Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:22

Önök kérték: az volt a szándékom, hogy megvárom, amíg kiderülnek az előzetes regisztráció (=feliratkozás) pontos szabályai, de a hozzászólók nem is annyira finom nyomására (lásd írástudók felelőssége és társai) úgy döntöttem, már ezen a ponton is elmondom, amit gondolok. Ennek ellenére újra hangsúlyozom: a részletek rettentően fontosak lesznek, ahogy ez az újabb állítólagos tervekből is látszik, mert nagyrészt ezeken múlik, hogy pontosan milyen eredményre vezet majd a kormányzat választójogi barkácsolása.

468kubatov.jpg

Bár az előzetes regisztrációról több színvonalas elemzés látott már napvilágot, a közbeszédben láthatóan a sommás vélemények és az egymásba csúszó érvek dominálnak. Nekem úgy tűnik, hogy legalább három dolgot érdemes elválasztani: a szándékot, a választókra gyakorolt hatást és a politikai következményeket.

1. A legkönnyebben talán az járható körül, hogy miért csinálja ezt a Fidesz. Nem kell hozzá komoly politikai felkészültség, hogy belássuk: a „legózás” célja a Fidesz számára kedvezőbbnek gondolt versenyszabályok megalkotása. Lehet persze arról beszélni, hogy nem az egyik versenyző találja ki a gátfutás szabályait, de a hasonlat – bár látványos - téves. Ez más műfaj: a politikában mindig maguk a szereplők – ha van ehhez többségük - döntenek az intézményekről. Igaz, mutathatnának több önmérsékletet, törekedhetnének szélesebb konszenzusra, de végső soron a politika logikája arra ösztönöz, hogy a politikus tegyen meg mindent, amit lehet és ami hasznot hoz számára. A Fidesz pedig feltehetően úgy ítéli meg, hogy számára több hasznot hoz a választók egy jelentős részének amúgy nem szimpatikus önhatalmú módosítgatás, mint a választók egy jelentős részének minden bizonnyal kedves gesztuspolitika.

2. De vajon mit érnek el vele? A Fidesz politikusai olyasmit mondanak, hogy ezzel a megoldással majd az elkötelezett, felelős és tudatos szavazók döntenek, nem pedig a bizonytalanok és az utolsó pillanatban határozók. Magyarra fordítva ez persze azt jelenti, amit az első pontban írtam: hogy a szavazófülkékben a mi támogatóink lesznek többségben, és nem kell tartanunk attól, hogy a bizonytalanok tömege (ne felejtsük, ma ebből a csoportból van a legtöbb) a végén áthúzza a számításainkat. Ez a kalkuláció azonban – bár van valós alapja - ködszurkálás. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy az előzetes regisztráció bevezetése az egyes választókra milyen hatást gyakorol. Ismétlem: rettenetesen sok múlik a módszeren, azon, hogy hogyan, hol és mikor kell feliratkozni. Nem vitás, az internetes regisztráció lehetősége növelné a fiatalok kedvét, miközben a járásközpont felkeresése biztosan távol tartana sok vidéki, idős embert. A módszernek szerepe lehet abban is, hogy a választók mennyire érzik a hatalom részéről egy újabb – nehéz itt nyomdafestéket tűrő szinonimát találni – babrálásnak a feliratkozást, mennyire vált ki belőlük azonosulást, tiltakozást, közönyt vagy éppen csakazértis magatartást. Mindebben a pártok reakciójának is lehet szerepe, de a lényeg az, hogy ami ma a tervezőasztalnál zseniális ötletnek tűnik, az a valóságban – a fejekben, a vacsoraasztaloknál, ahol a politika outputja megméretődik – akár gellert is kaphat, módosulhat.

3. Éppen a kiszámíthatatlanság miatt nehéz a kinek lesz jó kérdésére válaszolni. Ma persze úgy tűnik, hogy egyrészt elkötelezett szavazói, másrészt gondozott adatbázisa és harmadrészt kormányzati pozíciója miatt a Fidesznek van a legtöbb esélye arra, hogy előnyére váljon a regisztráció. Ugyanakkor ezt a tervet nem csupán a politikai széljárás zavarhatja meg, de akár a terv politikai hatása is. S nem csupán arra gondolok, hogy a pártok alkalmazkodhatnak az új intézményhez (nem vitás, hogy így majd két kampány lesz: egy regisztrációs és egy választási), hanem arra is, hogy maga a terv is korbácsolhat hullámokat. Miután a regisztráció közvetett célja és egyértelmű következménye a választási részvétel csökkenése, az ötlet bizonyára hatalmas politikai vitákat fog kiváltani, magas labdát jelent a diktatúrázó ellenzéknek, és még akár jogi akadályokba is ütközhet. Nem vagyok benne biztos, hogy nem lehet alkotmányellenesnek értelmezni, mint ahogy akadhat olyan nemzetközi dokumentum, amellyel összeegyeztethetetlennek minősülhet.

4. Miután komoly intézményi változásról van szó, a pártpolitikai dimenziókon túli politikai hatásokkal is érdemes foglalkozni. A vita itt sem tisztán elvi persze, hiszen értékválasztás kérdése, hogy mit tartunk fontosabbnak. Én azt mondom, hogy minden önös politikai szándék ellenére is érdemes lenne megfontolni a feliratkozás bevezetését, ha attól okkal remélhetnénk, hogy tudatosabb, felelősebb, megfontoltabb választói döntések születnek. Sajnos azonban itt egy arzenálnyi politikatudományi kutatás, kísérlet, munka áll mögöttünk, amelyek többé-kevésbé mind ugyanazt bizonyítják: az elkötelezettebb és felkészültebb választók nem hoznak okosabb, bölcsebb, igazolhatóbb döntéseket, mint kevésbé informált, politikailag kevésbé művelt társaik. Összességében így a politikai rendszer szempontjából kedvezőtlen a mérleg: a feliratkozás (nem általában, hanem az alkalmazása ott, ahol használható választói névjegyzék létezik) nagy valószínűséggel csökkenti a politikai részvételt, ami pedig a választás legitimációs funkcióját gyengíti. A politikai akadályverseny valódi tudásban megjelenő haszna így csak a politikai pártok szervezeti oldalán jelentkezik: ők tényleg rá lesznek kényszerítve arra, hogy még jobban ismerjék választóikat, még professzionálisabb listákat gyártsanak és végső soron még többet költsenek a közvetlen elérésre. A feliratkozással tehát nem a politikusokról döntő választók lesznek okosabbak, hanem ellenkezőleg, a politika tud majd többet rólunk, választókról. Ami nem tragédia, nem is lenne hungarikum, s az is igaz, hogy ettől még egyaránt lehet kormányt váltani és megtartani. Ám aki érvelni akar az új rendszer mellett, nem árt, ha tisztában van vele, hogy pontosan mit is támogat.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr844692577

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hagyjuk már a sopánkodást: regisztráljunk! 2012.08.03. 00:30:43

Lesz választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.  A legtöbben újra elsorolj...

Trackback: Hagyjuk már a sopánkodást: regisztráljunk! 2012.08.03. 00:27:25

Lesz választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.  A legtöbben újra elsorolj...

Trackback: Hagyjuk már a sopánkodást: regisztráljunk! 2012.08.03. 00:25:35

Lesz választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.  A legtöbben újra elsorolj...

Trackback: Hagyjuk már a sopánkodást: regisztráljunk! 2012.08.03. 00:21:40

Lesz választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.  A legtöbben újra elsorolj...

Trackback: Hagyjuk már a sopánkodást: regisztráljunk! 2012.08.03. 00:21:37

Lesz választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.  A legtöbben újra elsorolj...

Trackback: Az éhség előregisztrációja 2012.08.02. 19:30:29

Egyszerűen: mi van, ha nem regeltem és Orbán a választások előtt két nappal a Kanári-szigetekről hazatelefonál a HírTV-nek, hogy Vonával vagy Thürmerrel koalícióban is szívesen kormányt alakít?A válasz tiszta és világos: a voksomat akkor sem adhatom le...

Trackback: A vak ló bátorsága 2012.08.02. 17:12:50

Debreczeni József az ATV-ben, és – szerintem akaratlanul – bedobta az ötletet: az ellenzéknek meg kellene fontolnia a 2014-es választás bojkottját. Nem hinném, hogy a DK bármilyen vezető testülete ezt már megvitatta volna (mert akkor azt nem Debreczeni...

Trackback: Szabad-e szavazni? 2012.08.02. 17:06:02

A feliratkozással nem a politikusokról döntő választók lesznek okosabbak, hanem ellenkezőleg, a politika tud majd többet rólunk, választókról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oktogon8 2012.08.02. 16:41:11

Egyértelműen a putyini recept alapján dolgozik a FIDESZ: ugyan lesznek 2014-ben választások, csak éppen a szavazófülkébe vezető út során igyekeznek mind a többi pártot mind a szavazóikat elijeszteni.

Esetleg azt is le lehetett volna írni a választási feliratkozásról, hogy antidemokratikus.
Nem egyszerűen egy konkrét vetélytárs esélyeit akarja rontani a Fidesz, hanem MINDEN esetleg vetélytársét.

Ennek és számos más intézkedésnek együtt (az állami pártfinanszírozás szűkítésével, a médiapolitika, a parlament-feloszlató költségvetési tanács stb. ) egy célja van a hatalom KIZÁRÓLAGOS megragadása. Értsd puccs.

_Neville 2012.08.02. 16:48:51

A magam részéről nem értem, mi itt a probléma. Legalább csak azok mennek el szavazni, akiket érdekel az egész, van rálátása és véleménye, nem pedig a kocsmából viszik el egy felesért és sörért.... A tömegdemokrácia legnagyobb hazugsága, hogy a legalapvetőbb dolgokban teljesen tájékozatlan választó szava is ugyan annyit ér. Ez pedig egy önkéntes szűrő, mér sírni sem lehet az önkényes cenzus miatt.

Robinzon Kurzor 2012.08.02. 16:50:53

"rettenetesen sok múlik a módszeren, azon, hogy hogyan, hol és mikor kell feliratkozni"

Ez a lényeg.

Hogy mennyit kell ücsörögni az okmányirodában a feliratkozáshoz.

És hogy a szavazás napján hány helyen és kikről fog kiderülni, hogy valami adminisztratív hiba miatt nincsenek rajta a listán ...

bullshit béla 2012.08.02. 16:52:00

ha ennyire hekkelheto es szamonkerhetetlen a rendszer, ujra itt az ideje a kozvetlen demokracianak.

nevergone 2012.08.02. 16:54:07

Ezt írtam máshol, továbbra is fenntartom:

„Szerintem rosszul gondolkodnak azok, akik azt hiszik, hogy a regisztrációval kevesebb lesz a visszaélés és csak az „értelmesebbje” megy el szavazni. Ugyanúgy meg lehet majd venni az embereket egy zsák krumpliért vagy szociális segélyért, csak legfeljebb el kell mondani nekik, hogy mikor menjenek be a hivatalba és hova írják a nevüket. (Esetleg meg is teszik helyettük.) Nem lesz ettől tisztább a választás, ez nem mér értelmi szintet.
Ez csak azoknak jó, akik nagyobb bázissal rendelkeznek és több embert tudnak mozgósítani, amelyek által eljutnak a krumpliszsákok az eldugott falvakba is. Aki pedig a „fasszal szavazóktól” szeretné így megtisztítani a választásokat, miért nem követeli ezt? w.blog.hu/2006/11/28/blanco

Engem személy szerint sokkal jobban zavar a határon túli magyarok szavazati joga. Nem tartom őket kevesebbnek, mint az átlag hazai polgárt, de ne az olyanok szavazata döntsön a hazai helyzetről (és ezzel együtt a megélhetésről), akik nem itt élnek, legfeljebb látogatóba érkeznek ide.”

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.08.02. 16:54:25

"nehéz itt nyomdafestéket tűrő szinonimát találni"

Minek? Ez képernyő ;-)

spontan · http://erdekessegek.info 2012.08.02. 16:59:19

@_Neville: sörért így is lehet majd szavaztatni, csak két sört kell majd fizetni egy helyett: egy a feliratkozáskor és egy másikat a szavazáskor

Jack Torrance 2012.08.02. 17:04:52

A szavazati jog bármiféle korlátozása antidemokratikus irány. Pont.

mrgumby1 2012.08.02. 17:19:01

@_Neville: rossz a következtetésed. nem feltétlen a tájékozottabbak mennek majd el regisztrálni, a kocsmába ülők pedig - ahogy szeretnéd - nem. hanem a politikai b-közepesek inkább, és a mérsékeltebbek inkább nem. és lehet a tűzről pattant szavazók többet járnak kocsmába, mint pl. az anyám, aki nem fog elmenni reggelni, ide a rozsdás bökőt.

cetragu2 2012.08.02. 17:21:14

neville! "Legalább csak azok mennek el szavazni, akiket érdekel az egész, van rálátása és véleménye". és hogy kinek nincsen? korábban a nőkről, négerekről, most a "billegő szavazókról" gondolják ezt. (én magam 2 évvel ezelőtt elég "billegő" voltam, nehezen döntöttem el, melyik rosszat válasszam :-)) Miből gondolod, hogy akit egy sörért a választás napján lehetett elvinni szavazni, az most nem lehet a regisztrációhoz is elvinni egy sörért. Ez csak logisztika kérdése, no meg 1 plusz sör ára :-). Megjegyzem, én őket se tiltanám el az urnától. A világon a legtöbb helyen a bizonytalanok döntik el a választást. Tessék hozzászokni, és küzdeni a kegyeinkért :-)

Netuddki. 2012.08.02. 17:21:19

Minden magyar állampolgár választó és választható. Ezt korlátozni főbenjáró bűn. Ha a fidesz regisztrációt akar, akkor intézze el, hogy a szavazás napján, szavazás előtt is lehessen regisztrálni. Ja, hogy ez egész idáig így működött? Hát akkor kapd be szépen viktorka! Az én adómból csinálod a lázas semmittevésedet, ne merj korlátozni a demokráciához fűződő alapvető jogomban!!!

