Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:30

A világban korszakváltás zajlik, melynek a magyar kétharmados forradalom az egyik következménye – állította Orbán Viktor a Bálványosi Szabadegyetemen tartott beszédében. A miniszterelnök szerint a régi nyugati életmód fenntarthatatlan, rövidesen összeomlás következik be, aminek az államadósság a fő oka. Orbán úgy vélte, hogy Magyarországnak gyorsuló sebességgel kell távolodnia a válságba került zónától: nem kell sajnálni a hanyatló Nyugatot, mert az a világ börtön, „kényszerlakhely” volt Magyarország számára.

(Fotó: hvg.hu)

Nagyszerű dolog, ha egy miniszterelnöknek van határozott jövőképe, amelynek alapján politizál. Sokkal több lehetőség van egy olyan politikusban, aki nem csupán alkalmazkodni és ügyintézni akar, hanem gondol valamit arról, hogy merre halad a világ, s miként lehet egy ország a folyamatok elszenvedője helyett azok kihasználója, nyertese. Az is érthető és magyarázható, ha ezek a gondolatok időnként gyökeresen változnak: Orbán Viktor mindig is jó volt abban, hogy teljes átéléssel és tábora számára hitelesen képviselje nézeteit. A kormányfő mostani mondatai – bár első hallásra talán meglepőek – ráadásul nem is annyira szokatlanok, sőt, kifejezetten divatosnak tekinthetőek a változáselméletek körében. Legalább annyira trendi ma a Nyugat haláláról beszélni, mint volt ennek ellenkezője akkor, amikor a liberális demokrácia győzelméről szóló fukuyamai utópia uralkodott – s amikor még maga Orbán Viktor is nyugatosként és liberálisként határozta meg magát.

Lehet tehát akár örülni az egyre jobban megismert víziónak, meg lehet akár feledkezni a korábbi álláspontokról, a legfontosabb kérdés ugyanis az, hogy vajon igaza van-e a kormányfőnek. Nagy kár, hogy erről ma csak hitvitákat folytathatunk, az idő mutatja majd csak meg, hogy helyes alapvetésekre épült-e az orbáni stratégia. Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy nem fontos ezekről beszélni – pont ellenkezőleg gondolom -, de azt igen, hogy tisztában kell lennünk azzal, nem mostanában derül ki, kinek volt igaza.

Van azonban két olyan, a magyar politika szempontjából nem jelentéktelen kérdés, amelyre már ma is tudhatjuk a választ. Egyrészt az, hogy vajon tényleg erre a felismerésre épül-e a második Orbán-kormány politikája, másrészt pedig, hogy ez a vízió széles körben osztott-e a politikai jobboldalon. Lehet persze itt is vitatkozni, érveket sorakoztatni, nekem azonban úgy tűnik, hogy egy igen és egy nem áll a legközelebb a valósághoz. Orbán Viktor számára a „keleti szél” nem csupán frázis, amit mond, annak a lenyomata látható a kormány politikáján – mindez felértékeli a víziót, annak politikai következményeit. Különösen érdekes, hogy megítélésem szerint a kormányfő ezzel inkább alakítja, semmint kifejezi tábora gondolkodását. Azt is megkockáztatom, hogy a „hanyatló Nyugat” tézise – ha nem a véleményeket erősen befolyásolni képes Orbán képviselné – a Fidesz politikusai és támogatói között legalább annyi ellenzőre, mint egyetértőre számíthatna.

Hogy miért fontos ez? Két okból biztosan. Ha Orbán sikeresen politizál, és víziója tábora számára is elfogadottá, sajáttá válik, a magyar politika egyik fontos új strukturáló dimenziója lehet a bal- és a jobboldal között egy sajátos zapadnyik-szlavofil ellentét. Ha azonban nem, előbb-utóbb saját táborán belülről is érheti egy „nyugatos” kihívás, mert ez lehet az a pont, ahol a jobboldalon belül leginkább megfogalmazhatóvá, átélhetővé válik az ellenakarat.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr823092630

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán beszéde: itt a titkos anyag 2011.07.29. 17:17:31

Elképesztő, mennyien értik félre Orbán Viktor tusványosi beszédét. Persze Tóta W. Árpád és mások reakcióin aligha csodálkozhatunk - na de hogy a mandineres Rajcsányi Gellért, a politológus Török Gábor és a hírszerzős Kiss Ádám sem érti? Kumin Ferenc a ...

Trackback: Üres erő 2011.07.26. 02:37:31

Azt hiszem, némelyik "jobboldali" szerző nem kívánja a mostani intézkedések és a láthatóvá vált tervek kontextusába helyezni a "kényszerlakhely" miniszterelnöki kényszerképzetét. Nem kívánja figyelembe venni, hogy a modernista-aufkä...

Trackback: Az ideológia szerepe 2011.07.25. 19:39:27

A mai napon egy igen érdekes kerekasztal-beszélgetés jelent meg az fn.hu hasábjain, melynek négy politológus volt a résztvevője. A cikk szépséghibájának csupán azt tartom, hogy az egyik résztvevő kommentárjait olvasva sokkal inkább éreztem azt, hogy az...

Trackback: Átlátszó hazudozás a nyugdíjvagyonról 2011.07.25. 10:27:37

Miközben a kormány több mint hárommillió állampolgár elkobzott pénzét, a későbbi nyugdíjukra felhalmozott tőkéjüket éppen a hibás gazdaságpolitikai miatt tátongó hatalmas költségvetési lyukak tömködésére pazarolja el, Selmeczi Gabriella megint előállt ...

Trackback: Ázsia felemelkedése. Orbán miniszterelnök úrnak, végtelen tisztelettel. 2011.07.24. 20:58:24

MATEMATIKAI DIÁKOLIMPIA (Amszterdam 2011)A csapatversenyt Kína nyerte, ahogy az elmúlt években mindig. Az utóbbi három évben minden egyes versenyzőjük aranyérmet szerzett. Négy szingapúri szerzett aranyérmet, ebből három az első tízben volt a pont...

Trackback: Hanyatló tudat 2011.07.24. 16:45:02

- Hallo, Angela vagyok.- Nem ismerek semmilyen Angélát, szerintem rossz számot hívott. - Orbán úr! Angela Merkel vagyok Németországból.- Merkel asszony! Mindig nagy örömmel hallom Németország vezetőjének hangját. Az ön nagyszerű országa mindig is Magya...

Trackback: A politikai kommunikáció diadala 2011.07.24. 11:13:32

Vidám rádiójáték a politikai elit és nem elit részvételével....

Trackback: A nyugat alkonyul 2011.07.24. 06:25:08

p { margin-bottom: 0.21cm; }Az atlanti civilizáció és a modernista elvek érvényének változása érzékelhető. Orbán abban nem téved, hogy azok az elvek, amelyek a történelem egy rövid időszakában elterjedtek – a jogegyenlőség, a humanista és auf...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárkányfő 2011.07.24. 00:47:03

Otthon bolondját járja a világ,
Majmos, zavaros, perces, hittelen,
Nagy, súlyos álmok kiterítve lenn,
Fenn zűrös, olcsó, kis komédiák.

(Ady Endre: A perc-emberkék után)

fatia-negra 2011.07.24. 00:59:49

azt hittem 2/3 az elmútnyócév miatt... a nyugat haldoklik nem volt program

az idő fogja mutatni a nyugat döglődik-e... hm... kádáréknak nem jött be...

szerintem a politikában nemcsak ez a "nyugat rossz+kelet jó" világkép osztja majd ellenzőkre és támogatókra...

most már röviden: orbánisták és antiorbámistákra esik szét az ország.

amiben persze fontos (rész)kérdés, hogy mi van ez EU val és mi van Kínával...

Viktus 2011.07.24. 01:01:33

Már Rákosi is felismerte, hogy a nyugat haldoklik ...

fatia-negra 2011.07.24. 01:03:18

@Viktus: igen: "hanyatló nyugat" állandó szókapcsolat

www.youtube.com/watch?v=mCQgj1QNppo

fatia-negra 2011.07.24. 01:08:27

nem néztem/hallgattam a beszédet... de aki ezzel komolyan foglalkozik...

az (szintén) nagyon BETEG... (...persze TG-t leszámítva, ő jót írt...;)

gondolom mindenki látja a határon bemenekülő nyugati fejvesztett hordákat...

tundrazuzmo (törölt) 2011.07.24. 01:09:28

Török Elvtárs!

Hagyjuk az IMF hiteleket a hanyatló Nyugat ópiumának!

:)

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2011.07.24. 01:11:10

@Viktus: erről szólt valaki a nyugatnak is már? :)

Viktus 2011.07.24. 01:25:06

@fatia-negra:

Én csak azt mondom, Pelikán elvtárs, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik.

G. Wolf 2011.07.24. 01:27:20

@fatia-negra: A Tanu egyre sűrűbben lesz aktuális... Érdemes mindenkinek végignézi és felidéznie, és picit aktualizálni.

Viktus 2011.07.24. 01:27:22

@tundrazuzmo:

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik, és aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló.

xsasha 2011.07.24. 01:28:13

Határeset. :-) Jobb, mint amire számítottam.
De a Széll Kálmán teres, MOL-pakettes, Emfeszes, Nabucco-s történetek után szlavofilnek nevezni... Azért ez necces.

Ami pedig a nem mostanában derül ki állítást illeti, a görög helyzetet és az EU tehetetlenségét látva, és azt, hogy az USA-nak augusztus 2.-ig kell döntenie az adósságplafon emeléséről - szerintem véleményes.
www.portfolio.hu/gazdasag/mi_lesz_ha_nem_emelik_az_amerikai_adossagplafont_mar_keszulnek_ra.152789.html

Ami pedig a polkeres gondolatot illeti, egy politológus valszeg megteheti, hogy egy életen keresztül ugyanazokat az elveket vallja, hiszen a tudomány, a politikatudomány is kezelhető valamiféle statikussággal, mint azt tapasztaljuk. De ha egy politikus képtelen fejlődni, és az aktuális társadalmi problémák szerint alakítania a politikáját, akkor az max epizódszereplő. A Fidesz-szimpatizánsokat jogosan nevezik Orbán-fun-oknak. Nem elsősorban valami ideológia után mennek, hanem azután a gondolkodásmód és világszemlélet után, amit Orbán képvisel, amivel meg tudja világítani azokat a problémákat, amik az egyes emberek fejében teljesen rendezetlenül és összefüggéstelenül, de ott motoszkál.

megszűnt 2011.07.24. 01:28:32

Mindenekelőtt a linkekre reagálva:
- vissza kell fizetni az államadósságot,

- át kell szervezni felülről a gazdaságot, és vissza kell terelni - első lépésben a közmunkáztatással, az idő előtt nyugdíjba vonultak visszahívásával - az embereket a munkaerőpiacra.

- Tőkés azt mondta, a kettős állampolgárság birtokában akár le is válthatják a határon túli magyarok Orbán Viktort, ha nem jár el megfelelően az érdekeikben.

Tusnádfürdői beszéd lényegéből. Igen, hiba csúszhatik a határon túli magyarokkal történő kapcsolattartásba.

Nagy József újságíró cikkből:

Orbán nem elsősorban stratégának nagyszerű, hanem abban, hogy működőképes szimbólumrendszert tud építeni az éppen aktuális politikai cél köré, és ezt a táborát magával ragadó átéléssel képes képviselni. Ami azért zseniális, mert gyakran változnak a célok és az elvek.

Török Gábor

A mai politikai klíma kedvez a Jobbik kínálatának: a válság utáni világban rengeteg fiatalember áll munka, cél és vízió nélkül. Jelentős részben a Jobbik vezetőinek politikai ügyetlenségéből fakad, hogy a szélsőség nem nyert a jelenleginél is nagyobb teret.

Ha a szerencse kedvez Vonáéknak, előfordulhat, hogy a fő politikai verseny 2014-re e két mozgalom között lesz. Aminek persze feltétele a baloldal teljes összeomlása.

Az én írásaimban nem találtok példát arra, hogy radikális jobboldalinak nevezzem a Jobbikot, ezt garantálom nektek.

Változik a Jobbik. Tudtommal most éppen azon zajlik vita házon belül, célszerű-e használni a cigánybűnözés kategóriát. Én is rácsodálkoztam erre.

Kumin Ferenc

Kumin Ferenc meglátásai a Jobbikkal kapcsolatban teljesen reálisak (Miért nem ilyenekről ír a blogjában? + a határon túli magyarok képviselete, ha a Jobbikon keresztül lesz megoldva?)

Nagyon lényeges és szerettem volna áthozni belőle ide. Nagyszerű beszélgetés! Örülök, hogy olvashattam.

www.fn.hu/belfold/20110718/polkerek2/

fatia-negra 2011.07.24. 01:29:17

Karinthy 1935.

"a politikai felvilágosítás apostolai lépésről lépésre fedezik fel a terjeszkedésnek azt a módját, amit tömören így szoktak meghatározni:

a tömegnek nem az értelmére, hanem a képzeletére igyekszik hatni, aki sikert akar"

mek.oszk.hu/05800/05815/05815.htm#15

Viktus 2011.07.24. 01:31:23

@xsasha:

Lemaradtál egy körrel a görög problémakört megoldották ... az USA-ban is meglesz a plafon emelés ... más meg nincsen. Kína egy az egyben a nyugati piacoktól függ, az arabok, ruszkik olaj-gáz eladásai szintén ...

Viktus 2011.07.24. 01:32:37

@G. Wolf:

Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!

Viktus 2011.07.24. 01:34:27

@fatia-negra:

Menet közben kell az önbizalmat megszerezni!

hackbard.celine 2011.07.24. 01:34:46

Miközben Orbán a Nyugat haldoklását vizionálja, itthon 55% a foglalkoztatottság, a haldokló Nyugaton 75%, az EU átlag 64%.
Mindenkinek kötelező közmunka alapú izé? Ez nem a kommunizmus? Csak úgy kérdem, mert hallomásból még ismerős a KMK.
IMF hitelből sikerült megvenni 500 Mrd Ft-ért 24000-es árfolyamon a MOL pakettet. Ma épp csak 20000 felett van. A vagyonvesztés 100 Mrd nagyságrendű, ráadásul a hitelt az aktuális devizaárfolyamon kell az államadósságból visszafizetni.
Most akkor eltőzsdézték az államadósságot?
El.

megszűnt 2011.07.24. 01:36:53

@knausz:
jav. Igen, hiba csúszhat a határon túli magyarokkal történő kapcsolattartásba.

csúszhat (nem csúszhatik!) és akkor még inkább erősödik a Jobbik.., ami nem probléma, hiszen látjuk, hogy középre orinetálódik.

megszűnt 2011.07.24. 01:37:33

@knausz:
jav. orientálódik. Nahát! De késő van már..

lanyi 2011.07.24. 01:39:52

Engen megrémiszt amit Orbán beszél.

Nem is értem, ezt hogy gondolja.

Vége a nyugati jóléti társadamaknak.Hanyatlik a nyugat.Átmenetileg tartoztunk oda.

Ez az ember miket beszél?

Most őszintén ki szeretné, ha gyermeke, nem nyugati jóléti társadalomban élne?

Kínát utánozzuk?
Ott diktatúra van, még akkor is ha engedmények vannak.
Ott van egy réteg aki nagyon gazdag, de a többség szegény.

Abban téved Török Gábor hogy a párton belül valaki kritikával merné illetni Orbánt.
Még akkor sem ha ellentétes a véleménye a vezérével.
Erről érdemes lenne megkérdezni Navracsics Urat, aki egy értelmes ember de teljesen Orbán plebejusává vált.

xsasha 2011.07.24. 01:40:55

Ami fájóan hiányzott innen:

" Orbán szerint előbb meg kell erősíteni a magyar államot és együtt kell működni a hasonló gondolkodású szomszédos politikai erőkkel, ahhoz, hogy ezeket a kérdéseket is rendezni lehessen."

"De az állam csak akkor tudja betölteni a hivatását, ha kellően erős, és ha erős közösség, nemzet áll mögötte "

"„Nem lesz diadalmenet Magyarország újjászervezése, mert nem egyszerű arra kérni az embereket, hogy változtassanak életmódot”"

"Azt mondta, hogy a válság után az európai gazdaság fő motorja Közép-Európában lesz, nem déli vagy nyugati országok. Ha ezt felismerik a térségbeli országok, akkor széleskörű együttműködés fog kialakulni az országok, illetve a hasonlóan gondolkodó „nemzeti alapon álló demokratikus” erők között."

lanyi 2011.07.24. 01:44:45

@xsasha:

Mondom...
Miket beszél ez az ember?

Narancshámozó 2011.07.24. 01:46:02

Költői kérdés. Ezek után biztos, hogy Orbánt 2014-ben a vegetálásból éppen most éledező balliberálisok fogják igazán megszorongatni? Nem inkább a saját táborából valaki?

fatia-negra 2011.07.24. 01:46:22

@lanyi: azért ne higgyük hogy Viktor a pánk az egek ura... a frászt...
Viktor pajtás csak kapott egy homokozót (stadionok, lánya efott, fia vidi...)

viszont ugyanígy tolták a háttér érdekek hitlert is...
simicska és a többi mit akar ez a kérdés... 90 évre titok?
mit akarna? még több pénzt! mi kell ehhez? monopóliumok, +100% állam,
kiszolgáltatott munkavállalók, kiszolgáltatott ügyfelek stb. +hűbéresek, vazallusok

Viktus 2011.07.24. 01:52:35

@lanyi:

Virág elvtárs megmondta: az osztályharc élesedik. Akinek pedig valami vaj van a fején, hadd szarjon be egy kicsit a Szocialista Szellem Vasútján!

Viktus 2011.07.24. 01:53:54

@hackbard.celine:

Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán.

alien 2011.07.24. 01:56:32

most ne szívjátok fel magatokat, de mennyire hiteles olyan ember szájából ez a munkaalapú dolog aki életében nem dolgozott egy napot sem?
egyébként már ennél mélyebbre is lehet süllyedni mert p-r-o-f-i m-a-gy-a-r f-o-c-i-s-t-a a fia, azaz már egy biztos a gyereke sem fog dolgozni, soha brrrr....

xsasha 2011.07.24. 01:58:30

@alien:
Te dolgoztál legalább egy napot?

xsasha 2011.07.24. 02:01:02

@lanyi:
Mit nem értesz?

"Most őszintén ki szeretné, ha gyermeke, nem nyugati jóléti társadalomban élne?"
Ez nem kívánságműsor. Ha te azt jólétinek nevezed, ami most is van Magyarországon, akkor tőled kérdeném meg - miket beszélsz, ember?
Persze ki ne szeretne a Bahamákon élni?

megszűnt 2011.07.24. 02:01:31

Kedves Török Gábor!

Nekem ez az írás most alapvetően nem tetszik. (éjjel 2 óra és ötször olvastam újra, de nem tudok azonosulni vele!).

Orbán Viktor mindig el tudta fogadtatni a táborával, amit ő kigondolt. Nem látok belső ellentétekre utaló jeleket. Ha liberális, ha konzervatív, ha erősen vallásos, az mindegy, mert akkor is, abban is követi a tábora.

Amit levont a végén, azzal sem értek egyet:

"Ha azonban nem, előbb-utóbb saját táborán belülről is érheti egy „nyugatos” kihívás, mert ez lehet az a pont, ahol a jobboldalon belül leginkább megfogalmazhatóvá, átélhetővé válik az ellenakarat."

Nagytöbbséggel választották meg a Fidesz elnökévé Orbán Viktort, már érdekelne, honnan jönne ez a nyugatos kihívás. Kitől?

Viktus 2011.07.24. 02:03:58

@alien:

Semmi új nincs benne a szorgos Lázár Jani is már megmondotta ... az is annyit dolgozott már ...

Viktus 2011.07.24. 02:06:06

@xsasha:

Bástya elvtárs: (a felkínált citromba harap) Mi ez?
Pelikán: Narancs.
Bástya elvtárs: Narancs?!
Pelikán: Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.

ZemBer 2011.07.24. 02:08:18

Egy ideje figyelem: a Nap is nyugaton hanyatlik.

Keleten meg felkel.

xsasha 2011.07.24. 02:11:39

@Viktus:
Ha jól sejtem, azért reagáltál egy másnak címzett hozzászólásomra egy abszolút nem odaillő idézettel, mert a neked szóló hozzászólásommal és a citált cikkekkel nem sok mindent tudtál kezdeni.
Szóhuszárkodj mással.

Ppix 2011.07.24. 02:12:33

"ezzel inkább alakítja, semmint kifejezi tábora gondolkodását"

A Fidesznél bevett eljárás addig szajkózni valamit, amíg megkérdőjelezhetetlen mantrává válik a táboron belül. Ez az agymosás biztos módszere.
A gond annyi, hogy a gondolatok most sajnos (egyébként szinte mindig) meglehetősen zavarosak.
Nagyon kétséges elgondolás a "kínai" modell másolása egy olyan országban, ahol Kínával ellentétben nem áll rendelkezésre nagy mennyiségű rabszolgamunkás. A mai modern korban semmilyen versenyképességbeni javulás nem fog bekövetkezni attól, ha szaporítja és kiszolgáltatottá teszi az állam az olcsó képzetlen munkaerőt. (Arról nem is beszélve, hogy ma már Kína sem pusztán erre épül.)

Ma olyan gazdaságokkal kell versenyeznünk, amelyek fejlett munkakultúrájú, innovatív piacok, ahová nem lehet képzetlen munkaerő által előállított gagyival betörni.

Másrészt a fogyasztás orientált nyugat szembeállítása a "munka alapú társadalommal" totális téveszme. A nyugati kapitalizmus munka és pénz alapú. Nevetséges az a fideszben évek óta dívó szocialista gondolatvilág, ami a tőke (pénz) szerepét megkérdőjelezi és egyedül a munka fontosságát hangsúlyozza.
Ennek egyetlen célja a Kádáron felnőtt tudatlan kisember bepalizása, aki törvényszerűen a rendszerváltás vesztese lett és képzettségbeli elmaradottsága miatt kimaradt a rendszer tőkés részéből, csak a munka maradt neki.
(A tőke ellenesség persze a fidesz-milliárdosokra nem vonatkozik, az ő tőkefelhalmozásuk nem rossz, csak a másik oldal milliárdosait kell szapulni.)

A "munka alapú" társadalom magában csak üres szócséplés, nem áll mögötte kész koncepció. A működő tőkés kapitalizmus sikeres modell, ami most sem áll a szakadék szélén (1929 után sem lett komoly baja, sőt!). Így igazából nincs is szükség kimenekülni belőle, sőt jobban meg kellene tanulni alkalmazni. Itt van például a szomszédban Szlovákia. Sikeres jobboldali kormányokkal. Miért nem tanulunk tőlük?
Az pedig nem a kapitalizmus hibája, hogy egyes felelőtlen államok eladósodtak (nem mind!). Ezután elég vicces, hogy a felelőtlen politikusok a világ boldogtalanabb felén az adósságra mutogatva akarják a piacot korlátozni. Orbánnak is elég vastagon benne volt a keze az eladósodottságban, csak persze ma már nem szívesen emlékezik az évente mindmáig többszázmilliárdba fájó lakástámogatási programra, ami ugyanolyan eszetlen költekezés, mint a követő szoci kormányok hülyességei. Különösen ravasz politikusi trükk volt ennek felhasználása a "szuper fidesz gazdaságpolitika" mítoszának megteremtésére, ami mögött nagyjából a korábbi privatizációból származó + Bokros által megtakarított + az EU által adott pénzek szétosztogatását jelentette a lakosságnak, aki rögvest jól felélte azt és megtanulta, hogy 3 szoba +3 gyerek +4 kerék jó.

"Nagy kár, hogy erről ma csak hitvitákat folytathatunk,"
Ez jó nagy hülyesség, a gazdaság nem hitvita kérdése, és teljesen normális vitákat lehet folytatni számok, folyamatok és eredmények alapján.
Nem véletlen, hogy a gazdasági elemzők világszerte havi, negyedéves, stb. számok alapján értékeli az összes gazdasági szektor, állam és vállalat tevékenységét.

Gábor, amikor hitvitának minősíted ezt az egészet, akkor csak beállsz a sorba a fidesz messianisztikus világképét erőltető a rációt ellenző propaganda oldalára.
Az irány megkérdőjelezhetetlen, a 2/3-ad akár a fizika törvényeit is felülírja, és mindenkinek meg kell értenie, hogy minden jó lesz.
Kár, hogy már a kiindulási pont (nyugati civilizáció bukása) sem igaz...

A gazdaságban a számok mindent meg fognak mutatni. A kormány egy éve veri a mellét, hogy megmentette az országot, ehhez képest eddig 4 dolgot csináltak, folytatták a Bajnai féle megszorításokat (bevezettek pár sajátot is), elvették és jelentős részben folyó kiadásokra elköltötték a magánnyugdíjpénzeket és a gazdagok SZJA csökkentésével kidobtak egy csomó pénzt, amit az áthárított különadókkal közvetve rávertek egyenletesen mindenkire, de főleg a szegényekre.
2012-ben már nem lesz nyugdíjpénz, nem lehet többet hazudni a költségvetési hiányról. Komolyan kérdezem, mitől lesz itt több állami bevétel???
Csak a kevesebb költségben bízhatunk. De ez a lakosságnak (a leendő kínai típusú munkásoknak) nagyon fog fájni, az országnak meg igen kínkeserves és lassú növekedés lesz...

xsasha 2011.07.24. 02:19:55

@Ppix:
" amit az áthárított különadókkal közvetve rávertek egyenletesen mindenkire, de főleg a szegényekre."
Eddig a mondatig azt hittem, talán van értelme vitázni. Tévedtem.

ZemBer 2011.07.24. 02:20:50

@alien: Amikor először hallottam, hogy kb. "le kell mondani a jólétről és visszavezetik a zembereket a munka világába" nekem is a vezetői példamutatás jutott eszembe, hogy akkor most a Svábhegyről 8kerbe költöznek, és mennek a bányába dolgozni?

megszűnt 2011.07.24. 02:24:11

@Ppix:
"A "munka alapú" társadalom magában csak üres szócséplés, nem áll mögötte kész koncepció."

Ettől én is tartok. Bár ki kell várni, mit hoz ide Kína. Most csak onnan várható a csoda.

Jut eszembe erről a béka és a szegény lány igaz története (saját elbeszélésemben), hogy azt mondja a béka:
- Csókoljál meg engem és királyfi lesz belőlem!

A leány undorodva ám, de megcsókolja a békát és várja a nagy katarzist. Mire a béka:
- Ó milyen egyszerű gondolkodó vagy te! És még hiszel a mesékben?

harcsabajúsz 2011.07.24. 02:24:35

Ezt a sok sületlenséget még olvasni is fáj,amit Török Gábor összehord! Tökélyre feljesztette a semmi ragozását,nincs egy épkézláb,világos,érthető mondata!
Segítek! Orbán Viktor egy erőszakos,cezaromániás,nemzetrontó elembeteg,akinek hagymázas víziói miatt fog még szenvedni az országunk eleget.Az a kérdés,hogy felismerik-e a táborában, a most még hűséges kutyaként a kezét nyaldosó értelmesebb érdekemberek,hogy kivezeti hazánkat a civilizált világból és még időben megfékezik ők,vagy végig kitartnak a verérük mellett és megvárják ,amíg furkós bottal zavarja el az istenadta nép?
Az első verzió járna kevesebb áldozattal(de kevés esélyt látok rá) a második a valószinűbb,ami nagyon fájdalmas lesz mindnekinek....még Török Gábor "orbánmentegető" politológusnak tanult semmitmondó úrnak is....

Viktus 2011.07.24. 02:27:07

@xsasha:

Handabanda cikkeket tudsz idézgetni a helyzet az bizony az euro zóna a görög válságot leküzdötte ez van ...tök mindegy mit mond a fitch stb. változik a világ már képes az euro zóna fellépni egységesen. Magyarországnak is az az egy esélye van, hogy egyszer végre tudunk oda majdan csatlakozni ...

harcsabajúsz 2011.07.24. 02:37:18

Javaslom Török Gábornak,hogy olvassa el és szívelje meg,Ppix fentebb levő írását! És tanuljon inkább,mintsem tanítson. Habár nálunk igaz,aki nem ért valamihez,az tanítja....és blogot ír semmitmondásból...

ZemBer 2011.07.24. 02:37:52

@harcsabajúsz: furkós bottal a "nép" helyett a gárda? A "nép nevében"?

xsasha 2011.07.24. 02:38:33

@Viktus:
Tehát Merkel, Németország kancellára, akik a legnagyobb részben szponzorálják a görög adósságot, hülyeséget beszél?
Ez egy elég komoly állítás.
És hogy tökmind1 lenne, mint mond a Fitch? :-) Nos, ebben egyébként egyetértünk. :-) Bóvlizzák Európát, hogy mentsék az USD-t és az amerikai államadósságot, ami a jövő hónapban eléri a törvényben rögzített plafont, éves szinten 11%-ra növő hiányt.

xsasha 2011.07.24. 02:48:10

@Viktus:
A görög államadósság a GDP 130%-a. Ha kapnak még hitel, és jövőre már a 150% fölé fog nőni az államadósságuk, azzal meg van oldva a problémájuk? Érted te egyáltalán a problémát, és azt, amiről Orbán beszélt?

Viktus 2011.07.24. 02:48:51

@xsasha:

Egy újság mit ír az egy dolog... vagy te bejáratos vagy Németország kancellárjához , és veled beszéli meg a gazdasági ügyleteket? akkor bocs.

