Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:13

Olyasmiről írok most, aminek az igazságáról nem vagyok meggyőzve és meggyőződve. Gondolatkísérletként, elgondolkoztató felvetésként mégis izgalmas lehet; ha más miatt nem, azért biztosan, hogy cáfolata során összeszedjük az értelmes ellenérveket. A munkamegosztás a következő lesz: leírom a vitatható értelmezést, a hozzászólók pedig ízekre szedhetik.

(Fotó: fn.hu)

Munkám egy jelentős részében vezető gazdasági döntéshozókkal beszélgetek a politikáról, ami több szempontból is rettentően tanulságos tevékenység. Akadnak olyanok, akik annyira messzire állnak a tűztől, hogy szinte megfagynak, mások viszont olyan közel merészkednek, hogy már-már megégnek. Egy szempontból mégis hasonlítanak: véleményüket teljes ismerethiány vagy egyoldalú tájékozódás miatt erős fenntartásokkal érdemes kezelni. Számomra a legérdekesebbek azok, akik - más stratégiát alkalmazva - mindenkivel jó kapcsolatokra törekszenek, de bizonyos értelemben kívül-, gyakran felülállónak gondolják magukat, s az ismert brit intelem (az állandó érdekekről és a változó szövetségesekről) alapján élik a világukat. Egy ilyen gazdasági szereplő érvelése következik:

„Azt hiszem, hogy ez az egész arról szól, ne vegyük észre, mi zajlik valójában a homokozóban. Aki itt él, aki benne van ebben a világban, csak azt látja, hogy Jancsika és Lacika ütik-vágják egymást a lapátért való küzdelemben, kígyót-békát kiabálnak egymásra. Akik közelről nézik őket, háromféleképpen reagálnak: Jancsikáért szorítanak, Lacikát imádják, vagy esetleg mindkettőt utálják. Mindegyikük reakciója érzelmi, rajongásról vagy gyűlöletről szól, s ezek az emóciók nem engedik észrevenni a lényeget. Valójában ugyanis nem az a kérdés, hogy ki építi fel azt a várat, hanem az, hogy felépül-e végre. Igen, persze, az elkerülhetetlen megszorításokról, a költségvetési kiadások szükséges leszorításáról beszélek, arról, hogy ki tudja versenyképesebbé tenni az országot, véget vetni a szocialista korszak fenntarthatatlan jóléti örökségének. Azaz arról, hogy ki tudja megtenni azt, amire ennek az országnak szüksége van - de amit az ország lakóinak többsége amúgy soha nem támogatna.

Volt itt három kísérlet, hogy csak a legutóbbiakról beszéljek. Lényegében Gyurcsány, Bajnai és Orbán miniszterelnökként ugyanazt a várat építik, de teljesen más helyzetben és eltérő stratégiával. Gyurcsányé látványosan ledőlt, mert a 2006-os legitimációs válság miatt nem tudta elfogadtatni a társadalommal a programját. A választás előtti hazudozásait azzal tetézte, hogy 2006 után elkezdett nyíltan beszélni a célokról. Mindkettő óriási hiba volt. Bajnai már más helyzetben, súlyos terheket cipelve, de az átmenetiség miatt sok könnyebbséggel fogta meg a lapátot, voltak is eredményei a megszorítások terén, de a helyzet eleve nem tette lehetővé, hogy sikeres legyen. S most jött Orbán, aki azzal indított, hogy az ő vára teljesen más lesz, ügyesen terelte a figyelmet másfelé, ráadásul mindenkit kizavart a homokozóból, de a lényeget tekintve ugyanabba az irányba ment. Ha sikeres lesz ezen a téren, akkor kívülről nézve kétségtelenül megérte a brutális hatalomkoncentráció és a durva manipuláció, ha ő is megbukik, akkor el sem tudom képzelni, hogy még milyen más módon lehet eljutni a célig.

Ez itt a lényeg, nem más, minden látványelem önmagában érdektelen.”  

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr772989173

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szijjártó úr, tényleg az ország jön szembe? 2011.06.16. 21:00:44

"Egyes szakszervezetek, szakszervezeti vezetők számára saját politikai ambíciójuk kielégítése sokkal fontosabb, mint az emberek érdekeinek képviselete. Vannak olyan vezetők, akik attól sem riadnak vissza, hogy megnehezítsék az emberek életét."...

Trackback: Miért siet a Fidesz és kormánya? 2011.06.16. 18:12:39

Figyelem! Lentebb olyan politizálásról is szó esik, amit sokan természetesnek tartanak. A szerző ebbe nem nyugszik bele,és fenntartja magának a naivitás jogát. Rohamléptekben folyik az ország átalakítása a Fidesz-kormány által. Teljesen ...

Trackback: Polgár, háború! 2011.06.16. 17:38:03

p { margin-bottom: 0.21cm; } Polgár, háború vívatik Érted az adósság ellen! Úgy tűnik, ha azt megnyerjük, minden szép és jó lesz. Ha az államadósság lecsökken meg a költségvetés egyensúlyban lesz, a társadalom a boldog eufóriában tobzódhat. Tehát megt...

Trackback: Nem csak a nyolcéveseké a világ... 2011.06.16. 15:53:49

Design-markolót minden magyar homokozóba!   

Trackback: Forradalmi Alkotmány 2011.06.16. 15:38:23

Izlandon új alkotmány készül, és a magyar alkotmányozási folyamattal ellentétben valóban megérdemli a forradalmi jelzőt.Gondolom még senki sem felejtette el a hazai forradalmi kérdőíveket, amelyek 5% -ának visszaérkezése után, gyakorlatilag olyan alkot...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem akar az ökörcsorda legelni 2011.06.16. 13:22:33

Az egyik száraz homokkal építette a saját várát, amit az első szellő elfújt, a másik belevizeltette a kutyáját, amiből lehet, hogy jobb vagy épp tartósabb várat lehet építeni, de sok szülő az így tönkretett homokozóba nem szívesen viszi le ezután a gyereket, mert nekik nem ér meg egy komolyabb fertőzést az a 2 perc, amíg valamelyik debil úgyis lerombolja az egészet, puszta élvezetből.

Kazi2 2011.06.16. 13:40:14

Őszintén: nem viszi haza vki végre a homokozóból ezeket a rosszaságokat??!

sztd 2011.06.16. 13:40:57

Az a tippem, hogy a gazdasággal foglalkozó emberünk elég lényeges dolgokat nem vett észre.

Amit észrevett, az (lehet, hogy pontatlan az idézet):
"A politika annak művészete, hogy megtegyük azt, ami szükséges." /talán Jacques Chirac/

Amit nem vett észre:
- Az említett urak egészen más várat akartak készíteni, szóval a dolog nem csak arról szól, hogy érjen véget a Kádári osztogatás. (Vagyis több minden történik, mint a gazdasági szerkezet átalakítása.)
- Szerintem az osztogatásos politikával 2006 táján nagyjából végleg szakítottak az emberek. Lehet, hogy nem mindenki, de többség szerintem igen. Gyurcsánnyal sem az volt a baj, hogy meg akart szorítani.

sztd 2011.06.16. 13:41:39

Az a tippem, hogy a gazdasággal foglalkozó emberünk elég lényeges dolgokat nem vett észre.

Amit észrevett, az (lehet, hogy pontatlan az idézet):
"A politika annak művészete, hogy megtegyük azt, ami szükséges." (Jacques Chirac)

Amit nem vett észre:
- Az említett urak egészen más várat akartak készíteni, szóval a dolog nem csak arról szól, hogy érjen véget a Kádári osztogatás. (Vagyis több minden történik, mint a gazdasági szerkezet átalakítása.)
- Szerintem az osztogatásos politikával 2006 táján nagyjából végleg szakítottak az emberek. Lehet, hogy nem mindenki, de többség szerintem igen. Gyurcsánnyal sem az volt a baj, hogy meg akart szorítani.

☉ ☾ 2011.06.16. 13:43:34

"Ha sikeres lesz ezen a téren, (O.V.) akkor kívülről nézve kétségtelenül megérte a brutális hatalomkoncentráció és a durva manipuláció, ha ő is megbukik, akkor el sem tudom képzelni, hogy még milyen más módon lehet eljutni a célig."

- ez nettó butaság, és jellemzően a felszínes Török Gábor számára kiemelésre érdemes.

halász jóska 2011.06.16. 13:43:58

valóban van pár gyerek, akik így gondolkodnak, és alig várják, hogy végre álljon már az a vár, mindegy ki építi meg -aztért nem teljesen mindegy, hogyan. azonban a gyerekek nagy többségének sajnos -mint az már egy korábbi bejegyzésben is szerepelt- nem az a fontos, milyen lesz a vár, hogyan épül, épül-e egyáltalán, hanem hogy kinél van a lapát.

schmittpál 2011.06.16. 13:45:19

a három közül egy volt eu soros elnök.
a három közül egy mögött sosincs egy eus zászló sem.
ezen a képen sincs.

nyünyüge 2011.06.16. 13:46:27

A homokozó stimmel, de szerintem nem a várépítéssel van a probléma, hanem a régi vár maradványainak lebontásával, ezen várromok "tulajdonosaival" kell megküzdeni.

És szerintem a jövőnk szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen áron történik az építési telek kialakítása és az új vár felépítése.
Mert ha el is készül az új vár, és "dübörögni fog a gazdaság", akkor sem lesz itt a Kánaán. Akkor is lesznek problémák, akár teljesen újak is. És hogy a társadalom megtanul-e megküzdeni a problémákkal, megerősödve kerül ki a jelen helyzetből, vagy a kormány által agyonfrusztálva, egymás ellen uszítva, kasztosodva.

kurgan 2011.06.16. 13:46:29

érdekes hasonlat, mondhatni találó, de elég ijesztően hangzik, hogy az illetőnek tökmindegy, hogy milyen módszerrel épül a vár. szóval a lényeg szerinte, hogy a cél szentesíti az eszközt. remélem nem minden "vezető gazdasági döntéshozó" gondolkodik így, mert akkor szép kis dzsungelkapitalizmus van nálunk.

Netuddki. 2011.06.16. 13:46:51

Tanulság? Szarból nem lehet várat építeni.

Arra kéne koncentrálni kik állnak a háttérben. Kik állnak annak az útjában, hogy Magyarország egy korrupciómentes, normális adórendszerrel és normális mértékű adókkal bíró, az adókat befizető állampolgárok országa legyen.

Valahol itt kéne kezdeni. Gábor! Szerinted, mint közgazdász, miért nem itt kezdik? Most komolyan...

táltos 2011.06.16. 13:47:39

Egy homokvárhoz (is) megfelelő alap kell. A két korábbi építőművésznek ez hiányzott. A mostaninak egyelőre még megvan.
És ahogy én látom nem is ugyanazt a homokvárat építik. A jövő dönti majd el, hogy közülük ki az aki inkább légvárat épít.

ámbátor 2011.06.16. 13:47:54

És közben mindegyik hazatolt pár talicska homokot is, úgyhogy a várat lassan tisztán a homokozóban a homok mellett legnagyobb koncentrációban megjelenő macskaszarból kell építeni.

Devil 2011.06.16. 13:48:09

Igen, Orban kizavart mindenkit - es nem is fog senkit visszaengedni. Sajat maganak es a klienturajanak epit varat, csak most nem voros csillag lesz az ajton hanem kereszt.
A gazdasagpolitikaja eleg kerdeses, a celok jok de az eszkozok nagyon nem - tehat csak szavakbol akar varat epiteni, nem tettekbol. Ironak kellett volna mennie :)

Doberdo 2011.06.16. 13:49:59

A fideszes látványpolitika nem munka , csak erőfitogtatás, Orbán kifejezésével háború. Nem lehet tudni, hogy mikor kezd várat építeni. Nem tudjuk ki fogja felépíteni, mert a permanens háborúnak csak sebesültjei vannak.

Balt 2011.06.16. 13:53:35

Tehát a delikvens se nem didergő, se nem piruló... :)

A hasonlat aranyos, csak van egy dolgot nem árnyal eléggé: este jönnek a térre a gonosz nagyfiúk (némelyik beszívva), aztán úgyis vége a várnak...

pali923 2011.06.16. 13:54:36

A brutális hatalomkoncentráció nem legitimálja az esetleges gazdasági sikereket. Ráadásul hatalomkoncentrációval az elmúlt 200 évben sem sikerült valódi, hosszútávú felemelkedést végrehajtani. Meg kellene már próbálni végre valami más eszközzel. Vegye csak elő Viktorka a lapát mellé a történelemkönyvet is, aztán meglátja.

KG2000 2011.06.16. 13:54:59

T.G. közgazdásza mondandójának a lényege igaz. Vagyis, hogy dolgozni kell, mégpedig valódi munkát. Ez mondja Orbán is, úgyhogy a közgazdász nem találta fel a spanyolviaszt.

Néhány részlet nem annyira, különösen az nem igaz, hogy Orbán hatalma "brutális hatalomkoncentráció" lenne az előző kormányok hatalomkoncenzrációjához képest. Valójában nyugodtan le lehetne írni az összes eddigi kormányról, hogy "brutális hatalomkoncentráció", mert mindig sokan voltak, akik így érezték. Ha 2006 októberére gondolunk, akkor a "brutális" szó fizikai értelemben is igazolást nyer.

Tulajdonképpen éppen Orbán kormánya a legkevésbé "brutális hatalomkoncentráció", hiszen valódi felhatalmazáson alapul. Az SZDSZ szavazói pl. egyáltalán nem adtak akkora felhatalmazást az MSZPnek, mint az kapott a koalíciós kormányokban, tehát az MSZP-SZDSZ kormány még inkább "brutális hatalomkoncentráció" volt.

Devil 2011.06.16. 13:55:17

@schmittpál: Bingo!
Valojaban senki sem tudja mit akar Orban. Set TG se a Fidesz, sot, talan maga Orban sem.
Mert amit mond, na AZ biztos nem lesz ugy, amit tesz, abbol sem rajzolodik ki valamifele logikus epitmeny hacsak nem tekintjuk logikanak a merhetetlen gogosseget, hatalomvagyat, sajat tevedhetetlensegebe vetett hitet, populizmusat, felelmet a baloldalto, es nagyon keves gazdasagi hozzaertest.

Lehet hogy a varat _egyutt_ kellene felepiteni, ebben az orszagban sok-sok ember kesz lenne ra - Jancsika es Lacika nelkul. Lehet hogy oket kellene kihajtani eloszor a homokozobol hogy a normalis kisgyerekek is odaferhessenek a lapathoz.

Netuddki. 2011.06.16. 13:55:20

@nem akar az ökörcsorda legelni: Találó! Valaki belevizelt a homokozóba, aztán csodálkozik, hogy mindenki undorral elfordul az egész homokozótól.
Bár az is lehet, hogy pont ez volt a cél. Nagyapám szokott mesélni régen a hadifogsága alatt a kondérba köpésről...

pali923 2011.06.16. 13:55:53

@pali923: Bocsánat, fordítva: a gazdasági sikerek nem legitimálják a hatalomkoncentrációt.

Sztrapacska 2011.06.16. 13:56:05

Nem az a baj, hogy várat próbálnak építgetni....
Az a baj, hogy mi meg szépen lassan beledöglünk!

Van egy érdekes elméletem:
Azt már régóta tudjuk, hogy az állam rossz gazda. Nem működik megfelelően egyetlen kis része sem. Azt is végignéztük 90 óta, hogy a politikai döntéshozók durván meggazdagodtak. Ebből is kiszámítható, de nyílt titok, hogy az állami pénzek elég nagy százalékban folynak ki a kezünkből. Kíváncsi lennék egy olyan számításra, hogy az állami korrupció megfékezésével mennyire lehetne az ország hiányát konszolidálni!
Én állítom, hogy nem az elosztórendszer a felelős a hiányért!
Amennyiben valaki egyensúlyba hozná a kiadási-bevételi oldalakat, az időközben nagyobbra nyílt mutyi-lyukak éppen annyival több pénzt csorgatnának ki, amennyivel lehet.
Hosszú távon esélytelen ezt az országot jól működővé tenni, amíg a korrupció és a mutyi nincs teljesen kiírtva belőle!

Balt 2011.06.16. 13:56:18

Ja, és az a nagy helyzet, hogy Jancsikát még a saját édes jó anyukája is utálja mára... :)))

Netuddki. 2011.06.16. 13:56:47

@kovi1970: De előbb-utóbb vége a gyereknapnak és ki kell valakinek takarítani a homokozót...

én sajnálom 2011.06.16. 13:57:07

Nem kéne összeveszni a lapáton és árkot ásni a homokozóban.

bioLarzen 2011.06.16. 13:57:30

A fijjúk kisajátították a homokozót, a népet pedig beültették a hintába...

Bocs, irtó populista, de nem bírtam megállni.

bio

Kavix 2011.06.16. 13:57:43

Ez azért még a kádári gondolkodás. Ma is a legfejlettebbek országok között vagyunk, az emberek kedélyállapota meg Burundi alatt van. Egy jó kormányzás fő célja ez utóbbi megváltoztatása kell hogy legyen. Természetesen ehhez elengedhetetlen az állam mostani átszervezése, még ha az eddigi kiváltságosok nyüszítenek is, hisz a mostani állapotok ilyen teljesítménnyel nem fen tarthatóak.

Balt 2011.06.16. 13:58:04

@Balt: De holnaputánra végképp. A "pragmatikus döntéshozó" persze ettől még szertheti/-tte. :) Egészségére! (Közbevetőleg megkérdezném, maradt-e üres Nokiás doboza?)

mement 2011.06.16. 13:59:08

@schmittpál: hmm, ez erdekes meglatas, idaig fel sem tunt:)

bioLarzen 2011.06.16. 13:59:21

Egyébként az idézett "vezető döntéshozó" - legalábbis az idézett részben - semmi olyat nem mondott szerintem, ami bármely, átlagos szinten tájékozott magyar embernek ne lenne rég nyilvánvaló. Gondolom, nem az ilyen közismert közhelyektől lett vezető döntéshozó... :)

bio

Biscione · http://axl-zizzenetek.blogspot.com/ 2011.06.16. 13:59:37

Gábor ne haragudj, de amikor az írásaidat olvasom, mindig az az érzésem, hogy valahol nagyon messze élsz, nem ebben az országban, viszont teljesen naprakészen a magyar politikában. Az írásaidnak olyan a feelingje, mintha valamelyik tengerparton mojitot szürcsölve, pötyögnél a laptopodon. Ez teljesen szubjektív és bocs az OFFért.

Sanz 2011.06.16. 13:59:49

"Valójában ugyanis nem az a kérdés, hogy ki építi fel azt a várat, hanem az, hogy felépül-e végre. Igen, persze, az elkerülhetetlen megszorításokról, a költségvetési kiadások szükséges leszorításáról beszélek, arról, hogy ki tudja versenyképesebbé tenni az országot, véget vetni a szocialista korszak fenntarthatatlan jóléti örökségének. Azaz arról, hogy ki tudja megtenni azt, amire ennek az országnak szüksége van - de amit az ország lakóinak többsége amúgy soha nem támogatna."

Ez a lényeg. Gyakorlatilag egy nagyon durva paradoxont kell feloldania a jelen és a jövő összes politikusának. Hiszen az van bennük, hogy "nekem kell a hatalom, de ehhez rendbe kell raknom a gazdaságot. De ha rendbe akarom tenni (értsd: megszorítok), akkor az emberek le fognak engem váltani, és a pokolba fognak kívánni."
Ezt a nagyon durva problémát a választók fejében (az etatista hozzáállásra gondolok) fel lehet egyáltalán valaha oldani? Vagy még 40-60 évig a szarban kell dagonyáznunk?
Mert ha úgy nézzük, akkor csak és kizárólag populizmussal lehet nyerni a jövőben... mivel a választónak fáj az igazság. És egyre jobban fog.

Darvon 2011.06.16. 14:00:05

Szerintem itt már az az alapvető tévedés, hogy kedves gazdasági szereplőnk egyáltalán nem kívülálló: Ő szállítja a homokot a homokozóba. Neki alapvetően az az érdeke, hogy kell a homokozóba egy naagy homokvár, mert akkor túl alacsonyan lesz a többi homok, és ő kereshet azzal, hogy fel kell tölteni.
Lefordítom: Az, hogy csökkenteni kell az állami kiadásokat, egyáltalán nem szükségszerű. Annyi kéne csupán, hogy a magas állami kiadásokat magas állami bevételek fedezzék, pl skandináv országokban ez a rendszer. A gazdasági szereplőknek viszont ez hátrány: a magasabb adó őket is érintené, miközben a kiadások, pl a jóléti államra, inkább a magánembereknek segítenek, és nem a cégeknek. Az, hogy az országnak "versenyképesnek" kell lennie, a gazdaság érdeke, nem feltétlenül az embereké.
Ahelyett hogy az embereknek valaki tisztán elmondaná, hogy lehet másképp is és nem kell szégyellni, mindenki azt erőlteti, amit a gazdasági szereplőnk is: "Kisebb államot, és neked jó lesz. (Nekem is, de psszt...) Az, hogy nem tetszik, az elmaradottságod eredménye, nőjjél fel."
Az MSZP közelebb állt a gazdasági szereplő véleményéhez, a Fidesz szerintem most próbál ellensúlyozni: kicsit visszafog abból, amit a gazdaság akar, de nem homlokegyenest. De alapvetően igaz, mind a ketten ugyanazt csinálják, és az összes felsorolt szereplő szerintem átvágja az embereket: Az MSZP, a Fidesz, és a gazdasági szereplőnk is.

Netuddki. 2011.06.16. 14:00:37

@Sztrapacska: Csak egy gond van. A 21 éve regnáló politikusok közül SENKI nem fogja ezt megcsinálni.
Aki meg meg fogja annak (ha nem is az első) feladata elszámoltatni az elmúlt 21 évvel ezeket a hirtelen meggazdagodott "politikusokat"...

Drout 2011.06.16. 14:01:42

@halász jóska: Nem is hogy kinél van a lapát, hanem hogy orrbaverr-e vele mindenkit, pofánkba szórja-e a homokot, és nem szarik a homokozó közepére

Diocles 2011.06.16. 14:02:25

jók ezek a fiktív levelek, már Montesquieu is egy perzsa háta mögé rejtőzött :)

de akár fiktív, akár nem, a levéllel egyet lehet érteni, mindenki által ismert tények, realitások, magam is hasonló érvrendszert vallok:

csak egy nagyon erős, szinte a Bethlen-korszakra emlékeztető tekintélyelvű kormány tudja versenyképessé tenni, konszolidálni az országot, ha ugyan egyáltalán...

ha mégsem, és ez az uccsó kísérlet sem jön össze, akkor le lehet húzni a rolót, jön a megállíthatatlan leszakadás, bár meglehet, h még így is.

ki fogja rendbetenni az országot, ha ahhoz még a kétharmados Orbán-kormány sem lesz elég erős?

Az LMP-s gittegylet? Szanyi kapitány, a populizmus bajnoka? A széteső, kiüresedett MSZP? Netán egy elképzelt, ideális technokrata (Bokros, Bajnai), akik a legjobb esetben is max. fél-egy évig tudnak a csúcson maradni, de ezt követően már aligha tudnak maguk mögé tömegtámogatottságot, pártokat állítani? Az unatkozó nagyvárosi ifjak mozgalmai, a Milla és tsai?

Szóval ezek régóta közhelyek, csak sokan nem hajlandóak ezzel szembesülni, valamiféle álomvilágba menekülnek (mintha bármit is megoldana, ha megbukik Orbán), éppen ezért, jó ha néha szembesülünk ezzel.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.06.16. 14:02:36

Biztos én voltam élhetetlen hülyegyerek annak idején, de én anno másokkal együtt építettem homokvárat...
Legfeljebb azon vitáztunk hogy milyen legyen.

Csak a politikuscsemeték veszekedtek a lapáton, vagy rúgták szét a másik várát...

svájci néger 2011.06.16. 14:03:04

a homokozós hasonlatnál maradva; alapvetôen meg vagyunk vezetve, mert a majdan elkészülô várról beszélünk. Arról, hogy milyen szép lesz, milyen lesz jó lesz majd ha kész lesz. Mindeközben az életünk most zajlik és nem a jövôben. Ma Magyarországon a polititka színtiszta gasdaságpolitika és semmi más. Pedig az életünknek van számtalan más vetülete is. Egyik kurzus sem tudott és nem tud felmutatni semmilyen alternatívát a jelenleg élt életünkre. Nem tudnak, mert nem tanultak meg élni ôk maguk sem. Nem értik az utcai padok fontosságát, sem a téglakerítések borzalmát. Semmit nem tudnak a kellemes élet alapjairól. Így nehéz lenne bármit is tekerni a mai életünkön. Marad az a szép vár, amit majd felépítünk. Állati jó lesz. Csak ki a fenét fog ez akkor már érdekelni?

Netuddki. 2011.06.16. 14:03:47

@Darvon: Nézd! Dicső vezetőink még csak odáig jutottak el a számolásban, hogy az állam nem kis kiadásait nagy bevételekkel ellensúlyozzák. Amit lehetőleg minél előbb be is óhajtanak szedni.
Olyanról pl., hogy forgási sebesség még egyik sem hallott...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.06.16. 14:04:13

szerintem az tud valódi várat építeni, aki homokszem, -torony vagy ásólapát helyett embernek tekinti sajátmagát és a másikat is

Devil 2011.06.16. 14:05:02

@Sztrapacska: Egyesek szerint a kozbeszerzeseken 10%-os korrupcios felar van. Es nem csak a kozbeszerzeseken, hanem olyan lezaratlan ugyeken is mint az olajszokites, cegfantomizalasok, Gripen-ugy, autopalya-epitesek.
Ha a politikusok nem lopnanak, es mondjuk az eves koltsegvetes 10%-at adossagcsokkentesre forditottuk volna '89 ota, most mennyi is lenne az allamadossagunk?
Es meg en sporoljak, mi?

sárkányfő 2011.06.16. 14:05:09

"Ha sikeres lesz ezen a téren, akkor kívülről nézve kétségtelenül megérte a brutális hatalomkoncentráció és a durva manipuláció"

Érdekes a forrásod értékrendje. Már hogy érné meg? A demokrácia várának lerombolása nem olyan ár, amit meg lehetne adni a gazdaság átalakításáért. Ráadásul nem is kell hozzá, ez hamis beállítás.

Csak bolondok hiszik, hogy Pinochet Chiléje, a mai Kína, vagy akár annak csak ezek egy lightos verziója követendő példa. Demokrácia, emberi jogok, sajtószabadság, emberi méltóság nélkül nem lehet élni. Ezektől vagyunk európai, fejlett társadalom.

Sztrapacska 2011.06.16. 14:05:38

@kovi1970: Nyilván nem lesz semmiféle tényleges elszámoltatás. A döntéshozóknak nem áll érdekükben, ergó kizárt, hogy bárki-bármit rendbetegyen.

A kérdés az, hogy ezzel merre tartunk? A felsővezetők egyre többet akarnak, és többen is vannak. A nép egyre elcsigázottabb, fáradtabb! Lassan nem lesz kitől-mit elvenni!

Számszakilag nem biztos, de mintha a rendszerváltás óta minden kormány új programja, megszorítással indult volna, mondván, hogy 1-2 év és jobb lesz. De nem lett. És az államháztartás "felzabálta" a befizetett töbletet.

Ipari-antidepresszió 2011.06.16. 14:07:49

A legigazságosabb az lenne, ha a közpénzből élők havonta kapnák az értesítőt arról, hogy mennyi a költségvetés előző 12 havi bevétele havi bontásban, mennyi annak az átlaga, mennyi a rá eső rész és azt kapná meg. Egyszerűen nonszensz, hogy csökken a gazdaság, de a kiadásokat meg nem csökkentjük. A reálszférában dolgozót bármikor kirúgják, leépítik ha meginog a cég, a közszférában meg nem érezni semmit. Ha esik, ha fúj kapják mindig ugyanazt. Be kell vezetni a költségvetési bevételtől függő kiadási rendszereket. 12 havi mozgó átlagnál látni lehetne előre, hogy mikor jönnek a húzósabb hónapok, így lehetne rá készülni. Most meg gondol egyet a kormány és elvon pénzt valahonnan ad-hoc jelleggel..

Balt 2011.06.16. 14:09:35

@Diocles: Hmm, igaz. Hozzá egy tegnapi lehangoló világgazdasági elemzés: (nem kutyaszar! :))
index.hu/gazdasag/penzbeszel/2011/06/15/elfogyott_a_kutyaszor

is 2011.06.16. 14:11:05

Rendkivul bolcs az a valaki, akitol az idezet van a dolog lenyeget tekintve. Csak a korites, meg a reszletek, amikben az ordog bujik el:
- Gyurcsany 2006 utan oszinte volt. Orban még most is hazudik.
- egyaltalan: 2006-tol Gyurcsany a helyes varat akarta epiteni, es Orban 5 evet elvett az en eletembol, hogy azt lerombolja, majd maga is ugyanazt a varat epitse. hol kapom vissza az 5 evemet, amit elvett?
- a gazdasag az elet egyik oldala, es az a gazdasagi vezeto, aki nem figyel arra, hogy ezek a megszoritasok egyszer majd csak ugy jelennek meg, hogy egy ehseglazadasban par tizezren felmennek a Rozsadombra, es ott eleresztik magukat, minden mindegy alapon, az eleg szuklatokoru. az emberek nem birkak, es az orbani megszorito csomag, ami egyertelmuen oligarcha-parti, es szegenyeket kiszipolyozo, az még sok erdekes fordulatot fog hozni. nem ilyen nulla empatiaval kellene ezt az egyebkent lenyeglato leirast megadni.

elso blikkre.

