Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
aug 08
02:46

Ha létezik olyan, hogy politikai tudás – márpedig létezik -, akkor politikai tanulásra (okulásra) is van lehetőség. Minden jelenség, amit a politikai élet produkál, alkalmas lehet arra, hogy abból tanuljunk, hogy máskor tudatosabban viselkedve jussunk el ugyanoda, vagy kerüljük el a hasonló szituációkat. Innen nézve minden – legyen szó tetszetősről vagy ellenszenvesről – tapasztalattá válik, márpedig az élet talán legnagyszerűbb dolga éppen a tapasztalás.

Nem, nem bolondultam meg a nem is annyira meleg nyári melegben – pontosabban nem tapasztaltam ezen a téren érdemi elmozdulást… -,  csak azon gondolkoztam a napokban, hogy vajon a jövendő idők politikusai milyen tanulságokkal lehetnek gazdagabbak, ha a mostani hazai politikai állapotokat tanulmányozzák. Miután szeretem az egyrészt-másrészt jellegű dolgokat (ráadásul ezeket nem is a langyosság, hanem a megfontoltság körébe sorolom), talán nem okoz meglepetést, ha a sok lehetséges felismerés közül most egy olyat emelek ki, ami innen nézve talán fekete, onnan nézve viszont inkább fehér.

Az erőről van szó, ami láthatóan a mostani politikai közállapotok egyik legfontosabb jellemzője. Erőpolitika, erőszakosság, erős kéz, kormányképes erő – ezek a kifejezések, és persze ellenpárjaik, gyakran olvashatók mostanában. Egyre inkább terjed a felismerés, hogy a politika nem kisasszonyok sportja, hogy a sikerhez a politikában is leginkább erőre van szükség, s ha ez már megvan, akkor – ahogy a miniszterelnök fogalmazott egy parlamenti felszólalásában – „oszt majd innen tárgyalhatunk”. Nem lehet nem észrevenni, hogy ez a szemlélet egyre több követőre talál, egyre többen gondolkoznak így a politikáról, tervezik megvalósítani ennek szellemében politikai céljaikat. Ami egyrészt igaz és okos, másrészt azonban nagy tévedés.

Számos olyan téma van, amelynek kapcsán két felismerés együtt, egyszerre visz közelebb a valósághoz. Az első a fontosságról, a másik a korlátokról szól. Gondoljunk csak például a tömegmédia szerepére, amelyről az első komoly, politikusok által is hasznosított megállapítás a kiemelt jelentőség volt. Ebből tanulta meg mindenki, hogy média nélkül nincs politikai siker, hogy aki érvényesülni akar ezen a pályán, annak alkalmazkodnia kell a média megváltozott szerepéhez. Egy idő után azonban jött a második belátás, ami legalább ennyire fontos volt: arról, hogy a média nem omnipotens, önmagában nem hatalmi ág, s bár konstruál egy politikai valóságot, nem teremt politikát, nem dönt el minden kérdést. Vannak határai, amelyeken túl szinte hatástalan, sőt, időnként kontraproduktív.

Valami ilyesmit gondolok az erőről is. Az utóbbi évek megmutatták, hogy mennyire fontos a fegyelmezett, tervezett, tudatos, azaz az erő köré szerveződött politizálás. Mennyire kell a sikerhez az, hogy egy politikai párt összegyűjtse az energiákat, koncentrálja működését és egyértelműen vezetve, irányítva legyen. Sokat panaszkodnak mostanában a baloldali politikusok arra, hogy kiszorultak a médiából, elvesztették támogatóikat, megcsappantak a forrásaik. Nyolc évnyi kormányzás után vajon mi a tanulsága a mostani helyzetnek? Vajon hogy tudta megtenni a Fidesz ilyen hosszú ellenzéki lét alatt, hogy növelte sajtópiacát, megtartotta befolyásos támogatóit, vajon hogy történhetett meg, hogy azok a cégek, amelyek 2010 után egyeduralkodóvá váltak az állami megrendelések piacán, a szocialista kormányok alatt is szépen prosperáltak? Hogy lehet az, hogy a jobboldal ellenzékben is gyarapodott, a baloldal pedig kormányon sem volt képes a politikai közösség hosszú távú érdekeire figyelve gondolkodni? A válasz egyszerű: ennyit számít a politikában az erő. A Fidesz egy vezetett párt, az MSZP - rövid időszakokat leszámítva - soha nem volt az. A jobboldal ezért lehetett képes arra, hogy vissza is forgasson, hogy előre is gondolkodjon, hogy a közösség számára fontos dolgokra is áldozzon, a baloldal pedig ezért volt képtelen erre.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az erő köré rendezett politika automatikusan sikerre ítéltetett. Az elmúlt egy év világosan megmutatta, hogy mire alkalmas és mire alkalmatlan az a politika, amely csak az erő nyelvét beszéli. Alkalmas volt fegyelmezett működésre, szinte robotszerű politikai viselkedésre, a fentről érkezett politikai szándékok megvalósítására. A széthúzáson, belső vitákon, koalíciós feszültségeken és húzd meg – ereszd meg módszereken szocializálódott magyar politikában kár lenne lebecsülni ezt a teljesítményt. Van mit tanulnia mindenkinek abból, hogy miképp lehetett létrehozni ezt a helyzetet a Fideszben – hiszen ne feledjük, valós politikai teljesítmény kell ahhoz, hogy az amúgy létező ellenakaratok megtörjenek. Ám ezzel együtt azt is észre kell venni, s különösen fontos tanulság lehet ez az erő-fetisisztáknak, hogy időnként bölcsességgel, ésszel, belátással, sőt: gesztusokkal, engedményekkel, megengedőbb viselkedéssel sokkal messzebb lehet jutni. Tavaly nyáron is lehetett tudni, hogy a kormány legnagyobb kihívása éppen az, képes lesz-e elkerülni az erőfitogtatás, az erőszakosság, a gátlástalanság látszatát – meggyőződésem, hogy más politikai felfogással ez a veszély lényegesen csökkenthető lett volna, illetve lenne.

Hipotetikus persze a „mi lett volna?” felvetése, mert egyféleképpen kondicionált politikai tábor csak egyféleképpen tud viselkedni. Ha azonban tanulságokat keres valaki, szerintem ne csak az erőpolitikát nézze. Igaz ugyan, hogy az erő nélkülözhetetlen a politikában, s az sem vitatható, hogy az erő legyőzéséhez is erő kell – az erő azonban nem mindig nyers erőt jelent, olykor egy gesztusban, egy önkorlátozásban, egy őszinte mondatban sokkal több van belőle, mint azt a hatalom magabiztos mérnökei gondolnák.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr263132960

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válságtudat-módosítás 2011.08.09. 16:03:01

Talán a világválság gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak, mint gondolnánk. A válság alapjának a gazdasági fenyegetettséget tekintjük, pedig sok minden mutat arra, hogy a „tőzsdekrach”, a hitelválság is szellemi eredetű: a válságtudat alapja valójában a ki...

Trackback: Az erő legyen 2011.08.09. 09:16:02

Fontos tanulság lehet az erő-fetisisztáknak, hogy időnként bölcsességgel, engedményekkel, megengedőbb viselkedéssel sokkal messzebb lehet jutni.

Trackback: A karaván halad 2011.08.08. 15:37:52

A reggeli kávéja kortyolgatása közben beleolvasott a sajtótól a Nemzeti Együttműködés rendszerében aznapra megrendelt, a helyes útra rámutató írásokba. Elégedetten nyugtázta, hogy ma is megbízhatóan szállították „az embereknek” az aktuális ...

Trackback: Az igazi utódpárt: a Fidesz 2011.08.08. 10:38:24

Mára egyértelműen kiderült, hogy az Orbánék által is ezerszer elátkozott államcucilizmus igazi örököse, az akkori szemlélet és politikai gyakorlat folytatója paradox módon a magát jobboldaliként és antikomcsiként definiáló Fidesz....

Trackback: Lassú, passzív Breivikek 2011.08.08. 03:09:41

Bibó halott. Némely politikai mozgalomban búvópatakként még meg-megvillan emléke, de eszméi csupán hivatkozgatás alapját képezik, nem többet. Az ordas eszmék helyett az ezeket képviselőket is soraikban tudó pártot bélyegzi meg az establishment, bizonyí...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.08.08. 03:22:16

Nem önkorlátozásra, nem fékekre, nem ellensúlyokra, nem látszatkormányzásra, nem vég nélküli egyeztetésekre van ma szüksége az országnak, hanem cselekvésre, haladásra.

A baloldali politikusok panaszai meg hadd ne hassanak meg!

Érdemtelenül sokat voltak a hatalomban, éppen miattuk nincs ma idő fékezgetésekre.

Ha ez a kormány sem válik be, akkor nem sok variáció marad. A baloldaliakat semmi értelme visszahozni, számtalanszor bizonyították már, hogy mire (nem) képesek.

Marad a Jobbik, akiknek sikeres kormányzása erősen kérdéses, mert akkora ellenszél lesz, hogy annak ellenállni is nehéz lesz, nem előre haladni benne.

A bal oldal felé bőven elég gesztus, hogy az általuk vizionált táborok csak nem akarnak megépülni.

Ha valamit ők kritizálnak az csak megerősítést jelent az adott intézkedés helyességéről.

---

Ha egy párt sikeres akar lenni, akkor kifelé mindig egységet kell mutatnia. Belső nézeteltéréseket nem szabad a sajtóra, pláne bíróságokra bízni. Régen rossz, ha egy párt kiteregeti a saját szennyesét.

Szóval kell az erő egy pártban. S az ész is.

"Vajon hogy tudta megtenni a Fidesz ilyen hosszú ellenzéki lét alatt, hogy növelte sajtópiacát, megtartotta befolyásos támogatóit, vajon hogy történhetett meg, hogy azok a cégek, amelyek 2010 után egyeduralkodóvá váltak az állami megrendelések piacán, a szocialista kormányok alatt is szépen prosperáltak?"

Úgy, hogy minden, komoly, tisztességes, és eredményes cég meg tud élni a piacról.

Amelyik céget csak az állami megrendelések - azaz a korrupció - tartják életben az inkább csak egy fedőszervezet az adófizetők pénzének az ellopására, de nem komoly vállalkozás.

bigapples 2011.08.08. 04:51:17

"időnként bölcsességgel, ésszel, belátással, sőt: gesztusokkal, engedményekkel, megengedőbb viselkedéssel sokkal messzebb lehet jutni."

Ez így van, de 2011-ben mégsem lehet így. A Fidesz kimondva (bár nem reklámozva) úgy tervezte még a gazdasági válság előtt , hogy a ciklus első 2 éve kemény lesz és érdekeket is sérteni fog, mert emelkedő pályára kell állítani a gazdaságot.
Aztán gazdasági válságba dőlt a nyugati világ és 2010 óta egymás után hullanak el az eurózóna fejletlenebb gazdaságai.

Gondolom mindent, amit korábban terveztek, sokkal direktebben, sokkal húsba vágóbban kell(ett) meglépni emiatt. Sokkal kevesebb tér és idő marad a gesztusokra, az engedmények és a megengedőbb politika látszatát keltő döntéshozatalra és a kommunikációs előkészítésre. Sokkal kevesebb, mert kell a mozgástér a gazdaság élénkítéséhez egy olyan környezetben, amikor az államadósság tekintetében "háborúban állunk".

Ilyenkor nincs kecmec, erőből kell végigvinni a magánnyugdíjkasszák vagyonának a visszavételét, a korkedvezmények leépítését, az állami bürokrácia és pénzköltés visszavágását. Szerintem objektív okai (is) vannak, hogy miért erővel lép sokszor a Fidesz. Nyilván nem hat pozitívan a támogatottságukra, de ha 2013-ra sikerül jó irányba állítani az országot és ez érzékelhető lesz, akkor a mostani erőpolitika okozta veszteségek átmenetiek lesznek.

A mai ellenzék "magabiztos mérnökei" (lol, kik azok???) akár tótágast is állhatnak, jól látható, hogy a kormánypárt esetleges 2014-es vereségét csak az eszkalálódó külső gazdasági válság okozhatja. De ha kormánybuktató erősségű lesz is itthon a világgazdasági válság hatása, az döntően nem a ballib ellenzéket fogja erősíteni...

bigapples 2011.08.08. 05:14:22

Az meg tipikus ballib téveszme, hogy határozott vezetés, az erő az oka, hogy nőtt a jobboldali médiaszegmens és kitartottak a Fidesz mellett gazdasági csoportok.

Baloldalon azért nem megy ez, mert a baloldal kiüresedett eszmeileg. A két zsákutcában, a neoliberális baloldaliság (fából vaskarika) és a hagyományos kádári osztogatós politika tévútjain kódorog. Nincs más összetartó erő, csak az egyéni karrier és megélhetési szempontok, zsoldosokkal meg nehéz dombbal szemben létszámhátrányban harcolni.

Nincs meg baloldalon az a belső értékrend, elhivatottság tudat, összetartozás érzés, az eszméiért, politikai közösségéért öntudatos polgárként a nyílt kiállást vállaló szellemiség, ami jobboldalt (és a jobbszélen is) megvan. Elég csak megnézni a párezres erőtlen ballib tüntetéseket...

Nincs köze a mai helyzetnek ahhoz, hogy mennyire centralizált az MSZP, sokkal inkább van ahhoz, hogy milyen mély válságban van Magyarországon a kádári utódpárt által uralt baloldal.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.08.08. 06:40:52

"a kormány legnagyobb kihívása éppen az, képes lesz-e elkerülni az erőfitogtatás, az erőszakosság, a gátlástalanság látszatát – meggyőződésem, hogy más politikai felfogással ez a veszély lényegesen csökkenthető lett volna, illetve lenne."

Szemmel láthatóan ezt nem is akarják elkerülni, mert úgy gondolják, hogy akkora a baj az országban, hogy ezt már nem lehet a végtelen demokratikus huzavonával megoldani, ezért van az, hogy lényegében diktatórikus vezetést valósítanak meg, a demokrácia látszatát fenntartva, de annak gyakorlati kiüresítésével. És lehet, hogy tényleg erre a gátlástalan, cinikus, ellentmondást nem tűrő vezetési módra van szükség, hogy ebből a helyzetből kikeveredjünk.

Osztogatásra nem lesz módja a fidesznek később sem, mert nem lesz miből, ezért úgy látszik, egy kockára tesznek fel mindent, hogy ez a fajta erőpolitizálás meghozza majd a gazdasági eredményeket, és ezt elismeri a nép.

Az ilyesfajta erőpolitizálást csak eredményekkel lehet igazolni. Ha azok nem jönnek, vagy nem lesznek elegendőek, akkor bukni fognak.

nyünyüge 2011.08.08. 06:55:53

Egyetértek, hogy az erő, az egység és ennek folyamatos éreztetésének fontosságával ill. az mszp meg az egész ballib gyengeségével, szétesésével, motiválatlanságával.

De: hogy pl. a 1998-2002 között állami megrendelésekből megerősödött cégek ezen erős központi akarat okán "élték túl" az ellenzékben töltött éveket, azt vitatnám. Vagy legalábbis én nem tudom simán az összetartás és az elhivatottság jeleként felfogni azokat a politikai és gazdasági alkukat, amelyek ezt lehetővé tették.
És amely alkuk nyomán az erő és a központi akarat, az egységes és elkötelezett média elérte, hogy az mszp a velejéig korrupt, a fidesz meg az elkötelezett és erős párt mintaképe lett.

Eddig a gazdasági, kulturális hatalom, a befolyás megszerzése érdekében kellett egységet mutatni, a szavazótábort mozgosítani. A gazdasági és egyéb érdekek egy irányba mutattak, ráadásul a jobboldal sok évtizedes háttérbe szoritottságára, sértettségére jól rá lehetett játszani.
A kérdés most már az lesz, hogy a hatalmon való osztozkodás idején is sikerül-e megtartani ezt az egységet.
A társadalom irányába meg az, hogy mennyire szállnak el a nagy és kiskirályok.

nyünyüge 2011.08.08. 06:57:59

@nyünyüge:
jav.:
Egyetértek az erő, az egység és ennek folyamatos éreztetésének fontosságáról ill. az mszp meg az egész ballib gyengeségéről, széteséséről, motiválatlanságáról szóló állításokkal.

mezga-aladar 2011.08.08. 07:05:42

jó kép és cím... off jó volt a két hét nyaralás? az idő kellemes volt? ;)

jjulie 2011.08.08. 07:32:59

@bigapples:

ezl a fideszerő is csak olyan mint a többi, akár, mint a pekár gyuláé, akinem felejtett és erőből nekiesett a krúdinak, ahogy hatalma lett

korábban ugyanabba a magyar utcai bordélyba jártak a magyar utca 20-ba,és mindkettem belezúgtak a bordélytulajdonosba, csak a pekár egy kicsit tisztázatlan körülmények között lépett le onnan, miután a róza finanszírozta a külföldi útjait is, csak a pekár talált egy gazdag feleségjelöltet

tudod hogy a tisza istván a conti utcai olcsó bordélyokba járt, nem a drága magyarutcaiakba, ő is erőt mutatott fel, állandóan, és egyből párbajozott is?

aztán akik lelőtték azok is erőt muttak fel

ssi 2011.08.08. 07:41:16

O.V.
- jól felismerte a szervezeti fegyelem szükségességét
- megvalósításában túlzások
- program hiányosságainak és részrehajlásainak elfedésére is használja

általában:
- fél siker 1 "közösség" belső fegyelme (pl. párt/kormány/stb.),
- mert így jobban lehet koncentrálni a másik fél sikerre, a programra

-fél siker ha feszes, logikus, kidolgozott a program is,
- másik fél, ha eleve jó a tartalma

MSZP
jó ideje már nem az a kérdés, hogy miért buktak ekkorát, hanem hogy miért nem tud újra haladni
-> feledtetni akarják a múltjukat - a közhangulat miatt is ..?
- megy az idő, s ők maradhatnak a "túl kevés"

Fidesz
jó ideje nem az a kérdés, hogy kell-e ekkora belső fegyelem pártban/kormányban, hanem hogy
- túlságosan 1-emberes
- felelős beosztású felnőttek nagyon felügyeltek
- s ha születnek lex-törvények a sajátjaira, miért kellett több éves intézményes szokásokat megszüntetni az ellenzékkel szemben?
-> büszkék a múltjukra, s a közhangulat is irányítható?
- megy az idő s maradnak "ők a túl sok"

Doberdo 2011.08.08. 07:41:43

Az erő lehet hasznos is, ha jó célokra használják. Egy miniszterelnököt nem az erejéért, hanem az eszéért kellene megfizetni. Ehelyett mit látunk: erőből lenyúlnak mindent és
bizonyos szempontok szerint újraosztják. Ez csak készletezés, ami egy családban elmegy, de egy állítólagosan feltörekvő
európai országban nem legitimálhat senkit és semmit. A fülkeforradalom nem forradalom, hanem visszafejlődés !

mezga-aladar 2011.08.08. 07:48:33

tegnap Bíbó 100 éves volt... a történelem ismétli önmagát.

aki a jövőt akarja tudni az olvasgassa... ilyen erkölcsi romlott időszakban jönnek a zsebdiktatúrák, a fajgyűlölet, a rend illúziója... és egyéb "mintha" kormányzások...

a kontraszelektált elit nem mai találmány...
a világ leggerinctelenebb-legaljasabbja-leglustábbja van nekünk itt Hondurasban...

Link Elek 2011.08.08. 07:54:40

az eroszakossag mindig ellenerzeseket ebreszt. nincs mit ezen csodalkozni.

ha pedig meg eredmenyek sem latszanak (gdp/atlagber/... nem novekedik), akkor oncelu az eroszak, azert csinalja valaki, mert elvezi ha a masikat szenvedni latja, vagy csak ennek latszik a dolog, de ez politikaban ugyanaz.

mezga-aladar 2011.08.08. 08:25:35

off a mindennapi egzisztencia harcok

feudális állami működés (nem jogsértőt, rendszámot büntetnek) hátrányai

www.stop.hu/articles/article.php?id=917232

fő a bizalom állami intézményekben és monopol szolgáltatókban, no hitel

www.napi.hu/magyar_vallalatok/brutalis_valtozas_a_forinthiteleknel.491935.html

az off-onsóre fides oligarcha svejci ügyei... avagy a guruló forintok...

nol.hu/gazdasag/20110808-simicska_es_nyerges_svajci_bazisa

nyünyüge 2011.08.08. 08:33:32

@mezga-aladar:
kár, hogy a legutóbbi nagyon is on-topic.

mezga-aladar 2011.08.08. 08:35:49

@nyünyüge: ok erősek mint a zoroszlány, de néha a nyuszi taktika is jol jöhet

jobb egy második ingatlan... (mint az izraeliek pesten...) ki mint él... úgy... (fosik)

mezga-aladar 2011.08.08. 08:40:37

@nyünyüge: ha a handzsa-bandzsa gazdaságpolitika mégsem jönne be "véletlen"...

ők már csak ismerik a banda tagokat... érdekes nem bíznak 1másban. van okuk?

szerintem 255 akad... chf 255+... húslevesnek+szásának külön régiós hasonlítás

index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/08/255_forint_folott_a_frank/

bóra77 2011.08.08. 08:49:01

welcome on board! may the force be with you!

hát ha van az erőnek setét oldala, akkor leginkább azon ténfereg a fidesz...

(erő-fetisiszta...:) ez jó.)

laji 2011.08.08. 09:07:46

A Fidesz az eddigi idő alatt többet tett, mint a másik oldal 8 év alatt, akik csak arra vigyáztak, hogy senkivel ne konfrontálódjanak, és szép csendben tudják lopni a pénzt; nem keveset, sokat...

(mennyit kaphatnak az olyanok, mint Paul Lendvai, aki Ausztriából fedezi Gyurcsányék szabadrablását...?)

Én csak remélem, hogy az átlagember már nem eszi meg ezt a "fasisztázást".

kopogtató 2011.08.08. 09:08:42

épp írni akartam,hogy hová tűnt Török Gábor, erre itt van:)

nyünyüge 2011.08.08. 09:10:13

Elolvasásra ajánlott:

"....hanem valaki az ellenállást nem emberfölötti, tehát a legtöbb ember számára elérhetetlen példázat és áldozat formájában élte meg, hanem a türelemből, a szorgalomból, a konokságból, a meg nem alkuvó kompromisszumkeresésből, a szelíd józanságból, a frázis utálatából és ezer idioszinkráziából és gondolati furcsaságból alkotott emlékművet..."

hvg.hu/velemeny/20110805_bibo_tgm

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.08.08. 09:12:31

A kép alapján azt hittem, másról lesz szó...
Az erő legyen velünk!

László56 2011.08.08. 09:17:32

Szép jó reggelt Mindenkinek

A politikai erő létezéséről, használatáról és értelméről értekezik az elemzőnk. Ahol politikai tudás van, ott tanulásról és okulásról is lehet szó, mondja ő. Éppen ez történik, ha az elemzőnk a nevelésénél fogva, ezt nem is veszi észre. Csak éppen, lassan tanul a népünk. Nagyon lassan.

Több mint hatvan éven keresztül tartó kommunista primitivizmus megtette a hatását. A gondolkodásunkba belenevelt gonoszt, nem lehet ráolvasással legyőzni. Ahhoz rendíthetetlen erő kell. Politikai erő. De, a demokrácia helyes értelmezése is. Mert a demokrácia nem a többség diktatúrája, mint ahogy a kommunistáink értelmezték és használták valamint használják. Rossz példát mutatva.

A demokrácia ugyan a többség akarata, de a kisebbség figyelembevételével. És nem a kisebbség leigázásával, mint ahogy a kommunistáinknál ezt értelmezik.

Ezt azonban nem szívesen hallották és hallják a proletárjaink.. Mint ahogy a náluk tanult tanáraink sem. Ezért van szükség az oktatásunk megváltoztatására is. De miképpen lehet elérni a demokrácia helyes értelmezésének használatát, ha a proletár értelmiség csak ellenzékben szeretné használni a helyes definíciót. Példa erre a Bajnai kormány demokratikus diktatúrája. A legnagyobb amit az országunk az utóbbi időben átélt. Értelmetlenül meghosszabbítva népünk szenvedését.

Erővel kell a gonoszt legyőzni. Politikai erővel. Úgy ahogy ezt a második Orbán kormány teszi. Felhasználva a néptől származó legitimitását. Hogy ez nem tetszik a proletárjainknak ? Nem csoda. Hiszen a korrupciójukat és evvel a megélhetésüket veszélyezteti. Tehát átkozódnak, áskálódnak. Akár a saját népük ellen is. Ezt csak erővel lehet megállítani. Nyers erővel, de a demokrácia adta politikai erővel.

Ehhez gratulálunk a kormányunknak. Mert a demokráciához, demokratikus gondolkodás is szükséges. Amit azonban nem lehet a kommunistáinknál tanulni. De akkor hol lehet egy olyan országban demokráciát tanulni, ahol a primitív proletárjaink adják az „értelmiség” zömét. Sehol. Ezért szükséges a kommunistáink kiszorítása az ország közigazgatásából. Nem a politikai ellenzék kiszorításáról van szó, hanem a kommunista gondolkozás kiszorításáról.. Nagy különbség és a kettő nem ugyanaz.

A gondolkodás fejlődéséhez azonban átmenet szükséges. Egy erős kéz vezette átmenet. Most megkaptuk. Örüljünk neki, mert az ország javát szolgálja. A saját javunkat szolgálja. Még a proletárjainkét is. Csak még, primitív kiképzésüknél fogva nem tudják.

mezga-aladar 2011.08.08. 09:23:36

@László56: olvass Bíbót... hamár fordulója is van... épp erről értekezik

"Erővel kell a gonoszt legyőzni." - harcolsz a démonaiddal...
gratulálok "jó" példa vagy... rólad írt legtöbbet...

tarackos 2011.08.08. 09:24:58

Egy zárt, etatista felfogású társadalomban mindig népszerű az erő politikája, mert hisznek a Vezetőben, aki majd megoldja az ő problémájukat. Egy vezető pedig legyen erős...

Szerintem az erő politikájának egy demokráciában a kormányzás a valódi korlát. Mivel a demokrácia konszenzuskeresésre épül nem pedig az erőből történő diktátumra. Ez egyébként ellenzékben is érvényes, nem véletlen, hogy OV semmiféle kompromisszumra nem hajlandó, 12 éve azt játsza, hogy vagy az van amit ő mond, vagy inkább ne legyen semmi. Magyarul, dögöljön meg a szomszéd tehene. Ez az a top secret világszabadalom ami ugyan van már talán száz éves és kicsi, sárga, savanyú de legalább a mienk...

menőmano 2011.08.08. 09:27:32

Na végre! Itt van, megjött a Török Gábor.!
Végre irt új posztot.
Totálisan jobb lesz,) egy kicsit a napom.!

bezony.

