Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:55

Csupa jó hírt közöltem Barroso úrral – mondta pikírten ma esti interjújában Orbán Viktor, amikor beszámolt arról, hogy elutasító választ küldött az uniós bizottsági elnöknek. Miután az előző bejegyzésben részletesen elemeztem a racionális mérlegelés szempontjait, most csak egy – és nem is a legfontosabb – kérdésre koncentrálok: biztos, hogy Barroso nem örül ennek a válasznak?

Ha igaz az, amit a miniszterelnök az interjúban állított, nevezetesen, hogy az IMF-tárgyalásoknak nem kell nagy feneket keríteni, mert tulajdonképpen „nincs szükségünk a pénzre” és valójában „nem akarunk felvenni hitelt”, akkor a magyar kormányfő okkal lépte meg azt, amit politikai ösztönei diktáltak. Ha nem létszükséglet a megállapodás, ha a megállapodás hiánya nem jár katasztrofális következményekkel, akkor Orbán azt tette, amit ebben a helyzetben a politikai racionalitás alapján tennie kellett. Egy politikus, aki politikáját a nemzeti szuverenitás fogalma köré építette, s aki számos alkalommal eljátszott már a Moszkva-Brüsszel összehasonlítással, komoly politikai sérülések nélkül nem hódolhatott volna be Barroso „erősen ajánlott” kérése előtt.

Egészen más a helyzet, ha más a helyzet. Ha az a hitel igenis kell az országnak, ha a megállapodás nélkül jövő évben csődközeli állapotba kerülhet az állam, akkor mindjárt más megvilágításba helyezhetjük Orbán döntését. Ebben az esetben a ma még talán ünnepelt karakánság holnapra könnyen önfejűségnek, ostobaságnak tűnhet – olyannak, amely a döntés meghozójának is több fejfájást okozhat, mint amit egy mostani hátraarc eredményezett volna. Sőt – és ez az a gondolat, ami most itt foglalkoztat – nem is csak a magyar kormányfő döntése látszik másképp, Barroso kiinduló feltételeire is érdemes lehet másképp tekinteni.

Hangsúlyozottan gondolatkísérlet következik. Tételezzük fel egy pillanatra, hogy az európai politika irányítóinak valóban elegük lett Orbán Viktorból, miként ezt jobbról és balról is - más kontextusban - gyakran mondják. De vajon hogyan tudják elérni, hogy a miniszterelnök megbukjon? A kétharmados többség stabilnak látszik, Brüsszel pedig tényleg nem Moszkva, hogy parancsára vezetőt cseréljen egy ország. Mit kell hát tenniük? Olyan helyzetet előállítani, amelynek a végén nem marad más választása a kormányfőnek, mint a távozás. Egy okosan kigondolt csapda kell tehát, amibe Orbán Viktor szépen belesétál.

Barroso feltehetően tisztában volt azzal, hogy a magyar kormányfő el fogja utasítani az ultimátumát. Régóta ismeri ahhoz Orbánt – ne feledjük, egy pártszövetség tagjai -, hogy ne tudja: a magyar politikusnak nem erőssége a reálpolitika akkor, ha döntési önállóságának kétségbevonásáról van szó.  Ha az európai politika irányítói úgy hiszik, hogy Magyarország a hitel nélkül előbb-utóbb finanszírozhatatlanná válik, akkor nem kell mást tenniük, mint a megállapodás felé vezető úton egy olyan feltételt megfogalmazni, amit ugyan egy reálpolitikus talán teljesítene, de amiről okkal gondolhatják, hogy Orbán gyomra nem vesz be akkor sem, ha esetleg még fel is ismeri a helyzetben rejlő veszélyeket.

Innen már csak jó rendezés és ügyes szereposztás kell. A levél kiszivárog, a válasz pedig hatalmas nyilvánosságot kap. Mindenki számára manifesztálódik, hogy a kormányfő nem enged. Elszánt hívei nagyon elégedettek lesznek, a gazdasági zuhanástól félők hatalommániás őrültnek látják. A tárgyalások – éppen Orbán ellenállása és az unió mozdíthatatlansága miatt - nem haladnak, az ország viszont a fizetésképtelenség felé sodródik. S eljön egy pont, amikor már csak két választási lehetőség marad: ország-világ előtt látványos önfeladással könyörögni, az eredeti feltételeket eminens tanuló módjára teljesíteni, vagy a falnak vezetni az országot. S bár Magyarországnak egyáltalán nem mindegy, melyiket választja, a politikusnak tulajdonképpen mindkét esetben vége.

Ismétlem: ha valóban „nincs szükségünk a pénzre”, az egész gondolatkísérlet értelmetlen, a kormányfői döntés pedig érthető. Ellenkező esetben viszont még az is benne van a kalapban – erről szólt a gondolatkísérlet -, hogy Orbán a válaszlevéllel együtt - butaságból vagy tudatosan - saját "halálos ítéletét" is aláírta. Hamarosan kiderül.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr873489517

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vonyít a falka 2011.12.23. 20:56:56

Minden keresztény, vagy legalábbis tisztességes ember most Karácsony szent ünnepére, a szeretet ünnepére készül. Félreteszi a haragot, a gyűlöletet, a harcoló felek fegyverszünetet vagy békét kötnek, pihennek a kardok és csatabárdok.  A tisztesség...

Trackback: Kis ember, hát itt a vége! 2011.12.23. 11:48:18

Igen, fiúk, ti lettetek a diktatúra :( Kis ember, hát itt a vége, látod, kár volt sírni érte, milyen könnyen elszállt minden, és még ezt se adták ingyen. Kis ember, hát itt a vége, miért nem most ereszkedsz térdre, miért nem sírsz, miért nem ...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2011.12.23. 11:47:51

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünknek soha nem volt versenyszférás állása, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodáss...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2011.12.23. 11:46:17

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán? Mihez ért ez az ember az ELTE ÁJK-n huszonnégy évvel ezelőtt szerzett diplomájával? Nézzük meg az Europass sablonba feltöltött életrajzát! Úgy értem, szép dolog az, ha valaki szervezeteket, kiadókat, szerkesztősé...

Trackback: Minősíthetetlen 2011.12.23. 11:15:27

A legújabb leminősítés tényére, és a várható következményeire most nem szeretnék túl sok karaktert pazarolni, elsősorban azért mert számos kitűnő bejegyzés született, és fog születni ezzel kapcsolatban, valamint azért sem mert az új jegybanktörvény bej...

Trackback: "Ez a harc lesz a végső?" - egy gazdasági szabadságharc margójára 2011.12.23. 11:08:24

Tényleg nem volt senki, aki legalább sejtette volna, hogy rejlik némi veszély abban, ha épp az áramszolgáltató hibaelhárítóit kezdi baszogatni egy lélegeztetőgépen lévő ember? Cél ugyan lehetett volna bizonyos önállósodás, de amennyiben komolyan e...

Trackback: "Ez a harc lesz a végső?" - egy gazdasági szabadságharc margójára 2011.12.23. 11:08:07

Tényleg nem volt senki, aki legalább sejtette volna, hogy rejlik némi veszély abban, ha épp az áramszolgáltató hibaelhárítóit kezdi baszogatni egy lélegeztetőgépen lévő ember? Cél ugyan lehetett volna bizonyos önállósodás, de amennyiben komolyan e...

Trackback: Az ország újjáépítésétől az ország újjáépítéséig 2011.12.23. 08:44:24

A Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő magyar idő szerint szerdán este a befektetésre nem ajánlott, pénzügyi zsargonban bóvlinak nevezett kategóriába sorolta Magyarországot....

Trackback: Biztonság és összeomlás 2011.12.23. 00:52:45

Eredetileg teljesen más irányba indult volna ez az írás, de az eredetiben feszegett témakör most abban a megvilágításban érdekesebb, hogy miben olyan fene biztos Orbán Viktor, hogy bármit meg mer tenni. Török Gábor mai... izé tegnapi, elmúlt éjfél....

Trackback: Demokratikus bábszínház 2011.12.23. 00:17:52

Magyarország az Európai Unió GDP-jének mintegy 0,6%-át termeli meg. Ha teljesen összeomolnánk, akkor sem ütnénk különösebben nagy lyukat az egyesült Európa testén. Gyakorlatilag olyan állam vagyunk, amelynek

Trackback: VIKTOR! TUDOD MÁR, HOGY VÉGE? 2011.12.22. 23:17:19

 "Nyolc évig romboltatok. Szembe mentetek mindennel, amit javasoltunk. Elutáltátok az egészségügyi reformot, nemzethalált kiáltottatok a felsőoktatási tandíj hallatán, önfeladással vádoltatok bennünket, amikor megállapodtunk a Déli Áraml...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoppard · http://forint.blog.hu 2011.12.22. 23:03:10

az IMF-hez fordulás hirtelensége miatt tovább lehet fűzni az összeesküvés-elméletet: az IMF a háttérben meglengette magát, hogy fiúk, lehet itt hitel, a kormány amatőr módon rámozdult, aztán akkor a Valutaalap mosolyogva közölte: akkor most jönnek a feltételek.

2011.12.22. 23:12:10

@α Ursae Minoris:
mi mondjuk addig beledöglünk, de aztán odafentről majd örülhetünk, hogy a pszichológiai kísérlet sikeres volt.... :-(((
Egyébként megértem én a nemzeti szuverenitás (nem kell IMF, az Eu nekünk nem diktál) mellett kardoskodó polgártársaimat, a pénz és a tőke valóban nagyban és mocskos módon játszik .... csak kérdés, hogy pont a légypiszoknyi, marginális fontosságú Magyarország képes-e ennek elébe feküdni és megakadályozni...
Persze, hosszútávon a világ jobbá tételéhez lehet, ez döntő lépés lesz, sorsfordító lépés, kérdés, hogy mi magyarok megéljük-e.
Nevezzetek önzőnek, én szerettem volna, max. a világ maradt volna egy kicsit szarabb hely, egy kicsit tovább.
Már hónapok óta a Himnusz jár az eszemben:
" s a sírt, hol nemzet süllyed el,
népek veszik körül,
s az ember millióinak szemében
gyászkönny ül"

xorfrion 2011.12.22. 23:12:53

A legtöbben nyilván igazolódni látjuk saját korábbi álláspontjainkat, jóslatainkat.
Én például azt, hogy Orbánban kódolva van a bukás és akkor járunk jól, ha minél kevésbé tudja magával rántani az országot a mélybe.
És most ez a fő kérdés. Ki és mi zuhan vele együtt.

ubul2000 2011.12.22. 23:13:34

Azt is megérné végigvizsgálni, mit jelentene az eu-nak egy kilépés. Mert végső soron ez is benne van a pakliban.

Az eu nyilván a végsőkig ragaszkodik az aranytojást tojó tyúkhoz, ezért védi körömszakadtáig Simort. A kilépéssel ez biztosan megszűnne. Ezért az eu nem fogja meggátolni a hiteltárgyalásokat.

Robinzon Kurzor 2011.12.22. 23:14:50

Kemény szavak ezek ...

Vajon van-e bármilyen összefüggés azzal, hogy az Alkotmánybíróság is fickósan ébredt a minap?

És a keménykedés esetleg kitart még a jövő heti rendkívüli teljes ülésre is.
(Tényleg, mikor ülésezett az AB a két ünnep között?)

Balduin 2011.12.22. 23:15:29

valahogy egyáltalán nem érzem viccesnek, hogy akár Brüsszelből, akár a miniszterelnöki irodából, miközben egymással birkóznak, közben egy országot, tíz millió magyar/EU állampolgárt dobnak be tétként...

2011.12.22. 23:17:03

@stoppard:
szegényeknek ebben a gazdasági helyzetben, amikor Görögország csődben, olaszok, spanyolok, portugálok, írek majdnem, (és én a franciák stabilitására se vennék be mérget) biztos kell a hely, ahová pénzt helyezhetnek ki. Mert Magyarország akkora tényező a világgazdaságban, hogy érdemes zsarolni. Tele vagyunk olajjal, szénnel, molibdénnel és más kurrens cikkel, hatalmas a gyártópotenciálunk, ha kiesünk, senki nincs, aki a helyünkre álljon.
A dolog úgy lenne lehetséges, ha a mi példánkon szeretnének példát statuálni egy lépés előtt álló nagyobb országnak... na de erre meg már ott voltak a görögök, sőt, az olaszok is...

civil polip 2011.12.22. 23:17:34

@Irsai Oliver: szerintem a Szózatra gondoltál :-)

Robinzon Kurzor 2011.12.22. 23:17:50

De ami a lényeg: mi lesz utána?

Az ellenzéket nagyjából leírhatjuk; kormányképtelen népség.

Van-e a Fidesz környékén épkézláb, használható vízió arról, hogy mi a francot kellene csinálni?
És van-e ember, aki meg tudja csinálni?
Mert Bajnait csak nem fogják leszerződtetni ehhez.

Ordnassac 2011.12.22. 23:19:38

Bár nagyon nem szeretem ezeket az összeesküvésszerű dolgokat, de Némethné jelölése mondjuk pont beleillik a klasszikus figyelemelterelési manőverekbe.

Most szinte mindenki arról beszél, hogy hűha, diploma nélküli miniszterünk lesz (mondjuk jellemző a magyar papírfetisizmusra), míg ez az IMF-ügy most egy picit hátrébb szorult volna, ha nem jön az Általános & Szegényé.

2011.12.22. 23:19:46

@civil polip: upsz, ez mostanság nem jópont... de legalább jól írtam fejből az idézetet...esetleg halálbünti helyett majd életfogytot kapok.

Ati91 2011.12.22. 23:20:31

"nnen már csak jó rendezés és ügyes szereposztás kell. A levél kiszivárog, a válasz pedig hatalmas nyilvánosságot kap. Mindenki számára manifesztálódik, hogy a kormányfő nem enged."

index.hu/tech/2011/12/22/nevtelen_hekkerek_tamadnak_a_fideszre/

a kettő talán összefügghet?

menőmano 2011.12.22. 23:21:13

Török Gábor!

Hát ez totálisan jó poszt! De hát egy "ilyen" politikai elemző mint Ön nem is írhatna mást.
:)

Nekem így első olvasatra:) totálisan a görög példa jut eszembe.
:)

2011.12.22. 23:22:35

@Ordnassac: figyelemelterelésre tökéletes eleve az, hogy itt a karácsony. A legeslegjobb időpont, hogy csak ideig-óráig gondolkodjon mindenki máson, mint hogy megvette-e már a halat a halászlébe vagy hogy Mari néninek még ajándék kéne kétezer alatt...

Ordnassac 2011.12.22. 23:23:23

@Robinzon Kurzor: meg aztán kérdés, hogy Bajnai tudna-e akár megfelelő parlamenti többség nélkül kormányozni. Ebben azért vannak kétségeim. Aztán Bajnai csak szimbólum, ahogy panelburzsuj kolléga a napokban megjegyezte, valahogy ilyesmi lenne egy Chikán Attila, egy Bod Péter Ákos, de még egy Járai Zsigmond is.

Valamelyik portálon (vagy origo vagy Népszabó, most hirtelen nem jut eszembe) egy cikkben volt egy utolsó mondatos megjegyzés, ha bekövetkezne a "valószínűtlen helyzet" (valahogy így fogalmaztak a fideszes források a cikkben), akkor Varga Mihály válthatná Orbánt.

Ordnassac 2011.12.22. 23:26:21

@Irsai Oliver: ez így van, nem véletlenül döntenek igen fontos törvényekről éppen holnap. Még el is intézték, hogy Csóti György is letehesse hivatali esküjét (talán még ismerős lehet a név a 90-es évekből, ő váltja Láng Zsoltot a listás helyen).

Ordnassac 2011.12.22. 23:27:56

@Robinzon Kurzor: @Ordnassac: sőt, még abban is vannak kétségeim, hogy parlamenti többség birtokában tudna-e két és fél évig kormányozni Bajnai.

lane 2011.12.22. 23:29:12

"Ha igaz az, amit a miniszterelnök az interjúban állított, nevezetesen, hogy az IMF-tárgyalásoknak nem kell nagy feneket keríteni, mert tulajdonképpen „nincs szükségünk a pénzre” és valójában „nem akarunk felvenni hitelt”, akkor a magyar kormányfő okkal lépte meg azt, amit politikai ösztönei diktáltak."

Miért is?

Ez nem igaz. EU jogszabály ellenesek a visszavonni kért törvények. Épp ez Baroso indoka.

A bakelitpolitológus az marad bakelitpolitológus...

török gábor 2011.12.22. 23:31:32

@lane: ha javasolhatom a következő mondat elolvasását, abból esetleg kiderül. nem lehet mindent egy mondatban, az csak a nembakelitpolitológusoknak megy :)

török gábor 2011.12.22. 23:32:38

@lane: rosszabb a helyzet, bocsánat, a következő 2 mondat kell...

xsasha 2011.12.22. 23:33:50

Kedves Gábor!
Hogy hátulról kezdjem - valóban casus belli akar lenni ez a Barosso levél, hiszen pontosan tudják, hogy az alkotmánynak január 1-én életbe kell lépni, tehát nincs mód az említett jogszabályok visszavonására. A görög és az olasz módszer zajlik éppen. De meglepődnék, ha ezúttal sikerrel járnának. Mindenesetre kemény fába vágták a fejszéjüket ezúttal.

Sokkal inkább érdekelne engem, hogy ebbe a félmondatba honnan is kerültek oda az idézőjelek?
- „nincs szükségünk a pénzre” és valójában „nem akarunk felvenni hitelt”-
Ilyet mondott volna Orbán? Vagy kit idéztél, kedves Gábor? Ez szerinted tisztességes eljárás?

Nekem életemben egyszer volt hasonló helyzetem, amikor 4 igazgató állított olyan helyzetbe, hogy nem volt hátra arc, és a mozgásterem látszólag előre meghatározott volt. Öten ültek velem szemben, és szinte a falnak szögeztek. Az elején. De az igazságtudat fantasztikusan felemelő érzése mellettem állt. Szinte semmi hatalmam nem volt, alárendelt voltam, de az igazság annyira átütő volt, hogy esélyük nem volt velem szemben. A végére hallgattak, mint a hal, és ezután minden informális kérésem is teljesült.
Ez az az alternatíva, amit kihagytál, kedves Gábor! Az igazság igenis számít, ha megfelelő kezekben van.

sirwalter 2011.12.22. 23:35:29

Kedves Gábor, nem olvastam minden eddigi bejegyzésedet, csak a többségét, de részedről ilyen "kalandos" gondolatkísérletre nem emlékszem... Persze szokatlan idők szokatlan dolgokat eredményeznek...

A lehető legegyszerűbb megoldás nem lehetséges: most OV ezt írta, aztán ők majd azt írják, aztán lesz egy tárgyalás-sorozat, aztán a kezdetben távolinak tűnő álláspontokat majd addig közelítik (akár a nemzeti szuverenitás egy részének feladásával is), amíg a - valamelyik - megállapodás meg nem születik. Nem ez a legvalószínűbb forgatókönyv? És majd OV elmagyarázza, hogy miért ez volt a lehető legjobb, amit a helyzetből ki lehet hozni.

Nem tartom valószínűnek, hogy OV lemond, és én azt sem tartom valószínűnek, hogy Barroso-éknak az lenne a szándéka, hogy őt elmozdítsák, miközben (mert annyira ismerhetik a magyar belpolitikát), hogy ennek a 2/3-os többségnek (azaz kivételesen stabil kormánynak) a legfőbb kohéziós ereje OV. Tényleg racionális döntés lenne részükről ilyeténképpen megbontani, talán veszélyeztetni ezt a stabilitást? Én nem hinném...

Mert ugye Görögországban, Olaszországban más volt a helyzet: ott kormánycserét "kényszerítettek" ki, bízva abbna, hogy az új kormányoknak nagyobb társadalmi elfogadottsága lesz. Itt meg épp az ellen dolgoznának, ha a gondolatkísérlet beigazolódna. Szerintem.

Tourist From An Other Space 2011.12.22. 23:36:00

Aláírta, a felcsúti csodacsatár!

Ordnassac 2011.12.22. 23:36:35

@lane: attól még reálpolitikai szinten okkal léphette meg (politikai karakánság mutatása), aztán az EU-s szervek majd egy jó év múlva hoznak leghamarabb döntést az MNB-törvény ügyében (ha bírósági szakaszba kerül a dolog). Gyorsan megjegyzem: nem vagyok Simor András nagy rajongója, de ez a mostani tervezet ebből a szempontból botrányos.

Aztán manapság a jogszabályellenesség nem számít valami ütős érvnek, mondom mindezt olyan emberként, aki jogászként szeretne megélni (a szockók idején se volt valami nagy érv, még ha kétharmad híján jobban számított).

2011.12.22. 23:40:54

@Ordnassac: az elmúlt hetekben valahogy elég sok beszélgetésem a politikára fordult olyan ismerősökkel, kollégákkal is, akikről tudtam, hogy megrögzött Fidesz szavazók. Kb. 90%-ban mondják, hogy Orbán nem normális, ebből elég, de mivel nincs senki más, akire szavazzanak, a következő választásokon is a fideszre szavaznak, mint a kisebb rosszra...
Szóval anno ugyan azzal nyert Gyurcsány is másodjára, hogy bárki, csak ne Orbán, de most már nincs is más, tehát marad minden, ahogy van (vesd össze az egyiptomi kanapé párttal, akiket senki nem lát, senki nem hall, miattuk mégis marad a status quo)
Bajnai szóba sem jöhet náluk, soha nem szavaznának rá.
Ha meg marad a Fidesz oldalán a labda, csak Mo. pénzügyminiszterét és/vagy miniszterelnökét másképp hívnák, szerintem akkor is Orbán irányítana, csak már a nevét, arcát se kellene hozzá adnia...

reservatio mentalis 2011.12.22. 23:40:57

Ez inkább pszicho, mint polito...

bigapples 2011.12.22. 23:41:36

Klassz kis összeesküvés elmélet, kár hogy sok benne az igazság. Azért nem eszik olyan forrón a kását, lehet nyomást gyakorolni Brüsszelből, de a nyomásgyakorlásnak is korlátai vannak.

Gyurcsány elég jól fogalmazta meg a lényeget: game of chicken-t játszanak a szereplők. Brüsszel nem lökheti csődbe az országot, ha az nem enged a magyar kormányfő elmozdítását célzó nyomásnak (ha van ilyen), mert az ország bedőlése nyugat-európai országoknak is nagyon fájna a bankjaikon, multinacionális cégeiken keresztül.

Lássuk be, alkuhelyzet van, bár kicsi a mozgásterünk, de azt ki kell h6asználnunk maximálisan. Egy politikusnál szükségszerűen elválik időről időre a cselekvés és a kommunikáció. Ami tény: a kormány jelentősen engedett a jegybanktörvény kapcsán, hogy a másik törvényjavaslatnál, ahol a brüsszeli nyomás sokkal kevésbé megalapozott, bekeményíthesse az álláspontját.

A kormány enged, így sokkal kevésbé lesz hivatkozási alapja az EU-nak, hogy olyan miatt büntesse Magyarországot, amibe nincs beleszólása ill ahol nyilvánvaló, hogy elsősorban politikai és nem gazdasági szempontok vezérlik.

Meglátjuk mi lesz, kemény 2-3 hónap tárgyalás jön. Számomra nyilvánvaló, hogy nem az a helyes megoldás, ha december elején feltesszük a kezünket, meg sem próbálunk a legkedvezőbb feltételeket elérni az IMF-EU kettőssel szemben és alávetjük magunkat olyan megállapodásnak, ami hosszútávra az EU szegényházában tartja Magyarországot (=adóharmonizáció)

civil polip 2011.12.22. 23:44:57

Annyiból jó ez, hogy felgyorsítja az agóniát. Hosszan haldokolni kellemetlen, fájdalmas és kilátástalan dolog.

Én nem hiszem, hogy a Fideszben mindenki hülye. Már a nagy számok törvénye miatt sem. Kíváncsi vagyok, ki lesz az, aki – nem is annyira lelkiismereti, mint inkább túlélési megfontolásból – elsőként dönt úgy, hogy ehhez már nem adja a nevét. Ha ez beindul, Vityára rászakad a trón.

sirwalter 2011.12.22. 23:45:51

@xsasha: talán Gábor (is) válaszol neked, de: az ""-es részek a ma esti 20:05-ös HírTv-s OV interjúból származnak (ennek apropo's -ján történt ez a TG bejegyzés, ha jól sejtem, ill. ez szinte biztos), és valóban elhangzottak ez a mondatok, kb. így, ha jól emlékszem.

Az utolsó bekezdéseddel mélységesen egyetértek, és biztatónak is tartom! :)

És ha már a biztatásnál tartunk: ha az embert a félelem vezérli, akkor a siker igencsak kétséges, mert a rettegés az biztosan nem jó tanácsadó, sőt bénító... Elemezni persze szükséges (?), de legalábbis izgalmas, én mégis abból indulnék ki, hogy megállapodás fog születni. Hála Istennek, nem ugyanaz a helyzet nálunk, mint Görögországban, vagy Olaszországban. És szerintem senki nem is akarja, hogy olyan legyen, az EU sem.

török gábor 2011.12.22. 23:45:51

@xsasha: szó szerinti idézetek az interjúból. jegyzeteltem :)

Ordnassac 2011.12.22. 23:46:17

@Irsai Oliver: jelen esetben kizártnak tartok egy EU által "támogatott" előrehozott választást, ezt sem a görögöknél, sem az olaszoknál nem pártolták (holott mindkét országban voltak erre tervek, hol ellenzéki, hol kormányoldalon).

2011.12.22. 23:48:00

@xsasha: szerintem önmagát, lsd. előző poszt.
Társadalmi támogatottsága viszont nincs Orbánnak... még, ha választást simán nyerne is: ugye, azokat a bizonyos százalékokat csak a biztos szavazók halmazán értelmezik, de Mo több, mint fele ma senkire nem szavazna.... Ügyes húzás volt OV-től, hogy kicsinálta Gyurcsányon keresztül az egész politikát...
Persze, mindez csak addig van, ameddig van gáz-víz-villany, tehát ameddig effektíve Kis János segédműszerésznek megvan a kis magánmenedéke. Ha netán majd semmit nem fog érni a fizetése, ha nem tudja megtankolni a tizenöt éves Golfot vagy a húszéves Skodát, ha megint nem lesz minden a boltokban, és majd Ausztriából kell hozatni a Fa tusfürdőt, akkor esetleg majd visszaterelődnek a népek, mert megértik: csak elvben nem az ő bőrükkel kereskednek a piacon a nagyfiúk...

inreallife 2011.12.22. 23:48:05

@ubul2000: vedd már észre, hogy most nem simorról van szó. 1 év múlva lejár a mandátuma, azt jelölnek helyette, akit akarnak. csakhogy a kormánynak már nincs 1 év türelmi ideje. jövőre vagy imf pénzből, vagy valutatartalékból kell kiváltania a lejáró hiteleket. ezért nem várnak mégegy évet. kurvára nem simorról szól... jó reggelt!

Ordnassac 2011.12.22. 23:48:28

@sirwalter: "Hála Istennek, nem ugyanaz a helyzet nálunk, mint Görögországban, vagy Olaszországban."

Milyen értelemben gondolod? Azonkívül, hogy nem vagyunk az euróövezetben? Komolyan érdekel a válaszod.

sirwalter 2011.12.22. 23:49:35

@bigapples: kb. az egésszel, de főleg az utolsó bekezdéseddel teljes mértékben egyetértek, szerintem is kb. ez a motiváció, ill. stratégia, és hát kb. ez zajlik.

=nessuno= 2011.12.22. 23:49:44

@ubul2000: Bizonyára ki lehet lépni. Elszámolunk, mit fizettünk be, milyen pénzek jöttek ide, aztán elköszönünk. Lehet vitus táncot járni a jobbikosokkal...:))

ulrike (törölt) 2011.12.22. 23:50:36

Továbbra is azt gondolom, Brüsszelnek (helyesebben: megbízóinak) nem OV feje kell, OV nem tétel. Az EZ paktum megerősítése a tétel, még mielőtt Franciaország új elnököt választ.
Brüsszel ilyen politikai játékot egymaga nem is játszhat, bár az mindig is elő szokott fordulni, hogy amikor a nagyfiúk (nagylányok?) kiadják az előre jelet, előcsatározóik magántartozásaik törlesztésére is felhasználják az alkalmat. Brüsszelnek a múlt heti egyezmény támogatása kell.
OV azért annyira nem együgyű, hogy egyhúzásos, könnyen átlátható, kiszámítható trükköknek felüljön. El kell ismerni, fideszék nagyon figyelmes és eredményes tanulói voltak Machiavellinek.

Ordnassac 2011.12.22. 23:52:06

@török gábor: tudom, hogy off, de a "Némethné-ügyhöz" mit szólsz? Csak egy mondatban.

Amúgy jó újra kommentelni látni téged.

bigapples 2011.12.22. 23:52:35

@Ordnassac: nem hiszem, hogy XYné kinevezés elterelés. A médiacirkusz körülötte meg szerintem inkább arról szól, hogy most már mindenre válogatás nélkül lőnek a baloldali és az elvileg független médiumok, bármit csinál a kormány.A leendő miniszternek van valami főiskola-ekvivalens végzettsége és jól ismert gazdasági előélete, mégis úgy tálalja a sajtó, mintha valami papír nélküli titkárnőt nevezne ki a Fidesz miniszternek.

