Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:39

Sorsdöntő napok jöhetnek. Barroso levele után nem tűnik légből kapott feltételezésnek, hogy az ország minden bizonnyal nem kap pénzügyi segítséget, ha a rohamtempóra kapcsolt parlamenti többség megszavazza azt a két törvényjavaslatot, amelynek visszavonását az EU a tárgyalások feltételéül szabja. Lehet persze hőzöngeni, de én most is inkább gondolkozást ajánlanék. Mindenkinek.

Politikusokkal beszélgetve, véleményeket olvasgatva azt tapasztalom, hogy ebben az ügyben szinte minden összecsúszott. Nemzeti szuverenitás, Moszkva, magyar virtus, zseniális tárgyalási stratégia, magyarellenesség az egyik oldalon, rossz kormányzás, hiteltelenség, diktatúraépítés, hatalmi arrogancia a másikon – mindenki kedvére kiválaszthatja azt a panelt, amit a legszívesebben használ. Pedig jó lenne legalább egy pillanatra végre felemelni a fejünket, s a korábbi becsípődések nélkül gyorsan feltenni a legsürgetőbb alapkérdéseket.

1. Először is azt, hogy komolyan gondolja-e a dolgot az EU. Ha a válaszunk nem, mert majd úgyis meggondolják magukat, engednek, felpuhulnak, meggyőzzük őket, akkor az egész dilemma jelentősége csökken, tulajdonképpen mindegy is, hogy mit lépünk, marad esélyünk a megállapodásra. A nemmel válaszolók itt ki is szállhatnak, a többi kérdés számukra most nem aktuális. Ha azonban igennel felelünk, már itt is a második kérdés.

2. Mi történne az országgal, ha nem jönne létre a megállapodás? Ha úgy gondoljuk, hogy semmi komoly, mert az ország a piacról vagy ilyen-olyan kreatív megoldásokkal is finanszírozható, szintén nincs ok az aggodalomra, bátran elő az agarakkal, ha éppen úgy tartjuk helyesnek. Ha azonban ennél súlyosabbnak látjuk a helyzetet, elszaladó árfolyamokat, fizetési nehézségeket, költségvetési gondokat is elképzelhetőnek tartunk a megállapodás elmaradása esetén, akkor újabb kérdésre lesz szükségünk.

3. Próbálok pontosan fogalmazni, mert talán ez a leglényegesebb pont: akad bármilyen olyan szempont, ami miatt érdemes vállalni ezt a kockázatot? Lehet bármi fontosabb, mint az a biztonság, amit egy ilyen megállapodás nyújthat az országnak és lakóinak? Elméletileg sok ilyen lehetne: megmutatni a világnak, megvédeni a szuverenitásunkat, nem engedni a zsarolásnak, elmozdulni az önállóság irányába. Vagy gondolhatjuk azt is, hogy az MNB-ről szóló törvény átvitele, az egykulcsos adó kétharmados védelem mögé helyezése ennél többet ér. Sőt, még akár tisztán politikai-hatalmi szempontok is bejöhetnek a képbe, különösen politikusok esetében: megóvni a presztízsüket, védhetőbbnek, politikailag kevésbé veszélyesnek gondolt opciót választani. Aki ezek közül bármelyikre felelősségteljesen azt meri mondani, hogy valamelyik fontosabb, értékesebb, mint a megállapodás által kínált előnyök, az logikusan választhatja a konfrontációt. Ám aki nem tud ilyet mondani, arra még egy kérdés vár.

4.  Ami valahogy így hangzik: ha az EU nem fogja meggondolni magát, ha az országnak kell a hitel és ha nem ismerünk ennél fontosabb, ezzel ellentétes irányba mutató érvet, akkor vajon az ország érdekében jár el a kormány, ha nem teszi meg azt, amit az unió a tárgyalások előfeltételéül szabott? Míg az első három kérdés esetében volt alternatív válasz, itt szerintem csak egy van. Az erős nem, és a belőle következő világos politikai felelősség. Amit akár úgy is hívhatunk, hogy reálpolitika.

5. A reálpolitika választása azonban nem ment fel egy további kérdés megválaszolása alól. S bár abban az értelemben nem tartozik ide, hogy logikusan nem befolyásolhatná a mostani döntést, egyszer majd fel kell tenni, és a választók fel is fogják tenni. Már írtam róla korábban, a ciklus talán legfontosabb kérdésének nevezve: ki a felelős azért, hogy ide jutottunk, hogy mostanra csak ilyen választási lehetőségeink maradtak?

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr843479820

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pár évente forradalom - vajon mitől életképtelen a magyar polgár 2011.12.23. 14:24:02

Most zajlik az élet. 2011. karácsonyára megint benépesült a Kossuth tér, forradalmi a hangulat. A bukottnak, hűtlennek és dilettánsnak mondott kormány távozását, a demokratikus normák visszaállítását követelik a tiltakozók. Ezek az igények teljesen jog...

Trackback: Szecesszió 2011.12.22. 20:10:42

Ahol a beleszólás lehetősége megszűnik, szükségszerűen közös értékeink ellen, szűk lobbicsoportok (a családtagok és a haverok) érdekeiben folyik a kormányzás és a társadalmi intézmények működtetése. Ahol a mégoly áttételes képviseleti rendszeren keresz...

Trackback: Az igazi Barroso levelei az igazi Orbánnak 2011.12.22. 13:48:24

Az igazi, a vágatlan, az eredeti változat! Ne higgyen a bóvlinak: a bóvlisajtóban megjelent bóvlihamisításokat mink erőteljesen szembe köpjük! Ószeresek, levelekkel házaló ügynökök, second chef assistant területi képviselők és egyéb IMF-szakértők által...

Trackback: Dajcstomi: “te jóska, nem áll fel?” 2011.12.21. 13:20:28

Azért az elképesztő, ha az Európa Parlament egyik képviselője úgy viselkedik, mint egy idióta troll....

Trackback: Csont a kutyáknak 2011.12.21. 13:15:44

Vagy mi a csoda. Dióhéjban annyiról van szó, hogy a minap csoda történt, mirákulum, az Alkotmánybíróság, amelyről azt hittük, egy üzemi menza étlapjáról sem képes önálló véleményt alkotni, merész huszárvágással alkotmányellenesnek minősítette a sajtótö...

Trackback: ENNYI VOLT 2011.12.21. 09:34:26

...Az egyszemélyes kormányzásnak vannak kockázatai. Azt már rengetegszer hallottuk, hogy a jelenlegi miniszterelnök úgy tekint fő gazdaságpolitikusára, mint a jobb kezére. Arról is többször nyilatkoztak a kormánypárt politikusai, hogy mindig az t...

Trackback: ÁRULÓK 2011.12.21. 09:34:10

  A Magyar Nép és a Demokrácia árulói, neveteket nem feledjük!   Vádolunk benneteket azzal, hogy felszámoltátok a Magyar Köztársaságot! Vádolunk benneteket azzal, hogy nem tartjátok tiszteletben az alapvető emberi jogokat! Vádolunk ...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2011.12.21. 09:29:11

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán? Mihez ért ez az ember az ELTE ÁJK-n huszonnégy évvel ezelőtt szerzett diplomájával? Nézzük meg az Europass sablonba feltöltött életrajzát! Úgy értem, szép dolog az, ha valaki szervezeteket, kiadókat, szerkesztősé...

Trackback: Orbán mögött meredező sztálinista zászlóerdő 2011.12.21. 09:28:19

Az Orbán háta mögött ágaskodó zászlóerdő egy bizarr tekintélynövelő, egy vizuális viagra, egy fallikus szimbólum, fenyegető erőfitogtatás, önbizalom-erősítő kapaszkodó. Gyaláz-e nemzeti jelképet a miniszterelnök azzal, hogy a Rákosi-diktatúrát idéző...

Trackback: Bazmeg az Orbánt, bazmeg a kormányt! 2011.12.21. 09:25:59

Nem rajongok a bazmegoló zenékért, de kíváncsi lettem, mit tett a rapper, amivel magára vonta a hatóság, és ezzel együtt a média megkülönböztetett figyelmét. Olvastad már a szöveget, ami miatt Dopemant bactatja az ügyészség? Olvasd el most!  A ...

Trackback: "Ez a harc lesz a végső?" - egy gazdasági szabadságharc margójára 2011.12.21. 09:22:10

Tényleg nem volt senki, aki legalább sejtette volna, hogy rejlik némi veszély abban, ha épp az áramszolgáltató hibaelhárítóit kezdi baszogatni egy lélegeztetőgépen lévő ember? Cél ugyan lehetett volna bizonyos önállósodás, de amennyiben komolyan e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyünyüge 2011.12.21. 00:53:18

véget ért a maszkabál...

break 2011.12.21. 00:57:59

Magyarul: Lenin szkazaL; sto gyelaty

2011.12.21. 01:14:54

finom, de kíméletlen :)

yPress 2011.12.21. 01:17:24

Természetesen egyszerű, mindenkit azonnal kielégítő válasz nincs.

1) Ha csak rövidebb időtávra gondolsz, akkor rögtön megválaszolható a kérdés az "elmúltnyócév" kreatív használatával. Ha ez megnyugtat és nem szükséges személyi felelőst megnevezni, akkor itt véget is ért a történet, minden más esetben jön a 2. szakasz.

2) Ha személyi felelőst kívánunk találni, akkor célszerű Szíjjártó Pétert megkérdezni, mivel utánozhatatlan határozottsággal tudja vállalni az igazságot, mely szerint "gyurcsányahibás". Amennyiben megelégszünk az egyszemélyi felelőssel akkor végeztünk is, ellenkező esetben tovább kell lépni.

3) Amennyiben fel kívánjuk tárni a történtek eredőjét, javasolt Lázár Jánost felkérni arra a nemes feladatra, hogy (szigorúan az Alkotmány alapján) tartson 5 perces expozét az MSZMP-MSZP jogfolytonos felelősségéről. Ha úgy gondoljuk hogy ebben a körben már megtaláltunk mindenkit akit kellett hátradőlhetünk, különben jön a 4. pont.

4) Ha az előzőek nem váltak volna be teljesen, akkor bevethetjük a Végső Fegyvert, a non-plus-ultrát: mások a felelősök, mindenki más. Ez az érvelés egyszer már bejött az óvodában, és vannak akik szerint bevált dolgokon nem szükséges változtatni.

ubul2000 2011.12.21. 01:19:21

"4. Ami valahogy így hangzik: ha az EU nem fogja meggondolni magát, ha az országnak kell a hitel és ha nem ismerünk ennél fontosabb, ezzel ellentétes irányba mutató érvet, akkor vajon az ország érdekében jár el a kormány, ha nem teszi meg azt, amit az unió a tárgyalások előfeltételéül szabott? Míg az első három kérdés esetében volt alternatív válasz, itt szerintem csak egy van. Az erős nem, és a belőle következő világos politikai felelősség. Amit akár úgy is hívhatunk, hogy reálpolitika."

Adom a kisujjam, az egész kezemet kívánja. És itt most nem a fidesz-kdnp kormányról van szó, hanem a nemzetről.

Ha egy ilyen - nyíltan az ország szuverenitását érintő kérdésben engedünk - mi jöhet még?

=nessuno= 2011.12.21. 01:21:16

Játszmák és komplexusok. Orbán nem államférfi. Sajnos.

ubul2000 2011.12.21. 01:25:36

Azt még feltétlenül meg kell említeni, hogy az eu követelése tisztán politikai jellegű, köze nincs ahhoz, hogy az ország milyen gazdasági teljesítményt produkál.
Ebben az esetben viszont rögtön felmerül a kérdés - demokratikus szervezet-e az eu? A válasz eléggé egyértelmű: NEM

yPress 2011.12.21. 01:29:42

@ubul2000: a szuverenitás politikai kérdés, a finanszírozhatóság gazdasági. Ebből következik, hogy a szuverén finanszírozhatóság pedig gazdaságpolitika - de ehhez természetesen nincs szükség IMF-re. Ha szükség van rá, akkor máris nem beszélhetünk függetlenségről.

Ha megfordítjuk a kérdést és amennyire lehet levonjuk a politikát, akkor viszont érthető lehet, hogy csak akkor kívánnak kölcsönt nyújtani az országnak, ha látnak garanciákat a visszafizetésre. Például ilyen garancia lehet a független nemzeti bank, vagy ha az adótörvényeket a gazdasági környezet változásainak megfelelően lehet módosítani.
Igen, ezek valójában politikai követelmények - de nem kellene rajta csodálkozni, mivel az egyes nyilatkozatokkal ellentétben az IMF nem egy bank. Pláne nem a mi bankunk.

ubul2000 2011.12.21. 01:31:41

Vajon hogyan jutott R(m)ong(y) A. ehhez a levélhez? Ez büntetőjogi kategória.

2011.12.21. 01:33:06

1. Bakelitpolitológushoz méltóan nincs kimondva, csak sugallva, hogy Orbán felelős.

2. "és a választók fel is fogják tenni" - sajnos ez sem igaz teljesen, mert a választási törvény is "lejt", amire TG egy-két éve még azt mondta volna: "udvariatlan, de törvényes lépés"

Gábor, jobb lenne egy öszödi beszéd tőled!

concret 2011.12.21. 01:35:11

@ubul2000:

Kedves ubul,

de hiszen a szuverenitásunk ezen részéről (a jegybanktörvény esetében mindenképp) már korábban lemondtunk.

kizárólagosan a pénzügyi stabilitásról szóló átmeneti törvény az, ami eddigi kötelezettségvállalásainkba nem ütközik - annak egy sarkalatos elemét, az alkotmányos adóssággátat viszont ugyanez a parlamenti többség ágyazta bele az új alaptörvénybe, csak utóbb szeretné magát felmenteni alóla. Ami a további eladósodást jelentené. Ha a számodra az egykulcsos adó annyira szuverenitásunk alfája és omegája, hát nehogy odanyújtsd a kezed nekik!

Az a bajom, úgy írsz, mint aki nem akarja megérteni TG gondolatmenetét. Mint aki egy adott ponton nem képes, vagy nem akar túllépni.

concret 2011.12.21. 01:38:52

@ubul2000:

nem értem, milyen alapon rongyozod le Mong Attilát. Ismered személyesen, kellően megalapozott róla a véleményed?

Ha magad sem tudod, hogyan jutott hozzá, honnan tudod, hogy büntetőjogi kérdést vet fel a dolog? Mert egy levelet kb 2 helyről lehet megszerezni. A feladónál és a címzettnél.

concret 2011.12.21. 01:40:50

@lane: Török Gábor nem köteles a Te elvárásaid szerint blogozni.

Ő sem mondja meg, mit kommentezz Te.

ubul2000 2011.12.21. 01:42:11

@yPress:
"Ha megfordítjuk a kérdést és amennyire lehet levonjuk a politikát, akkor viszont érthető lehet, hogy csak akkor kívánnak kölcsönt nyújtani az országnak, ha látnak garanciákat a visszafizetésre." - Ez egyértelműen gazdasági kérdés

" Például ilyen garancia lehet a független nemzeti bank"

Már maga az elnevezés is röhejes. Egy bank vagy független a nemzettől, vagy nemzeti. Ne felejtsük el, hogy az ebben a bankban lévő eszközök a nemzet tulajdonát képezik, nem pedig simorét.

Ebben az összefüggésben a "független nemzeti bank" azt jelenti, hogy független a nemzettől, és az eu, imf követelményeinek megfelelően működik. Nem baj, lehet ilyen bank is, de akkor a nemzet vonja ki a forrásait ebből a bankból, majd az eu és az imf feltölti. Ennyi.

sárkányfő 2011.12.21. 01:45:41

Az Európai Unió Alapjogi Chartája 130. cikkely:

"sem az Európai Központi Bank, sem a nemzeti központi bankok, sem döntéshozó szerveik valamely tagja nem kérhet vagy fogadhat el utasítást az uniós intézményektől, szervektől vagy hivataloktól, a tagállamok kormányaitól vagy bármely egyéb szervtől. Az uniós intézmények, szervek és hivatalok, valamint a tagállamok kormányai kötelezettséget vállalnak arra, hogy tiszteletben tartják ezt az elvet, és nem kísérlik meg az Európai Központi Bank vagy a nemzeti központi bankok döntéshozó szervei tagjainak befolyásolását feladataik ellátása során."

A magyar törvénytervezet tehát nyíltan megsérti azt az Alaptörvényt, amit magunkra nézve kötelezőnek fogadtunk el, amit aláírtunk, ami feltétle volt az EU-s tagságunknak, és amit meg is szavaztunk nagy többséggel.

concret 2011.12.21. 01:45:59

Azt gondolom, én is a nemzet része vagyok, nem kizárólag a "nemzeti elkötelezettségű pártok" hívei.

A nemzet tagjaként én a feltételek elfogadása és a pragmatikus együttműködés mellett foglalok állást.

Csak mert kezd idegesíteni a "nemzet", mint hivatkozási alap kisajátítása.

sárkányfő 2011.12.21. 01:48:41

@ubul2000: a kocsma mélyén ugye nagy sikert arattál a haverok körében azzal, hogy a Mongot Ronggyá változtattad? ja és dajcstomi is büszke rád...

Kard 2011.12.21. 01:49:49

@ubul2000: Azt hiszem nem érted. A független jegybank az jelenti, hogy független az aktuális parlamenttől, a fiskális politikától, de nem független a nemzettől mivel ő választja meg, a köztársasági elnökön keresztül.
Ennek történelmi okai vannak miért van így. A legerősebb érv, hogy NE tudjon az aktuális kormány pénzt nyomtatni - azaz inflációt generálni -, ezzel megdézsmálva az összes gazdasági szereplő köztük megtakarításait. Ilyen egyszerű, érdemes a fröcsögés előtt kicsit olvasgatni a wikipediát.

sárkányfő 2011.12.21. 01:54:39

@concret:
"kezd idegesíteni a "nemzet", mint hivatkozási alap kisajátítása."

engem is. a magam részéről ezt nem is hagyom. épp ma magyaráztam egy jobbikosnak, hogy én is erősen nemzeti érzelmű vagyok, és abszolút a nemzeti érdeket tartom szem előtt. hogy miért kell evidenciákat magyarázni...

2011.12.21. 01:54:49

@concret: Persze, ha nem tetszik a "műsor", át lehet kapcsolni másik adóra" - mondja a blogszerző. Ugyazezt mondom neked: ha nem tetszik a komment, ugord át!

Kard 2011.12.21. 01:55:48

@Kard, @ubul2000: köztük a te és az én megtakarításaimat. Ez kimaradt. Ezen felül nyilván van egy csomó más rossz tulajdonsága is az inflációnak de arra szintén ott a wikipedia, e lehet olvasni.

concret 2011.12.21. 01:57:03

@lane: jogos, bár ezzel csak egy szintre kerültünk: kéretlenül véleményeztünk :))

sárkányfő 2011.12.21. 02:00:37

Amúgy NAGY gratula Töröknek!
Élet, izgalom, és főleg valódi súly költözik a posztjaiba!
Állást foglal, ezt már nevezem :)
Jobb későn, mint soha ;)
Csak így tovább...

ubul2000 2011.12.21. 02:06:08

@concret:

Kedves concret!

Veled öröm eszmét cserélni, még ha nem is értünk egyet, de legalább normális hangnemben vitathatjuk meg a dolgot.

"de hiszen a szuverenitásunk ezen részéről (a jegybanktörvény esetében mindenképp) már korábban lemondtunk"

Na ez az amit feltétlenül szükséges megváltoztatni. És akkor most ne a mostani helyzetről beszéljünk, hanem általánosságban. Gondold végig: a nemzet vagyonával a nemzettől független vezetés rendelkezik. Egy nemzetellenes, vagy idióta vezetés pillanatok alatt padlóra tud küldeni egy országot, anélkül, hogy be tudnál avatkozni. Nem szörnyű ez?
Gondold el, mi történhetne, ha - függetlenként - mondjuk én irányíthatnám az usa haderejét?

kizárólagosan a pénzügyi stabilitásról szóló átmeneti törvény az, ami eddigi kötelezettségvállalásainkba nem ütközik - annak egy sarkalatos elemét, az alkotmányos adóssággátat viszont ugyanez a parlamenti többség ágyazta bele az új alaptörvénybe, csak utóbb szeretné magát felmenteni alóla. Ami a további eladósodást jelentené. Ha a számodra az egykulcsos adó annyira szuverenitásunk alfája és omegája, hát nehogy odanyújtsd a kezed nekik!"

"Az a bajom, úgy írsz, mint aki nem akarja megérteni TG gondolatmenetét" Tisztelem és becsülöm TG posztjait (azért vagyok itt), úgy tekintek a posztokra, ahogy - tudomásom szerint - TG is, gondolatébresztőként.

"nem értem, milyen alapon rongyozod le Mong Attilát. Ismered személyesen, kellően megalapozott róla a véleményed?"

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha ő lett volna az aki 1 perces önkéntes sztrájk alkalmazásával nem szólalt meg műsorában. Na most ugye létezik egy sztrájktörvény, ami szabályozza a kérdést. Ő ennek nem tett eleget. Ha az én alkalmazottam lett volna - hasonló estben azonnal kirúgtam volna, nem pedig felfüggesztettem volna.
A mostani eset súlyos, sokkal súlyosabb. Abban gondolom nincs vita köztünk, hogy a most következő történések sorsdöntőek lehetnek az ország szempontjából (és most ebben az esetben szarok a kormányra). Egy ilyen levél kiszivárogtatása - lehet, hogy nagy szavakat használok - felér egy hazaárulással, mert korlátozza a kormány mozgásterét.
Gondold el, ha megállapodunk a románokkal, hogy egy hónap múlva közösen lerohanjuk szerbiát. És ez az állat - jobb szót nem tudok mondani - holnapután közzéteszi ezt a megállapodást.

concret 2011.12.21. 02:06:16

@sárkányfő:

Pedig most is igyekszik kellő távolságra maradni az állásfoglalástól, és ez szerintem nem is baj. Ha folyton állást foglalna, sokkal kevesebbet tudnánk vitázni róla.

Ez valami olyasmi, mint nekem építészként a megrendelő felé nem szabad tukmálnom egyik épület- vagy tartószerkezetet sem jobban, mint a másikat. Persze van saját preferenciám, de a kötelességem az objejtív szakmai tájékoztatás, és nem az ízlésem erőszakos terjesztése.

2011.12.21. 02:06:23

@concret: Nagy napok ezek! Az igazság kiderül! Egyre kényelmetlenebben magyarázkodnak a bakelitpolitológusok.

Ez nem káröröm a részemről! Az igazságomat érzem megvalósulni. TG-t is dicsértem, ha tényleg egyetértettem vele.

ubul2000 2011.12.21. 02:08:15

@sárkányfő: "ami feltétle volt az EU-s tagságunknak, és amit meg is szavaztunk nagy többséggel."

álomvilágban élsz, talán lennél szíves elővenni a szavazásról szóló jkv-eket

concret 2011.12.21. 02:09:56

@sárkányfő:

Amit én az adott bejegyzésben kifejezetten élveztem:

olyan, mint egy mintafeladat megoldása, döntési probléma levezetése hülyegyerekpolitikusoknak. És itt bizony kilóg a lóláb, miszerint ő maga már nem feltételezi a jelenleg kormányzó "elitről" egy ilyesfajta levezetés önálló véghezvitelét, és ez sajnos nagyon életszagú.

ubul2000 2011.12.21. 02:12:19

@Kard: mit is takarítottál te meg önnállóan, amit elvett az állam?

sárkányfő 2011.12.21. 02:21:07

@ubul2000:
"Az 2003. április 12-én Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása ügyében megtartott országos népszavazás eredményes volt, és az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76%-a támogatta a belépést."

hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9pszavaz%C3%A1s_Magyarorsz%C3%A1g_EU-tags%C3%A1g%C3%A1r%C3%B3l

Amúgy te miért támogatod, hogy a 3 billiós manyup kassza elverése után, az ország utolsó tartalékát, a jegybank pénzét is elverjük a matolcsy-féle ámokfutás finanszírozására?

Amíg van pénz az országban,m azt verje el Orbán és Matolcsy? Ez a nagy szabadságharc? Ez konkrétan öngyilkosság...

Kard 2011.12.21. 02:21:19

@ubul2000: Van megtakarított pénzed 1000 forint amiért ma vehetsz például 2 kiló kenyeret. Jövőre ha 100% az infláció akkor már csak egyet (sarkos példa a valóságban egy fogyasztói kosarat néznek de lényegen nem változtat az egyszerűsítés). Az állam ellopta tőled a pénzed felét az infláción keresztül. Azzal, hogy pénzt nyomtatnak azzal inflációt generálnak és azt a jegybank szépen befizeti a központi költségvetésbe. Ezért független a jegybank, hogy az olyan okos politikusok mint a Gyurcsány vagy az Orbán (vagy szinte mindegyik) ne tudjon veled kibaszni, mert arra utazik, hogy láthatatlanul ellopja a pénzed és ebből vegyen szavazatokat.
Minden megszorítás, vagy kiigazítás ezzel kezdi, hogy jól felpörgeti az inflációt mert így áttételesen mindenki befizet egy adag lóvét a költségvetésbe.

concret 2011.12.21. 02:21:48

@ubul2000:

"...a nemzet vagyonával a nemzettől független vezetés rendelkezik. Egy nemzetellenes, vagy idióta vezetés pillanatok alatt padlóra tud küldeni egy országot, anélkül, hogy be tudnál avatkozni. Nem szörnyű ez?"

Csak hogy egy számodra is elfogadható példát hozzak (mellesleg ebben vszeg egyetértünk): a Medgyessy-Gyurcsány kormányzás szörnyű lejtőn indította el az országot. Vagyis a demokratikus, nemzet általi megválasztás még nem garancia a jó kormányzásra. Más kérdés, hogy én ezt a mai kormányra is legalább hasonlóan, inkább még őket meghaladó mértékben kiterjesztem.

Kettőnk közötti alapvető eltérés: Te azt, ami a nemzeten kívülről származik, ab ovo ellenségesnek, nemzetellenesnek vélelmezed, és harcolsz ellene. Én viszont az Uniót nem tekintem ellenségünknek, az Unióval folytatott tárgyalást nem tartom ellenérdekű felek küzdelmének, a közvélemény tájékoztatását a Barroso-levélről kifejezetten hasznosnak tartom. Nem tudom, miért jó az a nemzetnek, ha egy levél tartalmáról, amit amúgy mindkét tárgyaló fél jól ismer, kizárólag a tárgyalás következményeit viselő nemzet nem szerezhet tudomást, lehetővé téve a folyamatosan ócska hazudozásokkal operáló simlis kormányának a valóság további szemérmetlen meghamisítását?

concret 2011.12.21. 02:25:09

@lane: én TG-t akkor is dicsérem, ha nem értek vele egyet, de elgondolkodtat. Nem cél folyton-folyvást egyetérteni.

Amúgy igazad van: nagy napok ezek. De én már el tudnám viselni, ha egyszer dögunalomba fulladna a politika (az általában jót jelent a polgárnak, meg a kertje öntözgetésére is jut ideje).

anti76 2011.12.21. 02:28:39

@ubul2000: már milyen szuverenitást sértenének ?
Sok mindent el lehet mondani az IMF ről, de a pénzt mi vettük fel, és k.rtuk el, ilyen f@sz módon. Hagy döntse már el az IMF milyen feltételekkel ad pénzt, még szerencse hogy van, különbenmehetnénk a ... oda.
A jegybank függetlensége pedig nem a nemzetállamok szuverenitása ellen van, hanem azért, hogy az aktuális kormányok ne babrálhassák a pénzt. Lásd pengő.
A jegybankok mindenhol függetlenek. amerikában se függ az államtól. A FED kb. annyira szövetségi, mint a Federal Express.
Ha az állam szabályozná a pénz mennyiségét, akkor nem a megtermelt áruk és szolgáltatások értékét feleltetné meg a kibocsátandó pénz mennyiségének, hanem saját rövidtávú politikai érdekének.
Én pl. simán kinézem Orbánból, hogy a hiányzó pénzeket egyszerűen kinyomatná, függetlenül a javak mennyiségétől.
A jegybankok függetlensége, garancia a valutáknak, így senki nem gondolja, hogy esetleg több font van forgalomban, mint amennyit árfolyam alapján gondolnánk. Persze lehet azon aggódni, hogy akkor a bankár-zsidóság tör világuralomra, de ez messzire vezetne, másrészt meg felesleges mert a bankárság -függetlenül zsidó mivoltuktól- már réges-rég világuralmon van. Elvégre ha ők nincsennek, nincs tőke, ha nincs tőke, nincs hitel se, ha nincs hitel nincs beruházás, akkor meg stagnál a gazdaság, és így tovább.
Az elmúlt 20 év (bal)f@szkodásai juttatak el minket ebbe az áldatlan állapotba. Itt mindenki felelős, legfőképp A prominens pártok, akik hosszabb-rövidebb ideig ráhatással voltak az ország politikájára, és természetesen Mi is, akik hagytuk magunkat lekenyerezni, elhittünk mindent, mert el akartuk hinni, és olyan szép volt, de csak délibáb volt csupán.
Az IMF nem tehet róla, hogy mi seggek vagyunk.

sárkányfő 2011.12.21. 02:29:03

Még valami.

Ha ugyanezt a szocik akarták volna megcsinálni, a Fidesz és híveik természetesen sikítva őrjöngtek volna, és habzó szájjal hörögtek volna hazaárulást. Akárcsak a manyup-rablásnál, a médiatörvénynél, a bíróságok és az AB leigázásánál.

A "fideszes" szóról nekem ilyenkor ilyen szavak ugranak be: gátlástalanság, extrém kettős mérce, szemforgató álszentség, stb...

sárkányfő 2011.12.21. 02:31:32

Röviden:
A jegybank függetlensége nemzeti érdek.
Pont.

concret 2011.12.21. 02:33:50

@anti76: na ez frappáns összefoglaló volt.

sárkányfő 2011.12.21. 02:35:19

A "nemzeti" kormány választott a magyar érdek, és a CBA érdeke között:

"A plázastop 200-300 milliárd forintnyi beruházást fojt meg, 100 milliárdot bukik rajta a költségvetés."

index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/20/kulfoldre_uzi_demjant_a_buta_jogalkotas/

ubul2000 2011.12.21. 02:35:34

@sárkányfő:
Sajnálatosan kifelejtetted ezt az adatot:
A megjelentek száma 3 669 252 fő 45,62%

tehát nem volt meg az 50% !!!!!!

"Amúgy te miért támogatod, hogy az ország utolsó tartalékát, a jegybank pénzét is elverjük a matolcsy-féle ámokfutás finanszírozására?"

1. Abba a hibába esel, hogy már a kérdéssel prejudikálsz. Miért nem hagyod meg nekem azt a szabadságot, hogy magam döntsem el, hogy ezt a lépést annak tekintsem-e, mint te, vagy sem?
2. Függetlenül az esetlegesen várható végeredménytől mélységesen felháborít, hogy az eu megpróbálja csorbítani az ország szuverenítását ezzel a követeléssel
3. Felháborít, hogy az MNB folyamatosan szembe megy az ország érdekeivel

Amúgy támogatom a bevezetni kívánt MNB PSZÁF összevonást (erre van példa az eu-ban tudtommal, de nem támogatom a tartalékok felhasználását.

2011.12.21. 02:37:30

@concret: Még régen, a TV-s szerepléseikor (Debreczeni, Karácsony, Somogyi Zoltán, Lakner) engem is meg tudott lepni. Ma már nemigen. Borzasztóan bebakelitesedett...

