező médiaelithez törleszkedik.

Szóval ki kellene találni valami újat, ha már a Fideszt akarjátok cincálni. Mert az nagyon gyenge, ha mindig a baloldalból indultok ki.

jjulie 2011.05.08. 11:40:33

@xsasha:

"A demagógia eszközei

1. Összehasonlíthatatlan mennyiségek párhuzamba állítása"

hu.wikipedia.org/wiki/Demag%C3%B3gia

menj a picsába

jjulie 2011.05.08. 11:42:16

@xsasha:

menj a picsába

ne akarj túltenni a szijjártón, meg a felcsuti paraszton

parlamentarista 2011.05.08. 11:43:00

@a-kis-herceg:
te nem populista szeretnél lenni, hanem a protestáns.
ez a fazon szeretnél lenni:
www.knowledgerush.com/wiki_image/a/a7/Ulrich_Zwingli.jpg

ssi 2011.05.08. 11:59:34

@xsasha:
lovaglás
- sajna, nem a legolcsóbb mulatság
- ma kicsit mulatságos már inkább a máshol is látott kuruckodás
- s milyen igaz: nem mindegy, hogy vmit ki, mikor és hogyan ...

na, rohanok, mert fut az ebéd, úszik a lakás, falra mászik a családom és még a rokonok is lesátoroznak majd nálunk - na, és még mondják, hogy nem kap elég figyelmet az amatőr sport :-)

xsasha 2011.05.08. 12:03:17

@jjulie:
Említettem már, hogy hívd fel telefonon a kedves anyukádat, és beszélgess vele?

hackbard.celine 2011.05.08. 12:04:59

@xsasha: Nyilván amikor számadattal cáfolom meg az állításodat, az mellébeszélés.
www.168ora.hu/buxa/havonta-tobb-mint-tizezerrel-no-a-bar-listasok-szama-35088.html
"Hatalmas összeget, közel 1500 milliárdot költött el az állam 2000-2007-ig támogatott lakáshitelekre. A pénzáram hasznosulásának azonban nincsenek mutatói, az állam nem tudja, hogy a támogatások milyen arányban járultak hozzá a lakás állomány bővüléséhez."
Nyilván az ok-okozati összefüggések boncolgatása az második matolcsyzmus hitelből fogyasztás alapú növekedés elméletének csődjéről az is mellébeszélés. (az első matolcsyzmus a privatizáció körüli serénykedése - ismert eredménnyel)
De ok-okozati összefüggés például az is, hogy a magyar export bővülése a nemet gazdaság (azon belül a német export) élénkülésével függ össze. Bölcs vezérünk és kormányunk semmilyen ráhatással nem volt az elmúlt időszak export teljesítményére, aztán mégis a saját sikerüknek állítják be.

jjulie 2011.05.08. 12:09:34

@xsasha:

mesélj a százalékszámításról, a gdp 5%-t el nem érő állami kiadásokról, meg a kamattámogatott lakáshitelek költségvetési terheiről, illetve azok lejártáról hülyegyerek

de ne úgy ahogy az orbán beszél veled, bemért idiótával

xsasha 2011.05.08. 12:15:56

@hackbard.celine:
Számadattal, vazze, amikor beleszámolod a szocik kiterjesztéseit, és szemérmesen megfeledkezel arról, hogy 50 mrd Ft-ról 180 mrd Ft-ra növelték a költségeket a szocik a kiterjesztéssel.

Nem tudom, milyen hitelből fogyasztásról beszélsz, de egyre kevésbbé érdekel.

Engem nem érdekel, hogy ki hogy állítja az exportélénkülést. Én arról beszéltem, hogy a forint stabilan tartása ma a legjobb módszer, amit alátámaszt, hogy az exportnak megvannak a lehetőségei a bővülésre forintgyengítés nélkül is.

panelburzsuj 2011.05.08. 12:16:38

@xsasha:

Nem tudom, hogy többesszám második személyt honnan kalkuláltad ki, de a letagadhatatlan és levetkezhetetlen szocialistaságomra talán mindennél élesebb fényt vet az az itt következő önvallomásom, amely szerint a gyerekeim három osztályellenségtől és egy lakosságcsere címén idezsuppolt személytől erednek, maguk pedig szabadidejükben egy imperialista nagykövetség által patronált környezeti programokban ügyködnek határon innen és túl.

