Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:17

1. Nehezen vitatható, hogy helyes döntés volt a mostani kormány részéről az államadósság csökkentésére irányuló politikai szándékot - valamilyen formában - alkotmányos szinten megfogalmazni. 2. Vitatható, hogy helyes döntés volt-e a mostani kormány részéről az államadósság csökkentésére irányuló politikai törekvést a legfontosabb prioritásnak megnevezni, illetve az alább olvasható formában az új alaptörvénybe foglalni. 3. Vitathatatlan, hogy a most Matolcsy György által benyújtott T/5130-as törvényjavaslat egy pillanat alatt veri szét a korábbi kommunikációt, s tulajdonképpen az államadósság elleni villámháború elvesztéseként értelmezhető.

(Fotó: fidesz.hu)

A 2012. január 1-én hatályba lépő új alkotmány 36. cikke a következőképpen fogalmaz:

"(4) Az Országgyűlés nem fogadhat el olyan központi költségvetésről szóló törvényt, amelynek eredményeképpen az államadósság meghaladná a teljes hazai össztermék felét.

(5) Mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság a teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza.

(6) A (4) és (5) bekezdésben foglaltaktól csak különleges jogrend idején, az azt kiváltó körülmények okozta következmények enyhítéséhez szükséges mértékben, vagy a nemzetgazdaság tartós és jelentős visszaesése esetén, a nemzetgazdasági egyensúly helyreállításához szükséges mértékben lehet eltérni."

A most vasárnap benyújtott új sarkalatos törvényjavaslat - amely nem mellékesen az egykulcsos adórendszert kétharmados védelem mögé helyezi, s amelynek tárgyalását a napirendi előterjesztés szerint már csütörtökön elkezdené a parlament – minden korábbi előkészítés, előhangolás, bejelentés nélkül teszi az asztalra: „Az átmeneti szabály szerint az adósságcsökkentési szabály először a 2016. évre vonatkozó költségvetés készítésénél kerülne alkalmazásra. Azaz a teljes mostani parlamenti ciklusra nézve kiiktatná ezt a korábban rengeteget tárgyalt, sokat hivatkozott rendelkezést Matolcsy György törvényjavaslata.

Sem jogászkodni, sem közgazdászkodni nem szeretnék. Nem értek hozzá, ezért nem kezdem el magyarázni, hogy miképpen lehet törvénnyel felülírni az alkotmányban foglaltak hatálybalépését (valószínűleg lehet), s azt sem, hogy vajon valóban megvalósíthatatlan lenne-e a következő években az egyébként a mostani többség által kitalált szabály betartása (valószínűleg nehéz lenne). E helyen most csak a politikai következtetést vonom le: ez a javaslat, ebben a formában, mindenfajta előzetes magyarázat, értelmezés nélkül nem más, mint a második Orbán-kormány azonnali fegyverletétele a saját maga által indított háborúban.

Ha valóban 2016-ra tolja el a kormány az adósságcsökkentési klauzula hatálybalépést, akkor teljesen értelmetlen, sőt egyenesen kontraproduktív tevékenységnek látszik majd az az erőfeszítés, amelyet a kormány az államadósság elleni küzdelem kommunikációjára fordított. Mindezt azonban még magyarázhatja a kényszer, a rossz helyzetfelismerés, és/vagy az alapvetően megváltozott gazdasági klíma.  De vajon mi a megfontolás amögött, hogy egy ilyen jelentős, alapvető fordulatot, amely a következő időszakban számtalan támadásra ad majd okot, s amely egy pillanat alatt teszi semmissé az előző hónapok munkáját ebben a tárgyban, semmilyen módon nem készít elő a kormány? Pedig itt nem kellett kapkodni, mint az IMF-politika megváltoztatása kapcsán, lett volna idő arra, hogy ne ebből a javaslatból és az erre adott reakciókból értesüljön először a közvélemény a tervek átírásáról.

Tényleg kíváncsi vagyok, hogy vajon a kézenfekvőnek látszó alkalmatlanságnál van-e jobb magyarázat erre.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr193437867

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A jövő reménysége? 2011.12.06. 11:45:02

Ez a blog is részletesen foglalkozott (Hidd el, hogy jobban jársz velem, Hová tűnt a politika?, Alternatívák, Az a zsebünkre megy…) az MSZP 8 éves ciklusa utáni vajúdásával, ami végül egy eddig egyedülálló pártszakadáshoz vezetett. Nehéz megjósol...

Trackback: A parlament minek van? 2011.12.05. 22:01:32

A Fidesznek (a KDNP az mi?) láthatóan nyűg, hogy van ellenzéke. Nyűg, hogy ezek ott rontják a levegőt a parlamentben és - tessék elképzelni! - még dolgozni is akarnak. Nyűg a demokrácia. És nyűg minden és mindenki, aki nem ért velük egyet, aki máskép...

Trackback: A politikusok és az antiszociális személyiségzavar – I. rész 2011.12.05. 12:51:58

Minden történelmi korszakban, minden országban voltak olyan vezető politikusok, akik saját érdekeik érvényesítése végett készek voltak különböző ideológiák előállítására, a közvélemény öncélú manipulálására. A pszichopata politikusokra és az általuk gy...

Trackback: Koki és saller? Kiderült! Orbán Viktor Az amerikai fiútól nyúlja a szövegeit! 2011.12.05. 09:54:31

Hazánk miniszterelnöke kétségtelenül igazi retro arc. Nem póz, esetleg a néhány évvel ezelőtti divat csábításának való engedelmeskedés ez, Orbán Viktor komolyan gondolja. Sejthető volt ez már akkor is, amikor - az idősebbek szeme biztosan könnybe lábad...

Trackback: "Ez a harc lesz a végső?" - egy gazdasági szabadságharc margójára 2011.12.05. 09:54:20

Tényleg nem volt senki, aki legalább sejtette volna, hogy rejlik némi veszély abban, ha épp az áramszolgáltató hibaelhárítóit kezdi baszogatni egy lélegeztetőgépen lévő ember? Cél ugyan lehetett volna bizonyos önállósodás, de amennyiben komolyan e...

Trackback: Alternatíva vagy halál 2011.12.05. 09:45:18

Nincs kétségem, jelen kormányzati ciklusnak a legfontosabb kifejezése ez: alternatíva.Az ellenzéki oldalon erre a minősítésre vágynak már nagyon, kormányzati oldalon pedig jót tenne a léte, legyen alternatívája a nemortodoxnak, Matolcsynak, Orbánnak. M...

Trackback: A rossz tanuló felel 2011.12.05. 09:37:29

Hiszen számított rá, persze hogy számított, sőt múlt éjjel álmodott is ilyesfélét: de álmában a költségvetés tervezetéből hívták ki, igaz, hogy úgy volt, mintha azt is a Moody's tanítaná. Álmában elintézte az egész kérdést, a másfél százalékos növeked...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2011.12.05. 09:36:34

Nemzetgazdasági miniszterünknek soha nem volt versenyszférás állása, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és tanácsadással. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta, hivatalnoki állásokból, tanácsadói és bizot...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2011.12.05. 09:33:09

Mihez ért Orbán Viktor tulajdonképpen?  Hol és milyen állást pályázhatna meg ez a 49 éves férfi? Mihez ért a miniszterelnök az ELTE ÁJK-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Úgy értem, szép dolog az, ha valaki szervezeteket, kiadókat, szer...

