Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
21:08

Már sokszor nekifutottam ennek az írásnak, de soha nem jutottam a végére – de még a közepére sem. Elsősorban azért, mert az első mondatok visszaolvasása után már éreztem, hogy ezer sebből vérzik; nem érthető, félreérthető, vagy egyszerűen csak hamis. A dilemma ettől függetlenül bennem maradt, és minden alkalommal előjön, ha a miniszterelnök politikai szerepéről gondolkozom.

Bár általában tartózkodom attól, hogy normatív állításokat tegyek (ugyanis – egyre csökkenő lelkesedéssel - hiszek abban, hogy lehet más a politikai elemzés, mint szimpla politikai véleményalkotás), mindez nem jelenti azt, hogy magam ne gondolkoznék a helyesről és a helytelenről, a jóról és a rosszról. Miután a politikáról nem lehet steril módon írni, a vélemény a témaválasztásban, a szóhasználatban és egyebekben időnként az önkorlátozás ellenére is átüt. A figyelmes olvasó számára biztosan kiderült már, hogy nem tartozom Orbán Viktor kritika nélküli rajongói közé: politikáját több minden miatt is fenntartásokkal figyelem. Egy idő után már nem könnyű azonosítani, felismerni ezeket az okokat, elválasztani egymástól a lényegest a lényegtelentől, a „kémiát” a „logikától”. Ha alaposan átgondolom, véleményemben alapvetően a habitus dominál, ám ezek a jellemvonások, hozzáállások végső soron politikákban jelennek meg, tartalom, lényeg lesz belőlük. Kétségtelen, zavar az álszentség, a kimondott szavak és az ismert cselekedetek gyakori diszharmóniája, zavar a hitelességi deficit, a túl sokszor változó, önreflexió nélkül cserélt álláspont, zavar az erőpolitika, az akaratelvűség és a hatalmi kormányzás mindenhatósága, a gesztusok, az önmérséklet hiánya, és zavar az is, amilyen tudatosan, hatásvadász módon, kiszámítottan épül a kultusz, nagyban és kicsiben egyaránt. Gyakran gondolom azt, hogy ezek a jellemvonások (ismétlem: amelyekből cselekedetek, politikák nőnek ki) rossz mintákat adnak, és összességében több kárt okoznak, mint amennyi potenciális politikai hasznot nyújthatnak az országnak.

Ugyanakkor – és innen kezdődik a dilemma – nem lehet eltekinteni két fontos ténytől. Az egyik a politika sajátosságáról, a másik az alternatívákról szól. Mindazt, amit az imént jellemvonásként számba vettem, a politikában egészen másként lehet értékelni, mint a hétköznapi életben. Ami utóbbiban ellenszenves, a politikában gyakran szükséges, az érvényesüléshez, az előrejutáshoz, a célok eléréséhez fontos eszköz. Könyvtárnyi irodalma van ennek a témának, és földhöz ragadt kérdésekkel foglalkozó elemzőként nem is venném a bátorságot, hogy ebben az ügyben okoskodjak. A problémát, a dilemmát azonban tapasztalom, érzem: a politikus nem feltétlenül azon jellemvonásai miatt ér el sikereket, amelyeket a mindennapokban, az emberi érintkezésben általában nagyra tartunk. Az őszinteség, az önreflexió, az önkritika és az önkorlátozás – bármennyire szimpatikusak is – általában inkább akadályai a politikus érvényesülésének, míg ellentéteikkel hosszabb-rövidebb ideig sérülésmentesen haladhat előre egy karrier, érhet el fontos célokat egy politikus. Nem azt állítom, hogy a siker mindent igazol a politikában, de azt igen: ha a siker – és nem a szimpátia - alapján értékelünk, akkor el kell ismernünk ezen tulajdonságok hasznosságát.  

A másik érv, ami tovább árnyalja a képet, az alternatíva. Természetesen nincs pótolhatatlan ember, mindenki helyére megtalálható az utód, s ha regnálása alatt talán nem is látszik ez, a vákuumban hamar előbukkan, formát ölt. Mégis: ha a ma számba vehető alternatívákra tekintünk, a kormányfő politikai teljesítménye minden jogos kritika ellenére döbbenetesen felértékelődik. A párton belüli riválisaival szemben nem csupán a politikai képességekben dominál, de talán még – és ez persze erősen szubjektív állítás – az ö betűvel kezdődő jellemvonásokban is erősebb.  Ugyanez, vagy esetleg még rosszabb is a helyzet, ha az ellenzék jelenlegi vezetőire tekintünk: a parlamenti viták szinte minden alkalommal azt bizonyítják, hogy jelenleg nincs Orbánhoz mérhető politikai kvalitásokkal rendelkező politikus a parlamenti patkóban. Lehet persze azt mondani, hogy az ország talán jobban járna egy kevésbé tudatos politikai vállalkozóval, ám a hatalmat meg is kell tudni szerezni, amihez elengedhetetlennek látszanak azok a képességek, amelyekben ma Orbán még mindenkinél jobbnak látszik.

Lehet szeretni, vagy nem szeretni a kormányfőt, de azt be kell látni: messze vagyunk még attól, hogy összetört, bukott emberként álljon előttünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr703461378

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bántják szegény Viktor bácsit 2011.12.14. 19:56:05

Valamit írni kéne erről a szegény miniszterelnök-gyerekről: megsajnáltam szegényt, ahogy állt ott, mint hízásnak indult, alkoholista kisiskolás, Viki a vérzivatarban, édes szentem....

Trackback: Apokalipszis Decemberben 2011.12.14. 19:26:04

Lassan közeledik az időpont, december közepe, amit a miniszterelnök a spekulánsok újabb támadásának időpontjaként vizionált.Elsőre is felvetett néhány kérdést Orbán Viktor látomása. A spekulánsok ritkán tájékoztatnak előre a terveikről, mivel a tranzak...

Trackback: Apokalipszis Decemberben 2011.12.14. 19:23:53

Lassan közeledik az időpont, december közepe, amit a miniszterelnök a spekulánsok újabb támadásának időpontjaként vizionált.Elsőre is felvetett néhány kérdést Orbán Viktor látomása. A spekulánsok ritkán tájékoztatnak előre a terveikről, mivel a tranzak...

Trackback: Mindenki szenved: Joshi Bharat segítségét kérik az országgyűlési képviselők 2011.12.14. 15:05:24

A Fidesz frakció kezdeményezésére a mai napon az országgyűlés nyílt levélben fordult Joshi Bharathoz, hogy a léleklátó segítségét kérje a képviselők és a frakciók között tapasztalható feszültségek kezelésére.Lázár János frakcióvezető elmondta, azért ju...

Trackback: Politológusi szerepek 2011.12.14. 14:12:36

Giró-Szász András kormányszóvivő lett nemrég, épp olyan időszakban egyébként, amikor sok jó hírrel nem szolgálhat. Igaz, az előző kormányszóvivőtől sem emlékszem látványos mondatokra, ők inkább az újságírókon keresztül érnek el hozzánk, harmadik típusú...

Trackback: Rogán Antal életrajza 2011.12.14. 13:50:02

15 éve szerzett egyéves pénzügyes gyakorlattal nagy bátorság tárgyalni menni az IMF barlangjába? Tényleg az a jó az országnak, ha nem egy felkészült gazdasági szakembert, hanem egy (két) pártkatonát küld a Fidesz tárgyalni az oroszlánhoz? "Kihag...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2011.12.14. 13:49:12

Nemzetgazdasági miniszterünknek soha nem volt versenyszférás állása, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és tanácsadással. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta, hivatalnoki állásokból, tanácsadói és bizot...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2011.12.14. 13:48:22

Mihez ért Orbán Viktor tulajdonképpen?  Hol és milyen állást pályázhatna meg ez a 49 éves férfi? Mihez ért a miniszterelnök az ELTE ÁJK-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Úgy értem, szép dolog az, ha valaki szervezeteket, kiadókat, szer...

Trackback: Fekete és fehér 2011.12.14. 08:01:01

Lehet szeretni, vagy nem szeretni a kormányfőt, de azt be kell látni: messze vagyunk még attól, hogy összetört, bukott emberként álljon előttünk.

Trackback: Válságos üzletindítás 2011.12.14. 06:50:30

Válságos üzletindítás avagy lehet-e „biztosra” menni ma?   Az üzlet szempontjából, mindig van bizonytalan időszak, bizonytalansági tényező. Egy nehéz gazdaság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Faculty 2011.12.13. 21:17:09

ez a logika most, ezekben a hetekben, napokban, percekben dől össze. mennyire sikeresek most ezek a barmok? mekkorát fognak zakózni a következő választáson. és mi lesz ezekkel ha nem adatik meg nekik egy gyors zakó 2014-ben? na azt még én se kívánom nekik. Ha Orbán valahogy eltűnik innen (márpedig 2018-ig garantáltan el fog valahogy) akkor a fidesz ú
gy omlik majd össze mint a kártyavár. mintha soha nem is léteztt volna. és a történelem így fog rá emlékezni. ennyit a nagy sikerről.

nyünyüge 2011.12.13. 21:20:04

"Lehet szeretni, vagy nem szeretni a kormányfőt, de azt be kell látni: messze vagyunk még attól, hogy összetört, bukott emberként álljon előttünk."

Kinek volna jó, ha eljutunk odáig?
Az országnak biztosan nem, mert hiszen "messze vagyunk még attól", tehát sokáig megy még ez az ámokfutás - egyre eszetlenebbül, mert egyre nehezebb föladni, egyre inkább fut mindenki a pénze után" (konkrétan és átvitten).

Amúgy Orbánnak meg a Fidesznek sem jó, mert csak tönkremennek bele.

egyiptomi ugróegér 2011.12.13. 21:20:09

Orbánnak nincs méltó ellenfele.

Azt is örömmel látom, hogy egyre jobban beszél angolul. Érdemes megnézni az EPP által rendezett Thinking Europe-konferencián nyújtott teljesítményét. Zseniálisan vitatkozott angolul. (Természetesen felcsúti kiejtéssel, de a szókincs és a nyelvtan rendben volt)

KVélemény 2011.12.13. 21:25:57

"ugyanis – egyre csökkenő lelkesedéssel - hiszek abban, hogy lehet más a politikai elemzés, mint szimpla politikai véleményalkotás" - nem véletlenül lettél ismert, sokak által olvasott elemző. és az sem véletlen, hogy egy stumpf vagy egy tóth csaba nem tudott hasonló sikereket elérni. biztos rengeteg az anyázó minden oldalról, de ezt el kell fogadni, és értékként tekinteni rá. a hitelesség és az objektivitás ugyanis érték, főleg ha mindenki más elfogult. és az érték szót nem erkölcsi, hanem anyagi értelemben használom, mert amiből kevés van, az keresett (vagy az lesz...). szóval ne lohadjon a lelkesedés!

jupiter 2011.12.13. 21:33:27

Repülőgép még nem maradt levegőben,
s kormány sem maradt még hatalmon...
előbb, utóbb bukás minden kormány vége.

Egyébként én inkább sikereket várom, nem a bukást. A fideszes siker-képmutatásból is lelegem van. A sajtót olvasva nem sok jóra számíthatunk szerte az EU-ban. S Orbánon kivül senki nem jöhet számításba vezetőként hazánkban. Jelenleg.
;-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.12.13. 21:38:07

Akkor nagyon kell vigyázni a Viktorra.
Nehogy benáthásodjon.
Ha ennyire pótolhatatlan, akkor mi is lenne velünk nélküle ?

Tényleg, Török Gábor... mi lenne velünk ?

Másnap nem kelne fel a Nap ?

bóra77 2011.12.13. 21:41:55

"Az őszinteség, az önreflexió, az önkritika és az önkorlátozás – bármennyire szimpatikusak is – általában inkább akadályai a politikus érvényesülésének"
Korábbi posztokban szerzőnk többször utalt arra, hogy talán nem lenne baj őszintének, önreflexívnek lenni. Most akkor hogy is van ez?

ha pedig vállalkozás vezetéséhez hasonlítanánk amit OV csinál, akkor mondjuk egy mezei vállalkozás is lopjon-csaljon-hazudjon, mert így lesz sikeres?

vagy ennyire elválasztható lenne a politika a hétköznapoktól? sztem nem. és erre a "vállalkozás-hasonlat" cáfol rá, illetve az is.

OV nemhogy a falif megy a pofátlanságban stb., hanem már régen áttörte.

De amúgy értem a posztot. Sztem a tegnapi "vircsaftos" OV beszédre is reagál.

ssi 2011.12.13. 21:42:31

én viszont szívesen kipróbálnék a hétköznapi normákhoz közelebb álló kormányfőt .. akinek a csapata is óhatatlanul másmilyen lenne és ennek következtében sok minden más is az országban, pl. a konkrét elvárásaink a politikai vezetőinkkel/elittel szemben

pl. van egy szép karriert elért, okos apuka, s annak 1 saját gyermeke, akivel kivételez, kedvére tesz, mellette, érte van .. meg van egy mostoha fia, akit úgy mellőz mindenből (érzelmek, juttatások), hogy soha nyíltan be nem vallaná, sőt eljátssza az értetlent, pedig távolságtartása, ridegsége, kapcsolatuk hiánya egyértelmű. S egyszer csak sok lesz a gond, szükségessé válik a teljes családi összefogás, s a mostoha gyerek hirtelen parancsra nem tud mindent elfelejtve önzetlen segítő lenni, és az apuka nagyon felháborodik, hogy nem érti az okát és igazságtalannak tartja. Pedig okos hírében áll az apa, s szakmai tapasztalatai miatt sem hihető, ahogy reagál

Én is akarok kommentelni 2011.12.13. 21:43:04

@simonmondja.:
Oda lenne az egyetlen politikusunk aki még soha nem hazudott :o

bóra77 2011.12.13. 21:43:19

poszt címe:szürke:)
képhez: ez is nagyon beszédes.

Wolff 2011.12.13. 21:46:09

Hehe, ismét a jó öreg Török Gábor, aki jól megmondja, aztán meg még sem. A trükk is a régi, tekintsük a politikát politikának, vagyis egy steril, zárt, a világtól elszigetelt rendszernek, amelyet saját szabályai alapján értékelünk - na meg, mint most éppen - panaszkodjunk az előadás minőségére. De eszünkbe ne jusson, hogy a politika lehet több is, mint egyének küzdelme a hatalom nevű, amúgy teljesen értéktelen fétisért, ahol szurkolhatunk a szimpatikusnak, sajnálhatjuk az elbukó jófiút, de azért csettintünk Jockey Ewing legújabb szemétsége láttán is - hiszen a tévében zajlik mindez.

Nem, kedves Gábor, a politika nem színház, ahol kényes ízlésünk miatt elforudlunk valakitől. A politika társadalmi alrendszer lenne, lenne valami köze a közjóhoz is (megfogalmazni, érvényre juttatni, újrafogalmazni stb.) és persze olyan társadalmi cselekvések kiindulópontja, melyek messze nem a szorosan vett politikához tartoznak. Azt a következtetést, hogy Orbánnak nincs alternatívája csak akkor lehet megfogalmazni, ha politikai cselekvésének társadalmi következményei és eredménye nem érdekes, nem fontos. Ha mindegy, hogy stadionra vagy színházra költünk pl. Ha nem, akkor bizony sokkal rosszabb debattőr is lehetne jobb alternatíva. Csak ugye ehhez mondani kellene végre valamit arról is, hogy mi a fene is történik az országban? (És talán arról is, ami mögötte van: Orbán elég furcsa ideológiájáról. DE persze ez nem is igaz, Orbán nem ideologikus politikus, ugyan, cak véletlen, hogy úgy tesz.)

xsasha 2011.12.13. 21:49:02

"ám a hatalmat meg is kell tudni szerezni, amihez elengedhetetlennek látszanak azok a képességek, amelyekben ma Orbán még mindenkinél jobbnak látszik."

Ez a politika egyik kulcspontja. Mint döntéstanból mondják, nem elég döntőképesnek lenni, döntésképesnek is kell lenni a döntés megszületéséhez.

Ez az egy mondat határozza meg Orbán 20 éves "változását", ellenzéki fellépését és kormányzati cselekvéseit.

A legjobb az, hogy maximum 10 ehhez hasonló összefüggéssel le lehet írni a két évtizedes történelmünk politikai dinamikájának 80%-át.

KVélemény 2011.12.13. 21:50:37

@bóra77: az LMP még megvan, az LMPE már nem

bóra77 2011.12.13. 21:50:58

"Nem azt állítom, hogy a siker mindent igazol a politikában, de azt igen: ha a siker – és nem a szimpátia - alapján értékelünk, akkor el kell ismernünk ezen tulajdonságok hasznosságát."
Mikor derül(t) ki, hogy OV sikeres politikus? egyáltalán kiderül? ill. mi a siker?

messi-asz 2011.12.13. 21:52:16

@simonmondja.: mi lenne??? mondanánk: "meghalt Orbán oda azi gazság..."

xsasha 2011.12.13. 21:57:57

@bóra77:
Kedves bóra!

Vállalkozások tömege csődöl be, mert hiába tartja magát a saját elvárásaihoz, a versenytársai azzal versenyképesebbek, hogy kreatívan kezelik az ÁFÁ-t, kreatívan kezelik a bérek kifizetését és kreatívan szerzik a megrendeléseket.
És cégek tömege van, amelyik megpróbál minden legális módot, aztán megpróbál minden féllegális módot, aztán eldönti, hogy most elbocsátja az összes alkalmazottját, vagy beáll a sorba, és igyekszik annyi kreativitást belevinni a működésébe, amennyit megkíván a rendszer, hogy ne bukjon meg. Ez a realitás ma Magyarországon. És ha gondolod, beszélgethetünk arról is, hogy ez honnan ered.

messi-asz 2011.12.13. 22:00:10

a kommentekből visszakövetkeztettem a posztra így már mondok véleményt

akkor a maffia az egy sikeres szervezet olaszban... és a vezetőik annál sikeresebbek minél nagyobb területen és több ideig vannak hatalmon...

igen így is fel lehet fogni... de a társadalom ítélete a működésük ellenére: BŰNCSELEKMÉNY... szervezett azaz maffia szerű elkövetés

a nevük is találó: Cosa Nostra = „a mi ügyünk” „a mi dolgunk"

@Wolff: *** ja ja... itthon: "a politika úrihuncuccság"... hihi és nem közügyek...

nem baj, majd a független bíróság/ügyészség (feleségük/párttársuk) elítéli őket...

messi-asz 2011.12.13. 22:02:33

@bóra77: @xsasha: tökéletesen igaz... de mi van Szása? nem a fides a kedvenc?

bóra77 2011.12.13. 22:05:06

@xsasha: jó lenne, ha ilyen egyszerű lenne, de sajnos nem az.

xsasha 2011.12.13. 22:05:45

@bóra77:
Mondjuk egy 2/3-os mandátumeredmény az elegendő siker?

Egy politikus esetében is a siker mércéje a szándékainak döntésre konvertálásának aránya.
A politikus eredményessége pedig a döntéseinek a célt elérése alapján mérhető.

Előzőhöz, a sikerességhez az kell, hogy döntési pozícióba kerüljön.
Utóbbihoz, az eredményességhez pedig döntéseinek működőképessége kell.

bóra77 2011.12.13. 22:08:12

@xsasha: ezt nem hívnám egyértelműen sikernek. mert nem 100%-ban az ő sikere, sikerük.

Ordnassac 2011.12.13. 22:13:29

@bóra77: 19 éve egy parlamenti erő meghatározó alakjának leni és minden viszontagság ellenére két választást megnyerni és nem megbukni két elveszett választás után, azért jelez valami politikai tehetséget.

Aztán persze, hogy ez miként mutatkozik meg kormányzati teljesítményben, megint más kérdés.

megszűnt 2011.12.13. 22:14:58

"1. zavar az álszentség,

2. a kimondott szavak és az ismert cselekedetek gyakori diszharmóniája,

3. zavar a hitelességi deficit,

4. a túl sokszor változó, önreflexió nélkül cserélt álláspont,

5. zavar az erőpolitika, az akaratelvűség és a hatalmi kormányzás mindenhatósága,

6. a gesztusok, az önmérséklet hiánya,

7. és zavar az is, amilyen tudatosan, hatásvadász módon, kiszámítottan épül a kultusz, nagyban és kicsiben egyaránt."

Engem, mint választót is mindez zavar. Az arrogancia, ami még zavarba ejt, amikor a parlamenti közvetítést nézem.

+ hiszek abban, hogy lehet más a politikai elemzés, mint szimpla politikai véleményalkotás (úgy, mint azelőtt)

Nagyon komplex, szemléletes, mély írás. Még több tartalmi elemmel, melyeket holnap kibogarászok.

messi-asz 2011.12.13. 22:16:12

@Ordnassac: igen jelez valamit... pl azt: nagyon buta emberek élnek Mao-n...

bóra77 2011.12.13. 22:18:55

@Ordnassac: egy dolog a tehetség, egy másik, hogy mire használja. a siker és a tehetség nem ugyanaz. elfogadom, hogy OV tehetséges, talán még azt is, hogy relatíve sikeres volt bizonyos időszakokban. de ha az összt nézem, vagy azt, hogy OV regnálását a történelemkönyvek sikeresnek könyvelik-e el, na ebben nem vagyok biztos.

lane 2011.12.13. 22:19:15

"jelenleg nincs Orbánhoz mérhető politikai kvalitásokkal rendelkező politikus a parlamenti patkóban"

- Egy biztos van, sőt "politikai kvalitásai" jobbak. Itt kezdődik a már megint a bakelit politológia: kvalitásnak nevezni azt, ha valaki jó populista, jó antidemokrata.

-----
"az ország talán jobban járna egy kevésbé tudatos politikai vállalkozóval"

Talán? Lassan a fél világ arról cikkezik, hogy Magyarország már csak korlátozottan szabad ország ill. gazdaságilag a tönk szélén áll! A bakelitpolitológus meg csűri a szavakat az igazság helyett.

Puha vagy (Jenő) Gábor! :)

bóra77 2011.12.13. 22:22:12

@messi-asz: két értelmesnek vélt bnőmnek mondtam, miután szinkronban szidták a kormányt, hogy remélem a fidesz-szavazók most mélyen elgondolkodnak. mindketten a tányérjukba merültek, és azt motyogták, hogy ők nem erre számítottak..hát erről ennyit. (még jó, hogy nálunk 2000 óta el kell kapcsolni a tv-t, ha OV megszólal.)

Jack Torrance 2011.12.13. 22:22:15

Meglehetősen öncélú és értelmetlen maszturbáció ez a poszt.
Úgy látom, elfogadtad/elfogadod, hogy a politika sikere a cél maga. Pedig a politika nem azért találtatott ki, hogy önmagában mérettessék meg, nem egymáshoz kell mérni a politikusokat. Egy politikus mércéje, haszna, értéke abban nyilvánul meg, hogy mennyire hasznos az országának, hogy mennyire eredményesen képviseli az emberek (az őt megválasztók) érdekeit.
Orbán legnagyobb hibája nem is az, hogy szarul vezeti az országot, hanem hogy elfogadtatta az emberekkel, hogy a politika egyszerű hatalomgyakorlás, és önmagában sikernek vagyunk hajlandóak elkönyvelni azt, hogy valaki ki tudja nyírni az ellenfeleit és elképesztő kudarcok közepette is "sikeres" tud maradni.
Ha másért nem, ezért biztosan kötelet érdemelne.

xsasha 2011.12.13. 22:22:39

@bóra77:
Nem 100%-ban az ő sikerük??? :-)
Kedves bóra!
A mi világunk már csak olyan, hogy a sikerünk függ a környezet változásától, és a párhuzamos egyedek interakcióitól. Ezen a földi világon nem létezik olyan siker, amelyik 100%-osan valakinek vagy valakiknek a sikere.
Az ember úgy lehet sikeresebb, ha képes észlelni és kihasználni a környezetben rejlő lehetőségeket, a környezetben rejlő veszélyeket, ismeri saját erősségeit és saját gyengeségeit. Ezt hívják SWOT elemzésnek, és enélkül egy vállalkozó nem vállalkozó, egy politikus nem politikus.

Mindettől függetlenül egy politikus akkor sikeres, ha kormányban tud részt venni, és a kormány által érvényesíteni tudja minél több szándékát. Ez a politikai sikeresség definíciója. Ez az egyértelmű siker egy politikus számára.
Ha valaki a kormány fejeként tud megjelenni, a szándékainak a többségét meg tudja jeleníteni a döntésekben és mindehhez még alkotmányozó többséget is szerez, az nem egyértelmű siker - az olyan siker, amely a történelem ritka pillanataiban adódik.

wowerman 2011.12.13. 22:25:10

Újabb mellélövés Török Gábortól... egyrészt OV csak a legutolsó választásig viselkedett úgy mint egy jó vállalkozó. Addig azt adta ami a kereslet volt a politikai színtéren. Azóta viszont csak vagdalkozás van. Csak azért fognak nyerni 2014-ben mert az új választási rendszer lehetővé teszi, és mert hosszú munkájuk folytán a népesség felébe beleivódott az MSZP-ellenesség. Amit a Fidesz ellenzékben csinált az undorító és gerinctelen, és úgy látszik ezen az úton is folytatták. Nem baj ha TG szerint nincs olyan jó politikus jelenleg mint OV... mert akkor én ezek után nem jó politikust akarok hanem jó embert és jó közgazdászt.

=nessuno= 2011.12.13. 22:25:51

Érdekes "szerelmi" vallomás sikeredett...:)))
"nem tartozom Orbán Viktor kritika nélküli rajongói közé: politikáját több minden miatt is fenntartásokkal figyelem."

A cél szentesítené az eszközt? A hatékonyság érdekében le lehet bontani a demokratikus intézményeket? Fékeket, ellensúlyokat?
Jó a kép...egy oldalon állnak a sakkozók, nem Schifferrel játszik. Fekete, fehér? Szürke. Sötétszürke. :) A fékek sem fékek többé, az igazságszolgáltatás sem független, még látszólag sem. A stílus azért hiányzik. Legalább is nekem.

xsasha 2011.12.13. 22:26:52

@bóra77:
Kevered a sikerességet az eredményességgel...

bóra77 2011.12.13. 22:27:03

"Egy politikus mércéje, haszna, értéke (SIKERE) abban nyilvánul meg, hogy mennyire hasznos az országának, hogy mennyire eredményesen képviseli az emberek (az őt megválasztók) érdekeit.
.... és önmagában sikernek vagyunk hajlandóak elkönyvelni azt, hogy valaki ki tudja nyírni az ellenfeleit és elképesztő kudarcok közepette is "sikeres" tud maradni."

Köszi, megfogalmaztad helyettem is. erről beszéltem (volna)

bóra77 2011.12.13. 22:28:25

@xsasha: nem lehet, hogy te kevered?

wowerman 2011.12.13. 22:30:41

@karakán: ha jól tudom maga jobbikos. Akkor miért is zavarja a felsorolt 6 dolog? Ugyanúgy megvannak a jobbikban is, csak azok szerencsére nincsenek kormányon.

messi-asz 2011.12.13. 22:30:50

@xsasha: fontos meglátás... első lépés... hatalom mexerzése... második a célok megvalósítása...

OV csak az elsőig jut el... nincs célja, nincs mit megavalósítani...

a poszthoz illő stílusban, vagy szinten a közhejj:
"a hatalom célja a hatalom maga..."

Ordnassac 2011.12.13. 22:34:00

@bóra77: épp ezért mondtam, hogy politikai színtéren sikeres, kormányzati színtéren pedig jelenleg nem áll jól a zászló.

bóra77 2011.12.13. 22:36:07

@Ordnassac: én a kettőt nem tudom így szétválasztani.

Unionista 2011.12.13. 22:37:18

@török
ne viccelj már. itt nem arról van szó, hogy kit választ meg a nép. hanem arról, hogy orbán ellenében ki hajt végre sikeres puccsot. aki ezt meglépi azt megválasztja a nép.
-- mérsékelt jobb: navracsics-varga
-- európaiak: andor-urbán
-- szélsőjobb: vona-lázár
-- amerikaiak: bajnai-oszkó
-- piacok: surányi-?
persze lehet, hogy nem lesz ilyen. abban az esetben négy közel azonos méretű párt és szatellit csoportjaik indulnak el a következő (esetleg előrehozott) választásokon: az mszp, az lmp, a fidesz, és a jobbik. és akkor minden lehetséges. ebben az esetben a tippem: navracsics-vona.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.13. 22:37:45

@Ordnassac: Orbán egy tehetséges szónok és remek intrikai érzékekkel megáldott politikus akire több ízben rámosolygott a szerencse is. 1998-2002 között még ki tudta választani a megfelelő embereket, vagy elfogadhatóbb szintű vezetőket maga körül, mára ez a képesség elhalt benne.
Az átlagembernek így nekem is az az érzésem, hogy ez a válság nagy neki. Nem tud vele megbirkózni. Egy átlagos politikusnál nagyobb karakter a miniszterelnök, de nem hiszem hogy bukása után egy szűk körön kívül nagy tisztelete lenne.
A lehetősége megvolt rá hogy nagyot alkosson. Nem sikerült neki élni a 2/3-al.
A következő évek az utódharcoktól lesznek hangosak. A nagy kísérlet megbukott, a szabadságharcot leverték.
Orbán nimbusza ledőlni látszik, vele fog menni a sárba a Fidesz, élete építménye is.
Negatív figuraként fog lemenni a színről. Tehetsége megvolt rá hogy ne így legyen. A lehetőség elszállni látszik. Az elmúlt 1,5 év után szinte lehetetlen hogy egy pozitív figura maradjon.

xsasha 2011.12.13. 22:37:52

@manyike:
Én is nagyon szívesen kipróbálnék! Sosem vágytam másra jobban, mint arra, hogy Magyarországon ne kelljen a kádári praktikák minden hájjal megkent ismerőjének lenni ahhoz, hogy valaki választásokat tudjon nyerni és kormányozni hazánkat!

aszekelyek 2011.12.13. 22:38:25

@wowerman: Ha esetleg valamit jól csináltak volna a szocik és a szadesz, akkor nem köpnének, ha meghallják a nevüket. Csak hát olyasmiket tettek, amiért kiköpnek. Az mszp-ben és feriék dkp-jában ne keresd azt a jó embert és jó közgazdászt. Amíg kormányon voltak, addig sem bírtak kiizzadni semmi olyat. :) Beleérve a végrehajtó szervet, bajnait. persze mind azt képzli magáról és hirdetik is. Csak akkor miért kellett nekünk az a hatalmas IMF segítség., amit kikönyörögtek, 2008-ban? Amikor remek közgazdászaik szerint minket elkerült a válság...... másnapra meg kisütötték, hogy ja mégsem.. de már három hónapja kértük az IMF kölcsönt, nyugi és nincsenek feltételek sem... ahaaa, ajámlásnak híjuk, azé nincsenek. MA mondja épp az ismerősöm, arról felől, jól informált, hogy az IMF mit nem fog engedni majd finanszírozni Orbánéknak, ha rászorulnak ..... :) de feltételek nincsenek. ezt azt nem engednek. Ahogy mondta Matolcsy. A huszadik bőrt lehúzni a kisemberekről, azt engedik, ne féljetek. A jó emberek már csak olyanok. Meg a jó közgazdászok. A rohadtorbánék meg pont ezt akarták volna kikerülni, ha tudják. De nem hagyták nekik.

