Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
nov 21
18:56

Sokat vártunk rá, most végre itt van: Lázár János benyújtotta a parlamenti választási rendszerre vonatkozó javaslatot. A témáról már elég sokat írtam, legutóbb éppen arról próbáltam meggyőzni az olvasókat, hogy „bármit is fogad el tehát a parlament, attól önmagában nem jön el a Fidesz örökké tartó országlása”. De azért megpróbálják...

Kezdjük a legfontosabbal: a választási rendszerek világában – bármennyire is szeretnék ezt sugallni a téma egyes szakértői – nincs (illetve: sincs) királyi út. Az egymással nehezen összeegyeztethető célok közötti választás politikai jellegű, s mint ilyen, vitatható és szerencsére vitatott is. Hogy csak a legegyszerűbb példát vegyük: az arányosság és a kormányozhatóság egyaránt fontos szempontját leginkább csak egymás rovására lehet érvényesíteni – minél arányosabb a rendszer, annál nehezebben jön létre kormányképes többség, és minél többet teszünk a kormányképes többség érdekében, annál kevésbé lesz arányos a rendszer.

Biztos nem venném tehát a bátorságot, hogy objektív „elemzői” véleményt mondjak a javaslatról, a véleményem ugyanis itt biztosan szubjektív és alapvetően politikai (ami nem azonos a pártpolitikaival). Ezek figyelembe vétele mellett jelzem, hogy nekem alapvetően kevés bajom van az új javaslattal. Nem azért, mert a Fidesz olyan gáláns ajánlattal állt elő, hanem annak ellenére, hogy a Fidesznek ezúttal is erősen maga felé hajlik a keze. Ha azonban nem a jelenlegi erőviszonyokból és szereplőkből indulunk ki, hanem csak magát a rendszer tekintjük, akkor szerintem nyugodt szívvel kijelenthető, hogy ez a választási rendszer alkalmas arra, hogy kifejezze a választói akaratot és stabil kormányzó többséget teremtsen. Nekem kifejezetten szimpatikus, hogy a korábbinál valamivel egyszerűbb, átláthatóbb lesz a választás, ez a legitimitás szempontjából kulcskérdés. Mindez akkor is igaz, ha tudom, hogy például a második forduló eltörlése alapvetően integrációra, választás előtti koalícióra kényszeríti a feleket. Ám ez is egy tipikusan értékválasztásos (és nem szakmai) kérdés: mit tartunk fontosabb értéknek, a választás egyszerűségét vagy a pártrendszer pluralitását?

Az ördög persze a részletekben rejlik, az első elemzések ezeket már szépen számba is vették, felesleges lenne itt is megismételni. Számomra a legérdekesebb most az, hogy mit árul el ez a tervezet a készítői gondolkozásáról. A javaslat ugyanis a mostaninál többségibb és aránytalanabb rendszer felé mutat, olyan felé, ahol csak a saját oldalukat uraló, egységbe tömörült pártok képesek nyerni, ahol a kis pártok számára az indulás sem egyszerű, s ahol a jelenleginél könnyebben lehet akár kétharmadot is szerezni.  Ha a Fidesz, amelynek most lehetősége volt bármit az asztalra tenni, valóban ilyen rendszerben szeretne legközelebb versenyezni, az két dologra utalhat:

1. Annyira bízik magában a párt, hogy komolyan számol azzal, 2014-ben is a legtámogatottabb politikai erő lesz, amely az egyéni választókerületek többségét elviheti, ahonnan még „győztes” töredékszavazatokat is garmadával szerezhet. Mint ahogy abban is bízik, hogy 2014-re sem jön létre vele szemben egységes baloldali-liberális választási koalíció, továbbá a Jobbik sem lesz olyan erős, hogy több helyen relatív többséget szerezzen.

2. A Fidesz bizonytalan abban, hogy 2014-ben ez lenne a helyzet, de azzal számol, hogy jövőre még pontosan ilyennek látszik majd a magyar politikai erőtér, s ezért csökkenő fölényével – akár egy kifejezetten alacsony részvétel mellett (lásd érvényességi küszöb eltörlése) – is képes lehet egy előrehozott választáson a fölényes győzelemre, sőt, akár a kétharmad újbóli elnyerésére.

Minden más esetben hatalmas öngól – azaz akár egy másik politikai formáció kétharmados többségét elősegítő és ezzel a mostani „vívmányokat” veszélyeztető - lehet ez a kétségtelenül a Fideszre szabott tervezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr483401707

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Manipulálná a választásokat a Fidesz 2011.11.23. 21:38:55

A Centrális erőtér olyan választási törvényt akar elfogadtatni az országgyűléssel, amely reményei szerint még akkor is hatalmon tarthatja, ha a választók többsége el akarja zavarni. Az előzetesen vártnál is aránytalanabb javaslat minden részletében a K...

Trackback: Új magyar választási szisztéma 2011.11.23. 21:23:33

Már volt róla szó pár hónapja, most került ismét elő az asztalfiókból, bár a javaslat amit Lázár úr benyújtott, még egy kicsit kedvezőbbre vette a dolgokat a jövendőbeli nyertesnek. Arról van szó ugyanis, hogy Lázár úr, vagy az, aki ezt az egészet kita...

Trackback: Választás 2012? 2011.11.23. 12:22:58

Pár napja még azt írtam, hogy kizárt egy előrehozott választás. De olyan biztos ez? Sok minden utal ugyanis arra, hogy akár ez is benne lehet a pakliban. Az ellenzék persze nem követel ilyet, nincs is érdekében. Ugyanez a FIDESZ-ről viszont már nem biz...

Trackback: Dübörgő gazdaság: folytatódik az adócsökkentés 2011.11.22. 11:09:11

A megszorításokat következetesen elutasító kormány a költségvetésbe befolyó többletbevételeket a fogyasztási adók csökkentésével szedi be....

Trackback: Minden szentnek 2011.11.22. 08:56:01

Lázár javaslata a többségibb és aránytalanabb rendszer felé mutat, ahol a jelenleginél könnyebben lehet akár kétharmadot is szerezni.

Trackback: Minden szentnek 2011.11.22. 08:56:01

Lázár javaslata a többségibb és aránytalanabb rendszer felé mutat, ahol a jelenleginél könnyebben lehet akár kétharmadot is szerezni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyünyüge 2011.11.21. 19:04:48

Érdekes összeállítás állna össze a :

Minden szentnek...
Sok hűhó...
Vannak bizonyos határok
Már volt egy ősz szinte...
....

címekből.

messi-asz 2011.11.21. 19:20:19

Isten nem ver bottal... a fagyi vissza fog nyalni... világrengető bukta lesz...

... ha egyáltalán választáson.

tölgyes 2011.11.21. 19:30:34

Kedves Török Gábor!

Akárhogyan csűrjük, csavarjuk:
1./a győzelemhez több szavazatot kell szerezni az ellenfélnél.
2./ Ha valaki győzni akar akkor a korábbinál jobban kényszerül arra, hogy a kártyáit kiterítse és tudasosítsa, hogy kivel lép koalícióra. (pl. 94-ben az MSZP-SZDSZ még a választás után néhány nappal is tagadta a koalíciót..:)
3./ Ha egy párt nem tud megfelelni ezeknek az előírásoknak, akkor hogyan akar kormányozni.. Vagyis kell némi szervező potenciál a kormányzásra való alkalmassághoz..:)

Azzal azonban egyetértek, hogy ez a választási rendszer annak kedvez, aki többséget szerez. Legyen az a fidesz, vagy más párt.

Lófasz esti fényben 2011.11.21. 19:30:40

az is lehet, hogy ugy gondolja kepes megtartani az orszag valamelyik reszet akkor is, ha nagyon elfordul toluk peldaul pest.

tepes 2011.11.21. 19:33:06

Szerintem túl sokat nem érdemes vele foglalkozni, mert a következő választásig úgyis átírják.
Párszor...

6.Lenin 2011.11.21. 19:35:41

Azért vannak a politikában kellemes (vicces) percek is.

A mai napirend előttiben az LMP vezére azt mondja:

2014-ben legyőzve a Fideszt, a mi feladatunk lesz a hátrahagyott szemét eltakarítása. Gyorsan átkapcsoltam 1 másik csatornára.

2014-ben 2 párt lesz a Parlamentben...

Fidesz
Jobbik

Abban igaza lesz, a többi szemetet nyugodtan eltakaríthatják.
Lesz belőlük bőven.

hunor76 2011.11.21. 19:35:50

Bocs Gábor, de ilyen hülyeséget csak akkor ír az ember, ha nem gondolja úgy, hogy a pluralizmus, no meg az állampolgárok választási lehetősége önmagában is érték.

Persze, Olaszországban meg Franciaországban is több párt be szokott jutni (választási szövetségbe tömörülve) a parlamentbe, sőt még az Egyesült Királyságban is van 1-2 orchidea a Commonsban, de ez már alapból a pártok választást megelőző mutyijára hagyja annak eldöntését, hogy kik kerülhetnek be.

A magyar demokrácia korruptságát elég komolyan befolyásolja az, hogy a választópolgárok minimális befolyással rendelkeznek afelett, hogy kik ülnek a parlamentbe. Ezt a befolyást bővíteni kéne nem szűkíteni. Egy magát politikai elemzőnek tituláló bloggernek pedig illene az ilyen kérdésekkel is röviden elidőznie… Nem az abszolút legjobb választási rendszert keressük, hanem a magyarországi viszonyok közt a lehető legjobbat.

A beterjesztett javaslattól már csak kis lépés lesz, amikor majd csak a Hazafideszes Népfront két jelöltje közül lehet választani…

tölgyes 2011.11.21. 19:36:26

@Lófasz esti fényben: A győzelemhez több szavazat kell.. ezt nem ússza meg senki:(.. Ebből a szempontból arányosabb lesz a rendszer megpróbálják kiszűrni azt, hogy egymástól nagyon eltérő számú szavazó küldhessen képviselőt.

Robinzon Kurzor 2011.11.21. 19:37:16

Egyénként, ha már, akkor inkább a 2. verzió.

Bár a 2/3-dal (amíg megvan) bármikor előkaphatnak egy egyfordulós, tisztán listás rendszert.

Vagy akármit.

nyünyüge 2011.11.21. 19:39:21

(most látom, Gyurcsány Lárifári-jához méltó új megszólalás jelent meg a Vélemény rovatban :)

szbi 2011.11.21. 19:40:00

Nem a választási rendszeren múlik a győzelem; hiszen a rendszer struktúrája bármelyik párt számára átlátható, lehetséges hozzá alkalmazkodni.
A választást már jóval a szavazás előtt meg kell nyerni, előbb, mint a mostani rend szerint. És ez jó.
Kis pártok: a helyi választás igazából az érdekes, ha bele tudnak bújni a bölcsőbe, lesz - lassan - esélyük. És ez is jó.
Több az előny, a képviseleti demokrácia szempontjából, mint a kár.
Nekem csak a második forduló eltörlése nem tetszik: a mostani rendszer rossz. De mégis volt lehetőség a másodlagos preferencia érvényesítésére, s ennek hiánya - még ha jóval kevesebb is lesz az induló - baj.

Robinzon Kurzor 2011.11.21. 19:41:53

"nyugodt szívvel kijelenthető, hogy ez a választási rendszer alkalmas arra, hogy kifejezze a választói akaratot"

Milyen kritériuma van a választói akarat kifejezésére való alkalmasságnak, hogy ennyire nyugodt szívvel lehet kijelenteni, hogy megfelel annak?

tölgyes 2011.11.21. 19:42:11

@hunor76: Szamárságot tetszik írni.. a nagyon demokratikus királyságban pl egy kicsit sem arányos a rendszer.. csak egyéni körzetek vannak, kompenzáció, pártlista pedig nincsen.. ettől még egész demokratikus..bár mire ezzé vált eltelt egy kis idő.

A lényeg: oda kell adni a kopogtatót, el kell menni szavazni.. mert ha otthon tetszik nyafogni.. vagy bojkottra szólít fel, abból csak nagy vereség lesz.

szbi 2011.11.21. 19:42:31

@hunor76: Ön kérem, gyönge. Ne legyen jelölt a választáson, ha csak ennyire futja!

tölgyes 2011.11.21. 19:43:23

@Robinzon Kurzor: A többséget meg kell szerezni...ez elég is szükséges is.

6.Lenin 2011.11.21. 19:44:45

@Robinzon Kurzor:

Minek itt kapkodni?

Látsz ellenfelet?

Természetesen a választások előtt beindul a gépezet, sok az önjelölt.

Már most kellene a talpon lévőknek valami értelmessel magukhoz édesgetni a választókat.

Én nem látok ilyeneket.

Azt pedig tényleg nem szabad még ezeknek a bénáknak is jól az agyukba vésni, a győzelemhez több szavazat kell, mint az ellenfélnek.
Hallgatni kellene @Tölgyesre.

=nessuno= 2011.11.21. 19:45:07

Szóval örülünk a javaslatnak? Ezen azért csodálkozom. Az egyszerűsödés mióta szempont? A választó szempontjából a legbonyolultabb is egyszerű, mandátumkiosztás meg hogy hogyan történik az a szakemberek dolga. Egyéni képviselői indítvány formájában ilyen horderejű javaslat konszenzus nélkül? Érvényességi küszöb eltörlése szerintem nem éppen a legitimációt erősíti. Időt nyerhetnek vele, de sorsát senki el nem kerülheti.

tölgyes 2011.11.21. 19:47:00

@=nessuno=: Na látja! Ön majd jól leszavazza őket..és ettől már meg is buknak.. ha a többség is így gondolja.

karbalán 2011.11.21. 19:51:28

Szerintem csak egyéni körzetek kellenének, a lista felesleges. Ez egy jó lépés ebben az irányban, de kevés.

messi-asz 2011.11.21. 19:53:41

@karbalán: @hunor76: nem lépegetések lesznek...

ez egy 100 évvel elmaradott felfogás... ez alapján nem lesz egy választás se...

tölgyes 2011.11.21. 19:53:46

@karbalán: Igen ám.. de akkor nagyon aránytalan lesz a végeredmény..:( A 2010-es választás esetében az ellenzék még 1%-os sem érne el a házban..:(

tölgyes 2011.11.21. 19:54:57

@messi-asz: amit az angolok azóta is követnek:).. és ettől még sokak szerint egész demokratikusak.:)

hunor76 2011.11.21. 19:55:02

@tölgyes: Arról hosszasan lehetne vitázni, h a UK és választási rendszere mennyire demokratikus v nem az. Maradjunk annyiban h 1) elég más a politikai kultúrájuk (pl jól megvoltak egész a közelmúltig írott alkotmány nélkül) és 2) ott se mindenki van meggyőződve arról, h a győztes-mindent-visz elv a legjobb az országnak (az más kérdés h LibDeméknek és a jelen szisztema legfőbb profitőrének, a Labournek sikerült az erről tartott népszavazást elbaszniuk)

Attól még h más "demokratikus" rendszerek gyakorlataiból összebogarásszuk a legrosszabb gyakorlatokat (ld. még: médiatörvény, alkotmány), az eredmény nem feltétlen lesz tiszteletre méltó.

hoplita 2011.11.21. 19:56:21

@=nessuno=:
"...Az egyszerűsödés mióta szempont? ..."

Amióta a választópógár hülyébb, mint egy szakajtó cerkófmajom.:)

Egyébként meg lehet eső, lehet hó.
Ha a zembereknek tele lesz a fityisszel a töke - amire látok némi esélyt - akkor nem tudnak olyan választási törvény összeütni, hogy ne zavarnák el őket a halál kankós faszára.

hoplita 2011.11.21. 19:57:38

@tölgyes:
Addig még nem jutott el agyilag, ne sürgesd, türelem.:DD

hoplita 2011.11.21. 19:59:18

@hunor76:
"....Attól még h más "demokratikus" rendszerek gyakorlataiból összebogarásszuk a legrosszabb gyakorlatokat (ld. még: médiatörvény, alkotmány), az eredmény nem feltétlen lesz tiszteletre méltó...."

Ez egy igen figyelemre méltó meglátás.
Érdekes mennyire kevesen veszik észre és teszik szóvá.

6.Lenin 2011.11.21. 20:00:46

Szerintem a Parlamentbe nagy, erős kormányozni is képes párt/pártok/pártszövetségek kellenek.

Sok kis marakodó pártocskákra csak akkor lenne szükség, ha már minden megy magától, és csak a móka, kacagás jelentené az egyetlen hiányt a választóknak. akkor, talán.

tölgyes 2011.11.21. 20:02:07

@hunor76: Általában az szokta a rendszert szidni aki veszít, vagy aki kishitű..A mostaniból látható: kellenek a helyi szervezetek..kellenek a helyi viták és meggyőző, személyes akciók és kapcsolatok.. Ha ebben előrelépés lesz már mmindenki jobban járt.

Egyébként a magyar alkotmány is történelmi volt 1946-ig:(.. és ahhoz képest sok hibája mellett sok érdeme is volt.. és egészen demokratikus volt.. demokratikusabb, mint a később született alkotmány:(

karbalán 2011.11.21. 20:09:35

@tölgyes: Egész másmilyen lenne a kampány, nem országos, hanem helyi kampány folyna. Viszont nem lenne esélye a szélsőségeknek hatalomhoz jutni, és ez az, amiért szerintem megérné feladni az arányosságot.

6.Lenin 2011.11.21. 20:11:12

@tölgyes:

"Általában az szokta a rendszert szidni aki veszít, vagy aki kishitű..A mostaniból látható: kellenek a helyi szervezetek..kellenek a helyi viták és meggyőző, személyes akciók és kapcsolatok.. Ha ebben előrelépés lesz már mmindenki jobban járt."

Szerintem ezt a témát ennél a pontnál nyugodtan le lehetne zárni és a blog visszatérhetne a normális kerékvágásba, Orbán és Matolcsy gyapálásába.

A vége úgyis az lesz, néhány hsz után.

aszekelyek 2011.11.21. 20:11:14

@tölgyes: Mintha ez eleddig is így lett volna... , ha nem tévedek. Csak a választás utáni összefekvés van kiiktatva. Aminek elég súlyos árát fizeti Magyarország már túl sok éve. Az ugye meg azokra volt szabva, akik azzal éltek. Így nincs mit a szemére hánynia senkinek, a FIDESZ-nek. Ez nem fogja persze őket zavarni. MA is csak hányták a saját bűneiket Orbán kormánya szemére a parlamentben. Amiket ki mertek a szájukon engedni! Képzelje, megtudtuk, hogy rendben adták át a gazdaságot és Orbánék rontották el a növekesési pályát. .... és hasonló bornírtságok. Adott erre egy velős és kimerítő választ nekik. nem tudom a rosszarcú fickó nevét, aki ezt felolvasta, , a szociktól de lamperth , bizzatok bennem, tudomadolgom mónika úgy bólogatott, mint régen a trabant kalaptartóján a kutya.....és előre mondta a szövegét. vicces volt. Racionalizálnak, ez látható. , el is hiszik, amit mondanak. Emiatt sem alkalmasak kormányzásra . elqrással szembenézésük nulla. ez a kis kikerekedett matróna pedig azt nyilatkozta, fel kellett volna állni őszödi beszéd alatt és kikérni maguknak. Ehelyett bizalmat szavaztak ferinek. lehet persze, ez már a demencia és nem is emlékeznek, mi volt? :DDD Az ő negédje és hálistenkedése mindig nagyon taszított. Maníros volt nagyon. Most ez még rosszabbul áll neki. Őt is vissza kéne vonni az első vonalból, mert gyurcsánynál ő miniszterkedett, nem kicsit, nagyon és az önkoris dologgal igen besározta a nevét 2006-ban. Ami előtte sem volt egészen makulátlan már. Ál " -szent " lamperth mónikának is maga felé hajlik a keze....

aszekelyek 2011.11.21. 20:13:54

@hoplita: Nem mindenkinek ugyanaz jó. Ez itt nem az egy barna kalap választékos rendszer. Nem muszáj azt tartani jónak, amit mások. lehet másként gondolkodni. Vannak, akik ezt értik és alkalmazzák is.

Robinzon Kurzor 2011.11.21. 20:18:58

@tölgyes: " A többséget meg kell szerezni...ez elég is szükséges is."

Minek a többségét, mi alapján?

Mondjuk ha tudtál volna értelmesen válaszolni, elsőre is sikerült volna ...

6.Lenin 2011.11.21. 20:19:53

@nyünyüge:

Azért ezt nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar.

hoplita 2011.11.21. 20:20:39

@aszekelyek:
Aha....

mandiner.hu/cikk/20111121_matolcsy_sikeres_a_gazdasagpolitika#comment760117

"....Élesen kritizálta az ellenzék a kormány gazdaságpolitikáját. Schiffer inkoherens ámokfutásról, Vona cinizmusról, az MSZP bukásról beszélt. Rogán Antal ellenben az előző kormányokat hibáztatta, Matolcsy György pedig azt mondta: tankönyvekben fogják oktatni a magyar gazdaságpolitikát. ..."

Végül is lehet igaza....a baromságokat is beleírják a tankönyvekbe, elrettentésül.
Vona a cinikus szóval eléggé beletrafált.

hoplita 2011.11.21. 20:21:55

@karbalán:
"....Viszont nem lenne esélye a szélsőségeknek hatalomhoz jutni, és ez az, amiért szerintem megérné feladni az arányosságot...."

Te is antifaszista vagy, kispofám?:P

tölgyes 2011.11.21. 20:25:26

@Robinzon Kurzor: A választók többségét...aminek módszerét a pártoknak kell kitalálni... Ha nincs ötlet, akkor nem kell indulni a választáson.

aszekelyek 2011.11.21. 20:26:44

@nyünyüge: Épp kérni akartam. N em tudtam volna aludni, ha nem tudom, mit írt a handelsblatt, rosszat Orbánról. Na és?

=nessuno= 2011.11.21. 20:27:07

@tölgyes: Ha csak a Jobbikkal lehet őket váltani, akkor erősen elgondolkodtató....Többségről meg nem érdemes beszélni, mivel érvényességi küszöb hiányában ez elég relatív lesz. Többen szavaznak majd a győztesre, de nem a többség. Az sajnos otthon marad legitimitási problémákat generálva a győztesnek.

Robinzon Kurzor 2011.11.21. 20:28:58

"Hogy csak a legegyszerűbb példát vegyük: az arányosság és a kormányozhatóság egyaránt fontos szempontját leginkább csak egymás rovására lehet érvényesíteni – minél arányosabb a rendszer, annál nehezebben jön létre kormányképes többség, és minél többet teszünk a kormányképes többség érdekében, annál kevésbé lesz arányos a rendszer."

Mondjuk ez is megérne egy kifejtést.

Mi az, hogy "szempont"? Miről beszélünk?

Egy autónál a környezetkímélő motor "szempont"?
Vagy cél? Vagy peremfeltétel?

Azért használunk autót, hogy kíméljük a környezetet?
Vagy azért, hogy eljussunk A-ból B-be, de úgy, hogy közben minél kevésbé szennyezzük a környezetet?

Azért vannak választások, hogy meglegyen a kormányzóképesség? (Mert különben nem lenne?)

Vagy azért vannak a választások, hogy a népakaratot kifejező összetételű (=arányos) legyen a törvényhozó hatalom, de praktikus okokból, a társadalom működőképességének fenntartása (= kormányozhatóság) miatt az arányosságot a még feltétlenül szükséges mértékben torzítjuk.

=nessuno= 2011.11.21. 20:29:47

@hoplita: aki nem tud két egymást metsző vonalat elhelyezni egy körben az kösse fel magát...ha két vagy három lapon kell ugyanezt, nem hiszem, hogy túlságosan bonyolult lenne.

tölgyes 2011.11.21. 20:30:08

@6.Lenin: Na abban biztosak lehetünk..:) Végül is a netaktívok egy része már évtizede ezt csinálja:)

Égyébként a régi rendszer is lehetővé tette, hogy egy párt 32%-kal abszolut többséget szerezzen:)

tölgyes 2011.11.21. 20:32:05

@hoplita: Azért én csak próbálkozok, próbálkozok.

Robinzon Kurzor 2011.11.21. 20:32:24

@tölgyes: "A választók többségét..."

Ebben a Lázár-féle rendszerben a választók többségével lehet bőven kevesebb mandátumarányt szerezni, és fordítva, a választók kisebbségével a mandátum többségét (akár 2/3-os többségét) megszerezni.

Tehát szerinted sem felel a követelménynek.

nyünyüge 2011.11.21. 20:32:31

@aszekelyek:
Hány évig volt kinn Gyurcsány pinokkió-orral az mno címlapján?

tölgyes 2011.11.21. 20:35:08

@=nessuno=: Vagyis szar dolog.. el kell menni szavazni..:)No, de hiszen ez jó... Ha meg nem megy szavazni, akkor mire fel az erőlködés és a pénzkidobás???..:(

aszekelyek 2011.11.21. 20:35:40

@hoplita: beletrafált? A rakásba legfeljebb. Szted a forint attól erősödik, ha vona ezt mondja? Vagy jobb lesz a devizahiteleseknek vagy csökken az államadósság forint összege? Részemről végighallgattam, mindet. Az sztem nem használ a befektetői bizlom erősödésében, ha valaki, pld vona állandóan arról beszél, hogy újra kell tárgyalni.... Nem mondta el, ez a cinizmus szerintem, hogyan lesz ez hasznára Magyarországnak. Olyat, egy hangot sem ejtett ki, mely járható út és komolyan fontolóra veendő. A jelen helyzetben. Ő pontosan úgy viselkedik ma, mint kunbéláék a trianoni béketárgyalások idején . Sztem koszorúzzátok meg ketten vonával a károlyi szobrot.

tölgyes 2011.11.21. 20:36:30

@Robinzon Kurzor: Értem.. Tehát Ön nem akar szavazni..:( Akkor meg nem mindegy Önnek mi lesz???:(

aszekelyek 2011.11.21. 20:38:27

@tölgyes: Most figyeljen, mit kapok hoplitától....

tölgyes 2011.11.21. 20:39:56

@Robinzon Kurzor: Ez mindig a szavazni hajlandók többségét jelenti.. de megismétlem: ha Ön nem akar szavazni.. akkor nem mindegy Önnek, hogy mi lesz???Vagyis az új rendszer egyértelművé teszi az Ön felelelősségét...:) Ez nagyon kellemetlen tud lenni:(

graycivil 2011.11.21. 20:41:42

"Matolcsy: vissza a kádárizmusba!