:)))))))))))))

menőmano 2011.08.08. 09:30:03

Amit a Fidesz, a többségi kormány "csinál, az totálisan erőből történő kormányzás.
Majd az idő eldönti bejött e vagy sem.
oszt.kész.

:)))

laji 2011.08.08. 09:30:33

@tarackos: látom nem nagyon van nemzetközi rálátásod, azaz, hogy mi megy más parlamentekben...

laji 2011.08.08. 09:32:59

@menőmano: "Majd az idő eldönti bejött e vagy sem."
Sajnos a siker ebben a kategóriában elég diszkusszív, mindenki úgy magyarázza, ahogy akarja.

menőmano 2011.08.08. 09:35:56

@László56:

Hm. Példa erre a Bajnai kormány demokratikus diktatúrája"

Nagyon megköszönném, ha ezt kifejtené bővebben.
Legalább többet tudnék róla:(( Nem kellene kutakodni.
Úgy látom Ön nagyon tudja, jó lenne ha megosztaná, - néhány sorban itt a poszton - velem is.
:((

dzsaszper 2011.08.08. 09:36:06

@Akitlosz: "Ha egy párt sikeres akar lenni, akkor kifelé mindig egységet kell mutatnia" -- na de milyen egységet?

Ha csak ezen múlna a siker, még ma is MSZMP lenne....

menőmano 2011.08.08. 09:41:04

@laji:

Bezony. A különutas gazdaságpolitika, itt Európa közepén.

"az újban mindig ott van a kudarc és az esély lehetősége, mi az esélyt választottuk" OV.

Úgy bizony a kormányzásban is mindkettő ott van, az esély és a kudarc.

dzsaszper 2011.08.08. 09:41:30

@bigapples: ugyan, ez a történet elsősorban nem az ellenzékről szól. Mérhetetlenükl arrogáns az, aki azt gondolja, hogy a társadalomban a közélet szempontjából csak a pártok (és pláne csak a létező és most mérhető támogatottságú(!!!) pártok) számítanak.

Nem is elsősorban a döntések tartalma (kivéve a jogállamiság visszavágását), hanem a döntések hogyanja (az elnökség az utolsó pillanatban a fejéhez csap, és nem létező koherenciazavar miatt az utolsó pillanatban mindent átír, amiről a társadalmi vita folyt) az, ami a teljes társadalom nagy ívben való lesz*rása. Bocsánat az erős kifejezésért, máshogy nem tudom kifejezően leírni.

laji 2011.08.08. 09:44:58

@dzsaszper: ezt írtad, akkor is, amikor Gyurcsányék az 1 hét alatt (sic!) kidolgozott egészségügyi reformmal előálltak...?

menőmano 2011.08.08. 09:44:59

@laji: ,
Tévedés! Ez nem magyarázat kérdése.
Ezt megélni, tulélni kell, a társadalom egy nagy csoportjának.
Azoknak, akik vesztesei a kormány tevékenységének.
Azoknak, akiknek egyre lejjebb csúszik" az életminősége.

laji 2011.08.08. 09:45:58

Aztán persze visszavonták...

dzsaszper 2011.08.08. 09:49:06

@laji: lényegében eltaláltad :) bár más szavakat használtam, a tartalom lényege ez volt.

laji 2011.08.08. 09:50:42

@menőmano: úgy értem, általánosan elfogadott sikerről nehéz beszélni. Egy holokauszt-túlélő minden kormány munkáját eleve sikertelennek ítél, ha az félévenként nem tűz ki egy újabb hivatalos időpontot a II. világháború zsidó áldozatai megemlékezésére. Szóval a siker relatív, természetesen minden egyes ember másként éli meg, de az utókor úgy fog visszaemlékezni az adott korszakra, ahogy a "leghangosabbak" leírják.

graycivil 2011.08.08. 09:50:43

@Akitlosz: "Nem önkorlátozásra, nem fékekre, nem ellensúlyokra, nem látszatkormányzásra, nem vég nélküli egyeztetésekre van ma szüksége az országnak, hanem cselekvésre, haladásra."

Minden diktatúra ezzel érvel.

xsasha 2011.08.08. 09:50:52

Kedves Gábor!

Szeretnék vitatkozni ezzel a mondattal:
"a média nem omnipotens, önmagában nem hatalmi ág,"

Hiszen a média valóban nem mindenható, de ez elmondható a többi hatalmi ágról is. Ez volt a lényege a hatalmi ágak szétválasztásának. Éppen ezért nem hinném, hogy ez egy jó érv volna arra, hogy emiatt a média önmagában nem hatalmi ág. Én úgy gondolom, hogy a média folyamatai éppen arról szóltak, hogy egy közvetítő szerepből hatalmi ággá nőtte ki magát.

Diocles 2011.08.08. 09:54:53

1. Az a baj, h az erőkultusz, az erőszak felhánytorgatásával, rásütésével bármelyik, akár a legsikeresebb politikust is le lehet járatni.

Török Gábor akár Adenauerről is írhatná, h EGYRÉSZT ugyan kihúzta pöcegödörből, MÁSRÉSZT kétségtelenül autoriter személyiség volt, tehát az ellenzékének legalább annyira igaza volt.

Ugyanakkor egy országát tönkretevő, sodrodó politikust is agyon lehet dícsérni, h a jó szíve, kompromisszumkészsége nem engedte a szükséges lépések megtételét. Egyrészt-másrészt.

Orbán lejáratására ugyan kiváló az "erőszakos" jelző sugalmazása, csak rossz a mérce (ezen az alapon ugyanis az összes sikeres államférfit, Churchill-től De Gaulle-ig a "vádlottak padjára" lehet ültetni), szerintem a teljesítményre kellene helyezni a hangsúlyt.

2. Hogy a kormányt mennyire hatja át az erő kultusza, az szubjektív megítélés kérdése, esete válogatja, pl. a rendőrnyugdíjak kapcsán Lengyel László mondta azt, h a kormány túl puha és lassú volt, és ennek köszönheti a konfliktus eszkalálódását.

graycivil 2011.08.08. 09:59:55

@laji: "A Fidesz az eddigi idő alatt többet tett, mint a másik oldal 8 év alatt,"

Pontosan...hatalomtechnikában. Egyébként még nagyobb a zűrzavar.

Az pedig, hogy Orbánnak a Jobbik az alternatívája, ez kedvenc fordulata a FYDESZ-nek az "elrettentésre". Orbánnak még egy demokratikusan kormányzó FYDESZ is lehet alternatívája. De lehet az civil forrású jobbközép, balközép, és nem kizárva semmilyen demokratikus erőt, ahogyan azt FYDESZ-ék szeretnék. Mert akkor a demokratikus alternatívákból "demokratikus teljesítménye" alapján először a FYDESZ-t kellene kizárni.

dzsaszper 2011.08.08. 10:00:29

@Diocles: én más kontextusban értelmezem TG posztját.
Az én olvasatomban 2/3-dal a verbális erőfitogtatás kontraproduktív.
Egyébként is mindent megcsinálhatnának, minek ilyenkor még fitogtatni is az erőt? Ezzel csak a saját gyengeségüket (kapkodás, önmérséklet hiánya stb.) leplezik le.

menőmano 2011.08.08. 10:07:30

@laji:
minden egyes ember másként éli meg, de az utókor úgy fog visszaemlékezni az adott korszakra, ahogy a "leghangosabbak" leírják."

Úgy bizony! Mindenki másként...) Mindenki jól jár, ki kevésbé, ki jobban.
Van aki mégjobban felemelkedik, van aki "elesik".
A leghangosabbak leirják,- és azok is akik megélik,( majd azok is leírják.

laji 2011.08.08. 10:08:51

@graycivil: "Egyébként még nagyobb a zűrzavar"

Nem, nem nagyobb a zűrzavar, hanem történik valami... Persze, ha Neked a semmittevés = rend, akkor lehet benne valami...

unionist 2011.08.08. 10:09:41

@török
a tömeg és az erő viszonyáról olvas newton-t.

EddieCivic4g 2011.08.08. 10:11:33

@laji: Amikor valaki bizonygatja, hogy a fidesz semmivel sem külömb az mszp-nél... Vicces is lehetne, ha nem az ország sorsa múlna rajta...

bóra77 2011.08.08. 10:12:12

@Diocles: Orbán lejáratása az, ha tényszerűen közli valaki róla, hogy erőpolitizál? hm..tehát Orbánról ezek szerint többet semmit, még a puszta tényeket sem, mert az már lejáratás? jajjajjajaj!!
az, hogy Orbán egyébként sokszor önmagát járatja le, az nyilván mellékes.

bóra77 2011.08.08. 10:15:35

@xsasha: ühüm, azon én is megakadtam egy pillanatra, hogy hatalmi ág/média-ügyben mi van a posztban, érdekes meglátásnak véltem, ugyanakkor elfogadtam.

Ting Fu doktor 2011.08.08. 10:16:04

A balliberális oldal egyetlen összetartó ereje az orbánfóbia. Nincs semmi más közös érték, cél, amely összekötné őket. És így valóban lehetetlen rendesen politizálni. És akkor most a kormányzásról nem is beszéltem.

ssi 2011.08.08. 10:17:55

új kormánykommunikáció lesz: Matolcsy kiváló gazdaságpolitikáját tönkre teszi az új világválság

graycivil 2011.08.08. 10:19:18

@laji: Nem a semmittevést pártolom. Az is nagy hiba. De legalább akkora, amit a FYDESZ "határozott lépések" címszó alatt tesz.

Ugyanis látszik, hogy ezek a lépések elsődlegesen politikai, másodlagosan gazdasági megfontolás alapján történnek. Nekem úgy tűnik, hogy a szükségesnél sokkal nagyobb társadalmi terhekkel, és torz teherelosztással próbál meg Orbán látványeredményeket elérni.

Én nem vágyom a "kínai gazdasági csodát kínai feltételekkel". Egyszerűen nem szeretnék "Orbán piramisépítője" lenni! >:-|

ssi 2011.08.08. 10:19:52

fidesz új helyzetet teremtett - ez van

bármitől lehet új helyzet 1 országban - alkalmazkodni kell - ennyi

ssi 2011.08.08. 10:23:14

bármitől lehet új kihívás 1 országban - fel kell venni a kesztyűt - ennyi

most részben a Fidesz teremtett új helyzetet - ez van azoknak is, aki túlélni, vagy erősödni akarnak

okostojgli (törölt) 2011.08.08. 10:25:28

@Akitlosz: "Nem önkorlátozásra, nem fékekre, nem ellensúlyokra, nem látszatkormányzásra, nem vég nélküli egyeztetésekre van ma szüksége az országnak, hanem cselekvésre, haladásra."

Hát, Orbiék összepakolhatnának és elhaladhatnának. Úgy demokratikusan.

kemény keleti kommentelő 2011.08.08. 10:30:03

poszt@

Ha egy kékseggű páviánt megteszünk uralkodónak, akkor

a trónon meg úgy fog mutatni és viselkedni, mint egy kékseggű pávián.
Nem máshogy.

adambum 2011.08.08. 10:31:39

Korábban én is úgy gondoltam, hogy a pusztán erőből való politizálás kártékony.

Mamár rájöttem, hogy nagyon is hatékony. Az emberek természetüknél fogva tisztelettel övezik azt, aki olyen erőt képes demonstrálni, mint a Fidesz jelenlegi vezetése. A vitapartnerek és a lobbizók is önkéntelenül tisztelik azt, akinek makacs kitartása, és még támogatottsága is van. Sokan azok közül, akiknek pedig ellenszenves az ilyesfajta erő, mégis úgy gondolják hogy tiszteletre méltó, mert legalább konzisztens.

A mai ellenzék pedig minden, csak nem konzisztens.

A dolog kizárólag akkor üt vissza, ha túlságosan sok az erő, és az emberek számára érezhetően kevés az eredmény.

A dolognak van még egy olyan vonzata is, hogy Orbán Viktor láthatóan keveset szerepel. Amikor szerepel, sok mindent mond ami a hívein kívül sokakat kiakaszt, de Gyurcsányhoz képest -- aki kifejezetten hiperaktív volt -- elég keveset szerepel. Ez kicsit erősíti az erő hatását, mert azt sugallja, hogy nem ér rá állandóan pitiáner dolgokkal foglalkozni.

Ha nagyon nem szúrja el valamivel a kormányzást, akkor a fentiek miatt lesz még sokáig népszerű a Fidesz -- szerintem legalábbis.

dzsaszper 2011.08.08. 10:33:53

@okostojgli: 2/3 után ez nem lenne túl demokratikus. A mostani záró-módosítós trükközés sem az.

dzsaszper 2011.08.08. 10:35:47

@xsasha: hatalmi ág illetve önmagában hatalmi ág nem ugyanaz...
az én olvasatomban a média hatalmi ág, de nem önmagában...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.08. 10:41:22

@adambum: "Az emberek természetüknél fogva tisztelettel övezik azt, aki olyen erőt képes demonstrálni, mint a Fidesz jelenlegi vezetése."

hat en nem tisztelem..
ezert az erodemonstracioert en es a tobbi nem tisztelo egyszeruen eronek erejevel fogjuk legyalulni oket, ha kell.

vannak akikbol az erofitogatatas agressziot es sokkal hatalmasabb elleneroket valt ki...

es minnel erosebben akar iranyitani valaki, belolunk, akik nem turjuk el annal nagyobb ellenerot fog generalni.

mindig, mindnekinel van erosebb, makacsabb, szivosabb es elszantabb. orbannal is. es ezek mi vagyunk, az ellensegei, akiket megidezett maga ellen.

Cartman (ex Cartman) 2011.08.08. 10:42:17

@bigapples:
Álomvilágban élsz...
"de ha 2013-ra sikerül jó irányba állítani az országot és ez érzékelhető lesz"
Nem fog sikerülni. És az a különösen szomorú ebben, hogy ez - véleményem szerint - nem a "nemzetközi helyzet fokozódásának" lesz elsősorban köszönhető, hanem a fidesz elkúrás-monolitjának, az egykulcsos adó bevezetésének.

"Baloldalon azért nem megy ez, mert a baloldal kiüresedett eszmeileg."
A jobboldalon is. Ha megnézed a fidesz politikáját, sajnos messziről bűzlik rajta, milyen "jobboldal" jutott nekünk... Betegesen félnek mindentől és mindenkitől, aki a hatalmukat veszélyeztetné. A legdöbbenetesebb példa az, hogy 2/3-ossá szeretnék tenni az egykulcsos adót.
Nem értik a demokrácia lényegét, nem tudják, hogy épp az adja a többi rendszerrel szemben az előnyét, hogy adaptív, önszabályozó. Szerinted hogy tudnának versenyképes gazdaságot (társadalmat) építeni maguk körül, ha azt sem értik, mitől versenyképes a rendszer, amit - többé-kevésbé - működtetnek?

És ha már kádár neve szóba került: ha nekem egyetlen pártra kellene egy ilyen címkét ragasztanom, az bizony a fidesz lenne. Fáj ezt leírnom, de minden megmozdulásuk alól kikandikál a kádári gondolkodásmód.

xsasha 2011.08.08. 10:43:35

Kedves Gábor!

Még egy nagyon fontos észrevétel.
Meg kell különböztetni kétféle hatalmi rendszert, ha politikáról beszélünk. Elvileg ez a megkülönböztetés a pull-push rendszer megkülönböztetése, ahol a pull a fentről való "húzás", amikor a hatalmon lévők húzzák a társadalmat. A másik a push rendszer, ahol a társadalom tolja a rendszert. A demokráciák elvileg az utóbbi rendszert jelentik. Ez eddig a mai elmélet.

A magyarországi tapasztalatok viszont egy másfajta megkülönböztetést vetítenek előre. Az irányított vagy gördülő társadalmat. A gördülő társadalomhoz tudatos és információkkal rendelkező, jól strukturált társadalom szükséges. Az irányított társadalmak pedig lehetnek felülről irányítottak vagy belülről irányítottak. A felülről irányításhoz erő kell, a belülről irányításhoz pedig pszichológia és manipulációs rendszerek.

Magyarországon nem csupán az erő-nem erő csapott össze, hanem a központi irányítás a differenciált irányítással.
Itt egy koncepcionális kérdés feszül a levegőben. Akarjuk-e, hogy az ösztönökre, pszichére ható politika érvényesüljön, vagy az érzelem, értelem síkon akar a társadalom mozogni.

unionist 2011.08.08. 10:46:12

@Diocles:
csakhogy churchill, de gaulle, vagy adenauer képesek voltak maguk mögé állítani a brit, a francia, a német társadalmat. ami nem azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek nem volt ellenzékük, hanem azt, hogy még az ellenzék is elismerte: az európai nemzeteknek szükség van rájuk.

ugyanez nem áll meg orbán esetén. az európai nemzetek szinte minden fórumon elítéltek a kormányát. másrészt a magyar társadalom többsége azt mondja: orbán viktornak nincs helye a közéletben. persze az összes politikusra ezt mondja.

szóval orbán inkább grósz károly kaliber.

komment1 2011.08.08. 10:46:52

A kis szünet láthatóan kiérlelte a gondolatokat, ez egy összefoglaló posztnak tűnik. Szerintem jól összegzi a lényeget az erőpolitizálás vonatkozásában.

Cartman (ex Cartman) 2011.08.08. 10:48:03

@laji:
Igen-igen, az biztos, hogy többet tett.

Csak az a kérdés, hogy előny-e a jó ütem, ha rossz az irány?

ssi 2011.08.08. 10:49:18

1 párt ereje:
- hatalma van
- vagy erős programja/célja és következetes, harcos kiállása hozzá

erőből kormányzás veszélyei pl.
- torzul az önkép
- torzítja a társadalmi viszonyokat, reakciókat

Fidesz-kormány
- irányításuk erősebb, mint a programjuk, de a hatalmuk nagy
- programjuk sokak számára vitatható, rossz irány

nő a tanácstalan voksolók száma -> s nő vele az aggódás is?
milyen jövőt látnak, akik "csak" szorgalmas, tisztességes dolgozók, de nem tudnak gyűjteni vagyont, kapcsolatokat, beosztásokat

IHCS 2011.08.08. 10:49:39

"Tavaly nyáron is lehetett tudni, hogy a kormány legnagyobb kihívása éppen az, képes lesz-e elkerülni az erőfitogtatás, az erőszakosság, a gátlástalanság látszatát – meggyőződésem, hogy más politikai felfogással ez a veszély lényegesen csökkenthető lett volna, illetve lenne."

Szerintem ez tévedés.

Nem csak a FIDESZ akarja, hogy erő politikája legyen az LMP és az MSZP jelen struktúrájában még nála is jobban akarják, hogy így legyen vagy így látszódjék. E két baloldali párt leginkább az anti-Orbán szavazatokat tudja és akarja megszerezni. Ehhez meg csak egy démoni Orbán tartozhat, így ma a Jobbikot leszámítva mindhárom másik párt domináns stratégiája a FIDESZ erőpolitikájában és annak látszatában (hangsúlyozásában) van.
Szerintem a két baloldali ellenzéki pártnak még jobban is, mint a FIDESZ-nek. A FIDESZ ebben a közegben tök mindegy hogyan politizál a gesztusaik csak "kollaboránsok" mítoszát szülik a baloldalon (sajtóval együtt) lásd Bihari Mihály és Warvasovszky esetét tavaly ősszel, vagy Ugocsa non-coronat üzeneteket (lásd az LMP három alkotmányozási elvárásából kettőt teljesítő FIDESZ-sezl szembeni viselkedését) vagyis a politikai értelmezési térben mind a jobboldali szavazók elvárásai, mind a baloldali politikai struktúra és értelmiség belső versenye miatt nincs más Nash-egyensúly jelenleg, mint az "ERŐ" és "AKARNOKSÁG" üzenetek egyensúlya.
Ebből a pontból talán csak a Jobbik mozdíthatná ki a világot vagy az, hogy ha a megszorítások nyomán sikerül a baloldalon valamelyik (vagy egy új) pártnak stabil és mozgósítható rétegszavazó bázist találnia.

xorfrion 2011.08.08. 10:50:15

Az erővel kapcsolatban szerintem az a legfontosabb, hogy hogyan és mire használjuk.lA politika a hatalomról szól. Egy politikus (kegyen az polgármester vagy miniszterelnök) az erejét szerintem három lépcsőfokon keresztül használja a hatalommal kapcsolatban:

1.) a hatalom megszerzése
2.) a hatalom megtartása
3.) a hatalom jóra való használata, szolgálat

Ebből a három fokozatból a miniszterelnökeink - így például OV is - ezidáig csak az elsőt voltak képes eddig teljesíteni.

Gábor - egyébként nekem tetsző - írásában már arra is utal, hogy a Fidesz bár elvesztette a kormányzást, de sok olyan dolgot, ami azért hatalmi tényező is, meg tudott tartani.
Vagyis félig meddig a hatalom megtartásában is kezdenek tapasztalataink, élményeink lenni. (Már akinek persze, de az országnak mindenképp.)

De ott még - sajnos - nem tartunk, hogy akár csak egy politikust is látnék, aki valóban, önzetlenül használni akarna ennek az országnak.

Bárki bármit is mond.

Cartman (ex Cartman) 2011.08.08. 10:52:33

@László56:
Ez valami idézet a fidesz.hu-ról? Minden napra van valami lelki gyakorlat?

Gondolom, az oktatási reform része lesz, hogy ezeket majd fel kell olvasni az iskolarádióban. Az óvodában meg majd a nyuszibábok mesélik el... :)

ssi 2011.08.08. 10:53:33

mi lett volna, ha a Kádár-rendszerben is lett volna net
- információgyűjtésre
- véleménynyilvánításra?

technikai változások a kormányok életében, lehetőségeiben, sajátosságaiban hoztak ekkora változásokat?

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 10:55:32

Hm. Most komolyan ! Fel fogjuk fedezni azt a politikai tapasztalatot amit már az ókori görögök leírtak?

Erőpolitika és buktatói...

Ezért kár volt lenyomni majd 2500 évet.

radala 2011.08.08. 10:57:02

Ez bizony szent igaz. A kérdés az szerintem nem az, hogy lehetett volna-e szebben, jobban csinálni, hanem az, hogy így lehet-e.
Lehet-e szeretni annak az eredményét (tegyük fel, hogy az irány jó, bár épp én nem látom ezt sem), amihez az oda vezető út csúnya.
Nyilván átvágni a szeméttelepen és följutni egy szép hegy tetejére elfeledtetheti az emberrel a szeméttelep bűzét, a kedvenc csatár lecserélését a bunkerfocit elfeledteti egy győzelem, de vannak-e a való életben ilyen győzelmek. A fene tudja.
Van valami német mondás, amire nem emlékszem a Doktor Faustusban olvastam, pont az ellenkezője, a cél szentesíti az eszköztnek. Valami olyasmi, hogy a helyes úton minden lépés helyes, de lehet, hogy nem így van igazából, mert ezt lehet a cél szentesíti az eszköztnek is érteni.

Amúgy két megdöbbentő tapasztalatom volt az elmúlt napokban. Az egyik, hogy Csurka milyen rajongásig szereti a Fideszt, a másik, hogy egyes liberálisok milyen szimpátiával viszonyulnak az orbáni megszorításokhoz vagy mondjuk az erőhöz. Soha nem hittem volna, hogy ez a két fölfogás közös nevezőre kerülhet retorikai trükkökkel. CsI szereti, mert azt hallja, amit hallani szeretne, a liberálisok meg azt gondolják, azt teszi OV, amit tenni kell és azt mondja, ami nekik nem tetszik, de roppantul szórakoznak azon, hogy a "fasisztáknak" bejön ez a duma...

xsasha 2011.08.08. 10:57:47

@dzsaszper:
Hmm, megneveznél egy önmagában hatalmi ágat?
Ha a te logikádat vesszük alapul, akkor az ág kifejezés a hibás. A hatalmi ágak attól ágak, hogy önmagukban nem biztosítják a hatalmat - ezért volt a hatalmi ágak szétválasztása.

Alapvetően értem TG mondanivalóját, de ez a kifejezésmód könnyen hibás következtetésekre is vezethet.

jag3 2011.08.08. 10:59:05

Kedves Török Bálint,

az akarat "transzmissziós szijjak" jó állapota, az amit leirsz, és ezt a "külső megitélés" formájából vizsgálod.

Egy parancsláncban parancsvégrehajtás van. Az ezred pont annyira alkalmazkodóképes, mint az ezredes. Aki legjobb esetben az adjutánsát hajlandó észrevenni. Ha sorba állitod hajnalban a bakákat és elharsogod: este van? az összes baka rávágja "Igen, ezredes úr!". Ha utána felteszed a kérdést ebédidő van-e, ugyanez lesz a válasz (talán kicsit lelkesebben).

Ha elég hangos a kórus, az messzire hallatszik. Esetleg megfélemliti a környező erdő állatait.

Ez várható. Jó tudni :o) Eddig terjed a politikai elemzés határa?

Az ezredesnek vannak prioritásai. A baka életben maradása nem szerepel ezek között.

A kérdés ami felmerül: mi van, ha Magyarország prioritásai és Orbán Viktor prioritásai nem esnek egybe?

A legegyszerűbb ezt a népesség fogyásán lemérni. 1998-2002 között rengeteg szólam hangzott el erről. Semmi sem történt. Most sem, pedig épp kifelé futnak az utolsó népesebb korosztályok az időből. Pontosan az ellenkezője történik, a szociális kiadások lefaragása, a MT szigoritása, ami meg is jelenik a csökkenő születésszámban. Mások a prioritások.

Normális esetben egy ország több tehetségtelen kormányzatot is képes elviselni. A kérdés csak az, hogy ez a mostani "normális esetnek" nevezhető-e?

