Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
máj 25
00:12

A magyar politika régi problémája az ellentétes, világosan megkülönböztethető, tartósan vallott álláspontok hiánya. Gyakran tényleg csak az üléspont szelektál: kormányon erre, ellenzékben arra. Ebben a helyzetben a választó sincs könnyű helyzetben, a tipikus megoldás ráadásul meglehetősen lehangoló: nem előbb gondolkozik, majd utána ehhez keres pártot, hanem a pártválasztásához és a választott párt álláspontjához igazítja a véleményét. Lehet, hogy tévedek, de mintha valami apró változás - pontosabban esély a változásra - most mégis érzékelhető lenne.

(Fotó: carborobot.hu)

A helyzetleírás szándékosan elnagyolt: én is tudom, hogy akadnak olyan ügyek, amelyekben a pártok álláspontja következetes és koherens. A magyar politikát meghatározó, a közvéleményt is elérő témák jelentős részében – és itt elsősorban a mindennapokat érintő, döntően gazdasági-költségvetési ügyekről van szó – azonban a pártok vagy lényegileg ugyanazt mondják, vagy csak a kormányzati kényszerek miatt változtatnak időlegesen korábbi álláspontjukon.

Ugyanazt mondják? – kérdezheti kétkedve ezen a ponton az olvasó, aki végigélte az elmúlt évek heves vitáit, retorikai „végső” összecsapásait. Bizony: éppen ezért kell, kellett a nagy hang, a világvégés érzet, mert azokban a politikai rendszerekben, ahol a pártok versenyében nem eleve eltérő álláspontok küzdenek, az ugyanazt mondóknak csak egy igazán erős eszközük van: a hiteltelenítés, a másik verbális legyilkolása.

Gondoljuk csak meg: ahol az egyik A-t mond, a másik B-t, a felek kölcsönösen tiszteletben tarthatják egymás véleményét, elismerhetik a másik szándékainak tisztességét, miközben persze tévedésnek minősíthetik álláspontját. Ott azonban, ahol lényegileg mindkét fél mondjuk C-ről beszél, nincs helye a méltányosságnak, mert a sikerhez be kell bizonyítani a másikról, hogy nem is ezt gondolja valójában, s ha véletlenül mégis ezt gondolná, akkor sem tudná megcsinálni. Nos, valahogy így vált a magyar politika az elmúlt években alapvetően hitelességi és kompetencia versennyé, amelyben minden szereplő több munkahelyet, több támogatást, több nyugdíjat és kevesebb adót stb. akart, a másikat pedig hazugnak és/vagy tehetetlennek bélyegezte.

Nem akarom elkiabálni, mert egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyi ebben a kényszer és mennyi a tudatosan vállalt, tartósan megőrizni szándékozott felfogás, de nekem úgy tűnik, hogy a második Orbán-kormány időszaka komoly lehetőséget adhat ezen helyzet megváltoztatására. Nem teljesen előzmények nélkül, de az ellenzéki időszakban képviselt mindenkihez beszélős, konfliktuskerülő álláspontjához képest mégis meglepő módon, a Fidesz kormányra kerülve egyre inkább karakteres, beazonosítható politikát folytat. A retorika ugyan időnként megpróbálja elmosni ezt, de a tartalmi lépések egyre világosabban egy irányba mutatnak. Vigyázni kell a címkékkel, mert minden szónak politikai jelentősége van, de az, amit a Fidesz tesz, alapvetően egy olyan jobboldali gazdaságpolitikát tár elénk, amely erős, aktív államról, (mások rovására is) támogatott középosztályról és a jóléti kiadások érzékelhető mértékű csökkentéséről szól. 

Nem minden elem illeszkedik a képbe, gyakran felülírja mindezt a mindenevő hév és ehhez rendelt kommunikációs igény, de összességében mégis hosszú idő után először látok legalább minimális reményt arra, hogy a magyar politikában tartósan, táborteremtő jelleggel legyen jelen az A és a B. S bár ehhez még az is kell, hogy az ellenzék meg- és kitalálja magát, és az elmúlt évek kormányzati kanyarai után megfogalmazza saját baloldaliságát, a határozott A-k (legyen szó az adórendszerről, a nyugdíjról, a szociális támogatásokról vagy éppen az állami vagyonról) talán segíthetik a B-k megszületését is.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr122930355

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ember ára 2011.05.25. 10:49:50

Csak a kért kártérítés töredékét ítélte meg a bíró annak a három roma fiatalembernek, akik egy haragosuk, utólag hamisnak bizonyult tanúvallomása nyomán, a tarnabodi támadás gyanúsítottjaként tizenegy hónapot töltöttek ártatlanul előzetes letartóztatás...

Trackback: Hazudott a kormány a Mol visszavétele kapcsán 2011.05.25. 09:53:01

34 százalékot vesztett Magyarország a mostani ügyleten....

Trackback: Kutas József - AKÁR 2011.05.25. 09:29:10

Az „akár”, szófaját tekintve, kötőszó, s az összetett (választó) mellérendelő mondat tagmondatait köti össze: akár így, akár úgy… Csakhogy a szócska mostanában gyakran kilép szövegkörnyezetéből, és homályos, bár meglehetősen kalandos...

Trackback: Strukturális reformok 2011.05.25. 01:29:50

Igen, a az alapvető szerkezeti reformok szükségesek ebben az országban. Nem csupán a nagy ellátórendszerekkel, társadalmi alrendszerekkel kell valamit kezdeni, hanem alapvetően a társadalom szerkezetével, prioritásaival, jövőjével kapcsolatban is valam...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.25. 15:14:24

@Hepci: "...valószínűleg a kormány magasabb szintről akar nekifutni az adósságcsökkentésnek. Először emelik."

Ahogy Xsasha korábban mondta: Nagyot kell gondolni, hogy a kicsi összejöjjön. Tehát a GDP 120%-ról már elég nagy kihívás lesz csökkenteni az adósságot, hogy a jelenlegi 30% csökkentést elérjük. (Bár akkor az 90% lesz e jelenlegi 80% helyett.) :-))

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.25. 15:14:52

@hazug fidesznyik:

"mesterségesen bekódolják a generációkba a jobboldal által elvesztett területek miatti traumát,"

A jobb oldal vesztette el azokat a területeket?

Történelem nem az erősséged.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy első világháború, amelyben vereséget szenvedett az a birodalom, amelyiknek Magyarország is a része volt, ezután pedig a győztesek felosztották a legyőzött birodalmat.

Minderről Magyarország semmit nem tehet, nem is független állam akkoriban, nem volt beleszólása az események alakulásába.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.25. 15:21:35

@hazug fidesznyik:

Ráadásul éppen a baloldali "forradalom" volt az, amelyik nem védte meg hazánk területi egységét. A frontokról hazatérő csapatok elég erőt szolgáltattak volna ahhoz, hogy Magyarország is megvédje magát és ne fogadja el az antant feltételeit, ahogy ezt a törökök megtették. Ők megtették. Magyarország meg belenyugodott Trianonba, ami ugyan nem a jobb oldal műve. Éppen ezt panaszolod.