Trackback: Fegyverletétel - 2016-ig 2011.12.05. 09:27:02

Ez a javaslat nem más, mint a második Orbán-kormány azonnali fegyverletétele a saját maga által indított háborúban.

Trackback: Fegyverletétel - 2016-ig 2011.12.05. 09:27:02

Ez a javaslat nem más, mint a második Orbán-kormány azonnali fegyverletétele a saját maga által indított háborúban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszekelyek 2011.12.09. 19:58:02

@radala: no de nálunk hagyomány, hogy előre tudják a múltat..., főképpen baloldalon...

aszekelyek 2011.12.09. 19:59:53

@graycivil: Ön téved. Azért, mert nekem más a véleményem, soha nem kell majd szégyenkeznem. Azért senkinek. Hadd emlékeztessem ez demokráciában alap.

aszekelyek 2011.12.09. 20:03:43

@bigapples: Jól fordítom én ezt? "expenditure busters"? :DDD Szted?

aszekelyek 2011.12.09. 20:13:23

Éppen most hazudja a ferink, hogy a magyar minsizterelnök fityiszt mutat nekik..., holott nincs semmiféle parlamenti döntés és Orbánn csak alku pozícióban van. ezt rühellem én ebben a bukott alakban de nagyon. Ő már tudja ez a zigazságbeszélő, ... az atv a legjobban értesült, akárki megláthassa.. Táncolj inkább feri.. De úgya adja ám elő, mintha ő egy telejesen jó konjuktúrában, nem katasztrofálisan kormányzott volna és pénzügyileg nem tette volna taccsra Magyarországot.... No de ez nem baj, tolják azért az atv-n... Na és megint a behízelgő lés baromira hozzáűértő tónusban, hogy a kis buták megegyék...

aszekelyek 2011.12.09. 20:18:50

Az mennyire volt ortodox, ferikém, hogy állandóan hazudtatok az Úniónak és ezért nem is hisznek nekünk? Lári-Fári? Most meg ezt az ortodoxot kérődzi...

2011.12.09. 20:21:22

@aszekelyek: "El tudja-e ön képzelni, hogy egy sportolónak aszongya az edzője, hogy ne küzdj, lezsíroztam, csinálj úgy, mintha nagyon nyomulnál és akkor majd ennyi üti a markunkat."

El. Vállalkozásom volt odahaza 2000-ben vettem fel Széchenyi hitelt, tudom miről beszélsz(mert eddig tegeződtünk, vagy ez a másik Székely?), és kellett hozzá némi hátszél.

nyünyüge 2011.12.09. 20:22:29

@aszekelyek:

Tényleg megnyugtató, hogy nagy számban vannak olyan okosak, akik nem veszik be Gyurcsány dumáját.

Kár, hogy ők meg Orbánét veszik be - csont nélkül.

ulrike (törölt) 2011.12.09. 20:24:37

Bocs, az előző a STATEMENT BY THE EURO AREA HEADS OF STATE OR GOVERNMENT, Brussels, 9 December 2011
Nincs itt semmi vitapozició megtartás, vagy részei vagyunk az alkunak, vagy nem. Ha nem, gyakorlatilag az EU részének is megszűnünk lenni, csak idő kérdése.
OV-nak el kell adnia, mert más megoldás nincs, de valahogy 'el kell kommunikáltatnia' a dolgot.

2011.12.09. 20:26:59

@radala: Felsorolnál jobboldali közgazdászokat, szakértőket, akik egyetértenek az OV-Mató vonallal???

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.09. 20:30:32

@ulrike: Már nincs idő érdemben újratervezni a költségvetést. Lehetetlen, eddig kellett volna, már túl kevés idő maradt. Majd januárban zárolnak és szétmódosítják az egészet. Kemény év lesz jövőre.
Szinte biztos hogy recesszió jön. Félretervezte a 2012-est akárcsak a 2011-est a kancsal alternatív közgazdász.

2011.12.09. 20:31:41

@ubul2000: Nem tudom. Nézem az angliai híreket, csak Magyarországot említik.

ulrike (törölt) 2011.12.09. 20:33:00

A csapás OV-ra az, hogy elveszti a Matolcsy féle ámokfutási lehetőségeket, s nem marad más csak a duma (nem mintha mára maradt volna egyéb). Nincs több unortodoxia (ez egy másik szó az ámokfutásra). Nehéz lesz úgy szabadságharcolni, hogy nincs is szabadságharc, csak a duma róla, meg a szigorú IMF és még szigorúbb EU.

Matolcsy háttérbe, Szíjjártró előtérbe.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.09. 20:36:23

@ulrike : Ha nem leszünk benne az alkuban, vége, leírnak minket.

ulrike (törölt) 2011.12.09. 20:37:42

@ciceró: Nem idő kérdése, muszáj. Sztem voltak számvetések (kelletek, legyenek) a legrosszabb esetre, most azt kell gyakorlatilag leporolni, mert egy kicsit még annál is rosszabb jöhet.

Nem lehet az IMF tárgyalásoknak komolyan nekimenni egy nyilvánvalóan rossz költségvetéssel. Az IMF-el nem tudunk megegyezni, ha arra az EU nem bólint rá, előzetesen, s az EU álláspont a magyar ktgvről ismert. Ha Orbán pénzt akar, paríroznia kell.

ulrike (törölt) 2011.12.09. 20:39:15

@ciceró: Annyi kiegészítéssel, hogy mi írjuk le magunkat.

aszekelyek 2011.12.09. 20:41:18

Jut eszembe, mikor merkellel tárgyalt, össze vissza dumált és kiadtak egy közleményt merkel irodája, hogy egyáltalán nem volt arról szó, amit ez összehordott...

ulrike (törölt) 2011.12.09. 20:48:14

EU Leaders Forge Fiscal Pact
online.wsj.com/article/SB10001424052970203413304577087562993283958.html
Hungary Drags Its Feet on Signing EU Pact
blogs.wsj.com/emergingeurope/2011/12/09/hungary-drags-its-feet-on-signing-eu-pact/?mod=WSJBlog&mod=emergingeurope
Hirtelen ennyi 'irodalmat' tudtam összekapálni, lehet olvasni. Neked is szabad aszekelyek, olvasásban jobb vagy, mint írásban. Sokkal.

aszekelyek 2011.12.09. 20:50:37

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hátszél mindig kellett...:) emlékszem arra a a német exportra gyártó, piacképes kkközépvállalat tulajra, aki helyett bajnai egy kutyakozmetikának adta a z úniós fejlesztési pénzt, és még azt se mondta meg neki, miért. először megengedte neki, hogy várjon az irodáján kívül, majd elvitette a rendőrséggel... Annak az alapja sem volt előttem világos. Hátszele a kutyakozmetikásnak volt nyilván. No de az export az nem köllött Magyarországnak, bajnai szerint. Képzeld el, befúj egyszer a szél a pályázatírók biznicébe is, Amikor NFÜ vezér volt éppen bajnai. Saját tapasztalat, hogyan is folytak ott a dolgok és kik kerestek azon tutit..., nagyot. Most másról van szó, kutya kötelessége orbánnak, ahogy az lett volna a többieknek is, bajnai , gyurcsány,... a legjobb eredményt ebből is kihozni Magyarország számára. Semmi bianco aláírás. Szépen letárgyalni, megegyezni de nem úgy, ahogyan trianonnál azt a diktátumot aláíratták a magyarokkal... Mintha franciák és németek is lettek volna akkor ott...