Kalmár 2011.08.08. 10:59:17

Számomra világos, hogy a csendes időben is szimpatikus erős kéz, a viharban még inkább mágnesként működik. Ez az egyik oka a 2/3-os fölénynek is. Persze csökken a rajongó tábor, de ez természetes. A tesze-tosza, mutyi politika így sem tud elhódítani szavazót a bizonytalanok táborából. Ezek a roham szerű Mesterházy ötletek semmiféle koncepciót nem mutatnak. Hol mindenkit a szakszervezetbe küldene, hol Fletóval huzakodik. Vona a radikalizmusa és a Jobbikosok vállalhatatlan kiszólásai miatt korlátozott támogatást érhetnek el. Az LMP elásta magát a pedofil szellemi sztárvendéggel és azzal, hogy kopírozza az szdsz hülyeségeit. Amikor egy kapitány áll a kormánynál és bizottságot hoz létre a viharban, hogy balra vagy jobbra forgassa a kormányt az garantált tengerfenék.
Lehet félni, utálni vagy szeretni a Viktor féle erős kezet, de kétségtelen, hogy nem látnak a szavazók olyan alternatívát akit odaengednének helyette.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 11:00:38

@xorfrion: Logikailag elképzelhetetlen olyan politikus, aki önzetlenül akar hasznára lenni a honnak. A legjobb kombó, amikor a személyes ambíció kiélésének tárgya, és a haza haszna egybeesik. (Pl. Széchenyi)

kemény keleti kommentelő 2011.08.08. 11:01:29

@manyike: Bizony, nagy változások vannak.
Már nem a Szomszédok c. oktató sorozattal népszerűsítik az új törvényeket, hanem Jakab Andor blogokkal. Ez már a média új nyalókája.

kemény keleti kommentelő 2011.08.08. 11:04:46

@Kalmár: Ha nem látnak alternatívát a szavazók, akkor miért kell lecsukni az ellenzéket ?
Lehet, hogy mégis látnak.

nevetőharmadik 2011.08.08. 11:05:40

Nem az a baj, hogy a Fidesz erőpolitikát folytat, hanem hogy ostoba, tehetségtelen bunkók gyülekezete az is. Ha lenne bennük bölcsesség, előrelátás és tervezési képesség, akkor megbocsátanám a nagy mellényt is akár.

Így viszont nincs értelme bármiről is beszélni. Az erő nem önérték, a Fidesz és támogatói erről feledkeznek meg. Valóban nincs idő totojázni, de attól egy rossz döntés még nem lesz jó, hogy legalább gyorsan hozták meg.

xorfrion 2011.08.08. 11:05:55

@László56:

Butaságnak tartom ezt a sok kommunistázást, hogy mindenért és örökké ők a hibásak.

Én ezt nem tartom másnak, mint a felelősség áthárításának.
Sokkal könnyebb mindenért, mindenért őket (vagy másokat) okolni.
Akik egyébként meg mi magunk, magyarok vagyunk.

A sok kommunistázás az én szememben annak a jele, hogy az illető ezzel akarja a saját kudarcaiban való saját felelősségével való szembenézését elkerülni.

xorfrion 2011.08.08. 11:07:32

@Nathan D'Xantine:
Az önzetlen jelzőn és is gondolkodtam, mert végül is az altruizmus is önző (lásd Önző gén).

xsasha 2011.08.08. 11:08:44

@bóra77:
A gondolatot, a lényegét én is úgy gondolom. Csupán ez a hatalmi ág kérdés az, ami szerintem nem biztos, hogy szerencsésen lett megfogalmazva.
A média egy nagyon speciális dolog, mert nem csak a politikának vannak korlátai a média felhasználásában, de maguknak a médiaszereplőknek is meg kell felelniük bizonyos kényszereknek, szabályoknak, amik a média hatalmát keretek közé teszi. De erre a memetika ad jó választ.

Kalmár 2011.08.08. 11:11:38

@Canten vagyok Montageu-ból: Na ez zöldség volt. Fletó minden szava aranyat ér a Fidesznek. Szabadlábon többet tud ártani az Mszp-nek, mint a tatárjárás. Egyszerűen aki törvénytelen eszközökkel a közpénzekből lopott az megy a sittre. Végre véget ér a kéz-kezet mos legenda. Ha távozik a Fidesz számíthat rá, hogy a seggükbe is szondát dugnak. Persze ezt már a szocik egyszer eljátszották, de balfékek voltak ehez is. Kb. 0 ügyet tudtak ítéletig vinni. Senki nem fog börtönbe menni politikai okból, bárhogy szeretnétek eljátszani a 60-as évek mártírjainak a szerepét. Köztörvényes csirkefogók, mint Hagyó, Cusi stbstb

nu pagagyí 2011.08.08. 11:11:42

@László56: Mintha Kádár elvtársat hallanám: a nép még nem tudja mi a jó neki, de az élcsapat majd megmutatja. Közben meg hulljon a férgese. Az is egy jó kis rendszer volt, erő is volt, nem tudom mi a bajod a kommunistákkal. Talán lecsúsztál a balatoni vikkendttelek kiutalásról. A párttitkár elhappolta?

unionist 2011.08.08. 11:14:27

@radala:
oszkó péter egy platformon van csurka istvánnal. és mind imádják orbánt. rég volt ilyen ostoba komment.

Cartman (ex Cartman) 2011.08.08. 11:15:04

@nu pagagyí:
Tegyük hozzá, hogy a fidesz, amint épp demokráciát okít, legalább olyan álságos, mint az MSZP, amikor nagy hévvel óvta ugyanezt a csodálatos demokráciát (vagy mi a szösz van nálunk...).

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 11:18:45

@Kalmár: Hm. Ezek szerint lehet törvényes eszközökkel lopni a közpénzből?

@nu pagagyí: Óóóó... Kádár... Dehogyis! Már Platon így gondolta. És azóta is így gondolja mindenki aki a népet "irányítani" akarja.

komment1 2011.08.08. 11:19:35

Off

Úgy látom idén nem lehet szavazni arra a blogra, amelyik tavaly nyert a Goldenblogon.

kemény keleti kommentelő 2011.08.08. 11:19:58

@Cartman (ex Cartman): nemzeti együttműködés rendszere van.
Kézenfogva megyünk majd szavazni.
Hogy kiszűrjük a hibalehetőséget - és a vakondokat.

nu pagagyí 2011.08.08. 11:20:52

@Kalmár: Mi jó szokás szerint megvárjuk amíg a kapitány elsűlyed a hajójával, majd utána bátran, utólagos legendákat költve, megbíráljuk a hülyeségeit. Nálunk a rendszer bomlasztói és haszonélvezői általában ugyanazok. Ez az ország hozzászokott a katasztrófákhoz és szinte már várja, sőt drukkol. Politikai osztályunk pedig lelkesen teljesíti a várakozásokat.

bóra77 2011.08.08. 11:22:21

@xsasha: tömörítve lett, de végülis igaz.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 11:31:45

@Cartman (ex Cartman): Arisztotelész azt mondaná oligarchia.

Elvben köztársaság volnánk. Ennek a kirtériumait nem teljesítjük, mivel a hatalmi ágak nincsenek elválasztva.
Demokrácia tuti hogy nincs.
Képviseleti demokrácia lehetne, ha az nem lenne eleve fából vaskarika. De az sincs, tekinve, hogy a megválasztottak nem a választókat képviselik.

Úgyhogy a pénz-, és hivatali "arisztokrácia" uralkodik.

radala 2011.08.08. 11:33:51

@unionist: Nyilván nem Oszkóról beszélek, nyilván a liberális ismerősöm nem imádja OV-t, hanem azt képzeli (szerintem tévesen), hogy gazdaságilag kemény és helyes intézkedéseket hoznak.

xsasha 2011.08.08. 11:43:52

@Nathan D'Xantine:
Érdekes ez a kérdés, és azért kérdés, mert szocialista utódállam vagyunk. Ugyanis a közpénzek elköltésre kerülnek. És ezt az elköltést is lopásnak nevezi a társadalom, attól függetlenül, hogy van mögötte valós teljesítmény vagy sem. Ez pedig egy társadalmi probléma, amit a média csak még jobban mélyít azzal, ahogy meglovagolja.

is 2011.08.08. 11:51:09

@Akitlosz: Ezt melyik ujsagbol kopiztad ki? Az NSDAP 1932 majus 14-i szama, vagy mashonnan van? Nem viccelek, annyira nagy a hasonlosag a mondatokban. Az ilyen mondatok hoztak el Hitlert Nemetorszagnak. Es ez meg csak 1933 volt, es csak 1945-ben eszmeltek az "eros" nemetek is.

@poszt: Megallapithatjuk tobbedszerre, hogy TG vegre eljutott oda, hogy allast foglaljon, de meglehetosen verszegeny modon. Szobatudosban elmegy.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 11:52:46

@xsasha: Ó... Számomra inkább azért érdekes a kérdés, mert a fenti hozzászólás azt sejteti, hogy a közpénz ellopásának létezik olyan, törvényes eszközökkel végrehajtott módozata, amely a hozzászóló szerint nem büntetendő...

Amúgyis elég fura a sok erőmániákusnak a lelkendezése.

És hát adódik még egy kérdés. Történelmi szempontból vajon mi az "erő"?
Kinek volt nagyobb "erő" a birtokában? Gandhi-nak, vagy Mussolini-nek? Melyiket nézték kortársaik "erős"-nek?
Vajon a konfrontáció, az egyeztetés elutasítása, a mindenen átgázolás erő, vagy az erő hiányának leplezése?
Lehet, hogy csak ugat a kutya?
Hogy ítélt a történelem II. András és IV Béla ügyében? Emlékszik még valaki?

Hmmm... 2011.08.08. 11:55:29

A történelem tanúsága szerint a gátlástalan erő alkalmazásakor a mérce lassan, de biztosan elveszik. Vele szemben a moralizáló okoskodás elerőtlenedik, leblokkolódik, fegyvertelenné válik, és időre van szüksége, hogy visszanyerje hitét és önbecsülését... A tisztánlátásban ilyenkor csak az objektivitás megtartása segíthet, mind a múlt hibáinak mind az eredményeinek a számbavételében.

komment1 2011.08.08. 12:05:26

@bóra77:

Hát én annyit látok, hogy a TG blogra nem lehet szavazni.
De az is egy opció, hogy elbénáztuk a dolgot, és mindenkinek elkerülte a figyelmét, hogy jelölni kellene a blogot, ti. enélkül nem is kerül a szavazhatók közé. Nekem is csak most esett le, hogy máshol láttam a szavazási lehetőséget.

mezga-aladar 2011.08.08. 12:07:51

@laji: a fidesfetisiszta egysejtűek érvelésének tipikus esete... a megmagyarázás...

a cocik rosszabbak, és külföldön is ez megy. a pártok mindenhol iylenek...
fides legalább nemzeti +rendet prédikál...
gratula. miből telik neked ekkora telekre?

Kalmár 2011.08.08. 12:08:20

@Nathan D'Xantine: Na ezt a baromságot, hogy a viharba vezetted le??

mezga-aladar 2011.08.08. 12:09:59

@manyike: akkor még se rántottak vissza minket a szakadékból???

a nyugat hanyatlása begyűrűzik? a zsidókat+cigókat nem kéne má szidni?

mezga-aladar 2011.08.08. 12:12:10

@Canten vagyok Montageu-ból: ****

@adambum: "ellenzék pedig minden, csak nem konzisztens"

aki ilyeneket írogat az nem érti a demokrácia lényegét
az lenne egészséges ha lenne 30 párt itt Hondurasban...
és nemcsak egy amivel szemben egy másik rencerváltó csoport...

NDX 2011.08.08. 12:12:13

jaha, may the force be with us. csakhogy nem mindegy hogy melyik oldala
img89.imageshack.us/img89/3922/theemperor2.jpg

mezga-aladar 2011.08.08. 12:14:03

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: +1

igen ettől nem lesz tisztelet... az értelmes ember LESAJNÁLJA... (őket+bandájukat)

tiszteletet munkával álhatatos szorgalommal, szakmai tudással, eredményekkel lehet...

a KAMUNIKÁCIÓ ehhez kevés lesz...

ami most van az max egzisztenciális félelem és zsigeri szorongások...

Netuddki. 2011.08.08. 12:14:29

"Vajon hogy tudta megtenni a Fidesz ilyen hosszú ellenzéki lét alatt, hogy növelte sajtópiacát, megtartotta befolyásos támogatóit,"

1. Hitelt vettek fel.
2. Ezen a téren az mszp próbálta betartani a játékszabályokat.
3. A fidesz 2002-ben "kiürítette" az államkasszát.
4. Az úgynevezett "támogatók" szerintem mindegyik párttal vezetőivel igyekeznek jóban lenni. Sőt a színfalak mögött még a különféle pártok emberei is puszipajtások. Egy célja van mindegyiknek, az általunk befizetett adók ellopása.

"vajon hogy történhetett meg, hogy azok a cégek, amelyek 2010 után egyeduralkodóvá váltak az állami megrendelések piacán, a szocialista kormányok alatt is szépen prosperáltak?"

Ezt hívják más helyeken maffiának. A fentebb is említett közpénzek megszerzésére irányuló bűnszövetkezetről van szó. Akiknek a zsebében vannak a "politikusok". Legalábbis a vezető réteg. A többiek meg úgyis azt csinálják amit ők mondanak. Azt a gombot nyomják amit előre megmondanak nekik. A gyengébbek kedvéért még szavazás előtt be is kiabálják. Aki meg nem így tesz arra büntetés vár.
Így kéne működni egy demokráciának a XXI. században? Erősen kétlem.
Ez felér egy rágalmazással? Sajnos tartok tőle, hogy a valóság még sokkal, de sokkal szörnyűbb. Aminek a számláját elsősorban mi, adófizetők fizetjük. Pár ember munka és tudás nélküli luxuskörülményeit.
De már sokszor írtam, "kedves" "politikusok" itt a lehetőség megcáfolni. Sajnos a ténykedésetek alapján azt gondolom nekem van igazam és egyszer bizony erről is számot kell adni mindenkinek aki benne volt ebben a "buliban"...

tölgyes 2011.08.08. 12:16:33

Kedves Török Gábor!

Már megint csacsiságot tetszik írni. Nem az az igazi kihívás, hogy egy kormány elkerüli-e az erőfitogtatást, hanem az hogy képes-e eredményesen kormányozni az országot. Az pedig önmagábnan még nem erőfitogtatás, ha egy kormány él aválasztóktól kapott politikai felhatalmazással.
A politikai felhatalmazás tartalma pedig soha nem korlátozódik egy-egy konkrét döntés meghozatalára szóló politikai felhatalmazásal.

komment1 2011.08.08. 12:16:37

@NDX:

Na, szerintem ez egy abszolút lényegi meglátás, hiába van síkegyszerű mesébe csomagolva.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 12:18:20

@Kalmár: Nem volt túl nehéz.
"...aki törvénytelen eszközökkel a közpénzekből lopott az megy a sittre."

A mondatból két dolog következhet:
1. Szerinted lehet törvényes eszközökkel lopni. Különben semmi szükség arra, hogy beleírd milyen eszközökkel történik, mert mindegy, hiszen mind törvénytelen.
2. Nem tudsz fogalmazni. (Gondoltam mégse maceráéllak mindjárt ezzel.)

Van persze egy harmadik is, most hogy belegondolok, de azt végképp elvetném, mert az önálló gondolkodás hiányát feltételezné.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 12:20:54

@tölgyes: Mint tudjuk kis hazánkban a választók senkinek semmilyen felhatalmazást nem adnak semmire.

Ellentétben a régi nemesi renddel.
(Mecsoda fejlődés ez Uraim!)

nemecsek ernő áruló 2011.08.08. 12:21:07

"képes lesz-e elkerülni az erőfitogtatás, az erőszakosság, a gátlástalanság látszatát"
Ha csak látszatról lenne szó...

laji 2011.08.08. 12:21:30

@Nathan D'Xantine: "Elvben köztársaság volnánk. Ennek a kirtériumait nem teljesítjük, mivel a hatalmi ágak nincsenek elválasztva.
Demokrácia tuti hogy nincs.
Képviseleti demokrácia lehetne, ha az nem lenne eleve fából vaskarika. De az sincs, tekinve, hogy a megválasztottak nem a választókat képviselik.

Úgyhogy a pénz-, és hivatali "arisztokrácia" uralkodik. "

Tudnál említeni a világban demokráciát, különös tekintettel arra a kritériumra, hogy "megválasztottak a választókat képviselik".

unionist 2011.08.08. 12:21:55

@radala:
a szocialisták a szélbal. a konzik a középutasok. a libek meg a széljobb. aki azt mondja, hogy "no free lunch" az majdnem fasiszta. aki egy liberálistól jobbra áll az kívül esik a civilizáción.

orbán viktor kívül áll ezen a felosztáson. ő ordodox. szóval ő úgy képzeli, hogy a népnemzetnek kell, hogy legyen egy vallási vezetője. és aki nem követi a vallást az nem része a nemzetnek. ennek semmi köze nincs a liberalizmushoz. ez a keleti-kereszténység. az ortodoxia. ami oroszországot, fehéroroszországot, ukrajnát, grúziát, és a balkánt jellemzi. kell egy pátriárka, aki vezeti a népnemzetet. csurka is ortodox. meg mindenki, aki magyarországon jobboldali. szembenáll a nyugattal.

tehát amit itt bal-jobboldalnak mondunk, az valójában egy attól független vallásvita. mindkét tábor azt mondja, hogy ő a magasabbrendű. a nyugati-keresztények ugyanúgy, mint a keletiek. a nyugati-keresztények nemzetközösségben hisznek. egy nép csak akkor lehet szuverén ha a legfőbb normáit egyezteti a szomszédaival. a keleti-keresztények azt mondják, hogy a népnemzetnek csak istennel kell egyeztetni. és isten jelöli ki a népnek a vallási vezetőt.

a zsidók között is vannak ortodoxok. izraelben ugyanezt képzelik. de a keresztények között is. az oroszok is keresztények. ott még szupremácia is van. mert az ukrán egyház alá van rendelve az orosznak. és egyébként az ortodox zsidók egy része ugyanilyen szupremáciát képzel el. az ortodox magyarok is. például azt mondják, hogy a szlovákok azok valójában magyarok, csak elszlovákosodtak, mert megtanultak csehül. de az ortodox magyarok szint a szlovákoknak nincs történelmük például. ebből kijön egy csomó ütközés. és az, hogy lehetetlenség közös normákat fenntartani a szomszédainkkal. hanem független államok közössége kell. a népnemzetnek vallási vezető.

és aki ezzel a balkáni, illetve kis-ázsiai elképzeléssel szimpatizál, és általában az ortodoxiával az magyarországon szerelmes orbánba. a latinkeresztény európában mindenütt gyűlölik. ha megnézed, akkor a határon kívüli magyarok közül is az ortodox román, ukrán, szerb közösségben élő kisebbségek szeretik. a latineresztény osztrákok, szlovákok elutasítják.

szóval ez egy vallásvita. és most olyan a helyzet, hogy majd el kell dönteni magyarországnak, hogy (nyugat-) európához akar csatlakozni, vagy (kis-) ázsiához.

mezga-aladar 2011.08.08. 12:22:53

@nu pagagyí: ***

@Nathan D'Xantine: ***

@Hmmm...: ****

pontosan, lásd Bíbó...
megoldás szelíd álhatatosság, erőszakra a legjobb válasz...
plusz az igazság őrizgetése a hamis "valóság" hálójában...

Netuddki. 2011.08.08. 12:23:33

@tölgyes: "hanem az hogy képes-e eredményesen kormányozni az országot."

Az elmúlt 21 évben hány kormány volt amelyik eredményesen tudta ezt az országot kormányozni?
Szerintem 0db. Különben nem tartanánk itt. Vagy nem itt tartanánk...

Kalmár 2011.08.08. 12:23:34

@Nathan D'Xantine: A kis pöcsöddel játsz inkább ovis. Ha nincs értelmes gondolatod akkor menj követ törni.

unionist 2011.08.08. 12:24:31

@tölgyes:
akkor mégis mire korlátozódik.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.08.08. 12:26:55

erő és erőszak ugyanaz az energia;
erő esetében magam mellett,
erőszaknál mások (vagy magam) ellen használva

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 12:27:46

@laji: Demokráciát nem. Hiszen ott ugyebár nem létezik a képviselet. Az közvetlen.
(Lásd Athén)
Mainapság pedig sehol nem deklarálnak demokráciát. Max demokratikusságot... Vagy egy bizonyos "Népi Demokrácia" nevezetű izét... Az meg más.
Továbbá ezt is mixelik a Köztársasággal, csak hogy teljes legyen a káosz.

Mit gondolsz miért mondtam, hogy fából vaskarika?

bóra77 2011.08.08. 12:27:56

@komment1: azt látom, láttam. Kuminra persze lehet...

mezga-aladar 2011.08.08. 12:29:17

@laji: "Tudnál említeni a világban demokráciát"

nem nincsen... Te!!! hm... bocs. (szelíd álhatatosság...) szóval kedves polgártársam...

attól hogy nincs tökéletes demo, attól megpróbálhatnánk egy tökéletlent is...
én pl egy svejcivel megelégednék itthon is (választási tv, átláthatóság stb)

de persze ha Neked az jön le, hogy ha nincs tökéletes akkor maradjon a feudális mocsár dagasztás, hát akkor elfogadom, hogy van egy ilyen logika-vélemény is... gondolom vagytok vagy 2 706 292 - 900 000 = kb 1,8 millióan...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 12:29:41

@Kalmár: Ez -ha lehet így mondani- elég szánalmas volt.

mezga-aladar 2011.08.08. 12:30:22

@Kalmár: a nagy Kalmár kifogyott az érvekből? hm keress 1 fides kézikönyvet

bóra77 2011.08.08. 12:30:39

@tölgyes: úgy látszik Fideszéknél már az is kihívás, hogy legalább ne éljenek vissza az erőfölényükkel.

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.08. 12:31:05

@bigapples: "...de ha 2013-ra sikerül jó irányba állítani az országot..."

Úgy legyen, de mi lesz, ha nem sikerül? Talán mégis meg kellene az emberekkel jobban beszélni, hogy mi így látjuk, ez az út elvezet ahhoz, hoigy jó útra álljunk, de ha ez nem sikerül akkor....? Na erről nem akar senki beszélni; pedig az elmúlt 20 év eredménytelenségeire gondolva ideje lenne.

tölgyes 2011.08.08. 12:33:12

@unionist: Úgy lázom, hogy Ön sikeresen kivül helyezte a Föld államainak 90-95%-át a civilizáción.:)
Ön azt írja"Az elmúlt 21 évben hány kormány volt amelyik eredményesen tudta ezt az országot kormányozni?
Szerintem 0db. Különben nem tartanánk itt. Vagy nem itt tartanánk..." -- feltehetően ezért kapott ilyen erős felhatalmazást (támogatást) a jelenlegi kormány..:) Most megpróbál élni a lehetőséggel. 2014-ben pedig látni fogjuk, hogy ezt a szavazók mennyire értékelik.

radala 2011.08.08. 12:34:13

@unionist: Nem hiszem, hogy így lenne, de azért mint elképzelhető legrosszabb forgatókönyv elhihetem, hogy igazad van.
Szerintem OV kicsit sem ilyen "ortodox", (bár tudom, hogy tenálad ez deskripció és nem értékítélet).
Meglátjuk, az biztos, hogy egyre nehezebben azonosulok a Fidesszel és az is biztos, hogy iszonyatos neveltetési gátak vannak bennem mindennel szemben, ami nem a nyugati civilizáció irányában van...
Szóval akár az is lehet, hogy a zsigeri ellenszenvem abból a felismerésből táplálkozik, hogy ez az irány keleti...
Meglátjuk, nem akarom elhinni, hogy igazad van.
Hogy valamit mondjak a hiten kívül is. Azt még csak csak elhiszem, hogy ov egy ortodox fasz. De azt nem hiszem el, hogy Mo-n van bárki, aki akár egy leheletnyivel is európaibb lenne, mint OV. (nem személyekről beszélek, hanem pártokról, azt készségesen elhiszem, hogy TGM vagy Elek európéerebb, mint OV)

mezga-aladar 2011.08.08. 12:35:07

@látjátok feleim szümtükkel: hát, csak higgyy...
ne szümtükkel láss se nem a szemetekkel, hanem a HITeddel..

a Nagyvezér Nagyalmának elmondta, hogy eljő a kánaán...
te meg kételkecc? azt kérded hányat kell aludni? ovis vagy...
nem tudjuk. a Vezér az tudja. mindig holnap jön el... légy türelemmel...

apropó az adód átutaltad a Negyvezérnek és szent családjának? a kánaánig ezek a földi hívságok is érdekesek, de utána mindent soxorosan visszakapsz...

laji 2011.08.08. 12:35:32

@mezga-aladar: szerintem, ha az összes szoclib kommenter a 8 év alatt folyton azon sírt volna, hogy jó lenne svájci típusú demokrácia (nemcsak hirtelen akkor, amikor Viktor választást nyer), akkor már elmozdulhattunk volna abba az irányba (tudod, amikor még nem volt válság, és kényszer, stb.). Így egy csöppet hiteltelen...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 12:35:43

@mezga-aladar: Hm. Megjegyezném, hogy pont "feudális" alkotmányunk kötötte a képviselőket a választóikhoz. Talán túl erősen, de kötötte. Ma semmi nem köti a képviselő urak kezét.

A kormányét meg pláne. Amelyre ugyebár nem is szavazunk.
Ahogy régen se.
Csak akkoriban az Országgyűlés még a Kormány ellensúlya volt. Nem úgy mint most.

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.08. 12:36:38

@spontan: "Osztogatásra nem lesz módja a fidesznek később sem, mert nem lesz miből, ezért úgy látszik, egy kockára tesznek fel mindent, hogy ez a fajta erőpolitizálás meghozza majd a gazdasági eredményeket, és ezt elismeri a nép."

A románoknál a szocllaizmus idejében még annyi osztogatás sem volt, mint nállunk, nem is volt akkora államadósságuk, mégis megbukott a diktátor. Az erőpolitizálás soha nem vezetett előre, csak időleges volt a sikere akkor is, ha a hatalmat több tíz évekig birtokolták. Szerintem svájcban régóta nem volt erőpolitizálás, látszik is az eredménye.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 12:37:54

@laji: Te tényleg azt hiszed, hogy a mindenkori kormányt érdekli ki mit blogol/kommentel?

A svájci rendszer elég jó, de annyira kötődik a speciális hagyományaikhoz, hogy vélhetőleg nem "átvehető".

Ettől még léteznének megoldások a fenti problémára.

palacklakó 2011.08.08. 12:38:02

Gábor, egy jó elemzés az "erő" jelző köré fogalmazva, jó lett volna már néhány évvel ezelőtt is,
.... amikor pénzügyminiszterünk fejeléssel próbálta elriasztani média munkatársad. Még szerencse, hogy nem volt nála kézifegyver mint Vadász "elvtársnál".
...vagy amikor Lampert Mónika demonstrálta az erő velünk van: mi osztjuk a pénzt.
....vagy amikor tüntetők szétveretése

Persze nyilván egyik sem lehet annyira durva, beképzelt és erőfitogtató mint "egy oszt majd innen tárgyalhatunk" mondat egy fasiszta, kirekesztő, idegengyűlölő diktátortól nemdebár?

hegyilány 2011.08.08. 12:40:07

Az elmúlt egy év világosan megmutatta, hogy mire alkalmas és mire alkalmatlan az a politika, amely csak az erő nyelvét beszéli."