Ha ma lenne egy újabb Trianon a mai bal oldal is csak annyira állna ki a magyar nemzeti érdekekért, ahogyan 1918-1919-ben tette. Azaz semennyire.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.25. 15:35:24

@aszekelyek:

"Kefves Ordi! Elég régen kapom már a szidalmakat, mert a jobbikot én baloldali, sőt szélsőbaloldalinak értékelem, ellentétben azzal, amit ők, magukról állítanak és ahová valakik sorolják őket."

A Jobbik is bal oldalinak értékeli a saját gazdaságpolitikáját.

A pártokat nem egy jobb-bal egyenes mentén, hanem egy koordináta rendszerben célszerű elhelyezni, ahol az egyik tengely a társadalompolitikát, a másik pedig a gazdaságpolitikát mutatja.

A Jobbik tipikus esete a jobb oldali társadalom politikát, de bal oldali gazdaságpolitikát folytató pártoknak.

Nemzeti szocialistának mondanák az ilyet, ha szabadna. Ha már szocialista egy párt legalább nemzeti alapon tegye, és ne internacionalista vörös proletár alapon.

Arra már Sztálin generalisszimusz is rájött, hogy a szovjet katonák sokkal szívesebben harcolnak az orosz anyácska megvédéséért, mint az elnyomott és kizsákmányolt francia munkásosztály felszabadításáért.

A vörös bal oldali "értékrend" egy nemzetietlen, hazátlan társaságnak a kedvenc ideológiája.

panelburzsuj 2011.05.25. 15:36:37

@Akitlosz:

Eszerint a harmincéves gyakorlattal végzett gimnáziumi idegennyelv-tanítás nem tartozik a középosztály funkció közé Magyarországon, az prolimunka.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.25. 15:36:37

@knausz:
"Havi 600 és 1.000.000 forint közötti keresettel lehetne megalapozni a valódi, erős középosztályt, amely nem függ senkitől."

Na körülbelül.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.25. 15:39:12

@panelburzsuj:

Szerinted ez melyik pénztárost érdekli?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.25. 15:40:45

"Ostromállapot: össztűz alatt Orbánék alkotmánya Brüsszelben"

hirszerzo.hu/belfold/20110525_EP_alkotmany_velencei_bizottsag

"Túl kevés idő jutott az új alaptörvény megvitatására; az alkotmány korlátozza a következő kormányok mozgásterét, jogbizonytalanságot okoz, problematikusak a magzatvédelemre és a házasságra vonatkozó passzusai - sorolta kifogásait a magyar alaptörvényt az Európai Parlamentben bemutató előadásában a Velencei Bizottság főtitkára. A vitában felszólaló fideszes képviselő szerint a főtitkárt meghallgató EP-bizottságnak semmilyen jogalapja nincs arra, hogy bírálja a magyar alkotmányt."

panelburzsuj 2011.05.25. 15:41:20

@panelburzsuj:

(Medgyessy meg húzzon a vérbe az országeladósító pedagógusfizetéseivel. Hisen ki ne tudná, milyen prímán állnak nyelvértésben a Magyar Emberek.)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.05.25. 16:00:41

@Vanek B. Eduard:

Ez egy ilyen politikai rendszer, így működik. így találták ki és alkották meg a pártok a saját maguk javára.
A választókat sikeresen lehet vakítani vele, hogy van beleszólásuk, pedig valójában nincs, illetve igen csekély.

A választók meg eljátszák szívesen azt a statiszta szerepet, amire lehetőségük van.

Persze tüntethetnek is, meg forradalmazhatnak, de ugyanúgy járnak, mint bármely más rendszerben. A karhatalom beveri a fejüket.

Vanek B. Eduard 2011.05.25. 16:19:31

@Akitlosz: "Ez egy ilyen politikai rendszer, így működik."
Megint egyet kell értenem, kiegészítve azzal, hogy a fenenagy globalizációban bizony verseny is van: ha valahol a világban hatékonyabban működő rendszert raknak össze (ami talán nem elég demokratikus, 'csak' jól működik); akkor be fogják kebelezni a gyengébbeket, főleg ha még sokan is vannak, mint az oroszok Gyománál.

nyünyüge 2011.05.25. 17:04:13

@panelburzsuj:
visszatérve a témára, ocsú, búza, törek.

Mindig ugyanoda kanyarodunk vissza. Hogy lehet-e értékválasztás, értékítélet nélkül elemezni a politikai pártok tevékenységét. Pusztán aszerint, hogy van-e egyértelmű, koherens céljuk és annak érdekében jól (következetesen, céltudatosan, okosan, ügyesen?, ..) politizálnak-e.

Vagy minden elemzésben óhatatlanul benne van az elemző értékválasztása és személyes szimpátiája is - ha másban nem, a képekben, óvatos jelzős szerkezetekben.

Mert bár szöveg szerint nem arról szól a poszt, hogy a kormányoldalon kezd gyűlni a búza, az mszp meg az ocsú, de mégis ezt sugallja.

Lakner minapi szellemes kérdése, miszerint van-e visszaút az mszp számára a pokol tornácáról" sem csak annyit jelent, hogy ha így folytatják, akkor végképp eltűnnek a süllyesztőben.

A pokolra jutnak Lakner szerint, ami ugye köztudottan bűnösök helye.

Amit egyébként nyilván sokan ki érdemeltek közülük, de számomra ezek a nemcsak tudatra ható fordulatok a politikusok az ellenfelet démonizáló hajlamait idézik.

cambridge.on 2011.05.25. 17:11:42

@panelburzsuj: A tanítóknak már nem elég pár tojás, meg egy fél disznó?

bariga 2011.05.25. 17:12:17

@Akitlosz: Leginkább a 2/3 óta, de azt nem vitatom, hogy az jogos

panelburzsuj 2011.05.25. 17:15:27

@cambridge.on:

Felétek beérik pár gallon bálnazsírral?

panelburzsuj 2011.05.25. 17:27:50

@nyünyüge:

TG még adós a válasszal, hogy a búza-ocsú párhuzamot az "oldalakra" értette-e, vagy a kormányzati csinnadrattából nagynehezen körvonalazódni látszó "főcsapásirányra". Amihez képest aztán végre lehet(ne) érdemileg folytatni az (á)bécét.