aszekelyek 2011.12.09. 20:52:08

@ulrike: milyen figyelmes, köszönöm... :D

aszekelyek 2011.12.09. 20:58:03

@ulrike: egy ultimátumot , egy verdiktet nem nehéz eladni:) HA ez nem lenne ilyen egyértelmű és lenne választásunk, ténylegesen, ahogy nincs, mert ugye mindenünket odaígérte simor és veres, ha nem tudunk időre fizetni és lehet, hogy nem tudunk... csak két rossz között választhatunk. Ráadásul kicsit se kevésbé rossz egyik, vagy másik. Kb a melyik ujjamat vágják le választása...

ulrike (törölt) 2011.12.09. 21:16:10

@aszekelyek: Nem a mi ujjunkat vágják le, hanem a Matolcsy félékét, aki a mi újjunkra (is) rálépett. Nem vesztünk mi ezzel sokat, csak a Matolcsy féle ámokfutások megismétlésének lehetőségét. Sajnos azt, kell mondjam, jobban bízom a németek, franciák, stb szakértelmében, mint a honi vizionárusokban, s látványpékjeikben.

aszekelyek 2011.12.09. 21:20:54

@ulrike: No Wall street Journallal megvagyok. Korrekt. Azért a szóhasználat is egészen más. "initial perception, seemed... , later appearearencedJó, komolyanbb újságíróktól is olvasni ha ánlisul is.) egyszer tudnának csak hasonlót is produkálni itthon...Tárgyszerűt. Mesterkedőházy ugyanazt mondta, látom nem meglepetten, amit itt hallottam az atv-n, ferinktől de szóról szóra..., szinte.ellenzéki külügymini és a másik twitteren véleményező is korrekten idézve. Itt tarunk most. Arra gondolok, aki weaknessnek minősítette a z angolok magatartását. Kiesett, hogy mi volt. Javier Solana véleménye is az lehet, amit csak akar..

aszekelyek 2011.12.09. 21:22:35

@ubul2000: Olvasol angolul? Jót linkelt be ulrike.

Átverés! 2011.12.09. 21:25:39

Életveszélyes nekünk mindenféle európai komoly megállapodásból kimaradni.
Én már többször írtam arról, hogy ez a jelenleg felhalmozott adósságot sok állam - európai is - soha nem lesz képes vissza fizetni.Előbb utóbb sor fog kerülni, átütemezésről, vagy némi elengedésről való tárgyalásokra.

A nagy bankházak is tisztába v annak azzal, hogy a könnyen hozzájutott - virtuálisan keletkezett - nagy kihelyezések sorsa mi lesz.

Persze ez még nem most fog bekövetkezni, és addig sok bőrt lehúznak a szerencsétlenekről. Céljuk nem lehet, hogy el lehetetlenítsék egész térségek gazdálkodását, mert akkor oda lesz az arany tojást tojó tyúk.

Nekünk tehát ott kell lenni azok között akik majd ezt a harcot meg vívják.

Nem hisze, hogy a Jobbik elmélete alapján karonfogva a Fidesszel ellethetne valamit érni az adósság átütemezésében.

aszekelyek 2011.12.09. 21:28:54

@ulrike: Két éve , amikor lánykám kint tanult , in UK, már erős hangok voltak, bbc-n és másutt is, hogy ki akarnak szállni az EU-ból...

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.09. 21:30:08

@ulrike: Fűnyíró elv lesz,másra nincs már idő tecnikailag. Valódi kiadácscsökkentést már nem lehet előkészíteni 1 hét alatt. Képtelenség. Másfél év alatt sem ment.
Szerintem egyébként nincs B forgatókönyv. Semmi nem utal rá hogy lenne ilyesmi.
Ezt az A tervet is jelentős késsel tudták összetákolni. Nem kapott nagy publicitást, de a magyar költségvetést készítő szakmai stábot Matolcsy kirúgta javarészt még tavaly.
Nincs meg a szakmai kapacitás ma már hogy hetek alatt újratervezzek érdemben egy költségvetést. Ha 24 órát dolgoznak egy nap akkor sem lesz meg.
A szokásos tili-toli fog menni. Innen 10%, onnan 15% mínusz aztán meglátjuk. Ez azonban nem érdemi újratervezés.
Én elhiszem hogy Orbán ezt akarja, de nem tudják megcsinálni az emberei.
Egy új költségvetés tervezése, teljesen az alapokról, több hónap. Nem megy gyorsabban.

Volt arról is szó hogy feladatalapú tervezés kell. Kiderült hogy azt sem tudja az állam mennyi feladatot lát el. Egy év számolják a feladatokat, eddig 6000 felett járnak, de most fogalmi viták robbantak ki, felmerült a gyanú hogy eddig a hatásköröket is beleszámolták a feladatba.

Szóval bekapcsolják a jó öreg fűnyírót, aztán jönnek az adóemelések. Ennyit tud a magyar kormány. Az elődei is ennyit tudtak.

bariga 2011.12.09. 21:30:49

@ulrike: Aggodalomra semmi ok, ugyanolyan elánnal, szemrebbenés nélkül fogják mindennek az ellenkezőjét mondani, mint, amit hónapok óta mondanak. Érdekes lesz viszont olvasni az itteni kommenteket, mert ugye akkor nekik is váltani kell. Ez megtörtént már a kampányszövegek és a kormyányszövegek ütközésekor is. Szórakoztató lesz megint olvasgatni a bejegyzéseket.

2011.12.09. 21:34:14

@nyünyüge: "Kár, hogy ők meg Orbánét veszik be - csont nélkül."

Nincs benne csont. Csak úgy érzik. Hát persze, hogy a-nélkül.

aszekelyek 2011.12.09. 21:35:12

@ulrike: A szakértelmük nem látszik a hatalmas hiányaikon. Nem látszik a recesszión. Abban bízni.... Második körösök ujjainak száma nemigen érdekelte őket. Amit nekik a konyhára hoznak, az sokkal inkább. Bekebelezték a piacunkat , iparunkat , olcsó munkaerőnket és mégis mekkora xarban van mindenki!. Valami nem oké a szakértelmükkel mert ha az oké lenne , el sem jutottak volna ebbe a helyzetbe. Sokkal előbb és sokkal határozottabban léptek volna fel.

ulrike (törölt) 2011.12.09. 21:38:41

@aszekelyek: Az angoloknál is nagy vita van. Nem akartam már több sajtót, de kukkants bele a britekbe. Egyik brit vélemény szerint Britannia önállőan fog hajózni a tiszta kék ék alatt a tengereken, mások szerint elszigetelődik. Ne feledd a legnagyobb brit felvevő piac az EU- USA-nak, Kínának nem biztos (biztos nem) lesz szüksége brit közvetítésre vagy ellensúlyra, ha EU-val akar üzletelni. Az angolok hozzászoktak, hogy valamelyik kontinentális hatalommal összefogva ellensúlyozták a másikat, s csendben tartották Európát, hogy szabad maradjon a keze Ázsiában, Afrikában, Amerikában, stb operálni. Most pedig ezek a szarházi kontinentálisok megegyeznek, s a britek nélkül is megvan az egyensúly.
Már nem tudom ki mondta, a britek elvesztettek egy gyarmatbirodalmat, s még nem találták ki, mivel foglakozzanak helyette. Tényleg nem.