Unionista 2011.12.13. 22:38:39

@Ordnassac:
hatalomszerzés (eq) vs. hatalomgyakorlás (iq).

hegyilány 2011.12.13. 22:38:47

Török Gábor!

Nagyon tetszik ahogyan levezeti a gondolatait, ahogyan írja!
:)
több kárt okoznak, mint amennyi potenciális politikai hasznot nyújthatnak az országnak."
Hát.Igen! azt meg kell hagyni, hogy a kormányfő stilusa eddig nem sok hasznot hozott az országnak, éppúgy mint a kormány gazdaságpolitikája. :) Esetleg csak " annyit, hogy folyamatosan a világlapok cimlapjain, hasábjain cikkezhet rólunk a külföld.
Igaz, amit némelyek fantasztikus sikerként könyvelnek/könyveltek el.

döbbenetesen felértékelődik. " Hát. Elég döbbenetes, nem csak a kormányfő , a kormány teljesitménye. A megnyilatkozások, a kommunikáció látványos hiánya szintén.
Döbbenetes, az elmultnyolcévre történő visszamutogatás, az IMF. elzavarása" , visszahivása, (annak) . az események kommunikálása. Hogy csak rövidke példákat emlitsek. :)

Ordnassac 2011.12.13. 22:38:49

@wowerman: hmmm... nem olyan biztos, hogy a közgazdászlét elég. Ne feledd, Orbán előtt három közgazdász volt hazánk miniszterelnöke és ebből kettő kormányzati teljesítménye nem volt kifejezetten pozitívnak mondható.

Aztán pedig nem kellett nagyon a Fidesz ahhoz, hogy az ország megutálja az MSZP-t, tettek eleget ők maguk is ezért.

messi-asz 2011.12.13. 22:39:50

kis érdemi felvetés

két út van...
mivel államcsőd van... (fizetésképtelenség és nem működő gazdaság)
ad1. vagy az EU+IMF (németek) fognak kormányozni és orbán dísz lesz...
ad2. vagy forradalom lesz... vérrel lövetéssel.

én az utóbbit szeretném, remélem vannak ennyire nyakasok és aljasok...
ez esélyt ad a TISZTA LAPRA...

az elsőt ez a gerinctelen féreg nem tudná elviselni... hogy hatalom nélkül audikázzon élete végéig és ne ő legyen a középpont...

xsasha 2011.12.13. 22:40:50

@bóra77:
De lehet. Kifejtenéd, miért gondolod így?

bóra77 2011.12.13. 22:42:49

@xsasha: nem fog menni. limitált a kapacitásom a hosszabb kifejtésekhez. olvasd végig, amiket írtunk, hátha...

Ordnassac 2011.12.13. 22:43:43

@ciceró: az előző posztban már írtam, hogy szívem szerint őt és Fletót politikai nyugdíjba küldeném és kívánnám, hogy az elkövetkezendő egy-másfél évtizedben maradjanak csendben.

bóra77 2011.12.13. 22:45:47

@Ordnassac: és előtörne Vona meg Schiffer:)

messi-asz 2011.12.13. 22:46:27

még egy megjegyzés... Gábor! ha OV lelő a nyílt uccán egy embert azt hogyan értékelnéd? mert szájer felesége nem biztos hogy elítélné, hiszen ollan rendes ember... és egyébként is az előélete alapján elég sok enyhítő körülményt előhozna, plusz az áldozat egy pedofíl hajléktalan senkinek kiáltaná ki, aki még ki is provokálta a gyilkosságot...

nem érzed gondnak, hogy a fides kicsit összecsúszott az állam fogalommal?
fides = törvény, azaz a társadalomban is eluralkodnak a politikai szabályok...

kár hogy nem fordítva...
szép világot hagysz a gyerekedre... de legalább pár napig még tudod tankolni a Volvót... megéri?

@ciceró: egyetértek... de ettől még nyerhet választáson... (saját szabályai szerint)

aszekelyek 2011.12.13. 22:47:43

@ciceró: Matolcsy akkor is ki volt választva:) Ennyit illene tudni.... '98 tól elég sokáig, ő volt.... :) IMF -re nem szorulási főtanácsadó.. és gazd. miniszter.

Ordnassac 2011.12.13. 22:48:29

@bóra77: miután utóbbit személyesen ismerem, vele még valahogy együtt tudnék élni, még ha lenne mit faragnia magán...

@messi-asz: miután Handó Tünde munkaügyi bíró, nem is kerülhetne elé, mivel a példa (mily meglepő) egy büntetőügy. :-P

xsasha 2011.12.13. 22:50:44

@bóra77:
Végigolvastam, éppen azért adtam neked szakszerű definíciót a siker és az eredményesség megkülönböztetésére.

messi-asz 2011.12.13. 22:51:09

@Ordnassac: ????????? Ordikám le vagy maradva... MÁR gyevibíró vagy mi

ja és a Lévai Anikó lesz az MTA elnöke...

bóra77 2011.12.13. 22:52:48

@xsasha: én meg tudom különböztetni, nyugi:) de aki eredményes, az talán sikeres is, nem?;) önmagában, a hétköznapokban.

hegyilány 2011.12.13. 22:54:03

hatalmat meg is kell tudni szerezni,"

Hát! Persze! Amit a kormányfőnek nem is volt olyan nehéz. Nagyban hozzájárult- és besegitett az öszödi beszéd (is).
Legalább is eddig nem is volt olyan nehéz. Amig a társadalom egy hatalmas csoportjának elég csak annyi, hogy lopott a másik. :)
Nekem nem annyira tetszik a hatalom" szó. De ha már használják/használjuk a politikában - nagy előszeretettel- arról az a véleményem, hogy azt meg is kellene tudni tartani.
Illetve a mindenkori" kormányfőnek nem hatalmat kellene gyakorolni, hanem a mindenkori politikusoknak a nagybetűs nép- az ország érdekében mindent megtenni", a hatalom megtartása érdekében nem lobbizni a nép feje felett.
)úgy gondolom, hogy ez meg fog szünni, (görög. olasz események).
Persze nem hátrány a diplomáciai érzék, összeköttetés, és a szakmaiság sem, :)

Bukott emberként" politikusként álljon a kormányfő. Bárhogyan is alakul a kormány, a kormányfő megitélése a jövőben is) soha sem fog bukott emberként, összetörten viselkedni. Úgy gondolom, hogy ez a magabiztos politikusokra nem igazán jellemző.
:)

bóra77 2011.12.13. 22:54:09

@Ordnassac: azért ne költözz vele össze:)

aszekelyek 2011.12.13. 22:55:44

@messi-asz: Vádaskodsz és prejudikálsz. Alaptalanul. Gondolod, hogy neki, ahogyan neked is, mindent megbocsátanának? Na kit lőttél le a nyílt utcán, amiért nem ítéltek el ?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.12.13. 22:56:06

@messi-asz: Ordinak igaza van.
Munkaügyi bíró.
Csak az kerül elé, hogy legyen-e állása annak a büntetőbírónak.

Ting Fu doktor 2011.12.13. 22:56:32

Kedve4s Gábor!

Szerintem nagyon respektálhatók az érveid és amiket írtál, azok erősen megfontolásra javasolandók. Mélyen egyetértek velük!

Unionista 2011.12.13. 22:58:18

@Jack Torrance:
török ilyen elvtelen pragmatikus.

graycivil 2011.12.13. 22:59:50

TG: "...nincs Orbánhoz mérhető politikai kvalitásokkal rendelkező politikus a parlamenti patkóban."

Gátlástalanság, önkritika hiánya, messiástudat, általános erkölcsi vákum, szofisztikált primitívség, egoizmus,...stb. Ellenállhatatlan vonzerő ez a frusztráltak számára. Ebben valóban utolérhetetlen. A magyar politikában óriási hátrány az átlagos (normális) emberi nívó.

etwas kultur muss sein 2011.12.13. 23:00:36

Kezdettől olvasom ezt a blogot, de úgy érzem, egyre szánalmasabbak az írások. Sajnálom, hogy az első kommentem ilyen lett, de ez az igazság.

Orbánról meg annyit, hogy szédületes sebességgel fogy körülötte a levegő, és ezt ráadásul gyorsítja az állandó hantázással, csúsztatással. A kétharmados fülkeforradalmi kormány nagyon rövid idő múlva csak egy rossz emlék marad a magyar történelemben. A kérdés csak az, hogy lesz-e még egy utolsó utáni esélye ennek az országnak, és persze esze a lakosságnak, hogy éljen vele...

messi-asz 2011.12.13. 23:00:51

@simonmondja.: :)))) sőt csak háziasszony:) fakanállal...

egyébként 7végén bulizik a Vicctorral...
ezt elég elmesélni mindig a munkahelyén...
és MINDENKI tudni fogja a "dolgát"

a maffiának sem tesz senki keresztbe...

és a kiretusálást sem ő rendeli meg mindet... ez maga a rencer...

messi-asz 2011.12.13. 23:02:00

@graycivil: "A magyar politikában óriási hátrány az átlagos (normális) emberi nívó."

+a teljes államigazgatásban

aszekelyek 2011.12.13. 23:05:24

@wowerman: Nincs olyan párt ma, amelyik ne ezeket a jegyeket viselné magán és ne lenne többé -kevésbé ez zavaró, bármelyiknél. Kormányzóképesség viszont nincs másiknál. Azt hiszem, politika ezek nélkül kevés helyen valósítható meg.ostobaság azt hinni, úriemberek délutáni teája a politika. Bármerre nézek , jártam mindenhol ezeket láttam. Szarko, merkel, és sorolhatnám..... Se jobbak se rosszabbak nem vagyunk a többi gyarló emberiségnél. Az önvédelemre is pontosan ugyan annyi jogunk van.

aszekelyek 2011.12.13. 23:06:28

@Ordnassac: Pedig milyen mézes mázzal kezdték.....

Ordnassac 2011.12.13. 23:07:12

@bóra77: :-D azt megígérhetem, teljesen azért nem őrültem meg. :-D

@messi-asz: jut eszembe, mit szólsz az új jegyzőhöz Zuglóban? Meg persze szabad a főépítészi állás nálunk. ;-)

kucu@vipmail.hu 2011.12.13. 23:07:41

@Faculty: Te milyen okos vagy, meg a jövőt is látod és tájékozott is vagy, te szavazzál majd arra a sok baromra aki ellenzékben ül most, ha nem volt elég amit eddig csináltak.......

aszekelyek 2011.12.13. 23:09:02

@messi-asz: és van olyan féreg, aki szeretné, hogy lövés és vér folyjon.

török gábor 2011.12.13. 23:10:49

@SzélsebesVelorex: "nagyon rövid idő" - ez mit jelent? szeretném jelezni, hogy a cikk - minden ezzel ellentétes komment ellenére - nem szól arról, hogy kívánatos-e ov hatalomban maradása. arról szól, hogy a bukása - más véleményekkel szemben - szerintem nem következik be "nagyon rövid idő" alatt. 2014 az én értelmezésemben messzebb van ennél...

Ordnassac 2011.12.13. 23:11:06

@graycivil: "Gátlástalanság, önkritika hiánya, messiástudat, általános erkölcsi vákum, szofisztikált primitívség, egoizmus,...stb."

Jogos, így van. De nem emlékeztet ez egy magas szemüveges közgazdász-vállalkozóra, aki most alakított új pártot?

Időnként azért ijesztő hasonlóság van a 2000-es évek két nagy politikai szereplője között...

adambum 2011.12.13. 23:11:23

Orban azert sikeres baromira, mert mindig ket lepessel elorebb jar mint masok. Igy volt a polgari korokkel is, s syerintem igy van most is.

Amugy meg tenyleg az a siker merceje, hogy mennyire tudja atvinni valaki a politikai akaratat. Nala mar nem kerdes hogy atviszi-e, az a kerdes hogy fent is marad-e. Es ez fuggetlen attol hogy meg 2 vagy 6 vagy 10 evig lesz-e miniszterelnok. Az ellenzek azt mondja, mindent visszacsinal, persze. Csak civakodni fognak ha egyaltalan eljutnak odaig. Ha meg nagy gaz lenne, meg mindig johet Varga Mihaly pl. A maz mas lenne, de a rendszer elne tovabb.

Ezt ismerte fel zsenialisan Orban Viktor, es szereny velemenyem szerint meg jo par mas dolgot. Par ev mulva minden lecsitul s a rendszer elni fog tovabb. Europa erdeklodes es ero hianyaban ejteni fogja a temat.

aszekelyek 2011.12.13. 23:14:51

@lane: No és ha azt oda leírták , akkor az szentség , hogy úgy is van , persze...., mert ott soha nem hazudoznak és nem írnak mást, mint a szín igazság.... Nekünk pedig azt kötelességünk hinni is. Ott olyanok élnek, akik nem saját érdekeik mentén politizálnak, írnak és híresztelnek.... persze, persze...

Diocles 2011.12.13. 23:15:21

"Lehet szeretni, vagy nem szeretni a kormányfőt, de azt be kell látni: messze vagyunk még attól, hogy összetört, bukott emberként álljon előttünk."

Említsük is meg a szóban forgó blogot, amely éhes disznó módjára makkal, azaz bukott Orbánnal álmodik, az index fizetett blogja, a Véleményvezér.

Oké, VESSZEN A FIDESZ, VESSZEN ORBÁN, teljesüljék a domináns média frusztált megmondóinak álma, csak azt nem tudom, h ők kiket állítanának a helyére? Jó, oké, a VV-s megmondóembernél még tudom, Dávid Ibolyát és "normális jobboldalát", az LMP-t, Karácsony "perverz koalícióját", de ez nyilvánvalóan megvalósíthatatlan. Ill. ez esetben tessék majd megnézni a forint/euro árfolyamot...

Össztűz van a kormány ellen, de nem mutat senki alternatívát. Kérek alternatívát! És ami a legnagyobb baj, ami miatt számomra elfogadhatatlan az ellenzék, hogy a gazdasági "alternatíváik" csak fokoznák az ország versenyképtelenségét... tessék csak megnézni az LMP programját, 50% szja-val, ingatlanadóval, ökoadókkal, Paks visszafejlesztésével, zöld adókkal (amitől a fél magyar ipar bezárva, kezdve pl. az ajkai Mal-lal...), megnövelt fuvarozási adókkal...

A fene se akar vitázni a domináns sajtó által felheccelt emberekkel, VESSZEN a Fidesz, vesszen a jobboldal, legyen meg mindenki akarata, de kire kell szavazni, hogy jobb legyen?

Ting Fu doktor 2011.12.13. 23:16:43

@Ordnassac: A hasonlóságban mélyen egyetértek. Mindeketten kiemelkedő tehetségek és gondolkodók. És valóban mindekettőben megvan az a politikai kvalitás és tulajdonság, amely a hétköznapi értelemben teljesen elítélendő, de a politikában elengedhetetlen az érvényesüléshez.

A valódi különbség Orbán és Gyurcsány között a szocializációs és a politikai közegben van.

Nincs kétségem abban,hogyha valamilyen történelmi tréfa folytán Gyurcsány alapította volna a Fideszt és Orbán lett volna KISZ vezért, majd "üzletember", akkor ma mindenki ugyan ott tartna, csak a másik helyén.

ökörpöröly 2011.12.13. 23:18:39

@aszekelyek: Olyan szép ez a fideszes "nemzeti oldal". A "sárgacsillagos" Szájer írja az Alkotmányt, nője, Handó "sárgacsillagos" lett az Országos Bírói Hivatal elnöke, a "sárgacsillagos-roma" keverék Bölcs Vezír.
Ez a nemzeti oldal? :) Mondjuk "szekelyek" biztos örül, mert ő a "sárgacsillagos" vonal nagy pártolója már családilag is!
Kíváncsi vagyok, mikor tér észre a nép:) Ha megint sárgacsillagot kellene viselniük, akkor 100 cowboyfilmre elegendő sheriff lenne csak a Parlamentben! :)

aszekelyek 2011.12.13. 23:21:08

@Diocles: Mindegyik magát tökéletesen alkalmasnak látja. Vona, schiffer, ferink, maszopék... Széles lefedettség... csak izé... , hogy is mondjam. Eklektikus. :) be kell őket zárni és amíg csak egy marad, addig ki se engedni. Az lesz a jelölt.:) Hazudozási verseny helyett.

hegyilány 2011.12.13. 23:21:24

Elnézést! De mutasson már valaki - jelen pillanatban, vagy a közeljövőben - hol van, lenne az a politikai erő, aki/amely a kormányfő, kormány kihivója, - váltópárt lehetne???
Persze ez nem egyenes következménye annak, hogy a következő választásokon sem lesz.
Csak az a baj, hogy a magyar társadalom egy nagy csoportja, azt sem tudja igazán, hogy a politikát eszik e vagy isszák!!??
A megszokott mantra :) Emlitett csoport a napi politikai- gazdasági folyamatok értelmezéséhez sem nőtt fel!!
De úgy gondolom, hogy ez a szűk látókör a választásokig ki fog nyilni, s nem lesz elég az üres beszéd- igérgetés)
Igaz ezt csak remélni tudom.
:))

lane 2011.12.13. 23:21:47

@aszekelyek: Te most hivatalos troll vagy? Honnan tudod kikre gondolok? :)

messi-asz 2011.12.13. 23:22:28

@Diocles: A fene se akar vitázni a domináns sajtó által felheccelt emberekkel, VESSZEN a Fidesz... e kire kell szavazni, hogy jobb legyen? "

cinikus po:cs vagy...

csinálj pártot és meglátod... kicsinálnak...
a fides (=nav+bíróság+ügyészség+sajtó+a teljes államigazgatás)

a feudalizmus van bukóban épp... de a komcsi ragazskodik a KONCOT védi...

csak vérrel mennek el... nincs demokratikus megoldás

tessenek forradalmat csinálni...

messi-asz 2011.12.13. 23:23:27

@aszekelyek: jogáááász? doktor ????? hihihi:) nagy a hasonlóság...

aszekelyek 2011.12.13. 23:24:11

@török gábor: Nekem is ez a legfrissebb infom. Még előbb sokkal jobban sarokba akarják szorítani , hogy soha többé esélye se legyen.

hegyilány 2011.12.13. 23:26:39

Egyébként meg tetszettek volna másként szavazni!!
Igaz! Némely társadalmi csoportnak nagyon megfelel a mostani helyzet (is).
Nem is tudom?? Hogyan kell mondani?? Talán ők a politikai folyamatok haszonélvezői??!!
:)

etwas kultur muss sein 2011.12.13. 23:27:54

@török gábor:

Konkrétan 'a bukás lehet', hogy nem fog bekövetkezni 2014 előtt, de maga a bukás szó elég sok dolgot takarhat. Gyurcsány miután kiszivárgott az őszödi beszéd, gyakorlatilag bukottnak volt tekinthető. Orbán nem olyan kelekótya, mint Feri volt, ezért ilyen típusú bukta esélye kicsi. Azonban látni kell azt is, hogy OV hatalmon maradásához szükséges az a hatalmas elvakult birkaagyú tömeg, aki minden körülmények közt képes rá istenként tekinteni.
Technikai értelemben lehet, hogy messze van még OV bukása (valószínűleg több az OV hívő birka, mint GYF hívő volt), de az egyértelmű, hogy már most sem tekinthető annak, aki tavaly volt. OV itelességi válsága sosem lesz olyan mély, mint GYF-é volt, ugyanis nagyon fontos tulajdonsága, hogy milliók ébredhetnek fel álmukból, és láthatják be, hogy ő is a nemzet ellensége, de sosem válik 'szemét kommunistává'. Magyarul a narancs nagy tömegek szemében sosem lesz olyan ciki, mint a vörös.

Abban egyetértünk, hogy verbális képességeket nézve jelenleg nincs ellenfele OV-nak, de ez csak egy fontos tulajdonság a nagyon sok közül.

Érdemes lenne pár posztot ellőni talán arra is, hogy miért alakulhat ki az a paradox helyzet, és milyen módon befolyásolja a választópolgárokat, hogy bizonyos pártok képviselői lyukat beszélhetnek a néző hasára a 'közszolgálati médiában', míg van olyan - jelentős társadalmi bázissal rendelkező - parlamenti párt, ami gyakorlatilag cenzúrázva van.

www.barikad.hu/political_capital_jobbik_v%C3%A1lthatja_fideszt-20111207

aszekelyek 2011.12.13. 23:28:10

@lane: Ráhibáztam kérlek:D Jó régi troll szokás:) Mi az a troll? Aki kivágott az index egyik blogjából, mondván neki három harmada van? Mert nem bírja ha valakinek más a véleménye, mint az ottani vezérnek?

Diocles 2011.12.13. 23:29:39

@Ting Fu doktor:

divatos szidni és egykutyázni Orbánt és Gyurcsányt.

én mindkettőről azt gondolom, hogy az adott felhozatalból még a legjobbak. Nézzük csak meg, h kik voltak Orbán előtt a jobboldalon meghatározók: Torgyán, Csurka, Lezsák, Hóbagoly... vagy most Vona... ha Orbán kiesik, akkor a Jobbik nagypárt lesz... Az jobb lesz?

De az országot sem Gyurcsány kúrta el egymaga (az ő neve inkább szimbólum), hanem se szeri, se száma az MSZP-s kiskirályoknak, akik a maguk területén messze kártékonyabbak, korruptabbak voltak, mint Gyurcsány... hogy az istenadta, HITELEKBŐL FIZETETT 13 havi nyugdíjjal kilóra megvásárolható jónépről ne is beszéljünk...

Ha Gyurcsány nem ígérte volna meg, akkor megígéri valaki más, ha kell, akkor új szereplő pl. Kónya Péter, akár a legirracionálisabb dolgokat is, igény lesz rá... Hisz istenadta joguk a rendőröknek negyvenévesen a havi 200 rugó, nem?

ennek az országnak egy baja van, politikusoktól függetlenül, baromi kevés ember tart el baromi sokat, kevés aktív, rengeteg inaktív... A politikusok pedig az utóbbiaknak játszanak, megyünk is le a lejtőn, mint a rakéta.

ökörpöröly 2011.12.13. 23:30:19

Kíváncsi vagyok, hogy Navracsicson keresztül mennyit fizetett -vagy mennyi megrendelést kapott- ezért Political Capital! :)

1. Hol van a sikeresség, amikor a Bajnaiék kormányzásához -általam nem kedvelt- képest iszonyatosan lemaradunk mind gazdasági, mind nemzetközi politikai érdekérvényesítés terén?
Most Török Gábor miért nem veri a ...... az asztalt, hogy Orbán miért hazudott? Most miért nem számít a hitelesség? Most miért nézi el, hogy az elmebeteg Fővezír miként égeti ronggyá az országot külföldön? Miért nem zavarja a minden eddig mértéket meghaladó korrupció? Miért nem ordít hangosabban a jogágak bolsevik uralom alá vonása? Miért nem ordít, hogy az ország valutája, országkockázati felára, nemzetközi megítélése, GDP-növekedése régiós szinthez képest siralmas?
Mondjuk Török Gábort soha nem tartottam semmire, mint őszinte és egyenes, hiteles politológust vagy szakembert. Ő egy vállalkozó, akit a kapcsolatok és az ezekből leeső pénz érdekel, nem más.
Nem azért, de egy ilyen siralmas cikkért vagy "gondolatmenetért" olyan, aki tényleg tudni akarja, hogy mi a helyzet -és nem teljesen hülye-, az 5 forintot nem ad.

aszekelyek 2011.12.13. 23:30:47

@messi-asz: Neked? Nem, ne haragudj, neked nem.

Unionista 2011.12.13. 23:31:32

@Diocles:
ha a kormány nem tudna megállapodni a készenléti hitelről sem, akkor abból előrehozott választás közvetkezne.

ökörpöröly 2011.12.13. 23:31:52

@ökörpöröly: Mennyit fizetett a FIDESZ készpénzben vagy megrendelésben. :) Nem írtam elég érthetően. :) Nekem ennyi elég is volt mára ebből a bohócoldalból! :)

lane 2011.12.13. 23:32:43

Nem válaszoltál a kérdésemre. Kikre gondoltál?

aszekelyek 2011.12.13. 23:33:10

@Ordnassac: Van neked szíved? Így lealázni :)

hegyilány 2011.12.13. 23:33:46

"Növekedési stratégiát kell üzembe helyeznünk, amely a magyar sajátosságokra és erőforrásokra épül. Lehet, hogy valakinek csalódást fogok okozni, de az a véleményem, hogy ma nincs nemzetközi növekedési stratégia, csak nemzeti növekedési stratégiák vannak" - mondta Orbán Viktor"

Tehát 2012-ben )
Tudjuk!? Fantasztikus sikerek - eddig erről szólt a történet- . Nem tudom a bóvli minősités, a kormányfő olvasatában, mit jelenthet??

csak nemzeti növekedési stratégiák vannak" Mondjuk ezt nem igazán tudom értelmezni? Növekedés , csak az előbb emlitett "csoportnál van. Mások pedig lassan, de biztosan haladnak az elszegényedés felé. Úgy, ahogyan a bizonyos szakadék felé az ország. )

Meg kellene kérdeznem egy igazi fideszistát, hátha tudja???
:))

messi-asz 2011.12.13. 23:33:56

@Diocles: most olvasgatva a kommentyeidet... látom nagyon buta vagy... kezdem megérteni a saját pici egysejtű világodban tényleg enyni a logikai láncolat... és tényleg ez a vége: OV az egyetlen és legjobb...

de rád nem lehet haragudni... a poszt írója pillanatnyi anyagi előnyök miatt áldozza be az országot a fides oltárán...

BŰNRÉSZES...

még érvényben van az alkotmány 2§ hogy a hatalom koncentrációra törekedni is tilos és MINDENKI KÖTELES ELJÁRNI ellenében...

Ting Fu doktor 2011.12.13. 23:35:31

@Diocles:
Majdnem mindenben egyetértek veled. És isten látja lelkem kellően utálom Gyurcsányt, nem mentegetni akarom, de szerintem az, hogy Ő bukott, abban leginkább a sajtátjainak van szerepe. Abban a közegben, amiben Ő próbált meg politizálni, amiben Ő próbált meg konfliktusos változtatásokat végigvinni, abban egyszerűen lehetetlen volt bármilyen eredményt elérni. Orbán ugyan úgy bukott volna. AKármennyire is zseni.

Mély meggyőződésem, hogy reformokat és nagy konfliktusos változtatásokat egy MSZP szerű párttal LEHETETLEN levezényelni, mert ott csak bizottságosdi, nullöszzegű játszmák, háttéralkuk vannak úgy, hogy közben mindenki a parciális érdekét védi.

Mégha messze nem tökéletes is amit a Fidesz csinál, de Ők legalább teszik a dolgukat és csinálják. Persze. Ez morális szempontból erősen megkérdőjelezhető. DEhát erről írt Gábor is. Más a politika és más a normális élet erkülcse.

aszekelyek 2011.12.13. 23:35:59

@messi-asz: Nem járnál el esetleg egészen Kanadáig? Ott kérjél szépen menekült státuszt....

hegyilány 2011.12.13. 23:37:11

Úgy látom itt semmi sem változott.
Igazán sajnálom.

Jóccakát!!!

messi-asz 2011.12.13. 23:39:26

@aszekelyek: szerinted a német pénzügyminiszter miért látogatott ide?

gratulált a zorbánnak a láthatatlan sikerekért ugye? és a 2/3 hoz?

aszekelyek 2011.12.13. 23:41:28

@lane: Rá kell kattintani, a nickemnél a válasz gombra , hogy tudjam , nekem címezed. Így csak sejthető:) MA nem gondolok már senkire. CSa a pihe-puha ágyamra. Jóccakát:)

Ting Fu doktor 2011.12.13. 23:42:18

@messi-asz: Szerintem Te nem hallgattad a német pénzügyminiszter előadását.
Amúgy abban nem találok semmi kivetni valót, hogy a német pénzügyminiszter lobbizik és kiáll a német cégek érdekei mellett. A gond ott van, hogy a nemes magyar baloldalunk soha a büdös életben nem tudott és nem is akart magyar érdeket érvényesíteni, ellenben mindig hasraesett a külföld szavai előtt.

menőmano 2011.12.13. 23:48:29

A poszt cime nagyon jó!
A kormányfő a feketét (is) betudja állitani fehérnek, és forditva is.
A fideszisták pedig totálisan el is hiszik/hitték neki.
Köszönet:( mert a többségi kormány tevékenységének hatására életek dőltek romba.

messi-asz 2011.12.13. 23:48:51

"Mégis 3 éves kortól kötelező az óvoda. A Fidesz-többség véletlenül egy olyan módosítót is megszavazott, ami 4 éves kortól tenné kötelezővé."

milyen rövid az idő??? úgy tűnik nagyon rövid idejük van szerintük mindenre...
mindegy majd visszavonják. vagy ők vagy a következő értelmesebb o.gy.

menőmano 2011.12.13. 23:53:45

oppá" Még annyit) mert már fáradt vagyok totálisan, egy picikét.

Ne arról szóljon már a történet, hogy lehet- e szeretni, vagy nem a kormányfőt) Ez egy vicc ugye???

Arról van szó, a valóságban, hogy azok, akik most "elestek" nem biztos, hogy újra talpra tudnak állni. Azokra az emberekre gondolok, akik most a legnagyobb vesztesei ennek a kulönutas politikának/politizálásnak.
Totálisan elképesztő egyébként, ahogyan haladnak a politikai történések. Igy röviden, tömören ennyi.
oszt.kész. ez a szomorú valóság.

inreallife 2011.12.13. 23:54:52

@xsasha: és mire tékozolta ezt a fenenagy történelmi sikert? csak egy okot mondj, hogy mennyivel lett jobb-szebb-több az ország, hogy most ő a szemétdomb fura ura? valahogy nem érzem, hogy a kivételesen sikeres történelmi időszak itt kopogtat az ország kapuján....

ellenben a történelmi lószar szagát az érzem...

menőmano 2011.12.13. 23:57:01

Régen jártam itt.) sokak örömére) de én is úgy látom, hogy itt a kommentelők, - sokan- továbbra is olyanok, amilyenek.
Nem is kell a szót szaporitanom.

jóccakát!

inreallife 2011.12.13. 23:58:59

@xsasha: te meg kevered a gátlástalan hazudozást a populista szólamokat a sikeres politikával. szerinted ezek szinonímái egymásnak? szerintem nem....

nehogy már attól legyen a legjobb a politikus valaki, mert hihetően HAZUDIK!!!!

mág jó, hogy nincs nála nagyobb lódító, pont egy ilyen kéne még ennek az országnak, egy újabb nagyot mondó....

sikeres politikus, pffffff....

török gábor 2011.12.14. 00:02:29

@Diocles: @Ting Fu doktor: egészen komolyan mondom, hogy ezek nagyon fontos hozzászólások.

bariga 2011.12.14. 00:04:59

Bocsánat, de nekem erről most a buta főnök este jutott az eszembe, aki csupa hülyével veszi magát körül, hogy ő látszódjon a legokosabbnak.

Most már ez túl sokba kerül a zembereknek is, meg a zországnak is.

messi-asz 2011.12.14. 00:05:36

@török gábor: ja ja... legalább történik valami és rend lesz, de akkor má jobbik....

márta)) 2011.12.14. 00:05:47

”Nem gondolom magam politikusnak.
Politikus az, aki hivatásszerűen azzal foglalkozik, hogy a közhatalmat megszerezze és megtartsa.

