Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
01:28

Ennek a blognak az egyik első bejegyzésében, még a választások előtt, arról írtam, hogy a kétharmados többségre inkább lehetőségként, semmint veszélyként érdemes tekinteni. Az elmúlt másfél év világossá tette, hogy tévedtem. A kétharmad ugyanis – ha nem elég megfontolt és mérsékelt kezekbe kerül – rabul ejt: miután ilyenkor valójában a többség birtokosa válik az alkotmánnyá, bármit megtehet, s aki bármit megtehet, könnyen mindenhatónak érezheti magát.

A változtatás, a szabályok átalakítása önmagában nem probléma. Sőt, sokszor érveltem amellett, hogy a demokratikus választói felhatalmazás egy határon belül a hülyeséget is védi: attól, mert nekem nem tetsző dolgokat tesz egy kormány, még nem válik antidemokratikussá. Márpedig ezek a határok az én értelmezésemben elég tágak. Tartom, amit a fentebb már hivatkozott bejegyzésben megfogalmaztam: „amíg egy kétharmados többséggel rendelkező kormánytöbbség tiszteli az alkotmányt (ha változtat is rajta), nem lépi át az intézményi normák által kijelölt határokat és nem megy szembe a demokrácia lényegét jelentő részvétel és versengés elveivel, lehet ugyan nem szeretni, de antidemokratikusnak nem érdemes nevezni (legfeljebb politikai számításból).”

Az elmúlt másfél évben a Fidesz-KDNP kétharmados többsége sok olyan lépést tett, amelyet elegánsnak, önkorlátozónak nem nagyon lehetett gondolni. A minden korábbinál tudatosabb és koncentráltabb hatalmi kormányzás jegyében mind egy szálig elvitték a zsákmányt, ráadásul alkotmányos többségükkel tettek is azért, hogy újabb és újabb zsákmányokra leljenek. Klasszikus kurzusépítés zajlott: hosszú távra bebetonozott szereplőkkel, saját képükre átformált intézményekkel. Ezen döntések többsége – benne az új alkotmánnyal – a határokon belül maradt: a kormánytöbbség élt a kétharmaddal, megtette, amit megtehetett – s amiről a korábbi kormányok az egy kézből irányított kétharmad hiánya miatt nem is álmodhattak. A léc legfeljebb pár alkalommal rezgett: az alkotmánybírósági jogkörök korlátozásánál és a még mandátummal rendelkező bírósági elnök elmozdításakor például egyértelműen a Rubiconon túlra merészkedett a kormány.

De akkor összességében mi a probléma? Miért veszély és nem lehetőség ma - amikor a válság gyors döntéshozatalt igényel - ez a fegyelmezett kétharmados többség? Leginkább a dolog sajátos logikája miatt, ami napról napra egyre élesebben látszik, de amit korábban én - megfontoltabb, kiszámíthatóbb kormányt feltételezve - nem vettem számításba. A kétharmad ugyanis a „mindig van másik” érzetét keltheti abban, aki birtokolja. Ebben a logikában – bármekkora is a baj - állandóan van B-terv, és ezért soha nincs önreflexió. Ha nem megy így, majd megy máshogy. A valóságot kivéve, amelynek a reakcióideje sajnos nem mindig elég gyors, nincs semmi, ami fegyelmezne, ami keretek közé szorítana, ami rákényszerítene a szembenézésre, a korrekcióra. Ha falakba ütköznek, elbontják őket, ha kifutnának az időből, megállítják az órát, ha zavarja őket egy szabály, megváltoztatják. Ráadásul most már egyre gyorsabban szaladnak ebbe az erdőbe, az előttünk álló héten a parlamentben újabb tabuk dőlhetnek meg.

Lehet, hogy megint tévedek, de nem hiszem, hogy mindezzel a magyar demokrácia lenne végveszélyben. Nem vitás, ez a felfogás és működésmód sokat árt a politikai kultúrának, de az ország túl fogja élni ezt is, ahogy sok mindennel megbirkózott már korábban. Az új kormányok – bármilyenek is legyenek - talán még hálásak is lesznek a koncentrált hatalomért, meg persze a sok furcsa precedensért, amelyek alkalmazása ellen hitelesen nehezen ágálhat majd az előbb-utóbb ellenzékbe kerülő Fidesz.

Megint erősen szubjektív leszek: én leginkább a magyar jobboldalt féltem attól, ami történik. Ez a mindenen átgázoló kétharmados rohanás ugyanis leginkább ennek a politikai oldalnak árt. Lehet, hogy a költségvetésnek - és a kormánynak - időlegesen segítenek a nem hagyományos lépések, mégis hajlamos vagyok azt gondolni, hogy talán jót tett volna a Fidesznek, ha van egy alkotmányos gát (például az AB), amely megóvja a pártot mondjuk attól a botrányos eljárástól, ahogy két lépésben, politikai manipulációk sorozatával államosítja a nyugdíjpénztári megtakarításokat (megismétlem újra: nem a rendszer átalakítása a botrányos, ez védhető álláspont lenne, hanem a módszer, amely elvtelen és hazugságokkal indokolt). Egyre világosabban látszik: ha nem következik be valamilyen politikai korrekció, az ehhez hasonló lépések hosszabb távon „gyurcsányi” méretben hitelteleníthetik el a Fideszt. S miután ehhez egyelőre a párt, a tábor minden politikusa asszisztál, ha ez lesz a helyzet, nem marad senki, aki innen sérülésmentesen mászhatna ki a romok alól.

Márpedig politikai korrekció csak két módon mehet végbe: vezetői felismeréssel vagy belső ellenállással. Előbbi esélyei nem túl jók, utóbbi ma – ha akadnak is messzebbre tekintő politikusok a frakcióban - szinte kizárható. Pedig érdekes a helyzet: néhány nemet mondani képes kormánypárti képviselő bármikor új időszámítást vezethetne be azzal, hogy véget vetne ennek a kétharmados mindenhatóságnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr83474590

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkotmányunk szent ünnepe 2011.12.20. 12:08:28

Idézem magam tavaly áprilisból annak kapcsán, hogy a kétharmados győzelem évfordulójára, vagyis húsvét hétfőre időzített új alkotmányt Orbán egyenesen szakrális térbe helyezte:  Ha így folytatjuk, jövőre is egyházi ünnep lesz április 25-e, bár má...

Trackback: Profi túlélőcsomag 2011.12.19. 21:08:39

Kiszámíthatatlanság ellen Kalmopyrin helyett, Rambó-kés túlélő megoldások az üzletben. Irányított, kiválóan célzott cselekvések, eredményt hoz&

Trackback: ÁRULÓK 2011.12.19. 10:24:24

  A Magyar Nép és a Demokrácia árulói, neveteket nem feledjük!   Vádolunk benneteket azzal, hogy felszámoltátok a Magyar Köztársaságot! Vádolunk benneteket azzal, hogy nem tartjátok tiszteletben az alapvető emberi jogokat! Vádolunk ...

Trackback: Orbán mögött meredező sztálinista zászlóerdő 2011.12.19. 09:03:24

Gyaláz-e nemzeti jelképet a miniszterelnök azzal, hogy a Rákosi-diktatúrát idéző péniszjelkép-dekorációt csináltatott a nemzeti lobogónkból?(A fidesztrollok kedvéért ezt mindjárt pontosítanám is: péniszjelkép, más szóval fallikus szimbólum alatt bármit...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2011.12.19. 09:02:26

Nemzetgazdasági miniszterünknek soha nem volt versenyszférás állása, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és tanácsadással. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta, hivatalnoki állásokból, tanácsadói és bizot...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2011.12.19. 09:01:21

Mihez ért ez az ember az ELTE ÁJK-n huszonnégy évvel ezelőtt szerzett diplomájával? Nézzük meg az Europass sablonba feltöltött életrajzát! Úgy értem, szép dolog az, ha valaki szervezeteket, kiadókat, szerkesztőségeket alapít, meg kitüntetéseket kap ne...

Trackback: Paul Krugman: válság és demokrácia 2011.12.19. 08:06:03

Ideje nevén nevezni a jelenlegi helyzetet: ez válság. Igaz, nem a nagy gazdasági világválság teljes megismétlődése, ám ez sovány vigasz. A munkanélküliség Amerikában és Európában is katasztrofálisan magas, a vezetők és az intézmények egyre inkább hitel...

Trackback: Narancsdemokraták 2011.12.19. 07:39:21

Nos, nem kell feleslegesen szaporítani a szót. Azt gondolom, ez e kép minden a legkisebb realitásérzékkel is rendelkező magyar ember nevében beszél. Küldjétek el viktornak.

Trackback: Háromharmad 2011.12.19. 05:28:54

Azt hiszem Orbán Viktornak teljesen felesleges szövegírót alkalmaznia, elég lenne ha a háromharmados támogatottságot élvező Kádár János rendszerváltás előtti beszédeit tanulmányozná, és ismételgetné.   Mi változott 20 év alatt?A nagy, és nehéz fel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uncle Szem · http://vv5vera.blogspot.com/ 2011.12.19. 01:45:15

szégyen vagy gabika, mindig oda tartod a segged, ahol nagyobb a fasz.

igazadvan 2011.12.19. 01:54:02

simán meglesz az 1000, ha minden tévedésedről írsz egy újabb bejegyzést :)

hunor76 2011.12.19. 01:56:27

Megint tévedsz, Gábor. A fideszes gombnyomogatók pont úgy és azért lettek odahelyezve, mert (leginkább exisztenciális függés miatt, de sok esetben egyszerűen a megfelelő szürkeállomány hiányában) nem képesek nemet mondani. A Fidesszel (ahogy ezt kb egy évvel ezelőtt már megírtam, de megírták mások is) pont az a legnagyobb baj, hogy a rigid, központosított rendszer nem képes az önkorrekcióra.

Lesz megint demokrácia Magyarországon - a Fidesz után.

szbi 2011.12.19. 01:57:25

T. T. G.!
Az előző bejegyzéshez írt kommentemben mondottak idevágnak.
Megismétlem: valami nagy rossz közelít.

A Fidesz politikacsinálói között sok az alkalmatlan figura. Akkor, amikor "új rendszerváltást/rendszerkorrekciót" hirdetnek, előmásznak - nem a gyakran szereplők cohorsában, de ott is - a sok tekintetben elszúrt húsz év lényegét nem értő, de (kis/mikoropolitikai) gyakorlatát folytató trogloditák. Ellenzék pedig nincs. Azaz ugyanolyan. Amúgy alapkérdések nem döntettek el. A demokráciát azonban nem a Fidesz veszélyezteti, hanem Merkel meg Sarkozy, meg ki tudja még ki.
A Fidesznek hatalmi pozícióból kellene fölépítenie az Új Többséget. Lehetséges ez? Másnak esélye sincs, csak a káosz jöhet.

=nessuno= 2011.12.19. 02:02:13

A képviselők kiszolgáltatottak, nem éppen autonóm lények. Szerintem szinte bármit megtesznek a főnök kegyeiért. A jogállamot bontották le. Amúgy sem volt nagy presztízse a jogszabályoknak, az a minimális is elveszett. Mi ma egy alkotmánymódosítás? Semmi perc alatt átmegy. Bármi.

szbi 2011.12.19. 02:02:44

Az előző T. G. szöveghez írtam:
"T. T. G.!

A baj máshol van. Két helyen is.
1: A Fidesz csapata két tucat ember kivételével igen harmatos. Érzésem szerint ezt Orbán is tudja, s a politikai elit helyek megnyirbálása a saját csapatban való rendvágást is szolgálja. Így följöhetnek jobb figurák. Üdvös. Orbán politikai képessége a káderek jó kiválasztására nem vonatkozik.
2: A másik nem tudom hol van. Valahol mélyen vagy igen magasan, de biztosan az országon kívül. Valami rossz csörtet ránk meg talán a világra is. Nem vagyok szorongó alkat, de most igen nagy rossz eljövetelét érzem - az egész eddigi "válság" alatt nem volt hasonló belső berregés bennem. S érzésem szerint ő és ők ennek kivédésére készülnek, (el)sietve, rossz szaggal, rossz kézzel belenyúlva abba is, amibe nem kéne. Egy biztos: ez az időszak nem a nyugodt építés ideje. Vasúti katasztrófa esetén fel lehet rúgni az illemet
addenda: az egész ellenzék, úgy ahogyan van, egy hajítófát sem ér. Talán öt-hat embert tudnék megnevezni, akiben valami államférfi-csira mocorog. Egy biztos: együttműködni velük nem lehet. Orbán szépen előadott múlt hétfői kitörése teljesen jogos volt. Akció-reakció ugye."

halász jóska 2011.12.19. 02:07:50

"Az új kormányok – bármilyenek is legyenek - talán még hálásak is lesznek a koncentrált hatalomért, meg persze a sok furcsa precedensért" tényleg, mennyire jó lenne egy fidesz-jobbik, ne adj'isten jobbik kormány ilyen koncentrált hatalommal meg az említett precedensekkel

panelburzsuj 2011.12.19. 02:20:59

Valóban "érdekes helyzet" állt mostanra a kormánypárt képviselői elé: tíz napjuk maradt annak eldöntésére, hogy "haza hőse" politikusoknak szegődnek-e pár évtizedre, vagy beérik a kinek-kinek leosztott szpáhibirtok egészen bizonyosan kurtábbra fogott kiélvezésével.

Ha győz a "csapatszellem", újévtől már csak az agónia hossza kérdéses. Az ugyanis már mostanra eldőlt, hogy a jelenlegi formációból a magyar állampolgárok és a külföldi szövetségesek sem kívánnak repetázni.

Jack Torrance 2011.12.19. 02:23:15

Gábor, abból indulsz ki, hogy alapvetően jóindulatúak, csak elszaladt velük a ló és nem veszik észre. Pedig nagyon nem ez a helyzet.
Azt a sok hatalmat és pénzt azért síbolták össze, hogy az övék legyen. Amit államosítanak, azt azért államosítják, mert akkor kontroll nélkül le tudják nyúlni a pénzeket.
Ettől persze tehetségtelen kutyaütők a gazdaságban, de szemlátomást nem is érdekli őket különösebben.

bozsy 2011.12.19. 02:44:47

Milyen határokat tisztel?!?!
Amikor egy focimeccs előtt átírják a szabálykönyvet, hogy a visszavágót is a hazaiak pályáján játsszák, eltiltják a vendég csapat valamire való játékosait, előírják, hogy csak a hazaiak vehetnek fel cipőt és, hogy a hazai kapu mindig fele akkora, mint a vendég és még a bírókat is mindig a hazai csapat választja. Ja és még azt is, hogy szükség rendkívüli szabályokat a vendéglátók még meccs közben is hozhatnak, akkor azt hívhatják még szabályszerű foci meccsnek, de még sem az. Ja, és az ilyen meccsre csak a legelvakultabbak váltanak jegyet és azok, akiknek fizetnek a részvételért.
Ilyen országban élünk.

panelburzsuj 2011.12.19. 02:47:02

@panelburzsuj:

* ad notam "zsákmány": a Fidesz atyján és az ő udvartartásán túl ki milyen módon részesült eddig a csakis kétharmaddal megszerezhető zsákmány hasznából?

beme1 2011.12.19. 02:47:55

itt egy dolog mozgat: ha szeretsz, belenyugszol, ha még lusta is vagy és megalkuvó, akkor kivár a szeretted, mondván: az idő mindent megold, oszt jó napot!

messi-asz 2011.12.19. 03:04:56

totálisan kizárt a szembeforduló képviselő esete... aki ijet leír mint lehetőséget az még mindig nagyon messi van a valóságtól...

a képviselőket szorosan szorítja a háttér oligarcha csapat (közvetve), zsarolással+fenyegetéssel és lefizetéssel....

ugyanakkor ők is számolnak ennek kockázatával (hisz az elvteleneket egy nagyobb fenyegetéssel vagy összeggel el lehet téríteni) ezért sietnek a kétharmadosakkal...

TG! akkor most jogálam vagy pártálam??? szerinted?
hvg.hu/itthon/20111216_scheppele_partallam_fidesz

szóval szerinted még demokrácia van... akkor most ha a jelen posztod csak annyit mond, hogy a LEHETŐSÉGEK ELSZÁLLTAK?

a veszély alatt mit értesz? hogy visszafognak élni a 2/3os hatalommal?
ez komoly? amikor már nyilvánvalóan DIKTATÚRA van...

Gábor! a fides NEM LESZ SOHA ELLENZÉKBEN...
nem azért mert nem akarják ők,
hanem mert demokratikusan nem lehet őket elküldeni...

csatlakozva és továbbgondolva a következtetéseidet: már most kijelentem, hogy a fides világraszóló bűnöket követ el a zországgal szemben

bioLarzen 2011.12.19. 03:07:14

@Uncle Szem: Sztem egy "http://vv5vera.blogspot.com/" weboldallal ne reméld, hogy tbármennyire is komolyan vesznek egy ilyen kaliberű blogon...

bio

messi-asz 2011.12.19. 03:11:11

@panelburzsuj: "már mostanra eldőlt, hogy a jelenlegi formációból a magyar állampolgárok és a külföldi szövetségesek sem kívánnak repetázni"

pedig egyszer még fognak... (sajnos) akartuk ellenére... sokan nem értik meg másképp, hogy "demokratikusan" (=mostani jogszabályok szerint) mindig a fides nyer...

2012 tavasz előrehozott
-ha a fides nyer akkor "ok"
-ha nem a fides nyer akkor választási csalás volt...
-ha a lemp/dzsobbik és nem volt választási csalás sem, akkor nyert a fides B csapat

újdonság viszont, hogy a külföld még soha nem feküdt így rá a vészcsengőre (EU, USA)

hvg.hu/itthon/20111216_scheppele_partallam_fidesz

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2011.12.19. 03:14:23

Mivel jelenleg 1 éven át egy amerikai egyetemen tartózkodom, számomra a legaggasztóbb az egész folyamatban az, ahogyan ezek a lépések lecsapódnak, és ahogy befolyásolják a nemzetközi megítélést. Bevallom, abszolút szimpatizáltam a Fidesz-szel, sőt: örültem a 2/3-nak... ennek ellenére mára már egyáltalán nem tudok azonosulni a lépések töredékével sem.

A jobb oldal hitelvesztése kapcsán pedig kiemelném azt, hogy számomra érthetetlen, hogy milyen témák kapcsán veszik elő a "nemzeti", "hazafias" kártyát... A nemzeti öntudat fogalmát lépten-nyomon olyan külpolitikai döntésekbe keverik bele, ahol meglátásom szerint semmi keresnivalója ezeknek az érveknek... A logikátlan, demagóg érvelés pedig a maradék hitelt is elveszi az én szememben. Úgy érzem, hogy egyszerűen hülyének néznek, amikor tökéletesen érthetetlen ok-okozat relációkat állítanak fel.

Az egész elmúlt ősznek pedig az az eredménye, hogy szinte egy jobb sorsra érdemes, szegény, harmadik világbeli tehetséges egyetemistaként kezelnek itt, ami roppant szomorú... főleg mert nem nagyon tudok ellenérveket felmutatni.

Kicsit kifejtve az ez irányú magánvélemény:
wisconsin.blog.hu/2011/12/17/86_12_szuveren_kozeppalyas

P.Freddy 2011.12.19. 03:16:57

@hunor76: Mindegyik pont 30 millió forint egzisztenciális függésben van a pártvezetéstől. Amíg ez fennáll, addig valóban nem fog változni a helyzet, még szürkeállomány tekintetében sem.

Ezt a pénzt überelni kell, és akkor igen. Ebből is látszik, hogy a politika nálunk se más, mint máshol:)

(A nemzeti lózungos néphülyítés természetesen kötelező maszlag.)

2011.12.19. 03:17:55

TG tévedése maga a bakelitpolitológia:

TG nem ismerte fel már ellenzékben Orbán ordító antidemokratikusságát, populizmusát és azt, hogy kizárólag a (minél nagyobb) hatalom megszerzése vezeti minden tettét.

Ezt észre kellett volna venni!
TG nem vette észre, finomkodott, így bakelitpolitológussá lett.

Más: A jobboldal bukás utáni megsemmisítő szétesésével egyetértek. Teljesen lejáratják ezt a szót. Nem lesz majd "szexi" jobboldalinak lenni.

Kriszti25 2011.12.19. 03:26:30

Én csak azt nem értem, hogy ha a jogbiztonság, a hatalmi ágak szétválasztása megszűnt és az önkény szinte mindennapos, akkor miért nem beszélhetünk a demokrácia eltűnésének veszélyéről? Egy felelős állampolgári gondolkodás mód szerint (tudom itthon ilyen ritka) nem hinni kell a politikai képviselőben, hanem ellenőrizni, a tetteit figyelni (ahogy Orbán is mondta).
Ha az elmúlt 1,5 év történéseit és a kormányzás sarokkövetit figyeljük, akkor nem tudok máshova kilyukadni, minthogy itt leépült a demokrácia. Nem állítom, hogy Orbán szánt szándékkal lenne antidemokratikus, vagy diktatórikus. De az egyértelműen látszik, hogy ha érdekükben áll, akkor akár a 4évekénti választást is el fogják törölni. Nem azért mert a diktatúrában hisznek, hanem mert a demokratikus viszonyok között nem képesek megtartani a hatalmat. És ahogy TG is írta, a 2/3 mámorában bármilyen gátat képesek lebontani.

Sieg 2011.12.19. 03:31:36

Korrekt helyzetértékelés.

"talán még hálásak is lesznek a koncentrált hatalomért, meg persze a sok furcsa precedensért, amelyek alkalmazása ellen hitelesen nehezen ágálhat majd az előbb-utóbb ellenzékbe kerülő Fidesz"

Ezzel viszont nem értek egyet, túl optimista. Mikor zavarta őket valaha is, ha szembesítették akár néhány napos állításaikkal a 180 fokos fordulatok után? Ürügy, nyakatekert magyarázat mindig lesz. Bár nehezebb lesz később, ha már véglegesen elkopott az elmútnyócév.

Kopi3.14 2011.12.19. 03:39:35

Ha a hitelességi, erkölcsi, stb. kiállás szempontjából nézem ezt a posztot, s a fidesz helyébe a Török Gábor nevet helyettesítem nekem valahogy ugyanúgy megáll az írás.

Kopi3.14 2011.12.19. 03:40:58

@_Maverick: Antal József halál óta volt hiteles jobboldal? Ez nekem új.

Kopi3.14 2011.12.19. 03:43:55

@Kopi3.14: oppardon, egy l betű kimaradt, helyesen Antall József

borzzz 2011.12.19. 03:54:16

Lehangoló képet festesz, Gábor, de a valóság még lehangolóbb.
A demokrácia nem számolódott fel teljesen, de a jogállam igen. Valami hibrid jött létre (ez lenne a harmadik út?), amelyben már nem lehet különbséget tenni a hatalmi ágak között: nem egyszerűen csak eltávolították az útból a fékeket és ellensúlyokat, hanem addig pervertálták a végrehajtó hatalom ellenőrzésére szolgáló intézményeket, hogy a hatalomgyakorlást támogató (lásd KE, AB), egyes esetekben kimondottan magát a társadalmat ellenőrző, korlátozó intézmény lett belőlük.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.12.19. 04:00:40

Kedves Gábor! Szar dolog-e felébredni?

Illetve komolyan: nem tartod-e túlzásnak, hogy túlzásnak tartottad a túlzásnak tartott, Fidesszel szembeni averzióinkat?

üdv: idelle

U.i.: semmi baj, lassan Te is megérted a Nemzeti Együttműködés Rendeszerét. Jó reggelt kívánok!

Dranak 2011.12.19. 04:03:46

A sztálinista 1949. évi XX. törvényt el kellett söpörni, ez meg is történt és irreverzibilis azaz nem visszafordítható.

Akárhogy vonítanak is a kommunista kutyák az 1949. XX. törvény többé nem restaurálható. Lehet hogy a mostani alkotmány is jelentősen meg fog változni de az eredetit már nem lehet visszahozni.

the_line 2011.12.19. 04:07:50

„amíg egy kétharmados többséggel rendelkező kormánytöbbség tiszteli az alkotmányt (ha változtat is rajta), nem lépi át az intézményi normák által kijelölt határokat és nem megy szembe a demokrácia lényegét jelentő részvétel és versengés elveivel, lehet ugyan nem szeretni, de antidemokratikusnak nem érdemes nevezni (legfeljebb politikai számításból).”

Na ez már itt rossz... A demokráciának egyáltalán nem az egyetlen ismérve a választás és a több párt létezése. Sok olyan apróbb-nagyobb elem van, amely alapján például minőségileg mérhetjük egy ország "demokratikusságát". Nem kizárólag demokrácia-diktatúra kettősségben kellene gondolkodni, erre számos ország példa: Oroszország vagy Ukrajna minden utóbbi időben látott történés ellenére sem diktatúra. Demokrácia? Háát, talán az, de minőségileg hol áll Németországhoz, Hollandiához vagy Nagy-Britanniához képest? Szóval mondhatjuk, hogy "kevésbé demokratikusak". Ezért lehetséges egy-egy lépés, ami nem üt ki minked a demokráciából, de messzemenően rontja annak minőségét.

Akár nem is kell nagy dolgokra gondolni. Melyik a minőségibb demokrácia: ahol családi barát/"pártcsaládtag" a minden korábbinál nagyobb hatalommal felruházott bírósági vezető, vagy ahol egy tekintélyes, feddhetetlen bíró? Ahol van költségvetési tanács, amely nyilvánosságot és minőségi vitát biztosít a gazdaságpolitikához, vagy ahol nincs ilyen intézmény, és naponta, szinte vita nélkül, "suttyomban" lehet szétszedni a gazdpol fundamentumait, és röpködhetnek az alaptalan számok, rejtélyes források? Egy ilyen országban, mint a miénk, ilyen társadalmi aktivitás, ilyen mértékű társadalmi részvétel, ilyen civil szféra mellett az érdekképviseletek további gyengítése + politikai pluralizmus lekorlátozása egy többségi rendszerrel, vagy ennek ellenkezője? És rengeteg dolog még. Egyik sem zárja ki a demokráciát, de a minőségét súlyosan visszaveti. Ebben áll a lépések antidemokratikus volta. Ezt nem értem hogy nem lehet belátni. Attól még, hogy lassan adagolják, brutálisan tágítják a határokat, és emelik az ingerküszöböt. És ennek még te is bedőlsz.

"Nem vitás, ez a felfogás és működésmód sokat árt a politikai kultúrának, de az ország túl fogja élni ezt is, ahogy sok mindennel megbirkózott már korábban."

Igen, túlélte a 2. világháborút is, de azért illene egy kis figyelmet tanúsítani mikor tankok állnak a határon...

"Az új kormányok – bármilyenek is legyenek - talán még hálásak is lesznek a koncentrált hatalomért, meg persze a sok furcsa precedensért, amelyek alkalmazása ellen hitelesen nehezen ágálhat majd az előbb-utóbb ellenzékbe kerülő Fidesz."

Nem baj, ha valaki diktátorrá válik sem, mert legalább a halála után őt követő diktátor örülni fog a rendszernek, amit az kiépített (szándékosan sarkosítok). "Örülök neki" - egy demokratikus gondolkodású választópolgár...

Egyébként gondolkodtál már azon, hogy például a közvélemény-kutatásokra pillantva, mely hatalmas tartalékokat mutatnak, nem biztos hogy mondjuk 3-6-10 éves (rövid-)távon nem feltétlenül mindig a fidesz vagy nem feltétlenül ebben a formában lesz a legmeghatározóbb párt, a leginkább széles szavazóbázist kiépíteni tudó párt, a legnagyobb ellenzéki, az egyedüli kormányzóképes párt?

GPtower 2011.12.19. 04:12:28

@lane: Álmodj még királylány. Most nincsenek itt a szovjet tankok. Azok nélkül mint tudjuk Magyarországon még sosem volt baloldal, semmiféle. Sztálin elég jól kikaparta nektek a gesztenyét. Ebben a szovjet tankok által számotokra biztosított 40 évben felhalmozott vagyonkából, (száz és százmilliárdok, magunknak privatizálgatunk) médiácskából (népszabadság, HVG, 168 óra köztévé közrádió és a többi), és KISZ-es valamint MSZMP-s kapcsolati hálóból, külföldi kapcsolatokból tudott megélni a baloldal.

Valamint a 40 év alatt kézben lévő iskolákból "kikerült" generációk akik mára már nyuggerek, ezek voltak az utolsó bázisok.