2011.12.09. 21:40:12

@aszekelyek: Szeretnélek felvilágosítani: 2000-ben nem Bajnai volt. Valami Orbánra emlékszem.

aszekelyek 2011.12.09. 21:41:37

Jóccakát, holnap nem leszek.) Kirándulunk... ha má eccő világvége van... :)

aszekelyek 2011.12.09. 21:48:22

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem írtam, hogy az 200-ben történt:9 akkor történt, amikor feri kormányzott és bajnai NFÜ vezér volt:) -az elmúttnyócév során. @ulrike: Ez így néz ki. Mindenről ők tehetnek. Ki küldte a kontinensre az első bankalapítókat? Ők:) azt se találták ki rendesen..., slendriánok, na. :) Épp most adják a Tudorokat egy közszolg. csatornán. megmérgelte őket a kontitnens, oszt megalapították az anglikán egyházat... Sztem ilyesmire kellene tőlük számítani:) Jó éjt!

ulrike (törölt) 2011.12.09. 21:50:07

@ulrike: 1. A euro zona törzsországainak (nem a PIIGS) nem olyan hatalmasa deficitjük, és hamar meg tudják oldani a problémáikat, ha a politikai szándék megvan. Ne feledd, az euro probléma nem gazdasági probléma, hanem politikai. Ha megvan a politikai egyezség, a többi már menni fog.
2. Nincs magyar gazdasági önállóság, nem is lesz, valaki mindig is dominálni fogja gazdasági terünket. Tedd a szívedre a kezed. és őszintén mond meg, nem jobb, ha a németektől függünk - anyagilag is -, mint az oroszoktól. Nekünk 1990-ben az adatott meg, hogy eldönthettük, orosz bufferzónából nyugat-európai bufferzónává leszünk. Nem minden országnak adatott és adatott meg egy ilyen választás (Grúzia, Ukrajna, stb). Örüljünk, hogy válthattunk, és volt kihez váltani.

Amire ma büszkék vagyunk annak egy nem kevés részét annak köszönhetjük, hogy a Habsburgok uraltak minket, nem Romanovok vagy ottomán szultánok

2011.12.09. 21:50:17

@aszekelyek: "Nem írtam, hogy az 200-ben történt:9 akkor történt, amikor feri kormányzott és bajnai NFÜ vezér volt:) -az elmúttnyócév során"

Én írtam, te h.... ! Magyarból felmentésed volt?

ulrike (törölt) 2011.12.09. 21:51:17

@aszekelyek: 1. A euro zona törzsországainak (nem a PIIGS) nem olyan hatalmasa deficitjük, és hamar meg tudják oldani a problémáikat, ha a politikai szándék megvan. Ne feledd, az euro probléma nem gazdasági probléma, hanem politikai. Ha megvan a politikai egyezség, a többi már menni fog.
2. Nincs magyar gazdasági önállóság, nem is lesz, valaki mindig is dominálni fogja gazdasági terünket. Tedd a szívedre a kezed. és őszintén mond meg, nem jobb, ha a németektől függünk - anyagilag is -, mint az oroszoktól. Nekünk 1990-ben az adatott meg, hogy eldönthettük, orosz bufferzónából nyugat-európai bufferzónává leszünk. Nem minden országnak adatott és adatott meg egy ilyen választás (Grúzia, Ukrajna, stb). Örüljünk, hogy válthattunk, és volt kihez váltani.

Amire ma büszkék vagyunk annak egy nem kevés részét annak köszönhetjük, hogy a Habsburgok uraltak minket, nem Romanovok vagy ottomán szultánok

Bocs, nem magamnak írtam.

2011.12.09. 21:53:11

@aszekelyek: "Ez így néz ki. Mindenről ők tehetnek. Ki küldte a kontinensre az első bankalapítókat? Ők:) azt se találták ki rendesen..., slendriánok, na. :) Épp most adják a Tudorokat egy közszolg. csatornán. megmérgelte őket a kontitnens, oszt megalapították az anglikán egyházat... Sztem ilyesmire kellene tőlük számítani:) Jó éjt! "

Történelemből elégtelen!
Takarodj a helyedre, küldd be anyád!
Az első bankok a kereszténységhez kapcsolódnak.(Itália)
Az első pénzügyi tevékenység meg a sumérokhoz!
Idióta!

ulrike (törölt) 2011.12.09. 21:55:58

@bariga: Ah, kommentel bírni fogják, abban nem lesz baj. A helyzettől, annak konkrét tartalmától függetlenül az itt kommentelő nagyérdemű közösség, pártállástól, szimpátiáktól, vérmérséklettől függetlenül azonban egy mindig meg fog meg fog egyezni abban az egy dologban, mégpedig abban, hogy, amit a másik mond, az baromság.

2011.12.09. 21:57:26

@ulrike: Most nézem a BBc-t, meg a Sky-newst, nincs szó csak Angliáról, mindenki beadta a derekát, legalábbis az itteni sajtó szerint.
Amúgy épp arról folynak a beszélgetések, hogy a koalíció bomlását jelentheti ez a döntése Cameronnak.
Stúdió beszélgetés lesz nemsokára arról, hogy mit jelentene a UK-nak, ha összeomlana az EU.

ulrike (törölt) 2011.12.09. 21:57:48

@bariga: bocs, kissé zavarosra sikerült, de talán érthető. Látványpékség látványrészlege nagyon keményen fog dolgozni. Kenyérről ne beszéljünk.

ulrike (törölt) 2011.12.09. 21:59:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Igen, ez van a nyomtatott sajtóban is. Egyébként sem tétel nekik Mo.

ssi 2011.12.09. 22:00:45

"kormányzati kommunikációt egy-egy kiszólástól eltekintve figyelmen kívül lehet hagyni"/Cicero .. de azokat viszont nagyon figyelni :)

@concret: " Ideje lenne abbahagyni ezt a bent-is-vagyunk-kint-is.. Oda kell állni az ország elé, ügydöntő népszavazás .. nem szóvitézkedni, közben meg nyújtogatni a kezünket alamizsnáért. " @ciceró: .. Vagy megyünk a csordával és talán akolba érünk, vagy maradunk egyedül a pusztában és széttépnek a farkasok" @ulrike: "mi írjuk le magunkat"
1.
IMF-háló a mi feltételeinkkel? de benyújtandó hiteles jövő évi költségvetésünk sincs decemberben .. kizárólag a nemzetközi helyzet miatt (?) .. itt tartunk?
2.
eddig volt hasznos az EU a tagoknak vagy a felbomlása lenne iszonyú hatású?
3.
új szerződés: korrekciója a múltnak (válság okai) a biztonságosabb jövőért ?
4.
euró-zónán belül/kívül gazdasági állapot szerint lenne pl. mag+felzárkózok .. s a csapatszellem (+ demokrácia foka) okán szankciók pl. kevesebb money ? pl. nekünk is?
5.
miben bízhat 1 különutas? nem lesz magányos/mások utánozzák/barátságát keresik?

ulrike (törölt) 2011.12.09. 22:01:34

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az UK legnagyobb piaca az EU. Ennyit az összeomlásról. Tudják ők ezt nagyon jól. Azt is, hogy amúgy az amerikaiak szarnak rájuk, nincs semmi special relationship.