(Érdekes egyébként megfigyelni, hogy a mandiner milyen ádáz gunyorossággal veti magát a "konkurens" (gazdaság)politikai műhelyekre.

mandiner.blog.hu/2011/05/24/a_magyar_politikai_t_1000_es

Szóval, hogy mennyire fosnak parlamenttől a "médiákokon" át a "tudományig" mindent eluralt a primitív, zsigeri zsurnalizmustól elütő hangoktól.)

ubul2000 2011.05.25. 17:30:43

@Akitlosz: Ráadásul Stromfeldék megtették a magukét, jelentős területeket foglaltak vissza, de a hazaáruló kormány visszarendelte őket, ezzelt teljesen demoralizálták a katonákat.

aszekelyek 2011.05.25. 17:36:42

@manyike: gy f. mondjon egyetlen olyan dolgot, ami hasznot hozó az országnak, amire ő költötte a felvett tömérdek adósságot. Na hány év alatt térül ez meg? Az ő hiteleinek mikor lesz hozadéka? Komoly liberális közgazdasági érvelést kérnék:) miéárt? Betoltják a mandínert vahy a kormányhivatalokban tilos lesz megrendelni:D ,, mint a Magyar Hírlapot feri alatt? Az nem fordul meg a fejedben, hogy nem akarnak Süvik lenni, mint az egész ballib sajtó és blogtér? Urambocsá , van annyi eszük hogy felfogják , ez nem alapból rossz az országnak?

nyünyüge 2011.05.25. 17:39:21

off

"A 27 vizsgált feltörekvő piac közül az elmúlt egy hónapban a magyar állampapírpiacról távozott a legtöbb tőke a kezelt vagyon arányában, ráadásul ezzel egy nyolc hónapos kedvező sorozat szakadt meg - mutat rá kedd este kiadott globális feltörekvő piaci elemzésében a Morgan Stanley. Ez összhangban van azokkal az elemzői véleményekkel, amelyek azt sugallják, hogy a Magyarországgal kapcsolatos, eddig egyértelműen pozitív befektetői hozzáállás változóban van, mert a piac egyre inkább fókuszálni kezdett a kormány által meghirdetett költségvetési és reformtervek megvalósítási kockázataira."

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/tokekivonas_indult_magyarorszagrol_vezetjuk_a_listat.150040.html

cambridge.on 2011.05.25. 17:41:03

@Hepci: Bármi mást felhozhattál volna a hülyeség bizonyítására.
Az autó nem jó példa. Az létszükség, munkába járáshoz, bevásárláshoz, esetleg a gyereket iskolába, vagy orvoshoz vinni. Igaz lehetett volna kevésbé benzinfaló típust választani, de a benzin még mindig olcsó.
10 évvel ezelőtt egy órai keresetből, Kanadában tele lehetett tankolni az Oldsmobilt. (40 liter) Most lehet 3 órát is kell dolgozni egy tele tankért. Drágább lett a benzin, és nagyobb a tank.
Amerikában jelentősen olcsóbb volt az ára a benzinnek, mint Kanadában.

@knausz: Volt egy bolthálózat amit úgy mutattak be: ez a Varjú Vili (Value Village) itt olcsó cuccok vannak.
Energiatakarékosnak bizonyult ing például 7 dollár volt, máshol 20-nál kezdődött. Energiatakarékos ing azt jelenti, csak 2X kell kimosni, utána vehetsz másikat. Hamar rájöttünk ez a drága bolt, nem is vásárolok azóta sem kínai boltban.
Igaz így lassabban cserélődnek az ingeim.

cambridge.on 2011.05.25. 17:46:51

@panelburzsuj:
Majd megkérdezem. Eddig csak az iskola elé jutottam el itt, ahol bicikli hegyeket fényképeztem. Azóta is csodálkozom, hogy találta meg a diák a saját kerékpárját. Volt néhány a tárolóban is, de a legtöbb csak úgy ledobva a földre.

aszekelyek 2011.05.25. 17:48:32

@Balt: :)Olvasom a belinkelt amerikai népszavában, hogy nem is IMF hitelből vették meg a MOL-részvénypakettet az oroszoktól. Meg az hazudja ez a mihályi nevű faluromboló, hogy 2000-ben Orbán tette tönkre a MOL_t:) ezért vették meg az osztrákok olcsón és adták tovább az oroszoknak, a ganéjság mintatírása ez. Egyik blogtárstól mégis elkérem a láda sört, amit kívált, mert ezt a cikket is kéne tanítani, hogyan is írnak ők. Így. Amit belinkelt , egy régebbi cikk , volt de kaptafa ugyanaz és ráadásul az is Olajárról szólt, mely szorosan kötődik a gáz árhoz. Az állatok pedig a gyűlésre mentek, simán átlehet menni a gázlón.:D Ha ismered ezt az IQ tesztet:) Orbán nem adta el és nem is támogatta az eladást. Ez lazán ki van hagyva a mihályi féle csúsztatásból. Ha az a részvénypakett marad magyar állami tulajdon és Orbán kormányzott volna, ki se került volna a tulajdonunkból. Túl nagyvonalú az a feléltük is. Kik, mire költötték az árát, az hol van? Nekem tetszik, hogy Fellegi úr ezt mondta:DDD Hadd pukkadjanak és főjenek a levükben.

aszekelyek 2011.05.25. 17:52:49

@Hepci: Vagy lenne de megtartja. Vannak, akik kirakják az utcára szüleiket, otthonba dugják, eladják csicskának. Sokféle a zember. Van olyan smutzig aki ha tele a zsebe, akkor se vesz nekik egy kisbécsit a krimóban. Mer úgyis lúzerek. Ne hidd, hogy nincs.

aszekelyek 2011.05.25. 17:55:38

@Balt: Bizony:) @cambridge.on: Azt mondja anyósom, 55-ben tanítónő vidéken, hogy akkor se híztak el attól.... A pénz meg semmire volt elég. Már a fizetés.

aszekelyek 2011.05.25. 17:58:41

@Akitlosz: Egyetértek. Még kifejthetnéd a társadalompolitikájuk jobboldali jellegét kissé részletesebben.

aszekelyek 2011.05.25. 18:06:59

@adamis.ivan: Akkor miért nem őket semmisítette meg a szoci szadesz kormány? Megjegyzem, van alsó középosztály és felső középosztály :) Úgy vágtak volna ki az államvizsgáról, ha nem az ezek kötül helyeset mondom egy bizonyos környék átmenő forgalmát és vevőkörét illetően, hogy a lábam nem éri a földet.:DDD mindig elfelejtitek, hogy vannak, akik nem melegedni jártak az iskolákba és büfészakra: ) szerinted miért az alsó középosztályon verték le az összes megszorítást? Miért nem yachtos, magánrepülősökön kezdték?

panelburzsuj 2011.05.25. 18:09:20

@cambridge.on:

Elnézve itt ezt a sok-sok nemzeti hozzászólót, elgondolkodtam, hogy vajon a kanadaiak hogyan különböztetik meg magukat a az USA-beliektől? Se rovátkolás, se szentkorona, se vármegye, se parasztgerinc - de még a nemzeti sérelmek raktára sem olyan gazdag, mint a derék magyaroké.

Szóval ott hogy működik ez?

aszekelyek 2011.05.25. 18:09:40

@Akitlosz: Mondom, hogy a zorbántot másolják:) egyik tanárom mondta, rendezői bal. Amikor a kis kérdéseimet feltettem erről.... Radikál Orbán copy a jobbik? sztem.

a-kis-herceg 2011.05.25. 18:09:50

@panelburzsuj: hát... életszerűen: politikáról??? takarodj a jó édes...

szerinted? akkor azok mit gondolnak, akik elhajtják a kérdezőt...

a-kis-herceg 2011.05.25. 18:12:16

@nyünyüge: van az a komment amivel értékelhető és tálalható az "eredmény"

panelburzsuj 2011.05.25. 18:21:19

@a-kis-herceg:

Életszerű tippjeim azért nekem is voltak. A kérdés viszont nem ez, henem hogy vajon hogyan lehet "életszerűen" figyelembe venni őket a statisztikában? Mert ha az elzárkózók sehol sem jellenk meg az eredményekben, akkor előfordulhat, hogy a "teljes" szavazói népesség csak 5-6-7 millió, és nem nyolc. És máris borul minden számolgatás, de legfőképp minden népakaratra mutogatás.

a-kis-herceg 2011.05.25. 18:21:45

@Hepci: erre a mol ra gondolsz? mert ez elég alacsony hangnem... nem dúr?