Tesókám meg a nemzeti radikális mozgalom helyi oszlopa.

Hülye vagy, és az maradsz, ha így folytatod.

cambridge.on 2011.05.08. 12:26:27

@manyike:
Kis Herceg, nem kajálni, sportolni kell megjegyzésére adott válaszom:

torokgaborelemez.blog.hu/2011/03/23/342_harminc_huszonnegy/fullcommentlist/1#c13032304

Szakállas hír.

jjulie 2011.05.08. 12:27:55

@panelburzsuj:

szása a párt blogdelegáltja, le lehet hülyézni, idiótázni, el lehet küldeni a picsába, kibítja

azért van ideküldve, hogyha báncsák az orbányt, írjon rá valami nemzetikereszténypolgári fideszverset szijjártóidióta hangvétellel

jjulie 2011.05.08. 12:29:23

@jjulie:

folyt.

és szocizza le aki báncsa orbániát, a csodást

panelburzsuj 2011.05.08. 12:35:41

@jjulie:

Annál beszédesebb, ha a pártnak egy ilyen frekventált helyre csak ilyenre fussa.

xsasha 2011.05.08. 12:40:04

@panelburzsuj:
Neked a családod határozza meg a politikai beállítottságodat? De ezt te tudod, nem az én dolgom.
Azt mindenesetre megmutathatnád, hol állítottam, hogy te szocialista vagy.

juditka* 2011.05.08. 12:47:00

Jöttem már megnézni, hogy letiltottak már a blogról!
Kérem szóljanak már a T. Kommentelők, ha ez megtörténik!
Olyan nagyon kivácsi vagyok!!!

:)))))))))

juditka* 2011.05.08. 12:49:29

Hűha! Micsoda vasárnapi szinházi előadás zajlik!

:)

hackbard.celine 2011.05.08. 12:50:46

@xsasha: milyen hitel? támogatott lakáshitel, devizahitel, ilyesmikről beszéltünk eddig.
milyen fogyasztás? lakás vásárlás
Ez volt a matolcsyzmus víziója:
(támogatott) hitel -> fogyasztás -> növekedés
Amivel géniuszunk nem számolt, hogy a fogyasztás tárgya (lakás) a keresleti oldal bővülésével nyilvánvalóan drágább lesz, ez pediglen még több hitel kihelyezését vonja maga után. Ezt az öngerjesztő folyamatot (ingatlanpiaci lufi) a növekedésből származó többlet egy határon túl nem képes fedezni, ergo a rendszer összeomlik.
Össze is omlott. Amúgy globálisan.

parlamentarista 2011.05.08. 12:52:35

@jjulie:
ki van adva ezeknek, hogy figyeljék a zinternetet. meg innen próbálnak ollózni. szása egy gábor dénes főiskolát végzett gazdasági informatikus. nem vagyok higgins professzor, de a nyelvezetből erre következtetek.

XHENC 2011.05.08. 12:52:38

@juditka*:

Ki a főszereplő. Te tudod?

:)
hm?

juditka* 2011.05.08. 12:57:45

@XHENC: :)

Naná! Persze, hogy tudom. !

:)

xsasha 2011.05.08. 13:12:42

@hackbard.celine:
A lakás ingatlan, tehát sokkal inkább számít befektetésnek, mint fogyasztásnak. A lakás fennmaradó érték, nem egyszeri fogyasztás vagy szolgáltatás, ezért hibás a beállításod, a kádári szemlélettel való összehasonlításod.

A további fejtegetésed is logikai hiba, hiszen a kereslet növekedésével beindult a kínálat növekedése. Ha a hiteleket a szoclib idióták nem húzzák szét, hanem egy egyensúlyi pont körül tartják, beállt volna egy stabil kereslet-kínálati egyensúly.

panelburzsuj 2011.05.08. 13:13:19

@xsasha:

Hmmm, hol is célozgattál olyasmire, hogy a kritikám szocialista gyökerű? ...

Megvan!

"Szóval ki kellene találni valami újat, ha már a Fideszt akarjátok cincálni. Mert az nagyon gyenge, ha mindig a baloldalból indultok ki."