2011.12.09. 22:06:30

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Most hallgatom, hogy a UK egyedül maradt a kiválásával. Eddig tartott a Magyar virtus.

ulrike (törölt) 2011.12.09. 22:08:26

@manyike: Nincs IMF háló a mi feltételeinkkel. Az IMF és az EU feltételeivel. Egyezség van a kettő közt EU tagországgal nincs IMF hitelmegállapodás az EU rábólintása nélkül.

'benyújtandó hiteles jövő évi költségvetésünk sincs decemberben' írod. És mi az új ebben? Eddig sem volt, már az ez évi sem volt az, senki nem hitte el, ezért van oda a hitelességünk, nem csak ez, semmit nem vettek be, és nem is jött be. De most neki kell állni csinálni valami normálisabbat a jelenleginél, mert enélkül még remény sincs a megegyezésre.

2011.12.09. 22:08:34

Cameront a saját pártja szólítja fel a tárgyalások újraindítására.

Balt 2011.12.09. 22:09:04

@bigapples: Khm, talán puncit formáz...? :)

Balt 2011.12.09. 22:10:54

@Balt: Komolyan mondom, nekem bejön. :)) 150 Vadai Ágnest adnék érte. Pl. :)))

2011.12.09. 22:11:05

Már Cameron azt nyilatkozza, hogy szó sincs arról, hogy ki akarna maradni az unióból, csak a teljes pénzügyi központosítást utasítja el.

ulrike (törölt) 2011.12.09. 22:11:14

@manyike: Nem az a baj, hogy kevesebb EU pénz jön be, hanem az, hogy a magántőke nem jön be. Sem mint termelő, sem mint hitelező. Ha nincs hitel, nincs növekedés. Ez a baj.

ulrike (törölt) 2011.12.09. 22:15:21

@aszekelyek: Az első bankokat az olaszok hozták létre, ők importálták például Angliába is. Ha érdekel: Tim Parks, A Mediciek aranya
(Pénz, lélek és művészet a 15.századi Firenzében), Partvonal Kiadó, 2006. Nem rossz könyv.

graycivil 2011.12.09. 22:16:39

"Híradós voltam - kényszerítettek

Először szólalnak meg olyan egykori híradós szerkesztők és riporterek, akik több mint egy évet dolgoztak az MTVA és az MTI Hírcentrum jelenlegi vezetőivel. Történeteik valódiságát több tanú is igazolja. Megfélemlítésről, irányításról, beleszólásról és az újságíró szabadság teljes semmibevételéről mesélnek."

www.noltv.hu/video/4045.html

"Közben az egyik televíziós szakszervezet vezetője azt mondta, hogy a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke arcának kitakarása ügyében indult belső vizsgálat nem is volt valódi vizsgálat."

Balt 2011.12.09. 22:19:47

@ciceró: Ha így lesz, jön a Jobbik és b.aszik adósságot fizetni. Akkor már úgyis mindegy...

graycivil 2011.12.09. 22:24:12

"Széky: a bomlás bravúrjai

A tönkretett külkapcsolatok garantálják a hazai csődöt. A kormányzat összeomlása biztos, sőt az orrunk előtt zajlik; hogy az ország mennyire omlik össze, attól függ, meddig tudja tényleges bukása után bemagyarázni a kormány a népnek, hogy az ő érdekeit képviseli, és ezért büntetik. Minél bőségesebbek a demagógia tartalékai, annál hosszabb lesz és annál rosszabb."

hirszerzo.hu/szemle/2011/12/9/Szeky_a_bomlas_bravurjai_DY3UCU

ssi 2011.12.09. 22:25:24

@ulrike:
mi agyunk együtt jár :) sokféleképpen megfogalmazva másoknak is érthetőbb :))

válság gond, de most jó kifogásnak. ő és a jobbkeze új világa, mint cél - talán, de a nemtankönyvi működési elvek/szabályok miatt - csodavárás marad nekik .. környezete is ráült erre a hullámvasútra, vagy a saját előnyös érdekeik miatt a végsőkig hallgatni fognak?

ulrike (törölt) 2011.12.09. 22:26:02

Mára elköszönnék saját meglátásommal:
1. Az euro jövőjét illetően bizakodóbbak lehetünk, mint tegnap voltunk. Magyariaknak is ez a legfontosabb hír, mert egy összeomlás számunkra katasztrófális következményekkel járna.
2. Aláírjuk, nem írjuk? Ez is fontos nekünk, de a lényeg most az, hogy van MIT aláírnunk, ha akarjuk. Igazából alá kell, írjuk, nincs más józan alternatíva.
Jóccakát mindenkinek.

Balt 2011.12.09. 22:29:17

@graycivil: Hehe, hát kedves gyomorgörcsös efftársak, lehet a Klubrádió pénztárához fáradni. Ez van. Nagyon-nagyon helyes, hogy ezeket a fészkeket, az őszödi beszéd minősítette "baráti sajtó fészkeit" - Kuncze irtómestert idézve - kiciánozták.

ulrike (törölt) 2011.12.09. 22:30:48

@manyike: 1értek. Nincs más hátra, mint előre. Sztem az egyik ok, ami miatt bennragadtak a lekvárban, hogy a látványpékség látványeleme és a kisült termék között egyre nőtt a különbség. Ez valószínűen az okosabb kormányzati stratégákat arra kényszerítheti, hogy visszafogják a handabandázást, mert mára már károssá vált.

bariga 2011.12.09. 22:31:45

@ulrike: ez jellemző ránk az már biztos :-D

lüke 2011.12.09. 22:31:53

peconia et EU non olet!
rossz családokban veszekednek rajta- majd kibékülnek-, jobban rugalmasan túlélik
álmodjatok szépet, jó éjszakát gyerekek

bariga 2011.12.09. 22:33:04

@ulrike: lesz kenyér, mert én úgy látom, hogy " kalácsot kell enni"

Balt 2011.12.09. 22:36:59

@graycivil: Az eredti parameter.sk-n a Széky-cikk aláírása: "A szerző az Élet és Irodalom (Budapest) rovatvezetője."

Hogy mik vannak...?

lüke 2011.12.09. 22:38:18

@Balt:
ott €-ban fizetnek, értékálló,csókálló stb.

ulrike (törölt) 2011.12.09. 22:38:50

@ciceró: Bocs a késésért, valami rémlik, hogy már jó előre lekötöttek egy tekintélyes rész a jövő éviből egészen októberig, de a részletekre már nem emlékszem. Ez nem véletlen, már akkor bűzlött valami Dániában.