Számomra egészen elképesztő, hogy azért is támadják, mert az asszonynévét, az XYné-t használja. Az ő korosztályánál, illetve az idősebbeknél ez teljesen általános. Ha egész életében XYné-ként dolgozott és épített ki karriert, miért lenne elvárás, hogy Serényi Zsuzsa néven legyen miniszter?

sirwalter 2011.12.22. 23:53:12

@Ordnassac: abban az értelemben, hogy nálunk nem 100% fölötti az államadósság mértéke, mint ezekben az országokban, azaz (jelenleg) messze nem állunk olyan közel az államcsődhöz mint ők álltak / állnak, és nálunk kivételesen stabil kormánytöbbség van, míg náluk kvázi elvesztették a kormányok a társadalmi támogatást, ezért tudták - tkp. külső nyomásra - viszonylag könnyen lecserélni a kormányokat. Azért ezek nem elhanyagolható különbségek, szerintem.

lane 2011.12.22. 23:53:13

@török gábor:

Ezt írod Gábor: "Egy politikus, aki politikáját a nemzeti szuverenitás fogalma köré építette"

És ezt mondta a miniszterelnök pár hete:

Viharos év következik
2011. december 12.
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása. - részlet

"Nem véletlenül csatlakoztunk az Európai Unióhoz; igenis, az Európai Uniónak van, lehet, és ha jól csináljuk dolgunkat, lesz is jövője. Tehát szétesést, megbukást, megszűnést, rossz stratégiai, geopolitikai döntést vizionálni szerintem idő előtti, és azt kívánom Magyarországnak, hogy az önök jóslatai ne váljanak be; azt kívánom Magyarországnak, hogy a Jobbik jóslatai Európára nézve ne teljesüljenek, mert ha Európa szétesik, az nekünk rossz; ha az eurózóna megszűnik, az nekünk rossz; ha Európa nem tudja összeadni az erejét, az nekünk rossz. És fel nem foghatom, hogy önök, akik nemzeti elkötelezettségű emberek egyébként, miért akarnak rosszat Magyarországnak, ahelyett, hogy azon gondolkodnánk, hogy ebben az erősödő, hosszabb távon reményeink szerint erősödő Európában hogyan tudnánk a számunkra leghasznosabb, érdemeink szerinti helyünket elfoglalni. Európa erejét tehát ne becsüljék alá!"

www.miniszterelnok.hu/beszed/viharos_ev_kovetkezik

Azt gondolom, hogy egy dolog a populáris retorika a "zembereknek" és egy másik válaszolni Baroso-nak. A miniszterelnök a Parlamentben (!) világosan kifejezte EU-s tagságunk iránti elköteleződését. Ebben az esetben pedig nem válaszolhatta volna azt Baroso-nak, amit válaszolt, és amit Te
politikai racionalitásnak nevezel. A politikai raciolnalitás éppen ennek az ellenkezője.

Vagy! Vagy mást kell feltételeznünk, de akkor miért nem arról írtál? :)

Nash vs. Keynes 2011.12.22. 23:53:42

Az IMF tárgyalók látványos hazarendelése és a Barosso levél kiszivárgása elég egyértelműen arra utal, hogy tervezett a játszma. Engem valamiért akkor sem lelkesít, hogy az elmútnyócév után pont most kezdenek el szívatni minket, amikor tényleg lényeges dolgok változnak, csak mert ittmaradt egy marha nagy adósság és nem az emberek nyomorba döntésével akartunk kimászni a szarból.

panelburzsuj 2011.12.22. 23:54:09

Van azért harmadik út. Méghozzá "sajátosan magyar" ...

A padlássöprés, népnyúzás, békekölcsön, társadalmi munka - a határ (újra...) a csillagos ég! És amennyit eddig megláthattunk a Fidesz által gyakorlatban (jogszabályokkal) megcélzott társadalomképből, nincs azért túl nagy szakadék az "önerőre támaszkodó büszkeség" és a "mindenkiannyitér, amennyijevan" tanyasi lézermeritokrácia közt.

Ahol az (ál)messiási öntudat gyalul, ott mindig több forgács hullik.

2011.12.22. 23:55:30

@sirwalter: "nem ugyanaz a helyzet nálunk, mint Görögországban, vagy Olaszországban"
Mert tudja valaki, hogy itthon mi a helyzet? Már, hogy mi az IGAZI helyzet?
Az átlag görög tudta, hogy "mi a helyzet" ?(ha ő csak becsületesen dolgozott, meg akart élni a maga módján, de nem tudta igazán, mi megy fent)
Az előző IMF hazazavaráskor még voltak kétségeim, hogy ezek a fiúk látnak valamit, amit senki, és varázsolnak néhány ezermilliárdot a kalapból, és tényleg nem kell a csúnya, gonosz nagybácsitól, aki még a micsodáját is odadörgöli, kölcsön, de miután pár hete megint odamentünk kuncsorogni... vagy olyanok vagyunk, mint az egyszeri vadász, aki csak sz**ni jár a kocsmába, vagy tényleg kell valami.... akkor meg Isten irgalmazzon nekünk,

panelburzsuj 2011.12.22. 23:58:51

@Ordnassac: @török gábor:

Azért a "mezítlábas prosfesszor"-teóriámba beleillik, nem?

(aka: plebejus kormányzat plebejus demokráciája, "nem szeretem az eliteket", ... )

bigapples 2011.12.22. 23:59:37

@Ordnassac: Magyarországon a folyó fizetési mérleg pozitív, jelentősen pozitív a külkereskedelmi mérleg, kezelhető adósságpálya, 3% alatti hiány 2011-ben, de 2012-ben is, jóval kisebb államadósságunk, ami csak a forint árfolyammozgása miatt nem csökkent számottevően és a valutatartalékunk 3,5x nagyobb, mint volt 2008-ban.

A görögöknél nagyon, nagyon nem ez a helyzet

sárkányfő 2011.12.23. 00:01:37

Csődbe fogja vinni az országot ez a barom.

Leveskocka 2011.12.23. 00:01:37

Én úgy vélem, a rendszerváltás igazából akkor jön el, amikor a régi rendszer ivadékai (Horn, Apró révén Gyurcsány, stb.) és maga a "rendszerváltó nemzedék", Orbánnal az élén, kipusztul.
Az ifjabb nemzedéknek, akik már ott ülnek a Parlamentben, bármely oldalon állnak, jut ideje arra, hogy viszonylagos vélemény- és gondolatformálási szabadság környezetében tanuljon az elődök hibájából.
A 90-es évek elejétől indult, úgymond színházi felvonásszerű, négyévenkénti váltással megelégedtek az akkori politikusok. Mára már más a helyzet, ez látszik a Fidesz törvényalkotási viselkedésében, határozottan hosszabb távra terveznek, ehhez viszont átgondolt politika kell, mert a szavazók mindig az 'egyszeri ember' szempontjából nézik a dolgot, már máshogy kell lavírozni, hogy ezt valamelyik párt elérje. Magyarul, ehhez le kell az asztalra tenni valamit.

Bulat Okudzsava 2011.12.23. 00:04:03

Az nem kérdés, hogy a saját politikai halálos ítéletét aláírta. Az csupán a baj, hogy ezzel együtt az országét is. Megkezdődött a végjáték, Orbán lép és a magyar gazdaság 2 lépésben mattot kap. A jövőnkre nézve tanulságos, hogy Argentinában az államcsőd idején a peso 3,5-szeres gyengülést mutatott (www.vakmajom.hu/). Azt javaslom ne számoljuk ki, hogy ez milyen euro- és dollár-árfolyamot jelentene nálunk...

ubul2000 2011.12.23. 00:05:54

@inreallife: Pontosan azért szól simorról, mert egy normál jegybankelnök támogatná az országot, nem ellen menne.

Ordnassac 2011.12.23. 00:07:20

@bigapples: mondjuk azért jól lehetett volna kommunikálni, hogy női minisztert kíván Orbán kinevezni (meg is lep, hogy ez a kormányzati kommunikációban nem is került szóba), plusz egy kis csámcsognivaló a médiának.

Arra szerintem ők sem számítottak, hogy a diploma kérdése (mondjuk ez szerintem is irreleváns) és az, hogy szinte semmi sem tudható róla (még a legutoljára megjelent Ki kicsodában sincs életrajz róla), ekkora vihart fog kavarni. Ehhez pedig nem kell csúnya balosnak lenni.

Ami az asszonynevezést illeti, ott inkább az lehet a probléma, hogy nemzetközi porondon a Lászlóné Németh nehezen lesz értelmezhető, másrészt sok "díszelvtársnő" futott asszonynevén (pl. Nagy Józsefné és Keserű Jánsné könnyűipari miniszter vagy Vass Istvánné, az OGY első női elnöke, van ki neveket ismeri?). Persze ez most csak az én gondolatjátékom.

sárkányfő 2011.12.23. 00:08:45

Most megmondom előre:

Ugyanazok, akik most is folyamatosan Orbán mellett kommetelnek (tök függetlenül attól, hogy az épp mit mond vagy csinál, és hogy mennyire mond ellent korábbi önmagának), ugyanazok még akkor is mentegetni fogják Orbánt, amikor beüt majd az államcsőd. Akkor is hibás lesz mindenki aki csak eszükbe jut, de Orbán az nem.

Emberek, tegnap kaptuk meg a 2. bóvlit! Tán holnap jön a 3.! A forint már meg is roggyant. És erre Orbán azt mondja: nem??? Eszénél van ez a barom?

jackkapitany 2011.12.23. 00:08:47

@török gábor: Gábor, ez a bejegyzése most nem tetszett. Már magát is megfertőzte az összeesküvés elmélet láz?
Értem én hogy gondolatkísérlet, de ugyan ilyen logikusan levezethetnénk azt is hogy Orbánt a szabad kőművesek szektája irányítja... De nem tesszük mert ennél komolyabb emberek vagyunk.
Occam borotvája: Szerintem némileg értelmesebb magyarázat, hogy a helyzet az pont az, aminek látszik. A jegybank létezésének fő célja az infláció elleni küzdelem, miközben a mindenkori kormányoknak a pénzkibocsátás bevételt hoz. Ezért független a két intézmény, mert az egyiknek érdeke fűződne az inflációhoz, a másik pedig pont az ellen létezik. Ahol nem független a jegybank, ott kimutatottan sokkal erősebb az infláció és magasabb a munkanélküliség. Alap pénzügyi/gazdasági ismeretek.
Az EU és az USA pedig azért ilyen határozott ebben a kérdésben, mert ahhoz fűződik érdekük hogy Magyarország ne legyen fizetésképtelen azért, mert a kormány a devizatartalékokból és a pénzkibocsátásból tömi be a költségvetési lyukakat. Nem szerető gondoskodásból teszik ezt, hanem mert mind az IMF mind az EU nem látna jó ideig pénzt tőlünk ha csődbe megyünk. A görög csőd sincs még lezárva, nincs potenciál egy újabb államcsődöt finanszírozni.
Eszük ágában sincs csődközeli helyzetbe ügyeskedni az országot, csak azért mert nem tetszik nekik Orbán stílusa...Ez nem az óvoda, a pénz beszél nem a szimpátia.

hegyilány 2011.12.23. 00:09:38

„nincs szükségünk a pénzre”, vagy ha mégis szükség van rá, ez az "esemény " ismét hitelvesztése a kormánynak.
Attól sokkal komolyabb a helyzet, mint ahogyan, amit most a kormányfő a tőle megszokott, egyfajta népbutitós stilusban előadott. :)
.................
"Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt"

A jegybanktörvény tétje lehet az, amelyről két hete, az MR1 Kossuth Rádióban beszélt a miniszterelnök: „a jegybank óriási pénzeket kezel… mozgósítani lehet” – vélekedett Orbán Viktor. (Néhány nappal később azonban Matolcsy György ezt cáfolta. „A devizatartalék ilyen felhasználása szigorúan tilos” – közölte a nemzetgazdasági miniszter.)

csak remélni tudja, hogy az új jegybanktörvény nem azért születik, hogy a kormány rátehesse a kezét a pénzre. „Egyetlen ország van a világon, ahol ez megtörtént. Argentína.

Ott azért rúgták ki a jegybankelnököt, mert a kormány rá akarta tenni a devizatartalékra a kezét, és rá is tette. Tehát van ilyen a világban – de mondom – erről velem még senki nem beszélt” – közölte Simor András."

Lehet akármit válaszolni a Barroso-nak, ezt a "cselt" ha valóban ez lenne a terv nem fogják hagyni.

megszűnt 2011.12.23. 00:09:46

Több kérdés fogalmazódik meg egyszerre.

- Kell a hitel vagy nem? – ez rögtön az első.
Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató főmunkatársa szerint kell, mert 2012 áprilisában elfogynak tartalékaink.

- Csődközeli állapotba sodorhatja-e ez az országot?
Valószínűleg.

- Felmerülhet, hogy egy miniszterelnök eltávolítására irányulhat a manőver?
Azt mondják: szerelemben és háborúban mindent szabad.

lane 2011.12.23. 00:10:01

@Ordnassac: OK. Igazad van, de akkor a MNB valutatartalékaira pályázik, a "családi ezüstre", aminek elköltése pedig rendkívül felelőtlen lépés. Ebben az olvasatban, ahogy írod "egy évig el lehet húzni így", de akkor TG-nek erről a felelőtlenségről kellett volna írnia! Nem ismét kerülgetni a forró kását, bakeltipolitológus módjára.

Ordnassac 2011.12.23. 00:11:03

@sirwalter: @bigapples: köszönöm a válaszokat!

@török gábor: @panelburzsuj: mondjuk elég Janus-arcú a dolog, hiszen Némethné mégiscsak egy állami bank alvezetője volt eddig és évekig az OTP-nél volt vezető beosztásban.

sirwalter 2011.12.23. 00:13:23

@Ordnassac: bocsánat, de én örülök, hogy nem kommunikálták a "női miniszter"-"női kvótát" -t, ami inkább amúgy is a "másik oldal" vonala", de én pl. frászt kapok tőle, mert önmagában értelmetlennek tartom ezt a "női kvóta" dolgot. Minden estre az interjúban a "rácsodálkozás", és a hozzá fűzött "magyarázat" jól hangzott szerintem, többet ez a női vonal nem is érdemel, szerintem.

A Ki-Kicsodában én is benne lehettem volna, ha rendelek utána egy példányt 40 ezerért... (ennek jelentőségéről szerintem ennyi elég...)

Lehet, hogy nem olyan fontos, de kielégítő magyarázat volt a Gör. o. - Olasz o. - M.o. különbségét magyarázó válaszom?

2011.12.23. 00:14:11

@Nash vs. Keynes: a rosszhír az, hogy bűvészkedhetsz ameddig akarsz, ha nem csak egyszeri, azaz hosszabb távon semmit meg nem oldó bevételeket zsákolsz be (manyup, jegybank tartalék), nincs más, mint hogy valaki(k)nek fájdalmat okozol. Állandó bevételi források és csökkentett kiadási tételek kellenek. Csak pont úgy, mint a háztartásodban.
Nincs is Mo-n semmi más baj, mint hogy tizenévek óta mindegyik kormány félt attól, hogy itt az emberek egy részének nagyon rossz lesz, ezért majd jól nem szavaznak rájuk, és mindig csak óvatosan kapirgáltuk a ragtapaszt, hogy ne fájjon.... A gond az, hogy a ragtapasz alatt rohadni kezdett a seb, elfertőződött, ha most is az a szöveg, hogy "ne a zemberek fizessék meg", akkor rámehet a lábunk...
Semmi bajom nem lenne Orbánnal, ha nem rövidtávú (igaz, roppant betyáros) cseleken, meg saját maguk bebetonozásán törné a fejét, hanem olyasmin, amiről csak szó volt, de aztán valahogy mégse lett belőle lóf*** se (lsd. Széll Kálmán terv)

sirwalter 2011.12.23. 00:16:19

@Ordnassac: ja, a válaszra közben reagáltál, OK! :)

inreallife 2011.12.23. 00:16:24

@ubul2000: meséld el hogyan tudná támogatni magyarországot? még mielőtt a kamatemelést a nyakába varrod, előre szólok, hogy a fidesz emberei vannak többségben és a többség szavazott a fél százalékra. az terelés, hogy simorról szól. de várom a válaszod, tényleg érdekel, simor mivel tudna segíteni?

panelburzsuj 2011.12.23. 00:17:33

@Ordnassac:

Most nincs kedvem forrásolgatni.

De ha megígéred, hogy korrekt leszel a mérlegelésben, összedek neked néhány "munkásigazgatót" a párhuzamba állított korból. Mondjuk honnap ilyenkorra. (Karácsonyi pakk - csak neked .. :)

(Addig is mélázz el a mezítlábas párhuzamon: Micsurin-Liszenko-Sztálin, Kopátsy- Matolcsy (Cséfalvay:) - ... )

ulrike (törölt) 2011.12.23. 00:18:33

@xsasha: Végre rájöttél, mi az amitől a fidesz elkezdett félni:'Az igazság igenis számít, ha megfelelő kezekben van.'
P.S. A 4 igazgató felett aratott bravúros győzelmedhez utólag is gratulálok.

panelburzsuj 2011.12.23. 00:18:42

@Ordnassac:

Némethné 1990 előtti múltja a döntő. D-xxx ... (?)

Ordnassac 2011.12.23. 00:19:59

@sirwalter: mondjuk a nők részvétele kapcsán vitatkozhatnánk, mert szerintem nagyon nem jó, hogy ilyen alacsony a nők részvétele a közéletben (csak Málta múl alul minket e téren EU-szerte), de nem akarom teljesen szétoffolni a posztot.

Ami a KK-t illeti, azért mégis egy hivatalos MTI-kiadványról volt szó (2008 óta nem adják ki). Amúgy is csak példaként hoztam, hogy még én, mint politika- és netzabáló sem találtam túl sokat róla miniszterré jelölése előtt és ugye az életrajz visszatartásával (amit mondjuk nem értek) sem segítették az infógyűjtést róla. Egy ennyire sötét ló jelölése ilyen vészterhes időkben nem tudom mennyire szerencsés.

GR és I kapcsán a válaszok annyiban kielégítőek voltak, hogy el tudok indulni ebben a kérdésben. :-) Bár valószínűleg a két ország nem túl jó összehasonlítási alap.

hegyilány 2011.12.23. 00:20:35

Össze-vissza nyilatkozások már megint (amit a másfél év alatt megszokhatott a világ?) Ha nem tévedek Rogán A. sietve közölte, hogy eszük ágában sincs elmozditani Simor A. miután felröppent a hir, amit ott fent bemásoltam. )

A kormányfő politikai támadásról vizionál.

Én pedig azon vizionálok :), hogy elfogy a téeszesitett pénz tavaszra? akkor jöhet a csődközeli állapot.
Itt jön a képbe Merkel- és csapata", elzárják a pénzcsapokat, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.
Görögország) mert úgy gondolom azt nem fogja hagyni a emlitett csapat:)., hogy Argentina legyen.
???

sirwalter 2011.12.23. 00:23:17

Én már fáradok, lassan nyugovóra térek...

Búcsúzóul: kétféle ember van ebből a szempontból, szerintem:
1., aki szeret elemezni, mérlegelni, esélyeket latolgatni, és ideje, energiája is van hozzá... ;)
2., és akinek szüksége van a félelemre, szorongásra, rettegésre (szinonímák, persze), szóval amolyan "negatív energiákra..."

A 2. csoporthoz hiába szólnék, ezért az 1. csoportbelieknek mondom: én tehát nem vizionálnék államcsődöt, elszegényedést, bezárkózást, izolációt, mert - szerintem - van annyira reálpolitikus OV és a Fidesz, hogy ezt ne engedje meg. Addig azonban, amíg van esély minél jobb pozícióval befejezni ezt a tárgyalássorozatot, addig küzdenek és "huzakodnak". Én így látom.

Ezért is fogok most kiválóan aludni... ;) Mindenkinek jó éjszakát!

2011.12.23. 00:25:09

@bigapples: majd ha elfogynak az egyszeri bevételek, akkor kiderül, hogy ott állunk meztelen seggel a színpadon... ráadásul ezekért egyszeri bevételek is hiányozni fognak egyszer valakiknek, aki majd épp nem kap nyugdíjat, még annyit sem, mint amennyit a manyup fizetett volna, mert hopp, pont mint Rákosiék az újjáépítésre (meg sok minden másra) elköltötték az aktív keresők befizetését, nem nekik tették félre, fektették be, hanem jól felélték.
A különbség meg ugye parányi: Rákosi idején született a Ratkó nemzedék, akik még voltak annyian, hogy remélhető volt, megkeresik a pénzt, de mi meg már csak fogyatkozunk, azaz rengeteg embernek kéne majd akkor nyugdíjat fizetni, amikor jóval kevesebb aktív kereső lesz. Tehát vagy az aktuálisan aktívak fogják a fizujuk uszkve 90%-át járulékba befizetni vagy neked és nekem nem lesz nyugdíjunk...
Igaz, kevés lesz az elégtétel majd akkor, hogy beszélgetni fognak az Orbán kormány felelőtlenségéről...
Pont, mint ha lenne egy megtakarításod, amiből azt szeretnéd, fussa arra, hogy a gyerek a legjobb egyetemre járjon. De kéne a gázszámlára pénz, és Te spórolnál, mondjuk nem mennétek nyaralni, vagy eladnátok az asszony autóját, hanem elköltenétek ezt a megtakarítást, aztán a gyerek meg majd csináljon, amit akar, ki nem sz*rja le...

Ordnassac 2011.12.23. 00:25:14

@Irsai Oliver: na igen, csak akik ugye a költségvetési szigor apostolaiként mutatják magukat (élükön a nagy bajszos EP-képviselővel) általában ott húznának meg, ahol már amúgy is elég szar a helyzet... Egy legatyásodott néppel nem lehet igazán gazdaságot építeni.

@panelburzsuj: szedd nyugodtan össze őket, kíváncsian várom. :-) Bár azért egy mostani OTP-t és egy MFB-t nem hasonlítanék össze egy akkori gyárral vagy pénzintézettel.

Bulat Okudzsava 2011.12.23. 00:27:06

@Ordnassac:

Teljesen mindegy, hogy milyen nagy cégeknél milyen pozícióban volt Németh Lászlóné, van-e diplomája vagy nincs, ha miniszteri tervei kapcsán csak ennyit tud nyekegni: "Első, amire fókuszálni szeretnék az lehet a kormányzati tervekhez kapcsolódó megvalósítási folyam... <ööööö> megvalósítási <ööö> tevékenység <ö> igen: gyorsítás, gyorsítás mindenképpen!", akkor jó érzésű kormánypárti képviselő is lesüti a szemét, még ha meg is kell szavazni a jelöltet a parlamenti bizottságban...

Ekkora hiány van képzett és tehetséges káderekből, vagy mindenki más visszautasította, hogy miniszteri szerepet vállaljon Orbán Viktor Ideiglenes Kormányában?

Ordnassac 2011.12.23. 00:29:03

@Bulat Okudzsava: kezdésként valóban nem volt valami jó, tartok is tőle, bár lássuk meg, hogy mit csinál miniszterként. (Tartok tőle, hogy semmi érdemlegeset.)

Lehet, hogy ő lesz az új Draskovics Tibor vagy Pepó Pál, lehet, hogy belejön a dologba.

Viktus 2011.12.23. 00:30:05

@ubul2000:

"Az eu nyilván a végsőkig ragaszkodik az aranytojást tojó tyúkhoz"

Matolcsy adja neked az anyagot? :D:D:D:D kevesebbet kellene tolni belőle.

inreallife 2011.12.23. 00:31:08

@török gábor: én is láttam az interjút, tényleg mondta.

de mondjuk vicces volt, ahogy a feltűnően szabadon kérdező riporternő feltette azt a kérdést, hogyha az imf jön, akkor én megyek kérdést. nézd vissza, egyszer sem mondta ki, hogy ilyet nem mondott. helyette kitért, hogy ennek a kérdésnek nincs is így értelme. a konkrét kérdésre megint nyelt egyet, és megint kitérő választ adott. ugyanez volt a kínai befektetőkkel kapcsolatban is. most a néni vagy megüti a bokáját, vagy viktor bukásán dolgozik már a hírtv is. legalábbis ez nem az a fajta baráti eszmecsere volt...

a másik, amit a portfolión olvastam, és voltaképpen egyet is értek azzal a véleménnyel, hogy megint megy a kettős beszéd. csak most már orbán próbálja a hitelességével alátámasztani, mert más már nincs. közben a háttérben pleschinger gyula) már ki is egyeztek, hogy január hányadikán mit fognak módosítani. 1000%, hogy így lesz, mert a törvényt el kellett fogadni jan1-ig, majd legfeljebb felvizezik, de a törvénynek lennie kell az alkotmány szerint.

Nash vs. Keynes 2011.12.23. 00:33:56

@Irsai Oliver: Nekem van egy sanda gyanúm, hogy szél kálmán ter még el sem kezdődött igazán, másrészt barossoék sem azért bacogatnak minket. Könyörgöm, mi a franc közük van ahhoz hogy hány kulcsos az adókulcs és hogy csak 2/3-al lehet e megváltoztatni. Állandóan az jön vissza felőlük, hogy napi aktuálpolitika szintjén ugatnak bele a belpolitikánkba. A bankadó és a különadók adósmentés előtt meg 6 éven szó nélkül hagyták, hogy hazudjunk valamit az aktuális deficitünkről. Tudjuk az erősebb kutya szexuális szokásait, de kicsit erős, hogy állandóan olyasmit kifogásolnak amire máshol is van precedens (pl majd az összes szomszédunknál az MNB-PSzÁF egy szervezet). Eleve "kreatív" jogalkalmazást feltételeznek, ami igaz is lehet, de hol nem?

hegyilány 2011.12.23. 00:34:12

Mielőtt végleg elmenne aludni, Tisztelt sirwalter kizárólag Önnek. Olvassa el ha kérhetem. Ennyit a vizonálásról? a "huzakodásról".

A pénz világával nem tud szórakozni Orbán Viktor, mert el fogják söpörni – ezt Róna Péter mondta az Egyenes Beszédben, még azelőtt, hogy megszakadtak volna a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val.

A közgazdász szerint ezt a csatát a miniszterelnök nem tudja megnyerni, az elképzelései használhatatlanok. A szakember szerint nem ördögtől való a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonása, erre ugyanis van külföldi példa, de a magyar kormány gyakorlatilag egy holdingot javasol a két szervezet felett, ami páratlan.

Róna Péter szerint az elképzelés ütközik az Európai Uniós szerződésekben vállaltakkal. A közgazdász szerint ilyen javaslatot csak az után lehetne bevinni a Parlamentbe, hogy az MNB-hez és az Európai Központi Bankhoz is beterjesztették.

A magánnyugdíj-pénztári befizetések végleges eltérítésével kapcsolatban azt mondta a szakember: a pénztárak halálra vannak ítélve.

Róna Péter szerint az ország működőképességének fenntartásához alapfeltétel lenne a jogállamiság és a jogbiztonság, de ezt a kormány szétverte."

Tehát itt még csatát sem tud nyerni a kormányfő, nemhogy háborút.

Ordnassac 2011.12.23. 00:41:13

@Nash vs. Keynes: az adójogszabályok alapjainak kétharmadossá tétele bizony igencsak szűkíti egy kormány mozgásterét, ez pedig európai szintű gazdasági probléma lehet. Szóval ebből a szempontból érthető a dolog. Nincs is sehol ilyen. Amúgy szinte bizonyos vagyok, hogy ha a szocik csinálták volna ugyanezt náluk meglévő kétharmad esetén, a Fidesz süvített és tüntetéseket szervezett volna ellene. Jelzem: jogosan.

Másrészt európai adójogszabályok most is léteznek.

2011.12.23. 00:43:06

@sirwalter: komolyan mondom, soha nem szurkoltam a fidesz ellen, csak azért, hogy igazam legyen. Ha ők elrontják, sajna nekem lesz szar, és nincs az a pénz, hogy ne azt válasszam, hogy jobb legyen nekem és max. nincs igazam. (ilyen hedonista vagyok)
Szóval, nem rettegtem mikor OV nyert, mint anno a Hírtévén látott moderátor csaj, aki könnyezve kérdezte a szakértőt Gyurcsány 2. győzelme után, hogy "hogy lehet itt majd élni???) , hanem erősen reméltem, hogy felhagy az ellenzékben mutatott tevékenységével, és megmutatja , hogy igenis kellenek reformok.. hiszen neki lesz hozzá többsége.
Ehelyett? Reformok persze vannak, de főként közigazgatásiak, és látni kell, nem attól fogunk jobban élni, ha Magyarországnak hvínak minket vagy új választási körzetek lesznek, hanem ha pl. rendbe teszik az egészségügyet...
Megint csak pont úgy, mint otthon, mindegy, hogy az asszony Kovács Bélánénak hívják vagy Kovácsné Májer Arankának, netalán Kovács Arankának, ha nincs ablak a házon, és nem dolgozik egyikőnk sem, nem biztos, hogy az anyakönyvi hivatal az első hely, ahová be kell menni nevet módosíttatni...

És ad 1: Spekulálhatunk, de kérdés , hogy érdemes-e elmenni Orbánnak a falig, addig, amíg mindenki infarktust kap, meg elveszíti a hitelességét... ez tényleg az a játék, hogy ki rántja el előbb az autó kormányát: mi vagy a szembejövő....
Ha egy páncélozott mercivel, saabbal vagy tankkal lennénk, nem is lenne miért aggódni. Na bumm, ha a másik nem, akkor sincs semmi. Csak Magyarország nem egy páncélozott merci, hanem egy trabi, kispocak... lehet próbálgatni a dolgot, de nem biztos, hogy -nemzeti büszkeség ide v. oda- abban a helyzetben vagyunk, hogy ne csak bogárnak nézzenek, ha felkenődünk majd a szélvédőjükre.

Nash vs. Keynes 2011.12.23. 00:53:33

@Ordnassac: részemről nem igénylem az 1 kulcsos adó 2/3-os törvénybe foglalását és nem is vagyok szakértője az eu adójognak. Másrészt meglepne ha konkrétan értelmezhető rendelkezés tiltaná ezt az EU-ban. Az államadósság csökkentésének az alkotmányba foglalása ettől jobban csökkenti a köv. kormányok mozgásterét de ezt mintha nem reklamálnák, de tán a lengyeleknél erre is van már elfogadott példa. A gazdagabb és fejlettebb államoknak nem érdeke, hogy az elmaradottabbal versenyképessége az ő rovásukra javuljon. Addig jó amíg nyírni való birkák vagyunk. "Feltörekvő piacok" korrupt lefektethető politikusokkal (lásd a bankok szabályozásának a hiányát eddig) és jókora extra profittal. Amikor zsebre megy a dolog Európa nem európai.

márta)) 2011.12.23. 00:54:54

A kormány 5 milliárd eurót szemelt ki magának a devizatartalékból
2011. december 22. | 23:48 "

A napilap csütörtökön este megjelent cikkében arról számolt be, hogy a szerdai kormányülésen semmi sem utalt arra, hogy Orbán Viktor meghátrálna José Manuel Barroso levele láttán.