Termeljünk mindent bármi áron, mert a termelés ténye mindent megold önmagában? Mondd Gyuri, te szoktál néha másra is gondolni a kádárista nosztalgián kívül? "

varanus.blog.hu/2011/11/20/matolcsy_vissza_a_kadarizmusba

"A kétkezi munka nem szégyen, sőt, de neked éppen a fejeddel kellene munkát végezned. Amit 1: nem teszel, 2: a kicsit amit néha mégis, azt is szarul."

tölgyes 2011.11.21. 20:42:04

@aszekelyek: Nem zárja ki, hogy a választások után is létrejöjjenek szövetségek.. csak ésszerűbb azokat előre bevallani... az eredményes szereplés miatt.

hoplita 2011.11.21. 20:42:28

@=nessuno=:
Vótál mán szavazatszámláló?
Ha nem, akkor megbocsátom....mert én mán sokszor és bizony ha mind felkötné magát, akkor igen érdekes öngyilkossági statisztikákban gyönyörködhetnél.:)

graycivil 2011.11.21. 20:43:09

"Az unortodoxia ára

...ha az EU bármelyik magyar törvényt elmeszeli, akkor a jóvátételre különadó vethető ki, amit csak erre a célra lehetne fordítani."

vastagbor.blog.hu/2011/11/21/az_unortodoxia_ara?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_11_21&utm_campaign=index

"Az összes 270 milliárd forinttól 1000 milliárd forintig terjedhet, amit biza' nekünk kell kifizetni."

2012: Halálközeli élmény! F.Y!DESZ

tölgyes 2011.11.21. 20:46:30

@aszekelyek: Vona egy ostoba fiú...amiről Hoplita nem tehet:) Ennek az újratárgyalásnak lett volna értelme 90-ben, de az SZDSZ árulása, Antall gyávasága miatt ez fel sem vetődött...A baj az, hogy van egy szétvert aladósodott ország..Egy ilyen csődöt nem a gazdagok, hanem a szegények szenvednek meg...

tölgyes 2011.11.21. 20:47:37

@hoplita: Sajnos ezt csak megerősíteni tudom:(

tölgyes 2011.11.21. 20:48:42

@graycivil: Értjük: Fulladjon meg Orbán Viktor (Matolcsy, fidesz) lehetőleg máma még.."... mint már 23 éve..:)

hoplita 2011.11.21. 20:49:09

@aszekelyek:
Mellébeszélsz, te faszomfütty....mellesleg azt sem tudod mit.
De tudod mit...úrnak, bolondnak az Isten is megbocsát.
Megsúgom, te nem az előbbi vagy, fityiszmajom....még mielőtt vállon veregetnéd magad.:)

Mégeccer...?
Hun fogják tanítani a keresztbe könnyező gazdasági zseni huszárvágásait?
És szerinted valaha kifizetjük ezt az adósságot?
Erre válaszolj, bazmeg, ne mellébeszélj.
A választási törvényt meg hiába buzeráljátok, szopd le a beterjesztőjét - tudom a zsánered - úgyis megbuktok, ez mán csak idő kérdése.

=nessuno= 2011.11.21. 20:50:42

@tölgyes: Igaza van. A választásokra kidobott pénzt belerakhatnák az Államadósság Ellen Alapba. Demokrácia....úri huncutság.:))

aszekelyek 2011.11.21. 20:51:59

@nyünyüge: Aki azt mondta a zárt frakcióülésen, hogy elqrtuk, végighazudtunk másfél-két évet? Ameddig le nem taszították a székéről. Pont annyi évig , ami megillette.

hoplita 2011.11.21. 20:53:07

@tölgyes:
Tévedsz.
Mindenfelé feszegetik ezt a kérdést a világban, egyre több politikai erő pedzegeti.
Előbb-utóbb terítékre kerül....már csak azért is, mert nincs más út. A hitelezőknek le kell nyelni a békát.
Mellesleg antal pincsikutyái közül most is elég sok a parlamentben ücsörög még, narancsmezben...

=nessuno= 2011.11.21. 20:53:30

@hoplita: Nem. De nem is állítom kihívás elé a szavazatszámlálókat akasztófával, egyéb skiccel.

hoplita 2011.11.21. 20:55:01

@tölgyes:
Ugye...?
Két dolog végtelen...a világegyetem és az emberi butaság.
Az elsőben nem vagyok teljesen biztos...mondta eccer egy okos ember.:)))

aszekelyek 2011.11.21. 20:55:29

@tölgyes: na de akkor is nácifasisztautokratapinokkió. Na. HA nem, akkor is. Megírta a handelsblatt. :) Is.

hoplita 2011.11.21. 20:56:07

@=nessuno=:
Eccer nevezz be.
Nem mondom, hogy infarktus kapsz az izgalomtól, de tanulságos lesz, meglásd.:)

tölgyes 2011.11.21. 20:56:26

@=nessuno=: Kidobott, ha kidobott..Ha az emberek nem mennek el szavzni és küszöbök vannak akkor kidobott, mert az országot kormányozni kell!

tölgyes 2011.11.21. 20:58:59

@hoplita: Ez az a kérdés, amit akkor kell felvetni, ha már a kérdés az asztalra került... ma ennek felvetése csak ront a helyzeten..:) Követni kell Bethlen Gábor tanácsát: ".. és akkor az idő alkalmatosságához szabtam magamat..":)

tölgyes 2011.11.21. 21:00:08

@aszekelyek: Kivéve, ha Ők csináljűk::))!

tölgyes 2011.11.21. 21:01:49

No éjt. Holnap dolog lesz.

6.Lenin 2011.11.21. 21:01:56

@Robinzon Kurzor:

Nincs 100%-os választói aktivitás.
Minden más esetben, bármilyen rendszer torz lesz.
Erre a vesztes jogosan hivatkozhat is, sőt hivatkozik is.

szerintem még 100%-os esetben sem lehetséges minden feltételt kielégíteni, hiszen a választók sokszínűsége is lényegesen befolyásolja az eredményt.

Szerintem a lényeg, aki győzni szeretne, annak csak 1 feladata lehet, lehetőleg minél több választani is akaró/hajlandó választót meggyőzni arról, képes megoldani az ő problémáikat/vagy amit ők annak tartanak.

Szerintem erről szól a választás. Arról nem szólhat, mindenki elégedett legyen az eredménnyel. Ezt lehetetlen teljesíteni.

aszekelyek 2011.11.21. 21:05:38

@hoplita: @tölgyes: Ez így van de ma nem időszerűezt pont nekünk betolni az orruk alá, ha meg nem sértem , a jó hoplitánkat. Még évekig muszáj fizetni , addig feltétlenül, amíg az a veres-simor által jegyzett papíros a kölcsön EU_IMF , feriéké, 2008-ból ki nincs fizetve. ezt mindtha nem fognák fel jobbikék. Ugyanis, ha nem pontosan fizetjük, vihetnek, aminket akarnak. ezért akkor , ha kérhetem, inkább verest, simort támdja a vonagyerek, ma, nem pedig Matolcsyt. Orbán kormányt. Nem kifizethető? Az lehet, egészében nem. Egyébként azt is mondta, foga közt, azt sem kifejtve, vonagyerek, hogy nem azt mondja, hogy ne fizessünk. A mikéntjét viszont még nagy vonalakban sem vázolta annak, ami az ő elképzelése.

márta)) 2011.11.21. 21:07:39

Nincs ebben semmi különös. Az egyfordulós választási rendszer nem ördögtől való.
Valóban átláthatóbb lesz a politikai elit"? tevékenysége.
Arra fogja ösztönözni a pártokat, hogy dolgozzanak,) jól. Megnevezzék időben a jelöltjeiket, legyen módjuk a választóknak megismerni azokat.
:)

aszekelyek 2011.11.21. 21:09:16

@hoplita: Nálatok kinek a pincsije ücsörög?

aszekelyek 2011.11.21. 21:10:42

@tölgyes: Nálam még ma. Jó éjt , szórakozást mindenkinek.

márta)) 2011.11.21. 21:11:56

Bocsánat! :)
Legalább azt is megtudja időben a nagybetűs nép, esetleg, melyik jelölt indul ) mondjuk háromazegyben.
Bezony.
:)

=nessuno= 2011.11.21. 21:14:50

@tölgyes: Ezért inkább látszatdemokráciát hozunk létre és két ember megszavaz egy képviselőt, ha a többi otthon marad....vagy egy is elég, ha sajátmagára szavaz?

6.Lenin 2011.11.21. 21:15:55

@márta)):

Helyes!
1-et értünk, nagy vonalakban.

bariga 2011.11.21. 21:17:41

Nekem néhány kivételtől eltekintve majd az összes barátom és rokonom Fideszes, vagyis azt mondanám, hogy sokan csak voltak. Viszont most a jobbikos mantrákat nyomják, némelyiket már csak a gyűlölet tartja össze. (Persze én nem ezért szeretem őket) Szóval, ha itt előrehozott választás lesz, akkor könnyen lehet, hogy a Jobbik veri meg a Fideszt. Na ez már nagy szégyen lenne. Akármilyen is az új törvény, a felhergelt emberek fognak elmenni szavazni. És "ok lúd disznót győz"

márta)) 2011.11.21. 21:20:47

abban is bízik, hogy 2014-re sem jön létre vele szemben egységes baloldali-liberális választási koalíció"

Hát.Igen. :)
Ha igy haladnak a pártok, a megerősödés útján, mint eddig, nagyon meglehet, hogy nem jön létre egy egységes koalició, egyedüli politikai erő, mely váltópárt lenne, meg főleg nem. )
Fel kell ismerni a pártoknak, hogy ami volt eddig, az a gyakorlat a választások előtt - ezután nem fog menni.
Ha nem lesznek képesek - időben - kiépiteni az országos hálót, megszólitani tömegeket, a vesztés már most boritékolható. :))
:)

márta)) 2011.11.21. 21:22:11

@6.Lenin:
Jesszusom!! Hát én ezt nem is hiszem el??!

:)))

6.Lenin 2011.11.21. 21:27:39

@bariga:

Miért?
Más párt nem lenne képes meggyőzni az embereket?

Miért kellene 1 olyan pártnak nyernie, aki még arra sem képes, hogy a választani akarókat meggyőzze, eddig a rosszat választották?

Szerinted valakinek/valakiknek ki kellene jelölni a győztest, mondjuk akit itt néhányan elfogadhatónak tartanátok, de a választani akarók többségének nem tetszene.

Mintha ilyen már lett volna.

márta)) 2011.11.21. 21:30:10

Nem kell elfelejteni :), hogy a Fidesz-nél. az Orbán V-nál mindig ott van a politikai "csavar":)

Jövőre- és gondolom :) azután is még nagyobb tömeget fog bevonni, foglalkoztat a közmukában.
Van egy csoport a munkanélküliek között, akiknek nagyon sértő ez a fajta munkahely teremtés. Mert valóban az. De ez egy külön poszt témája is lehetnek, annyira összetett. szerintem.:))

A másik csoport, akik nem is akarnak dolgozni, "normális munkahelyen" egyáltalán nem. Azoknak ez a fajta foglalkoztatás nagyon is megfelel. Olyan dolgozunk is meg nem is.? :) Az állambácsi pedig nagylelkűen fizet?? :)
És még akkor ostromolhatják a polgármesteri hivatalokat ilyen-olyan hozzájárulásokért , segélyekért, a gyereknek pedig mindenféle kedvezményekért.
Ők azok, akiket fel kellene világositani? (hogy ez hosszú távon nem fog menni ) meg kellene nyerni, az ellenzéki pártoknak.

márta)) 2011.11.21. 21:33:52

Bocsánat!
De újabban a @tölgyes úgy ír, mint akinek egy kicsit ..... szóval több mint furcsa és érdekes.
De ez nem is lényeges. csak úgy megjegeztem, mert ő mindig nagytudásúnak" állitotta be magát. Közben meg...) á'dehogy.
:((

6.Lenin 2011.11.21. 21:34:48

@márta)):

Mit nem hiszel?

1-et értettem azzal, amit írtál és leírtam.

Mi a tosz ebben a hihetetlen?

szoja122 2011.11.21. 21:38:17

Kedves TG!

"Minden más esetben hatalmas öngól – azaz akár egy másik politikai formáció kétharmados többségét elősegítő és ezzel a mostani „vívmányokat” veszélyeztető - lehet ez a kétségtelenül a Fideszre szabott tervezet."

1. Én semmilyen öngól veszélyt nem látok. A Fidesz mint mindenben ebben is teljesen gátlástalan. Ha úgy látja akkor hozzáfog nyúlni a választások előtt a törvényhez és ismét a maga képére változtatja azt.

2. Szeretnék választ kapni arra -és nem áll naiv a kérdésem- miért lényeges most ebben a helyzetben, ilyen törvénykezési múlttal a választási rendszer????????

Szerintem szinte teljesen lényegtelen. Annál is inkább mert már korábban kvázi eltörölte a Fidesz a szabad választást!!!!!!!!!!!!

A 2/3-os törvények ezt egyértelműen mutatják. És persze az is hogy a legfontosabb pozícióba a saját embereit ültette bebetonozva azokat.

Ilyen helyzetben mit tud tenni egy kormány kevesebb mint 2/3-al??????????

Szinte semmit.

Sok hűhó semmiért!!!!!!!!!!!!!!!!!

bariga 2011.11.21. 21:39:12

@6.Lenin: Bocsáss meg, de neked teljesen mindegy, hogy mit írok, te hajtogatod a magadét. De most akkora hülyeséget írtál, hogy erre nem tudok mit mondani, elállt a szavam.

márta)) 2011.11.21. 21:39:28

@6.Lenin:
Mi? Hát az, hogy soha sem szoktál velem egyetérteni.
Te pontosan úgy szoktál utálni- pontosan úgy próbálsz ellehetetleniteni itt a poszton) mint a többi mélyen tisztelt kommentelő)
Csak ezért, semmi másért.

szoja122 2011.11.21. 21:40:19

Elnézést:
pozícióba - többesszámot kihagytam,
helyesen:

pozíciókba

6.Lenin 2011.11.21. 21:45:13

@=nessuno=:

A demokráciát/látszatdemokráciát mi hozzuk létre, mindannyian.

amennyiben nem élünk a jogainkkal (nem megyünk választani), létrehozzuk a látszatdemokráciát, amennyiben élünk vele, kiharcoljuk a demokráciát.

Amennyiben rossz a kínálat, létrehozzuk a nekünk tetszőt.

Aki csak a való világot nézi, azt a látszat/előre megrendezett világot is érdemli.
Ne várd, hogy más teremtse meg, mert az nem biztos, hogy tetszeni is fog, csak akkor fogadd el, ennyi jár neked.

6.Lenin 2011.11.21. 21:53:57

@bariga:

"Szóval, ha itt előrehozott választás lesz, akkor könnyen lehet, hogy a Jobbik veri meg a Fideszt. Na ez már nagy szégyen lenne. Akármilyen is az új törvény, a felhergelt emberek fognak elmenni szavazni. És "ok lúd disznót győz"

Miért kellene, hogy csak így történhet?

Miért csak a Jobbikot tartod képesnek, hogy a "felhergelt " embereket félrevezetve, legyőzze a Fideszt?

Más pártot nem tartasz arra képesnek, hogy meggyőzze a választókat, rosszul döntöttek, győzzük le a Fideszt?

Én írtam hülyeséget?
Nem én vagyok kishitű.

ubul2000 2011.11.21. 21:55:40

@tölgyes: persze a fidesz is tagadta a kisgazdákkal való szövetkezést - úgy, hogy egykutyák ezek

messi-asz 2011.11.21. 21:59:10

@szoja122: nagyon jo avatarod van. gratula

ubul2000 2011.11.21. 22:01:51

@tölgyes: ezért kellene tisztán listás választás. Egyrészt az leképezi a választói akaratot, másrészt jelentősen olcsóbb lenne - ez sem utolsó szempont.

menőmano 2011.11.21. 22:02:01

Török Gábor!

Arra nagyon is jó lesz az új választási rendszer, hogy legalább megszűnik a pártok- és jelöltek részéről a zsákbamacska árulgatás.
oszt.kész.
:)))))))

6.Lenin 2011.11.21. 22:02:28

@márta)):

Kedves Márta!

igaz volt már többször is olyan, hogy 1-et értettem veled, olyan is, nem.
Volt, hogy ezt megírtam, volt, nem.
Ilyen ez a világ (blog).

Nem tudom honnan veszed, hogy utáltalak volna?
Semmi okom rá.

Lehet néha "érdesebben" válaszoltam, de utálat soha nem volt bennem irántad, mások iránt sem.

Jo8!
Mindenkinek!

szoja122 2011.11.21. 22:04:29

@messi-asz:

Az aláírást nem mutatja a kép: SPIRAL OF LIFE

A szentháromságból már kettő jelen van:))))))))))))))))))

menőmano 2011.11.21. 22:06:15

Ugyan, ugyan! mondja már meg nekem valaki? hogyan lehet független a jelölt, aki mögött ott áll egyik vagy másik párt.
Ha pedig esetleg hátom) hát az meg egyszerüen elképzelhetetlen) hogyan vállalhatja fel valaki három politikai erő eszméit, irányvonalát??
Ha pedig csak úgy " indul, az meg merő ámitás- és hazugság.
Nagyon remélem, hogy a jövőben igy nem lehet majd választást nyerni.
ennyi.
:))

menőmano 2011.11.21. 22:08:09

Ha rám gondoltál, akkor közlöm veled, hogy szentháromság neked a jó nénikéd.

6.Lenin 2011.11.21. 22:09:23

@ubul2000:

1x láttam 1 videót, de sajnos nem emlékszem melyik oldalon, sajnos.
Pedig kerestem elég sok helyen.

A lényege az volt:
Orbán a választások előtt kérte a választókat, lehetőleg úgy szavazzanak a Fideszre, hogy ne kelljen a kisgazdákkal együtt kormányoznia. Sajnos nem úgy történt.

Természetesen tudom, amíg ezt nem tudom bemutatni, csak az én rögeszmém, hogy így volt. Rajta vagyok, hogy megtaláljam.

menőmano 2011.11.21. 22:12:08

Egyébként Nekem totálisan tetszik az új választási rendszer.
Ha pedig a társadalom egy nagy csoportja még most sem nőtt fel ahhoz, hogy értelmezze a politikai folyamatokat.? Hát akkor nincs is mit mondani.)
Totálisan sok a birka? !!!! Akármerre nézek, van elég.
oszt.jónapot.
:))))))))))

6.Lenin 2011.11.21. 22:21:22

@menőmano:

"Ha pedig a társadalom egy nagy csoportja még most sem nőtt fel ahhoz, hogy értelmezze a politikai folyamatokat.? Hát akkor nincs is mit mondani.)
Totálisan sok a birka? !!!! Akármerre nézek, van elég."

Amennyiben azokra is gondolsz (vagy főleg azokra). akik állítólag csalódtak/elfordultak attól, hogy megpróbáljanak beleszólni a folyamatokba, akkor 1-et értek veled (is).

Hoppá!
Már 1x jo8-t kívántam.

L

ubul2000 2011.11.21. 22:22:51

@6.Lenin: ez így volt, de a lényegen nem változtat

menőmano 2011.11.21. 22:24:07

Török Gábor!

Úgy bizony! Minden szentnek maga fele hajlik a keze. Az élet minden területén igy van ez. Gyarlók a népek. Most ebben a politikai folyamatban meg főleg arra törekszenek némelyek :)
hogyan tapossák" el a másikat. Már persze azt, aki nem elég bátor és erős. :) A gyávák pedig mást mondanak, írnak, mint amit gondolnak.!!!
Csak az a nagy probléma, hogy a szentek nem itt vannak, de nem is a politikai palettán.
Totálisan igy van ez. Ugye elhiszi Nekem???
:))))))

menőmano 2011.11.21. 22:33:25

Hát persze. Azért azt meg kell hagyni, hogy az ördög ne alszik sosem!!! Ezért az ellenzési pártoknak nagyon komolyan kell dolgozni, a népeket felvilágositani, megszólitani.
:))

Unionista 2011.11.21. 22:35:06

@szbi:
ez a kulcsa a dolognak. az ellenzék úgy tud nyerni, ha előválasztásokat tart.

nyílt ajánlásokkal felméri, hogy a 106 választókörzetben melyik jelölt a legnépszerűbb. zárt rendszerben pedig a baloldali ellenzéki pártok közötti erőviszonyokat. a magyar választási rendszerben alkalmazott d'hont eljárás alapján egy 93 fős közös listát állít. megnevezi a külső ügyvezető miniszterelnök jelöltjét (bajnai gordon, vagy andor lászló személyében). aki bejelenti szakértő kabinetjének névsorát.

most persze erős kétségeim vannak affelől mesterházyk, gyurcsányok, schifferek, váccpáör dórik, és egyéb furcsa ellenzéki fazonok képesek lennének erre. ha nem, akkor nekik kell örökre eltűnniük a politika színpadáról. ellenkező esetben pedig a fidesznek.

Unionista 2011.11.21. 22:35:06

@szbi:
ez a kulcsa a dolognak. az ellenzék úgy tud nyerni, ha előválasztásokat tart.

nyílt ajánlásokkal felméri, hogy a 106 választókörzetben melyik jelölt a legnépszerűbb. zárt rendszerben pedig a baloldali ellenzéki pártok közötti erőviszonyokat. a magyar választási rendszerben alkalmazott d'hont eljárás alapján egy 93 fős közös listát állít. megnevezi a külső ügyvezető miniszterelnök jelöltjét (bajnai gordon, vagy andor lászló személyében). aki bejelenti szakértő kabinetjének névsorát.

most persze erős kétségeim vannak affelől mesterházyk, gyurcsányok, schifferek, váccpáör dórik, és egyéb furcsa ellenzéki fazonok képesek lennének erre. ha nem, akkor nekik kell örökre eltűnniük a politika színpadáról. ellenkező esetben pedig a fidesznek.

menőmano 2011.11.21. 22:37:37

Jaj már biztosan elfáradtam, meg felejtek is picikét. Látom elég sok hibával írtam. "ellenzéki pártok" igy akartam. :))
No.de mindegy) képolvasás" igy biztosan lehet érételmezni.
:))))

graycivil 2011.11.21. 22:45:17

@menőmano: "hogyan lehet független a jelölt, aki mögött ott áll egyik vagy másik párt."

Nem független jelöltek kellenek majd, hanem közös jelöltek, akik fel tudják vállalni a mögöttük álló pártok alapelveit, illetve akiket a mögöttük álló pártok mindegyike egy alapvető szinten alkalmasnak talál elveik képviseletére. Természetesen kompromisszumokkal, de nem megalkuvással.

A pártok nem önmagukban elvi és személyi csoportok. Tehát attól, hogy egyik párt a másik párt konkrét személyére pikkel, nem jelenti, hogy egyébként a pártoknak ne lennének közös elveik.

Több párt együttműködésében nem kell egymással több kompromisszumot kötniük, mint amennyi kompromisszumot kell kötniük a "leírt elvek" és a valóság racionalitásai között. Tehát nem elvtelen, hanem pragmatikus kompromisszumokat kell kötni. Erre már jó példa volt a Bajnai kormány. Persze az akkorinál szélesebb szövetségre van szükség, de 2 év "orbáni gyúrása" egyre feljebb tolja a "személyi finnyássági" küszöböt az ellenzéken belül.

Nem lesz könnyű politikailag is kompetens és "szolgáló" közös képviselőket küldeni a parlamentbe. Főleg nem egy olyan országban, ahol a politika nem a zembereket, hanem önmagukat a politikusokat szolgálja...jelenleg

rockjano 2011.11.21. 22:46:25

Ne felejtsük el hogy ha úgylátják majd hogy a dolog számukra mégis kedvezőtlenül alakul lesz képük a választás elött egy hónappal is teljesen átírnia szabályokat...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.21. 22:48:00

@unionist

A humanista, a kommunista, a fasiszta és a kapitalista közül leginkább a kapitalistának van igaza.

Egyszerűen azért, mert elő is kell állítani ELŐBB a javakat, hogy akármilyen másik három szempont alapján osztogatni lehessen belőlük.

S a másik három módszer pedig nem tud annyi osztogatni valót előállítani.

Az emberek meg odamennek ahol magasabb az életszínvonal.

A tehetségesek, önerőből boldogulni tudok fejlett kapitalistább országba, a többiek meg oda, ahol több segélyt osztanak.

Európában egy semmit sem csináló is sokkal jobban él mint Afrikában aki dolgozik.

Tragedy 2011.11.21. 22:49:52

Kedves Török Gábor!

Maga olyan hülye, hogy az Si-mértékegységet magáról kéne elnevezni.
1. Nem lesznek szabad választások...ahhoz ugyanis szabad média és szabad, manipulációmentes véleményformálás is szükségeltetik. Maga ne tudná? Hisz már most megágyaz fityiszes szekértolóinak.
2. A választási törvény még 3 hónappal korábban is átírható.
3. Független OBV kéne...az sincs
4. Független bíróság kéne...nem lesz

Maga egy nagy szarkeverő...
A választások a TV képernyőjén vagy az utca kövén (lsd. arabok) dőlnek el.

Maga csak keverje a szart itt a saját felületén. A többieknek jó bohóckodást:-) Majmok

sztd 2011.11.21. 22:50:38

Van a törvénynek még egy oldala. Ha két komoly párt van, akkor felváltva szerezhetnek abszolút többséget (vagyis a koalíciós kényszer valószínűleg lényegében örökre megszűnik), de lényegében nem kell országos szervezeti lefedettség a bemutatkozáshoz egy új pártnak.

Egyébként nem értem, hogy a Fidesz a választókerületek megyehatárokat átlépő átszabásával miért nem próbált még inkább maga felé hajló rendszert kitalálni... ez az igazi (hatalompolitikai) hiba...

Az is igaz, hogy minél inkább az egyik fél felé dől a rendszer, annál nagyobbat lehet bukni...

graycivil 2011.11.21. 22:54:05

@Unionista: "ez a kulcsa a dolognak. az ellenzék úgy tud nyerni, ha előválasztásokat tart."

Maximálisan egyetértek. Leginkább a kopogtató cédulák miatt is.

Amúgy biztos vagyok benne, hogy a FYDESZ hamarosan elő fog állni azokkal a frakcióalakítási módosításokkal, amelyek a legtöbb feszültséget vihetik az ellenzéki összefogás rendszerébe.

graycivil 2011.11.21. 23:00:07

@Tragedy: Alapvetően egyetértenék, ha nem ilyen bunkó és trágár módon fejeznéd ki magad.

Ha egymást lehülyézzük, az már kezd "komilfó" lenni a kommentelők között. De a bloggazdát kocsmai színvonalon köpködni enyhén szólva unfair, hiszen neki nincs lehetősége visszatahózni bennünket. :-)

ssi 2011.11.21. 23:01:26

@szoja122:
néha nézd a másik oldalról is, mert lehet, s nem azért, mert pl. egyet is értesz vele ..pl.