Viktus 2011.07.24. 02:50:37

@xsasha: Nem puszikára kapják a hitelt, hanem kötelesek leépíteni a pénznyelőket ... Orbán beszéd? ahm tavaly még imf-től akart pénzt egy esetlege szép nagy hiány mellé csak mondták neki nem tanácsos, akkor kezdte el az államadósság elleni harc bablát ...

xsasha 2011.07.24. 02:52:45

@Viktus:
Az USA államadóssága 14 283 milliárd dollár. A GDP-je 14 725 milliárd dollár. Kell segítség a százalékszámításban? Ha kitolják augusztusban a plafont, attól megoldódik a probléma?

xsasha 2011.07.24. 02:56:22

@Viktus:
Köszi, hogy megvilágítottad, milyen gondolkodásmód kritizálja Orbán koncepcióját.

harcsabajúsz 2011.07.24. 02:57:16

Kicsit indulatos lettem ettől az írástól ,most látom pár betűt kihagytam,felcseréltem. Elnézést! Jav.: elmebeteg,kitartanak a vezérük,mindenkinek,szívlelje meg

Viktus 2011.07.24. 03:01:38

@xsasha:

Kihúzod a fejed a popidból, vagy a fidesz popijából, és rácsodálkozol a világra rájöhetsz gyorsban mégis attól függ a Föld bolygó v.mennyi államának a sorsa nincsen harmadik út. A közmunkás álmodozás nem termel GDP-t a közmunkát a GDP-ből lehet finanszírozni ... a nagy kínai álmodozás pedig egy az egyben attól függ az USA felvevőpiaca mit képes felszippantani ...

Viktus 2011.07.24. 03:05:31

@xsasha:

Milyen gondolkodásmód? esetleg megpróbálod cáfolni a tényeket? az IMF nem adott pénzt már, hogy elnyelje az állambácsi, mint előtte divat volt a hitelfelvétel az elmúlt 10 évben csak feltételekkel ... ez után jött a nagy elzavartuk az IMF-et gazdasági szabadságharc ... a legnagyobb eredmény pedig annyi, hogy nagy buktával az utolsó csontvázas hitel pénzből nagy buktával megvették a MOL részvényeket ...

Miközben recseg-ropog az egész korhadt rendszer. A multik elvannak egyrészről viszont a KKV szektor, amely gyakorlatilag a magyar gazdaság haldoklik. Lehet szépeket rizsázni sajnos a bőrünkön érezzük ... a szocik levágták a birka bőrért, de hagytak élni ... Orbánék a torkunknak estek ...

fatia-negra 2011.07.24. 03:10:21

@Viktus: kár etetned trollt. szása korábban várt 100dik kommentig, mint mindenki

1,5 mondatot ér a téma... viki (pont mint példaképe, csaucs.) harcol az államadósság ellen. első évi mérleg: csatát vesztett (1200 milliárddal növelte), talán ha jobban összehúzzuk szemünket +nadrágszíjat, akkor majd sikerek is lesznek...

Ipari-antidepresszió 2011.07.24. 03:48:34

Az államadósság évente a költségvetési hiánnyal nő. Azaz Orbán szerint a nyugat legnagyobb problémája a hosszú ideig fennálló költségvetési hiány. Ebben szerintem igaza is van. A megoldást ellenben nem tudom kiolvasni a szavaiból. Az lenne a triviális megoldás, hogy a költségvetési bevételek százalékában szabják meg a kiadási oldalt. Azaz amikor csökken a bevétel, akkor csökkenjen a kiadás is, amikor meg nőnek a bevételek, akkor automatikusan nőjenek a kiadási tételek is, pl. a nyugdíjak, bérek, stb..

Több fontos dolgot is el kellene már dönteni. A magas adóterhelés lassítja a gazdaságot. Ezt leginkább a GDP arányos költségvetéssel lehet mérni. Nálunk a megtermel javak (GDP) 50% bekerül a központi költségvetésbe, azaz újraosztódik, ezt csökkenteni kellene a versenytársak szintjére. Van még egy demográfiai probléma is, mert kevés gyermek születik. Van itthon egy hitelválság is, ami miatt az építőipar a padlón van. Egyrészt a bankadó, másrészt a drága svájci frank az oka ennek.

Röviden azt kellene csinálni, hogy százalékosra írni a költségvetést, lezárni a nyugdíjkasszát, majd adókat csökkenteni, jobban foglalkozni a demográfiával, segíteni a fiatalokat, a bankadót és frankproblémát kicsit egybe gyúrni, azaz bankadóért cserébe valamit kitalálni. Ami még fontos lenne, hogy mindez kommunikálva legyen, hogy mi miért történik és hogy mi is a cél.

Link Elek 2011.07.24. 04:51:43

a nyugat jo ha vigyaz!
ha nem ugy ogralnak, ahogy Kedves Vezerunk futyul, majd jol hadat lesz nekik uzenve

hattyú 2011.07.24. 05:12:23

Orbán csak Orbán, nem tud nem Orbán lenni, tehát hülyeségeket beszél, mert csak ennyire futja a tudásból. Szerencsére Magyarország 100, 70, 50, 20 éve és jelenleg is az Orbánhoz hasonló bölcs vezetőkkel rendelkezik, akik majd megmutatják a haldokló nyugatnak, hogy Magyarországon és Magyarországtól keletre van a jövő és a haladás! A nyugat pedig sikítva összeomlik és meghal!

hacsaturján 2011.07.24. 06:11:36

r.c. tucker könyvit olvasom a forradalmár sztálinrul meg az egész orosz hercehurcárul. a kifutás azok alaptyán bízvást könyvelhető. lehetne folytatni, de minek? remember 2008 márciusa!

ÖREG 2011.07.24. 06:11:57

@sárkányfő: Ez a ricsaj majd dallá simul át,
Addig halottan vagy éberen,
Pihenjen a szent láz, s az értelem,
Míg eltünnek a mai figurák

isapi 2011.07.24. 06:17:44

A 48-óta haldoklik a nyugat!Ez a dekadens velejéig romlott társadalom csak,hogy azóta az európiai un szocializmus megdöglött!Most a farok rossz oldalán állunk és nem azzorbán hanem
azzemberek akik tényleg szívnak jó ideje! Orbán mindig azt mondja amit az ott lévők hallani akarnak!

tanár úr 2011.07.24. 06:28:53

orbánisták és antiorbámistákra esett szét az ország.
Aki Békét akar végre Magyarországon, az készüljön a belső Háborúra!

tanár úr 2011.07.24. 06:31:04

orbánisták és antiorbámistákra esett szét az ország.
Aki Békét akar végre Magyarországon, az készüljön a belső (polgár)Háborúra!

getva 2011.07.24. 06:43:02

csak én emlékezem úgy, hogy ennek a baromnak pár hónapja a Strong Europe felirat mögül egész más volt a véleménye? :)

tanár úr 2011.07.24. 06:48:06

Jól emlékszel..ez a barom egy szélkakas...semmihez nem értő Nemzeti Szar

kigyurt álat 2011.07.24. 07:07:41

Én a válság óta mondom, és sok pénzügyi elemzőnek-közgazdásznak szintén az a véleménye, hogy a nyugati szociális rendszer fenntarthatatlan. Ugyebár egyre kevesebb a dolgozó ember, ezért egyre kevesebben próbálnak eltartani egyre többeket. Nálunk már kifutott a ratkó unokák munkába állása, és csak most jön a ratkó gyerekek nyugdíjazása.
A változás abban fog megnyilvánulni, hogy aki meg akar élni, annak dolgoznia kell, a szociális kiadásokat minimálisra kell csökkenteni, a nyugdíj kezdetét meg ki kell tolni. A társadalmi evolúciónak új fejezete kezdődik. Eddig az eltartók szívtak, most az eddigi eltartottak fognak szívni. A mostani munkaképes eltartottakat nem fogjuk eltartani. Az állami kiadások és az adók is csökkennek. Így ideális esetben az eltartó réteg fog szaporodni, aki így fenn tudja tartani a társadalmat generációról generációra. Kemény tisztulási folyamat jön, aki haszontalan a társadalom számára annak sorry, de nem fogja tudni eltartani a gyerekeit, és nem is fogja eltartani helyette senki, nincstelenné fog válni. Ez azért minden bizonnyal pár évtizedes folyamat lesz, nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, de hosszú távon reálisabb lesz a rendszer a mostaninál.

borzzz 2011.07.24. 07:14:45

Szerencsére nem cserélődött össze OV rövid időn belül mondott két beszéde. Milyen lett volna, ha nyugaton, az EU soros elnökeként, Armani öltönyben mondja el azt, amit rózsaszín ingujjban, keleten.

gomorra 2011.07.24. 07:20:49

Orbán, Orbán, butább vagy, mint gondoltam. Hát nem veszed észre, micsoda ellentmondások vannak a cselekedeteid és a gondolataid között! Te fajankó!

Azt mondod, hogy a munka világa következik. Ez még szép is lenne, ha a tetteiddel agyon nem vágnád ezt, amikor mindent megteszel, hogy a munkavállalókat megnyomorítsd, látod, épp a napokban szavaztatod majd meg, hogy ne legyen védett a kismama, ne legyen védett a 60 éves ember a munkahelyén, te átokfajzat! Hát hogy következik a munka világa s annak dicsősége, aki munkával keresi a kenyerét, amikor mindent megteszel, hogy a szakszervezeteket ellehetetlenítsd.

Azt hiszed te fújod a passzátszelet? Ahhoz okosnak kéne lenni, nem ilyen butának, a nyugati demokrácia nem azért és nem úgy fog kimúlni, ahogy te azt elképzeled. Neked nagyon megfelelne egy kínai minta, kuss mindenkinek, majd te pofázol helyettünk is, ugye? Frászt neked!

kigyurt álat 2011.07.24. 07:25:34

Olvasva itt a kommenteket látható, hogy sokan mennyire nem látják az összefüggéseket, de remélem csak azért tűnik így, mert többnyire a tudatlanok nyilvánulnak meg. Azért valóban szükséges lenne, hogy kommunikálva legyen a folyamat, ahogy @Ipari-antidepresszió: írta. Bár az is látszik, hogy az Orbán épp csak elkezdi az ilyen irányú kommunikációt, máris jelentős értetlenség fogadja.
Na mindegy, az európai változás mindenképp be fog következni, bár az nem mindegy - szerintem -, hogy közben a népesség fele közép-afrikai analfabéta szintre fog-e süllyedni, vagy megmarad a tudásban, műveltségben és innovációban a relatív előnyünk vagy helyzetünk a távol-kelethez képest.

kormányzó 2011.07.24. 07:31:52

@ZemBer: Minden reggel azzal a gondolattal kel,ma talán jobb lesz! Aztán inkább elmegy nyugatra,mert arrafelé az álom is kellemesebb.

László56 2011.07.24. 07:48:54

Nagyon szép hétvégét kívánok Mindenkinek

A hanyatló nyugatról ír az elemzőnk, ahol a miniszterelnökünktől tanult kifejezést használja, de nem érti. Vagy, nem akarja érteni ?

Én a magam részéről, - aki a munkájánál fogva, többet van a határon kívül mint belül -, nagyon élvezem a hanyatló nyugat előnyeit. De legalább annyira élvezem az itthonlétet is. Különösen annak tudatában, hogy országunk kifelé vonul a kommunistáink primitíve elméleteiből és a fejlődés útjára lép. Ugyan, nem a nyugat hanyatlik, hanem csak a gazdasági és társadalompolitikai elméletei vannak elavulóban, de, az sem Magyarország fejlődése miatt. Így kell érteni a miniszterelnökünket is. A politikai beszéd retorikai hatásosságát, pont egy politikai elemzőnek kellene a legjobban ismernie. De, miről is beszél a miniszterelnökünk ?

A nyugati világ vezető hatalmainak be kellett látniuk hogy a kapitál globalizációjával hibát, hibára halmoztak. A piacok önkontrollja nem működik és ezáltal a kapitál átvette azt a társadalompolitikai szerepet, ami eddig a politikának volt fenntartva. Ezáltal a politika alárendelte magát a pénzpiac irányításának. Hogy ez hová vezetett, azt semmi nem mutatja mint a mai Európa roppant instabil helyzete. Ezt ugyan már a nyugat vezető politikusai is felismerték, de a probléma ott van hogy a piacok, a hatalmuk tudatában, már nem szívesen mondanak le ugyanannak az előnyeiről. A politikusok meg bajban vannak, hiszen a hatalom visszaszerzésének metódusa nincs a kezükben. Ehhez jön még, hogy minden politikus másképp gondolja a hatalom visszaszerzésének útját. Tehát Európa nem egységes és a piacok gondoskodnak róla, hogy ne is legyen egységes.

Itt lépett a második Orbán kormány egy olyan szétzihált európai porondra, ahol nem csak a saját szétrabolt országát kell rendbe hoznia, hanem Európára sem számíthat. Ilyen körülmények között, tűnik ki a legjobban, kormányunk zsenialitása. Ha már az ország átépítésébe belefogott, akkor már tanuljunk a nyugat vezető országainak hibáiból is, gondolta az új magyar kormány. És már most kiderült, hogy jól gondolta.

Eddigi intézkedései olyan új szerepet osztanak a politikának, amely a társadalmi fejlődést újra a politikának rendeli alá. Evvel korlátokat is szab a piacoknak. Olyan korlátokat, ami ugyan a piacok szabad fejlődését nem gátolja, de a politikának alárendeli. Mindevvel, kormányunk utat mutat a nyugati politikusoknak is. Ritka eset. Olyan ritka, ami még nem fordult elő a történelmünkben. Csoda ha először Európa értetlenül nézett Magyarországra ?

Most meg már kopírozni kezdik kormányunk intézkedéseit. Ugyanazt teszik ? Nem. Nem ugyanazt, mert figyelembe kell venniük a saját körülményeiket is. Tehát a magyar kormány intézkedéseit a saját körülményeikre szabják át. De a magyar minta marad. Legyünk rá büszkék. Most végre, hatvan év kommunista rombolás után, megint van mire. Ugyan a nehézségeink ezáltal még nem múltak el, sőt a neheze még előttünk van, de az út amin most járunk, a biztos és jóléti jövőbe vezet. Ne szégyelljünk büszkének lenni arra a kormányra, amelyik, a kommunistáink elmaradott primitívitásából, egyenes úton, a fejlődés útjára állítja az országot.

lüke 2011.07.24. 07:49:20

húha a hajnali trol(l)i erre jár
OV olvasta Faludyt:
"Róma vagyok: hanyatló, porladt sáncról tekintek nyüzsgő, nagy barbárhadakra, s kezem, ha tudna, pajzán dalt faragna, melyben az ősznap vert aranya táncol

hanyatló Róma lenne a nyugat?
avagy az imperlizmus:)
a kapitalizmus legfelsöbb foka, utolsó halódó szakasza, s hatott rá a marxizmus is, íme a vicc:
a cigányt kiküldik nyugatra,
-milyen volt?
-de szép halál az, kérem szépen
keleti szélben dagadnak a vitorlák,mármint az elment a hajó

2011.07.24. 07:55:51

Gábor ehhez az orbán hírhez semmi saját gondolatot, elemzést nem tudott hozzátenni. "Majd az idő megmutatja" - ez olyan mariskanéni féle közhely volt, kár volt a posztért, csalódást okozott.

be smog free 2011.07.24. 08:06:16

Munkaalapú társadalom - rossz érzésem van, mert idáig a nép nem dolgozott, munkára kell fogni....a Nyugat összeomlás előtt áll, el kell tőle szakadnunk..

Klasszikus beszéd, a Kádár-rendszerre hasonlít felfogásában....

Azt hiszem itt az ideje, hogy megint elhagyja 3 millió "koldus" Magyarországot

nyünyüge 2011.07.24. 08:06:49

@László56:
Ugyan már!
"...olyan új szerepet osztanak a politikának, amely a társadalmi fejlődést újra a politikának rendeli alá. Evvel korlátokat is szab a piacoknak. Olyan korlátokat, ami ugyan a piacok szabad fejlődését nem gátolja, de a politikának alárendeli. "

Ez hogy a francban jön össze azzal, hogy CSAK a piac, CSAK a vállalkozók érdekeinek megfelelően változnak a foglalkoztatási törvények?
Ki van itt kinek alárendelve?

Ez az állandó nagyotmondás meg igen gyerekes dolog! Ne Európának akarjunk utat mutatni. Elég nevetséges a béka alsótájéka alól kéretlen tanácsokat osztogatni a fentebb levőknek.

Bőven elég volna, ha itthon sikerülne eredményt elérni. És akkor sem nem magunknak kellene megítélni, hogy mi a követendő példa.

2011.07.24. 08:07:47

@Ppix: ezt kéne poszttá emelni, mert értelmes, érthető stílusban megírt válasz volt orbán hülyeségére. Kár hogy TG-től ilyen nem telik... tényleg még orbánbűvöletben él és nem lát ki mögüle és képtelen ezt az orbitális baromságot (nyugat hanyatlik) megcáfolni.

klorofil 2011.07.24. 08:08:08

"... nem kell sajnálni a hanyatló Nyugatot, mert az a világ börtön, „kényszerlakhely” volt Magyarország számára..."

Olyan érzésem van, mint amikor a szomszédom belépett az MSZP-be, és avval védekezett, hogy ő csak belülről kíván bomlasztani. Sikerült neki. Hajrá Viktor, hajrá Magyarország!

Wolff 2011.07.24. 08:12:34

Tulajdonképpen fantasztikus, hogy Török Gábor, aki eddig minden alkalommal elutasította, hogy a Fidesz lépéseitt ideológiai alapúként kezelje és így igenis normatív módon is megítélje (mert akkor azt kellett volna mondania, hogy a párt politikája, khmmm, nem igazán demokratikus), hirtelen felfedezi, hogy a politikusnak van víziója, sőt, azt is bejelenti, hogy ez milyen jó. (Leninnek is volt, hurrá!) Ez már egy lépés a jó irányba, kedves TG, lehet még valódi tudós is Önből.

Na persze úgy nem, ha ezt a víziót azonnal leszűkítjük a hanyatló Nyugat-dübörgő Kelet problémájára és ismét nem tesszük fel a kérdést, vajon a Fidesz nagy átalakító lendülete a politikai rendszert - és tágabb értelemben véve a közösséget - illetően nem egy vízión nyugszik-e és vajon nem kellene végre ezt a víziót megítélni? (Persze elképzelhető, hogy ez TG-nak nem tűnik fel, ennyit a magyar politológia nagyágyúiról.)

Amúgy viszont ismét ott van a fideszes TG-ban, aki kijelenti, hogy de hát azt nem tudjuk ám eldönteni, igaz-e ez a vízió, majd idővel kiderül. Micsoda, kedves TG? Nem tudunk egy látszólag koherens szöveget értelmezni, tartalmát és a szövegben vázolt összefüggéseket kritikusan megvizsgálni, pusztán azért mert az látszólag a jövőre vonatkozó állítást fogalmazott meg? Ezt hol tanultuk? Ez még akkor sem lenne így, ha a szöveg valóban csak a jövőre vonatkozna, de hát azért egy sor előfeltevést mond ki jelenidejű érvényességgel, egy sor kauzális összefüggést állít fel, melyek azért mégis csak megvizsgálhatóak. Ja, hogy ha ezeken végig menne akkor megint csak valami csúnyán negatívat kellene mondania Orbán Viktorról (és arról a Fideszről, aki birkaként megy utána)? Hát, Istenem, ilyen az élet.

Mert azért ne nevezzük már értelmes megállapításnak, hogy az állam feladata az államadósság visszafizetése. Ehhez tényleg korszakos gondolkodónak kell lenni. És igaza van, erről tényleg nem szabad kimondani, hogy aki ilyet képes nyilvánosan bejelenteni, az hülye. Esetleg azt se vitassuk, hogy valami nem stimmel azzal a megállapítással, miszerint a Nyugat nem meri beismerni, hogy Görögország csődbe ment. Tényleg, igaz, a csütörtöki csúcs után elég sok lap (na meg egy Fitch nevű szakintézmény) is arról írt, hogy a megállapodás lényege a csődesemény elfogadása (az EU vezetői ezt világossá is tették). De hát ugye ez megint a nagy gondolkodóra vetne rossz fényt, róla pedig nem mondható ki, hogy amit mond, abban van rendszer, csak éppen őrült beszéd. Arról sincs mit mondani, hogy Közép Európa (a világ GDP-jének ma 3,45%-át előállító régió, az EU GDP-jének kb. 8%-át adja) lesz az új növekedési motor a világban és Európában. Ugyan már ezek a számok is implikálják, hogy mintha valami nem lenne rendben ezzel a kijelentéssel, ha pedig tovább megyünk és megnézzük mi is mozgatja ma a növekedést nálunk, akkor még rosszabb: a hanyatló Nyugat. Mert mire is ad újabb 2,1 mrd forintot a magyar állam? Az Audira! Mire büszke a kormányzat? Az autógyártók beruházásaira. És mi lesz, ha véletlenül az autóvásárlások nem nőnek az előre elképzelt módon? Nyilván brutális gazdasági növekedés, nálunk, elképesztő hanyatlás Nyugaton, mi más?

És így tovább kedves TG, szépen sorra lehetne venni a premisszákat, a következtetésnek álcázott axiómákat, sőt magát a szerkezetet is, egyáltalán saját rendszerében értelmes-e egy-egy következtetés és akkor mégis lehetne valamit mondani arról, van-e csak egy csöppnyi racionalitás abban, amit hallottunk? (Avagy ha összeomlik a Nyugat, akkor nem temet minket maga alá? Mert ugye Orbán ezt mondja. Na ne.) Szóval gratulálok, ismét sikerült eljutni a semmibe, csak azért, hogy ne kelljen kimondani: a király meztelen.

zaphodbeeb 2011.07.24. 08:13:03

@Ppix: Ott a pont.
Néhány gondolat még talán:
Nyugat: Sajnos kis hazánk gazdasága jelenleg óriási mértékben a nyugati világ fogyasztásától függ. Ha emberünk azt vízionálja, hogy ez bedől, akkor ránk még cudarabb világ köszönt majd.

Kína: Ott jelenleg állami kapitalizmus és népi szocializmus működik egyszerre. A tőke érdekeit szolgálják ki az elnyomott lakosság munkájával, erős állami "felügyelet" alatt, hogy ne legyen "semmi gond". Ez amúgy meglepően jól működik, brutális mennyiségű pénz áramlik a nyugati világból kelet felé. Csak kis hazánknak az első négy hónapban 420 mrd ft passzívuma van velük. Nagy kegyesen vásároltak 1 mrd usd magyar államkötvényt, bakfitty. Csak az USA-nak, csak Kínával 1900 mrd usd passzívuma van 2001 óta, azt gondolom ez a pénz hiányzik azért. Megkockáztatom, a 2008-as válság is a tekintélyes kelet-nyugati pénz-szivattyú miatt volt és van.

Szóval kis hazánk egy ilyen gazdasági környezetben lavírozgat, és sajnos szinte teljesen mindegy, hogy a minimális mozgásterünkben mi mit heggesztünk itt, a nagy dolgok máshol dőlnek el és alakítják sorsunkat.

jjulie 2011.07.24. 08:13:32

@Kulics:

a gábor soha nem fogja megoldani az egyenletet, mivel nem tudja, nem meri és nem is akarja, szóval ne légy csalódott

én viszont tudom, merem, akarom: az orbán egy szarfaszú bagoly, vagyis egy jogvégzett politikus, aki született és képzett ravasz paraszt, vagyis mucsa igazi királya

világoszöld 2011.07.24. 08:13:39

Divat a halodó nyugatról beszélni?????????Na akkor egy vicc a 60-as évek végéről. János bácsi fia 56-ban nyugatra szökik, az öreg már úgy gondolja nem is látja életében, amikor 69-ben sikerül útlevelet kapnia , és kimegy meglátogatni. Hazajön , kérdezgetik a TSZ.-ben, meg a rokonok : Nu és János bátyám, milyen az a haldokló nyugat?????? Háááát, haldoklik, haldoklik szegény , tudjátok, de csudaszép halála van!!!!!!!!!!!!

klorofil 2011.07.24. 08:14:08

"... nem kell sajnálni a hanyatló Nyugatot, mert az a világ börtön, „kényszerlakhely” volt Magyarország számára..."

Igaz, a "hanyatló" nyugati életszínvonalat nem sikerül utolérni, de elmondhatjuk, hogy fényes győzelmet arattunk, a kínai életszínvonal egyre közelebbinek tűnik.
Hajrá Viktor, hajrá Magyarország!

gomorra 2011.07.24. 08:15:23

@László56: Ez még igaz is lehetne amit írsz. Csak tudod:

Mert valóban bajban van a nyugat, valóban mást s máshogy kell csinálnia, ha meg akar újúlni. De azt nem fogja Orbán módra tenni, mert az csődhöz vezet.
Tudod az a bajom, hogy ez a hülye )mármint Orbán) megfélemlíti az egész társadalmat. Félnek a közszolgák, félnek az emberek, lassan mindeki fél a saját árnyékától is. Látod, így egy társadalom nagyra nem törhet, lehet itt valamennyi feljebb emelkedés, de ez mind látszat, mind buborék. A társadalom, a nemzet érdekeinek elismerése nélkül nagyot alkotni nem lehet, nem fog tudni Orbán sem. Mert vedd észre, ő fél a leginkább, retteg, ilyenek szoktak lenni a dikátorok mind, azért fogják oly szorosan a gyeplőt. Ezért oly ostoba viselkedése van Fityusznak, ezért nem tudnak rendet tenni, lásd minap a lófasz emberük ott Gyöngyösön, nem merik azt mondani, hogy kirúgjuk, mert félnek, meg kell várni Orbán papát, mondd kedves viki, kirúghatjuk-e, vagy pedig nekd igen kedves ember ez a fenyegetőző állat? Hát hogy a fenébe lenne nagy egy párt, ha ilyen gyáva, meghunyászkodó semmi emberek vannak benne, akik nem tudják kivetni a rákos sejtet?

Tehát, semmi jót ne várj attól az embertől, aki nem ismeri el a demokráciát, nem ismeri el a szólássszabadságot, nem imseri el a sajtószabadságot! Nem, nem!

hoplita 2011.07.24. 08:21:13

".......Legalább annyira trendi ma a Nyugat haláláról beszélni, mint volt ennek ellenkezője akkor, amikor a liberális demokrácia győzelméről szóló huntingtoni utópia uralkodott – s amikor még maga Orbán Viktor is nyugatosként és liberálisként határozta meg magát......."

Van ám ezzel egy apró bibi.....

Ez az Orbán nevezetű "iránytű" 19 éves koráig hitt a cocizmusban, 39 évesen a nyugat hű fegyverhordozója, 49 évesen pedig visszafelé köpköd....
Kérdezném tisztelettel.....mija faszom jön még????????
Mi a biztosíték, hogy ovikánk most jó helyre teszi a zsetont????
Ettől nagy államférfi valaki, ez a megújulás képessége...?
Vagy csak a politikai túlélőkészlet egyik eleme....mer' piszok szar lenne eccer elmenni dolgozni és abból megélni, még az állandóan munkáról pofázónak is.:)

Nem tudom...én csak egy hülye paraszt vagyok, még egy kibaszott diplomám sincs, de mindig felismertem az ellenséget és soha egy percig sem szolgáltam aljas, nyomorító hatalmakat....hogy a költőt idézzem.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ovi Tusványoson mindig elereszti magát....a rossznyelvek szerint szereti a piát, csak nem bírja és az a buli egyfajta nyári kikapcsolódás a mi vezérünknek....nem véletlenül ragadt rá a tusványosi nagyotmondó eposzi jelző.

sityak 2011.07.24. 08:22:15

Ennyire futja Orbánnak agyilag? Szerintem ez valami óriási vicc akart lenni tőle, csak senki nem értette...

jjulie 2011.07.24. 08:23:16

@Wolff:

az orbán egy képzett és tehetséges szélhámos, a szélhámosság juttatta hatalomra, nem hagyhatja abba.......

a beszédei pontosan tükrözi a felmérés eredményét: micsoda is a kétharmadnyi perlamenti többséget eredményező szellemi nívó

a gábor csak a felszínt "elemzi" és utólag: ez most hoz e szavazatot vagy visz (a többi nem érdekes)

Manatwork (törölt) 2011.07.24. 08:24:55

Sok kérdés felvetődött itt:
1; közmunka program - "emberek visszavezetése a munka világába" HA lenne munkahely! De NINCS!!! Épeszű ember, ha megnézi a hivatalos statisztikát a betöltetlen álláshelyek számáról és a regisztrált munkanélküliek számáról akkor látja hogy kb. 10x annyi munkanélküli van mint szabad állás.
A havi 57 ezer Ft-os "bér" a közmunkára csak arra lesz jó, hogy a statisztikát szépítse és rettentő sok embert visszalökjön a feketegazdaságba és a "megélhetési bűnözésbe". Miért? Egyszerű a képlet: sokan elfelejtik hogy az 57ezer az napi 8 órás munkára vonatkozik, a közmunka pedig csak napi 4 óra. Azaz a havi bevétele a közmunkásnak kb. 28 ezer Ft!!! Bruttó 28000 Ft. Ezért az alamizsmáért a hírek szerint kemény fizikai munkát várnak el nem XXI. századi módszerekkel és esetlegesen konténerben lakással többszáz km-re a családtól. Ja... ez is a családbarát kormány intézkedése...
Ha valaki inkább feketemunkát vállal akkor ennyi (vagy több) pénzt meg tud keresni havonta a lakóhelyén is és legalább a családdal van esténként. A képzettebb munkaerő pedig inkább megy külföldre, mert ha ígyis-úgyis el kell szakadni a családtól akkor nem mindegy hogy havonta bruttó 100 eurót keres vagy 1000-1500-at.
Az a réteg aki eddig a megélhetési bűnöző kategória volt az se fog ennyiért árkot ásni a tűző napon. Nem akarok tippeket adni, de ha havonta 2-3 gyerektől elveszik az utcán a telefonjukat és elpasszolják, akkor már megvan a 28ezer bevétel:( A lebukás veszélye elenyésző: mindenki tudja hogy a magyar rendőrség milyen intenzíven nyomoz pl. egy ellopott telefont után :(
1 szó mint 100: ez a közmunka dolog max. arra jó hogy a statiszikában csökkenjen a munkanélküliség. A sok milliárdos költségről nem is beszélve.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 08:26:02

@Viktus: ...és az USA mellett, a hanyatló nyugat, mert mi csak a kínai bóvlikhoz jutunk.