A lapnak nyilatkozó kormányközeli források azt mondták, hogy a kormányt nem lepte meg az S&P szerda esti lépése.

"Januárban valószínűleg a Fitch is megteszi ezt" - mondta egyikük.

Orbán Viktor ragaszkodik az új jegybanktörvény azon eleméhez, ami egy új alelnököt és két új monetáris tanács tagot helyez az MNB-be.

Ennek oka, hogy így beleszólhat akár az alapkamat meghatározásába és hozzáférhetne a jegybank 35 milliárd eurós devizatartalékához. A kiszivárgott hírek szerint adott esetben ötmilliárd eurót használna a kormány a likviditás biztosítására "

Bocsánat! De én jobban szeretek másolni mint írni. S ebben a másolatban sok-sok minden benne van?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.23. 00:55:17

@bigapples: kezelhető adósságpálya? Hümmm.

+- 0% növekedés
+ 7% aukciós kamat
+- 3% tervezett hiány
| a gazdasági miniszter egy idióta

Mi a nem kezelhető, ha ez még az?

tarackos 2011.12.23. 00:57:45

@Robinzon Kurzor: Ezeket az opportunista szarházi nímandokat akkor is szét kell zavarni, hiába nyalják UTÓLAG a nép valagát. A manyup lóvénak annyi, ez a lényeg, ezért min. spájeszer, feszítővas, hegesztő pisztoly...

2011.12.23. 00:58:11

@Nash vs. Keynes:
olyan játék a világon nincs, amibe beszállsz, sőt, bekönyörgöd magad, aztán utána elkezded verni az asztalt, hogy nem tetszenek a szabályok...
Hacsak nem Te vagy Chuck Norris. De valamiért úgy tűnik, a világ olyan szar hely, ahol Chuck Putyin és Chuck Obama sem igazán tud/akar változtatni a szabályokon.
Vagy az ellenfél (ellenség) akkora, hogy még Chuck Norris sem kezd vele...
De jó, mi szittya nép vagyunk, nekünk ez a vérünkben van, hajrá: de akkor nem kell ugatni, IMF-hez menni, tárgyalni, Eu ülésre menni, egész éjjel szenvedni és hajnalban végezni: tessék karakánnak lenni! Ki kell lépni a francba az egészből, aztán majd meglátjuk, kinek kire van szüksége. (lehet, hogy most ez zajlik, nagyon zsaroljuk őket és próbálunk mindenkit meggyőzni, hogy k...ra fogják sajnálni, ha mi kilépünk.
Mint hogy se olajunk, se más természeti vagy ipari potenciálunk nincs, erős a gyanúm, hogy nem ők járnak rosszabbul. Lehet, hogy jól se járnak, mert nyilván futhatnak a pénzük után, mint Lázár képviselő úr rámutatott, de globális szinten kis pénz, leírják, kicsit sajnálják majd Ausztriát (és segítenek NEKI), aki majd talán a legjobban megérzi az egész dolgot, aztán leírják a veszteséget.
Magyarország (ismételten felhívom a figyelmet rá, hogy se gázunk, se olajunk, se aranyunk, se olyan gyárunk, ami világviszonylatban jelentős tényező lenne, magyarul NEM KERESSÜK MEG a magunkra valót, azaz többet költünk, mint amit megkeresünk!) viszont totál egyedül marad... mert ugye az szöveg, hogy itt bebizonyítjuk a szenét karvalytőkének, hogy szittya magyarok vagyunk, de aztán máshol egy más karvalynak meg kuncsorgunk pénzért, az nem megy. Mert ezek a szemetek beszélnek egymással és levonják a másik dolgaiból is a tanulságot.

tarackos 2011.12.23. 01:01:54

Gábor, minél többet olvaslak, annál inkább azt érzem, hogy teljesen fölösleges, csak az időmet pazarlom...

Jó srác vagy csak haszontalan. Ezzel amúgy nincs gondom, ezer Te mint egy csuti paraszt...;)

Diocles 2011.12.23. 01:04:04

Ebből a posztból az látszik, h TG nem tartja sokra Orbánt, egy öntörvényű, indulatos kiskirály, egy falusi suttyó képe rajzolódik ki, akit könnyen lépre csaltak.

Én meglepődnék, ha Orbán tényleg ilyen kevés volna, és nem gondolta volna végig a lépéseket akár önmaga, akár az ország szempontjából.

1. Ha bukik is, akkor nagyon könnyen mártírként távozhat. Folyamatosan nő a Nyugat nyomása, egyesek már a Szabad Európa Rádió újrafelállítását követelik (ami példátlan beavatkozás volna), Orbán végül bedobja a törölközőt.

Feáll - a görög példához hasonlóan - egy helytartókormány, amely brutális megszorításokba kezd, rögtön eltörli a csúnya bankadókat, harmadolja a nyugdíjakat... Orbán időszaka így hamarosan a boldok békeidőknek fog tűnni.
Persze ehhez időben le kell lépnie.

2. Netán az EU enged a játékban.

3. A harmadik változat az, h Orbán tényleg olyan hülye, mint ami a TG által lefestett képből kiderül.

Nash vs. Keynes 2011.12.23. 01:04:29

@Irsai Oliver: Azért vegyük észre, hogy kicsit más volt optimista és folyamatosan növekedő világgazdasági kilátások mellett hitelekből kormányozni, és más most amikor pénzügyi és gazdasági válság mellett vissza kell fizetni az eddigi dőzst, ráadásul elszabadult árfolyamon. Én nagyon sajnálom az az bizonyos elvesztegetett elmútnyócévet de nincs értelme visszamutogatni. Nem tudom lesz e a fidesz számára annyi politikai hozadéka a bankadónak vagy a devizahitelesek megsegítésének mint amekkora kárt okoznak az emiatt elszabadult folyamatok. Az biztos, hogy a politikusok és a szavazók végre elkezdenek érdeklődni maguk is a gazdasági pénzügyi ismeretek iránt, ami összességében jó. A pénzügyi szférának már kevésbé, mert erősen meg lesznek regulázva előbb vagy utóbb. Nem csak Magyarországon.

ssi 2011.12.23. 01:06:43

@Ordnassac:
de hogyan tovább? O.V. biztos, hogy hosszú távra gondolt ki vmit
1. 2011. hajrában elfogadnak minden tv-t, amit elterveztek
2. 2012. valóban államcsőd lesz
3. Új kormány új választások nélkül, de mit kezd a meglévő törvényekkel? a 2/3 majd EU utasításra mindet megsemmisíti?

vagy az ellenzéki oldalon lehet akkora feszültség, ami kikényszeríti az új választásokat és a 2/3 értékű hatalmat?

ssi 2011.12.23. 01:08:46

nem biztos, hogy nemleges válaszra számítottak, teszt volt az IMF-hálóért cserébe

ha feltételei voltak a tárgyalásnak s azok nem teljesülnek, akkor nem lesz tárgyalás

ha O.V.-nek ennyire fontosak az elvei, akkor Barrosonak pláne

is 2011.12.23. 01:09:30

@ubul2000: "Az eu nyilván a végsőkig ragaszkodik az aranytojást tojó tyúkhoz, ezért védi körömszakadtáig Simort. A kilépéssel ez biztosan megszűnne. Ezért az eu nem fogja meggátolni a hiteltárgyalásokat. "

Milyen aranytojást tojó tyúk? A magyar GDP az EU GDP-jének 0,6%-a. Az Eu több fejlesztési pénzt ad ide, mint amennyi a befizetésünk. Az ország folyó fizetési mérlege jelenleg pozitív, ha egyáltalán érted, hogy ez mit jelent. Ha sikerült az előző mondatokat megértened, akkor pedig látod, hogy micsoda sötétséget írtál be.

@tarackos: én is csak infotainmentnek járok ide. annak jó.

ssi 2011.12.23. 01:10:00

az eddigiek alapján: O.V. előre menekül
pl.
- államcsőd nem lenne annak kommunikálva, sőt
- retorikájuk: függetlenségért küzdő O.V. a csúnya ellenség fúrja meg, s jelentős támogatói bázist és elismerést megtartana

2011.12.23. 01:10:29

@Nash vs. Keynes: adózást alkotmányba foglalni szerintem eleve hülyeség. Az adózásnak nem az lenne a lényege, hogy mindenkor alkalmazkodjon a körülményekhez? Ha jól megy, legyen egykulcs, de ha rosszabb, akkor ne kössük már előre össze a lábunkat, még a tánc előtt....
És ha egyszer nem is akarnak majd adót szedni???? Akkor is kell majd, mert Orbán bealkotmányozta??? :-DDD

Jegyzem meg, most sem egykulcsos az adózásunk, mert vannak ugye ilyen-olyan aranyos dolgok hozzá: nesze neked szittya magyar virtus, nálunk még az alkotmányba menő egykulcs is olyan, hogy nem is, és a söralátét is akkora, mint máshol a gyúrótábla ;-))))

Szerinted innen mi védi meg egyébként ezt az egykulcsot, hogy akár hat legyen, csak ne kulcsnak hívják, amit fizetsz?
:-DDD
Mert ugye ez is egy magyar specialitás, lsd. még a magyar és a forgóajtó: mi mindent meg tudunk kerülni, négyszögesíteni a kört, aztán elmagyarázni, hogy ez attól még kör, hogy sarkai vannak.

De mivel se Te, sem én nem vagyunk EU szakértők és EU jogászok, javaslom, békéljünk meg vele, hogy Barroso valamire alapozta, hogy ez már nem fér bele az EU szabályokba.
Persze azt is elhiszem (lsd. fent) hogy OV persze ki tudja magyarázni, esetleg úgy, mint Monthy Pythonéknál, mikor a problémát nem problémának, hanem porblémának hívják, így könnyen állítható, hogy nincs semmiféle PROBLÉMA. (mint a cégemnél egyébként, ahol szintén nincs "problem", csak "issue", és ettől rögtön jobb)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.23. 01:11:12

@manyike: elég mulatságosnak tűnik, hogy az államcsőd már közelinek tűnő perspektíva, míg a radikális (egyszeri?) vagyonadó még nem merült fel publikusan egyetlen politikusi megszólalásban se.
Ennyivel fontosabb nékik a saját üdvük, mint a hazáé?

Nash vs. Keynes 2011.12.23. 01:14:28

@Irsai Oliver: ne haragudj, de most a te szavaidból érzem ki a szittya magyar indulatot :)
van amúgy több olyan fontos gyárunk is amit említettél, kifejezetten erősek vagyunk az autó vagy vegyiparban. A gdp mérhető százalékát adják. A szomszédaink sem gazdagabbak kőolajban vagy földgázban (sőt) és ez az egész cirkusz Magyarországgal nem arról szól, hogy belépsz egy klubba, mert jaj de menő, aztán nem kellenek a szabályok mert előnytelenek. Nekik legalább olyan menő ide hozni a pénzüket és nagyobb haszonnal forgatni és befektetni mint otthon. A kapitalizmus nem jótékonyságon alapul. Az euban is mindenki az érdekeit érvényesíti ahol tudja, mégis, elvárható valamiféle közös morális elvek mentén való konszenzuskeresés mindenkitől. A kettős mérce sem igazán európai, ahogy a belügyekbe való manipulatív beavatkozás sem. Az eu egyáltalán nem szent zsenik gyülekezete. Ott is csak a pénz meg az erő számít. Én innen (és szerintem te onnan) nem tudjuk megítélni milyenek a lapjaink, de azért persze ki ki vérmérsékletének és politikai preferenciájának megfelelően anyázhatja a játékosokat az asztalnál.

is 2011.12.23. 01:15:01

@Diocles: Már 2002-ben megcsinálták belőle a mártírt ('a haza nem lehet ellenzékben."), van az az 1 millió magyar, aki kitart mellette. Sőt, ő már kormányon is mártír, ezt meg már 1998-ban, a megfigyelési üggyel behozta. Tkp. az egész FIDESZ mentalitás a sértődöttség, a megtámadottság, a támadások elleni védekezés alapján épült ki, folyik, és marad fenn.

Nézd végig az utóbbi egy év (de akár az ellenzéki évekre visszamenőleg is) összes bejelentését: konkrétan a "védekezés" és "támadás" szavak kirívóan nagy arányát találod.

Mpatikus Eszetlenellenes 2011.12.23. 01:16:00

@xsasha: De mint tudjuk "...az igazság odaát van..."
s ha Te mégis tudod, akkor nagyon tudhatsz...

Félretéve a viccet az IGAZSÁG kormány féle verziója is igaz, és a EU-s verzió IGAZ.
A tisztesség lenne fontos. El tudom hinni, hogy az igazukat keresik a ma még hatalmat birtoklók, csakhogy akik pajzsra emelték őket némiképp meghasonlottak.
Az EU-ba lépés népszavazásakor elfogadtunk (sőt AKARTUNK) egy szélesebben értelmezett világ- és értékrendet, államfelfogást. A regnáló hatalom ebből visszakozna, a szajkózott 2/3-ra hivatkozva. Ha a Protest Vote-okat levesszük és marad a valóban hívó társaság, nos hát legitimációban messze nincs egy súlycsoportban a két embertömeg.
Csakhogy a két csoportnak metszete is van, akik közül igen sokan éppen mostanság hasonlanak meg.
A manipulációk médiában, a fékekre és ellensúlyokra épülő államberendezkedés lebontása, és az einstandok sora meglátjuk elég lesz e ahhoz, hogy a kuktából szabályozva távozzon a gőz.
Ha nem sikerül nagy bumm lesz, de legalább meglenne végre az IGAZI RENDSZERVÁLTÁS!

is 2011.12.23. 01:18:01

@poszt: TG-t örökre utálni fogom a Bokrosról írt posztjáért (talán már érthető, hogy miért), de mivel én rendes ember vagyok, itt is megjegyzem: a "pikírt" minősítés az első mondat közepén nagyon keményen leejti a színvonalat. Ez a Mandiner és alatti blogok eszköze, hogy az első mondatban megfelelő negatív szavakkal orientáljuk az olvasót, hogy utálni kell a poszt alanyát.

2011.12.23. 01:22:47

@Nash vs. Keynes: az elmúlt nyolc év ELMÚLT. A Fidesz, -hogy apám szavait idézzem anyámhoz, tudta, mit vállal. De az elmúlt másfél évben sem kezdett szart sem ezekkel a dolgokkal, amikor pontosan lehetett látni, hogy nem lesz fellendülés. Annak ellenére nem, hogy persze ás volt a kommunikáció (kivételesen nem a miénk, hanem a világé), egyszerűen azért, mert semmi lényeges változás nem történt ahhoz képest, amiért válság lett. (anno ugye ezt háborúk oldották meg és fel, szerencsére ez most -még?- nem volt, de semmi más nem nagyon történt a pofázáson kívül)
Aki benne van a játékban -politikai vezető-annak ezzel tisztában kellett lennie.... vagy hülye és nem odavaló.
Aki abban bízott, hogy Mo. száguldani kezd, és magától megoldódik minden, dilettáns barom volt.
Orbánék viszont ezzel számoltak!!! Konjunktúra, fellendülés, nevezd, aminek akarod.
A probléma az, hogy alattunk az egyik legkorhadtabb a felépítmény.
Ők ezt se látták?
Nem mondom, átneveztek tereket, utcákat, országot, vannak új választási körzeteink, nem kell nyelvvizsga a diplomához, de semmi olyanhoz nem nyúltak, ami garantálná, hogy élni, tíz, húsz év múlva is élni- fogunk ezeken az utcákon, tereken, bárhogy is hívják őket. Mint már mondtam, nem az a lényeg, hogy hívják az asszonyt, meg hogy van-e perzsaszőnyeg a nappaliban, ha nincs ablaka és teteje annak a háznak. Még akkor sem, ha azt az ablakot az előző tulaj lopta ki....
Erről jut eszembe: ugyanúgy, ahogy az sem érdekel, hogy Orbánék azért lopnak, és neveznek ki csókosokat, mert az "elmúltnyócévbenisaszemétszocik"
Mert attól még Neked, nekem meg a mi gyerekeinknek lesz kevesebbünk...

Nash vs. Keynes 2011.12.23. 01:23:11

@Irsai Oliver: bakker, lehet hogy ugyanott dolgozunk? nálunk sincs probléma csak issue :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.23. 01:29:31

@is: szegény TG, tán akkor se engednék be a Kapcsolat.hu-ra, ha szeretné (vö. színvonal). :D

is 2011.12.23. 01:30:49

@Robinzon Kurzor: az AB lehet, hogy sokakat átvágott. az elmúlt héten már mindenki elmondta őket mindennek, hogy hagyják a nyugdíjügyet, de könnyen lehet, hogy erre a 28-i napra gyúrtak (konkrétan gyúrt Paczolay) nagy titokban. most én azt várom (vagy csak álmodom), hogy kaszálnak, aztán Paczolay feláll. és még talán jópáran. az visszaadná a személyes hitelüket.

2011.12.23. 01:33:01

@Nash vs. Keynes: mink van, amit holnap -némi veszteség árán- nem csomagolnak össze, és visznek el? Nokia meg Siemens gyárunk pl.? :-DDD
A MI GDP-nk mérhető százalékát adják, esetleg, peanuts világszinten. Ha nem itt van Merci gyár, lesz Szlovákiában. Ha elmegy az Audi, és ezért kár éri, majd kárpótolja érte a német állam egy kicsit.... és leveri rajtunk...
És valóban, nincs szinte semmivel több a környező országokban sem.... azaz, talán egy valamiből több van: együttműködési készség és tudata annak, hogy kicsi pattanás ők a világ seggén...
Tényleg mondj már valamit, ami csak nekünk van, senki másnak nincs, és ha mi holnap kiszállunk, akkor ne lenne tíz (száz) jelentkező, aki belép a helyünkre... Balaton? Pálinka? Tokaji? Juhász? Pulikutya?
Mi az, amit csak mi (vagy nagy százalékban mi) bányászunk? MI az, amit csak magyarok gyártanak, és a világnak szüksége is van rá (tehát mondjuk nem az Alföldi papucs vagy Tisza cipő, amit holnap Lafoldi-ként vagy Itsza tzipo-ként nem gyártanak holnap Bulgáriában vagy Albániában?
(mondom, nyilván van vesztesége az ilyesminek, be kell vezetni az új márkát, de hogy a világ azért mezítláb járna, mert megszűnik itthon a Tisza Cipőgyár, azt nem hiszem...)

És a a fene tudja, lehet, a világ szar hely, de gondolj bele: van két ismerősöd, aki kölcsönkér tőled, az egyik szerényen viselkedik, időnként meghív ebédre, tényleg próbál együttműködni veled, a másik viszont csak hőbörög, hogy szarik a pénzre, a tőke csak rabolni tud, és legszívesebben kinyírna mindenkit, akinek pénze van... Kinek adnál kölcsönt? Már, ha olyan szemétláda lennél, aki -bármennyire is segíteni akar- azért vissza is akarná kapni azt a pénzt?

2011.12.23. 01:34:58

@Nash vs. Keynes: ;-)
A világ ilyen.
Szökni lehet, csak nem a cég jár ettől rosszabbul.

Nash vs. Keynes 2011.12.23. 01:36:07

@Irsai Oliver: ne barmozz most utólag senkit. A lóbroki sem látta előre még 2éve se a mostani elhúzódó recessziót se az eurozóna ilyen megrendülését. Elég konkrét jelek voltak rá, hogy kilábaltunk belőle, a németek nyomatták a győzelmi jelentéseket, mi pedig ugyanazon a vonaton ülünk. Az euró bedőlt a chf elszabadult a pénz menekülőre vette a dolgot az eurózónából. Jöttek és jönnek a leminősítések. Mi pedig itt állunk letolt gatyával kötéllel a nyakunkban amit nem most tettek oda. Közben óriási érdekek csapnak össze a világgazdaságban, mert újraosztják a lapokat. USA Kina az EU helyezkedik..
Nem mellesleg a gazdasági növekedésre alapozott adósságkinövés máshol sem számít szentségtörésnek. Csak a merdzsó beruházásától 1% gdp növekedést lehetett (joggal) elvárni. És az bizony az emútnyócév hozománya, hogy olyan mélyen van az alap ahonnan azt az akkor nem is annyira optimista 3,5%-ot kalkulálták. Elszalasztottuk a lehetőséget. Nem az idén és 1 éve..

wowerman 2011.12.23. 01:43:35

@xsasha: elég bénán nyújtod a fideszest

Nash vs. Keynes 2011.12.23. 01:44:10

@Irsai Oliver: nem értelek, miért hiszed azt, hogy a "világ" szimpáti alapon megment vagy eltapos valakit?

amúgy a szomszédaink és közöttünk nem ott van a különbség hogy nekik van valamijük ami nekünk nincs. Nekünk van brutál adósságunk ami megfojtja a gazdaságot. Van még mellé egy jókora szürkegazdaságunk, szar az adómorál. Pazarló volt a manyup is, mert az egy faszság, hogy értsek a pénzügyekhez, meg legyen szerencsém 40 évig a világgazdasággal hogy kapjak nyugdíjíjat. Közben adóból meg hitelből fizettük az átállás és működtetés költségeit és előírtuk, hogy részvényekbe fektessenek. Előírtuk! :) Évtizedeken át ömlött ki a pénz ezen a lyukon is. Mert a magán a menő.. Szeretnél te (én) svéd nyugdíjas lenni.. Pedig az nem magán. Nem azon múlik ugyanis, hogy van e nyugdíjad meg mennyi. De ez most off, és csak egy példa volt arra, hogy mennyire eltérő lehet a megítélése a dolgoknak attól függően kinek az érdekéből vesszük szemügyre, és milyen messziről tudjuk nézni.

is 2011.12.23. 01:46:53

@Hepci: nem járok a Kapcsolat.hu-ra. ott milyen posztok vannak?

is 2011.12.23. 01:48:53

@Robinzon Kurzor: "Az ellenzéket nagyjából leírhatjuk; kormányképtelen népség."

Ezt hányszor kell leírni naponta a munkaköri leírásban? Mert természetesen nem igaz, mint ahogy 2006 óta kb. semmi nem igaz abból, amit a FIDESZ odlalán terjesztenek. A FIDESZ káderanyaga egy centivel nem jobb, mint az ellenzéké, tehát akkor a FIDESZ is egy kormányképtelen népség.

kamerasmobil 2011.12.23. 01:49:31

@wowerman: Ezen a ponton mar csak benak lehetnek fideszesek.

Na jo meg azok is akik anyagilag fuggenek tole.

kamerasmobil 2011.12.23. 01:52:22

@is: Hat azt eppen eleg jol lathatjuk az elmult masfel ev alapjan hogy a fidesz valoban kormanykeptelen. Mert ez minden csak nem kormanyzas...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2011.12.23. 01:53:33

"Elszánt hívei nagyon elégedettek lesznek, a gazdasági zuhanástól félők hatalommániás őrültnek látják."

Azért itt, - egyfajta másodszándékú akcióként - csak-csak megfogalmazódik egy kis konkrét kritika is a miniszterelnök úr személyével szemben... Gábor kezd kevésbé kiegyensúlyozott lenni, gyerekek, itt baj van...

is 2011.12.23. 01:54:57

@xsasha: "Az igazság igenis számít, ha megfelelő kezekben van. "

Hát most sok mindehol lehet ez az igazság, de hogy Orbán kezében nincs, az tutit. Hiába is próbáltad ezt sugallani az szép példáddal.

ssi 2011.12.23. 02:01:15

@Hepci: most úgy tűnik, hogy fontosabb, mint a haza

és mindig gondoskodnak új közbeszédről

2 ünnep közt AB rendkívüli

jan. 2-án nagy ünnepségek keretében életbe léptetik az új alaptörvényt

biztos készül a Gy.F., MSZP=MSZP vádeljárás

és még mi, hogy azt gondolhassák, hogyha tavaszig kihúzzák, lehet tovább is

március: EU-szerződés aláírása .. velünk, vagy nélkülünk?

ha csőd, hitel+aláírás, ha nincs csőd, mennybemenetel, megkövetés az aláírásért cserébe?

kívülről be tudnak-e segíteni a biztos csődközeli állapotba?

és jó egy országnak, ha ekkora pókerjátékos a ME?

ssi 2011.12.23. 02:27:29

pl.

1.
Barroso levél teszt volt: ha aláírjuk, rátértünk az EU-normatívákra és partnerek leszünk márciusban is. de nem írtuk alá
2.
megszakadnak az IMF-tárgyalások, s nincs hitel
3.
valóban nem is kell hitel, működik az ország. akkor O.V. nem fogja aláírni az EU-szerződést sem
4.
EU-nak milyen forgatókönyvei lehetnek erre az esetre? ez is formálódik majd a napokban?

ssi 2011.12.23. 02:34:19

olvasni, hogy az EU nem szeretné, ha bárki is mintát adna a többi tagországnak különcségben

ssi 2011.12.23. 02:41:58

nehéz év lesz 2012

november végi hiánya 1247,9 milliárd forintra teljesült, mely az éves eredeti előirányzat mintegy 180 százalékát, a törvényi módosított előirányzatnak pedig 82,3 százalékára rúg.
idei deficit 1517,1 milliárd forint lesz a tavalyi 889,5 milliárd után. A jövő évi büdzsét 576,1 milliárdos hiánnyal hagyta jóvá a parlament.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/mar_180_szazalekon_az_allamhaztartas_hianya.505796.html

PR-küszöb 2011.12.23. 05:21:41

@török gábor:
(off)
A nemzeti szuverenitás ott kezdődik, amikor majd a magyar polgár a magyar piacról és nem a világpiacról fogyaszt. Kinek-kinek a képzelőerejére bízom, hogy az előbbinek, avagy az utóbbinak van-e esélye.
A FIDESz világképe, fogalmi struktúrája XIX. századi - az volt a nemzeti piacok kora is egyben. Nagyon véleményes hogy XIX. századi fogalmakkal leírható-e a XXI. század összetettsége.
Mivel a használt fogalmak döntően meghatározzák a realitást (Sapir - Whorf elmélet: c2.com/cgi/wiki?SapirWhorfHypothesis), elgondolkodtató, hogy vajon a valóságvesztés, melynek tanúi vagyunk, nem eleve kódolt-e a magyar közbeszéd egészében, a vonatkozó felelősséggel egyetemben?

Nash vs. Keynes 2011.12.23. 05:34:37

@PR-küszöb: fejtsd ki légysziles mitől is szuverénebb magyar kolbászt venni, mint eladni az lambónak a győri v12-es motort és olaszt kolbászt venni az árából.

PR-küszöb 2011.12.23. 05:51:44

A győri v12 motort nem "mi, a magyarok" adjuk el, hanem egy multinacionális nagyvállalat.
Viszont nem értetted a megjegyzésem lényegét, igazolva ezzel a meglátás érvényét.

Link Elek 2011.12.23. 06:27:02

az is lehetoseg, hogy szimplan megorult, mint Nero
az a kozpontositas amit megcsinalt emberileg nem birhato a vegtelensegig.

mondjuk ez a kozpontositas arra is jo, hogy minden hiba Orban hibaja. hibak marpedig vannak.
a 3000milliardos nyugdij lopast nem fogja tudni kimagyarazni. elete vegeig kiserteni fogja a tema. ha kicsit is tokosebb lenne az ellenzek, akkor minden egyes nap felhozna a parlamentben.

stargate 2011.12.23. 06:27:21

Kedves Gábor!

Ha kell a hitel (bármilyen típusú is) akkor jöhet a nyugdíjcsökkentés, adóemelés, bankadó megszüntetés stb...IMF által diktált feltételek, vagyis a zsebbe már átlagember szintjén is csődközeli állapot.
Ha nem kell a hitel, jön a gyenge forint, finanszírozhatatlanság, állami szinten csődközeli állapot.

Melyik a jobbik rossz?

Argentína útja vagy Görögországé?Hisz ha ennyire világvége van, akkor nincs más...

Vagyis a poszt kicsit sántít, hisz tolja Orbánt a bukás fele, ha ellentmond a hitelnek, de nem biztos, hogy pont az vezetne oda...(rendben, hogy fikció, de megíródott mégis)
Nagyra becsülve képességeit és gondolatait, kérdem, hogy arra miért nem épít fikciót, amit a poszt elején felvázolva kifejt?
"és valójában „nem akarunk felvenni hitelt”, akkor a magyar kormányfő okkal lépte meg azt, amit politikai ösztönei diktáltak"
Mi van ha úgy van?
Idáig több oldalról közelített egy adott témához...

Egyébként meg az első IMF hitellel is, nem tudom jól jártunk-e, hogy rövid távon hasznos volt, most meg fizetjük/isszuk a levét...

Gazdaságilag is ilyen esetben a rövid távú célok hasznosabbak, esetleg szükségszerűbbek?

László56 2011.12.23. 06:39:43

Szép jó reggelt Mindenkinek

Mit írt alá Orbán Viktor ? Nem sok jelentősége van. Politikai bla bla, aminek az elemzőnk a kevés politikai ismereténél és még kevesebb gazdasági tudásánál fogva, túl nagy jelentőséget tulajdonít.

Tegnap este Avignon -ból jövet Genfben szálltam meg, mielőtt karácsonyra hazatérek. A hotelszobában lerúgva a cipőmet, végigzongoráztam a tv távirányítóját hogy ne túl fáradtan menjek az ágyba. Egy kis kikapcsolódásra vágytam, de a Phőnix tv műsoránál megakadtam. Egy háromrészes adás volt az amerikai CIA tevékenységéről. Egyszerre adták mind a három részt. Fenomenális volt, hogy a politikát mennyire befolyásolni tudja a hírszerzés és hamis hírek terjesztése. Az ember találkozott mindazokkal a szereplőkkel, kik az utolsó húsz, harminc év világpolitikáját befolyásolták. Német és angol nyelv keverékkel ment, originál CIA vezetők és amerikai politikusok kommentálásával. Nagyon remélem hogy a követségeink elküldték a kormányunknak a videóját, melegen ajánlva. Mert ez is a követségek kötelességéhez tartozna.