Darvon 2011.06.16. 14:13:10

@kovi1970: Jelenleg az ország attól "versenyképes", azért jönnek ide külföldi cégek, mert kevesebbet kell adózniuk, mint nyugatabbra. Ez alapvetően csökkenti az állami bevételeket, és ezért az is igaz, hogy a kiadások csökkentésével is lehet teremteni egyensúlyt. Az, hogy a Fidesz bevezette a "válságadókat" bizonyos külföldi cégeknek, pont az a lépés volt, ami ezzel kicsit szembemegy: az egyensúlyhoz a bevételt is lehet növelni. Persze csak pár külföldi cégre rótták fel az adót, pl az autógyártókat kihagyták. Ez mutatja, hogy a Fidesz is ugynaolyan várat épít, csak talán kicsit kisebbet, talán kicsit máshogy.

is 2011.06.16. 14:13:29

@sztd: "Gyurcsánnyal sem az volt a baj, hogy meg akart szorítani. "

haha. irjuk at az emlekezetet? mi volt a hulyenepszavazas 2008-ban? 300ft? vagy meg annal is ertelmetlenebb szimpla rombolas volt?

sztd 2011.06.16. 14:13:32

@Diocles: Amint az emberek úgy kezdenek hozzáállni, hogy alapvetően csak és egymáson magukon segíthetnek, mert idegenek nem fognak rajtuk segíteni, már elindulunk fölfele, és a politikusoknak is könnyebb dolguk lesz.
Szóval gazdasági értelemben tök mindegy, hogy megbukik-e Orbán, vagy nem. Ez csak a jövendő nehézségek mértékét befolyásolja, nem magukat a nehézségeket.

pi314 2011.06.16. 14:16:04

Minden relatív. Mi itt a homokozóban játszogatunk és a lapáton veszekszünk, míg mások játszótereket építenek.

1kutya 2011.06.16. 14:18:23

... és arról még szó sem esik, hogy milyen várat!? mert ha az első gyengébb fuvallatra összedől (mint a Ferié), akkor jobb, ha el sem kezdi ez sem építeni. árkot ásni már nagyon jól tud Jancsika és Lacika is, inkább azt csinálják, majd csak megunja és kibassza valaki őket a homokozóból (Viktorka???)...

Devil 2011.06.16. 14:20:06

@sztd: Eppen hogy Orban az aki ki akarja venni az emberek kezebol az ongondoskodast, az az erzest hogy felelosek sajat magukert, es az allamtol akarja oket fuggove tenni, minden teren.
Ez gyakorlatilag feudalizmus, Lehet hogy titeket megtevesztenek a mezesmazos szavai, hogy megprobalja elfedni a valos celjait - nagyot fogtok majd koppanni.

dr. Erika Zangolna 2011.06.16. 14:21:24

Az írástudók árulása, amit TG művel ezen a blogon. Elvileg egyetért célokkal, de közben nem akarja észrevenni az eszközt, ami

BOTRÁNY

amelyet (amelyeket) semmilyen nemes cél elérés nem igazol, vagy tesz kevésbé bűnössé egy eszközt.

Javaslom, hogy legyen a blog mottója mától ez a Babits-idézet:

"Ő a legkényelmesebb megoldást választja: a bűnt, mihelyt az ő hazája bűne az, egyszerűen kinevezi erénynek – és akkor többé semmi baj!"

szita szita péntek 2011.06.16. 14:21:43

Nem nevezném nagy formátumú politikai gondolkodónak azt, aki eljut addig a következtetésig, hogy alapvetően minden kormány célja a gazdasági stabilitás megteremtése - azaz a homokvár felépítése. Ez evidencia. (Na jó, ha szőrözni akarunk, akkor nem a gazdaság gatyába rázása a cél, hanem a kormányzati pozíció megszerzése és megtartása, de ahhoz most éppen a homokvár felépítésén keresztül vezet az út. ) Szóval ez a post azt mondja, hogy az ég kék. Aham...

A kérdés inkább most az, hogy lehet-e úgy homokvárat építeni, hogy mindenkit magunkra haragítunk a homokozóban, illetve az, hogy az anyukák szívesen viszik-e majd arra a játszótérre fiacskájukat, ahol mi dúlunk-fúlunk és ellopjuk a szőke kislány lapátját.

Spikk 2011.06.16. 14:22:04

Nem jól látod. A három figura csak egy tornyot építget közös erővel, civakodva. A vár többi részét mások építik, akik más nyelvet beszélnek, más eszközöket használnak, más anyagból dolgoznak.
A kérdés az, hogy kit dicsér majd meg jobban az óvónéni, ha a vár végül elkészül. OV most elég jól áll a munkavállalói jogok csökkentésével, az államadósság visszafizetésének hangoztatásával, a demokratikus rendszer módszeres rongálásával, de vannak a várnak olyan részei, ahol a mi tornyunknál is sokkal szebben haladnak a munkálatok. Mexikóban pl. 1500 környezetvédőt gyilkoltak már meg azért, mert szót emeltek a profitvadász erdőirtások ellen, de még nincs használható bizonyíték. Tehát van még hová fejlődni, de a mi viktátorunk eminens szeretne lenni, igyekvő gyerek.
Igaz ugyanakkor az is, hogy itt-ott a nehezen felépített falak leomlottak és a nép újra hatalomra tört. Líbia, Spanyolország, de ide sorolnám az Izlandiakat is, akik népszavazással döntötték el, hogy már pedig nem fizetik vissza az államadósságot.

ökörpöröly 2011.06.16. 14:22:55

Az új várak építésével és az előzők lerombolásával sok gond. Ciklusonként 1000 milliárdos nagyságrendű nemzetgazdasági kárt okoznak a befejezetlen projektek, az abbahagyott koncepciók.
Azt nem vitatom, hogy a projektek jelentős részében korrupció volt, azt se, hogy a projekteket túlárazva sokszor a regnáló hatalom gazdasági holdudvara kapta meg. Azt viszont vitatom, hogy nem lehetett kevesebb kárral lemenedzselni ezeket.
A másik fontos probléma az, hogy minden kormány alatt iszonyatos károkat okoz a korrupció, a hozzá nem értésen kívül is. Becslések szerint ez évente 500-600 milliárd forint nemzetgazdasági kárt okoz.
Magyarország esetében a rendszerváltástól összefonódott a politikai és a gazdasági bűnözés. Az eredeti tőkefelhalmozás sokkal rosszabbul és kártékonyabban ment végbe, mint a régiós versenytársainknál. Ez nem csak közvetlen módon okozott óriási nemzetgazdasági károkat, hanem a társadalomban teljesen lerombolta az erkölcs és a morál fogalmát. Nekem sajnos az a meggyőződésem, hogy Magyarország élőhalott. Nem csak gazdasági értelemben, hanem mentálisan, kulturálisan is. Visszafordíthatatlanul leszakadtunk a Európától.
Ebben sok mindennek része volt. Az magyar jellem silányságának, a tömegek hihetetlen műveletlenségének, tudatlanságának, az erkölcs és az etika társadalmi hiányának, a külső gazdasági nyomásnak, illetve annak, hogy a magyar elit végtelenül szánalmas és jellemtelen.
Emellett a másik fő probléma, hogy Magyarországon nem volt elitváltás, amely pedig minden rendszerváltás elengedhetetlen feltétele. A késő kádári gazdasági és politikai elit első-, másod- és harmadvonala kezébe került az ország.
Itt nem voltak értékrendek, mely mögött fel lehetett volna sorakozni. Ma sincsenek oldalak, csak érdekszövetségek. A politikai marketing csak silány népbutítás.
Sajnos nekem meggyőződésem, hogy ez az ország végérvényesen elveszett Európa számára.
A politika mindig is az érdekszövetségek harca volt, de lehetett volna ezerszer jobban is csinálni.
A 90-es évek elején volt egy idealista hullám, amit viszont rögtön megtört a az ún. pragmatizmus. Ami "magyarul" azt jelenti, hogy mindent szabad, ami nekünk hasznos, az ellenfélnek kártékony. Persze voltak összefonódások is, közösen lopott minden parlamenti párt. Ez egy "gentleman agreemant" volt, bunkó magyar módra. Nézzük csak az olajszőkítésként elhíresült lopássorozatot, amely reálértéken több 1000 milliárd nemzetgazdasági kárt okozott. De hozhatnám a privatizációs szabadrablások esetét, a közpénzből élő alapítványi lenyúlások esetét, a bankok által fedezet nélkül adott majd az adófizetők kárára leírt hiteleket is. Sajnos hosszú lenne a felsorolás.
Most pedig az a szánalmas helyzet állt elő, hogy a legnagyobb tolvajok és bűnözők alkotják mind a politikai, mind a gazdasági elitet. Ebből egészséges társadalom nem jöhet ki.
Sajnos elmondható, hogy a magyarnak a becsülete a legolcsóbb "árucikke".
Magyarország egy cigánysor. Gazdaságilag, erkölcsileg, kulturálisan, ráadásul pozitív kilátások nélkül.
Persze, ott is lehet jól élni csicskáztatásból, bűncselekményből, rabszolgamunkából, "véletlenül" tisztességesen is juthat előre az ember, de a közeg halálos.
A másik fontos dolog. Morális és erkölcsi megtisztulás nélkül soha nem lehet semmit se hosszútávra és fenntarthatóan felépíteni. Ez a megtisztulás lehetetlen. Egyrészt a gazdasági és politikai elit végtelen gátlástalansága, bűnöző mivolta miatt, másrészt a magyar átlagpolgár szellemi, kulturális, erkölcsi állapota miatt.

barli 2011.06.16. 14:24:42

@sárkányfő:
"Demokrácia, emberi jogok, sajtószabadság, emberi méltóság nélkül nem lehet élni. Ezektől vagyunk európai, fejlett társadalom. "

Szerintem meg azt kéne megérteni, hogy nem vagyunk fejlett társadalom. Ciki, de így van.
Az ország azért nem müködik, mert mindenki kiskapuzik, ami miatt az államnak nincs bevétele, ami miatt nagyobb adókat vet ki, ami miatt kiskapuznak.
A taxisok, kereskedök, vendéglátósok lehúznak. A rendörök, orvosok, adóellenörök lefizethetök, a kutyások nem szedik össze a kutyaszart, stb. stb., stb.
A politikusok korrupciója csak hab a tortán.
Nagyon messze vagyunk még egy nyugati fejlett kultúrától, nekünk erös kéz kell, aki szétcsap. Csak jó irányba csapjon...

rockjano 2011.06.16. 14:25:31

A baj csak az hogy a politika nem csak gazdaságpolitikából áll hanem nagyon sokminden másból is

Áll kultúrából, világnézetekből, szabadságból, vagy annak hiányából, áll szavakból beszédekből ünnepekből stb...stb... abból az egész levegőből ami egy országban körülveszi az embert.

Pontosan emlékszem a rendszerváltás után közvetlenül mennyivel felszabadultabbak és boldogabbak voltak az emberek egy ideig pedig gazdaságilag egyáltalán nem kerültek jobb helyzetbe sőőőt.

Pontosan ilyen boldogságot fogok én is akkor érezni ha ezt a mostani rezsimet megdöntjük egyszer, legyen az akármikor is és jöjjön helyettük akárki is

Balt 2011.06.16. 14:25:46

Ez volt már? A homokozó elkerített szegletében Jancsika épp elásott egy anyukára (és magára) nézve kompromittáló felvételt: :)
index.hu/belfold/2011/06/16/gyurcsany_egy_lezart_boritekban_atadott_mindent_amit_oszodrol_tud

www.hirzabalo.hu · http://www.hirzabalo.hu 2011.06.16. 14:26:37

Annyi különbség azért van közöttük, hogy az első kettő hajszál híján csődbe vitte az országot, Orbán pedig megpróbálja kihúzni a katyvaszból.

Devil 2011.06.16. 14:26:39

@Erika Zangolna: Ez nem eszkoz. Ez maga a cel. Ezek az eszkozok szuksegtelenek voltak - es egy politikus feleslegesen nem csinal semmit. Lett volna tarsadalmi igeny a valodi reformokra, Bajnai el is kezdte oket es nagyon sokan egyetertettek vele (es azota is igy gondolkodnak).
Az orszag 'rancbaszedese' egy rossz kifogas, semmi tobb. Olyan kifogas ami a hiveket elvakitja, azt hazudva hogy van miert felaldozni a szabadsagot, az ellenkezoket elnemitja mert a latszatmegoldasokat csak az ido tudja - es fogja - majd megcafolni (az irastudok meg felelmukben hallgatnak).

kispotzak 2011.06.16. 14:26:43

Csak én érzem úgy, hogy TG idetette a nagy semmit? A bevezetőből (nem először) csakcsupán annyi derül ki, hogy hát most akkor leírom, de hát igazából én ezzel nem is azonosulok, de érdekelnek a vélemények, meg izé... (csak ennél sokkal technikásabban megfogalmazva). Aztán egy idézet "valakitől", akit TG jellemez ugyan vhogy, de ezen jellemzésnek az idézet szempontjából az égegyadta világon semmi jelentősége nincs. Különösen annak fényében, hogy még eme "jellemzés" is egyrészt szubjektív, másrészt eléggé megfoghatatlan.

És akkor a közösbe beledobott idézet, mint vmi nagyon különleges, egyedi vélemény, ami most TG-t nagyon elgondolkodtatta, és minket is el kellene hogy gondolkodtasson. Jesszusom. Húsz éve ez az egyik közhely: hogy tkp _mindegyik_ éppen regnáló kormány a várat építgeti, ki-ki a maga módján, és a lapátért való hajcihő csak egy kis show a népnek.

Ez is egy vélemény, akár egyet is lehet vele érteni. De Gábor, komolyan úgy érezted, gondoltad egy pillanatig is, hogy ebben most van vmi különleges vagy újszerű, amit leírtál (pláne, mint más véleményét, amivel nem is azonosulsz)?

Tizenegynéhány hsz-nél tartunk, és eddig a legrövidebb megjegyzésben is több spirituszt, értelmet, szellemi tőkét bírtam felfedezni, mint a fenti blogbejegyzésben. Azért ennél jobbakat (sokkal jobbakat) is olvastam már TG-től. Volt 2 üres perce, és gondolta, bepötyög vmit, ne érezze azt a jónép, hogy elveszett valahol a ködben?

Balt 2011.06.16. 14:27:40

@Devil: Az adókedvezmények mindenkori változása mondjuk nem azt tükrözi, hogy Orbánék rúgták volna fel az öngondoskodást:
index.hu/gazdasag/2011/ongondoskodas/ezt_ne_tedd_ha_kormanyon_vagy

is 2011.06.16. 14:28:49

@KG2000: eleg izzadsagszagu, dehat csak idekuldtek, hogy irjal valamit. tudod te, hogy mirol van szo: 7 uj AB-tagrol, Schmitt palrol, ASZelnokrol, Terrorelharitos maganhadseregrol, 24 oras torvenykezesrol, 9 eves Polt Peterrol es tarsairol, most jon az ugyeszseg a Gyurcsany-levadaszos torvennyel (addig irjuk, amig ki nem jon - tiszta zsidotorveny a la 193x).

qwasder 2011.06.16. 14:29:54

Most jól elmondta, hogy csak a viktormihálynak lehet igazat adni. Bravó, ügyes bújtatás!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.16. 14:30:13

Viktorka mindent megtett, hogy szétrúgdossa Ferike és Gornoka homokvárát, a többséget meggyőzve arról, hogy fölösleges, most meg szenvedhet, mert rámaradt, és a híveivel valahogy el kell fogadtatnia...

majomkutya 2011.06.16. 14:31:51

Én évek óta ezt gondolom/tudom a magyar politikáról amit TG valaki gondolatmeneteként most elénk tárt, csak én másfajta érzelmi megközelítéssel viszonyulok ehhez a kérdéshez.
Én azt látom, hogy a népnek mindig csak rosszabb lesz, mert az MSZP és a FIDESZ prominensei azt gondolják, hogy a magyar nép "túl sokat fogyaszt" (azaz: túl sokat zabál, vagy nem tudom mire gondolnak...), míg én azt gondolom, hogy ennyi munkával (még ha bejelentve, az összlakossághoz képest kevesen is dolgoznak) már rég nem itt kellene tartani, már rég nem azon kellene tűnődni, hogy miért van ennyi szegény ember, miért nincs elég munkahely, stb.
Ami a legszomorúbb, hogy az emberek többségének a mai rendszernek köszönhetően gyakorlatilag csak a proletársors (a szó eredeti etimológiai értelmében) jut, mindegy, hogy pályakezdő orvos/tanár, egyszerű melós, bolti eladó vagy bármilyen átlagember.
És sem a FIDESZ, sem az MSZP nem kíván ezen változtatni. Nekik csak a megszorítás a nyerő, ami mindig a gazdaságból von ki pénzt, ami miatt ismét visszaesik a gazdaság és újabb megszorítást "kell" bevezetni. És így leszünk/lettünk Latin-Amerika 2.
De nem csak nálunk megy ez, ugyanez megy most a görögöknél. De gyakorlatilag az egész "fejlett" világ úgy működik, hogy van lényegében 2 oldal, akik látványosan marakodnak, amivel lekötik a pornép figyelmét, míg a fő kérdésekben teljes az egyetértés, vagy hogy a post szavaival éljek: ugyanazt a várat építik.
A lepel azokban az államokban hull le erről a parasztvakításról, amelyik országokban már nyakig ér a sz@r és már hullámzik is. A látszólag rendben lévő államokban nem látszik ilyen élesen, de általánosan elmondható, hogy a "fejlett" világban a 2 fő oldal között érdemi, lényegi különbség nincs, ergo bizonyos szempontból tökmindegy ki van hatalmon.
Azt hiszem ezért a kommentért alaposan meg fogom kapni... :D

KG2000 2011.06.16. 14:32:03

Ha már a homokózóról beszélünk, akkor itt van egy nem is olyan veszélytelen homokvár-romboló:

"Savval akarta leönteni Lázár János gyermekeit?

A HavariaPress információi szerint elkapták azt a férfit, aki a közelmúltban súlyosan megfenyegette Lázár János fideszes frakcióvezető családját.

A Fidesz frakcióvezetőjének gyermekeit név szerint említve fenyegette meg a közelmúltban egy akkor még ismeretlen személy azzal, hogy savval leönti őket.

Az ügyészségi nyomozók elfogták a fenyegetőt, akiről kiderült, hogy egy 50 év körüli nyugdíjas rendőr. A férfi ellen más bűncselekmények miatt is eljárások folynak. A hatóságoknak bizonyítékuk is van a fenyegető ellen, a rendőrség ugyanis egy másik bűnügy miatt éppen házkutatást tartott a férfinál, mikor a számítógépén rábukkantak a Lázár családot fenyegető levélre. A gyanúsított már előzetes letartóztatásban van. (rá)

HavariaPress"

barli 2011.06.16. 14:32:24

@kispotzak: szerintem tg doktori disszertációt ír a hülyeségre adott öngerjesztö hülye kommentekböl :)

altimus 2011.06.16. 14:32:42

hasonlosag: mindharman miniszterelnokok voltak.

kulonbseg: minden mas :)

- gyurcsany szerintem igen jol tapintott a fajo pontokra, van nemi politikai es makrogazdasagtani ismerete, ertelmes, magas iq-ju ember. amihez viszont lovese sincs az a change management, es egyatalan az iranyitas. egy tiz fos ceget tud sikeresen iranyitani (megcsinal mindent maga), de egy olyan szervezetet amiben delegalni kell mar nem tud iranyitani. ezenkivul pl. a kotter fele change management-rol fogalma sincs. raadasul nem volt politikai hattere sem. az oszodi beszedet kevesen ertettek meg, sikeresen vetettek be ellene ellenfelei. a fidesz hozzaallasa a gyurcsanyi otletekhez, reformokhoz kritikan aluli volt, ennek most isszuk meg a levet. gyurcsanynal narcisztikusabb embert nehezen talalni, ma is teljes szerepzavarban es ertekelesi zavarban van. de legalabb nem alattomos, es nem demokracia ellenes.

bajnai: korrekt szaktudas, jo hatter, nehez helyzetben prima munkat vegzett, jo lenne ujra latni a politikaban.

orban: nehez barmit is mondani. szerintem orban nem erti a 21. szazadot. ezen felul _nulla_ a kozgazdasagi ismerete, lovese sincs a makro gazdasagtanrol, es egyatalan a vilagrol. teljesen elhibazott a gazdasagi vonal amit visz. eu szkepticizmusa felelmetes. demokracia ellenessege detto. a mostani kormany tobbet artott magyarorszagnak mint barmi es barki a rendszervaltas ota. es a tortenetnek meg nincs vege. amugy prima kommunikator, remek politikus, ha a politikat azonositjuk a sunyisaggal, a csusztatassal, a zsarolassal. karizmatikus figura, aki vallasi vezeto. emiatt igen nehezen fordulnak el tole az emberek. ezek lesznek az igazan elvesztegetett evek, evtizedek mo szamara. orban olyan vilagot epitget itt amit az ellensegemnek sem kivannek. a latinamerikanizalodas az egyik dolog, a masik a banankoztarsasagga valas ami fenyeget. mo gini indexe az egekbe emelkedne ha orban meg abszolvalna 1-2 ciklust. remelem lesz normalis politikai ellenzek, akire tudnak majd szavazni azok akik nem ilyen vilagot akarnak. kulonben mo-nak vege, veglegesen leszakad. szomoru ugy ez, nagyon szomoru.

Devil 2011.06.16. 14:32:54

@barli: A politikus is kiskapukat keres. Orban sok torvenyt hozott a haveroknak, lsd CBA-torveny, Jarai-torveny.
Most akkor benne mitol bizzunk meg jobban mint egy taxisban?

Az allam azert szed be sok adot mert sokat kolt feleslegesen, sok a korrupcio, megy a klientura-epites es az allami aparatus egy tulmeretezett dinoszaurusz.
Az eros kormanynak ezeket kellene visszafognia - de ez nem erdeke, mert ezekbol el.

Wolff 2011.06.16. 14:33:02

Emberek, ez átverés. Török Gábor állítja, hogy munkája jelentős részében gazdasági vezetőkkel beszélget, nyilván nem ingyen. Erre most felkéri a kommentelőket, hogy segítsék őt abban, hogy a jövőben értelmesen tudjon reagálni, még okosabb legyen és még több pénzt kereshessen. De mi jut ebből a kommentelőknek, akik elvégzik helyette a munkát? ;)

sztd 2011.06.16. 14:33:23

@is: Az volt a probléma, hogy ő maga súlyosbította a helyzetet olyanná, és ezt a tényt (ami döntő jelentőségű volt) sikeresen elfedte. Vagyis a probléma első számú oka ő maga volt, hogy ő ilyet mert kérni.

Hogy idézzek is:
"A tervből, ha egyáltalán valaha kialakult olyan, már a népszavazás előtt sem maradt semmi, csupán három, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a fizetős oktatásról szóló demagóg kérdés. Illetve valójában csak egy, nevezetesen hogy takarodjon-e Gyurcsány."
index.hu/velemeny/jegyzet/2009/04/15/az_elso_nap_ferenc_nelkul/
A népszavazás szerintem sem a 300 Ft-ról szólt, hanem, hogy...

@Devil: Szerintem annyi a célja, hogy azokat a kötelezettségeket (a jelenlegi öregségi nyugdíjak) amiket már nem tud áthárítani, azt fedezze.
1. Nincs tiltva az öngondoskodás, csak nem az állam szervezi (lehet az ember önkéntes magánpénztárban, de a kötelező magánnyugdíj már nincs)
2. Az alkotmányba beleírták, hogy a gyereknek feladata gondoskodni a szüleiről. Szerinted a gyerek az állam?
+ Milyen mézesmázos szavak? Mikor volt mostanában (vagy korábban) mézesmázos? :)

is 2011.06.16. 14:33:38

@www.hirzabalo.hu: te ezt el is hiszed? es ha Gyurcsany 2007-ben lemond, es Orbant eri a vilaggazdasagi valsag, akkor is ugyanilyen tempoban mondanad, hogy Orban vitte hajszal hijan csodbe az orszagot? csak magadnak valaszolj, akkor leszel talan(!) oszinte.

Monsieur Bali · http://konyorgom.blog.hu/ 2011.06.16. 14:34:18

Azért nem értek egyet a titokzatos vállalkozóval, mert szerintem tökmindegy, hogy mindegyik gyerkőc ugyanazt a homokvárat látja a lelki szemei előtt (?). A lényeg ezúttal is a milliónyi gazdaságpolitikai részletben van. Hogy a sok apró kézmozdulatból tényleg vár lesz-e, vagy csak egy homokpogácsa. A politikai módszerek is fontosak, de csak a második helyre tenném őket. Mert HA Jancsika minden gyereknél jobban tud homokozni, akkor nem akkora baj, ha a béna Lacikát kitúrja a homokozóból.

Sztrapacska 2011.06.16. 14:35:39

@Devil: Az a 10% csak egy szinten, és tapasztalataim szerint a minimum. Ha beleszámolod a vállalkozói szinteket is, nem lennék meglepve, ha 40% körüli lenne az eredmény.
Mint ahogy hallottunk már autópályákról, amelyekre milliárdokat fizetett az állam, miközben a tényleges kivitelezők nem kaptak semmit, vagy épp feketén dolgoztatott, minimálbéren embereket...

Spikk 2011.06.16. 14:36:01

@KG2000: Ja, 2006? Állítólag valaki éles lőszer alkalmazását is felvetette az akkori helyzettel kapcsolatban. Mintha valamelyik fideszes képviselőről hallottam volna...

barli 2011.06.16. 14:37:10

@Devil: ha csak azzal kezdenénk, hogy mindenki befizeti az áfát, a jövedelemadót és a tb-t, már beljebb lennénk...

Meridian74 2011.06.16. 14:38:20

A FIDESZ is kártyavárként fog összedőlni, mint az MSZP-s homovár.
Ugyanaz a rendszer megy tovább mint az ezt megelőző 8 évben, felelősöket ismét nem rúgják picsán, legfeljebb a koncot most másnak dobálják (osztják).

A szavazók nem erre szavaztak, hanem gyökeres változásra, aminek az első lépése az lett volna, hogy durván példát statuálnak az állami pénzeket fosztogatókon, de mint látjuk ennek csak hírverése van, de eredménye pont ugyanúgy semmi mint Keller elvtárs idején.

Ha ez a példa statuálás meglett volna, nem lenne itt semmiféle hőzöngés.

De helyette mivan? "TÖBBET KELL DOLGOZNI!"
Vajon ezt a szöveget hallva mindennap az, aki a rendes állása mellett másod- meg esetleg harmadállásban gürcöl, hogy a lakását ne vigyék el az önkényesen szabályokat felrúgó és nyerészkedő bankok, mit gondolhat?!

Sztem azt, hogy "a jóédes kurva anyátokat!"

Balt 2011.06.16. 14:38:52

@KG2000: OK, lehet neki bohócorrot ragasztani. :)

én sajnálom 2011.06.16. 14:39:44

Már rég nem a megszorításokról van szó. Karámba terelnek minket, mi leszünk a nyugati jólét fenntartói, drága vezetőink meg a rabszolgatartóink. Hála azoknak a.....
Lehet röhögni, de.....

barli 2011.06.16. 14:41:00

@Meridian74: ha a fidesz lecsukná az elözö garnitúrát azért az nagyobbat szólna európában mint a vacak kis médiatörvényünk.

lobaszopiatej 2011.06.16. 14:45:14

azért Orbán is hazudozott akkoriban, nem kicsiket, lásd 14.5 havi nyugdíj.
Utána meg gáncsolt mindent amit csak tudott, teljesen mindegy mi volt az.
Orbán = Gyurcsány v2.
De lényeg a lényeg, 2/3-al már talán csak megcsinál pár nagyon alapvető dolgot. (Szerencsénkre az EU szorongatja, így nem tehet bármit.)

Devil 2011.06.16. 14:45:35

@barli: Ez egymasra mutogatas. A politikusok a szavazoikra mutogatnak? Te ezert szavaztal rajuk?
Mert en azert (nem ezekre) hogy ennek a rutinnak vegetvessenek, mert ebbol nemhogy var de megy egy tragyadomb sem epitheto fel.

truegrit 2011.06.16. 14:46:54

Nem vagyok politológus, de számomra a " gazdasági szereplő " által tett megállapítások nyilvánvalóak. Herczeg Ferenc tollából való a turáni átok kifejezés, magyarán mi magyarok nem tudunk közös nevezőre jutni fontos kérdésekben, megosztottak vagyunk.
Drukkoltam GY. F-nek, B. G-nak, de amikor választani kell, akkor olyan pártot kell, amelyik egységes, koncentrálja a hatalmat, nem szabdalja belső megosztottság, mert akkor nem tud határozott lépéseket tenni. Hiszem, hogy Gy. F jót akart, de a párt miatt kellett visszalépnie ( valóban legitimációs okok ) a bársonyos reformok útjára. Az elmúlt húsz év megmutatta, hogy mennyire becsüljük a hatalommegosztáson alapuló demokráciánkat és a végeredmény lehangoló. Ha valakik érdekein mindig megbukik a reform, akkor inkább legyen olyan demokráciánk, ahol a törvényhozásban fokuszálódik a hatalom, hogy hatékonyan dolgozhasson.
A kérdés jogos: ha most, ilyen feltételekkel és körülmények között sem képes cselekedni egy kormány, akkor lesz e egyáltalán lehetőség máskor. Mert az a fajta közmegegyezés, mely páratlan módon a 19 század elején megvalósult Magyarországon, az előtte se volt nagyon, a közeljövőben meg pláne nem lesz.

unionista 2011.06.16. 14:47:07

talán inkább a hofi vicc az érvényes. a németek és a partizánok egymással csatáznak, hogy ki uralkodjon az erdőben. és a vége, hogy az erdész mindenkit kizavar onnan. szerintem ezek az erdészek 5-10 év múlva az emigráns magyarok lesznek. a kérdés az: ki készíti nekik elő terepet.

unionista 2011.06.16. 14:47:46

egész pontosan a hazatérő emigráns magyarok

2011.06.16. 14:48:46

A poszt csupán technokrata szempontból láttatja a kérdést. A politika nem közgazdaság. Ha nem tudja meggyőzni az embereket arról, hogy milyen (közgazdaságilag is helyes) irányba kell együtt mennünk, akkor majd orbán egyedül fogja felépíteni a várat ? ez nettó ostobaság.

altimus 2011.06.16. 14:48:58

@barli: Az lehet lecsukni aki torvenyt sert. Azt is csak megfelelo procedura utan. Ugyhogy az "elozo garniturat" nem lehet lecsukni. Viszont aki torvenyt sertett azt birosag ele kell allitani, es korrekt eljaras utan, a torveny adta lehetosegen belul peldasan meg kell buntetni.

altimus 2011.06.16. 14:52:03

@unionista: ?? Milyen emigrans magyarok? Akik 56-ban elmentek lassan meg is halnak. Az o gyerekeiknek tipikusan sok kozuk mar nincs mo-hoz, magyarul is csak par szot tudnak. A mostanaban kulfoldre tavozok meg a jobb fizetes, normalisabb korulmenyek miatt mennek kulfoldre es a legtobb esetben eszuk agaban sincs visszaterni onnan.