Erdőtársulás 2011.07.24. 08:26:07

"Nagy kár, hogy erről ma csak hitvitákat folytathatunk"

A szokásos csúnya magyar értelmiségi válasz az, hogy ez természetesen nem igaz, legfeljebb a politológusok folytatnak hitvitát, közgazdaság és szocilógia területén ez sokkal egzaktabb és érdemi vitát eredményezhetne - ha Orbán Viktor hajlandó lenne kibontani mire gondol. Előbb vagy utóbb meg kell határozni, hogy ez mondjuk stratégiai szinten és célok tekintetében mit jelent, különben nem lehet átültetni a gyakorlatba, és csak egy olyan bullshit marad, mint az elmúlt húsz év összes hasonló politikai kinyilatkoztatása (mint például a tudásalapú társadalom).
És szerintem nem az az érdekes, hogy lesz-e ellenállás (nyilván lesz, ha stukrúrabontó intézkedéseket próbálnak eszközölni), hanem inkább az, hogy éppeszű dolog-e egy vezérelvű személy víziójából egy hozzá hű, de amúgy szakmailag alkalmatlan és erkölcsileg is gyenge adminisztrációval megpróbálni megvalósítani valami megfoghatatlant így top-down módon? Volt már olyan a történelemben, hogy ebből valami jó sült ki?

jjulie 2011.07.24. 08:26:46

@sityak:

tévedsz, erre a beszédre van kereslet orbániában

az orbánnak nem az a dolga, hogy belemondja az emberek szemébe a valót a mit ő valónak ismer, hanem szavazóbázist építeni, karbantartani

morczogó 2011.07.24. 08:28:33

A ciki az, hogy Kínában meg svéd-modell után áhítoznak. Valamilyen módon oda akarnak eljutni. Az meg elég nyugatra van még tőlünk is.

2011.07.24. 08:32:22

Jó reggelt!

Ez most azt jelenti, hogy angol wc-s Királyok útja házából kiköltözik egy mongol sátorba, ami egyébként ősi szittya magyar és Anikó meg a gyerekek felcsapnak kistermelőknek, bekapálják a krumplit, kukoricát és fejik a tehenet?

Fonni, szőni magunk fogunk?

Kizavarja a bankokat, plázákat Magyarországról, majd ő vigyáz a pénzünkre? Bár mire is, nem lesz itt pénz, jön a jegyrendszer?

Nem poénból írtam ezeket...Nagyszüleim a 80-es években mondták, hogy nagy böjtje lesz ennek a jólétnek. És akkor még csak indult, s szerintük hitelekből nem lehet építeni, csak álmokat. Sok ember álma tört össze vagy fog...

Semmiből nem lesz valami.

Döbbenet.

Manatwork (törölt) 2011.07.24. 08:35:15

Kínai modell: ahhoz hogy Kína ilyen szinten tényező legyen a világgazdaságban az sok részből jött össze. Egyfelől volt/van sok-sok olcsó munkáskéz akiknek és a családjuknak még a kiemelt gazdasági övezetekben, bagóért végzett munka is a túlélést jelenti a vidéki Kínához képest. De ez csak egy szelete a történetnek. Keveset hallani arról, hogy Kínában mennyi pénzt öntenek bele az oktatásba! Sokat, baromi sokat!!! Rájöttek arra, hogy a modern technológiákhoz magasan képzett emberek is kellenek.
Sok ember agyában az a hamis kép él, hogy a kínai gyártmány az eleve gyenge minőség. A minőség kínában is csak ár kérdés. Aki meg tudja fizetni a árát, az bizony csúcsminőséget kaphat - aki nem tud fizetni érte - az meg a bóvlit.
Sajnos úgy tűnik a döntéshozók arra játszanak, hogy megteremtsék a 10 millió jobbágy országát akik éhbérért dolgozva majd felveszik a versenyt a kínai munkásokkal:(

jjulie 2011.07.24. 08:35:47

@Letícia:

minden a semmiből lett

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 08:36:06

A kínai gazdaságot a "hanyatló nyugat" felvevő piaca pumpálja, és nem a belső piaca, hiszen a többség napi egy tál rizsért dolgozik. Amennyiben nyugat "haldoklik" a kínai gazdaság, mint egy légballon kipukkad.

derabitz 2011.07.24. 08:37:26

Haldoklik a nyugat, meg a jóléti társadalom.
Ja.
Fülkevezírnek első dolgai közt volt, hogy a 16%-os adóval megnövelje nettó jövedelmét, nehogy már az Ő és családja jóléte haldokolni kezdjen.
(Az asszonyt benyomta a Heti Válasz egyik gagyi lapjához szerkesztőbizottsági tagnak, a kölket pedig a Videotonhoz profi játékosnak pedagógus fizetést meghaladó javadalmazással.)
Az, hogy az emberek nagyrésze, nem járt jól a kormányzati mantra ellenére, neki fityfirity.
Hallom a rádióban, hogy megépült Héviz első! bölcsödéje. 105 millió forintból napi 24 gyerekmek tudnak helyet biztosítani. A 105 millióból 80 milliót a haldokló nyugat adott.

Más. A kormány folyamatosan veszi fel a kölcsönöket, természetesen a haldokló Nyugattól.
Hofi Géza szavaival élve: "Haldoklótól kölcsön kérni..."

jjulie 2011.07.24. 08:38:15

@Manatwork:

ez itt mindigis a jobbágyok országa volt, nameg a patópaliké, és a nosztyferiké

a többit meg bevagonírozták

hoplita 2011.07.24. 08:38:15

@knausz:
".....K. V.: Remélem, egyszer előáll a helyzet, amikor egy jobbikos nem tölthet be fontos közfunkciót, nem kaphat állami kitüntetést, vagy bizonyos esetekben nagydoktori címet....

K. V.: Én mégis helyesnek tartanám. Az európai politika 1945 után arra a demokratikus konszenzusra épült, hogy jobbra tilos kilógni. Ami nálunk azért nem stimmel, mert a mérsékelt jobboldal nem hajlandó demokratikus konszenzust kötni az úgymond posztkommunista baloldallal. Inkább megpróbálja a saját politikájába illeszteni a Jobbik által felhozott, és társadalmilag sikeres témákat. Ami azért veszélyes, mert a Jobbik így képes lehet megmaradni félig az intézményrendszeren belüli, félig az azon kívüli világban. Ott lesz a falvakban meg a parlamentben is, és a társadalomba ágyazódva közvetítői szerepet alakít ki magának. Milyen jó lesz! A Jobbik felhozza a témákat, a Fidesz lenyúlja azokat, és egy idő után néha talán koalíciót is kötnek. Csakhogy Vonáék már így is elég olyan témát, társadalmi problémát, kihívást csatornáztak be a politika világába, amire az elit eddig teljesen érzéketlen volt; miközben jobb lett volna, ha ezek nem jobbikos formában vetődnek föl. Ha a Jobbikot beépítjük a politikai rendszerbe, azzal beépítjük a cigánygyűlöletet, a sovinizmust, a masírozó pogromokat elkövető gárdákat is...."

A kurva anyádat kisviktor.
Szerencsére ez nem rajtad múlik, kisköcsög.
Kilóg ebből a négyesből ez a tajgetosz-szökevény.:)

-=büdösmackó=- · http://kigondoltam.blog.hu 2011.07.24. 08:50:09

Addig nyilatkozgat Viktorunk, míg ki lesz magyarország picsázva a NATO-ból és az EU-ból, aztán mehetünk moszkvába meg pekingbe a keleti kapcsolatokért.

Észveszejtőek ezek a nyilatkozatok főként úgy. hogy Drága Vezérünk pár hete még a hanyatló nyugat egyik vezető uniójának soros elnöke volt.

Egyébként elképesztő, hogy milyen ugrásokat művel ez az ember, már-már Gyurcsányi magaslatokba szélkakaskodik, és ennek ellenére még mindig van milliós követőtábora.

atlbilbaoo 2011.07.24. 08:51:55

Pol Pot is így kezdte!! Visszaadta a munka becsületét! Értelmiségiekre semmi szükség. Hírek csak azok, amiket mi engedünk. Közmunka, stadionépítés kubikolás! Lehet menni a Hortobágyra meg a Hanságba kapálni kaszálni. Olcsóbb mint a New Holland traktor.

aszekelyek 2011.07.24. 08:52:46

Kedves Gábor!Nem is tudtam, hogy Kína és Taiwan ... szlávok lakta terület... Márpedig a pénz az ott van. Miért kéne nekünk a kgst országokat messzire kerülni? Talán már lezajlott a gorenje láz, amiért rohantak a kis buták...NAgyon jó lengyel porszívót vettem a minap....A nyugat nem hanyatlik, áhhhh, az mindennapos dolog , hogy kínkeservesen próbálják a görög, spanyol, olasz gazdaságot visszarántani a csőd széléről.....A második világháború óta német, francia dominancia is megrendülni látszik, legalábbis nem olyan betonerős mint az volt még két évtizede. Neoliberális utópia betett nekik is. sőt...Hallom, az IMF se a saját pénzét osztogatja már... A Németek is fűnek-fának tartoznak, sokkal. Orbán olyat nem mondott, hogy nem fogunk velük semmiféle kapcsolatot fenntartani. Mielőtt jönnének a szélsőséges -úgyis jönnek:) - feltételezések. No és az az ópium, amit a görögöknek első körben adtak, pont nulla eredményt hozott. Ami a Magyarországnak nyugat által szánt státuszt illeti, a végén a semmi mozgástérrel, az pedig indokolja , hogy Orbán a börtön hasonlatot használja. Ez a zapadnyik -szlavofil hasonlat pedig poros de nagyon. Még nincs neve ennek az irányzatnak. Ezt is hagyjuk a történészekre és más társadalomtudósokra. Bár tudnék nevet adni neki én is. Egy látványos bukás után vagyunk , ha ezt nem is akaródzik a kőbaltához , értsd neoliberális gazdaságfilozófiához ragaszkodó, a változást körömszakadtáig ellenző és tagadó tábornak beismerni. Szoktam őket úgy is aposztrofálni, akik nem tudnak veszteni. Viszont egy másik utópiának, mely nem bukott meg olyan látványosan, mint a huntingtoni, pontosan annyi a létjogosultsága, amennyi annak a maga idejében, új korában volt. Azt, hogy jó felé indulunk-e valóban csak rágcsálni lehet ma még. Érdek és érzelmi alapon. Emgem is érdekel, mit fognak összehordani az IMF rajongók és szélsőségesen únióellenesek. Mennyivel jobb a szlavofób, mint a szlavofób? Ezek szerintem szélsőséges és kirekesztő dolgok, amik nem jellemzik Orbánt. Éppen a kizárólagosságot akarja megszüntetni. A határon túli magyarságot sem rekeszti ki:) A szlavofóbok szerintem a szláv népeket alsóbbrendűként kezelték eleddig. :) A keletieket távolabb is. Ez a gőg is vezethetett oda, hogy ott tartanak, ahol. Az utánam következő generáció szlengjében ez úgy jön le, hogy benézték a szitut de nagyon. Azt undorral vegyes csodálkozással szemlélem, ha olyat látok, valakik örökkévalónak tekintik hatalmukat, miközben nem reagálnak semmiképpen sem mások hatalmi helyzetének változásaira. Marha jól hangzik a nyugatosság de Adynál. Akire nem bíztam volna a kutyámat sem. Nem az Országot. Nagy költők nem arra hivatottak. Sokkal inkább alkalmas J.A. a jelen helyzetre , ...élj Párizsban, vagy Szatymazon . mire a béredet kikapod, a tőkéseké a haszon." Most pedig keletről fújják a tőke himnuszát. A nyugat totojázik. Jobbat, mint amit Orbán mondott nekik nem tudtak kieszelni. :) Amiben nekünk nem is kell részt vennünk. Mivel szegény rokonok voltunk addig, míg nyugaton ment a nagy dáridó. Csak semmi eurót kérem, szlavofilek vagyunk. :) A kölcsönös gazdasági segítségnyújtás is , egymás erősítése is ördögtől való, vagy csak a nyugatiakat illeti meg születési hely jogán? Asszem most van itt az ideje, hogy ezt a vasfüggöny foszladékot a közgondolkodásból végérvényesen kiirtsuk. A faji alapon történő diszkriminációt. Mert ez az, szerintem. A germánok vs szlávok csata eldőlt. A sszem Lenyin elvtárs előtt, a cári Oroszországban ez a fejében meg nem fordult egy franciának sem. A románokkal kapcsolatban sem. Az sem, hogy monarchia egyik fele jó, a másik fele selejt... Kikéne már hajítani ezt az ablakon. A másságot el kéne tudni fogadni. A nyugatnak. Ha van ehhez elég intelligenciája. A kultúrával se jöjjenek nekem a germán fanok. Wagnert is mire használták? Az összes művész elszökött és tudós, előlük, akik csak tudtak. Amikor elkezdték halál komolyan szelektálni az árjákat. Azt a kultúrát nem tisztelném ha lehet. Amelyikben ez megtörténhetett. A történelmünk állandó tőlük függés sorozata. Minket különösen csizma alatt tartottak és török elleni pajzsnak. A második világháborúban is belekényszerítettek minket abba, amit nem akartunk. Most kell végleg kiseperni az übermensch gondolkodásmódot Európánól. Meg Amerikából. Ők is ugyanezt képzelték magukról.

igényes 2011.07.24. 08:52:56

500 000 000 000 forintot vett ki a gazdasági körforgásból Orbán a gazdagok örömére (16% szja). Ezt az ötszázmilliárd a nincstelen népnél hagyva eredményezhette volna, hogy visszakerül a gazdasági körforgásba, mert a szegényebb réteg bizony elköltötte volna élelmiszerre, ruhára benzinre stb. Az állam persze jól járt volna, mert ennek a 25%-át ÁFA formájában visszakapta volna, így azt sem kapja vissza. A gazdagok a termelés által jártak volna jobban. Maradtak volna a munkahelyek is, ment volna előre az ország.

Nagyon nagy a baj, mert Orbán sajnos nem ért a számokhoz, a gazdasági alapismeretei rendkívüli módon hiányosak, alárendeltjei gyávák megmondani neki az igazságot, sőt kiváltságok elnyerése érdekében inkább hízelegnek neki, megszerzett tudásukat Orbán érdekeinek rendelik alá. Orbán fejében teljes a káosz. Megálljt kell parancsolni!

Lollle 2011.07.24. 08:54:33

A bejegyzés olvasása közben azt hittem, hogy a "Nagyszerű dolog, hogy..." után azért ki meri mondani TG, hogy az ország feje baromságokat beszél, és a legnagyobb baj, hogy még komolyan is gondolja.

aszekelyek 2011.07.24. 08:54:46

@fatia-negra: nulla óra ötvenkilenckor esett szét a mai napon. Brávó! Nagyon megnevettettél. Demokráciában kétfélét gondolni valamiről? Ki hallott már ilyet! :DDD

Wolff 2011.07.24. 08:58:26

Kedves TG, csak nem tudtam megállni, hogy demonstráljam azt is, miként fejhető fel, ha Orbán Viktor rendszerén belül van az ellentmondás. Tekintse ingyenes szemináriumnak, láthatóan szüksége van rá.

Szóval vegyük fel az elejtett fonalat ott, hogy a Nyugat hanyatlik, Kína emelkedik. Ne is azzal foglalkozzunk, hogy a munka alapú Kínában a szolgáltatások GDP-n belüli aránya már 43% és nő, pedig eze Orbán Viktor szerint nem is értéktermelő tevékenységek, mert ez még mindig csak a premisszák érvénytelenítése. Azzal se foglalkozzunk, mivel ez is még csak a premisszák karcolgatása, hogy Kínában a munkaképes korú lakosság teljes népességhez viszonyított aránya egy-két éven belül eléri a csúcsot és utána nagyon gyorsan csökkenni kezd, ami komoly korlátja lehet a töretlen növekedésnek. (Habár érdemes annyit megjegyezni, hogy ebből azért sejthető, Orbán Viktor meglehetősen sematikus gondolkodó és nem igazán tekint messzire, ha ezt tenné, akkor Indiában, Törökországban vagy Brazíliában látná a jövőt.) Inkább koncentráljunk arra, hogy maga Kína miként képzeli saját gazdasági stratégiáját.

A Kínai orientáció (vágyálma) a kínai miniszterelnök európai körútja alkalmából vált hivatalossá. Emlékszünk a nagy bejelentésekre (ezek közül azért az 1 mrd eurós hitelkeret annyiban érdekes, hogy az EU hét év alatt max. 24-25 mrd eurós pénzügyi transzfert valósít meg Mo-ra, ebből 19-20 mrd-ot már lekötöttek/elköltöttek, ehhez képest az 1 mrd elég kevés, egy Mercedes beruházásnyi kb.), itt most kiemelném a kétoldalú kereskedelem megduplázást 2015-ig. Utána a kínai delegáció Londonba és Berlinbe utazott, ahol ugyanezt jelentették be.

A következtetés elég egyértelmű - és elég kellemetlen a nagy vízióra nézvést. Kína a hanyatló Nyugattal élénkülő gazdasági kapcsolatokra számít, saját stratégiáját és növekedését erre építi fel. Ha tehát a Nyugat valóban összeomlik, akkor Kínai növekedése is megsínyli. A kínaiak maguk semmiféle kelet-nyugat különbséget nem látnak, növekedésük éppen a Nyugatra épül és így Orbán érvelése saját rendszerén belül sem érvényes.

sárkányfő 2011.07.24. 08:59:46

A blog-fotó kiváló. Orbán Viktort látjuk rajta, mögötte a Wolksvagen kisbuszával, amit évek óta jár. Itt is épp abból szállt ki, hogy a nyugat hanyatlásáról szónokoljon.

A Volkswagen a német gazdaság egyik jelképe és sikertörénete, amit minden ép eszű nép irigyel tőlük. Tőzsdei értéke alapján a világ legértékesebb autógyártója.

A Volkswagen éves forgalma 120+ milliárd euró, tehát több, mint Magyarország éves GDP-je.

Nagy szarban vannak :)

sárkányfő 2011.07.24. 09:05:19

A poszt amúgy most a szívemből szól. Én is pont arra vagyok kíváncsi, hogy Orbán hipnotizált hívei ezt is beveszik-e még? Vagy lassan rájönnek, hogy Orbán kijelentését már a Kretén-magazinban is olvasták?

nyünyüge 2011.07.24. 09:06:54

@derabitz:
off

Ha valamibe bele fog dögleni ez a nyugat, pontosabb EU, az éppen ez az eszetlen támogatási politika.

Héviz, az ország egyik leggazdagabb települése több mint egymilliárd EU-s pályázatból újította fel belvárosát, többszázmillióból a tó partját, és még a bölcsődéjét is támogatásból építi.

Normális dolog ez???

aszekelyek 2011.07.24. 09:08:40

@sárkányfő: Igen. Merkel sem mond mást. Van egy VW-jük. Na és??? Abból majd kifizetik az adóssáfukat és még jut a Hartzfiereseknek is vaj a kenyérre...., brrr,. meg a mélyszegény gyerekeknek . Arról nem írsz, mert az a te fejedben valami kismacskák vödörben, nyilván.Aztán meg elásva.

sityak 2011.07.24. 09:08:48

@aszekelyek: Bizony, ez a szlavofil-zapadnyik ellentét "nagyon poros".. ahogy mondod. Mivel ez a Nyugat civilizációjára, illetve az oda történő beilleszkedésre vagy ennek elutasítására utal... nem si tudom, ki vetette fel ezt a "poros" ellentétpárt...

aszekelyek 2011.07.24. 09:10:16

@G. Wolf: Ahogy így elnézem az írásaitokat, a sok hamis tanút, igazad van. Mikor verőlegény, mikor hamis tanú, lényeg, hogy a hatalom a tiétek legyen.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 09:11:36

@knausz: igen, vissza kellene fizetni és nem növelni. Egy éve még 20 milliárd volt, most 21 milliárd!

Őstermelő 2011.07.24. 09:12:10

Ugyan már, csak arról van szó, hogy nem engedték be a klubba, aztán kitalálta, csak azért rugdosta az ajtót, mert le akarta verni a sarat a csizmájáról.

Netuddki. 2011.07.24. 09:12:14

Hát, kedves viktor! A tökömet érdekli a nyugat agóniája, amikor itt a nagy magyar valóságban a fizetésem több mint a felét elszeditek. A maradékból meg épphogy csak meg lehet élni. És igen, nekem még van munkám B+ viktor!
Ott a haldokló nyugaton ugyanezért a munkáért többszörösét kereshetném, viktor!

Ja, és nemrég voltam Ausztriában a haldokló nyugaton. A határ innenső része egy putri ahhoz képest, B+ viktor! Erre mit mondasz, te megélhetési, te?

tekken 2011.07.24. 09:14:46

nem politikus, hanem becsületes szakmával rendelkező, gondolkodó emberek körében már egy ideje téma a válság - gazdasági, társadalmi, erkölcsi és kitudjamimindenmás válsága, vagyis nem-fenntarthatósága. szerintem erre utal ov a "nyugat hanyatlása" említésekor. valóban távol kell(ene) ettől maradnunk, de a kellős közepében vagyunk, és kizártnak tartom, hogy ov fogja a megoldást szállítani, egyszerűen mert nem terjednek odáig az érdekei.

www.youtube.com/watch?v=Btz7wVlhjEw&feature=related

jjulie 2011.07.24. 09:14:49

@Wolff:

orbán értelmetlen beszédeket gyárt, tök fölösleges megpróbálni értelmezni az értelmetlen beszédeit

a híveknek meg tetszik az értelmetlen beszédek dallama, a szöveg lényegtelen

harcsabajúsz 2011.07.24. 09:14:55

@Ppix: Gratulok ehhez az íráshoz! Remélem,Török Gábor is elovassa és tanul belőle!

sárkányfő 2011.07.24. 09:16:04

@aszekelyek:
Mi az amit megpróbáltál kifejezni szép magyar anyanyelvünkön, de sajnos nem sikerült? :) Mit mondott szerinted Merkel? Milyen mélyszegénység van a németeknél? :))

Grigorij Pantyelejevics 2011.07.24. 09:16:07

Az Üveghegyen 's messzi Óperencián túl élt a Legkisebb Párttitkárgyerek. Elindula ez a Legkisebb Párttitkárgyerek, a nagyvilágba bele. Csomagol néki hamuba sületlenséget Párttitkár Anyu, 's kotyom a fittyét Párttitkár Apu.

Látja ám kora pitymallatkor, megdöglött az oroszlán, amin lovagolt. Nosza! Rúgjunk már bele! - mondotta a Legkisebb Párttitkárgyerek.
Imígy kergeté el a Legkisebb Párttitkárgyerek a Nagy Gonosz Muszkákat.

Rácsudálkozott a Legkisebb Párttitkárgyerek székes nagy fővárosunkban tudós emberekre. Nosza! Én is leszek ilyen okos nép! - rikoltotta, majd oda furakodott és tett úgy, amit látott. Esetlenke, ügyetlenke vót ez a Legkisebb Párttitkárgyerek, meg is somolyogták őt okos emberek. Nem tetszett ez a Legkisebb Párttitkárgyereknek. Ostoros fokost ráncigálva kiabállta: Huj-huj-hajrá! Rá-rá! - így csak nem hallik sok okos ember okos szava.
Imígy lett a Nemzet vezérlőcsillaga a Legkisebb Párttitkárgyerek.

A nagy zűrben és zavarban, támadt fene nagy fejetlenség az országban. Sok kiabálástól nem hallott okos szó, így felkente a nép a Legkisebb Párttitkárgyereket, mert apró létére ő kajabált a leghangosabban. Gondolták a nagy sok népek, legalább rikoltozni nem fognak ezek annyit.
De a népek nagyot csalódtak. A Legkisebb Párttitkárgyereknek a nagy üvöltözésben nem jött ám meg az esze, még az a csepp is elillant, oszt' rögtön azt hitte nagy jó dolgában, hogy ő mondja meg most a burkus királynak, de még a török szultánnak is.
Imígy esett, hogy a buta jó népet, kik csak csudálkoztak, a Legkisebb Párttitkárgyerek eladta a Nagy Sárkánynak.

fantáziapanaszlakat 2011.07.24. 09:17:44

munka alapú társadalomról beszélni olyan emberek körében, akik soha nem dolgoztak nagyon is egzotikus élmény. a világ gazdasági rendszerváltását inkább a tudás alapú társadalom - információ alapú társadalom mezsgyén kell keresni.

derabitz 2011.07.24. 09:18:44

@nyünyüge:

Valóban, jó lenne, ha az Unió átgondolná támogatási politikáját, mert jelenleg akár körtebefőtt egyenesítő gyár építésére is lehet támogatást szerezni.
Nem mellékesen az EU-s pénz 25-40%-a különböző pártok, lobbysták zsebében landol.

Jó megoldás lenne azonban, ha az EU-s pénzekből való fejlesztések, beszerzések után nem kellene áfát fizetni.

sárkányfő 2011.07.24. 09:21:23

Ez a "rothadó imprrrrrrreajizmus", ez véletlenül nem Kádár elvtárs szövege volt? :) Orbán a Pozsgaytól tanulta el?

Persze ma más világ van... ma nem a kommunista Szovjetunió a példaképünk, hanem a kommunista Kína... de a Nyugat, az stimmel.... mert az rohad, hanyatlik most is :)

jjulie 2011.07.24. 09:22:37

@aszekelyek:

a te fűbehugyozósfideszpicsa szövegeidnek még nincs itt az ideje

majd ha már az okos emberek leírták az okos gondolataikat az első ötszáz hsz-ben, akkor jöhetsz a hülyefideszpicsa dumáiddal, itt most még elveszen azok

sárkányfő 2011.07.24. 09:25:19

@xsasha:
"Azt mondta, hogy a válság után az európai gazdaság fő motorja Közép-Európában lesz, nem déli vagy nyugati országok. Ha ezt felismerik a térségbeli országok, akkor széleskörű együttműködés fog kialakulni az országok, illetve a hasonlóan gondolkodó „nemzeti alapon álló demokratikus” erők között."

uuuhhh.... ez még durvább... hát senki sincs, aki kényszerzubbonyt adna rá? Ez az ember tök bedilizett, totál kész.

fatia-negra 2011.07.24. 09:25:38

@Ipari-antidepresszió: a zállamadósság akkor csökken amikor SZUFICITES (pozitív) a költségvetés. idén 7-8% lesz a hiány, tehát a zállamadósság NŐ...

azt gondolom ez teljesen evidens még az ovisok is megértik...

Grigorij Pantyelejevics 2011.07.24. 09:25:44

@sárkányfő: Minek ehhez Pozsgay? Otthon, kádergyerekként ezen nőtt fel.

fatia-negra 2011.07.24. 09:26:56

@hattyú: 100, 70, 50, 20 éve, francot! 1011 éve...

a zorbán az új Mátyás király. méltó és igazságos. mi meg a reneszánszunkat éljük...

Grigorij Pantyelejevics 2011.07.24. 09:28:26

@fatia-negra: Hagy már ezt az elmaradott, divatjamúlt közgazdaságtant!

Az államadósság akkor csökken, amikor a Párt azt mondja! :P

fatia-negra 2011.07.24. 09:29:06

@ZemBer: "Egy ideje figyelem: a Nap is nyugaton hanyatlik. Keleten meg felkel. "

most még igen... de lesz egy antiorbán messiás, aki azt ígéri mindent megfordít...

Ppix 2011.07.24. 09:29:37

@xsasha:
""" amit az áthárított különadókkal közvetve rávertek egyenletesen mindenkire, de főleg a szegényekre."
Eddig a mondatig azt hittem, talán van értelme vitázni. Tévedtem.
""
Ez is egyféle fidesz válasz, találunk valami félmondatnyi hibát a másik kritikájában, aztán arra hivatkozva nem foglalkozunk a lényeggel.
Elismerem, én is tévedhetek, túlozhatok, bár amibe belekötöttél szerintem pont igaz, a kisembereknek jobban fáj a banki, telekommunikációs költségek emelkedése, mert fajlagosan nagyobb részét tesz ki a fogyasztói kosaruknak.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 09:30:44

Csak azt az egyet nem értem, hogy miért a rothadó Grázba jár kezeltetni magát? (mármint a hős, és okos vezérünk) Bár szerintem, most kimaradt egy kezelés. Legalább is a szöveg azt mutatja.

fatia-negra 2011.07.24. 09:31:21

@Grigorij Pantyelejevics: ez nem közgazdaságtan... ez nem hit kérdés...

ezt akár még TG is érthetné... euréka?

minden évben kölcsön kérsz és csökken az adósság... ;) perpétummobile!

