Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
jún 30
03:06

„Az ország egyetlen és utolsó esélye a Fidesz, ha ők is elbuknak, ennek az országnak vége.” Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki ilyen-olyan beszélgetésekben az elmúlt hónapokban többször is hallotta ezt a mondatot: előbb inkább lelkesen, aztán néha már csak rezignáltan. S bár mindentől idegenkedem, ami a politikában egyetlenről és utolsóról szól, s most sem gondolom, hogy ezzel a ciklussal véget érne a magyar történelem, el kell ismerni, hogy van némi igazság ebben az elsőre meglehetősen primitívnek látszó kijelentésben.

(Fotó: Facebook)

Nagyon más lenne a helyzet, ha életképes, felkészült és megbízható ellenzék várná az esetleges kormányváltást, ám elnézve a mai választékot, ezek a jelzők egyelőre nincsenek benne az első százban sem. Helyette ilyenek vannak: tapasztalatlan, gyenge,  erőtlen, megosztott, szétesett, hiteltelen – ebből lehet választani. A helyzet a következő voksolásig még persze változhat, sőt, nagy valószínűséggel valamennyire változni is fog, jelenleg azonban igazán csak egy játékos van a pályán, s az ország érdeke kétségtelenül az, hogy ne rontsa el.

Ezért sem csak a Fideszről és a páratlan hatalmú kormányfőről szól mindaz, amit manapság tapasztalni lehet. Az ellenérdekelt felek politikai számításból kétségtelenül örülhetnek annak, hogy a kormánypárt támogatottsága a teljes népességben lassan közel a felére apad, miután azonban az elbizonytalanodott szavazók számára nem látszik választható alternatíva, az egész politikai rendszert és nem csupán a Fidesz esélyeit veszélyezteti a kialakulni látszó szituáció. Mindezt úgy, hogy nem is mindig a döntések tartalma, hanem sokkal inkább a módszer és a stílus vált ki ellenérzést, fordít el szavazókat a kormánytól, s ezáltal gyengíti helyzetét, csökkenti későbbi mozgásterét. Miközben több területen kétségtelenül sikerre esélyes lehetne a kabinet, a hangzatos fogalmazás, az állandó túlzások, a nyughatatlan harci vágy ellenérzéseket szül, ellenszenvet vált ki. A Fidesz folyamatosan rohan, mintha üldöznék, pedig igazán csak saját korábbi állításaik elől menekülnek. Talán egyszerűbb lenne egyszer végre megállni, szembenézni, szerényebbre váltani – helyette azonban naponta termelődnek újra azok a végletes kijelentések, amelyek majd egy vagy két év múlva válnak kellemetlenné, kínossá.

Sokan mondják, hogy az elvtelenség, a hiteltelenség csak értelmiségi nyafogás, a választókat mindez nem érdekli, nekik csak a végeredmény számít, s amúgy is hamar felejtenek, és nehezen jegyeznek meg bármit. Lehet. Ez a sematikus gondolkodás azonban nem veszi figyelembe, hogy a politikában is kulcskérdés a mérték. Néhány cikk-cakk belefér, aki azonban ezekre építi a politikáját, ráadásul egyáltalán nem hajlandó elismerni bolyongásait, előbb-utóbb padlót fog. A szavazók tényleg sok mindent tolerálnak, különösen, ha magyarázó gondolatmankókat is kapnak hozzá, ám azt hosszabb távon nehezen veszi be a gyomruk, ha a politika folyamatosan egy hat éves kisgyerek szintjén beszél velük, s úgy tesz, mintha korábban nem maga mesélt volna a Télapóról…

Aki ilyesmivel hozakodik elő, aki felveti a kormányzás problémáit, a magyar közélet hagyományos logikája szerint persze ellenség, szocialista ügynök, kommunista propagandista lesz. Szerintem azonban lehet és kell is erről másképp gondolkodni: a kritika, a bírálat ugyanis nem csupán valaki vagy valami ellen szólhat - nem véletlen, hogy a belső hangnál erősebb, hatásosabb nem létezik. Aki látta hétfőn a parlamentben, hogy a napirend előtti vitában eddig rendre brillírozó Orbán Viktor milyen nehezen, szinte önmagával küszködve válaszolt az LMP frakcióvezetőjének, szerintem sejti, hogy talán ők is értik vagy legalább érzik, miről is beszélek.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr463026259

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért siet a Fidesz és kormánya? 2011.06.30. 14:30:35

Figyelem! Lentebb olyan politizálásról is szó esik, amit sokan természetesnek tartanak. A szerző ebbe nem nyugszik bele,és fenntartja magának a naivitás jogát. Rohamléptekben folyik az ország átalakítása a Fidesz-kormány által. Teljesen ...

Trackback: Ennyi volt az ártatlanság vélelme? 2011.06.30. 11:00:11

A Fidesz az ellenzék és egyes kormánypárti politikusok tiltakozása ellenére bizonyos kiemelt esetekben meghosszabbítani kívánja az ún. őrizetbe vétel (a vádemelés előtti fogvatartás) időtartamát a jelenlegi 72 óráról 120 órára. Az európai összevetés az...

Trackback: Orbán elégedetlen Obamával – Mi lesz ebből?! 2011.06.30. 10:29:33

"Újra kellene egy Ronald Reagan. Vajon készülődik-e már valahol?" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter társaságában átadta az egykori amerikai elnök bronzszobrát a Szabadság téren. (In...

Trackback: Ott pattog 2011.06.30. 09:07:01

A Fidesz folyamatosan rohan, mintha üldöznék, pedig igazán csak saját korábbi állításaik elől menekülnek.

Trackback: LOST - the new season: Orbánék és a Kína szindróma 2011.06.30. 07:59:31

Török Gábor ezúttal elment (az eddigi) végsőkig. Rányitotta az ajtót az ultimó gondolatra, miszerint ennek az országnak a fidesz az egyetlen (és utolsó) esélye. Sőt, a cikk végén saját kritikai szólamait, és persze másokét is próbálta felmenteni a (fig...

Trackback: Renitensek 2011.06.30. 04:31:48

Az első meglepetések a monolitnak tűnő, eddig az abszurditásig fegyelmezett kormánytöbbségtől megtörténtek.A fideszes EP-képviselő Szájer József és a fideszes parlamenti honatya, Gulyás Gergely – igaz, egy civil szervezeten belül -  tiltakoz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.06.30. 09:57:45

"Közrendőrből milliárdos 20 év alatt-tisztességes munkával-utána kedvezményes nyugdíj"- Pintér Sándor féle életpályamodellt mindenkinek O. Viktor!

Ma 5 kor Pécsett a helyszínen eldől a 20 éve üresen álló magasház sorsa, legyél ott!

aszekelyek 2011.06.30. 10:01:56

Javítás Gáborhoz írtban: Tizedik sorból elvitte cica a mondat elejét. Úgy kell beszélniük, hogy.......

CSENDES 2011.06.30. 10:03:52

@Diocles: "Én csak az összefoglalót láttam, de nagyon meglepne, ha Orbán szégyenkezne azért, mert megkötött több dollármilliárdos beruházásokról, gazdasági segítségről szóló szerződést Kínával. Az LMP leginkább egy felelőtlen hippicsapatra emlékeztett a tibeti zászlókkal, egy felelős államférfi csak arra gondolhatott, h az ország érdekében nagyon is jó, h nem azt az utat követte, amit Schifferék ajánlottak. Most lobogtathatnánk korgó hassal a tibeti zászlókat."

"Kössünk a kínaiakkal üzletet, minél többet, adjuk el nekik jó pénzért, amit meg tudnak venni! Annyi pénzük viszont még nekik sincs, amennyibe a lelkünk kerül. Azt tartsuk meg magunknak. " (Stumpf András/Heti Válasz)

megszűnt 2011.06.30. 10:05:47

@cambridge.on:
"Hiányolom a végéről: Ámen! "

Volt azért már jó vége @László56: blogtársunk gondolatmenetének, ez:

"Köszönet mindezért a második Orbán kormánynak."
:):)

ember67 2011.06.30. 10:07:14

@lüke: 10 pont, ezt megjegyzem: ide jönnek a fogak lábon!
Óriási duma!

xsasha 2011.06.30. 10:07:20

@spontan:
Én erről azt gondolom, hogy a Fidesz politikájának a stílusát az ellenfelei határozzák meg. Egyáltalán nem látom realitását, hogy a politikában csalódott emberek párttá érhetnének, mert egyszerűen hiányzanak a politikai képességgel rendelkező emberek. De ha létrejönne egy új erő, és Gyurcsánynak sikerülne az MSZP-t 5% alá küzdeni, egy merőben új Fideszt látnánk a Parlamentben.

Megjegyzem az első Orbán-kormány kimagaslóan teljesített. Már persze ha a valósággal foglalkozunk, és nem a magyar médiával. Ha azzal foglalkozunk, hogy mondjuk szomszédaink mekkora növekedést produkáltak akkoriban. 2000-ben a magyar 4.9%-os GDP teljesítésekor a szlovákok épp zsugorodtak, a csehek 3%-al növekedtek, a románok 2.9%-al. Mindezt az orosz és kelet-ázsiai válság közepén. És ugyanígy meg lehet nézni a többi mutatót is. A legjobb EU-csatlakozónak nevezték Magyarországot. Az összevetés ma már adott - könnyű összemérni az első Orbán-kormány és az azt követő kormányok eredményeit.

hoplita 2011.06.30. 10:07:54

@radala:
Nézd, én nem csalódtam a fideszben.
Megnézed egy kisváros helyi szervezetének az állományát és bátran levonhatod a következtetéseket előre....csalódás, bármilyen előjelű kizárt.:)
Tudtam, mire képesek, hangot is adtam ennek még időben..:)

tamimaci 2011.06.30. 10:09:04

Kedves Török Ur!

Irásaiban egyre inkább érezni, hogy a 'magyar valóság' önt is szembe csapja nap mint nap, s kezd szókimondobb, realistább lenni. Néha azt érezni, hogy végre felnött a korhoz amiben él, de aztán váratlanul visszazuhan állomvilágába, ahol szeretne lenni.
Viszont ez a cikk elejétöl végig a 'magyar valóság' ügyes exponálása. Amit talán nem értettem meg az a következö sora:

"Aki ilyesmivel hozakodik elő, aki felveti a kormányzás problémáit, a magyar közélet hagyományos logikája szerint persze ellenség, szocialista ügynök, kommunista propagandista lesz."

Miért a 'magyar közélet'? Itt maxi a jelenlegi kormány oldal közéletére ráeröltetett attitüdjére lehet gondolni, vagy a 50-es 60-as évekéire.

A magyar közélet igenis SZABAD mint a madár. Èn IS a magyar közélet vagyok.

hoplita 2011.06.30. 10:10:52

@CSENDES:
Hát igen...
Pedig én aztán nem nagyon csipázom Stumpfot, de most egyet kell értsek vele.

aszekelyek 2011.06.30. 10:14:40

@Zsir@f: A felelős kormány pedig tönkreadósította az országot. Kormányzás helyett. Most komolyan. A varom vizitdíj mikor hozott volna kétezerháromszáz milliárdot? Miért lett volna az jó, ha a mabyup vagyonnal elsétálnak a külhoniak? VAlami értelmeset írjál. Az, hogy jobban éltek, mint azt megengedte volna a kassza, kizárólag a bálasztás újranyerésének érdekében tartották titokban 2002 és 2006 között. Azok a semmiért most nem felelősnek beállított kormányok. Orbán és megyó tehet mindenről. Nem hozta rendbe 5 évig sem ferink. Az nem baj, ugye? ráhagyta az IMF-re és Orbánra, kínlódjon vele ő. A ferikére úgy kell emlékezni, mint aki a jólétet adta....brrrrr Csak a csúnya válság, meg az orbán... nem ám végighazudott sok évet.... peeetye...

@Orbán takarodj!!: Rendben. Mindenkinek, aki Rendet csinált hornék után és közbiztonságot. Mindenki közrendőr csak van aki viszi is valamire. Lehetne több is a rendvédelemnél, aki fel tud mutatni olyan szakmai teljesítményt. Sajnos nincs. Csak egymás bűnét rejtegető van sok.

megszűnt 2011.06.30. 10:14:53

@xsasha:
"Megjegyzem az első Orbán-kormány kimagaslóan teljesített."

Egyetértek. De ez nem az a Fidesz.

ember67 2011.06.30. 10:16:37

@fatia-negra: Ennek igazságát a sebbel-lobbal összekapirgált közepes kvalitású emberekből összetákolt Bajnai kormány bizonyította.
Ha a kizárólag hataloméhségtől vezérelt politika csak kis időre is békén hagyja az aktuális kormányt, lehet ezzel az országgal valamit kezdeni.
Amíg viszont a "politikai másik oldal" minden helyes törekvését úgy interpretálják, hogy "ha ez beválik, ezzel mi távolabb kerülünk a hatalomtól", addig itt nem lesz alapvető pozitív változás. Hiszen a mindenkori ellenzéknek -ha nem látnak túl a saját kicsinyes becsvágyukon- az a célja, hogy az aktuális kormány sikertelen legyen. Az ország, annak polgárai, értékei meg le vannak sz...va.

megszűnt 2011.06.30. 10:17:22

@aszekelyek:
"nem ám végighazudott sok évet.... peeetye..."

Csak asszisztált hozzá?

radala 2011.06.30. 10:17:24

@fatia-negra: Upsz, na ja a Jobbikot az MSZP az LMP-t a Fidesz:-)
Lenint meg a németek juttatták vissza Oroszországba oszt hogy megszopták. Nem számít nagyon ki mit hoz létre lásd Frankestein esetét, meg még gondolom millió mást. Hogy mást ne mondjak az osztrák FDP egy liberális párt volt Haider előtt, amelyik koalázott is a szocikkal...
Tök mindegy a születés, vagy ha nem is tök mindegy, de nem fátum csak hajlamosító tényező.
Jut eszembe, ha szerinted ez az LMP, akkor te már semmi másban nem reménykedhetsz, mint az MSZP az ö születési körülményeik, hogyhogy soha nem izgattak? :-)

hammerhead 2011.06.30. 10:18:21

leng a kasza, győzzük hajladozni! csak ott van a tévedés, hogy nem az Orbánék lengetik. át lehet nézni a görögökhöz, ott van az igazi móka, kis magyar(görög) rögvalóság, másfél év bér közalkalmazottaknak. eddig. jó lett volna itt is, mi?

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2011.06.30. 10:19:47

Tudod Gábor, már az előző kormányváltásnál sem volt életképes, felkészült és megbízható ellenzék

xsasha 2011.06.30. 10:22:07

@radala:
Érdekes gondolat.
Én nagyon bíztam az LMP-ben, de folyton csalódok, és teljesen impotensnek érzem a társaságot. Már a választások előtt át kellett volna vegyék a baloldal meghatározó pártjának szerepét - egyszerűen nem lesz soha ilyen lehetőségük. Ha ekkora vákuumot nem tudnak kihasználni, akkor mit várnánk tőlük az ország kormányzásában?
Mondjuk az észrevételed alapján azért jön a következő kérdés is: összemérhető Schiffer a rendszerváltáskori Orbánnal?

radala 2011.06.30. 10:24:19

@hoplita: Hogy is mondjam tán én sem csalódtam, nem arról van ugyanis szó, hogy ne tudtam volna (legalább 2006 óta), hogy igazából az egész egy nagy szar úgy ahogy van, de azt reméltem, hogy nem az az igazi arca, amit látok, hanem az, ami volt. Nyilván ez bizonyos mértékben ostobaság volt (van) részemről. Mentségemre szóljon, hogy a te esetedben nem tudhatjuk mennyiben derülne ki, hogy a te reményeid ugyanúgy csalókák, voltak, mint az enyémek.
Az is mentségem lehet, (vagy súlyosbító körülmény), hogy én MP-böl is többet néztem ki szerintem HGy-böl, GyF-böl meg pláne, de szerintem ö minden képzeletet alulmúlt, azt soha nem hittam, hogy Mo-n lövöldözni fognak emberekre meg bebörtönöznek tüntetöket. Talán az egyetlen OV 1.0 az, ami kicsit túlteljesítette a várakozásaimat, de az sem kormányzásban, inkább csak a viszonylagos zökkenőmentességben.

panelburzsuj 2011.06.30. 10:26:12

@tamimaci:

TG a fizetett magyar közéletre és annak szereplőire gondolt ... :)

xsasha 2011.06.30. 10:30:19

@knausz:
Dehogynem. A médiatörvényre épített permanens hiszti felborította a komplett kommunikációs stratégiájukat, és most nem tudják eladni az eredményeiket, deffenzívában vannak. De a kormány teljesítménye még sokkal ütősebb és átgondoltabb, mint az első Orbán kormány idején. Nincs olyan párt vagy csoport ma Magyarországon, amelyik képes lett volna helyt állni az előző egy év kihívásainak. Ma is ott tartanánk, ahol az előző 8 évben - lépegetnénk egy helyben, és szét tennénk a kezünket, hogy nem lehet csinálni semmit. Tudjuk, hogy szükség van a változásra, de se az ellenzék nem konstruktív, se az emberek nem akarnak változást, mindenki a másik himbilibijével verné a csalánt... és eltelne egy újabb húsz év semmittevéssel. Mint a kádári romantikában. De az is csak addig volt vidám barakk, amíg a felhalmozott adósságokat vissza nem kellett fizetni.

ember67 2011.06.30. 10:31:03

@xsasha: az állami pénzen felpörgetett belső kereslet (első Orbán ciklus) nem valós növekedés.
Az államilag támogatott építési hitelek, a Széchenyi kártyával kipumpált milliárdok hasznosulását az azt követő évek mutatják. Példa:
Ha egy 20 millás építkezés hiteléhez az állam ad 10 milla állami fedezetet, akkor az fasza. Ha ez a hitel 4 év múlva bedől (lásd rengeteg turisztikai beruházás vidéken) és a bank behajtja a 10 milla állami kezességet, akkor -ez már a következő kormány időszaka- egyáltalán nem fasza. Persze az előző kormány röhög, mert a 20 millás építkezésből ő kb. 8 millát visszakapott (áfa, építő cég járulékok, stb.)
Ha te 1000 Ft-ért lemosatod a gyerekeddel az autódat, attól a családodnak nincs mégegy kenyérkeresője..., nincs plusz 1000 ft bevételetek... Már ha normálisan gondolkodol. A szomszédnak persze mondhatsz hülyeségeket.

fatia-negra 2011.06.30. 10:32:29

@radala: rohadt vicces vagy. soha nem szavaznék mszp re komcsikra...

jól látod a jelen párt kínálat nekem nem megfelelő 21 éve nem voltam szavazni...

radala 2011.06.30. 10:32:59

@xsasha: Orbán és Schiffer nem mérhető össze ma. DE 92-93-ban Fodor bőven összemérhető volt Orbánnal, ha durvulni akarnék, akkor Deutsch is;-) ès velük már nagyon is összemerhető Schiffer. De nincs megírva, hogy Schiffernek kell lenni az új Orbánnak. Bíró Zoltán volt az első MDF elnök, Kis János az SZDSZ. Azt sem tudjuk ma már kik ők.
A baj inkább az, hogy ha a felemelkedés útja azonos, akkor tán az eredmény is nagyon hasonló azaz az új nagy LMP nem lesz szimpatikusabb párt az új nagy Fidesznél.
Lehet-e egy országban akár csak 20 szimpatikus nem arrogáns politikust találni? Lehetnének-e ezek egy pártban? Ja lehetnének, úgy hívnák őket, mint LMP mag Fidesz 90-ben, de utána jön még 160 köcsög...

xsasha 2011.06.30. 10:36:26

@knausz:
Fék, mi? Ennek az országnak másra sincs szüksége, csak fékre. Jó lenne már valami motort is beszerezni, persze csak ha haladni is akarunk valamerre.

Laikus Érdeklődő 2011.06.30. 10:36:42

@radala: "LMP-Jobbik koala (viccelek)"
Szerinted elképzelhetetlen, hogy kölcsönösen semlegesítik egymás szélsőségeit? (extrém liberalizmus, sötétzöldség VS rasszimus, sovinizmus)

ember67 2011.06.30. 10:37:47

@xsasha: Azt nem értem mit keres Schiffer a spiccen. Mondjon valaki egy olyan tulajdonságát, amire azt lehet mondani, hogy "ez igen, faszacsávó"!
Az az ürge egy két lábon járó politikai zombi. És ez vezeti a pártot!!!!! Elképzelem egy választási politikai műsorban orbánnal, meg gyurcsánnyal... Simán leviszi 0,01 %-ra a támogatottságot.(ennyinek nincs tv-je!)
Az ő személyes karrierje -és annak hosszú időtartama-bizonyítja, hogy az lmp-ben nincs valami rendben.

radala 2011.06.30. 10:38:56

@fatia-negra: Na ja, így könnyű okosnak lenni:-)
Ha az a kérdés, hogy minden párt szar-e, és menjen mindenki a picsába, akkor ebben 10 millió magyar tökéletesen egyetért. Tulajdonképpen roppant fölösleges volt a rendszerváltás, mert csak annyi történt ezáltal, hogy most már valóban látszik, hogy mi magyarok magunk vagyunk a felelősek azért, ami van. Kádár idején sokkal jobb volt:-) Csak nem az a tanulság, hogy mi magyarok nem vagyunk képesek a saját országunk elirányítgatására...

xsasha 2011.06.30. 10:43:16

@ember67:
Ha a gyereked ezer forintért lemossa az autód, akkor nem kell elvinned mosodába az autót, és az 1000 Ft a családon belül marad. Sőt! Ha utána te gyártasz egy szekrényt a gyereknek azért az ezer forintért, akkor megint nem kellett elmenni az Ikeába. Majd ha te kifizeted megint az ezrest a gyereknek, és leszedi a kertben az egyébként elrothadó cseresznyét, akkor megint csak nem kellett elmenni a teszkóba spanyol cseresznyéért.
A belső piac is piac, az egyensúly a lényeg, és például ma is az a probléma a magyar gazdasággal, hogy a kirobbanó export mellől teljesen hiányzik a belső piac növekedése. Ráadásul egy külpiaci válság esetén a belső piacokra kell helyezni a hangsúlyt, és ha ismét tiszta a levegő, mint 2003-ban, akkor el lehet kezdeni átállni ismét az export orientált növekedésre.

radala 2011.06.30. 10:44:36

@Laikus Érdeklődő: Nekem minden elképzelhető.
De azt nem tudom elképzelni, hogy a Jobbik föladja az egyetlen valódi arcát a nyílt cigányozást ez meg sehogy nem fér össze az LMP-vel.
Bár a fene tudja. Torgyán OV különbség messze brutálisabbnak látszott elsőre, mint Schiffer Vona.
Arról nem is beszélve, hogy sajnos Mo-n a minden párt szarnál is nagyobb konszenzus van abban, hogy minden cigány bűnöző...