Ha fene fenét eszik is, akkor is majmot csinálsz magadból?

panelburzsuj 2011.05.08. 13:20:25

@xsasha:

Amúgy: fenetudja.

Mindenesetre ha a bélistázás, államosítás, kitelepítés, kuláküldözés, egyházellenesség nem pusztán olvasókönyvi élmény, hanem családi tapasztalat, az azér úgy szokott hatni a család tagjainak gondolkodásra.

Persze nem mindenkire ugyanúgy.

De ezt nem fogod kitalálni a brosúráidból.

xsasha 2011.05.08. 13:32:09

@panelburzsuj:
Szerintem olvasd el még párszor, legrosszabb esetben kilencedik olvasásra tuti leesik.

xsasha 2011.05.08. 13:38:22

@panelburzsuj: Jah, látom, hatottak. Gondolom ezért brosurázol.

cambridge.on 2011.05.08. 13:40:38

Mivel hétvége nem múlhat el sport nélkül:

www.nemzetisport.hu/sportszelep/csak-szerencse-legyen-a-focitortenelem-101-legmazlisabb-golja-2075798/

Ráadásul (egyik) kedvenc csapatom a szenvedő fél.

hackbard.celine 2011.05.08. 13:56:22

@xsasha: a fogyasztás egy közgazdaságtani alapfogalom (consumption), mit értetlenkedsz ezen?
Nézz csak utána a statisztikában: a kereslet növekedése először is duplájára verte fel az árakat 1999 és 2001 között. Csak ez után jöttek tömegesen a külföldi "befektetők" és ugrottak rá az akkor még nagy nyereségű lakásépítésre. Vitték haza a profitot bőröndszám.
Matolcsy ezt a modellt persze nem magától találta ki, az USÁ-ból importálta. Ott láttuk, mi lett a következmény.
Az export blabládra kerestem közben egy szép grafikont:
vg.hu/lapokkepek/cikkek/27000/27746_ipari.JPG
Egyértelműen látszik a korreláció a német ipari termelés és a magyar export között. A Ft idei erősődése láthatóan eltávolította egymástól a két görbét.

xsasha 2011.05.08. 14:29:04

@hackbard.celine:
Te mit értetlenkedsz? A lakásvásárlás az befektetés, nem fogyasztás. Vagyon keletkezik általa.

Utánanéztem, mert már olvasáskor fájt, amit leírtál. A lakástámogatási rendszert ugyanis 2001-ben vezették be. A korábbi áremelkedés egy korrekció volt, amely a rendszerváltás utáni lakáspiaci depresszív folyamatokat igazította ki.

Az ábrádon pedig már nevettem. Tudod hol ér véget az az ábra? Ahol az euró még 280 forintba került. De gondolom ez téged nem zavar. A forint idei erősödése nem is lehet rajta az ábrán, hiszen az utolsó adat az ábrán 2010-es.

xsasha 2011.05.08. 14:34:36

@hackbard.celine:
Az a baj, hogy van egy előítéleted, és ahhoz próbálsz ábrákat keríteni, holott nem lenne baj, ha fordítva lenne a dolog.

cambridge.on 2011.05.08. 14:44:24

@xsasha: "Egyszerűen meg kellene érteni, hogy egy mérnök éppúgy elvállal egy állást nettó 300-ért, mint korábban, tehát a cégek bérterhei csökkennek ezáltal. Nézd, térjünk erre vissza másfél év múlva."
Ezután a mondat után szűntél meg, mint (ellenfél) vitapartner számomra, mivel fordítva ülöd meg a lovat.
A mostani 300 ezer korábban 243 ezer lehetett, mind két esetben a bruttó (amit a munkáltató kifizet) 348000Ft.
A munkáltató a bruttót jelöli meg, amennyiét neki megéri alkalmazni. Számára érdektelen, hogyan oszlik meg a munkavállaló és az állam között.
Sajnálom, hogy téged szemeltek ki, a számon tartott törökgáborelez blog, hétvégei felügyeletére a Fideszben.
Sajnálom, hogy nem akadt felkészültebb erre a szerepre.

xsasha 2011.05.08. 15:02:14

@cambridge.on:
Ok, akkor nem vagyok vitapartner számodra többé. Tudomásul vettem.