Balt 2011.12.09. 22:39:20

@graycivil: (Nem) mellesleg: mekkora egy tetű cikkhamisító ez a hírcserző, hogy nem merte odaírni a cikk szerzőjének eredeti iniciáléját!

ulrike (törölt) 2011.12.09. 22:41:15

@bariga: kalácsban mi vagyunk a legjobbak.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.09. 23:11:34

@Balt: Dehogy baszna fizetni az államadósságot a Jobbik. Ne legyél naiv. Az államadósság önkényes, a gazdasági nagyhatalmak által nem engedélyezett felfüggesztése pár hónap alatt a Jobbik megsemmisüléséhez vezetne. Vona Gábort szerintem a lakosság agyonverné.

Vagy szerinted mit reagálna Magyarország lakossága, ha a forint megtakarítása szarrá változnának. A betétei, az ingatlanvagyona. Az energiaárak az égbe szöknének, az importárukkal egyetemben.

Esztergomban csak a lámpákat csavarták ki, ott üvöltöztek az emberek a folyosón. Ha nincsennek ott a rendőrök, összeverték volna a kedves képviselőket.

Most ez be kell szorozni 100-al.

Ez a nem fizetjük vissza az államadósságot az évszázad blöffje. Én tényleg sajnálom a Jobbik szavazókat hogy ők ezt elhiszik.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.09. 23:27:05

Adósságleírás csak nagyon súlyos esetben és szabályozott körülmények között történhet. Ami Görögországban történik, az nagyon durva életszínvonal visszaesés, nagyon durva kiadáscsökkentés és pénzügyi gyámság. Így elengedik azt a pénzt, amit egyébként sem lehetne már visszafizetni.
Aki elhiszi hogy van más mód, annak nincsenek jó híreim.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.09. 23:28:50

@ulrike: Ezt zárolják majd, vagyis egész évre ennyivel csökken a kiadási oldal. De ezt attól tartok nem lesz elég. A bevételi oldallal komoly gondok lesznek.

ssi 2011.12.10. 09:58:57

@radala:

nagyon-nagyon szívesen olvasnék arról, hogy szerinted .. mert ebből okulni lehet :)

- mi lenne nálunk is jó, ami Ausztriában megvan
- mi az a rossz, ami mind a két helyen megtalálható
- mi az, ami az osztrákoknál még cikibb, mint nálunk

2011, lassan új év. megy az idő, halad a világ. még mindig komcsizni, olyan öregecske

concret 2011.12.10. 13:01:11

@manyike:

Nem azt szeretném, ha kilépnénk.

A cseh Klaus is euroszkeptikus, de ő legalább gerincesen műveli ezt.

Ha ma a magyarok úgy gondolnák: ne maradjunk tagok, akkor legalább egyszer, egyértelműen megkapnánk a döntésünk következményeit, és utána megszűnne örökre az európa-ellenesség hazai politikai bázisa.

Nagy ár lenne, és baromi hosszú, rögös út lenne vissza az Unióba. De ez a cigányos szemétkedés, ez lehet, még rosszabbra vezet.

lüke 2011.12.10. 17:19:09

@manyike:
na látod ez a különbség:ott nem volt komcsi uralom, s komcsizás se,mert egyszerüen kitették öket a hatalomból, mindig,
de volt egy Bruno Kreisky aki Ausztriát felzárkóztatta

ssi 2011.12.10. 22:47:00

@lüke:
1.
köszi :)) tehát Ausztria ma 2 okból tart ott ahol:
1. sikeresen nem volt komcsiuralom
2. volt, aki felzárkóztasson, mikor kellett

viszont komcsizás lehet, a párt miatt, viszont, ha nem komcsi párt volt hatalmon sikertelenebb, akkor nem a komcsikat szidhatták

2.
szívesen olvasnánk a szomszédokról egy ma ott élőtől/dolgozótól .. s tudod, én azért vetettem ezt föl radalának, mert a mai gondok kapcsán a komcsikhoz kapcsolódó hirtelen indulatainak az okai indulatok nélkül tanulságosabbak lennének

3.
amúgy 2011/2012-ben ki a komcsi? a 30 éves MSZP-tag ma micsoda, nem szocialista?

ha a konkrétan definiált, majd kiválasztott komcsik egy részét gondolom börtönbe küldenék, másik részével csak jóvátételt fizettetnének és kitiltanák a közéletből, s a maradékkal nem tudom mit lenne .. akkor sem lenne vége a komcsizásnak hosszú időre .. s mindig túllépné azt a fogalomkört, amit pontosan jelent

ssi 2011.12.10. 23:05:12

@lüke: radala mindenen úgy felhúzza magát .. belőlem meg ilyenkor előbújik az anya és a pszichológus :))

messi-asz 2011.12.11. 08:38:40

@jjulie: szegény Vicctor 1,5 év alatt, 15öt öregedett. többet mint a gráci időben...

messi-asz 2011.12.11. 08:41:26

@nyünyüge: vszínű szerinte a sztálin is rendben volt... lásd "blog" róla...

egy festmény előtt állt 5-6 "tábornok" között... aztán egyesével mind lecserélték...
és a fotón is... ez volt a független média... ez is rendben van...

sőt 2/3-dal visszamenőleg a történelem könyv is finomítható (lásd fleto szegeden)

messi-asz 2011.12.11. 08:45:26

@jjulie: ERRŐL VAN ITT NAGYBASZÓ...

messi-asz 2011.12.11. 08:50:07

@radala: nagyon po:cs vagy... sajnállak nagyon...

"Ausztria meg Mo az általában nem külön ország"

nem is külön ország, hanem KÜLÖN VILÁG, MÁS-MÁS UNIVERZUM !!!!

ja és nem a zorbán a hibás, hanem a zoszt rákok... minek rohannak előrefelé...

messi-asz 2011.12.11. 08:53:01

@radala: nagyszerű... mert a zorbán jó és a zorbán az Vicctor... ezért erősödik...

messi-asz 2011.12.11. 08:56:35

@ciceró: jaja... ÚJRAtervezés akkor lenne értelmezhető. ha lenne tervezés....

radala 2011.12.12. 09:09:35

@manyike:
- Bizalom. Szerintem ez a legeslegfőbb különbség. Erről nem a magyarok tehetnek, hogy bizalmatlanok egymással. Egyszerűen minden okunk megvan erre. Nem akarok én itt kommunizmusozni, mert nem is biztos, hogy ettől van, mert van egy olyan érzésem, hogy ez mindig is így volt. Nyilván közlekedni is azért nem tudunk, mert nem bízunk abban, hogy akit beengedtünk a sorba magunk elé, az majd viszonozza ezt egyszer valakinek.
- Rossz az van mindenhol a politikusok korruptak és hazudoznak és demagógok, de ez szerintem teljesen egyetemes politikusi tulajdonság, és annyira egyetemes, hogy már abban sem vagyok biztos, hogy ez rossz-e. lehet, hogy ennek így kell lennie. Gyanús, hogy ha a világon senki sem akar az én elvárásaim szerint viselkedni, akkor a hiba az elvárásaimban van.
-Amit én cikibbnek érzek, mint nálunk az az osztrák xenofóbia. Ezt is megértem én is gyakran érzek averzió féleséget a nem az én normáim szerint élő külföldiek iránt, de nekem a Jobbik (cigánygyülöletet nem számítva) még mindig elfogadhatóbb, mint az FPÖ. Szerintem sokkal cikibb az a fasizmus, ami a gazdagságod féltése, mint az, ami a globális töke iránt irányul. Amúgy is sok olyan van, ami egy magyarnak nem tetszene az osztrákokban, nagyon kispolgároknak tűnnek, túl pragmatikusak, de valószínűleg ez egy nagyon pozitív tulajdonság, amit, mivel magyar vagyok nem értek...
@messi-asz: Figyu, te nagyon okos. Az én dédanyám átjárt Bécsbe cukrászdázni, volt háza Bécsben, ezen kívül szerintem nem nagyobb a különbség ma sem Linz és Sopron között, mint Sopron és Mátészalka között. Akkor Sopron egy másik világ?
Szült a feleségem Sopronban is meg Szegeden is, meg volt részünk osztrák kórházi ellátásban is. Az osztrák az egy álom (nem írom le milyen, mert mindenki sírva fakad), de a soproni egyértelműen sokkal közelebb van az osztrákhoz a dolog emberi oldalát tekintve...
Egyszerűen a pénz jó dolog, és olyan dolgokat is könnyebb megtenni, ha van pénzed, amik nem pénz kérdések...
Kár Orbánozni...