Hogy mondjak igazán pozitívat is a mai TG ténykedésről:

ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2011/10/23/magyarorszag-tragediaja

Ez az év cikke nálam! És TG hívta fel rá a figyelmet.

cp_5 2011.12.21. 02:42:07

@ubul2000: Az a baj, hogy én is úgy érzem nem kívánod megérteni azt amit Gábor írni akart, de ebbe ne menjünk bele részleteiben 99%, hogy meg tudod magyarázni én is meg tudnám. A baj ott van szerintem a fejekben, hogy elfelejtettek néhány dolgot pl azt amikor bizonyos Járai úr volt az mnb elnöke, pontosan ugyanilyen lépések követték szép sorban egymást. Emlékszem egy beszélgetésemre Zsidday Viktorral (szerintem őt sem kell bemutatnom) amikor azt idéztük fel, hogy az elemzők és a magyar gazdasági "elit " milyen tekintettel fogadta 12 sz.p-ra történő kamatemelést. Az akkori kormány is hasonlóan reagált rá mint a mostani, csak nem volt a kezében és most jön a lényeg eszköz arra, hogy saját javára fordítsa a jegybank inflációt szem előtt tartó és megtakarítás ösztönző politikáját. Boncolgattad a jegybank nevét, hogy nemzeti és akkor ez mitől független és nevetséges a benne lévő eszközök nem Simor tulajdonát képezik stb. szerintem erről szó sem volt, hogy Simor tulajdonát bármi is képezné Ő egy dolgot tesz (nem nem jóra gondoltál nem megy szembe a józan ésszel) egyszerűen azt a politikát követi amit a gazdasági józanész diktál. Szerintem nézdd meg nyugodtan a külföldi piaci és magyar elemzői reakciókat a jegybank és a kormány egy - egy lépésére. Érdekes összevetést fedezhetsz fel. Sajnos el kell, hogy szomorítsalak egy európai államban sem működik úgy a jegybank, hogy a báb köztársasági elnök jelöli és nevezi is ki egy személyben a tagjait. Ezzel van baja az EU-nak és nem a pszáf-mnb összevonással (ez már több helyen pl a cseheknél is működő modell és nem is biztos , hogy rossz). Abba is érdemes belegondolnod, hogy amikor híresen jobboldali és általam személyesen is ismert , elismert gazdaságpolitikusok már azt mondják, hogy amit csinálunk az nem jó be kellene húzni a féket, szükség van megállapodásra és igen, ennek feltételei lesznek (a feltételek -bármennyire is nem demokratikus szervnek érzed az EU-t- nem a belpolitikába kívánnak beleszólni pusztán annak szólnak, hogy az EU , általunk már korábban aláírt direktívái közül melyekkel ütközünk és melyek azok a pontok amelyek veszélyeztetik az ország későbbi képességét a visszafizetésre. Ezeket érdemes átgondolnod. Ha már átcsaptunk büntetőjogizásba és stb, azt gondolom ez a levél nem egy magánlevelezés onnantól, hogy Barroso szóvivője a tartalmát nyilvánosságra hozta a média számára. Tehát azt gondolom kár erről beszélni, hogy ki és mit követett el. Sokkal jobb struccpolitikát folytatni és elhinni azokat a kijelentéseket elhinni, hogy elmúlt 8 év (ebben már 1,5 benne van..kellemetlen) meg gyurcsány és hogy jó irányba megyünk és az ország fundamentálisan erős csak még várjunk, és sorra várni a folyamatos kiigazításokat a költségvetésben. Azt kéne már észrevenned neked is, hogy nem a nemzetközi turbulenciák és a csúnya EU miatt kell folyamatosan néhány száz milliárdos kiigazítást végrehajtani, hanem valami egészen más miatt....ezen gondolkodj el mi lehet.
Na de majd akkor egész biztosan rájössz, amikor csökkenni fog a fizetésed 2013ban is és a gyermekednek nem tudsz mit enni adni, vagy az állásod megszűnik. Azokat a dolgokat amelyek mellett kardoskodsz ne 1-2 -5 hónapos intervallumban, hanem 2-3 év távlatában gondold át, és vedd bele a számításban, hogy szép dolog a szuverentítás de csak akkor ha a adóparadicsom vagy és a világ felső 3% nak a pénze a te bankrendszeredben fordul meg és ennek a felső 3%nak az adója is. Egyéb esetben jobb beállni a sorba, mert lesz koki és saller és azt nem mi adjuk.

ubul2000 2011.12.21. 02:44:07

@concret:
"Csak hogy egy számodra is elfogadható példát hozzak (mellesleg ebben vszeg egyetértünk): a Medgyessy-Gyurcsány kormányzás szörnyű lejtőn indította el az országot. Vagyis a demokratikus, nemzet általi megválasztás még nem garancia a jó kormányzásra. Más kérdés, hogy én ezt a mai kormányra is legalább hasonlóan, inkább még őket meghaladó mértékben kiterjesztem."

Ebben nincs közöttünk véleményeltérés, de most nem a kormányokról van szó, de most egy számomra elfogadhatatlan beavatkozási kísérletről van szó. Lehet, hogy furcsa, de ezt akkor is elítéltem volna, ha a Gyurcsány kormány idejében történik. Ez ugyanis kísérlet a szuverenitásunk feladására.

sárkányfő 2011.12.21. 02:46:27

@ubul2000: Ja, mindenki tudta, hogy hatalmas a többség, ezért sokan el se mentek szavazni. A 84% bőven bizonyítja ezt. És egyébként is, jogilag tiszta. Hovatovább ma is EU párti a nagy többség, bármit is akar magával kétségbeesett erőlködéssel elhitetni az EU-ellenes kisebbség.

1. Nem prejudikálok. Orbán célja közismert, ő maga is bevallotta, hogy a jegybanki tartalékra utazik. A gazdasági miniszter Matolcsy. A manyup 3 billiójának sorsra ismert. E három tényből az következik, amit írtam:
Aki ezt támogatja, az Matolcsy-féle, már többszörösen megbukott, kamikaze gazdaságpolitika további finanszírozását, az ország utolsó tartalékának megsemmisítését támogatja. Ez van.

2. Az EU nem csorbít, már beidéztem az aláírt cikkelyt. Orbán akarja felrúgni a szerződést, Ő akar szerződés-szegőt csinálni a hazámból.
Amúgy nem az EU akarja csorbítani az ország szuverenitását, hanem Orbán akarja csorbítani a jegybank szuverenitását, és ezzel kockázatosabbá, gyengébbé tenni az ország pénzügyi stabilitását. A jegybank függetlensége nem EU-s, hanem magyar érdek, ez ellen tör most Orbán.

Az ország amúgy szuverenitását részben feladta, cserébe hatalmas politikai-gazdasági stabilitást kapott, egy nemzetközi nagy szövetségi rendszer tagja lett, stb. Jól jártunk vele, megérte, az ország erősebb lett.

3. Nem, Orbán és Matolcsy megy szembe az ország érdekeivel, az MNB próbálja csökkenteni a károkat.

cp_5 2011.12.21. 02:46:37

@sárkányfő: az a baj, hogy ez sajnos sztereotípia amit az elmúlt 4 év teljesen beigazolt...én még ide tenném a struccpolitikát is, illetve azt, hogy képtelenek a kor szellemével haladni pedig elvileg egy fiatal lendületes csapatról beszélünk.
De, hogy a másik oldal se maradjon ki azért ott meg jelen van az álszentség, a teszetoszaság , a majd a másik megoldja és az ide nekem az oroszlánt is DE csak fű alatt elv.
Az egy más kérdés , hogy itt ez most törvénybe foglalva történik

anti76 2011.12.21. 02:49:14

@ubul2000: Aki nem ment el, az nem tartotta fontosnak. Mondjuk tartózkodik. Amúgymeg nem számít, mert megvezettek mindenkit. Az euroszkeptikusoknak csúfolt emberek szeméről már leesett a hályog, ahogy jönnek a bajok, úgy jönnek rá egyre többen.
Milyen országérdeke elleni tettre gondolsz ? Kamatemelésre ?

ubul2000 2011.12.21. 02:49:50

@concret:
" közvélemény tájékoztatását a Barroso-levélről kifejezetten hasznosnak tartom"

szerintem - a jogsértésen kívül - kifejezetten öngól a levél megjelenítése, de hát ez az én véleményem.
Ha egy esetleges kettőnk közötti magánlevelet az egyikünk közzé tesz - az is bűncselekmény. Ez - a súlyánál fogva - még inkább. Más let volna a helyzet, ha a levelet B.-ék mondjuk valamelyik napilapban is közzéteszik. De feltételezhetően nem véletlenül volt személyesen OV-nek címezve, mert a plebsnek szánták.

cp_5 2011.12.21. 02:50:19

@sárkányfő: Várom már mikor lesz görög, spanyol, portugál példa.
Ahol azért azt erősen látni kell, hogy recesszió és iszonyat nagy gond idején amikor felhívtam a görög barátomat őrjöngve közölte, hogy nem érti miért kell neki a boltban számlát adni, rendszeresen adót fizetni és különben is milyen dolog , hogy a benzinkúton blokkot adnak. Meg egyébként is tök mindegy mert még mindig 5.000 eurot keres tehát őt mélyen nem érdekli mi van....na ennyit erről, nálunk ez nincs és már elnézést a kifejezésrt vagyunk annyira hülyék, hogy elhisszük, hogy jobbak vagyunk mint az előbb említett 3 nemzet..dehogy vagyunk

concret 2011.12.21. 02:57:21

@ubul2000:

A szuverenitás nem az Isten, hanem földi fogalom: ha a szuverén állam felvirágzik, akkor jó és hasznos, ha a szuverén állam a falnak megy, akkor káros, akár korlátozható is (akár fel is számolható).

ubul2000 2011.12.21. 02:59:33

@cp_5: "Ha már átcsaptunk büntetőjogizásba és stb, azt gondolom ez a levél nem egy magánlevelezés onnantól, hogy Barroso szóvivője a tartalmát nyilvánosságra hozta a média számára. "

Sajnos időrendi tévedésben vagy. Az eu megdöbbenésének adott hangot, hogy az origo részleteket hozott nyilvánosságra a levélből, EZÉRT tette közzé az egész levelet.

concret 2011.12.21. 03:00:37

@ubul2000:

Ha egy kormány permanensen hülyíti a választóit, mint ahogyan a tárgyalások megszakadása után történt (pl nem is szakadt meg, mert nem is tárgyaltunk), azt Te minek minősíted?

kinek az érdekét szolgálja az információk elrejtése, meghamisítása? A kormányét, vagy a nemzetét? Ha szerinted a nemzetét, azt nagyon meg kell tudnod indokolni ám!

concret 2011.12.21. 03:04:21

@ubul2000:

Azért kíváncsi lennék, milyen büntetőjogi kategóriába sorolod egy magánlevél nyilvánosságra hozatalát. Már feltéve, hogy nem 3. személy teszi.

Remélem, lesz nyomozás. Felháborító, hogy nem lehetett tovább hülyíteni a népet :))

cp_5 2011.12.21. 03:05:38

@ubul2000: Igazad van, éreztem én, hogy valami nem stimmel ..de már meg is válaszoltad. Azt hiszem viszont, hogy eltúlzod kicsit a dolgot, nem volt itt megdöbbenés..
Mondjuk ahhoz sem kell messzire menni, hogy a levél miként kerülhetett ki..
A) az EU részéről csöpögtették be a magyar médiába...mert 99% ig biztosak voltak benne, hogy nem kapunk róla infot (összesküvéselmélet ON)
B) nézzük meg ki nem dolgozik jan 1 től a miniszterelnök közvetlen közelében
Nem kell itt messzemenő nagy dolgokat levonni..

btw szerintem egy országnak egy ilyen súlyú levélről joga van tudni, még ha saller is van benne és az fáj is, de ez egy másik és már szubjektív kérdés. Tárgyilagosságban és időrendiségben teljesen igazad van.

cp_5 2011.12.21. 03:06:41

@concret: Nyomozás nem lesz, mert kiderülne, hogy nincs egység a fideszben az meg senkinek nem jó.

concret 2011.12.21. 03:13:13

@ubul2000:

Ha már az öngól szót alkalmazod:

úgy érzem, szerinted egy csapatban focizik a kormány és a nemzet, vele szemben az IMF-EU az ellenfél,

én viszont nem érzem egy csapatban magamat a kormánnyal. Nem azért, mert ab ovo ellene voltam, hanem azért, amit és amilyen eredménnyel eddig tett. nem vagyok köteles egy veszélyes kormánnyal szolidárisnak lenni.

ubul2000 2011.12.21. 03:13:20

@sárkányfő: "Ja, mindenki tudta, hogy hatalmas a többség, ezért sokan el se mentek szavazni. A 84% bőven bizonyítja ezt. És egyébként is, jogilag tiszta. Hovatovább ma is EU párti a nagy többség, bármit is akar magával kétségbeesett erőlködéssel elhitetni az EU-ellenes kisebbség."

Nem akarlak megsérteni, de az, hogy "mindenki tudta, hogy hatalmas a többség" nem jogi kifejezés.

"Hovatovább ma is EU párti a nagy többség"

Erre azért nem vennék mérget - különösen ha az imf által diktált megszorítások életbe lépnek.
Javaslom, gyűjts aláírást egy népszavazásra, hogy megerősítsük eu tagságunkat. Van egy hordó söröm, hogy nem lesz 50%. Nem az igennel szavazók száma, hanem akik elmennek szavazni. Próbáld meg!!

ubul2000 2011.12.21. 03:17:25

@anti76: Ebbe a hülyeségbe ne menjünk bele, hogy aki nem ment el, vajon mit gondolhatott. Azok döntenek, akik elmentek - ez viszont nem volt 50%.

ubul2000 2011.12.21. 03:26:25

@concret: Látod, ebben tökéletesen egyetértünk. Ha valaki felveti a javaslatot, hogy legyen magyar-szerb államszövetség, és az igen szavazás mindkét oldalon megkapja az 50-50% igent akkor azt természetesen elfogadom.

concret 2011.12.21. 03:26:39

@ubul2000:

Ha a jogosult polgárok 50%-a +1 fő érvényesen szavaz, és ennek 50%-a +1 fő igennel, az elhanyagolhatóan több csak, mint a szavazásra jogosult polgárok 25%-a. Gondolom, ezt megfelelőnek találod?

Az EU-hoz történő csatlakozásunkat viszont a teljes szavazásra jogosult választópolgárság közel 38%-a (37,9995478%) szavazta meg érvényes IGEN szavazattal. Ez több mint a másfélszerese a szavazást minimálisan eldönteni képes elvi határnak. ha ezt Te illegitimnek tartod, az nem más, mint formális okokra hívatkozó, érzelmi alapú szembenállás.

(azt ugye nem várnád el, hoyg az össz szavazásra jogosultak több mint 50%-a egyféleképp döntsön? országos népszavazás sohasem hozna ilyen magas eredményt, el lehetne felejteni a népszavazás intézményét.)

sárkányfő 2011.12.21. 03:39:56

@ubul2000:
"Nem akarlak megsérteni, de az, hogy "mindenki tudta, hogy hatalmas a többség" nem jogi kifejezés. "
Nem sértesz meg, nem is jogi kifejezésként használtam.

"Javaslom, gyűjts aláírást egy népszavazásra, hogy megerősítsük eu tagságunkat."
És mégis mit gondolsz, most majd elkezdek a felszólításodra aláírásokat gyűjtögetni? Vagy mégis hogy képzeled? Ezt szánod érvnek?

Tudod mit? ha neked ez a nagy szívfájdalmad (mivel konkrétan EU-fóbiás vagy, süt minden sorodból), akkor gyűjts te aláírásokat a kilépés mellett, hajrá.
Ha szerencséd van, összejön, kilépünk az EU-ból, Orbán azonnal kinyírhatja a jegybank szuverenitását, elverheti az utolsó pénzünket, és végképp nincstelenné és védtelenné válik az ország. Szép célok, ezért érdemes küzdeni.

ubul2000 2011.12.21. 03:40:05

@concret: miután én nem vagyok kormánypárti, engem nem tudsz ostorozni azzal, hogy a kormány(ok) hülyítik a választókat.
Ez így van. Ettől függetlenül a jelenlegi helyzet tipikusan az, amikor a megbeszélések technikai jellegűek voltak. Magyarán nem a hitel mikéntjéről szóltak (készenléti, biztonsági, stb)
Miután a Magyar Kormány már korábban világossá tette, hogy semmilyen politikai előfeltételt nem fogad el, és az eu ragaszkodott a politikai feltételekhez, nem csoda az egyeztetések megszakadása. Csak azért azt világosan kell látni, hogy ez nem az egyeztetések során a kormány oldaláról felmerült követelések miatt történt, miután azok az egyeztetések előtt ismertek voltak.

ubul2000 2011.12.21. 03:41:19

@concret: Hát itt most 3. személy tette, mert M.A sem nem Baroso, sem nem OV.

ubul2000 2011.12.21. 03:45:07

@cp_5: "szerintem egy országnak egy ilyen súlyú levélről joga van tudni, még ha saller is van benne és az fáj is, de ez egy másik és már szubjektív kérdés."

Ebben tökéletesen egyetértek.

Ennek módjai:

1. Baroso eleve nyílt levelet ír

2. Baroso hivtalos felmentést ad a magyar kormánynak a levél nyilvánosságra hozására.

Szerintem ezek egyike sem történt meg, így viszont MA cselekedete bűncselekmény.

ubul2000 2011.12.21. 03:48:53

@concret: ott a probléma a felvetésedmen, hogy szó nincs arról, hogy te vagy én egyetértünk-e a kormány tevékenységével. Te sem értesz egyet, én sem. De tudomásul kell venni, hogy a választások eredménye folyomány a mindenkori kormány képviseli a magyar nemzetet. Még ha nem értettünk egyet a Gyurcsányi-Bajnai, vagy az Orbán kormány tevékenységével, akkor is.

sárkányfő 2011.12.21. 03:52:52

@ubul2000:
Kezd a hisztid nevetségessé válni. Hol zengeted tele ezt a blogot, amikor a kormány sokadik hazugsága bukott le? az öszödi felvétel kiszivárgásakor is az újságírókra haragudtál?

vagy itt van ez friss meleg:
"Törvényt sértve verték át az új költségvetést"
www.hir24.hu/gazdasag/2011/12/20/torvenyt-sertve-vertek-at-az-uj-koltsegvetest/
emiatt hol a hiszti? és hány ilyen-olyan gázos ügy van még? minek vered a rácsot egy ilyen piti ügy miatt? nincs jelenleg ezer sokkal nagyobb baj az országban?

Különben is mit képzelsz, a Mong pajszerrel feltörte Orbán irodáját és kilopta a levelet? Valaki kiszivárogtatta, lehet keresgélni a "bűnöst" odabent, Mong meg teszi a dolgát, ez tenné minden újságíró a helyében. De ez rajtad kívül senkit nem érdekel, ez az 4215. dolog aminek jelentősége van momentán.

sárkányfő 2011.12.21. 03:53:58

@ubul2000: ja, és jelentsd fel, ha ennyire nem bírod túltenni magad rajta, és ennyire biztos vagy a dolgodban, tuti megnyered a pert, én drukkolok...

ubul2000 2011.12.21. 03:56:12

@concret:
Ez csak számmágia. Úgy gondolom minden ilyen kérdésben az a minimum, hogy a választásra jogosultak minimálisan 50%-a véleményt nyilvánítson. (Az, hogy ezt most a Fidesz-kormány a választási törvénnyel seggbe-kúrta, nem változtat a véleményemen.) Ha tehát nem mennek el 50%-ban, csak 49,99%-ban az akkor sem a többség, mind a 49,99 igennel, vagy nemmel szavaz)

ubul2000 2011.12.21. 04:01:49

@sárkányfő:
"Tudod mit? ha neked ez a nagy szívfájdalmad (mivel konkrétan EU-fóbiás vagy, süt minden sorodból), akkor gyűjts te aláírásokat a kilépés mellett, hajrá.
Ha szerencséd van, összejön, kilépünk az EU-ból,"

1. Nem vagyok eu-fóbiás, az megfelelő lenne, ha megfelelő kompromisszumokkal a tagországok érdekeit képviselné. Ma - szerintem - ez nincs így.

2. Nem a kilépés mellett gyűjtenék aláírást, ha már gyűjtenék, hanem amellett, hogy MEGERŐSÍTJÜK-E TAGSÁGUNKAT AZ ADOTT FELTÉTELEK MELLETT.
Ha ez 50%-os részvétel mellett több mint 50%-t kap, akkor maradunk tagok, ha nem, akkor nem maradunk tagok.

bigapples 2011.12.21. 04:04:58

1, Komolyan gondolja az EU, de nem betonmerev az álláspontja, amit ne lehetne valamennyire felpuhítani. Bár kicsi a mozgásterünk, de nem nulla.

2, Megállapodás kell az IMF-fel, mert a német-francia tengely olyan önző módon, gyengén kezeli az euróválságot, ami következő válságokat megelőzhet, de a mostanira nem igazán hatásos. Ez nagyon súlyos finanszírozási gondokat jelenthet a számunkra.

3, Nem cél megmutatni a világnak a szuverenitásunkat, nem cél megvédeni a presztízsünket. Viszont cél megvédeni a szuverenitásunkat, a nemzeti érdekeinket, hogy ne a német, osztrák, francia, stb gazdasági érdekek érvényesüljenek az EU adminisztráción keresztül magyar érdekek sérelmét okozva.

Nem egyszerűen az adószabályok 2/3-bebetonozása a kérdés. A pénzügyi stabilitásról szóló törvényjavaslat, amit az EU blokkolni akar, ennél jóval több dologról szól, például:
- a Költségvetési Tanács szerepéről, jogköréről
- az államadósság csökkentéséről, benne Matolcsy képletéről és annak 2015-ős hatálybalépéséről

Nyilván az EU arra akarja használni a kormány és az IMF közötti tárgyalásokat, hogy kényszerítsen bennünket a mostani fiskális paktum elfogadásába, ami valószínűleg a közös adópolitika elfogadtatását is jelenti. Ezzel súlyosan sérülnének magyar gazdasági érdekek. És itt nem fognak megállni, ha látják, nincs ellenállás, hogy mindent át lehet nyomni könnyen.

Akkor jönnek majd a politikai zsarolások, ahol megszabják a költségvetési tanács szerepét, a magyar adópolitikát, akár a választási törvényt, az igazságszolgáltatásról szóló törvényt, az alkotmányt, a magyar kormány összetételét. Akik diktatúrát és túlhatalmat emlegetnek a kormány kapcsán, azoknak most hangosan kellene visítozni, amikor olyan kérdésekbe is bele akar szólni mélyen antidemokratikus módon az EU-n keresztül pár nagypályás EU tag, amelyek magyar belügyek, ahol az EU-nak nincs kompetenciája.

4, Nyilván engednünk kell, elsősorban az MNB-t szabályzó törvény kapcsán, hiszen ott nyilvánvaló, hogy az EU/EKB beleszólhat az esetlegesen a nemzeti bankot korlátozó törvényekbe.

5,Ki a felelős? A mai helyzet kialakulásában külső és belső okok is egyaránt közrejátszanak.

Ha felelősként konzervatív politikust kell megnevezni, Merkel és Sárközy tétlenkedése, amellyel hagyták a görög válságot teljes eurózóna válsággá terebélyesedni, nagyobb súllyal esik a latba, mint bármilyen a Fidesz kormány által elkövetett negatív hatású lépés.

Válságban az eurózóna a pénzügyileg összecsukló déli tagországok miatt és lassul a német gazdaság az európai exportpiacaik válsága miatt. Ez keményen fékezi a magyar gazdasági növekedést. Iszonyúan nyitott gazdaság vagyunk, nagyon erősen függünk NY-Európától. Ezek a tényezők fontos szerepet játszottak, hogy ide jutottunk.

Látni kell, hogy a mostani helyzet fő oka magyar részről a magas államadósság és a magas külső adósságszint. Ez döntően a szocialisták sara. Ha most 60% körül lenne a GDP arányos államadósság, az IMF szóba sem kerülhetne.

Elsősorban az is a szocialisták felelőssége, hogy magas lett a lakosság által felvett devizaadósság szint. Mivel a svájci frank a forinthoz, de az euróhoz képest is rekordmagasságokba emelkedett, a növekvő törlesztőrészletek fogyasztáscsökkentő hatásukkal fékezik a gazdaságot.

Nyilván megvan a mostani kormány felelőssége is. A bankokon túl erőszakoson áterőltetett devizahitel végtörlesztésről szóló törvény negatív hatása pl. ilyen. A strukturális átalakítások lelassulása ill. azok kiszélesítésének elmulasztása is felróható a kormánynak.

És mi lett volna, ha a kormány nem lép a saját lábára 2010 őszén? Ugyanúgy az IMF felügyelete alatt pihegnénk, csak közben többszáz milliárddal nagyobb megszorítások kellettek volna/kellenének a költségvetésbe most befolyó különadók és nyugdíjjárulékok kiváltására.

ubul2000 2011.12.21. 04:12:48

@sárkányfő: bocsi, te el vagy tévedve, ha azt hiszed, hogy én a fidesz-kormányt védem. Most nem erről volt szó, hanem

1. Az eu belügyekbe való beavatkozásáról
2. MA jogellenes szivárogtatásáról (hogy honnan kapta az anyagot, az már egy büntetőjogi kérdés, gyanítom nem a kormány oldalától)

És ebben a kérdésekben mindegy, hogy az Orbán-kormányról, vagy a Gyurcsányi-kormányról van szó. Mind a két kormány a magyar nemzet kormánya (volt, van).
És a felmerült kérdések teljesen függetlenek attól, hogy az adott kormány tevékenységével egyetértek-e, vagy sem.
Ezt kellene megérteni.
Persze én ebben az esetben könnyű helyzetben vagyok, veled ellentétben, mert én egyik kormány tevékenységével sem vagyok (voltam) elégedett.

sárkányfő 2011.12.21. 04:20:42

@ubul2000:
te vagy eltévedve. az ország eminens érdeke, hogy megvédjük a magyar jegybank szuverenitását. az, hogy az Eu beavatkozik, az nem egy önmagában való rossz dolog. Ha rosszat akar akkor rossz, ha jót akar, akkor jó. Most nyilvánvalóan jót akar, most az Eu képviseli a magyar érdeket Orbánnal szemben.

ha pedig általánosságban beszélünk, akkor meg az elmúlt 22 év annak a bizonyítéka, hogy ez az ország önnön idiotizmusából fakadóan életképtelen, eu és imf nélkül már 5x csődbe mentünk volna a 22 év alatt, és ahogy elnézem épp most is keményen küzdünk érte. éppen ezért úgy általában minél jobban beavatkozik az eu, én annál jobban örülök, ha kineveznének ide egy helytartót, annak örülnék a legjobban. az ország érdekében. a szuverenitás majd akkor lesz önérték, ha nem önsorontó idióták tömkelegéből áll a teljes hazai politikai elitünk.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2011.12.21. 06:08:07

Mindenkinek, aki szuverenitási precedenst mond, egy válaszom van:

Nem most és nem az EU veszi el a szuverenitásunkkal azzal, hogy nem hagyja bedarálni a jegybankot. Mi magunk "adtuk fel" azt akkor, amikor magunkra nézve kötelezőnek ismertük el az EU alapjogi chartáját. Ők most "mindössze" annyit tesznek, hogy megpróbálják kikényszeríteni azt a magatartást, amelyet mi magunk vállaltunk korábban.

anonymand 2011.12.21. 06:14:11

@ubul2000:

Tisztelt ubul2000!

"Már maga az elnevezés is röhejes. Egy bank vagy független a nemzettől, vagy nemzeti. Ne felejtsük el, hogy az ebben a bankban lévő eszközök a nemzet tulajdonát képezik, nem pedig simorét.

Ebben az összefüggésben a "független nemzeti bank" azt jelenti, hogy független a nemzettől, és az eu, imf követelményeinek megfelelően működik. Nem baj, lehet ilyen bank is, de akkor a nemzet vonja ki a forrásait ebből a bankból, majd az eu és az imf feltölti. Ennyi." - fogalomzavarok tömkelegével szenvedsz, rossz kiinduló pontot választasz és téves következtetéseket vonsz le.

A függetlenséget, a független jegybankot röhejesnek tekinteni, elég meggondolatlannak tűnik. Hogy mennyire nem érted az egymás után rakott szavak jelentést, az a második mondatodból ki is derül, elég markánsan. "Egy bank vagy független a nemzettől, vagy nemzeti." - a Jegybank nem "egy" bank. A jegybank, mint azt a neve is jelzi Nemzeti. A független jelző azt akarja az értők számára kimondani, hogy nem kormány alá rendelt, működében csak és kizárólag a jegybanki törvény szerint működhet, és köteles működni, nem pedig egy bármilyen berendezkedésű, akármikori kormány kénye-kedve szerint.
Ez volt a kályha, amitől kiindulva kellene táncolnod.

"Ne felejtsük el, hogy az ebben a bankban lévő eszközök a nemzet tulajdonát képezik, nem pedig simorét." - valószínűleg akad még olyan az ide beírogatók között, aki szintén nem amnéziás, és tudja, hogy a Jegybank nemzeti vagyon felett őrködik.
Mondom: őrködik, mert ezt írja elő a jegybanktörvény. Simor (és a mindenkori jegybankelnök) csak ellátja a feladatot (még akkor is, ha ez a kormánynak nem tetszik, és Te kisbetűvel írod a nevét).

"Ebben az összefüggésben a "független nemzeti bank" azt jelenti, hogy független a nemzettől, és az eu, imf követelményeinek megfelelően működik." - mint már írtam rosszul értelmeztél, rossz kiindulási pontot választottál, látható az idétlen eredmény. ..."és az eu, imf követelményeinek megfelelően működik." - mind az EU, mind az IMF olyan közösség, amelynek tagjai vagyunk, nem úgy kerültünk be, mint négerek az USA-ba. Belépés előtt ismertük a feltételeket, azokat elfogadtuk. De hasonlíthatom a házassághoz is; furi lenne elvárni a házastárstól, hogy mosson, főzzön, takarítson, legyen jó partner, de én azt teszek amit akarok, mert független vagyok.

Tisztelettel:
anonymand

2llkedő 2011.12.21. 06:22:17

@bigapples: "És mi lett volna, ha a kormány nem lép a saját lábára 2010 őszén? "

Akkor szépet totyogtunk volna előre, és nem gáncsoljuk el saját magunkat.

"Ugyanúgy az IMF felügyelete alatt pihegnénk, csak közben többszáz milliárddal nagyobb megszorítások kellettek volna"

Jó lenne, ha valaki végre elpampogná, hogy mi alapján jutott erre a következtetésre?

"Nyilván megvan a mostani kormány felelőssége is."

Az kimaradt a felelőségkeresésből, hogy a fidesz felelőtlen politizálása mind ellenzékben, mind kormányon egyaránt.

Link Elek 2011.12.21. 06:51:53

Orbanek ott hulyek igazan, hogy azt hiszik, hogy a magayrorszagnak azzal teszik a legjobbat, ha "harcolnak" minden kulfoldi befolyassal/dologgal.
Eszak Korea is ezt csinalja, megse sikeres. sőt.
Luxemburg, Dél Korea egesz mas technikat kovet. sikeresek. nagyon.

egy orszag pont azert lesz sikeres, amiert egy cég, vagy egy ember: minel tobben biznak meg benne, a kepessegeiben, a korrektsegeben, a kiszamithatosagaban.

az a lejarato kampany, amit orbanek folytatnak Mo ellen (foleg dajcstomi), annak sokaig fogjuk az árát fizetni

2llkedő 2011.12.21. 06:53:51

@Link Elek: "az a lejarato kampany,"

Másra nem képesek.

zarahusztra 2011.12.21. 07:04:41

A felütésben megfogalmazódott egyik legfontosabb kérdés...vajon nincs-e itt az ideje hátradőlni és elgondolkodni a kinyilatkoztatott elveken, a meghirdetett stratégián és szembesíteni a realitásokkal....
Nos az eddigi gazdaságpolitika....bár sok szimpatikus eleme van...ezek között a körülmények között ÖNGYILKOSSÁG. Egyszerűen sajnos nincs itt az ideje, hogy megvalósíthassuk a kitűzött célokat.
Az ország első embere ha az ország érdeke azt diktálja, akkor igenis hajoljon be...
Az övé a felelősség és a jog, hogy a tárgyalásokban elmenjen a végső határig, de ott megálljon!
Sajnos O.V. személyisége, egyénisége miatt erre alkalmatlan.

DE: most az övé a "mandátum", akár tetszik, akár nem. Ha valakinek nem tetszik, akkor vádolja azokat, akik ezt a helyzetet létrehozták (pl. a ballib pártokat, akik elszámították magukat és addig zsibiztek, amíg kigolyózták magukat a hatalomból.)
Lehet, hogy az előző kormányzat politikája inkább volt reálpolitika, de tetszettek volna megtartani tudni a hatalmat!

Ha ez nem sikerült, akkor most kuss és együtt szenvedünk!

Az pedig végképp érthetetlen, amikor emberek mindenfajta felhatalmazás nélkül egyéni ambíciójuktól vezérelve politikát akarnak csinálni, mert teszemazt mikrofon-közelben vannak.

László56 2011.12.21. 07:09:21

@bigapples: Gratuláció a gondolatmenetedhez. Nagyon figyelemre méltó írás. Köszönet érte.

2llkedő 2011.12.21. 07:29:14

@zarahusztra: "Ha ez nem sikerült, akkor most kuss és együtt szenvedünk!"

Mondjuk ezt a jelenleg hatalmon lévőknek is mondhattad volna az előző nyolc, de főként négy évben, nem pedig huggyozni, vekkerezni, stb.

zarahusztra 2011.12.21. 07:45:52

@2llkedő: teljesen igazad van. Ez minden politikusra igaz.
Egy előző példány például úgy fogalmazta ezt meg, hogy: " ha nem tetszik, akkor el lehet menni..."
Sajnos egyre többen fogadják meg a tanácsát.
Látom magam előtt a szép jövőt: 10.000 politikus és 8millió eltartott koldus országa. De akkor legalább tiszta lesz a kép, az egyetlen feladat a kalapozás lesz és a nemzetközi segítség 90 %-ának zsebretétele. Kis ország vagyunk és nagy szánalmat tudunk ébreszteni ám!