Jester 2012.08.02. 17:21:42

Annak ellenére, hogy alapvetően egyetértek a cenzus intézményével (pl. minimum érettségi v szakma kell a szavazati joghoz), nem látom be, hogy mivel rosszabb ha idióták szavaznak teljesen fogalmatlanul a parlamentbe embereket, annál, amikor idióták ülnek a parlamentben és bekiabálásra teljesen fogalmatlanul nyomkodják a gombokat? Csak ennyi.

ainex 2012.08.02. 17:22:15

"Éppen a kiszámíthatatlanság miatt nehéz a kinek lesz jó kérdésére válaszolni." Ez így van. Nézőpont és olvasat kérdése, hogy az ember a demokrácia meggyalázását látja bele a dologba, vagy pont az ellenkezőjét.

Viszont talán a legmegdöbbentőbb az, hogy a kormány mintha nem lenne tudatában, mekkora hatalmas öngól is lehet ebből: Jóllehet, a nagyobbik kormánypárt stabil szavazóbázisa a legnagyobb. De már ma sem vennék mérget arra, hogy az "akárki, csak ők ne" tábora nem - sokkal - nagyobb, és hol van még 2014! Márpedig ha ez az ellentábor elég nagyra nő, akkor pont a regisztráció az, amivel a kormánypárt leginkább kiütheti saját mágát.

Mert mi van, ha a kormányváltást remélők tömegesen elmennek regisztrálni, csak azért is? Aki nagyon váltani akar, az úgyis elmegy. Azt pedig még a legegyügyűbb választó is kitotózza, hogy ha most szar, akkor vagy regisztrál, és talán jobb lesz, vagy sem, de akkor tuti, hogy marad a szar.

Ha aztán a szavazás napján a kormányváltók nem mennek el szavazni, akkor a részvétel jó eséllyel alulról súrolja az érvényességi határt. Ha meg elmennek, akkor bárkire szavaznak, csak a leköszönőkre nem, ettől pedig automatikusan ugrik a kétharmad, sőt akár az egyszerű többség is.

Na és akkor ki marad hoppon? Az a politikai erő, aki délután háromkor rájön, hogy meg fog bukni, de a saját regisztrációs rendszere miatt már nem tudja este nyolcig egy sörért cserébe beterelni a kocsmákat a szavazófülkékbe.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2012.08.02. 17:22:17

@Jack Torrance: Ha ez így van, akkor a demokrácia egy rossz irány.

vénkujon 2012.08.02. 17:24:44

"hozzmégegyembertakövetkezőfordulóra viktor" nem hiszem, hogy ilyen szőrmentén gondolkodna, mint a kedves blogíró.
annnnnnnyira naívnak tetszenek így ezek a remek gondolatok.

Link Elek 2012.08.02. 17:27:17

Mindegy, hogy a fidesz, vagy az mszp nyeri a kovetkezo valasztast: Simicska igy is ugy is lopni fog.

ipari mennyiségben

Gyulimali 2012.08.02. 17:31:20

@cetragu2:
"A világon a legtöbb helyen a bizonytalanok döntik el a választást. Tessék hozzászokni, és küzdeni a kegyeinkért :-) "
Pont ennek isszuk ma is a levét. Már 22 éve.

B. Bíró 2012.08.02. 17:37:06

@Bockó: jó. akkor hoztam egy szabályt, hogy akinek bockó a nickje, az nem szavazhat. jó így? (gondolom érted, mit akartam mondani ezzel)

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.08.02. 17:37:47

Nem nagyon szeretünk szavazni menni, pláne ha kétszer kell menni.
A bigott narancsfejűek természetesen elmennek, ha nem akkor a Qbatov lista alapján felszólítják őket. Már el is dőlt a választás.
Mi van ha meggondolom magam és mégis szavaznék, hisz lehet még nem is tudni kik a jelöltek?
A lista alapján látják, hogy az ellenfelekből mennyien regisztráltak.Ha sokan, akkor szokásos sunyi módon még módosíthatják is a választási törvényt is pl.

- ezentúl csak 20 évente lesznek választások. vagy
- csak a felcsúti kötődésű, csak pártkatonaként dolgozó, 150 cm mély, bodzaszedő színű, Andersen meséit betéve tudó, igazmondásban járatlan, 21 éve piócaként országvérét szívó, O. V. monogramú alak lehet miniszterelnök.

Ez a szarházi, sunyi, álszent fideszes bóvlipolitika ékes példája!

cetragu2 2012.08.02. 17:39:24

@Gyulimali: még sose futott be olyan akire Te szavaztál??? :-)). Szerinted miről ismerszik meg, a tudatos, tájékozott szavazó??? Mindössze arról, hogy nem a kocsmából megy a fülkébe? Ha én nem vagyok tudatos szavazó ( remélem a tudatos itt nem a "hívővel" azonos), hanem mondjuk "billegő" vagyok, akkor itt élő, felsőfokú végzettséggel, viszonylag nagy adófizetéssel, és négy gyerekkel bíró anyukaként nem kívánatos a voksom??? :-)

B. Bíró 2012.08.02. 17:40:32

egyébként én ezt azért nem értem, mert pont a fidesz volt, aki 2002-ben majdnem fordított két forduló között.

Továbbá: ezt mintha az LMP-nek találták volna ki. az ő szavazóik regisztrálni fognak, és az alacsonyabb részvétel is nekik kedvez.

moTmeN 2012.08.02. 17:41:25

@_Neville: ha a szovegertes olyan alacsony szinten sem megy, hogy az egy oldalas szovegben fellelheto tudomanyos dolgozatokkal alatamasztott allitassal szemben tovabbra is a sublotbol elorantott feltetelezest sikerul elorantani, akkor vajon milyen alapos felkeszules varhato el egy olyan valasztopolgartol, aki minden bizonnyal regisztral majd, es elmegy szavazni?

cetragu2 2012.08.02. 17:42:51

@_Neville: "A tömegdemokrácia legnagyobb hazugsága, hogy a legalapvetőbb dolgokban teljesen tájékozatlan választó szava is ugyan annyit ér."---ki dönti majd el, hogy ki a tájékozatlan? --- lehet ám, hogy a kocsmából egy sörért elvitt szavazó tájékozottabb ám, mint a vakon hithű mszp-s, fideszes vagy jobbikos :-)

Unionist_ (törölt) 2012.08.02. 17:43:12

és mi van akkor ha patthelyzet alakul ki. senkinek sem lesz többsége, vagy csak nagyon csekély. bajnai megalakítja a kormányát. mert ugye a külföld ezt fogja támogatni. de megbukik. új választásokat kell kiírni. és az eredmény megjósolhatatlan. szerintem van legalább 20% esélye ennek a forgatókönyvnek. és a számtalan közül az egyik, ha nem a legvalószínűbb. szóval mi van ha mindenki veszít?

B. Bíró 2012.08.02. 17:43:37

@Gyulimali: A te logikád szerint az a jó, hogy ha egy szavazó nem bizonytalan, hanem minden ténytől, történéstől függetlenül ugyanúgy szavaz. Jól értem? Mert szerintem minden értelemes ember bizonytalan két választás között. Aki nem bizonytalan, az leszarja, hogy mi történik, szavaz ész nélkül.

Unionist_ (törölt) 2012.08.02. 17:45:23

@_Neville:
mert ugye februárban a szocialisták nem tudnak bebuszozni egy csapat cigánnyal a járási központba, hogy iratkozzál fel sanyi.

aszekelyek 2012.08.02. 17:45:47

Kedves Gábor! VAn ennek egy olyan haszna is, hogy a rejtőzködő szavazók, nem válaszol.... bár nem bizonytalan,... is be lesznek szépen kalkulálva. Akik sunyítanak . nyilván csupa jó szándékból. Az előzőhöz írta, egy technikai praktikusságról is, ami az éjjelig szavazunk, ha a fene, fenét eszik is.... ez ugye megtörtént a főv. CI? kerükletében. Írtuk többen is, hogy a borsókonzerv,, készpénz... eszközzel vásárolt szavazatoknak is elejét veheti ez. persze lehet szavazni három hónappal később, kétszer kapni lejárt szavatosságú tésztát, konzervet..., vagy egymásért alapítványos cuccot.... Azt a polgárőrségre kéne bízni, a helyiekre, hogy ezt szemmel tartsák....

Amit én lényegesnek tartok ebben és pozitívnak , hogy felelősséget viselő és nem sunyító machinátorok által összetrükközött választási eredmény lehet ebből. Megnehezíteni a dolgukat a csalásra berendezkedetteknek, szavazatot vásárlóknak nem hogy lehetőség de szerintem kötelesség. Már ha nem azok alkotják a törvényt hozzá , akik ezeket rendszeresen el is követték.

Illúzióim nekem sincsenek , ahogy látom a kormánypártoknak sincsenek... Így is fognak mindenfélével próbálkozni , akiknek olyan attitűd van gyárilag beszerelve.

Épp ma beszélgettem egy ismerősömmel, és akkor jutott eszembe, hogy a dk és a szocik és xcx összesöpörve... amiről előre nyilatkozni kell, , ki, kivel... Kicsit kevesebb bizonytalanságot hagy. kevesebb olyan lehetőséget, ami eddig volt. A " nem kell komolyan venni , amit a kampányban mondunk " jelleműek számára.

dr. Bubó 2012.08.02. 17:47:30

a fides mafia CÉLja egyszerű... a protest szavazókat távoltartani...
akik egyet tudnak és egyre TÖBBEN, hogy a FIDES re SOHA nem szavaznak...
viszont lévén nincs kire... így hívjuk őket "bizonytalannak"

gátlástalanul lexarva hogy a demokráciát hazavágja...

ez irtózatos HAZAÁRULÁS és ORSZÁGROMBOLÁS

egyébként csak erőszakkal leválthatók, tehát hót mindegy mijjen jogszabájokat alkotnak

Behajtó70 2012.08.02. 17:47:51

20 évig a komcsik által kierőszakolt módszer ment. Nehogymá' ezt a nagy etalonnak akarjátok már beállítani!

Csak azért zsibongtok, mert valaki megkavarta az állóvizet, amihez joga van a kétharmad révén....ja, ez fáj annyira! Ahhha. Hát teccettek vóna jobban kúúúrmányozni! Akkor nem lett volna kétharmad!

cetragu2 2012.08.02. 17:48:31

@Jester: sajnos több, jelenleg a felsőoktatás padsorait koptató gyerkőcöt ismerek, akiknek fogalmuk sincs a pártokról, politikáról, nem is érdekli őket. Viszont anyósom, aki az ő világában 4 elemit végzett, ma 80 évesen hihetetlenül okosan látja a világot, sokat olvas, összeveti jobb és bal oldal ajánlatait, stb. Akkor az elsők szavazata jobban előre viszi az országot, anyósom pedig nem kívánatos voksoló? :-)

Behajtó70 2012.08.02. 17:50:51

@dr. Bubó: Epedve várunk kisrigó! Legalább meg lesz az elmaradt rendszerváltás úgy, ahogyan 20 éve is lennie kellett volna!

cetragu2 2012.08.02. 17:51:35

@ainex: szerintem egy, nem a demokráciát, a nagyobb legitimitást elősegítő változtatás mindenképpen rossz döntés. És hogy a 2014-es választásokon ez kinek kedvez majd, az teljesen mindegy.

Robinzon Kurzor 2012.08.02. 17:52:02

@B. Bíró:

Nem kedvez az egész az LMP-nek, mert esélye sincs egyéniben nyerni, a töredékszavazatokból is alig fog jutni kis pártoknak, mert még a győztes is kap belőlük.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.02. 17:52:38

Tudatosabb választók vagy csak elvakult pártfanatikusok szavaznak majd?

mcbrian 2012.08.02. 17:53:02

Lehet, hogy túl gyorsan olvastam a kommenteket, de szerintem egy fontos dologról nem volt szó, pedig benne volt Orbán Viktor nyilatkozatában: aki nem regisztrál, az kopogtatócédulát sem kap.

