Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
10:16

Ahogy az élet más területein, úgy a politikában is ezerrel dolgozik a kognitív disszonancia redukciója. Ami nem illik a képbe, amit nehéz lenne bizonyos következmények levonása nélkül elfogadni, az inkább nincs, nem is létezik. Vegyünk csak egy egészen jó és közeli példát: a mostani kormány egyes gazdaságpolitikai lépéseinek fogadtatását.

De mindenekelőtt tisztázzunk valami fontosat! Nem kétséges, hogy a politikában a szavaknak gyakran többletjelentésük van – ha nem így lenne, nem dúlna folyamatosan olyan ádáz nyelvpolitikai küzdelem. Nem mindegy, hogy ugyanazt a cselekvést megszorításnak vagy takarékoskodásnak nevezzük, mint ahogy fényévekre van egymástól a tartalmilag egyébként ugyanazt leírni kívánó arányos vagy egykulcsos adórendszer megnevezés is. Tisztességes megoldás – nem politikusok esetében - csak egy lehet: ha következetesen ugyanazt alkalmazzuk, függetlenül attól, hogy éppen kihez kapcsolható. Így talán elkerülhető az oly’ gyakori kettős mérce, s védhetőbbé válik az amúgy eleve politikai következményekkel is járó szóhasználat.

Visszatérve a példához: a tények tisztelete alapján nehezen vitatható, hogy a mostani kormány politikájában jelentős szerepet játszanak azok a lépések, amelyeket általában neoliberálisnak, máshol neokonzervatívnak szokás nevezni. A két fogalom nem teljesen ugyanazt jelenti, de elemeiben sok az átfedés, s a lényeg azonos: mindkettő alapvetően jobboldali gazdaságpolitikai lépéseket feltételez. Magyarországon a Fidesz valósította meg az SZDSZ régi álmát: bevezette az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszert, amely minden kétséget kizáróan a tehetősebbeknek kedvez, továbbá számos olyan népszerűtlen megszorító lépésre is hajlandónak látszik (a nyugdíjrendszer, az államigazgatás vagy éppen a szociális juttatások terén), amelyeket szintén az úgynevezett liberális reformközgazdászok szorgalmaztak az elmúlt években. A képlet persze messze nem ennyire tiszta: a második Orbán-kormány sok tekintetben másfelé jár, mint a neoliberális krédó (például kedveli az állam tulajdonlását), gyakran a módszerei is sajátosak, az említett esetekben azonban tagadhatatlan a találkozás.

Ezek alapján – logikai úton - két dolgot várhatnánk. Egyrészt azt, hogy mindazok, akik az elmúlt években élharcosai voltak a gazdasági liberalizmusnak, most üdvözlik és elismerik a kormány ezen lépéseit. Másrészt, hogy mindazok, akik az elmúlt években felemelték a szavukat a neoliberális megoldások és a megszorítások ellen, most határozottan tiltakoznak. Néhány apró példa - mint Kóka János lelkes támogatása, vagy egy-két érdekvédelmi szervezet következetes fellépése – ellenére, persze nem meglepő módon, teljesen mást látunk. Akiknek – elvi alapon - támogatni kellene, kikérik maguknak, hogy egy lapon említsék őket és törekvéseiket ezzel a kormánnyal. Akiknek pedig – szintén elvi alapon - ellenezniük kellene, egyszerűen nem hajlandók észrevenni a nyilvánvalót.  

Az okot kitalálni nem nehéz: nem az a fontos, hogy mit, hanem az, hogy ki...

x x x

Részletek a 2006-os négypárti vitából:

Dávid Ibolya: "Vezessük be az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadót, merjünk építeni az embereknek a megtakarításaira."

Kuncze Gábor: "Hát tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ez fehéredjen, például olyan módon, hogy csökkentsük le a gazdaságnak a terheit olyan méretűre, ahol már érdemes befizetni és nem érdemes a különböző kiskapukat és trükköket keresni és ezért javasoljuk mi az egykulcsos adónak a bevezetését. "

Orbán Viktor: "Egykulcsos adó idekeveredett valahogy. Én örömmel támogatnám az SZDSZ-nek ezt a gondolatát, csak egy gond van vele, hogy nem tudjuk akkor a családi szempontot érvényesíteni, és mi azt szeretnénk, ha nem csak az számítanak, hogy ki hány forintot keres, hanem az is, hogy hány gyermeket tartanak ebből. És ha csak egy sáv van, akkor a gyermekek miatt nem tudjuk alacsonyabb sávba hozni a szülők keresetét, amire pedig szerintem szükség lenne."

Bővebben: https://www.youtube.com/watch?v=5PtxcbQyWRE

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr622967130

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magassági korlát - Márpedig a "ki" számít, nem a "mit"! 2011.06.08. 22:33:02

 Török Gábor Mivé tesz az igazság című blogbejegyzése nagyon eleven problémát boncolgat. A cikk első fele rendben van, a második fél viszont reakcióért kiált.Első lényegi állítása, hogy a Fidesz váltotta be az SZDSZ ígéretét, és csinálta meg az eg...

Trackback: Mennyi az annyi? 2011.06.08. 21:15:22

Lehet csökkenteni az állami újraelosztás mértékét - de csak úgy, ha erősödik az öngondoskodás. Előbbire egyre inkább rákényszerül, de az utóbbival egyelőre nagyon nem foglalkozik a kormány.Az Európai Bizottság további megszorításokat látna indokoltnak,...

Trackback: II. Orbán-kormány tíz legrosszabb intézkedése 2011.06.08. 16:25:33

Múlt héten bemutattuk az elmúlt egy év 10 legjobb intézkedését. Már akkor ígéretet tettünk rá - és mi mindig betartjuk az ígéreteinket - hogy megmutatjuk a 10 legrosszabbat is. Most nem mutatjuk be újra a kiválasztás kereteit, de aki tudni szeretn...

Trackback: 12. havi fizetés és nyugdíj – is out? 2011.06.08. 16:01:50

Orbán Viktor szerint az emberek "meg vannak győzve" arról, hogy le kell mondaniuk egy havi fizetésükről, illetve nyugdíjukról az államegyensúly érdekében. Íme: Az angol szöveg: What we doing in Hungary and what we try to convince the peo...

Trackback: Murray N. Rothbard: De mi van a magyarokkal? 2011.06.08. 15:01:10

Versailles, Nagy Trianon kastély, La galerie des Cotelles 1920. június 4., délután 16 óra 30 perc. A kép közepén Apponyi Albert Murray Newton Rothbard (1926 – 1995) amerikai író, közgazdász:   Ugyanúgy ahogy Németország összetört és szé...

Trackback: Mivé tesz az igazság? 2011.06.08. 12:29:01

Akiknek elvi alapon támogatni kellene, kikérik maguknak, hogy egy lapon említsék őket és törekvéseiket a kormánnyal.

Trackback: Kis magyar abszurdiktatúra 2011.06.08. 11:44:13

Aki diktatúrát kiált gyönyörű hazánkban, az gondolja át gyorsan, miről beszél! Nincs itt semmiféle diktatúra. A diktatúra ugyanis egy szervezett, rendezett, döntéseiben, céljaiban és módszereiben konzisztens, egységes ideológiával, de legalábbis tervsz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.06.08. 10:27:32

nagyon jó poszt, ismét az üléspont határozza meg az álláspontot. Ez rendkívül kiábrándító tud lenni.

Jacques de Molay 2011.06.08. 10:30:54

Egyetlen dolgot tennék hozzá, ami talán árnyalja a képet: a lépések lehet, hogy neolib/neokon jegyeket mutatnak, az eredményként megjelenő állapot viszont még mindig elmarad mondjuk attól, ahonnan egy becsületes angol neokon _indul_.

Magyarországon sajnos nincs súlyuk a szavaknak, mint ahogy nincs következménye a tetteknek. Ez az igazi nyelv- és morálromlás, nem a tökjózás és a bazmegezés.

2011.06.08. 10:34:49

Mintha Oszkó is dicsérte volna a nagy nehezen beinduló reformlépéseket nem olyan régen....
ÉS még egy szempont: nemrégiben (mondjuk két évvel ezelőtt, de tkp mondhatjuk, hogy akár még a kormányzása első évében is) még maga a Fidesz is tagadta, hogy lenne "reformokra" meg kiigazításra" szükség.
Mostanra, nem meglepő módon kiderült, hogy ez nincs így.
Az ellenzék is (különösen a szocialisták, akik ugye két éve nem győztek másról beszélni, mint pont a reformok, megszorítások szükségességéről) meg jobban tennék, ha legalább részterületeken elismernék a kormány ténykedését. Sokkal hitelesebbek lennénék, mint azzal, hogy átveszik a két évvel ezelőtti ellenzéki Fidesz szerepét, és még a lélegzésről is azt állítják, hogy népnyúzó intézkedés.

2011.06.08. 10:41:48

De szép! Orbán tüntet! Osz vajon miért tetszett néki az utcára menni? Mert nagyon jó volt néki és tetszett neki a rendszer? Legnagyobb baklövése a 41 éves korában nyugdíjba vonult, az azóta milliárdos Pintérrel nyugdíjreformot a rendőröknek megcsinálni. Ezt a balféket! Mert ha egy lassan a 62 éves korú nyugdíjhoz közelítő kohászt, mezőgazdát, aki annyit dolgozott már életében és még nem lehetett nyugdíjast nevezi ki a tárca élére, lehetne azzal védekeznie, hogy hát ő is kibírta. De egy milliárdos csávóval, akiről tudni lehet, hogy sokak vannak a zsebében azóta, hogy nyugállományban van, szóval ilyet szembeköpést ritkán látni! Pont Pintér a példa arra, hogy más rendőr is ezt az életet választaná magának szívesen.

És a tanárok is tüntetnek. A vasárnapi tünteésen tele volt a Szalay utca, meg a környező utcák, a rájuk szakadó esőben senki el nem hagyta a terepet, ott tapsoltak, volt aki sírt is. Az ellenlábas szakszervezetek kéz a kézben vonulnak fel. Ez azért elgondolkoztathatja az embert.

www.pedagogusok.hu/

www.pedagogusok.hu/index.php?cikk=030301_a_pedagogus_szakszervezetek_kozos_tuntetese

Vitya is tüntetett, megértem, most rosszul esik neki, ha most ellene, de hát annyira pofázott 8 évig! Na öcsi, most mutasd meg, mit tudsz! Nyilván semmit, mert amelyik kutya ugat, az nem harap. Illetve a karaván halad a kutya ugatástól függetlenül...

Szóval sokak lesznek még az utcán, és az vizionálom.

ámbátor 2011.06.08. 10:41:52

Azért annyit hozzátennék, hogy az irány lehet hasonló, vagy akár azonos, de az eszközök egészen egyediek. Hiába a legszebb cél is, ha valaki elhiszi, hogy a cél érdekében meg lehet erőszakolni a jogállamot, a demokráciát, azokatz az alapokat, amikért a fidesz is küzdött huszonpár éve.
A gazdaság fontos, de nem lehet olyan fontos, hogy odadobjuk érte a jogrendet és a szabadságot. Szerintem legalábbis.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.08. 10:48:02

@Letícia: álom-álom, vizion-álom :)

Amúgy milyen jafinált módon most délelőtt írt TG, nem éjjel.

2011.06.08. 10:51:45

@Hepci: :D

Mi vagy Te, számadó, hogy azt lesed, hogy ez a jóember mikor ír?:))) Milyen kozmikus összefüggést látsz, miért ír éjjel? Szerinted?:)

pug406st 2011.06.08. 10:53:29

Azért a környezet nem minden. Én is üdvözlöm ezeket a lépéseket viszont az összes többi miatt fogom a fejem. Lássuk be a fent említett Oszkó dicsérte, hogy végre meglépi a kormány ezeket, erre a MN azt hozta le, hogy a kormány gazd. politikájával egyetért... Innentől kezdve mindenki azt szűri le belőle amit akar.
A poszt utolsó bejegyzésével viszont mélyen egyetértek és szánalmasnak találom, hogy az Mszp most tiltakozik pedig ha lett volna elég erejük hasonló lépésekre biztos rákényszerültek volna ill. tervbe is volt véve. Persze a kivitelezés és a miként kérdésében lehetnek éles különbségek.

schmate 2011.06.08. 10:54:24

Azért néhány dolog nehezíti az elvszerűen liberális szavazók ünneplését is. Egyfelől az állami szerepfelfogás, amely szerint az állami tulajdonlás és az erősebb állami irányítás mindent megold, másfelől pedig az, hogy egy sor dicséretes lépés előtt korábban épp a Fidesz feküdt keresztbe.

A magánnyugdíjak államosítása, a MOL-részvények felvásárlása, a MAL Zrt. egycsapásra történő kvázi-államosítása mind-mind olyan dolgok, amiket egy neolib szavazó az évszázad hibájának láthat. Ugyanilyen a felsőoktatás szabályozása, ahol piaci eszközök (diákhitellel bárki számára kifizethető tandíj) helyett tisztán hatalmi szóval igyekeznek ésszerűsíteni a piac kínálatát.

Az állami újraelosztás csökkentése pedig eladható lenne, de nem úgy, hogy a legalacsonyabb jövedelműeknek ebből káruk származik, és hogy a közben a piac egyes szereplőit diszkriminatív módon adóztatják.

Azt mondom tehát, hogy az elvi alapon véleményt alkotó neolib szavazók is szembefordulhatnak a kormány teljes politikájával. Ha egyes lépésekről gyűjtenénk véleményt, az persze egy finomabb kérdés lenne.

bóra77 2011.06.08. 10:55:28

@Letícia: lehet Viktor magáévá tette GYF azon mondatát, hogy hadd tüntessenek, majd megunják és hazamennek...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.08. 10:55:46

A poszthoz.
Sajna az egyre brutálisabb marketingkommunikációt (= hazudozás) a politikából se lehet törvényileg kitiltani. Ez nem olyan, mint a teniszklub, ahol egy idő után nem játszik senki azzal, akinél állandóan mozognak a vonalak. Sőt, itt már azok vannak kevesebben, akiknél csak a vonalak mozognak, a többség a pályát rángatja.
Gyanítom, máshol (külföld) is hasonló a tendencia (az idiotizmus spirálja hódít), vagyis tökéletesen felesleges elmenni választani. Bár ettől meg bánatosak lesznek a szimpatikus politológusok és közvéleménymatatók...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.08. 11:01:43

@Letícia: szemmel tartom a nyuszifejűt, látod. :)
Legfeljebb ritkábban kapcsolódom be a társalgásba.
Egy-egy Zsüli birkamócsing vagy Aszekelyek posztmodern fideszóda elolvasása megviselné a szervezetem ilyen melegben...

bóra77 2011.06.08. 11:03:29

a fotó a 2006. nov. 4-ei Fidesz-tüntetés, a 2006. október 23-ai állítólagos rendőrattak ellen...vélhetően.

intercisa 2011.06.08. 11:04:23

@Letícia: "Mert ha egy lassan a 62 éves korú nyugdíjhoz közelítő kohászt, mezőgazdát," és esetleg üvöltözhetné, hogy "éljen Rákosi éljen a párt" nem?

ámbátor 2011.06.08. 11:04:48

Ha az igazság szabaddá tesz, akkor Szima Juditnak valószínűleg nincs igaza, úgy is járt.

pug406st 2011.06.08. 11:04:50

@Hepci: :D nem is értem miért írod ez :p

zerge gorilla 2011.06.08. 11:05:59

Az is érdekes kérdés, hogy miként lehet egyszerre meghozni neolib döntéseket, valamint azzal homlokegyenest ellenkezőket? Az rendben, hogy nálunk szűk a mindenkori kormány mozgástere, de azért egyfajta értékorientáltságnak kiolvashatónak illene lenni, vagy nem? Esetleg ez a népmesei "teszem is, meg nem is" esete? De akkor honnan tudhatja az egyszeri választópolgár, hogy merre a cél?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.08. 11:11:08

@Los Alamuszi: Nem azt támadja az ellenzék, hogy mit akar elérni a FYDESZ, hanem azt, hogy mely rétegek hasznára vagy kárára, illetve hogy milyen eszközöket használnak ennek eléréshez.

Továbbá azt vetik Orbán szemére, hogy eddig ennek pont az ellenkezőjét "sulykolta" (szavakban és egyértelmű sugallatokban), mint amit most tenni kíván.

Tehát hamis azt állítani, hogy az ellenzék a FYDESZ-t azért támadja, amit maga is tett volna. A FYDESZ pont ezzel a hamis magyarázattal lök le minden kritikát, hogy "...mit akartok, ti is ezt akartátok?". Ez nem igaz!

Hóember 2011.06.08. 11:11:41

Eü területen hál istennek nagyon mesze vannak mind az szdsz-től, mind a neokon álomtól. Gyógyszerügyben példásan visszaállították az etikus ellátási modellt, irtják a demagóg marketinget, szigorították a szakmai kontrollt. A finanszírozást sem kívánják magánsítani (remélem), és az intézményeknél is az állami tulajdont preferálják eddig.

Viszont most Semmelweis jócskán ellentmondásba keveredett Széll Kálmánnal, majd meglátjuk, ki kerekedik felül.

2011.06.08. 11:11:51

@bóra77: hát Gyurcsán haza is ment, azóta is ott ül szegény Klára nyakán!:)))

@Hepci: melegben? Én majd összefagyok, iszonyú hideg van, esik az eső, fúj. :(

Jó, attól függetlenül én sem tudom követni őket...tudod, mint Mórickának, csak nekik mindenről nem a szex, hanem az jut az eszükbe, amit chipként beleültettek...:D

@intercisa: hát mondja is, csak nem Rákosit élteti..vitya nem sokára felnő hozzá....:)

panelburzsuj 2011.06.08. 11:12:21

@Hepci:

Én csak azt nem értem, hogy ha a politika ennyire nyilvánvalóan tolódik a racionális érdekervényesítés mestersége felől az irracionális szócsavarás mágiája irányába, akor TG miért erősködik folyton azon, hogy ebből a hazug, csaló, tolvaj katyvaszból milyen logikus lépések következnének? :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.08. 11:14:22

@Letícia: itt ülök a gép előtt a hallban, pizsamában, mezítláb. Tök jó idő van. :)
Mindjárt kimegyek az utcára... az autóig...

Doberdo 2011.06.08. 11:14:26

Végeredményében nem nagy különbség van a neoliberális gazdaságpolitika és a FIDESZ gazd.pol. között. Három lépése a mai kormányzó pártnak azonban teljesen érthetetlen.
1.) A Manyupok államosítása
2.) A szabadpiacról hitelek felvétele 30 év törlesztési idővel, de a lehetségesnél (IMF) magasabb kamatra
3.) 500 Milliárd lenyúlása a MOL Rt 21 %-os üzletrészének
megvétele céljából.
Ez a három lépés nemcsak hiteltelenné teszi a FIDESZ gazdaságpolitikáját, de hosszú távú fejlődés számára kifejezetten káros. Ennek a három lépésnek a megtétele és
emellett az alkotmány bebetonozása, a munkajogi szabályok
multik számára történő megváltoztatása okozhatja majd
-szerencsétlen együttállások esetén- a FIDESZ dicstelen végét.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.08. 11:16:53

@panelburzsuj: hát ebből él, nem? Vagy inkább mondaná be a tévében, hogy semmi értelme választani menni és erősen ajánlja mindenkinek, ne hallgasson-olvasson többé politológusokat?
Én se a metszés nélküli kertművelésre buzdítok...

spontan · http://erdekessegek.info 2011.06.08. 11:22:25

Az országnak ez hasznos, mert Orbánék nekilátnak végre megcsinálni a költések visszafogását. Azt, hogy Bajnai vagy ők csinálják, összességében mindegy.

Azok a fidesz-hívők pedig, akik elhitték az elmúlt években, hogy kolbászból van a kerítés, és megszorítás nélkül lehet kilábalás, majd elintézik magukban valahogy a dolgot, hogy kedvenc pártjuk is ugyanazt kezdi csinálni, mint Bajnai.

A lényeg, hogy a fedezetlen pénzszórásnak gátat kell szabni, és Viktor most hivatkozhat arra, hogy 2/3 rászavazott, ezért neki van felhatalmazása ehhez.

sárkányfő 2011.06.08. 11:23:43

Vicces látni Pinokkiót ahogy markolja az "igazság " feliratú transzparensét...

Más. Örülök, hogy visszatérő elem Török blogjában a "kognitív disszonancia", és remélem további pszichés szakszavak is elő fognak kerülni. A ráció mentén nyilvánvalóan értelmezhetetlen ez az ország, ez az ország a szó orvosi értelmében sérült, kizökkent, betegesen torz szemléletű, önámító, rengeteg embere gyűlöletre és örökös rosszindulatra, irigységere kondicionált.
Hogy mennyire elbaszott egy nép vagyunk, azt az is jelzi, hogy tudtommal, nemzetközi felmérések alapján ez az ország depressziósabb, sötétebben látja a dolgokat, mint jó pár nálunk sokkal szegényebb és szerencsétlenebb sorsú nép akár Afrikában vagy Ázsiában.

sárkányfő 2011.06.08. 11:27:40

@spontan: nem tudom, az adócsökkentés nem tűnik a pénzszórás visszafogásának, inkább arról van szó, hogy a szegényebb rétegek terhére átcsoportosítások vannak a jobban keresők felé.

A felhatalmazás pedig nem biankó volt, hanem részben kimondott, részben sugallt, részben leírt és aláírt ígéretekre szólt, tehát pl. a nép arra szavazott, amit megígértek nekik, garantált nyugdíjak, megvédett nyugdíjpénztárak, megerősített jogbiztonság, stb. Orbán pont az ellenkezőjét teszi, a felhatalmazás pont az ellenkezőjére szólt.

panelburzsuj 2011.06.08. 11:28:11

@Hepci:

Erre mondta Jani barátom, miközben csúszva, izzadva, nyögve igyekeztünk egy dögnagy földlabdás fenyőt a nagy műgonddal előkészített helyére tuszkolni:

- Tudod, az a szerencsénk, hogy legtöbb növény még ennyi bűvészkedés között is képes megtalálni, ami neki igazán fontos ...

spontan · http://erdekessegek.info 2011.06.08. 11:31:43

@sárkányfő: a pénzszórás visszafogását idénre értettem, a korai nyugdíjak megvonására, meg hasonlók elkezdésére

Az első év természetesen felesleges lázálmokra elpocsékolt 1 év volt. Ennyi idő kellett nekik, hogy felismerjék, hogy nem működnek a légváraik.

Az világos, hogy a felhatalmazás másra szólt, de Viktor mégis hivatkozhat rá, és ha ennek alapján meglép kemény, de szükséges lépéseket, akkor legalább értelmes dologra használja. A választók pedig tanulnak majd ebből, hogy ne dőljenek be a pártok üres ígéreteinek a legközelebbi szavazáskor.

panelburzsuj 2011.06.08. 11:34:01

@sárkányfő:

Rosszul értelmezed: ő Rodolfó őszinte szellemében kormányoz!

("Figyeljék a kezemet, mert csalok!" - "Figyeljenek a számra, mert hazudok" ...)

Netuddki. 2011.06.08. 11:34:17

WAHRHEIT MACHT FREI.

Lefordítom:
Ha hazudozol úgy jársz mint a Frei Tomika. Senki sem hisz majd neked. Nem igaz viktor?

dei · http://erdei.aplus.pl 2011.06.08. 11:34:58

Jó írás, bár az szdsz egykulcsosa és a fidesz egykulcsa között kb. annyi a a hasonlóság, mint machintos és jonatán között. Mind a kettő alma.
Nem az egykulcsos adóval van a probléma, azzal semmi baj, a gond az adójóváírás (rapid) kivezetésével van.
A rendvédelmi dolgozók kedvezményes nyugdíjának megszüntetésével is az a baj, hogy radikális megoldás, ráadásul visszamenőleg is büntet.
Akármilyen kutyaütő is volt az szdsz, ilyet ők soha nem mondtak, írtak.

Egyébként pedig tényelg nem csak az a fontos, hogy mit mond, hanem az is ki mondja. Ez egy régi bölcsesség.

Netuddki. 2011.06.08. 11:37:38

@dei: Az a nagy harci (hehe) helyzet, hogy ezzel az egész elszabott adórendszerrel gond van. Túl nagyok az adók, de ráadásul be se szedik rendesen. Ez a legfőbb bajok forrása...

igényes 2011.06.08. 11:38:24

Milyen egyszerű lett volna, ha Orbán azt mondta volna a 2/3-ad birtokában: Átvesszük Bajnai programját, konzultálunk és megpróbáljuk közösen a tökély szintjére vinni. Tisztelettel kérjük a nép és a pártok segítségét.

Eredmény lett volna a meg, és kiegyezés, ja és az ország felemelkedése.

2011.06.08. 11:39:11

@Hepci: na ja kérem, aki burzsuj, az a napot is képes lefizetni, hogy neki mikor süssön!:P

:)

sárkányfő 2011.06.08. 11:40:39

@poszt:
"Nem mindegy, hogy ugyanazt a cselekvést megszorításnak vagy takarékoskodásnak nevezzük, mint ahogy fényévekre van egymástól a tartalmilag egyébként ugyanazt leírni kívánó arányos vagy egykulcsos adórendszer megnevezés is."

csakugyan nem mindegy.

az "arányos adórendszer" kifejezés szerintem tarthatatlan, velejéig cinikus, képmutató. Mert első ránézésre könnyű azzal érvelni, hogy mindenki ugyanannyit adózik, igazságos, arányos, kész. A tiszta matek szintén ez így is van. Ha nem veszi figyelembe a valóságot. Azt, hogy embereknek meg kell élniük. Lakhatás, étkezés, utazás, tisztálkodás, ruházkodás, rezsi, ilyenek. (És akkor még szándékosan nem írtam olyanokról, mint szórakozás, kultúra, társasági élet, stb., noha szerintem ezeknek is a méltó élet részeink kellene lenniük, de ezeket most hagyjuk is). Mindennek bizony van egy havi minimum-költsége, ami alatt már nem élet van hanem szűkös vegetálás, rosszabb esetben nyomor.
Tegyük fel az egyszerű és visszafogott számolás jegyében, hogy havi nettó 100.000 ft kell a minimális normális megélhetéshez. Ez a költség mindenkinél jelentkezik, enni, inni lakni, stb. kell.
A gyakorlatban tehát egy minimálbéresnek egy árva fillér sem marad a zsebében a megélhetési költségein kívül, míg egy tehetősebbnek a fizetése "fölösleges", azaz szabadon elkölthető része lesz több az "arányos" adózással, tehát a tényleges jövedelmi viszonyok tovább torzulnak a tehetősek javára.

Igazi arányosság az lenne, ha egy kulcs vonatkozna 100.000 ft-ig mindenkire, és akik e fölött is keresnek, azok fizu 100e ft fölötti részére nagyobb adót kapnának.

panelburzsuj 2011.06.08. 11:41:16

@panelburzsuj:

Szóval a transzparens értelme az, hogy ha elég alaposan kirostáljátok a működésemből az igazságokat, akkor előbb-utóbb meg akartok szabadulni tőlem ...

Netuddki. 2011.06.08. 11:42:41

@igényes: Egy bibi van vele. Elképzelhetetlen lett volna.

De szerintem nem is baj, mert a bajnai sem nyúlt volna hozzá ehhez a már fentebb említett elszabott adórendszerhez.
Helyesebben nem ez a baj. A baj az, hogy orbán sem...

mojszipupi 2011.06.08. 11:42:54

Igazából nem értem a kétkedőket. Orbán és a következetesség fényévekre van egymástól. Ha épp ezt kívánja az érdekünk fordulunk balra ha épp mást akkor jobbra, néha pedig megyünk egyenesen. Orbán egy egészen sajátos egyveleget próbál gyúrni, merítve a legkülönfélébb ideológiákból. Pont ezért nehéz megmondani mi fog kisülni ebből az egész "forradalomból"

sárkányfő 2011.06.08. 11:44:31

@spontan:
"Az világos, hogy a felhatalmazás másra szólt, de Viktor mégis hivatkozhat rá"
Ez az amit én nem tudok értelmezni...