Robinzon Kurzor 2011.07.24. 09:31:42

Csak a szokásos tusványosi nagyotmondás, azon belül is inkább a gyengébbik fajtából.

Ezekkel a beszédekkel szemben annyi a követelmény, hogy legyenek jó nagy zagyvaságok, és legyen benne valami "ütős", amivel kiemelt hír lehet.

És erre a semmire kell azonnal ráugrani a publicistáknak, elemzőknek.
Ezért kár volt bekapcsolni a számítógépüket ...

derabitz 2011.07.24. 09:32:33

@sárkányfő:

A fotón látható otó már az új kocsi. A régi rendszáma LOW-401 volt.
Lézer János annyira tart a nyugat halálától, hogy használt új ótóját egyenesen ottan vette meg.
A svájci frank erősődésén pld. remekül látható a nyugat végső agóniája.

fatia-negra 2011.07.24. 09:32:43

@tanár úr: halló ez az én szövegem... kicsit megzavartál... orbán anti...

kicsijuti 2011.07.24. 09:34:05

@Ppix: nálunk nem nőttek a banki költségek (tudom mert bankban dolgozom)

fatia-negra 2011.07.24. 09:34:09

@derabitz: svájc nem nyugat... az egy kis keleti sziget benne...

és igen is hogy döglődnek... tessék:

totalcar.hu/magazin/hirek/2011/07/23/osszetorte_a_berelt_lamborghinit/

aszekelyek 2011.07.24. 09:35:18

@Ppix: A 25% -os áfa a szegényeknek milyen klassz is volt! Mindenre, rezsire is, ami aztán már úgy emelkedett, progressziven és persze nyugatosan , árában, az ötöde jövedelemhez.A bankok kapzsiságát is írjuk persze Orbán számlájára. Akik nem akarnak tudni kevesebb nyereségről, pontosabban a tőketulajdonosokét.Milyen jó, hogy mindig van egy alibi, a nem vitázásra, ugye Virág elvtárs?

Gyáli úr 2011.07.24. 09:35:18

Ez a sok önjelölt pszichológus és pszichiáter mikor végezte el az oskolát, aki most elmebetegezi meg őrültezi Orbánt?

Köszönöm, nincs több mondanivalóm.

K Tomoceusz 2011.07.24. 09:35:22

A Tanu - az semmi.
Ez a Tusványos inkább a Csehov: Három nővér paródiája.

A három nővér lelkendezik a messzi orosz Posványoson.-

- Dolgozni fogunk, dolgozni, dolgozni ! -

- Én szamovárkereskedést nyitok - csipog Másenka /Körmendi/

fatia-negra 2011.07.24. 09:35:27

@getva: "Strong Europe"... na igennn... de akkor sztrong volt: Ő vezette... ugyibár...

aszekelyek 2011.07.24. 09:36:46

@ZemBer: Igen. A szocik is. Mennek vissza autófényezőnek és ugrálni a balettba. ezzel rémiszthette őket feri....Is.

fatia-negra 2011.07.24. 09:37:19

@kigyurt álat: "Eddig az eltartók szívtak, most az eddigi eltartottak fognak szívni."

nomen est omen... ilyen egyszerű igen... mindig felül van vki... mindig meghal az ellenség... igen vszínű így boldogabb vagy... nem zavar az agy...

kicsijuti 2011.07.24. 09:38:34

@fatia-negra: ennyire hülye nem lehetsz, az hogy abszolút értékben mekkora az államadósság az egy teljesen érdektelen adat.

Robinzon Kurzor 2011.07.24. 09:39:02

Meg aztán azzal is lesz még egy kis probléma, hogy akiknek ez a "munka alapú társadalom" duma szól, azok számára bizony nem "munka" sem az, amit az egyetemről egyből politikusnak álló nyikhaj végez, sem a "profi" focista

sportgeza.hu/futball/2011/07/23/orban_fia_profi_futballszerzodest_kapott/

fatia-negra 2011.07.24. 09:40:26

@kigyurt álat: "a népesség fele közép-afrikai analfabéta szintre fog-e süllyedni"

gondolom a német felére gondolsz, akik a Narancs Banánköztársaságoknak adják el a sok Audit (S8, Q7), a merciket és a VW ket....

évente 20% növekedéssel... rohattul csórók lesznek... jól látod....

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 09:40:51

@Gyáli úr: Kedves Gyáli úr!
Nem mi kezljük, és diagnosztizáljuk, hanem az itteni orvosok:
www.privatklinik-stradegund.at/

fatia-negra 2011.07.24. 09:41:05

@kicsijuti: narancs! nem nyitok vitát!

fatia-negra 2011.07.24. 09:42:29

@László56: "Most végre, hatvan év kommunista rombolás után"

hihihi... a 60ból PL 1998-2002-ben ki volt az aktuál kommenyista vezető?

fatia-negra 2011.07.24. 09:43:46

@László56: Mogács! hagyd abba! ez már nem vicces. hány ilyen szerencsétlen lehet...

fatia-negra 2011.07.24. 09:46:02

@Kulics: :))) fogd fel úgy, hogy TG írt elé egy kommentet, nem bántjuk h.gazdát

LAKSZ 2011.07.24. 09:46:07

Tisztelt Török Gábor!

Elméletileg felvethető a jobboldal megosztottsága a „haldokló Nyugat” tézisének elfogadottságában, azonban látni kell, hogy a kétharmados szavazótábor nem a „Nyugat” elfogadottsága vagy elutasítása mellett tört lándzsát, amikor a jelenlegi Kormány pártjaira szavazott.
A kétharmados bázisnak sokkal fontosabb lesz (vagy már?) az a kérdés, hogy az elmúlt egy év kinek hozott hasznot vagy könnyebbséget az életében, ill. mi várható a társadalom többsége – az átlagpolgár - számára a következő három évben?
Ezen áll vagy bukik majd az „orbáni stratégia”, mondhatjuk a Kormány és az ország sikeressége.

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége

Netuddki. 2011.07.24. 09:46:14

@aszekelyek: Mer' orbán csökkentette a 25% ÁFÁ-t, mi?
De nemhogy nem csökkenti a fidesz, ugyanúgy cseszik beszedni, mint a többiek...

aszekelyek 2011.07.24. 09:49:32

@Wolff: A másik királyt meg ön öltöztette, ugye? A blogon felsorolt , idézett kritikusok közül, a kegyed nagy tudású pozícióját a 168 óra körei felé saccolom. Lehet persze Népszavás is. Leginkább az első idézetthez hasonló. Szép az a kis csokor. Egy mini , up to date Így írtok ti alapja.:) Szerintem is lehet T.G. -ből nagy tudós. HA önből lehetett.....

kicsijuti 2011.07.24. 09:50:47

@fatia-negra: nem is tudál, aki ilyen szintű marhaságokat írogat (abszolút értékben nézni az államadósságot....anyám!) annak gondolom fingja sincs a közgazdaságtanról....

@Kulics: ha elolvastad volna a cikket vagy a "Patás" beszédét észrevetted volna hogy olyat egy szóval sem mondott hogy a nyugat hanyatlik.

aszekelyek 2011.07.24. 09:51:23

@világoszöld: Pont, mint Amy Winehouse-nak. RIP.

fatia-negra 2011.07.24. 09:51:33

@hoplita: tőled meg elveszi a faszizmust !!!

jjulie 2011.07.24. 09:51:37

@aszekelyek:

kuss, prolifideszpicsa, kuss

kicsijuti 2011.07.24. 09:52:20

@LAKSZ: ezzel teljesen egyetértek.

fatia-negra 2011.07.24. 09:53:02

@kicsijuti: és bevallom nagyanyám szomszédja egy kulákhoz (/oligarchához/stb ellenség) ment hozzá...

fatia-negra 2011.07.24. 09:54:09

@sityak: ha meghal, vagy elzavarjuk, akkor fog leesni a poén mindenkinek....

majd akkor FELSZABADULTAN nevetünk

Anti Anyag (törölt) 2011.07.24. 09:54:27

Nem a nyugat halódik, hanem a nyugatra erőszakolt liberális modell. A nehezedő megélhetés, a szociális szigorítások jobban túlélhetők a hagyományos családmodellel, amit már a kommunisták elkezdtek bombázni, de igazán a libsik szemét szúrja.

A nagy család résztvevői kevésbé befolyásolhatók, erősebb a nemzettudatuk, vállalkozási potenciáljuk és lehetőségeik jóval nagyobb mint az egyéné és a gazdasági hullámvölgyeket is sokkal jobban elviselik.

Nyugatról nincs mit tanulni ezen a téren, keletről viszont van.

kicsijuti 2011.07.24. 09:55:27

@fatia-negra: ebből már sehogy sem jössz ki jól, inkább menny olvas el egy közép iskolai makroökonómia tankönyvet talán nem írogatsz majd ilyen ostobaságokat...

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2011.07.24. 09:56:01

Tudod, Gábor, ha éreznéd mennyire átszövi a rendszert a korrupció, ha felfognád, hogy tele vagyunk öntörvényű kiskirályokkal, akkor te is csak jót nevetnél ezen a nyilatkozaton. Nincs ennek az ég egy adta világon semmi alapja, csak a hülyítés, ez a következő gumicsont. Persze abban igazad van, hogy akár igaz is lehetne az állítás, még akár igazad is lehetne, ha nem lenne az a fránya mutyizás....

fatia-negra 2011.07.24. 09:56:24

@morczogó: a föld kerek... Kínától Svédo. az kelet... lényeg kelet felé forgunk

fatia-negra 2011.07.24. 09:59:57

@jjulie: vagy elment magától...

de nem jobbágyok, hanem PARASZTOK.... BUUTA parasztok

unionist 2011.07.24. 10:01:44

@kigyurt álat:
az európai népesség bevándorlók nélküli is növekszik. az eurozóna negyedannyi emberrel kétszer annyi értéket termel, mint kína.

nem a francia, vagy német gazdasággal van a probléma. nem is a brittel. nem a skandinávokkal. nem a protestáns országokkal. hanem a katolikusokkal. ibériával, itáliával. de ezek latinkeresztény országok. össze fognak fogni. hellász meg legyen az, ami: balkán. kis-ázsia.

te nyugat-európáról egy hamis képet festesz fel. egy modenai vagy piemonti nem felejtett el autót gyártani. éppen azt mondják, hogy zavarják el az összes bevándorlót. és csináljanak egy latinkeresztény uniót. szakadjon szét a "birodalom". keleti, és nyugati félre. az ortodoxok húzzanak el a picsába. és legyen megint olasz autó. nem kell megmenteni a görögöket. hanem egy észak, és nyugat-európai latinkeresztény uniót kell létrehozni. ha magyarország a balkánhoz akar csatlakozni, akkor ehhez minden joga meg van. a németek is azt mondják: döntsenek. mitteleuropa oder balkan. ortodoxok akarnak lenni, mint az ukránok, a románok, a szerbek, és az ott élő magyarok. vagy latinkeresztények, mint a szlovák alföld, felföld, és az őrvidék magyarjai. döntsék el. nem fognak se berlinből, se brüsszelből diktálni. de ha a nemzetközösséghez akarnak tartozni, akkor közös normákra van szükség. részben közös pénzre is.

kelet-európa újra szovjetorosz befolyási övezet lesz. kínával való együttműködés illúzió. kína alapvetően amerika nyugati partjával akar kereskedni. mert az gazdag. és van high-tech iparuk. kelet európában a ruszkik fognak dominálni. az orosz ortodoxia. és ha magyarország ehhez akar tartozni, akkor ők azt támogatni fogják.

a magyar-horvát barátságnak időlegesen vége szakad. mert a horvátok latinkeresztények, mint a szlovének. és ők a latinkeresztény unió tagjai akarnak lenni. ezért háborúztak. mert ők nem az ortodox szerbia, montenegró, és macedónia. és ha ránéznek a térképre, akkor azt látják, hogy ha magyarország a balkánhoz csatlakozik, akkor ők is oda sorolódnak. és a szlovénok is.

mit gondolsz miért rohan ki ljubjana orbán ellen. ezt a csak a seggnyalók nem értik. kuminferi és a többiek. a nagyon nagy spíler törökgábor is hozzászólt a vitához. ha jól emlékszem azzal érvelt, hogy ennek a szlovén nyugdíjrendszerhez lehet köze. aha.

a latinkeresztények és az ortodoxok kulturálisan állnak szemben. utóbbiak független államok közösségét akarják. és azt, hogy a népnemzetnek legyen vallási vezetője. legyen itt is pátriárka, mint az oroszoknál. előbbiek pedig mono, és multikulturális régiókat. és nemzetközösséget. latinkeresztény uniót.

aszekelyek 2011.07.24. 10:03:14

@tanár úr: @jjulie: itt vagy kincsem? Te vagy az orákulum! Egy élő fáklya, ami bizonyítja, milyen ócska, ordenáré és tökfejgyűjtemény az ellenzéke ennek a kormánynak. Megosztott a díj. Hoplitával. Nézzük csak . tehát nem vagy proletár. Le is írtam neked a jellemzőit azoknak, akik a munkásosztályt mélyen megvetik , lenézik és a parasztságot is , bár belőlük élnek és valamely, mindegy mert egykutya, ellenzéki párthoz tartozóak.Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, kedves magyar polgártárs. A születés jogán való felsőbbrendűség feudális eszméjének bűzhödt lehelete árad át az írással együtt , valahányszor ideokádsz nekem egyet. :) Hogy fog ez tetszeni Fatsia-kodónak!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.07.24. 10:03:17

Bár nem vagyok szakmber, de nekem úgy tűnik, hogy Orbán Viktor megőrült. Vagy egyszerűen túl sok ez neki. Remélem nincs igazam, mert ha igen, az ennek a nemzetnek még nagyon sokba fog kerülni.

sárkányfő 2011.07.24. 10:04:02

@Gyáli úr: Ha meglátsz egy embert, amelyiknek fel van vágva a nyaka, spriccel belőle a vér, a fejéből kiáll egy balta, a szívéből meg egy konyhakés, akkor szerinted kell orvosi végzettség ahhoz, hogy megállapítsuk: egészségügyi problémái vannak?

szerinted normális, aki összekeveri önmagát a magyar néppel?
szerinted normális, aki szerint Budapest nem volt a nemzet főváros Tarlós előtt?
szerinted normális, aki szerint majd a mi régiónk veszi át az európai gazdaság motorjának szerepét a nyugattól?
eh...

fatia-negra 2011.07.24. 10:04:36

@nyünyüge: az is a TE pénzed!!! nincs olyan hogy EU pénz... attól hogy pár millával többet kapunk mint befizetünk, attól EU polgárok adó centjei!!! amit ellopnak!!!! (itthon)

unionist 2011.07.24. 10:05:11

egész pontosan a nyugat multikulturális régiókat akar. a kelet akar népnemzeti monokultúrákat.

fatia-negra 2011.07.24. 10:07:21

@tekken: ide nem gyűrűzik be a nyugati válság. a matolcsy MEGVÉD titeket

unionist 2011.07.24. 10:08:13

@aszekelyek:
csökkentse orbán az áfát. meg van hozzá a kétharmad. elég vicces, hogy a szegények megmentőjének állítod be. te egy talpnyaló vagy. a múlt rendszerben a népfrontnak nyaltál, és hirdetted a kommunizmust, és most meg az új népfrontban vagy.

fatia-negra 2011.07.24. 10:08:42

@sagia77: "Orbán Viktor megőrült" psszttt!!! jön a Q7-tek...

nem lenne újKELETŰ dolog...

éljen viktor! éljen Apárt! hajrá magyarok!

aszekelyek 2011.07.24. 10:09:06

@fatia-negra: Hihihi, szegény kisjuti azt hiszi, tényleg ilyen ... vagy... Még kezdő. Nem tudja, hogy terjeszted azt .....Tényleg teljesen indifferens. CSak az ovisok eszik ezt meg neked. Az ötévesek szintjén élők. Már pénzügyi tudás és egyéb tudások szintjén. Olvasd el , amit jullie-nek írtam. Rád is vonatkozik. Olyan feudális csökevény, hogy lenézed a tömegeket, iskolázatlanokat, és azzal eteted, hogy Ré vette el a napot, mert ők rosszak voltak. Ezt csinálod. Már az ókorban is ez ment...:) Nem csak a feudalizmusban.

jjoey 2011.07.24. 10:10:14

talán a fityiszhívők csipája kinyilik és felfogják, hogy a "hanyatló nyugat" - akkor még rothadó kapitalizmus volt - elég mély gyökerekkel rendelkezik a szocialista - kommunista társadalomfelfogásban.

igaz, a kádári nosztalgia sokakban melegséget ébreszt, volt munka, volt lakás és 2 hét balatoni nyaralás a szakszervezeti üdülőben. és volt 6 év sorbanállás autóra, 3 évente valutakeret és piros útlevél, amely a baráti Jugoszláviába sem volt érvényes, se a Szovjetunióba, de legalább jó volt.

bizton 90ben megétvesztette a népet - bocsánat, nemzetet - az a rothadó kapitalizmus, mely egyik jeles képviselője szobrot is kapott nemrég (Reagan) - és pusztán ezért történt rendszerváltás.

ha jól emlékszem, egy fürtős, borostás fiatalgyerek tépte a száját a Hősök terén a váltás mellett agitálva.

"a magyar hátán szántani is lehet, feltéve, ha nemzeti színű az eke"

sárkányfő 2011.07.24. 10:13:06

Orbán Viktor véleményei egy hónap különbséggel:

2011.06.22.
"A magyar miniszterelnök kijelentette: Norvégia a jövő egyik nagyon sikeres országa lesz majd."

2011.07.23.
Orbán: "A nyugati világ összeomlás előtt áll"

hvg.hu/itthon/20110622_orban_norvegia
hvg.hu/itthon/20110723_Orban_beszed_tusvanyos

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.07.24. 10:14:10

@fatia-negra:
Ó én nem értTEK hozzá, csak feltételes módban írtam, és őszintén remélem, hogy tévedek.

unionist 2011.07.24. 10:16:32

@Lollle:
törökgábor műmájer.

aszekelyek 2011.07.24. 10:17:01

@sárkányfő: Gyermek. Persze a szüleikkel együtt. Állandóan megszorítások sora követte egymást náluk és mindig a szegények húzták a rövidebbet. A keleti tartományokban vannak a nagyon szegény gyerekek. Sokan. Merkel azt mondta, még nagyon nincs vége a válságnak. HA te tagadod is, azért az úgy van. Azoknak tudjátok a nyugat cukormázas , tükrösszives, mindenklasz imázsát eladni, akiknek nincs módjuk vagy igényük tájékozottnak lenni. Ott is igazán nagyra nyílt az olló.A csatlakozás óta. Itthon tudatlanoknak hazudozni, ne haragudj, nem teljesítmény.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 10:18:10

Ne beszéljünk összevissza!

Ha hanyatlik a Nyugat miért kérünk tőle kölcsön? Ja, hogy nem kell visszaadni? (Hofi)

Aztán ott vannak a moszlimok, akik annyira utálják Amerikát és a keresztény Európát, hogy legszívesebben mind ideköltöznének. Hogy is van ez? (A kínaiak legalább ennyire nem képmutatók.)

A Nyugat köszöni szépen jól van, de átalakuláson megy át. Sajnos a jelenlegi politikusok ennek az átalakulásnak csak kerékkötői, mert buták. Középszerű buta politikusaink vannak, Magyarországon is.

A megoldásokat ezerszer leírtam már, de egyik fülön be, a másikon ki. Nem baj, leírom még egyszer:

1. A WTO (Kereskedelmi Világszervezet) egyezményt a Nyugatnak fel kell mondania. Így újra erőre kap iparunk, és nem mi fogjuk finanszírozni a kínai és indiai modernizációt.

2. A bevándorlást drasztikusan meg kell fékezni. A drasztikust szó szerint értem. Tömeges visszatoloncolásokkal is. Afrika egyes, polgárháború sújtotta térségeiben ENSZ- vagy NATO-gyámság alatt működő, nehézfegyverekkel és légvédelemmel, valamint a szükséges légierővel védett biztonsági zónákat kell kialakítani, ahová a menekültek menekülhetnek. A probléma így helyben van kezelve. Ezekben a táborokban egyidejűleg nagyon intenzív nevelést, képzést kell tartani. Főleg munkával.

3. Határainkon belül kíméletlen harcot kell folytatni a parazitizmus ellen. A szociális rendszerekkel ne lehessen visszaélni. Aki nem dolgozik, az ne is egyék! Nem szabad önteni a pénzt a feneketlen zsákba, mindenféle felzárkóztató programokba. A felzárkóztatás a munka. Van még bőven építeni való (árvízvédelem pl.). Minden munkáskézre szükség van. Emellett, Kínától esetleg át lehet venni a szelektív demográfiai szabályozás módszereit. A halálbüntetést is. Súlyos bűnözőket akár sterilizálni is lehet, vagy kell. Csak ne tessék fintorogni! Pedofiloknál szóba került ez már (pl. Lengyelországban). Sokkal inkább indokolt ez rablógyilkosoknál.

4. Fejleszteni kell az alternatív energetikát, függetleníteni kell magunkat az arab olajtól és az orosz gáztól. Ehhez persze az is kell, hogy tudás-alapú társadalmat építsünk ki. Most már tényleg!

Tovább is van, de először ennyit tessék megemészteni. Amiket leírtam nem hókuszpókusz, nem se füle se farka filozofálgatás, nem zsibvásári mutatvány. Ezek konkrétumok!

Anti Anyag (törölt) 2011.07.24. 10:19:02

@jjoey: Rossz helyre címezted.

Soha nem a jobboldal volt nálunk az, aki kritika nélkül lefeküdt mindennek, ami nyugat.

Az más tészta, hogy a kommunistákkal ellentétben ugyanakkor nem is utasította el a nyugat értékeit.

Az egész blog amúgy kommunista-liberális szemléletű, azt feltételezi, hogy aki keletre tekint, az elutasítja a nyugatot, ez a tipikus kommunista - liberális vagy ez, vagy az gondolkodásmód.

Amit te egyébként a "fideszfanokról" is feltételezel.

Kabbe (törölt) 2011.07.24. 10:21:25

nép!szaporulat szempontjából pedig India a minta?

sárkányfő 2011.07.24. 10:21:55

@aszekelyek:
és ki mondta, hogy vége a válságnak? Meg tudod különböztetni a válságot a nyugati civilizáció összeomlásától? vagy ez túl nagy elvárás? igen, azt hiszem ez túl nagy elvárás...

unionist 2011.07.24. 10:22:10

@aszekelyek:
lengyelország a bundesrepublik része. berlin és varsó között sose volt ilyen szoros az együttműködés. lengyelország szövetségi politikát folytat. mert tudja, hogy kelet-európa szovjetorosz befolyási övezet lesz. tusk orbánt egy cigánynak tartja.

jjulie 2011.07.24. 10:24:21

@Kara kán:

mikor kezdesz robbanóanyag gyártásba, és szigeti lövöldözésbe?

aszekelyek 2011.07.24. 10:26:53

@sityak: Aktualitása akkor is kétséges. Véleményem szerint. Ahogyan az is visszataszító, hogy a rákosiék féle hazugságot adják Orbán szájába. Ugyanis az nem volt igaz de a mai hanyatlás igaz. Különösebben nem is lep meg. Ilyesmikre számíthattunk tőlük. Mikor fasisztázzák, mikor komcsizzák, ahogy épp a tehetségük szerény voltából telik. Nem nagy a repertoárjuk. Esetleg beosztják, ki mit jobbról, balról. Ezek közül és mikor. Néha még liberálisnak is mondják de azzal óvatosak:) Meg a konzervatívval. Azzal még vannak szándékaik. Az nem szabad lejáratni. :)

okossan 2011.07.24. 10:27:58

Orbán Viktor lassan körbeér, és szerintem olyan 2017-ben ismét eljut a liberalizmusig. De legalább soha nem hazudott. :D

jjulie 2011.07.24. 10:28:23

@aszekelyek:

igen, éljen a posványosi nagyotmondó

Mekike 2011.07.24. 10:30:07

Felhívnám a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány az utóbbi egy esztendőben a IMF követeléseit hajtotta végre szinte pontról pontra, és hogy Magyarország gazdasága jelenleg teljesen a nyugati gazdaságtól függ. Az ezeréves kulturális kapcsolatokat már nem is említem. Nem értem tehát, mit zagyvál össze OV.
Másfelől arra is felhívnám a figyelmet, hogy egy olyan világban a munka társadalmáról beszélni, amelyben a legfőbb gondok egyike az, hogy nincs szükség a termelő munkára (jelenleg a fejlett társadalmak polgárainak alig 10 %-a él termelő munkából), az elmebajjal határos elmélet.

dr kíváncsivagyok 2011.07.24. 10:37:07

@igényes: ....és ebből az 500 milliárdból mennyi (akár állami) munkahelyet lehetett volna létrehozni....

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 10:37:33

@jjulie: Neked kuss van!
A konyhában dirigálj, fakanállal a kezedben.

Grigorij Pantyelejevics 2011.07.24. 10:38:31

Az abszurd teteje, hogy bárki is leáll komolyan elemezgetni azt, amint egy kis vidéki kádergyerek, egy sátras, rockos, bebaszós gyülevészkedésen az ő nagy meccsen, disznóvágáson és pártszékház eltüntetésen szerzet fene nagy világtapasztalatával hirtelen megreformálja itt a mindenséget.

'89-ben azt beszéltük meg, kiugrunk és megyünk a 'hanyatló Nyugatba'. Ha '89-ben azt mondják nekünk, Kádár országából menjünk Kínába, mi azt mondjuk:
Kedves Elvtársak, lófaszt!

Ha a jónép egy része éhen döglik, másik része éhbérért, kiszolgáltatva halálra gürcöli magát, az még akkor sem "Új Rendszer", ha a Demjánnak tetszik.

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ennek tapsikoljon. De ez valamivel nagyobb horderejű kérdés, mint a 300 forint volt. Szóval egy kérdést illene megkonzultálni a néppel:
- Amennyiben Ön a jelenlegi egzisztenciájának 2/3-os csökkentésével, a 'munkaalapú' Kínai modell mellett tenne tanúbizonyságot, tegye az X-et a Fideszre.
- Amennyiben Ön mégis tovább üldözné a 'hanyatló Nyugat' életszínvonalát, a 'hanyatló Nyugat' támogatásával, úgy az X-et NE tegye a Fideszre.

unionist 2011.07.24. 10:38:52

@Kara kán:
nézd, itt egy kontinentális munkamegosztás van kialakulóban. amit legegyszerűbben úgy lehet leírni, hogy a kelet nélkül nincs hardver. nyugat nélkül nincs szoftver. persze ettől függetlenül kelet és nyugat is úgy akar berendezkedni, hogy saját magát el tudja látni.

dr kíváncsivagyok 2011.07.24. 10:39:03

@kamionsofőr: Előbb még jön egy-két év szélsőjobb ( csak a jobbikkal tudja ellensúlyozni a szavazói elvesztését ...és Orbán az ördöggel is szövetkezik a hatalomért - lásd: Torgyándoktor )

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 10:40:05

Tessék egymás mellé tenni 2 grafikont: egyiken legyen a bevándorlók száma, a másikon az eladósodottság és egyéb gazdasági bajok!

aszekelyek 2011.07.24. 10:40:22

@unionist: Mozgástér nélkül csökkentse ön az áfát , rendkívülien okos ember! Eddig mentem el az ön méltatlan stílusa után. Lejjebb csak önnek van. @sárkányfő: Ki beszélt és hol a nyugati civilizáció összeomlásáról? Talán kímélje meg a blogot ezektől a bornírtságoktól! Se én, se Orbán ilyet nem mondott. Arról beszélt, hogy a németek a gyártást a közép európai térségbe, hozzánk, lengyelekhez.... viszik és az milyen jó tud lenni, mindkettő számára. Ki mondott mást? Orbán nem. Kivébe, hogy egyáltalán nem része a bundesrepubliknak. Jó gazdasági kapcsolataik vannak. Ami helyes. Vagy annektálták megint? Meséljen! Tusk nyilván azért küldött kardot , mert a cigányok a kardforgatásról híresek. Maga is rasszista, ezt egyébként sejtettem. Bizonyította. Tusk- tól hallanám, még el is hinném. Amit az oroszok velük műveltek a germán géniusszal együtt, az nagyon elgondolkodtató. Putyinnal nem barátkoznak, az érthető. A repülőbaleset és más események okán. GAzdaságilag is jobban járnak a németekkel. Ennek ahhoz semmi köze, hogy minek tartja Orbánt vagy nem. Magáról elmondta, amit önről tudni érdemes viszont. :) PS. Ők is hazudtak a költségvetésük állapotáról. Nyilván most ki kell érdemelniük a jóindulatot .... Tuskot üdvözlöm, ha beszél vele! Sok sikert neki az úniós elnökséghez!

unionist 2011.07.24. 10:41:50

@Mekike:
orbán viktor nem látott úgynevezett munkagépet. nem tudja, hogy a víztározót óriás munkagépek ássák ki, és nem kényszerközmunkások kellenek hozzá és munkafelügyelők, hanem szakmunkások és szakmérnökök.

graycivil 2011.07.24. 10:43:05

TG: "Egyrészt az, hogy vajon tényleg erre a felismerésre épül-e a második Orbán-kormány politikája,...?"