Devil 2011.06.16. 14:53:05

@sztd: Fogalmazzunk finoman ugy hogy maskepp ertelmezzuk Orban szavait es tetteit. Az en szememben a manyuposokat kenszeritettek hogy visszalepjenek, az alkotmanyt ures szolamokakl bovitettek (es aljas csapdakkal mint pld a KT lehetosege arra hogy megbuktathassa a kormanyt) a mezesmazos szavak pedia azok hogy ennek nem csak es kizarolag Orban hatalma a celja.

Manatwork (törölt) 2011.06.16. 14:55:01

A homokvár építés stimmel. De én úgy látom, ezek a büdös kölykök nem a közös homokvárat akarják építeni hanem a SAJÁTJUKAT! Csak a mi lapátunkkal és a mi homokunkból.
Őszintén szólva én már rohadtul unom azt a mantrát ami 21 éve megy ebben az országban: "már csak pár év és még egy kis megszorítás és utána minden jobb lesz". De nem lett jobb - sőt egyre rosszabb lesz.
Gyurcsány/Bajnai - vagyonos emberként lettek politikusok, miniszterelnökként nem vettek fel fizetést.
Orbán - politikusként lett milliárdos, a kormányának "adócsökkentésének" hatására havi 500.000 Ft-tal lett több saját fizetése.
Akkor most a három közül ki az igazság bajnoka?
Összegezve: nekem ne ugasson egyik rohadt politikus se erkölcsről meg ilyenekről és hogy fizessek több adót amit utána el lehet nekik lopni.
Inkább a határról integetek vissza az országnak :(

Devil 2011.06.16. 14:55:57

@truegrit: "Az elmúlt húsz év megmutatta, hogy mennyire becsüljük a hatalommegosztáson alapuló demokráciánkat és a végeredmény lehangoló."

A szemelyi kultusz sokkal jobb lesz majd.
Te tulajdonkeppen miben csalodtal? 2006-ban nem ment el GYurcsany? Meg mindig itt tartunk?

altimus 2011.06.16. 14:56:01

@Meridian74: Nem lehet, hogy mitosz ez az egesz fosztogatosdi? Mar az ezredik bizottsag kutakodik ezerrel, es nulla eredmennyel. Nem lehet, hogy siman annyira szar a magyar gazdasag, annyira alacsony a munkakultura, a szakkepzettseg (nyelvtudas stb) hogy abbol ennyire telik? Szerintem mo-on nem kellene az embereknek panaszkodniuk, abban az ertelemben, hogy az eletszinvonaluk egyatalan nincs alatta a teljesitmenyuknek. Sot mi tobb megkockaztatom, hogy lenyegesen magasabb az eletszinvonal az indokoltnal. A nyugat-europai GDP 40%-bol nem lehet nyugat-europai szocialis rendszer, biztonsag, eletszinvonal. Lassan rajonnek erre pl. a gorogok is.

Kora Délutáni Kornél 2011.06.16. 14:56:33

Kedves Gábor!

Te nem simán felszínes vagy, hanem beálltál propagandistának.

Tudatosan vagy tudattalanul (a KÉSZpénz nagy úr...) minden bejegyzésedből az jön le, hogy megpróbálod szerecsenmosdatni a kormányt, a kormánypártokat. Én mindenesetre leiratkozom a blogodról. A fentihez hasonló gondolataidnak az M1 Híradóban van a helyük.

Szégyelld magad.

KDK

Balt 2011.06.16. 14:57:42

@sztd: Fú, jó ez a Bede cikk is, asszem olvastam anno. :)

unionista 2011.06.16. 15:00:05

@altimus:
nem is kell mindenkinek visszatérnie.
a fidesz kezdetben elfért egy kollégiumi szobában.

hurmazs 2011.06.16. 15:00:19

De kik vagyunk mi egyszerű vállalkozók ,polgárok, alkalmazottak stb.. ebben a történetben ?
Belül-e vagyunk a váron vagy kívülről nézzük az odikat ahogy játszanak?

okostojgli (törölt) 2011.06.16. 15:01:18

"A választás előtti hazudozásait azzal tetézte, hogy 2006 után elkezdett nyíltan beszélni a célokról."

Hazugságot azzal tetézni, hogy igazat mond, remek.

Manatwork (törölt) 2011.06.16. 15:01:34

@altimus: ha olyan törvényeket hoznak amit a SAJÁT érdekük diktál és nem az országé, akkor nehéz törvénysértésre hivatkozva bármit tenni ellenük.

Link Elek 2011.06.16. 15:02:59

ha politikusok lennenek es nem idiotak/diktatorok akkor megegyeznenek egymassal.
az amerikai demokracia azert mukodik, mert politikai alkuk _ezreit_ kotik meg minden honapban.
az EU is ezert mukodik.
a magayr parlament latszolag hasonlit a valodi parlamentekre, de valojaban csak bologato janosokat tartalmaz. pont a lenyeg hianyzik belole: a hely ahol politikai alkuk kotettnek.

barli 2011.06.16. 15:03:02

@altimus: mondjuk az árnyalja a problémát, hogy a nyugat pl. abból él nagyjából jól, hogy mi meg szarul. Mert mondjuk jó dolog hogy az Audi nálunk dolgoztat, de azért dolgoztat nálunk, mert keveset kell fizetni. Abban a pillanatban, hogy nö az átlagfizetés továbbáll eggyel keletebbre.

reccs 2011.06.16. 15:04:32

@nyünyüge: Tudjuk, az a köcsög Vértesszőlősi Sámuel, az tehet az egészről. Bár ő a barlang előző tulajdonosára, a kardfogú tigrisre panaszkodott.

elwood 2011.06.16. 15:05:09

"Ha sikeres lesz ezen a téren, akkor kívülről nézve kétségtelenül megérte a brutális hatalomkoncentráció és a durva manipuláció, ha ő is megbukik, akkor el sem tudom képzelni, hogy még milyen más módon lehet eljutni a célig."

Ez két szempontból nagyon fontos:

1) A cél szentesíti az eszközt. Ez nagyon súlyos tévedés. (Politológus mondhat ilyet ?) A gazdaságot néhány év alat rendbe lehet tenni. Lásd Szlovákia. Fele annyi volt a GDP, most több mint a mienk. Mögöttünk voltak, gyorsuló tempóban húznak el mellettünk.

A jogállam szétverése viszont egy generációnak szól. Újra fel kell nőni egy generációnak mire tartós megtakarítást mer tenni egy bankba, nem félve , hogy Szíjártó pofátlanul soknak találja, vagy kockázatosnak és megvédi.

Nekünk évtizedekre meszeltek.

2) Valamiért feltételezi, hogy Orbánnak a gazdaság rendbetétele a célja és a hatalomkoncentráció csak az eszköz.

Miért nem feltételezi a fordítottját ? Magasról tesz a gazdaságra, csak annyiban érdekli, hogy a hatalom ne dőljön össze. Ha kicsit is érdekelné a gazdaság, nem Matolcsyra hallgatna hanem (lassan már) az összes többire.

Gazdasági lépései szedett vedettek, indokolatlanok, hektikusan változóak. Miért kellene azt gondolni, hogy valami kitűzött cél van mögötte ? Hatalomkoncentráló lépései viszont megtervezettek, célorientáltak. Ez a cél, a gazdaság egy eszköz.

xsasha 2011.06.16. 15:11:06

Egy pénzügyi elemző akár egyet is érthet ezzel az összefoglalással.
Egy gazdasági elemző már igencsak óvatosan helyeselne egy ilyen értékeléssel.
Egy politikai elemzőnek pedig gyakorlatilag szakmai vétség egy ilyen értékelést elfogadni.

altimus 2011.06.16. 15:11:42

@Manatwork: a 2/3 mindenre eleg. barmikor barmilyen torvenyt meg lehet valtoztatni. raadasul ha egy torveny raadasul becstelen is (ahogy feltetelezed) akkor minden erkolcsi joga meg is lenne a pillanatnyi kormanynak arra, hogy ezt megtegye.

azert kivancsi lennek _konkret_ esetre, mire is gondolsz, mert nekem nem jut ilyen eset az eszembe.

p.lac 2011.06.16. 15:16:09

Van ebben igazság, de azért...

Valóban új vár kell, mert a régi ránk olmlik. De nem mindenki ugyan olyan várat akar, és ebben valós, jelentős eltérések is vannak.

Persze messziről nézve egy külső szemlélőnek - érintettség hiányában - szinte mindegy is lehet, hogy melyik vár épül fel, a lényeg, hogy ne régi leomlós legyen. De az értintetteknek már a vár milyensége is fontos. Persze el lehet nekik magyarázni, hogy nézd, Te nem pont ilyet akartál, de ez legalább nem omlik Rád, kérdés, ez mennyire sikeres.

altimus 2011.06.16. 15:17:03

@unionista: ugyanmar. egy kollegiumi szobanyi embert akar most felsorolok neked akik tudnanak mit kezdeni a magyar helyzettel. hiteles, hozzaerto emberek. en speciel nem latok az emigracioban olyan embert akinek a neve ismert lenne, vagy aki nagyobb szalmai tudassal rendelkezne mint a fentebb emlitett magyarorszagi emberek. (soros gyorgyrol most ne beszeljunk, o nagy tudasu penzugyi ember es sok nagyszeru dolgot tett magyarorszagon)

bariga 2011.06.16. 15:18:22

Megint nagyon frappáns az összefoglaló, mint mindig.
Orbán valóban kezd a jó irányba állni, de sok benne a cikk-cakk még mindig.
Ugyanazért fog elbukni, amiért Gyurcsány is, mert ő is hazudott és ő sem képes a társadalom támogatását elnyerni.
A szabadságharcos, büszkeönállómagyar lendület erősen fogyatkozik és egyre kevesebben tartanak ki a végsőkig, ha az eddig rossz életkörülmények tovább romlanak. Ráadásul neki hiányozni fog az EU és IMF segítség, ami Gyurcsányt a viz fölött tartotta egy ideig.

altimus 2011.06.16. 15:21:03

@barli: pontosan igy van. ez a 21. szazad. hogy lehet ebbol kitorni? elarulom. tanulas, tanulas, tanulas. nezd meg finnorszagot, szingapurt. minosegi alap, kozep es felsooktatas kell, nyelvtanulas, evtizedes inveszticio. oszt akkor "tobbe'r" is el lehet majd adni a szittya magyar munkaerot, nem kell audit csavarozni. (megjegyzem az audi igen sok _fejlesztest_ is hozott magyarorszagra, nemcsak osszeszerelest. az audi gyar oriasi beszallitoi kort is general. ha a hatasat szamszerusitenenk meglepodnel.

Manatwork (törölt) 2011.06.16. 15:21:54

@altimus: pl. a lex Borkai meg a lex CBA.
A CBA-s történet azért is pikáns, mert köztudottan a CBA eléggé támogatta a Fideszt amikor nem voltak még hatalomban. Ez alapvetően nem is lenne probléma, mert egy magán cég miért ne támogathatna egy pártot? Az már cinkes ha ez a párt hatalomra jutva olyan törvényt hoz ami furcsa módon pont annak a cégnek hoz hasznot aki támogatta eddig. Ehhez eléggé hasonló téma amikor a bankadó úgy lett megszövegezve, hogy az OTP egész kellemesen megúszta.
Minden esetben a törvény összes betűje be lett tartva, de valahogy mégis a barátok jártak jól.

labdaseggű vörös démon 2011.06.16. 15:28:48

ha Orbán munkára tudja fogni a cigányokat, akkor minden meg lesz neki bocsájtva. ha nem, akkor lovagolhatunk Európából vissza Ázsiába hátrafelé nyilazva

KG2000 2011.06.16. 15:29:05

@is: Téged biztos, hogy küldtek. Minden kinevezésre megvan az alkotmányos felhatalmazása a Fidesznek. TÖKÉLETESEN helyes, ha snem veszi figyelembe az MSZP uszításait, ÉN ELVÁROM A FIDESZTŐL, hogy ne azt csinálja, amit az MSZP akar.

barli 2011.06.16. 15:35:08

@Manatwork: még mindig jobb, ha a "magyar céggel" kivételeznek, mintha mindenki mással, ahogy eddig tették. Nyugaton is így csinálják, max. nem ilyen bunkón.

barli 2011.06.16. 15:36:33

@KG2000: nem beszélve arról, hogy a ballib ígyis úgyis nyafog. Így legalább van miért.

senior zorro 2011.06.16. 15:37:03

amig ezek a homokos fiuk a homokozóban akarnak légvárakat építeni...

addig mi építsünk egy rendes országot. őket meg hagyjuk hagy jáccanak...

(megj1: szélsőségesebbek a homokba döngölhetik őket.
megj2: nekem eddig fel se tűnt hogy a viki bá ennyivel alacsonyabb (szintű)...)

Manatwork (törölt) 2011.06.16. 15:40:10

@barli: jaaaaa.... vagy ez már így nem is gond? Ez a legalább magyar céggel kivételeznek szlogen sima porhintés. Félre ne értsd: nem rád mondom!
Arról van szó, hogy az ellenzéki idők pénzeléséért most megkapták az ellentételezést. Ha annyira gazdasági világvége volt akkor miért épp a haveri kutyák maradtak ki a szórásból? Nekik nem kellene az országért tenni valamit? Kis áldozathozás - ha már annyira magyar?
Mondjuk régről a Grippen téma még mindig nagyon homályos... pedig az svéd cég :)

mim 2011.06.16. 15:42:06

Ezek az általánsíott célok, amiket idézel szerintem reménytelen elérni a jelenlegi elit segítségével. Egyszerüen mert alapvetően mindig annak a helyzet konzerválása a céljuk, aminek köszönhetően hatalomra kerültek.
Ha az egyik gyerkőc már-már elkészülne egy toronnyal, akkor a másik gyorsan belerombol. Mint a két kistesó, akik az anyuci elismeréséért versengenek. Mint akik félnek, ha felépül a vár, akkor haza kell menni fogat mosni és lefeküdni. Ezért habár alapvetően egymás ellen dolgoznak, nem fognak sivalkodni, mivel azzal ugyanúgy végetérne a játszadozás - anyuci szépen hazarángatja őket.

Az anyuci olvasgat a padon, néha fel-fel pillant a könyvből, hogy ellenőrizze a gyerkőcöket és nem veszi észre, nem két jó testvér játszik egymással, hanem két rivális versenyzik.
Amíg az egyik gyerek fel nem pattan, majd laposra ugrálja a másik munkáját.
Ekkor elszabadul a pokol. Anyuka szétválassza a vár romjaiban egymást csépelő gyerekeket. A többi anyuka a játszótéren próbálja nem észrevenni, vagy éppen tudálékosan beszól a gyerekekkel küzdőnek. Az arra sétálók a fejüket csóválva sietnek tovább..

barli 2011.06.16. 15:42:31

@Manatwork: sokan mondták már, én is leírom: mindenki lop, csak a szocik úgy lopnak ,mint a sáskák, semmi sem marad utánuk, a jobboldal meg azért csak meghagy valamit.
Amúgy valszeg a zobama is ugyanígy csinálja.

unionista 2011.06.16. 15:44:32

@altimus:
a magyar közéletben nincsenek ismert és hiteles emberek.
egy sincs, nemhogy egy tucat.

altimus 2011.06.16. 15:46:13

@labdaseggű vörös démon: pillanatnyilag a "ciganyok" munkara fogasa a kozmunkat jelenti, napi 4 oraban. ezt minden ketseget kizarolag meg lehet tenni, de minek?? amit idaig kifizettek nekik szocialis segelykent azt most meg fogjak kapni a kozmunkaert. Az adofizetoknek ez is, az is ugyanannyiba fog kerulni. A legnyomosabb ok emellett az, hogy orban azt igerte, hogy lesz egymillio uj munkahely. Hat igy konnyu.

a nagy dolog az lenne, ha ezek az emberek el tudnanak helyezkedni a versenyszferaban. De nem tudnak, mert a legtobbjuk majdhogynem funkcionalis analfabeta, olyan tersegben laknak ahol nincs munka. A versenyszfrera szakkepzett munkaerot keres (hegeszto, szakmunkas, akarmi).

Nehez kerdes a ciganykerdes, a megoldasa, a helyzet enyhitese evtizedes projekt, amihez az iskolan, a bentlakasos kollegiumokon, a szocialis programokon keresztul vezet az ut. Meghozza igen hosszu ut.

Manatwork (törölt) 2011.06.16. 15:49:17

@barli: ja értem... akkor az nem baj, hogy a jobb oldal is lop, mert a másik többet lopott. Hiányoltam a hozzászólásodból az elmúltnyolcévazoka és a gyurcsányahibás szavakat :)

barli 2011.06.16. 15:49:53

@altimus: de legalább tiszta lesz a falu, és már ez is valami! Javasolnám közmunkának az egymás putrijának a kipofozását sorsolásos alapon.

Hundor 2011.06.16. 15:52:07

A dolog nem a várépítésről szól (akkor lennének tervek, koncepciók). Inkább arról, hogy amíg a nevezettek a lapátért harcolnak, addig a többi buta kölyök a harcra koncentrál és nem kéri el tőlük a lapátot és nem akarja használni a homokozót.

altimus 2011.06.16. 15:52:27

@unionista: bajnai, suranyi, bokros, a jelenlegi mnb vezetese, jonehany mertekado kozgazdasz, a volt koltsegvetesi tanacs nehany tagja mind mind szakemberek. az emigracioban sem tudok "mertekadobb", hozzaertobb, hitelesebb emberekrol. olvass bele egy magyar narancsba, abszolut hiteles elemzesek, emberek.

de a hitelesseg deficittel egyetertek. a politikusok gyerekkent kezeltek/kezelik az embereket, pedig nem azok. valoban eljott a korrekt kommunikacio ideje az igergetesek es legvar epites helyett.

barli 2011.06.16. 15:52:57

@Manatwork: nem azt mondtam, hogy jó, hanem hogy mindenhol lopnak. Csak valahol csinálnak is valamit mellette. És én ezt láttam 1998 és 2002 között. És -kövezzetek meg érte- én valahol ezt látom kialakulóban ma is. Improvizálnak, bunkók, de ez egy ilyen ország, ahol csak így lehet elérni valamit. én speciel kezdek felfedezni egy irányt.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.06.16. 15:54:23

Tisztelt Török Úr!

Én a többiekkel ellentétben inkább visszakanyarodnék a bejegyzés kiindulópontjához, vagyis hogy Ön az idézett gondolatok igazságáról nincs meggyőzve/meggyőződve, és a megérzéséhez (a cáfolathoz) kíván érveket gyűjteni.

Tulajdonképpen melyik az a gondolat, ami ennyire hihetetlen az Ön számára?

- Hogy a magyar politika színjáték? Ezt nyilván Ön nálam sokkal jobban tudja. Amit ezesetben viszont nehéz lehet elfogadni, az az, hogy érdemi kérdések megválaszolása helyett csak azt elemzi és narrálja, hogy kinél van a homokozólapát, és azt milyen eszközökkel szerezte meg. Bár a civakodás technikáját is érdekes lehet elemezni, önmagában nem sokban viszi előre a folyamatok megértését.
- Hogy a három politikusnak azonos céljai vannak? A céljuk nem titkoltan az volt, hogy megnyerjék a választást. Hogy ezt követően milyen alcéljaik voltak, azt viszont az idézet nem taglalja, még akkor is, ha teljes egyezést nyilván nem találnánk.
- Hogy gazdaságpolitikailag voltak azonosak a céljaik? A fő cél itt is azonos lehetett, vagyis az ország versenyképességének növelése és lakóinak összességében vett jólétének növelésével együtt. Más nem is lehetett, mert előbbinek hiányát a befektetők, utóbbinak hiányát a lakosok nem nézték volna jó szemmel (függetlenül attól, hogy programokból később mi valósult meg). Az alcélokra és azok eszközeire vonatkozóan (amik megint értelemszerűen különbözőek) az előző pont kapcsolódó része érvényes.
- Hogy a lakók nem támogatnák azt, amire ennek az országnak szüksége van? Ez meg attól függ, mit tekintünk szükségesnek az ország szempontjából, tehát ismét nem értem, hogy pusztán egy ilyen kijelentéssel miért nem ért egyet, vagy miért nem tudja önmaga számára megnyugtatóan cáfolni.

Sajnos amíg ez nincs tisztázva, addig érvek helyett csak véleményeket olvashat majd itt.

barli 2011.06.16. 15:54:29

@altimus: bokros és surányi mint hiteles :)))))))
Bajnairól meg fogalmam sincs. Valszeg szimpla IMFes vagy CIA-s kölök.

Megfigyelo 2011.06.16. 15:58:50

@barli: Pont fordítva, Orbán mindenkit kirabol, aki nem az általa preferált leggazdagabb 3%-ba tartozik, es eközben teljesen gajra megy az ország. Állandoan új, es új forrásokra van szüksége, mert oly mértékben hozzá nem ertők állnak az ország élán, hogy csak újabb es újabb illegális források (magánnyugdíjak, bankadók, távküzlesi adók, a tisztességgel megszerzett szolgálati nyugdíjak, netán legközelebb a bankbetétek - eregették ma a probalufit erről is -, stb., stb.) lenyúlasa árán tudják felszínen tartani a hajót. A dolgok pillanatnyi állása mellett néhany hónap múlva bezárnak a kórházak es leáll a közlekedés, hacsak nem rabolnak megint egy nagyot....

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.06.16. 15:59:59

@KG2000:
A dackorszakból hatéves korban illik kinőni...

Nem az a lényeg, hogy mit akarnak, és hogyan, hanem hogy kik akarják... Na, PONTOSAN azért tart ott a magyar politika és gazdaságpolitika, ahol, mert ezt mindkét oldal szavazói ELVÁRJÁK.

papugaja 2011.06.16. 16:00:15

"Idehallgass, az egész királyság az én művem. Amikor nekikezdtem, mindenütt csak mocsár volt. Mondta is a többi király: a bolond épít ide várat. Én mégis felépítettem, hogy megmutassam nekik. De elnyelte a mocsár. Tehát építettem újat. Az is elsüllyedt. Építettem egy harmadikat, az leégett, összedőlt, aztán süllyedt el. De a negyedik, az megmaradt. Ez az ami majd a tiéd lesz fiam. A legerősebb vár közel s távolban. "

prometheus_X 2011.06.16. 16:00:52

Az idézett úriember nem jól látja a helyzetet:
1.) Az eredeti homokozólapát már régen eltörött, ma sem tudja senki, hogy ki törte el a nagy civakodásban.
2.) A mostani homokozólapátot a homokozóból lopták el valaki mástól, de az is lehet, hogy már a sokadik lapátot lopják el.
3.) A homokozóban azért nincsenek mások, mert mindenkinek ellopták már a lapátját és tönkre tették.
4.) A homokozó homokját minden nap végén egy vödörben az évek során haza vitték és otthon akkora várat építettek belőle, hogy alig fér el a szobájukban.
5.) Az a homok, ami most a homokozóban van, nem az eredeti homok, hanem egy része a szomszéd homokozóból van kölcsön kérve, egy másik része pedig a két homokozó közti területről került belapátolásra, egy harmadik részét pedig azok a gyerekek vitték oda, akikre ráfogták azt, hogy a homokot ők lopták el, míg egy negyedik részét ugyanők lopták el valahonnan csak azért, hogy ne legyen annyira feltűnő az előző három ordas hazugság, ámítás.
6.) A lényeg tehát nem a homok, nem a vár, sem a többi gyerek vagy a szomszédok. A lényeg: a lapátka.

barli 2011.06.16. 16:03:28

@Megfigyelo: azt nem érted, hogy nem "gajra megy" az ország, hanem gajra ment. És nem csak gazdaságilag, de erkölcsileg is.
És nem az Orbán miatt. és valszeg azért csinálják ilyen paraszt módon, mert nincs idejük/pénzük elhúzni a dolgokat.

altimus 2011.06.16. 16:05:41

@barli: volt olyan ahol panaszkodtak a falusiak, hogy utcasopres utan igen koszos lesz az utca, mert a kozmunkasok osszekopkodnek mindent a szotyolaval. :) szakkepzetlen, motivalatlan ember nem fog soha a budos eletben normalis munkat vegezni. a lakokornyezet rendbetetele termeszetesen helyes es meltanylando cel, de felmillio ember nem soporhet 10 even at utcat, mert elkopik a jarda.

behin 2011.06.16. 16:08:16

Kedves Gábor! Sajnos írásod, illetve a citált "üzletember" szöveg közkeletű. Azt a vágyat hivatott életben tartani, hogy épül valami, hogy van TERV, csak nagyon ravaszan történik minden. Szerintem az utóbbi idők történései egyértelművé tették: nincs terv, kontraszelektált, ügyetlen percemberkék randalíroznak, pillanatnyi céloktól vezérelve. Akinek távlatos elképzelései lennének, azt élve eltemetik, illetve nem is mutatkozik a politikai elittel. Már tanácsokat sem ad. Áfész-guruk a megmondók, meg tinédzser network-menedzserek. Homokoznak, nem építenek.

Tehát érdeklődésedre felelve: rossz, káros dolog propagálni a nem létező célt csak azért, hogy legyőzzük a "sok hűhó semmiért" miatti kognitív disszonanciánkat.

Megfigyelo 2011.06.16. 16:09:44

@barli: Most megy csak igazán gajra, eddig még csak-csak megvolt. És "azért csinálják ilyen paraszt módon" mert a saját hatalmukon kívül senki, és semmi nem számít. és az alapvető európai tisztességre és szokásjogra is köpnek. Megyunk egyre gyorsaban Ázsiába - elvégre "keleti szelek fújnak", vagy mi.

morczogó 2011.06.16. 16:10:19

A "gazdasági szereplő" szeme előtt alighanem semmi más nem forog, minthogy a személyes vagyona gyarapodjék minél nagyobb mértékben. Ugyanis éppen ő az, akit mi eltartunk a mi adónkból azáltal, hogy a politikacsinálókhoz közel dörgölőzvén vállalkozását (vállalkozásait) az állami támogatásokra/megrendelésekre építve teszi sikeressé. Ehhez képest ő oktat ki minket közvetve a kádári szocialista rendszerről. Lehet, hogy más környezetben ő egy életképtelen vállalkozást működtetne.
Érvényes nézetnek tartom, hogy nem a lyukas szociális hálónk miatt tartunk ott, ahol, hanem sokkal inkább az úgymond gazdaságba fektetett pénzek miatt. Ezek Magyarországon általában túlárazott kivitelezéseket, túlértékelt befektetéseket jelentenek. Azaz soha meg nem térülő pénzkidobások. (Biztos vannak kivételek.)

Ezen kívül a "gazdasági szereplő" elfelejti, hogy a Fidesz a kormányzást nem úgy kezdte, mint ahogy most teszi. Matolcsy egészen komolyan gondolta, hogy hagyja elszállni a költségvetést 7 %-os hiányig. A "nagy terv" az volt, hogy "nagyobb tortát" hitelből kell sütni. Ekkor még nem álltunk háborúban az államadóssággal, hanem szorosabbra kívántuk vele fűzni szövetségünket. Aztán kiderült, hogy nem volt B-terv arra az esetre, ha az IMF és az EU beint. Amikor meg beintettek, hirtelen fel kellett találni az akcióterv intézményét. Amiben kétségtelenül hangzatosan tudták eladni sokaknak a váltást. Becsomagolva a semmit bank- és multiellenes közegbe, 98%-os különadóba, hogy az ebből befolyó pénzeket átcsoportosítsák a 16%-os egykulcsos adóba. Ám ennek nullszaldósságát éppen az bizonyítja leginkább, hogy a magánnyugdíjpénztár-tag Matolcsynak hirtelen eszébe jutott, hogy milyen gazdolog is ez a rendszer, viszont szép summára teheti rá a kezét az állam.

altimus 2011.06.16. 16:10:59

@barli: igen, ezekre a nevekre lehet ugrani. suranyinak mint mnb elnoknek egyetlen feladata volt. a forint fizetoerejenek a megtartasa, az alacsony inflacio elerese. ha jol emlekszem meg is tette ezt, es nem fekudt le a kormany elott. bokros hozza mert nyulni olyan szent tehenekhez amikhez elotte senki. az o "csomagja" volt az ami a horn kormany gazdasagpolitikajat sikeresse tette. nem hiszem, hogy szakmailag sok hibat lehetne benne talalni. erdemes bokros irasait elolvasni az es-ben. egy ember, akinek van elkepzelese a gazdasagrol. ezerszer tobb mint amennyi matolcsynak valaha is lesz. az ep-ben is viszonylag korrektul szerepelt az utobbi idoben, habar egyetertek abban, hogy sokkal tobbet is mutathatna, sokkal aktivabb is lehetne. de ezeknek az embereknek a szakmai hozzaertese szerintem megkerdojelezhetetlen. (az, hogy amit mondanak mennyire illesztheto bele egy adott politikai kurzusba termeszetesen mar mas kerdes)

barli 2011.06.16. 16:13:56

@altimus: azért emberként még lehetnek ganék

megszűnt 2011.06.16. 16:20:55

Mindenekelőtt, és ez az állampolgárok feladata: Fel kell nőni! És akkor távol a homokozótól, lehetne építeni egy valódi demokráciát.

"Mindegyikük reakciója érzelmi, rajongásról vagy gyűlöletről szól, s ezek az emóciók nem engedik észrevenni a lényeget."

Sajnos ez így igaz. Az emberek szeretnek felnézni, magam is jobban szeretek azonosulni és annak mentén kialakítani a véleményemet. De ettől az érzelmi függéstől (nevezzük így), még látom a lényeget, vagyis azt, mi vállalható és mi az, ami számomra már nem.

"Valójában ugyanis nem az a kérdés, hogy ki építi fel azt a várat, hanem az, hogy felépül-e végre."