Amúgy én is örülnék, ha függetlenül az ígéretitől jó döntéseket hozna, de nagy többségükben a döntései önmagukban is rosszak.

Más: Életbe lépett a médiatörvény, amit ugyan szépen megnyesett az EU, de még így is erős fegyver Orbán kezében a szabad sajtó ellen:
"Így nyírják ki a Klubrádiót"

orulunkvincent.blog.hu/2011/06/08/igy_nyirjak_ki_a_klubradiot#c13690813

Steerio 2011.06.08. 11:47:45

A nyugdíjrendszer erőszakos államosítása, a magánmegtakarítások lenyúlása hol neolib/neokon? Sarkalatos pontja ezen gazdaságpolitikai megközelítéseknek a magántulajdon szentsége és az öngondoskodás prioritása a felosztó-kirovó rendszer felett.

Innentől tehát a következtetés ("nem az számít, hogy mit, hanem hogy ki") hibás, hiszen amikor a pénzem elkobzása és az ellátórendszerből befizetéseim ellenére való kizárásom között "dönthettem", akkor nem az zavart, hogy pont a Fidesz kényszeríti ezt rám.

Netuddki. 2011.06.08. 11:48:01

@sárkányfő: "Igazi arányosság az lenne, ha egy kulcs vonatkozna 100.000 ft-ig mindenkire, és akik e fölött is keresnek, azok fizu 100e ft fölötti részére nagyobb adót kapnának."

Hát elmész te is a csába az "igazságos" adórendszereddel!

Mellesleg a jelenlegi adórendszer azért igazságtalan, mert túladóztatja a munkát és kiskapukat hagy, hogy az "egyenlőbbek" ki tudjanak bújni alóla.
Magyarul agyonadóztatnak mindent és mindenkit, de mégsem folyik be elég pénz, mert képtelenek beszedni. Vagy egyszerűen nem is AKARJÁK...

Bollockbuster 2011.06.08. 11:50:54

Aki ellentmondást reklamál az nem érti az összefüggéseket. A terminológiában TG-nak igaza van, de a tartalmat nem vizsgálta.
Egy példa: nem lehet az egykulcsos adót kiragadva, a családi adózástól elkülönítetten vizsgálni.
Míg az SZDSZ képtelen lett volna valaha is bármiféle családbarát vagy hosszútávú népesedéspolitikai érdeket szolgáló intézkedésre, a Fidesz adókedvezménye miatt azoknak a kisközép osztálybeli családoknak is több marad a zsebükben (vagyis: a legtöbb magyar családnak!) akiknek "amúgy" ha egyénileg nézzük, az egykulcsos adó és a szuperbruttó együtt nem jelentett volna jövedelemnövekledést.

igényes 2011.06.08. 11:51:07

@kovi1970: Az a röhej, hogy Bajnaiék kitalálták a kör alakú kereket, Orrbán pedig igyekszik egy négyszögleteset. A váz maradt, de.....

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2011.06.08. 11:54:17

Nem mondom hogy nincs igazság a posztban, mindazonáltal a 2006-2009 közt történtek után legalábbis érdekes nézni, amikor a hóhért akasztják.

Mindazonáltal ennél többről van szó. Öszödön (mindkét ö rövid, kedves politikai publicisták, majd kaptok a Földrajzinév-bizottságtól!) az volt a baj, hogy GyF kimondta: a kampányban tudatosan beszéltek mást, mint ami a realitás. És hát most kb. ugyanez derül ki OV-ról is. Vallja be ő is, és akkor megnézhetjük, hogy mit is csináljunk az országgal.

És még valami. Ezt a neokon-dolgot akkor már Bajnai sokkal jobban és nem ennyire lórúgásszerűen adta elő. És mondjuk a pénzügyminisztere is értett ahhoz, amit csinált.

Diocles 2011.06.08. 11:55:57

1. a kormány leneoliberálisozása eléggé félreviszi a posztot (ti. ez a magyar közéletben egy szitokszó, kábé annyi, h te ... és itt jöhetne a szitokszavak áradata)

2. szerintem egyedül az egykulcsos adó, ami mondható neoliberálisnak (de ez is a gyerekkedvezménnyel kombinálva, amiről szó nem volt az SZDSZ-nél, az ő adópolitikájuk kifejezetten nem preferálta a családokat), a többi az egyszerű kényszer (iskolabezárások, szolgálati nyugdíjak), amire még maga Kádár János is rákényszerült volna, ha ma is élne és uralkodna...

3. a hvg-hírszerző-figyelő-index-origo pálfordulása valóban látványos, ti. főleg az első három orgánum az elmúlt X évben a gazdasági liberalizmus felkent híveként működött, most pedig a legabszurdabb szakszervezeti követelés mellé is teljes mellszélességel kiállnak...

különösen abszurd, amikor egy hvg, vagy egy figyelő ekézi pl. az egykulcsos adót dafke kormányutálatból, hiszen tudható, h az olvasóik 99%-a vélhetően jól járt vele...

sárkányfő 2011.06.08. 11:56:21

@Bollockbuster: azért ne tegyünk már úgy, mintha az elmúlt 20 évben nem a világ legbarátibb GYES meg GYED rendszerét működtettük volna... 3 éves kimaradás szülés után az angol nyelvű országokban pl. felfoghatatlan lenne... ott inkább hetekben, max pár hónapban mérik ugyanezt...

Bollockbuster 2011.06.08. 11:56:41

Ez a pénztárakkal kapcsolatos lenyúlás, ellopás szöveg meg már kezd baromi unalmas lenni, évek óta ugattam hogy kilopják a befektetők szemét a manyupok (melyek de facto sosem voltak a tagoké) a gátlástalan költségeléseikkel, most meg a PSZÁF sorra hozza a konkrét elmeszelő határozatokat. Aki Matolcsyt ekézi az nem bír perspektivikusan, stratégiai távlatokban és széles összefüggésrendszerekben gondolkodni, csak egy-egy kiragadott elemen rugózik, mint afféle elavult paradigmarendszerébe szorult doktriner közgazdász.

royalista 2011.06.08. 11:58:07

@Hóember: Szerintem a fő probléma, hogy össze-vissza kapkodnak. Nem a Széllel és Semmelweissel kellett volna kezdeni. Az alap egy markáns közig. reform, mint Dániában.
www.terport.hu/download.php?ctag=download&docID=4918

Majd az abban meghatározott feladatokhoz hozzárendelni a többit, eü., oktatás stb.

ürügyminisztériumi álamszitkár 2011.06.08. 11:58:08

Kedves Török Gábor!

Olyan ez az érvelésed a posztodban, mintha azt mondanád: "Korábban tűzoltókocsira vágytál, fiam. Most itt van egy piros trabant. Ez is piros - az is piros. Miért nem teszik???"

Aki az elmúlt években támogatta a "neoliberális vagy neokonzervatív megszorításokat", az az elmúlt években ehhez két feltételt adottnak látott a korábbi kormányok részéről:

- Jogállamiságot, vagyis a törvények és intézmények tiszteletét;
- Többé-kevésbé összhangot a - mégoly hektikusan is kacsázó - gazdaságpolitikai irányon belül, valamint a lépések és indoklásuk között.

És végül, a legfontosabb: Különösen a fenti két feltétel hiánya mellett nehéz bevenni a gyomornak, hogy a kormányt lehazugozó-lenépnyúzózó egykori ellenzék szemrebbenés nélkül hazudik, hogy nem népnyúz.

Egy icipici méltányosság kellett volna csak... De hát, ha forradalom történt, és Orbán Viktor a 2010. előtti időszakot "az előző rendszernek" nevezi, amit meg kell tagadni...

sárkányfő 2011.06.08. 12:00:10

@Diocles:
"abszurd, amikor egy hvg, vagy egy figyelő ekézi pl. az egykulcsos adót dafke kormányutálatból, hiszen tudható, h az olvasóik 99%-a vélhetően jól járt vele..."

az abszurd az, hogy te összekevered az újságírást az érdekképviselettel. vagy azzal, amit a magyar nemzet/hír tv "újságírás" kifejezés alatt művel.
nem is szólva arról, hogy sokan úgy se értenek egyet az egykulcsos adóval, hogy személyesen jól jártak vele. tudod nem mindenki alakítja elveit az érdekeihez.

a-kis-herceg 2011.06.08. 12:01:15

@Letícia: "sokan lesznek még az utcán"

igen a kilakoltatási moratóriumnak vége,
közművek-bankok és más labanc népség elindul a magyar ellen..

Zsoo 2011.06.08. 12:02:39

@bóra77: állítólagos rendőrattak?

Izraeli katonák voltak!

a-kis-herceg 2011.06.08. 12:02:58

@ámbátor: a zország gazdaságát lexarják... csak a saját gazdagságuk számít...

jogállam beáldozása puszta technikai kérdés a hatalom (KASSZA) megtartására

Zsoo 2011.06.08. 12:05:46

Csurka István : Történelemhamisítás

Bohóc charta (2.oldal)

Ha minden megjegyzés nélkül sorba rakjuk a bejelentők által használt címeket, magától előtűnik egy charta kotyvalék. Szakszervezeti vezetőként jelentek meg a nyilvánosság előtt, de erről az egyik már bizonyosan lemondott. Megfenyegették a társadalmat és a kormányt, hogy ők és embereik akkora erővel bírnak, fegyverük is van, hogy, ha nem bírván magukkal, kivonulnak, itt kő kövön nem marad és a kormánynak nincs hátra más, csak visszavonulni, megadnia magát. Aztán egy tárgyalás után és nyilván némi dokumentumok szemük elé tétele után elpárologtak, megszelídültek, hogy most bohóc-szervezőként, valamint „volt sztrájkbizottsági tagként” bújjanak elő. Számomra ez a legszebb. Magam már sok hülyeséget kitaláltam vígjátékírás közben, de a „sztrájkbizottság volt tagja” eposzi jelzőjéig még nem jutottam el. Ez fenséges, ez modern, ez maga a charta. Igen, a charta, ugyanis árulkodó. A sztrájkbizottság volt tagjai elárulták magukat. Arról ugyanis, hogy voltak-e valaha tűzoltók, vagy magyar rendőrök, másztak-e létrára, mint azok, akiket állítólag képviselnek, irányították- e fecskendőiket a tűz fészkére vagy csak másik fecskendővel játszadoztak az íróasztal fedezékében, jártak e foxi-maxira vagy fel voltak mentve belőle éppenséggel 1989. június 16-a eredményeként, kibuci kiképzésben részesültek- e, mint azok a rendvédelmiek, akik most bíróság előtt állnak cigányellenes sztrájkbizottságuk miatt, nem vallottak. Csak ez az egy önéletrajzi adat áll rendelkezésre róluk: a sztrájkbizottság volt tagjai és most magánemberként szervezik a bohóctüntetést. Számomra ez leleplező. Most már tudom, kik ők és honnan van a küldetésük. Ez maga a charta, az SZDSZ-es, horngyulás, apró-gyurcsány- klános, belvárosi, magyarellenes charta. Heller Ágnes legjobb magyar tanítványai állnak előttünk. Nem biztos, hogy lesz bohóctüntetés, mert a mai charta már erőtlen és már tulajdonképpen csak száj-charta. Ettől azonban a veszélyessége még nagy. Ezek a figurák a sztrájkbizottságot sem gondolták komolyan, ezekre a mai föld alá szorult charta azt a feladatot rótta, hogy beszéljenek. Valamilyen címen jelenjenek meg a képernyőn és szidják, ócsárolják, fenyegessék a kétharmados rendszert és költsék rossz hírét mindennek, ami történik. A mai charta már nem vonul, hanem kihasználja a tájékoztatás törvénybe is foglalt becsületességét, amely szerint mindig helyt ad az ellenvéleménynek, mindig pontosan bemutatja a maroknyi és már gyakorlatilag figyelmen kívül hagyható ellenzéki véleményeket. A helyzet magyarázata egyszerű. Eredetileg az egész SZDSZ – amely kétszer volt része, egyszer négy, aztán nyolc évig a nemzetellenes koalíciónak – sztrájkbizottság volt. A saját kormányaiban is sztrájkbizottságként működött. Ez egyébként fajtajelleg. Mindig, mindenkor sztrájkbizottságként létezni. Ez eredményes formáció. 2011 éve egy Kajafás által vezetett sztrájkbizottság elérte Jézus keresztre feszítését. Nagy Imrét azért akasztották fel és azért lökték drótba csavarva, arccal a földnek, mert kilépett a Rákosi-féle sztrájkbizottságból.

a-kis-herceg 2011.06.08. 12:05:55

@poszt

azi gazság??? egy éve "megjósoltuk", hogy a diktatúra médiája hanyatlani fog...

bealkonyult az estének...

index.hu/kultur/media/2011/06/08/nezoinek_negyedet_vesztette_el_az_este/

Zsoo 2011.06.08. 12:07:08

@Letícia: Csurka István : Történelemhamisítás

Bohóc charta (2.oldal)

Ha minden megjegyzés nélkül sorba rakjuk a bejelentők által használt címeket, magától előtűnik egy charta kotyvalék. Szakszervezeti vezetőként jelentek meg a nyilvánosság előtt, de erről az egyik már bizonyosan lemondott. Megfenyegették a társadalmat és a kormányt, hogy ők és embereik akkora erővel bírnak, fegyverük is van, hogy, ha nem bírván magukkal, kivonulnak, itt kő kövön nem marad és a kormánynak nincs hátra más, csak visszavonulni, megadnia magát. Aztán egy tárgyalás után és nyilván némi dokumentumok szemük elé tétele után elpárologtak, megszelídültek, hogy most bohóc-szervezőként, valamint „volt sztrájkbizottsági tagként” bújjanak elő. Számomra ez a legszebb. Magam már sok hülyeséget kitaláltam vígjátékírás közben, de a „sztrájkbizottság volt tagja” eposzi jelzőjéig még nem jutottam el. Ez fenséges, ez modern, ez maga a charta. Igen, a charta, ugyanis árulkodó. A sztrájkbizottság volt tagjai elárulták magukat. Arról ugyanis, hogy voltak-e valaha tűzoltók, vagy magyar rendőrök, másztak-e létrára, mint azok, akiket állítólag képviselnek, irányították- e fecskendőiket a tűz fészkére vagy csak másik fecskendővel játszadoztak az íróasztal fedezékében, jártak e foxi-maxira vagy fel voltak mentve belőle éppenséggel 1989. június 16-a eredményeként, kibuci kiképzésben részesültek- e, mint azok a rendvédelmiek, akik most bíróság előtt állnak cigányellenes sztrájkbizottságuk miatt, nem vallottak. Csak ez az egy önéletrajzi adat áll rendelkezésre róluk: a sztrájkbizottság volt tagjai és most magánemberként szervezik a bohóctüntetést. Számomra ez leleplező. Most már tudom, kik ők és honnan van a küldetésük. Ez maga a charta, az SZDSZ-es, horngyulás, apró-gyurcsány- klános, belvárosi, magyarellenes charta. Heller Ágnes legjobb magyar tanítványai állnak előttünk. Nem biztos, hogy lesz bohóctüntetés, mert a mai charta már erőtlen és már tulajdonképpen csak száj-charta. Ettől azonban a veszélyessége még nagy. Ezek a figurák a sztrájkbizottságot sem gondolták komolyan, ezekre a mai föld alá szorult charta azt a feladatot rótta, hogy beszéljenek. Valamilyen címen jelenjenek meg a képernyőn és szidják, ócsárolják, fenyegessék a kétharmados rendszert és költsék rossz hírét mindennek, ami történik. A mai charta már nem vonul, hanem kihasználja a tájékoztatás törvénybe is foglalt becsületességét, amely szerint mindig helyt ad az ellenvéleménynek, mindig pontosan bemutatja a maroknyi és már gyakorlatilag figyelmen kívül hagyható ellenzéki véleményeket. A helyzet magyarázata egyszerű. Eredetileg az egész SZDSZ – amely kétszer volt része, egyszer négy, aztán nyolc évig a nemzetellenes koalíciónak – sztrájkbizottság volt. A saját kormányaiban is sztrájkbizottságként működött. Ez egyébként fajtajelleg. Mindig, mindenkor sztrájkbizottságként létezni. Ez eredményes formáció. 2011 éve egy Kajafás által vezetett sztrájkbizottság elérte Jézus keresztre feszítését. Nagy Imrét azért akasztották fel és azért lökték drótba csavarva, arccal a földnek, mert kilépett a Rákosi-féle sztrájkbizottságból.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.06.08. 12:09:08

Pintér "kedvezményes nyugdíjas" Sándor életpálya modellt mindenkinek!!

Kb. 20 év alatt tisztességes, becsületes, szorgalmas munkával közrendőrből milliárdos!
Hogyan lehet ezt csinálni, nagyon érdekelne.

Orbán is tanulmányozhatná és ezt bevezethetné!

is 2011.06.08. 12:09:46

bizony. a kozgazdasagtant ertok (en itt se nem jobb-baloznek, se nem konzerv-liberoznek) egyaltalan nem ugy allnak a kerdeshez, mitn Orban 2006-tol, hogy mindent, de mindent rombolok, tagadok elutasitok. bizony ha korbenez az ember, annyit olvas a kozgazdasagtant ertoktol, hogy elvesztettuk az egy evet, de most kvazi jo uton vagyunk. kepzeld, elismerik.

Orban bizony tagad, mint ahogy Szocska is tagadja, hogy kottabol csinalja Molnar Lajos reformjat, de aki erti a kozgazdasagtant, az tudja mirol van szo. es ismetlem: szo nincs arrol a nihilista rombolasrol viszontvalaszkent, mint amit Orban csinalt. nemcsak gazdasagilag, hanem politikailag sem. erre pedig nincs jobb pelda, minthogy Gyurcsany felhivott arra, hogy ne tuntessenek Orban hazanal.

egyre vilagosabb, hogy mi a tisztesseg, es az kinel van.

Várúr 2011.06.08. 12:10:51

Erős nyelvromlásra utal Török ténsúr első mondatában "a kognitív disszonancia redukciója" is...
Számomra disszonáns, ezért negligálom az efféle idiómát, még ha koherensnek is tűnik az adott kontextusban.

sárkányfő 2011.06.08. 12:11:00

Érdekes, mennyire nagy a csönd a körül, hogy tegnap Kövér László óriási segítséget és támogatást nyújtott Jan Slotának és Robert Ficonak.
Tisztára, mintha normális lenne, hogy Kövér a szlovák (szélső)jobb szekerét tolja, és egyben nagyon-nagyon megnehezíti az ottani magyarok helyzetét.

Ilyesmiért, fordított helyzetben már zengene az ország a hazaárulózástól. Persze a jobberek már akkor is kurva nagy kussban voltak, amikor tavaly Orbán Viktor személyesen segítette át a szlovák parlamenti küszöbön Jan Slotát és pártját (=szlovák Jobbik) azzal, hogy a szlovák választási kampány közepén hozatta meg a kettős állampolgársági törvényt, mert nem, ő nem bírt vele várni még két hetet. Gondol a szokásos pszichés önhülyítő effektusokkal még be is magyarázták maguknak, hogy ez jó.

lüke 2011.06.08. 12:16:06

en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_dissonance
Örülök,hogy más is megemlítette, a kognitiv disszonancia pszichológiai kategória, nem köznapi.Az utca embere nem is érti!
Ahogyan a kettös beszéd is!Sajátos magyar vonás ahogyan a pártok- a két nagy váltópárt-a maguk érdekében csürik- csavarják a szavakat. Az egyszerü polgár ebböl kettös beszédet feltételez. Ez a beállítás már nem pszichológiai, hanem pszichiátriai vizeken hajózik.
A tények- evidence based-fontosak, s ezt ma így is, s úgy is be lehet állítani.Egy demokráciában élö ezt el se tudja képzelni, s megérteni sem.Nem is kell! Az igazság-gazság unduláló vitája sajátosan magyar, egy jó nagy adag demagógiájával.
S a liberalizmus is ennek alapján sajátságosan-magyarosan- értelmezett.S vonatkozik ez még a tudásra, a morálra és egyéb köznapi kategóriákra.

panelburzsuj 2011.06.08. 12:17:02

@Várúr:

Nem megromlott, baszod, hanem még nem javult meg ...

No de hadd tanuljunk: mutasd be a jó változatot!

Csakegyvélemény 2011.06.08. 12:19:54

Nekem csak az "tetszik", hogy amíg az előző kormányok működése alatt a jelenleg tüntetők nagy része IS változást akart - értem ez alatt a gazdaság helyreállítását, stabilizálását, stb. -, és ennek érdekében nekik is - mindenkinek: foglalkoztatottak, multik, stb. - áldozatot kell hozni, ez nem érdekük. Amíg másnak kell "megfizetni" a "jobblétet", addig csináljuk, de amint nekünk is hozzá kellene járulni, mindjárt az utcán kötünk ki.

Várúr 2011.06.08. 12:20:00

@Bollockbuster:
magánynyögdíj: 0.5 - 3 % közötti hozam, sőt a legújabb adatok szerint létezik "negatív hozam". Magyarul: veszteség, lófasz se jut nektek barmok, mer' a válság, a jégeső, a piacok, az akármik. Errre varrjon gombot a Népszabó, ezt illatosítsa a Népszaga, stb.

Diocles 2011.06.08. 12:20:38

@sárkányfő:

na igen, de amikor az SZDSZ (vagy az ún. liberális reformközgazdász-kör) propagálta ugyanezeket a lépéseket, sőt, sokkalta súlyosabbakat, akkor a hvg (és a liberálisnak mondott média) valahogy nem a szakszervezeti álláspontoknak adott hangot...

de a hvg itt csak példa, lehetne mondani Bokrost is, aki a felsőoktatás felét bezáratná már régóta, de Hoffman (puhább)tervét túlzásnak tartja, LOL.

persze nyilván vannak a jobboldalon is hasonló jelenségek (szegény hülye Bogár László), de a jobboldal zöme megkapta a kormánytól, amit kívánt, a középosztály és a családok támogatását és az állam megerősítését.

én itt nem látom azt a hatalmas pálfordulást, amit Török Gábor sugallni kíván. a jobboldal - minden látszat ellenére - sohasem a szociális demagógiára épült, a "magot" nem érte nagy meglepetésként, amit történt.

a-kis-herceg 2011.06.08. 12:21:20

@panelburzsuj: párhuzamos síkok...

kamunikáció=hablaty=hazudozás=szómágia=elképzelt világ stb

valóság=lopnak-csalnak (reggel-délben-este)=kasszátőriznek=pénztárnok rencer

Várúr 2011.06.08. 12:21:35

@panelburzsuj:
Vedd elő kiskoma az idegen szavak szótárát, vagy fordulj magántanárodhoz, gyógyszerészedhez.

lüke 2011.06.08. 12:22:33

@Hepci:
:))
ebben a melegben csak keveset vegyél magadhoz:)
a legelö meg a nyáj helyett menj a tengerre!,holnaputántól én is
encephalitis, EHEC, szófosás mind fertözö,tiszta veszély az élet

qwertzu 2011.06.08. 12:22:47

@sárkányfő: "Igazi arányosság az lenne, ha egy kulcs vonatkozna 100.000 ft-ig mindenkire, és akik e fölött is keresnek, azok fizu 100e ft fölötti részére nagyobb adót kapnának. "

Ez volt eddig. Progresszív adózásnak hívják. Az eredmény az, hogy aki dolgozna, az az extra munka után alig kap plusz pénzt, illetve 50ezer forint fizetésemeléshez 120ezer forint a munkáltató költsége. Többek között ennek köszönhető a rengeteg valamennyi bevallott plusz a többi zsebre rendszer is.
Meg lehet, hogy neked 100ezer elég a megélhetéshez, de egy két gyereket egyedül nevelő Anyának? Ő mért adózzon 200ezres jövedelem mellett nagyobb arányban, mint egy 100ezret kereső egyedülálló? Egy diplomás mért adózzon nagyobb arányban azok helyett, akik basztak tanulni középiskolában, vagy egyetemen óralátogatás helyett füveztek? Az igazságos lenne?

rockjano 2011.06.08. 12:23:05

Na most derül ki hogy az Orbán rezsim is csak egy liberális csürhe...jézusom mi lesz még itt...

A szép az benne hogy sok dolog amit most akarnak nagyon is rendben van, csak az fontos hogy minél gyakrabban dörgöljük bele az orrukat abba a szarba amit maguk teremtettek.

Az nagyon kijár hogy az ellenzéki évek primitív demagógiája miatt szívnjanak amennyit tudnak...és közben szépen tegyék meg azt ami miatt pont ők tüntettek még nemrég. Az országnak ezáltal csak jót tesznek..maguknak meg rosszat és ez így van jól...

Ordnassac 2011.06.08. 12:23:55

@sárkányfő: ami Magyarországon az utóbbi 10 évben külpolitika alatt futott (főleg a határon túli magyarok tekintetében), az egyszerűen siralmas...

komment1 2011.06.08. 12:25:20

Kb. egy hete a Klubrádióban Horn Gábor lelkesen éltette az említett liberális elemeket az Orbán-kormány politikájában. Pontosan azt mondta, amit TG, azaz ők éppen ezt akarták, csak nem tudták bevezetni a szoci ellenállás miatt.
Végül is még olyan idők is voltak, amikor egy platformon voltak a Fidesszel.

Zsiráfovics Zsiráf 2011.06.08. 12:26:18

"Az okot kitalálni nem nehéz: nem az a fontos, hogy mit, hanem az, hogy ki...'
Szerintem aki az elmúlt húsz évben egy kicsit is racionálisan tekintett a közügyekre, az már régen rájött erre.
Viszont ki(k)nek is köszönhető, hogy az átlag polgár így áll hozzá?

Annak aki valóban az ország érdekében akar tenni, szerintem először arra kell megoldást találnia, miként lehet rávenni az embereket, hogy ugyan dobják már el a szemellenzőt és lássanak tovább az orruknál.

a-kis-herceg 2011.06.08. 12:26:40

@sárkányfő: az arányos szót az adózásban nem a befizetési kulcsokra kellene...

hanem az ADÓT ARRA KELL KÖLTENI AMIRE BESZEDIK... pl...

ne legyenek kivételek, legyen behajtása, de egységes és nem kiváltságos stb...

panelburzsuj 2011.06.08. 12:27:06

@lüke:

Látod: Várurnak csak a pofája, jár, pedig milyen egyszerű egy szakkifejezést "lefordítva" végleg felimerhetelenné és értelmezhetelenné közönségesíteni:

"az ismerethézag szűkítése ... " :)

lüke 2011.06.08. 12:27:28

@panelburzsuj:
lasan tényleg utoléred az ordenáre rekordert,
igaz :von Haus aus nem vagy elég romlott

MACISAJT 2011.06.08. 12:31:06

Most hagyjuk is a törökgábori demagógiát, amely szerint "általában neoliberálisnak, máshol neokonzervatívnak szokás nevezni" a Fidesz lépéseit...
(ennyi erővel "kommunistáknak" is nevezhetné a kötelező magánnyugdíjpénztárak megszüntetését vagy "nemzetiszocialistának" a a közmunkaprogramot -ki mit akar látni, ugye.)

Hanem:
"Az okot kitalálni nem nehéz: nem az a fontos, hogy mit, hanem az, hogy ki..."

Meg hogy mikor...
Például 2001 karácsonyától 2002 nyárig komplett "23 millió beözönlö románra" , 2004 december 5 körül meg "800 ezer beözönlö erdélyi nyugdíjasra" épülő komplett balliberális hazug hisztériamapányokat lehetett épiteni , a státustörvény és a kettős állampolgárság kapcsán.