Tulajdonképpen az egész magyar társadalomnak érdemes lenne megnézni. Mindenkinek, aki csak egy kicsit is érdeklődik a politika után. Sok mindenben ráismerhetnének a magyar kormányt veszélyeztető tényezőkre és azok összhangjára. A legújabb Barroso levéltől kezdve, visszamenőleg az amerikai figyelmeztetésig. A tárgy, a kormányok megbuktatása volt a dokumentációs filmben és a séma maradandó a mai napig is. Ezt a filmet nézve, Barroso levele és annak megválaszolása a legkisebb probléma a magyar kormánynak.

Sokkal nagyobb problémát jelent a magyar ellenzék összefogása, a pénzvilágot mozgató amerikai erőkkel. A parlamentünkben nem történhet olyasmi ami az ellenzéken keresztül, ne jutna el a pénzpiacok támogatóihoz. Legyen az Európában vagy Amerikában. Tehát magyar politikát csak abban az esetben szabad a parlamentünkben csinálni, ha azt akarjuk hogy az ország ellenségei hamarabb tudják meg mit is akarunk, mint az országunk népe. Különben láthattuk ezt az EU parlament magyar vonatkozású ismereteinél is.

A magyar kormány polgárai védelme érdekében, megszorongatta a nemzetközi pénzvilágot. A nyugati világ szent tehenét. Kiktől, Sarkozitől Merkelig, mindenki retteg. Jogosan. Hiszen ez az amerikai szisztéma alapjait támadja és evvel az amerikai demokrácia gazdaságát veszélyezteti. A piacok bosszúja meg az országok bedölését jelentheti. De, ha már a gazdaságnál tartunk.

Elemzőnk összetéveszti az IMF kölcsönt a készenléti pénzel. Direkt nem használok szakszavakat, mert elemzőnk amúgy sem értené. Az IMF -től kérhető finanszírozási csomagok is meghaladják az elemzőnk ismereteit. Azonkívül a tárgyalási technikák sem éppen erőssége az elemzőnknek. Nem véletlen hogy vad találgatása, csak ködszurkálás. Tulajdonképpen mindez nem volna olyan nagy baj, ha nem a népünk jövőjét és jólétét kockáztatná a feltételezéseivel.

A veszély abban rejlik nála, hogy külföldi megfigyelők el sem tudják képzelni a politológusaink tudatlanságának mérhetetlen nagyságát. És kapásból azt hiszik, hogy ugyanolyan komolyan kell őket venni mint a sajátjukét. Kik azonban fényévekkel tanultabbak, mint a magyar kommunisták produktumai.

Ha már valaki vagy valami veszélyben van, az nem Orbán Viktor és kormánya, hanem a magyar nép önrendelkezési joga. Ezt jelképezi a magyar kormány. Ami viszont, országunkat és hazánkat jelenti. Ki ezt kérdőjelezi meg, az ne csodálkozzon, ha visszatér 56 szelleme. De most végleges leszámolással.

stargate 2011.12.23. 06:42:25

@stargate:
Ja egyébként meg, elég nyilvánvaló, hogy az IMF és az Unió is arra törekszik, hogy szükségünk legyen a hitelre...Hisz minden lépésük, levelük, leminősítések, erre fele tolnak minket.
Úgy gondolom, hogy a végén kénytelenek leszünk felvenni...Azonban akkor ha így lesz, akkor örülni fogunk???
Ne már... Kiszipolyozó feltételek teljesítésébe úgyis belerokkanunk. Ja hogy de az már nem érdekes az IMF-nek...
Na és ide hiába a kontra, hogy de most is szarban vagyunk.
Sokan állítják, hogy rosszul áll az ország és lehetne jobban csinálni...
Ahogy elnézem fordított a helyzet...ettől csak rosszabb lehetne...és valszeg lesz is a hitellel...
Talán ha előbb vesszük fel, állapodunk meg, már nem csak a szakszervezetek tüntetnének, hanem a nyugdíjasok és a közalkalmazottak is...

menőmano 2011.12.23. 07:18:44

@László56:

Direkt nem használok szakszavakat, mert elemzőnk amúgy sem értené."

Ne vicceljen Kedves László!

Én pedig totálisan azt hittem, hogy nem találja hirtelen a szavakat.

Nekem totálisan tetszik, amit- ahogyan ír.
:)))))

PR-küszöb 2011.12.23. 07:44:12

@László56:

A hangyák elhatározzák, hogy elpusztítják az elefántot. Ezért nagy tömegben összegyűlnek, meglesik, amikor elalszik az elefánt, odalopakodnak, majd hirtelen valamennyien rámásznak.
A csiklandozástól az elefánt felébred, megrázza magát és valamennyi hangya lepotyog róla, kivéve egyet, amelynek a lába beleakad az elefánt nyakán a bőr redőibe.
Ott lóg és himbálódzik egyetlen hangya a magasban.
Ezalatt a többiek odalenn kórusban rázendítenek:
- Fojtsd meg, fojtsd meg, fojtsd meg...

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.23. 08:14:22

@sirwalter: Magyarországnak jövőre ha jól tudom 3000 milliárdnál is több állampapírja fog lejárni. Ha nem tudunk ennyi papírt újból eladni, akkor ezek kiadásként fognak megjelenni.
Az állami kincstári számlán számítások szerint kb. 2500 milliárdnyi pénz van, ez hónapról hónapra változik, de a mozgóátlag e körüli.
Magyarán ha az állampapírok nem tudjuk eladni és nem vonunk be más külső forrást, akkor két választás van: A kincstári számláról fizetjük ki az állampapír tulajdonosokat ( számítani műveletek szerint nem fog menni ) vagy nem fizetjük ki őket. Ez utóbbi esetén ma még elképzelhetetlen problémák fognak felmerülni.

Tehát a kulcs az az, hogy befagy-e az állampapírpiac. Ha igen, Orbán Viktor politikai pályafutás rekorgyorsasággal és végérvényesen véget ér.

baloo112 2011.12.23. 08:20:08

Nyilvanvalo kell a penz.
A karakan duma akkor lesz ciki majd ha kuncsorgunk...
Döbbenetes kihivas lehet fidesz szovivönek lenni, ezek mindig utolag megmagyarazni.
Hajra Mo, harja magyarok!

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.23. 08:20:24

@manyike: Ha mi nem leszünk tagjai a márciusi megállapodásnak, várhatóan hitelt sem fogunk kapni szerintem. Ha én lennék döntési pozícióban, biztosan nem adnék segélyt annak, aki belülről bomlaszt. Egy eurócentet sem.
Nem kizárható forgatókönyv, hogy sem EU2.0-sá tagok, sem új IMF-hiteligénybevevők nem leszünk.
Ez igen érdekes helyzetet fog eredményezni. Magyarország írásba adja hogy nem kívánja stabilizálni az államháztartását és írásba adja, hogy a nemzetközi standardoknak megfelelő gazdaságpolitikát sem kíván folytatni.
Nagy kérdés, ki fogja ekkor megvenni az állampapírjainak és mennyiért.

komment1 2011.12.23. 08:22:19

Elég érdekes volt, hogy eddig nem tudtam többszöri kísérletre sem kommentet küldeni. Valamit kiírogatott a blog.hu. Na, mindegy.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.23. 08:26:06

Portfolio.hu vélemény

A magyar államnak jövőre 5-6 milliárd euró devizaforrásra, és a forint állampapírpiac zökkenőmentes működésére van szüksége. Az utóbbi hetekben 9-10 százalék körül mozgott a devizakötvényeink elvárt hozama a másodpiacon - és miközben ilyen magas finanszírozási szinten az adósságráta fenntarthatósága sem reális, aközben még abban sem lehetünk biztosak, hogy ennyi pénzt össze tudunk kalapozni egy kedvezőtlen befektetői hangulatban. Márpedig a refinanszírozási kényszer igencsak szorító. Az európai adósságválság nagy tanulsága, hogy ma már nem feltétlenül azok az országok vannak a legnagyobb veszélyben, akiknek az adósságpályájuk meredeken emelkedő, hanem azok, ahol az adósságráta egyszerűen "csak" magas.

Az elapadó refinanszírozási források ugyanis könnyen likviditási vagy szolvencia problémát idéznek elő, nálunk például elegendő, ha az intenzív forrásbevonási igényünk néhány hónapig nem teljesül. A legutóbbi csütörtökön lebonyolított kincstárjegy aukció szintén sokat elárul a sérülékeny helyzetről

---

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.23. 08:29:15

Annyi magyar jelentkezett be bankszámla nyitására, hogy van olyan ausztriai bank, ahol a két ünnep között már minden időpont betelt- írja az azenpenzem.hu portál. Az elmúlt napokban megszaporodott azok száma, akik pénzüket már csak a határon túl érzik biztonságban.

Nem csak a gazdagok tartják már külföldön a pénzüket, hanem kisebb pénzűek is elkezdték a pénzkimenekítést. Az azenpenzem.hu portál érdeklődésére az egyik határhoz közeli bankban közölték: az elmúlt napokban tömegesen érkeznek hozzájuk magyarok, a két ünnep közötti időszakra pedig már be is telt minden időpont. Nyáron már sok magyar helyezte el pénze egy részét Ausztriában, ezt követően azonban határozottan csökkent az érdeklődés. A múlt hét óta azonban tömegessé vált a magyarok jelentkezése.
80

A határ közelében nem egy pénzintézet kifejezetten invitálja a magyarokat, akad olyan stájerországi pénzintézet, amely a neten magyar nyelvű honlappal hirdeti magát.

Nagyon sokan takarékbetétkönyvet váltanak ki. Ennek nincs fenntartási költsége és a szokásosnál valamivel magasabb kamatot fizet, ami azonban a magyarországi bankok által ajánlottnak még így sem éri el a felét. Bőven akadnak azonban olyanok is, akik folyószámlát, hozzá kártyát, sőt internetes kapcsolatot is igényelnek. Nem egy ügyfél ezer euró (kb. 300 ezer forint) körüli megtakarítását is kiviszi. Persze meghökkentően magas összegek is akadnak.

Sokan korábban is külföldön fialtatták vagyonuk egy részét, mondta el egy tanácsadó cég vezetője a portálnak, 2011-ben azonban ez a szám jelentősen nőtt. Amit az állam a magánnyugdíjpénztári "államosítással" megnyert - mondja a szakértő - annak sokszorosát bukhatja el amiatt, hogy az emberek bizalma ingott meg az ország iránt.

A magyar nyelvű ügyintézésnek ára is van. Az ezeknél a bankoknál kínált kondíciók ugyanis általában kedvezőtlenebbek, mintha valaki például Bécsben nyitna számlát. Az itteni szolgáltatásokat igénylő magyaroknak azonban tudniuk kell, hogy mindenképpen rosszabb feltételeket kapnak a hazaiaknál. A befektetett pénz utáni kamatot pedig 35 százalékos adó is terheli.

---

A lakosság egy része mintha elbizonytalanodott volna. Nap mint nap hallom, hogy az emberek rettegnek attól hogy a bankszámlákat fogja a kormány leinkasszálni.
Mintha kezdene egy pánikféle lassan kibontakozni.

aszekelyek 2011.12.23. 08:29:41

Kedves Gábor! szándékosan nem olvastamel, miket kaptál a fejedre ezért a bejegyzésért:) majd persze elolvasom.Először is gratulálok a kép választásához. A képen szereplők arckifejezése tökéletesen alátámasztja , fedi a "gondolatkísérletedet" . Tegnap már írtam két rossz közül választhat Orbán. A csapda pedig nem az első lesz, amitMAgyarországnak az Eu felől állítanak. Abban az esetben különösen, ha Orbán kormányoz. Ez az én gondolatkísérletem. HA mondjuk egy sokkal simulékonyabb , értsd komprádor elit , szociálisan rettenetes nyomort is a lakosságra rávállaló elit lenne nálunk kormányon , akkor sokkal kegyesebbek lennének , kizárólag a kormányhoz! , miután többségben vannak az EU-ban a baloldaliak és ne feledjük a gazdasági érdeket ki. Ami politikában nem feledhető, az EU bankjai azok, amelyek azt a devizahitel szerződést terítették itt , tömegesen , amely minden kockázatot az adósra hárít. Emiatt nevetséges is, ha vismajorról mesélnek. Sok éven át itt tudták a legmagasabb nyereséget kasszírozni , ez tény és ettől egyáltalán nem akartak eltávolodni, semmilyen etikai vagy pénzügyi indok hatására sem. Mint kifejtettem, ha nem úgy szedik ki belőlünk, hogy deviahitel kamata, teljes áron, akkor felnyomják a forint árát és shortolnak. Az bizonyos, hogy nekik ehhez megvan a pénzük és az érdekük is. Kimozdíthatatlanok voltak eladdig, mint most, ameddig Orbán el nem határozta, hogy akkor végtörlesztés és pont. 18o-on rögzítés és semmi megmaradó nagy hitel, miután már elvették a jelzálogként felajánlott hitelt. Azok a bankok az ottani politikusokkal vannak összefonódva és pont.Olyan rosszul kezelték a válságot, az EU vezetése, hogy nem is akartak lemondani egy fillérről sem. Amit nálunk be tudnak kasszírozni. Meg ugye Orbán megbuktatása is eléggé érdekük. Mindig ráver a kezükre, ha túl nagyot akarnak Magyarország zsebéből kiszedni. Orbán túl jól képviseli nekik a magyar érdekeket. Sokkal jobban, mint amihez eddig szokva voltak és amit elvárnak , eltűrnek maximum. Minden és mindenki a saját érdekei szerint tesz mindet. Ez tény és nem gondolatkísérlet. Inkluzíve az EU vezetése is. Orbán mindvégig beszélt is arról, érdekeket sért, a magyaroknak általa kiharcolandónak vélt korrekt elbánás. Aminek a jelen helyzet nem nevezhető. " Akkor nemesb e a lélek, ha kiszáll vad fájdalma ellen , vagy tűri balsorsa szörnyű kínjait? " Egészen drámai helyzet van teremtve Magyarország számára az EU által.
Mibe kerülne az EU-bak, ennél korrektebben viselkednie Magyarország kormányával és népével? Sokba , nagyon és erre ők nem szántak egy eurót sem. Sőt a zsebükben érezték azt a 900 milliárdot, amiről, állítólag lemondtak?!, a bankszövetség közlése szerint. Szerintem nem. ezen kívül pedig nagy magyarországi ingatlanvagyon is úszik, amit szintén a zsebükben éreztek. Az, hogy ebül szerezték volna, egyáltalán nem zavarja őket. Most akkor én hadd ne velük legyek, jó? :)))

aszekelyek 2011.12.23. 08:37:46

@=nessuno=: ha meggondolom, akkor is szükség lesz persze kiadáscsökkentésre, az adósságszolgálatra de azt a magyar kormány dönti el, hogy kitől, mit, mikor von el. Nem pedig megint lekaszálni a nincset is a szegényekről. Azért is rosszabb, ha Orbán lemond, vagy megpróbálják eltávolítani, mert akkor magyarországi érdek nuku lesz megint, és tényleg helytartót tesznek ránk , az EU érdekek érvényesítőjét. Kizárólagosan. Akinek semmi etikai problémája nem lesz , ahogy nem volt se gyurcsánynak, se simornak, se veresnek azzal, hogy milyen adósrabszolgaságba hajtotta bele a szegényeket. Cinikus röfiken kívül semmit nem bírtak kituszkolni magukból, nem hogy magyar érdek képviseletét. Amire felesküdtek. No , az az eskü nem ér fabatkát sem. Ki is noszogatott be minket az EU-ba? Nyócezermillijárdozással? ferink. Orbán pedig tudta , hogy ilyenek , és nem nagyon sietett oda. Tessék csak emlékezni! Most igazolják éppen az ő averzióit afelől , hogy magyarországi érdek -e, hogy akkor , oda , sürgősen belépjünk.

ssi 2011.12.23. 08:39:39

@ciceró: ha gazdaságilag nem arra tartunk, ahol pl. Görögország, Olaszország, Belgium, akkor az IMF nem kérhet rajtunk számon akkora megszorításokat se .. az igazság IMF nélkül is kiderül, vagy akkor már túl késő lesz?

aszekelyek 2011.12.23. 08:41:05

@civil polip: Mindjárt gondoltam, hogy a hálózat ezt nyálcsorgatva várja, mint a messijahot...

Ékszíj 2011.12.23. 08:41:52

Reszket tőlünk Európa!

ssi 2011.12.23. 08:42:00

@komment1: mindenki megszenvedi a visszabeszélőt :) pl. helytelenül szóközöket kell csempészni a hsz-ekbe. sok sikert :)

komment1 2011.12.23. 08:43:25

Igazán nagyon mulatságos, hogy a konkrét kommetemmel folyamatosan visszapattanok a blog.hu-ról, mert kiírja, hogy olyan kifejezést használok benne, ami nem megengedett - hát igazán nem tudom, hogy mit ilyen letiltott kifejezés, mert semmi olyat nem használtam. Most megpróbálom részletekben elküldeni, hátha úgy átmegy.

Szóval azzal egyetértek, hogy ez a lépés OV számára politikailag végzetes volt, bár csakis olyan értelemben, hogy egy ennyire irracionális, az ország érdekeit semmibe vevő politikának szükségszerűen meg kell buknia - de mivel esztergomi vagyok, ezért tudom, hogy az ilyen bukás egy teljes csőd és gazdasági ellehetetlenülés után szokott általában jönni, mikor elsöpri a "népi elégedetlenség" az illetőt. Meggyest megmentették "odafentről", OV-t Brüsszel nem fogja megmenteni.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.23. 08:43:33

@manyike: Magyarország fenntarthatatlan makropályán van. Az államadósság minden győzelmi jelentés ellenére folyamatosan nő, most éppen történelmi rekordon, 82% felett áll. A jövő évi kilátások sem sok jót ígérnek.

ssi 2011.12.23. 08:45:40

@ciceró:

miért nem ismerhetjük meg O.V. válaszát? kettős beszéd lenne megint? amúgy meg, ha ennyi országot, bankot stb. minősítenek le most, ez kisebb jelentőségűnek, hatásúnak tüntethető fel(talán az is), mintha csak kevéssel tennék

aszekelyek 2011.12.23. 08:48:50

@xsasha: Láttam az interjút , tényleg kimondta ezeket a szavakat. Természetesen itt kiragadva vannak idézve. :) Hozzá tartozik , hogy azt mondta biztonsági keretre van szükségünk , nem hitelre , ami könnyebbé tenné a továbbiakban a stabilitásunkat. Ebből ugye összeáll , hogy csak arra kéne , hogy ne tudjanak az olyan szándékúak csak úgy bedönteni minket? Világosan elmagyarázta. Nem hitel kérelem , amiről tárgyalni akarnak az IMF-fel. A hitelt növelni nem áll szándékukban. Az eladósodottságot. Éppen ellenkezőleg.

komment1 2011.12.23. 08:50:08

@komment1: Zseniális, átment, úgyhogy folytatom

Az EU vezetőinél szerintem egyértelmű, hogy nem egyes emberek levadászására játszanak. Mi lenne ennek az oka? Mert nem tetszik az illető? Mindhárom esetben, amikor eltávolítottak mostanság kormányfőt, azaz Papandreu, Berlusconi, sőt Gyurcsány esetében is nem az volt a gond, hogy nem jó a modoruk, vagy unszimpatikusak, hanem az, hogy a vezetésükre bízott országot csődközelbe sodorták, illetve a lépéseikből, egész viselkedésükből nyilvánvaló volt, hogy nem fogják kivezetni az országukat a már kritikusan válságos helyzetből. Az EU-t az országai érdekli, nem az egyes politikusok. Bármelyik ország dől be, az precedens értékű, hiszen az EU egyik tagja dől be, és ez rendkívül romboló hatású lenne az EU gazdasági megítélésére, akár dominót indíthat el. Ezért nem hiszem, hogy Orbán személy szerint lenne a probléma: szerintem az a probléma, amilyen helyzetben vagyunk. Orbán pusztán annyiban probléma, hogy közvetlenül most ő idézte ezt elő, és egyértelműen útjában áll a megoldásnak. Ezért szerintem is most mindenképpen eljött a pont, amikor Brüsszel meg fogja próbálni eltávolítani. Ekkor lesz kulcsfontosságú, hogy Orbán környezete, hogy viselkedik, ugyanis Orbán semmilyen fenyegetés hatására nem fog lemondani, túl van már azon a ponton. Navracsicséknak kellene észnél lenniük és együttműködniük az EU-val, hacsak nem akarják engedni, hogy az ország bedőljön. Az ugyanis azt jelenti, hogy nem lesz nyugdíj, nem lesznek közszolgáltatások, nem lesz semmi. És az lesz, ami Esztergomban volt - ezt nem akarhatják Navracsicsék, már csak a saját jól felfogott érdekükben sem.

ssi 2011.12.23. 08:50:12

@ciceró:

makrópályánk lejtőn, de a kormány hite, tenni akarása töretlenül felfelé ívelő

akkor vagy nem hiszik el/látják a valóságot, vagy tudják, de a lehető legtovább akarják húzni, hogy mindez kiderüljön és közben hisznek a csodákban is és magukban is?

ebben a logikában vagy a kormány megy el a legvégsőkig, a tényleges csődig, vagy előtte történnie kell vminek belülről, vagy külső erőkkel, nyomásra

nyünyüge 2011.12.23. 08:50:38

Hogy mi van? Jól értem?
Barroso csapdát állított volna OV-nek ?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.23. 08:51:15

@manyike: A kelet-európai régió leggyengébb országa Magyarország. Nekünk a térségben a legnagyobb az államadósságunk és nekünk van devizában a legmagasabb kitettségünk, a növekedés potenciálunk nálunk a legalacsonyabb.
Ráadásul komoly belső problémák vannak. Közel 800 ezer állami dolgozó bére 4 éve változatlan sőt csökkentek a bérek az egyéb juttatások csökkentése miatt. Az eü dolgozók helyzete akutt válságot fog előidézni.
A banki hitelkihelyezés rekordalacsony, az ingatlanpiac halott, a belső kereslet egyik hónapban csökken, a másikban stagnál, a munkanélküliség magasan ragadt és várhatóan nőni fog a keresleti oldal szűkülése miatt.
Idén a gazdaságot egy nagyszabású adóátrendezés segítette, plusz a reálhozamok. Ilyen ösztönzők jövőre nem lesznek, a reáljövedelmek tovább fognak csökkeni.
Az euróválság miatt nagy volumenű külföldi beruházásra nem nagyon lehet számítani, ráadásul a kormány hidegháborút folytat a gazdasági szereplőkkel szemben.
Semmi sem indokolja Orbánék folyamatos győzelmi harsonáját. Minden nap újabb és újabb vereségeket szenved a kormány és a lakosság.
A jövő év is erről fog szólni, mindaddig amíg Orbán le nem mond és gyökeres gazdsági irányváltás nem történik.
Amíg Orbánék állnak a kormányrúd mögött folyamatosan süllyedni fogunk.

komment1 2011.12.23. 08:52:14

@komment1: Egy részt nem engedett át a blog.hu, amiben az ATV-re hivatkoztam, illetve ATV-s linkek voltak, kíváncsi vagyok, hogy ez volt-e a probléma.

ssi 2011.12.23. 08:53:18

@nyünyüge: igen, Barroso-csapda is 1 forgatókönyv :) de mi az igazi oka és hogyan tovább?

aszekelyek 2011.12.23. 08:55:52

@bigapples: A kevéssé szimpatikus,ám annál rosszabb hírű szoci politikus a bizottságból, firtatta a nyelvtudását is. Egy felsőfokú és egy középfokú, angol német van neki. A szocik pénzügyminiszterének meg valahogy lett , utolsó percben egy középfokú angolja.., veres, igen. Bankos múltja meg nuku.Úgy tesznek, mintha lett volna a szocik pénzügyminisztereinek valamiféle feltétele a karrierjükben, a bankhoz értésnek. jogász drazsé , aki még a rendészethez is a legjobban értett.... és veres, meg bokros diplomája is necces volt.... Békesit nyomták ma reggel is atv-n. Akit leváltottak, maguk a szocik!Pedigréje nemtom milyen vót de biztos nem jobb, mint a most kinevezett hölgynek. Közgázra járt agresszolga. Te ki neveznéd bárhová? :)

megszűnt 2011.12.23. 08:58:06

@komment1:

"Egy részt nem engedett át a blog.hu, amiben az ATV-re hivatkoztam, illetve ATV-s linkek voltak, kíváncsi vagyok, hogy ez volt-e a probléma. "

Egyelőre azt tudjuk, hogy Mé..szá..ros nevét csak ilyen módon lehet és a hu..szár..os szót is.

Ezek benne voltak?

aszekelyek 2011.12.23. 08:59:45

@ubul2000: normál? Nem. Aki a kötelességét teljesíti. Az együttműködne a kormánnyal. Ilyen komoly helyzetben különösen. Nekem ne nyafogjon simor , hogy őt lefokozzák, brühühü... Engem az ország érdekel , a sorsa , nem pedig a nyafogása. Mi a fontos, hogy "Andriska" -id. Fekete János- jól érezze magát?

ssi 2011.12.23. 09:05:29

@ciceró:
csúszunk a lejtőn, s a a kormány teszi a "dolgát", mintha nem így lenne? és miért is: kitolni a bukást, vagy hinni a csodákban .. és önmaguk lenni: a lendületes, tenniakaró kormány? a teljes frakció és a teljes külső szakmai támogatókkal? és az ország meg csak egyre rosszabb helyzetbe kerül?

ha ez lesz, akkor T.G. szavaival a jobboldal is lejáratódik? ha ez várható, milyen korlátok állíthatja meg?
- államcsőd
- vagy külső nyomás
- vagy az ellenzék összefogása
- vagy Fideszen belüli ellenállás

kettős beszéd van-e megint? magyar kormány úgy arcon vágja Barrosót, hogy az örül, ha fel tud kelni – Orbán Viktor nagyjából így adta elő levele tartalmát .. a HírTV-ben, a Fidesz még mindig hűséges szavazóinak
velemenyvezer.blog.hu/2011/12

szép napot mindenkinek :)

komment1 2011.12.23. 09:05:52

@knausztimi: Igen. Nem a papa, hanem a lánya. Ritkán szoktam csúnyát mondani, de azért ez már mindennek a teteje.

livengood 2011.12.23. 09:07:58

@is: "a "pikírt" minősítés az első mondat közepén nagyon keményen leejti a színvonalat"

A színvonalat OV a 90-es évek óta ejti mélyebbre, mélyebbre, mélyebbre... Azt hiszem, ha valaki gyakorta pikírt, és ez az eseményeket befolyásolhatja, akkor azért drámai szituációban megállapíthatjuk ezt róla. A színvonalat talán még sem ez rontja.

nyünyüge 2011.12.23. 09:09:32

@manyike:
nem szeretném megérni, hogy milyen, amikor egy államcsődöt "másnak kommunikálnak", de mégis, Te hogyan képzeled?

megszűnt 2011.12.23. 09:09:40

@komment1:

"Igen. Ritkán szoktam csúnyát mondani, de azért ez már mindennek a teteje. "

Nem a tévés nevét tiltotta le Török Gábor, hanem a sza..ros ill. szá..ros - utóbbi esett áldozatul. Ezt nyomoztuk ki tegnap.

Ha föltétlenül ki szeretnéd írni a nevet, azt megteheted, ezzel a pontozási módszerrel. Sajtószabadság van!

PR-küszöb 2011.12.23. 09:12:55

Maga a kormányfő mondotta volt - igaz, hazai használatra -, hogy "aki a földre köp, azzal nincs együttműködés".
Kérdem mármost én, hogy minek minősül mindaz, amit a kormány mond és cselekszik az európai politikai viselkedés-kultúra bevett normarendszere szerint?
Akkor lesz igazán bajban a kormányfő, ha a saját maga által felállított normarendszer szerint fogják kezelni. Márpedig erre európai szinten minden esély megvan.
Komment1-nek pedig jelezném, hogy azért az eurokraták is emberből vannak, saját érzelmekkel, saját büszkeséggel, saját méltósággal. És mindennek akkor lesz nagy jelentősége, amikor már rezeg a léc.

komment1 2011.12.23. 09:13:06

Akkor most elküldöm azt is, ami eddig nem ment, kipreparáltam :) a szöveget, ahogy kell.

Szóval ami az irracionális viselkedést illeti, amikor már Kumin is irracionálisnak, értelmetlennek tartja a Médiatanács viselkedését (amiről persze nem ismeri el, hogy csupán OV akaratát hajtják végre), az elég érdekes fordulat. Ebben az ATV-s beszélgetésben a jelenlegi hatalom irracionalis viselkedése központi téma volt, pl. Szentpéteri Nagy Richárd, aki igazán megfontolt és jól átgondolja, hogy mit mond, mondta ki:
atv.hu/videotar/20111222_a_tet_2011_12_21_1_resz
atv.hu/videotar/20111222_a_tet_2011_12_21_2_resz

Aztán szintén erről az irracionalitásról beszélgetett Mé...szár...os Antónia és Vicsek Ferenc:
atv.hu/videotar/20111222_10_eve_utan_hallgat_el_a_klubradio

Ami a "hatalommániás őrültséget" illeti, ezt persze lehet megvetően alkalmazni valakire, viszont valóban létezik olyan állapot, amikor valamely okból, például a hatalomhoz való nagyon erős ragaszkodás miatt, valaki átbillen. Ez betegség és az ilyen embert még csak el sem lehet ítélni azért, amit tesz, személy szerint lehet kedvelni vagy szeretni, viszont azt semmi esetre sem szabad hagyni, hogy mindent lepusztítson maga körül. Egyébként az, hogy évezredek óta az irodalom a hatalomban lévő bukását nagyon gyakran az megőrülés motívummal köti össze, egyáltalán nem tűnik véletlennek, nagyon magas pozícióban, nagy felelősség és hatalom birtokában igen könnyű átbillenni, mind emberek vagyunk.

ssi 2011.12.23. 09:13:30

@ciceró:

kormány addig fog küzdeni, amíg teljes bizonyosságot nem kap vmelyik forgatókönyvre: nem ússzuk meg/megússzuk a nagyobb bajt ..

kérdés: hol lenne az a nagy baj, ami a kormányt is bedöntené, nemcsak az országot

biztos, hogy ma csak a lejtő van a számunkra? ezt a reményt a kormány magatartása lebegteti s a sajátjai oldaláról nem sok cáfolatot kap

Doberdo 2011.12.23. 09:13:53

@László56: Most jól torkon ragadta az Orbán az amerikai demokráciát. Az amerikai demokrácia pedig kéjesen sikoltozik a
csikizéstől. Sajnos nem a Nagy Magyarországon vagyunk, ez
tény. További kellemes képzelgéseket. Ön valszeg nem fogja megérezni az államcsődöt, amelynek leheletét mi már érezzük.