A beruházó számára a munkaerőpiac is egy pont olyan piac, mint bármelyik másik. A beruházó megnézi, hogy hol mennyit kérnek egy adott erőforrásért, szakértelemért, munkavégzésért, és azt a munkaerőpiacot választja, amelyik kedvező kondíciókkal tud megfelelő munkaerőforrást biztosítani.
A munkáltatónak nagyon is nem mind1, hogyan oszlik meg az állam és a munkavállaló között az összeg, mert az állammal nem lehet alkudni, a munkavállalóval lehet. És ha neki megéri bruttó 400-ért elvégeztetni a munkát, de az egyik piacon ezt 370 ért el tudja végeztetni, míg a másik munkaerőpiacon 320-ért tudja elvégeztetni, akkor a másodikat fogja választani.
Persze mondanám, hogy ha a beruházási döntésekről akarsz vitázni, állok elébe, de már említetted, hogy megszűntem vitapartnernek lenni, ezért ettől most eltekintek.

lüke 2011.05.08. 15:18:32

@porfelhő: @juditka*: @álomszép
@armanda: @armanda*:
@Pasztorella: @hencz :@ XENCZ:)*:)*:)
+ @x a végtelenhez

www.youtube.com/watch?v=HBZ8ulc5NTg

hackbard.celine 2011.05.08. 16:07:01

@xsasha: jól van, a közgazdaságtannal szövegértés szintjén is hadilábon állsz, sebaj.
A hitelleveles rendszert 2000-ben vezették be, de már 1999-től propagálták, ez elkezdte felhajtani az árakat. Semmi köze a rendszerváltáshoz, 94 és 99 között az inflációval arányosan nőttek a lakások árai, ahogy 2004 után is.
A diagramon nyugodtan nevetgélhetsz (ennyit értesz hozzá) : azt illusztrálja, hogy a politikának mennyi köze van az exporthoz: amikor a Kósa-Szíjjártó bohózat lezajlott, szépen látható a csúcs még a 3 hónapos átlagban is. Szépen leköveti az EUR árfolyamát, miközben a német ipari termelés (előző év azonos időszakához mért növekedésének) 3 hónapos csúszóátlaga kis szórással egyenletes.
Itt egy árfolyamdiagram, ha ennyire nehezedre esik kiguglizni:
finance.yahoo.com/q/bc?s=EURHUF=X
Próbáld meg gondolatban 3 hónapos csúszóátlagra átalakítani és a fenti görbére illeszteni.
Mondjuk ebben nem bízok annyira hogy menni fog.

xsasha 2011.05.08. 16:30:53

@hackbard.celine:

Ok, ez már a hazudozás kategóriája. Köszi, de itt inkább fejezzük be.
ujlakaspiac.hu/2011/05/05/lakasarak-alakulasa-az-elmult-evtizedben-magyarorszagon/

Az meg végképp szánalmas, hogy folytatod az ábrád kimagyarázását. Tény, hogy az ábrádon 2010 decemberi az utolsó adat. Tény, hogy az idei mozgásokat magyaráztad vele. Aztán odateszed, hogy ennyit értek hozzá...

Ha neked ez valamiféle lelki kérdés, akkor tudod mit, igazad van. Én voltam a hülye, te meg igazat mondtál. Bocsi.

panelburzsuj 2011.05.08. 16:34:13

@lüke:

Népszámlálási biztosnak készülsz? :)

a-kis-herceg 2011.05.08. 18:04:19

@panelburzsuj: pontos. ez a szent 4szög? gazdaság-politikus-szakmai-pap

hm szerintem a szentháromság: gazdaság-politikai-média 6alom...

a "szakemberek" nélkülözhető, vagy alkalmilag megbízható "senkik"

a-kis-herceg 2011.05.08. 18:09:09

végre a nagy nemzeti kincsünk. makovec is jelt ad, fáklyaként lobog...

atv.hu/cikk/20110508_makovecz_senkinek_semmi_koze_az_orban_viktorral_valo_viszonyomhoz