Szerintem arra a felismerésre épül, hogy a nyugat nem hajlandó bizonyos politikai és gazdasági minimumok hiányát eltűrni. És mivel Orbán ezen minimumok alatt helyezkedik el, ezért olyan irányt keres, amely "egy kis morális hason csúszásért" cserébe nem vár el demokráciaminimumot. Ebben Kína tökéletes partner.

Csak az a kérdés, hogy miután szekerünket a "keleti demokrácia" szekeréhez kötjük, az mennyire fog engedni a morális megalkuvásból. Nem fog gazdasági realitást számon kérni, csak a hitelezett pénzét és a "morális hűséget".

Vajon mennyi idő lesz újra elhitetni majd a nyugattal, hogy mi azért mégiscsak hozzájuk akarunk tartozni, nem a "kínai demokráciához"?

xsasha 2011.07.24. 10:43:14

@Ppix:
Eddig a mondatig azt hittem, hogy csak tévedésből írtál dolgokat, de ez a mondat ráébresztett, hogy szándékosak voltak a ferdítések.
Amit most mondtál, az eleve teljesen más, mint a korábbi, és az sem igaz. A banki költségek annak fájnak jobban, akinek több pénze van a bankban, aki több pénzügyi műveletet végez. És ezen túl is a különadók nagyságrendileg 1/3-át tudták áthárítani az emberekre a szerepelők.

okossan 2011.07.24. 10:43:53

@kíváncsivagyok: az a pár hónap lesz nehéz, amíg félig ultranacionalista, félig pedig liberális lesz. ;)

aszekelyek 2011.07.24. 10:44:27

@butus: HA esetleg nem tudná, éppen visszafizetjük. Ahogy kell. Az a periódus, amikor csökkenni tud, még kissé később van. Bár ha önnek van annyija, hogy egy összegben, kisebb kamatúakkal és kevésbé követelőző hitelezőkkel , akkor tegye meg. Hazaszeretetből. Érezni a soraiból, hogy önt az vezérli.Meg az, hogy nagyon ért is hozzá.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.07.24. 10:45:09

20 eve igergetik es varjuk a kolbaszos keritest, a turelem fogytan van !

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.07.24. 10:45:56

Gogolák eftársnő szoknyaviselete jut eszembe bölcs vezérünk víziójáról:

„hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának”

kigyurt álat 2011.07.24. 10:46:04

@unionist:
"az európai népesség bevándorlók nélküli is növekszik."

Ez egész egyszerűen nem igaz. Franciaországnak van a legmagasabb születési rátája az EU-ban, de az is csak 1.9.
Németországban a párok egy jelentős része tudatosan nem is akar gyereket, mert inkább az anyagi jólétet választja.

@fatia-negra:
Az angolok már nincsenek messze attól, hogy ne tudjanak autót gyártani, a megmaradt gyáraik is kínai vagy indiai tulajdonban vannak. A svédeknél a Saab szintén haldoklik.
A trendeket kell nézni, nem csak az aktuális helyzetet. Kínában gyorsan fejlődő gyárak vannak és egyre több a saját fejlesztésük.
A németek már egy évtizede importra szorulnak műszaki képzettségű emberekből. Ha ilyen marad a helyzet, akkor nehéz lesz fenntartaniuk a mostani színvonalat és fejlődést pár évtized múlva. Most még megvan az emberi erőforrás a fejlődéshez, de ez egyre csökkenni fog ha nem változtatnak.
Nyilván puha átmenetet akarnak az ő politikusaik is, mert el akarják kerülni a lázadásokat, és sokan talán észre sem fogják venni, hogy valami megváltozik 1-2 évtized alatt, csak fokozatosan alkalmazkodnak az új helyzethez.

graycivil 2011.07.24. 10:46:57

@Mekike: Orbán meghirdette a "Vas és Acél országát" Tusnádfürdőn. :-))

jjulie 2011.07.24. 10:47:14

itt a posványosi nagyotmondó szélhámos és kézivezérlő példaképe

"Ahogyan súlyos stádiumban lévő isiászos beteget játszik s így kimenekíti magát a munkaszolgálatból; ahogyan a német megszállás alatt hol csendőrtiszti, hol német tiszti vagy gestapós egyenruhát, hol terepszínű köpenyt viselve, sofőr vezette fekete autón közlekedve, nyilas vezetőkkel németül üvöltözve (amely nyelven különben nem is tudott) fordul elő, hogy egyrészt a kommunista ellenállásból kivegye a maga részét, másrészt a saját szakállára (anélkül, hogy kommunista felső kapcsolatai, Donáth Ferenc és Péter Gábor erről tudtak volna) embereket mentsen nagy mennyiségben s még ennél is nagyobb rátermettséggel - ez bizony olyan teljesítmény, amelynek kelléktára legendásan nagy szélhámosokét idézi. Az eszközök bevetésének célja volt más - és a halálos kockázat lebukás esetére. “Aczél Gyuri talán a legbátrabb ember volt, akit valaha ismertem” - mondja róla majd egy kései interjúban ennek az illegális tevékenységnek egy másik részese, aki Rákosi börtönében is társa volt.

Ezekben az illegális akciókban, persze, sok embernek kellett együttműködnie. Az együttes teljesítményben Aczél része “mindössze” annyi volt, amennyit az előbb jeleztem. Meg még egy: mindezeknek az együttműködő tényezőknek egymással való összehozása. Aczél György számon tartotta, kinek mi az erőssége és mi a gyengéje, ki mivel bízható meg, ha az ellenállásnak a részese, és ki mivel korrumpálható, ha a hatalomé - az illegalitás művészete nem is áll másból, mint abból, hogy az éppen előálló dologi helyzethez az ember mozgósítani tudja ezeket a személyi feltételeket. Aczél nagymestere volt ennek a művészetnek, és amikor ezt megállapítjuk róla, akkor tudni kell, hogy amit itt az ellenállásban a javára írunk, az pontosan ugyanaz a teljesítmény, amit később kézi vezérlés címszó alatt majd felrovunk neki."

attac.zpok.hu/cikk.php3?id_article=628

sárkányfő 2011.07.24. 10:47:40

@aszekelyek:
mit zagyválsz megint? te egyáltalán olvastad a posztot ami alatt kommentelsz?
"A miniszterelnök szerint a régi nyugati életmód fenntarthatatlan, rövidesen összeomlás következik be"

de ez még viccesebb:
"nem kell sajnálni a hanyatló Nyugatot, mert az a világ börtön, „kényszerlakhely” volt Magyarország számára."

börtön... ez az ember nem százas, az tuti fix.

xsasha 2011.07.24. 10:48:11

@sárkányfő:
Ha nem ismerném az eddigi tevékenységedet ezen a fórumon, akkor csak mosolyognék. De sajnos ismerem. Sebaj, azért leírom, nem meggyőzés céljából, csak a tényszerűség kedvéért:
A válság előtt Közép-Európa Magyarországot leszámítva átlagosan 7% feletti GDP növekedést produkált. Az EU-átlag 2,5-3%-hoz viszonyítva nem kérdés, hogy igaz-e, Közép-Európa volt a gazdaság motorja.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 10:48:41

@nyünyüge: "Ha valamibe bele fog dögleni ez a nyugat, pontosabb EU, az éppen ez az eszetlen támogatási politika... Normális dolog ez???"

Bizony nem normális, kedves nyünyüge!
Ez megy az egész kibaszott EU-ban. Az adózótól elveszik a pénzt, majd az állam - idióta tisztviselői révén - szétosztja a kegyenceinek.
Nem jó ez, nagyon nem jó!

jjulie 2011.07.24. 10:48:59

@graycivil:

igen, Aczél országát

kanbatu 2011.07.24. 10:49:57

A kapitalizmus ott áll a szakadék szélén, de a győzelmes szocializmus mindig egy lépéssel a kapitalizmus előtt jár.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 10:52:55

@aszekelyek: Az Ön soraiból pedig az abszolút naivitás érződik. Hiába no, jól dolgozik a narancs kommandó, vannak még akiket elvakít.

sityak 2011.07.24. 10:53:54

@aszekelyek: Úgy érted, a német egyesítés UTÁN "nyílik az olló" a keleti és a nyugati rész között???!!! Nem vitatkozom; nyilván jártál ott a 70-es években, majd a 90-esekben, aztán a 2000-esekben... Csak hát vannak itt mások is, akik jártak.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 10:54:33

..és ez, most pontosan ideillik:

Most olvastam, hatalmas !!

Hirdetés Hirdető neve: O. Viktor

Eladó egy HAZA-2011 rendszámú
gépjármű. Egy éve vettem, azóta csak lejtőn hajtottam. A fékeket
kiiktattam. Gáz van, de csak ha tüntetnek. A kormánnyal van egy kis
gond,teljesen irányíthatatlan. Állandóan a szakadék felé fo...rdul, de
én ragaszkodom hozzá. Önfényező funkcióval rendelkezik. A
sebességváltón öt fokozat van hátra, egy előre. Felkapcsolni lehet,
leváltani nem. Az ülések a saját ízlésemnek megfelelően vannak
kialakítva, 2/3-1/3 arányban dönthetőek. A GPS-t elnémítottam, nekem
ne mondja meg senki, merre menjek.

Biztonsági berendezések:
ABS,PPS,TEK, Extrák: -motortérben bordázott ékszíjjártó (erősen
csúsztat), -narancsillatú Wonderbaum, -Lázerdetektor, -belső tükrön
egy kövér bolsi-balsi baba -kalaptartón bólogató kutya(cserélhető
Schmitt fejjel) -Index,(zsebben) -CD lejátszó, telepített műsortárral:
Handel-Messiás, Horváth Pista-Hej rugó, rugó, Zorán-Kell ott fenn egy
ország, Korda György- Visszatérek én.

Egyéb extrák: voltak, de már mindent eladtam. Üzemanyag fogyasztás: nem számít, enyém az egész MOL.
Irányár: IMF hitelre devizakárosultaknak féláron! Jelige: Ámokfutó

Ui.:Majd' elfelejtettem a csomagtartóban van tízmillió utas,velük
nem kell foglalkozni.

panelburzsuj 2011.07.24. 10:55:19

itthon.transindex.ro/?cikk=14982

"Teljesen új világgazdasági korszak kezdődik” – indította előadását Magyarország miniszterelnöke. A változás szerinte csak úgy lehetséges, hogy ha az előző történelmi korszak összeomlik, és tiszta lappal indul meg az újrakezdés.

„Ennek oka az eladósodottság: az államadósság folyamatosan nő a nyugati országokban. Görögországnak például újra és újra mentőcsomagot kell adni, kérdés csak az, hogy mikor valljuk be, hogy az ország csődbe jutott? Könnyen juthatnak ilyen helyzetbe más országok is, akár Portugália és Írország, Belgiumra sem árt figyelni” – hívta fel a figyelmet Orbán.

Kiemelte, hogy nincs recept arra, hogyan maradhatnak fizetőképesek ezek az országok. A következmények pedig súlyosak lesznek: a hitelt nyújtó bankok után az államok tőkéjével együtt a magánbetétesek pénze is elúszik. Ilyenkor a nemzeti valuták leértékelődnek, az infláció megemelkedik."

Megkérnék valaki okost, fejtse már meg: Görögország, Portugália, Írostszág, Belgium adósságkockázatai milyen "nemzeti valutákkal" állnak szoros kapcsolatban? Milyen bankok, milyen államok és magánbetétesek pénze úszik el? Melyik nemzeti valuták fognak leértékelődni, hol fog az infláció megemelkedni?

Értelmes közgazdasági levezetések érdekelnének.

Vizionárius lafatyok kíméljenek!

jjulie 2011.07.24. 10:56:28

@butus:

az aszékelyek nem naiv

csak egy hülye picsa, akit a kádár kivakart a cselédsorból, és most ennek a folytatását várja a posványosi nagyotmondótól, mivel a jelenlegi palettán senki sem hasonlít a kádárra annyira, mint az említett nagyotmondó

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 10:57:50

@Ppix: "Orbánnak is elég vastagon benne volt a keze az eladósodottságban, csak persze ma már nem szívesen emlékezik az évente mindmáig többszázmilliárdba fájó lakástámogatási programra, ami ugyanolyan eszetlen költekezés, mint a követő szoci kormányok hülyességei."

Elolvastam az okoskodásaidat, mert láttam, hogy egyes libsibolsik itt dicsérik, de ócska kis libsibolsi filozofálgató vagy te is.

A munka igenis elsődleges a tőkével szemben, te idióta, mert munka nélkül nincs, nem lehet tőke. A lakásprogramot hülyeségnek nevezni? Normális vagy te?
Persze az ingatlanspekulációk nem hülyeségek, mi?
A demográfiai problémáink egyik oka még mindig az, hogy a magyar fiatalok nem jutnak lakáshoz. Persze, a hőn szeretett Gyurcsány-Bajnai rablóvezéreid alatt a hőn szeretett cigányaid (polkorrekt voltam?) kaptak fészekrakós lakást, csalással, okirathamisítással, az rendben volt.
Na, elmentek ti a fanyalgós, fintorgós, ajakbiggyesztős libsibolsi bús pi.ába.

sárkányfő 2011.07.24. 10:58:24

@xsasha:
:D
Szóval mert (többek közt a Nyugat, az EU támogatásának, pénztranszferjének, és piacának, és idetelepült cégeinek, multijainak, tudásának, stb. köszönhetően) a keleti Eu-tagok gyorsabban nőttek pár évig, azaz a kisegerek gyorsabban nőttek, mint az elefántok, ezért majd a kisegerek fogják húzni az európai gazdaságot, nem az elefántok.

édes istenem... ez nap hány óra szíjjártó-s agymosás következménye nálad?

sárkányfő 2011.07.24. 10:59:37

@xsasha:

ehhez mit szólsz, a főnököd kerek egy hónapja még ezt mondta:

2011.06.22.
"A magyar miniszterelnök kijelentette: Norvégia a jövő egyik nagyon sikeres országa lesz majd."

Kalmár 2011.07.24. 11:00:09

@panelburzsuj: Tényleg nem tűnt fel, hogy a Görög válsággal szoros kapcsolatban a forint és számos más nemzeti valuta leértékelődöt? Ide milyen közgazdasági levezetés kell? Nincs szemed?
Gondolom csak vicceltél.

fatia-negra 2011.07.24. 11:00:15

@Kara kán: látom megy a Nemzeti Konzultáció! alacsony vagy te is?

nem kell olyan frusztráltnak lenni! biztosan vannak neked is értékeid!

jjulie 2011.07.24. 11:01:02

@Kara kán:

mikor kezded a szigeti lövöldözést, és a robbanóanyaggyártást?

aszekelyek 2011.07.24. 11:01:23

@kovi1970: Megnyugszik a beteg. A ragozást is át kéne néznie. Nyelvhelyesség, tudja... Csesznek beszedni, ha javasolhatom. :) szerintem és nem egyedül csinálja. Egyébként pedig felénk beszedik. Nem tudom, hogy ön mire gondol. Azokra, akiket veresék, drazséék futni hagytak és behajthatatlanok a milliárdok? Kevés esély van a behajtásukra? Lesz valami azzal is, csak várja ki. Ha tudja, hogy kell, mondja el nekik!

@Anti Anyag: ha egyszer ez a séma van neki rögzülve a gondolkodásában..., mit akarsz tőle:))) , fejlődjön? HA eccer képtelen követni...
@graycivil: ez jó, méghogy vannak elvárásik..... hihihi, a szlovák nyelvtörvény, a hazudozás a gazdaság állapotáról, a törvénytelen oszlatás és a többi,... belügyek voltak és nem vártak el sem GAZDASÁGI SEM JOGÁLLAMI MINIMUMOT. Mi a fenéről teccik itt hadoválni? Mindent ráhagytak a nem értettünk hozzá , "csak szakmai hibázósokra." Amit nem tűrnek az a szuverenitásunk.

@rdos: Beakadhatott a tű. Ez a XXI. század. Róma is hanyatlott pedig ők se hitték, hogy az lehetséges. A történelem fogaskerekeit csak néhány évtizedre lehet megakasztani. Ha jól megnézi az ember.MA már gyorsul a tempó. Ez már nem az ókor. Nem is a XX. század.

jjulie 2011.07.24. 11:04:51

@Kalmár:

ajaj, felébredtek a nagyotmondó kisinasai, ajaj

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 11:05:24

@jjulie:
Ne gyere nekem mindig ezzel, mert beléd eresztek egy sorozatot!

sityak 2011.07.24. 11:05:51

@panelburzsuj: hát ha egyszer "új korszak" kezdődik, minden lehetséges; most éljük az ősrobbanást :-) Nagy szerencse, hogy velünk van a Közgazdasági Zseni és Kormányos.

kigyurt álat 2011.07.24. 11:05:52

@kigyurt álat: Itt lehet megnézni egy interjút Lee Kuan Yew volt szingapúri miniszterelnökkel 2005-ből (!), aki Szingapúrt az egyik legfejlettebb állammá varázsolta. Érdemes elolvasni, amit Európáról mondott, talán kicsit jobban látta a helyzetet már akkor, mint most itt a sok tiltakozó.
www.spiegel.de/international/spiegel/0,1518,369128,00.html

sárkányfő 2011.07.24. 11:05:54

És tisztázni kéne itt még valamit, bár olyan szintű agyi elváltozást látok itt páraknál, hogy nyilván kár a szóért.

Magyarország a Nyugathoz van láncolva. Ezer és ezer szállal. Már ezer éve. Gazdasági, kulturális, szellemi, történelmi, politikai és egyéb szála tömkelegével.

Ha tehát összeomlana a nyugat, akkor mi is összeomlanánk. Magyarország egy pici kis csónak a Nyugat nagy óceánjárója mögé kötve. Olyan kicsi, hogy az óceánjáróról szinte nem is látszik. Ha a hajó elsüllyed, minket úgy lehúz magával, mint a pinty. Nem csak a kötél miatt, az örvény is lehúz minket azonnal.

Szemben a szása és Orbán féle lázálmokkal, a következő bő száz évben egészen biztosan nem fog megfordulni a viszony, és nem a kis kelet-európai csónak-államok fogják húzni maguk után a nagy nyugati államok óceánjáróit. ez egy abszurd szatírába illő kép, meg a diliházba.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 11:09:38

@aszekelyek: ..és azokkla a milliárdokkal mi lesz, ami Simicska Jóvoltából eltünt a rendszerből, és így behajthatalnan? Azt is behajtják? Saját magukon?

unionist 2011.07.24. 11:09:57

@kigyurt álat:
www.wolframalpha.com/input/?i=europe+population+-+migration
az igaz, hogy nincs exponenciális növekedés, amiről tudja mindenki, hogy nem lesz fenntartható. egyes országokban van fogyás. például magyarországon. ahol a gyermekjóléti intézményrendszerre (bölcsire, ovira, iskolára) nem költenek. ami pótolni tudná a régi nagycsaládokat. ezért egyes országokban a fiatalok nem mernek gyereket vállalni. mert hiányzik az infrastruktúra. ez magyarországra igaz, de nem egész európára. ugyanaz a duma megy, amit az elvtársak mondtak: a nyugat a szakadék szélén áll, de mi egy lépéssel előttük tartunk.

itt európa felosztása zajlik. pontosabban az, hogy hol legyen európa és ázsia határa. és könnyen lehet, hogy hellász kis-ázsiához fog tartozni. mert egy ortodox ország. de itália biztos nem fog. az olaszok is felébredtek. és el fogják zavarni berlusconi-t. aki szintén valamiféle népnemzeti bohóc akart lenni, mint antall józsef óta a magyar jobboldalon mindenki. orbánviktor, torgyánjózsi, csurkapista, vonógábor.

sárkányfő 2011.07.24. 11:10:42

ez az Orbán-féle mondat sajnos messze alul-tárgyalt ahhoz képest, hogy mennyire kretén:
"nem kell sajnálni a hanyatló Nyugatot, mert az a világ börtön, „kényszerlakhely” volt Magyarország számára."

Van itt valami börtönpszichológus? Felfejthető honnan jött Orbánnak ez a börtön-pszichózisa? Valami gyerekkori trauma lehet mögötte? Vagy most vallotta be hogy érezte magát az európai parlamentben, amikor feltörölték vele a padlót? És azt lehet sejteni miért hiszi még mindig azt, hogy ő Magyarország? És ez gyógyítható, van remény?

igényes 2011.07.24. 11:11:34

@aszekelyek: A Tusk féle kardra reagálva:

Orbán adóinkból szépen ajándékozgat, majd a csere ajándékot szépen megtartja önmagának.

Sólyom László, aki jogkövető, ugyanezt a kardot elárvereztette és jótékony célra fordította a befolyt összeget, mely 15 millió forintot eredményezett. Valószínűleg nem szerepel majd Orbán vagyonnyilatkozatában, ahogy a több hektoliter pálinka és bor sem.

2011.05.25. 09:00
Krakkóba kerül Lech Kaczynski kardja, amelyet a néhai lengyel elnök ajándékozottSólyom Lászlónak. A becses tárgy 3,2 millió forintért talált új gazdára.

A hétfői aukció rekordere az a kard lett, amelyet a tavaly áprilisban repülőgép szerencsétlenségben elhunyt lengyel elnök, Lech Kaczynski ajándékozott Sólyomnak 2006-ban. A kard 40 ezer forintos kikiáltási ár után végül komoly licitháborúban, 3,2 millió forintért került leütésre. A tételre még rájön a galéria 21 százaléka, így összesen 3,9 millió forintot kellett fizetni a kardért.

A kardot Lech Kaczynski nyújtja át Sólyom László akkori államfőnek 2006-ban... és a becses fegyver új tulajdonosa, Gaál László kezében (kis képen)
Fotó: Végh István, MTI

A kard újdonsült tulajdonosa egy debreceni vállalkozó, Gaál László lett.
- Ezt a kardot akartam megszerezni mindenképp, akár ötmillió forintig is elmentem volna, ha arról van szó. A tárgy egyébként visszakerül Krakkóba. A cégem főleg Lengyelországban terjeszkedik, ezért az ottani irodában tesszük majd ki a falra ajándékként a lengyel dolgozóknak - mondta Gaál, aki az aukció igazi sztárja volt, ő vette a legtöbb dísztárgyat és ő költötte a legtöbb pénzt. Több mint ötven tételt vásárolt meg egymaga a kikiáltott 350-ből, a karddal együtt pedig 5,7 millió forintot hagyott a galériában. - A jótékony cél is fontos szerepet játszott döntésemben, a fő ok azonban a számos lengyel kötődésű kikiáltási tárgy és Sólyom László személye volt. Korábban sohasem voltam még árverésen, a szomszédomat kérdeztem meg arról, hogyan is folynak egy aukción az események. Annyira izgultam, hogy négy órán keresztül még a mosdóba se mertem kimenni, nehogy lemaradjak egy-egy tárgyról - mesélte Gaál, aki az aukció alatt többféle tárgyra is licitált. - Sok érmét vásároltam, enyém lett a George W. Bush-tól kapott plasztika és szinte minden lengyel ajándék. Húsz éve vadászom, ezért a lengyel vadászpohár készletet is elvittem 240 ezer forintért. A végén a festményekre már csak azért licitáltam, mert annyira olcsón akarták elvinni a tárgyakat, hogy úgy véltem, jobb, ha inkább én veszem meg őket - mondta a vállalkozó, aki a vásárolt tételek nagy részét elajándékozza.

Mintegy 19 millió forint gyűlt össze a hétfői árverése. Az aukción a volt köztársasági elnök hivatali idején kapott ajándékait árverezték el. Ebből még le kell vonni a különböző költségeket, de körülbelül 17 millió forintot így is kap majd a bakonyszücsi Daganatos Gyerekek Rehabilitációs Lelki Otthona. Az otthont Sólyom és a jutalékáról lemondó galéria felajánlása mentette meg a csődtől.
Ferentzi

xsasha 2011.07.24. 11:13:17

@sárkányfő:

Azt, hogy a következő mondatig már képtelen voltál eljutni:

" A skandináv ország adóssága európai mércével mérve rendkívül alacsony, a gazdasági potenciálja rendkívül erős, a következő néhány évben pedig "sokkal élénkebben" lesz jelen Közép-Európában, mint eddig - fejtette ki, hozzátéve, hogy utóbbit a növekvő magyarországi befektetéseik is mutatják."

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 11:13:30

@sárkányfő:
Nyuszika.
Légy nyugodt, hogy Orbánnak eme kijelentéseit a jobboldalon is helyi értéken kezelik. Ennek csak annyi a szerepe, hogy picit helyrebillen az egyensúly. Orbánnak itt a nagyot mondó megnyilvánulását láttuk. Ugyanúgy, mint amikor Szőcs Géza azt mondta, hogy majd a kazahokkal fogjuk mi megteremteni az új kultúrát.
Majd gyün a korrekció.
Az a sok fesztiválozó befizetett Tusványosra, valamit adni kell nekik a pénzükért. :-D

Az azonban teljesen rendben van, hogy diverzifikálni kell. Még a paraszt is tudja a mondást: Több lábon kő állni!

Protestant 2011.07.24. 11:14:47

@kigyurt álat: halkan megjegyzendő, hogy a nyugati szociális modell válságát már a 90-es évek első felében észrevették, ennek következménye lett a Giddens-Blair féle "harmadik út". Azonban a szociális modell válsága és a gazdasági modell válsága egyáltalán nem ugyanaz. A gazdasági modellen is van repedés bőven (az szerintem sem szorul bizonyításra, hogy a globalizálódó gazdaság eddig elképzelhetetlen mértékű jövedelemkoncentrációt és ezzel együtt nagyon tágra nyílt szociális ollót eredményezett, és erre a problémára a neoliberális, Friedman-i gazdaságpolitika nem tud megoldással szolgálni, tehát valamiféle Keynes-i megoldás felé kellene orientálódni, hacsak nem jön egy teljesen új és több mindenre választ adó közgazdasági doktrína), de ez még nem jelenti azt, hogy a nyugati gazdasági modell összeomlott volna. Recseg-ropog, de még köszöni, elvan. És az európai államok eladósodása nem a nyugati gazdasági modellnek köszönhető, hanem a felelőtlen, habókra ígérgető politikusoknak, mint amilyen Orbán is (meg amilyen volt Gyurcsány, Medgyessy, és lehetne folytatni a sort...).

fatia-negra 2011.07.24. 11:14:57

@sárkányfő: NEM GYŰRŰZIK BE !!!! igaz a zorbán jó 5letei kiszivárognak...

sárkányfő 2011.07.24. 11:16:01

Áruljátok már el nekem, miért van az, hogy Orbán Brüsszelben dicséri Bajnait, itthon meg sose-volt sallerekkel henceg amiket kiosztott Brüsszelnek, meg a nyugat hanyatlásáról és börtön-jellegéről hadovál? :)

Mi lenne, ha egyszer itthon magasztalná Bajnait, és Brüsszleben közölné a nyugati népek politikusaival, hogy ők épp hanyatlanak, de majd mi átvesszük az európai gazdasági motor szerepét tőlük? :)

panelburzsuj 2011.07.24. 11:16:23

@unionist:

Az olaszok Lombardiától Calabriáig tartanak.

Egy minieurópa, modellezve az összes olyan mentalitásbeli "régióképző" erőt, amelyet a "nemzetállam" csak ideig-óráig, piszkosul központosítva képes elfedni.

Szimba 2011.07.24. 11:18:07

A nagyközönségnek szánt szólamokon kívül OV elképzelése valóban kezd kibontakozni. Ha lehántjuk róla a populizmust és a szimbólumokat, akkor szerintem (!) az az elképzelése, hogy

- Mo.-t bizonyos fokig ismét önellátóvá teszi (mezőgazdaság, élelmiszeripar stb.)

- együttműködést és piacokat szeretne létesíteni a keleti oldalon (ahol még esetleg vannak lehetőségeink)

- A gazdasági együttműködést politikai szövetséggé fejlesztené, ami némiképpen függetlenítené Kelet-Közép-Európát nyugattól

- Nyugat hanyatlása természetesen csak önmagához viszonyítva hanyatlás - de ez a mítoszteremtő szólam alkalmas lehet arra, hogy a Fidesz híveit a magyar áruk felé terelje

- Ugyanakkor persze a több lábon állás elvét sem tagadja meg, hiszen az üzlet és a munkahelyteremtés nagyon fontos, hogy a Fidesz megtartsa a szavazóit

- A Jobbik hallgatólagosan szövetségese is, ám ellensége is a Fidesznek. Amennyiben balul sül el a közmunka program, a cigányság munkához juttatása/kényszerítése, akkor abból a Jobbik fog profitálni

- A baloldal óriásit téved, ha azt hiszi, hogy bármiféle koalíció, amely az alkotmány eltörlésére, bizonyos törvények megváltoztatására, a média megmentésére irányul stb. számottevő szavazót megérint. Sőt, a média nálunk úgyis a megvetendő, hazug állandó jelzőkkel jelenik meg az átlag számára, tehát még örülnek is a megrendszabályozásának

- Amin OV megbukhat, az az, hogy ugyan munkát esetleg teremt, de gyarapodást már nem tud, sőt feltehetően nem is akar. A lényege annak, hogy Mo. ismét ne más hatalmaktól, ne a nemzetközi bankoktól, tőkétől függjön teljes egészében, vagy politikai jóindulattól (ami nincs), annak az ára, hogy ismét "tisztes" szegénységben élünk még sokáig. Magunk termeljük meg az élelmiszerünket, a ruhánkat, a használati tárgyainkat, és még sok mindent. Ez nem új dolog, már a reformkorban is magyar szövetet hordtak a honleányok. Csakhogy akkor még a nemzet fogalma sokkal lelkesítőbb volt, mint ma.