PR-küszöb 2011.12.23. 09:14:27

És egy szellemes hasonlat a NYT-ból:

“In the short term it seems reasonable to take out the brakes from a car, it appears to go faster,” Mr. Hack said. “The problem is when the first curve appears and you need them.”

nytimes.com/2011/12/22/world/europe/foes-of-hungarys-government-fear-demolition-of-democracy.html?_r=1&pagewanted=all

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.12.23. 09:16:41

Berlusconit és Papandreut hogy kukázták ki ?

Ha valaki megírta, lécci segítsetek !

komment1 2011.12.23. 09:18:15

@komment1: OK, így érthető, volt ilyen malőr máshol is, volt olyan pl. hogy a pocsék nem ment át, hasonló okokból.

Az fel sem merült bennem, hogy TG tiltott volna le egy személynevet, azt hittem a blog.hu-nál jeleskedtek esetleg. Azt viszont, hogy sajtószabadság lenne, megkérdőjelezném a köztévé állapotok és a Klub-rádió eset után.

ssi 2011.12.23. 09:18:38

@nyünyüge: bocsi, most nincs több időm, olvass vissza. látni egy nagy bajt szakmailag, de a Fidesz-kormány sajátja, hogy a végsőkig képes a reményt is fenntartani. kinek melyik, csak a legvége nem egyértelemű és senkinek sem

komment1 2011.12.23. 09:19:32

@knausztimi: Az előző kommentem Neked szólt :)

PR-küszöb 2011.12.23. 09:22:32

@komment1:

"Miért, hogy mindazok, akik kimagaslóak a filozófiában vagy a politikában vagy a költészetben vagy a művészetekben, melankolikusak?"

Arisztotelésztől idézi Földényi F. László a Melankólia c. nagy-esszéjében.
Hasznos volna a könyv egészét ismerve elgondolkozni bizonyos lélektani-egzisztenciális kategóriákon, és az alkalmazhatóságukon egy jelenségcsoport megértésében.
Mert azt hiszem, itt kezdődik a beszéd a lényegről. Arról, ami a puszta minősítéseken túl található.

megszűnt 2011.12.23. 09:24:24

@komment1:

"Az előző kommentem Neked szólt :) "

Tudom. Csak közben fodrászhoz készülök, így most röviden.

@aszekelyek: blogtársunkban fölmerül, hogy Török Gábor a Mé..szá..ros nevet letiltotta.

De @aszékelyek blogtársunk abban 100%-ig biztos, hogy Magyarországon sajtószabadság van, vagyis nagyon kár volt 5000 ezer embernek tegnap sült bolondot csinálni magából. Ugye?

index.hu/belfold/2011/12/22/a_sajtoszabadsagert_tuntetnek/

komment1 2011.12.23. 09:28:36

@knausztimi: Kellemes hajvágatást és boldog karácsonyt!

komment1 2011.12.23. 09:31:20

@PR-küszöb: Nagyon érdekes, amit írsz. Meg fogom nézni az esszét.

mrs. white 2011.12.23. 09:32:41

Gondolatkísérletre gondolatkísérlet. Tételezzük fel, hogy a fent említett Barosso gondolat helytálló. Renben. Eljutottunk odáig, hogy Orbán vagy a falnak vezeti az országot vagy behódol. Tételezzük fel, hogy behódol, illetve akkor már egész pontosan az utódja és győzött Barosso és az eu. Tételezzük fel, hogy Orbán mivel ugye ebből eddig is kiderült nem ortodox reál politikusként inkább a falnak viszi az országot. pl beint az imf-nek eu-nak és csődöt jelent azzal a felkiálltással, hogy úgyis rohad a kapitalizmus és a fejlett nyugat. Sokat nem is tévedne egyébbként.
Nem lightos hanem olyan hardos csőd lenne. Mondjuk egy kanyi vasat nem fizetne vissza a hitelezőknek. Általában már a hitelezés átütemezésétől is szivinfarktust szoktak kapni de a nem ortodox vasat se megoldás elég nagy zavart okozna az erőben. Osztrákoknál vissza sírnák a végtörlesztésből adódó károkat. Jelen állapotban több a bevételünk mint a kiadásunk tehát egyértelműen jobban járnánk hiszen a szívás a hitelek vissza fizetése miatt van. Orbán eljuthat eddig a pontig az eddigi események tükrében. Arról nem is beszélve, hogy a jobbiknak kb ez volt a választási programja, tehát ha vélhetőleg Ők oda kerülnének ( amire a dolgok előre haladtával egyre jobb esély van) nem sok változás lenne a megoldás tekintetében. Ebből a szempontból akkor Barosso a sakkjátszámában mindössze hat lépést gondolkodott előre pedig lehet hogy tizet kellett volna. ha sokat kekeckednek Orbánnal nem csak közös európa projekt de egy görög olasz válság után egy magyart is a nyakába venne. Na ez az ami most a legkevésbé hiányzik nekik. Az eu számára egyetlen járható út az lenne ha komoly gazdasági engedmények fejében orbánt pacifikálnák vagy valakvel megbuktatnánk háttérből a fideszből. Most látszik csak hogy Orbán politikai vonalon mekkora játékos, mert ilyen háta mögötti alkura megegyezésre alig nyílik esély. Egyébbként ha Görögök adósságának a felét elengedték akkor nálunk ez aprópénz lenne és ezért már kérhetnének bármit. Simor akár haláláig is jegybankelnök maradhatna és az összes strukturális változást imf parancsszóra be lehetne vezetni és pár év múlva mo lehetne az egyik minta az országok között.

livengood 2011.12.23. 09:33:46

@is: "@xsasha: "Az igazság igenis számít, ha megfelelő kezekben van." Hát most sok mindehol lehet ez az igazság, de hogy Orbán kezében nincs, az tuti"

Az igazság az, amely a megfelelő kezekben számít, a nem megfelelőkében nem számít. Ha jól értettem kedves xsasha történetét. Valóban, a hatalmon lévők is így gondolják: ők a megfelelők, akik birtokolják az igazságot, mely mellett kitartóan kiállva, a "négy igazgató" (a tanmese szerint) meghátrál, beadja a derekát, belátja tévedését. És igaz ez a belső ellenzékre is kiknek keze nem megfelelő az igazság felmutatására, birtoklására, hiszen nem tudnak kiállni mellette, képtelenek egyenes tekintettel, mondhatnánk merev nyakkal, újra és újra ismételve belemondani a kételkedők szemébe, mint azt a kitűnő kormánypártunk nem egy prominens képviselője évek óta nap mint nap előadja.

jjulie 2011.12.23. 09:33:55

kezdem sajnálni az orbánt, de tényleg

vagy 25 évig harcolt, és most már majdnem kész a mű erre geciznek itt vele a távolból

pedig már nem sok hiányzott ahhoz hogyúgy vezetgessenpórázon itt 10 milló embert ahogy kedve tartja, és ha valamelyiknek nem tetszene, annak csak jó szorosra húzná a nyakörvét

erre geciznek vele

PR-küszöb 2011.12.23. 09:35:22

@komment1:

Életem egyik nagy könyvélménye "A meduza pilllantásá"-val együtt. Antikvár forgalomban itt-ott kapható.

konyvar.hu/foldenyi-f-laszlo/melankolia/

Kazi2 2011.12.23. 09:39:49

2 dolog Gábor:

1, ha nincs szükségünk a pénzre, mire ez az egész színház...??? Ebből az egészből már ebben az esetben sem jön ki jól ovi.
2, ha szükségünk van a pénzre, akkor miért a magyar emberek - köztük az őt választók - pénzével játszik? És meddig? 400-as euróig?

Jaaa, megint én vagyok naív?

remekelek64 2011.12.23. 09:42:07

Gáborral sokszor az a bajom, hogy nagyon jó fiú akarván lenni , olyan professzionális semmitmondásokat képes leírni, hogy attól még annak is kommentelni támad kedve, aki egyébként nem tenné, de úgy érzi, nem hagyhatja annyiban...
A mostani írása -szerencsére-kivétel-, ez már kezd olyan lenni, ami egy ilyen tehetséges politológustól elvárható...

komment1 2011.12.23. 09:42:21

@PR-küszöb: Köszi :)
Szintén boldog karácsonyt!

radala 2011.12.23. 09:42:26

Roppant kíváncsian várom a fejleményeket, nagyon örülök, annak a 70 kilométernek, ami most elválaszt a határtól és így teljesen "függetlenül" élvezhetem az előadást. Mondjuk, tegyük fel, hogy OV nem egy beteg elme, ha nem az akkor viszont okos, mert ugye eddig gyakran annak látszott...
Akkor viszont egy ilyen csapdába nem sétál bele, ha nem tudja, hogy van valami kiút még onnan. Eltávolíthat-e az EU egy neki nem tetsző valakit, anélkül, hogy ne tűnjön egy diktátorságnak? Leckéztethet-e kormányfőket akkor, amikor fokozni akarja az integrációt, akarnak-e az országok integrálódni, ha azt látják, hogy a szuverenitás föladása nélkül is föladták már a legalapvetőbb szuverenitásukat...
Fogalmam sincs a válaszokról (egyébként szerintem az EU mindent meg tud és meg is mer csinálni, szóval én a bukásra fogadnék nagy összegben), de azért azt látni kell, hogy ez az EU-nak is rossz lesz. (egyrészt jó eséllyel nem az általuk favorizáltak nyerik meg a választásokat, másrészt, ha azok is nyerik meg abban sem tudni mi lesz a köszönet).
OV nyilván azt képzeli, hogy a válságok arra valók, hogy elérjük az általunk kívánatos változásokat. OV szerint a helyzet kísértetiesen hasonlít 89-re. Azt mondta valamikor, hogy az volt az ellenzék stratégiája, hogy úgy viselkedtek, mintha lenne demokrácia és megtehetnék azt, amit tesznek. Most azt képzeli (szerintem), hogy megint ez a helyes út, hogy úgy csinál, mintha lenne szuverenitás.
Ö nyilván azt hiszi, hogy ez megint sikerülhet, de baromi jó kérdés, hogy vajon lehet-e bárkinek kétszer akkor mázlija, hogy nyerjen az erősebbel szemben, no meg a még nagyobb kérdés, hogy van-e a Földön bárki, akinek az érdekei egybe esnek a mi (OK valójában OV) érdekeivel, mert 89 nem azért sikerült, mert szuperül taktikáztunk, hanem mert sikerülhetett.
OV valószínűleg nagyon túlértékeli a személyek jelentőségét a történelemben.
Amúgy szimpatikus ez a világkép, kár, hogy nem igaz...:-)

radala 2011.12.23. 09:44:17

Még valami, valaki mondta, én meg elhittem, hogy mivel az AB nem vizsgálhat költségvetést ezért tök mindegy a Fidesz mit tesz az alkotmányba ezzel kapcsolatban...

aszekelyek 2011.12.23. 09:44:39

@ciceró: A standardeket ha megtennéd, amiket szerinted nem akarunk magunkra érvényesíteni? Az adónk? Mér ne mindjárt a z ereinket vágjuk fel? Kollektív öngyilkosságot kellene? Hogy a gazdaságunk totál leüljön a mariana árokba? A mi versenyképességünk nem drága se a németeknek , se a franciáknak. Nekünk se legyen az? Ez itt egy konfliktus. Aminek jellenzője, hogy az egyik fél olyan elvárásokkal áll elő, mely a másiknak súkyos kárt okoz. HA ez nem így lenne, jelen helyzetben nem is lenne ebből konfliktus. A mi vérünk árán akar az EU jól menni? A cseh elnök is hasonlót mondott, olvastam, angolul persze. Az atv-n ez véletlenül nem jött ki....NYolc ország van, akiktől ezt elvárják. Ellentételezés meg? KAphatunk hitelt? Nem biztonsági keretet? Hol korrekt bánásmód ez? Szerintem ez erős diszkrimináció, negatív. Magukat pedig pozitívan diszkriminálják. Az érdekérvényesítési jogunkat is aláírtuk -e, hogy soha meg se próbáljuk?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.23. 09:50:36

@aszekelyek: Nem látom Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban az érfelvágós kollektív öngyilkosságot. Elég jól elvannak.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.23. 09:52:57

Munka, emberi kapcsolatok, pénzügyi helyzet, fizikai állapot, közösségi adakozás - Matolcsy György szerint ez az öt dolog szükséges ahhoz, hogy az életben boldogok legyünk. A nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban osztotta meg életbölcsességeit. Matolcsy szerint az emberek 66 százaléka a jóllét öt forrása közül legalább egyben jól áll, de csak 7 százalékuk teljesít jól mind az ötben. "Sajnos azonban ha az öt közül egyikben rosszul állunk, az lerontja a többi hatását, és csökken a jólléti szintünk" - teszi hozzá a nemzet gazdaságáért felelős miniszter.

---

A bölcs vezér jobbkeze szólt hozzánk. Tessék meghatódni.

radala 2011.12.23. 09:53:02

@aszekelyek: nagyjából egyet lehet érteni. A kérdés az, az, hogy Görgey áruló-e? Nyilván OV többet tudhat a kérdésről, mint mi, de mivel a Fidesz folyamatosan hazudik mindenben, ezért hogyan hihetnék el nekik bármit.
Szóval OK OV-nak igaza van, mindent jól szeretne csinálni. De ha ki akarják, és ki is tudják csinálni és ez a biznisz nekünk mondjuk 1000-10.000 mrd forintba fáj, akkor mi a teendő?
Olyan nagyon szeretnék én OV fan lenni, hogy nincs még egy hozzám fogható ember ezen a téren. De ez egyszerűen képtelenség, ha csak hazudozni bírnak. De ok hazudozzanak, de legalább ne vegyem észre már a mondat elhangzásának pillanatában.

Borsós István Szfv. Oskola u.6. 2011.12.23. 09:55:49

@László56:

Engem nagyon meg tudnak győzni azok az emberek, akik képesek kijelenteni, hogy mindenki hülye és csak ők a farmotoros ikaruszok.
„Direkt nem használok szakszavakat, mert elemzőnk amúgy sem értené.” Pedig nagyon kellene, mert így csak egy enyhén debil, a YouTube-on található több ezer összeesküvés elméleteken rugózó fan egyikének nehezen értelmezhető, besorolhatatlan szókupacait látom.
A CIA tevékenységéről, melyek az USA számára veszélyes, illetve antidemokratikusnak tartott rezsimek megbuktatására irányulnak, már húsz éve mindenki tud. Meglep, ha ez neked új.
Magyarországot az EU-val szemben számos szerződés és megállapodás kötelezi. ( pl. deklarálja a pluralizmusra épülő demokratikus célokat és jelenleg ezeket kérik számon) Ezek felrúghatók, kijátszhatók, ám elegánsabb felmondani őket.
„Elemzőnk összetéveszti az IMF kölcsönt a készenléti pénzel.” Nyilván a Phoenix nem közvetítette OV és MGY nyilatkozat-kavalkádját, ahol kijelentette, hogy az IMF kölcsön jelentős részét a gazdaság fellendítésére, a kkv szektor támogatására kívánja felhasználni. Ki kever akkor valójában?
„Kik azonban fényévekkel tanultabbak, mint a magyar kommunisták produktumai.” Ez tényleg szép mondat.
Térjünk akkor a lényegre. Meglehet, tényleg farmotoros Ikarusz vagy. Bizonyítsd be. Fogalmazd meg szigorúan szakmai alapon és számokkal igazolva (gondolom, ismered a modellezések eredményeit) – mindezidáig adós ezzel a kormány- a gazdaságpolitikánk stratégiai és taktikai céljait. A preferenciákat a makrogazdaságban. Ne rizsát, hanem tényadatokat közölj.
Kérlek, írd le, hogy EKB IMF hitel nélkül (illetve készenléti hitel felhasználása nélkül), havi lebontásban hogyan alakul hazán likviditása, valamint a forint árfolyama 2012-ben. Amennyiben a devizatartalékunkat belekalkulálod, ennek következményinek hatását is számokban közöld. Győzzél meg.
Bízok benne, hogy végre megvilágosodhatok.

graycivil 2011.12.23. 09:56:25

@Diocles: "Én meglepődnék, ha Orbán tényleg ilyen kevés volna,..."

Karácsonyi meglepetés! :-)))

aszekelyek 2011.12.23. 09:57:49

@ciceró: Náluk nem gyurcsány kormányzott sok-sok, túl sok évig... főleg nem a szadisták. Nem is vitték magukat a vágóhídra , mint azok a magyar népet. A lengyelek is, mint kisült , hazudtak a válság igenis érintette őket , nem kicsit , nagyon.Velük mégsem úgy bánnak, mert az Eu egyértelműen diszkriminál. Naná, hogy jól elvannak. Mi is jól ellennénk, ha a pápai Tartuffe nem követi el azt a gaztettet , hogy lemondás helyett , még ránk terhel egy akkora kölcsönt, mint amekkorát , államcsőd elkerülésére. Mint hal a vízben , úgy ellennénk mi is.

nyünyüge 2011.12.23. 09:59:20

Először LMP-s parlamenti képviselők, majd ellenzéki szimpatizánsok láncolták össze magukat a Parlament északi és déli kapujánál, hogy megakadályozzák a többi képviselő autójának behajtását a Parlament parkolójába.

index.hu/belfold/2011/12/23/blokad_ala_vonjak_a_parlamentet/

graycivil 2011.12.23. 09:59:56

@aszekelyek: "Az adónk? Mér ne mindjárt a z ereinket vágjuk fel? "

Látom, te a nyertes, masszív kisebbség tagja vagy, az "egykulcsos gyermeke".

die nadel 2011.12.23. 10:00:07

Nem szokásom, de most egyetértek jó néhány kommentelővel. Határozottan az az érzésem, hogy Orbán a lelépését készíti elő: a nemzeti függetlenséget, önrendelkezést a végsőkig védeni akaró államférfi szerepét játssza most. A bukás kvázi borítékolható ebben a csörtében. Ezzel egyébként az utódja helyét is kijelöli, a Fidesz tábor szemében az lesz a rohadt kollaboráns, aki Orbán után jön. Ügyes, csak kicsit sokba fáj az országnak.

graycivil 2011.12.23. 10:01:28

@nyünyüge: Kezd egyre "látványosabbá" válni.

Ilyen szédületes "kommunikációs örvénybe" ritkán hajtotta bele magát bármely politikus a világon, mint most El Curo.

lüke 2011.12.23. 10:01:30

színjáték,amit jól kajáltok:
a volt maoista-Barroso -és a patetikus akarnok összecsapása érdektelen
(azt, hogy csapda nem hiszem,bár Barroso megválasztása harmadszorra neki fontos lenne!)
valóban EU szinten :a bennmaradásrólkell szólnia

óllé hosé!

gnme 2011.12.23. 10:03:30

pókerarcú oszkópéter megmondta, ..hónapok vannak csak hátra

mondtam is tegnap az anyósomnak: mama, amiért eddig dolgozott, arra keresztet vethet, készüljön mama, jövőre nem lesz nyugdíj

hegyilány 2011.12.23. 10:03:52

A leminősítés időzítése mindig váratlan pillanatban történik, nem olyan, mint egy statisztikai adatközlés.
Az S&P novemberben ugyan jelezte, hogy kivárja a döntéssel az EU-IMF-tárgyalásokat, amelyek jelenleg még hivatalosan nem kezdődtek el, azonban nem számíthatott arra, hogy a kormány addig az indoklásukban is felsorolt és a megegyezést hátráltató intézkedést jelent be (például a jegybanki függetlenség veszélyeztetése, valamint számos, a befektetési környezetet kiszámíthatatlanná tevő intézkedés)

Egy sor, az intézményrendszert érintő égető problémát sorolt fel az S&P, amelyek egyértelművé tették, hogy Magyarország nem maradhatott a befektetésre ajánlott kategóriában

Jelenleg a legnagyobb problémát nem a költségvetés hiányának egy-két tizedszázalékos csúszkálása, hanem a gazdaságpolitika hitelességvesztése jelenti -"

Lehet a Barrosonak levelet, választ írogatni, a helyzet helyzet rossz, nem kicsit nagyon.
Hát.Igen! a különutas, csodaváró, álmokra épitett gazdaságpolitika hatására az a "fránya" gazdaság nem akar müködni.

Martian (törölt) 2011.12.23. 10:04:03

@Irsai Oliver: majd nézzük meg, hogy alakul a helyzet Izlandon...

komment1 2011.12.23. 10:05:12

@radala: A "beteg elme" vs "okos" kérdéshez csak annyit szólnék hozzá, hogy aki átbillen, az nem szellemi fogyatékos. Okosság és betegség nem áll egymással ellentétben - sőt, van egy nagyon jó Chesterton szöveg arról, hogy aki megőrül, az elképesztően logikusan gondolkodik - a logikája foglya. A mániás ember a saját mániás logikájához hihetetlen következetességgel ragaszkodik - éppen az a baja, hogy még a valós tapasztalatok hatására sem képes és hajlandó elszakadni a logikájától. Amit tesz, az a saját rendszerében tökéletesen racionális, csak az a baj, hogy az egész rendszere nem a valóságra épül, a valós tényeket, az élet történéseit nem hajlandó elfogadni. Egyébként pontosan az ilyen ember logikus és látszólag nagyon racionális érvelését hallgatva bárki azt hinné, hogy minden OK és totál rendben van, Csak amikor a tényekkel szembesíti azt, amit az illető mond, akkor derül ki, hogy az egész rendszer, amiben gondolkodik, egy valótlanságokra épülő, torz rendszer.

lüke 2011.12.23. 10:05:20

@László56:
dance on the brigde of Avignon
csak nem pápa leszel?
www.youtube.com/watch?v=ya8EZ5092RU

jjulie 2011.12.23. 10:05:24

@aszekelyek:

ez a gyurcsányozás és szadistázás sokat segít, rémesen sokat

miva? 2011.12.23. 10:06:13

No akkor:

Brüsszelben a politika kicsit máshogy működik, mint itthon. Hogy könnyen érthetően fogalmazzak, a legnagyobb különbség, hogy nem eszik olyan forrón a kását. A jelenlegi probléma azonban éppen az, hogy MO. egy lesoványodott, kicsit büdös és nagyon éhes fiatalember képében részt vehet egy sportolóknak tartott bálon, ahol mindenki tartja magát a legszigorúbb etiketthez, erre MO. elkezd lökdösődni, és kiabálva taxipénzt követel a tisztelt összegyűltektől.

A félreértések elkerülése végett tisztáznám, hogy míg O.V.-nak a prioritást az jelenti, hogy örök hálával emlegesse az utókor áldott 30 éves uralmát, addig az EU-nak az a lényeg, hogy a honi polgárok termelésben és fogyasztásban erősödve járuljanak hozzá az EU stabilitásának növekedéséhez. Azazhogy Pista bácsi Banáról tudjon 3évente autót cserélni, meg fogyjon a sok európában - és nem kínában - előállított termék MO.-n is, és ami itthon készül, az az eus belső piacokon és messzebb is az eu külkereskedelmi mérlegét javítva találjon piacot magának.

Amit O.V. csinál, az mindenképpen butaság. Egy európai politikusnak 1001 módja lett volna elkerülni a Barroso levelet, és másik 1001 módja lett volna a kártyák kiterítése nélkül tisztázni az álláspontját úgy, hogy azzal az EB-t sem hozza kényszerhelyzetbe. De a probléma éppen - a tökéletesen kifejlett gazdasági dilettantizmuson túl- a tökéletesen kifejlett politikai dilettantizmus, a kommunikációs csatornák használatának ellehetetlenítése, és a stílus + hangnem, ami szépen lassan a Slotai mélységek alá taszítja Orbán megítélését. Miután az új miniszterasszony képességeiről, stílusáról, végzettségéről és terveiről kiderült az, ami, már egyértelmű a legbarátibb érzelmű európai politikusnak is az, hogy nincs tovább.

aszekelyek 2011.12.23. 10:08:25

@radala: Neked nem fáj annyiba:) Magyarországnak pedig mindenképpen , ! min-den-kép-pen- annyiba fáj. Ha Orbán kormányoz , ha behódol azért , ha nem azért. Pénzről van szó, az ő pénzükről. Gábor azért írta a "csapda" szót, hasonló tanulmányaim vannak:) , mert a csapda az, amiből nincs kiút. A pánik az abban különbözik ettől, hogy abból van de lélekjelenlét kell a megtalálásához. Meg idő. :) nem tudom, pontosan mit tartasz hazudozásnak de politikusnak nagyon kell vigyáznia a nyelvére:) Orbánnak meg hatványozottan.) Az igazság olyan brutális dolog , hogy csínján kell vele bánni. Abban a székben különösen. Abszolút igazság pedig egyáltalán nincs.

PR-küszöb 2011.12.23. 10:10:46

@radala:

Próbáld meg Magyarország miniszterelnökét a Magyarországot lakó közösségek gemmájának - negatív lenyomatának - felfogni, ha már a személy és történelem kapcsolatánál tartunk.

És ne feledd, hogy mondta Babits:

"Nem az énekes szüli a dalt:
a dal szüli énekesét."

különvélemény 2011.12.23. 10:13:47

"Ha az a hitel igenis kell az országnak, ha a megállapodás nélkül jövő évben csődközeli állapotba kerülhet az állam, akkor mindjárt más megvilágításba helyezhetjük Orbán döntését."

A képlet egyszerű, addig minősítgetnek le, ameddig a kamatfelár már olyan magas lesz, hogy rászorulsz a kölcsönre.
Így mindenképp nekik van igazuk.

dr kíváncsivagyok 2011.12.23. 10:13:52

Hát,...kedves Gábor,....nem erőltette meg magát.... Ezt az eszmefuttatást mindenki ismeri és kívülről fújja ! Miért nem ment tovább ? Miért nem beszélt a várható következményekről (kivéve az Orbán személyét érintőket )...miért nem beszél pl. arról , hogy MINDEN közgazdász ( jobb - bal és független ) egyaránt mondja : sajnos ismét szükségünk van az IMF hitelre, de most nem világválság okán , hanem a katasztrófális gazdaságpolitika miatt ! Miért nem beszélünk a várható lépésekről Orbán részéről , nevezetesen : ki akarja "utáltatni" Magyarországot az EU - ból ! Akkor mi lesz ? Vagy ez messze van (még) ? Nem hiszem,..februárra a határainkon ismét készíthetjük az útlevelünket....

lüke 2011.12.23. 10:14:33

@radala:
két cikk a tegnapi diepresséböl(nem online)
-An Österreichs Wesen soll die ung. Verfassung genesen
irója egy a sok Vécsey gyerek közül:)
-Wo Pressefreiheit in Eu noc himmer ein Fremdwort ist(Klubrádió)

ajánlom

dr kíváncsivagyok 2011.12.23. 10:16:54

@kíváncsivagyok: ( Avagy Ön szerint teljesen véletlen , hogy Orbán a másfél év alatt hivatalosan DEMOKRATIKUS országot nem látogatott meg,...ellenben Kínát , Szaudarábiát és Oroszországot igen ?!?! Hogy ez egy terv része ?!?!)

Putyilov gyári melós 2011.12.23. 10:18:35

Orbán megbukott, a lelépési színjátéka, ami egy nevetséges pojácaműsor, a debil idiótáinak szól.

Őket még kiküldi a frontra harcolni, ugyanúgy mint anno 1945ben Hitler a tizenéves gyerekeket.

alfacharlybravo 2011.12.23. 10:19:17

@jjulie: Orbán miért nem küldi ki az utcán randalírozók ellen a rohamrendőrőket hiszen azok csak huligánok? Azért félelmetes volt csak úgy békésen elkerékpározni a ligetben a Gyurcsány mumusok mellett. Úgy megéreztem a demokrácia lényegét. Valyon mi lenne a sajtó viszhang ha megtenné? Karácsonyi szemét esetleg kilönék könygáz gránáttal, vagy csak egy kicsit kupán vágnák? Nem igazán értem a sírás okát amikor a külker mérleg 6 milliárd EUR töbletet mutat, az MNB ben 35 milliárd EUR tartalék van?

lüke 2011.12.23. 10:19:40

@komment1:
doktorost ne`játsszatok má
(Freudnak is úgy sikerült, hogy okos nöket analizált és általánosított)

Sparhelt 2011.12.23. 10:20:11

Ha egy forgalmas pályaudvaron mindenki a sínek mellett rohangál, de egyvalaki meg keresztbe a vágányokon át, akkor az most különc különutas vagy valami más? Ha ezért szól az állomásfőnök, akkor az csak irigykedik a bátor különutasra és meg akarja akadályozni, hogy a többiek kövessék vagy van esetleg realitásérzéke, esetleg más miatt cselekszik? A kormány azt állítja, hogy az unortodox gazdaságpolitika jó és működik, a többiek nem úgy látják. Nekem az állampolgárnak a vak hiten kívül mi bizonyíthatja, hogy valóban, ténylegesen jó ez az út? Mert ha a számoknak hiszek, akkor bizony nagy szarban vagyunk..

bóra77 2011.12.23. 10:20:39

Gábor lassan csatlakozhat Frei harmadik kalandregényéhez társszerzőnek, kiindulva ebből a posztból:)

amúgy sztem nem kérdés nem kérdés, nyilván szükségünk van a pénzre, ha az IMF-hez fordultunk. tehát Orbán megbukott.