No de mi van már? Az MSZMP-s média uralom megszűnt az egykori médiabirodalomnak már csak maradványai vannak meg (szabad nép stb), az MSZMPs pártvagyont feléltétek, a kapcsolati hálók lukasodnak és a legfontosabb, folyamatosan hal ki a "baloldal" szavazóbázisa. A fiatalok között 4%nyi "baloldalit" sem találsz, miközben az egykori MSZMP tag nyuggerek egyre másra hullanak mint a legyek.

Ezért hosszú távon demográfia tekintetében az MSZP amely egyetlen betűt változtatott a nevén mikor az MSZMP megalapította, halálra van ítélve. A varsói gyors megérkezett.

Kriszti25 2011.12.19. 04:15:48

@Dranak: Ez tipikusan egy olyan gondolkodás, hogy valamilyen név, címke ellen protezsálunk, nem pedig valamilyen tartalom, mondani való ellen. Ugyan az 1990 óta használt alkotmányunk a kommunista alkotmány alapjain feküdt, tartalmában köze nem volt hozzá. Az, hogy most új alaptörvény lesz nem jelenti azt, hogy tartalmában akár még közelebb is legyen az 1949-es változathoz.

Dranak 2011.12.19. 04:21:24

"Megint erősen szubjektív leszek: én leginkább a magyar jobboldalt féltem attól, ami történik."

Ez egy olyan hozzászólás volt, amit eddig csak szélsőbaloldali kommentelőktől lehetett hallani. Ők azok akik még el is hiszik ezt, hogy a baloldal folyamatban lévő megsemmisítése (mert legyünk őszinték, ez zajlik, innen nem fognak tudni felállni vagy 30 évig) az amelyik a jobboldnak árt :DDDDD

Vagy vegyük a következő mondatot:

"Ez a mindenen átgázoló kétharmados rohanás ugyanis leginkább ennek a politikai oldalnak árt. Lehet, hogy a költségvetésnek - és a kormánynak - időlegesen segítenek a nem hagyományos lépések"

Ez egy tipikus fantaszta, álmodozó gondolatmenet. Egy olyan amely legelemibb összefüggéseket sem képes felfogni. "Lehet hogy a költségvetésnek ideiglenesen segít" ekkora baromságot már évek óta nem olvastam. Elnézést ki az a költségvetés? Török Gábor egyik ismerőse talán akit megszemélyesített? Vagy egy K. Gábor nevű távoli rokon? Költségvetésnek segíteni mi ez az ostobaság? Hát mi az a költségvetés talán Magyarországtól valami távol álló fogalom? Nem véletlen az országnak van költségvetése? Nem annak segít? A mondat tehát helyesen : " szerintem lehet hogy az országnak segít - de a Fidesznek rossz". De ezt ugye ciki lett volna írni igaz? Ezért inkább bevezettük a "Költségvetést" mint azt "akinek segít", mint egy semmiben levegő országtól eltávolított fogalmat. Gratulálok ez már nem elemzés hanem egyszerű propaganda.

Kriszti25 2011.12.19. 04:22:18

@GPtower: Bocsánat, de ez szánalmas. Hol érdekel bárkit is ilyenkor az MSZP fennmaradása? Itt a jelenlegi kormány munkásságát tárgyaljuk. Amúgy baloldal nem csak a volt szocialista államokban van, volt, lesz! Én személy szerint ráadásul teljesen elavult fogalmaknak tartom a bal és jobb oldal kategóriákat. Azt kéne megérteni, hogy egy jól működő demokráciában sok pártra van szükség. Olyan nincs , hogy egy párt összefogja a nemzetet! Azt egypártrendszernek hívják.

alapítói manifesztum 2011.12.19. 04:23:18

Török Gáborral ellentétben én úgy látom, hogy Orbánék lebontják a demokráciát és kizárólagos egyeduralomra törnek! Az ország nem pusztul bele, de "romokba" dönti a bizalmat a jogba és az igazságba! Én azt sem tartom kizártnak, hogy ennek a rémálomnak amit ők kormányzásnak hívnak véres váratlan vége lesz!

www.youtube.com/watch?v=E8pD3lYpbPk

Dranak 2011.12.19. 04:26:09

"Ugyan az 1990 óta használt alkotmányunk a kommunista alkotmány alapjain feküdt", "de a kommunista érzelmű választópolgárok széles tömegeit ez az apró tény egyáltalán nem zavarta, sőt, miazhogy nagyonis nem!"

No igen de a normálisan gondolkodó emberek széles tömegeit meg bizony hogy zavarta hogy az "1990 óta használt alkotmányunk a kommunista alkotmány alapjain feküdt"... Meg tudod érteni miért zavarta őket? Nem nehéz megérteni ugye?

GPtower 2011.12.19. 04:31:03

@Kriszti25: "Hol érdekel bárkit is ilyenkor az MSZP fennmaradása?"

Csak az MSZP végső megsemmisülése nyithatja meg az utat a változások előtt. Számtalan ember amíg az MSZP létezik nagyon egyszerűen fog szavazni. Egy pont alapján:

1. Szavazni egyéniben csak arra a pártra amelyiknek legnagyobb esélye van az MSZP-t legyőzni az egyéni körzetekben. Senki másra.

Ha a Fidesz az hát a Fidesz az, ha a Jobbik az akkor a Jobbik az, ha az LMP akkor az LMP az (amennyiben elhatárolódik nagyon durván az MSZP-től, ha lebegteti az MSZP-vel való koalíciót akkor egyből nem).

Ez alapján a szabály alapján fog menni a Mo-i politika amíg az MSZMP-ből egy betűvel alakult MSZP meg nem szűnik. Ezért aztán teljesen mindegy hogy mit csinál a Fidesz amíg a fő célját teljesíti: az MSZP hatalomtól való távoltartása. De ne aggódj a Jobbikra is ugyanolyan nagy örömmel fognak szavazani az emberek ha valami módon sikerülne nektek végképp lejáratni a Fideszt.

Kriszti25 2011.12.19. 04:32:57

@Dranak: A TSZ-ek megalakulásához sírás és vér tapad. Meg tudom érteni, hogy miért elsők közt zúzták szét ezt a rákosiszta szervezetet. Ma viszont nincs olyan ember, aki nem tartoja ezt egy hatalmas hibának, hiszen azok összességében egy jól működő, piacképes agrár vállalatok voltak, melyek segítségével a mai magyar piac sokkal versenyképesebb lenne.

GPtower 2011.12.19. 04:36:48

" Pedig érdekes a helyzet: néhány nemet mondani képes kormánypárti képviselő bármikor új időszámítást vezethetne be azzal, hogy véget vetne ennek a kétharmados mindenhatóságnak."

A kétharmadra csak addig van szükség amíg szét kell zúzni a posztkommunista jelentős részben az MSZMP által kialakított jelenlegi rendszert. (Ki is fogadta el a "89-esek" által imádott alkotmány verziót?, csak nem a 100%-ig MSZMP parlament? :DD) Kinek is voltak MSZMP ügynökei akik továbbra is jelentettek a "demokráciában". A D-209-es ügynök csak nem a kommunista titkosszolgálat egyik ügynöke volt soktízezer másik ügynöktársával? Magyarországon még csak hagyján de a "demokratikus" országokba is jutott bőven a kommunista ügynökökből is kollaboránsokból. És csak néhányan buktak le, mint például "Paul Lendvai". A többiek nyugodtan folytatják ameddig jólesik.

Kriszti25 2011.12.19. 04:37:03

@GPtower: Értem, tehát egy párt teljes megsemmisítése elég indok a demokratikus rendszer leépítésére. Most komolyan, hol látod, hogy a Fidesz meg akarja semmisíteni az MSZP-t? Még Gyurcsányt sem tudták bezáratni, pedig most már nem csak az ügyészség, hanem a bírók is a kezükben vannak. Orbán magasról sza*ik az MSZP-re.
Nektek? Én nem vagyok egy párt tagja sem, ráadásul nem járatom én le semmivel a Fideszt... lejáratja az egyedül is magát.

Kopi3.14 2011.12.19. 05:16:10

@GPtower: Várj, ugye te a kaposvári polgira, a pokorniapukára, szűrösmatyira és társaira gondolsz ugye?

bierkamp 2011.12.19. 05:17:02

T:G: a nagy Nemzeti Fidesz seggnyaló..
.Gabika, miben reménykedsz? A Fidesznek annyi...hónapok kérdése és ELZAVARÁS ÉS SZÁMONKÉRÉS LESZ ! Véresen!!!!
Nem félsz?

bierkamp 2011.12.19. 05:18:36

Diktatúrát nem lehet leváltani, csak megdönteni lehet..és ez így lesz most is...

Bulat Okudzsava 2011.12.19. 05:25:21

Lehet itt szomorkodni amiatt, hogy nem csak az országnak, de egy valódi, értékkonzervatív jobboldal hosszútávú esélyeinek is árt az a folyamat, amivel a kormányfő kétharmados többsége segítségével a maga képére formálja az országot. Nem igaz azonban, hogy a frakciókban akadnak (vagy egyáltalán lehetnének) úgymond messzebbre tekintő politikusok: a hivatkozott korábbi bejegyzésben szereplő Navracsicsra, Rogánra, Lázárra és a többiekre ugyanúgy ráég, hogy éveken keresztül asszisztáltak a józan észt semmibe vevő gátlástalansághoz. Nem lehet a jövő emberének szerepében tündökölni úgy, ha előtte a párt és a kormány vezetőiként támogatták azt, hogy a voluntarista gazdaságpolitika érdekében fékek és ellensúlyok nélküli hatalomkoncentrálás jöjjön létre, hogy leépüljenek az alkotmányos jogállam garanciái, hogy einstandolják az összes független demokratikus intézményt és élükre életfogytiglan csókosokat nevezzenek ki, hogy államosítsák a magántulajdont, és így tovább vég nélkül. A gondosan kiválasztott mameluk-frakciókról nincs mit beszélni: teszik a dolgukat amire teremtették őket, biztosítják a kormánytöbbséget: gondolkodás nélkül megszavazzák, bármit is álmodott a főnökség az előző hétvégén. Ott fönn a magasban kurzusépítés folyik, hullik a forgács, jobban tesszük, ha vigyázunk magunkra...

Az ország konzervatív fele azonban nem csupán pártpolitikusokból áll, akik rövid távú céljaik, megélhetésük érdekében nem képesek ellent mondani. A kutya sem harapja meg azt a kezet, amelyik enni ad…

Vannak itt számosan magukra adó konzervatív emberek, a szellem, a tudományok, a művészetek, és a gazdaság szaktekintélyei, akik szakmai súlyukkal és tanácsaikkal segítették és támogatták a Fideszt a kilencvenes évek közepétől, hogy tönkrement kis (liberális, radikális és alternatív) pártból hatalmas jobboldali néppárt legyen. Vajon mit mondanak ezek az européer-ek a kulisszák mögött most, amikor a gazdasági szabadságharc, a politikai hatalomkoncentráció, valamint a demokratikus jogállam fölszámolásának lehetősége már a megújuló Európai Unióhoz tartozásunkat veszélyeztetheti és Kompországot megint visszalökheti a periféria felé?

Mit mond most a Professzorok Batthyány Köre, ami azért jött létre, hogy "a jelen kihívásaira hosszabb távon is érvényes megoldásokat keresve hozzájáruljon a nemzet szellemi energiáinak mozgósításához, és ezzel előmozdítsa erkölcsi és gazdasági felemelkedését". "A Kör, tagjainak tekintélyét, tudását és tapasztalatait felhasználva, szakmai és erkölcsi támogatást ajánl a polgári Magyarország megteremtését céljuknak tekintő, és azt hitelesen meghirdetni képes politikai pártoknak és politikusoknak." Ad-e és ha igen, akkor milyen tanácsokat ad a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és volt elnöke? Mit mondtak volna a kilencvenes évek elején az unortodox gazdaságpolitika ötletére azok a kiváló szakemberek akik hazajőve - vagy tanácsaikkal a távolból -segítették hazánk gazdasági átalakítását? Mond-e most valamit Szapáry György meg a többi nagy tekintélyű gazdasági tanácsadó? Az igazi államférfit (és most nem csak a kettőzött l-re gondolok) hazája hosszú távú érdekei vezetik. “Mert növeli, ki elfödi a bajt.” Minden tiszteletem Solymosi Frigyes akadémikusé, akinek jobbító szándékú szavai mindig, esőben és napsütésben is hallatszanak.

Nem szeretnék most arra gondolni vajon hogyan érezheti magát Sólyom László elnök úr, látva hogy mindaz, amiért az elmúlt bő húsz évben küzdött napokon belül tönkre lesz verve. Megértem, hogy ő volt köztársasági elnökként nincs abban a pozícióban, hogy a hangját fölemelje. De szerintem ő az egyetlen, aki ezt most nem teheti meg nyilvánosan.

KEME5 2011.12.19. 05:27:52

Na azt hiszem ez az utolsó, hogy adok a véleményedre. Az elemzői pártatlanságot egy kicsit túlzásba viszed és ezért nem látod jól a dolgokat.
90 éves öreg ember leszel amire a társadalom be fogja ismerni, hogy az Orbán rezsim amelynek árnya ránk vetül nem demokratikus volt. Persze akkor már senkit nem fog érdekelni, hogy elemzéseidben folyamatosan tévedtél.
Minket tiltakozókat azért is választottak az év emberének, mert mi jól tudjuk, hogy a történelem folyamán mennyi szenvedést okozott már, hogy a formálódó diktátorok első agresszív lépéseit jóindulattal szemlélték a hozzád hasonló túlzottan 'pártatlan' elemzők.
Fel kellene már vállalnod, hogy pártatlanul is azt kell mondani Magyarország elveszt mindent amit demokratikusnak lehet nevezni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.12.19. 05:28:12

Lássuk már az erdőt a fától! Egy párt hajszál pontosan annyira lesz demokratikus és konszenzuskereső, mint amennyire a saját belső felépítése és működése. Nézzük meg már a decentralizált struktúrákra épülő német CDU-t, a most is éppen intenzív belső versennyel elnökjelöltet állítani szándékozó amerikai republikánusokat... aztán nézzük meg a másik iskolát követő Berlusconi, Putyin nemzeti mozgalmait. Utána idézzük fel, ahogy Orbán a 2010-es "párt"jelöltjeivel a vidéki birtokán beszélgetett el, majd 2011-ben a hétvégi bevásárlás után klottgatyában betoppanva ott is értékelte kormánytagjait. Pártügyekben sem ad a látszatra, avagy nagyon is: a Gazda érezteti, hogy ez az Ő magánműsora. Ez a habitus is fogja a továbbiakat meghatározni az országos döntéshozás szintjén. Stílusosan szólva: talán most érkeztünk el arra pontra, ahol van esély megkockáztatni annak a feltételezésnek az eshetőségnek a lehetőségét, hogy... kutyából nem lesz szalonna, vazeeeeeeeeeeeeeeeee

turbobiga 2011.12.19. 05:30:23

Tisztelt Török Gábor Úr!

Ön nem látja a fától az erdőt, még mindig.
Mire észbe kap már késő lesz, és nem lehet már a demokrácia szabályai szerint továbblépni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.12.19. 05:47:10

Sajnálom, Gábor, hogy ilyen hisztérikus állapotba kerültél.
Ha nem egy belterjes szekta része lennél,
talán nem érintene ilyen megrázóan a valóság.

A fidesz alapításkori célja a fidesz tagok érdekeinek képviselete - személy szerint.
A további belépés lehetősége két fideszes barát ajánlásával, vagy Orbán kegyéből.

Ez egy családi-baráti érdekkör.

Itt mindenkinek feladata a törzsgárda érdekeinek szolgálata.

Egy ilyen társaság csak ilyen módon tud hatalmat is gyakorolni.

A demosz ellen.
A többiek ellen.

Ez a végkifejlet, hogy ha hatalmat szereznek, megfojtják az országot,
természetes.
Volt rá egy hangyányi esély, hogy nem - de az túlzott optimizmus volt.

kpityu2 2011.12.19. 05:50:33

A hatalom addiktív szer.

panelburzsuj 2011.12.19. 05:53:48

@Bulat Okudzsava:

"Egy valódi, értékkonzervatív jobboldal" még játszásiból sem kokettál olyan primitív, kuisszahasogató antikapitalista demagógiákkal, amilyenekre a ma kormányzó pártok a népszerűségüket felépítették.

Föltéve persze, hogy az "értékkonzerválás" picivel azért több, mint a polgári forradalmak előtti világ utáni sóvárgásból és sóhajtozásból összeálló "irodalmi munkásság".

zhen 2011.12.19. 05:54:31

TG "korrektsége" már nem objektivitás, hanem naivitás. Virággal a kézben, mindenre rámosolyogni... Offelia akkor vált ilyenné, amikor nem akart szembe nézni az objektív valósággal...

tucano 2011.12.19. 05:56:19

Azt nem tudom, hogy a 2/3 mindenható-e, de állítólag megpusztult Kim Jong-il (angolai sajt ért.)! Ha van mindenható, akkor elég nehezen magyarázhatja ki magát.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.12.19. 05:57:09

Ja, és Gábor.
Nevezheted nyugodtan demokráciának.
A macskádat is nevezheted Demokráciának.

De lássuk be...
Semmi akadálya nincs, hogy ahogy az országot, vagy a tereket,
úgy az államberendezkedést is átírják.

Addig vagyunk bármi, amíg Orbánék át nem neveznek.
Egy gombnyomással.

Kopi3.14 2011.12.19. 05:58:08

@panelburzsuj: Egy modern konzervatizmust képviselő párt, ami mellé azért a tényleges értelmes liberalizmust sem zárja ki magából, partnerségéből szerintem teljesen vállalható lenne. Csak ennek a pártnak a feltűnése a magyar politikai porondon lehetetlen esemény.

KEME5 2011.12.19. 05:59:15

@zhen: Nem objektivitás, hanem naivitás. Ez jó megfogalmazás!

Red shield representatíve 2011.12.19. 06:05:44

@szbi: "Orbán szépen előadott múlt hétfői kitörése teljesen jogos volt." - Dühöngött hogy "maguk mire akarnak igent mondani?" Bazz és akkor ő mire mondott nemet?

Red shield representatíve 2011.12.19. 06:09:32

@Dranak: Le tudnád írni mi a bajod a 49-es alkotmánnyal te barom? Fogadjunk, egy értelmes mondatot nem tudsz leírni!

panelburzsuj 2011.12.19. 06:11:34

@Kopi3.14:

Az értelmes liberalizmus volt a legelső, amit "rendszerváltó" pártok sietve elhánytak a munkanélküliségtől, inflációtól ugyancsak meghökkent kádári tömegek kegyeit kutatandván.

(A szadesz is, sőt! ... A szoci-pótkerékként kormányzás mellett és után már kizárólag csak doktriner brossúraliberalizmust volt képes kultiválni.)

korte1975 2011.12.19. 06:17:54

Ha az emberek benyelik az oket minositi. Udv Irorszagbol

messi-asz 2011.12.19. 06:28:14

lehet pezsgőt bontani... egy senkiházival kevesebb

index.hu/kulfold/2011/12/19/meghalt_kim_dzsongil/

@Bulat Okudzsava: apropó... kár hogy mikovec nem érheti meg a teljhatalmú kormányzó összeomlását... ezt rohattul sajnálom...

VT Man 2011.12.19. 06:31:06

Ha az MSZP jol kormanyozott volna, akkor most nem lenne Fidesz.. Hanem mar 10-12 eve MSZP kormany lenne.. Utana meg 14, 20 , 40 evig csak MSZP. Az lenne az igazi demokracia!

2llkedő 2011.12.19. 06:35:24

Gábor!

"Egyre világosabban látszik: ha nem következik be valamilyen politikai korrekció, az ehhez hasonló lépések hosszabb távon „gyurcsányi” méretben hitelteleníthetik el a Fideszt. "

Gyurcsányék a hitelesség mintaszobrai voltak a jelenlegiekhez képest már most is. És mi jön még?

A nagy átalakításoknak van egy fontos célja. Zavarosban lehet igazán jól halászni. Most lehet igazán lopni, mert nincs gát, nincs kontroll, nem lehet semmit ellenőrizni, nincsenek fékek. Viszont van 2/3, és van gátlástalanság.

2llkedő 2011.12.19. 06:41:27

@STX Joe: Ez eléggé óvodás színvonal.

Amon 2011.12.19. 06:54:24

@Bulat Okudzsava:
[...] "Navracsicsra, Rogánra, Lázárra és a többiekre ugyanúgy ráég, hogy éveken keresztül asszisztáltak a józan észt semmibe vevő gátlástalansághoz. Nem lehet a jövő emberének szerepében tündökölni úgy, ha előtte a párt és a kormány vezetőiként támogatták azt" [...]

De lehet. Van rá történelmi példánk. Vegyük csak mondjuk Nagy Imrét. Véreskezű, padlássöprő kommunistából az állítólag demokrata néptömegek csinálnak hőst. Csak mert annyira töketlen volt egy kiélezett, puskákkal, tankokkal terhelt helyzetben, hogy azt sem tudta sokáig, hogy hol van, mit csinál.
Ezt a kommunistát éltetitek mostanában egyre-másra.

Igaz, ő meghalt érte, remélem a mostani fideszeseknek is csak poszthumusz sikerül ez a manőver.

hoplita 2011.12.19. 06:57:50

@hunor76:
".....Lesz megint demokrácia Magyarországon - a Fidesz után...."

Ugyan már öcsi.....sosem volt és sosem lesz, ne kábíccsuk egymást.

hoplita 2011.12.19. 07:04:19

@_Maverick:
"....Az egész elmúlt ősznek pedig az az eredménye, hogy szinte egy jobb sorsra érdemes, szegény, harmadik világbeli tehetséges egyetemistaként kezelnek itt, ami roppant szomorú...."

Azt ne mondd mán, hogy egész viszkonzinban él egy tucat embernél több, aki tudja hol van Magyarország...mert az kizárt dolog.

hattyú 2011.12.19. 07:07:13

"Lehet, hogy megint tévedek, de nem hiszem, hogy mindezzel a magyar demokrácia lenne végveszélyben."

Hmm. Egy olyan országban, ahol mindenütt pártkatonák ülnek, a bíróságokról, ügyészségről, alkotmánybíróságról, közmédiáról lehetetlen az állítani, hogy pártatlanok, ott valóban nincs végveszélyben a társadalmilag amúgy sem nagyon értett és igényelt "demokrácia". Sőt! Virágzik! A legjobb azonban, hogy véleményformáló, értelmiségiek ilyenekben hisznek:

"Az új kormányok – bármilyenek is legyenek - talán még hálásak is lesznek a koncentrált hatalomért"

És könnyes szemmel a szegény, elesett, önreflexióra képtelen, de amúgy nagyon jó fej jobboldalt féltik...

Na igen. Magyarországon dübörög a demokratikus gondolkodásmód...

Szerintem a legnagyobb baj az, hogy Török Gábor is elhitte azt, hogy ami Magyarországon történik az még normális... pedig nem. Meztelen a király, már a zokni sincs rajta és ez már nem csupán politikai kérdés, inkább pszichiátriai...

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2011.12.19. 07:10:11

Azt hittem, az előző poszt tévedés, de Török Gábor december közepén tényleg észrevette, hogy lehűlt az idő, és kezdi összeszedni a pokrócot a strandon.

Arthur Dent 2011.12.19. 07:17:25

Szeretném megvédeni Gábort.
Sose értettem a Fideszt, de Gábor elemzései tárgyilagosak voltak és segítettek a tisztán látásban.

A Fidesz mint azt Gábor sokszor megírta a politikai hatalmát maximalizálja. Ezért nincs meghatározott cél, ezért cikázik a gyorsnaszád. Ezért hazudnak, ezért védik foggal körömmel az ország vélt érdekeit a külföldell szemben.

A jelek egyre inkább azt mutatják, hogy ez a politika nem válik be. Orbánban a demokráciából annyi maradt, hogy el lehet őket zavarni. Lehet, hogy ez lesz ha már elég hülyeséget csináltak ehhez, de vannak haszonélvezői az adórendszernek, vannak haszonélvezői a hitelmentésnek, a tényleg fájdalmas lépéseket még nem lépték meg. Amit csinálnak az hosszú távon fáj, kérdés mikor ismerik fel azt az emberek és mikor zavarják el a kormányt.

Jaffar 2011.12.19. 07:18:34

Nem tisztem T.G. védelme, de azért annyi mégiscsak szól mellette, hogy legalább beismerte, hogy tévedett. Ugyanakkor szerintem max túl jóindulatú volt eddig és mindenben megpróbálta keresni a "jót" és mostanra odáig jutott, hogy tényleg nincs semmi, ami indokolná a jóindulatot.

Lehetne ez példa sokunknak, mert a magyar hajlamos azonnal ítélni, de a saját hibáit elismerni azt már nem.
Pedig lehetne más a politika, de nem LMP módjára, bár az is igaz, hogy elöbb szavaznék rájuk, vagy éppen a Kétfarkú Kutyapártra, mint ezekre, vagy éppen az elödeikre. A nagy magyar sötétség pártját már bele sem számolom, mert annyira visszataszítóak, hogy kimondani is fáj. Ugyanakkor ök az igazi lakmuszpapír, mert hitelesen mutatják be, hogy a 1,5 millió idiótán kívül, akik még mindig a "csakafidesz"-t nyomják, van lejjebb is. Sajnos.
Az a kevés gondolkodni még tudó ember (sajna tényleg marhára kevés) meg most már tényleg azon morfondírozik, hogy el innen, s lassan már az is mind1 lesz, hogy melyik irányba........

mirigy187 2011.12.19. 07:22:23

@szbi: A fidesz baja inkább maga orbán. Az ellenzékkel szembeni sipákolása meg a kétségbeesése jele volt. A 2/3-dal a háta mögött azt csinál amit akar kár ezért az ellenzéket basztatnia. Olyan dolgokat kért rajtuk számon amit ő maguk folyamatosan elkövettek 8 évig.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.19. 07:24:44

Nincs megállás, nincs korrekció. A világban komoly dolgok történnek, a miniszterelnök és csapata nem fog meghátrálni a bozótharcban. Végig fogják vinni amíg el nem buknak.
Úgy látszik, nincs B tervük. Ennyit tudnak.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2011.12.19. 07:28:12

Mostanra kezd felébredni az elemző úr!Ez azért érdekes,mert lassan befejeződik a diktatúra megalapozása és mostanra mindenkinek világossá kellett válni,mi az őrült törpe célja. A gazdasági ámokfutás egy dolog,de mivel az eddigi demokráciaromboló intézkedések pontosan beleillenek egy COIN művelet előkészítésébe,amit a hadkötelezettségi sorozás és a bíróságok végleges kiherélése le is zárt,nem mondhatjuk még azt sem,hogy nem tudják mit tesznek. Pontosan tudják és éppen ezért készülnek-nem kicsit profi módon-a lázadások leverésére.

Nagyon is el tudom képzelni magam előtt Orbánt,amint üvöltve,eltorzult arccal,vérig sértve kinyilatkozza,hogy az a pár millió tüntető hátba támadta őt,aki gyakorlatilag az isten--és kiadja tűzparancsot!

is 2011.12.19. 07:33:58

@poszt: "A kétharmad ugyanis – ha nem elég megfontolt és mérsékelt kezekbe kerül "

És ezt lehetett pontosan 2010 tavaszán tudni: Orbán nem jó kéz. Már akkor is volt 20 év autokratikus pártépítése, akkor is lehetett tudni, hogy hogyan választották ki a képviselőiket, akkor is lehetett tudni, hogy milyen szellemű volt az előző kormányzásuk. Pont ilyen volt.

@Arthur Dent: "Sose értettem a Fideszt, de Gábor elemzései tárgyilagosak voltak és segítettek a tisztán látásban."

Nagy kár, mert mint kiderült, TG másfél éven át félrevezetett téged. Vlsz. neked nincs meg a tudományos, elméleti háttered, ha ezeket a posztokat te segítségnek és elemzésnek értékelted, és nincsenek meg a "bennfentes" információid, ha tárgyilagosnak találtad őket. Bár inkább egy-két kommentelő véleményére támaszkodtál volna.

@hattyú: "Szerintem a legnagyobb baj az, hogy Török Gábor is elhitte azt, hogy ami Magyarországon történik az még normális... pedig nem."

Bizony, már a hülyenépszavazás sem volt demokratikus, bármilyen hihetetlen is. Már az is a joggal való visszaélés volt, ami a jogállamon kívülre helyezte, a politikai populizmusát és kalandorságát nem is említve. 2006. október 23 óta nincs nagyon demokrácia, de pont, hogy a FIDESZ miatt. Ezt mondja vagy sokszáz nyugati elemző, de TG a mai napig kitart amelett, hogy de, ez demokrácia. Talán egy kis elméleti fejtágító segítene megérteni, hogy sokszáz valódi elemző miért is van kiadva a mo-i helyzetre.

ssi 2011.12.19. 07:34:26

posztfotó arra utal, hogy már lehetett volna akkor sejteni O.V. új korlátfeszegetéseit?

vannak a demokráciának minimum elemei .. lehet, hogy ez még korlát nekik?