2llkedő 2011.12.21. 07:49:32

@zarahusztra: " ha nem tetszik, akkor el lehet menni..."

Azt is tudod, mire mondta ezt? Mert ha van éppen felnőtt korban lévő gyermeked, akkor valszeg Te is mondtál neki ilyet.

New_wave 2011.12.21. 07:50:11

Sziasztok!

Nagyon sokan előttem már elemezték a kérdést különféle aspektusokból, és nagyon jó hozzászólások voltak.

Valóban elgondolkodtató, hogy az EU ellenségünk-e, vagy az elmúlt 22 év politikáját, politikusait nézve lehet jobban járna az
ország, ha a kapitalista EU fogja a kezünket. A magyar megélhetési politikusok (tisztelet a kivételnek) arra mennek amerre mondják nekik, a mai többségi frakció erre a legékesebb bizonyíték.

Az IMF megállapodás miatt szerintem nem kell aggódni azért vannak alternatívák, illetve egy-egy tétel, amiről nagy a csend, de a kisajátítása már megkezdődött:

- A magánnyugdíj járulékokat az állam lenyúlta mostmár végérvényesen, ezzel kikényszerít a maradék 100 ezer ember visszalépését az állami pénztárba. Ez az említett 2x48 millió forint (mert ugye visszamenőleg is ki kellett volna fizetni, nem csak 2012-ben!) felett tovább 300 milliárd forint ami megtakarításként ezeknek az embereknek a számláján van MÉG. (Gondolom visszavásároljuk majd belőle a Richtert -sicc!!)
- Ha ez nem lenne elég, akkor beintünk az IMF-nek, az MNB-t összeolvasztjuk a PSZÁF-fel, és rögtön hozzáférünk az ország 40mrd EUR devizatartalékához (12000mrd HUF!!!). Mielőtt valaki jó ötletnek tartaná ezt az lássa, hogy ezzel a pénzzel játszik az MNB azért, hogy ha a forint 320 körül mozog, akkor visszamenjen 300-310 forint közé..
- De ha esetleg ez sem lenne elég akkor még mindig ott van a végső megoldás... MI!!! Jöhet a bankbetétek adóztatása (mert az még nem államosítás), vagy bármi más, ami még ennél is durvább.. átirányítása államkötvényekbe, zárolása, akármi. (nem kell azt hinni, hogy ezen utolsó pont elrugaszkodott... pénzügyi körökben már számolnak ilyen jellegű megoldásokkal amennyiben nem egyezünk meg az IMF-fel.. hogy ezt országunk nemzeti kormánya nem tenné meg? olvasson bele bárki az elmúlt 3 nap híreibe... pontosan ugyanezt tette azzal a szerencsétlen 100 ezer emberrel, csakhát ők még csak az ország 1%-a)

Folytatván... kapitális hibákat követett el az előző kormány ez tény, de hogy a mostani legalább ekkorákat húz rá.. az 100%.

És csak egy utolsó kérdés: elvett a kormány 3000! mrd magánnyugdíj vagyont tavaly.. ez kb. a magyar GDP 10-12%-a, az államadósságot 3-4%-kal sikerült csökkenteni. Vajon hova lett a maradék 2000!!! mrd forint? Aki tudja erre a kérdésre a választ... na az vezesse az IMF tárgyalásokat..

anytwo 2011.12.21. 07:50:40

Meg ugye el lehet azon is gondolkodni, hogy ha észérvek nélkül, ha észérvekkel, de ha Viktor keresztbe fordul (keresztbe fordítja a gyorsnaszádot), és szabotálja a megállapodást, és ha már Gy. Ferencet sikerült bíróság elé cibálni, akkor vajon O. Viktor fog-e bíróság előtt felelni a döntéseiért?

blacklord 2011.12.21. 07:57:49

Én azt nem értem ebben az egészben, hogy hogyan gondolhatják azt, hogy ha az ország összedől, akkor utána még lesz bármi jelentősége az ilyen módon megszavazott törvényeknek. Én, min "tanult" ember is úgy gondolom, hogy ha egy ekkora csődtömeget összehoznak, akkor bőségesen adott lesz a felhatalmazás arra, hogy egy egyszerű népszavazás keretében (aminek a szervezője akár le is sz...hatja, hogy mit mond rá az OVB) kinyilvánítsa a lakosság, hogy ezt az egész hóbelevancot, úgy, ahogy van, takarítsák el. Új alkotmány, új közjogi berendezkedés, új közjogi méltóságok, és kész. Szerintem ezzel nem hogy problémája nem lenne abban a helyzetben senkinek (pláne a kevésbé művelteknek), de ez lesz az egyetlen logikus irány. Így ennek fényében én őszintén nem értem, hogy a Fidesz mit is képzel valójában. Mert akármilyen birkának és hülyének tartja a magyar népet valaki, egy karhatalom által fenntartott terror tökéletesen irreális - hiszen még a rendőrséget is maguk ellen fordították, de amúgy is, akármit is gondoljak a rendőrségről és az igazságszolgáltatásról, ebbe már biztos nem menne bele a 20%-kuk sem. Ha viszont tényleg bekövetkezik az államcsőd, akkor semmi más nem tudná megfékezni az indulatokat, mint egy ilyen elnyomó rendszer - de hát arra meg nincsenek meg a lehetőségeik! Szóval, szerintetek tökéletesen elvesztették az orientációs képességüket (én ettől félek)? Ha ez így van, akkor ugyanis tökéletesen megjósolhatatlan, hogy a következő 6 hónapban mi fog történni...

Robinzon Kurzor 2011.12.21. 08:03:07

" Pedig jó lenne legalább egy pillanatra végre felemelni a fejünket, s a korábbi becsípődések nélkül gyorsan feltenni a legsürgetőbb alapkérdéseket"

A Fidesz kommunikációs stratégiája kb. 1997 óta, de legkésőbb a 2002-es kokárdás manőver óta pontosan az, hogy ne lehessen "becsípődések nélkül" feltenni az alapkérdéseket.

Ékszíj 2011.12.21. 08:04:07

Majd Orbán megmutatja egyedül hehe

zarahusztra 2011.12.21. 08:06:41

@2llkedő:
...persze, hogy emlékszem...lassan egyébként tényleg megéri majd átsomfordálni Szlovákiába...

Mindenesetre a magyar pol-i elit "sikeres"működése eredményeképpen az emberek tényleg a "lábukkal" szavaznak. 56 óta nem látott mértékben hagyják el az országot. És ami még rosszabb: régóta nem volt ilyen magas az öngyilkosok száma.

panelburzsuj 2011.12.21. 08:23:22

TG - politológushoz méltón - akörül kaparász, hogy az euróországok, az EU, sőt az egész "Európa-térség" általános hitelképességének megroggyanásáért viselelendő felelősségen vajon milyen arányban és módszerekkel fognak megosztozni a politikusok. Európaik és magyarok ("szuverének"); előzőek, mostaniak, elkövetkezők. És hogy a nagy osztozkodásban vajon ki mennyire fog bekeményíteni, és végül kin fog rajtamaradnia a szamárfül.

Azt gondolom, hogy a napi csihipuhi izgalmából mondjuk éves távlatra feltekintve minden részvevőnek azt kell tudnia helyesen megtippelnie, hogy a rajta számonkérhető döntési körben kézzelfogható közelségbe került-e az alábbi dalocskában előrejelzett vasárnap:

"Még azt mondja ez a kislány, vegyem el, vegyem el,
meg se' kérdi, hogy majd mivel tartom el, tartom el.
Eb fél, kutya fél, míg az ipam, napam él,
eb fél, kutya fél, míg az ipam, napam él.

Eltartom hétköznap búzakenyérrel, kenyérrel,
vasárnap - ha más nem jut már - veréssel, veréssel.
Eb fél, kutya fél, míg az ipam, napam él,
eb fél, kutya fél, míg az ipam, napam él."

Szóval én azt gondolom, hogy a fő nézeteltérés az uniós és a magyar kormányzat között nem abban van, hogy ki vezényelje az európai gazdaság vasárnapelőző kényszerleszállását, hanem szükség van-e egyátalán erre. (Vagy mert még csak szerda van, vagy mert legfeljebb verünk, kinemszarjale ... )

És Orbán álláspontja egyelőre az, hogy mi (Sajátos Szuverénia) tudnánk még jó pár kört röpdösni, de a hasas, tohonya, elnehezült Európa lehúz bennünket is ...

Én meg azt gondolom, hogy van egy pont, ahonnan már nem a politikusok döntenek, hanem a fizika.

Megvesztegethetetlen szuverenitással.

megszűnt 2011.12.21. 08:25:23

@Török Gábornak:

Egy személyes vallomás a cikk címével kapcsolatban.

Mostanában idéztem valakinek pont ebből a dalból és nem kaptam rá reakciót, tehát ha ilyen üzenetekkel bombázzuk a másik felet, aki férfiből van, ő ránk fogja hagyni, de ezzel a komolyságunknak eleve lőttek!

Ez az út, hogy minden együtt legyen
A te új az én rég magányos nevem
Ezután már a szálloda portán kiderül
Hogy enyém vagy, nem vagy már egyedül
S tán másképp néznek rám

Ezután ha, minden csak félig sikerül
Te is hibás vagy nem csak én egyedül
Már nem szólhatsz rám

***

És ezt most kell eldöntenem
Te kellesz vagy a végtelen
Vagy együtt mind a kettőt elnyerem
Nekem most kell eldöntenem
Te kellesz vagy a végtelen
Vagy együtt mind a kettőt elnyerem

www.youtube.com/watch?v=n6h1CGJ53hI

jjulie 2011.12.21. 08:34:29

magyar érdekek, hmmmm, magyar érdekek, hmmmm

hát emberek, itt összekeveredtek a zöldségek, a kucskérdés az hogy amikor elhangzik a bővös "magyar érdekek" kifejezés, mire is gondol aki használja, és vajon hány féle képzet kerekedik az azt halló fülekben?

- amikor meghallja a "magyar érdekek" kfejezést egy kolozsvár melletti magyar faluban - ahol a degeneráltság mindennapos többek között a beltenyészet és a mérgező alkoholfogyasztás mitt - egy 70 éves magára maradt öregasszony, mire gondol?

- amikor meghallja a "magyar érdekek" kfejezést egy borsodi zsák faluban élő fiatalasszony, aki terhes a második gyerekkel, a szülei házában laknak, jobbára azt eszik ami a kertben terem, mire gondol?

- amikor meghallja a "magyar érdekek" kfejezést egy belbudai harmadik generációs jogász fiatalember, aki már egyre hangsúlyosabb szerepet kap az apja melett, mire gondol?

- amikor meghallja a "magyar érdekek" kfejezést egy ma már felnőtt gyerekekkel rendelkező többdiplomás asszony, akinek a szülei békésből költöztek még szinte gyerekként pestre, szakma nélkül, de a kádár alatt szépen gyarapodtak, és a batthyányi tér mellett kaptak lakást, úgyhogy a lányuk nagyon jó angoltagozatos gimibe játhatott, majd a rendszerváltáskori gyeses korszakát az angolja fejlesztésére fordította, és ennek köszönhetően gyönyörű karriert futottbe kölönböző multik pénzügyi vezetőjeként, mire gondolhat?

- amikor meghallja a "magyar érdekek" kfejezést az a ma svájcban élő 4 nyelvet beszélő 50 év körüli korú bankfiókvezető, akinek a nagyapja felsőőri szegényparasztlegény volt amikor ausztriához került felsőőr, de ő már nem beszél magyarul, bár a szülei még értettek és picit beszéltek is magyarul, mire gondol?

- amikor meghallja a "magyar érdekek" kfejezést az idősebbik lázár fivér?

- amikor meghallja a "magyar érdekek" kfejezést orbán focista fia?

- amikor meghallja a "magyar érdekek" kfejezést az a ma 76 éves 56-os magyar, aki újzélandra került, ott elvett egy szegény angolt lányt, majd 10 évig spóroltak a hajójegyre és a kaucióra, hogy visszajussanak angliába, felnőttek a gyerekei, iskolások az unokái, többmillió angol fontnyi többnyire bérbeadott ingatlanvagyona van, magyarországon is vásárolt már, egyre több időt tölt pesten és kedvenc időtöltése, hogy szintén hazaszivárgott magányos öregasszonyoknak udvarol, mire gondol?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.21. 08:36:32

@ubul2000: A lakosságnak joga van ahoz hogy tudja milyen konfliktusokat vállal fel a kormány a "nép" nevében. Mong Attila azt tette, amit kellett.
A jelenlegi kabinet kommunikációja erősen emlékeztet az államszocialista párt kommunikációjára. Csernobilban nem történt semmi, hogy egy klasszikust idézzek.
Tegnap még a levelet is lehazudták, nemhogy a tartalmát.
A kormánynak vállalnia kell a következményeket a nyilvánosság felé.
Elég volt a folyamatos hazudozásokból.
Szíjjártó amit mondott a médiatörvényről, az arcpirító hazugság.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.21. 08:37:44

A Pravda-szintű. propagandista újságírás kora lejárt.

panelburzsuj 2011.12.21. 08:41:04

@panelburzsuj:

Ja:

Talán alakította volna Orbán idáig vezető döntéssorozatát, ha Matolcsy időben ki tudta volna neki számolni, hogy egy be nem tervezett plusztankolás, vagy egy új gép kerül-e többe ....

megszűnt 2011.12.21. 08:46:22

@Török Gábornak:

A cikkadó dal telitalálat lett. Minden sora.

Ne ígérj, és én sem súgok neked
Szavakat, ami szép, de mégsem hiszed
Amikor a szemedbe nézek, kiderül

Hogy ki az, ki marad, ki menekül

S ki tartozik hozzám

Mert ha a lét egy kalitkába beszorul
Te fizetsz és én is de cudarul
Hát hallgass most rám

Jó volna, ha a kormány ezúttal hallgatna erre a jobboldali hangra:
www.youtube.com/watch?v=n6h1CGJ53hI

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.21. 08:46:39

@blacklord: Ha fizetésképtelenség áll elő, a Fidesz a történelem szemétdombjára fog kerülni. Szerintem maga a párt is megsemmisülne 1-2 év alatt úgy mint az SZDSZ.
A Fidesz és Orbán karrierjét súlyos árnyként fenyegeti ez az euróválság és az általuk folytatott politika.

A jelenlegi kormány kedvezményezettjei helyében ( létszámuk több ezer fő, frissen kinevezett vezetők, udvari beszállító cégek, stb. ) én kétségbeesetten telefonálnék hogy ébresztő.
Első körben ez a friss arisztokráciára fog rárogyni a mennyezet.

kuktabúvár 2011.12.21. 08:47:02

@ubul2000:

"1. Az eu belügyekbe való beavatkozásáról"

Magyarország kicsi. Területét, lakosságát, nyersanyagkincseit tekintve is kicsi. Ez szomorú, de tény.
Ma a világ gazdaságilag, politikailag, pénzügyileg, hadászatilag globalizált. Azért, mert a szereplők rájöttek, hogy a fenti területeken a nagy jobb, erősebb és többet tud elérni mint a kicsi.
A kicsiknek NINCS választása, részévé fognak válni egy nagynak. Vagy önként, irányítva a sorsukat, vagy úgy, hogy bekebelezik őket. (Erről szólt a történelmünk.)
Mára nem sok választásunk maradt abban, hogy melyik nagyhoz csatlakozzunk. Létezik az orosz befolyási övezet (ebből menekültünk ki 20 éve az EU gazdasági és katonai segítségét kérve), a nyugati blokk, (EU, USA), az iszlám kultúrkör, és Kína.
Szerinted melyiknek van realitása, itt Európában?
És igen, a nagyok kérnek dolgokat a kicsiktől cserébe. Igen, ehhez fel kellhet adni a szuverenitás egy részét. (Erről szól MINDEN szövetség)

concret 2011.12.21. 08:48:01

@ubul2000:

Valószínű kár vitáznunk róla, hiszen én örülök ma is a a tagságunknak, Te pedig nem, és ez erősen befolyásolja a felhatalmazás erősségéről alkotott véleményünket.

Azt hiszem, azt nehéz cáfolnod: a 8 millió választóból erős 3 millió IGEN szavazata erősebb felhatalmazás, mint 2 millióé, pedig a 2 millió minimálisan teljesítené formai elvárásaidat.

Kíváncsi leszek, mikor fog a magyar nép legközelebb 3,2 millió IGEN szavazattal megerősíteni valamit. Mondjuk, a Fidesz-alaptörvény eltörlése? :)) Nem kis szám ez, hidd el!

panelburzsuj 2011.12.21. 08:49:34

@panelburzsuj:

De hogy a fejlődést is érzékeltessem: Hitler idején a megbolondult buszsofőr esetét toporogták körül az erkölcsi taglalások.

Lám-lám, mi már pilótát tartunk!

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.21. 08:50:01

Unionistnak igaza volt, pár hete írta, hogy ha ez az egész politika elbukik és a lakosság ráeszmél, hogy az ország nem része Nyugatnak hanem a Balkánra csúszott, elsöpri a felháborodás Orbánt és minden rendű és rangú támogatóját.
Ha kiszakadunk az EU vérkeringéséből, szerintem azonnali 20-30%-os leértékelődés fog beállni megtakarításban, ingatlanban, eszközállományban. Gyurcsány elleni népharagnál 10% alatti volt a leértékelődés.
El lehet képzelni mi történne.

jjulie 2011.12.21. 08:51:41

szóval, ha 1920-ban az ausztriához csatolt burgenland keleti határát nem ágfalva, harka, stb vonalnál húzták volna meg hanem záhonynál, és úgy járt volna az egész magyar lakosság, és úgy élne most, mint az egykor ausztriához került terület lakossága......

orbán megjen a kurva annyába,

mag az összes "magyar érdekek" szószóló is menjen a kurva anyjába, de előtte kérjen elnézést

graycivil 2011.12.21. 08:55:00

""Kezd a helyzet tragikomikummá válni" - Az Országgyűlés alelnöke se tudta, mit csinálnak párttársai

A költségvetés azért törvénysértő, mert a főszámait november 30-a után már nem lehetett volna megváltoztatni. Ezt az államháztartási törvény írja elő. "

www.femina.hu/hirhatter/koltsegvetes_vago_gabor

Megvan a vádirat El Curo és Maeltolcsy ellen? Polt, Ügyészség, ébresztő!

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.21. 08:59:40

Navracsics gyakorolja a fejlesztési miniszteri hatásköröket átmenetileg
2011. december 20. | 22:14

TweetA közigazgatási és igazságügyi minisztert bízta meg a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörének gyakorlásával Orbán Viktor. A miniszterelnöki rendelet a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg. (MTI)

---

Egy újabb innovációs fejlesztés. A dupla-csúcsminiszter.
Szánalmas hogy nem találnak embert a pozícióra.

jjulie 2011.12.21. 09:01:36

hogy rábaszott az összes magyar burgenlandban, hogy elcsatolták horthy, rákosi, kádár és orbán magyarországától, hát még az unokáik hogy rábasztak

éljen a magyar érdek, és magyar szuverinitás

meg a fidesz tetves kurvaannya

panelburzsuj 2011.12.21. 09:07:04

@jjulie:

Te turira veszed, hogy négy évszázadnyi társbérlet után az osztrák döntnökök olyan kurvára ragaszkodtak volna a záhonyi határhoz?

panelburzsuj 2011.12.21. 09:10:49

@jjulie:

Nem pont arról szól-e ez a mostani történet, hogy nem is olyan egyszerű mutatvány fixen hozzáragasztani ahhoz a bergengóc mageurópához a déli meg a keleti növekményeket?

jjulie 2011.12.21. 09:14:50

@panelburzsuj:

nem erről szól a szövegem, egyébként első reflexből annak idején sem kérték a területet bécsben, ez már egy következő lépésnél került csak elő

a " magyar érdekek" mai ugatását próbálom átereszteni egy prizmán, hogy különüljenek el a benne rejlő különböző összetevők

az orbán féle "magyar érdekek" nem más minthogy ő megszervezett egy csapatot akik kizárólagos anyagi és mentális hasznot kívánnak húzni abból, hogy él itt 10 millió barom

semmi egyéb

cserébe legyen boldog a 10 millió barom azzal a tudattal, hogy ez a magyarság érdeke

nameg az orbán kurvaannya

panelburzsuj 2011.12.21. 09:16:32

@panelburzsuj:

Cseh és szlovén karjaink megszöktek, tiroli lábunkat levágták - legalább a magyar potroh maradjon meg?

hegyilány 2011.12.21. 09:16:59

Török Gábor!

Hát! mit is írjak. Nagyon jó ponszt. mint mindig.

Az EU nem fogja meggondolni magát. Hiszen az egyfajta hitelvesztést is jelenthetne.

Barroso ) magyar kormányfőhöz írt levelét (is) illik, és szükséges komolyan venni.
Sajnálatos egyébként, hogy egy demokratikusan működő ország kormányának (még ha az kétharmados hatalommal müködik, semmibe véve az ellenzéki pártok véleményét) az unió vezető politikusainak kell féket, határt szabni elég szomorú. ) Jelen esetben a magyaroknak.

"Két kormányfő már megbukott a közelmultban itt Európában, ki lesz a harmadik?"

"A politikai hatalom stabilitását ugyanis a bizalom adja.
Addig tud demokráciában egy politikai erő hatalmon maradni, amíg törvényesen erre lehetősége van, vagyis amíg tevékenységéhez megvan a minimális közbizalom.

Ennek az a közvetlen jele, hogy tudjuk, mi történik, történhet majd holnap. Nem véletlen, hogy a hatalomba vetett közbizalom (és megingásának) legközvetlenebb indikátorai közé tartoznak az államkötvények és az egyéb állampapírok iránti érdeklődés.
Amíg megvan az adott kormány iránti bizalom, addig nem inoghat meg az állampapírpiac.
Vagyis addig viszonylag bizonyosan el tud járni a kormány az állam érdekei védelmében, s nagyjából kézben tudja tartani a közvetlen jövőt.

Ha bizonytalanság üti fel a fejét, ha sem a politikusok, sem a piaci szereplők nem tudják, mi történik holnap, akkor az állam finanszírozásában gondok léphetnek fel"

mosmaiorum.blog.hu/2011/11/10/ket_kormanyfo_mar_bukott_ki_lesz_a_harmadik#comment-form
..............
Tudomásul kell venni a magyar kormánynak is, hogy a népek feje feletti politikai lobbi, a hatalom megszerzése, megtartása érdekében nem fog menni.

radala 2011.12.21. 09:17:51

Mind az öt kérdésre határozott fene tudja a válaszom.
Engem rém irritál a Fidesz, de sajnos ezek a támadások, amik érik teljesen elvakult Fideszessé tesznek. Nem tudok ez ellen védekezni, nem mellesleg nem is akarok, határozottan kellemesebben érzem magamat abban a helyzetben, amikor a kicsi Fideszt bántják, mint abban, amikor a nagy geci Fidesz bánt ezt-azt vagy hazudik.
Iszonyatosan fölháborítónak tartom Barrosot, még ennél is fölháborítóbbnak, hogy hogy kerül ilyesmi Mong Attila kezébe.
Emlékszem anno azt hallottam, hogy Stumpf-ék szerint minden minisztériumi szoba be volt poloskázva a szocikhoz...
Azt hiszem momentán fideszesebb vagyok, mint 98-ban:-)

jjulie 2011.12.21. 09:21:17

@panelburzsuj:

arról is, meg az orbán féle isteni tervről, hogy ha az őhozzá képest képzetlen tapló kádár kb. harminc évig egyeduralkodó tudott itt lennei, ő miért ne tudna

a kádárnak ehhez kellett a vörös hadsereg

az orbánnak elég hogy ő a haza, a keresztény, a magyar , a magyarsági érdek, meg a szabadságharcos szuverinitás

2llkedő 2011.12.21. 09:23:41

@jjulie: "az orbánnak elég" Kádár koponyája is.

sisszi 2011.12.21. 09:24:43

Orbán elmegy a falig és ütközni fog. a sok sok "ez nem történhet meg" naív dolgok után ki gondolja, hogy nem teszi meg. már Török Gábor is számol a lehetőséggel, akkor már tényleg nagy baj van. plussz nem is olyan rossz neki: a csúnya, gonosz, magyarellenes brüsszel/moszkva félreállítja a szabadságharcost...

hegyilány 2011.12.21. 09:25:12

ki a felelős azért, hogy ide jutottunk, hogy mostanra csak ilyen választási lehetőségeink maradtak?"

Lehetne újra- és újra taglalni a rendszerváltás óta eltelt időszakot.)

Ami az elmúlt másfél évben történt) hogy idejutott az ország, a gazdaság a többségi kormány felelőssége.

Mint ahogyan az is, hogy vállalkozások csődölnek be, életek dőlnek romba.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.12.21. 09:26:10

Mi ez a sok negatív hullám?

Nemortodoxia simán nyerni fog:

www.youtube.com/watch?v=p7L7WLFBYR4

Biztosos a győzelem!

radala 2011.12.21. 09:26:42

mandiner.blog.hu/2011/12/21/retusalt_retusalas_ilyen_orszag_pedig_nincs_ccciv#more3480106

Akkor most háború van vagy háború van?
Kik a nagyobb gecik?
Kinek higgyek?
Minden magyar menjen a picsába:-)

jjulie 2011.12.21. 09:26:44

@radala:

hát igen

lelépték a mattot kapott királyoddal te is a sakktábla mellé és ott lépegetsz az orbán mattot kapott királya mellett

men kell külön felhívnod rá a figyelmet, már vagy másfél éve ezt teszed itt

panelburzsuj 2011.12.21. 09:26:58

@jjulie:

Ja, én aszittem, ezen a szűrésen már túl vagyunk.

Mind a tízmillió annyira azért nem hülye, mint ahogy a lármásabbik reprezentásai mutatják magukról. Megtörtént vagy se, azért az a "de a zabunkat nem!" belerikkantás az általános ovációba "nemzetkarakterológiailag" mindenképp hiteles.

Szóval szerintem nem általában az érdekfölismerés képessége hiányzik itt, hanem a látókör nyomasztóan szűkös. Időben, térben, variációkban.

"A provincia lábszaga."

na__most__akkor 2011.12.21. 09:28:15

"én most is inkább gondolkozást ajánlanék. Mindenkinek."

Már aki tud gondolkozni.

Vagy legalább ismeri ezt a szót...

sas70 2011.12.21. 09:28:39

Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja??
-Miért kell Simort eltávolítani, mert végső soron ez a cél?!
-Azért, hogy a saját emberüket ültessék az MNB-be is.
-Na jó de miért?
-Azért, hogy aztán támogassa a kormány, hosszútávú gazdaságpolitikáját egy jóképű fideszkáder.
-Ja azt, amiben semmi következetesség nincs, csak ötletelés, nyugdíjpénz lenyúlás, végtörlesztés, különadók, ÁFA emelés, jövedéki adó emelés stb?
-Azért bizony, és az nekünk jó lesz.

hegyilány 2011.12.21. 09:29:38

Most látom picit furcsán fogalmaztam) De ha azt írom, hogy vállalkozások mennek csődbe.
A lényegen nem változtat.

Felháboritó- , egyébként és szomorú , hogy a Fidesz frakció, minden tagja tudomásul veszi, támogatja, a kormány minden hatalmi" tevékenységét.
??

jjulie 2011.12.21. 09:30:55

@radala:

hát igen, örülök hogy felháborodsz azon amikor a sántakutya orbánt seggbekúrják az erősebb kutyák, és felteszik a videóját a youtube-ra

az orbán nem a "magyarság érdeke"

graycivil 2011.12.21. 09:31:47

@radala: "Engem rém irritál a Fidesz, de sajnos ezek a támadások, amik érik teljesen elvakult Fideszessé tesznek. "

Rossz neked! :-)

graycivil 2011.12.21. 09:33:25

@radala: Tevehugyot találtál a sivatagban? :-)

zw007 2011.12.21. 09:34:28

Gábor! Tetszik az összefoglaló.
Azt, hogy miért lenne érdemes Orbánnak vállalni ezen kockázatokat, egy dologgal kiegészíteném. Azért mert elmebeteg. Nincs reális képe a világról ami körülveszi!

panelburzsuj 2011.12.21. 09:36:27

@sas70:

Na ez a legsetétebb black box.

Hogy ezt a jóember-rosszember dumát felvilágosult gecizmussal csak hirdetik, vagy - ne adja a Jóisten! - többé-kevésbe hiszik is?

jjulie 2011.12.21. 09:36:41

@panelburzsuj:

olvasd a @radala: -t a provincia lábszaga makacs valami, követte őt az ausztriai kutaói állásába is

a provincia lábszaga ma is a legnagyobb hatalom

Lord of Earth 2011.12.21. 09:37:32

Olyan nincs, hogy valaki mindenhez ért. Ergo, aki tud focizni, az nem ért az ország vezetéséhez, még akkor sem, ha tanácsadók ezrei veszik körül, mert agyilag "zokni".

Orbán egy pszichopata...simán

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.21. 09:41:24

Amit ez a bóvli banda csinál az egy ámokfutás.
Sok idejük volt felkészülni a kormányzásra, de teljesen tehetetlenek.
Csak a nagy arc, a gőg, a kivagyiság és a magyarkodás vezérli őket.
Már nagyobb kárt tettek mint a szocik fénykorukban.
Náluk a lopás "okos, megfontolt, tudatos", cégekbe való beszállással, irányított pályázatokkal, a kétharmad jegyében minden területet lefedve történik.
Ők a szocikon szocializálódtak, miért lennének mások?

Amihez nyúlnak csak a gond, a balhé, a jogsértés, a káosz.
A rokkantak visszaterelése a nemlétező munkaerő piacra, az ebadó, az egy kulcsos szja, az oktatási törvény stb. mind a szarháziságukat bizonyítja.

Magyarország kis porszem még Európában is, ne a farok csóválja a kutyát.
A "függetlenség és önállóság jegyében" úgy várták a német adatokat mint a messiást. Majd az ellenzék jelzéseire nem figyelve módosítottak.

A bóvli Orbány bóvli kormánya megbukott, ennek a bandának mennie kell, s a haza fényre derül.

DEc. 23-n pénteken gyere a Parlamenthez és jelezzük, hogy ne továbbmert, "itt az idő"!

ORBÁN TAKARODJ!

radala 2011.12.21. 09:42:33

@graycivil: Nem életem arról van szó, hogy itt mindenki hazudik és mindenki a másik fizikai megsemmisítésére törekszik. Nos, ha már ez a helyzet, akkor én maradok azon az oldalon, ahol eddig is voltam és nem asszisztálok ahhoz, hogy a te meg jjuli féle ökrök csinálják pont ugyanazt, mint OV. nekem ebben a helyzetben két lehetőség látszik. Az egyik, hogy OV/Fidesz fasza a másik, hogy ti magyarok mind elmentek a picsába és én osztrák vagyok:-)
Mert egy dolog a napnál világosabb, ti faszfejek vagytok, akik hazudnak éjjel és nappal és nincs a világon semmi más motivációtok, mint az Orbángyülölet... Hozzátok képest a legutolsó lézerblokkolós fideszes is a demokrácia élharcosa...
Most tekintsünk el attól, hogy ezt komolyan gondolom-e, vagy csak megmutatom, hogy milyen is lenne, ha teret engednék a az elvakult fideszességemnek. A lényeg kb. az, hogy az adott pillanatban számomra sokkal világosabb a problémának az a fele, hogy az akadékoskodók tuti elmehetnek a picsába.
Nem kellett volna 90-töl fasisztáznotok, oszt akkor most esetleg elgondolkoznék azon, amit mondotok, így sajna nem.

Sir Galahad 2011.12.21. 09:43:10

Van még egy kérdés, amit szerintem jelen esetben fel kell tenni. Ez a kérdés abból adódik, hogy a megszabott feltételek teljesítése gyakorlatilag annak beismerését jelentené, hogy a magyar kormány ultimátumot kapott, és annak elfogadása totális vereséget, az eddigi politika feladását, lényegében a bukást jelentené. A kérdés pedig úgy hangzik: van-e értelme a továbbiakban arról beszélni, hogy Magyarország demokratikus ország, ahol a választók által felhatalmazott kormánytöbbség akarata érvényesül? Azt gondolom, nagyon sokan úgy fogják érezni, hogy innentől puszta színjáték a demokrácia. Ez pedig egyértelműen azoknak az erőknek a megerősödéséhez fog vezetni, akik már eleve ezt mondták. Szerintem ez az igazi veszély - az EU-t persze ez nyilván nem érdekli, de nekünk fontos.

MACISAJT 2011.12.21. 09:43:26

"3. Próbálok pontosan fogalmazni, mert talán ez a leglényegesebb pont: akad bármilyen olyan szempont, ami miatt érdemes vállalni ezt a kockázatot? "

Igen, Török.
Egyértelműen akad.