Megmutatta, bezony!
Hogyan lehet a világlapok hasábjain szinte folyamatosan szerepelni, miért, alkotnak Mo-ról negativ véleményt.
Hogyan mélyül az a bizonyos szakadék a társadalmi rétegek között, hogyan dőlnek (esetleg) romba életek.

A hozott döntésekben a kommunikáció látványos hiánya.
Hogyan lesznek a jómódúak még gazdagabbak, a társadalom egy csoportja pedig szegény.

Az elmúlt egy év politikája alkalmas volt arra is, hogy csökkenjen, jelentősen a kormánypárt támogatottsága.......
:(

komment1 2011.08.08. 12:42:54

@bóra77:

Jaj a Kumin - nem mondom, okos srácnak tűnik, de azért erősen behatárolja a lehetőségeit és a nézőpontját, hogy a Századvégnél van, ha jól tudom. Valamiből meg kell élni - én abszolút megértem, de tényleg.

Viszont ami a szavazást illeti, azt lehet, hogy mi bénáztuk el a jelölésnél. Nem tom.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 12:43:54

@látjátok feleim szümtükkel: Vagy épp ellenkezőleg.
Csak svájban van olyan erő minden egyes kantonban, hogy az egész nyakára nem ülhet fel koloncnak senki.
Ez a valódi erő.
Amit a világ egyik legnagyobb katonanemzete képvisel (noha nem egy nemzet).

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.08. 12:45:12

@manyike: "O.V.
- jól felismerte a szervezeti fegyelem szükségességét..."

De csak a pártjában és kormányában.

Ha azt is felismerné, hogy az államaparátusban ( kormányzásban ) a fegyelem, és a szakmai hozzáértés együtt fontos, akkor sokkal előrébb lehetne ez az ország. Az nem fegyelem, csak erő, hogy a fontos, állami irányítást végző pontokra nem szakembereket, hanem pártkádereket tesznek. Ezzel lehet elérni, hogy a "szakma" nem tud felsorakozni a kormány, illetve nem is a kormány, hanem az általa kinevezett " kivagyok én" mögé. Ennek tudható be, hogy a "kivagyok én" olyan területekre is bekóricál, ahol a jogosítványa nem érvényes, mert ő a valaki!

bóra77 2011.08.08. 12:48:36

@komment1: fogalmam sincs, hogyan megy ez a jelölősdi, de gondolom már lezárták vagy ilyesmi.

laji 2011.08.08. 12:49:17

@hegyilány: "Hogyan lehet a világlapok hasábjain szinte folyamatosan szerepelni, miért, alkotnak Mo-ról negativ véleményt."

Ez egy tipikus ballib csatlósi szemlélet. Az USA-ról, Oroszországról, Kínáról mennyi negatív vélemény jelenik meg a napilapokban. És? Ki nem sz@rja le? Érvényesítik érdekeiket, és köszönik, jól vannak. Gondolkodj már az ő fejükkel! A "jó tanuló" státusz = ezek jól benyalnak nekünk, azt csinálják, amit mondunk. Nyilván igazodnunk kell valamennyire a nagyhatalmakhoz, meg nyugathoz, de azért olyan térdelő kutyába se kell lemenni, mint ahogy Gyurcsány tette Sárváry látogatása idején...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 12:49:32

@hegyilány: Nem látom e támogatás érdemi csökkenését.

kemény keleti kommentelő 2011.08.08. 12:52:28

Az elmúltegyév egy csuda volt.
Az erő diadala.
Erővel a kutyaszart is benntartják a kutyákban.

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.08. 12:54:01

@menőmano: "az újban mindig ott van a kudarc és az esély lehetősége, mi az esélyt választottuk" OV."

Ennek a mondatnak csak az a hibája, hogy ezt az újat, részleteiben mintha korábban már lehetett volna látni. Szerintem az élővilágban kevés rák akad, aki hátrafelé megy, talán egy kormánynak csak előre kellene menni.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 12:54:31

@látjátok feleim szümtükkel: Az igazán nagy vezetők attól lesznek nagyok, hogy tudják kezelni, és hagyják működni azokat az öntörvényű, és szinte kezelhetetlen alárendelteket is akik naggyá teszik őket.
Amint a fegyelem révén megmerevítik a rendszert, és likvidálják az öntörvényű zseniket az egész összeomlik. Mert a puszta fegyelem lófaszt nem ér.

graycivil 2011.08.08. 12:55:17

@tölgyes: " Most megpróbál élni a lehetőséggel. 2014-ben pedig látni fogjuk, hogy ezt a szavazók mennyire értékelik."

Mondjuk az tök mindegy, hogy mire értékelik a választók. A hatalmat megtestesítő intézmények nem az eljövendő kormány, hanem Orbán érdekei szerint működnek majd.

Amúgy a tervezett választási rendszer listaállítási kvótái és egyértelműen arra készülnek, hogy még koalícióval se lehessen országot vezetni, csak egy párttal vagy pártszövetséggel. Nagyon más struktúrát fog ez kikényszeríteni az ellenzékből a jelenlegihez képest.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 12:55:41

@Ting Fu doktor: Ez elég súlyos tévhit. Kényelmesnek persze kényelmes.

laji 2011.08.08. 12:55:49

Na meg ki az az ökör, akinek egy Paul Lendvai Standard a standard... ???????? Ezek az orgánumok akkor is fikáznak, ha a világ legjobb kormánya működik, ha az nem liberális, és nem hoz létre félévente újabb holokauszt-emléknapot (amiből már a zsidó haveromnak is tele van a - metélt - töke...

sisifux 2011.08.08. 12:55:54

@laji:
"Nem, nem nagyobb a zűrzavar, hanem történik valami... Persze, ha Neked a semmittevés = rend, akkor lehet benne valami..."

Valamilyen új dolog bevezetése mindig zűrzavarral jár, egy diktatúráé pedig különösen.
Egy dolgot kellett volna Orbán Viktornak meglépnie akkora vehemenciával, mint az alkotmányozást, ez pedig a devizahitelesek ügye volt. Nem ismerte fel sem ő, sem Matuska, hogy milyen robbanásveszélyes a helyzet. Ha ezt felismeri legalább, akkor nem Győzike szintű jelenség lett volna a politikában, akinn egy ideig még röhögni is lehetett, de utána eltűnt szerencsére. Ma Magyarországnak nincs akkora szerencséje, hogy OV eltűnjön minél előbb.
Ez sajnos a nagy tömegek számára bizony a szopóág.

Kalmár 2011.08.08. 12:56:00

@mezga-aladar: Nos okostojás. Először is nem szóltam hozzád, légyszives koccanj le rólam. Másodszor, ha valaki nem érti vagy csak balfaszsága miatt nem képes a tárgyhoz szólni és csak lovagol a szavakon, azzal nem vitázok, mert ovis dolog. Harmadszor, olvasd visssza a saját kommnetjeidet és kussolj.

Egyébként pedig az a szánalmas, ha össze akarjátok keverni a válság okozta adósságokat, az olyanokkal, amikből száz számra van példa. A haveroknak, kormányzati döntésekkel kiutaltak elképesztő pénzeket, az állami garanciák milliárdjait vállalták a saját cégeik helyett. Emellett hülyeségekre költötték el a költségvetés bevétleit, rosszul alkalmazták a szociális eszközöket stbstb Persze nektek ez nem baj. Jön a pisis hiszti, hogy más is volt nem csak mi.....
Rohadjon meg, minden kurva szoci és köcsög liberó akik ide juttatak minket és velük minden barom aki odaengedte őket. 2 generációt tettek tönkre. Börtönben a helyük. Gratulálok, hogy még tudjátok védeni. Rátok ég a szégyen bélyege, de még mutogatjátok is. Ügyes, bekerültetek a 21. század történelemkönyveinek leggyalázatosabb fejezetébe. Most pedig bátran Orbánozz tovább, hátha elnyomod a bűntudatodat a ventillátorba szarással.

hegyilány 2011.08.08. 12:56:58

A jobboldal ezért lehetett képes arra, hogy vissza is forgasson, hogy előre is gondolkodjon,"

Aha!Igen! Az Orbán V. mindig erős kezű pártvezér volt, a pártban meg volt az egyéség, az együttgondolkodás.
Mig a szocialistákról ez nem igazán volt elmondható, no és persze most sem.

Na meg azért volt képes: Mert ellenzéki éveiben folyamatosan támadta a szocialistákat. (mondjuk, ha valós az indok, akkor még rendben is lett volna). De nem mindig volt igy.
A kormányfő mindig értett a nagy beszédek megtartásához.
Igy abból mindenki azt hallott ki amit akart.:) főleg a választások előtti nagy csodaváró hangulatban.

Az előre gondolkodást, segitette az elmult nyolc év, na és az öszödi beszéd is.

Na. meg ezért. (előre gondolkodás)

"A Fidesz és a KDNP kezdettől fogva nem értett egyet a reform egyes lépéseivel (sőt, még a reform megnevezést is elutasította és pénzbegyűjtésnek nevezte őket), ezért 2006 őszén országos ügydöntő népszavazást kezdeményeztek a kormányzati reformpolitika emblematikus intézkedései ellen. Az eredeti hét kérdés közül kettő (vizitdíj és tandíj) jutott el a népszavazási kérdésként való hitelesítésig, míg ezekhez a kórházi napidíjat visszavonatni szándékozó kérdés társult"

Ezzel a lépésével ellenzékben a Fidesz nem csak a szocialistáknak, egy egész országnak ártott.

unionist 2011.08.08. 12:57:07

@radala:
vannak ortodox liberálisok, konzervatívok, és szocialisták. párttá szerveződve ezek a charta (szdsz), az lmp, és az mszp. magyarországon a nyugati-keresztények régóta elutasítják az összes pártot. a komoly értelmiség régóta megveti mindegyiket. ezért nincs komolyan vehető orvos, tanár, mérnök, jogász a politikai elitben.

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.08. 12:57:56

@laji: "Egy holokauszt-túlélő minden kormány munkáját eleve sikertelennek ítél, ha az félévenként nem tűz ki egy újabb hivatalos időpontot a II. világháború zsidó áldozatai megemlékezésére."

Te biztos nem találkoztás holkauszt túlélővel. Én a helyedben ezért a mondatért szégyelném magam, mert ez egy dúrva általánosítás!

hegyilány 2011.08.08. 13:01:25

@Nathan D'Xantine:
Nem látod? Akkor ki kell jobban nyitni a szemecskédet, és a fülecskédet!
Egyszerű megoldás!!!
Mit gondolsz miért olyan sok az elbizonytalanodott szavazó???

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.08. 13:01:46

@Ting Fu doktor: "A balliberális oldal egyetlen összetartó ereje az orbánfóbia."

Ha ez igaz, akkor ebből következik, hogy a kormányoldal egyetlen összetartó ereje a gyurcsányfóbia? Ugye nem erre gondoltál?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.08. 13:01:54

@unionist: "ezért nincs komolyan vehető orvos, tanár, mérnök, jogász a politikai elitben. "

vagy azert, mert azt csinaljak amihez ertenek...

politikusnak az megy, aki nem tudja elvegezni, csak beszelni tud rola.

laji 2011.08.08. 13:01:57

@graycivil: mondjuk, lehet, ha az előző kormány nem vesz fel "tömegesen" 6 évre csillagászati fizetésekkel embereket 2010. februárjában, + egyéb hasonló machinációk nem folynak, akkor lehet, kicsit alacsonyabb vérnyomással ülnek be a kormányszékbe az illetékesek... (az egyik minisztériumban nem tudtak fogadni 10 perces ügyet intézni, mert "egész héten felvételiztetek", 2010. február, Bajnai-válságkormány...)

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 13:03:13

@hegyilány: Jól értettem? Együttgondolkodást írtál?
Szerinted ott gondolkodik még valaki?
Mert ha igen, hát elég szar lehet szegénynek. Mert "együtt" valami egész mást kell csinálni. Lásd még fegyelem...

unionist 2011.08.08. 13:04:00

@tölgyes:
mond egy jobboldalibb civilizált gondolatot ennél:
"there ain't no such thing as a free lunch".

laji 2011.08.08. 13:05:49

@látjátok feleim szümtükkel: nem dúrva, hanem durva... De, találkoztam, a szomszédom is az... A mondat pedig annyira általánosítás, ahogy a Te állításaid is...

Várúr 2011.08.08. 13:07:37

@IHCS:
Egyetértünk. Az abszolút elvhiányos, korrupt balliberálisokkal szemben fölösleges, sőt kifejezetten káros a legcsekélyebb engedmény is. Láttuk, hová vezettek a gesztusok 1998-2002 között. Török ténsúr a "nagyvonalúságot" politológusként és jólnevelt közíróként hiányolhatja, ám a "baloldalt" ismerő és megszenvedő jobbos szavazók kicsit sem. Ekkora államadóssággal, munkanélküliséggel, versenyhátrányokkal a finomkodás pár évre halasztható.

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.08. 13:09:02

@jag3: "Egy parancsláncban parancsvégrehajtás van."

Németországban is az volt, aztán mégis akadtak, akik a kedves vezért fel akarták robbantani, pedig ők is azt kiabálták a kérdésre amit a vezér elvárt tőlük!

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.08. 13:11:14

@Kalmár: "Amikor egy kapitány áll a kormánynál és bizottságot hoz létre a viharban, hogy balra vagy jobbra forgassa a kormányt az garantált tengerfenék. "

De szépen mondtad! Remélem a kormány részéről is olvassák, és a sok-sok bizottságot a jöbőben megfontolják!

hegyilány 2011.08.08. 13:11:47

@laji:

Gondolkodj már az ő fejükkel!"
Na. Az igazi csatlósi szemlélet, aki más fejével gondolkodik.
Nem a nagyhatalmakhoz való igazodás a lényeg (legalább is abban, amit én irtam).
Az a probléma, hogy a demokrácia határait suroló, feszgető a kormány tevékenysége.
Ne soroljam már fel, azokat az ügyeket, amiről már több ezer komment, cikk iródott. Erről van szó.

A Nyugat hanyatlása) , a Kelet felé nyitás, a "Keleti szél":) az egész más téma.
Kelet felé nyitunk, a Nyugat zászlaja alatt hajózunk, itt Európa közepén.:(

térdelő kutyába se kell lemenni," Ezt meg a Nyugat szarja le, a nagyhatalmak úgy összességében, még a (Merkel is)nekem elhiheted, hogy lemegyünk e avagy sem. Ha a nemzetközi kapcsolatainkat úgy alakitja a kormány.

Te ebben az országban élsz??

laji 2011.08.08. 13:13:24

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "@unionist: "ezért nincs komolyan vehető orvos, tanár, mérnök, jogász a politikai elitben. "

vagy azert, mert azt csinaljak amihez ertenek...
politikusnak az megy, aki nem tudja elvegezni, csak beszelni tud rola. "

zaszta, ezt a falusi megközelítést...!!! :( Ilyeneket a falusi nagygyűlésen lehet hallani...). Amúgy kicsit körbe kellene nézni, esetleg találni ilyet is, de ez nem garancia (lásd, volt egy orvosunk, Kóka, meg egy közgazdászunk, Medgyessy..., és folytathatnám).

graycivil 2011.08.08. 13:14:41

@laji: "mondjuk, lehet, ha az előző kormány nem vesz fel "tömegesen" 6 évre csillagászati fizetésekkel embereket 2010. februárjában,"

Ha jól emlékszem, az évszám nem 2010, hanem 2002.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 13:15:21

@hegyilány: Én továbbra is azt látom, hogy a FIDESZ támogatottsága majd kétszerese az MSZP-nek. A távolmaradók száma stagnál.
(Szonda)

És hát nem ártana felidézni korábbi ciklusok hasonló adatait.
Pl Medgyessi-kormány népszerűségi adatai az első év végén.
(A FIDESZ alig volt lemaradva az MSZP mögött.
Aztán meg ugye lett ami lett, a FIDESZ-es örömtüzek ellenére.

Amit te látsz az nem lényegi változás. Csak szeretnéd annak hinni.
Ettől még persze akármi lehet később.

Várúr 2011.08.08. 13:15:59

@sisifux:
Jóember. MIkor is vették fel "a nagy tömegek" a devizahiteleket? Kik reklámozták? Kik tartották magas szinten a forintkamatot? Kik juttatták az embereket "szopóágra"? Mennyi idő alatt? Ezt kéne a kormánynak másfél év alatt rendbetenni? Na elmész te a jó.... üveg söröd mellé, oszt' azon böfögj tovább.

graycivil 2011.08.08. 13:16:48

@laji: "Ezek az orgánumok akkor is fikáznak, ha a világ legjobb kormánya működik,..."

...hát még, ha a legrosszabb. (Bocs, ez túlzás volt. Van a világnak még Szíria, Líbia és Szomália is. :-) )

hegyilány 2011.08.08. 13:18:56

@Nathan D'Xantine:
Pontosan! Aha!! Jól értetted!
Az együttgondolkodást (ha pozitiv, ha negativ) közös cél megvalósítása követi. Közösen, a pártban, nem pedig egymást "elárulva".
Mi baj van?!
:(

laji 2011.08.08. 13:19:30

@hegyilány: ha Te ennyire benyeled a propagandát, az komoly probléma. Az egyik haverom, egyetemi diplomával, cégvezetőként szidja a kormány, hogy nyirbálja a demokráciát, alkotmány, médiatörvény, stb. Kérdem tőle, mi a baj a médiatörvénnyel konkrétan? A válasz: nem tudom, nem ismerem...

hegyilány 2011.08.08. 13:25:41

@Nathan D'Xantine:
Te hatalmas nagy tévedésben van. Én a "hit"-re soha sem alapoztam a véleményem.
Persze, erről szól a történet, hogy a szocialisták nem képesek talpra állni, megerősödni. Honnan tudod, hogy fog szavazni az a sok bizonytalan".???
Úgy bizony lett ami lett. Lettek gazdagok és szegények, hogy mást ne is emlitsek.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.08. 13:26:19

@laji: ez a fajta beteges hgazudozasi kenyszer valami veleszuletett antiszemitadefekt?

kitalasz aranyos torteneteket alatamasztando a faszsagaidat es ezzel probalod legitimalni a gerinctelen, seggnyalo viselkedesedet?

barmit kitalalhatsz, ha masok szabadsaganak megcsonkitasaban latod a jovo utjat akkor mindenkeppen egy gerinctelen munkasorfattyu vagy:-)

xsasha 2011.08.08. 13:27:26

@Nathan D'Xantine:
Ha a közpénz elköltését is ellopásnak minősíti a társadalom egy része, akkor természetesen a közpénz ellopásának létezik olyan, törvényes eszközökkel végrehajtott módozata, amely nem büntetendő.

Ami az erőt illeti, érdekes, hogy Mussolinit említetted, és nem mondjuk az USA-t, az aktuális erőfitogtatót. Vagy miért nem Vajkot esetleg a király ellen erőt alkalmazó francia forradalmárokat...

Megjegyzem, én Mérő nyomán a laza rend híve vagyok. Ez a természet szabálya. Amelyik csak terelget, ha a lehetséges utakon haladsz, és kőkeményen lecsap, ha nem vagy képes önmagad szabályozni.

Szintén lényeges gondolat, hogy az erő létrejöttéhez két dolog kell. Legyen rá lehetőség, alkalmas környezet, és legyen szükséges, valamilyen kényszerítő hatás.

xsasha 2011.08.08. 13:28:38

@Nathan D'Xantine:
Mondok egy kis történetet. Egy kislánytól, Bettitől elvette a fiú, testvére, Ádám a játékát, mire Betti sírni kezdett, jöttek a szülők, és elfenekelték Ádámot, és Betti visszakapta a játékát. Aztán volt olyan alkalom, amikor Betti csak elesett, és sírni kezdett, a szülők akkor is azt kérdezték, hogy Ádám bántotta-e. Majd Betti szépen megtanulta manipulálni a szülőket, és zsarolni kezdte Ádámot. Volt, hogy csintalan játékot találtak ki, majd amikor rosszul sült el, Betti sírni kezdett, és Ádámot vonták felelősségre. Egy alkalommal Ádám az utolsó pillanatig azt hitte, hogy elég az, hogy igaza van, de végül őt vágták pofon. Egy következő alkalommal, amikor Betti hisztizni kezdett, Ádám úgy pofon vágta a lányt, hogy az ajkaiból kicsordult a vére. Persze erre még nagyobb verést kapott. Ekkor jött rá Ádám, hogy valamire eddig nem figyelt, megtanulta ő is kezelni a látszatot, átgondolta magában, hogy miket csinál Betti, ami nem tetszik a szülőknek, és elkezdett figyelni arra, hogy a szülők jó dolgokat lássanak belőle. Aztán elérkezett a nagy nap, jött a hiszti, de Ádám is tudta már, hogy mit csinál, lebuktatta Bettit, és a lány kapta a vártnál nagyobb pofont. Találkoztál már hasonló történettel?

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 13:28:57

@hegyilány: Nem elárulva? Hát merre is van a hajdani FIDESZ törzsgárda? Ja tudom! Tomi a twitternél kapott melót...
Többiek?
Elárulva persze senki. Max feledve. Háttérbe tolva. Kiszorítva.
Igen ez teljesen más.
Az együttgondolkodásról elég sokat elárulnak Orbán megnyilvánulásai. Pl amikor a keresztény elit ott ül a bulin, és nem mer felszisszenni, amikor Orbán Jézus egy mondását kádárinak bélyegzi.
Gondolkodás.... Aha. Otthon a kispárna magányában. :-)

hegyilány 2011.08.08. 13:30:28

@laji:
Hm. Nagyon tájékozott a haverod!!!:))

Én nem a propagandára építem, alapozom a véleményem.
A valóságra.
ennyi.

GaZe 2011.08.08. 13:32:27

csak annyit mondok: Közeleg a tél...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 13:33:28

@hegyilány: Gazdagok és szegények nem 2006-ban lettek.
Ma már tudjuk azt is, hogy a kommunisták által vázolt ősközösség se létezett soha.
A csimpánzok közt is vannak "gazdag" majmok, ahogy az emberek közt is.

Nem tudom hogy fog szavazni a sok bizonytalan, bár a "nem szavazok" nem okvetlenül a bizonytalanság jele.

laji 2011.08.08. 13:34:23

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: OK, jó veled beszélgetni, jól tudsz érvelni..., igazi demokrata vagy!!!!

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2011.08.08. 13:34:58

Azt hiszem itt valamifél fogalmi probléma van:
- a politikus szempontjából a hatalom elérendő cél
- az állampolgár szempontjából a hatalom eszköz, amely működteti az országot

Ha a politikus célja nem esik egybe a hatékony eszközzel, az rossz kormányzáshoz, és rossz állampolgári környezethez vezet.

Ha egyetértünk azzal, hogy az elsődleges szempont nem a politikus, hanem az állampolgár közérzete (ez különböztet meg egy diktatúrát egy demokráciától), akkor a kérdést erre kellene levetítenünk.
Azaz KONKRÉTAN! milyen módon és eredménnyel járt és jár az erőpolitika hazai alkalmazása az állampolgárra nézve. Értelmét, értelmetlenségét, hatásosságát, eredményességét ugyanis ez mutatja meg és teszi érthetővé. Az üres általánosságban való elbújás nem. Döntően más mondjuk Churchill, Thatcher, Sztálin vagy Orbán erőpoltikája. És pontosan az elemző közelvizsgálat mutatja meg, miben és hogyan más.

Lehet, hogy én hülye vagyok, de véleményem szerint ez az elemzés feladata és értelme. Ettől elemzés. Egyébként csak semmitmondó dünnyögés, hogy hát az erő jó is meg rossz is, hát igen, mikor hogy. Ez a lényeg, a mikor és a hogy!!!

Például hogy hogyan, miként, milyen technikával és következményekkel őrizte meg a fidesz a befolyását. Mit vetett be és mi lett a következménye. Milyen következményekkel jár ez a kormányzási ciklusban. Ne adj isten, hogy mindez megéri-e?

GET A LIFE!!!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.08. 13:35:11

@laji: egyebkent honnan van lenne neked egyetemi diplomas, cegvezeto, ellenzeki hgaverod?:-)

elvegre nem is baratkozhatsz olyannal, aki a magyar munkaalapu gazdasag eltetese es epitese helyett a magyar munkas veret szivja, csak akkor, ha kormanyparti..;-)

hegyilány 2011.08.08. 13:38:35

@Nathan D'Xantine:
. Otthon a kispárna magányában. :-) "

Te CSAK akkor szoktál???!!
Az elég nagy baj. Nekem elhiheted!!!!!

mezga-aladar 2011.08.08. 13:39:30

@laji: "az összes szoclib kommenter"

látom neked vannak a Ti és a Mi... érdekes világkép... pedig itt mindenki hondurasi...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 13:39:54

@xsasha: Vajkról nagyon keveset tudni. De miért kellett volna őt említeni?

Az USA elcseszettül gyenge erőfitogtatásban. Olyan felemásra sikerül mindig. Anno Nagy Britannia sokkal jobban tolta ezt a műfajt.
Mussolini a nagy büdös semmi előtt pózolt.
Az USA az erő előtt szemérmeskedik. Nem ugyanaz.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.08. 13:40:35

@laji: mi koze van a demokracianak ahhoz, hogy te egy gerinctelen antiszemita vagy?

te ugye nem tudod, hogy mnit is jelent az a szo, hogy demokracia es hol is vontam ketsegbe ezt a hozzaszolasommal?;-))

miert is vonja ketsegbe a demokratasagoat az, hogy a viselkedesed alapjan egy alantas szarcsimboknak tartalak, akit babaasszony helyett berkilovonek kellett volna varnia?:-)

ez ketsegbe vonhatja a humanus erzeseimet, az empatiamat, a keresztenyi vilagkepemet, de a demokrata mivoltomat megis hogyan?:-)

latod baszki, nem vagy ideologiailag elegge kepzett, hiaba fizetnek egy rakat penzt neked a propagandaert, meg a politologiai alapfogalmak is magasak kisse neked, mint bacillusnak a zongorapedal;-)

hegyilány 2011.08.08. 13:42:02

@laji:

Tudja a haverod, hogy itt miket irkálsz róla????

:)))))

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 13:43:24

@hegyilány: Nem vagyok párttag.
Te biztos jókat gondolkodsz párttársaiddal egy összejövetelen, én nekem ez nem hiányzik.