én mondtam... amihez a zorbán hozzányúl az sz@rrá válik...

először kellett volna átvenni a részvényeket, a rossz magyarállam tulajtól esik egy nagyot. és a csökkent áron fizetni ki.... ez így fordítva nem?

pl technikailag a vételárat az átadás utáni árfolyamhoz kötni... jó ötlet...
a b@alfasz (opppardon jobb-) állam így kéne vásárolgasson...

ezért nem vesz a cigány házat... mert rögtön kevesebbet ér mint ahogy vette

www.tozsdeforum.hu/i/c-napi_osszefoglalo__nagyot_esett_a_mol-menu-cimlap-submenu-onearticle-news_id-427922-red-hs.html

a-kis-herceg 2011.05.25. 18:23:10

@panelburzsuj: nem értem amit mondasz... szerintem EZ VAN...

ja hogy nem így nézik a számolgatók??? hm...
az az ő bajuk. szoktak is lenni meglepik...

a-kis-herceg 2011.05.25. 18:25:55

@nyünyüge: ez a tüntetők miatt van... akik a kormány munkáját akadályozzák

+a zellenzék

a-kis-herceg 2011.05.25. 18:27:30

@panelburzsuj: emblematikus történeti tárgyat, emléket, épületet (na persze max 100 éves...) összeraknak mint kultúra. persze így kicsik a különbségek...

panelburzsuj 2011.05.25. 18:38:05

@panelburzsuj:

Konkrétan: "egyszerű" emberektől hallom ma ("szociális kontultáció" a bolt előtt), hogy ha annyira nincs pénz a kasszában, miért nem lehet pl. a magasabb nyugdíjakat letetejezni? Kaja, tüzelő mindenkinek ugyanannyiba kerül, ha "felelős beosztásokban" ilyen gyatra országot teccetek fundálni, akkor teccenek ehhez, és nem a járulékfizetéshez mért (nyug)díjjal beérni.

És tényleg: miért lenne otrombább húzás, mint visszamenőleg adóztatni meg kollektívszerződni?

Vajon hány efféle alternatív javaslat bukkan fel a fejekben, ezekből mennyi vésődik rá a levelekre (1848, Budapest, saját kezibe ...), és abból mennyi lát nyilvánosságot?

Jó vezető abból lesz, aki kihllja a ricsajból az egyedül igaz hangokat! ... :))

parlamentarista 2011.05.25. 18:46:55

@aszekelyek:
a probléma csak az, hogy állam nem egy vállalat. ha a magyarország zrt tartható lenne, akkor működött volna a szocializmus is. másik lapra tartozik: a magyarország nyrt ugyanúgy tarthatatlan.

a-kis-herceg 2011.05.25. 18:49:08

a fides a nép javát akarja...
most, hogy kormányon van,
most már csak megtartani...

panelburzsuj 2011.05.25. 18:51:40

"Saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást" - mondta Farkas Flórián a portálnak.

www.origo.hu/itthon/20110525-alanyi-jogon-adna-lakast-a-munkaba-allo-romaknak-a-kormany.html

Ezt is nyilván a nép lelkes (de legalább kéthatmarmadlelkes) támogatásával.

a-kis-herceg 2011.05.25. 18:51:55

@panelburzsuj: ezt nem rég tették meg lengyelek, de tudomásom szerint több komcsi utódban is így van...

egyszerű a rend... az amplitudot csökkenti... van minimum nyögdíj és annak a kétszerese a maximum...

ezt így könnyű megjegyezni

lüke 2011.05.25. 19:07:46

@panelburzsuj:
a szoc. konzulens- azemberek, csak ne ajálngassak!
a nyugdíjak meg lesznek adóztatva, csak idö kérdése
EU- s harmonizáció

parlamentarista 2011.05.25. 19:08:16

@panelburzsuj:
az usa nemzetiségi térképe megyei bontásban:
kepfeltoltes.hu/110525/Census-2000-Data-Top-US-Ancestries-by-County_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

az usában is vannak magukat amerikainak és afroamerikainak vallók, de a családok többsége egyszerűen számom tartja a származását. azzal együtt, hogy nem kérdés, hogy mindenki tagja uniónak. ott uniós nemzet van. union jack.

panelburzsuj 2011.05.25. 19:22:51

@lüke:

Cultura? Tessék! :)

www.youtube.com/watch?v=RH6r-LGjZ3I&feature=related

(A két szemben ülő leányzó szervezte meg a chorust ... További produkciókat a Youtube-ról kérésre szállítok: vírusmarketing rulez! :)

Inno 2011.05.25. 19:22:54

@bóra77:
OF
Milyen öncélúság? Miről is szól az a szín? Csak nem egy tivornyáról? Nem kell olyan prűdnek lenni.

ON
A fidesz elkötelezettsége szerintem a 16%-os adókulcstól kezdve látszott, de előtte is világos volt szerintem mindenkinek, hogy nem a szegényeket támogató pártról van szó. Az egyetlen meglepetés számomra, hogy a harcból nem tudtak visszaváltani normál küzdelem szintjére.

xsasha 2011.05.25. 19:29:10

@adamis.ivan:
Csak érdeklődnék, hogy várjak-e a 10 pontodra?

a-kis-herceg 2011.05.25. 19:30:18

már megint az erős hajléktalan lobby...
ez megint nekik jóóó... hajléktalan nevén (akinek nincs lakóhelye Mao.-on)
kell jegyezni a külföldi autót, hiszen ők eleve nem alanyai a joghelynek...

"A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény tervezett módosításának lényege

25/B. § (1) A közúti forgalomban a 25/A. §-ban meghatározott járművek a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehetnek részt, amennyiben
a) a jármű üzemben tartója Magyarország területén lakóhellyel vagy székhellyel rendelkezik, vagy
b) a jármű vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik."

más részt nagyobb részben úgyis céges autókról van szó...
tehát ez az egész alig érint valakit... de sajnos ez volt a cél... a KAMUnikáció...
jól hangzott, de bocs fides ettől én nem szavazok rátok SOHA (többet)

parlamentarista 2011.05.25. 19:38:25

@Akitlosz:
vedd számításba: olyan is van, hogy européer nacionalista. a magyar EGY EURÓPAI nemzet. magyarország AZ, AMI a magyaroké. engem az "egy európai" és az "az, ami" választ el a jobbiktól.

a-kis-herceg 2011.05.25. 19:40:35

egyszerűen nem értem, miért nem tesznek ki A4 es lapokat a főutakra egy számlaszámmal (sőt a polg mest hiv hivatal földszinten) és mindenki átutalja... és akkor parkolhat. pl kötelezően éves díjat utal...

hm akkor nem kéne vacakolni a parkolóórákkal

index.hu/belfold/budapest/2011/05/25/egyelore_megmenekultek_a_fovarosi_autosok/

a-kis-herceg 2011.05.25. 19:43:26

ezszűlye... vagy hírcsárda??? 75% os foglalkoztatás?
erre is rákészülnek egy nagy elbocsátási hullámmal?
mint az államadósságnál tették?

www.portfolio.hu/gazdasag/orban_75-os_foglalkoztatottsag_a_cel.150051.html

bóra77 2011.05.25. 19:54:46

@Inno: ez nem prűdség kérdése, hanem rendezés kérdése. nekem az a fajta rendezés nem tetszik, amikor úgy az arcomba tolják a szexet, hogy legszívesebben elfordulnék... és sajnos egyre több az ilyen darab. de egyébként is ez ízlés dolga, ettől még neked tetszhet.