Én soha nem akartam sem megszerezni, sem megtartani a hatalmat. Nem vagyok párttag.
A válságkezelésből fakadó sajátos attitűddel viseltem átmenetileg az ország egyik legfőbb politikai tisztségét."

Ezt CSAK egy rövidke emlékeztetőnek hoztam ide némelyeknek.
Igen. :)

inreallife 2011.12.14. 00:06:31

@Ordnassac: nem a közgaszdászokkal van baj, vagy legalábbis nem ők a leggyengébb láncszem. sőt azt kell mondjam, átlagon felüli felhozatal volt belőlük. a baj az a pártokkal és a politikusokkal volt. nem hagyták a közgazdászokat érvényesülni, egyedül bokros és bajnai kapott szabad kezet, a többit bedarálták az aktuális kormány mögött álló pártok....

ökörpöröly 2011.12.14. 00:12:39

@inreallife: Török Gábor, a nagy független politológus is csak hengergeti ide-oda a fikagalcsint. :)
Mondjuk a megrendelésekből él, tehát dörgölőzik mindenhova.
Nem láttam még tőle olyan cikket, amiben arra lenne kíváncsi, hogy például miért nőtt több mint 20%-kal a korrupcióban visszaadott pénz, amikor a szoclibek ellen éppen a korrupció volt a legnagyobb bűn. Arról se ír cikket, hogy miként fordulhat elő ilyen nepotizmus. Nem ír a jogágak lerohanásáról. Nem ír a Pintérnek visszaosztott pénzekről, nem ír a Simicskáékhoz "visszajutott" milliárdokról, stb.. Csak sunnyog, pitiáner zsibárus módjára. Aki senkit nem akar megsérteni, aki vehet az árujából.
Ez a "ki jöhetne még" kérdése meg tragikomikus. Jöhetett a semmiből egy Gyurcsány, egy Antall? Hogy lehetett a "kölyök" Roma Néró miniszterelnök? Én a jobboldalon látok egy tucat embert, akit el lehetne adni miniszterelnöknek, ha mögé állnának a fideszkáderek. Lehetne Chikán vagy Bod Péter, elvégre most szakmai vezetés kellene, nem egy ócska, tolvaj politikus, aki a más pártok szétverésén, a belső konkurencia eltakarításán kívül nem sok mindenhez ért. Pont ebben a helyzetbe lehetne behozni jobboldali gazdasági szakembert, amikor a matolcsyzmus és az orbánizmus romokba döntötte az országot. Minden csak elhatározás és erőterek kérdése, nem személyi hiányé.

ökörpöröly 2011.12.14. 00:13:56

De jó, az Orsóóóóós-Olsteiiiiin kifejezés le van tiltva! :)

márta)) 2011.12.14. 00:14:10

Bocsánat! Csak azért másoltam ide (ismét). Mert úgy gondolom, hogy az a jó politikus, aki nem csak a hatalom megszerzése érdekében jelölteti magát, vállalja egy ország kormányzását.

Továbbra is az a véleményem, hogy nagyon fontos a nemzetközi összeköttetés és elismertség. Az őszinte kommunikáció a határon belül - és kivül.
Mert talán a kormányfő, a többségi kormány megitélése is másabb" lenne/lehetne, ha őszintén politizálnak. ) nem csak a társadalom egyik" csoportját - a gazdagabb réteget - juttatják hozzá ahhoz, hogy életminőségükben nagy veszteség ne következzen be. De ez nem igy lett. Sokan buktak- és sokat a másfél éves kormányzás alatt.

ökörpöröly 2011.12.14. 00:22:46

@ökörpöröly: A fideszbirkáknál meg nincs hülyébb fajta, hiszen megveszik Roma Néró legolcsóbb demagógiáját, nem zavarja őket a bolsevik, funkcionális analfabéta snittpál, ezeknek minden szirszart el lehet adni, ha trikolórba vagy árpádsávosba csomagolják a dolgot!:)

márta)) 2011.12.14. 00:31:02

a politikában egészen másként lehet értékelni, mint a hétköznapi életben.)
Na.Igen. Úgy gondolom, hogy a nép, a választók, a politikusoknál, a kormányfőnél (is) a politikusi teljesitményt" hozzáállást, értékeli. Vonatkozik ez a stílusra, jó modorra, megjelenésre, kommunikációs képességre...... is.
És hát persze nagyon fontos/lenne a gazdaság működésének beinditása. Ami az én megitélésem szerint egyelőre nem sikerült, nagyon nem.
A mindent átszervező- átiró politika, a szervezeti átalakitások, némely esetekben többet árt, mint használ. Átgondolatlan, lépésekből aligha lehet politikai tőkét kovácsolni.

sárkányfő 2011.12.14. 00:47:44

2012 = sokkterápia ---> Orbán = sétáló hulla

Ordnassac 2011.12.14. 01:07:20

@inreallife: őszintén szólva Bokros számomra a megtestesült doktrinerség, szóval nálam Orbánnal és Gyurcsánnyal áll egy szinten.

Azért remélem a közgazdaságtan nem áll egy szinten BL-lel.

Amúgy szerintem Chikán is tudott azért normálisan dolgozni, ahogy most Matolcsy is (szigorúan belpolitikailag nézve), hogy utóbbival mennyire nem jártunk jól, nem kell ecsetelni...

Ordnassac 2011.12.14. 01:10:07

@Ting Fu doktor: az oké, hogy csinálják, de a kérdés a hogyan. Az pedig nem túl fényes, pedig még komoly párton belüli konfliktusok nincsenek.

messi-asz 2011.12.14. 01:43:26

"Jogos a felháborodás és fáj a tehetetlenség. Szomorú látni az esztelen rombolást és egyre nehezebb tétlenül végignézni, ahogy a kétharmados erőfölény biztos tudatával bármit megtehetnek az „egyenlőbbek”."

"vajon hol van az erkölcsi határ?"

sehol...
maguktól MINDENt megtesznek amit megtehetnek...
pont addig amíg megengedjük nekik...
tessenek szívlapáttal pontot tenni az ügyre...

tetenyi.blog.hu/2011/12/11/itt_mindent_lehet_2

kucu@vipmail.hu 2011.12.14. 01:45:57

@ökörpöröly: Azt érted ez alatt, hogy akkor tér észhez a nép, ha megint megválasztja azt ami 8 évig szar volt és nagyjából ide vezetett? Hát gratulálok! Mondjuk a stílusod az teljesen jellemző rájuk, de ne sértegesd már azokat, akik nem úgy gondolkodnak ("hál Istennek"), mint te

kucu@vipmail.hu 2011.12.14. 01:48:41

@ökörpöröly: Te ennyi hülyeséget, hogy tudsz össze írni?

A Sherman megsérült, végzünk vele 2011.12.14. 02:55:42

Szerintem a kép beállított, nem tényleges sakkállást látunk.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.12.14. 05:35:54

mi a sikeres politikus? aki csak a saját, vagy az ország pecsenyéjét sütögeti eredményesen? mert az első verzió az a hatalommal való visszaélés irányába mutat...

ssi 2011.12.14. 06:34:22

O.V. saját víziója szerinti országot építhet. haza hagyja magát. O.V.-nek siker

van hatalom s bármi siker, amit így mondanak. nincs ellentmondó belső rivális

van Európa hírű siker, a 2/3. minden ellenzéki (ellen)vélemény lenullázható

eredmény csak nézőpont kérdése: van/nincs/más/új/csökkent/nőtt/stagnált stb.

O.V.-II.=állami dominancia.1. vagyon: reváns privatizációért. 2. ideológia: ő az állam

vágya: legendává lenni is. utókor szentesíti az eszközeit, hisz lett az ő új rendszere

szakmai hiba békeidőben háborúzni. válság idején meg muszáj. s a hiba felerősödik

mindig van mit félteni. válságban több is. függés erősödik. egzisztencia a tét

fontos a beszélőke. hangerő nem minden. fő a tartalom: inkább igaz legyen, ne költői

szakmaibb tartalom a kormány felől = társadalom fejlődésének esélye

és mindig van tovább, lehet/jöhet más holnap, ha ma nem is látható :)

ssi 2011.12.14. 06:44:09

@ciceró:
2011-ben kimondott 2012-es vezércél: recesszió elkerülése .. a többi majd kiderül

www.portfolio.hu/gazdasag/orban_lesznek_konfliktusok_de_vallaljuk_azokat.159930.html

ssi 2011.12.14. 07:22:58

jelen helyzet nagy kihívás: 1 szisztematikusan építkező, újszerű (de nem biztos, hogy korszerű) tervnek csak szisztematikus, értelmes, újszerű ellenvéleménye lehet eredményes - a megfelelő időpontban/tól .. a kihívott jövő még váratik

Sneé Péter 2011.12.14. 07:42:15

Noha kedvelem a finom megkülönböztetéseket, ez egyszer tamáskodva olvasom. Okaim a következők: 1. nehéz bárkit is egyidőben kétféle mércével mérni, 2. károsnak vélem és elvetem, ha valaki az alternatívák ellen dolgozik, márpedig az említett politikus egyik fő törekvése a lehetséges vetélytársak fölléptének megakadályozása (amivel saját táborának is sokat árt).

komment1 2011.12.14. 07:43:43

Kedves TG!

Hát azért ez a logika marhára sántít. Marhára. Ilyen alapon - és viccen kívül - a világtörténelem egyik legsikeresebb politikusa Sztálin volt. Még csak meg se bukott, még annyira sem, mint Hitler, akit mondjuk szintén nem buktattak meg, csak a szövetséges csapatok kellemetlenkedtek ott neki. Sztálin politikusi képességeiről egyébként (virágnyelven) remekül ír Koestler a "Sötétség délben"-ben, tényleg nem volt "jobb", politikailag alkalmasabb ember abból a felhozatalból sem. A legkevésbé sem hiszek abban, hogy a politikusi erkölcs bármennyire is eltér a "hétköznapi" erkölcstől, és ezt mindig is tudták, jóval a modern kor előtt, egyik leginkább ajánlható ilyen téren Shakespeare.
Pl. vegyük Orbán esetét: igen nagyon tehetséges ember, kiemelkedő - az ókortól kezdve kismillió mű szól arról (pl. görög tragédiák), hogy az ilyen tehetséges embernek megvannak a képességei, a lehetősége ahhoz, hogy nagy hasznára váljon a közösségének, városának, országának, ugyanakkor a nagy tehetség nemcsak nagy felelősség, hanem ugyanakkor nagyon veszélyes is. Hübrisz mint fogalom mindenkinek ismert - a görög tragédiákban sem a kisember az, aki a hübriszbe esik, hanem a nagy, a kiemelkedő ember. Magasról lehet a legnagyobbat zuhanni, erkölcsi értelemben is.

Konkrétan Orbánnál mégis mi az a baromi nagy siker? Az, hogy sikerült ismét a tönk szélére sodorni az országot, de úgy, hogy nemcsak gazdasági szempontból katasztrofális a ténykedése, hanem a demokratikus intézmények lebontása miatt nyugatról már kormányzati és egyéb lehető legmagasabb szintről napi rendszerességgel kongatják a vészharangokat? Ez a nagy siker? A posztból nyilvánvaló, hogy nem, hanem az, hogy hivatalban van és marad is (ha nem teszik lapátra nyugatról, ami szerintem meg fog történni). Hát az tényleg nagy siker, ha közben lenullázza az országot, akkor inkább ne legyen hivatalban. Saját szakmám köréből tudok mondani párhuzamot, hogy érzékelhető legyen, a politika egyáltalán nem annyira más: nyilvánvaló, hogy valamilyen akadémiai állás kell ahhoz, hogy az ember tudományos munkát tudjon végezni (ez felel meg annak, hogy a politikus politikai pozícióhoz jut, megválasztják stb.), és ha mondjuk valaki szépen szerez magának egy professzori stallumot, ír ezt meg azt, tanszékvezetőségig vergődi magát, tehát kétségkívül valamiféle tehetsége nagyon is van, amit mondjuk a szakmai felfelé törésre fordít, de közben amit tudományos alkot az egy nulla (hej de milyen sok ilyen példa van erre kishazánkban) - akkor most ez egy sikeres ember? Kívülről és elsőre nézve nagyon az, belülről és jobban megkaparva egy hatalmas failure, mert nem arra használta a tehetségét, amire kellett volna. Akkor is lehet stalluma meg előmenetele, ha normális szakmai munkát végez, de sokan nem ezt választják, hanem szimplán a kaparást felfele, mert az hatékonyabbnak tűnik.
Éppígy a politikusnál sem az önmagában a siker, hogy hatalomra jut és ott marad, hanem hogy az ország javára használja a hatalmát. Orbánnak pont az a marha nagy felelőssége, hogy nem volt és nincs is jelenleg más, aki ilyen kaliberű lenne a magyar politikában, annál nagyobb lehetne az ő sikere, de annál nagyobb a sikertelensége is, a valódi bukása, hogy mibe viszi az országot.

Kalmár 2011.12.14. 07:47:42

@manyike: Értem az aggályaidat, de van akit szivesebben látnál a kormányrúdnál ilyen viharos időben? Spekulánsok támadják a forintot, a lakossági devizahitelek generációkat tesznek földönfutóvá ha nem lépnek, az adósság szinte visszafizethetetlen mértékű, a közszféra pazarló és fenttarthatatlan, stbstb.
Jobb lenne egy empatikus, egyeztető, szakszervezetbarát, multibarát, bankár elkötelezettségű ember? Nem szeretném azt látni, hogy itt a baj közepén Megyó féle tökölés megy.
Persze ha tudsz valakit akit alkalmasnak találsz azt megköszönném ha megosztanád velem is.
Sajnos itt csak az hangzik el, hogy bárki más, akárki, valaki stbstb. Semmi konkrét alternatíva.
Még a Bajnait hallom talán a legtöbbet, de nem értem, hogy a semmi rizikó, nem nyúlunk az adósságtermelő rendszerekhez, csak hitelből lavírozunk és megszorítunk módszeren mi tetszett bárkinek. Nem vezet sehová.

jenőke 2011.12.14. 07:55:15

Machiavelli óta a politikát sokan és sokféleképpen igyekeztek megmagyarázni. A politika fogalmi meghatározását Török Gábor mellőzte, és ez most szóljon a javára, mert rengeteg felesleges vitát előzött meg.
Ami Machiavelli óta biztos: az erkölcsnek nincs semmi jelentősége a politikai cél elérésének folyamatában, valamint a kormányzási cél nem elsődlegesen a népjólét, hanem a hatalom megtartása. A népjólét a hatalommegtartásnak csak az egyik eszköze.
A hatalom birtoklásának módja az, ahogyan differenciálhatunk a politikák milyensége között. A módon az egy személy (vagy szűk csoport), illetve demokratikusan választott többségi hatalom szerint lehet különbséget tenni, azzal, hogy ez a két fő csoport is tovább bontható.
Egy példa arra, hogy milyen az, ha többség hatalma érvényesül: a politikusok valamilyen oknál fogva hímneműek, és sok köztük a jogász, továbbá szeretnek mindenféle törvényeket alkotni a saját felfogásuk alapján. Egy párt hatalomra kerülése esetén a tényleges többségnek, a nők érdekeinek képviselete, jogainak érvényre juttatása már nem szempont.
Lehetne írni sokat, a politika jó téma erre, és ennek jó alanya a Fidesz, no meg Orbán Viktor.
Jelenleg milliók akarják Orbánt megfejteni, én inkább azt elemezném, hogy mit miért tett, amikor hatalmon volt.

ssi 2011.12.14. 08:04:16

@Kalmár:
nem reszortom az új megoldás megfogalmazása, bocsi :(
de jelzésértékű, ha állampolgároknak nem tetszik bármi is :)

alap: ME kötelessége a haza érdekeinek/értékeinek védése és a fejlődés

Fidesz: engem nagyon meglepett az irány és a stílus .. az elmaradt eredmények nem

jelenlegi állapotunk: gond van. csak a nemzetközi helyzet s az elmúlt8év miatt??

O.V.-nek van víziója, bár ne ez lenne. vízióval bíró ellenzék nem tud/akar látszani

várunk/kivárunk, mint sokan. új programhoz lesz vezető is. csak jó program lenne

megszűnt 2011.12.14. 08:12:04

@Kalmár:

"Persze ha tudsz valakit akit alkalmasnak találsz azt megköszönném ha megosztanád velem is."

Az egész hozzászólásoddal egyetértek. Én sem látok mást, akinek esélye lehetne valamit, bármit csinálni a politikában, mely pozitív irányba vihet. Orbán a legalkalmasabb.

A politikája különben nem változott az első Orbán-kormány óta, ahogyan érzékelem a saját életemen, csak némi módosítást kéne eszközölni, mert: hogyan s miből építhető fel az új középosztály?

Robinzon Kurzor 2011.12.14. 08:20:11

A kommentelők nagy része mintha nem értené, hogy az "Orbánnak nincs ellenfele" megállapítás nem a politika tartalmára, "jóságára" vonatkozik.

Aki ennek örül, meg hogy Orbán megint milyen jól lemosta az ellenzéket, miközben minimális kritikai fenntartásai sincsenek a megvalósított politikával kapcsolatban, az rendszertanilag a "genetikailag alattvaló" osztályba tartozik.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.14. 08:20:41

@jenőke: Európa legbefolyásosabb politikusa, a német kancellár egy nő. Igaz, több női vezető nem jut eszembe per pillanat Európában. Mert talán nincs is.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.14. 08:27:04

@manyike: 2010-ben a növekedés felporgetése volt az első cél, 6-8%-os hiánnyal. Ezt nem engedélyezték, de a kormány nem adta fel a célját és végül csak előállította a manyup államosítás révén a 6-8%-os hiányt de a növekedés nem pörgött fel.
Elértük 2012-t és most a recesszió elkerülése a fő cél. Ha 3000 milliárd extrapénz felhasználásával sem sikerült kimozdítani a növekedést az alacsony tartományból, egy alapvetően még ellenségesebb közegben mint idén, e pénz nélkül még annyira sem fog menni az élinkítés.
Ez a kormányzati cél, akárcsak az összes többi nagy cél ( államadósság csökkentés, 1 millió új munkahely, adócsökkentés, 3% feletti növekedés stb. ) kudarc és kudarc.
Egyrészt mert lehetetlen eleve elérni másrészt meg a lehetőségeket sem tudják kihasználni ezzel a felsővezetéssel.
A mameluk politika, a Rákosi-korszakban is alkalmazott csak a lojalitás számít, a tudás majd jön mellé elv nem működik. Sosem működött.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.12.14. 08:27:49

"egyre csökkenő lelkesedéssel - hiszek abban, hogy lehet más a politikai elemzés, mint szimpla politikai véleményalkotás"

Kedves Török Gábor! Remélem, ez csak retorikai szófordulat volt. Ne csökkenjen a lelkesedése, jó úton jár. Ez a blog továbbra is a legértelmesebb és leghasznosabb kapaszkodó a magyar közélet megértéséhez. Minden elismerésem!

Igyekszem nem (sokkal) lemaradni Öntől, amikor még szélesebb keretet javasolok a valóságunk értelmezéséhez, pl. itt: verteslaszlo.blogspot.com/2011/12/penzugyi-osszkep-fele.html

Csak biztatni tudom Önt, hogy feltétlenül folytassa elemzéseit az eddigi megközelítésben, mert a magyar társadalom jóléte épp ilyen higgadt, racionális megközelítést igényel.

Robinzon Kurzor 2011.12.14. 08:33:07

És nem tudom, hogy annak volt-e szánva, de én ezt a posztot egy nagyon kemény kritikának érzem a Fidesz (mint párt), az ellenzék és úgy általában a politikával bármilyen szinten foglalkozó polgárok felé.

Hogy Orbánnak nincs alternatívája, ezt helyzetet mi hoztuk össze, ehhez Orbán egyedül kevés lett volna.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.14. 08:36:47

@Ting Fu doktor: A Fidesz nem sok mindent csinált. Érdemes áttanulmányozni az ellátórendszereket amiket állítólag megreformált.
Az egyetlen érdemi változás a nyugdíjrendszerben történt.
A többi alrendszerben nem történt nagyobb volumenű változtatás mint a korábbi kormányok alatt.
A kommunikáció persze az hogy itt forradalmi változások történtek. De hát ettől még nem történtek.
Ezért is lesz gondban a FIdesz, mert a nemlétező átalakítások nem eredményezhetnek sem hatékonyabb forrásfelhasználást sem megtakarítást.

A Fidesz nagy jó a kommunikációban. A legtöbb állampolgár nyilvánvalóan nem bír mélyebb ismeretekkel az ellátórendszer felépítéséről. Ők elhiszik hogy attól hogy egy hivatalt átnevezünk,a törvény számát megváltoztatjuk, vagy lecseréljük a vezetőjét, megváltozik gyökeresen a helyzet.

Magyarország ugyanaz az ország, ugyanazon hibákkal, mint 1990 óta. Egy problémát sem oldottak meg, de létrehoztak újakat. Ez a mérleg.

Robinzon Kurzor 2011.12.14. 08:37:20

@A Sherman megsérült, végzünk vele: "Szerintem a kép beállított, nem tényleges sakkállást látunk."

De, lehet ilyen állás.

Amikor a gyerekeim oviban sakkozni tanultak, ott voltak ilyen partik.
Ez két, a sakk szabályait igen, de a játékot egyáltalán nem ismerő, cserében viszont agresszívan játszani próbáló ember "játszmája".

A másik lehetőség: Szííjártó azért tud játszani is, de nem meri megverni a főnökét.

panelburzsuj 2011.12.14. 08:39:52

@Robinzon Kurzor:

Ezt olvasom a Corvinus honlapján a BA-szintű politolusképzésről:

"fontosabb szaktárgyak: kormányzati és választási rendszerek, magyar politikai rendszer, média és politika, XX. századi magyar és egyetemes politikatörténet, nemzetközi gazdaságtan, nemzetközi kapcsolatok elmélete, összehasonlító gazdaságtan, politikai földrajz, magyar és egyetemes politikai gondolkodás története, EU politikai rendszere"

Miért érzem úgy, hogy ehhez képest itt bulvárízű bizantinógiai spekulációkat látok?

megszűnt 2011.12.14. 08:44:07

"Lehet szeretni, vagy nem szeretni a kormányfőt, de azt be kell látni: messze vagyunk még attól, hogy összetört, bukott emberként álljon előttünk."

Nem lehet pontosan megjósolni, hogy mennyit bír el. A bizonytalanságot lehet erősíteni azzal, ha úgy tűnik az embernek, mintha 100% biztonságban lenne.

Parlamenti közvetítésben gyakran és egyre gyakrabban hangzik el a megerősítés hangsúlyozása: pl. kétharmad áll mögöttem, ha támadnának, ezt tudják és a nép áll mögöttem, aki a felhatalmazást adta. Zavart félmosolyok és szétmaszatolt mondatok.

Nagy a teher Orbánon, mint miniszterelnökön, hiszen egyedül vállal minden döntést. Saját magára vállal mindent. Nem tudom, tippem sincs rá, meddig bír el ekkora nyomást – egy ember(!), de nekem gyakran van olyan érzésem, hogy túl sok, és az is, hogy összetörhet bármikor. Arra az esetre vannak a külünböző forgatókönyvek, de biztos:

Ameddig bírja, idegileg, emberileg, harccal és erővel, addig töretlenül csinálja. Ez a hihetetlen, mérhetetlen elszántság, ami fogható, vehető.

László56 2011.12.14. 08:44:18

Szép jó reggelt Mindenkinek

Fekete és fehér.....írja az elemzőnk. Valahogy megértem az őrlődését. Nem csak megértem, hanem tiszteletre méltónak is tartom, hogy erről ír. Nem hiszem hogy lenne az országunkban olyan ember, ki a politikával foglalkozik és nem ment volna keresztül ezen az állapoton. Egyik bevallja ezt, a másik meg nem, a harmadik meg talán észre sem veszi hogy mi rontja az életet és értelmetlenül áll a problémái előtt.

Mi a helyes, mi a helytelen, kérdezi magától az ember, amikor rájön, hogy majd semmi sem igaz abból amire tanították. Becsapottnak és kiszolgáltatottnak érzi magát. Üresnek, hiszen szinte összedűl az emberben egy egész világ, amikor látja a politika embertelenségét, közönyösségét és sokszor még az értelmetlenségét is.

Pedig a politika mi vagyunk magunk, ezek a tulajdonságok nem a politika tulajdonságai, hanem a bennünk, a polgárokban, az emberekben magunkban van. Én pontosan ezért találom szépnek a politikát. Mert minden rossz és jó tulajdonságával, miránk, a polgárokra mutat vissza. Hiszen a politikát emberek csinálják, ugyanezekkel a a jó és rossz tulajdonságokkal.

A keleti államok polgárainál mindezek a problémák azonban duplán jelentkeznek. A taníttatásunk borzalmas primitívsége, a kommunisták élettől való elrugaszkodott nevelése, a történelem hamisításunk mértéke olyan méreteket öltött, ami az ország polgárainak elvette az identitását és az ébredésnél borzalmas fájdalmakat okoz. Sokan nem is tudják, vagy nem is akarják tudni hogy miért ilyenek, amilyenek. Az állapotot érzik, de az okokat mindenki másképp próbálja megmagyarázni.

Nem tudunk színesen gondolkodni, mert nem tanítottak meg rá bennünket. Fekete és fehérnek látszik a politikai élet is, annak ellenére hogy a politikánál színesebbet nem is lehet elképzelni. Hiszen ahány ember annyi -féle gondolkodás. Kell ennél színesebb ?

Csak éppen a taníttatásunk nem engedi ezt. A kommunista gondolkodás taníttatása, primitívsége. Könnyűnek tűnik, hiszen eszerint a kommunista tézis szerint, a polgároknak nem kell gondolkodni, mert a párt majd gondoskodik rólad, te csak dolgozzál és ne törődj semmivel. Legyél önállótlan hogy a kommunista önálló lehessen és vezethesse az országot és téged. Hogy ez a több mint hatvan éve tartó procedúra hová viszi az országot és polgárokat, most láthatjuk a legjobban.

Az ébredés és változások folyamatában élünk. Az élet kegyetlenségére senki nem készítette fel az országot és polgárainkat. Az államtól várunk még mindig mindezt. Pedig ez nem az állam feladata, hanem a családoké. Kik azonban még a kommunisták primitívségében nevelkedtek. Akkor meg honnan tudják hogy mi a helyes és mire kell nevelniük a fiataljainkat. Úgy a politika mint a polgárok ebből keresnek kiutat.

Orbán Viktor második kormánya ismeri az utat. Vezet bennünket és megpróbálja a lehetetlent. Képzetlen népét átvezetni a homályosságból az élet színességébe. Kövessük őket és máris jobban fogjuk érezni magunkat.

messi-asz 2011.12.14. 08:50:08

@László56: jó vagy Mogács! qva joooo... szerintem a legjobb vagy....

megszűnt 2011.12.14. 08:50:49

@László56:

"Pedig a politika mi vagyunk magunk, ezek a tulajdonságok nem a politika tulajdonságai, hanem a bennünk, a polgárokban, az emberekben magunkban van."

Nem. A politika távol kell álljon az embertől, pontosan azért, hogy még ember tudjon maradni.

Dante poklában nem szívesen osztoznék a politikusokkal.

zoli_80 2011.12.14. 08:54:26

Az utolsó mondat alapján TG részben a VV legutóbbi Orbán-írására is reagált, ami jogos. A belinkelt cikk leginkább a vágyvezérelt gondolkodás végterméke volt, én ugyanis semmi olyasmit nem láttam az ominózus Orbán-interjúban, amit a VV látni és láttatni szeretett volna.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.12.14. 08:56:09

@László56:
Vigyázz, nehogy megsértődjön rád.

Orbán a kommunisták mérhetetlen primitívségében nevelkedett a váverjaival együtt.

Családilag MSZMP terhelt.

Gondolkodni nem tanult meg.

Biztos, hogy ezekért nem kapsz kokit és sallert ?
Tudod, kissé primitív.

messi-asz 2011.12.14. 09:10:52

"Megdöbbentő adat: az olaszok többet dolgoznak, mint a németek"

gondolom a legtöbbet meg a magyarok... ollan szorgos rendes népség vagyunk...

szval szerintem a HATÉKONYSÁGOT mutattya... a balkániak lusta buta népségek...

www.portfolio.hu/gazdasag/megdobbento_adat_az_olaszok_tobbet_dolgoznak_mint_a_nemetek.159924.html

radala 2011.12.14. 09:13:08

Szuper kis iromány minden szavával egyetértek. Az egyetlen különbség talán az, hogy engem OV teljesítménye jobban lenyűgöz, mint tg-t. A másik, hogy talán még tg-nél is bizonytalanabb vagyok abban, hogy ez az egész ez jó-e nekünk. Mert hajlamos vagyok gyakran azt hinni, hogy én is csak egy értelmiségi fanyalgó vagyok, meg azt is hajlamos vagyok hinni (bár az eszem tudja, hogy ez tévedés), hogy akinek esze van, annak a véleménye is gyakrabban helyes, Orbánnak van esze, információja is azaz elvileg jobban kéne tudnia, hogy amit cselekszik az többet árt-e vagy többet használ.
A végtelen nagy kérdés az az (mert szerintem OV így látja), hogy ha van egy szarul működő, senkiben sem bízó, általában erkölcstelennek nevezhető ország/világ, akkor abból következik-e az, hogy ezzel a világgal/országgal bármi megtehető a "cél" érdekében.
A válasz nyilvánvaló nem, az, hogy én ezt elnézem neki pont az a tulajdonság, ami a fasizmushoz meg a kommunizmushoz vezetett. Ez majdnem vitathatatlan. Roppant szar ügy belegondolni, hogy feltehetőleg én szimpatizáltam volna a kommunistákkal meg a fasisztákkal...
A másik dolog viszont az, hogy csupa bagoly mondja neki, hogy nagyfejű. Mo-n keresve se lehet OV-nál nagyobb demokratát találni, ha az elmúlt 2 évet úgy tekintjük, mint még elemzésre alkalmatlan távolságban lévő időszakot...
Tulajdonképpen végtelenül hálás lehetek OV-nak GyF-nek a válságnak stb., mert én mindig azt hittem, hogy a háborúk meg válságok meg diktatúrák meg minden ilyesmi rossz, az gonosz, buta emberek miatt lesz. Hiába a kedvenc mondásom, hogy a "pokolba vezető út jóakarattal van kikövezve", igazából mindig azt hittem, hogy vannak valóban "fekete" szereplők, ha "fehérek" nincsenek is, oszt lassan be kell látnom, hogy nincsenek.
Mert pont az alternatívák hiánya miatt mit fogunk mondani, az AB korlátozásról meg ilyenekről, amik valóban tök fekete dolgok...

Átverés! 2011.12.14. 09:14:16

A postot még nem olvastam, de mindentől függetlenül gondoltunk volna, hogy 2011. végén a a legtöbbször aktuális műként idézett film címe a "Tanú".

Nem sokat haladtunk a történekem országútján.

messi-asz 2011.12.14. 09:18:27

@radala: "Orbánnak van esze, információja is azaz elvileg jobban kéne tudnia, hogy amit cselekszik az többet árt-e vagy többet használ."

igen ez így lenne... ha valós döntési helyzetei lennének illetve ha tisztességes szándékai...

a te naív butaságoddal a politikát sosem fogod megérteni...

sokat segítenék, ha pár kulcsszót leírnék! csak, hogy jobban ércsd:
pártpénztárnok, kassza, törtetés/átgázolás, gerinctelenség, elvtelenség erkölcstelenség, rivális párt fizikai megsemmítése, hazudozás/igérgetés, a kánaánt már látya mer ő megy elől, ott van a kanyaron túl, de most még pár év nehéz lesz... mindig az utolsó pár nehéz évet éled... stb stb...