Nekem tetszene a Jobbik/LMP koala...

ember67 2011.06.30. 10:46:24

@radala: nono ecsém. Azt se gondolta senki, hogy békés tüntetők tankot indítanak.. Álságos összeröhögésnek tűnik, hogy az az általad felemlegetett "emberekre lőnek" tüntetés spontán lett volna! Ha valaki, akkor a mostani "rendvédelmisek" rendelkeznek a t34-es slusszkulcsával! Ezek az emberek mégsem keltenek bennem félelmet.
A jelenlegi hatalomnak már a tűzcsap nyitogatás is hazaárulás, 5 évvel ezelőtt az MTV kirablás is, a kordonbontás is népi pikniknek számított. Sőt, ezt a kis "szívességet" a semmisséggel törvényileg is "visszafizették".

xsasha 2011.06.30. 10:47:37

@radala:
Szerintem a kutya nem itt van elásva. Próbáld a másik oldalról megközelíteni. Mi kell a sikeres politizáláshoz? Káderek, szervezet, média. A kádereket finanszírozni kell, a szervezetet finanszírozni kell, a médiát finanszírozni kell - a politikához 3 dolog kell - pénz, pénz és pénz. Honnan?
Ezen a gondolatmeneten tovább lehet menni, és le lehet írni milliméter pontosan az előző 20 év történéseit.

xsasha 2011.06.30. 10:49:37

@ember67:
Sajnos ebben egyet kell értsek. Pedig a Lehet Más a Politika koncepcióban sokkal több potenciál volt szerintem.

ember67 2011.06.30. 10:54:23

@radala: A jobbik -igaz, hogy paraszt módon- de egyedül szajkózza, hogy egyáltalán van cigány probléma.
A többi párt megelégedett 20 éve azzal, hogy "bedobálja a putrisorra" a segélyt. Ma már vannak bizonyos helyek a városokban, ahova "nem érdemes nappal sem bemenni", magyarul gettók. Ma egy cigány gyereknek semmivel nincs több esélye felemelkedni a putriból, mint 20 éve. Sőt, szarabb a helyzete, mivel a nihilista életmód már generációs tevékenység.
Márpedig a leszakadó réteg mindíg sokkal gyorsabban termeli önmagát. Én nem szeretnék olyan országot, melyben a térképen jelezni kell, hogy "nem látogatói szektor"!

hammerhead 2011.06.30. 10:56:21

@xsasha: még egy pedál is jól jönne, csak haladjunk má.

fatia-negra 2011.06.30. 10:56:55

@radala: egyelőre 10 millió magyarból (-1mill fides -1mill más) 8 millió mondja, hogy

MIND TAKARODJON A PICS@BA

ne a zorvosok menjenek hanem a politikuszok...

nem kérem vissza a diplomájuk árát sem (200 Ft másolási költség, kínain)

xsasha 2011.06.30. 10:59:03

@hammerhead:
Hát igen. És olyan, amelyiken van lánc is, hogy ne egy helyben pedálozzunk lelkesen. :-)

dr. trafik nomac 2011.06.30. 10:59:36

Meroben maskepp latom a helyzetet, ha a fide$$-nek sikeurl, akkor a kommunizmus gyoz ujra. Nem ismerik be, de a szavazoik nagy tobbsege, foleg az ertelmisegnek latszot (bar megjegyzem, hogy az ertelmisegi retege, jellemzoen nem magasan iskolazott, csak szeretnek azt hinni magukrol) az allamban latjak a megoldast, es az allami iranyitasu cegekben.

radala 2011.06.30. 11:00:10

@ember67: Nem hiszem, hogy igazad lenne Kis János sem volt különösebben karizmatikus, nincs az sehol megírva, hogy a legjobb svádájúnak kell vezetni a pártot. MP lenyomta OV-t a vitában, Schifferben pont az a szimpatikus, hogy nem egy jó csávó...
De mindegy ez ilyenekről csak 5 évvel az események után lehet érdemben értekezni. Szerintem 10-böl 9 azt gondolta 93-ban, hogy OV egy balfasz a jobbra menéssel, 10-böl 9 az MDF-re vagy az FKGP-re fogadott volna, mint mszp kihívóra 95-ben. Semmit sem lehet most látni.
HGy 98-ban azzal kampányolt, hogy a kormányzás a felnőttek dolga, minden "független" értsd hülye kommunista, azzal jött, hogy a Fidesz tapasztalatlan. Minden rosszat el lehet mondani a Fideszről, de tapasztalatlannak épp egy pillanatig sem látszott 98-02 közt.
2006-ról nem nyitnék vitát oly távol állnak a nézőpontjaink, hogy reménytelen lenne a legkisebb közeledés is. Nem mellesleg nem hallottam (lehet, hogy nem figyelek) egyetlen jobbost sem lecsürhézni a tüntetőket. Egy biztos ilyet tőlem soha senki nem fog hallani, nem azért volt rendszerváltás, hogy én bárkit lecsürhézzek. Aki kiáll bármilyen faszság mellett is az már alapból magasabban van annál, aki otthonról duzzog és osztja az észt.

panelburzsuj 2011.06.30. 11:01:34

@radala:

"Csak nem az a tanulság, hogy mi magyarok nem vagyunk képesek a saját országunk elirányítgatására..."

Pont annyira vagyunk képesek elirányítgatni a saját országunkat, mint amennyire saját személyünket és kisebb közösségeinket képesek vagyunk elirányítgatni.

Te is ismered a két alaptípust: önkéntes (meggyőződéses), vagy kényszeredett (veszteségtől tartó) együttműködés konkrét szereplőkkel konkrét helyzetekben, vagy a konkrét helyzeteket és személyeket általánosító, személytelenítő szabályokkal.

Gondolt át, hogy mennyire vagyunk tudatos normakövető nemzet, és mennyit tettek a "politikai elitjeink" azért, hogy azok legyünk, meg hogy ne legyünk azok. Képesek voltak-e a politikai elitjeink olyan normákat fellelni, összegyűjteni és "kőbe vésni", amire a "magyar nemzet" döntő része kurzusfüggtelenül azt mondaná: aki ezeket a normákat megszegi, azt nem csak az "aktuális hivatalosok", hanem a köznépi gondolkodás is kiveti magából?

subtotal 2011.06.30. 11:01:48

Továbbra sem értem, hogy miért gondolja bárki, hogy a jelenleg elbizonytalanodott szavazók így is maradnak.
Viszont nagyon remélem, hogy nem egy alternatíva fog kiemelkedni, hanem sok.
Továbbra is tartom, hogy 6-7 darab 10-20% közötti erő tenne jót ennek az országnak. 3 jelenleg benn csücsül, a negyedik benn csücsülő zárkózik le hozzájuk, lehet az egyikből 2 lesz, az már 5.
Kell még 2, aki nem csak névleg konzervatív és/vagy liberális (és a liberális alatt nem a kisebbségek képviseletét érti) és kész is.
A poszttal nagyon egyet lehet érteni.
Én a Fidesz kommunikációs stílusának látványos bukását szeretném, például azt, hogy az újságírók mondjuk a szemébe röhögnek a ME szóvivőjének. Abból értenének.

hoplita 2011.06.30. 11:01:53

@fatia-negra:
Akkor te csak amolyan ótszájder hőbörgő vagy...
Kényelmes állás, fikázásra legalábbis pont jó.:)

hoseman 2011.06.30. 11:02:27

@László56: Kedves László! ..mit is lehet erre mondani?... talán annyit "ha isten velünk,kicsoda ellenünk?.." na meg még annyit hogy nyasgem!

2 kezű mester 2011.06.30. 11:03:19

László56 ! Vedd ki a nyelvedet a zorbán seggéből,

A poszthoz, teljesen igaz amiket írt TG.
Remélem a fidesz az szdsz sorsára jut majd 2014-re.

ember67 2011.06.30. 11:04:20

@xsasha: Én 2 év után tudtam meg, hogy mit akar jelenteni az "öko párt" kifejezés. Pedig érdeklődéssel figyelem a politikát. Ez mindent elmond róluk.
Nézd meg a lehetmas.hu-t, milyen programjaik vannak. Segítek: semmi!
Kis lavór langyos-saras vízben kergetik a gumikacsát. Legnagyobb bűnük, hogy elpackázzák a választók által nekik adott lehetőséget, pedig ilyen nulla kis párt-fecni még soha nem kapott ilyen nagy lehetőséget.
Pedig egy-kettő igazán jó arc (lásd a fiatal Kuncze dumáját) simán tényezővé tenné őket. Nade a sótlan Schifferrel, meg a Donkihóte SZÓVIVŐ!!!! nem a szavak embere Vágóval... Még Karácsony hagyján. Ha ez a kiválasztottak krémje, miből választhattak.......

Laikus Érdeklődő 2011.06.30. 11:05:15

@xsasha: "- a politikához 3 dolog kell - pénz, pénz és pénz. Honnan?"
Nyilvános számláról esetleg? Én sokkal jobban örülnék, ha a pártok a költségvetésből reális (10-20 Mrd Forintot, akármennyit) összeget kapnának a működésükhöz és a pénzt az utolsó választási eredmény arányában osztanák el közöttük.
De akkor minden kiadást erről a számláról kellene fizetni az országos médiakampánytól a pártgyűlésen elfogyasztott üdítőig. Naiv vagyok?

radala 2011.06.30. 11:05:44

@ember67: ja ez tipikusan a minden rosszban van valami jó. Senki nem vitatja el ezt az érdemet a Jobbiktól (a jó szándékot már sokkal inkább)
@fatia-negra: 2 milla az az 1 milla Fideszes:-)
De én pl, ha megkérdeznének azt mondanám, hogy a Fideszre szavazok, de ha lenne egy mindenki húzzon el a picsába, akkor azt pláne beikszelném. Így van ezzel mindenki, csak vannak akik tuják, hogy nem választani pont ugyanaz, mint választani...

fatia-negra 2011.06.30. 11:06:56

@nomac: ez a törekvésük...

csak technikai apró probléma hogy Európán belül ez ciki lesz

gazdaságilag az utolsók vagyunk, még szakadunk le... ezt lehet takargatni...

de a politikai rendszer visszaváltást nem... az ciki lesz... ez Európa, nem Kína...

most a magyarságom szégyellem, az európaiságomra lettem hirtelen büszke

Laikus Érdeklődő 2011.06.30. 11:07:12

@xsasha: "- a politikához 3 dolog kell - pénz, pénz és pénz. Honnan?"
Nyilvános számláról esetleg? Én sokkal jobban örülnék, ha a pártok a költségvetésből reális (10-20 Mrd Forintot, akármennyit) összeget kapnának a működésükhöz és a pénzt az utolsó választási eredmény arányában osztanák el közöttük.
De akkor minden kiadást erről a számláról kellene fizetni az országos médiakampánytól a pártgyűlésen elfogyasztott üdítőig. Naiv vagyok?

xsasha 2011.06.30. 11:07:32

@Diocles:
A hazafiságot alaposan kigyomlálták a kádári korban a magyar emberből viszonylag egyszerű módszerekkel. Van még egy ilyen identitás válságban szenvedő nép Európában, mint a magyar? Kétlem.

fatia-negra 2011.06.30. 11:08:03

@radala: 2 706 292 volt egy éve... ennek most a fele azaz 1,35 milla fide SS

fatia-negra 2011.06.30. 11:08:43

@hoplita: szerintem a zértelmiségi nem lehet más mint ellenzéki (mindig)

a vastapsoláshoz csak tenyér (+kenyér) kell... diploma nem

xsasha 2011.06.30. 11:10:20

@fatia-negra:
Tehát az LMP az amerikai titkosszolgálat, a zsidók és a Fidesz közös gyermeke?

Balt 2011.06.30. 11:10:36

@Balt: Ja, persze csak a fontosabbak a szélsőlyobbódali Indexről. :)

xsasha 2011.06.30. 11:11:59

@knausz:
És majd ők megcsinálják a reformokat és a tömeg ünnepelni fogja őket...

radala 2011.06.30. 11:13:42

@panelburzsuj: Tök egyet értünk, abban is, hogy a Fidesz most a legrosszabb hagyományokat követi.
Abban nem tudom egyet tudok-e érteni, hogy ez az elit felelőssége. Nem úgy van-e, hogy az elit nem lehet elitebb, mint maga az ország. Ha OV jobb lenne, mint mi, akkor nem lehetne ME. Mondjuk 2002-ben még egy picit jobb volt le is nyomta MP, aki pont olyan volt mint mi:-)
Én ehhez nem értek. De mondjuk Antall kormány sok szempontból sokkal jobb elit volt, mint amit megérdemeltünk, meg az akkori szdsz is sokkal jobb volt. De a kutyának sem kellett egyik sem, hanem inkább HGy, aki nem lógott ki "közülünk"...

ember67 2011.06.30. 11:14:53

@radala: a jobbiknak eddig terjed az agya, a feladatukat ellátják. Innentől kellene a megoldás, ami viszont az igazi politikusok feladata lenne. Ha a megoldás zajlana, automatikusan elsüllyedne a jobbik.

látjátok feleim szümtükkel 2011.06.30. 11:14:59

@László56: "Megteremteni a korrupció helyett, a jogbiztonságot."
Te egészen jó humorista vagy, ki fizet?

panelburzsuj 2011.06.30. 11:15:16

@ember67:

Miből gondolod, hogy a magyarok utolsó szálig hőbörgő hordószónokokra vágynak?

Én már kb. 25 éve ismerem az "okö-gondolkodás" főbb csomópontjait. Gondolod, hogy az LMP kommunikácijából?

fatia-negra 2011.06.30. 11:16:29

@xsasha: pontosabban: majd cserébe kérnek "egyszer" tőlük "valamit"

radala 2011.06.30. 11:16:33

@fatia-negra: 0,33*8 milla az 2,64 Medián; 0,23*8 milla az 1,84 milla szonda, 2,16 milla Tárki....

radala 2011.06.30. 11:19:01

@ember67: Ha zajlik is a megoldás most még nem láthatjuk.
Nekem roppant mód nem tetszenek a rendőrös közmunkaprogramok, de ez pl egy Jobbikos megoldásnak tűnik.
Meg Kádárinak is, fene tudja, roppant csúnya, de abban is egyetértés van, hogy Kádár sikeresebben integrálta a cigányságot, mit bárki azóta. Nekem nem tetszik a korbács, de mondjuk hozzá sok-sok kaláccsal lehet, hogy okos gondolat.
Persze én túlontúl is megértő vagyok a Fidesszel ez tény.

maskep 2011.06.30. 11:19:43

Egy régi kalandfilmben hallottam gyerekkoromban egy beszélgetést, egy francia és egy angol tengerésztiszt között, egy diplomáciai fogadáson:
- Úgy tudom, az angolok pénzért harcolnak, a franciák meg a becsületükért!
- Ki miben szenved hiányt...

Ha a zember, aki megengedheti magának, hogy Török Gábornál valamennyivel elfogultabbnak vallja magát, körülnéz, és látja-hallja a hazugságokat, (az egy-két évvel korábbi retorika nemhogy ellentétét, de mintegy egykori önmaga lealázását,) az önkényeskedő lépéseket, (mint a MNYP, az AB vagy a tibetiek kárára,) és látja-hallja, hogy a választók egy része közömbös, de nem kis részük kifejezetten támogatja, mondván "Végre valaki csinál valamit, bárhogy!" - ilyenkor hajlamos azt gondolni, hogy amíg tele a has, és remény van arra, hogy holnap még jobban tele legyen, addig elvekkel legfeljebb hobbi-szinten foglalkozik a (választó-)polgárság.

ha így lett volna 2002.-ben, nem lett volna hídlezárás, Orbán fölényesen megnyerte volna a választásokat. Ezzel szemben, a zemberek egy dadogós kriplit (bocsánat, csak a kontraszt kedvéért) választottak. Aki olyan emberi, képes tévedni, meg nem képes nehéz szavakat kimondani.

2006.-ban a "Rosszabbul élünk..." kampány is arra a 2004. december 5.-e utáni felismerésre épült, hogy a nemzeti demagógiára csak a választók kisebbik része rezonál, szemben a szociális demagógiával. És mégsem működött eléggé... Nem csak azért, mert nem éltünk rosszabbul, a jólétet mindig kevésbé érezzük, mint a visszaesést. Megint csak az arrogancia volt az, ami a 14. havi nyugdíjat is eliminálta.

Tulajdonképpen Gyurcsány sem gazdasági-jóléti okokból bukott meg. Először is az őszödi beszédben is az arrogancia volt az, ami kiverte a biztosítékot. A "hazdtunk". A népszavazások is a "reformdühöt", a társadalom meggyőzésének hiányát büntették. (Óh, azok a békebeli reformdühök!)

Eszem, logikám azt súgná, amit Török Gábor mond: A mérték a lényeg. A tapasztalat viszont, meglepően azt mutatja: a mérték legfeljebb egymáshoz képest számít: Ha van kevésbé arrogáns, akkor még ellenfél nélkül is leveszthető a kormányzás, egyedüli indulóként is lehet 2. helyre szorulni.

Nem, mintha nem volna szükség méltó ellenfélre. Én ugyanis abban is kételkedem, hogy "az ország érdeke kétségtelenül az, hogy ne rontsa el". Kétségek azért, ha a végeredmény egyértelmű is, olykor-olykor felmerülnek: Megéri-e a szabadság elvesztése, illetve a középtávon való destabilizálódás (lásd: illegitim alkotmány)?

subtotal 2011.06.30. 11:21:42

@Balt: ezek mind jó hírek, főleg egy olyan országban, ami egyesek szerint rosszabb állapotban volt 2010-ben, mint a II.v.h. után.
Most meg kiderül, hogy nem is, a külker mérleg a válság hatására lett pozitív még az ungarische NWO előtt és bár az, hogy tovább javul, inkább a belső fogyasztás gyengeségére utal, mindenképpen üdvözlendő.
A mocskos multi további beruházásainak is örül mostmár a jobboldal is, ez jó.
A munkanélküliség csökkenése valóban eredmény, csak a trend maradjon tartós.

fatia-negra 2011.06.30. 11:22:17

@radala: hihii... nagy bűvész vagy... akkor egy éve:

medián 50%*8 = 4,05 milla,
szonada 42% x8 = 3,40 mill
tárki 45%*8 = 3,65 mill

azaz egy évvel ezelőtt nem 2 706 292, hanem 3,5-4 millió szavazó volt, ugyi???

csaltak a kommenisták mi????

jo vicc volt:))) bruhhahahaha

xsasha 2011.06.30. 11:22:58

@pug406st:
Sajnos ez a legnagyobb baj. Ma már diákszervezetek tucatjának kellene közéleti szervezetként működni. De én végigéltem azt, hogyan ölték ki a diákokból a közösségi gondolkodást. Még hallgatói önkormányzati tag voltam, amikor már csak az ingyen sör volt az egyetlen motiváló erő. A mi magyarliberálisaink kádári módszerekkel fojtották meg az önálló gondolkodásra való igényt és a közös dolgainkról való gondolkodást. Azt gondolták, hogy ezzel bebetonozták magukat a hatalmi elitbe, és kirugdalhatatlanok lesznek a Parlamentből, liberálpopulista idiotizmusokkal majd mindig biztosíthatják a nyomorult 5%-ukat.

ember67 2011.06.30. 11:23:06

Megadtad a választ is: legalább érthetően át tudja adni, amit közölni akar!!!
Annak idején Kuncze egy-egy frappáns beszólása, félmosolya, " nem a kabaréban vagyunk" megjegyzése hülyét csinált a pattogó "hordószónokokból".
Nekem hiányoznak ezek a nagy kaliberű politikusok. Számomra hihetetlen, hogy Magyarországnak egy ködbe vesző gazdasági múltú, jelenű multimilliárdos, senki által nem értett félelmetes hatalommal bíró szürke eminenciás a belügyminisztere.
Olyan aura van körülötte, amit Himmler megirigyelt volna...

2011.06.30. 11:24:47

@Diocles: Én csak az összefoglalót láttam, de nagyon meglepne, ha Orbán szégyenkezne azért, mert megkötött több dollármilliárdos beruházásokról, gazdasági segítségről szóló szerződést Kínával

Ne értékeld túl. Kína hitelt ad , 1 milliárd értékben.Kínai érdekeltségnek
Mercedes 800 milliós beruházás (tudod, anémet, akinek a fasizmust köszönhetjük)

az államkötvény vásárlásról nem sokat tudunk

a többi csak szándéknyilatkozat

tehát egyenlőre nem egy gazdasági lerohanás, inkább olyan üveggyöngyért veszek már valamit.

xsasha 2011.06.30. 11:25:14

@ember67:
Azért ez szerintem szomorú. A végén még én is összeesküvéselméleteket fogok gyártani.

subtotal 2011.06.30. 11:25:56

@radala: a PLadányi választás meg abszolút nem mutatja ezeket a számokat. Lehet elszigetelt meg időközi, de a 23%-os részvétel nagyon csúnya.

maskep 2011.06.30. 11:26:11

@maskep: A film-idézet itt lóg a tetején... Nem tértem ki ugyanis arra, hogy momentán a szabadságot is könnyedén feladjuk. Nem szenvedünk belőle hiányt. Egyelőre...

radala 2011.06.30. 11:27:51

@maskep: Tök okosat írsz, pedig látom, hogy roppant módon másképp látjuk ezt az egészet. Nyilván millió mozgatórugó eredője a végén a győzelem vagy vereség. Volt akit 2002-ben a Fidesz arroganciája taszított (szerintem ezek közül majd senki sem volt soha Fidesz szavazó korábban), volt akit a több pénzt az embereknek vonzott.
Volt, akit a tömegbelövetés zavart GyF-ben volt akit az életszínvonal romlás (ők voltak sokkal többen).
Semmit nem tudunk még 2014-röl, de szerintem a médiatörvény, alkotmány stb. Legfeljebb arra elég, hogy a soha nem Fideszre szavazókat egy akolba terelje. A javulás elmaradása az lehet az, ami megfordíthatja az egész választást.

Apafarkas 2011.06.30. 11:27:51

@Diocles: Te, azt azért ne felejtsd el, hogy nem is olyan régen még a narancsos elvtársak lobogtatták a tibeti zászlót...

xsasha 2011.06.30. 11:28:27

@Laikus Érdeklődő:
Szerintem ez az egyetlen demokratikus út.
Se a tömeg, se a pártok nem támogatták. Az emberek már azon is hőbörögnek, ha az ország vezetői kiemelkedő fizetést kapnak.

dr. trafik nomac 2011.06.30. 11:28:56

@Balt: Picit szemellenzosen nezd a hireket, de mondjuk nem varnek mast. Azt azert nemgodnolod, hogy az audi eladasit Orban novelte meg, de azt sem gondolhatod, hogy a 16milliard amit kapnak az tisztesseges dolog.

Balt 2011.06.30. 11:29:33

@spontan: "Egyéb esetekben nem sok reményük van, legfeljebb csak arra alapozhatnak, hogy az ellenzék addig nem szedi össze magát."

Egyetértek, ez utóbbi meg bőven 50% fölötti esély, tehát az összes lehetőséget latba vetve mondhatni garantált az újrázás. :)

is 2011.06.30. 11:30:07

emberi gondolkodás vs. logika. állítások:

1. az ellenzék hiteltelen, tehát el is intéztük, ilyenre nincs szükségünk, nagy baj lenne, ha ilyenek jönnének
2. a poszt nagyja Télapóstól (kedves Gábor, Mikulás van, ez itt egy keresztény-konzervatív ország, nem egy kommunista Télapós :) ) arról szól, hogy a FIDESZ hiteltelen(né vált Gábor szerint, szerintem sosem volt az)
3. az országnak baj lenne, ha a FIDESZ elbukna, egyetértőleg.

namost a három állítás egyszerre logikailag nem lehet igaz. a 'Sokan mondják' kezdetű rész pedig egyértelműen FIDESZes potentátokat takar, akik ugyanerre a hiteltelenségre alapozva nyírták ki az előző kormányokat, az a bekezdés (nem TG gondolata) önmagában bukott ügy.

én, tekintettel arra, hogy bebizonyosodott, hogy a FIDESZnek már amit kérdez sem igaz, szívesen visszamennék 2006 nyarától újragombolni a kabátot. ki lett ott pontosan hiteltelen? nézzük csak meg még egyszer s szereplőket.

2011.06.30. 11:31:53

@aszekelyek: Csak szedték fel az adósságit. A válság előtt is.

Most nem? Hitel hitel hátán. Az összes pozitív számunk negatív tényezők változásából van.

radala 2011.06.30. 11:32:36

@fatia-negra: nem, ennyien hazudták azt, hogy a Fideszre-mszp-re szavaznának, de aztán elfelejtettek elmenni. Csak egyszerűen arra hívtam föl a figyelmet, hogy maradjunk azonos adatsoroknál, vagy mondjuk meg, mit számolunk.
szonda 42=2,7 akkor 23=1,48 az sem 1 milla...
@subtotal: semmi csúnya nincs benne mi a fene tétje van egy ilyen választásnak én sem vagyok biztos benne, hogy elmennék.

látjátok feleim szümtükkel 2011.06.30. 11:32:53

@aszekelyek: "Tanulmányaim során feltettem azt a kérdést, hogyan is kell a célközönség befogadó képességének szintjét kalibrálni. "
Ha arra jutottál, hogy az embereket csökkent agykapacításúnak kell látni, akkor te is csak annyit érsz, amennyid van. ( idéztem, nem az én gondolatom! ) Attól, hogy az emberek többsége nem kapott egyetemi diplomát, még nem hülyék, csak kevesebb az ismeretük. Ez nem ugyan az.
Az "értelmesebb" tömegnek meg éppen az a feladata, hogy fanyalogjon, reklamáljon, kiabáljon, ha a hatalmat birtokló csoport visszaél a rábízott hatalommal.

Szerinted nem visszaélés az, ha a parlamenti többség olyan törvényt szavaz meg, ami évekre visszamenőleges hatályú, esetleg ellentétes az alkotmánnyal iélletve a saját maguk által megszavazott alaptörvénynel? Talán még azt is megérhetjük, hogy aki nem elég értelmes ember, azt törvénnyel visszautalják oda, ahonnan jött.

Azért amikor nyíltan elmondják a álasztópolgároknak, hogy azért kell megszorítás, mert nincs elég bevétel, és szerintük a megszorításnak milyen formája erre a megoldás, ahhoz a célközönségnek is van befogadó képessége.

Balt 2011.06.30. 11:32:55

@lüke: "ők nem mennek el, idejönnek a fogak lábon" :)))

Pedig mekkora balhé volt abból is, amikor Orbán a "fogászati turizmust" emlegette, mint "húzóágazat". :)) (by kisz-herceg)

Netuddki. 2011.06.30. 11:33:46

Nos, én ezt hívom lázas semmittevésnek.

Megy a szöveg, mögötte pedig NULLa eredmény. Gondolom aki dolgozott már életében az esetleg találkozott a nagydumás munkatárssal. Aki ugyan szövegelni nagyon jól tud és a vezetőség felé jól el tudja adni magát, de a munkát, abban is az ő részét másnak kell elvégezni helyette. Mert a szakmai fronton már nem brillírozik. Persze év végén nem kérdés ki kapja a prémiumot.