Link Elek 2011.12.19. 07:35:53

a fideszes bologato kutyák önálló akarattal nem rendelkeznek. ott bologatnak ahova Orban tette őket.

papiron mind Sziria, mind Turkenisztan demokracia. csak mindig az tortenik, amit a diktator akar.
ez most mar Mo-ra is igaz.

is 2011.12.19. 07:36:13

@szbi: "Orbán szépen előadott múlt hétfői kitörése teljesen jogos volt."

Csak elfelejtetted elolvasni, hogy Orbán ekkor is hazudott. Semmilyen előzetes megállapodás nem volt. Ezt is beszoptad még? Meddig még, barátom, meddig még?

ssi 2011.12.19. 07:36:51

O.V. nélkül mi lenne a Fidesz most? nem-et mondók hitelesek lennének-e, vagy elment ez a hajó is?

T.G. "néhány nemet mondani képes kormánypárti képviselő bármikor új időszámítást vezethetne be azzal, hogy véget vetne ennek a kétharmados mindenhatóságnak."

2/3-os mindenhatóság maga a Fidesz-kormány, ha az egyiknek vége, másiknak is. Egy új időszámítás egy belsőforradalommal gyorsan biztosan nem, fel kellene mérni, hogy ki kinek tartana be

is 2011.12.19. 07:37:52

@szbi: "Orbán szépen előadott múlt hétfői kitörése teljesen jogos volt."

Csak azt már nem olvastad el, hogy Orbán itt is hazudott mint a vízfolyás. Semmilyen előzetes egyeztetés nem volt. Ezt is beszoptad még? Meddig még, meddig még?

ssi 2011.12.19. 07:39:56

Kedves T.G. .. mi lenne végállomásuk?

kiépíteni a rendszerüket, melyben egy új felnövő, beleszülető fegyelmezett, engedelmes generáció sokat dolgozna, nőnének a fizetések, vagyonok, de nagyon-nagyon korlátozott lenne a szabadság? mindenki annyit érne, amennyije van, de egyébként csak az állam által meghatározott uniformis nép lennénk?

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.12.19. 07:40:23

"Megint erősen szubjektív leszek: én leginkább a magyar jobboldalt féltem attól, ami történik. Ez a mindenen átgázoló kétharmados rohanás ugyanis leginkább ennek a politikai oldalnak árt."

Attól tartok, ez a politikai kulturának, az erkölcsöknek és első sorban az országnak árt.

Az, hogy a jobb- vagy a baloldal 4-8 évre hitelteleníti magát, igazából lényegtelen kérdés. Egy kormány ideológájától függetlenül igyekszik a lehető legjobbat kihozni a helyzetből. Ez vagy sikerül, vagy nem.

Az erkölcsi kár sokkal nagyobb: az emberek továbbra is arra szocializálódnak, hogy a problémákat izomból kell megoldani. Hogy a kiskapukat kell keresni. Hogy a politikus az ugyanolyan szitokszó lesz, mint a tolvaj. Hogy a politikai intézményrendszer nem megbizható. Hogy nem hiteles.

Ez több választási ciklusra rajtahagyhatja bélyegét a társadalmon.

Ez az igazi tragédia.

puffatag 2011.12.19. 07:42:00

sajnos újra és újra el kell mondani, hogy 94 és 98 között a ballib kormánynak is kétharmados többsége volt, erre úgy reagáltak, hogy megnövelték az ellenzék jogköreit

Jaffar 2011.12.19. 07:43:34

@mirigy187:
Nekem ne próbáld megmagyarázni, hogy csak az Orbán a hibás.
MINDEN FIDESZ TAG, aki türi ezt az ámokfutást, és mindenki aki még mindig kritika nélkül tapsol ezeknek, az mind bünös. Ha Gyurcsánynak börtönben a helye, akkor ezek szó szerint akasztófát érdemelnének. Hol hallasz te egy ellenvéleményt is a párton belül?
Pontosan ugyanaz játszódik le, mint Gyurcsány idején az MSZP-ben. Azzal a különbséggel, hogy ott legalább megpróbáltak változtatni. Mielött vki betámadna, nem kívánom vissza öket, bár ha meggondolom, még ök is jobbak voltak és nem volt 2/3-ad a seggük alatt és nem nyúltak le mindjárt az elö évben 3000 milliárdot.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2011.12.19. 07:51:16

"Lehet, hogy megint tévedek, de nem hiszem, hogy mindezzel a magyar demokrácia lenne végveszélyben."

Te ingyen vagy ilyen naiv?

Robinzon Kurzor 2011.12.19. 07:52:43

Vicces ország ez: a politológia PhD-je jön rá utoljára, hogy merre hány méter.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.19. 07:54:18

Kedves Török Gábor! Hol van itt demokrácia, és hol van a jobb oldal? Ugyanis én, egyikről sem tudok. Nem ártana Önnek sem elolvasni Bereznay András írását:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html
Nálunk még nem volt rendszerváltás, így demokráciáról nem beszélhetünk. A jelenleg hatalmon lévő Fidesz a volt állampárt (MSZMP) tagjaiból és annak fiaiból áll. Hol van itt a jobb oldal?

lariflari 2011.12.19. 07:56:39

@szbi: Megerősítelek abban,hogy én is hasonlóképpen érzem.Mint ha valamire készülnének,valami kivédésére és ezért a kapkodás és a fejetlenség.

2llkedő 2011.12.19. 07:57:21

@butus: Határozd meg, hogy szerinted mi a jobboldal ismérve?

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.12.19. 07:58:28

A mű elkészült, az alkotó megpihen, az alkotás már magától teszi a dolgát...

lariflari 2011.12.19. 07:59:26

@Jack Torrance: Nem nem veszik észre,hanem egyáltalán nincsenek képben sem a közhangulattal,sem mással,továbbá én azt látom hogy pont le is sz@rják a jónép hangulatát,megélhetését,jövőjét és úgy általában mindenét.

2llkedő 2011.12.19. 07:59:57

@Cirbi: Rosszul mondod. Az alkotó forog, a gép pihen.

lariflari 2011.12.19. 08:01:56

@szbi: Mi lehet ez a nagyon rossz szerinted?Ki lehet valamit hámozni abból,hogy milyen törvényeket fogadtak el mostanában?Csak mert konkrétan úgy sem fogja senki megmondani hogy emberek,fejeket lehúzni,jön a Tokaj expressz.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.19. 08:04:00

@2llkedő: ...miért? Szerinted az MSZMP-ben a jobboldali eszméket hirdették?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.19. 08:07:04

@2llkedő: kérésed parancs:
A jobboldalt általában a fennálló politikai, társadalmi, erkölcsi rendhez való ragaszkodás és csak a lassú, szerves változások támogatása jellemzi. A hagyomány és a tekintély tiszteletéből indul ki, szemléletét a történeti vagy vallási alapon nyugvó társadalomfelfogás jellemzi. Sokszor hivatkozik érzelmekre, nem racionális vélekedésekre, gyakran nacionalista. A kultú­rában a hagyományokat követi, a gazdaság területén az állam minimális szerepvállalását hirdeti. A szabadpiacra, a szabad versenyre és az egyén öngondoskodására épít; elfogadja a nagyobb társadalmi különbségeket

kalozpart.com · http://www.kalozpart.com 2011.12.19. 08:09:44

@2llkedő:
A magyar jobboldal múltnélküli, jövőnélküli, jelenleg trendi, de múló állapot.

táltos 2011.12.19. 08:12:07

Olyan ez az egész, mint a római köztársaság halódása. Ott is, akkor is nyilvánvaló volt, hogy előbb-utóbb vége lesz, csak az volt a kérdés, hogy ki valósítja meg a legjobban, legügyesebben. Sulla?, Caesar?, Antonius? nekik nem jött össze, de aztán jött a köztársaság megmentője Octavianus. És ő valósította meg a teljhatalmat.
Nálunk is megpróbálta GyF, neki nem jött össze (egyelőre), most megpróbálja OV, úgy tűnik neki sem jön össze. Majd jön utánuk valaki, nagy szólamokkal, hogy most majd helyreállítom a köztársaságot! Na ő lesz a legveszélyesebb.
Lord Eddard Stark is megmondta:www.youtube.com/watch?v=xVytEgSO0wQ
www.youtube.com/watch?v=O0ys3eMIBRI

Rodeo36 2011.12.19. 08:14:04

gábor én a helyedben ezt nem írtam volna le, a szarról szart írni az szégyen, körülbelül az a kép ami keletkezik a böffeneted olvasása után -kurvára unalmas ráadásul- hogy nem aza a baj, hogy gyilkolják és kifosztják a magyar nemzetet, hanem az, hogy nem mosnak előtte és utána kezet grammatikai hibák és a cizelláció hiányzik a kibaszott törvényeikből mi a kurva anyjuknak törvénykeznek? dolgozzanak amíg törvénykeznek azt hiszik, hogy tesznek valamit pedig tévednek ugyanúgy ahogy te is tökig ez az utóbbi 19 hónap egy gyalázat és az előző 12 év sem különb mivel egy ilyen narancsszínű gittegylet ali baba és a 4000 RABLÓ RÁSZABADULT A KONCRA és már elhordták szinte nyom nélkül 14000 milliárd vált légneművé és most még 4800 milliárdot akar meg a MNB 11000 milliárdjára vásik a foga de hogy hova teszi? csak nem a jövőképbe festik bele a kerényi segítségével? 40 évre 38000 milliárd tartozást csinál ennyi a kamatos kamata a tőkével annak amit elbasztak

Jaffar 2011.12.19. 08:19:05

@táltos:
Ez hülyeség. Mire Orbán lekerül a trónról, addigra senki sem akar felülni arra, mert nem lesz miért.

concret 2011.12.19. 08:20:26

@GPtower:

Sajnos, a varsói gyors késik, pedig én arra várok.

Kaczynski helyett Tuskra.

mecsoda különbség

kuktabúvár 2011.12.19. 08:21:48

"It's difficult to work in groups when you're omnipotent."
Star Trek

lariflari 2011.12.19. 08:25:02

Az is lehetséges,hogy nem lehet máshogy rendet csinálni és az adósságból kimászni csak diktatórikus módszerekkel.És ezt tudja mindenki,aki egy kicsit is bele lát a dolgok menetébe,ezért nem ágálnak ellene párton beül.Elvégre rendszerváltás sem nagyon volt,a Kádár korszakban bebetonozott módszereket és utódokat pedig demokratikus módon nehéz megreformálni,likvidálni stb.

lariflari 2011.12.19. 08:26:08

A demokrácia különben is a csőcselék uralma ami káoszhoz vezet és minden nagy változást akadályoz.

kvadrillio 2011.12.19. 08:27:00

"2011.12.19. 05:20
Egészségbiztosítás: a Fidesz mást tesz, mint amit ellenzékben ígért
Bevezeti a kétpilléres egészségbiztosítás rendszerét a kormány, noha ettől a 2008-as népszavazás után a Gyurcsány-kormány visszalépett. A változásról októberben beszélt a miniszterelnök, de akkor kevesen figyeltek fel erre, a Ház pedig már meg is szavazta a javaslatot. Egészségügyi közgazdászok azt mondják: titokban, bejelentés nélkül illesztették be az erről szóló passzust a törvény szövegébe. Szerintük egyébként a magánbiztosítós rendszer bevezetésével ötvenmilliárd forint tűnik el az egészségkasszából és jóval kevesebb orvos vállal majd munkát állami intézményeknél.

Twitter
Facebook
Tumblr
Startlap

Betű kicsinyítése
Betű nagyítása
E-mail küldése
Nyomtatás

Nemcsak időt, pénzt is spórolhatnak jövőre azok, akik magánpraxisban kezeltetik magukat. A költséget ugyanis a munkáltató állhatja, adómentesen. Hogy a társaságokat a magánpillér bevezetésével kárpótolná a kormány, októberben egy konferencián jelentette be a miniszterelnök, majd a kormány meg is állapodott a biztosítótársaságok vezetőivel.

A módosítás nem kapott nagy visszhangot, ahogy az sem, hogy a gyakorlatilag kétpilléres rendszert néhány hete meg is szavazta a Ház. „Egy apró módosítást becsempésztek a személyi jövedelemadóról szóló törvénybe” – fogalmazott az egészségügyi közgazdász Mihályi Péter az ATV Start című, december 15-i műsorában.

Az új passzust Mihályi vette észre: míg korábban csak a balesetbiztosítást állhatta adómentesen a munkáltató a törvény szerint, addig most a felsorolást a betegségbiztosítással is kiegészítették.

„Ez egy olyan mutyi, amit nehéz lesz visszacsinálni” – közölte csütörtökön az ATV stúdiójában Mihályi. A szakember nem ért egyet a módosítással: szerinte ezáltal ötvenmilliárd forint tűnik el az egészségkasszából és felgyorsul az elvándorlás a magán praxis felé.

„Ez tipikusan olyan konstrukció, amelyik a […] magas keresetűeknek jó, mert a vállalat, ahol dolgoznak, adómentesen tud nagyon magas juttatásokat nyújtani” – mondta a csütörtöki Startban Mihályi Péter.

Az adómentes betegbiztosítást a munkavállaló családtagjai is megkaphatják majd. Felső határa sem a támogatottak körének, sem a támogatás összegének nincs. Ellenzékben a Fidesz éppen ezt ellenezte. „A Fidesz meg fogja szüntetni azt az egészségügyi rendszert, amely nem az emberek oldalán áll” – fogalmazott 2007. szeptember 9-i sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter, az akkor ellenzéki Fidesz képviselője. Szijjártó akkor azt mondta: az ilyen változtatás azért születik, hogy egy szűk üzleti kör malmára hajtsa a vizet.

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint ebből is látszik, hogy nem tartja magát ígéreteihez a kormány. „A szokásos lopakodó módon, cinikusan, akkor ösztönzik a profitorientált magánbiztosítást, amikor a kötelezővel egészségbiztosítás pénzügyei rosszak, amikor folyamatos forráskivonás zajlik” – mondta telefonon az ATV-nek a szocialista egészségpolitikus, aki szerint a kétpilléres rendszerrel az alacsony jövedelműek sokkal nehezebben juthatnak majd megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz.

atv.hu

Nu, erre ment ki a VÁRÓLISTÁS" MANIPULÁCIÓSOROZAT...., AZ ORVOSOK ÁTMENTEK A SOK EZER LÉTREHOZOTT MAGÁNKLINIKÁRA, az állami kórházakban csak a kevésbé jó orvosok maradnak és az ide járó betegek sokkal alacsonyabb színvonalú ellátást kapnak majd ?????

CSODÁLATOS POLITIKUSI ITT A KEZEM, HOL AZ ORVOS ??? NÉP-ÁTVERÉST hajtott végre a FINESZ !!!!!

....AMÚGY AZ ÓVODA-ÉPÍTÉS IS BEINDUL.....mert fizetős lesz !!!

GYÖNYÖRŰŰŰŰŰŰŰŰ!!!!!!!

MaczyLaczy 2011.12.19. 08:27:00

"Egyre világosabban látszik: ha nem következik be valamilyen politikai korrekció, az ehhez hasonló lépések hosszabb távon „gyurcsányi” méretben hitelteleníthetik el a Fideszt."

Kedves Gábor, ugye csak viccelsz? Ennél a bagázsnál már csak Te hiteltelenedtél el gyorsabban!

béla a görög (törölt) 2011.12.19. 08:27:27

Jó reggelt!
Kedves posztoló!
1) Igazad van.
2) Már túllépett rajtad az idő/történelem.
a) Az MSZP (Gyurcsány) ellehetetlenülését össze se lehet hasonlítani a Fidesz (Orbán)/jobb(?) oldal ellehetetlenülésével.
Magyarul mondom: az államosítások mocskát nem mossák le magukról! (Öszöd?! ugyan kérem...)
b) PÉNZ (hiánya)! Államcsőd veszélye. mit szeretnének államcsődöt? és ez kapcsolódjon a jobboldalhoz? Hajrá!

lariflari 2011.12.19. 08:28:23

Egyébként én személy szerint pont letojom hogy önkényuralom van vagy királyság,csak ne engem nyomorítsanak már mégtovább,mert attól viszont ideges leszek én is,és a többiek is akik ezt az osztályrészt képviselik.

Jaffar 2011.12.19. 08:29:45

@lariflari:
Azt hiszem, ha valóban az lenne a helyzet, hogy a 2/3-ad azon dolgozna, hogy valóban jobban menjen a gazdaságnak és ezáltal nekünk, még akár olyan áron is, hogy le kell mondanunk sok (általunk észre sem vett) "kényelmi szolgáltatásról" (pl. nyuggerek ingyenes utaztatása etc.), akkor nem lenne a legtöbb embernek egy szava sem. De így..................egyre többen gondolkodnak a lelépésen és akik maradnak, azok meg inkább radikalizálódnak. Mohács kell ide, de talán még az is kevés lenne a jelenlegi helyzetben.

Jaffar 2011.12.19. 08:32:29

@kvadrillio:
Nincs baj a fizetös ovival, amennyiben az emberek annyit keresnek, hogy meg is tudják az ovit fizetni. Viszont én csak 5 éves kortól kötelezném az ovit. Aki elötte is be akarja adni, annak csak akkor legyen ingyenes, ha mindkét felnött dolgozik. Bölcsöde detto.

béla a görög (törölt) 2011.12.19. 08:32:49

@béla a görög: Ja és hogy én is szubijektív legyek!
Orbán/Fidesz - menjetek a ...csába! És a jobboldal is ha nem tud kiállítani késsel-villával enni tudó az EU-ban szalonképes embereket!

lariflari 2011.12.19. 08:32:51

@Jaffar: Pedig így van.A kádárizmusban bebetonozott módszereket próbálják meg felszámolni nemdemokratikus módon.Ilyen pl a BKV külsős cégei (takarítók pl) akiktől most fogják elvenni az összes melót nagyon helyesen,mert nem volt más mint a korrupció melegágya és pénzelcsordogálás.Majd lesznek BKV-s takarítók helyettük és több pénz megmarad.Na ezeket és ehhez hasonló dolgokat persze a média nem szellőztet.

Jaffar 2011.12.19. 08:35:58

@lariflari:
Az a baj, hogy mindkét esetben (önkényuralom, királyság) kevésbé szoktak a zemberek boldogok lenni. Persze amennyiben ezek a dolgok szimbolikusak, pl Nagy-Britannia, vagy a Svéd Királyság, akkor az más. Abból jó dolog is kisülhet. Viszont én azt nem tudom elképzelni, hogy egy komcsiból (a parlament fele ilyen), hogyan legyen jóságos király. Inkább a lefejezett, ill. elkergetett király jelzöje illene reájuk ;)

lariflari 2011.12.19. 08:37:01

A pénzelfolyást megakadályozni demokratikus bazsajgással nem lehet.Csak kemény antidemokratikus módon lehet gyors változást elérni,ami nem tetszik sokaknak,legfőképp azoknak,akik ezekből a kádárista módszerekből éltek.
Ilyenek voltak a biztosítók,az összes külsős cég,ahol is nagy lóvék csúsztak különböző zsebekbe.És még sorolhatnánk.

concret 2011.12.19. 08:37:15

@lariflari:
"... a Kádár korszakban bebetonozott módszereket és utódokat pedig demokratikus módon nehéz megreformálni,likvidálni stb."

Az a stb a mondat végén, na az nagyon érdekelne: mi jöhet a sorban az "utódok ... demokratikus megreformálás és demokratikusan likvidálása" után?

Te nem érted a szavak jelentését sem, miért próbálkozol ennyire hiábavaló módon a fogalmazással? Miért próbálod imitálni, hogy gondolkodsz?

livengood 2011.12.19. 08:37:43

Ön tévedett. Becsülöm Önt ezért a beismerésért. Érdekel a véleménye a továbbiakban is.

ailin 2011.12.19. 08:38:10

Még ha a fidesz után marad is itt valami demokráciának nevezhető rendszer, akkor is fennáll a kérdés, hogy mi jön utánuk?
Az szdsz lejáratta a liberalista értékeket, az mszp lejáratta a baloldaliakat, a fidesz most járatja le végérvényesen a konzervatív értékeket. Mi lesz így? Egy értékek és elvek nélküli országnak lehet jövője?

lariflari 2011.12.19. 08:39:06

@Jaffar: Szerintem érted te a lényegét a dolognak,csak a homokba dugod a fejed és nem akarsz tudomást venni róla,mint ahogy a többi sem,akik a fideszes módszereket kritizálják.Pedig máshogy nagy változást nem lehet elérni.Nem lehet reformokat csinálni demokratikus sz@rakodással.

bierkamp 2011.12.19. 08:40:03

Szájtépést, siránkozást befejezni!!!!!
...Elő az "ágyukkal" és tenni valamit. A tüntetéseken csak röhög a NEMZETI SZAR BANDA......az már nem elég.!!!!!!!!
Nem tüntetni és utat lezárni kell, hanem "ODACSAPNI! hogy beledögöljenek !!!!!!!

lariflari 2011.12.19. 08:40:19

@ailin: Neked mitől nem mindegy hogy demokrácia van van önkényuralom ha minden nap rántotthúst ehetsz és van fedél a fejed felett?

xsasha 2011.12.19. 08:41:34

Az első Orbán kormány idején is az volt az ijesztő, hogy olyan eszközökhöz nyúlt Orbán, amik egy felelős vezetés kezében jól is elsülhetnek, de ugyanúgy vissza is üthetnek.
A kormányváltás után be is bizonyosodott azonnal, hogy ez nem csak veszély, de maga a valóság.
A mostani 2/3-os üzemben sem az a probléma, amit véghezvisznek. A MaNyuP döntés is helyes volt, és az alkotmányozás is egy jó döntés volt, ha már lehetőség adódott rá. És valóban olyan történelmi helyzet volt, hogy a demokráciánk álságos működése megakadályozott volna nagyon sok szükséges válságkezelő lépést. A mai magyar demokrácia egy protest demokrácia, amelyik buta módon manipulálható, és nem az értékteremtés és cselekvésre motivál, hanem hogy a politikus úgy tegyen, mintha kormányozna. Hozzászoktunk az ostoba filmekhez, ahol minden nőnek nagy melle van, és ez kell a jóléthez; Ahol úgy állítják be a helyzeteket, hogy abból a legütősebb látvány jöjjön ki. És a kultúra, demokráciagyakorlat nélküli társadalomnak erre van szüksége.
Orbán Viktor felülről akarta ezt a problémát megoldani: kiszolgálni a látványt és mellette tenni, amit tenni kell a paravánok mögött, érzékeny látszategyensúlyokon lépkedve. De ennek két problémája is van. Az egyik dolog, hogy később jön az ellenzék, és ugyanezeket az eszközöket fogja használni, akár olyan hihetetlen ostobasággal és felelőtlenséggel, mint Gyurcsány. A másik még rosszabb. Ugyanis Orbán hiába végzi ezt hatalmas politikai intelligenciával és nemzeti elkötelezettséggel. A fideszesek jelentős része kellően primitív ahhoz, hogy a történésekben ne lássa a fegyelmezett felelősségtudatot - csak az arroganciát látják és tanulják meg, és azt látják, hogy ez sikeres.
Az már ma látszik, hogy Orbán nem tudott olyan áttörést elérni, mint amekkorát szeretett volna, és amire szükség lett volna a rendszerváltáshoz. A médiatörvényre felépített támadás és a közbevágó válság olyan harcokra kényszerítették, amik megkérdőjelezik, hogy képes lesz még a társadalmat átformálni.
Én úgy látom, hogy ha alulról nem indul meg a civil szféra szerveződése (nem a látványbohócok és magukat egymilliónak nevezők, hanem érték alapon szerveződő civilek), akkor sosem fogunk kitörni abból a fogságból, amit a mai történelmi helyzet produkált.

concret 2011.12.19. 08:41:49

@lariflari:

Legutóbbi diktatúránkban, a Kádár-rezsim idején is milyen jól sikerült megakadályozni a "pénzelfolyást", ugye?

Ha még nem éltél, vagy már nem emlékszel: ennek alternatívájaként próbálkoztunk a demokráciával, ami számos országban jól működött és jól működik.

Talán hozz egy pozitív példát eredményes diktatúrára, akár csak gazdasági szempontból is!

Alonee 2011.12.19. 08:41:51

@idelle: A csudát, TG nem azt írja amit gondol, hanem ami aktuálisan őt a legnépszerűbbé teszi. Nem kell felébrednie, ébren van a kis nárcisz.

lariflari 2011.12.19. 08:44:02

@concret: Talán szavazásra kellett volna bocsájtani hogy elvehetik e a magánnyugdíj pénzeket hogy abból fizessék apám anyám nyugdíját,vagy hagyják éhenhalni az összes nyugdíjast és kihirdessék az államcsődöt?
Csak mert ez demokratikus lett volna.

Parajpuding 2011.12.19. 08:44:28

Kedves Gábor,
Mikor fog végre neked lesni teljesen a tantusz?
Aljas emberek nem fognak megállni.
Ez már nem naivítás, óvatosság, vagy optimizmus részedről, hanem vak ostobaság, a fej homokba dugása.
Legfeljebb annyi vígaszod lehet, hogy nem vagy - sajnos - egyedül ezzel.

Jánosbá 2011.12.19. 08:44:43

Török Gábor baklövései, kapitális félreértései után felmerül bennem a kérdés: milyen jogon nevezi ő magát politikai elemzőnek.
Ahhoz ugyanis kell(ene) egy megalapozott, mindenhol és minden szituációban prezentálható, védhető, vagy megkockáztatom, védelemre nem is szoruló értékrend. Az fajta erkölcsi "0" kilométerkő, amihez képest elé lehet indulni.
Valószínű Török Gábornak pont ezzel vannak legnagyobb problémái.
Gusztustalan, ahogy ebben az írásban is próbálja mentegetni azt, ami Fidesz oldaláról már nem menthető ...

2011.12.19. 08:44:58

Na tessék, egy fidesznyik troll...

Ki beszélt itt az MSZP-ről?
A demokráciáról van szó.

lariflari 2011.12.19. 08:45:17

@concret: Nem volt Kádás diktatúra,annak a rendszernek más volt a neve és a lehető legjobbat hozták ki a helyzetből az akkori politikusok.Nem véletlen voltunk Vidám barakk ugye?

belekotty 2011.12.19. 08:45:50

@ailin: "a fidesz most járatja le végérvényesen a konzervatív értékeket" - csak előtted, mert te azt hiszed hogy ezek azok.

balfék 2011.12.19. 08:45:57

T.G. még mindig ott tart, mint másfél éve. Az akasztófa alatt is demokrácia megléte mellett érvel.

papugaja 2011.12.19. 08:46:07

Ha mindent megtehetek, nem kell figyelembe vennem az ellenvéleményeket. Akkor sem, ha segítenének a helyes út megtalálásában, hiszen mindent megtehetek, és a kritika elfogadása csak a gyengeség látszatát keltené - feleslegesen.
Így viszont nem veszem észre időben, hogy a helytelen döntéseim egyre mélyebb, egyre szűkebb zsákutcába visznek.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.19. 08:46:19

itt az ideje keresned valami szakmat, amihez ertesz, oromet okoz es sikereid vannak benne.

nem ugy mint ez, ahol csufosan lebogtel, hiaba ugattuk, gabor bakker, ez f@szsag amit irsz, ennyire vak, ennyire naiv nem lehetsz...

de latszik, hogy meg most sem fogod fel, hogy a fidesz klasszikus maffialapokon mukodik. akkor kapsz poziciot, ha osszesaroztad magad a partert. nem lesz ellentmondo kepviselo, mert mindenkirol anyag van. mindegyik saros. ha kibeszel, abban a pillanatban elorantjak rola a terhelo adatokat es a pinter vezette rendorseg elkapja, a polt vezette ugyeszseg megvadoljha es a hando vezette birosag eliteli, aholis aztan a pinter vezette bv intezetben vigyaznak ra.

orban vege csak az osszefogas lehet.
ezert is nyirta ki a komplett magyar kozeletete, ugrasztott egymasnak mindenkit mindenkivel - mert gondolom az tiszta, hogy az lmp, a dk es az mszp mind balos pl, elmeletileg szovetsegeseknek kellene lenniuk. de azt vagdossak egymas fejehez, amit orbantol tanultak...
orban szavaival tamadjak egymast az orban altal meghatarozott tamadasi feluleteken.

belulrol nem buktathato, mert kezben tart mindenkit, gyakorlatilag elet-halal ura a fideszben.
marad a magyar osszefogas - haha:-D - vagy a nemzetkozi segitseg.
a fideszbol soha, senki nem fog orban ellen fordulni. ha meg mindig nem tudod miert, akkor kerdezd meg vancsik zoltant.

ja

hogy ot mar nem lehet.

pech...

belekotty 2011.12.19. 08:47:11

@lariflari: Igazad van! Hitler és Sztálin sem szarakodott holmi demokrációval és óriási változásokat "reformokat" valósítottak meg. Igaz volt pár tíz millió áldozatuk. Remélem te az áldozatok között leszel!

lariflari 2011.12.19. 08:47:31

@concret: Számos országban annyira jól működik a demokrácia,hogy éppen most omlik tőle össze az egész világgazdaság.Kádárék nagy szlogenjének,miszerint a nyugati kapitalizmus döglődik,most jött el az igazsága.

panelburzsuj 2011.12.19. 08:47:49

@kuktabúvár:

És egy mindenhatótó köröl igen szűk a "semleges zóna". Lenyűgözött hívek után minden átmenet nélkül a fintorgó utálkozók következnek.