ssi 2011.12.12. 10:10:06

@radala: köszi az infókat :)) majd még jöhetnek, ahogy megéled/megérted őket :) de legfőképpen köszönöm a stílust :))

vannak foglalkozások, melyekhez elvárt stílus alapból szükséges: pl. orvos, tanár stb. pl. üzletkötő . .. ez utóbbinál már nagyon észnél kell lenni, mert ha nem is hazudik, de ügyesen csúsztat .. a jó politikus is állandóan taktikázik - szerintem - de vmi alapnorma-rendszer is szükséges

szerintem, itt nálunk az egyik fő gond, hogy megértőek/elnézőek elsősorban csak magunkkal vagyunk. az egymás közti pusmusok szinte mindig mások kritizálása (főnök, poltikusok, ismerősök stb.) .

az élet legalapvetőbb és legtermészetesebb fordulatait is tragikus hibaként kérjük számon, de csak másokon, pedig mindenki hibázik, állandóan korrigálja az életét, általában keresi a jobb, olcsóbb, hatékonyabb, sikeresebb stb. lehetőségeket, megoldásokat

én szívesen kipróbálnék egy olyan kormányt, mely hétköznapibb, emberibb, együtt gondolkodik és cselekszik a népével. ma úgy hiszem, hogy a társadalom ekkor fejlődne igazán pl. felelősségvállalásban is

radala 2011.12.12. 10:16:00

@manyike: Én is szeretnék egy ilyen kormányt, de van-e a világon bárhol ilyen? Vagy volt-e valaha?

radala 2011.12.12. 10:21:25

@radala: Ja, nem tudom hol kell kezdeni a változást a bizalmat, nyilván roppant veszélyes, ha te kezded, mert ugye ezzel védtelenné válsz és talán csak a gyereked vagy az unokád az, aki majd visszakapja az egészet a jobb társadalom formájában. Mindenesetre, az tuti, hogy Mosonmagyaróváron vagy Sopronban már átengedik a gyalogosokat a zebrán, szóval fejlődés az van, én is roppant hamar szabálykövető lettem, korábban mindig átmentem a piroson biciklivel, gyalog, sőt még balfasznak is gondoltam a várakozó osztrákokat, aztán egyszer csak föltűnt, hogy a piroson átmenőknek mind csadorja van, vagy szlávul, törökül beszélnek és, mivel xenofób vagyok:-), most már inkább lekésem a villamost, semhogy autók közt cikázzak. Lám lám a xenofóbiának is vannak pozitív hatásai...

radala 2011.12.12. 10:25:30

@manyike: No még valami, a stílus. Nincs semmi baj a stílusommal:-)
Egyszerűen csak bosszant, ha egy kritika teljesen öncélúnak látszik és bár rém sok kritizálandó van pártunk és kormányunk működésében, szerintem a konkrét brüsszeli eseményekről semmit a világon nem tudunk, arról nem is beszélve, hogy az az elvárás, hogy csatlakozzunk valamihez, ami még nincs is meglehetősen szervilisnek tűnik...

ssi 2011.12.12. 11:15:45

@radala:

Bp-en az autósok 99%-a átenged a zebrán :))) feltűnő a javulás

én egyszerűbben kezelem az életet ..
"nyilván roppant veszélyes, ha te kezded, mert ugye ezzel védtelenné válsz"
ha én kezdem, én vagyok a jó minta és ez inkább erőt, tartást ad,
mert vmi fontosra lehet, hogy nem én jöttem rá előbb, de én bírtam előbb megtenni

pedig te is szülő vagy, ill. idős szülő felnőtt gyereke .. ezekben kapcsolatokban is jó, ha megvan ez :)

radala 2011.12.12. 11:39:03

@manyike: A helyzet nem teljesen reménytelen, szerintem családi szinten van bizalom Mo-n, egyébként nincs nagyon, de persze tudnék ellenpéldákat fölhozni milliót.
Azt nem tudom, hogy átengedik-e Pesten a gyalogosokat, de hogy képtelenek megállni zöldnél, ha értelmetlen sőt káros a továbbhaladás az tuti. Amúgy bár sajna nem emlékszem teljesen, hogy hogyan is van, de a bizalom az együttműködés csöppet sem csak emberi vívmány. A csókák (azt hiszem) például ha jön egy ragadozó, akkor azt közösen támadják meg. Elvileg evolúciós előny lenne, ebből kimaradnia egy-egy egyednek, de mégsem az, mert a többiek megvetik a kimaradókat. megint csak nem szeretnék kommunistázni, de többek között az az elmúlt 60 év nagy átka, hogy minden relatív lett. Nem öncélból és pláne nem gyűlöletből mondom, hogy meg kell büntetni a kommancsokat és ki kell mondani, hogy alapesetben aki párttag volt az rossz. Egyenként szívesen veszem az indokokat, hogy ki miért, és el is hiszek egy pár okos indokot, de mondjuk, ki, hogy ez rossz volt, ahogy gondolom a csókák is megértik, ha valakinek fájt a szárnya, vagy más nyomós oka volt nem együttműködni, de ettől még deklaráljuk, hogy vannak rossz dolgok, amik nem relatívok...

2011.12.12. 12:12:36

Ezt a két sötét, suttyó rossz arcot...Olyan ostobák is, ahogy kinéznek...