2010. máj. 26. ...
Már csak három képviselő, Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor és Molnár Csaba szavazott nemmel a kettős állampolgárságról szóló törvényre...

panelburzsuj 2011.06.08. 12:31:45

@lüke:

Kézenfekvő, hogy ha egy iskolába jártunk, akkor ott szedtük magunkra ezt az olyannyira egyveretű tudományt! :)

lüke 2011.06.08. 12:32:22

@komment1:
hát igen!
Horn már megmondta ezt egyszerübben , az mtv-ben
s ez jellemezte az szdsz mszp viszonyt: lenézés

panelburzsuj 2011.06.08. 12:32:33

@panelburzsuj:

(Vagy te nem Hepcire célozgattál? ... :)

a-kis-herceg 2011.06.08. 12:34:20

@Los Alamuszi: igen... pontosan azt mondták választás előtt, hogy

10 évig a nyugdíjrendszerhez nem kell nyúlni mert fenntartható...

jön a vagyonadó is:) csak szólok... persze lesznek kivételek (pintérnevűek stb)

lüke 2011.06.08. 12:34:38

@panelburzsuj:
egy iskola vót:)
nem kettös, hármas, ötös Szelly-vel,
még kéne egy-két párt a tisztánlátáshoz

panelburzsuj 2011.06.08. 12:36:24

@komment1:

Mostanában, amikor málladozni látszik a népszerűség hegye, jól is jön a Fidesznek egy kis támogatás Piszkos Fredéktől is ... :)

lüke 2011.06.08. 12:36:59

@panelburzsuj:
nem odenáré, ö szexista:
b/low-jobos

AnnaKarenina 2011.06.08. 12:37:42

"Magyarországon a Fidesz valósította meg az SZDSZ régi álmát". Tegyük hozzá, az oly utált és kiüldözött IMF-ét is.:)

Vajon milyen széles réteg álma ez a jobboldali (rém)álom? Szűk, mások rovására gazdagodó középosztály és széles, a létalapjuktól megfosztott szegények? (Mielőtt valaki mondaná, tudom, hogy a kapitalizmus a mások rovására való gazdagodás (is), de itt pluszban még egy mesterségesen, felülről dirigált középosztályosodás is folyik.
A szoc.dem. kormányzásnak -úgy általában- mindig nagyobb felelőssége van a társadalom egészére vonatkozóan, mint a jobboldaliaknak.
Azt sem tudjuk, mire lesz jó, ha Mo. megszabadul a teljes államadósságától (bár ez is az álmok dimenziója egyelőre); ott fog állni adósság nélkül, továbbra is kiszolgáltatva a világgazdaságnak.

a-kis-herceg 2011.06.08. 12:39:34

@mojszipupi: lényeges meglátás...

azt hogy "velünk" (néppel) mi fog történni gazdaságilag-társadalmilag
azt nem lehet tudni... senki sem láthatja előre....

két dolog bizonyos és határozza meg (determinálja) a jövőt mégis:
- a fides beszéd, KAMUnikáció (bla-bla hazudozás)
- és a pénztárnokok TETTEI (véres rablás, maffia harcokkal)

a-kis-herceg 2011.06.08. 12:41:30

@Steerio: tényleg ez van a posztban?

akkor én is szólok...
hogy a fides központosítása és öngondoskodás (polgár) ellenes
"gazdaságpolitikája" az nem libsi... az FEUDÁLIS

panelburzsuj 2011.06.08. 12:42:39

@Ordnassac:

Raffay vidámabb volt? A körkörös dilijével?

fzoli77 2011.06.08. 12:45:23

2008-ban levezettem már magamban ezt, hogy SZDSZ szavazóként - számomra legkisebb rossz - a FIDESZre kell ezért szavaznom. Mert a FIDESZ szavazók elhívatotabbak, tehát ha a pártok programja között nincs nagy különbség - amit valójában tesznek - akkor logikai úton levezethető, hogy a FIDESZt nagyobb valószínűséggel hagyják, hogy tegye amit tennie kell. Ráadásul 2006 óta az ellenfélre elég annyit mondani érvként : Öszöd. (Értsd. Aki hazudott, az a jövőben nem mondhat igazat mantra. Tehát ha 2 szereplő van, az egyik az Öszödi fickó, a másik mi, és mi ELLENKEZŐT állítunk/ teszünk, akkor levezethető, hogy nekünk van igazunk :))

Viszont a cikk elfelejt valamit.

Nem csak a mit, és a ki számít.
Számít a
HOGYAN is.
Sőt demokráciában a HOGYAN fontosabb is talán egy demokráciailag múlt nélküli országban, hiszen a társadalmi együttélés sarokköveit rakjuk le vele, definiáljuk újra.

A HOGYANra pedig álmaimban se gondoltam volna, hogy ekkora gőggel, aroganciával fogják tenni, úgy hogy közben az érvrendszerük a pártállami időkből ismert logikát követi.
A demokrácia értékeiből levezethető jogait kihasználva, elvi rendező kötelezettségeit pedig magára vonatkozóan el nem ismerve, de közben az elvi érték védelmezőjének tüntetve fel magát.

Szomorú, amikor arra következtetésre jut valaki, hogy érvek helyett elég ha megveri a másikat, mert hatalmában áll, és egyszerűbb.

Még ha igaza is van, és ugyanaz a célja mint annak, aki megpróbál érvelni, az eszközrendszere minősíti.

A hogyan pedig sajnos köthető a kihez.
A ki pedig ebben az esetben a FIDESZ.

Sajnos habár elismerem bizonyos célok részleges teljesülésének ígéretét (hiszen a Széll Kálmán terv csak terv egyelőre), azt azért kikérem magamnak, hogy a CÉL szentesíti az ESZKÖZT.

MACISAJT 2011.06.08. 12:45:42

@Diocles: ("a hvg-hírszerző-figyelő-index-origo pálfordulása valóban látványos")

Nézd meg a mai balliberálisok "politikai foglyát", Szima Juditot és az ő Tettrekészét:D

És korábban:
nepszava.hu/articles/article.php?id=82887
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=80849

a-kis-herceg 2011.06.08. 12:46:24

@Bollockbuster: ha valahol lopnak... azt meg kell szüntetni...

igaz: Gyöngyöspatai cigánysorra atomot...

nem jut eszedbe hogy a szabályozás a maffiáknak kedvez? és most is...
ettől a manyup mint gondolat nem rossz, sőt... csak megjavítani kellett volna...

de az oligarcha (média-gazdaság-politika) csak a saját érdeke miatt sose teszi meg
a zemberek fizetik meg... ezek is adók... közvetett adók...

vagy közvetlen? a párt embereihez? igaz el se kell lopni... bankok-manyup stb

a-kis-herceg 2011.06.08. 12:48:00

@fzoli77: a hatalom célja a hatalom maga...

Balt 2011.06.08. 12:49:12

@Letícia: "De szép! Orbán tüntet! Osz vajon miért tetszett néki az utcára menni? Mert nagyon jó volt néki és tetszett neki a rendszer?"

A kép a 2006-os okt. 23-i rendőrattak és a rapid (és tendenciózus) bírósági eljárások után volt, ha jól rémlik.

Jut eszembe: a most tüntető rendőrök között talán a 2006-os attakban résztvevőket is ö9ssze kéne számlálni, nemcsak a szavazataikat Fidesztől megvonókat... Meglehet, érdekes eredménye lenne!

2011.06.08. 12:49:56

@Várúr: Na ez az a komment, amikor ez a történet jutott az eszembe: "Hofi erre annyit bírt reagálni szó szerint: „Na, akkor én megyek hugyozni.” "

Ordnassac 2011.06.08. 12:50:12

@panelburzsuj: abban az időszakban én kint voltam Németországban, szóval arra már csak korom miatt nem emlékezhetek. Bár nem tartom kizártnak, hogy a magyar külügy (amióta nem szovjet befolyás alatt áll) nem volt kifejezetten hatékony bizonyos kérdésekben.

panelburzsuj 2011.06.08. 12:51:52

@lüke:

Szexista az, aki az emberi képességeket és jogokat alapvetően nemi alapon osztályozná és szabályozná.

Hepci más: ő inkább mórickakista .... :)

igényes 2011.06.08. 12:52:59

Nem tudni, hogy a Maffia kezdeményez-e?

A tetten ért fideszes képviselő és a következmények
A parlament környezetvédelmi bizottságának hétfői ülésén kiderült: Sebestyén László (az a fideszes képviselő, aki a napirenden lévő termékdíjtörvény-módosítást egyéni képviselői indítványként benyújtotta – van-e valaki a hulladékszektorban, aki már hallotta az illető nevét?) a legelemibb fogalmakkal sem rendelkezik arról, amit a „saját” törvényjavaslata tartalmaz.

komment1 2011.06.08. 12:53:17

@lüke: Őszintén szólva számomra mindjárt összeállt a kép egy része - Horn Gábort és a szadeszt sose csíptem, és a Fidesz mostani politikáját se. Az arroganciában (na ez persze másutt is létezik) is nagyon hasonló a stílus. Pl. Magyar Bálint írt cikket a Nol-ra, ahol kielemzi egy másik szerzővel ennek a kormánynak a működését és hogy miben hibázhattak a balosok, liberálisok, hogy a Fidesz most ezt meg azt megteheti. Mindenféléről írtak, de egy dologról nem: MB pontosan ugyanazt csinálta a maga keretei között, miniszteri státuszában, mint OV kormányszinten - senkivel nem volt hajlandó egyeztetni, a szakmai fórumokat ignorálta, a saját elgondolásait verte keresztül, hiába tiltakoztak az érdekeltek, a szakma képviselői. Meg is lett az eredménye.
Egyetlen különbség szerintem a volt Szadesz és Fidesz között, hogy a legkülső máz, a szósz más, a belső tartalom nagyon hasonló. A Fidesz talán lényegében semmi mást nem tett anno, mint szószt váltott.

2011.06.08. 12:53:45

@Balt: ja, meg ne hatódjak már, hogy kikért tüntettek ezeken a képeken! Tán csak nem az általuk fizetett 2006. októberi balhé után nem tetszett a pofonvágás??? És ha már itten tartunk, Gergényi üzlettársa és családi jó barátja Pintérnek. Szóval miről beszélünk, ember???

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.08. 12:54:03

@Török Gábor:

"Magyarországon a Fidesz valósította meg az SZDSZ régi álmát: bevezette az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszert, amely minden kétséget kizáróan a tehetősebbeknek kedvez, továbbá számos olyan népszerűtlen megszorító lépésre is hajlandónak látszik (a nyugdíjrendszer, az államigazgatás vagy éppen a szociális juttatások terén), amelyeket szintén az úgynevezett liberális reformközgazdászok szorgalmaztak az elmúlt években."

igen.

nagyon szépen és egyszerűen írtad meg ! grat !

+ mj.:
vicces volt h a mancs, amely a magyar neolib/neokon/szadesz szócsöve volt 2010-ig, a fidesz hatalomra kerülése után hirtelen szociálisan érzékeny lett, ...
aggódni kezdett az egykulcsos adó miat...

szóval 2010-ig mancs állít A
2010-től mancs állít nemA

szánalmas köpönyegforgató Bojtár B... és bandája.

2011.06.08. 12:55:35

@igényes: ezen nem szabad meglepődni. Lázár jogász létére is a legalapvetőbb fogalmakkal nincs tisztában. Pl. a visszaható hatály római jog óta tiltott.

bigapples 2011.06.08. 12:57:01

Hogy hogyan lehet nagyon téves következtetéseket elvonni?
Ha már a kiindulópont téves és erre építi fel valaki a gondolati sort.

Mint éppen ebben a posztban is. TG nem tudja mi a neoliberalizmus???? Nem csak a deficitcsökkentés, kiadáscsökkentés és az egykulcsos adó! Hanem az állam szabályozószerepének lebontása, az állam visszaszorítása, a privatizáció, a piacok teljes megnyitása (föld,energiahordozók, , közszolgáltatások, egészségügy, oktatás). A "piac mindent megold és szabályozza saját magát" elv akár végletes érvényesítése.

A Fidesz klasszikus konzervatív lépéseket tett6tesz meg a költségvetés egyensúlyba hozása, a gazdasági növekedés beindítása és egy erős középosztály kialakítása érdekében. Bár pár intézkedésük azonos a neolib gazdasági kánon által sugalltakkal, de több az ordító eltérés, mint az egyezés. Nem is csoda, hogy az egykori szadeszos gazdasági guruk nem emelik vállukra a kormányt.

Az meg számomra elszomorító, ha TG azt gondolja, hogy a neoliberalizmussal (mármint a Gyurcsány-Wallis-SZDSZ féle PPP verziójával) az lett volna a baja egy jobboldalinak, hogy egyensúlyba hozták a nem-produktív kiadások csökkentésével a költségvetést, csökkentették az eladósodottságot és a jövedelemadók szintjét, MERT EZEKNEK PONT AZ ELLENKEZŐJÉT TETTÉK.

döntően olyan neolib lépéseket tett meg az előző ciklusban a szoclib kormány, amiket a Fidesz nem lép meg, visszacsinál, vagy épp az ellenkező irányba lép. Sorolhatnám a példákat, de már így is túl sokat írtam....

igényes 2011.06.08. 13:00:20

@Letícia: Nem is az a legnagyobb gond hogy fogalmakkal nincs tisztában, hanem mennyiért vállalja be egy Fideszes képviselő, hogy a szakminisztériumot nem avatja be, és egy háttérben lévő vállalat érdekeit képviseli képviseli harcosan.

Ezért választották meg?

a-kis-herceg 2011.06.08. 13:01:31

@sárkányfő:

ha Kövéren és ha fides bandán múlik, akkor igaziból is elindulnak tankok...
(már ha lenne tank és lenne benzin...)

egy szerencsénk van hogy Hende Csaba a Láthatatlan Légiót "igazgatja
felszerelés: teniszütők, nő táskák, biztostű stb...

mert ha nem így lenne akkor elindul a kövér had és jó eséllyel mexívjuk...
most szlovák paradicsom lenne a Balaton...

panelburzsuj 2011.06.08. 13:01:41

@Ordnassac:

A magyar külügy mindmáig képtelen arra, hogy egyértelmű, a környező népek közvéleményét meggyőző vonalat húzzon az irredenta elé.

Pedig bátran megtehetné, hiszen még a Kövér-féle mérsékelten felelős politikusokban sem merülhet fel komolyan, hogy ez az oszág "erővel" bármit is hódíthatna. Érts az erő alatt bármit, ami a diplomácia mesterkedéstől a közvélemények győzködésén át a gazdasági terjeszkedésig húzódik.

Katonát azért nem mondok, mert az már a vicc kategória.

klorofil 2011.06.08. 13:01:56

Az MSZP jelenlegi ellenzéki politikája semmi, a Fidesz hatalomra kerülése előtti politikájának.
A Fidesz következetesen és hagyományörző módon követte és követi ma is a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" és "aki nincs velünk az ellenünk" féle magyar mentalitást.
Most Kóka legvérmesebb álmait is felülmóló "ésszerűsítésekbe" fogott.

El kell, hogy mondjam, hogy én Kóka színrelépése után írtam le magamban az SZDSZ-t, és sokban egyetértek a Fidesz intézkedéseivel, de úgy érzem, hogy az ország szinte visszavonhatatlan kettészakítása eddig csak a Fidesznek sikerült. A válaszások előtti politikai szakadék tovább hasad, most a szociális szakadék mélyítése van soron. Már csak bele kell lökni az életképtelenket, és itt a kánaán.

Szelid sunmalac 2011.06.08. 13:02:32

@AnnaKarenina: Nagyon jol megfogalmaztad, de nem azert, mert igy akartad :) A baj ott van, hogy szuk a kozeposztaly, nem ott, hogy jobb neki. Mindenhol, ahol szelesebb a kozeposztaly, jobb a szegenyebb retegeknek is.

2011.06.08. 13:03:04

Még, ha vannak bizonyos gazdasági intézkedések, amelyek liberálisnak minősíthetők, az emberi jogok, politikai berendezkedés stb. terén olyan messze van Orbán kormánya a liberálisoktól, mint Makó Jeruzsálemtől.

panelburzsuj 2011.06.08. 13:03:49

@panelburzsuj:

Szóval röviden: mennyi is van a mai magyarországi magyarokban abból a Széchenyi-féle "olvasztói felsőbbségből" ?

a-kis-herceg 2011.06.08. 13:04:21

@Csakegyvélemény: ez már csak ilyen ország...

királyt akarunk, de nyakas parasztok vagyunk... ha rendeletet hoz azt lexarjuk...
csak uralkodjon a saját szemétdombján, minket hagyjon békén...
adózás? ejh! kresz? ahhh! engedélyek? minek!

a-kis-herceg 2011.06.08. 13:07:25

@Csakegyvélemény: és ez óriási előny...

a mindenkor királyok f@szságait tompítja... ezért él még a magyar....
gazdaság is azért maradt, mert fekete...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.06.08. 13:11:02

Tökéletes cikk, éppen ma mondtam egy Fideszhívő ismerősömnek, hogy nekem ezek az intézkedések nagyon tetszenek, viszont borzasztóan meglep, hogy ő elfogadja őket. :))))

Trejo 2011.06.08. 13:11:51

Mindig óriási élmény ellátogatnom a torokgaborelemez.blog.hu-ra.
Török úr a "Hogyan mosdassuk a Fideszt" témát tehetségének köszönhetően már-már költői magasságokba emelte. Egyetlen témáról ennyiféleképpen írni folyamatosan megújulva csak egy zseni képes.
Érdemes lenne a posztokat könyv formájában is kiadni, az irodalmi Nobel díj garantált.
Kívánom, hogy legalább 10000 ilyen poszt szülessen! Bravó! Gratulálok! ;-)

a-kis-herceg 2011.06.08. 13:13:09

@Ordnassac: "a korom miatt nem emlékezhetek"

igaz, akkoriban nagy volt a korom (széntüzelés), most meg nagy a szmog+köd

a-kis-herceg 2011.06.08. 13:14:23

@Hepci: "...itt ülök ... a hallban" . rákérdezhetek? Jónás?

komment1 2011.06.08. 13:15:16

@Zoltanius: Hát nem is tudom, ki akart gyűlöletbeszéd törvényt mondjuk. Meg most is Vásárhelyi Mária jelenti fel az Indexet és nyert pert személyiségi jog sértésért, mert nem túl hízelgő és gusztusos képet festettek róla - na de kicsit furcsa, hogy a szólásszabadság hős bajnoka megy bíróságra ilyen ügyben.

bigapples 2011.06.08. 13:15:18

@szorokin:mert az ő "liberalizmusuk" elsősorban nem gazdasági, hanem kulturális/társadalompolitikai, a mélyében pedig ott van marxizmus, maoizmus, anarchizmus emlékezete és a félelemből táplálkozó viszolygásuk mindennel szemben ami nemzeti vagy magyar.

a-kis-herceg 2011.06.08. 13:16:28

@igényes: "Ezért választották meg?"

azt nem tudom. de ő ezért ment oda: lopni-csalni-hazudni...

Szelid sunmalac 2011.06.08. 13:17:06

Azert a liberalizmushoz tobb is tartozik egy egykulcsos adonal. Nem lehet nehany gazdasagi intezkedest kiragadni es liberalista fenyben megfurdetni ezt a kormanyt. A lepesek, amiket itt Torok ur liberalisnak tekint, csak azert azok, mert gyakorlatilag nincs mas lehetoseg. A tobbieket ugyanis mar kiprobaltak es mindig elbaszodik valahol. Most ezeket, aztan ha ezek is elbaszodtak, jonnek majd megint masfajta lepesek masfajta kormanyoktol.

2011.06.08. 13:18:01

@igényes: konkrétan akarod tudni? Igen, ezért.

Ordnassac 2011.06.08. 13:21:25

@a-kis-herceg: hehe.

@komment1: VM ebből a szempontból sikeresen a saját lábába lőtt. Rajta nevet azóta a fél sajtó (és szerintem még a saját elvbarátaiból is sokan).

KamukáZé 2011.06.08. 13:22:23

@RAMBO: ezt a hozzászólást most meglájkolom:)

ssi 2011.06.08. 13:26:44

vposzt: @szorokin: ....
ismereteim szerint, ez így nem pontos: "Fidesz valósította meg az SZDSZ régi álmát: bevezette az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszert"

SZDSZ eredeti terve - én úgy tudom
- az 1-kulcsos/egységes adó !!! volt, vonatkoztatva az SZJA-ra, ÁFÁ-ra, tárasági adóra is ugyanazt a %-ot,
- majd a költségvetés teherbírásához igazodóan lett több kulcs, de az az 1 közös a többséget érintette volna

adozona.hu/aktualis/20080121_szdsz_adozas_egykulcsos_%20szja_adoreform.aspx

mahet 2011.06.08. 13:28:49

Török úr: egy dolog tud nagyon visszataszító lenni, amikor alapvetően értelmes emberek próbálnak teljesen egyértelműen káros dolgokat elfogadhatóvá varázsolni a köznép számára. (mint pl Szijjártó úr vagy Ön)

A butaság elfogadható lenne, ez viszont nem!

Egyértelmű, hogy a FIDESZ lépései között vannak jó és hasznos dolgok, viszont a stílusuk egy őrjöngő, kövér óvodásra hasonlít aki átcsörtet a többieken miközben a párnáját maga után húzza.

Nem tudom a gazdasági reformokat értékelni ha közben a jogbiztonságot megszüntetik és teljes kiszámíthatatlanság jellemzi az országot. Ezeknek nem kellene összefüggenie.

sárkányfő 2011.06.08. 13:30:56

@Diocles:
"a jobboldal - minden látszat ellenére - sohasem a szociális demagógiára épült"

ez a nap vicce. hol voltál 8 évig? vagy a választási kampányban?

@qwertzu: hol is írtam, hogy el kéne törölni a GYES meg a GYED-et?
és aki képes, az igenis arányaiban adózzon többet. ha az erősebbek nem húznak jobban, az egész közösség megszenvedi.
amúgy nem iskolai erőfeszítés a későbbi siker kulcsa, hanem az, hogy ki melyik társadalmi rétegből származik. Az emberek 90+ százaléka azt a társadalmi-gazdasági életet viszi tovább, amit a szüleitől megörökölt. A társadalmi státusz tehát öröklődik, ami nem is csoda, hiszen mindenki segíti/benyomja a gyerekét ahová tudja, jellemzően a saját szintjére. Aki képes tanulással kitörni, az marginális kisebbség.
Az arányosnak hazudott valójában igazságtalan adórendszer a társadalmi rétegek közti átjárást, mobilitást nehezíti/fagyasztja be, mivel a szegénységből aránytalanul nehéz kitörni, pláne ha csak a vegetáláshoz elég a fizu.

@Ordnassac: mélyen egyetértek :(( és ennek a határon túli magyarok fizetik meg, de nagyon az árát :((

@a-kis-herceg: Szerintem Jan Slota titokban minden nap hálát ad Orbánnak amiért életben tartja a politikai karrierjét...

mzoltán · www.szuveren.hu 2011.06.08. 13:31:47

Azért ez nem teljesen pontos: a liberálisok idehaza általában az adócsökkentést pártolták, és sokan közülük kimondottan a minimálbér körül keresők terheinek a csökkentését, hiszen itt lehet a legnagyobb munkakereslet-növekedést elérni. Az egykulcsos adó hívei, pl. Kóka, ebben kisebbségben voltak. Másfelől nem minden megszorítás egyforma: a Bokros csomag jobban terhelte a felső középosztályt, és a lehetőségehkez képest kímélte az alacsonyabb jövedelműeket. Az Orbán-csomag épp fordítva. Ld. erről: szuveren.hu/gazdasag/az-egykulcsos-ado-ara

lüke 2011.06.08. 13:31:57

@panelburzsuj:
akkor szex fetisiszta
de finomítottam blow jobista
van itt minden, mint a jó bó`tban:)

2011.06.08. 13:34:53

@a-kis-herceg: valóban. Orbánnak volt az a mondása, sokan, de nem elegen. Akkor megdolgozta a népet, lettek elegen. Na, most is azt csinálja, hogy elegen legyenek az utcán! Ügyes gyerek ez!

lüke 2011.06.08. 13:35:37

@komment1:
hmm
vannak ott jó emberek is, ismerek egy családot kikre ,azt mondták túl okosak:)
két nagy" érdemük" van-
1, Magyar Bali ,az oktatás szétzúzása
2, Molnár eü ténykedése- az orvosok szerint ez volt az utolsó csapás
mindkettö rendbehozhatatlan 50 évre

komment1 2011.06.08. 13:35:57

@Ordnassac:

Na ja. Közben viszont mégis illik a képbe az egész. Egyébként nyilván alapvetőek a liberális alapértékek, a szólás- és véleményszabadság, vallásszabadság stb., ilyen szempontból akár én is liberális vagyok. Csak az a furi, hogy közben a sokat emlegetett liberális "véleményterror" avagy pc vagy mi is működik, Magyarországon meg különösen eltorzult formában - vagyis mindebbe teljesen beleillett, hogy pl. masszívan küzdöttek nálunk a gyűlöletbeszéd törvényért. Ezt végül voltaképpen megkapták a médiatörvényben. Szóval Vásárhelyi nem is lóg ki annyira a sorból.
Nem egy egyszerű dolog se a politológia, se úgy általában a közélet elemzése. Rohnyadt bonyolultnak tűnik.

Balt 2011.06.08. 13:37:03

@Letícia: "Milyen kozmikus összefüggést látsz, miért ír éjjel?"

:) Egy tipp: a gyerek miatt. Mindenféle hátulütői vannak egy gyakorló apára nézve, a gyerek elevenségétől és az anya libidójának visszaesésétől függőn... :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.08. 13:37:27

"amely minden kétséget kizáróan a tehetősebbeknek kedvez,"

Az egész magyar társadalomnak kedvez, mert mindenkit egyformán motivál a többre, a jobbra, ellentétben a korábbival, amelyik inkább demotiváló volt.

Nem azt kell nézni, hogy 2011-ben kinek kedvez 2010-hez képest, hanem az elvet és a hosszabb távú hatásokat.

Ha egykulcsos adórendszer van és abban módosítgatják az adókulcsot az már nem kedvez senkinek sem jobban, mint másnak, hanem egyforma a hatása.

2014-ben lesz érdekes, hogy hányan járnak jobban/rosszabbul az új adórendszerrel a 2010-eshez képest.

komment1 2011.06.08. 13:41:19

@lüke:

Én abban reménykedtem, hogy a Fidesz ilyen téren rendet tesz, ill. ami nagyon el lett baltázva helyrehozza. Sose hittem volna, hogy MB ámokfutását még túl is lehet szárnyalni. Bár amikor kinevezték Hoffmann Rózsát, akkor már világos volt, hogy gáz van.

ssi 2011.06.08. 13:41:24

@igényes: :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

"Milyen egyszerű lett volna, ha Orbán azt mondta volna a 2/3-ad birtokában: Átvesszük Bajnai programját, konzultálunk és megpróbáljuk közösen a tökély szintjére vinni. Tisztelettel kérjük a nép és a pártok segítségét.

Eredmény lett volna a meg, és kiegyezés, ja és az ország felemelkedése. "

lüke 2011.06.08. 13:41:25

@Balt:
jesszus
a hálószobatitkokat és humorális változásos kibeszélö picológus:)

qwertzu 2011.06.08. 13:42:26

@sárkányfő: "hol is írtam, hogy el kéne törölni a GYES meg a GYED-et?"

Hol írtam, hogy írtad? Tehát még egyszer: egy egyedülálló 2 gyerekes anyuka 200ezres fizetéssel miért adózzon nagyobb arányban, mint egy egyedülálló 100ezressel?