Magyarország szép példa arra, hogy ha sok keserűséggel is jár, de valahogy mégis üzemképes az "ároksásó demokrácia". Sokba kerül a négyévenkénti személyzetcsere, sokba kerül a nehézkes átállás, de a koalíciós bénultság is lehet ugyanennyire drága mulatság.

Az Unión belül viszont nem működik a vagy-vagy séma. Egyszerűen nem arra van kitalálva, hogy 27 tagállam ész nélkül fusson egy ilyen vagy olyan karizmatikus vezér után. Az unió sokkal inkább részvénytársasági, vagy virilista szellemben megalkotott intézmény: minden szereplőnek megvan a maga jól meghatározott súlya, és a döntéshozatal sokkal inkább üzleti tárgyalás, kalmár-huzavona, mint harctéri parancsosztogatás.

Lehet ezt utálni, megvetni, fúrni - akkor is ez van. Nagy tóban kis hal vagyunk, és éppezért teljesen egyértelmű, hogy bajkeverőként sokkal nagyobb károkat tudunk okozni a közösségnek, mint amennyi hasznunkat valaha is látnák.

(Gyanítom, hogy uniós körökben kevés kontrproduktívabb dolog van, mint az "otthoni" kétharmad örökös hencegő lóbálása ... )

hegyilány 2011.12.19. 08:47:55

Lehet, hogy megint tévedek, de nem hiszem, hogy mindezzel a magyar demokrácia lenne végveszélyben."

Hát. Igen. Nagyon meglehet, hogy nem téved a Török Gábor.
Csak az a baj, hogy egy ország sorsa van (esetleg) végveszélyben.
Egyre jobban nyilik a társadalmi csoportok között az oly sokat emlegetett, bizonyos "olló". Némelyek jobban élnek mint tavaly? mások meg sodródnak, haladnak az elszegényedés felé.
Tehát nem a demokráciát kellene annyira félteni, mert arra különös figyelmet fordit a kormány. ? A szinte mindent átiró, betonpolitika ellenére is.
Hanem azt, hogy emberi életek dőlnek romba. Lassan már ebben is egyedülállóak leszünk itt")?
És még nincs vége??

lariflari 2011.12.19. 08:49:22

@belekotty: Lehet diktatúrát csinálni másként is.Illegálisan,demokráciának álcázva.Mint ahogy most csinálja a fidesz.
Bár mint ha az álcával volna némi gond időnként,szal jobban is vigyázhatnának.DD

Jaffar 2011.12.19. 08:52:29

@lariflari:
Az a baj a fidesz-szel, hogy a hülyeségük a szorgalommal párosul és ez a lehetö legrosszabb kombináció. S te hiába emelsz ki 1 jó dolgot, ha arra én neked 10 rosszat tudok mondani. A végeredmény a rossz marad. Ha a jelenlegi banda sikeresen kormányzik, ahogy ök ez állítják, akkor hozzájuk képest mi volt a "zelmúlt 8 év"? Asszem kettönk közül te vagy az, akinek a feje, ha nem is a homokban, de legalább egy seggben van. Illene már kihúzni onnan és letörölni szart a szád széléröl, mert már eleget nyaltál. HA visszanézzük a kommenteket, egy évvel ezelött még jó 40% védte a fidesz már akkor is égbekiáltó hülyeségeit. Mára ez leapadt 1-2 kitartó kommentelöre, mint amilyen te vagy.
Az, aki itt szidja, hordja öket, az mind azért teszi, mert rájöttek, hogy ök sem jobbak, söt, rosszabbak, mint az elödeik.

Bár én vagyok a hülye, mert etetem megint a troltt..... :S

concret 2011.12.19. 08:52:35

@lariflari:

hát, ha Neked vidám volt, az a véleményeid fényében nem is meglepő. nekem nem csak elvi okokból volt diktatúra (hiszen egy adott uralkodó csoport jog szerint megdönthetetlen uralma volt, alkotmányban deklaráltan), hanem a morális és gazdasági lezüllés korszaka is volt.

gyönyörűen reprezentálod a kontinuitást a kádárizmus és az orbánizmus között. Pedig Orbán ennél többet tud: ő szintetizálni volt képes a kádári- és az imrédy-gömbös-nosztalgiát. ez volt politizálása fő produktuma. a magyar politika tökéletes zsákutcája.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.19. 08:52:50

@lariflari: omlik a loszart

nrem a demokracia omlik ossze. egyszeruen igy mukodik a kapitalista piacgazdasag. neha van egy kis valsag, hogy elvaljon a szar a majatol.

az erdot is az erdoztuz elteti. az takaritja ki a korhadt szemetet es ad uj lehetosegeket.

de ennek a demokraciahoz semmi koze nincs.

concret 2011.12.19. 08:54:43

@lariflari: Tudom, tudom, egy a jelszó:

mindegy milyen, csak erős kéz legyen.

Továbbra sem próbáltál felhozni egy példát sem a sikeres diktatúrákra. Kíváncsian várnám. Nem zavarna, ha egy sem lenne?

almee 2011.12.19. 08:54:43

Hirtelen múlt péntek óta mekkorát változott TG...Nem azzal van a baj, hogy bírálja a kormányt, hanem azzal, hogy elég következetlen. Eddig az óvatos kritikus volt mindkét oldalra, péntek óta meg a fő ellenzéki.
Ez már így hiteltelen. Eddig szerettem.

menőmano 2011.12.19. 08:54:47

én leginkább a magyar jobboldalt féltem attól,"
Igen? És? Miért félti annyira a bloggazda a jobboldalt???

Totálisan érdekesnek találom. Árt a jobboldal politikájának? Sokkal többet árt a nép egy csoportjának.

Elárulok egy nagy titkot) Aki most a kormány intézkedéseinek nagy vesztese, talán nagyot bukik - függetlenül attól, hogy hasznos tagja ennek a társadalomnak.- nem biztos, hogy újra talpra tud állni.

Őket, ezt a réteget nem kellene félteni.???
Dehogynem.!!! Őket kellene a legjobban.

menőmano 2011.12.19. 08:55:52

Baromi jó a fotó a poszton.

Totális kordonbontás.

:(

lariflari 2011.12.19. 08:56:02

@Jaffar: Én csak próbálom más oldalról megközelíteni a dolgokat és próbálom megérteni,mit miért tesznek.Nyilvánvaló vannak súlyos hibáik.Nem védem őket,én csak vesztettem eddig velük,méghozzá sokat,de mindig próbálom megérteni az másik embert,hogy mitmiért csinál.

Megfigyelo 2011.12.19. 08:57:08

Mene, tekel, ufarszin.

lariflari 2011.12.19. 08:59:26

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Az egész világ élő péda lehetne.A demokrácia csak egy álca mindenütt arra,hogy a tömegeket lehúzzák és kizsákmányolják.
Olyan hogy demokrácia,nem is létezik valójában.A pénz dikták,a kutya meg ugat.

menőmano 2011.12.19. 08:59:27

De akkor összességében mi a probléma? "

Szoktam kérdezni (én is).

Mi történt, mi a baj???

Csupán csak annyi, hogy a társadalom egy csoportja, mindennapi életében csak vegetál.
Azt hiszem ebben minden benne van.

ailin 2011.12.19. 09:00:23

@belekotty: az teljesen mindegy, hogy én mit hiszek. Az a lényeg, hogy ők konzervatív, jobboldali pártként definiálják magukat, legyen ez (is) bármennyire hazug állítás
Emlékszel még a hírhedt Matolcsy-féle, ez nem államosítás, mert az ellenkezik a konzervatív értékekkel,amelyeket a kormány képvisel kijelentésre?

kurgan 2011.12.19. 09:03:07

"legfeljebb pár esetben rezgett a léc". :D
de ez legalább megmagyarázza, hogy miért "leginkább a jobboldalt félted". miközben ezek az országot vágják tönkre. gyurcsányék csak gazdaságilag, orbánék politikialag is (a gazdasági teljesítményük éppolyan katasztrofális).
az a helyzet kedves Gábor, hogy ezt már tavaly is látni lehetett, hogy ez a banda gátlástalan. az elfogultságod megakadályozta hogy ezt felismerd, bár legalább beismered. de még mindig nem teljesen, és kezdhetnél az országért is aggódni, nem csak az ún. jobboldalért.

menőmano 2011.12.19. 09:03:15

oppá"

Úgy bizony!! Hálás lehet mindenki a mostani politikai folyamatokért.
Egyik csoport azért, mert jobban él, a másik meg azért, hogy még nem halt éhen, vagy esetleg még nem árverezték el a házát, mert azon csak halmozódnak a ki nem fizetett számlák összegei??? és még lehetne sorolni.

Akkor tessenek hálálkodni.!!!
osztjónapot!!!!

concret 2011.12.19. 09:03:29

@panelburzsuj:

A magyar politikai hagyomány fő fundamentuma a bal- és a jobboldal antagonisztikus szembenállása:

- a két világháború között erősen marginalizált volt a hazai baloldal,

- Rákosi és Kádár a föld alá (vagy emigrációba) szorították a hazai jobboldalt.

A két oldal nálunk eleve nem verseng, hanem a másik megsemmisítésére hajt. Mindketten úgy képzelik, hogy huzamosan maguk adják a kormányzatot, és maguk kreálnak önmaguk számára szalonellenzéket. Az igazi plurális demokrácia tök idegen a hazai pártoktól.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.19. 09:05:42

@lariflari: "Az egész világ élő péda lehetne"

lehetne elo pelda, de nem az

ezert varom toled, hogy ne csak a levegobe beszelj.

azt elhiszem, hogy te barki valagat szivesen kinyalod egy kis hamis biztonbsagerzetert. keszseggel elhiszem, hogy gerinctelenul barkit hajlando vagy szolgalni, aki bosszut all a hatalom eszkozevel a velt, vagy valos serelmeidert, jogosulatlan elonyt biztosit neked szervilitasodert azokon a teruleteken, ahol butasagbol, gyengesegbol, lustasagbol elbuknal.

de az, hogy te nem vagy kepes emberkent elni es viselkedni nem azt jelenti, hogy mindenki szereti, ha sz@ros a szaja.

menőmano 2011.12.19. 09:06:30

szaladnak ebbe az erdőbe,"

Azzal nem is lenne baj. :)) Csak az a probléma, hogy egy egész országot totálisan visznek magukkal.
:))

tarackos 2011.12.19. 09:07:04

Gabor, az egész világ a hazai demokrácia állapotán van megdöbbenve, szerinted meg nincs itt semi gáz, ez még belefér. A rezgő lécek között a semmiségi törvényt -azaz azt, hogy a parlament ítél az igazságszolgáltatás helyett- meg sem említetted! Szerinted egy következő kormány a koncentrált hatalomnak még örülhet is. Eszedbe sem jut mekkora pérókról van szó!

Gábor, éppen ez a végtelenül ostoba felfogás vezeti a kétharmadot is!

szopacs 2011.12.19. 09:07:35

@2llkedő: Jobboldal ismerve?

A jobboldal elnevezés eredetileg a nagy francia forradalomra vezethető vissza, ahol a Nemzeti Konventben az elnöktől jobbra foglaltak helyet a monarchiát és a nemesi előjogokat / a status quo-t/ támogató és radikális változásokat elutasító képviselők, vagyis az ancien régiem hívei.

A jobboldaliság a világot abszolútumnak, az embert pedig ehhez képest relatívumnak tekintő világszemléletü politikai vetület.

A jobboldal mérsékeltebb formáiban a nemzettudat a hazaszeretetként és hagyományok iránti tiszteletként nyílvánul meg.
A hagyomány és tekintély tiszteletéből indul ki, szemléletét a történeti vagy vallási alapon nyugvó társadalomfelfogás jellemzi.
Sokszor hivatkozik érzelmekre, nem racionális vélekedésekre, gyakran nacionalista.
Elfogadja a nagyobb társadalmi különbségeket.

Mária 2011.12.19. 09:08:13

@hoplita:

"Azt ne mondd mán, hogy egész viszkonzinban él egy tucat embernél több, aki tudja hol van Magyarország...mert az kizárt dolog."

Lehet, hogy alapból nem tudja, de ha van onnan ismerőse, akkor rágúgliz és megnézi. És akkor éghet a derék magyar, mint a rongy. Elég durva dolgokat dob a találati lista mostanában, ha valaki nem a csikós-gulyás-pornósztár háromszögben gondolkodik.

Te egyébként tudod, hogy hol van Visconsine állam?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.19. 09:10:10

@almee: A múlt héten még tovább ment a kormány mint eddig korábban. De Orbánéknak egyszer majd a szavazók elé kell hogy álljanak. Ha nem lesz gazdasági fejlődés, ami ezt az egészet legitimálja, akkor : Vae Victis.

lariflari 2011.12.19. 09:10:24

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Szerinted mi volt a különbség a szoci ratyizás és az Amerikai Egyesült Államok elnökének családja megfelelő pozíciókba való kerülése között?Tényleg nem veszed észre,hogy lényegében mindenütt ugyanaz megy,demokrácia vagy diktatúra,szocializmus vagy bármi más címszó alatt???
Nincs különbség.

Mária 2011.12.19. 09:11:36

@lariflari:

"Nem véletlen voltunk Vidám barakk ugye?"

Kár, hogy a magyar ember azóta se tudott kilépni a barakklakó szerepéből. Úgy értem, 22 év alatt nem tudott felnőni ahhoz, hogy ne agymosott alattvalóként, hanem érett felnőttként gondolkozzon a sorsáról.

A kádárizmusnak ez a legnmagyobb bűne, hogy infantilis zombikat csinált a magyarokból.

lariflari 2011.12.19. 09:15:05

@Mária: Ugyan mit tehettek volna?Egy kis ország.Hadba küldi a Szovjetunió ellen a csapatait?Ugye te sem gondolod ezt komolyan?A lehető legjobb megoldást választották.A békét,ami viszonylagos nyugalommal is járt és általános jóléttel.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.19. 09:16:24

@lariflari: ha neked nincs kulonbseg, akkor miert nem koltozol eszak-koreaba? kinaba? kubat mar annyira nem javaslom, mert, hogy , hogy nem, azt varjak, hogy vegre elkaparhassak azt a szakallas barmot es nyithassanak az usa fele es vegre demokracia es piacgazdasag lehessen ott is.

ha neked nincs kulonbseg az aazert van, mert elkurtad az eleted. nem kicsit, nagyon. es egy elkurt eletnek valoban teljesen mind1, hogy mi van korulotte.
de az en eletem mukodik. milliok elete mukodik. ugyhogy get a life, kiscsavo, kapd ossze magad es ne masokkal csesszel ki azert, mert semmire nem vagy jo, vagy semmirevalonak erzed magad.

egyebkent csak egy fontos kulonbseg...

te megteheted, hogy elkoltozol ahova akarsz. akar egy diktaturaba is. es ott jol erezheted magad. de probalj meg egy diktaturabol demokraciaba koltozni...

ugyhogy te megteheted, hogy elhuzol innen. ne ide hozd az elmebajodat. menj utana te.

panelburzsuj 2011.12.19. 09:16:39

@concret:

Na de fújd föl, nem csupa agg Wittman Máriák vínak vénséges Vitányikkal.

Te tényleg látsz a két főkolomposban (Fidesz, MSZP) bármiféle olyan vonást, ami a "klasszikus" balban és jobban valóban érték, elkötelezettség, kiállás? Látsz társadalmi beágyazottságot, élénk, élő pártéletet, valódi, "interiorizált" eszméket és hiteket?

Mert én ripacskodást, pozőrködést és konc fölötti marakodást látok. Tökéletesen öncélú gangek háborúja - semmi több.

2llkedő 2011.12.19. 09:16:46

@butus: "a gazdaság területén az állam minimális szerepvállalását hirdeti. A szabadpiacra, a szabad versenyre és az egyén öngondoskodására épít;"

Hol v an ilyen a mai jobboldalban?

almee 2011.12.19. 09:17:32

@ciceró: Én TG-ról írtam.
Mert nála egy nagy fordulat volt múlt héten. Ez kicsit visszatetsző. Nem konzekvens.

Orbánék meg majd a szavazók elé állnak, úgy ahogy Fletó is tette. És majd akkor eldöntik a szavazók hogy döntenek.

Én csak annyit írtam, hogy még egy objektívitásnak legalább a látszatát fenntartó elemzővel kevesebb.

Mária 2011.12.19. 09:21:32

@menőmano:

"Hálás lehet mindenki a mostani politikai folyamatokért.
Egyik csoport azért, mert jobban él, a másik meg azért, hogy még nem halt éhen, vagy esetleg még nem árverezték el a házát, mert azon csak halmozódnak a ki nem fizetett számlák összegei?"

Úgy tudom, az ex-keleti blokk jelenlegi uniós tagállamai közül sem Lengyelországban, sem Csehországban, sem Szlovákiában, sem Romániában nem halnak éhen a népek, nincs hír tömeges kilakoltatásról, sem pedig arról, hogy öt emberből kettő nem tudja időben fizetni a közüzemi díjakat.

Pedig egyik nép se arról híres, hogy önként "hálálkodna", vagyis alázná meg magát bármilyen hatalom előtt.

Nadehát hol van az a híres büszke szláv önérzet vagy a latin virtus a legendás magyar önmarcangoló, szolgalelkű megalázkodáshoz képest?

Ezért tartanak ők ott, ahol, mi meg ott, ahol.

lariflari 2011.12.19. 09:21:32

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Ahogy elnézem neked lételemed az észnélküli fröcsögés,ez adja minden napi erődet.Meg sem próbálod megérteni a kormány döntéseit,csak fröcsögsz a nagyvilágba.Ha itt diktatúra lenne,akkor most jönne értünk a nagy fekete autó.JÖNNEK ÉRTED?AKASZTANAK TÉGED?Ha nem,akkor talán fogd be a pofádat kisanyám és ne írkálj ökörségeket!

hoplita 2011.12.19. 09:21:40

@kpityu2:
Úgy bizony!
Egy mondat és minden benne van....
Hozzátéve, hogy csak nagyon kevesen tudnak élni vele-mellette.....azok az államférfiak, a többi csak a rémpanoptikum részlegbe váltja meg az örökbérletet.

lariflari 2011.12.19. 09:23:05

Majd ha Török Gabi eltűnik és nem írkál többé,na majd akkor rinyálhattok hogy diktatúra van.Addig meg talán kusshadjatok!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.12.19. 09:26:10

Érdekes, hogy anno, az elfeledett 1994-ben az MSZP-SZDSZ kétharmad feleekkora pusztítást nem végzett, igaz, a Horn kormány alatt is kacsingatott ránk az államcsőd.

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: A legkevésbé sem vitatható, hogy kétharmaddal lehetne csodát tenni (bár a parlament és a törvényi határok demokratiks bohóckodásnak ítélése éppen a nyilasok és a komcsik kedvelt elgondolása volt), ellenben a képlékeny, proaktív állam helyett egy naponta változó, követhetetlen és bizonytalan gazdaság- és nemzetpolitikát kaptunk, valamiféle szabadságharcos mázzal.

Mária 2011.12.19. 09:26:56

@lariflari:

Szeretnéd mi?

:)

Apropó, eltűnés: észrevetted, hogy Kumin blogger pakolt, és átköltözött a bloghuról az egyik nemrég indult hírportál bloggercsapatába?

Nem bírta szegény a zegyszerű nép őszinte bírálatát :)

panelburzsuj 2011.12.19. 09:27:09

@panelburzsuj:

Csak szemléltetésül:

Gaudi-Nagy vagy Volner nem tudna megtanulni két hét alatt teljesen autentikusan énekelni - Fideszül? És viszont: a 200 akárhány fideszes tökolop fele, kétharmada, háromnegyede vajon zsigerileg képtelen lenne "mégpatriótábbra" venni a figurát?

Oekeshott, az ...

Diocles 2011.12.19. 09:28:03

hvg.hu/itthon/20111219_Orban_IMF_harom_pontos_ultimatum

az EU/Olli Rehn meg akarja puccsolni a a kormányt, helytartókormány ("szakértői kormány") kell, ehhez keresnek a cikk szerint is árulókat, és persze a véleményformáló értelmiség támogatását.

Miközben megértem TG-t, h látványosan szembefordult a Fidesszel, szerintem nincs igaza.

Nem, kedves Török Gábor, az nem demokratikus, ha néhány kilóra megvett áruló, ilyen-olyan megkeresésekre megpuccsol egy kétharmaddal megválasztott kormányt. Egy ilyen kormánynak semmiféle társadalmi támogatottsága nem lenne, és a puccsisták sem jönnének ki jól a dolognak.

Ha olyan a szitu, h ez így nem megy tovább, akkor jöjjön az előrehozott választás, az elit vázolja fel a népnek, h mik a lehetőségek, alakuljon új kormányzat, akár "nemzeti" nagykoalíciós egységkormány.

De ne valami "puccskormány" vagy "puccsfrakció", ezt senki, legalább a nagy többség, nem fogja elfogadni, ez egy nagyon rossz ötlet.

hoplita 2011.12.19. 09:28:23

@Jaffar:
"....Ha Gyurcsánynak börtönben a helye, akkor ezek szó szerint akasztófát érdemelnének...."

Na ne mondd!!!!
Tényleg?
És ki fog akasztani? TE, a kis fotelhuszár?
Vágtál már el élőlény torkát? Akárcsak egy tyúkét?
Muhahaha....!
Ráadásul elkúrót nyúzni is kéne, előtte...tudod mi az afgán ing?

panelburzsuj 2011.12.19. 09:29:16

@2llkedő:

Kanadában?

Új-Zélandon?

Szabad a gazda: elárulhatod ....

S2000 2011.12.19. 09:31:02

Gábor, sajnos csatlakoznom kell néhány korábbi bejegyzéshez. Úgy érzem, hogy vagy tényleg nagyon jóhiszeműen próbálsz meg mindent megközelíteni (ami már inkábbb naivitás), vagy nem akarod látni a lényeget.

Egy időben rendszeres olvasója voltam a bejegyzéseidnek, de az ilyen - az elmúlt másfél év realitásaitól teljesen elrugaszkodó köldöknézegetés jellegű - bejegyzések miatt már jó ideje nem olvasom az írásaidat.

Születésem óta (1973) 12 évet éltem/élek külföldön, de - egészen mostanáig - soha nem fordult meg a fejemben, hogy végleg elhagyjam a hazámat. Én még emlékszem a Kádári gulyáskommunizmus hangulatára. Most - két évtizeddel a rendszerváltás után - ugyanezt érzem. Aki erre az mondja vagy írja, hogy alapvetően rendben van, az óriásit téved.

A mindenható kétharmadról pedig röviden annyit, hogy mivel Orbán a Kádári gyulyáskommunizmusban szocializálódott, nem tud és/vagy nem akar szabadulni az akkor megtanult reflexektől. Az ország nagyobbik fele (kétharmada??) pedig vígan asszisztál ehhez, pont úgy, ahogy Kádár alatt. Ugyanakkor az emberek több mint kétharmada gondolja úgy, hogy nem jó irányba mennek az ország ügyei.

Tragédia.

kanbatu 2011.12.19. 09:31:22

"Lehet, hogy megint tévedek, de nem hiszem, hogy mindezzel a magyar demokrácia lenne végveszélyben.
...
Az új kormányok – bármilyenek is legyenek - talán még hálásak is lesznek a koncentrált hatalomért, meg persze a sok furcsa precedensért, amelyek alkalmazása ellen hitelesen nehezen ágálhat majd az előbb-utóbb ellenzékbe kerülő Fidesz."

Lehet, hogy tévedek, de ez a két mondat egy bekezdésben szerepel.

Nem úgy van, hogy a Fidesz rossz, ezért ne kapjon ekkora hatalmat, hanem úgy van, hogy akinek ekkora a hatalma, és ezzel visszaél, az rossz, bárhogy hívják. Ebben biztosan nem tévedek. Úgyhogy a magyar demokrácia van végveszélyben, többek között azért, amit leírtál.

László56 2011.12.19. 09:32:23

Szép jó reggelt Mindenkinek

A mindenható kétharmadról értekezik az elemzőnk, változtatva a korábbi véleményét.. Szükséges ? Veszélyes ? Vagy csak szerencse, a hatvan éve tartó szerencsétlenségünkben ? Vagy talán növeli a szerencsétlenségünket ? Ahány ember annyi vélemény. De, ugyanannyi a véleményváltoztatás is. Az elemzőnknél látjuk a legjobban, ha a saját zsebén érzi a politikát, akkor tudja a véleményét a leggyorsabban megváltoztatni. Itt a magán nyugdíjpénztárak végleges átalakítása az, ami megint a zsebét érintette. Ezért felvette a harcot a kormány ellen.

A demokratikus politika azonban nem a saját egyéni zsebről szól, hanem a többség zsebeiről, a többség politikai akaratáról. A többség az ami az ország kormányának a legitimációt szolgáltatja. Mégpedig a választás pillanatának többsége, a következő választásokig. Ugyan elemzőnk demokratának képzeli magát, de mégsem akar a demokratikus döntésbe belenyugodni. Harcoljon, ha úgy érzi hogy harcolnia kell. Élvezze annak a demokráciának az előnyeit, ami ellen harcol. Ilyen is van.

Egy élhető demokráciában azonban a többség figyelembe veszi a kisebbségi akaratokat is és lehetőség szerint, egy részét, beépíti a többségi politika akaratába. Ennyit egy régi demokratikus állam szokásairól.

Nálunk sajnálatos módon a primitív kommunisták úgy vezették be a demokráciát, hogy a többségi akarat, az a többség diktatúrája is. Most isszák ennek a levét, mert a korrupt és rabló politikájuk folytán, ki kellet adni a kezükből a többséget. Képmutató módon, akkor sajnálkoznak azon a többségi diktatúrán, amit ők vezettek be, amikor kicsúszott a kezükből a hatalom. Amíg hatalmon voltak a proletárjaink, nem volt problémájuk evvel a demokrácia adta, diktatórikus rendszerrel. Hiszen ez adta az ország kirablásának a lehetőségét. A saját zsebük előnyére és a polgárok rovására.

Egy élhető demokráciában azonban nem folytatnak a vesztesek, szünet nélküli választási harcot a következő választásokig. Egyszer nem tudják megfizetni, másodszor meg ismerik a demokratikus szabályok lényegét. Minálunk érdekes módon, amíg az országot romba dőlve adták át, addig az MSZP kommunistái meg tudják fizetni a véget nem érő választási harcot, hiszen a polgáraink rovására összerabolhatták magukat.
Az ország polgárai rovására, a külföldnek felajánlott előnyökért, a nemzetközi kapitált és közvéleményt is könnyen maguk mellé állítják. Ez ugyan minden demokratikus országban hazaárulásnak számít, de a proletárjaink nem ismernek mást. Hiszen erkölcsöt sem ismertek soha. Ezért a kérdés a következő.

Hogyan lehet egy erkölcsöt nem ismerő, diktatúrára és országrablásra berendezkedett pártot, demokratikus eszközökkel, rövid időn belül megsemmisíteni. Ismert, hogy a megsemmisítés nem demokratikus fogalmazás. De, itt nem is demokratikusan gondolkodó emberekről van szó, hanem kommunistákról és vörös fasisztákról. Minden polgári társadalom és demokrácia ellenségeiről. Akik nem szégyellnek a saját országuk ellen uszítani. Tipikus magyar probléma. A hazaárulást a nemzetközi proletáriát összefogásának nevezik el. Hogy attól az még hazaárulás marad ? Mit számít az nekik.