6.Lenin 2011.05.25. 20:01:10

@parlamentarista:

Nagyon jó.

1-et nem értek, a belső ellenzék görbe 1 hónap alatt 04-05-ig jelentős csökkenést mutat.
Likvidálják őket?
Nem olvastam jelentős elhullást a Fidesz politikusai között.
Ez a tendencia Tarlós lesz? Bocs, tartós lesz?

Mi a tosz történt, vagy elaludtál rajzolás közben, azért indult lefelé a görbe jelentősen?

a-kis-herceg 2011.05.25. 20:01:41

Viktor a pánk... a Seregek Ura. Ő mindig teremt... még vasárnap sem pihen...

a Népét terelgeti. a seregeit hajtja. ő a nagy nemzeti sereghajtó...

éljen vik tor! éljen vik tor! éljen vik tor! éljen vik tor! éljen és virágozzék !!!
mikor lesz a tor? (virágozzék felette...)

nyünyüge 2011.05.25. 20:02:45

@a-kis-herceg:
Végülis van benne politikai racionalitás. Ha olyasmit igérsz, ami reálisnak látszik, akkor azt reálisan számon lehet kérni.
Egy ilyen utópia politikai szlogennek jól hangzik, viszont számonkérni senkinek sem jut eszébe.

parlamentarista 2011.05.25. 20:08:50

@a-kis-herceg:
amit a kormány elvesztett, de az ellenzék nem nyert meg. az a belső ellenzék. egy másik lehetséges felállás:
spreadsheets.google.com/spreadsheet/oimg?key=0AhE0nri-LcSSdDE1R1JFekc3YjVKb2VLN0pwa1hqeXc&oid=26&zx=ejis3es8sfvr

jjulie 2011.05.25. 20:09:25

@6.Lenin:

na mizu, megjött már a pártközpontpól, mit kell gondolnod, terjesztened a kiebrudalt imf pénzének eltőzsdézéséről?

panelburzsuj 2011.05.25. 20:10:40

@a-kis-herceg:

Belátta, hogy méiscsaka az építőtábor a nemzeti felvirágzás útja.

Mi leszünk a legkajakabb barakk.

Megtanulunk talicskázni! ...

a-kis-herceg 2011.05.25. 20:12:48

@nyünyüge: ja... jo technika. ezt már MINDENKI nevetségesnek tartja... előre

miért nem ígér kis/nagy stb esőket, vagy miért nem üzenünk hadat Kínának?
(smitt aláírná mindet, 2/3 az kétharmad...)

@parlamentarista: van egy olyan érzésem hogy te nagyon elvesztél...

mi van? aki a fidest megutálta az belső ellenzék? szerintem simán leléceltek...

panelburzsuj 2011.05.25. 20:14:31

@nyünyüge:

"Volt, aki úgy vélte, kolomp szól s társa, ki tudta, ily bolondtól pénzt eztán se lát a család."

2011.05.25. 20:14:34

Hogy ez mi ez:

www.stop.hu/articles/article.php?id=880223
Alföldi hülyét csinált az ellenfeleiből

Hogy ez nem volt nehéz, de örülök neki nagyon!:D

Ma a Szépművészeti előtt jöttem el kocsival, pucér és jó mellű nők a hívogató plakátokon. Ja, festmények...Úristen, ezt Pálffy, Pörzse látta? Kínpadra a Szépművészeti igazgatójával? Nem egészséges ez sem, hisz mit szól hozzá egy 12 éves gyerek??????????

Barmok. Fogadjunk, a Jobbikosok között van a legtöbb látens buzi.

cambridge.on 2011.05.25. 20:16:34

@panelburzsuj:
Megpróbáltam választ adni.

a-kis-herceg 2011.05.25. 20:18:28

amihez a zorbán nyúl.. az sz@arrá válik... kb anynival esett egy év alatt a foci közönség, mint a lakosság vesztés... nem még se... az jobban.

ezzel a 2700 fős átlaggal az NB 1 az NB 6...

apropó nem lehetne kötelezni a polgárokat?

sportgeza.hu/futball/hirek/2011/05/24/csokkent_a_nezoszam_a_futball_nb_i.-ben/

de az álmok nagyon... 4 szeresére növeljük azonnal...

sportgeza.hu/futball/2011/05/25/meresz_alom_a_nyolcezer_atlagnezo/

KMAUnikáció

a-kis-herceg 2011.05.25. 20:21:39

és a valós JÖVŐNK... a fényes jelen és a dicső múlt után...

a diktátorok így buknak, bár az "utolsó" jelzővel csínján... reinkarnálódik...

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/elfogytak_a_termekek_a_polcokrol_bealkonyul_az_utolso_europai_diktatornak.484319.html

6.Lenin 2011.05.25. 20:21:58

"látok legalább minimális reményt arra, hogy a magyar politikában tartósan, táborteremtő jelleggel legyen jelen az A és a B. S bár ehhez még az is kell, hogy az ellenzék meg- és kitalálja magát, "

Merre kell keresni?
Én nem látok semmit, még minimálisat sem.

Mindjárt itt az ősz, kell fikázni a költségvetést.
12-től új Alaptörvény.

Vége a demokráciának.

Új választások (?).

Nem kellene már szervezkedni, valamilyen fószert fényezni, hogy itt a tuti mókus, valamit kitalálni?

Ketyeg az óra, fiuk/lányok!!!