Fidesz
- sok mindenben újít .. tiltja a politika? nem ..
- politizálás verseny, harc? akkor legyen .. győzzön a jobbik
- miről szól még a politika: tartalom és eszközök
ha bármelyik ellenzéki erő is képes lesz újítani,
- még jobb lesz abban, amiben a Fidesz is jó
- egyértelművé tudja tenni, amiben téved/rossz úton jár a Fidesz

kormány verbális ereje nagy, még akkor is, ha a gazdasági helyzet, mint tartalom amúgy aggasztó

pl.
kommunikációjuk:
- ha a spekulánsok nem bántanák a forintot, eszünkbe se jutna az IMF-hez fordulni, amúgy is csak a maga útját akarja járni a kormány, senki ne szóljon bele, s nem hitelt akarnak, csak a IMF-kapcsolat létét, hogy a már növekedési pályára állásunk ne kerüljön veszélybe a külső hatások miatt
- ha mégis kell hitel és a tervezett (és már módosított) növekedés 1% alatt lesz, arra is meg lesz a megfelelő kommunikáció

gazdasági tartalom valósága:
- bizonyítsd be, hogy mi nem igaz a kommunikációjukból, de ne csak szavakkal
- ahogy előadják úgy szinte minden stimmel, csak vannak, akik csavart látnak benne mégis, de nem találják a fogást rajta: bizonyítás, cáfolás, esetleg elébe menés
- pl. Fidesz: ahol az IMF megjelenik, ott csak gond lesz .. ellentábor: oda megy az IMF, ahol nagy gond van .. (de! létezik olyan helyzet bárhol, bármikor, hogy nincs semmilyen gond ?)
- pl. 0% felett minden növekedés, még akkor is, ha a tervezett 1% alatt van
- Fidesz: megígérték, ha Németo csökkenti a növekedési tervét, mi is .. nem kell magyarázni, hogy a tegnapi 1.5% ma miért csak 1%
- stb.

sok példa van, lehet boncolgatni :))

graycivil 2011.11.21. 23:05:42

"Kivonult az LMP az adótörvényben elrejtett meglepetések miatt

A jövő évi adótörvényekről szóló, hétfői esti parlamenti zárószavazás elhalasztását kérte az ellenzék a több mint száz, a szavazás napján benyújtott módosító javaslat miatt. Az országgyűlés kormánypárti többsége azonban leszavazta az erre vonatkozó jobbikos ügyrendi kérést, amiért az LMP kivonult az előterjesztés záróvitájáról."

www.origo.hu/itthon/20111121-kivonult-az-lmp-a-parlamentbol-az-adotorvenyben-elrejtett-meglepetesek-miatt.html

"A Fidesz részéről Rogán Antal, immár a vitában felszólalva azt mondta, az internetes orgánumokat látva, az újságírók már fel tudták dolgozni a zárószavázás előtti módosító javaslatokat, így szerinte erre az ellenzéknek is képesnek kellett volna lennie. "Dolgozni kéne képviselőtársaim és nem panaszkodni" - hangsúlyozta."

Kívánom Rogánnak: Amortizálódjanak el a sejtjei! F.Y!DESZ

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.21. 23:07:03

@hunor76:

Egyetértek.

A magyar féle listás rendszer nem a "töredékszavazatok" "elveszése" ellen van, hanem azért, hogy ne a szavazók, hanem a pártok maguk dönthessenek az országgyűlés összetételéről.

A pártvezetők mindig ott ülnek a választói akarattól eléggé függetlenül. Ha a pártjuk megugorja az 5%-ot, akkor bérelt helyük van a parlamentben.

menőmano 2011.11.21. 23:12:12

@graycivil:
Totálisan igy van. Nagyon egyetértek veled. A föggetlen jelöltet azért írtam, hogy röhej. Igy röviden tömören. Röhej, ha közben meg mondjuk) három párt támogatja.

A bajnai vonal, az a @márta szakterülete.:)) és én ebbe nem mennék bele.

:))))))))))

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.11.21. 23:12:45

Az Mszp felel az Mszmp dolgaiért, ez megint a legfontosabb?

A sok régi MSZMP-s, most fideszes köpönyegforgató MATOLCSY, PINTÉR, MARTONYI, KÖVÉR, STUMPF, schmittpali......stb...stb. mind ott fog állni a szőnyeg szélén?ű
Vagy ezeknek megint lesz fideszes kibúvó?

Orbán megint buktál, takarodó és megmenekül az ország!

rеgrеss 2011.11.21. 23:13:21

Ezt én nem értem. Nem lehetne úgy megfogalmazni, hogy a magamfajta eccerű elme is felfogja?

rеgrеss 2011.11.21. 23:14:42

@Lázár te igazi szarházi vagy!: igazad van, elvtársam. így tovább, adj nekik, a köpönyegfogasoknak! támadááááás!

menőmano 2011.11.21. 23:15:04

oppá"

Azt mondta az ismerősöm, az egyik)
Figyelj már! Én független vagyok, de a Gyurcsány féle vonalat) támogatom, illetve tagja vagyok. Komolyan.
Én meg megkérdeztem. Te totálisan hülye vagy, vagy csak úgy csinálsz. ???? No.szóval ennyi.

:))))))))

Unionista 2011.11.21. 23:16:27

@graycivil:
mivel a választás egyfordulós, ezért az ellenzéknek muszáj tartania egy nulladikat. előzetesen kell eldönteni, hogy lévai népszerűbb, vagy karácsony. ezt a 106 választókerületben előzetesen le kell játszani. erre való az előválasztás. lehet ezt nyílt, és zárt ajánlásokkal játszani. technikai kérdések is vannak. de a nemzetközi (főleg amerikai, de olasz, francia) példák ehhez adottak.

aztán az egy kérdés, hogy mely pártok akarnak-e közös listát állítani. lehet az is, hogy van egy vörös, egy zöld, egy kék (liberó) párt, és egy új független (fehér) formáció. és egy közös miniszterelnök jelölt.

a lényeg, hogy a 106 fidesz párttitkárral szemben 106 az előválasztásokon győztes ellenzéki jelölt álljon. aki lehet akár a jobbikosok számára is szimpatikus radikális, ámde nem szélsőséges figura.

menőmano 2011.11.21. 23:17:51

oppá" felejtek picikét :))

Nyilván az ismerősöm, az eszétől is független.
van ilyen. oszt.kész.

:))))))))))

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.21. 23:17:54

@tölgyes:

Kik a választás alanyai?
Alapvető kérdés.
A képviselő jelöltek - azaz maguk az emberek - vagy a pártok?

Szerintem az embereknek kellene a választás alanyainak lenniük és nem a pártoknak.

Ezért olyan választási rendszer elfogadható csak, amelyik minden képviselő jelöltnek (közel) egyenlő feltételeket és egyenlő esélyt biztosít.

Ma ez nem így van, mert sokan a pártokat tekintik a választási küzdelem alanyainak és nem a képviselő jelölteket és erre szabják a törvényt is.

2011.11.21. 23:28:38

@aszekelyek:

Igen, igen, igen! Magyarországnak az használ. és csakis az, erősítve a bizalmat a befektetőkben, ha Matolcsy kijelenti, hogy: gazdasági növekedés van, mégha nem is látszik növekedésnek.
Akkor minek látszik???? Csak nem csökkenésnek?
Na ettől a hülyétől fog megint zuhanni a forint! Ne engedjétek már nyilatkozni!!!! Könyörgöm, miért jó, ha a világ rajtunk röhög?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.21. 23:30:55

@=nessuno=:

A szavazók többsége számít, soha nem a választóké.

Régi politikusi trükk a nem szavazókat úgy feltüntetni, mintha az adott politikust (nem) támogatnák, de ez hamis beállítás.

A szavazók döntenek. Szavazni meg majdnem mindenkinek joga van. De nem kötelező. És egy így helyes.

Ezért nem szabad figyelembe venni a szavazástól távol maradókat.

Az ő véleményüket nem ismerhetjük, így az nem is fontos. Ők maguk döntenek így. Szabadon.

Unionista 2011.11.21. 23:32:51

@rockjano:
a játékelmélet alaptétele szerint egy teljes információjú kétszemélyes játékban mindig létezik az egyik játékos számára nyerő stratégia (feltéve, hogy nincs döntetlen.) ami azt jelenti, hogy egyik játékos sem hivatkozhat a szabályok hibás voltára.

most én értem persze, hogy ha az ellenzék utlizni tud csak, akkor nem tetszik neki, hogy malmozni kell, vagy bridzselni. de akármilyen lesz a választási rendszer ahhoz elvben lehet igazodni.

szerintem ezt a rendszert nem fogják módosítani, hanem a fidesz inkább az időponttal manipulálhat. tehát előrehozhatják a választást. főleg akkor ha februárban lesz imf megállapodás. dönthetnek úgy, hogy a sarkalatos törvényeket elfogadják, és utána schmitt pál feloszlatja a parlamentet. az ellenzék meg csak néz ki a fejéből.

2011.11.21. 23:35:29

@aszekelyek: tudod mit? Én kifizettem a frankhitelemet, 180-as árfolyamon. Te majd fizetsd vissza a különbözetet a kirótt különadóval, amit a cuncimókus magyarparaszt kitalált!

(tudod, különadót vet ki a fidesz, ha az EU elmeszelné azt a pár dolgot, amit Matolcsy, a mindentlátó- átlátó kitalált az elmúlt másfél évben! Fizetni fogsz, fideszfan!)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.21. 23:35:56

@Robinzon Kurzor:

"Azért használunk autót, hogy kíméljük a környezetet?
Vagy azért, hogy eljussunk A-ból B-be, de úgy, hogy közben minél kevésbé szennyezzük a környezetet?"

Egyik sem.

Környezetkímélő módon eljutni A-ból B-be az ember két jó lába való és nem az autó.

Az autó arra való, hogy a gyaloglásnál GYORSABBAN ÉS KÉNYELMESEBBEN, valamint ÉLVEZETESEBBEN jussunk el A-ból, B-be, s ugyan nem a környezet kímélésére való.

A környezet kíméléshez sincsen semmi szükség autókra.

Unionista 2011.11.21. 23:39:09

@Akitlosz:
a legegyszerűbb az volna, ha közhatalom megoszlana a listák és az egyéni képviselet között. lenne egy tisztán listás alsóház, és egy tisztán az egyéni képviseletre épülő felsőház. klasszikus kétkamarás rendszer.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.21. 23:39:11

@6.Lenin:

Tévedsz.

A szavazóknak semmiféle beleszólásuk sincs a politikai rendszerbe, sem a választási rendszerbe, sem általában semmi fontos dologba. Csak részben abba, hogy kik dönthessenek helyettük, róluk, s a fentiekről.

Persze a "képviseleti demokrácia" eleve nem is demokrácia, hanem oligarchia.

bioLarzen 2011.11.21. 23:46:29

Gábor,
egy kérdésem lenne: mi a "választói akarat" kifejezés definíciója - legalább a te olvasatodban?

bio

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.21. 23:47:53

@Unionista:

Érdemes lenne négy évre (még két és félre) szóló biztos 2/3-os többséget kockáztatnia Fidesznek egy előre hozott választáson?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.11.21. 23:49:22

@Unionista: A Jobbik küldetéstudattal bíró jelenlegi állapotában nem hiszem hogy képes racionális politikai cselekvésre ( mondjuk ennek ellentmondhatna az esztergomi eset, de ott szerintem egy nagyon különleges helyzet volt ami országosan nem érvényes ).
Egyébként is a Jobbik a jelenlegi palettából talán a Fideszhez áll a legközelebb. Több programpontjuk részben mutat hasonlóságot.

Az ellenzéknek jelenleg nem érdeke az előrehozott választás. Mondjuk a FIdesz kockáztatná, hogy elveszíti a 2/3-os többségét, amivel megint csak magát kötné gúzsba. Nem tudna reagálni a folyamatos válság kierőszakolta kihívásokat nem-ortodox módon :P.
Szerintem ma nem érdeke egy rettentően alacsony részvétel mellett kockáztatni a Fidesznek a 2/3-ot.

Nem lesz itt semmiféle előrehozott választás. A FIdesz tábor lelkesen kitart. Az előrehozott választásokat magabiztosan nyerik, az ellenzék megsemmisülten hever a porban.
A gazdasági problémákat egy előrehozott választással sem tudná a Fidesz jobban kezelni. Jelenleg ez a számukra fenyegető veszély, hogy a gyorsnaszád elsüllyed végül. Ha ez bekövetkezik, teljesen mindegy hogy még 1,5 év vagy 4 év lesz hátra a következő választásig, az ország ekkor pár hónap alatt kormányozhatatlanná válna és egy szakértői kormány kerülne kinevezésre, külső nyomásra.

Én egyik parlamenti ellenzéki pártban sem látom az erőt jelenleg. A magyar belpolitikában száz éve jól beazonosítható, markáns arcok kellenek. Nos ilyen egy sincs az ellenzékben, akiknek lenne esélye választást nyerni, a Fideszben pedig Orbánnak nem nagyon van alternatívája.
Szépen marad minden a helyén, legfeljebb a kormány átalakítása jöhet.

ssi 2011.11.21. 23:52:55

@Unionista: :)))

"mivel a választás egyfordulós, ezért az ellenzéknek muszáj tartania egy nulladikat." :)))

vagyis, ha a Fidesz lép egyet, akkor az ellenzék ne panaszkodjon, hogy nem tetszik, hanem próbáljon meg méltó versenytárs lenni?

nem kis feladat .. s nemcsak a 2/3 miatt ..

kormányt hajtják a távlati célok .. sok mindent ők - másokhoz és a korábbi időszakokhoz képest - apróságnak tekintve, simán átlépik .. érzelmi alapon van, akinek így pont jó, van, akik meg sumákolást, tisztességtelenséget látnak benne, még akkor is, ha gazdaságilag van benne racionalitás (pl. oktatás .. kevesebb gyerek, akkor kevesebb iskola, oktató?)

milyen lenne a Fidesz jó versenytársa?
- erős retorika, felpörgetett aktivitás?
- őszinteség, érthetőség?
- még több javaslat, racionálisabb, korszerűbb ötletek özöne?
- kormány elé kerülés sok témában?

csak találgatok .. játékelméleteket szívesen olvasom, ha belebotlok, de külön nem keresem

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.21. 23:53:00

@Unionista:

A listás rendszer nem zárja ki azt, hogy a szavazók választhassanak a listákról.

A magyar listás rendszer zárja ezt ki.

Hiába szimpatikus nekem egy jelölt egy párt listájának a végéről, hiába szavazok rá, hiába nyer a párt a választáson, akkor sincsen semmi esélye a kedvencemnek bekerülnie a parlamentbe.

Ezzel szemben a lista élén álló halálbiztosan bejut, ha 5%-ot elér a párt.

Maga a választási rendszer tesz különbséget a képviselő jelöltek között, csorbítva ezzel a választói akaratot és diszkriminatív rendszert hozva létre ezzel.

Tehát attól még hogy lista van tudhatna a rendszer egyenlő esélyeket biztosítani minden képviselőjelöltnek.

Most ez nincs így, a választói akarat kijátszása céljából.

2011.11.21. 23:54:34

@rockjano: Azt gondolom, hogy megint protest szavazás lesz. Ezért vallottak kudarcot a szavazást jósolgatók korábban is. A statisztikában nem jelenik meg az igazi választási arány. A fidesznek egy lehetősége marad: szétforgácsolni az ellenzéket kicsi pártokra, hogy a bizonytalanok, nem pártpreferencia által irányítottak el se menjenek!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.21. 23:58:17

@manyike:

A jó vetélytárs olyan lenne, amelyik nem a többi vetélytársa akarna lenni, hanem az ország felvirágoztatója, s ehhez programja is van.

A választást meg azért akarja megnyerni, hogy végrehajtsa a programját.

Jelenleg egyetlen olyan párt sincs a parlamentben, amelyikben ez a képesség benne lenne.

Csak a hatalmat akarják megszerezni, de semmi reális elképzelésük sincs Magyarország felvirágoztatására.

Amit mondjuk az elmúlt 21 év alatt is nyugodtan meg lehetett volna tenni. Elég idő volt rá.

Tehát olyan párt kellene amelyik a saját céljaihoz, jó programjához igazodik és nem a többi párthoz.

2011.11.21. 23:58:19

@ciceró: "Ha ez bekövetkezik, teljesen mindegy hogy még 1,5 év vagy 4 év lesz hátra a következő választásig, az ország ekkor pár hónap alatt kormányozhatatlanná válna és egy szakértői kormány kerülne kinevezésre, külső nyomásra. "
Teljesen igazad van! Én is úgy látom, hogy OV legnagyobb ellenfele jelenleg az EU. Az fogja leváltani.

ssi 2011.11.22. 00:02:29

@Akitlosz:
"nem a többi vetélytársa akarna lenni, hanem az ország felvirágoztatója, s ehhez programja is van."

szerintem
- a választók jelentős része érzelmi alapon választ pártot ..
- és a kedvenc mellett kitart
- kevés, ha más szebbet, többet ígér
- a kedvencben kell csalódni először

márta)) 2011.11.22. 00:03:33

Karácsony Gergely: Négy ok, ami miatt nem lépek vissza"

nol.hu/velemeny/karacsony_gergely__negy_ok__ami_miatt_nem_lepek_vissza

Egyrészt már csak azért sem lépek vissza, mert korábban nem erre tettem ígéretet. "

Mesterházy Attila pedig lassan másfél éve nem válaszolt az LMP-frakció meghívására.
Nem tudom, hogy az LMP meddig tud növekedni az elkövetkező években.
Hogy az MSZP képes-e megújulni. Hogy milyen lesz viszony a két demokratikus parlamenti párt között, és mi lesz a parlamenten kívüli ellenzékkel.

Az LMP II. kerületi visszalépése azonban most biztosan visszalépés lenne a magyar demokrácia újjáalapításának lehetősége szempontjából."

Hm. Érdekes helyzet. Arra (is) jó lesz? az új választási rendszer, hogy ezeket a problémákat előre ki lehet küszöbölni. Ha egyáltalán akarnak majd összefogást az ellenzéki pártok.
Megszűnik) a visszalépek, vagy nem lépek, a másik javára.
Nem lesz könnyű) közös jelöltet találni, kiállitani még nehezebb lesz.

szbi 2011.11.22. 00:12:24

@Unionista: Nem akarom, hogy a mostani ellenzék győzzön. Győzzön egy még nem létező, nemzeti-antiglobalista ökopárt!
De az nincs.

rockjano 2011.11.22. 00:12:47

@Unionista: Sajnos nem értünk egyet ...lehet úgy változtatni a szabályokat a játék közben hogy abból csak egy győztes jöhessen ki. Ezt is teszik.

Ez egy olyan társasjáték ahol az egyik félnek játék közben minden lehetősége megvan a játékszabályok átírására, akár aszerint is hogy a másik fél milyen taktikát követ. Erre nincs megoldás semmilyen játékelméletben és ez szerintem nem is demokratikus.

Én éppen ezért nem tartom legitimnek a mostani hatalmat és a törvényeiket sem. pl egy szimpla többséggel történő kormányváltás után népszavazás segítségével legitimnek tartanám a fidesz alkotmány felfüggesztését. Kvázi a játékszabályok oly mértékű felrúgása történt ami miatt a játékasztal borítható..szerintem.

Előrehozott választás meg nem lesz az egyértelmű mert abban mindig van valamennyi bizonytalanság és biztos hatalmat nem adnak fel bizonytalanért. Egyébként most már a 2/3 sem lenne meg.

nu pagagyí 2011.11.22. 00:14:49

A Fidesz azért nem bízza a 2014-es választást a véletlenre. Ha rosszul alakulnak a dolgok, legfeljebb betiltja a legveszélyesebb ellenzéki pártot. Kétharmaddal minden lehetséges és láthatjuk, hogy dolgozik valami hasonlón. Az is igaz viszont, ha a nép felháborodik, pont a törvényeket nem szokta betartani.

Unionista 2011.11.22. 00:15:03

@manyike:
szerintem kell egy vezéreszme, ami a politikai erőket összetartja. nem egy személy, hanem egy idea. és ez szerintem nem a demokrácia és a köztársaság eszménye, mert az egy frázis. hanem ami érinti az emberek mindennapjait.

Unionista 2011.11.22. 00:16:05

@Akitlosz:
lépj be abba a pártba, és akkor szavazhatsz a listára.

A szerelő 2011.11.22. 00:16:24

"az arányosság és a kormányozhatóság egyaránt fontos szempontját leginkább csak egymás rovására lehet érvényesíteni"
Egy választási rendszer nem lehet tekintettel a kormányozhatóságra, az nem lehet feladata, legalábbis demokráciában nem. Ugyanis a választók demokratikus joga, hogy akár működésképtelen kormányt szavazzanak össze. A demokrácia nem praktikus dolgokról szól, hanem elvileg a nép hatalmáról. Példa erre az egy párt rendszerbeli választás, ami kizárólag kormányozhatósági szempontok alapján készült és egyáltalán nem mondható demokratikusnak.

rockjano 2011.11.22. 00:16:41

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az ellenzék sajnos forgácsolja magát ahhoz még Fidesz sem nagyon kell.

A fidesz thin-tank-ek nagyon azon dolgoznak hogy úgy írják át a választói kerületeket hogy az csak nekik legyen jó szerintem nem készültek el vele ezért is halasztódik még a választási törvény.

Szerintem 2014-ben az lesz mint 2002-ben csak még sokkal durvábban nem akarják majd átadni a hatalmat semmiképpen sem és ha mégis erre kényszerülnek mindent megtesznek azért hogy megbénítsák az újat (lásd Esztergom ... tökéletes példa)

Unionista 2011.11.22. 00:17:48

@szbi:
a fidesz erre bazíroz. az ellenzéki többség valamilyen lepkét kerget. nem is volna ezzel baj. ha a fidesz tudna kormányozni. de nem tud.

nu pagagyí 2011.11.22. 00:17:54

@rockjano: Nem hiszek az előrehozott választásban. A kismillió sarkalatos törvény nélkül szart sem érne a mű, az meg kitart 2014-ig.

ssi 2011.11.22. 00:18:18

@Unionista: "kell egy vezéreszme"

pl. ilyen volt az "erős polgárság" és annak már részben ismert szimbólumai?

Unionista 2011.11.22. 00:27:35

@rockjano:
ha az ellenzék a választásokat egyszerű többséggel nyeri meg, akkor az alkotmányt, és a 9 évre megválasztott vezetők kinevezését népszavazással fogja hatálytalanítani. ebben biztos lehetsz.

márta)) 2011.11.22. 00:28:50

@rockjano:

Szerintem 2014-ben az lesz mint 2002-ben csak még sokkal durvábban nem akarják majd átadni a hatalmat semmiképpen sem és ha mégis erre kényszerülnek mindent megtesznek azért hogy megbénítsák az újat (lásd Esztergom ... tökéletes példa) "

Na már bocsánat! Ez azért nincs pontosan igy, ahogyan tetszik írni.
Pontosan arra lesz jó az új választási rendszer, hogy az összefogás körüli- és jelölt állitási problémák ? megszünjenek.
Egyébként sem lenne már vevő a társadalom nagy többsége a parasztvakitásos politikára. (vagy legalább is nagyon remélem.)
A fűalatti politizálás, jelöltállitás, álruhában kampányolás legalább meg fog szünni.
Nevezett város ügye pedig egy lerágott csont, unalmas téma.
Jó példa arra mikor azt sem tudják mire, kire, hogyan szavaznak.!!! A nagybetűs nép adott csoportjának butasága??!!
Mindig teljesen Fideszes beállitottságu helység, város volt.
Mint ahogyan az is mutatja, hogy beszavaztak egy Fideszes többségű képviselő testületet. Aki pedig (bárki legyen az) ilyen tisztséget vállal, teljes felelősséggel, felkészültséggel tegye. !!
Egyébként baromi jó, hogy ebben az országban már a cirkuszért is fizetnek. ?? Mert ami ott zajlik, az nem más mint egy cirkusz, szánalom?
Az egész bagázst már rég meneszteni kellett volna.
hm??
ennyi.

Unionista 2011.11.22. 00:31:38

@márta)):
karácsonygeri egy vicc. ha van esély győzni azért kell visszalépnie (mert azt igérte). ha nincs esélye, akkor meg azért.

márta)) 2011.11.22. 00:31:49

@rockjano:

Valóban!! Zseniális, tökéletes példa.

Jobbik, MSZP. LMP. és maga a tökéletes függetlenség.
Hm??

rockjano 2011.11.22. 00:32:08

@nu pagagyí: Egyetértek... van még munkájuk és egyáltalán nem megy annyira mint amennyire szeretnék.

Olyan dolgokhoz is hozzányúlnak amihez már régóta nem sikerült ami talán még jónak is lenne tekinthető csak sajnos rosszul alakítanak mindent

rockjano 2011.11.22. 00:33:58

@márta)): @Unionista: Igen szerintem is ez lehetőség de persze iszonyú botrány lesz belőlle...

De egy antidemokratikus hatalom ellen csak antidemokratikus eszközökkel lehet harcolni...

márta)) 2011.11.22. 00:34:28

@Belpo:
Bocsánat! Ezt a magasröptű kulturát hol tanitják.
Ekkora vadparaszt legyen valaki.
No, de hát van ilyen (is).

márta)) 2011.11.22. 00:38:30

@Unionista:
Vicc?? Ha igy viccelnek az ellenzéki pártok, közös felelősséggel, akkor a vesztés már most boritékolható. Hiába tűnik úgy, hogy messze van még a következő választás.
Nem beszélve arról ha netán előrehozott választás lenne.
Mindkét részről komolytalan hozzáállás, politizálás?

rockjano 2011.11.22. 00:38:33

@márta)): Kedves Méárta

Szerintem még elfogultságod mellett is látod mi zajlik Esztergomban nem???

Persze az emberek egyszerre szavaztak a fideszes képviselőkre és Tétényire, de ami ott megy az szerintem a fidesznek is káros.

Ha rombolni kell akkor rombolnak. Csak a hatalom érdekli őket senki és semmi más, totális a gátlástalanságuk, nagyobb mint a rendszerváltás óta akárkinek.

A kétforduló közti visszalépősdi egy demokratikus lehetőség a világ nagyon sok részén, de az igaz hogy sok értelme nállunk már nem volt az utóbbi ciklusokban ez most az ellenzék jelenlegi helyzete miatt fontos.

A nagyobb probléma nem ez hanem a választókörzetek átszabása.

A fidesz egyébként is egy olyan választási mozgósítási hatalmi gépezetet alakított ki amihez fogható ereje még soha senkinek nem volt magyarországon.