A magyar kormány lehetőséget kapott a magyar néptől arra, hogy megváltoztassa azt a politikai és társadalmi struktúrát, ami az ország kirablásához valamint a hazaárulás természetességéhez vezetett. A kormány igénybe veszi ezt, sőt kötelességének érzi a polgárok védelmét és végrehajtja mindazt amire felhatalmazást kapott. Erős és biztos kézzel. Hogy többen azt mondják, nem erre kapott felhatalmazást a kormány ? Azt a demokrácia szabályai szerint, a következő választások döntik el. Addig meg, mint jó demokraták, gyűlölködés nélkül kritizáljunk és legyünk türelemmel. Hátha mégis jól csinálja a kormány. Amiről viszont én vagyok meggyőződve.

Asszem 2011.12.19. 09:32:44

Én eddig mindig politikai célú leszámolásnak, a vesztesbe történő, biztos-ami-biztos alapú belerúgásnak tartottam az elszámoltatási biztosokat. Most viszont Orbánon számon kérném a Manyupból elkobzott pénzeket, és addig nem engedném közügyekhez, amíg el nem számol vele azoknak, akiktől elvette.

Csak ezért az egy lépésért, de ezért tényleg. Letöltendő börtönt kéne kapnia. Sukoró ehhez képest smafu.

Igazándiból ez az ügy és Orbán elszámoltatása lesz a demokráciánk és a legfelső vezető elszámoltathatóságának valódi próbája

concret 2011.12.19. 09:33:03

@Török Gábor:

Elvileg megérteném, hogy aggódik a hazai jobboldalért, pláne a baloldal lejáratódása után rettentő politikai vákuumot okozna egy hasonló jobboldali összeomlás.

Gyakorlatilag viszont szükséges lenne egy nagy jobbos kataklizma is. Mert a Fidesz mára jól látható módon (nem balszélről nézve) nem az amúgy is szegényes, a maga korában korszerűnek mondható polgári demokratikus jobboldal tradícióit követi (mint pl a '45-'46-os Kisgazdák hamar leszalámizott jobbszárnya), hanem permanens időutazást folytatva egyre ásatagabb előképeket utánoz.

Az egykor demokrata Orbán Viktor először a saját táborát centralizálta tökéletesen (lásd a Fidesz történetét '92-től), de első mandátuma idején még az országos politikában betartotta a demokratikus szabályokat. Személyiségének erőszakos jellege a 2002-es veresége után már egyre jobban dominált minden cselekedetében.

Sajnos a hazai, magát jobboldaliként meghatározó szavazótábor boldogan követte őt az egyre nyíltabban vállalt populista nacionalizmus és etatizmus útján: sokaknak eleve volt rá affinitása, OV személyes karizmája még a demokratikus érzelmű rajongóit is negatíve befolyásolta. Mostanra már oda jutottunk: nem csak a baloldali szavazó hiszi azt, hogy oda a demokrácia, ha nem az MSZP kormányoz, hanem a jobboldali szavazó is nemzethalált vizionál a Fidesz bukása esetén. Ez így nem mehet tovább.

A Fidesz mára károsan torz módon reprezentálja a magyar jobboldalt, tévhiteket szuggerál megmaradt szavazóinak. A magyar jobboldalnak is (aminek én is szavazója lennék) legalább egy lengyelországi mértékű differenciálódásra lenne szüksége, de nem a Fidesz-Jobbik vonal mentén, hanem egy korszerű, demokrata jobbközép-konzervatív tábor és egy tekintélyelvű, radikális szélsőjobb tábor szakadása mentén. Mert a Fidesz úgy integrált sok avult politikai színt magában, hogy mára ez határozza meg, és nem a marginalizálódott demokratái.

Persze ez csak vágy. Békésen viszont már nem fog kialakulni. Ezért ne sajnálja a jobboldalt, mert neki is végig kell mennie a maga újrastrukturálódásán. Szerintem.

Mária 2011.12.19. 09:33:08

@lariflari:

A magyaroknak a lelki tartása roppant meg a diktatúra évei alatt. Ennek a gyengeségnek nem sok köze van a tankokhoz, hacsak nem az, hogy más országok népét az ilyesmi megerősíti és összekovácsolja, minket meg megtört és szétzilált.

Erre nem büszkének kellene lenni, hanem szembenézni vele, és gyúrni egy kicsit erkölcsre, morálra és etikára.

hoplita 2011.12.19. 09:33:57

@kalozpart.com:
Ja.
Te csak tudod.:DDDD
Azzal már nem is fárasztalak, hogy értelmezd a jobb-bal fogalmát.

Az évek meg a rutin 2011.12.19. 09:34:31

@lariflari: Hülye vagy. Oroszországban is irogathatnak a Török Gáborok és a butábbja is (mint pl. te), attól még mindig Putyin nyer. A demokrácia minőségét nem elsősorban a közvélemény zajongása határozza meg, hanem a jogbiztonság és a kormány leválthatóságát biztosító választási szabályok. Amik most és az elmúlt másfél évben tűnnek/tűntek el itthon. Többek között.

kerecsen2010 2011.12.19. 09:34:53

@hoplita: Nekem él ott egy unokatesóm, akinek van 12 gyereke és jó néhány unokája. Úgyhogy egy tucatnál biztosan több van:) Amúgy olvasd el a srác részletesebb írását, abban pont kitér erre a kérdésre. Nemcsak olyan amerikaiak élnek ott, akik megválasztották Busht 8 évre.

Asszem 2011.12.19. 09:36:49

@S2000: Ne feledd, a kétharmad kizárólag Gyurcsány szánalmas, töketlen és velejéig korrupt kormányzása miatt jött össze nekik, ha lett volna értelmes alternatíva, talán még kormányra sem kerül a Fidesz, vagy minimum koalícióra kenyszerül egy erős, mérleg nyelve partnerrel.

Mennyivel jobb lett volna ha lett volna egy jobboldali SZDSZ.

lariflari 2011.12.19. 09:36:54

@Az évek meg a rutin: És talán nem érzed magad jogbiztonságban?Elvették a kecskeóladat tán?A manyupról most ne is beszéljünk,mert a politikusok után a második legnagyobb rabló banda a biztosítók.Tolvaj tolvajtól lopott,csak ennyi történt!

hoplita 2011.12.19. 09:37:59

@bierkamp:
Rajta...!
Viszket a bőröd? Megvakarják, ne félj.:DDD

Annyira szánalmasak vagytok ezzel a hőbörgéssel, hogy még röhögni is kínos rajtatok.

lariflari 2011.12.19. 09:38:25

@Az évek meg a rutin: És mitől nem érzed magad jogbiztonságban?Államosították a kecskeóladat tán?

nyünyüge 2011.12.19. 09:38:29

@László56:
"Egy élhető demokráciában azonban nem folytatnak a vesztesek, szünet nélküli választási harcot a következő választásokig. Egyszer nem tudják megfizetni, másodszor meg ismerik a demokratikus szabályok lényegét."

Ezt bírod írni, miután átélted a fídesz 8 éves ellenzéki létét? Amikor a haza nem lehetett ellenzékben egy percig sem?
Meg tudták fizetni - hitelből, ígéretből (most fizetik vissza, pl. a CBA-nak, busásan)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.19. 09:39:35

@2llkedő: ..no többek között pontosan ezért írtam, hogy nincs is ma jobb oldal! (amellett, hogy nem volt rendszerváltás!)

hegyilány 2011.12.19. 09:42:49

@László56:

Na végre! Legalább! Egy ember van ebben az országban, aki végtelenül örül a most zajló politikai folyamatoknak.
Ön biztosan nagyon elégedett és boldog ember!!!

panelburzsuj 2011.12.19. 09:43:42

@Mária:

"Minket" nem a tankok ziláltak széjjel, hanem a relatív jómód korrumpált. Kerek, jóllakott, teli pofával röhögtünk a tojásért szaladgáló ruszkikon és románokon, vagy a suttogva is rettegő keletnémeteken.

Persze: diktatúra volt nálunk is. De igen széles tömeg számára igen kényelmes diktatúra.

hoplita 2011.12.19. 09:45:30

@Mária:
Igen tudom....:))
Asszem az átlag jenkinél lényegesen többet tudok az államokról.:)))

menőmano 2011.12.19. 09:46:03

@László56:

Én totálisan féltem Önt!! Egyszer, véletlenül Önre omlik az a bizonyos mennyezet!!!
oszt.jónapot!!!

concret 2011.12.19. 09:46:09

@panelburzsuj:

Azért, mert az értékek mára eltűntek, a kíméletlen szembenállás megmaradt.

Ha hallgatsz néha drága jó Bolgár urat (én szoktam :)) a Klubrádióban, ismerheted, amilyen érzelmes rajongással emlegetik egyesek Gyurcsányt, kb úgy, ahogy @aszékelyek elfogult Orbán iránt. Ezt tényleg nem lehet értékek, tradíciók és érvek mentén értelmezni - vagyis egy tradíció továbbélt: az imádat és a gyűlölet tradíciója. Ez a magyar belpolitika fő motívuma.

fromdtod 2011.12.19. 09:47:25

@hoplita: És ugye miért is kellene tudnia bármit is róla. Burkina Faso-ról se tudnak többet.

panelburzsuj 2011.12.19. 09:47:38

@nyünyüge:

Vagy flúgos, vagy provokátor.

Vagy flúgos provokátor.

Te meg engedelmesen fölhúzod magad ...

hoplita 2011.12.19. 09:48:09

@Mária:
Mellesleg az angolul karattyolóknak már a hungary és a hungry szóképének első blikkre történő megkülönböztetése is jelentős problémát okoz.:)

táltos 2011.12.19. 09:50:54

Amúgy meg hiányolom azokat a megmondóemberes szövegeket, amiket az elmúl huszonvalahány évben minden héten lehetett hallani, hogy senki sem nyúl hozzá a nagy ellátórendszerekhez.
Hát most tessék hozzá van nyúlva mindenhez!
Nyugdíjrendszer, egészségügy, oktatás, közhivatalok.
Ja, hogy nem tetszik a rendszer? Tetszettek volna hozzányúlni korábban akkor most nem OV csinálná úgy, ahogy az neki tetszik.

2011.12.19. 09:51:10

@Amon: Tökéletesen egyetértek veled ! Hihetelen milyen a dolgokra képes kollektív tudatzavar.

graycivil 2011.12.19. 09:52:21

"Fideszes politikusoknak ajánlják kívülről Orbán székét?

Lehetetlent kér Orbántól az Európai Bizottság a Fidesz szerint. Az egykulcsos adó bebetonozásának feladása, a jegybanktörvény-tervezet visszavonása mellett a szigorú feltételekhez kötött készenléti típusú IMF-hitelt kellene kérnie a kormányfőnek, aki erre nyilvánvalóan nem lesz hajlandó – írja a hvg.hu."

nol.hu/gazdasag/orbanra_utazik_az_europai_bizottsag_

Azért tényleg megdöbbentő! Az EB egyszerűen normális gondolkodást kér. S mivel El Curo erre nem hajlandó, ezért még mártírt csinál belőle a FYDESZ-es hátvédsereg! F.Y!DESZ

aszekelyek 2011.12.19. 09:52:35

Kedves Gábor! Néhány nemet mondani képes képviselő azt is elintézhette volna, hogy 89-ben ne olyan szégyenletesen alkossanak egy alkotmányt, ahogyan tették azok, akik és ahogy az elején írod , az veszély volt és nem lehetőség. Ahol a bűnösök alkotják meg magukról a felmentő ítéletet. Éppen azért került abba a89-esbe egy nem nagyon valószinüen elérhető kétharmad, mely meg tudja változtatni azt a szégyenteljes 89-est. A nem eléggé megfontolt és mérsékelt ország kiárusításhoz pedig nem is kellett kétharmad. A bűnösök és népfelkelés megtorlók rejtegetéséhez sem. A hatalmuk átmentéséhez sem. Volt-e abban mérsékelt és eléggémegfontoltság? Nem hinném. Azok tartották kezükben az igazséágszolgáltatástól a valamit érő gazdasági rendelkezési jogokat, mint előtte. Ők azok, akik ma ágálnak de nagyon, hogy most azt a fincsit, amit összehoztak maguknak , valaki mégis rendszerváltozássá alakíthatja. Azok jajveszékelnek. Démosz nem nagyon ágál, hogy az 56-os oroszokat a népfelkelésre ráküldők és leszármazottaik hatalma elenyészik. Azokért se ejt könnyeket, akik a 89.óta eltelt években a koldusbotra juttaták az országot. A két csapat nagyjából pontosan fedi egymást. Mivel ugyanazok vannak médiumhoz jutás lehetőségével ma is felszerelve, tehetnek úgy, mintha valami nem demokratikus történne de szó sincs erről. HA tetszik, ha nem. Az érintettek és éedekeltek kivételével senkinek nincs kifogása az ellen, hogy most végre szépen és finoman félreállítsák a hatalmat soha nem engedőket. Akik ma is kizárólagosan akarnák azt birtokolni, mint az átmentett időszakban, fontos és releváns területeken. Igazságszolgáltatás. olvasom, schiffer azt mondja, már megszállták az igazságszolgáltatást is. Mér, ott eddig kik állomásoztak 89-éve, hogy meg kellett szállni , ahhoz, hogy valami köze a démosznak is legyen hozzá? A fejünk fölött döntötték el, hogy azok maradnak abban a hatalmi ágban , akik azelőtt is. Az mitől is volt jobb ennél? Kiknek? Nem történhetett volna meg szerintem az, amit elkövettek a statáriális bírák, 2006 októberében, szeptemberében, ami miatt ez a kormány amnesztiát adott a teljesen kétséges okkal elítélteknek. A rendvédelem sem aljasodott volna le oda, ahová. A napnál világosabb, hogy ezekkel muszáj volt valamit kezdeni. Egy egyszerű nyugdíjazástól ennyire oda lenni? HA csak nem a hatalom elvesztéséről van szó, melyet mindvégig birtokolhattak, mert akkor elintézték maguknak, amikor egyáltalán hajlandóak voltak leülni tárgyalni a kerekasztalhoz. HAllom, hogy a FIDESZT teljesen ki akarták hagyni. Valaki, akit tűzzel- vassal irtanak, intézte el, hogy mégis bekerüljenek.... Így már jobban értelmezhető, a mára megvetett és kilökött szadistapárt kijelentése, miszerint ők a rendszerváltók, senki más. Semmi kétségem, hogy ezt ők mutyizták le a diktatúra főembereivel, hogy majd ők eljátszanak egy ilyen ellenzéki szerepet és azt , hogy valami féle hatalomvesztés is történik. Ez el volt csupán játszva. Szcéna volt. Aminek gyártásában remekeltek soká az szdsz vezéralakjai. Szorosan érdekszövetségben a szocialistákkal. Előbb mszmp , majd mszp néven. Vannak külhoni kapcsolataik is, hogyne. A rendszerváltás tökéletesítőiről , kígyót, békát összehordani , Magyarországról. A választókról. Mindenfélével vádaskodni. VAjon a z állampolgárok érdeke, hogy addig húzhassák a pereket, mint ez előtt és a pártközeli ügyvédeik kimoshassanak minden nagy bűncselekmény elkövetetőt? Az ellenük fellépőket meg veressék és bebörtönözhessék? Most, hpopgy ténylegesen megtörténik a kizárólagos hatalmuk elvesztése, , most nagyon rosszul vannak. Kinek az érdeke is, hogy azok a kellően idős bírák, a régi rendszerből , még sokáig hivatalukban legyenek? ennél finomabb hatalovesztésüket elképzelni sem lehet. Demokratikusabbat. No és az, sima prejudikáció, mezítlábas, hogy valakinek is sérülne ettől a jogbiztonsága. Annál csak jobb lehet, mint amit el kellett szenvednünk 2006-ban. A bírói kar közreműködése mellett.

dzsaszper 2011.12.19. 09:52:39

@szbi: a káosz alatt azt érted, hogy kialakul legalább 3 olyan blokk, ami kölcsönösen nem hajlandó szövetkezni, de legalább 2 kell a kormányalakításhoz? Elnézve a népszerűségi adatokat, erre is van esély, még a sok evk. ellenére is...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.12.19. 09:53:54

"A kétharmad ugyanis – ha nem elég megfontolt és mérsékelt kezekbe kerül"

Nem fontolgatni meg mérsékelni kellene még további 21 évig, hanem haladni végre.

Erre jó esélyt nyújtott ez a kétharmad.

Az, hogy úgy tűnik nem nagyon sikerül most sem az ország felvirágoztatása, nem kizárólag a magyar országgyűlésen múlik, bár elsősorban azért rajtuk.

"A léc legfeljebb pár alkalommal rezgett: az alkotmánybírósági jogkörök korlátozásánál"

Egy demokratikus országban eleve nem is lenne szükség alkotmánybíróságra. Ráadásul többször bizonyította az alkotmánybíróság a döntéseivel, hogy akadályozza az ország haladását. Zétényi-Takács törvény elkaszálása például.

Sőt, hatáskörét túllépve nem is az alkotmányból vezette le a döntéseit, hanem saját maguk által kitalált nem létező, láthatatlan "alkotmányból".

"az előttünk álló héten a parlamentben újabb tabuk dőlhetnek meg."

Miért baj, ha néha dolgoznak is?

Teljesen mindegy mennyi törvény van a parlament előtt, a képviselők többsége így sem, meg úgy sem vesz részt a vitákban, ott sincsen. Otthon alszik, vagy otthon polgármesterkedik.
Nagy dolog, hogy most a két ünnep között is hiányozni fognak a parlamentből.

"Nem vitás, ez a felfogás és működésmód sokat árt a politikai kultúrának,"

Mert a politikai kultúra az annyira hatalmas hazánkban, hogy lehet még annak sokat ártani?

A hétfejű sárkánynak hogyan lehet sokat ártani? Levágják hat fejét? Ahhoz előbb meg is kellene találni azt a hétfejű sárkányt.

"én leginkább a magyar jobboldalt féltem attól, ami történik. Ez a mindenen átgázoló kétharmados rohanás ugyanis leginkább ennek a politikai oldalnak árt."

Nem feltétlenül. Van a jobb oldalon másik párt is. Úgyhogy akik elégedetlenek a Fidesz kormányzással, de ettől még nem kívánják vissza a vörösöket tudnak még kit választani.

Úgyhogy nem biztos, hogy az inga visszalendül a bal oldalra a Fidesz után. Az is lehetséges, hogy még inkább halad jobbra.

Majdan kiderül, de ha ez a kormányzás annyira elszúrja, hogy utánuk megint visszatérnek az elődeik, akkor az lesz ténykedésük legsiralmasabb következménye.

"Lehet, hogy a költségvetésnek - és a kormánynak - időlegesen segítenek a nem hagyományos lépések, "

Kicsi rövidtávú haszon a kormány számára nem kifizetődő az ország számára óriási hosszú távú károk árán.

Ez ennek a politikai rendszernek a rákfenéje.
Nem érdekeltek a kormányok hosszabb távú tervezésben, mert 4 év múlva könnyen leválthatják őket.

Hitelt hamar gyorsan most azonnal, jól elköltjük! Aztán fájjon emiatt az utódok feje!

"(megismétlem újra: nem a rendszer átalakítása a botrányos, ez védhető álláspont lenne, hanem a módszer, amely elvtelen és hazugságokkal indokolt)."

Benne volt abban az igazság is.

De ha a szerző szerint nem, akkor sem ez a probléma, hanem a pénz helytelen elköltése.

Teljes mértékben, 100%-ban az államadósság csökkentésére szabadott volna csak költeni.

Akkor másodlagos mivel, hogyan indokolják, ha a tett helyes.

De a tartalékokat simán felélni az még közép távon sem lehet sikeres stratégia.

"Egyre világosabban látszik: ha nem következik be valamilyen politikai korrekció, az ehhez hasonló lépések hosszabb távon „gyurcsányi” méretben hitelteleníthetik el a Fideszt."

Ez úgy hangzik, hogy akár a piros laposok is írhatták volna. :-)

Épülnek már az internáló táborok? Elemi erejű felháborodás viszi utcára a népeket? Kitört a polgárháború?

"néhány nemet mondani képes kormánypárti képviselő bármikor új időszámítást vezethetne be azzal, hogy véget vetne ennek a kétharmados mindenhatóságnak."

Meg a karrierjének is a Fideszben.

Erjedés akkor lesz a Fideszben, amikor kiderül, hogy nem minden mostani képviselőnek, polgármesternek jut elég hely és állami fizetés 2014-től.

Elvileg erre mindegyik számít, hiszen ennek tudomásul vételével lehettek csak most képviselők, de a jóhoz könnyű hozzászokni.

Ha a Fidesz népszerűsége nem csökken jelentősen - és eddig nem csökkent lényegesen a szavazók között - akkor nincs miért erodálódjon a párt.

Ha viszont a hajó elkezd süllyedni, és nyilvánvalóvá válik, hogy a jövőben csak egy a mainál jóval szűkebb Fideszes politikusi réteg lesz képes megélni a politikából, akkor az bizony beindíthatja a bomlást.

menőmano 2011.12.19. 09:55:33

Tipikus magyar probléma"

Tök jó!! megállapitás!!!
Magyar probléma többek között) Álmok- vágyak népe a magyar. A másik, hogy előszeretettel, visszafelé néz, és mutogat nem pedig előre.

Vagy éppen zsákutcában kavarog", mint most a magyar politika, kormányzás.
Sajnos, sokszor, az út lefelé vezet, egy idő után - elhibázott politika - nem tud erőteljesen felfelé ivelni.?
Szomorú valóság.

dzsaszper 2011.12.19. 09:56:36

amúgy kiváncsi leszek, mi lesz, ha az EU beolvas (kötelezettszegési eljárás) nem csak az MNB, hanem az LB->Kúria és az adatvédelmi biztos->adatvédelmi hatóság témában is...

Egyelőre úgy tűnik, sikerült felzrikálni a bizottságot alaposan -- mi lesz ha azt mondják, hogy arassátok amit vetettetek?

aszekelyek 2011.12.19. 09:57:18

@béla a görög: igen tudjuk, hogy azzal fenyegették Antall Józsefet is, hogy majd csőd lesz , mert kiveszik a pénzüket innen, ha nem paríroz. Az milyen demokrácia , ahol a hitelezők diktálják a játékszabályokat?

2011.12.19. 09:58:08

@panelburzsuj: Ha jól látom nálad a pont.
Magyarországon Kádár soha nem bukott volna meg a nép akaratából, és ez OVi-ra is igaz. "Mi" valahol nagyon mélyen szeretjük a diktatúrát, ahol van egy vezér akit lehet szeretni és szidni, aki meg tudja testesíteni az állandóságot.
Gyurcsány és pártja nem azért bukott, mert úgymond "hazudott", hanem azért mert nem tudott erőt, és megingathatatlanságot mutatni.
Aki meg tud ingani az nem lehet a magyarok embere.
OVi szerintem tudja ezt, és nem is fog megingani.
Lehet, hogy le fog számolni Matolcsyval, de ez is úgy fogja végrehajtani, mint Sztálin tette volna: lekommunikálja, hogy ő egy "elhajló". Amikor majd nyilatkozni fog Matolcsy valamit, majd Lázár és Szijjártó Péter cáfolatot tesz közzé, akkor indul el leszámolás. És OVi erőt fog mutatni, a magyar pedig megnyugszik, lám mégis csak jól választott: egy igazi erős embert.
Mert nem bírjuk a demokráciában, hogy senkinek nincs benne igaza, hanem a szereplők csak részigazságokat jelenítenek meg, amelyek szükségessé teszi a vitákat (ez okozta Hornék vesztét is).
A vita magyarul szólva a gyengeség jele, tehát nem kell.
OVi, akkor lesz lecserélve, ha "a nép, az isten adta nép" végre hajlandó lesz felébredni szervilitásából, de erre semmi esély.

messi-asz 2011.12.19. 09:58:16

@Jaffar: "ne próbáld megmagyarázni, hogy csak az Orbán a hibás. MINDEN FIDESZ TAG, aki türi ezt az ámokfutást, és mindenki aki még mindig kritika nélkül tapsol ezeknek, az mind bünös"

+mindenki CINKOS, aki néma...
+mindenkinek kötelessége lett volna a DIKTATÚRA építés ellen fellépni (alkotm.2§)

én megtettem amit megtehettem ugyanezt kétéve is leírtam... és azóta folyamatosan

1011 év feudalizmus + fides = államcsőd + polgárháború

hoplita 2011.12.19. 09:58:41

@fromdtod:
Tényleg....miért is?
Hogy én is mikkel terhelem az agyam, mi?:DDD
Pedig elég lenne, ha lenne annyi eszem, hogyha esik az eső az eresz alá állok.

Az évek meg a rutin 2011.12.19. 10:00:14

@lariflari: "Tolvaj tolvajtól lopott!"
Ütősebb érveid is vannak a kormány mellett? Mert a fenti állításod alapján a manyup-tagok elég könnyen megnyerhető büntetőpereket indíthatnak Matolcsy ellen.

hoplita 2011.12.19. 10:00:38

@panelburzsuj:
Wittner...bazmeg....!!!!!!:(
Amúgy igazad van.

maskep 2011.12.19. 10:00:39

A kilencvenes évek közepén egy - ma már piacvezető - multi magyar leányánál voltam középvezető. Ez a cég akkor világszerte súlyos válságban tengődött évek óta. A helyzetet súlyosbította, hogy a vállalat kép felsővezetője kandidált az ügyvezetői posztért, és az egyikük hadjáratot indított, hogy a másikat kicsinálja. Egy olyan mázzal volt ez a "tavaszi hadjárat" bevonva, hogy nem elég szakszerű és hatékony a megtámadott osztály tevékenysége. Minden - előző években összegyűjtött és "eldugott" - forrást arra használt fel a támadó, hogy bebizonyítsa: ez az osztály, ebben a struktúrában, ezzel a felsővezetővel működésképtelen.

Gondok valóban voltak, amiket csak fokozott a szándékos káoszteremtés, valamint a folyamatos félelem, frusztráltság. A munka mennyisége természetesen minden egyes külső "segítséggel" nőtt. (Jelentések, extra adminisztráció, stb.) Ezzel a munka hatásossága is csökkent, vagyis keményen, sok-sok túlórával küzdöttünk azért, hogy a végeredmény egyre selejtesebb legyen. És, persze, minden osztály alkalmazottja felsorakozott "tábornoka" mögött. Valódi háborús helyzet alakult ki, árulásokkal, egymás besúgásával, konszernen belüli nemzetközi nehéztüzérségek felvonulásával...

Sikerült a megtámadott felsővezetőt félretenni, egy szűk válságterület megoldására korlátozni hatáskörét. Az osztály, amelyik ráadásul földrajzilag több helyre szét is volt szabdalva, szétesett. És az osztályon belüli csoportok, a földrajzi széttagoltság miatt is, egymással kezdtek marakodni, egymást hibáztatták a hibákért.

A kialakult vezetői vákuumban mi, középvezetők úgy reagáltunk a napról-napra növekvő munkamennyiségre és káoszra, hogy - míg korábban a heti értekezleteket is a pokolba kívántuk, - naponta tartottunk egy félórás megbeszélést. Nyugodt körülmények között, ezalatt megettünk egy-egy szendvicset. (Addigra már, időtakarékosságból, az ebédelésről is kezdtünk leszokni, illetve billentyűzet-nyomogatás mellett, félkézzel tömtük magunkba az íróasztalon az éthordóból a sajtostésztát.) Tehát naponta összejöttünk fél órára, és egyikünk moderálásával minden egyes (munkafolyamat-beli) problémát felvetettünk, és megbeszéltük, hogyan tudjuk együttműködéssel egyrészt megérteni, mit csinál a másik, másrészt kitalálni, hogyan segítsünk a másik problémájának a megoldásában, hogy ezáltal a saját munkánk is csökkenjen, illetve a minősége javulhasson.

A félretett főnökünk, főleg eleinte, nagyon nem értett egyet ezzel a módszerrel. Szerinte túl lassú ez az "értekezletesdi", nem elég "hatékony". Itt egyszerűen kemény kézzel meg kell határozni, hogy ki mit tegyen, aztán majd a vihar elmúltával újra egyeztetgethetünk. Szerencsére nem hallgattunk rá: Folytattuk az értekezletesdit. Nem mindenki értett egyet vele, de mindenki részt vett.

Néhány hét alatt ugrásszerű javulást értünk el azzal, hogy megértettük egymást, és közösen gondolkodva gyorsan, hatékonyan, és a lehető legoptimálisabban hoztunk döntéseket. A technikai hatékonyság mellett nem kis részben számított az is, hogy a feladatokat a középvezetők maguk találták ki maguknak, és vállalták, hogy végrehajtják, nem parancsként kapták. Továbbá tudtuk, hogy számíthatunk egymásra.