2011 Magyarország, üdv a mátrixban!

panelburzsuj 2011.12.14. 09:29:10

@radala:

"Útban vagyok az MSZP-nek, az SZDSZ-nek, az MDF-nek, és útban vagyok a mögöttük álló pénzügyi, nagytőkés köröknek is, ez az igazság. Én plebejus miniszterelnök voltam, egy plebejus érzelmű pártot vezetek, és elkötelezett vagyok a választók iránt. Semmilyen más szempont nem befolyásol, sem pénzügyiek, sem nemzetköziek, sem politikusi, vagy lobbiérdekek, ezért én sok embernek vagyok útjában"

Jól érzed: ez egy demagóg népvezéri krédó. Amit régen volt kommunista meg fasiszta alfaja, de mára egybeolvadt a "populista" jelzőben és tartalomban.

És igen: minden ilyen jellegű népvezérnek a szerényke jövedelmű szellemi bérmunkások a leghűbb rajongói és csatlósai.

Ringlósztár 2011.12.14. 09:29:58

Kormányfői teljesítmény? Hol?
Max a szavazógép működtetése a droidokkal, bár azt is Lézer végzi.

Ringlósztár 2011.12.14. 09:33:16

@aszekelyek:
Ja, az utcán tüntető, a "haza nem lehet ellenzékben" csőcselékre gondolsz?
Akik nem tudták elfogadni, hogy demokratikus választáson veszítettek és választási csalást vizionáltak, amikor Pintér Keresztapa Sándor volt a belügyminiszter?
Hát, azok olyanok sajnos...

jjulie 2011.12.14. 09:37:29

@xsasha:

a politikai sikeresség is olyan, mint minden egyéb emberi sikeresség

amikor már nem élsz, eszébe jutsz e embereknek, és ha igen, ettől többnyire ökölbe szorul e a kezük és káromkodnak egyet, vagy jóleső érzéssel mosolyognak egyet

meg a már nem aktív, öregedő korodban betöltött szereped is sokat mond a sikerességedről, elmennek e hozzád meghallagatni, vagy esetleg már életedben elfelejtettek, vagy politikus esetében esetleg lelőnek

olvastam egy kitalált storit valami dávid nevűről szólt, idegen szóval bibliának nevezett könyvben részletesen írnak róla, a sikeréről is......

van egy idegen

zaza79 2011.12.14. 09:38:09

Nekem valaki azt magyarázza el, hogy annak mi értelme van, hogy jövőre a jachtok ÁFÁja levonható lesz. Lehet, hogy Gábor elemezgetéseit úgy ahogy van kidobhatjuk a kukába, mert akik a parlamentben ülnek kizárólag a maguk és haverjaik napi igényeit elégítik csak ki az egyes törvénymódosításokkal?

megszűnt 2011.12.14. 09:38:21

@wowerman:

"ha jól tudom maga jobbikos. Akkor miért is zavarja a felsorolt 6 dolog? "

Nem tagadom, hogy a Jobbikra szavaztam (főleg taktikai okokból, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmadja és a határon túli magyarok érdekképviselete miatt), de sose értettem vakon és kritikátlanul egyet sem a Jobbikkal sem más párttal.

Isten mentse meg Magyarországot attól, hogy a Jobbik kormányozzon! Kicsiny mása lenne a Fidesznek, de kinek kell egy majdnem olyan, de mégsem az?

"Ne várd a hajnalt
Ha túl mocskos a világ"
www.youtube.com/watch?v=WLNnbLrX7jU&feature=related

lüke 2011.12.14. 09:47:33

hüha..
s húha telefonnal sakkozni( olyan, mint dig. órás tollal aludni) úgy emlékszem pisszenés sincs, ráadásul filces kártya? asztalon

@manyike:
ez jó:" a haza hagyja magát"
a választás folyományaként.....

2011.12.14. 09:51:29

Nagyon egyetértek ezzel a poszttal annyi különbséggel, hogy OV sem gép, és minden politikai vállalkozó, ha még ennyire gátlástalan és pofátlan is, mint OV, azéer a elmén belül van egy határ. OV többször összetört, de amíg nem volt a hatalomban, az a remény éltette, hogy belekerül. A küzdés élteti és éltette. Ma már semmi se élteti, fásult és reményvesztett, mert nem ilyen lovat akart, s nem a küzdés kell már rég, hanem a konszolidálás. Most kellene egy nyugodtabb habitusú egyén, aki együttműködésre kész, aki lehet hivatalnok és szürke, de teszi a dolgát. OV már nagyon unja, nem is találja magát ebben a helyzetben. Pl. Szánalmas volt, mert szavakat se talált, amikor fújolt az ellenzék, szinte remegve "brekegett", iszonyúan meg van sértődve. Azaz tudja, hogy komplett hülyét csinált magából, de mint a gyerek letagadja, és akkor meg sem történt a dolog. Nem felnőtt magatartásra vall...Én nem adok neki 4 hónapot, bedobja a törülközőt, oszt jónapot!

És valóban, mi lesz akkor? Szóval jó az írás, tanulságos, örülök neki, hogy olvashattam.

megszűnt 2011.12.14. 09:55:11

@Letícia:

", s nem a küzdés kell már rég,"

Letíciám,

mire való, hogy Te itt kivetíted a vágyaidat?:)

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.14. 09:58:28

A vastagbőr blogbejegyzése is foglalkozik az ingyen helikopterekkel :

- Ha a Honvédség öt Mi-24-esének nagyjavítása 2 milliárd forintba kerül (gépenként 400 millió HUF, azaz 2 millió USD), akkor nem lenne olcsóbb a szállító helikoptereket is nagyjavítani? (a 24-esek bonyolultabbak, a Mi-8/17-esek valszeg olcsóbbra jönnének ki) Persze azt, hogy épp hány Mi-8-asunk repülőképes, szinte lehetetlen kinyomozni, de a kb. 10-15 gép nagyjavítása olyan 30 millió dollárból tuti megoldható lenne, ez kb. 15-öde a mostani beszerzésnek.
- Azt már le sem írom, hogy egy Mi-8 újonnan 3-5 millió dollár, csak nekünk, egy (lényegesen kisebb, kb fele kapacitású) UH-1N 12,5 millió (!!!). Elképzelhetetlen, hogy a Minyó annyi pótalkatrészt zabáljon el, hogy élettartama alatt megközelítse az UH-1 árát.
- Honnan lesz 64 pilóta a 32 új helikopterre? (BTW az optimális a gépenkénti 1,5 személyzet, az 96 pilóta!) Honnan lesz kb 2-400 műszaki? A Gripenek üzemeltetésének egyik fő akadálya, hogy alig van olyan őrült, aki a Honvédségnél 150k nettóért dolgozik, amikor ugyanezért háromszoros pénzt is megkap piacon.
- Honnan lesz kerozin ennek a tényleg hidegháborús mennyiségű gépnek az üzemeltetésére?
- Mit csinálnak a Mi-8-asokkal? Selejt?

---

Ragozzuk végig :
Én lopok, te lopsz, ő lop. Mi lopunk, ti loptok, ők lopnak.
Én lopni fogok, te lopni fogsz stb.

szoja122 2011.12.14. 10:00:17

@Ordnassac: "és nem megbukni két elveszett választás után, azért jelez valami politikai tehetséget."

Nem, nemcsak azt jelzi, hanem azt is, hogy milyenek azok a politikus akik őt ezek után is rajongva szinte minden kritika nélkül újra választják.

Addig ameddig Magyarországon az egyes politikai vezetőket pop sztárként rajongva kritika nélkül elfogadják, addig esélye sem lesz a felemelkedésnek.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.14. 10:00:58

@radala: Ha a demokrata ismertetőjele, hogy a barátait, párttársait ülteti a legfontosabb, törvényben kimondottan pártsemleges pozíciókba, akkor tényleg Orbán a legnagyobb demokrata.

szoja122 2011.12.14. 10:07:07

@Ordnassac: "nem olyan biztos, hogy a közgazdászlét elég"

Egyetértek, sőt véleményem szerint teljesen mindegy, hogy mi a foglalkozása, II osztályú színészből is lehet jó elnök. A legfontosabb, hogy jól tudja megválogatni a munkatársait. Habár tudom, hogy messze ez a legnehezebb...

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2011.12.14. 10:08:59

TG-t akkor tudnám végre értékelni, ha összehasonlítaná a sztálinista rendszerek működését a mai magyar rendszerrel.

Kíváncsian várom

xsasha 2011.12.14. 10:12:07

@Diocles:
Ebben valóban le vannak írva a leglényegesebb dolgok.

De vajon nem azért tartunk még itt, mert a kádári elit és a médiaelit szövetkezett, és nagyon nem volt érdekük, hogy a kádári szemlélet kikerüljön az emberek gondolkozásából?

94-ben nem a kádári hiedelmek újraélesztésével nyert ez az elit, megakadályozva, hogy a társadalom a rendszerváltozás sokkja után meginduljon az átalakulás útján? Ok, Bokros lett belőle. Aztán éltanulók voltunk, versenytársainknál és az EU átlagnál is jobban fejlődtünk, aztán merre fordultunk? Ismét Kádár apánk felé fordultunk, és jóléti rendszerváltást hitt el a társadalom. (Hozzá tartozik természetesen, hogy a jobboldalunk messze nem a legkorszerűbb társaság volt.) De újra a társadalom attitűdje volt meghatározó, még ha most már sokkal durvább eszközök kellettek a felélesztéséhez. És újra jött a csomagolás. És teljesen biztos vagyok benne, hogy a társadalomnak a süllyedő Európában is jóléti fordulatra van igénye, és jogosnak érzi, hogy a múlt hülyeségeit ne ő fizesse meg. Pedig a társadalom döntött úgy, hogy hitelből akar élni. De ha valaki előállna, és azt mondaná a társadalomnak, hogy nem állítasz elő annyi értéket, mint amennyit elfogyasztasz, akkor azt az embert megválasztanák vezetőnek? Amikor egy technokrata jóléti azt mondja neki, hogy 18. havi nyugdíjat kell kapjál, mert megérdemled?

A demokrácia azért működött, mert a társadalomnak volt erkölcse, megvoltak az információs hierarchiák. Az emberek nem hitték azt, hogy nekik mindenről véleményt kell alkotniuk, hanem mindig tudták, hogy kik azok az emberek, akiktől elfogadják a véleményt.
És a demokrácia azért működött, mert a média és a civil szféra az igazságot képviselte, tájékoztatott, az etika volt a vonalvezetője, és nem a profit.

Magyarországon ez nem tudott kialakulni. A kádári hálózati hatalom csak visszahúzódott egy kicsit, de a hatalmi pozíciói (gazdasági, média, igazságügyi szervek, szakszervezetek) megmaradtak. A társadalomnak esélyt sem adtak arra, hogy elindulhasson a kellemetlenebb, de előre vezető úton. A kádári hatalmi érdekek szövetkezése a médiaelit profitérdekével és véleménymonopóliumával, egy olyan alku keretében, melyben megkapták Budapest erőforrásait az országért cserébe - ez megpecsételte az országunk lehetőségeit, és minden politikai próbálkozás lehetőségeit.

A baloldalon nem véletlenül nem nőhetett a fű sem a két párt alatt. És nem véletlenül jelentek meg mindenféle pártok a jobboldalon, meg középen, mint pl. a Centrum párt. (Emlékszik még rá valaki?)

Bizonyára könnyű emlékezni még, hogy mennyi támadást kapott az "Egy a zászló, egy a tábor" koncepció. De volt más lehetőség? Van bárkinek is ötlete arra, hogy miképp lehetett volna megtörni a kádári illúzió uralkodását?

megszűnt 2011.12.14. 10:12:15

@karakán:

"de sose értettem vakon és kritikátlanul egyet sem a Jobbikkal sem más párttal."

Önkritikát szeretnék gyakorolni, aztán megyek a dolgomra:

A Fidesz volt az a párt, mellyel én vakon és minden kritika nélkül egyetértettem az első Orbán-kormány idején és utána is sokáig, ha nem kerülök olyan nagyszerű és szemet felnyitogató ember közelébe, mint amilyen Para-Kovács Imre újságíró volt.

Tehát hiszek abban, hogy: Török Gábor munkája sem hiábavaló, mert talán lesz egy, egyetlenegy vagy kettő, három, esetleg több olyan személy, aki(k)ben kétségek ébrednek a bizonyosságok ellenére.

Nem mondom, hogy boldogabb lettem, mert amikor az ember világosan lát, egészen olyannak mindent, amilyen, attól olykor boldogtalanabb, mint a bizonyossággal, mely narancssárga ködfelhőbe burkolózik.

radala 2011.12.14. 10:12:33

@messi-asz: Ez amit írsz részben igaz részben hülyeség. Nem lehet igaz az, hogy a lopás motiválja a politikusainkat, mert nagyságrenddel jövedelmezőbb és veszélytelenebb lopási formák is vannak. Ezen kívül OV nem tér el "törtetés/átgázolás, gerinctelenség, elvtelenség erkölcstelenség, rivális párt fizikai megsemmítése, hazudozás/igérgetés, a kánaánt már látya.."-ban senkitöl.
Nem a motivációban van a különbség, hanem a tehetségben. Amit mondasz, ha igaz is nem visz közelebb semminek a megértéséhez.
@panelburzsuj:"Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit teszek".
Teljesen világos (többször mondtam is már), hogy végtelenül hasonlít a kommunizmus, fasizmus és ez. Baszottul kell az embernek figyelnie arra, hogy nehogy hagyja magát átverni, ez rohadt nehéz és ami a fő baj, hogy ugyanez az Orbán pont ugyanúgy átveri Debreczenit, mint engem (csak az előjel fordított, sőt én azt gondolom én még függetlenebb is vagyok Orbán hatásától, mert szemben Debreczenivel, akinek semmi nem tetszik, nekem legalább nem tetszik minden). Igazából én nem látom a kiutat ebből, nem látom, hogy mi segíthet eldönteni mi a jó és mi a rossz.
Illetve dehogy nem látom, teljesen világos, hogy AB korlátozás nem lehet jó, de legalábbis ilyen fontos kérdésben nem szabad hazudni egy pillanatra sem. De mivel nincs alternatíva, mert még Karácsony Gergely is pont úgy hazudik, mint Orbán ezért baromi nehéz ez az egész. Arról nem is beszélve, (amit pont századszorra említek meg), hogy nagyban nehezíti a tisztánlátást, hogy már Antall is fasiszta volt és Horváth Balázs meg a tömegbe akart lövetni...
Rohadt bonyolult ez az egész...

2011.12.14. 10:15:38

@karakán: :) Én együttműködő vagyok, küzdeni csak akkor, ha kell és helye van...:) Szóval, szerintem nem vetítek ki semmit magamból. :)

Majd az e-mail megy, csak bonyi kicsit..:)

radala 2011.12.14. 10:16:42

@Diocles: Valóban bölcs észrevétel. Valamelyik nap említettem, hogy ideje lenne elgondolkozni, azon, hogy ha nincs a Földön ember, aki Mo-t jó irányba tudná vinni, akkor nem az-e a kézenfekvő magyarázat, hogy Mo egy szar ország szar társadalommal...

szoja122 2011.12.14. 10:18:50

@ökörpöröly: "sárgacsillagos"

Kedves ökörpöröly nem totálisan mindegy, hogy kinek mi a vallása? Másrészt honnét van ilyen biztos értesülésed?

A vallásnak csak egy esetben van jelentősége, ha mint a Fidesz és a Jobbik a kereszténységet beviszik a politikába, és politikájuk szöges ellentétben áll az általuk fennen hirdetett keresztény erkölccsel.

radala 2011.12.14. 10:21:18

@xsasha: OK ez rendben, de a kérdés az az, hogy ha van egy beteg ország, akkor milyen módon szabad meggyógyítani. Szabad-e teljesen gátlástalanul/kiszámíthatatlanul átalakítani valamit, ha az konszenzus kb. hogy az ország legnagyobb baja, az állandóság/kiszámíthatóság/bizalom hiánya...

ssi 2011.12.14. 10:23:59

@lüke: örülök, hogy tetszik :) az ellenzék ...

@ciceró: :)) ez jó: "csak a lojalitás számít, a tudás majd jön mellé elv"

@Letícia: :) pl. fontos ügyeknek legyen kormánya és ne kormánynak ügyei ?

@szoja122: + csapatot irányítani, ügyeket megérteni, összefüggéseket átlátni

szoja122 2011.12.14. 10:25:16

@hegyilány: "Elnézést! De mutasson már valaki - jelen pillanatban, vagy a közeljövőben - hol van, lenne az a politikai erő, aki/amely a kormányfő, kormány kihivója, - váltópárt lehetne???"

Van ilyen, Bajnai Gordon. Mivel visszafogott, nyugodt, nem agresszív, nem pökhendi és érti a pénzvilág nyelvét, karakterében ellentéte Orbánnak és Gyurcsánynak.

Lenne esélye, ha egyáltalán visszatér a politikába. Más kérdés, hogy mennyire megfelelő, de habitusa miatt szerintem sok hívet szerezhetne 2014-ben.

megszűnt 2011.12.14. 10:27:12

@Letícia:

"Majd az e-mail megy.."

Várom az e-mailt. Annak függvényében döntöm el, haladok-e tovább a szerelem irányába vagy marad a munkakapcsolat kettőnk között.

Nem lehet, hogy a júl. 25. az még egy kicsit Rák jegyben van és nem annyira Oroszlán?

A másik és nagyon idevágó a poszthoz: ebben a mai világban meggondolandó, hogy az ember újabb gyereket szüljön, még akkor is, ha úgy véli, megtalálta az Igazit (és ez tárgyalási alap!).

- Ha valaki egyszer álmában a Paradicsomban járna, és emlékeztetőül lelke egy szál virágot kapna ajándékba, és ha felébredne, kezében a virágot ott találná - mondd, akkor mi volna?

ssi 2011.12.14. 10:35:40

Ipsos

összes szavazó közül
Fidesz 18%
szocik 11%
Jobbik 10%
LMP 3%
DK 2%

ha ma lenne a választás .. elmenne 46%
Fidesz 39%
szocik 24%
Jobbik 24%
LMP 8%
DK 3%

és további szép napot :)

xsasha 2011.12.14. 10:40:46

@adambum:
Civakodni fognak? Az nem kérdés...
Az ellenzék teljesen koncepciótlan, mint ahogy a parlamenten kívüli erők is. Egymásnak gyökeresen ellentmondó dolgok mellett tüntetnek, és miatt bírálják a kormányt.
Kicsi államot akarnak, de tüntetnek az MTV leépítése ellen.
Bírálják az adóemeléseket, és Bokrost és IMF-et akarnak.
Felszólalnak az ellen, hogy egy kis réteg tartja el az országot, de bírálják az SZJA csökkentést.
Szolidarításról beszélnek, és elvárják, hogy a rendőrök 40 évesen mehessenek nyugdíjba, miközben már 65 évre tolódott ki a nyugdíjkorhatár.
Azon zúgolódnak, hogy a média milyen mocsokul elbánt velük, és nem azt közvetítette, ami a lényeg, hanem kiragadtak hírhajhász dolgokat a tüntetésről - közben pedig a médiaszabadságért tüntetnek...

Csak nekem tűnik úgy, hogy ezzel valami nincs rendben?

Diocles 2011.12.14. 10:45:32

OFF

namivan, TG-t büntiből nem szemlézi az index, mert a ballib fősodortól eltérő cikket merészelt írni a Patásról?

szoja122 2011.12.14. 10:47:04

@manyike: "+ csapatot irányítani, ügyeket megérteni, összefüggéseket átlátni "

Igaz, egyszóval menedzserni kell tudnia.

radala 2011.12.14. 10:55:18

@ciceró: Ezek szerint a világon nincsenek demokraták:-)
De nem erről akartam beszélni, hanem, hogy gyönyörű CV-t tudna rittyenteni magának:-)

panelburzsuj 2011.12.14. 10:56:56

@radala:

"Az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba 2011. november 4-ig 1028 befizetőtől 141 millió 34 ezer forint érkezett."

(Egy közepes panzió ára. Számolgassál.)

panelburzsuj 2011.12.14. 10:59:09

@Hepci:

Porosodó gumibanán a zőccségbolt kirakatában? :)

xsasha 2011.12.14. 10:59:58

@radala:
Kedves radala!

A kiszámíthatóan rossz az nem alternatíva.
Az országot akkor is megéri kizökkenteni a 20 éve bejárt útjáról, ha az nem abba az irányba fog továbbmenni, amerre eredetileg tervezték.

Az országnak nem az állandóság/kiszámíthatóság/bizalom hiánya a legnagyobb baja. Ez egy következmény. Az államnak éppen a társadalmi változatlanság a legnagyobb problémája. A problémák szőnyeg alá seprése, a felszínes látszattevékenységet - "Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna"

Én sokat gondolkoztam az őszödi beszéden. Gyűlöltem miatta Gyurcsányt. Ma az őszödi beszéd elhangzását inkább pozitív dolognak tartom. Azért továbbra is utálom Gyurcsányt, hogy elkövette a beszédben elhangzó dolgokat. De abban a beszédben gyakorlatilag benne van nagyon sok minden, ami rávilágít - a látszat mentén evezünk, a látszat mentén vitatkozunk.

Ha az állandóság, kiszámíthatóság a cél, akkor valóban a kádári rendszerben a helyünk. Ezen el kell gondolkodni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 11:17:53

@xsasha: mintha még emlékeznék valami hasonlóra azokból az időkből, amikor a Fityesz ellenzéki volt... :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 11:19:25

@panelburzsuj: ócsó kóbász szellemi hajléktalanoknak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 11:21:47

@panelburzsuj: gondolkodtam is, egy jobb közepes koetsoegautó (pl. legkisebb Q/X/M) áráért simán listavezető lehetnék a dicsőségfalon... Bock a listavezető 8 millával, ha jól tudom.
Csányi biztos nagyon röhög...

sztd 2011.12.14. 11:23:24

Valahogyn nem értek egyet az általános hangulattal, de nem tudom megmagyarázni, hogy miért nem.

Egyrészt nem hiszem el, hogy az önreflexió és a hibák beismerése az hiba lenne a politikában hosszú távon. Az sem feltétlenül hiba, ha valakinek változik a világnézete, de a politikában szerintem az már ki(kellene, hogy)zárja a további alkalmasságot.
Azt gondolom, hogy az, aki beismerte a hibáját az ki tudja javítani. Ha tud beszélni, el is tudja magyarázni (el tudja hitetni a közvéleménnyel), hogy jobb, ha kijavítom a hibámat, mint, ha nem tenném. Az, aki nem javít, az örökké hibázni fog (mint a politikai ellenfél... ;) ). Szóval a hibák beismerése szerintem lehet erény is, ha az ember okosan csinálja.
Azt sem hiszem el, hogy a politikusnak mindig mást kell mondania, mint amit gondol, vagy az irányváltást iránytartásnak szabad beállítani. Szerintem ez egy sértés a társadalomnak, hogy ilyen hülyének nézik, és ezt valaki ki fogja használni.

Azt sem gondolom, hogy OV-nek a parlamenti patkóban ne lenne 2014-re méltó politikai ellenfele, vagy vele azonos súlycsoportú szövetségese. Nem akarok neveket mondani, de erős a gyanúm, hogy a tavalyi kezdők sokat fognak tanulni még 2014-ig, úgyhogy szerintem lesz itt alternatíva. Talán túl sok is.

Egyébként a Fidesz kommunikációja is szerintem mintha kezdene magára találni. Elkezdték magyarázni, hogy micsoda struktúrális átalakításokat hajtanak végre, és ez milyen jó, mert...

(Az építőiparban dolgozom, de valami miatt rám tört az optimizmus. Talán a ködös borongós idő teszi. ;) )

panelburzsuj 2011.12.14. 11:36:57

@Hepci:

"Azért rendeltem el a soron kívüli borellenőrzést, mert sokan panaszkodtak, hogy ömlik az olasz bor hazánkba. Valójában nem magától ömlik, hanem a magyar borászok szállítják be. Más országban elképzelhetetlen lenne, hogy a borászok importálják az olcsó külföldi bort a többi termelő nyakára. Azután meg csodálkoznak, ha nem lesz piaca a magyar szőlőnek."

Ezt a "felméréssel" pl. hatékonyan lehetne ösztökélni az adakozási hajlandóságot.

Befizetsz - vagy közzétegyünk?

radala 2011.12.14. 11:37:34

@xsasha: Nem egészen erre gondoltam, csak szarul fogalmaztam.
nem a költségvetés kiszámíthatatlansága a baj, hanem az, hogy senki nem bízik senkiben (azért nem bízik, mert minden és mindenki kiszámíthatatlan).
Nos ebben a helyzetben páros lábbal beleszállni azokba a dolgokba, amik még kiszámíthatónak látszanak helyes-e? Nem provokatív kérdés ez, valóban nem tudom. Nyilván olyan ez, mint ütögetni egy rossz TV-t. A baj csak az, hogy az ütögetés, ha segít, akkor az azért van, mert valami kis kontakt hiba volt. Mo nem kontakthibás, hanem képcsőcserés, már ha van még olyan, hogy képcső...
De mindegy ez a fő baj az az, hogy vagy te akivel szeretnék egyetérteni, vannak sokan, akikkel meg nem, de mégis az a helyzet, hogy ha kicsit is erőlködnék, akkor téged hamarabb tudnálak cáfolni, mint azokat, akiket cáfolni szeretnék...

megszűnt 2011.12.14. 11:39:26

@sztd:

"Szóval a hibák beismerése szerintem lehet erény is, ha az ember okosan csinálja."

Hibát beismerni egyenlő a gyengeséggel és a vereséggel. Okosan tehát nem lehet csinálni.

Egy politikusnak hinnie kell önmagában, mert nagyon sokan hisznek őbenne. Ez óriási teher, de a tévedhetetlenség látszatát muszáj őrizni.

Önmagát kérdőjelezi meg az a politikus, aki beismeri tévedését, ezért kezd olyan praktikákba, hogy finomítja a véleményét, amikor kell.

Ha levágná a jobb kezét, akkor hamarosan a fejét követelnék.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 11:40:59

@panelburzsuj: úgy gondoltad, kellene egy publikus "hezitáldenemfizet" kategória is? Nem férek be, nem hezitálok.
Ezentúl a neved dombóváriberija. :D

panelburzsuj 2011.12.14. 11:41:01

@Hepci:

Szóval a Dadan-mintájú patrióta hazafiak erőteljesebb bevonása a közteherviselésbe szerintem rejthet még költségvetési tartalékokat.

radala 2011.12.14. 11:44:21

hiba a mátrixban?
ataszjelenti.blog.hu/2011/12/14/lazar_janos_emberseges_javaslata
Nem a TASZ-t kritizálom, kicsit sem nem is Lázárt. csak ez végre valami szép, ami teljesen szokatlan. Milyen jó lenne, ha ez lenne a szabály és nem a kivétel. Milyen klasszul habzó szájjal küldhetném el a sunyiba a sok balos hőzöngőt:-)
Milyen kár, hogy a helyzet az, hogy ök küldhetnek el klasszul habzó szájjal engem és még igazuk is van (legalábbis látszólag (=én is úgy látom, hogy igazuk van))

Unionista 2011.12.14. 11:47:57

@Diocles:
az országot mindig a lakosság 10%-a tartja el. mindig. el ne hidd már, hogy a nemzeti össztermék abból van, hogy valaki krumplit termel. abból a krumpli van. de a krumplit mind elfogyasztjuk. és itt nem az a gond, hogy az ország túlfogyaszt. az állam nem költ többet annál, amennyit beszed. itt a gond, hogy a cca. 1000 milliárdos adósságszolgálatot a lakosság legokosabb 10%-a extra profitként nem teremti elő. tehát 1M ember nem mond le önként és dalolva évi 1M forintról. és ha ez nem áll fenn, akkor a leggazdagabb tizedtől el kell venni évi 1 milliót azért, hogy az adósságot ki lehessen fizetni.

dumálhatsz túlméretezett szociális rendszerről. mondhatod, hogy a 40 éves rendőrtől vegyék el 200 ezres nyugdíjat. majd beállítják az állományba, és ott fog 200 ezret keresni. és még ugyanennyibe kerül majd fenntartani neki az őrsöt, és a rendőrautót. így akarsz megtakarítani? matolcsy györggyel nem az a gond, hogy hülye. hanem az, hogy idióta. ha a rendőröket újra munkába állítja, akkor abból nem bevétel lesz, hanem kiadás. ha a munkanélkülieknek nem segélyt ad, hanem kényszerközmunkát, akkor abból megint csak kiadás lesz.

itt a felső tizedtől kell elvenni átlagosan évi 1 milliót. és így lehet előteremteni 1e+12 forintot. és ha úgy képzeled, hogy a nyugdíjakat kellene elharmadolni, akkor egy fasiszta pöcs vagy. pontosan ugyanolyan náci pöcs, mint a radala nick. ha a nyugdíjak harmadát elvennéd, akkor itt még 1 millió háztartás képtelen volna időben fizetni a közüzemi számlát. 1 millió ma sem képes. de te álmodozz szociális kiadáscsökkentésről.

kelet európa annyit tehet, hogy a szociális terhek egy részét áttolja az unióra. megpróbálja ezt bevinni nemzetközösségi keretek közé. amivel megoldódnak az alsó tized problémái. a felsőt pedig megadóztatja. progresszív vagyonadót vetnek ki. és akkor lehet az élő munka terheit csökkentené, és a fogyasztási adókat szinten tartva társadalmi, kulturális, gazdasági, és politikai értelemben is fenntartható növekedési pályára állni.

gonda1979 2011.12.14. 11:48:28

@Ting Fu doktor: Részben igaz, amit mondasz, de!
Van egy nagyon fontos különbség a két karakter között és ez a JELLEM. Ez okozza, hogy Orbán nem tud bukni, mert ugyan rengeteg hibát vét, de a magyar ember már csak ilyen: fát lehet vágni a hátán, de ha megbántod, akkor akármit csinálsz, véged. Ezért van ott Orbán, és Gyurcsány ott, ahol.

kekeckecc 2011.12.14. 11:52:03

nem értek egyet török gáborral az alternatíva kérdésében:
1. mit jelent a szó? honnan kezdődik egy politikus "alternatívája"? önmagában nehéz definiálni.
2. hogy, és ez fontosabb, valaminek nincs jelen alternatívája, az nem jelenti azt, hogy nem létezik. lehet, h a következő miniszterelnök már itt van köztünk, csak nem tudunk róla. innentől kezdve pedig nem politikusi képességekről vagy programról beszélünk, hanem a médiáról, időzítésről stb.
3. hogy valaminek nincs alternatívája a jelenben, EGYÁLTALÁN nem jelenti a status quo legitimálását. fehéroroszországban van-e reális alternatíva? kínában? jordániában? vagy: van-e alternatívája a kőolaj-üzemű autóknak? az atomerőműveknek? a szó szoros (már, ha sikerül túljutni az 1. kérdésen) értelmében nincs. ez azonban nem jelenti azt, hogy a fennálló helyzet jó és hogy ne lehetne jobbá tenni. hogy OV leváltásával vagy javításával, a politikai irányok megváltoztatásával, az ebből a szempontból lényegtelen.

ez a furcsa érvelés, ami zavar leginkább: ha "nincs más alternatíva", "a többi rosszabb volna" mentalitás nem szabad, hogy egy részvételi demokráciában egyenlő legyen a rendszer elfogadásával.