Nekem igen. A legtöbb emberre nem ez a jellemző. Leteszi a voksát egyik vagy másik szereplő mellé, mert őbenne látja azt a személyt, akinek az ideológiájával is azonosulni tud. Ez neki sokkal többet jelent olykor, mint maga a történés és a végeredmény akár.

rajaram 2011.06.16. 16:22:11

A magyar történelem forgatókönyve szerint, jönni fog egy nagyon durva bácsi és iszonyatosan picsán rúgja a kis Orbán Viktort a homokvárával együtt.

altimus 2011.06.16. 16:30:28

@barli: Biztos lehetnek, meg az is lehet, hogy otthon verik a feleseguket. A fidesz szerint Gyurcsany nemzetarulo volt, aki alaassa a nepe egeszseget, amikor be akarta vezetni a 300 forintos vizitdijat. Az oktatasugy reformjanak reszekent megpedzette az egyetemi tandijat, a reakciora meg sokan emlekszunk. Oszt lassan csak eler ide a mostani kormany is. Azert mert az egyik szekertabor leganezza a masik embereit azert azok meg nem feltetlenul gane emberek, akarmit jelentsen is ez. Ha az elmult 8 evet a fidesz egyuttmukodve toltotte volna, segitve a reformokat, ma nem itt tartanank. Oszt lehet, hogy akkor is hatalmon lennenek ma. Nem 2/3-al, de hatalmon. Oszt akkor megusztuk volna a demokracia felszamolasat is kis hazankban.

megszűnt 2011.06.16. 16:32:54

"Igen, persze, az elkerülhetetlen megszorításokról, a költségvetési kiadások szükséges leszorításáról beszélek, arról, hogy ki tudja versenyképesebbé tenni az országot,"

Nagyon lényeges. De maga a módszer, miképpen teszi, az mindhárom, említett politika szereplő esetében más és más, de valójába egy és ugyanaz.

Ami kiemeli egyiket mégis, az a határtalan eltökéltség (mersz), hogy én most megcsinálom, én most végigviszem. Ő Orbán Viktor.
Nincs könnyű helyzetben látszólag, de mégis a legkönnyebb helyzetben van, hiszen az ő ideológiájával azonosulnak a legtöbben. Mögötte sok ember áll és alkot közösséget, teremti meg azt a lehetőséget, hogy minden megszorítást végig lehessen vinni.

"véget vetni a szocialista korszak fenntarthatatlan jóléti örökségének."

Nem könnyű feladat. Az emberek gondolkodásmódját formálni, de talán egyetlen országot sem tudunk mondani, ahol ennyi úgymond jóléti intézkedés volt forgalomban.

Szúnyog 2011.06.16. 16:33:29

Sokszor olvasom ezt a blogot, szerzőjét talán még kedvelem is. De most nagyon bugyuta bejegyzést tett. Nem hiszem el, hogy ezt ne tudná maga is.
Szó sincs ugyanannak a várnak az építéséről. Ugyanis hatalmas a különbség abban, hogy kiben mekkora a globális hatalom kiszolgálása iránti hajlandóság. A felsoroltak közül van, akiben akkora, hogy egyszerűen hazaáruló, s van, amelyik próbál lavírozni. A "gazdasági szereplő" idézett érvelése tipikusan az a vélemény, melynek megformálója magát nagyon okosnak tartja, ám a lényegről éppen fogalma sincsen.

senior zorro 2011.06.16. 16:34:41

@nyünyüge: "a társadalom megtanul-e megküzdeni a problémákkal, megerősödve kerül ki a jelen helyzetből, vagy a kormány által agyonfrusztálva, egymás ellen uszítva, kasztosodva"

okos lényeges kérdés... hogy mi lesz ebből... vagy nagyon erős polgárság,
vagy szétvert társadalom...

meglássuk

seagull 2011.06.16. 16:38:19

@ökörpöröly: Ámen. Végtelenül szomorú, de igaz...

senior zorro 2011.06.16. 16:42:11

@Devil: csak-a-simicska... (tudja)

Vanek B. Eduard 2011.06.16. 16:43:10

Az nem túl célszerű tevékenység, ha mindent lerombolok, amit az előd épített, ezzel biztosítva, hogy majd ő is így kezdje az építkezést. Plusz még bele-belerúgok a félkész tornyocskáiba már akkor, mikor nála a lapát...

Az igazi kérdés mégis az, hogy építkeznek-e egyáltalán a homokozóban, vagy csak a lapátot szeretik birtokolni?

megszűnt 2011.06.16. 16:43:44

"Azaz arról, hogy ki tudja megtenni azt, amire ennek az országnak szüksége van - de amit az ország lakóinak többsége amúgy soha nem támogatna."

Ki mondana olyat, hogy igen, ettől vegyétek el, és taszítsátok a porba?! Pedig a szegénység létező fogalom és bizony még Gandhi is azt írta: nem terem annyi élelmiszer a világon, mellyel a Föld összes lakosát jóltartanánk (életrajzi könyvében van, nem pontos idézet, lényege ez).

"Volt itt három kísérlet, hogy csak a legutóbbiakról beszéljek. Lényegében Gyurcsány, Bajnai és Orbán miniszterelnökként ugyanazt a várat építik, de teljesen más helyzetben és eltérő stratégiával."

Igen. Nem mindegy, milyen örökséggel viszik tovább a kormányzást, ezért aztán logikus, hogy más helyzetben vannak mindhárman, és a stratégia bizonyos mértékben ehhez kell igazodjon, de alapjaiban nem gondolom, hogy ez a három, különböző egyéniségű ember egyforma politikát folytatna, ha egyazon pontról indulna el, akkor sem.

senior zorro 2011.06.16. 16:43:55

@ökörpöröly: *****

(semmi kár omkodás? kiestél a kommentelős szerepből?

KG2000 2011.06.16. 16:45:44

@rajaram: Mielőtt nagyon örülnél, egy ilyen "rúgás" először a milliós számú szegényeket érintené. Mert a "rúgástól" senkinek nem lesz több pénze, maximum a hazaárulóknak, akik a nagy "rugdosó" mögött állnak, lásd még MSZ(M)P-SZDSZ-LMP.

ulrike (törölt) 2011.06.16. 16:47:36

Poszthoz
Az érvelés egy jó részével egyet lehet érteni, de véleményem szerint igazán jó vezető garnitúra nem hozza magát olyan helyzetbe, hogy nem mer kiállni és egyszerűen, de őszintén választóinak elmondani, hogy mi célból, mi akar csinálni. Ugyanis azt, amit csinál, ellenzékként mélyen elítélte, s minden, akár utcai politizálási eszközökkel is folyamatosan akadályozta.

Különösen találó TG megállapítása, OV nemcsak ellenfelét, hanem az egész társadalmat kizavarta a homokozóból. Nem engedi igazán láttatni, mit is csinál pontosan. Bár utóbb idő jelei arra is utalhatnak, talán szükséges dolgokat is el kezdett végre tenni. De rosszul.

Mindez, a bárgyú kommunikációval és szükségtelen agresszióval kombinálva inkább folyamatos gyanút ébreszt, mint bizalmat. Elriaszt, mert olyan, mintha magának építene, mi meg csak csodálhatjuk majd. Jó esetben.

zabiela 2011.06.16. 16:48:12

Az a baj a mai beváratott régi rendszerváltó pártjainkkal, hogy amelyik még nem pottyant ki az Országházból az olyan szinten pofátlan lett hogy ebben egymást űberelik, meg lehet hallgatni Gyurcsányt, hogy lehet tüntetni, majd megunják... és lehet hallani most hogy aki tüntet az ellen milyen eljárást indítanak, vagy behívják szolgálatba, ahol már a tájékozódáshoz és a szabad vélemény nyilvánításhoz való jogát is megvonják tőle. De a baj nem ez, a baj az hogy minden ilyen jellegű esemény előtt van egy kormányzati, néha fidesz-mszp jellegű "bábjáték" ahol előadnak valami melodrámát amin elfilózhat a nép, esetenként ez megvan bolondítva egy kis fideszes kommunikációs ömlengéssel, a háttérben meg nem hogy szocialista maradványok elbontása zajlik, hanem a Magyar Állam ( függetlenül államformától) javainak széthordása, lakóinak eladósítása zajlik, az elmúlt kormányok legfontosabbnak ítélt project-jei az IMF-nek való megfelelés jegyében teltek, és aki elhitte Viktor porhintését hogy mi majd itt kivívjuk a Gazdasági Szabadságharcot, csak hasonlítsa össze az IMF által támasztott feltételeket a kormány tevékenységével (mondanám hogy kormányprogramjával, ha lenne...) illetve a Szél (viszi) Száll- (a vagyon)- Mán tervvel... Európa lábtörlőjét csinálják az országból 20 éve, és nagyon várják minden alkalommal hogy valaki jöjjön és jó pénzért beletörölje a lábát.... Elhitetik az emberekkel hogy társadalmi összefogás, demokrata egyesülés, nemzeti konzultáció stb. van lesz... és még egy kis munka, még egy kis megszorítás, miközben kíméletlenül sarcolják a lakosságot olyan dolgokért amikre se nem adott legitimális felhatalmazást az ország vezetőinek senki (hitelfelvétel, politikai szabadságjogok korlátozása, szuverenitás és nemzetstratégia leépítése). A zsák lyukas, felesleges bele tovább pakolni, itt az ideje lecserélni a kincstárnokokat. A szocialista örökség az államadósság, nem a szociális rendszer, hány ember beleegyezésével adósítottak el egy olyan államot, amelyben senkinek nem volt joga és lehetősége ezzel szemben fellépni, majd ennek a jogutódjának szánt látszat köztársaságban, másról sem szól a dolog, mint eltakarítani a szemetet... Le kell cserélni azt aki őrizi a nyájat, mert a káposzta már rég elfogyott, de a kecske még mohón falna, hisz tudja, senki nincs aki megálljt parancsolna neki (Különben elveszik a telefonját, bezárják ha tüntetni megy, vagy ha az igazság mezsgyéjén próbálna haladni, az egy irányba nézés, és a buta zsibbadás helyett....

azt aki eteti az kecskét, mert a káposzta már rég elfogyott a kecske meg csak enne és nem tűr ellentmondást......

Erdőtársulás 2011.06.16. 16:51:25

Én ebben a véleményben azt látom, hogy a megalkotója kész ténynek, alapkőnek tekinti, hogy egyetlen olyan terület van, ami az ország sanyarú (???) sorsáért felelős, ez pedig a szerinte még mindig álló szocializmusból örökölt jóléti állam. Szerintem pedig pont az a probléma, hogy nagyon sokan vannak az orszgában - ezek szerint vezetői szerepben is - akikhez abszolút nem ér el a problémák (veszélyek és hátrányok) összetettsége, hanem kineveznek maguknak egy bűnbakot (lehet akár ez a jóléti rendszer is), és annak felszámolása érdekében minden eszközt megengedhetőnek tartanak. Konkrétan nem mennék bele abba, hogy a szociális állam leépítése mit jelent, vagy hogy bizonyos területeken már évek óta kapitalistábbak vagyunk az Egyesült Királyságnál is, mert ezzel besétálnék ebbe a csapdajellegű zsákutcába. Sokan megtezik ezt helyettem, sajnos, különösen a napi politizálás terén, stratégiai nézőpontokat magasról leszarva. És éppen ez az egyik jelentős probléma az országban, legalább akkora, ha nem nagyobb, mint maga a jóléti rendszer.
Csak egy gyors kérdés hogy világos legyen mire gondolok: hova jut el az ország akkor, ha sikerül az állami kiadásokat a jóléti rendszer felszámolásával sikerül mérsékelni?
Szerintem az megint más népzőpontból vizsgálható - külön is -, hogy a demokrácia korlátozásával érünk el valamit, ami szerintünk helyes. Mert a demokráciának nem csak az a negatívuma van, hogy a buta tömeg mindig arra szavaz, aki többet ígér, hanem az is, hogy az olyan típusú önkényt is szabályozza, ami a fenti vélemény problematikáját is jelenti. A vezető úgy gondolja, hogy a jóléti állam a probléma, és ebben teljesen biztos, nem lehet neki ellentmondani, vagy rávezetni arra, hogy ettől a probléma komplexebb (kivezetni a menedzserszemléletből). Egy idő után kinyírja azokat, akik ezzen nem értenek egyet, és keresztülviszi az akaratát. Antidemokratikus módon. Konkrét dolgokat is fel lehet itt hozni a KT-től az ÁSZ elnök személyéig. A hatalom - ha a kontrollokat, visszacsatolásokat válogatás nélkül felszámolja - egy idő után nem csak nem akar, de nem is tud különbséget tenni a között, hogy miben van igaza és mi az, amit csak igaznak akar láttatni. Erre a pontra el kell jutni. Számos dologban a kormány már itt tart, de ilyen tisztán kinyilatkozni, mint Török interjúalanya csak a demokrácia végső stádiumában lehet. Nyilván a hölgy vagy úr mikrokörnyezetéhez való saját viszonya már régen nem "demokratikus". Sok bólogató János van körülötte, akik megerősítik mindkét nézetében. Ez egy ördögi kör. Szabályzástechnikában pozitív visszacsatolásnak hívják.
Még egy érdekesség, hogy hogyan reagál az etatista fellobbanásra a nép, ami egyébként valóban az államtól vár mindent, amit egyébként egy fejlett demokráciában őt terhelné (főleg a felelősség kérdését). Mert azért azt nem lehet nem észrevenni, hogy pont az ellenkezőjét kapja, mint amit elvár, a kötelezettségek növekednek, a jogok csökkennek... Hová vezet majd ez? Az etatizmus megerősödéséhez vagy esetleg pont a bukásához?

bariga 2011.06.16. 16:51:33

@Vanek B. Eduard: Talán mindenki a saját várát sütögeti, így kevés ideje marad az építkezésre. Aztán a választások előtt egy hónappal ígéri, hogy nagy lesz a vár, mindenki belefér és annyi sültgalamb fog röpködni, hogy csak na.

megszűnt 2011.06.16. 16:52:24

"Gyurcsányé látványosan ledőlt, mert a 2006-os legitimációs válság miatt nem tudta elfogadtatni a társadalommal a programját. A választás előtti hazudozásait azzal tetézte, hogy 2006 után elkezdett nyíltan beszélni a célokról. Mindkettő óriási hiba volt."

Egy gyereknek én nem mondanám, hogy tudod, anyád most elveszi tőled a homokozó lapátot, de mert ma elveszi, holnap egy egész szettet (lapát, vödör és gyümölcsformák) fog majd adni neked, mert egy gyerek ezt nem értené.

Egy gyereknek azt kell mondani, amit hallani akar és végeredményben az igazságot akarja a legkevésbé hallani.

Gyurcsány politikája nem a legitimációs válság miatt bukott meg, hanem az utána következő káosz miatt.

zabiela 2011.06.16. 16:54:22

"beváratott - bejáratott...."

El kell tünteni a rendszerváltási bábjátékot előadó pártokat, valódi Magyar összefogásra van szükség, hiteles, becsületes emberekkel, akik az ország érdekeit nézik, és nem kaparják ki minden nap a húsosfazék legalját is....

panelburzsuj 2011.06.16. 16:58:34

@bariga:

Kezdjük az axiómáknál: várból nem lehet galambot sütni! ... :)

Vanek B. Eduard 2011.06.16. 16:59:30

@altimus: "Nehez kerdes a ciganykerdes, a megoldasa, a helyzet enyhitese evtizedes projekt..." Egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy az általad lesajnált közmunkának annyi eredménye mégis lenne, hogy az a cigánygerek munkába menni látja az apját (ami nem fordult elő még az ő életében). Végül is az embergyerek is a mintából tanul, és ők fognak eltartani téged is nyugdíjas korodban (hahaaa).

megszűnt 2011.06.16. 17:00:26

"Bajnai már más helyzetben, súlyos terheket cipelve, de az átmenetiség miatt sok könnyebbséggel fogta meg a lapátot, voltak is eredményei a megszorítások terén, de a helyzet eleve nem tette lehetővé, hogy sikeres legyen."

Itt bővebben kértem volna egy értékelést, hogy miért nem? Amit magam gondolok: Gyurcsány embereként tartották számon, eleinte még a döntéseit is neki tulajdonították.

Bajnai mérsékelt, tudatos és érzelmeit háttárben tartó politikája nem tudott kibontakozni, hogy aztán valós alternatívát kínáljon a baloldali- és liberális szavazóknak.

Az ideje kevés volt és pont az hiányzott belőle, ami a másik kettőben megvan és olykor hibaként rójuk fel: a karakter. Ki vagyok én? Mit akarok én? Akarok-e egyáltalán valamit vagy csakis ügyvezető miniszterelnök maradok?

melmek 2011.06.16. 17:05:38

Bocsánat a kifelyezésért, de ezek esőben homokból építették a várat, kánikulában meg szarból.

seagull 2011.06.16. 17:09:50

@Megfigyelo: hagyjad barlti, ha fejére omlik a szar, akkor is azt fogja mondogatni, hogy ez csoki, csak a szocik miatt keserű...

megszűnt 2011.06.16. 17:11:10

"S most jött Orbán, aki azzal indított, hogy az ő vára teljesen más lesz, ügyesen terelte a figyelmet másfelé, ráadásul mindenkit kizavart a homokozóból, de a lényeget tekintve ugyanabba az irányba ment."

Függetlenül attól tette ezt, hogy az elődei hibáiból tanult volna és nem egyszerre akarná megváltani a világot, a hazájával együtt. Az irányt látta, ez jó, az, hogy nincs kidolgozva, az, hogy nincs átgondolva, az, hogy hibák milliói vannak benne, az őt nem zavarja.

Én úgy gondolom, van egy irány, ez meghatározott és akkor ebben én kereshetek olyan színeket, melyek csak rám jellemzőek, de építhetek bele olyan elemeket, melyek meg pont nem rám jellemzőek, de gesztusokat gyakorlok a más ideológiájú emberek felé.

Lényegesnek gondolom még mindig, ezeket a gesztusokat, mert ezek mentén és sok közös, valódi vita mentén építhető fel valami olyan, melyre aztán stabilan tudunk majd építkezni.

Idő van. Isten sem három nap alatt teremtette a Földet és volt olyan nap is az életében, amikor megpihent.

senior zorro 2011.06.16. 17:14:12

@Sztrapacska: ... egyértelmű... evidens...

senior zorro 2011.06.16. 17:16:19

@bioLarzen: ez valójában a Gábor véleménye, csak TG kicsit lassú, óvatos és gyáva...

senior zorro 2011.06.16. 17:18:28

@Sanz: fel lehet oldani az ellentmondás...

ha egyszer a "népé" lesz a hatalom tényleg... valós demokrácia...

addig a farkasok lerabolják a birkákat... vagy kiskirályok és parasztok....

1011 éves feudalizmus...

z.

bubci 2011.06.16. 17:20:01

@altimus: sajnos nagyon egyetértek.......

www.hirzabalo.hu · http://www.hirzabalo.hu 2011.06.16. 17:22:02

@is: Az ország már akkor is válságban volt, csak kapóra jött Gyurcsányéknak, mert így legalább van mire hivatkozni. Az államadósság már akkor is az egekben volt, az IMF 25 Mrd-ja csak megadta a kegyelemdöfést. Érdekes módon ugyanezt a világválságot hozzánk képest apró karcolássokkal átvészelte Lengyelország, Csehország és Szlovákia, sőt ott már beindult a gazdasági növekedés.

xsasha 2011.06.16. 17:22:09

Az elemzés legfőbb problémája, hogy a vérnyomás alapján magyarázza az egészséget.
Véleményem szerint a vérnyomás az egy fontos mérhető állapottulajdonság, de valójában semmit nem mond az ember állapotáról, ami önmagában igaz lehetne.
Káros szemléletnek tartom azt, amikor a vérnyomás szabályozására tesszük a hangsúlyt, mert ez pont arról szól, ami az előző 20 évben is történt. Megszorítás, osztogatás. Egyszer keserű pirula, egyszer cukorka.
Én úgy gondolom, hogyha az ember egészséges életmódot folytat, akkor a vérnyomása is rendben lesz. És nem lesz gond, hogy problémamegoldás és szeretkezés közben felmegy a vérnyomás, pihenés közben pedig alacsonyabbá válik.
Az egészséges társadalmi folyamatok kereteinek megvalósítása és üzemeltetése a feladat, és nem cashflow pusztán rendbetétele, mert utóbbival folyamatosan vissza fogunk esni és a társadalmi problémák folyton gócokban fognak jelentkezni egymás után.

Ha egy politológus nem látja azt a különbséget az egyes kormányok között, hogy egyesek meg sem próbáltak reflektálni a társadalmi problémákra, csak a fiskális problémák miatt pánikoltak, akkor nehezen látom be, hogy miben különbözik egy nem-politológustól. Persze mivel ez a poszt csak egy témafelvetés, ezért csupán teoretikus az én felvetésem is.

megszűnt 2011.06.16. 17:26:24

"Ha sikeres lesz ezen a téren, akkor kívülről nézve kétségtelenül megérte a brutális hatalomkoncentráció és a durva manipuláció, "

Sokkal átgondoltabb politikával és fölösleges erőfitogtatás nélkül lehet tartós és komoly sikereket elérni hosszú távon és alighanem a hosszú táv-on van a hangsúly.

Nem érv, hogy mögöttem a kétharmad támogatása, hanem arra kell törekedni, hogy mindenkiét akarom és vinni szeretném a más ideológiájú embereket, gyertek és csináljuk most közösen, együtt. Hiszen van egy olyan verzió, amikor a hatalmammal élek és nem visszaélek.

Igenis még egy gyereknek is elmagyarázható: ma nem tudok 2 csokit venni, mert pont 1 cukorra futja, de holnap, amikor fizetésnap lesz, akkor 1 csokit biztosan veszek neked, de 2-re akkor sem futja, mert hó végén 1 cukorkát sem tudok majd neked adni.

És a gyerek megérti. Mert a gyerek ért ám a szóból, csak jól kell magyarázni!

senior zorro 2011.06.16. 17:26:32

a rohadt gané fajtájukat. a legsötétebb középkort hívják életre...

index.hu/belfold/budapest/2011/06/16/szerdan_dontenek_budapest_uj_zaszlajarol/

török gábor 2011.06.16. 17:29:38

@senior zorro: néha tényleg annyira értelmetlennek érzem ezt az egészet... ott van az első mondatban, hogy nem, én ezzel nem értek egyet, utána ott van a bejegyzés célja is, mert tényleg kíváncsi vagyok az értelmes véleményekre (a saját érveimet ugyanis ismerem), de hiába... tudom, ilyen ez a műfaj, de akkor is...

ben2 2011.06.16. 17:33:39

@knausz:

Bajnaival az volt a gond, hogy ugyanúgy nyakig benne volt a Gyurcsányi "elk..rós" politikában, mint maga Gyurcsány, vagy a teljes szoci elit.
Amikor aztán a bohózatba fulladt kormányfő- jelölési procedúra eredményeként elfogadták személyét, mint legkisebb rosszét, mégis miben reménykedtek a balosok? Hogy a választók egyszer csak elfelejtik, hogy Bajnai úgy vállalta el a kormányzást, hogy nem maradt ember az országban, akinek előtte fel nem ajánlották volna? Hogy a válság kirobbanása előtt két nappal még arról beszélt, hogy Magyarországon nem lesz válság? Vagy hogy a magyar gazdaság pont az ő gazdasági minisztersége alatt érte el a mélypontot? (A kötelező gyakorlatként felszínre került korrupciós botrányokat már meg sem említem.)
Bajnai annyi változást hozott Gyurcsány után, mint Grósz Károly Kádár után: politikai irányvonalban semmit, egyetlen érdeme, hogy balhé nélkül levezényelte a szocialista kormányzás végnapjait.
Bajnainak ráadásul semmilyen kormányprogramja nem volt, jó droidként végrehajtotta az IMF által diktált megszorításokat, a kormányzás összes többi területén meg látványosan bedobta a gyeplőt a lovak közé, mondván, hogy az idő rövid, nyerni nem fognak, tehát marakodjanak a szoci szakpolitikusok a maradék koncon, ha akarnak, csak a pénzügyet hagyják békén.
Értem én, hogy a szétesett baloldalnak úgy kell a "felelős ballib politikai karakter", mint egy falat kenyér, de ha ezt az arcot - amolyan Bokros Legenda 2.0 jelleggel - Bajnaiban vélik felfedezni, abból a baloldal újabb csúnya pofáraesése lesz csak, felemelkedés aligha.

Ideggyógyközpont 2011.06.16. 17:33:46

Üdv Mindenkinek!

Ha már a hasonlatoknál és képeknél tartunk úgy gondolom megosztom a saját véleményemet.

Képzeljük el a magyar társadalmat úgy mint egy embert egy szál alsógatyában, lábbeli nélkül.
A feje - az agya - a politikai elit, döntéseket hoz, meghatározza az irányokat.
A törzse - benne a létfontosságú szerveivel - az a társadalmi elit (vállalati középvezetőktől felfelé, értelmiségi vezetők stb.) amelynek befolyása van az agy működésére.
A végtagok, főként a lába pedig az amit általában úgy hívunk a nép. Nem létfontosságú számára, de az viszi előre, nélküle nem képes boldogulni az életben.

Felvázolt emberünknek egy célja van átjutni egy szakadékon.

A szakadékhoz vezető úton a híd előtt egy útelágazás van, három lehetséges iránnyal.
Kettő a hídhoz vezet, egy a szakadékba visz.

Az egyik egy 200m hosszú, fejre állított 100-as szögekkel sűrűn kirakott út (vegyük figyelembe, hogy emberünk nem fakír)
A másik egy 300m hosszú, csiszolópapírral beterített, amelyen valamilyen oknál fogva csak hason-csúszva lehet közlekedni.
A harmadik, amelyik a szakadékba vezet, egy kellemes szitált homokkal borított út.

Ha a rövid, 100-as szögekkel kirakott utat választja, a lábán kívül nem sérül semmi, a lába viszont egészen biztos, hogy tönkremegy. Egyáltalán nem biztos, hogy végig tud menni rajta, megvan a kockázat, hogy már a közepén fel kell adnia.
Egy biztos, amikor megáll, nem tud majd továbbmenni mert a lábát sokáig, komolyan ápolnia kell ahhoz, hogy a későbbiekben használni tudja valamire. Sőt az is lehetséges, hogy a sok sebtől elvérzik a végére.

Ha a smirglipapíron csúszik el a hídig mindene megsérül, lehet kicsit talán még az arca is. Fájdalmas lesz a lábának, a törzsének. De nagy valószínűséggel csak hámsérüléseket szenved, bár néhol talán mélyebbek lesznek a sebek. Ezért cserébe azonban az út végén fel tud állni, és át tud kelni a hídon a szakadék felett.

Ha a harmadik utat választja, egészen kellemesen érzi majd magát, fütyül út közben, érzi a kellemes süppedős talajt.
A végén pedig belesétál a szakadékba és vége.

Véleményem szerint jelenleg az első szöges úton indultunk el.
Hiába jó a cél, ha a lábunk nem fogja bírni. Ha jó esetben a végén, rossz esetben már a közepén meg kell állni a sebeinket ápolni. Legrosszabb esetben pedig ott az elvérzés.

Az előbbiek alapján kicsit konkrétabban:

A politika reális célja ma - és ez nem csak Magyarországra érvényes - hogy átjusson a szakadékon.
Fáj és még fájni is fog, ezt nem tagadhatjuk le.

A politikai eliten múlik, hogy ezt a célt mennyire, és milyen szempontból fájdalmasan próbálja elérni.

megszűnt 2011.06.16. 17:36:00

"ha ő is megbukik, akkor el sem tudom képzelni, hogy még milyen más módon lehet eljutni a célig."

A társadalom önmagát formáló erejében hinni nem balgaság. Látni a folyamatokat. Amikor én kierőszakolok valamit, akkor az meglehet, sokak ellenszenvét szüli és ez elvezet az elkeseredés határáig.

index.hu/belfold/2011/06/16/bohocforradalom_2011/
index.hu/belfold/2011/06/16/a_tiltas_ellenere_is_lesz_hallgatoi_forum/

Az, hogy milyen módon lehet eljutni a célig, ahhoz nagyon fontos lenne tudni, hogy mi a cél. Mert ez itt a lényeg. A látványelemek csupán illusztráció és ilyesformán valóban érdektelen.

is 2011.06.16. 17:38:19

@török gábor: ez nem a mufaj. ez Magyarorszag. barhol mashol a vilagon (az altalam ismert par tucat orszagot) ha azt mondod, hogy piros, akkor ezt elfogadjak. Magyarorszagon elkezdik mondani, hogy nem, te keket gondolsz, meg keket is mondtal valojaban, mert azt toled ugy kell erteni.

es be lehet helyettesiteni, hogy ha egy politikus azt mondja Piros, akkor hanyan ugranak ra, hogy Keket mondott, meg Keket gondolt. ezzel sikerult leginkabb Gyurcsanyt is tonkretenni, hogy csak a legeklatansabb kozelmultbeli peldat vegyuk.

xsasha 2011.06.16. 17:39:35

@ulrike:
A hozzászólók többsége még addig se jutott el, hogy azonosítsa a várat, amiről szó van. Az a kellemetlen, hogy a magukat értelmiségnek gondolók sem jutottak el odáig, hogy azonosítsák: a szövegben a vár a fenntartható költségvetési egyensúlyt szimbolizálja. Ennyire hiányzik az emberekből a minimális absztrakciós készség is?

Kavix 2011.06.16. 17:40:52

@knausz: Hát ezek az emszpés, eszdéeszes tüntetések eléggé besültek. Hiába az Indexes főcím, Klubrádió és 168óra és a többi mozgósítása, csak kevés ember ült fel erre a hisztériakampányra. Látható az időközi válaztások eredményeiből, amiket magasan nyer sorozatban a Fidesz, hogy ez a maréknyi kisebbség láthatóan egyre agresszívebb, ahogy ürülnek a nokiásdobozok, de a választók elégedettek, hogy végre valakik elkezdtek kormányozni, rendbetenni a közös dolgainkat, leépiteni a fenntarthatatlant.

is 2011.06.16. 17:42:05

@ben2: "Bajnainak ráadásul semmilyen kormányprogramja nem volt, jó droidként végrehajtotta az IMF által diktált megszorításokat, "

bezzeg Orban szabadsagharckent hajtja vegre a meg nagyobb megszoritasokat, es az elmult egy evben mar a harmadik "gazdasagpolitikat" latjuk. neked azonban a tenyek nem szamitanak, teged el lehet kabitani egy "szabadsagharc" szoval. csak jelzem, hogy ez eves szinten 3% hitelfelarba kerul nekunk (3% vs 6%), ami szazmilliardokban(!) merheto.

valami komolyabbal nem tudsz jonni?