Ez az ország legnagyobb baja, hogy önjelölt, felfelé bukott kis senkik irányítják. Akik a szövegelésben nagyon jók de máshoz hótt hülyék. Azaz egyvalamihez még nagyon értenek. Olyan környezetet teremteni ahol csak a hozzájuk hasonlóaknak terem babér.
Én hiszem, hogy legkésőbb a következő választásokig elő tud állni egy REÁLIS alternatíva a 21 éve önmagát lejáratott, megélhetési politikusok mellett, és nem csak újra közülük lehet megint választani. Különben tényleg lőttek Magyarországnak...

fatia-negra 2011.06.30. 11:34:03

@ember67: :))))) "AURA".... jóóóó nagyon jóóóó, így is lehet nevezni...

is 2011.06.30. 11:34:13

@radala: a választás már megfordult, a FIDESZ bőven 50% alatt fog kapni. a kérdés, hogy a választójogi törvényt meddig fogják csavarni, mert a határon túliak, a körzethatárok, a kopogtatócédula és társai alapján 30%-kal is simán tartani fogják a kormányt. ezért lenne jobb azt csinálni, mint 1994-ben az MDF-fel: le velük az 5%-ig.

és igenis kérek szépen 5-6 pártot az országgyűlésbe, valódi koalíciókényszert, kb. arányos választást. utálom az egy és a kétpártrendszert, és az országnak sem jó, hiába ír ilyeneket még TG is (látszik itt is az egy-két év lemaradás nála).

porfelhő 2011.06.30. 11:34:41

Na. Igen. "Ott pattog..." az a bizonyos labda a Fidesz, a kormánypártok térfelén, illetve Ők uralják a pályát, egész pályás támadás:)
A kommunikáció látványos hiánya" az állandó hadi állapot, harcolás hangoztatása, mást csinálunk, mint amit igértünk cselekedetük, "bizonyos ellenérzéseket" vált ki valóban a nagybetűs népben. Igy nem csoda, hogy folyamatosan csökken a támogatottságuk.
A meghozott intézkedések, többségében a szegényebb rétegeket sújtja.
Az egykulcsos adóval - elvesz az egyik oldalról - addig a másiknak még jobb életet biztosit.
És "sorolhatnám napestig") de annak sok értelme nincsen.
A Fidesz, aki ellenzékben a tárgyalások hivének vallotta magát, most ahhoz képest teljesen szembe megy régi önmagával.
Meg kellett volna mondani a népnek, hogy megszoritások nélkül nem megy.

"Bajnai Gordon parlamenti búcsúbeszédében hangsúlyozta: (…) a következő tíz év mostohább körülményeket teremt számunkra, mint amilyen a válság előtti évtized volt.
Az ország vezetőinek olyan korszakra kell felkészíteniük hazánkat, amikor lassabb lesz a fejlett világ növekedése, és élesebb lesz a verseny a munkahelyekért, a hitelekért, a piacokért"
Én még mindig csak ezt tudom idézni.

"Növeli,- ki elfedi a bajt. "

panelburzsuj 2011.06.30. 11:35:18

@radala:

A közelmúltban már említettem az elit kétféle értelmét: "élen álló", illetve "másolásra méltó".

A magyar közbeszédben szinte csak az első értelmben használjuk, odáig menően, hogy aki valaminek az élére kerül, azt automatikusan a második értelemben is elitnek tekintjük.

Pedig van valami olyasmi, hogy a farizeusok a Mózes székében ülnek (azaz: a hatalmuk legitim), ezért engedelmeskedjetek nekik, de a magatartásukat ne másoljátok, mert az förtelmes.

Ha picit belegondolsz, akkor nehezen tudsz szabadulni attól az érzettől, hogy magyar politikai elitek azért akarnak olyan görcsösen a "nekik rendelt" szférán messze túlnyújtózkodó "normákat" előírni, hogy megnehezítsék az "elitek közötti" összehasonlítást. "Überpolitizált" nemzet vagyunk, és nyoma se látszik annak, hogy a mostani kormányzat ne még inkábbb ebbe az irányba akarná tolni a folyamatokat.

A magam részéről ennek a jelenségnek a megértésére sokkal plasztikusabbnak látom az autónómiák-despotizmus felosztást, mint a demokrácia-diktatúra közhelyet.

Példa: Hogy Réthelyi helyett Orbán dönt az Oreraház igazgatójáról, az nem diktatúra, hanem nettó alpári despotizmus. És azért célszerűbb eza az értelmezési keret, mert rögtön világossá válik, hogy nem központi parancsuralomról, hanem egy központilag "sugallt" magatartás másolásáról van szó, amikor a falusi polgi nem szakmai tervként, hanem olyan étlapként tekint egy utcafásitási javaslatra, amiből ő jussa összeválogatni a kedvére valót - pár évizedre előre ...

Cifrázzam még? :)

Netuddki. 2011.06.30. 11:38:08

@is: Ha lenne normális alternatíva szerintem még annyit sem kapnának. Bár nem tudom az a 800ezer elvakult fidesznyik mekkora arányt tenne ki ha a választók zöme elmenne szavazni.

2011.06.30. 11:38:23

@xsasha: kirobbanó export mellől teljesen hiányzik a belső piac növekedése. Ráadásul egy külpiaci válság esetén a belső piacokra kell helyezni a hangsúlyt, és ha ismét tiszta a levegő, mint 2003-ban, akkor el lehet kezdeni átállni ismét az export orientált növekedésre.

Nnna. Az export az importhoz képest nőtt. Miért? csökken a belföldi piac. Az exportot a multik csinálják. Hová viszi a nyereségét az Audi? A Tesco?

Pozitív szám, negatív változás eredményeként. A statisztika csal.

Balt 2011.06.30. 11:39:31

@Zsir@f: "Ezt meg lehet tenni felelős ellenzékként is. Ami sajnos a FIDESZ-ről nem volt elmondható a 2002-2010 közötti időszakban."

Még szerencse, hogy a mindenkori utódpárti (ill. szövetségi rendszerébe tartozó) ellenzékről viszont elmondható...:))

panelburzsuj 2011.06.30. 11:40:05

@panelburzsuj:

Nehogy a vidékizés zsákutcájába fussunk:

Tarlós elvtárs személyesen álmodik városzászlót, utcaneveket meg zöldhullámot ... :)

fatia-negra 2011.06.30. 11:41:19

@kovi1970: nincs 800 ezer fides nyikk... a mostani 1,5 milla az szimpatizáns...

vbagy nincs alternatíva... mint TG is írja... aszhiszik jobb mint a semmi...

szerintem a süllyedő fides en nem sokan maradnak 200-400 ezer pöcs...
soroljam névszerint? aszékelyek, várúr, zorbán, diocles, stb :)

Balt 2011.06.30. 11:42:10

@Zsir@f: Jut eszembe: talán érdemes lenne vizsgálni a mandátumbeli (tehát tkp. felhatalmazásbeli) különbséget is ciklusonként. (A kisebbségi MSZP-kormányzásig bezárólag.)

Netuddki. 2011.06.30. 11:43:13

@porfelhő: Na erre mondtam, hogy a fidesz ugye a választások előtt nem csinált programot (persze ugye azt hazudták van nekik azért nem mutatják meg). Azt gondolták ha csinálnak és MEGINT nem nernek akkor felesleges munka(lusták), ha meg nyernek akkor meg majd csak lesz valahogy. Hát ebben nagyot tévedtek.
Ja, programjuk azóta sincs, csak ad-hoc belekapás ide-oda. Ebben is pár ember viszi a prímet rogánnal az élen. Csak sajnos ezek az emberek nem értenek semmihez a pofázáson kívül. Ami sajnos meg is látszik az utóbbi 1 év "munkáján"...

kubatov_kommunista 2011.06.30. 11:43:48

Kedves posztoló menj, nyaralni - pihenj!
A poszt első része káprázatos benyalás. (Fidesz helye/szerepe)
Először is a Fidesz sem kapott nagyobb 'kitörltetlen biankó csekket' mint kapna bármely más párt akire nyugodt szívvel leraknám az 'X'-et, ha most lenne a választás!
A fidesznek vannak a droidjai, de a droidokon túl más is szavazott rájuk ezért tombolhat most Orbán. Ezek az emberek most nyugodt szívvel másra szavaznának - és ez teljesen normális.
Úgyhogy maga az általad lefestett kép - fidesz kontra nemzethalál - legnagyobb hibája, hogy logikailag teljesen fals!!
(csak utána jönnek az általad említett jelzők)
Ne aggódj te ennyire az ellenzék miatt. Jó dolog ez a demokrácia mindig lehet mást választani!

A választók rövid emlékezetéről meg annyit, hogy: magánnyugdíjpénztár!!!!

fatia-negra 2011.06.30. 11:43:59

@panelburzsuj: majd ha kiderül a zöldhullák tévedés... akkor kifarol a döntésből...

@Könnyen elkaptuk, uram!: ezek mindennek örülnek ami pozitív...
ha mennének aids tesztre milyen boldogok lennének...

tarackos 2011.06.30. 11:44:14

Szerintem a fidesz már elbukta ezt a kísérletet mivel egyszerűen mindenféle terv nélkül érkeztek. Ma még ott tartunk, hogy semmilyen ágazati szintű részletes operatív terv nincsen, a legtöbb ágazatnál koncepció sincs. Pedig most kezdődne a sarkalatos törvények megfogalmazása, de ágazati stratégiák nélkül vajon, hogy lesz ez koherens egész?

A statisztikák szerint ha az első két évben nem indul reform, utána nem is fog. Már több mint egy év eltelt és néhány vázlaton kívül semmit sem prezentáltak. Ebből valószínűsítem, hogy már bukták ezt a kísérletet. Ez van, 9 év nem volt elég a felkészülésre...

Ki jön a fidesz után? Van élet, pl egy koalíciós kormány is lehet mszp+lmp. tk. addig volt viszonylag nyugodt a közélet és prosperáló a gazdaság amíg koalíciós kormányok voltak. Miután '02re kialakult a két monolit tömb onnantól kezdődött a közéleti válság és a gazdaság hanyatlása is. Ezért úgy gondolom még egy bénakacsa koalíciós kormány is jobb mint egyik másik párt kormányzati ámokfutásának kitenni az országot.

2011.06.30. 11:44:17

@xsasha: leginkább a többi közép-európai vezető szíve dobbant meg, hogy Orbán lehet, hogy most ismét visszarántotta Budapestet a térség vezető államává.

Túldimenzionálod. A Mercedes egyedül majdnem annyi pénzt hozott az országba, mint amennyit Kína hitelként ad!!!
Több mint ezer milliárd hitelt kell visszafizetni jövőre az IMF-nek és az EU-nak.
Mennyi államkötvényt vesz Kína? Milyen kamattal?

A többi csak szándéknyilatkozat.
Egyébként: Kína már vett államkötvényt más európai országok kibocsájtásából.
Mégse voltál oda, hogy Portugália kitör az EU rabságból! ÉJJENÉJJEN!

maskep 2011.06.30. 11:44:26

@radala: A "soha a Fideszre nem szavazók" között szerintem sok "valaha a Fideszre szavazó" van, bár az egy másik Fidesz volt... De még így sem biztos hogy igaz. Annál igazabb, hogy 2010.-ben rengeteg soha a Fideszre nem szavazó szavazott a Fideszre.

De valóban: Az arrogancia inkább taszítja a bizonytalanokat, centristákat, míg az elkötelezetteket még akár erősítheti is. (Pont náluk számít az a bizonyos mérték...) Kivéve egy esetet: A biztonságért cserébe először a szabadságukat készek feladni a zemberek (ez meg egy amerikai filmsorozatból van:)). A javulás sem írja fölül a biztonságérzet hiányát, vagy ha az megvan, akkor az arrogancia taszítóerejét.

Kiderül.

xsasha 2011.06.30. 11:45:38

@radala:
Azért azt megjegyezném, hogy elég kevés, ha valaki szimpatikus. Medgyessy ugyan szimpatikus volt a vitában, de csődbe is lépegette az országot. Amellett, hogy Medgyessy egy bábu volt, aki mögött egy irdatlan gépezet működött. A vita semmire sem lett volna elég, és a vita stratégiáját sem Medgyessy találta ki. Előbb írták meg a kampánystratégiát, és utána húzták elő Medgyessyt.
Szóval ezt így kicsit felületesnek gondolom.

Netuddki. 2011.06.30. 11:47:05

@fatia-negra: Az orbánnak visszaküldött közvélemény-kutatási kérdőívekből szűrtem le ezt a számot, de majd kiderül.

Persze ott vannak még a határon túliak. Akik szerintem nem sok vizet fognak zavarni, de remek lehetőséget teremtett a fidesz ezzel egy jó kis választási csaláshoz. Ugye az szokott a legjobban kiabálni akinek a háza ég... :(((

2011.06.30. 11:48:18

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ja, és kína már vett szlovák állampapírt!
Akkor most miért is zokog a szlovák?
Hogy még magyart nem vett, csak kijelentette, hogy HAJLANDÓ bizonyos összegű állampapír vásárlásra?

kicsit visszább kéne venni.

Balt 2011.06.30. 11:48:30

@keri5353: "Aki a szabadságjogainkat veszi el tőlünk, az a levegőt veszi el"

Sej, a mi lobogónkat fényes szellők fújják..."? :)

2011.06.30. 11:50:55

@Balt: Valamint: a párttal a néppel egy az utunk!

Hol is hallottam ezt?

Netuddki. 2011.06.30. 11:50:58

@xsasha: Nem vita kell, miről is vitatkoznának? Hanem választások előtt 1-fél évvel már lehessen tudni mit akar a jelölt kezdeni a gazdaság problémáival. Na ezen már lehetne.
Olyat, hogy nem mutatjuk meg a programunkat mert ellopják szerintem nem kellene többet megengedni. De ez csak az én véleményem.

subtotal 2011.06.30. 11:51:13

@porfelhő: Bajnai sem tévedhetetlen:
Mit is mondott az előtte és utána a ME-i székbe kerültekről?

blah 2011.06.30. 11:53:16

@László56: nekem úgy tűnik te sem ismered a gazdaság működését ahogy a fidesz sem. Az a baj, hogy azt sem látod, hogy imádott pártod mit csinál. De filozófusnak jó lennél...

megszűnt 2011.06.30. 11:54:03

@Balt:
Mostani időkben is lehet politikusokkal és politológusokkal találkozni és akkor nem kell irigykedni, pótolható.

Lakner Zoltán politológus jún. 29-én Győrben tartott előadást. Szóval ki kell ezeket nézni és lehet menni.

Viszont nem láttalak itt és nem tudtam előbb mondani.

elwood 2011.06.30. 11:54:27

T.G végre leírt olyasmit ami engem roppantul érdeklő kérdéseket vet fel és hagy válasz nélkül:

1) fontos a mérték. Mikor telik be ? Mikor érzik majd úgy az emberek, hogy ennyi volt. Akár időben, akár valami intézkedéscsomaghoz kötve ?

Pl. Kéri László nyár végére jósolta amikor az emberek pihennek. beszégetnek "te se kaptál semmit, én se kaptam semmit, ezek se jobbak"

kéne valami fogodzó, jóslat

2) miért gondolkodik a szavazótömeg úgy, hogy nem adnak hitelt egy új erőnek (a szavazólapon volt legalább négy öt másik párt, ha csak pár százalékkal kaptak volna többet most nem lenne ámokfutás), inkább nem mennek el. miért kell az alternatívának erőt sugallni ?

2011.06.30. 11:55:03

@fatia-negra: és az IQ teszt eredménye is bizakodásra ad okot.

Balt 2011.06.30. 11:55:44

@radala: "Nem emlékszem, hogy mondta-e a Fidesz, hogy bárki csak nem az FKGP, de tuti mondta."

Ezt nem mondta, hanem konkrétan kb. azt (talán Deutsch): arra kérik a választókat, ne kényszerítsék koalícióra a Fideszt, a kisgazdák meg tegyenek belátásuk szerint, ők nem lépnek vissza "testületileg" kisgazda jelöltek javára. Torgyánnak habzott a szája, de ~80 jelöltet visszaléptetett. :)

Balt 2011.06.30. 11:57:44

@knausz: Rossz volt, de 2000 után szépen partvonalon kívülre játszották Torgyánékat. :)

megszűnt 2011.06.30. 12:00:06

@Balt:
"..partvonalon kívülre játszották Torgyánékat. :) "

Kit nem? Az MDF-et ugyanúgy. A KDNP is csak teher.

maskep 2011.06.30. 12:01:20

@is: Az aránytalan választási rendszer (vagyis hogy kb. 30% szavazat kiszámíthatóan 50% fölötti mandátumot hoz) azért született, hogy az ország ne veszítse el kormányozhatóságát egy erősen széttagolt pártrendszerben. Ugyanilyen okai voltak a 2/3-os határ meghúzásának, egy 5-6 párti parlamentben szinte kizárt, hogy széles megegyezés nélkül ilyen mandátum(!)-többség létrejöhessen.

Ezt a rendszert hekkelte meg Orbán Viktor két lépésben. Először 1998.-ban, a "Több, mint kormányváltás, de kevesebb, mint rendszerváltás" programja, tudatosan és bevallottan a kontinentális, "félkaréjos" pártrendszert hatékonyabb angolszász típusú, kétpeárti ("mi és ők") rendszerré alakította. Ez magában hordozta az új pártrendszerben a konszenzus megszületésének szinte lehetetlenségét. Itt ugyanis ugyanúgy, mint egy házasságban, mindkét fél együttműködésére szükség van, és elég az egyiküknek megtagadni ezt, hogy ne legyen konszenzus. Orbán és a Fidesz kínosan figyelt arra, hogy soha semmilyen, az ország sikere számára fontos ügyben ne működjön együtt a kormánnyal.

A második lépés most zajlik: Az egész állami berendezkedés Orbán Viktor képére szabása.

Igen, egyetértek veled: Sokpárti parlamentet szeretnék, ahol minden számottevő érdek megjelenik, Simicska és Puch nem tudja egymás kezét mosni a háttérben, nem kell valakire csak azért szavazni, hogy csak nehogy a másik.

2010.-ben ez a folyamat indult el, az LMP-vel és a Jobbikkal. Én is ebben bízom, ezt várom! És szerintem, velünk együtt, legalább az 50%-a a potenciális választóknak. Ők a felmérésekben a bizonytalanok. De a Fidesztől, meg az MSZP-től is átmehetnek máshova a politkailag aktív, "kisebbik rossz"-támogatók.

blah 2011.06.30. 12:01:52

@tarackos: sajnos jelenleg nincs is másra kilátás mint egy LMP+MSZP koalíció. Bármennyire állítják az ellenkezőjét szerintem össze fognak feküdni. A kérdés, hogy melyikük lesz többségben. Egyelőre az MSZP néz ki nagyobbnak. Most az az időszak jön, hogy kikristályosodik mindenkinek, hogy rossz és még rosszabb közül választhatunk. Illetve tanulva a jelen helyzetből kell választanunk.
Sokan mondják, hogy várjuk ki a végét de azt se tudják mit kellene látni gazdaságpolitika alatt. Makog itt a kormány a belső kereslet élénkítéséről meg a magyar gazdaság erősítéséről de pont annak nincs nyoma amit leírtál. Ergo azt se tudják hogyan fogjanak hozzá...

pug406st 2011.06.30. 12:03:35

@xsasha: alapítson akinek 7 anyja van.... amúgy akikkel anno együtt dolgoztam folyamatosan ezt mondták. csak 1 óriási probléma van. nem tudom tartani a pofám és hazudozni össze-vissza. tartom amit mondtam a választók buták és kolbászkerítés ígérete kell nekik. amíg bálványozzák vikit, ferit meg (vona) gáborkát addig semmi nem lesz ebben az országban. Ja és el ne felejtsem jimmy a király meg lagzi lajcsi..... no comment...

xsasha 2011.06.30. 12:03:38

@kovi1970:
Ez kulturális kérdés. Amíg ilyen médiánk van és nincs civil réteg, addig pozitív változás nem lesz. Ne aggódj, már csak pár évtized...

Balt 2011.06.30. 12:03:46

@pug406st: Pssszt, baráti, de benneteket legalább jól megvezet. :))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.30. 12:04:39

@subtotal: erről már Gyurcsótány idején is gyakran ábrándoztam.
Például valamelyik riporter elmondaná élőben, hogy "drága miniszterelnök úr, tudom, holnaptól nem itt fogok dolgozni, de kérem, hagyja már abba az 5 éves, súlyos szellemi fogyatékosoknak szóló hazudozást és feleljen egyenesen legalább 1 kérdésemre".
Jellemző a sok takonygerincűre, hogy ilyen nem akad köztük.

pug406st 2011.06.30. 12:05:58

@xsasha: erre azt tudom mondani h 98ban kedves diáktársaim azért szavaztak a fideszre mert tandíjmentességet ígért... azóta jópáran közülük a fidesz képviselői. Ja igen, alapítványi iskolába jártam :D

xsasha 2011.06.30. 12:06:40

@pug406st:
Ok, de akkor érdemes azt rögzíteni, hogy nem a politikusokkal van a probléma, hanem a társadalom éretlen, ha ez a véleményed...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.30. 12:08:24

@Laikus Érdeklődő: persze.
S mit lopnának, apafej? Azt is normatívában kapnák?
Nesze, itt van, nem köll elszámolni róla.
"Ezt a kis szar összeget irigylik tőlünk a mucsai surmók" (kb. idézet by Pető Iván, de lehetne épp Lázár f*szfej Jánostól is)

hoplita 2011.06.30. 12:08:32

@ember67:
Ne parasztozzál, bazmeg.
Nem tanított anyád jómodorra?

maskep 2011.06.30. 12:09:26

@xsasha: Hehehe... Ha a társadalom érett, akkor a Fideszre a felelős emberek többsége szavazott, tehát tudták, mit választanak, és ezért a szabadságjogok megvonása legitim. Ha viszont éretlen a társadalom a felelős döntés meghozatalára, akkor erős kézzel kell irányítani...

pug406st 2011.06.30. 12:11:25

@xsasha: mindkettővel hiszen ebből a társadalomból kerülnek ki a politikusaink (és itt nem a vezetőkről beszélek)... gondolod a kettő szétválasztható?

megszűnt 2011.06.30. 12:11:33

@hoplita:
Egyet kimentettem, amit mondtál, másik blogon, mert tetszett, azt most ideírom, figyelj:

"Mer neked aztán illegalitásban kell a padláson bújkálnod, ha eccer elkezdik összeszedni a zseniket, mi?:D"

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.30. 12:11:52

@ember67: nagy kaliberű politikusként Kunczéra gondoltál?
Muhaha.
Aszpirin.
Erre is jó.

Balt 2011.06.30. 12:13:14

@aszekelyek: "eszembe jut az a kisebbségi asszony, aki felmondta, mint egy verset, hogy majd most dolgoznak a segélyért. Szegény kimondani se tudta, hogy szociális segély."

Ha egyről beszélünk (Célpont?), azt mondta pontosan: "szocialista segély"... :)) ROTFL.

hoseman 2011.06.30. 12:13:32

..nna...most adták át kínában a világ leghosszabb hídját ami 4 év alatt készült el... itt is van valami híd projekt nem?? margit híd felújítás vagy valami...mióta szopódnak vele??... ja meg van itt még nemzeti együttműködési rendszer is vagy mi a búbánatos franckarika.... ez az ország megérett a pusztulásra...

nyünyüge 2011.06.30. 12:14:48

@knausz:

off, a tegnaphoz, a galériában van pár jó kép, pl. a Cipő kép zseniális!

www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=54008

(de fatia negranak van drágabolgáruras is:)

Balt 2011.06.30. 12:15:00

@knausz: "A Fidesz sem dolgozott semmi mást, mint az egyetem után a Parlamentbe került."

Hát igen, csak olyan szegény szociálisan érzékeny politikussá lényegülő jómunkásembereknek embereknek adatik meg a kétkezi munka, mint Nicolae Ceausescu (suszterinas), meg Joszif Visszarionovics (civilben bankrabló). :))

2011.06.30. 12:16:06

@Balt: A kivitel volumene 16, a behozatalé 14 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Az első négyhavi kivitel értéke 26 milliárd euró (7.143 milliárd forint), a behozatalé 24 milliárd euró (6.454 milliárd forint) volt, ezzel az export forintértéke meghaladta, az importé nem érte el a gazdasági világválság előtti, 2008-as azonos időszaki szintet.

Mielőtt nagyon beleélnéd magad:

az export FORINTÉRTÉKE meghaladta...
a 2008-as szintet!??? Mi is volt 2008-ban? Gyurcsány+ válság?
Ezt sikerült utolérni? Forintban, mert euroban még nem?
És akkor csak a forint /euro árfolyamváltozást néztük, még nem vettük figyelembe az inflációt!!!
Tehát forintban 2008-hoz képest mintegy 12-15 %-kal KEVESEBB a reálértéken számolva!