Tehát kisebb mennyiségből kell a széttagolt ellenzéknek elérni a választókerületenként fix mennyiségű ajánlást, hogy egyáltalán indulhasson a jelöltje.

Szerintem ez súlyosabb, mint a szavazás kérdése.

dr. Bubó 2012.08.02. 17:53:20

@Behajtó70: nem viccelek... szerintem nem is 2014, hanem hamarabb lesz választás

de a fides nyari a lejtős páján... ami elég nagy konfliktus alap lesz...
szemben a társadalmi akarattal... ezt nem tudom hogy remélik megúszni...
gondolom drsimicska bedobja az álamkasszába a vagyonát hogy a TEK re legyen pénz...

Jester 2012.08.02. 17:54:14

@cetragu2: Ahol fát vágnak... Szerencsére nem tisztem ezt eldönteni.

A témához: A tudatos szavazók a billegők között vannak! Akinek mindegy mit csinál a kedvenc pártja, mindenképp behúzza rá az X-et, az ne nevezze már magát tudatosnak... szerintem. Hogy Besenyő Pista bácsi szavait használjam, a tudatos táplálkozás nem azt jelenti, hogy ebéd közben végig tudom, hogy eszem.

flort 2012.08.02. 17:58:20

Kezdek egyetérteni Hont Andrással.

Persze tehetünk úgy, mint aki elhányta az olvasószemüvegét és a hallókészülékét, tetethetjük magunkat hülyének, de ezen nem változtat semmit, hogy a Fidesz 6 éves regnálása alatt csak olyan törvények születtek, melyek csak és kizárólag nekik kedveztek. Méltányosság, egyenlő feltételek kizárva.

Tán az alkotmánybíróság vagy Európa segíthet.

Egyet hiányoltam T.G írásából (de lehet, hogy átfutottam felette): az "énszerintem ez még nem a demokrácia vége" kezdetű bullshitet.

Gyulimali 2012.08.02. 17:59:59

@B. Bíró:
"Jól értem?"
Rosszul érted. Csak arra próbltam rávilágítani, hogy a jelenlegi helyzetben egyrészt kínosan ügyelnek rá, nehogy az emberek valódi, tényeken alapuló döntést hozhassanak, másrészt pedig csak az ígérgetés cunami folyik már 5 választási ciklus óta.
Azaz, esélyed sincs rá, hogy megismerj minden szükséges információt.
Ráadásul, ez ilyen nemzeti sport, amolyan összekacsintás nálunk. Ők ígérgetnek, mert a buta emberek/bizonytalanok azt elhiszik, a biztos szavazóknak nem kell ígérni semmit, az okos szavazók pedig tudják, hogy hazudozás folyik csak, amit az eddigi "szabad" választások történései bizonyítottak is.
A 2010-esben csak azért nem volt olyan erős, mert egyszerűen a Fidesznek nem volt rá szüksége, hiszen igazából csak az volt a tét, hogy meglesz-e a 2/3-adjuk.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.08.02. 18:01:42

Szerintem jóval egyszerűbb a képlet ennél: van Kubatov-lista meg reigsztráció. Így a voksolás előtt szinte majdnem teljesen pontos kimeneteli információkkal rendelkeznek (nem hiszem, hogy számottevő elkötelezett protest-szavazóval kellene számolni, a Pártból kiábrándultak nem mennek el inkább). így ha rosszul áll a széna vagy zavart éreznek az Erőben, a kampányban pontosan be tudják lőni, kiket kell megszólítani.

G. Wolf 2012.08.02. 18:02:08

Hát... azt hiszem nem önmagában:

a regisztráció /
a több kopogtató /
az átrajzolt választási térkép /
az egy forduló /
a külföldi szavazók /
stb... stb... stb...

az igazi probléma, hanem maga a választási rendszer ami kiépül. Túl sok az "apróság" ami "úgy tűnik mintha" a Fidesznek kedvezne. És még nincs vége, ahogy közelednek a választások, egyre "pontosabb" a kép amire a Fidesznek szabnia kell a rendszert.

Ha legalább picit igazságos lenne, mindezt a ciklus elején megcsinálta volna, de azzal hogy későbbre hagyja még inkább csak azt erősíti, hogy magának írja a törvényt.

movie 2012.08.02. 18:03:42

Sokkal jobban szeretném, ha jobb minőségű országvezetést valósítanának meg és nem a bevackolás lenne még mindig a legfontosabb feladatuk.

A többieknek meg csak az nem tetszik, hogy kimaradnak a jóból. (nekem is?)

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.02. 18:04:15

"Önök kérték: az volt a szándékom, hogy megvárom, amíg kiderülnek az előzetes regisztráció (=feliratkozás) pontos szabályai, de a hozzászólók nem is annyira finom nyomására (lásd írástudók felelőssége és társai) úgy döntöttem, már ezen a ponton is elmondom, amit gondolok. "

*

Na persze :)

Gábor, Gábor, a posztodból enélkül is kilóg a lóláb, de a felvezetéssel még egyértelműbbé tetted, hogy kiskorúnak nézed az ország lakosságát.

Azért írtad meg a posztot, mert jött a mail, hogy elkezdtek a népek találgatni, a Kedves Vezető ködös bejelentése után, a baloldali libsibolsi komcsik meg elkezdték magyarázni, hogy a franciáknál se úgy van, meg az usákoknál se úgy van a regisztráció, mint ahogy a Kedves Vezetőd meg a papagájkommandója sulykolta.

Ezért kaptad a feladatot, hogy a jobboldali tábor szemében még mindig figyelemre méltó, bár erősen megtépázott tekintélyedet bevetve, a korábbi pár szavas "mert máshol is úgy van" magyarázatoknál szofisztikáltabban, tudományosabbnak tűnően tálalva mondd meg "ezeknek", hogy mit KELL gondolni a regisztrációról.

Vagyis: új érveket kell adnod a fidesz szavazótábora és szimpatizánsai szájába, a ballerek meg hagy törjék a fejüket azon, hogy mivel fogják cáfolni a legvadiújabb, szofisztikált átbszst.

*

Ez lesz a vesztetek egyébként: a választók totális hülyének nézése.

Ha hiteles politikai elemző lennél, akkor nem ragoztad volna egy teljes poszton át a ragozhatatlant, hanem azt mondtad volna, hogy a TELJES KÖRŰ, minden választópolgárra kiterjedő elvárása a regisztrációnak sérti a választópolgárok alkotmányos alapjogát, indokolatlanul nehezíti őket abban, hogy a választójogukat gyakorolják.

Esetleg hozzátetted volna, hogy még az elsőválasztók és az új címre költözők számára regisztrációt előíró országokban is a procedúra egyszerűsítésén, automatizálásán dolgoznak, nem pedig a bonyolításán.

Ahelyett, hogy tudálékos stílusban magyarázod a magyarázhatatlant.

*

Ja, és a trükk, aminek a lényege, hogy úgy tálalod az érveket, mintha a saját megbízóid érdekeit figyelmen kívül hagyva, a számukra is kellemetlen pontokat sem eltitkolva, független kommunikátorként nyilatkoznál, szépen le van írva Pratkanis és Aronson könyvének, a Rábeszélőgépnek a 13. fejezetében, melynek címe:

"Hogyan győzhetsz meg másokat, noha mindenki becstelennek, megbízhatatlannak és ellenszenvesnek tart?!"

*

Úgy nevezik, hogy a saját érveinkkel ellentétes érvelés stratégiája.

Erre tanítod a poszttal a papagájkommandót.

G. Wolf 2012.08.02. 18:08:41

Még egy ami eszembe jutott:

a radikális pártok szavazói jóval tudatosabbak, így tulajdonképpen azzal hogy a "kevésbé tudatos szavazókat kizárják" tulajdonképpen a Jobbikot fogják felül reprezentálni.

cetragu2 2012.08.02. 18:08:50

@Behajtó70: ha végigolvasod a kommenteket és nincs túl nagy gondod a szövegértéssel ;-), akkor észrevehetted, hogy a bírálatot megfogalmazók többsége nem a szocikért aggódik itt. Te lennél a tudatos szavazó? Ha nem utálom ízig vérig az egyiket, akkor annak a szekértáborához tartozom? Illetve, ha nem értek egyet egy fidesz javaslattal, akkor komcsi vagyok??? :-)

Unionist_ (törölt) 2012.08.02. 18:10:43

@Gee Halen:
egy baj van, hogy ez a megszólítós technika ellenzékből hatékony. és kétséged ne legyen felőle, a szocialistáknak is meg lesz a regisztrációs jegyzék. és összes "kubatov-lista". ha zsiványságról van szó, akkor őket se kell félteni. országot vezetni nem tudnak. de azt ugye egyik párt sem tud. lopni, csalni, hazudni viszont igen. mert ahhoz mindegyik ért.

Harmony12 2012.08.02. 18:12:38

@mcbrian: Így van, ez bizony kimaradt, mivel ez majd a részletek kialakításában szerepepl, ugyanakkor bizonyára nem titkolt cél, így célszerű lenne egy kis matekot mutatni, hogy ez mit is jelenthet alkalomadtán...

Unionist_ (törölt) 2012.08.02. 18:14:20

@G. Wolf:
az ellenzéket tolják a szélső bal irányába. a középen levő űrt kihasználja valaki. nyilván bajnai. de nem lesz alkotmányos többsége. anélkül nem fog tudni kormányozni.

Neoprimitív 2012.08.02. 18:19:21

Az "elkötelezett" és a "tájékozott, felkészült" kifejezések használata szinonimaként (bármelyik érvrendszerben) totális hazugság. Bözsike néni, aki szerint Orbán Viktor megérdemelne egy háromszoros életnagyságú bronz lovasszobrot ugyan úgy az elkötelezettség mintaképe mint Zoli bátyó, aki szerint csak Gyurcsány óvhat meg minket a fasizmustól. A tájékozottságuk és a felkészültségük is azonos: nulla.

Az, hogy a választást igyekeznek a legmegbízhatóbb, agyatlan pártdroidok szavazatai alapján eldönteni - akik akkor is csápolnak, ha a (bármelyik) nagyvezér -30 fokban, éjfélre hívja őket nekik bikinis napfürdőzésre - tisztán mutatja, hogy szó sincs arról, hogy tényekre alapozó, megfontolt választókra számítanának. Éppen ellenkezőleg.

cetragu2 2012.08.02. 18:20:25

@Jester: "A tudatos szavazók a billegők között vannak!" Teljesen egyet értek Veled. Csakhogy ilyen indoklást olvastam például: „a választási rendszer módosításának egyik legfőbb gyakorlati mozgatórugója pedig az lehetett, hogy ne a bizonytalanok, hanem a biztos pártválasztók döntsék el a következő választást”. Erre reagáltam :-)

Surko 2012.08.02. 18:21:11

@B. Bíró: Szerintem is az LMP, és talán kisebb mértékben a Jobbiknak kedvezne ez a szisztéma. Hiszen egy kis párt szavazói talán elkötelezettebbek, kevesebb olyan választja őket, akik az utolsó pillanatokban döntenek.

Így a kisebb részvételnek köszönhetően a saját táboruk mozgósításával arányaiban magasabb eredményt érhetnek el.

Az a kérdés, hogy vajon mely pártok a népszerűek az utolsó pillanatban döntő szavazók körében. Aki ebben a körben népszerűbb a teljes szavazó népességhez képest, az jár pórul. Nem vagyok benne biztos, hogy nem éppen a saját lábába lő ezzel a Fidesz?

Unionist_ (törölt) 2012.08.02. 18:22:01

@ainex:
és mi van ha senki sem nyer. egy patthelyzettel nem számol senki. ott lesz az mszp, a fidesz, a jobbik, az lmp és a haza és haladás. és senki sem tud kormányt alakítani. áder felkéri bajnait. de nem kap többséget. és senki sem. új választás jön. ekkor mondjuk bajnainak minimális többsége lesz. leül tárgyalni a valutaalappal. de a megállapodást elsöpri a népharag. és ez nem egy valószínűtlen forgatókönyv.

Unionist_ (törölt) 2012.08.02. 18:26:26

@Surko:
nem vagyok budapesti, és egyetlen lmp szavazó ismerősöm sincs. jobbikos haverjaim vannak, szocialisták is, fideszesek is. liberók, akik beszavaznának fodorra. bajnai szimpatizánsok. de lmp szavazót egyet nem ismerek. lehet, hogy ez véletlen. nem egy reprezentatív mintavétel. elképzelni nem tudom, hogy az lmp-nek milyen rendszer kedvezne. szerintem semmilyen.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.08.02. 18:26:47

@Oktogon8:

Jó a meglátásod. Ettől meg félnek:

Senkire sem. Legyen az is egy érvényes szavazat!

vilagnezet.blog.hu/2012/08/02/senkire_sem_ervenyes_szavazas

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.08.02. 18:27:01

@Unionist_: Na igen, de kétlem, hogy az MSzP pl. az elkövetkezendő években bármilyen kampányprogrammal elő tudna állni azon kívül, hogy "ne szavazz a Fideszre", minden mással csak kiröhögtetik magukat ebben a poszt-Gyurcsány korszakban. Ezt meg nem kell belesujkolni az emberekbe, és ettől még nem mennek el az MSzP-re szavazni.
Az "ellenzék" meg ugye sok pártból áll, sok listával, egyenként meg nem sokat tudnak tenni más kimenetel érdekében.
A Fidesz jelenleg sokkal könnyebben tudja figyelni ezeket az adatokat és jobban is bele tud nyúlni ha valamit változtatni akar.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.02. 18:36:16

@Unionist_:

"ekkor mondjuk bajnainak minimális többsége lesz. leül tárgyalni a valutaalappal. de a megállapodást elsöpri a népharag"

*

Majd felfrissítjük a népharag emlékezetét, hogy nem igazán lenne jó, ha ugyanazt csinálná, mint 1995-ben.