Itt nyomják a károgást, ezerrel, elég lesz ez, drága ballib honfitársaim?
Ennyire nem megy már semmi?

parlamentarista 2011.05.25. 20:24:54

@a-kis-herceg:
aki a fideszt megutálta, de nem választ az ellenzéki pártok közül sem. az továbbra is inkább a kormányt erősíti, de ők egy belső ellenzék, akik szétfeszíthetik a kormánypártot.

tehát ha mondjuk a be-lmp túlnőne a fideszen, akkor jöhetne navracsics, és mondhatná azt: korrigálni kell a kormányzásban. és ehhez felzárkózhat az lmp. ez persze ma nem racionális. ehhez még 10%-ot kellene esnie a fidesznek úgy, hogy közben az mszp és a jobbik nem növekszik. egy lehetséges forgatókönyv. török is ennek örülne.

a-kis-herceg 2011.05.25. 20:26:08

@6.Lenin: optimista nemzet... fényes jövő... engem is elszomorítasz...

a feudalizmus sötét és kellemetlen. nyirkos... mocsaras. állansó süllyedés

index.hu/belfold/2011/05/25/a_magyaroknal_nincsen_boldogtalanabb_nep_a_fejlett_vilagban/

bóra77 2011.05.25. 20:28:32

@Letícia: hát, túl azon, hogy azzal egyetértek, hogy a jobbik és kdnp egy kicsit túloz, a kettő - általad idézett dolog - szerintem nem összehasonlítható (már egy plakát és egy imitált eksön). de lehet, hogy ebben én vagyok nagyon konzervatív.

.... új poszt van ....

parlamentarista 2011.05.25. 20:35:22

@6.Lenin:
ez a véleménykutatások átlaga. és amikor a századvég mér, akkor a fidesz relatíve erősödik. a századvég mérései azt mutatják, hogy ez a bizonyos belső ellenzék nem annyira erős. emlékeim szerint a medián is azt becsülte, hogy májusban nem esett a fidesz. ezek kis mintán végzett, esetenként telefonos felmérések. ráadásul átlagolva. ±5% hibahatár. tehát az, hogy valaki 36-ot mér, a másik meg 26-ot az még éppen belefér ebbe.

6.Lenin 2011.05.25. 20:47:56

@a-kis-herceg:

Mindig is sejtettem, rossz körökben mozogsz, azért vagy ilyen pesszimpista.

Láttam/olvastam az utóbbi néhány linket.

Utolsó szalmaszálak. Vicces ez már.
Nem azt mondom, nincsenek problémák. Minden átalakítás konfliktusokkal jár, akár évekre is.

Azt hiszem nem csak a klíma változik körülöttünk, az ember is keresi a helyét. Sok minden fog a közeljövőben változni.

Minden változik. Ez törvényszerű. Az nyer, aki előre látja, az erősebb.
Az életképtelenek elhullanak. Ez sem mai megfigyelés, már ki van találva. Macerás dolog, tudom,de bele kell törődni, még ha volt esetleg olyan is, akit szerettünk, de gyengének mutatkozott.
Béke veletek. Az ember felejt, szerencsére, titeket is elfelejtünk rövidesen, remélem.

2011.05.25. 20:50:51

@bóra77: én sem vagyok túl liberális....de nekem az, hogy valami új és modern és nem szokványos, és ezt fel is vállalja, általában előny. Nem szeretem a vaskalapos embereket. Akik merevek, humoruk sincs és az szerintem iszonyú. Én szeretek nevetni, még akár kínomban is...;) (Mosolyogva akarok megöregedni, nem bosszúsan...:D)

parlamentarista 2011.05.25. 20:59:55

@a-kis-herceg:
a legmagasabban jegyzett magyar klubcsapat eddig a debrecen volt. 175. az uefa rangsorban. videoton 287. most majd változik ez. a debrecen lejjebb szerepe. a videoton meg majd meglátjuk. orbán "futballokos".

xsasha 2011.05.25. 21:02:31

@Letícia:
Van tipped, hogy mi a különbség az erotika és a pornográfia között? :-) Kezdjem a méhecskénél? :-D

bóra77 2011.05.25. 21:08:43

@Letícia: én alapvetően liberális vagyok, de pl. a testiség témakörben - már ami a művészi ábrázolást illeti - kicsit beljebb van a határ, mint ahogy azt Alföldi ábrázolja. egyébként az embert nagyon csípem, de 2x is meggondolom, hogy be akarok-e ülni bármely darabjára (lásd Shopping and fucking). tényleg. vagy nemzetis előadásra (lásd A jég).

2011.05.25. 21:26:26

@xsasha: én elég nagy tűréshatárral bírok...főleg, ha mások dolgáról van szó, szóval szerintem minden szabad, ami emberi...;)

@bóra77: én a Nemzetiben két darabot láttam, iszonyú illúzióromboló a színpad és a szék és az egész. A MÜPÁ-t imádom, de ezt nem. Szóval ahol nincs komfort érzésem, oda nem megyek.

xsasha 2011.05.25. 21:30:22

Kedves Gábor!

Véleményem szerint ez egy félreértés. Nincs esély a változásra. A tettek szintjén a Fidesz mindig következetesen azt képviselte, amit most is tesz, a kommunikációban pedig nem lesz változás. A Fidesz egyszerűen arra épített, hogy a média ostorozni fogja, és követelni a reformokat, és most ráül a média mozgásának tehetetlenségi erejére. És amikor a média átlendül a korábbi mozgásából, a Fidesz újra populista kommunikációba kezd.

Az itt felvillantott kép azért rejti el inkább a valóságot, mert az szabad szemmel is látható, hogy a baloldal 94-ban is A-t mondott, majd B-t csinált, és 2002 után is előbb jött egy A, majd hosszú B következett. A Fidesz azért tartogatja a szocialistákat, mert ők fognak a leghangosabban A-t kiáltani ismét, de mint a farkas esetében is, ez most sem fog már úgy működni. A Fidesz előveszi, hogy 94-ben is osztogatást kiáltott Horn, aztán Bokros lett a vége, 2002-ben is jóléti rendszerváltást kiáltott Medgyessy, aztán Draskovics meg Gyurcsány lett a vége. És erre még rá fog tenni egy lapáttal, és kioszt néhány virslit.

xsasha 2011.05.25. 21:37:31

@Letícia:
Mi az, ami nem emberi? Ha villamoson dugnak, az még emberi? Ha nem, miért nem? Ha valakinek eszébe jut az utcán onanizálni, az emberi? Ha nem, miért nem?

2011.05.25. 21:41:42

@xsasha: na jól van, én azt gondoltam ,ami 4fal között tartozik. Amiket felsorolsz, nem az én ízlésemnek való...Btk-ba is ütköző, szeméremsértő.

xsasha 2011.05.25. 21:56:19

@Letícia:
Hát végül is a Nemzetiben is 4 fal között történnek a dolgok, legfeljebb többen látják. Ebben az esetben nem arról volt szó, hogy kedves igazgató úr mit csinált a négy fal között, mert abban én is maximálisan liberális vagyok, meg egyébként sem tartozik rám.
Szerintem Magyarországon sokan tévesen értelmezik a liberalizmust, és az igazgató úr is ezek közzé tartozik. Véleményem szerint.

2011.05.25. 22:00:36

@xsasha: Nem, ilyennek is kell lenni, mint az Alföldinek. És ezt is el kell fogadni. Nem véletlenül lettek elsők...Hihetetlenül progresszív és ez a trendi, ezzel ér sikereket. Alföldi Róbert jó csillagzat alatt született. És remélem ez meg is marad.

xsasha 2011.05.25. 22:28:27

@Letícia:
Persze, hogy kell lenni. A 4 fal között. És nem a Nemzeti négy fala között.