Több blogban és fórumban írtam már le ezt a sztorit, más hangsúllyal, mivel erre az említett "Tavaszi Hadjáratra" kísértetiesen emlékeztetett engem az 1998.-tól kezdődő "egészpályás letámadás"-jellegű, a konszenzust felrúgó kormányzati politika. Talán, mert részt vettem ilyenbe, ezért taszítottak el magától a gügyögős hazugságokba csomagolt agresszív hatalmi játszmák a Fidesztől 1998-tól. De most nem ezért írtam le újra.

Nem hiszek abban, hogy egy parancsuralmi rendszer hatékonyabb egy demokráciánál. Háborúban valóban nem lehet szavazást tartani arról, hogy támadjunk-e. Bár ebben az esetben sem árt hallgatni a felderítőkre, hadmérnökökre, legénységi parancsnokokra, egyéb kerékkötőkre... De most nincs háború: Válsághelyzet van, akut recesszió, nem szőnyegbombázás. Nem külső hatalmak rombolása folyik: Az építkezés vált szinte lehetetlenné. És ez ég és föld!

Mind a Fidesz, mind a nyugati entitások azt szokták hangsúlyozni, hogy amíg szabad választások vannak, addig demokrácia van. Holott a demokrácia intézményeiben léztezik. Ezek közül az egyik a szabad választás, aminek a fő funkciója a kormány, a végrehajtó hatalom legitimációja. A demokrácia lényege a hatalommegosztás, a különböző (végrehajtó, törvényhozó, igazságszolgáltató) hatalmi intézmények lehetősége egymás ellenőrzésére és korlátozására.

Kevésbé hatékony ez az egymás-akadályozás, mint az egy kézbe koncentrált hatalom? Ha gyorsan kell reagálni háborúban, akkor igen. Békében viszont kizárólag így lehet teljes gázzal a falnak menni.

Erről írt Török Gábor is, azzal a kitétellel, hogy a kétharmados felhatalmazás nem ördögtől való, ha ennek a hatalomnak a birtokosa korlátozni tudja magát, és hasznosan és mértékletesen él a korlátlan eszközeivel. Szerintem pedig nagyon nagy a baj, mikor egy koncentrált hatalmi berendezkedésben csak abban reménykedhetünk, hogy egy jóságos Kádár, és nem egy csúnyarossz Rákosi kap teljhatalmat.

Kétféle idealizmus létezik: Az egyik a teljhatalom önkorlátozásában bízik, hogy tud és akar a közjó érdekében hatékonyan és mértékletesen kormányozni. Ez Török Gábor idealizmusa, a másik az enyém: Konszenzus kényszer esetén (legyen az kétharmad, négyötöd, kilenctized vagy százszázalék: az adott helyzettől függően) a politikai erők képesek alapvető létkérdésekben egyezségre jutni az ország érdekében. Persze, ennek előfeltétele, hogy ne legyen a játékosok között következetes játékrontó, aki mindenféle együttműködést megtagad, aminek nem ő áll az élén. Így, az igazságosság mellett, a demokrácia - pont a fékek és a konszenzuskényszer miatt - hatékonyabb, többek között mert kevesebb rossz döntés születik a kontroll miatt.

A kettő idealizmus között az alapvető különbség az, hogy a demokrácia, mint intézményrendszer nem személyektől függ. Persze, ha valaki nem hackeli meg rosszhiszeműen...

menőmano 2011.12.19. 10:00:58

Egyébként ki,ki a maga belátása szerint örülhet, és aggódhat is, a politikai folyamatoknak.

Úgy szokták mondani) Majd megeszik, amit megfőztek.

Csak az a baj, hogy addig visszafordithatatlan károsodásokat is szenvedhet az ország, gazdaságilag és a nemzetközi politikában is.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.12.19. 10:02:34

@szbi:

"Nem vagyok szorongó alkat, de most igen nagy rossz eljövetelét érzem"

Akkor készíts belőle egy tudományos ismeretterjesztő filmet!
Sokat kereshetsz vele.

Ha többet akarsz, alapíts a teóriádra egy vallást!

A "szorongó alkatok" imádják a rémisztgetést, meg a világvégét.

1000-ben eljött a végítélet napja, 2000-ben leállt az összes számítógép.

2012-ben is lesz valami, mert a maja naptárban szerepelt még 2012-is.

Ja és persze összeütközünk egy kisbolygóval is, már megint.

Mi a te teóriád?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.19. 10:02:52

@almee: Történtek dolgok ami revidiálhatta TG álláspontját. Gondolom én, korábban nem feltételezte hogy olyan lépésekre is sor kerülhet, mint amire sor került egy elmúlt 168 órában.
Miért is nem revidiálhatná az álláspontját?
Ez nem egy statikus dolog, mint a matematika vagy a fizika.
A Fidesz hoz döntéseket, amelyeknek vannak szándékolt vagy nem szándékolt következményei.
Ezek álláspontok felülvizsgálatát eredményezik.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.19. 10:03:44

@panelburzsuj: lehet egy harmadik variáció is: így gondolja. :)
Ismerek számost, akik egyszerűen azt gondolják: amit ő (lehet OV, másoknak Gyurcsótány) tesz, az jó.
Tökmindegy, mi az.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.19. 10:04:54

@poszt:
"Lehet, hogy megint tévedek, de nem hiszem, hogy mindezzel a magyar demokrácia lenne végveszélyben. Nem vitás, ez a felfogás és működésmód sokat árt a politikai kultúrának, de az ország túl fogja élni ezt is, ahogy sok mindennel megbirkózott már korábban."

Elég ügyetlen csúsztatás a magyar demokráciát összetéveszteni az országgal. A magyar demokrácia különösebb gond nélkül elpusztulhat úgy, hogy az ország túlélje, egyszerűen a kettő nem ugyanaz. A magyar szuverenitás is szűnt már úgy meg, hogy az ország túlélje, nem hogy a demokrácia.
Ha ráér a bloggazda, leírhatná, hogy jelent-e bármire nézve végveszélyt az a bizonyos mindez, és ha igen, akkor mire, ha nem a magyar demokráciára.

messi-asz 2011.12.19. 10:05:21

@bierkamp: a végén neked lesz igazad:) én mindig tudtam hogy igaz ember vagy:)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.19. 10:05:50

@Az évek meg a rutin: "a manyup-tagok elég könnyen megnyerhető büntetőpereket indíthatnak Matolcsy ellen. "

mi ez a felteteles mod..?:-)

inditunk.

hoplita 2011.12.19. 10:06:14

@Member:
"...., az elfeledett 1994-ben az MSZP-SZDSZ kétharmad feleekkora pusztítást nem végzett..."

Majd ha az említett időszakot kicsit jobban átfutod, akkor majd vess némi figyelmet a pufajkás kormány privatizációs cselekményeire.....emenbés adósságcserére, etc.
Tudom, régen vót, te még talán a bilin egyensúlyoztál...de szánj rá némi időt.

messi-asz 2011.12.19. 10:06:21

@xsasha: a téeszesítés is hejes döntés volt...

Mogwaii 2011.12.19. 10:07:35

Dude, ha fideszes pártaktivista/kampányfőnökkel közös bizniszed van, ha Deutsch Tompika manapság már csak téged emel ki mint jó fej politológust, akkor nem elképzelhető, hogy a tévedésben, hogy úgy mondjam érdekelt voltál?

Most, hogy már külföldön a magyarokra mint leprás érinthetetlenekre tekintenek és csak bottal piszkálják őket ha szükséges és már itthon sincs épeszű véleménynyilvánító/blogger, aki ne lenne torkig e példátlan hatalmi őrülettel (kérlek csinálj egy öszehasonlító elemzést, hogy az 1945 utáni időszakban volt-e példa arra, hogy egy nyugati típusú demokráciát leépített-e valaki is ilyen módon? Ne a Jelcintől Putyinig veszető utat hozd fel, mert Jelcin idején sem volt nyugati demokrácia, meg a görögöket vagy portugálokat a juntákkal - hanem az irányt, volt-e ekkora jogállami rombolás egy kivívott magas szintről valaha is?), akkor végre Te is belátod.

Egy kicsit későn, talán.

Mária 2011.12.19. 10:08:24

@hoplita:

"Annyira szánalmasak vagytok ezzel a hőbörgéssel, hogy még röhögni is kínos rajtatok."

Neked Stockholm-szindrómád van drága :)

Anyagi előnyöd ÉRDEMBEN nem származik a jelenlegi felállásból, legfeljebb valami morzsákat szedegethetsz az egykulcsos adó miatt.

Bizonytalan ember lévén bárkire is szavaztál, a Fidesz győzelme után beálltál az ő táborukba, mert a bizonytalanok nagy része UTÓLAG mindig a győztest támogatja.

Most meg, amikor megy a jónép tökeinek a gonosz csavargatása, igyekszel azonosulni a téged szívatók céljaival :)

Stockholm-szindróma:

"Lényege, hogy a túszok – és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek általában – szeretetet kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik iránt."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Stockholm-szindróma

livengood 2011.12.19. 10:08:31

@Dranak: "Ez egy olyan hozzászólás volt, amit eddig csak szélsőbaloldali kommentelőktől lehetett hallani." @lane: "TG tévedése maga a bakelitpolitológia"

Gábor, ütnek téged jobbról és ballról, de itt vannak nálad.
Becsüllek.

hoplita 2011.12.19. 10:08:59

@aszekelyek:
".....Nem történhetett volna meg szerintem az, amit elkövettek a statáriális bírák, 2006 októberében, szeptemberében, ami miatt ez a kormány amnesztiát adott a teljesen kétséges okkal elítélteknek...."

Anyádat...!!!!!!
Nem adott.....a zanyád picsájáért hazudozol.
Takaroggy a gecibe.:(((((

hoplita 2011.12.19. 10:10:17

@aszekelyek:
"....Az milyen demokrácia , ahol a hitelezők diktálják a játékszabályokat?..."

MInt a mostani, te figyiszbirka...

concret 2011.12.19. 10:10:54

@dome64:

Ez az vezérvágy persze megalapozatlan általánosítás.

Nyilván sokan és sokféleképp mérték már, és a lakosság jelentős része valóban vonzódik is az erős vezetőhöz. De mindenkire kiterjesztened biztosan alaptalan.

Más népeknél, más országokban is létező jelenség ez, csak szerencsés esetben nem szolgálja és használja ki úgy a politika, mint nálunk.

Mária 2011.12.19. 10:11:41

@aszekelyek:

"Az milyen demokrácia , ahol a hitelezők diktálják a játékszabályokat?"

A HITELEZÉS nem demokrácia kérdése.

A hitelezésnél az van, hogy aki a pénzt adja, az diktál :)

Szar ügy :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.12.19. 10:12:00

@alapítói manifesztum:

"Az ország nem pusztul bele, de "romokba" dönti a bizalmat a jogba és az igazságba!"

Neked még eddig volt ilyened?
Nocsak!
Örülj a fiatalságodnak és gyűjtsd az élettapasztalatokat!

Amúgy tudod mi a különbség a -ba/-be és a -ban/-ben között?

concret 2011.12.19. 10:12:08

@hoplita: olykor nagyon betalálsz :))

panelburzsuj 2011.12.19. 10:12:54

@concret:

Mondjuk négy (sőt de facto már öt) "népbarát", azaz alapvetően az állami redisztribúció és társadalmi értékek "helyes" irányba fordításával házaló párt valóban sok egy kicsit az észnek. Szóval technikailag érthető a jelszavak, jelképek és mítoszok mentén történő ön- és ellenségmeghatározás. De azért ez nem sokkal haladja meg azt a szintet, amikor Daciások, Skodások és Moszkvicsosok igyeznek egymást kitúrni "a térről" ...

A "mindenből kiábrándultak" óriási számából én arra következtetek, hogy egy külsőre szolíd, de belül kőkemény és valóban Európa-kompatibilis erő valamennyit lekörözheti. A rejtvény inkább csak az, hogy a Fidesz-gömböc meghasadásával keletkezik-e az a mag, ami köré ez a párt megszerveződik, vagy parlameten kívül.

És lesz még egy masszív Jobbik. Jópár fidesz/kdnp figura fog oda iszkolni, ha iszkolásra kerül a sor ...

maskep 2011.12.19. 10:13:09

@maskep: Javítás: "Kevésbé hatékony ez az egymás-akadályozás, mint az egy kézbe koncentrált hatalom? Ha gyorsan kell reagálni háborúban, akkor igen. Békében viszont kizárólag így NEM lehet teljes gázzal a falnak menni."
---
Tegnap este néztem Betlen Jánost a Dunán. Kínomban keserűen felnyihogtam, mikor azt fejtegette a beszélgetés végén, hogy ez a kapkodás csak látszat, Orbán fejében biztos van egy vezérfonal. Én (ő) ugyan nem tudom kitalálni, hogy mi ez, de Orbán egy stratéga, nem lehet, hogy csak úgy összevissza kapkodjon.

Ez pont ugyanolyan önámítás, mint a jóságos diktátor eszméje. Eszembe jut egy régi vicc: A sas komótos, erőteljes szárnycsapásokkal repül határozottan. Meglátja a veréb (nem a Betlen!), és odatüsténtkedik: - Sas, sas - lihegi - hová repülsz? Te biztos tudod, mi a jó irány! - A sas csak repül tovább szótlanul. A veréb (Betlen) lefárad, lemarad, de újra összegyűjti az erejét, és odarepül a sas csőréhez: - Sas, sas, mondd már meg, hogy merre repülsz! - A sas tekintélyes, bár unott hangon válaszolja: - A f@sz tudja...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.19. 10:13:36

Matócsny nyilatkozott:

"Nem tudok kudarcról, lemondani nem szándékozom, a miniszterelnök úr bizalmát élvezem - jelezte Matolcsy György arra a kérdésre, hogy gondolkodott-e valaha azon, hogy lemond. Elmondása szerint soha nem volt olyan periódus, amikor a miniszterelnöknek kellett rábeszélnie, hogy maradjon, és soha nem is lesz ilyen időszak.
Arra a kérdésre, hogy félbeszakadtak-e pénteken a tárgyalások az IMF-fel, Matolcsy azt mondta: el sem kezdődtek a tárgyalások, tehát nem volt minek félbeszakadnia. Január 10-e körül kezdődnek a hivatalos tárgyalások. És akkor Fellegi Tamás magyar delegációvezető összeül az IMF és az Európai Unió képviselőivel.
Gazdaságpolitikai szempontból semmi jelentősége nincs a forint árfolyamának. Annak van jelentősége, hogy egy óriási sikert értünk el a Bankszövetséggel és a tárgyalópartnereinkkel, hiszen nagyjából egymillió embert segítünk abban, hogy kikerüljön a devizahitel csapdájából - magyarázta a tárcavezető a múlt heti megállapodással kapcsolatban."

Ceausescu pénzügyminiszterének lehettek ilyen értelmes meglátásai...

graycivil 2011.12.19. 10:13:47

@táltos: Nyugodt lehetsz. Akkor is hozzányúlna, ha már más megcsinálta volna. Mert a klientúrához való igazítás a hatalommegtartás feltétele.

2011.12.19. 10:14:43

Mitől is szélsőbal? Ha kifejtenéd...

Én európai egységben hívő, nemzeti elkötelezettségű liberális kereszténydemokrata vagyok.

Tehát most olvastál egy európai egységben hívő, nemzeti elkötelezettségű liberális kereszténydemokrata véleményt.

bóra77 2011.12.19. 10:16:05

"Megint erősen szubjektív leszek: én leginkább a magyar jobboldalt féltem attól, ami történik. Ez a mindenen átgázoló kétharmados rohanás ugyanis leginkább ennek a politikai oldalnak árt." Nem elsősorban és nem csak. Sokkal inkább az országnak árt. A magam részéről baromira nem érdekel a jobboldal.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.19. 10:16:06

@Mária: őszintén bizakodom, Mária, a marketing tevékenységed során többségében ennél értelmesebb megállapításokat teszel az aktorokkal kapcsolatban... :D

bóra77 2011.12.19. 10:19:06

" hosszabb távon „gyurcsányi” méretben hitelteleníthetik el a Fideszt" szerintem már régen túlvagyunk ezen a méreten. sőt. ráadásul a két kormány sem összehasonlítható, a pártstruktúra, - irányítás miatt.

bóra77 2011.12.19. 10:20:14

@bóra77: + az ellenzék. szóval túl vagyunk már minden határon. GYF és inkább az akkori MSZP hozzájuk képest kezdő tanuló.

panelburzsuj 2011.12.19. 10:21:05

@Hepci:

Variáljuk: Orbánnak a Nemzetgazdasági Minisztériumba állított szóvivőjét már untig ismerjük - de hol a miniszter?

hegyilány 2011.12.19. 10:21:10

Giró-Szász: ez "teljes tévedés"

Giró-Szász András "teljes tévedésnek" mondta, hogy össze kívánnák vonni a jegybankot a PSZÁF-fal.

www.stop.hu/belfold/giro-szasz-ez-teljes-tevedes/976833/

Hát.Igen. Most Ő próbálja megmagyarázni. Milyen érdekes, ? nem akar szűnni az össze-vissza nyilatkozás.)
******

Mint mondta: ez egy olyan elképzelhető megoldás lenne, mint "ahogyan 2009-ben az IMF maga ajánlotta a pénzügyi mozgások nagyobb ellenőrzése okán, hogy ajánlatos lenne a pénzügyi felügyeleteknek és a nemzeti banknak az összevonása".

Az akkori szocialista kormány pénzügyminiszter 2009-ben a nemzeti bankkal egyeztetve elkezdte ezzel kapcsolatban a munkát - tette hozzá a kormányszóvivő."

****
Most folytatja a kormány, amit elkezdtek a szocialisták. Hát.már megint!!
????

2011.12.19. 10:22:31

@livengood: Mitől is szélsőbal? Ha kifejtenéd...

Én európai egységben hívő, nemzeti elkötelezettségű liberális kereszténydemokrata vagyok.

Tehát most olvastál egy európai egységben hívő, nemzeti elkötelezettségű liberális kereszténydemokrata véleményt.

török gábor 2011.12.19. 10:22:32

@livengood: köszönöm. nehéz idők ezek...

hoplita 2011.12.19. 10:22:42

@panelburzsuj:
"....És lesz még egy masszív Jobbik. Jópár fidesz/kdnp figura fog oda iszkolni, ha iszkolásra kerül a sor ... "

Azt nem mondom, hogy kizárt....de nem is evidens.
Illetve csak sokunk testén keresztül.:)
Neveket nem említek...de tudok most is olyan fityiszes képviselőt, aki törleszkedik ide is...de egyoldalú a vonzalom.

concret 2011.12.19. 10:23:22

@panelburzsuj:

De hát pontosan ott is a helyük!

Lezsák pl azért maradt MDF-es, és lett utóbb gyönyörű pántlika OV kalapján, mert nem bízott a MIÉP életképességében.

Aztán lehet, a Jobbiknak sem kellenek már.

radala 2011.12.19. 10:24:14

Olvasva a hvg-n ezt
hvg.hu/itthon/20111219_Orban_IMF_harom_pontos_ultimatum
Olvasva tg-t, olvasva a VV-t bennem olyan erőssé vált az uderdog effekt, hogy rég nem látott szimpátiát érzek kis pártocskánk és kormányocskánk iránt.
Azt hiszem komoly gondban vagyok az alternatíva kiválasztásában. Mi a jobb egy diktátor, vagy egy helytartó:-)
Igen eltúlzottnak érzem tg dühét. Mi van, ha OV leamortizálja a jobb oldalt? Ö is építette föl, szíve joga visszaküldeni a Fideszt a 7 %-ra...
GyF ártott az mszp-nek, OV maximum lerombolja, amit fölépített:-)

livengood 2011.12.19. 10:24:18

@Diocles: szembe fordul, nem fordul... őszintén szólva mit tehet TG? Manyup pénz lenyúlva, de úgy, hogy már nem lehet azt mondani, hogy nem hazudtak, nem hazudnak, és nem fognak hazudni.

A fidesz épp most is dolgozik azon Diocles, hogy hamarosan neked is muszály legyen forognod, hogy megőrizd az arcod.

2011.12.19. 10:24:57

@GPtower: Na tessék, egy fidesznyik troll...

Ki beszélt itt az MSZP-ről?
A demokráciáról van szó.

graycivil 2011.12.19. 10:25:09

""Teljes tévedés" miatt távozott az IMF és az Unió delegációja?

Giró-Szász András "teljes tévedésnek" mondta, hogy össze kívánnák vonni a jegybankot a PSZÁF-fal."

privatbankar.hu/penzugyek/teljes-tevedes-miatt-tavozott-az-imf-es-az-unio-delegacioja-243050

"Arról van szó, hogy ha ez a jövőben felmerül, az ne legyen alkotmányellenes."

GSZA tényleg ennyire hülyének néz minket? "Csak lehetőség"? Ezeknél a "csak lehetőség" a zsarolás eszköze. Hogy nem rohad le a bőr a képéről! >:-O

bóra77 2011.12.19. 10:25:31

"nemet mondani képes kormánypárti képviselő bármikor új időszámítást vezethetne be azzal, hogy véget vetne ennek a kétharmados mindenhatóságnak"
és nem is csak ők. Hanem pl. Nagy Navarróék akik képesek voltak Élő Gábort buktatni. De lehetne mellettük még más gerinces ember, pl. akár egy AB tag. ezekből lehetne építkezni. (mert vétkesek közt cinkos, aki néma, ugye). mondjuk arra kíváncsi lennék, ha nem lenne ez az egzisztenciális függés, hányan álltak volna már fel, mentek volna szembe.

hoplita 2011.12.19. 10:26:45

@Mária:
Stockholm, mint Finnország?
:DDDD

Hú, bazmeg, kurvára mellélőttél.:)))))))

dr kíváncsivagyok 2011.12.19. 10:27:01

"Lehet, hogy megint tévedek, de nem hiszem, hogy mindezzel a magyar demokrácia lenne végveszélyben. Nem vitás, ez a felfogás és működésmód sokat árt a politikai kultúrának, de az ország túl fogja élni ezt is, ahogy sok mindennel megbirkózott már korábban. "

Igen,...úgyanúgy téved , kedves Gábor , mint ahogy másfél éven át fényezte Orbán politikáját ! ...de hát ez , mint tudjuk emberi dolog....
(gyakorlatilag pontról pontra leírja , hogy hol és hogyan törölték el a demokratikus intézményrendszert,....és ezek után van mersze leírni az idézett sorokat ?! )

graycivil 2011.12.19. 10:27:25

@bóra77: Ha az AB-ból a "régiek" felállnának, az El Curo bukását jelentené a nemzetközi felháborodás miatt.

dr kíváncsivagyok 2011.12.19. 10:29:10

@Mária: " A kádárizmusnak ez a legnmagyobb bűne, hogy infantilis zombikat csinált a magyarokból. "
Nemcsak cáfolom ,de kikérem magamnak !
Egy kérdés : a Kádár érában , vagy manapság van több frusztrált ,egyik napról a másikra vegetáló család ?

Szimba 2011.12.19. 10:29:33

Az MSZP a tehetetlenségével, hozzá nem értésével, gyávaságával nem tudott megoldást találni. Most a Fidesz az, amelyik rosszul kommunikálva szintén koncepció nélküli cselekvéskényszerrel nem talál megoldást.

Kétféle cselekvési /nem cselekvési mód, de a lényeg ugyanaz, Magyarország érdekeit, a tömegek érdekeit nem tudja egyikük sem úgy képviselni, hogy eközben Európa (legalább Európa!) népeinek, vezetőinek ne vívják ki az ellenállását, ellenszenvét.

Egy ország érdekeit ügyesen, politikusan be kell építeni a nagyhatalmi harcok, kormányok érdekei közé. Nincs mese el kell dönteni, kivel tartunk, hol keresünk támogatást, tudni kell, meddig mehetünk el, hogy közben a saját érdekeink a legkevésbé sérüljenek.

Orbán és a Fidesz tempója akkor lenne alkalmas és hatásos, ha támogatókra lelne. Pl. Anglia, Görögország vagy hasonlóan rossz helyzetű, eladósodott országok összefogásához tudna kapcsolódni. De széles látókörről nem tudtam eddig megbizonyosodni. Sajnos! (És ezért roppant sajnálom a Fidesz szűklátókörű provincializmusát, kicsinyes hatalomépítését.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.19. 10:29:49

@panelburzsuj: elnézel fölötte, vagy mi van?
Ez különösen bájos mondat egy nemzetgazdasági (!) minisztertől:

"Gazdaságpolitikai szempontból semmi jelentősége nincs a forint árfolyamának."

Ha szó szerint ezt mondta, persze. Mindjárt jön Aszekelyek és elmagyarázza, ezt a gyurcsótányisták parapszichologizálták át a hangképző szervén...

livengood 2011.12.19. 10:30:35

@S2000: ahogy mondod: tragédia, de már te is megéltél váratlan fordulatot, legalább a 80-as évek végét, szóval fel a fejjel, olvassuk tovább TG bejegyzéseit, ír ő még vidámabbat is nekünk.

concret 2011.12.19. 10:30:52

@dome64:

Egyébként Kádár is megbukott volna, csak nem érte meg. Ha továbbmegy ezen az úton, Orbánt is leváltja a nép. Bár ez nem a magyar választópolgárok erénye, hanem a centralizált irányítás eredendő gyengesége miatt van.

Minden végletesen központosított szisztéma bukásra van ítélve, mert nem működik a visszacsatolás eredményezte korrekció. Ezért szánalmasak a diktatúrát követelők. Azt hiszik, létezhet tévedhetetlen vezér.

panelburzsuj 2011.12.19. 10:32:02

@dome64:

Nyomasztóan mély gyökerei vannak ennek. Amíg a fejedelem nyerőben van, addig tűzön-vízen át követjük - ha nagy csatát veszít, akkor leszúrjuk, máglyára tesszük és megsiratjuk, hogy elszállt belőle e varázserő ...

Azért van ebben pszichológiailag racionális mag: mindenért a főnök felel, az alatvalók tömegének nem kell napra nap kínos és felelős döntéseket hozniuk.

"Mongyák meg, mit kő csináni ... "

graycivil 2011.12.19. 10:32:04

"IMF: kezdődik a végjáték, három kimenetellel

Személyautóval megyünk a kamion ellen: a megegyezés nekünk kell, nem az IMF-nek. Reméljük, Orbán Viktor és környezete legalább saját érdekeiket reálisan mérik fel és időben félrerántják a kormányt. "

velemenyvezer.blog.hu/2011/12/19/imf_a_vegjatek_megkezdodott_harom_kimenetellel#more3474808

2011.12.19. 10:32:21

@concret: Természtesen a vezér vágy mindenhol létező politikai, lélektani jelenség, de nálunk, sajnos, összekapcsolódik azzal, hogy az átlag ember hisz abban, hogy létezik minden problémára kényelmes, pofonegyszerű megoldás.
Ennek a tudásnak pedig szükségszerűen meg kell jelennie egy vezérben.
Érdemes visszaolvasni, hogy milyen várakozások övezték a választók részéről OVi-t.
A várakozások szerintem ma sem múltak el.
Lehet persze, hogy egyeseknél áttevődtek más, még szélsőségesebb politikusra, de ez csak még jobban felhívja arra a tényre a figyelmet, hogy a fő gond magával a várakozással van, ezzel politikusképpel van.

ssi 2011.12.19. 10:34:50

ezentúl legyen tök természetes drága, kis hazánkban is, hogy ha vki

egyre több infót, tapasztalatot bespájzol,
és (el)gondolkodik,
nyilvánosan bevallhassa,
hogy tévedett
és korrigál,
na és persze ez nem szégyen/kudarc,
hanem érdem legyen :))))))

így ugyanis nagyobb a garancia
arra, hogy a folytatás jobb lesz

köszönöm Gábor!!
hajrá kormány!

livengood 2011.12.19. 10:36:36

@László56: ugyan már, saját zseb ...

Unionista 2011.12.19. 10:36:55

@török
ennek semmi köze a kétharmadhoz. ez személyiségfüggő. ha autodidakta módon tanulsz meg valamit, akkor hajlamos vagy lenézni, megvetni másokat. nem lesz benned alázat.

ha valaki ügyes szakács, de az egészet nem szakácsiskolában tanulja, és előzetesen nem járja be a létrafokokat, akkor szinte biztosan le fogja nézni az összes séfet. mennél tehetségesebb, annál inkább. ennek ez a lélektana.

orbán sehol sem tanult kommunikációt. egy tehetséges autodidakta politikus. ezért autokrata. na most ebből persze jó és rossz dolgok is következhetnek. de ez környezetfüggő. ha orbán iskolás környezete valóban tehetséges volna, akkor orbán a bocskai, rákóczi, kossuth sorba illeszkedne. de mivel tehetségtelenek veszik körbe ezért tekintély vesztett politikusként fog elbukni ahogyan kádár, vagy horthy. erről szól ez a sztori. a tehetségről, és a környezetről. nem a kétharmadról. fyi.

kellemes ünnepeket.

panelburzsuj 2011.12.19. 10:38:08

@Hepci:

Méghogy elnézek fölötte?