és a "beépített" ember (stumff+AB), plusz a ma fia belügyér "dilemmái"

varanus.blog.hu -n

hackbard.celine 2011.05.08. 19:45:56

@xsasha: a szövegértés továbbra sem az erősséged. 2011 januári (azaz idei) a diagram vége. A Kósa-Szijjártó bohózattól (2010. június) folyamatosan, trendszerűen erősödött a forint, ez látható a diagramban. De mindegy, ezt nem akarod belelátni, te dolgod.
Amikor azt mondom 1999 és 2001 között hogy alakultak a lakásárak, az számodra mit jelent? 1999 január 1 és 2001 január 1, vagy pedig 1999 december és 2001 december? A lakáspiaci statisztikai adatokban az utóbbit (ritkábban éves átlagot) szokás figyelembe venni.
2000. február 1-től 8 millió Ft-ig, első új lakás építésére/vásárlására 35 év alatti házaspároknak lehetett felvenni kamattámogatott hitelt. Előre be lett harangozva:
www.origo.hu/itthon/19991109milliokat.html
Látod az évszámot? Igen, 1999.
Ez a kormányhatározat döntött a 30 millióra emelt támogatható hitelösszegről, aztán arról, hogy nem csak egy és nem csak az első lakás után jár, ezzel szélesre nyitva az ajtót az olcsó hitelre áhítozók előtt (meg persze a hitelhalmozók előtt is, hiszen fidesz politikusok 6-8 támogatott hitelt jegyeztek) :
1041/2000(V.31)
Látod az évszámot? Igen, 2000.
A közgazdaságtanról kiderült, hogy szintén nem erősséged, de azért még teszek egy próbálkozást: a várakozások beépülnek az árakba, ez közismert. A 98-as kormányváltás után a fidesz folyamatosan propagálta a várható otthonteremtési programját. A tőzsde borulása után a pénzek éppen ezért a rövid távon nagy haszonnal kecsegtető ingatlanok felé áramlottak. Én magam is vettem lakást '98 szeptemberben, innentől kifejezetten szórakoztató, hogy hazugsággal vádolsz. Mondhatni spekulatív haszonélvezője voltam a lakáspiaci hitelezés változásának. :)
Az ingatlanárak és az infláció kapcsolata a támogatott lakáshitelezés korlátozásával/kifutásával (2004) :
www.origo.hu/ingatlan/20041020csak1.html
Ha már szóba hoztam, nehogy azt mondd, hogy megest hazugságon értél.
Tegnap még a kamat, hozam, mikro, makro értelmezése is nehezedre esett, aztán mégis makroközgazdászkodtál. Mára meg egyenesen ingatlanpiaci szakértő lettél egy no name portálról linkelt cikk átfutásával.
Annyit segítek, hogy innen letölthető a cikk eredeti forrása, az FHB összefoglalója (kicsit ugyan pontatlan és nem túl részletes, de ez van) :
www.mortgagebanks.hu/fileadmin/mortgagebanks/uploads/stati/FHB_Index_hu/FHB_lakasar_index_alapkiadvany_HUN.pdf

xsasha 2011.05.08. 21:14:25

@hackbard.celine: Nem elég, hogy feldugod magadnak a csizmádat, de még meg is forgatod. Ahogy mondod, a diagram vége január, de januári adat már nincs benne. Ennyire hülye tuti nem vagy, csak most belehúztad magad a csövedbe, és presztízskérdést csinálsz belőle.
Ami még a vakságod másik fele, hogy július előtt is stabilan erős volt a forint, és azt meg valahogy nem mutattad ki a német ipari indexen.
finance.yahoo.com/q/bc?s=EURHUF=X&t=2y&l=on&z=l&q=l&c=

Te akkor lakáspiaci szakértő vagy, hogy ezt állítottad:
"Semmi köze a rendszerváltáshoz, 94 és 99 között az inflációval arányosan nőttek a lakások árai, "
Ehhez képest a valóság:
"A hazai lakáspiac egy nagy építési konjunktúrát követően érkezik az átmenet éveibe a 90-es évek elején, amikor a lakossági megtakarítások között a lakásvagyon dominál. A KSH adatai szerint az évtized első néhány évében 35%-os reálértékcsökkenésment végbe az alig emelkedő lakásárak és a felpörgő infláció együtteskövetkezményeként. Az index történetének kezdetéig a lakásárak reálértékük nagyjából felételvesztették. "
Ha minimális matematikai ismereteid vannak, akkor felfogod, hogy a reálérték felének elvesztése után 100%-os reálértéknövekedés kell az eredeti érték beállításához. Itt tartott a lakáspiac 2001 végén.