Éspedig nézd meg, hova jutott az ország az elmúlt 8 év mszp-szdsz kormányzás után, ami alatt igencsak megfeleltek minden EU-s, IMF-es, hitelminősítős kritériumoknak...

És még a leganatalasabb hülye is tudja ezek után: mi az amit NEM szabad csinálni.

nyünyüge 2011.12.21. 09:44:36

@radala:
És mi van a dolog érdemével? Barroso kérésének tartalmával? A kritikájára való kormányoldali reakció értékelésével?
Ezek mind a Fidesz iránti elkötelezettségedet növelik?

Vagy Barroso is az Ellenség uszályába került, ezért aztán kár is foglalkozni vele?

2llkedő 2011.12.21. 09:46:06

@MACISAJT: "Éspedig nézd meg, hova jutott az ország az elmúlt 8 év mszp-szdsz kormányzás után, "

És nézd meg, hova jutott az ország másfél évnyi lopás, hazudás után.

graycivil 2011.12.21. 09:47:20

"Észak-Koreában nagy a sötétség

Észak-Korea diktátora, Kim Dzsongil halála sokakat rádöbbentett arra, hogy a kommunista ország a Kim-dinasztia alatt mennyire elmaradt gazdaságilag a szomszédjaitól."

index.hu/tudomany/kornyezet/2011/12/20/eszak-koreaban_nagy_a_sotetseg/

Irigylem őket. Nekik biztos nincs ilyen nagy adósságuk! :-)

jjulie 2011.12.21. 09:47:47

@Dájcsfürj te szarházi bunkó!:

nem tehetetlenek, és felkészültek a kormányzásra, sől a hatalommakszimalizálásra is, és államalapításra, neve is van orbánia

orbánia az, ahol csak mozgó törvények vannak, csupán egy majdnem fix pont van: belfoldön az orbán azt csinál amit jónak lát, és ebben csak a külföld tudja korlátozni

orbánia majdnem tökéletes alkotás

graycivil 2011.12.21. 09:49:03

@radala: "... arról van szó, hogy itt mindenki hazudik és mindenki a másik fizikai megsemmisítésére törekszik. "

Ezért szereted El Curot. Gratulálok!

Pohos 2011.12.21. 09:49:47

@sárkányfő:

Bocs, hogy a beszélgetésbe beleszólok, de a kormányunk már szerződést szegett. A 100ezer szerencsétlennek tartozik 14havi nyugdíjjárulék összegével amit a manyup számlájukra kellene utalnia.

MACISAJT 2011.12.21. 09:50:39

Emlékezzünk:

Már elköltöttük az EU-IMF hitel javát
MTI
2010. szeptember 7., kedd 17:21
A magyar államnak jelenleg 3,5 milliárd euró összegű devizabetétje van a Magyar Nemzeti Banknál, és nagyjából ennyit használhat fel a következő években lejáró devizaadósság törlesztésére - közölte az MTI kérdésére az MNB sajtóosztálya.

Tévhit tehát, hogy azt a közel 13 milliárd eurós összeget, amelyet a kormány az IMF-EU hitelszerződés révén eddig már felvett, azt a jövőben adósságtörlesztésre lehet fordítani.

A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte. Azaz ebből finanszírozta a folyó költségvetési hiányt és a lejáró adósságot - közölte a jegybank sajtóosztálya.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az adósságtörlesztés miatt a jelzett 3,5 milliárd eurónál nagyobb összegre van szüksége az államnak, akkor az Állami Adósságkezelő Központnak (ÁKK) forintban államkötvényt kell kibocsátania, és aztán ezt a forintforrást az állam az MNB-nél devizára váltja, amelynek nyomán az MNB devizatartalékai csökkennek."
-------

"A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte."

Na szóval, akkor mégegyszer megkérdem: mire is költötte el a bajnai-kormány egy év alatt az IMF hitelből 9,5 milliárd eurót?ű

A mínusz 7 százalékos GDP "növekedésre"?
A 11 százalék feletti munkanélküliségre?

Jobb lett az országnak, az hogy az apró-klános és a libaszakértő felvettek jófiusan IMF-EU hitelt(ténylegesen is 13 milliárd eurót) amiből nyom nélkül elköltöttek 9,5 milliárdot?

Jobb lett az országnak ettől???

radala 2011.12.21. 09:52:33

@nyünyüge: Az egy teljesen más kérdés már-már irreleváns a hisztihez képest.
Egykulcsos adó alkotmányba ökörség/(családi adózás viszont pl nem lenne az), de itt nem az Barroso baja, hogy az ellenzék nem tudja majd megváltoztatni, hanem az, hogy így nem tudunk ahhoz kapcsolódni, amit ők szeretnének. Ez egy sokkal bonyolultabb kérdés annál, semhogy Barroso tanácsokat osztogasson.
MNB teljes faszság, leszarom, Simor egy utolsó kommunista, ha én lennék OV simán elütné az autó vagy megvernék, ahogy ezt a szocik szokták csinálni.
Lehet gondolkozni, hogy ki a nagyobb demokrata OV, aki törvényeket hoz, vagy a szocik a bézbólütöikkel...
De a kérdés nem ez, hanem az, hogy nem adunk tanácsokat nem küldünk leveleket Mong Attilának, legalábbis én nem küldenék. Nincs ember, aki elhiheti, hogy egy ilyen levél arról szól, ami benne van...

jjulie 2011.12.21. 09:53:33

@radala:

hát igen, a provincia lábszaga az ausztriai kutatói állásban

mesélj csak, a "magyar érdekek" mit jelentenek számodra?

panelburzsuj 2011.12.21. 09:53:41

@jjulie:

Radalának világéletében csak annyi gazdálkodási döntést kellett hoznia, hogy amit az állam meghagy neki, azt kiscipőre vagy szaloncukorra költse-e inkább. És ha ez a keret is egyre szűkül, akkor megpróbálje-e magát kicsit többért máshol eladni.

Alkalmazott, hivatalnok, beosztott. Tökmindegy, hogy kutató biológus, teleknyilvántartó vagy pedellus.

világatlasz 2011.12.21. 09:55:24

Olvasva a kommenteket döbbenetes, hogy még mindig sokan nem látják a tényt: Magyarország egy bolha Európa tökén. Ha csendben van, akkor békén hagyják, ha csípni kezd, megvakarják, ha sokat csíp, akkor két köröm között szétnyomják. Ez az ország kb. Mátyás idejében volt utoljára szuverén. Sokan elfelejtik, hogy a szuverenitáshoz erő kell, nem pofa, erő meg sehol. Sem gazdasági, sem erkölcsi, sem katonai. Legalább Trinonból tanulhatnánk: sokkal többet lehet elérni a fehér asztalnál, jó kaja-pia mellett, egy-két ajándék kastéllyal, pár szexbulival, mint nemzeties bohóckodással meg kekeckedéssel. Persze ehhez ész kellene, politikusainknak meg nincs esze, csak zsebe.

CSENDES 2011.12.21. 09:56:45

Nos, szokásosan kezd elfajulni (vagy már elfajult) a kommentezés.
Ezért csak néhány hozzászólást engedek meg magamnak.
Véleményem szerint OV. "prime minister"-ként nem kaphat magán levelet. Ennyit a levéltitok megsértéséről.

T.G. 5. kérdésére pedig már jönnek is a szokásos panel válaszok. Elmúttnyócév. (Ami azért már lassan 10 lesz)

Mindezen túl, egyre megdöbbentőbb a kormány hozzáállása, dilettantizmusa, ja és felelőtlensége.

Ennyi, nem több ami eszembe jutott.

2llkedő 2011.12.21. 09:56:47

@radala: Már említettem:

Kevés hely marad az észnek, ha az agy tele van előítéletekkel. (Malcolm Hein)

jjulie 2011.12.21. 09:58:00

@radala:

ezt fordítsd le a kollégáidnak, és a főnöködnek is, és a fejvadász cégeknek akikkel eddig kapcsolatba kerültél, és küld el

valamint a feleségednek és a gyerekeidnek és a szüleidne kis, és azt is, hogy elkülted a főnökeidnek

a szicializációs deficedet korrigálására pedig jelentkezz a következő valóvilágba, itt már kiszavazódtál

seggfej

Kormányvédő Agyhalott Akciócsoport 2011.12.21. 09:58:17

"ki a felelős azért, hogy ide jutottunk, hogy mostanra csak ilyen választási lehetőségeink maradtak?"

A gyúrcsán!!! És az emúttnyócév!!!

radala 2011.12.21. 09:58:42

@graycivil: Te meg ezért utálod OV-t mi a különbség?
Csak olyan szemérmes vagy épp ma, hogy nem mondod ki, hogy Bajnai Gordonnal van kiplakátolva a szobád. Hihetetlen irritáló tud lenni, amikor valaki nincs tisztában még az érzelmeivel sem és azt hiszi az eszét használja a véleménye kialakításához. Gondolkozz már el azon a kérdésen, hogy vajon mitől van az, hogy én 20 évre előre meg tudom mondani a te összes véleményedet bármiről? Nem következik-e ebből az, hogy a nyilvánvalóan rém komplex világot te faék egyszerűségűre transzformálod. Nem állítom, hogy jobb vagyok nálad (illetve, dehogy nem állítom, nagyon is állítom, mert én legalább tudom, hogy így gondolkozom, de te még magadnak is hazudsz), csak azt állítom, hogy a kettőnk véleményének harcából soha senki semmit nem fog megtudni az igazságról. Ha neked lesz igazad az csak a véletlen játéka és persze fordítva is igaz ez...

MACISAJT 2011.12.21. 09:59:15

@radala:

Lássuk, mitől is tört ki a cirkusz.
Hogy a jegybank "független" lehessen.Mármint az országtól.
Jó volt-e , hasznos volt-e az országnak ezidáig ez a függetlenség.
Egyértelmüen nem volt jó, sőt kifejezetten káros.

Nem csoda, ha a frankfurti meg brüsszeli libaúsztatóban kitört a veszett gágogás arra a veszélyre hogy mindez elúszhat.

Dour. 2011.12.21. 09:59:28

"Ha úgy gondoljuk, hogy semmi komoly, mert az ország a piacról vagy ilyen-olyan kreatív megoldásokkal is finanszírozható, szintén nincs ok az aggodalomra"

Hmmm.....
Milyen piac?
Amik hullanak szét?
Jelen esetben a manyup ellehetelenitése?
Ismét min. 100 ember az utcán, akik avval foglalkoztak?
Nem állami zséből, de a fizujuk után adóztak?
Szóval mennek közmunkával söprögetni állami fabatkából.
Igen, az is komoly piaci bevétel lesz.
"Egy milla új melóhely ......"
A költségvetési hiány növelésére.

napileaks 2011.12.21. 09:59:49

Minden a sajtóban megjelent állítással ellentétben akkor amikor Giró-Szász András kormányszóvivő José Manuel Durao Barroso elnök Orbán Viktor miniszterelnöknek irt leveléről nyilatkozott, az Európai Bizottság szóvivőjére hivatkozott és annak mondatát idézte, aki azt mondta: „a bizottság tudatában van annak, hogy a magyar sajtóban számos értesülés megjelent a küldemény szövegéről ezek valóságtartalmáról nem kívánt – mint fogalmazott- „spekulálni””.

Link a forráshoz az indexen!:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/20/szo_szerint_kozze_teszik_a_barroso_levelet/

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.21. 10:00:23

Szerintem Ovi nem fog bevállalni egy arcvesztést! A sikerek kommunikálásával nem fogunk megállapodni az IMF-fel és jöhet a nagy leértékelés. Hitelezés leáll, gazdaság leáll. De jövőre 10m-es bronz szobra lesz Ovinak! Irány Észak-Korea!

panelburzsuj 2011.12.21. 10:00:39

@nyünyüge:

Barroso a kicsifideszt épp most bántja, nem?

(Lehet, ha Orbánt még többször elnadrágolták volna időben, mégiscsak nagyobb fidesz lett volna belőle ... Mondjuk egy-egy elbukott választás után a kedves alvezérei, választmányai, kongresszusai. Szóval én attól tartok, hogy most ütközik ki nagyon csúnyán az a különbség, ami a fideszen belül és kívül játszott polfoci között kétségtelenül és ősidők óta fennáll.)

maskep 2011.12.21. 10:02:50

"...mostanra csak ilyen választási lehetőségeink maradtak?"

A minap néztem Betlen Jánost a Dunán. A műsor végén arról elmélkedett, hogy - bár ő nem lát bele Orbán fejébe, és nem is kísérli meg, hogy megfejtse szándékait, - ezek a kapkodásnak tűnő intézkedések biztos, hogy valami vezérfonalra vannak felfűzve, mely Orbán fejében van, mert hát Orbán igazából egy stratéga.

Gúnyolódhatnék itt Betlen kognitív disszonanciáján, de ma hallottam fél füllel, hogy valami név nélkül nyilatkozó kormánytag szerint Orbán ezeket az EU-IMF betartásokat előre kisakkozta, és kész alternatív forgatókönyvekkel (B, C tervekkel) rendelkezik az ország finanszírozására.

Pontosan egy évvel ezelőtt, (még a kínai kormányfő látogatása előtt is) Petschnig Mária zita és Kéri László előadásán vetettem fel, hogy szerintem Orbán tudja, hogy a nyugati világ ellenállásán nem tudja átvinni a nem-ortodox gazdaságpolitikáját, ezért az EU felől elindult Kína felé, aki hajlandó lesz finanszírozni Magyarországot anélkül, hogy a gazdasági racionalitást számonkérné. Sőt: költsetek csak fiúk, aztán majd szólunk, mit adjatok cserébe azért, mert nem tudtok fizetni...

Természetesen elképzelhetetlennek tartotta mindenki, hogy Orbán akárcsak megkísérelje is az EU-ból való kilépést. Aztán jött a kínai látogatás, valamint a díszítő elemek (tibetiek kivonása, a kommunista rendszer dícsérete üdvözlőbeszédben), és megint felerősödtek a találgatások. De mivel Kína nem sietett Orbán segítségére, annak ellenére, hogy Orbán akkor a költségvetés finanszírozását, a kínai egymilliárd euró ígéretével biztosítottnak látta, megint elhalkultak ezek a hangok.

Nézzük meg az EU oldalát: EU-elnökségünk az elejétől a végéig a felszínen Orbán politikája elleni tiltakozással telt. Orbán végül azzal tudta leépíteni a bírálókat, Merkelt, hogy ha békénhagyják, az EU-nak nem kell majd ugyanúgy a vérével táplálnia Magyarországot, ahogyan Görögországot kell. Ezzel szerzett némi távolságtartást.

Nem sikerült megúszni Orbán politikájával azt, hogy az EU-nak finanszírozási segítséget kelljen nyújtani Magyarországnak, tehát a hallgatólagos(?) megállapodás érvényét vesztette: Politikailag amúgy is aggályos volt, de a gazdasági érdekre hallgatva ez háttérbe szorult. Itt az idő, hogy a finanszírozással együtt újra megnyissuk ezeket a kérdéseket.

Orbán talán már akkor csak időt akart nyerni Merkeltől és az EU-tól, vagy talán az EU-ban maradás (és az EU jövőjének élére állás) volt az A-terv. Ha Orbán biztos abban, hogy az EU és az IMF (és ezáltal a piaci befektetők) nélkül is finanszírozni tudja Magyarországot, akkor viszont lehet egy másik olvasat is:

Orbán a politikai struktúra centralizálásával, az EU-val (és az egész nyugati világgal) való szembemenetelével azt bizonyítja, hogy képes megvalósítani azt, amit akar - akár az egész világ nagy részével szemben, akár az EU-tól való, akár közjogi eltávolodás árán is. Valakiknek be kell bizonyítania, akiktől nagy biztonsággal számíthat finanszírozásra.

Persze, tudom, nagyon irreálisnak tűnik ez a szcenárió. Mint minden, ami az elmúlt évben Magyarországon történt. És nyilván nem is igaz. Csak azért említettem meg, mert rendszeresen bukkannak fel olyan események, amiket akár úgy is lehet értelmezni: Orbán paradigma-váltása valóban a Kína felé közeledés, akár az EU-tól való eltávolodás árán is. Nem mentőöv: Stratégiai cél.

De tényleg, kitől számít Orbán ennyire biztosan védőhálóra, látszólag-láthatólag a szakadék felé száguldva?

hegyilány 2011.12.21. 10:03:20

„Pénzügyi fulladásos halál” Barroso levelét elemezte a Ház
A parlamentben is Barroso leveléről vitatkoztak a képviselők.

A szocialisták szerint most már világos, hogy 2011 a kormány számára az Európától való elrugaszkodás éve lett.

A Fideszes Rogán Antal ugyanakkor azt mondta: jelentősen változott a jegybanktörvény tervezete, ugyanis tucatnyi módosító indítvánnyal próbáltak megfelelni az Európai Központi Bank elvárásainak. "

Lehet vitatkozni a T.-Házban. ) A helyzeten nem sokat változtat, no. és a tényeken sem.
Tettek kellenének, a kormány részéről, olyanok melyek végre elmozditják a gazdaságot a holtpontról.
A nagybetűs nép egy csoportja teljesen ellehetetlenült, mindennapi életvitelében. Élni nem lehet normálisan" ennek a csoportnak csak vegetálni.

Netuddki. 2011.12.21. 10:05:55

0. Kérdés:
Ez a kormány, amelyik gyakorlatilag orbán viktorból és még pár emberéből áll a 2/3-os szavazódroid sereggel a háta mögött, valóban a magyar állampolgárok érdekeit képviseli-e?

Ha erre nem a válasz akkor el is lehet felejteni a többi kérdést. Persze csak a lepényhal meg utoljára...

jjulie 2011.12.21. 10:07:24

@radala:

nameg a kurvaanyádpicsáját

akit nem hatnak meg az orbán értelmetlen beszédei az csak és kizárólag ugyan azért lelkesedne

a saját jókurvaanyádtól tanultad ezt vagy a fideszkurvaannyától?

Netuddki. 2011.12.21. 10:07:29

0. Kérdés:
Ez a kormány, amelyik gyakorlatilag orbán viktorból és még pár emberéből áll a 2/3-os szavazódroid sereggel a háta mögött, valóban a magyar állampolgárok érdekeit képviseli-e?

Ha erre nem a válasz akkor el is lehet felejteni a többi kérdést. Persze csak a lepényhal meg utoljára...

radala 2011.12.21. 10:07:30

@2llkedő: Zseniális mondás a baj csak az, hogy mindenkinek tele van az agya előítéletekkel, csak van aki tudja ezt kezelni és van aki nem.
Ez a mém mentesség pont olyan, mint a gén mentesség. A mém nem rossz, sőt szuper, csak tudni kell együtt élni vele.
Akár hogy erőlködöm nem látom be, hogy bárki egy leheletnyivel is tisztességesebb lenne, az egyébként nagyon tisztességtelen Fidesznél. Sajnos látom, hogy ez pont ugyanaz, mint a Gyurcsányistaság, roppant kínos ez nekem is, de ez nem ok semmire. Egyszerűen ebből nem nagyon van kiút, illetve van, de nem úgy hogy majd graycivil vagy valaki meggyőz. Meglátom mi fog történni, de mivel MINDENKI hazudik ( mandiner.blog.hu/2011/12/21/retusalt_retusalas_ilyen_orszag_pedig_nincs_ccciv ), ezért csak a "valóság" használható föl arra, hogy megváltoztassam a véleményemet. Szóval majd 2014-ig eldöntöm, hogy mit is gondolok az egészről...

maskep 2011.12.21. 10:10:01

@maskep: ...És amellett, hogy bizonyos eseményeket önkényesen akár így is lehet olvasni, még fontosabb: Igaza lehet Betlennek, ezek az idiotisztikusnak tűnő, értelmetlen kapkodás és egyre mélyebbre süllyedés látszatát keltő intézkedések csak a "Kína-paradigmával" válik stratégiává: Olyan őrült startégiává, amiben legalább van értelem...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.12.21. 10:11:21

@ubul2000: Már úgy, ahogy a magyar nemzet az öszödi beszédhez jutott? Vagy az nem volt érdekes, mert a cél szentesíti az eszközt?
És ezek az erőltetett gúnynevek. Jájj de giccses... Egymás között a kis titkos gyűlölködős fórumaitokon így beszélgettek ti kis manók?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.12.21. 10:12:42

"...ki a felelős azért, hogy ide jutottunk, hogy mostanra csak ilyen választási lehetőségeink maradtak?"
Talán mindazok akik program nélkül a hatalomba szavaztak egy pártot ami centralizáltabb, elvakultabb mint bármely kommunista párt.

radala 2011.12.21. 10:13:46

@MACISAJT: Engem senki véleménye nem érdekel, mert mint mondtam mindenki hazudik:-) Véletlenül hasonlóképpen gondolom, mint te, azzal az apró különbséggel, hogy már az MNB szót sem tudom, hogy értem-e. Egyszerűen azt gondolom, hogy fogalmam sincs a kérdésről, de Simor nem egy önmagában való érték. Tény, hogy roppant gyanús ez az egész. Maga TG említette volt több, mint egy éve, hogy ez lesz a vége a különadóknak, hogy nekünk jön a világ, nem azért mert OV geci, hanem mert érdekeket sért...
De a baj, az az, hogy mivel mindenki hazudik, így az is lehet, hogy OV tényleg egy geci.
Mindenesetre én kellemesebben érzem magamat akkor, ha azt képzelem, hogy okosan választottam 2010-ben, és az én célom az az, hogy minél kellemesebben érezzem magamat, így aztán azt gondolom, hogy OV nem geci, hanem mindenki más az...

tepes 2011.12.21. 10:15:42

Már nem kell sokat várnotok, örülhet mindenki. "EU-mintademokratikus" módszerrel hamarosan Orbánt leváltják, beültetnek valakit, aki a megszorításokat és a maradék privatizációt végigveri rajtunk. Szó nem lesz új választásról, még a végén Vona nyerne?! Róna Péternek nem ez lenne az elsö jóslata, ami bejön.:
privatbankar.hu/makro/rona-peter-igy-bukik-el-orban-viktor-241997
Félreértés ne essék én nem egy fidesznyik vagyok. Az, amit eddig müveltek az minösíthetetlen, de senki ne higyje, hogy a másik a jó út. A mostani EU megoldasi javaslat egy hibás pénzügyi rendszer gyalázatos válasza, amely éppúgy a fizetésképtelenségbe vezet. Csak addig a romjainkon még sokan jól kell járjanak maradék vagyonunkkal.

Netuddki. 2011.12.21. 10:16:05

6. Még valami Gábor. Most komolyan mit vársz olyantól aki bagóért felvásárol földeket aztán egy átminősítés után milliárdokért visszavásároltatja az állammal. Az adófizetők pénzén?

jjulie 2011.12.21. 10:16:29

@radala:

téged csak az az élmény változtatna meg mint a filbéli faszfejet akit a majkel daglesz alakított a játszma című filmbem

ha egy vas nélkül a zsebedben felébrednél egy középamerikai temetőben

vagy ha szájba lennél baszva egy szívlapáttal amikor fideszpicsaszájút alakítasz

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 10:17:17

"Sőt, még akár tisztán politikai-hatalmi szempontok is bejöhetnek a képbe, különösen politikusok esetében"

TG nagyon óvatosan, kb. nyolcadik opcióként, de meglelte a lényeget...

MACISAJT 2011.12.21. 10:18:02

@maskep:

Ígéretes kérdés feltevések...
Nézzünk hát egy konkrét példát, aminek segítségével közelebb juthatunk az Orbáni gondolkodásmód/taktika megfejtéséhez.

Hónapokkal ezelőtt legtöbben(köztük jómagam is) őrültségnek, falnak való szaladásnak tartották(-ttuk) az un. végtörlesztést.
És mit láttunk a múlt héten?
Megrémülve a még nagyobb veszteségektől, a bankok "önként" vállaltak inkább 600 milliárdos veszteséget, semmint hogy ezt tovább folytassák..

Figyelemebe véve a magyar államadósság szerkezetét, kijelenthető hogy Ausztria, Németország és Olaszország komplett bankrendszerre dőlne össze( az illető államokra és az EU-ra való kihatásokkal), ha Magyarország államcsődöt jelentene.
De még az átütemezés szándékának bejelentése(lásd napokban Írország példáját) is komoly pánikot okozna.

Lehet Orbánt a falhoz préselni...persze.
De a tapasztalat azt mutatja, ő akkor a legjobb harcos.
Oli Rehn elvtárs kilenc országnak mondott egy nagyképű"nyet"-et a magánnyugdíjpénztári befizetések államháztartási veszteségekként való kezelésére...Ez nyílt felhívás volt az államosításra.

Végül: ha tényleg falhoz préselik Orbánt, és államcsőd fenyegetne.
Valaki komolyan gondolja azt hogy egy olyan helyzetben nem azonnal a Magyar Nemzeti Bankhoz és annak tartalékához nyúlna?
Ugye nem?:)

penumbra1984 2011.12.21. 10:18:45

Akár még elvezhető is lenne ez a magyar politikai tragikomédia, ha nem éreznénk közvetlenül a bőrünkön a hatásait.

Most, hogy Kedves Vezetőnknek kiosztottak pár kokit és sallert, jön a hőbörgés a "nemzeti szuverenitásról" meg a "magyar gazdaságpolitikai érdekekről".

Meg lehet nézni mire mentünk a világgazdasági zivatarban a nagyeszű gazdaságpolitikánkkal. A saját érdekeinket se vagyunk képesek felismerni és elhelyezni magunkat az európai kooordinátarendszerben és aszerint viselkedni. Mert mihelyst kívülről szólnak, hogy gyerekek ez nem lesz jó, akkor jön a mucsai pattogásunk, hogy "nekünk ne diktáljanak".
Tisztára mint egy elkényeztetett 20as évei végén járó gyerek aki még anyuci nyakán él, eltartott, önállótlan minden tekintetben, de neki ne pofázzanak, hogy mit csináljon.

A szuverenitáshoz fel kéne nőni és felelősségteljesen gondolkodni. Az meg sajnos nem megy ennek a Kádár érában szocializálódott politikusi söpredéknek.

Az EU-ba lépést az államalapításhoz tudnám hasonlítani. Akkor is és most is azt döntöttük el, hogy nyugati világhoz szeretnénk tartozni. Akkor is volt pogánylázadás ("nemzeti szuverenitás, nekünk ne diktáljanak máshonnan"), meg most is van, annyival szomorúbb a helyzet, hogy most kormányszinten megy a "pogánylázadás".

Amúgy meg üzenem a Kedves Vezetőnknek meg a Matolcsyné férjének, hogy engem egyáltalán nem zavar ha Brüsszelből diktálják a magyar gazdaságpolitikát, szerintem ők eddig is jobban csinálták, hiszen arrafelé magasabb az életszínvonal mint nálunk, tehát jobban érthetnek hozzá. A mi vezetőink leszerepeltek teljesen, náluk szerintem akkor már Brüsszel is jobb. A szupermarketben ugyanis csak pénzért adnak nekem zsemlét, beleszarhatok a szuverenitásba meg önállóságba ha összedől az ország meg a forint.

2llkedő 2011.12.21. 10:19:21

@tepes: "A mostani EU megoldasi javaslat egy hibás pénzügyi rendszer gyalázatos válasza, amely éppúgy a fizetésképtelenségbe vezet."

Mi az EU megoldási javaslata?

Netuddki. 2011.12.21. 10:19:28

@radala: Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de menthetetlen vagy. :)
Az orbán viktorod (meg a sleppje) meg el lesz számoltatva, hogy honnan szerezte a vagyonát. Akár tetszik, akár nem. Innentől meg valóban tök mindegy mit írsz...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 10:20:15

@tepes: csak az a kérdés, hogy az "Adjunk össze egymillióan fejenként és évente átlagosan kétmilliót!" mozgalmat népi kezdeményezés formájában, vagy hatalmi ösztökélésre valósítjuk meg...

stf! 2011.12.21. 10:20:30

Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy OV ennyire önfejű lenne. Kell legyen valami titok, amire ezt az egészet felépíti.
Most már ebben kell hinnem, mert más nincs.
Nem jártam fidesz gyűlésre, ezért maradhattam ki a titokból.
Ha valaki járt, elárulja? Köszi:-)

sztd 2011.12.21. 10:22:09

Szerintem bajban vannak mindketten, mert:
Az EU ráadásul bajban van, mert a magyar kormányról tudnia kell, hogy:
1. igazán neki vannak eszközei (nem tudom, hogy került az MNB-be 35 Mrd € tartalék, de azt igen, hogy mi lesz vele, ha bajba kerülünk)
2. használni fogja az eszközöket, ha véglegesen beszorítják

A magyar kormány bajban van, mert:
1. ha megmutatja az EU-nak, hogy neki vannak igazi eszközei, akkor az EU-ról senki nem fogja elhinni, hogy bármit is képes tenni (pl. megfékezni egy elszabadult hajóágyút)
2. ha az EU még jobban meginog, akkor biztosan bedőlünk, kevés lesz a 35 Mdr € is,

Az EU álláspontja szerintem (remélem) arról szól, hogy nem akar lecövekelt magyar álláspontot addig, amíg nem állapodtak meg a közös EU-s adópolitikáról (ha lesz olyan). Most ugyanis nincs közös EU-s adópolitika, így a pénzügyi stabilitásról szóló törvény (aminek meg kell születnie, ha a kormány 2012-ben is akar adóztatni) a hatályos EU joggal még nem ütközhet. Szerintem az jó kompromisszum, hogy a magyar állam világossá teszi, hogy adott esetben változtat a törvényeken, mert erre lehetősége van.
MNB ügyben szerintem alapvetően most a kormánynak kell engednie, és ezt meg is fogja valahogy tenni.

Szóval az EU túl messzire ment szerintem a pénzügyi stabilitási törvény visszavonatásával, a kormány túl messzire ment az MNB-ve, így mindkettőnek van miből engednie, és mindkettőnek életbevágó, hogy megállapodjanak.

(Személy szerint felháborítónak tartom, hogy azok után, hogy OV a választások előtt hitet tett a többkulcsos adó mellett, most az egy kulcsot betonozza a 2/3-ba. Ez igazi átverés! Az szintén gusztustalan, hogy az EU ebbe beleszól, pedig jogi alapja nincs rá. Azt gondolom, hogy ez a szituáció az állatot hozza ki mindkét félből, ha nem kezdenek el uralkodni magukon.)

2llkedő 2011.12.21. 10:22:26

@stf!: "Kell legyen valami titok, amire ezt az egészet felépíti."

Úgy hívják, hogy: EGO

hattyú 2011.12.21. 10:22:28

"ki a felelős azért, hogy ide jutottunk, hogy mostanra csak ilyen választási lehetőségeink maradtak?"

Erre szerintem csak egy minimum 10 millió oldalas könyv lenne elegendő, amiben benne lenne MO minden polgárának az élettörténete, ráadásul hazugság mentesen... ehhez lenne egy szoftver, vagy rabszolgahadak és ezek kielemeznék... a politikatudomány erre soha nem fog választ adni, ahogyan a politika és a politikusok sem, persze hazugságok vannak dögivel. De erre úgysem kell válaszolni, elegendő lenne, ha látni lehetne valamiféle rést a kultúránkon belül, amely reménykedésre ad okot, hogy hinni lehessen abban: belátható időn belül lehetnek olyan kulturális változások, melyek kinevelhetnek olyan politikusokat, amelyek azután a hétköznapi élet minden területére hatni tudnak :) Az a baj, hogy ez szerintem fordítva nem megy... és mégis mindenki ezt várja, hogy tudniillik: Majd eljő a nagy Valaki! Aki megold mindent... Hát nem jő, nincs ugyanis esélye sem arra, hogy szót kapjon. A minap pl. elolvastam a 4K programját...borzalmas. És ez az új generáció? :) Ó, jaj... Magyarország...továbbra is ugyanaz a megoldás. Ha nem ordítasz együtt, akkor vagy itthon maradsz és szenvedsz, kussolsz, szopsz, vagy elhúzol jó messzire és vissza sem nézel.

nyünyüge 2011.12.21. 10:23:07

@radala:
csak majd ne felejtsd el kiemelni a fejedet a homokból, amikor jön a Dakar rally mezőnye :)!

László56 2011.12.21. 10:25:04

Szép jó reggelt kívánunk Mindenkinek

Ezt mi is úgy látjuk, mint az elemzőnk. Most kell eldönteni ! Hagyja magát az ország megzsarolni vagy sem ? Meddig tűrjük hogy a parlamentünkben egyes frakciók, az országunk rendjét, külföldi pénzügyi és társadalmi erőkkel szeretnék eldöntetni. Meddig mehet el egy demokratikus állam kormányának toleránsa, olyan parlamenti erőkkel szemben, melyek eddig is a nemzetközi pénzvilággal szövetkezve rabolta ki az országot. Törvényesen, de kegyetlenül és erkölcstelenül. Ezért a kérdés:. Erkölcs vagy Jog ?