Erdőtársulás 2011.12.23. 10:22:02

A gondolatkísérlet meglepően jól sikerült, csak egy pontban nem értek vele egyet. Az pedig elég fajsúlyos: e mögött semmiféle "csapda" nincs, ez önmagától is így alakulna.
A "csapda" elképzelés egy súlyos logikai hibából, hiűnyosságból ered, ez pedig az, hogy Török egyszerűen nem foglalkozik a kérés vagy ajánlás tartalmával, lényegével. Nyilván mert nem ért hozzá. Viszont sajnos nem lehet e nélkül elemezni, mert ilyen marhaságokhoz vezet az út, mint a "csapda". Ez így öncélú butaság.

pástétom 2011.12.23. 10:22:16

Gondolkodjon csak, Török Úr, elmélkedjen kedvére, mikor már verik is az ellenzéki képviselőket. Elmélkedjen azon, hogy a Barroso erélyes fellépésére adott orbáni csípőből jött elutasításnak biztos hogy nem örűl-e?

Jó elmélkedést...

dr kíváncsivagyok 2011.12.23. 10:22:58

" Ha igaz az, amit a miniszterelnök az interjúban állított, nevezetesen, hogy az IMF-tárgyalásoknak nem kell nagy feneket keríteni, mert tulajdonképpen „nincs szükségünk a pénzre” és valójában „nem akarunk felvenni hitelt”, "

...és igaz , kedves Gábor , ön , gondolom , nem 6 elemivel elemezget ?!

ermi71 2011.12.23. 10:24:44

Gyerekek nem itt kell okoskodni a fotelből. Tessék ott a lehetőség a parlamenti LMP akciónál. Mást se pofáztatok itt mint hogy mit lehetne tenni irány az utca ha más nincs. Lássuk a nagy összefogást amiről hónapok óta óbégattok. Ott még kialakulhat valami ha egy komoly tömeg összegyűl. Mondjuk 30-50 ezer.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.12.23. 10:26:34

Nagyon érdekes kísérlet ez, kár, hogy a mi bőrünkre kísérletezzük ki, hogy Viktor mennyire orrszarvú.

dr kíváncsivagyok 2011.12.23. 10:26:36

@manyike: "
1.
Barroso levél teszt volt: ha aláírjuk, rátértünk az EU-normatívákra és partnerek leszünk márciusban is. de nem írtuk alá
2.
megszakadnak az IMF-tárgyalások, s nincs hitel
3.
valóban nem is kell hitel, működik az ország. akkor O.V. nem fogja aláírni az EU-szerződést sem
4.
EU-nak milyen forgatókönyvei lehetnek erre az esetre? ez is formálódik majd a napokban? "

Ha egy elitklubban egy tag elkezd köpködni és szidja a klub többi tagját,...netán nyíltan kimondja : nem tartom be a szabályokat , mert Én jobban tudom hogy kell viselkedni,.....mit gondolsz ,..mi lesz ? alkalmazkodnak a gyökérhez,....vagy kibasszák , mint macskát szarni ?!?!

sirwalter 2011.12.23. 10:27:04

@hegyilány: bocsánat, én ezt már csak ébredés után olvastam...

Ismerem ezt a(z egyébként 1 db) véleményt, tehát a Róna Péterét, amit amúgy nyilván sokan osztanak. Bizonyos részleteiben én is. Meg szerintem OV is, ezért nem fog - szerintem - a végletekig szembe menni a pénzpiaccal, csak ameddig tud. Tkp. ezt fejtegettem fentebb. Meglátjuk, meddig van ez az "ameddig"...

lüke 2011.12.23. 10:27:17

@Erdőtársulás:
csapda?
Barroso 3. ciklust szeretne, nem?
- meg kellene néznem van -e limit, hányszor lehet-
( a2. választás is kieröszakolt volt)

bóra77 2011.12.23. 10:28:47

@bóra77: mármint nem kérdés a kérdés.

azért az döbbenet ami most zajlik. Érdekes volt Kumint nézni a Tétben, majd tegnap az Estében. úgy látszik "sajátjai" között valamivel kritikusabb.

jardel 2011.12.23. 10:28:48

A gondolatkísérletben azt nem értem, hogy OV vajon egy ilyen helyzetet nem látna át? ez nem egy óriási csapda azért... a közvetlen kiváltó ok pedig látszólag a jegybanki törvény módosítása volt, így akkor saját magát lökte volna a csapdába. én sajnos sokat már nem nézek ki OV-ból de ha magáról van szó, szerintem nem olyan ostoba vagy legalábbis jó oka van annak, hogy felvállal egy ilyen helyzetet.

tepes 2011.12.23. 10:29:16

@ermi71:
Bocs, de erről ez jut eszembe: "Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják."
Kérdés, mi az alternatíva? Volt az LMP-nek egy alternatív költségvetés tervezete. Nekem egészen tetszett, de "békeidős" elképzelés, azóta sokat romlott a helyzet, értsd, változtak a kiindulási feltételek.

komment1 2011.12.23. 10:30:31

@lüke: Sorry, doktor úr, nem akarom legkevésbé sem elvenni a kenyerét :), és nem is akarok úgy csinálni, mintha pszichiáter vagy pszichológus lennék, mert tényleg nem vagyok. Viszont van néhány közkeletű téveszme, pl. az, hogy ha valaki logikusan gondolkodik, akkor nála minden OK - hát erre írtam, amit írtam, hogy ez nagyon nem igaz. Ennyi ismeretem és élettapasztalatom van, hogy ezt leírhassam. Szólásszabadság van (még valamennyire), mint fent Kriszta megjegyezte :)
Zárójelben: egyébként a fél családom gyógypedagógus és van köztük pszichológus is.

bóra77 2011.12.23. 10:31:00

egyébként az elgondolkodtató, hogy ebben az érában csak békés tüntetések vannak. ilyenkor hol vannak a kukaborogató, székház felgyújtó "hősök"? csak kérdezem.

jjulie 2011.12.23. 10:32:08

igen

"A félreértések elkerülése végett tisztáznám, hogy míg O.V.-nak a prioritást az jelenti, hogy örök hálával emlegesse az utókor áldott 30 éves uralmát, addig az EU-nak az a lényeg, hogy a honi polgárok termelésben és fogyasztásban erősödve járuljanak hozzá az EU stabilitásának növekedéséhez. Azazhogy Pista bácsi Banáról tudjon 3évente autót cserélni, meg fogyjon a sok európában - és nem kínában - előállított termék MO.-n is, és ami itthon készül, az az eus belső piacokon és messzebb is az eu külkereskedelmi mérlegét javítva találjon piacot magának."

és majd az világ megáll amíg az orbán utánasprintelteti az országot az erős magyar nemzeti keresztény középosztálya kegyelméből, és az erős magyar nemzeti keresztény középosztálya teljesítményeként veszi 3 évenként a banai pistabácsi az új autót, és a magyar termékek szintén a magyar nemzeti középosztály teljesítményeként találnak piacot az eun belül, és főleg kívül

igen, addig pedeg senki nem mozdul a határokon kívül, és bevárja orbánmagyarországot, mert ez így igazságos, és ki is kényszeríthető igazságosság

a világ megdermed, közben a lázártesók túlnövik a tescot, a mol beelőzi a shell-t, a rába a vw-t, az otp pedig átveszi a fed szerepét, az orbánt megválaszjuk a világkormány tejhatalmú elnökének és akkor, immár igazságosan játszhatunk tovább

bóra77 2011.12.23. 10:33:39

az is érdekes volt a tegnapi az Este c. adásban (amit már hónapok óta nem nézek, mert erősen elfogult), hogy egyből összeállítottak egy olyan anyagot, amiben azt ecsetelik, hogy a hitelminősítők milyen károsak, és egyébként sem tévedhetetlenek, btw. sz.rul végzik a munkájukat. hát persze, csak az a hülye, aki szembejön.
Iszonyat szánalmas a kormány.

hoplita 2011.12.23. 10:33:58

@sirwalter:
"...Hála Istennek, nem ugyanaz a helyzet nálunk, mint Görögországban, vagy Olaszországban. És szerintem senki nem is akarja, hogy olyan legyen, az EU sem...."

Valóban nem.
Nincs 700-tól 1000 nemtom mennyiig terjedő minimálbér...hanem kemény 230 ajró.
Bazmeg, szar lenne, ha ott tartanánk, mint az említettek, igaz, seggfej?:(((

Erdőtársulás 2011.12.23. 10:34:02

@lüke: Nem tudom ő mit szeretne, nem ismerem a brüsszeli politika sikerkritériumait. Nálam sajnos ez a tudásbeli hiányosság áll fent. Ellenben a jegybankot értintő kérdéskört érteni vélem. Az egy racionális és szakmailag igencsak megalapozott kérés/ajánlás. Ha a kormány nem "rossz szándékkal" közelít a jegybankhoz, akkor ezt a kérést könnyedén teljesítheti. Nincs neki ára, sőt.

Putyilov gyári melós 2011.12.23. 10:35:48

@alfacharlybravo:

Azért mert még nem látta eljönni az idejét annak, hogy kiküldje az utcára a fizetésért randalírozó huligánjait.
2006ban se ingyen csinálta a különféle fociklubbok félmaffia közösségei és egy rakás szerencsétlen hajléktalan.

sirwalter 2011.12.23. 10:36:03

@ciceró: ezzel kb. tisztában vagyok magam is (legalábbis a lényeget tekintve), azaz vagy a piacokról kell finanszíroznunk ezt az adósságszolgálatot, vagy IMF-hitelre szorulunk... Ezért van kvázi megállapodás-kényszer az IMF-el, mert egyre nehezebben tudjuk magunkat finanszírozni a piacokról (ill. az bizonytalan, sajnos, jelenlegi állapotunkban). Ez tehát nyilvánvaló.

Ezt írod: "Tehát a kulcs az az, hogy befagy-e az állampapírpiac. Ha igen, Orbán Viktor politikai pályafutás rekorgyorsasággal és végérvényesen véget ér." Hát, ez meg ("befagyás" esetén) vagy így lesz, vagy nem; egyáltalán nem látom ezt egyértelműnek...
1., kinek lenne érdeke, hogy így legyen? (leszámítva az OV-ellendrukkereket, de ők még a statisztikák szerint kisebbségben vannak - bár kétségtelenül hangosak)
2., kik és milyen eszközökkel buktatnák meg?
3., ha megbuktatnák, és teljesen mindegy, ki követné őt a ME poszton, de ez a politikai többség maradna, az mit segítene?
4., ha ez a politikai többség is megbukna valahogy OV-al együtt, milyen új kormánytöbbség alakulhatna? (jelenleg újra a Fidesz nyerne, ha választások lennének). ha ez megtörténne, de valamivel kisebb támogatással, az miért lenne jobb helyzet, mint a jelenlegi? Stabilból egy bizonytalanabb helyzet. Kinek lenne ez az érdeke? (mondjuk az EU-nak lehet...)

Én azért óvatosabban bánnék az ilyen "biztos" ítéletekkel, hogy ki mikor bukik meg...

nandras01 2011.12.23. 10:36:36

@ubul2000: "Az eu nyilván a végsőkig ragaszkodik az aranytojást tojó tyúkhoz, ezért védi körömszakadtáig Simort."
milyen aranytojást tojó tyúk, te elmebeteg??
egyelőre mi eddig csak kaptunk az eu- tól, jóval több támogatást, mint a befizetéseink.
közel állunk ahhoz, hogy kivágjanak bennünket a hóra, és akkor te is sírni fogsz, hogy nagyon hideg van...

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.23. 10:36:55

MAGYAROK, POLGÁROK, EMBEREK!

Ha van benned jóérzés, szabadságvágy, öntudat, jövőkép gyere a Parlamenthez 4 órára és zavarjuk el a diktátorokat.

Szép szóval ezekkel nem lehet beszélni, tegyél a sunyiság, a gőg, a szarháziság ellen, védd meg a nehezen kivívott demokráciát.

A saját és a haza sorsa függ tőled!

Jövőre koldusbotra jutsz, nem lesz munkád, éhezel, csak a Lázár félék vagyonát gyarapítod!

GYERE MA 4- RE A PARLAMENTHEZ, MERT SZÜKSÉG VAN RÁD!

radala 2011.12.23. 10:38:02

@komment1: Jajaja, ez kb. világos. No mindegy roppant érdekes ez az egész, bár sokkal kevésbé lenne ez érdekes.
Nem akarok történelmezni, mert nem ismerem. De a Görgey párhuzam meg egyáltalán forradalom, szabadságharc...
Vajon a márciusi ifijak jobban fölhatalmazták-e Kossuthékat a trónfosztásra meg szabadságharcra, mint a fülkeforradalom OV-t.
természetesen nem azt akarom mondani, hogy OV erre föl van hatalmazva, csak azt, hogy soha senki semmire nincs igazából, legalábbis nem ennél jobban.
A napos oldalát sem szeretném látni az elmúlt 8-10-20 évnek, de aki ezek után azt mondja, hogy a szavazati joga nem számít semmit az hülye, illetve az is hülye aki azt mondja, hogy számít. Ez csak látszólagos ellentmondás, ám. Mert azt akarom mondani, hogy bár a szavazatoddal később a megválasztott azt tesz, amit akar, azért baszottul illene figyelni, hogy kire is szavazunk, mert momentán nem tudom kik baszták el jobban a 2002-es mszp szavazók, vagy a 2010-es Fidesz szavazók. Annyit viszont legalább tudok, hogy ők kezdték:-)
Illetve tán ez sem igaz, valószínűleg nem lenne különösebb baj ha 2006-ban megbuknak, kicsit a szocik, szóval a fene tudja, hogy nincs-e igaza OV-nak abban, hogy valóban nayg a személyek mozgástere.
Összefoglalva a gondolataimat: faszomtudbármitiskezicsokolom...

Napkutya 2011.12.23. 10:39:28

A végletekig leegyszerűsítve: OV azt kommunikálja, hogy LEHET, hogy kölcsön kell kérnünk, erről tárgyalunk.
Mindenki tudja, hogy BIZTOSAN kell.

Ez kb. olyan, mint amikor a kölök nyegle duzzogással bejelenti otthon, hogy TALÁN elkérné hétvégére a családi autót.

Te tudod, hogy a sajátja azért nem megy, mert széthajtotta, nem tudja megjavítani, -és nincs is benne elég benzin.

Kurvára nem akarod neki odaadni, -de jó fej vagy- szólsz neki, hogy odaadod, de csak ha megígéri, hogy vigyáz rá.

Erre, duzzogva elküld a picsába.

Na. ez a kölök GYALOGOLNI fog.

Mit mond a kormány? Hogy ez nem lenne jó az EU-nak? Leszarják.

Az európai össztermék 1,5, leírom, másfél (!!!!) százalékát sem állítjuk elő. Ők mindenképp túlélik ezt a szarrágást.

Nos, MI nem nagyon...

tepes 2011.12.23. 10:39:58

@mrs. white: Egyetértek, de hogy működhessen, ahogy működött Izlandon, ahhoz a népnek kell úgy látnia, hogy azzal veszt nagyobbat, ha marad ennél a pénzügyi paradigmánál, nem Orbánnak!

B-rocker (törölt) 2011.12.23. 10:40:34

Barroso is csak egy csőd közeli állam szerencsétlen ügyeskedője.

pástétom 2011.12.23. 10:41:08

@Ma 4-re gyere a Parlamenthez, védd meg a hazát!: Ha Pesten élnék, ott lennék. Így viszont csak lélekben.

graycivil 2011.12.23. 10:41:22

@sirwalter: "...ez a politikai többség maradna, az mit segítene?"

A FYDESZ = El Curo, amíg politikailag van El Curo. Az, hogy most fejvesztetten követik a Kedves Vezető minden parancsát, nem jelenti azt, hogy a parancsuralom megszűnése után nem akarnának reálpolitikát folytatni.

Remélem, te sem gondolod komolyan, hogy Navracsics vagy Pokorni ezt az ámokfutást folytatná? Igenis, ez a fydeszes többség El Curo nélkül messze reálisabb politikát folytatna.

lüke 2011.12.23. 10:43:24

@komment1:
vicc volt, s nö vagyok,
férfi nem nevezné magát lükének ,sértené az egóját:)

lüke 2011.12.23. 10:44:52

@Erdőtársulás:
ebben egyetértünk
(a paranoiás beugratás nem divik a Lajtán túl)

sirwalter 2011.12.23. 10:45:57

@graycivil: ez az, amit nem tudhatunk, mármint, hogy a Fidesz milyen politikát folytatna OV nélkül... de tiszteletben tartom, hogy te így gondolod...

Marcus Vipsanius Agrippa 2011.12.23. 10:46:06

Gábor!

Ez a poszt lett az egyik eddigi legjobb írásod. Mindig ez volt az erősséged, hogy megfogalmazod azt, amit a többség csak megérez de ki nem mondd, szépen végigfuttatod a lehetőségeket.
Ugyanakkor izgalmasak is ezt a poszt, hiszen maga az élet teszi izgalmasság: fogalmunk sincs milyen indíttatás vezérelte egyáltalán Barroso-t és milyen indíttatás Orbánt.
Gyakorlatilag világosan megfogalmaztad a konklúziót: Orbán vagy élete legnagyobb blöffjét lépte meg, vagy Barroso eleve kétes híre erősödik azáltal, hogy nem önszántából teszi meg ezen - egy egyelőre szuverén állam számára meglehetősen - offenzív lépéseket.

dr kíváncsivagyok 2011.12.23. 10:46:21

Szerinted a viselkedésével ki sérti inkább a Parlament méltóságát, tekintélyét?
Az Index tudósítói, újságírói. 2% (11)
A Fidesz. 97% (617)
Nem tudom megítélni. 1% (5)

pástétom 2011.12.23. 10:46:49

@graycivil: Reálpolitikát várni a másodvonaltól? Ha valami összeköti a fideszeseket: az a gőg, a cinizmus, a sértődékenység, a nárcizmus, a hatalmi arrogancia - Orbántól függetlenűl.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.23. 10:47:31

@knausztimi: ez ügyben TG hallgat, mint szar a fűben. :D

lüke 2011.12.23. 10:48:07

@B-rocker:
de sokat fejlödött a maoizmusból,mint a mai Európa
sok-sok politikusa
akinek nem ez a pályaíve, nem is demokratikus:)

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.23. 10:48:13

MAGYAROK, POLGÁROK, EMBEREK!

Verik az ellenzéki képviselőket a Parlamentnél!

Ha van benned jóérzés, szabadságvágy, öntudat, jövőkép gyere a Parlamenthez 4 órára és zavarjuk el a diktátorokat.

Szép szóval ezekkel nem lehet beszélni, tegyél a sunyiság, a gőg, a szarháziság ellen, védd meg a nehezen kivívott demokráciát.

A saját és a haza sorsa függ tőled!

Jövőre koldusbotra jutsz, nem lesz munkád, éhezel, csak a Lázár félék vagyonát gyarapítod!

GYERE MA 4- RE A PARLAMENTHEZ, MERT SZÜKSÉG VAN RÁD!

komplikato 2011.12.23. 10:48:32

@aszekelyek: ", hogy azt mondta biztonsági keretre van szükségünk , nem hitelre , "
izé, a biztonsági keret nem az, amiről két hónapja tudni, hogy olyat biztosan nem kapunk az IMF-től, mert akkor ez érdekes kijelentés részéről.

pástétom 2011.12.23. 10:49:05

@Marcus Vipsanius Agrippa: "fogalmunk sincs milyen indíttatás vezérelte egyáltalán Barroso-t "

Csak a magad nevében beszélj.

ubul2000 2011.12.23. 10:49:15

@bóra77: gondolom, ha jönne a könnygáz, meg a gumibot és tonfa - válaszul rögtön megjelennének a 'kukaborogatók' is

komment1 2011.12.23. 10:49:46

@radala:

:F

Szerintem az a különbség a márciusi ifjak és OV között, hogy előbbiek tényleges forradalom, erőteljes népi felháborodás keretében cselekedtek - ez volt a felhatalmazás. OV esetében a népi felháborodás csak arra terjedt ki, hogy a szocik tűnjenek el. De mint esztergomi mondom, hogy tud itt masszívabb népi felháborodás is lenni, Magyarországon jellemzően akkor, amikor már alapvető szükségletek kerülnek veszélybe vagy/és teljessé, minden ember számára érzékelhetővé válik az eltaposás mértéke. Szerintem 1956 is erről szólt. Nyilván nem célja OV környezetének, hogy megvárja, amíg ők is esztergomi helyzetbe kerülnek. Vagy legalábbis nagyon jó lenne, ha végre már rádöbbennének, hogy ez a perspektívájuk, ha nem járulnak hozzá OV eltávolításához. Meggyes sleppje az utolsó utáni pillanatig is kitart a vezér mellett - csak a rendőrség tudta őket legutóbb kimenekíteni. Ha nincs az állami beavatkozás, akkor a helyzet még jobban eldurvulhatott volna. De ha az ország becsődöl, akkor nem lesz állami beavatkozás. Most kell észnél lenniük az OV körüli embereknek, amíg nem késő.

hoplita 2011.12.23. 10:50:22

@bigapples:
Hát....tudod, tegnap fatális véletlen megnéztem a zemegy híradóját.
Ez a laciné úgy kezdte, hogy tisztelt bíróság....:DDDD
Aztán javított, hogy bizoccság.....eldőltem a röhögéstől..:DDDD
Ez mint cseppben a tenger, bazmeg.
Vagy jöjjek frajddal, a libertnyákok kedvéért?:P

aszekelyek 2011.12.23. 10:50:29

@Irsai Oliver: Édesvíz kincs és termőföld, amin nagyon jó minőségű termékek teremnek. Nem azérz kellett a velencei-tó sem , mert értéktelen,.. akiknek... Már ma is tudja, akinek egy csepp esze van, hogy ezek milyen értékek. A zsebszerződéseket sem azért csinálták , akik , mert nem értékes dolgokhoz akartak hozzáférni egy szines tévé áráért. Ami pár évig megy, ahogy és slussz. A földtulajdon meg marad -na de nem marad a zsebbe szerződőké. No ez is egy szálka a szemükben. Ezeket Orbán nem hagyja. NYilván jól tudják, akik tőkével bírnak, mi, mit ér. HA ők mutyival akarták megszerezni és pld a Főv. Vízműveket oda is adták nekik a szadisták , a fővárosnak meg egy krajcárja sincs!, akkor valami mégis van abban, hogy tabló az a Privatizáció. Semmiért nem a valós értékét fizetni. Korrupt disznókat megvenni és hatalmas értéket bezsebelni. Ez láttuk húsz éven át. Ne tovább! A föld és a víz létalap. Azt nem adjuk. Valamelyik Eu ország egy picurkát kevésbé védi a magáét? Nem. Akkor mi sem kell , hogy kevésbé védjük. Ez érdekérvényesítés. Slussz. Nem érdekünk, hogy üveggyöngyért kivegyék alólunk a hazánk földjét és az ivóvizünket. Slussz. Kígyót-békát lehet persze arra kiabálni , aki ezt így elmondja. Érdekét akarja érvényesíteni.

komment1 2011.12.23. 10:51:14

@lüke: Igazad van, gondolhattam volna, hogy nő vagy :)

tepes 2011.12.23. 10:52:51

@ciceró: Na ez az, csak éppen az EU-paktum aláírása után sem lesz másként. Egész Európát minősítgetik lefelé. Nem tudjuk kitermelni a kamatokat se, hiába van Alkotmányban az államadósság csökkentése, recessziós és adósságspirál van. Itt radikális, nem-ortodox megoldásra van szükség, a baj csak az, hogy annál komplexebbre, átgondoltabbra és tökösebbre, mint ahogy Orbánék, de akár a Jobbik is képzeli. Az államcsődre fel kell készülni, de úgy, hogy az élet ne álljon meg. Minden út ide visz, be kell látni, hogy adósságkonszolidációra lesz szükség előbb utóbb. Pártunk-kormányunk mostani hozzáállásával előbb. Ortodox módon, paktummal, EU-IMF hitellel utóbb. De ezzel a válságkezeléssel minden maradék vagyonunk, a vízközművektől a maradék állami földeken, a devizaadósok ingatlanain át minden befektetői kézbe vándorol. Egy nem túl régi hír-bizonyára ez aztán kisegíti a görögöket a sok100md-os államadósságukkal: www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/ujabb_gorog_veszkialtas_hatalmas_teruleteket_arulnak.160340.html

Putyilov gyári melós 2011.12.23. 10:52:53

@hoplita:
Elnézve az életrajzát, valszeg freudi elszólás lehetett :O)))

lüke 2011.12.23. 10:53:56

@komment1:
a mondás, from Szimba
sajnos nem én találtam ki:)

hoplita 2011.12.23. 10:54:59

@ubul2000:
A bórafélék assziszik, hogy a tévénél a zártatlan, jóhiszemű és pógárbarát rendőrséget támadta meg a seprűdék.

Ne baszogassuk, ő mán csak ilyen.
Engem is szkinhednek képzelt, aki cigányvért szopogatva írja a háeszeit.
Kerek az a világ nála....minek beleszögelni.:DDDD

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.12.23. 10:55:24

TörökGabika az összes politológusi "tudásával" csak ahhoz a kérdésfeltevéshez jut el, amelyhez te már napokkal előtte eljutott mindenki.

1) Hogy túl lehet-e ezt élni.
2) Hogy esetleg Orbán ebbe fog belebukni.

1)-re ráadásul a félénk Gabika még válaszolni sem mer.

Könyörgöm, kinek mondott TörökGabika bármikor is bármi újat? TörökGabika lassabb felfogású, mint egy átlagos laikus hírolvasó. Miért a hülyéket nevezik politológusnak, és miért ezt nyomja az index?!

lüke 2011.12.23. 10:55:55

@hoplita:
az mszmp-s french ticsör egy fenomén,hozzá képest:)
tényleg?
na ezért nem kedvelem a magyar sajtót:)

El Zorro 2011.12.23. 10:56:26

"Ha igaz az, amit a miniszterelnök az interjúban állított, nevezetesen, hogy az IMF-tárgyalásoknak nem kell nagy feneket keríteni, mert tulajdonképpen <nincs szükségünk a pénzre> és valójában <nem akarunk felvenni hitelt>, akkor a magyar kormányfő okkal lépte meg azt, amit politikai ösztönei diktáltak."

Szerintem is. Ironikusan szólva: én tegnap este, amikor ezt a hírt olvastam, rögtön megnyugodtam, mert ezek szerint semmi baj a magyar gazdasággal, 2012 nem is lesz nehéz év, és tulajdonképpen minden a legnagyobb rendben van. Bárcsak igaza lenne Orbánnak, de könyörgöm: a jelek egész mást mutatnak! Nem menjünk messze: már az IMF-hez történt 180 fokos visszakullogás is azt jelenti, hogy baj van, különben miért ment volna bele a kormány ekkora hitelességi válságba önként és dalolva?

Én is nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz ennek a vége, mindenesetre a Gábor által is említett lehetséges forgatókönyvek közül a "nincs szükségünk a pénzre" kezdetű nekem abszolút hihetetlenül hangzik, minden ennek az ellenkezőjét mutatja. Dehogynem, nagyon is szükségünk van pénzre, legfeljebb majd máshonnan szerezzük meg. Orbán valószínűleg tud valamit...

Szóval elvileg marad az utolsó bekezdésben említett "ellenkező eset". Én azonban nem tartom valószínűnek, hogy ez Orbán "halálos ítéletét" is jelentené egyben. Nagy túlélő, a hitelességi válságokon úgy lép túl, mintha mi sem történt volna, gond nélkül fordít köpönyeget, ha a pillanatnyi érdeke úgy kívánja. A probléma ettől még óriási volna, de nem haladná meg Orbán túlélési képességeit, és alternatíva sem mutatkozna helyette - sem házon belül, sem azon kívül.

Nem vág ide, de épp tegnap jutott eszembe, hogy ez a mai ugyanaz az Orbán Viktor, aki 2008-ban népszavazást rendeztetett a 300 forintos vizitdíjról. Tényleg ugyanaz?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.12.23. 10:57:00

@sirwalter: Ha az ország finanszírozhatatlanná válik az alábbi események következnek be :
- 1) 800 ezer állami dolgozó nem kap bért, rendőrök, orvosok, katonák, hivatalnokok.
- 2) A fizetés nélkül maradó állami szektor teljesítménye radikálisan lecsökkene, ez a gazdasági tevékenységet blokkoláná ( engedélyek kiadása ) a támogatások folyósítása megszűnne akadozna ( lásd pl. családi pótlék )
- 3) A kórházakban hetek alatt előálló készlethiány következtében emberek százai meghalnának műtétre várva
stb. stb.

Feltehetően a lakosság egy ilyen helyzetben igen kevés megértést tanusítana a politikai elit iránt. A világban bekövetkező hasonló esetekben a politikai elitek kivétel nélkül megbuktak.
Egy eszkalálódott helyzetben kizárt hogy Orbán maradhatna a helyén. Külföldre menekülne ahogy más országok vezetői is, ha nem tenné, lehet hogy életveszélyes helyzetekbe kerülne.

A Fidesz-frakció 98%-nak szerintem nincsennek politikai ambíciói. Egyetlen ambíciójuk a saját jövedelmi helyzetük megőrzése. Totálisan mindegy hogy milyen programot vagy ideológiát képviselnek. Jól látható ez a Fidesz politikai mozgásaiból is az elmúlt 20 évben. A legtöbb képviselő a Parlamentben egy helyi senki, se víziója, se semmije nincs. Remek helyi erő, ügyes a korrupcióban és ennyiben kimerül a tudománya.
Ha Orbán bukna, nyilván nem lenne értelme egy Orbán VIktor 2.0-nak. Akkor felesleges lecserélni ha az utóda is pont az tudná amit ő. Én úgy gondolom ha ő el elbukna, akkor irányváltás következne be. Mert azért bukna el, mert kikényszerítettek egy irányváltást.

De ez csak egy hipotézis. A kormány bármikor tehet egy 180 fokos fordulatot és változtathat az eddigieken. Eddig sem volt mérvadó egyetlen nyilatkozatuk sem.
Én csak azt mondom, ha Orbán elszámítja magát és az ország csődbe megy minden számítása ellenére, a lavina elsőként őt söpri majd el.