Vazze! Hát becsapnak!

pug406st 2011.06.30. 12:16:16

@maskep: az erős kézzel irányítás a rendszerváltás hajnalán még működhetett volna és lehet jobban is jártunk volna de már késő. akik a fideszre szavaztak nem azért tették amit most kapnak az arcukba. szvsz a gondolatmeneted szép de nem teljesen igaz

tarackos 2011.06.30. 12:16:17

@maskep: Az aránytalan választási rendszer nem ezért született, hanem megakadályozni, hogy '90-ben az MSZP taroljon. Ezért született anno a sok 2/3 törvény is, amit az mdf-szadesz paktummal korrigáltak. (sztem innen nyúlta OV az ötletet a köv. 10 kormány guzsbakötésére és ebből is látszik, hogy máig a komcsik elleni harc határozza meg alapvetően a gondolkodását) Viszont a választási rendszert nem korrigálták. Így már kétszer lett 2/3os kormány aránytalanul kevés szavazattal.

A kis pártok kiesése csak részben a politika bűne, a szavazókat is felelősség terheli. Máig hisznek a nagy és bölcs vezető mítoszában, még akkor is ha eddig mindig belebuktunk ebbe...

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2011.06.30. 12:16:17

"A Fidesz folyamatosan rohan, mintha üldöznék, pedig igazán csak saját korábbi állításaik elől menekülnek."
A rohanást inkább kapkodásnak mondanám, mert eddig nem sikerült meghatározni, hogy hova tartanak. Egyik nap erre, a másik nap arra. Amíg tavaly a növekedés beindítása érdekében az adósság elengedése volt napirenden, mára háborúban állunk ellene. A jelszavakon túl legfeljebb egy kívánsággyűjtemény létezik. A megtett intézkedések egyszeriek, de mi lesz pl. ha elfogy a manyup pénz? Hosszú távú koncepció, hatástanulmányokkal alátámasztott intézkedések a nagy rohanás ellenére sincsenek. Akkor hova szaladunk?
emberitisztesseg.blog.hu/2011/06/07/holnapra_varva_et

xsasha 2011.06.30. 12:21:14

@nyünyüge:
"„A magyar parlament jelenleg nem szuverén népképviselet. Tevékenysége arra korlátozódik. hogy az Orbán-csapat rendeleteit kollektív bólintással törvényerőre emelje.”"

Igen. És vannak emberek, akik itt éltek ebben az országban az előző 8 évben. És emlékeznek, milyen százalékkal vette figyelembe az ellenzéket a kormány.

A hírszerzőről meg csak ennyit:
hirszerzo.hu/profit/20110630_elemzok_fizetesi_merleg
"Fizetési mérleg: nagyobb többletet vártak az elemzők"
---
"A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön azt közölte, hogy a folyó fizetési mérleg többlete 787 millió euróra emelkedett az első negyedévben. Ezzel a többlet történelmi csúcsra nőtt."

hoplita 2011.06.30. 12:22:18

@fatia-negra:
Ez igaz.:)
Nem is vitatom.

Balt 2011.06.30. 12:22:39

@xsasha: Egyetértek.

"Szerintem a többségnek még most sem esik le, hogy Orbán fejében egy komplett kép van, amit megcélzott, és ez a kép egész konzisztens, nem tegnapról holnapra gondolkodó, hanem némileg perspektivikusabb."

Aztán meg láthatóan nem nyugtalanítják magukat egy cseppet sem a népszerűségbeli "zuhanástól" - pláne, ha esetleg hangyányi növekedést mutat a legutóbbi trend. :)

xsasha 2011.06.30. 12:24:15

@maskep:
Raymond Smullyannak felcsillanna erre a szeme. ;-)
Szóval nagyon-nagyon elgondolkodtató, amit írtál... :-)))
Persze akiknek el kellene gondolkodniuk rajta, azok nem fognak. :-))

Balt 2011.06.30. 12:24:24

@Orbán takarodj!!: "Ma 5 kor Pécsett a helyszínen eldől a 20 éve üresen álló magasház"

Eddig elég is... :))

megszűnt 2011.06.30. 12:24:46

@nyünyüge:
"Mégis mindenki bizakodva tért haza, csak remélhetjük, hogy a könnyek nem a megfellebbezhetetlen búcsúnak szóltak. A Klubrádió megérdemli a nyilvánosságot, alaposan megdolgoztak a hallgatótáborukért."

Köszönöm! Nekem Geszti tetszik nagyon, olyan volt, mint régen, semmi kecmec, úgy mozgott, mint 20 évvel ezelőtt, berobbant, és még mindig szerény.
Bródy is fergeteges volt és hát mindenki.. igazából ott kellett volna lenni, de így sem maradtam le és ezért megérte a blogra jönni!

Cserébe megy a Koncz Zsuzsa szám - hozzád:
www.youtube.com/watch?v=fxfhYcMOSiI

porfelhő 2011.06.30. 12:25:02

@subtotal:
Miért? Irtam, hogy tévedhetetlen.?
De lagalább Ő kimondta, hogy " megszoritás nélkül nem megy". az ország helyzetének stabilizálása.

xsasha 2011.06.30. 12:27:40

@pug406st:
Igen.
Szerintem nincs az a felelős politikus, aki sikert tudna elérni elvi politizálással, kompromisszumok és alkuk nélkül.
Felelős politikus egyvalamit kezdhet egy Alekosz-társadalommal - megpróbálja irányba terelni.

hoplita 2011.06.30. 12:27:47

@maskep:
Annyiban talán ellentmondanék, hogy az a bizonyos hekkelés első lépése inkább a nagy szalámi hadművelet után, 2002-ben történt...szerintem.

2011.06.30. 12:28:14

@radala: Volt akit 2002-ben a Fidesz arroganciája taszított (szerintem ezek közül majd senki sem volt soha Fidesz szavazó korábban),

Én igen.
Akkor vált a dolog gyanússá, mikor Orbán kirúgta a párt értelmesebb tagjait, csak a jogászok maradhattak. A kormányra kerülésük után volt néhány gyanús ügy (hosszú bitek éjszakája, ezüsthajó, Simicska, joszip Tot, stb. ) majd nekem személy szerint a Fidesz alatt a cégem többet fizetett be adók formájában, mint előtte. Az első ganaj APEH revízióm is akkor volt. Az első ganaj munkaügyi revízióm szintén. Pénzbehajtás folyt. Ne érts félre, ez fokozódott Gyurcsány alatt.
Valahogy nem szeretem -párttól függetlenül- ha hazudnak, hülyének néznek.
Amúgy van, amit helyeslek, például a bankok különadóját, bár tavaly annak a félelmemnek adtam hangot (Blogger Gézának), hogy a bankok át fogják hárítani. Júliustól drágábban bankolunk.

megszűnt 2011.06.30. 12:28:16

@Balt:
"mint Nicolae Ceausescu (suszterinas),"

Huha.. annak mennyi diplomája volt és még a nejének is, felsorolni sem lehet! Főleg a felesége gyűjtötte be..

Le_Penseur 2011.06.30. 12:28:36

@Balt: A javuló gazdasági adatok tényleg örvendetesek!

Halkan jegyzem meg, hogy a foglalkoztatottak számának 0,8 százalékos emelkedése csak ahhoz képest jó, hogy legalább nem csökkent tovább! Ebben a tempóban 35 év alatt lesz meg az áhított plusz egymillió munkahely...

xsasha 2011.06.30. 12:28:53

@fatia-negra:
Ez sok vagy kevés az EU-s átlaghoz képest?

xsasha 2011.06.30. 12:33:21

@pug406st:
Hol a hiba a gondolatmenetben?

Ringlósztár 2011.06.30. 12:33:26

Milyen demokrácia?
Hol?

xsasha 2011.06.30. 12:34:14

@Le_Penseur:
Ha a görögök becsődölnek, még sokkal keményebb idők is jöhetnek. Az ilyen rizikók benne vannak a mai politikai ígéretekben.

pug406st 2011.06.30. 12:34:23

@xsasha: :) tetszik ez az Alekosz hasonlat :D viszont nem mind1 h milyen értékek mellett próbálkozik valaki építkezni. ez a népnemzeti maszlag az emberek többségének visszatetsző lehet csak egyenlőre még pont leszarják... ez a véleményem.

subtotal 2011.06.30. 12:35:14

@porfelhő: Nem, nem írtad.
Csak arra akartam utalni, hogy Gordon szerintem tévedett abban, hogy Viktor mihez kezd a demokratikus keretekkel az abszolút hatalmával, nem vitatva, hogy amikor mondta, még akár igaznak is tűnhetett.

2011.06.30. 12:35:15

@maskep: Hehehe... Ha a társadalom érett, akkor a Fideszre a felelős emberek többsége szavazott, tehát tudták, mit választanak, és ezért a szabadságjogok megvonása legitim. Ha viszont éretlen a társadalom a felelős döntés meghozatalára, akkor erős kézzel kell irányítani...

Ez így csak a fideszre szavazókra érvényes.

nyünyüge 2011.06.30. 12:35:53

@xsasha:
nem a hírszerző az érdekes, hanem az idézett lapok.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.30. 12:39:36

@Könnyen elkaptuk, uram!: demokráciában az APEH tölti be az ÁVO szerepét.

2011.06.30. 12:39:42

@kovi1970: Csak sajnos ezek az emberek nem értenek semmihez a pofázáson kívül. Ami sajnos meg is látszik az utóbbi 1 év "munkáján"...

Dehát könyörgöm, jogászok! Hát ezt tanulták, ehhez értenek!
Szerintem a maximumot hozzák! Ha ügyvéd kellene, csak ilyet választanék! Ne legyen igazságérzete, a tények fölött elegánsan lépjen át, és maximálisan engem képviseljen.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.30. 12:40:13

"Magyarország, a színlelt demokrácia - német lapok véleménye rólunk

Az európai uniós elnökség feladatait a magyar kormány jól teljesítette, az ország azonban "rémisztően" megváltozott - írta csütörtöki kommentárjában a Süddeutsche Zeitung. A többi német lap is hasonló szellemű elemezéseket közöl, megjegyzik például, hogy a magyar parlament jelenleg nem szuverén népképviselet."

hirszerzo.hu/belfold/20110630_nemet_lapvelemenyek_magyarorszagrol

porfelhő 2011.06.30. 12:40:30

Nahát! Most látom a poszton a fotót. Nagyon jó!
Azt a magasra dobott labdát - lesz-e olyan párt a következő választásokra- aki le tudja csapni.
A mostani helyzet az ellenzéki pártok részéről nem túl biztató.
Kétséges - ha így haladnak - , hogy lesz egy erős váltópárt.
Igen.
:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.30. 12:41:24

@nyünyüge: a Hírszerző valóban nem túl érdekes.
Az ott található, sokat rejszoló macskajancsik legalább oly gátlástalanul szerzik a híreket, mint a kormáynpárti csótányok (pl. Magyar Hírlap).

Balt 2011.06.30. 12:42:00

@knausz: "Egyetértek."

Ennek örülök.

"De ez nem az a Fidesz."

De az. Legfeljebb 8 évvel öregebben. (Bölcsebben?) A helyzet viszont nagyon nem az...

nyünyüge 2011.06.30. 12:43:48

@subtotal:
hát az akkor lesz, amikor piros hó esik. Mármint hogy egy tévé vagy egy rádióriporter szemébe röhögjön a kormányszóvívőnek.

A kormányszóvívő mondja a magáét, a riporter (ha kincstári vagy jóbarát) akkor alákérdez. Ha nem ez, akkor meg szépen elbeszélnek egymás mellett, rosszabb esetben a riporter sem elég felkészült ahhoz, hogy igazán ütős felvetései legyenek.

Úgyhogy csak abban bízhatunk, hogy amennyire szélsőséges az időjárás, a piros hó esélye sem nulla.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.30. 12:44:01

@Balt: Gyula, a nagy magyar államférfi rendezettebb állapotban adta át a kormányozni valót...

hoplita 2011.06.30. 12:44:17

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"....Amúgy van, amit helyeslek, például a bankok különadóját, bár tavaly annak a félelmemnek adtam hangot (Blogger Gézának), hogy a bankok át fogják hárítani. ..."

Nem vótál vele egyedül.:))
Meg nem is kellett hozzá nagy vátesznek lenni, csak ismerni a nagypofájú, ám nyuszifül fideszt...de mondhatnám a maszopot is.

subtotal 2011.06.30. 12:47:02

@radala: akkor mennyire vagy elkötelezett aka "biztos pártválasztó"?

Várúr 2011.06.30. 12:47:38

@panelburzsuj:
Nem szívesen de helyreigazítalak: Nem Orbán dönt Réthelyi helyett. Mindössze arról volt szó, hogy mivel az Opera sok tízmilliárdos költségvetési tétel, a kormány előbb megvizsgálja a kormánybiztosi jelentést, megpróbálja a szükséges összeget a költségvetésbe illeszteni, stb. - utána lehet szó kinevezésről. Ezt közölték Réthelyivel két nappal személyes döntése előtt, amiről szíveskedett megfeledkezni. Ezért szólt rá Navracsics közigazg. miniszterelnökhelyettes - és nem Orbán.

pug406st 2011.06.30. 12:48:01

@Könnyen elkaptuk, uram!: a fenéket... minden pártnak megvannak az éretlen követői.

porfelhő 2011.06.30. 12:48:35

@kovi1970:
Persze. Nem csinált programot, de nem is mondott a Fidesz túl sokat. Konkrétumokat sohasem mondtak. A csodaváró hangulatban lévő fülkeforradalmárok:) mégis azt hallották, ki, hogy jön a jólét.:)
Aki kicsit is foglalkozott a politikával - az a nagybetűs nép- tudhatta, hogy nem lesz nagy mozgástere a kormánynak.
No. és ehhez a "mindent elsöprő" győzelemhez kellett az öszödi beszéd is.
hm. Egy év munkáján) Látszik, a mindent megváltoztató politika, a megszoritás! az Igen. Látszik.

2011.06.30. 12:50:20

@László56: ostoba, buta ember vagy, olyan, aki magát okosnak hiszi. Pont mint a gazdáid.

2011.06.30. 12:52:18

@atitkos: A miniszterelnöki hivatal propaganda osztályána egyik ezzel megbízott hivatalnoka László56.

megszűnt 2011.06.30. 12:56:45

@Balt:
"De az. Legfeljebb 8 évvel öregebben. (Bölcsebben?) A helyzet viszont nagyon nem az... "

Nem tudok mondani 2 egyforma helyzetet. A lényeg, hogy a mentalitás ne vesszen el és alkalmazhatnak másmilyen módszereket, de az, hogy ők alapvetően mások legyenek, mint voltak, az nonszensz.

Márpedig a kétharmaddal lehet élni és visszaélni. A két szó között mindössze annyi a különbség, mint amikor a gazság elé egy i- betűt helyezünk és már kerek.

Route66 2011.06.30. 12:57:54

Kiváncsi vagyok, mi lesz, ha júliusban kiderül, hogy párezer diák nem tanulhat tovább a főiskolai (bsc) képzése után. Mert annyi pénzt kivonnak a felsőoktatásból, hogy a nem műszaki területen a jelenlegi hírek szerint bőven 100 feletti első helyes jelentkezéssel bíró szakokra sem marad állami finanszírozású hely. Itt is a mértékkel van a baj, mert persze nem kéne mindenkinek 5 évig tanulni, menjenek csak dolgozni a 3 év után, de hogy felvételizik valaki 5 mesterszakra, és lehet akár az ország legjobbja is max ponttal, de nem indul egyik szak sem... az még nyáron is nagyot üthet.

Laikus Érdeklődő 2011.06.30. 13:01:58

@Hepci:
1) Amit te emítesz az inkább a korrupció témaköre nem a pártfinanszírozásé. (Még akkor is, ha a kéttő összetartozik.)
"Nesze, itt van, nem köll elszámolni róla." =/= nyilvános költségszámla.
2) Nem tagadtam, hogy egy naiv idealista vagyok.

Balt 2011.06.30. 13:04:45

@fatia-negra: "21 éve nem voltam szavazni..."

De már marhára szeretnél, ez tisztán látszik... :P :)

porfelhő 2011.06.30. 13:04:46

@subtotal:
Azt már megmutatta az Orbán V. , hogy mihez kezd a többésgi kormány a hatalommal)

Bajnai ezt is mondta.- és nem csak Ő.- a "külföld is elismerte egy éves kormányzását, pozitivan értékelte".

"A Bajnai-kormány programja végül is elérte kitűzött céljai közül a legfontosabbat: Magyarország talpon maradt. Évértékelő beszédében Bajnai Gordon úgy fogalmazott, hogy a válságot kezelték, valamint utat nyitottak a fellendüléshez."

www.femina.hu/hirhatter/az_orban_kormany_es_a_bajnai_kormany_egy_evenek_osszehasonlitasa

Magyarország talpon maradt. "

:)

fatia-negra 2011.06.30. 13:06:20

@xsasha: megy tönkre minden szásenka... anagy büdös semmi nem lesz itt...

multi BÉRMUNKA... ócsó, az lesz. munkajogok meg nem.... RABSZOLGASÁG

Várúr 2011.06.30. 13:08:37

@vinczej:
Ritka ostobaság a Süddeutsche Zeitungtől (is)... Nem szuverén népképviselet, amit a nép választott? Kiafene választotta a Süd Deutsche újságíróját? (Az ilyeneket nevezte Antall politikai mikiegereknek).

porfelhő 2011.06.30. 13:09:45

@Kulics:
Már . Bocsánat! De a @László nem buta és nem ostoba!
De még mennyire, hogy nem az.

:))

Balt 2011.06.30. 13:09:56

@radala: "Nekem tetszene a Jobbik/LMP koala..."

:) A csírái el vannak ve(sz)tve Gyögyöspatán: csak egy még szélsőségesebb szereplő kell (Eszes), aztán lehet püfölni jobbról, balról. :)

CSENDES 2011.06.30. 13:11:36

@Balt: "Aztán meg láthatóan nem nyugtalanítják magukat egy cseppet sem a népszerűségbeli "zuhanástól" - pláne, ha esetleg hangyányi növekedést mutat a legutóbbi trend. :) "

Gondolom láttál már sísáncot. Az is egy kicsit felfelé kunkorodik.... Így nagyobb lendülettel lehet leérkezni.:-))))

Balt 2011.06.30. 13:11:59

@ember67: "Azt se gondolta senki, hogy békés tüntetők tankot indítanak.."

Legfeljebb az, aki benne hagyta az akkut stb... De szerencsére lőszer nem volt bekészítve. (Amúgy szép jelenet volt, a gyurcsányizmus kvázi megkoronázása.)

nyünyüge 2011.06.30. 13:14:06

@Várúr:
Antall IS jobban tette volna, ha a véleményt cáfolja a vitapartner minősítése helyett.

hoplita 2011.06.30. 13:14:09

Na bazmeg, mégse lehet más..?:)))

"......Libsi belharc: drogos kurvának, szarkavarónak és politikai prostituáltnak nevezik egymást az LMP-sek

Az Egyenlítő TV blog birtokába került dokumentum szerint az LMP 49 tagja – köztük a párt tíz országgyűlési képviselője – kiakadt az egyre durvább belharcokon. A 49 aláíró kifogásolja, hogy a párton belüli érdekcsoportok marakodása során az LMP-sek többek között „patkánynak”, „politikai prostituáltnak”, „drogos kurvának”, „szarkavarónak” nevezték egymást. A levél megfogalmazói szerint az LMP-s érdekcsoportok úgy beszéltek egyes párttagokról, hogy „el kell szívni előlük a levegőt”, „ki kell őket füstölni a pártból”, „el kell vágni a torkukat”.
A levélírók – köztük Schiffer András, Karácsony Gergely, Kaufer Virág és Scheiring Gábor – szerint amennyiben az LMP nem változtat jelenlegi belső működésén, „el fog menni a párt mellett a történelem”.
Schifferék illegitimnek tartják a párt nyilvánossága elől elzárt "informális hatalmi struktúrákat", az olyan zárt levelezőlistákat, amelyekről az LMP tagjai gyakran a sajtónak szivárogtatnak ki anyagokat. Korábban ilyen kiszivárogtatások miatt került reflektorfénybe az LMP Fideszéhez hasonló adatgyűjtési, adatkezelési botránya, a kampánystáb lemondása, az azóta az LMP-ből kivált Ivády kampánytámogatási-ügye, illetve több belső vita és ellenségeskedés.
Mindezek a párt szétrobbanásának előjelei, s ez a levélíró LMP-sek szerint megengedhetetlen. „Az LMP mint szervezet ma nagyon rossz állapotban van. Miközben a párt kívülről nézve fokozatosan erősödik, (…) addig belülről olyan konfliktusok bénítják, melyeket sokszor azok sem értenek pontosan, akik részt vesznek bennük” – írják.
Schifferék a probléma egyik megoldásának azt látják, ha moderált körülmények között egy asztalhoz ültetik az érdekcsoportokat, majd írásba foglalják a pártban betartandó viselkedési normákat...."

Hát ez nem semmi.
Hijába na, tolerancijára születni kell..:)))

2011.06.30. 13:14:28

@porfelhő: igaz, elragadtattam magam, bocsánat :)
Ellenben viszont de akkor meg ő egy bértollnok, hivatásos kommentelő, fidesz pártpropagandista, az MEH alkalmazottja, sajtófigyelő az ÁVH-nál. Modoros, hivataloskodó, felülről lefele beszélő stílusából simán kiderül.

Balt 2011.06.30. 13:17:58

@radala: "MP lenyomta OV-t a vitában"

Ez így biztos tévedés - legfeljebb a korabeli Népszabadság ítélhette így... Érdemes megnézni a youtube-on. 10 rész. Sőt, azt mondom, kötelező darab. Ma (meg ha tétje van) kötelező darab.

Gábris szomszéd 2011.06.30. 13:20:15

Pártokrácia, az idegen hódítás legfőbb eszköze!

postaimre.euroweb4you.eu/news.php?readmore=2509

Mivel ezt egyre többen átlátják, ezért csökken a szavazók száma. Emiatt készülnek most legújabban Kósáék a választási küszöb jelentős csökkentésére is.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.06.30. 13:23:04

Összefoglalva az elmúlt egy évet:

Egy éve már, hogy az új kormány hajója elkészült, vízre lett bocsátva, de nem halad egy csomót sem. Telik-múlik az idő, a kormány tagjai ötletelnek, mindenki a fejét vakargatva nézi a gépházat, itt-ott állítanak ezt-azt, de semmi változás: a hajó meg se mozdul. A hídon a kapitány úgy határoz, hogy segítséget kér a kínai kormánytól, talán ők meg tudják mondani, hogy mi a hiba. Meg is érkezik a kínai miniszterelnök, lemegy a gépházba, majd pár perc múlva vissza is tér:
– Fiúk, a motort a hajócsavarra kell kötni, nem a kürtre.

wiki.javaforum.hu/pages/viewpage.action?pageId=12156931 :)

maskep 2011.06.30. 13:25:21

@Könnyen elkaptuk, uram!:
@xsasha:
@pug406st:

"Hehehe... Ha a társadalom érett, akkor a Fideszre a felelős emberek többsége szavazott, tehát tudták, mit választanak, és ezért a szabadságjogok megvonása legitim. Ha viszont éretlen a társadalom a felelős döntés meghozatalára, akkor erős kézzel kell irányítani... "

Az okfejtés logikai paradoxonára próbáltam sete-sután felhívni a figyelmet. Ami persze csak látszólagos, mert egy lépés kimaradt a logikai láncból.

Aki megfejti, hogy hol van a logikai baki, annak felajánlom hogy felterjesztem a "Ronald Reagan International Freedom Award" 2. számú díjazottjának!:)) Magunk között szólva, a megfejtő többet is tesz a szabadságért, mint az 1. díjazott tett. Bár ez nem nagy kunszt...

subtotal 2011.06.30. 13:30:13

@nyünyüge: lehet a piros hóhoz kell a szolnoki citromsavgyár kínai technológiával :P

2011.06.30. 13:33:26

@xsasha: "A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön azt közölte, hogy a folyó fizetési mérleg többlete 787 millió euróra emelkedett az első negyedévben. Ezzel a többlet történelmi csúcsra nőtt."

ne örülj neki. az oka: csökkenő belföldi felhasználás
kinél? lakosság
vállalkozások
tudod, nem csak a fogyasztáshoz, de a termeléshez is kell import.
Még egy "aprócska" tény. A Mercedes 800 millió eurós beruházása is itt jelenik meg. Oooops!
vond ki? Mennyi jött ki?

maskep 2011.06.30. 13:33:32

@hoplita: Szerintem az az 1998.-as program következetes folytatása a 2002. utáni szalámizás. Bár a szalámizás már 1996.-ban elkezdődött, mikor Orbán Viktor bejelentkezett az MDF pozíciójára.