KG2000 2011.06.16. 17:43:00

Idézet az indexről:

"Egy 56 éves, elmondása szerint "gyogyóálló" mellényt viselő férfi tudósítónknak azt mondta: már tíz éve nyugdíjban van, és akik sajnálják tőle ezt a magas nyugdíjat, azok ne azt képzeljék, hogy egy medencében lubickol, hanem Siófokon tengeti életét egy második emeleti panellakásban. "Idegileg készültem ki", mesélte a férfi, aki 1981-ben második helyezést ért el az országos mesterlövészversenyen. Mikor az ideggyengeségéről beszélt, egy mellette elhaladó férfi egyetértően jegyezte meg, ő is háromféle xanaxot szed."

ÉN MEG AZT MONDOM, MENJEN A FENÉBE EZ A KETTŐ "IDEGBETEG" PARAZITA, akiknek ráadásul nem is fogják már elvenni a nyugdíjukat, mert 57 évesek lesznek.

Háromféle xanaxot szed, persze, én úgy mondanám, KÁBÍTÓSZEREZIK, ráadásul a TB pénzén.

xsasha 2011.06.16. 17:43:44

@török gábor:
Egyetértek egy előttem szólóval. Nem, nem a műfaj ilyen. Ez Magyarország. Ez az előző 20 év hozadéka.

senior zorro 2011.06.16. 17:44:11

@török gábor: ne keseredj és kedvetlenegy el Gábor! Cheers Up!

tökmind1 mit írsz... a lejtőn rohan a szekér. de szépen öljük 1mást...
óriási kérdés mi lesz az államcsőd és a polgárháború után...

én szeretem a posztjaidat, de kevéssé olvasom...
ennek ellenére/ettől függetlenül respekt! értelmes +jóindulatúnak véllek...

igazából ha lehet 1 tanácsom... a jelen politikával és kimenetelével értelmetlen vállalkozás foglalkozni... bár lehet hogy rövid távon megélhetést ad. értelmiségi értelmetlen üggyel nem foglalkozik...

az 1etlen értelmes kérdés, hogy
-mi lesz a magyar társadalommal...
de legfőképp:
-hogyan tudunk ebből szerencsétlen történetből legjobban kijönni...

megoldásokat... társadalmi tanácsokat légy szives....

ebből a szempontból a hírcsárda tanulságosabb...

tarackos 2011.06.16. 17:44:55

- Az illetőnek igaza van, tényleg az a lényeg, hogy a vár felépüljön nem pedig az ki építi fel.

- Az illető elfelejti, itt nem csak a várról van szó, hanem sok egyébről is, például a mániákus komcsiüldözésről várépítés helyett...

- Az illető nem veszi figyelembe, demokrácia van, ami többek között a hatalommegosztásról szól nem pedig a hatalomkoncentrációról vagyis azt semmi sem indokolhatja...

- az illető elfelejti, a kőművesnek még terve sincs így kérdéses milyen várat fog építeni, de még a megrendelő igényeiről sincs fogalmunk...

- Az illető azzal sincs tisztában, hogy várat nem 4 év alatt építenek, vagyis nem Orbánnak fog sikerülni legfeljebb elkezdi végre, mert eddig csak ígérgetett...

- az illető valóban vezető lehet privát szférában mert ott nem számít amivel nincs tisztában, viszont a társadalom nem vállalat...

is 2011.06.16. 17:46:13

@KG2000: sikerult minden altalad ismert "szitokszot" osszehordani egy mondatban? nahat, gratulalunk, nyalhatsz!

senior zorro 2011.06.16. 17:47:31

@török gábor: jaaa és aposztjaid lényege MINDIG...

a kép és a cím... a homokozós fiúk, csökkenő színvonallal...

telitalálat... enyni nekem elég...

KG2000 2011.06.16. 17:47:56

@Kavix:
Nyilván, ahogy egyre többen belátják, hogy munka nélkül nem lesz pénzük, de dolgozni nem akarnak, úgy egyre több lesz a tüntető.

Idézet a Zindexről:

""Ha Orbán bohócnak néz minket, akkor azok is vagyuk" - magyarázta bohócjelmezét az egyik rendőr tüntető. "A kormány arroganciájára szeretnénk ezzel felhívni a figyelmet - mondta egy amúgy katonaként dolgozó demonstráló. - Azt szeretnénk, ha mindenki megértené, hogy itt nem csak arról van szó, hogy minket néz le a kormány, hanem minden magyar állampolgárt is." Egy harmadik megkérdezett a rejtőzködéssel magyarázta a sminket. "Itt vége a demokráciának, és jobb, ha nem látják az arcomat.""

JÓ NAGY ARCA VAN A MARHÁNAK, INNEN ÜZENEM, HOGY AZ ÉN ÉRDEKEIMET ILYEN LÉHŰTŐ KATONÁK és RENDŐRÖK BIZTOSAN NEM KÉPVISELIK. Én voltam sorkatona a Kádár-rezsimben, tudom, milyen emberek a "hivatásos" katonák, tudjuk, milyenek voltak a rendőrök akkoriban. Úgy látszik, egyeseknek nem volt elég 20 év arra, hogy tisztességesekké váljanak.

KG2000 2011.06.16. 17:50:00

@is: Te kis gyurcsány-klón, tudod mit, ezeknek TE FIZESD KI A NYUGDÍJÁT, MERT ÉN NEM FIZETEM, AZ BIZTOS:

""Egy 56 éves, elmondása szerint "gyogyóálló" mellényt viselő férfi tudósítónknak azt mondta: már tíz éve nyugdíjban van, és akik sajnálják tőle ezt a magas nyugdíjat, azok ne azt képzeljék, hogy egy medencében lubickol, hanem Siófokon tengeti életét egy második emeleti panellakásban. "Idegileg készültem ki", mesélte a férfi, aki 1981-ben második helyezést ért el az országos mesterlövészversenyen. Mikor az ideggyengeségéről beszélt, egy mellette elhaladó férfi egyetértően jegyezte meg, ő is háromféle xanaxot szed.""

Inno 2011.06.16. 17:50:09

@török gábor:
Egy érdekes részre hívnám fel a figyelmet. Ugyanis Ön is 3 lehetséges variációról ír Jancsika és Lacika párharcában:
1. Lacika drukker
2. Jancsika drukker
3. Mindkettőt utálja

De hol van a 4. lehetőség?
4. Se Lacikát, se Jancsikát nem utálja (esetleg mindkettővel szimpatizál).

Ezek lennének azok az emberek, akiket nem érdekli ki építi a várat ha megfelelően építi, akkor támogatja őt. Tényleg ennyire megosztott a társadalom, hogy ez az opció már fel sem merül? Ha már a vár felépítése a cél, akkor pont ez a hiányzó pont lenne az ésszerű választás.

Kavix 2011.06.16. 17:52:16

@tarackos: "- Az illető nem veszi figyelembe, demokrácia van, ami többek között a hatalommegosztásról szól nem pedig a hatalomkoncentrációról vagyis azt semmi sem indokolhatja..."

Demokráciában a nép dönt a hatalommegosztásról nem pedig önjelölt/bukott/szánalmas/liberális/publicista. Ezek alapján ebben a négy évben a Fidesz szabadkezet kapott. Akik ezt nem bírák felfogni, elfogadni hanem hőbörögnek pár százas tüntetésekre alapozva, azok szánalmasak.

"Az illető azzal sincs tisztában, hogy várat nem 4 év alatt építenek, vagyis nem Orbánnak fog sikerülni legfeljebb elkezdi végre, mert eddig csak ígérgetett..."

Az államcsőd szélén vette át Orbán az országot. Sokáig az is kérdés volt, hogy egyáltalán meglehet-e menteni még az országot. (lásd még Görögország) Most már valami elkezdődött. Láthatóan ennek a pénzes emberek örülnek legjobban, dehát ez érthető is.

senior zorro 2011.06.16. 17:52:36

@Devil: ... feudalizmus... feudalizmus... feudalizmus... feudalizmus...

de abból a legjobb... és nagyon ungarische... jönnek majd megnézni...

a középkori szegénységet, rabszolgaságot jönnek majd túristák (kelet eu is) nézni

unionista 2011.06.16. 17:56:06

@altimus:
nézd, nyer jelen állás szerint akárki nyeri a következő etapot: az ellenoldal el fog tűnni. egyszerűsítsük le ezt bajnai-orbán meccsre.

vegyük azt az esetet, hogy bajnai győz. ebben az esetben csak úgy tud kormányozni, ha népszavazással úgymond visszaállítja az alkotmányosságot. másképp nem tud. és ez igaz akkor is, ha történetesen kétharmaddal nyer. erre persze kevés az esély. mindenesetre ha az ellenzék nyer, akkor népszavazással kell indítania. és akire a nép direktben mond nemet az a közéletből eltűnik. szóval az nem egyszerű kormányváltás. tehát ebben az esetben a fideszt támogató egész médiaelit kénytelen lenne elsunnyogni. szóval orbán ott hibázta el, hogy nem írt ki akkor népszavazást az új alkotmányról, amikor még simán megkapta volna a többséget.

vegyük a másik esetet. azt, hogy a fidesz nyer. ebben az esetben viszont a baloldali médiaelitnek kell elhúznia. mert ebben az esetben a fidesz emberei már tényleg mindenhol ott lesznek. tehát ez egy olyan, hogy csak egy nyerhet.

van egy harmadik eset. ha patthelyzet alakul ki. ebben az esetben valószínűleg új választást kell kiírni.

tehát akárki nyer, ténylegesen nem lesz politikai ellenfele. ha az ellenzék nyer, akkor kénytelen lesz kinyírni a kormánypártiakat. nem tehet mást. még ha együtt is akar működni, de akkor is el kell taposniuk az ellenfelet. a jelenlegi kormányoldal ugyanezen nem fog túl sokat filózni. ha történetesen patthelyzet lenne, akkor egy új választáson kell dűlőre vinni a dolgot.

na most ha a társadalom az egyik bagázst végleg elküldi, akkor utána jönnie kell egy új elitnek. és ez meg nem nagyon jöhet máshonnan csak az emigránsok közül. a magyarok szemében ezerszer hitelesebb lesz bárki, aki mondjuk wolverhamptonban dolgozott, és ott lett magyar mércével viszonylag gazdag, mint aki ugyanezt tette budapesten. akárki nyer: ennek a csoportnak készíti elő a közéleti terepet. szerintem.

listentoyourheart 2011.06.16. 17:59:11

Gyurcsányt Orbánnal úgy lehet egy napon említeni, ahogy egy szélhámost egy gengszterrel.
Hogy Bajnai hogy kerül ide, azt nem tudom.

Bajnai erre egy Ady idézettel válaszolhatna:

"...meglékeltem a fejemet,
Agyamba nézett és nevetett."

Jobbulást!

unionista 2011.06.16. 17:59:56

@török gábor:
ha nem értesz egyet vele, akkor miért írod le. figyelem: nem értek egyet azzal, hogy hülye vagy. na, ez hogy hangzik?

megszűnt 2011.06.16. 18:05:15

@török gábor:
Én fontosnak gondolom, hogy maradjanak független politikai elemzők és ne legyen az olyan evidens, ki, melyik csapatba tartozik, hanem végre elemezze a napi történéseket is akár, a folyamatokat, melyeket látunk és ami mögötte van.

Az emberek felnőttéválásában sokat segíthetnek a jó tanárok, a legtöbbet, és hosszú távon nem szabad feladni ennek sikerét!

Ha van ebben egyáltalán ráció, hogy az emberek felnőttek akarjanak lenni és ne az érzelmeik kiszámíthatatlan csapongásaikban éljenek, hogy én utálom Orbánt vagy én imádom Gyurcsányt.. mert végül minden ember egyedül marad.

Ezek a politikai vezetők az ő problémáikat közvetlenül nem oldhatják meg, csak önmaga, mindenki a sajátját.

panelburzsuj 2011.06.16. 18:05:30

@török gábor:

Jó lenne tudni, mit ért az ürge "szocialista korszak" alatt:

"ki tudja versenyképesebbé tenni az országot, véget vetni a szocialista korszak fenntarthatatlan jóléti örökségének"

A beszélgetés egészéből talán kiderült, hogy a negyvenév, vagy a nyócév "fenntarthatatlan jóléti örökségét" akarja -e mindenáron felszámolva látni a tisztelt nyilatkozó.

A probléma magva ugyanis az, hogy itt nem 40+20, vagy 4+4+4 stb évek rossz (messze nem csak jóléti) örökségeivel kéne egyszer már komolyan szembenézni, hanem a magyar társadalom versenyképességének (=versenyre elszántság és felkészültség) sokkal régebbi és mélyebb gyökereivel.

Inno 2011.06.16. 18:06:26

@unionista: Nem csodálom, hogy TG kiakadt. Ugyanis ott áll az első pár sorban az is, hogy ennek ellenére miért írja le:
"hogy cáfolata során összeszedjük az értelmes ellenérveket"

panelburzsuj 2011.06.16. 18:06:40

@panelburzsuj:

(pontosabban: versenyképtelenségének)

lüke 2011.06.16. 18:09:16

jesszus ez a sok névváltozó,az echoláliával

lüke 2011.06.16. 18:12:18

@Inno:
a homokozóból nem jön érv
reformhoz pedig:
koncepció,pénz,idö és folyamatos evaluáció kell
nem monoton ismétlése a hibáknak

megszűnt 2011.06.16. 18:19:37

@török gábor:
A korábbi elemzés, a Halott hal, szerintem egy olyan volt, mert kimutatott külföldre és kereste az összefüggéseket. Rengeteg adalékkal.

Nem kellenek válaszok, elég, ha elindul a gondolkodás a csírából, mert abból akár óriási tölgy is nőhet. Bizony.:)

"néha tényleg annyira értelmetlennek érzem ezt az egészet... "

Ne keseredjék el! Ennek lesz gyümölcse, hozadéka, hogy itt elemez. Ha ennek se.. akkor semminek!

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.06.16. 18:28:13

@Doberdo: "mert a permanens háborúnak csak sebesültjei vannak."
Közben a tisztikar ellátmányát felemelték, a hadtáposok meg gazdagodnak.

dibbler 2011.06.16. 18:30:19

Ez szuper jó hír: mindhárom kormány ugyanabba a megoldás - irányba dolgozott.
1., jó, mert az irány létezik és a kormányok látják,
2., a zemberek nem látják, tehát nagyon összetett, sok akciós tevékenység
3., mégis létezik felelős politikai elit, léteznek hosszú távú víziók

Kedves Török Gábor, Ön ezért jó publicista, mert egy kis történettel és körítéssel le tudta festeni az elmúlt 10 egynéhány év politikáját.

Inno 2011.06.16. 18:36:29

@Inno:
Mielőtt TG tőlem is kiakad, elnézését kérem, és javítom magam. A 3 variáció is az idézet részét képezte, vagyis az idézett gazdasági szereplő hagyta ki eleve az építő jellegű megoldást, akitől idézett, és nem Török Gábor.

De a lényeget fenntartom. Azt kell elérni, hogy ne legyen zsigerből elutasítva egyik szereplő sem. Ha rosszul építi a várat, akkor jelezni kell neki (pl.:tárgyalások, tüntetések). De ha szándékosan rombolja is, akkor gyorsan el kell zavarni.

unionista 2011.06.16. 18:38:22

@Inno:
ne viccelj már. ez egy közhelyszerű metafora, aminek nincs se igazolása, se cáfolata. török úgy elemzi ezeket a politikusi beszélgetéseket, mintha azok szépirodalmi szövegek lennének. mintha ülnénk az irodalomórán, és azt mondaná a tanár, hogy elemezzük balzac-ot, moliére-t, vagy mikszáth-ot. erre ott vannak a világirodalom. ehhez nem kell béla, aki abból lett milliárdos, hogy a minisztériumban gründolt magának valamit, és talált egy béna hasonlatot.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.16. 18:46:42

Abban valóban van igazság, hogy ugyanazt a várat építik, emlékezhetünk a Gyurcsány idején menő "Fair Play" kampányra, ami lassan, finoman próbált minket terelni (adj számlát, ne fogadj el kenőpénzt stb.).
Az is igaz, hogy a szocializmusból örökölt rendszerek súlyos gátakat jelentenek a gyors fejlődésben, csak közben e rendszereket évek óta nem engedik lebontani (a Fidesz se engedte, hogy szavazatokat szerezzen vele), vagyis ezek a jóléti rendszerek MÁR A DEMOKRÁCIÁNAK AZ ÉPÍTMÉNYEI, NEM A SZOCIALIZMUSÉI. Sőt, a Fideszéi is, az előbb említettek miatt, e rendszerekkel együtt saját hitelességüket is bontják.

Ez viszont a lehető legkárosabb gondolkodás: "Ha sikeres lesz ezen a téren, akkor kívülről nézve kétségtelenül megérte a brutális hatalomkoncentráció és a durva manipuláció".
NEM ÉRI MEG! Merthogy mi lesz közben a politikai kultúrával és a politika kultúrájával? AZT ki építi viszza? Ez nem a királyság, ahol az egyik király véresebben uralkodik, a másik meg csak a közepesen fontos eseteknél fejeztet, miközben a lényeg századokig változtathatatlan. Ez demokrácia, ahol választanak, többek között mintákat is. Ha egyszer áthágnak egy demokratikus normát, és az akár csak az idővel, de még inkább egy választási sikerrel legitimálódik, onnan alig van visszaút.

dr. Trebitsch 2011.06.16. 18:46:45

Ez egy döglött társadalom. A mommentelők beírásai is bizonyítják, hogy az. És egyre szarabb lesz minden, azért sokan már elmentünk. Elveszett az emberekből egy régi képesség, ami sok más ország lakóiban megvan, és korábban a magyaroknál is megvolt, bár kisebb mértékben. Mégpedig az, hogy amikor az embereket jó és rossz emberekre osszák, akkor átgondolják a véleményüket, és különböző dolgokat mérlegelve döntik el magukban ezt a kérdést. ez jó dolog, ha hibát is követnek el néha. De nálunk csak egyet tesznek mérlegre: ha azonos politikai nézeteket vall velem, akkor az jó ember, akkor is, ha tudom, csal, lop, gyilkol. Ha nem ugyanúgy gondolkodik a politkáról, akkor az csak szar, gané ember lehet, és legjobb lenne ezeket mind likvidálni. A legtöbb ember azokat is gyűlöli, akik egyik táborba sem állnak be, nos ezek közül a legkiválóbbak egyszerűen elmentek, vagy ha van csöpp eszük, akkor már csomagolnak. És jól teszik, szmukra itt nem teremhet babér...

unionista 2011.06.16. 18:53:40

@panelburzsuj:
szerintem nem lehet azt mondani, hogy magyarországon a gazdasági szerkezetváltás sikertelen volt.

www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&met_y=sp_pop_grow&hl=en_US&dl=en_US#ctype=l&strail=false&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:HUN&tdim=true&hl=en&dl=en_US

sokkal inkább az igaz, hogy ennek nem élvezik elegen az előnyeit. és ezért van igény a jóléti rendszerre. hogy az állam valahogy kompenzálja az igazságtalanságot, hogy az ezredfordulón lehagytuk a világátlagot. aztán mégis úgy érzi mindenki, hogy akkoriban valami el lett akkor rontva, és azt ki kell javítani.

Inno 2011.06.16. 19:00:20

@dibbler:
"mindhárom kormány ugyanabba a megoldás - irányba dolgozott."
Szerintem nem. Még azt sem mondanám, hogy mind a hárman építkezni akartak.
Gyurcsány egy fényűző épületet akart átépíteni, úgy hogy a fenntartása kevesebbe kerüljön. De elszúrta.
Bajnai célja is azonos, de ő külső terv alapján határozott lépéseket tett. Lekapcsolta az áramot, fűtést. De a korszerűsítésre már nem maradt idő.
Orbán ezzel szemben buldózerrel közelít a kérdéshez. Mindent lerombol, hogy tényleg a saját várát az alapoktól építhesse újra.

Nem rosszabb egy új épület, mint egy felújított, ha a környezet, a telek, az építészek, a kőművesek, és az anyag is elég jó. Döntse el mindenki maga, hogy elég jónak tartja-e az összes erőforrást. Nekem vannak fenntartásaim a minőséget illetően.

ulrike (törölt) 2011.06.16. 19:00:39

@xsasha: Végül is a vár Mo. A kérdés, hogy ki a jobb építője.

Az ítélethez
-az építőnek el kellene tudnia magyarázni, mi a fenét és mi végett csinál, s azt, hogy a váraljának mivel, hogyan kell hozzájárulnia;
- a váraljának pontosan tudnia kellene, milyen, lehetőleg egzakt kritériumok szerint értékeli az éppen tendernyertes építési vállalkozót.

Meridian74 2011.06.16. 19:03:30

@altimus: Hogy mítosz-e az, hogy egyesek az állampénzeket "fosztogatták"? Személy szerint azért állítom hogy nem, mert csak néhány páldát kell megnézni: 4-es metró. Azonfelül, hogy az oroszok egy ~60millió dolláros államadósság törlesztéseként megcsinálták volna nekünk (kb 1/3 pénzből - mivel ez a normális nemcsak az oroszoknál hanem nyugatabbra is), mégis inkább közbeszerzésre toltuk, és az adósságot meg enélkül is elengedtük az oroszoknak. Ezért én szívesen fejbe lőném a felelősöket, mivel tutira kaptak zsebbe is. De ha nem, akkor is.

Aztán ne menjünk messzire, ott van a BKV. Ezt ugye nem kell ragoznom?

Aztán ott van a Máv és a Máv Cargo eladása, holott az hozta a pénzt a MÁVhoz...

Aztán ott vannak az autópályaépítések. Horvátországban (szomszédos ország) hegyes és háború sújtotta (értsd: elaknásított területek) terepen feleannyiba került a kilométere mint itthon nálunk dimbes-dombos terepen.

Aztán ott van az egész energiaszektor és közművek kezelése, igaz ez már messzebb nyúlik mint az ominózus 8 év.

Ezt lehet sorolni.

De ami tény, hogy ma egy közbeszerzés úgy zajlik hogy a pályázók elvállalnák 1X-ért de az állambácsit ól a közbeszerzést lefolytató emberke zárt gyűlésen egyesével elmondja minden pályázónak, az nyeri aki a pályázati pénzből 40%-ot vagy többet visszafizet, de a pályázatra egyébként nem 1x összeg van hanem 2X-2,5X pénzmennyiség van.

Ugyanakkor adózni a pályázónak a teljes összeg után kell...! Ez utóbbi miatt van az, hogy a munkát ténylegesen elvégző sokadig szinten lévő alvállalkozót már nem tudják kifizetni (csak részben), a felette lévő alvállalkozó cégek meg a pénz mosáshoz kellenek.

És honnan az infó? Nos ez egészen friss. Egy Fidesz közeli cég felsővezetőjétől, amely cégnek a neve S-el kezdődik és G-re végződik. Persze nyilván mindenki mindent tagad ha vizsgálatra kerülne a sor, de az is igaz, hogy felsőbb szintekről is jön a segítség az ügyek eltusolásához, így érthető az is, hogy gazdasági bűncselekmények miatt még senkit nem csuktak le, csak piti adócsalókat, vagy azokat akik nem fértek a bőrükbe.

És összefoglalásul, ha te még mindig úgy gondolod, hogy ez az egész csak mítosz, akkor szerinted nincs korrupció sem, mert ez az egész tulajdonképpen nem más mint az: KORRUPCIÓ!

Mit kellett volna példának okért tennie a FIDESZNEK? Legelőször is nagyon keményen megsuhintani és a továbbiakban gátat vetni a bankok azon gyakorlatának, hogy egyoldalúlag szerződést módosíthassanak.
A múltban történtek miatt rákényszeríteni a bankokat hogy a hátrányosan érintett szerződő feleket a bankok kártalanítsák (és itt nem arra gondolok, hogy húú a CHF ára ingadozott - mert az kisebb tételt jelentett, hanem a kamatlábak indokolatlan emelgetése miatt, ami exponenciális görbét jelent a végösszeg alakulásánál - így a törlesztőrésztekeben is) továbbá emlékeztetőül büntetést is kiróni rájuk. Ehelyett mi történt? "Bankadó".
Ez volt az egyezség. Mi (bankok) csinálhatjuk tovább azt amit akarunk, most ezért cserébe kifizetünk egy vagy kétszeri összeget (amit akár később tovább is tudunk hárítani, hisz azt csinálunk amit akarunk), ami egy kisebb vagy nagyobb hányada az extra nyereségünknek, de később ez úgyis megtérül mert lényegében semmi sem változik. A korábbi időszakok meg igazolják, hogy ez a rendszer extra profitot hoz; hisz ugyanannak a banknak a magyar és franciaországi profitrátáját egymáshoz viszonyítva a magyarországi többszöröse a franciához képest. (ez egyébként ugye kisebb kockázati tényezőt is jelentene, mégis pont ennek ellenkezőjére hivatkozva emelték folyamatosan a kamatlábakat!) Az hogy a felügyeleti szervek ezért senkit nem suhintottak meg úgy istenigazából rendesen, az megint ugye a korrupcióra vezethető vissza.

Na, ezt lehetne sorolni elég hosszan, így is hosszúra nyúlt, itt inkább abbahagyom, vérnyomáskímélően is.

Aniko1010 2011.06.16. 19:05:52

Sajnos úgy érzem, nincs alternatíva, hogy kit is válasszunk a homokozóban játszadozók közül. A szélén állok, mint egy rendes anyuka és csak dühöngök, hogy a játszadozó kölykök folyton a szemembe szórják a homokot, legszívesebben mindkettőt jól elfenekelném... mindkettőnek azt mondanám, hogy húzzanak egy másik homokozóba és látni sem akarom őket.
4 évente (megpróbálnak) elkábítani az ígéretükkel, hogy majd rendesen viselkednek, hazudoznak ígérgetnek, aztán le vagyok sz..rva... 4 évig.

Komolyan nem tudom, hogy az utópia lenne, hogy azt mondjuk, hogy a képviselők visszahívhatók legyenek és az a kormány bukjon azonnal, amelyiknek nem a választási programja a kormányprogram. Hazugságra szavazunk! Mi vagyunk a birkák, hogy hallgatólagosan asszisztálunk hozzá... Nem azt mondom, hogy a mézesmadzagot kell valóra váltani.. hanem azt, hogy reális, megvalósítható programot kell az emberek elé rakni a kampány időszakban és abból választani. Nem hülyének nézni minket...
De lehet hogy megérdemeljük, amit kapunk, mert hülyék vagyunk...

porfelhő 2011.06.16. 19:09:48

Nahát! Nem is tudtam, hogy van új poszt! Nagyon jó mint mindig.

Nem hiába irom én, hogy a Török Gábor kiváló politikai elemző.

Bocsánat!?) de igy van.

:))

unionista 2011.06.16. 19:12:37

@török
szerintem ez a sztori inkább ez:
www.youtube.com/watch?v=1Bk_nqUQ0fc
nem véltetlen volt ez a válság után #1 játék szinte mindenhol.

Aniko1010 2011.06.16. 19:12:43

Még valami. Huszon éve a kolléganőm az USA-ban töltött pár hónapot és amikor visszajött érdekeset mesélt:

Pont választási időszakban volt kinn, Reagan lett az elnök. Azt mondta, hogy ott az emberek ezt az időszakot úgy élik meg, mint a demokrácia megvalósulását és kvázi mint egy bulit. Nem utálják egymást, nem szólnak be egymásnak, ha a szomszéd másra szavaz. Vállalják a pártállásuk és elmennek szavazni, mert jognak és kötelességnek tartják.

Viszont, amikor megválasszák az elnököt, utána mindenki úgy áll hozzá, hogy az az ember az ő elnöke is, még ha nem is szavazott rá.

A kolléganőm kint élő barátnője azt mondta, hogy nekik "tök mindegy ki az elnök", mert a hétköznapi életükre nincs befolyással a személye, a gazdaság működik, munka van, iskola van, annak aki akar dolgozni vagy tanulni.

Hm... szeretném, ha ebben a boldog tudatlanságban lehetnék és fogalmam sem lenne róla, hogy éppen ki van hatalmon, mert működne a gazdaság...

Tru_Blood 2011.06.16. 19:13:09

Szerintem egész jó analógia, sok igazság van benne. Arról szól, hogy mindhárman a magyar gazdaságot akarták rendbe hozni, ez a lényeg, a többi csak színjáték. Már nem emlékszem, hol olvastam, talán éppen TG írta, hogy ha a célok és mozgástér tekintetében nincs igazán különbség a pártok között, akkor egymás személyét/ legitimitását támadják érdemi vita helyett. Akkor nincs helye annak az álláspontnak, hogy tisztelem az ellenfelem, szerintem téved, de elhiszem, hogy jót akar. Pont, ahogz Magyarországon történt. Nem értem, TG miért nem találja ezt meggyőzőnek.

ulrike (törölt) 2011.06.16. 19:13:17

@senior zorro: 'a rohadt gané fajtájukat. a legsötétebb középkort hívják életre...'
Igen, sötét ruhában és álarcban lovagló kétes alakokkal.

lüke 2011.06.16. 19:15:47

@Aniko1010:
de nem is európai párt rendszer van,párt programmal

Inno 2011.06.16. 19:16:07

@unionista:
"török úgy elemzi ezeket a politikusi beszélgetéseket, mintha azok szépirodalmi szövegek lennének"
Török Gábor ezt egyáltalán nem elemezte, csak leírta, hogy gondolkodjunk rajta.

"ez egy közhelyszerű metafora, aminek nincs se igazolása, se cáfolata"
Egy közhely szerű történetről is lehet az a véleményed, hogy hülyeség, de az is, hogy milyen igaz. És van valami oka annak, hogy azt gondolod. Ez lesz a megerősítés/cáfolat.
De ha a cáfolat szót túl erősnek találod, akkor értsd úgy, hogy a történetről alkotott véleményekre kíváncsi TG.

Meridian74 2011.06.16. 19:18:44

@Aniko1010: manapság már ott sincs ez így teljesen. Ronald Reagen idejében még úgy volt, de ma már nem.

Nézd meg a Kapitalizmus, szeretem című(?) filmet...

porfelhő 2011.06.16. 19:19:04

Na. Igen. Az a bizonyos homokozó a magyarországi politikusok hatalmas homokozója.:)
Csak az a probléma, hogy "ki ragadja meg a lapátot" elv ezután nem fog működni.
Elege van a "nagybetűs nép" egy nagy csoportjának a politikából - legalább is egyelőre - az igérgetésekkel, hatalmi harcokkal, már nem lehet majd választást nyerni.