És akkor még ennyit ennek a történetnek a végére:
"A lakáspiac 2001 harmadik negyedévében a túlkínálat felé billent át, azonban az egyes szegmensek között jelentős eltéréseket figyeltek meg.

Az összesítés szerint jelentősen visszaesett a használt lakások iránti kereslet, ehhez járultak hozzá a szezonális hatások, azaz a nyár végén tipikusan pangó ingatlanpiac. Az új lakások esetében a kínálat szélesedése eredményezett konjunkturális változást. A GKI várakozásai szerint a lakás-túlkínálat a következő egy évben is megmarad, bár mértéke némileg csökkenhet. Valószínűsíthetően továbbra is a 80 négyzetméter alatti lakások lesznek a keresettebbek."

A Fidesz politikájának éppen az volt a lényege, hogy a közel-keleti és az orosz válság után a gazdasági visszaesést az ingatlanpiac mobilizálásával kerülte el, mert az ábra szerint abban minden szükséges tartalék megvolt, hogy át tudja venni a gazdasági motor szerepét. És mint a környező országokkal való összevetés alapján látszik, ez a gazdaságpolitika sikeres is volt. A GDP arányos államadósság az időszak alatt csökkent, tehát a te komplett állításod kereken egy hazugság.

Ezek a kínlódásaid, hogy mi megy nekem nehezen... :-) Amikor ezek az események történtek, akkor épp gazdaságpolitikát tanultam. Inkább ne erőlködj.

hackbard.celine 2011.05.08. 23:00:08

@xsasha: gazdaságpolitikát mi? Jól van.
Ez a két mondat:
"94 és 99 között az inflációval arányosan nőttek a lakások árai"
vs
"KSH adatai szerint az évtized első néhány évében"
Az első néhány év az nálad meddig tart? '98-ig?
Szövegértésből megint egyes, leülhetsz.
A diagramolvasást immár sokadszor behibázod: korábban írtam, hogy a német ipari teljesítménnyel szorosan korrelál a magyar export. Ismerős a szó: korrelál? Rágódj kicsit rajta a 2010-es év első néhány hónapjára fókuszálva.
Az eddigi teljesítményed úgy értékelhető, hogy beblöffölsz kamu számokat (reggel az 1000 Mrd pl. az 1500 Mrd helyett), látványosan nem értesz alapvető közgazdaságtani fogalmakat: kamat, hozam, adósságszolgálat, fogyasztás; nincs valós rálátásod az akkori történésekre, beblöffölsz kiguglizott cikkekből évszámokat: 2001 vs 2000 és itt tobzódsz a kamu félremagyarázásaidban.
Ezért kár volt "gazdaságpolitiká"-ra vesztegetned az idődet, nem sok minden maradt meg.
Maradjunk annyiban, hogy inkább én sem vesztegetem tovább az időmet a kamuzásodra.
Maradok tisztelettel.

xsasha 2011.05.08. 23:31:13

@hackbard.celine:
Nem, nem, nem fognak működni a csúsztatásaid.
A mondatod úgy kezdődött, hogy semmi köze a rendszerváltáshoz. Én rámutattam, hogy van köze. Köszönjük, Emese, pihenhetsz.

Az addig jó, hogy az export szorosan korrelál a német ipari indexhez, csak az a meséd bukott meg, hogy állítólag az árfolyamcsökkenés térítette el a korrelációt. Mert mint a mellékelt ábra mutatta, 2010 előtt is éppolyan erős volt a forint, mint ahova a későbbi trend után jutott.

Konkrét képletet adtam meg neked a hozamból jelentérték számításra, de te még mindig erőlködsz ezzel nemértéssel. A nemzetközi történésekre való kitekintéssel világítottam meg az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, te meg itt karaktergyilkossággal próbálkozol? :-)) Kicsit korábban kellett volna ehhez felkelned.
süti beállítások módosítása