Unionista 2011.11.22. 00:39:35

@rockjano:
viszont nagy valószínűséggel formálódni fog egy összeurópai alkotmány.

=nessuno= 2011.11.22. 00:41:08

@Akitlosz: Szerintem nem árt ha a szavazatok a választók többségének akaratát fejezik ki és megalakuló kormány a többség érdekeinek megfelelően cselekszik mégha közvetett módon is. Ha párhuzamot vonnék a demokratikus döntéshozási mechanizmusokkal, mindenhol (ogy., képviselőtestület stb.) előírnak részvételi arányt a határozatképességhez..
Nekem tetszene a szavazólapon az "egyik sem" lehetőség. Mivel a távolmaradók találgatásra adnak okot, míg ezzel ki lehetne fejezni a kritikát az induló formációkkal szemben.

Unionista 2011.11.22. 00:41:09

a másik lehetőség egy középeurópai bundesrepublik.
én ezt a két alkotmányos irányt tudom elképzelni.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.11.22. 00:42:51

"Biztos nem venném tehát a bátorságot, hogy objektív „elemzői” véleményt mondjak a javaslatról, a véleményem ugyanis itt biztosan szubjektív és alapvetően politikai (ami nem azonos a pártpolitikaival). "

Szóval nem. De akkor minek ez a cikk?

"Ezek figyelembe vétele mellett jelzem, hogy nekem alapvetően kevés bajom van az új javaslattal. Nem azért, mert a Fidesz olyan gáláns ajánlattal állt elő, hanem annak ellenére, hogy a Fidesznek ezúttal is erősen maga felé hajlik a keze."

Tehát nem elemez, ehhez nem veszi a bátorságot, de azt azért tudatja, hogy kevés baja van vele.

Hát, sajnos ez is maszatos lett, nagy kár érte. Egy tehetséges embertől sokkal többre kellene, hogy teljen....

márta)) 2011.11.22. 00:44:19

@rockjano:
Nem igazán értem. ) Azt viszont megjegyezném, hogy (Karácsony G) témával kapcsolatban.
Egyébként a polgármester választásnál a nagybetűs nép nem csak a párthovatartozást értékeli, sőt! a polgármester személyes munkáját talán inkább. Nos. nevezett kerület/rész- ha nem tévedek - mindig fideszes beállitottságu volt.
Ebben a politikai zűrzavarban, ami volt a szocialistáknál (is) a belviszályok -ami külön megér egy szentmisét) nem beszélve az LMP. távolságtartó politikájáról amit mutat a szocialisták felé, nem kell csodálkozni, hogy igy alakulnak a dolgok, ahogyan.
Érted ugye???

Unionista 2011.11.22. 00:46:10

@Zébácsi:
mit csináljunk, törökgábor egy ilyen műmájer fazon.

márta)) 2011.11.22. 00:51:02

@rockjano:
Tévedsz. Én nem vagyok elfogult egyik irányban sem. Csak és mindent kizáróan a véleményemet irom le.
És fogom tenni a jövőben. Sem Te, sem mások nem fognak befolyásolni benne.
Nagyon jól látom a Fidesz politikáját. Nem kell kioktatnod.
Azt is tudom, és látom, hogyan működnek önkormányzatok, hogyan tudnak megalkudni egymással a kormány- és ellenzéki erők.
A többi duma pedig csak arra jó, hogy a még súlyosabbnak tűnjön a helyzet. Szószaporitás az egész, semmi más.

Elfogult Te vagy kedves, nem veszed észre?? nézz már a tükörbe!!! ha kérhetlek.
ennyi.

rockjano 2011.11.22. 00:54:52

@márta)): A helyzetet nem kell súlyosbítani súlyos az már most is de nagyon, még soha nem volt ennyire az és jövőre csak rosszabb lesz.

És a gazdaság csak egy dolog a demokráciával még annál is nagyobb a baj

Elnézést kedves ha elfogultnak neveztelek de annak éreztelek...pusssz...

márta)) 2011.11.22. 00:54:54

Még annyit! Ha a civilek mozgalma, ilyen lesz, mint amilyen most) hogy csak a fővárosban kiabálnak, énekelgetnek, igy közelednek majd esetleg a jövőben (is) a politikai tábor felé. Az egész akkor semmit sem ér, nem fog érni.
hm. ??

@rockjano:

Álmodj kedves egy szebb jövőt nevezett városnak. Imádkozzál értük, mert megteheted, mert biztosan meg is érdemli/k. ???
Szánalmas vagy, ott a nick neved mögött.
ennyi.
:))))

Jóccakát.

rockjano 2011.11.22. 00:57:00

@márta)): Hát imádkoznék én csak sajnos sajnos ateista vagyok úgy meg nemér :-))))

Köszi
janó

Unionista 2011.11.22. 00:59:08

@manyike:
a polgárosodás is egy eszme, de szerintem nem vezéreszme. azért nem mert ez városiasodással (urbanizációval) jár együtt, és ettől félnek a parasztok. tehát ez lefed egy jelentős választói csoportot, de ugyanakkor meg is osztja azt.

lehetne ez a "strong europe". amit a magyar kormány is használt. vagy a "made in europe" ami hasonlít obama "made in america" programjához. de ez sem vezéreszme.

lehetne a középeurópai bundesrepublik. szerintem sokakat vonzana egy olyan középeurópai szuperrégió gondolata, amiben magyarország éppen olyan szabadállam, mint bajorország. de ez sem vezéreszme.

nekem ezzel kapcsolatban csak eretnek elképzeléseim vannak.

Unionista 2011.11.22. 01:03:09

@ciceró:
de itt nem előrehozott választásról van szó, hanem előválasztásról.
en.wikipedia.org/wiki/Primary_election

márta)) 2011.11.22. 01:04:10

@rockjano:
Micsoda??? Nem értesz Te semmi!!
CSAK azért próbálkozzál azzal az imádattal, bocsánat imádkozással. (nem véletlenül nem imátkozást irtam)
ennyi.
:))

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.11.22. 01:12:03

@Unionista:

Műmájer? érdekes, mert a 410. zöngeménye irtó magas kommentszámot generált. Vagy csak az van, hogy pont ezekkel a félelemzésekkel éri el, hogy sokan olvassák.

Inkább írna jobban (tudna), és lenne csak 100 komment. Szerintem.
Ez a látszat középen maradás, ez a "nem mondom ki, amit valójában ki kellene" attitűd egy elemző legeslegnagyobb hibája. A dolognak pont az elemzősége vész el. Engem viszont ez érdekelne.

oldbobby 2011.11.22. 01:17:00

Egyetértek azzal - ha nem tekintjük a jelenlegi párt erőviszonyokat - egészen korrekt választási rendszer.

Az egyéni választókerületeken alapuló szisztéma előnye a stabilabb kormányképesség mellett, hogy az egyéni kerületben megválasztott képviselő jobban kötődik a választókhoz, főleg helyi, illetve közfigyelemre érdemes ügyekben leadott voksa javíthatja, vagy ronthatja újraválasztási esélyeit. Zömmel erre is játszanak kényes ügyekben a név szerinti szavazást kérők.

Hátránya az aránytalansága. Tiszta egyéni kerületen alapuló rendszerben elvileg előfordulhat, hogy a szavazatok kevesebb, mint 51 százalékával egy párt szerzi meg az összes mandátumot.

A listás rendszer előnye az arányosságon túl, hogy listán a pártok bejuttathatnak olyan szakembereket, akik az egyéni választókerületi megmérettetésre, esetleg "adok-kapok"-ra nem alkalmasak, vagy azt nem vállalnák.

Ebben rejlik fő hátránya is: elősegíti a parlamentből kirobbanthatatlan "pártokrácia" kialakulását, erősen fékezi a rotációt. A listán megszerzett mandátum a választóktól való nagyobb függetlenséget is jelenti. A jelenlegi háznak is több olyan képviselője van akit egyéni kerületben soha meg nem választottak, de pártbeli erős pozíciójuknak köszönhetően listáról kényelmesen bejutottak. Több esetben megtörtént ez enyhén szólva népszerűtlen politikusokkal is.

Elvileg erre megoldást jelenthetne, ha a választó a választott lista felsorolt első 15 nevéből törölhetne személyeket. Ez a megoldás viszont a szavazatszámlálást bonyolítaná túl.

A megosztott, romjaiban heverő ellenzékre tekintettel az egyéni kerületek irányába elmozduló, a töredékszavazatokat túlkompenzáló, a nagyvárosok esetében a választókerületek határait célirányosan meghúzó tervezet a kormányzó pártokat látszik erősíteni, de a dél-európai országok esetleges csődje, az eurozóna válsága és a magyar gazdasági kormányzás további improvizációi 2014-re gyökeresen más helyzetet is eredményezhetnek.

Ez esetben a beterjesztő saját kardjába dől. Ellenzéki 2/3 esetén az ellensúly nélküli, sarkalatos törvényekkel körülbástyázott rendszer megalkotója ellen fordítható, lebontható. Ez persze ma nem tűnik valószínűnek, de előfordulhat.

Az ajánlószelvény állatorvosi ló, de a komolytalan jelöltek és szervezetek kiszűrésére szükség van.

Az egy fordulónak örülök, (ebben a rendszerben koalícióra várhatóan kevésbé lesz szükség) viszont tovább rövidíteném a kampányidőszakot és az ezzel járó "lázas állapotot".

Mindenesetre kiváncsian várom a következő parlamenti választást!

GPtower 2011.11.22. 01:20:55

Kedves Török Gábor!

Ön azt hiszem átlépte a Rubicont. Ennyire nyíltan pártkatonaként küzdeni, ezt bármelyik MSZP talpas megirigyelhetné a 168 óra c. szennylapnak nyilatkozva. Nevezetesen az ön következő mondata

"bármit is fogad el tehát a parlament, attól önmagában nem jön el a Fidesz örökké tartó országlása”. De azért megpróbálják..."

Meggyőzött arról hogy Önt rálépett egy olyan útra ahonnan nincs visszatérés. Ez csak az MSZP-SZDSZ kifizetőhelyekről érkező zsíros milliócskáknak az útja.

Csak míg korábban ön vidáman felmarkolta a Hagyó-féle BKV-tól a milliókat most nem tudom honnan várja, honnan fogja megkapni a a "jutalmat". Mert meggyőződésem hogy ilyet Ön anyagi ellenszolgáltatás nélkül soha nem írt volna.

GPtower 2011.11.22. 01:47:29

Csak jelezném, hogy mielőtt Török Gábor teljesen eldobta volna a szakmaiság látszatát is magától még teljesen más véleményen volt a választási rendszert illetően.

"„Ráadásul, ha azt csinálják a parlamenti választási rendszerrel is, mint az önkormányzatival, a többségi elv felé tolják az arányosság rovására, akkor a hatalmi viszonyok egy pillanat alatt átbillenhetnek” - mondta hétfőn egy előadásában Tölgyessy Péter. Valóban, az egyik lehetőség tényleg a többségi elv – azaz az egyéni választókerületi rendszer – megerősítése. Tavaly május közepén, amikor legutóbb foglalkoztam ezzel a kérdéssel, már a parlament előtt volt a Kósa-Navracsics-Répássy-Rétvári négyes jegyezte javaslat, amely – akkor számomra meglepő módon – nem lépett ebbe az irányba, s a 198 fősre csökkentett parlamentet továbbra is a mostanihoz hasonló – bár attól számos ponton eltérő – vegyes rendszerben szándékozott létrehozni. „A Fidesz tehát – feltehetően hosszú távú megfontolásokból – nem törekszik arra, hogy saját képére formálja a választási rendszert, azaz nem akar elmozdulni a többségi, győztes mindent visz elven működő mechanizmus irányába” – írtam akkor."

"egy ilyen választási eljárás mellett minden bizonnyal soha többet nem lenne senkinek kétharmada Magyarországon. Mindez azt jelentené, hogy egyrészt az alkotmányos szabályok és a sarkalatos törvények valóban „örökéletet” kapnának, másrészt pedig egy ideig a Fidesz nélkül szinte biztosan lehetetlen lenne bármilyen lényeges kérdésben (személyi döntések, adórendszer, euróbevezetés stb.) dönteni."

"Van még két további, az eddigiekhez képest kevésbé lényeges érv is a Fidesz számára az arányosság erősítése mellett. Egyrészt a listás megoldás segítségével kivédhető az a probléma, amit a határon túli magyarok szavazati jogának rendszerbe illesztése jelent. Ha egyéni választókerületek is vannak, a határon túliak csak vitatható módon kaphatnának két szavazatot. Viszont ha kizárólag országos listák küzdenek, Erdélyben és a Felvidéken is ugyanazok közül a listák közül lehetne választani, mint bárhol az országban. Másrészt egy ilyen rendszerben a baloldali-liberális oldal nem érezné szükségét az összefogásnak, nem lenne szinte rákényszerítve erre, ezért a kisebb, újabb politikai erők is bátrabban indulnának önállóan, és osztanák meg a kormányváltó szavazatokat, illetve akár el is bukhatnának a küszöb alatt."

torokgaborelemez.blog.hu/2011/04/19/352_s_szolt_a_hollo

Magyarul előző korszakában TG még azt elemezte, hogy a mostani kétharmados törvények és alkotmány bebetonozása szempontjából a Fidesz önérdekével az arányos választási rendszer egyezik. Az olyan ahol biztosan senkinek sem lesz a következő 40 évben kétharmada.

Ezzel szemben a Fidesz az ország érdekét a stabil kormányozhatóságot (amint Szlovákiai szenvedés és kormánybukás bemutatta egyszerűen az arányos rendszer nem alkalmas egy ország kormányzására bizonyos paraméterek mellett) Előbbre helyezte, minthogy betonba öntse a saját intézkedéseit. Tehát a saját pártérdekével ment szembe, de ez persze nem tetszik Török Gábornak így egy abszurd pálfordulással a saját korábbi "elemzéseinek" a figyelmen kívül hagyásával az ellenkezőjére próbálja fordítani amit korábban mondott.

Itt lóg ki az ordas lóláb, magyarul: a pártpolitikától átfűtött TG, "elemzőnek" teljesen mindegy mi van a javaslatban azt támadni fogja. Ha az arányosság irányába mozdulnak? Akkor előveszi a régi írásait "már régen is megírtam hogy ez a Fidesz önérdeke, így bebetonozzák az alkotmányt és az összes kétharmados törvényt!! A szemét Fidesz a saját képére formálja a választási törvényt", Ha a többségi rendszer felé? "A Fidesz örökké tartó országlásra készül!! Saját képére formálja, Ez a Fideszre szabott tervezet!!"

Hiszen ez egyértelmű bármi történik is, egy hű pártkatona TG támadni fogja a Fideszt, még akkor is ha korábban hosszan hosszan fejtegette, hogy a Fidesz pártérdeke az arányos rendszer és most láss csodát az ellenkezője történik. De ez természetesen nem probléma akkor sem ha könnyen visszakereshető TG korábbi "elemzése".

tamimaci 2011.11.22. 01:48:17

Ez a Török Gábor egy idiota. Az volt és az is marad.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.22. 01:54:50

@manyike:

Ebben igazad van, de szerintem ez már megtörtént mindenkinél 21 év alatt.

Egy kivételével minden kormány le lett váltva, három párt nyer választásokat, (ha jól számolom legalább) hat párt volt kormányon, s igazából csak mélyebb gödörbe került az ország regnálásuk alatt.

Most ugyan van kettő új párt a parlamentben - ami szintén annak a jele, hogy a választók újat akarnak - de ebben a kettőben sem látszik, hogy az sem, hogy ismernék a magyar csoda receptjét, így kifőzni sem tudják.

Ha sémákkal akarnám leírni, akkor egy olyan párt, amelyik társadalmi téren is, és gazdasági téren is jobb oldali politikát folytat.
Azaz elsősorban és mindenekfelett Magyarország, a magyar nemzet érdekeit nézi, azután pedig az adófizetőkét. Az első pontból következően a magyar(országi) adófizetőkét.

Erős nemzeti (tulajdonú) gazdaság nélkül szerintem több évtizedes távlatban sincs esély rá, hogy Magyarország fejlett és gazdag országgá váljon.

Szerintem így lehetne kitörni.

Egy kisebb, magyarabb, kapitalistább államszervezettel.

Ilyen párt még eddig nem volt, s most sincs.

De igazából mindegy, lényeg, hogy a költségvetési hiányt kellene sürgősen megszüntetni és évekig egyensúlyban tartani a költségvetést, akkor szinte automatikusan javulna az ország pénzügyi, gazdasági helyzete.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.22. 01:57:42

@Unionista:

Ezt mondom. A pártok döntenek és nem a választópolgárok.

A népesség igen-igen csekély része párttag. Mégis a pártok irányítják és uralják az országot, döntenek a 376 országgyűlési képviselő közül 210-ről, az EU-s képviselőkről, valamennyi állami vezetőről.

A 176 egyéni országgyűlési képviselő személyébe szólhatnak csak bele a választópolgárok.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.22. 02:05:29

@A szerelő:

"A demokrácia nem praktikus dolgokról szól, hanem elvileg a nép hatalmáról."

Elvileg.

Gyakorlatilag meg a szemfényvesztésről.

Nincs a népnek hatalma.

Hiába akar(na) például a szavazók 85,9%-a közvetlen államfőválasztást, vagy éppen halálbüntetést - mindegy, csak példa - akkor sem lesz az, mert a parlament nem akar ilyesmiket.

Ez egyrészt az jelzi, hogy a hatalom nem a népé, hanem az országgyűlésé, másrészt meg azt is, hogy az országgyűlés képtelen a népakarat képviseletére, sőt szándékában sincs.

Azaz a közvetett demokrácia sem működik, és persze a közvetlen, azaz valódi sem.

Ez a néphatalom csak üres szemfényvesztő szöveg az alkotmányban.

A hatalom mindig szükségét érzi, hogy hatalmának forrását magyarázgassa.

Régen ez a hivatkozott forrás "isten" volt, ma meg inkább a "nép", de ettől még a hatalom hatalmon lévőké mindig.

Sieg 2011.11.22. 02:11:46

"Minden más esetben hatalmas öngól"

Nem véletlen, hogy az eddig megismert irányvonalba pontosan illeszkedik ez a törvény is: "véletlenül" olyan törvény fog születni, ami (ha nagy erőfeszítések árán is) a MAI politikai helyzet mellett biztosítaná a Fidesz választási győzelmét.

Az eddigi önző úthenger-taktikát ismerve nincs rá semmi okunk, hogy feltételezzük, hogy ha a politikai színtér megváltozik két év múlva, akkor a Fidesz valami szokásos mondvacsinált ürügy felhasználásával ne változtatná ezt meg.
Persze ha a pozíciója tovább gyengül, akkor már nehéz lesz megoldani a győzelmet. Azt viszont minden bizonnyal el tudják érni, hogy (egy szokásos 180 fokos fordulattal) hirtelen nagyon legyengítsék a többségi elvet (ki tudja, milyen érvvel, de biztosan jót fogunk mosolyogni az érvelésen, duplagondol újra munkában), ha esetleg úgy nézne ki, hogy nagy ellenzéki többséghez vezetne a mostani változtatás, elkerülendő, hogy az alkotmánnyal és a sarkalatos törvényekkel fideszizált országot megváltoztassák.

Biztos vagyok benne, hogy ezzel a szerző is tisztában van, úgyhogy a fenti optimista/ártatlan/naiv/ködösítő értelmezés (sajnos) a politikai károsultság jele (de az biztosan, hogy még csak lehetőségként sem veti fel az ismételt módosítás lehetőségét). Persze, véletlenül éppen számukra lehető legkedvezőbb választási rendszert hozzák létre, de persze ez csak véletlen egybeesés, mert általánosságban így gondolják a legjobbnak, tök jó, mert egyszerűbb és mekkora kockázatot vállalnak. Hát persze.

Hogy egy ilyen fontos és (elméletileg) hosszú távú kérdésnél még mindig az ilyen pitiáner, önző, alattomos módszerekhez nyúlnak a politikai erőink, az egyszerre szánalmas és elszomorító.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.22. 02:12:40

@rockjano:

"A kétforduló közti visszalépősdi egy demokratikus lehetőség"

Helyesen:

A kétforduló közti visszalépősdi egy ANTIdemokratikus lehetőség, a választói akarat kijátszására.

Aki nem akar képviselő lenni az minek indul el a választáson?

Aki meg akar, az csinálja végig a választást, ennyivel legalább tartozik a választóinak!

Ha sok a három jelölt a második fordulóra, akkor módosítsák a törvényt és legyen kettő!

De ez a három jelöltes rendszer amelyikben aztán visszalépkedgetnek a két forduló között nagyon aljas.

Ha meg mégis visszalépnek, akkor kapjon lehetőséget a következő jelölt, az első fordulóban negyedik helyezett!

Ha egyszer a törvény három jelöltet enged a második fordulóba, akkor legyen három jelölt!

Szóval tisztességes megoldás lenne rengeteg.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.22. 02:16:58

@Unionista:

Még egy ország sem ért egyet a saját alkotmányával sem, összeurópai szinten ez még nehezebb.

Csak úgy lehet, hogy páran eldöntik, akik Európa urainak gondolják magukat és lenyomják a tömegek torkán, de demokratikus úton egészen biztosan nem.

Másik hozzászólásodra:

A népszavazási törvény nem kétharmados?
Mert az alkotmányról nem lehet népszavazni. Tehát ha az országgyűlés nem lesz képes alkotmányt módosítani, mert csak egyszerű többsége van a kormányoldalnak, akkor népszavaztatni sem tud az alkotmányról.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.22. 02:23:29

@=nessuno=:

Ha valakinek egyik párt sem szimpatikus azt a választásoktól való távol maradásával is ki tudja fejezni.

Elmenni szavazni, hogy egyik sem az nem tenne hozzá semmit.

Teljesen mindegy hányan mennek el szavazni, akkor is kiosztják mindig a képviselői helyek 100%-át.

Ha arányos lenne a parlament mérete a részvételi aránnyal, akkor még kevesebben mennének el szavazni.

Szavazni jog, nem kötelesség. Az szóljon bele ország dolgába, aki akar! A többiek is viselik annak következményeit, ha másokra hagyják a döntést. Ezt tudják is, s ennek tudatában maradnak távol a szavazástól.

Attól még különben sem a szavazók döntenek, hogy eldönthetik kik döntsenek helyettük, róluk!

Egy halom kérdésben máshogy döntene a népszavazás és máshogy az országgyűlés.

Azaz az országgyűlés a népakarat leképezésére és érvényre juttatására alkalmatlan.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.22. 02:31:44

@Unionista:

1. Nem célszerű keverni az országok és a földrészek fogalmát, jelentését.

Gy. k. Európa egy földrész, mint Amerika, míg az Amerikai Egyesült Államok csupán egy ország, mint Liechtenstein.

2. Németország föderatív állam, de semmiféle Bajor szabadállam nem létezik benne. A föderáció tagjainak a szabadsága csekély, messze kisebb, mint például az Egyesült Államokban.
Bajorország nem vezethet be önállóan például halálbüntetést, míg Texas igen.

Egy föderatív állam csupán egyetlen állam, egyetlen ország, tagjait hiába hívják államoknak, azok nem valódi országok.

Magyarországon is vannak megyék, meg megyei közgyűlés, de ezek csak közigazgatási egységek, ahogyan a federatív államon belüli államok is csupán azok.

rockjano 2011.11.22. 02:32:23

@Akitlosz: Hmmm

Ok de akkor minek az egyéni képviselő????

Személyes befolyása a dolgokra nulla, egyéni szimpátia mint befolyásoló tényező nulla csak a pártszimpátiák számítanak úgyis

Ha egyfordulós akkor tisztán listás szavazást kérek!!! Nincs mutyi semmi. választás után valszeg koalíciós kényszer (így meg elötte)

Csak azért van az egész hogy lehessen játszani a választókerületekkel.

Ígx egy 53 százalékot kapott párt nem aljaskodhatna a 2/3-al, és nem pofázhatna erről reggeltől estig miközben átírja erőszakosan senkivel nem egyeztetve a játékszabályokat

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.22. 02:38:11

Valódi államok közösségét soha nem föderációnak, hanem KONföderációnak hívják.

Ilyen a FÁK, amelyiknek minden tagja önálló állam.

Ilyet akartak az Egyesült Államokból kivált déli államok is, de az Egyesült Államok nem az az ország, amelyik eltűrne bármiféle szeparatizmust a határain belül.

Ilyesmit csak a világ más tájain támogat, a többi ország gyengítése céljából.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.22. 02:58:15

@rockjano:

Azért kell az egyéni képviselő, hogy az egész ország legyen képviselve az országgyűlésben.

Egyéni rendszer nélkül egy néhány száz fős budapesti párt is választást nyerhetne akár.

Nem lenne szükség országos hálózatra.

Az egyéni képviselők feladata, hogy szűkebb hazájukat és annak ügyes-bajos dolgait országosan képviseljék.

Ugyan ki interpellálná meg a minisztert egy lokális ügyben, ha senki sem képviseli azt a területet?

Amúgy meg nem csak ez a két megoldás létezik, listás vagy egyéni.

Tudok olyat, hogy egyik sem.

Csak nagy vonalakban:

Nagyobb választókerületeket alakítunk ki, Magyarországon ez praktikusan a megyék, illetve Buda és Pest, ez utóbbi esetleg két részre osztva.

Minden jelölt egyénileg indul, persze feltüntetheti pártját, logóját, ahogyan most is.

És megyénként, lakosságarányosan a legtöbb szavazatot kapott X darab jelölt nyer mandátumot.

Ők valószínűleg több pártból fognak kikerülni.

Így le van fedve az ország, minden területnek van képviselője, ráadásul több is, akik között valószínűleg fog akadni kormánypárti és ellenzéki is. S a pártok képviselete is biztosított.

További előnye ennek a rendszernek, hogy sohasem kell időközi választásokat tartani, mert ha egy képviselői hely megürül, akkor automatikusan a következő legtöbb szavazatot kapott, még be nem került jelöltből lesz képviselő.

Ez a rendszer egy kicsit hasonlít arra, ahogyan a falvakban választják az önkormányzatot. Az egész falu egy körzet és a körzetben a legtöbb szavazatot kapott X számú jelöltből lesz képviselő.

Tehát nagyon csak például. Most van 176 egyéni képviselő. A körzeteiket megyénként összevonnánk egy körzetbe. Lenne 19 megye 1-1 körzet +Budapesten még 2-3.

Így meg lehetne választani egy 176 fős parlamentet, ahol nem fordulhat elő aránytalanság, mert szinte biztos, hogy minden körzetből több párt jelöltjei szereznének mandátumot.