A nép azon nagy csoportjának van elege, főképp, akik a rendszerváltás óta eltelt időszak vesztesei voltak mindig, most pedig főleg érzik, de nagyon a megszorítások hatását.

A kilátástalanság, a reménytelenség, máról- holnapra élés.
Nem volt ez jobb sokkal ennek a csoportnak a múltban sem, de most , már szinte elviselhetetlenek a terhek.

trollface 2011.06.16. 19:20:26

"el sem tudom képzelni, hogy még milyen más módon lehet eljutni a célig." ha ez így van, kedves gábor, az elég szomorú. de segítek, elmondom, hogy hogyan lehet. ha az országban valóban létezne és működne a civil szféra, az sokat segítene ezen a helyzeten. ha az elmúlt 20 év kormányai (ideértve természetesen a jelenlegit is) nem páros lábbal tiportak volna minden civil kezdeményezést, ha az elmúlt 20 év kormányai (ideértve természetesen a jelenlegit is) nem a saját pártszervezetüket bujtatták volna civil bőrbe, akkor létezne társadalmi (civil) kontroll és a gazdaság nem lenne kiszolgáltatva a mindenkori kormánynak. akkor nem fordulhatna elő, hogy a homokozó szélén állók egyiknek vagy másiknak drukkolnának (adott esetben mindkettőnek - akár pénzbeni támogatással kifejezve rajongásukat), hanem az a történne, hogy ha az egyik lehugyozza a homokvárat, hogy jobban tapadjon, vagy ha a másik mindenkit kizavar, mert jobban hozzá akar férni, akkor akkora nyakast kapnának, hogy évekig nem mehetnének a homokozóba. de ez itten senkinek nem érdeke, kivéve talán a zembereket, de hát ők meg... (kis segítség: t7.hu/jz4)

ulrike (törölt) 2011.06.16. 19:24:12

@Trebitsch: Ez nem egy 'döglött társadalom', bár van 'momentelő', ki ezt terjeszti róla. Lehet, elment külföldre, s most üzenget haza, hogy segítsen maradóknak. Ne higgy neki.

porfelhő 2011.06.16. 19:24:46

A rendszerváltás óta eltelt időszakban a politika minden szereplőjének adva volt a lehetőség, megmutassa, hogyan müködik egy ország. Megmutatták.
Választások előtt épültek a légvárak, aztán egyre- másra omlottak össze.
Ebből van elege a népnek, de nem annak kik, igy-vagy úgy meggazdagodtak, - de már nem is ez a lényeg - azoknak akik viszik a vállukon az "igazi" terhet.

Aniko1010 2011.06.16. 19:24:46

@lüke: persze, nem ugyan az a rendszer... sőt a világ állása sem... csak tényleg arra vágyom, hogy végre ne kelljen tudnom, hogy épp ki nem azzal foglalkozik, amivel kellene, mondjuk a gazdaság élénkítéssel, mert mindenki csinálja a dolgát legjobb tudása szerint.
Ma hallottam fél füllel az építő ipar hatalmas "élénkülését" ... sosem esett ekkorát, mint az elmúlt egy évben. Tudom, senki sem építtet most, de máshol sem különb a helyzet. A szülő is tudja, aki kölyköt nevel, hogy motiválva, ösztönözve lehet fejleszteni a gyereket, nem úgy ha képen vágjuk. Hol van a gazdaság ösztönzése...

panelburzsuj 2011.06.16. 19:25:40

@unionista:

www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&met_y=sp_pop_grow&hl=en_US&dl=en_US#ctype=l&strail=false&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:HUN:FIN:BEL:EST:SVK:CZE:SWE:NLD&hl=en&dl=en_US

Látsz itt valami egyéni, saját, speciális magyar dallamot?

Nem ugyanaz a nóta, legfeljebb más hangfekvésbe transzponálva?

A felvetésed másik fele érdekesebb: mit fednek vajon az átlagok? "Tömegében emelkedő", vagy - még a töméntelen "szociális transzfer" ellenére is! - fokozatosan szétszakadó tarsadalmat?

És legfőképpen: valóban úgy gondolta-e a "magyar nemzet" a rendszerváltáskor, hogy csak az átlagok legyenek rendben, hogy én magam hová kerülök ebben a "nagy nemzeti áldozásban", az már mindegy? Legfőbb üdva nemzet üdve: ha Kókával /Simicskával (stb) átlagolnak, én már attól elalélok boldogságomban?

Inno 2011.06.16. 19:27:10

@trollface: A kiemelt rész is a gazdasági szereplőtől való idézet. Még reménykedhetünk, hogy Török Gábornak azért vannak róla elképzelései. Sajnos az eddigi elemzésekből kiindulva, a konkrét elképzelését, sosem fogjuk megtudni, mert azzal elárulná melyik "lóra" tesz, és ez elemzőként nem feltétlenül szerencsés.

megszűnt 2011.06.16. 19:34:47

@Inno:
Van itt egyáltalán választás?

A civil szervezetek megerősödésében látom én is a reményt, és közben olvasgatom itt a Bohócforradalom 2011-et és az egyetemisták sem tudom, mit lépnek majd.

A fiam itt mondta a magáét, a Corvinusért, én meg mondtam, oda kéne utaznod, nem? Mire ma vizsgázott, elfáradt, ő már nem. Csak nézek rá magam is és az egész elhibázott jövőre.

megszűnt 2011.06.16. 19:36:56

A civilek órájában állítólag Seres Mária is felszólal, illetve Kónya közlése szerint Orbán Viktor is. Tudósítónk hitetlenkedésére Kónya elárulta, hogy mivel ez egy bohócforradalom, egy bohócorbánviktor fog felszólalni.

index.hu/belfold/2011/06/16/bohocforradalom_2011/

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.06.16. 19:49:34

@knausz:
"Egy gyereknek én nem mondanám, hogy tudod, anyád most elveszi tőled a homokozó lapátot, de mert ma elveszi, holnap egy egész szettet (lapát, vödör és gyümölcsformák) fog majd adni neked, mert egy gyerek ezt nem értené. "
ÉS
"Igenis még egy gyereknek is elmagyarázható: ma nem tudok 2 csokit venni, mert pont 1 cukorra futja, de holnap, amikor fizetésnap lesz, akkor 1 csokit biztosan veszek neked, de 2-re akkor sem futja, mert hó végén 1 cukorkát sem tudok majd neked adni."

Namostan. El lehet vagy nem lehet?
Biztos fel tudod majd oldani bennem most ezt a szellemi válsághelyzetet. Én nem jövök rá, hogy most akkor mi is az igazi - szerinted :)

Ez csak azért érdekes, mert arról szól, hogy a szavazópolgárnak akkor el tudod-e magyarázni, hogy az adó"csökkentéssel" nem is járt rosszul, csak elromlott a szeme, vagy felfogja-e, hogy ennek milyen hosszabb távú hozadéka van.

csabakirályfi 2011.06.16. 19:51:42

@knausz: "Ami kiemeli egyiket mégis, az a határtalan eltökéltség (mersz), hogy én most megcsinálom, én most végigviszem. Ő Orbán Viktor. "
Meg a határtalan gátlástalanság. Meg imádóinak az a tulajdonsága, hogy nem teszik fel a kérdést: ha ma ezt csináljuk, akkor miért akadályoztuk ugyanennek a véghezvitelét 8 éven át foggal, körömmel, minden áron. Ez ugye nem zavar senkit? Meg hát a frakciója. Hogy is volt? Mindenki megjelent Felcsúton, ott megméretett, hogy végrehajt-e mindent. Anno ugye a példaképünket is kormányzóvá emelte hasonló taktikával az akkori parlament, csak ott az ajtóban álltak a darutollasok: ez a képviselő mehet, ez a másik nem. De milyen ügyes is elmondani, ez a három ember ugyanazt. Mint a VV, ott is csak a második mondat az érdekes: Gyurcsány még inkább. Ühüm. Aki nem mondja, hogy hazudik, az ugye igazat mond akkor is, ha az orbáni utat járja végig?

trollface 2011.06.16. 19:53:53

@Inno: tudom, hogy tőlük van, és ez a legszomorúbb. merhogy egy gazdasági szakembernek be kellene látnia, hogy olcsóbb a jól működő civil kontroll, minthogy folyamatosan kenje a kormányra törekvőket.

Inno 2011.06.16. 19:57:58

@knausz: Ha a filozófiai részét nézzük akkor mindig van választás. "Döntés az is, ha az ember szántszándékkal nem hoz döntést." (Frank Herbert)

Az szerintem is nagyon jó, hogy a civil szervezetek erősödnek. Mert még ha nem is formálódik új párt akikre szavazni is lehet (erre is nagy szükség lenne), de ha megfelelő méretű a bázis, akkor a hatalom megőrzése/megszerzése reményében egyre több javaslatot fogadnak majd el a civil szervezetektől a politikusok. Nagy kérdés lesz, hogy egységes marad-e a civil szervezet, és persze az is, hogy tényleg pártsemlegesen mindig egy-egy konkrét ügy mögé álljanak be.

"A fiam itt mondta a magáét, a Corvinusért, én meg mondtam, oda kéne utaznod, nem? [...] "
Nem is nagyon kampányoltak vidéken. Ha a HÖK-öt maguk mellé állították volna buszokkal vitték volna vidékről az egyetemistákat. De a vizsgaidőszak sem kedvez ennek az egésznek, mert a diákok már szétszóródtak.

megszűnt 2011.06.16. 19:58:54

@Zsit (nyau és rémizé):
"Namostan. El lehet vagy nem lehet?"

El lehet magyarázni, sőt alighanem el kellene magyarázni minden olyan lépését a kormánynak, mely érinti a lakosságot.
És nem elnagyoltan, maszatolva, hanem pontosan, szabatosan, értelmesen. Szóból ért az ember.

A megszorításoknak persze, hogy mindig lesz hozadéka. Lásd. Bokros csomag.

panelburzsuj 2011.06.16. 19:59:03

@knausz:

"Mögötte sok ember áll és alkot közösséget, teremti meg azt a lehetőséget, hogy minden megszorítást végig lehessen vinni."

(Igen, az Orbán-tábor kifejezetten arról nevezetes, hogy egyenesen és nyíltan azzal céllal álllt össze, hogy a végigvigyen minden megszorítást ... )

Áruld már el: honnan jutnak ilyen mondatok eszedbe? :)

megszűnt 2011.06.16. 20:07:02

@Inno:
Nem tudott róla a fiam. Új volt neki a hír. Jövő héten még 1 vizsgája lesz és pakol haza.

"Úgy gondoljuk, a felsőoktatás legfontosabb feladata is ez lenne: olyan öntudatos, gondolkodó fiatalok nevelése, akik képesek reflektálni az őket és a társadalmat érintő kérdésekre. Bármilyen hallgatói önszerveződés, de főleg egy ilyen kezdeményezés elutasítása azt jelenti tehát, hogy az egyetem vezetősége saját szerepével sincs tisztában" - olvasható az állásfoglalásban.

A Hallgatói Hálózat idén tavasszal alakult az új felsőoktatási törvénnyel és a Corvinus Egyetem esetleges megszüntetésével kapcsolatos hírekre reakcióként, tagjai különböző egyetemek diákjai.

panelburzsuj 2011.06.16. 20:08:48

@knausz:

És mind mondjanak pontosan, szabatosan, értelmesen?

"Nekem fütyül - nekem fütyül - elmehetnek?"

megszűnt 2011.06.16. 20:14:49

@panelburzsuj:
"(Igen, az Orbán-tábor kifejezetten arról nevezetes, hogy egyenesen és nyíltan azzal céllal álllt össze, hogy a végigvigyen minden megszorítást ... )"

Nekik mindegy, mit mond Orbán Viktor, mert minden szava és mondata isteni kinyilatkoztatás!

Jártam a polgárikörös fórumokra, tudom, és most is az van, mert a férjem, itt teljesen, fanatikusan fideszes (alliterál).

ulrike (törölt) 2011.06.16. 20:16:01

@nyünyüge: És a kiszolgált legionáriusok nemcsak, hogy nem kapnak ezentúl földet, hanem az eddig kiutaltat is visszaveszi tőlük a szenátus.

panelburzsuj 2011.06.16. 20:19:24

@nyünyüge:

Azon már én is elspekuláltam, hogy a két-három órát buszoztatott (vagy "táborba" szervezett ...), igazán húzós munkát évek/évtizedek óta nem végző, minden porcikájában ellenérdekelt "munkaerő" ügyködésének milyen hasznát lehet majd venni.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.06.16. 20:19:24

@knausz:
de azt mondtad, hogy nem kell, mert nem érti.
Akkor most ha elveszem a lapátját, mert nem tetszik, ahogy használja (jogosan, egyébként), akkor nem érti, hogy miért is veszem el, a holnapra vonatkozó ígéret meg túl messze lesz neki.

Az a bajom, hogy egyszer túl felnőttnek gondolod, másszor meg túl gyereknek. Mindezt 5 perc különbséggel köbö :)

A @panelburzsuj: kérdése meg tök jogos. Mit is mondjanak? Megvédik a nyugdíjamat, mert épp elherdálás alatt van (sic!)?

Egyébként meg - ha már gyerek-példa - vannak olyan helyzetek, amikor már nem magyarázol. Van, amit tilos és kész!
Az a baj, hogy azért kaptam meg X évesen a szavazati jogomat, mert elvileg felnőtt vagyok és képes vagyok dönteni. Igénylem a világos szót ebből fakadóan. És irritál a cinizmus meg az arrogancia, mikor a "munkavállalóm" kezd el úgy csinálni, mintha ő lenne a munkáltatóm. Másrészt sajnos sok olyan választópolgár van, akinek nincs igénye arra, hogy választhasson, neki meg felesleges is a szó. A zagyva is :)
Mégis azt mondom, hogy bár kockázatosabb, de érdemesebb a világos beszéd mellett maradni.
Tehát: _kelljen_ elmondani. Még ha sokáig is tart.

porfelhő 2011.06.16. 20:21:17

"Bohócok és birkák: demonstráltak és szavaztak

A rendvédelmi dolgozók és tűzoltók demonstrációjára több ezren érkeztek az Alkotmány utcába csütörtök délután.

Többeknek Árpád-sávos zászló lobog a kezében, néhányan nagy-magyarországos és „Szabadságot Budaházynak” feliratú pólót viselnek."

www.mno.hu/portal/791196

Távol a homokozótól... " Ők eddig nem ragadhatták meg azt a bizonyos lapátot . Talán nincsenek is annyira távol.
A Jobbik támogatottsága nem gyengül erősödik.
Elkeseritő, hogy egyre több embertől lehet hallani, "majd jön a Jobbik".
A politikusoknak ezt komolyan kellene venni.

komment1 2011.06.16. 20:23:42

Csak egy apró pszichológiai nüansz, de talán sokatmondó. Ez a bizonyos vezető gazdasági döntéshozó homokvárról beszél, szerinte mind azt építenek. Nos, azért az elég köztudomású, hogy milyen hatékony homokra és homokból építkezni. Van értelme önmagában a megszorítósdinak egy olyan társadalomban, ahol rengeteg ember áll a totális elszegényedés szélén? Mert ugye valami egyéb, távlatos stratégia is kellene (ami valszeg nem a zseniális 16%-os adó lesz), különben összeomlik az a bizonyos homokvár.

Egyébként tényleg mindegyik alapvetően hasonló alapokon áll, szerintem pontosan azon a cinizmuson, amit ez a gazdasági vezető is képvisel. A távlatos stratégia tisztán gazdasági alapokon nem lehetséges, a társadalomnak szüksége van bizalomra (amúgy a hitelnek is alapja), belső hajtóerőre, aminek bizony feltétele valamiféle erkölcsiség. Politikailag totálisan korrupt hozzáállással ez nem fog menni, már eddig is számos példát láttunk rá, hogy a hitelesség, a bizalom elvesztése politikailag az összeomlásba vezet, pont mint ahogy Gyurcsány példája mutatta, most meg Orbáné egyre inkább.

megszűnt 2011.06.16. 20:25:16

@Zsit (nyau és rémizé):
"Az a bajom, hogy egyszer túl felnőttnek gondolod, másszor meg túl gyereknek."

Biztosan azért van, mert magamat elég felnőttnek gondolom, míg találkozom olyanokkal, akik tiszta gyerekek, sőt kifejezetten a vezető utasítását várják. Egyéni gondolat nulla. Ők vannak a többen.

DE: hátha rá lehetne szoktatni mindenkit a felelősségvállalásra és a gondolkodás tudományára.

Én ma fölsültem egy blogtárssal ezen a fórumon, pont, és mosogatás közben bizony elgondolkodtam, ha tényleg nem érti, amit írok, ennél egyszerűbben nem tudom megfogalmazni, akkor választópolgárként mit ért meg??

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.16. 20:31:23

@nyünyüge: igen, és Te az emberi kapcsolatok oldaláról is nézed a problémát. De hát ne legyen igazunk a jövőt illetően...

aszekelyek 2011.06.16. 20:32:55

Kedves Gábor ! Valóban vitaindítónak jó ez csak, sztem. A gazdasági szereplő, akitől idézel , ide ütök, nekem fütyül, oda ütök nekem fütyül.... Sztem. Mindenkivel jóban akar lenni és fölülről is néz le ránk. Az ő megfontolásai nem érzelmi, pénzügyi tárgyú. Azt nem fejti ki, ostogatással, szoci kormányok és szadesz, hogy lehet várat építeni. MAximum adósságból.

nyünyüge 2011.06.16. 20:33:11

@panelburzsuj:

A borsodi munkanélkülieket évtizedek óta buszoztatják a menő vállalkozók Tokajban, Eger környékén.
Hozzák, viszik őket szőlőt művelni, oltványokat nevelni, szüretelni, stb. (Gondolom ugyanez megy minden emberi munka igényes területen a mezőgazdaságban az ország többi részén is.).
Eddig is jó biznisz volt számukra feketén, szürkén foglalkoztatni őket. Most még a munkaerőválogatást is elvégzi helyettük majd az állam.
Kevesebb lesz a kockázat, még az apehtől sem kell majd félni. Király.

panelburzsuj 2011.06.16. 20:35:34

@knausz:

És ha a fidesztagságot egy kupacba rakod a polgárikörösekkel, mekkora nyájad lesz? Ötvenezres? Vagy legyünk nagyvonalúak: százezres?

Ahová a férjed jár megmerítkezni az erőben, ott hányan szoktak összeverődni? És mekkora teljes népességből?

aszekelyek 2011.06.16. 20:37:09

@komment1: HA eddig ne esett volna le, az a távlatos stratégia , hogy az adósságot kell megszorítani.l Sokkal kisebb legyen. A rövid távú, meg a fenntarthatatlan, gyakran csalással kiszaszerolt jóléti kiadások visszafogása.

megszűnt 2011.06.16. 20:39:10

@panelburzsuj:
"És ha a fidesztagságot egy kupacba rakod a polgárikörösekkel, mekkora nyájad lesz? "

A Fidesz szimpatizánsai sokan vannak, még akkor is, ha nem járnak mind polgári körökbe, mint ahogyan a férjem sem jár azóta, mióta azt mondtam: VÉGE!

De ettől még a Fideszre szavaz és ott ül a szavazatszámláló bizottságban is. Amikor szavazni megyek, szép, csinosan, odajön, ő is szépen, öltönyben és megpuszil.:)

jjulie 2011.06.16. 20:41:09

a pronlémák gyökere a hatalmi vákunből ered, 200 éve hatalmi vákum van, ami előtte történt az meg nem számít

a hatalmi vákum gazdasági hatalom hiányát jelenti, 200 éve nem a gazdasági téren eredményeket elérők egymásnak feszülése eredményeként jött létre a politikai hatalom, hanem a gazdasági téren jelentéktelenek egyéb eszközökkel kaparintooták meg a politikai hatalmat és nem vigyáztak semmi féle gazdasági értékre, és nem tűztek ki gazdasági sikereket elérő célokat a hatalmuk megtartásához, mivel a megszerzése sem ezen múlott, hanem sokkal inkább a gazdasági eredmények hiányán

és ezügyben nincs változás

a konzervetív jobboldali keresztény magyar nemzeti jelképek soha sem nem párosultak a gazdasági sikerekhez, manapság miért történne így?

panelburzsuj 2011.06.16. 20:43:27

@nyünyüge:

Gondolod, hogy az összefogdosott közmunkások majd olyan minőségű munkát végeznek, ami kiszorítja például az "ideiglenesen hazánkban tartózkodó" erdélyieket?

Én nem gondolom, hanem húsz éve személyesen tapasztalalom: akikre rá lehet bízni kényesebb munkákat, azok nagyjából már elkeltek, még falun is.

Iszákosokkal, lógósokkal, lopókkal, összeférhetlenekkel, bajkeverőkkel, kárcsinálókkla viszont senki sem fog vergődni. Ahogy eddig se tette.

seagull 2011.06.16. 20:45:09

@Trebitsch: Hogy ez mennyire igy van. Ez az egyik legnagyobb gat...

komment1 2011.06.16. 20:45:12

@aszekelyek:

Nem esett le. Ebben az évben is jelentősen növelték Orbánék az adósságállományt, bár lehet, hogy ön nem hallott erről. Nem kell ám a propagandát benyelni. Ráadásul most hoznak olyan törvénymódosítást, melynek alapján az adósságrendezés alatt álló városok még újabb hiteleket vehetnek fel. Talán erről sem hallott. Persze ezt a törvényt kifejezetten Esztergomra szabták, de a lényeg, hogy a fennen hirdetett elvvel szemben éppen hogy még jobban el akarják adósítani a már így is csőd szélén, adósságrendezés alatt álló településeket.
Nekem ezek tűntek fel. A tények, amiket a propaganda takar.

jjulie 2011.06.16. 20:45:37

@aszekelyek:

megjött a zsé a bérkommentelésért és vissza tudtad kapcsoltatni a netet banyesz?

aszekelyek 2011.06.16. 20:46:07

@porfelhő: Nyilván a saját elviselhetetlen életedről tudósítasz.Szted mennyivel lenne rosszabb azoknak, akik úgy élnek, ahogy leírtad, ha IMF kormányzás lenne nálunk most? Sztem nagyon sokkal.

nyünyüge 2011.06.16. 20:46:27

@panelburzsuj:
Nem, de akiket eddig neked vagy a munkavezetődnek kellett összetoborozni, azokat összetoborozza az önkormányzat.

megszűnt 2011.06.16. 20:48:00

A tömeg elindulása után látszik igazán, hogy ha nem is 15 ezren, de tényleg sokan vannak a demonstrálók. Tapasztalt szemű tudósítóink szigorúan nem tudományos mérése, így ezúttal nem száz százalékig megbízható jelentése szerint 5-6 ezer ember vonulhat éppen a Sándor-palotához.

index.hu/belfold/2011/06/16/bohocforradalom_2011/

panelburzsuj 2011.06.16. 20:49:08

@panelburzsuj:

És félremagyarázások kizárására: ilyen van bőven cigányba, de magyarba, svábban és mindenféle más honi előfordulású etnikumban is. A lepusztultság nem egyforma mértékű minden nációban - de egyiket sem kerüli el teljesen.

panelburzsuj 2011.06.16. 20:52:56

@nyünyüge:

Akkor még mindig nem írtam egyértelműen: tízezerszámra (de akár több is....) vannak Magyarországon olyan alakok, akiket még akkor se engedne épeszű gazda a birtokára, a javai közelébe, ha az illető maga akarna fizetni érte.

megszűnt 2011.06.16. 20:56:27

@knausz:
Miskolcon körülbelül ezren demonstráltak a kormány megszorító intézkedései miatt.

Azt ma vegyük észre, hogy az egész országban megindultak az emberek!

Zalaegerszegen negyedórás volt az autós-motoros tiltakozó felvonulás.

És az egyetemisták is gyülekeznek. A fiam innen figyel és kérdezi tőlem, mi van? A tévében közvetítik ezeket az eseményeket valahol?

porfelhő 2011.06.16. 20:56:58

Gyurcsány Ferenc.

A rendszerváltás óta az ő kormánya lett az első, amelyet országgyűlési választáson munkája folytatására hatalmaztak fel."
......................
A Gyurcsány kormány reformokat nem hajtott végre. A vizitdij, kórházi napidij, tandij, bevezetését az ellenzéki párt népszavazással leszavaztatta.
A hozott intézkedéseket, sem tudta kellő képpen kommunikálni a "nép" felé a kormány.
Az SZDSZ-szel történő koaliciós kormányzés, is inkább gyengitette a kormány megitélését, mintsem erősitette volna.

2007. december 17-én elfogadta a magyar Országgyűlés az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt, melyben több nagyobb részben állami, kisebb részben magántulajdonú egészségpénztár jött létre – az egyetlen egységes egészségbiztosítás megtartásával.
De a koalíció felbomlása után, még az új rendszer működésbe lépése előtt 2008. május 26-án a parlament visszavonta – csak az SZDSZ nem támogatta az indítványt"

Na. Igen, és az öszödi beszéd, mellyel Gyurcsány F. saját "politikai sirját" ásta meg.:)legalább is akkor, egyelőre.
Lettek gyurcsányisták és mások.
..........................................

".Az Economist írása szerint Magyarország, az egykori csodagyerek ma biceg, az ellenzék keresztülhúzza a kormány számításait, a gazdaság bénult, a lakossága sértődött.

A magyar politikusok pedig rövid távú előnyökért veszekednek, miközben a strukturális problémák érintetlenül maradnak".

Gyurcsányé látványosan ledőlt," Itt az ok. ez a rövidke értékelés .

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.16. 20:58:32

@knausz: Lehetek indiszkrét és kérdezhetek valamit?

aszekelyek 2011.06.16. 20:59:41

@török gábor: A cél sem volt azonos sztem. A nyilatkozó érdekelt lehet abban is, hogy elmossa az éles határokat a célok között is. Azt esetleg a kedves szocik elmagyarázhatnák, hogy abból az osztogatási ámokfutásból, 2002-től 2004 nyaráig, hogy akarták a versenyképességünket megőrzendő célt megvalósítani? VAn egy nagy lik a jóléti ereszdelahajanat és a 2006-os választások között, amikor ugye tudjuk, feritől, hogy mit is csináltak. Nem létezik, hogy a cél a stabilitás lett volna. Azt még hazudozással senki el nem érte. Rendőri túlkapásokkal sem és konvergencia programokkal sem. Adósságnövesztéssel pedig végképp nem. Azt ugye, kedves Gábor, senki nem hiszi el, remélem, hogy vizitdíjból vagy kórh. napidíjból egyenesbe lehetett volna bármit hozni? Tandíj detto. Kétségtelen ugyanakkor azoknak a " reformoknak" is lettek volna netto nyertesei. Vesztese sokkal több. Ha mondjuk elmondanák, hogyan is gondolták el a balliben a slamasztikából a kimászást. Újabb IMF hitellel??? Mert azt nagyon kajabálták, hogy hazazavarta a zorbán és ilyenolyan és mennyivel jobb lenne az. Jól megkötött kézzel, előre, IMF kötéllel. :))

@jjulie: ha még nem vetted észre, veled akkor sem tárgyalok, ha itt vagyok a gépnél. Érdemeid elismerése ez. Vége. Ne is fáradj.

jjulie 2011.06.16. 20:59:45

a jobboldali keresztény konzervatív magyar nemzeti hagyomány meg a pénzcsinálás, ja vicces

a jobboldali keresztény konzervatív magyar nemzeti panteon duzzad a zseniális nobeldíjas gazdasági sikerkovácsoktól, tehát joggal várhatjuk ezt az orbántól, csak ahaldni a kell a hagyományos úton

megszűnt 2011.06.16. 20:59:49

@politologus:
Bármit, amiből egy politológus következtetést vonhat le!

panelburzsuj 2011.06.16. 21:00:05

@jjulie:

Hogy ne maradjon hézag a kétszáz éves idősorodon: mikor nem volt szerves része a magyarországi politikának a nyílt vagy kódolt antikapitalista uszítás?

Gomezke 2011.06.16. 21:00:53

"Valójában ugyanis nem az a kérdés, hogy ki építi fel azt a várat, hanem az, hogy felépül-e végre."
Lehet hogy csak én váltam már paranoiddá, de úgy tapasztalom hogy ebben az országban nem az a lényeges hogy felépül-e, hanem az hogy kinek a homokjából...

porfelhő 2011.06.16. 21:01:59

@aszekelyek:
Milyen elviselhetetlen életről! Te szerencsétlen!!!
Áruld már el!?!
Nem az én életem irom, a véleményem. Nem vetted észre.

Látom ott van a kommentelő társad is. Jól kiegészititek egymást!!! Vele szórakozzál!!!!
Világos?!!

porfelhő 2011.06.16. 21:03:49

@jjulie:
Te szélhámos! Te is itt vagy?

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.16. 21:04:45

@knausz: Ez csak félig politológiai kérdés. Szóval: és Te kire szoktál szavazni? Nehogy válaszolj, csak eszembe juttattál egy felmérést (az indexen írtak róla), melynek eredménye szerint az emberek erotikus töltetet látnak abban, ha párjuk egy másik párt rajongója...

aszekelyek 2011.06.16. 21:06:56

@komment1: Mindezek ismeretesek számomra , sőt meg is vannak indokolva. Tudja ez olyan, mint a hitelminősítők. Előbb negatívba tettek, majd engedtek a szorításon.... Az államadósságot pedig idén csökkentik . Nincs vége ez évnek, tudja....Június van, nem december. Meg kell oldani az önkormányzatok helyzetét is és arra, hogy az önkormányzatokat finanszírozza a ktsgvetés, már sok éve nem volt pénz az eddig kormányzók szándékaiban, tehát ma sincs, mert oda kell adni adósságszolgálatra. Tudja, ez a kormány már tőkét is kell törlesszen, nem úgy, mint bajnai és fleto. Akik felvették és költötték. Esztergom keresztbe fekvő polgármesternője meg lesz szíves a feladatát / kötelességét ellátni, nem pedig minden értelmes és konstruktív megoldástól elzárkózni. Jogtalan üzleti előnyszerzés céljából , megbízásból.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.16. 21:06:57

@politologus: bocs, nem másik, hanem az ellen-párt rajongója...

nyünyüge 2011.06.16. 21:08:45

@ulrike:
Matolcsy könyvtárára ráférne egy kis felfrissítés ...

jjulie 2011.06.16. 21:09:01

@panelburzsuj:

amikor még ismeretlen volt erre felé a kapitalizmus, úgy nagyjából 1880-ig, nem volt ellene uszítás

utána sem magyarok játszották a kapitalizmust errefelé, tehát hogy könnyű volt uszító municiót találni lúzerként

porfelhő 2011.06.16. 21:10:24

@jjulie:

csak haldni a kell a hagyományos úton "

Látom haladtál tegnap is, meg most is.!!!!
Hány tucattal, egy- vagy kettő?!

komment1 2011.06.16. 21:14:25

@aszekelyek:

:P

Na jó, kedves hölgyem, csatlakozom az itt kialakult általános véleményhez az itteni kommentelését illetően. Magával beszélgetni értelmesen láthatóan nem lehet, nem óhajt ilyen tevékenységet folytatni, csak a mantrát nyomja. De még milyen szofisztikáltan nyakatekert módra, ha nem lenne más dolgom, érdemes lenne kielemezni. A maga szövegei gyöngyszemek a maguk nemében. Gratulálok!

senior zorro 2011.06.16. 21:14:48

@knausz: "ha elindul a gondolkodás a csírából, mert abból akár óriási tölgy is nőhet"

vagy akár egész Tölgyes

jjulie 2011.06.16. 21:15:07

tavaly előtt végig néztem a jobbikos műsort, amelyen egyenként fölszedték őket a fűről az erzsébet téren, ma pedig sokadszorra belegyalogoltam a rendvédelmis tömegbe

nem ugyan azok az arcok

panelburzsuj 2011.06.16. 21:16:16

@jjulie:

No, azért a Hitel körül már korábban kelétkezett némi polémia.