OV nem politikai hulla, sőt: a sors kegyéből most hihetetlen mentőövet kapott. A sikertelen gazdaságpolitikát, a konzekvensség hiányát mostantól az EU-ra kenheti: MIATTUK "kénytelen" adóemelésekbe fogni, ilyen v olyan megszorításokra, gábor, figyelje meg (vagy írjon erről!), hogy a következő hónapok kommunikációja erről fog szólni. OV "kénytelen lesz" a megszorításokra, s ezzel a hitelességi és népszerűségi válságon túl lesz.

2011.12.14. 11:55:20

@karakán: mi volna? Csoda..:D ez nagyon szép!

(Ám én inkább pl. egy adag csülökre vágynék virág helyett! Biztos, ami biztos, nem akarok éhen halni!:D)

@manyike: Így van, nagyon jól írod..:))

Unionista 2011.12.14. 11:59:04

@radala:
ennek aztán tényleg kell örülni. basszus te hülye vagy, mint a seggem. mindenki tudja, hogy a közoktatás keretei között a fogyatékkal élőket együtt kell képezni az épekkel. ha egy gyerek nem lát, akkor ugyanúgy kell neki magyarázni a történelmet, mintha látna. és ha nem méri fel ésszel a matematikát, akkor is ugyanúgy kell neki magyarázni a matekot. (a gyerekek 80%-a a matematikából az alapműveleteken túl nem ért semmit.) na most a közoktatás keretei között a fogyatékost is a négy alapműveletre kell megtanítani. pontosan úgy, mint egy átlagos gyereket. a matematika nevű tárgy ezen túl a közoktatásban egy fegyelmező eszköz. meg persze arra való, hogy kiválassza a tudósokat. semmi másra.

lázár jános pont olyan hülye matekból, mint egy fogyatékos. és akkor most örülni kellene, hogy ez a láthatóan buta paraszt visszavonja az ostoba javaslatát. lázár jános ettől még egy segg, aki a nyilvánvalót sem érti. mint ahogyan te is egy segg vagy. semmit nem értesz a közéletből. semmit. nincs olyan közéleti kérdés, amire tudnál felelni. kommunistázni tudsz, mert eredendően fasiszta vagy. a probléma, hogy akik fasisztáznak azok lényegesen többet tudnak arról, hogy mi szolgálja a közjót. ki fog derülni, hogy mindenben nekik van igazuk. mindenben. és nektek meg semmiben sem.

aztán, hogy milyen formáció kerül hatalomra az egy másik kérdés. az ügyesség kérdése. de ettől függetlenül nagyon könnyű eldönteni, hogy kinek van igaza. és a fidesznek semmiben sincs igaza. semmiben. egyetlen lépésük sem szolgálja a közjót. nem tudsz ilyet mondani. legfeljebb visszalépést.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 12:01:56

@Unionista: kissé nehéz a hatalmon levőket arra rábírni, enkezükkel vágjanak le enpöcsükből kicsiny darabot.
Pl. bele kellene foglalni a zalkotmányba, akinek a neve vége -icska vagy -intér, ne fizessen vagyonadót. Nehéz kivitelezni.
Már a szupermarketeknél is gond volt, hogy akinek -ázár, hogy maradjon ki, a bankokról (-ányi) nem is beszélve.
Csak a szegény sz*pik nesztelen...

szoja122 2011.12.14. 12:02:07

@karakán: "Hibát beismerni egyenlő a gyengeséggel és a vereséggel. Okosan tehát nem lehet csinálni."

Nagy tévedés, a hiba elismerése adott esetben megfelelően előadva előny is lehet.

Amúgy, csak a csökönyös ember ragaszkodik a már 1000x megcáfoltak ellenére is a hibáira. A dogmatizmus egyik tipikus példája.

Legfeljebb annyit lehetne elmondani, hogy a magyar nép még nem biztos hogy érett erre -de ebben korántsem vagyok biztos-.

radala 2011.12.14. 12:04:19

@Unionista: Na ja most sokkal közelebb kerültem a megoldáshoz:-)
Természetesen tök igazad lehet abban, hogy a fidesznek semmiben sincs igaza, ezt nem is szeretném vitatni, de hogy
"a probléma, hogy akik fasisztáznak azok lényegesen többet tudnak arról, hogy mi szolgálja a közjót."
Ez szerintem pont akkora hülyeség, mintha én mondtam volna.

Diocles 2011.12.14. 12:04:39

@Unionista:

nincs igazad, csak nézz körül, Szlovákiában messze alacsonyabb az állami újraelosztás, töredéke a miénknek a (kamu)rokik aránya, Csehországban lényegesen kisebb a közszféra aránya, stb., stb.

itt a válasz, h miért vagyunk a béka segge alatt, csak rá kell nézni a környező országokra, nincs itt semmi csoda.
egyetlen mutató sincs, amiben jobban állnánk versenyképesség-ügyileg. És ez nem a másfél év terméke, noha tény, h a másfél év sem változtatott ezen.

persze erről nincs szó a domináns média (és pláne nem épül fel erre ellenzéki alternatíva), így aztán marad az unalomig ismert orbánozás és a jó öreg szoc. demagógia....

radala 2011.12.14. 12:06:07

@Unionista: Ja még valami, nem mondtam, hogy Lázár jó, azt mondtam, hogy egy hibát beismerni nagyszerű dolog. Főleg teljesen szokatlan sajnos Mo-n.

xsasha 2011.12.14. 12:07:25

@radala:
Én úgy gondolom, hogy az értékekben kell egyetértenünk. Minden másban nyugodtan cáfolhatsz. Az értelmes vita jó, és mint tudod, én állok elébe. Erőltesd meg magad kicsit, és cáfolj! Veled szívesen vitázom, mert tudom, hogy a tisztánlátás vezérel, nem berögződések.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 12:09:28

@radala: szerintem egyezzetek ki abban, hogy mindketten seggek vagytok. Esetleg én is csatlakozom. :)
Egyébként meg vedd tudomásul, akik fasisztáznak, azok mindig mindenről többet tudnak, teljesen mindegy, hogy az a közjó vagy a bébitápszer-túladagolás mikrokromatográfiás kimutatása. Ez már Landeszmann rabbi óta így van.

?????????????? 2011.12.14. 12:15:56

üdv,

gratulálok a szerzőnek, izgalmas kérdést feszeget!

nekem is van ezzel kapcsolatban dilemmám, kérdésem:

úgy érzem, hogy itt, és a politológiában általában beszűkítik e kérdés megválaszolásának lehetőségét.

a kérdést mindig úgy teszik fel, hogy mivel a politikus célja a hatalom megszerzése és megtartása, akkor vajon tekinthető-e a politikus sikeresnek, ha az ehhez szükséges eszközöket hatékonyan és sikeresen esetleg gátlástalanul használja? tekinthető-e sikeresnek az a politikus, aki megszerzi és megtartja a hatalmat?

ha ez a dilemma valóban ennyi lenne, akkor Sztálin, Hitler a világ legsikeresebb politikusai lennének. ők aztán semmilyen eszköztől nem riadtak vissza!

én azt hiszem, hogy a hiba a kérdésfeltevésben van. nevezetesen abban, hogy a politikus célja "a hatalom megszerzése és megtartása". szerintem ez leegyszerűsítés, és hamis. a politikus célja a sikeres kormányzás! a politikus célja a rábízott társadalom építése, vezetése, demokratikus eszközökkel! ugyanis a siker a választásokon mérettetik meg!

szóval az, hogy OV húsz éve az élvonalban van, az, hogy másodszor miniszterelnök csak részsiker! lehet a vezetői, és manipulációs technikát dícsérni, de azt hiszem, hogy politikai teljesítményének sikerét végsősoron kormányzása minősége fogja meghatározni. vagyis a következő választások.

xsasha 2011.12.14. 12:19:29

@Diocles:
Azért ebben is elég sok csalás van, én úgy látom. Meg kellene nézni, hogy a versenytársaknál vagy a hasonlóan eladósodott országoknál mit tett az elmúlt másfél év. Az államadósságunkban 60%-os devizakitettség van, és az egész világon nálunk van a legtöbb CHF-ben eladósodott család. A másfél év alatt 20%-ot változott a CHF/EUR ráta, úgy, hogy közben volt 30%-os is az emelkedés mértéke.
Az egy marha nagy érdem, hogy a másfél év alatt nem változott az államadósság, és a versenytársaink mértékéhez hasonlóan romlottak a kilátásaink.

inreallife 2011.12.14. 12:25:08

@ökörpöröly: igen, nekem is ez a véleményem. patikamérlegen pontosan ki van mérve az összes cikk, amikor egy jól megérdemelt célzás megy az egyik oldal felé, ugyanazzal a lendülettel kap a másik is valami dehonesztálót tg-től. ráadásul nem két gyomrost oszt ki jobbra és balra, hanem amolyan ingerküszöböt nem meghaladó lepkefing kategóriát.....

dolgoztam régen egy olyan cégnél, ahol állami pénzekért is pályáztak. karácsony előtt félmilliós notebookok, akkoriban ez mégtöbbnek számított, tucatjai kerültek ajándékozásra. marhára megdöbbentő volt, hogy mindkét oldalra szállították, kapott mszp-s és fideszes is, pedig kurvára ciklus közepén voltunk. azzal magyarázták, hogy "megágyaznak" a jövőnek. mondtam remek, esetleg nem lehetne megpróbálni normális pályázatot beadni, ahelyett, hogy 3 kamucéggel is 10-20%-kal nagyobb árat adunk be? a válasz szerint nem így megy ez....

most jól belemostam a korrupciót is. szóval tg is pont annyira kemény, amennyire a potenciális megrendelőket még nem veszíti el. ez a cikk szerintem annyival lóg ki a sorból, hogy tényszerűen kezdődik, a végén meg elég gyérnek ható mismásolás lett a vége. úgy gondolom tg-nél is véget ért az orbán korszak, legalábbis a házinyúl szerep megszűnt. lehet, hogy ez egy fideszes háttér mozgolódást támogató cikk, tudod a későbbiekben a puccs után jól jöhet, a fideszt egy árva szóval sem bántja, egyedül orbánon csámcsog.

az amúgy is röhejes, aki azt hiszi, hogy nem a pénzről és a hatalomról szól a politika. ha az újraválasztásról szólna, akkor csinálhatnák jól is, trükközések és a lopások nélkül. de ehelyett inkább lopnak és trükköznek, madj jogszabályokkal betonozzák az újraválasztást. aztán az örömbirkák meg fényezik a fidesz nimbuszát, hogy mekkora korszakalkotó politikusok. kackac. éppen milyen korszak is van? nekem a csődtömegnek tűnik....

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 12:26:56

@xsasha: ...és a versenytársaink nem is vontak be olyan mértékű forrást (= részleges jövőfelélés nyugdíjügyekben), hogy ne hajrázzanak le minket...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 12:30:44

@inreallife: gondolom, nem olvasol (M)agyar Nemzetet.
Pár napja legnagyobb meglepetésemre feltűnt (társ)szerzőként TG: a KÉSZ Csoport vezérével oda jutottak egy hosszadalmas parabola végén, hogy nagyon ideje lenne már Orbánnak kikukázni Matócsnyt.
A M. Nemzetben soha semmi nem történik véletlenül, hiszen manapság a régi Népszabadság funkcióját tölti be...

radala 2011.12.14. 12:38:35

@Hepci: Ja valóban én is a bögatya/fütyülös barack kutatás az egyetlen, amiben jobb vagyok a fasisztázóknál...
@xsasha: Szerintem már párszor tisztáztuk, hogy én nem tudom elfogadni azt, hogy egy jó célhoz csúnya út vezet, illetve ezt elfogadnám, ha megmondanák, hogy igen mi is látjuk, hogy ez csúnya. Tegnap hallgattam a végét az Ütközőnek Bogár/Mellár és sajnos nagyban egyetértettek azzal, hogy a kormány, ha jót is akar azt nagyon szarul csinálja. No most, ha ehhez hozzávesszük, hogy még nem is igyekeznek engem sem meggyőzni arról, hogy nem arrogánsak, hanem erősek és elhivatottak, akkor az baj. Ha OV úgy beszélne, mint Csurka én azt is elnézném neki, de tűnjön már úgy legalább, hogy elmondja a motivációit. Mondják ki, hogy 202 ezer bruttó fölött kezd az ember valamit érni. (még tán rá is bólintok:-) )

2011.12.14. 12:49:29

@Hepci: az egy nagyon jó írás volt...:)

ssi 2011.12.14. 13:00:09

@karakán: @szoja122: erős, aki nyilvánosan is tud önkritikus lenni és még erősebb, ha a hibáin tud javítani is - szerintem
1.
a versek keletkezésének, a szerzők életrajzának is utána szoktál nézni? még a mai politikát is jobban megérteni :))

2.
"Hibát beismerni egyenlő a gyengeséggel és a vereséggel. .. Egy politikusnak .. a tévedhetetlenség látszatát muszáj őrizni.. Önmagát kérdőjelezi meg az a politikus, aki beismeri tévedését"

hibáit jól leplező színészt, vagy tévedhetetlen istent szeretnél ME-nek/kormánynak és bárki legyen az, vagy csak a Fidesznél?

3.
"Ha levágná a jobb kezét, akkor hamarosan a fejét követelnék"

ha az ország egyre nehezebb helyzetbe kerül pl. Matolcsy ténykedése miatt, akkor is ez lenne a szempont, nem a haza sorsa?

@Diocles: de itt megvan :)) akkor ez félbünti?
index.mandiner.hu/cikk/20111213_torok_gabor_fekete_es_feher

Hmmm... 2011.12.14. 13:01:42

A gondom az a poszt gondolatával, hogy a siker nem abszolút, sem időben sem térben, és ahogy nem csak a politikusoknak vannak/lehetnek alternatívái, úgy a megoldásoknak is. Nekem éppen az a gondom, hogy bár politikusaink általában hosszútávú megoldásokról beszélnek, valójában nagyonis rövidtávon tesznek, ilyen-olyan okokból, mondvacsinált vagy valós kényszerekre hivatkozva. Sokszor tapasztalom azt is, hogy elgondolásokat kényszerek hatására csak félig valósítanak meg, és igen-igen gyakori, hogy hoznak valami magasztos döntést, csak éppen a megvalósításhoz szükséges forrásokat nem biztosítják. Ilyenkor olyasmit mondanak, hogy elindultunk a helyes úton... és sajnos, nem a politikusok döglenek bele...

Unionista 2011.12.14. 13:02:20

@Hepci:
de másképp a rendszert nem lehet fenntartani. tehát hiába mondják, hogy vegyék el a segélyeket. és akkor mi lesz. a munkahelyet teremtés is pénzbe kerül. munkaeszközöket kell adni, és munkabért. oké, majd az államé lesz az a rengeteg profit, amit a kényszerközmunkások termelnek. de ahhoz előbb a kincstárból ki kell venni a pénzt, vagy el lehet adósodni. kivethetsz különadót a távközlési szektorra. ebből fenn tudod tartani mondjuk egy modern hadsereget. ami direkt jó a telekom cégeknek. mert műholdakat kell pályára állítani, és ehhez hasonlók. amúgy is ezt tennék, csak ekkor összehangoltak csinálják. tehát a különadó ebben a formában hasznos. önként és dalolva fizetnék. persze hogy ezt is áthárítják a vevőikre. de mondjuk van kutatás-fejlesztés (magyarul korszerű hadsereg). de ha abból te államháztartási hiányt akarsz finanszírozni, akkor esélyed nem lesz a rendszert fenntartani. ahhoz a gazdagokat kell megadóztatni. progresszív jövedelemadó kell. és ha azt nem lehet tartani, akkor progresszív vagyonadó. lehet itt beszélni a reformokról. de minden reform pénzbe kerül. tehát ezt itt mindenki elfelejti.

lehet beszélni a máv reformjáról. ahhoz gyorsvasutat kell építeni. és nem lesz veszteség. mert nem csak az ül majd fel a vonatra, akinek muszáj, hanem mindenki, aki A-ból B-be kényelmesen és gyorsan akar eljutni. ehhez kell gyorsvasút. és korszerű helyi, és helyközi közlekedés. de ehhez közberuházások kellenek. ahhoz közpénz. vagy fel kell számolni a közösségi közlekedést. nem a szárnyvonalakat, hanem en bloc az egészet. tehát itt a reform elképzelések addig működnek, amíg nem kell számolni. ne legyen 100 milliárdos az éves veszteség. oké. tegyél bele 1000 milliárdot. de hogy tedd bele, ha az államnak nincs ennyi többlete, hanem elve ennyi az induló hiány. orbán vett még 500 milliárdért mol részvényt. oké. akkor jövőre még 500 milliárd extrát teremts elő. honnan fogja ezt összeszedni? majd az áfából, és az evából. na persze. recesszióban csökken a fogyasztás. és csökkenő fogyasztásból tartósan nem lehet növekményes adót beszedni. akkor sem ha kulcsot emeled. ha a működő tőke, és a szakképzett munkaerő kifelé áramlik, akkor innen többlet forráshoz megint csak nem juthatsz. hiába emeled meg a járulékos terheket. még egyszer annyi kedvezményt kell adni azért, hogy a munkahelyek ne szűnjenek meg.

az egyetlen akceptálható dolog az, hogy a jövedéki termékek körét bővítik. de ez legfeljebb arra elég, hogy a kórházakban, iskolákban legyen fűtés, és világítás. tehát itt nem túlköltés van, hanem az adósságszolgálathoz 1000 milliárd hiányzik. és ezt a pénzt az alsó középosztálytól próbálják elvenni. a legfelső tizedre kellene ezt a terhet kivetni.

wowerman 2011.12.14. 13:06:22

Érdekes, a külföld sosem vitatta úgy az MSZP intézkedéseit mint az Orbán kormányét kb az első hónaptól kezdve. Ezek a kommentek a bizonyíték ahhoz hogy a Fidesz jól végezte a munkáját. Pláne úgy hogy az emberek utálják az MSZP-t de nem is tudnak róla hogy ezt a fidesz kódolta beléjük.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 13:09:14

@Unionista: engem nem kell meggyőznöd (különben is kölcsönösen hülyének tartjuk egymást), ha abba a székbe kerülnék, haladéktalanul begyűjteném az államadósság legalább felét ingatlanadóból.
Gondolom, nem élném túl, nem csak politikailag. :)

inreallife 2011.12.14. 13:10:39

@Ordnassac: bocs, azért egy bokros meg tud élni a politika nélkül is, míg egy matolcsy éhen halna, ugyanis egész életében abból élt. a doktrinerségre visszatérve, gondolom nem gazdasági vonalon mozogsz, de az neked is megvan, hogy a gazdaság nem egy egzakt tudomány. az emberek viselkedésének modellezése , ha úgy teszik halott ügy, vagy mondhatjuk azt is, hogy gyerekcipőben jár.

mindebből kifolyólag szerintem csak a doktriner hozzáállás a kifizetődő, és mindenféle politikai nyomást el kell tudni hárítani. nézd meg, mennyire más a két csomag. idén a bokros csomagot meghaladó kiigazítás történt, a hatása mégis csekély. jövőre ugyanezt a csomagot megkapjuk 1,5-ös szorzóval. és még ez sem elég. ez tipikusan azt jelenti, hogy nem ott szorítanak, ahol kell, hanem a politika által preferált területen. kell a doktriner, nagyon kell már egy doktriner közgazdász...

bár nemtom kié az oldal, origo üzleti negyedre hivatkozik, de azért érdemes lenne átfutnod...
bokroslajos.uw.hu/acsomag.htm

pár dolgot kiemelnék belőle:

"Tény, hogy Bokros Lajos 1995. március 12-én meghirdetett stabilizációs modellje tananyag a nyugati közgazdaság-tudományi egyetemeken, valamint a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is követendő modellnek minősítette a volt pénzügyminiszter döntéseit."

"A költségvetési deficit 1995-ös csökkenését a következő aránypár érzékelteti: 1 forint bevétel-növekedés 3 forint kiadáscsökkenéssel párosult. "

"A gazdaság kedvezőtlen megítélésének egyik következményeként nem lehetett hosszú lejáratú állampapírt kibocsátani. A kibocsátott papírok rövid (3-6 hónapos) lejáratúak voltak, és a kamatszintjük erősen meghaladta az infláció szintjét (pl. 1994-ben 18,8 százalékos infláció mellett 26,93 százalékos volt az állampapír éves kamatátlaga - a nominális leértékelődés szintje 30,6 százalékos). Mindez azért fontos, mert az állam emiatt nem juthatott hosszú lejáratú hitelhez a belső hitelállomány növelése által sem. Először 1995-ben volt egészséges különbség az infláció mértéke és az állampapírhozam között. "

"A törvényhozáson, de még a kormányon belül is nagy vita folyt a többlet felhasználásáról. A lehetőségek között az autópálya-építés is szerepelt, de végül a kormány javaslatának ellenállva a törvényhozás megszavazta Bokros javaslatát, miszerint a teljes többletet a magyar államadósság csökkentésére kell felhasználni. Bokros szerint az ebből eredő kamatmegtakarítás ígérkezett a legbiztosabb eredménynek. "

"A Bokros-csomag meghirdetése előtt Magyarország két egymást követő évben hatalmas fizetésimérleg-hiányt mutatott fel, és nemzetközi megítélése romlani kezdett. A bevezetett intézkedések eredményeképpen elkerülhető lett egy, a mexikóihoz hasonló pénzügyi katasztrófa. A mexikói gazdasági válság nem sokkal a Bokros-csomag előtt robbant ki. A válság előtt a mexikói gazdaság és a magyar helyzet sokban hasonlított."

"Magyarországon azonban a legtöbb makrogazdasági mutató egyértelmű javulást jelzett már 1996-ban. A kereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg hiánya lényegesen csökkent, a költségvetés elsődleges, adósságszolgálat nélküli egyenlege végre pozitív lett. "

2011.12.14. 13:14:02

@Hepci: Ébredj fel! .Te pl. ki tudnád fizetni most az ingatlanadóban az ingatlanod, ingatlanjaid 1/3-t? És évente? Ha ott lennél, nekünk akkor se lenne erre pénzünk. Úgyhogy még hülyének is tartanánk azzal együtt, hogy megnyomorodnál a sok hátba veréstől, amit gratulációként ezért kapnál...:P

:D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 13:19:31

@Letícia: milyen 1/3?
Legfeljebb megélénkülne az ingatlanpiac... tetszettek volna kisebb kacsalábakat építeni...

ökörpöröly 2011.12.14. 13:20:22

@inreallife: Török Gábor mindig is ilyen volt. Mondhatjuk azt is, hogy egy egyszerű bértollnok, aki belőtte magát valahol középre, ott igyekszik a megfelelő baksis mellett erre-arra hajlítgatni.
Egykor többek közt a BKV-n keresztül fizették közpénzből, most meg gondolom más, FIDESZ-hez közeli cégeken keresztül kapja az adóforintjainkat.
Ezek a szerepek ki vannak osztva máshol is. Mondok egy-két példát:
- Csintalan Sanyi - volt MSZP-alelnök, volt KISZ-titkár, kommunista káder- a kiábrándult, volt szocialista alsóbb néprétegeket szólította meg. Innen szerzett a FIDESZ-nek szavazókat.
- Kerényi (kommunista pártrendezvény szervező, ex-Chartás tányérmosó, exliberális), Bayer (volt népszabadságos újságíró, radikállibreális, félzsidó), Szentmihályi Szabó Péter (kommunista író, aki ars poeticájában a szocializmus hirdetését nevezte meg fő küldetésének) a tipikusan sötét, a FIDESZ "jobbszélén lévőkhöz szól,
- Szaniszló Ferenc (kommunista, a kommunista Magyar Hírlap moszkvai tudósítója, moszkovita (Szovjetunióban is végzett egyetemen) a radikális jobboldal legsötétebbjeihez szól,
- Kumin Ferenc, Mandiner blog (itt együttesen) a FIDESZ egykori centrista, józan(abb) gondolkodású híveiben tartja a lelket,
- Török Gábor az egykori centrista FIDESZ-szavazókhoz, illetve a tőle balra állóknál tompítja Roma Néró borzalmait.

Ezek kiosztott feladatok, mindegyiknek. Ne sajnáljuk őket, a magyaroknak a becsülete a legolcsóbb. Gondolom Török Gábort is jóllakatják állami cégeken, állami hivatalokon, esetleg a FIDESZ holdudvarának cégei által.
Úgyhogy csak okosan olvassátok ennek a bértollnoknak az írásait! Most is, de bármelyik következő rezsimnél is.

2011.12.14. 13:24:06

@Hepci: mennyit akarsz akkor Te kaszálni, hogy elég legyen ahhoz, amit elképzeltél? Államadósság fele az is óriási összeg!

inreallife 2011.12.14. 13:26:22

@Hepci: esküszöm, mint jobboldali érzelmű polgár, még mielőtt első választóként az urnához járultam, már akkor próbáltam magyar nemzetet olvasni. és utána is többször is nekilódultam, nyaraláskor amikor több időm volt, rendszeresen nekiestem. de jópár éve letettem róla. olyan mennyiségű tördelési, helyesírási, mondatszerkesztési hibák tömkelege volt belezsúfolva abba az újságba, hogy többet én a büdös életbe nem fogom kézbe venni. minősíthetetlen trágya fércmunka volt az, újságírás helyett.

engem kifejezetten bosszant, ha valaki nem tud helyesen írni, az a műveletlenség kategória, az ilyen meg minek ír egyáltalán, járna helyette iskolába... ennyit az újságról...

a cikket sem olvastam ebből kifolyólag, de valahogy mégse lepődök meg. nemcsak a pártújság mivoltján, az már régen köztudott, hanem a témán sem. és a szerzőn se. orbán és matolcsy mostmár a vezető értelmiségiek és véleményformálók között is hiteltelen lett. tg meg fizetett véleményformáló, lassan de biztosan rálépett a girószászodás útjára... mondhatni pénzzé váltja az eddig felépített hiteles elemzői szerepet...

inreallife 2011.12.14. 13:40:15

@ökörpöröly: hoppá, szaniszlóval most megleptél, sose néztem még meg, mivel foglalkozott, bár a széles tv azért jelezte, hogy problémás az ipse, de pont nem erre tippeltem.

viszont azt is hozzáteszem, hogy brutális kíméletlenséggel beszél egy-egy kiragadott témáról. én mindig megnézem, és javasolni tudom mindenkinek, ugyanis magyarországon iszonyatosan hiányzik a polkorrektség nélküli beszéd, mondhatni hiánypótló. szerintem lényegesen tisztább helyzet lenne magyarországon, ha az összes párt ráállna erre a nyílt beszédre, mégha a téma és a kiragadások tudjuk jól kit fognak jó vagy rossz színben feltüntetni.

többre becsülöm azokat az embereket akik ki tudják mondani azt, hogy "kövér vagy", ahelyett, hogy mismásolva mondanák, hogy "teltkarcsú" meg "súlyproblémás" meg egyéb polkorrekt dumákat. amíg nincsenek a dolgok a nevükön nevezve, addig nehéz a problémákra megoldást találni...

Ting Fu doktor 2011.12.14. 13:41:23

@gonda1979: SZerintem csak annyi a különbség, hogy Orbánt még nem tudták megbuktatni, ellenben Gyurcsányt sikeresen megpuccsolták és megbuktatták a sajátjai.

Egyik oldal sem képes arra, hogy a másik "hősét" megbuktassa. Buktatni csak a "barátok" tudnak és nem az ellenségek. Ez is a politika egyik nagyon sajátos tulajdonsága.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 13:42:34

@Letícia: annyival élünk jobban, mint lehetne... nem a tótok, a zsidók és az apacsok lopták el mindet...
Mennyi is az egész, 2 milla pro koponya, a kisdedeket is beleértve?
.....

Ting Fu doktor 2011.12.14. 13:43:19

CSak egy érdekesség!

Amikor Gáborunk a Fideszt kritizálja és szekálja, akkor a Népszabadság kiemelt cikkben foglalkozik az írásával. Most kussolnak mint sz.r a fűben.

NAgyon tetszik! :)))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 13:44:36

@ökörpöröly: te meg 1 f*szkalap vagy.
Megbecsülhetnéd jobban a házigazdát, nem mondom, hogy nincs valami igazad, de messze tisztességesebb, mint a konkurenseként mozgó - kb. - genetikai hulladékok.

2011.12.14. 13:45:06

@inreallife: a pontok utáni kisbetűs írást a grammarnáci természeted hogy bírja? És kifizeti TG-t? Engem érdekelne, ki miatt szeretek erre az oldalra jönni...:P

GL-581 g 2011.12.14. 13:45:36

Öröm látni, hogy agymosott droidok nem csak narancssárga, de piros színben is szép számmal akadnak. Ilyenkor megnyugszom: jól tettem, hogy egyik majomcsapatba sem álltam be.

Aki pedig képes Török Gábort fideszes bértollnoknak nevezni, nos, azon az emberen már sehogy sem lehet segíteni. És nem is kell. Az agyhalál után is van élet... és sajnos szavazati jog is. :(

Diocles 2011.12.14. 13:46:18

@Hepci:

hm, az nekem is feltűnt, amint átfutottam a mandineren a napi szemlét, de azt nem tudom, h az a Török Gábor ez a Török Gábor-e...

mindenesetre igazuk volt, Matolcsyt ki kell rúgni a p@csába... vagy felfelé buktatni.

Unionista 2011.12.14. 13:46:29

@Hepci:
ha adóamnesztiát hirdetnél mellé, akkor valószínűleg túlélnéd. sőt a legjobb srác lennél az alvilágban. ha így szednél be a legfelső 1 milliótól átlagosan évi 1 milliót. ezt nevetve kifizetné az, akitől neked miniszterelnökként félni kellene.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 13:46:44

@inreallife: az MN újságíróinak képességeiről itt is képet kaphatunk.
Én pl. sok apró részletből úgy vélem, Aszekelyek és Seszták Ágnes között feltűnő egybeesések figyelhetők meg...

panelburzsuj 2011.12.14. 13:47:14

@inreallife:

És egyben is?

A bokréta rajta, vagy mégis inkább kurvaország?

lüke 2011.12.14. 13:47:48

@sztd:
yess
a belátás már egy lépés a haladáshoz
(hass alkoss gyarapíts)

Füredi 3.0 2011.12.14. 13:47:55

Ez milyen sakkjátszma a táblán? Kurva élet, hogy nem valódi játszma alakult így...

lüke 2011.12.14. 13:49:36

@panelburzsuj:
bokrétás kurvaország
mi változott?mindig csak a kurvák,akik
kidobják a matracot
nyugger vagy már?,szia

Ting Fu doktor 2011.12.14. 13:50:30

@Diocles: DE ma a Népszabadság sem emelte ki ezt a cikket, pedig eddig mindig kiemelt hírként refferált Gábor cikkjeire. No persze csak azokra, amikben a Fideszt szídta :)

pástétom 2011.12.14. 13:52:26

A Szonda Ipsos ma közétett fölmérése szerint a Fidesz, valamint az Mszp és a Jobbik támogatottsága határozottan közelednek egymáshoz.