További előny, hogy a rendszer közérthető. Nincsenek "töredékszavazatok, amelyek vándorolnak valami listára, listák sincsenek.

Azaz minden feltételnek egyszerre megfelel, mint amit egy választási rendszerrel szemben támasztani szoktak.

Van területi képviselet, több párt parlamenti képviselete biztosított, mindenféle listák nélkül is. Ráadásul egyszerű is.

De olyan megoldást, hogy az egész ország egyetlen körzet legyen nem támogatok, mert az Budapestre koncentrálná az egész magyar politikát.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.11.22. 03:03:18

Ja és az én megoldásomban az sem probléma soha, ha a választókörzetek akár jelentősen eltérő méretűek. Mert eltérő számú jelölt nyer belőlük mandátumot, így biztosítva hogy kb. hasonló mennyiségű szavazat kelljen egy képviselői helyhez Nógrádban, mint Budapesten.

Tehát felesleges a választó körzeteket szabdalni, manipulálni. Azok lehetnek mindig az amúgy is létező közigazgatási egységek azaz a megyék.

Tisza sor.

rockjano 2011.11.22. 03:08:20

@Akitlosz:
-Azért kell az egyéni képviselő, hogy az egész ország legyen képviselve az országgyűlésben.

A listással is az egész ország van képviselve.

-Egyéni rendszer nélkül egy néhány száz fős budapesti párt is választást nyerhetne akár.

Na és ha az egész országban szavaztak a programjukra

-Nem lenne szükség országos hálózatra.

Nem is kell választási pártok kellenek programokkal, kevesebb olcsóbb rendszer

-Az egyéni képviselők feladata, hogy szűkebb hazájukat és annak ügyes-bajos dolgait országosan képviseljék.

Erre való az önkormányzat, országos képviseletnek így nincs értelme, ha komoly helyi gond van azt az országos pártnak is értelmes dolog figyelembe vennie

Ugyan ki interpellálná meg a minisztert egy lokális ügyben, ha senki sem képviseli azt a területet?

Ha lokális gondok vannak akkor az önkormányzatnak kell szót kapnia valahol de nem a parlamentben. A lokális problémák megoldási helye nem az országgyűlés.

Fene tudja rengeteg rendszer létezik mindennek vannak előnyei hátrányai, egyéni képviselőknek akkor van értelme ha az emberek valóban nemcsak pártszimpátia alapján szavaznak márpedig ez nem így van. Azt hazudjuk hogy azért van helyi mp hogy ezt-azt elintézzen de nem intéz el semmit csak a pártutasítások alapján szavaz...

rockjano 2011.11.22. 03:09:56

@Akitlosz: Ehez nekem most késő van de gondolom a szakértők is ezen vitáznak éjjel nappal, egy biztos hohy a mostani hatalom csak azon van hogy ezt a hatalmat soha ne kelljen átadnia és szerintem sikerrel is jár ebben akármennyire is rosszul kormányoz...sjanos

ssi 2011.11.22. 04:03:52

@rockjano: @Akitlosz:

összefüggő fogalmak, összefüggések?

- kormányunk hatalmi politikája .. sikeres - jelenleg?
- gazdaságpolitikája .. kétséges, de az előbbi miatt leplezhető ..
- Mo politikai viszonyai válságban van? és gazdpolitikája kockázatos?

több EU-állam van ilyen helyzetben? sőt az EU is?
sőt több más ország is? sőt, a világ egy része is? .. netán a nagy része?

mikor és mitől volt nyugisabb, stabilabb a helyzet? ..
és akkor is lehetett látni, hogy mi felé megy a világ?
és majd megint kezdődik vmi új, alapból, s felpörög és minden előröl újra?

hacsaturján 2011.11.22. 04:30:34

török gábort elemzik.

hattyú 2011.11.22. 06:05:00

@Tragedy: nem hiszem, hogy Török úr hülye, egyszerűen csak próbál objektívnek látszódni és emiatt néha picit hazudik, elken, elhallgat - nehogy véletlenül támadás érje valamelyik politikai oldal agyamentjeitől... vagyis fél. Ez sajnos eléggé jól jellemzi a magyar értelmiséget, lassan férgekké alakulnak, vagy majmokká és besorolnak. Talán pont emiatt nincs az a fajta független, szabad sajtó, amit te is hiányoltál a hozzászólásodban.

regress 2011.11.22. 06:08:06

@rеgrеss: te egyszerű elme pár naja javasoltam valamit,tényleg nem értetted .azakadj le erről a névről

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.11.22. 06:43:52

Országgyűlési Választások 2014

O - Török
O - Gábor
O - Török Gábor
O - Független Elemzők Pártja

A fenti nevek melletti körökbe tett két egymást metsző vonallal lehet szavazni.

szoja122 2011.11.22. 06:44:16

@manyike: Az az érzésem, hogy abból az elvből indulsz ki amit TG vall -de Ő sem tart be következetesen, amit pl. a választás tv.-ről ír. lsd.:GPtower 2011.11.22. 01:47:29 elemzését- egyszer egyik oldalt bírálni egyszer a másikat. Ha jót mondok akkor kell rosszat is, és fordítva.

Ez egy teljesen elhibázott álláspont. Politikát nem lehet, de nem is szabad teljesen szárazon elvonatkoztatva elemezni, mert akkor nem marad mit elemezni. TG sem tudja ezt betartani, Ő is egy ideológiából kiindulva elemez.

Újabb példa:

Emlékszel a Fidesz kormány megalakulásakor Jóindulattal figyelte a már akkor egyértelműen rossznak látszó gazdasági szabadságharcukat, azért mert végre kiderülhet, hogy nincs igazuk a bal-lib megmondó embereinek -habár nem nevezte meg, de egyértelmű a bal-lib gazdaságpolitikusaira gondolt, akik keményen szokták véleményüket hangoztatni. Pl. Bokros, Lengyel, Békési. De elfelejti, hogy ezek a megmondó emberek legalább olyan mértékben bírálták az aktuális MSZP-SZDSZ gazdaság politikáját mint a Fideszét.

Nem kellett volna mást tennie, mint megkérdeznie a Corvinus egyetem közgazdászait. A döntő többségének ez lett volna a véleménye.

A gazdaságról nem igazán értem mit szeretnél tőlem hallani, többször leírtam linkekkel hivatkozva véleményemet.

Már az elején teljesen elszúrták. A 16%-os jövedelem adóval 500-800 milliárd forint rést ütöttek a költségvetésen. Ettől kezdve ennek a költségvetési luknak a betömése volt az egyik fő céljuk. Így pénz nem maradt semmire. A MANYUP lenyúlasával szerzett pénzt egy részét eltőzsdézték (MOL). Az államadósság most is 82% (ezzel az új alkotmány is megsértik), mert az ország kockázati tényezője nőt -sokkal drágában tudják napi szinten az országot működtetni, mert az állampapírokat nem vagy csak drágán veszik, a kamatok nőttek.

Nem maradt a gazdaság felpörgetésére semmi. Nem a jövedelem adóval kellett volna kezdeni, hanem az 1 munkaerőre jutó terhek csökkentésével. Ezt a pénzt csakis munkahelyek teremtésére tudták volna használni, ellentétben a 16%-os jövedelemadóval, ami sok más egyébre is költhető. Mivel ezt a gazdagok élvezik így marad a külföldi luxus cikkek vásárlása és a vagyon külföldre menekítése. Belső fogyasztást ez nem növelte.

Kommunikációjuk pedig katasztrofális: Pökhendi beképzel módon kommunikálnak, úgy mintha náluk lenne a bölcsek köve, csakis kizárólag mindig mindenben nekik lenne igazuk. Ők tévedhetetlenek. A Nemzeti együttműködési nyilatkozat, az alkotmány asztala, Kerényi -féle festményekkel, az oktatási törvénnyel pedig saját torz avítt ideológiájukat próbálják ránk erőltetni. A háborús retorikájuk pedig ostoba. Így csak ellenséget tudnak szerezni maguknak és sajnos magunknak is. A bal-lib megmondóemberei -akikre TG célzott- még tehetséges kezdők sem lehetnének mellettük arroganciában, pökhendiségben tudálékosságban.

Törvényalkotásban a törvényeket. egyéni képviselőkkel nyújtatják be -a kormány helyett- így kikerülhetik az egyeztetést -lsd Rogán mennyi törvényt nyújtott be. A kivételekkel pedig erkölcstelenné hiteltelené teszik azokat.

Külpolitikájukkal a Romániában és Szlovákiában élő magyarok sorsát nehezítik meg. Muníciót adnak az ottani nacionalisták kezébe.

Ennek ellenére egyszer a kedvedért a jó gondolataikról is írtam, persze ebből nagyon kevés van és nem jut el a törvényalkotásig. Így nem sokat ér.

STB.STB.STB.STB.STB.STB.STB.STB.STB.STB.STB.STB.STB.STB.

nyünyüge 2011.11.22. 07:35:42

@szoja122:
a fidesz szóvívő, ex nyugdíj- és kiflivédő kormánybiztos ma reggel a köztévében:

"nem foglalkozunk az ellenzék kritikájával, van nekünk annál fontosabb dolgunk"

szoja122 2011.11.22. 07:48:16

@nyünyüge:Igen Ők nagy ívben le sza... mindenkit aki nem ért velük egyet. Miért is érdekelné őket: Ők mindentudók. :(((((((((((((((((((

lariflari 2011.11.22. 07:49:44

Kedves TG!
Teljesen mindegy milyen választási rendszer van vagy nincs,mindenképpen egypártrendszer alakul ki Mo-n.Még ha nagykoalíció jönne létre,akkor is ugyanazon arcok kormányoznának.Ha több párt jut be,összejátszanak,ha kevesebb,akkor is összejátszanak.Ebből a megfontolásból pedig teljesen lényegtelen a választási rendszer.Az egész demokrácia betegesen van kitalálva!

jjulie 2011.11.22. 07:55:06

nyilvánvalóan fenn kell tartani a táborok közötti távolságöt, és markáns különbséget, a fidesz hangadóknak kötelező bizonyos rendszerességgel bicskanyitogatót mondani

a fidesztábor a semmíból épített mesterséges katyvasz, amiből a ráció régen ki lett dobva a szemétbe, és nem engedhetik meg a lövészárokbarátkozásokat, mert azzal vége is lenne a mutatványnak

muszály hogy a közbeszéd a semmiről folyó vitáktól legyen hangos

az kölön dícséretes, hogy a fidesz igazságtételi handabandáját, egy olyan gyerek írta, aki 9 éves volt az eredeti pető-kónya vita idején

lariflari 2011.11.22. 07:57:16

@Bruhahahahihihi: Ne zavarjon egy kicsit sem,hogy a történelem folyamán,ez a nép, mindig egy rohadék bandát szolgált!Csak a nevük volt mindig más(török,orosz,satöbbi).

hoplita 2011.11.22. 08:02:10

@jjulie:
Tanuld mán meg bazmeg, hogy a muszáj pontos jé.

Ilyen helyesírással bajos s szürkeállományra hivatkozni..:DDD

Id. Lencsés István 2011.11.22. 08:11:51

Emberek!

Keresem Lencsés Istvánt, itt szokott irogatni. Tud róla valaki valamit?

id. Lencsés

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.22. 08:12:48

Minden szent ?

- Szent Orbán ?

- Szent Jobb körmenet, ahol Matolcsit körbehordozzák ?

Hát Orbán akkor volt utoljára szent, amikor kezet csókoltatott magának az öregekkel.

Gáborkám, csak így tovább, szorgalmasan.

menőmano 2011.11.22. 08:13:30

@tamimaci:

Te figyelj csak!! Te miket firkálsz itt a Török Gáborról???!!
Totálisan Te vagy az idióta!!
Mit képzelsz Te magadról??!!

ssi 2011.11.22. 08:25:56

@szoja122:
nem értetted meg a játékra invitálásom lényegét .. de újra nekifutok :))
(amúgy a fent nevezett közgazdász urak tanáraim voltak 5+2évig és munkámból adódóan ma sem tudok "elválni" tőlük :))

mindenen felülemelkedve, csak és kizárólag a Fidesz-kommunikáció szó szerinti figyelésére utaltam és próbáltalak bevonni ..

tehát: megfigyeltem, hogy olyan ügyesen csavarják a szavakat, a mondandójukat, hogy minden szinte teljesen igaz !!
- ha a mögöttes szándékaikat, vagy egyéb intézkedéseiket és azok eredményeit most nem vesszük figyelembe - bár észre vehetted, hogy ennek léte/nem léte szinte nem is gazdasági, vagy egyéb szempont, ha kizárólag érzelmi a választók többségénél

ssi 2011.11.22. 08:28:12

@manyike: @szoja122: jav: utolsó sor nem "ha", hanem "hanem"

jjulie 2011.11.22. 08:28:13

@hoplita:

nocsak cigány, látom ma sem jutott neked seprű a közmunkás eligazításon....

@hoplita: nevű helyesírásellenőrző bekepcsolva, javíts légyszi légyszi szürkeállomány

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.11.22. 08:29:06

@hoplita: a dicséretest meg hosszú í-vel írja a Julika.
Tiszta szerencse, hogy helyesen le tudja írni: fideszpicsaszáj. Biztos van nyelvi konzulense, csak nem tud vele naponta találkozni. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.11.22. 08:32:28

@szoja122: a Lengyel az nem gazdaságpolitikus, hanem majom.

márta)) 2011.11.22. 08:38:46

„Magyarország a saját lábán is meg tud állni"
Orbánon élcelődnek a németek: ő a Nap Pinokkiója"

A Handelsblatt újra a „Nap Pinokkiójának” választotta Orbán Viktort amiatt a kijelentése miatt, miszerint „Magyarország a saját lábán is meg tud állni”.
A német gazdasági lap emlékeztetett, hogy 2010-ben megszakította az IMF-fel folytatott tárgyalásokat, hogy meggátolja a Valutaalap a költségvetés kiegyensúlyozására vonatkozó „diktátumait”.

www.168ora.hu/itthon/kis-hazudos-orbanon-rohog-az-osztrak-sajto-86287.html

Nahát! ez (is) baromi jó. Folyamatosan okot ad rá a kormány, hogy rajtunk legyen a fél világ szeme? Sőt mi több még nevetségessé is teszi magát?
Hát.Igen. Van ilyen.
:))

lariflari 2011.11.22. 08:43:56

@márta)): Lehet hogy ez is a PR része.:D

lüke 2011.11.22. 08:44:22

@Belpo: ne itt mond, van neki is blogja

@Hepci: közgazdász:)
Dimitrov téri fiú, de minden magyar közgazdász onnan gyütt!
s sokan vannak az OT-s fiúk is az elizélt palotából

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.22. 08:46:57

@Könnyen elkaptuk, uram!: "(tudod, különadót vet ki a fidesz, ha az EU elmeszelné azt a pár dolgot, amit Matolcsy, a mindentlátó- átlátó kitalált az elmúlt másfél évben! Fizetni fogsz, fideszfan!)"

Nem véletlen a régi mondás, hogy legszebb öröm a káröröm.
Első olvasatban felháborodtam, második olvasáskor meg elöntött a káröröm. Arra gondoltam én is, hogy a 2/3 is keményen fizetni fog vezérlő kormányunk, és parlamentünk balfaszságáért.

Úgy mellesleg ez nem kollektív felelősség? Ők hibáznak, mi meg fizetünk? Bezzeg ha mi hibázunk, ők nem fizetnek.

maskep 2011.11.22. 08:47:08

Ötödször próbálok elküldeni egy korrekt kommentet, de folyamatosan az alábbi üzenet jön elő: "Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!"

Hmmm...

Unionista 2011.11.22. 08:47:19

@ubul2000:
olyan vagyok már, mint matolcsy. improve yourself.

török gábor 2011.11.22. 08:48:17

@bioLarzen: kinek a kezébe adjuk a kormányt.

márta)) 2011.11.22. 08:51:33

Jön az elkúrtukadó?"

"....A Világgazdaság szerint a törvényt alkalmazni lehetne már folyamatban lévő ügyekre is, vagyis a 272 milliárdos áfa-visszatérítést már lehetne különadókból finanszírozni. Ugyanakkor kérdéses még, nem ítélik-e az EU szabályaiba ütközőnek a telekomadót, a válságadót, a Malév-támogatást, a magánnyugdíjpénztárak állami tulajdonba vételét, a végtörlesztést, amellyel kapcsolatosan az Európai Bizottság éppen tegnap közölte: tízhetes határidőt ad Magyarországnak, hogy reagáljon az uniós aggályokra."

fn.hir24.hu/itthon/2011/11/22/jon-az-elkurtuk-ado/

hm. Minden napra jut valami elképesztő hír, mindig produkál valamit" a kormány :)
De ettől még az a "fránya gazdaság nem fog jobban működni.
Hát.Igen.

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.22. 08:52:26

@Akitlosz: "Nincs a népnek hatalma"

Szerintem van, de szerencsére nagyon ritkán él vele, kb. 50-100 évente.

maskep 2011.11.22. 08:54:21

@maskep:
@török gábor:

Nos, hát lemaradtatok egy jópofa kommentről. Török Gábor blogba helyett ide kopipásztoltam:

hircsarda.blog.hu/2011/11/22/2011_november_22_kedd_cecilia_es_feromon_napja_van

Ha esetleg valaki meg tudja magyarázni, hogy ebben a kommentben mi az "olyan kifejezés vagy link", ami tiltott, és hogy hogyan fogalmazhatnám PC-re át...

látjátok feleim szümtükkel 2011.11.22. 08:54:43

@Akitlosz: "Tehát ha az országgyűlés nem lesz képes alkotmányt módosítani, mert csak egyszerű többsége van a kormányoldalnak, akkor népszavaztatni sem tud az alkotmányról."

"2006. októberében a nép egy része népszavatott. Nem emlékszel rá?

lariflari 2011.11.22. 08:56:01

@török gábor: Nagykoalíció és felelős magyar kormányzást!
Továbbá szakértő kormányt,MOST!

lariflari 2011.11.22. 08:57:18

@török gábor: Mind a görögöknél,mind az olaszoknál azonnak képesek voltak a SZAKÉRTŐ kormányt felállítani!
Itt miért nem??????

márta)) 2011.11.22. 09:00:36

Én még mindig ott tartok) Meg kellene kérdezni, fel kellene kérni a Bajnait. Segitsen már be a kormány munkájába, mutassa meg az utat nekik, merre haladjon a gazdaságpolitika) :)) Persze, és csak is akkor, ha lenne egy kis ideje.
Bezony.

:)))))))))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.22. 09:00:55

@török gábor: Tényleg ?
Ez a rendszer alkalmas lesz arra, hogy kifejezze a választók akaratát, hogy kinek a kezébe adjuk a kormány ?

- az érvényességi küszöb eltörlése -

Ez alkalmas ?

Mindössze vissza kell léptetni az ellenjelölteket, és máris megvan felhatalmazás.

Ha egy fideszes csak azt az egy szavazatot kapja, amit magára leadott,
akkor is megnyerte a választást.

Ez fejezne ki - mit is ?

lariflari 2011.11.22. 09:01:14

Bármelyik párt tökéletesen megfelel a célra amennyiben:

1-a munkája után felelősségre vonható és felelőséggel tartozik!!!
2-szakértő a témában,vagy hajlandó szakértőket bevonni!!

graycivil 2011.11.22. 09:02:09

@török gábor: "kinek a kezébe adjuk a kormányt."

Nem csak ez. Hanem az is, hogy azt a kormányt a másik oldalon nem a kisebbség tartja a kezében, ezzel "lerögzítve" megbénítja az új kormányt.

És pont ez fog most történni. Ha az ellenzék nem nyer kétharmaddal, akkor a FYDESZ által "egy irányban lezárt" kormányt kellene megmozdítania, ami így szinte lehetetlen.

Hol itt a választói akarat TÉNYLEGES érvényesülése? Ilyenkor csak az "erőszakos lakatlevágás" fog segíteni.

A XX.században Hitleren keresztül muatták be a fasizmus jelenségét. A XXI.században Orbánon keresztül tanítják majd az "áldemokrácia" jelenségét.

béla a görög (törölt) 2011.11.22. 09:04:30

Kár beléd a demokrácia...

Ha eltekintek is a jelenlegi erőviszonyoktól amik változni fognak nem fér az agyamba, hogy egy politikai elemző miért preferál egy olyan választási rendszer ami a nagy pártoknak kedvez...
Miért nem akarsz mondjuk konkrétan 3 vagy 2 urambocsá csúnya leszek 1 párt rendszert????
Ugyanis mindegyik alkalmas lenne a választói akarat megtestesítésére 3 párt esetén még a koalícióra, 2/3-ra és más egyéb a hatalom számára előnyös dologra. Csak matematikai statisztika kérdése az egész... De azért ne bohóckodjunk már...
A demokrácia NEM a hatalomról szól! Most nézem önkori képviselő. akkor lesz még országos is... Így már értem miért a nézőpont.

"mit tartunk fontosabb értéknek, a választás egyszerűségét vagy a pártrendszer pluralitását?"
ez nem lehetne semmilyen kérdés! a választás NEM a hatalomnak szól hanem a választópolgároknak.

lüke 2011.11.22. 09:04:47

@maskep:
aferomon
nem orvos a cenzura

László56 2011.11.22. 09:09:16

Szép jó napot Mindenkinek

Érdeklődéssel olvastuk elemzőnk Minden szentnek.... írását. A számunkra keveset mond a választási törvényről, viszont annál többet árul el, saját karakteráról.

Kritikája is inkább a, ki mint él, úgy ítél, rendszerébe foglalható, hiszen abban a bekezdésében ahol a részletek ördögi köréről, a többségibb és aránytalan rendszerről ír, nem vizsgálja meg az okot, hanem csak feltételezi. Éppen azt hogy a FIDESZ szentnek is maga felé hajlik......

Meg sem fordul a fejébe hogy itt az ország politikai stabilitásáról van szó és ezért néz ki, az új választási törvény úgy ahogy javasolják. Ez érvényes mindenki számára, akárki van a kormányon. Hogy ez mennyire fontos, mi sem mutatja jobban mint éppen az a válság, amivel országunk a jelen pillanatban is küszködik.

Éppen az a tény hogy nem minden a FIDESZ érdekét szolgála ami a törvényt illeti, mutatja nekünk hogy itt a stabilitásról van szó és nem másról. A pártok összefogása szükséges a nyeréshez, ami mutatja nekünk hogy a feldarabolás az instabilitást jelent, az összefogás meg stabilitás. Ki azt nem látja be hogy a stabilitás az egész ország érdeke, az nem ellenzék, hanem népiesen fogalmazva ellenség. Hiszen csak egy stabil ország tud az országunk külső és belső ellenségeivel megküzdeni.

Elemzőnk meg sem említi a legfontosabb problémákat az új választási rendszerrel kapcsolatban.

Ezek elsősorban a választópolgárok osztályozásával kapcsolatosak, és a határon kívül élő polgárok megkülönböztetésével kezdődnek. Mivel más szavazati jogot adnak a határon kívülieknek mint a belül élőknek. Evvel utalnak arra hogy az országunknak vannak elsőosztályú és másodosztályú polgárai. Ez viszont ellentmond úgy a régi mind az új alkotmányunknak. Ahol minden polgár egyenlő. Tehát nem lehet két választási jog sem.

Ezért nyugodtan követelhető hogy az országon kívüliek is ugyanazt a jogot kapják mint a belül élők. Erős politikai akarattal ez sem lenne probléma. Hiszen a kívül élőknek csak azt a jogot kellene megadni, hogy ahhoz a bármelyik választókerülethez csatlakozhassanak amelyikhez szeretnének. Csak nyilatkozniuk kell róla, és már meg is van oldva a probléma. Minden más csak maszatolás.

Hiszen aki választani akar, az figyeli az ország politikai életét is. Lehet hogy egy határon kívül élő sokszor jobban figyel mint egy belül élő ?

lüke 2011.11.22. 09:09:32

@márta)):
szerintem van ideje, sok is- egy am. prof .nak max. 20 órája van hetetente-csak
mi lesz a jet leggel?

messi-asz 2011.11.22. 09:11:11

@szoja122: akko már csak a zatya hiánycikk

misiapu71 2011.11.22. 09:12:16

régota probálom megtudni hogy lehet kivitelezni kb 1mill erdélyi leszavazását kettő konzulátuson egy nap alatt valaki lécci irja meg

aszekelyek 2011.11.22. 09:13:42

@márta)): bezzeg a bajnai, az tudná, hogy kell egyedül az adósoknak elvinni a balhét, a MAlév privatizáviót meg egyenesen ő csinálta, Simán sanyargatná a magyar szegényeket, tavaly óta hitelből és akkor nagyon tetszenénk az európai bizottságnak. A manyup pénzt az ő minielnöksége alatt szavazták meg, hogy maradjon, az én, a befizető akarata ellenére is , a külhoni alapoknál, . Csupa olyan dolgot tenne, ami miatt tapsolnának neki. Külföldön. Itthon nem. Az meg sem az európai bizottságot nem szokta érdekelni, sem a többi pénzurat, hogy ki szenvedi meg és mennyire, hogy ők a pénzüknél maradjanak. el ne feledjem. Akkora tömegű hajléktalan lenne, már zavaly óta kilakoltatva, állam által el nem helyezve, hogy lépni nem tudnál tőlük az utcán. ?imt anno 999-ban én, New Yorkban. Az se érdekelné az európai bizottsáhot. Semmifele aggályaik nem lennének és határidő sem szabva bajnainak. Az is csak egy képmutató, korrupt banda.

graycivil 2011.11.22. 09:14:28

Az új adóváltozással a 202 eFt felettiek havi 8730 Ft nettó többletet, a minimálbér közeliek 9530 Ft-tal rosszabbul járnak.

Ha meglépik a bérkompenzációt (92000 Ft), még akkor is a várható nagyszámú elbocsátások mellett a megmaradt minimálbéresek reálcsökkenése 4-5%.

Senki nem járhat rosszabbul? F.Y!DESZ

aszekelyek 2011.11.22. 09:16:01

@szbi: MAjd megint átöltöznek neked olyan cuccba, ne félj..... A választásig. Aztán mondanak egy igazságbeszédet és uralkodnak ürükké. Akkor nem baj, ha ők csinálják, tudod.

messi-asz 2011.11.22. 09:16:46

@Tragedy: "Maga csak keverje a szart itt a saját felületén. A többieknek jó bohóckodást:"

az SI az jooo volt... igen ilyen elemző...

de a többiek ezért akik itt klubbolnak nem felelősek... mindenki a saját kommentyéért...
tudok olyat, aki el sem olvassa ezeket a blablákat :) csak néha...

kikérem magamnak a klub tagok nevében... itt még a fidióták se vészesek...

maskep 2011.11.22. 09:17:53

@lüke: Köszi! :o)

Utána még néhányszor megpróbáltam, de újra csak ezt a hibaüzenetet kaptam... lehet, hogy elkezdek tesztelni néhány szót, hogy kiderüljön, melyik nem volt PC... A "cigány", az biztos oké, mert mielőtt el akartam küldeni az én üzenetemet, éppen az volt a fókuszban...

aszekelyek 2011.11.22. 09:20:47

@Unionista: Az a baj , tudod, hogy semmiféle bizalmam nincs abban, hogy valóban teljes jogúak lennénk, mi második körösök. és ez tapasztalat.

messi-asz 2011.11.22. 09:20:52

@oldbobby: hüje po:cs vagy

"Az ajánlószelvény állatorvosi ló, de a komolytalan jelöltek és szervezetek kiszűrésére szükség van."

ez egész jól sikerül. nem is szűrő, egyenesen TÖMÍTÉS... csak a szar marad (belül)

2011.11.22. 09:21:07

@látjátok feleim szümtükkel:
Bocs, ha úgy ment át. Ez nem káröröm volt, hanem düh. Lehet a dolgokat másképp látni. Lehet a fideszt szeretni. De Székelyék (akik többen vannak, csak egy nick-et használnak takarékosságból, saját bevallása szerint) már elvtelenül védi a fideszt. Minden jóóóóó amit OV csinál!
Szerettem volna beleütni az orrát a ténybe: amit elbaltáz a fidesz, azt neki is fizetni kell. Vagy akinek fidesz tagkönyve van, adómentes?

tarackos 2011.11.22. 09:21:55

Gábor, aki a jelenlegi ámokfutást látva, egy a 2/3-ot még a jelenlegi rendszernél is könnyeben elérhetővé tevő választási rendszerre nem mond élből nemet, az szvsz egy nagy marha!

Ha folyton 2/3-al kormányoznának, akkor semmi értelme nem lenne az alkotmánynak, 4 évente felül lehetne írni. Persze aki a káoszban érdekelt az érthető ha lájkolja, a marhákat meg nem az eszükért tartják...

aszekelyek 2011.11.22. 09:22:45

@Unionista: nem hagyják. A kormányzás nem a z ellenérdekelteknek megfelelést jelenti. Pedig azt várják el tőle.

messi-asz 2011.11.22. 09:23:13

@tamimaci: kiegészíteném +f = (f)idióta...

maskep 2011.11.22. 09:24:13

@maskep: @lüke: Naugye! :) Hát akkor nézzük:

MSZP
fideszes elnök

...ha ezek átmennek, akkor megvizsgálok további szavakat is. Majd csak eljutok a nem-megfelelőig, még az "és" meg az "a" előtt...

messi-asz 2011.11.22. 09:27:16

@lariflari: "Az egész demokrácia betegesen van kitalálva! "

a te béka perspektívádból... de egyébként ez tökéletes rencer.
pont azt tudja amit kell, egy kézben ("elitt") tarcsa a 6almat örökre

márta)) 2011.11.22. 09:28:15

@László56:

Kedves László!

Ön csak ne adjon tippeket a kormánynak a választással kapcsolatban , ha kérhetem.)

A határon kivül élőknek semmi beleszólási jogot nem adnék, persze ennél fogva szavazati jogot sem)
Nem figyelni kell kedves) határon belül, és kívül. :)
A kormány politikáját, annak hatását értelmezni kell, no. és persze megélni. Ami a társadalom egy nagy csoportjának nagyon nehéz, azoknak kik haladnak az elszegényedés felé.
Érti ugye. kedves László???
:)

lüke 2011.11.22. 09:29:05

@misiapu71:
úgy ,ahogy az osztrákok csinálják!
postán elküldheted
nem kell ehhez még fantázia se:)

maskep 2011.11.22. 09:29:23

@lüke:
@török gábor:
@maskep:

Megfejtettem a tiltott kifejezést. Többet is kipróbáltam, és végül akkor ment át a kommentem, mikor ezt kitöröltem. Ez a kifejezés pedig egy egykori MTV-s műsorvezető hölgy neve, ami "M"-mel kezdődik, "a"-ra végződik, és jelenleg az ATV-nél vezet reggeli műsort. (Nem Róna Egon!:))

Hihetetlen, na! Ma már ő sem volt soha, legalább is itt, Török Gábornál... Nem ez véletlenül a Hírcsárda?

márta)) 2011.11.22. 09:31:54

Az is csak egy képmutató, korrupt banda. "

Most a fideszistákról irtál?? Nagyon igazad van.
Mert hát ez a többségi kormány már csak ilyen.??!!!
Na.Ugye???

aszekelyek 2011.11.22. 09:33:22

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az a rossz hírem neked, hogy már eddig is fizetnem kellett, mindannyiunknak, szegényeknek különösen, amit elbaltázott, nem kicsit, nagyon, az msz-szdsz kormányok sora nyolc éb alatt. Nekem ahhoz sem volt felmentésem. Azt írd ide, miért pont azt ne kéne vállanom, amit a FIDESz esetleg nem jól csinál .- Egyébként a magyaroknak jól csinálja de ez a külföldi ellenérdekelteknek és itteni szekértolóinak nem jó. A magyar manyup pénz tulajok 91%-a felhatalmazta Orbánt, tegye be a magyar kasszába a nyugdííj takarékossága összegét. MAgyarok szabadon eldöntötték. A végtörlesztést is üdvözlik, akik tudnak általa mégis emberhez méltó életet élni. Akit pedig kiraknának a külhoniak az otthonából, az is a kormány elképzelését dícséri, mert maradhat és fizet bérletet. Ezek nem a magyarok, az érdekeltek érdekeit sértik. Kicsit sem. Akik lerablásra készültek nálunk, azoknak a külföldieknek sérti az érdekeit. Fordítva ülsz a lovon. Szakértolók úgy ülnek. Persze őket nem éri semmi baj, a külföldiek szemétkedései által. Őket nem rakják ki és megtarthatták a manyup pénzüket is. Mondjuk szolidaritásról életükben sem tudták, hogy az mi.

KG2000 2011.11.22. 09:38:26

Szerintem a legtöbb választójogi változtatáson lehet ugyan vitatkozni, de mindegyiket meg lehet úgy is csinálni, hogy az igazságos legyen. Pl. a választókerületek ügye igazságos lehet, ha többé-kevésbé egyenlő a szavazók száma. Az egyfordulós választások ugyan kényszeríti a pártokat az együttműködésre, különösen a tervezett helyzetben, amikor a győztes mindent visz, de legalább tiszta helyzetet teremt az első (és egyetlen) forduló előtt, és nincs a két hetes huzavona az első és második forduló között.

A túlkompenzáció viszont szerintem eléggé antidemokratikus, különösen az, hogy a győztes kompenzációja nem csak a saját eredményétől függ, hanem attól is, hogy a második mennyit ért el. Ez teljesen antidemokratikus szerintem.

messi-asz 2011.11.22. 09:38:46

@László56: :))) szép beszéd volt po:cs

többpártrendszer = "a feldarabolás az instabilitást jelent"
stabilitás = fides...

egy színvonalon vagy TG vel... egyébként már a nyelvezetetek is összeért...

éljen a párt! éljen a ormány! hajrá fides! hajrá magyarok!

(remélem a 66ós közreműködéseteknek köszönhetően még a feudalizmus fenntartható Európa ellenére és több száz év lemeradással)

aszekelyek 2011.11.22. 09:40:14

@márta)): Az európai bizottságról írtam. Egyetlen egyszer sem védték meg a magyarokat, a durva dolgok esetén , soha. Bezzeg a bankokat...... a tőkét......A kkor nem velügy,. csak ha a szlovákok nem engedik be a magyar közt elnököt szlovákiába. pl. Meg ha üsszeverik a magyarokat a meccsen a szlovák rendőrök, ok nélkül.

misiapu71 2011.11.22. 09:41:58

@lüke: utánna kérdezek az osztrák példának úgy is náluk dolgozom ,eddig nem sok olyan példát tudtam meg ami hihető

aszekelyek 2011.11.22. 09:42:34

@lüke: mi baja azzal ? Múltkor nekem nagy sikerem volt ezzel. Igaz, orvos volt az illető, akinek azt mondtam, ha elég közel ül hozzám, a feromonjaim majd megteszik amit kell és újra férfinek érezheti magát :)

is 2011.11.22. 09:42:50

"Ám ez is egy tipikusan értékválasztásos (és nem szakmai) kérdés: mit tartunk fontosabb értéknek, a választás egyszerűségét vagy a pártrendszer pluralitását?"

Ez a kulcskérdés, és erre sincs örök, időtlen válasz, még értékválasztás esetén sem. De a 2011-es Magyarországon, ahol a pártcsomósodás két olyan torzszülöttet hozott létre, mint az MSZP meg a FIDESZ, ott egészen egyértelmű a válasz, hogy a pluralitás tudja csak kihúzni az országot a politikai gödörből. Ez a vonal lenne az az "elemzői" oldala ennek a témának, amit TG még csak fel sem fog, azon túl, hogy az "elemzői" mondatából is látszik, hogy magának a szónak a jelentésével (mi is az az elemzés) sincs tisztában, hanem valami vulgáris, torz hétköznapi jelentésben használja, mint a "vállalkozó", "politikus", vagy "hivatlanok". értjük, hogy a szakmád hozzáidomult a pártrendszerhez (ami ellen nem is küzdesz a választási rendszer apropóján), de azért ekkorát beleszarni, az mégiscsak visszahullik rád is.

aszekelyek 2011.11.22. 09:45:08

@KG2000: TAkarékosabb is egy fordulót tartani. meg lehetőség sincs arra, amit 2002-ben is csináltak szociék a két forduló között.

Unionista 2011.11.22. 09:45:23

@Akitlosz: @aszekelyek:
az megállapodás kérdése, hogy a szabadállamnak egy föderáción belül mekkora önállósága van. az egy kérdés lenne, hogy mi legyen középeurópai, és mi magyar hatáskör.

szerintem középeurópaivá kellene válnia
-- a felsőoktatásnak,
-- a médiatanácsnak,
-- a legfelső bíráskodásnak.
középeurópai lehetne az agrárrendtartás például. meg kellene szüntetni a középeurópai gazdálkodók közötti támogatási különbségeket. lehetne egy közös középeurópai régiós agrárpénz. középeurópát fel lehetne osztani vidékies (rural) körzetekre és városias (urban) körzetekre. ez a német közigazgatásban a landkreis, és a stadtkreis. előbbiekben régiós pénz lenne a hivatalos, utóbbiban pedig euro. ebben a felállásban németország nagy része stadtkreis lenne, mivel iparosodott. ezért kell euro. a globális befektetések miatt. a vidéknek viszont inkább a régiós pénz volna a kedvező. aminek az árfolyamát nem a globális tőkepiac mozgatja, hanem a régiós agrárpiac. a régiónak lennének agrártőzsdéi. a kereskedést a föderáció szabályozná. szóval egy ilyen bundesrepublik számtalan feladatot átvehetne. általában idekerülne a kultúra, az agrárkultúra, az oktatás, turizmus, bíráskodás legfelsőbb szinteken.

az oktatásra most ugye nincs pénz. de ha belépnének a németek, és az osztrákok, akkor mégis csak lenne. és nekik egyébként érdekük pénzt áldozni a középeurópaiakra, mert mindig jobb nekik egy magyar, vagy akármilyen latinkeresztény bevándorló, mint egy esetleges moszlim invázió. egy dolog a mittelmächte, aminek ugye részesei voltak a törökök. itt gyakorlatilag a német-római császárságot és az osztrák-magyar monarchát kellene egyesíteni. de ehhez régiós igazgatást kell bevezetni, illetve megerősíteni. az unión belül. szerintem ma ez a legfőbb nemzeti érdek. a föderáció.

messi-asz 2011.11.22. 09:46:00

én azt gondolom, hogy amíg van olyan kis hazánkban, aki ennek az idiótának tapsolni tud (TG+László56+aszékelyek stb)
és azt sem tartyák gondnak hogy a ki a belügyminiszter, ki a KE... stb...

addig ez az ország az idióták országa, akikkel bármit meg lehet tenni...
szégyenkezem, helyettetek is, mert nektek ez nem elérhető érzés...

vastagbor.blog.hu/2011/11/21/a_teflonbevonat_tokeletes_matolcsy_megmagyarazza?

IntelCorei5 2011.11.22. 09:46:42

Ez a törvény minden látszat ellenére szuper.
Megadaja a lehetőséget a fidesz totális annulálására és nem is kell sok hozzá.

Viszont nagyon valószínű h előre hozott választásokat eredményez majd.

aszekelyek 2011.11.22. 09:47:28

@rockjano: ugyan, zuhanó repülőn nincsenek ateisták.

maskep 2011.11.22. 09:47:32

Ma reggel az ATV-n Kósa Lajos érvelt az új választási rendszer mellett. A kérlelhetetlenül végigvitt érvelése most is szórakoztató volt, mint mindig - M. A. sem tudta megállni, mint más műsorvezetők sem, hogy egy-két komoly hangsúllyal előadott magyarázatát egy elfojtott mosollyal és egy félmondattal ne legyintse el.

A csúcs mégis az volt, mikor a műsorvezető azt firtatta, hogy nem kellett volna talán a választási körzetek átrajzolását valami független testületre bízni - már csak a látszat kedvéért, ha másért nem.

- Én nem szeretem ezeket az álságosságokat! - Válaszolta valahogy így Kósa. - Ismer ön egyáltalán független testületet? Az MTA élén fideszes politikus van. Hoppá! Az Alkotmánybíróságban fidesz-tagok vannak. A PSZÁF élén is fideszes elnök ül...

- És MSZP-s alelnök! - Hangsúlyozta legvégül Kósa Lajos.

is 2011.11.22. 09:47:58

@GPtower: Kedves GPower!

Bármi cáfolat, hogy nem próbálják meg? Vagy csak nagyon fáj, hogy báncsák az imádott, istenített pártodat? Tényleg nagyon fáj az igazság? Na, mesélj!

üdv,

is

is 2011.11.22. 09:49:26

@Akitlosz: "Ilyen párt még eddig nem volt, s most sincs."

Tetszettek volna Bokrosra szavazni. Ott volt 2010-ben a szavazócédulán.

lüke 2011.11.22. 09:49:41

@misiapu71.
:
igen? akkor nem kell messzire menned megkérdezni, hogy is müködik

hihetö? nem ennek a kategóriája: törvény- s azt betartják, már rég, ott nem volt kommunizmus!

BruceTheHoon 2011.11.22. 09:49:57

Bocs, ha valaki már írta volna, de:

OP: "Nekem kifejezetten szimpatikus, hogy a korábbinál valamivel egyszerűbb, átláthatóbb lesz a választás, ez a legitimitás szempontjából kulcskérdés."

Egy választási törvény egyszerűsége és átláthatósága nem igazán érték. Például egy olyan választási törvény, amely szerint "csak a Fideszre lehet szavazni", még egyszerűbb és átláthatóbb lenne, mint a mostani javaslat, de nem lenne értékesebb.

Az ideális helyzet inkább az lenne, ha a választási törvény annyira bonyolult, tkp. kaotikus lenne, hogy sem a pártok, sem a politikai elemzők ne legyenek képesek hatásvizsgálatokat végezni, ill. a gerrymandering-nek se lehessen a hatását meghatározni. Ez arra kényszerítené a pártokat, hogy sima szavazatmaximalizálásra hajtsanak, a szavazókat pedig arra, hogy egyszerűen szavazzanak a nekik szimpatikus pártra (mert az átszavazások hatása kiértékelhetetlen lenne).

maskep 2011.11.22. 09:51:18

@maskep:
@török gábor:
(Javaslom, hogy az "M. A." monogramot, valamint a "műsorvezető" kifejezést is tegye Török Gábor (vagy bárki) index alá, mert így nagyon könnyen vissza lehet élni a szabályokkal, és utalni lehet arra az egykori MTV-s műsorvezetőre, aki immáron az ATV-n vezet reggeli műsort. És ez bizony az új demokratikus sajtószabályok tudatos megszegése!)

is 2011.11.22. 09:52:51

@Akitlosz: "Hiába akar(na) például a szavazók 85,9%-a ..."

Hát legutóbb 2008-ban ez a 85,9% megmutatta mire képes. Szimpla rombolásra. Abból viszont nem nagyon épül társadalom. A parlamentarizmus ugyan szar, de ilyen tömegméretekben a cserépszavazás kontrollálhatatlan és eddig csupa hülyeséget eredményezett: Hitler is ennek az eredménye, az, hogy nincs EU-s alkotmány, az is.

is 2011.11.22. 09:55:57

@aszekelyek: TAkarékosabb is egy fordulót tartani. meg lehetőség sincs arra, amit 1998-ban is csináltak FIDESZék a két forduló között.

Ugye?

aszekelyek 2011.11.22. 09:56:12

@Akitlosz: ezzel egyet kell értenem. HA nincs hiány, az lenne a legeslegjobb. Persze ezt azok, akik ma adóelkerülők, játszva meg tudnák valósítani. Csak nem akarják.......

2llkedő 2011.11.22. 09:57:40

@aszekelyek: "Persze ezt azok, akik ma adóelkerülők,"

Nem adóelkerülők, hanem unortodox adózók.

is 2011.11.22. 10:01:07

@Akitlosz: "Gy. k. Európa egy földrész, mint Amerika, míg az Amerikai Egyesült Államok csupán egy ország, mint Liechtenstein."

De az utóbbi 30 évben pont annak kiépítést folyik, hogy Európa is egy olyan ország legyen, mint az USA. Azaz politikai tartalma is legyen. És ez a válság éppen most talán el is hozza ennek a döntő részét: kicsavarják a költségvetést és az adózást a tagállamok kezéből.

maskep 2011.11.22. 10:02:39

@maskep: Csak a korrektség kedvéért, mégegyszer megpróbáltam Mész@ros @ntoni@ nevét leírni egy üzenetben, semmi mást, csak ezt a nevet, helyesen. Na, mit mondott a blogmotor?

"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!"

Nem értem, vagy inkább nem akarom érteni... De hátha van rá magyarázat!

lüke 2011.11.22. 10:05:37

@maskep: vagy Mong Attila a hös

Unionista 2011.11.22. 10:07:02

@török gábor:
oké, de erről közvetve döntünk. legalábbis a jelenlegi közfelfogás szerint.
nép -> népképviselet (parlament) -> kormányfő -> kormánytagok

lehet, hogy rosszul látom a magyar nép lelkivilágát, de nekem úgy tűnik, hogy a magyarok nagyon erősen szeretnének közvetlenül választani egy európai szenátort. egy személyt, aki a magyar érdeket megtestesíti az unióban. ennek a történelmi oka nyilván az, hogy itt a királyok, és a fejedelmek eltűntek. szóval a népnek ezért nagyon tetszene a közvetlen választott magyar szenátor az unió politikai kormányában.

szóval ez megint egy történelmi lépés volna. szóval itt a világ pénzügyi rendszere, és az európai közjog recseg-ropog.

nyünyüge 2011.11.22. 10:12:13

off

"...Portfolio.hu Árfolyam Videó Pénzcentrum.hu REsource Konferenciák Portfolio Trader TraderSzoba InfoRádió
Portfolio.hu
BEJELENTKEZÉS REGISZTRÁCIÓ ENGLISH
BEJELENTKEZÉS
Login név:
Jelszó:
Jegyezzen meg: Elfelejtette a jelszavát?

Bejelentkezve: KILÉPÉS HÍRLEVÉL ENGLISH
Legyen a kezdőlapom
Hello, USERNAME Kilépés » Cookie-k törlése » Bejelentkezés: English version
Legyen a kezdőlapom Elfelejtett jelszó » Hírlevél beállítások »
Regisztráció » Előfizetés » ENGLISH

* Befektetés
* Deviza/kötvény
* Ingatlan
* Makrogazdaság
* Tőzsde
* Vállalatok
* Szolgáltatások
* Előfizetés

* Makrogazdaság
* Adózás
* Egészségügy
* Munkaügy
* Nyugdíj
* Nyersanyag

* Befektetési alap
* Öngondoskodás
* Külföldi alapok
* Privát bankok

* Deviza/kötvénypiac
* Állampapír (ÁKK)
* Deviza

* Ingatlanpiac
* Lakáspiac
* Irodapiac
* Kiskereskedelem
* Ipari ingatlan
* Városkép
* Termőföld

* Makrogazdaság
* Adózás
* Egészségügy
* Munkaügy
* Nyugdíj
* Nyersanyag

* Vállalatok
* KKV
* Pénzügy
* Telekom
* Energia
* Zöld energia
* Vállalati pénzügyek
* Cégautó
* Karrier
* Közlemények

* Tőzsde
* Parkett
* Technikai elemzés
* Certifikátok
* Fizikai arany, áru
* Tőzsdei kereskedés

* A hét hírei
* Adatletöltés
* Elemzések
* Fotók
* Háttér
* Infopanel
* Kalkulátorok
* Könyvesbolt
* Online interjú
* Portfolio.hu füzetek
* Prémium cikkek
* Szótár

* Adat
* Ingyenes hírlevél

* Portfolio.hu - Online gazdasági újság - 2011. november 22. kedd

hirdetés
A CNBC-re is eljutott a magyar szabadságharc vége
2011. november 22. | 08:51

Küldés e-mailbenNyomtatható verzióHozzászólás
Élő adásban foglalkozott ma reggel Magyarország esetleges új IMF-megállapodásával a CNBC gazdasági hírcsatorna. A londoni stúdióban Peter Attard Montaltot, a Nomura közgazdászát szólaltatták meg. Közben elemzők szerint egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az IMF szigorúbb gazdaságpolitikai kontrollt jelentő készenléti hitelt ad Magyarországnak.

hirdetés
Lassan vége az idei kötelező kampánynak! Dönts okosan a váltásról!
hirdetés

Szigorúbb kontrollt kaphatunk

Bár a kormány azt hangsúlyozza, hogy csak egy elővigyázatossági típusú hitelkeret (PCL) megkötésére törekszik az IMF-fel, azaz nem terv lehívni majd belőle pénzt, a Reuters-nek nyilatkozó elemzők azt jelzik: egyre inkább nő az esélye, hogy az ennél jóval szigorúbb gazdaságpolitikai kontrollt jelentő (szintén elővigyázatossági jelzővel ellátott) készenléti hitelmegállapodás (SBA) lehet a tárgyalások vége. "

www.portfolio.hu/gazdasag/a_cnbc-re_is_eljutott_a_magyar_szabadsagharc_vege.158755.html

messi-asz 2011.11.22. 10:13:17

@intelCorei5: ezt mondtam én is... ebben ez a szép... a fidest örökre eltörölni...

a totális szétzúzása...

Unionista 2011.11.22. 10:14:41

@hattyú:
van egy műmájer politológus iskola. akik csak dumálnak, dumálnak, dumálnak. semmiről nem mondják el a véleményüket. és a vicc az, hogy ez a magyar rendszerváltás (kvázi a szabadság) alkotása. az utókor végtelen szánalmasnak fogja ezt tartani.

ssi 2011.11.22. 10:14:59

@poszt .. puding próbája az evés .. vagy a megfőzése ..
- nincs még véleményem, mert még csak a hozzávalók összeírásánál tartanak ..
- s amúgy is csak most tanulom magam is az elkészítését, tálalását, fogyasztás módját, utóhatását stb. ..
- igaz nagyon fontos a társaság s a folyamat minden fázisában ..
- egyelőre nem is olyan rossz körön kívülinek lenni ebben a témában

@szoja122:
egyedül is jól eljátszom azzal, hogyha olvasok az enyémtől eltérő véleményt .. megpróbálom magam a másik helyébe képzelni: ő miért úgy és azt látja/gondolja?

azt már kb. értjük, hogy a kormány miért azt és miért úgy mondja .. bár a maga valóságát nem mindenki találja meg benne mindig .. és sokan gyanakvóvá is váltak, hogy talán nem a másmilyen valóságlátás miatt van így, hanem egy mögöttes tudatos szándék miatt, de még akiknek mindez nem is szimpatikus, azok is elismerhetik, hogy a kormány ezt hatásosan űzi

itt a blogon is minden kommentelő úgy gondolja, hogy neki van igaza .. bárki bármit is ír .. - végül is így természetes ..
viszont az élet - kimondatlanul is - mintha olyan lenne, hogy egy kicsit a másiknak is igaza van/lehet .. ha máshonnan nézzük .. és éppen honnan kell nézni? erre is többféle válasz van/lehet, kinek-kinek kedvére, érzelmére, tapasztalataira, vágyaira, érdekeire stb. valóan

aszekelyek 2011.11.22. 10:16:09

@Unionista: Azthittük, hogy a belépésünk az EU-ba, teljes jogúként azt jelenti, amit leírtál. Mert nem voltunk kellően tájékoztatva. Az utóbbi idők eseményei prfig nem vittek közelebb ahhoz, hogy megbízzak bennük, közelebb kerülhetünk mi ahhoz, míg ők vezetik az Úniót, akik ma. komoly érdekellentéteket látok ez ellen munkálni. A Bankok hová tartoznának? :) Mi lenne a váltási arány a régiós és a z euró között?

messi-asz 2011.11.22. 10:17:04

@manyike: "nem is olyan rossz körön kívülinek lenni ebben a témában"

te is külföldön élsz? azok is körön belül vannak már... minden magyar savaz...

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.11.22. 10:17:08

Szeretem Gábor naivitását.
Kedves Gábor, te egy okos gyerek vagy, de még mindig képtelen vagy elhinni, hogy fasiszta diktatúra épül. Jövőre ültetik le az MSZP tagokat, a szakszervezeteket kivégzik, a közszférában 700.000 droid fog dolgozni (hidd el hatékony lesz a besúgóhálózat).
Nem folytatom, ha túl tudsz lépni, saját naivitásodon, akkor a többit úgyis kitalálod, hisz politológus vagy.

ubul2000 2011.11.22. 10:17:54

@maskep: vszleg a gyengeelméjű irományokat is szűri a rendszer, azért lehet

ubul2000 2011.11.22. 10:18:58

@lariflari: és milyen nagykoalicióra gondolsz?

messi-asz 2011.11.22. 10:19:34

@soulclipse: Neki a volvóból nem láccik diktatúrának...

nincsenek ellenőrzőpontok, szépen suhan el a dombos nyugodt (halott) táj...
arra felé még az utak is jók...

ubul2000 2011.11.22. 10:20:28

@márta)): gondoltam már rá én is, hogy felkérem bajnait. nincs aki a pöcegödröt takarítsa. erre éppen megfelelő lenne

Unionista 2011.11.22. 10:20:50

@aszekelyek:
a magyar parlament gyakorlatilag vita nélkül ratifikálta az uniós jogot. de a hiba ez ügyben nem brüsszelben van, hanem budapesten.

lüke 2011.11.22. 10:20:54

@nyünyüge:
a tegnapi diewelt megírja, be is linkeltem:
4 milliárdot kérnek
Ungarn bittet

kanbatu 2011.11.22. 10:21:34

"például a második forduló eltörlése alapvetően integrációra, választás előtti koalícióra kényszeríti a feleket."

És addig lesz kettészakítva az ország, amíg ez a helyzet fennáll, mert erősíti az oldalhoz tartozás érzését a választókban. Eddig is ez okozta a legnagyobb problémát politikailag. Ezért kell egy arányos rendszert kialakítani bárhogy is.

dzsaszper 2011.11.22. 10:23:08

@Unionista: pontosan. A Fidesz a kétpártrendszer irányába viszi el a választási rendszert: erőnek erejével igyekszik összeszuszakoltatni egymással az ellenzéki pártokat -- remélve hogy ha sikerül, akkor hitelességüket vesztik az ellenzéki pártok, ha nem, akkor meg nem rúgnak labdába az új szabályok miatt. A kétpártrendszer irányába hat az evk. mandátumok arányának növelése is.

A leglogikusabb válasz a Karácsony Gergely féle technikai olajfa, ahogy én látom az mszp és a jobbik reakciója felbátorította a fideszt hogy ilyen szabályokat akarjon...

A legnagyobb öngól az lesz, ha a Fidesz az első kettőbe se kerül bele -- nagyon nem mindegy, mit kezdenek a munka törvénykönyvével stb. Ez a része bíztató egy picit.

bariga 2011.11.22. 10:23:20

@aszekelyek: tennék neked egy javaslatot, próbálj meg legyél szíves fejre állni és akkor jobb perspektívában fogod látni a világot. Csak egyszer próbáld ki!

szoja122 2011.11.22. 10:23:41

@messi-asz: Nem az meg van. A zatya keze mutat a kettős spirálra, Jezus - a messiás is megvan, de hol van a szentlélek??

kerecsen2010 2011.11.22. 10:24:05

@Akitlosz: De még erre a 176 képviselőre sem egyéni érdemei szerint szavaznak a választók, hanem pártszimpátia alapján. Indíthatná a nem-szeretem párt akár az Atyaúristent is, a másik párt hívei akkor sem szavaznának rá. Ezt a pártok és a képviselők is jól tudják, ezért naivitás azt hinni, hogy az új rendszerben majd felelősebb lesz a választókörzete iránt a megválasztott képviselő. Sosem lesz az (legfeljebb a saját érdekeinek is megfelelő fejlesztési kérdésekben), amíg nem lesz visszahívható. Azt pedig, ugye, aligha fogják megszavazni magukról?

ssi 2011.11.22. 10:25:58

@messi-asz:
"körön kívüli" = nem tudok érdemben a poszttémához hozzászólni, mert nincs elég tudásom hozzá .. jelenleg ..

de a változó körülmények is erősen felülírhatnak (ahogy szoktátok írna: a fagyi visszanyalhat .. s talán ennek is vannak fokozatai :))

Unionista 2011.11.22. 10:26:11

@kanbatu:
a legegyszerűbb dolog most egy klasszikus kétkamarás rendszer lenne.
arányos listás képviselet -> alsóház
többségi egyéni képviselet -> felsőház
a felsőháznak sarkalatos kérdésekben vétójoga volna.

lüke 2011.11.22. 10:28:32

@szoja122: hogy hogy hol?
hát abban ,aki idebiggyesztette
a Watson Cricketet

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.11.22. 10:28:54

@messi-asz: Fogalmazzunk úgy, hogy még nem. Hisz még nem is indult be a gépezet. Jelenleg a rendszer kiépítésének előkészületei folynak. Ha nem a bőrömre menne, még azt is írhatnám, hogy okosan. (:

maskep 2011.11.22. 10:29:38

@ubul2000: Nincs kizárva, bár az érdem a kommentem tartalmáért nem az enyém, hanem Kósa Lajosé.

Viszont annak, hogy a gyengeelméjű kommenteket is szűrné a blogmotor, két dolog mond ellen:

1.) Mikor helyettesítettem Mész@ros @ntoni@ nevét az "M. A." monogrammal, gyengeelméjűség ide vagy oda, átment.

2.) Nyomósabb érv, hogy a te kommented is láthatólag átment...

igenember 2011.11.22. 10:30:07

Egy dolgot látok jónak a tervezetben. Hogy egy fordulós lesz. Ez annyira jó, hogy talán még meg is bocsátható a többi galádság, ami még a törvényben lesz.

2011.11.22. 10:32:24

@László56: "Éppen az a tény hogy nem minden a FIDESZ érdekét szolgála ami a törvényt illeti, mutatja nekünk hogy itt a stabilitásról van szó és nem másról. A pártok összefogása szükséges a nyeréshez, ami mutatja nekünk hogy a feldarabolás az instabilitást jelent, az összefogás meg stabilitás. Ki azt nem látja be hogy a stabilitás az egész ország érdeke, az nem ellenzék, hanem népiesen fogalmazva ellenség. Hiszen csak egy stabil ország tud az országunk külső és belső ellenségeivel megküzdeni."

Kicsit játszunk el a gondolattal: ez a választási törvény lett volna életben Gyurcsány idején is! Tetszett volna???
A stabilitás nem volt a fidesz érdeke. Ahol tudta, támadta Gyurcsányt! Miért nem látta be , hogy a stabilitás az ország érdeke? Vagy igaza volt? Akkor most hogy oldjuk fel ezt a dilemmát? A fidesz az ország stabilitásának záloga? Nem úgy néz ki.
Szopatja az EU, az IMF, át kell gondolni a TELJES gazdaságpolitikát, szóval eléggé instabil ez a helyzet!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.11.22. 10:34:23

Török Gábor elemez:
Az 1x1 kérdésben én nem venném a bátorságot, hogy határozottan állást foglaljak a sokak által többé-kevésbé egyezményesen elfogadott 1 mellett, hiszen fennáll a megingathatatlannak hitt véleménybe való bemerevedés, már-már tévedhetetlenségnek látszó úgynevezett vaskalaposság veszélye. Mások mást állítanak, de mit is jelent állítani, és kik is azok a mások?
Ha valaki hisz a 2-ben, vajon nem felelőtlenség megingatni az akár boldogságot is generáló optimista hitében, másrészről viszont a 0 (null?, nulla?, zéró? - ilyen horderejű kérdés eldöntésébe most ne menjünk bele, hiszen holnap is meg kell töltenem a hasábomat!) is elfogadható, ha van, akinek érdekében áll elfogadni.
Egyszóval én nem mernék biztos lenni semmiben, de a véleményem mellett szeretnék kitartani, hacsak valaki nem gondolja úgy, hogy az ellenvéleménnyel globálisan jobban járhatnánk. Mi? Ti? Ők? Ki tudja?
Szóval mennyi legyen 1x1? Lényegében mindegy, de fontos a konszenzus és egymás lényegtelen véleményének aprólékos elmismásolása. Azt hiszem...

is 2011.11.22. 10:34:44

@lüke: dícséretes. gyorsan elolvastam a Balassa-Samuelson hatást is, hát az egy olyan orda nagy kamu, mint ide Lacháza, pedig manapság ezzel van tele a sajtó. egy nagy lótúrót van kizárólag termelékenységi különbség a külforgalmi ágazatokban, sőt, a jelenlegi világkereskedelemben ez egy elhanyagolható szempont. Kínában pontosan ugyanannyi iPhonet állít elő 1000 munkás egy nap alatt, mint az USA-ban tennék az USA munkások (sőt, talán többet is, mert WC-re se járnak), aztán mégis olcsóbb. ha ez a közgazdaságtan csúcsa manapság, akkor ez még mindig egy trágya tudomány.

2011.11.22. 10:35:10

@László56: "Hiszen csak egy stabil ország tud az országunk külső és belső ellenségeivel megküzdeni."

Ellenfelek vannak, nem ellenségek!
Ha ellenségeket látsz magad körül, az az üldözési mánia kórisméje, fordulj orvoshoz!
Ellenség majd akkor lesz, ha hadat üzen dicső kormányunk az államadósság után Szlovákiának is!

is 2011.11.22. 10:35:49

@maskep: nem bírja a % jelet, a kisebb jelet stb.

messi-asz 2011.11.22. 10:36:39

@Frady Endre: :)

@Könnyen elkaptuk, uram!: ne báncsd ezt az agyhalott zombit...
nyílvánvaló az egysejtű látásmódja alapján:

a diktatúra jó, ha fides, káros ha rosszkomcsik... érteeed? mmááá??? ennyi

messi-asz 2011.11.22. 10:37:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: nekik ellenségek vannak... belső: zsidók, cigányok stb

a külső az elvont... az nme is tud valóság lenni. ahhoz tankok és pénz is kell(ene)...

2011.11.22. 10:38:08

@aszekelyek: "MAjd megint átöltöznek neked olyan cuccba, ne félj..... A választásig. Aztán mondanak egy igazságbeszédet és uralkodnak ürükké. Akkor nem baj, ha ők csinálják, tudod."

Na, egy fidesz kritika?
Vigyázz, ilyeneket ne írj!

2011.11.22. 10:39:12

@aszekelyek: "Persze ezt azok, akik ma adóelkerülők, játszva meg tudnák valósítani."

Tudsz ilyet?

dzsaszper 2011.11.22. 10:40:56

@Frady Endre: elolvastad a cikket? Te valójában ezzel vitatkozol:
". Az egymással nehezen összeegyeztethető célok közötti választás politikai jellegű, s mint ilyen, vitatható és szerencsére vitatott is." -- szerinted nem: miért is nem?

is 2011.11.22. 10:43:44

@László56: "Lehet hogy egy határon kívül élő sokszor jobban figyel mint egy belül élő ? "

nem lehet, per definitionem. és még ez volt a legkevésbé sötét rész a kommentedben. amikor az ellenség szót halmoztad egy-két mondton belül egymásra sokszor, az már a klinikai eset kategóriája. te egyszerűen egy paranoiás ellenségtudatos vagy.

szoja122 2011.11.22. 10:46:47

A határon túliak szavazati jogáról.

Rendkívül igazságtalannak tartom a határon túliak szavazati jogát.

Indokaim:

1. Tömegesen kiterjesztené azok számát akik adófizetés nélkül szavazati joggal rendelkeznének. Ez a mai gazdasági helyzetben megengedhetetlen! Mivel ez minőségi változást hozna ezért ez legitim érvelés! Most azok a magyar állampolgárok akik nem fizetnek adót azok döntő többsége Magyarországon született és régebben fizetett adót, és jó részük csak ideglenesen nem fizet.

2. Választáskor szavazati licit fog értük indulni. Szociális oktatási és egészségügyi ígéretek tucatjait fogja elindítani. Gondolok a különböző segélyekre, támogatásokra, oktatásra, nyugdíjra, egészségügyi ellátásra. Ha csak tizede valósul meg ebből garantáltan lehetetlenné tenné Magyarország talpra állását, hisz Ők úgy jutnának ehhez tömegesen, hogy nem fizetnek adót!

3 . Csak azok szavazhassanak akik viselik szavazatuk következményeit.

4. A kettős állampolgárság szembefordítja a kisebbségi magyarokat azzal az országgal, amelynek lakosai.

5 Költségesebbé vállnak a választások.

graycivil 2011.11.22. 10:49:23

"Orbán levélben nyugtatja a nyugdíjasokat

Minden nyugdíjasnak levelet küld Orbán Viktor miniszterelnök, melyben garantálja, hogy jövőre nem változik a nyugdíjak értéke és a rezsi sem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak."

www.origo.hu/itthon/20111122-orban-levele-a-nyugdijasoknak-a-kormany-garantalja-a-nyugdijak-ertekallosagat.html

És ezt a GARANCIÁT Schmitt, vagy egy még nála is szavahihetetlenebb ember (pl: Orbán) fogja biztosítani?

lüke 2011.11.22. 10:55:49

@graycivil
erre lesz a 4 millárd euro felvétele

Unionista 2011.11.22. 10:58:11

@dzsaszper:
itt a kulcs elem, hogy a fidesz párttitkárral szemben egyetlen ellenzéki jelölt álljon. szerintem ebbe a sztoriba hülyeség belevenni a jobbikot. a jobbik a fidesz szatellit pártja akar lenni. ők amúgy sem egységesek. vannak kurucok, betyárok, gárdisták. ezek egymást néha jól pofán verik. szóval a jobbik egy teljesen komolytalan formáció. azzal együtt, hogy nekem nincs nagy bajom a jobbik szimpatizánsokkal.

itt 106 egyéni képviselőt kell kiállítani. és ugye azt nehéz megmondani, hogy egy adott kerületben mégis ki a legnépszerűbb. egy szoci (vörös), egy zöld, egy liberó (kék), vagy egy független (fehér) jelölt mondjuk a haza és haladás színeiben?

ezért kell egy nulladik forduló - egy előválasztás - hogy ez előzetesen eldőljön. az adott kerületben mégis melyik ellenzéki a legnépszerűbb. tehát minden kerületben a plázákban, a tereken vitáznak az ellenzéki jelöltek. és egy alternatív regisztráció után lehet rájuk szavazni. nézzük meg, hogy a népnek melyik ellenzéki jelölt a szimpi.

és induljon el ő a fidesz párttitkárral szemben. akit nyilván maga a vezénylő tábornok úr, a pártfőtitkár elvtárs, a kedves nemzetvezető jelölt ki személyesen. aki erre a fideszfosra akar szavazni, az szavazzon erre. de egyéniben álljon ezzel szemben a leginkább szimpatikus ellenzéki jelölt. és az még lehet, hogy az értelmesebb jobbikos arcoknak is tetszene. ki tudja.

aztán az egy másik kérdés, hogy hány pártlista kell. lehet egy nagy lista. de lehet több is. lehet, hogy erre a fidesz megszüntetné az egyéni kerületeket. megrémülve, hogy úristen, akár mindenhol kikaphat. akkor az előválasztáson győzteseket egy listára kell rakni. szóval ezek attól függnek, hogy milyen lesz a választási rendszer. és ezt a választások előtt is megváltozathatják. lázár jános benyújt egy módosító indítványt vasárnap éjjel. és a tisztelt ház megszavazza. ilyen balfasz kormánya van magyarországnak. ilyen balfasz parlamentje.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.11.22. 10:58:46

@maskep: akkor megvan, tegnap mi volt a hiba nekem is. Az apját emlegettem volna, mérsékelten negatív kontextusban, de nem ment át.
Amúgy a f*szkalap átmegy simán, szóval felesleges keresgélni mérsékelt, rokon értelmű szavakat. :D
Tehát teszt: M. T*más 1 f*szkalap.

szoja122 2011.11.22. 10:59:29

@manyike: Abban tökéletesen egyetértek veled, hogy az igazság relatív. Senki nem rendelkezik a bölcsek kövével. Nagy empátia kell ahhoz, hogy a másik véleményét elfogadjuk, vagy csak elgondolkozzunk rajta.

1. Az írásaimon valószínűleg ez nem látszik, annak oka az, hogy a mostani rendszer rendkívül agresszíven kommunikál és mindenáron rám akarja kényszeríteni az igazát.

2. Általában szenvedélyesen írok, mint ahogy előadok is és ez is azt a benyomást kelti, hogy talán nem érzem át a másik problémáit.

3. Itt a blogon épp elegen vannak azok akik a kormánnyal értenek egyet, védjék meg ők az intézkedéseiket. Én csak megpróbálom szembesíteni őket azok hibáira. Sajnos van belőlük épp elég.

lüke 2011.11.22. 11:00:13

@is:
nem erröll volt szó akkor:)hogy kiviszik a termelést!
régi a teória
csak bátorkodtam megjegyezni, hogy magyar alkotta az uniót:)

jag3 2011.11.22. 11:00:23

Rendesen azért Török Gábor nem hagyja ki az egyik lényeges szempontot ;)

Jelenleg a legnagyobb párt a távolmaradóké. A kiábrándultság 2014-ig a jelenlegi trendek szerint nőni fog. A pártrendszer számára rendkivül kinos a tömegesen érvénytelen, esetleg megismétlendő választás, ami egyben magában rejti komolyabb földcsuszamlás esélyét a "3. fordulóban". Ezért a kétlépcsős rendszernek buknia kell.

Minden más ebből következik. Egyfordulós a választás? Akkor előre kialakulnak a koaliciók. Ettől a pillanattól fogva a "saját politikai erőterét uraló", pontosabban a politikai erőteréhez tartozó kispártokat felmorzsoló és ezért erősen koalicióképtelen pártnak, a Fidesznek érdeke, hogy "büntesse" a koalicióalakitást (3 párt esetén 15%-os bejutási küszöb). És erősitse az egypárti lista győzelmét, hiszen nem számithat szövetségesekre: egyedül _kell_ győznie.

A Fidesz kockázatot vállalt? Nem: a Fidesz levonta a konzekvenciát és az egyedül nyitva álló útra lépett. Irreveláns, hogy kialakulhat egy nagy váltópárt az ellenzéki oldalon. A Fidesz feltehetően bizik abban, hogy ebben az esetben "közös érdek" lesz a "túlnyerés", azaz a kormányozhatóság biztositása és persze adott lesz a hőn áhitott ellenség. Ami adott helyzetben a Fidesz visszatérését jelent(heti).

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.11.22. 11:01:55

@dzsaszper: Nem, nem ezzel vitatkozom.
Több Török elemzést is elolvastam már, és az az érzésem, hogy olyan kínosan ügyel a pártatlanságra (annak látszatára), hogy már-már úgy tűnik, mintha semmiről sem lenne saját önálló véleménye.
Mintha mindig keresné az az archimédeszi biztos pontot ami mellé beszélhetne... ;-)

2llkedő 2011.11.22. 11:06:21

@Frady Endre: Kedves Kolléga!

Egy elemzőnek az adott helyzetnek az elemzése a feladata. Innen is onnan is nézva. Nyalván meg van a saját véleménye is, viszont nem kíván senkit befolyásolni, mint a VV.

Unionista 2011.11.22. 11:07:53

@kerecsen2010:
akkor számít a pártszimpátia, ha több ellenzéki jelölt van. az emeszpés nyugdíjas nem fog az elempére szavazni, mert akkor eltűnnének a szocik. és megfordítva az elempés diákot sem érdekli a szoci jelölt kvalitásai. egy liberó meg sohasem szavazna ezekre. ezért kell előválasztás. eldöntik, hogy melyik a legnépszerűbb. ebből a háromból melyik, vagy esetleg a független a haza és haladás színeiben. ezt előzetesen kell eldönteni. mivel egyetlen forduló lesz. ezért kell egy nulladik.

és ebben az esetben lesz 106 fidesz párttitkár vs. 106 ellenzéki jelölt. aztán a nép majd dönti: fidesz, vagy nemfidesz. orbán, vagy nemorbán. ha közjogilag nem is, de valójában úgy is erről döntünk. akarjuk, hogy az orbán-rendszer folytatódjon (mert orbánnál nincs jobb), vagy nem akarjuk (orbán nélkül mégis is csak jobb lenne).

messi-asz 2011.11.22. 11:07:57

@lüke: az 1,2 billió forint...

akkor 3 billiós (mnyp) pénzzel sem tették 20évre fenntarthatóvá? érdekes...

pedig aszonták... vagy az mind audira ment?

messi-asz 2011.11.22. 11:15:10

@jag3: a magyar szavazási szokásokból lemérhető már minden...

a magyar kb 3 milla zombirka a tv-rádió sugallta "közhangulat" szerint elmegy
és leagya a szükséges ikszet gondolkodás nélkül...
MINDIG ELÉG LESZ A TOTÁLIS NYERÉSHEZ annak, akinél a pénz (média) van...

és ezt hívja TG demokráciának:)))) aranyos...
de a helyébe egyedül nem mennék ki sötétben az uccára...

ha ez a választás egyáltalán lesz... itt kérdés a többi 7-7,5 milla zember...

egyébként csak anyni történt hogy a VALÓDI ellenzék egyik programja a SZABD választás (i rencer) is lesz innentől...

Diocles 2011.11.22. 11:17:01

T. TG!

1. épp Karácsony kolléga írt egy jó cikket arról a mai Népszabadságban, h az ellenzéki szavazatok nem adhatóak össze... egyetlen fordulóban még kevésbé...

2. az egy forduló nem csupán egyszerűsítés céljából jó, hanem megakadályozza a "Horn Gyulával soha", vagy a "kisgazdákkal soha" c. össznépi hülyítéssorozatot, amely csupán a politika iránti bizalmatlanságot, becsapottságot növeli...
szegény kis LMP most nem tudja majd eljátszani ezt a játékot, na bumm, ne sajnáljuk már őket ennyire.

3. Ön azt írja, h "öngól" is lehet, DE van-e egyáltalán olyan választási rendszer, amely ne lenne öngól a Fidesznek, vagy bármely pártnak, amely elveszti a többségét?

természetesen nincsen, sőt, egy tisztán listás rendszer még nagyobb öngól volna...

4. ne feledje (bár Önnek aligha kell ezt magyarázni), h a budai, sok dunántúli, esetleg némely alföldi körzetekben a Fidesz (mindenkori jobboldal) még akkor is esélyes, ha országosan megsemmisítő vereséget szenved, lásd az MDF 94-es budai tarolását...

szerintem ez már a veszteségminimalizálás része, a Fidesz az egyharmadra hajt.

én legalábbis ezt tartanám racionálisnak, miért hajtanának erre a csődtömegre 2014-ben is? azzal csak végképp felmorzsolódna a jobboldal.
közölje csak a Szanyi a felheccelt nyugdíjasaikkal, h nincs píííz...

altimus 2011.11.22. 11:17:24

@misiapu71: hogy allunk az allampolgarsagi kerelmek szamaval? en ugy hallottam, hogy sokkal kevesebben kertek magyar allampolgarsagot mint terveztek. vannak konkret szamok?

márta)) 2011.11.22. 11:21:23

@aszekelyek:
Ja. persze, persze) Látom mát mit irtál. Mert az az igazság, hogy el sem szoktam olvasni a kommentjeidet. )
Egyáltalán nem is érdekel. Így hát mivel elvakult fideszista vagy, ?másra nem is gondolhattam.
:(((

ubul2000 2011.11.22. 11:26:26

@maskep:
2. Elfelejted, hogy Török Gábor álnéven én írom a posztokat, így könnyű, tudod :))))

fvipera 2011.11.22. 11:28:22

"Ám ez is egy tipikusan értékválasztásos (és nem szakmai) kérdés: mit tartunk fontosabb értéknek, a választás egyszerűségét vagy a pártrendszer pluralitását?"

ezt inkább úgy fogalmaznám: fontosnak tartjuk vagy sem a pluralitást. mivel a választás egyszerűsége nem érték. inkább praktikum.

misiapu71 2011.11.22. 11:34:17

nem kell félni emberek el kell menni választani 2014 tavaszán nem pedig majd utólag kritizálni jó magyar szokás szerint

messi-asz 2011.11.22. 11:36:31

@misiapu71: kire?
fides vagy hazafiasnépfront (lemp/fides2)? vagy esetleg dzsobbik?

misiapu71 2011.11.22. 11:37:25

@altimus: nem tudom de mindegy is mert magyar szavazó 8mill a határon túli max 2mill és kurvára leszarja nagy része a magyar választást

ubul2000 2011.11.22. 11:38:20

@Unionista:
Ki fizetné az előválasztást? Ki szervezné meg? Mekkora lenne a választási hajlandóság (A normál választásnál sem túl magas), mivel nincs igazi tétje. (Mondjuk nekem teljesen lényegtelen, hogy az mszp, dk, lmp, stb kit jelöl)

Unionista 2011.11.22. 11:38:22

@Diocles:
jelen állás szerint egyéni kerületekben dől el minden. tehát ott a kérdés az lesz: orbán vagy nemorbán. aztán, hogy ki milyen pártra szavaz az egy másik kérdés. a baloldal dilemmáját az előválasztás oldja fel. egy nulladik forduló, amiben kiválasztják a kerületben leginkább szimpatikus ellenzékit.

misiapu71 2011.11.22. 11:39:12

@messi-asz: ez nehéz kérdés újak kellenének ,részmről lmp

messi-asz 2011.11.22. 11:44:25

@misiapu71: lmp = fides... azt tudtad?

nem tűnik fel neked semmi? ilyen vakok miatt tartunk itt agyatlan zombirka vagy

szerinted mi a lóf@szért nem lép vissza SIFFER (zporbán/ördgög ügyvédje) András ?

szerinted az utolsó napon hogyan talicskáztak össze 30ezer kopogtatót Bp-n...

na huzz te a

misiapu71 2011.11.22. 11:47:41

@messi-asz: nem hiszem hogy okot adtam volna erre a sötét bugris hangnemre balfaszka

Diocles 2011.11.22. 11:51:37

egyébként az a vicces, h a Fidesznek nem ez, hanem egy olyan választási rendszer volna az igazán tökéletes, amely jobban kedvezne a kis pártoknak, elsősorban a bejutási küszöböt és az elindulást tekintve.

ha van esze a Fidesznek, akkor itt tesz majd komoly engedményeket, h okés, legyen akkor három vagy négy % a bejutási küszöb, nesztek...

ez egy nagyon logikus és látványos engedmény volna, elsősorban a baloldalt aprózná fel méginkább, ugyanakkor a saját csapdájukba esnének azok, akik végigházalják most a médiát azzal, h mennyire maga felé hajlik a Fidesz keze, vagy mennyire kispártellenes a törvénytervezet...
Mit tudnának erre lépni?

messi-asz 2011.11.22. 11:52:20

@misiapu71: pedig a legdurvábbat lehúztam végül: a hu:jébb, vagy mint TG

nem akartalak enynire durván megbántani ezért lehúztam...

egyébként pont Te színvonaladnak van kitalálva a jelen rencer... erre építenek...

fvipera 2011.11.22. 11:58:31

viktorék stratégiája nyilvánvaló. az önkornmányzati rendszert teljes függésbe vonják, elég nyilvánvaló okból: a listás rendszerben számítanak a határon túli szavazókra; a helyhatóságin ugyebár nem. Azonos feltételrendszerben megnyerhető számukra az országgyálési választás és jó eséllyel elveszthető a helyhatósági. Kb. ez a körülmény határozza meg a hozzáálásukat az önkormányzati törvényhez. Nagyon erős konfliktust kódolnak a politikai rendszerbe. A vége ennek viktor számára Argentína vagy a pszichiátria lesz. Megérdemelten

AbuBakr 2011.11.22. 12:04:49

@kerecsen2010: Így van, '94-ben ha a kutyám indul szegfűben, képviselő lett volna, 2010-ben meg a macskám narancsban, akkor most az törvénykezne.... (észre se vettétek volna, vagy vennétek a különbséget...)

Az egyéni képviselőkről a döntés ugyanúgy a pártszimpátián múlik, mint a listán

Laikus Érdeklődő 2011.11.22. 12:16:21

@Unionista: "arányos listás képviselet -> alsóház
többségi egyéni képviselet -> felsőház
a felsőháznak sarkalatos kérdésekben vétójoga volna. "

Én a felsőházba a legtöbb adót (ide értve a dolgozók utáni SZJA és járulékbevételeket) fizető magyar állampolgárokat ültetném. (Tehát nem az Audi Hungária képviselőjét, hanem a legnagyobb magyar részvényest.)
+ vétójog az alsóháznak (ha a szenteknek túlságosan maguk felé hajlana a keze), aztán boxolhatnának a realisták a populistákkal.

Unionista 2011.11.22. 12:17:37

@ubul2000:
ehhez egy közös kampányszámlát kell nyitni.

az előválasztásnak nem feltétlen van óriás reklámköltsége. az egyéni kerületek szintjén nem kell tévében, óriásplakáton hirdetni. persze ettől még lehet közvetíteni a neten. ustream, facebook, youtube, twitter, stb. most persze mondhatják a szocik, hogy ez a nyugdíjasoknak nem jó. de ők meg pont szeretnek az ilyen kerületi direkt marketing dzsemborikra eljárni, ahol le lehet ülni, lehet tapsolni. és még van ingyen pogácsa. a főiskolások, és az egyetemisták szeretik ezt még nagyon.

lehet azt csinálni, mint a népszavazásnál. mindenki kap egy levelet, abban egy alternatív ajánlószelvény. azon van egy hash code. azt lehet tudni, hogy egy szám, vagy betűsor érvényes-e, de magából a kódból nem (vagy nagyon nehezen) lehet visszafejteni, hogy kihez tartozik.

ez lerajzolva így működik.
en.wikipedia.org/wiki/File:Hash_table_4_1_1_0_0_0_0_LL.svg
egy algoritmus mondja meg, hogy a john smith a 02. de abból, hogy 02 nem lehet tudni, hogy john smith. a teljes népességre nyilván nem kétjegyű, hanem mondjuk tizenkétjegyű hasító kód kell. a népszavazás is így működik.

ezek után a szelvénnyel (postai úton, vagy személyesen), vagy a hasítókóddal elektronikusan (weben, vagy sms-ben) szavazhatsz. melyik jelölt a szimpi. szavazhat a fidesz, vagy jobbik szimpatizáns is akár. esetleg mégis csak szimpatikus neki valamelyik ellenzéki jelölt. a másik variáció, hogy előzetesen regisztrálnod kell magadat. de lehet, hogy az emberek félnének ettől.

szerintem egyébként kifejezett előrelépés lenne ha a jövőben a jelöltekről nem a pártközpontban döntenének. de ez a baloldalon most kényszer. hiszen lesz legalább egy fétucat, de lehet, hogy egy tucat pártközpont. na most ha ők mind elindítják a saját jelöltjeiket, akkor az ellenzék nyilván el fog bukni. tehát a jelöltjeiket kénytelenek előzetesen megmérni. erre kell szervezniük egy "demokrata" előválasztást.

ssi 2011.11.22. 12:18:50

@szoja122:
nem előre megfontolt szándékkal próbálkoztam pont nálad, csak úgy spontán jött :) ha már a jó kormányötleteket is gyűjtjük :)

nem dicséretnek szántam, csak pusztán ténynek, hogy olyan ügyesen fogalmaznak, hogyha az ember figyelmesebben nézi a szövegüket, be kell ismerni, hogy nagyon-nagyon ravaszak .. s bizonyos szempontból nehéz rajta fogást találni retorikailag .. ennyi ..

annyiban kapcsolódik a poszttémához, hogy bármilyen is a választási rendszer, választani kell majd .. hogy van, akinek nem a Fidesz, oké ... nekik viszont kevés lesz az 51%, a Fidesz-tábornak már nem ..

milyen legyen az ellenzék, hogy ütőképesebb legyen? a fő mérce ebben a Fidesz mostani teljesítménye,és ha összességében pl. neked is negatív a kép róluk, az kevés, csak ettől az ellenzék nem nyerőbb .. vagyis miben erős most a Fidesz a 2/3-on kívül - ez ugyanolyan fontos, mint hogy miben hibásak

tibapó 2011.11.22. 12:19:16

@Unionista: Igen, a legjopbb lenne, egy ktkamarás renszer. Amitől a pártok rettegnek, mint ördög a tömjénfüsttől, ebben ugyanis megtörne a pártok hegemóniája, megvalósulhatna felettük a civil kontroll.

Sajnos a mostani csak 199 fős létszámot pontosan ez a hátsó gondolat táplálja, hogy esély ne legyen a második kamarára, 'szen akkor megint nőne a létszám, ami ugye "visszalépés" lenne. És a birka nép is így gondolná, majdnem biztos vagyok benne, hogy az átlag magyar választópolgár szerint fontosabb a létszám csökkenése, mint egy hatékony civil kontroll.

zarahusztra 2011.11.22. 12:25:13

Magyarországon olyan képlékeny a politikai helyzet, hogy valóban nem megmondható, hogy kinek fog kedvezni ez a választási rendszer.
1.Nem biztos, hogy 2014-ben lesznek a választások.
2.Az MSZP-ről (mindahányról) már csak múltidőben lehet beszélni.
3. A cigánykérdés és általában a közbiztonság kérdése pedig két hónap alatt leradírozhatja a FIDESZT (pláne az LMP-t).
A krízisszituációkban pedig a stabil hatalom szempontja mindig fontosabb a demokratikus szempontoknál!
Ez a másik pozitívuma az új törvénynek amellett, hogy kevesebb képviselő élősködik majd ezen a szerencsétlen országon!

misiapu71 2011.11.22. 12:26:14

@messi-asz: melyik rencer cigány melyik

ubul2000 2011.11.22. 12:26:51

@Unionista: őszintén szólva én ebben nem hiszek, párton belüli jelölt állításhoz még csak-csak, de egyébként nem

Unionista 2011.11.22. 12:35:09

@tibapó:
én a régiós (föderális) parlamenteknek vagyok a híve, illetve az uniósnak. szóval szerintem középeurópai, és (megyei alapon) összeurópai felsőház kellene. de ez most túl nagy ugrás.

tehát az is egy történelmi tett volna, ha az új országgyűlésben az egyéni képviselők átvonulnának a felsőházi terembe. ott tennék le az esküt. szerintem alapvetően a kulturális, és az agrárügyeket kellene a felsőházra bízni. vidékfejlesztést, turizmust, médiaügyeket, legfőbb bíró kinevezését. kossuth, és széchenyi díjak adományozását. szóval ez egy klasszikus house of lords and ladies. csak itt a nép mondja meg, hogy ki az úr, vagy az úrhölgy. mivel ez egy köztársaság.

tibapó 2011.11.22. 12:46:12

@Unionista: Én szkeptikus vagyok ezekkel az "egyéniben győztes képviselők" pártonkívüliségével-civilségével-szakmaiságával" pártérdekek felettiségével szemben. Mert ők is pártok által futtatott "egyének" lennének.
Ezért tartom szerencsésebbnek, ha a felsőházi tagokat korporatív módon delegálják, mindenféle szakmai és valóban civil szervezetek, nagyjából ahogy Horthyék idejében.

tibapó 2011.11.22. 12:51:40

@Unionista: Ezeknek az előválasztásoknak két buktatója van:
Az egyik az, hogy (főleg a mai Mo-n) kevesen merik előre vállalni a pártszimpátiájukat, nem szívesen vennének részt egy ilyen előválasztásban, illetve akik részt vesznek és az a másik, hogy diverzáns ellendrukker fideszesek bekavarhatnak, és akár a legalkalmatlanabbat hozhatják ki a legnépszerűbb jelöltnek.

Unionista 2011.11.22. 12:59:38

@ubul2000:
a baloldalon ez poltikai kényszer. ha nem lépik meg, akkor újabb megsemmisítő vereséget mér rájuk a nép. úgy, hogy ez a tábor még inkább szét lesz aprózódva. ez is egy lehetséges forgatókönyv.

szerintem az egy álom csak, hogy az lmp minden szavazatot begyűjt. az lmp nem túl szimpatikus vörös, és a kék szavazónak. én unionista vagyok (tehát fehér, akinek nincs pártja). én az lmp-re a legutolsó sorban szavaznék. még talán a jobbikra is előbb. de ha a kerületben egy elempés a leginkább szimpatikus arc, mert azt mondja, hogy ültessünk fákat, és legyen több bicikli út, akkor az ellen nincs kifogásom. én a zöldeket párttá szervezve tartom hülyének. a szocikat meg egyenként. a liberók nélkül nincs polgárosodás. az unió nélkül nincs civilizáció. így látom. de felőlem nyerhet a fidesz is. nagyon az sem zavarna, ha a jelenlegi ellenzéki formációk eltűnnének.

tibapó 2011.11.22. 13:10:02

@Unionista: majdnem teljesen egyetértek veled, vagyis
- unionista vagyok (tehát fehér, akinek nincs pártja)
- jobbikra is előbb szavaznék, mint az lmp-re
- ültessünk fákat, és legyen több bicikli út, nincs kifogásom
- a zöldeket párttá szervezve tartom hülyének
- a szocikat meg egyenként
- liberók nélkül nincs polgárosodás

De: az unió nélkül is van civilizáció, illetve lehet az akár egy csak közép-európai unió (éeűs ebben megint csak egyetétünk) :)

De!!! A fidesz inkább csak ne nyerjen, mert az vagy egypártrendszer, vagy kétpártrendszer, és egyik sem jó.

messi-asz 2011.11.22. 13:17:03

@zarahusztra: "kevesebb képviselő élősködik majd ezen a szerencsétlen országon"

miért? a fides rokonság barátikör állandó... max átmennek a "közigazgatásba"

messi-asz 2011.11.22. 13:18:19

@misiapu71: nem segítek neked! Te csak meny oszt rakj egy ikszet... elég az...

2llkedő 2011.11.22. 13:35:23

@messi-asz: "Te csak meny oszt rakj egy ikszet..."
Elvitték a lottó ötöst.

Unionista 2011.11.22. 13:36:09

@tibapó:
oké, de erre van válasz. A) a pártok jelölnek. B) az előválasztás zárt.

és ha egy fidesz vagy jobbik szimpatizáns is részt akar venni, akkor vegyen részt. elindul mondjuk lévai katalin (vörösök), karácsony gergő (zöldek), és a liberó (kék) mécs imre. tegyük fel, hogy ebben a kerületben mécs a legkevésbé szimpatikus jelölt. ez esetben a fidesz és jobbik szimatizánsok direkt rá szavaznának? csak azért, hogy ő induljon? mire mennének vele? a vörösök, és a zöldek megválasztanák inkább választanának mindenhol egy liberót. a fidesz és a jobbik szimpatizánsok nagy tömegben erre bazíroznának, hogy jöjjön vissza az szdsz?

arról nem beszélve, hogy a jobboldal a teljes népességen belül 25% körüli arányban lesz jelen. ezzel szemben lesz 50% bizonytalan. ők döntenének az előválasztáson. a bizonytalanok. az nyer, aki az ő igényeit kiszolgálja. még az is lehet, hogy ez a csoport csak az egyéniben szavazna. elmenne, mert kiválaszt egy szimpatikus arcot a kerületben, a listás cédulát elteszi emlékbe.

ez az összefogás a baloldalon kényszer. a jobboldalon meg nem nagyon jöhet szóba. hiszen ott a két pártelnök direktben mondja meg, hogy kik legyenek a jelöltek. de ha a jobboldal is előválasztást akarna tartani. annál jobb.

ubul2000 2011.11.22. 13:42:01

@Unionista: Az USÁ-n kivül van még valahol előválasztás?

Szerintem Európában biztosan nincsen.

hoplita 2011.11.22. 13:44:12

@jjulie:
Tud fájni a zigazság, mi, faszfej?:DDDD

Nekem ehhez nem kell a vörd....tudod én nem csak melegedni jártam az iskolákba, amíg jártam, tanultam is valamit.:)

Unionista 2011.11.22. 13:47:45

@tibapó:
a középeurópa egy föderáció (államszövetség) csupán. én nem föderalista, hanem unionista vagyok. szerintem megyei alapon kellene uniót megszervezni. tehát nem pártalapon.

most van cca. 750 ep képviselői helye. ekkora az európai képviselőház. ehhez 750 megyét (country, dépártment, provincia) kell rendelni. minden county közvetlen delegál egy tagot az európai parlamentbe. és minden country közvetlen választ egy szenátort az unió politikai kormányába.

az ep választás ekkor nagyon is érdekes volna. ki legyen a magyar szenátor. ki képviselje a magyarokat az unió kormányában. érdekelné ez a népet? szerintem igen. és persze azt is megmondhatnák, hogy ki képviselje a megyét. és ez esetben a megye választott képviselője nevezné ki a megyei közigagatási hivatal vezetőjét (a jegyzőt), a megyei rendőrkapitányt (a sheriffet). tehát elég nagy hatalma lenne, de őt vissza is lehetne hívni. na most itt nem jönne az be, hogy a sok visszahívás miatt szétesik az unió. mert egyszerre 750 megyében csak nincs botrány. ha mégis, akkor essen is szét az unió. persze az unió kormánya akkor is a helyén van.

szóval a megyei alapon szervezett unió sok mindenre választ adna.

tibapó 2011.11.22. 13:47:59

@Unionista: Mondom: d i v e r z á n s o k !

Még számbeli fölény sem kell, elég, ha néhány provokátor elmegy az előjelölő gyűlésekre, és a legalkalmasabb jelöltekről lejárató áltényeket terjeszt.

márta)) 2011.11.22. 13:50:30

@hoplita

Röhej. de jó.

:))))))))))

ubul2000 2011.11.22. 13:51:32

@Unionista: Érdekelné? Szerintem, ha ma kellene szavazni az eu belépésről, még 30%-t se érnének el a belépés-pártiak.

Unionista 2011.11.22. 13:54:42

@ubul2000:
és mennyien vannak a kilépés pártiak. 3%? az agártámogatást hány jobbikos paraszt felejtené el nagyhirtelen?

márta)) 2011.11.22. 13:58:28

Orbán újabb levele: garantálja a nyugdíjak értékállóságát"

A kormány 2012-re garantálja a nyugdíjak értékállóságát, továbbá azt is, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak - hangsúlyozza Orbán Viktor miniszterelnök a nyugdíjasoknak írt levelében, amelyet keddtől kézbesítenek a címzetteknek."

atv.hu/cikk/20111122_orban_ujabb_levele_garantalja_a_nyugdijak_ertekallosagat

Baromi jó. Nem tudom? a nyugdijasok ezt el is hiszik. ez már megint olyan) Mindenki jól jár, lesz ki jobban, lesz ki kevésbé jól.) Parasztvakítás. :) összefoglaló néven.)
ennyi.
hm?

márta)) 2011.11.22. 13:59:58

Bocsánat! Azt elfelejtettem)

És persze, már megint egy pénzkidobás.

Unionista 2011.11.22. 14:01:49

@tibapó:
na jó, de ez előválasztások nélkül is lehetséges. ha az első fordulóban 3 ellenzéki jelölt indul el az mitől lesz jobb? és ki döntse el, hogy egy adott kerületben ki lépjen vissza? összeül mesterházy és shiffer? hogy működne így az átszavazás? szerintem sehogy.

de ha van egy előkampány, ahol mondjuk lévai kati megveri karácsony gerit. és még ott van mécs imre. és az egész egy buli. akkor sokkal könnyebben szavaz egy elempés a szocira. mert nem a pártközpontban döntötték el, hogy ki lép vissza, hanem az érdeklődők maguk döntöttek erről.

szóval én azt nem értem, hogy akkor mi lenne. a fideszesek tömegesen direkt mécs imrét akarnák ellenzéki jelöltnek. és azt mondanák, hogy a másik kettő alkalmatlan. lehet, hogy volna ilyen kerület. de azért azt lehetne látni. persze lehet, hogy ez érdektelenségbe, vagy épp ellenkezőleg bortányba fulladna. de mégis mitől jobb az, amikor a pártközpontban egyezkednek.

és nem a baloldal számára mitől jobb, hanem az ország számára mitől jobb?

ubul2000 2011.11.22. 14:02:35

@Unionista: A magyar mezőgazdaságot, állattenyésztést, élelmiszeripart inkább korlátozza az eu, mint támogatja.

Még véletlenül se a vasércbányászatunkat korlátozza, hanem a cukorrépa termesztését és a cukoripart. Nem az aranybányászatunkat korlátozza, hanem a szőlőtermesztés területét. És a sort lehetne folytatni.

márta)) 2011.11.22. 14:08:33

"Sok őrültséggel jutottunk ide, és ezek mögött Orbán áll"

Nincs baj az IMF-hez való fordulással, ami egy kényszer, de még mindig jobb, mint nézni, ahogy az ország finanszírozhatatlan lesz - mondta Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az, hogy Oroszország és Kína felé kell venni az irányt, egy alapvetően téves politika. Az IMF-fel nagyon egyszerű tárgyalás zajlik, mondta el Gyurcsány Ferenc, és hozzátette, hogy az úgynevezett elővigyázatossági hitelt stabil hátterű országoknak adják.

„Undorító” – mondta az MSZP-t az MSZMP hibáiért felelőssé tételéről szóló törvényjavaslatról a politikus, aki szerint „ezek az új-kommunisták” a kommunizmusba vinnék vissza a rendszert, míg a rendszerváltás előtti vezetők között voltak, akik megreformálni akarták az országot. "

Hát.Igen. Ilyen ez. Mégis csak jó az a biztonsági háló. ) Igaz eddig nem sikerült felpörgetni a gazdaságot, sikereket elérni. csak esetleg a szavak szintjén.
No.de.hát a "drága jó IMF." :))) Segitségére lesz a Matolcsynak, a többségi kormánynak. )
Érdekes a magyar politika, nem kicsit, nagyon.
:)

Unionista 2011.11.22. 14:24:31

@ubul2000:
többek között ezért kellenek kisebb föderációk. a mezőgazdaságot ki kellene venni uniós hatáskörből. az agrártermékek mozgását akár a mediterrán térségből is lehetne korlátozni. nyilván csak időszakosan, és kölcsönös egyezségek alapján. piaci önszabályozással. de ehhez nem kell az állam. ehhez régió kell. a kárpát medencének lehetne adni valamiféle önállóságot. tehát akár a kárpát medencének is lehetne saját tartományi gyűlése. de az nem nagy-magyarország. a nagy nemzeti faszság miatt nem lehet.

a szlávok azt mondják, hogy annyit fogadjuk már el, hogy a kárpát medence nem magyarszkó, hanem uhorszkó. komplett idióta minden jobber. erre mint a félőrült mondja, hogy ez hazaárulás. hülyék vagytok, mint a seggem. a környező népek politikai közösséget akarnak, mert ezt diktálják a hagyományaik. csak azt nem fogadják el, hogy ezek kizárólagosan magyar tradíciók. erre mondom, hogy balos konzerv párt kellene ide. amelyik kulturálisan konzervatív és pontosan szembeáll a fidesszel, és a jobbikkal. tkp. a hülyék pártjával.

tibapó 2011.11.22. 14:28:20

@Unionista: Én csak próbáltam felhívni a figyelmet, arra a veszélyre, hogy vannak technikák, amivel az ilyen előválasztásokat egy pragmatikus párt a javára ferdítheti. Ettől még lehet vele próbálkozni, de óvatos duhaj módjára. Nyilván majd a gyakorlatban ez kialakul.

tibapó 2011.11.22. 14:33:37

@Unionista: Erre mondom én azt, hogy az a magyarság tragédiája, hogy a mai Kárpát medencei akármilyen föderációban a magyar nyelv lehetne a közös nyelv. Mennyivel könnyebb az amcsiknak, meg a svájciaknak, meg a belgáknak, hogy nem létezik sem jenki nyelv, sem svájci nyelv, sem belga nyelv. De még az angolok is kínosan ügyelnek arra, hogy nem Angliát, hanem Egyesült Királyságot, meg nagy Britanniát mondanak.

Unionista 2011.11.22. 14:37:41

@tibapó:
ez csak egy ötlet. nem több.

ubul2000 2011.11.22. 14:41:00

@tibapó: és ha azt vesszük, hogy 1 szavazaton múlt, hogy az usa hivatalos nyelve nem a német

tibapó 2011.11.22. 14:45:38

@ubul2000:
De kaliforniát el fogják veszíteni Mexikóval szemben, mint mi Erdélyt. Történelmi tanulság, hogy nem szabadna megengedni, hogy szomszédos országból érkezzenek vendégmunkások, csak sokkal messzebbről, mert előbb-utóbb, ha elszaporodnak, többségbe kerülnek, a peremvidéket annektálják az "anyaországhoz" .

nyünyüge 2011.11.22. 14:46:39

@ubul2000:

Ne túlozzunk kérem. A LEGENDA szerint is KETTŐ kellett hozzá :)!!

Amúgy meg nem osztogatták, hanem fosztogatták:

www.urbanlegends.hu/2004/11/majdnem-a-nemet-lett-az-egyesult-allamok-hivatalos-nyelve/

nyünyüge 2011.11.22. 14:59:43

@tibapó:
ha elszaporodnak a vendégmunkások, ....előbb-utóbb a peremvidéket annektálják ...

Kiváncsi volnék a honfoglaláskori Kárpát-medencei népek hasonló "hozzászólásaira" ...

Unionista 2011.11.22. 15:09:17

@tibapó:
itt a probléma, hogy a magyar nyelvben nincs szó a közös identitásra. tehát a latin _hungarus_ kifejezést úgy fordítjuk, hogy "magyar". a _natio hungarica_ kifejezést úgy fordítjuk, hogy a "magyar nemzet". de ezek helytelen fordítások. olyan, mintha a _british_ és az _english_ szavakat összekevernénk. és nagy-britannia helyett nagy-angliát mondanánk.

ubul2000 2011.11.22. 15:11:21

@tibapó: ez nagy igazság, mi tapasztaltuk ezt Felvidéken, Erdélyben és Délvidéken is, de a szerbek is Koszovóban. Pedig igazából nem vendégmunkások voltak, csak beszivárgók az engedékeny poéitika miatt.

Unionista 2011.11.22. 15:14:44

@ubul2000:
kapaszkodj meg, az amerikaiak még ma is leginkább német és ír eredetűnek mondják magukat.
en.wikipedia.org/wiki/File:Census-2000-Data-Top-US-Ancestries.jpg

ubul2000 2011.11.22. 15:17:21

@nyünyüge: lehet, hogy rossul számolok, de ez egy szavazat, nem kettő

tibapó 2011.11.22. 15:22:33

de mi a francnak kell a Népsport c. újságot Nemzeti sportnak, a népgazdaságot nemzetgazdaságnak átkeresztelni? Még jó, hogy a Népszínházból nem lett Nemzeti színház.

Unionista 2011.11.22. 15:22:49

@tibapó:
ilyen alapon nagyon kicsi amerika.
en.wikipedia.org/wiki/File:Census-2000-Data-Top-US-Ancestries-by-County.svg
az usát jelentős részben németek, írek, afro-amerikaiak, mexikóiak lakják.

nyünyüge 2011.11.22. 15:23:21

@ubul2000:
viszont nem a hivatalos nyelvről magáról, csak a téma tárgyalásáról szólt a szavazás!

tibapó 2011.11.22. 15:24:40

@tibapó: Amerika az amerikaiaké! Ennek analógiájára alkotta meg a Jobbik a "Magyarország a magyaroké!" szlogent, holott ez helyesen így szólna: "Magyarország a magyarországiaké"

tibapó 2011.11.22. 15:25:47

@Unionista: Nem, mert ilyen alapon, csak Mexikónak lehet "jogos" területi igénye.

ubul2000 2011.11.22. 15:33:25

@nyünyüge: igazság szerint nem sok adatot találtam arról, hogy kik voltak itt a hunok előtt

ubul2000 2011.11.22. 15:34:51

@Unionista: hát a brit, meg az angol messze nem ugyanaz

tibapó 2011.11.22. 15:36:02

Állítólag a honfoglaláskori őslakosok (avarok, székelyek, hunok) ugyanolyan lelkesedéssel fogadták Álmosékat, mint az osztrákok Hitleréket az anschluss idején.

ubul2000 2011.11.22. 15:37:27

@tibapó: a nagy túrót!!!

Amerikában ez teljesen más mert amerikai valójában nincs - azokat kiírtották, vagy rezervátumba kényszerítették

tibapó 2011.11.22. 15:41:36

@ubul2000: és a magyar, meg a magyarországi az ugyanaz?

Unionista 2011.11.22. 15:41:43

@tibapó:
szerintem pont azt kellene elérni, hogy magyarország, és szlovákia se egy politikai gettó legyen. az államhatárok tűnjenek el. szlovákia az, ami a szlovákoké. magyarország az, ami a magyaroké. függetlenül az államhatároktól.

komárom és komarno lehetne éppenséggel egy város. saját helyhatósággal. és aki szlovák az nyilván küldjön képviselőt a pozsonyi parlamentbe, aki magyar az meg a pestibe. aki kettős állampolgár az pedig p súllyal a pozsonyiba, és 1-p súllyal a budapestibe. p értéke lehet egy államközi megállapodás függvénye. ebbe a szlovákok is belemennének. hiszen így a magyarok súlya pozsonyi országgyűlésben valamelyest csökkenne. persze ezáltal a felvidéki magyarok is képviselve lennének a magyar országgyűlésben. szóval ez egy érdekes móka.

el kellene dönteni, hogy a jövőben egy szlovákiai magyar, vagy egy magyarországi szlovák milyen súllyal tartozzon a pozsonyi, és a budapesti államkincstárhoz. hová fizessen járulékot, és jövedéket. és kitől várja a járadékot, és az egészségbiztosítást. melyik államtól. a szórványban, és a tömbben élő. ez egy rendezésre váró probléma.

de semmilyen területet nem kell sehová se csatolni.

Unionista 2011.11.22. 15:46:22

@ubul2000:
britannia és anglia között nagyjából annyi a különbség, mint a _hungariae_ és magyarország között.

Unionista 2011.11.22. 15:53:17

@nyünyüge:
a honfoglalás korában a magyarok annektálták kelet-morvaországot (aka szlovákiát). kábé ahogy a britek annektálták észak-írországot.