1995-ben akarta bevezetni az MSZP-SZDSZ kormány a Bokros csomagot. Ez csak részben sikerült nekik. Lehet találgatni, hogy kik voltak azok, akik az országot a csődtől megmentő csomagot felnyomták az Alkotmánybíróságon.

Segítek: a Fidesz, a KDNP, a FKGP és az MDF volt az.

Ugye nem újdonság, hogy mindenhol ugyanazokat a mozaikszavakat olvashatjuk, amikor a szarkeverésről és a hatalom nemtelen eszközökkel, hazugsággal történő megszerzéséről van szó, 1990 óta?

A Bokros csomag csak részben lett bevezetve, de még így is megmentette az országot a gazdasági katasztrófától.

A politikai katasztrófától nem mentette meg, mert a következő ciklus a folyamatos bokroscsomagozás miatt a Fideszé és a KDNP-é lett, akik ügyesen eltapsolták a csomag hozadékaként rájuk hagyott milliárdokat.

Plusz még a népet is úgy magukra haragították, hogy két teljes cikluson át nem kerültek vissza a hatalomba.

*

Hát majd emlékeztetjük erre a népharagot, mielőtt hozzáfognának, hogy a Fidesz javára kormányt buktassanak.

Achilles 2012.08.02. 18:36:26

Amerikában működik a feliratkozós rendszer (is). Kérdezzük meg hogyan.

Legyen Magyarország az Amerikai Egyesült Államok 51. tagállama!

www.facebook.com/Magyarorszag51

Nyomj egy like-ot!

Ad Dio 2012.08.02. 18:43:01

@Jack Torrance:

"A szavazati jog bármiféle korlátozása antidemokratikus irány. Pont."

Ezzel nem értek egyet. Amikor szavaz valaki valamiről, ahhoz legalább minimális információkkal kell rendelkeznie az adott témában. Ez enegiabefektetést igényel a szavazó részéről. Messze többet mint elmenni regisztrálni. Aki hajlandó informálódni és gondolkozni, annak nem fog fájni ez a plusz teher. Aki meg erre sem képes, az ne szavazzon.

Mellesleg abban egyáltalán nem vagyok biztos hogy ez a Fidesz javára van. Szerintem épp annyi szavazót fog veszteni mint az MSZP.

inreallife 2012.08.02. 18:48:06

továbbra is jó ötletnek tartom. gondolom a fidesz a szélkakasnak akarja felhasználni a feliratkozást, egyből eldőlne, ha nincs 3 milla nyugger a szavazók között csak 1, hogy jöhet a nyugdíjbefagyasztás/csökkentés. ugyanez igaz fordítva. szépen ki lehet válogatni a célcsoportokat, amiket meg akarnak nyerni.

az se mellékes, hogyha olajfázni akar az ellenzék, akkor 3 hónapig lehet gyurcsányozni miatta. :)

a demokrácia szar. szavazatok egyenlősége is szar. jobb egyelőre nincs.

Netuddki. 2012.08.02. 18:48:15

@Achilles: Legyen Magyarország az 51-es körzet! Sok UFO már úgy is a kormányban csücsül. Hüjje! XD

Jack Torrance 2012.08.02. 18:49:32

A regisztrációtól nem fog több információval rendelkezni. Tehát ez a lépés fölösleges baromság. És korlátoz, akármit is mondasz. Könnyű Budapestben vagy nagyvárosban gondolkodni, de vidéken kicsit nehezebb ám, gondolom, nem a falu kocsmája mellett lesz a regisztrációs hely. Busz, vonat, fél napos út oda vissza... Értelmetlenül ugyebár.

Ezen kívül: a választás érdekek képviseletéről szól, márpedig a hülyéknek is joguk van az érdekeiket képviselni. Látod, a 2010-es választásokon például ők voltak legtöbben.

rovidesz 2012.08.02. 18:56:33

Torok Gabor, mar sokadjara mutatja, hogy vagy mennyire naiv, vagy ennyire buta. Az utobbit kizarom.

Mindannyian tudjuk, hogy nem a segito szandek vezerli a fideszt ennel a torvenyjavaslatnal sem.

Torok Gaborra is Einstein mondasa igaz: a vilag egy veszelyes hely. nem azert mert vannak gondosz emberek, hanem a kozony ami hagyja, hogy a gonosz emberek tevekenykedjenek.

szabad forditasban ez...

p.s az mszp tol es a jobbiktol is pont ugyaannyira hanyok mint ettol a fidesz bandatol. De az igazsagerzetemet bassza, hogy mikozben ezek kozgeppel megoldjak a maguk partfinanszirozasat, ott szopatjak a tobbieket ahol tudjak, mert nekik mar megvan a kampanyravalo... a kulfoldiek szavazataval es a biztos partvalasztoi folennyel boritekolhato a gyozekem, hacsak nem derul ki a valsztas elott 3 nappal, hogy semjen "sotet buta elvtelen paraszt vagyok" zsotika es a nagyvezer kiskutyakat folytott a dunaba es errol video is van( kismacskakkal is ugyanez a hatas) ...

ps a gatfutos pelda elvetese oriasi hiba volt Gaborom... Ugyanis pontosan errol van itt szo, ha egy part, es nem VALAMENNYI PART kozosen valtoztat a valsztasi torvenyen. ahogy az alkotmanyt sem illik modositgatni egyezkedes nelkul. Ugyanis amigy 1 ember is van e foldon aki nincs kepviselve ilyen kerdesekben, addig ez problema. ezzel azt mondjuk h a FIDESZ vs MAGYARORSZAG focizik , de a fidesz allitja a birot, es a szabalyokat.

Parajpuding 2012.08.02. 18:57:06

Nagyon remélem, hogy a fidesznek - ezúttal is, mint eddig mindig -, visszafelé fog elsülni a puskája. Különös tehetséggel (merhogy csak ehhez van nekik) tudnak belef*sni a ventilátorba. Nem tanultak semmit 2002-ből. Semmit nem változott a korlátolt, pitiáner és kisstílű bűnözői gondolkodásmódjuk.

brabant89 2012.08.02. 18:57:43

Van még egy szempont, ami a regisztráció bevezetése mellett szól, csodálom, hogy Török Gábor nem említette. Ez pedig az, hogy előzetes regisztráció nélkül gyakorlatilag megoldhatatlan a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok szavazása.
Jelenleg a választói névsort az önkormányzatok állítják össze a lakónyilvántartás alapján. Akinek nincs bejelentett lakcíme, az nem szerepel a választói nyilvántartásban.

Az persze nyilvánvaló, hogy a Fidesz igyekszik egy neki legjobban megfelelő rendszert létrehozni, de abban igaza van TG-nak, hogy nem tudni, most 2012-ben, mi lesz jó a Fidesznek 2014 tavaszán.
Másrészt azt sem szabad elfelejteni, hogy bármilyen keleti szél is fúj, bármennyire félázsiai származékok vagyunk, azért (még) az EU tagjai vagyunk. A Fidesznek sem hiányzik, hogy tényleg Putyin Oroszországával, pláne Lukasenkó Fehéroroszországával emlegessenek együtt bennünket.

Ad Dio 2012.08.02. 18:59:48

@Jack Torrance:
"A regisztrációtól nem fog több információval rendelkezni."

Ilyet nem állítottam. A következtetésed logikailag helytelen,
rosszabb esetben tudatosan csúsztatott.
Azt állítottam hogy az információ megszerzése energiabefektetést igényel. MESSZE TÖBBET mint a regisztráció. Ergó akinek ez utóbbi nem fér bele a "keretbe", annak az előbbi sem fog.

"Könnyű Budapestben vagy nagyvárosban gondolkodni, de vidéken kicsit nehezebb ám, gondolom, nem a falu kocsmája mellett lesz a regisztrációs hely. Busz, vonat, fél napos út oda vissza... Értelmetlenül ugyebár."

Én egy vidéki faluban élek.

"Ezen kívül: a választás érdekek képviseletéről szól, márpedig a hülyéknek is joguk van az érdekeiket képviselni. Látod, a 2010-es választásokon például ők voltak legtöbben."

Senki sem mondta hogy nincs joguk hozzá. Ez megint téves következtetés vagy csúsztatás. Tegyék bele a választásba az energiát: tájékozódjanak, gondolkozzanak, dolgozzanak a kérdéssel. Az ehhez szükséges energia köszönőviszonyban sincs a regisztrációhoz szükségessel.

NB még fogalmunk sincs a regisztráció módjáról...

rovidesz 2012.08.02. 19:00:21

@Ad Dio: es ki mondja neked, hogy a bizonytalan, az nem gyujtott be informaciot? hol olvastad? szerintem ha szembe kene allitani egy agymosott biztos szavazo aki ha a fidesz szuzlanyokat aldoz fel percenkent a lanchidon akkor is biztosan rajukszavaz vagy az aki nem tudja eldonteni melyik a kisebbik rossz vagy epp a nagyobb jo ezert az utolso pillanatban dont, akkor en az utobbinak adnek hitelt...

Netuddki. 2012.08.02. 19:00:30

@Ad Dio: A választás és a választhatóság alapvető demokratikus alkotmányos jog kellene, hogy legyen.

Ha már itt a választási jogot akarod korlátozni akkor először a kedves képviselőink között kellene szétnézned! Némelyiket ahogy előadja magát még falusi képviselőnek se választanám meg nemhogy országgyűlésinek. Teljesen felesleges a választói jogot korlátozni amíg ilyen alakok bekerülhetnek a parlamentbe. Pedig ez sajnos nem a választókon múlik hanem azon, hogy egy adott párt kit állít 1-1 körzetben. A választék meg attól nem lesz jobb ha a választó alkotmányos jogában korlátozva van. Mert ekkor a pártszimpatizánsok így is úgy is be fogják juttatni. Na erre próbál az orbán apellálni.

De tökmindegy mit lamentálunk ezen, szavazni nemcsak alkotmányos jog hanem kötelesség is. Kár, hogy ezt sokan elfelejtik.
Azt is, hogy akik a "választásra nem érettséget" hangoztatják mint kizáró ok, nos azok sajnos lenézik embertársaikat. Talán nem kéne...

szoja122 2012.08.02. 19:02:55

A részletek ismerete nélkül is kijelenthetjük, hogy RENDLÍVŰL ANTIDEMOKRATIKUS lépés ez a Fidesz részéről.

Bárhogy is lesznek a részletek, az csak rövid távon kedvezhet -és igazából még ez sem biztos- a Fidesznek.

Az viszont a részletektől függetlenül kijelenthetjük, hogy a szavazók DÖNTÉSHOZÓI JOGÁT fogja csorbítani.

Első és másodosztályú szavazókra osztja a választópolgárokat, és megfosztja tőlük azt a jogot, hogy a választások végéig TELJESEBB INFORMÁCIÓ birtokában dönthessenek.

Regisztráció csak azokban az országokban van -ott is demokratikusabban, mint ahogy itthon tervezik- ahol nincs tökéletes választópolgár nyilvántartás, szavazói névjegyzék.

Nálunk megvan.

Így csak jogfosztásként, a demokrácia további csorbításaként lehet a Fidesz legújabb húzását tekinteni.

Ad Dio 2012.08.02. 19:04:55

@rovidesz: És azt ki mondta hogy a bizonytalan nem regisztrál? Szerintem nem a bizonytalanok maradnak majd távol, hanem a pillanatnyi érdekekkel hangolhatók. Ez nem ugyanaz a csoport.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.08.02. 19:05:01

Hű, egy nap két poszt!

Valóban korai még értékelni a változtatások jelentőségét, hiszen két év alatt (akár két nap alatt is) még rengeteg mindent változtathatnak rajta.
De pont te, Gábor, szereted az ilyen elméleti politikai vitákat, ha éppen felböfögi őket a valós magyar politika bűzös mocsara.
Jó-e a regisztráció vagy nem? Milyen körülmények között alkalmas, milyen körülmények között gátol? Milyen körülmények között - vagyunk????