- A fiatalok valóban a Jobbikot támogatnák inkább, éppen radikalizmusa miatt, és mert azt ígéri, hogy megvédi, akár erővel is a fiatalok érdekeit. Ebben az a rettenetes, hogy valóban kb. az ország lakosságának jelentős részét kell eltartaniuk a most családot alapítóknak. Az 1 milliós cigányság ugyan nem egynemű, viszont nagy részük nem fizet adót, sokan élnek segélyen, sokan munkanélküliek, több a gyermekük, mint más családoknak

- A lényeg, hogy a Fidesz következő választási sikere erősen függ attól, hogy mit tesz cigány ügyben. És ez a Jobbik nagy lehetősége is.

hoplita 2011.07.24. 11:21:21

Na, azé' kispályás....:)))

"....K. F.: Jó, én sem tulajdonítok különösebb jelentőséget az ügynek, de azért rávilágít a pártban zajló, zömében a személyes kvalitások által meghatározott ügyetlenkedésekre. Újabban meg arról szólnak a hírek, hogy Morvai olyan euroszkeptikus
páneurópai szövetség invitálását fogadja el, amely a Jobbikot nem tartja kívánatosnak. A határozott irány és az erős vezetés hiánya felszínre hozza a lappangó ellentéteket. Ezzel együtt az ízlésemmel ellen volna karanténokat létrehozni, hiszen mégiscsak a választók akaratából szerzett parlamenti mandátumokat a Jobbik. Különben is az emlegetett intellektuális hiányosságok lényegében ketrecben, tíz-tizennégy százalék körüli szinten tartják a pártot, és amíg a jelenlegi üzenetekkel és nyelvpolitikai elemekkel dolgoznak, nem is képesek följebb lépni....."

Tíz.tizennégy.....muhahahahahahahahahahaha...!!!!!

Jézusom, ez a csávó vót a sólyomlackó izéje....:))))
Erre mondaná a viccbéli őrmester, hogy mi lehetnék ott én...!:))))

gyilkos fűegér 2011.07.24. 11:21:32

Kíváncsi vagyok, akik itt habzó szájjal védik Orbán baromságait, azok, ha muszáj lenne, Svájcba, vagy inkább a feltörekvő, baráti Kínába emigrálnának-e? Köszönöm, nincs több kérdésem.

sárkányfő 2011.07.24. 11:21:44

@xsasha:
Aha. Szóval Norvégia nem a nyugat része? És Németország meg Franciaország része a nyugatnak? Dánia? Ausztria? Mikor fognak összeomlani? Tartós tejet érdemes még venniük?

És mond, te tényleg elhitted Orbán-Szíjjártónak, hogy az államadósság az egyetlen és kizárólagos mércéje egy ország gazdaságának és kilátásainak? Te tényleg elhitted nekik, hogy ez nem egy 25x összetettebb kérdés? Belgium mikor fog összeomlani a 95%-os adósságával? Holnap? A tévé élőben közvetíti?

sárkányfő 2011.07.24. 11:27:34

@Kara kán: jaaaa.... hogy a jobberek Tusványost amolyan showder-klubként klubként kezelik, ahol a fő fellépő humorista Orbán? Előadja a humor-bonbonjait, és az úri közönség kacag?

Hát miért nem ezzel kezdtétek? Így már tényleg oké! Vicces fiú ez az Orbán, pályát tévesztett, gyakrabban kéne meghívni a Comedy Centralba.

És még a sok hülye azt mondja, hogy a jobbosoknak nincs humorérzékük... :)

aszekelyek 2011.07.24. 11:27:48

@sárkányfő: Olvastam és írtam is egy hosszabbat errpl a bloggazdának. Aki nem olvas, az kegyed. A jóléti államokról néhány poszttal előbb már volt szó. Ezt, a fenntarthatatlanságát, akkor már jórészt ki is veséztük. Orbán is kifejtette, mi az, ami nem fenntartható ebből nálunk. A két egérke és a z egérfogó, az illatozó welrfare sajttal, ha emlékszik. Mindenhol, a görögöknél is ezek vitték félre és a rossz vezetés a dolgokat.Nem édes ez a megsemmisülés. Nem egy frenetikus nirvána és samsara. A mai nem . Nagyon fájdalmas, ahogyan Orbán is mondta. Mi ebben elárébb vagyunk. A végén még nem. Sajnos. HA nem olyan pocsék a feriék nyegle kommunikációja, akkor a szükséges lépéseket itt is jobban fogadta volna a jónép. Persze azokkal a kivetett terhekkel együtt, amit Orbán a nagyon nagy hasznot realizálókra is kivetett. Orbán nem fogkegyről köp oda egy nincs ingyenebédet és nem mondja, hogy titeket varangyok, nem kérdezünk, lecsapoljuk-e a mocsaratokat. Kommunikáció. tistelettel. Unionisttal tárgyaltuk, tudni kell eladni egy gazdaságpolitikát. Másként a legjobb is kampec. Orbán már nagyon jó mosóporügynökké vált. U.I ugyanúgy kell eladni a politikáját, mint azt. Még egy közhely Orbán személyéről. A reklám szakmában úgy tartják, az a jó reklámszakember, aki saját magát jól el tudja adni. Orbán már egy kvázi DOVE szappan lett . a hőskorból.... Amiből a szappan operák kinőttek. Háziasszonyoknak szóló rádiójátékok szüneteiben adták be a Dove reklámokat. Minden egyszerű asszony informált volt és vevő. Tudja kedves blogtárs, hányszor újult meg és váltott arculatot, marketingstratégiát a DOVE cég? Nagyon sokszor.Ennek ellenére piacvezetők. Csinálják utána! Ő is mondja ezt.

somogg (törölt) 2011.07.24. 11:29:23

Kedves Gabor,
egyre szanalmasabb ez az alobjektiv, bagatelizalo politikai elemzosdi. kezdodott a nem lesznek diktatura fele vezeto lepesek, mert nincs ra bizonyitek (kiveve a fidesz partstrukturaja, a csalhatatlan vezerrel), aztan lettek. most pedig europa, mint a kritika forrasa, hiteltelennek latatasat egyszeru kommunikacios lepeskent leirni. ezt hivjak az ertelmiseg arulasanak...

Szimba 2011.07.24. 11:29:30

@Kara kán:

A magas szőke norvég megelégelte a bevándorlók tömegeit. Rasszista a nyomorult hívő szinten.

Viszont nem egyszerű kérdés, hogy a különböző kultúrák miért nem tudnak egymás mellett békésen élni.

hoplita 2011.07.24. 11:31:08

@aszekelyek:
".....Talán már lezajlott a gorenje láz, amiért rohantak a kis buták...."

Te beszélsz, jaffamajom.....?????
Vemhesen álltál sort az első nyíló meki előtt....!!!!
Bent a csordában, ahogy illik azokhoz, akik osztják a zészt, tuggyák a tutit....csak magukba nem néznek soha.
23 év telt el azóta és én eccer vótam mekiben....a gyerekeim miatt....de Budán is csak eccer vót kutyavásár.....
Legalább kussolnál bazmeg...!!!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 11:31:55

@sárkányfő:
Biztos tudod, hogy a Napkirály is fellépett színdarabokban. (?)

Amúgy: színház egész világ. Gyurcsány például a hibbant Néró szerepét játszotta.
Mi következik ebből? Kell tudni szerepet választani.

sityak 2011.07.24. 11:33:43

@aszekelyek: Én ugyan nem vennék tőle se porszívót, se szappant. Bár ezt a szintet valóban jól teljesíti...
Az viszont félreértett toposz, hogy a politikát is úgy kell eladni, Mégha divataos kiszólás is lett belőle.

Szimba 2011.07.24. 11:36:26

@aszekelyek:

A nirvána a megsemmisülés, a lekerülés a lét kerekéről, vagyis nincs több ujjászületés.

A samsara pedig maga a létforgatag, a szenvedés, és újjászületés végtelensége.

maskep 2011.07.24. 11:38:05

Valóban, Orbán Viktor valamikor 2007. és 2009. között, egy kegyelmi pillanatában, (mikor épp nem ultimátumozott,) megemlítette az akkori kormány egyik fő hibájaként, hogy a világban paradigma-váltás van, és nem látja jelét, hogy ezt az akkori kormány egyáltalán felismerte volna. Akkor azt gondoltam, hogy ökológiai kihívásokra gondolt. Aztán a friss keleti szél, és hasonló utalások emlegetésével világossá vált, hogy másfajta paradigmaváltásra készül reagálni.

"Nagyszerű dolog, ha egy miniszterelnöknek van határozott jövőképe, amelynek alapján politizál. Sokkal több lehetőség van egy olyan politikusban, aki nem csupán alkalmazkodni és ügyintézni akar, hanem gondol valamit arról, hogy merre halad a világ, s miként lehet egy ország a folyamatok elszenvedője helyett azok kihasználója, nyertese." És, tegyük hozzá, hogy gyökeres változásokat demokratikus úton, - mely út a többség akaratának érvényesülését jelenti, és a többség mindig konzervatív, ragaszkodik a meglévőhöz, míg a helyzet valóban tarthatatlanná-élhetetlenné nem válik, - csak kivételes esetben, vagy kegyelmi állapotban, mint nálunk a rendszerváltás volt, lehetett végrehajtani.

Az ilyen gyökeres változásokat, a társadalom forradalmi jellegű modernizálását csak egy karizmatikus vezető viheti véghez. Ilyen, a világ változására az adott ország helyzetének megfelelő modernizációt hajtott végre Szent István Magyarországon, Attatürk Törökországban, vagy Lenin Oroszországban, Franco Spanyolországban...

Valóban, csak "az idő mutatja majd csak meg, hogy helyes alapvetésekre épült-e az orbáni stratégia." Ez a kocka már gurul, és meg lehet állítani, de akárhogy is, visszavonhatatlanul meghatározza a jövőt.

Ebből a szempontból a jobboldal vagy akár a baloldal, vagy a rendszeren kívüli tényezők mennyire támogatják ezt a stratégiát. A lényeg az, hogy ha a stratégia hibásnak bizonyulna, maga Orbán képes lesz-e, lenne-e változtatni a stratégián, esetleg saját messianisztikus szerepéről lemondani (mely szerintem elsősorban hatalmi törekvéseinek a kivetülése, vagyis nem "A" célért harcol, hanem a harcért kreált célt.)

És ha nem lenne rá képes, van-e, lesz-e erő és mód a társadalomban, hogy megvédje önmagát a szakadékba rohanástól.

aszekelyek 2011.07.24. 11:38:54

@hoplita: Tudod ki volt vemhes? Aki téged a világra hozott. Szoci tempó. Amikor Anikó asszony szült, az ordenáré "értelmiségiek" azt gagyogták primitíven, hogy megellett. Ez is őket minősíti, meg amit írtál az is. Nálatok biztos az állatorvos volt a bába. Egy kutya vagytok ti. Mindig mondtam. Nem fondolom, hogy ha egy állapotos nő megkíván valamit, az konzekvensen teszi tönkre a gazdaságot. HA nincs ott meki, nem kívántam volna meg. Nem hallgatok. Nem én hoztam be őket az országba.

török gábor 2011.07.24. 11:39:31

@somogg: a bejegyzés pont arról szól, hogy ez nem csak kommunikáció....

a diktatúra kérdéséhez pedig ezt ajánlom: www.fn.hu/belfold/20110718/polkerek1/ , különös tekintettel erre a részre: "érdemes különválasztani azt, ami nem tetszik, meg azt, ami egyértelműen antidemokratikus".

gyilkos fűegér 2011.07.24. 11:39:58

@Protestant:

Vicces egyébként, hogy pont azok mutogatnak az EU csődjére, akiknek ez a csőd jórészt köszönhető. A görögök sem azért vannak szarban, mert haldoklik a kapitalizmus, hanem mert basznak adót fizetni, meg 14. havi nyugdíjakat osztogatnak hitelből. Most meg ugye, a kurva anyját Brüsszelnek (a kocsmák a sztrájkok alatt zavartalanul üzemelnek! Számlát nem adunk! Eddig se adtunk, az ember a mi korunkban meg már nem változik...)

sárkányfő 2011.07.24. 11:42:26

@Kara kán: oké, akkor magyarázd már el a híveinek, itt ezen a blogon is van pár, hogy Orbán tudatosan beszél hülyeségeket össze-vissza, nem kell komolyan venni, valójában épp az ellenkezőjét gondolja. csak mert tudod páran komolyan veszik.

Mondjuk ez Orbán hibája is, kiírhatná az agymenési előtt a színpadra, hogy fizetett humor-show produkció következik, a Szíjjártó meg alá keverhetne konzerv-röhögést a poénoknál.
Csak mert amilyen komoly képet vág hozzá, meglepően sokakat megtéveszt.

Link Elek 2011.07.24. 11:42:49

@Kara kán:
kprax.blog.hu/2011/07/23/a_terrorizmus_akkor_is_hathat_amikor_eppen_nem_is_tortenik

a kommenteket olvasd vegig

fatia-negra 2011.07.24. 11:42:51

@gyilkos fűegér: különös bája van annak amikor magyarok (különösen a "jogász" politikusok) mondják a németeknek, hogy döglődnek, és jó lenne elkezdeni TISZTESSÉGESEN-SZORGALMASAN dolgozni...

nyünyüge 2011.07.24. 11:44:18

@gyilkos fűegér:
Az EU Görögország felvételekor rosszul ítélte meg a számára a felvétellel járó nyereség és a vállalt kockázat mértékét - most megszívja, megszívjuk. Mert ugye Görögország ilyen közigazgatással meg ilyen adózási hajlandósággal azért került be az EU-ba, mert az EU ezt akarta.

fatia-negra 2011.07.24. 11:44:23

@fatia-negra: kimaradt, nehogy sértődés legyen...

"jogász", dakota politikusok

hoplita 2011.07.24. 11:45:49

@jjulie:
Hé, gagyizsidó.....ez nem hugyozott a fűbe, ez arra is gyáva vót, hogy oda kimenjen.
Masszírozta a zura előbőrének helyét, meg osztotta a zészt a klaviról.

fatia-negra 2011.07.24. 11:46:12

@nyünyüge: ebbe belemenjünk?

a tolvaj adócsaló lusta görögök aszitték hogy jó az euró...
merthogy többet kapnak mint befizetnek és megmentik a csődtől...
ez igaz is... csak a németek SOKKAL JOBBAN JÁRNAK az euróval...
az erős gazdaság "tarol", a gazdasági különbségek erősödnek...

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.07.24. 11:47:59

Itthon már annyira jól mennek a dolgok, hogy ráérünk a külföld, mit külföld, az egész Nyugat problémájával foglalkozni.

Megláthatja az egész világ, milyen Fityiszt mutat nekik Orbán vezér politikai vezetéstanból!

Csak valami mihaszna kölök nehogy belelőjön hátulról a görbetükörbe csúzlival!

sárkányfő 2011.07.24. 11:48:55

@gyilkos fűegér: ami különösen vicces, hogy a görög költségvetés adósság-teher nélkül, nettó számolva is mind a mai napig deficites :) ha tehát egy fillér adósságuk nem lenne, akkor is növekedne a hiányuk :)

nekem személy szerint semmi bajom a görögökkel, nyilván nem a nagyon dógos természetükért szeretem őket, de ha nem képesek radikális változásra, akkor előbb-utóbb kikerülnek az EU-ból, és megérdemelten.

hoplita 2011.07.24. 11:49:53

@aszekelyek:
Mert most mennyi is az áfa, jajjapicsa?

Még a pelenkán is annyi....igaz, vezíred mán nem pelenkáz, a többi leszarva.

aszekelyek 2011.07.24. 11:50:06

@butus: Ezt miből véli biztosnak? A jósda mondta?

@Szimba: Ezt én is így tudom. Vannak akik ezt, vannak, akik azt gondolják a mai helyzetről. Sztem pedig samsara van. Ismered a Samsara parfümöt? Egyszer volt nekem. Van ilyen növény is. Az illatától mindenki rosszul volt, a férjem is:) Keserédes, intenzív. Mondhatni, ütős. Nekem úgy látszik, a jóléti államok , ahogy eddig működtek, lekerülnek a lét kerekéről, mennek a lecsóba, pardon, a nirvánába. A samsara vár ránk, ma itt élőkre. Valamit úgy írtam, hogy nem ez jött ki belőle? Lehet, mindjárt visszaolvasom.

@sityak: Meglehet de az eladási mutatók még mindig nem ezt mutatják. érzelmekre kell hatni, imázst építeni, illúziókat/Víziókat/ feelingeket kell csomagolópapírnak felhasználni. Ostorral nem lehet vevőt találni. :) Az a kommunisták marketingstratégiája volt.

gyilkos fűegér 2011.07.24. 11:50:20

@aszekelyek: "Tudod ki volt vemhes? Aki téged a világra hozott. Szoci tempó. Amikor Anikó asszony szült, az ordenáré "értelmiségiek" azt gagyogták primitíven, hogy megellett."

Tipikus Urban Legend. A mondatot Szanyinak tulajdonítják, de akármekkora paraszt, még ő sem mondott ilyet soha.

Mint ahogy nem mondta a Napkirály, hogy "Az állam én vagyok!", és nem mondta XVI Lajos, hogy "Utánam a vízözön!"

fatia-negra 2011.07.24. 11:52:04

@sárkányfő: ezek mind tízmilliós kis po:cs országok (port, görög, ír)
na jo olaszok és spanyolok má nagyobb falat...

hogyan tudnának kilépni? drakmát söpörnek majd megint? mert az a görög gazdaságtól függ csak... az euró a némettől is...

a németek érdeke is... erős gazdaságnak jo a sok lúzer= piacot jelenetenek + óccó oktatás + óccó munkaerő stb...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 11:52:27

@sárkányfő:
Szerintem ti itt sokan Tusványost összetévesztitek az Országgyűléssel. Nagy hiba.

hoplita 2011.07.24. 11:53:00

@kicsijuti:
".....hogy abszolút értékben mekkora az államadósság az egy teljesen érdektelen adat....."

Ja, ténleg, milyen igazad van.:)))
Ugye valami bankban melózol?
És mi vagy?
Takarítónő?

nyünyüge 2011.07.24. 11:53:09

@aszekelyek:

Mondod ezt a fogyasztói társadalom bukásának másnapján - amely fogyasztói társadalom arra épült, hogy a fogyasztó rendre bekajálta azt a folyamatosan megújuló, piszok jó Dove reklámot?!?!?!

Pont ezzel akarod hitelesíteni Orbán munkaalapú társadalmat hirdető mondatait? Megújulás? A francokat. Egy újabb jó? ötlet a (politika) fogyasztó behülyítésére.

fatia-negra 2011.07.24. 11:54:20

@Kara kán: ja +orbánt a kormányfővel... igen keverjük... csak kapkodjuk fejünk...

@gyilkos fűegér: nem monták: nem. de 2/3-dal visszamenőleg beírjuk a töribe

gyilkos fűegér 2011.07.24. 11:56:23

@nyünyüge: @sárkányfő:

Viszont az igaz, hogy Görögország felvétele az EU-ba már eleve elkúrás volt, az Eurózónába meg dupla elkúrás. Miért nem akkor ugattak a németek meg a franciák? Elcsesztétek, most lehet a kasszához fáradni, és fizetni, mint a katonatiszt. Ez eddig is így volt, ezután is így lesz.

kigyurt álat 2011.07.24. 11:58:06

@unionist: nem tudom honnan veszi a wolfram alpha az adatokat, de ki van zárva.
Nézd meg akkor ezeket:
en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_European_Union
en.wikipedia.org/wiki/Aging_of_Europe

Átlagosan 1.6-os termékenységi rátával mégis hogyan növekedne a népesség hosszú távon? (bevándorlás nélkül)
Néhány ország van csak, ahol 2 közelében van. Az világos, hogy az átlagos életkor is nő, mert magasabb a várható élettartam, de hosszú távon ennek nincs népességnövelő hatása.

hoplita 2011.07.24. 11:59:28

@Anti Anyag:
Az első értelmes hozzászólás.
Igazából itt a zeb elhantolva.

fidesz friend 2011.07.24. 11:59:29

kedves Török Gábor,

a konfliktus fontos dramaturgia elem, és ha nem provokálná egyfelől-másfelől typusú puha fidesz-mentegetéssel az olvasóit, akkor lényegesen kevesebb látogatója volna a blogjának.
de azért mindennek van határa, és a fidesz megítélésének határait Ön igencsak feszegeti. de ez is egy stratégia, mellesleg: orbáni.
de a lényegre térve, erre:
"Van azonban két olyan, a magyar politika szempontjából nem jelentéktelen kérdés, amelyre már ma is tudhatjuk a választ. Egyrészt az, hogy vajon tényleg erre a felismerésre épül-e a második Orbán-kormány politikája, másrészt pedig, hogy ez a vízió széles körben osztott-e a politikai jobboldalon."
itt a hamis állítás egy harmadik - sokkal fontosabb - kérdés elhallgatásában jelenik meg. nevezetesen abban, hogy VAJON VALÓBAN BEKÖVETKEZIK-E A NYUGAT ORBÁN ÁLTAL VIZIONÁLT ALKONYA?
aligha.
márpedig ha nem, akkor orbán nyugatot fikázó szövege ismétcsak nem egyéb, mint NÉPBUTÍTÁS: abban a biztos tudatban (és azzal a - sajnos - reális eséllyel), hogy az ő politikája nyomán márpedig itt érzkelhető előrelépés nem lesz, lassú kínoktól kísért lecsúszás viszont igen, ezért igyekszik jóelőre megágyazni annak, hogy minden negatív fordulat oka kívül kresendő, ő mossa a kezeti, sőt minden megtett az elkerülés (= a keleti szél metafora) érdekében.
az egyetlen reményünk, hogy Abraham Lincoln örökbecsű mondása a sajtó pofájának befogása ellenére, egyszerű zsigeri alapon majd itt is működik, miszerint
You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.
nagy kár, hogy az ilyen folyamatok persze lassúak, és minded perc hatalmas veszteség.

fatia-negra 2011.07.24. 12:00:03

@gyilkos fűegér: mint írtam. 1értelműen mindenkinek jó az eurozona...

hosszútávon persze erős gazdaságú németeknek jó, görögök leszakadása nő
de b@lf@sz görögöknek rövidtávon jo (elkerülik a csődöt, "diszkrét csőd")
sajnos nekünk nem lesz ilyen "szerencsénk"... köszönhetően a zorbán pajtásnak

Serenic 2011.07.24. 12:00:17

A szokásos törökgábori semmitmondás. Annyi értelme van, hogy sokan olvassák, így sokan vitáznak is a témákról.

tölgyes 2011.07.24. 12:00:24

Kedves Török Gábor!

A Nyugat alkonyáról beszélni Ortega óta nem jelent eredeti kérdésfeltevést. A korabeli viták marxista, de a polgári megközelítésben is már akkor is a kapitalizmus kifulladását, a dekadencia és útvesztés előretörését vetítették elénk. Persze sokféle következtetést vetítettek elénk. Volt aki a szocialista forradalom győzelmét, volt aki a kizökkent idő helyreállításának lehetőségét és volt aki -a mai szóhasználattól eltérően de tartalmában lényegében azonos módon - az atlanti térség térvesztéssének lehetőségét, valószínűségét fogalmazta meg.

Aztán jött a világháború, amelyik tovább emésztette Európa erőforrásait, tovább gyengítette Európa befolyását a világ termelő kapacitása fölött. Földrésznyi területek váltak politikailag függetlenné és használták ki Európa ideológia megosztottságának előnyeit. Voltak országok, amelyek orosz és voltak országok amelyek nyugati fegyverekkel gyilkolták egymást miközben kiábrándultak saját támogatókból is. Megnőtt a gazdasági függetlenség utáni vágyuk és noha ezt realizálni máig sem tudták, egyre kisebb lelkesedéssel adják oda munkaerejüket, természeti erőforrásaikat az európai jólét fenntartására.

Az atlanti térség eladósodott. Mára ez közhely. Igen ám de kinek adósodott el??? Hiszen az adósság érinti az USA-t és szinte az egész Nyugatot... miközben A VILÁG KÜLKERESKEDELMI FORGALMÁNAK 60%-A MÁR ÚGY ZAJLIK, HOGY ABBAN AZ ATLANTI TÉRSÉG ORSZÁGAI NEM JÁTSZANAK SEMMILYEN SZEREPET.

Pénteken néztem az ATV-én az 700as klub adását, ahol egy utah-i senátor kezdeményezéséről volt szó, aki az USA alkotmány módosítására tesz javaslatot. A javaslat lényege az, hogy az alkotmányban maximálni kell az államadósság mértékét és a beszedhető adó felső határát is. A beszélgetés során a senátor elmondta: nem járható az eladósodottság adóemelés útján történő csökkentése, mert az államokban történelme során soha nem tudtak több ADÓT BESZEDNI MINT A GDP 18%-A. ennél magasabb adóbevételt akkor sem sikerült elérni, amikor az adókulcs 70% volt. Mindebből az következik, hogy más utat kell keresni a problémák megoldására.

A kérdés az, hogy ezt a más utat képes lesz-e megtalálni a térség még azelőtt, mielőtt végképp elveszíti domináns szerepét a világ gazdasági fejlődésében és egy újfajta gazdasági rend kialakításában.

Orbánnak abban igaza lehet, hogy az eredményes útkereséshez szükség lesz a közösségi összetartozás szálainak megerősítésre, az átalakulással együtt járó, kiéleződő konfliktusok kezelésének új módszereire, a döntési mechanizmusok hatékonyságának növelésére. Legfőképpen pedig arra lesz szükség, hogy a kialakult helyzethez a korábbitól eltérő módon tudjunk közeledni

fidesz friend 2011.07.24. 12:01:31

@Grigorij Pantyelejevics:

ennek kapcsán Török Gáborhoz:
a konfliktus fontos dramaturgia elem, és ha nem provokálná egyfelől-másfelől typusú puha fidesz-mentegetéssel az olvasóit, akkor lényegesen kevesebb látogatója volna a blogjának.
de azért mindennek van határa, és a fidesz megítélésének határait Ön igencsak feszegeti. de ez is egy stratégia, mellesleg: orbáni.
de a lényegre térve, erre:
"Van azonban két olyan, a magyar politika szempontjából nem jelentéktelen kérdés, amelyre már ma is tudhatjuk a választ. Egyrészt az, hogy vajon tényleg erre a felismerésre épül-e a második Orbán-kormány politikája, másrészt pedig, hogy ez a vízió széles körben osztott-e a politikai jobboldalon."
itt a hamis állítás egy harmadik - sokkal fontosabb - kérdés elhallgatásában jelenik meg. nevezetesen abban, hogy VAJON VALÓBAN BEKÖVETKEZIK-E A NYUGAT ORBÁN ÁLTAL VIZIONÁLT ALKONYA?
aligha.
márpedig ha nem, akkor orbán nyugatot fikázó szövege ismétcsak nem egyéb, mint NÉPBUTÍTÁS: abban a biztos tudatban (és azzal a - sajnos - reális eséllyel), hogy az ő politikája nyomán márpedig itt érzkelhető előrelépés nem lesz, lassú kínoktól kísért lecsúszás viszont igen, ezért igyekszik jóelőre megágyazni annak, hogy minden negatív fordulat oka kívül kresendő, ő mossa a kezeti, sőt minden megtett az elkerülés (= a keleti szél metafora) érdekében.
az egyetlen reményünk, hogy Abraham Lincoln örökbecsű mondása a sajtó pofájának befogása ellenére, egyszerű zsigeri alapon majd itt is működik, miszerint
You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.
nagy kár, hogy az ilyen folyamatok persze lassúak, és minded perc hatalmas veszteség.