Megjegyzem gondolkodni a legjobban az utcán sétálva lehet. Vagy valami jó monoton meló mellett, pl lövészárokásás... :-)

Amúgy a lényegre is referálsz vagy azt mellőzzük?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.08. 13:43:27

@laji: tudod mikor nem lennek demokrata?
ha mas partokat felszalamizva, legalis, fellegalis es illegalis modszerekkel felszamolnek, magam egyetlen valaszthato poliutikai erokent beallitanam. ha be akarnam zaratni azokat a politikai vezetoket bortonbe, koncepcios buntenyeket es koncepcios vizsgalatokat, pereket generalva, akik versenytarsak lehetnek valasztasok alkalmaval.

akkor nem lennek demokrata.

de mivel hogy eppen ez ellen kuzdok, igy kifejezetten demokrata vagyok;-)

mezga-aladar 2011.08.08. 13:43:55

@bóra77: a múltkor amikor egy hét volt a lezárásig belinkeltem ide...

de én regisztrálni nem akartam, mert szerintem nem olyan jó:)
golden kommentjeimet meg nem tudtam, nem volt olyan kategória

laji 2011.08.08. 13:45:23

@mezga-aladar: "a fidesfetisiszta egysejtűek érvelésének tipikus esete"

nincs egy kicsit kirekesztő világképed????

hegyilány 2011.08.08. 13:46:45

@Nathan D'Xantine:

Ki írta, hogy 2006-ban lettek. Nem akkor lettek!

Egyébként jogodban áll nem szavazni. Nem tiltja meg senki.
:)))

mezga-aladar 2011.08.08. 13:47:05

@Kalmár: :)))) jópofa vagy. ilyen polgár is kell ide Hondurasba...

kicsit felfújtad magad... nem venném a szivemre ha infarktust kapnál...
az érvelésed és a kommentjeid "logikai" láncolata az színtiszta fides... gratula

laji 2011.08.08. 13:47:05

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: kár, mert akkor nem marad más, minthogy csak egyszerűen kötsög vagy...

mezga-aladar 2011.08.08. 13:49:39

@laji: neeem. ti is a nemzet része vagytok. kicsit szégyellünk benneteket, de Ti is magyarok vagytok. miért rekesztenélek ki? sem Kalmárt, sem Tölgyest, sem Húslevest... Aszékelyek meg nyaraljon nyugodtan...

napmintnap találkozok a "fajtátokkal" hivatalokban stb... "erő" láccatával kompenzáltok...

unionist 2011.08.08. 13:50:07

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
azt tartom a politológusok legnagyobb hazugságnak, hogy a politikának semmi köze az orvosláshoz, a tanításhoz, a mérnökséghez, a jogászkodáshoz. semmi köze a szakmaisághoz. szerintem meg szinte csak ahhoz van köze. a politikai kommunikáció semmi egyéb, mint szakpolitikai tájékoztatás. ami ez alatt van az nem politika, hanem *taktika*. ami a politika felett áll: az a *stratégia*. és van egy ezen kívül álló dolog, amit úgy hívnak: *vallás*.

a magyar közéletben egy vallás vita zajlik. latin-keresztények akarunk lenni, vagy népnemzeti ortodoxok. ez

illetve van még a politikai kultúrának a legalja az. amivel török is foglalkozik. ki mit mondott. és erre ki mit felelt. ez napi szintű taktikázás. aminek a kampányban van jelentősége. a politika e fölött áll. és a stratégia alatt. de utóbbi kettő szinte teljesen ismeretlen magyarországon. a közélet: itt taktika és vallás.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 13:50:31

@hegyilány: Én azt írtam hogy a Megyó kormány népszerűség vesztése után lett ami lett... (Értsd: mégis nyertek)
Erre mondtad te, hogy gyazdagok és szegények.

De én kérek elnézést amiért feltételeztem, hogy a válasznak bármi köze van ahhoz amire válaszoltál. :-)

Hogy jön ide, hogy jogomban áll nem szavazni?

laji 2011.08.08. 13:51:23

@mezga-aladar: "napmintnap találkozok a "fajtátokkal"

tessék, már rasszista is vagy...

mezga-aladar 2011.08.08. 13:52:37

@Várúr: "...káros a legcsekélyebb engedmény is. Láttuk, hová vezettek a gesztusok 1998-2002 között... Ekkora államadóssággal, munkanélküliséggel, versenyhátrányokkal a finomkodás pár évre halasztható."

szóval olvastad Bíbót... mint a fides... akkor ha jól értem pár évre büntiben vagyok? mert loptak a cocik... és a kommunisták? akkor most egy pár évre felfüggesztettet kap a demokrácia? hm...

hegyilány 2011.08.08. 13:53:19

@Nathan D'Xantine:
Én sem vagyok párttag. Hatalmas tévedésben vagy.
Még csak elfogult sem vagyok, semmilyen irányba.
Esetleg kihagytam valamit.?
Elfelejtettem volna leirni, a kérdésedre a válasz!?!
:))

mezga-aladar 2011.08.08. 13:53:35

@laji: azért írtam bele a komentbe, hogy Te is megércs vmit... legyen sikerélményed...

mezga-aladar 2011.08.08. 13:56:07

@látjátok feleim szümtükkel: @Kalmár: "Amikor egy kapitány áll a kormánynál és bizottságot hoz létre a viharban, hogy balra vagy jobbra forgassa a kormányt az garantált tengerfenék."

ezért van nagy tétje annak, hogy akit kormányhoz engecc az kicsit ércsen hozzá

ssi 2011.08.08. 13:57:10

@Canten vagyok Montageu-ból: több ciklusra készülő - főleg középkorú - politikai elit terveiben a saját életpályájuk erősen jelentős tényező lehet .. másfajta alternatíva számukra is kockázatos

@mezga-aladar: az már egy másik szakadék - de a hepe-hupás hondurasi vidék a hibás

@látjátok feleim szümtükkel:
ha nem lenne meg a 2/3, akkor is
- O.V. erős kézben tartana mindent, sőt, más eszközökkel, de hasonló lendülettel építene vmilyen új rendszert
- frakciója, kormánya, körei nem csak a státuszuk, előnyeik féltése miatt, hanem a helyzet elfogadása miatt fegyelmezett lenne
(személyi kultusz, nemzeti eszme, kommunizmus gyűlölés stb.)
- jelek szerint O.V. gazdasági programja nem volt olyan részletesen kidolgozva, mint az ideológiája, amiben az ő sajátos történelmi szerepe központi helyet kapott

=> pl., ha a Matolcsy-program egyértelműen zűrös lenne
-> kormány népszerűsége csökkenne
-> Jobbik biztosan nagyot erősödne (ideológiailag most is erősek a Fideszhez hasonlóan, kormányzásuk pedig még nem ismert)
-> MSZP vmi új, vagy viszonylag elfogadott személlyel kampányolnának, de legfőképpen hétköznapibb, de jól érthető programmal (mint volt anno a polgárosodás) - szintén jelentősek lehetnének
-> LMP-t csak kis pártnak látom egyelőre

MSZP-nek mije nincs most: erős vezére és azt fegyelmezetten tisztelő tagsága, ütős ideológiája és arra épülő programja, ill. kommunikációja, s mindezekből következő önbizalma, s magánemberként - másokhoz hasonlóan - biztos jövőképük az országról és önmagukról?

hegyilány 2011.08.08. 13:57:27

@Nathan D'Xantine:
Nem elnézést kell kérned, békén kell hagynod!!!!
Akkor úgy irom , azt csinálsz amit akarsz. Kit érdekel szavazol e , vagy sem.

Van egy javaslatom, olvass el Te is "háromezer oldalt"!!!!!
És a végén ne szavazz.
Ki gondolta volna, hogy demokratikus jogállamban, illik elmenni szavazni (is). Nem CSAK mások véleményét cáfolni a Török Gábor posztján.

Hát én ezt nem is hiszem el!?!
hm?

:)))))))))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.08.08. 13:57:30

@mezga-aladar: a nemzetközi helyzet egyre csak fokozódik...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.08.08. 13:59:49

@Nathan D'Xantine: nem párttag, hanem bt.-tag.
Mecsoda különbség, mint Adolf Visszarionovics Strauss-Kahn mondaná.

menőmano 2011.08.08. 14:01:52

@látjátok feleim szümtükkel:
aki hátrafelé megy,"

Nem árulsz el titkot.

"Előre a multba....."
:))

somogg (törölt) 2011.08.08. 14:03:19

a szervezett, a tamogatottsagot es a kommunikaciot a celnak alarendelo politika es a minden kontrolt, konkurenciat felszamolo hatalomgyakorlas kozott eleg nagy a kulonbseg. az elsore eleg sok peldat lathatunk europaban, mig a masodikra jo pelda orban mester. a masodik nemhogy nem determinalt a sikerre, hanem biztos ut a bukashoz, hiszen nincs csalhatatlan, mindent tudo ember, marpedig ez a megkozelites 1 emberre epit mindent, akit totalis osszeomlasig nem kritizalhat senki

menőmano 2011.08.08. 14:04:58

Óh! Most látom!!!

A Török Gábornak megint meg van mondva a tuti.:)

"csacsiságokat ir"!

Elfelejtettem, hogy a tisztelt kommentelő mennyire tájékozott.
Ő már csak tudja, mi a valóság.!!!!

:)))))))

dzsaszper 2011.08.08. 14:05:04

@bóra77: az erő sötét oldala -- nem rossz :)

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 14:06:11

@hegyilány: Izé.. Ha magányra vágysz ne gyere fórumra.
Nem bántottalak.

Ööö... Miért illene elmenni szavazni egy demokratikus jogállamban? (Egyébként szoktam, de ez más kérdés.)
A jogállamnak ehhez speciel semmi köze nincs.
A demokrácia előírhatja, hogy kötelező a szavazás (elő is írta), de nálunk ilyen rendelkezés nincs. Ha törvény írná elő a kötelező részvételt akkor persze érintve lenne a jogállam, de akkor meg nem beszélhetnénk illendőségről. Csak kötelességről.

Amúgy is elég buta ötletnek tartom, hogy bárki is illendőségből szavazzon. Szavazz azért mert véleményed van! Vagy ugyanezért NE szavazz! Merthogy az is el vélemény.

menőmano 2011.08.08. 14:06:58

@Hepci:
Hm.
Szánalmas vagy. bezony.

dzsaszper 2011.08.08. 14:07:26

@xsasha: lehetséges olvasat: önmagában hatalmi ág az, ami közvetlen rész-hatalmat biztosít; és nem önmagában hatalmi ág az, ami közvetett rész-hatalmat biztosít?

Mondjuk igaz, hogy a XXI. században általában az utóbbin hosszútávon több tud múlni. Legalábbis a haldokló Nyugaton ;)

ex-leprás 2011.08.08. 14:12:32

kedves gábor,
gyakori látogatója vagyok a blognak, de nem rágom át magam mindenen, így lehetséges, hogy már volt téma az alábbi kapcsolódás.
a fenti posztban lévő egyik beágyazott link alatti bejegyzésben - amit már olvastam korábban is - megakadt a szemem egy idézeten, mégpedig ezen:
„kijelenteni, hogy nekünk ott nincs keresnivalónk, a logika általános szabályai szerint eleve tévedés”
ezt az eu-ról mondta a miniszterelnök a parlamentben.
a "kényszerlakhely"-es beszéd tükrében hogyan kellene ezt értelmezni szerinted?
üdv
exl

hegyilány 2011.08.08. 14:12:37

@Nathan D'Xantine:
Semmi közöd hozzá hol vagyok.
Lerágott csont már amit firkálsz. Most elmegyek. Majd később visszajövök. Addig lapozzál. Keress új témát!

OK???????

:)))))))))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.08.08. 14:13:18

@menőmano: uhh, mi a probléma?
Megemlítettem egy közismert tényt (mintegy 15 néven kommentelsz és mindegyiken könnyen megsértődsz).
Mindig vannak új fijjuk-lyányok, akiknek ez szokatlan.

mezga-aladar 2011.08.08. 14:13:42

@Hepci: ja... begyűrűzik a válság, meg sok fid eszes kirajzik... gyere vágjuk őket

ssi 2011.08.08. 14:13:46

"Félő azonban, hogy a kormány sokkal inkább érdekelt egy ellenségkép felépítésében majd látványos legyőzésében, mint abban, hogy az ország valós problémáira, így többek között magára az elszabaduló államadósságra megoldást találjon."
velemenyvezer.blog.hu/2011/08/08/bun_lesz_az_eladositas_mindenki_mehet_a_bortonbe#more3133161

Szerinted is meg kellene-e próbálni büntetőjogi felelősségre vonni azokat, akik az ország államadósságának elszabadulásáért felelősek?
Igen, de csakis a hatályos Btk. és törvények alapján, jogszerű, megkérdőjelezhetetlen eljárások keretében! 48% (1046)
Igen, bármilyen áron, akár visszamenőleges hatályú törvények megalkotásával! 7% (157)
Nem. 41% (895)
Nem tudom megítélni. 3% (73)
Szavazatok: 2171

"új aspektus pediglen az, hogy nagyjából ugyanaz a nép, amely tavaly óta a kétharmados autokráciát legitimálja, előbb 2002-ben, majd 2006-ban ugyanígy, szépen, demokratikusan megválasztotta eme hiánynövelő népnyúzó árulókat."
mandiner.hu/cikk/20110808_gyurcsanyt_lesittelni_nem_kell_felnetek

hegyilány 2011.08.08. 14:15:31

@Hepci:
Ő egy újabb bérenced.?????
A többi pillangóid alszanak, este kelnek életre.
Vagy mi?van.
hm?
:)))))))

nyünyüge 2011.08.08. 14:16:10

@xsasha:

Jesszusom, ha már cut&paste technikával írod a véleményedet, rendes magyar példád, magyarul írt szöveg nincs raktáron?

Mintha a Readers Digest magyar kiadását olvasnám :) !

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 14:19:16

@hegyilány: Érdekelne az elolvasott háromezer oldal igaz története.

Előre is köszi!

dzsaszper 2011.08.08. 14:19:54

@tölgyes: nem mindegy, hogy az erőfitogtatás
- inkább szavakban vagy inkább tettekben történik,
- a tettek merre mutatnak.

Nekem úgy tűnik, túl sok gőz megy el a dudálásra és kevés a meghajtásra, és az intézkedések sokszor kapkodóak, illetve rosszak a prioritások (egészségügy megmentése vs. stadionépítés és adókedvezmény a látványsportoknak etc.)

Semmi baj nem lenne a kormánnyal és a kormánypártszövetséggel, ha az erőfitogtatása arról szólna hogy épeszű prioritások mentén hozzáynyúlnak ahhoz a rendszerekhez, amikhez 1990 óta senki nem mert hozzányúlni.

Ehhez képest megy a balhé az államadósság utáni felelősség körül, közben megy a fűnyíróelv, és a haverok helyzetbehozása, semmi több. Ez 2/3-dal elég kevés szerintem. Mondhatni gyengék az erő használatához...

menőmano 2011.08.08. 14:21:41

@Hepci:
Aha!? tizenöt??? Jesszusom, Te nem tudsz számolni!!!!
Legalább negyven!!!!!
Mi a probléma!!!!!!

Áááá! Nem használom Őket! Nem tetszett figyelni eléggé.
Máskor jobban tessék követni az eseményeket!!!!
De! Tudod? Az lesz a legjobb, ha figyelembe sem veszed a szeméylemet!
Tök jó lenne végre, ha nem saraznátok állandóan.
:)))

menőmano 2011.08.08. 14:24:38

@Hepci:
Bocsánat! Még csak egy kérdés.
Te hány néven kommentelsz, egyedül????

Nagyon köszönöm, ha megirod, de ha nem úgy is nagyon jó.
Végül is nem maghatározó, csak puszta kíváncsiság!!

:))

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 14:28:01

@Hepci: Ééés télleg...
Sose értettem ebben mi a pláne.

xsasha 2011.08.08. 14:29:43

@dzsaszper:

"Mondjuk igaz, hogy a XXI. században általában az utóbbin hosszútávon több tud múlni. Legalábbis a haldokló Nyugaton ;)"

Ez egy jó észrevétel. :-) Ugyanis amikor a demokrácia alapvetés, akkor az új hatalmi ágaknak azokat lehet nevezni, amelyek képesek a demokratikus hatalomosztás, azaz a választások döntő befolyásolására.

hegyilány 2011.08.08. 14:31:39

@Nathan D'Xantine:
Hm. Nem figyeltél eléggé!
Nem én olvastam, nekem nincs szükségem rá!
Itt az egyik kommentelő irta (anno).
Szóval kérdezd meg Őt. Biztosan szivesen elmeséli neked, egy gyertyafényes éjszaka!!!)
Mert a kommentjeiből itélve nagyon megy neki.:))
Egy sör mellett :))))))) a mese:)))))
Szóval én nem tudok neked segiteni.
Nagyon-nagyon sajnálom.
Igen.

:))))

xsasha 2011.08.08. 14:33:40

@nyünyüge:
Vannak emberek, akik a tartalommal sok mindent nem tudnak kezdeni. Ezek szoktak ilyen kritikákkal előállni. :-) Annyira ismerős. Már-már dakotázásnak mondanám.

Megjegyzem, a történet személyes ismeret alapján született, magyar szereplőkkel. :-)

hegyilány 2011.08.08. 14:33:58

@Nathan D'Xantine:

Halihó!!!
Most mennem kell, ha írnál, majd később elolvasom.

:)))))

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 14:34:14

@dzsaszper: Nincs erő. Ők ezt pontosan tudják.
Pontosabban az erő nem arra mutat amerre ők mennének/menni tudnak.
Olyan szitukba hülyítették bele a támogatóikat, és olyan ügyek révén szereztek hatalmat, amit most nem tudnak képviselni. És ez vezet a "nagy szavak" politikájához.

nu pagagyí 2011.08.08. 14:37:51

@dzsaszper:
"Semmi baj nem lenne a kormánnyal és a kormánypártszövetséggel, ha az erőfitogtatása arról szólna hogy épeszű prioritások mentén hozzáynyúlnak ahhoz a rendszerekhez, amikhez 1990 óta senki nem mert hozzányúlni."

Ehhez képest Antalék privatizáltak, a Horn kormány nyugdíjreformot csinált, szegény Gyurcsány meg az egészsébiztosítás reformjával próbálkozott. Csupán az első Orbán kormány nem mert semmiféle reformba belefogni, és hát most sem nagyon igyekszik, a kétharmad ellenére. A düledező ház átfestésével kisérleteznek.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 14:37:54

@hegyilány: Hogyne tudnál! Pl. elmesélhetnéd, hogy mi van ezzel a 3000-rel, ha már szóba hoztad.
Úgyhogy ha visszjöttél, hát hajrá!

graycivil 2011.08.08. 14:39:26

@xsasha: Ez igaz akkor, ha a "lebuktatásig" minden a kulisszák mögött zajlik. De a FYDESZ ámokfutása "színes-szélesvásznú mozi" a külvilág részére.

Várúr 2011.08.08. 14:39:29

@mezga-aladar:
Tavaly voltak a választások jóember. Senki se függesztette fel a demokráciát. Éppen hogy érvényesül. Ha pár évig "büntiben" érzed magad, legyen a te bajod. Panaszkodj a bukott ballibeknek, vagy személyesen Török ténsúrnak.

xsasha 2011.08.08. 14:41:05

@somogg:
LOL
Szerintem tanulmányoznod kellene a focicsapat kapitányának a funkcióját. :-)

xsasha 2011.08.08. 14:42:08

@graycivil:
Akkor nyilván valami olyasmire próbáltad ráhúzni a sztorit, amire nem illik. :-)))

somogg (törölt) 2011.08.08. 14:43:07

@nu pagagyí: persze, hogy nem probalkoznak, hiszen nem rendelkeznek a megfelelo szellemi potenciallal, mert viki mindenkitol megszabadult aki mert gondolkodni. ennyit az erorol.

somogg (törölt) 2011.08.08. 14:46:56

@xsasha: szerinted hasonlo kerdesekre kell megoldast talalni egy focimeccsen mint egy orszag iranyitasan. mondjuk viki lehet, hogy tenyleg csapatkapitanynak kepzeli magat

tölgyes 2011.08.08. 14:47:22

@dzsaszper: Én azt gondolom, hogy a kérdés azonban mégis csak az, hogy az eltelt négy év után hogyan lehet meghúzni a valós mérleget.

Lehet duda-gőz és indulati alapon donteni. 2002-ben ez történt.. 18.000 elkúrt milliárd és az ország jelenlegi állapota lett a döntésünk ára.

Én persze azt is elhiszem, hogy a választónak vannak érzései is és azok is befolyásolják és adott esetben meghatározzák a döntéseit. Mágios azt gondolom, hogy a politikai marketingek háttérbe kellene szorulnia a valóságos kormányzati teljesítmény mögött.. és a választók politikai érettségét az határozza meg, hogy tudnak-e különbséget tenni..mert végső soron, hosszú távon csak az számit.
Persze azt is tudom, hogy lehet rövid távon nagyokat bukni..

Én valahogy mégis csak úgy vagyok, hogy a politikai elemzőket a valós teljesítmények és összefüggések feltárására buzdítanám.. A közvélemény tematizálásának - ugye ez egy kedvenc fordulat - van ugyan jelentősége, de a levest végül is mindig nekünk kell elfogyasztanunk. Ezért tartom súlyos hibának a TG-féle áltudományoskodó hamis kérdéseket. Most pl. az a temetizálás célja, hogy a választót meggyőzzék arról, hogy megerőszakolják. Engem azonban nem erőszakolt meg senki.

Az ország a kabaréktól a tudományos értekezésekig arról elmélkedett, hogy ez az ország következmények nélküli. Most ez a kormány ezzel akar szakítani. Én ezt nagyon is támogatom. Most teremtik meg a lehetőségét annak, hogy munkájukat rajtuk is számonkérjék.. Az MSZP politikai elitje 1990 óta vágyik arra, hogy Orbánt megmogyorózza: most megteremtik orbánék saját megmogyorózásuk jogi feltételeit.. Szerintem ennek örülniük kéne.

Jenyei 2011.08.08. 14:48:10

@laji: ebben is van valami. De akkor mi van az 5 évre bebetonozott, több száz fős köztisztviselői karral? Azokat meg Orbán ültette a nyakunkba.

dzsaszper 2011.08.08. 14:48:37

@Nathan D'Xantine: ezzel nem egészen értek egyet... az egészségügy megmentéséért pl. miért nem tudnak tenni?
Állítólag nincs pénz. A NEFMI-nek még elhihető, hogy nekik nincs, de a Kormánynak már kevésbé...

Tudnának ők menni megfelelő irányba, ha akarnának :/

tölgyes 2011.08.08. 14:50:00

@graycivil: Amit Ön ír, az egy feltételezés, ráadásul, ha megvalósulna akkor se hozna létre új helyzetet. A jobboldalnak 90-94 és 98-2002 között úgy kellett kormányoznia, hogy a kormányzati hatalmon kívül(bár még itt sem volt egyértelmű a helyzet) minden az MSZP gazdasági-politikai elit kezében volt. Ezzel azonban nem tudtak az ország javára élni.

xsasha 2011.08.08. 14:50:31

@látjátok feleim szümtükkel:

Amikor a sulykolásokba nagy-nagy zavar támad...

www.mszp.hu/hirek/politikai_kudarc_szakmai_helytallas

A helyzet az, hogy az EU-elnökség bebizonyította, hogy ez a ballib által sulykolt mítosz, miszerint a Fidesz hiányos szakmai területeken, látványosan elbukott. Az EU-elnökség rámutatott, hogy attól, hogy valamit sokan és soxor elismételnek, attól még nem lesz igaz.
A valóság az, hogy a Fidesz magas szakmai színvonalat produkáló káderbázissal rendelkezik.

dr. trafik nomac 2011.08.08. 14:50:33

Erovel lehet valasztast nyerni, de orszagot vezetni nem.

dzsaszper 2011.08.08. 14:50:35

@nu pagagyí:
a nyugdíjreform v2 megvolt ;)
sőt, az SZJA-átlakaítás egy önmagában gyenge kísérletként is értékelhető a demográfiai trendek megfordítására -- kár hogy a munka törvénykönyve tervezett módosítása kapcsán az látszik, hogy mégiscsak jók azok a szomorú demográfiai trendek...

nu pagagyí 2011.08.08. 14:54:06

Azért érdekes a HVG számsora a bruttó-nettó államadósságról (sajnos csak a nyomtatott példányban található).
A nyugdíjpénztárból átvett állampapírok megsemmisítése után is ugyanott állunk abszolút értékben, mint a Bajnai/Orbán váltáskor.
Ha netán még a GDP sem fog nőni, akkor sürgősen újabb bűnbakot kell majd keresni, mert akkor százalékban sem sikerül sikert hazudni. Ezzel együtt emlékeztetnék arra, hogy az előző kormány olyan luxus dolgokra is költött, mint kultúra-támogatás, civilszervezetek, panelfelújítás, e mellett ténylegesen csökkentette az adót, járulékot. Ők nem csak szájkaratéztak.

dzsaszper 2011.08.08. 14:55:10

@tölgyes: ami a marketing háttérbe szorulását illeti a valós teljesítménnyel szemben, teljesen egyetértek. Magam is ilyen irányba kiritizálom Török Gábort is, a punditokat is.

Ami a megmogyorózás lehetőségét illeti: én ezt jelenleg teljesen a politikai marketing területén lévőnek találom, és épp ezért háttérbe szorítanám a valós teljesítménnyel szemben :)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.08. 14:57:15

@laji: nem vagyok meglepve, hogy tobb bekezdesnyi irasomra csak egy ilyen bolhafasznyi, kocsmabunko rekaciora tellett..:-))

mondjuk egy pillanatig sem gondoltam, hogy egy szinten leszunk akar intelligencia, akar berbnalis keszseg kerdeseben:-)

nyünyüge 2011.08.08. 15:01:06

@xsasha:
Éppenséggel semmi bajom a példázat tartalmával. Viszont hiperérzékeny vagyok a Reader's Digest magyar kiadásához hasonló stílusú pszichológiai ismeretterjesztő művekre.
Meglep, ha ez saját fogalmazás, mert igencsak fordítás-szagú.

tölgyes 2011.08.08. 15:02:02

@dzsaszper: Mogyorózás ügyében egyet is értenék Önnel, de vannak korszakok, amikor nem lehet elkerülni a mogyorózást, ami persze nem könnyű.. végül is akiket mogyorózni kellene, AZOK A SAJÁT MAGUK ÁLTAL LÉTREHOZOTT JOGHÉZAGOK LOVAGJAI..:::))

Erre egy szép példa a Békesi által benyújtott törvénymódosítás a szerencsejáték törvényhez:) a 90-es évek elején.

graycivil 2011.08.08. 15:04:01

@dzsaszper: "SZJA-átlakaítás egy önmagában gyenge kísérletként is értékelhető a demográfiai trendek megfordítására"

Na, ez az SZJA törvény a romló trendet csak erősíteni fogja. Ugyanis nehezen képzelhető el, hogy a jövő munkásnemzedékét a jól kereső, három kiskorúval egy időben rendelkező, fiatal brókerek és üzletemberek fogják eltartani. Kicsit kevesen vannak ehhez.