Nem lesz itt tartós Orbán - rendszer, kerűl a szemétdombra akár már 2 és fél év múlva.

Diocles 2011.12.14. 13:53:39

@Ting Fu doktor:

hm, hát ez van, tanulság, h TG-nek legközelebb egy bőszen orbánozó cikkel kell korrigálnia :)

2011.12.14. 13:54:36

@Hepci: nem lehetséges, mert Seszták azért tud írni.

:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.12.14. 13:55:55

,,messze vagyunk még attól, hogy összetört, bukott emberként álljon előttünk."

S nem is fogod megérni! :) Maximum politikusként láthatod bukottnak valamikor, véleményem szerint.

panelburzsuj 2011.12.14. 13:56:01

@lüke:

Közfoglalkoztatott!! :)

(A többit nem neked írom, csak a "csak tiszta forrásból"-nak igyekszem eleget tenni. Ha már a poszt címe feketefehér, meg a pc-duma hitványsága jött terítékre ... )

Járjatok be minden földet,
Melyet isten megteremtett,
S nem akadtok bizonyára
A magyar nemzet párjára.
Vajon mit kell véle tenni:
Szánni kell-e vagy megvetni? -
Ha a föld isten kalapja,
Hazánk a bokréta rajta!

Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni. Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával?

we 2011.12.14. 13:58:20

@Füredi 3.0: azt nem tudom, de Szíjjártó nagyon rossz sakkozó. Eleve már most vezérhátrányban van. Itt már hiába töri a kis kobakját, nem tud belőle kijönni. A tisztek teljesen fejletlenek mindkét oldalon, azt leszámítva, hogy Orbánnak van egy futója g2-őn. Azzal még a h1 bástyát leveszi. Orbánt menti, hogy vezérelőnye van, gondolom erre koncentrált és emiatt nem jöttek még ki a királyszárnyi tisztek.

Természetesen egyikük sem sáncolt még el, viszont kibaszott szakértő fejjel nézik a táblát.

(ez politikamentes komment volt, csak ránéztem a táblára)

dr kíváncsivagyok 2011.12.14. 14:01:22

" Lehet szeretni, vagy nem szeretni a kormányfőt, de azt be kell látni: messze vagyunk még attól, hogy összetört, bukott emberként álljon előttünk. "
Kedves T G .....nem olyan messze....nem olyan messze . Ön szerint , ha habzó száj , reszkető kéz és véreres tekintet kell hozzá ?

piros pipacs 2011.12.14. 14:01:58

@László56: Menj vissza aludni és álmodj tovább. Én pedig meg próbálok küzdeni ez ellen a abnormális ember és kormány ellen, már amennyi az én kevéske erőmből telik. Remélem nagyon sok követőm van.

sárkányfő 2011.12.14. 14:02:31

Sziasztok.

Sokan mondták már, hogy ami itt van az nem demokrácia, én nem mondtam. Én azt mondtam, ami itt van, az demokrácia, csak egy fogyatékos, megsebzett, hibás demokrácia. Még akkor is ezt mondtam:
- amikor megzsarolták a népet és államosították a manyupot,
- amikor visszamenőleges hatályú tv-eket hoztak
- amikor kijöttek a különböző Lex Fidesz tv-ek
- stb., stb.

Én még Polt, Schmitt, Szalai, AB, meg a többi csicska után is ezt mondtam, bár időközben a demokráciát nem sebzettnek, hanem félig agyonvertnek minősítettem.

Mostantól azonban már nem mondhatom ezt. Egy újabb fidesz-csicska kinevezésével Orbán végül maga alá gyűrtre az igazságszolgáltatást is, azaz konkrétan megszűnt Magyarországon a hatalmi ágak szétválasztása. Ez ugyebár a demokrácia egyik ősi alapfeltétele. Lenne. A Fidesz, azaz Orbán Viktor a számára fontos politikai-gazdasági ügyekben mostantól végképp befolyásolni tudja saját javára az igazságszolgáltatást. Ami így már nem is "igazság"-szolgáltatás, hanem pártszolgák "párt"-szolgáltatása, az igazság helyébe a pártérdek lépett.

Ezt már a világ legnagyobb jóindulatával sem lehet beleerőltetni a demokrácia legtágabban értelmezett fogalmába sem. Ez nem demokrácia, ez pártállam. A magyar demokráciát Orbán Viktor kinyírta.

Orbán és a Fidesz erre nem kapott, nem is kaphatott felhatalmazást, mivel ez már kívül esik a demokrácián, ez demokrácia-ellenes. Éppen ezért ezen tettek nem legitimek sem politikailag, sem jogilag, sem morálisan.

Tudom, csak egy vagyok a tízmillióból, de én a továbbiakban Orbán Viktort nem tartom legitim miniszterelnöknek, és a kormányt sem tartom legitimnek.
Mivel Orbán Viktor nem legitim, ezért nincs miniszterelnöki jogköre sem, tehát Orbán jogbitorló. A polgári ellenállás a kormánnyal szemben jogos, legitim és hazafias.

sárkányfő 2011.12.14. 14:04:49

Ja és a jó édes ********** mindenkinek, Orbánnal az élükön, akik ezt művelték a hazámmal.

Ting Fu doktor 2011.12.14. 14:06:27

@sárkányfő: Sajátos a logikád, több sebből vérzik, ezzel együtt értem a mozgatórugóidat. Szimplán csak nincs igazad, de ez lényegtelen.

kurgan 2011.12.14. 14:08:00

hát, baszhatjuk Orbán politikai zsenijét, ha fogalma sincs arról, hogyan működik a gazdaság. mégha legalább hozzáértő emberekkel vette volna magát körül, ahogy azt az első kormányban úgyahogy tette. de most valami borzalom amit csinál, ez az ember KÁROS. és a rendszerrel is gond van, ha csupán orbáni módszerekkel lehet a hatalom csúcsára jutni. dugja fel a seggébe a retorikai képességeit meg a hülye hasonlatait és engedjen teret hozzáértő embereknek. akkor lenne igazi hazafi. így csak egy hatalomőrült fennhéjazó seggfej.

ökörpöröly 2011.12.14. 14:09:01

@inreallife: Én elég sok politikai műsort megnézek minden oldalról. Annyira látszódik, hogy mikor jött meg felülről az utasítás. Mondok egy-két példát:
-2006-os eseményeket jó ideig forradalomként tálalták, aztán viszont jött a zavarkeltő csőcselék elkülönítése a FIDESZ-hez tartozó tüntetőktől. A forradalmárokból így lett csőcselék, mert már a FIDESZ-hez hajló tömegeknek se tetszett az utcai rendbontás.
- Sólyom Lászlóhoz való hozzáállás. Sólyom László volt a korrekt úriember miniszterelnök, aki egyenesen és karakánul áll szemben Gyurcsánnyal. Utána viszont ezeknél a tévéknél, ezeknél a riportereknél zsidó hazaáruló lett, akit a kommunisták raktak be, aki megakadályozta a Zétényi-Takács-törvényt, azaz a kommunisták elszámoltatását.

Szaniszló egyébként véleményem szerint egy kiváló képességű ember lenne, csak nagyon zavaros és már nevetségesen demagóg, hogy ennek a pénz vagy más az oka, azt nem tudom. Szaniszló erősen baloldali és cionista(!) kötődésű volt(?), aki Chrudinákkal (zsidó száramzású egykori Kádár-kedvenc) és Hering Józseffel (az izraeli hadsereg tisztje volt tizenegynehány évig, melyről önéletrajzi könyvet is írt, Chrudinák későbbi munkatársa, most éppen "(ál)nemzetiszocialista szimpatizáns") . Érdekesek ezek a meghatározó médiaemberek, de a politikusaink is. :)

inreallife 2011.12.14. 14:09:21

@Letícia: van stílus és van helyesírás. az nem bosszant, hogy valaki azt írja, emléxem, de az igen, ha a muszály ly-val írja. a stílustól nem akadok ki, a helyesírás már más tészta, az műveletlenség és mint ilyen az író véleményét is igencsak zárójelbe teszi.

tg-t pedig a pártok fizetik, azaz tőlük kap megrendeléseket, abból él. a megrendelői kör megtartása az érdeke. amikor orbán a király, akkor őt koronázza, amikor meg nem, akkor ő is alámond dolgokat, kb a suttogó propagandához lehet hasonlítani. orbán érzi, hogy szivárog 1000 helyen az alkalmatlansága, de megfékezni nem tudja, mert mindig csak egy kicsit írnak élesebben itt-ott. az idő elteltével pedig élesen látszik a megváltozott kontúrok. mint az erózió. lassan de biztosan átalakul a kép. tg tökéletesen passzol ebbe a szivárogtató rendszerbe. ne becsüld le az erejét...

Ting Fu doktor 2011.12.14. 14:10:29

@kurgan: Hagyjuk ezt a mantrát, hogy csak független közgazdászok értik a gazdaságok. Ezek a független közgazdászok oda jutatták a világot, hogy mindenki és minden állam el van adósodva, miközben a pénz mögött már alig van valódi érték.
Akik azt mondják, hogy értik a gazdaságot, azok szerintem tévednek. Azok ahhoz értenek, hogy hogy kell ebben a torz rendszerben mégtöbb pénzt csinálni.

graycivil 2011.12.14. 14:11:34

@Ordnassac: Való igaz. A különbség csak annyi köztük, hogy az egyik feszegette a határokat, a másik lebontotta.

ökörpöröly 2011.12.14. 14:11:41

@Hepci: Tisztességesebb?:) Ugyanazt a feladatot látja, csak neki más a szerepköre. A másik oldalnak is megvannak (és meg is voltak) a meghatározó bértollnokai. Ez így működik. Kell egy gazda, aki odadobja a koncot, ha lusta (vagy képtelen) vadászni a kutya.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.12.14. 14:13:00

Mind igaz, amit a posztíró leír, de:

Száz év múlva sikeresnek fogjuk értékelni az Orbán-korszakot?

ökörpöröly 2011.12.14. 14:13:10

..... Chrudinák későbbi munkatársa, most éppen "(ál)nemzetiszocialista szimpatizáns" dolgozott együtt többek közt a panorámánál.

harmincas 2011.12.14. 14:14:09

Hát most csalódtam Török Gáborban. Azt írja, hogy jobb egy erőskezű, karizmatikus vezető, még akkor is ha gátlástalan, hazug, köpönyegforgató, agresszív, diktatórikus és teljesen tudatlan (pl. a létfontosságú gazdasági ügyekben). Mindez kevéssé zavarja Török Gábort. Az se nagyon, hogy a jelek szerint Orbán teljesen tönkreteszi az országot. Vajon mit jelent az, amit a miniszterelnök a tegnapi hírtévés interjúban mondott? Hogy jövőre a rendszerváltásnál nagyobb változások jönnek? Török Gábornak nem jut eszébe az a lehetőség, hogy Orbán kidobat minket az EU-ból?

ökörpöröly 2011.12.14. 14:16:49

@harmincas: Tudod, nála is van az a pénz............ Ez egy ilyen ország. Nálunk van a legrohadtabb, legjellemtelenebb elit az egész régióban. Ezek eladták magukat a kommunistáknak, a "szocialistáknak", a "liberálisoknak", a "konzervatívoknak". A "" nála azt jelenti, hogy nem értékrend szerint azok, hanem csak annak sorolják be őket. :)

inreallife 2011.12.14. 14:17:21

@Hepci: hát elég fafejű meg kell hagyni. de legalább néha eljutok odáig, amikor már nem tud mit válaszolni, talán omladozik a mítosz és a rajongói szeretet. :)

@panelburzsuj: ezt a kérdést nem értem, átfogalmaznád pls?

irógép 2011.12.14. 14:17:25

@sárkányfő:
Sok mindenben igazad van, amúgy. De ez a kormány nem legitim kifejezést már meguntam, mikor az mszp ellen mondták azt. Az is legitim kormány volt, bár nagyon le kellett volna mondaniuk, meg ez is az. Főleg azért az, mert ezt a mostani kormányt pl. messze többen támogatják, mint pl. az akkori Gyurcsány kormányt. Ha lenne egy választás most is simán a fidesz nyerne, így nehéz őket nem legitimnek tekinteni.
Akik, hánytak a Gyurcsánytól, azok is folyton ezt mondták, hogy nem legitim. Pedig az volt az is.
Mondom ettől, még sok mindenben egyet értek veled. Bár az igazságszolgáltatástól eddig sem voltam elájulva, és eddig sem volt politikai befolyás mentes, ha csak a 2006 os események rendőri túlkapásaira gondol az ember, és annak teljes eltusolására.

Füredi 3.0 2011.12.14. 14:17:42

@we: Igen, alapjában véve kurvára jellemző ez a kép. Tehát a fiúk nem sakkoznak - így nem lehet - de csináltak egy képet, mintha sakkoznának - egyébként én ezt a képet valahol láttam már más szereplőkkel, megpróbálom megkeresni.

Ha meg tényleg játszma: Szijjártó udvariasan félreáll, hogy a főnök egyszem paraszttal végigmenjen a pályán.

kurgan 2011.12.14. 14:19:00

@Ting Fu doktor: ó hogyne. nekem úgy rémlik hogy a kormányok adósították el az országaikat az esztelen hitelfelvétellel. a közgazdászok mindig olyankor kerülnek képbe, amikor menteni kell a helyzetet. és nem emlegettem semmiféle független közgazdászokat. chikánt, bod pétert vissza. ezt az esőcsinálót meg zavarja el végre valaki. legalább ennyit megléphetne orbán, és hagyja őket dolgozni, és felőlem építgethetné tovább a sz*ros kis kultuszát, amit úgyis magasról leszar majd a történelem mint bohóckultuszt.

sárkányfő 2011.12.14. 14:19:46

@Ting Fu doktor: az igazam teljesen nyilvánvaló, és az, hogy csak úgy mondasz valamit a világba, de meg se próbálsz érvelni, cáfolni, na ez szépen a helyére is rakja a hozzászólásodat.

fvipera 2011.12.14. 14:20:02

egyfelől alternatíva hiányában is megbukhat orbán. másfelől bajnai remek alternatíva lenne.

ami jogos: a hazai politikai elit végletesen kontraszelektált. ergo az optimális helyzet az, ha ezeknek a félkegyelműeknek a cselekvési szabadsága nullához konvergál. ezért jó, hogy bevonul az IMF, annál már csak a wermacht lenne szerencsésebb

Figyel Castro 2011.12.14. 14:20:13

@egyiptomi ugróegér: ja persze, csak az igent, a nemet és a talánt nem tudja angolul...

dr kíváncsivagyok 2011.12.14. 14:20:20

Tudni vélem Orbán szándékát.... megszilárdítani a hatalmat ( mindenhová párthű emberek....) , nemzeti jelszavakkal behódoltatni , bekebelezni a Jobbikot ( mint anno a kisgazdákat - Miépet ),...fizikailag megsemmisíteni az ellenzéket,...és "kiebrudaltatni " Magyarországot az Unióból . Megkérdőjelezni az államadósságot és megtagadni a visszafizetését,...és kész a nagy mű : Egy elszigetelt nemzeti-szocialista állam egypártrendszerrel , magánhadsereggel , szabad sajtó és Demokrácia nélkül ! Erre törekszik....

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.12.14. 14:22:10

Jajjj!!!
Hogyhogy nincs alternatíva?!
Csak az lehet potenciális utód, aki zajos, hazudós, képmutató, önző, gátlástalan törtető, dühönc akarnok, lelkiismeretlen pukk-kandúr?!
Török Gábor még nem hallott gondolkodó, töprengő, önnön tévedhetetlenségét felvállaló, kompromisszumkész vezetőről?
Nekünk mindig generallisszimusz kell?
Csókolom, hol lehet politikai elemzőnek jelentkezni?
;-)

sárkányfő 2011.12.14. 14:22:43

@irógép: Egy kormánynak nem csak a többség adja a legitimitását, hanem a demokratikus rendszer tiszteletben tartása is. Ez utóbbi nyilvánvalóan nincs meg.

Ez ténykérdés, kár ezen vitázni.

dr kíváncsivagyok 2011.12.14. 14:23:22

@harmincas: " Török Gábornak nem jut eszébe az a lehetőség, hogy Orbán kidobat minket az EU-ból? "

Jéééé, teljesen véletlenül nekem is eszembe jutott,...minden lépése erre mutat !

Unionista 2011.12.14. 14:23:32

@hurvinek:
a kérdés szerintem elég egyszerű. egy politikus, vagy egy párt a közjót szolgálja, vagy nem. ezt kell megválaszolni. és ez független az ideológiától. török kérdése meg mindig az, hogy valami hoz szavazatot, vagy visz. ez a kérdésfelvetés akkor lenne jogos, ha a magyar - az ázsiaihoz hasonló - zárt társadalom lenne. akkor ugye ki lehetne mondani, hogy össztársadalmi szinten zéró összegű játékot játszunk. tehát ha egy intézkedés több szavazatot hoz, mint amennyit visz, akkor nyilván a közjót szolgálja. feltéve, hogy emberek nem hülyék. az a gond, hogy a magyar társadalom nem olyan zárt, mint a kínai, az indiai, a japán, vagy akár a koreai. itt az van, hogy vagy (majdnem) mindenkinek jobb lesz egy kicsit, vagy (majdnem) mindenkinek rosszabb. azért csak majdnem, mert a felső és az alsó tized élete nincs összekötve. de a középréteg sorsa össze van kapcsolva. tehát tartósan nem tudod azt megtenni, hogy majd a középréteg aljától elveszek, és a tetejének osztok. fordítva sem megy egyébként. tehát ez a logika téves. és ugye ha a politikában valami téves, akkor annak a tagadása is téves. mert ez nem klasszikus logika. nem a fekete-fehér. nem a 0-1. hanem egy többértékű logika. és abban ha egy elmélet hamis, akkor a tagadása is hamis. de ez a klasszikus elképzelésekkel összhangban van: tagadásból nem következik semmi.

irógép 2011.12.14. 14:24:58

@harmincas:
Azt írd már le mivel dobat ki az Eu-ból minket???? Az EU-nak is szüksége van ránk, különben hova exportálják a sok kacatot.
Az EU-ból olyan államokat kéne kidobni, aki egy másik EU-s tagállam polgárától elveszi az állampolgárságot! Olyan érdekes, hogy ez az embereket nem zavarja.
Ja , és bár Orbán valóban nagyon unszimpatikus és hülye lett, azért szerencsére mégsem Mesterházy vezeti az országot, aki, ha bármit tolnának az orra alá ő azt aláírná.
És szerintem sem kell Orbán, mert túl erőszakos, de tényleg a mai ellenzék nap mint nap csinál hülyét magából. Talán Schiffer az, aki valóban próbál következetes maradni

bigapples 2011.12.14. 14:25:47

@Diocles: Ebben nagyon sok igazság van, de nem mondható, hogy nem léptünk a versenyképesség növelésének irányába.
Bár lelassult az ambiciózus SZK terv végrehajtása, azért csak hozzányúlt a kormány a korkedvezményes nyugdíjakhoz és csak sikerült a államszocialista, a foglalkoztatottság növelését gátló munkavállalói jogokból visszavenni.

Igaz, nyár végére a társadalmi ellenállás miatt lelohadt a kormány kiadáscsökkentési lelkesedése és jöttek az adóemelési tervek, mint a 27%-os ÁFA. Most újra a nyakunkba ül az IMF és az EU-n keresztül cégeik védelmében a németek, osztrákok, olaszok stb eltöröltetik a különadókat. Nem lesz elkerülhető a kiadáscsökkentés.

sárkányfő 2011.12.14. 14:27:05

Csak hogy véletlenül se legyen senkinek se kérdéses egy percig se, széles e világon, hogy ki a magyar igazságszolgáltatás ura:

"Egy új módosító javaslat szerint a legfőbb ügyész az illetékességi szabályt átlépve bármelyik ügyben ott emelhet vádat, ahol akar. Ezt a döntést egyedül a tegnap megválasztott új igazgatási vezető, Handó Tünde bírálhatja felül.

A legfőbb ügyész nem csak a kiemelt, hanem valamennyi ügyben maga dönt, hogy az ügyészség melyik – az illetékessel azonos hatáskörű – bíróságon emeljen vádat. A hatáskörbővítés az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvány legfontosabb eleme. A kedd esti indítványt az alkotmányügyi bizottság nevében Salamon László elnök jegyzi."

index.hu/belfold/2011/12/14/polt_szabad_kezet_kap_a_birosag_kivalasztasaban/

Aki nem lép egyszerre....

Füredi 3.0 2011.12.14. 14:27:44

@irógép: semmi szükségük egy 10 milliós piacra, meglennének nélküle. És nem dobnak ki, csak tekernek egyet a pénzcsapon. És akkor hirtelen lenne nagy meglepetés.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.14. 14:27:58

@Letícia: egy papíron látható valamiből nem lehet biztosan következtetni - mint 1 blogban megjelent hozzászólásból se.
Anno akadt pl. több professzor is, akikről azt hihették, tudnak írni, pedig csak megfordult az írásuk nálam vagy hozzám hasonlóknál. :D

irógép 2011.12.14. 14:28:45

@sárkányfő:
ebben igazad van. Én is látom miket csinálnak és nekem sem tetszik ez egyáltalán. De nekem akkor is az a véleményem , hogy ha Orbánék így folytatják teljesen demokratikus úton el lesznek zavarva pi....csába.

nedudki74 2011.12.14. 14:29:08

Most olvastam TG cikkét. Alapvetően persze igaza van, de szerintem nem kell Orbán legyőzéséhez egy hozzá mérhető politikai tehetséggel, karizmával rendelkező ellenzéki vezető.
Lehet, hogy egy szürke, unalmas, elegáns, európai-stílusú figura kell hozzá, akiről elhiszed, hogy menedzseli (ortodox módon) a gazdaságot, nem írja át az alkotmányt, nem hirdet folyamatosan háborút, forradalmat, nem tűnik megalomániásnak, nem akar a tankönyvekbe kerülni, betartja a szabályokat, a világ és főleg Európa számára is tisztelhető. (Bár fogalmam sincs, ki lenne ez) Ja és sokkal kevésbé korrupt társaság nyüzsög körülötte.
Szerintem sok embernek van elege a "nagy-formátumú" politikusokból, nyugalmat, szakértelmet szeretnének. Én legalábbis..

charlie sheen 2011.12.14. 14:32:59

Orbán egy fekély Magyarország testén.
Addig itt nem lesz javulás (sem gazdasági sem egyéb értelembe véve), amig ez az ember levegőt vesz.
Azért állítom ezt, mert ha valami csoda folytán ellenzékbe kerülne, tovább folytatná a belpolitikai szarkavarást, a feketét fehérnek, a fehért feketének hazudva minden reformot igyekezne elgáncsolni.
Emlékezzetek rá, hányszor mondott olyat az elmúltnyolcban, hogy nekünk az államadósság a legnagyobb ellenségünk és ne vegyenek fel újabb kölcsönt a szocialisták? Soha ilyet nem mondott, sőt szorgalmasan megszavazott minden hitelfelvételt.
Viszont a skizoid orbáni hazugságok nem csak Magyarország gazdasági és politikai tőkéjét forgácsolják, hanem súlyosan megmérgezte a lelkét azoknak a honfitársaknak, akik még mindig tapsolnak neki. És ebből az embertípusból van ma Magyarországon kb. kétmillió...

irógép 2011.12.14. 14:33:02

@Füredi 3.0:
Ha nem lettünk volna jók nekik, nem vettek volna fel bennünket.
Én sem értek egyet Orbán nagyszájú politikájával, főleg, hogy egy kis gyenge ország vagyunk. De olyan államfőt se szeretnék megint, aki ha csak kacsint az EU már térdel , azt furulyázik is, ahogy mondják.
Jó volna végre egy olyan vezető, aki nem puha pöcs, de nem is olyan aki azt hisz a farka az égig ér.

panelburzsuj 2011.12.14. 14:35:03

@inreallife:

Megkísérlem:

Azt mondod, a pc-maszatolás nem megoldja, hanem éppen ellekezőleg: azzal, hogy kimondhatlanná teszi, elkeni, és ezzel tovább növeli a bajokat.

A kérdesem az, hogy fordítva is igaz-e ez? Hogy az a politikus-e az ártalmasabb, amelyik a vezetni óhajtott népesség hiúságára, képmutatására, kettősmérce-hajamosságára alapozza a rövidebb távon (szavazatokban) mérhető sikerét, vagy az, aki legalább a már hatalomba bekerülve megpóbálja szembesíteni a választóit valóságos helyzetükkel, képességeikkel, mentalitásukkal, versenyképességükkel?

És hogy van-e kétféle hozzáállás (a szembehazudó("megvédő") és az átnevelőtáboros) között valami járható ösvény?

Füredi 3.0 2011.12.14. 14:36:37

@irógép: Figyu: itt www.eu2011.hu/hu/gazdasagi-es-penzugyek-tanacsa olvasd el, hogy mik voltak háromnegyed éve a magyar elnökség prioritásai gazdasági fiskális oldalon. És arra emlékszel, hogy mi volt a magyar Eu elnökség szlogenje? Hm?

Jorgos Vadefakisz 2011.12.14. 14:37:53

"Az őszinteség, az önreflexió, az önkritika és az önkorlátozás – bármennyire szimpatikusak is – általában inkább akadályai a politikus érvényesülésének..."

Nagy kár, hogy ezt még sose' próbálta ki senki, ezért oszt nemigen lehet tudni, mennyire is lenne ez akadály.

ubul2000 2011.12.14. 14:38:51

@we: szerintem több bábú hiányzik a tábláról, mint amennyi oldalt látszik.

irógép 2011.12.14. 14:39:19

@charlie sheen:
Ne csodálkozz ezen, az mszpre is képes a mai napig majd 1 millió ember szavazni.
De szerintem nem az emberek a hülyék, ők csak választanak a saját gondolkodásuknak megfelelően. A szemetek azok akik, ezzel 20 éve élnek vissza folyamatosan. Én messze nem csak Orbánt látom fekélynek az ország testén. Van ott még jó sok más politikus, akik megszavaztak mindent az mszp alatt is, meg most is. Na meg sok tollforgató, akik így vagy a híveknek elmagyarázzák mit gondoljanak.
Még az értelmiség is meg van osztva sajnos, és ez a nagy baj.

inreallife 2011.12.14. 14:39:31

@ökörpöröly: ez teljesen így van. a média nagy úr, komoly véleményformáló szerepe van. külön kiemelném egyébként az újságokat és a netes tartalmakat. a tv-k azért veszélyesek, mert ott az átlag vagy átlag alatti értelmi képességű embereket próbálják tömeges erre-arra terelgetni. az írott sajtó viszont sokkal brutálisabb hatással van, ha megfelelő minőségű. (lásd magyar nemzet és minőség)

ugyanis gyerekkorunk óta azt nevelik belénk és a háttérben ott molyol a tudatalattinkban, hogy amit leírva elolvasol, az úgy is van, az pedig igaz. a tankönyveidet úgy kell elolvasni, megtanulni, ahogy oda le van írva. a szerződések stb ugyanígy hatnak. egyszerűen így szocializálnak. ezért olyan ütős a írott sajtó. ráadásul ez már eléri a értelmiségeik és a véleményformálók jórészét, és sokan nehezen vonatkoztatnak el a leírtaktól. ha holnap a valamelyik szennylap címében a shotlbuci stholbuzi lett? szöveg megjelenne, akkor másnap az ország fele elkönyvelné, hogy szappanosat játszottak vele a börtönben. nagyon durva...

a netes sajtó másképp működik, ott már kiszolgálásra megy a játék. a tg által preferált le a matolcsyval már a szivárogtató fősodorhoz való alkalmazkodás. nézd meg hányszor fog felbukkanni, hogy már a tg is azt mondja, hogy matolcsy nélkül jobb lenne, mint hivatkozási alap. kitűnő idézet:

"Szolgáknak király kell, birkáknak pásztor"

az emberek nagyon nagy része igazodni próbál, ez egy erős társadalmi nyomás, kevesen állnak ellen neki. ezért keresi azt akivel nagyrészt azonosulni tud, majd annak minden mozdulatát követi addig, amíg az teljesen disszonáns nem lesz. orbán követői is ezért fogynak, nem bírnak rángatózni... :)

balfék 2011.12.14. 14:44:28

"A figyelmes olvasó számára biztosan kiderült már, hogy nem tartozom Orbán Viktor kritika nélküli rajongói közé: "
Na ezen jó röhögtem. Meg kellett a székben kapaszkodnom.

Unionista 2011.12.14. 14:44:31

@ciceró:
azt lehetne mondani, hogy a rokkantnyugdíjakat felülvizsgálják. és még akár azt is, hogy sávosan csökkentik. feltéve, hogy minden pénz az ellátórendszerben ott marad, és mondjuk rehabilitációs célokat szolgál. tehát a beteg nem készpénzt kap, hanem rehabilitációs jegyet, amit intézményesen költhet el. és akkor mondjuk a nem a szokásos ételeket eszi, hanem amit a dietetikusok kitalálnak. ezt meg lehet csinálni.

de azt mondani, hogy itt majd a rokkantaktól elveszik a pénzt. ezt nem lehet megcsinálni. azt lehet, hogy a csalóktól elveszik a járadékot, de itt kijelentették, hogy van 200 ezer csaló. aztán hol van a sok csaló. ez a 200 ezer "csaló" nagy része szociális ellátórendszerbe menekült munkanélküli. és mondjuk van 20 ezer csaló. erre mondom azt, hogy mifelénk a kocsmáros, és a kocsmárosné is rokkant. de ők full gazdagok. nekik nem kellene a járadék. viszont akik a kocsmába járnak azok tényleg rokkant emberek. rajtuk nem lehet spórolni. nekik azt lehet mondani, hogy kapsz valami rehab jegyet, és azzal nem tudsz kocsmába menni. de a költségvetésnek majdnem jobb ha a kocsmába megy. csak a társadalomnak nem jobb. ugyanígy van a munkanélkülivel. szociokulturális szempontok alapján jobb ha dolgozik. de költségvetési szempontból a legolcsóbb a segélyezés. a kényszerközmunka sem lesz olcsóbb. de ezt nagyjából mindenki tudta egy évvel ezelőtt is. leszámítva azokat, akiket a politikában a vakhit vezérel.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.12.14. 14:46:57

Orbán nagy formátumú politikus, de egy beteg, torz, sérült, sunyi, simlis, álszent szarházi.

Annyi bajt, gondot és szenvedést okoz a népnek, hogy csak egy hasonló törpéhez lehet hasonlítani.

TÁMOGASD AZ MTV ELŐTT SZTRÁJKOLÓKAT!

Az ellenzék miért nem segít nekik?

kicsijuti 2011.12.14. 14:47:46

@balfék:szerintem félre értetted: nem azt írta, hogy egyáltalán nem rajongó, hanem hogy olyan rajongó aki néha azért kritikával is illeti.

nyünyüge 2011.12.14. 14:47:48

@Hepci:
"...professzorok, akikről azt hihették, tudnak írni, pedig csak megfordult az írásuk nálam..."