Bár nem helyeslem - eltörlik az első fordulót, helyette behoznak ilyen hülyeséget. Inkább visszakérnénk a két fordulót, ha lehet... (mi körzetünkben soha se volt...) - mégis látok benne lehetőséget az ellenzék, és a civil mozgalmak számára: lehet növelni a polgári (nem úgy!!!) öntudatot:
-menj el szavazni (iratkozni), mindegy kire, te kezedben a sorsod stb... Tehát akár pozitív hozadéka is lehetne (nem lesz)

"hogy egyrészt elkötelezett szavazói, másrészt gondozott adatbázisa és harmadrészt kormányzati pozíciója miatt"
Itt kicsit összekeveredtek a jelzők. Helyesen:
gondozott szavazói
kormányzati adatbázisa
elkötelezett pozíciója

Mindenki iratkozzon, aztán majd (vagy elmegy, vagy nem) legfeljebb érvénytelen szavaz!

Parajpuding 2012.08.02. 19:05:22

@Behajtó70: ez a hibbant kétharmadra való hivatkozás ma már különösen szánalmas. (egyébként sosem volt az kétharmad). Gondolom az üveges tekintet zavar a valóság felismerésében.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2012.08.02. 19:06:48

@B. Bíró: Értem, igen. Két gond van a demokráciával. Az egyik, hogy információhiányos, manipulált szavazók választanak, a másik, hogy a választási ígéreteknek semmi alapja, a be nem tartásuknak semmi következménye nincs.

Valószínűleg nem lehet a szavazatok relevanciáját* a szavazatok szűrésével emeli. Simán el tudom képzelni, hogy mondjuk minden IQ bracketben azonos a bal- és jobb oldali beállítottságúak aránya. Mindaddig, amíg a választások üres moralizálásról és az ellenfél dehonesztálásról szólnak, állapotfelmérés és stratégiaválasztás helyett, bármilyen szűrés értelmetlennek tűnik.

*Itt a relevancia értelmezéséhez nyilván el kell fogadni egy-két premisszát, ami alapján el tudjuk dönteni két lehetséges állapot közül, hogy melyik a jobb - azok a szavazatok relevánsabbak, amely az országot (nemzetet, egyebet, amit alapegységnek választunk) a jobb állapot eléréséhez segítik.

Ad Dio 2012.08.02. 19:07:33

@szoja122:

"A részletek ismerete nélkül is kijelenthetjük, hogy RENDLÍVŰL ANTIDEMOKRATIKUS lépés ez a Fidesz részéről."

A demokráciában a szép hogy nem muszály egyetérteni. Én az imént kifejtett érvek mentén azt gondolom, hogy éppen a demokráciát szolgálja a pillanatnyi érdekekkel hangolható "gyomorból szavazók" távolmaradása. Szavazzanak azok, akiket érdekel ez a dolog!

inreallife 2012.08.02. 19:07:53

@kovi1970: semmiben nem korlázotnak. akár mind a 8 millió állampolgár elmehetne regisztrálni és utána szavazni. lefogadom, hogy nem lesz 8 millió regisztráló... miben is vagy akkor korláztova?

Netuddki. 2012.08.02. 19:08:11

@brabant89: "Jelenleg a választói névsort az önkormányzatok állítják össze a lakónyilvántartás alapján. Akinek nincs bejelentett lakcíme, az nem szerepel a választói nyilvántartásban."

Na ne röhögtess! Igazolvány, lakcímkártya, mond valamit? Mindenki központilag van nyilvántartva. Ha az orbán meg tudott találni a levelével akkor automatikusan nyilvántartásba is tudnak venni anélkül, hogy be kéne bumliznod a regisztrációs pontba B+!
Képzeld! még azt is el tudom képzelni, hogy a 2-ős állampolgároknak meg kell adniuk a lakcímüket. A normális az lenne, hogy aki nem kap értesítést a választások előtt pár hónappal az menjen regisztrálni. nem hinném, hogy ez az értesítés többe kerülne mint az orbán levelei.
Ennyit a takarékosságról...

Ad Dio 2012.08.02. 19:09:26

Muszály=muszáj

Erm....

gnme 2012.08.02. 19:12:55

Szabad-e szavazni?

-------------------------------

Künn a réten peng a kasza, válasszon meg apád fa*a!

vagy

Baripi*a, csibepi*a, nyuszifa*,
Megválasztalak, ha a tökömre pihe-puha puszit adsz.

vagy

Te vagy az, ki nekem maradt,
megválasztalak, dőljél hanyatt!

:-)

Netuddki. 2012.08.02. 19:13:46

@inreallife: Nem korlátoznak???
Ha az orbán által kitalált határidőig nem "regisztrálok" akkor nem szavazhatok. Egészen idáig nem volt ilyen procedúra mert nem is volt rá szükség. Szerintem ezután sem lenne. Most tovább bonyolítják az életem. Szerinted ez nem korlátozás? Akkor mi? A lényeg a "nem szavazhatsz"-on van...

Unionist_ (törölt) 2012.08.02. 19:14:22

@Gee Halen:
lehet, hogy rosszul érzem. valamiért azt gondolom: ha a választási rendszert össze-vissza hekkelik, akkor mindenki megszívja. szóval ha csak ilyen pimpf csalások lesznek. szóval el nem tudom képzelni, hogy mit mondanak.

mondjuk kijön, hogy a középkorú férfiakat és a fiatal nőket kellene meggyőzni. akkor hirtelen ígérnek nekik. hogy majd megemelik a támogatást. oké, de a kampányban mindenki tudja, hogy ez zéró összegű játék. tehát ha ők jól járnak, akkor a többiek rosszul. ráadásul a nép nem teljesen hülye. szóval ha így mennek a dolgok, akkor 2014-re kormányozhatatlanná válik az ország. vagy legkésőbb 2015-re. mert a győzelemhez az ellenzéknek is hazudnia kell.

2012.08.02. 19:14:28

Döbbenetesen elszomorító amit művelsz Gábor! :((((((

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 19:18:59

Török Úr, tisztában van vele, hogy nyíltan beszél alkotmányellenes cselekedetről? Úgy írnak itt a választói lista vezetéséről, mintha az egy teljesen elfogadott dolog lenne!

A Kubatov-lista alapján, ha a regisztrációt kötelezővé teszik, még a választások előtt látni fogják, hogy mely körzetben áll rosszul a Fidesz szénája, és ez alapján fogják a pénzüket átcsoportosítani az ottani kampányba!

Ehhez hozzátartozik még az is, hogy nem egy településen korlátozzák már a reklámanyagok (így a választási plakátok) kihelyezésének lehetőségeit. Székesfehérváron például csak bérelhető reklámfelületen lesz engedélyezett plakátokat elhelyezni, ám ezeknek a felületeknek a 80%-át már Simicska médiacége birtokolja!

Török Úr, fordítva ül a lovon! Milyen demokrácia az, ahol már teljesen legitim módon veszi figyelembe egy politikai elemző, hogy egy párt listát vezet a választókról?! Egy normális országban Kubatov Gábor egy cella mélyén aszódna össze!

Netuddki. 2012.08.02. 19:19:41

@inreallife: Ja és igen! Qrvára nem érdekel, hogy ki a bizonytalan, ki regisztrál, ki nem! A +kellemetlenséget NEKEM kell viselnem ezzel az előzetes regisztrációs fassággal. Még akkor is ha az ügyfélkapun keresztül 5 perc alatt el tudom intézni.

Mindenesetre ha bevezetik az elsők közt fogok regisztrálni mert mint előbb leírtam én hazafias kötelességemnek érzem a szavazást. De akkor is a qrva nénikéjét az orbánnak e miatt! Azt pedig gondolhatod kire NEM fogok szavazni ezek után...

Jack Torrance 2012.08.02. 19:21:28

@Ad Dio: én nem mondtam, hogy te ezeket állítottad volna. Csak tényeket állapítottam meg.
Az nem érv, hogy regisztrálni kevesebb energia, mint "felkészülni" a választásra. Akkor javaslom, hogy mindenkinek meg kelljen tanulnia egy verset vagy éneket amit a választáskor kikérdeznek és akkor szavazhat, ha szépen mondja/énekli. Ez se sok energia, belefér, nem? Csak éppen MINEK???
Igazad van, egy felelősségteljes szavazó felkészül, tájékozódik, elemez, mérlegel. De. Egyrészt a regisztráció ettől független dolog, felesleges, nem vezet sehová, nem jár előnnyel (tekintsünk el a Fidesz által várt előnytől), nem teszi jobbá a választókat. Csak egy erőpróba, ami nem vezet sehová.
Másrészt a nem tudatos, ösztönös választónak ugyanolyan joga van szavazni, még akkor is, ha pénzfeldobással fogja eldönteni, kire szavaz. Ha ő ebben hisz, akkor tegyen úgy. Akárhogy is szeretnéd, nem szűrheted ki őket, mert semmivel sem biztosabb vagy jobb a te módszered, mint az övé. Csak te jobban hiszel a sajátodban.

Atis52 2012.08.02. 19:22:35

Tökéletesen fölösleges rugózni és vitákat folytatni erről az egészről.
2014-ig orvbán et. olyan választási tv.-t irat és fogadtat el a parlamenti droidokkal amilyet akar.
Ennyi.

gnme 2012.08.02. 19:23:05

"... rezeg a léc alattatok pedigrés pöcsöcskéim, alig várom, hogy berezegjen!..."

Netuddki. 2012.08.02. 19:23:23

@Imre Laci: Hm, jogos felvetések. Engem is érdekelne. Egyszer mintha már bezúzatták volna a fidesszel a listáikat...

Jack Torrance 2012.08.02. 19:25:02

Akik annyira védik a regisztrációt, árulják már el,

MINEK???

Mitől lesz jobb (azon kívül, hogy a Fidesz azt reméli, ettől könnyebben nyer)? Mi a haszna? Mi az előnye? Mi az értelme?

Mert ugye drágább és kényelmetlenebb, az biztos, korlátozó jellegű, tehát a hátrányait értem, a hasznát meg nem látom. Valaki fel tudna világosítani?

dr. Bubó 2012.08.02. 19:25:30

@No_Fidesz_No_Problem: te balyod... minek olvasod el az ijjen posztot...

KÖZtudomásúan török a szakma SEMMITM ONDÓJA és a politikailag a fides támogatója

szoja122 2012.08.02. 19:26:50

@Ad Dio: A gyomorból szavazók is állampolgárok.

Nincs első és másodosztályú állampolgár.

A Fidesz egyik nagy embere, fő oligarchája kijelentette, mindeniknek jogában áll hülyének lenni....

A gyomorból szavazó az, aki gondosan mérlegel, nem kapkodja el és megvárja az utolsó pillanatot, hogy felelősséggel dönthessen?

Nem olyan vadbarom, vak hívő, akinek teljesen mindegy, hogy szeretett nagyvezíre és kedvenc pártja mit mond, mit csinál, gondolkodás nélkül, NULLA információ birtokában is rá szavaz.

Ha ezen az úton haladunk, akkor eljöhet az is hogy a választások előtt a regisztrációhoz vizsgát kellene tennie a választópolgároknak jogból, szociológiából, államigazgatásból, közgazdaságtanból, a pártok programjából stb., stb.

Ez sokkal nagyobb mértékben kizárná a gyomorból szavazókat és egyúttal minden demokratikus jogot a sárba tiporna...

Tehát az érvelésed alapból hibás!

dr. Bubó 2012.08.02. 19:28:11

összefoglalom a fides KICIGÁNYKODTA a szent kétharmadot, hogy a

gazdaságot rendbe tegye...

ehhez képest a demokráciát szétverte
és egyetlen mozgatólya a saját hatalom megtartása...

erről nincs mit elemezgetni... ezt azonnal mindenáron meg kell torolni...
de szavazáson nem lehet, az már késő...

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 19:29:28

@kovi1970: Nem kell összeesküvés elméleteket gyártani ahhoz, hogy az ember rájöjjön: a Fidesz rendelkezik azokkal a módszerekkel, amelyekkel viszonylag pontosan fel tudja mérni az egyes választókörzetekben várható eredményeket. Ennek tükrében is rajzolták át a körzethatárokat.

Emlékezzünk vissza rá, hogy Orbán 2006-ban pszichiáterhez járt, hogy fel tudja dolgozni a vereséget. Képzelhetjük, hogy most mennyire fog remegni a hatalomért, amikor relatíve bármit megtehet a 2/3-jával. Mindent. De ezt értsük szó szerint: mindent és bármit meg fog tenni, hogy ismét győzzön, újfent kétharmaddal.

Netuddki. 2012.08.02. 19:29:47

@Imre Laci: Ja és annyira érdekes ez a felvetés, hogy talán ha bevezetnék ezt az előzetes regisztrációt akkor szerintem a regisztráció kezdetétől a választások végéig minimum kampánycsendnek kéne lenni!
Röviden, ha kezdődik a regisztráció akkor összes reklám, Index fórum, plakát le aztán kuss. Különben valóban nagy hendikeppel indulnának azok a pártok akiknek sok pénzük és/vagy illegális listájuk van...

márta)) 2012.08.02. 19:33:20

a kormányzat választójogi barkácsolása."