Ha már a kommunistáink az erkölcsöt nem ismerik, akkor milyen joggal lehet azt az erkölcsöt kikényszeríteni belőlük ami a hazaárulást nem természetes folyamatnak tartja, hanem elítéli.

Ezek itt a reális kérdések, nem pedig az elemzőnk által feltett részkérdések. Itt és most, az országunk megalázásól van szó és nem másról. Hagyjuk magunkat megalázni, vagy van még reális sanszunk a túlerővel szemben ? Mert, agyamba vésve izzik, Róna Péter mondata:. A nemzetközi pénzvilággal szemben lehet csatát nyerni, de háborút nem. Ezt mi sem látjuk másképpen. Ez az a realitás, ami mentén az országnak haladni kell. Ez adja a következő kérdést is. Ez amibe a kommunistáink most belekényszerítettek, az háború vagy csata ?

Ennek a kérdésnek megválaszolása dönti el, hogy a kormány miképpen reagáljon az adott helyzetre.

Kommunistáink erkölcstelen és lelkiismeretlen módon az országot a következő elmélettel kényszerítették abba a helyzetbe, amiben most vagyunk. Dögöljön meg a szomszéd tehene is ! Hogy a szomszéd tehene, ebben az esetben az országot jelenti ? Soha nem volt tényező a proletárjaink számára. A nemzetközi pénzvilággal szövetkezve, valutaspekulációval és a nemzeti bank közreműködésével, olyan helyzetbe hozták a kormányt, hogy a felszabadult nyugdíjpénzek egy nagy részét, a valuta támadások elhárítására kellet hogy költse. Így aztán a szomszéd tehene is megdöglött, mert a kormány nem tudta ezt az összeget az ország nyugdíjára és fejlesztésére fordítani.

Ha az ellenzék, külföldi erőkkel szövetkezve, saját országa ellen dolgozik, az minden demokratikus országban hazaárulásnak számít. Minálunk akár francia lovagkeresztet is kaphatnak érte. Csoda, ha át kell dolgozni a törvényeinket ?

„Háború” esetén nem sok lehetőségünk marad. Kilépni az EU-ból, IMF -ből és evvel egy olyan folyamatot elindítani ami az EU széteséséhez vezethet. Vezethet, mert nem törvényszerű, hogy ez bekövetkezzen. Ennek ellenére, az EU-nak is nagyon vigyázni kell, hogy meddig mehet el a zsarolásban. Az országunkra viszont egy kilépés, csődbemenetelt és komoly elszegényedést hozna. Ugyanakkor a csődnek is megvannak az előnyei. Nem is kevés. Én a kormány helyébe előkészíteném ennek is a lehetőségét. Mert egy kontrollált csőd, nagy nyereség is lehet. Ettől függetlenül, a veszteségünk nagyobb lenne, mint a csőd nyeresége.

„Csata” esetén, az EU-nak akceptálni kell hogy az általa felvetetett aggályok, egy pakliban vannak az IMF -el történő tárgyalásokban. Tehát az aggályok teljesítése nem lehet feltétel a tárgyalásokhoz, mivel a tárgyalások tárgyát képezik. Azonban itt is, az EU bizottságnak nagyon vigyázni kell, hogy az EU teljes jogú tagját ne kényszerítse olyan helyzetbe, ami az EU széteséséhez is vezethet. A választás tehát nem a magyar kormánynál van, hanem az EU bizottságánál.

Háború vagy csata ? Azt az EU fogja eldönteni avval, hogy a tárgyalás pakliját miképpen értelmezi. Feltételként vagy tárgyként. Feltételként háború, tárgyként viszont csak egy csata a sok közül.
Avval azonban tisztában kell lennünk, hogy Magyarország semmiképpen nem győzhet az EU-val szemben. A legjobb vagy éppen legrosszabb esetben is, csak egy folyamatot indíthat el, ami az EU -ra veszélyes lehet. Ezért a tárgyalás minden esetben jobb, mint az ellenségeskedés. Csak éppen tárgyaláshoz legalább kettő kell. Hogy az EU és IMF elbizakodott emberei ezt tudják ? Sokszor kérdéses.

Mint látható, a magyar nép nem teljesen védtelen, de a védelmi eszközeiben korlátozott. Elsősorban a nem demokratikusan gondolkodó és az ország ellen hazardírozó ellenzéke egy része miatt.

nyünyüge 2011.12.21. 10:25:15

@radala:
Már hogy a búbánatban volna irreleváns a dolog tartalma?
A "hisztit" lehet irrelevánsnak (kutyaugatásnak) nevezni, de attól még a karaván iránya és a szállítmány tartalma fontos, nem?

radala 2011.12.21. 10:26:29

@kovi1970: Persze, hogy menthetetlen vagyok, mindenki menthetetlen, csak van aki tudja is ezt magáról és van aki nem.
Ha az 1970 a születéseddel van kapcsolatban, akkor nagyjából egyidősek vagyunk. Szerintem te is találkoztál mindenféle bulikban azokkal, akik soha nem politizálnak, mert szerintük az nem érdekes, de 20 évig kitartottak az szdsz mellett és minden kibaszott buliban megtaláltak (téged) (vagy azt, akinek szerintük határozott véleménye van a politikáról) és állandóan velük kell minden ökörségről vitatkozni. Aki egy politikai fórumba ír az mind menthetetlen, függetlenül attól, hogy épp miről mi a véleménye.

Netuddki. 2011.12.21. 10:26:52

@MACISAJT: Hát sajnos a végtörlesztést nagyon is lqrta bölcs vezéred (vagyis azok akikkel körülveszi magát).
Ki kellett volna vizsgálni, hogy egyáltalán honnan jött össze ekkora devizához kötött forinthitel. Aztán egy jó kis bünti mellett forintosítani kellett volna a bankokkal. A bank veszteségét meg már nehogy a többi adófizetővel fizettesse meg. Max. azt tudtam volna elképzelni, hogy a valóban rászorulók lakásait piaci áron (de inkább alatta) megveszi az állam, aztán az adós visszabérli. A bank meg benyeli a veszteséget. Na szerintem ezt kellett volna.
De az, hogy valódi devizával váltják meg a kamu devizahiteleket, na ez a legnagyobb baromság amit csinálhattak...

jjulie 2011.12.21. 10:27:58

ez az egész szar azért van, mert trianonban nem osztották szét ezt az egész szarságot teljesen

akkor aki nyugatra került volna most örülne hogy nem keletre került, aki meg keletre került, az rábaszott volna

most meg mi is van?

2llkedő 2011.12.21. 10:28:38

@László56: Már hiányzott az elemző elemzője!

Netuddki. 2011.12.21. 10:29:47

@radala: Hát qrvára nem érdekel se az szdsz (amúgy mijafszomazazeszdéjesz?), se a maszop. Egyedül az érdekel, hogy akinek értem kéne dolgoznia a parlamentben az jól teszi-e a dolgát. Mert ha nem akkor takarodjon a csába és ne rajtam élősködjön a havi x milkás fizetésével. Ennyi. Azt hiszem elég világos voltam...

jjulie 2011.12.21. 10:31:13

@radala:

nem vagy menthetetlen, egy szívlapát azonnal meggyógyítana

nyünyüge 2011.12.21. 10:31:40

@radala:
a "szocik bézbólütővel a PSZÁF vezetője ellen" c. urbán legend témát meg ne nyissuk újra, mert igen messzire vezet és érdemi információk hijján vagyunk.

aszekelyek 2011.12.21. 10:31:43

Kedves Gábor!Tekintve , hogy minket , Magyarországot , számos alkalommal kényszerítettek , többször akaratunk ellenére is , különféle , más érdekeket szolgáló verdiktek teljesítésére , óvatosan közelítenék ehhez a jelen álláshoz. Többnyire ugyanezek a német, francia ... népek vezetői. A felelős egyértelműen az, aki annyira rontotta mutatóinkat , amikre hivatkozva akarnak zsarolni minket , -tetszik, a szóhasználat- amikorra már Orbán átvette ezt a semmiképpen sem jó kilátásokkal rendelkező hagyatékot a szoci-szadista kormányzásét. Szociálisan különösen nem! Ezt kifejezetten a kedves szociknak írom. Akkora államadóssággal , amekkorával. Onnan senki jobban nem tudná csinálni. Főleg nem a máról holnapra élők számára , az őrületesen eladósított devizahitelesek számára , a nyugdíjasok számára,... Akik sokkal rosszabb helyzetből indultak el, mint az orvosok és a tanárok. gy tavaly év szeptemberben kért IMF hitel, katasztrofális lett volna. Széles tömegeknek. Akiknek sorsa, nyilván nem volt érdekes az ellenző hangoknak, a szuverenitás őrizgetése ellen. Az nekik belefért volna, mint az a hatalmas államadósság és további eladósodás. Ma is beleférne. Amit az a kölcsön jelentene. NYilván nem ez a két kérés lenne. Ez csak a tárgyalás előfeltétele. Ami érdekes. Eddig nem voltak előfeltételek, ha tárgyalni akart magyar kormányfő...... - vagy csak nem tudtunk róla? Bizonygatni éppen bizonygatta fleto, hogy nincsenek feltételek.... A hídon meg akkor kell átmenni, amikor odaérünk.... Mi egy biztonsági keretet kértünk volna. Nem adtak. Jó. Készenlétit is csak ezekkel és más feltételekkel. Mert ugye a szándéklevélben azt is kell majd írni, hogy ki nem kap majd semmit. Úgy, hogy az megfeleljen , továbbá! az EU-nak. A tapasztalatok alapján a megfelelés, csakis azoknak nem adni, vagy elvenni, akiknek nincs. Akiknek van, azoktól kérni, eleddig is valami megbocsáthatatlan bűnnek számított. Bankadó, telecom, multik. Borítékolhatóan semmi ilyesmire nem adnak pénzt. Ezt pedig egészen nyugodtan elhalaszthatják, ameddig csak lehetséges. Tárgyalásokkal együtt. Kedves ismerősöm szavaival élve, a córeszből nem kell előleget venni. eközben egy középosztályt is feltőkésíteni, sztem bravúr. Ezzel is mi bajuk lehet? :DDD :)))) -költői kérdés. Feltételezem, hogy Orbán implicite ezt a választ küldte Barosso elnök úrnak. HA majd tényleg nincs más lehetőségünk már, akkor majd előállhat az EU a zsarolásával. Az ma még nincs úgy. Természetesen megköszönve a kedves ajánlását. A diplomácia nyelvén. Gondolkoztam és erre jutottam. Apósom, R.I. P. ilyen dire straits-ben azt szokta mondaani, nyugi gyerekek, a lábunk még az asztal alatt van. Mindig ki is mászott a slamasztikából. Mert az élet és világ folyása nem kímél meg senkit attól. Ő is inkább gondolkozott pánikolás és annak keltése helyett. :)

kishusom 2011.12.21. 10:32:01

Ne aggódjatok, a kérdés már el van döntve. Mert ha nem lenne eldöntve, miért mondta volna Bayer Zsolt valamelyik Péntek 8-ban, hogy

"Magyarország és mi magyar emberek már sok mindent túl éltünk, egy államcsődöt is túl fogunk élni..."

na__most__akkor 2011.12.21. 10:32:32

Na most akkor azért valamit hadd mondjak:

Az Európai Unió elnökének a levele egy EU tagállam miniszterelnökéhez - nem magánlevél.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.21. 10:32:46

Az előzetes adatok szerint 2011 első tíz hónapjában 73.153 gyermek született, 3,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 106 443 volt, ami 1,3 százalékos csökkenést jelent a 2010. január-októberi időszakhoz képest. A természetes fogyás 33 290 fő volt, 930-cal több az egy évvel korábbinál. A 2001. évi népszámlálás alapján továbbvezetett népesség becsült lélekszáma a nemzetközi vándorlás figyelembevételével 9 millió 962 ezer fő volt az időszak végén, áll a KSH jelentésében. Októberben egyébként több gyerek született, mint tavaly ugyanilyenkor, de ennek az az oka, hogy tavaly kirívóan alacsony volt a születésszám. Valójában a mostani adat szintén jóval kevesebb a korábbi évek októberében megszokottnál.

---

Vereség minden fronton egyelőre. IMF hitelkeretre szorulunk, recesszió jön, csökkenő népesség és csökkenő gyerekvállalás.
A célkitűzések közül minimálisat tudott elérni a kormány.
Nem csoda hogy lemorzsolódott a szavazóbázis fele 1,5 év alatt.

subtotal 2011.12.21. 10:33:14

@ubul2000: bocsesz, de a 3 669 252 fő 83,76%-a az 3 073 365 fő. Több, mint a 2/3. ;)

radala 2011.12.21. 10:34:03

@nyünyüge: Ha nem vetted volna észre én egy másik sivatagban dugtam a fejemet a homokba, ide egyelőre nem jön a Dakar;-)
Nem irreleváns, csak nem erről van szó.
Van egy dolog, ami miatt én nem értek egyet az adózás sarkalatossá tételében és van egy másik, ami miatt Barroso, szóval az én véleményemet nem erősíti meg Barroso véleménye, sőt az, hogy beszól, az engem arról győz meg, hogy nem is nekem van igazam, aki szerint butaság a sarkalatossá tevés, hanem a Fidesznek, aki szerint igenis szükség van rá.
Az MNB ügy meg szerintem Simor ügy. Alapjában véve fontos az, hogy az MNB független legyen, ezért gondolom, hogy a szocik bézbólütös megoldása volna az optimális:-)
Amúgy itt is kb azt gondolom, hogy fontosabb az MNB, mint Simor, de abban már nem vagyok biztos, hogy Barrosot mi motiválja, könnyen lehet, hogy itt sem értenénk egyet...

zw007 2011.12.21. 10:35:09

@ciceró: Inkább csoda számomra, hogy csak a fele morzsolódott le! Hihetetlen, hogy mire képes orbán ez a pszichopata vallási vezető!

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.21. 10:35:29

@hattyú: A 4k! egy vicc kategória. Nagyából még az LMP is az.
Komoly politika erőnek médianyilvánosság és képzett emberek kellenek. Újság, ne adj isten tv-csatorna, rádió, nyilatkozni képes emberek, pártirodák, szervezés, pénz és pénz. A 4k!-nak egyik sincs meg. Reménytelen.

öreg rája · http://ezsemaz.blog.hu/ 2011.12.21. 10:35:45

Már minden a kezükben,irányításuk alatt van,kivéve az MNB.
A végső és totális győzelemért folytatott szabadságharc eszméje nem engedheti meg az ilyen szálkát.
Szükség van az IMF pénzére,ezért a "nem az számít amit mondok" elvre épülő taktikázás sem zárható ki.
Vajon egy elfogadott/aláírt Barroso,IMF kompromisszum,és lehívott pénzek után is lehet okot találni az MNB "megmentésére"?

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 10:36:03

" 5. A reálpolitika választása azonban nem ment fel egy további kérdés megválaszolása alól. S bár abban az értelemben nem tartozik ide, hogy logikusan nem befolyásolhatná a mostani döntést, egyszer majd fel kell tenni, és a választók fel is fogják tenni. Már írtam róla korábban, a ciklus talán legfontosabb kérdésének nevezve: ki a felelős azért, hogy ide jutottunk, hogy mostanra csak ilyen választási lehetőségeink maradtak? "

....az elmúttnyócév és Gyurcsány,....mi (ki) más....

2llkedő 2011.12.21. 10:37:23

@radala: "hanem a Fidesznek, aki szerint igenis szükség van rá."

Miért is van szükség rá?

aszekelyek 2011.12.21. 10:38:19

@nyünyüge: urban legend? talán nem verték össze a PSZÁF elnököt, amikor nem állt le, a K&H -nál folyó fosztogatás ügyben? Eltávolították? pereskedni kellett neki a végkielégítéséért? No akkor kiknek is volt ez érdeke? Talán csak nem ő verte magát úgy össze, mint Malina Hedvig? Irgum, burgum!

Diocles 2011.12.21. 10:38:20

Nem tudom, h mit kéne tenni, de szerencsére nem is nekem kell eldöntenem.

TG kérdéseire csak jóval több infó birtokában lehetne válaszolni, mint pl.:

- ezek csupán az előfeltételek, amelyeket további feltételek sokasága követne, egészen a kormány teljes arcvesztéséig?

- mi az EU valódi célja? magáévá tette-e az az ellenzéki követelést, h az Orbán-kormányt bármi áron be kell buktatnia?

- ürügy-e ez, avagy valódi ok?

- elmegy-e a falig az Unió? a honi ellendrukkerek szerint igen, szinte remegve várják az államcsődöt...

(apropó, államcsőd esetén miből fognak megélni a ballib megmondóemberek? azt hiszik, h ezzel automatice ők kerülnek a csúcsra, és nem pl. a Jobbik? azt hiszik, h a hvg-t, az indexet, az origot nem fogja érinteni az ország gazdaságának lenullázódása? Oké, bukik a gyűlölt Orbán, és?)

szóval bár nem kéne kipróbálni, nagyon nem, de én nem látom ily egyértelműnek a dolgot, szerintem az Uniónak is sok vesztenivalója van, ha az euróválság kellős közepén látványosan egy kormány bebuktatására, egy ország bedöntésére megy rá. Már így is sokan antidemokratikus-bürokratikus testületnek látják szerte Európában.

ráadásul egy államcsőddel az Unió kapna egy menekülthullámot, egy anarchiát, esetleg szélsőjobboldali kormányt, ami a régiós stabilitásnak is betenne, cigány menekülthullámot, osztrák-olasz bankcsődöket, valamint a piacokon sem úgy jönne le ez, h lám-lám, bebukott a egy "diktátor", hanem benne van egy ká-európát érintő láncreakció lehetősége... De ide nagyon nem kéne eljutni.

folyt. köv.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 10:38:32

@kishusom: a magyar zemberek annyira szívósak, hogy Bayer Zsoltot és a Péntek 8 című műsorát is túlélik...

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 10:39:28

" 1. Először is azt, hogy komolyan gondolja-e a dolgot az EU. Ha a válaszunk nem, mert majd úgyis meggondolják magukat, engednek, felpuhulnak, meggyőzzük őket, akkor az egész dilemma jelentősége csökken, tulajdonképpen mindegy is, hogy mit lépünk, marad esélyünk a megállapodásra. A nemmel válaszolók itt ki is szállhatnak, a többi kérdés számukra most nem aktuális. Ha azonban igennel felelünk, már itt is a második kérdés."

Vajon hány ember lehet ma az országban, aki ezt gondolja ? Egy ! Orbán !

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.12.21. 10:39:46

@ubul2000: engem meg felhaborit, hogy meg vannak az orszagban olyan emberek mint te, akik hozzanemertesbol, segnyalasbol, regi serelmek velt megtorlasanak dacabol kepesek vedeni a vedhetetlent akkor, amikor mindannyian ott ulunk a szakadek szelen egyensulyozo buszban.
Szarom le a nemzeti tokoskodest, ha a felesegem mint kozalkalmazott nem fog fizetest kapni a hozzad hasonlo hulyek miatt bekovetkezo allamcsod okan. Az tokoskodjon, akinek van toke. Nekunk ebben a partiban nem osztottak.

Gandalf(helyett) 2011.12.21. 10:39:50

Mellékes kérdések a vitatkozáshoz:

Tagjai vagyunk-e az EU-nak?
Mit jelent a tagság, kizárólag az előnyökből szeretnénk részesülni?
Elfogadtuk-e az EU "Alkotmányát"?

Ha tagjai vagyunk valamilyen formációnak, illene betartani annak alapokmányát.
Visszataszító, hogy miközben elfogadjuk az EU támogatásokat, közben azt szeretnénk, ha ezért nem várnának legalábbis együttműködést. De hát mi persze nem írjuk alá a gazdasági együttműködést, mert akkor nem lehetne "szabadságharcot" folytatni, sőt szigorú költségvetési politikát kellene bevezetni (nem ilyen este megálmodom, reggel beterjesztem délután elfogadják az ők se tudják mit).

Várjuk a külföldi megrendeléseket, mivel a gazdaság abból megy még úgy ahogy, de közben fikázzuk a németeket, akik a legnagyobb vásárlóink tagtársaink közül.

Egyébként pedig a legnagyobb EU büdzsé befizetők a németek és a franciák. Szerintem joggal várják el, hogy aki jóval több pénzt kap az EU-tól, mint amit belead, az ne költhesse el - túlnyomórészt ő pénzüket - úgy, hogy közben saját költségvetése a realitással köszönöviszonyban sincs, saját magán még véletlenül sem spórol, miközben leépíti a hatalmi fékeket, hogy belülről aztán végképp ne lehessen ellenvéleményt alkotni.

Magyarországot elsősorban a fidesztől kellene megvédeni.
Kérdés sikerül-e.

sárkányfő 2011.12.21. 10:41:05

@radala: "Az MNB ügy meg szerintem Simor ügy."

Nem, nem az. Az MNB ügy több milliárd euró devizatartalék ügye. Az imádott vezéred már be is vallotta, hogy azt akarja lenyúlni. A 3 billiós manyup pénz elfogyott, elszállt a szélbe, most keres újabb forrásokat a Matolcsy-féle ámokfutás finanszírozására.

Amíg van az országban is egy fillér, amit el tud rabolni Orbán, addig ez a Matolcsy-Orbán-féle téboly folytatódni fog. Orbán arra játszik, hogy kihúzza 2014-ig a jegybanki tartalék szétszórásával, aztán majd a következő kormány szívjon mint a torkosborz a totál kivéreztetett, kifosztott országgal amit akar.

Te természetesen ne zavartasd magad, hallgasd Szíjjártót, az Ő szövege sokkal jobban fog esni a kis lelkednek, a zavaró gondolatokat meg ne vedd tudomásul, menni fog, rutinos vagy.

jjulie 2011.12.21. 10:41:12

@Diocles:

te azt hiszed, hogy az ellenzék mozgatja az eu-t?

uramatyám, fideszgyík lennél?

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.12.21. 10:42:15

en mar kivonultam az orszagbol, tovabbi jo forradalmat kivanok a fidesznek es a gyikjainak :XD

nyünyüge 2011.12.21. 10:42:28

@aszekelyek:
Nem a megverés ténye a legend, hanem hogy "a szocik" (megbízására) tették .
Felhívnám a figyelmedet, hogy a K&H Equitis botrányában nem csak valamiképpen szocialistákhoz köthető érdekeltek voltak (vannak), hanem igen sokan mások.

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 10:42:47

" 3. Próbálok pontosan fogalmazni, mert talán ez a leglényegesebb pont: akad bármilyen olyan szempont, ami miatt érdemes vállalni ezt a kockázatot? Lehet bármi fontosabb, mint az a biztonság, amit egy ilyen megállapodás nyújthat az országnak és lakóinak? "
Bizony van olyan dolog , ami fontosabb az ország jóléténél , biztonságánál : Orbán hatalmának megőrzése ! Kétségem sincs, hogy nem hátrál meg..... van magánhadsereg és a Jobbik már felzárkózott mellette...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.12.21. 10:43:12

Kell a hitel!!!!!!!!! Kétpofára habzsolná a magyar!!!!

Úúú de jó lesz.

Unionista 2011.12.21. 10:43:38

szerintem egyszerűbb ez ennél. ha lesz eu/imf megállapodás, akkor azért kell 1000 milliárd extra. ha nem, akkor azért. orbán viktor azt mondja, hogy nem (feltétlen) kell az eu/imf, hanem a jegybanki tartalékot kell államosítani.

sárkányfő 2011.12.21. 10:44:03

@jjulie: Már az éjjel leírtam Orbán és a "magyar" érdek közti kapcsolat viszonyát:

A "nemzeti" kormány választott a magyar érdek, és a CBA érdeke között:

"A plázastop 200-300 milliárd forintnyi beruházást fojt meg, 100 milliárdot bukik rajta a költségvetés."

index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/20/kulfoldre_uzi_demjant_a_buta_jogalkotas/

Ennyire "magyar" és "nemzeti" Orbán Viktor és kormánya.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.12.21. 10:44:19

@Diocles: ki nem szarja le a kormany arcveszteset????
huzzanak el a picsbe. nehogy man az o arcvesztesuk elkerulese vegett jatszuk el az utolso utani lehetoseget!
marad a vesztartalek felelese, es aztan rolo le.
Majd ha az arcvesztestol rettego kormanyunk elkezdi einstandolni a bankbeteteket, lesz itt olyan uvoltes a jobboldalon, mint annak a rendje.
No persze ha nem a kubatov lista alapjan latnak hozza....

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.21. 10:44:39

@endike: Ez világjelenség attól tartok. Mindenki fogyasztana ész nélkül. Lásd USA.

2llkedő 2011.12.21. 10:44:48

@radala: "Zseniális mondás a baj csak az, hogy mindenkinek tele van az agya előítéletekkel, csak van aki tudja ezt kezelni és van aki nem."

A probléma Nálad itt van, ez az igazi előítélet:

"Simor egy utolsó kommunista, ha én lennék OV simán elütné az autó vagy megvernék, ahogy ezt a szocik szokták csinálni."

Nem a ténykedését bírálod, hanem kijelented, hogy egy utolsó kommunista, és innentől kezdve tök mindegy, mit csinál.

Ez a különbség közted, és köztem. Én a cselekedetet bírálom, nem pedig az embert, vagy a múltját. Én nem mondom azt, hogy xy köcsög, mert fideszes. Viszont ha olyat tesz, amivel nem értek egyet, akkor azt szóvá teszem, tök mindegy, hogy fideszes, vagy maszopos, vagy lempés, vagy akármilyen. És érvekkel támasztom alá a véleményemet, nem pedig az előítéleteimből indulok ki.

nyünyüge 2011.12.21. 10:45:19

@aszekelyek:
a végkielégítésért való pert sem felejtettem el, főleg hogy a különadó törvényhez ezért kellett egy "kivéve a Szász Károly végkielégítése" c. kitétel.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.21. 10:45:34

Az MTVA és az MTI vezérigazgatója kedd este közleményben tudatta, hogy egyikőjük sem enged a követeléseknek, egyelőre nem lesz több elbocsátás a Lomnici-ügy kapcsán. A tévészékház előtti éhségsztrájk és a demonstráció további formája a szerda estére tervezett közös "tea-piknik" során dőlhet el. Ami biztos: csütörtökön tüntetés lesz a Magyar Rádiónál.

Az immáron tizenkét napja éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázs (a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke) és egyre gyarapodó számú társai még hétfőn jelezték: 48 órás ultimátumot adnak Böröcz Istvánnak, a médiaszolgáltatási alap és Belénessy Csabának, az MTI Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának, hogy teljesítsék követeléseiket és menesszék a Lomnici-ügyben megnevezett felelősöket. Ugyan a kétnapos határidő még nem telt le, de kedd este a vezetők közleményben sugallták, nem lesz több kirúgás a hírhamisítás kapcsán. Így viszont - Nagy Navarro Balázs korábbi nyilatkozata alapján - a demonstrálók maga Belénessy Csaba és Böröcz István eltávolítását fogják kezdeményezni. A részletekről és az éhségsztrájk további formájáról várhatóan a szerda este hét órára, a tévészékház elé meghirdetett "közös tea-piknik" során döntenek.

"A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Kevés konkrétum és érdemi lépés, az éhségsztrájkolók követelései nem teljesülnek, miközben a világsajtó legnagyobb orgánumai sorra számolnak be az újabb magyar "csodáról". A legtöbb lap az Associated Press hírügynökség egyik anyagát vette át, amelyben a tudósító egyebek közt említést tesz a korábban sokat bírált médiatörvényről is, miközben bemutatja az éhségsztrájk kirobbanásának okait és a követeléseket is. Idézik Nagy Navarro Balázst is, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a kormány manipulálni próbálja a közmédiában megjelent híreket. De már több külföldi forgatócsoport is járt a helyszínen, hogy hírt adjon a demonstrációról.

Az éhségsztrájkolók az egyik közösségi portálon folyamatosan beszámolnak minden nap lényegesebb eseményeiről. Egyebek közt arról is, hogy Bethlen János, az MTV-s fősodorból a Duna TV-be áthelyezett műsorvezető kedden közvetítőnek jelentkezett Nagy Navarroéknál, akik elfogadták a felajánlást, de közölték: nem engednek követeléseikből. Bethlen egy kompromisszumos megoldást javasolt, amelyben szerepelt az is, hogy hagyjanak fel az éhségsztrájkkal a demonstrálók. Kedden Pálffy István, a KDNP országgyűlési képviselője is ellátogatott a székház elé.

Közben folyamatos a civilek támogatása. A hideg éjszakák átvészeléséhez felajánlásokból sikerült beszerezni egy lakókocsit és egy aggregátort, amely a fűtést biztosítja. Sorra érkeznek meleg teával és szűrt levessel a szolidaritást vállalók.

Tüntetés a Magyar Rádió előtt

Csütörtök délután négy órától az éhségsztrájkolókért és a hiteles közmédiáért terveznek demonstrációt a Magyar Rádió Pollack Mihály téren található épülete elé. A megmozdulásra immáron azokat is várják, akik a Klubrádió megszüntetése ellen tiltakoznak.

PÉNTEKEN ÓRIÁSI TÜNTETÉS A PARLAMENT ELŐTT, HOGY EZEK ELTAKARODJANAK, MERT "ITT AZ IDŐ" !

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 10:45:48

@Diocles: " - elmegy-e a falig az Unió? a honi ellendrukkerek szerint igen, szinte remegve várják az államcsődöt... "

Az Unió a fal,...Te elmebeteg....

Diocles 2011.12.21. 10:46:15

@Diocles:

folyt. köv.

Ami szerintem nem lehetséges, az az, h a Fidesz vállalja a "helytartókormány" szerepét, és szinte mindent visszavonatnak vele, kihasználva az ország nehéz pénzügyi helyzetét.

Ez a forgatókönyv (EU-IMF-helytartókormányt a Fidesz bázisán) örvend most legnagyobb népszerűségnek mind az ellenzék, mind az elemzők, és (gondolom) mind a nagykövetségek között.

Ez szerintem semmiképpen nem lehetséges, erre sem felhatalmazása nincs a Fidesz-kormánynak, sem emberileg nem fognak egy ilyen szituba belemenni, ez a teljes arcvesztés volna. Az antidemokratikus voltáról nem is beszélve.

Így aztán az egyetlen kiút, amely régi fejlövésem, de nem lehet elégszer elmondani, az előrehozott választás, az országnak is, a kormánynak is.
Új politikát új felhatalmazással, új kiegyezésekkel lehet csinálni.

barata 2011.12.21. 10:47:07

@Sir Galahad: Ej, hát enélkül nem tudnád, hogy a demokrácia színjáték. Van jó darab, meg van rossz.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.21. 10:47:34

@sárkányfő: A nacionalista köntös mögött általában kőkemény anyagi hasznok szoktak meghúzódni. A hazai piac védelme a haverok cégét jelenti. Itt sincs szó másról.

gono 2011.12.21. 10:48:28

akkor ez most miert is nem panel?

kicsit tulertekeli magat a szerzo.

aszekelyek 2011.12.21. 10:48:41

@sárkányfő: A kivéreztetett országot éppen Orbán kezdjen vele valamit módon az elődei adták át. Ki, mint él, úgy ítél. az MNB csak a külhoni bankoknak adja akamatot, Mgyarország meg ne profitálhassona devizatartalékokból? Ez miért is kéne, hogy így legyen? Addig a percig egyébként nem kértek az IMF-től-EU -tól készenlétit fletoék sem , ameddig csak bírták a piacról finanszírozni az országot. Jó fél év telt el , aközött , hogy nyilvánvaló volt , hogy válság eléri Magyarországot és súlyosan érinti , mert gyenge , legyengített és aközött, hogy tényleg Nemzeti Csúcson előadta virágnyelven ezt fleto. Orbán akkor mondta ki , brutális megszorítások jönnek. Fél év kevés volt összerántani a kormányzást nekik? Felkészülni. Hát nem hiszem, hogy van mit Orbán szemére hányniuk.....