Kalmár 2011.07.24. 12:01:49

Szerintem az elmúlt 20 év legvilágosabb helyzetértékelése volt. Nem kamuzik, nem hímez-hámoz. Lehet vele vitázni vagy nem egyetéteni, de legalább senkinek nem lehet kérdés, hogy merre megy Magyarország.
Az Eu számunkra nem sok jót hozott. Olyan országok kötekedtek a gazdasági helyzetünkkel akik sima csalással produkáltak jó számokat. Az a fajtra monetáris stratégia nem követhető. Európának új út kell. Olyan amibe nem fér bele mások leigázása és mások becsapása, mert az ide vezet.
Felszámolták a mezőgazdasági termelési kapacitásaink jelentős részét leállítva ezzel a gazdaság egyik motorját, majd miután piaccá tettek minket olcsón kezdődő csali hitelekkel fogyasztási versenybe hajszoltak minket. A termelés leállása miatt az adósságcsapda csak idő kérdése volt, hogy mikor zárul ránk.
Megtörtént.
Most legyünk hálásak azoknak az Eu támogatásoknak amit a rajtunk keresett kamatokkal kerestek??
Kösz nem.
Elvették a munkát és segélyt kínálnak helyette.
Ennek a gazdasági rabszolgatartásnak alkonyul be.
Remélem, hogy még talán idejében léptünk ez ellen.
Az a globális tőke amit többek közt az IMF és a FED jelent most szembekerül a kifosztott elkeseredett tömegekkel akiket ők "termeltek". Bárki tudja a földön, hogy kik ezek az emberek?? Nem sokan. Pár tucat ember élősködik kontinesnyi tömegeken.
Ilyenkor persze mindenféle radikális szélsőség könnyen erőre kaphat. Meg kell ezt előzni azzal, hogy akik eddig képesek voltak 30%-os profitokat eltenni évente azokat most kőkeményen a kasszához kell rendelni. A magáncsőd intézményét sos be kell vezetni. Régen hallottam ilyen jó beszédet. Jó köpködést a szokásos fogatnak.

somogg (törölt) 2011.07.24. 12:02:43

@török gábor: igen a bejegyzes azt mondja, hogy orban ezt mondja, tehat ez az irany. es? mik a lehetseges kovetkezmenyek (barmi, pozitiv/negativ vagy elojel nelkul)? a cikk nem lep tovabb, csak az igazat mondja nem a valot (=alobjektiv). ha en itthon elolvasok egy elemzest benne van az elemzo hozzadott erteke, nem csak a tenyt kozli. ismerni kell a politikai beallitottsagukat es tobbtol kell olvasni ugyanarrol a temarol.

elolvastam a linket, ugyanez a maszatolas. kedvencem: az angol allam elvette a reszvenyek felet a konszolidacioert cserebe. akkor ez most diktatura? :)

elhiszem, hogy nehez a dolga a politikai elemzoknek magyarorszagon. olyan mintha valaki bofogne egy etteremben es azt kene targyilagosan elemezni, anelkul, hogy kimondanank, hogy egy paraszt, mert akkor rank sutik, hogy partszinakben elemzunk

be smog free 2011.07.24. 12:03:25

@maskep:
Te is tudod, én is tudom és mindenki tudja - orbán dumagép, ami azt jelenti, hogy tehetséges szónok, katasztrofális miniszterelnök. Ehhez passzol kormánya is, akik dilettáns emberek egytől-egyig.

Nincs gazdaságpolitika és nincs program. 8 évig készültek hatalomra, több mint egy éve tovább mélyítik a szakadékot a szegények és a gazdagok között.

A Soros alapítvány pénzéből volt Amerikában és Oxfordban, ez sokat elmond róla....úgy lengedezik a politikában, ahogyan a szél fúj. Látszólag magyarnak vallja a politika irányzatát, valójában egy gyenge kiadású kommunista-liberális felfogású.

Valaki azt súgta neki ( Demján, a nagy tudású ) hogy a kínai modell a követendő, ehhez ő mindent kitalált, hogy úgy is legyen. Ehhez elszegényíti a még éppen hogy lélegző munkásokat, az értelmiséget egy osztállyal lejjebb teszi, mert kellenek a kétkezi rabszolgák és odaveti a külföldi gyáraknak, vállalkozásoknak őket úgy, hogy még fizet is értük...

Mindent fordítva csinál, két kézzel szórja a pénzt a haszontalan dolgokra és nem ad pénzt az értelmesre.

Katasztrofális energiapolitikája van, az egykulcsos adózás meg gyakorlatilag hatalmas bukás, agyament ötlet volt.

Nem fog tudni megbirkózni azzal a feladattal és többségi felhatalmazással amit tavaly kapott vagy várt rá, nem fogja kitölteni, vagy ha igen, akkor szdsz szintű szavazótáborral a következő választást.

Orbán már most bukott politikus, csak a látszat tartja fent, hogy ő magyarnak mondja politikáját.

Én mindig rá szavaztam családommal, barátaimmal együtt, de soha többet!!...most látjuk igazán, hogy akkor amikor látszólag jól csinált dolgokat, az nem ő miatta ment jól, hanem a piaci hangulat és a világgazdaság egy felfelé ívelő pályán volt, de most amikor válság van, most látszik, hogy egy tehetségtelen "tömegterméke a magyar politikának" Orbán sohasem lesz minta politikus!!!!

fatia-negra 2011.07.24. 12:04:04

@auth.gabor: joo link. de e zorbán igazát bizonyíccsa... ;)

látod: 2011-1931 = 80 !!!! éve is haldoklott... tessék... folymatosan hal

Bambulka 2011.07.24. 12:04:18

A Fidesz nem polgári demokratikus értékeket valló párt volt mikor alakult ? Most pedig az orosz/kinai modellt tekintik példának ?

Azt nem lehetne, hogy ők szépen elhúznak keletre, mig mi - a demokráciát preferáló emberek - itt maradunk "hanyatlani" nélkülük ?

fatia-negra 2011.07.24. 12:05:51

@be smog free: "8 évig készültek hatalomra"... még mindig készülnek megtartani...

aszekelyek 2011.07.24. 12:06:27

@gyilkos fűegér: Kuncze sem mártíriuszozott és szanyi a szemem láttára, részegen , akadozó nyelvvel mondta, hogy kapja be........ Rád hagyom. Hoplitára hat az urban legend eszerint. Ez most tőle jött.Ez faktum. A szint ugyanaz. @nyünyüge: A Dove egy jó szappan. Nem egy daran szart adnak annyi pénzért. MAgasan pozícionált és tartja is. Ócsó vacakot, munka nélküli jólétet árult a másik oldal. Ők is ugyanazt a fogyasztói réteget etették vele. A macchiavellisták szart adnak el, tudatosan rosszat, a saját hasznuk érdekében. Megtévesztenek, tévedésben tartanak, csalók. Ami árt a vevőnek , azt is eladják neki. A pénzéért. Azt a részét nem pártolom. Érzelmi alapon döntöttem a Dove ügynök mellett. Nem rendes dolog, becstelenség ártalmas dolgot eladni. A kereskedelmet nem akarod esetleg betiltani?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 12:08:05

@Link Elek:
Érdekes és tanulságos, köszi, hogy belinkelted.
Marton Péter: "Számára Európa "elvesztette a hidegháborút", és "ők" vannak hatalmon, akik a bevándorlás révén szerinte "szavazókat importálnak"."

És nincs így? De bizony így van. Nálunk is ugyanezt teszik. A különbség annyi, hogy mivel Magyarországon kevés a bevándorló, a maszop és a szadesz (illetve, utódpártja az LMP) nagyon épít a cigányok szavazataira. Ez nem új taktika, az „Oszd meg és uralkodj!” már ezer évek óta ismert. A komenisták szalámi-taktikája is ez volt. Antal Jóska Csurkának címzett szavaival élve: Breivik jól látta a helyzetet, csak rossz megoldási módot választott.

tölgyes 2011.07.24. 12:08:21

@K Tomoceusz: Rosszul olvasta Csehovot..:) Csehov a messzi posványosban tényleg úgy látta, hogy az országon a semmitevés helyett a munka segíthet.. és ő ebben reménykedett is.Egyébként, ha Ön tud jobb megoldást, akkor szóljon.

bioLarzen 2011.07.24. 12:08:50

Egy dologra vagyok/leszek kíváncsi: az OV mellett még kitartó, "hithű" tábor, nagy agykapacitással nem bíró része hogy fogja kommunistázni a kritikusokat a blogokban e hír kommentjeiben... :)

bio

török gábor 2011.07.24. 12:09:32

@fidesz friend: a figyelmes olvasás mindig segít: "a legfontosabb kérdés ugyanis az, hogy vajon igaza van-e a kormányfőnek"

maskep 2011.07.24. 12:10:15

@Serenic: Nehéz elmagyarázni egy vaknak a színeket... Olvasok más blogokat is, de kevés mozgatja meg a zagyamat úgy, hogy hozzászólásra ingereljen.

(Ahogy látom, téged is hozzászólásra ingerelt, bizonyos szempontból...:))

hoplita 2011.07.24. 12:11:53

@unionist:
De nem lehet, bármennyire is szeretné, mer' az emútnyócév, meg gyúcsány a hibás.:D

tölgyes 2011.07.24. 12:12:39

@török gábor:
Kedves TG! Ilyen egyszerű volna a helyzet??Én azt gondolom, hogy a kérdésfeltevés igaz és jogos. A válaszok, megoldások pedig finomodni fognak mire mindebből politikai cselekvés lesz.

panelburzsuj 2011.07.24. 12:14:26

@török gábor:

És mi a válasz?

F****m sincs.

metalhammer 2011.07.24. 12:14:28

Török Gábor kerülgeti a forró kását, de belecsapni nem mer. Már neki is nehéz nem leírni azt, hogy Orbán baromságokat beszél, ismert okok miatt nem teszi. Aszongya hanyatló nyugat, ezt már hallottam valahol. Anno a hanyatló nyugattól vettünk fel kölcsönöket, 1982-tôl az IMF-tôl is, ez az a szervezet amely pénzt ad az ilyen bóvli szintû országoknak mint Magyarország, de némi piaci mûködést kíván mellé (ígéretül, hogy valamikor visszafizetik a kölcsönt), ha kell átütemezi azok visszafizetését mint most a hasonlóan bóvli Görögország esetében. Ha tetszik ha nem ez bizony hozzájárult a rendszerváltáshoz és ahhoz is, hogy nem romániai vérengzés elôzte meg, mert az emberek (zemberek) nem éheztek, volt némi perspektíva a jövôjükkel kapcsolatban. Az IMF-et elküldtük a picsába (szabadságharc), helyette jöttek a kínaiak. A kelet itt volt 40 évig kösz nem kérnénk belôle mégegyszer. Aki tárgyalt üzletrôl kinaiakkal az tudja milyenek, nem sietôsek, nem konzekvensek, és néha Li helyett Yi jön a tárgyalásra ugyanazon pozícióban (természetesen mást mond), de ugye annyira egyforma kicsi sárgák. Aki gyártatott kínaiakkal az tudja, hogy a konténert hányszor kell visszaküldeni: nem olyan, nem akkora stb., semmi baj újra legyártják, hasznuk nyilván így is elég van rajta. Hogyan? Úgy kedves kelet felé tekintôim, hogy éhbérért dolgoznak a szerencsétlenek, mindenféle munkajogi meg védôfelszerelés meg képviselet nélkül. (ahogyan Viktorka a munka törvénykönyvének forradalmi átalakításával). Fogyasztás helyett munka alapú társadalom, már ilyenrôl is hallottam, államilag szabályzott bérek és hiánygazdaság, de dolgozni mindenkinek kell mert olyan, hogy munkanélküli nincs. A Forint fedezete is a munka volt (rendkívül egzakt módon). A nyugat bukása azt hiszem nekünk fájna a legjobban. Kérdem én a munka alapú gazdaság mit hoz létre, csak nem terméket? Ki fogja megvenni a munka alapú társadalomban: zemberek? De akkor megint van fogyasztás. Akkor a munka alapú társadalomban a munka munkát fog eredményezni. Az egyik legyártja, a másik javítja, a harmadik a másik hibáit javítja és így tovább. Azt hiszem ilyen is volt. A társadalmi változások nem egy kedves vezetô rémálmainak kiteljesedései, (láttuk mit jelent ez a XX. sz. folyamán) hanem valós társadalmi érdekek kifejezôdései és nem az egyik pillanatról a másikra hanem fokozatosan alakulnak ki (mert az zemberek nem értik meg). Így volt ez angliában a XVI-XVII. sz.-ban, svájcban a parasztlázadások idelyén (még a vallást is megreformálták ennek érdekében), stb. Ez a fokozatosság a konzervatívizmus alapja, sosem a végképp eltörölni! A határon túli magyarokkal kapcsolatban a 90-es évek végén elbasztunk mindent. Ideológiával nem lehet hosszútávon jól lakni. Akkor a térség mintaállama voltunk, ezt ki kellett volna használni (OTP, Mol csak fecske) befektetésekkel, infrastruktúra fejlesztéssel a környezô országokban úgy, hogy a térség vezetô gazdasági minihatalma legyünk. Ez nem jött össze se belül, se kívül ezért van most Orbán (.

gyilkos fűegér 2011.07.24. 12:14:35

@Kalmár: "Szerintem az elmúlt 20 év legvilágosabb helyzetértékelése volt. Nem kamuzik, nem hímez-hámoz. Lehet vele vitázni vagy nem egyetéteni, de legalább senkinek nem lehet kérdés, hogy merre megy Magyarország. "

Na, azért még várjunk legalább a jövő hétig, hátha addig hangot hall a Kedves Vezető, oszt megint sztrong lesz jurop.

aszekelyek 2011.07.24. 12:15:48

@Anti Anyag: Orbán is a gazdaságpolitikai rendszerükről beszélt. Csak itt hablatyolnak egészen másról. Az döglött meg, amit írsz. Azzal sétálgatnak, akik woodooznák, hogy még éljen. Csak hát látványos a döglött ló hurcolása. Szép kép, ahogy BAuer úr csirkelábakkal varázsol, nem:) ? Sztem, a neoiberálisokon már a fekete mágia sem fog segíteni:) Neokonok detto.

Lasombra 2011.07.24. 12:17:19

a kezdő szociológusok kedvéért van ember a földön - beleértve OV-t is -, aki pontosan képes definiálni, hogy mi a tökömet jelent a "munkaalapú társadalom"??

most ezt tök komolyan.
jól hangzik, de mit jelent? mik a főbb megkülönböztető jelei? mik a céljai? a stratégiája? milyen akciótervek kapcsolhatók hozzá? miben tér el a korábbi kurzustól? stb.

nagyon remélem, hogy nem a közmunkaprogramra gondol bölcs vezérünk. mert az jóllehet, munkaalapú, de abból egy ember sem lesz képes sem megélni, sem előrelépni, sem képezni magát, sem versenyképessé tenni az országot. és akkor a családjáról már ne is beszéljünk.
a munkahelyteremtéshez pénz kell. a rendes munkahelyteremtéshez, nem az orbáni munkahelyekhez. ha a pénzen - teszem azt - nem MOL pakettet veszünk, hanem beruházunk, akkor lenne munkahely. így csak közmunka lesz.

állítólag a zsenit az őrülttől csak egy hajszál választja el. egyre inkább az a benyomásom, hogy Orbán a hajszál rosszabbik oldalán áll.

még egy dolog: Orbán nyugatdiagnózisa kb olyan, mintha a Simagöröngyösi FC edzője bejelentené, hogy a Barcelonának befellegzett, ki fognak esni az első osztályból.
lehet, hogy Mo-n nagy arc, de a nemzetközi terepen egy senki. bele sem lát a tervekbe, elképzelésekbe, döntésekbe. azt a nagyfiúk játsszák.

aszekelyek 2011.07.24. 12:18:22

@sityak: Idén kétszer jártam ott, tavaly is és megyek ősszel. Sok éve megyek, évente többször. A törzs kommentelők tudják. Heti telefonos információim is vannak. Meg tudod van kábeltévé és nézhetőek a német adók. Szép számmal.:) Plusz spektrum, ilyesmik...:) Véletlenül beszélek nyelveket is:)

ati27 2011.07.24. 12:18:26

Tudom nagyon elcsépelt, de: Orbán mit szívott? Mert kellene belőle nekem is..

reccs 2011.07.24. 12:19:01

Megint az a rohadt kisebbségi komplexus meg a túlkompenzálása. Viki, a hős, aki okosabb, mint a nyugati vezetők és megmenti a magyart. Jajj.
Mondjuk nem hiszem, hogy szlavofil, inkább a távolkeleti államkapitalista mdellekről(kínai+japán) lehet itt szó.

török gábor 2011.07.24. 12:19:04

@somogg: az a vicces, hogy éppen a pártlogikában való fekete-fehér gondolkozás nem képes megengedni a korrekt megközelítést, és rögtön opportunizmust és árulást kiált a méltányos beszéd esetén. szerintem elég világos és egyértelmű, amit állítok: attól még nem lesz diktatúra, ha a kormány hülyeségeket vagy ellenszenves dolgokat mond és csinál. de látom, hogy sokan képtelenek viszonyulni ehhez a megkülönböztetéshez: az egyiknek túl sok, a másiknak túl kevés. nekem viszont ez a véleményem, sajnálom :)

hoplita 2011.07.24. 12:19:28

@Kara kán:
A második értelmes háesz.
Nem vagy te véletlenül jobbikos?:))

tölgyes 2011.07.24. 12:19:57

@Lasombra: Ez a kérdés valamennyi fogalmunkra érvényes. A kultura fogalmának pl 700 feletti definicóját gyűjtötték össze.:(

fatia-negra 2011.07.24. 12:20:43

@metalhammer: nincs gasztroblogger? ez tűrhetetlen!

"Török Gábor kerülgeti a forró kását, de belecsapni nem mer"

jó kína tehát rizskása... de csapni a lecsóba szoktak!!! minek csapna a kásába?

gyilkos fűegér 2011.07.24. 12:21:09

@török gábor: "a figyelmes olvasás mindig segít: "a legfontosabb kérdés ugyanis az, hogy vajon igaza van-e a kormányfőnek"

Ennél fontosabb, hogy ezt az egész bullshitet ezúttal komolyan gondolja-e (mert akkor van értelme elemezni), vagy csak megint benyögött valamit, amiről azt hitte, okosnak fog tűnni tőle (mert akkor nem).

hoplita 2011.07.24. 12:23:18

@aszekelyek:
"....Mozgástér nélkül csökkentse ön az áfát , rendkívülien okos ember! Eddig mentem el az ön méltatlan stílusa után...."

Érdekes.....orbánod félmillával visz haza havonta többet a zúj eszjéával......meg a cimborái is.
Tudom, kicsit demagóg, de erre volt mozgástér, mi?
Szopjál lovat, sokat.:(

Lasombra 2011.07.24. 12:26:15

@tölgyes: igen, de valamennyi fogalmunknak van valamilyen definíciója. lehet, hogy több is. egyik iskola így gondolja, a másik úgy, de mind meg tudja fogalmazni, hogy ő spec mit ért alatta. és onnantól kezdve már lehet mit kezdeni vele. lehet, hogy nem értek egyet az ő definíciójával, de legalább tudom, mire gondol.

itt még eddig sem jutottunk el.
ez a problémám.

maskep 2011.07.24. 12:26:43

@be smog free: Nos, igen. Török Gábornak ezt az állítását már nem akartam cincálni: "Orbán Viktor mindig is jó volt abban, hogy teljes átéléssel és tábora számára hitelesen képviselje nézeteit." - AZNAPI nézeteit...

Számomra 1998.-ban vált elfogadhatatlanná: Az a stílus és módszer miatt, ahogyan elkezdett kormányozni és kormányon politizálni. Hadd emlékeztesselek téged és a többi kartácsot, a mantrámra: A "Több, mint rendszerváltás, de kevesebb, mint kormányváltás" azt a változást jelentette gyakorlatilag, hogy a kontinentális, konszenzusos, többszínű politizálástól elindulunk az angolszász, két (kizárólagos) pólusú (jobb-bal), "egy szavazat többség mindent visz, ezért fölösleges és káros is a konszenzusra törekedni" rendszer felé. Emellé a stratégia mellé társult a gyűlöletkeltés, mely általa két tábor csak nagyon nehezen átjárhatóvá vált, szándékosan.

Ennek az eredménye volt az ország, de eleinte családok, barátok, közösségek két táborra szakadása és gyűlölködése. Az a fajta politikai közélet, amiben maga a Fidesz képes és kész volt mindent blokkolni. Majd elkezdtünk úgy emlékezni erre a gyűlölködése, hogy ez öröktől, de legalább is a rendszerváltástól való. És végül jött Orbán Viktor, aki az általa generált megosztottságra hatékony gyógyírt javasolt és hozott: Orbán Viktor 2/3-os nemzetegyesítő önkényuralmát.

Soha ne feledd el: Orbán Viktor mérgezi Magyarország politikai közéletét. Nagy formátumú, nagy hatású, karizmatikus személyiség. De ahogy írtad: Üres. Nincs más benne, csak hatalomvágy.

Ezért félek nem csak attól, hogy mi lesz, ha valóban adekvát választ ad a kor kihívására, és (gazdaságilag) sikeres lesz. (Egyetlen adekvát válasz sem kizárólagosan esélyes!) Attól is tarthatunk, hogy mi lesz, ha kudarcot vall: Nem csak azért, mert ez az ország megrokkanását jelenti, hanem azért is, hogy képes lesz-e mégegyszer lemondani a hatalomról, és ha nem, hogyan lehet megvonni tőle (és hozzá hasonlóktól) a hatalmat.

xsasha 2011.07.24. 12:28:00

A hitelminősítőkről:

"Most a folyamat harmadik fázisánál járunk, amikor lassan kezd kiderülni, hogy a legjobb befektetéseket megillető osztályzatokat kapnak a fizetésképtelenség határán álló országok – például az Egyesült Államok –, miközben mások besorolásán szemrebbenés nélkül rontanak."

"Magyarország megítélésében is volt egy csúszás: a 2000-es évek elejétől egyre rosszabbak voltak a mutatóink, de nem történt semmi, sőt a Moody's még 2002 végén is felfelé minősített, és közel négy évig nem is nyúlt a besorolásunkhoz (lásd a lenti táblázatot). Amikor már túljutottunk a gödör alján, és elkezdtünk komolyabban gazdálkodni, akkor kezdtek el piszkálni minket, jelentős fáziskéséssel – mondja Vízkeleti."

Kalmár 2011.07.24. 12:28:29

@gyilkos fűegér: Furcsa, hogy nem érted a különbséget.
Nem baj. Tudod, ha valaki szerdán azt mondja a helyzetről, hogy bizony ma szerda van, és pénteken meg azt, hogy péntek, akkor biztos, hogy össze vissza beszél? Nem mi fújjuk a passzát szelet. Zseniális volt, ahogy a Lengyelek helyére beléptünk az európai partnerség viszonylatában.
Németország is erősíti a beruházásait, szóval a 2 erős európában érdekelt erőnek a céljait kihasználhatjuk a saját gazdaságunk fejlesztésére. Egyébként érdemes meghallgatni a beszédet, mert világosan beszél egy erős európai gazdasági régióról is ami a közép keleti térségben kialakulhat. Szó sincs teljesen erőtlen, szétesett európáról. Annak részei esnek szét és azok a megszorítós, hitelezős politikájuk. Nem kellene szelektíven hallgatni. Mégrosszabb csak az előítéletekből táplálkozni a beszéd ismerete nélkül.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 12:30:20

@hoplita:
Hát, nem.
Én igazi kapitalista opportunista érdekember vagyok: mindig azt a pártot szidom, amelyik árt, és azt dicsérem, amelyik épp jót tesz a magyar nemzetnek. :-D

ikszel 2011.07.24. 12:30:21

"A változás szerinte csak úgy lehetséges, hogy ha az előző történelmi korszak összeomlik, és tiszta lappal indul meg az újrakezdés."
-- Orbán, 2011

"Du passé faisons table rase,
Foule esclave, debout ! debout !
Le monde va changer de base :
Nous ne sommes rien, soyons tout !."
--Internacionálé, 1887

tölgyes 2011.07.24. 12:31:55

@Lasombra: Pedig nem olyan bonyolult a dolog: Orbán már megint munkával fenyegeti az embereket.. és ez nem tetszik nekik. (2002 után volt egy MSZP berkekben emlegetett vicc: -Miért veszített Orbán?
-Munkát igért a cigányoknak (a választóknak)."

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 12:32:27

@Lasombra: "van ember a földön - beleértve OV-t is -, aki pontosan képes definiálni, hogy mi a tökömet jelent a "munkaalapú társadalom"??"

fogadd el, hogy ha te vmit nem tudsz, az nem azt jelenti, hogy mások sem tudják.

panelburzsuj 2011.07.24. 12:33:09

@török gábor:

Talán keresni kéne más nézőpontokat is: a hammelni patkányfogó sztorija pl. sokkal adekvátabb paradigmának tűnik az analizált produkcióra, mint mindenféle todományos(kodó) diszciplinák.

Mesére mesét.

tölgyes 2011.07.24. 12:34:38

@maskep: Orbán ismertetett nézetei nem is újak, nem is kiérleletlenek.. vitatta őket már az egész Nyugat..:) Az ami itt újdonságféle, hogy megpróbál bizonyos politika következményekre és cselekvésre jutni.

Jenyei 2011.07.24. 12:35:26

Hová a vérbe akar ez az akarnok elvezetni minket? Vagy kivezetni, vagy bevezetni, nem is tudom. De a gyerekeim nyelvtanulását még az eddigieknél is jobban forszírozom, bár már 2-2 nyelvvizsgájuk megvan.

nyünyüge 2011.07.24. 12:36:28

@aszekelyek:
Bocs, én azt hittem, Orbán beszédének tartalmáról és eszközeiről beszélgetünk, nem a Dove minőségéről.

fatia-negra 2011.07.24. 12:36:34

@Jenyei: ha nem mennek el külföldre, akkor a kínait javaslom...

Serenic 2011.07.24. 12:38:08

@maskep: Ingerelt, mert kib...ák a címlapra, ha kell, ha nem. Nem Gábort bántom, ő csak teszi a dolgát, ha kell, ha nem, az ismertség már megvan. Az a baj, hogy ha Gábor semmit nem ír, az is kikerül a címlapra (így van ez Uj Péterrel, Worlukkal és még pár csókossal együtt). Ez bulvárossá, értéktelenné teszi az Indexet, de ennél is rosszabb, hogy a magyar közvéleményt is, ami az Indexre kattant rá (ennek sok oka van, nem feltétlen a minőség).

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 12:38:18

@aszekelyek: csak abból vélem biztosnak, hogy eléggé közelről láttam az eseményeket!

metalhammer 2011.07.24. 12:38:51

Kásába csapni sokkal forradalmibb!

bájgúnár 2011.07.24. 12:40:24

Már alig várom amikor bejelenti egyedüli kiút a szocializmus!

hoplita 2011.07.24. 12:40:49

@jjulie:
Ha nem ért hozzá, akkor majd én segítek neki.:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.24. 12:42:29

"A miniszterelnök szerint a régi nyugati életmód fenntarthatatlan, rövidesen összeomlás következik be, aminek az államadósság a fő oka."
Ez mondjuk szerintem teljesen igaz. Részemről egyre inkább egy nagy körbetartozásként látom a világot, amiben semmire nincs fedezet, vagy pedig valakinél ugyan van pénz, de az jól titkolja, és előbb-utóbb minden értéket beszipkáz.

Mondjuk az nem hülyeség, hogy nem szabad sodródni az árral, ezt jól mondja a Viktátor. De hogy ez a kormány megoldja ezt? És ezekkel a módserekkel? LOL.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 12:44:56

De ha ennyi buta bibsi van itt, próbáljuk meg:
(ask jeeves)

Mit jelent a munka alapú társadalom, ill. pontosabban a gondolkodás?

A tőkealapú gondolkodás lényege, hogy befektetek valahová valamit, akár szart is, és abból nyereséget kell kihoznom. Lehet ez a vállalkozás környezetszennyező aranybánya, pékség, de akár értékpapír is. Tökmindegy, csak profitot hozzon.

A munka alapú megközelítés lényege, hogy nem nyerészkedni és kizsákmányolni akarok, hanem először is igényfelmérést és környezet- plusz hatástanulmányt végzek (szellemi munka), és eszerint megszervezem a tevékenységem, és elvégzem azt a munkát, amely jó az embernek, jó a természetnek, és természetesen jó nekem is. A profit nem elsődleges szempont! Az elsődleges szempont a közjó, és az egyén jóléte is. A többi ember nem fejőstehén, nem ellenség, hanem partner ebben. Itt nem a játékelmélet diktál, amelynél legtöbbször mások kárára kell nyerni, hanem a közérdek, a társadalmi jólét. Nem individualista a megközelítés, hanem kollektivista, anélkül, hogy kommunista lenne. Ugyanis, a gyarló emberi természetet („eredendő bűn”) ismerve a versenyt, a piaci versenyt, valamint a magántulajdont is nem számolom fel, hanem ösztönző erőként kihasználom, persze szigorú korlátok között tartva. Mert ugye vagyonvizsgálattal meg tudom állapítani, hogy valaki Rubik-kockát talált fel, és úgy lett milliárdos, vagy off-sorozott, csalt, lopott, rabolt, védelmi pénzeket szedett be stb. (Ja, és ilyen bűncselekményeknél nem engedném, hogy 5 év múlva elévüljenek, de nem ám.)

A munka alapú társadalom felépítése amúgy kéz a kézben jár a bűnözés elleni harccal, beleértve a piti bűnözés elleni harcot is. Ugye, milyen véletlen?