Na. Igen! Nekem úgy tünik, hogy ez már megint egy össze-vissza kapkodás.
A most még bizonytalannak tűnő szavazók (is) tömegével fogják regisztrálni magukat.
Az biztos, ösztönözni fogja a pártokat (is), hogy dolgozzanak, szólitsák meg a nagybetűs népet, s nem csak a neten, a fővárosban, s néhány nagyobb városban.
A mantra) :)) A fővárosban, néhány nagyobb városban a kiabálás, menetelgetés, énekelgetés kevés lesz.
Gondolom.
hm?
:))

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.08.02. 19:33:36

@mcbrian: Igazad van, ez nagyon fontos. Bennem is felmerült, hogy akkor csak a regisztráltak kapnak kopogtatót (erről is volt már szó, hogy elavult, és felesleges...)
De valóban olyan messze van még, hogy ebbe bele sem gondolnak az emberek.

Unionist_ (törölt) 2012.08.02. 19:34:56

@No_Fidesz_No_Problem:
aki hazudni fog a népnek azt elzavarják. de győzni csak az tud, aki hazudik. vagy 5-6 lényegi közéleti kérdéskörbe bele kellene tudni trafálni.

de a bajnai-féle think tank erre szerintem nem alkalmas. bajnai egy volt kisz káder. papa, mama kedvence. alátoltak mindet. átvert egy csomó embert. a politikában is nagyon sok kárt okozott. és volt egy jó kormányzati éve. de azért azt abszolválni nem volt nehéz. szóval ők azért nem nagy spílerek. nekem úgy tűnik, hogy bajnait stréberek veszik körül. mondjuk írnak egy sajtószemlét. elolvassa valaki az összes újságot. de a komoly országok kormányai mögött az ilyen emberek legfeljebb gyakornokok. itt meg ők lesznek az államtitkárok. ez egy így nb 2-es kormány lesz. oké, hogy a fidesz megye 2-es. de az akkor is kevés.

lehet, hogy majd megcáfolnak. de azt gondolom, hogy orbán viktor grósz károly. bajnai gordon lesz a németh miklós. csak persze a 20-25 évente esedékes rendszerváltás másként fog végbemenni. szerintem egy ideig teljes közéleti anarchia lesz. amíg a németek nem mutatnak rá valakire. és róla lesz a következő korszak elnevezve.

Ad Dio 2012.08.02. 19:35:17

@Jack Torrance:

"én nem mondtam, hogy te ezeket állítottad volna. Csak tényeket állapítottam meg."

Olyan dolgokat kapcsoltál össze, amik nincsenek logikai kapcsolatban. Így azért nehéz "tényeket állítani". Valójában inkább csak a véleményedet fejtetted ki egy témáról. Épp úgy ahogy én. Legfeljebb nem értünk egyet.

"Az nem érv, hogy regisztrálni kevesebb energia, mint "felkészülni" a választásra. Akkor javaslom, hogy mindenkinek meg kelljen tanulnia egy verset vagy éneket amit a választáskor kikérdeznek és akkor szavazhat, ha szépen mondja/énekli. Ez se sok energia, belefér, nem? Csak éppen MINEK???"

Felőlem mehet ez is. Bár ennél kicsit finomabb dolognak tartom a regisztrációt.

"Igazad van, egy felelősségteljes szavazó felkészül, tájékozódik, elemez, mérlegel. De. Egyrészt a regisztráció ettől független dolog, felesleges, nem vezet sehová, nem jár előnnyel (tekintsünk el a Fidesz által várt előnytől), nem teszi jobbá a választókat. Csak egy erőpróba, ami nem vezet sehová."

Csak abban értönk egyet, hogy ez egy "erőpróba", a következtetésedben nem. Szerintem nagyon is jól kiszűri azokat a "szavazókat", akik pillanatnyi érdekek mentén "szavaznak" 4 esztendőre előre.

"Másrészt a nem tudatos, ösztönös választónak ugyanolyan joga van szavazni, még akkor is, ha pénzfeldobással fogja eldönteni, kire szavaz."

Teljesen egyetértünk ezek el is mennek majd szavazni. Nem a bizonytalan marad majd távol, hanem az aki amúgy ejt az egészre magasról, csak a választás környékén megkenik a szája szélét szalonnával (átvitt vagy szó szerinti értelemben) és ezért elmegy és le(el)adj a szavazatát.

"Akárhogy is szeretnéd, nem szűrheted ki őket, mert semmivel sem biztosabb vagy jobb a te módszered, mint az övé. Csak te jobban hiszel a sajátodban."

Én demokrata vagyok senkit nem szeretnék kizárni a rendszerből aki bele AKAR kerülni. Egyébként én magam eléggé bizonytalan pártpreferenciájú szavazó vagyok. De az majdnem biztos hogy azért elmegyek szavazni. Maximum nem a legjobbra szavazok majd, hanem a legkevésbé visszataszítóra - legyen az bal, jobb vagy akármi.

Khal Drogo 2012.08.02. 19:37:37

@brabant89: Elég naiv dolog az EU-tól várni bármit is. Olyan hatásköre az EU szerveinek, amit te remélsz, nincs. Az elszigetelődés pedig már végbement, max még tovább fog mélyülni.
Sorold fel az EU-s elnökség óta a magyar - akármilyen nyugati vezetői tanácskozásokat Budapesten. Nem jön ide senki Orbánnal, a fekete báránnyal tárgyalni. Pedig a nagy lángelme, a csodakapcsolatokkal rendelkező, euróatlantista, ójrópéér Martonyi a külügy vezetője. Csak hát ezen a szinten ez már nem számít.
Leírtak bennünket.

gnme 2012.08.02. 19:39:00

@Unionist_: ... hányan is lettek öngyilkosok (akik ma is élhetnének) Bajnai miatt?

(...)

ezeket a dokumentum műsorokat mindig éjfél körülre teszik, mikor én épp tévét nézek

márta)) 2012.08.02. 19:39:49

"fides" :)) ez jó!

Bocsánat! lefelejtettem :)

A mélyszegénységben- szegénységben élők, s azok kik lassan, de biztosan (most) haladnak az elszegényedés felé, kik a nagy vesztesei a kormány intézkedéseinek, minden képpen ki fogják nyilvánitani, ott" a szavazófülkékben véleményüket.
S nem kell elfelejteni, hogy tömegével szűnnek meg ki- közép vállalkozások. Mert, hát az a "fránya" gazdaság is, nem akar működni.

"Ám aki érvelni akar az új rendszer mellett, nem árt, ha tisztában van vele, hogy pontosan mit is támogat."

Bezony. :)

nyünyüge 2012.08.02. 19:40:41

@brabant89:
Mit állit össze az önkormányzat?
Max. a parlagfűirtás elmulasztása miatt elmarasztalandó állampolgárok előzetes listáját!
A választással kapcsolatos összes tartalmi tevékenységet az Országos Választási Bizottság végzi a Népességnyilvántartásra épitett adatokkal!

Az ős kaján 2012.08.02. 19:40:55

Az ismerőseim között nagyon sokkal találkoztam, akinek minimális fogalmuk sincs a pártokról. Esetleg a képernyőről ismerik a valamelyik párt jelöltjét és jó megjelenésük szerint kategorizálják őket.
Találtam olyanokat is, akik úgy tudták ők szavaztak a köztársaságelnökére is.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.08.02. 19:42:35

Szerintem ez egy jó ötlet. Ki kell szűrni a politikához nem értőket meg akiket csak a kocsmából hívnak el egy kis pénzért szavazni.

Khal Drogo 2012.08.02. 19:43:09

@gnme: Nagy szerencse hogy jótevő Orbán, a szegény ember barátja tömegeket ment meg nap mint nap.

Khal Drogo 2012.08.02. 19:45:05

@Disintegrator Rising: Szerintem a politikához nem értőket ( ide nem értve téged, hiszen te minden bizonnyal értesz hozzá ) nem fogják rábírni arra, hogy ugyanmár menjen már el regisztrálni. Mondjuk adunk neki cserébe valamit ha megteszi. Ilyen a talpig becsületes Magyarországon nem lesz, de nem ám. Már hogy is lenne.

☉ ☾ 2012.08.02. 19:45:28

Török Gábor pedig feltehetően úgy ítéli meg, hogy számára több hasznot hoz az olvasók egy jelentős részének amúgy nem szimpatikus önhatalmú seggnyalás, mint az olvasók egy jelentős részének minden bizonnyal kedves független, becsületes gondolkodás.

Szégyen amit művelsz Gábor.

Jack Torrance 2012.08.02. 19:47:42

@Ad Dio: nem hiszem, hogy olyan sok ember van, aki úgy ment/menne el szavazni, hogy "megveszik" a szavazatát.
Inkább azt gondolom, sok ember van, aki amíg nem jött el a konkrét pillanat, azt gondolja, nem akar, nem tud senkire szavazni. Aztán a nagy napon elfogja a pánik, hogy de hát mégiscsak rajta is múlik, és mégiscsak elment/elmenne. Ők nem biztos, hogy regisztrálnak, így őket kizárod a választásból, pedig rendes tisztességes emberek, csak későn kaptak észbe. 2 hónap rettenetesen sok idő, pont annyi, hogy még az egész olyan távolinak tűnjön...

Mi az, hogy "bele AKAR kerülni"? Hiszen BENNE VAN, választásra jogosult, egész életében (mióta nagykorú) az is volt. Akkor most miért kell először kizárni, és arra kényszeríteni, hogy törje magát, hogy visszakerüljön???

Úgy érzem, ez egy elitista hozzáállás (a Fidesz részéről nem, ők csak egyszerűen tisztességtelenek) és nem tetszik.

dr. Bubó 2012.08.02. 19:49:21

ebből botrány lesz... szerintem a fides HITVÁNYSÁGÁNAK látványosabb bizonyítékai...

index.hu/belfold/budapest/2012/08/02/irtozatos_bilikek_lett_a_fovarosi_buszok_szine/

Netuddki. 2012.08.02. 19:49:35

@kovi1970: Hehe!

ELŐZETES REGISZTRÁCIÓt akarsz viktor?
Akkor mi KAMPÁNYCSENDET AKARUNK a regisztráció KEZDETÉTŐL a VÁLASZTÁSOK végéig!!

Ad Dio 2012.08.02. 19:49:36

@Khal Drogo: Ez olyan mint a riasztóberendezés: a tolvajlást nem szünteti meg, de kicsit nehezíti.
A szavazatvásárlást sem tünteti el, csak drágábbá, nehezebbé teszi. És ez is valami.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.08.02. 19:49:51

Azért több mint furcsa hogy 23 ével a rendszerváltás után ismét "kötelezővé" akarják tenni a szavazást, tulajdont adnak az állami vállalatoknál dolgozóknak (amit anno mindenkitől elprivatizáltak) és látványosan a (mi embereink) körét erősítik. A személyi kultuszról már nemis szólva.
Le az állammal végleg! Követelem Magyarország független tájvédelmi körzetté nyilvánítását! Semmi hatalmat senkinek!

Jack Torrance 2012.08.02. 19:50:31

@Ad Dio: amúgy meg még annak is joga van szavazni, akinek megvették a szavazatát. Ha őket kizárod, azzal is a demokráciát korlátozod.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 19:51:01

Szerintem bizonyos néprétegektől el kéne venni végre a szavazójogot. Ha kevesebb embernek kell ugyanis megfelelnie egy pártnak, jobban oda tud figyelni az erényes, munkakedvelő réteg igényeire. Jelenleg azonban szinte akárki szavazhat, tekintet nélkül vagyoni helyzetére vagy szellemi színvonalára. Valamilyen és/vagy vagyoni korlátot javasolnék, hogy kevesebb proli szólhasson bele a politikába. Azt se tudják sokan a panellakók közül, hogy mi az a politika.

Khal Drogo 2012.08.02. 19:51:45

@Jester: A cenzusos választási rendszer ki lett próbálva. Lapozz fel XIX századi regényeket, ahol totális nyomorban éltek a munkások, kvázi rabszolgák voltak. Nem volt nyugdíj, nem volt ennyi fizetett szabadság, táppénz. Ez volt a cenzusos rendszer. Amikor a legokosabbak szavaztak. Remek jó rendszer volt. Csak hát furcsa módon elsöpörte a történelem. Nem is értem.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.02. 19:52:21

@Ad Dio:

"@Jack Torrance: "A szavazati jog bármiféle korlátozása antidemokratikus irány. Pont." Ezzel nem értek egyet. Amikor szavaz valaki valamiről, ahhoz legalább minimális információkkal kell rendelkeznie az adott témában. Ez enegiabefektetést igényel a szavazó részéről. Messze többet mint elmenni regisztrálni."

*

Szép példája a kommented az irreleváns érvelés nevű érvelési hibának.

A politikai tájékozottság SEMMIFÉLE összefüggésben nincs azzal, hogy valaki mennyire akar leküzdeni egy, a választójogával élés lehetősége elé gördített akadályt.