"Aki képes tanulással kitörni, az marginális kisebbség. " Rengeteg elsőgenerációs értelmiséget ismerek. Egy egyetemre, főiskolára bekerülni manapság nem túl nehéz. Ott meg ha keményen nyomja az ember, könnyen elvégezheti. A legtöbb kibukásnak nem a pénzhiány, hanem a lustaság az oka.

drkovax 2011.06.08. 13:42:26

Az SZDSZ ezt az adórendszert soha nem vezette volna be. Mert bár egy kulcs van benne, a számok alapján ez egy erősen erősen családi jellegű adórendszer (szinte nincs is más kedvezményes eleme).

Hathajó 2011.06.08. 13:42:33

@Letícia: "Lázár jogász létére is a legalapvetőbb fogalmakkal nincs tisztában. Pl. a visszaható hatály római jog óta tiltott." Miért ez benne a magyar alkotmányban? Azonnal megváltoztatni!

Hathajó 2011.06.08. 13:43:20

@Zsoo: Meg van az öreg kattanva, nem is kicsit, nagyon:-)

Hathajó 2011.06.08. 13:44:51

@sárkányfő: És pöccintette ki a kedvenc szlovákiai magyar pártját.

ssi 2011.06.08. 13:49:05

pl. a szocik változtatnának ...??

1. egyértelműen eldöntenék, hogy mit képviselnek, s azt követhetően, sőt Szíjjártó-féle papagáj stílusban folyamatosan ismételnék is
2. vállalnák a régi reform céljaikat + aktualizálnák, felülvizsgálnák + nyilvánosan elismernék, amit a kormány jól csinál és minden formában még támogatnák is
3. elkötelezettek lennének a jogrend mellett, s mindig az ország érdekeit néznék: racionális javaslatot tárnának a nyilvánosság elé, hogy pl. a rendvédelmisek esetében hogyan lehetne minél gyorsabban, de minél kisebb sérelemmel, jogtiprás nélkül változtatni
4. tendenciózusan szembesítenék a kormányt korábbi kijelentéseikkel, mert szükséges, hogy a választóknak kimondják, miért a változás .. s ez vonatkozna önmagukra is

=> a választóknak és a többi ellenzéknek biztos jót tennének vele, de főleg az országnak és maguknak ... hogy a kormány hogyan reagálna rá? szívesen figyelném :-)

s a desszerthez szól már a nóta :-))
www.youtube.com/watch?v=-tW2EKxxdCw&feature=related

komment1 2011.06.08. 13:49:42

@lüke:

Hát persze. A remény hal meg utoljára. Előtte még az oktatási rendszer döglik meg és be.
Pl. heti 32 órát adni: nooormális? - mondaná Besenyő úr.
Ilyen ötlet még MB agyában sem fogamzott meg. Végül is neki valami halvány köze volt az oktatáshoz. Matolcsynak már kevésbé.

Faculty 2011.06.08. 13:53:07

szép ez így általánosságban, csak baromi nagy hülyeség, Gábor. a demokrácia leépítéséről hétről hétre ad muníciót a neoliberásnak nevezett normális emberek számára hogy kritizálják a kormányt, olyannyira, hogy ezt még igen burkoltan ugyan, de Ön is megtette.

Spekuláns 2011.06.08. 13:54:41

@lüke: "1, Magyar Bali ,az oktatás szétzúzása
2, Molnár eü ténykedése- az orvosok szerint ez volt az utolsó csapás
mindkettö rendbehozhatatlan 50 évre "

Hitler elég nagy csapást jelentett tőlünk nyugatabbra lévő országokra. Mégis rendbejöttek azért valahogy 50 év alatt, nem?

Kormányvédő Agyhalott Akciócsoport 2011.06.08. 13:55:25

@Spekuláns:

Miért vagy képtelen megérteni hogy az elmútnyócév a hibás????
Meg a Gyurcsány!

panelburzsuj 2011.06.08. 13:55:27

@qwertzu:

Aztán anyuka szakközéppel könyvelősködik, leánya meg főiskolával, és lőn társadalmi mobilizáció.

lüke 2011.06.08. 13:56:20

@Spekuláns:
de ott nem volt szakmátalanítás
a párhuzamot viszont nem értem

2011.06.08. 13:59:29

@Balt: azt gondolom, hogy nekem is a gyerekem az első...a többi csak utána jön.

@lüke: hát ja, de neki volt 5 éve, hogy megtanulja! Én a szegedi jogi egyetem helyében visszakérném tőle a diplomáját vagy érvényteleníteném. Zlinszky úgy rúgott volna minket ki, mint a szél! Jó, valszeg Rétvári Benőkét is taníthatta, vagy Lábadynál, vagy Sólyomnál vizsgázott, szóval a Pázmányt leégette ez a pasi, mert a KIM készíti elő a jogszabályokat. Ezt nevezik blamának, súlyos szakmai hibának. Minek tanultak ennyit hiába? Stanci néni a portás is írhatná a jogszabályokat ennyi erővel.

Jó, Sólyom se volt nekik jó.

Az adatvédő is most mer szövegelni, hogy a boríték a konzultációkon beazonosítható és ha visszaküldik, feketén fehéren ott van a pógár neve...ne izguljon az a pógár, lehet ott van elrejtve a sorok között is, csak nem tud róla!
A jogtiprás miatt szakmailag nulla ez a kormány., komolyan, elhiszem hogy feleslegesnek tartják a felsőoktatást. Ha rájuk nézek, én is ezt gondolom!

2011.06.08. 14:01:34

@Hathajó: tudod, égés, hogy létrehoztak egy olyan alkotmányt, bocs Alaptörvényt, amit a történelmi hagyományokra alapoznak, történelmi alkotmányra hivatkoznak. Olyanra, ami nincs is.

lüke 2011.06.08. 14:04:16

@Letícia:
szerintem a Stanci ír mindent> a bohóciskolából,s másnap visszavonja
gáz
meg az orvoslást is>65-67 év a várható életkor a férfiaknál,
s nyugdij se kell:)

panelburzsuj 2011.06.08. 14:05:10

@drkovax:

Igen, ez egy olyan adórendszer, amelynek legfőbb célja jómódúék gyerekének fokozott állami támogatása.

Azért is kellett a progreszív támogatást az adórendszerbe "eldugni", mert hogy nézne már ki, hogy aki többet keres, annak több családi pótlékot is adunk?

Pedig ez a "jóléti konstrukció" veleje.

Balt 2011.06.08. 14:05:45

@bóra77: "a fotó a 2006. nov. 4-ei Fidesz-tüntetés, a 2006. október 23-ai állítólagos rendőrattak ellen...vélhetően."

Állítólagos?! Nézzük, mit ír erről a szélsőlyobbódali Index:

index.hu/belfold/kruchina9027

indexkonyv.blog.hu/2008/09/15/kepeskonyvben_jelent_meg_bodoky_dijnyertes_tenyfeltarasa

konyves.blog.hu/2008/09/28/hogy_volt_az_elkurtuk_era_rendorterrorja

index.hu/belfold/somadij8829

index.hu/belfold/hirek/2009/02/21/jogtipro-dijat_kapott_draskovics

index.hu/kultur/pol/2009/05/06/bemutattak_bodoky_tamas_konyvet_strasbourgban

Ugyanitt Schiffer:
index.hu/velemeny/jegyzet/schiffer7672

bóra77 2011.06.08. 14:10:43

@Balt: az állítólagost direkt, utólag írtam bele a mondatomba, gumicsontnak. látom páran rágcsálják. jó dolog a provokáció:)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.08. 14:11:17

"Visszaszólt az ombudsman: dúl a háború Orbán kérdőíve miatt

Jóri András adatvédelmi biztos szerint nem egyeztettek vele előre a szociális konzultáció kérdőívéről, mint ahogy azt Szijjártó Péter állítja."

hirszerzo.hu/belfold/20110608_jori_kormany_haboru

"Május 10-én Jóri arról értesítette a hivatalt, hogy a Szociális Konzultáció 2011-et adatvédelmi nyilvántartásba vette, illetve ugyanebben a levélben arról is tájékoztatta, hogy vizsgálatot indít az adatkezelés jogszerűségét illetően."

bóra77 2011.06.08. 14:11:24

@Letícia: Letikém szervezel valamit a nyárra?:) csak a miheztartás végett.:)

2011.06.08. 14:12:31

@lüke: jellemző, a nőkön nem tudnak spórolni annyit, azok a szemetek elélnek több, mint 70 évig is! (:D)

A stancinénik kulcsfigurák minden - főleg eszetlen - rendszerben. Szellemi színvonal = stancinéni, mert ő még az eszénél van. Jó, azzal az 1 bit-tel neki könnyű...

Jaj, idevágó vicc:

"A nők szeretik az egyszerű dolgokat az életben, így a férfiakat is."

:D

Balt 2011.06.08. 14:13:12

@sárkányfő: "Vicces látni Pinokkiót"

Sajna ez a szerep már foglalt:
www.kisalfold.hu/forum-kepek/203/B2027509.jpg

qwertzu 2011.06.08. 14:13:13

@panelburzsuj: Helyes.
Ha a rendszer a szegényeket támogatja, akkor az emberek szegények lesznek. Lásd az adómentes minimálbér esetét. Ha a rendszer bünteti a magas keresetet akkor az embereknek nem lesz magas a keresetük mert igyekeznek elkerülni a büntetést.

Ha a rendszer jutalmazza a magas keresetet és a gyermekvállalást, akkor abba az irányba fogunk elmozdulni.

lüke 2011.06.08. 14:14:53

@Letícia:
nem is veszik be öket a pártba:)

panelburzsuj 2011.06.08. 14:15:31

@qwertzu:

Akkor ne itt irkálj, hanem gyerünk az ágyba, mert ha így meg tovább, nem sok időd van az "elmozdulásra".

2011.06.08. 14:17:39

@lüke: nem, mert már mindegyik átment vagy a fideszbe vagy kdnpbe!:D:D:D

Balt 2011.06.08. 14:18:06

@dei: "Nem az egykulcsos adóval van a probléma, azzal semmi baj, a gond az adójóváírás (rapid) kivezetésével van."

A minimálbér adómentessé tétele (aka adójóváírás) maga volt az őselkúrás: tétmillió minimálbéren bejelentett munkavállalót eredményezett. Nehéz (lesz) rapid visszacsinálni sajnos, mint az ábra mutatja.

panelburzsuj 2011.06.08. 14:19:42

@panelburzsuj:

É nehogy fölös körket fuss: én már túl vagyok a gyerekprogramon, sőt a gyerekbarát állam is túl van rajtuk: továbbtanulóként már egy kanyi vasat nem érnek a "jövőorientált" kormányzatnak.

Lehetett volna annyi becsület az Orbánban, hogy négy-öt éve megüzeni: bőven elég a hazának, ha fodrászt meg varrónőt faragsz belőlük.

amit még megtehetsz 2011.06.08. 14:22:45

@komment1: Ez az óraszám tömeges elbocsátást jelent, csak ezt vhogy a sajtónak még nem magyarázták el.
Illetve a vidéki kisiskolák is gondban lesznek.
Újabb tízezrek kerülnek az utcára, jó lesz....

panelburzsuj 2011.06.08. 14:24:22

@panelburzsuj:

Kádár alatt a munka volt becsület és dicsőség dolga, Orbán alatt a dugás lett az.

Én meg igyekszem mindenkor jó, sőt buzdító hazafi lenni! :)

godot 2011.06.08. 14:26:41

@szorokin: azért ha olvastad is, és nem csak a képeket nézegetted anno a narancsban, akkor emlékeznél rá, hogy hetekig vita zajlott az egykulcsos adóról a lap hasábjain, szerkesztőségi állásfoglalásra pedig nem emlékszem, nem zárom ki, hogy volt, mindenesetre - ahogy mások is írták - nem ugyanaz a rendszer lett bevezetve nyilván, mint ami akkor fölmerült (vö. családi adózás igazságtalanságai). másrészt a szociális érzékenységről annyit, h nincs olyan hetilap a narancson kívül szvsz magyarországon, ahol ennyit foglalkoznának a leszakadó rétegekkel, vmint emlékszem egy varró-írásra a népszabadságból, amely hosszasan ekézi a kormányt (2008-2009 körül) annak szegényeket sújtó gazdpol intézkedései miatt.

panelburzsuj 2011.06.08. 14:27:20

@lüke:

Na de nem?

Hát mennyivel erkölcsösebb és felemelőbb dolog, ha illatos budai naccságák kefélnek pénzért, mint ha lompos falusi cigányasszonyok?

bigapples 2011.06.08. 14:28:14

@panelburzsuj: a kevebb adó nem egyenlő fokozott támogatással! Nem más adóforintját kapja meg, hanem a sajátjából vesznek el kevesebbet! Az eddigi rendszer a mélyszegénységben élőket a mélyszegénység fenntartására, megélhetési gyermekvállalásra és a nyomor megtöbbszörözve újratermelésére ösztönözte, ez zsákút. S közben demográfiai katasztrófa felé sodródik az ország közép-hosszútávon. Nem a tanulás, a szakképzés megszerzése, munkahelyteremtés és a társadalmi mobilitás növelésének a támogatása a kiút?

qwertzu 2011.06.08. 14:29:43

@panelburzsuj: Valóban ki lehetne tolni 24 éves korig a kedvezményezett eltartott definícióját, én támogatnám is, de akkor még hangosabb lenne a jómódúakat támogatja az állam kórus.

Amúgy épp apanapon vagyok otthon, úgyhogy nálam még fut a program. :)

sárkányfő 2011.06.08. 14:30:18

@qwertzu:

Úgy tettél, és úgy teszel most is, mintha nem létezne, létezett volna gyermektámogatást, ezért írtam.

A diplomát meg nem kell túlértékelni, gyakorlatilag ugyanazt jelenti mint 30 évvel ezelőtt az érettségi. Az égvilágon semmire sem garancia, látom a volt évfolyamtársaimon is. De azért is kár ezzel vitatkoznod, mert ezt nem én mondom, hanem közismert tény, a népek bő 90%-a szülei státuszát örökli, és él hasonló szinten. Nem is az iskolai tanulás a fő vízválasztó, hanem hogy pl. kinek van lehetősége elvégezni eyg jó egyetemet, na látod pl. ehhez is szülői támogatás kell.

@Hathajó: ne is mond, téboly. és még ezek magyarkodnak... szerintem ez a tett nemzetárulás volt. lehet hörögni, de az volt, és a jobberek is ezt mondanák, ha nem a kis kedvencük csinálta volna.

@Balt: ja persze, ha gyurcsány hazudott,. az kizárja hogy Orbán hazudozzon. köszönjük emese.

lüke 2011.06.08. 14:30:50

@panelburzsuj:
nem erre gondoltam:)
a medicinára

lüke 2011.06.08. 14:31:49

j´´e´´´´´´´´´´´´´´eee
itt mindenki EMESE
ajaj

lüke 2011.06.08. 14:36:31

@qwertzu:
helyes !
Svédo -ban támogatják,hogy a GYES- 400 nap a gyermek 8 éves koráig- 1/3-t az apa vegye ki
az anya 75 %-t ,az apa 80%-t kap( a fizetésének)

amit még megtehetsz 2011.06.08. 14:38:44

@bigapples:"Nem a tanulás, a szakképzés megszerzése, munkahelyteremtés és a társadalmi mobilitás növelésének a támogatása a kiút?"
Teljesen jogos amit mondasz.
Csak kérdem én : mindez hol van a programban?????
Kíváncsi vagyok a részletekre, mert akkor megnyugodnék.

Balt 2011.06.08. 14:41:39

@timarg: "Öszödön (mindkét ö rövid, kedves politikai publicisták, majd kaptok a Földrajzinév-bizottságtól!)"

Ez mondjuk élénk tévedés:
hu.wikipedia.org/wiki/Balaton%C5%91sz%C3%B6d

"Elnevezése: valószínűleg az Ősz személynévből származtatható. Várkonyi Imre: Somogy megye helységneveinek rendszere című munkájában valószínűsíti, hogy az ősz melléknévből származik, melyből -d képző hozzáadásával személynév alakult. A Balaton- előtagot 1914-ben kapta a község, a tó mellékére utalva."

lüke 2011.06.08. 14:41:48

@sárkányfő: hmm
egy kis tulzással
ha a gimiben már megtanulod a leukémiák FAB szerinti felosztását
vagy a kappa light chain-t
a baj csak az ,hoogy az info nagyon hamar megduplázódik,és nem érettségizhetsz öt évenként
(mint pl az amerikai orvosok,akik szakvizsga megújítást csinálnak)

panelburzsuj 2011.06.08. 14:41:57

@bigapples:

Sorry, de sose rajongtam a párkongresszusok nyelvén előadott hétköznapinak álcázott beszédekért, és ahogy most igyekszem lemérni magamon, ez még nosztalgiából se megy:

"Nem a tanulás, a szakképzés megszerzése, munkahelyteremtés és a társadalmi mobilitás növelésének a támogatása a kiút?"

Ezeket te hol látod a jelenlegi gyermektámogatási rendszerben? Különös tekintettel a most éppen mélyszegénységben élő sokgyerekesekre?

2011.06.08. 14:44:18

@bóra77: jó, majd kitalálok valamit! A hely az jó volt, vagy nézzek egy másikat? :)

komment1 2011.06.08. 14:45:37

@tojastobias:

Persze, a kormány számára a lényeg az elbocsájtás (egymillió új munkahely :)

Viszont a dolog másik oldala, hogy aki akárcsak egyetlen órát is tanított életében, az tudja, hogy gyakorlatilag fizikai képtelenség heti 32 órát adni.

Az egyetemi tanárok óraszámát is egyre emelték már eddig is. Így is teljesen hülyének nézik a kelet-európaiakat, már a mai óraszámok miatt is, mert emellett nem lehet minőségi oktatást nyújtani vagy egyetemi tanár esetében kutatást végezni, publikálni, stb.
De amit most terveznek, az már a fizikai képtelenség kategóriája.

Ennyit nem lehet spórolni az oktatáson. Fel kellene, hogy fogja Matolcsy és Ovi. Csak éppen az a baj, hogy olyanok döntenek (mert nem H. Rózsa persze), akiknek fogalmuk sincs az egészről, és nem is hajlandóak a szakmai véleményt meghallgatni sem.

Balt 2011.06.08. 14:45:43

@sárkányfő: Jaja, ott igen, de persze van lengyel (magyar stb.) babysitter...

lüke 2011.06.08. 14:46:47

@Balt: azt hittem ,az Ősz Feri nevéböl ered- nicns hosszú ö-m-

igényes 2011.06.08. 14:49:02

@lüke: @Letícia: @manyike:

Példátlan! Nem is értem, hogy felnött ember, ilyen pozicióban megteheti ezt büntetlenül, naponta?

A kormány nem folytatott előzetes egyeztetést az adatvédelmi biztossal azokról az egyedi vonalkódokkal ellátott szociális konzultációs kérdőívről, amelyek a biztos szerint sértik az adatkezelési törvényt - közölte Jóri András adatvédelmi biztos szerdán.

lüke 2011.06.08. 14:49:05

@komment1:
mi régen egy nap dolgoztunk annyit

panelburzsuj 2011.06.08. 14:50:46

@lüke:

Egy Bálint János nevű tanszékvezető (igen, B. gazda fia...) mutatott be egy oylan tanulményt, mely szerint nem azok a farmerek gyarapodtak leginkább, akikm hajnaltól estig lótottak-futottak-traktoroztak, hanem akik idejük felét újságolvasással meg netböngészéssel töltötték. (Nem, nem Hepcitémájú lapokon... :)

sárkányfő 2011.06.08. 14:51:04

@lüke: nyilván vannak hatalmas különbségek diplomák között is, az orvosi vagy informatikus nagyon kapós, de azért a népek többsége nem ilyenre jár, illetve aki ilyenre jár, annak a szülei jellemzően középosztálybeliek, néha maguk is orvosok.
az is érdekes, hogy pl. a jogi diploma ma már mennyire nem az mint volt rég. ők nem tudnak emigrálni, tudásuk országhoz kötött, és akinek az apukája nem alkalmazza a saját irodában, azok bizony küzdhetnek keményen.

lüke 2011.06.08. 14:53:10

@lüke: mielött kórus lenne
24 hügyelet + másnap 8h
senki nem szólt, hogy sok a munka,
s legföképp kevés a fizetés

panelburzsuj 2011.06.08. 14:54:15

@lüke:

Persze, a teljes Vörös Néporvos szocialista brigád együtt ... :)

Balt 2011.06.08. 14:55:15

@Zsoo: "Magam már sok hülyeséget kitaláltam vígjátékírás közben, de a „sztrájkbizottság volt tagja” eposzi jelzőjéig még nem jutottam el."

:)) Tényleg közröhej.

"A helyzet magyarázata egyszerű. Eredetileg az egész SZDSZ – amely kétszer volt része, egyszer négy, aztán nyolc évig a nemzetellenes koalíciónak – sztrájkbizottság volt. A saját kormányaiban is sztrájkbizottságként működött."

Na igen. Tényleg nem értem a nemzetvédelmet, miért nem találtak a fenti jófiúkról valami érdekeset a (közel)múltból... Mondjuk 2006-ból. Bár kötve hinném, hogy ők maguk pankrátornak öltöztek volna, saját tepsi épségüket veszélyeztetve...

amit még megtehetsz 2011.06.08. 14:55:24

@sárkányfő: illetve ne feledjük,h ez jól álcázott kozmetikázása a munkanélküliségnek. Nincs munka ennyi nőnek, hát akkor tartsuk otthon.
+ hova tegyék a gyereket pl. 6 hét után az anyák?Mert ma nagyon kevés a hely, lóvé meg nincs a bébisitterre.

Gandalfonz1 2011.06.08. 14:55:49

Ajánlom mindenkinek (különösen TG) figyelmébe Csillag István ÉS-ben megjelent cikkét: es.hu/csillag_istvan8211;mihalyi_peter;egy_kulcs_es_mas_semmi;2011-03-30.html

A cikk elolvasása után nekem felszínesnek tűnik TG cikke.

Egy rövid részlet: A történtek megértéséhez azonban még vissza kell menni az időben. Noha mára már ez is feledésbe merült, szeretnénk felidézni, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége 1999-ben elfogadott, hosszú távú gazdasági és politikai programjában (Korszakváltás programja) egy olyan adóreform gondolata állt a középpontban, ami látszólag azonos azzal, amit a Fidesz bevezetett. A látszat azonban csal. Az SZDSZ az adórendszer egyöntetű kulcsokat alkalmazó átfogó reformját javasolta, majd ezt a javaslatot megismételtük közös könyvünkben (Kettős kötés - a stabilizáció és a reformok 18 hónapja, Globális Tudás Alapítvány 2006) is, ahol a szektorsemleges adórendszer kifejezést használtuk. Nem azt javasoltuk tehát, hogy az szja-adó működjön egyetlen kulccsal, hanem azt, hogy az általános forgalmi adó, a vállalati nyereségadó és a személyi jövedelemadó általános kulcsa egységesen azonos mértékű legyen.

lüke 2011.06.08. 14:55:51

@sárkányfő:
a betegség mindenütt egyforma, meg az ohm törvény is
ahogy a morál, a tudás , a tény etc

qwertzu 2011.06.08. 14:59:36

@sárkányfő: "Úgy tettél, és úgy teszel most is, mintha nem létezne, létezett volna gyermektámogatást, ezért írtam. "

Létezik, de te azzal érveltél az egykulcsos adó ellen, hogy létezik egy összeg, amire egy embernek szüksége van a megélhetéshez. Viszont ugye van hogy egy fizetésből több ember él meg, tehát a fizetés egy ember eltartásához szükséges összeg feletti részének extra adóztatása igazságtalan azokkal szemben, akik egy fizetésből több embert tartanak el.

panelburzsuj 2011.06.08. 15:00:09

@lüke:

És ügyeletben hány dolgozatot javítottál ki? Vagy hány tampont gyúrtál a sebészeknek?

Mérd fel a tanárok között, mit szólnának ehhez a 24-8 beosztáshoz!

(Egyébként nem tartod rémisztően gyermetegnek ezt a "bezzegezést"? Vagy csak politikusban visszataszító, orvos-pedamókus, öreg-fiatal viszonylatban kifejetten jól áll?)

dbeata 2011.06.08. 15:01:22

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Kit támogassunk? A gazdag ember fiát, vagy a szegény ember fiát. Kié legyen a szaporodás joga? Nem egyszerű kérdések ezek. Főleg nem egy ilyen időben, amikor a kapitalizmus rendszere, ami az eddigi legjobb gazdasági rendszer, jövője eléggé borúsnak tetszik.
Elérkezünk oda, hogy kiváltság lesz gyereket vállalni, és nem "gazdasági kényszer", mint egyes társadalmi csoportoknál. Kiből lesz a jó járulékfizető? Ez most a vita tárgya. Valóban, ha abból a szempontból nézzük, hogy a leszakadó, mélyszegénységben élő, azt sokszorozó rétegektől elvesszük a szaporodás jutalmát, akkor lehet, hogy "kevesebb" lesz a jövőben a mélyszegénységbe élők száma. Jó kis statisztika lesz ebből. Ha buzdítjuk a burzsuj réteget, fialjon még többet, lehet, több értelmes (legyünk jóindulatúak, és ne gondoljunk most az apuci pénzén pernahajderkedő világfiakra) fiatal, akik potenciálisan jobb helyzetben lehetnek, többet tanulhatnak, jobb állásba kerülhetnek.
Ez a felfogás azonban még mindig nem számol azokkal az értelmiségiekkel, akiket az állam finanszíroz, és gyakorlatilag majdhogynem szegénységi küszöb alatt élnek (átlag orvos, tanár, pedagógus). Velük így mi a terve a kormánynak?

lüke 2011.06.08. 15:01:47

@panelburzsuj:
nihilálsz picinyem
76-82-ig tuti, nekem is!
2000 ft kezdö fizetéssel, 10ezer volt 82-ben!
76-ban, vidéki gyermekosztályon -nem nyáron!- 15 ügyelet volt, apám azt mondta az illetékes elvtársnak: a négerekkel nem dolgoztatnak így Dél-Afrikában
s így volt, nemcsak itthon, a világ másik végén is!
(a Lajtán túl volt, aki nyáron 15-t ügyelt 1992-ben!
igaz annyit is keresett!)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 15:01:54

@qwertzu:
"Tehát még egyszer: egy egyedülálló 2 gyerekes anyuka 200ezres fizetéssel miért adózzon nagyobb arányban, mint egy egyedülálló 100ezressel?"

Én pontosan emiatt gondolom azt, hogy ha okosan akarták volna megcsinálni az adózást, akkor marad a többkulcsos rendszer, de nem a dolgozó, hanem a család egy főre jutó jövedelme alapján. Tehát ha adott adókulcs 2 milliótól kezdődik, akkor ha egy egyedülálló 2,5 milliót keres, akkor 500 ezer jövedelme már a magasabb kulcshoz számolódik, ahol meg van 2 szülő fejenként évi 3 millió keresettel, és 4 gyerekkel, akkor a 6 milliót el kell osztani 6-al, így fejenként 1 millió, ezért maradnának az alacsonyabb adókulcsnál.