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 10:49:39

@sárkányfő: " "Az MNB ügy meg szerintem Simor ügy." "

Vegyük sorjában : Ha Orbán nem lép vissza az Unió nem ad kölcsönt . Orbán eltapsolja a devizatartalékot..... Szerintetek mi következik utána ? Mihez fogy nyúlni a vezér ? Igen, kitaláltad a bankbetéteid !

béla a görög (törölt) 2011.12.21. 10:50:47

Nade, nade... ;) (a többit kihagyom)

Kérdéseidre:
1) EU-Magyarország. Magyarország nem Görögország. Nincs euronk. Az EU nem veszthet velünk semmit. (ne legyen illúzió a fogyasztópiacunk mérete) Van egy ostoba Orbán Viktorunk. Miért segíteni nekünk/neki az EU? Leszarnak, Orbán Viktor öntudatosan csillogó szemmel bejelenti, hogy nyert a forradalom, államcsőd lesz középkor jön, éhezéssel. 'Nyertünk, hurrá'!
2) A piacról már próbálkoztak, nem? Egyébként volt már a kamat kétszámjegyű valamikor 1990 környékén ha nem tévedek. Egyébként a mi történne az 1) pontban leírtam.
3) Jól fogalmaztál! A kérdés pontosan ez. A politikának ezt kell tenni, a lakosság érdekét szem előtt kell tartani.
"Elméletileg sok ilyen lehetne: megmutatni a világnak, megvédeni a szuverenitásunkat, nem engedni a zsarolásnak, elmozdulni az önállóság irányába."
NEM! Könyörgöm - definiálja valaki nekem mi az az önállóság és szuverenitás? Még az oroszok, amerikaiak, kínaiak sem önállóak teljesen, gazdaságilag függnek egymástól!
Ezek hangzatos szavak amelyeknek ma nincs jelentőségűk.
Megmutatni a világnak, mit?
Exportra akarunk termelni? Szeretnénk adómentesen ki/be hozni árukat? Szeretnénk korlátozások nélkül utazgatni ha kedvünk és pénzünk úgy tartja? Vagy erről lemondunk és önelleátásra akarunk berendezni 10 millió embert akinek 75%-a városlakó bankkártyát, internetet használ, hitele/megtakarítása van. Magyarul mi a cél? Továbbá költség/haszon szempontjából mit nyerek vele mint állampolgár?
4) Igen, ha a kormány az ország érdeke ellen dolgozik - mert alternatívát nem mondott akkor - akkor a kormány hazaáruló.
5) Felelősség: közvetlen felelősség Orbáné amennyiben államcsőd lesz! (ki másé lenne - ébresztő - reálpolitikáról beszélünk.)
Egyébiránt meg lehet fejtegetni a szocik felelősségét, Orbán felelősségét ellenzékben - csak épp nincs értelme.

Orbán jó szónoknak, kurva szar miniszterelnöknek. Nem ért hozzá.
Ha a jobboldal is megpróbált volna annyi miniszterelnököt 'megszülni' magából mint a baloldal, talán egy csomó kérdés fel sem merülne. Még Kádárt is leváltották, a többiről már ne is beszéljünk.
Ehelyett egy idióta miatt azon kell filózni, hogy akkor legyen e államcsőd vagy sem. Abszúrd.

maskep 2011.12.21. 10:51:25

@MACISAJT: NE LÉPJ A POKRÓCRA

Egy enyedi embernek igen akaratos felesége volt, ki mindig az ellenkezőjét cselekedte annak, mit a férje parancsolt neki. Zengő viszálykodásban éltek hát ketten, s csak akkor nem pöröltek, mikor aludtak.

Megbúsult a férj a gyötrelmes életen, s egy bölcs hírében álló embernek elpanaszolta minden baját.

- Fogadd meg a tanácsom - mondta a bölcs ember - és holtig békességben élhetsz. Mást nem kell cselekedned, minthogy egy embermagasságú vermet áss alattomban a földed végébe. Azt a vermet rakd meg tövissel s takard le pokróccal. Mindezeknek utána indulj el szántani, előzőleg pedig tiltsd meg szigorúan a feleségednek, hogy ebédet hozzon. Mondd, hogy búdban egy falatot sem bírnál lenyelni. Beszélhetsz bármit, mert a feleséged viszálykodni fog, s csak azért is visz neked ebédet. Mikor látod jönni az asszonyt az éléssel, rivallj rá mérgesen, nehogy a pokrócra lépjen.

Így is esett a dolog. A megbúsult férj szót fogadott mindenben a tanácsadónak s mikor szántani ment, meghagyta a feleségének, hogy ebédet neki ne vigyen.

- Hogyne vinnék - pörölt az asszony - viszek biz én, átokszülte embere!

S csakugyan vitt. Delet kongatott a harang, mikor a szántogató férj megpillantotta az asszonyt a kantáros fazékkal. Mindjárt rákiáltott:

- Feleség! Feleség! Ne lépj a pokrócra!

- Csak azért is rálépek - nyelvelt az asszony. - Reálépek én, átokmocskolta embere!

Meg is tette, s mindjárt nyakig zuhant a gödörbe. A rengeteg tövis pedig szúrta mindenfelől, s csúnyán vérbeköpülte a csökönyösségét.

A megbúsult férj lassacskán odaballagott a verem szélére, s onnan tekintett alá nyugodalmasan.

- Megmondtam, hogy ne lépj a pokrócra. Csak hát te sohasem fogadsz. Most láthatod, mire jutottál.

Az asszony jajgatva kérte, hogy vonja ki a szúros penitenciából. Ezenközben pedig fogadkozott, hogy többet nem jár a maga akaratján, hanem engedelmességbe hajtja a fejét.

Meg is jámborodott példásan. Ha olykor elővette a rossz természer, elég volt ha a férje annyit mondott:

- Ne lépj a pokrócra.

(Kolozsvári Grandpierre Emil: Elmés Mulatságok)
---
Ilyen rosszhiszemű csapdába csak olyan tud beleesni, aki "olyankor a legjobb harcos, mikor a falhoz préselik..."

bgp 2011.12.21. 10:51:26

@Lord of Earth: most akkor Orbán tud focizni?

török gábor 2011.12.21. 10:51:43

@bigapples: ez bejegyzés-értékű hozzászólás volt, köszönöm.

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 10:52:20

@Sir Galahad: " Szerintem ez az igazi veszély - az EU-t persze ez nyilván nem érdekli, de nekünk fontos. "

Te nagyon egyszerű ember : az EU Mi vagyunk, Mi léptünk be ebbe a "klubba"....és ezzel elfogadtuk a szabályit ! Vagy Miránk más szabályok vonatkoznak ? Miért gondoljátok ?

sárkányfő 2011.12.21. 10:52:21

Nem lehet elégszer hangsúlyozni:

A jegybank szuverenitása abszolút nemzeti érdek. HA nem lennének az EU tagjai, akkor is függetlennek kéne lennie.

Független az USA, Svájc, Norvégia, Kanada, stb., jegybankja is.

Aki tehát meg akarja szüntetni a magyar jegybank függetlenségét, az a magyar érdek ellen tör.

Aki támogatja, hogy Matolcsy és Orbán elverje az ország utolsó tartalékát a már sokszorosan megbukott, tébolyult gazdaságpolitikájára, az nem százas.

Matolcsy abnormális. Erről a sokadik bizonyítékot két napja szolgáltatta, amikor ezt mondta:
"Gazdaságpolitikai szempontból semmilyen jelentősége nincs a forint árfolyamának."

aszekelyek 2011.12.21. 10:52:22

@MACISAJT: megint el akarna zárni egy pénzcsapot Orbán. Azon tört ki a cirkusz.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.21. 10:53:35

@Unionista: Ha államosítani merik a jegybanki tartalékot, Magyarország összeomlik a pénzpiacokon. Ezt követően nem sokkal Orbán Viktor politikai pályafutása is véget fog érni egyszer és mindenkorra.

bariga 2011.12.21. 10:53:54

index.hu/kultur/media/2011/12/20/elvesztette_budapesti_frekvenciajat_a_klub_radio/

Egy ekkora szép és okos hatalom, hogyan félhet ennyire egy kicsi rádiótól Ez már vamai fóbia? Mindenkinek el kell tűnni, aki nem tetszik, vagy nem ugyanazt hazudja, mint már majdnem az összes többi. Nem jó jel, mert ez már a Fidesz depressziójára utal, beteg kormány pedig csak beteg politikát tud csinálni.

bgp 2011.12.21. 10:54:39

Öröm látni, hogy még mindig vannak narancsdroidok. Ezen a fórumon legalább hármat számoltam meg ebből a veszélyeztetett fajból. Kiváncsi vagyok mi lesz a tavaszi költés után.

Bulat Okudzsava 2011.12.21. 10:54:42

"4. Ami valahogy így hangzik: ha az EU nem fogja meggondolni magát, ha az országnak kell a hitel és ha nem ismerünk ennél fontosabb, ezzel ellentétes irányba mutató érvet, akkor vajon az ország érdekében jár el a kormány, ha nem teszi meg azt, amit az unió a tárgyalások előfeltételéül szabott? Míg az első három kérdés esetében volt alternatív válasz, itt szerintem csak egy van. Az erős nem, és a belőle következő világos politikai felelősség. Amit akár úgy is hívhatunk, hogy reálpolitika."

Kedves Gábor, én azt hiszem, hogy ez a legvalószínűbb helyzet, csak a személyes döntés sokkal nehezebb, mint első pillanatban gondolnánk. Nyilvánosságra került Barroso levele, de nem tudjuk hogy ezen kívűl milyen egyéb előfeltételei vannak az Európai Uniónak. Elképzelhető, hogy azok sokkal keményebbek és még súlyosabb presztízsveszteséget jelentenek. Lehet, hogy megjött az a telefon is Berlinből, amire a Magyar Narancs hivatkozott pár hete (magyarnarancs.hu/aszerk/leminosites-utan-77589) és egy határozott női hang azt közölte: "Sie verschwinden, Herr Ministerpräsident, oder das Geld kommt nicht." Lehet, hogy amíg a tolmácsot várják, hogy megértsék pontosan mit is jelent az üzenet, már kattognak a fogaskerekek, hogy ki tudnak-e a kormányzó pártok nagyobb arcvesztés nélkül kerülni ebből a helyzetből. Nem lesz könnyű döntés, de mindannyiunk sorsát évtizedekre meghatározza majd.

jjulie 2011.12.21. 10:55:00

@Diocles:

a burgenlandba került magyarok mennyire basztak rá, hogy semmi közi sem volt a horthy, rákosi kádár magyarországhoz, és most sincs közük orbán magyarországához?

hát csatoljanak minket európához, ugyan úgy ahogy burgenlandot ausztriához csatolták, menjen a picsába az összes magyarlófasz aki magyarsegget akar kúrni, és éljünk úgy mint nyugateurópa

a magyarsegget kúrniakaró magyarlófasznak meg legyen örökre vége

sárkányfő 2011.12.21. 10:55:44

@ciceró: Pontosan. a Fidesz nem egy párt, hanem egy oligarchia.

@aszekelyek: ja, kapott egy országot 35 milliárd dolláros jegybanki devizatartalékkal, 3 billió forintos manyup-kasszával, és saját bevallása szerint stabil pénzügyi helyzettel. szegény, szegény, úgy sajnálom, nyilván gyémántbányát szeretett volna, az meg nincs, micsoda pech.

Kora Délutáni Kornél 2011.12.21. 10:59:17

Nocsak, Gábor!

Elfogyott a KÉSZpénz, hogy végre tudtál írni egy majdnem egyenes bejegyzést?

KDK

bioLarzen 2011.12.21. 10:59:43

@ubul2000: "Ha egy ilyen - nyíltan az ország szuverenitását érintő kérdésben engedünk - mi jöhet még?"

Jaj, ne már... Nem tudsz úszni, kapálódzol a tengerben, összecsapnak a fejed fölött a hullámok, jön egy csónak, azt mondja a benne ülő ember, hogy tízezerért kihúz - te meg majd nyilván nekiállsz alkudozni, mi?

bio

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 11:01:37

@nyünyüge: Rejtő E. Tibor elsősorban a zséhez köthető, nem a szocialistákhoz vagy a Fideszhez...

aszekelyek 2011.12.21. 11:01:56

@bigapples: Csak annyit kérdeznék, kevésbé erőszakosan nem mentek semmire a totálisan merev banki állásponttal. Milyen más megoldás jöhetett volna még szóba? Elég soká próbáltak velük megegyezni. Mindhiába , mert vaskalappal álltak szemben. Egy folytában csak az elvárt haszon mindenáron produkálásáról hallottunk a bankok részéről. Nulla alkuba bocsátkozás mellett. Úgy bizony nehéz szolidabb eszközt alkalmazni. A játék nem babra ment , hanem a magyarok létalapjainak kihúzására. id. Bogár :) Fedél. Millióké. Konkrétan.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.12.21. 11:02:30

@ciceró: na ja, és ők is el vannak adósodva, csak valamiért őket nem féltem annyira hogy összedőlnek, vagy legalábbis ami ott összedőlés lesz, az semmi nem lesz ahhoz képest ami itt lehet...

a sok szakmailag nulla újságíró meg csak blogger meg ontja magából a baromságokat, a hazugságokat, féligazságokat...

bobbafet 2011.12.21. 11:03:07

Mi ez a lufballonhámozás? Sokkal egyértelműbb a helyzet, és sokkal egyértelműbb kérdéseket kell feltenni, mint amelyek a posztban szerepelnek.
Elképzelem a szerzőt, amint a szakadéba száguldó autóban körülményeskedve a vészfékezés indokoltságáról és az optimális féktávolságról lamentál.
Ez így csak a valós szituáció kontúrjainak elmosása, túlokoskodás.

Diocles 2011.12.21. 11:03:25

@jjulie:

Nekem mondod, zsülikém?

Épp az évforduló kapcsán írtam egy soproni haveromnak, h részvétem az ősök döntése miatt.

Nekünk ott van a vitánk (?), h te a jobbos, fideszes, keresztény középosztályt teszed mindenért felelőssé, holott nélkülük ez az ország már régen Afrika lenne. Lesz is, nyugi.

Kierkegaard Akciócsoport 2011.12.21. 11:03:32

@jjulie: Azt nem tudom, hogy az általad említett emberek mit gondolnak "magyar érdek" alatt, de én kb. 15 éve ezeket gondolom, ha meghallom:
-a hatalmon lévők, és haveri körük érdeke;
-már megint adót emelnek;
-már megint elcsesztek valamit, és magyarázzák a bizonyítványt;
-végül, de nem utolsósorban: már megint nem a becsületesen melózó emberek érdeke.

sirwalter 2011.12.21. 11:03:49

Gábor: 1-4-ig egyet értek veled a kérdésfeltevésekben és a következtetésekben, az 5-öst nem tartom feltétlenül relevánsnak (ti. "ki a felelős..."), és azt is sejtem, hogy ebben nem egyezik a véleményünk; ha jól értem a sejtetést, akkor szerinted Orbánék, én szerintem meg inkább Gyurcsányék.

Én 5. pontban nem azzal foglalkoznék, hogy "ki a felelős" (persze majd egyszer, "béke időben" ez is előkerülhet), hanem inkább azzal, hogy jó-e, normális-e, követendő-e az IMF csecsein lógni, az általuk diktált (világ pénzpiacainak érdekeit szem előtt tartó) feltételeknek állandóan megfelelni? Úgy tűnik ui., hogy éppen ettől szenved most az összes eladósodott európai állam...

Persze biztosan lesznek itt, akik "kulturáltan" kiosztanak, hogy fidesznyik vagyok, meg hű alattvalója vagyok a Vezírnek, stb.; de sebaj... Ami engem illet: a helyzet elemzésével Orbánékkal értek egyet, azt viszont én is úgy látom, hogy fejjel szaladtak a falnak, tehát vissza fognak lépni egy lépést... (mint amikor el akartak szaladni a kv. hiánnyal, de az EU nem járult hozzá, így visszakoztak. Megpróbálták, nem sikerült) Tkp. amit Te reálpolitikaként említettél. Mást nyilván nem tehetnek, nem viselkedhet egy egész ország öngyilkos elitalakulatként...

Szóval úgy tűnik, nem a "rabok leszünk vagy szabadok" választás előtt állunk továbbra sem, hanem a "rabok leszünk hosszútávon, vagy rettenetesen szegények rövid, közép, és nem tudom milyen hosszú távon" választás áll előttünk... Egyik sem rózsás kilátás, sajnos.

De bennem ébreszt némi tisztelet a helyzet felismerése, és a próbálkozás (még ha azt lehetne esetleg elegánsabban is csinálni). Nem neked szól Gábor, hanem a gyalázkodóknak: azon kárörvendeni viszont, hogy ez a próbálkozás nem esetleg nem sikerül, az szerintem önsorsrontás, és olyan szűklátókörűség, hogy egyenesen szürreális...

uff ;)

bioLarzen 2011.12.21. 11:05:11

@ciceró: "A 4k! egy vicc kategória. Nagyából még az LMP is az.
Komoly politika erőnek médianyilvánosság és képzett emberek kellenek. Újság, ne adj isten tv-csatorna, rádió, nyilatkozni képes emberek, pártirodák, szervezés, pénz és pénz. A 4k!-nak egyik sincs meg. Reménytelen."

Akkor most idézzük fel, hogy a fidesz hogy kezdte ;)

bio

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 11:05:22

@török gábor:
Kedves Gábor !
Szépen kifejti , hogy miként lehet szembe menni az EU- val . Azon elmélkedett már , hogy ha belép egy horgász vagy vadász egyesületbe ( aminek van ugye alapszabálya ) és saját szabályai szerint végzi a tevékenységét ( tilalomban fog halat , lő vadat ) , mert Ön éhes ez az Ön érdeke , akkor mi a megoldás ? A szabályokat kell az Ön képére szabni , vagy alkalmazkodni kell a többség szabályaihoz ( akkor is , ha esetleg egy pár napig boltban kell vennie a húst - halat )?!

aszekelyek 2011.12.21. 11:05:27

@sárkányfő: Lassan mondom. Mindössze szuverenitást akart. Nem gyémántbányát. Mire is van egy Országnak devizatartaléka?

Megfigyelo 2011.12.21. 11:06:11

@TrueY: A türkmenbasi szobrai aranyból készültek, nem bronzból.

török gábor 2011.12.21. 11:08:20

@sirwalter: rosszul érted. szerintem: és. a mértéken persze lehet vitatkozni.

nyünyüge 2011.12.21. 11:08:24

@Hepci:
Az nem kérdés.
Ahogy a Pszáf Károly támadói sem triviálisan párthoz köthetők, hanem pl. a zséhez. És nemcsak megfélemlítés lehetett a cél, hanem elterelés is.

sárkányfő 2011.12.21. 11:09:19

@aszekelyek: azt látom. a jegybank szuverenitását akarja a kis mohó. szerencsére az EU megvédi a magyar érdeket Orbánnal szemben.

2llkedő 2011.12.21. 11:09:23

@aszekelyek: "Mindössze szuverenitást akart."

Van szuverenitás. Viszont annak is vannak korlátai. Mégpedig az, hogy egy közösség tagjai vagyunk.

El kellene már felejteni azt, hogy ami a tiéd, az az enyém is, ami az enyém, ahhoz neked semmi közöd.

Fel kellene már nőni végre!

lobaszopiatej 2011.12.21. 11:09:26

Érdekes milyen választ kaphatna Barroso (nyilván diplomatikus köntösben), de szerintem kb ezt:

"Tisztelt Barroso!

Bekaphatod!

Üdvözlettel: Orbán Viktor"

jjulie 2011.12.21. 11:09:28

@aszekelyek:

hatástalan fideszgyíkfing

azt ígérted tegnap, hogy elmész a picsába, és ma estig ott is maradsz

vészhelyzetbe hozott a törökgábor, és a tartalékkeretből fizetnek most ezért a jelenlétért banya?

BlogMeister 2011.12.21. 11:09:49

Orbán százszor inkább megy az ország válságának irányába, mint az IMF+EU hiteléhez. Marad min.elnök, tovább parasztkodik, űzi a szabadságharcát, az MNB pénzét meg ellopja. Aki nem veszi ezt észre, az elég hülye.

nyünyüge 2011.12.21. 11:10:53

@aszekelyek:
Hát nem növekedés-serkentésre, az biztos.
Sokkal inkább a pénzügyi stabilitás biztosítására - ami ugye válságos időben, egy deviza-kitett országban meglehetősen fontos szempont.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.12.21. 11:12:13

@sirwalter: mondj akkor egy alternativat, kinek a csecsen logjunk? szemellathatoan a kinaiak es az arabusok nem adnak tejecsket. Majd amikor finanszirozhatatlanna valik a szabadhitel a piacon, amikor nem fognak tudni ketszamjegyu kamat alatt eladni e buszke nemzet allampapirjait hogy kifizessek a villanyszamlat, nos akkor ki segit majd?
csicserghetned a tutifrankot, kivancsi vagyok.

persze tudom en, majd gyartunk karikasustort, es tanyan neveklgettyuk a gyesznot, es elunk mint marci hevesen (200 evvel ezelott)

aszekelyek 2011.12.21. 11:12:14

@nyünyüge: Az egyértelműen a szoci kormány sara. Valamint a megszüntetett , lezárt , eredménytelen nyomozás. Túl hamar. Mivel a rejtőék féle tulajok teljesen el vannak fedve, off-shore módszerrel, nem lehet róluk megtudni semmit, ezért kizárni sem lehet, hogy szoci vonal van benne. Egyik szárnya a nem kifejezetten egységes, mára már ketté is bomlott szocialistáknak, akik akkor még együtt futottak. Fenntartanám a lehetőségét, a többi, felsorolt elem miatt is, hogy nem lehet kizárni, érintettségeiket. Ahová " Gyuszi taxis " meg hurcolta a nájlonzacskókat , még egy ok, ennek feltételezésére. Néhány tény azért ismert az ügyben.

Unionista 2011.12.21. 11:12:18

@ciceró:
az ortodox nacionalista gazdaságpolitika addig működik, amíg van mit államosítani.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.12.21. 11:13:27

@aszekelyek: arra, hogy orban viktor kiossza a sleppjenek. bizonyara azert van a tartalek.

Ultracivil 2011.12.21. 11:14:03

5 pont. Záró kérdés: „ki a felelős azért, hogy ide jutottunk, hogy mostanra csak ilyen választási lehetőségeink maradtak?”

Ilyen kérdést politikai elemző miért tehet fel!

Ennek a több mint 20 év óta fennálló önjelölt, hatalomvágyó, hazug, dacoló, sértődős, saját gazdasági helyzetét előtérbe helyező, ország vegetáltató, politikusi csürhe az oka.
Nem a hitek, nem az eszmék, nem a pártok, hanem az ezeket aljasul felhasználó, számító vezetők és ostoba, de mégis beteg gazdagságra vágyó pártkatonáik. Az egyének.
Az elmúlt 20 év címlapjain találhatók a felelősek egytől–egyig.

Amikor megbukott az előző rendszer, sajátságos módon a Marx-i elvek inverzeként éppen ez a szocialista rendszer volt az, amely toldott-foldott gazdaságával ugyan, de előkészítette ennek a mostani rendszernek gazdasági alapját. A mindenkori hatalomban regnálók, pedig ezt osztották el, szanaszét egymás között összejátszva, politikai nézeteiktől függetlenül. Miután a kapzsi, de kellően primitív gondolkodás nem ismeri fel, hogy hosszú távon hogyan kell működtetni egy termelő erőt, így az érdemtelen konccal élni nem tudván, azt eladták, felélték.

Tessék mélyen megérteni azt a közgazdasági fogalmat, hogy egy ország akkor fejlődik, ha abban a gazdasága a hozzáadott értéket képviseli, mint a termelés és egyes szolgáltatások.
Ha egy ország politikusai szándékosan leépítik, megszüntetik az ipart, a mezőgazdaságot, ha kiárusítják a honi termelő erőket, mindegy milyen oldalon mindegy, hogy kormányon, vagy ellenzékben vannak-e, de BŰNÖSÖK!
Ne legyenek illúzióink! Semmit sem ér a leépült tönkretett vállalatok, gazdálkodó szervezetek helyére belépő multinacionális cégek termelése. Ezek teljességgel kiviszik a hasznot és abban a pillanatban átlépnek Magyarországon, ahogy keletebbre olcsóbb munkaerőt találnak. És ne legyenek kétségeink ez a folyamat elindult! Ugyanis egy vállalat létrehozása sok esetben alig kerül többe, mint az adott cég, két-három heti bevétele.
Nem éltek „politikusaink” a történelmi lehetőséggel. Engedték lerabolni, széthordani a magyar értékeket. Sajnos saját gazdagodásuk, nevetséges politikai sérelmeik sokkal inkább foglalkoztatta őket az elmúlt évek során, így az ország vegetáltatásával kiszolgáltatottá, sérülékennyé tették gazdaságunkat.

Nincsenek tartalékok, nincsenek mozgósítható ipari, mezőgazdasági, energetikai erők. A szánalmas piacösztönző tervek is csak akkor jók, ha van alap, mert a nulla értéke nulla marad, bármely számmal is szorozzák meg.

Kaptunk a nyugattól 20 év próbaidőt és ez most járt le!!

Ki tehát a felelős mindezért?
Nem ismételném magamat!

radala 2011.12.21. 11:14:34

@2llkedő: Na ja, csakhogy én sem gondolom, hogy Simor egy utolsó kommancs, csak úgy mondtam, nekem nincs véleményem Simorról, mert semmit nem értek az egészből, amit csinálnak. Igazából nincs bajom Simorral, mint biológus, de mint bármilyen szakmával bíró valaki, azt gondolom, hogy vannak korlátai a cselekvésnek, és ez kb. jól van így. Igazából talán ez a legnagyobb bajom a Fidesszel, hogy minden akadályt el akarnak tüntetni az útból, ahelyett, hogy megpróbálnának együtt élni a szabályokkal. A fene tudja, hogy ez tényleg baj-e, de az előítéleteim (no ugye milyen pozitív is lehet egy előítélet) azt súgják nekem, hogy ez nem vezet jóra. Csak az a bajom, hogy a DeDi-t nem számítva nincs a világon senki, aki úgy gondolkozna erről, mint én, állandóan úgy csinálnak, mintha lennének bizonyos szabályok, amik értékesebbek a többinél, pedig a baj nem az a Fidesszel, hogy szabályokat alakít át, hanem az, hogy gondolkozás és elvek (előítéletek) nélkül mindent, ami az útjába kerül...

ssi 2011.12.21. 11:14:58

logikus, érthető gondolatlépések T.G. "ugróiskolás" posztjában :))

"nem engedni a zsarolásnak .. megóvni a presztízsüket .. ki a felelős azért, hogy ide jutottunk, hogy mostanra csak ilyen választási lehetőségeink maradtak?"

aki az egyik irányban alapból zsarol, a más irányú egyeztetéseket is alapból zsarolásnak ítéli, annak cinkosa az egzisztenciális/érdekfüggő holdudvara is

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.12.21. 11:15:11

@lobaszopiatej: es erre meg az EU kuld mind a tizmilla magyarnak egy utolso levelet amit a szakadekba zuhanas kozben kacagva olvasunk fel fennhangon:
Bekaphatjatok.

2llkedő 2011.12.21. 11:15:26

@aszekelyek: "ezért kizárni sem lehet, hogy szoci vonal van benne."

Meg fidesz vonal, meg szadesz vonal, meg jobbik vonal, meg lepé vonal, stb. Ez nem oldal függö.

Cinkes 2011.12.21. 11:16:23

Nekem olybá tűnik, hogy fogalomzavarban van nagyon sok fidesz hívő. Ez az örökös szuverenitás meg ne diktáljanak nekünk, meg összefognak ellenünk dolog nevetséges. Mióta vagyunk 100%-ig szuverén állam? Melyik állam az? Mert szerintem ez csak viszonyítás kérdése. A viszonyítás alapja egyfajta potenciál (lehet gazdasági, katonai stb.) ami nekünk nincs. A lehetőségünk ugyanúgy adott mint mindenki másnak, hogy megteremtsük magunknak azt, hogy komolyan vegyenek minket. Ezzel nem tudunk élni így érdekünket sem tudjuk úgy érvényesíteni mint a nálunk jobban boldogulóbbak. Azt a függetlenséget amit itt emlegetnek azt csak úgy érhetjük el, hogy teljesen megszakítjuk a gazdasági kapcsolatokat, ugyanis olyan nincs, hogy mi csak egyoldalúan kereskedjünk bárkivel is. Ez azt jelenti, hogy rövid időn belül lemegyünk Észak Korea szintjére. Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy van egy bizonyos szabályrendszer ami mindenkire vonatkozik és azon keretek között kell boldogulni, ha ebből kilépünk akkor magunkra maradunk. Tetszik, nem tetszik ez van.
Aztán van még egy nagyon komoly tévedés: a fidesz jobboldalisága. Tudtommal az államosítás, az állami kontroll és szerepvállalás növelése, adók emelése, új adók tömeges bevezetése, a populizmus mind-mind baloldali / szélső-baloldali „értékek”. (Ezekhez képest az mszp is jobbra helyezkedik…) Úgyhogy jelenleg nincs jobboldali párt az országban. Tévedés ne essék a Jobbik gazdasági nézetei is erősen szélső balosak.
Szóval lehet itt kommunistázni joggal, az már a sors fintora, hogy a leghangosabb kommunistázók képviselik ezeket az eszméket, csak nem veszik észre mert azt hazudták nekik, hogy jobboldaliak. Na itt tartunk ma. Van nekünk egy megosztott és jól átejtett országunk ahol nem kéne a politikusokra tolni minden felelősséget ugyanis a nép ostobaságán és tájékozatlanságán csúszott el a jólétünk.

2llkedő 2011.12.21. 11:17:25

@radala: Látod, ez egy korrekt hozzáállás. Kár, hogy máskor nem így állsz hozzá.

Unionista 2011.12.21. 11:17:39

@Diocles:
és mi van ha az unió úgy képzeli: ha egy dominónak el kell dőlnie, akkor inkább egy olyan boruljon fel, ami önmagában áll.

radala 2011.12.21. 11:18:11

@sárkányfő: Na ja, ez igaz lehet, kell a pénz no, a Fidesz szerint jóra használnák, tudtommal nem 19000 Ft nyugdíjat akarnak belőle meg jóléti rendszerváltást, szóval én akár meg is értem, ha így van. Nem tudom az ördögtől való-e ez.

ubul2000 2011.12.21. 11:18:12

@subtotal: nem mondod! Te egy észlény vagy, de tényleg. Szóval azt mondod, hogy a 87% több minta 2/3? Ki hitte volna.

2llkedő 2011.12.21. 11:20:17

@radala: "a Fidesz szerint jóra használnák, "

Mint a 16%-os egykulcsos?

Lrdx 2011.12.21. 11:21:05

@sztd: Nem az egykulcsos adóba szólna bele az EU, hanem a bebetonozásba.

Unionista 2011.12.21. 11:21:07

@Cinkes:
orbán ugyanazt mondja, amit a putris cigányok. a közösség pénze kell, de a közösség normái nem kellenek hozzá.

jjulie 2011.12.21. 11:21:28

@sirwalter:

pajtás, mikor írtál levelet az orbánnak, és álltál ki a hivatala, a lakása elé táblát a magasba tartva, hogy hagyja abba az értelmetlen beszédhalmazt, és beszéljen normálisan?

mikor egyeztél bele abba az orbáni játékba, amivel elvitte a közbeszédet és a hivatalos politika rangjára emelte a sakkot kapott királyának sakkban lévő helyzetének letagadását és azt a sakktáblán kívül való lépegetéssel bizonyítani?

most pedig megértést kérsz, hogy az orbán racionálisan legyen mérlegre téve, de mihez is kérsz racionalitást pajtás?

az orbánnak kizárólag a szép lassan, az elevenen történő megnyúzás a megérdemelt végállomás

de csak aztán hogy be lett verve a pofája egy szívlapáttal

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.12.21. 11:21:50

@radala: hat persze, mint az egy billio manyuppenzt. olyankurvajo lett tole az eletunk, hogy csuda!
ma az orszag 1/5-e fizeteskeptelen, szamlait nem rendezi, es a kozeljovoben teljes egzisztencialis csodbe jut.
Most.
Nem ha az allamcsod bekopog, mert akkor ha 1/10 megussza, akkor jo. A tobbi verni fogja a fejet a falba, hogy:
a.) a fideszre szavazott
b.) hogy nem ment ki az utcara elzavarni ezeket, amig nem lett keso.

nyünyüge 2011.12.21. 11:21:54

@aszekelyek: Rejtő meg a szoci vonal - hát persze. Nyilván ismered Rejtő "szakmai" és egyéb életútját :)

(de hagyjuk a témát, mert feleslegesen félrevinné a posztot)

radala 2011.12.21. 11:24:41

@2llkedő: Én mindig így állok hozzá, csak nem mindig mondom ezt, néha teret engedek az indulataimnak, hogy legyen valami halvány ellenvélemény is a blogon:-)
Nem random vagyok ám hülye, hanem akkor, ha azt gondolom a kritika nem őszinte, hanem zsigeri.
A MANYUP lenyúláskor pl. rettenetesen fölháborított, hogy nem arról megy a vita, hogy helyes-e ez, hanem az "ellen" úgy tett, mintha a MANYUP valóban az öngondoskodás bástyája lenne, közben ez pont akkora hazugság, mint a nyugdíjvédelem. Az én bajom pont ez, hogy mindenki tök hülyének nézi a választót (engem)...
Roppant érdekes ez a Simor dolog is, mert OK azt tudjuk mondjuk, hogy OV a tartalékot akarja és Simor meg nem adja. A baj az az, hogy nem tőlük tudjuk ezt, mert ők inkább csak hazudnak. És azt sem tudjuk, hogy kinek mire kell a tartalék...
Bosszantó, hogy semmit nem tudunk és szerintem tök adekvát válasz erre az, hogy mindenki csak simán indulatos.