Ha csak nem úgy, hogy minél tájékozottabb valaki úgy általában az élet dolgaival kapcsolatban, azon belül a politikai viszonyokkal és a saját állampolgári jogaival kapcsolatban, annál KEVÉSBÉ tetszik neki, ha akadályokat gördítenek a választójoga gyakorlása elé.

dr. Bubó 2012.08.02. 19:52:33

a fides elzavarása után még pár ijjen strandkorlátkék kóbor busz fog minket emlékeztetni, hogy volt egy BŰNSZERVEZET, amit fidesnek hívtak...

Borókay Sámuel 2012.08.02. 19:53:26

@Jack Torrance: Egyébként nem sajnálom a demokráciát, mert érdekes módon a diktatúrákban jobban törődnek az emberek igényeivel. Mert ha elégedetlenek, fegyvert ragadnak és megölik vezetőiket. A liberális demokráciában azonban nincs személyes következménye a bukásnak. Ennélfogva a demokrácia kevésbé jó a lakosságnak, mint a diktatúra. Nem saját érvelésem ez, hanem Slavoj Zizektől származik.

Khal Drogo 2012.08.02. 19:54:23

@Ad Dio: Ami megdrágítja a választási rendszert, az nem valami jó. Még több pénz kell a pártoknak a dupla kampányra, tehát még jobban ki lesznek szolgáltatva azoknak akik ezt megfinanszírozzák. Szerintem a Fidesz-kampányokat ellenzékben ki fizette? Nem a Jézuska, az biztos. Hanem cégek. Azok a cégek akik most méregdrágán dolgoznak közbeszerzéseken, irreális árakon.
A drága választási rendszer még jobban szűk érdekcsoportok kezébe fogja tenni a kormányzást. Bárki is nyerjen.

Lmagazin 2012.08.02. 19:55:01

"...de végső soron a politika logikája arra ösztönöz, hogy a politikus tegyen meg mindent, amit lehet és ami hasznot hoz számára"
Ez egy súlyosan kiégett, megcsömörlött gondolatsor. Aki így gondolkozik a politikáról, annak valami más felé kéne fordulni, Ennyi erővel fogadjuk el a gyerekmunkát, a rabszolgatartást, a vegyi fegyverek használatát. Mindegyik mellett súlyos érvek szólnak. Elitünk tragédiájának kiváló érzékeltetése a mondat. Pontosan az ilyen mondatok miatt hagyják el az országot a fiatalok, bár ezek után nekem is kedvem szottyanna hozzá. Na, elég az ostorozásból, csináljunk valami hasznosat.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 19:56:15

@Khal Drogo: Szerintem elég remek rendszer volt, mert az erényes emberek szavazhattak csupán. Abból indulsz ki, hogy minden ami létezik, az szükségszerűen van így. Ez alapján akármit és akárkit lehet védeni.

Jack Torrance 2012.08.02. 19:56:26

@Borókay Sámuel: mindegy, kitől származik, attól még marhaság.

Ad Dio 2012.08.02. 19:57:23

@Jack Torrance:

"nem hiszem, hogy olyan sok ember van, aki úgy ment/menne el szavazni, hogy "megveszik" a szavazatát.
Inkább azt gondolom, sok ember van, aki amíg nem jött el a konkrét pillanat, azt gondolja, nem akar, nem tud senkire szavazni. Aztán a nagy napon elfogja a pánik, hogy de hát mégiscsak rajta is múlik, és mégiscsak elment/elmenne."

Szerintem meg pont fordított az arány. Ráadásul az utolsó pillanatban szavazók aztán egészen biztosan fals/hazug információk mentén "döntenek". Aki a kampány szavaiból egyet is elhisz az nem igazán demokrácia-érett.

"Mi az, hogy "bele AKAR kerülni"? Hiszen BENNE VAN, választásra jogosult, egész életében (mióta nagykorú) az is volt. Akkor most miért kell először kizárni, és arra kényszeríteni, hogy törje magát, hogy visszakerüljön???"

Nem értünk egyet. Pl. mindenkinek joga (kvázi kötelessége) van megtanulni írni, de azért bele kell tennie a saját erejét is.Nincs jog kötelesség nélkül. A választói joghoz legalábbis minimális választói felelősségtudat/áldozatvállalási hajlandóság is szükséges.

"Úgy érzem, ez egy elitista hozzáállás (a Fidesz részéről nem, ők csak egyszerűen tisztességtelenek) és nem tetszik."

Én egy szerény jövedelmű kétkezi melós vagyok. Aligha hiszem hogy elitista :). Én inkább azt mondanám, "minimalista". Egy minimumot azért elvárok. Ez elitizmus lenne? Ne nézd már le ennyire az embertársaidat.

Khal Drogo 2012.08.02. 19:57:48

@Borókay Sámuel: Nagylelkű vagy, hogy életüket nem akarod elvenni. Nemes gesztus. Csak a szavazati jogukat. Egy úr vagy.
Csak arra vigyázz majd nehogy egyszer te is lecsússzál majd valami miatt. Át fogod villámgyorsan értékelni a dolgokat akkor.

68nyara 2012.08.02. 19:58:30

"amelyek többé-kevésbé mind ugyanazt bizonyítják: az elkötelezettebb és felkészültebb választók nem hoznak okosabb, bölcsebb, igazolhatóbb döntéseket, mint kevésbé informált, politikailag kevésbé művelt társaik."

Ezzel a mondattal az a baj, hogy szerintem nem igaz, mint ahogy az idézett Tóka esszé sem igazán győz meg erről. Az már csak hab a tortán, hogy a Bartels féle módszer, amivel "méri", sem igazán tűnik nekem elfogadhatónak, nem több mint egy ügyesen álcázott hasra ütés. Pláne ha ezt nem két hanem több eltérő erejű, beágyazottságú pártra akarjuk alkalmazni. No meg ellent mond a józan paraszti észnek is, ami ugyan néha ellenkezik a statisztikai módszerek eredményeivel, de azért sokszor megbízhatóbb, mint egy nem kellően alátámasztott módszer eredménye.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.08.02. 19:59:17

@Borókay Sámuel: De naív vagy! Szerinted a PénzIstent hajszoló milliomosokat érdekli a politika? Max annyira hogy kit tudnak megkenni. Az érdekek ott kezdődnek és végződnek hogy saját profit. Annak örülnél ha olyan emberek döntenének milliók sorsáról akiknek csak a saját hasznuk számít és le..rják a többieket? Köszi de a monarchiát 150éve megelégelte a világ nagyrésze.

Jack Torrance 2012.08.02. 19:59:26

@Borókay Sámuel: nyilván te is erényesnek gondolod magad, azért nagy a szád...

Unionist_ (törölt) 2012.08.02. 19:59:51

@gnme:
azért túlzásokba nem kell esni. azok az emberek nem bajnai gordon miatt lettek öngyilkosok. a barnevált (hajdú bétet) a wallis előtt legalább kétszer ellopták. bajnai valós kockázatvállalás és szakértelem nélkül próbált pénzt kivenni ebből az ágazatból. nem tisztességes ember. nem ő az egyetlen. az egész elit ilyen. ezt ő megfejelte azzal, hogy az uniós forrásokat zéró hatékonysággal osztotta szét. de nem gyilkos. a vicc az egészben, hogy bajnaira fogok szavazni. mégis kire kellene. novák elődre?

dr. Bubó 2012.08.02. 20:02:14

a busz STRANDKORLÁTKÉK szín ezentúl legyen: ... ... fideskék... mementóul...

gnme 2012.08.02. 20:02:42

@Unionist_: bennem nagyon megmaradt, mikor egy öngyi felesége azt mondta hogy fizikálisan rosszul lett, mikor Bajnait meglátta a tévében (...)

ilyen emberek ők.

kutyáim különbek.

kifordított nagyanyó 2012.08.02. 20:06:26

Ha az embereknek tele lesz a tökük a politikával és nem akarnak szavazni,akkor bejön ezeknek a tetveknek.
Ha viszont nagyon megutáltatják magukat akkor az emberek fognak regisztrálni.Aki még 2 év múlva is fideszes lesz az megteszi a pártért.
De kíváncsi vagyok hogy milyen lesz a regisztráció.
Kérdeznek e párt hovatartozást.
Ezektől kitelik.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.08.02. 20:06:40

Ha az állami vállalatoknál dolgozók (a nem párthíveket már kirúgták) tulajdona azért lenne aggályos, mivel "véletlenül" most könnyítették meg a közcélú beruházások körüli kisajátítási eljárást. Ergo haverok kezébe akarják adni az emberektől fillérekért kisajátított földeket. Sztálinista módszer álpiaci alapokon?

Khal Drogo 2012.08.02. 20:06:57

@Borókay Sámuel: Attól függ, hol álltál akkoriban. Ha vagyonos ember voltál, remek volt, hiszen jogilag garantált rabszolgáid voltak. Ha a rabszolgák között éltél, már nem volt olyan nagyon jó.
Végül az alsóbb státuszú emberek kivívták maguknak a szavazi jogot. Olykor beléjük lövettek éleslőszerrel, agyonvertek közül párat, de a folyamatot nem lehet megállítani.
Miből gondolod hogy másként lenne most?

Tegyük fel bejön a cenzus, akármilyen. Elkezdik csökkenti a szociális ellátásokat, mely forrásokból a Közgép nem évi 3 milliárdos haszonra tesz szert, hanem 30 milliárdra.
A kérdés, hogy mi lesz a rászorulókkal. Vicces, hogy azt hiszik sokan, hogy ezek az emberek csendben összegyűlnek és tömegesen éhen döglenek.
Rossz hírem van, ez nem így lesz. Akinek nincs vesztenivalója, az már nem fél semmitől.

Jack Torrance 2012.08.02. 20:07:10

@Ad Dio:
"Ráadásul az utolsó pillanatban szavazók aztán egészen biztosan fals/hazug információk mentén "döntenek". Aki a kampány szavaiból egyet is elhisz az nem igazán demokrácia-érett."

Nem hiszem, bárkinek is joga van eldönteni, hogy ki "érett" a demokráciára. Ha meg nincs (ki és milyen alapon? te? mert tájékozottnak és felelősségteljesnek gondolod magad?) akkor mindenki választhat.

"Nem értünk egyet. Pl. mindenkinek joga (kvázi kötelessége) van megtanulni írni, de azért bele kell tennie a saját erejét is.Nincs jog kötelesség nélkül. A választói joghoz legalábbis minimális választói felelősségtudat/áldozatvállalási hajlandóság is szükséges."

1. nem szükséges hozzá semmi, pont az a lényeg, hogy az is képviselheti az érdekeit, aki szerint mindezek szükségtelenek...
2. továbbra is állítom, hogy a regisztráció NEM mértéke annak, ki mennyire tudatos és felelősségteljes. Ha lefizetett választó, akkor max 2x kell lefizetni, ennyi. Ettől nem lesz jobb semmi...

Az elitizmus nem jelenti azt, hogy valaki egyetemi professzor, vagy doktor vagy bármi. Te is lehetsz elitista, abban az értelemben, hogy felelős és megfontolt választónak tartod magad (nyilván az is vagy, hisz gondolkodsz és érvelsz), és ezt ELVÁROD mástól is mint "minimum". Nem lehet ilyen minimum, mert akkor én mondjuk azt mondom, hogy érettségi vagy diploma a minimum, meg jövedelemhatár van, és te máris kiestél, és szerintem rosszul esne neked...

2llkedő 2012.08.02. 20:07:49

@Unionist_: "mégis kire kellene"

Kétfarqtya párt.

Ad Dio 2012.08.02. 20:08:15

@Jack Torrance:

"amúgy meg még annak is joga van szavazni, akinek megvették a szavazatát. Ha őket kizárod, azzal is a demokráciát korlátozod."

Ennek szerintem nézz utána a választási törvényben. Az ilyen szavazat érvénytelen.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:09:36

@kifordított nagyanyó: Igen, ez roppant jó kérdés! Ha csak úgymond jelentkezni kell, már az is rejt veszélyeket (Kubatov-lista), de ha más kérdéseket is tesznek fel, az már régen rossz.

Én a regisztrációhoz kötött szavazást mindenképpen egy nyíltan antidemokratikus lépésnek tartom.

Jack Torrance 2012.08.02. 20:09:54

@Ad Dio: akkor minek a regisztráció? hisz ezeket simán ki kell zárni a törvény adta joggal és kész. kár az egész cécó...

Khal Drogo 2012.08.02. 20:10:08

@Sztavrosz_: Erről tudnak beszélni Miklós cár unokája is. Ja hogy lelőtték az egész családot. A hálás nép visszaadta a sok szeretet és törődést.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:12:42

@G. Wolf: Ez is egy érdekes kérdés! Kik fognak ajánlószelvényt kapni? Csak azok, akik előzőleg regisztráltak? Ez újfent a Fidesz malmára hajtja a vizet, hiszen ők tudni fogják, hogy kik kaptak szelvényt, szemben az ellenzékkel.

Ad Dio 2012.08.02. 20:13:49

@Jack Torrance: Nem értün egyet.

Szerintem a rendszer maga igényli a minimumot. Hogy párhuzamot hozzak: mindenkinek joga van autót vezetni. Töröljük el a kresz vizzgát mert "korlátozó"? Nem. A minimális felelősségtudat igenis szükséges a választásokon alapuló demokrácia működéséhez.