Az indoklásom a többkulcsos rendszer mellett az, hogy aki csóró, az a rezsin és az ételen túl jó ha a jövedelme 5%-át tudja egyébre, pl. luxuscikkekre fordítani, míg aki jól keres, az akár a felét. Ezért ugyan elvben az egykulcsos adózás az igazságos, sőt igazából a fix adózás lenne az, viszont egy szolidáris társadalom nem teheti meg, hogy az egyik dolgozó ember azért éhezzen, hogy a magasabb jövedelmű több luxuscikkhez jusson.

komment1 2011.06.08. 15:03:22

@sárkányfő: Elképesztően el is hanyagolják a gyereknevelést. Nem normális, ami ilyen téren az angolszász országokban folyik, és az eredmény világosan látható, a sok babysitter által felnevelt, tanulmányait le se ..., elhanyagolt gyerek. Pl. egy jó barátom angol hölgy, mellesleg éppen tanár. Bár sok magyar sajátság nem a kedvence, de pl. az, hogy az anyák (mert az apák nálunk se nagyon nevelnek gyereket) Magyarországon még mindig ellenőrzik a házit, figyelnek a gyerek tanulmányaira, az első, pótolhatatlan években meg vele vannak, nagyon jó dolognak tartja, sokkal jobbnak, mint a jelenlegi általános angol hozzáállást. Egyébként ott se volt mindig így, ez egy posztmodern "vívmány". Nem vagyok híve annak, hogy a nők a gyereknevelés miatt ássák el magukat, teljesen szükségtelen, de a gyereknek vannak bizonyos alapvető szükségletei, amit nem lehet elhanyagolni bűntetlenül. A GYES, a GYED marha jó dolog, alatta lehet pl. tanulni, ilyesmi, és a papa is elmehet bármelyikre, ha úgy alakul.

panelburzsuj 2011.06.08. 15:05:07

@Gandalfonz1:

Tudod, sokkal könnyebben esik a nyelvpolitika áldozatául, aki az utcanyelv mellett legfeljebb saját legszűkebb szakmája nyelvét érti. És ez ellen nincs elemzői védőoltás sem ...

Balt 2011.06.08. 15:05:09

@sárkányfő: >>Kövér az interjúban arra válaszolva, vajon meg tudja-e érteni, hogy az új magyar kormány határon túli magyarokat érintő politikája problémát okozhat a szlovák politikusoknak, még ha nem is nacionalisták, mint Ján Slota, kifejtette: "sajnos", minden szlovák politikusban van egy kis Slota, mégpedig azért, mert félnek Slotától, így figyelembe veszik nézeteit.

"Nagyobb önbizalomra lenne szükségük a szlovák kollégáknak. Értjük, hogy nem mondhatnak le azokról a területekről, amelyeket a trianoni szerződésnek köszönhetően kaptak, s amelyeken Szlovákia létrejött. De a magyar nemzet sem mondhat le egyetlen részéről sem, a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben hozzánk tartoznak. És szintén nem mondhat le (a magyar nemzet) történelmének és kultúrájának azon részeiről, amelyek ezzel a területtel kötik össze" - jelentette ki az Országgyűlés elnöke.

"A nemzet egysége a határokra való tekintet nélkül is kialakítható, megtartható, főleg az egyesülő Európában" - mondta Kövér. Hozzátette: ő otthon érzi magát Komáromban és Révkomáromban is. Otthon érzi magát Kolozsvár főterén is. "Szellemi, kulturális vagy történelmi értelemben ez az én hazám is" - szögezte le a politikus.

Az interjúban Kövér emlékeztetett: Magyarország a magyar-szlovák alapszerződés óta már sokszor, ismételten elismerte a mai államhatárok érvényességét.<< (Index)

Teljesen korrekt nyilatkozat. A hazaárulás minősített esete az "el lehet menni Szlovákiába" kirohanás volt, meg az utána örvendetesen megszaporodó atrocitások, melyek - talán nem véletlen - jól jöttek a EU-ban egymás mellett ülő MSZP-nek és SMER-nek (ill. csatlósaiknak)...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.06.08. 15:05:17

Én támogatom a megszorításokat, illetve általában az egykulcsos adót is, bár bevezetését nem tartom időszerűnek. Amit viszont kikérek magamnak, az az ezt kísérő mellébeszélést és hazudozást (pl. újjászervezés meg gazdasági szabadságharc).
Amúgy igazad van, pl. öröm nézni ahogy a Mandineren tapsolnak annak, ami eddig hazaárulásnak számított...

sárkányfő 2011.06.08. 15:06:06

@qwertzu: igen, de mivel létezik GYES meg a többi, ezért nem csupán a fizetésből kell nevelni a gyereket, miért nem bírod megérteni?
különben is, a kis keresetűek mióta nem tartanak el több embert? nem inkább ott kéne enyhíteni ahol a legnagyobb a szükség?

és különben sem a 200-at keresőkkel kell összevetni, ezt te hoztad fel, a mostani adórendszer 300 e-nél húzta meg azt a határt, tehát ettől fölfele érdemes nézni a dolgokat.

lüke 2011.06.08. 15:06:12

@panelburzsuj: nem 24-8
hanem 24+8 volt
kiforgatod a szavakat
nem ezt mondtam, hogy annyit kell dolgozniuk
hanem,
van aki a sztahanovisták közt is elsöbb ,mégha nem is tudják mások, mert nincs betekintésük

lüke 2011.06.08. 15:07:27

@lüke:
a dátumot jól elírtam nem 82, hanem 90

qwertzu 2011.06.08. 15:09:40

@Zabalint: Az egykulcsos rendszernek megvan az az utolérhetetlen előnye, hogy egyszerű.

"hanem a család egy főre jutó jövedelme alapján. " És akkor elérkeztünk ahhoz a problémához, hogy lehetetlen definiálni, hogy ki tartozik a családhoz, aki után lehetne a nagyobb osztóval számolni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 15:10:17

@komment1:
"Viszont a dolog másik oldala, hogy aki akárcsak egyetlen órát is tanított életében, az tudja, hogy gyakorlatilag fizikai képtelenség heti 32 órát adni."

Anyám tanár, de nem volt mindig az, és állítja, hogy a legtöbb kollégája pofára esne, ha a versenyszférában kellene dolgoznia...

De én viszont azt gondolom, ha egy tanár lelkiismeretesen felkészül az óráira, akkor a heti 20-24 3/4 órás óra valójában kiteszi a napi 8 órát. Csakhogy ilyet életemben jó ha 1-2 ilyet ismerhettem meg, a többségre nem jellemző, hol vannak már azok az idők, amikor szakköröket tartottak, a tesi tanárok meg délutáni sportfoglalkozásokat? Már az is csodaszámba megy, ha egy tanár a szakjának megfelelő folyóiratot valaha a kezébe vesz... De hát mit is várhatunk ott, ahol a leghülyébbek tanulnak tovább magyar szakon?

sárkányfő 2011.06.08. 15:13:17

@Balt:
az egész interjú egy fos volt, de épp a legnagyobb szart hagytad ki:

"A bős-nagymarosi vízmű egyoldalú felépítése által Pozsony megváltoztatta a magyar-szlovák határt, s ezt a helyzetet Magyarország a nemzetközi jog segítségével próbálta orvosolni, holott akár katonai erőt is alkalmazhatott volna."

Na most az, hogy te nem érted, vagy totális fideszfanként nem akarod érteni, ez miért kapitális hiba, miért hozta nagyon nehéz helyzetben a szlovákiai magyarokat és miért van odaát hisztéria, miért bont pezsgőt Slota, az egy dolog. Hogy Kövér sem érti, na a nagy baj.

A tavaly hazaárulásról elegánsan említést sem tettél, bár tuti kimagyarázod, nem féltelek.

Gyurcsányt meg nem tisztem védeni, ha nem lennél bináris, fel se hoztad volna, ezzel együtt az a kiszólás speciel a gazdasági emigrációval és konkrétan Szlovákiával fenyegetőző munkaadóknak szólt, de látod ez épp olyan könnyen kiforgatható kapitális hiba volt, mint hogy a kretén Kövér katonai erőt emleget, de sebaj, biztos jó barátja Slotának, vagy jutalékot kap tőle vagy valami.

2011.06.08. 15:13:25

@igényes: Pedig Papagáj Peti reggel saját szájával és hangjával mondta reggel a királyi rádióban, hogy az illetékes szakmai körökkel lefuttaták a megfelelő egyeztetéseket...kik a szakmai körök? Mondom én, Stanci nénik megmondták a tutit!:)

Volt olyan tárgylásom, hogy a bíró epésen megjegyezte a másik oldalon az ügyvédbojtárra, aki okoskodott a perrendtartás szabályain a bíróval - és jól lebőgött - , hogy üzeni a nagy tudású ügyvéd kollégának, legközelebb ne egy jogot végzettet küldjön ide, hanem egy jogot tudót!:)

amit még megtehetsz 2011.06.08. 15:13:27

@Zabalint: bocsánat, a délutáni szakkör nem kötelező, de a sportfoglalkozást törvény írja elő, tehát az még van az iskolákban.

l.x. 2011.06.08. 15:14:32

"a Fidesz valósította meg az SZDSZ régi álmát: bevezette az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszert,"

Az egykulcsos adó az SZDSZ-nek nem az álma volt, hanem a plakátja.

komment1 2011.06.08. 15:14:38

@lüke:

32 órát egy nap? Az érdekes.

Egyébként nem tudom, mit dolgozol, de erről tényleg csak az nyilatkozhat, aki valaha adott már órát. Ugyanis egy órára fel is kell készülni, sokszor van utómunka is (dolgozatjavítás egyebek), plusz még az adminisztráció. Ennyi 1 óra - tehát eleve jóval több, mint egyetlen óra. Azután még ott van a legfontosabb dolog, hogy az óraadás hihetetlenül intenzív munka. Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor egy doki műt, nem pedig ügyel. Egy héten 32 órát nem lehet műteni - gyakorlatilag fizikai képtelenség.

Nekem olyan tapasztalatom volt, hogy egy nap 8-10 órát adtam le egyszerre. A kész, a nihil, nem lehet ezt egész héten csinálni, mert beledöglesz (minden kollégám hülyének is nézett, hogy így osztottam be az óráimat). Egész más rakodni vagy a portásfülkében a telefont felvenni 8 órában, az is sok, de kibírható. Másik példa: egy manager is tart időnként előadásokat, de bele is döglene, ha egy héten 32 előadást kellene tartania - még milliós fizetésért se bírná senki.

Balt 2011.06.08. 15:14:39

@komment1: "Végül is még olyan idők is voltak, amikor egy platformon voltak a Fidesszel."

Horn Gábor amúgy Pokornit régről ismeri - még ha utóbbira esetleg nem is vet jó fényt :) -, na meg ő küldte el Ferit a választók nevében a megfelelő helyre. :) (Ehh, az is a tényfeltáró újságírás arany lapjaira tartozik! :)))

lüke 2011.06.08. 15:15:33

@panelburzsuj:
nem bezzegés,tény
sírás, az irigység emiocionális kategória

egy manager egy multinál is legalabb napi 12 h-t dolgozik

2011.06.08. 15:15:35

Egyébként remélem a sok lukra futás után rájönnek a Narancslevédiában is, hogy azért mert narancsköpenyben van valaki, attól nem biztos, hogy ért hozzá!!!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 15:16:06

@qwertzu:
"És akkor elérkeztünk ahhoz a problémához, hogy lehetetlen definiálni, hogy ki tartozik a családhoz, aki után lehetne a nagyobb osztóval számolni. "

Ezt nem értem. Házasság, regisztrált élettársi kapcsolat, egy háztartásban élő fiatalkorúak, ez így nem egyértelmű? Ha azt állítod ez nem egyértelműen eldönthető, akkor a családi pótléknál és korábban a családi adókedvezménynél is felmerült volna ez a dolog.

Ugyanakkor az adórendszerben nem a többkulcsos adózás volt a bonyolult, azt egy 10 éves gyerek ki tudná számolni. Hanem az, hogy egy rakat adó és adószerű dolog van.

panelburzsuj 2011.06.08. 15:16:23

@komment1:

Gyes, gyed alatt nem ír még leckét a gyerek. Az úgy tíz-tizenöt év között kezd kritikus tereppé válni. Az igazi elkanászodás a felső tagozatban indul meg, a legveszedelmesebb a kezdő kamaszkor: akkor kéne a legtöbb figyelemmel, de legkevesebb cseszegetéssel "jelen lenni" a gyerek életében.

2011.06.08. 15:18:17

@Balt: Horn Gábor arroganciája Ferivel is jó nagy volt. Mondhatni, eredeti beszólás volt, és talált is, de egy bolha rúgás volt az elefántba. Mert őket ugyan aztán mennyien kívánták és hová! Tényleg, mi van a szadesszal? Ki tud róluk valamit is?

Balt 2011.06.08. 15:19:12

@lüke: "b/low-jobos"

Ez azt jelenti, hogy alul van fizetve? ;))

Kabbe (törölt) 2011.06.08. 15:19:26

ha ezt nem írja le a szerző....hülyén halok meg:)
aki ebben az országban él, az már rég tudja ezt...sőt....dögöljön meg a szomszéd összes bornyúja is

Balt 2011.06.08. 15:21:23

@AnnaKarenina: "jobboldali (rém)álom? Szűk, mások rovására gazdagodó középosztály"

Hihihi, ez páratlan aránytévesztés, lássuk be! Felírtam. :)

panelburzsuj 2011.06.08. 15:21:52

@lüke:

Pont ez a kérdés: mit kap a manager 12 óréért, és mit a tantónéni?

Vagy te tényleg úgy gondolod, hogy minden manager 12 órán át megállás nélkül a beosztottait hajszolja? Tárgyal, diktál, utasít, ellenőriz, mindezt futólépésben, le nem ülne olvasni, elbeszélgetni, kávézni?

A tanár meg csak elüldögél néhányszor 45 percet, aztán már mehet is haza.

lüke 2011.06.08. 15:22:14

@komment1:
24 óra ügyelet s utána 8h miunka, nem lehetett hazamenni
persze, hogy felelötlenség,de igy volt 2004-ig
s Amerikában is igy van,s 5 évenként meg kell újítanod a licenszed!, le kell vizsgáznod
ma törvény van- EU-s- hogy heti 70 óránál többet nem dolgozhat
egy orvos

Melee 2011.06.08. 15:23:02

"Az okot kitalálni nem nehéz: nem az a fontos, hogy mit, hanem az, hogy ki..."

A MOL 80.000.000.000 - azaz nyolcvan-milliárd - forint túlköltéssel való visszavásárlása óta ez senki részére nem kérdés.

qwertzu 2011.06.08. 15:23:11

@sárkányfő: Szerintem te kevered a gyest meg a családi pótlékot. A példámban szereplő két gyerekes dolgozó anya tipikusan nem kap gyest.

Az alanyi jogon járó juttatásokat (családi pótlék) meg azért nem számolom bele, mert az attól függetlenül jár, hogy valaki dolgozna. Ezektől függetlenül igazságtalan, hogy egy több személyt eltartó egyénnek magasabb az adókulcsa, mint egy egyedülállónak.

Balt 2011.06.08. 15:23:30

@AnnaKarenina: "Azt sem tudjuk, mire lesz jó, ha Mo. megszabadul a teljes államadósságától (bár ez is az álmok dimenziója egyelőre); ott fog állni adósság nélkül, továbbra is kiszolgáltatva a világgazdaságnak."

Mondjuk azt még unokáink se fogják látni, de példának okádék ott van Románia a '80-as években... (Alternatíva: Görögország, napjainkban.)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 15:24:26

@tojastobias:
Sportfoglalkozás? Hát nézz be egyszer egy iskolába, a legtöbb tesi tanár az óráit sem tartja meg rendesen, ha van is sportfoglalkozás, talán ott van, hogy kinyissa a tornaterem ajtaját. Valaki valamilyen fórumban vagy blogban írta, hogy heti 3 testnevelésnek elvben elégnek kellene lennie, hogy nagyjából fittek legyenek a diákok, ehhez képest meg az a helyzet, hogy a legtöbb középiskolás egy Cooper teszten jó ha 2000-et "lefut".

lüke 2011.06.08. 15:24:52

@panelburzsuj: szóforgatás az egész,amit müvelsz
s te degradálod a más munkáját,ez a nihilálás
egy szóval se mondtam hogy kevesebbet ér a pedagógus,söt
a jó aranyat ér,s azt se ,hogy mennyit kell dolgoznia

AnnaKarenina 2011.06.08. 15:26:17

@Balt: Felírhatod. A magyar középosztályt Antall József óta felülről akarják létrehozni, most is, ld. adócsökkentés, stb. Ebben pedig az a nagy hiba, hogy nem a gazdaság termeli ki őket, hanem ilyen-olyan elképzelések megvalósításaképpen, vagy a mi kutyánk kölykeként jön létre. Tehát semmi köze nincs a gazdasági alapon, a szerves fejlődés eredményeként létrejövő középosztályhoz. Megnézheted, a mai középosztály egy jelentős része állami hivatalnok, a gazdasághoz semmi köze. Ugyanakkor nagyon széles rétegek csúsznak az igazi szegénység felé. Ez inkább a harmadik világra kezd hasonlítani.

komment1 2011.06.08. 15:26:22

@Zabalint:

A mi családunk totális pedagóguscsalád. Én mondjuk olyan iskolákba járattam a gyerekeimet, ahol a többség kiváló és lelkiismeretes pedagógus volt és én is ilyen iskolákba jártam. Aki nem ilyen tanár volt, azt közös szülői erővel sikerült eltávolíttatni. Egyáltalán nem hinném, hogy ezen a pályán rosszabb lenne a helyzet, mint bármelyik máson - hol kap az ember pl. rendes szakit? Csak egy példa.

A versenyszférával meg azért nem érdemes jönni, mert tele vannak extanárokkal a bankok is pl., csak a saját ismeretségi körömben egy csomó bölcsész a versenyszférában boldogult, mellesleg akár halálra keresve magát.
Ami nyilvánvalóan hat, az az, hogy annyira alulfizetettek a tanárok, hogy tényleg vagy csak az marad tanár, akinek éppen ez megy, vagy aki tényleg nagyon elhivatott és esetleg vannak intellektuális igényei, amit az elektronikai alkatrész gyártás mondjuk nem elégít ki.

Gandalfonz1 2011.06.08. 15:27:36

@l.x.: Neked is ajánlom eddigi egyetlen bejegyzésemet!

panelburzsuj 2011.06.08. 15:27:37

@lüke:

Hopp, ez most (kivételesen:) nem kiforgatás (mínusz), hanem kötőjel akart lenni :(

lüke 2011.06.08. 15:27:41

@Balt: ez már blow up részedröl_:)):)))))

xsasha 2011.06.08. 15:27:48

"Az okot kitalálni nem nehéz: nem az a fontos, hogy mit, hanem az, hogy ki..."
Ez most tényleg újdonság?
Sokkal inkább lenne politikai elemzés arra rámutatni, hogy ennek az effektusnak mi az oka. Mert ez a cikk erősen bulvár...

AnnaKarenina 2011.06.08. 15:27:58

@Balt: És jó volt az embereknek államadósság nélkül a 80-as évek Romániájában? Nem volt jó. Még a legnagyobb országoknak is van adósságuk, nem ez számít, ez csak egy lózung, amivel ki lehet énekelni a sajtot a szájból.

sárkányfő 2011.06.08. 15:28:57

@qwertzu: az összes juttatást bele kell számolni, különben torz eredményre jutsz.
és nem azért lenne valakinek magasabb az adókulcsa, mert több gyereket tart el, hanem mert többet keres, és a levonások után még mindig több jutna neki a saját gyerekire, mint egy szegényebbnek a sajátjaira, illetve a mostani adórendszer miatt a szegényebb gyakorlatilag vegetál/nem vállal gyereket (tegnapi hír), szóval jópofa játék hogy mindig csak a közép- és felsőosztály érdekeit nézzük, csak ne nevezzük sem igazságosnak, sem össztársadalmi érdeket szolgálónak.

amit még megtehetsz 2011.06.08. 15:29:13

@Zabalint: a gimiben a "kis szarosok" nem futnak csak 2000m-t a cooperen? Korbácsot nekik!

lüke 2011.06.08. 15:29:21

@panelburzsuj:
egyezünk meg :a magyar értelmiség alul van fizetve
s aki sokat keres - munkával- agyon van hajszolva,
s ez 47 óta nem változott
ez a képlet

komment1 2011.06.08. 15:30:37

@panelburzsuj:

Is-is, mindkét életkor fontos. Kisebb korban több időt kell fizikailag tölteni a gyerekekkel, mert a szüleire van szüksége, nem a bébisintérre. Nagyobb korban kevesebb is elég, de azt intenzíven. A kettő mindenesetre összefügg. Magyarországon azért nagy átlagban még törődnek a gyerekekkel. Nagy-Britanniában nagy átlagban nemigen.

panelburzsuj 2011.06.08. 15:31:27

@lüke:

Oké, rájöttél, hogy egy kicsit túlőttél a célon azzal a "mi egy nap" kezdetű szöveggel.

(Én meg hallgatok arról, hogy vajon merre kanyarodik egy ilyen felütésű gondolat, ha nem "nihilálok" bele a szokott gyalázatosságommal ... )

komment1 2011.06.08. 15:32:51

@Zabalint:

Családtagom pl. oda nyergelt át. Eredetileg bölcsész volt. Most hülyére keresi magát, de "a lelke a vállalatot illeti meg". Talán szó szerint is.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.08. 15:35:16

@AnnaKarenina: Igaz! A magas kamat messze nagyobb probléma az ország számára, mint az adósság mértéke. És most nagyon magas a fizetendő kamat, jóval magasabb, mint az IMF hitel esetén, illetve az új hitelek kamatfelára esetében.

Tehát nagyon igaz, hogy az "adósság elleni harc" jelenleg használt eszközei (pl.: manyup lenyúlás) sokkal nagyobb problémát jelentenek, mint maga az adósság!

amit még megtehetsz 2011.06.08. 15:35:26

@Zabalint: A másik az, hogy lehet hogy "elég" az ha fittek a gyerekek? Akkor egy ziccert már ne is tudják, hogy kell csinálni?

lüke 2011.06.08. 15:35:47

@AnnaKarenina:
nana, nem mindegy, hogy az államadósság megett milyen a gazdaság
(s hogy a szociálista viszonyok mit eredményeztek, azt láttuk 89-ben en bloc)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 15:37:40

@komment1:
"Egyáltalán nem hinném, hogy ezen a pályán rosszabb lenne a helyzet, mint bármelyik máson - hol kap az ember pl. rendes szakit? Csak egy példa."

Rendes szakit pont azért nem lehet találni, mert alig van, aki szakmunkásnak megy. Ellenben ha egy multinacionális vállalatnál úgy dolgozna valaki, mint ahogy a tanárok fele teszi, tehát hogy nem adja le rendesen az anyagot, akkor repülne. Közeli és távolabbi ismerőseim és ismerőseim ismerősei között van nem egy alkoholista és órát meg nem tartó tesi tanár, van "csak nyugodtan netezzetek" típusú informatika tanár, magyarázni egyáltalán nem tudó matematika tanár, órákat elpolitizáló történelem tanár, 12-edik végére Adyig sem jutó magyar tanár, nem tanító, de számon kérő, a magántanárhoz járó diákjai nyelvvizsgáira büszke nyelvtanár, stb. De egy átlagos középiskolai tanáraim sem csináltak semmit az órákon és a szüneteken túl, amikor a dolgozatokat javították. Azért ez nem ugyanaz, mint mikor a multinál hivatalosan 8, de valójában 12 órában robotolnak az emberek...

panelburzsuj 2011.06.08. 15:37:43

@lüke:

Ez egy alkalmas deal: kecses pacsit a tenyerembe! :)

lüke 2011.06.08. 15:39:27

@panelburzsuj:
nem jöttem rá, s nem löttem túl a célon, mert miért kellene?
ez nem tárgyalás, nem per, nem kihallgatás, ez vita, ahol mindenki a véleményét mondja
te forgattad ki, ahhoz nagyon ért itt mindenki,
cs@b@ küldeni stb

l.x. 2011.06.08. 15:40:23

@Gandalfonz1: Persze, az SZDSZ kísértetének baja nem az, hogy a Fidesz EZT csinálta, hanem hogy nem csinált még inkább EZT. Mindjárt érthető.

- o -

Valahányszor azt gondolom, hogy Orbánt és a Fideszt már nem lehet elviselni, előkerül valaki vagy valami a szellemi elitből, hogy legyen okom relativizálni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 15:42:17

@tojastobias:
Pedig a helyzet az, hogy a testnevelés első számú célja elvileg az lenne, hogy rendben legyen az erőnlétük, vagyis egészségesek legyenek. A másodlagos az, hogy esetleg bizonyos sportágakban jártasságot szerezzenek, de a leigazolt sportolókon kívül ennek is eszköznek kellene lennie. Ha megtanítja az iskola a gyereket kosárlabdázni, és ő ezért ezután lejár kosarazni az utcai pályára, és ezzel mozog is, társaságban is van, akkor az egy nagyon jó dolog, persze a valóságban meg ez sincs, mert vagy eleve az utcán tanulja meg, vagy egyesületnél, de olyat még nem láttam, hogy az iskolában.

lüke 2011.06.08. 15:43:26

@panelburzsuj:
egyszer volt deal:win- win:)
(persze ez csak a mesében van, vagy a pszichológusnál)
a szocializmus a kibaszarintásról szólt- ld. vicc-,s a posztkommunizmusban ehhez hozzájön a becsapás is

Diocles 2011.06.08. 15:44:11

@komment1:

"csak a saját ismeretségi körömben egy csomó bölcsész a versenyszférában boldogult, mellesleg akár halálra keresve magát."

mivel? :)

nem kéne túlozni szerintem, az ún. felkészülési idő pedig az idő múlásával egyre rövidebb.
az első évben persze meghalsz, amíg kidolgozod a vázlatokat, a menetet, tematikát, aztán persze egyre jobban rutinná válik.

AnnaKarenina 2011.06.08. 15:45:10

@lüke: Szerintem ugyanazt mondjuk. Lehet lenullázni az államadósságot, attól még mindig ugyanaz lesz a helyzetünk a világgazdaságban: kis ország nagy energiafüggésben, amelyik nem tud magának kitalálni/megteremteni semmilyen húzóágazatokat.

panelburzsuj 2011.06.08. 15:45:47

@AnnaKarenina:

szakadt lumpen - nincs hozam, rossz adósság

13. nyugdíj - nincs hozam, rossz adósság

MOL-részvény - van hozam, jó adósság

Csak ezt világosan meg kéne tudnimernitenni mondani.

Eccer má végre.

AnnaKarenina 2011.06.08. 15:46:02

@vinczej: Ráadásul szinte minden IMF-feltételt teljesítünk :), és mégsem kell a hitelük...

qwertzu 2011.06.08. 15:47:31

@Zabalint: Csúcsmenedzser előző házasságából származó lánykája 14 évesen teherbe esik. A gyerek megszületik, és ennek örömére odaköltözik a 17 éves munkanélküli apa is, a mostani feleség és az új házasságból származó 4 éves Pistike mellé, nagy a ház elfér.

Unoka beleszámít a menedzsernek? A 17 éves apuka?

Egy év múlva, az ifjú pár megházasodik, és a menedzser benyomja az ifjú apát az igazgatótanácsba, hadd gyarapítsa ő is a családi költségvetést. Az ifjú apa beleszámíthatja a felesége apjának feleségének a fiát?

Stb... Lényegesen bonyolultabb helyzetek jöhetnek létre annál, hogy valamelyik szülő családi pótlékot kap.

komment1 2011.06.08. 15:48:28

@Zabalint:

Valamit valamiért. A több pénz ezzel jár. De legalább tényleg megfizetnek.
Biztos vannak ilyen tanárok, bár én csak hallomásból ismerem a típust. Vannak ilyen orvosok is. A totálisan alulfizetett szakmákban biztos, hogy előbb-utóbb beüt itt-ott ez a mentalitás. Éppen ezért olyan érdekes, hogy mindez nem általánosan jellemző, mert igenis az éhbérért dolgozó tanárok jó része rendesen leadja az anyagot. Itt is van bizonyos verseny, nagyon is. Ti. kevés a gyerek, amelyik iskolának rossz híre kel, oda nem íratják a gyereket, és előbb-utóbb roló. Éppen így sikerült kirúgatnunk az említett tanerőt, aki tényleg nem adta le az anyagot - de ő volt a kivétel, egy nagyon jó iskolában. Csak a szülők megmondták, hogy meglesz a következménye, ha nem csinálnak valamit. Csináltak.

mátyáskirály 2011.06.08. 15:49:52

Kiút? Meg fellendülés? Észnél vagytok?? Egyetlen kiút Ferihegy vagy Hegyeshalom. Gyorsan, amíg nem késő, és még van világútlevél meg EU tagság
Az utolsó meg pls kapcsolja le a villanyt

panelburzsuj 2011.06.08. 15:52:30

@lüke:

A munkások államában a lógás, a munkaadók államában az adócsalás a preferált szemhunyósdi.