Uff.

ssi 2011.12.12. 19:31:21

@radala: nagy és izgalmas kihívás vagy te nekem :)))) de van időnk bőven :)

radala 2011.12.13. 09:05:43

@manyike: Mi ebben a kihívás? Nem szeretnék nagyon bölcsnek látszani, de talán akkor lehetne megérteni a másik gondolatait, ha feltételeznénk, hogy a másik nem hülye. Nyilván nem jogosak az indulataim "objektíve", de az talán érthető, hogy ha azt gondolom a világról, amit gondolok, akkor ez vagy az fölbosszant "objektíve"... Szóval, ha gyököt vonnál a mondandómból, akkor tán nem is lennének olyan nagyon túlzóak, csak persze én előtte négyzetre emeltem őket, hogy átjöjjön az, amit gondolok. Kit érdekelne, ha azt mondanám, hogy igen a Fidesz is meg az MSZP is megpróbált az ország érdekében tenni és egyiknek sem sikerült, mert a probléma túl nagy volt és mert csomó olyan dolog van, amire nincs sajnos hatásuk. A vizitdíj például egy szuper dolog lehetett volna (azért mert tán ha lassan is, de tudatosította volna az emberekben, hogy nincs az ingyenes egészségügy sem ingyen. Ausztriában például kapsz számlát vagyis számla kivonatot arról, hogy mit is költöttek rád és lehet, hogy ezt a többség kidobja de én például mindig megnézem és így látom, hogy ez egy valódi biztosítás, nem egy sarc plusz egy ingyenes szolgáltatás, ami jár) és még az is lehet, hogy a Fidesz nagy hibát követett el, amikor nekiment. De nem hagyható figyelmen kívül, hogy amikor ezt tette, akkor éppen gumilövöldözték az embereket az utcán. Volt a dolognak egy ára meg volt egy haszna, nem tudom mi lett volna az alternatívája... és a többi és a többi

ssi 2011.12.13. 09:33:41

@radala:

csak "kedves" akartam lenni .. miért bántanálak? nem függ tőled semmim se az életemben :)

nem "túlzás" vagy, hanem "más" .. hozzám képest biztosan, de biztosan érzékeled a környezetedben is , hogy ahány ember, annyi féle

nekem a múlt főleg tanulság, átgondolom és lezárom. a jövő, a hogyan tovább vonz, erre szoktam koncentrálni .. hazánk sorsát illetően is

majd csak olvaslak, de nem írok neked. majd csak elgondolkodom rajtad, de nem várom el ezt tőled is, mert az élet már csak olyan, hogy amennyire nekem te egy másfajta gondolkodás vagy, én is neked viszont, de itt a blogon nincs szükség ezt érdemben rendezni, hiszen semmi sem múlik rajta, se az életünk, se a fizunk, se az egészségünk. csak egy játékos lehetőség a sokszínűségre, csak ennyi :))) s ahogy én megtalálom itt a hozzám hasonlóan gondolkodókat, te is .. ha azokkal élvezetesebb/nyugisabb/hasznosabb, akkor azokkal kell elmélyülni a mélyebb gondolatokban :) neked is sok sikert és jó szórakozást

szép napot :)

radala 2011.12.13. 10:05:15

@manyike: Azt hiszem nem sikerült megfogalmaznom a mondandómat:-)
Világos volt, hogy kedvesség, amit írsz, már csak a szmájlik miatt is. Csak azt akartam mondani, hogy látszólagos csak az összevisszaság a fejemben (remélem), egyszerűen csak igyekszem a pillanatnyi gondolataimat megfogalmazni, nem azért mert azt hiszem ezek igazak, hanem mert szerintem érdekes, hogy épp az adott pillanatban ki mit gondol. Szerintem abban sincs különbség, ahogy a múlthoz viszonyulunk, csak szerintem mivel a jövő bizonytalan, helyes lenne, ha legalább a múltról kimondanánk, hogy mi az, ami rossz meg, ami jó és persze utána lehet finomítani az egyes esetek kapcsán, hogy azok mégsem jók vagy mégsem rosszak, de lehetnének ököl szabályok (nem hüvelykujj, ahogy OV mondja), amik nagyjából eligazítanak.
Amúgy is így működik a világ, hogy mondjuk lopni rossz, de ha az éhező gyerekeid miatt kényszerülsz erre, akkor már bonyolódik a helyzet...stb.
Ja, lehet, hogy az az oka a "félreértésnek", hogy azt mondtam valami fölbosszant. Nem te bosszantottál föl, csak azt ecsetelgettem a napokban, hogy egy nemlétező dokumentum igen/nem/talán-ja nem hogy hiba lenne, de az egyetlen elfogadható hozzáállás.

ssi 2011.12.13. 11:12:23

@radala: :)) oké, köszi

mikor magam próbálkozom és teszek és főleg ez tölti ki az időmet ... s találkozom a sok problémával (külső- és belsőkorlátok, ill. mások másmilyensége) .. óhatatlanul megértőbbé válok másokkal szemben

s hogy az élet és a megpróbáltatásai ne okozzanak túl nagy gondot, rendeznem kell a saját értékrendemet és értékeimet .. lett egy alap(értékrend), s erre épülnek a tapasztalatok által kialakultak .. mivel ez erősen személyiségi kérdés (én értékeim) is, számomra alapból természetes, hogy mások másmilyenek legyenek

mit tudok tenni a hazámért? tisztességesen teszem a dolgaimat (munka, család stb.); érdeklődöm a közügyek iránt is, hogy tájékozott legyek, és mert amúgyis hiszek az élethosszig tartó tanulásban is. nem tudok kibújni önmagamból se, így pl. szükségem van a karitatív vállalásaimra is stb. .. jelenleg ennyi, hogy ez kevés/sok?

hol a helye az életemben pl. ennek a blognak? kicsit mindenhol ott van már :) pl. te is leírod a pillanatnyi gondolatodat az éppen aktuálisról, meg úgy általában, .. számomra viszont az a legvonzóbb benned, ahogy visszakérdezed önmagad, felteszed az ellenkezőjét is .. határozottan adtál egy másfajta megközelítést .. én ezt pl. köszönöm neked

hogy ki milyen heves? leírva számomra elviselhetőbb, mint az élő beszédben, de ez az én szocproblémám. a nagy kihívás benned nekem, hogy sajátosan használod a szavakat, nem olyan hétköznapian, mint én, de nagyon élvezem, ha nem is mindig értem :) s az, hogy vmiről mást gondolunk, nem gond, hiszen ebben edződhetünk legjobban itt a blogon

minden jót :)

Ringlósztár 2011.12.13. 20:38:25

Ezeknek a nevetséges dialógusoknak a cikkhez semmi köze.
Sőt, a józan észhez sincs, főleg a KIM ide kirendelt székelyének(?).

Csávógyerek 2012.10.26. 06:29:46

Okoskák válaszolgatnak okosan Okoska blogjára.

Olyan ez, mint amikor ököllel ütnek, ahol csak érnek, a sötét sikátorban, de ahelyett, hogy harcolnátok vagy elmenekülnétek, gyengécske logikával próbáljátok elemezgetni, miközben ömlik a véretek orrba-szájba, hogy vajon milyen szándék vezérelheti a támadót, és hogy mennyire kontraproduktív, hogy a támadó szarrá verdes éppen.

Mondjon már valaki egyetlen példát is arra, amikor az elmebeteg és az udvaroncai jószan paraszti észt, szakmai tudást, vagy matematikai logikát használtak volna, az ország egésze és nem kizárólag a saját hatalmon maradásuk érdekében, bármilyen döntés meghozatalánál!

Elfecsérlitek az életenergiátokat ebben a nagy okoskodásban. Valódi szex helyett maszturbáltok.

Orbánék már nagyon régen nem a ringben kűzdenek, sportszerűen, nézők előtt. A szabályokat maguk hozzák, mindig nekük kedvezőt, és már nem félnek semmitől, csak a náluk erősebbek előtt hunyászkodnak meg, hogy majd utána a távolból mocskolódhassanak visszavágásként.

Harcoljatok vagy meneküljetek!
süti beállítások módosítása