Ha még emlékszel, pl. a KdNP sem folyamatosan működött a rendszerváltás után, hanem először bedarálódott, majd parlamenti bizottsági pozíciók követelőjeként éledt újjá, először mint "pártszövetség" a Fidesz-MPP-vel.

radala 2011.06.30. 13:34:02

@is: az mszp 94-ben 33%-kal kapott 54-et. Nem kell semmit csinálni ahhoz a rendszerrel (csak fönntartani), hogy egységes ellenfél nélkül csaknem bármekkora relatív többséggel nyerj.
@panelburzsuj: Roppant mód egyetértek (mondjuk szerintem követendő elitből nem is állnánk olyan rosszul). Ez a despota/autonóm felosztás is nagyon igaznak látszik. A kérdés már csak az, hogy OV egy despota vagy az ország túl szervilis...
@Könnyen elkaptuk, uram!: A majd senki=csak néhányan. És a te történetedből sem lehet megtudni, hogy mi volt előbb az arrogancia vagy az APEH, ha az arrogancia előbb volt is akkor sem tudjuk, hogy jóvá tehette-e volna egy számodra kedvező adórendszer...
De én tök elhiszem, hogy vannak akiket az arrogancia taszít, például engem is nagyon, de mivel rám nincsenek hatással az egyéb intézkedések ezért azt képzelem, hogy ezt még le lehet nyelni, ha valaki akarja. Szerintem tg-nek tök igaza van ebben a mérték dologban.
Amikor OV 2.0 elkezdett kormányozni és elvtelenkedni akkor mondtam én nagyon okosan;-) hogy az a baj az elvtelenkedéssel, hogy az elvek lehetnének a gátak, amik megtartják a szavazókat a nehéz időkben. És az a baj, hogy észre sem veszed, ha az elveidet köpködöd le, hogy ártasz magadnak, mert az majd csak akkor fog kiderülni, ha valóban jön a probléma.

subtotal 2011.06.30. 13:34:30

@maskep: az érett társadalom tudta, hogy meg fogják nyirbálni a szabadságjogait? Az nem lehet érett társadalom.
A díjat nem kérem...

xsasha 2011.06.30. 13:35:00

@nyünyüge:
De, de, a hírszerző az érdekes. Nagyon jól rávilágít arra a médiastruktúrára, amit az MSZP működtet.

panelburzsuj 2011.06.30. 13:35:21

@Várúr:

"A kormány keddi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök feladatul tűzte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatáról ne hozzon döntést a soron következő kormányülés előtt, tekintettel arra, hogy kormányülésen értékelik az Operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését, ennek részeként a 2011. szeptember 2-ig kinevezett Horváth Ádám miniszteri biztosi tevékenységét is"

Joga volt Réthelyinek dönteni a kinevezésről adott időben?

Elvonta tőle Orbán ezt jogot?

Orbán döntött Réthelyi helyett?

És még meg is magyarázod.

Balt 2011.06.30. 13:36:06

@subtotal: "A mocskos multi további beruházásainak is örül mostmár a jobboldal is, ez jó."

:)) Persze nem biztos, hogy Pokorni az a klasszikus "jobboldali":
Lásd a 2002-es pártelnöki vitát (Kovács - Pokorni), ha jól emlékszem, akkor mondott valami olyasmit Pokorni, hogy "... már sportautókat exportálunk" - célozva az Audi TT-re. Nem emlékszem, mivel állította szembe, de nagyon frappáns volt, majdnem, mint Kovács kokárdatűzésére adott válasza. ("Látja, elnök úr, ez ilyen egyszerű: ha úgy érzi, ki kell tűzni".) [Hálás lennék, ha valaki fellelhetőséget adna ehhez a vitához, mert így csak az emlékeimre hagyatkozhatunk... :) ]

subtotal 2011.06.30. 13:36:07

@Könnyen elkaptuk, uram!: kicsi hiba, hogy a Daimler 800 milliója nem az első negyedévben jött be.

porfelhő 2011.06.30. 13:36:37

Rendkívüli állapot Magyarországon – német lapok véleménye rólunk"
***********
„Eltekintve Orbán Viktor miniszterelnöknek az Európai Parlament előtti dühödt kirohanásaitól, Dr. Jekyll az európai uniós elnökségi munkát a legigényesebb módon teljesítette” - fogalmazott a szerző, hozzátéve: „alig lehetett érezni valamit abból a duzzadó küldetéstudatból, amellyel Mr. Hyde saját lakosságát lelkesítette, a szomszédokat pedig tartósan felkavarta”"

Ez utóbbit a tudósító az elmúlt fél év „másik történetének” nevezte, hangoztatva, hogy a kétharmados parlamenti többséget szerzett jobboldali nemzeti kormánypárt, a Fidesz „a magyarok földjét rohamos ütemben saját érdekeinek a bástyájává változtatta”. A cikkíró ennek kapcsán említette az új alkotmányt, a média ellenőrzésének intézményesítését, a kultúra területén végrehajtott tisztogatást, a bírói függetlenség megszüntetését. Utalt az alkotmánybíróság kibővítésére, hangoztatva, hogy az öt új tag kinevezésével a testület teljes mértékben Fidesz-vonalra állt."

******************

Magyarország, a színlelt demokrácia címmel közölt kommentárt a Berliner Zeitung."

„Magyarország esetében egy olyan országra nyílt pillantás, amelyben rendkívüli állapot uralkodik” - vélte Frank Herold."

A szinte csak a magyar belpolitikát feldolgozó írás szerzője foglalkozott az alkotmányozás folyamatával, és a többi között hangoztatta: „A magyar parlament jelenleg nem szuverén népképviselet. Tevékenysége arra korlátozódik, hogy az Orbán-csapat rendeleteit kollektív bólintással törvényerőre emelje.”"

hvg.hu/vilag/20110630_nemet_lapok_magyarorszagrol#rss

hm. részemről kommentár nélkül)

Igen. Ilyen ez.
Mi van már?! Én ezt nem is hiszem el?!?!

trollface 2011.06.30. 13:37:57

"Helyette ilyenek vannak: tapasztalatlan, gyenge, erőtlen, megosztott, szétesett, hiteltelen" kimaradt a vállalhatatlan és az elfogadhatatlan. kérdés: ennyi kormányzás után látható-e, hogy elkúrták, vagy még nem látható?

maskep 2011.06.30. 13:38:27

@subtotal: Langyos, langyos... A díjat meg át köll venni annak, aki megkapja, na. De azért még próbálkoznod kell...

Balt 2011.06.30. 13:38:46

@fatia-negra: Jól mutatja, hogy miért nem érdemes a kampányidőszakon kívüli "összes választókorú" címmel felvett adatokra hagyatkozni...

Egy tény: eddig a Fidesz nagyjából hozta az időköziket és cseppet sem látszanak nyugtalannak. :)

xsasha 2011.06.30. 13:39:00

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Így a harmadik hozzászólásod után azért megjegyezném, hogy nem biztos, hogy érdemes közgazdasági kérdésekben állításokat megfogalmaznod. Legalábbis azok alapján, amit eddig írtál.

charlie sheen 2011.06.30. 13:40:56

@Diocles:
1 - avagy a telihas:
A mi hasunk most sincs tele, vagy legalábbis nem Ven Csia-Paótól függünk ebben a tekintetben.

2. - avagy a tibeti zászló:
A kínai alapos okkal jött ide - üzleti alapon. Egy kis zászlólengetéstől nem megy el a kedve az ilyentől.

Viszont ezzel a húzással, hogy orbán manduláig benyalt a sárgának, már csak a hozzá hasonló gerinctelen férgek előtt lehet további hitele bármiben is. De nem baj, lesz neki még kerince - fenyőfából!

Balt 2011.06.30. 13:41:30

@ember67: Végül is Kunczének hálás lehet az utókor: nem kis része volt az SZDSZ töpörödésében és eltűnésében... (Mondom ezt egykori SZDSZ-szavazóként.)

2011.06.30. 13:41:54

@hoplita: Meg nem is kellett hozzá nagy vátesznek lenni, csak ismerni a nagypofájú, ám nyuszifül fideszt...de mondhatnám a maszopot is.

egykutya

Devil 2011.06.30. 13:42:41

Rengeteg szavazo vesztette el az erdeklodest a politikai irant. A fidesz sikeresen tematizalja a politikat - ezt maga TG irta - csak ez a tema egyre kevesebbeket erdekel. Ezek az emberek valami ujra varnak, nem a fidesz-mszp ertelmetlen parharc ujabb felvonasara. Ez nem a mi ugyunk. Ez az o dolguk, sot, inkabb csak Orban baloldal-fobiaja.
De a fidesz nem kepes valtozni. TG is vegre rajott arra amit mar az elejen lattam: Orban elore menekul, a sajat hazugsagai elol. A kerdes hogy a part nyirja ki Orbant, vagy a nep a partot. Biztos mindketto ellen bebiztositotta magat Orban - de nem ez lenne az elso eset hogy nem jon be a szamitasa.

xsasha 2011.06.30. 13:43:21

@radala: Ez volt az egyik trükk a kádáriak részéről a rendszerváltáskor, amivel belekódolták a visszatérésüket a rendszerbe.

maskep 2011.06.30. 13:44:45

@porfelhő: „A magyar parlament jelenleg nem szuverén népképviselet. Tevékenysége arra korlátozódik, hogy az Orbán-csapat rendeleteit kollektív bólintással törvényerőre emelje.”

Pedig elhiheted. A Földrajzi Név Bizottság feloszlatásakor el is mondták, hogy ezt várták, nem szakmai döntést.

Egyszer, mikor Ferihegyről jöttem haza taxival, és megláttam a sebtiben Liszt Ferencre cserélt útjelzőtáblákat, és elmondtam röviden a sztorit a sofőrnek, a taxis azt mondta: "Halgassuk meg a másik felet is. Mit mond erről a kormány?" Mondom, hát pont ezt. "Hol?" Mondom, a sajtóban. "Melyikben?" Hát mindegyikben, mondom.

De nem hitte el. Majd ha a kormány a saját fülébe mondja...

xsasha 2011.06.30. 13:44:50

@Devil:
Már-már azt hittem, hogy a baloldal Orbán-fóbiájáról írsz... :-)

subtotal 2011.06.30. 13:44:55

@maskep: ha át köll venni, akkor nincs több ötletem. :P

pug406st 2011.06.30. 13:44:55

@maskep: na most követni nem tudlak, hogy ezzel igazat adtál abban amit írtam vagy nem. amúgy a tétel akkor lenne igaz ha lennének felelősségteljes politikusaink.

2011.06.30. 13:46:06

@nyünyüge: Antall azt is mondta, mint művelt könyvtáros, hogy :
törpe minoritás.

Kicsi kisebbség?

Balt 2011.06.30. 13:46:50

@subtotal: Püspökladányban szerintem nem kirívóan alacsony a részvétel, de az is érdekes, hogy az ellenzék (benne az MSZP) mennyit kap a 23%-ból...

Kalmár 2011.06.30. 13:46:52

Számomra világos a Fidesz taktikája.
MINDENT a gazdasági csőd elkerülésének a szolgálatába állítottak. Minden akadályt elsöpörtek. Ezért kell korlátozni 50% adósság felett az AB-t bizonyos gazdasági kérdésekben.
Ezért kell gyenge köztársasági elnök. Ezért kell a 2/3. Ezért kell Kína. Ezért nem kell az IMF. Ezért nem lehet 42 évesen nyugdíjban csücsülni. Nincsenek tekintettel semmilyen megszerzett vagy csak áhított szociális luxus jogra. Ezért számolnak le vaskézzel a bűnözőkkel. Ezért kell mindenkinek többet dolgozni. stbstb Nekem tetszik az irány, bár kétségtelenül elég erőszakos a stílus. Mindenesetre a cél szentesíti az eszközt tétel még nem sérült szerintem.
Látom, hogy sokak szerint már átlépték és sokak szerint a cél sem jó. Ez van, nehéz tutit mondani 1 év után.
Természetesen ha nem sikerül elindítani az ország szekerét akkor ez erőlködés marad. Nem érdemes túl bonyolítani az életet, ha csökken az adóság (és csökken), ha nő a foglalkoztatás(már nem csökken legalább), akkor tőlem fáklyásmenet.

panelburzsuj 2011.06.30. 13:47:02

@radala:

Orbán a készbe ült: egy szervilis országba.

És nagyon kényelmesen érzi magát benne. Esze ágában sincs a valódi polgárokat (szellemileg és gazdaságileg független országlakókat) szaporítani. A független polgárok egyesüléseit meg pláne rühelli. A döntései szisztenaómatikusan nem az önállóság, hanem a kiszolgáltatottság növelésére irányulnak.

(Oké: lehet nem szisztematikusan, csak statisztikailag. Azaz OV nem tudatos, hanem ösztönös despota ... :)

porfelhő 2011.06.30. 13:47:42

Orbán Viktor hol a kommunizmust élteti, hol a legyőzését ünnepli"

A hétvégén még a kínai kommunista rendszer sikerét méltatta, hatvan éves magyar-kínai barátságot emlegetett, szerdán viszont már a kommunizmus legyőzésében óriási szerepet játszó Ronald Reagant dicsőítette.

A kicsit is figyelmes hírkövetőnek egészen érdekes élménnyel szolgálhatott az elmúlt néhány nap. Ritkán adatik meg ugyanis, hogy egy olyan fegyelmezetten nyilatkozó és minden szavát megfontoló politikus, mint a magyar miniszterelnök, alig néhány nap leforgása alatt ennyire látványosan ellentmondjon önmagának. Ez az eset Orbán Viktor politikailag talán legsebezhetőbb pontjára világított rá "

velemenyvezer.blog.hu/2011/06/30/raismerne_e_orban_viktor_orban_viktorra

pug406st 2011.06.30. 13:50:10

@xsasha: nem lehetne leszakadni erről a kádári visszatéréses dologról? nézz körül, hogy hol vannak a rezsim emberei!

2011.06.30. 13:50:55

@subtotal: bocs, visszavontam! elnézést mindenkitől.

Balt 2011.06.30. 13:51:24

@Apafarkas:
www.origo.hu/itthon/20110628-a-fidesz-es-a-kdnp-vezetoi-kinaellenes-kijelenteseirol.html

"Magyarország gazdasági érdeke fontosabb, mint az emberi jogok mellett való kiállás - több vezető kormányzati tisztviselő is ezzel magyarázta az [origo]-nak, hogy miért hagytak fel Kína nyílt bírálatával. A források szerint Orbán Viktor évek óta készül a váltásra, már a tavalyi választások előtt is ezt készítette elő, amikor visszafogta a Tibet mellett kiálló fideszeseket. Kormányzati tisztviselők szerint most nem olyan a helyzet, hogy konfrontálódni lehetne Kínával ilyen ügyek miatt."

Devil 2011.06.30. 13:51:34

"Aki látta hétfőn a parlamentben..."
fentvan ez a neten valahol?

maskep 2011.06.30. 13:52:31

@pug406st: A rendszerváltás idején szerintem pont nem lett volna esélye a (mostanihoz) hasonló Erős Kéznek szerintem. A radikális reformoknak talán lett volna esélye, de ahhoz konszenzus kellett volna. Az pedig nem volt. Így hát a "sokkterápia" helyett "a nyugodt erő" győzött.

A megfejtés szerintem nem jó. Na rendben, elárulom: A felelős döntéshez információra van szükség. Az pedig nem volt.

Vagyis az egész logikai paradoxon igazából tudatos átverés eredménye, de kimászni már nehéz belőle, mert forog a hurok...

Sajnos, az erős kéz tudatos igénylőire viszont igaz az infantilizmus: Majd ha apuci jól elfenekel mindannyiunkat, akkor majd rend lesz, és akkor majd, de csak akkor, én is jó leszek.

xsasha 2011.06.30. 13:53:27

@pug406st:
Szerintem nincs jövőnk a nemzeti identitás újraépítése nélkül. Az első réteg csak a sikerhez közeledés miatt fogja felhúzni a gúnyát, a második kör viszont már ebben fog felnőni.

maskep 2011.06.30. 13:56:57

@Kalmár: Igen, MINDENT a csőd elkerülésének szolgálatába állítottak. Amely csődhelyzetet részben ők idézték elő tudatosan. Akkor, mikor blokkolták az előző kormány azon reform-kezdeményezéseit, amelyekről tudták, hogy meg kell lépni. De vagy ők és csak ők lépik meg és mentik meg az országot, vagy senki. Ha lepusztul a zország, annál előbb, annál nagyobbat nyerünk.

Ez az a bizonyos paradoxon: Olyan helyzetet idéztek elő, amit csak a szabadság korlátozásával oldhatnak meg látszólag.

beni00 2011.06.30. 13:58:21

A fidesz mozgástere korlátozott gazdaságpolitikai téren, ezt szerintem mindeki tudja, az emberek többsége veszi is az adást és hajlandó tudomásul venni a havonta, burkoltan vagy nyíltan lecsípett 1-2-pár- akár tízezer - forintokat ezzel semmi baj nincs, de sajnos azt látom, hogy most is csak a legális körülmények között foglalkoztatott vagy foglalkoztató "kisember" viszi a hátán az országot, sajnos az elmúlt 20 év ( vagy inkább 30-40?, a legtöbbje nem 1990-ben kezdte) "elitje" az üres dumán kívül nem hajlandó hozzájárulni (pedig volna miből) a szépreményű jövő érdekében az ún. "adósságállomány" csökkentéséhez. Én úgy látom, hogy a szerintem mesterségesen genrált válság kisebb-nagyobb hullámait meglovagolva, számunkra elképzelhetetlen mértékű jövedelemre tesznek szert. Sajnos ehhez a mai és a korábbi kormányok tagjai -úgy gondolom nem önzetlenül- kiválóan asszisztálnak, asszisztáltak, de ugye egy modernkori háborúban ritkán hullik a hadvezérek feje (maximum utána). A politikai vonalon folytatott "harctól" több bennem a félelem, itt nem az emberek mindenféle demokratikus jogainak a látszólagos csorbítását értem, csak egy példaként: lássuk be a munka ún. törvénykönyvét eddig is többnyire a mellékhelységben forgathatták, igazi szakszervezet Magyarországon pedig nincs. Az ő igazi harcuk a háttérben zajlik, felállították a maguk kis elit "hadseregét" (TEK, NAV, NBH, ügyészség, regonális kormányhivatalok, a teljesség igénye nélkül, bocs, ha valakit kihagytam) és ha valaki egy kicsit is veszélyeztetné a kis(nagy)ded játékaikat azt ki tudják emelni még az előtt, hogy igazán hallathatná a hangját, persze fizetett és/vagy idióta ellenzék az kell, hadd kiabáljon roszkor és rossz helyen. Az, hogy gazdaságilag a kelet felé nyitunk az jó, de az, hogy politikai régi-új módszerek tekintetében is arra tartunk, az rossz. Nagyapám "maszek" asztalosként végig élt két háborút, egy tanácsköztársaságot, 40 év komcsi rendszert (az 50-es években a börtönt megjárva) sokat hallottam és tanultam tőle, ehhez képest én a paradicsomban élek. Egy biztos, én nem megyek sehova, ez az otthonom. Maradok magyarnak Magyrországon tisztelettel, bármi is lesz.

xsasha 2011.06.30. 13:59:57

@pug406st:
A rezsim emberei? :-))) Hol vannak?
Arra gondolsz, hogy a 800ból 20 átállt? Itt hatalmi rendszerről van szó. Ismét csak emlékeztetnélek a korábban leírtakra: mi kell a politikához? Káderek, szervezet, média. És pénz, pénz és pénz. Te tényleg azzal érvelsz, hogy néhány ember átállt?

pug406st 2011.06.30. 14:00:28

@maskep: Felelős politikus megadja az információt amivel a döntését alátámasztja és nem feltétlenül a hatalom a legfontosabb. Szerintem a végeredmény ugyanaz csak más megközelítésből.

Szerintem simán lehetett volna 89ben egy vietnámi vagy kínai féle 5 év amikor erős kézzel vezetett de nyitó demokrácia születik. jobban jártunk volna.

adambum 2011.06.30. 14:00:44

Szerintem az emberek nemhogy elfelejtik a hazugságokat, de az őszinteséget nem is díjazzák...

Kifejezetten irritálja őket, ha valaki őszintén megmondja, hogy mi a pálya, és mit szeretne csinálni.

Ez azért van, mert őket valójában nem érdeklik az okok és az okozatok, és egyenesen strébernek, "policy wonk"-nak tartják azt, aki kifejti, hogy milyen kérdéshez hogyan szeretne hozzá nyúlni.

Lehet hogy cinikusnak hat amit mondok, vagy sötéten látom, de ez a véleményem. Az átlag-szavazó nem olvas Török Gábort. Őt az érdekli hogy legyen betevő falatja, és ha meg megvan, akkor meg az, hogy ne legyen lejárt lemez, amit egy párt vagy politikai erő kínál.

subtotal 2011.06.30. 14:02:12

@Balt: de igen, kirívóan alacsony, ugyanis az érvénytelen az az. Persze lehet, hogy máshol is volt már így, de ha a legpesszimistább felmérés szerint is van ennyi (23%) biztosan a Fideszt választó ember a népességben, akkor hogy nem bírta az összes párt együtt elvinni oda a 25%-ot?

nyünyüge 2011.06.30. 14:05:12

@xsasha:
Másra is rávilágít.
Például azokra a külföldön megjelent kritikákra, amiket az új médiacentrum nem tart fontosnak megjelentetni :)

Devil 2011.06.30. 14:06:29

@adambum: Na most ennek megisszuk a levet, talan leszokunk rola.

Balt 2011.06.30. 14:08:15

@tarackos: "Van élet, pl egy koalíciós kormány is lehet mszp+lmp. tk. addig volt viszonylag nyugodt a közélet és prosperáló a gazdaság amíg koalíciós kormányok voltak."

Csak jelezném, hogy 2008 áprilisig mindvégig koalíciós kormányzás volt névleg is - de utána is, csak suttyomban... (Sőt, most is az van: két parlamenti frakció alkotja a kormánytöbbséget.)

2011.06.30. 14:08:17

@xsasha

Az a szép, hogy tényeket nem tudsz sorolni, csak bírálsz.
üres vagy, de legalább nincs gondod az életben.

Devil 2011.06.30. 14:08:20

@xsasha: Mar nemcsak a baloldalnak van Orban-fobiaja.

hoplita 2011.06.30. 14:09:33

@maskep:
Igen, emkádéeszként volt lélegeztetőgépen....fideszes asszisztenciával.
Onnantól datálódik tömjénzsóti karrierje, akkor ment el ovi segglyukának.:)
Van benne valami, mert a madöf szakadás és a kádéenpé belharc hozta elő a fideszből a kisgömböc ösztönöket.
Akkor vált érzékelhetővé, hogy ovi mer nagyot álmodni.
Tenni azóta sem, de álmodni, azt igen....

2011.06.30. 14:10:50

@subtotal: kicsi hiba, hogy a Daimler 800 milliója nem az első negyedévben jött be.

Hát mikor?

A telekvásárlás lehet, korábban volt. De nem vagyok biztos abban, hogy a beruházás költségei nem idén februárban jelentek-e meg. Tudod, a könyvelésbe akkor lehet beállítani, ha ténylegesen megvalósult.

hoplita 2011.06.30. 14:11:50

@Gábriel angyal:
Ezzel a küszöb csökkentéssel nincs baj, az öt százalékot mindig is magasnak tartottam....olyan kétpártrendszer-szagú alkunak.
Szerencsére nem jön-jött össze.

Balt 2011.06.30. 14:12:24

@maskep: "A "soha a Fideszre nem szavazók" között szerintem sok "valaha a Fideszre szavazó" van, bár az egy másik Fidesz volt... De még így sem biztos hogy igaz. Annál igazabb, hogy 2010.-ben rengeteg soha a Fideszre nem szavazó szavazott a Fideszre."

'94 óta a Fidesz választásról választásra több szavazatot kapott (számszerűen)...

2011.06.30. 14:12:32

@Balt(Sőt, most is az van: két parlamenti frakció alkotja a kormánytöbbséget.)

Kösz.

xsasha 2011.06.30. 14:13:21

@Devil: Pedig nekem erősen úgy tűnik, hogy ennek az Orbán-fóbiának az inverz kivetítéséről van szó. :-) De persze ha megvilágítod, mitől lett hirtelen Orbánnak is fóbiája, az érdekel.

Balt 2011.06.30. 14:15:19

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Hol is hallottam ezt?"