és Te beleírtad az írásukba tömören és velősen, hogy "f*szkalap" :)?

irógép 2011.12.14. 14:48:29

@Füredi 3.0:
Nem tudom most elolvasni. De, ha arra gondolsz, hogy mi is erőltettük a szigorú szabályozást, akkor igazad van. És én is úgy gondolom, az EU-nak úgy van értelme, ha van valami közös megállapodás, mert, ha az országok szétköltik magukat , és becsődölnek, az nagyon nem jó az EU-nak.
És a németek és franciák által elővezetett dolgokkal én egyet is értek. Orbán azért nem szavazta meg , mert itthon az ellenzéki pártok vezetőivel megegyezett, hogy csak olyanba megy bele, amit mind a 27 állam támogat. Na Orbán kivételesen azt csinálta, amiről előre egyeztetett, erre ez a Senkiházy meg Vona felállnak, és számon kérik azt Orbánon, amit az ő beleegyezésükkel is tett. Na ezért vicc az ellenzék is.
Ha nem erre gondoltál, hanem valami másra, akkor meg bocsi

is 2011.12.14. 14:49:47

@inreallife: "az emberek nagyon nagy része igazodni próbál, ez egy erős társadalmi nyomás, kevesen állnak ellen neki."

javítom a nyomdahibát:

a MAGYAR emberek nagyon nagy része igazodni próbál, ez egy erős társadalmi nyomás, kevesen állnak ellen neki.

más társadalmakban közel sincs ekkora igazodás. egészen pontosan tőlünk nyugatra nincs, keletre meg teljes szolgaság van. az a szörnyű, hogy Orbán tényleg keletre kormányozza az országot, a népet a szolgaságba taszítva.

@fuck_a_but: őszödi beszéd? pontosan ezek vannak benne. és meg is kapta magérdemelt büntetését. ilyen hülye a kedves választópolgárság.

nu pagagyí 2011.12.14. 14:49:57

Orbán kétségtelenül jelentős, ámde az ország boldogulása szempontjából kártékony politikus. Ezt bármely diktátor elődjéről elmondhatjuk. Magyarország lemaradását a nyugati demokráciákhoz képest, pont a diktátorsűrűség eltérő mértéke okozza, a mi sérelmünkre. Ebben az országban csak igen ritkán tudtak az emberek legjobb tudásuk és képességeik szerint boldogulni és ezáltal az országot is gyarapítani. A különböző erősségű diktatúrák, amelynek egyelőre egy gyengébb válfaja van alkulóban, kontraszelektált vezetőréteget és esélyektől megfosztott alávetett rétegeket produkáltak. Ezek a viszonyok nem kedveznek a képességek kibontakozásának, lefokozzák a teljesítmény szerepét.

ökörpöröly 2011.12.14. 14:51:56

@inreallife: Ezért kell erős fenntartásokkal kezelni például a bebizonyosodottan nem önálló gondolkodású, megrendelésre teljesítő Török Gábor írásait is.
Viszont, felsejlik írásaiban az, hogy milyen politikai játszmák zajlanak a háttérben. Ha Török Gábor nyersebb, keményebb lesz, akkor egyértelműen mutatja majd azt, hogy a FIDESZ-en belül felerősödött az Orbán-ellenes hangulat. :)
Most még a megrendelői azt kérik tőle, hogy a "nincs más alternatíva" címmel jelentessen meg írást. :) Az érdekes az lesz igazán, amikor már más megrendelést kap. Remélem, rövidesen olvashatjuk! :)

2011.12.14. 14:52:32

Inkább arról kellene írni, hogy az MTV-ben a cenzúráért csak egy ejnye bejnye jár, és aki ez ellen szót emel, azt bíróságra citálják.
És arról kellene írni, hogy az új MT földrajzi elhelyezkedés alapján diszkriminálja a munkaerő értékét. (Ha így haladunk, akkor hamarosan a vallás, a nemzetiség és a politikai hovatartozás alapján is diszkriminálnak.)

Meg arról, hogy van egy mentőcsónak, amibe bele lehetne szállni, de akkor ugyanarra kellene evezni, mint a többiek. És van a süllyedő gyorsnaszád, ami körül cápák úszkálnak. És van egy félkegyelmű kormányunk, ami a szerint a cápák a jobb választás.

Az ellenségkeresésen, a gyűlöletkeltésen már túl vagyunk, a totalitárius hatalom kiépítése megtörtént. Most az jön, hogy a fegyverkezés rengeteg munkahelyet teremt, ezáltal növeli a gazdaságot, a munkába állók növelik a fogyasztást, az eladott fegyverekkel lehet szerezni szövetségeseket (pl. Mianmar, Irán, Észak-Korea), utána neki lehet menni a környező országoknak, így nyersanyaghoz és olcsó munkaerőhöz lehet jutni.

dr kíváncsivagyok 2011.12.14. 14:53:32

" Orbán azért nem szavazta meg , mert itthon az ellenzéki pártok vezetőivel megegyezett, hogy csak olyanba megy bele, amit mind a 27 állam támogat. Na Orbán kivételesen azt csinálta, amiről előre egyeztetett, erre ez a Senkiházy meg Vona felállnak, és számon kérik azt Orbánon, amit az ő beleegyezésükkel is tett. Na ezért vicc az ellenzék is.
Ha nem erre gondoltál, hanem valami másra, akkor meg bocsi "

Van más választása is Orbánnak ,...mint hogy aláírja ? ( Főleg az IMF tárgyalások tükrében ) Nem is jól fogalmaztam : Van választása az Országnak ? Tudsz alternatívát ? Ugyanis MINDENKI alá fogja írni....csak Mi nem,....erre utazik a vezér...

room_101 2011.12.14. 14:54:45

Hát kedves Gáborom,

Az én szememben akkor lett bukott orbán mikor:

Fodor Gábor, Ungár Klára (és még sokan mások) kiléptek a fideszből.

Összeállt koalícióba a torgyánnal (bár a leszalámizás tetszett)

'98-as bukta után csalást kiáltott

Megszavazta megyó 100 napját

Rosszabbul éltünk mint négyéve 2002-ben

Ott rombolt, ahol tudott a zemúttnyócévben

Sólyom Lászlót kiebrudalta a Sándor palotából

A népszava és a szélsőbal jóslatainak legrosszabb rémálmait is meghaladta a gazdaság (és mellesleg a demokrácia) rombolásában

És képzeld, mindezt az egykulcsosadó igencsak magas kedvezményezettjeként mondom.

dr kíváncsivagyok 2011.12.14. 14:55:08

@Ylim: " És arról kellene írni, hogy az új MT földrajzi elhelyezkedés alapján diszkriminálja a munkaerő értékét. (Ha így haladunk, akkor hamarosan a vallás, a nemzetiség és a politikai hovatartozás alapján is diszkriminálnak.) "
- ez a felzárkóztatási programja Orbánnak....

is 2011.12.14. 14:56:12

hahaha. ha TG a parlamentben jobbnak látja Orbánt, akkor őt is megbűvölte a kígyó, vegyen ki fél év alkotói szabadságot, vagy keressen egy egyéves kutatói ösztöndíjat nyugaton. nézegesse az ottani politikai életet, a magyartól hermetikusan zárja el magát, majd jöjjön vissza. kb. fél-egy év elég ahhoz, hogy bárki felismerje, hogy Orbán király meztelen. csak azt tudja még megbűvölni, aki az elmúlt 15 évben hagyta, hogy lépésről lépésre vezessék. nem véletlen, hogy épeszű nyugati elemzők ma már minden létező irányból, pártállástól függetlenül kimondják, hogy orbán nemcsak, hogy királyságot épít, de ráadásul még középszerű is. egyben jó, hogy mindenki mást besározzon, lehúzzon, lekaraktergyilkolásszon, ami TG-nél is működött. ez a kijelentés, hogy a parlamentben ő valami ász, ez az egyik legsötétebb normatív állítás a blog történetében.

panelburzsuj 2011.12.14. 14:56:49

@Ylim:

A képletben az a szép, hogy ennek a következő (háborúsdi) felvonásnak a sajtját a Jobbik már kiénekelte Orbán szájából.

is 2011.12.14. 15:00:03

@room_101: detto ez az én véleményem is (bár az évszámokat elírtad). nagyon-nagyon kevesen vagyunk, akik ezt így átlátják.

Bryan élete 2011.12.14. 15:00:10

@inreallife: és azután jött 98-ban a fidesz...
Egyébként nagyon nem értek egyet azzal,hogy nincs Orbánhoz mérhető politikai kvalitásokkal rendelkező politikus a patkóban. Milyen különleges kvalitásai vannak ennek az embernek, ami másnak nincs? Évek óta ezt próbálják sulykolni belém,, hogy milyen hatalmas államférfi is "Ő". De mitől lenne az? Aki csak erősen diktatórikus magatartása miatt tud megmaradni az élen és hatalmas csúsztatásokkal, átlátszó, hazug politikai lózungokkal, primitív,dedós hasonlatokkal tudja fenntartani magát. Hát akinek ekkor az igénye, vegye-vigye.
A képen még most is röhögök. Most már tudom, mire jó még Petike, na meg utoljára ilyen szép idilli képet Kádárelvtársról láttam. Valahogy művinek tünik. Orbán sakkozik, ez jóóóóó!

irógép 2011.12.14. 15:01:21

@kíváncsivagyok:
Mivel az angolok meg svédek meg csehek sem támogatták ezt, egyenlőre senki nem írt alá semmit. És, ha normális megoldás születik a költségvetések felügyeletéről, én azt támogatom pl., mert így van értelme az EU-nak. És akkor azt mi is támogassuk.
Én csak azt írtam, hogy Orbán előre egyeztetett az ellenzékkel is, és azt követte, amiben ott megállapodtak, hogy csak akkor ír alá bármit is, ha abban mindegyik állam részt vesz.

xsasha 2011.12.14. 15:01:23

@Hepci:
Hát erről van szó! A többiek nyugodtan megengedhettek maguknak egy kis elcsúszást az államadósságban. 30-40%-os államadóssággal és minimális devizakitettséggel vígan virgonckodna a kormányunk is. De ha ezek a nálunk sokkal jobb állapotban lévő országok is 1,5%-os GDP növekedést buktak, és elszálltak az államadóssággal, akkor bele lehet gondolni, hogy mi lett volna, ha Matolcsy nem lépi meg a forrásbevonásokat. A Bajnai-Oszkó páros egyszerűen nem rendelkezett volna eszközökkel a helyzet kézbentartásához, mert a fogyasztás lepadlózott, exportpiacunk becsukott, kockázati tőke elvonult. Maradt volna a további IMF-eladósodás, és hasonló kínok között vergődnénk, mint a görögök.

Jorgos Vadefakisz 2011.12.14. 15:03:24

@is: bocs, de az öszödi-beszéd nem releváns példa, mert - bár tökig egyetértettem vele - az csak "kiszivárgott" egy sor bénázás után és nem pacekba hangzott el, még időben. Így csak egy magas labda volt a fityisznek.
Más egyéb?

dr kíváncsivagyok 2011.12.14. 15:05:01

@irógép: " Orbán előre egyeztetett az ellenzékkel is, és azt követte, amiben ott megállapodtak, hogy csak akkor ír alá bármit is, ha abban mindegyik állam részt vesz. "

Gondolod , hogy úgy működik ....megvárjuk míg mindenki aláírja,...aztán aláírjuk mi is ???
Lófaszt egyeztetett....megmondta a tutit, ahogy szokta !
Nem veszitek észre , hogy nincs más alternatíva ?!

dr kíváncsivagyok 2011.12.14. 15:07:15

@fuck_a_but: " bocs, de az öszödi-beszéd nem releváns példa, mert - bár tökig egyetértettem vele - az csak "kiszivárgott" egy sor bénázás után és nem pacekba hangzott el, még időben. Így csak egy magas labda volt a fityisznek. "

Ha az " Öszödi beszéd " nyilvánosan , tudatosan hangzik el,...mi lett volna az eredménye ? Megmondom : végre egy őszinte politikusi beszéd...ez lett volna a reakció .

messi-asz 2011.12.14. 15:09:26

@hurvinek: "politikai teljesítményének sikerét végsősoron kormányzása minősége fogja meghatározni. vagyis a következő választások"

buta mondat... nem következik az ország irányításának sikertelenségéből a megnemválasztás...

főleg nem a mostani diktatúrában... hiszen hívható torznak a rendszer amiben az összes ellenfelet DIKTATÓRIKUS eszközökkel megsemmisíti...

szóval a választás már nem jelez semmit...
gondolj a részvételi küszöbre... ami nincs... pl.

vagy fordítva a észak koreai 99% os eredmények... akkor az egy sikeres politika...

nu pagagyí 2011.12.14. 15:09:31

@xsasha: Nem tudjuk mi lett volna, de azt igen, hogy pont egy akkora válságból másztak ki Oszkóék másfél év alatt, mint amekkorát Matolcsynak sikerült generálnia ugyanennyi idő alatt. Én arra lennék kíváncsi, mikor hány év alatt sikerül visszakapaszkodni elődei szintjére.

kicsijuti 2011.12.14. 15:10:14

@room_101: az idősíkok szétcsúsznak a fejedben, amúgy a 100 napos programért is már a fidesz a hibás? azt nélkülük is megszavazták volna.... a rosszabbul élünk mint négy éve meg a választások után valóság lett. ez nem a fidesz hanem az mszp/szdsz bukása volt amit leírtál....

charlie sheen 2011.12.14. 15:10:23

@irógép: Az mszp-nek nem alakult ki olyan rajongótábora, mint ovinak. Az egészben a legszörnyűbb, hogy az ovi-hit nem észérveken vagy egy stabil ideológiai alapokon nyugszik, hanem egy "karizmatikus" politikai kalandor ad-hoc lózungjain.
Szegény-szegény Magyarország.... :(

v. jókormányzósember 2011.12.14. 15:14:08

I'jjnye! Ides Gyermökeim, Ides Gyermeköm, Gábor!

Há' én mán annyiszó' montam néköd- abba kéne hogyni eszt az "elemezgetécst"- mer' ez bizzony, csak a keravill duracell-octályán megy, de hátazér, mán, ugyi, a mink ceretett vezérünket, mán mégse kéne...

Annyiszó mondtam néköd, ahánszor orbén pajtás- ho' "Néncsen megcorítáccs!"
Há, ho vóna? Hély!

Hát a benzirny se 420 Huf, mega gáz (nagyon gáz! ) gázolaj cse!

Neem!

Több, idecs gyermeköm!

Há van fejlődécs!

Megugyi, (act még errű nem es írtál, hogy annyira, de úgy szítba...ttan mén a zadóccságcsökkentécs, ho mocst vecünk fel(!) ugyi- hitőlyt! A zájemeftő!

Hihíjj, gabore! Hát ectet teljesen jó öcceraktad, i!

(Egyíbként nem is vettek fő annyi hitejt a fijjúk- mintamit a nyugdíjpízbűl- elrákosiztak! Mer az 14 minilárd HUF! (Lya- bocs- ahogy mocst a Huf áll, lec az még kevecsebb ics!

Hihílly!)

Na, de, gyermeköm, vicca arra, amit írtál !

Huhújj! Nálunk a faluba té lennél a falusi "alespán" (ment döbrögi, a níp baráttya)- annyi ecöd van!

Mer, nézzük csak meg, mit is írnak a párt laptyában:

De erre már érdemes lesz figyelni azoknak is, kiknek maradt még némi csöpp józan eszük e hazában! Idézem:

"Ugró Miklós
A bukás

Tulajdonképpen most, hogy a miniszterelnök és a kormánya ily hatalmasat perecelt, a legüdvösebb lenne gyámság alá helyezni őket."

Hújújj, gabore!

Hátasztán mocstan tínlyeg igazad van, mer, ha még ez a- na, valami es ect írgya, ugribugri mikolással- hát, gyerekik!

Na, tehát- ín csak annyit mondok:

AGGYON AZ ISTEN-

több józan észt!

Hihíjj!!!

Még a keresztet állítgató nácimboráknak es!

VJK

Jorgos Vadefakisz 2011.12.14. 15:15:59

@kíváncsivagyok: Pontosan ezt gondolom én is. Csak nem így hangzott el. Kár.

Kivlov 2011.12.14. 15:18:22

@charlie sheen:
Még mindig jobb az ilyen indítattású hit akárki részére, mint a "csakpatásorbántnemertelvesz19ezerftotanyugdíjasoktól" vörös marketing...

v. jókormányzósember 2011.12.14. 15:18:39

Jaj, felejtek mán! (Ollan lecek min a pógári (vagyalpári? Hihíjj!)cavazó! Méndent elfelejt, amit montak néki, hogy családiautópogrom, meg 14 havi nyugdéj, meg adócsökkentécs, meg 400 km autópálya, megatöbbi...

Nacóval, abban egyet írthetek veled, gyermeköm, gabore, hogy

A MINISZTERELNÖKNEK TÁVOLRÓL SEM KELL MENNIE MOST!

NEM! MÁR VAGY MÁSFÉL ÉVE MENNIE KELLETT VOLNA, AMIKOR KIDERÜLT- HAZUGSÁG AZ EGÉSZ HITEGETÉS, AMIVEL SANYARÚ (SORSÚ/SZELLEMŰ) HÍVEIKET ETETTÉK!

Aszt jóreggelt!

(Továbbra es-)

Agyon az Isten

(fűként a nácimboráknak)

több gyózan éct!

Hihíjjj!

VJK

inreallife 2011.12.14. 15:19:38

@panelburzsuj: igen így gondolom.

a gyurcsányi meg az orbáni út különböző, mégis ugyanaz, és ugyanoda vezet. mindkettő nagyotmondó, meg igazmondó csillagszemű juhászt játszik. szerintem semmivel sem jobb a később igazságbeszédre keresztelt, amúgy alapjaiban nem elvetendő beszéd, az mostani imf-re szükségünk van fordulatnál...

járható ösvény van. mindig van. mi fiatal demokrácia vagyunk, kevés de meglehetősen keserű tapasztalattal. ha megnézed milyen kormányok voltak a demokráciák kezdetétől franciaországban, spanyolországban, olaszországban, de akár a németeknél is, ahhoz képest mi elég simán megúsztuk a demokratikus átmenetet. a járható ösvényt maguk a választók fogják kitaposni. egy gyurcsány legyőzte az orbánt, majd az orbán legyőzte gyurcsányt. szerintem a választók már nem fogják mégegyszer megjátszani az gyurcsányt orbán ellent, remekül is látszik a felmérésekben. természetesen hatalmas a bizonytalanság, de a tömeg akár napok alatt is felemelhet bárkit a pajzsra.

véleményem szerint megint változik majd a politikai játszma. a nagyotmondók mennek a levesbe, a nagy többség nem fog hinni a túlígérgetésnek. eléggé megkopott a komcsi-náci bélyeg is, ez sem lesz már hatásos. az mszp szerintem egy jó időre kiírta magát, a dk nem hiszem, hogy feltör, bár ide tennék egy kérdőjelet, majd később leírom miért. az lmp marha nagy csalódás, ennél sokkal több látens buzi van az országban, legalább 15%-on kéne állniuk, mégis csak vegetálnak, ők se váltják meg a világot. szvsz az egész helyzetből a jobbik profitál, ha csak belügy lenne a választás, akkor a bizonytalanok/passzívok lennének többségben a jobbik előtt, így a jobbik lenne az egyértelmű befutó. mellesleg a kutatások is ezt mutatják.

és itt jön a kérdőjel. ezt külföld nem bírja megemészteni. már haider is megfeküdte a gyomrukat a jobbik, meg ráadásul egy lapáttal még rosszabbnak is tűnik nekik. és itt kanyarodok vissza a dk-hoz. szerintem elő fogják kapni bajnai-bokros-oszkó vagy valamelyik kistársuk valamelyikét és úgy alászerveznek egy kampányt, hogy a süllyedő gyorsnaszád szélcsendben horgonnyal együtt is repülni fog. kérdés, hogy a bizonytalanokat sikerül-e beterelni olyan mértékben, hogy a jobbik, vagy fidesz-jobbik verziót felülírják. arra már rájöttek, hogy 2 éve elcseszték, ők is bedőltek az orbánnak, most biztos vagyok benne, hogy vastagon jönnek "megmenteni" minket. hacsak addig elő nem bújik egy másik alternatíva, ami jobb lónak mutatkozik...

ja, és "igazságbeszédre" visszatérve. ha ezt a parlament első ülésnapján mondja bele a tv-be, akkor lenne sportértéke a dolognak. meg utána egy gyors lemondással átadhatta volna a helyét egy válságstábnak. gyurcsánynak csak annyit lett volna a feladata, hogy legyőzze orbánt. ezzel megteremtette volna a visszatérésének az alapját, így viszont megmérettetett és könnyűnek találtatott....

hoseman 2011.12.14. 15:20:09

"Lehet szeretni, vagy nem szeretni a kormányfőt, de azt be kell látni: messze vagyunk még attól, hogy összetört, bukott emberként álljon előttünk."

Sokat ittál 'fiú'?...
Lehet hogy ön előtt kedves Török úr még totemszerű gólemként feszít ez a derék ember,de előttem kb mint egy nyomorult bohóc... akkor én nem vagyok az "előttünk"?.. akkor én ki vagyok?.. vagy hogy van ez?..
írja az elején hogy ezzel az írással mindig problémái voltak....de most csak megírta:) ez is érdekes...

panelburzsuj 2011.12.14. 15:20:13

"A Nézőpont Intézet felmérése szerint a biztos szavazó pártválasztók 58 százaléka a Fideszt, 17 százaléka a Jobbikot és 13 százaléka az MSZP-t választaná. Az LMP 7 százalékot, a DK 3 százalékot szerezne."

"A biztos szavazók körében az MSZP-t és a Jobbikot is 24-24 százaléknyian támogatják, míg a Fidesz tábora tovább csökkent, mindössze 39 százalékon áll." (Ipsos-mérés)

19 százaléknyi eltérés az talán már túl van a statisztikai hibahatáron ...

Valaki félrebeszél. Egy? Több? Mind? :)

irógép 2011.12.14. 15:22:21

@charlie sheen:
Egyszer néz bele egy Dk-s találkozóra, hogy ott mi folyik Gyurcsány körük, aki 6 évig volt az elnök, és rájössz nem csak Orbán körül van személyi kultusz.
De mindig lesznek olyan emberek, akik bármit mond Orbán áhítattal fogják hallgatni, hisz ez így van még mindig pl. Ferenc testvérrel is. Az emberek egy jó részének, kell, hogy higgyenek valakiben, éppen ezért mentek régen csatába vakon az emberek a királyok meg a császárok után. Az ember már csak ilyen. Van aki szereti, ha van egy erős uralkodó, és van aki hülyét kap attól, ha valaki megmondja neki mit kéne csinálni.

hoseman 2011.12.14. 15:25:05

egyetlen dolgot lehet felemlegetni a szociknak még mindig,de azt is csak nekünk(a hihetetlen erős,és strapabíró középosztályhoz alulról felkapaszkodni igyekvő startmunkás proli senkiáháziaknak) ..; úgy elkúrták,hogy ránkszabadították a fenevadakat...

rasztaszív 2011.12.14. 15:26:37

TG egy kicsit "félrenéz" (jó esetben...)

alternatíva van.
ESÉLY NINCS,hogy bármilyen alternatíva érvényesülhessen,méghozzá a szent tehénként kezelt ,torz viszonyokat létrehozó (és a fidesz szándéka szerint eme torzulást tovább fokozó) választási rendszer miatt.

ÉVENKÉNTI VÁLASZTÁSOKAT , 1%-OS BEJUTÁSI KÜSZÖBBEL!!!

irógép 2011.12.14. 15:30:28

@kíváncsivagyok:
Itt nem is mi vagyunk a lényegek, hanem az angolok!! Ha ők aláírták volna, mi is aláírtuk volna. Az angolok, akik megint a különcködésükkel megakadályozzák az egységes európát.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.12.14. 15:31:57

Kedves Gábor!

Egy trackbacket helyeztem el a legújabb blogbejegyzéséhez, és most azt látom, hogy tömegével jelent meg ott a "Politológusi szerepek" cím a trackbackek között. Nem volt szándékos, mobiltelefonnal szerkesztettem, de sehogy sem jött össze, nem mentette a változtatást, hanem letöltést ajánlott fel - de ezek szerint mégis bevette, újra és újra... Ez nekem is nagyon fájó, kérem, távolítsa el onnan!

Köszönettel és elnézését kérve:
Politológusblog

irógép 2011.12.14. 15:37:39

@inreallife:
"ja, és "igazságbeszédre" visszatérve. ha ezt a parlament első ülésnapján mondja bele a tv-be, akkor lenne sportértéke a dolognak. meg utána egy gyors lemondással átadhatta volna a helyét egy válságstábnak. gyurcsánynak csak annyit lett volna a feladata, hogy legyőzze orbánt. ezzel megteremtette volna a visszatérésének az alapját, így viszont megmérettetett és könnyűnek találtatott.... "
tökéletesen igazad van. Tök szánalmas, hogy sok ember azt a beszédet , úgy kezeli, mintha az egy nyílt beszéd lett volna. És amikor Gyurcsányról derült ki, hogy hazudott (bár értelmes ember, ezt már a beszéd kiderülte előtt is tudta), akkor azt sokan még valamiféle hőstettnek is beállították, sajnos, még az úgymond értelmiség egy része is mellé tudott állni. Bezzeg Orbán, minden szavát számon kérik most.
Nagyon idegesítő ez a kettős mérce sok embernél. Hazudott mind a kettő nagyon fontos dolgokban, Gyurcsány már el lett küldve, Orbán is el lesz.
És annyiban nem értek egyet a cikkel, hogy azért politizálni sem csak hazudozással lehet!

panelburzsuj 2011.12.14. 15:44:51

@inreallife:

Én (most) nem vagyok ennyire elszánt szöveggyáros, úgy hogy nem állok neki szétszálaznai mondókádat. Annyit dióhéjban: jóval több elemet látok hasonlóan, mint nagyon másképp.

Amivel viszont tovább színézném azért a képet: amit a "balos" Békesitől-Bokrostól-Bajnaitól-Oszkótól nem fogadtak el a kedves választók, azt lenyelnék-e mondjuk Chikán-Járai-Mellár típusú "polgári gondolkodású" figuráktól?

Szóval hogy a Nagy Szocialista Éden már utolsó kádári éveiben is csak hitelből üzemelt, ám "rendszerváltó" pártjaink és kormányaink döntő többsége mégis ennek a "gondoskodó államnak" a legendáját táplálva jutott hatalomba.

Míg az utolsó morzsa is el nem fogyott, és az utolsó községházát is be nem táblázták a hitelezők.

Ronny 2011.12.14. 15:47:24

Nem jó politikus. Amihez ért, hogy megszerezze és megtartsa a hatalmat. Ehhez két eszköze van, egyrészt tud hatni a jobboldali emberek érzelmeire a retorikájával, másrész tehetségesen veszi körül magát olyanokkal - és helyezi őket hatalomba - akik azon versenyeznek, hogy ki szerint evett finomabbat a főnök tegnap.
De egyetlen egy "csatát" sem nyert meg, sem kívül, sem belül egyetlen dologban sem javított az ország pozícióján.
Se gazdaság, se külpolitikai siker. (Ezeken kívül mi az ami számít? De most őszintén.)
Nem lenne baj a nagy ego, ha valamennyire megközelítené az IQ.
De az ő esetében szánalmasan nem.
Amikor nem a saját pártalakulatán belül sakkozik, akkor két lépést nem tud előre gondolkozni. De szánalmasan nem.
A külső meccseket rendre elveszti.
Visszaél a nemzet alacsony átlaginteligenciájával, és inkongruens, sokszor infantilis szövegekkel adja el magát.

Egyszer a sok kudarc majd csak összeroppantja.
De addig még sokat szívunk miatta.
Egyelőre kudarcok miatt növekszik a paranoia, növekszik a hatalom koncentrálás, (ha úgy tetszik diktatúra építés)
és a bűnbakok keresése. (pénzügyi összeesküvés, liberális sajtó, nomeg a kommunisták stb.)
Az a baj, hogy egyelőre tényleg igaz a cikk tételmondata, hogy messze még az összeomlás. A közeljövőben sok rosszat tesz még nekünk, és sok azok közülük középtávon irreverzibilis.

Gábor te pedig kérlek, fogalmazz egy kicsit karakteresebben, mert az első bekezdéseid bizonytalankodásai idegesítőek.

inreallife 2011.12.14. 15:49:03

@Unionista: szomorú eset. a hátterét viszont nem ismerjük. valószínűleg az úriember nem volt annyira rokkant, mint az előző minősítésen. a szociális háló nagyon terhelt, ráadásul jóideje meghaladja az ország teherbíró képességét. a lényeg, hogy két út van, vagy jelentősen megemelik a tb-t, hogy bírja a biztosítás a terheket, vagy visszavágjuk a kifizetéseket a tb arányához viszonyítva.

ez valszeg alacsony szint lesz, viszont hozzátenném, hogy mindenki természetesnek veszi azt, hogy az államtól kapott pénzből meg kell tudni élni. ugyanezt igaz a nyugdíjra is. ezek a pénzek pont arra elegek, hogy ne haljon éhen belőle az ember, ez is a funkciója. a többit azt mellé kell rakni, ami az életszínvonalat határozza meg. ezt ki lehet pótolni a megtakarításokból, vagy pedig a családtagok dobják össze, esetleg kisebb lakásba kell költözni.

ki kell mondani, a társadalom nem fog tudni "megfelelő" életszínvonalat biztosítani senkinek. amíg dolgozol, addig megteremted magadnak, amit meg tudsz, utána pedig az van, amit kapsz...

megszűnt 2011.12.14. 15:49:26

@Hepci: @Letícia:

Gyerekek!

@aszékelyek nem Seszták Ágnes. Egy időben olvastam őt a Demokratában, és messze radikálisabb stílus és összefogottabb gondolkodásmódja van S.Á.-nak, mint @aszékelyek blogtársnak.

Ezt mondom azzal együtt, hogy módomban állt több újságíróval levelezni, akiknek se helyesírása, se stílusa, se hangereje nem volt privát leveleikben.

Jogosan merül fel a kérdés, számtalanszor immár: hol fogadták el @aszékelyek stílusát? Mely újság alkalmazásában állt?

A másik, amit észrevettem. Az újságírók nem szívesen írnak fórumokba, saját írásaikhoz szólt gondolatokat sem olvassák el pl. ilyen R. Székely Júlianna. Vagyis ő sem lehet.
Elméletileg arra a szintre teszem @aszékelyeket, de akkor Népszava.
(R.SZ.J., ha ő volna, onnan tudnánk, hogy az irigy szót irígynek írja. Szóval..)

IntelCorei5 2011.12.14. 15:50:57

@hoseman:

én sem értem TG-t , csak rá kell nézni az illetőre, össze van esve. Szerintem stresszt old rendesen esténként.

Ha viszont úgy érti h nem törik meg nyílvánosan akkor igaza van.
Itt a nyílvánoson van a hangsúly.

Ami a parlementi szereplést illeti : 2006-ban a GyF vs OV vita után is azt írta TG h a vita kiegyensúlyozott volt, bár a vak is látta h le lett mosva a pályáról.

Dubito 2011.12.14. 15:52:32

"az őszinteség, az önreflexió, az önkritika és az önkorlátozás – bármennyire szimpatikusak is – általában inkább akadályai a politikus érvényesülésének"

Sajnos ebben egyet kell értsek TG-ral. Legjobb példa erre Gyurcsány, akinek egy őszinteségi rohama döntötte romba politikusi pályáját. A vízválasztó Gyurcsány megítélésében - ami utcára is vitte az embereket - az őszödi beszéd volt, és nem az, hogy a választók összevetették tetteit az ígéreteivel. Mondhatta volna, hogy apró korrekciót kell végrehajtanunk a külső környezet romlása miatt, vagy a pirézek támadása miatt, vagy bla-bla-bla, ő ehelyett kiállt és azt mondta: "hazudtunk".