És pontosan az általad említett okból: minek nekünk olyan ország, amelyben nem a politikai kiváltságaink képezik szerveződési centrumot?

mrs. white 2011.06.16. 21:16:19

Valszeg ez tökéletesen így van. Némi problémát látok a kedves politikusok hozzáállásában. Különösebb jóstehetség nem kellett volna hozzá, hogy a Ferenc bukása borítékolható legyen az előzmények után. Végül is mire számított?
Ugyanezt érzem Orbán esetében. Mindenkit kizavart a homokozóból, hogy majd Ő megmutatja, hogy kell várat építeni. Eddig rendben is volna de a siker amitől jelenleg diszkréten és kevésbé diszkréten hozsannáznak külföldön az utóbbi időben az a Széll Kálmán tervnek köszönhető, ami tulajdonképpen egy Imf típusú megszorítás. Sőt ami tiszta vicc már az Imf aggódik a szegényekért az adójóváírás kivezetésénél. Most ott tartunk, hogy A -ból B-be jutáshoz háromszor annyi időt utat teszünk meg feleslegesen. Kíváncsi vagyok hogy ennek áldásos jutalmát mikor aratják le, de ha learatják az a nyomorult vár sose fog felépülni. Nemtom mire számít?

Szándékosan hagytam a végére Bajnait. Neki anyira nem volt esélye a tovább lépésre politikai szempontból és annyira senki nem akarta az adott pillanatba xart ellepátolni, hogy az esélytelenek nyugalmával elment a falig, ami azzal a támogatással és társdalmi tűrőképességgel megtehető volt. Pár év múlva rá is nosztalgiával fognak emlékezni az emberek és még az is lehet, hogy a várhoz időarányosan ő tette a legtöbbet.

Ez tényleg az az ország ahol mindig a Mohács kell, hogy történjék valami.

megszűnt 2011.06.16. 21:19:46

@politologus:
"az emberek erotikus töltetet látnak abban, ha párjuk egy másik párt rajongója..."

Személyes tapasztalatot tudok mondani. Amíg a Fideszre szavaztunk mindketten, addig teljes volt a harmónia és rengeteg közös programunk volt, ami összekötött, Budapestre, vidékre egyaránt jártunk és ez + a gyerekek, a közös gondolkodás, jól összekovácsolt bennünket.

Tavaly, amikor a választások voltak, sírógörcsöt kaptam, mert már a gyerekeknek is dönteni kellett, hogy anyával, vagy apával mennek szavazni, amikor kiugrik ebédszünetben. És amikor zokogtam (nem jellemző rám!), akkor a gyerekek végül egyikünkkel sem jöttek.

Már nagyon keveset beszélünk egymással, mert nincs miről. De látom a reakciókat pl. mai demonstrációt kapásból 500-600 főre saccolta. Miközben rengetegen vannak!

Én a Kisgazdákkal kezdtem, vidékről, és aztán sokáig fanatikus Fidesz szavazó voltam, aztán SZDSZ és tavaly, hogy ne legyen meg a a Fidesz kétharmadja és a határon túli magyarok iránti szolidaritásból a Jobbikra szavaztam.

megszűnt 2011.06.16. 21:20:55

@Gomezke:
Ez a dal az enyém is lett. Köszönöm!

panelburzsuj 2011.06.16. 21:21:20

@komment1:

Gyöngysor az már, jó hosszú ... :))

senior zorro 2011.06.16. 21:23:45

@Aniko1010: nem utópia... ezek a valós demokrácia pillérei...

pl. +max 2 ciklus képviselőség... sztem alap...
hogy életükben nem dolgoztak... teszi az egészet "nemességgé", feudálissá

komment1 2011.06.16. 21:25:35

@panelburzsuj:

Ja, ja :), de még milyen szép hosszú csillogó gyöngysor.

Na de tényleg dolgozni kéne.

Szép estét mindenkinek!

ulrike (törölt) 2011.06.16. 21:26:17

@nyünyüge: Ezek szerint van neki? Hülyéket beszélek, persze, hogy van neki. Saját maga írta minden egyes remekművét.

panelburzsuj 2011.06.16. 21:30:04

@senior zorro:

"hihetetlenül nehéz fellépnünk egy doktrína ellen anélkül, hogy közben egy másik doktrína áldozatává lennénk"

Egyébként mi van itt ma? Bohócforradalom? Parlamentalistából unionista, Kis Herceg Tamásból zorró?

senior zorro 2011.06.16. 21:30:33

@Aniko1010: a kormányt nem mentve... hisz ugyanúgy lexarja, mint fletó-bajnai...

de az építőipar válsága 2008 őszén indult... csak most ér le az aljára...

rosszabb hír: nálunk SOHA (na jó: sok év) sem fog újraindulni...

aszekelyek 2011.06.16. 21:34:38

@unionista: Vannak, akik úgy gondolják, hogy... és vannak, akik nem úgy, hogy... és ezt meg lehet vitatni. Anélkül, hogy hülyéznénk valakit. Már értelmiségi, műveltebb , intelligensebb kétkeziek körében. :) Gábor ilyeneknek szánta ezt. :) vitaképeseknek. Akik tudnak szöveget értelmezni.Mára búcsúzom, szép estét!

senior zorro 2011.06.16. 21:35:04

@panelburzsuj: nem értem mit moncc. azokat az urakat nem ismerem...

az a két izééé... nem én vagyok ;)

ki kell állnom a szegényekért és szerencsétlenekért, még ha győzike-lagzi-lajcsi népe is... az én népem. így is szeretem őket, ha birkák is...

a farkas- elvtelen DZSENTRI nemeseknek, kiskirályoknak, gerinctelen földesuraknak, döbrögiknek pedig ellátom a Baját...

szóval: nevetést, boldogságot hozok, kivéve a gyevibírókat

megszűnt 2011.06.16. 21:35:30

@politologus:
"bocs, nem másik, hanem az ellen-párt rajongója... "

A Jobbikot pont úgy utálja egy fideszes, mint az MSZP-t, talán még jobban.

A szexualitásra pedig nincs kihatással. Alapállapot: ha jó nőd van, az tökmindegy hová szavaz, egy a lényeg, a tiéd legyen!

Az érdekes volt, hogy nekem mindenféle barátom van a netről, csak kifejezetten jobboldali nincs és akkor, amikor Pécsen nyaraltunk kizárólag a férjem miatt találkoztunk Mali Zolival, mert addig nem hagyott engem békén, míg fel nem hívtam Zolit, hogy akkor mi lenne, ha átugranánk Drávapiskire..

jjulie 2011.06.16. 21:35:33

@senior zorro:

nem ért le az aljára, újabb lépcső lefelé közeleg

nyünyüge 2011.06.16. 21:38:23

@ulrike:
vagy Matolcsy Mátyás könyvtárából tájékozódik :(.

panelburzsuj 2011.06.16. 21:39:23

@senior zorro:

Magyarosítanod kéne Fatia Negra-ra.

Szezonnya van mostanában az ilyesmi integrálódásnak.

jjulie 2011.06.16. 21:41:44

és jelenteni valóm van a mai nagy imre szobor körüli eseményekről, amely az újratemetésének emléknapja volt

reggel kilencre sörpadok kivetítő és pár étel-ital sátor telpítve a vécsey torkolatban, este hétre autóra pakolva az egész

a nap folyamán megjelentek száma 39 fő 8 fő eladó a sátrakban 7 biztonságí őr, 6 egyenruhás rendőr 4 hajléktalan, 14 fő műszaki, előadó fellépő néző együttesen 0 fő

porfelhő 2011.06.16. 21:41:46

Bajnai már más helyzetben, súlyos terheket cipelve, de az átmenetiség miatt sok könnyebbséggel fogta meg a lapátot, "

Bajnai volt az a miniszterelnök, aki kimondta, hogy megszoritások nélkül nem megy az ország helyzetének stabilizálása.

"A második tanulság Bajnai Gordon szerint, hogy ha pártok, politikusok éveken át egy kitalált valóságot tárnak a választók elé, azzal találják magukat szembe, hogy rajtuk is illúziókat kérnek számon, ami válságspirálba löki az országot.

A válság harmadik tanulsága a volt kormányfő szerint, hogy a politika részérdeke néha legyőzi a közérdeket. Ezért van szükség a fékekre és ellensúlyokra, független intézményekre, anyagilag is független sajtóra, független civil szervezetekre"
.........................
Milyen igaz. A választók egyike imádják, utálják.
A választások előtt sokan nem igazán mérlegeltek, szavaztak, arra aki többet igért, jobb életminőséget.
Aztán jött a nagy csalódás.
Hiába mondta a Bajnai, "senki ne képzelje, hogy kolbászból lesz a kerités". :))
De a társadalom egy csoportja, akik várták a csodát, nem hitték el és most ők csalódtak a legnagyobbat.

Ja. bocs. Utálni egyébként nagyon tud a magyar, legalább is sokan.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.16. 21:44:33

@knausz: őszintén megdöbbentetél soraiddal, én meg itt viccelgetek... Talán nincs is külön közélet és magánélet, csak élet van...

ulrike (törölt) 2011.06.16. 21:44:48

@nyünyüge: Javíthatatlan optimista vagy. MGY nem tájékozódik, ő az, aki tájékoztat.

unionista 2011.06.16. 21:46:21

@panelburzsuj:
a top100 "üzletember" közberuházásokból kőgazdag. abból, aminek elvben non-profitnak kellene lennie. tehát elvben valaki nem azért épít mondjuk egy múzeumot, hogy abból végtelen profitja származzon, hanem mert azt szeretné, hogy az ükunokája is büszke lehessen arra, hogy az őse volt annak az építője. ennek megfelelően középületbe hatványozottan tolja az anyagot. ellentétben mondjuk az üzemcsarnokkal, aminek az építésén annyit nyer, amennyit nem szégyell. és abba az üzembe állítanak egy gyártósort, mondjuk egy nyomdát. de ott tankönyv nyomásán elvben nincs profit. mert az közhasznú. majd a piacon, amikor a mc donaldsnak kell nyomtatni ott lesz a végtelen nyereség. és ez így tovább. a mc donalds ronald bohóccal segíti az árvákat. felvállal egy közintézményi működést. és igazából az ingatlanhasznosításból van ott a profit. mert ugye rendbe teszik a környéket, és a mc donalds generálja a forgalmat. a környező ingatlanok értékét srófolja felfelé. szóval a meki ingatlanbiznisz. a hambit a helyi családi kft adja el. na most jön lézer jani aki ért hozzá, hogy a sajtburgeren túl nagy a profit. aha. a hajéktalanok is azt veszik. jön az lmp-s hajnalka, aki ért hozzá, hogy 400 nm-esnél nagyobb bolt ne legyen, mert akkor túl nagy a profit. 20x20m-es bolt túl nagy. de sólyom ekkora lakóházat kap ötszörös telekkel. de ennél nagyobb üzletet nehogy valaki építsen, mert nyereséges lesz.

egy bölcsész haverom azt szokta mondani a kocsmába, hogy nem az a rossz, hogy jól berugunk, hanem az a jó. a piacon nem az a rossz, hogy van profit, hanem az a jó. de közberuházásoknál nem kéne, hogy legyen. hanem annak non-profittá kellene válnia.

nem ez a kultúra alakult ki. hanem a cél, hogy a közberuházásokon kell a lehető legtöbbet nyerni. és most ezek az emberek a szociális ellátórendszeren próbálják elverni a port. de nem lehet. jönnek majd a nagyon okos közgazdász, a sok hiteles ember rájött, hogy a probléma a munkanélküli segély, és az ahhoz kapcsolódó jövedelempótló támogatás. oké ez éves szinten 153 milliárd huf. ebből ugye visszajön az áfa, és a jövedéki adó. sőt még talán egészségbiztosítási járulékot is vonnak belőle. tehát a tényleges kiadás a költségvetés 1%-a, a gdp-nek meg 0,5%-a. oké, ha ez nulla lenne. de nem lehet nulla.

oké, értem ezt a rendvédelmi dolgot is. túl sok pénzbe kerül oké, de nézzük már meg, mennyi a rendészeti kiadás összesen. mondjuk ez a katonai kiadás, nem a rendőrség. de felteszem, hogy hasonló a helyzet.

www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&nselm=h&met_y=ms_mil_xpnd_gd_zs&hl=en&dl=en_US#ctype=l&strail=false&nselm=h&met_y=ms_mil_xpnd_gd_zs&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:HUN:GRC&tdim=true&hl=en&dl=en_US

nem úgy tűnik, hogy magyaorország rendészetre végtelen sokat költ. most persze lehet, hogy a munkáját végző rendvédelmisnek több pénzt kellene kapnia, a nyugdíjasnak meg kevesebbet. de üljenek le egy asztalhoz, és ezt tárgyalják le. és akár működhet úgy is a dolog, a bére egy részét letéti számlára teszik, és később azt veszik majd fel. persze valószínűleg differenciáltabban kellene osztani. mert mondjuk rendőrségi munka sem egyforma. vagy a tűzoltóké pláne. erre van a szakszervezet. szóval szerintem nem itt megy el a pénz. de megvan, hogy a görögök hol költenek sokat. a hadseregre.

szerintem magyarországon nem a szociális kiadások a kiugróan magasak. hanem a különféle gazdaságösztönző programokat kellene visszafogni. helyette minden munkahelyet egyformán kellene támogatni mégpedig a munkanélküli segély átlagos összegével. és ezt kellene egységesíteni a minimálnyugdíjjal és családtámogatással. (teljesen abszurd gyerekek között különbséget tenni az alapján, hogy hányadik gyerek és mennyi a család jövedelme. ha egy munkanélküli kap havi 25 ezret, akkor a családi pótlék 1 gyerek után ennek vajon miért a fele. a gyerekre úgy kell tekinteni, mint egy munkanélkülire. 1 gyerek állítólag kevés. oké, de aki az elsőt vállalja annak először 1 gyereke lesz. tehát én értem, hogy a miniszterelnöknek 5 gyereke van, és azt is, hogy ő egy félkegyelmű. de annyi esze csak van neki, meg az összes tanácsadójának, hogy a 0 gyerekesek úgy vállalják be könnyebben elsőt, ha megemelik a családi pótlékot. de nem kell kitalálni, hogy de 5 éven belül biztos szülessen második. mert van aki 1 éven belül vállal, van aki 2 éven belül, van aki 5 éven belül, és van, aki sohasem. nekem van egy ismerősöm sok gyereket szerettek volna, és az első után méhen kívüli terhesség miatt nem lehet gyerekük. jelzem brutál fidesz szavazó volt csak egy ilyen kósza ötletnél megalázva érezte magát, hogy ő miért nem vállal második gyereket 5 év után. mert nem vállalhat. úgy vannak vele, hogy esetleg majd örökbe fogadnak párat valakit, ha felnevelték azt az egyet. mert nem akarják kitenni annak, hogy neki miért van mostohatestvére. tehát azt akarom mondani, hogy a szociális alapellátásban nem kell differenciálni. persze az egészségügyben, és a nyugellátásban kell. de az alapellátást egységesíteni kell. szerintem simán választást lehetne nyerni egy olyan programmal, hogy a kincstár hetente utalja az apanázst. és a kincstár ezért nem vár el semmit. nem kell elmenni közmunkára. mert aki nem akar dolgozni az ne menjen. annak ne adjunk munkaeszközt, se munkabért. hanem kapja a segélyt. de azt kapja meg mindenki. a munkás adójóváírásként. viszont munkahelyteremtő támogatás meg már nem kell.

na most ezt nem fogja megcsinálni a fidesz. egyrészt mert minden ponton ellenkezik a filozófiájukkal, másrészt meg meg az érdekeikkel is ütközik, mert akkor bélának nem lehet adni dobozokat, hogy ő majd abból munkahelyeket teremtsen. na most az ellenzék filozófiájával ez klappol, de az oligarchák érdekeivel ott sem egyezik ez a dolog. persze elméletben hiába van a szociknak igazuk, ha a gyakorlat ennek ellentmond.

szóval majd meglátjuk, hogy mi lesz a jóléti rendszerrel. szerintem hülyeség amúgy, hogy az újraosztás feltétlen növekedés ellenes. mert ha az kiszámítható, és majdnem egy automatizmus, akkor akár stabilizáló szerepe is lehet.

megszűnt 2011.06.16. 21:47:12

Helyszíni tudósítónk jelentése szerint váratlanul nagyra hízott a tömeg a vonulás alatt. A sor eleje már átért a Lánchídon, a sor vége viszont még bőven a Kossuth térnél van, az MTA épületétől nem is látszik a vége a tömegnek. Tudósítóink szerint legalább tízezren vannak. A vonulás nagy fennakadást okoz a közlekedésben, a 2-es villamos sem jár.

Körülbelül 50-100 ember vett részt a Corvinus Egyetem mellett a Fővám téren tartott demonstráción, amelyet a Hallgatói Hálózat nevű szerveződés tartott a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen. Nem engedték be őket a Corvinusra.
index.hu/belfold/2011/06/16/bohocforradalom_2011/

megszűnt 2011.06.16. 21:50:57

@politologus:
Egy politológusnak ezeket tudnia kell. Át kell látni ahhoz, hogy igazán jó politológus legyen belőle.

Az élet pedig a politikán kívül van és valami más.
(Semmi baj.)

senior zorro 2011.06.16. 21:52:36

@komment1: 1200 milliárd a zorbán első évi mérlege (csak "központ")

senior zorro 2011.06.16. 21:54:49

@knausz: sötét birkafelhők gyülekeznek az ég alatt...

megszűnt 2011.06.16. 21:58:14

@politologus:
Megosztok Veled valamit, amit két közéleti személyiségről mondtam nemrégiben (az egyik már nem él) és ez egy szubjektív dolog, de talán érdekes lehet még - Neked.

"válasz semmi. nem mondom, hogy ezt vártam, de jellemző."- mondta egy blogtársam, miután beírt Török Gáborhoz, az én tanácsomat megfogadva. Alábbiakat feleltem:

Én nem mondtam, hogy mindig felel, csak azt, hogy elolvassa, amit írsz és biztosan így is történt. Aztán elgondolkodik rajta, mennyi abból, amit ő megszívlelne.

Míg ott voltam, becsületesen átolvasott mindent, és ez ezután sem fog változni majd. Kezeskedem róla. Az érdekes volt tegnap és nagyon sokáig gondolkodtam rajta, hogy amikor nekem felelt, miért nem tudtam semmit visszaszólni.

Popper Péter munkássága jutott eszembe, hogy mennyire tiszteltem és akkor mindenféle emberek, a fórumokon beszólogtattak nekem, nézzek már utána, milyen az ő politikai múltja. És akkor én utánanéztem, de ez már nem változtatott a tiszteleten, amit Popper Péter iránt éreztem. Előbb volt az ember, aztán a politika.

Török Gábornál ugyanez. Megléphetem egészen, hogy nem érdekel a politológus, bele sem hallgatok abba, amit mond, de ha belehallgatok is függetleníteni tudom magam tőle, mert őt egy olyan embernek ismertem meg, aki ugyanúgy páratlan a maga nemében. És előbb volt az ember, aztán a politika.

igenember 2011.06.16. 21:59:22

Haha, szóval Gábor nem merte vállalni a véleményét és ezért idézőjelbe tette és más szájába adta. Jó trükk. :D

Viccet félretéve. A lényeg a 2/3. Mindegy, hogy hogyan jutottunk el a 2/3-ig. Csak a tény számít, hogy megvan a 2/3. Magyarországon a 2/3 = minden. 2/3-dal alkotmányosan el lehet venni az emberektől az élethez való jogot.

Tavaly a két forduló között mindenki mondta, hogy ebben az országban nem szabad 2/3-ot adni egyetlen pártnak sem. De az Isten adta nép máshogy döntött.

Még egyszer összefoglalva: 2/3 = minden.

senior zorro 2011.06.16. 22:00:06

@jjulie: én sem írtam hogy leért... az írtam ÉR LE....

azaz szépen folyamatban van a lefelé menet...

a versenygazdasági része már rég padlót fogot... az rögtön 2008-ban szinte azonnal, na jó plusz egy év amig kifutottak a kimenők...

tavaly a nagyok is... országos nagy beruházások, akkor leállítottak sok eu stb támogatottat...

kisebb önkormányzati intézményi egészségügyi van még folyamatban amiket a helyi adókból stb megrendeltek, de erre sem lesz fedezet...

dől a lé (t)

senior zorro 2011.06.16. 22:02:38

@igenember:

1. TG erre írt nekem... áhh nem igy van... de szerintem is olyan feudális világ ahol az igazunkért álarcos hősök állnak ki...
a Heppi Endre meg majd levesszük az álarcot... és jót nevetünk 1üt...

2. az egyharmad úgy döntött hogy ad nekik 2/3-ot...

senior zorro 2011.06.16. 22:05:03

@nyünyüge: frissítette... kidobott minden gazdasági könyvet. mondta tavaly

bóra77 2011.06.16. 22:10:26

Hát,nem értek egyet. Szerintem itt az olyan eszközök, amivel a Fidesz el akarja érni a gazdasági célt, nem szentesülnek, hogy ékes magyar nyelven fejezzem ki magam. Nekem nagyjából mindegy, hogy OV mit tesz vagy tett a gazdasággal, ugyanis amilyen mértékben rombol minden más egyebet (leszámítva saját magukat), az eleve olyan bicskanyitogató és gusztustalan (értsd jogállam-ellenes), hogy ha 2014-re közelítenénk eredményekben Svájchoz (haha), akkor sem bírnék Fideszre szavazni. Nem bocsátok meg, és nem felejtek, főleg nem az elmúlt egy évet, és ha 3 évig mint kisangyal működik is, akkor sem fogok sem felejteni,sem megbocsátani. (pedig tudok és szoktam is megbocsátani, és felejteni is akár). és hogy Lázár János kedvenc szavával éljek, ez a kormány egész egyszerűen pofátlan és gátlástalan. és nem érdekel, ha az én érdekemben is teszi, amit tesz.
Bajnait szeretném vissza egyértelműen, és vele együtt azt a minden sallang nélküli tevékenységet, ami miatt újra tisztelni lehet mondjuk a miniszterelnöki tisztséget.

Dr. Verőköltő 2011.06.16. 22:13:31

Gábor te olyan hülye vagy, hogy borzalom! Itt nem hatalom koncentrációról van szó hanem egyszerű diktatúra kiépítésről!!!

megszűnt 2011.06.16. 22:15:35

Kihirdették a bohócforradalom szavazásának a végeredményét, 19 561-en vonták vissza a Fideszre leadott szavazatukat. Tudósítónk jelentése szerint a tömeg azt skandálja, hogy "Gyere ki, Pali!", de lehet, hogy ezt a köztársasági elnök nem hallja, ugyanis a palota összes ablakán be van csukva még a spaletta is.

index.hu/belfold/2011/06/16/bohocforradalom_2011/

bóra77 2011.06.16. 22:17:02

@bóra77: és írom mindezt úgy, hogy egy-két olyan dolgot megléptek, amit már az előző kormányoknak régesrég meg kellett volna lépniük.
nem mellesleg jobboldali elkötelezett barátaim egyértelműen gáznak érzik a Kormány tevékenységét, és nem győznek hüledezni.
Sztem a politikát (illetve a Fidesz tevékenységét) nem lehet kizárólag gazdaságpolitikai oldaláról közelíteni, mert a szavazók sem csak erről az oldalról tekintenek a kormány munkájára. Meggyőződésem, hogy a Fidesz 2002-es bukását a már akkor is iszonyat gusztustalan stílusuk, megosztó politikájuk eredményezte.
Persze majd el fognak vitatkozgatni 2014-ben,hogy milyen f..a eredményeket ért vagy nem ért el a Fidesz, de a választók nem ez alapján fognak voksolni.

jjulie 2011.06.16. 22:18:23

@knausz:

hallja, mi napközben egy utcával arrébb is hallottuk őket

porfelhő 2011.06.16. 22:18:54

Távol a homokozótol...

Bokros Lajos: tiszta a lelkiismeretem"

Bokros Lajos a totális bírálatot a kormány devizahiteles-politikájával kezdte."

hvg.hu/itthon/20110612_bokros_lajos_podiumbeszelgetes#rss

A 2014-es választással kapcsolatban az európai parlamenti képviselő úgy vélte: egy olyan, rendkívül széles választási pártszövetségre lenne szükség, amely legalább az egyszerű többséget megszerzi és helyreállítja a köztársaságot."

A Bokros Lajos nevéhez fűződő, 1995 márciusában bejelentett „Bokros-csomaggal” pénzügyminiszterként meghatározó szerepet játszott az ország gazdasági stabilitásának megteremtésében: elkezdte a szociális ellátórendszerek reformját, a felgyorsuló privatizáció bevételeit az államháztartás adósságainak törlesztésére használta fel."
.............................
Na. igen. adósság törlesztésére használta fel.
Egyben a felgyorsult privatizációval ellehetetlenült a vidék.
Felszámolták, széthordták, eladták a Tsz-eket, ÁG.okat.
A leglecsúszottabb réteg, generációk nőnek fel, hogy nem ismerik a munkavilágát, mert ezeken a területeken voltak foglalkoztatva.
Lettek az "új gazdák", akiknek ha esik- ha fúj, azért, ha nem esik azért ontja a pénzt a kormány.

hm. és minden olyan szép.

senior zorro 2011.06.16. 22:20:01

@knausz: @bóra77: az általános társadalmi erkölcs rombolás és bizalmatlansághoz

a fides pluszban azt agya most hogy MINDEN állami intézményt zéróig LEJÁRAT...

kicsinált korábban minden szakmát de az sem volt nemzeti sajátosság, coclibsi is...

6.Lenin 2011.06.16. 22:22:30

Valamikor a választások előtt indult ez a blog.Nehezen is ,de eljutottunk , amiről tulajdonképpen a választások is szólnak, kire bízzuk annak a helynek az építését, ahol az életünk zajlik.

Kik és hogyan szándékoznak a várral foglalkozni.
Mert a lényeg, szerintem, mit is akarunk kezdeni vele?

"Volt itt három kísérlet, hogy csak a legutóbbiakról beszéljek. Lényegében Gyurcsány, Bajnai és Orbán miniszterelnökként ugyanazt a várat építik, de teljesen más helyzetben és eltérő stratégiával."

A Ferencünk lehazudta a vár állapotát. A düledező tákolmányt , erősnek, szépnek hazudta, hozzátéve, még erősebbé, sőt gyönyörűvé szeretné varázsolni.
Rossz helyen állt, rádőlt.

Az egyik, csendes tisztjét, kinevezték az utódjának, miután
megrendezték a "ki szeretne ME lenni a várban" nevezetű mókás vetélkedőt.
A csendes fiú belemet, miután előre lepapirozták, mi a teendője. Megcsinálta, illa berek, nád a kerek, lelépett.
Nem épített, nem is rombolt sokat, volt és kész.
Nem dőlt össze, csak kicsit recsegett.

Aztán fel lett téve a kérdés, mit is kéne kezdeni ezzel a düledező kócerájjal?

Amit lehet, le kell rombolni és a helyébe újat építeni, ígérte 1 kis mokány vitéz. Akiknek volt merszük kinyitni a pofájukat, azok többsége bízott benne.

Na de, itt kezdődtek a bajok. sok szép és okos vitéz, kipottyant a biztonságot, jólétet biztosító tornyokból. Volt/ van is sipákolás rendesen.
Ahol építeni szándékoznak, ott spórolni és mit tesz Isten, dolgozni is kéne. Sipítózni is kezdett a pórnép 1 része. Meg mások is.

Jelenleg elég szép (?) a hangzavar, a kis mokány még állja.

A megmondója minden igazságnak meg fél, ha nem bírja a mokány, akár össze is dőlhet a kóceráj.

Szerintem, nem kell betojni, mindig van, aki szeretne várat építeni (toldozni-foltozni).

1x csak lesz belőle valami.

Ja, igen, a lényeg. Elsőre el kell dönteni, mit is akarunk.
Oszt, ha már eldöntött, akkor akarni is kell a többit.
Szerintem. Röviden.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.16. 22:23:47

"Adható-vehető beszélő szerszám lesz a közmunkás?

Az állam a közmunkások bérbeadásával száll be a munkaerő-kölcsönző bizniszbe. A Széll Kálmán terv szerint ezzel kialakítják a munkaerő-kölcsönzés új rendszerét."

maria.blog.hu/2011/06/16/adhato_veheto_beszelo_szerszam_lesz_a_kozmunkas?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index

"Csak nekem furcsa, hogy a lehetséges megoldások között nem áll ott az, hogy a munkaadókat kellene olyan helyzetbe hozni, hogy piaci viszonyok között alkalmazzanak embereket, bejelentett állásban, korrekt bérezéssel? Sőt, nem csak helyzetbe hozni, hanem rákényszeríteni őket a törvények betartására és komoly büntetések terhe mellett eltiltani őket a fekete és a szürke megoldásoktól?"