Új választások kiírása nem szükségszerű. A Fidesz 2/3 ahogy ezt a szabályrendszert, úgy egy másikat is megszavaz, ha garantálják nekik a jövedelmük megőrzését.

jjulie 2011.12.23. 10:58:44

@hoplita:

ezaz nemzetibolsevikok, de miért nem privátban?

hoplita 2011.12.23. 11:00:54

@Putyilov gyári melós:

Hát én nem tudom...de szánalmas vót....főleg meg amikor bulvártóni használati utasítást rittyentett laciné mellé....hogyaszongya még nem vót bizottsági meghallgatáson.
Igaz, én se sokat felvételiztem, de az ottani bagázst azért nem néztem egy kocsmai havercsapatnak, de fegyelmi bizoccságnak se. Bíróságot meg főleg nem vizionáltam..:)))

Igazából nem hittem vóna, hogy idáig süllyed a fityisz.
Vótak előfeltevéseim......de ami folyik, az már erős.

dr kíváncsivagyok 2011.12.23. 11:02:04

" Szerinted a viselkedésével ki sérti inkább a Parlament méltóságát, tekintélyét?
Az Index tudósítói, újságírói. 2% (11)
A Fidesz. 97% (617)
Nem tudom megítélni. 1% (5) "

...és ezeknek van 2/3 - uk ????????

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.23. 11:03:36

MAGYAROK, POLGÁROK, EMBEREK!

Verik az ellenzéki képviselőket a Parlamentnél!

Ha van benned jóérzés, szabadságvágy, öntudat, jövőkép gyere a Parlamenthez 4 órára és zavarjuk el a diktátorokat.

Szép szóval ezekkel nem lehet beszélni, tegyél a sunyiság, a gőg, a szarháziság ellen, védd meg a nehezen kivívott demokráciát.

A saját és a haza sorsa függ tőled!

Jövőre koldusbotra jutsz, nem lesz munkád, éhezel, csak a Lázár félék vagyonát gyarapítod!

GYERE MA 4- RE A PARLAMENTHEZ, MERT SZÜKSÉG VAN RÁD!

Megfigyelo 2011.12.23. 11:04:27

-- 2011 tavasz--koranyár: új szerződés kell az IMF-fel, megindulnak a tárgyalások;
-- 2010. nyarától 2011. nov. vége: nem kell IMF, "kipaterolják" az IMF-t;
-- 2ö11. november 21: IMF-t nekünk, de azonnal! (Előbb tették közzé. mintsem értesítették az IMF-t vagy az EU-t, vagy akár a kormány tagjainak jórészét) Elázetes tárgyalások indulnak, majd megszakadnak;
-- 2011. december 22.: még sem kell
az IMF.
Ennél tényleg nem lehet következetesebb egy kományzat.

ubul2000 2011.12.23. 11:05:18

@Ma 4-re gyere a Parlamenthez, védd meg a hazát!:
Hallottam, hogy az szdsz-es (pardon, lmp-s) képviselők odaláncolták magukat a virágládákhoz, és a rendőrök megpróbálják a láncokat elbontani. Ez a demokrácia súlyos megsértése. Nem elbontani kellene, hanem egyetértőleg megerősíteni kellene ezeket a láncokat egy jó erős másik lakattal, hogy esetleges sztrájktörők ne tudják megbontani.

Aztán át kellene helyezni a virágládákat...

hoplita 2011.12.23. 11:05:39

@jjulie:
Tényleg faszfej....te micsináltál 2006 szeptember 18.-ának éjjelén?
V. kerületi vagy.....mán ha igaz, mert ritka gerinctelen és hazug faszfej vagy te....
Na, kimentél élőben nézni a műsort, vagy aszekelyekhez hasonlóan még erre sem volt merszed, gagyigeci?

Lasombra 2011.12.23. 11:06:06

még egy messziről jött ember esetében is fenntartásokkal kezelném, ha egy baráti tévében a sajátjainak hosszú perceken át hablatyolna egy levél tartalmáról ahelyett, hogy egyszerűen közzétenné.

hatalommániás és kényszeres hazudozó populista esetében viszont (nevezzük mondjuk Virbán Oktornak) szinte biztosan kijelenthetem, hogy az elhangzottak nem fedik a valóságot.

csak remélni tudom, hogy visszacsorog az a levél az EU-ból.

ami a jövőt illeti, nagyon pesszimista vagyok. itt most patikamérlegen kell kiszámolni minden lépést, különben beszakad alattunk a jég. nagyon keskeny a biztonságos zóna.
- a nyakunkon marad egy wannabe diktátor, aki idővel egyre jobban felbátorodik, és egyre közelebb megy a totalitárius rendszer megvalósítása felé.
- valahogy elzavarják (azt azt hiszem, kizárhatjuk, hogy önként távozna), és akkor egy Jobbik rezsimet szavaznak be bölcs és előrelátó honfitársaim.

most nagyon résen kell lenni! kb egy generáció sorsa a tét.

bebe tv 2011.12.23. 11:07:46

@Ordnassac: A magam részéről nem látok semmi kivetnivalót abban, ha egy miniszternek nincs diplomája. Persze gazdasági ügyek irányításához tényleg nélkülözhetetlen. Ahhoz nem elég már 1 OTP-s devizapénztárosi tanfolyam. Ha ekkora ász volt a kádári időkben, akkor kiemelkedő mszmp-s lehetett.
Egyébként volt a közelmúlt történelmében egy nem is olyan aprócska ország külügyeinek élén diploma nélküli külügyminiszter, akit úgy hívtak Joschka Fischer, és egyáltalán nem csinálta rosszul. Gondolom a diploma hiányát pótolta az intelligenciája.

ubul2000 2011.12.23. 11:08:06

@Ma 4-re gyere a Parlamenthez, védd meg a hazát!: Miért van erre szükség? Az lmp és az mszp meg akarja támadni a Parlamentet? Akkor tényleg szükség van a haza védelmére.

hoplita 2011.12.23. 11:08:26

@Ma 4-re gyere a Parlamenthez, védd meg a hazát!:
"...4 órára és zavarjuk el a diktátorokat...."

Úúúú, bazmeg....ezt hogy csináljátok?
Lesz ákáem osztás, vagy addig hanukáztok, hogy megaggya magát benn mindenki?
:DDD

bioLarzen 2011.12.23. 11:08:30

"Ha nem létszükséglet a megállapodás, ha a megállapodás hiánya nem jár katasztrofális következményekkel, akkor Orbán azt tette, amit ebben a helyzetben a politikai racionalitás alapján tennie kellett."

Gábor, a körültekintő, kimerítő elemzés, a mérlegelés az tök OK. De miért foglalkozol olyan szcenárióval, amiről tökéletesen jól tudjuk, hogy hamis?

bio

bóra77 2011.12.23. 11:09:05

@hoplita: gondoltam, hogy erre ráharapsz:)

sirwalter 2011.12.23. 11:09:20

@ciceró: a finanszírozhatatlanság=csőd, ez nyilvánvalaó, ezt nem kell részletezni, ezért írom ebben a mostani topicban kb. 4x, hogy szerintem lesz IMF-megállapodás... (végső soron bármi árun, most az alkudozás folyik) szerintem fölösleges azt latolgatni, mi lesz, ha nem lesz...

A továbbiakban részletezett hipotéziseddel nem értek egyet, de hát a világ már csak ilyen... ;)

dr kíváncsivagyok 2011.12.23. 11:11:26

@bebe tv: "Gondolom a diploma hiányát pótolta az intelligenciája "

Gondolod.....és ha nem ? Pár bankban ellavírozott középvezetőként a jó kommunista kapcsolatainak köszönhetően,...és most egy minisztériumot fog vezetni ???

hoplita 2011.12.23. 11:11:36

@ubul2000:
Ubul....teszünk rá.:)
A bolsibibsilibsi csőcselék esetleg odáig erősödve merészkedne, hogy fityiszeseket fingat....akkor én egy kávét kérek, röhögve.
A piszkos munkát is meg kell csinálni....:DDDD

stargate 2011.12.23. 11:11:44

@Ma 4-re gyere a Parlamenthez, védd meg a hazát!:
Azt most ebből nem tudom eldönteni, hogy azért menjünk, hogy mi is verjük az ellenzékieket?

Amúgy tényleg kíváncsi vagyok, hogy most gumilövedékkel kilövik-e a szemüket vagy jól elverik -e őket, ahogy a Gyurcsányféle demokráciában tették, hisz most nincs demokrácia, diktatúra van...

Ja most olvasom, hogy Gyurcsány nem láncolta oda magát...steel justice

jjulie 2011.12.23. 11:12:15

@hoplita:

csak ott dolgozom, az árpádfejedelmen laktunk akkor

aludtam, a kossuth téri fűbehugyozást hiányolod tőlem?

dr kíváncsivagyok 2011.12.23. 11:12:43

@hoplita: " Úúúú, bazmeg....ezt hogy csináljátok?
Lesz ákáem osztás, vagy addig hanukáztok, hogy megaggya magát benn mindenki?
:DDD "

Te gy nagyon egyszerű emberke vagy......

Megfigyelo 2011.12.23. 11:13:00

@radala: Lesz annyi eszük, hogy ezt kiveszik, mielőtt más kezébe kerül a hatalom -- bár ezt nem tudják/akarják elképzelni sem. Viszont az egész konstrukcióval a forradalom kikényszerítését kockáztatják...

hoplita 2011.12.23. 11:13:34

@bóra77:
Én meg nem, hogy két éve oktatlak és nem hiszel.....nekem, akinek itt semmi érdeke nem fűződik a hazugsághoz, ellenben hiszel azoknak, akik ebből a hazugságból élnek.
Igazából elszomorít.

lüke 2011.12.23. 11:14:19

@bebe tv:
s Ausztria Bundeskanzlerjának: Faymann, sincs
most minösitette fel a Moody `s
/s ha már Mao: úgy látszik, jó iskola volt:)
Fischer, Barroso, TGM etc /

Nem vagyok fideszes 2011.12.23. 11:14:51

A Kedves Vezető gyógyszere régen elgurult és azóta csak gurul, gurul, egyre messzebb...

dr kíváncsivagyok 2011.12.23. 11:14:55

@stargate: Miért is kéne lőni rájuk ,...? Dobálnak molotov-koktélt , autókat gyújtanak fel ? követelik a Fradikát az első osztályba ? Köcsög....

evicacica 2011.12.23. 11:15:00

@mrs. white: Aki hitelt vesz fel, annak azt meg kell adnia. Ez a világ rendje, így működnek a dolgok mióta az ember értékeket cserél. Ha megtagadjuk nem mi magunkat írjuk ki a globális együttműködés rendszeréből, hanem majd kiír minket az IMF. Na majd akkor nézegethetünk.
Orbán a fidesz. Nem csak a Vargával folynak/folytak egyeztetések, SENKI nem meri bevállalni.

Netuddki. 2011.12.23. 11:15:32

@xsasha: "xsasha 0 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Kedves fideszes bértroll!
Az igazságról beszélsz. Sajnos a szeretett vezérről nagyon nehéz elképzelni, hogy az igazság bajnoka. A kétes körülmények között szerzett vagyona ennek ellentmond. Az elmúlt8évben tanúsított "politikai" hozzáállása szintén. Ahogy szinte minden közmegnyilvánulása is. Szóval semmi jóban nem reménykedhetünk a következő évre nézve...

radala 2011.12.23. 11:15:48

@komment1: Szerintem ott is csak annyi volt a közös, hogy osztrákok abcug...
Mindegy ez, igazából napokig lehetne sorolni a náci/kommunista hasonlóságokat is.
Én igazából már tényleg semmit nem tudok. Az a baj, hogy már GyF-re sem emlékszem kristály tisztán, de ö is mindig iszonyat magabiztos volt... Mindegy ez az egész, de mondjuk az is igaz, hogy az indexnek sem hiszek meg senkinek a világon, az lesz a mellékterméke OV ámokfutásának, hogy teljesen kifejlődik a paranoiám.
Tényleg, legalább másfél éve nem jártam a kuruc. infon, megyek is megnézem mi az igazság.-)

hoplita 2011.12.23. 11:16:32

@kíváncsivagyok:
Ó, igen, az vagyok.
A világ nem bonyolult annyira, csak azok szeretnék annak láttatni, akik homokot szórnak a plebsz szemébe és a saját érdekeik ellen vezetik őket.

Megfigyelo 2011.12.23. 11:17:10

@stargate: Csak a gyujtogató csürhére lőttek, és guimilövedékkel, amit a világ minden rendőrsége használ. Egy sajnálatos balestetet valóban okozott a gumilövedék, ez sajnos benne volt a pakliban...

megszűnt 2011.12.23. 11:17:51

@komment1:

"Kellemes hajvágatást és boldog karácsonyt! "

Mivel érdemeltem ki ezt a hajvágatást dolgot? Valószínűbb, hogy az IMF-el kölcsönös, barátságon alapuló megegyezés születik, mint az én hajam levágása.

Mindig hosszú volt. A kérdés csupán a színe és a fazonja.

Ebből kiindulva. Egy országnak demokratikusnak kell lennie (az én hajam mindig hosszú) és kérdés legföljebb a módszerek rafináriája. Sima, hullámos, kékesfekete, vöröses.. az árnyalatokban vagánykodni!

Szép karácsonyt kívánok!:)

bebe tv 2011.12.23. 11:18:28

@ciceró: Új választások kiírása nem szükségszerű. A Fidesz 2/3 ahogy ezt a szabályrendszert, úgy egy másikat is megszavaz, ha garantálják nekik a jövedelmük megőrzését.

Ne feledd, hogy a bukta után rögtön ő lenne a fidesz teljhatalmú elnöke. Tőle függene, hogy a leendő 200 fős parlamentbe kiket indítanának képviselőnek. Magyarán háttérből továbbra is ő irányítaná a képviselőket. Lásd Esztergom.
Nem véletlenül épp most találta ki a 200 fős képviselőházat, mert ezzel sakkban tudja tartani a teljes képviselő csoportját.
Nem kis lét markolnak fel havonta, amiért még az anyjukat is eladnák, hiszen a civil életben sehol sem lennének.
Ez nem túlzás, hanem tény. A személyes megnyilatkozásaik alapján rögtön lemérhető a tudásszintjük meg az intelligenciájuk.

hoplita 2011.12.23. 11:18:29

@jjulie:
Magyarul csak egy beleugatós faszfej vagy...
Egyébként, mindig fűbehugyozóskodsz....voltál kinn eccer is?
De őszintén.....ha nehéz is, te geci....!!!

stargate 2011.12.23. 11:19:50

@kíváncsivagyok:
Hűha érzékeny pontra tapintottam...
Ficereg a szög a zsákban...
Szelektív memória, időcsúsztatás vagyis várt reakciók...
Lehet lottóznom kellene. :)

radala 2011.12.23. 11:19:59

@radala: megnéztem a kurucot, soha nem hittem, hogy a Fidesz a centrum, de az...
Közösségi médiaszolgáltató a Tilos
Canossázik Tarlós
Mégis van valami képesítése NL-né-nek...

Hol itt az igazság:-)

@hoplita:Nem ironikusan kérdezem, mi az igazság? OV szájkaratézik csak és behódolt már, vagy direkt azért csinálja, hogy még szarabb legyen? Buta vagy gonosz?

megszűnt 2011.12.23. 11:20:37

@aszekelyek:

"valaki akadályozta őket? "

Tüntettek, gondolom, aztán hazamentek.

stargate 2011.12.23. 11:22:07

@Megfigyelo: Ugyanaz köcsög nélkül :)
Hát maradjunk annyiban valószínűleg te sem voltál ott...

komment1 2011.12.23. 11:22:35

@knausztimi: Jesszusom, egy szóval sem céloztam rá, hogy nullásgéppel esnek Neked :) Hajat vágatni általában fazonigazítás keretében szoktak. Egyébként nekem is már régóta hosszú a hajam - viszont egyikünknek sem rövid az esze :F

jjulie 2011.12.23. 11:23:57

@hoplita:

minek lettem volna?

nem vagyok én mucsaröcsögei lúzer, hogy néhány sör utáni kukaborogatás legyen a legnagyobb hőstettem

inkább eladok az alatt amíg a lúzerek kukáznak egy kamionnyi porszívót, és haladok a kettős spirálon felfelé

miro1 2011.12.23. 11:24:15

@Ma 4-re gyere a Parlamenthez, védd meg a hazát!: gen, ha ez ellen akarsz tüntetni, menj el, és mondd a TASZ szemébe, sunyik vagytok, uszítotok(Gyöngyöspata) idegen érdeket szolgáltok (Field úr(hölgy)), tegyük tönkre az emberek nyugalmát, mondja a TASZ és az LMP! Nektek nincs karácsony már régóta tudjuk, ti csak a libsi életnek hisztek.

De akkor is, nektek is, és minden normálisnak is áldott, kegyelemmel teljes ünnepet kívánok mindenkinek! A kisded Jézus születésének öröme, töltse be napjaitokat! És menjetek haza, már várnak mindenkit!

Kotkodus 2011.12.23. 11:24:20

további spekuláció előtt érdemes lenne látni azt a levelet...

sajnos az, hogy mit mond a miniszterelnökünk nem feltétlenül egyezik azzal amit csinál; és ezt ő maga mondta... "ne azt figyeljétek amit mondok, hanem azt amit csinálok".

szóval én inkább arra lennék kiváncsi, hogy most mit csinált...

az külön irónikus, hogy e kérdésben én jobban hiszek egy barroso-nak, mint a mi kis viktorkánknak...

u.i.: és a fidesz közben azzal foglalkozik, hogy barroso levele, hogy kaphatott nyílvánosságot; még jó, hogy nincs sürgősebb gondjuk, mint hogy kit kell az igazság kiszivárogtatásáért felakasztani... hajrá magyarország, hajrá bohócok!

kellemes karácsonyt azért mindenkinek!

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.23. 11:25:19

MAGYAROK, POLGÁROK, EMBEREK!

Verik az ellenzéki képviselőket a Parlamentnél!

Ha van benned jóérzés, szabadságvágy, öntudat, jövőkép, vagy kitisztult fideszes vagy, gyere a Parlamenthez 4 órára és zavarjuk el a diktátorokat.

Szép szóval ezekkel nem lehet beszélni, tegyél a sunyiság, a gőg, a szarháziság ellen, védd meg a nehezen kivívott demokráciát.

A saját és a haza sorsa függ tőled!

Jövőre koldusbotra jutsz, nem lesz munkád, éhezel, csak a Lázár félék vagyonát gyarapítod!

GYERE MA 4- RE A PARLAMENTHEZ, MERT SZÜKSÉG VAN RÁD!

stargate 2011.12.23. 11:25:27

Gyurcsánynak:
Tényleg milyen diktatúra már az, hogy bármit leírhatunk, kimondhatunk, tehetünk benne?
:))

hoplita 2011.12.23. 11:26:18

@Megfigyelo:
Igen....és a kuvaanyád, aki ott rodázik a kocsisoron az ezt mesélte.
A buzi apád meg rádjárt.

inreallife 2011.12.23. 11:26:20

@stargate: okoska, azt mond meg, ha már annyira pénzguru vagy, hogyha 2008-ban nem vesszük fel az imf hitelt, akkor mi történt volna? segítek, leírom a két variációt.

1. leállítjuk a hitelek visszafizetését. nagy gáz, mert 2009-től csak pozitív költségvetést fogadhatott volna el a parlament. ami kicsit nagyobb vágás lenne az életszínvonaladra.

2. a kormány nem fizet 2 hónapig nyugdíjat, segélyt és a közalkalmazotti bért.

mindkét esetben az történt volna, hogy a költségvetés egyensúlyba hozzuk. de nem úgy, hogy 3% hiány és ünneplünk, hanem 0% és zokogunk. ettől mentett meg minket az imf. és most ugyanez a szitu, ha nem vennéd észre.

persze a jegybanki tartalék kitart még egy évig, pénzt is nyomtathatunk, beindítva az inflációt, ami már megint emelkedik, de szerintem ez jobban fájna, mint az imf hitel. és ez itt a kérdés, mekkora fájdalmat akarunk? én mindig a kisebbre szavaznék, és az most az imf hitel. te melyiket szeretnéd?

Netuddki. 2011.12.23. 11:30:02

@jackkapitany: "Occam borotvája"

OK, legyen. A legegyszerűbb magyarázat, hogy orbánék gyakorlatilag semmihez nem értő, ostoba, megélhetési politikusok. De orbán ráadásul még annyira ostoba is, hogy mindenkinél okosabbnak képzeli magát. Ezért nálánál még ostobább emberekkel veszi körül magát. Sajnos ez a legegyszerűbb magyarázat a sorozatos lqrásaikra.
Ha az ostobaságot még lehet tetézni, akkor ott vannak a bagóért vett és az adófizetők pénzén milliárdokért visszavásároltatott földek esete. Ezért pl. egyszer még ülni fognak. Meg a többiért is...

hoplita 2011.12.23. 11:30:29

@jjulie:
Tudod, ha valamiről véleményt mondok, akkor igyekszem elsőkézből tájékozódni.
Mibe került vóna?
Vagy akkora köcsög vagy, hogy még álcázni sem tudtad volna magad....és kiszúrtak vóna a nácikok?

Én ha tehetem elmegyek libsi haccacárékra is....igaz, kifordul a belem, de érdekel.

megszűnt 2011.12.23. 11:31:02

@Hepci:

"ez ügyben TG hallgat, mint szar a fűben. :D "

Hallgatását egyetértésnek könyvelem el. Minek vitatkozna, amikor egyetért? A kérdés csupán: mely szavak vannak még tiltólistán?

De erről, szintén riadólánc formájában, értesíteni tudjuk egymást. Ha valakinek, valamit nem visz be, szöveget, akkor értelemszerűen jelzi és megoldjuk.

Török Gábor csak elemezzen nyugodtan és tegye tiltólistára mindazt, mely neki nem szimpatikus. Említette a karakánságot cikkében. Legyen karakán! Bátran.:)

VT Man 2011.12.23. 11:31:05

@miva?:
"addig az EU-nak az a lényeg, hogy a honi polgárok termelésben és fogyasztásban erősödve járuljanak hozzá az EU stabilitásának növekedéséhez. Azazhogy Pista bácsi Banáról tudjon 3évente autót cserélni,"

Na, ez itt a tévedés! Az EU-nak nem érdeke, hogy Pista bácsi autót cseréljen.
Vegyen inkább holland paradicsomot, meg német húskészítményeket. Olyat, amit ott kukába kellene dobni.

Pista bácsi csak ne vegyen autót, mert akkor az EU-n kívüli olajtársaságoknak adná a pénz. Pista bácsi gyalogoljon, vagy buszozzon, és vegye csak a rohadt élelmiszereket.

tepes 2011.12.23. 11:31:59

@evicacica: Igen, de ha a népet akkora nyomorba döntik azok a hitelek, hogy már a létét fenyegetik, hadd legyen már joga azt mondani, hogy ha már más kiút nincs, nem fizet, vállalva ennek minden konzekvenciáját. Ráadásul államok esetében egy csomó olyan polgár van, aki önmaga sose adósodott el, és még csak nem is szavazott azokra, akik ilyen helyzetbe hozták az államát.
Szerintem a piaci törvényeket az emberség törvénye felül kell írja. Fontosabb egy pár befektető valamivel nagyobb visszafizetett kihelyezése, mint egy ország nyomora? Ilyen esemény után aztán nem lesz hitel, keservesen megtanulja a hitelfelvevő, hogy a végletekig nem szabad eladósodni, de a befektető is, hogy meddig hitelezzen. Máskülönben meg a befektetőnek is érdeke lehet haladékot adni, hogy össze tudja szedni magát, mert utána képes lesz fizetni. Ezt az IMF is tudja, jelen helyzetben inkább az EU köti az ebet a karóhoz.

Megfigyelo 2011.12.23. 11:32:40

@xsasha: Nem az én tisztem TG-t megvédenim, de a MNO szerint Orbán tényleg azt mondta, hogy nem akarunk hitelt felvenni. Persze akkor az egész "sok hűhó semmiért", amit kötve hiszek...

ermi71 2011.12.23. 11:32:46

Ezt is elkúrtátok. Itt volt az esély, hogy egy tömeg csináljon esetleg valamit a parlamentnél. Ma gyere 4-re a parlament elé mi?:) Addigra megszavaznak mindent. Holnap már szenteste. Ismét amatőr volt ez az egész,szar időzítéssel. Jóval hamarabb kellett volna ezt elkezdeni. A tüntetők megrémültek, hogy mit akar Gyurcsány a láncoknál, nehogy leláncolja magát. Ez is elmond valamit. Putyilov a gyári melós kommentelő társam meg a többiek, mit írkáltok a meleg szobában? Nem mentek ki tüntetni amikor lehetőség van? A piszkos zsiráf lmp több ellenállást tanusít mint ti itt egy év alatt.

ubul2000 2011.12.23. 11:32:50

@hoplita: Megvárjuk míg kicsinálják egymást?

VT Man 2011.12.23. 11:32:56

@kíváncsivagyok:
Azért egy dolgot el kell ismerni: az, hogy az egykulcsos adó 2/3-as törvénybe kerül, szerintem jó dolog.

Hiszen mit csinált az MSZP az elmúlt években? Mindig adót emelt, és tovább nyúzta azokat, akik befizetnek a közös kasszába! Szolidaritási adó megvan? És a többi?

Ha az egykulcsos adó fix, akkor nem marad más, mint a kiadáscsökkentés.

VT Man 2011.12.23. 11:34:04

@tepes:
"Kérdés, mi az alternatíva? Volt az LMP-nek egy alternatív költségvetés tervezete"

Az LMP menjen az anyjába, ők rögtön bezárnák Paksot, és így a magyar áramtermelés 40%-a kiesne, és drága importtal kellene helyettesíteni!

Ökobarmok!

hoplita 2011.12.23. 11:34:40

@jjulie:
"...., és haladok a kettős spirálon felfelé..."

Hááát, nemtom.
Piszok alulról kezdhetted a mászást, ha még mindig csak itt tartasz.
Fehérarcú pókmajomként indultál?
Mert úgy érthető...:DDDDD

jjulie 2011.12.23. 11:35:24

@hoplita:

gyujtogató csürhe

volt akimeg a nádor utcában piált és onnan kapcsolódott bele

ők együtt a forradalmárok, 2006 ősz forradalmárai

hoplita 2011.12.23. 11:36:17

@ubul2000:
Meg.
Nem csinálják.....egy akolban nevelték őket, a cirkusz a plebsznek szól.
A baj csak akkor jön, amikor elmarad a kenyér.:)

stargate 2011.12.23. 11:36:26

@inreallife: Nem azt írtam, hogy nem kellett volna felvenni...
Hihetetlen, hogy egy fa is mennyit árt a látásnak az erdőben...
Még egyszer meg nem írom le, hogy mire gondoltam...
Olvass ne csak nézz...

inreallife 2011.12.23. 11:36:29

@aszekelyek: az a baj, hogy téged is meg fog menteni az imf. és akkor is vezérkukorékolnál, hogy nem kell a hiteletek, mikor majd abból veszed a kenyeret...

te is elmesélheted, hogy mi lett volna 2008 végén, 2009 elején, ha nem vesszük fel az imf hitelt, igazán kíváncsivá tettél...

Lasombra 2011.12.23. 11:36:38

@kovi1970: off: vmiért gyengélkedik a blog.hu, mindenkinek "0 poszt, 0 hsz"-t ír ki. xsasha hardcore szekértoló, nála egészen biztosan nem ez a statisztika.

Kossuth téren meg dúl a NER:
"Varga László KDNP-s képviselő, református lelkész, egykori püspökhelyettes az aktatáskájával fejbe vágta az összeláncolva ülő Vágó Gábor LMP-s képviselőt, miközben átlépett rajta. A dolog annál pikánsabb, mert a képviselők jól ismerik egymást, hiszen mindketten kecskemétiek."

radala 2011.12.23. 11:38:17

@Lófasz Hadnagy: Akkor úgy kérdezem, mi az elsődleges motivációja a butaság vagy a gonoszság?

inreallife 2011.12.23. 11:38:27

@stargate: írd csak le, mert a mostani kontextus ugyanaz, a választási lehetőségeink pontosan ugyanazok. ha pedig fel kell venni, akkor előtte minek kell bedönteni a gazdaságot? ez komcsi politika, hogy jól bedöntünk mindent, és utána fillérekért megvesszük. orbánék miért ugyanabból a kottából játszanak?

2llkedő 2011.12.23. 11:39:21

@inreallife: "te is elmesélheted, hogy mi lett volna 2008 végén, 2009 elején, ha nem vesszük fel az imf hitelt, igazán kíváncsivá tettél..."

"""""9. Milyen intézkedéseket javasol a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség a probléma kezelésére és miért?

A szocialista úttal szemben, melynek alapvető jellemzői a hitelfelvétel, a szociális megszorítások és a gazdasági recesszió, a Fidesz a válságkezelés európai útját választaná. Ez olyan gazdasági növekedést ösztönző politikát jelent, mellyel ki lehet törni a negatív spirálból, és munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel tartóssá lehet tenni az ország felemelkedését. A Fidesz gazdaságélénkítő programcsomagja három egymással összefüggő elemre épít: szociális biztonság, pénzügyi egyensúly, gazdasági növekedés. "
fidesz.hu a gazdasági világválságról."""""""

miro1 2011.12.23. 11:39:35

@jjulie: Tudod ki a csürhe, aki nem végzi a munkáját..., és Gyurcsányt tartja demokratának... ja már ő is ott téblábol, és jól lenyúlja az LMP_t, de meg is érdemlik...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.23. 11:39:44

@kovi1970: ez csak a b*zi blogmotor hibája. Szása számtalanszor hozzászólt itt, volt, hogy naponta kb. százszor.

hoplita 2011.12.23. 11:40:59

@jjulie:
Le vagy te szarva, köcsöggeci.
Csürhe, nem csürhe....de szorult beléjük valami, amit te 10 kamion eladott porszívó árából sem tucc megszerezni.
Bátorság, önbecsülés, hit és néha önfeláldozás.
Ezt pénzért nem veszed meg, ha apád nem gyártotta le beléd, te geciláda.