Az nem tudom, de most "munka és béke" helyett legfeljebb is "munka és harc" a jelszavunk, tehát a kontinuitás nem áll. :)

hoplita 2011.06.30. 14:16:12

@Balt:
Valóban az....
Az a 10% már a kispárti kategória...nem a váltópárti remények felvillanása.:)

xsasha 2011.06.30. 14:16:15

@nyünyüge:
Az új médiacentrum? :-))) LOL. RTL, TV2, HVG, VG, Népszabi, Népszava, ATV, Index, Stop.hu, hírszerző.hu és a többiek? Vagy ezek kiszorultak a centrumból? Vagy hogy van ez?

fatia-negra 2011.06.30. 14:16:23

galeria.index.hu/kulfold/2011/06/28/a_kommunista_part_90_szuletesnapjara_keszul_kina/?current_image_num=13&image_size=l

mostmár ehhez a boldog családhoz tartozunk mi is újra... milyen szép idők...

a háttérben azért már ott figyel a térfigyelőkamera... hátha vkit idegesít a sarló...

subtotal 2011.06.30. 14:17:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: Bajnai rakta le az alapkövet 2010 elején, addigra a telek és az alap infrastruktúra ki lett alakítva.
Szerinted létezik, hogy ezt meg az azóta felépült bódékat, a bejött tárgyi eszközöket csak az első negyedévben számolják el?

hoplita 2011.06.30. 14:17:27

@Kalmár:
"....Ezért számolnak le vaskézzel a bűnözőkkel...."

Muhahahahahahahahahahahaha...!

Vicces fijú vagy.

adambum 2011.06.30. 14:17:52

@Devil:

Vagy megisszuk, vagy nem. De az emberek nem fognak változni, mert mi már csak ilyenek vagyunk. És egyébként nemcsak mi. Lehet hogy Amerikában vagy Franciaországban valamennyivel szélesebb réteget érdekel téma, de nem sokkal szélesebbet, és ott is folyamatosan hazudni kell hogy az ember érvényesüljön a politikában.

Balt 2011.06.30. 14:17:53

@knausz: Laknert egyszer láttam a villamoson. :) Ennyivel be is érem vele kapcsolatban, kivált, hogy - mint meglepődtem rajta - az MSZP (maradékainak) útjait egyengeti... :))

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.30. 14:18:31

@auth.gabor:

"– Fiúk, a motort a hajócsavarra kell kötni, nem a kürtre."

Na, ez tetszett, milyen szép asszociáció - benne van szinte minden, amit a Fideszről tudni érdemes.

A kínai pénz max. egy aprócska szelep azon a bizonyos hengeren. Kérdés, hogy van e motor?

-Motor?
-Van.
-Kell!

Balt 2011.06.30. 14:20:08

@knausz: "A KDNP is csak teher."

Szerintem van velük szándék, de legalábbis jól jöhet még... :)

jag3 2011.06.30. 14:21:00

Két lényeges probléma van Magyarországon: a születések száma és a vállalkozók.

A Fidesz munkásokat keres az egymillió munkahelyhez, de szavazóihoz hozzá nem mer nyúlni. Igy lesz a rokkantnyugdijasból kubikos, a nyugdijas rendőrből munkafelügyelő.

Ami a születések számát illeti, az "adókedvezmény" csak annyit tesz, hogy amelyik családban akad egy 300 ezer fölötti fizetésű kereső, és egy az alatti fizetésű, minimum két gyerekkel, azoknak nem nő az adója. Nem tudom a pontos számot, de meg lennék lepve, ha sokan tartoznának ebbe a csoportba. Szvsz sokkal gyakoribb a

Szóval a Fidesz az _1998-as_ kampánytémájában sem tett semmit. Pedig szép lassan véget ér az az időszak, amikor még egyáltalán javitani lehetett volna a demográfiai folyamatokon.

Persze ha ezt valaki eleve feladja, mondjuk különféle Eu-s direktivál miatt, akkor jön a választási lehetőség: 70. évtől nyugdij, vagy a nyugdijak szűkitése, a korai halálozás támogatása különféle módszerekkel.

A Fidesznek nyilvánvalóan baj van a prioritásaival.

Gyani · http://skypesuli.hu/ 2011.06.30. 14:23:03

Érdekes elképzelés, hozzátenném. valóban nincs könnyű helyzetben a kormány...

pug406st 2011.06.30. 14:23:37

@xsasha: miben fog felnőni fogalmazd már meg kérlek.

subtotal 2011.06.30. 14:23:51

@Balt: és akkor mi van? Pénzért csinálja gondolom. Mi meg itt ingyen osztogatjuk :)).
Mondjuk az baj, hogy nem látszik az MSzP-n, hogy egy értelmes ember lenne a tanácsadói között, pedig Lakner annak tűnik.

Kalmár 2011.06.30. 14:27:46

@maskep: Ne haragudj de ez marhaság. Ez a vita, hogy ki miatt van egekben az adósság és padlón a gazdaság ovisoknak való.
Ezt kidumálni csak a fanatikus Orbángyűlölőknél esélyes.
Ti keveritek a 2006 okt 23-ai megemlékezést a tv ostrommal, ti keveritek az öszödi beszéd utáni lebukást valami homályos őszinte vallomással, ti keveritek a Horn mnyp rablását az okos előtakarékossággal, és TI csak ti vagytok képesek a pár milliárdos vizitdíjat olyan "reformnak" értékelni aminek a meghiúsulása miatt lett 20.000.000.000.000 ft az államadósság.
Jobbulást

nyünyüge 2011.06.30. 14:28:18

@xsasha:
Mennyit foglalkozik az rtl meg a tv2 a politikával?
És miből vonod le azt a következtetést, hogy a tv2 például ellenzéki?

Az index meg gátlástalan, lényegében mindent megjelentet, és kéjesen fikáz bárkit és bármit, de nagyon rég volt egyértelműen ballib.

A hírszerző, a hvg, a népszava, népszabadság elkötelezettsége nyilvánvaló, de szerencsére ellensúlyozzák őket a végtelenül hiteles kormánypárti lapok, Magyar Hírlap, az MaNem, a Heti Válasz, a Demokrata,... :).

dzsaszper 2011.06.30. 14:29:40

"A Fidesz ... igazán csak saját korábbi állításaik elől menekülnek"
Ahogy én látom. nem menekülnek saját korábbi állításaik elől. Hanem egyszerűen az üléspont határozza meg az álláspontot.

Mellékelt ábra:
fidesz.hu/index.php?Cikk=164792 vs. fidesz.hu/index.php?Cikk=102535

Jó tudni, hogy mennyire komolyan vehető mindaz, amit mondtak vagy ígértek. Épp annyira, mint amennyire Fletó komolyan vehető volt, amikor igaztalan vádakkal vádolta Orbánt.

Gratulálok.

Balt 2011.06.30. 14:29:58

@Hepci: index.hu/velemeny/eheti/2009/03/30/butak

Az utolsó pár bekezdésben mutatkozik valami önkritikaféle...

nyünyüge 2011.06.30. 14:30:40

@Kalmár:
Horn "mnyp rablását" az első fidesz kormány csírájában megfojthatta volna.
Vajon miért nem tette?

pug406st 2011.06.30. 14:30:59

@xsasha: igen ezek kellenek és jelen pillanatban a fidesz ezeket építi meg anno ki is építette.

2011.06.30. 14:31:18

@Balt: Nem is gondoltam, hogy kontinuitás volna.
A békét harc révén érik el, vagy nem?

G. Wolf 2011.06.30. 14:32:07

"maga mesélt volna a Télapóról…" - legnagyobb baj talán az hogy a Télapóról meséltek és helyette valami cukrosbácsi jött el...

Abba szeritnen TG-nek igaza van hogy a "demonstrálók nem akarnak dolgozni" típusú kiejelentések nagyon vissza fognak ütni, hasonló mint korábban az hogy Orbán nem hisz a népszavazásban (előtte meg évekig az volt a mérce!). Gyűlnek az ilyen "apróságok".

Viszont ha megnézed hiába csökken a Fidesz népszerűsége, a bizonytalanok nagyon nagyon nem tudnak pártot találni, szóval kicsit úgy látszik hogy egy év alatt a két új párt se tudott komoly gyökeret ereszteni (pláne hogy az LMP még szervezetet sem épít igazán, legalábbis nem látszik hogy építene).

Újabb jelentkezők persze vannak (pl.: 1 millióan a demokráciáért mozgalom), de hogy mire jutnak? vagy a bizonytalanok tortájából mekkora szeletet tudnak majd kihasítani!? Kérdéses...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.30. 14:32:15

"Hillary Clinton Schifferrel és Bajnaival is találkozott"

hirszerzo.hu/belfold/20110630_clinton_budapest#utm_source=20110630_szegedi_kozgyules&utm_medium=Flyer&utm_campaign=hirszerzo.hu

"A Szabadság-téri Bank Centerben, az amerikai nagykövetség helyiségében rendezett találkozón részt vett Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Alapítvány vezetője, továbbá Mészáros Antónia, a Minőségi Újságírásért Alapítvány elnöke, Molnár Péter, a Közép-európai Egyetem médiakutatója, valamint Földes Ádám, a Transparency International és Réthy Kinga, a Nyílt Társadalom Intézet képviseletében. A találkozót zárt ajtók mögött tartották, Hillary Clinton nem mondott semmit a sajtó jelenlétében, csak fotók készülhettek a megbeszélés elején. "

Devil 2011.06.30. 14:32:42

@xsasha: Ha Orban nem lenne fobias, nem ugy viselkedne mint aki fobias. Hogy miota az? A pszichiateret kerdezd. Vagy kozeli ismeroseit. Nekem csak most kezd nyilvanvalova valni.
Inverz kivetites? Jo kis megfogalmazas, majd vetitsd ki nekunk ide a blogra hogy mit ertesz ez alatt.

2011.06.30. 14:32:49

@subtotal: nem tudom. Attól függ, mióta van bejegyezve a Merci, mikortól kellene nyereségadót fizetnie.

Kalmár 2011.06.30. 14:36:05

@nyünyüge: Azonnal önkéntessé tette. Megyó tette kötelezővé újra. Nem volt rá pénz, így bűn volt így meglépni. Sok milliárdnyi állampapírt adtunk ki, hogy tudjuk fedezni a kiesést.
Milyen furcsa, hogy nagyrészt a mnyp-ak jegyezték le abból a pénzből aminek a hiánya miatt kellett kiadni.
Kezelési költség+állampapír kamat. Nem drága, tényleg érdemes volt átfuttatni rajtuk.
Nem??
De. Valakinek. Mondjuk az aranykor nevű szoci cégnek?
Igen igen, megcsináltuk...stb

xsasha 2011.06.30. 14:38:16

@maskep:
A szükséges intézkedések elmaradása a hamis nosztalgiázás csapdájának bezárulása. Az országnak felnőtt döntésekre lett volna szüksége, de felelőtlen emberek megakadályozták a társadalom felnőtté válását. Kétszer is. Nincsenek illúzióim. Ha egy párt előjönne 2014-ben a jóléti rendszerváltás ötletével, a felnőtt társadalom ismét csak odaszavazna.

Nem tartom valós érvelésnek az információ hiányra hivatkozást. A felnőtt ember kéri az információt, nem fizet "ha nincs, hát nincs" alapon.

Bevallom, csak részben tartom felelősnek a társadalmat. A ballib olyan alkalmazott pszichológiai eszközöket hozott be a politikába 2002-ben, amik az emberek döntési mechanizmusának ismeretére alapoz. Nem a tudatára hatnak az embernek, hanem közvetlenül a döntési mechanizmusában rejlő potenciált használják ki.
2005-ben Nobel-díjat kapott két közgazdász annak bizonyításáért, hogy a tudatos vásárló csak mítosz, nem létezik. A racionális döntések csak abból következtek, hogy az üzleti szereplők feltételezték a racionalitást, és ennek alapján alakították az üzletet. Ez a felfedezés a nukleáris robbanás kikísérletezésével egyenértékű, és egyenlőre most tartunk Hiroshimánál, és csak reménykedhetünk, hogy lesz atomsorompó egyezmény.

xsasha 2011.06.30. 14:40:12

@nyünyüge:
Nagyjából egyetértünk, a különbségek most nem érdekesek. Hol van akkor az új médiacentrum, amiről beszéltél?

nyünyüge 2011.06.30. 14:43:44

@Kalmár:
Ha rablásnak ítélte, akkor az önkéntesektől miért hagyott rabolni?
Szerinted az normális?

Balt 2011.06.30. 14:44:51

@Könnyen elkaptuk, uram!: Talán ez a lényeg:
"Ha ez bekövetkezik, akkor soha nem látott rekordra ugorhat Magyarország folyó mérlege, amely a tőkemérleggel párosulva kiemelkedően magas finanszírozási többletet biztosíthat az országnak."

pug406st 2011.06.30. 14:48:48

@xsasha: és a fidesz mit tett 2006tól folyamatosan?

xsasha 2011.06.30. 14:50:53

@pug406st:
Ebben egyetértünk. Kellett két évtized, de kiegyenlítettek.

Kalmár 2011.06.30. 14:53:55

@nyünyüge: Van még ilyen hülye kérdésed???
Ha önkéntes akkor te magad vagy a felelős érte, hogy kinek adod, dobhatod a kútba is.
Ha kötelező az kicsit más, de sajnálom ha nem érted a különbséget. Ezen itt nem tudok segíteni.

Rókakígyó 2011.06.30. 14:54:04

Én pszichiátriai vizsgálathoz (is) kötném a kormányfő kinevezését. Aki paranoiás és/vagy bipoláris zavarban szenved az nem alkalmas egy ország vezetésére.

Balt 2011.06.30. 14:54:13

@fatia-negra: Érdekes, hogy mind Tesco... :)

nyünyüge 2011.06.30. 14:54:13

@xsasha:
A hírcentrum (lánykori nevén MTI) ingyen adja a válogatott híreket.
Ott készülnek a közszolgálati hiradók, naponta többször levetített összeállításai a valóság egy szemszögéről.
Más szemszög meg lassan nincs.

Legfeljebb valamelyik bulvártévéjé.

Minden egyéb hírt pénzért lehet beszerezni. Ha van pénzed rá.
Ezért fontosak a külföldi lapokból származó vélemények. Mert az talán egy másik szemszög.

nyünyüge 2011.06.30. 14:58:41

@Kalmár:

Persze. Dobhatom a pénzemet a kútba, hasonlóan költheti az állam az adóforintjaimat a pszáf-ra meg törvényhozókra

Amelyik eltűri ill. olyan szabályozást készít, amely szerint engedéllyel rendelkező pénztárak "rabolhatják" százezrek pénzét, mert "ez az ő döntésük".

Gratulálok.

Balt 2011.06.30. 14:59:47

@Könnyen elkaptuk, uram!: A cikk talán 2 bank emelkedő árú lakossági szolgáltatását említi. De:

"A legnagyobb ösztönző persze a lakossági számlavezetőkért folytatott verseny lehet: a számlavezetést terhelő díjtételek emelése alkalmas lehet arra, hogy más szolgáltatóhoz terelje az ügyfeleket"

pug406st 2011.06.30. 15:00:13

@xsasha: azt a látszatot keltette h ha ő jön minden jobb lesz egyből és kolbászból lesz a kerítés. minden megszorító lépést csípőből támadott, ígért fűt fát és 23. havi nyugdíjat is.

pug406st 2011.06.30. 15:02:24

@xsasha: szóval a legszebb kádári korszakot elértük ismét. bravo

Balt 2011.06.30. 15:02:45

@Le_Penseur: Az Index cikkből - a saját "számlálójukhoz viszonyítva: "A számláló elindításakor még 16 ezres pluszban is voltunk, a mélypontot a két hónappal ezelőtti 123 ezres mínusz jelentette. Noha a mostani elmaradás már százezer alatti, tény: hatodik hónapja van elmaradásunk az egymilliós ígérethez vezető úton (igaz, ha a mostani ütemben nő a foglalkoztatás, ezt négy hónap alatt le lehet dolgozni)."

Kalmár 2011.06.30. 15:04:28

@nyünyüge: Döbbenet, hogy ennyire nem értesz valamihez.
Persze önmagában még nem lenne baj, de piszkálj inkább valaki olyat aki a VV5 válogatási rendszerét kritizálja.
Suszter-kaptafa.

panelburzsuj 2011.06.30. 15:04:30

@xsasha:

Látom, baszki, a sátáni globallibek téged is erősen megsugarazhattak ...

A padlón vagy plafonon keresztül csinálták?

radala 2011.06.30. 15:05:15

@xsasha: Ez szerintem nem igaz, egyszerűen mindenki tartott a káosztól a kormányozhatatlanságtól. Szerintem a választási rendszerünk nem a kommunisták "bosszúja", csak nagyon "biztonsági". Ha a kommancsok biztosra akartak volna menni a minél rosszabb annál jobb alapon, akkor egy tisztán listás szavazást csinálnak.
@panelburzsuj:Szerintem meg nem utálja őket kicsit sem, megpróbálta nem kellett, most azt kapjuk, amire igény van:-)
Antall tuti emberszámba vette még a szavazókat, oszt mennyire volt népszerű, azt terjesztették akkoriban, hogy aki nem tőmondatokban beszél, az csak azért teszi, mert megveti a hallgatóságát. No most aztán egy ideje kapunk tőmondatokat eleget. Tartok tőle, hogy ez a demokrácia:-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 15:05:46

@Treuga Mei:

"Bocs, de Te most szemelvényeket raktál be, idéztél a Fidesz sajtó- és propaganda osztályának nyilatkozataiból, vagy a saját véleményedet mondtad el?"

A legutóbbi verzió a helyes.

"Vagy - egészen véletlenül - ennyire átfed a kettő? Hm... "

Nem tudom. Te olvasod ezek szerint a Fidesz propaganda anyagokat, nem én.

Balt 2011.06.30. 15:07:03

@vinczej: "az ország azonban "rémisztően" megváltozott"

Ennek őszintén örülünk, végtére is ez volt az egyetlen kézzelfogható ígéret. (Obama "change"-kampányának mintájára.)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 15:07:24

@pug406st:

"aszekelyekkel kezet foghatsz... "

Nem hiszem, hogy ehhez a te engedélyedre lenne szükség.

Balt 2011.06.30. 15:07:57

@porfelhő: "Azt a magasra dobott labdát - lesz-e olyan párt a következő választásokra- aki le tudja csapni."

Csapni nem "ér", az nem ez a sport. :) Egyébként meg nem lesz... :))

igényes 2011.06.30. 15:08:07

Érdekes, hogy így nyalja Orbán a segget, gondolom ez a duma esetleg jó Kínának, de nem az USA-nak. Érdekes, hogy őt nem ajnátozták.

A miniszterelnök beszédében azt mondta: „Azért gyűltünk össze, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország szövetségét tovább erősítsük, e szövetség harcos hírnökei előtt tisztelegjünk, Magyarország és az Egyesült Államok szövetségének újabb erős bástyáját ünnepeljük".

Az amerikai és a magyar emberek szövetsége erős alapokon áll. Erős alapot ugyan lehet kőből, lehet acélból létrehozni, ám „a mi szövetségünk erejét különös módon egyetlen szó adja", ez pedig a szabadság - mondta beszédében a kormányfő, hangsúlyozva, hogy „a szabadság iránt érzett szenvedélyes vonzalmunk" közösséget alkot.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 15:09:42

@Zsir@f:

"Sajnos az országnak jobban ment. Bizonyos tekintetben pedig az emberek is jobban éltek."

Bizonyos tekintetben ezzel egyetértek.

"Ezt meg lehet tenni felelős ellenzékként is. Ami sajnos a FIDESZ-ről nem volt elmondható a 2002-2010 közötti időszakban."

Soha nem a "felelős ellenzék" irányítja az országot, hanem a kormány. Így a felelősség is a kormánypártoké.

Ugye nem gondolod, hogy a 2002-2010 közötti időszak kormányzásának milyensége a Fidesz hibája lenne?

xsasha 2011.06.30. 15:11:57

@nyünyüge:
1.) Az emberek marginális része tájékozódik közszolgálati csatornákról.
2.) Tömegével vannak hírgyártók már csak a weben is, akik államtól függetlenek. De mondjuk kiemelném az egyik legkorrektebb informátort, az inforádiót.
3.) Én többször is néztem az MTI oldalát, de nem találtam benne tendenciákat, és a legtöbb kormánybírálatot megtaláltam a listájukban.

A hirszerzo.hu tehát azért manipulál és állítja be a híreit, mert az MTI? :-))) Mókás magyarázat...

maskep 2011.06.30. 15:12:03

@Balt: Ja. Már mondtad máskor, máshol Én viszont erre reagáltam, amit @radala: írt:

"Volt akit 2002-ben a Fidesz arroganciája taszított (szerintem ezek közül majd senki sem volt soha Fidesz szavazó korábban)..."

Szerintem a Fidesz-szavazók egy, bár kisebb részét is taszította Orbán 1998-2002. között megismert arroganciája. Másrészt ez semmilyen összefüggésben sincs azzal, hogy egészében hogyan változott a Fideszre szavazók száma.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 15:13:37

@László56:
Így van.
Annyit tennék hozzá, hogy a hiteleket nem inkább diverzifikálni, hanem inkább visszafizetni kellene.

xsasha 2011.06.30. 15:13:45

@pug406st: Ja, hogy nem ismered az alkalmazott pszichológia módszereit. :-)) Ok.
Ez eddig, amit Orbán nyakába varrsz, az sima ígérgetés. Ha az emberek emiatt szavaztak Orbánra, akkor még sokkal éretlenebbek, mint gondoltam.

lanyi 2011.06.30. 15:13:55

Érdekes cikk és teljesen igazak a megállapítások.

Tulajdonképpen Orbán a saját korábbi politikájának a fogja.
Azért nem fideszt ítam, mert szerintem ebben az országban jelenleg senki sem dönthet Orbán beleegyezése nélkül.

Orbánnak korábban számos olyan megnyilvánulása volt ami nem volt besorolható jobb vagy baloldali politizálásként.Tett is emlékezetem szerint olyan kijelentést, hogy túlhaladta a történelem a bal és jobboldali kategorizálást.

Jelenleg azoban vadabb politikát (főleg gazdaságpolitikát ) folytat mint amit Bokros vázolt föl.Teljesen hiányzik a szociális érzékenység Orbánból.( lehet, hogy elkezelte a pszichiátere )

Olyan ez az ember mintha semmit sem hallana látna meg ami körülötte zajlik, ráadásul ez elivatottsággal párosul.Olyan mintha korábbi kijelentéseire nem is emlékezne, emlékezetkiesése volna.

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy az a pár értelmesebb ember a környezetében, mikor elégeli meg a korábbi elvek feladását.

Mondjuk a Zárórában volt egy sztorija a cikk írójának, ami kissé pesszimistává tesz a politikusok erkölcsi tartásával kapcsolatban.( Hende mdf-es rendezvényére gondolok itt )

maskep 2011.06.30. 15:14:25

@maskep: ...És az 1993-1996. előtti Fidesz szavazóinak nagy része immár biztos hogy nem Fidesz szavazó. Ide a rozsdást! Arra figyelmeztettem, hogy az is Fidesz volt.

Balt 2011.06.30. 15:14:49

@Kulics: Bocs, de ezzel lemaradtál egy cseppet: tudjuk, hogy skandalum alkotmányossági meg demokratikus meg mindenféle szempontból, de már nincs MeH, Kiss Péterrel, Szívásyval, Molnár Csabával... :)

hu.wikipedia.org/wiki/Minisztereln%C3%B6ki_Hivatal

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 15:17:06

@Diocles:

Ellenzékben nyugodtan lehet felelőtlen hippiskedni.

Alapvetően döntő körülmény egy politikus mondandójának, tetteinek megítélésében, hogy ellenzékben mondja, teszi-e, vagy kormányon.

Erről az igen fontos részletkérdésről a bloggazda is rendre el szokott felejtkezni.

Balt 2011.06.30. 15:17:17

@nyünyüge: Jó, jó, de mi ez és hogy jön ide?

maskep 2011.06.30. 15:22:18

@xsasha: "Nem tartom valós érvelésnek az információ hiányra hivatkozást. A felnőtt ember kéri az információt, nem fizet "ha nincs, hát nincs" alapon."

A Fidesz a 2010.-es kampányban blöffölt, a szó klasszikus értelmében. A blöff nem hazugság, nem nagyotmondás, hanem anélkül, hogy bármit kifejeznék, arra irányítom a következtetést, amit el akarok hitetni.

A Fidesz például pont azoknak a költségvetési intézkedéseknek a megakadályozását folytatta négy éven keresztül, amiket most áterőszakol, és pont olyan érveléssel, amit most intézményesen is, önkényesen is ellehetetlenít. A kampányban nem mondott semmit, de nem véletlen, hogy a bohócok az Alkotmány utcában június 16.-án rbán beszédeit játszották folyamatosan a kihangosítókon. (Megjegyzem, nagy, bár kétes értékű sikerrel...)

A blöfföléssel egyetlen probléma van: Az esetek többségében igazat kell mondanom, vagy a valóságnak adekvát jelzést kell adnom, hogy ritkán, de működjön a blöff...

panelburzsuj 2011.06.30. 15:22:18

@radala:

Ez a csőcselékdemokrácia, tudományos nevén populizmus. A "one moron - one vote" kellően cinikusan következetes végigvitele.