Önkorlátozás - Gyurcsány sorra meghátrált az ellenzék és a közvélemény tiltakozása előtt és egymás után feladta programjait, ami visszahult rá, amikor 6 év semmittevéssel vádolták - jogosan.

Éppen TG mondta többször is, hogy a politikában semmi sem fehér-fekete. Az árnyalatok, a mérték, ami számít. Aki soha nem hazudott senkinek, az vagy szent vagy hülye, aki állandóan hazudik, előbb-utóbb kiközösítik.

Ezért abban is hiszek, hogy az őszinteség, az önreflexió, az önkritika és az önkorlátozás teljes hiánya, a társadalom közvéleményének mélységes lenézése, megvetése, amit mostanság tapasztalhatunk, előbb-utóbb kiábránduláshoz és bukáshoz vezet.

afejer 2011.12.14. 15:54:59

Orbánhoz mérhető kvalitás? Ez egy paranoid elmebeteg, aki csak saját hatalmát építi, a diktatúrát, egypártrendszert betonozza be, sikeresen kommunikálja az agymosást és közben retteg mindenkitől. Az nem érdekli, hogy mindeközben szakadékba viszi az országunkat. Ezt egy politológus nem ismeri fel?

inreallife 2011.12.14. 15:56:20

@irógép: szerintem az emberek most inkább szakmai utódot keresnek a nagyotmondó helyett. ha a fidesz ezt felismeri, akkor meglovagolhatja kicsit ellentmondásosan a hullámot. viszont akkor a félhivatalos orbáni korszaknak vége van hivatalosan is. nehéz lesz az időzítés, amikor viktor bejelenti, hogy a köv választásokon nem jelölteti magát...

de szerintem annak van nagyobb valószínűsége, hogy egy szakmai embert építenek fel. bajnait meg ebből a szempontból egyszerűbb visszahozni, lassan népmesei elemekkel bővül a kormányzása... ráadásul érezni lehet a tudatos háttérbe húzódását, de azt is, hogy nem adta fel, itt van és ugrásra kész.

2011.12.14. 16:03:03

@inreallife: Mi van????? Ki szivárog hova? Kit becsüljek, miért? Nem értem, de ne is írd le többször, mert szerintem kicsit paranoid vagy, azokkal meg jobb vigyázni...

@Hepci: :D Megint megtaláltad a dolgok nyitját!:D Figyi, most olvastam, ehhez a poszthoz illik s Abraham Lincoln mondta:

"A csirkefogót a maga gerjesztette publicitás öli meg."

Nem is tudom, miért jutott az eszembe, hogy idetegyem...

inreallife 2011.12.14. 16:04:32

@panelburzsuj: én azt mondanám, hogy ha jól meghatározzák, hogy hol vagyunk éppen, és mit akarunk elérni, akkor az emberek elfogadják. ezt nevezik hitelességnek. az a baj, hogy orbánéknak nincsen tervük. semmilyen. ötletbörze megy esténként. amit meghúztak vonalakat, 1 millió 10 év alatt, meg mindenféle gazdasági növekedések, aminek már a felének a fele sem igaz, az gáz.

szerintem egy mellár nem ugrana bele egy ilyenbe. sőt szerintem a politikai beleugatás nélkül épeszű embert sem találnának. szerintem keresik matolcsy utódját, csak nincs senki, aki vállalná. ugyanaz, ahogy szijjártó is kilépett, neki is mázlija volt, hogy volt egy beugró girószász. nehéz úgy utódot találni, hogy kijelenti, hogy orbán nem a főnöke, és a frakció megszavazza amit ő javasol. különben nem adja a nevét és a felépített karrierjét ehhez a szarhoz...

megszűnt 2011.12.14. 16:04:54

@manyike:

"ha az ország egyre nehezebb helyzetbe kerül pl. Matolcsy ténykedése miatt, akkor is ez lenne a szempont, nem a haza sorsa?"

Igen. Véleményem szerint a hitelesség csorbulása fontosabb érv, mint akár a haza sorsra.

xsasha 2011.12.14. 16:06:51

@radala:
Az utolsó mondatodat nagyon gáznak tartom. Elmondanád, hogy miért érzed úgy, hogy csak 202e bruttótól valaki az ember?

Mondja el a motivációit? Ez olyan, mintha egy férfitől azt várnád, hogyha flörtöl egy nővel, akkor előtte jelentse ki, hogy meg akarja dugni... Ez a cikk éppen arról szól, hogy olyanok a körülmények, hogy egy politikus vezető akkor lehet sikeres, ha előtérbe veszi a hatékonyságot, és háttérbe tolja az ö-betűs szavakat, amik egyébként emberileg annyira fontosak. A társadalom egyszerűen nem tolerálja, nem értékeli az igazságot. Az emberek azt akarják hallani, hogy igen, megérdemled, hogy jól megjólétirendszerváltsanak téged.

Hogy téged meggyőzni? Személyesen kellene meggyőzzön, vagy korbáccsal kellene verje a médiát, hogy utoljára 2 éve volt, amikor egy beszédét szó szerint leközölték? És utoljára 18 éve volt, hogy a szövegét ne magyarázták volna úgy a tömegnek, hogy az gyerekgyilkosnak nézze.

Természetesen nagyszerűnek tartanám, ha a közéleti viták érdemiek lennének. Bogár megközelítése vicces, ma már nem foglalkozok vele. Melláré és Bod Péter Ákosé annál érdekesebb, és nagyon jókat lehetne vitázni velük, és bizonyos dolgokban tuti igazuk van. De most egyszerűen nem lehet úgy vitát folytatni, hogy annak ne az legyen a vége, hogy Orbán diktátor, vagy Orbán megtört és kétségbeesett. Egy olyan közegben, ahol a Fidelitas 15. éves születésnapjára, ahol majd egymillióért tartottak egy bulit a Moulin Rouge-ban, az a válasz, hogy a gyerekek éheznek...

Vessél fel inkább intézkedéseket, amikkel elégedetlen vagy, aztán én elmondom, hogy szerintem mi a koncepció mögötte, aztán vagy jutunk valamire, vagy nem.

megszűnt 2011.12.14. 16:09:04

@Letícia:

Gyorsan egy gondolat, mert kezdődik a délutáni sorozatom az RTL-en.

@aszékelyeket esetleg alkalmazhatják, hogy írja ide az aktuális szöveget, és tegyen úgy, mint egy laikus, de akkor minek mondta volna, hogy újságíró? Rontja az amúgy is romokban álló szakma becsületét.

xsasha 2011.12.14. 16:09:58

@radala:
Csak hogy lásd, nem csak hazai problémáról van szó, hanem a mémelmélet elszabadulásáról:

www.hatharom.hu/article/062e73-a-marca-hazudik-minden-kerettaggal-szamolok-guardiola

egerészölyv 2011.12.14. 16:12:53

Piglandban (kertészek) az a szép, hogy ugyanabból a szájból halljuk a keserves jajszót emberek megaláztatásáról, mint a vérbugyborékos lelkendezést ellenfeleik (többnyire csak általuk vizionált) megalázásáról. Népszabadság, 168 Óra, Népszava, balblog: "Orbánt megalázták, hihihi, hahahaaa!" - dől belőlük a vidám nevetés, most más kérdés, hogy Orbánt tényleg "megalázták"-e. Ezek a gyűrűsférgek ugyanis ÉLVEZNEK megalázni másokat, olyannyira, hogy ha nem jut belőle elég egy napjukra, akkor képzelegnek. Vincenttől Gáborig, aki nem Török, tévedés ne essék, hanem e-h-e-m, hagyjuk...

noirp 2011.12.14. 16:14:42

Gyenge, szemforgató, apologéta "elemzés" ez. Inkább szerecsenmosdatás.
"Az őszinteség, az önreflexió, az önkritika és az önkorlátozás – bármennyire szimpatikusak is – általában inkább akadályai a politikus érvényesülésének, míg ellentéteikkel hosszabb-rövidebb ideig sérülésmentesen haladhat előre egy karrier, érhet el fontos célokat egy politikus."

Lúfa...t, mondhatnám egyfelől.
Másrészt: politikát csinálni valóban nem lehet intrika, vastag arcbőr és kellő őszintétlenség nélkül. Talleyrand is csak megélt valahogyan, ugye. Nem is akárhogyan. Soha nem is lehetett, a világ egyetlen államában sem, őszinte kitárulkozás mellett politizálni, mert hisz ez esetben kiröhögnek, majd kinyírnak..
De! Tartsunk már mértéket. Nehogy már az elmúlt másfél évlegyen a mérce, a folyamatos és tökéletesen átlátszó, agyrohasztó hazudozás a a szabadságharcos lózungokkal, az elmaradt gödöllői csúccsal, nem létező titkos tanulmánnyal, satöbbivel...
Ahogyan a politikai/vezető karrierhez szükséges magabiztosság, és az ennen tévedhetetlenségünkbe vetett hit közt is akad némi differencia.
Az önkritika lehet, hogy elbizonytalanít, mégsem haszontalan dolog.

Megjegyzem, hogy (most elvonatkoztatva a politikától) egy átlagos magyar vezető számára a) cikis bevallani, ha nincs igaza b) cikis bevallani, ha tanácsra szorulna, mert ez "árt a tekintélynek".
Mert a vezető mindent és mindenről tud. Ja, és következetes meg csak az ökör szokott lenni.
Aztán hogy ez a vezetői kultúra van meg a Parlamentben is, vastagon, az csak folyomány.

"(...)jelenleg nincs Orbánhoz mérhető politikai kvalitásokkal rendelkező politikus a parlamenti patkóban."
El lehet rajta gondolkodni, hogy miért nincs a Fideszben, ill. a többi pártban sem, épeszű másodvonal/utánpótlás. Azt hiszem, C. N. Parkinson feszegette -- poénnak álcázott, keményen kritikus-- Törvényeiben, hogy diktatorikus vezetésnél NEM nevelik ki a másodvonalat, tartva a konkurrenciától. A bukás után marad a vákuum.

Ami a kvalitást illeti: ez véleményem szerint max. a hatalomtechnikai jártasságra vonatkozik. Akár csak Gyurcsánynál. Semmi egyebet.
Mert sem logika, sem belátás, sem nagyobb rendszerek világos áttekintése, sem műveltség, semmi nem járul hozzá a bitang nagy "kvalitás"-hoz egyikük esetében sem.

egerészölyv 2011.12.14. 16:14:43

@sárkányfő: "meg a többi csicska" - na, kábé eddig elég olvasni téged, te gyűlölködő, mocskosszájú suttyó.

panelburzsuj 2011.12.14. 16:14:54

@inreallife:

Szóval te úgy gondolod, hogy Fidesz politikai közösségként megszűnt, ezért még megfogalmazni sem tudja azt dilemmát, hogy kétharmados parlamenti túlsúlyt birtokló szervezetként Orbánhoz vagy a hatalomhoz ragaszkodjon-e jobban?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.14. 16:18:17

Választókerületi pótlék is járna az egyéni parlamenti képviselőknek a csaknem 750 ezer forintos illetmény mellé az új javadalmazási rendszerben, ha a parlament elfogadja a fideszes Tasó László módosító indítványát. A kormánypárti politikusnak a képviselők javadalmazásáról szóló javaslathoz benyújtott indítványa szerint a képviselő munkatársa is használhatná az Országgyűlés Hivatala által biztosított üzemanyagkártyát.

Tasó László kezdeményezése alapján az egyéni képviselők választókerületi pótlékát az alapján állapítanák meg, hogy hány önálló közigazgatási területet érint az adott kerület. Eszerint a fővárosban, a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban, ha a választókerület legfeljebb két önálló közigazgatási területet érint, akkor a pótlék mértéke a tiszteletdíj öt százaléka lenne. Öt településig tíz százalék, tíz településig tizenöt, huszonöt településig pedig húsz százalék lenne a pótlék mértéke. A több mint huszonöt önálló közigazgatási területet érintő választókerületeknél a tiszteletdíj huszonöt százalékos pótlékára lenne jogosult a képviselő.

Az üzemanyagkártya-használat tervezett szabályozását Tasó László úgy módosítaná, hogy a kártya nemcsak a képviselő, hanem munkatársa nevére, és nem egy, hanem két gépkocsi rendszámára is kiállítható lenne. A kártyát nem évente, hanem félévente töltetné fel a fideszes politikus, a felhasználható összeg kiszámításánál pedig egységesen egy kétezer köbcentiméteres Skoda SuperB fogyasztását tenné irányadóvá.

A kormánypárti politikus javasolja azt is, hogy "az országgyűlési egyéni választókerületek területi, földrajzi és településszerkezeti eltérései miatt" az egyéni képviselőknek járjon pótkeret az üzemanyagkártyán, attól függően, hogy hány település tartozik a kerületükhöz. A pótkeret igénybevétele ugyanakkor kizárná az ingyenes tömegközlekedés lehetőségét.

---

Ez egy újabb remek javaslat. Tasó for Prezident!

igenember 2011.12.14. 16:20:30

@nedudki74: Volt ilyen miniszterelnök. Igaz csak 1 évig. 2/3-dal bukott a kövi választáson.

Jó ország ez.

ssi 2011.12.14. 16:20:51

@karakán:
ME hitelessége = ha mindent megtesz az országért, vagy mindent megtesz az egyik miniszteréért?

az élet néha felülírja bizonyos korábbi kijelentéseinket

talán van az a (IMF)pénz, amiért mégis megválna Matolcsytól :))

@balfék: "nem tartozom Orbán Viktor kritika nélküli rajongói közé" jó cseles mondat :) akkor kritikus rajongója, vagy nem rajongója, de legalább kritizálja?

@Füredi 3.0: :)) T.G. is ismerte vajon ezt a képet, vagy spontán telitalálat?

panelburzsuj 2011.12.14. 16:24:23

@ciceró:

Hát mégse fog minden görbe zsákfaluba napi tíz buszjáratpár közlekedni a járásszékhelyről?

Meg kisposta, kisiskola, kisvonat?

mim 2011.12.14. 16:25:09

Szerintem nem vagyunk messze attól, hogy összetört embert játsszon el. Bukottat akkor sem, de összetörtet simán.
Már elkezdte adagolni a fájdalomcsillapítót - a viharról, az igazításokról -, de a konkrétumokat még halasztgatja.
Persze előfordulhat, hogy maga elé tart majd egy "nyalancot" pajzsként és vele mondatja el, számítva arra a jellegzetes 3 hónapos memóriára, ami elfeledteti a szavazóval ki is volt a tárgylások vezetője.

Várúr 2011.12.14. 16:26:44

@KGyST: Válaszold meg a kérdést száz év múlva.

Rachel Cohen 2011.12.14. 16:27:47

Mennyire képmutató féreg rendszerben élünk:

index.hu/belfold/2011/12/14/lehagynak_a_zsido_szot_a_budavari_emlektablarol/

Se zsidó, se cigány. Csak az arcpirító hazudozás.
Szégyen a Fidesz!

alib 2011.12.14. 16:29:30

@aszekelyek: azorbánék ezt csak szakértelem birtokában tudták volna megtenni. Valamiért neked nem világos, hogy egy ország vezetése komoly szakértelmet kíván, amivel a fidesz láthatóan nem rendelkezik, még olyan szinten sem, mint egy műveltebb átlagember (és most nem a legyenmindenkidiplomásokra gondolok, hanem azokra, akiknek közük is van a papírjukhoz, vagy papír nélkül van eszük) A kisemberek lehúzását pl. csak ortodox gazdaságpolitikával lehetett volna megakadályozni.

Egyébként miért gondolja bárki, hogy a kisemberek védelme bárkinek is érdeke? Az elmúlt másfél évben történtek - IMF előtt - ráadásul világosan mutatják, hogy orbán sem akar a kisemberek védelmére kelni. Ha megnézed, mi történt azorbánék alatt, azt látod, hogy az ő gazdaságpolitikájuk elég egyszerű alapelvre épül:
- Az adóbevétel az van. csak úgy. azemberek fizetik, és kifogyhatatlan.
Ebből következik, hogy ha emeljük, akkor több pénz folyik be.
Csak azért nem lehet bármilyen szinten emelni, mert akkor azemberek nem szavaznak ránk.
Ennyi a fidesz gazdaságpolitikája, az eddigi megfigyeléseim szerint. Gondolom, van még pár ember, aki hasonlóan gondolkodik, ők szavaznak rá. A többség pedig nem érti, mi folyik itt, mert ilyen gondolkodással más már rég lemondott volna magától, úgy gondolják, hogy ez nem lehet, valamit biztosan tudnia kell, ha ennyien még mindig hisznek benne, ha még mindig emelt fejjel képes járni az utcán. Sokan azt hiszik, ez az emberi természet teteje, pedig szerintem ez inkább az alja.

egerészölyv 2011.12.14. 16:30:03

@Rachel Cohen: a "néger" szó miatt meg betiltottátok a Tamás bátya kunyhóját.

2011.12.14. 16:31:41

@karakán: nem sokra tartom az újságírókat, már meg ne sértődj, mert ha valakiből nem lett valami, valaki, elment vagy tanárnak vagy újságírónak. Persze, vannak a szakmának nagyjai, de az ilyen Bors és egyéb bulvárban, a kereskedelmi tévékben semmi aggyal kijelenti magáról, hogy riporte vagy újságíró...

No, nem védem SÁ-t, mert ritka elvakult valaki, de Seszták rák, aszekelyek meg kos.

Az, hogy aszekelyek fizetett forradalmár, az biztos, afféle töltelékember, akit a párthoz való feltétlen hűség kötelez, buzgómócsing, mondja, mondja, és azt hiszi, akkor neki van igaza. Lehetne egyébként azsekelyek Matolcsy is, akinek szintén tökmindegy, mi a valóság, csak mantrázni tud..:)

egerészölyv 2011.12.14. 16:34:19

@Letícia: téged a Táncsics Alapítvány fizet? Mert akkor húzz bele, roppant hatástalan a mantrád :$

2011.12.14. 16:36:37

@egerészölyv: engem nem fizet senki...:( Tudsz jó szponzort?:P

Harmony12 2011.12.14. 16:38:06

A megrajzolt portréhoz érdekes analógia Ian Kershaw: A Hitler-mítosz című könyve.
Ormos Mária: "A könyv egyik erénye, hogy szépen és türelmesen bemutatja, hogy egy ilyen vezéri mítosz hogyan kezd el formálódni, először kicsiny körökben, abban a követő körben, amely Hitler körül már a huszas évek elején Münchenben összegyűlt, azután hogyan terjedt ki az 1925-ben újraalakított és szisztematikusan szervezett párttagságra - végül, hát nem végül, mert ennek is egy folyamata van - a választói többségre, majd az ország lakosságának a többségére. Hogyan válik ez a mítosz, hogy úgy mondjam önálló tényezővé, egy olyan tényezővé, ami hat a politikában, hat a társadalomban és visszahat magára az alanyra, és azután ugyancsak ilyen türelemmel és alapossággal vizsgálja meg azt is, hogy hogyan kezdi ki a valóság a mítoszt, hogyan válik már öncsonkítóvá, tehát egy olyan hatást kifejtő valamivé, amely tulajdonképpen a személyiséget magát is károsítja, és hogyan oszlik szerteszét a vereségek, a kudarcok hatására."

"amikor valaki magát tévedhetetlennek tekinti - és Hitler eljut ebbe a sajnálatos pozícióba -, ettől kezdve tulajdonképpen már nem tud reagálni a valóság tényeire. A valóság tényeit - amelyek figyelmeztetőek és egyre figyelmeztetőbbek - kikerüli, átlépi azzal az önmagába vetett bizalommal, amely ezen a kvázi tévedhetetlenségen alapul, és hogy ő hát eljut ebbe a stádiumba azt számos kijelentése, mitöbb a tettei igazolják. És hát amikor megpróbálják figyelmeztetni, amikor megpróbálják rávenni arra a környezetéből, részben pedig külföldi államférfiak, elsősorban Mussolini, hogy fordítson a háború vitelén és annak a súlypontjain, ez úgy látszik, hogy el sem ér igazában a tudatáig, és bízik a csodában, bízik a saját megkérdőjelezhetetlenségében, tévedhetetlenségében és hogy úgy mondjam nyitott szemmel megy, és húzza, viszi az országot a tragédiába."

"nézzük a vezérkultusznak azt a sajátosságát, hogy a vezérről olyan képet alakít ki a propagandaapparátus, mintha ő valahogyan lebegő állapotban volna. Egy eszme fölött, egy párt fölött lebegne, nem volna köze semmilyen mocskos dologhoz, amit a kormányzat követ el, amit a párt követ el."

"ez egy további nagyon fontos elem, ami azonban meg kell, hogy mondjam, hogy nemcsak ebben az esetben működik, ez egy örök vagy majdnem örök szimptóma, hogy az emberek hajlamosak arra, hogy ha valakiből már úgy elkezdték kialakítani a nekik megfelelő figurát, akkor azt elválasztják a környezettől, a meghatározó közegtől és külön kezelik. Ez Hitler esetében úgy jelentkezik, hogy Hitler meg a rohadt gauleiterek, akik ugye bunkók, ostobák, rádásul a zsebükre dolgoznak, ez két különböző dolog. Ezeket lehet szidni, miközben a Führert lehet imádni. Tehát, hogy úgy mondjam, kettéválik a rendszer és a rendszert megtestesítő legfőbb ember. És azt gondolom ez egy fontos eleme az ilyesfajta mítoszoknak."

"ki tud alakulni egy olyan helyzet, amikor már hetet-havat lehet mondani, nem hisznek neki. Egész egyszerűen nem hisznek neki, mert már olyan csalódásokat okozott, hogy szavahihetetlenné vált. Hát mondjuk ezt azért mi is megértük, ha nem is ilyen drámai formában. Azért lássuk be, hogy a diktatúrák, ha kizárólag terrorisztikus és diktatórikus eszközökkel tartanák fenn magukat, akkor öt percig nem maradnának meg. A diktatúrák azért tudnak megmaradni, mert az ígéretek egy részét teljesítik, szociális szempontból, oktatási, egészségügyi mit tudom én mindenféle szempontból, miközben ugye az emberek lenyelik látván, hogy gyarapodnak, hogy biztonságban van az életük, már legalábbis ebből a szempontból, és akkor túlteszik magukat, képesek túltenni magukat a többi szemponton. De amikor se nem se nem, hát azért nem hülyék. . . "

Na, szerintem valahol itt vagyunk, ebben a se nem se nem helyzetben...

egerészölyv 2011.12.14. 16:41:28

@Harmony12: egész jól jellemezted Gyurcsány gazdit.

xsasha 2011.12.14. 16:41:59

@nu pagagyí:
Oszkóék mekkora államadósságot gyártottak másfél év alatt?
Persze megpróbálhatták volna idén elvenni a 12. havi nyugdíjt meg fizetéseket, de mint már említettem, így is katasztrofális lett a fogyasztás a CHF hitelek miatti költségelszállások és bizonytalanságok hatására.
Nem véletlenül üres ez a hír, és nem véletlenül nem nyilatkozik a kérdésről sem Bajnai, sem Oszkó.
www.hazaeshaladas.hu/fenntarthato_koltsegvetes/

ubul2000 2011.12.14. 16:46:53

@nu pagagyí: én bármekkora válságból pillanatok alatt ki tudok mászni, ha hitelt veszek fel, de neked kell visszafizetni

2011.12.14. 16:47:09

@egerészölyv: megnéztem az aktivitásod, s látom új kötekedő narancs hőscincérrel lett gazdagabb a blog...

Végül is, igaz, a tompa agynak sok az előnye. Nem fáj, ha gondolkodni kell.Mi meg gondolkodók, nem is tudom,mit sanyargatjuk magunkat!...:(

:D

Harmony12 2011.12.14. 16:47:20

@egerészölyv: Van benne igazság, de ha ez őt írná le, akkor TG nem írta volna az alternatíva hiányát. Vagy, szerinted Gyurcsány tényleg alternatíva? :-)

2llkedő 2011.12.14. 16:54:15

@xsasha: "Oszkóék mekkora államadósságot gyártottak másfél év alatt?"

Egy év az a másfél.

De nézzük számokban:

2009. ápr. 17,666.7 milliárdFt
2010. máj. 18,614.6 milliárdFt

Nos, ekkorát.

Kíváncsi vagy Vityenkáékra is?

Unionista 2011.12.14. 16:54:56

@inreallife:
te hülye vagy baszki. most komolyan. szerinted valaki leszúrja magát sportból. úgy érezte, hogy kilátástalanná vált az élete.

ez az 56 éves ember 35 éves volt a rendszerváltáskor. nagy valószínűséggel egy állami cégnél dolgozott, mint akkoriban a többség. aztán valószínűleg privatizálták. ezek után a cég átalakult, munkahelyeket váltott, majd ennek az embernek könnyen lehet, hogy válság idején megszűnt a munkahelye. 53 éves korában. az a legrosszabb. mert túl késő van ahhoz, hogy vállalkozást indítson. de túl korán, hogy munkanélküliként el lébecoljon a nyugdíjig. tehát rokkant nyugdíjasba menekült. na most a legtöbb ilyen embernek már van valamilyen alapbetegsége. nem mindenkinek. de a többségnek mégis csak. és szinte kötelező lefizetni az orvost ahhoz, hogy megkapja a megfelelő minősítést. a rendszer brutál igazságtalan. ezzel a rendszerrel nem az a gond, hogy drága, hanem az, hogy brutálisan igazgságtalan. és te meg brutál hülye vagy. mint minden jobber. egyszerűen hülyék vagytok.

amikor a költségvetési hiány trükkökkel 2100 millárd volt, trükkök nélkül majdnem 2500 milliárd, akkor persze, hogy szociális túlköltés volt. de itt már a hiány nem ebből származik. az elsődleges egyenleg bajnaiék idején már pozitívba fordult át. akkor mégis hogy tudták fizetni a nyugdíjakat. és most miért nem tudják. amikor a magánpénztár is át lett csatornázva. tedd már fel ezt a nagyon egyszerű kérdést.

itt arról van szó, hogy strukturális egyensúlyhoz hiányzik 1000 milliárd. és azt a pénzt most nem az alsó tizedtől kell elvenni. nem a felsőtől. és ezt a dolgot a jobbos szavazók nem értik. mert ti azt mondjátok, hogy ha az alsó tized nem lenne, akkor lehetne itt valami birodalmi nemzetállam. magyar világbirodalom. ezt képzelitek. ezzel keltek, és ezzel feküsztök. de ez a nemzeti romantikázás egy hülyeség.

a leggazdagabb 1 milliótól kell elvenni átlagosan évi 1 milliót. és akkor teljesíteni fogunk minden kritériumot. a középosztálytól nem kell elvenni semmit. és a legszegényebbektől sem. csak remélni tudom, hogy a valutaalap ezt javasolja majd a kormánynak. szóról szóra ezt? vessenek ki vagyonadót. készítsenek egy megyei vagyonleltárt. a legfelső tizedet sávosan adóztassák meg. ne a jövedelmet. mert azt könnyű eltitkolni. hanem a vagyont.

KovA 2011.12.14. 17:05:06

"messze vagyunk még attól, hogy összetört, bukott emberként álljon előttünk."

:-) Szánalmasnak tartom az ilyesmiben való gondolkodást
- akár mint megoldást a problémákra,
- akár mint célt
- akár mint vágyat.

Nekem mindegy ki van ott - az nem mindegy milyen értékrendet testesít meg.
Ami eddig volt - megbikott - kisebb nagyobb eltérésekkel, de képviselte valamennyi ideológiailag - képviselte Antall, képviselte orbán, az MSzP - legfőképp az SzDSz.
Itt most nem egyszerűen egy párt bukik, hanem ez az ideológia - az egész szórakozásalapú értékrend és a tisztán piacgarárázdálkodáson alapuló rendszar - legfőképp pedig a pénzrendszar.

Mindenki ahhoz alkalmazkodott - kénytelen-kelletlen ezután is fog - pedig azzal tenni kell valamit mert matematikailag működésképtelen - aljas, káros, pusztító, igazságtalan.

Erőltetni a régit - hülyeség, alkalmazkodni hozzá amennyire kell, kell - közben viszont megoldást kell keresni - a jelenlegi pénz monopóliumát meg kell törni és stratégiai elszámoló/csereeszköz alternatívát kell keresni - mert enélkül a gazdaság működésképtelen.

A pénz gazdaságszervezőeszköz és információhordozó, de nem a megfelelő információt hordozza és rosszul szervez, befuccsolt, elszakadt a természetes valóságtól azzal, hogy csereeszközből áru, áruból elnyomóeszköz lett.

Na ebben a helyzetben kell a szokásos majmolás magunknak megtalálni az utat és hiba annak aki már nyakig van a szarban azt majmolni akarni aki még csak térdig - mert jó eséllyel belefullad. Kiúszni nekünk előbb kell.

fel kell állni ettől a játékasztaltól és új játékot kezdeni más szabályokkal.
Amiben bennefoglaltatnak utóvédharcok is sajnos... elszakadni a hagyatéktól nem tudunk, de míg ragaszkodunk is ahhoz aminek köszönhetjük - addig végképp esélytelenek vagyunk.

2llkedő 2011.12.14. 17:15:35

@KovA: "fel kell állni ettől a játékasztaltól és új játékot kezdeni más szabályokkal. "

Esetleg van ötleted arra, hogyan vigyük el az országot egy lakatlan bolygóra?

csababácsi 2011.12.14. 17:17:45

@irógép:Miért gondolod, hogy Mesterházi mindent aláírna?
Ez mindenki schmitt palikájának szokása.
A kisbetű szándékos.

panelburzsuj 2011.12.14. 17:18:48

@KovA:

A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM

DEVIZA FŐOSZTÁLYA

SÁRGA INGGOMBOKAT ADNA

IBOLYASZINÜ NADRÁGGOMBOKÉRT!

A költő valamiért azt a fura címet adta művének: kommunizmus.

Van jobb ötleted?

csababácsi 2011.12.14. 17:19:33

@2llkedő: Úgy látom ,még szájtátó petike is jobban sakkozik ovinál.Ez gáz.

xsasha 2011.12.14. 17:26:52

@2llkedő:
Jogos, az IMF-hitelt, amiből Bajnaiék gazdálkodtak, már a kormányváltás előtt felvette az ország, 2008 őszén. Mivel készenléti hitelről volt szó, és a lehívásokat már Bajnaiék végezték, elég olcsó poén részedről 2009 áprilisától számolni az államadósságot.

2llkedő 2011.12.14. 17:29:41

@xsasha:" a lehívásokat már Bajnaiék végezték,"
Bajnaiék nem hívtak le semmit, sőt Vityenkádéknk hagytak belőle.

De mikortól óhajtod nézni?

kicsijuti 2011.12.14. 17:30:13

@2llkedő: ez így abszolút értékben elég semmit mondó, gdp arányosan meg 5%ot nőtt egy év alatt. Ami szörnyű teljesítmény.

2llkedő 2011.12.14. 17:33:01

@kicsijuti: "gdp arányosan meg 5%ot"
Ezt honnan veszed? Valami link?