Hanem azok, akiknek semmi hasznuk nincs az SZJA törvényből a maga "családbarát" törvénypontjaival együtt. Mert átlag vagy az alatt keresnek, és nincs három egy időben kiskorú gyerekük.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 15:07:13

@dzsaszper: Az egészségügyet nem megmenteni kell.
Megreformálni.
És hát sajnálatos módon ez azt jelenti, hogy olyasmiket kell csinálni, amit Gyurcsányék próbáltak.
Átszervezni, érdekeket sérteni, pénzeket átmozgatni, stb.
Ha az eü kérdés olyan egyszerű lenne, akkor nem szívna vele minden kormányzat. (Megjegyzem nem csak Magyarországon.)

A kormánynak sem áll a pénz nagy halomban. Nem kedvelem jelen kormányt, de ez ettől még tény. Ráadásul a főnök "Nagy Szavak" politikája még azt a keveset is durván megcsapolja. Lásd pl. MOL.

Azért nem tudnak menni, mert kétfelől vannak megkötve:
1. saját korábbi politikájuk (ez bizonyos mértékig kommunikációsan áthidalható a saját szavazóik számára)
2. EU, IMF, stb... Ez a korlát is átléphető, csak pont nem a szavak szintjén.

Ebből következik a tehetetlenkedés és a kétfelé kommunikálás kényszere, amit a kintiek csak bizonyos fokig tolerálnak.

És itt az erő nem segít. Illetve létezik forgatókönyv aminél segíthet, de reméljük az mégse jut eszükbe.

kammatty · http://www.a1hitelcentrum.hu/ 2011.08.08. 15:07:51

A politika lobbi, ő csak más ötleteit kivitelezi, megszerzi hozzá a pénzt, a kapcsolatot, ha kell gusztustalan módszerekkel, de nem a saját ötleteire alapozik, hanem az embereire.

A kérdés, hogy az emberei értik a dolgukat, ill. hogy saját zsebre dolgoznak v. komplex módon tudnak gondolkodni?

bóra77 2011.08.08. 15:08:23

@tölgyes: szerintem semmiféle áltudományoskodásról nincsen szó.
általánosságban arról van szó, hogy honnan hova tartunk, mit és hogyan hoznak vagy nem hoznak létre a jelenleg kormányon lévők.
és hogy is van az a mondás? nem a cél a fontos, hanem maga az út. na és ez az út amin járunk, nem tetszik.
nekem egyébként mondhatják, hogy ezek és ezek az eredmények születtek, de baromira nem fog érdekelni, ha ezt úgy és abban a stílusban teszik ahogyan eddig is tették. nemrégiben mondta nekem valaki, hogy én akár már örülhetek is, mert az egykulcsos adóval jól jártam. és tényleg ezért kéne a fideszre szavaznom 2014-ben? vicces.

dzsaszper 2011.08.08. 15:08:31

@tölgyes: ehhezképest az államadósság növeléséről van szó -- legalábbis nyilvánosan.

A saját maga által kreált joghézag meglovagolása -- a jogszabálymódosítások talán megnehezítik a felismerést -- lényegében a hűtlen kezelés tényállásának felelnek meg.
Az eddig is mogyorózható volt...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 15:08:39

@tölgyes: Hm. Ezen a fronton történt azóta változás?

dzsaszper 2011.08.08. 15:09:56

@bóra77: no igen. Ha összedől az egészségügy menetközben, az súlyosabban fog latba esni nálam...
És nem Szócskát vagy Réthelyit, hanem Orbánt fogom érte felelősnek tartani. Személyesen.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.08. 15:24:02

@unionist: "a magyar közéletben egy vallás vita zajlik. latin-keresztények akarunk lenni, vagy népnemzeti ortodoxok"

en egyik sem akarok lenni

en en akarok lenni. es aki ezt meg kivanja akadalyzoni es akar keresztenyt, vagy nepnemzeti ortodoxot akar belolem csinalni, az kibaszott keservesen meg fogja banni...

tölgyes 2011.08.08. 15:27:32

@dzsaszper: Ez alól közvetlenül-közvetett módon az államadósság sem kivétel.

Mondok példát: 1989 ősze és 90 nyara között érvényben volt olyan jogszabály amelyik lehetővé tette, hogy központi költségvetési szerv vagyont adjon át gazdasági társaságnak minden külső hozzájárulás nélkül..:(

Vagy az állam vállalatok által alapított alapítványok vagyona szinte automatikusan került megánkézbe az állami vállaltok privatizálása, felszámolása után.. ezt az akkor törvények lehetővé tették:(

Vagy 98-ban a kormányátadást megelőzően úgy emelte meg miniszter a beruházáshoz való hozzájárulást 100 milliárdos nagyságrendben, hogy ahhoz nem volt se országgyűlési, se kormánytól származó felhatalmazása...

tölgyes 2011.08.08. 15:28:44

@Nathan D'Xantine: Az idő azért dolgozik.. ma mégsincsenek annyira rossz viszonyok, mint 1992-ben voltak:)

nu pagagyí 2011.08.08. 15:29:54

@dzsaszper: Reformon azt szokták érteni, hogy úgy alakítanak át egy alrendszert, hogy minősége nem csökken, de mégis finanszírozhatóvá válik hosszabb távon. Ennek a kritériumnak a nyugdíjrendszer fedezetének (MNYP) felélése nem felel meg, hosszabb távon finanszírozhatatlan lesz a rendszer és hát a minőség is csökken. Nevezzük bátran ellenreformnak. Persze tudom, a cáfolhatatatlan kijelentésekből: jön majd az egymillió új munkavállaló és 20-30 év múlva az egymillió plusz gyerek is munkába áll. Nem is tudom mi lenne velünk az ezotérikus közgazdasági tudományok doktora nélkül.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 15:35:43

@tölgyes: Értem. Tehát akkor a mai FIDESZ(KDNP) kormánytól akkor már elvárható, hogy az ország javára fog élni a hatalmával?
(Ha már a korábbi FIDESZ kormányt felmentettük ez alól.)

És még egy kérdés ami felmerült közben:
Az hogy téged nem erőszakolt senki, jelenti-e azt, hogy mást sem?
Némileg vulgárisabban:
Az hogy téged, aki engedelmesen, és önként fekszel nem tepertek le, jelenti-e azt, hogy másokat, akik vonakodtak, nem erőszakoltak meg?

xsasha 2011.08.08. 15:39:07

@somogg:
Meglepően nagy a hasonlóság, szerintem. Mondok egy példát. A csapat tagjainak a focira kell koncentrálni, a bíróval a csapatkapitány ordítozik. Gondolom belátható, hogy ennek elég nagy szerepe van a teljesítmények helyes irányításában.
Egy másik példa, hogy bár a csapatkapitánynak döntő szava van sok mindenben, de ezeket nem ő találja ki, hanem a csapat szüli meg, és a csapatkapitány a felelős a végrehajtásért. (És akkor elővehetjük az edzőket, akik kidolgozzák a stratégiákat, a médiával kapcsolatos elveket, de ezek végrehajtásáért is a csapatkapitány felelős.) A látszat persze az (egy látszatokhoz szokott országban főleg) hogy a csapatkapitány egyeduralkodó, mindent ő talál ki és mindenkit ő irányít. De sajnos mi magyarok a focihoz sem értünk, csak rajongani meg fikázni tudunk. :-)

dzsaszper 2011.08.08. 15:40:58

@tölgyes: akkor meg miért nem megy a feljelentés hűtlen kezelésért, miért a Szíjjártó féle műsor?

xsasha 2011.08.08. 15:42:32

@nyünyüge:
Megtisztelő, hogy szerény félpercesemet összevethetőnek tartod az R&D cikkeivel. :-))

tölgyes 2011.08.08. 15:42:55

@Nathan D'Xantine: Mostanáig is elvárható lett volna, csak az sem akkor sem most nem egyszerű dolog. Mondok egy példát:
Pozsgay 1990-ben azt javasolta, hogy készüljön nemzeti vagyonleltár... és tárgyalják újra a magyar államadósságot. Ezért akkor őt lekommunistázták és kiszorították a politikai életből.. és az istenadta nép ebben partner volt. Vagyis a szavazók nem mindig követik a jól felfogott érdekeiket..a politikai elemzők pedig szívesebben beszélnek a politikai élet tematizálásásról, mint arról, hogy akkor mi-hogy van..Vagyis nem segítenek az érdekek felismerésében, tudatosításában. Ez utóbbi több szakértelmet, elkötelezettséget bátorságot igényelne.

xsasha 2011.08.08. 15:43:38

@nomac:
Az attól függ, hogy mi az alternatíva...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.08. 15:44:21

@unionist: a baj az, hogy nem en keverem a kettot...

en eppen azon vagyok kiakadva, hogy a kozelet akarja a maganeletemet megszabni. mit hiszek, mit szivok, kit dugok, hanyat dugok, hivatalosan dugom-e, vagy csak schwarzban...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.08.08. 15:47:38

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: mi van, már be köll jelenteni a dugást? Papír alapon vagy elektronikusan?
Biztos adót akarnak rá kivetni, ez lesz a dugódíj...
Hát ez már a Gulág, de tényleg. :)

tölgyes 2011.08.08. 15:48:36

@dzsaszper: A joghéz.. korábban:agnak az a lényege, hogy nem alapoz meg hűtlen kezelést.:( Erre írtam egyszer ide:

"Olvasom az Indexen (azért hivatkozok rájuk, mert ők mégse Fidesz közeliek) hogy a Európai Bíróság ÁFA ügyben elmarasztalta az országot, s hogy ez a döntés 100 milliárdos kárt okoz a költségvetésnek.. aminek ilyen-olyan következményei lesznek.

Az ügy előzményei 2004-ig nyúlnak vissza.. a beadvány 2007-ben készült.. stb... Most felvetődik a kérdés: mi a teendő.Ki vállalja a felelősséget?.. mert az biztos, hogy fizetni mi fogunk:( Vagy legyintsünk egyet könnyedén és mondjuk: ez így jogállami!Én ezt támogatom.. de már megyek is csinálni az újabb ügyeket, hiszen utólag úgyse lehet semmit tenni... tehát kockázatom nincsen és még jót is nevetek.. különösen ha én zsebem is duzzadozik majd a lééé-től... Mint ez a szerződés a szakszervezet.. az ügyvédek és a tűzoltók bére kapcsán..

Az előző kormány nem fizet.. erre jön a vesztes per.. vagy a lehetősége... az állam fizet és a pénz nem a tüzoltók zsebébe vándorol.. nem-nem, hanem fele a szakszervezeti szakiké lesz.. kapnak az ügyvédek is.. a maradékot pedig elosztják a tűzoltók között!! DE EZ IS JOGÁLLAMI!.. Ez is rendben van.. ezt is le kell nyelni.. és még mennyi remek ötlet... lappang ott a polcokon, az iratok között:::)))!

A baj tehát az, hogy ezek az események és a jogtisztelet miatti tehetetlenség ALÁÁSSA A JOGÁLLAMISÁGOT..Pontosabban ez is aláássa.. mert sokan érzik úgy, hogy ezt a jogrendszert nem érdemes követni. Ennek több szélsőséges megnyilatkozását máris láthatjuk és félek, hogy ez még csak a kezdet..:( Vagyis a jobboldali radikalizálódás egyik oka éppen a jogállaminak nevezett keretek alkalmatlansága a jogállami intézmények hatékony működésének fenntartására."

xsasha 2011.08.08. 15:50:11

@Nathan D'Xantine:
Irak lerohanását lehet szemérmesnek nevezni, de szerintem korántsem az.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 15:56:58

@xsasha: Irak lerohanása?
A töketlenkedés magasiskolája!
Mi lett volna normál esetben? Első körben faltól-falig megyünk, taroljuk Szaddamot, és pont. Ez egy birodalom viselkedésmintája.
Ehelyett? Szemérmes tökölődés Kuvait körül, a rendszer meghagyása.
Következmény?
Siíták, és kurdok lemészárlása, majd a hadjárat megismétlésének kényszere, sokkal kedvezőtlenebb viszonyok közt.

Kérlek ne azt nézd mi tenne egy halom kedvesnővér!
Azt nézd hogy viselkedne egy igazi imperialista nagyhatalom.

dzsaszper 2011.08.08. 15:59:29

@nu pagagyí: nem feltétlenül ezt értik reformon... és az az x% akinek negatív a reálhozama most legalábbis ürügy arra, hogy eddig sem ment jól a funkcionalitás...

PR-küszöb 2011.08.08. 16:02:47

Óhatatlanul eszembe jut Isaac Asimov örök érvényű aforizmája az Alapítvány-ból:

"Az erőszak a gyengék végső menedéke."

És - tudom, hogy merész az asszociáció - de nem tud itt és most nem eszembe jutni Móricz Tragédiá-jának Kiss Jánosa, aki úgy akar erőszakot elkövetni a földesurán, hogy fia lakodalma alkalmából megpróbálja kienni a vagyonából.
A végkifejlet a magyar irodalmat ismerők számára köztudott. Én itt csak azt kérdezném, hogy nem centiméterben mért politikai nagyjaink közül ki olvasta ezt a máig keserűen igaz magyar novellát????
Persze Móricz polgároknak írt a a paraszt-éthoszról és nem fordítva...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 16:07:00

@tölgyes: Ez tényleg tök szuper példa! De miért érzem úgy hogy ez megint a magyarázkodás a múlt miatt?
Szétloptuk a szoc. államot? Igen! Emelje fel a kezét aki nem nyúlt a köz vagyonából! (Más kérdés, hogy a "köz" vagyonát is úgy lopták össze...)

Ismerték Orbánék az állam helyzetét? Igen. Akkor meg?
Ki az a hülye aki elhiszi azt a lózungot, hogy "nem tudtuk, hogy ekkora a baj"?
Aki ilyen hülye attól automatikusan meg kell vonni a kormányzás jogát. (pártállástól függetlenül) Mert akkor nyilván nem tudta mire vállalkozik, tehát az indulása érvénytelen.
Vagy minket néz hülyének.

De ne haragudj, ezen lovagolni, hogy "mer' 90-ben mikor Pozsgay" rém szánalmas. Főleg annak fényében, hogy anno Bethlenék egy Trianon után hat(!) év alatt redbe tették a dolgokat! Igen, egy Trianon után, ami ugye a magyarság történetének legnagyobb katasztrófája, fej-fej mellett Moháccsal, és Muhival.

És ezzel nem azt akarom mondani, hogy rendben van minden, klassz volt a privatizáció, csak azt, hogy ezt már csak nem kéne folyton felemlegetni! 21 év telt el!
Trianon után ennyi idővel már vígan hadat üzentünk a fél világnak!

PR-küszöb 2011.08.08. 16:12:36

@tölgyes:

Elgondolkodtál azon , hogy az i-n-t-é-z-m-é-n-y, mint olyan micsoda? Mi a működésének az alapfeltétele? És hogy miként lehet az é-r-v-é-n-y-e-s-s-é-g kategóriáját ebbe problémakörbe beilleszteni?
Vagy még mindig XIX. századi fogalmakkal igyekszünk leírni ezt a XXI. századot?
És még csodálkozunk, hogy a kölcsönös "ereszd el a hajamat" állapoton képtelenek vagyunk továbblépni?

PR-küszöb 2011.08.08. 16:20:04

@Nathan D'Xantine:

A Bethlen-Peyer paktumra gondolsz? Megsúgom, szigorúan logikai alapon 2008 és 2011 között itt is volt paktum, és nem is egy.
Például a Zuschlag-Halász paktum.
Nota bene Zuschlaggal sem az volt a gond, hogy lopott, hanem az, amit a Terror-Háza előtt privátban, de elektronikusan rögzíthető módon megjegyzett...
:))

somogg (törölt) 2011.08.08. 16:20:38

@xsasha: ha igy erted a focis hasonlatot akkor egyetertunk. europa pont igy mukodik, valojaban egy csapat iranyit es az egesz politikai elit kommunikal. orban, hasonloan mas maganyos hosokhoz, pont ezert van bukasra. keptelen kooperalni, seggnyalokkal vette magat korbe, hogy senki jelentsen kihivast

MEDVE1978 2011.08.08. 16:21:19

Ez a blog egyre viccesebb... Gábor már nem igazán tud újdonságokat mondani.. Ez a cikk is. Mintha Obi Van-t hallanám: az erő hatalmas fiam, rosszra azt ne használd...

A kérdés, hogy Orbán Darth Vödör vagy inkább Luke Csillagjáró.
Lehet, hogy korábban Luke lett volna, ma inkább Vödör.

nyünyüge 2011.08.08. 16:21:40

@tölgyes:
Tölgyes úr, Ön megátalkodottan csökönyös.
Legalább két alkalommal reagáltam erre a témára, miszerint ezt az ÁFA -visszatérítéses mizériával kapcsolatos elmarasztalást nem elegáns a ballib kormányok aknájaként kezelni. Az ügy nem 2004-re, hanem még az első fidesz kormány idejére nyúlik vissza, hiszen 1999 lépett az hatályba, az áfa-visszatérítési csalások megelőzése érdekében.

xsasha 2011.08.08. 16:22:18

@Nathan D'Xantine:
Mi volt az oka USA töketlenkedésének?

PR-küszöb 2011.08.08. 16:22:37

Gyengébek kedéért:

"A Halász - Zuschlag paktumról úgy értesültem, hogy családilag érintett a dolog. Az ex feleségem sírva jött haza. Részt vett egy gyakornoki programban politológusként, és épp abba a bizottságba kérte magát, ahol a szeme előtt történt ez az egész.

Annyira sokkolta a jelenség, hogy azonnal átkérte magát máshová. Mint mozgalmi aktivista szemmel tudtam tartani, hogy milyen gyűrűző hatásai vannak a Halász - Zushlag - Hegyi paktumnak. Gyakorlatilag az intézményesült civil világ halálról lehet beszélni, aminek egyenes következménye a korrupció eszkalálódása és a fejlesztéspolitikai bénultság."

reszvetelidemokracia.blog.hu/2010/03/10/topolanyzki_akos_kerdesei_mi_koze_van_mesterhazynak_es_gyurcsanynak_a_zushlagjelenseghez

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 16:24:01

@xsasha: Az USA voltaképp két fő okból szokott bénázni, mint nagyhatalom.
1. Fura módon komolyan veszi az ideológiáját.

2. Konkrétan nem nagyon érdekel arrafelé senkit, hogy mi van az USA-n kívül.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 16:26:51

@PR-küszöb: Nem csak. Általában arra, hogy '26-ra nagyjából egyenesbe jöttünk.
Egy világháború, egy tanácsköztársaság, és egy Trianon után.

Ehhez képest a 90-es rendszerváltás csak egy felborult kávéscsésze!

xsasha 2011.08.08. 16:29:08

@somogg:
Kérlek, olvasd el ismét a hasonlatomat, mert szerintem valamit félreolvastál. :-)

Mondjuk arra azért kíváncsi lennék, hogy a csapat mennyit szólt bele a görög mentőcsomagba, és mennyire német-francia döntés született, mint sok más fontos esetben...
Mindenesetre Orbán pozíciója a csapatkapitány, ha esetleg nem lettem volna elég egyértelmű korábban. :-)

xsasha 2011.08.08. 16:30:46

@Nathan D'Xantine:
LOL

Ha senki nem érdekel, mi van az USA-n kívül, akkor miért is bombáz más társadalmakat?

somogg (törölt) 2011.08.08. 16:35:34

@xsasha: viki a csapatkapitany, az ok, de ki a csapat mogotte?

somogg (törölt) 2011.08.08. 16:37:10

@xsasha: a nemet-francia dontes az 1 ember? :)

xsasha 2011.08.08. 16:41:19

@somogg:
Nem egy, kettő... (Merkel, Sarközy)

tarackos 2011.08.08. 16:42:21

@laji: Nem a színház a lényeg hanem a döntés. Miután ma mindent felszántanak, azaz nincsenek tabuk, ezekről konszenzus sem lehetett korábban. De még a működésről sincs, ha lenne, nem hoznának pl. visszamenőleges hatállyal törvényeket...

xsasha 2011.08.08. 16:43:26

@somogg:
:-)
Ezt már soxor és sokan sorolták már, és időnként újrakezdik. Gondolom nem vársz el tőlem most egy ilyen elemzést.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 16:44:33

@xsasha: Hm. Társadalmat elég nehéz bombázni. Éppúgy ahogy a szeretetet.

Egyébként pedig megint csak két ok van:
1. Mindenki más, aki bombázhatna, megszállhatna, odacsaphatna időlegesen kiszállt a buliból.

2. Őket (USA átlagpolgár) ugyan nem érdekli, de minket akik kívül vagyunk szokott. És nem átallunk beavatkozásért nyivákolni, mert magunk nem tudunk intézkedni.
Lásd a mostani hajcihőt Líbia ügyben.

Nyilván előfordul egy harmadik is, amikor a kinti vezetés úgy véli hogy megtorlást kell intéznie amíg a nép nem figyel fel arra hogy mit csinál. Ez viszont a legritkább esetben bombázás.
Tovább visszautalhatunk az USA "elvei"-re is. Ezek bizonyos kötelezettségeket varrnak a nyakába. (Olyasmi ez mint anno a SZU esetében a "világforradalom", csak más ideológia.)

PR-küszöb 2011.08.08. 16:47:33

@Nathan D'Xantine:

Az elcsatolt területekről szervetlen mennyiségben hazaáramlott "úri középosztályra" gondolsz, vagy a "város peremére", amelyről József Attila, és a magyar falura, melyről a népi írók sora tudósított?
Ejnye, ejnye: ez a fránya kognitív disszonancia...

xsasha 2011.08.08. 16:48:46

@Nathan D'Xantine:
Tehát akkor miért is futott neki USA Iraknak? Mert még mindig nem értem az eddigi leírásaid alapján az okokat.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 16:51:09

@PR-küszöb: Megértési gondokkal küzdesz?
Bethlenék kb 1926-ra konszolidálták Magyarországot.
Erre gondolok. Nem személyes sorsokra.
Az ilyen "Rosszabbul élünk mint négy éve" baromságot meghagyom a FIDESZ pr részlegének.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 16:52:14

@xsasha: Lerohanta Kuvaitot. Mit nem értesz ezen?

xsasha 2011.08.08. 16:54:17

@Nathan D'Xantine:
Trianont azért csak nem előzte meg 40 év szocializmus...
Bombázást sokkal könnyebb helyreállítani, mint a fejekben valami értelmeset kialakítani.

PR-küszöb 2011.08.08. 16:54:46

@PR-küszöb:

És mellesleg: mi a búbánat lett az Első Világháború hadi milliomosaival? Annyi azért aligha fért fel Kúhn Béla repülőgépére...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 16:55:57

@xsasha: A fejekben kb ugyanaz van az őskor óta. Az ember nem sokat változott...

Most pedig Zárás! Szasztok! :-)

somogg (törölt) 2011.08.08. 16:56:33

@xsasha: ha szerinted a nemet franca dontes az 2 ember, akkor nem varok toled elemzest. buta vagy, hidd azt hogy a vilag ugy mukodik, ahogy orban csinalja

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.08.08. 16:56:42

@xsasha: Jó, erre még gyorsan. Fent levezettem. Nem fejezte be elsőre...

xsasha 2011.08.08. 17:06:05

@Nathan D'Xantine:
Nem szabadította fel Kuvaitot? Vagy mit nem fejezett be elsőre?

xsasha 2011.08.08. 17:08:31

@somogg:
LOL!!!!!
Már ne is haragudj, de éppen azt a tézist figuráztam ki, miszerint Orbán egyedüli döntéshozó... Erre te azt írod, hogy buta vagyok... Hmm. Most erre mit írjak? :-)

graycivil 2011.08.08. 17:17:24

@xsasha: Teljesen más egy tárgyaló-diplomáciai szakmai gárda elismertsége, és más a belső gazdasági szakmai gárda "döntéshozó részének" bénázása.

Elismerem, ez a bénázás nem feltétlenül a szakmai ismeretek hiányára, hanem a politikai megfeleléskényszer rovására írhatók.

xsasha 2011.08.08. 17:18:16

@somogg:
Csak hogy konkretizáljuk akkor, hogy mit látunk másképp. Orbán szakértőkkel vette körül magát, akik több körben veszik körül tanácsadóként. Pl. a gazdasági területen az alábbiakkal:

www.mfor.hu/cikkek/Ez_lehet_Orban_gazdasagi_csapata__volt_bankelnoktol_a_mediamagnasig.html

xsasha 2011.08.08. 17:23:11

@graycivil:

Ez az érvelés már ismerős. Ha valakitől elvitathatatlan az elismertség, akkor jön az az érv, hogy ő persze elismert, de a többiek... Nyilván mindig a többiekkel van gond... Inkább nem minősíteném a te szakmai hozzáértésedet...

somogg (törölt) 2011.08.08. 17:29:49

@xsasha: szakertokkel, tobb korben... aha. sir matolcsy hanyadik kor? az utolso? :) nem kell irnod semmit, tenyleg buta vagy

látjátok feleim szümtükkel 2011.08.08. 17:34:16

@xsasha: "A valóság az, hogy a Fidesz magas szakmai színvonalat produkáló káderbázissal rendelkezik."

Én egy kicsit másként látom 90 óta ezt a kérdést. Elnézést!
Nem tudtam, hogy te is a magas szakmai színvonalat produkáló káderbázis tagja vagy.

hegyilány 2011.08.08. 17:39:06

@Nathan D'Xantine:
Mi van már! Te nem tudsz szöveget értelmezni??
Odaírtam világosan. Honnan tudhatod meg, ha nagyon kíváncsi vagy.
És még az estéd is jól sülhet el:))
Most Te mit képzelsz magadról, hogy én itt Neked fogok irogatni????
Hát nem! Ott a pont. Befejeztem.
:((

tölgyes 2011.08.08. 17:46:19

@nyünyüge: Én meg kétszer írtam le Önnek, hogy ez a ballib kormány egyik nagy elkúrása.. de még arra is emlékeztetném, hogy az elvtársak azt a viccet is megcsinálták, hogy csak ellenőrzés után utalták vissza az ÁFÁt.. ezzel mintegy 250 milliárd forintot vontak ki az egyébként is forgótőke hiányban szenvedő vállalkozásokbó. Vegye elő a korabeli újságokat épp elég sok panaszt és káromkodáést olvashatna ebben az ügyben, ha levenné végre a maszopos szemüveget:::))

nyünyüge 2011.08.08. 17:49:43

@xsasha:
olvasol is, vagy csak írsz?