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.16. 22:25:56

@6.Lenin: Hogy te milyen jó kis meséket tudsz kitalálni! A valóságról is van azért valami kis információd? :-)

jjulie 2011.06.16. 22:27:31

@bóra77:

kéne egy sramm okos csinos nő orbán ellen jelöltnek 2014-ben

tuti befutó lenne, és méltó vég ennek a mostani embernek

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.16. 22:30:40

Mladics is milyen szépen dolgozott, és építette a házakat. Ha csak az eredményt nézzük, akkor Mladiccsal nincs semmi baj. Miért bántják?

bóra77 2011.06.16. 22:30:52

@is: juj de egyetértek mindig veled!:)

bóra77 2011.06.16. 22:32:20

@jjulie: fasorban sincs ilyen. egyedül Lendvai Ildikót és Dávid Ibolyát éreztem versenyképes politikus nőknek, azóta sehol senki. sajnos.

megszűnt 2011.06.16. 22:32:31

@jjulie:
Ha hallja, akkor jó.

Ha semmilyen válasz nem lesz, ez a demonstráció szeptemberben folytatódik, nagyobb erőkkel. Ezt már az ATV-ben hallottam és láttam, hogy szólt egy fiatal, egyetemista srác is. Szépen, érthetően.

A férjem megjegyezte:- Orbán utódja talán?
Meglehet- mondtam- meglehet.

Ez a mai nap azért bizonyítja, hogy egy-egy ügy mentén igenis érvényesíteni lehet az akaratot. Még jobb szervezéssel, ki lehet harcolni, hogy mégse egészen az történjék, amit a Fidesz akar, hanem amit az emberek - valóban.

6.Lenin 2011.06.16. 22:33:00

@vinczej:

Oszt, mi az a valóság, vinczej ?

Mindenkinek más, de hát ezt kéne valahogy közelíteni, ha lenne rá szándék is.

Az most éppeg hiánycikk.

Te mit kezdenél ezzel a várral?

adom 2011.06.16. 22:38:45

A kerdes a lapat. Nem a var, es nem a homokozo. Ki miert akarja megkaparintani. Ehhez a politika, a hatalom termeszetet is ismerni kell, de a politikust is! Vagyis nem kevesebbre hiv minket Török Gábor, minthogy bujjunk kicsit a borebe... :)

panelburzsuj 2011.06.16. 22:41:15

@bóra77:

Pedig megpróbáltunk belőled főpolgármestert faragni ... :)

porfelhő 2011.06.16. 22:42:55

hm. Megint kár volt idejönnöm, mert a t. kommentelők egy csoportja újra kivágta nálam a biztosítékot.

jóccccakát!

ulrike (törölt) 2011.06.16. 22:48:44

@bóra77: Azért a gazdasági sikeresség sokat nyom a latba, nagyon sokat. Éppen itt van a bibi, nem áll nyerőre, helyette lesz majd még több látványpékség sületlenségekkel.
1. Egyelőre úgy néz ki a helyzet, hogy a 'kinőjük a gondokat' című 'unorthodox' tévelygés-csomag nem jött be az eltelt év alatt.
A nyári előrejelzések sehol sem rózsásak, ebben az évben már nem is igen lesz semmi felgyorsulás. Röviden, '..ez az év is úgy múlik el...'
2. Láthatóan mindenki nagy erővel próbálja kitolni a görög krach időpontját, hogy időt nyerjen a felkészülésre, de egy centet sem fogadna arra, hogy elkerülhető. Ez nagyot fog szólni, a nagyokat ez köti majd le. Röviden, könnyen lehet, hogy 2012 éve, talán 2013 '..is úgy múlik el'.
3. Puskapor nagyja ellőve (indirekt megszorításokról egy éven belül a direktekre futott ki a dolog). Ezért mondhatta OV, sok a rizikó abban, mit csinál. A legnagyobb ezek közül az, hogy a gazdaságpolitikája megbukik, újra pedig már nem lesz ideje -meg nem lesz kivel - korrigálni, s szívunk továbbra is mindannyian. Meg röhöghetünk az LMP-n, hogy ezek tényleg elhiszik a saját nevüket.

bóra77 2011.06.16. 22:51:47

@panelburzsuj: hát, az mikor volt már!:) egyébként ahogy hallom, Rogán Tóni az új várományos, és már az is megvan, hogy ki lesz a helyettese. mondjuk erre magától is rájön vagy rájött volna az ember.

ulrike (törölt) 2011.06.16. 22:51:57

Jelentkezzen be nálam az, ki porfelhőnél kivágta a biztosítékot. Felírom a 'rosszak voltak' rovatba.

bóra77 2011.06.16. 22:54:09

@panelburzsuj: ja és az is probléma, hogy valószínűleg nem lennék alkalmas politikusnak:) nagyotmondás intézménye, folyamatos hazudozás, kapzsiság, trükközés stb. ezek nem a kenyereim.

yotta 2011.06.16. 22:56:09

@knausz: "amit a Fidesz akar, hanem amit az emberek - valóban"

Aztán meg milyen emberek? Olyanok, mint te is: érzelemből politizáló megvezetettek, vagy ha úgy tetszik gyűlölködők?

Hát ne legyen az, amit ti akartok! Elegem van abból, hogy éjt nappallá téve robotolunk éhbérért, mi termeljük meg a sok léhűtő korkedvezményes nyugdíját, az én pénzemből gyűjtögették a manyup tagok a tallérjaikat... és így tovább...
Elég volt ebből, meg belőletek is!

megszűnt 2011.06.16. 22:56:42

A mai nap érdekes volt és sok tanulsággal, melyet leszűrni politológusoknak, választópolgároknak - érdemes.
Egy aktuális verssel (mi mással?) köszönök el a blogtársaktól. Jó éjszakát! Szép álmokat!

Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
Hogy melegednének az emberek.
Ráhányni mindent, ami antik, ócska,
Csorbát, töröttet s ami új, meg ép,
Gyermekjátékot, - ó, boldog fogócska! -
S rászórni szórva mindent, ami szép.

Dalolna forró láng az égig róla
S kezén fogná mindenki földiét.

Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
Hisz zúzmarás a város, a berek...
Fagyos kamrák kilincsét fölszaggatni
És rakni, adjon sok-sok meleget.

Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni,
Hogy fölengednének az emberek!

(József Attila)

panelburzsuj 2011.06.16. 22:58:07

@unionista:

Engem még nemigen győzött meg egyetlen mostani parlamenti párt sem, hogy a saját beszűkült világnézetének prófétálásán, vagy a pőre csoport(maffia?) érdekeinek kitaposásán túl lenne bármiféle koherens képe arról, hogy mire is találták föl a parlamentet meg a kormányzást.

A következő (2014-es?) választások szerintem iszonyatos szellemi zűrzavar közepette fognak lezajlani, minden eddiginél, azaz a 90-esnél is jóval nagyobb lesz a kavarodás mind fejekben, mind a pártokban. Pontosan azért, mert a Fidesz minden "harmadikutas" dumát végletesen el fog használni, le fog járatni a következő pár évben, és minden korábbinál élesebben fog felvetődni: csinálunk végre egy tőrülmetszett nyíltversenyes kapitalizmust, visszakotródunk egy bezárkózó és vegetáló kollektivizmusba, vagy simán fölfordulunk?

6.Lenin 2011.06.16. 22:58:23

@ulrike:

Szerinted miért tüntetnek a görögök?

"de egy centet sem fogadna arra, hogy elkerülhető. "

Vagyis, hogy 5 év múlva éhen haljanak?
Minden maradjon úgy, mint eddig és akkor 2 év múlva jön ez a lehetőség.

Valaki mindig fog nekik pénzt adni, hogy nekik ne kelljen dolgozni (annyit, mint az adományozóknak)?

lanyi 2011.06.16. 23:02:48

Nekem most az jutott az eszembe, hogy a fidesz illetve Orbán azzal nyerte a választásokat, hogy elhitette az emberekkel, hogy alacsony korrupcióval a gazdaság erősítésére koncentrálva fog kormányozni.

Aztán nézem a parlamentet és miket hallok.

Az mszp idejében felujítottak valami vasútvonalat kilóméterenként 150 millió volt.
Példaként elhangzott hogy Horvátországban egy km.kb.200 millió.
Tudjátok mennyiért újít fel Orbán egy km. vasútvonalat?
1 milliárd 25 millióért.:)

Csinos nem?

Lázár újabb jogi ámokfutása:

A gyanusított 48 óráig nem kaphat ügyvédet.

Az Európai Emeri Jogi Charta meg le van ...majdnem azt írtam, hogy szarva.

Szóval kormányozni kellene már gazdaságilag is!
Lehetőleg kicsit jobban mint az elődök.
Kíváncsi vagyok hogy sikerül.

ulrike (törölt) 2011.06.16. 23:04:18

@6.Lenin: A görögök azért tüntetnek, mert görögök. Éhen halni nem fognak, de gazdaságilag összecsuklanak. Ez tudható. Az nem, hogy mikor is pontosan. A görögök ezt nem akarják elhinni.

panelburzsuj 2011.06.16. 23:04:36

@panelburzsuj:

"Simán fölfordulás" alatt a legutóbbi évtzed "pragmatikus" vakon tapogatózását értem. Medgyessytől Orbánig húzódóan.

ulrike (törölt) 2011.06.16. 23:09:53

@yotta: Te tartod el az országot? Nem tudtam. Köszönöm - csak a magam nevében - , de ne fáradozz talán tovább, nyugodtan hagyd abba egy időre, hogy lásd, nem lesz belőle semmi baja Mo-nak, ha a magadfélék leállnak. Sőt.

6.Lenin 2011.06.16. 23:09:58

@lanyi:

Neked hány percre lenne szükséged, Mo rendbetételére?

ulrike (törölt) 2011.06.16. 23:11:01

@6.Lenin: Nem lehet - több okból sem - a görög és a magyar gazdasági helyzetet összevetni. Ne ülj fel a propagandának.

panelburzsuj 2011.06.16. 23:11:31

@ulrike:

Tömegjeleneteket akarsz?

yotta 2011.06.16. 23:13:57

@ulrike: Na, te is a balértelem azon bajnoka vagy, akinek más dolga sincs, mint szavakon lovagolni...

lanyi 2011.06.16. 23:16:56

@6.Lenin:

A kócerájos hasonlatod, a vártornyokból kihulló vitézekkel helytálló is lehetne, de.

Most az a helyzet, hogy a kis mokány építésvezető úgy akarja építeni a várat, hogy abba belepusztulnak az építők.
De küldetéstudata van és úgy érzi mindenhez ő ért a legjobban.

Például.Annak a várnak miért kell 1 év alatt felépülnie?
Lefordítva, miért kell az államadósságot esztelen tempóban csökkenteni?Miért nem lehet a nagy rendrakásban szociális érdekeket is figyelembevenni.Sorolhatnám...

Most ahogy leírtam, jöttem rá, hogy ebben az országban a szociális érdek egy káromkodás szinjére került.
Miért is?

6.Lenin 2011.06.16. 23:17:29

@ulrike:

Nem a gazdasági helyzetet hasonlítottam össze, a gondolkodás módot. Van-é különbség?
Bízd rám, minek dőlök be.

ulrike (törölt) 2011.06.16. 23:19:38

@yotta: Miből gondolod - tévesen- , hogy bal? Csak nem abból, hogy nem állom a felfuvalkodott csacskaságokat? A jobboldaliság nem csak abból áll, hogy tágárságokat, marhaságokat beszélünk és másokat hibáztatunk.

ulrike (törölt) 2011.06.16. 23:20:38

@6.Lenin: Van. Sok. Nem dolgoztál még göröggel?

lanyi 2011.06.16. 23:20:51

@6.Lenin:

Ez hogy jutott az eszedbe?

Mondtam, hogy én rendbetenném az országot?

Ahhogy hogy észrevegyem, hogy a spanyol válogatott jöbban focizik mint a magyar, tudnom kell 150-et dekázni?

ulrike (törölt) 2011.06.16. 23:23:17

@6.Lenin:
P.S: Rád bízom, hogy minek dőlsz be. Én csak azt mondtam, hogy ne mindennek. De ha te mindennek be akarsz, tedd azt.

ulrike (törölt) 2011.06.16. 23:25:06

@panelburzsuj: Ezek szerint rosszul mértem fel a helyzetet.

Makumba4 2011.06.16. 23:28:02

Előre is elnézést kérek a poszt szerzőjétől és minden blogtárstól, hogy nem olvasom végig az előttem írottakat, de ennyi energiám most nincs. Néhány gondolatot azonban muszáj megosztanom a közzel a fentiek kapcsán, még ha azokat egészében vagy részleteiben már esetleg mások idézték.

Egyszóval, a posztban idézett megállapításokkal száz százalékban egyetértek. Úgy vélem, az elmúlt 60-70 év hazai politikatörténetének egyik legkényesebb pontja a legitimitás kérdése, amelyet, illetve amelynek hiányát a mindenkori hatalom a fogyasztás, az életszínvonal emelkedésének illúziójával igyekezett megteremteni/pótolni. A sokak által már megénekelt alku a társadalom és a hatalmi elit között a következők mentén köttetett: mi maradunk hatalmon, Ti az erre vonatkozó jogunkat nem vonjátok kétségbe, cserébe egyre többet lophattok/fogyaszthattok. Nagy vonalakban, emelem ki, mert azért a részletekben még jó néhány komoly probléma is megbújik. Ennek fényében a rendszerváltás sem történhetett másként, mint egy újabb hazug ígérettel: ha a politikai rendszerváltás megtörténik, az nyilvánvalóan csak életszínvonal-emelkedést hozhat magával, s így lassan elérjük az osztrák szintet. A többség biztos vagyok benne, hogy ebben bízva ment bele a változásokba, más kérdés, hogy azért sok választási lehetősége nem volt. Illetve, meggyőződésem, hogy emiatt maradtak el az akasztások. Ez kicsit súlyos kijelentésnek tűnik, de számomra a mai napig érthetetlen, hogyan történhetett meg, hogy sem Pol Pot megyében, sem Papp János háza táján, egyetlen egy emberben nem volt annyi kurázsi, hogy legalább egy pofont kimérjen a letűnt hatalom korábban hatalmaskodó bármely képviselőjének. Erre egy magyarázat kínálkozik (sok más egyéb mellett): belenyugodtunk abba, hogy nem lesz felelősségre vonás, nem lesz forradalom, nem lesz vérontás, ribillió (emlékszünk, ki rémisztgetett rendre ezzel az elmúlt években, a hatalmi változást címkézve emígy), rohadjatok meg, de akkor legyen tarkatévé, kolbászból font kerítés, világútlevél. Azt elmagyarázni most, 20 év után, amikor mindenkinek, legalábbis a többségnek egyértelműen rosszabb, hogy az egész hazugság volt, már akkor többet költöttünk, mint szabad lett volna, és azóta is adósságot adósságra halmozunk, hogy alapvetően szegény ország vagyunk, erőforrások nélkül, ráadásul a XX. század egyik legnagyobb nemzeti balfogása volt a privatizáció, aminek következtében már esélyünk sincs felemelkedni - legalább az 1989-es szintre, már ami a nemzeti vagyont illeti -, hogy folyamatosan megloptuk magunkat, az országot, és most is lopjuk egyfolytában, maga a politikai öngyilkosság. Más oldalról nézve szerintem igazi politikai kurázsi ahhoz kellett volna, hogy az új ME a választások után egy hónappal kiálljon a tévé nyilvánossága elé, és mindezt így, őszintén belevágja az arcunkba. Akkor talán még a támogatottság is emelkedett volna. Az apám, aki a büdös életbe nem szavazna a FIDESZ-re, a múltkor azt mondta, ha csak egyszer érezné, hogy valaki partnernek tekinti, és nem büdös proletárnak, akinek a szavazata csak négyévenként számít, ha elmesélnék, mi a helyzet, és kérnék a segítségét, még talán hajlandó is lenne felülvizsgálni a preferenciáit.

Szóval: igen, a helyzetmegállapításban egyetértek az "idézetgazdával", azzal, hogy a helyzet ennél még sokkal rosszabb. Meggyőződésem, hogy egy esélyünk volt, elszúrtuk, nem készültünk fel arra, hogy az Unió csak a faló, vele együtt, a háttérben jönnek a multik, hogy minden jóindulatúnak álcázott gazdasági jogi szabályozás mögött a nagyvállalatok profitéhsége lapul...erre nem is készülhettünk fel, hiszen fogalmunk sem volt a valóságról. Mintha egy csecsemőt kárhoztatnánk, hogy nem ismerte fel idejekorán, hogy a szülei alkalmatlanok a feladatra.

Bocsánat, nagyjából ennyi, és kösz!

6.Lenin 2011.06.16. 23:29:02

@lanyi:

"Annak a várnak miért kell 1 év alatt felépülnie?"

Ezt csak az itt huhogók szeretnék elhitetni, hogy ennyi idő is elég lenne. Senki nem ígért ilyesmit.

"miért kell az államadósságot esztelen tempóban csökkenteni?"

Tudod mennyit fizetünk, kamatot?
Nagyon sok pénzt lehet megspórolni, addig, míg a gazdaság is termelni kezd.

".Annak a várnak miért kell 1 év alatt felépülnie?"

1 igazán erős, mindenkit védeni képes vár, évszázadokig épül.
Sehol nem írtam, hogy 1 év kell csak.

Megértés, elfogadás és sok értelmes munka kell ehhez.

A lógásra hajlamosaknak meg a mogyoróit kell szorongatni, másként nem megy.

6.Lenin 2011.06.16. 23:35:49

@ulrike:

1 görög nem görög/zörög.

Majd mindig előre kikérem a véleményed, nehogy bedőljek.

Nekem elég, ha leírod a saját véleményedet, sok mindenre lehet abból következtetni, sok mindenre.
Az enyémből is.

6.Lenin 2011.06.16. 23:43:41

@lanyi:

"Ez hogy jutott az eszedbe?"

A hozzászólásaidból.

6.Lenin 2011.06.16. 23:46:18

@Makumba4:

Miért zárod el a papát a szükséges információk megszerzésének a lehetőségétől?

xsasha 2011.06.16. 23:47:22

@bóra77:
Ez talán azért van, mert téged nem érintett az a sok "jogállamiság", ami miatt a társadalom egy nagy része szenvedett, amivel meglopták az államot, amivel meglopták a jövőnket. Nyilván neked nem fáj a "cigánybűnözés", mert nem a te életedet tették kilátástalanná. Nyilván a jogállamiság keretei közzé tartozik, hogy a lakosság ezer milliárd forint nagyságrendben adósodott el devizában, és csak azért nem kerültek még az utcára, mert a jogállamiságellenesek nem hagyták a piaci folyamatokat érvényesülni. Nyilván az is jogállami volt, ahogy a végkielégítésekkel, az egyes privatizációkkal és a PPP-kkel lehúzták az államot. Nyilván teljesen jogállami a 80%-os államadósság is. Talán másképp értékelnéd ezt, ha elveszítenéd te és a családod a munkádat, mondjuk egyszerre.

Én azt hittem, hogy ezt a történetet már vagy kétezer éve lezártuk. De nem. Megint magasról le lehet ejteni az igazságot, a társadalmat, ha az megfelel a törvény betűjének. Hát nem, szerintem ez már sokadszor bukott meg.

panelburzsuj 2011.06.16. 23:52:23

@6.Lenin:

"A lógásra hajlamosaknak meg a mogyoróit kell szorongatni, másként nem megy."

Látod, öregfiú, ez a művezető szakibácsi-tempó fogja szépen, lassan de biztosan sírba vinni ezt az országot. (Ha föl nem rúgjuk időben a szakibácsikat. Akik nem feltétlenül öregek. Pl. Lézerjani szakibácsi, mint típuspéldány.)

Jobb helyeken azt kérdezik: mennyiért vagy hajlandó igazán meghajtani magad? És megalkusznak, és gyerünk neki, egymás sarkában.

A heverészőket meg hagyják beleposhadni saját magukba. Agyon se verik, kis se húzzák őket a posványból. Szarnak rájuk: elférnek.

yotta 2011.06.16. 23:55:50

@török gábor: És mi van akkor, ha nincs itt semmiféle "vár", semmilyen átvitt értelmű képzavar, hanem egyszerűen van egy ember (Orbán), aki tényleg elkötelezett abban, hogy rendbe tegye az országot. Igen, persze, elkerülhetetlenek a megszorítások, a költségvetési kiadásokat szükséges leszorítani és akár fontos is lehet a versenyképesség kérdése, hiszen egy nemzetközi forgatagban muszáj a környezetre figyelemmel lenni. Emberünk elkötelezett abban, hogy véget kell vetni a szocialista korszak fenntarthatatlan jóléti örökségének. S most megvan a kétharmad, azaz meg tudja tenni azt, amire ennek az országnak szüksége van - de amit az ország lakóinak többsége amúgy soha nem támogatna...

Ha a fenti ok-okozati összefüggés optikáján keresztül szemléled a második Orbán kormányt (de, akár az elsőt is), akkor nem tudsz olyat mutatni az egyéves működésből, amely ne szolgálná a fenti célt...

panelburzsuj 2011.06.16. 23:57:57

@panelburzsuj:

A te bálványod és horizontod a Dudva György-elit.

A másik hárommillió göregáborral együtt.

komment1 2011.06.17. 00:01:05

Kedves mindenki, nem lehet elérni a Népszava és a Nol.hu honlapot.
Azér ez érdekes, ha jól sejtem, hogy miért. Talán csak nem azért, amiért nem vihettek ma mobilt magukkal a rendőrök és amiért lehet, hogy a Klubrádió elhallgat nemsokára?

Ha érzékeim nem csalnak, akkor kurva durva, ami itt folyik.

panelburzsuj 2011.06.17. 00:04:41

@yotta:

Pont ez a politika.

Hogy éppen a jóléti örökséget kell-e kardélre hányni.

Vagy valami mást: autópályaépítőket és autópályépíttetőtőket, "konsziládált" bankokat és bankkonszolidálókat, tévedésből duplán költségtérítetteket és tévedésből végkielégítetteket.

Nagyobb a választék, mintsem ("jólkormányzott") bölcselmetek gondolni képes.

yotta 2011.06.17. 00:05:30

@ulrike: Abból gondolom, hogy "bal", mert elolvatam, amit írtál, s ez jutott az eszembe - úgy tízenöt évnyi fórumozási tapasztalat alapján! S, ha most ingerenciád támadna a bal, illetve a jobboldaliság filozófiai mélységű definícióiról vitát nyitni, megelőzlek: nem ilyen értelemben vagy "bal", hanem a szó 2011-es értelmében: ugyanazt a játékot űzöd, amit azok, akik magukat baloldalinak, vagy liberálisnak mondják...

6.Lenin 2011.06.17. 00:06:49

@panelburzsuj:

El szoktad olvasni más hozzászólásait is, vagy csak a saját kórus énekeit?

az talán nem mogyoró szorongatás, hogy törvénnyel szabályoznak, nem illő dolgokat (pl. táppénzcsalás)?

A parttalan kritika mennyire építi a várat?
1-2 jó ötlet, netán részt venni az építésben, 1 más brigáddal?

Vagy ebben a várban, ezzel a népséggel, alantas?
Könnyebb félremagyarázni?
Attól jobb lesz?

X-47B 2011.06.17. 00:08:00

@unionista: meglepően sokban értünk egyet. Szerintem eleve a gyerek után járó adókedvezmény mint támogatási forma is csacskaság, mert a gazdagoknak kedvez akik úgyis vállalnak gyereket. Az első gyerek után járó nevetségesen alacsony kedvezmény pont azokon a (viszonylag) szegényeken (akik valójában nálunk a középosztályt képezik) nem segít akik a pénz miatt nem tudnak gyereket vállalni, egyet sem nemhogy hármat.
Ha támogatni akarják a gyerekvállalást, segítsék a nők szülés utáni munkába állását - mert most ez katasztrofális - építsenek óvodákat, és a gyerekorvosnál ne 2 órát kellen sorbanállni egy kis megfázás miatt is.
A legjobb gazdaság-élénkítő program az volna ha inkább kevesebb lenne az élő munka adó- és járulékterhe, annyival mint amennyit most állítólagos gazdaság-élénkítésre költ egy versenyszférát csak TVben látó, politikai érdekeket (kényszerből) kiszolgáló adminisztráció. Tudjátok mennyit kell fizetni egy munkaadónak a minimálbér után? És még csodálkozunk hogy nincs munkahely?

yotta 2011.06.17. 00:13:25

@panelburzsuj: Az ország rendbetételének "miért éppen"-jeit nem szabadna a rangsor miatt revolverezni, mert ha van ezer dolog, amihez hozzá kell nyúlni, ezerszer fel lehetne tenni a kérdést, hogy "miért éppen" ezzel kellett kezdeni, s miért nem amazzal!

ssi 2011.06.17. 00:14:29

@poszt
T.G. 3 csoportja a gazdasági döntéshozókkal kapcsolatban:
1. nagyon távol van a tűztől = tájékozatlan
2. túl közel = egyoldalúan tájékozott
3. kívül álló = "állandó érdekek és a változó szövetségesek"
-> tehát:
- egy gazdasági vezetőnek mindig ugyanazok a céljai: pl. minél több haszon
- ha változik a kormány, másokkal kell jóban lennie, együttműködnie
- ha ez a kapcsolat mindenben törvényes, a különböző kormányok mitől egyediek?

a 3. csoportbéli véleménye ... s amivel én nem értek egyet:
1. "ki tudja megtenni azt, amire ennek az országnak szüksége van - de amit az ország lakóinak többsége amúgy soha nem támogatna." -> okos, türelmes, alázatos vezető felemeli népét, s pont népe segítségével, s képes erre a magyar is

2. O.V. és a gazdaság:
* "Ha sikeres lesz ezen a téren, akkor kívülről nézve kétségtelenül megérte a brutális hatalomkoncentráció és a durva manipuláció" -> akkor sem éri meg, 1 válság 1 pillanat alatt tud rombolni; viselkedési értékrend torzulásai több generációs gond
* "ha ő is megbukik, akkor el sem tudom képzelni, hogy még milyen más módon lehet eljutni a célig." - nem is neki kell elképzelnie, mindig van hogyan tovább .. O.V. csak akkor bukik, ha a gazdaság is a " brutális hatalomkoncentráció és a durva manipuláció" miatt?

@knausz:
- s kiről tudod elképzelni, hogy rendszeresen fut?
- nagyon drukkoltam :-))) .. talán te előcsalogatsz a sötét felhők mögül 1 kis melengető sugarat :-)

ssi 2011.06.17. 00:18:50

@poszt
T.G. 3 csoportja a gazdasági döntéshozókkal kapcsolatban:
1. nagyon távol van a tűztől = tájékozatlan
2. túl közel = egyoldalúan tájékozott
3. kívül álló = "állandó érdekek és a változó szövetségesek"
-> tehát:
- egy gazdasági vezetőnek mindig ugyanazok a céljai: pl. minél több haszon
- ha változik a kormány, másokkal kell jóban lennie, együttműködnie
- ha ez a kapcsolat mindenben törvényes, a különböző kormányok mitől egyediek?

a 3. csoportbéli véleménye ... s amivel én nem értek egyet:
1. "ki tudja megtenni azt, amire ennek az országnak szüksége van - de amit az ország lakóinak többsége amúgy soha nem támogatna." -> okos, türelmes, alázatos vezető felemeli népét, s pont népe segítségével, s képes erre a magyar is

2. O.V. és a gazdaság:
* "Ha sikeres lesz ezen a téren, akkor kívülről nézve kétségtelenül megérte a brutális hatalomkoncentráció és a durva manipuláció" -> akkor sem éri meg, 1 válság 1 pillanat alatt tud rombolni; viselkedési értékrend torzulásai több generációs gond
* "ha ő is megbukik, akkor el sem tudom képzelni, hogy még milyen más módon lehet eljutni a célig." - nem is neki kell elképzelnie, mindig van hogyan tovább .. O.V. csak akkor bukik, ha a gazdaság is a " brutális hatalomkoncentráció és a durva manipuláció" miatt?

@knausz:
- s kiről tudod elképzelni, hogy rendszeresen fut?
- nagyon drukkoltam :-))) .. talán te előcsalogatsz a sötét felhők mögül 1 kis melengető sugarat :-)

yotta 2011.06.17. 00:19:28

@komment1:

"Kedves mindenki, nem lehet elérni a Népszava és a Nol.hu honlapot"

A fidesz.hu-t sem lehet elérni, most akkor borul az elméleted, vagy rohansz a meakulpa sarokba, vagy inkább előadod a teoriád az álcázásról?

ssi 2011.06.17. 00:19:52

bocsánat .. a fenti jelenség nekem is talányos :-)))

X-47B 2011.06.17. 00:22:59

@yotta: Hitler és Sztálin is ezen az alapon (hogy majd rendbetesz mindent és legyűri a válságot, az ellenséget, kivívja a szabadságot és felvirágoztata az országot) hajtott végre szörnyű rémtetteket.
Nem mellesleg az állítólagos céljaikat sem érték el - nem csoda mert a valódi céljuk a saját hatalmuk volt csupán, csaját hóbortjaik vagy épp elmebajuk kielégítése.
A demokrácia lerombolása túl magy ár bármiért. Lehetünk gazdagok egy lerombolt demokráciában? Egyesek, a "pártfunkcik" talán - de a széles tömegeknek csak az elnyomás jut majd, mert senki sem fogja őket képviselni.

6.Lenin 2011.06.17. 00:25:00

@manyike:

"okos, türelmes, alázatos vezető felemeli népét, s pont népe segítségével, s képes erre a magyar is"

Szívesen olvastam 2x is.

Szerinted 1 ciklus elég lenne erre? Szerintem nem.

Hány ciklusra tippelnél?

komment1 2011.06.17. 00:26:15

@yotta:

Semmit nem adok elő, öregem.

A Szeretgommal rendszeresen megcsinálták korábban, hogy "lefagyasztották", esztergomiként ehhez hozzászoktunk. Érdekes most mindezt országos szinten tapasztalni.

ssi 2011.06.17. 00:32:06

@6.Lenin: "Hány ciklusra tippelnél? "
- több mindentől függ ..
- de egy távlati terv összefüggő részlépéseinek szisztematikus építése másként kezelné a hagyományos 4 éves ciklusokat is

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.17. 00:32:18

@yotta: ezeknél lényegesen fontosabb, hogy a Food & Wine blogot se lehet elérni...