Csak szegény "beosztott értelmiségi belgáknak" nincs sose hová állniuk ... :)

amit még megtehetsz 2011.06.08. 15:52:31

@Zabalint: Az egészségesség feltétele, jórészt alapban sem a heti 3 tesiórán teremtődik meg szerintem. Nem tudom honnan szerzed a tapasztalataidat....
Szóval szerinted kizárólag a köcsög tesitanárok tehetnek arról hogy a gyerked dagadt, és szuszogva fut pl. a busz után?

lüke 2011.06.08. 15:55:42

@panelburzsuj:
s nélkülük meg nem termelödik újra az értelmiség
s ez, sajnos, látszódni kezd
s nemcsak MO-n

lüke 2011.06.08. 15:57:11

@panelburzsuj:
azért a szociálisan még jól álló munkaadóknál is van lógás, pl az állami szférában
Beamter Bubi:)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 16:00:08

@komment1:
"Itt is van bizonyos verseny, nagyon is. Ti. kevés a gyerek, amelyik iskolának rossz híre kel, oda nem íratják a gyereket, és előbb-utóbb roló."

Ez minimum 20 éves folyamat, ha nem több, de nem is feltétlenül történik meg. Mind ahol felnőttem, mind ahol egyetemre jártam, és ott is, ahol barátnőm járt középiskolába, a legjobbnak mondott középiskolában voltak a legrosszabb tanárok. A színvonalat fent tudják tartani, jók a statisztikáik, mert eleve a legjobb gyerekek mennek oda, és szinte mindenki magántanárokhoz jár. A másik tapasztalat, hogy az oda járók egy része, főleg akik kivételesen nem gazdag családból származnak, és nincs pénzük magántanárra, szidja az iskolát, de sokuk végzés után csak a jóra emlékszik, ez is akadályozza a rossz hír terjedését.

"Éppen így sikerült kirúgatnunk az említett tanerőt, aki tényleg nem adta le az anyagot - de ő volt a kivétel, egy nagyon jó iskolában. Csak a szülők megmondták, hogy meglesz a következménye, ha nem csinálnak valamit. Csináltak. "

Barátnőm iskolája ha jól tudom tavalyi rangsor szerint top30-ban van országosan. Volt anno egy tanár, akit szülői összefogással ki akartak rúgatni, mert abszolút nem tanított. Nem járt sikerrel. Viszont ő csak a jéghegy csúcsa, mert még nagyon sok olyan tanár nem tanít vagy alig tanít, köztük az egyik nyelvtanárnak az egész városban jó híre van, pedig a sikerét annak köszönheti, hogy ugyan nem tanít rendesen, de keményen számon kér, így a diákok 99%-a magántanárhoz jár. Na, hogy őt kirúgják, meg a többi rossz tanárt, azt már ha akarná se tudná megtenni az iskola a kötelező végkielégítések miatt...

lüke 2011.06.08. 16:00:18

@tojastobias:
a Nastasék megszüntek,sajna
N. román bob és jégkorong válogatott is volt-télen-,nemcsak teniszezö-nyáron-

xsasha 2011.06.08. 16:01:14

@Letícia:
:-)))
Kohász? Mezőgazdász? Logikus. Miért is értsen a szakmához a miniszter? Nem is értem, hogy jutott ez eszembe. Hiszen a látszatpolitika a fontos, nem pedig az, hogy valaki valamit megcsináljon. Hát hogy néz az ki, hogy Pintér csinálja meg? Mégis ez minek látszik? Na ennek a logikának van vége. Elásták Gyurcsánnyal. Ha valakik megpróbálják újra előásni, akkor majd ugrálunk kicsit a sírján.

igényes 2011.06.08. 16:01:49

Jóri András adatvédelmi biztos szerint nem egyeztettek vele előre a szociális konzultáció kérdőívéről, mint ahogy azt Szijjártó Péter állítja.
Ombudsman: törvénysértő a szociális konzultációs kérdőív.
Jóri András adatvédelmi ombudsman

Nem volt előzetes egyeztetés a szociális konzultáció kérdőívéről - ezt közölte az adatvédelmi biztos szerdán, miután törvénysértést állapított meg azzal kapcsolatban, hogy a kérdőíveken vonalkódok voltak, s miután Orbán Viktor szóvivője azt mondta, személyes motivációi indokolhatják az adatvédelmi biztos állásfoglalását.

Szijjártó Péter azt állította kedden, hogy a szociális konzultáció megkezdése előtt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) felvette a kapcsolatot az adatvédelmi biztos hivatalával, és a KEK KH vezetői összesen három személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal és munkatársaival. Ezek során pedig egyszer sem hangzott el kifogás a személyes adatok védelmével kapcsolatban.

Ezek után "sajnos azt kell feltételeznünk, hogy Jóri úr most megjelentetett levelét személyes motivációk indokolják, az új alaptörvény ugyanis a jelenlegi négy ombudsman helyett egy ombudsmanról beszél, és jól láthatóan Jóri úr bizonytalan személyes karrierjét illetően. Mi ennek tudjuk be ezt a levelet" - mondta a miniszterelnök szóvivője.

Máshogy emlékszik
Jóri András adatvédelmi biztos szerint viszont nem így történtek az egyeztetések. Mint közleményében írta, a KEK KH vezetőjével a levelek kiküldése előtt egyetlen alkalommal, május 5-én találkozott. A KEK KH vezetőjének tájékoztatása alapján, a kérdőíven ekkor már nem volt mód semmilyen változtatásra, ennek ellenére azt a biztosnak nem mutatták meg.

Május 10-én Jóri arról értesítette a hivatalt, hogy a Szociális Konzultáció 2011-et adatvédelmi nyilvántartásba vette, illetve ugyanebben a levélben arról is tájékoztatta, hogy vizsgálatot indít az adatkezelés jogszerűségét illetően.

"E vizsgálat keretében, már jóval a levelek kiküldése után, május 16-án és 24-én jártak a biztos munkatársai a KEK KH-ban, amikor az adatkezelés körülményeiről, az adatfeldolgozás folyamatáról kértek tájékoztatást. A biztos ezen információk felhasználásával alakította ki állásfoglalását, amelyet kedden hozott nyilvánosságra" - áll a közleményben.

Nem tudni, mit tesz a kormány
Jóri András vizsgálatában egyébként arra jutott, hogy sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát, ezért a beérkezett kérdőíveken szereplő személyes adatokat törölni kell. Azt kérte, hogy a személyes adatokat letakarva rögzítsék a kérdőíveket.

Hogy ennek eleget tesz-e a kormány, az kérdéses, Szijjártó Péter ugyanis azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy az ombudsman levelére harminc napon belül kell reagálnia a KEK KH-nak, így a levél kézhezvétele után majd a szakemberek megválaszolják ezt a kérdést.

komment1 2011.06.08. 16:02:02

@Diocles: Mi az, hogy mivel? Az agyával. Elég sok multi ráállt, hogy bölcsészeket halász össze. Mellesleg említett családtagom felvesz is embereket, úgyhogy innen is van minderről infóm. A bölcsészek többsége eleve jó nyelvekből - ez egy. Alap, ami bizony sok mérnöknél nem feltétlenül az. Másik: anno döbbenetes élményem volt, mikor láttam, hogy a közgázosok szövegkiemelővel tanulnak jegyzetekből. Egy bölcsésznek kijelölnek egy rakás könyvet - tanulj, a lényeget szedd ki, rendszerezd magadtól. Magyarán megtanul gondolkodni, kénytelen. Ez pl. a közgázon jóval kevésbé történik meg érdekes módon. Őszintén szólva én se hittem volna, de így van. Emiatt az önállóan dolgozó munkaerő leírása sok szempontból jobban illik egy bölcsészre.
Amúgy lehet, hogy egyszer már itt írtam, de szintén ismert tény, hogy amerikai fejvadászok előszeretettel keresik pl. a Harvardon végzett klasszika-filológusokat. Pont azért, mert aki ezt a szakot ott elvégzi, azt tényleg egész biztos nem ejtették a feje lágyára. Ugyanakkor ez egyáltalán nem minden pl. közgáz szakról mondható el.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 16:05:40

@tojastobias:
Nem arról van szó, hogy a rossz tesi tanárok tehetnek róla 100%-ban. De ha minden tényező rossz, tehát a gyerek otthon ül a számítógép előtt, nem mozog szabadidejében, akkor még heti 3 normálisan megtartott testnevelés óra kicsit segíthetne a helyzeten. Olyanról már nem is beszélek, hogy jó esetben ha elég változatosan tartja az óráit a tanár, akkor egyes sportágak fel is kelthetik a diákok érdeklődését.

Hathajó 2011.06.08. 16:08:01

@Letícia: Szerintem pusztán szánalmas, és nevetnék is, ha nem ebben az országban születtem volna és nem itt akarnék élni.

qwertzu 2011.06.08. 16:08:24

@sárkányfő: "és a levonások után még mindig több jutna neki a saját gyerekire, mint egy szegényebbnek a sajátjaira,"

Értem. Szóval mivel a keveset kereső gyerekeseknek rossz, ezért a sokat kereső gyerekeseknek legyen magasabb az adókulcsa, mint a kevesebbet kereső egyedülállóknak. Logikus.

Tudod mit, gyors számítás havi 300ezerig 20%-os afölött 40%os SZJA adókulcsal 12ezres családi pótlékkal (Ez kb a 2009-as állapot):

1-es család: Férj+feleség mindkettőnek 300ezer a fizetése gyerek nincs.
Adókulcs: 20%
transzferek (0) -Összes befizetett adó (120e) = -120ezer

2-es család: Anya, fizetés 600 ezer, két eltartott gyermek.
Adókulcs: 30%
transzferek (24000) - Összes befizetett adó (180e) = -120ezer = -156ezer.

Picit sem tűnik úgy hogy az egykulcsos adó igazságosabb lenne?

komment1 2011.06.08. 16:08:53

@Zabalint:

Általánosan nem jellemző, amit mondasz.

Mellesleg nem értem, miről van szó egyáltalán: a tanárok rohadt kevesek keresnek. Vannak nagyon jók és rosszak is, mint minden szakmában. És? Esetleg szerinted keressenek még kevesebbet és legyenek olyan körülmények, hogy a jó tanár is fizikailag képtelen legyen dolgozni, mert 32 órát nem lehet hetente leadni?

papas 2011.06.08. 16:09:50

Zseniális, ahogy Török mindig talál valami egészen más, legtöbbször persze sokad rangú témát, mint az aktuális fidesz ámokfutás. Jaj.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 16:11:45

@komment1:
Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Bölcsészek 90%-a egy dolgot tud: magolni, azért ment bölcsésznek. Műszaki szakterületen mindig vannak olyan tárgyak, amelyeket nem elég bemagolni, hanem gondolkodni is kell. Ugyanakkor hogyan gondolod, hogy az, aki azért megy bölcsész szakra, mert hülye volt a középiskolai matematikához, az majd képes komolyabban gondolkodni, mikor a matematika alapvetően a gondolkodásról szól? És ezt úgy mondom, hogy igenis ismertem okos bölcsészeket, ők viszont kiemelkedő koponyák voltak, de a matematikával sem álltak hadilábon.

lüke 2011.06.08. 16:11:50

@komment1:
de nem az ELTE-röl,hanem a Harvardról, ami a világ elsö egyeteme
-de a matematikusaink a legjobb egyetemeken ma professzorok:Lovász and Co, ez igaz

Várúr 2011.06.08. 16:16:03

@Letícia:
"Hofi hugyozásával" érvelni egy kommentben nem épp nőies... Már ha nő vagy. Egyébként édesmindegy. Akinek Gyurcsány elefánt, az szarvasbogárnak látja a hangyát is.

2011.06.08. 16:16:06

@Hathajó: így van, sajnos szánalmas.

komment1 2011.06.08. 16:16:15

@Diocles:

Hát persze, az első évben a legrosszabb, sőt az piszok kemény. Mindenki tudja, aki csinálta. De momentán az órára felkészülés akkor is szükséges, ha már van kidolgozott vázlat, egyszerűen fel kell frissíteni. A dolgozatot meg mindig másik Kovács Pisti írja minden évben, azt is ki kell javítani, az admin se kevesebb. És a lényeg, hogy az óra intenzitása sem változik, mert minden évben másik Kovács Pistinek kell megtanítani az anyagot.

Ami meg az egyetemi oktatást illeti, ott folyamatosan változtatni kell a leadott anyagot is, az új kutatásokat, saját eredményeket belevenni - már ha valaki jól akar tanítani. És bizony azonnal észreveszik a diákok, hogy ki a jó tanár és ki a kókler.

sárkányfő 2011.06.08. 16:19:52

@qwertzu: ez vicces összehasonlítasz házaspárt gyerek nélkül egy egyedülálló anyával akinek van két gyereke.
és akkor már miért nem olyan példát veszel elő, ahol valaki egyedül nevei 100e ft-ból 3 gyerekét, szemben egy gazdag családdal?

amúgy eleve rossz ötlet volt az adórendszerrel kombinálni a családi szempontokat, mert miért is ér kevesebbet annak a munkája, akinek nincs gyereke? és akinek nem is lehet gyereke?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 16:21:19

@komment1:

Pedig jellemző, te nem tudom hol élhetsz, de én még nem láttam iskolát, ahol legalább a tanárok negyede ne lett volna igen rossz tanár. Olyannal pedig, aki legalább annyit készült volna az óráira, hogy összességében meglegyen a heti 40 óra(óra, nem tanóra) munkaideje, jó ha 1-2-szer láttam életemben.

És hogy mi lenne a megoldás? Igen, igazad van, hosszútávon növelni kellene a fizetéseket, csakhogy amíg nincs miből, addig nem járható út. Viszont azt elfelejted, hogy a tanári fizetések ugyan valóban alacsonyabbak a diplomás átlagnál, csakhogy nagyobb biztonságot és több szabadidőt is nyújtanak ezért cserébe. Egy diplomás mérnök vagy informatikus vagy kap munkát a lakhelye közelében, vagy nem. Ha nem el kell költöznie. Aztán lehet, hogy kap valahol olyan munkát, ahol 2-szer annyit keres, mint egy tanár, de azért ez főleg csak sok év munkatapasztalat és szerencse után jellemző, mert pályakezdőként örül, ha bármilyen munkát kap. Lehet, hogy hónapokig munkanélküli lesz 2 munkahely között. Gyakorlatilag folyamatosan harcolnia kell a munkahelyén, hogy előrelépjen, vagy csak hogy megtartsa a munkahelyét. Tanárnál az ilyen szintű küzdelem nem jellemző. Szóval valamit valamiért.

l.x. 2011.06.08. 16:23:12

@xsasha: Pintér esetében a miniszter nem a szakmához ért, hanem azt tudja, hogy a szakmához tartozók közül kinek melyik borítékját kell elővenni. Persze jól tudja, hogy más is elővehet róla egy-két borítékot, csak amíg az általa borítékoltak számára egzisztenciális kérdés, hogy a boríték ne kerüljön elő, számára max. még egy takonyfolt a pedigrén, ami nem zavarja, mert nem zavarhatja a "munkaadóját", akiről szintén megvannak a borítékok rossz napokra.

Balt 2011.06.08. 16:24:37

@Letícia: Lásd Bodoky könyvét pl., linkek fentebb!

komment1 2011.06.08. 16:24:51

@Zabalint:

Nem tom, honnan veszed, hogy az megy bölcsésznek, aki hülye volt a matekhoz. A legalacsonyabb ponthatárok éppen a műszakira voltak, igaz repültek is utána, de ez az indulás tény.
Én pl. mindig jó voltam matekból, a kémiát, bigát szerettem. Kitűnő volt az érettségim, de én olyan elfajzott vagyok, hogy mindenáron bölcsész akartam lenni. Látod, vannak ilyen egyedek. Ehhez éreztem hivatást.

Egyébként elég köztudomású, hogy a nyelvi, matematikai és zenei tehetség meglehetősen összefügg. Persze nem minden nyelvész kiemelkedő matekből és zenéből vagy vica versa, de elég általánosan összefüggő alapkészségekről van szó. És egyik stimulálja a másikat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 16:26:05

@komment1:
"Ami meg az egyetemi oktatást illeti, ott folyamatosan változtatni kell a leadott anyagot is, az új kutatásokat, saját eredményeket belevenni - már ha valaki jól akar tanítani."

Ezt nyugodtan feltételes módba lehet tenni. A legtöbb egyetemi tanár minimum 10 éves fóliákat használ, még informatika szakon is.

"És bizony azonnal észreveszik a diákok, hogy ki a jó tanár és ki a kókler. "

Ez igaz, csak tenni nem tehet senki semmit, hogy a kóklert elzavarják, ha leépítés van, akkor nem ez alapján döntenek. Sőt, már láttam olyan egyetemi oktatót is, aki kimondottan büszke volt a rossz hallgatói véleményezésére, mert szerinte ez azt bizonyítja, hogy elég kemény tudott lenni. Persze a 90%-os buktatási arányára is büszke volt, holott a ZH-i rettenet könnyűek voltak, annak aki máshonnan megtanulta, mert az ő óráiból senki nem értett semmit.

2011.06.08. 16:26:14

@Várúr: idevágó klasszikust idéztem és ez nem nőciségtől függ, hanem agykapacitástól. Kognitív intelligenciával deduktívan algoritmizálhatod kedvedre, hogy exponenciálisan és kvantitatívan milyen intenzióval értették meg az esszenciális és elég szubjektív - szerintem inkoherens - szubsztanciát a kommentedből. Ehhez képest mennyien értették meg Hofit!

Horn mellett Gyurcsány akkor elefánt volt, már ne is haragudj...

amit még megtehetsz 2011.06.08. 16:27:00

@Zabalint:Hát akkor nem vagyunk egy véleményen.
Én sok olyan esetet láttam, ahol egy tanár "fedezte fel" a tehetséget egy gyerekben és elküldte edzésre.
Azért mert neked szarok a tapasztalataid, nem kéne általánosítani. Ennyi.

Balt 2011.06.08. 16:28:14

@bigapples: Jogos. A ppp szerződések felmondására is lesz jajveszékelés, ide a bökőt! :)

Balt 2011.06.08. 16:29:58

@a-kis-herceg: "most szlovák paradicsom lenne a Balaton..."

Még mindig jobb, mint a német uborka. :)

komment1 2011.06.08. 16:30:46

@lüke:

A helyzet az, hogy a kelet-, közép-európai fiatal kutatók átlagban sokkal jobban képzettek a nyugatiaknál. Még hatalmas az előnyünk. Még. Ami nekik van, az az infrastruktúra, de hát éppen ezért megy az agyelszívás - honnan és miért szívnának el agyat, ha itt olyan alulképzettek lennének az emberek? Éppen hogy jobban képzettek. Az itteni egyetemek azért nincsenek elől a rangsorban, mert nem tudnak olyan kutató projekteket indítani (nincs pénz), mint a Harvard pl. De maguk a kutatók átlagban egyszerűen képzettebbek.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.08. 16:30:52

@manyike:

"SZDSZ eredeti terve - én úgy tudom
- az 1-kulcsos/egységes adó !!! volt, vonatkoztatva az SZJA-ra, ÁFÁ-ra, tárasági adóra is ugyanazt a %-ot, "

a mostani állapot jóval közelebb van a szadesz céljaihoz, mint bármikor is a zelőzőő nyóc évben.

ha csak többkulcsos van, és a több is különböző
vs
ha az egyik egykulcsos, és a .....

amúgy egyértelműen folyamatosan az egykulcsos SZJA-ról (is) beszéltek, bár többet is akartak, nyílván.

halmazelmélet, (vágod vagy nem vágod, ...).

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.08. 16:32:27

@manyike:

"SZDSZ eredeti terve - én úgy tudom
- az 1-kulcsos/egységes adó !!! volt, vonatkoztatva az SZJA-ra, ÁFÁ-ra, tárasági adóra is ugyanazt a %-ot, "

a mostani állapot jóval közelebb van a szadesz céljaihoz, mint bármikor is a zelőzőő nyóc évben.

ha csak többkulcsos van, és a több is különböző
vs
ha az egyik egykulcsos, és a .....

amúgy egyértelműen folyamatosan az egykulcsos SZJA-ról (is) beszéltek, bár többet is akartak, nyílván.

halmazelmélet, (vágod vagy nem vágod, ...).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 16:32:57

@komment1:
"Nem tom, honnan veszed, hogy az megy bölcsésznek, aki hülye volt a matekhoz. "

Onnan, hogy bölcsész ismerőseim dicsekedni szoktak vele. Ugyanis náluk az ilyen fajta tudatlansággal menő dicsekedni. Te nem tudom mikor végeztél, az én egyetememen a magyar szakosok többségére ez a jellemző. A nyelvszakok kicsit más téma, de azt meg jellemzően sokan eleve természettudományos párosítással veszik fel.

"A legalacsonyabb ponthatárok éppen a műszakira voltak, igaz repültek is utána, de ez az indulás tény."

Ne gyere már a ponthatárokkal! Elnézve a helyzetet, az orvosi, gyógyszerész és talán a jogász szakok kivételével a legkeményebb és legpiacképesebb szakokra alacsony a ponthatár. Pl. gépészmérnök szakra jobb helyeken is minimum pontszámmal be lehet kerülni. És ahogy mondod, a többség repül is. Éppen ezért alacsony a ponthatár, mert nehéz, és kevesen jelentkeznek rá. Ennek ellentéte a kommunikáció szak, de mondhatom a turizmus és vendéglátást is(leánykori nevén idegenforgalom és szálloda), nálunk ezt nevezték "A Büfé" szaknak, mégis az egyik legmagasabb rá a ponthatár. És hogy hogyan lehet/lehetett magas pontszámot elérni? Nyelvvizsgával, ami leginkább pénzkérdés, kivéve ha jó az iskolai nyelvtanár, de ez a ritkább eset.

"Én pl. mindig jó voltam matekból, a kémiát, bigát szerettem. Kitűnő volt az érettségim, de én olyan elfajzott vagyok, hogy mindenáron bölcsész akartam lenni. Látod, vannak ilyen egyedek. Ehhez éreztem hivatást."

Szerintem te a kivételbe tartozol.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.08. 16:33:09

f.szom először elnyelte, aztán kiköpte 2x
.....

2011.06.08. 16:33:32

@Balt: ami spanyol...:) A spanyolok küldtek egy kis ajándékot, hogy a német áttelepedő nyugdíjasok maradjanak végre otthon!:D

qwertzu 2011.06.08. 16:35:15

@sárkányfő: Azért mert azt akarom bizonyítani, hogy a progresszív adózásnál mindig lehetséges olyan szituáció akit a magasabb adókulcs igazságtalanul sújt, és nem luxuscikkekre költi az általad magasnak gondolt jövedelmet, hanem a gyerek tankönyveire.

Mert igenis azt hiszem, hogy az egykulcsos adó a lehető legigazságosabb, ami ösztönzi a magasabb kereset elérését, de figyelembe veszi a társadalmi szolidaritást is. (Ha a társadalmi szolidaritást figyelmen kívül hagyjuk akkor a 18 felettiek fejadója a legigazságosabb, elvégre a gazdagabbra se költ többet az állam mint a szegényekre)

komment1 2011.06.08. 16:38:42

@Zabalint:

Igen, az egyetemen tényleg nehezebb eltávolítani az ilyen oktatókat, sokkal kevésbé működik a minőségbiztosítás, mint a közép- és általános iskolában.

Ezzel kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy az egyetemi tanárok maguk is tudják, mi a helyzet, az ilyen tanerő tulajdonképpen diszkreditálja magát.
Viszont az egyetemi oktatók még sokkal jobban kiszolgáltatottak, mint más tanárok, és a kezdő fizetés kevesebb (!). Röhej, mert rendes kutatáshoz, konferenciákra menni, stb. éppen hogy több pénz kellene. Kabaré az egész.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 16:44:49

@tojastobias:
Itt messze nem arról van szó, hogy nekem milyenek a tapasztalataim, és hogy általánosítok-e. Hanem arról, hogy a tesitanár az egyik olyan szakma, ahol bármit lehet a lehető legszarabban csinálni, és nem rúgják seggbe az illetőt. És mellesleg nekem is volt jó tapasztalatom, még általános iskolában volt egy jó tesitanárom, mondjuk vele meg más bajok voltak, mert alapvetően jóindulatú volt, de ha elborult az agya, volt hogy verte a gyerekeket. De többségében csak rossz tesitanárokat láttam, és nem csak én, hanem ismerőseim is, anyám meg ismeri egy 60 ezres város majdnem összes tanárát, és ő is ezt látja. Viszont nem is ez a lényeg, mert mondom, neked lehet ellenkező tapasztalatod. A lényeg, hogy kontroll nincsen fölöttük. Tényleg azt csinálnak, amit akarnak.

És hogy az érdeklődés felkeltéséről is beszéljek, a magyar tájfutó szövetségnek volt a 2009-es VB előtt egy diáktájfutás névre keresztelt programja, amely állt egy iskolák környékéről való térképkészítésből, valamint iskolai népszerűsítő versenyek szervezésének támogatásából. Az a helyzet, hogy vegyes volt a tapasztalat, mert volt ahol a tesitanárok örömmel fogadták a dolgot, de volt olyan is, ahol nem voltak hajlandóak beengedni a rendezvényt az iskolába. Sajnos a sikertelensége a programnak éppen abban áll, hogy jellemzően olyan kisvárosokban voltak benne a tesitanárok a dologban, ahol viszont nem volt ki felvállalja a sportnak megnyert gyerekeknek tartandó edzéseket. Nagyobb városokban meg inkább a tesitanároknál/igazgatóknál bukott meg a dolog, egyébként nagyobb városokban már eleve volt toborzás korábban. De ha már a toborzásnál tartunk, azt sem engedi minden iskola, holott nekik ez nem kerül semmibe, ha egy edző bemegy, és mond pár szót a sportágáról, és az edzéslehetőségről.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.08. 16:53:04

@godot: @bigapples:

"azért ha olvastad is, és nem csak a képeket nézegetted"

olvastam, és szinte kivétel nélkül azok a vezércikkek (Bojtár B és pár haverja), azaz maga az újság álláspontja
folyamatosan (nem emlékszem kivételre)
neolib/neokon elveket kért számon a szoclib kormányokon (megyón , ill el qrón)

azaz

h azé szar a helyzet, mert torzítják a versenyt
azé szar a helyzet, mert a nyugatiak dolgait, az IMF és a Világbank útmutatásait nem eléggé követi az akt. kormány.
azé szar a helyzet, mer nem adtunk el mindent, mert az állam per definitionem rossz gazda....
(nem priviztük &/v tettük fizetőssé az egészségügyet, a közoktatást (VÖ Viktor terveivel..... az oktatás területén - alapvetően fizess, ha...) a haccsereget, a rendőrséget. a vasútat, [ad absurdum felmerültek olyan 5letek is, h a bíróságokat és az állami apparátusokat és a rendőrséget is magáncégek irányítsák, hisz a zállam CSAK rossz gazda lehet],... a vizet és a mol állami tulajdonrészének legalább 90%-át, a gázt és pár ilyen stratégiai dolgot a mancsos neolibek nagy örömére sikerült privatizálni/eltapsikolni)
azé szar a helyzet

azaz azé szar a helyzet, mer nem vagyunk elég versenyképesek.

lebontva, tételesen:

azé szar a helyzet mert nincs egykulcsos alacsony SZJA
(VÖ tények, ..)
azé szar a helyzet mert ezek a kötsögg szakszervezetek akadékoskodnak (VÖ Viktor h bánik ezzel a kérdéssel)
azé szar a helyzet, mert nem segíti a kormány, a zorszááág
eléggé a multikat (VÖ Audi, Mercedes)
azé szar a helyzet mert van minimálbér, ahelyett, h tetszőlegesen alacsony (ÉH(béreket lehetne fizetni
azé szar a helyzet, mert nincs elég flexibilitás, azaz pl a közszférában nem lehet csont nélkül, azonnali hatállyal, (pl indokolatlanul VÖ Viktor ill a fityisz kormány terveivel...........................) elbocsátani bárkit...

ezt szajkózta 2002-2008vége/9elejéig a mancs

ezt hívják másképp neoliberális/neokon gazdaság -politikának/-szemléletnek

TEHÁT

az alaphang 8 éven keresztül, de legalábbis 2009 legelejéig (kicsivel a bankpara beköveztéig) evvót

+ és ugye ez a szemlélet egy az egyben a szadesz szemlélete is volt.

komment1 2011.06.08. 16:56:05

@Zabalint:

Ez sztereotípia a bölcsészekről.

Az egész onnan indul ki, hogy eredetileg az egyetemi oktatás alapja volt a voltaképpeni bölcsész alap. Innen maradt vissza az is, hogy a jogászok, orvosok rögtön dr lesznek végzés után. Igen, mert eredetileg ezeket a képesítéseket a bölcsész alap után szerezték meg. De a modern egyetemi rendszerben már nem. A keményebb bölcsész szakokat, főleg bizonyos nyelv és hasonló dolgokat, éppolyan nehéz elvégezni, mint bármi más alapszakot. És vannak bőven olyanok, akik nem lennének képesek rá. Amikor én jártam egyetemre, akkor nagyon nehéz volt eleve megugrani a felvételt, mondjuk latinból, kínaiból, de még töriből is. Ez már kiszűrt egy csomó embert, aki be se juthatott (ma ilyen téren könnyebb, de mindenütt, nemcsak a bölcsész karokon). Viszont még ezek után is volt szűrő, alapvizsga egyes szakokon első év után - bizony ott is elszálltak egyesek. Úgyhogy egyáltalán nem volt sétagalopp a diploma megszerzése, bármit is gondoltak mondjuk a kevéssé tájékozott közgázosok.

A műszaki külön kategória. Te a bejutást firtattad, hát én is arról írtam. Ott szokásosan később repülnek az emberek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 16:56:36

@komment1:
A gyakorlatban középiskolában sem egyszerű eltávolítani a nem tanító tanárt. Az igazgatók sokszor anyagi okok miatt is bajban vannak, hiszen ki kell fizetni a végkielégítést. Plusz sokszor meg azért vannak bajban, mert bizonyos szakos tanárt nehéz találni(hát még milyen nehéz lesz 20 év múlva fizika tanárt találni, mert évente 3 végez az országban)

"Röhej, mert rendes kutatáshoz, konferenciákra menni, stb. éppen hogy több pénz kellene."

Tudtommal ha konferenciára megy, azt fizetik neki. De ne legyenek illúzióid amúgy, aki phd hallgatónak megy, majd ott marad oktatónak, annak fele azért teszi, mert szakmailag 0, és aki nem tudja, az még taníthatja. A maradék fele pedig a maszek melóit csinálja az egyetem által biztosított eszközök segítségével...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.06.08. 17:05:59

@szorokin:

a segélyezés leépítése klasszikus neolib alapintézkedés
ld 80s évek: reagan, tatcher
(ők a neolib/neokon irányzat gyakorlati pionyírjai, azaz apostolai...)
bár, ez egy klasszikus (vad)kapitalista hagyomány....

már szerintem csak pár dolog hiányzik, h faszássan versenyképesek legyünk:
heti 70 óra munka,
adósok börtöne,
gyermekmunka,
éhbér,
és akkor mán tényleg fel tudjuk venni a kesztyűt/versenyt pl a kínai dobozlakó kulikkal....

amúgy ez a globalizáció lényege

itt európában leépítjük nagynehezen felépített szoc vívmányainkat (ingyenes oktatás, ingyenes egészségügy, nyugdíjrendszer)
míg kína 300-500 millió városlakója (ellentétben a többi 800-1000 millió vidékivel) egy része valamilyen formájú
részleges tb-t kap, ill vmilyen nyugdíjfélét is kaphat

itt növeljük a versenyképességet, közelebb a dobozlakókhoz...
ott pedig sokaknak megvan a lehetősége kitörni a doboz és bungallófalanszterekből....

sárkányfő 2011.06.08. 17:07:56

@qwertzu: Mondjuk ha kihagyod az érveim felét, akkor nem nehéz válaszolni. Mint írtam nem lehet igazságos az az adórendszer, amelyik bünteti a gyermeket nemzeni (vagy akár csak vállalni) nem tudókat, és ez csak egy ok a sok közül arra, hogy miért nem kéne az adózást a családi állapottal keverni. utóbbira ott vannak a különböző juttatások.

Az egy teljes tévedés, hogy az adórendszerrel ösztönözni kéne az embereket a magasabb keresetre, mivel a többség magától is elég motivált, a legtöbben többet akarnak keresni. Viszont erre sokaknak nincs esélyük, mert nincs elég meló. Az ösztönzés eszköze a fizetés mértéke, az adórendszer ne akarja átvenni a munkaadó dolgát, ha az pénzbe kerül, ellenben legyen figyelemmel az össztársadalmi szempontokra is.

Különben az adórendszer még csak abban az értelemben sem sújthat senkit, hogy nem tudott vagy akart magasabb fizetésű melót elérni. nem csak azért, mert mint írtam, erre sok helyen egyszerűen semmi esély, de azért sem, mert egy nagy csomó minimálbéres melót el kell valakiknek végezni. és hidd el, adórendszertől függetlenül ők is többet akarnak keresni, motiváció van.

Amiket írsz egy ideális világban, ahol a minimálbér is szép summa, akár igaz is lehetne, de némi empátia kéne a szegény milliók felé... némi szolidaritás... na pont ettől van az összes adórendszer közül a legtávolabb az egykulcsos. ha nem egy nemzet lennénk azt mondanám, oké, tiszta verseny, győzzön a jobbik, de egyrészt tiszta verseny sincs sehol, ahogy valódi esélyegyenlőség sem, másrészt elvileg egy nemezt lennénk, igenis a tehetősebbeknek többet kell vállalniuk. de persze ha már ezer euró lesz a minimálbér, akkor majd lehet újragondolni.

Amúgy egyáltalán nem biztos hogy a gazdagabbra nem költ többet az állam, ők jobban tudnak élni, épp a jobb anyagi körülményeik miatt, az állam nyújtotta lehetőségekkel.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 17:08:37

@komment1:
Ez nem sztereotípia. Nem tudom mikor végeztél, de a mai bölcsész tömegképzés gyakorlatilag diploma gyár. És valóban, ettől még nem könnyű elvégezni, de a nehézség a hatalmas tananyag beseggeléséről szól, míg műszaki szakterületen nem elég csak bevágni az anyagot, meg is kell oldani a feladatokat. Volt osztálytársaim közül az ment magyar tanárnak, aki magnóként vágta be a tananyagot, mikor egyszer nem tanult és kihívták felelni, egyetlen szót sem tudott szólni, holott ott volt előző órán. De mondhatnám annak az évfolyamtársamnak az esetét is, aki már regisztrációs héten napi 10 órában tanult, és angol-nemzetközi tanulmányok szakon szinte mindenből 5-ös volt, ami nagy szó, mert olyan szakpárról volt szó, ahol a 25 vizsga és heti 50 óra is előfordult a mintatantervben. De a nemzetközi tanulmányok szakon volt matematikai, 1 féléves, jóval egyszerűbb, mint a mérnököknek, de éppen át tudott csúszni 2-essel, sok tanulással persze. És ő amúgy az értelmesebbek közé tartozik. Mérnök szakokokon meg messze nem a matek, az ennél nehezebb matek a legnehezebb tantárgy.

Egyébként konkrétan egy egyetemről tudok beszélni, de itt a bölcsészeknél jellemzően a legdurvább szóró tárgy sem dob ki 60-70%-nál többet, míg mérnök és informatikus szakokon nem ritka, hogy egy tárgyból 120-ból 20 mehet vizsgázni, a többinek a ZH sem sikerül. És nem első féléves tárgyakról beszélek, amikor természetes, hogy 70-80% elhasal, mert nem oda való.

"A műszaki külön kategória. Te a bejutást firtattad, hát én is arról írtam. Ott szokásosan később repülnek az emberek. "

Egy szóval sem firtattam a bejutást, azt te firtattad. Én azt írtam, sokan azért mennek bölcsésznek, mert hülyék a matekhoz. Hogy ebből neked a bejutás jött le? Pedig nem erre gondoltam, hanem arra, hogy nyilván azért mennek bölcsész szakra, mert ott nincs matek.

xsasha 2011.06.08. 17:10:29

@l.x.:
Azt sejtem, hogy neked ez a handabanda megfelel. Mindenkinek van borítékja mindenkiről. Nyilván. Ha senki nincs, akiről nincs borítékja Pintérnek, akkor most miről akarsz itt meggyőzni?

Egyébként az a vicces, hogy Pintér szakmaiságát sehol nem láttam megkérdőjelezni... Vajon miért nem? Tudsz egy linket?

ssi 2011.06.08. 17:17:48

@szorokin: SZDSZ nem pont így képzelte el az 1-kulcsos adót, egyet értünk:-)

@qwertzu: @sárkányfő: én is sokat gondolkodom ezen .. nehéz ügy

- 1-kulcsos SZJA-nak most volt itt az ideje, ha jelentős költségvetési hiányt okozott, s nem növeli a belső fogyasztást, ami részben ellensúlyozhatná ezt??
- annak a gyerektámogatási rendszernek, melyben a tehetősebb családok gyerekei többet érnek és többet is kapnak az államtól, bármikor is itt van az ideje ??
- vmilyen vagyon típusú adó kellene-e ??

pl. egyik ismerősöm - jelentős haszonélvezője az új adórendszernek, de persze máshonnan is csurran-cseppen a nem kevés állami jövedelem mellett ..
- középiskolás gyerekei most külföldön tanulnak, ott is magániskolában .. ahonnan közben szóltak, hogy egy minimumot ott is kell teljesíteni, mert különben haza küldik őket .. a külföldi egyetem terve pedig evidens
- közben vettek új birtokot is és újabb alkalmazottakat foglalkoztatnak ...
fontos, vagy demagóg kérdés: az alkalmazottak gyerekei milyen iskolába fognak járni?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 17:18:25

@qwertzu:
"Stb... Lényegesen bonyolultabb helyzetek jöhetnek létre annál, hogy valamelyik szülő családi pótlékot kap. "

Pedig ez a helyzet ugyanolyan módon merül fel itt is, mint a családi pótlékként. Mert nézzük csak:

"Csúcsmenedzser előző házasságából származó lánykája 14 évesen teherbe esik. A gyerek megszületik, és ennek örömére odaköltözik a 17 éves munkanélküli apa is, a mostani feleség és az új házasságból származó 4 éves Pistike mellé, nagy a ház elfér."

Ebben az esetben ha a 17 éves apuka hivatalosan a lány menedzser apja gyámsága alá kerül, akkor a menedzser kapja a családi pótlékot. Tehát így logikus, hogy a családi adózásba is beleszámítson. Ha elmúlt 18 éves, tehát nagykorú, akkor meg nem. A 4 éves Pistike meg nem kérdés, hogy beleszámít, és amíg egyik szülő nem lesz nagykorú, addig az unoka is.

"Egy év múlva, az ifjú pár megházasodik, és a menedzser benyomja az ifjú apát az igazgatótanácsba, hadd gyarapítsa ő is a családi költségvetést. Az ifjú apa beleszámíthatja a felesége apjának feleségének a fiát?"

Természetesen nem, mert ők azzal, hogy a az apuka nagykorú lett, külön családnak számítanak. Ugyanúgy, mint hogy egy nagykorú egyedülálló gyerek után sem jár a családi pótlék.

a-kis-herceg 2011.06.08. 17:19:00

@sárkányfő: "Szerintem Jan Slota titokban minden nap hálát ad Orbánnak amiért életben tartja a politikai karrierjét"

ott is nagy igény van ellenségekre... nagyszerű hogy létezik magyarország...

ezért nem szüntetik meg... csak összeszorítják kisebb területre...

ulrike (törölt) 2011.06.08. 17:21:23

1. Nyári kilátások
German Exports, Output Fall
online.wsj.com/article/SB10001424052702304259304576372901012318350.html?mod=WSJEUROPE_hpp_LEFTTopWhatNews
2. Poszt
Jól szemlélteti minden politikai oldal erős elvi alapokon folytatott ámokfutását, a következetesség rugalmas gyakorlását. Persze meg kell jegyezni, önmagában az, hogy valamit neoliberálisnak vagy éppen konzervatívnak címkéznek, sokszor vajmi keveset mond a dologról önmagáról, annak adekvát, vagy éppen inadekvát voltáról. Címkézni könnyebb, mint megbízható gazdasági elemzést produkálni. Istenem, miért nincs ilyen - mondjuk - a matematikában is(pl.: a maga bizonyítási kísérletével nem foglalkozunk, fiatalember, túlságosan neoliberális)!

amit még megtehetsz 2011.06.08. 17:22:51

@Zabalint: Csak egyet nem értek. Miért kell ennyire ledegradálni úgy általában a tanárokat (tesi magyar), vagy a bölcsészeket, vagy azokat akik nem értenek a matekhoz?
Ők nem lehetnek tisztességes emberek? Vagy azért van ez mert kevesebbet keresnek?
A tesisekre visszatérve (most már nem annyira) de régebben aki be akart jutni, vagy bejutott általában vért pisilt a TF-en pl. (szerény véleményem szerint sokan meg se tudják csinálni azt a követelményt ami ott volt (mondom, nem a máról beszélek). És attól hogy nem egy észlények ez tény, még kevesebbet érnek? Lehet azt mondani, hogy a legtöbbjük semmit nem tanít.
Hát ez a mai magyar társadalom (és te zabalint beállsz a sorba): aki olyanra vetemedik, hogy tanárnak megy az szánnivaló, az biztos nem tanít semmit, nem keres semmit, és teljesen jogos az utcára küldésük.

panelburzsuj 2011.06.08. 17:25:56

@qwertzu:

"elvégre a gazdagabbra se költ többet az állam mint a szegényekre"

Ezt azért érdemes lenne kicsit konkrétabban összegereblyézni, mielőtt gazdaságfilozófiát, vagy pláne szavazatszerző programot építenél rá. Mondjuk véggiggondolni, hogy amit az állam támogat (pl: távhő, IC-vonat, színház), vagy amibe az állam fektet be (pl: autópálya, felsőoktatás, ingatlannyilvántartás), abból mondjuk a legalsó és legfelső decilis (Magyarországon: legszegényebb és legazdagabb egymillió ember) ugyanakkora adagokat fogyaszt-e.

qwertzu 2011.06.08. 17:30:14

@sárkányfő: "Mint írtam nem lehet igazságos az az adórendszer, amelyik bünteti a gyermeket nemzeni (vagy akár csak vállalni) nem tudókat,"

Az egykulcsos adó nem bünteti őket. 0 és 10 gyerekkel is ugyanannyi az adókulcs. A gyermekek után járó adókedvezmény miatt előnyben vannak, de ez van.

"Az egy teljes tévedés, hogy az adórendszerrel ösztönözni kéne az embereket a magasabb keresetre, mivel a többség magától is elég motivált, a legtöbben többet akarnak keresni."

Nagyon nem mindegy, hogy ha plusz befektetett munkáért a kereseted 40 vagy 60%-át kapod meg.

"némi szolidaritás... na pont ettől van az összes adórendszer közül a legtávolabb az egykulcsos."
Nem. A legtávolabb a fejadó van.

"Amúgy egyáltalán nem biztos hogy a gazdagabbra nem költ többet az állam"
Persze, lehet hogy kevesebbet. Mert magánorvoshoz fogászhoz jár, nem kap gáztámogatást, adójóváírást, ingyentankönyvet, autóval(sok adó) jár tömegközlekedés helyett (államilag dotált), stb...

Várúr 2011.06.08. 17:33:01

@Letícia:
Hülyőke vagy, ahogy gondoltam eddig is... Összevissza hányt idegen kifejezések, csakhogy fény derüljön míveltségedre és tompa ceruza-szerű iróniádra. Juzt eszembe: nem akarsz
Iróniába költözni? Örömömre szolgálna, ha az országtól messzebb lennél. Neked is kevesebb gondot okozna.

xsasha 2011.06.08. 17:34:15

@a-kis-herceg:
Gondolom neked is fájnak ezek a szövegek, amiket leírsz, csak te élvezed, mint a chilit. :-)))
Ismerek ilyen vénasszonyokat, akik mindig találnak valamit, amin retteghetnek. És életveszély az anyósülésre ültetni őket, mert folyamatosan megmondják, mi történhetett volna, ha... és miért vezetsz rosszul.

panelburzsuj 2011.06.08. 17:34:37

@tojastobias:

Van még egy fontos kitétel: mivel speciel én nem vagyok (tesitanár, bölcsész, tűzoltó, kisvállakozó, nagybankár, stb.), ezért mindazok, ami én nem vagyok , károsak, fölöslegesek, de lagalábbis hitványabbak nálam.

Kiváló alapanyag egy ilyen nép a most olyan nagy elánnal űzött megosztó politikának, hiszen még egy Magyarország bonyolultságú országban is sokkal több minden nem valami valaki, mint ami.

Várúr 2011.06.08. 17:34:57

@ulrike:
Te meg túlságosan Ulrike vagy.
Tanarak közt ritka név.

xsasha 2011.06.08. 17:42:52

@manyike:
Probléma-e, hogy az életszínvonal növekedésével a gyermekvállalási hajlandóság csökken?
Probléma-e, hogy a családban gondolkozás az életszínvonal növekedésével csökken?
Probléma-e, hogy roma családok, telepek éltek meg abból, hogy a nők kétévente gyereket szültek, majd ezek felnőve nem kaptak nevelés, oktatást, nem tudnak miből megélni, és a tehetlenségi erő viszi őket a megélhetési bűnözés felé?

Nem lehetne egyszer az életben, hogy a baloldal elkezdjen a valósággal foglalkozni? Tényleg csak a problémák szőnyeg alá seprésével tud közlekedni a baloldal?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 17:43:23

@tojastobias:
Az a poén, hogy engem általánosítással vádolsz, holott nem általánosítok, hanem megvilágítom a dolgok másik oldalát.

Vegyük pl. ezt:
"Csak egyet nem értek. Miért kell ennyire ledegradálni úgy általában a tanárokat (tesi magyar), vagy a bölcsészeket, vagy azokat akik nem értenek a matekhoz? "

Nem degradáltam le őket. Vannak ugyanis jó és rossz tesitanárok is, bölcsész tanárok is. Meg rosszak is. Szerintem elég egyértelműen leírtam, hogy én a kontrollt hiányolom, amely legkevésbé a testnevelésnél van meg.

Ami a matematikát illeti, én sem vagyok egy matek zseni, sőt mi az hogy, mondjuk nem is tartom magam olyan hú de okosnak. Viszont tényleg ismerek olyan embert, aki maga jelentette ki, hogy azért ment magyar szakra, mert nem szeret számolni. Ő legalább őszinte. Mondjuk az meg a másik, hogy kérkednek azzal, hogy a matekhoz és a természettudományokhoz hülyék, ugyanakkor a humán területen műveletlen embereket lenézik. És ilyenből is sok van, nem általánosítás, ha ezt kimondom, akkor lenne általánosítás, ha azt mondanám minden bölcsész ilyen. Mondjuk magyar tanárból ismerem azt a típust is, amelyik jogásznak akart eredetileg menni, aztán ezt sokszor hangsúlyozza, és az örök világfájdalmát emiatt az arca folyton tükrözi.

Ami a TF-et illeti, egyetértek, tényleg nagyok a követelmények, de ebbe a témába nem is mentem bele, nem arról beszéltem, hogy nehéz-e testnevelővé válni, hanem arról, hogy ha már az valaki, akkor következmények nélkül szarhat mindenre. Ez pedig így nem jó. Tényleg, azt a típust ismered, amelyik a testnevelői tanári szobában a szekrénybe rejti a piát, és egész nap ittas? Mert eddigi tapasztalataim alapján kb. minden második iskolában van egy ilyen.

"Hát ez a mai magyar társadalom (és te zabalint beállsz a sorba): aki olyanra vetemedik, hogy tanárnak megy az szánnivaló, az biztos nem tanít semmit, nem keres semmit, és teljesen jogos az utcára küldésük. "

Nem, én inkább jobban megszűrném ki mehet tanárnak, és nem szakmai tudás szempontjából gondolom. Mégis milyen sorba állok be? Abba, hogy nem becsukott szemmel járok, és nem mondom azt, hogy minden tanárnak nehéz? Mert nem, nem minden tanárnak nehéz, csak annak, aki lelkiismeretesen csinálja.

xsasha 2011.06.08. 17:43:58

@panelburzsuj:
Ebben például nagyon nagy igazságot mondtál ki!

2011.06.08. 17:48:43

@Várúr: ez nem összevissza, abszolút értelmes a mondat volt - persze ha értenéd -, innen látszik, hogy fogalmad sincs, miről beszélsz. Én meg maradok, direkt, hogy javítsam a normális hazai állomány arányát olyanokkal ellentétében, amilyen Te vagy!:P

komment1 2011.06.08. 17:48:49

@Zabalint:

Évente egy darab konferenciát ha támogatnak.

Azért vállalnak egyéb munkákat az egyetemi oktatók, mert nem tudnak megélni a fizetésükből. És elég sokan tudatosan nem mennek máshová, mert kutatni, egyetemen tanítani akarnak, mert ehhez van tehetségük, ez a hivatásuk. Ez akkor is így van, ha tényleg nem mindenki odavaló.

Jelenleg minden képzésben jellemző már, hogy bent akarják tartani az embereket, a fejkvóta miatt. Bármiből találsz dömpingképzést.

xsasha 2011.06.08. 17:49:56

@panelburzsuj:
Esetleg beleszámolhatnád még ebbe, hogy az adó mekkora részét adják az állampolgárok, és mekkora részét a vállalatok.
Majd azt, hogy az adó mekkora részét adja a felső decilis és mekkorát az alsó decilis, ha már erről gondolkozunk.

De szerintem ma teljesen értelmetlen ebben a dimenzióban ujjal mutogatni. A probléma az, hogy van egy kormány, amelyik megmondta a prioritásokat és a problémákat, és erre építi a stratégiáit. És van szemben sokféle minden, de se célok, se problémák, se prioritások, azok nincsenek. Minden egyes intézkedést szét lehet szedni valamilyen sík mentén, mert ha nem, akkor az az intézkledés öncélú, látványintézkedés.
Talán esetleg ideje lenne letenni valami koncepciót, hogy merre tovább Magyarország, és annak a prioritásai fényében lehet értékelgetni. De ami itt folyik Magyarországon, az nevetséges vagdalkozás.

panelburzsuj 2011.06.08. 17:58:05

@xsasha:

Persze, lehet sunyi, demagóg módon folyton arrébb tologatni a a pálya szélét (tudod: baloldali manipuláció...), de a konkrét kérdés itt annyi, hogy pontosan vajon mennyit költ az állam az egyes jövedelmi szegmensekre.

Lehet beszélgetni arról is, hogy miből költi. De az egy másik kör.

És ha mindezek nagyjából számszerűsödnek, akkor érdemes előszedni, hogy melyik mutatón hogyan matassunk annak érdekében, hogy az összesség végül jobban járjon.

Te azt állítod jó ideje, hogy ezek a számítások megvannak. Én meg azt állítom, hogy csak a pofanagy. Kormányoldalról is, meg ellenzéki oldalról is.

nyünyüge 2011.06.08. 18:04:57

@igényes:
aszekelyek szerint ez a verzió teljes mértékben kizárt.
Ő meg csak tudja :)!.

ssi 2011.06.08. 18:07:06

@xsasha:
már többször kiderült, nem gondolkodunk azonosan .. semmi gond :-)

piszok jó, hogy megtehetem, hogy jót s rosszat bármelyik oldalon kereshetek, s meg is teszem

pl. a finn oktatási modell az egységességétől jó - mondják a szakemberek, kiegyenlíti a családi különbségeket

amúgy meg a kommentelés nem az a műfaj, melynél nyerő lenne tanulmányokat írni .. marad az ízelítő, s annak hiányosságai :-)

holnapig páááá :-)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.08. 18:11:58

@komment1:

"Azért vállalnak egyéb munkákat az egyetemi oktatók, mert nem tudnak megélni a fizetésükből."

Remélem ezt nem mondod komolyan. Tény, hogy nem keresnek Nyugat-Európához képest jól, de vannak akik felét sem keresik, mint ők.

"És elég sokan tudatosan nem mennek máshová, mert kutatni, egyetemen tanítani akarnak, mert ehhez van tehetségük, ez a hivatásuk."

Igen, őket soroltam a maradék negyedbe.

"Jelenleg minden képzésben jellemző már, hogy bent akarják tartani az embereket, a fejkvóta miatt. Bármiből találsz dömpingképzést."