"Fellegi Tamás – a távközlés kivételével – nem számít infrastruktúra-ügyekben járatos szakembernek: sokkal inkább Orbán Viktor régi, nagyon megbízható harcostársaként ismerik, akinek cége jelenleg jobboldali médiumokat – Heti Válasz, Lánchíd Rádió – irányít, illetve a Class FM-nek is kisebbségi tulajdonosa."

"Szapáry György: a sötét ló"

"Járai Zsigmond: hol szorítanak neki helyet?"

Járai, miután aktív részese (és nyertese) volt a Fidesz és jobbszéle által igen erősen bírált bankkonszolidációnak, jelenleg - pénzügyi válság(ok?) közepette jegybanki felügyelőbizottsági elnöki tagságát leginkább a jegybankelnök kicsinálására kamatoztatja, maradék idejében pedig a magánnyugdíjpénztáraktól megmentett vagyont próbálja saját biztosítójának "feláldozásával" árán megmenteni az utókornak.

unionist 2011.08.08. 17:52:23

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
minden civilizációt összefog egy vallás. az is egy hitbéli meggyőződés - egy vallás - amiről te beszélsz. az a felvilágosult nyugati kereszténység. annak a lényege, hogy a nemzetközösség konszenzusos alapnormáit kell főszabályként elfogadnod. esetenként lehet tenni kivételt, de az külön indoklásra szorul.

a keleti ortodoxia ennek majdnem az ellenkezőjét mondja. azt, hogy minden esetben a népnemzet többségi normái az érvényesek. függetlenül attól, hogy mit mond a többi nemzetiség. "nekünk ne mondják meg". és ez abban nyilvánul meg, hogy a népnemzetnek saját vallási vezetője van.

tehát van putyin orosz elnök. és mellette áll kirill pátriárka. és bárki is lesz az orosz elnök, a mindenkori orosz pátriárk mindig mellette fog állni. ez az ortodoxia lényege: az elveket a pillanatnyi helyzethez kell igazítani. így lesz valaki ortodox kommunistából templomba járó ortodox keresztény. ezek az emberek abban hisznek, hogy a népnemzetnek van egy spirituális szellemi vezetőjük, akiket követhetnek. ehhez kell csabakirályfi, és a turulmadár, ami kijelöli az utat. és ha valaki azt mondja, hogy hihetnének a kockásfülű nyúlban is, mert abba szorult legalább valami humanizmus. marék veronika jobb mesét írt, mint a székely mítosz. egy ortodox ilyenkor a vallásában van megsértve. gyalázzátok a magyarságot. mire hiába mondja a másik: hékás mi is magyarok vagyunk. a válasz az, hogy ti akkor nem vagytok magyarok. nem tartoztok a népnemzethez.

a nyugati kereszténység azt mondja, hogy európában nem játsszuk ezt a dedót. ami nem azt jelenti, hogy ne tisztelnénk ázsia ortodox kultúráját. de az ázsia. és ez meg európa. és a kettő határát kell kijelölni. ez az egész válság sztori erről szól.

mezga-aladar 2011.08.08. 17:54:46

@Várúr: élvezd csak a hatalmad és az erőd... a várfokon vagy te vagy a nyertes...

tölgyes 2011.08.08. 18:01:43

@PR-küszöb: Legyen olyan jó és magyarázza már el nekem, hogy mit akar írni..de tényleg!

nyünyüge 2011.08.08. 18:03:54

@tölgyes:
Az elqúrás témát hagyjuk a 18+ idősávba.
Arra válaszoljon, hogy mikor is született az EU által kifogásolt törvény!

unionist 2011.08.08. 18:07:17

@somogg:
ázsia úgy működik. kis-ázsiát, és a balkánt is lehet orbán logikája szerint. európát nem lehet.

ha abból indulunk ki, hogy budapest a latinkeresztény európa hetedik legnagyobb városa. london, berlin, madrid, róma, párizs és hamburg után. akkor egyértelmű: tarlós ennek az európai fővárosnak a vezetésére tökéletesen alkalmatlan. de ha azt mondjuk, hogy budapest egy balkáni főváros, akkor tarlós ugyanerre a feladatra tökéletesen alkalmas. tarlós elemi érdeke, hogy megye kettő szintre vigye a politikát, mert csak akkor fogadják el budapesten. és orbán viktornak is elemi érdeke.

tölgyes 2011.08.08. 18:09:26

@Nathan D'Xantine: Feltehetően azért van mert gondot okoz Önnek a magyarázat és a magyarázkodás szó jelentésének megkülönböztetése..

A baj méretére vonatkozóan pedig emlékeztetni szeretném: Kuncze SZDSZ-es elnök azt mondta Őszöd után, hogy Ő csak Őszödből értesült a bajról..:(

de mondok egy másik példát:

1989. szept. 11-én KB ülés volt, ahol Németh Miklós azzal fenyegette meg a KB tagjait, hogy ha nem paríroznak, akkor nyilvánosságra hozza az ország valós helyeztéről szóló adatokat.. Ezután paríroztak:(

Eligazodni és pontosan tudni pedig azért nehéz amit Gyurcsány Őszödön mondott az elvtársainak:"apró trükkök százaival, amiről nektek nem kell tudni.." Vagyis ha még a frakciónak se kell tudni, akkor még kevésbé kell tudni másnak:(.. és még egy magyar államnak is van elég sok bugyra ahhoz, hogy abban keresni lehessen a baj okait és mértékét.

tölgyes 2011.08.08. 18:12:11

@nyünyüge: Az Euba való belépés után KELLETT ELVÉGEZNI A DEREGULÁCIÓT!! AMI ELŐTTE VOLT ARRA NEM VONATKOZOTT AZ EU SZABÁLYOZÁSA!!Ennyire nehéz a felfogása??? Vonatkozik ez a számbvitelre éppen úgy mint a környezetvédelemre és az ÁFÁ-ra.

tölgyes 2011.08.08. 18:15:13

@Nathan D'Xantine: Egyébként a Pozsgay féle ügyleten azért érdemes "lovagolni".. mert a vagyonleltár elmaradása miatt úgy történt a privatizáció, hogy azt se tudtuk mivel rendelkezik az új kormány. Olyan ez minha Ön úgy venne lakást, hogyy nem nézi meg, hogy hány szoba van benne.

laji 2011.08.08. 18:25:56

@Nathan D'Xantine: "Ismerték Orbánék az állam helyzetét? Igen. Akkor meg? Ki az a hülye aki elhiszi azt a lózungot, hogy "nem tudtuk, hogy ekkora a baj"? Aki ilyen hülye attól automatikusan meg kell vonni a kormányzás jogát. (pártállástól függetlenül)"

Ismerték Medgyessyék az ország helyzetét, mielőtt beígértek egy halom pénzt a kontraszelekcióval a pedagógusi pályán maradtaknak? Ez csak azért érdekelne, mert a kedves szakember azt nyilatkozta, miután átvette a kormányzást, hogy kiváló helyzetben van a gazdaság. Sok szoclib gazdasági szakember pedig elkezdte szidni Orbánék 1998-2002-es gazdasági teljesítményét.

hegyilány 2011.08.08. 18:29:03

Elvitte a frank: a széles tömegekre és a kormányra is nehéz év vár"

– Attól függetlenül, hogy állítólag mi vagyunk a hősök, a független nemzeti csoda, ki vagyunk téve a világgazdaság hatásainak, és azokkal összefüggésben érdemes beszélni arról, hogy milyen 2012-es év vár a magyar lakosságra – mondta kérdésünkre Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter"

Amiben fél éve még reménykedni lehetett, jelesül, hogy év/év tekintetében 3 százalékkal nő az infláció, most inkább a 3,5-4 százalék tűnik reálisnak.

Kiútja lehetne a magyar gazdaságnak és a lakosságnak a foglalkoztatási szint növekedése, a már említett nagyberuházásokon kívül azonban jelenleg nem látja, hol teremtődhetnek új munkahelyek.
Ahogy ő fogalmaz, az alibi foglalkoztatás – mint a közmunka – pedig nem segít a gazdaságon, hiszen az állam egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt.

Békesi szerint a kormányzati kommunikációban folyik a parasztvakítás. Ez addig megy, amíg az emberek többsége nem érzi a zsebén az elhibázott gazdaságpolitika hatását. S ez jövőre aktuális.

Az árfolyamkockázatoknak kitett emberek már 2011-ben is rosszabbul éltek, mint előtte.
Az adóváltoztatások hatását idén lenyelették a cégekkel, jövőre is ez a terv, ám ezt már vélhetően csak úgy tudják kezelni, ha leépítenek.
A járadékok csökkentését meg fogják érezni a szociális segélyből élők, a munkanélküliek is – mondta Békesi.

De a nyugdíjasok is hiába kapják meg a nominális 3,5 százalékos emelést, ha a fogyasztói kosarukban jelentős tételként szerepelő élelmiszer- és energiaárak átlagon felül nőnek. Köztük lesz olyan, aki az átlagos infláció kétszeresét érzi majd a zsebén.

Elégedetlen lesz, akinek a gyereke nem kerül be az államilag finanszírozott felsőoktatási helyekre, a tandíjat azonban nem tudja kifizetni.

Tömeges kiábrándultság jön – állítja Békesi László. S ha ezzel együtt a legborúsabb prognózisok válnak be, lehet, hogy a Fidesz elbukik.
Ugyanakkor ennek nagy ára lehet: a lakosság még inkább jobbra tolódik, radikalizálódik."

nol.hu/gazdasag/20110806-bizonytalan_jovo
****************************

Mindez persze a felső tízezret nem fogja érinteni, illetve nem fogja túlzottan megérezni.
A társadalom többségének helyzetén (akik most is a legnagyobb vesztesek) pozitivan nem változtat semmit a szocikra való visszamutogatás, az erőből történő kormányzás.

egy őszinte mondatban sokkal több van belőle, "
Igen. Az őszinte, egyenes beszéd ami még nagyon hiányzik.
Nevén kellene nevezni a gyereket) :) A megszoritást, nem holmi népakaratnak becézgetni.:)

mezga-aladar 2011.08.08. 18:32:16

@hegyilány: a jövő nem bizonytalan. olvasd Bíbót... már sokadszor...

100 év alatt harmadszor megy ugyanaz a forgatókönyv...
segítek: államcsőd + polgárháború...

unionist 2011.08.08. 18:34:16

@tölgyes:
és most van vagyonleltár? a fidesz ettől fél a legjobban. mert akkor kiderülne, hogy sehogy a képviselői fizetésekből sehogy nem jön össze a családi vagyon. a szocik azzal takaróznak, hogy mellette üzleteltek. ezért nem értik az "elemzők" az "elszámoltatás" dolgot. vagy azt, hogy az adósságnövelésből büntetőügyeket kreálni. ez esetben a fidesz önkormányzatokat felelősségre fogják vonni. és a fidesz vezetőit egytől-egyig. szerintem itt a közéletet itt már rég hitbeli meggyőződések mozgatják. és ebbe az egész politikai elit könnyen belebukhat.

ha a széll kálmán tervet a magyar társadalom nem hajtja végre, akkor abból könnyen államcsőd lehet, és polgárháború feltéve, hogy nem jön konjunktúra. szóval a probléma, hogy a fideszben nem világosak a szakpolitikai irányok. csak abban van egyetértés, hogy valamiféle népnemzet kell. ebben ért egyet pokorni, és hoffmann rózsa. semmi másban. vagy mondjuk varga mihály és matolcsy. nincs se iránytű, se zsinórmérték. a népnemzet eszméjén kívül nincs semmi egyéb, ami összekapcsolná orbánt és navracsicsot.

laji 2011.08.08. 18:34:43

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "mondjuk egy pillanatig sem gondoltam, hogy egy szinten leszunk akar intelligencia, akar berbnalis keszseg kerdeseben:-) "

Szomorúan közlöm, hogy a verbális készséget már elég régóta az intelligencia részének tekintik a kutatók, de Tőled nem vártam el, hogy erre ráérezz. Ám azért, mert úgy gondolod, hogy nem éred el az IQ-szintemet, ne fogd vissza a mocskos stílusodat, hátha az segít.

unionist 2011.08.08. 18:40:09

@laji:
fogd már fel. attól, hogy azt mondod: a medgyessy kormány szar, az orbán kormány még nem lesz jobb.

graycivil 2011.08.08. 18:40:20

@xsasha: Hát nem is tőled várom a szakmai elismertség meghatározását. Azt inkább értő emberekre bízom.

A FYDESZ-ben nem hülyék ülnek. Csak gyávák vagy "érdekpreferáltak". Gondolják, a szakmai hitelüket később még visszaszerezhetik. De pénzt szakmai teljesítmény nélkül csak most szerezhetnek.

laji 2011.08.08. 18:41:22

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
“ez a fajta beteges hgazudozasi kenyszer valami veleszuletett antiszemitadefekt?
kitalasz aranyos torteneteket alatamasztando a faszsagaidat es ezzel probalod legitimalni a gerinctelen, seggnyalo viselkedesedet?
barmit kitalalhatsz, ha masok szabadsaganak megcsonkitasaban latod a jovo utjat akkor mindenkeppen egy gerinctelen munkasorfattyu vagy:-)”
“mi koze van a demokracianak ahhoz, hogy te egy gerinctelen antiszemita vagy?”
“miert is vonja ketsegbe a demokratasagoat az, hogy a viselkedesed alapjan egy alantas szarcsimboknak tartalak, akit babaasszony helyett berkilovonek kellett volna varnia?:-)”

EZ AZ IGAZI PISI...

laji 2011.08.08. 18:43:54

@unionist: ez így van; azért nem árt meghatározni referenciapontokat; pl. azt, hogy a kormányváltással nagyot javult a kormány teljesítménye. És utána hiteles fikázni, hogy még hová kellene fejlődnie.

unionist 2011.08.08. 18:45:09

@laji:
oké, és a bajnai kormány óta látod a nagy javulást?

hegyilány 2011.08.08. 18:45:46

@mezga-aladar:

államcsőd + polgárháború..."
hm. Ne, nem kell ilyeneket mondani, ill. írni!
Én nem akarom, hogy legyen.
:(

mezga-aladar 2011.08.08. 18:47:50

@hegyilány: jo az avatarod ;) akarni én se akarom. de essünk túl rajta hamar

mezga-aladar 2011.08.08. 18:49:55

@MEDVE1978: :) csubakka meg dajcstompi? ;)

laji 2011.08.08. 18:52:05

@unionist: a bajnai kormány csak adminisztratív munkát végzett, amely jegelte az ügyeket, de nem oldott meg semmit, nem volt koncepció, vagy ideológia mögötte, a cél az volt, hogy a köv. kormányig ne menjenek csődbe; de politikai értelemben meg nulla volt. Az meg csak tévhit, hogy "majd egy szakértői kormány" megoldja a problémákat.

unionist 2011.08.08. 18:54:19

@hegyilány:
itt például az van 2012-re bekalkulálva, hogy 150 ezer roki nyugdíjas majd nem kap járadékot. oké. de hol van a terv arra, hogy őket ki fogja felülvizsgálni. és mi a garancia arra, hogy találnak 150 ezer potyautast. tegyük fel, hogy van ennyi. mit csinálnak 150 ezer 55 körüli "kicsit beteg" emberrel. milyen közmunkaprogramok lesznek. és hogy lesz ebből gazdasági fellendülés. a legvidámabb barakkból piacgazdaságot kellene építeni, és nem egy politikai gettót.

nyünyüge 2011.08.08. 18:54:22

@tölgyes:

Ne tessék kiabálni, Tölgyes úr, kicsit süket vagyok ugyan sajnos, de ez a szövegolvasásban nem gátol.

Az EU valamiért nem kötött bele ebbe a törvénybe annakidején, és az árnyékkormánnyal és nem-árnyék hisztikkel operáló ellenzék sem feszegette ezt a kérdést (pedig volt számtalan, pl. a földtulajdonnal kapcsolatos téma, amiben ezt megtette.

Úgyhogy lehet ezért a legrosszabb pillanatban érkező, hiányt növelő tényezőért hibáztatni Gyurcsányt, csak éppen nem elegáns.

laji 2011.08.08. 18:54:38

@unionist: arról meg nem is beszélve, hogy mégiscsak ők azok, akik felvettek egy alom kádert 6 évre az utolsó pillanatban, tehát nem voltak szüzek... Ja, és Bajnai jól dadogja az Internationale-t... :))

laji 2011.08.08. 18:58:36

@hegyilány: "Békesi szerint a kormányzati kommunikációban folyik a parasztvakítás. Ez addig megy, amíg az emberek többsége nem érzi a zsebén az elhibázott gazdaságpolitika hatását. S ez jövőre aktuális."

Békesit idézni nagyon nem cool... én sem idézek Bayer Zsoltikat, és egyéb hiteltelen személyeket.

hegyilány 2011.08.08. 18:59:34

A Fidesz európai szövetségese erősen reméli, hogy Orbánék nem nyúlnak Gyurcsányhoz"

Józanságra intette a magyar kormányt a hvg.hu-nak adott interjújában Elmar Brok európai néppárti vezető. A Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt az elmúlt hónapokban – különösen az Európai Parlament Magyarországról szóló vitáiban – igyekezett megvédeni a magyar kormányt, esetenként Orbán Viktor miniszterelnököt a liberálisok, zöldek és szociáldemokraták támadásaitól.

Kritikus hangnemben nyilatkozik a Fidesszel egy pártcsaládba tartozó európai néppárti frakció egyik vezére, a pártalakulat külpolitikai irányítója, Elmar Brok a hvg.hu-nak adott telefoninterjúban, Gyurcsány Ferencék tervezett utólagos felelősségre vonásáról az államadósság növekedése miatt.

A képviselő a Német-Magyar Fórum nevű, hosszú évek óta működő alkalmi „think tank” alelnöke is."

hvg.hu/itthon/20110805_elmar_orban_gyurcsany#rss

************************************************

Egyébként úgy gondolom, hogy a társadalom azon csoportját, akik vesztesei a kormány intézkedéseinek, többségében, a legkevésbé érdekli, hogy a Gyurcsányt büntetik e, avagy sem.
Mikor napi megélhetési gondokkal küzdenek emberke, azt sem tudják mi a nyaralás....... és még sorolhatnám.
Ja. Igen ! Télen magfagynak e, vagy sem..)
Nem kellene elfelejteni, hogy már több mint egy év telt el a kormányváltás óta, és ezen társadalmi csoport életminősége szinte semmit sem javult, sőt! romlott!
Lassan, szépen, a középréteg eltűnik, lesz/van szegény és gazdag.

hegyilány 2011.08.08. 19:02:03

@mezga-aladar:
Jó? köszönöm.:)
Ne! Már! Essünk túl... a háborún???
Na! én nem akarok háborút! nem érted??
:)

nyünyüge 2011.08.08. 19:03:12

"... Már lehet is hallani jobboldalról ötleteket, hogy vizsgálóbizottság álljon fel a devizahitelek elterjedésének okát firtatva. Gyakorlati értelme ennek is kb. annyi lenne, mint általában az ilyen bizottságoknak, de a politikai haszon nyilvánvaló: emlékeztetni a választót, hogy kinél, melyik politikai oldalnál keresse pénzügyi nehézsége forrását.

A kormányzó magyar jobboldalnak az is kedvez, hogy az egyre elkeserítőbb pénzügyi helyzetben lévő háztartások tagjai továbbra sem találnak menedéket más politikai szerveződések ernyője alatt. A szocialisták javaslatai épp a korábbi időszakért viselt felelősségük miatt hiteltelenek. A két új parlamenti párt javaslatai a témában pedig ugyan akár érdekesek is lehetnek, de mivel ezek a szervezetek még kormányképességük bizonyításával adósok, ötleteik inkább a pálya széléről bekiabált jókívánságokként hatnak.

....

Ügyes politikus az ilyen zűrös időszakokat is a maga oldalára tudja állítani, az ügyetlenek viszont sokkal könnyebben elbuknak. Némi szociáldarwini áthallással ez könnyen lehet egy új jégkorszak kezdete, amelyben a politikai dinoszauruszok kihalhatnak...."

kuminszerint.blog.hu/2011/08/08/razos_napok

Köszönjük, Emese :(((!

mezga-aladar 2011.08.08. 19:05:11

@hegyilány: én se akarok... de nem tőlünk függ...

...akár tetszik, akár nem....

hegyilány 2011.08.08. 19:09:04

@unionist:
Na. Ez az.
A közmunka program egyébként nem oldja meg a foglalkoztatási problémákat, csak átmenetileg enyhiti azt.
A gazdaság pedig nem fog felpörögni, ehhez még csak nem is kell "szakembernek lenni", hogy ez ember tisztában legyen vele.
Egyébként a közmunka programokba nem fér minden munkanélküli bele - legalább is eddig nem -. (úgy tudom) :)
Négy órában történő foglalkoztatás kb. harminckettőezer forint. Hát tessék ebből megélni, még a minimálbérből sem lehet, csak vegetálni, vagy azt sem.
Helyzet van az biztos, és nem jó.

hegyilány 2011.08.08. 19:13:28

@laji:
Na! Azért ez a hiteltelen személyek, egy picikét lehet, hogy túlzás.
Egyébként nem kell ahhoz szakember véleménye, hogy érezze a nép, vesztes csoportja, a "lejtmenetet az életminőségében.
Aha! A "parasztvakitás" felismeréséhez sem. Az már zajlik a tavalyi választások óta.
bezony.

hegyilány 2011.08.08. 19:15:48

@mezga-aladar:
Na! ez az.
Ez nem tőlünk függ, az biztos, - ha más nem is.

unionist 2011.08.08. 19:16:04

@laji:
nagyon utáltam bajnaiékat is. oszkót is. eleve nem szeretem a közéletben ezeket könyökvédős adminisztrátor fazonokat. főleg ha előadják, hogy ők a csúcsmenedzserek. szóval minden előítéletem oszkóval szemben állt. de a blogján simán leírta, hogy 0,6-0,8%-kal volt a költségvetés elmérve. előtte ebből az elitből ember nem mondott ilyet, hogy ennyivel elmérték. és egy tételes excel táblát rakott alá. és egyébként azt is leírta, hogy az átadás-átvételkor meg is fogalmaztak egy intézkedéscsomagot arra, hogy év végéig a hiánycélt hogyan lehet tartani.

ezek után jött matolcsy. azzal, hogy ezeket nem kell betartani, mert 7% lesz a hiány. ő elintézi. amikor látszott, hogy ez nem megy, akkor jött varga mihály, és az ő bizottsága kereste a csontvázakat. na most még azt sem lehetett tudni, hogy ki van a bizottságban. világossá vált, hogy az orbán kormánynak nincs gazdasági programja. és ekkor a pénzügyminisztérium pontról pontra az oszkóék által letett zárolást hajtotta végre.

szóval nekem nem tetszik oszkó, de ha nincs ilyen adminisztratív fazon a kormányban, akkor az egész gazdasági kormányzás csak egy handabandázás. és igaz ez a többi területre. tehát vélhetően ezért kellene egy stabil köztisztviselői bázis. csak ezeket az embereket már régen kirúgták, vagy eleve nem mennek a közigazgatásba dolgozni. pártkarrieristák vannak. láttam egy ilyen fidesz kiképzőt. a régi úttörőtábor szintjén mozgott. a fidesz szuper tehetséges fiataljai a pártban kezdik el a karrierjüket. olyanok, mint az ifjú kommunisták. annyit tudnak, hogy követni kell a többségi vezetőt. igazi bolsevikok. a vörös csillagot lecserélték szentkoronára. a jobbik meg egy rovásírásos, turulmadaras építőtábor. ami amúgy klassz lenne, ha nem politikai párt lenne.

laji 2011.08.08. 19:17:24

@hegyilány: a közmunkaprogramot szerintem senki sem szánta annak, hogy majd megoldja a foglalkoztatást; annak az a célja, hogy az ingyenélőknek ne utaljon már pénzt, tehát ezzel spórol az állam. Ugyanez a szociális juttatások kifizetése esetében is.

Van ugyanis hazánkban egy nehéz probléma, nevezetesen, hogy támogatni kellene a gyermekvállalókat, hogy megtermeljék a nyugdíjat, de ha az anyagi támogatás zöme a romáknak jut, akikről tudjuk, hogy ezt nem fogják megtenni, akkor az nem túl hatékony. Jöhetnek a külföldi (török, arab, stb.) munkavállalók.

laji 2011.08.08. 19:24:31

@hegyilány: Békesi volt az, aki
- miután tökölt, pöcsölt pénzügyminiszterként, és óriási hiányt generált 1 év alatt, Horn kirúgta
- élesen kirohant Mellár ellen, mert azt találta elemezni KSH elnökként, hogy 7,5 %-ra felmegy az infláció a Medgyessy kormány alatt; kirúgták mellért, fél év múlva 7,5% volt az infláció...
stb.

mezga-aladar 2011.08.08. 19:26:04

CHF = 258,09 Ft

kellemesen nyaral a handzsa-bandzsa-banda? addig is szépen nő avárosok adóssága

hegyilány 2011.08.08. 19:29:02

@laji:
Csak az a nagy probléma, hogy a közmunkás foglalkoztatás mellett még ezek az emberek rászorulnak -szorulnának - segitségre, irtam az összeget, négy órára kb. mennyi a havi munkabér.
El kell menni "zsákfaluba" , meg kell kérdezni az embereket hány családnál, háznál kötötték már ki a vizet, villanyt, gázt.
Ez a probléma.
Nem csak a cigányságról van, egy hatalmas nagy társadalmi csoportról.
Nem tudod mobilizálni magad, mert az ingatlanod a kutyának nem kell vidéken. Eddig sem volt jó a helyzet, most meg egyes helyeken katasztrófális.

Támogatni a gyermekvállalókat. Persze. A fiatalok többségének eszébe sem jut gyereket vállalni. Azoknak akik egy kicsit is biztonságban , normális körülmények között szeretnék nevelni. Mire??? vállalna.
Teljes a kilátástalanság a lakás problémájuk megoldásában.
Nem könyöradomány kellene a mai fiataloknak, valamiféle lehetőség a probléma megoldására, esetleg bérlakások épitése, vagy olyan hitel lehetőség amit fel tudnának vállalni.

nyünyüge 2011.08.08. 19:29:58

@laji:
Egyrészt a romából is lehet(ne) munkavállaló.
Másrészt erősen tévedsz, ha azt gondolod, hogy csak "ingyenélők", dolgozni nem akarók élnek részben vagy egészben segélyből.