Ki is gyepálta Antallt legbuzgóbban az avétossága és arisztokratizmusa felől? Oldalvást már akkor is az átmenetileg elárvult széles traplitömegekre pislogva: tetszik-e nekik a csuhásozás mega lehazugozás? Ki is villogott a keményfaszú self-made népfi legújabb kiadásának szerepében - szemben MINDEN lejárt szavatosságó elittel?

xsasha 2011.06.30. 15:22:31

@pug406st:
Érdekes megközelítés, de még így is hibás. Ha nem lehetne választani az ATV és a HírTV, a Népszabi és az MN, a Mancs és a HetiVálasz között, akkor egyetértenék. De jelen helyzetben állításod értelmezhetetlen számomra.

Balt 2011.06.30. 15:24:35

@hoplita: :)) Lehet más, persze. :)) -enka. (Másenka)

Balt 2011.06.30. 15:25:15

@hoplita: Azért aranyos, hogy a maszop most kezdi nyírni őket, amikor Gyurcsány - meg tkp. mindenki a ragacsos kis kezét nyújtaná feléjük. (muhaha)

panelburzsuj 2011.06.30. 15:28:51

@vinczej:

Ez a Hillary nyilván egy bódult mazochista tyúk, aki szemtől szembe akarja élvezni a válogatott ballib kamarakórus kormánygyalázó hazugságoratóriumát.

Lehet más épkézláb magyarázat?

Balt 2011.06.30. 15:29:42

@Könnyen elkaptuk, uram!: "A Mercedes 800 millió eurós beruházása is itt jelenik meg."

Abból mennyi jut 2011 I. n.évre?

xsasha 2011.06.30. 15:30:31

@radala:
Igazad lehet.
Én egyébként kormányozhatóság-párti vagyok.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 15:31:23

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"A Mercedes egyedül majdnem annyi pénzt hozott az országba, mint amennyit Kína hitelként ad!!!"

1. A multik országba "behozott" pénze az övék marad. Azért hozzák ide, azért idehozzák, mert a kormány lefizeti őket kedvezményekkel, és mert olcsó a munkaerő, magas a profit.
Magyarország GDP-jének egy része kivándorol az országból a multik profitja formájában. Másik része meg az államadósság kamatainak a formájában. Azaz a külföldnek dolgozunk nem kis részben, nem magunknak.

2. A kínai hitelt magyar vállalatok is felvehetik.

Az országnak több magyar tulajdonú versenyképes cégre lenne szüksége, ehhez segítség lehet a kínai hitel.

Ha megkérdezzük az embereket a világban hány magyar céget tudnának megemlíteni?

Nem az a fejlődés leghelyesebb útja, hogy Magyarországon a multik leányvállalatai alkotják a gazdaságot.

Persze jöjjenek, szívesen látjuk őket, csak nem a magyar adófizetők adójáért jöjjenek, hanem, mert piaci alapon is megéri nekik!

pug406st 2011.06.30. 15:31:31

@xsasha: jah de ha fletóék csinálják ugyanezt akkor a qrva anyjukat. :D

lüke 2011.06.30. 15:31:46

@nyünyüge: de hogy egy kormány az ellene irányuló külföldi kritikákat megjelentesse,az nem kötelessége
se Szarko, se Andzsi ilyet nem közöl az állami médiában, igaz van belsö ellenfelük
a kritika ma is olyan ,mint anno, csak ma több az info a net miatt

maskep 2011.06.30. 15:32:20

@xsasha: maskep fogalmazva: A blöff a korábban összegyűjtött hitelemmel egy kritikus esetben való visszaélés művészete.

Tehát információ volt is, nem is. De ilyet húszévente eddig minden párt csak egyszer játszhatott el. Mert a zemberek képesek felelősen dönteni...

A következő választásra már remélhetőleg azt is megtanulják, hogy nincs olyan rossz kormány vagy vezető a világon, amelyiknél ne jöhetne még rosszabb, ha "bárki mást, csak ezt ne" alapon választanak, biankó csekket írnak alá.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 15:34:45

@hoplita:
Attól kezdve, hogy egy párt már valamennyire hozzáfér az állami húsosfazékhoz, állami állásokhoz - minden parlamenti párt ilyen - megindul a marakodás a koncért.

Mindenki pénzből él, nem szép elvekből.

lüke 2011.06.30. 15:35:08

@panelburzsuj: francokat, a romokba
ami szarabb, mint valaha
és a müködöképesség: közigazgatás, szolgáltatások nagyon rozogák

xsasha 2011.06.30. 15:36:00

@maskep:
A második bekezdést kivéve egyetértek.

A másodikhoz egy félévszázados vicc.

Egy alkesz elcseréli a kalapját a kocsmázó professzorral.
Amikor kiderül, nagy magyarázkodásba kezd:
- Sajnálom, professzor úr, nem láttam a sötétben, körülbelül egyforma fejünk van.
Erre a professzor csak annyit mondott.
- Talán körül igen, de belül nem.

Balt 2011.06.30. 15:36:13

@porfelhő: "Lapvonalát tekintve belpolitikai téren a Süddeutsche Zeitung, mint az alapításkor tervezve, baloldali médiaorgánum; gazdaságpolitikai téren inkább liberálisnak számít." (wiki)

"Magyarország, a színlelt demokrácia címmel közölt kommentárt a Berliner Zeitung. A baloldali német napilapban" - írja maga a h(írszerző)vg.

Hogy mik vannak...? :)

maskep 2011.06.30. 15:37:19

@Kalmár: Én nem ti vagyok, hanem maskep. Nekem te tűnsz szélsőségesen elfogult Orbán-pártinak. De nem helyezlek bele egy fantom-csoportba, amit egy mozdulattal lefikázok, hanem veled vitatkozom. Feltételezve, hogy vannak érveid is, amiken a sajátjaimat átszűrhetem. Hogy én közelíthessek az objektív igazsághoz, és/vagy téged meggyőzzelek. Veszekedni a kocsmába járok, ha nem bírok magammal.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 15:39:06

@Balt:

Az Audi német autó, német márka, senki nem fogja magyar autónak gondolni a világban, csak mert magyar biorobotokkal szereltetik össze.

Igen jó lenne, ha lenne magyar sportautó, vagy akármilyen, de nemigen van.

Suzuki, Opel, Audi, Mercedes nem magyar autók, nem magyar cégek, csak itt is gyártanak az olcsó munkaerő, az állami támogatások és a kedvező adózás miatt.

nyünyüge 2011.06.30. 15:40:18

@pug406st:
Megszerezték a labdát, az ő térfelükön pattog, most gondoskodnak róla, hogy ott is maradjon negyven évig.
Közben növelik térfél méretét térkétharmadra és a játék szabályait is módosítják.
Mert így igazságos :).

xsasha 2011.06.30. 15:41:17

@maskep: Én inkább azt mondanám, hogy az emberek nem képesek felismerni a hangulatkampányokat, a blöfföket, a hiteltelen ígérgetést, stb. Nem képesek jelentőségével arányosan kezelni az információkat: pl. egy köteles beszéd vagy egy őszödi beszéd nem gondolkodást és érvelést indít el, hanem hangulatot és indulatokat, amelyek távol állnak a racionális értékeléstől.
Sorolni lehetne a tényezőket. Összegezve úgy gondolom, hogy a társadalom gyerekként viselkedik, indulatból, ösztönből, haragból, lelkesedésből politizál - és nem érdeklik a józan megfontolások, az arányok, a mértékek, az adatok. (Persze ebben az értelmiségi réteg a legnagyobb felelős, az idősebb tesó, akinek el kellene magyaráznia...) Én így látom.

pug406st 2011.06.30. 15:43:08

@xsasha: ja azt hívják viktoriánizmusnak? áh az nem érdeke a fidesznek. neki az az érdeke, h pár ballib médium életben maradjon. az atv-nek ami néhány esetben már a megboldogult bp tv-t is alulmúlja van talán esélye egyedül. A HIT gyüli meg az egyéb idióta műsorok fent fogják tartani.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 15:43:35

@Balt:
Melyik SZDSZ-esnek nem volt ebben része?
Melyik tudott volna újra 20%-os támogatottságú pártot csinálni belőle?

Legeslegkésőbb 1994-ben véglegesen az agónia útjára léptek amikor átálltak a kommunisták mellé a legantikommunistább pártból.

Ezzel egyszer s mindenkorra el is veszítették 1998-ra az egykori szavazóik 2/3-át.

xsasha 2011.06.30. 15:44:28

@pug406st:
Mit ugyanezt?
Az országban adottság volt a szocialista hálózat. Lefejezhetetlen, lecserélhetetlen. Milyen más opció volt, mint az alternatíva felépítése?

xsasha 2011.06.30. 15:46:17

@pug406st:
Nem értelek. Mit hívnak viktoriánizmusnak? Mi nem érdeke a fidesznek?

radala 2011.06.30. 15:46:32

@panelburzsuj: Hagyjuk ezt. Szerintem nem Orbán. Szerintem Juszt/Havas/Bánó/Kéri/Lengyel stb. az egykori függetlenek.
Nem mellesleg OV 26 éves volt akkoriban. Én is nagyon sok mindent nagyon másképp látok, mint láttam akkor.
De valamilyen szinten igazad van, viszont az Ország nem OV miatt lett szervilis és nem is miatta fog ez elmúlni, de más miatt sem.
Szerintem mondjuk havi 1200 € minimálbérrel az emberek kevésbé szervilisek... Kár, hogy nincs itt OV és kár, hogy úgysem mondaná meg az igazat. Mindenesetre nagyon valószínű, hogy az erkölcsi felemelkedéshez az anyagi felemelkedésen keresztül vezet a legrövidebb út. Roppant könnyű normakövetni, ha van miből.
Nem szeretném a saját személyes példámat emlegetni folyton, de egész más érzés, hogy ha most büntetnek meg parkolási problémák miatt, meg amikor régebben Mo-n történt ugyan ez. Most azt gondolom, hogy de nagy pöcs voltam és igazuk van tulajdonképpen, akkor meg azt gondoltam, hogy a gecik anyagi romlásba döntöttek (és igazam is volt ebben). Értem én, hogy a pénz nem minden, az is világos, hogy most itt pillanatnyilag nem nagyon van mit szeretni ezen az egész Fideszen, de ha jobb lesz, akkor az igenis el fog vezetni ahhoz is, hogy több legyen a civil kurázsi.
Szóval szerintem mindenben egyet értünk, csak abban nem, hogy én nem feltételezek sem butaságot sem rosszindulatot OV-ról. De egyrészt értem amit mondasz, másrészt el is hiszem, csak nem szeretnék ilyen ripsz-ropsz végleges döntést hozni az ügyben. Mint fentebb említettem a Fidesz az elvei megtagadásával legyalulja magáról a kapaszkodókat, de momentán nem látok akkora kanyart, hogy kapaszkodnom kellene.

pug406st 2011.06.30. 15:46:52

@xsasha: érdekes a mi kapcsoltunk. Gyakorlatilag minden szavaddal egyet tudok érteni amit leírtál ebben a hszedben :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 15:47:24

@Kalmár:

Egyetértek a mondanivalóddal, csak az nem világos, hogy a gyenge köztársasági elnöknek ehhez mennyiben van köze.

Ha a köztársasági elnök csak miniszteri ellenjegyzéssel adhat kegyelmet, kitüntetést akkor attól kisebb lesz az államadósság vagy hogy?

Balt 2011.06.30. 15:49:48

@maskep: "Akkor, mikor blokkolták az előző kormány azon reform-kezdeményezéseit, amelyekről tudták, hogy meg kell lépni."

Se a tandíj, se a vizitdíj nem volt "meg kell lépni" kategória, sőt, még "reform-elképzelés" se nagyon... Kb. ennyit sikerült blokkolni, a többi "reformot" a kisebbségi Bajnai kormány csuklóból visszacsinálta. :)

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.30. 15:51:25

@Akitlosz:
"Nem az a fejlődés leghelyesebb útja, hogy Magyarországon a multik leányvállalatai alkotják a gazdaságot."

A multik jelenlétének van közvetett, GDP-növelő hatása, de ettől még így van, erős kis-középvállalkozói szektor nélkül, ami magasabb szintű újértéket hoz létre, sehová sem jutunk. Csak összeszerelő országként nem vagyunk/leszünk versenyképesek. Egyelőre Kína és India, továbbá a dél-amerikai országok a munkerőköltség tekintetében jobbak nálunk.

Általában ott erős a hazai vállalkozói szféra, ahol a K+F támogatottsága és az oktatásra fordított költésgek GDP arányos mértéke magas.

"Ellenzékben nyugodtan lehet felelőtlen hippiskedni."

Persze, van különbség, hogy korményon vagy-e, avagy ellenzékben, de azért a megfogalmazott vélemény tekintetében 180 fokos fordulatot venni mégsem olyan szép dolog.

Bár ahogy azt a mellékelt ábra mutatja, a mygar választó erre nem érzékeny. Sokkal inkább hisz az ígéreteknek, mint annak, ami valóján körülveszi.

A helyzetet értékén kezelő választási programmal reális cselkvési tervvel még senki nem nyert itt választást. Talán ezért nem érdeke a pártoknak, hogy azt tegyék, amit ígértek. Amíg a tolernciaküszöb magas, addig szabad a vásár. Nem valami tudatos típus a magyar választó.

pug406st 2011.06.30. 15:51:47

@xsasha: ha viktor hazudik az oké mert a felsőbbrendű cél érdekében teszi, ha valami ballib akkor annak az anyukáját.

xsasha 2011.06.30. 15:52:17

@pug406st:
Akkor megvan a közös nevező, amiről el lehet indulni. :-)
Ha a helyzetet hasonlóan látjuk, akkor már csak azt kell egyeztetni, hogyan kerültünk ide. Ez pedig ok-okozati lépések, tehát elvileg érveléssel leküzdhető. :-)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.30. 15:53:00

@Akitlosz: "Magyarország GDP-jének egy része kivándorol az országból a multik profitja formájában."

Már megint ez a ködösítés.

Egy bejövő multi esetében a következők maradnak:

- Kezdeti beruházási érték
- Fejlesztési célú beruházások alkalmanként
- Bérkifizetés magyar állampolgároknak
- Beszállítói megrendelések magyar cégeknek
- Adó- és járulékfizetés az államnak
- Exportmegrendelések, külső piacbővülés

A következők "mennek ki":

- Állami adókedvezmény
- Leadózott profit kivitele
- Belső piacon konkurencia megjelenése a hazai cégeknek

A kettő összevetése alapján szerintem a 80% előnyhöz társul 20% hátrány. Természetesen lehet rossz üzletet is kötni multival, ahogy lehet rosszul működő (tehát nemzetgazdaságilag káros) cégeket is drágán életben tartani.

Ugyanis nehogy azt higgyük, hogy ha a multi nem termel nálunk, akkor majd a magyar termelőtől fogunk vásárolni. Nem. Akkor inkább importot fogunk vásárolni, ha az olcsóbb és jobb.

pug406st 2011.06.30. 15:56:19

@xsasha: nem érdeke a fidesznek, hogy eltűnjön az ellenzéki média.

pug406st 2011.06.30. 16:00:03

@xsasha: a probléma felismerésében eddig sem volt nézeteltérésünk a kezelés módjában és irányában viszont tökéletesen más. hangsúlyozom nem ellentétes csak más.

maskep 2011.06.30. 16:04:38

@Balt: De az oktatás, a társadalom-biztosítás, az egészségügy finanszírozásával azért csak köll foglalkozni... Lehet szómágiával átkeresztelni a tandíjat, a vizitdíjat, a kórházbezárást, az egyetemi átszervezést stb. bármilyen szép és nemes céllá, akár történelmi személyiséget is megutáltathatunk egy-egy program nevével, de attól még ezeket meg kell lépni.

És lépik is. Csak az a fránya társadalmi vita, az ne hiányozna... Orbán már kordonokat verne szét vekkerekkel, he nem ő kormányozna!

xsasha 2011.06.30. 16:06:13

@pug406st:
Egy politikusnak meg kell találnia azokat a konstellációkat, amikben a szavai igazak. Ha egy politikus hazudik, az a politikus megbukott. Amit ma Magyarországon csinálnak ebben a témában, az kabaré. Sajnos ma a média az, amelyik nagyságrendileg többet hazudik, mint bármelyik politikus.

xsasha 2011.06.30. 16:06:57

@pug406st:
Ezt igazán kifejthetnéd, hogy én is értsem az álláspontodat. :-)

xsasha 2011.06.30. 16:08:08

@pug406st:
Szerintem az ok-okozatokat nem beszéltük át, és a különbözőség ebből fakad.

panelburzsuj 2011.06.30. 16:12:57

@lüke:

Helyesen látod: a közintézmények valóban pocsékul működnek.

Más kérdés, hogy nem erről beszélgettünk, hanem a magyar társadalom szervilizmusáról. Hogy Nem Orbán tette ilyen alapvetően lapuli, mindamellett kellő pénzért azért sok mindenre kapható népséggé ezt a "nemzetet", hanem ő csak megörökölt egy mentális állapotot, amit a saját szemszögéből is kényelmesnek talál, így nem is nagyon óhajt rajta változtatni.

Neki nem hiányoznak a közszolgáltzatások. Mert ő is már réges rég a "lószart, mama, megismerek a neved" pixisben él.

xsasha 2011.06.30. 16:14:42

@maskep:
Látod, ez a probléma. Aki a számokat nézi, az csak azt látja, hogy 123 kórházi ágyat meg kell szüntetni. És akkor fogja, és rátolja a fűnyírót. És milyen fasza, megvan a szám. Aztán mégsem működik jobban a rendszer...

Én azon a véleményen vagyok, hogy a buta szocialista fűnyírót a fenekükbe kell feltolni, aztán ott üzemeltetni. A társadalomban rendszerek működnek, és ezeket hatékonyabb rendszerekre kell lecserélni. Az lehet, hogy ennek keretében meg fognak történni a számolt csökkentések. De ez baromira nem hasonlítható a buta szocialista fenékbe feltolt fűnyíróra. Meiner Meinung nach...

Balt 2011.06.30. 16:15:04

@nyünyüge: Mondjuk volt is nagy felzúdulás - mint a Horn-féle nyugdíjígéretek "simításánál" -, mikor az előirányzott 6-7-8% helyett marad 6% részarány évekig...

fatia-negra 2011.06.30. 16:16:01

@panelburzsuj: ezek következmények. szar jogszabályok és intézmények...

eredeti probléma: EMBERI BUTASÁG... ami nagyon elburjánzott kishazánkban

Kalmár 2011.06.30. 16:16:20

@Akitlosz: Azért szerintem érted. Hasonlóan együttműködő köztársasági elnökre van szükségük, mint a szociknak volt Gönc. Nem lassíthatja hónapokra a törvénykezést, mert viharban nem lehet bizottságokat alakítani konzultálni és rádión engedélyt kérni a kormányzáshoz. Ott cselekedni kell.
Csak erről szól. Talán a gyenge szó helyett az együttműködő a helyes.

Balt 2011.06.30. 16:17:49

@vinczej: Remek, újabb rózsadombi paktum konteót sikerül megalapozni Clintonnénak. :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 16:20:49

@vinczej: "Egy bejövő multi esetében a következők maradnak:

- Kezdeti beruházási érték"

Ez miért marad? Ha megy a multi viszi, vagy eladja az eszközeit is. Nem hagyja itt ajándékba ingyen.

"- Fejlesztési célú beruházások alkalmanként"

Szintén. Nem fogják ingyen itt hagyni a gyártósort.

"- Bérkifizetés magyar állampolgároknak"

Azért a magyar állampolgárok megdolgoztak, az az ő pénzük, nem a multié.

"- Beszállítói megrendelések magyar cégeknek"

Régen rossz annak a cégnek, amelyik nem a piacra termel, hanem egy multi beszállítója. Jobb lenne, ha a külföldi cégek lennének inkább a magyarok beszállítói.

"- Adó- és járulékfizetés az államnak"

Azt megint a munkavállalók fizetik, nem a multi. A multik adómentességet, adókedvezményeket kaptak, így többet költ rájuk az állam, mint amennyit leadóznak a nyereségükből.

"- Exportmegrendelések, külső piacbővülés"

Ebből mi is ami magyar zsebbe kerül?

"A következők "mennek ki":

- Állami adókedvezmény
- Leadózott profit kivitele"
(adó mértéke sokáig 0%, vagy a "szolidaritási adó" bevezetése óta kb. 2%)"

"- Belső piacon konkurencia megjelenése a hazai cégeknek""

Amivel a nem egyenlő versenyfeltételek miatt - a magyar cégek nem olyan szabályok szerint adóznak, mint a külföldi befektető multik - a magyar cégek eleve nem lehetnek versenyképesek.

Egyenlő feltételek esetén viszont nem itt fektetnének be a multik, szóval sehogy sem igazán jó.

A mérleg olyan amilyen, de nem egyértelmű.

Az állami költségvetés többet költ a multikra, mint amennyit tőlük kap a nyereségükből adó formájában.

A munkavállalók adója, járulékai pedig az ő adójuk, járulékaik és nem a multié.

Nem lehet duplán elszámolni X.Y. SZJA befizetését az ő adójaként, meg a multi adójaként is, mert a pénz csak egyszer érkezik be a költségvetésbe.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 16:23:51

@Kalmár:

Ja így már értem. A személyről volt szó és nem a funkcióról általában.
Így már világos. Én a tisztségre gondoltam, nem a mai konkrét betöltőjére.

Nyilván jobb nekik, ha saját emberük az elnök. Ezért nem jó, hogy minden fontos helyre az országgyűlés nevezi ki az embereket, a választók csak a 176 egyéni országgyűlési képviselő személyéről dönthetnek, máséról nem.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.30. 16:24:56

"A szlovákiai médiatörvény visszatért az európai normákhoz"

hirszerzo.hu/kulfold/20110630_nepszabadsag_szlovak_mediatorveny

"Az új jogszabály már nem tartalmazza azokat a rendelkezéseket, amelyeket a tavaly leköszönt Fico-kabinet vezetett be. Két éve a szlovák populista-nacionalista kormánykoalíció úgy akarta megzabolázni az ellenségüknek tartott független sajtót, hogy kötelezővé tette számukra a bíráló cikkekre reagáló válaszok közlését. Ha ezt valamelyik kiadó megtagadta, akkor 1660-tól 4980 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatták."

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.30. 16:28:32

@Akitlosz: "Azt megint a munkavállalók fizetik, nem a multi."

Miért, szerinted a dolgozók bruttó bérét kik fizetik, hogy azok adót fizethessenek?

Csak kiragadtam egyet "cáfolataidból".

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.30. 16:33:26

@Akitlosz: ""- Exportmegrendelések, külső piacbővülés"

Ebből mi is ami magyar zsebbe kerül?"

Na ne má' ! Szerinted piac nélkül hova termelne a "multitól megtisztított" magyar gazdaság? Gondolod például, hogy anélkül is tudnánk autót eladni, hogy nem jön ide egy Mercedes, Audi, Opel vagy Suzuki? Ha pedig nem adunk el autót, akkor hol dolgoznának a magyar alkalmazottak? Tehát a "magyar zsebbe" a gyártás és beszállítás magyar érdekeltségű bevételei kerülnek.

Bocs, nem untatlak a többi "cáfolatod cáfolatával".

panelburzsuj 2011.06.30. 16:33:38

@radala:

Kicsit nyomaszt néha, hogy minden gondolathoz három oldal lábjegyzetet kellene fűznöm félreértés ellen ... :((

"Juszt/Havas/Bánó/Kéri/Lengyel stb." azért nem használhatták a populista receptek, kiszólások, kikacsintások ingyenes próbálgatásának terepéül a mainál nagyságrendileg nagyobb figyelemmel övezett parlamentet - mert nem voltak benne.

A "politológiai" kérdés pedig az, hogy a rendszerváltás körüli átmeneti megigás után mikor nyert megint teljes elismerést (mondhatnám: polgárjogot ... ) a vulgármagyarok nagyipari politikai kiaknázása. És én ennek a trendnek a győzelmét, sőt hegemónná válást nemigen tudom elválasztani Orbán "morálisan ingoványos" személyiségétől, sőt talán úgy is mondhatnám: kalandor hajlamaitól.

Az egy következő kérdés, hogy rajta kívül még hányan startoltak rá az "intellektusmentes politikai termékek" piacára, és ott milyen részesedést tudtak maguknak kihasítani.

Balt 2011.06.30. 16:33:42

@maskep: "Szerintem a Fidesz-szavazók egy, bár kisebb részét is taszította Orbán 1998-2002. között megismert arroganciája. Másrészt ez semmilyen összefüggésben sincs azzal, hogy egészében hogyan változott a Fideszre szavazók száma."

Dehogynincs: ha mindezek ellenére nőtt a Fideszre szavazók száma, akkor nyilvánvalóan többeknek kellett tessen az "arrogancia", mint akik emiatt "kiszerettek" belőle. :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 16:34:16

@Zébácsi:

"Persze, van különbség, hogy korményon vagy-e, avagy ellenzékben, de azért a megfogalmazott vélemény tekintetében 180 fokos fordulatot venni mégsem olyan szép dolog."

Szépnek ugyan nem szép, de a politika nem a szépségről szól, hanem a hatalomról. A politikus sikeres akar lenni, ahhoz meg nem mindig a szépség a leghatékonyabb módszer.