Nked - de csak neked - bevallom, hogy majdnem a legvégig elolvastam a Nemzeti Növekedési Tervet. Mondok: nem igaz, csak a ballib hörgése, hogy tényleg egyetlen konkrét, projektszerűen végrehajtható lépés nincs benne ... Itt vagyunk - ide kívánkozunk - így és így fogunk innen odamenni.

És nincs benne! Egyse ...

messi-asz 2011.12.19. 10:38:50

@Asszem: "Manyupból elkobzott pénzeket... Letöltendő börtönt kéne kapnia. ... Igazándiból ez az ügy és Orbán elszámoltatása lesz a demokráciánk és a legfelső vezető elszámoltathatóságának valódi próbája "

köztörvényes bűnöző: maffiaszervezetben nagyon nagy értékre elkövetett RABLÁS+hazaárulás

egyetértek...
bár el tud vele számolni. építkezett belőle. diktatúrát... stadiont, légvárakat stb

ssi 2011.12.19. 10:40:02

@panelburzsuj:

mintha olyan lenne a felállás, hogy

O.V. egy személyben irányít, el/dönt, (kitalál)
a felelősséget meg leosztja, szétteríti,
de nem vezetői szinten,
hanem a legalsó végrehajtóin,
s az óhatatlan feszültségeket is ott ütköztetve

Mária 2011.12.19. 10:40:43

@Hepci:

Ezt tegnap nyilatkozta a Hírtévében :)

Csodálkoztam is, hogy már a Hírtévé is hajlandó hülyét csinálni Matolcsyból :)

fvipera 2011.12.19. 10:40:44

"Márpedig politikai korrekció csak két módon mehet végbe: vezetői felismeréssel vagy belső ellenállással"

aki ilyet ír, az nem értette meg orbán ultra konzervatív személyzeti politikáját. akinek valamilyen szava van a fideszben, az kivétel nélkül köztörvényes bűncselekmény elkövetésével zsarolható vagy ügynök volt. kitől vár TGM ellenszegülést: 20 % kósától vagy 10 % rogántól? ugyan már

titkosgyilkos 2011.12.19. 10:41:24

"Az új kormányok – bármilyenek is legyenek - talán még hálásak is lesznek a koncentrált hatalomért"

Nyilván a saját emberekkel bebetonozott bíróságok, AB, monetáris tanács, majd a jegybank véletlenül sem fog egy nem-fideszes kormánynak ott keresztbe tenni, ahol tud, függetlenül attól, mi lenne az ország érdeke. Biztos én vagyok rosszhiszemű, és nem TG naív.

messi-asz 2011.12.19. 10:42:48

@dome64: **** ja ja...

kell a tagadható hatalom... nagyon jó érzés =magyar = örök ellenzék.... "rebellis"

concret 2011.12.19. 10:44:44

@dome64:

Mindketten érvelgethetünk, de nem hiszem, hogy ilyen téren rosszabbak lennénk a lengyeleknél vagy a szlovákoknál.

Amiben rosszabbak vagyunk: a mindeddig ki nem gyógyult sértődöttség Trianon miatt, a fix üldözési mániánk, hogy mindenki minket akar elpusztítani. Ezért ha OV beáll 42 trikolor elé, és "hajrá"-zik, akkor szétfolyik nagymagyar érzelemvilágunk mint vaj a napon. Ha valaki ezzel blöfföl, akkor ő a jobb vezére. Ilyen máshol nincs, ezzel az egy primitív eszközzel se Romániában, se Csehországban nem lehetne tömegeket mozgósítani.

2011.12.19. 10:45:14

@concret: Azt gondolom én sokkal borúsabbnak látom a valóságot.
Ha OVi akar, akkor bármikor visszavonulhat a miniszterelnökségből kijelölve e poszton utódját, és lehet "egyszerű" pártelnök (vö: pártfőtitkár), akinek kezében van az aktuális kormányfő, az aktuális köztásasági elnök (vö: Elnöki Tanács Elnöke), az ügyészéség, a média meghatározó többsége, és lassan a bíróságok is. Az választási rendszerről pedig lehetnek elképzeléseink.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.19. 10:47:59

@panelburzsuj: hihi, mit vártál? Inkább olvass Magyar Hírlapot és Népszavát, párhuzamosan!
Nekem egyébként úgy tűnik, Matolcsy nem beszámítható, pontosabban egy bantu banánköztársaságban az efendi jobbján pont megfelelne.

livengood 2011.12.19. 10:48:18

@török gábor: Nehéz idők? - már csak ezen az úton juthatunk helyes irányba.

Szimba 2011.12.19. 10:48:29

@török gábor:

Egy politológusnak aranyidők!:-))
Mi lenne, ha szép csendben nyugodtan folydogálna minden, és nem történne semmi érdemleges a parlamentben?

aszekelyek 2011.12.19. 10:49:41

@graycivil: Nyilván ez nálatok így van, volt.....:D Jó sokáig sikerült a hatalmat megtartaniuk a szociknak.

@titkosgyilkos: nyilván prejudikálsz.
@Mária: hülyét az ellenzék próbálkozik belőle faragni a nyilvánosság előtt.

ssi 2011.12.19. 10:50:41

@titkosgyilkos:

pl. következő kormányoknak a mai helyzet a riasztó, rossz minta, amit soha többet nem szabad megcsinálni?

változik-e majd a kampány, a meghirdetett pártprogramok, a választók elvárásai, majd megértésük, a társadalmi együttgondolkodás/működés stb. ?

tudunk-e a nagy bajokból is tanulni, vmi hasznot, előnyt kihozni? ez viszi mindig előre a világot?

aszekelyek 2011.12.19. 10:51:16

@Az évek meg a rutin: Leváltható volt az előző bármelyik kormány? Na ne hülyéskedjünk, jó?

aszekelyek 2011.12.19. 10:52:20

@Asszem: Az lehetett volna az mdf de elkurvult.

panelburzsuj 2011.12.19. 10:52:25

@manyike:

Ettől nem fejedelem, hanem ... hmmm ... szerencsevadász.

Egy frászt máglya! - majd a Girosz kimagyarázza, oszt jónapot ...

2011.12.19. 10:54:35

@concret: " ilyen téren rosszabbak lennénk a lengyeleknél vagy a szlovákoknál"

sajnos szerintem "rosszabbak", pontosabban szólva tapasztalatlanabbak vagyunk.
A lengyeleknek van egy "Solidarnosc" tapasztalatuk.
A szlovákoknak pedig egy ország teremtő tapasztalatuk.

Ezek a tapasztalatok nem felülről jöttek, hanem valahol nagyon mélyen átéltek.

Mi még a rendszerváltást is felülről kaptuk egy szűk, politizáló értelmiségtől, így soha nem vált a szabadság tapasztalattá, ezért nem lett átélhető valósággá a nép körében maga a rendszerváltás sem.

concret 2011.12.19. 10:55:48

@dome64:

OV nem buta, ezért elvileg megcsinálhatná, taktikailag biztosan tökéletesen képes lenne rá.

Ehhez viszont hiányzik belőle a bölcs önmérséklet. Ha választhatna, talán nem is kormányozna, csak végtelen pillanatként élvezné a rivaldafényben a "viktorviktorviktorviktor"-t. Szerintem erősen nárcisztikus, határozottan kisebbrendűségi fájdalmakat kompenzál, ezt pedig szürke eminenciásként nem élvezhetné. A központosításnak nincs józan, taktikus folytatása, vagy előre megy, vagy összeomlik.

Persze, nem jósolok, ez csak személyes meglátás.

aszekelyek 2011.12.19. 10:56:07

@Asszem: A képen , fent , éppen látjuk , a jogbiztonságot és a szabadságot megvalósítani. A törvénytelen kordon elbontását. Végig óbégatták ugyan a hatalmon lévők de bíróság mondta ki végül , hogy ez bizony törvényes volt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.19. 10:56:57

@aszekelyek: nem köll azt faragni...
Olyan, mint egy szép darab áspis: így termett meg a természetben. :D

ssi 2011.12.19. 10:58:28

@panelburzsuj: "Girosz kimagyarázza" te megvédsz engem, én meg téged .. akkor nem bántalak

mzoltán · www.szuveren.hu 2011.12.19. 11:00:24

@2llkedő: Köszönöm! Van ott még több is, ahonnan ez jött :)

Lacdelo 2011.12.19. 11:01:20

Az igazsagtalan egykulcsos 16%-os SZJA bevezetese a magasjovedelmueknek kedvezett. Az egesz Fidesz jol jart kivetel nelkul. Szijjarto, Orban, Matolcsy 400-500 ezerrel tobbet visznek haza havonta, mint az elozo adokulcs szerint.

A csaladi adokedvezmenyek atszabasa a gazdag tobb gyermekes csaladok megsegitesere. Havi 100 ezer Ft adokedvezmeny 3 gyerek utan. Orban csalad es mas gazdag csaladok jol jartak.

A devizahitelek egyosszegu visszafizetese a fideszes kepviseloket segiti. Raadasul az MSZP-s kezdemenyezest elutasitottak, miszerint kepviselok ne elhessenek az egyosszegu visszafizetes elonyeivel. Meg csak a latszatat se akarjak annak elkerulni, hogy a sajat maguk erdekeben hoztak meg a torvenyt. Kosa es Rogan 50 mFt bevallott devizatartozasuk van.

Az embernek az az erzese tamad, hogy a fideszes agytrosztok, elukon Orbannal hetente osszeulnek es azt nezik, hogy hogyan profitalhatnak szemelyesen meg jobban, akar az allam es a magyar nep karara. A Fidesz ugy mukodik, mint egy sikeres gazdasagi vallalat, aminek az egyetlen celja a sajat gazdasagi nyeresegessege es tagjainak jolete. A napi politikajukat is a sajat rovik tavu erdekeik szerint fogalmazzak meg. Az allamot es a nepet raboljak le, csakhogy minel tobb haszonra tegyenek szert.

A piac a politika, a vasarlo a magyar szavazo, a Fidesz profitjanak novelese a cel.
Az eszkoz:

1. az adok kedvezo atszabasa megtortent,
2. korrupcio a kozbeszerzesekben (folyamatban es novekszik)- "Az irat szerint Turi Gábor elmondta azt is: a felszín alatt hatalmas az elégedetlenség vele szemben, és Kósa Lajos gúnyneve a korábbi Mr. 10 százalékból Mr. 20 százalék lett."

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.12.19. 11:02:13

@hoplita: Azért nem emlékszem rá, hogy az alkotmányt és a teljes állami berendezkedést átkontárkodták volna.

Nem bilin egyensúlyoztam, azt éppen az unokatesóm tette, én még az általános isit toltam.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.19. 11:03:23

@lariflari: a kormanynak en vagyok a kenyerado kisgazdaja. nem nekem kell megertonek lennem. nekem kritikusnak kell lennem es bizalmatlannak.

es a kisanyad az, aki idesz@rt teged, munkasorfattyu:-)

hoplita 2011.12.19. 11:07:34

@Mária:
Amúgy gondolom még kimaradt a hoplita-összes....asszem ez lehet az oka.:DDD

márta)) 2011.12.19. 11:08:09

"Úgy tudjuk, az IMF és az egyeztetésre nagyobb befolyással bíró EB jóval többet kért, mint amit később Olli Rehn nyilvánosságra hozott.
Hivatalosan meg nem erősített információink szerint a jegybanktörvény-tervezet visszavonásán felül az egykulcsos személyi jövedelemadót (szja) kétharmados törvénybe foglaló úgynevezett stabilitási törvényjavaslat parlamenti vitájának leállítását kérte, továbbá egyértelművé tette, hogy csakis a gyakori ellenőrzéssel járó, szigorúbb feltételeket támasztó stand by típusú IMF-hitelhez járul hozzá.

Információink szerint az egyeztetések már csütörtök késő délután megszakadtak, mert a miniszterelnök jelezte, ha a delegáció nem nyitott a kompromisszumokra, akkor ezeket a feltételeket nem tudja elfogadni.

Az említett, név nélkül nyilatkozó kormányzati forrás azt mondta, az IMF misszióvezetője, Christoph Rosenberg kész volt engedni, viszont a Brüsszelben lévő Olli Rehnnel folyamatos kapcsolatban álló EB-delegáció Orbán álláspontját látva inkább most lezárta a tárgyalásokat.

Ezt a forrás úgy értékelte, a bizottság küldöttei eleve úgy jöttek Magyarországra, hogy tudták, most nem lesz megegyezés, azaz számoltak az orbáni nemmel.

Úgy tudjuk, ezt a kormányban és a Fidesz legfelsőbb köreiben úgy értékelik, hogy az EB – részben az amerikai diplomácia támogatását is élvezve – olyan helyzetet próbál előidézni Magyarországon is, ami idén ősszel Görögországban és Olaszországban is a miniszterelnök távozásához és egy szakértői kormány létrehozásához vezetett.

A kormányban és a Fideszben úgy vélik, az EB szándékosan kért „lehetetlent” a kormányfőtől, mert az egyes nemzetközi szervezetek így akarják kierőszakolni Orbán távozását."

.................

A helyzet is lehetetlen. Válság ide-oda, ezért a kialakult politikai és gazdasági helyzetért csakis a többségi kormány felelős.
Lehetett volna másként is, de mégy mennyire. Igen.

nu pagagyí 2011.12.19. 11:09:53

@aszekelyek: Ha jól tudom, a bíróság kimondta a kordonbontás törvénytelenségét, bár büntetést nem szabott ki.

aszekelyek 2011.12.19. 11:10:09

@Hepci: mégis szénné akarnák égetni:) "Hamuból gyémánt " :) Van sok olyan, aki kitud mászni a csapdából? Igen. Segítenek többféle módon nekik? Igen. Eddig egy sejhajtörlő kódex volt minden? Igen. Adnak-e bérlakást az utca helyett, annak, aki nem tud fizetni? Igen. Egy nagy rakás hamuból ezt a gyémántot hozta ki. Nem a "kochinor " de gyémánt. Ahhoz képest , ami volt. Ahogy a tanúban elhangzik, " -ez már porig égett" ... és most mégsem. Itt említeném meg az előző gazdasági miniszter, majd miniszterelnök brilián:) megoldását erre. Kis idővel a FIDESz kormány hivatalba lépése előttre már feloldotta a kilakoltatási moratóriumot. Korlátlanul a bankok kapzsiságának odalökve azt a magyar milliót, akiknek az érdekeit kutya kötelessége lett volna foggal, körömmel védeni és kiharcolni nekik minimum ennyit, mint Matolcsy és Orbán kormánya. Persze sokkal azelőtt, hogy 25 -re nyomták volna fel az árfolyamot a svájci franknál, akik azt tették. Tiszteletben tartva a kedves véleményedet, közlöm, hogy szerintem nem Matolcsy itt a hülye.

concret 2011.12.19. 11:10:10

@dome64:

próbálom elkerülni, hogy elvtelenül védjem önmagunkat.

Közhozzáállásunkkal ellentétben én kedvelem a szlovákokat, Losoncon is boltban-kocsmában mindig szlovákul köszönök és kérem a sört - de ők is sok-sok szerencsével jutottak saját államukhoz: tőlünk történt elszakadásukat is, utóbb pedig a függetlenségüket is a cseheknek köszönhetik. Ezzel nem akartam leértékelni őket, csak tényeket rögzítettem. És tudom, amilyen vallásosan rajonganak ma is Hlinkáért ("otec národa"), Meciarban is az erős vezetőt szerették, és Fico is mint (számukra) tisztelhető főnök nyer majd másodszor is, nem a programja.

A mi politikai konstellációnk valamikor a '90-es években szörnyen deformálódott, ebben az évezredben pedig végképp vakvágányra futott. Jó, ha önkritikusak vagyunk, de megoldani mégis csak magunk oldhatjuk meg, abból az anyagból, amink van.

márta)) 2011.12.19. 11:11:50

Úgy gondolom, most is, hatalmas tévedés azt hinni, hogy tavaly) is. Elzavartuk a delegációt". Mentek maguktól, akkor is.
De még mennyire, ill. milyen gyorsan.?? Igen.

aszekelyek 2011.12.19. 11:12:27

@Mária: ezért a legnagyobb problémája Magyarországnak, hogy a szoci szadesz nyolc évben tönkreadósították. Persze nyilván véletlenül. Nem lehettek ők tisztában tettük következményeivel......, ugye?

hoplita 2011.12.19. 11:12:44

@livengood:
Nem csak a szám nagy, én alkalomadtán meg is csinálom.
Aztán úgy alszom, mint a holnap születendő bárány.

Sok saját nevelésű disznót levágtam már...na, akkor szokott lenni némi lelkiismeret furdalásom, ezt bevallom.

aszekelyek 2011.12.19. 11:14:35

@nu pagagyí: ha jól tudod.... :D Pontosan mi is volt a vád?

hoplita 2011.12.19. 11:15:43

@Hepci:
Az ő számára szerintem sincs, ahogy a brancsbélieknek sem, tuti, hogy egy kanyit sem tartanak forintban.
De amúgy a szájbabaszott, retkes kancsi kurva annyát ennek a buzinak.:(

márta)) 2011.12.19. 11:16:19

Hm. Görög és olasz helyzetről vizionálnak kormánykörökben?
Sajnálatos lenne, ha Merkel- és csapata tenné fel nálunk is , a bizonyos i-re a pontot.

Diocles 2011.12.19. 11:16:54

@livengood:

Védtem én a Fideszt?

azt mondom, h legyen előrehozott, jöjjenek vissza a szocik helytartóskodni, ha az kell az EU-nak, minden szép és jó lesz, hajrá.
A slepp is visszatérhet a közhivatalokba, nem kell a blogokon acsarogniuk. A BKV is újra rendelhet ezt-azt...

aszekelyek 2011.12.19. 11:17:18

@menőmano: Tudsz róla, hogy az írek a z adósságuk átütemezéséhez kötik az aláírást? Arról, hogy a cseh elnök, mit mondott az IMF-ről? A tipikus magyar, eleddig az volt, hogy olvasatlanul aláírni azonnal bármit, anélkül, hogy végiggondolnák, mit jelent az a Magyarországon élő majdnem tíz milliónak. Illetve annak mellékesként való kezelése.

márta)) 2011.12.19. 11:17:43

Bocsánat! Még a végén tényleg szólni kell a Bajnainak,- vagy már sokkal korábban kellett volna.

Unionista 2011.12.19. 11:18:19

@panelburzsuj:
itt a probléma, hogy orbán viktor nem érti, hogy a közéletben a hiearchikus szerveződéseknek nem a modern államban kell kicsúcsosodniuk. mert abból egy hierarchikus társadalom, és azzal együtt mély szegénység következik.

az emberek a kulturális hierarchiát fogadják el. azért mert az többszempontú. lehet valaki a faluban a legjobb történetmesélő, és ő nem feltétlen lesz a legjobb énekes, vagy a legjobb szakács. tehát a társadalomban nagyon sok kis kulturális hierarchia épül amiből persze abszolút értelemben végül mégis csak kicsúcsosodnak egyesek. de ezt a többség azért fogadja el, mert vannak lokális maximumok. bárkiből lehet übermencsh, és untermann.

na most orbán a modern államot teszi fel a kaotikus hiearchia csúcsára. a politikai ellenfelei pedig minduntalan felfestik egy tekintélyelvű társadalom rémképét. érdekes módon a pápát ezzel sohasem vádolják. pedig ő pontifex maximus. mégsem éri ez a vád. azért mert nem a társadalom (egy nyelven beszélők politikai közössége) felett akar uralkodni.

aszekelyek 2011.12.19. 11:22:22

@2llkedő: ha lenne szabad piac és verseny, még az is lehet, hogy lenne ilyen. Ám csak ugyanúgy protekcionisták tudnak lenni, mint a többi, kivétel nélkül. Beszélni persze beszélnek azok a szabad piacról, hogyne... csak nem azt csinálják.

@márta)): tényleg szóljál. A devizahitelesek nem fognak rá szavazni, mert ő le se xarta őket.

hoplita 2011.12.19. 11:23:37

@Member:
Semmi gond, sejtettem.:)
Azok sem voltak ám szép idők, csak a most politikai ingerenciával megáldottak-megvertek egy részének még nem egy személyesen is megélt időszaka volt az.... Csúnya évek voltak, betetőzte az elbaszott antalli politikát, máig hat, igen erősen, mondhatni determinálólag, csak keveset emlegetik.

márta)) 2011.12.19. 11:24:47

"Török Gábor) Tévedtem".

Nincs abban semmi különös más is tévedett már.

Ki gondolhatta volna, hogy így is lehet kormányozni??? Kormányozni??? ez a nagy kérdés. vagy hatalmaskodni a nép felett???

De azért mert most, tévedett Kedves Török Gábor!

Ön egy kiváló politikai elemző.

Igen.
:))))))

aszekelyek 2011.12.19. 11:26:53

@Unionista: lehet ebben valami, mert a szocik alatt példátlan mértékben növekedett a mély szegénység MAgyarországon... Hierarchikusan volt szervezve, kétségtelenül. Modern, kiherélt államot is akartak hozzá. Melynek se módja, se pénze nem lett volna felemelni vagy nem hagyni lecsúszni a többit a mély szegénységbe. Márpedig, ha hagyták volna a devizahiteleseket úgy, ahogyan azt örökölték, akkor nagyon nagy mértékű mély szegénység növekedés történt volna Magyarországon. Ez nem történik meg így, tehát ez nem lehet rossz, abból a szempontból, hogy következménye a mély szegénység növekedése.

2llkedő 2011.12.19. 11:29:02

@aszekelyek: "közlöm, hogy szerintem nem Matolcsy itt a hülye."

Kiegészíteném, hogy helyes legyen:

közlöm, hogy szerintem nem csak Matolcsy itt a hülye.

márta)) 2011.12.19. 11:29:24

@aszekelyek:
Én?? Ugyan, ugyan!! Mi közöm van nekem, az elhibázott, hatalmi politizálásra épitett kormányzáshoz, és a csodaváró, különutas gazdaságpolitikához.????
Annak kellene szólni, segitséget kérni, a gazdaság helyreállitásához, kik előidézői annak, hogy itt tart az ország, ahol.

Amint irtam) Addig jó?? mig (esetleg) a Merkel- és csapata nem szól.
hm??

ubul2000 2011.12.19. 11:29:45

@Mária: alaposan mellélőttél! Hoplita + a fidesz, ha-ha

Az évek meg a rutin 2011.12.19. 11:30:34

@aszekelyek: A leválthatóság kérdéséről. 2004-ben Megyót az MSZP neolib szárnya és az SZDSZ, míg 2009-ben Fletót a piacok zavarták el, de a négyévenkénti választásokon 2002 kivételével mindig az egyéniben és listán számszerűleg legtöbb szavazatot kapott párt alakíthatott kormányt. A Fidesz választási törvénytervezete az egyéni körzetek túlsúlya és a "töredékszavazatok a győztesnek is"-elve miatt pont ezt szűri ki.

A leválthatóság 2014-től fog megszűnni.

márta)) 2011.12.19. 11:30:43

@aszekelyek:

Bocsánat!!! Szánalmas vagy.

2llkedő 2011.12.19. 11:31:05

@aszekelyek: " ha lenne szabad piac és verseny, még az is lehet, hogy lenne ilyen. Ám csak ugyanúgy protekcionisták tudnak lenni, mint a többi, kivétel nélkül. Beszélni persze beszélnek azok a szabad piacról, hogyne... csak nem azt csinálják. "

Lefordítanád magyarról magyarra?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.19. 11:31:09

@Diocles: egeszen biztosan nem volt tokeletes az elozo kormanyzat. rengeteg hibat lehet nekik felroni.

de mint kiderult, ennel jobb volt.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.19. 11:34:20

@aszekelyek: de mi erosebbek es okosabbak vagyunk nalad es nem akarjuk, hogy a hozzad hasonlo buta emberek belolunk eljenek olyan szinvonalon, amit nem erdemelnek ki a sajat erejukbol.

tiszta?

felfogod vegre?

szobatars 2011.12.19. 11:35:17

A kétharmad "bűvöletéről" már más is értekezett.

www.drszegedilaszlo.blog.hu

Elég sok hasonló gondolat, az embernek az az érzése, Török Gábor is kapott a levélből. Mielőtt bárki is félreértene, a plágium eszembe sem jut, pusztán hasonlóan gondolkodó emberek hasonló következtetéséről beszélek.

Egyébként minden elismerésem a posztért, manapság kevesen merik nyíltan vállalni a tévedésüket.

Ultracivil 2011.12.19. 11:36:14

Nem csak a Fidesz, az MSZP, vagy a többi politikai ideológia nélküli párt és önjelölt vezérei a felelősek azért, ami ebben az országban történik most, de 20 év óta folyamatosan.

Önök kedves Szavazók, Önök azok, akik mindezért felelnek. Önök azok, akik nem veszik a fáradságot, hogy alaposan utána nézzenek egy párt történelmének, értékrendjének, pálfordulásainak az azt alkotó vezetők tetteinek, hitelességeinek.
Önök azok, akik felületesek, akik nem veszik az időt arra, hogy érdemben tájékozódjanak, akik inkább hisznek az üres választási ígéretekben, semmint saját logikájukban. Önök azok akik nem képesek kilátni, hogy a 20 éve regnáló jobb, vagy bal zsebes hatalom 4 évenként pusztán azért rendezi csordába a népet, hogy tovább legalizálja saját egyéni érdekeit.
Önök nem látják ki azt, hogy a magyarországi hatalmi rétegződésben nincsenek direktívák, hogy nem jobb vagy baloldali, hanem rablásalapú északi-déli, de leginkább alsó vagy felső megoszlású a struktúra.
Miért megy el szavazni az, aki bizonytalan? Akit a szomszédja a „jó barátja” győz meg arról, hogy kire kell szavazni. Miért megy el szavazni az, aki a kisebbik rossz, de mégiscsak a rossz mellett voksol? Miért esszük meg 4 évenként azt a maszlagot, hogy „szavaznunk kell” (!), ha egyszerűen nincs miből? Tudatlanságunkkal miért emelünk be 2/3-os hatalomba olyanokat, akikről nem tudjuk, hogy élnek vagy visszaélnek vele?

Olyan ez mintha az iskolában egy tanulatlan gyerek mindenáron felelni szeretne, de képessége felkészültsége nincs meg rá. A végeredmény: bukás.
Most ott állunk a demokráciánkkal, hogy felkészületlenségünkkel mi magunk züllesztettük azzá, amivé vált.

Gábor !
Szomorú, de ki kell mondani azt is, hogy nem mindig elég a tanultság. A keserű tapasztalat, az élet kisebb, nagyobb rúgásai az intuíció, az empátia mind-mind szükségesek ahhoz, hogy valaki kész legyen egy fontos döntésre, vagy egy közel reális véleményalkotásra a politikában.

Kissé megkésve, de azért örülök a felismerésednek!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.19. 11:37:39

@aszekelyek: valóban nem hülye, hanem idióta, szóval ez minőségi különbség. :)

ubul2000 2011.12.19. 11:37:42

@lane: "Tehát most olvastál egy európai egységben hívő, nemzeti elkötelezettségű liberális kereszténydemokrata véleményt."

Ja, ez a csavart vonalú egyenes tipikus példája :)))

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.12.19. 11:38:37

@hoplita: Akkor mikor volt olyan a rendszerváltás után, amikor bajtársaiddal nem szerveződtél phalanxba? :)

aszekelyek 2011.12.19. 11:41:38

@menőmano: mint az említettem, tiszteletben tartom mások véleményét. :D Ahogyan egy demokratától el lehet várni. :) No és kegyed? :D Tudta például, hogy a véleményért senkit sem lehet elmarasztalni, dehonesztálni büntetni? :D

hoplita 2011.12.19. 11:42:20

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

".....de mi erosebbek es okosabbak vagyunk nalad...."

Egyik se, ne nagyzolj bazmeg.:P

márta)) 2011.12.19. 11:43:26

Ha volt is némi optimizmus a magyar részvénypiaccal kapcsolatban a befektetési szakértők körében, az szép lassan el is párolgott december közepére, ez derül ki a 86 régiós elemző és portfóliómenedzser megkérdezésével készülő felmérés adataiból."