Igaz, de az arányok is rosszul alakultak a felsőoktatás felduzzasztásával párhuzamosan. Pl. villamosmérnökből súlyos hiány van, míg kommunikáció és magyar szakosból meg sokszor annyi, mint amennyire szükség lenne. Mert olcsóbb volt felduzzasztani olyan szakokat, ahol nincs szükség pl. laborra, számítógépekre, sok kis létszámú gyakorlatra. Ugyanakkor ezt a tendenciát megfordítani nem egyszerű, mert a mérnök szakokra eleve kevesen jelentkeznek, mert nem sikerül megszerettetni a közoktatásban a matematikát és a természettudományokat, és ez a helyzet súlyosbodni fog, mert természettudományt tanító tanárból egyre kevesebb lesz. A szakképzés hanyatlása meg megérne egy külön misét...

ulrike (törölt) 2011.06.08. 18:22:48

@Várúr:
1. Maga mellik várban mi?
2.'Te meg túlságosan Ulrik e vagy.' Ez most dicséretnek vagy bírálatnak vegyem, esetleg objektív reflexiónak? Genovéva jobban hangzana?

aszekelyek 2011.06.08. 18:22:53

Kedves Gábor! szted hányan tudják a blog látogatói közül, pontosan, mi az a kognitív disszonancia redukció? Két -három helyen taníthatják...:) Na jó, ahol te is tanítasz ott igen :) Helyedben belinkelném, mielőtt még a jó nép össze vissza nem hord mindent, a definíciót. Minden gorenjéért rohanó, ma vesztes pontosan tudja, mi az, hogy egy szemléletes példát adjak:) Akkor is az volt, kijelölt szerepe szerint,Csak megvette a dumát és sokáig nem látta be, hogy mit vett . Néztem ma Tőkéczki beszélgetését, majd még többször is megnézem, CSemellyel, mert érdemes. Hír-tv.n. :) Azt is mondta, a többi között, hogy sajnos nem volt az szdsz kiebrudálása olyan mélyen tudatos és mindörökké, ámen, mint az kívánatos lenne, a politikából. Bár kétségtelenül a legelutasítottabbak szintjére küzdötték le magukat. Mindenkinek ajánlom , meghallgatni Tőkéczki urat. Figyelemre méltó dolgokat mond. Nagyon sok mindenről. A kedvenc magyargyalázóimról is, hogyne.

komment1 2011.06.08. 18:24:48

@Zabalint:

Az első megjegyzésed alapján nem ismered az egyetemi viszonyokat. Még TG is írt róla, hogy egyetemi oktatóként mennyit keres - aki nem docens stb., az 100 körül keres. Általában erről az embereknek fogalmuk sincs, nem tűnik hihetőnek. Pedig ez van.

aszekelyek 2011.06.08. 18:28:50

@komment1: Az orvosokat nem is kímélik, meg nem is fizetik, akárhány és akármilyen műtétet végeznek. egy pocsék tanár meg ugyanannyit kap, mint egy szuper. Mindkettőhöz volt szerencsém. Ja és orvost, akinek engedem, hogy hozzám nyúljon, meg is választhatom. Hála a FIDESZ-nek.:) Meg a sok magyarnak, aki elment és úgy szavazott, ahogy. A negyven, negyvenöt perc intenzív. Szünet mindig van. A műtétek nem ritkán hat, nyolc órásak, intenzíven. Nehogy már összehasonlítsd. A gyerek bele se hal, ha rossz a tanár, csak nem az órán tanul. Amelyik okos, a rossz tanár, plusz könyvvel már elvan. Minden munkát lehet otthon csinálni. A dolgozatjavítást is. Belelátok sok pedagógus életébe. Közelről. Már mindent neten kell leadni. Felsőoktatásban.

komment1 2011.06.08. 18:36:23

@aszekelyek:

Nehogy már pestinek magyarázza, hogy sárga a villamos. Örülök, hogy belelát, én meg magam is és az egész családom pedagógus.
Ahhoz hasonlítom, amihez hasonlítom. De ön az élő fába is beleköt úgy általában.
Úgyhogy további jó szórakozást.

ulrike (törölt) 2011.06.08. 18:46:07

@aszekelyek: Most egyperces néma üléssel a képernyő előtt, mondjon hálát mindenki a Fidesznek, s kérje az Úr áldását reá, hogy aszekelyek megválaszthatja, ki nyúlhat hozzája. Meg le is 4 évig.

panelburzsuj 2011.06.08. 18:48:27

@aszekelyek:

Te könnyen szavalsz a kognitív disszonanciáról, mert ahhoz legelőször is kogníció kell, olyan meg neked alapból nincsen.

Te csak afféle jelfogó vagy, mint a kávéautomatán a választógomb: mindegy, ki nyomkodja, ugyanaz a néhány szterotípia folyik belőled. Maximum annyit lehet rajtad variálni, hogy több vagy kevesebb cukorral, tejjel vagy anélkül.

Várúr 2011.06.08. 18:50:48

@ulrike:
Kegyeskedj megjegyzésnek tekinteni. Klotild, Matild, Louise, Jozefa is jó.... My house is my castle, ahogy mondják. Ott megtalálsz ostromlétra nélkül.

ulrike (törölt) 2011.06.08. 18:51:07

@aszekelyek: Tőkéczki úr hallgatásába azonnal kezdj bele! Kellő áhítattal, csendben hallgasd! Billentyűzetet a kukába, igaz magyar tintával ír, mégha nem is építász.

ulrike (törölt) 2011.06.08. 18:53:26

@Várúr: Castle? Ki bírja azt közös költségekkel?
P.S. Ezek szerint nincs feleséged, ha te vagy az úr otthon.

Várúr 2011.06.08. 18:54:33

@Letícia:
Sajátos fogalmad van az értelemről... Mindenesetre a tótoknál vagy Moldáviában a Dnyeszteren túl nagy sikered lenne. Oda is köllenek az ilyen kognitív disszonanciában turkáló asszonyok.

nyünyüge 2011.06.08. 19:00:46

Gyorshír: európai eljárás Magyarország ellen az abortuszellenes kampány miatt

Az unió az összes plakát megsemmisítésére szólította fel a magyar kormányt.

hirszerzo.hu/belfold/20110608_abortusz_bizottsag_eljaras

Brüsszel még próbálkozik ... nem tudja még, hogy a 2/3-dal áll szemben...

lüke 2011.06.08. 19:02:40

@komment1:
Nijmegen, Birmingham,Utrecht ,Erlangen orvosi egyetemén megfordultam, s a bécsin nosztrifikáltam ,nem kutató vagyok, hanem gyakorló, nagyon szeretném látni a különbséget
van még egy napom, holnapután megyek nyugdíjba:)

panelburzsuj 2011.06.08. 19:04:33

@ulrike:

Ajánlott irodalom a nemzeti autizmusban szenvedők jobb megértéséhez:

www.youtube.com/watch?v=fLt07KqDDq4

aszekelyek 2011.06.08. 19:05:44

@panelburzsuj: Mekkora mostanáig , kevés kivétellel, a minimálbér nem is adózott. Tehát be sem fizetett. Valahogy a befizetők finanszírozzák az egész hóbelevancot , meg a kölcsön. A szegényeket is. Bocs de ezt is bele kell számítani.

lüke 2011.06.08. 19:13:53

@nyünyüge: obszolet az abortusz
, a prosztaglandin óta-mifegyne- miröl plakátolnak?

@ulrike: oh darling/ please believe me) nem scheiss egal neked?

aszekelyek 2011.06.08. 19:14:58

@komment1: A műtétet, beteget nem lehet hazavinni. :) Ezt ön sem tagadhatja. :) Milyen sok pedagógus van köreinkben! Szép estét. Védeni az orvost mitől belekötés mindenbe? Rühellem, hogy mindenki beléjük törli a lábát , kedves. Ennyiről van szó. Mintha bizony szalagon szerelnének mobilt...Annál azért sokkal komolyabb munkát végeznek. Amikor kötözködöm, akkor meg szoktam kérdezni, hogy a remek pedagógusok sokasága ellenére, miért is nem tudnak olvasni és értelmezni azt a mostanában iskolába jártak. Minőségbiztosítás , az nincs a pedagógiában nálunk.

ulrike (törölt) 2011.06.08. 19:17:10

@panelburzsuj: Az autisták tiszteletre méltó emberek. Az autisták.

panelburzsuj 2011.06.08. 19:18:44

@aszekelyek:

Mint a betonfal: mondtam, hogy nem kell beszámítani?

Itt viszont elhangzott feketén-fehéren, hogy az állam egyformán költ szegényre és gazdagra. Nekem mindegy, hogy melyik farkátol kezdjük a számolást, csak számolás legyen és ne ugatás.

lüke 2011.06.08. 19:19:36

@manyike:
gondold hozzá a finn GDP-t is,na meg azt ,hogy minden középiskolát végzett jól beszél angolul
add hozzá még, hogy Helsinkit az oroszok építették ki, elötte Turku volt a föváros

aszekelyek 2011.06.08. 19:20:26

@panelburzsuj: egyik szdsz-es :)@ulrike: másik szdsz-es Mindkettő elalél a saját szürkeállományától.Mindenki más pedig tökhüjjjeeee:), ugye drágaságaim?

a-kis-herceg 2011.06.08. 19:22:39

Parasztok!

szétlopják a szemeteket a szemetek!
győzike-lagzilajcsi-alekosz közben reklám alatt kicsit lehet gondolkodni
a tetőt is ellopják felőletek felőletek...

margithíd "szaga" van...
kb 10szeres a vasútfelújítás ára...
10ezer darab kulcsrakész lakás...
vagy a francia TGV ÚJ ÉPÍTÉSŰ ára is kedvezőbb...

amig van mit ennetek addig a reklám alatt zabáltok?
ha nem lesz, akkor már késő lesz gondolkodni...

jakabandor.blog.hu/2011/06/01/magyar_vasut_felujitas_az_europai_unioban

ulrike (törölt) 2011.06.08. 19:26:13

@lüke: Nekem igen, de szeretném ha magába fordulna és megvizsgálná, tényleg úr-e. Persze, ha elveiben erős, mint derék seklerünk, ki a Hír Tv- n bizonyos Tőkéczki úrtól tanulja el az élet rejtett összefüggéseit, akkor nem fog menni a dolog.

lüke 2011.06.08. 19:27:56

küggyetek valami linket erröl a Tökeczyröl

panelburzsuj 2011.06.08. 19:28:59

@aszekelyek:

Te vagy tökhülye.

Esetleg még Várúr.

Szerencsére nem vagytok még csak relatív többségben se azok között, akikkel ma kapcsolatba kerültem valamilyen módon.

aszekelyek 2011.06.08. 19:30:23

@ulrike: Van neked olyan papírod, hogy sosem kerülsz majd orvos keze közé? Mifelénk nincs olyan papír. A műtő előtti percekben mindenki hívő lesz:) Imádkozik.Vannak, akik bevallják, vannak akik olyan keménynek képzelik magukat, hogy a műtőajtóig tagadják. :) Tényleg ez szerzett jog, vagy alanyi? Szerinted?

Zsoo 2011.06.08. 19:30:35

@Balt: Kónyáról találtak, mindjárt el is sápadt, és lemondott..

Zsoo 2011.06.08. 19:31:04

Csurka István : Történelemhamisítás

Bohóc charta (2.oldal)

Ha minden megjegyzés nélkül sorba rakjuk a bejelentők által használt címeket, magától előtűnik egy charta kotyvalék. Szakszervezeti vezetőként jelentek meg a nyilvánosság előtt, de erről az egyik már bizonyosan lemondott. Megfenyegették a társadalmat és a kormányt, hogy ők és embereik akkora erővel bírnak, fegyverük is van, hogy, ha nem bírván magukkal, kivonulnak, itt kő kövön nem marad és a kormánynak nincs hátra más, csak visszavonulni, megadnia magát. Aztán egy tárgyalás után és nyilván némi dokumentumok szemük elé tétele után elpárologtak, megszelídültek, hogy most bohóc-szervezőként, valamint „volt sztrájkbizottsági tagként” bújjanak elő. Számomra ez a legszebb. Magam már sok hülyeséget kitaláltam vígjátékírás közben, de a „sztrájkbizottság volt tagja” eposzi jelzőjéig még nem jutottam el. Ez fenséges, ez modern, ez maga a charta. Igen, a charta, ugyanis árulkodó. A sztrájkbizottság volt tagjai elárulták magukat. Arról ugyanis, hogy voltak-e valaha tűzoltók, vagy magyar rendőrök, másztak-e létrára, mint azok, akiket állítólag képviselnek, irányították- e fecskendőiket a tűz fészkére vagy csak másik fecskendővel játszadoztak az íróasztal fedezékében, jártak e foxi-maxira vagy fel voltak mentve belőle éppenséggel 1989. június 16-a eredményeként, kibuci kiképzésben részesültek- e, mint azok a rendvédelmiek, akik most bíróság előtt állnak cigányellenes sztrájkbizottságuk miatt, nem vallottak. Csak ez az egy önéletrajzi adat áll rendelkezésre róluk: a sztrájkbizottság volt tagjai és most magánemberként szervezik a bohóctüntetést. Számomra ez leleplező. Most már tudom, kik ők és honnan van a küldetésük. Ez maga a charta, az SZDSZ-es, horngyulás, apró-gyurcsány- klános, belvárosi, magyarellenes charta. Heller Ágnes legjobb magyar tanítványai állnak előttünk. Nem biztos, hogy lesz bohóctüntetés, mert a mai charta már erőtlen és már tulajdonképpen csak száj-charta. Ettől azonban a veszélyessége még nagy. Ezek a figurák a sztrájkbizottságot sem gondolták komolyan, ezekre a mai föld alá szorult charta azt a feladatot rótta, hogy beszéljenek. Valamilyen címen jelenjenek meg a képernyőn és szidják, ócsárolják, fenyegessék a kétharmados rendszert és költsék rossz hírét mindennek, ami történik. A mai charta már nem vonul, hanem kihasználja a tájékoztatás törvénybe is foglalt becsületességét, amely szerint mindig helyt ad az ellenvéleménynek, mindig pontosan bemutatja a maroknyi és már gyakorlatilag figyelmen kívül hagyható ellenzéki véleményeket. A helyzet magyarázata egyszerű. Eredetileg az egész SZDSZ – amely kétszer volt része, egyszer négy, aztán nyolc évig a nemzetellenes koalíciónak – sztrájkbizottság volt. A saját kormányaiban is sztrájkbizottságként működött. Ez egyébként fajtajelleg. Mindig, mindenkor sztrájkbizottságként létezni. Ez eredményes formáció. 2011 éve egy Kajafás által vezetett sztrájkbizottság elérte Jézus keresztre feszítését. Nagy Imrét azért akasztották fel és azért lökték drótba csavarva, arccal a földnek, mert kilépett a Rákosi-féle sztrájkbizottságból.

jjulie 2011.06.08. 19:32:43

@lüke:

nem vagy beszélő viszonyban a guglival?

aszekelyek 2011.06.08. 19:32:47

@panelburzsuj: :DD ..és még provokálni is milyen könnyű.... pedig olyan nagy a kogníciós képességed, legalább, mint a kis aranyos a gatyádban. Most már durvulni fogok. Én is.

panelburzsuj 2011.06.08. 19:35:39

@lüke:

A finnek százötven éve szegények voltak, mint templom egere. És ha már enni alig volt mit, hát legalább olvasni megtanultak - a templomban ...

ulrike (törölt) 2011.06.08. 19:36:56

@aszekelyek: Ki a másik eszdéeszes? Csak nem te? Mert én még véletlenül sem (voltam, vagyok). Keress egy másik címkét, ha van időd rám. Ha még kevésbé decensekkel próbálkoznál, kitüntetésnek venném. Egyébként embereket meg úgy klasszifikálom, hogy hülye, nem hülye. Hitélet indifferens, neked sem rovom fel kinek drukkolsz, pedig biztos tudod magad is, észérvekkel e vonzalmadat nem lehet megindokolni.

komment1 2011.06.08. 19:36:57

@lüke:

A magyar orvosokat odakint tárt karokkal fogadják, de mivel közöm nincs a gyógyításhoz, így ezt nyilván nem én fogom magyarázgatni egy orvosnak, aki mindezt saját tapasztalatából ismeri.

Általában a kutatók esetében igaz, hogy egy kelet-, közép-európai könnyen nyer nyugati ösztöndíjakat stb., ezzel nincs gondja, mert átlagban nálunk még jobb a képzés. Emiatt sokkal szélesebb látókörűek és műveltebbek a kelet-európaiak a nyugatiaknál és innovatívabbak nagy átlagban. Viszont ha itthon maradnak, akkor a megélhetésért való güri miatt nem tudnak igazán beszállni a publikációs versenybe és lemaradnak.

aszekelyek 2011.06.08. 19:38:00

@Zsoo: Taxisok megint ki vannak küldve...@lüke: Nem y és Tőkéczki:) A legjobb, ha meghallgatod a Hírtv-n m inden visszanézhető, ez meg ismétlés volt ma. Sziluett című műsor. Amit mond, abból ki is derül , ki ő. Hol áll, és hol állt. Múltkor Kovács László volt a vendég a műsorban. Sok felől vannak meghívottak:) El is mondja Csermely dióhéjban, kit tisztelhet benne a nagyérdemű:)

lüke 2011.06.08. 19:39:36

@lüke:
itt mást ad, Tökéczyre

ulrike (törölt) 2011.06.08. 19:41:44

@jjulie: A finneknek van egy jó viccük a közös múltról. Mentünk mendegéltünk együtt nyugatnak, míg egyszer csak egy úti táblán az nem állt írva, 'Észak'. Ki tudott olvasni, ott kötött ki.

panelburzsuj 2011.06.08. 19:42:22

@aszekelyek:

Mihez képest durvulsz? Vésővel fogod vezérelni a billenytűzetedet?? :)))

jjulie 2011.06.08. 19:43:14

@aszekelyek:

hülye vagy te ahhoz, hantabanya, de mond csak, honnan ismer téged olyan jól a rejtő jenő?

lüke 2011.06.08. 19:44:36

@komment1:
a németek pl most küzdenekaz EU-ban , hogy elfogadják német újságban a publikációkat , ne csak az angol nyelvüt
vsz. meg is kapják
en.wikipedia.org/wiki/Impact_factor

nyünyüge 2011.06.08. 19:44:52

@lüke:
nem erről szól a dolog - hanem a szabályok következetes semmibevételéről.

A kormány eldönti valamiről, hogy az jó, és utána nem érdekli semmilyen "törvény, szokás, szabott szabály", csinálja.

És utána természetesen ezerrel felháborodik, hogy egyesek gáncsolják jó véghezvitelében. A szabályok áthágását legitimálja a fülkeforradalom. Meg hogy annyi és és jószándék senkiben sincs- per definitionem-, mint bennük.

És hogy legyen valami szép is:

www.youtube.com/watch?v=QtNx3Yu-j9g

ulrike (törölt) 2011.06.08. 19:45:20

@jjulie: Az előzőmet elcímeztem, bocs.
@panelburzsuj: Eredetileg neked szántam:A finneknek van egy jó viccük a közös múltról. Mentünk mendegéltünk együtt nyugatnak, míg egyszer csak egy úti táblán az nem állt írva, 'Észak'. Ki tudott olvasni, ott kötött ki.

aszekelyek 2011.06.08. 19:45:54

@ulrike: igen, tudom.:) Képzeld, még ezt is vitatják gyakran. konkrét intézkedésekben látok jót is, rosszat is, veszélyt is. Meg olyat is ami nincs ínyemre. Szőcs Gézustól nem voltam elalélva sosem. Rózsikától sem. Ha figyeltél :DD Nem állandóan és mindent de szoktam kritizálni a kormányzás mikéntjét:) Azt is tudom, nem létezik olyan, hogy hibátlan kormányzás. Nagyon keveslem a szadesz viselt dolgainak, pld. Dunatévés dolgok , és még tömérdek feltárását és a renddd helyreállítását. Ugyanakkor tudom, mekkora veszélye lenne, ennél komolyabb elszámoltatásuknak. A Dataplex ügy végére kíváncsi leszek. Erről is beszél Tőkéczki. Kétszer is megélte a többség a háború után, hogy azt vette észre, hogy a kisebbség gazdagszik éppen olyan ütemben, ahogyan a többség szegényedik el.

jjulie 2011.06.08. 19:46:30

@aszekelyek:

te lennél a nagyérdemű, banyesz?

aszekelyek 2011.06.08. 19:48:09

@ulrike: Ez esetben csak markáns jegyeket viselsz ítélkezésileg emberekről, mi nekik is sajátjuk:) Van ilyen. Részemről az ilyen jellegű dehonesztálástól eleddig inkább tartózkodtam. Olyan gazdag a magyar nyelv:D

panelburzsuj 2011.06.08. 19:50:54

@ulrike:

Már a magyarokkal közös múltról?

Csúnya szadeszes vicceid vannak.

ulrike (törölt) 2011.06.08. 19:53:14

@lüke: Hát most válogathatsz, a végén még Tőkéczki szakértővé leszel.

ulrike (törölt) 2011.06.08. 19:55:22

@aszekelyek: Dehonesztálás kerülésed mellett még szembeötlő objektivitásod, s elfogulatlanul tiszta argumentálásodat említeném meg, ha a helyedben lennék. De nem vagyok.

ulrike (törölt) 2011.06.08. 19:56:51

@panelburzsuj: Nem, ez finn vicc, azt se tudják ki az aszekelyek.

komment1 2011.06.08. 19:58:05

@lüke:

Hát a bölcsészetben azért ez úgy van, hogy a németek persze remekül tudnak angolul, és publikálnak is, de németül is egy csomó mindent, eleve a disszertációt sokszor, stb. Szóval százszor könnyebb ilyen szempontból a helyzetük (nem is szólva az angolszászokról), mert az anyanyelvükön is publikálhatnak nemzetközileg elfogadhatót, nem úgy, mint mi.
De teher alatt nő a pálma, a plusz erőfeszítésnek jó hatásai is vannak. Éppen hogy jobban megmozgatja az agyat, ami egy kutatónak voltaképpen előnyös. Feltéve ha kibírja az egész keleti létet :)

lüke 2011.06.08. 19:58:42

@nyünyüge: de,de erröl is szól: a szakma semmibe vevéséröl
olcsóbb, riziko mentes, müszer mentes,kóházi ágy mentes-miért nem lehet bevezetni?
s helyette inkább lejáratják magukat,hülyeségikkel

aszekelyek 2011.06.08. 19:59:13

@lüke: Amikor 81-ben ott jártunk, férjem beszél finnül, én angolul, a csak oroszul tudó idegenvezető elég nagy bajban volt. Minden angolul és finnül volt írva, minden múzeumban:) A nyakunkba borultak, amikor megtudták, hogy magyarok vagyunk, mindenütt. Turku-ban is jártunk:) ELTE-n tanult a férjem finnül. Köszönni számolni, ilyesmit én is tudok:) Már akkor fényévekre voltak tőlünk is oroszoktól meg sok fényévre. V lenyingragye mentünk vonattal át. Már a határőr személye és modora is más világ volt, aki felszállt a vonatra. Ő is jól beszélt angolul:) Udvarias volt és jóképű is. Mindent megnézett a csomagunkban de olyan finoman , hogy olyat addig nem láttam. Engem kért, hogy mutassam meg ezt, meg azt az oldalt, alul , középen. Majd megdícsért, hogy szépen van csomagolva:DDD

ulrike (törölt) 2011.06.08. 20:01:19

@aszekelyek: Műtét előtti percekre van (vagy volt, régen műtöttek) a vigyori injekció. Hatásosabb, mint a hirtelen hívővé válás.

aszekelyek 2011.06.08. 20:02:00

@panelburzsuj: Amit kiérdemelsz, azt kapod. A billentyűzet nem ordenáré és nem sérteget. Innen egyoldalú lesz a kommunikációd.

jjulie 2011.06.08. 20:04:20

@aszekelyek:

húsz évesen asszony voltál banyesz?

aszekelyek 2011.06.08. 20:04:47

@jjulie: NAgyon örültem volna, ha ismerhettem volna.

@ulrike: elég szoros szabályai vannak az alkalmazásának. Mivel drog. MA már nem hiszem, hogy csak úgy beadják. egyszer, régen találkoztam egy ilyen esettel. 80-as években. Sztem az sem volt frankó de a beteg érdeke volt vitán felül.

lüke 2011.06.08. 20:06:00

kösz:)
mondtam ,hogy a szalonkommunizmusból jön a fülkeforradalom
meg lehet keresni:)

Várúr 2011.06.08. 20:07:28

@ulrike:
Így igaz kedves Ulrike...

lüke 2011.06.08. 20:08:36

@aszekelyek:
mütéti elökészitésként 7,5 mg Dormicumot adnak- attól elalszol-
EUszerte

jjulie 2011.06.08. 20:12:34

@lüke:

ezt mindenki tudja, még aki írni sem tud, az is

az egész csapat és a szavazóik is olyan szülőktől származik, amelyik a kádár alatt lakott jól életében először

Várúr 2011.06.08. 20:12:50

@panelburzsuj:
Kerülj te kapcsolatba a kettőhússzal... Én kerüllek, mint egy zárlatos vasalót.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.08. 20:13:41

@is: arra célzol, a tisztesség Gyurcsánynál van? A pápai táncos-adócsaló botsáska meg a tisztesség.
Eddig ez a hét poénja, Is eftáss, riszpekt.

jjulie 2011.06.08. 20:16:48

@Várúr:

te még élsz, handabandavezér, nem vagy te orbán, hogy így süketelj

aszekelyek 2011.06.08. 20:20:07

@jjulie: Mindig a néző a nagyérdemű. Bizony. Tudod, a kádár nem rakott be egyetemre, mert nem volt elég jó a protekcióm. Így dolgoztam és férjhez mentem. Uncsi, mi? Az én generációmban nem volt előírva, hogy negyven évesen szüljek és akkor is csak egyet, mert különben leshetem a munkahelyet. Akkor még nem sejtettem, a többi asszony, leány sem, hogy mi lesz majd tíz év múlva az elvárás. Bár nekem az ejtőernyős szakszervezetis gazd. igazgatóm ráncolta a homlokát, hogy 88-ban még egy gyereket szültem. Azt nem tom, mire gondolt, hogy ki fogja a nyugdíjamra valót befizetnim, meg a férjemét, ha nem suzülök legalább két gyereket. Többek között ezt is elfelejtették mondani a rencerváltók, hogy na akkor ezután bünti van, ha szülni mernek a nők. Nekem sosem volt kognitív disszonanciám amiatt, hogy a kapitalisták kiszolgálása helyett éhbérért a gyermekvállalást választottam:)

lüke 2011.06.08. 20:20:27

@lüke:
a szalonkommunizmus
az értelmiség egy rétege volt, aki ugyan nem azonosult a kommunizmussal,de belépett a pártba
írók, müvészek, orvosok és magasan kvalifikált szaktekintélyek,
nem kádári káderek voltak

aszekelyek 2011.06.08. 20:21:26

@ulrike: így hát ezeket ne is említsd:)

renyes 2011.06.08. 20:22:19

A blogbejegyzés fő állítása az utolsó mondat:

"Az okot kitalálni nem nehéz: nem az a fontos, hogy mit, hanem az, hogy ki...",
azaz a politikában nem az számít, amit valaki tesz, hanem csak az,
aki teszi. Jól hangzik, pedig egészen nyilvánvalóan hamis. Hogy ezt lássuk, nem kell más, csak kissé visszagondolni a '90-es évek Fideszére. Vajon ugyanazok
álltak ki mellette illetve kritizálták, mint akik most? Ugyanazok voltak a
(valóságos vagy potenciális) szavazóik, mint most? Pedig meghatározó
személyiségeik pontosan ugyanazok. Hmm?

jjulie 2011.06.08. 20:22:47

@aszekelyek:

te egy proli dumájú hülye picsa vagy, nem nagyérdemű, mindegy mit nézel

vagy várúr

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.08. 20:24:12

@panelburzsuj: én ojdenájé? Hümm, egy kis adekvát f.kalapozás az méj' lenne ojdenájé?
Van egy haverom, ő szokta mondani, nevezzük nevükön a dolgokat. Illusztrálásként rögtön közölte egy S. Gábor nevű, kopaszkás úrról: ő egy féreg.
S igaza volt. :)

ulrike (törölt) 2011.06.08. 20:24:13

@aszekelyek: Nagyon korrektül lehet a finnekkel együtt dolgozni, de én nem találtam őket nyakba borulgatósnak. Még akkor sem, ha berúgtak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.08. 20:25:44

@jjulie: már megint rossz passzban vagy, ahogy elnézlek, ma se kívánt meg Harcsa Vera...

lüke 2011.06.08. 20:26:42

@lüke: ebböl a mai Fideszben egy darab lehet:
Manninger

aszekelyek 2011.06.08. 20:26:50

@lüke: Igen , de mi egy másikról beszélünk. Anyukám szedte a dormicumot, el is aludt tőle. A apósom is. Nem tudom a szer nevét de nem elaludt tőle a delikvens, hanem táncra perdült széles jókedvében, heherészett, baromi jó kedve lett hirtelen, a zabszemmel menekülési kényszert követően pár perccel. Egyszer tanúja voltam, azért tudom leírni a hatását. Vmi hangulatjavító volt.:)

ulrike (törölt) 2011.06.08. 20:27:37

Poszthoz.
Jó -mint mindig - a kép. 'Az igazság szabaddá tesz' mondja a felirat. Az elhallgatása meg 2/3-ossá, mutatja a tapasztalat.

aszekelyek 2011.06.08. 20:27:57

@ulrike: Engem is meglepett, elhiheted. Szociból frissen szabadultat. :)

aszekelyek 2011.06.08. 20:29:52

@jjulie: Előtte kik laktak jól ? a többi miért éhezett?