Lrdx 2011.12.21. 11:24:46

@endike: Kell a piaci, háromszor akkora kamatú hitel!!!!!!!!! Kétpofára habzsolná a magyar!!!!

Úúú de jó lesz.

sárkányfő 2011.12.21. 11:26:48

@radala: térj már észhez jóember.

ssi 2011.12.21. 11:27:12

@Diocles:

akinek nem szimpatikus O.V., az sem hülye .. kár, hogy a kettőt összemosod .. a zemberek szintjén

ballib nem a csődnek drukkol, sőt!
látva a történéseket és a belőtt irányt
- a Fidesz egyeduralkodó állami gépezetét s benne az engedelmes, uniformizált nép szerepét nem akarja,
- ill. nem politikai, hanem szakmai okok miatt, de nem hisz a kormány gazdaságpolitikájának sikerében

jjulie 2011.12.21. 11:27:44

@radala:

burgenlandban mekkora kampány zajlik, hogy orbán magyarország a mennyország, és oda akarnak tartozni?

ja felejtős orbán összes székházügye, kajaibrahimja, politikai hűségért pozicióosztása, igen, igen midez felejtős, oda neki minden pénz a hatalom mellé, mert ő a magyarok egyetlen jó istene

meg a kurvaanyád aki nem vert szájba amikor fideszönkéntessé váltál

2llkedő 2011.12.21. 11:28:23

@radala: "mintha a MANYUP valóban az öngondoskodás bástyája lenne,"

Ez az, ami nem hazugság.

"nyugdíjvédelem"

Ez pedig a hazugság.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.12.21. 11:29:43

@radala: pontosan tudjuk, mire kell a tartalek.
Hogy ne kelljen beismerni, masfel eve megy a toketlenkedes.
Erre kell.
Ha engednek az EUnak, akkor ezzel beismerik, hogy teljes kudarc, amit eddig tettek.
Azutan csinaltathat maganak akarmilyen szep frizurat a szargyarto, meg marisneni se veszi be a sikertortenetet.
Es lehet levonni a konzekvenciat, es elsunnyogni, amig a nep engedi.

De mivel foggal-korommel meg akarjak 2014-ig tartani a hatalmat, hogy a leheto legtobb penzt lenyulhassa a haveri kor, es azis sorra keruljon a husosfazeknal, akit eddig csak hitegettek, igy nem engednek.
Szarjak le mi lesz az orszaggal, a teljes fidesz elit es holdudvara mar reg kimenekitette az orszagbol a vagyonat.

MACISAJT 2011.12.21. 11:30:45

@lobaszopiatej: "Érdekes milyen választ kaphatna Barroso (nyilván diplomatikus köntösben), de szerintem kb ezt:
"Tisztelt Barroso!
Bekaphatod!
Üdvözlettel: Orbán Viktor" "

Mondjuk, én ezt még kiegészítettem volna azzal hogy "kapja meg-be- Mong Attila is"..:D
(aki ugyebár rejtélyes módon hozzájutott -legalábbis állitása szerint- barroso leveléhez).

Ami pedig Barrosot és tsait illeti, én is ajánlanék nekik egy tanulságot.
Ha százezerrel/egymillióval tartozol a banknak..neked vannak álmatlan éjszakáid.
Ha egy milliárddal( 80 milliárddal, ráadásul euróban)..akkor meg a bankárnak.

Így próbálják meg Orbánt a falhoz szorítani.Mire észreveszik, úgy járnak mint a kötelező magánnyugdíjpénztárakkal...

fvipera 2011.12.21. 11:31:29

Orbán would need to do the following:

Announce and immediately impose capital controls

Impose immediate trade controls (because companies would otherwise falsify imports in order to get their money out)

Impose immediate border controls (to prevent a flight of cash)

Implement a bank holiday (to stop citizens from withdrawing their money and running before the devaluation) and - although this is somewhat hard to imagine - stamp every euro note in the country, converting it back to the national currency.

Announce a new exchange rate (presumably not floating at the beginning, given capital and exchange controls) so that trade could continue.

Decide how to deal with existing outstanding euro-denominated debt, which would probably entail a major government and private-sector debt restructuring (that is, default). This might be easier in the case of government debt, which tends to be governed by domestic law, in contrast to the debt of major corporations, which normally governed by UK law (but we would assume enactment of laws declaring a haircut here, as well).

Recapitalize the (insolvent) banks to make up for losses from defaults

Determine what to do with the non-bank financial sector, the stock and bond markets, and every company account and commercial contract in the country.

ormotlan 2011.12.21. 11:32:38

Hmmm... Magyarország költségvetési hiánya 3%. Ez semmi a Görög-Ír-Portugál helyzethez képest. A hitelcsomag sem 100 milliárd eurós mint az előző országok esetében, "csupán" 10-20 milliárdról van szó.
Ha nem kapunk egy fityinget sem, a kormány "végre" rá lenne kényszerítve, hogy kiadásokat csökkentsen. És nyilván nem a hiteltörlesztést fogják leállítani (államcsőd), hanem az olyan túlsúlyozott alrendszereket, mint a nyugídíj, szociális támogatások, ingyenutazás stb. 10-20% nyúgdíjcsökkentéssel nullszaldós lenne a költségvetés, és végre nem költenénk többet (GDP arányosan) a szocializmusra, mint a gazdag nyugati országok.
BÓNUSZ: Mindezért az IMF/EU lenne a hibás, mert nem adott pénzt.

graycivil 2011.12.21. 11:32:40

"Beavis és Butt-head lenyomja a Klubrádiót

lehetőséget teremtsen az Autórádió Műsorszolgáltató Kft.-nek. Ők ugyan sohasem csináltak még műsort, illetve mivel a pályázatuk természetesen nem nyilvános, semmi se tudható arról, hogy milyet fognak, de nyilván megérdemelték a frekvenciát."

hvg.hu/w/20111221_klub#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_12_21

"Tehát az itt a tök nyilvánvaló cél, hogy ne maradjon olyan rádió, amelyben rendszeresen politizálnak, és nem a kormány oldalán. És ugyanakkor nem egy országos kertévéről van szó: nemcsak a mainstreamben nem tűrik az ellenzéki hangot, de szubkultúraként sem."

Tragedy 2011.12.21. 11:33:48

Kedves Török Gábor!

Úgy érzem, ne tapadt rá a parlamenti közvetítésekre kellő áhítattal. Manapság, ha bemegy egy jobbközép, nemzeti-keresztény óvodába, az utolsó bekezdésben megfogalmazott kérdésére ("ki a felelős azért, hogy ide jutottunk...?") legalább kettő, adekvát választ kiáltanak egyszerre a pajkos gyermekek.
Hogy ne legyen hangzavar, az óvónéni előszőr felemeli hüvelykujját és csak aztán szólalnak meg kórusban a gyerekek:

1. gyúcsányahibás!

A Nemzet Örökös Miniszterelnöke előtt tisztelegve az óvónéni másodszor V-alakot formáz kezeivel, mire a vidám pajtássereg kinyilvánítja, hogy:

2. zazemútnyócév!

Több figyelmet Török Pajtás! Leülhetsz! ;-)

Megfigyelo 2011.12.21. 11:34:01

Mene, mene, tekel ufarszin

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 11:34:22

@manyike: mit is igyekezett kiépíteni az MSZP korábban (történelmi hagyományai okán nem meglepő): egyeduralkodó állami gépezetet. Még a relatíve konszenzusra hajló Megyó is ilyet mondott: vegyen a Fidesz médiát, ha akar valamit.
A pápai néróról jobb nem is szólni ("nincs nagyszerűbb dolog, mint egy ország miniszterelnökének lenni").
Szóval a jelen aggódás ettől a szarbrancstól minimum álságos. Tetszene ez nekik, ha ők csinálnák...

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.12.21. 11:34:47

@MACISAJT: na megjott a fo fideszseggnyalonc macika is.
nem az a baja, hogy orban letaszit minket a terkeprol, nem az a baj, hogy megkapta a jogos sallert az amokfutasaert, hanem az, hogy kiderult.
Ugye macika, sokkal szebb vilag lenne az, ahol csak a fidesz irhatja meg a hireket!
LOGNI FOGTOK MIND!

radala 2011.12.21. 11:35:14

@kovi1970: Csak megjegyzem neked, hogy szerintem egy osztrák biológus fizetése arányaiban sokkal közelebb van a magyar biológus fizetéséhez, mint az osztrák parlamenti képviselő fizetése a magyar parlamenti képviselőjéhez...
A fideszt sok mindennel lehet vádolni, de azzal épp nem, hogy nem dolgozik szorgalmasan. A baj pont az, hogy a szorgalom + butaság a legrosszabb kombo...
@VUVUZELLANÉNI:Ez tök igaz, lehet, hogy csak én nem tudom az okát, de nekem nem tűnik úgy, hogy ez a helyzet a Fidesz kormányzás miatt alakult volna így. Igazából azt sem tudom sajnos (szerintem egyébként senki nem is tudhatja), hogy ebben mennyi az ö saruk és mennyi másé.
@2llkedő: A 16 % egykulcs az 500 mrd a problémáink ennek legalább a háromszorosai (1400 mrd megszorítás)... Szerintem ez egy olyan dolog, amit én nem tudok megítélni, de egyébként elviekben a 16 % egykulcs (ami nem is egykulcs) nem tűnik nekem semmivel sem rosszabbnak, mint bármi más.
jut eszembe el kellene dönteni, hogy most az a baj, hogy egy kulcs van vagy az, hogy nincs is egy kulcs:-)
Jut eszembe a sok bosszantó dolog közül az egyik legbosszantóbb a progresszív adózást igazságosnak nevezni, holott az méltányos, de kicsit sem igazságos.
Azt kell mondanom, hogy még a Fidesz is korrektebb az ellenzéknél, mert az arányos, az legalább egy olyan szó, ami ha akarom igaz. Sőt, ha a Fidesz igazságosnak nevezné az egy kulcsot, ami nem is egy, akkor is őszintébb lenne az ellenzéknél...

sárkányfő 2011.12.21. 11:35:23

Szerintem megérjük, hogy Hollywoodban filmet forgatnak majd egy távoli kis országról, amelyik 20 év alatt kínkeservvel összegyűjtött nyugdíj-tartalékát és a jegybanki tartalékát odaadta egy fantasztának, hogy verje el a lázálmaira.

Hiába no, így mulat a magyar.

Ez jobb mint Rejtő Jenő "Három testőr Afrikában"-ja. Ott csak egy vasút-építés pénzét lopják el, és finanszíroznak belőle tébolyult, állandóan műteni karó orvost, meg a kő alkoholista állomásfőnököt saját állomással (sín nincs), és így tovább.

Sohse volt ilyen jau 2011.12.21. 11:37:03

@MACISAJT:
"Éspedig nézd meg, hova jutott az ország az elmúlt 8 év mszp-szdsz kormányzás után, ami alatt igencsak megfeleltek minden EU-s, IMF-es, hitelminősítős kritériumoknak..."

Miért hová jutott? 265 Ft volt az euro, a svájci frank 200 alatt, ha nehezen is de mindenki tudta fizetni a törtlesztőrészletét, a GDP a II.Vh utáni korszak legpusztítóbb válsága után ismét növekedésnek indult, új munkahelyek keletkeztek óriás cégek telepedtek Magyarországra (Mercedes, Hankook), igen a külföldi hitelezők bíztak a magyar eszközökben CDS felár a fele volta mostaninak az OTP 7400 volt, az államadósság amely a válság alatt kétségtelenül nőtt kezelhető volt, 4000 milliárd volt a manyupokban a devzatartalék 16 milliárd EUR-ról 32 milliárd EUR-ra nőtt.
És ezt vesd össze azzal ahol most állunk.Reménytelen....

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 11:38:29

@jjulie: " mikor egyeztél bele abba az orbáni játékba, amivel elvitte a közbeszédet "

Igen,,,,sokan észre sem veszik , megszűnt a párbeszéd ,...megszűnt a szó jó értelmében vett " közbeszéd " ...helyette van " megmondomatutit " és aki nem ért egyet , az nem Magyar , a haza ellensége.....

jjulie 2011.12.21. 11:38:54

@Hepci:

ha igaz lenne, hogy aki nem ájult el az orbán értelmetlen beszédeitől, az mindenki megyesit gyurcsányt vagy valami ilyesmit szeretne viszontlátni, mivel nem képzelhető el egyéb, akkor...........

de nincs így

foglalkozz a helyesírással, vagy kóstolj meg egy sütit

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.12.21. 11:39:21

@radala: tok mindegy, kinek a sara, ezt kene eszrevenni.
itt a tortenet vege. Lepni kell.
ha nem lepnek, abbol hatalmas gebasz lesz, es az o "arcvesztesuk" elkerulese nekem nem er meg annyit, hogy az egesz orszag lehuzza a rolot.
Most csinalja meg a fidesz Magyarorszag XXI. szazadi trianonjat.
Majd akkor lesz igazan itt fuggoseg, amikor az elelmiszersegelyszallitmanyokert cserebe kell ugy ugralnunk, mint ahogy pl romania meg szlovakia futyul.
Ez lesz a vege.

2llkedő 2011.12.21. 11:39:33

@radala: "Sőt, ha a Fidesz igazságosnak nevezné az egy kulcsot, ami nem is egy, akkor is őszintébb lenne az ellenzéknél..."

A fidesz igazságosnak tartja, és szerinte mindenki jól jár vele. Ez az ámítás. Igazából ez a maszlag, hogy elfedjék azt, hogy ők qrva jól járnak, mindenféle többletbefektetés nélkül. De a kisember azt hiszi, hogy neki ez milyen jó is, és ezért örül, mint malyom a farkának.

radala 2011.12.21. 11:39:36

@VUVUZELLANÉNI: Jó neked, hogy ilyen tiszta kialakult világképed van. Sajnos én még nem jutottam el ilyen messzire.
@2llkedő:OK nem értünk ebben egyet. Lehet-e egy kötelező befizetést bárhova öngondoskodásnak nevezni? Ha igen, akkor az állami nyugdíj is az öngondoskodás bástyája.
De tény, hogy baromira kellemetlen nekem, hogy még mindig se híre se nyoma az egyéni számláknak. Roppant kínos, hogy semmilyen pozitív várakozásom a Fidesszel kapcsolatban nem teljesült az elmúlt majd két évben...
De én, mint mondtam adok nekik még két évet.

Trejo 2011.12.21. 11:39:49

@MACISAJT: Én valami ilyen válaszüzenetet képzelek el:

Barózó!

Magyarországon én mondom meg ki basz meg kit! Ha nem adtok kurva gyorsan hitelt, bedöntöm a forintot és magammal rántom egész Európát! Ti még nem tudjátok ki Orbán Viktor!

Atyai üdvözlettel:

A Legkedvesebb Vezető

ssi 2011.12.21. 11:39:56

@poszt 2. pontja szerint döntött a kormány: Martonyi ma reggel a közrádióban

- kormány nem von vissza semmit még brüsszeli felkérésre sem
- Rogán módosító indítványai korrigálták a frankfurti aggályokat
- 01.01.-től hatályos új alaptörvény miatt a 2/3 minden szükséges tv-t elfogad

igaz, a minőséghez időre is szükség lenne, meg több szemre is, hatalomfitogtatáshoz nem

sárkányfő 2011.12.21. 11:40:19

@Sohse volt ilyen jau:

a többi oké, de ez nem igaz: "CDS felár a fele volta mostaninak"

a valóság: a CDS felár kevesebb, mint harmada volt a mostaninak (180 <-> 570)

lobaszopiatej 2011.12.21. 11:40:46

@MACISAJT: szerintem ha elszakad a cérna (= távolodik a visszafizetés lehetősége) ez oda-vissza igaz lesz.
Inkább azzal zsarol Orbán hogy velünk buknak.

Azért Mong-al vigyázni kell, nem tudni ki az informátor és mennyire megbízható. Még az is lehet kormánykörök szivárogtatnak direkt hamis információt (hogy az ellenzék lejárassa magát).

Lrdx 2011.12.21. 11:41:03

@sirwalter: Az 5. pontnál - szenvedi? Példát kérek. Ugyanis az IMF hitelre az alternatíva a piaci hitel. Minimum kétszer akkora kamattal.. Az IMF egyéb, nem pénzbeli feltételei mind hosszútávú stabilitást szolgálják.

Egyébként sem a kamatok a probléma, hanem a rossz hitelesek a probléma. A probléma gyökere nem az, hogy nem tudnak ezek az államok fizetni, hanem az, hogy _nekik_ nem fizetnek (lásd devizahitelek jó része mindenhol problémás), amitől persze már ők se tudnak tovább. (Side note: Ugyanezért kell egyébként a devizahiteleseket megsegíteni közpénzből, még akkor is ha nem érdemelnék meg - dominó effektus miatt az is megszívja, akinek direkt köze nincs hozzá)

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 11:41:08

@ormotlan: " Ha nem kapunk egy fityinget sem, a kormány "végre" rá lenne kényszerítve, hogy kiadásokat csökkentsen "

Bazmeg...másfél éve ezt teszi....és már nincs miből ! Miről beszélsz ?

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.12.21. 11:41:19

@radala: van mogottem fel evszazadnyi tapasztalat.
nem ver at minden paprikajancsi.

Unionista 2011.12.21. 11:42:03

@radala:
anno oszkó blogján azt írtam, hogy lehetnének egy kicsit tisztességesebbek, és mondhatnák azt: az állampapírokat a portfolióból egy tolvonással (törvénnyel) vonják ki. a reálhozamokat a pénztárok fizessék meg. az üzletrészek (a részvények) viszont maradjanak magánkézben. az egész rendszert tegyék önkéntessé. tehát a kormány pénzhez jut, de tisztán piaci portfoliót kezelő önkéntessé váló magánnyugdíjpénztárakban lesz egy induló portfolió. tehát elvben mindenki jól jár. erre oszkó azt felelte, hogy persze. ilyesmi lenne a kompromisszum. csak a pénztárak a saját érdekeik szerint a legjobb esetet hangoztatják.

szóval ez két tárgyalási technika. az egyik az erőpolitika. azt mondod, ami neked a legjobb. és arra vársz, hogy majd a másik fél enged. a másik, hogy észérveket sorakoztatsz fel. eleve a kompromisszumod mondod be, de abból már nem engedsz. a közjót a második szolgálja. a közéletben a második a nyerő. privát életben pedig az első.

graycivil 2011.12.21. 11:42:26

@radala: "...nekem nem tűnik úgy, hogy ez a helyzet a Fidesz kormányzás miatt alakult volna így. Igazából azt sem tudom sajnos (szerintem egyébként senki nem is tudhatja)..."

Csak ülök és ámulok! Te ezeket komolyan gondolod? ):-O

jjulie 2011.12.21. 11:42:38

@kíváncsivagyok:

orbán azt játsza, hogy: na ki mer verekedni velem?

egy árokparton lesz agyonverve, mint egy rühes kutya

sztd 2011.12.21. 11:44:18

@Lrdx: Nekem mint magyar választópolgárnak nem szimpatikus a bebetonozás, de az EU-nak jogilag akkor sincs semmi köze hozzá. Az IMF-nek akár még lehetne is, de az most ott áll látva, hogy belekeveredett egy politikai csatába, miközben mindjárt minden verekedőre és nézőre rádől a ház.

Remélem, hogy egy erőteljes játszmának lehetünk a tanúi, mert különben ezek tényleg bolondok.

(Mondjuk logikusabb is a játszma lehetősége, mert így most mindkettő tud engedni egyet az elképzeléséből. Az EU a pénzügyi stabilitási törvényt, a magyar kormány pedig az MNB-t.)

Lrdx 2011.12.21. 11:45:33

@Lrdx: Ja, meg ugye aki a görögöknek (államnak vagy banknak) adott hitelt, az nem rendesen kapja mostanság vissza a pénzét.

Lrdx 2011.12.21. 11:46:47

@sztd: Nem vagyok benne biztos, hogy nincs köze hozzá jogilag. Végig kéne nézni a pár ezer aláírt szerződést.

ssi 2011.12.21. 11:47:58

@lobaszopiatej:
Martonyi, a kormány külügyese mondta ma reggel a közrádióban : sem a jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatot, sem a stabilizációs törvényjavaslatot nem vonják vissza

na, akkor volt Barrosso levél, vagy sem?

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 11:48:01

@aszekelyek: " Lassan mondom. Mindössze szuverenitást akart. Nem gyémántbányát. Mire is van egy Országnak devizatartaléka? "

Eltapsolni, bazmeg,...eltapsolni....mint a manyup pénzeket...

jjulie 2011.12.21. 11:49:26

@sztd:

hogy a faszba ne lenne köze az eunak ahhoz, hogy egy gennygóc kezd kialakulni európa geometriai középpontjában?

megahogy egy szijjártóápolt agymaradékában elképzelésre kerül

radala 2011.12.21. 11:49:30

@2llkedő: No ebben épp egyetértünk, a mindenki jól jár kibaszott fölháborító duma.
De gondold el, hogy az ellenzék már a nevezéktanban is hazudik, a Fidesz legalább ott korrekt:-)
@VUVUZELLANÉNI:Meglátjuk, de megértem, hogy ideges vagy az én helyzetem kétségtelenül sokkal biztonságosabb az adott pillanatban...
Az az igazság, hogy nem nagyon látom az alternatívákat. Nem tök mindegy, hogy ki fütyül nekünk, ha nem mi magunk? Fütyültünk mi magunknak valaha?
@Trejo: Szerintem OV tisztában van vele, hogy az adósságunk mérete nem elegendő Európa bedöntéséhez...
de egyébként itt sem látom egészen az alternatívákat, miért is volna az nekünk jó, ha mondjuk egy Bajnai féle arc vezetésével az unokáink is még pont akkora szarban lennének, mint mi?
Ha nincs kiút, márpedig nincs, akkor nem tök mindegy melyik falnak megyünk neki és kinek a vezetésével?
Nem szimpatikusabb, akkor már egy szabadságharcos mesével falnak csapódni, mint egy "jaj, de szeret minket az IMF" mesével.
Szerintem kurvára tök mindegy...

desmentir 2011.12.21. 11:50:40

A tét leginkább az MNB devizatartaléka, emiatt kell a függetlenségét megszüntetni. Ezt a közvetlen tárgyalások során Matolcsy megmondta Simornak is. Az ellenségeskedés akkor durvult el, amikor Simor nem adta önként a tartalékokat. Ekkor melegítették fel az összevonást (MNB-PSZÁF), ami persze új legfőbb vezetővel járna.
Ha a tartalékokat (persze csak egy része költhető el, de abba "legalább" nem szól bele senki) meg tudja szerezni a kormány, azzal többet érhet, mint 10 Md € hitelkerettel, amelyhez ráadásul feltételek és presztízsveszteség is társul.
Sajnos nagyon úgy néz ki, inkább az államcsőd kockázatát vállalja a kormány. A felelősségtudatáról ezután mindenkinek az lehet a véleménye, amit akar, őket nem érdekli.

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 11:51:02

@sztd: " Nekem mint magyar választópolgárnak nem szimpatikus a bebetonozás, de az EU-nak jogilag akkor sincs semmi köze hozzá. "

Tényleg ennyire egyszerű vagy ? Aláírtuk a belépéskor az E U alapszabályát !! Azt kérik számon,...bazmeg....

2llkedő 2011.12.21. 11:51:24

@radala: "De gondold el, hogy az ellenzék már a nevezéktanban is hazudik,"
Látod, megen előítélet.

sirwalter 2011.12.21. 11:52:02

@török gábor: OK, akkor "és". Nyilván nem 100-0 % szerintem sem az arány... Én akkor is úgy látom, most nagy hangon "izélgetik" a romeltakarítót, hogy "hát hogy takarítja már azt a romot...". És a legszebb, amikor a romhalmazt hátrahagyók "izélgetnek" a legnagyobb hanggal...

2llkedő 2011.12.21. 11:53:34

@desmentir: "Ha a tartalékokat (persze csak egy része költhető el, de abba "legalább" nem szól bele senki) meg tudja szerezni a kormány, azzal többet érhet, mint 10 Md € hitelkerettel,"

Persze, mert az egyiket vissza kell fizetni, a másikat nem. Az utóbbit viszont el lehet így lopni.

radala 2011.12.21. 11:55:36

@graycivil: Tökéletesen. 2012-ben 8,2 mrd € fizetünk vissza csak az IMF-nek. A sokat kárhoztatott 16 % egy kulcs, ami igen mulatságosan máskor meg sokat kárhoztatott nem egy kulcs az állítólag 500 mrd mínusz, ami nem is mínusz lévén az országban marad, így vagy úgy elköltik előbb vagy utóbb...
8,2 az 2,4 billió ez 5-ször akkora, mint az 500 mrd...

De mondom én nem értek ehhez, a baj csak az, hogy te meg nem csak nem értesz, de még csak nem is próbálsz változtatni ezen a helyzeten egy kis gugli meg egy számológép segítségével.

Azt hiszem mindjárt megint befideszülök, szóval most kicsit pihenek:-)

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 11:55:37

@radala: " Nem szimpatikusabb, akkor már egy szabadságharcos mesével falnak csapódni, mint egy "jaj, de szeret minket az IMF" mesével.
Szerintem kurvára tök mindegy... "

Nem mindenki mazochista , mint ti fideszgyíkok....Mi inkább Európához tartoznánk,...ha már beléptünk.... De ez Titeket ne zavarjon , csapódjatok csak a falhoz és rántsatok mindenki magatokkal !

Viktus 2011.12.21. 11:55:41

Észak-Korea is elvan magában ill. a kínai szövetségessel. :P

sirwalter 2011.12.21. 11:56:44

@Lrdx: a példák: Görög o., Olasz o., Portugália, Spanyol o., és még lehetne sorolni. Nem az IMF-et okolom, hanem azt a politikát, ami egy államot olyan helyzetbe hoz, mint a fenti államokat: messze a lehetőségeken túli túlköltekezés, államadósság-felhalmozás, a belső elosztásban a folyamatos húzd meg - ereszd meg módszere, majd a veszélyes eladósodás, végül államcsőd, vagy ahhoz közeli helyzet. Ennek nem oka, "csak" egy szereplője az IMF. (mint az uzsora-"kölcsönzés" folyamatában az uzsorás... nyilván, ő is csak egy létező igényt elégít ki...)

bierkamp 2011.12.21. 11:56:58

Orbán és bandája, a nemzeti szarok FELELŐSSÉGRE LESZNEK VONVA A Nép BÍRÓSÁGA ELŐTT (nem a Fidesz bíróság előtt, mert ott vádlott lesz Polt is és mindazok akik kiszolgálták a DIKTATÚRÁT az elmúlt másfél évben)

ormotlan 2011.12.21. 11:57:11

@kíváncsivagyok: Khmm, miről beszélsz? A kormány másfél éve ADÓT EMEL kiadáscsökkentés helyett. Nagyon jól működik a kommunikáció, de a valódi strukturális reformok még váratnak magukra. Még mindig százmilliárdok folynak el a MÁV-BKV nevű fekete lyukban (minőségjavulás nélkül), továbbra is GDP arányosan sokkal többet költünk nyugdíjra, szociális segélyekre mint az EU átlag. Ingyen utaztatjuk a belga/holland/magyar nyugdíjasokat, miközben oktatásra (GDP arányosan) fele annyi jut!
Távábbra is 4x akkora a KKV-k adminisztrációs terhe mint az EU átlag. Az SZJA valóban csökkent, csak közben az ÁFA és a járulékok meg növekedtek.
A hiány és az államadósság eddig a nyugdíjvagyonnal csökkent; az eddigi intézkedések 20% voltak kiadáscsökkentések és 80%-ban bevételnövelés!!!

Megfigyelo 2011.12.21. 11:58:03

@MACISAJT: Hát a magyar manyup pénzeket a magyar kormány el tudta-tudja lopni, de az IMF-ét meg az EU-ét nem. A probláma csak az, hogy az EU/IMF pánzek nélkül meddig kapnak a magyar tanárok fizetést, a nyugdíjasok nyugdíjat, stb...

belekotty 2011.12.21. 11:58:41

@MACISAJT: "Ami pedig Barrosot és tsait illeti, én is ajánlanék nekik egy tanulságot.
Ha százezerrel/egymillióval tartozol a banknak..neked vannak álmatlan éjszakáid.
Ha egy milliárddal( 80 milliárddal, ráadásul euróban)..akkor meg a bankárnak.

Így próbálják meg Orbánt a falhoz szorítani.Mire észreveszik, úgy járnak mint a kötelező magánnyugdíjpénztárakkal... "

- Igen, csak amikor a te tartozásod náluk kerekítési hiba, akkor nem igazán vagy alku pozícióban. Ugyanis egy dolgot ne felejt el!
Van egy másik forgatókönyv.
Magyarországnak kellene 15 milliárd euró, hogy fizethesse a tartozásokat, különben bedől.
Nos nem adnak 15 milliárd eurót, Magyarország bedől. Az EU pedig megsegíti a Magyarországnak hitelező bankokat 15 milliárd euróval.
Mi megszívtuk, államcsőd, az EU pedig a megmentésre fordított pénzt még meg is óvhatja, mert azt mondja hogy a megmentett bankok emeljenek tőkét a pénzből és az így keletkezett részvénycsomag az Európai Központi Banké.
A magyarok meg vesszenek éhen.

Bocs ez is egy forgatókönyv és olyantól halottam aki Washingtonban dolgozott az IMF-nél.

Lrdx 2011.12.21. 11:58:43

@radala: Értem én hogy nem szereti valaki a baloldali / liberális politikát, és jobboldali kötődésű, de azért ne boruljon vérbe a szemünk baloldali politikus láttán.

Tényleg romlott / javult a gazdaság helyzete Gyurcsány / Bajnai / Orbán alatt? Mennyi volt az infláció, az EUR/HUF árfolyam, a magyar állam és főbb bankok CDF felára, az államháztartási hiány (százalékban)? Mindezek publikus információk. Infláció és CDF terén Orbánék sajnos nagyon-nagyon bukóra állnak, többit nem nézegettem.

Persze az is kérdés, hogy mekkora részben a kormány, mekkora részben a környezet része. Ezeket több-kevésbé ki lehet szűrni a környező országok összehasonlításával.

Gandalf(helyett) 2011.12.21. 11:58:48

@desmentir: Persze hogy az, aztán azt is elkölti. Struktúrális reformokra meg nincs is szükség, minden mehet a régiben.
Elköltik a nagy semmire.
Semmink sem fog maradni.
Csak azt nem értem, nem lenne egyszerűbb beszórni sóval Magyarországot?

Egyébként az sem véletlen, hogy míg nem jöttek a hidegek, addig jobbára csak vakaróztak (vagy átneveztek ezt-azt, ha már nagyon unatkoztak).
Most szíve szerint mindenki az ünnepre figyel(ne), nem szívesen tüntet(ne), de főleg ilyenkor van leginkább hányingere a politikától, úgyhogy jön még egyéb feketeleves is.

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 12:00:00

@2llkedő: ""Ha a tartalékokat (persze csak egy része költhető el, de abba "legalább" nem szól bele senki) meg tudja szerezni a kormány, azzal többet érhet, mint 10 Md € hitelkerettel," "

Matolcsi úr ! Ha nincs tartalék, a pénzvilág egy fújással elfújja az országot a térképről....mert a tartalék olyan , mint az emberi szervezet : ha nem eszel egy - két napig , nem halsz éhen , mert van tartalékod . De ha elfogy , vagy azonnal enned kell , vagy éhenhalsz...

bierkamp 2011.12.21. 12:01:19

T. G. Te is világosan látod már, hogy a Fidesz Bukás már biztos.....persze reménykedsz és magyarázkodsz ( még szerencse hogy nem hazutolsz meg biztos forrásból eredő igazságokat,) mint a NAGY BARÁTOD a Fő Orbán sejhaját "nyaló" Gírósz Ász teszi folyamatosan.Igaz a Századvégben lévő Parazitáskodását viszi tovább csak...:)

MACISAJT 2011.12.21. 12:01:57

@Trejo: ("Én valami ilyen válaszüzenetet képzelek el:
Barózó!
Magyarországon én mondom meg ki basz meg kit! Ha nem adtok kurva gyorsan hitelt, bedöntöm a forintot és magammal rántom egész Európát! Ti még nem tudjátok ki Orbán Viktor!"

Annyit mindenképpen tudnak, hogy Orbán nem a szerencsétlen Antall József...

Akit elég volt kívülről "finoman" megzsarolni, megfenyegetni, máris rohant bele a privatizációba meg az szdsz-es paktumba.
A következmények ismertek.