"Bár ahogy azt a mellékelt ábra mutatja, a mygar választó erre nem érzékeny."

Ugyan miért lenne? 21 év után? Ki nem tojja le, hogy mit hadoválnak össze a politikusok? Az ellenzékiek ezt megtehetik. Ami számít, hogy mit tesz, - nem mit mond! - a kormány. Ezen múlik a kormánypártok és az ellenzék sikere vagy sikertelensége is elsősorban.

"A helyzetet értékén kezelő választási programmal reális cselkvési tervvel még senki nem nyert itt választást."

Ebben a választási rendszerben nem is fog. Ahhoz más törvények kellenének.

"Talán ezért nem érdeke a pártoknak, hogy azt tegyék, amit ígértek."

Meg mert semmilyen törvény, jogszabály, hatalom nem kötelezi őket erre. Az ígéretek semmit nem számítanak. A választásokat megnyert párt kormányozhatja az országot, ahogyan neki tetszik, az ígéreteitől teljesen függetlenül.

Ezért (is) rossz ez a választási rendszer.

Törvényben kellene megkövetelni, hogy csak olyan párt indulhat el a választásokon, amelyik törvényben rögzített konkrét tartalmi és formai követelményeknek megfelelő programot nyújtott be az OVB-hez.
A győztes pedig köteles megvalósítani a programját, mert arra kapott felhatalmazást és véletlenül sem az ellenkezőjére.
Ha nem teszi, akkor a köztársasági elnök feloszlatja a parlamentet és új választásokat ír ki, ugyanilyen feltételekkel.

Innentől érdekük lenne a pártoknak, hogy igazi, konkrét programot írjanak, amiben az legyen, amit valóban tenni is szándékoznak.

fatia-negra 2011.06.30. 16:34:44

@vinczej: látod látod...

csak szemléltetni akarja az előző kommentem nagy igazságát...

ilyenek ezek... ez a fajta vezethető könnyen... hit és vakság... zorbáni csoda

szgy 2011.06.30. 16:36:36

én is az első mondatban leírtakat gondoltam. nem azért mert annyira primitív lennék :-) hanem mert szerintem nincs vesztegetni való ideje és pénze egy ilyen szinte teljesen lepukkant országnak ilyen (világ)gazdasági és társadalmi helyzetben. az igérgetéseknek megfelelően nagyon vártam, bíztam abban hogy most végre történik valami fordulat, irányváltás, de az eddigiek alapján a csalódás hatalmas lett. pedig leginkább jobboldalinak mondanám magam. most leginkább ott tartok hogy többé nem fogok olyan pártra szavazni aminek van 2000 előtt született tagja, talán akkor lesz valami esély arra hogy az eddig jól bejáratott politikai beidegződéseket levetkőzze egy kormány. az országnak meg talán lesz annyi életösztöne hogy túlélje a politikusainak tevékenységét. remélem.

reméltem hogy végre valamennyire rend lesz, haladás, fejlődés, ehelyett csak a fejetlenséget, káoszt, hazudozást, pénzbehajtást látom, alapvető jogok sorozatos áthágását, semmi tiszta kivehető irányt hogy hova tartanánk. a népnemzeti demagógia mellett a magyar állampolgárok mintha még mindig az utolsók lennének a sorban. a rendőrség megerősítése valószínűleg csak a büntetéseket kiosztó részlegeknél történhetett meg... (a napokban történt itt a környéken, egy védett kisebbség tagja kirabolt egy idős asszonyt, a kihívott rendőr a nyomokat a közismert bűnöző kapujáig követte majd közölte hogy neki nincs joga oda bemenni. és olyan törvényeket hoznak amik büntetik azt aki meg akarja védeni magát.) a rendszámtörvény ötletüknél már azt éreztem hogy közeleg a vasfüggöny visszahúzása, ha ilyen szinten semmibe veszik az európai törvényeket. az ártatlanság vélelméről nem is beszélve. olyan érzésem van mintha nem lenne köztük senki aki ismeri az 1989 utáni jogot, törvényeket. egy rendszerváltó párt csúfosan meghasonlott.

Várúr 2011.06.30. 16:42:19

Panelburzsujnak, csak nem akarom keresgélni.
N e m döntött Orbán Réthelyi helyett.
Kérte a döntés elhalasztását.
Ezt állítottam, nem többet.
Joga volt hozzá? Igen.
Panelburzsujnak mókásan értetlenkedni? Ugyancsak igen.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 16:42:58

@vinczej:

"Miért, szerinted a dolgozók bruttó bérét kik fizetik, hogy azok adót fizethessenek?"

S szerinted miből fizetik? Egészen véletlenül nem abból, amit a munkavállalók megtermeltek? A fizetés nem a multi mikuláscsomagja, hanem a munkavállalók munkájáért fizetett némi ellenérték.

A multi pénze? Ha nem dolgoznának neki a mókusok, akkor nem lenne pénze, amiből a mókusokat fizetni tudná, hogy aztán ők SZJA-t, meg járulékokat fizethessenek belőle az államnak.

Sohasem tartottam helyesnek a munkavállalók adóit és járulékait az őket foglalkoztató munkáltatók adójaként és járulékaiként számolni, és ezután sem fogom.

A multi adója az, ami a nyereségéhez kötött. A bérköltség szimpla költség és nem adó az államnak. A munkáltatónak elméletileg tök mindegy, hogy a bérköltségéből mekkora rész lesz majd az államé és mennyi marad nettó bérként a munkáltatónál.

Gyakorlatilag ennél kicsit bonyolultabb, de az már más téma.

Kalmár 2011.06.30. 16:44:00

@Akitlosz: A közvetlenül választott köztársasági elnökök sokkal erősebb jogosítványokkal bírnak, hiszen nagy a legitimációjuk.
Nálunk nem így ,ezért ne is legyen nagy komoly hatalma.
Mindig valamelyik párt embere lesz.

xsasha 2011.06.30. 16:44:34

@panelburzsuj:
"Az egy következő kérdés, hogy rajta kívül még hányan startoltak rá az "intellektusmentes politikai termékek" piacára, és ott milyen részesedést tudtak maguknak kihasítani."
Mindig rácsodálkozok a 101 IQ-sok felsőbbrendűségére.

94-ben és 2002-ben a baloldal azzal aratott győzelmet, hogy a nyugdíjasok, segélyen élők és alacsony végzettségűek száma Magyarországon kiemelkedő, és ezek körében a szocialisták elsöprő többséggel rendelkeztek.

megszűnt 2011.06.30. 16:46:29

@szgy:
"az országnak meg talán lesz annyi életösztöne hogy túlélje a politikusainak tevékenységét. remélem."

Én is. Valaki azt írta, azért sietnek annyira, hogy minél előbb meghozzák a döntéseket, melyeket csak kétharmaddal lehet és aztán jól van.

De azon senki nem gondolkodik, mi akkor, ha hibás döntések születnek?!.. és lesznek bebetonozva.

xsasha 2011.06.30. 16:51:47

@vinczej:
Sokat segít az egy irányból nézésben, ha egyértelműsítjük, a multik alatt a kereskedelemben tevékenykedő külföldi tulajdonú nagyvállalatokat érti a jobboldali kommunikáció.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 16:52:42

@vinczej:

"Gondolod például, hogy anélkül is tudnánk autót eladni, hogy nem jön ide egy Mercedes, Audi, Opel vagy Suzuki?"

Mert ezeket az autókat "mi" adjuk el?
Szerintem meg a Mercedes, az Audi, a Suzuki és az Opel adja el őket. Ehhez Magyarországnak semmi köze sincs. A vevők akkor is megvennék, ha ugyanazok az autók Szlovákiában, Koreában, Mexikóban, vagy Dél-Afrikában készülnének. Nem magyar márkák.

Ja, hogy ez adja a magyar exportot?
Ami az importra épül. A multik csak és kizárólag úgy tudnak sokat exportálni Magyarországról, ha sokat is importálnak ide. Úgyhogy az "ócsítccsuk a forintot" trükkök semmit nem hatnak az ő vonatkozásukban e tekintetben, csak még olcsóbbá teszik a magyar munkaerőt, csökkentve a magyar vásárlóerőt.

A multik termelése közel ugyanúgy mozgatja az exportot és az importot is.

Vagy szerinted talán magyar vasércbányákban bányásszák a vasércet, amiből ezek az autók készülnek? :-)

xsasha 2011.06.30. 16:54:12

@knausz:
Akkor majd lesz 2/3-a egy Orbánékat váltó konformációnak, és lecserélik ezeket a "hibás döntéseket". Gondolom én.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 16:56:34

@Kalmár:
"A közvetlenül választott köztársasági elnökök sokkal erősebb jogosítványokkal bírnak, hiszen nagy a legitimációjuk."

Ez egy gyakori tévhit. Nincs semmilyen ok okozati összefüggésben az államfőválasztás módja és az államfő jogköre.
Lehet közvetlenül választani "erős", meg "gyenge" elnököt is, meg kinevezni is.

Két külön dolog a kiválasztás módja és az államfő jogköre. Nincsenek ezek összenőve.

fatia-negra 2011.06.30. 16:56:52

@szgy: hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Okt%C3%B3ber_P%C3%A1rt

ujra érvényes... a demokrácia iránti vágy minden követelelése aktuális még

ez meg jópofa is:
„Nem fogtok lógni!
Munkát a kommunistáknak!”

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 16:58:25

@xsasha:

Ez általában így van. A termelő multik egészen más tészta. Ők csak termelnek itt, de a külföldi piacból élnek főként.
Míg a kereskedő multik a magyar piacból élnek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.30. 16:58:51

@panelburzsuj: hosszú evolúció során alakul ki az a szervilizmus egy hivatalban, hogy a vezetők szóbeli utasításokkal irányíthatók és irányítanak, valamint nincs olyan utasítás, ami után bárki is venné a kalapját a szervezetből...
A létrejövő végtermék (sic) viszont kényelmes a mindenkori hatalomnak. A nagyívű bandzsa látnok boldogan viszi tovább a változatos panamákban érintett kis kopasz g*ci szellemi örökségét...

megszűnt 2011.06.30. 16:59:25

@xsasha:
Nem lesz többet kétharmad. Ezt Orbán mondta egy cikkben.

Egyébként az látom, hogy hoznak hibás döntéseket bőven pl. chips adó vagy mi a neve, ez lesz szeptembertől.
Van értelme?

Ráadásul estenként csak a nagy kiszerelés lesz jobban megadóztatva, ebben aztán nincs ráció. A gyártó cég mehet!

xsasha 2011.06.30. 17:03:22

@nyünyüge:
A hírszerző undorító manipulációjára ez a cikk szerintem egész korrektül rámutat. Persze nem akarom kétségbe vonni, hogy a hírszerző olvasói igényt elégít ki...

index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/30/magyarorszag_kinohet/

"Irigyelhet minket Közép-Európa"
"Magyarország fizetési mérleghelyzete "messze a legjobb" az egész közép-európai térségben - állapították meg a csütörtökön közzétett idei első negyedévi mérlegadatokat kommentálva londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint jövőre várhatóan tovább szélesedik a hazai össztermékhez mért többlet."

"Bár évekbe telik a magas küladósság és a szintén jelentős devizaalapú háztartási adósságállomány leépítése, Magyarország mindazonáltal "jó úton halad"."

" A ház szerint jóllehet a külső kereslet húzóereje gyengül, és ez a kereskedelmi mérleg javulási ütemének lassulását fogja eredményezni, ám az átlendülés jelentős részben strukturálisnak tűnik, nem pedig ciklikusnak."

megszűnt 2011.06.30. 17:06:03

@Akitlosz:
Mi ebből a magyar? A munkatársak egy része.

Kérdésünkre, Winterkorn azt mondta, április elején úgy látja, hogy ez a tíz százalék tartható az év során. Optimizmusát az is növeli, hogy két napja Winterkorn jelenlétében a VW gyárat avatott Indiában, ahol évi 150 ezer autót gyártanak, Kínában pedig már hét VW-üzem működik.

Kína és India mellett a wolfsburgi székhelyű konszern harmadik stratégiai piaca Oroszország, az Egyesült Államokban pedig épül a Volkswagen-gyár.

Ennek logisztikai vezetője információink szerint a győri Audi magyar munkatársa lesz.

www.autopro.hu/autogazdasag/A-Volkswagen-konszern-ujabb-beruhazasra-keszul/26/

xsasha 2011.06.30. 17:07:14

@knausz:

Ha egyszer az általad is érzékeltetetten katasztrofálisan hibásak az intézkedések a fékek és egyensúlyok hiánya miatt, akkor lesz 2/3. Orbán nyilván azért mondta, hogy nem lesz, mert szerinte nem hibásak az intézkedések.

Elmondanád, hogy miért hibás a népegészségügyi termékadó?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.30. 17:08:45

@knausz: igen, lenne valami értelme, csak az ördög a részletekben rejtezik, szokás szerint.
Csokoládéban pl. extra adóval sújtott lesz elvileg minden, amiben a cukortartalom 25g/100g felett van. Ha így marad, nem csak a minősíthetetlen szarok (pl. Milka és társai, ahol az összetétel így kezdődik: cukor, növényi zsír, ...) fognak beleesni, hanem a legjobb "ipari" csokoládék és a kézműves termékek döntő többsége is. Vagyis kb. a piacon található volumen 99,9%-a.
Ennek mi értelme (a pénzbeszedésen kívül)?

panelburzsuj 2011.06.30. 17:08:56

@xsasha:

Zseniális megfigyelés.

És erre tett rá Orbán még egy lapáttal a korszakos "magyar lukba magyar fütyit" programmal.

Megtalálta, és megtette egyéni érdemnek azt a legtömegesebb vonást, amiért egyetlen választójának sem kellett egy hajszálnyi erőfeszítést sem tennie, csak beleszületnie.

És ezzel a húzással aztán - logikusan - végképp ő tarolt.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 17:11:02

@knausz:
Így van.

Nem nagyon van mire felvágni azért, mert világcégek Magyarországon IS termelnek.
Annak, hogy itt vannak igen jelentős mértékben tényezője a magyar állam vesztegetési, kedvezményezési potenciálja.

Ha nem kapnának ezt azt a magyar államtól, akkor nem ebbe az országba jönnének, hanem abba, amelyik többet ígér nekik.

Olyan mindegy milyen nyelven beszélgetne az összeszerelő munkás a futószalag mellett, ha lenne rá ideje.

Mérnök is akad már mindenhol.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 17:14:42

@Hepci:

Az adóknak MINDIG a pénzbeszedés az értelmük.
Arra valók.

Bár szerencsésebb lenne - szerény véleményem szerint - ha az állam kevés fajta, de nagy bevételt hozó adót vetne ki, és nem 60 féle módon, mindenféle kedvezményekkel teletűzdelve szedné be a számára szükséges pénzt.

megszűnt 2011.06.30. 17:17:13

@Akitlosz:
Egyetértünk. Ha az autógyártó cégekkel is kekeckednének, ők nem gondolkodnának sokáig. Egyszerűen pakolnának.

Jók az adózási feltételek. Magyarországon lenni megéri.
A személyi feltételek jóformán mindenütt adottak és nem is kifejezetten a magyar munkaerő a legjobb a világon.

fatia-negra 2011.06.30. 17:17:59

@Akitlosz: ennél még jobb lenne ha minden adót arra szednének amire költik...

de az is elég lenne ha nem lopnák el a 90%-át... csak a 10-et mint kultúrországokban

Balt 2011.06.30. 17:18:40

@Akitlosz: Ettől még a magyar GDP komoly százalékát pont az Audi adja...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.30. 17:20:33

@Akitlosz: persze, de akkor minek hozzá a verbális bullshit?
Egy csúcsminőségű csokoládé ugyanolyan élelmiszeripari hulladék, mint a chips és a hamburger?
Vagy nincs egyetlen, legalább hozzám hasonló (= hobbista) szakmai ismeretekkel bíró arc abban a csapatban, ami kidolgozza a pontos kritériumokat?

megszűnt 2011.06.30. 17:21:09

@xsasha:
"Elmondanád, hogy miért hibás a népegészségügyi termékadó? "

Ugyanazért, amiért pl. a médiatörvény. Egyszerűen nem lett átgondolva.

Az, hogy kivetünk egy újabb, burkolt adót a nagyvállalatokra, ez visszaüthet. Kétfelől is. Részint a vállalat mondja azt: Nekem nem éri ez így meg és ennyi volt.
Másfelől, és ez összefügg a vállalat érdekeivel, a magyar vásárlók egyszerűen nem veszik meg drágábban.

Előbb a dolgozók egy részének elbocsátásra számíthatunk, aztán a cégek szépen összedobozolják magukat és tovább fognak lépni. Tudatosan nem is kell beleavatkozni a tesco jódolgába, hiszen mint említettem ráadásul ésszerűtlenül akarnak adóztatni pl. a családi kiszerelésekre, ugyanazt kis mennyiségben nem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.30. 17:21:51

@knausz: ha az lenne a döntő szempont, mindenki mindent Japánban gyártatna...

Kalmár 2011.06.30. 17:22:30

@Akitlosz: Lehet, hogy igazad van, nem szakterületem.
Amiket ismerek, pl Magyar, Német, Olasz ott a pártok választják és csak reprezentálnak. Nem is tudja a nevüket a világ. Ha persze a Francia közvetlenül választott köztársasági elnökre gondolok akkor Sárközy kicsit fajsúlyosabb.
Ennek ellenére, nem vitatom, hogy lehet ellenpélda is.
Mindenestre érthető lenne, és a demokratikus logikai is azt diktálja nekem, hogy aki a néptől kapta a hatalmat annak legyen szélesebb jogköre is.

radala 2011.06.30. 17:26:20

@panelburzsuj: Ne fáradj vele(m):-)
ha beírtad volna, hogy a parlamentben, akkor nem gondoltam volna J/B/H/K-ra...

Abban egyetértünk, hogy OV most az általad nagyon plasztikusan megfogalmazott intellektusmentes terepen tanyázik.
De 2002-ig egyáltalán nem volt ott. Tény, hogy roppant ellenszenves, amit azóta csinál, szerintem téves is az általa 02-ben levont következtetés, de roppant genyaság lenne a nyakába varrni a Horni, Medgyessy-i, Gyurcsány-i demagógiák populizmusok kialakulását.
Szerintem OV itt "áldozat". Nem mellesleg ez nem mentség számára. Egyetlen mentsége az lehet majd, ha sikerül még egyet kettöt kormányoznia és az így kialakuló biztonságban kialakul a biztonságérzettől (szerintem) magától is kialakuló polgárosodás, civil kurázsi. Ha nem így lesz, szerintem akkor sem kell rá haragudni, csak jót akart:-)

bariga 2011.06.30. 17:26:41

Hogy ki állítja meg ezt az ámokfutást nem tudom, talán valami mérsékelt belső fideszes csoport, vagy valaki aki komolyan tudna végre az ország ügyeivel, a helyünkön kezelve minket és a problémákat, irányítani. Nagyon kevés már az idő, igyekezni kell. Aki ezt belátja és normális lenne, az valóban hosszú időre foghatná a kormányt.

megszűnt 2011.06.30. 17:27:40

@Hepci:
Azt jól látod, hogy nem csupán az úgymond egészségtelen dolgokat sújtja az adó.

Egyébként nekem meggyőződésem, hogy nagy mennyiségben minden (!) lehet egészségtelen és hízlaló.. szóval csakis ezzel a burkolt adóztatási szándékkal tudom magyarázni.

Egyébként a tömegsportot támogatnák, ha kifejezetten az egészség védelmét akarnák megcélozni.

Kalmár 2011.06.30. 17:28:52

@knausz: Ha nem veszi meg egyszerűen a vásárló azzal jobban jár a költségvetés, mert nem győzzük a rengeteg túlsúlyos, cukros, gerincsérves, érrendszeri betegséggel küzdő stbstb gyógyittatását.
Magyarországon sokszor annyi multi cég jelent meg, mint amennyi nyugaton és mint amennyi elegendő lenne.
Az sógoroknál a kiskereskedelem 80% -át 2 !! multi cég adja.
Ha adj isten feladja valamelyik és elmegy, nem lesz ellátási hiány a piacon. Sőt lehetőséget ad kis és közép vállalatoknak.
A kicsik foglalkoztatják a dolgozók 70%-át.
Egyébként nem úgy tűnik, hogy fejvesztve menekülnének...

fatia-negra 2011.06.30. 17:30:23

@török gábor: 2:27 körül... lézerdzsoni körbesúg...

az a magyar mai közélet valósága... nem a hablaty... a lenéző cinikus arrogáns GŐG

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 17:31:47

@fatia-negra:

Ha ébren vagy ne álmodozzál! :-)

Talán egy utópisztikus regényben úgy lesz, ahogy mondod, ha lesz, aki megírja azt a könyvet.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 17:35:35

@Balt:

Az állam nem a GDP-ből él, hanem a befolyt adókból, azt meg nem a termelő multik fizetik.

Na persze, ha úgy számolnánk, hogy az alkalmazottak semmit nem adóznak, hanem minden a multik adója, akkor úgy más lenne, csak éppen igaz nem lenne.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 17:38:20

@Hepci:

Nem tudom. Amolyan politikai marketing okokból. Azt hiszik, ha "rossznak" kikiáltott dolgokat adóztatnak, akkor a népek szívesebben fizetik az adót és nem veszítenek népszerűséget a politikusok.

Rengeteg terméken rengeteg ilyen-olyan extra adó van.

Ha csak az ÁFA lenne a termékeken adó óriási árzuhanás lenne. :-)

megszűnt 2011.06.30. 17:38:45

@Kalmár:
Kettéveszem, amit mondtál.
"Ha nem veszi meg egyszerűen a vásárló azzal jobban jár a költségvetés,"

A költségvetés nem jár jobban, az kizárt, hiszen ezek a láncok (Tesco, Spar..) adóznak. Mindenért és elég sokat.

" mert nem győzzük a rengeteg túlsúlyos, cukros, gerincsérves, érrendszeri betegséggel küzdő stbstb gyógyittatását."

Egészségügyi szempontból, ha valóban egészségesen étkeznénk, akkor mi járnánk jobban pl. döntöttem úgy a napokban, hogy leteszem a zéró kólámat és marad a szénsavmentes ásványvíz. Csak nekem éri meg. Sem a boltnak, sem az egészségügynek.

"Egyébként nem úgy tűnik, hogy fejvesztve menekülnének..."

Egyelőre.

ulrike (törölt) 2011.06.30. 17:41:54

Poszthoz.
'Amit a medvékről mindenképpen tudni kell.' akadt mai kis töredékidőmben a kezembe. Ez jó lesz, apolitikus, gondoltam. Az alábbi két tudnivalóba rögtön az elején botlottam bele:
- A medve, bár néhány politikusnál kisebb, de azért mégis csak jó nagy állat.
- A medve akkora állat, hogy nem tud bemenni az erdőbe, mert nem fér be a fák között. Ha viszont kis korában megy be, és ott nő fel, akkor meg nem tud kijönni.
Aztán jött a kéményseprő. Francba a medvékkel, meg erdeikkel.

fatia-negra 2011.06.30. 17:42:42

@Balt: nézd... nagy jós tehetség ehhez nem kell... összefoglalom neked a trendet

1. egyértelmű hogy a bedolgozó, bérmunkás országként a nyugat európai stb fellendülés fog minket huzni...

2. az itt dolgozó multiknak jobban fog menni...

3. de ettől a gazdaság egésze nem fog fellendülni sokat (kevesebbet mint máshol)
mert pl a különadók, állami korrupció, jogszabályok, intézmények visszafogják...

4. a fogyasztás is csökkenni fog. (ezért nem nő annyira az import). talán a luxus cikkeknél (értsd gazdagok gazdagabbak) lesz növekedés

nagyon pesszimista vagyok... a gazdaság egészséges környezetben tudna ujra indulni... nem fog... csak mérsékelten... úgy képzeld el amikor a vontatnak egy autót... de kerekek nélkül, befékezve, csak vonszolják...

államcsőd + polgárháború...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.06.30. 17:43:58

@Hepci:

A munkaerő csak egy szempont a sok közül.

Ráadásul a gépjárműgyártásban a bérköltség az összes költségnek csak egy kis töredékét teszi ki. Az egyik legkisebb a gazdaság ágazati közül. Nyersanyag, alkatrész, energia, mind komolyabb tétel. S a szállítási költség sem csekély.

Még Németországban, Japánban, Egyesült Államokban, meg egyéb más magas munkabérű országokban is bőven megéri autókat gyártani, ott is van rajta profit.

De persze minden költség számít.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.30. 17:45:10

@knausz: (a hiperekről van szó)
- nem maradna elhúzódóan űr a helyükön...
- elég ritka madár közöttük, amelyiknél méltányolható minőségű árut - is - lehet kapni és méltányolható módon viselkedik a beszállítókkal/alkalmazottakkal...
- az általuk a piacon/termelésben okozott kár pedig sokszorosa a befizetett adóiknak...