A VV-k ből látjuk pontosan, hogy mi a trendi. Szerintem bőven elég, ha ezek a sikerek megmaradnak ott.
Nyíregyházán azért nem vittek többet színházbaa suliból, mert Verebes trágárkodott. Alföldi már a vulgárkodásnál tart, de mint említettem, ez a fejlődési útvonal már ismert. Tudom, hogy ez népszerű, trendi és sikeres, én akkor is gáznak tartom. És én meg azt remélem, hogy ez nem marad meg.

Ezért is kérdeztem, hogy szerinted hol a határ az erotika és a pornográfia között? Mit tartasz szeméremsértőnek, és mit nem?

parlamentarista 2011.05.25. 22:31:44

@xsasha:
nézd, ez elég egyszerű. legalább a rendszerváltás óta van egy vita a magyar közéletben, hogy most vajon a rászorultakat kell támogatni az államnak, vagy a rátermetteket. kinek adjon az állam több pénzt. cseh lacinak, aki megnyerheti az olimpiát, és ezzel dicsőséget hoz a hazának, vagy mondjuk egy paralimpikonoknak, akik szintén nyerhetnek, de mellettük nem mutat jól egy politikus. és még lehente sorolni. tehát még egyszer: az állam a rászorultakat támogassa, vagy a rátemetteket.

szerintem török azt nem jól látja, hogy a fidesz ebben korábban nem volt következetes. szerintem ebben a vitában nagyjából eddig mindkét szekértábor következetes volt, már amennyire a politikában ez lehetséges.

tehát van egy ilyen vita. mindkét oldalnak van egy érvrendszere.

a baloldal azt mondja, hogy a szegények jövedelempótló támogatása egyfajta kulturális felemelkedést eredményez. ha megtámogatjuk készpénzzel a cigány családokat - mondjuk duplájára emeljük a családi pótlékot . akkor ők ettől kulturáltabbak lesznek. a jobbiknak van erre náci magyarázata, amit most nem részleteznék. a jobb oldalnak van egy másik érvelése, hogy ezzel szemben a gazdagok állami támogatása valamilyen gazdasági felemelkedéshez vezet. mintha a zsidók abból csináltak volna pénzt, hogy megemelték az adókedvezményt. de ezek a zsidók, és itt ugye magyar emberek vannak. szóval egy vicc az egész. de török is erről ír, hogy ez egyfajta következetes gazdaságpolitika (!). most ez vagy elírás (szerintem nem), hanem arról van szó, hogy török nem tudja, hogy mi a gazdaságpolitika.

szóval szerintem a szociálpolitikától nem lehet sem kulturális felemelkedést várni, sem pedig gazdaságit. okos társadalompolitikával egész egyszerűen nyugalmat lehet csinálni a közéletben, ami lehetővé teszi az értelmes párbeszédet.

most persze ez ügyben sem fogok nagy újdonsággal előrukkolni, hanem csak elmondom, hogy a civilizált világban mit szokás gondolni. azt, hogy az állam ne tegyen különbséget a polgárai között. tehát ne akarjuk megmondani, hogy cseh laci kapjon az államtól több pénzt, vagy a paralimpikon úszó, hanem kapjanak ugyannyit. és cseh laci - ha nyer, vagy érmes lesz - akkor ezt készpénzre válthatja. és a paralimpikon is előnyökhöz jut azáltal ha a nyakában ott az a medália. az államtól utólag kaphatnak valamilyen elismerést persze, de előzetesen egyiket sem kell premizálni.

tehát ez a kormány azt mondta, hogy vannak kiemelt sportolók akik kiemelt díjazásban részesülnek. az ő felkészülésüket az állam jobban támogatja. nem a piac, hanem az állam. én annak szurkolok, hogy ez a csapat nyerjen 10 aranyat londonban, vagy ha nem nyer, akkor nullázzon.

én azt hiszem, hogy a fidesz politikája téves. szóval a legokosabb minden sportoló számára államilag azonos feltételeket biztosítani. és mellette lehetőséget adni a polgárságnak, és a piacnak, hogy differenciáljon.

tehát a briteknél például - londonban lesz az olimpia - a kormány azt mondta, hogy ők egy árva pennyvel sem támogatják a sportolók felkészülését. tessék közadakozni, illetve a szponzorok adják össze a pénzt. most persze én nem azt mondom, hogy ez az út járható magyarországon, hiszen az egy főre jutó gdp-ben 16x-os a különbség, de van ilyen is. és ugye az elv, hogy az egyesült királyság kormánya azt mondja: nem akar különbséget tenni a britek között. most azon túl, hogy persze ott is lovaggá ütik azt, akit jónak látnak. de előzetesen nem premizálnak. és nem mondanak olyat, ha valaki gazdag, akkor neki adjunk, mert ő biztos majd fellendíti a gazdaságot. ha szegény, akkor meg a kultúrát.

2011.05.25. 22:50:03

@xsasha: hát hogy én mit tartok minek, azt hiszem és nem hiszem, hogy közérdeklődés tárgya, és nem is én vagyok itten a lényeg. (Max. talikor kifejtem!;))

Nekem a VV-ndik variációja biztos nem mérvadó, mert én nem nézem. Igen, sznob vagyok (erre) és igényes, nem töltöm nulla I.Q-s emberek nézésével a drága időmet.

Az a lényeg hogy a társadalom mit tart tűrőképesnek. Például egy Alföldi Róbert típusú kreatív homomacsó nekem belefér az értékrendbe, sőt, rettentően tisztelem a "másságát", s nem azért mert csak azért is, mint újlipótvárosiakfogjuknössze fíling! AR-t nagyon csíptem, amikor Szliy Nórival csinálták a reggeli tévéműsort, intellektuálisan két kultúrlény maradt meg nekem, örülök, hogy láthattam őket.

Én nem vagyok prűd, és tudom, hogy az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eleme az ösztönök kiélése. No most nem török senki felett pálcát, így ki hogy kedve szerint hogy teszi, nem tartozik rám. Ám: nem zárnék el senkit se attól, hogy tudja legalább azt, milyen dolgok vannak!

dbeata 2011.05.26. 07:39:30

@6.Lenin: Jaj már Dajcstomi epigonkám, jó lesz vigyázni, mert nemcsak a ballibeknek nem tetszik a nóta.

dbeata 2011.05.26. 07:42:46

@6.Lenin:

"Minden változik. Ez törvényszerű. Az nyer, aki előre látja, az erősebb.
Az életképtelenek elhullanak. Ez sem mai megfigyelés, már ki van találva. Macerás dolog, tudom,de bele kell törődni, még ha volt esetleg olyan is, akit szerettünk, de gyengének mutatkozott."

Hú, ezt a mantrát még az Amway-es agymosáson tanultad?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.05.26. 08:06:22

"TÁRKI: tovább szűkült az olló a kormánypártok és az ellenzék támogatottsága között"

www.nepszava.hu/index.php?