Hogy a támogatás zöme romáknak jut? Egyrészt ezt erősen kétlem.

Másrészt ha igaz volna, akkor ez ugye azt jelentené, hogy a nem romák nem szorulnak támogatásra (mert a szociális segélyt, gyereknevelési támogatást, stb. nem származás szerint osztják).
Tehát? Miről beszélünk?

hegyilány 2011.08.08. 19:33:05

@laji:
Amit én oda belinkeltem cikket. az teljesen igaz.
Ahhoz nem kell Békesi.
Józan paraszti ész kell hozzá, meg itt kell élni, ebben az országban.
Nem a Ő szakmaisága most a téma.

hegyilány 2011.08.08. 19:36:06

@laji:
Bocsánat! Nem csak a cigányságról van szó, egy hatalmas, hagy társadalmi csoportról"
Igy akartam irni.

unionist 2011.08.08. 19:37:20

@hegyilány:
kirakat programok vannak. amit a kincstár készpénzzel támogat. ezek semmivel sem olcsóbbak, mint a segélyezés, és egyelőre a hasznosságuk is kérdőjeles. egy-egy kistérségben képesek feszültséget oldani. de a szomszédban már nem lesz munkahely. és ha nem lesz segély sem. és akkor ott fognak háborogni.

itt az alapvető hiba az adójóváírás kivezetése volt. éppen hogy emelni kellett volna a mértékén. igazából az kellene, hogy ugyanannyi adójóváírást kapjon a munkás, mint amennyi a rendszeres jövedelempótló támogatás. havi 25000 forint. és akkor megéri dolgozni. hiszen akkor a segélyt kapásból megkapja a munkás adójóváírásként. jó a munkaadónak is, mert olcsóvá válik a minimálbér környéki foglalkoztatás. és jó a munkavállalónak is, mert kiszámítható helyzetet teremt.

most az a terv, hogy ha majd nem kell fizetni segélyt. csakhogy az összes munkanélküli segély, és rendszeres szociális segély összesen alig több, mint a gdp 1%-a. na most kérdéses, hogy ezt le lehet-e vinni 0% közelébe. és mi lesz annak a társadalmi hatása.

unionist 2011.08.08. 19:40:07

@laji:
oké, de mennyivel van előrébb az ország azzal, hogy nem a bajnai-oszkó tandem teker, hanem az orbán-matolcsy páros.

nu pagagyí 2011.08.08. 19:43:40

@laji: Deformálódtak az emlékeid a narancsszemüvegen keresztül. Békesi annak idején haladéktalanul beterjesztette terveit Hornnak, akinek túl meredeknek tűntek és a szoci képviselők is lázongtak (akkor egyébként 90%-on állt a hiány és államcsőd fenyegetett). Egy ideig huzakodtak, majd Békesi lemondott. Ez a siker már elég volt a tesze-tosza szoci képviselőknek és Bokrost már hagyták, hogy az időmúlás miatt még szigorúbb megszorítást és a jövőt megalapozó reformokat hajtson végre.
Mellár a Fidesz beépített szabotőre volt a KSH-ban, mint Járai és Polt a maga helyén. Nem szakmai munkára bérelték fel, így megérdemelte hogy kipöcköljék. Most bizonyíthatna, de sajnos már elfelejtette, hogyan kell államadósság-adatokat közzétenni.

unionist 2011.08.08. 19:47:49

@laji:
van egy nagyon egyszerű megoldás. nem a családokat kell kápéban jól megtámogatni a gyerekért, hanem gyermekjóléti intézményeket kell magas szinten működtetni.

a skandinávoknál olyan az ovi, hogy bekenik a gyereket vízfestékkel. és ha másnap is rajta van, akkor a gyámügy elveszi a gyereket, mert nem mosdatják. de a pénzt a gyermekjóléti intézményekre: a bölcsire, az ovira, a sulira költik. és azért van kedvük gyereket vállalni. mert a közintézmények magas szinten működve segítik a családokat.

és pont ez gátolná a mély szegénységben élőket a gyerekvállalásban. azért, mert a putriból a szuper iskolába kell a purdét küldeni. és ettől a cigányasszony elszégyelli magát. és azt mondja, hogy na elég lesz két-három gyerek is. mert ha hazajön abból a puccos iskolából, akkor rendesen etetni kell. nem lesz jó neki, amit a dögkútból kihalásztak. meg rendes ruhát akar, stb.

de a normál helyzetben levők könnyebben vállalnak több gyereket.

nu pagagyí 2011.08.08. 19:48:56

@laji:
Ez tetszett:
"támogatni kellene a gyermekvállalókat, hogy megtermeljék a nyugdíjat"

nu pagagyí 2011.08.08. 19:54:41

@unionist: Teljesen egyetértek, és tegyük hozzá hogy így a nők is tudnának dolgozni, nem esnének ki évekig a munkából szülés után. Nagyobb társadalmi megbecsültségük lenne, keresetük meghaladná a mostani szegényeknek segélyként, a gazdagoknak fagyiravalóként funkcionáló adókedvezményt.

nyünyüge 2011.08.08. 20:12:20

@unionist:

"és pont ez gátolná a mély szegénységben élőket a gyerekvállalásban. azért, mert a putriból a szuper iskolába kell a purdét küldeni. és ettől a cigányasszony elszégyelli magát. és azt mondja, hogy na elég lesz két-három gyerek is. mert ha hazajön abból a puccos iskolából, akkor rendesen etetni kell. nem lesz jó neki, amit a dögkútból kihalásztak. meg rendes ruhát akar, stb..."

Már ne haragudj, de ez nagyon, de nagyon rossz duma ! A cigányasszony nem szégyentelenségből eteti dögkútból a gyerekeit, hanem a szegénység és a tudatlanság okán!

És nem "szégyenében" nem fog kevesebb gyereket szülni, hanem ha lesz PÉNZE és IGÉNYE fogamzásgátlásra, a család, a már megszületett gyerekek jobb körülmények között való nevelésére.

hegyilány 2011.08.08. 20:15:35

@unionist:
hm. Ebben minden benne van.:)
Úgy bizony. A közmunkás foglalkoztatás, csak gyógyír, a problémát, a "gyökereknél" nem oldja meg.
Nem beszélve arról, hogy egyes csoportoknak nagyon megalázó.

hegyilány 2011.08.08. 20:18:03

Persze. Jól működő, magas szinvonalu gyermekintézmények, bölcsődék kellenének.
Csak előbb munkahely kellene, a nőknek is.

jjulie 2011.08.08. 20:21:02

@tölgyes:

a visszafelé mutogatás oka az, hogy a fidesz egy szar

az összes visszafelé mutogatás azért kell hogy a szar fideszről ne legyen szó, vagyis aki visszafelé mutogat, az tudja hogy szar a fidesz

te is pontosan tudod, hogy a fidesz egy szar

hegyilány 2011.08.08. 20:23:25

Egy meccset sem bírnak majd a közmunkával épített stadionok"

- Nem lehet megcsinálni, de ha meg lehetne, sem lenne értelme.

A program a fenyegetésen és megalázáson túl semmi eredményt nem fog felmutatni - véli Krémer Balázs szociológus a kormány közmunkaprogramjáról, amely futballstadion- és víztározó-építésekhez centralizálná a segélyen élőket.

A közmunkások - fegyveres felügyelettel - gyakorlatilag ingyen dolgoznának, a munka visszautasítása esetén elvesztenék a szociális támogatást. Otthonuktól akár háromórányi autóútra is szállíthatnák őket; ennél messzebb barakktáborban laknának.

A Debreceni Egyetem docense szerint a program egyszerűen "eget verő baromság".

Úgy látja: a kormánypártok részben a lakosság rasszista része igényeinek próbálnak megfelelni a segélyezettek közmunkára terelésével.

Fontosabb azonban, hogy azt az elvet tagadják, amely szerint munka az, ami értéket teremt.
Ebből adódóan a munkahelyteremtés a növekedéshez is hozzájárul - hacsak nem öncélú moralizálásról és büntetésről van szó.
Márpedig ebben a konstrukcióban nincs szó értékteremtésről, hanem csak moralizál és szankcióként alkalmazza a munkát.

Mint kifejtette, a kormány új politikai propagandája középpontjába állított államadósság-csökkentés maga után vonja a fogyasztás korlátozását, ami együtt jár a gazdasági növekedés mérséklődésével.
A munkahelyek száma ezért nem nőhet jelentősen, ahogy eddig sem nőtt: az utóbbi két évtizedben Magyarországon példátlan hatékonyságjavulás eredményeként a gazdaság egészének (GDP-ben mért) bővülése nem járt együtt a foglalkoztatás növekedésével.
- Az Orbán-kormány ezúttal az ellenkezőjét szeretné elérni: foglalkoztatásbővülést gazdasági növekedés nélkül - mondta a STOP-nak Krémer Balázs.

A közmunkaprogram szerint új állások jönnek létre, gyakorlatilag az eddig szociális támogatásokra fordított összegért. Ez azonban csak látszat.

Emellett korántsem lesznek elegendőek az eddig segélyre költött források."

hm? jó.

tölgyes 2011.08.08. 20:30:12

@jjulie: Látom már migint a sz@r folyik a száján:). Üdvözlöm a feleségét..:)

tölgyes 2011.08.08. 20:34:23

@unionist: Ha olvasna időnként újságot, akkor tudná, hogy a vagyonnyilvántartás most készül.

jjulie 2011.08.08. 20:35:42

@Cartman (ex Cartman):

a bigi nagy találmánya: ha a fidesz jól kormányoz akkor sikeres lesz

ez akkora fideszbölcsességnek álcázott semmitmondás, mint a focidzőé, aki szerint ha több gólt rugunk, nyerünk

eközben pedig remélem a fidesz nem akárhogy fog megbukni, hanem úgy, hogy minden erejüket bevetve nem hibáznak nagyobbat annál mint ami beléjük van kódolva, amitől örökké fideszország lenne itt, és a külvilági történések elsöprik őket mint egy húlló falevelet a szél

tölgyes 2011.08.08. 20:36:37

@nyünyüge: Ez rizsa! A jogharmonizáció a magyar kormány dolga... A kormány nem csinálta meg a dolgát emiatt elmarasztaltak bennünket..és a 100 milliárdos többletköltség most került elő. Ez van... de ettől még az ő elkúrásuk

hegyilány 2011.08.08. 20:41:19

Háború kirobbanásától tart a világhírű befektető"

Ismét megszólalt a neves svájci befektető, aki a tegnapi amerikai részvénypiaci összeomlás után mára egy jelentős visszapattanást jósolt (az S&P 500 indexnél akár 40-50 pontos emelkedést), most azonban távolabbi kilátásiról is beszélt, amelyek már közel sem annyira optimisták.

Marc Faber szerint ha a Fed újra beindítja a pénznyomdákat (QE3), azzal pusztán csak halogatni tudja a válságot, megoldani nem.

Ha folytatódik a válság pénznyomtatás általi kezelése, sokkal nagyobb válsággal nézhetünk szembe, mint a 2008-as, és a totális összeomlás előtt még akár egy háborúval is szembe nézhetünk. Ilyen időszakban már senki nem akar kötvényt vagy készpénzt tartani, háború esetén viszont az olaj és a nemesfémek jó befektetést ígérhetnek. "

@mezga-aladar:

hm. ne vizionálj.:)

mezga-aladar 2011.08.08. 20:45:35

@hegyilány: a vízió kifejezés gyenge... ez logikus következtetés.
+történelem

sztem nem lesz mindenhol. nálunk biztos. esetleg még D-Európa... É- nem!

nyünyüge 2011.08.08. 20:46:03

@tölgyes:
Az ő elkúrások. Persze. Annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben a Fidesz kormány számtalan, a vállalkozók adóterheinek csökkentése érdekében hozott törvénymódosításai közé nem fért be ennek módosítása sem.
Vajon miért? Csak nem azért, mert ők is reménykedtek benne, hogy az EU Bíróság nem piszkálja ki?

hegyilány 2011.08.08. 20:52:33

@jjulie:
Szánalmas vagy. Komolyan.
:(

jjulie 2011.08.08. 20:58:07

@tölgyes:

hagyd abba az elkúró fidesz mentegetésére hagynált hátrafelé mutogatást seggfej

vagy menj tovább a hátrafelé mutogatással pl eddíg az elkúrásig

"– Mit lehet tudni arról, hogy a „műintézményekben” meddig voltak használhatók a nők?
– A bordély ugyan a felső szintje ennek az iparágnak, de azért rabszolgaság. A „lányok” például nem mozoghattak szabadon. Igaz, a szállásuk, ételük, orvosi ellátásuk nagyobb biztonságot jelentett, mint ami az utcán dolgozó társaiknak jutott. A rendőrségtől való függés előnyökkel is járt: a kuncsaftok és a bordélyosok bántalmazásaitól is megvédték őket. Érdekes az is, hogy ha valaki szabadulni akart, és a hatóságokhoz fordult, kérését komolyan vették. Előfordult, hogy egy balkáni bordélyból kicsempészett levél nyomán évekig nyomoztak, míg a lányt hazavitték a szüleihez.
– Tudunk-e valamit az utak végállomásáról, az egyéni sorsokról? Mi lett velük, ha betegek lettek, elhasználódtak, idő előtt megöregedtek?
– Sokan közülük írástudatlanok voltak, ilyesformán kevés személyes adat maradt fenn. Akiknek a sorsát követni lehet, a legalsó réteg, amelynek tagjairól bűnügyi akta készült. Ebben részletesen kikérdezik őket, mesélnek az életükről. Lehet, hogy sok szépítéssel, de az például ismétlődik, hogy „valaki” felhozta őket Pestre. Mások elmondják, hogy izgalmasnak találják ezt az életet, meg szeretik a szép ruhát. Csak töredéküknek sikerült férjhez menni, más munkát találni. Maradtak a betegségek, a korai halál, a csavargás és a toloncház, a törvénytelen gyermekektől zsúfolt árvaházak.
– Valamit nem értek. A kötetben azt írja, hogy a szóban forgó időszakban az említett rendszer szinte családiasnak számított.
– Ahhoz képest használom e jelzőt, ami később következett. A vesztes első világháború alatti és utáni zűrzavarban és elszegényedésben már egy darab kenyérért eladta magát az özvegyasszony, a családanya, a postáskisaszszony. És 1927-ben, amikor a bordélyházak állami ellenőrzése megszűnik, e tekintetben a szakmát alkalom-, illetve életmódszerűen gyakorló nők számára sokkal durvább időszak kezdődött. Ettől kezdve modern ipari módszerekkel zsákmányolták ki őket."

megszűnt 2011.08.08. 21:16:27

Kedves Török Gábor!

"az erő legyőzéséhez is erő kell – az erő azonban nem mindig nyers erőt jelent, olykor egy gesztusban, egy önkorlátozásban, egy őszinte mondatban"

Nagyon szép írás. Az emberre lebontva, bizony hajlamosak vagyunk erőből megoldani a dolgainkat, mert úgy egyszerűbb. Ellenben nincs tanulsága, mert amikor erőből oldok meg valamit, az többnyire rólam szól és nem a másikról, hiszen őt megérteni sem vagyok hajlandó, erőből nyomom le a véleményét.

A politika lehet az erő játéka (jó-e? nem jó? Más kérdés.).

Az ember fejlődése viszont nem. Amikor elkezdem azt a tanulási folyamatot, hogy ne erőből, hanem figyelemből és ne akarjak mindig győzni, lehet, hogy sokak számára ellentmondásos, de mindehhez nekem nagyobb erő kell(ett).

Tisztelettel üdvözlöm.

bariga 2011.08.08. 21:25:09

Az előző kormány több tényleges, elsősorban gazdasági hibája mellett a legnagyobbat akkor követte el, amikor megpróbált demokratikusan és túl liberálisan kormányozni. Azt hitték, hogy ez az út vezet Európába, ahová 1000 év óta tartozunk és igyekezünk.
Na és mi van ma? Nem tudni hová igyekezünk, de Európát nem annyira csípjük, a gazdasági hibákat fel sem lehet sorolni, mert nincs akkora papír, amire ráférne. Amúgy meg kérdezném, hogy az erő szó mióta a bunkóság szinonímája.

unionist 2011.08.08. 21:34:26

@nyünyüge:
oké, van ennél jobb válaszom is persze. nekem elég határozott véleményem, hogy 21 éves korig a "rossz" tanulókat is az iskolapadban kellene tartani. nem közoktatás keretei között kellene őket függvényanalízisre tanítani, hanem 13-21 éves kor között - tehát végig a kamaszkorban - szakképezni kellene a gyerekeket. szakkollégiumok kellenek. mondjuk egy építész szakkollégium. és itt a mérnök, és a kőműves (a cigányfiú) amíg csak lehet egy intézményben szocializálódik. vagy mondjuk egy egészségügyi szakkollégiumban az, akiből orvos lesz, és akiből szakápoló (a cigánylány). szóval arra van szükség, hogy a "jó" és a "rossz" tanuló megtanulja egymást tisztelni. ők lesznek a munkaadó, és a munkavállaló.

ebben a modellemben 21 éves kortól kezdődik a munkavállalás. illetve ekkor válnak el a "jó" és a "rossz" tanulók. a university előbbiek privilégiuma. de a college mindenkié. nota bene bolognai mérföldkő is 21 éves korra esik.

na most ez azt jelenti, hogy a romák 21 éves korukig burokban nőnek fel. tehát ez ugye éppen nem az, amit orbán és rózsika néni mondanak, hogy 15 éves korban a cigányfiú vállaljon alkalmi munkát. mert a cigánylány gyereket fog vállalni úgy, hogy mindketten szakképzetlenek maradnak. szóval ez így sehogy se lesz jó. állítólag ebből lesznek a futball stadionok. a 15 éves roma kiscsávók építik a nyugdíjas rendőrökkel. szása, lászló, és a többi főokos találja ki ezeket. előbb fogják leszúrni a rendőrt, mint felépíteni a stadiont. és akkor török elmondja, hogy a jobbik fog megerősödni. csak előbb a gazdaság előbb összecsuklik, mint egy zollstock.

tehát a gyemekjóléti intézményrendszer kell erősíteni. és egészen 21 éves korig a középiskolát fenntartani. de már 3 éves kortól kötelezővé kellene tenni az ovit. és hidd el, hogy számít az, hogy ha a cigánypár egy "puccos" helyre viszik az első gyereküket, és mondjuk már van nekik ekkor még egy, akkor hirtelen nem akarnak harmadikat, negyediket, ötödiket a "putriba". hanem azt mondják, hogy na ennek a kettőnek kell megadni mindent. és akkor ugye éppen ezt akarjuk elérni. persze nyilván lesz három, meg ötgyerekes család is, meg szingli is, és gyermektelen is. a lényeg, hogy ezek kiegyenlítsék egymást. szóval ebben ez a két kulcs intézmény. a kindergarten,és a college.

unionist 2011.08.08. 22:21:02

@nu pagagyí:
szóval nagyon rosszul hangzik, de itt 10% kommunizmus kellene.

úgy kellene felépülnie az államháztartásnak, hogy
1) a gdp 10% megy humán alapellátásra. ez most havonta 25,000 huf per kopf. tehát a rendszeres szociális segély összege. és ezt kellene megkapnia a közmunkásnak. (plusz azzal arányos bért, amit non-profit keretek között megtermel). ennyi adójóváírás kellene a piacon. és ennyi nyugdíj-kiegészítés kellene a felosztó kirovó rendszerben. tehát erre a gpd 10%-a elmegy.
2) másik tized kellene a differenciáltan tébére, és nyugdíjra. tehát ami az alapellátás fölött jár.
3) harmadik tized a kultúrára. oktatásra, közművelődésre.
4) negyedik tized gazdaságfejlesztésre. közberuházásokra.
5) ötödik tized igazgatásrendészetre. adminisztrációra, rendőrségre, hadseregre.

nagy vonalakban így kellene kinéznie az államháztartásnak.

menőmano 2011.08.08. 22:22:44

Halihó!!!
Nem jelezte még a Gyurcsány Ferenc, hogy visszafizeti az elkúrt milliárdokat.????
Most totálisan visszafizethetné.
Vagy nem is kúrta el????
Tudja valaki????

:)))))

PR-küszöb 2011.08.08. 22:40:03

@PR-küszöb:

Hosszú.
Esetleg privátban.
Ha tényleg érdekel....

PR-küszöb 2011.08.08. 22:45:40

@tölgyes:

Hosszú.
Esetleg privátban.
Ha tényleg érdekel....

ssi 2011.08.08. 23:08:29

@knausz: :-)

- a politikus is ember .. de ha az ember politikus nem mindig viselkedik (hétköznapi) emberként ?

- szerinted O.V. teljesen tisztában van a másik fél (ellen)érzéseivel, ill. hogy milyen intézményes szokásrendet kezdett ki, de a kimondott és a ki nem mondott céljai megvalósításához személyisége elég motivált az erőpolitizáláshoz is, bár ezek a célok egy egész országot érintenek? - szerintem, igen

szerintem is az a bátrabb, aki tud önkritikát gyakorolni, ha kell, korrigálni és jól kezeli a bírálatokat is ..
de O.V. valóban nem elég erős ebben, vagy retorikája csak színjáték, s hozzátartozik az erős, atyáskodó vezér nimbuszához? - én nem tudom

kb. 24 óra múlva leszek megint

Jó éjt mindenkinek :-)

laji 2011.08.08. 23:24:42

Békesi lemondása/kirúgása ügyében valóban tévedtem (de azért meg kell jegyeznem, Bokrosnak valahogy csak sikerült ugyanazt megvalósítania, tehát Békesi egyszerűen csak gyenge volt).

Ugyanakkor Mellár esetében abszolút lejáratta magát. Mellár ugyan jobboldali érzelmű közgazdásznak mondható, de függetlenségét mi sem mutatja jobban, hogy nyugdíj ügyben megeresztett kritikai hangokat a kormány felé is. Szakmailag abszolút felkészült, messze Békesi felett jár. Saját modellja alapján becsülte meg, hogy felmegy anno az infláció 7,5-re, és emlékszem egy TV-műsorra, amikor Békesi - politikai alapon - úgy elkezdte fikázni, hogy hogy mondhat ilyet egy szakember, stb. Kirúgták, félév múlva pont 7,5%-on állt az infláció...

laji 2011.08.08. 23:29:37

örülök, hogy vannak ötletek, hogy hogyan kellene a potyázó réteg finanszírozási anomáliáit, a roma-kisebbség problémáit, a gyerekek támogatását, stb. kezelni, de azt vegyük észre, hogy az előző kormánynak 8 éve volt, azaz, annyi ideje, hogy míg egy gyerek kijárja a teljes 8 elemit (!!!), hogy valamit kigondoljon, netán meg is valósítson, legalább elkezdje (ne legyünk telhetetlenek...). Valóban nem lehetett észrevenni a kapkodást rajtuk, mint a mostani kormányon, mert meg sem fordult fejecskéjükben, hogy csinálni is kellene valamit....

Szóval erre mondom, hogy a múlt bűnei nem mentik fel Orbánékat, hogy csinálhatnák jobban, de azért történelmet nem véletlenül tanítanak, látni kell egy folyamatot...

mezga-aladar 2011.08.08. 23:34:10

adósság nő, nő, nő

"Tudomásul kell venni, hogy a döntéshozatal egyszemélyes volt. Szembesülni kell a több mint 26 milliárd forint felhalmozott adóssággal. Ez a kötelezettség 30 évre szól és a még meg nem született gyermekeink is nyögni fogják e teher súlyát."

az "erő"

"A 11 és fél órás testületi ülést egyedül vezettem le. A tíz férfi felváltva tett meg mindent azért, hogy egy életre elmenjen a kedvem a politikától. Ők ennek nevezik azt a személyeskedő hangnemet, kioktatást, amit megengedtek maguknak. "

mi a politika?

"Nem uraim, nem ez a politika. Önök tették olyanná, hogy a jóérzésű emberek a szó hallatára csak legyintsenek és forduljanak el azért, hogy büntetlenül gyakorolhassák a hatalmat."

tisztelet és becsület

"Régen jól ismerték egymást az emberek és mindenki annyit ért, amilyen volt emberségben, tudásban, jóságban. A közösség figyelmeztette azokat, akik megsértették az alapnormákat. Nemes lelkű büszke nép vagyunk, akik hisznek az igazságban, mesélte huszár nagyapám. A tisztelet és a becsület volt a legfőbb érték, s annak elvesztése pótolhatatlan volt számukra."

tetenyi.blog.hu/2011/08/07/nem_adom_fel_38

márta)) 2011.08.08. 23:45:19

@mezga-aladar:
Örülök, hogy ilyeneket linkelsz be éjszaka.
Lerágott csont már ez a téma.

unionist 2011.08.09. 00:39:06

@laji:
bakker. a fidesznek volt 8 éve ellenzékben, hogy kitalálja az alternatívát. orbán viktor 2006 óta mondja, hogy kész a kormányzásra.

Attilajukkaja 2011.08.09. 00:42:01

"Az erőről van szó, ami láthatóan a mostani politikai közállapotok egyik legfontosabb jellemzője." (Török Gábor)

Errol egy animacios film jut az eszembe:
www.youtube.com/watch?v=MYq_35xJtFY

menőmano 2011.08.09. 06:33:05

Mi vaj van? Kitalálta az Orbán V. hogyan kell harcolni, felkészült rá. Csak azt nem igazán, ) hogyan kell jól kormányozni.
Haladnak a kijelölt úton, " s nem veszik észre, hogy az talán már nincs is a térképen"...?!?

oszt.kész.jónapot!

:)))))))))

márta)) 2011.08.09. 07:27:47

A leggyengébbek közé soroltak minket Londonban"

Miközben az Egyesült Államok leminősítésének híre a kockázatkerülés nyomán azonnali negatív reakciót vált ki a régiós piacokon, a pánikhangulat csillapodása után a befektetők elkezdhetik megkülönböztetni a térség gazdaságait - írják friss kommentárjukban a BNP Paribas londoni elemzői.

Sajnos Magyarország a gyenge láncszemek közé tartozik megítélésük szerint. Közben a Merrill Lynch közgazdászai lesújtó véleményt fogalmaznak meg az aktuális költségvetési folyamatokkal kapcsolatban.

Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa hétfői kommentárjában szintén azt emelte ki, hogy régiós összehasonlításban meglátszik a forint alulteljesítése.

Mindez azzal magyarázható, hogy a hazai gazdaság gyengébb fundamentumokon áll, mint a cseh vagy a len