Nos, Orbán nem Antall.
Szerencsénkre.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 12:02:21

@sirwalter: Gyurcsótány azt az aranyköpést mondta tegnap kb., hogy a helyzet már olyan rossz, mint 2009-ben... :)

bierkamp 2011.12.21. 12:02:32

@Kora Délutáni Kornél: én is ezen csodálkoztam, hogy T. G. lassan lassan tud írni egyenes beszédhez " valami hasonlót"....de még gyakorolnia kell.....

Lrdx 2011.12.21. 12:02:41

@sirwalter: Állj. Az IMF pontosan hogy megakadályozza (ill. próbálja..) mindenhol a túlköltekezést. Nézz már utána, mit követelnek, mert addig csak hülyeségeket pufogtatsz.

graycivil 2011.12.21. 12:02:49

"Ilyen nyolcvan éve nem volt Magyarországon

Az épített lakások száma historikus mélypontra zuhant: az 1930-as évek óta nem építettek Magyarországon ennyire kevés lakást egy évben, mint idén."

index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/21/egyre_olcsobban_vehetunk_lakast/

Zollye 2011.12.21. 12:03:08

@jjulie: a tag szerintem nem önkéntesen dicséri a fideszt-t hanem jó sok pénzért.

Súlyos százmilliók mennek el médiakutatásra. Na vajon mit kutatnak? Alkalmaznak pár droidot akik a megadott irányelvek szerint dicsérik a megbízójukat minden fórumon és blogon.

A Vadászat a Vörös Októberre című filmben volt egy jó megszólalás egy amerikai szenátortól: "... én politikus vagyok, tehát lopok, csalok, hazudok..." Kár hogy ilyen őszinte vallomást csak filmekben látni. Nálunk a politikusok őszinték, becsületesek, igazmondók, és... vagy ez már egy másik világ?

:-(

dr kíváncsivagyok 2011.12.21. 12:03:38

@ormotlan: Ebben a kivéreztetett országban hol lehetne összeomlás nélkül még kiadást csökkenteni ? Mert nem igaz , hogy másfél éve csak adókat emelnek és hoznak létre ! Jelentősen csökkentették az egészségügy , az oktatás , az önkormányzatok stb - stb kiadásait !!!!!

xsasha 2011.12.21. 12:04:00

Kedves Gábor!
Ajánlom neked a következő népmesét, és remélem magad is le tudod szűrni a tanulságot, amit közölni szerettem volna.
www.youtube.com/watch?v=awST87FBvTg

bierkamp 2011.12.21. 12:04:11

@lobaszopiatej: ja :D felcsúti suttyó választ kap majd Barossso:)

Zollye 2011.12.21. 12:06:38

@bioLarzen: A fidesz, pártelnök és párttitkár apukák által pénzelt kisz-es és joghallgató fiatalokkal kezdte. Nem rendszert akartak váltani, hanem a hatalmat megszerezni. - Kivárták és megszerezték. ja hogy közben volt egy rendszerváltás is... vagy nem is volt?

:-)

Megfigyelo 2011.12.21. 12:07:24

@ormotlan: Az államadósság csak átmenetileg csökkent, most megint 80% felett van, Csak közben elszórták a mnyp vagyont...

MACISAJT 2011.12.21. 12:07:41

@belekotty: "- Igen, csak amikor a te tartozásod náluk kerekítési hiba, akkor nem igazán vagy alku pozícióban. Ugyanis egy dolgot ne felejt el!
Van egy másik forgatókönyv.
Magyarországnak kellene 15 milliárd euró, hogy fizethesse a tartozásokat, különben bedől."

Már nem jó.
Hogy dőlne be ha: 1. Az MNB 35 milliárd tartalékon csücsül.
( a januári változások után, ha szorul a hurok, ez egy hét alatt államosítható).
2. A 2012-es adósságok legnagyobb része éppen az IMF-nek visszafizetendő(amit az apró-klános és a libaszakértő vett fel és nagy részben vert nyomtalanul a fenekére.)

Lefordítva: Magyarországnak 2012-re azért kéne elővigyázatossági hitelkeret az IMF-től...hogy biztonságosan visszafizethesse az IMF-nek azt a hitelt amit az apró-klános ésa libaszakértő felvettek...

Gondolod hogy erre nem fognak adni?:)

Megfigyelo 2011.12.21. 12:08:44

@aszekelyek: NEM a költségvetési hiány fedezésére, hanem pl. az import finanszírozására,,,

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 12:10:37

@kíváncsivagyok: viszonylag (?) fájdalommentes, jelentős egyensúlyjavítás csak jelentős vagyoni típusú adó bevezetésével lenne lehetséges (tetszettek volna kevesebbet lopni...).
Kérdés, hogy ezt hogyan lehetne úgy megoldani, hogy a saját kacsalábak után ne kelljen fizetni... az -icska végű nem fizet (alkotmány?)?
Úgy tűnik, nincs terepe a gondolatnak... korábban se volt...

2llkedő 2011.12.21. 12:10:39

@MACISAJT: "Lefordítva: Magyarországnak 2012-re azért kéne elővigyázatossági hitelkeret az IMF-től...hogy biztonságosan visszafizethesse az IMF-nek azt a hitelt amit az apró-klános ésa libaszakértő felvettek..."

Másfél évig mit csináltak?

"9. Milyen intézkedéseket javasol a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség a probléma kezelésére és miért?

A szocialista úttal szemben, melynek alapvető jellemzői a hitelfelvétel, a szociális megszorítások és a gazdasági recesszió, a Fidesz a válságkezelés európai útját választaná. Ez olyan gazdasági növekedést ösztönző politikát jelent, mellyel ki lehet törni a negatív spirálból, és munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel tartóssá lehet tenni az ország felemelkedését. A Fidesz gazdaságélénkítő programcsomagja három egymással összefüggő elemre épít: szociális biztonság, pénzügyi egyensúly, gazdasági növekedés. "
fidesz.hu a gazdasági világválságról.

Megfigyelo 2011.12.21. 12:11:16

@BlogMeister: Látjuk mi, látjuk, csak kérdés, mit is csinálhatunk, Most talán Barrosoék csinálnak valamit helyettünk...

sárkányfő 2011.12.21. 12:12:14

@MACISAJT: Te fizetett troll ott a Nézőpont intézetben, aki a mi adó-forintjainkkal kifizetve nyomatod a pártpropagandát: eszednél vagy? komolyan azt hiszed, ha nem lesz megállapodás, akkor az IMF meg az EU szívja meg? Ők lesznek szarban nélkülünk? Te melyik bolygón élsz? Mit szívsz?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 12:13:09

@Megfigyelo: az speciel szebben mutatna, ha megegyeznénk az IMF-fel (s lejjebb menne az EUR/HUF árfolyam).

sirwalter 2011.12.21. 12:13:43

@Lrdx: ha megteszed, hogy szalonképes stílusban, de legalább a minimális tiszteletet megadva írsz, akkor én is reagálok, ha nem, akkor ne erőltessük. Tehát ugye azt írod: "Az IMF pontosan hogy megakadályozza (ill. próbálja..) mindenhol a túlköltekezést." Hát ki adott ezeknek az országoknak hitelt, ami miatt egyeseknek 100% fölötti az államadósságuk, és meglehet, hogy "örök időkig" fogják törleszteni azt...? De még egyszer mondom, hogy szerintem nem az IMF az igazi felelős, ő csak hasonlatos az uzsoráshoz az "uzsora-kölcsönzés" folyamatában... A kölcsönt a kormányok veszik fel, és költik "jóléti" kiadásokra... (kérem, hogy a példám miatt, de hőzöngjön senki, hogy az IMf nem uzsorás, mert mennyivel jobb kamatot nyújt, mint a piac... a lényeg nem az IMF, hanem a felelőtlen hitel-felvétel... más kérdés, hogy mindig van hozzá hitelnyújtó...)

aszekelyek 2011.12.21. 12:13:51

@nyünyüge: Igen. Ha visszavonatják velünk a stabilitás törvényt,.... akkor arra mit is mondasz? Mert elsősorban nem akarja Orbán a Nemzeti BAnk tartalékát erre használni. Kicsit, mintha be akarnák falazni az összes menekülő utat előtte:( Nem találod? Biztonsági hitelt nem adnak, a stabilitás törvényt se engednék és semmihez nem is nyúlhat...

2llkedő 2011.12.21. 12:16:05

@aszekelyek: "a stabilitás törvényt se engednék"

Esti mesét mér engednék?

jjulie 2011.12.21. 12:16:38

@aszekelyek:

hát, az lenne a legjobb, hogyha az orbán be lenne falazva, és tényleg smmihez sem nyúlhatna

tibapó 2011.12.21. 12:17:02

@Megfigyelo:
Nem demagóg ez egy kicsit? Jó, jó, gyengült a forint, de azért abból az 1500-valahány milliárd forintból, amit a Manyup-ból adósságtörlesztésre fordítottak, csak csökkent vagy 5-6 milliárd dollárral az adósság! Nem? Tehát nem nőtt!!!

aszekelyek 2011.12.21. 12:20:58

@jjulie: @Unionista: ez szép. NAgyon. Te eddig még nem cigányoztad Orbánt. A közösség normái? Diszkriminál a közösség. Olyan, mint amikor a cigányok hátrányos helyzetét ellenük fordítják. Az úniós zsarolók , úgy hajították ki a z úniós állampolgár cigányokat az országukból, németek kissé finomabban, mint a franciák, hogy a lábuk nem érte a földet. Ezek a normáik. Nekünk meg beledumálni, hogy jajdemilyencsúnyák is vagyunk, méghogy munkáért adni pénzt a cigány állampolgároknak....Az elsőkörösök szegény rokonként , cigányokként akarnak velünk bánni. Pont. Ez az ő normájuk. Miközben állandóan szedik ki a nagy pénzt a magyar zsebekből. Részemről valószínűleg szerződést bontok a T commal. Mérhetetlenül aljasok.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 12:21:30

@aszekelyek: picit le vagy maradva... már nem biztonsági hitelt szeretnénk csak... és az összeg is emelkedett pár hét alatt.
Úgy emlékszem, 5 milliárd dolcsis ernyőről volt szó először. Most 25 milliárd eurós nemernyőt is lehetett már hallani.
Biztos, hogy minden okés?
Azért szólj, ha menni kell Bruckba, becsüld meg azt a néhány fazont, aki nem nevezett még fidiótának... :D

Lencsés István 2011.12.21. 12:21:32

" ....Vajon az ország érdekében jár el a kormány, ha nem teszi meg azt, amit az unió a tárgyalások előfeltételéül szabott? .... "

Igen az ország érdekében jár el a kormány .

ssi 2011.12.21. 12:24:11

@Viktus: "Észak-Korea is elvan magában ill. a kínai szövetségessel. :P "

csak nemzeti tv, net nuku stb., de jó nekik .. fotók
hvg.hu/nagyitas/20111219_meghalt_kim_jong_il_koreaja_nagyitas

csak Kína ne legyen labilis
Kína bedőlésének lehetősége nő The New York Times-ban a Nobel-díjas Krugman szerint
www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/krugman-mar-a-vegso-osszeomlast-vetiti-elore-365045

Lrdx 2011.12.21. 12:24:16

@sirwalter: Hitelt felvenni nem gazdasági célból tökéletes baromság, viszont befektetés céljára tökéletes, ha a befektetésből többet vársz vissza.

Viszont ha a kiadásod nagyobb, mint a bevételed, vagy azt mondod, hogy nem fizetsz (a la csőd), vagy felveszel hitelt. Az IMF hiteleinek mindig feltétele, hogy valamit szervezz át, hogy hosszú távon kevesebb legyen a kiadás/több a bevétel.

Ez lehet úgy, hogy kiszervezed a nyugdíjakat az állam alól (magánnyugdíj), úgy, hogy alacsony hatékonyságú vállalatokat privatizálsz, és az így kapott pénzt befekteted / visszafizeted a magas kamatú hiteleid, vagy még millió féleképp.

Ez gyakorlatilag befektetés - ha gondolod értelmezd úgy, hogy az IMF csak befektetésre ad hitelt.

2llkedő 2011.12.21. 12:24:20

@Lencsés István: Megjött Lencsés István álnéven írogató hisztis szöszi picsa.

sárkányfő 2011.12.21. 12:24:33

@tibapó: A nettó államadósság egy fillérrel sem csökkent.

Szerinted van különbség 80 forint adósság, vagy 10 ft adósság + 20 ft tartalék között?

Gondolkodj már.

Megjegyzem a tartalék elverése után még a bruttó adósság is nőtt. Az ÁKK legfrissebb statisztikája szerint a bruttó adósság november végén 21 426,1 milliárd forint volt. Ez új történelmi csúcs. Azaz mivel a tartalékot már elverték, az ország nettó adóssága több mint 10%-kal nőtt.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.21. 12:25:14

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint október nyolcadika óta 196-an haltak meg a hideg miatt. Tavaly egész évben 183 áldozata volt az időjárásnak.

Az első három helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a főváros és Hajdú-Bihar megye áll. Előbbiben már 39-en, Budapesten 34-en, a hajdúságban pedig 28-an hűltek ki. Pest megyében 17-en, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 15-en, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 13-an, Veszprémben pedig tízen

---

Senkit sem hagyunk az út szélén!

sárkányfő 2011.12.21. 12:25:54

@sárkányfő:
"Szerinted van különbség 80 forint adósság, vagy 10 ft adósság + 20 ft tartalék között?"

Természetesen kimaradt egy fontos karakter, helyesen:
Szerinted van különbség 80 forint adósság, vagy 100 ft adósság + 20 ft tartalék között?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.21. 12:26:33

@2llkedő: szociális biztonság, pénzügyi egyensúly, gazdasági növekedés. ...

E három területet verte szét a Fidesz. A fordított Midász-királyok. Amihez érnek, sárrá változik.

ssi 2011.12.21. 12:26:35

@Lencsés István: s ha nagyobb lesz a gazdasági baj, abban mindenki hibás lesz, csak O.V.-ék nem .. ha a gyerekednek gyenge lesz a bizije, abban mindenki hibás lesz, csak a gyereked nem .. vannak ilyen szülők, csak érett felnőttek nem lettek

Lucky Larry Silverstein 2011.12.21. 12:27:10

@sirwalter: A kamat egy dolog. Ha te vennél fel hitelt jókamatra, cserébe a családodhoz költözne egy komisszár, aki életvezetési tanácsokat adna...először is le kell mondanod a gyereked különóráit, stb, stb. A komisszár azért jön,hogy kifigyelje hogy mit lehetne még fillérekért elprivatizálni mint biztosítékot(lásd. Görögorsz.). Annyi hitelt fog tukmálni, hogy bajba kerülj. És mielőtt valaki azt mondja, hogy ne nyomnak pisztolyt a fejedhez, nézzen körül. Sajtó össztüz + nk-i politika egy része nyomást gyakorol, nem vagy jó européer ha nem adod meg magad, ha nem veszed fel a hitelt.....ezt egy olyan Európa mondja, aki eladósodottabb mint Mo.

Borsós István Szfv. Oskola u.6. 2011.12.21. 12:27:18

Nagyon jó a poszt és nagyon érdekesek a reakciók.
Azzal kezdeném, hogy a teljesen szuverén magyar állam soha nem létezhetett, és az utóbbi 500 évben a részlegesen szuverén működésünk is megkérdőjelezhető.
Mindenkinek figyelmébe ajánlanám az alapszerződést www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/7F4DB2B5-F0FB-453B-8751-48C0B95B1D35/0/13Acthu3.pdf,
valamint a működés során megkötött megállapodásokat, dekrétumokat. A közösség a nyugati típusú demokrácia jegyében jött létre. Az ezzel ellentétes, vagy az ezzel össze nem egyeztethető államalakulatok, államigazgatási módszerek és intézmények, a jogharmonizációt megakadályozó, a személyi és információszabadságot korlátozó, autoriter rendszerek nehezen értelmezhetőek ebben a közösségben.
A kérdést én tovább sarkítanám. Tisztességes dolog-e egy olyan szövetségben (anyagi előnyök miatt) bent maradni, melynek szellemiségével és működési modelljével nem ért egyet az ország kétharmada? (Ez a kormány hivatkozási alapja.) Ne nevezzük unortodoxnak azt, ami szakmailag megmagyarázhatatlan és a demokratikusan működtetett társadalmi formába már nem fér bele. Nevezzük nevén.
Álljunk ki és mondjuk azt, hogy köszönjük az eddigi vendéglátást, de a magyar társadalom mást szeretne. Ne köpködjünk a szövetségeseink háta mögött, ne fondorlatos magyarázkodásokkal, hazugságokkal operáljunk. Mondjuk ki. Kerül, amibe kerül. Ne kelljen a tegnapi kebelbarátot dajcstomi szintű twitter-okádékkal hátba hányni.
Amúgy, érdemes megnézni, hogy hogyan is látják a helyzetet mások. Érdemes elolvasni és elgondolkodni azon, hogy a The New York Times–ban megjelenő posztra www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/7F4DB2B5-F0FB-453B-8751-48C0B95B1D35/0/13Acthu3.pdf 180 comment érkezett a világ sok országából. (Aki tudja, javaslom, ezeket olvassa végig.)

inreallife 2011.12.21. 12:27:21

@ubul2000: hagyjuk már ezt az ország szuverenitása dumát. egy ócska csődbe dőlő nép vagyunk az összes párt szerint. az mszp csőd. az lmp szintén. a fidesz épp most csődöl be, a jobbik pedig adósságátrendezést akar, ami szintén csődesemény.

kormányokat váltogatva egyik sem tudott épkézláb megoldást felmutatni. ennyi volt, majd küldenek valakit, aki megmutatja mit kell csinálni. egy pár évig itt lesz, gondolom 2014-ig, majd azután megnézik, hogy sikerül-e normális pártra szavazni. ha nem, akkor maradnak...

a lényeg, hogy a csőd az ok, az eu pedig az okozat. a csődöt pedig nem 1 kormány hozta össze, lévén 2000 óta csúszunk lefele. szuverenitás, gondolkodtál volna akkor a választások előtt a többi embertársaddal közösen, amikor szavazni mentél... 20 év alatt dilettáns-tolvaj-maffia kormányokat választottunk, ennyire futotta. jól jönne mondjuk egy német helytartó...

2llkedő 2011.12.21. 12:29:06

@Red shield representative: "ezt egy olyan Európa mondja, aki eladósodottabb mint Mo."
Csak ők egy iciri-picirit jobban élnek.

Megfigyelo 2011.12.21. 12:30:10

@MACISAJT: Akkor az IMF/EU/Világbank kölcsön megmentette az országot a bedőléstől, amit a Lehman Brothers csődje utáni nemzetközi hitelválság okozott. Akkor néhány nap alatt összedobták a hitelt Magyarországnak, mert nem tartották a kormányát erre érdemtelennek -- nem úgy mint most.

Magyarország, amióta létezik, mint önálló állam (nemzetközi jogi értelemben a Trianoni béke konstituálta 1920-ban, előtte 400 évig a Habsburg -- ill. egy ideig a török -- birodalom része volt csak, nem független ország) mindig külföldi kölcsönökre szorult, a "bethleni konszolidációt" is a népszövetségi kölcsön tette lehetővé, most sincs másként. A pénzpiacokon meg viharok vannak, nem lehet megbízhatóan számítani az onnan való finanszírozásra. Ha nem így lenne, nem fordult volna a kormány az IMF-hez. De az adósságot meg is kell fizetni...

Lrdx 2011.12.21. 12:30:33

@sárkányfő: Mondjuk abszolút értékben leírni az államadósságot ugyanúgy ferdítés. Van egy enyhe gyanúm, hogy az államadósság abszolút mértéke nagyobb, mint az 1945-ös hiperinfláció idején, mégse mondja senki, hogy bezzeg akkor milyenfrankó volt.

GDP-hez mérten kell hasonlítani százalékban, az egy értelmes mutató.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 12:31:17

@sárkányfő: egy picit még tanulnod kell a mesterákosakadémián, hogy pénzügyileg is meggyőző legyél... és ezt nem csak a számszaki hiba miatt mondom...
(ugye a sárkány is csak úgy jó, ha polihisztor)

2llkedő 2011.12.21. 12:32:15

@Lrdx: "az egy értelmes mutató."

Mihez képest?

sárkányfő 2011.12.21. 12:33:29

@Lrdx: Akkor GDP-ben írom:

van különbség:
- a GDP 60%-át kitevő adósság,
- és a GDP 80%-át kitevő adósság + A GDP 20%-át kitevő tartalék

között?

Lrdx 2011.12.21. 12:33:55

@2llkedő: Az abszolút értékben leírthoz képest jobb. Nem tökéletes, de olyan nincs is.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.12.21. 12:34:23

@Lencsés István: igen, igazad van. az orszag erdekeben jar el.
csak azt kellene mar megmondani, hogy melyik orszag erdekeben, mert hogy az nem magyarorszag, az tuti.

bierkamp 2011.12.21. 12:34:44

Orbán válasz levelére EZ LESZ BAROSSO VÁLAszA:

Te felcsúti suttyó! Egy rohadt vasat sem kap az országod amig te ott haknizol mint Min. Elnök.
Ha belezuhan az országod a szakadékba az se érdekel, mert ilyen pökhendi, cinikus bunkó, öntelt, hatalom éhes mini diktátor nem érdemel mást mint a saját választói és NÉP KONCOLJA FEL és a kutyáknak adja zabálni!
Menekülj azt javaslom!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 12:34:53

@Red shield representative: hümmm, a németek ki tudnák fizetni az adósságot, eggyel kisebb Audiba ülnének át. Nálunk meg jöhetne az Opel helyett a BKV.
Jelentős különbség...

hegyilány 2011.12.21. 12:35:11

"A miniszterelnöknek két választása van, vagy élére áll annak, hogy 180 fokos fordulattal valami teljesen más politikába kezd, mint amit eddig folytatott, vagy mások állnak az ügy élére.

Ezt a GKI Gazdaságkutató Intézet vezetője mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Vértes András közölte, nincs más út, mint megállapodni az EU-val és az IMF-fel.
Ez a magyar nép érdeke.
Felhívta a figyelmet, semmilyen más módon nem finanszírozható a magyar gazdaság. Bármekkora összeget is kér Magyarország az IMF-től, ma 8-9 százalékon finanszírozzam magát az ország, míg az IMF-hitel 4-45 százalék lenne.
Azt mondta, vége van annak, hogy szabadságharc címén mindenkivel összeveszünk belföldön és külföldön"

www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=136682

Hát. Igen. Harc az államadósság ellen (ami egyre magasabb lesz, nem hogy csökkenne) támadás a forint ellen. ) ez már rég lejárt (gyerekes) lemez.
:)

sztd 2011.12.21. 12:35:38

@Lrdx: Nem kell végignézni a szerződéseket, elég a viselkedést figyelni. Ha benne lenne, akkor nem kellett volna pl.
- a 6-os jogszabálycsomagba (márciusban) ez beletenni (amihez emiatt nem csatlakoztunk mi sem)
- a cseh államfővel karöltve közölni, hogy akkor nem csatlakozunk az új stabilitási bigyóhoz (amit a legutóbbi EU csúcsra ötlöttek ki), ha adóelőírások lesznek benne
Szóval, ha minden szabályismerő úgy viselkedett eddig, mintha ilyen kitétel nem lenne, akkor feltételezem, hogy azért, mert nincs.
/Eddig egyébként úgy tudtam, hogy egyedül az ÁFÁ-ra van valami korlát előírva, hogy az 5-25%-ig mehet, de nem úgy tűnik, mintha pattognának a 27%-os ÁFA miatt./
Ill. a telecomadóval az lehet a baj, hogy állítólag az akkor kivethető, ha telecom célra költik...

@jjulie: "hogy a faszba ne lenne köze az eunak ahhoz, hogy egy gennygóc kezd kialakulni európa geometriai középpontjában?"
Egész Európában gennygócok tömkelegét láthatják minimum évek óta. Ha itt gennygóc van, az sem most kezdett kialakulni.
Eddig sem zavarta őket, meg lehet tőlük kérdezni, hogy miért. Talán tetszik nekik a sárgásfehér szín. :P

@kíváncsivagyok: Az "alapszabály"-ban nincs benne az adó, csak a vámok. Nem olyan bonyolult ez.
4 alapelv van: áruk szabad áramlása, tőke szabad áramlása, szolgáltatások szabad áramlása, személyek szabad mozgása.
Adóhoz ennek annyi köze van, hogy célzott külföldiadót nem vethetnek ki (de pl. lehet szabályozni, hogy a Németországban árusított sör csak melyik 12 patak vizéből jöhet, és - láss csodát - a 12 patakból 11 német, 1 francia...). Az SZJA minden itt dolgozóra vonatkozik...

sirwalter 2011.12.21. 12:36:02

@Lrdx: egyrészt köszönöm, hogy visszatértünk a normális hangnemhez, másrészt a magam részéről ezt a kérdést akkor lekerekíteném, mert úgy tűnik, kicsit mintha elbeszélnénk egymás mellett.

Arra a mondatomra reagáltál elsőként, hogy az említett országok (Görög. o., Olasz. o., Spanyol. o., Portugália, stb.) az "IMF-csecsen lógást szenvedi éppen meg". Én ezt továbbra is fenntartom, de a "megszenvedést" vitattad.

Mindezért én - most már harmadszor írom, nem az IMF-et tartom felelősnek, hanem a kormányokat, akik gazdálkodásukkal országukat ebbe a helyzetbe hozzák. És hozzáteszem, hogy azért ehhez az IMF is kell...

Tehát e pillanatban - szerintem - tökéletesen időszerűtlen elméletileg fejtegetni, hogy hogyan is lehetne jól használni az IMF-et, pl. "befektetés"-szerűen, ahogy írod, mert ezen országok példái és a mi példánk most egy teljesen más, ugyanakkor nem elméleti, hanem nagyon is valóságos és konkrét problémára világít rá, ami viszont valahogyan megoldandó...

Lrdx 2011.12.21. 12:36:32

@sárkányfő: A kérdésed ezen részéhez nem kívántam hozzászólni. Nem tudok sorsdöntő érveket hozni sem a nem sem az igen mellet. Csak azt írtam, hogy ne abszolút mértékben, hogy ne hazudjunk akkorát, mint matolcsiék múlt hónapban az államadósság-csökkentésről (a tavalyi árfolyammal számolt devizával)

radala 2011.12.21. 12:38:18

@2llkedő: Mi ebben az előítélet?
- Minek nevez a Fidesz az adóját?
- Arányosnak.
- Arányos?
- Igen.
- Hazudnak-e már az elnevezésben?
- Nem.

- Minek nevezi az LMP a progresszív adózást?
- Igazságosnak?
- Igazságos?
- Nem.
- Hazudnak-e már az elnevezésben?
- Igen

Így talán világos, amit mondok. Ettől függetlenül a Fidesz egy köcsög, mert az hazugság, hogy mindenkinek jó ez.
@kíváncsivagyok: Szerintem Mo nem tud nem Európához tartozni, roppant érdekes dolog, hogy én életemben nem találkoztam egyetlen nem magyarral sem, akiben fölmerült volna, hogy Mo nem legalább olyan európai ország, mint mondjuk Ausztria vagy Csehország, Lengyelország.
De egyébként kb. vicceltem, nem kell falnak csapódni sehogy, de ha már muszáj, akkor inkább így, mint amúgy.
@Lrdx: Figyu életem, idézem neked egy nagyon nagy gondolkodó nagyon aktuális gondolatait:
"2012-ben 8,2 mrd € fizetünk vissza csak az IMF-nek. A sokat kárhoztatott 16 % egy kulcs, ami igen mulatságosan máskor meg sokat kárhoztatott nem egy kulcs az állítólag 500 mrd mínusz, ami nem is mínusz lévén az országban marad, így vagy úgy elköltik előbb vagy utóbb...
8,2 az 2,4 billió ez 5-ször akkora, mint az 500 mrd..."

Most mondjam azt, hogy bazmeg?

sárkányfő 2011.12.21. 12:39:26

@Hepci: egy fidesztrolltól nem csodálkozom, hja beleköt egy elírásba, de hogy épp te?

@Lrdx: épp ezért írtam át abszolút értékről GDP-arányosba. most akkor mi a gondod?

aszekelyek 2011.12.21. 12:42:08

@ciceró: Mind az út szélén fagyott meg? Az kár, mert rimánkodnak a fedél nélkülieknek, hogy menjenek be éjjelre melegedni a menhelyekre. NA de ezért is csak a szenyázás megy... Az előző kormányok a 183-at és a leendő hajléktalanokat is magukra hagyták. Pont.

bierkamp 2011.12.21. 12:42:58

@aszekelyek: Pedig mindenki tudja hogy "kissebbségi" a Nemzeti Törpe..csak azt nem értem, hogy a Jobbik miért nem teszi már szóvá a parlamentben:))))

Lrdx 2011.12.21. 12:43:15

@sirwalter: Úgy érzem nem akarod megérteni a mondanivalóm... Nem lehet az IMF-et máshogy használni, mert máshogy nem ad pénzt! Az IMF-nél van a 3 hitelszerződési lehetőség, mindegyiknek hasonló feltételei vannak, midnegyik pénzügyi helyet konszolidációját követeli (különbség ott van, hogy mibe/mennyire szólhatnak bele). E miatt a görögök és a mi helyzetünk ugyanaz, mert nincs másik opció (illetve van, a nem-IMF hitel).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.21. 12:43:54

@sárkányfő: írtam, nem azért kötöttem bele.
Egyébként meg felfedezhetnéd, pont olyan számokkal érvelsz, amik éppen nem az igazadat bizonyítanák, ha továbbgondolják őket. Az emlegetett/kiragadott számok ugyanis jobban is kinézhetnének, árfolyam függvénye az egész.
Ennyit kizárólag ellopni/elverni azért egy kormánynak se sikerült még pár hónap alatt...

Zendorr 2011.12.21. 12:45:45

"3. Próbálok pontosan fogalmazni, mert talán ez a leglényegesebb pont: akad bármilyen olyan szempont, ami miatt érdemes vállalni ezt a kockázatot? Lehet bármi fontosabb, mint az a biztonság, amit egy ilyen megállapodás nyújthat az országnak és lakóinak? Elméletileg sok ilyen lehetne: megmutatni a világnak, megvédeni a szuverenitásunkat, nem engedni a zsarolásnak, elmozdulni az önállóság irányába."

Ha neked ez az IMF hitel a biztonságot, az ország szuverenitásának megvédését, és a zsarolás elutasítását jelenti, akkor azt hiszem nincs is több kérdésem. Mert ennyire sötét nem lehet egy ember, aki még publikál is.

Létrehozták az IMF-et, hogy az elmaradott országokat segítse. Erre mit ad Isten, a fejlett országok érdekeit képviseli, a nem gyenge magánérdek mögött. Mint írtam, az elmaradott országok megsegítésére jött létre. Ezzel ellentétben, az IMF, és EKB az egy európai pénzszivattyú. És igen, mindig a legcsóróbbat húzzák le a legjobban.

-Elmegy az IMF és EKB tárgyaló bizottság?! Ez mi ha nem zsarolás?!
-Te biztonságnak nevezed azt, amikor két magánérdeket képviselő bank megveszi az országodat kilóra?! Annyi hitelt kényszerítettek erre az országra, hogy csak hitellel tudjuk fizetni az eddigi kötelezettségeinket, és minden egyes hitelnél ők szabták eddig a feltételeket. Az elmúlt 8 évben szépen eladták ezt az országot... Leépítették a gazdaságot, az állattenyésztést (madárinfluenza, sertésinfluenza, száj- és körömfájás, szivacsos agysorvadás...) Az EU meg szépen asszisztált ehhez a "Tömhetünk-e libát" típusú kérdésekkel. Érdekes a franciáknak szabad... milyen kurva érdekes mi?! Miután sikeresen szétbaszták a gazdaságot, jött a "mi megmentőnk" az IMF meg az EKB, eladósítottak minket - ehhez meg az akkori kormány assisztált - és most már ott tartunk, hogy hitel nélkül képtelenek vagyunk fizetni a hiteleket. Ezt nevezik adósságspirálnak, amiből nincs kiút - lásd Görögország.
Amúgy milyen kurva érdekes, hogy a görögöknek elengednek 100 millió eurós adósságot... Ennyire vakok nem lehetnek az emberek, hogy ebből sem tűnik fel, hogy itt bizony kurvanagy biznisz van?!!!
-Na ezek után, ha neked az szuverenitás, hogy 2 magánérdeket képviselő banknak beleszólása van egy ország ügyeibe?! Az IMF, meg az EKB irányítja európát. Ők diktálnak. Ha ez neked szabadság, akkor úgy érzem, nincs több kérdésem.

Most már nem katonák harcolnak, tankokkal meg repülőkkel... Megváltoztak egy kicsit a viszonyok... Tudjuk, hogy a balkáni háború is a pénzről szólt.
Európában is háború dúl évek óta.... Csak nem katonákkal, hanem pénzzel hódítanak meg országokat.

Ti mit gondoltok erről?! o.0

2llkedő 2011.12.21. 12:45:55

@radala:
"- Minek nevez a Fidesz