Ez egy szentháromság: középütt van a munka (Atyaúristen), bal oldalán van a bűnözés és parazitizmus elleni harc (a kezében tüzes lándzsát tartó Fiú), és jobb oldalán van a tudás (a Szentlélek). Így már érthető?

xsasha 2011.07.24. 12:48:23

@maskep:

"vagyis nem "A" célért harcol, hanem a harcért kreált célt." :-))

Gondolom ez alatt azt érted, hogy elmondatta az őszödi beszédet Gyurcsánnyal? Netán rákényszerítette a nokiás dobozokat az illetőkre, esetleg ő erőltette a végkielégítésekkel való visszaéléseket? Netán ő omlasztotta meg az amerikai ingatlanpiacot, vagy esetleg ő döntötte be az egyes bankokat? Esetleg a görög államadósságot generálta? Vagy mire gondoltál egészen pontosan? :-)

komplikato 2011.07.24. 12:48:24

@sárkányfő: "Vicces fiú ez az Orbán, pályát tévesztett, ..."
Pedig elég jó volt a Szegény Dzsoni és Árnikában, a Deutch Tomival együtt. :)

Várúr 2011.07.24. 12:49:57

Egyeseknek halvány segédfogalmuk sincs a történelemről. Pár évtizedtől eltekintve (kiegyezés) bizony börtönvilág volt a Nyugat a magyarságnak. Egész históriánk szabadságharcok láncolatából áll. '45 után a Kelet lett a börtön - derűs nyugati jóváhagyással - '56 után ismét. l990 után jöttek a csilivili nyugati cuccok, velük az elkótyavetyélt ipar, feldolgozóipar, mezőgazdaság, pár tízezer embernek jólét, a többinek államadósság, munkanélküliség, létbizonytalanság, Nyugatról vezérelt korrupció, politikai mutyik, polkorrekt visongás, melegkultusz, elöregedő, fogyó népesség. Nem a Nyugattól kell elszakadni - Orbán ilyet nem mondott - hanem az ijesztő tendenciáktól. Még gyártják a BMW-t, a Ferrarit és egyéb kütyüket, de javarészt vendégmunkásokkal. Az ipart Kínába és Délkelet-Ázsiába telepítik. A dúsgazdag Norvégiában még orvosképzés sincs, Svédországban alig... Olcsóbb megvenni a magyar orvosokat családostul - amíg pénz van rá. Németországban és Franciaországban még működik az innováció, Angliában már rég nem. Belgiumban másfél éve kormány sincs. A briteknél a bulvármédia ismert gazembersége a botrány, nem az egekbe szökő tanulmányi költségek, a bicskázó munkanélküli fiatalok, és így tovább. A Nyugatot a pénzügyi spekuláció uralja, nem a termelés. Négy nyelven beszélő kétdiplomás 30 éves unokahúgom pár évee egy londoni bankban vezető elemző. Helyettese egy hasonló képzettségű ukrán csaj. Nem veszik el az állást az angoloktól, mivel valag pénzért sincs benszülött versenytársuk, ezért jött a cég a Corvinusra keresgélni.
Várom a szokásos gyalázkodó válaszokat. Török ténsúr blogjáról tucatszám jönnek. Már-már megszokom, bár inkább megszököm és nem írok ide.

sárkányfő 2011.07.24. 12:51:25

@xsasha: igen, nekem van. ahogy elnézem neked nincs.
és nem csak ezzel van értelmezési problémád, hanem a nemzeti és európai szint megkülönböztetésével is, ugyanis a belinkelt cikked nemzeti szinten említi a gazdasági motor kifejezést. na nem mintha egy gyógyszercég haza vezetőjének szófordulata úgy általában is mérvadó lenne ebben a kérdésben. tényleg csak ennyit bírtál kiguglizni?

de ha már egy gyógyszercégre hivatkozol, ez a cég említi valahol, hogy a nyugat Magyarországnak börtön?

panelburzsuj 2011.07.24. 12:52:58

@Kara kán:

"Az elsődleges szempont a közjó, és az egyén jóléte is."

Sorold azokata rendszereket, amik nem ezt mondták magukról.

maskep 2011.07.24. 12:53:54

@Kara kán: Nagy híve voltam tizenévesen ennek a munkaalapú társadalomnak. Kb. akkoriban, mikor Orbán Viktor is tizenéves volt. Ezt úgy hívták, hogy szocializmus. És abba bukott bele (azért veszítette el a nyugati kapitalizmussal szemben a versenyt), hogy a tőke sokkal hatékonyabban képes fejlődni, mint az a rendszer, amelyik ezt a fejlődést a munkára alapozza.

sajnos, ez a munkaalapú társadalom egyszerűen kutyaszar. Tele van vele az utca, büdös, és mindenki pofára esik, aki rálép.

jjulie 2011.07.24. 12:54:14

@Kara kán:

na itt egy alak aki magyarázza a posványosi nagyotmondó legújabb értelmetlen beszédét

mégposványabb posványosi

gyilkos fűegér 2011.07.24. 12:54:45

@Kalmár:

Ha valaki hétfőn hétfőt mond, kedden keddet, az legalább kiszámítható. Mi viszont mintha kissé gyorsan jutottunk volna el Norvégiától Kínáig, hogy egyebekről ne is beszéljünk. Most akkor melyik a bullshit?

maskep 2011.07.24. 12:55:40

@Serenic: Ajánlj jó politikai blogokat!

sárkányfő 2011.07.24. 12:55:48

@Kara kán:
Nem. A hiba nálad van. Most eljutottál arra a pontra, hogy ez a tudsányosi agymenés mekkora baromság, de hogy ne kelljen a fájdalmas átértékelésen átesned, hirtelen úgy teszel, mint Tusványos egy külön bolygó lenne, és ezt leszámítva Orbán normális dolgokat mond meg csinál. Ilyen nincs. Kár így tenni. Tusványos=Orbán. Nem mindenki más hülye, aki komolyan veszi Orbán tusványosi szavait, hanem te vagy még gyenge ahhoz, hogy belásd a dolgokat. De ha már azt látod mennyire vállalhatatlan Tusványos,akkor az első lépést megetetted. Ez is eredmény. Remélem nem állsz meg az első lépésnél.

xsasha 2011.07.24. 12:56:42

@Szimba: A média szabályozásának egyvalaki nem örül. A média. (Nyilván sarkítottam, hiszen vannak ideológusok, akik szintén nem, illetve a kommunikátorok, akik látszatra nem.)

A média mindenesetre elég jó képet mutat a társadalmunk érettségéről, és a piac önszabályozásáról.

hoplita 2011.07.24. 12:57:13

@aszekelyek:
Hát a gorennye is csak ott vót, baszki....ha nem lett vóna meg se kívánnyák azok az ostoba népek, neszpá?:)))

Apropó, vemhes sztornó....de ha veszélyeztetett terhes voltál, akkor hogy tudtál sorba állni?
Vagy csak a táppénz pumpolásról vót szó???:)))))

fatia-negra 2011.07.24. 12:58:59

@Várúr: "megszököm és nem írok ide"

én nagyon sajnálnám. nekem aszékelyek unalmas. kása meg alacsony szint...

unionist 2011.07.24. 12:59:02

@török gábor:
oké, de ez nem is demokrácia. szóval te gondolkodsz ez ügyben fekete-fehéren. számodra minden demokrácia, ami nem katonai diktatúra. lefogadom, hogy a szovjet rendszerről kis úttörőként azt képzelted, hogy demokratikus. vagyis azt, hogy a politikusok a közakarattal közel egyezőt cselekednek.

te egy bolsevik vagy, akinek nincsenek elvei, hanem egyszerűen mindig a többség oldalára akarsz állni. ez az elvtelenség különböztet meg a szintén többségi (majoritarian) lordoktól. ahol évszázadokra visszamenően hagyományozódik a politikai kultúra. persze a konzervatív, a liberális, a munkáspártiak mondják a magukét, ugyanúgy, mint a nacionalista függetlenségpártiak. de utána beülnek egy pub-ba. ehhez egyébként remek keretet adnak a semmitmondó elemzéseid. szóval a világ veled együtt kerek.

azt kellene mondanod, hogy te hiszel a területi hierarchián alapuló egyéni képviseleti rendszerben. mert neked alapvetően kulturális céljaid vannak. mivel bölcsész vagy, és tanítasz. elfogadod a várost, azt, hogy van city. de vonzódsz ehhez a vidékies agrárvilághoz. és ahhoz ez a régiós kultúra illik. csak ha te ezen filóznál, és leírnád azt, amit erről gondolsz, akkor rögtön kilógnál a sorból. és ezt nem akarod. ezt elfogadom természetesen. kommunikációügyileg nem tűnsz őszintének.

persze van akik meg azt mondják, hogy "jaj, gábor te vagy a kedvencem". ők egy celebet látnak benned, aki szerepel a tévében. autogramot is kérnének, ha a neten lehetne.

hoplita 2011.07.24. 13:00:43

@Kalmár:
"...Szerintem az elmúlt 20 év legvilágosabb helyzetértékelése volt...."

:DDDDDDDDDDD

Köszönnyük jaffamajom, belőled ennyi is elég.
Irány a faszfejek fókja....jó társaságod lesz....lenin, ökörpöröjy, aszekelyek, endkó.:))))

fatia-negra 2011.07.24. 13:01:16

@bájgúnár: "Már alig várom amikor bejelenti egyedüli kiút a szocializmus!"

a francokat! bejelenti: "a munka alapú JÓLÉTi rabszolgatartó társadalom"

maskep 2011.07.24. 13:01:59

@xsasha: Egészen pontosan arról beszéltem, hogy Orbán Viktor a világban végbemenő paradigmaváltásról már a válság kitörése előtt beszélt. Igaz, homályosan: Ezért is asszociáltam először az ökológiai válságra, az energiaválságra, a környezetváltozásra.

Nem tudok linkelni neked: Mint rendesen, most is csak emlékeimre alapozok. De az biztos, hogy akkor még szóba sem került a világgazdasági válság.

Az őszödi beszédnél meg szerintem egy nagyságrenddel nagyobb távolságról vizsgálja ez a poszt a helyzetet. Nem akarok odáig süllyedni ennek kapcsán, hogy elkezdjek itt most bohócügyi államtitkározni (oszt jónapot!)

fatia-negra 2011.07.24. 13:02:37

@hoplita: ökörpörit ne báncsd...

aszékelyek: szóbanya. banyashow. sóbánya...

fatia-negra 2011.07.24. 13:04:14

@metalhammer: barbár keleti lecsóba! az a valami. bár igaz a kása is... hm

lüke 2011.07.24. 13:04:25

@Szimba:
a magyarok tudnak?
az egyféle,de értelemhiányos kultúra
regard ici:)

fatia-negra 2011.07.24. 13:07:10

a magyarok ellensége: a BUTASÁG és a TUNYASÁG, azaz önmaguk...

ha sok agyat elszív a hanyatló nyugat, akkor tényleg a zorbán lesz a legrátermettebb...

maskep 2011.07.24. 13:07:25

@tölgyes: "Az ami itt újdonságféle, hogy megpróbál bizonyos politikai következményekre és cselekvésre jutni."

Nekem ezzel a "bizonyossal" van bajom, hogy mit takar... Nem az a lényeg, hogy cselekszik, hanem az, hogy mit és hogyan. Innen nézve harmadlagos, hogy miért.

Meg az, mégegyszer: Ha kiderülne, hogy rossz irányba tart és rossz módon is (számomra amúgy ez világos), akkor mi történik ezután. és hogy hogyan...

hoplita 2011.07.24. 13:07:35

@Kara kán:
Tőlem....csak érdekes, mert azok a pontok, amiket lefirkáltál az mifelénk igen lényeges dolgoknak számítanak.:)
Szoktuk feszegetni....azé' gondoltam, hogy valami eszmetárs.:DDD
A pragmatizmus nem opportunizmus....az utóbbinak csúnya a politikai pedigréje.:)

Lollle 2011.07.24. 13:11:16

@unionist: aki mondja :)

azt nem gondolom persze, hogy egyértelmű kritikát kellene megfogalmaznia, arra itt vagytok ti...

jjulie 2011.07.24. 13:13:49

@tölgyes:

orbánnak soha semmiben sem volt igaza, most sincs, és soha nem is lesz

orbán egy szar

Lasombra 2011.07.24. 13:14:34

@Kara kán: (első hsz). akkor írd le, baszod, ne ugass, hogy attól hogy te nem tudsz valamit, blabla. ezt egy primitív szkript is képes hozni. egyébként Orbán Viktorhoz van szerencsém? nem hiszem, ő képtelen bekapcsolni egyedül a számítógépét. akkor marad a fogadatlan prókátor. gondolom, csak neked megsúgta, hogy mire gondolt, az alattvalókra meg nem tartoznak a részletek.

(második hsz.)
remek.
attól eltekintve, hogy ez egy óriási bullshit, ami jószerivel a fideszes lózungokat köti egy csokorba, az gondolom egy hangyányit sem zavarja a szekértoló szittya faszfejeket (ha már megalapoztad a kulturált diskurzus alapjait a buta bibsivel), hogy amit leírtál, annak _KÖZE SINCS_ ahhoz, amit Orbán csinál. messziről sem.

igényfelmérés? hatástanulmány???? - haha. ezek senkivel nem állnak szóba. vagy arra a konzultációra gondolsz, ami egyrészt annyit se ért, mint a papír, amire rányomták, másrészt még azt sem tartják be, amire esetleg válaszoltak is. (lásd új Mt.) vagy az egyéni képviselői indítványokra, hogy még véletlenül se kelljen egyeztetni senkivel?

jó az embernek, jó a természetnek és jó nekem - itt a védett lápon történő tőzegkitermelésre gondolsz? viccet félretéve, ez megint velős lett. miért nem írod le, hogy Földi Paradicsom, Világbéke, és el van intézve. lóóóóóóóóózung.

A többi ember nem fejőstehén, nem ellenség, hanem partner ebben. - ""Forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit én nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás." Ja. Ez is megoldva.

Mert ugye vagyonvizsgálattal meg tudom állapítani, hogy valaki Rubik-kockát talált fel, és úgy lett milliárdos, vagy off-sorozott, csalt, lopott, rabolt, védelmi pénzeket szedett be stb. - Ezt támogatnám én is. A rossz hír, hogy ha ezt valaha valaki komolyan veszi, akkor nem marad pártod. Ha meg az egyik rabló harapja el a másik rabló torkát, akkor nem erről beszélünk, amit írsz.

a vallásos maszlaggal, amivel leöntötted meg kár volt fáradnod. csak nevetségessé teszed magad, ha a Tudást meg a Vallást egy mondatban emlegeted.

a lényeg, hogy megint ott tartunk, hogy ha a szart leszórják csokireszelékkel, akkor a Tábor tapsolva megzabálja, aki meg nehezményezné, hogy ez nem is torta, annak marad a buta bibsi.
így tényleg nehéz lesz.

xsasha 2011.07.24. 13:15:44

@sárkányfő:
Ok, értem én, neked meg kell magyarázni. Nem gond. Arra céloztam, hogy a gyógyszeripar nem nagyobb egér hazai szinten, mint Közép-Európa európai szinten.

Egyébként meg ajánlom ezt.
www.hbhe.hu/wp-content/uploads/2011/06/Igazi_Eppacher_CE_110622.pdf

Valójában nem neked, hanem akit tényleg érdekel a dolog.

maskep 2011.07.24. 13:16:40

@Várúr: "Egyeseknek halvány segédfogalmuk sincs a történelemről. Pár évtizedtől eltekintve (kiegyezés) bizony börtönvilág volt a Nyugat a magyarságnak. Egész históriánk szabadságharcok láncolatából áll."

Nekem, úgy látszik, halvány segédfogalmam sincs a történelemről, és a hozzászólásod sem világosított fel. Te a magyar történelmet szabadságharcok történelmének fogod fel, mint Marx folyamatos osztályharc történelmének? Rendben, lehet. Ilyen ország, ilyen földrajzi helyen... De másrészt, számodra a nyugatosodás, az európai modernizáció a magyar történelemben azonos a Habsburg-uralommal? (Feltételezem, hogy nem az oszmánokat tekinted nyugati elnyomóknak...)

Nem inkább István, Károly Róbert és főleg Mátyás király korszaka jelentette Magyarországon a nyugatosodást?

Csak kérdezem, mert, mint beleegyeztem, nekem a történelemről halvány segédfogalmama sincs...

jjulie 2011.07.24. 13:17:20

@Kara kán:

a magyar nemzetnek már rengeteg kártevő akart jót tenni, kizárólag is

mostanában valami orbán nevű dicsekszik ilyennel

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 13:17:35

@aszekelyek: ..mint ahogy azt is a jósdából tudom, hogy Orbán fő közgazdásza a szocializmusban, a PM-ben csak függetlenített KISZ titkárnak felelt meg, a tudása alapján. Most ezen múlik a sorsunk. Sajnos ez egyszerűen röhejes.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 13:20:40

Aki esetleg nem tudná, Matolcsyról írtam. Aki önéletrajzában szerepelteti a PM-et, de azt szerényen elhallgatja, hogy mi volt a beosztása.

jjoey 2011.07.24. 13:22:15

@Anti Anyag: el-e tévedtél-e? nem keletről volt szó, hanem a 60-70es évek szovjet kommunikációról, a rothadó kapitalizmus.

igaz, ha nem lett volna némi liberalizmus a dologban 90 környékén, akkor most is mszmp lenne és a gazdasági válság feltartóztatásra kerülne a határon. (hogy ide mindig csak a szar gyűrűzik be..., hofi után), mindenesetre a kedves vezető jó irányba halad, hogy egy kádári, szovjet típusú rendzsert alakítson ki, azzal a difivel, hogy kádár legalább a népnek adott annyit, hogy megvolt a látszata, jobban élünk, mint a többi szocialista ország.

xsasha 2011.07.24. 13:26:24

@maskep:
Nem kell link. Csak azt mondd el, hogy melyiket generálta Orbán. Én elhiszem neked link nélkül.

És ami azt a kérdést illeti, hogy a válság előtt voltak-e jelei a keletre tolódásnak, talán érdemes elővenne egy korabeli grafikont, amelyek egymás mellé tették az USA, EU, Kína makroadatait a GDP növekedésétől az államadósság alakulásáig. Mondjuk 2007-es évig bezárólag...

jjulie 2011.07.24. 13:26:55

@butus:

orbán közgazdásza egy nyilas politikus unokája, az öreget kiadtak első szóra az amcsik a hasonlóan nyilas képviselő tesójával együtt, a tesónak aztán sikerült megszöknie, de a nagyapa egy évvel a szabadulás előtt elhunyt az AVH-s börtönben, ahol bizonyos zsidó vagyonok hollétét próbálták megtudni tőle, amibe belehalt

a következő évben pedig megszületett a kancsal közgazdázs

pöcsköszörű · http://sunt.blog.hu 2011.07.24. 13:27:16

Én hülye megint elolvastam egy Török-postot. Elmagyarázná valaki, hogy erre a szánalmas semmitmondásra, a legkisebb kritikát is fényévekre kerülő kényszeres középenállásra miért reagálnak ennyien?

ati27 2011.07.24. 13:27:36

@Lasombra:

Igencsak jól megfogalmaztad! Ki, mit nevez munkának? Vannak rá definíciók: pl "a munkában meg lehet izzadni", vagy az a munka amiben "fizikailag el lehet fáradni". Mi egyáltalán ez a "közmunka program" így a xxi században? Mi lesz belőle, milyen "haszon" Csak nem állami finanszírozású lesz? Tehát az adófizetők pénzéből? És milyen értéket fog létrehozni? Gátakat fognak építeni? Ásóval? Meg talicskával? Vagy kivezénylik őket a "tökföldre" kapálni? MErt ugye a talicskatoláshoz, kapáláshoz valóban nem kell ész. De anno az öcsém is igencsak utált kapálni, és rossz volt nézni. HA esetleg csinált valamit, abban sem volt köszönet! Lehetett utána újra dolgozni. No akkor mire lehet számítani a kényszer közmunkások hadától? (Azt már meg sem említem, hogy nyugger rendőrök lennének a művezetők...) Ha esetleg ehelyett a baromság helyett pl felnőttoktatásba feccölnék ezt a lóvét, no annak sokkal több értelme lenne! Nem feltétlen csak a mérnök, meg az orvos, jelenti a képzett munkaerőt! Pl egy olyan ember aki elvégez egy nehéz-gép kezelői tanfolyamot, az egy markoló géppel elvégzi 100 kapás, ásós, talicskás ember munkáját, valószínűleg magasabb minőségben! Sajnos a mai világban már nem nagyon lehet képzettség nélkül bármit is csinálni, még az építőiparban sem! Csak nézzetek meg egy nyugati útépítést! No ott nem találtok lapátot támasztó embereket tömegével.. különböző fajta gépeket viszont igen! ÉS ezeket a gépeket kezelni kell, amihez viszont kell egy mimimum intellektuális szint! No erre kéne gyúrni!

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.07.24. 13:27:43

Jertek lányok, öltözzünk fehérbe,
Szórjunk rózsát Orbán Viktor elébe.
Hadd járjon ő a rózsában bokáig,
Éljen, éljen Orbán elvtárs sokáig!

jjulie 2011.07.24. 13:30:36

@pöcsköszörű:

ez nem "középreállás" csak sehova sem állás

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.07.24. 13:31:00

Kár, hogy végül nem mentem el szavazni. Szavaztam volna fütykössel, ahogy hirdették :)

tölgyes 2011.07.24. 13:32:12

@maskep: Az Ön álláspontjánál még TG is óvatosabb..:) Ő csak azt mondja, hogy nem tudja helyes-e az irány... Én úgy látom már elég rég, hogy Eu-ban a baj nagy. A kilátások rosszak. Most kezdjem el Önnek is leírni, hogy miért, vagy gyanít már valamit?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 13:33:10

@jjulie: ezt a részét az életének nem ismertem, de így még "elfogadhatóbb" egyeseknek, csak éppen nekem nem.

tölgyes 2011.07.24. 13:34:06

@ati27: Ön azt írja, hogy nem látni Nyugaton ásót, kapát támasztó embert..és látja mégis folyxamatosan zsugordik a világkereskedelemben való részvétele Európának

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 13:34:26

@hoplita: "Szoktuk feszegetni....azé' gondoltam, hogy valami eszmetárs.:DDD"

Én már sok minden voltam, pl. a blogom alapján is, de igazából tudós akartam mindig is lenni. Hogy mennyire sikerült, majd eldönti a zutókor, meg az élet. Mert azért valamilyen szinten én is hatok a világra, bár annyira nem tudok, mint ő rám.
A Jobbikot nem tartom rossz pártnak, egyelőre ő a nemzet lelkiismerete, persze kérdés, hogy lesz-e ebből majd politikai hatalom is.
Erről jut eszembe egy érdekes amwayes toborzógyűlés, még a 90-es évek elején, amikor ez divatba jött. Egy fiatal hölgyemény tartott előadást, ha jól emlékszem Farkas Éva (?) egy egyetemi aulában. Azt mondta, hogy régen sokat álmodozott arról, hogy egyszer dúsgazdag lesz, de közben akkori énje semmit sem változik. Aztán, amikor rájött arra, hogy először neki kell megváltoznia, na akkor tényleg gazdag lett. Pici kis sztori, de valahogy bennem megmaradt. Tény, azonban, hogy én nem sokat változtam, így dúsgazdag és amwayes sem lettem. Talán csak bölcsebb. :-D

pöcsköszörű · http://sunt.blog.hu 2011.07.24. 13:35:55

@jjulie: ok, de ha vki folyamatosan baromságot beszél, időnként hatalmasakat haudik és a hülye hívek bekajálják, miért kell azt írni, hogy milyen jó vezető. nem helyesebb az, hogy ügyes, de veszélyes manipulátor?

somogg (törölt) 2011.07.24. 13:36:12

@török gábor: a legfobb problema egy stabil, mindenki altal elfogadott ertekrend hianya. ha ez letezne, lehetne kritizalni egyes lepeseket, anelkul, hogy az elemzot a masik politikai taborhoz sorolnak. elismerem nem fair elvarni az informativabb elemzest ilyen helyzetben. annak ellenere, hogy nem ertunk egyet orban megiteleseben nem kormanyellenes bejegyzest varok

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.07.24. 13:37:11

muhahaha, a szélsőliberális semmihezseértő városi értelmiségi bulizósfiatalok nyugtatgatják magukat, hogy semmi baj

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 13:37:24

(Persze, nálam, a Jobbik iszlámfiliája kizáró tényező, meg még van pár részletkérdés. De - mint mondtam - pártonkívüli vagyok, és ez jó nekem így. Ezért szeretnek az emberek. Aki meg nem szeret, az majd fog. Vagy nem. :-)

tölgyes 2011.07.24. 13:38:04

@butus: Akkor most számítanak a szülők bűnei, avagy nem számítanak a szülők bűnei, s az azokra való hivatkozás csak mucsai előítélet..
Mindehhez adja hozzá azt, hogy 45 után tömegesen léptek be az MKP-ba a nyilasok.. közülük az egyik - Szálasi gazdasági tanácsadója - haláláig szolgálta magas tisztségekben Kádárt.

komplikato 2011.07.24. 13:40:11

@Kara kán: Ez jól hangzik, csak olyan mint a (soha nem létezett) ideális szocializmus eszméje, ami az emberi természetet teljesen figyelmen kívül hagyja.
De ha teszem azt meglenne az a tőkeerős réteg, aki így is járna el, ahogy fentebb írva vagyon, akkor se perc alatt becsődölne A profit aljas módon nem csak arra megy el, hogy a befektető megvegye a harmadik ferrarit, vagy a második úszómedencét felépítse. Bizony vissza kell forgatnia fejlesztésre, félre kell tennie előre nem látható eseményekre, stb. Ha nem teszi ezt, az első nehézségnél becsődöl az egész, és akkor nem csak a befektető buktája, hanem az összes dolgozója is megszívja.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.07.24. 13:41:02

"folyamatok elszenvedője helyett azok kihasználója, nyertese."

ez a felfogás, miszerint partnerek helyett győztesnek vagy vesztesnek kell lenni, na ez visz igazán hanyatláshoz

tölgyes 2011.07.24. 13:42:10

@butus: Rossz életrajzot olvasott. Az Ipari Főoszt vezetője volt, majd a a miniszteri titkárságon dolgozott. A Ki kicsodában olvashatja.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 13:44:51

@tölgyes: Nálam eddig sem volt topon Matolcsy, csak azért mivel csak arra volt jó, hogy függetlenített KISZ titkár legyen. Ehhez mi köze van a szüleinek? Különben is @jjulie a nagyapjáról írt és nem a szüleiről.

fatia-negra 2011.07.24. 13:45:14

@pöcsköszörű: mert mi toleránsak vagyunk türelmesek és megértőek...

TG semmit mond igaz, de a zorbán semmit mondásáról... tehát ez a semmi jelzés értékű semmi... tehát nem semmi... érted a dialektikát ugye?

jjulie 2011.07.24. 13:45:46

@Kara kán:

ez az egész Timur és csapata címmel már meg lett írva régebben

majd ha túl leszel az érettségin, kicsit összetettebnek látod majd a világot

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.24. 13:46:46

@tölgyes: Akkor a szemem volt rossz, amikor KISZ titkárként láttam szaladgálni a minisztérium folyósólyán. (hóna alatt egy lexikonnal, mintha nagyon dolgozna)

xsasha 2011.07.24. 13:47:14

@be smog free:
Csak nem elvett tőled 2000 forintot?

komplikato 2011.07.24. 13:48:16

@nexialista: Miért meglepő egy olyan országban, ahol például a "kompromisszum" szót is pozitív helyett negatívan használják, pont ellenkezőjére mint bármelyik más országban?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.07.24. 13:48:24

@tölgyes: változatlanul hiszek a demokráciában, hiszen ahol vesztesek vannak, idővel magukkal rántják a győzteseket...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.07.24. 13:48:30

@jjulie: Nyuszifül! Ne magadból indulj ki. Én tényleg túl vagyok az érettségin, veled ellentétben.

Viktus 2011.07.24. 13:48:42

Nincsen senki a Fideszben aki elmagyarázza, munkát könnyű adni a piacinál jelentősen alacsonyabb keresetért ... na a tisztes megélhetést elősegíteni a népnek az a teljesítmény. A hanyatló nyugat ezen dolgozik több-kevesebb sikerrel ...

fatia-negra 2011.07.24. 13:48:49

@somogg: :) elvileg igaz...

de erre most nincs tömegigény... egyelőre zsidózásra cigányozásra van...

unionist 2011.07.24. 13:50:46

@kigyurt álat:
szerintem nincsenek ellentmondó adatok. nem igaz, hogy az európai népesség csökken. bevándorlás nélkül is növekszik. oké, abban igazad van, hogy születhetne több gyerek. a gyerekjóléti intézményrendszert kellene megerősíteni. amire azt mondja azt a fidesz, hogy nem kell. mert a jóléti rendszereknek vége ideértve a gyermekjóléti intézményeket. azokra kevesebbet kell az államnak költeni, hanem a kincstárnak a gazdaságba kell tolni a pénzt.

a liberális felfogás ezzel szemben az, hogy a kincstár azt a pénzt, amit a gazdaságba tolna ne vegye el. vagy vegye, de azt költse el intézményesen. csináljon szuper bölcsit, ovit, iskolát. oké, hogy az szdsz sem ezt csinálta, főleg kóka idején. de a liberálisok annyit megtettek, hogy el is zavarták az szdsz-t picsába. gazdaságra elvben korlátlanul rendelkezésre állnak a források. a bankház leüti az entert. és ott a pénz. csak azt vissza kell fizetni. vagyis a beruházásnak meg kell térülnie.

most az van, hogy nem sanyi veszi meg a mol részvényt, hanem az állam. és sanyi beülteti az igazgatótanácsba a saját strómanjait. és ez így állítólag jó lesz a népnek. csakhogy ebből a pénzből nem a mol-ba kellett volna beruházni, hanem mondjuk az oktatási infrastruktúrába. azért, hogy a működési költségek alacsonyabbak legyenek. tehát nem úgy általában kell felújítani csak azért, hogy azért, hogy törökgábor építési vállalkozó szponzora jól járjon. török mecénása vajon miért nem egy könyvkiadó.

szóval itt a gyermekjóléti rendszer van elhibázva. de ezt lehet korrigálni. ehhez nem kell ázsiához csatlakozni. nevetséges, hogy majd összedől a nyugat. ami a magyarok számára "kényszerlakhely". de majd újra ázsiai nép leszünk. vagy oké, legyünk azok. ha az emberek ezt komolyan gondolják. és akkor nyilván lesz, aki nyugatra vándorol. már most is megteszik a fiatalok. nem csak az eü-ben, hanem gyakorlatilag mindenhol.

az eu tagországok népessége így néz ki az elmúlt 150 év viszonylatában: