Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:17

1. Nehezen vitatható, hogy helyes döntés volt a mostani kormány részéről az államadósság csökkentésére irányuló politikai szándékot - valamilyen formában - alkotmányos szinten megfogalmazni. 2. Vitatható, hogy helyes döntés volt-e a mostani kormány részéről az államadósság csökkentésére irányuló politikai törekvést a legfontosabb prioritásnak megnevezni, illetve az alább olvasható formában az új alaptörvénybe foglalni. 3. Vitathatatlan, hogy a most Matolcsy György által benyújtott T/5130-as törvényjavaslat egy pillanat alatt veri szét a korábbi kommunikációt, s tulajdonképpen az államadósság elleni villámháború elvesztéseként értelmezhető.

(Fotó: fidesz.hu)

A 2012. január 1-én hatályba lépő új alkotmány 36. cikke a következőképpen fogalmaz:

"(4) Az Országgyűlés nem fogadhat el olyan központi költségvetésről szóló törvényt, amelynek eredményeképpen az államadósság meghaladná a teljes hazai össztermék felét.

(5) Mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság a teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza.

(6) A (4) és (5) bekezdésben foglaltaktól csak különleges jogrend idején, az azt kiváltó körülmények okozta következmények enyhítéséhez szükséges mértékben, vagy a nemzetgazdaság tartós és jelentős visszaesése esetén, a nemzetgazdasági egyensúly helyreállításához szükséges mértékben lehet eltérni."

A most vasárnap benyújtott új sarkalatos törvényjavaslat - amely nem mellékesen az egykulcsos adórendszert kétharmados védelem mögé helyezi, s amelynek tárgyalását a napirendi előterjesztés szerint már csütörtökön elkezdené a parlament – minden korábbi előkészítés, előhangolás, bejelentés nélkül teszi az asztalra: „Az átmeneti szabály szerint az adósságcsökkentési szabály először a 2016. évre vonatkozó költségvetés készítésénél kerülne alkalmazásra. Azaz a teljes mostani parlamenti ciklusra nézve kiiktatná ezt a korábban rengeteget tárgyalt, sokat hivatkozott rendelkezést Matolcsy György törvényjavaslata.

Sem jogászkodni, sem közgazdászkodni nem szeretnék. Nem értek hozzá, ezért nem kezdem el magyarázni, hogy miképpen lehet törvénnyel felülírni az alkotmányban foglaltak hatálybalépését (valószínűleg lehet), s azt sem, hogy vajon valóban megvalósíthatatlan lenne-e a következő években az egyébként a mostani többség által kitalált szabály betartása (valószínűleg nehéz lenne). E helyen most csak a politikai következtetést vonom le: ez a javaslat, ebben a formában, mindenfajta előzetes magyarázat, értelmezés nélkül nem más, mint a második Orbán-kormány azonnali fegyverletétele a saját maga által indított háborúban.

Ha valóban 2016-ra tolja el a kormány az adósságcsökkentési klauzula hatálybalépést, akkor teljesen értelmetlen, sőt egyenesen kontraproduktív tevékenységnek látszik majd az az erőfeszítés, amelyet a kormány az államadósság elleni küzdelem kommunikációjára fordított. Mindezt azonban még magyarázhatja a kényszer, a rossz helyzetfelismerés, és/vagy az alapvetően megváltozott gazdasági klíma.  De vajon mi a megfontolás amögött, hogy egy ilyen jelentős, alapvető fordulatot, amely a következő időszakban számtalan támadásra ad majd okot, s amely egy pillanat alatt teszi semmissé az előző hónapok munkáját ebben a tárgyban, semmilyen módon nem készít elő a kormány? Pedig itt nem kellett kapkodni, mint az IMF-politika megváltoztatása kapcsán, lett volna idő arra, hogy ne ebből a javaslatból és az erre adott reakciókból értesüljön először a közvélemény a tervek átírásáról.

Tényleg kíváncsi vagyok, hogy vajon a kézenfekvőnek látszó alkalmatlanságnál van-e jobb magyarázat erre.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr633437867

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A jövő reménysége? 2011.12.06. 11:45:02

Ez a blog is részletesen foglalkozott (Hidd el, hogy jobban jársz velem, Hová tűnt a politika?, Alternatívák, Az a zsebünkre megy…) az MSZP 8 éves ciklusa utáni vajúdásával, ami végül egy eddig egyedülálló pártszakadáshoz vezetett. Nehéz megjósol...

Trackback: A parlament minek van? 2011.12.05. 22:01:32

A Fidesznek (a KDNP az mi?) láthatóan nyűg, hogy van ellenzéke. Nyűg, hogy ezek ott rontják a levegőt a parlamentben és - tessék elképzelni! - még dolgozni is akarnak. Nyűg a demokrácia. És nyűg minden és mindenki, aki nem ért velük egyet, aki máskép...

Trackback: A politikusok és az antiszociális személyiségzavar – I. rész 2011.12.05. 12:51:58

Minden történelmi korszakban, minden országban voltak olyan vezető politikusok, akik saját érdekeik érvényesítése végett készek voltak különböző ideológiák előállítására, a közvélemény öncélú manipulálására. A pszichopata politikusokra és az általuk gy...

Trackback: Koki és saller? Kiderült! Orbán Viktor Az amerikai fiútól nyúlja a szövegeit! 2011.12.05. 09:54:31

Hazánk miniszterelnöke kétségtelenül igazi retro arc. Nem póz, esetleg a néhány évvel ezelőtti divat csábításának való engedelmeskedés ez, Orbán Viktor komolyan gondolja. Sejthető volt ez már akkor is, amikor - az idősebbek szeme biztosan könnybe lábad...

Trackback: "Ez a harc lesz a végső?" - egy gazdasági szabadságharc margójára 2011.12.05. 09:54:20

Tényleg nem volt senki, aki legalább sejtette volna, hogy rejlik némi veszély abban, ha épp az áramszolgáltató hibaelhárítóit kezdi baszogatni egy lélegeztetőgépen lévő ember? Cél ugyan lehetett volna bizonyos önállósodás, de amennyiben komolyan e...

Trackback: Alternatíva vagy halál 2011.12.05. 09:45:18

Nincs kétségem, jelen kormányzati ciklusnak a legfontosabb kifejezése ez: alternatíva.Az ellenzéki oldalon erre a minősítésre vágynak már nagyon, kormányzati oldalon pedig jót tenne a léte, legyen alternatívája a nemortodoxnak, Matolcsynak, Orbánnak. M...

Trackback: A rossz tanuló felel 2011.12.05. 09:37:29

Hiszen számított rá, persze hogy számított, sőt múlt éjjel álmodott is ilyesfélét: de álmában a költségvetés tervezetéből hívták ki, igaz, hogy úgy volt, mintha azt is a Moody's tanítaná. Álmában elintézte az egész kérdést, a másfél százalékos növeked...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2011.12.05. 09:36:34

Nemzetgazdasági miniszterünknek soha nem volt versenyszférás állása, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és tanácsadással. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta, hivatalnoki állásokból, tanácsadói és bizot...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2011.12.05. 09:33:09

Mihez ért Orbán Viktor tulajdonképpen?  Hol és milyen állást pályázhatna meg ez a 49 éves férfi? Mihez ért a miniszterelnök az ELTE ÁJK-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Úgy értem, szép dolog az, ha valaki szervezeteket, kiadókat, szer...

Trackback: Fegyverletétel - 2016-ig 2011.12.05. 09:27:02

Ez a javaslat nem más, mint a második Orbán-kormány azonnali fegyverletétele a saját maga által indított háborúban.

Trackback: Fegyverletétel - 2016-ig 2011.12.05. 09:27:02

Ez a javaslat nem más, mint a második Orbán-kormány azonnali fegyverletétele a saját maga által indított háborúban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gordiusz 2011.12.05. 00:24:24

"Tényleg kíváncsi vagyok, hogy vajon a kézenfekvőnek látszó alkalmatlanságnál van-e jobb magyarázat erre."

..biztos lehetne keresni, de tényleg ez a legkézenfekvőbb...a legaggasztóbb, hogy sajnos nem csak ebben. Ami persze önmagában is elég szomorú, de önhitt, akarnok és - sok elemében - antidemokratikus kormányzati magatartással párosulva már több mint ijesztő..

on the other hand 2011.12.05. 00:27:59

Kedves Gábor,

és még azt sem mondhatja a kormány, hogy nem szóltak nekik, hogy az adósságszabály az elemi szakmai sztenderdeknek sem felel meg.

www.portfolio.hu/gazdasag/sokat_kellene_finomitani_az_alkotmany_adossagszabalyan.146728-3.html

valószínűleg már nem elérhető, de egy rövid idézet belőle:

"a rugalmasság követelménye azt igényli, hogy váratlan külső sokkok esetén a szabály lehetővé tegye a rugalmas alkalmazkodást. Erre a nemzetközi tapasztalatok szerint a ciklikusan igazított mutatók, de még inkább a középtávon teljesítendő költségvetési célok alkalmasak. A még érvényben lévő szabályunk ebből a szempontból igen jól vizsgázik (jórészt ezért is olyan bonyolult), a mostani elképzelések viszont a létező legrosszabb gyakorlatot veszik át, és ahogy említettük, még a lengyelnél is rugalmatlanabb. Az ilyen szabályok főként kritikus szituációkban mondanak csődöt, a szabályok fellazulásával, újraértelmezésével járnak.

Kikényszeríthetőség:...Fontos azt is megjegyezni, hogy egy rugalmatlan, időnként nyilvánvalóan nem optimális gazdaságpolitikai döntésekre vezető szabályrendszer papíron lehet ugyan kikényszeríthető, ám a gyakorlatban már egyáltalán nem biztos.

A fentieknek egyenes következménye volt a bukta, főleg egy inkompetens gazdaságpolitika mellett. A kormány nyilvánvalóan attól fél, hogy jövőre egy nagyobb gazdasági visszaesés mellett nem tud teljesülni a merev, rugalmatlan adósságszabálya, csak akkor ha értelmetlen mértékű megszorításokat hajtana végre.

Íme, így lesz egy apró szakpolitikai kérdésből politikai waterloo.

agent_x 2011.12.05. 00:32:51

A hivatkozott képhez tartozó, alig három hónapos hír most hogy hangzana? Emlékeztetőül: 73%-os hiányról és 2%-os növekedésről beszéltek szeptember elején. Valamint erről: „A külföldi diplomaták ne abból ítéljenek, amit az én szavaimnak ítélnek, hanem amit csinálok. Kormányon voltunk 1998 és 2002 között, kormányon vagyunk most is: a tettek beszélnek”

Hát, a tettek beszéltek...

West Virginia 2011.12.05. 00:34:19

Nem Gábor, erre nincs jobb magyarázat, alkalmatlanok. Mindig is azok voltak. Abba kellene hagyniuk a harcot, letenni a fegyvert és elmenni, de minél előbb.

Ordnassac 2011.12.05. 00:34:31

"Tényleg kíváncsi vagyok, hogy vajon a kézenfekvőnek látszó alkalmatlanságnál van-e jobb magyarázat erre."

Lassan tényleg az lesz az igazi belpolitikai kérdés, hogy meddig lehet székében tartani Matolcsyt. Azon sem lepődnék meg most már egyébként, ha érdemei elismerése mellett Matolcsyból nagykövet, esetleg országgyűlési alelnök lesz...

Jozeph Pelikahn 2011.12.05. 00:37:06

Az alkotmányba azért került bele, hogy az állami kasszát megvédjék az MSZP populáris, pénzosztó politikájától.

A törvény meg azért kellett, hogy ők viszont gyakorolhassák a populáris, pénzosztó politikájukat. Persze nem most, most a spórolós időszak van!

Sajnos a múlt azt mutatta, hogy a választókat meg lehet téveszteni ilyen csiki-csuki trükkökkel.

Ordnassac 2011.12.05. 00:42:16

@West Virginia: na igen, de ki jönne helyettük? A táncos-szemüvegessel sem járnánk jobban és ne felejtsük el, hogy van egy parlamenti többség és jelen állás szerint a többség (még ha nem is kétharmadban) még mindig az övék lenne...

sárkányfő 2011.12.05. 00:42:42

Ez már régen nem Matolcsyt minősíti hanem Orbánt.

Ordnassac 2011.12.05. 00:45:39

@sárkányfő: na végre, egy ismerős nick! :-)

sárkányfő 2011.12.05. 00:46:21

@Ordnassac: és te hová tűntél? :) ezer éve nem látni...

West Virginia 2011.12.05. 00:46:34

@Ordnassac:

Politikai párt a jelenlegi palettáról szóba sem jöhet. Olyan összefogásra sem számíthatunk, ami a svédeknél volt a válság kitörésekor, amikor bal és jobb oldal leültek és közösen kidolgozták a szükséges stratégiát. Pártoktól független, szakértői kormány lehetne a megoldás, habár ez nálunk meglehetősen utópisztikus elképzelés :)

sárkányfő 2011.12.05. 00:50:39

Ezzel persze nyíltan bejelentették/beismerték, hogy 2012-ben Magyarország államadóssága nőni fog.
Tudtuk eddig is, nem meglepetés.

Ordnassac 2011.12.05. 00:50:47

@sárkányfő: egy kis szünetet vettem ki, plusz elkezdtem dolgozni, tehát időm is kevesebb, mint régebben volt, de igyekszem. :-)

@West Virginia: na igen, de parlamenti többség olyan esetben is kellene. Papadímosznak és Monti professzornak is van (másképpen meg sem választották volna őket), bár Monti érdekes figura, hiszen miniszterelnöki megbízatása előtt nem sokkal örökös szenátorrá nevezték ki, igaz a független (vagy olaszul misto, "vegyes") csoportban ül. :-)

sárkányfő 2011.12.05. 00:56:54

@Ordnassac: A kormányzati tragikomédia legújabb csúcspontját ne hagyd ki (bevallom, nekem ez az új kedvencem):

Magyarország "interkontinentális fordítókorong" lesz. Nem vicc. De tényleg nem.

Íme:
hvg.hu/gazdasag/20111202_MatolcsyGyorgy_MagyarNovekedsiTerv_fordto

Ordnassac 2011.12.05. 00:58:36

@sárkányfő: olvastam, azt hittem, hogy leesek a székről. Első reakcióm: Banana George...

Második Szóló 2011.12.05. 01:10:36

A 2016-os dátum arra enged következtetni, hogy jövőre választani megyünk. Az, hogy a Pannon Puma szunyál még egy pár évig: nem újdonság.

Második Szóló 2011.12.05. 01:16:36

A Szavazógépen nagyon gyorsan, érdemi vita nélkül áttolnak egy hangzatos törvényt, majd az igazán fontos paraméterek módosításokban jönnek. Pocsék munka. A versenyszférában már rég kihajították volna az egész brancsot.

Kriszti25 2011.12.05. 01:38:53

@Második Szóló: Nekem is ez jutott eszembe először. Ez megmagyarázná a nagy sietséget, a magyarázkodás hiányát. Nincs miért előkészíteni a dolgot, amikor a lényeg most kőbe lesz vésve. És kis szerencsével még meg is tarthatják a 2/3-ot. (látva azt, hogy az ellenzék nem erősödik, azaz nő a pártszimpátia nélküli emberek száma)

Csak egy valamit felejt el a Fidesz, ha ezt az arroganciát folytatja, akkor szerintem igen is össze jöhet az az olajág...
Sőt egyből kettő is: parlamenti ellenzék, parlamenten kívüli civilek.

Egy jó kampány feltüzelheti a most párt nélkülieket, főleg ha elhiszik, hogy nagy a tét. Akkor megint bejöhet, hogy a kisebbik rosszra szavazunk...

Persze a jelek azért nem igazán erre mutatnak, és a Fidesz is simán megváltoztathatja a haditervet (bár nem látom okát ennek, hiszen a válság nem fog fél év múlva megoldódni, sőt...)

szoja122 2011.12.05. 05:10:01

TG-nek!

"Nem értek hozzá, ezért nem kezdem el magyarázni, hogy miképpen lehet törvénnyel felülírni az alkotmányban foglaltak hatálybalépését (valószínűleg lehet),"

Annyit azért illenék tudni, de ha mégsem egy perc alatt utána lehetne nézni, lehet konzultálni egy alkotmányjogász ismerősével, de enélkül is lehetne tudnia:

ALKOTMÁNYT TÖRVÉNNYEL FELÜLÍRNI NEM LEHET!!!

Akkor minek van az alkotmány bíróság akinek a feladata az is, hogy a születendő törvényeket alkotmányos szempontokból ellenőrizze?????????

Másrészt implicite elismerte, hogy NINCS SZABAD VÁLASZTÁS, mert a Fideszt is már most akadályozza a 2/3-os törvények a szabad mozgásban.

Ezt végre ki kellene mondania!!!!!!!!

Hiába választanak meg bármilyen pártot abszolút többséggel, az a 2/3-os törvények és a bebetonozott emberek fogságában lesz és így nem tud a változó világhoz alkalmazkodni, nem tudja a választó polgárok akaratát érvényre juttatni.

A formai szabad választás nem egyenlő a lényegi szabad választással!!!!

szoja122 2011.12.05. 05:20:46

TG-nek!

Bocs, ha ez sarkalatos törvény az alkotmány módosításáról akkor természetesen felül lehet írni 2/3-al,
de a többi amit írtam változatlanul fennáll.

Link Elek 2011.12.05. 05:54:58

>Tényleg kíváncsi vagyok, hogy vajon a kézenfekvőnek látszó alkalmatlanságnál van-e jobb magyarázat erre.

elveik vannak, nem tudasuk se nem tapasztalatuk.
amikor az elveik nem egyeznek a valosaggal, akkor az utolso lehetseges pillanatig abban remenykednek, hogy a valosag majd valtozik meghozza ugy, hogy megegyezzen az elveikkel.
en azon csodalkozom, hogy nem adtak be alkotmanyos, de gazdasagilag irrealis koltsegvetest abban remenykedve, hogy megis lesz 6%-os gazdasagi novekedes.

ebbol a szempontbol (es sok masbol is) tisztan a Rakosi rendszer tert vissza a fidesz kormanyra kerulesevel.

2llkedő 2011.12.05. 06:10:47

Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy Viktorék nem akarnak a következé ciklusban kormányozni. Annyi taposóaknát heyeznekel, hogy bolondok lennének maguk alatt vágni a fát. Viszont addig is szépen beéptenek olyan dolgokat, amik nekik előnyös. Péel egykulcsos családi adózás.

2llkedő 2011.12.05. 06:43:09

@2llkedő: A másik lehetőség, hogy a 2/3-os többséget betonozzák be (választási törvény), és onnantól kezdve tök mindegy, hogy mit írnak most bele a tákolmányba, az bármikor megváltoztatható lesz.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.12.05. 07:04:02

1. A szándék nagyon kevés.
A jogszabályok - ideértve az alkotmányt is - annyit érnek, amennyit betar(tat)nak belőle.

Az Amerikai Egyesült Államokban van törvényben rögzített adósságkorlát. De ha azt elérik, akkor egyszerűen megemelik a határt, így semmi értelme.

"- amely nem mellékesen az egykulcsos adórendszert kétharmados védelem mögé helyezi, "

Helyes.

"„Az átmeneti szabály szerint az adósságcsökkentési szabály először a 2016. évre vonatkozó költségvetés készítésénél kerülne alkalmazásra”."

A kormányok szeretik megnehezíteni utódaik dolgát.
Csak trükk minden olyan törvény, amit nem magukra nézve hoznak, hanem csak a következő ciklusra. Az ilyeneknek csupán politikai okai vannak, értelme, haszna nincsen.

Kedvenc példám a 2005-ös ötéves adócsökkentési program törvénybe iktatása.
Maradt ugyanaz a kormány pedig akkor.

szoja122 2011.12.05. 07:05:08

@2llkedő: "az bármikor megváltoztatható lesz. "

Ezt nem értem, mert éppen hogy nem. Csak 2/3-os többséggel. Fentebb már írtam:

Hiába választanak meg bármilyen pártot abszolút többséggel, az a 2/3-os törvények és a bebetonozott emberek fogságában lesz és így nem tud a változó világhoz alkalmazkodni, nem tudja a választó polgárok akaratát érvényre juttatni.

A formai szabad választás nem egyenlő a lényegi szabad választással!!!!

2llkedő 2011.12.05. 07:10:18

@szoja122: Nem olvastad el rendesen amit írtam. Ha a 2/3-os többséget betonozzák be, akkor...

jjulie 2011.12.05. 07:35:50

nincs itt semmi probléma, nem is kell keresni

az orbán természetes jussa, hogy ő kormányoz, és hogy azt csináljon amit akar, merthogy ő az aki hazazavarta a ruszkikat, ezért örökké hálásak lehetünk neki, megvéd minket a libsibolsikomcsiktól, ő a haza, budapestet ő tette ismét a magyarság fővárosává, szóval lehet leszállni róla, megvédte a nagycsaládosokat, a devizahiteleseket, a nyugdíjasokat, legutóbb a vasutasokat, miközben csökkentette az államadósságit és még a molt os visszaszerezte az oroszoktól

igenis, az orbán becsületes magyar ember, nem pedig idegen érdekek kiszolgálója, tessék hagyni békén

és aki a focit szereti, rossz ember nem lehet

2llkedő 2011.12.05. 07:41:53

@jjulie: Nem lehet, hogy félre értjük ezt a haza dolgot? Mi van akkor, ha Viktor tulajdonképpen ET? És a motorok beindítását pedig éppen azért erőlteti, hogy haza tudjon jutni?

jjulie 2011.12.05. 07:45:37

egyébként is az a küzdelem, ami arról szól, hogy orbán és csapata mekkora hasznot húz abból, hogy él itt 10 millió ember nem különösebben érdekes

de nem így a hétvégén következő real madrid - barcelona mérkőzés.......

Link Elek 2011.12.05. 07:47:24

@jjulie:
tehat minden tokeletes, csak nem vagyunk hajlandok eszrevenni.
igen igazad van, Orban tenyleg ennyire orult lehet a valosagban

messi-asz 2011.12.05. 07:48:09

@Gordiusz: ugyanezt a mondatot szúrtam ki én is... van más magyarázat is amit a mondat nyitva is hagy...

a karvajtöke, a nemzetközi pénzvilág összeszövetkezett a szerencsétlen kiország ellen, mert az nem hagyta felcsatlakoztatni a spekulatív pénzszivattyút...

háború van... a fejekben...

nem lesz stadion, nem lesz várbazár, nem lesz semmi... csak államcsőd
(smitnek: álamcsőd, matolcsicskának: állam csőd... hogy ércse mindenki)

spontan · http://erdekessegek.info 2011.12.05. 07:49:28

Vajon mit vétett ez az ország, hogy a tehetetlen szocik után Orbánékat kaptuk a nyakunkba? Valami nagy bűn lehet, amiért így kell vezekelni.

jjulie 2011.12.05. 07:51:45

@2llkedő:

valószínűsíthető a félreértés, és én hajlamos vagyok rá

nagyjából húsz éve volt egy főnököm, aki parasztosan beszélt, - köll, gyün, stb - és úgy éreztem milyen jópofa, mert mi is szoktunk néha így beszélni, aztán évek alatt kiderült, hogy ő nem jópofa ezzel, hanem nem tud máshogy

így lehet ez az orbán értelmetlen beszédeivel is, azt hittem hogy csak jópofaságból csinálja, közben nem tud mást

messi-asz 2011.12.05. 07:53:55

@Második Szóló: @Kriszti25: egyértelmű előrehozott tavasszal. de ezt itt már kitárgyaltuk...

sztem nem lesz olajfa meg iylesmi... 20% részvétel és a lakosság 8%a megszavazza ÚJRA A FIDEST....

csak akkor a szívlapátforradalom eljöve hamarabb mint a az államcsődös hőzöngés...

@Ordnassac: Zugló=Pécs ? itt minden város egyenlő... s Zugló? nincs elég szívlapát? eddig elkerülte az adósságot... most 5 milliárdosok lettetek...

(ui: a főép lapát, juj de meglepődtem, ejha)

messi-asz 2011.12.05. 07:56:21

@szoja122: ezek a kretének belegabalyodnak a 2/3-ba... márcsak Gordiusz segíthet

messi-asz 2011.12.05. 07:59:36

@Link Elek: és vele ha akarnád se tudnál mást... mint hagyni hogy a falig menyen... az ilyen "erős", "bátor" embereket hagyni kell hogy saját DUGÁJUKBA DŐLJENEK...

egy gerinctelen alkalmatlan dakota...

nem fogom sajnálni... más kérdés hogy az országot is dönti... azt se sajnálom...

zombirka akol...

jjulie 2011.12.05. 08:00:15

egy jó ideje már azért imátkozom, nehogy kiderüljön, hogy az orbán barca drukker

nem bírnám elviselni

ennyi közösséget sem tudnék vállalni vele, lehet hogy nem néznék többé barca meccset

vagy ha barca drukker, legalább ne derüljön ki

messi-asz 2011.12.05. 08:00:58

@spontan: a legnagyobb legfőbb BŰNÖK: butaság+lustaság....

itt országégés lesz... sóval hintés... jobb ha elkezdesz gondolkodni és dolgozni

messi-asz 2011.12.05. 08:03:49

@jjulie: nyugi. nem kell gyűlölni. pár hónap és ő lesz a legjobban SAJNÁLT zember...

messi-asz 2011.12.05. 08:18:25

off Orbánia jelképe lesz Ócsa... évtizedek múlva is zarándokhely lesz... a gerinctelen alkalmatlanság álló szobra...

index.hu/belfold/2011/12/05/marciusban_kezdik_epiteni_a_devizahitelesek_ocsai_telepet/?rnd=539

Doberdo 2011.12.05. 08:18:47

Valamit nem értek. A tisztelt Török Gábor 2009. november 02. napján tette le ennek a blognak az alapjait. Ezúton hozom a
kedves Úr tudomására, hogy én nem vagyok vátesz, de már
a fent említett napon is nagyon alaposan sejtettem a most
bekövetkezett eseményeket, vagyis, hogy a kedves Orbán Viktor
minden kormányzási munkára teljesen és véglegesen alkalmatlan!!!!!!

messi-asz 2011.12.05. 08:21:41

@Doberdo: nagyon sokan tudták, még Gábor is...

2009. november 02. óta nagyon sok közpénzt lehetett eltenni... gondolom Te nem...

mottó: mindennap egy ajándék...

hegyilány 2011.12.05. 08:24:18

Ugyan, ugyan! Ha megnézzük a Török Gábor blogján ) megjelent posztok címeit) Akkor látható hogy már rég megirta, hogy olyan uton halad a kormány mely talán már nincs is a térképen.
Nem is értem??!! Ez volt a népakarat??? bóvli???
köszönet
:)

messi-asz 2011.12.05. 08:24:26

@Doberdo: szerencsétleneknek semmilyen külföldön vagy versenyszférában eladható tudása nincsen... ezért polit(olog)izál nak

messi-asz 2011.12.05. 08:26:11

itt a másik káosz huszár is... még lehet rugdosni a zországot...

index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/05/gyurcsany_brutalisan_nehez_lesz/

graycivil 2011.12.05. 08:30:26

"Ravasz csellel bújik ki a kormány a saját alkotmánya alól

a kormány egy törvényjavaslattal felfüggesztené a ciklus végéig az alaptörvénynek azt a kitételét, amelyik 2012-től az éves költségvetéshez kötött adósságplafont vezetne be."

hirszerzo.hu/nyuzsi/2011/12/4/A_gazdasagi_szabadsagharc_utan_az_allamados_XC6CGD

"Viszont a 2015. január 1-i életbe lépés azt jelenti, hogy ha a következő választásokon leváltják a Fideszt, akkor a maga alkotta szabály, ami alól felmentést is adott magának, a következő kabinetre már érvényes lesz, a szabályt meg csak kétharmaddal lehet majd megváltoztatni. "

Rohadjanak meg! F.Y!DESZ

messi-asz 2011.12.05. 08:35:35

@kisbuddha: :))) Gábor szerint ez egy speciális válfaja a demokráciának:

diktatúra

hegyilány 2011.12.05. 08:35:46

Megvalósíthatatlan Matolcsy növekedési terve"

Vágyálmok és fantaszta elképzelések gyűjteményének nevezték az általunk megkérdezett szakértők a kormányzat legújabb, Magyar Növekedési Terv címet viselő tervezetét."

A pénteken közzétett dokumentum szerint országunk lesz kelet és nyugat, illetve észak és dél kapuja.
Emellett a kormány célkitűzései szerint növekszik hazánk exportteljesítménye, miközben az importszükségletünk csökken majd. A behozott áruk helyét ugyanis nagyrészt magyar termékek vennék át.
Ezeknek a céloknak a megvalósulására, a hozzáértők szerint, szerint esély sincs. De vonatkozik ez a megállapítás a növekedési terv többi elképzelésére is."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=497797

Álmok, vágyak népe a magyar." (azt mondják) :) A hatalom mindenároni megtartása érdekében, mégsem kellene egy országot ilyen helyzetbe" hozni. ) Most már komolyan nem értem, a kormány részéről a teljes szakmai hiányosság, ? vagy tényleg csak és mindent kizáróan a hatalom megtartása. Vagy mindkettő együtt.
:(

messi-asz 2011.12.05. 08:37:26

@graycivil: tök felesleges kínlódás részükről... gabalyodnak bele egyre jobban... a választási törvényük alapján nemcsak nekik, bármelyik pártnak aminek van 8% támogatása, az 2/3-dal, vagy akár 90% kal fog kormányozni... sőt akár 4/3 dal... (külhoniak)

László56 2011.12.05. 08:50:09

Szép jó reggelt Mindenkinek

Fegyverletétel 2006-ig....., írja az elemzőnk. Nagyon hibás meglátás. Szó sincs ilyesmiről. Inkább a haza megvédése, más eszközökkel. Az országunk védelmezőinek be kell látniuk, hogy a nemzetközi pénzvilág ellen, minden ország politikusa is kevés a háború megnyeréséhez. Az eszközök, amiket a mi politikusaink használtak és használnak csak bosszantásra alkalmasak, de még egy kisebb csatát sem lehet velük nyerni.

Meg kell állapítanunk, hogy elemzőnk sem tud szabadulni a taníttatásának hiányosságaitól. Ez az oka amikor fegyverletételről beszél. A belátás nem szégyen, hanem erény. Különösen akkor, amikor nem csak saját magáért visel felelősséget az ember, hanem az egész ország sorsáért. A kommunista tanítás ugyan ilyesmit nem tanított, hiszen csak a rablás és a másik kijátszása van a központban, de ennek ellenére az elemzőnknek tudnia kellene: más felelősség az, amikor saját bőrét viszi a vásárra, és megint más, ha már a családját is veszélyezteti vele. Felelős politikusoknál sincs másképp.

A kormányunk ismeri a határt, mert az ország védelme érdekében elment a falig. Ismerjük be, ez nem volt elég a nemzetközi pénzvilág rablásai megfékezéséhez. Magyarország kicsi hozzá. Sajnálatos módon hozzá kell tennünk, a világ minden országa kicsi hozzá. A nagyhatalmak politikusai a globalizációs címszó alatt, korlátok nélküli szabadságot engedtek a pénzvilágnak és most nem csak az országunk, hanem az egész világ, -főleg Európa-, nyög a pénzpiacok diktatórikus viselkedésétől.

Ehhez még hozzájön hogy országunk polgárai nagyon nehezen szabadulnak attól a primitívségtől amit a kommunistáink az utolsó pillanatig belénk neveltek és a oktatási intézményeinkben a mai napig ápolnak. Így aztán már fiataljaink is fertőzöttek ezektől a borzalmas, istentől és realitástól, elrugaszkodott, hatásoktól.

Amit a kormányunk eddig tett, meg kellett tenni. Más lehetőség nem volt és nem is lesz, az évtizedes kommunista rombolástól megszabadulni. Hogy mindez soha vissza ne térhessen, szükségesek a kormányunk által szorgalmazott törvények. A demokrácia értekei szerint ugyan nem mindig helyesek, de amíg a kommunista rablás visszatérésének veszélye az országunk feje felett lebeg, addig elengedhetetlenek. Ez az ami ezeket a törvényeket megköveteli és előbb utóbb az ország fejlődéséhez vezet. Hogy jobb lenne előbb mint utóbb ? Milyen igaz. De ez csak attól függ hogy a néptömeg milyen gyorsan tudnak megszabadulni a borzalmas kommunista tanításuktól. Tehát időbe telik.

messi-asz 2011.12.05. 08:58:02

@László56: te vagy a SZÍN ebben a nagy szürke orbángyűlölő világban...

"Az országunk védelmezőinek be kell látniuk" -akkor még se olyan okosak?

"Az eszközök... csak bosszantásra alkalmasak ...kisebb csatát sem lehet velük nyerni. "
-elkeserítelek? még bosszantásra sem... lexarják a zorbányod...
-viszont szerencsétlen népének még sok kellemetlen percet szerezhet

"A kormányunk ismeri a határt, mert az ország védelme érdekében elment a falig."
-te po:cs ezt hívják "empírikus módszernek", ezzel szemben van: GONDOLKODÁS... (+tervezés +hatástanulmányok stB)
-de tudom ez a komcsi métely lenne, azok is így csinálták...

"országunk polgárai nagyon nehezen szabadulnak attól a primitívségtől" -ja ja ezt nap mint nap bizonyítod...

"a kormányunk eddig tett, meg kellett tenni... az évtizedes kommunista rombolástól megszabadulni" -kicsit összemosod az IMF et az MSZP vel nem??? most ki ellen is harcolsz?

"utóbb az ország fejlődéséhez vezet"... te hüje po:cs... félúton a kánaán???

agyhalott ZOMBIRKA vagy... remélem audiban száguldasz a buszsávban...

dzsaszper 2011.12.05. 08:59:21

@Ordnassac: na igen... Matolcsy helyett még jöhet más, bár az nyilvám presztízsvesztés Orbánnak.

A 2/3-ra tekintettel Orbán helyére egyetlen ember esélyes a következő választásokig és az Lázár... Ő az egyetlen, akinek van esélye hogy ne a fidesz Medgyessyje legyen...

messi-asz 2011.12.05. 09:00:30

@dzsaszper: :) nem megyges/y hanem a zorbán Putyin medvegyevje lesz...

mckmester 2011.12.05. 09:07:22

Ugyan... Háború az államadósság ellen, Mikor is nyertünk háborút utoljára?

ssi 2011.12.05. 09:07:27

@dzsaszper: Lázár: befagyasztaná a rezsidíjakat. ez = Medgyessy, igaz, a stílus O.V.-s

Jack Torrance 2011.12.05. 09:08:24

A Tigrisek az adósság ellen harcolni tudnak a legjobban.
Ja nem, a Tigrisek alkotmányt módosítani tudnak a legjobban.

ssi 2011.12.05. 09:10:38

vezérjelszavuk nem először s nem utoljára változott "csakúgy" meg. lekezelő is

miért pont 2016? alternatívájuk lehet az előrehozott választás?

miért átmeneti: kisebb presztízsvesztés+nagy szándék: következőkkel kiszúrni?

18 hónap egyenlege: bármit megtehetnek, mert se belső, se külső gát

nagyobb baj kell? s szakértői kormány? de társadalmi összefogás lehet/nem?

jelenünk egyre káoszosabb, a jövőre meg nem hagynak már eltapsolni valót

maroz 2011.12.05. 09:12:23

"Nehezen vitatható, hogy helyes döntés volt a mostani kormány részéről az államadósság csökkentésére irányuló politikai szándékot - valamilyen formában - alkotmányos szinten megfogalmazni."

Nehezen vitatható, lépjünk tovább. Elegáns, el kell ismerni. :)))

Mercel 2011.12.05. 09:14:32

Hello!

"Tényleg kíváncsi vagyok, hogy vajon a kézenfekvőnek látszó alkalmatlanságnál van-e jobb magyarázat erre."

Eddig is volt mindenre magyarázat.

"Feri gyere vissza!"

Akasztófahumor...

"Frigyes"

turist 2011.12.05. 09:19:24

@László56: Jó reggelt!
Ez igazán szép volt...gratulálok. :(

kukulec 2011.12.05. 09:19:35

off: néhány hónappal korábban még úgy tekintettem a blog szerzőjére, mint az egyik utolsó olyan személy, aki képes objektíven szemlélni a magyar politikát és időben figyelmeztet a lehetséges buktatókra. ennek vége. egy olyas valakit látok, aki a legtöbb tájékozott ember által már rég levont következtetéseket hetekkel később írja meg, amikor már teljesen biztos minden. a baj ezzel csak az, hogy politológusként előre kellene gondolkodni, nem utólag bölcselkedni, mert ez 10 millió embernek megy, nem kell hozzá diploma. két lehetőség van: gyáva vagy lassú felfogással bír. utóbbit kizártnak tartom. előbbit nem tisztelem. így most ő is egy lett a számtalan csalódás közül ebben az országban számomra. kár.

charlie sheen 2011.12.05. 09:20:31

Nincs ebben semmi meglepő, ha végiggondoljuk, hogy a miniszterelnökünk egy elmebeteg, a NG miniszterünk meg egész egyszerűen hülye.

ssi 2011.12.05. 09:25:01

nem lesz fegyverletétel .. csak egyik rossz lépésük rosszlépésű korrekciója ez

dec. közepe után pár nappal újabb spekulációs támadás éri az országot. felelős ME mondata
- vagy bejelentenek/tesznek vmi, amitől pl. azonnal gyengül a Ft?
- vagy a körülményekre hivatkozva rendelnek el kellemetlen intézkedést?
s a mindezt elszenvedő lakosságra miért nem tartozik több információ?

török gábor 2011.12.05. 09:25:18

@kukulec: gyáva vagy hülye... köszönöm, szeretem az ilyen választási lehetőségeket :) de azért szívesen olvasnék egy olyan írást (vagy kommentet), amely már hetekkel korábban jelezte, hogy a teljes ciklusra fel fogja függeszteni a kormány az adósságcsökkentési klauzulákat.

rozsdamentes arcél 2011.12.05. 09:27:04

Eddig kb. minden gazdaságpolitikai döntésükről egy éven belül kiderült, hogy működésképtelen, kontraproduktív, vagy csak szimplán értelmetlen. Ez alapján alkotmányba foglalni az egykulcsos adót elég aljas dolog. Pláne hogy ők sem tartják be, már jövőre sem.

Unionista 2011.12.05. 09:31:41

@kukulec:
török mindig is műmájer elemző volt. na most ez azért érthető, ha valakinek ez foglalkozása. valamiből építeni kell házat, venni kell autót, fizetni az asszony hóbortjait, stb.

MACISAJT 2011.12.05. 09:31:57

Török első állitása:
"Sem jogászkodni, sem közgazdászkodni nem szeretnék. Nem értek hozzá,"

Helyes.
Erre mégis mi következik?
Egy sor:
" tulajdonképpen az államadósság elleni villámháború elvesztéseként értelmezhető."

Mégis, mire való, Török, ez a sor egyre kínosabb hörgemény?

Ami pedig a gazdaságpolitikát és az IMF-et illeti, ajánlom az angol közmondást:
"We'll cross that bridge when we come it"
"majd akkor megyünk át a hídon, ha odaértünk".

turist 2011.12.05. 09:32:08

@török gábor: Jómagam biztos voltam benne már hetekkel ezelőtt. Csak nem írtam le. :) :) :)

maskep 2011.12.05. 09:32:21

Mikor a Fidesz elkezdett alkotm... izé, alaptörvénykezni, rendszeresen idéztem azt a (rendszerváltás-kori) viccet, hogy Ivánka játszadozik egy atombombával, és mikor rászólnak, hogy vigyázzon mert felrobban, megvonja a vállát, mondván: nembaj, van otthon másik...

Ha egy ötéves gyerek tud már szájalni és viszonylag biztosan szaladni, és azt hiszi, tudja, mit csinál, akkor sem szabad elengedni a kezét, hogy az autók alá fusson. Márpedig ezt tettük a Fidesszel. nem, mikor 2/3-ot adtunk neki, hanem mikor hozzákezdett a liberális-konszenzusos demokrácia kidobásához és a saját gazdasági ötleteiknek a bebetonozásához, akkor hagytuk, sőt: sokan támogatták. Végre egy erős. kérlelhetetlen kéz, amelyik tudja, mit akar, és azt következetesen véghez is viszi! Ha úgy érzik, a fékek (és ellensúlyok), vagy a törvényes keretek gátolják őket, hát nosza!

Nem tudták, mit csinálnak. Ez az egyetlen, aprócska bibi.

Úgy rohantak a kerekek alá, hogy mi segítettük őket. És velük, tehetséges, akaratos, nagyszájú kölkeinkkel együtt ugrottunk, becsukott szemmel az ismeretlenbe.

charlie sheen 2011.12.05. 09:33:40

@László56: Orbánizmusból csillagos ötös! :)
Azért van egy-két észrevételem.
A fegyverletétel nem 2006-ig, hanem 2016-ig...
Isten nevét még én is nagy "I-vel" írom, de a jobbkonzerveknél ennek alapvetésnek kéne lennie.
No de mindegy...

A hozzászólásból annyi szűrhető le, hogy minden és bármi amit Orbán és Eltocsy dilettantizmusa és ostoba melldöngetése mögött van, az egy bölcsen átgondolt, a realitásokat figyelembe vevő nemzetgazdasági politika.
És persze az is, hogy mindenkit hülyének néznek... ;)

Jelenés 2011.12.05. 09:33:50

De hiszen odaadtuk a magánnyugdíjmegtakarításainkat az államadósság elleni harchoz..

Mi lett tíz évi megtakarításainkkal? :((((((

Cartman (ex Cartman) 2011.12.05. 09:35:28

"Tényleg kíváncsi vagyok, hogy vajon a kézenfekvőnek látszó alkalmatlanságnál van-e jobb magyarázat erre."

Nincs.

Szerintem ma már mindenki számára egyértelmű, hogy az orbán-kormánynál egy tetszőlegesen kiválasztott középiskolás filozófia-szakkör is jobban vezetné az országot.

2/3-ba betonozni az adórendszert? Annyi fogalmuk van ezeknek a demokráciáról, illetve a piacgazdaságról, mint... nem is tudom... matolcsinak a közgazdaságtanról (ennél durvább hasonlat nem jutott eszembe).

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.05. 09:35:47

A Fideszre ez a változtatás nem jelent veszélyt. Akikben ez megütközést keltene, azok már rég nem a Fideszre szavaznának. Magát a tábort ezt nem rázza meg, amennyire meg voltak győződve papíron azon hogy mindenáron kell adósságot csökkenteni, hát most majd meggyőződnek arról hogy nem kell minden áron és milyen bölcs a miniszterelnök hogy tud váltani.
A Fidesz szavazótábor egyrészt kapott 500 milliárdos adócsökkentést és még 200-300 milliárdos végtörlesztést.
Mivel az egykulcsos adó elbukna egy nem Fideszes kormánynál, ezért a sorsuk összekapcsolódott.
A kormány gyakorlatilag bármit megtehet, a mögöttük állók rettegvén attól hogy jövedelmük csökkenhet, ki fognak tartani.
Ez látszott biztos hátországbeli II. kerületben is.
Aki az átlagnál ( KSH bruttó 200 ezer mondjuk kétszerese ) annak mindegy hogy a kormány milyen cikk-cakkokat hajt végre. A lényeg hogy ő a pénzénél maradjon.
Hasonló a helyzet , mint amikor a nyugdíjasok tömegesen álltak, állnak az MSZP mögött ( az ország lehetőségein túli nyugdíjrendszer miatt ).
Az átlagos vagy átlag alatt keresők, a nincstelenek, a munkanélküliek és a segélyezettek pedig egyelőre képtelenek magukat megszervezni, hiába vannak sokkal többen mint a Fidesz-tábor, szervezetlenül, apátiába zuhanva ki vannak szolgáltatva.
Ez a kormány pedig attól vesz el, aki nem tud erőt mutatni.
Így az átlag felettiek helyzete javul, az átlag alattiaké pedig romlik.
Gondolom van egy határ, ahol ez majd felrobban. Ha a kiszolgáltatottak gyerekei éhenhalnak, ha elkezdenek megfagyni, akkor már elég lesz egy kontrollálatlan kitörés is. Ha néhány helyi politikust bántalmaznak, az biztosan kihat majd a politikára.
Esztergomban is hirtelen fontosá váltak az ügyek, amikor rendőrök védték meg a hőbörgőktől a képviselőket.

A kormány akkor fog nagy bajba kerülni politikilag, ha külső nyomásra meg kell gyötörnie a saját táborát ( mint az MSZP amikor elvette a 13 havit ). SZJA-t kell emelnie, vagy ingatlanadót, tandíjat kell szednie.
Ezért ördög az IMF. Mert lehet hogy ezt fogja kérni.

Robinzon Kurzor 2011.12.05. 09:39:02

"a mostani kormány részéről az államadósság csökkentésére irányuló politikai szándékot"

Soha nem volt ilyen szándék.

Kényszer, az volt.
De saját szándék soha.

Ne tessék azzal keseríteni, hogy ezt most tőlem tudja meg a T. Elemző!

okostojáska 2011.12.05. 09:39:06

@László56: Valami ilyesmit akartam én is írni, de így már nem kell leírnom :)

Reggelenként felnézek egy egy ilyen blogra, hogy halljam a liberális visítást, kéjes őrjöngést, mintha a karhatalmistákat hallanám 56-ban, amikor a szovjet csapatok betörtek az országba.

Képzeld ez a szituációt, ahogy Dobó István áll a várfal tetején, pár száz méterre a 100x-os túlerőben lévő, az akkori világ leghatalmasabb és legyőzhetetlen serege, a török hadsereg.
És ott állnak dicső liberálisaink és győzködik Dobót, hogy micsoda ostoba ember, mennyire nem ért a hadászathosz, hiszen itt csak veszteni lehet, csak a többieket sodorja bajba és kilátástalan helyzetbe. Matematikailag is lehetetlen, hogy győzzön, mindenképp meg kéne adni magát és valami kis alkut kéne kötni.
A történelmet a Dobók, Szondik és Orbánok írják. Liberálisoknak és szellemi elődeiknek még csak a nevét sem jegyzik fel benne, legfeljebb mint árulóknak.

török gábor 2011.12.05. 09:42:21

@okostojáska: ezzel csak egy baj van. hogy itt maga Dobó dönt úgy, hogy akkor ő most a következő négy évben inkább mégsem harcol... érdemes elolvasni a szöveget is néha, nem csupán a címeket :)

Halál Bika 2011.12.05. 09:44:08

@okostojáska:
"Liberálisoknak és szellemi elődeiknek még csak a nevét sem jegyzik fel benne, legfeljebb mint árulóknak."

Úgy biza, itt van néhány áruló:
- Széchenyi
- Kossuth
- Eötvös
- Deák

hegyilány 2011.12.05. 09:50:10

@László56:

Kedves László!

Már azt hittem, hogy elfelejt írni. Reagálni a posztra. Ön már megint megírta. Nagyon jó??!! Nagyon remélem ott" a feje felett egyeben van még a plafon??

köszönet érte!!
:))

Táskás Tóni 2011.12.05. 09:50:49

@Robinzon Kurzor: Sőt, kezdetekben a szándék a hiány 6-7%-ra történő elengedése volt, csak Barosso beintett Orbánnak.@manyike: Mindenkit hülyének néznek. A magyarok tekintetében sajnos nagyjából igazuk van.@török gábor: Az viszont feltünhetett volna mindenkinek, hogy gyakorlatilag egyetlen nap sem volt a másfél év alatt, amikor az államadósság csökkent volna. Hiába élték tehát fel a 3000 milliárd 13 év mnyp-i megtakarítását.

kukulec 2011.12.05. 09:52:19

"gyáva vagy hülye... köszönöm, szeretem az ilyen választási lehetőségeket :)" - nem bántásnak szántam, egyszerűen így látom. Ön évek óta olyan embereket és politikájukat elemzi, akik, amelyek nagy lehetőségeket hordoztak, de ezekből semmit sem váltottak be. és most ugyanez az érzésem van a cikkeit olvasva Önnel kapcsolatosan.
"de azért szívesen olvasnék egy olyan írást (vagy kommentet), amely már hetekkel korábban jelezte, hogy a teljes ciklusra fel fogja függeszteni a kormány az adósságcsökkentési klauzulákat" - ilyet nem tudok mutatni, bár ez fakadhat az olvasatlanságomból is. viszont én egy olyan hétköznapi emberrel sem beszéltem (fideszessel sem), aki szerint ez a kormány valaha is magára vállalta volna az adósságcsökkentés megkezdését komoly gazdasági elképzelésekkel és nem a magánnyugdíj felszámolásából. ennél ebben az országban a legtöbben illúziótlanabbak és realistábbak. tudom, pórnép...

na__most__akkor 2011.12.05. 09:53:52

Az utóbbi időben (elmúttmásfélév) ha azt a szót olvasom, hogy "sarkalatos" vagy hogy "Nemzeti Akármi", azonnal továbblapozok.

Merthogy két lehetőség van:
1. Kormánypárti szöveg (hazugság, hülyeség, vagy mindkettő együtt)
2. Ellenzéki szöveg (mér mondod, vaze, én is látom, mint mindenki)

veny 2011.12.05. 09:54:21

Azt gondolják, hogy ha nem beszélnek rőla, akkor nincs is.
Kétéves fiam okosabb...

lüke 2011.12.05. 09:54:58

@manyike:
dec közepétöl karácsonyi szünet lesz ,22-n megáll az élet,
(mint mindig külföldi bankkártyával nem tudsz MO-n pénzt felvenni, spekulálnak egy kicsit a forinttal,ez így van évek óta)
jan. 6-ig nem történik semmi
nincs messze:)

piszok alfréd 2011.12.05. 09:57:22

azt hiszem László 56 valójában Szíjjártó Péter 2011. Amúgy meg micsoda tragédia készülhet itt, ha már TG is észrevette mindazt, amit 2 éve mindenki lát, akinek nincs homokban a feje...

menőmano 2011.12.05. 09:57:39

@kukulec:

így most ő is egy lett a számtalan csalódás közül ebben az országban számomra."

Te figyelj csak! Ha Te követed a Török G. posztjait, akkor világosan látnod kell, hogy Ő volt az aki már hónapokkal ezelőtt megirta, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.
Az IMF-el való kapcsolat felvétele a kormányak, a kormány tevékenységében" már csak egy hatalmas nagy hab a tortán")

Te totálisan el vagy tévedve!!
Tudjad már, hogy mit írsz.
oszt.jónapot!!!

:)))

sárkányfő 2011.12.05. 09:58:27

@török gábor: kukuleccel természetesen nem értek egyet, randa egy kommentje van, de az, hogy jövőre tarthatatlan a fidesz saját alaptörvénye ebből a szempontból, és ő maga fogja megsérteni saját alkotmányát, az már egy ideje világos.

a HH is írta három héttel ezelőtt:
"A jelenleg kormányzó erők a reálisan várható forgatókönyv szerint jó eséllyel meg fogják sérteni az államadósság elleni politikai és közgazdasági küzdelem összes szabályát az elkövetkező egy-két évben. Ennek fényében az új alkotmány szinte azonnali megsértése már csak következmény, nem a probléma maga."

hazaeshaladas.blog.hu/2011/11/11/alkotmanyellenese_az_allamadossag_a_2012es_koltsegvetesben

Mivel ez világos volt, már csak az volt a kérdés, hogy mi a kisebb gáz: a saját alaptörvényük nyílt megsértése, vagy az alaptörvényük egyik kulcstételének visszavonása. Mivel előbbi "folyamatos állapotú" jogsértés lett volna, amit naponta jelenidőben állandóan a szemükre lehetett volna vetni, érthető, hogy a másik verziót választották, az még mindig kisebb teher politikailag, mert hamarabb elhalkul.

sárkányfő 2011.12.05. 10:00:37

@kukulec:
""gyáva vagy hülye... köszönöm, szeretem az ilyen választási lehetőségeket :)" - nem bántásnak szántam, egyszerűen így látom."

szerintem te egy faszfej vagy. nem bántásnak szántam, egyszerűen így látom...

amúgy gondolkodni szoktál mielőtt írsz? eszedbe se jut átgondolni a szavak jelentését?

lüke 2011.12.05. 10:01:25

az interkonti ábrái a legjobbak,
vasz für ájn zürzavar:)
lehet sormintázni tovább

okostojgli (törölt) 2011.12.05. 10:02:29

Nincs az a moslék amit Orbántól be ne szopnának a moslékzabálók.

okostojáska 2011.12.05. 10:02:44

@Jelenés: "Mi lett tíz évi megtakarításainkkal?" - elvitték a bankárok. Amúgy nem 10-et, sokkal többet.

sárkányfő 2011.12.05. 10:04:35

@MACISAJT: na, ez egy igazi fideszes méltó aljas csúsztatás volt, mivel Török szinte az olvasó szájába rágja miről beszél. Idézem: "E helyen most csak a politikai következtetést vonom le".

Mond, jól fizetnek a minisztériumban? Anyád erre nevelt?

csárli hárper 2011.12.05. 10:05:04

@Halál Bika: ne zavard össze őket ilyen gaz nemzetveszejtő nevekkel, nem tudnak mit kezdeni vele, nem is értik, sőt azt sem tudják kik ezek...
az orbán seggébe nem szűrődik be a fény és a tudás.

Putyilov gyári melós 2011.12.05. 10:05:10

Ennyit ér az Orbáni sztálinista Tákolmány, egy nagy kalpag xart!

Ja, és törvénymódosítóban az is benne van, hogy jövő év elején előrehozott választások lesznek.
A 2016os dátum, már az akkori kormánynak szól.

Orbán áterölteti a népnyúzó költségvetést, és a választási törvényt, aztán átadja a hatalmat az IMFnek.

Fidesznyikek, ti nemcsak vakok, szektás sztálinisták, de mazochisták is vagytok :O)))

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.12.05. 10:05:41

Valaki szólhatna nekik, hogy ez a nyakkendő nélkül hordott, legfelül kigombolt fehér ing: közönséges.

Csak ennyit tudok hozzátenni.

sztem47 2011.12.05. 10:06:06

(szerintem más se értette félre hogy az utolsó mondatod konkrétan az utolsó előttire vonatkozik, csak hát túl erős hívószó az "alkalmatlanság")

úgy gondolom az a jobb magyarázat, hogy a (még) súlyosabb-sürgetőbb kérdések mellett nem jutott idő-energia az előkészítésre.

(egy ideje aggódom Viktorért -- szó szerint, komolyan. benned nem merült fel?)

menőmano 2011.12.05. 10:06:27

"Kard által vész mind, ki kardot ragad. Aki ma okosan kigondolja, mi lesz az érdeke négy, nyolc vagy akármennyi év múlva, az meglehet, pont a saját kardjába fog beledőlni. Hatványozottan igaz ez 1989-90-re és a későbbi alkotmánymódosításokra is.
Én nem aggódnék a leendő győztesek helyében: ilyen körülmények között is lehet kormányozni.

Nevetséges önfelmentés lenne már most a kétharmados törvényekre fogni az esetleges kudarcot.
Egyébként nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy ellenzékbe kerülve számos kormányzati döntését meg fogja bánni a Fidesz"
(Török G.) Frissült: 2011.07.18. 12:31)

Na. Tessék itt van. A kudarc már be is következett, ) Totálisan elhibázott másfél éves kormányzás.
:)

menőmano 2011.12.05. 10:08:21

Totálisan igy van. Aki most kigondolja mi lesz 2016-ban) Nagyot fog bukni.
:)

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2011.12.05. 10:09:29

@spontan: Egyiket sem a nyakába kapta az ország, hanem megválasztotta. Itt a baj forrása.

ubul2000 2011.12.05. 10:11:54

@Unionista: ha nem tetszik, mi a fasznak jártok ide?

sárkányfő 2011.12.05. 10:12:09

@MACISAJT:
Tényleg, mikor váltasz már nicknevet? Annyira vastag a bőr a képeden, hogy lebukás után is használod a neved?

Már több helyen olvastam, hogy te Szabó Márk vagy, a Nézőpont Intézettől (értsd: fideszes közpénzszivattyú, épp most vágott hozzátok Orbán egy több száz milliós médiafigyelős "megbízást"). Vagy időközben már a minisztériumban is dolgozol? Mindegy is. A lényeg, hogy a fidesz fizetett embere vagy. Ezérti is hajtogatod a süket fideszes propagandát. Javaslom a mandinert, ott népszerű leszel, ott ez kifejezetten éremnek számít....

Trejo 2011.12.05. 10:13:20

@KGyST: Úgy öltöznek, mint a tudod kik. Itt tényleg nagy baj van.

Táskás Tóni 2011.12.05. 10:13:56

@ubul2000: Mivel nincsenek érveik, marad a személyeskedés.

sárkányfő 2011.12.05. 10:16:46

Ma is lop a fidesz:

"Egy fordulatos közbeszerzésben nyerte el az idei év egyik legnagyobb naperőműves fejlesztését az E-OS Innovatív nevű cég, amely a kormányzati kötődéseiről ismert Közgép-csoporthoz tartozik. A cég eredetileg az utolsó helyen végzett a pályázaton, de végül a többi versenytárs ajánlatát érvénytelenítették, így ő lett a győztes. Az eredeti nyertest egy olyan szempont miatt zárták ki, amelyről nem is világos, hogy egyáltalán szerepelt-e a pályázatban."

www.origo.hu/itthon/20111202-naperomu-szegedi-tudomanyegyetem-az-eos-innovativ-a-nyertes.html

Táskás Tóni 2011.12.05. 10:16:58

@Unionista: Utolsó csepp vérig védeni Orbánt, igaz-e. Az eszközök pedig adottak, lehetett a fidesztől és különösen Orbántól tanulni.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.12.05. 10:17:10

Kutassunk közt: ön mivel támogatná a fideszes képviselők kedvenc kocsmáját?

Amíg a parlamentben maratoni ülésekkel ütik el az időt, addig Pécsett leragadtak a telefonos közvélemény-kutatásoknál. Kiderült az is, hogyan segítik a városvezetők a kedvenc kocsmájukat.

Hoppál Péter, a pécsi Fidesz elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt napokban nagyszabású közvélemény-kutatást tartott a párt városi szervezete. A téma az eladósodottság és a felelősség volt. Mint mondta: a pécsieket érdekli, hogy mi zajlik a városban, hogy kiket terhel az eladósodottság felelőssége, a közvélemény-kutatás arra enged következtetni, hogy több mint 88 % kérte: akik felvették, fizessék vissza a jutalmakat. A vicc az egészben, hogy nyár óta legalább ötféle táblázatot, négyféle diagramot láttam, az adósság összege, pedig a 33 milliárdtól terjed 47 milliárdig. Azt, hogy ki vette fel a hitelt, illetve ki költötte el már egy következő adatsor, amiből annyi van már mint a szemét. Ha a városháza adja ki, akkor a szocik vágták haza Pécset, ha az mszp-sek érvelnek akkor meg a fideszesek hozták a kultúra városára a romlást. A másik humoros mozzanat a telefonos közvélemény-kutatásnál, a 88%-os eredmény a jutalmak visszafizetéséről. Ha megkérdeznénk a pécsieket, hogy pofátlannak tartják-e Hoppál Péter fizetését (uszkve 1,3 millió forint) és szerintük nem kellene-e lecsökkenteni, akkor vajon milyen eredményt kapnánk?

A haveri tanácsadói szerződések után előkerült a baráti kocsma is. Mint kiderült, a Murphy'sben páváék kb. csak azt nem etették meg közpénzen, akiről elfelejtkeztek vagy tényleg nem szeretnek. Az a jéghegy csúcsa, hogy ha a vendéglátóegység bérleti díj nem érkezik meg a város számlájára akkor sincs balhé. Egy kis ejnye-bejnye, este úgyis találkoznak a "vitás" felek. Ha jobban belegondolok sikerült megalkotnia a pécsi fidesznek a majdnem tökéletes állapotot. A barátokból tanácsadók lettek, és kapják a pénzt. Az előző választásokon taroltak és a parlamenti képviselőknek is dől a lé. Gondolkodniuk sem kell az országgyűlésben, önálló indítványokon meg pláne nem kell agyalni, mert azt a kezükbe nyomják. Szavazni meg úgyis egyfelé fognak, ahogy Viktor megálmodta. Van egy olyan igényes kocsma, ahova a barátokkal lejárhatnak enni, inni, mulatni. Volt EKF is, meg beruházások, a város szép, tehát halleluja. Egyetlen ponton van a szar a palacsintában. A város lassan csődbe megy, és ezzel borulhat minden. Ezt söröskorsóval a kézben nagyon nehéz lesz kimagyarázni, bárki is adja drágán a tanácsokat.

Bóvli kormány, bóvli ország!

Tell Vilmos 2011.12.05. 10:17:47

Az állam adósság mértékét beírni az alkotmányba butaság volt. A "komoly" államok alkotmánya amúgy is rövid, kár kodifikálni gyorsan változó területek gondolatait-döntéseit. Ez is azt mutatja, hogy a Fidesz korábbi legjobb területe, a kommunikáció (is)immáron romokban hever. Most naponta jönnek az újabbnál újabb törvényjavaslatok magánindítvány formájában, másnap pedig az eredeti homlokegyenes másik változata. Lásd: adóbevallás söralátéten, EVA, Lézer Janink "majdénmegvédemanemazáramnemfizetőket" a gonosz államtitkártól, stb...
Pedig a kiszámíthatóság az egyik legstabilabb tényező egy állam életében. Nem szabad utólagos hatályú törvényeket hozni, adószabályokat év közben változtatni, alkotmányt rohammunkában barkácsolni...

Ami pedig a főkérdést illeti: államadósság csökkentése elbukott. Majd hirdetnek újabb szabadságharcot, gondolom ki fognak találni új célpontot. Hmmmm, nézzük csak mi is nem volt még?
Áááááááá, megvan! Szabadságharcot kell indítani maga a NÉP, azemberek ellen! Tuti siker, ezt nem lehet elbukni...

Üdv:

Tell.

kukulec 2011.12.05. 10:18:41

@sárkányfő: ez a stílus kiábrándító. az attitűdöd jól jellemzi ennek az országnak a szellemi állapotát, ráadásul nem voltál megszólítva. továbbá javasolnám, hogy indulat nélkül olvassad el amit írtam, mert szerintem csak egyes szavakra koncentrálsz nem a teljes tartalomra. az álláspontom pedig továbbra is tartom. nem kell egyetérteni, de a jogomat elvitatni sem.

menőmano 2011.12.05. 10:20:31

Matolcsy véget vet az államadósság elleni harcnak?

Még életbe sem lépett, máris 2016-ig tolja ki a kormány az Alaptörvény adósságszabályát, így ebben a ciklusban nem szükséges csökkenő államadósságot felmutatni - olvasható ki a Parlament oldalára vasárnap felkerült, Magyarország pénzügyi stabilitásáról című törvényjavaslatból.

A lépés alapvetően arra való reakció, hogy a rossz gazdasági körülmények mellett a GDP-arányos államadósság csökkentése már jövőre sem vehető teljesen biztosra.

Az alapvetően rossz adósságszabály időben való kitolása azonban még így sem igazán érthető megoldás.
Mindezek alapján úgy tűnik, hogy miközben a kormány kivonja magát az adósságcsökkentő előírások alól, addig a következő ciklusokra sosem látott szigorúságot ír elő"

www.portfolio.hu/gazdasag/matolcsy_veget_vet_az_allamadossag_elleni_harcnak.159443.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campa

Ennek különösen akkor lehetnek súlyos következményei (és ez a harmadik probléma), amikor majd ez a szabály hirtelen minden átmenet nélkül élesedik.
Ez ugyanis a törvény szerint - dacára annak, hogy pont a nehezebb helyzetekben kellene jó szolgálatot tennie - szintén nem most, hanem csak 2015-ben lesz.
Abban az évben, amikor a költségvetés tervezett hiánya a konvergencia program szerint 1,5%. 2016-ra a Portfolio.hu első gyors, hozzávetőleges számításai szerint (amiben az infláció és a GDP-deflátor azonosságát feltételeztük) egy 3%-os gazdasági növekedésben reménykedve akár nullszaldós költségvetési tervezési követelmény is előállhat, vagyis indokolatlan, a gazdaság fejlődését sértő, jelentős szigorítási igény lép fel. Így lehet egy előremutató szabályból időzített bomba."

Nagyon érdekes?) A helyzetet, az ország gazdasági stabilitását nem tudja/tudta biztositani a kormány, a fejlődést, az nullpontból" ? való elrugaszkodást mégúgy sem? De már előre bombabiztosság akarja tenni, a következő?? kormány munkáját.
Hát akkor most már nem értem? Hol van a választói akaratra való hivatkozás. Nem gondolom, hogy a fülkeforradalmárok ilyen jövőre gondoltak?? Olyanra mint ami most van. Helyzet, nem jó, hanem rossz.)
:)

jeriko 2011.12.05. 10:22:02

Ezzel gyakorlatilag a 2016-os költségvetéssel kapcsolatban hoztak egy nagyon komoly szabályt - most, 2011-ben, tekintet nélkül arra, hogy mi lesz a következő 5 évben.

Talán érdemesebb lenne egyelőre inkább a jövő évvel foglalkozni, mert nagyon úgy néz ki, egy évvel előre sem tudunk tervezni, nem hogy öttel.

nu pagagyí 2011.12.05. 10:23:32

@okostojáska: Talán Széchenyit, Kossuthot, Deákot , Eötvöst megemlíteném, mint liberális elődöket.

Anselmo 2011.12.05. 10:23:38

A kommunikációjuk jobban visszaüt rájuk, mint a gazdaságpolitikai kudarcaik. Ez a "fasza gyerek vagyok, koki-saller" üzenet most már nem működik, de képtelenek észrevenni magukat, és megváltozni. Ebben ássák a saját sírjukat. A gazdaságpolitikát ugyanis még ki lehet javítani.

balfék 2011.12.05. 10:23:40

@KGyST: Annál szörnyűbb már csak az lenne, ha begombolná.

TH 2011.12.05. 10:26:21

@török gábor: nem azért mondom, de ilyen kommentekre reagálni sem nagyon érdemes. Én sokkal többre értékelem, ha a jövendőmondás/jóslás helyett a lezajlott eseményeket elemzed. :-)

menőmano 2011.12.05. 10:26:34

Elnézést! Szerintem egyébként az első bomba) már most robban)
aki még nem vette volna észre. ? Tehát olyan is van/lehet, hogy rossz az időzités?
Totális kudarc , ami most van.
:)

sárkányfő 2011.12.05. 10:27:28

@kukulec:
"ez a stílus kiábrándító."
egyetértünk, pont azt akartam érzékeltetni, hogy mennyire kiábrándító a stílusod.

"az attitűdöd jól jellemzi ennek az országnak a szellemi állapotát"
nem, ez most kifejezetten a te szellemi állapotodat jellemezte, ugyanis éppen annak tartottam tükröt.

"ráadásul nem voltál megszólítva."
és téged ki szólított meg? talán nem reagálhatok rád épp úgy, ahogy bárki bárkire, és ahogy te is reagáltál Törökre? ugye nem akarod a jogomat elvitatni...

"javasolnám, hogy indulat nélkül olvassad el amit írtam, mert szerintem csak egyes szavakra koncentrálsz nem a teljes tartalomra."
a lényeget most sem érted, de nem csodálkozom. ezzel együtt olvasd el amit neked írtam, indulat nélkül, és koncentrálj a tartalomra.

"az álláspontom pedig továbbra is tartom."
váljék egészségedre, a stílus az ember.

"nem kell egyetérteni, de a jogomat elvitatni sem."
elvitatásnak még a lehetősége sem merült fel. jogod van olyan olyannak lenned, amilyen vagy, nekem meg jogom van azt mind kifigurázni, mind minősíteni.

ubul2000 2011.12.05. 10:27:48

@kukulec:

off óriási szereptévesztésben vagy. a vita nem a blog szerzője, vagy az egyes hozzászólók politikai irányultsága, hanem a blog-gazda által felvezetett téma

ehhez próbálj hozzászólni, ha képes vagy rá

off vége

Vanek B. Eduard 2011.12.05. 10:28:58

@török gábor: először egy kis nyelvtannácizás :) "a kormány az adósságcsökkentés elleni küzdelem kommunikációjára..." itt valami nem kerek, ez az ellenzék dolga vóna (Vona), ha nem volnának szintúgy alkalmatlanok...

A kérdésre pedig a mgfejtés: ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit csinálok! Ezen a héten az ellenkezőjét csinálom annak, amit mondok, de a jövő héten fordítva lesz: azt csinálom, amit ma mondok, de az ellenkezőjét kommunikálom. (Megalol, mondanám trendiül, ha nem a bőrünkre menne...)

Csp 2011.12.05. 10:30:13

Szerintem az történt, hogy Matolcsy meggyőzte Orbánt, hogy a növekedési tervhez nagyobb állalmi költekezés kell. Ezzel egyébként visszajutottunk a startmezőbe, 2010 tavaszán ugyanezt próbálta a kormány, de Brüsszel beintett. Ugyanazt a képtelenséget erőltetik továbbra is egy megváltozott helyzetben, és ezzel még tovább rontják a gazdaság kilátásait. A következtetés ugyanaz, az alkalmatlanság (újabb) jelét látjuk.

TH 2011.12.05. 10:30:42

@okostojáska: @László56: kérlek nyugtassatok meg, hogy ezért pénzt kaptok...a többi lehetőség sokkal ijesztőbb...

Netuddki. 2011.12.05. 10:31:46

"Tényleg kíváncsi vagyok, hogy vajon a kézenfekvőnek látszó alkalmatlanságnál van-e jobb magyarázat erre."

Költői kérdés...

kukulec 2011.12.05. 10:31:54

@ubul2000: a szövegem előtt odaírtam, hogy off.

okostojáska 2011.12.05. 10:33:07

@nu pagagyí: Súlyos tévedés. Semmi közük nincs a mai liberálisokhoz, valószínűleg forognak a sírjukban, ha valaki egyenlőségjelet tesz közéjük és az szdsz vagy lmp közé. Valószínűleg annak sincs ki minden kereke, aki ilyet állít.

Szamiz67 2011.12.05. 10:33:19

@Halál Bika: Szent Istvánt se tudnám máshová tenni (a jelenlegi kormány szemszögéből) , a nyugatias irány, a nyugatias kultúra elterjesztése miatt, ami együtt járt a hagyományok, a pusztából hozott életforma, vallási szokások letörésével, visszaszorításával.

nu pagagyí 2011.12.05. 10:35:02

@László56: Izgalmas eszmefuttatással jelentkeztél ismét Laci. Abban igazad van, hogy ennek a kormánynak egyetlen sikerágazata van, ez pedig az antikommunizmus. Ez az egy terület, amelyben komoly szakértőkre támaszkodhat, itt elsősorban Pozsgai, Boross, Szűrös, Kövér, Stumpf, Járai elvtársakra gondolok. Sajnálatos, hogy más területeken viszont nem sikerült hasonló kaliberű szakértőkre lelniük. További erőt, egészséget és kitarást kívánok értékes hozzászólásaid lekörmöléséhez!

béla a görög (törölt) 2011.12.05. 10:35:42

A gond ott kezdődik ha már egy politikai elemző is csak kíváncsian les, hogy 'hát akkor ezt itt most hogy'.

Netuddki. 2011.12.05. 10:36:39

@török gábor:
"okostojáska 0 bejegyzést írt és 282 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

"László56 0 bejegyzést írt és 444 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Fizetett fideszes bértrollnokok. Utóbbi még kommunistázik is. Még nem jött rá (vagy nem érdekli csak a pénz), hogy az a legnagyobb komcsi aki fizeti...

Kalmár 2011.12.05. 10:38:31

@nu pagagyí: Kossuth liberális? Aha..

messi-asz 2011.12.05. 10:38:57

@kukulec: pontosítok....

"hetekkel később írja" - ááá, ÉVEKKEL VAN LEMARADVA

"gyáva vagy lassú felfogás" - IS IS... sajnos... =cinkos, bűnös...

messi-asz 2011.12.05. 10:40:22

@török gábor: "gyáva vagy hülye... köszönöm, szeretem az ilyen választási lehetőségeket"

Gáborkám, demokrácia van... választhacc... 70-30 % vagy 60-40%, mindegy...

Netuddki. 2011.12.05. 10:40:37

@nu pagagyí: Csak szerintük az a kommunista akire ők azt mondják. Közben meg ugyanazok a módszereik mint ezelőtt 40 éve. Amúgy meg se az akkori se a mostani rendszernek semmi köze a kommunizmushoz. A különbség csak abban van, hogy ki lop és kire fogja. A rendszer szinte ugyanaz...

Unionista 2011.12.05. 10:41:02

@török gábor:
itt azt kellett volna leírni, hogy ha ez a klauzula nem lép életbe, akkor a magyar alkotmány értelmében is ügyvezető kormánya lesz az magyarországnak. ez lehet továbbra is az orbán-matolcsy tandem. lehet, hogy matolcsy távozik. de lehet egy új összetételű kormány is (eg. navracsics-varga). ezt kikényszerítheti például a valutaalap. de akár az európai unió is. (eg andor-urbán). persze nekik kis dolguk is nagyobb annál, hogy ezzel foglalkozzanak. új kormány alakulhat előrehozott választásokkal. ez lehet egy mérsékelt balos (bajnai-oszkó), de lehet akár széljobbos is (vona-lázár). ha most előrehozott választás lenne, akkor négy nagyjából azonos - a teljes lakosság körében 15% - támogatottságú párt indulna. a fidesz látszólag nagyobb, az lmp látszólag kisebb. de valószínűleg sok mérsékelt átszavazna az lmp-re. főleg akkor ha oda állna róna, és még néhány korábban a jobboldalhoz sorolt, de a kormánytól mégis eltávolodott csóka. persze mindez csak eshetőség. nem kell ezt az egészet túl komolyan venni.

Mezőbándi 2011.12.05. 10:42:16

Forradalmainkat és szabadságharcainkat mindig bukás, megtorlás, majdkonszolidáció követte. Ne is menjünk vissza a protestantizmus-rekatolizálás időszakáig, csak mondjuk a XVIII. századig.

1. Rákóczi-szabadságharc. Szatmári béke. Nyolc év. Rákóczi emigrációban hal meg. Az "áruló" Károlyi békét köt. A birodalom tartományaként az országot konszolidálják. A népesség növekszik, a (mező)gazdaság fejlődik.

2. Kossuth-féle kaland. Világos. Másfél év. Kossuth emigrációban hal meg. Az "áruló" Deák lepaktál a Habsburgokkal. Kiegyezés, szédületes fejlődés.

3. 1956. Budapest. Két hét. Nagy Imrét kivégzik. Az "áruló" Kádár mindenkinek betömi a száját. Tévé, kocsi, nyaraló.

4. Fülkeforradalom. Másfél év... Van még kérdés?

( :P )

Piacbarát 2011.12.05. 10:43:17

@kovi

nezz meg engem, en is fizetett vagyok?

messi-asz 2011.12.05. 10:43:36

@török gábor: "szívesen olvasnék egy olyan írást (vagy kommentet), amely már hetekkel korábban jelezte, hogy a teljes ciklusra fel fogja függeszteni a kormány az adósságcsökkentési klauzulákat"

TG! ha mondod mire vagy kíváncsi... szólj csak... félévre előre eltudom mondani szinte tökéletes pontossággal... a fides nagyon kiszámítható... de itt ő csak egy tényező...

de gondolkodni én sem szeretek részletekről... de nagyvonalakban:
1011 év feudalizmus + fides = államcsőd + polgárháború

2éve még kinevettetek... bérrettegő voltam... ma má...

ubul2000 2011.12.05. 10:44:20

@kukulec: igazad van, elnézést.
Persze ettől még nem értek egyet a véleményeddel.

menőmano 2011.12.05. 10:44:55

Kósa: „Bocsika, mennyi lett a növekedési adat?”"

A Fidesz politikusai szerint Matolcsy György azért nem kapott helyet az IMF-fel tárgyaló delegációban, mert ez következik a kormányon belüli munkamegosztásból.
Minisztériumi információnk szerint azért hagyták ki, mert így akarják megkímélni a gyökeres fordulat mellékhatásaként jelentkező arcvesztéstől. Megint más vélekedések szerint az IMF kérte, hogy ne őt küldjék."

atv.hu/belfold/20111201_kosa_lajos_az_atv_nek_bocsika

Bocsika! Az arcvesztés már meg volt. A teljes politikai és gazdasági kudarc is? )
Bocsika! Az elmult időszak eseményei jól mutatják, hogy nem harcolni kellett volna, határon belül, és kivül sem.
Gazdasági növekedést kellett volna elérni, jó diplomáciai kapcsolatot kiépiteni.
Totális arcvesztés. )
:)

dr kíváncsivagyok 2011.12.05. 10:45:43

Jéééé... T G - nak kezd kinyílni a szeme !

puffatag 2011.12.05. 10:47:31

a gonosz törpe többezer milliárdos hiányt hagy a következő kormányra (remélem, le tudjuk váltani), ezzel biztosítja, hogy 2014 után is megszorításokra lesz szükség, ezzel előkészítve az újabb visszatérését... tudom, le kéne váltania pártjának, ha újra veszít, csakhogy a közös lopások a kezdetektől összetartják a vezetőket

messi-asz 2011.12.05. 10:50:02

@török gábor:

Gáborkám... még az lesz nagyon vicces a második OGY-n...

(mert szerintem KETTŐ "előrehozott" lesz... 1 tavasszal 1 pedig még 2014ig)

hogy a fides minden idők VILÁG legnagyobb VERESÉGÉT fogja elszenvedni a
SAJÁT VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYÉNEK KÖSZÖNHETŐEN...

jol tennéd ha leszállnál a fides szekérről... aki közéleti szereplő és nem szólal fel = fides szekértoló...

már 1,5 éve is figyelmeztettelek, hogy CINKOS, aki néma...
sőt a közömbösség a legnagyobb bűn... lustaság+butaság...

Szamiz67 2011.12.05. 10:51:21

@Mezőbándi: Ja, a kormány nem véletlenül kezdte el az MNB tartalékait méregetni...

Második Szóló 2011.12.05. 10:54:00

@Kriszti25: olajfa...

Ebben az országban a választóvonal nem a jobb-bal, demokrata-nemdemokrata, konzervatív-progresszív, kommunista-antikommunista, magunkfajta-magukfajta gondolkodás mentén van. A tényleges választóvonal az önállóan gondolkodni képes és nem képes emberek között van. Amíg az utóbbiak vannak többségben, nincs jelentősége hogy lesz-e olajfa. Amíg a választók számára a realitást az jelenti, hogy mit állít a kedvenc párt szóvivője, elnöke, frakcióvezetője, vagy az általa fizetett elemző, amíg véleményt csak az előre legyártott panelek közül képesek a polgárok magukévá tenni, addig kereslet is lesz arra a politizálás típusra, amit most a Fidesz-KDNP előadásában láthatunk. Nem nyerünk semmit egy olyan olajfával, ami a jelenlegi politikusokból áll elő. Nekem már semmi kedvem ugyanezt a színdarabot más szereplőkkel, vagy régebbiekkel nézni. Számomra nem változtak azzal a dolgok, hogy más lett a díszlet. Amíg a darab nem változik, addig balkáni ország maradunk, és esélyünk sem lesz kitörni. Elleszünk a megvásárolható szakszervezeti vezetőinkkel, pökhendi pártfunkcikkal. Nem volt ember aki előállt azzal, hogy 'Figyi, be kell forgatni több ezer milliárdnyi nyugdíj megtakarítást szerkezeti reformokba, mert így lesz versenyképes és finanszírozható az ország! Csinálunk új oktatási rendszert és egészségügyet. Cserébe, nem fogsz jobb országban élni, maximum ugyanilyenben, de legalább lesz jövője a gyermekednek!' Ehelyett lett fülkeforradalom, gazdasági szabadságharc, eltőzsdézték és állami részvényvásárlás.
Mondjátok, tényleg nem tűnik fel pár millió embernek ebben az országban, hogy mekkora összeget tapsoltak itt el az elmúlt években? Van olyan ország, ahol már egy fél mázsa tojást spontán hozzávágtak volna Matolcsyhoz, de csak azért, mert tanultak jó modort. Ebben a kellemes éghajlatú országban meg annyira fejlett a kritikai érzék, hogy csak akkor veszi szájába a sípot a fószer, ha pártutasításba kapja.
A pálinkafőzés már szabad, az egész nemzet évekre egy bódult rémálomba zuhan...
Sajnos, a világ a jelenlegi helyzetben a maga bajával van elfoglalva. Nincs aki a delíriumban fetrengő tékozló fiú hóna alá nyúljon és elvigye a detoxikálóba.
Aki még józan maradt, kérem, őrizze a lángot, szükség lehet még az értelem fényére...!

dr kíváncsivagyok 2011.12.05. 10:55:02

@László56: " Amit a kormányunk eddig tett, meg kellett tenni. "

...elég lett volna ennyit írnod ! Mehetsz a pénztárhoz....

dr kíváncsivagyok 2011.12.05. 10:56:34

@László56: "országunk polgárai nagyon nehezen szabadulnak attól a primitívségtől amit a kommunistáink az utolsó pillanatig belénk neveltek és a oktatási intézményeinkben a mai napig ápolnak. Így aztán már fiataljaink is fertőzöttek ezektől a borzalmas, istentől és realitástól, elrugaszkodott, hatásoktól. "

Így igaz,...fertőzöttek,....az EGÉSZ FIDESZ VEZÉRKAR !!!!!!

messi-asz 2011.12.05. 10:56:52

@Cartman (ex Cartman): egyébként "csak" anyni pechje van a dakotának, hogy 30 évet KÉSETT... az elgondolás tökéletes volt... a hatalom mexerzése, megtartása is jeles... a kormányzás az 30évvel ezelőtti színvonal...

ez bukásra van ítélve eredendően... a társadalom magasabb szinten van sokkal

aki fid eszes ebből arra következtet hogy a hátralévő pár hónapot még erősebb
rablással tölti... azt óva intem... a BŰNCSELEKMÉYNEKET halmozni nem szerencsés
+semmi nem marad titokban,saját "haverjaik" fogják őket hátbaszúrni nagy örömmel...

okostojáska 2011.12.05. 10:57:04

@kovi1970: Tehát akinek nincs saját bejegyzése, az mind fizetett bértollnok? Ajajj, attól félek a kommentelők döntő többsége ezek szerint az. Ezt kicsit gondold még át. Szerintem :)

daito 2011.12.05. 10:57:33

"Nem értek hozzá, ezért nem kezdem el magyarázni, hogy miképpen lehet törvénnyel felülírni az alkotmányban foglaltak hatálybalépését (valószínűleg lehet),"

Alkotmány módosítása csak így - törvény útján képzelhető el - annyi extrával, hogy 2/3 kell hozzá. Annyi az érdekesség benne; hogy a jelenlegi alkotmánymódosító szabályok a jelenlegi Alkotmányból indulnak ki, ergo, ha a következő Alaptörvényben a módosítás szabályai mások lennének, akkor az a vicces helyzet alakulhatna ki, hogy a régi szabályai alapján kellene az újat (már előre módosítani).

Egyébként - ez alkotmányjog light - pont az ilyen szituációk elkerülése miatt nem érdemes nagyon ilyen kézzel fogható számokat és dátumokat alkotmányba foglalni. (Miért pont 50%, az mennyivel jobb mint az 55 vagy a 40?) S még lehetne sorolni.

"s azt sem, hogy vajon valóban megvalósíthatatlan lenne-e a következő években az egyébként a mostani többség által kitalált szabály betartása (valószínűleg nehéz lenne)."

Az, megvalósíthatatlan. Az egészben az a gázos, hogy az új Alkotmány közlönyállapota, és a fenti törvénytervezetben meghivatkozott konvergenciaprogram egyidős; ergo, akkor tudható volt, hogy a kettő egymásnak valahol ellentmond. Csak itt jön elő a JOGI problematika: van egy 30 oldalas alaptörvényünk, ami majdnem mindent módosít, bevezet új dolgokat, van benne jó pár érdekesség; és kb. a 36. dolog az, hogy összevessük egy mindenkinek szóló konvergenciaprogrammal. (És abban az érdekességgel, a 2013-15. évi költségvetésről szóló sorokkal.)

Hozzáteszem, hogy ebben a konvergenciaprogramban szereplő általános megállapítások is "optimisták", jóval nagyobb mozgásteret hagynak a kormánynak.

"E helyen most csak a politikai következtetést vonom le: ez a javaslat, ebben a formában, mindenfajta előzetes magyarázat, értelmezés nélkül nem más, mint a második Orbán-kormány azonnali fegyverletétele a saját maga által indított háborúban."

A gond az, hogy jelenleg a kommunikáció a 20. dolog; és a posztolót érdekli, a kormányt nem. Kedves Gábor, legyen őszinte, ha Önnek volna beleszólása a kormányzati kommunikációba - végül is van szakértelme a dologban politológiai oldalról - nem tudna-e javítani rajta? (Direkt nem nevezek meg személyeket, szituációkat - mindenki tudna.)

"Ha valóban 2016-ra tolja el a kormány az adósságcsökkentési klauzula hatálybalépést, akkor teljesen értelmetlen, sőt egyenesen kontraproduktív tevékenységnek látszik majd az az erőfeszítés, amelyet a kormány az adósságcsökkentés elleni küzdelem kommunikációjára fordított. Mindezt azonban még magyarázhatja a kényszer, a rossz helyzetfelismerés, és/vagy az alapvetően megváltozott gazdasági klíma."

Az a véleményem, hogy Ön pontosan fordítva - normálisan - látja az ilyen dolgok működési rendjét. Gondolom az az elképzelés áll mögötte, hogy van egy gondolat - az adósságcsökkentés - ami fontos. Ezt eldönti a kormány és utána ehhez igazítják a kommunikációt.
Szerintem itt pont fordítva volt a dolog; felismerték, hogy kommunikációs szempontból - IMF, EU, bankok felé - nagyon hatásos megoldás, ha az adósságcsökkentés kerül elő; és elkezdték kommunikálni. Annyit felfogtak, hogy lózung kevés lesz - "csökkentjük az államadósságot" - ezért beígértek valami keményet és konkrétat. Csak eljött az idő, amikor kiderül, hogy ez csak kommunikáció, semmi több.

"De vajon mi a megfontolás amögött, hogy egy ilyen jelentős, alapvető fordulatot, amely a következő időszakban számtalan támadásra ad majd okot, s amely egy pillanat alatt teszi semmissé az előző hónapok munkáját ebben a tárgyban, semmilyen módon nem készít elő a kormány? Pedig itt nem kellett kapkodni, mint az IMF-politika megváltoztatása kapcsán, lett volna idő arra, hogy ne ebből a javaslatból és az erre adott reakciókból értesüljön először a közvélemény a tervek átírásáról."

Igen, egyszerűbb lett volna, ha ha már az alaptörvénybe így írják bele. Még elegánsabb lett volna az egészet külön törvénybe beírni, és azt úgy és annyit lehet maszatolni, amennyit akarják.

Egyébként, a tervek átírása feltételezi azt is, hogy vannak tervek.

"Tényleg kíváncsi vagyok, hogy vajon a kézenfekvőnek látszó alkalmatlanságnál van-e jobb magyarázat erre."

Szerintem ez erős megfogalmazás. Mármint, hogy a kommunikációt így elrontották.
Ezt nem tartom alkalmatlanságnak, ellenben jogi és közgazdasági oldalról: igen, felveti az alkalmatlanság ítéletét. Egy erős szabály bevezetéséhez kell idő. A problémás az, hogy a saját magukra (is) írt szabálynál ezt nem látták előre.

dr kíváncsivagyok 2011.12.05. 10:58:32

@török gábor: " de azért szívesen olvasnék egy olyan írást (vagy kommentet), amely már hetekkel korábban jelezte, hogy a teljes ciklusra fel fogja függeszteni a kormány az adósságcsökkentési klauzulákat. "

Óóóó...valóban nem írták meg,...de minden jel erre mutatott !!!...és még gazdasági zseninek sem kellett hozzá lenni....

messi-asz 2011.12.05. 10:58:43

@ciceró: "A Fidesz szavazótábor egyrészt kapott 500 milliárdos adócsökkentést és még 200-300 milliárdos végtörlesztést. "

igen de államcsőd van... vagyis ez nem ajándék hanem ÁTOK... (tartozni jó)

így relativizálódnak a dolgok...

ssi 2011.12.05. 10:58:57

@poszt: alkalmatlanságok jelei: 1. cél: rövid idő alatt 50% elérése 2. alkotmányba tenni 3. szankciója 4. remélt forrásainak elherdálása 5. adatok ellenére továbbra is hirdetni 6. magyarázat nélkül visszakozni és ráadásul csak átmenetileg 7. körülmények ellenére a világ csodájává, a legjobbá tenni a Fidesz-kormányt ... stb.

@Táskás Tóni: :) "Mindenkit hülyének néznek. A magyarok tekintetében sajnos nagyjából igazuk van" és ha kiismertük őket, hogyan tovább? 2011.12.05. 09:10:38

@lüke: akkor ezekre még visszatérünk :)))
"spekulálnak egy kicsit a forinttal,ez így van évek óta" fel se tűnt eddig, de komolyan
"jan. 6-ig nem történik semmi" figyeljük, mert a felelős ME nem ezt mondta :)

csapdigarlik 2011.12.05. 11:00:23

Ennél dilettánsabb kormánya még nem volt ennek az országnak a rendszerváltás óta. Azt hiszem, ezt most már nyugodtan kijelenthetjük.

messi-asz 2011.12.05. 11:01:02

@okostojáska: ja ja... dobók...

vagy a katolikus egyház aki arra kérte Szálasit 45-ben hogy a szovjeteket engedje be Budapestre...

rohat coclibsi katolikus egyház...

dr kíváncsivagyok 2011.12.05. 11:01:16

@Jelenés: " De hiszen odaadtuk a magánnyugdíjmegtakarításainkat az államadósság elleni harchoz.. "

Odaadtuk ? ODAADTUK ??????

okostojáska 2011.12.05. 11:02:11

@Mezőbándi: Remélem azzal tisztában vagy, hogy a kiegyezés utáni Magyarország esetén másfél millió ember hagyta el az országot, ez neked siker? Gondolod, hogy egy sikeres 40 - 50 év után, fejlődés, gyarapodás, stb... szóba jöhetett volna egyáltalán egy trianoni diktátum? Ahhoz először el kellett veszteni az országot előtte ott a végeken.

dr kíváncsivagyok 2011.12.05. 11:02:54

@maroz: " "Nehezen vitatható, hogy helyes döntés volt a mostani kormány részéről az államadósság csökkentésére irányuló politikai szándékot - valamilyen formában - alkotmányos szinten megfogalmazni."

Nehezen vitatható, lépjünk tovább. Elegáns, el kell ismerni. :))) "

Kedves T G ...."szeretlek is meg nem is...tudod , így ..van ez " ?!

puffatag 2011.12.05. 11:04:11

@kíváncsivagyok: azért írnak sokat, mert kubatov karakterszám után fizet

Link Elek 2011.12.05. 11:04:25

@török gábor:
a haza es haladas blogjan hetekkel ezelott volt poszt arrol, hogy alkotmany ellenes lesz a jovo evi koltsegvetes.
logikailag nem tul sok lehetoseg van ennek feloldasara.

az, hogy ez eppen az alkotmany rendelkezesenek felfuggeszteset valasztottak, az tenyleg meglepo.

subtotal 2011.12.05. 11:04:51

@ciceró: "Aki az átlagnál ( KSH bruttó 200 ezer mondjuk kétszerese ) annak mindegy hogy a kormány milyen cikk-cakkokat hajt végre. A lényeg hogy ő a pénzénél maradjon. "

Ennél értelmesebbnek gondollak, kérlek ne tégy ilyen durván általánosító kijelentéseket.

messi-asz 2011.12.05. 11:04:59

@sárkányfő: "@kukulec: ""gyáva vagy hülye... köszönöm, szeretem az ilyen választási lehetőségeket :)" - nem bántásnak szántam, egyszerűen így látom."
szerintem te egy faszfej vagy. nem bántásnak szántam, egyszerűen így látom...
amúgy gondolkodni szoktál mielőtt írsz? eszedbe se jut átgondolni a szavak jelentését? "

igazad van teljesen... én korrigáltam is... nem VAGY, hanem ÉS...

fogalmazni csak pontosan szépen....

Joaquin 2011.12.05. 11:05:43

@László56:
"A nagyhatalmak politikusai a globalizációs címszó alatt, korlátok nélküli szabadságot engedtek a pénzvilágnak és most nem csak az országunk, hanem az egész világ, -főleg Európa-, nyög a pénzpiacok diktatórikus viselkedésétől.

Ehhez még hozzájön hogy országunk polgárai nagyon nehezen szabadulnak attól a primitívségtől amit a kommunistáink az utolsó pillanatig belénk neveltek és a oktatási intézményeinkben a mai napig ápolnak. Így aztán már fiataljaink is fertőzöttek ezektől a borzalmas, istentől és realitástól, elrugaszkodott, hatásoktól."

Ma is tanultam valamit. A kommunisták nevelték belénk a piacgazdaság szabályait. Világos mint a fegyverletétel. (Azt nyilván fel sem merem tételezni, hogy csak a hatás kedvéért van idebiggyesztve egy kis kommunistázás, és a cikkhez/témához semmi köze. Ez elképzelhetetlen.)

dr kíváncsivagyok 2011.12.05. 11:06:21

@okostojáska: " Képzeld ez a szituációt, ahogy Dobó István áll a várfal tetején, pár száz méterre a 100x-os túlerőben lévő, az akkori világ leghatalmasabb és legyőzhetetlen serege, a török hadsereg. "

...már nem emlékszem tisztán....akkor legyőztük a törököket ?!?! ...vagy 150 évig még itt maradtak ?? Dehülyevagybazmeg...

GGG77 2011.12.05. 11:07:22

@okostojáska: A történelem megjegyezte azoknak a Dobóknak a nevét, akik ilyen szituációban nyertek, persze. De ők a kisebbség. Több száz, ezer ámokfutóról nem tudunk, akik mellet döngetve nekiszaladtak a túlerőnek.
A nagy hal MINDIG megeszi a kis halat.

fvipera 2011.12.05. 11:07:39

a 2016-os határidővel belengették az előrehozott választásokat a fiúk

Mezőbándi 2011.12.05. 11:08:15

@okostojáska: "a kiegyezés utáni Magyarország esetén másfél millió ember hagyta el az országot"

El lehet innen menni... Hm... Ki is mondta ezt a közelmúltban?

messi-asz 2011.12.05. 11:08:18

@ubul2000: "@Unionista: ha nem tetszik, mi a fasznak jártok ide?"

hát nem is a posztok miatt... bár a címek és a képek jók...
a fides bukás után, majd mondhatja belülről bomlasztott...

nyünyüge 2011.12.05. 11:08:40

@Csp:

Pontosan ettől félek én is. Az "MNB-ben tétlenül 'hever' a devizatartalék" - Orbán szerint - erre akarják alapozni a növekedést.

Márpedig ha az MNB -vel való egyezség nélkül a kormány "spekulálni" kezd az MNB felelősségi körében levő devizatartalékra, abból szimbolikusan és ténylegesen is akkora botrány lesz, hogy Bóvli-minusz kategóriába kerülünk percek alatt.

osszian.nolblog.hu/archives/2011/12/03/Itt_az_ujabb_vesszoparipa/

fvipera 2011.12.05. 11:09:35

@okostojáska: helyesebb lenne orbánt a rákosi-kádár féle vonalban említeni. ott a helye. elvtelen kis pöcs

nu pagagyí 2011.12.05. 11:10:19

@Kalmár: Mi a frász lenne Kossuth, ha nem liberális? Polgári szabadságjogok, jobbágyfelszabadítás, kapitalista gazdasági rendszer a feudális helyett, ezek tipikusan liberális követelések voltak.

Unionista 2011.12.05. 11:10:33

@messi-asz:
közéleti témában csak a címet, a leadet, és a képet nézem meg. ha olvasni akarok, akkor inkább szépirodalmot választom. és az biztos nem törökgábor lesz.

okostojáska 2011.12.05. 11:10:45

@puffatag: Gyurcsányra sok mindent lehet mondani, de nem törpe, fizikailag nem. A többiben igazad van, sok 1000 milliárd forintot loptak el, amit nekünk vettek fel hitel formájában. Most fizetjük vissza.

dr kíváncsivagyok 2011.12.05. 11:13:06

@Putyilov gyári melós: Megírták az alaptákományukat,...és még életbe sem lépett , már agyonmódosítják..... azt sem tudják hol vannak...

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.05. 11:16:54

@subtotal: Ha nem ezért, akkor miért tarol a Fidesz az előrehozott választásokon? A párt tömegbázisa kitart. Ha az elmúlt másfél évben hozott döntések nem billentették ki őket, nehéz elképzelni mi okozná ezt.

Nyilván akadnak olyanok is szép számmal , akik bár kedvezményezettjei a politikának, mégis elutasítják a Fideszt.
De nehezen tudom elképzelni, hogy a Fidesz tábor zöme a változások veszteseiből toborzódna.

dr kíváncsivagyok 2011.12.05. 11:17:36

Volt már olyan a földön, hogy "konzervatív forradalom" ? ..és olyan , hogy : " kereszténydemokrata forradalom " ?

csipkerozsika19 2011.12.05. 11:17:56

Emberek, nem lehet esetleg, hogy László56, és Okoska házasok? Valahogy nekem úgy tűnik, annyira egy a gondolat vitelük.Szerelem a javából. Az lesz csak a tragédia számukra ha felébrednek.László ha tényleg 56-éves hol élt eddig mert a véleménye alapján biztos nem ITTHON.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.12.05. 11:18:24

Nemzetközi bíróság elé kerülnek a magyar nyugdíjmegvonások-

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a szocialista párt a szolgálati és a rokkantnyugdíjasokat érintő intézkedések miatt.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja a döntést indokolva hétfőn sajtótájékoztatón emlékeztetett: a parlament egy hete határozott a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről, így az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok csak a személyi jövedelemadóval csökkentett ellátást kaphatnak, ha nem mennek vissza dolgozni a rendőrség szenior állományába. Hozzátette, megítélésük szerint szerzett jogok elvételéről van szó, ezért fordulnak az emberi jogi bírósághoz. A rokkantnyugdíjakkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy a kormány nemzetközi szerződéseket sértve a társadalombiztosítási rendszeren kívül helyezné az egészségkárosodási kockázat kezelését.

Bóvli ország, bóvli kormány !

sárkányfő 2011.12.05. 11:19:01

@messi-asz: ha te írod, akkor sem értek egyet. ha a szarházi politikusokat ütjük, azzal egyetértek, mert szemét hazug disznók, akik az életünkkel és a hazánkkal játszanak végtelenül cinikusan és nagyképűen. ezek szemben nem is emberek. de hogy ez a stílus az emberek között menjen, az nem tetszik. amúgy ez a blog sem tetszik sokszor, tök technokrata, értéksemleges, ami egy ilyen értékrombolás közepette nekem nagyon szúrja a szemem, épp a legfájóbb pontokat kerüli, na meg pártszemléletű, nem az országból indul ki, szóval tök más, mint az én szemléletem. de mindenki úgy ír a saját blogjában ahogy akar, személyeskedni nincs ok, ráadásul Gábor igazi régi típusú úriember, aki mindenkihez normálisan szól, szóval, na, érted...

ssi 2011.12.05. 11:23:43

18 hónapja szokjuk ...

1.
egyik megy .. szóra sem érdemes, hogy melyik és miért

2.
a másik jön .. nagy csinnadrattával .. most pl.
"Wekerle Sándor Terv, a Mikó Imre Terv és az Új Széchenyi Terv integrációjával jön létre a „magyar növekedési terv”
privatbankar.hu/makro/ujraiparositasrol-beszelt-matolcsy-gyorgy-ilyet-eddig-nem-mondott-242199

3.
csak a kormány marad és az ő nagy, végeláthatatlan álmai

ill. önmagukon kívül bárki/mindenki megbüntetése, mert ez már nem egy következmények nélküli ország

4.
és még elegen vannak, akik drukkolnak: 2/3-dal és az ellenhangokkal bármit tegyenek is meg

5.
és már elegen vannak, akik ellendrukkolnak, de a mennyiségükön kívül mintha nem lenne (még?) más eszközük

Dr Kangörény 2011.12.05. 11:25:08

Előre elnézést az off-ért:

Mekkora suttyó dolog nyakkendő nélkül, begombolt zakóban megjelenni bárhol?

subtotal 2011.12.05. 11:25:27

@ciceró: nem tudom, én a környezetemben nem látom az egyértelmű összefüggést a jövedelem és a pártszimpátia között.

Aki pedig csak abból indul ki, ahogy te is most és mondjuk nyert is a lépéseken, azoknak is kezd derengeni szerintem, hogy hosszú távon neki sem érdeke az, amit a Fidesz a társadalommal csinál.

Mondtam már párszor: Bokros egy széplelkű szociális munkás a srácokhoz képest.

nu pagagyí 2011.12.05. 11:26:34

@okostojáska: Nem tudom milyen lopásra gondolsz, de ha a lopás nagyságát abból ítéljük meg, hogy mi marad meg a népnek, akkor bátran mondhatjuk, hogy most rosszabb a helyzet. Ehhez kapcsolódó hír az Index főlapján, hogy a közbeszerzések 40%-át jelenleg, versenytárs nélkül nyeri a győztes. Biztosan annyira jó lehet, hogy már nem is indulnak ellene. Mégis, ki merne egy Pintér cég ellen indulni?

sárkányfő 2011.12.05. 11:27:56

@okostojáska:
"Reggelenként felnézek egy egy ilyen blogra, hogy halljam a liberális visítást"
Aha, aki nem fideszes az mind libsi, a kritika az mind visítás. Nyilván Mellár, Chikán, Bod Péter meg a többi is mind libis sikitozó. Látom szépen kimosta az agyad a fidesz-média, ritkán látni ennyire fajtiszta példányt :)
Te gondolom egy boldog, fejlődő, gazdagodó országot látsz, siker siker hátán, stb...

"Képzeld ez a szituációt, ahogy Dobó István áll a várfal tetején, pár száz méterre a 100x-os túlerőben lévő..."
te tényleg beszoptad ez a világösszeesküvés elméletet? :) Létezik akkora idiotizmus, amit nem veszel be, ha szíjjártó mondja? :))
sosem fogsz felébredni, de nincs ellenség, legfeljebb pár hiéna amelyik a folyton fejjel a fának rohanó, láthatóan öngyilkosságot elkövetni akaró állatot kerülgeti. illetve de, van ellenség, csak nem a kapukon kívül hanem belül. fidesznek hívják, és iszonyatos tempóban teszi tönkre az országot, mint arról már összes elemző írt bal -és jobboldalt egyaránt, és amiről az összes adat és szám is beszél már régóta. persze nyilván a matamika is libsi ármány...

maroz 2011.12.05. 11:29:01

@török gábor: Szólj, ha ezt komolyan gondoltad, mert potyára nincs kedvem linkelgetni. ;)

aszekelyek 2011.12.05. 11:30:24

Kedves Gábor! Írtam neked egy szépet erről de azt mondja az AVG-m , hogy nem csak , hogy eltűnt , és visszaállíthatatlan de még számos támadástól is megvédte a gépemet. :) Amit írtam, az az, zanzában, hogy a pénzzel vívott háború totálissá fajult. :) Nem a pénzüket akarják vissza, ez óhéber duma, ahogy a nyóckerben mondták, lánykoromban, de a konkrét hatalmat akarták a kölcsöneikkel megkaparintani. Olasz, görög példák ezt mára bizonyítják. Ez csak elég indok erre a lépésre? Látom, unionista leírta, mit kerültek el vele. Az olasz szociális miniszter meg sír...., nem bírja kimondani sem. Nem egy "szűcserika ". Ez terror és kész.

ssi 2011.12.05. 11:31:24

@subtotal: @ciceró: a jelenben tutira és "alanyi jogon" megkapott több pénz, közömbösebbé tesz a jövővel és másokkal szemben .. én is tapasztaltam ..

messi-asz 2011.12.05. 11:31:46

@sárkányfő: "Gábor igazi régi típusú úriember, aki mindenkihez normálisan szól, szóval, na, érted... "

nem nem értem... az PC dolog, hogy hallgatunk a demokrácia szétveréséről, mert pillanatnyi előnyöket remélünk... velem nem kell elszámolnia... én nem ítélkezek... csak neki SOKKAL ROSSZABB, mint a politikusoknak. óriási különbség van... Róla én is jobbat feltételezek, mégpedig, hogy:

VAN LELKIISMERETE...

okostojáska 2011.12.05. 11:32:56

@török gábor: " hogy itt maga Dobó dönt úgy, hogy akkor ő most a következő négy évben inkább mégsem harcol"

Az államadósság elleni harc csak egy várfal, bástyája a teljes csatának, de most olyan helyzet állt elő, hogy ha ezen a falon harcolnak tovább, ezt a falat védik tovább minden áron, akkor a másik oldalon beveszik a várat. Vezéráldozatot kell hozni.

Emlékszel arra, akikor Dóbó felrobbantja az egyik várfalat, hogy ezzel akadályozza meg a betörést. Normális esetben ennél nagyobb ostobaságot nem is csinálhat, de a pillanatnyi helyzetben ez volt az egyetlen lehetősége.

Itt bizony háború zajlik és ennek akár olyan hozadékai is lehetnek, ami ellentmond a logikának, minden józan észnek akár. Hogy a várat beveszik-e a törökök vagy sem azt még nem tudjuk. De ha beveszik, akkor úgyis teljesen mindegy, hogy azt a falt felrobbantottuk vagy sem.

A háború még nem dőlt el, sőt éppen a legnagyobb hevében zajlik, most az embereken múlik meddig tartanak ki. Ennek a harcnak nincs alternatívája, ha a kormány elbukik én nagyobb összeget tennék rá, hogy 100 év múlva ez az ország még nevében sem fog létezni.

maroz 2011.12.05. 11:33:04

@kíváncsivagyok: Ejnye már. Alig félórája kámingáútoltam és te máris hírbe hoznál TG-vel? ;)))))

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 11:33:26

Ez a lehetőség az eladósodásra egy sima kommunikációs trükk az IMF tárgyalás előtt, hogy javuljon az alkupozíció. Érdekes hogy ez meg sem fordult a posz-toló fejében.

Sokban fogadnék arra hogy még egy kiló krumplit sem adott el soha.

okostojáska 2011.12.05. 11:36:49

@kíváncsivagyok: Igazán sajnálom történelmi ismereteid milyenségét és megtisztelő hogy hozzám fordulsz segítségül, de sajnos nem vagyok történelem tanár, javaslom a google keresőt, sok hasznos és meglepő indformációra lelhetsz az egri vár ostromával kapcsolatban.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 11:39:22

@sárkányfő: Sajnos a világösszeesküvés nem elmélet, hanem gyakorlat. Get educated!

okostojáska 2011.12.05. 11:41:18

@nu pagagyí: "jobbágyfelszabadítás, kapitalista gazdasági rendszer a feudális helyett, ezek tipikusan liberális követelések voltak."

akkor jobbágyfelszabadítá = most adósrabszolgaság megszüntetése (devizahitel)

kapitalista gazdasági rendszer a feudális helyett = kaptalista bankár és globális pénzuramli rendszer helyett nemzeti gazdaságon alapuló rendszer

Nem értem miért nem látod, hogy:

mai kor liberálisai = régi kor feudálisai

ekkor jobban látnád Kossuth szerepét is.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.12.05. 11:42:03

Te Török!

Mi a faszt kéritek ti számon a korábbi mellékes ígéreteket, kijelentéseket, nyilatkozatokat stb.?

A cél a fő ígéret teljesítése: a magyar nép jólétének emelése, akár átmeneti megszorítások árán is, és a magyarság érdekeinek védelme.

Az okos politikus figyelembe veszi a környezet dinamikáját, tehát felesleges rajta számon kérni a következetességet. Mert te következetes vagy?

Én nem vagyok az, bolond is lennék. Van egy piros fonal, amely azért végig megy teljes életemen, főleg erkölcsi téren, de az olyan apróságok, hogy ma megiszok egy pohár bort, utána egy hónapig kvázi-antialkoholista vagyok, nem változtat a lényegen.

A galád, áskálódó, leszerepelt, destruktív, - egyszóval szemét - cuclibek csak ne verjék a habot, mert az ő érdekeik épp az, hogy statikus világképpel rendelkező legyen a jobboldal, mert akkor könnyen kelepcébe tudják csalni.
No, ebből nem fognak kajálni a maffiózók!

A jobboldal húzzon csak be váratlan jobbegyeneseket a ballibnek, és legyen csak kaméleon, hogy ki tudja játszani amazok ördögi terveit.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.12.05. 11:43:45

Errata:
...változtatnak...
...az ő érdekük...

okostojáska 2011.12.05. 11:45:16

@nu pagagyí: Tévedsz, a népnek eddig sem volt semmi csak hitel. Ha lett volna bármi is, akkor nem kellett volna ennyi hitel. A helyzet az, hogy a hitelt visszafizetésének most jött el az ideje. Vagy nem?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.05. 11:45:18

"Tényleg kíváncsi vagyok, hogy vajon a kézenfekvőnek látszó alkalmatlanságnál van-e jobb magyarázat erre."
Még az a jobbik magyarázat, mert a másik az, hogy direkt a romlás felé visznek.

De az alkalmatlanság meg azért félelmetes, mert ezeket az alkalmatlan embereket valahogy mégiscsak bevették a qrmányba, frakcióba (Lázár? Meggyes? Matolcsy? Szalai? Hoffmann?), és ezeknek valaki elhitte, hogy tudnak valamit, illetve az első gáz megnyilvánulásuk után nem dobta ki őket! Agyrém.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 11:45:49

@sárkányfő:

"Some even believe we are a part of a secret cabal working against the best interests of the United States, characterizing my family and me as 'internationalists' and of conspiring with others around the world to build a more integrated global political and economic structure - one world, if you will. If that's the charge, I stand guilty and I am proud of it." - David Rockefeller from his book, David Rockefeller: Memoirs.

2 féle politikus van a világban, aki ezt kiszolgálja és aki nem. A többi csak duma.

sárkányfő 2011.12.05. 11:45:59

@okostojáska:
"Betegség leírása:
Akut pszichózis, amelyben a klinikai képet a stabil téveseszmék vagy hallucinációk jellemzik de a schizophrénia kritériumai nem teljesülnek.."

"A páciens pszichotikus tünetei egy vele szoros kapcsolatban lévő pszichotikus egyén hatása (indukciója) révén jönnek létre."

ulrike (törölt) 2011.12.05. 11:46:35

Ezt tulajdonképpen kommentálni sem kellene, magáért beszél.
Fidesz belépett az utolsó előtti fázisba: az összecsuklás előtti eszelős kapkodás. A hajófenéken már több lyuk van, de csak egy dugó, s ezzel az eggyel szaladgál a jobb kéznek kinevezett látnok hajóács, hogy oda dugja, ahol éppen a legjobban jön a víz. Nem vette még észre, hogy a szabadon hagyottakon együttesen mindig több ömlik be, mint az eldugaszolton.
P.S. Nem kell már nyomozni, hol és kik spekuláltak a magyar gazdaság vesztére. Látja, aki látni akar. Micsoda blama az IMF tárgyalások beindulása előtt.

okostojáska 2011.12.05. 11:48:38

@sárkányfő: Próbálj túllépni kicsit a napi politikai nyilatkozatokon. Látszólag elég értelmes embernek tűnsz, hogy képes legyél megkülönböztetni a lényegest a lényegtelentől. Kicsit kevesebb Szíjártót és atv-t hallgass és majd élesebben fogod látni a történéseket.

Csp 2011.12.05. 11:49:45

@nyünyüge: Az ember azt hinné, hogy már minden lehetőséget kimerítettek a különadókkal és a nyugdíj-megtakarításokkal, de most jönnek a devizatartalékkal, szerintem már a frankhamisítást is fontolgatják a nemes politikai hagyományok jegyében.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.05. 11:49:58

@Kara kán: Az okos politikus figyelembe eszi, de ezek nem okosak, és marhaságokat csinálnak. Erre én is szoktam hivatkozni, hogy amikor itt hetente bedől valami, akkor nem könnyű gazdaságpolitikát játszani, főleg nem stabilan, de azért a Matolcsy működése igencsak értékelhetetlen volt.

Mondjuk a baloldalról egyetértünk, de az sajnos nem változtat a helyzeten :S Meg mondjuk kit érdekelne, ők már "bizonyítottak".

inreallife 2011.12.05. 11:50:42

@szoja122: nemtom mit félsz ettől a bebetonozástól. ha a kormánynak 2/3-os törvényt kell megváltoztatni, akkor biztosítania kell hozzá a 2/3-ot, akár kormányon kívül is. lesz ott mindenféle párt, egyezzen meg velük. biztosan meg lehet a sajtón keresztül üzenni, hogy ezt meg akarjuk szavazni, mit kértek érte? és erre szerintem nagy falbafutás az a válasz, hogy új választásokat és semmit sem szavazunk meg.

esztergomban pont ugyanez megy. és errodálódik a fidesz, mint a kisangyal. ha nem szavazzák meg, akkor nem szavazzák meg, a komcsis duma lecsengett már, a választók nagy része leszarja, hogy komcsi-r vagy sem, csak csinálják már egyszer jól...

kb ebben a ciklusban rehabilitálta a komcsikat és a radikálisokat a viktor. annyira igyekezett mindkét oldalt ellehetetleníteni, hogy amikor ő szép lassan veszti a hitelét, a másik kettőből meg lassan megváltó lesz... és ott már nem segít a matricázás sem...

sárkányfő 2011.12.05. 11:50:53

@Red shield representative: jól van. tehát azért zuhan a forint, azért haladunk a recesszió felé, azért van az egekben az országkockázat, azért hazudik folyamatosan a kormány, azért mond ellent minden korábbi ígéretének vagy akár tegnapi szavának, azért nem hoznak össze semmilyen érdemi reformot, azért tesznek meg mindent a piaci bizalom szétveréséért, stb., mert összeesküvés van. és persze szíjjártó meg kövér minden szava igaz, de tényleg. és gondolom a szemét lengyelek, szlovákok, csehek, stb pedig kollaborálnak az ellenséggel.

persze ha a betegszabadságod készíted elő a szimulálással, akkor bocs, nem akarom megzavarni a mutyidat.

sárkányfő 2011.12.05. 11:52:28

@okostojáska:
"Kicsit kevesebb Szíjártót és atv-t hallgass és majd élesebben fogod látni a történéseket."
Ember, te idézed szó szerint a szíjjártós tébolyult ökörségeket....

Táskás Tóni 2011.12.05. 11:53:09

@Kangörény_: Ezek akkor is suttyók, ha begombolják az ingüket és nyakkendőt kötnek. Bunkó focista és idióta szélhámos.

sárkányfő 2011.12.05. 11:53:28

@okostojáska: tényleg, Mellár meg a többi mióta ballib? Azt gondolod, amit a fidesz sok éve sugall, hogy mindenki ballib, aki a fidesszel nem ért egyet?

kevesebb hírtévét kéne nézned...

bigapples 2011.12.05. 11:55:45

"magyarázhatja a kényszer, a rossz helyzetfelismerés, és/vagy az alapvetően megváltozott gazdasági klíma."

Nagyjából ez a helyzet, nyilván különböző mértékben játszanak szerepet a fentiek.

Számomra viszont az nem világos, miért lenne axióma, hogy a
megváltozott helyzet kényszerítette kormányzati álláspont változást csak egyetlen úton lehetne kommunikációs szempontból kezelni. Azaz a "pénzügyminiszter" vagy a kormányfő megfelelően hosszú kommunikációs előkészítés után kiáll a nyilvánosság elé és szép okos érveléssel elmagyarázza, hogy miért kell 4 éves tűzszünetet kötni a háborúban (ha egyáltalán ez a javaslat így megy át a Parlamenten).

Nyilván kapkodás van Matolcsy tárcájánál, de nem látom be miért ne lehetne hatalomtechnikailag jobb a téma agyonhallgatása vagy csak minimális kommunikálása? Azaz megszavazzák nagy csinnadratta nélkül és nem irányítják erre a témára a közbeszédet, minél kisebb célpontot mutatnak az amúgy is minden kormányzati lépére tüzelő ellenzéknek. Mert az alkalmatlansági kritika nyilván arra vonatkozik, hogy rosszul kezelik politikailag a 4 éves halasztásra vonatkozó szándékot és nem morális kritika.

Táskás Tóni 2011.12.05. 11:55:56

@sárkányfő: Tegnap a hír tv-n Heim Péter beszélgetett Csermellyel-akit mellesleg utálok- és nagyon szépen levezette Orbán-Matolcsi balfaszságait. Csermely hiába erőlködött, végül alulmaradt.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 11:56:36

@inreallife: Láttál mostanában felméréseket? Ha a Fidesz megtámadja a szomszéd országokat, a komcsik akkor sem jönnek vissza.

sárkányfő 2011.12.05. 11:56:47

@Red shield representative: gondoltam én, hogy érdemi válaszod nincs (és nem is lesz).

sárkányfő 2011.12.05. 11:58:06

@Táskás Tóni: Heim a hanyatló nyugat ópiumát szívja, ballib tégla, az ellenség ügynöke. Csak kérdezd meg bármelyik fideszest.

okostojáska 2011.12.05. 11:59:29

@sárkányfő: Mellár nem libsi, Chikán sem és Bod Péter sem. Nem kell mindenkinek mindenben egyetérteni. Görgeyvel sem értett egyet mindenki.

rockjano 2011.12.05. 12:00:16

Az igazság az hogy ennél rohadékabb aljasabb banda nem kormányozta még ezt a szerencsétlen országot. Alkotmányba foglalni a saját idióta és egyébként már most megbukott gazdaságpolitikájukat és mellette párhuzamosan maguknak felmentést adni az alól az tényleg olyan erkölcsi és midenféle mélység amihez hasonló magyarországon még nem volt.

Nem volt még olyan kormányzás a rendszerváltás óta (igen még a GyF-é sem) amely erkölcsileg nem lett volna fényévekkel ezelött a nyomorult csürhe elött...

Egyszerűen nincsenek erre szavak.... (csak a fokozódó düh)

panelburzsuj 2011.12.05. 12:01:29

@nyünyüge:

Erre tippeltem én is. Simor ráült a kasszakulcsra, Matolcsy meg lógó orral visszakullogott a főnökhöz: itt se adtak naftát a növekmotrainkba ...

Marad a szabadpiaci eladósodás. Bármennyiért.

Négy év kalózkodás meg csak elég lesz egy kényelmes és biztonságos, Magyrországtól jó messzi kis enyhely berendezésére ...

(Egyébként vannak még csemegék a törvényjavaslatban, pl: "A nyugdíjak reálértékét biztosítani kell." TG szervezheti a közgazdász cimboráit a "helyes" megfejtéshez ... :)

bigapples 2011.12.05. 12:02:15

@sárkányfő: Mellár például az adórendszerrel kapcsolatban klasszikus baloldali álláspontot képvisel, még csak nem is ballibet. Sokkal óvatosabban kellene bánni a jobboldali/baloldali gazdaságpolitikus címkékkel.

nyünyüge 2011.12.05. 12:02:16

@Red shield representative:
azt akarod ezzel mondani, hogy a lókupecek között teremnek a nemzetmentő államférfiak ?

László56 2011.12.05. 12:02:47

@László56:

Szép napot és jó ebédet Mindenkinek

Mindenkinek tisztában kell lennie avval, hogy amíg csak egyetlenegy kommunista ülhet a parlamentünkben vagy közigazgatásunkban tevékeny lehet, addig nem lehet országunkban tisztességről, békéről és előrehaladásról beszélni.

Megszabadulni kommunistáinktól, egyet jelent, országunk és nemzetünk felemelkedésével. Megszabadulni a belénk nevelt kommunista gondolkodástól, szintén egyet jelent: a polgárok gazdagságát, személyes felelősségérzetük növelését és polgári jó létet. Nem véletlen hogy egyetlenegy jóléti ország sem kommunistáktól irányított ország.

Sok sok született primitív példálódzik avval hogy a másik oldalon is valamikori kommunisták uralkodnak. Mindezek nem veszik figyelembe hogy nem a pártkönyved tesz primitív proletárrá, hanem a gondolkodásmódod. Ha ez változik csak akkor tud az ember maga is változni. Sokaknak sikerült, sajnálatos módon, többeknek még nem.

Tehát nem azt kell vizsgálni hogy ki is volt kommunista, hanem azt hogy ki is maradt meg a gondolkodásánál fogva azzá. Hiszen országunkban 60 évi primitívség után senki nem lehetett más mint amire a proletárjaink tanították. A közgazdaságot a „ - gyere komám, én ismerek valakit a kommunista tanfolyamokról aki jó pénzért megoldja a problémádat-, helyettesítette. Amíg a pénzpolitikát a kommunistáink megvesztegetése testesítette meg.

Ki ebben az érában tanult az még távolról sem ismeri a népgazdaság, társadalmi felelősség és erkölcs jelentését. Olyan erkölcstelen lett az országunk, mint a kommunista politikai vezetés. Ez jó a nemzetközi kapitálnak hiszen csak a kommunista erkölcstelenséggel lehetett országunkat olyannyira kirabolni, ahogyan most állunk.

Orbán Viktor második kormánya akadályozza az ország kirablását és ezért áll a nemzetközi kapitál célkeresztjében. Köszönjük meg a kormányunknak hogy védi a magyar népet és nemzetet. Köszönjük meg hogy hazánkat a magyar nemzet hazájává teszi és egyesíti. Köszönjük meg azokat a törvényeket amik lehetetlenné teszik az ország kirablóinak, a kommunistáknak, visszatérését.

Köszönet Orbán Viktornak és kormányának. Köszönet a parlament többségének. És nem utoljára köszönet a Jobbiknak, mint a kormányerők demokratikus ellenzékének.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 12:04:14

@panelburzsuj: Négy év kalózkodás meg csak elég lesz egy kényelmes és biztonságos, Magyrországtól jó messzi kis enyhely berendezésére ...

Temészetesen a magyar történlemben bárki, aki a semmiből jött és a semmibe távozott, egytől egyig kommunista volt.

okostojáska 2011.12.05. 12:07:56

@GGG77: "A nagy hal MINDIG megeszi a kis halat."

A történelem maga a bizonyítéka, hogy nem így van. Ha így lenne ugyan azok a birodalmak léteznének most is mint évezredekkel ezelőtt, soha nem emelkedhetne fel új.

Egy dolog következik a logikádból: A kis halnak mindent meg kell próbálni, hiszen legrosszabb esetben az következik be, hogy megeszik, így nincs veszteni valója.

aszekelyek 2011.12.05. 12:08:04

Kedves Gábor! A harmadik is eltűnt . Furákat csinál ma a net. mondjuk a véleményemmel.....) megyek inkább akkor és szólok a fiamnak, aki informatikus. nézzen már rá erre a gépre, kik matatnak benne.....

ssi 2011.12.05. 12:08:34

@ulrike: elképzeltem :)))))) van, akinek süllyed már a hajó

de van, akinek csak dugókeresés
a nem általuk okozott lyukakhoz
és közben a remény: egy még soha nem volt hajó építését is kitalálni ..

bariga 2011.12.05. 12:08:35

@László56: Bocsi, de most úgy néz ki, hogy nagyon gyorsan Orbántól kell először megszabadulni, amíg még van országunk!

nu pagagyí 2011.12.05. 12:09:38

@okostojáska: Biztosan igy van, de szóljál légyszíves, ha a gyurcsány korabeli 73%-ra sikerül ledolgozni ismét az államadósságot. Mellesleg Gyurcsány is megszorító politikát folytatott, pont a magas államadósság miatt. Talán ismerős még az akkor Áfa-emelés, vizitdíj stb. És talán, ismerős a jelenlegi kormánypártok akkori szájtépése népnyúzásról meg ilyesmiről. Mindezek ellenére legalább az olyan infrastruktúrális beruházásokat nem hanyagolta el, amit az EU pénzekből meg lehetett csinálni: tudod autópályák, meg az a lyuk Pesten, amivel a nemzeti kormány végképp nem tud megbírkózni. Az IMF hitelre meg azért fanyalodott, mert beütött a gazdasági világválság. Pont, mint most, csak akkor az is komolyabb volt. Meg is kapta érte a hazaáruló jelzőt. Ő akkor időben lépett, nem adott el 10%-os hozamra állampapírokat, mint ez a kormány és amit majd szintén ki kell majd fizetni valakinek.

flippant 2011.12.05. 12:09:52

A szabbaccságharc elbukottt

bariga 2011.12.05. 12:11:16

Most már tényleg egyszerűbb lenne kiállni és tételesen felsorolni, hogy eddig hol beszélt az Orbán kormány hülyeségeket és sebesen visszavonni mindent. Gyors és fájdalommentes lehetne. A további hazudozással csak saját maguk alatt vágják a fát.

bigapples 2011.12.05. 12:11:29

@panelburzsuj: Itt lesz az IMF a feltételeivel. Egyre többször látom azokat a romantikus felvetéseket baloldali megszólalóktól, hogy a kormány az IMF stand-by szerződésének megkötése után olyan gazdasági álomfutásba kezdhetne, mint amit 2004-2006 között a Gyurcsány kormány csinált.

1, ilyet eddig sem tett
2, most már nem is tehet ilyet, ha akarná se

sárkányfő 2011.12.05. 12:12:36

@bigapples: rossz helyen kopogtatsz, nem nekem szokásom mindenkit le ballibsizni aki nem a fidesz ökörségeit szajkózza vissza...

2llkedő 2011.12.05. 12:12:43

@László56: "Mindenkinek tisztában kell lennie avval, hogy amíg csak egyetlenegy kommunista ülhet a parlamentünkben vagy közigazgatásunkban tevékeny lehet, addig nem lehet országunkban tisztességről, békéről és előrehaladásról beszélni."

Igazad van! Mehet a kórmány a levesbe.

Táskás Tóni 2011.12.05. 12:12:47

@sárkányfő: Hiszen nemrég még a Századvéget vezette. "Valószinüleg" mindenki bekattant Orbánon és Matolcsin kívül. TG írta kb másfél éve, hogy Orbánt érti, hiszen valami nagyot akar alkotni. Nos sikerült neki nagyot "alkotni", méghozzá nagyon nagyot. Csak az a probléma, hogy ez a "nagy alkotás" szétfolyik az egész országon és már lassan beterít mindent.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 12:14:24

@nu pagagyí: Gyurcsány egy demagóg pszichopata és nincs számára semmilyen mentség.

panelburzsuj 2011.12.05. 12:15:07

@bigapples:

Milyen jelekből következtetsz arra, hogy a jelenlegi kormányzat "emberanyagát" a saját szűkebb sorsán kívül bármi is igazán érdekli?

sárkányfő 2011.12.05. 12:16:37

komolyan mondom, hogy racionálisan a hitgyülisek viselkedését nem lehet megérteni, a kulcs itt van:

Indukált paranoid pszichózis:

"Ritka kórkép, amely egyidőben két vagy több embert érint, akiket szoros érzelmi szálak kötnek össze. Csak egyikőjüknek van valódi pszichózisa, a téveseszmék a többiekben a pszichotikus egyén hatása (indukciója) révén jönnek létre, és megszűnnek ha elkülönítik őket. A megbetegedés általában két személyt érint, de leírtak több személyt is indukált paranoid zavarral, sőt egész családra kiterjedően is.

Míg az indukáló személyben egy, már korábban kialakult (legtöbbször schizophrénia) elmezavar fennállása a jellemző, az indukált pszichózisban korábban pszichotikus tünetek nem voltak jelen.

Mind az eredeti, mind az indukált téveszme általában krónikus és tartamában üldöztetéses, grandiózus (megalomán) vagy szomatikus. "

Csak nálunk nem pár embert érint, hanem sokakat, mivel tömegpszichózis.

Táskás Tóni 2011.12.05. 12:16:45

@manyike: Mindig marad itt annyi hülye, akik megvédik Orbánt a teljes megsemmisüléstől hiába szolgált rá már ezerszer. Na és az eszközeik, az sem semmi.

hegyilány 2011.12.05. 12:18:18

Szavaztak: Orbán nem váltja le Matolcsyt"

A több ezer szavazat alapján kiderült, hogy olvasóink több, mint 72 százaléka úgy gondolja, nem fog sor kerülni Matolcsy György leváltására."

atv.hu/cikk/20111205_orban_nem_valtja_le_matolcsyt

Na. Igen. Nem meglepő az eredmény. ) világos, hogy nem váltja le, legalább is most nem. Azzal beismerné a kormányfő (is) a teljes kudarcot. Igy még megpróbálnak magyarázkodni.
Egyébként is úgy gondolom, hogy minden egyes döntésre a kormányfő teszi fel azt a bizonyos pontot).

nu pagagyí 2011.12.05. 12:18:37

@László56: Elég brossúra-ízű lett az újabb fejtegetésed. Ha a "kommunista" jelzőt kicserélnénk "korruptra" akkor még akár igaz is lehetne.

okostojáska 2011.12.05. 12:19:18

@nu pagagyí: Az IMF hitelnek komoly feltételei vannak. Nyilván jobb lenne tőlük kapni most, de ebben az esetben le kéne mondani azokról az ezer milliárdokról, ami bankadókon és más multik által fizetett adókból jönnek be. Továbbá ebben az esetben biztosan nem lehetett volna visszavenni azt a nyugdíjpénzt sem, amire a bankok (nyugdíjpénztárak fedőnévvel) rátették a kezüket, közel 400 milliárd forint hiányt okozva minden évben a költségvetésben, amit majd az adódból fizetsz ki. A mérleg még így is nagyon pozitív, főleg hogy az IMF pénzét amúgy sem valószínű, hogy lehívnák.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 12:20:23

@hegyilány: Pont leszarom mit gondolnak az ATV idegenszívü nézői..:)

nu pagagyí 2011.12.05. 12:21:01

@Red shield representative: Némi indoklást, azért szívesen olvastam volna ehhez a frappáns véleményhez!

okostojáska 2011.12.05. 12:23:05

@sárkányfő: Azért ha mindenki szemben jön az autópályán, akkor nem lehet, hogy mégis te mész szemben? Vagy mindeni más tömegpszichózis alatt áll, kivéve téged?

bigapples 2011.12.05. 12:23:45

@bariga: nem hazugság, csak a megváltozott belső és külső viszonyokhoz való alkalmazkodás, álláspont változtatás, mert tavasz óta drámain romlott a helyzet a kormánytól függetlenül, bármilyen hibás lépést is tulajdonítasz nekik.

Különben volt már valaki, aki ha nem is állt ki, de megpróbálkozott az irányított kiszivárogtatással, mert élete legjobb beszédének tartotta egy zártkörben elmondott kirohanását, amiben elismerte, hogy 1,5-2 év alatt nem csináltak semmit, csak folyamatoson hazudtak. Nem ért el vele volt osztatlan sikert...

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 12:24:18

@okostojáska: Miért szemben menni a tömeggel az valami negatív dolog? Vagy mi?

hegyilány 2011.12.05. 12:25:21

@László56:

Kedves László!

Na. Most már aztán elég legyen ebből a kommunistázásból?!

:))

Köszönet Orbán Viktornak és kormányának. Köszönet a parlament többségének. És nem utoljára köszönet a Jobbiknak, mint a kormányerők demokratikus ellenzékének."

Mit köszön, kedves?? Azt, hogy teljesen megosztott a társadalom) hála a többségi kormánynak. Azt?, hogy megindult bizonyos csoportoknál az elszegényedési folyamat, azt, hogy sikerült bóvli besorolásba "vágni az országot???

Gondolkodjon már , ha kérhetem.

Vigyázzon Kedves László! az a "fránya mennyezet".
:))

okostojáska 2011.12.05. 12:26:10

@Red shield representative: "Miért szemben menni a tömeggel az valami negatív dolog? Vagy mi?"

Ez attól függ. Autópályán például az, hacsak nem tankban ülsz.

panelburzsuj 2011.12.05. 12:26:32

@Red shield representative:

Magánemberként akár még hősies is lehet.

Buszsofőrként nem ildomos.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.12.05. 12:27:25

@okostojáska:

"...hogy 100 év múlva ez az ország még nevében sem fog létezni."

Tudod én abban reménykedek, hogy nem 100 év múlva, hanem sokkal hamarabb, itt egy Európai Egyesült Államok lesz. Ezen mi mint lakosság nem veszthetünk. Az meg, hogy egy csomó megélhetési politikus elveszíti a megélhetését, kit érdekkel. Tőlem Orbán, Gyurcsány, Matolcsy, Veres, Kóka, stb... éhen is dögölhet, mert alap járaton ezt érdemelnék, mert teljesítményük egy ásót támasztó "szakmunkás" szintjét sem érik el.

Másrészt Európa csak akkor maradhat a világ élvonalában, ha egyesül ez már nem kérdés szerintem. Egy ilyen pici nemzet államnak, mint Hazánk semmi ereje nincs ahhoz, hogy megvédje magát sem gazdasági sem más téren. Fel kell fogni végre. Gyengék vagyunk és ezt nem pótolja az, hogy nagy a szánk. Nem behódolni kell, hanem egy szoros együttműködéssel létrehozni az USA, Európai mását, tanulva az "előd" hibáiból. Más kiút nincs bár ez már nagyon OFF volt

panelburzsuj 2011.12.05. 12:30:52

@Nikosi:

Majd a (francia) Mikulás meg a (német) angyalkája estére belerakja a csizmácskánkba a maga kis ajándékát ... :)

menőmano 2011.12.05. 12:31:22

Magasságos egek ura!
Itt van - hosszú távollét után a @panel)
Hát! Én nem bánom, hogy visszajött, csak az a baj, hogy Ő mindig totálisan szigorú.

:)))

okostojáska 2011.12.05. 12:32:19

@hegyilány: "Mit köszön, kedves?? Azt, hogy teljesen megosztott a társadalom)"

Milyen megosztottságról beszélünk? Választást még soha senki nem nyert ilyen fölénnyel, arról nem is beszélve, hogy a fölény nem igen csökken. Ez nem megosztottságról árulkodik.
Ha volt megosztás, akkor az az előző 20 évben volt, sokkal inkább mint most. Igazából 1 dolgot állíthatunk: soha ilyen egységes még nem volt a társadalom.

Megindult az elszegényedési folyamat? Most? Eddig hol tetszett élni? Mégis mikor vesznek fel hitelt az emberek, ha nagyon sok pénzük van, vagy ha egy forintjuk sincs? Tetszik tudni mikor adósodott el a társadalom, melyik kormányok alatt?
Ja, vagy hogy most kell visszafizetni? A kettőt ne keverjük össze.

stf! 2011.12.05. 12:34:24

Matolcsy Úrnak küldöm az EDDA Érzés c. dalát:

Hol van már a szép világ?
Számodra messze már!
De néha még a magasba vágysz,
S mint hulló kő zuhansz tovább...

Táskás Tóni 2011.12.05. 12:34:48

@Red shield representative: Orrbánt behelyettesítve is igaz a mondatod.

sárkányfő 2011.12.05. 12:35:47

@okostojáska: jóember, nem veszed észre, hogy veled jön szembe mindenki az autópályán? hát ez tényleg beszarás amit művelsz itt... hazánkban ma teljes nemzeti EGYSÉG van abban, hogy a kormány elkúrja. jobb- és baloldalon egyaránt, továbbá a számok is ezt mutatják. Kivétel: te, Orbán, Matolcsy, meg a maradék pár hitgyülis. Te tényleg nem látod?

Mellár: Kudarcot vallott a kormány gazdaságpolitikája.
Bod Péter Ákos: a kormány növekedésorientált gazdaságpolitikája kudarcot vallott.
hvg.hu/gazdasag/20111201_mellar_tamas_gki
Chikán: Matolcsy György gazdaságpolitikája, amely szerint a belföldi kereslet erősítésével kell építeni a növekedést, egy olyan kis, nyitott gazdaság esetén, mint a magyar, szinte tankönyvszerűen megvalósíthatatlan.
Heim: a piaci szereplők többsége abban érdekelt, hogy Magyarországnak jobban menjen. Nincsen akkora spekulatív támadás a forint ellen, mint amit mi gondolunk, ráadásul ha a magyar gazdaságolitika tökéletesen jól viselkedne, akkor spekuláció sem lenne a forint ellen, tette hozzá.

és még hány ilyen van... a 1,5%-os növekedésben már maga a kormány sem hisz, de azért még mindig ez van a költségvetés-tervezetben. ami egyébként 268 ft-os euróval számol... hogy a legújabb növekedés tervet ne is említsem kulturális galaxissal, meg interkontintális fordítókoronggal...

ébredj már fel ember.

okostojáska 2011.12.05. 12:37:45

@Nikosi: Nem tudom figyeled-e az eseményeket, de az EU épp most készül szétesni. Nem mintha nagy egység lett volna eddig is. De ebbe most ne menjünk bele.

Amúgy kitől várod, hogy megvédjen majd? Szlovákoktól, románoktól, szerbektől? Vagy gondod, hogy érted egyetlen német, francia vagy amerikai katona is meg fog halni? És egyáltalán kitől kell minket majd megvédeni? Most mely országoknak is fizetjük az uzsorakamatot? Tőlük ki fog megvédeni?

Ezek az utópiák rég megbuktak a 20. században, ezen már rég túlment a történelem.

sárkányfő 2011.12.05. 12:37:47

@okostojáska:
"Választást még soha senki nem nyert ilyen fölénnyel, arról nem is beszélve, hogy a fölény nem igen csökken. "

Elárulod, te melyik bolygón élsz? Mert itt, a Föld nevű bolygón, Magyarországon az van, hogy ekkora fölénnyel már nyertek 94-ben, illetve az összes felmérés szerint radikálisan zuhan a támogatottságuk.

na jó elegem van, bolond az aki egy bolonddal vitázik. te egyszerűen a tényeket sem látod.

altimus 2011.12.05. 12:40:37

@László56:

ki az a kommunista? mirol ismerszik meg?

- mszmp tag volt?
- mszmp funkcionarius?
- mszp tag?
- ezek leszarmazotta?

tenyleg nem tudom, kik azok a kommunistak? komolyan kerdezem! netan neveket is irhatnal, hatha akkor jobban ertenem.

2llkedő 2011.12.05. 12:41:18

@okostojáska: "Tetszik tudni mikor adósodott el a társadalom, melyik kormányok alatt?
Ja, vagy hogy most kell visszafizetni?"

Csak tályékoztatlak, hogy fojamatosan veszünk fel hitelt, és fojamatosan fizetlyük vissza.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.05. 12:42:08

Amúgy ja, ezt akartam még írni : megint hülyének néznek minket. Legalább a saját szabályaikhoz tartanák magukat.

charlie sheen 2011.12.05. 12:42:19

@GGG77: Valami mohácsi csatáról már hallottam - akkor is valami hasonló történt. A mindenre alkalmatlan magyar arisztokrácia csődja...

okostojáska 2011.12.05. 12:42:39

@sárkányfő: " hazánkban ma teljes nemzeti EGYSÉG van abban, hogy a kormány elkúrja. jobb- és baloldalon egyaránt, továbbá a számok is ezt mutatják. Kivétel: te, Orbán, Matolcsy, meg a maradék pár hitgyülis. "

Nem tudom. Nem is értem amit írsz. Ha szerinted mindenki szerint a kormány elkúrja, akkor miért nyeri ilyen fölénnyel az időközi választásokat és miért vezet minden közvélemény kutatónál torony magasan?

Nem érzed az ellentmondást a valóság és az állításaid között?

Vagy azt akarod mondani, hogy az emberek annyira ostobák, kivéve egy kisebbséget, hogy ugyan látják, hogy minden rosszul megy, mégis őket támogatják? Ha ez mégis így van, akkor mivel magyarázod az előző kormány ilyen csúfos bukását?

kormányzó 2011.12.05. 12:42:40

@László56:
ostoba fasz!
Mindegy neked,csak cigány legyen!

igényes 2011.12.05. 12:44:43

Egy misét talán megérne:

Az egyház szerepe ma!

Diocles 2011.12.05. 12:45:22

@sárkányfő:

Mester,

köszi, h megmondtad a frankót, de tényleg. Irónia nélkül.

Lépjünk akkor tovább: milyen politikai és gazdasági lépések kellenek a kilábaláshoz? Milyen kormányzati felállást tartanál kivánatosnak? Nagykoalíció álljon fel, avagy előrehozott választás legyen? stb.

Amint ezt gyorsan megoldottuk, át is térhetnénk a gazdaságra:

Mivel ezermilliárdokat kell megtakarítani a következő években, talán a következő 10 évben is, szinte évente, milyen drasztikus kiadáscsökkentő- és bevételnövelő intézkedések sokaságát javaslod? Csak néhány, ízelítűül, plíz...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.12.05. 12:45:31

@Red shield representative: Osszd meg es uralkodj. Meg mindig mukodik amit a romaiak kitalaltak. Bevallom, ha otthon vagyok nezek hirtv-t, de ATV-t is.
Azert vicces, mikor egyik magayr odamondja a masiknak, hogy idegenszivu. De inkabb szomoru.

2llkedő 2011.12.05. 12:45:47

@okostojáska: "Nem tudom. Nem is értem amit írsz. Ha szerinted mindenki szerint a kormány elkúrja, akkor miért nyeri ilyen fölénnyel az időközi választásokat és miért vezet minden közvélemény kutatónál torony magasan?"

Mennyiből? A lakosság 10%-ából? Nézd már meg a választási halylandóságot okostolyás!

charlie sheen 2011.12.05. 12:47:06

@okostojáska: Vannak azért kishalak, akiktől jobb félni, mint megijedni. Pl a pirannyák....

hegyilány 2011.12.05. 12:48:40

@okostojáska:

Na.Persze! Ne keverjük össze a szezont a fazonnal!
Ha egységes társadalomról beszélünk, az csak és kizárólag abban az értelemben történhet, hogy felébredtek a fülkeforradalmárok, hogy nagyon el voltak a választások előtt tévedve. Megpróbálnak egységesülni, talán együtt gondolkodni azokkal, kiknek nem volt elég annyi mantra, hogy lopott a másik. !!
Tudja kedves) az egykulcsos adó bevezetésével is sikeresen hozzájárult a kormány a társadalmi csoportok megosztásához.
Lesznek szegények és gazdagok.
Ön nyilván utóbbihoz tartozik.)

Megindult az elszegényedési folyamat? "
Úgy bizony. Azoknál a társadalmi csoportoknál (kedves!!), akik még eddig úgy-ahogy élték napjaikat, nyögték a terheket. Nem utolsó sorban mindenkori, becsületes tagjai ennek a társadalomnak. Most a kormány minden intézkedésével Őket sújtja legjobban.

Na.Persze! Az elmúlt húsz év. Volt egy kiszámithatóbb jövő, azért (is) vették fel a hiteleket a polgárok, mert úgy gondolták, hogy vissza is tudják fizetni azt, mint abban a "jó öreg múltban, ami állitólag némelyeknek annyira, nagyon rossz volt. -???

Ne keverjük össze semmit) Senki mögött nem állt senki bunkósbottal, hogy erején felüli , összegű hiteleket vegyen fel. Úgy mint ahogyan az IMF. sem állt) a mindenkori kormányok mögött azzal a bizonyos bottal, Most sem Ő kéri a kormány erre.

Tényleg ne keverjünk össze semmit. Beszéljünk világosan.
Sokkal többet ér mint a hazudozás. A politikában (is), mint a népek feje feletti lobbizás.

üdvözlettel
:)

kormányzó 2011.12.05. 12:48:42

@okostojáska:
Te másik seggfej!
A választásra jogosultak,kb.18%-ból,53% ,már Nemzeti egység?!

Ez, még a főnököd szerint is illegitim kategória.
Emlékszel,nem volt olyan rég...

okostojáska 2011.12.05. 12:49:10

@charlie sheen: "Valami mohácsi csatáról már hallottam - akkor is valami hasonló történt. A mindenre alkalmatlan magyar arisztokrácia csődja"

Nézz utána újra, valószínűleg még régi komcsi könyvekből tanultad a történelmet, ahol a történelem csúcs a szocializmus és a szocialista embertípus.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.12.05. 12:51:03

@okostojáska: Ha egy forintja sincs az embernek, akkor nem fog felvenni csak annyi hitelt, amennyit belathato idon belul meg tud adni, vagy ami az eletben maradashoz szukseges. Es midnezek mellett kokemenyen keresi a megoldast, hogy ne legyen minuszban.

Hadd ne mondjam, 30 evre eladosodni csak mert lakas kell, mert az muszaj, mert mar midnenkinek van,es alberletben lakni szegyen az emberek szerint, az nem ez a kategoria.

Eszembe jut errol egy kis meme:
Koldus ul az utcan , feje folott buborek: +$50. Mellette oltonyos uriemberek mennek, fejuk folott kis buborekban -20 000$ , -35 000$....

bigapples 2011.12.05. 12:52:51

@altimus: Leegyszerűsítve azok, akik kiszolgálták és ma is pozitívan viszonyulnak a Kádár rendszerhez, valamint ma is az akkori uralkodó párt jogutódjait támogatják. Ez az egyik legfontosabb igazodási pont a magyar társadalomban, még ha nem tetszik is neked, hogy valaki a fenti kategóriába tartozókat sommásan kommunistának nevezi.

panelburzsuj 2011.12.05. 12:52:52

@Diocles:

Jövedelem- és vagyonarányos adózás + a kiskapuzási/bundázási lehetőségek fokozatos, de megalkuvás nélküli szűkítése.

Az tökminegy, hogy ezt milyen nevű párt milyen ostyába csomagolja.

sárkányfő 2011.12.05. 12:53:27

@okostojáska: ember, te azt hiszed, hogy a II. kerület reprezentálja az ország lakosságát? véletlenül nem azok laknak ott, akik mind jól jártak az egykétkulcsos adóval, akiknek volt tartaléka olcsón kiváltani a frankhitelt, meg a többit? amelyik ráadásul 20 éve stabilan kőjobbos kerület?
nem is szólva a résztvevők arányáról... ha megjelenne egy új, komoly alakulat, azonnal átrendeződne a politikai térkép.

na jó, nem folytatom, mint írtam, bolond az aki...

Diocles 2011.12.05. 12:57:22

@panelburzsuj:

"Jövedelem- és vagyonarányos adózás + a kiskapuzási/bundázási lehetőségek fokozatos, de megalkuvás nélküli szűkítése."

Próbáld csak ki, olyan kivándorlási- és tőkekivonási hullámot fog átélni az ország, amilyet még nem látott a világ...

Csak az elmúlt egy-két hónapban három ismerősöm ment el, CSALÁDOSTÚL, tökük tele, tessék a sorstársaikat még megpakolni 40%-os szja-val szoci-LMP-módra, meg ingatlanadóval... aztán maradnak a nyugdíjasok meg a lumpenek... Hajrá!

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 12:59:31

@okostojáska: Nem, az EU nem készül szétesni. A médiahiszti pont azért van, hogy az emberek rettegjenek a széteséstől, aztán majd aláírnak akármit amit eléjük tolnak. Az EU sokkal erősebben, egységesebben fog kikerülni ebből. Minimum olyan lesz mint a monarchia, közös pénz és adóügy, közös kül- és hadügy. Persze nem biztos hogy mindenki benne lesz aki most.

bigapples 2011.12.05. 12:59:39

@Diocles: eddig nem jutnak el a gondolkodásban :/

Furcsa egy álomvilágban élnek, amelyben a gazdasági problémáink fő oka a mostani kormány tevékenysége és nem az örökölt adósságteher valamint a drasztikusan romló külső gazdasági környezet.

2llkedő 2011.12.05. 13:00:59

@Diocles: "Csak az elmúlt egy-két hónapban három ismerősöm ment el, CSALÁDOSTÚL, tökük tele, tessék a sorstársaikat még megpakolni 40%-os szja-val"

Gondolom, 1 milka felett keresők voltak, akik elmenekültek.

Gomezke 2011.12.05. 13:01:36

@bigapples: Kicsit ollóznék wikiről:
A kommunista ideológia jobban átgondolt változatát találjuk Thomas More (magyarosan Morus Szent Tamás [2]) angol gondolkodó 1513-as Utópia című könyvében. More eredeti, a keresztény vallás alapjain álló elképzelése szerint – a kezdődő angol kapitalizmus kritikájaként – az ember az ősközösségekben volt a legboldogabb, így az őskommunákhoz kell visszatérni a földi boldogság eléréséhez. Ehhez le kell mondani a magántulajdonról, minden eszköz a köz tulajdonába kerül. Mindenki a közösségnek él és dolgozik, amely így teljesen önellátó, ezáltal a pénz is fölöslegessé válik, hiszen a megvalósult utópiában már nem lesz rá szükség.
Alain Besançon francia történész szerint a fasizmusnak, ezzel együtt a nácizmusnak a mondanivalója teljesen azonos a kommunizmuséval, tulajdonképpeni különbség nincs köztük.
Ezek csak rossz emlékeket felszínre hozó demagógiák, amivel minket birkákat még mindig meg lehet osztani.
Az önző, dilettáns, tolvaj hazaárulókat hívhatnánk akár demokratának is. Például fiatalnak, hiszen még csak 21 évesek...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.05. 13:01:40

"sőt egyenesen kontraproduktív tevékenységnek látszik majd az az erőfeszítés, amelyet a kormány az államadósság elleni küzdelem kommunikációjára fordított"
És miért lenne az? A hívek úgy is bezabálják. A többiek meg a VV-t nézik és ott szó nem esik ilyenről. Azért mert pár ezer ember nem így gondolja? Ahogy a régi görögök is megfogalmazták, a demokrácia a csőcselék uralma...

okostojáska 2011.12.05. 13:02:11

@hegyilány:
"Lesznek szegények és gazdagok. " - Eddig is voltak. A gazdagoknak teljesen mindegy mennyi a személyi jövedelemadó kulcsa, mivel az kizárólag a munkavállalókat érinti. Ellenben érzek itt egy nagyfokú irigységet, vagy az erre az ösztönre való játszást.

"Nem utolsó sorban mindenkori, becsületes tagjai ennek a társadalomnak.Most a kormány minden intézkedésével Őket sújtja legjobban. " - konkrétan mire tetszik gondolni? Ne felejtse, becsületes, hasznos társadalmi csoportokról beszélünk.

" Az elmúlt húsz év. Volt egy kiszámithatóbb jövő, azért (is) vették fel a hiteleket a polgárok, mert úgy gondolták, hogy vissza is tudják fizetni azt" - kiszámítható jövő, ugyan kinek? Önnek talán vagy a rokonainak biztos az volt, de a többségnek nem az volt, nekem sem az biztos, ahogy most sem az. A régi rendszer kiváltságosainak valóban kiszámítható volt.
Hitelt nem azért vesz fel az ember lakásra, mert olyan jó visszafizetni a többszörösét, hanem mert kényszer! Mert anélkül nem lesz lakás, nincs hol laki, nincs hol elkezdeni az életet.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 13:02:31

@tildy:): Ja meg az is szomorú hogy az ATV zsidó tv külföldi tulajjal.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.05. 13:03:15

@panelburzsuj: hun vótál, Burzsuj? Utoljára akkor láttalak (itt), amikor találkozni készültél velem a turulnál.
Távollétedben az itteni bölcsesség s megértés koncentrációja nem emelkedett...

trabant 2011.12.05. 13:03:43

"„Az átmeneti szabály szerint az adósságcsökkentési szabály először a 2016. évre vonatkozó költségvetés készítésénél kerülne alkalmazásra”. Azaz a teljes mostani parlamenti ciklusra nézve kiiktatná ezt a korábban rengeteget tárgyalt, sokat hivatkozott rendelkezést Matolcsy György törvényjavaslata."

Nemcsak "a teljes mostani parlamenti ciklusra" iktatnák ki, hanem a 2012-re tervezett (és szerintük) újra a Fidesz által megnyert választás utáni újabb négy évükre sem lenne érvényes. Mottó: az utánuk következő kormányok egyék a kefét, ha kormányozni akarnak.

2012 + 4 év = 2016, utána mindenki oda fut, ahova akar a Fidesz által kezelhetetlenné tett jogi és adósságcsapda elől.

A kilátások népiesen: szitokszó lesz a Fidesz, akárki meglássa.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 13:04:31

@hegyilány: egykulcsos adó bevezetésével is sikeresen hozzájárult a kormány a társadalmi csoportok megosztásához.
Lesznek szegények és gazdagok.
Ön nyilván utóbbihoz tartozik.)

Úgy tünik nincs egyetlen gazdag ismerősöd sem. Mert nekem egy sincs aki szja-fizető lenne.

okostojáska 2011.12.05. 13:06:57

@sárkányfő: "ember, te azt hiszed, hogy a II. kerület reprezentálja az ország lakosságát?" - nem hiszem, de sokkal sokkal reprezentatívabb, mint az itt ordítozók reprezentáltsága a társadalomban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.05. 13:07:59

@maroz: a vincenten a többiek is buzzancsok?

Diocles 2011.12.05. 13:08:18

@2llkedő:

Nem, ill.:
- egy villanyszerelő
- egy kiskereskedő
- valamint egy pénzügyes, ő tényleg jól keres

szóval csak az elmúlt két hónapban ennyit veszített Magyarország, plusz az utódaikat, jöjjön az ingatlanadó + a 40% szja, hátha maradt még valaki...

Robinzon Kurzor 2011.12.05. 13:09:34

@okostojáska: "Ha szerinted mindenki szerint a kormány elkúrja, akkor miért nyeri ilyen fölénnyel az időközi választásokat és miért vezet minden közvélemény kutatónál torony magasan?"

A választást azok döntik el, akik elmennek a szavazni.
A Fidesz jó 10 éven át minden időközi ogy választást megnyert, miközben a normál választást 2x is elbukta.
Ebből csak annyi következik, hogy két választás között a Fidesz tudja a leghatékonyabban mozgósítani a potenciális szavazóit.

Minden közvélemény-kutatónál a "nem tud pártot választani" vezet toronymagasan, kb kétszer többen tartoznak ide, mint ahányan a Fideszre szavaznak.

78% szerint rosszul mennek a dolgok, amiből persze nem következik, hogy az ellenzéknek (bármelyiknek) lenne használható programja és azt megvalósítani képes, hiteles emberanyaga.

Így marad az, hogy bár a kormány elkúrja, a pártot még választani hajlandó kisebbségben a Fideszt választják a legtöbben.
Ezzel még akár választást is lehet majd nyerni, de az elkúrás tényén ez nem változtat.

2llkedő 2011.12.05. 13:10:36

@Diocles: Akkor az egykulacsos miért nem tudta marasztalni őket? Lehet, hogy nem ezért vándoroltak ki, hanem az alqrt gazdaságpolitika , meg egyáltalán amiatt, amit itt a fidesz múvel?

ubul2000 2011.12.05. 13:10:39

@okostojáska: na jó, értsd meg: neki gyurcsányi, kóka meg bajnai alatt volt a kánaán. onnan kapta a zsét. Most meg elzárták a csapot...

hegyilány 2011.12.05. 13:11:22

@Red shield representative:

Sajnálom. Az a Te problémád, hogy még most sem látod az erdőtől a fát.
Nem tudod felmérni, hogy egyes társadalmi csoportok milyen helyzetbe kerültek, kerülnek.
Igazán sajnálom. Egyébként nincs vita. Én igy látom, mások meg máshogyan.
:)

Diocles 2011.12.05. 13:11:24

@bigapples:

az államadósság szinte kismiska a demográfiai összeomláshoz képest...

(belegondoltál már abba, ha harmincas-negyvenes vagy, hogy nem lesz érdemi nyugdíjat, noha világrekorder járulékot szed az állam, és persze nem lesz érdemi eü-ellátásod sem? meg a gyerekeidnek sem?)

plusz ugye a keleti megyék demográfiai folyamatai, ahonnan egszerűen már közbiztonsági kérdés az elmenekülés...

Nna, ezt kezelje valaki!
ha sárkányfő kollégának az kell, akkor leszavazok én bárkire! Kire szavazzak, sárkányfő uram?

bigapples 2011.12.05. 13:12:20

@Gomezke: A közbeszédben szerintem mégis az általam leírtak alapján kommunistáznak le valakit. A Kádár rendszerhez való viszony máig az egyik legfontosabb viszonyulási pont a társadalomban, ami meghatározza a pártszimpátiát.

hegyilány 2011.12.05. 13:12:31

@okostojáska:

Elnézést! Lefelejtettem) Ön hol élt, él????
:)

sárkányfő 2011.12.05. 13:12:37

@Diocles:
"Lépjünk akkor tovább: milyen politikai és gazdasági lépések kellenek a kilábaláshoz? "

Matolcsy kuka. Azonnal erősödne a forint 5% -ot, de tálán 10-et is. Az utcákat ünneplő frnakhitelesek özönlenék el.

Unortodox gazdpol. kuka. hallgatni a szakértőkre. Van jobbos is bőven, nem hülyék. Egyeztetni, átgondolni a dolgokat. Visszaállítani a 3 kulcsos adót, jelenleg nincs az országnak évi 500 milliárdja a gazdagok támogatására. ezzel máris nyertünk év félezermilliárdot.

Nyilvánosan, egy új hiteles arccal meghirdetni egy új gazdpol.-t, és abbahagyni a süket hazudozást. csak eme három hatására, pszichés intervenció lévén is, azonnal nőne az ország mozgástere, csökkenne a kockázati felár, erősödne a forint.

Bevezetni a hatékonyságmérést a teljes állami szférában, egyéni és intézményi szinten is. real time, folyamatosan. és ahhoz kötni a fizetést, sőt egyáltalán az állást is, de még magát az intézmények működését is. rögtön csodát látnánk. Eddig ezzel egyedül egy államtitkár próbálkozott, ki is csinálták hamar. tudom, hatalmas meló, de senki nem mondta hogy könnyű. 2/3-uk van nem, azt mondták így gyorsabban tudnak haladni, hát tessék.

Egészségügyben meg kell nyitni a magántőke útját. Nem érdekel, hogy a fidesz hogy szavazott a vizitdíjnál, hogy kaszálta el a reformot, és hogy ez éppen most omlik a fejére (a távozó dokik képében is). Az ország érdeke fontosabb, mint a fideszé. Sose lesz itt pénz az állami egészségügyre, be kell vonni más forrásokat.

Kőkemény antikorrupciós szabályokat kell bevezetni. Na ebben lehet világrekordernek lenni. ebben lehet forradalmat hirdetni meg harcot. komolyan. csak ennek az ára évi többszáz milliárd forint. vagy még több... és ez csak a közvetlen ár, a hatékonyság-veszteség, a jók elnyomása további károkat okoz. Persze a mutyikban a fidesz maga is érintett, sőt haszonélvező, ilyet tehát nem tesz, de a véleményemet kérdezted. Teljes transzparencia, betartható kiírások, szabályozások, stb. cégekre szabott tendereket eltörölni. A döntők személye, a döntés folyamata és a döntés pontos okai legyenek nyilvánosak, a döntők személyükben legyenek felelősek a döntéseikért, stb, stb., stb.

Emellé jön a transzparens pártfinanszírozás, ami a korrupció melegágya. minden párt csakis nyilvános számlákon kezelhessen bevételt és kiadást. és még 20 másik szabály, amire most nincs időm leírni.

Biztos lehetne még sokat írni, ennyi volt az ízelítő, amit 5 perc alatt leírtam. nyilván lehetne még folytatni. de nem tudok kész kormányprogramot írni, nem is az én dolgom. De ennél, ami most van, még akkor is nagy csomó jobb verzió van, ha teljesen mindenre a jobb verziók sem adnak megoldást.

messi-asz 2011.12.05. 13:12:53

@sárkányfő: "Gábor igazi régi típusú úriember, aki mindenkihez normálisan szól, szóval, na, érted... "

nem nem értem... az PC dolog, hogy hallgatunk a demokrácia szétveréséről, mert pillanatnyi előnyöket remélünk... velem nem kell elszámolnia... én nem ítélkezek... csak neki SOKKAL ROSSZABB, mint a politikusoknak. óriási különbség van... Róla én is jobbat feltételezek, mégpedig, hogy:

VAN LELKIISMERETE...

okostojáska 2011.12.05. 13:12:58

@tildy:): "Ha egy forintja sincs az embernek, akkor nem fog felvenni csak annyi hitelt, amennyit belathato idon belul meg tud adni, vagy ami az eletben maradashoz szukseges. Es midnezek mellett kokemenyen keresi a megoldast, hogy ne legyen minuszban.

Hadd ne mondjam, 30 evre eladosodni csak mert lakas kell, mert az muszaj, mert mar midnenkinek van,es alberletben lakni szegyen az emberek szerint, az nem ez a kategoria. "

Erre csak egy dolgot mondhatok, te nyilvánvalóan nem ebben az országban élsz :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.05. 13:13:32

@Diocles: annyira csalták az adót, hogy nem bírták tovább a fülkeforradalmi kabinet purifikátor ténykedését?
Mi lösz itt, ha kitántorog Ámerikába egymillió pintérsándor?

messi-asz 2011.12.05. 13:14:01

@sárkányfő: erre szántam válasznak...

ubul2000 2011.12.05. 13:14:21

@sárkányfő: "ekkora fölénnyel már nyertek 94-ben"

Nem mondod, az mszp 2/3-ot szerzett? Azt úgy látszik átaludtam. Mert én nem így emlékszem.

okostojáska 2011.12.05. 13:15:06

@hegyilány: "Elnézést! Lefelejtettem) Ön hol élt, él????" Magyarországon. Én fizetem azoknak a cehhét, akiknek kiszámítható a jövőjük.

sárkányfő 2011.12.05. 13:15:21

@okostojáska: ja, hogy te gondolát olvasol, meg linkelsz... hát miért nem ezzel kezdted cimbora? :) én hülye meg itt fárasztom magam veled...

charlie sheen 2011.12.05. 13:15:22

@László56: Jó ebédhez szól a nóta... :)
Kedves László56!
A Fiatalok Demokratikus Szervezetét (amely elnevezés önmagában is hazugság hordozója - hiszen se nem fiatal, se nem demokratikus...), ami tankönyvi példája lehetne a posztszovjet időszak bolsevik (kétharmados fuzzy logic) rezsimjeinek vajon milyen különös okból nem minősíted kommunistának? Szinte csak a legfiatalabb generáció (szargyártó, lézer, stb...) nem nyalta a komcsik seggét anno.
Nem gondolod, hogy ők azok a kommunisták, akik nem kaptak (eleget) a 89-es koncból?

altimus 2011.12.05. 13:15:22

@bigapples:

??

> Leegyszerűsítve azok, akik kiszolgálták és ma is pozitívan viszonyulnak a Kádár rendszerhez,

kik szolgaltak ki az egykori kadar rendszert? akiknek munkajuk volt abban a rendszerben es megprobaltak eletben maradni? netan akik mszmp tagok voltak? fogalmam nincs, kik szolgalnak ki egy rendszert.

> valamint ma is az akkori uralkodó párt jogutódjait támogatják.

a partot valasztani tudo biztos szavazok tobb mint 20%-a tamogatja az mszp-t. ezek szerint millio szamban vannak ma mo-on kommunistak?

es a fideszben megbuvo egykori mszmp tagok azok nem kommunistak?

? Ez az egyik legfontosabb igazodási pont a magyar társadalomban, még ha nem tetszik is neked, hogy valaki a fenti kategóriába tartozókat sommásan kommunistának nevezi.

igen, szerintem a kommunista szonak ehhez az egeszhez _semmi_ koze. azt elfogadom, hogy 48-56 kozott egy sztalini tipusu diktatura volt mo-on, de kommunizmus az sem volt. utana pedig jott a kadari szocializmus (az 56-os megtorlasokkal egyutt persze), a 70-es evektol az emberarcubb szocializmus.

nem hiszem, hogy ennek az egesznek ma temanak kellene lennie, foleg nem ilyen hangon. valoban nincs lezarva a mult, nem is lesz soha, tobb okbol kifolyolag. talan a legegyszerubb lenne elfelejteni a velt vagy valos serelmeket. en sem foglalkozom veluk, pedig serelem engem is ert es a csaladomat is.

Borenbukk 2011.12.05. 13:16:42

@Red shield representative: Te nem ertesz tul jol angolul, ugye?

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 13:16:51

@hegyilány: Milyen társadalmi rétegekről beszélsz? Az eddig is szar keresetüek kapnak havi max. 5 ropival kevesebbet. Armageddon vaze. A cigányoknak, raboknak dolgozni kell. Szodoma és Gomorra. Egy normálisan kereső, bérből-fizuból élő (nem gazdag) családnak meg marad a zsebében havi 100 pluszban. Ollé.

sárkányfő 2011.12.05. 13:17:29

@messi-asz: és mit mondjak ere? :/

@ubul2000: ne tedd a hülyét, pontosan tudod mire gondoltam.
megjegyzem ha szavazatok számát nézzük, vagy 15 2,6-2,7-tel nyer mindenki...

messi-asz 2011.12.05. 13:17:56

@Kara kán: "cél a fő ígéret teljesítése: a magyar nép jólétének emelése"

de hát az már a béka feneke alatt van... vagy innen rugaszkodunk el?

hegyilány 2011.12.05. 13:17:56

@okostojáska:

Nem kellett ahhoz kiváltságosnak lenni. )

Most pedig tessék bizalommal fordulni, reklamálni a többségi kormánynál.

:)

okostojáska 2011.12.05. 13:18:40

@ubul2000: " na jó, értsd meg: neki gyurcsányi, kóka meg bajnai alatt volt a kánaán. onnan kapta a zsét. Most meg elzárták a csapot..."

Értem én, csak az nem értem, miért hiszik, hogy ők lennének a nagy többség, ők zúgják a nép véleményét. Most is volt ez a tüntetés, "szakszervezetis", mennyien voltak rajta? Egy vicc, de van képük magukat a népnek hívni.

2llkedő 2011.12.05. 13:18:53

@Red shield representative: "Egy normálisan kereső, bérből-fizuból élő (nem gazdag) családnak meg marad a zsebében havi 100 pluszban."

Ezt mellik mesekönyvből olvasták fel neked?

messi-asz 2011.12.05. 13:19:03

@sárkányfő: semmit:)

csak kis technikai zavar volt... a lelkiismeret majd dolgozik...

ubul2000 2011.12.05. 13:19:05

@2llkedő: ez a "fojamatosan" nagyon tetszik, "bályos"....

Csak egyre többet vettek fel, és az utódoknak kel visszafizetni - kamatostól. (Na ennek próbál(t)nak most véget vetni.) De ha még legalább valami látszatja lett volna. Tudsz példát mondani, hogy a gyurcsányi-bajnai bagázs által felvett hitel milyen korszerűsítésre fordítódott (termelő beruházás, költség lefaragás, stb)

hegyilány 2011.12.05. 13:19:39

@Red shield representative:

Na. Akkor most már elég volt. !!!
A parttalan vitákat soha sem szerettem.
Igazán sajnálom.

:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.05. 13:20:17

@Red shield representative: egy bibi van ezzel, meglódult az infláció... következésképp "lent" az a pár ezer mínusz duplán számít... ez persze nem probléma Matócsnynak, ő fent van és ott is marad... hülyére mindig szükség van...

clegane 2011.12.05. 13:20:38

az igaz, hogy baromira apatikus vagyok a jelenlegi pártokkal szemben (alighanem sokan másokkal együtt), alternatíva hiányában egy előrehozott választás esetén még sokkal inkább a töketlen LMPre szavaznék, a Fidesznél csak jobban csinálhatják; remélem sok más eddigi nemszavazó is megragadná az alkalmat hogy ne hagyja ezeket még egyszer kormányra kerülni.

concret 2011.12.05. 13:21:23

@okostojáska:

A magyar liberalizmus ("szabadelvűség") talán legnagyobb elődjének az arcképét bármikor megnézheted a 20.000 Ft-os bankjegyen.

De ha egyszer, csodák-csodájára bevezetnénk az eurót, akkor sem veszne el a személye emlékezete.

hegyilány 2011.12.05. 13:21:23

@okostojáska:

Na. Akkor örüljön neki. Meg azok is örüljenek önnel, kiknek fizet.
Ön igazán boldog ember lehet.
:(

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.05. 13:21:27

@messi-asz: de buta vagy, Kodó: ahhoz, hogy felállj, először seggre köll esned. :D

okostojáska 2011.12.05. 13:22:09

@hegyilány: "Nem kellett ahhoz kiváltságosnak lenni."

De de bizony kell. De azt is csak az látja, aki nem tartozott közéjük. Most kezdik csak megérteni, hogy bizony nem is olyan evidens, hogy nekik jár alapból. Még azt sem értették eddig, hogy nekünk itt a porban mi a problémánk a rendszerükkel. Tetszik kapizsgálni?

sárkányfő 2011.12.05. 13:22:53

"a miniszterelnök által alkalmazott háborús retorika egy nagyon veszélyes játék. Egy teljesen feleslegesen feszült és ellenséges hangulatot tart fenn a közéletben, másrészt pedig torz képet közvetít a valóságról. Legutóbb kifejtettük azt is, hogy a kormányfő hasonló mondataiból tökéletesen látszik, Orbán Viktor mennyire nem érti a nemzetközi pénzügyi világ működését, és csupán a Magyarországra is jellemző politikai viszonyokat vetíti ki a világra.

Persze a miniszterelnök háborús retorikájának van hatalmi funkciója is. A pártelnök-miniszterelnök szerintünk azzal, hogy folyamatosan háborús helyzetet vizionál, saját pozícióját próbálja meg stabilizálni. Egy háborús szituációban ugyanis csak parancskövetésre van lehetőség, miközben minden kritika és ellenvélemény dezertálásnak számít."

velemenyvezer.blog.hu/2011/12/05/orban_megint_tamadnak_a_spekulansok

messi-asz 2011.12.05. 13:23:55

@panelburzsuj: üdv a lehorgonyzott mozdonyú gyorsnaszád fedélzetén...

okostojáska 2011.12.05. 13:24:22

@concret: "A magyar liberalizmus ("szabadelvűség") talán legnagyobb elődjének az arcképét bármikor megnézheted a 20.000 Ft-os bankjegyen."

Az szdsz-től 20 évig ezt hallottuk, én akkor sem vettem be, de mára már szerencsére senki nem veszi be.

2llkedő 2011.12.05. 13:24:31

@ubul2000: Amikor Kuszaszem azt mondja, hogy az adósság csökkent, ugyebár nem igaz, mert valami bázishoz méri. Mert ugyebár az adósságunk a manyup pénzek lenyúlásával is nőtt. Lehet azt mondani, hogy ez az árfojam miatt van így. De ha ezt vesszük figyelembe, akkor a másik oldalon is tessék ezt figyelembe venni. Ugyanis az a hitel az éppen azért kellett, mert az árfojam megugrott. Ugyanúgy, mint a devizahiteleseknél. Csak ugyebár az állam felett nincs egy másik állambácsi, aki megmentette volna.

A korábbi hitelfelvételeknek pedig van látszatja.

messi-asz 2011.12.05. 13:24:53

@Hepci: tudom... most akarok kiszállni a NER ből amikor félúton vagyunk a Kánaánhoz

charlie sheen 2011.12.05. 13:24:59

@clegane: Ezzel csak az a baj, hogy amíg ebben az országban egy bizony Orbán Viktor nevű ember levegőt vesz, nem lesz békesség. Ha elbukja a következő választást, tovább fogja a szart kavarni - polgári körök reload, újabb gyújtogatások, randalírozások, esetleg más is. :(

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 13:25:18

@Hepci: Hol lódult meg az infláció? Magyarországon? Linkelj már valamit. Csaxólok hogy az olajár 30%-ot ugrott év eleje óta, aminek Magyarországhoz semmi köze.

okostojáska 2011.12.05. 13:26:27

@sárkányfő: Ebből mi következik? A véleményvezér amit leír az a szentírás vagy náluk van a bölcsek köve? Bizonyára neked is van saját véleményed, inkább azt írd le.

altimus 2011.12.05. 13:27:18

@bigapples:

> Leegyszerűsítve azok, akik kiszolgálták és ma is pozitívan viszonyulnak a Kádár rendszerhez,

ez mit jelent? egy gyari munkas kiszolgalta a kadar rendszert? vagy csak akkor szolgalta ki ha mszmp tag volt? vagy meg akkor sem, csak ha pl. alapszervi titkar?

egy kisz tag kiszolgalta? (kotelezo volt!)

ki viszonyul ma pozitivan a kadar rendszerhez? mi ennek az ismerve?

> valamint ma is az akkori uralkodó párt jogutódjait támogatják.

ezek kik? az mszp? a valasztani tudo biztos szavazok kozott az mszp 20-25%-os tamogatottsagu, ami millionyi embert jelent! ezek mind kommunistak? apropo, miert szitokszo a kommunista? mi a fene baj van azzal, ha valaki kommunista?
(en egy ilyet nem ismerek ismerettsegi koromben.)

> Ez az egyik legfontosabb igazodási pont a magyar társadalomban, még ha nem tetszik is neked, hogy valaki a fenti kategóriába tartozókat sommásan kommunistának nevezi.

ugyanmar, ki foglalkozik ma ezzel? foleg ilyen felhangok mellett. kit erdekel, hogy mit csinalt valaki 30 eve? amugy a fidesz diszkommunistai, pozsgay, szuros ... szalonkepesek? nem is szolva schmitt palrol, akinel hivebb kollaboratort, es szekertolot a kadar rendszer el nem tudott volna kepzelni. ot most bortonbe kellene kuldeni?

concret 2011.12.05. 13:28:25

@okostojáska:

Hogy Te mit veszel be, az a Te ügyed.

Hogy a teljes magyar népesség minden tagja nevében beszélj, arra Téged a fülkeforradalom sem hatalmazott fel ("senki nem veszi be").

hegyilány 2011.12.05. 13:28:29

@okostojáska:

Na. Ne menjünk ennyire bele. Én még egyelőre egy átlag emberről beszéltem. Aki eddig aránylag normális körülmények között élte a napjait, persze voltak dolgok, amiben eddig is nélkülöznie kellett.
Ja. Nem a húsosfazék körül lévőkről, és nem is a mindenkori felsőtizezerről beszélek, akik azt sem tudják netán) mijük" és miért is van??? (vagyonuk)???
De ez már csak ilyen. )
Ha nem tetszik érteni sajnálom. ott a pont.

:))

okostojáska 2011.12.05. 13:28:58

@2llkedő: "Mert ugyebár az adósságunk a manyup pénzek lenyúlásával is nőtt."

Szerintem hanyagold a gazdasági következtetéseket. Épp hogy csökken évi közel 400 milliárd forinttal.

sárkányfő 2011.12.05. 13:29:00

@okostojáska: nem, a bölcsek köve nálad van.

zarahusztra 2011.12.05. 13:29:31

Számos Fidesz rajongó ismerősöm változtatott retorikáján és a korábbi győzelmi jelentések után már csak ez maradt: "Viktor jót akar..."

Nos ez egy miniszterelnöknél nagyon kevés!

1.Az, hogy Matolcsy nem volt képes reális gazdaságpolitikai célkitűzéseket megfogalmazni az nyilván az ő alkalmatlanságát bizonyítja.
2.Az, hogy O.V. ezek után nem meneszti Matolcsyt, az pedig a miniszterelnök alkalmatlanságát igazolja.

Mindazonáltal nem az a fő probléma, hogy nincs adósságvisszafizetés-ez a mélyülő válságban valószínűleg másnak sem menne.
Az viszont baj, hogy azok a lépések sem történtek meg, amik NEM KERÜLNEK PÉNZBE: pl. a segélyek 80 %-át élelmiszerjegybe és a villanyszámla kifizetésére fordítani.
Vagy: nem látom a közmunkásokat, szemetesek az útszéli árkok, munka van, munkanélküli van, pénz fizetünk nekik, de nincs elvégezve a feladat.
A mostani Orbán kormány megbukott. Az ő nagy szerencséje, hogy a többség nem akarja vissza az előző tolvajokat. Most még úgy tudna alapvető változtatásokat eszközölni a kormányzati munkában, hogy az eddigi kudarcok ellenére ne bukjon bele....de mennyi esélyt lehet eljátszani???
(Reméljük nem akarja megszámolni!)

Borenbukk 2011.12.05. 13:30:19

@altimus: "ki viszonyul ma pozitivan a kadar rendszerhez? mi ennek az ismerve?"

Az orszag jelentos resze, csak nem mind vannak tisztaban vele, hogy az a Kadar-rendszer, vagy csak maguknak sem valljak be.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 13:30:48

@sárkányfő: Nem kell semmit kivetíteni a nemzetközi pénzvilágra, mert az tényleg diktatórikusan müködik/hogy a picsába ne lenne diktatórikus EGYETLEN KÖZPONTI BANK-os rendszer/ De Orbán érti ezt ne aggódj max. te nem.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.12.05. 13:31:35

@messi-asz:
Mikor volt az a béka feneke felett?

bigapples 2011.12.05. 13:31:50

@Diocles: Egészségügyi ellátása lesz ennek a generációnak, de nyugdíja nem, olyan lesz a nyugdíjkorhatár.

A demográfiai probléma valóban a legégetőbb. Lehet, hogy túl optimista vagyok, de jó jel, hogy a folyamatos magyarországi bevándorlás ellenére nő a székelyföldi régióban a magyarok aránya. Hogy úgy tűnik, az utolsó pár hónapban elkezdett nőni a születésszám itthon. Remélhetően a gyermektámogatási rendszer változtatása is csökkenti a megélhetési gyermekvállalást, a nyomor egyre fokozódó újratermelődését.

A pozitív változások nagyon lassúak lesznek, de látható, hogy a demográfiai trend megfordítható, vannak ny-európai példák, ahol megfelelő a születésszám.

Furcsa téma a magyarországi cigányság kérdése. Egyrészt egészen elképesztőek a társadalmi problémák Északkelet-Magyarországon vagy a Dél-Dunántúlon, másrészt, ha őszinték vagyunk, a nyugati országokhoz képest van egy olyan kisebbségünk, amely 100%-ban beszéli az államnyelvet, keresztény, zömében magát magyarnak vagy magyarnak és cigánynak vallja és nincsenek élő afrikai, ázsiai gyökereik.

Nagyon kemény történet volt a kunok betörése a középkori keresztény magyar világ értékrendszerének elfogadására, de a végén ment a dolog. Nem nagyon van más választásunk most sem. Látnunk kell, még mindig egyszerűbb a dolgunk, mint a nyugatnak a muzulmán afrikai, nyugat-ázsiai kisebbségével.

Borenbukk 2011.12.05. 13:32:28

@okostojáska: Ettol meg a vegosszeg tovabbra is nott.

Btw.: A lakas elotakarekossag is noveli egy csalad adossagait, hiszen hitelt kell felvenni a potlasara.

messi-asz 2011.12.05. 13:32:39

@igényes: jo felvetés.... mér szerinted a zorbán azt is magával ráncsa???

hm... esélyes... a zorbán az a maga a csoda... amihez hozzáér az sz@rrá válik...

2llkedő 2011.12.05. 13:33:46

@okostojáska: záptolyáska!

Mennyé má fel az AKK oldalára oszt nézd mán meg!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.05. 13:34:20

@Red shield representative: persze, hogy semmi köze. Viszont esetleg lehetne hozzá alkalmazkodni.
Mondok 1 példát: ha jól emlékszem, a Fidesz még ellenzékben, hasonló gazdasági helyzetben emlegette a benzin jövedéki adójának csökkentését... bár engem nem zavarna, ha a Bömbi és egyéb terepjárókon kívül más nem közlekedne a városban... a plebsznek ott a tömegközlekedés... régen se járt mindenki hintón...

sárkányfő 2011.12.05. 13:34:41

@Red shield representative: Na, ha Orbán Viktor érti, akkor megnyugodhatunk :)

nyünyüge 2011.12.05. 13:34:55

@aszekelyek:
Evidens.
Az eddigi gátlástalan haszonszerzésüket féltő globalista gazdasági erők által pénzel kiberterroristák akadályozzák a szabad a kormánypárti vélemények megjelenését az interneten.

Valamint a országgyűlési képviselők életére törnek :)!

Amúgy jól vagy?

okostojáska 2011.12.05. 13:37:13

@hegyilány: " Én még egyelőre egy átlag emberről beszéltem. Aki eddig aránylag normális körülmények között élte a napjait, persze voltak dolgok, amiben eddig is nélkülöznie kellett."

Még mindig nem tetszik érteni! Én is pont róluk beszéltem (nem a felső 10000-ről), ugyanis, hogy valaki az átlag életet élje az elmúlt 20 évben (átlag képességekkel) és ezt kiszámíthatóan, ehhez bizony a kiváltságosok közé kellett tartozni. Jó kis kormányhivatalok, állami intézmények, közszféra. Ehhez csapódott hozzá az elprivatizált vállaltok biztos pártvonalas helyei.

Ez elérhetetlen volt az átlag számára és a mai napi az, ehhez "kapcsolatok" kellenek, melyek szinte kizárólag a régi rendszerből eredeztethetőek. Az egész munkaerőpiac egy hatalmas kontraszelekción alapult és alapul a mai napig döntően. Ebbe köpött bele a fidesz. Akinek addig is bizonytalan volt (többség), az semmi változást nem érzett, ezért nem tört meg a fidesz fölény sem.

okostojáska 2011.12.05. 13:38:21

@concret: De azért a választási számok, arányok engem igazolnak nem?

ubul2000 2011.12.05. 13:39:03

@2llkedő: "A korábbi hitelfelvételeknek pedig van látszatja."

persze, nyöghetjük a visszafizetését.

Tehát igazad van, látszatja tényleg van, csak haszna nincs (kivéve persze bajnaiékat - neki azért jutott némi haszon is)

2llkedő 2011.12.05. 13:39:31

@okostojáska:

2010. máj. 18 614.6 milliárdFt
2011. okt. 20 318.9 milliárdFt

jelenleg: 20 767.0 milliárdFt

Ez a csökkenés?

ulrike (törölt) 2011.12.05. 13:39:37

@manyike: Ki vagyon az már találva (nasadum rapidus matolcsyensis). De ez is fennakadt valami hegycsúcson (Ararátig nem tudott elevickélni), mert egyes jó nagy állatokból többet is befogadtak a kelleténél. Most jön a történet szomorú része: 'eejuhnyem, áll a naszád, sírva húz a rab'. Lesz róla festmény is (új rendelés állítólag?): a kormány és kormányfő szóvivő szóvivéssel korbácsolja a hajóvontatókat, miközben a naszád ágyúival a parti nádasból ármánykodó IMF sajkákra lövöldöz)
P.S. A tegnapi szlovéniai hírrel csupán csak annyit akartam jelezni, bármi megtörténhet Szlovéniában. Talán nekünk sem ártana néha boxon kívül (is) gondolkodni

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 13:40:00

@bigapples: Hát annyiban nem, hogy attól hogy valaki fekete, muzulmán, ázsiai bevándorló, még a lakóhelyén valamikor/vagy a családja termelő munkát végzett. A cigányság soha nem látott maga előtt ilyen példát. A nyeu-i marginális cigányság(Nbr, Fra.,Spanyolorsz.) sem dolgozik a szó európai értelmében.

concret 2011.12.05. 13:40:35

@okostojáska:

Az egyes költségvetési tételek változása vagy megszűnése önmagában még nem garantálja az éves hiány, ezáltal az államadósság ugyanolyan összegű és előjelű változását.

Egy kiadási tétel (a manyup-kompenzáció) cca 360 milliárdos megspórolása persze segíthetné az éves hiány és ezáltal az adósság csökkentését - ha más tételek nem kompenzálják ezt ellenkező irányban. Nem az egyes tételek változása vagy megszűnése egy pénzügyi kormányzat érdeme, hanem a költségvetés struktúrája és végsummája, mindez persze az általa kiváltott társadalmi hatásokat is figyelembe véve.

Hamarosan pedig a manyup-láb amputálása konkrét éves kiadástöbbletet fog generálni, amikortól az első manyupos korosztályok nyugdíjba vonulnak. A megmentett állami felosztó-kirovó nyugdíj terhére. Már ha lesz elég felosztani való.

altimus 2011.12.05. 13:40:46

@Borenbukk: ezzel nagyjabol egyetertek. orban peldaul sokkal inkabb hasonlit egy kadar epigonra, mint barmi masra. az egypartrendszer kialakitasa fele tett lepesei, a demokratikus intezmenyrendszer leepitese, illetve diszkent hasznalasa, a 'neppel" valo kommunikacio, az allamositasok ... mind-mind sokkal kozelebb vannak a kadar rendszerhez mint egy demokratikus piacgazdasaghoz. a szerepek felcserelodtek, a polusok megfordultak. ez igaz. csak ezt az allando kommunistazast tudnam feledni, mert rendkivul ostoba dolognak tartom.

okostojáska 2011.12.05. 13:40:53

@2llkedő: "Mennyé má fel az AKK oldalára oszt nézd mán meg!"

Nem látom hogy azt írná, hogy a MNYP államosítás növelte volna az államadósságot. Belinkelnéd?

2llkedő 2011.12.05. 13:40:58

@ubul2000: Nézz körül, hol látsz Új Magyarország emblémát. No ott vannak a pénzek.

graycivil 2011.12.05. 13:41:40

TG: Gábor, azért "óvatos" voltál, hiszen a törvényjavaslat a "magunknak mindent szabad, de a következő kormányt megbénítjuk" nyilvánvaló deklarációja.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 13:41:44

@sárkányfő: Te megnyugodhatsz mert amíg nem fogytok ki a léből addig biztos állásod van az index agitproposaként.

okostojáska 2011.12.05. 13:41:55

@2llkedő: És ennek mi köze az MNYP pénzekhez?????

2llkedő 2011.12.05. 13:42:46

@okostojáska: záptolyáska!

A manyup lenyúlás elvileg csökkentette, de ettől függetlenül nőtt az adósságunk, ebből kifolyosólag igen csak sok pízt vettünk fel. A piaci finanszírozás mán csak ijen.

Borenbukk 2011.12.05. 13:43:09

@Red shield representative: Te sem hallottal meg a hagyomanyos cigany foglalkozasokrol, es azok eltuneserol.

bigapples 2011.12.05. 13:43:25

@altimus: Ma Magyarországon az egyik legfontosabb választóvonal a baloldal és a jobboldal között az előző rendszerhez való viszony. A hagyományos társadalmi értékek terén vagy a gazdaságpolitikai álláspont terén sokkal kisebbek az eltérések. Nem gondolod, nem véletlen, hogy az MSZP szavazói között alig találni a rendszerváltozás után születetteket? Hogy kis túlzással nyugdíjaspártnak hívhatják magukat?

Én különben igyekszem nem ilyen sommásan használni a kommunista jelzőt, számomra az LMP gazdaságpolitikája sokkal inkább kommunista, mint az, amit 2006 óta az MSZP csinált.

Diocles 2011.12.05. 13:43:39

@bigapples:

- hogyan lenne eü-ellátás, ha már most tömegével lépnek le az orvosok?

- az a kérdés eldőlt, már megszületett és felnövőben van az a generáció, amelynek köszönhetően Olaszliszka nem kivétel lesz...

- Németország és Ausztria azért van lényegesen jobb helyzetben, mert K-Európából, többek közt innen, tudja pótolni a demográfiai veszteségeit...

Miért ne mennének oda a képzett szakembereink, sokszor akkora fizetésért, kevesebb adóért, amikor itt csupán mindenki célpontjai, őket fikázza a nyugdíjastól a segílyes cigányig mindenki.

Még a közgazdász megmondóemberek is a "gazdagok" adócsökkentését és a gyerekkedvezményt fikázzák (kivéve az egy szem Heim Pétert), na majd kíváncsi leszek, h mit csinálnak, csinálunk (?) akkor, ha - mint Fletó mondva - "lehet menni, majd mi itt maradunk a nyugdíjasokkal..." és a cigányokkal, teszem hozzá...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.05. 13:44:01

@2llkedő: nem. Ez a SIKER.
Majd Giró-Szász elmagyarázza. :D
Egyébként a csúf eredmény jórészt árfolyamváltozás eredménye, tehát gyorsan változhat, ha pl. OV amputálja a jobbkezét. Vagy a Fidesz OV-t, mint fentebb a bülbülszavú politológus-házigazda célzott (?) is rá.

okostojáska 2011.12.05. 13:44:40

@concret: A nyugdíjpénztárak úgy 30 évig még garantáltan csak növelik a hiányt, ezért ez nem a közeljövő. Másrészt pont azokat a problémákat oldják meg, amik azért keletkeznek, amiért létrehozták őket.

altimus 2011.12.05. 13:45:33

@okostojáska: talan inkabb az a baj, hogy nem csokkentette? a forint gyengules boven elvitte az adossagcsokkento ezer milliardot. ma a forintban szamolt allamadossag _magasabb_ mint a kormanyvaltaskor volt.

**

egy tetelrol elfeledkeznek amugy a manyup penz allamositasat tamogatok. nevezetesen arrol, hogy az allam kotelezettseget vallalt a nagyjabol ketmillio, manyupbol az allami rendszerbe visszalepo, allampolgara fele, hogy reszukre a 75% allami nyugdij helyett 100%-ot fog az allam fizetni. ennek igen jelentos anyagi vonzata lesz. ez egy _sokezer_ milliard forintos _kotelezettsegvallalas_ az allam reszerol. na, errol szokas megfeledkezni!

ubul2000 2011.12.05. 13:46:25

@altimus: "egy kisz tag kiszolgalta? (kotelezo volt!)"

Nem tudom hány éves vagy, én 48-as vagyok, nekem már nem volt kötelező.

A párttagság pláne nem volt kötelező. Persze, ha valaki egy tál lencséért eladta a lelkét az ördögnek, (mert napi két korsó sör nem volt elég, hanem három kellett) az már kérdés.

concret 2011.12.05. 13:46:54

@okostojáska:

Akkor most megcáfolom egy (szabadpiacra vonatkoztatott) liberális alaptézis társadalmi kiterjesztését:

(sajnos) a létező (politikai) kereslet nem teremti meg sem automatikusan, de még csak gyorsan sem az kielégítésére alkalmas (párt) kínálatot.

Mert ha lehetne egy határozott NEM-mel is szavazni, akkor én is tudnék érdemben szavazni. Vannak ezzel mások is így, olvasgasd a kommenteket, meggyőződhetsz erről.

Ennyit a mai szavazatarányokról.

okostojáska 2011.12.05. 13:48:33

@2llkedő: Azért ne felejtsük el, hogy ez az összeg forintban van, míg az adósságunk jó része devizában van, így a forint érték naponta változik az aktuális deviza árfolyammal. Ha az euro visszakorrigál 260 forintra, egész más lesz a helyzet.

Ebből továbbra sem következik azon állításod, miszerint a MNYP növelte az államadósságot.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 13:49:53

@altimus: Demokrácia jelenleg a magyar nép utolsó problémája amiért aggódni kéne.

Hogy lehetne egy párt demokratikus aki pusztítja a középosztályt?/mszmp,mszp,szdsz/

Hogy lehetne egy párt antidemokratikus aki a középosztályért harcol?/fidesz/

A müködő demokrácia középosztály kérdése. Ezért müködésképtelen Irakban meg Oroszországban. Egyáltalán nem az elvrendszer a lényege, mint ahogy a Demagóg Kommunisták hirdetik.

Borenbukk 2011.12.05. 13:50:41

@okostojáska: Szerencsere nem is allitott ilyet, csak bele akarod magyarazni. Azt allitotta, hogy a manyup lenyulassal egyutt is nott az allamadossagunk, ahelyett, hogy csokkent volna.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.05. 13:51:19

@okostojáska: azt kb. minden aggyal ellátott könnyen belátja IQ 80 felett, hogy a problémát az okozza, a nyugdíjaknál több az output, mint az input. Erre már sok rossz válasz született, a legújabb (rossz) válasz az, hogy megőrzik a nyugdíjak reálértékét jövőre is, tűzön-vízen át.
Ha válasszal bíbelődnél, megsúgom, velem felesleges huzakodnod, a mélyebb okokon kívül azért is, mert nem vagyok OV-fóbiás vagy fizetett ellentroll, mindössze nem tetszik, ami folyik.

okostojáska 2011.12.05. 13:51:25

@altimus: És mit gondolsz, azt a pénzt amit a MNYP-be toltak, azt honnan vették el és ki fizette? Az rendszer egészében az MNYP-vel nagyon rosszul járt, a rendszert pedig az adóból fizetik.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 13:52:28

@Borenbukk: Hagyományos foglalkozások a magyaroknál is eltüntek(kevesen élnek íjkészítésből meg tegezkészítésből), de azért sokan dolgoznak. De amíg mindig mi alkalmazkodunk a cigányokhoz addig nem fogják megfogni a kapát.

Borenbukk 2011.12.05. 13:53:12

@Red shield representative: Harcol am a kozeposztalyert a lofaxt, azt! Csak jelszo, mint minden amit '98 ota eloadtak. Az allamadossag is csak azota lett foellenseg, miota Barossotol megtudtak, hogy nem novelhetik.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.05. 13:53:36

@altimus: A FIdeszbe tagozódott elvtársaknak nincs félnivalójuk. Rákosi is alkalmazott nyilasokat. Nincs ebben semmi nóvum.
A kommunista ( plusz még a spekuláns ) egyébként olyan mint a kulák. Osztályellenség.
Újrajátszuk a huszadik századot.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 13:54:37

@Diocles: Nagyjából így ahogy mondod. Szerintem a HTMek magyarítása egyik nem propagált célja a demográfiai veszteségek pótlása.

okostojáska 2011.12.05. 13:54:39

@Hepci: Azt ne felejtsd el, hogy a választásra jogosultak több mint 40% nyugdíjas!

ubul2000 2011.12.05. 13:55:00

@concret: ezt könnyen ki lehetne védeni: kötelezővé kellene tenni a magánnyugdíjpénztári péztári befizetéseket (persze nem az állami befizetések terhére), meghatározva a minimális befizetési százalékot. A Maximumot nem, az megállapodás kérdése lenne.

concret 2011.12.05. 13:55:09

@okostojáska:

Csak mint látjuk, a könnyen jött pénz könnyen is megy. Nem hogy hozadéka, még csak nyoma sem marad.

De azt be kellene látnod: ha (mondjuk 30 év múlva) az állami nyugdíjból kell kifizetni olyan pénzeket, amiket lehetett volna az államosított, ámde elpicsázott manyup-vagyonból is, ez majd akkortól állami többletkiadást fog jelenteni. Ehhez csak alapvető aritmetikai (összeadási-kivonási) ismereteket kell ismerned és tisztelned.

Sajnos a magyar állami költségvetés természetrajza olyan, hogy bármilyen kiadáskönnyítést könnyedén eltüntet. ÍYgy volt ez eddig, így van ez mist is. De tudod: a bevétel (vagy kiadáskönnyítés) olyan, mint a víz: szalad. A nyugdíjfizetési kötelezettség meg olyan, mint a kő: az aztán marad.

2llkedő 2011.12.05. 13:56:39

@okostojáska: "Azért ne felejtsük el, hogy ez az összeg forintban van, míg az adósságunk jó része devizában van, így a forint érték naponta változik az aktuális deviza árfolyammal. "

Akkor tulajdonképpen nincs is devizahiteles probléma se, mivel ha visszamegy a juró 260 Ft-ra, akkor a végtörlesztők megszítták.

"Ebből továbbra sem következik azon állításod, miszerint a MNYP növelte az államadósságot."

Hol is írtam én ijet?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.05. 13:56:44

@okostojáska: a politikusnak kellene ezt elfelejteni, amikor hatalomra kerül... mert elvileg a közjót szolgálja ott... vagy mi a lóf@szt...

okostojáska 2011.12.05. 13:56:46

@concret: Ha kapsz érte nobel díjat, akkor elfogadom érként :)

Diocles 2011.12.05. 13:57:39

@Red shield representative:

azzal is elkéstünk, már az erdélyi magyarok is inkább mennek Németországba, mint ide, nem hülyék azok se.

dzsaszper 2011.12.05. 13:58:22

@Red shield representative: bár a középosztály jó része mára alighanem azt kívánja: bár a Fidesz ne harconla érte...

Borenbukk 2011.12.05. 13:58:38

@Red shield representative: Te allitottad, hogy sosem dolgoztak. Ne tessek sasszezni!
Jelzem, az ijkeszites nem 100 even belul kopott ki, hanem kicsit regebben, es sosem volt egy egesz nepcsoport megelhetesenek alapja. Lovas nomadokbol sem lesz ket generacio alatt foldturo paraszt.

dzsaszper 2011.12.05. 13:59:30

amúgy demokrácia vagy nem demokrácia: Kövér javaslata elég durva, ha többen is bekerülhetnek külhonból: inforadio.hu/hir/belfold/hir-470460

2llkedő 2011.12.05. 14:00:10

@okostojáska: "És mit gondolsz, azt a pénzt amit a MNYP-be toltak, azt honnan vették el és ki fizette?"

Sehol nincs 20%-nál nagyobb nyugdíjjárulék az EU-ban. Nálunk a 24% feletti plusz 10% ment a manyupba, amit odakünn természetesen önkéntes pénztárba tesznek be.

okostojáska 2011.12.05. 14:02:56

@2llkedő: Bocsi, akkor lehet félreolvastam, hogy ezt állítottad.

concret 2011.12.05. 14:03:03

@Red shield representative:

A középosztály (mert azért most is van) abbizony heterogén. A megerősítésének meg a legjobb módja a gazdaság dinamizálása.
Mert ha egy kormányzati erőfeszítésekkel is megbiztatott recesszió közepén a fogyó javakat akarják másképp újraelosztani, az számomra nem a középosztály erősítése, hanem vazallusok jutalmazása.

A Fidesz nem a középosztályért harcol. A Fidesz saját hűbéres középosztályt akar teremteni. Nagyon más.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 14:03:11

@Hepci: Ja, ez komoly dolog.

Én a következő egyéni programot ajánlom: évi 1 millió usd nettó passzív jövedelem 40 éves korra, utána nyugdíj. Ez mondjuk az én tervem.

Nyeu-ban ugyanez a helyzet a nyugdíjakkal, most emelnek néhány helyen 6-7 évvel a korhatáron. Vagy méltóztatnak korábban meghalni a nyuggerek, vagy nem lehet értéken tartani a nyugdíjat. Magyarországon a többségnek semmilyen erkölcsi joga nincs a tisztességes nyugdíjhoz, mert nem fizettek be semmit/pláne ahhoz képest, amit most a fiatalabbak nekik fizetnek be/

Mr.Treeger 2011.12.05. 14:05:31

@Jelenés:
miért adtad oda, mi nem adtuk.

concret 2011.12.05. 14:05:45

@ubul2000:

első eset.

hogy egyetértettünk. nem a meglevő rendszert védtem, hanem az elzabrálását kritizáltam.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 14:08:38

@Borenbukk: Amikor a cigók lókupecek meg teknővájók voltak, a magyar népesség egy ezrelékét adták. Ma a 10%-át, tehát totál irreális hogy azzal foglalkozzanak amivel őseik. Senki nem mondta nekik hogy ne csináljanak mást. Senki nem köteles nekik munkahelyet teremteni.

2llkedő 2011.12.05. 14:09:58

@Red shield representative: "Magyarországon a többségnek semmilyen erkölcsi joga nincs a tisztességes nyugdíjhoz, mert nem fizettek be semmit/pláne ahhoz képest, amit most a fiatalabbak nekik fizetnek be/"

És nem is kapták meg a munkájuk megfelelő értékét.

s 2011.12.05. 14:10:26

Feltéve, de meg nem engedve, hogy az alkalmatlanság és a balfaszság egymástól lényegileg idegen fogalmak, a balfaszság egy remek indok lehetne minderre. A dolog természetéből adódóan azonban a jelenség sajnálatos igazolása a kormány alkalmatlanságának és egyúttal balfaszságának is.

Mivel a számlát ezek után is nekünk kell majd kifizetni, kérem az illetékeseket, hogy jelenlegi balfasz vezetőink mielőbbi kivégzéséről intézkedni szíveskedjenek.

Kérésem kedvező elbírálásában bízva, fogadják előre is állampolgári hálám.

ulrike (törölt) 2011.12.05. 14:10:45

index.hu/kulfold/2011/12/05/volt_szupermarketes_a_szloven_kormanyfo/
Adalék az 'Előrehozott választás lesz-e, és ha igen, miért nem?' témához.

2llkedő 2011.12.05. 14:11:29

@Red shield representative: "Senki nem köteles nekik munkahelyet teremteni."

És a fehéreknek ki teremt munkahelyet?

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 14:12:26

@concret: Ez egészen természetes. Ha választani kell, hogy olyan pártra szavazzak, akinek a támogatói jól képzett jól kereső jövőt meg családot tervezők, vagy egy olyat amelyiknek csak múltja van, nem kérdés mi a válaszom.

concret 2011.12.05. 14:13:56

@okostojáska:

Hogy konzervatív klasszikussal példálózzak:

a magyar állami ktgvetésekben a bevétel (vagy az azzal egyenértékű kiadáscsökkentés) az olyan, mint a víz: az szalad.

(magyarán úgy éljük fel, nem hogy nyoma, de még emléke sem marad)

a jövőbeni állami nyugdíj kötelezettség meg olyan, mint a kő: az bizony marad.

becsoccsent 2011.12.05. 14:15:43

udvozlom az 52%-ot. remelem, elszegyelltetek magatokat. persze a realis buntetes az minimum egy nyilvanos onkorbacsolas lenne vegig az orszagon.

hegyilány 2011.12.05. 14:16:20

@okostojáska:
Amiről tetszik, irogatni, a kapcsolatokról, már elnézést! De ne általánsitsunk már. Akik kapcsolatok árán érvényesültek/érvényesülnek, azok egy sem az "átlag embernek nevezett szinvonalon, élte/éli a napjait.
Ne tessék már összekeverni újra, és újra mindent.
Akik csak a kapcsolatokból élnek meg lehet nézni, kormányváltáskor - eddig is - mi lett belőlük. ??
Aki pedig saját akaratából, erejéből érvényesült/érvényesül, egy más kategória. Egyébként azokat általában nem rúgják ki egyből (váltáskor/ két lábbal!!! Mert .......

Szóval ha nem tetszik érteni, csak sajnálni tudom.

üdvözlöm

Borenbukk 2011.12.05. 14:18:43

@Red shield representative: Meg mindig megprobalsz kioldalazni az eredeti allitasod kornyekerol, es valami olyasmit vedeni elszantan, amit meg senki sem vitatott. :)

hegyilány 2011.12.05. 14:19:15

@okostojáska:

Elnézést! Most lehet , hogy furcsa volt amit irtam. De nekem elhiheti, hogy ez minden kormányok idejében igy volt/van.
Ez megint furcsa) De meg is érdemli, aki csak azért koptat valahol?? egy széket, asztalt, mert .........

Az egészen más ügy)amiből kiindultam. A mostani elszegényedés.......

Remélem már tetszik érteni???

üdv.

:))

hegyilány 2011.12.05. 14:20:55

@okostojáska:

Tényleg! Nagyon kis okoskodónak tetszik lenni!!

:))

2011.12.05. 14:21:09

@okostojáska: Mi csökken? Az államadósság????

Hülye vagy?

is 2011.12.05. 14:23:22

@Red shield representative: te érted, amit kommentelsz? mert kb. semmi összefüggése sincs azzal, amire reagáltál.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 14:23:28

@Borenbukk: Nem tudom mit lovagolsz ezen. A történelmi cigányságnak valamikor megvolt a megélhetése/pl. erdélyi gárorigányoknak ma is megvan/. Ma nincs ilyen, nem képesek és nem is akarnak dolgozni. A tiszántúli ingatlanpiacnak a cigóprobléma miatt befellegzett, az országnak meg, talán Bp. kivételével van még 30 éve. Ez lesz az új Mohács, vagy új Trianon.

concret 2011.12.05. 14:23:33

@Red shield representative:

Én meg nem klubjelleggel választok (választanék) pártot. Nem érdekel semennyire sem, rajtam kívül kicsodák és milyen polgártársak szavaznak rá.

Mert én (konzervatív liberálisként) elvben sok céllal egyet tudok érteni, amit a kormány kitűzött. de az eszközök és a módszerek a jó célokat is agyoncsapják.

2011.12.05. 14:24:24

@Red shield representative: "Magyarországon a többségnek semmilyen erkölcsi joga nincs a tisztességes nyugdíjhoz, mert nem fizettek be semmit/"

Ezt alátámasztanád kimutatásokkal?
Vagy csak simán állítasz valamit, aminek semmi alapja sincs?
Segg.

is 2011.12.05. 14:31:55

@okostojáska: "Mégis mikor vesznek fel hitelt az emberek, ha nagyon sok pénzük van, vagy ha egy forintjuk sincs? "

Na most kapaszkodj meg. Mivel hitelt csak annak adnak, akiről feltételezik, hogy vissza tudja adni, ezért annak adnak, akinek van. És ez már a Bibliában is le van írva. Tehát a válasz: az emberek akkor vesznek fel hitelt, ha már van valamijük, de még többet akarnak. 2000-ben nem volt 3 millió hajléktalan, akinek azt az 1 millió lakást meg kellett vennie 2001-2008 között, addig is laktak valahol. És pont azok vették fel a hitelt a meg nem dolgozott, de megkapott feizetésükre, akiknek addig is volt lakásuk, csak nagyobbat akartak. Pontosan ez a meg nem doglozott fizetésemelés annak a 6 évnek (2001-2006) a problémája, amivel olyan nehéz szembenézni, és helyette minden más okot próbál sokmindenki keresni. Pl. az olyan félrevezető kérdésekkel, amiket te felteszel.

Borenbukk 2011.12.05. 14:32:54

@Red shield representative: Csak varnam, hogy kibokd: "Ja tenyleg, marhasagot mondtam." Folosleges, sot karos amugy is meglevo problemakat hamis allitasokkal nagyitani.
Btw.: A Tiszantul altalam jobban ismert reszen(Szabolcs), nem a ciganyok miatt megy szarul az embereknek, sot kulonosebb problema sincs veluk.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.05. 14:33:08

@Könnyen elkaptuk, uram!: A 70es évekig nem is volt nyugdíjjárulék, utána meg egy kb. 10% a rendszerváltásig.