"...míg tavaly novemberben a Fidesz-KDNP és az MSZP szavazótábora között még négy-ötszörös volt a különbség, addig májusra már csak kétszeres."

teevee 2011.05.26. 11:01:23

@xsasha: "Tudom, hogy ez népszerű, trendi és sikeres, én akkor is gáznak tartom. És én meg azt remélem, hogy ez nem marad meg."
Akkor csak betiltani lehet, hogy meg legyél elégedve. Erről beszélünk?

xsasha 2011.05.26. 14:18:31

@teevee:
Nem, én a kultúráról beszélek, amit ma divatosan öncenzúrának neveznek... Ha egy társadalom önszabályozása nem működik, akkor az a társadalom megbukott véleményem szerint.
Te hogy látod, szükség van arra, hogy az ember korlátozza önmagát bizonyos kérdésekben?

teevee 2011.05.26. 17:20:03

@xsasha: Nem is értem, amit írsz.

Milyen divat hívja a kultúrát öncenzúrának?

És az mit jelent, hogy "Ha egy társadalom önszabályozása nem működik...". Hogyan tudna nem működni, ekkora sűrűségben és integrációban élő egyedek között? Éppenhogy működik, ha valami "népszerű, trendi, sikeres", akkor "a társadalom" véleményt mondott róla, max. Neked nem tetszik.

Úgy látom, hogy szükség van arra, hogy az ember korlátozza magát bizonyos kérdésekben. Az a kérdés, hogy akkor mi van, ha én pont más kérdésekben és máshogy korlátozom magam, mint Te. (Vagy ahogy Te elvárod Tőlem.)

xsasha 2011.05.26. 18:42:39

@teevee:

Egymást fogjuk megbotránkoztatni, vagy megszívatni.
Épp ennek elkerülése végett volt egy olyan dolog, hogy kultúra, amit mindenki elfogadott érvényesnek, és az adott egy gerincet a dolognak.

Az már régen rossz, ha azt nevezed kultúrának, ami tömegesen népszerű vagy trendi.

PR-küszöb 2011.05.26. 20:01:18

Ha osztályozni lehetne T.G. bejegyzéseit, ez a jelenlegi öt/öt alá-t érdemel.
Végre a lényegről beszél az elemző.
"Bizony: éppen ezért kell, kellett a nagy hang, a világvégés érzet, mert azokban a politikai rendszerekben, ahol a pártok versenyében nem eleve eltérő álláspontok küzdenek, az ugyanazt mondóknak csak egy igazán erős eszközük van: a hiteltelenítés, a másik verbális legyilkolása."

A szó és tett egységét számon kérni persze, Petőfinél kevésbé elvhű harcostársak esetén, nem ildomos.
Mindazonáltal: nem FELTÉTLENÜL érvényes a Dr. Paul Joseph Goebbels által hangoztatott elv, mely szerint az emberek bármit elhisznek, ha kellő alkalommal és ideig rágják azt a fülükbe/szájukba.
A modern információs csatornák akaratlan - és kontrollálhatatlan - hordaléka ugyanis olyan mennyiségi többlet, amely szükségszerűvé teszi a minőségi ugrást.

(mellesleg a marxizmussal együtt Marxot - a gondolkodót - talán nem kéne kihajítani az ablakon még egy Török Gábornak sem, feltéve, ha valóban elemző akar lenni. A 'marxista' világnézet u.i. lehet, hogy pásszé, de nem azok az 'elemek' , amelyekből az felépült)

PR-küszöb 2011.05.26. 20:08:45

@xsasha:

Mondjuk a tömeges a parlagfű. A kultúra pedig - szó szerint - a vetemény.
A fenti hasonlat pedig arra példa, hogy mennyire távol állunk a demokrácia ÉRVÉNYES meghatározásától.
A demokrácia u.i. metaforává züllött.
Züllött, mondom, mert ha fellapozzuk Arisztotelész Poétikáját, rá kell döbbennünk, hogy a gordiuszi csomót átvágni vélő hérosz mestere metaforával határozta meg a metaforát.
Az pedig tautológia a javából.

:))

teevee 2011.05.27. 09:07:00

@xsasha: OK, szóval Te is belátod, hogy a kultúra nem egyenlő az önkorlátozással.

Ami tömegesen népszerű és trendi az részhalmaza annak amit "mindenki" érvényesnek elfogad, azaz a Te definíciód szerint a kultúrának.

xsasha 2011.05.27. 11:36:52

@teevee:
Nem egyenlő, hiszen az önkorlátozás a kultúra része.

Egyáltalán nem gondolom, hogy megfordítható a gondolatsor. A kultúra nem azért kultúra, mert mindenki elfogadja. Hanem azért fogadta el mindenki, mert az volt a kultúra.

teevee 2011.05.27. 17:31:26

@xsasha: Nem, az önkorlátozás mint olyan, nem a kultúra része (vagy nem része), hiszen éppen azt tárgyaltuk, hogy hiába önkorlátozod magad, meg én is magamat, ettől még egymást botránkoztathatjuk és szivathatjuk, és ezt (felteszem) nem tekinted a kultúra részének.

"A kultúra nem azért kultúra, mert mindenki elfogadja. Hanem azért fogadta el mindenki, mert az volt a kultúra."
Nanemá' ... és mégis mi alapján dőlt el, hogy pont az "a kultúra"? Kihirdették törvényben?

xsasha 2011.05.27. 18:40:29

@teevee:
Az önkorlátozás a kultúra része. Ha így nem érted, akkor úgy írom, az önkorlátozás, mint elv, a kultúra része. A kultúra számos eleme önkorlátozáson alapul.

A kultúra nem törvény kérdése, az történelmileg fejlődött ki, az emberek egymáshoz való viszonyának önszabályozó, evolúciós elveken alapuló kifejlődése alakította ki a kultúrát, amely nem egységes és abszolút, hanem társadalmanként változó, de ugyanazokra az alapelvekre épülő társadalomalkotó. Mivel az ember a viselkedését utánzással és tanulással alakítja ki, a kultúra általánosan elfogadott viselkedési formák és ezek alapját adó elvek összessége.
A későbbi használatában a kultúra ezen elvek alapján kialakuló szimbolikus értékeket fogja össze, és ennek része a viselkedéskultúra. A viselkedéskultúra legfontosabb tulajdonsága, hogy olyan dolgokat csinál vagy nem csinál az ember, amiket se törvény, se érdek, sem kényszer nem szabályoz. Ennek a nemcsinál ága az önkorlátozás.

teevee 2011.05.28. 10:05:44

Szerintem, az önkorlátozás eszköz és nem elv. És mint ilyet sok mindenre lehet használni, lásd például a képmutatást, elfojtást, stb. De felfoghatod úgy is, hogy pl. a képmutatás is a kultúra része, ez definíció kérdése, és csak játék a szavakkal.

De arról mintha elfelejtkeznél, hogy a kultúra kialakulása egy létező társadalomban sohasem teljes és befejezett folyamat.
Nem teljes, abban az értelemben, hogy mindig lesznek egyének és csoportok, akik nem fogadják el amit "mindenki" elfogad, és nem is befejezett, hiszen a "mindenki" által elfogadott dolgok is változnak, pont azáltal, ahogyan a "mindenki" értékeli a folyamatosan változó világot (pl. népszerűnek és trendinek).

Ezen lehet búsongani, de minek.
süti beállítások módosítása