Ergo.......egy lágytakonyhalmaz vagy, köcsög.:DDDD
Igazából meg a lelked mélyén kibaszott irigy.

megszűnt 2011.12.23. 11:43:35

@komment1:

"- viszont egyikünknek sem rövid az esze :F "

Megnyugtattál. És örülök, hogy hosszú a hajad.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.23. 11:43:42

@miro1: Gyurcsótány már kitáncolta magát, az ő gyorsnaszádja a tenger fenekén.
Még produkálja magát egy ideig, pl. húsvétkor nagy vörös szegfűket tűz a meztelen seggébe és végigvonul a Lánchídon.
Megkérdi az oroszlánt, ő mit tenne a helyébe.
Klára leharapja a farkát s látványos tévésó keretében visszavarrják.
Ilyesmik várhatók tőle. :)

Netuddki. 2011.12.23. 11:44:35

@Hepci: Közben észrevettem, úgyhogy visszaszívom. ;)
De mint a politikában sem a politika, itt sem a blogmotor a hibás. Szóval, búza blogmotor írók és üzemeltetők!

radala 2011.12.23. 11:46:14

index.hu/belfold/2011/12/23/blokad_alatt_a_parlament/

Ér parlamenti képviselőt rendőrfurgonba tenni?
Azt hittem ez nem ér, ez kezd hasonlítani a viperázáshoz. Van azonosító a rendőrökön? Valaki (jobbról elfogult lehetőleg) magyarázza már el nekem, hogy ezt itt akkor most hogy? (vagy hogy is kell az ilyesmit helyesen megkérdezni?)
Lehet, hogy én diktátorokra szavaztam? Kár nem akartam, bocsi, ha ez lett:-)

@hoplita: te szerintem tudsz ezt-azt az ilyesmiről. Milyen alapon lehet valakit rendőrfurgonba tenni, pláne, ha az illető képviselő?

jjulie 2011.12.23. 11:46:18

@hoplita:

"Bátorság, önbecsülés, hit és néha önfeláldozás."

namost ezek nem ahhoz kellenek, hogy kifoszd a székházbüfét vagy felgyújtsd a baló kocsiját részegen

hanem ahhoz hogy az életed ne csak cigányozásból és a szellemi és anyagi nyomorod újratermeléséből álljon

miro1 2011.12.23. 11:47:01

@Ma 4-re gyere a Parlamenthez, védd meg a hazát!: Igen, ha ez ellen akarsz tüntetni, menj el, és mondd a TASZ szemébe, sunyik vagytok, uszítotok(Gyöngyöspata) idegen érdeket szolgáltok (Field úr(hölgy)), tegyük tönkre az emberek nyugalmát, mondja a TASZ és az LMP! Nektek nincs karácsony már régóta tudjuk, ti csak a libsi életnek hisztek.

De akkor is, nektek is, és minden normálisnak is áldott, kegyelemmel teljes ünnepet kívánok mindenkinek! A kisded Jézus születésének öröme, töltse be napjaitokat! És menjetek haza, már várnak mindenkit!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.23. 11:47:51

"Egészen más a helyzet, ha más a helyzet."

Azért ez a mondat Pulitzer díjért kiált :-)

hoplita 2011.12.23. 11:49:21

@sirwalter:
Ne bravózzál, okostojás....hanem nyögd ki, magyar, vagy olasz, görög minimálbéresként akarod húzni az igát...????

Gondolom, mivel neked nem itt szorít a cipő, te is a statisztikák szerelmese lehecc....mint az összes seggfej ebben a búvalbaszott országban.

bigapples 2011.12.23. 11:50:43

lolol, kommunikációs öngyilkosság az LMP-nek, Gyurcsány ellopja a showt előlük, mert elkezdte a mártírt játszani

ihatethisindapassthingy 2011.12.23. 11:51:14

Gábor, már korábban is feltűnt, hogy nagy hangsúlyt helyez a politikusi hitelességre és következetességre, mintha az a politikus mozgásterét limitálná. Ez talán egy másik politikai kultúrában valóban így lenne, de nálunk ez az elv érvénytelennek tűnik: ha Orbán Viktor holnap letérdelne az IMF-nek, akkor is nyertesen jönne ki a hívei szemében, hiszen nagyformátumú hazafiként csakis az ország javát nézte. Ha nem térdel le, kurucos-összekacsintós igaz magyar ember; együtt, barátaim, magyarok a magyarokért, fuck Barroso.

Természetesen minden lépést fel lehet tüntetni pozitív fényben, igazából ez mindenhol a politikai kommunikáció része, ám annak kritikátlan befogadása már sajátos vonásunk. Szerintem ez azért van, mert politikusaink nem bizalmat, hanem hitet kapnak szavazóiktól. Ennek birtokában akármit meg lehet tenni és annak ellenkezőjét is, nincs swing vote, dolgozik a kognitív disszonancia és nincs politikus, aki hitelességi válságba kerülhetne. Viktor eltökélt támogatását látva teljesen lényegtelen, hogy mit csinál tegnap és mit csinál ma, a hit megvédi az imázsát.

radala 2011.12.23. 11:51:46

@bigapples: Ezt a GyF-et tuti OV sponzorálja...

Lasombra 2011.12.23. 11:52:16

@radala: amit I. Kordonbontó Viktornak szabad volt, azért ma elzárás jár.
amúgy asszem az LMP-sek ott helyben lemondtak a mentelmi jogukról. viszont már ez előtt is baszogatták őket a rendőrök. volt, akinek a szájában volt a képviselői igazolványa (foglalt volt a kezük ugyebár), de kb le se szarták.

felmerül a kérdés: ha ezért rabosítás jár, mi lenne, ha még gyújtogatnának is?

hoplita 2011.12.23. 11:54:43

@radala:
Igen, lehet.
Ha jogsértést követ el és tettenérés áll fenn.
Egyéb esetben jáccik a mentelmi jog.

Amúgy meg szarrágás az egész....ha akarom vemhes, ha akarom nem.
Semmit nem változott az ávó elkúróék óta, mitől is változna, ha egy pintér a góré?
Fognak még orbánék ennél gecibbek is lenni a rendőrségük által, igaz, fognak még fityiszirodák is égni....meg vernek szarrá fityiszeseket is.
Nagyon megváltozott a világ 2006 óta....visszanyal még a fagyi, vagy már nyal is.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.23. 11:55:05

@bigapples: ha kicsit tökösebbek lennének az elempések, alaposan megvernék Gyurcsótányt. Az a hitelességüknek is jót tenne, meg jól is esne. :)

bebe tv 2011.12.23. 11:55:53

@lüke: s Ausztria Bundeskanzlerjának: Faymann, sincs
most minösitette fel a Moody `s
/s ha már Mao: úgy látszik, jó iskola volt:)
Fischer, Barroso, TGM etc /

Amikor Fischer még külügyminiszterként magánlátogatáson Budakeszin járt a 2 itthon maradt 1946-ban nem kitelepített nővéreit és rokonait meglátogatni, már akkor is a Martonyi volt az Orbán fő külügyére. Volt egy olyan kiszólása amin csak röhögni tudtam, ugyanis azt mondta: Ha Joschka Fischer Magyarországon maradt volna akkor most az országnak 2 nagy formátumú külügyminisztere lehetne. Nos Martonyi még az alapvető dolgokat sem tudta róla, mivel Fischer 1948-ben született az NSzK régebbi Hohenlohe hercegség területén a Schwäbisch Hall járábeli Gerabronn-ban. Mellette található Langenburg. Még ma is Langenburg várában él Philipp zu Hohenlohe herceg aki egyébként Erzsébet angol királynő első unokatestvére.
Még a gimnáziumot sem fejezte be, mert a 10. osztályban otthagyta. A család egyébként 1965-ben a Stuttgart melletti Fellbach-ba költözött, ami egyébként ma már gyakorlatilag Stuttgart-hoz tartozik. 1967-ben Skóciában Gretna Green-ben feleségül veszi első nejét és Fellbach-ban telepszik le, ahol az ottani diákmozgalmakban vesznek részt.
Gyakorlatilag autodidakta módon képezte magát tovább, mivel Frankfurt-ban filozófusok felolvasásain vesz rendszeresen részt.

graycivil 2011.12.23. 11:57:02

"Sorban viszik el az LMP-s képviselőket a rendőrök

Karácsony Gergelyt, Szabó Rebekát, Szilágyi Pétert, Vágó Gábort és Ertsey Katalint elvitték a rendőrök a Parlament északi kapujától. A BRFK egyelőre nem ad tájékoztatást."

Kezd egyre komolyabb lenni! A diktatúra nem tűri a rendszerkritikát? A "kordonbontók" vonják felelősségre a "kordonépítőket"?

F.Y!DESZ

tamimaci 2011.12.23. 11:59:16

Bár triviális dolgokat ir kedves Török ur, de azért legalább nem beszél félre. Végre.
Ejnye no, egy rémálomból lassú és keserü az ébredés.

bigapples 2011.12.23. 11:59:48

@Lasombra: nem kordont bontottak, hanem le akarták zárni a Parlamentet, megakadályozni a Parlament működését a képviselők bejutásának blokkolásával. Ez bűncselekmény.

@radala: lol, a Jobbikosok hangoson röhögnek, hogy az LMP végre elérte, hogy elvitték a rendőrök Gyurcsányt. Mindenki Gyurcsánnyal fog foglalkozni, ez mekkora öngól.

2llkedő 2011.12.23. 11:59:53

@graycivil:"A "kordonbontók" vonják felelősségre a "kordonépítőket"?"

Rosszul látod! A kordonbontók csak a korábban megkezdett kordonbontásukat folytatják. Újmagyarul ezt így kell értelmezni.

hattyú 2011.12.23. 12:02:21

Szerintem amit Török úr leírt az félig-meddig összeesküvés-elmélet, nem hiszem, hogy igaz lenne, ellenben érezni ebből a bejegyzésből egyfajta bájos hangulatú paranoiát, de ez már vicces. Végül is :) mindegy, de ez az egész történet annyira abszurd, hogy még akár igaza is lehet. Majd meglátjuk.

megszűnt 2011.12.23. 12:02:25

@bebe tv:

"Gyakorlatilag autodidakta módon képezte magát tovább, mivel Frankfurt-ban filozófusok felolvasásain vesz rendszeresen részt. "

Mi azzal a gond, ha valaki autodidakta módon képzi magát és így lesz belőle sikeres ember?

Ezen sokat gondolkodom és pl. a saját autodidakta módszeremet nem cserélném fel egyetlen rangos gimnáziumra vagy egyetemre sem!

Aki saját magát képzi és erre számtalan formát talál, közelebb kerül az Egész értéséhez, továbbá nem irányíthatja birka módjára - senkisem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.12.23. 12:04:27

A parlamentnél rabszállítóba zsuppolták Gyurcsótányt, a szemlőhegyi hőst is. :D

stargate 2011.12.23. 12:04:41

@inreallife: Bocs tényleg elfelejtettem, hogy a mindenkori kormányzó erőnek (igaz volt régebben és most is) kizárólag a gazdaság bedöntése a célja...

graycivil 2011.12.23. 12:05:14

"Svindli? Mit írt Orbán Barrosónak valójában?

Ha azonban tévednénk, és a miniszterelnök valóban igazi forradalmárként tette helyre az Európai Bizottság elnökét, és tényleg azt közölte vele, hogy ő bizony egy centit nem enged, akkor még súlyosabb zavarok vannak a kormány és a kormányfő valóságérzékelésével, mint azt tegnapi cikkünkben feltételeztük."

velemenyvezer.blog.hu/2011/12/23/nagyon_remeljuk_hogy_orban_viktor_hazudott?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2011_12_23&utm_campaign=index

"Ha így lenne, akkor azt tanácsoljuk, hogy mindenki fusson gyorsan, amerre lát."

Lasombra 2011.12.23. 12:05:20

@bigapples: értem.
a képviselők gyalog nem tudnak bemenni, (nem csak az autóbejárót zárták le?), a kordonokat meg azért tették ki anno, hogy azokat nyugodtan el lehessen hordani.
valóban egészen más a helyzet, elnézést kérek.

azon meg nem is humorizálnék, hogy aki a parlament működését leginkább akadályozza az maga a kormány. mármint a normális működést, amiért eredetileg kitalálták.

ssi 2011.12.23. 12:06:24

@nyünyüge: kérdésedre nehéz a válasz. szerintem:

ha a nálunk nagyobb hatalmaknál is gond van, miért ne lehetne nálunk is?

ha ennyi országot, bankot stb. leminősítenek, miért lenne a mi leminősítésünk nagyobb tragédia és mitől szólna jobban rólunk, mint az általános helyzetről?

ha a szakma szélesebb körben és egységesebben nem húzza a vészharangot, mitől lenne hihető, hogy akkora a baj?

18 hónap tükrében meglepő-e, ha a kormánynak mindig van B-terve, ha küzd és nem adja föl, ha függetlenségi harcot vív, ha eredményekről és pozitív jövőről beszél? miért is van az egyedi magyar út, mert erős, nagy országot akarnak, de nem hisznek az eddigi megoldásokban? új vezérjelszó és kapcsolódó intézkedések: csakazértis GDP-növekedést elérni. 2/3 egyedül mindent megold, és évekre bebiztosít; se országon belül, se kívül nem osztozkodnak az előnyökben, de a felelősséget leosztják, s saját rendjükhöz engedelmes bázisra van szükségük ehhez, azt építik

1-2 hónap: mit lépnek Barrosóék? hogyan alakulnak a gazdasági mutatóink? stagnálást/recessziót kibírna-e a mai magyar gazdaság mai helyzete?

@kíváncsivagyok: nem tudom, hogy mi lesz/lenne, hogy az EU-szabályok és a rendkívüli helyzet mit tehet/kényszeríthet ki

Bambano 2011.12.23. 12:07:42

Nem vagyok egy orbánista, de ha tényleg arra játszanak az eu-ban, hogy elmozdítsanak egy miniszterelnököt, akkor:
- ezzel saját magukat köpik szembe, mert beleugatnak a demokráciába
- lehet, hogy mégis jól teszi Orbán, ha időnként beszól, még akkor is, ha ez nekünk sokba kerül.

Logan Grimnar 2011.12.23. 12:08:13

@Ma 4-re gyere a Parlamenthez, védd meg a hazát!: Szívesen odamegyek, most ugyanis nem várja lovasroham és gumilövedék a tüntetőket ebben a nagy diktatúrában mint anno a demokrácia gyurcsótányi idejében....

inreallife 2011.12.23. 12:09:22

@mrs. white: na, pontosan leírtad, hogy ez a jobbik választási programja. ahogy kb eddig is ebből a kottából dolgozott a kormányzat, lévén nekik se akkor, se azóta nem volt bemutatott kormánytervük. ráadásul folyamatosan a kinőjük az adósságot gazdaságpolitikát próbálják, de nőni nem nagyon megy....

szóval a csőd bejelntése után 1 nappal bezár az összes bank, kb 20000 alkalmazottnak felmondanak, végkielégítés stb nincs, utsó fizetés se nagyon. bezár az audi, suzuki, merci leállít mindent. megint érint kb 20000 embert. tescó, auchan, mindenféle multi azonnal bezár, a polcokon lévő árut megpróbálják kivinni, a bádogépületek alig képviselnek értéket. mostmár olyan 100000 ember simán az utcán van pénz nélkül, mondjuk hitelt se kell fizetni. a beszállítók szintén bezárnak, vagy félmilliós elbocsátás lesz. nem sokaknak marad munkájuk, az állam is le kell építsen.

áramimportunk, mivel nem vagyunk önellátóak leáll, ezért csak naponta 22 órán keresztül van áram. a gáz kitart 3 hónapig a tárolókban, azzal nem lesz gond. a víz az már nagyobb gáz, mert a tisztításhoz külföldről hozzuk be vegyszert, azért meg csak eurót fogadnak el. hirtelen nem kicsit megugrik az infláció. még a párizsi is a mostani többszörösébe fog kerülni.

szóval érdemes csődbe vinni az országot...

graycivil 2011.12.23. 12:12:01

@Bambano: Úgy látom, a hozzád hasonló néhány fanatikus támogatására hivatkozva fogja El Curo csődbe vinni az országot.

bigapples 2011.12.23. 12:13:17

@Lasombra: Nekem úgy tűnt, a rendőrök ideglenes bejárót akartak nyitni és azt is lezárták az LMP képviselői, azaz nem lassítják a bejutást, hanem meg akarták akadályozni a bejutást.

Szikinger ezt mondta a Népszabadságnak:

"Az bizonyos – szögezte le –, hogy a Parlament teljes elzárása törvénysértő lenne, és abban az esetben a rendőröknek mindenképpen intézkedniük kellene, mert a képviselők maguk sem lehetetleníthetik el a népképviseleti szerv működését. Ha azonban csak megnehezítik a bejutást, Szikinger szerint az önmagában nem jogosíthatja fel a hatóságok az erőszakos fellépésre."

Gondolom szabálysértés, amit a képviselők elkövettek. A Fideszeseké is az volt anno. Én látok különbséget a kordonbontás és más képviselők bejutásának blokkolása között, nyilván ebben nem értünk egyet.

Bambano 2011.12.23. 12:14:13

@tepes: a cikk úgy kezdődik, hogy Róna Péter közgazdász, itt érdemes lett volna befejezni az olvasást. Viszont ha elfogadjuk igaznak, akkor Orbán menjen és verje szét az arcát az ilyen eu politikusoknak.

radala 2011.12.23. 12:14:31

@bigapples: Nem vagyok egy összeesküvés fan (illetve, hazudtam, mert az vagyok). Szerintem tuti azért vitte el a rendőrség GyF-et, hogy kibasszon az LMP-vel. GyF viszont, ha valóban aggódna a demokráciáért, akkor nem menne sehova, ahol azt akarják védeni.
Rohadtul nem lennék meglepve, ha GyF meg OV országos spanok lennének a valóságban...

graycivil 2011.12.23. 12:14:35

@Bambano: "Nem vagyok egy orbánista,..."

???? (:-O

hoplita 2011.12.23. 12:14:43

@radala:
Taktikázik szerintem. Próbál úgy kijönni a buliból, hogy megmaradjon az arca.
Nehéz lesz....vagy inkább lehetetlen.

Lasombra 2011.12.23. 12:16:07

@Bambano: költői kérdés:
te inkább éhen halsz, csak OV - aki most szólok, le se szar téged, engem, minket - maradhasson?

amikor csatlakoztunk az EU-hoz, akkor tudtuk, hogy vannak játékszabályok. erre ne most tessenek nagy kerek szemekkel rácsodálkozni. olyan meg nincs, hogy mi olyan klubtagok vagyunk, hogy nekünk csak tolják ide hoci a lóvét, az esetleges kötelezettségek (ilyen apróságok, mint adósság megadása, jogállami garanciák, EU-konform államberendezkedés stb.) meg le vannak tojva.

szóval valamit valamiért. az elvárások egyike sem új vagy titkos. aláírtuk mi is.

Bambano 2011.12.23. 12:16:30

@graycivil: nem, az országot a hozzád hasonló funkcionális analfabéta viszi csődbe, aki nem érti a "nem vagyok egy orbánista" kezdetű mondatot.

De neked is mondom: a demokrácia egyik alapköve a szabad választás és választhatóság. Ha nem választhatom meg azt, akit én szeretnék, legyen az zseni vagy idióta vagy diktátor, akkor az a választás nem demokratikus. Ha rajtam, mint választópolgáron vagy rajtunk, mint választópolgárok tömege, kívül bárki is elzavarhatja Orbánt, akkor megint a demokrácia alapköve sérül.

Pont nem az eu-tól várnám a diktatúra kiépítését.

Lasombra 2011.12.23. 12:17:32

@bigapples: rendben. elfogadom.
egyébként helyes, ha a rendőrök is teszik a dolgukat, nekik ez a feladatuk.
én attól tartok csak, hogy nehogy butaságot csináljon vki, vagy túlkapás legyen.

tepes 2011.12.23. 12:18:20

@inreallife: Nem kell szükségképp így történnie(www.hirextra.hu/2010/05/12/milyen-lenne-egy-allamcsod/), de amúgy is államcsőd lesz, csak így még lenne lehetőség kezelni! Ehhez persze nagyon kevés az Orbán meg a Jobbik, ebben egyetértünk.
De rohadt nagy tévedés, hogy csak a jobboldal mond hasonlókat, sőt külföldön inkább a bal. Nálunk talán, bár szerintem itt is vannak olyan baloldali körök, akik eljutottak addig a felismerésig, hogy a rendszer hibás.
Hasonló például egy ausztrál professzor megoldási javaslata:
www.positivemoney.org.uk/2011/11/steve-keen-bbc-government-print-money-pay-debts/

Bambano 2011.12.23. 12:18:29

@Lasombra: kis javítással a rövid válasz: igen.

Nem azért halnék éhen, hogy konkrétan OV maradhasson. Azért igen, hogy egy tisztességesen megválasztott miniszterelnök maradhasson. Az az én személyes pechem, hogy ezt a szabályt, ha még mindig a gerincesek törzsébe akarok tartozni, most OV-ra is alkalmaznom kell. El kell döntenem, melyik ujjamba harapjak :)

xsasha 2011.12.23. 12:18:58

@török gábor:
Kedves Gábor!
Nagyot csalódtam most benned. Te nem egy indexes kis surmó vagy, aki a hatásvadászat érdekében kreatívan idézget, mert kitalálta, hogy mit akar bemutatni, és képes úgy összeválogatni a mondatokat, szavakat, kijelentéseket.
Te elvileg egy politikai elemző vagy, aki most a lehető legnagyobb bűnt követted el a szakmád ellen. Ez etikailag elfogadhatatlan. Ugyanis ha te az esti riport alapján idéztél, akkor durva hamisítást végeztél egy klasszikus újságírói módszerrel. Ott ugyanis Orbán nem azt mondja, hogy nincs szükségünk hitelre - ha értelmezed is a mondatot. Annak van folytatása! Orbán azt mondja, hogy nem hitel az, amire szükségünk van, hanem egy védőhálóra, ami csökkenti a kockázatokat - és fenntarthatóvá teszi az eddig is működő piaci finanszírozást.
Nem akarom elhinni, hogy szándékosan vezettél félre ebben a cikkben benned bízó olvasókat, akik sokat adnak az elemzésedre, de egyszerűen nem értem.
Nem volt érthető a mögötte lévő szakmai tartalom? Nem figyeltél oda a folytatásra, amikor jegyzeteltél? Mi volt a gond?
Sajnálatos, bármelyik is történt, de nem mentség.

béla a görög (törölt) 2011.12.23. 12:19:35

TG!

Miről írsz?

"Ha igaz az, amit a miniszterelnök az interjúban állított, nevezetesen, hogy az IMF-tárgyalásoknak nem kell nagy feneket keríteni, mert tulajdonképpen „nincs szükségünk a pénzre” és valójában „nem akarunk felvenni hitelt”, akkor a magyar kormányfő okkal lépte meg azt, amit politikai ösztönei diktáltak."

'Akkoreztmosthogy'?
Akkor csak unatkoznak, nincs jobb dolguk ezért néha találkoznak? vagy mi?
Ezt a részt egy az egyben ki lehet hagyni.

hoplita 2011.12.23. 12:21:06

@AbuBakr:
Amúgy meg gyengusz a műsor.
Anno a leglájtosabb kis megmozdulásunkon is legalább félezer rohambogár szaladgált, mint a mérgezett egér.:DDDDDD

MACISAJT 2011.12.23. 12:21:12

No, Karácsonyra megszületett egy újabb kínos spekuláció.
Hagyjuk is.

Hanem őszintén érdekelne, Török akkor mit spekulált volna össze abban az esetben, ha Orbán a következőket válaszolta volna Barrosonak:

Kedves Atyai Jóbarátom, Barroso Mánuel!

Köszönöm kedves leveledet, azt meg külön hogy aggódásod miatt miszerint a diplomáciai posta nem eléggé megbízható, egy másolatot belőle Mong Attila nevű különmegbízottadnak adtad, hogy biztosan megkapjam. Megkaptam.

Értem én az atyai aggódásodat, Te aki oly jó voltál mindig hozzám, Te aki a kormányváltás után rögtön segítettél abban hogy a libaszakértő által hátrahagyott 7%-os hiányból ténylegesen 4%-ot csináljak...
Te aki most éppen a Magyar Nemzeti Bank függetlenségéért aggódsz( bár szerintem Téged félretájékoztattak, az se nem magyar, se nem nemzeti, de mégcsak nem is egy bank...az egy frankfurti pénzszivattyú, annak meg eleve genetikailag sem szabadna függetlennek lennie, ugye.)

De rövidre zárom: természetesen eleget teszek nyomatékos, erőteljes kérésednek.
Minden törvényt visszavonok amit csak kérsz.
Sőt, újabbakat be sem vezetek.

Így hát kérlek téged és tsaidat, a Rehn Olit különösen meg a Reding Vivient, de bánosm is és, most már jöhet az Andor László is...gyűjtsd össze az összes Magyarországgal kapcsolatos kéréseiket, kívánságaikat, óhajaikat és írd meg( szintén Mongon keresztül hogy biztosan értesüljek róla)...és intézzük el egy fűst alatt az összest.

Csak kérlek,enyhülj meg és engedd vissza tárgyalni az EU/IMF párost, rosenbergestől mindenestől, mert nagy a córesz és ha nem adtok gyorsan hitelt, akkor nem tudom visszafizetni NEKTEK azt a hitelt, amit az apró-klános és a libaszakértő vett fel ..TŐLETEK.
És akkor mi lesz velünk?
Meg Veletek?
Jaj és ojvé, még belegondolni is borzasztó.

Őszinte lekötelezetted,
Orbán Viktor
Magyarország miniszterelnöke.
s.k.

----

No szóval, erre a változatra mit spekulált volna Török?
Egy ilyennel mit is írt volna alá Orbán?
(legalábbis a Török&Co. szerint?)

IntelCorei5 2011.12.23. 12:21:39

az igazi érvágás az lesz amikor ez EU leállítja a struktúrális alapok folyosítását, ez nem biztos h de jure hanem de facto meg teheti - minden hitelbírálat modjuk kicsinyt hosszabb lesz és mondjuk a saját erőt nem fogadják el csak úgy, nak akkor aztán minden dugába dől mert pld N. Lászlóné Zsuzsa is az Eu pénzét igéri mindenkinek, de mi van ha nem jön?

a tét nem az IMF hitel a tét emelve a struktúrális alapok elérhetőségére.

remélem tévedek...

csillavirag 2011.12.23. 12:21:48

ez a kisebbségmániás örült viktátor 10 millió ember életével játszik!

Orbán Viktor: Brüsszel nem Moszkva - ez normális???? ez már beleőrült a komcsizásba! haho viktorka! mi választottuk az EU-t! és ahhoz képest, hogy kedves vezetőnk focirajongó sok nem ragadt belőle a csapatjátékból, így pedig kispadra fognak ültetni minket végérvényesen, mert lassan rá kellene jönnie, hogy ebben a csapatban, amit EU-nak hívnak jelenleg még az egyik gyenge láncszeme vagyunk.

jjulie 2011.12.23. 12:22:01

@xsasha:

pajtás, inkább fényezd az orbánt, az a te pályád

radala 2011.12.23. 12:22:37

@hoplita: Ja, ez kb világos. Gondolom te ha most nem is de régen olvastál Bogárt. Tíz éve arról beszélt, hogy a globál komprádorok megengedik-e OV újbóli hatalomra kerülését. belátom naivan, akkor én ezt roppant röhejesnek gondoltam, soha nem hittem, hogy ilyen szemmel látható formákat tud ölteni egy harc.
Nyilván megállapodhatunk abban, hogy tök mindegy ki miről mit mond, de pl Bogár egészen szerelmes volt egy időben OV-ba. Most ez az egész úgy néz ki, mintha igaza lett volna Bogárnak abban, hogy OV valóban kívül van a mátrixon. Persze ez semmit nem bizonyít, pláne nem azt, hogy nekünk tényleg föl kell venni a harcot valami baszott nagy túlerővel szemben...

Volt még egy kérdésem, a rendőrfurgonról, de most talán úgy látom, hogy értem mi a helyzet, ez szabálysértés és akkor, ha egyetért vele a képviselő, akkor elvihetik.
De, miért mondanak le a mentelmi jogukról, ha ezzel vége a blokádnak? Nem tűnik ez erkölcsi parancsolatnak az adott esetben...

bigapples 2011.12.23. 12:24:43

@Lasombra: Szerencsére ahogy láttam az ustreamen, a rendőrök és a tiltakozók is minimálisra vették a fizikai fellépést. Remélem megmarad alapvetően erőszakmentes a tiltakozás.

@radala: nem spanok, GYF borzasztóan magamutogató, nem tudta kihagyni, hogy ne ő legyen a középpontban. Ha a nudisták tüntetnének a Kossuth téren, akkor Gyurcsány már meztelenül rohangálna a tökét lóbálva, hogy minden kamera őt vegye.

hoplita 2011.12.23. 12:26:06

@MACISAJT:
Húzzál az aklodba a gondolára, te pontgyártó geci.:))))

Hogy állnak az új pontjaid, te faszomfütty?
És anyád nem siratja elveszett leányságát?:DDDDFD

radala 2011.12.23. 12:27:03

@bigapples: Jó, jó nem mondtam komolyan, de ez a GyF tényleg a legeslegnagyobb segítség a kibaszott hazudós Fidesznek. Tuti, hogy GyF nélkül már én is kimentem volna odaláncolni magamat a parlament elé, bár azt sem tudom mi is a baj. De ha valahol megjelenik GyF tiltakozni, az biztos jele annak, hogy a baj nem nagy vagy direkt nem is baj, hanem jó.

hoplita 2011.12.23. 12:27:12

Bazmeg....még a 2-es villamos is jár...:DDD
Milyen buli az ilyen?

subtotal 2011.12.23. 12:27:37

„nincs szükségünk a pénzre” és valójában „nem akarunk felvenni hitelt”
Aki látta a szemét, az pontosan tudja, hogy hazudott. Még ahhoz is keményfejű, hogy valakivel megtaníttassa magát úgy hazudni, hogy ne legyen látható.

Hogy is mondja a reklám, ami mostanában megy a rádiókban?
Még 8 nap. Magyarország megújul. :P