A magyar gazdaság helyzetének megítélése változatlanul pocsék a szakértők körében.
Az ősz elején megszerzett utolsó helyünket stabilan tartjuk a régióban, a sorban utánunk következő Románia megítélése klasszisokkal jobb a miénknél."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/elparolgott_a_lelkesedes_pocsek_megitelessel_kuzd_magyarorszag.505365.html

Ez az "állapot/folyamat") A gyurcsányi" méreteken már rég túl van.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.12.19. 11:43:46

@butus:

'A jobboldalt általában a fennálló politikai, társadalmi, erkölcsi rendhez való ragaszkodás és csak a lassú, szerves változások támogatása jellemzi. A hagyomány és a tekintély tiszteletéből indul ki, szemléletét a történeti vagy vallási alapon nyugvó társadalomfelfogás jellemzi. Sokszor hivatkozik érzelmekre, nem racionális vélekedésekre, gyakran nacionalista. A kultú­rában a hagyományokat követi, a gazdaság területén az állam minimális szerepvállalását hirdeti. A szabadpiacra, a szabad versenyre és az egyén öngondoskodására épít; elfogadja a nagyobb társadalmi különbségeket '

Na körülbelül egy ilyen párt hiányzik a palettáról.
Ma sajnos nincsen olyan párt, amelyikre ezek az ismérvek igazak lennének.

Pedig úgy tűnik 21,5 év után, hogy csak ilyen politikával lenne Magyarországnak esélye a feltörésre.

Úgyhogy a szó szoros értelmében valóban nincsen tiszta jobboldal, de ez a baloldalra is igaz.

concret 2011.12.19. 11:43:57

@ubul2000:

Szia ubul,
pedig ez csak Neked csavarodós (na jó, nem vagy vele egyedül:)), értelmes arányok mellett ez olyan egyenes, mint a fény útja.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.19. 11:44:01

@aszekelyek: Gyurcsótány nyilván nem volt tisztában a következményekkel, ugyanis ő is idióta és szociopata.

graycivil 2011.12.19. 11:46:47

@aszekelyek: "A devizahitelesek nem fognak rá szavazni, mert ő le se xarta őket."

El Curo is csak a Kósa és Pataki féle milliomosoknak segített állami pénzen, miközben a valóban rászorultak fejét még mélyebben nyomja a sz@rba.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.19. 11:46:52

@ubul2000: a marketingkommunikációs tenyérjóslás is nehéz szakma lehet... :D

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.12.19. 11:49:20

Kedves Török Gábor!

Köszönet e cikkért - úgy látom, végre felismeri és be is vallja, hogy itt valami nagyon nem smakkol:

Idézem írását:

" Az elmúlt másfél év világossá tette, hogy tévedtem. A kétharmad ugyanis – ha nem elég megfontolt és mérsékelt kezekbe kerül – rabul ejt".

Illetve:

"A kétharmad ugyanis a „mindig van másik” érzetét keltheti abban, aki birtokolja. Ebben a logikában – bármekkora is a baj - állandóan van B-terv, és ezért soha nincs önreflexió.".

Ugyanakkor nem értem (bár ön is bavallja, hogy erősen szubjektív), hogy miért csak a jobboldalt félti.

Egyrészt a buli mindenki bőrére megy, másrészt a fidesz elég érdekesen működő jobboldali párt - de ugye anno balosként, liberélisként kezdte. Hm.

Ugyanakkor azt írja, hogy nem aggódik a demokráciánkért., szó szerint:
"Lehet, hogy megint tévedek, de nem hiszem, hogy mindezzel a magyar demokrácia lenne végveszélyben."

Ha végveszélyben nem is, de bajban azért van - különben miért ajvékolna számtalan EU-s politikus és intézmény?

Handó Tünde kinevezése után a jegybanktörvény módosítása teszi majd fel az i-re a pontot - és, ugye, Dopeman-t lehet támadni, de a köztévékben elkövetett tudatos hamisítások után sem történik semmi a Médiahatóság részéről. Ha Nagy Navarróék nem éhségsztárjkolnának, akkor Élő úr még mindig a helyén lenne. Szerintem ez nagyon nincs így rendben.

Mikor ismeri végre be, hogy a jelenelgi kurzus aprólékosan bontja mindazt a demokratikus berendezkedést, amiért huszonéve történetesen pont a fidesz állt ki oly hevesen?

Tisztelettel:
Zb.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.19. 11:50:10

@graycivil: ha kicsiny a mentőcsolnak, kit mentünk meg először? Magunkat.
Szerintem az El Curo emlegetése elég kontraproduktív, de tedd nyugodtan, ha már köteleztek a Balhibbant Kiskáté 2.18-ban (update 2011. november 31). :D

graycivil 2011.12.19. 11:50:21

"Év eleje! A munkáltatók ötöde tervez elbocsátást

A magyarországi munkáltatók 22 százaléka tervez elbocsátást 2012 első negyedévében, és csak 8 százaléka számol munkaerő-felvétellel, a különbségből számított Manpower munkaerő-piaci mutató mínusz 14 százalékpontos értéke a felmérés magyarországi történetében a legalacsonyabb, vagyis 2009 harmadik negyedéve óta most a legpesszimistábbak a munkaadók."

www.otvenentul.hu/penzugyek/57106

A "bakugrás éve" ?

concret 2011.12.19. 11:51:09

@hoplita:

lehet, hogy tényleg nem erősebb, és nem is okosabb, de ezt Te ugyanúgy nem tudod felmérni, ahogyan én sem és más sem - kommenteléskor valami az észből talán mutatkozik, de inkább a vélemény irányultsága dominál.

Az erőt meg kár úgy értelmezni, hogy hány kilót tud felemelni, vagy milyen erejű az ütése. Ilyen képességeket a mai világ csak nagyon kis fizetéssel honorál (ha nem vagy csúcssportoló).

aszekelyek 2011.12.19. 11:51:51

@Mária: CSak azt a hazugságot kell talonba tenni, hogy demokrácia az ilyesmi. A szar ügy sokkal jobb definíció erre. Államformánk szar ügy, mert a hitelezőink diktálnak. Igazságbeszéd javaslatom ez. Az európai legeslegújabb szerződésbe ezt a preambulumba kéne írni. Únió? A szar ügyben leeldzők úniója. THE UNITED STATES OF Shit CASE Exsists . nEM KELL EZ A SZÉPELGÉS A DEMOKRÁCIÁRÓL. csAK FELIDEGESÍTI A NÉPEKET. pardon, beragadt a caps lock.

hoplita 2011.12.19. 11:53:41

@Member:
Az az idő még nem jött el...:D

s 2011.12.19. 11:54:28

A megoldás: kalasnyikovot az embereknek.

aszekelyek 2011.12.19. 11:55:20

@márta)): Annak írtam, hogy szóljál. BAanai gazdasági miniszter és miniszterelnök volt, és derekasan kivette a részét jelen helyzet előidézéséből. Ezt merkel is tudja. fletorol is hasonló véleménnyel volt. Mármeg merkel mumus gyártasz?

hoplita 2011.12.19. 11:56:29

@concret:
Nem szó szerint értettem, ha nem lettem volna elég világos.:)

De a mi sipink a maga módján megárul egy gyékényen a aszekelyekkel.
Szép kis felhozatal, mi?
:DDD

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.12.19. 11:56:34

@butus:

Pedig egy idő után a köztársaság vívmányainak a megvédéséhez bizony erős kézre van szükség.

A római köztársaságból császárság, vagy éppen a francia köztársaságból császárság szerves fejlődés eredménye.

Hatásuk óriási és visszafordíthatatlan az egész emberi civilizációra nézve. Mégpedig összességében pozitív hatás.

Az államforma, a döntéshozatal módja önmagában még sem nem jó, sem nem rossz egy ország számára. Csupán attól függ, hogy inkább a köz javára használják-e, vagy inkább nem.

Ha éppen nem, akkor változtatni kell rajta.

A "köztársaság", meg a "demokrácia", - ami mellesleg sehol sincsen, amit annak hazudnak az csupán parlamentarizmus, oligarchia - önmagában még nem értékek, attól függ, mire és hogyan használják őket.

Ha a köztársaság már képtelen képviselni és megvédeni azokat az értékeket, amiért létrejött, azokat a vívmányokat, amiket elért, akkor ezeket az értékeket erős kézzel kell megvédeni, különben elvesznek.

Ez egy örök körforgás. Ha éppen diktatúra van, akkor a nép szabadságot akar, nehogy már a diktátor írja elő, hogy hogyan éljenek!
Ha meg látszatdemokrácia van, akkor a nép rendet akar, a döntésképtelen köztársaság helyett, ami lezülleszti a közállapotokat.

Körbeér.

Napjainkban azt látjuk, hogy ez a politikai rendszer, ami éppen van, nemigazán vált be, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és ez már nem is várható tőle, kihozták belőle, amit lehetett és az bizony kevés.

Unionista 2011.12.19. 11:56:47

@Akitlosz:
ehhez a kultúrát szervező föderatív formációk kellenek, és egymással versengő polgárosodó városok. nem party kell hozzá, hanem azoktól független region és city.

ubul2000 2011.12.19. 11:56:55

@lane: mondhattam volna a fából vaskarika kifejezést is, de amaz jobban tetszett

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.19. 11:57:32

@aszekelyek: de
kell

es megteheted, hogy oda koltozz, ahol a szadba sz@rnak, ha kinyitod. mert a demokracia megengedi, hogy diktaturaba koltozz, ha van ra igenyed.

de ide nem hozhatod.

fogd mar fel, hogy ott van e-korea, ott van kina, ott van oroszorszag. egeszen biztosan orommel fogadnak. nem kell sokat molyolni a letelepedessel...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.12.19. 11:57:53

@táltos:

Elnézést kérek, az előbbi hozzászólásom a te hozzászólásodra íródott.

Úgy tűnik mellékattintottam. :-(

hoplita 2011.12.19. 11:58:06

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Ő egy ötvenes csaj, te meg egy szűk negyvenes kan....lehet, erősebb vagy.
De okosabb?????
Ugggyan mán, bazmeg....:DDDDD

ubul2000 2011.12.19. 11:58:51

@concret: némi kis fénytöréssel megbolondítva :))))

concret 2011.12.19. 12:01:14

@hoplita: OK, nem akartalak alábecsülni, de nálad eléggé meghatározó a fizikai-akarati tényező. Nem mondom, hogy ez alábecsülendő, csak másképp súlyozunk.

Amúgy az igaz: itt annyi a forradalmár, aki amúgy még egy verebet sem lőtt légpisztollyal... a net megbátorítja nagyon a szájakat :))

concret 2011.12.19. 12:02:48

@Akitlosz: a csőcselék az a népesség lárifárin kívüli része, nyilván

hoplita 2011.12.19. 12:03:09

@s:
Igen, igazad van, hulljon a férgese.:)

Apropó, melyik verzió a kedvenced?
Én az Amsz-re esküdök....kétpontos, alulra hajtható válltámasz, puska mellső markolat, az AMD-nél 1800 millivel hosszabb cső, nekem az megteszi.
Tudom prezentálni a régi fegyverszámomat is....ha valaki előkeresné, hálás lennék. Hadtest lőbajnokságon dolgozgattam vele...többek közt.:D

2llkedő 2011.12.19. 12:03:34

@aszekelyek: "BAanai gazdasági miniszter és miniszterelnök volt, és derekasan kivette a részét jelen helyzet előidézéséből."

Tudjuk, a világválságot ők indították el.

concret 2011.12.19. 12:06:06

@ubul2000: na jó, csak ne szivárványozz, stabil heteró vagyok

számodra ezek így együtt és külön-külön is kizárják egymást. boldogabb országokban meg erősítik

lloyd_george 2011.12.19. 12:07:35

Nos igen, Gábor, előbb-utóbb minden mérsékelt ember elérkezik arra a szintre, hogy basszus, Debreczeni Józsefnek igaza lett. Nekem ez akkor érkezett el, amikor kiherélték az AB-t.

Én 2010-ben azért szavaztam a Fideszre, mert egyedül ők tűntek kormányképes erőnek és valamiért úgy gondoltam, hogy vannak koncepcióik a kormányzásra és ha visszahozzák az országot a szakadékból, egy kis autoriter jelleg megbocsátható. Aztán kiderült, hogy nem, csak 2/3-dal improvizálnak, az országot visszalökik a szakadékba, az autoriter jelleg pedig túlmegy minden határon.

Szóval legszívesebben levágnám a jobb kezemet, amivel a Fideszre tettem az X-et, mivel az én szavazatom röpítette (milliókéval együtt) őket ebbe a pozícióba. Ezt pedig soha nem fogom megbocsátani Orbán Viktornak, nem kicsit érzem kihasználva magam.

Mindenesetre kevés veszélyesebb ellensége van a mostani kormánynak, mint azoknak a tömegei, akik ellenük fordulnak.

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2011.12.19. 12:07:40

Sokaig nem olvastam ezt a blogot a langyossaga miatt, asszem ezutan sem fogom... Nem ertem miert nem lehet kimondani mar, h. ebben az orszagban, ha nem is diktatura, de egy arra hajazo valami bena rendszer van, ami mogott egyetlen ember, es uzlettarsai allnak?!?!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.19. 12:07:45

@hoplita: miert?
a kor nem erdem, nem szegyen, hanem allapot. nem determinal semmit:-)

mellesleg ha 50es korara oda jutott el, hogy adiktatura jo, akkor olyan rettenetesen okos nem lehet.

mint a nadivereb*, ahogy anyam szokta mondani..:-)

*allitolaga nadivereb amit este sz@rik azt reggel megeszi. ez remekul stimmel azokra, akik itt ujra diktaturat akarnak:-)

lüke 2011.12.19. 12:09:32

@hoplita:
majdnem:) Helsinkiben 5% a svédtökés,
s hivatalos nyelv a svéd

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.12.19. 12:09:49

@Jaffar:

A magyar történeti alkotmányból a szabad királyválasztás joga fakad. Nem egy örökletes, dinasztikus, mint az angol.

Aztán meg a magyar történeti alkotmány az ellenállási jogot is alkotmányosan garantálta.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Magyarországon törvényesek akár a forradalmak is, ha az ország vezetése nem az ország javára ténykedik.

Egy a magyar történeti hagyományokra épülő alkotmányos rend sokkal szabadabb, és sokkal demokratikusabb lenne, mint a mostani.

Elég a fenti kettő döntő alkotmányos különbségre utalni.

Magyarországon a véleményt nyilvánító szavazók 85,9%-a akar(t) közvetlen államfő választást.

Ez is egy ékes és fontos példája annak, hogy a parlament mennyire alkalmatlan a közakarat végrehajtására. Igaz, ez a legcsekélyebb mértékben sem céljuk. Ők az oligarchiákat, a pártokat képviselik, nem a választóikat.

hoplita 2011.12.19. 12:10:33

@Zébácsi:
Zébácsi, bazmeg, ez nagyon rendben van, de a szájbakúrt bánó hamisított muszterein is hőbörögtél anno, vagy az smafu volt?

Ne válaszolj egyébként, tudom, ha már ivarérett is voltál, az nem lépte át az ingerküszöböd.

lloyd_george 2011.12.19. 12:11:48

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Ne becsüljük le a szart, tápanyag gazdag. XD Belőle sudár növények nőhetnek ki.

2011.12.19. 12:12:30

@ubul2000: Tévedsz! Nézz csak ide:

www.antalljozsef.hu/politikai_eszmerendszere

I. Nemzeti gondolat
II. Liberalizmus - parlamentáris demokrácia
III. Kereszténység-kereszténydemokrácia
IV. Szociális gondolat
V. Európai integráció – Atlanti együttműködés

hoplita 2011.12.19. 12:13:06

@lüke:
Jaj, ugye nem gondolod, hogy összekeverek két európai országot, meg fővárost?

Az idézet egy 89-es, immáron halhatatlan film, a Die hard egyik jelenete....egy jenki bemondó süti el a pojént.:)))

concret 2011.12.19. 12:13:57

@hoplita: gondolom, hivatásos voltál ezzel a fegyverismerettel.
én sorállományúként AMD-vel, utóbb AK-val lőttem (biztosan volt AKM is), az AMSZ-ről nem is hallottam. Pedig sornyusziként én is lőttem sokat, Táborfalva, Várpalota, Rezi, hogy csak a túrázós élményekre gondoljak

udvari bolond 2011.12.19. 12:15:41

Nekem az lenne a kérdésem, hogy miért gondoljuk, ha kicsiben csődbe visznek egy várost, az országgal nem ugyanez fog történni? Ha meggyesék azt tesznek, amit akarnak, közben Esztergomban kikapcsolják a világítást, nem járnak buszok, nincs közétkeztetés, és az állampárt egy szót nem szól, akkor mire számítunk nagyban? miért hagyták, hogy az történjen egy várossal? Na, miért? mert ugyanez a terv nagyban, azért. Mert egy közülükvaló, velük egyívású csinálja, amit ők is. ezért.

Petrusz 2011.12.19. 12:15:48

Maximálisan egyet értek Török Gáborral. Azt gondolom, lassan elindul egyfajta passzív ellenállás a Fidesz frakción belül pl betegségre hivatkozva távolmaradnak képviselők a szavazásokkor, és máris elillan a 2/3-ad. Nem vállalnak még nyílt konfliktust, de éreztetik, hogy nem tetszik nekik az irány. Aztán kora tavasszal,amikorra kiderül, menyire sikerül kifarolni a zsákutcából, mennyire mászunk feljebb a gödörből (amire nem látok sok esélyt), majd a hangjuk is megjön. Katalzátornak meg ott van a Jobbik... 6-8 héten belül utcán lesznek, lefogadom.

aszekelyek 2011.12.19. 12:15:56

@Az évek meg a rutin: igen, emlékszem, megyó először bizalmatlansági indítványt gondolt... de nyilván közölték vele, hogy ő le akar inkább mondani.ezt a kiskaput nem is bánom, ha bezárják az olyan sunyi szándékok előtt, mint amik a megyó leváltását-aminek a n démoszhoz semmi köze nem volt- és a ferink odaültetését lehetővé tették. Majd, az össze vissza hazudozását és erőszakoskodását a z mszp azon képviselőivel, akik a népakaratot akarták a gombnyomáskor érvényesíteni. de legalábbis a képviselő büntetlenségét, a szavazata miatt. Láttuk, miféle dolgokra ad módot ez a fajta leváltás. A többség nem az szdsz re és nem a piacokra bízná , hogy ki legyen a miniszterelnök. Tömegek az utcán? Tiltakozó tömegek? Nem felejtett ki valamit? :DDD

hoplita 2011.12.19. 12:17:19

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Ismerem a nádiveréb hasonlatot és mondást....lehet, hogy figyelmetlen vagy, de én alföldi vagyok és itt a frazeológia egyes részei igencsak ismertek és nem megyéhez, hanem tájegységhez kötöttek.:)
Asszem anyai részről te is az vagy......ha jól tévedek.:DDD

Nem nézek utána, de szerintem jól.....apai részről meg hevesi....vagy nógrádi?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.12.19. 12:17:27

@lariflari:

Így van. A demokrácia szót manapság egyesek ugyanúgy másra használják, mint például a meleg szót. Egyáltalán nem azt akarják érteni rajta, mint amit valójában jelent.

Így van ez. Ha már túl ciki nevén nevezni a dolgokat, akkor ráhúznak a csúnyaságra valami alapjában kedvezőbb jelentésű szót.

Mint mikor az állatokat elaltatják.

Eufemizmus.

aszekelyek 2011.12.19. 12:18:18

@2llkedő: Hülyeséget ne írjunk:)

belekotty 2011.12.19. 12:18:28

@sexycsajszi20: Menj anyádba már a linkjeiddel!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.12.19. 12:22:57

@Mária:

Tudod vízkonzin és Magyarország nem egy kategória.

Az előbbi csak egy országrész, az utóbbi egy ország.

Hány vízkonzini tudja, hogy hol van BAZ megye?

lloyd_george 2011.12.19. 12:22:59

@udvari bolond: Azért, mert Esztergom és az ország politikai helyzete teljesen más.

Esztergomban az ex-polgármester és a frakciója úgy akarják megdönteni a jelenlegi polgármestert, hogy ellehetetlenítik a várost, aztán megpróbálják Tétényire kenni.

Az országban azonban Orbán az úr és nincs érdekében, hogy bedőljön alatta az ország, ő a legjobbat akarná az országnak. Az a baj, hogy nem ért a gazdasághoz és egy olyan emberre hallgat, aki szintén nem ért hozzá, illetve annyira traumatizálta, hogy 2006-ban veszített, hogy csak a hűség az érték számára, semmi más, a demokratikus intézmények sem.

Gyurcsány is jót akart, aztán nézzük meg hova juttatott minket 2009-re. Orbánnak sajnos 10x nagyobbat bukunk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.12.19. 12:24:56

@Mária:

Na és te mint érett, felnőtt magyar állampolgár mit tudsz tenni?

Miért nem teszed, ha azt hiszed, hogy csupán a hozzád hasonló érett, felnőtt magyar állampolgárokon múlik?

2llkedő 2011.12.19. 12:25:42

@aszekelyek: "Hülyeséget ne írjunk"

A magad nevében beszélj!

ubul2000 2011.12.19. 12:26:19

@lane: ja, a nagy áldemokrata a parlamenti demokráciával
aki képes volt arra, hogy egy lezárt vitát - miután annak eredménye nem az ő szájaíze szerint alakult - szavazás közben újranyisson

hoplita 2011.12.19. 12:26:47

@concret:
Nem, nem...
Csak az elitnél szolgáltam és kicsit fegyverbuzi vagyok.:)

Várpalota, Rezi, Táborfalva megvót nekem is.
Meg Pirtó, meg Orgovány, meg Újdörögd, meg etc.
Ja, Rezi kétszer is, plusz egy járőrbajnoksággal háromszor...:)

Lacdelo 2011.12.19. 12:27:15

@lloyd_george:

"Én 2010-ben azért szavaztam a Fideszre, mert egyedül ők tűntek kormányképes erőnek és valamiért úgy gondoltam, hogy vannak koncepcióik a kormányzásra és ha visszahozzák az országot a szakadékból, egy kis autoriter jelleg megbocsátható. Aztán kiderült, hogy nem, csak 2/3-dal improvizálnak, az országot visszalökik a szakadékba, az autoriter jelleg pedig túlmegy minden határon.

Szóval legszívesebben levágnám a jobb kezemet, amivel a Fideszre tettem az X-et, mivel az én szavazatom röpítette (milliókéval együtt) őket ebbe a pozícióba. Ezt pedig soha nem fogom megbocsátani Orbán Viktornak, nem kicsit érzem kihasználva magam."

En most karorvendhetnek es mondhatnam, hogy hogy voltal ilyen ostoba hogy erre a hatalomehes, rablo bandara szavaztal, amikor ez annyira vilagos volt mar a valasztasok elott is, hogy nekik csak a hatalom es a penz kell.

Inkabb nagyon orulok, hogy belattad a hibadat es gerincesen beismerted, hogy hibaztal. Barcsak minel tobb fideszes szavazo tenne ugyanezt. Buszke lehetsz magadra, mert tudsz valtoztatni. Mi MSZP-s szavazok ezt megtettuk becsulettel 2010-ben.

En 2002-ben es 06-ban is az MSZP-re szavaztam es bevallom hogy hibaztam, (habar azt nem banom hogy legalabb a Fidesz addig se volt hatalmon), mert hittem az alaptalan igergeteseiknek. Tevedtem. A Medgyessy korszak, habar joszandekuan tulkoltekezo volt, Magyarorszag lejtmenetehez vezetett. A Gyurcsany korszak reformista toketlenkedese es kommunikacios ongyilkossaga (oszodi beszed) is csak ratett egy lapattal, habar az is joszandeku volt, csak dilettans.

Mostantol nem artana talalni olyan partokat, akik hitelesen es nem demagog igergetesekre alapozva nyernek valasztast, amig a nagyok erdemben nem valtoztatnak (MSZP valtozik csak lassan, FIDESZ nem tud amig Orban ott van). Az egyetlen nagy problema az, hogy mig mi szavazok arra szavazunk, aki a legtobbet hazudik, addig nem is erdemeljuk meg a felemelkedest.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.19. 12:27:40

@hoplita: igy van, anyam az alfoldi tanyavilagbol jott fel pestre 16 evesen.

apam pedig hevesi:-)

2llkedő 2011.12.19. 12:29:12

@lloyd_george: "Esztergomban az ex-polgármester és a frakciója úgy akarják megdönteni a jelenlegi polgármestert, hogy ellehetetlenítik a várost, aztán megpróbálják Tétényire kenni."

Ezt csinálta a fidesz az emmúttnyócévben, de főként a második négyben.

Unionista 2011.12.19. 12:31:48

@Niterider:
autokráciának hívják az ilyesmit. ami nem feltétlen katonai diktatúra, de nem is demokrácia. az ilyen rezsimet autoriter (tekintély elvű) kormányzás, és a parlamentarizmus hiánya jellemzi. erre szokták mondani, hogy ez is demokrácia. csak nem a liberális.

ubul2000 2011.12.19. 12:32:50

@concret: Várpalotán is voltál? Igazán élmény volt marhavagonban oda utazni :((( Soha el nem felejtem.

2011.12.19. 12:32:51

@ubul2000: Melyik vitára is gondolsz? Kérek egy linket v. leírását az esetnek. Akkor tudok érdemben reagálni.

Az esettől függetlenül, őszintén, most kezdjem el Viktátor tetteit sorolni... ? :)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.12.19. 12:33:12

@lloyd_george: en azt banom, hogy nem mentem el szavazni a fidesz ellen..
az en felelossegem itt van a ketharmadban:-)

Lacdelo 2011.12.19. 12:34:01

@lloyd_george:

"Orbán az úr és nincs érdekében, hogy bedőljön alatta az ország, ő a legjobbat akarná az országnak."

Ha ez igaz, akkor miert dolgozik rajta gozerovel. Ha meg annyira hulye nem veszi eszre, hogy a tetteinek milyen kovetkezmenyei vannak, akkor nem artana ha a Fidesz elkergetne inkabb elobb, mint utobb.

hoplita 2011.12.19. 12:34:03

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Na, akkor jó.:)
Az elejtett infókra valahogy rááll az agyam...:))

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.12.19. 12:35:58

@László56:

Ott hibádzik az érvelés, hogy a parlamentarizmus nem demokrácia. Az a pár száz fő döntéshozó nem képes a szavazók milliói többségének az akaratát érvényre juttatni.

Eleve esze ágában sincsen ilyet tenni.

Az, hogy a választók szavazhatnak arról, hogy kik döntsenek helyettük, róluk még semmilyen mértékben nem jelenti azt, hogy beleszólhatnának a konkrét döntésekbe és a többségi döntés érvényesülne azaz demokrácia lenne.

Amikor a hatalom kis csoportok kezében van, azt oligarchiának hívják.

Az összes párt összes tagja sem teszi ki a szavazók 1%-át sem.

dr kíváncsivagyok 2011.12.19. 12:36:11

Óóóó,...kedves Gábor,....pár hét és ugyanúgy megváltozik a véleménye , ...mit a gazdaságpolitikájukról és a fékek megszüntetéséről....

concret 2011.12.19. 12:37:11

Ha valaki fontosnak tartja a nyelvünket és a hagyományainkat, az szerintem nem írhat le olyat, hogy BAZ megye.

Nem csak azért, mert olvasva rosszul hangzik, de ilyen, ebben a formában nincs is. Hasznosabb ezt hamarabb megismerni, azután foglalkozni Wisconsinnal, bármilyen értelemben.

Lucky Larry Silverstein 2011.12.19. 12:37:22

Azért túl sok mondanivaló vagy konkrétum nincs a posztban. Legfeljebb hogy TG beállt a rettegők közé.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.12.19. 12:37:33

@Akitlosz: Természetesen. Egy percig sem állítottam, hogy a bal oldalnak nevezett valami (szintén MSZMP maradvány) különb lenne, mint a többi. Ami ma van, az mind MSZMP csökevény. Változatlanul vallom, hogy nálunk még hiányzik a rendszerváltás:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

hoplita 2011.12.19. 12:40:05

@ubul2000:
Mi elvileg személyvagonokban utaztunk vóna, de a szakaszom adta a vonatőrséget.....januárban.:)))
Jó móka vót....:DDD

2llkedő 2011.12.19. 12:41:35

@butus: "Változatlanul vallom, hogy nálunk még hiányzik a rendszerváltás"

És hogyan gondolnád az igazi rendszerváltást? Válasszuk a Hófehérke csoportból az esernyő jelű ovodást?

concret 2011.12.19. 12:42:01

@Red shield representative:

vagy az elégedetlenek közé.

nem kell keverni a vágyakat a valósággal.