Azon lehet vitatkozni hogy a regisztráció a legjobb mód-e ennek az elősegítésére, de ha nem , akkor mi más?

A pénzért megvásárolt vagy hazug kampányokkal befolyásolt választások szavazatok csak ártanak a demokráciának.

Khal Drogo 2012.08.02. 20:15:09

@Imre Laci: Nyilván csak az kap ajánlószelvényt aki regisztrált. Aki nem tette meg, már nem ajánlhat senkit.

2llkedő 2012.08.02. 20:15:28

@Ad Dio: "mindenkinek joga van autót vezetni."

Ez nem alapjog.

Lasombra 2012.08.02. 20:17:08

szerintem túl van ez bonyolítva. mármint nem csak a szavazás körüli sufnituning, hogy "valami olyasmit kellene kitalálni, hogy mi nyerjünk", hanem a vita is.
sima SWOT analízissel - aki nem szereti az ilyen okoskodásokat, annak: ez kb a mezei, paraszti ész - tessenek beírogatni a rubrikákba, hogy mi benne a jó, mi benne a rossz, mi benne a veszély, és milyen lehetőségeket nyit meg.

hátrányt egy vagonnal sorolt már itt sok ember: plusz zsé, bonyolult, nincs funkciója, nem hoz új ismeretet, macerás, többet ugráltatja a szavazókat, a jobb infrastruktúrával rendelkezőnek előnye van, rá tud készülni, prognosztizálhatja a kimenetet stb.

előnyt nem sokat látunk. az a kevés, ami elhangzott, az is mind feltételezés. hogy majd a tudatos, meg a tájékozott megy, a sutyerák, ingadozó, gondolkodó meg nem mehet. de NINCS ilyen összefüggés! a hülyét is be lehet tenni egy Demján buszba, és elkocsikáztatni reggelni. semmi ilyen hozadéka nincs, hogy olyanok döntenek, akik komolyan veszik az állampolgári jogaikat. ráadásul az alaptörvénybe sehol nincs ilyen - meg úgy általában a demokráciaelméletekben - hogy csak azok szavazhatnak, akik komolyabban veszik, tudatosabbak, lelkesebbek, vagy mondjuk ki: zombik. akik bele vannak nőve vmelyik párt vagy politikus seggébe.
én is ezerszer inkább arra bíznám az országot, aki az utolsó pillanatig mérlegel, hogy lehető legtöbb infóval menjen el szavazni, mint annak, aki már 2002-ben tudta, hogy bármi történjen is, ő csak a jóságos XY-ra fog szavazni 2014-ben is.
(tudom, a regisztrációkor nem kell megmondani, hogy kire fogunk szavazni. bár azon se lepődnék meg.)

veszély is van csőstül. gerrymandering, erőforrásáthelyezések, ellenzék életének megnehezítése (médiamogulokkal vagy direkt adminisztrációs eszközökkel) stb.

ez ilyen egyszerű.
inkább visz, mint hoz. akkor nem kell.

utolsó gondolat:
Ha valaki annyira nagyon bebetonozza magát, hogy demokratikus eszközökkel lehetetlen eltávolítani, akkor a történelem tanulsága szerint, azt nem demokratikus eszközökkel kénytelen eltávolítani az állampolgár!
Szóval csak óvatosan.

Khal Drogo 2012.08.02. 20:19:09

@Ad Dio: Mindenkit megvesznek Al Dio. Téged is, engem is. Nem hiszem hogy arra fogsz szavazni, aki a programjával a te egzisztenciádat veszélyezteti a haza üdvére hivatkozva. Ha ez így van, téged is megvettek. Közvetve.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.08.02. 20:19:11

@No_Fidesz_No_Problem: A "magyarázni a magyarázhatatlant" tényleg rossz politológus-szokás (főleg, amikor már a huszadik gyanús jelnél mondja egy politológus, hogy ez "önmagában még nem vészes"), de itt ilyen baj nincs. Az írás lényege szerintem az az utóbbi időben már sokszor leírt probléma, hogy egy változtatásról, ami most olyan frankónak tűnik, kiderül, hogy csöppet sem az, ha meg mégis, az ellenfél tesz vele keresztbe nekünk.
Így aztán kérdés, megéri-e a rengeteg kockázatot az ügy.

Abban sajnos igazad van, hogy a jobboldali írástudók és politikusok szívesen lobogtatják igazolásként a tőlük picit is balra álló mérsékeltebb véleményeket, mindenféle viszonzás nélkül. De ez nem Török bűne.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 20:19:19

@Sztavrosz_: De könyörgöm, azért álljunk meg egy szóra. A teljesen nincstelen emberek azért csak valamitől nincstelenek. Gyanítom, hogy önhibájukból. Csak azt nem tudom mi a gond azzal, hogy vannak szegények és vannak gazdagok. Csak a XVIII-ik században találták ki azt a hülyeséget, hogy MINDEN ember egyenlő. A fenét! Vannak emberek, akik kevesebbet érdemelnek meg, mert aljasok és erénytelenek, és vannak akik többet érdemelnek a javakból. A szegény ember szükségszerűen kevésbé érdeklődik a közélet iránt, mert amúgy sem képes érvényesíteni anyagi érdekeit. De akkor minek szavazzon valaki, ha nem önérdekből? Nincs értelme tehát továbbra is meghagyni ezeknek a szavazati jogot.

Ad Dio 2012.08.02. 20:20:00

@Jack Torrance:

"akkor minek a regisztráció? hisz ezeket simán ki kell zárni a törvény adta joggal és kész. kár az egész cécó..."

A megelőzés mindig jobb/hatékonyabb mint a bűnüldözés. Nem mellesleg egyik párnak sem érdeke a törvénytelen szavazatok kiszűrése - mindnek van vaj a füle mögött.

Ad Dio 2012.08.02. 20:22:36

@Khal Drogo:

Nem értünk egyet. Engem nem vesz meg senki. De a döntési stratégiám kicsit bonyolultabb mint itt két mondatban kifejteni. Eljössz hozzánk és egy kávé/tea/sör/bor mellett beszélgethetünk róla.

Khal Drogo 2012.08.02. 20:22:43

@Borókay Sámuel: Ezt azért nyílt színen ne nagyon hangoztasd majd. Mert még bajod esik.

2llkedő 2012.08.02. 20:22:47

@Borókay Sámuel: "Vannak emberek, akik kevesebbet érdemelnek meg, mert aljasok és erénytelenek, és vannak akik többet érdemelnek a javakból."

""""Akinek nincs semmije, az annyit is ér"""""

Borókay Sámuel 2012.08.02. 20:22:54

@Khal Drogo: Tudod, volt egy olyan felfogás az ókorban, hogy a rabszolga az, aki képtelen uralkodni önmaga fölött. Érdekes tény, hogy azok a rabszolgák, akik törekvőek és kitartóak voltak, felemelkedhettek. Nem egy római császár például rabszolga leszármazottja volt, vagy netán ő maga is. A rabszolgák tehát azok, akikből hiányzik az önuralom.

Létezik ilyen réteg most is, csak nincsenek jogilag megkülönböztetve. Márpedig rájuk férne. Úgy tesz a törvény mintha minden ember egyenlő volna. Holott mindenki tudja hogy ez nincs így, de senki sem meri kimondani, mert az sérti a demokratikus etikett szabályait.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:23:38

@Lasombra: Arra az eshetőségre, hogy nem lehet demokratikus eszközökkel elmozdítani, arra ott a válasz: TEK. Nem véletlenül öl lassan többet Orbán a magánhadseregébe, mint az egészségügybe.

Már 2010-ben, a 2/3-ad kiderülésekor megmondták sokan, hogy lesznek még tömegek a Kossuth téren!

Blogger Géza 2012.08.02. 20:25:42

@mcbrian: Ha valakit nem érdekel az egész, akkor minek neki kopogtatócédula? Ja hogy el tudják adni... Pont az ilyen visszaélések visszaszorítása lenne a cél.

Khal Drogo 2012.08.02. 20:25:47

@Ad Dio: Miből gondolod, hogy egy tudatlan merő akármiből, akár heccből is ne arra szavazzon, mint te a döntési stratégiád alapján. Akkor a saját stratégiád érvényesülését rontod le azzal, hogy őt kizárod abból, hogy arra szavazzon akire te.

2llkedő 2012.08.02. 20:25:51

@Borókay Sámuel: Tudod mit szoktak mondani?
Attól, hogy nem tudok tojást tojni, még meg tudom különböztetni, hogy záp-é, vagy jó-é?

Borókay Sámuel 2012.08.02. 20:27:53

@félázsiai 2llkedő: De így is van, nem? Vagy csak én vagyok ennyire eltájolt? És könnyű fenyegetőzni. Csakhogy azok szoktak fenyegetőzni akik képtelenek rendesen érvelni. Gondolkozzunk közösen!

Ahhoz, hogy legyen valamim, azaz, birtokoljak valamit, ahhoz erőfeszítést kell megtennem.

Valamilyen úton-módon törekednem kell.
Akinek nincs semmije, még egy koszos zoknija sem, az ergo nem lehet törekvő ember. Aki nem törekvő, az viszont nem is lehet jó ember.
Tehát: aki nincstelen, az annyit is ér, mert értéktelen, lusta egyed.

aszekelyek 2012.08.02. 20:28:02

kedves Gábor! A közvetlen célja pedig a máásfél két évig hazudozásnak és közérdekű adatok eltitkolásának pedig az volt, hogy hazudozással, letagadásával szándékaiknak, és trükkök százaival nyerjenek a 2006-os választáson. Ha lehet választani és lehet, akkor én olyan ra szavazok, aki ezeket a trükkök százait igyekszik kiküszöbölni és azt is elvárom, egyenesen, hogy a lehető legcsekélyebb esélyt hagyják meg az olyasmire, ami a választás tisztaságát olyan súlyosan károsította , amit ezelőtt műveltek a ma sikoltozók. Akik persze azt képzelik valamiért, hogy nekik van bármiféle erkölcsi alapjuk arra, hogy óbégassanak. Magasról tettek arra, hogy tiszta küzdelemben nyerjenek. Nem csak igyekeztek csökkenteni a részvételt de egyenesen vásárolták maguknak a legalantasabb módon a szavazatokat. Mert annyira nem bíztak talán magukban, hogy bejön a sok hazudozás... Azután pedig azt terjesztették, hogy a zorbán nem is akart nyerni... suttogóban is neten is. Köszönöm, ilyen alakok a hatalom közelébe se juthassanak. Ha kiírnának erről népszavazást , mondjuk senk i, aki benne volt ebben a szemétláda hazudozásban , többé ne is indulhasson... a Közveszélyesek , összefoglaló néven , nagyon nagy részvétel lenne. Attól fogva nem lennénk következmények nélküli ország.

Khal Drogo 2012.08.02. 20:28:03

@Borókay Sámuel: Rossz korba születtél. Ezzel a mentalitással nem lehet valami jó neked.

gnme 2012.08.02. 20:28:33

@Borókay Sámuel: zavart érzek az erőben.

"...Vannak emberek, akik kevesebbet érdemelnek meg, mert aljasok és erénytelenek,..."

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:28:56

@Borókay Sámuel: Ezt te komolyan gondolod? Én például munkásosztálybeli családból származom és még a választások előtt meg fogom szerezni a 3. diplomámat. Akkor én se szavazhassak és én se részesüljek a javakból?

Azzal egyetértek, hogy ne járjon mindenkinek a szavazati jog, ezt meg lehetne oldani okosan.

2llkedő 2012.08.02. 20:29:49

@Borókay Sámuel: "Ahhoz, hogy legyen valamim, azaz, birtokoljak valamit, ahhoz erőfeszítést kell megtennem."

Nagy tévedésben vagy!

"És könnyű fenyegetőzni."

Ki fenyegetőzött?

Borókay Sámuel 2012.08.02. 20:31:54

@Khal Drogo: Éppen ellenkezőleg. A jó ember amikor meglát egy szemétkupacot, nem kezd el káromkodni és nem szidja a többieket, hogy "hogy hagyhatták ezek az állatok hogy idáig fajuljon?". Inkább azon mereng, hogy hogyan tudná ő feltakarítani ezt a sok koszt. Körülbelül így illik az erényes embernek hozzáállnia a demokrácia kérdéséhez is.

Khal Drogo 2012.08.02. 20:32:04

@Imre Laci: Sajnos téged már leírt. Arisztokráciában gondolkodik.

Blogger Géza 2012.08.02. 20:34:13

@G. Wolf: Valójában kevesebb kopogtatót kell összegyűjteni, mert eddig 176*750 = 132 ezret kellett egy pártnak, ha mindenhol akart egyénit. Most 100*1000 = 100 ezer kell csak.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:34:21

@aszekelyek: Ha eltiltottak volna mindenki a közügyektől, aki '89 előtt bármiféle politikai szerveződésbe részt vett, akkor ki alakított volna kormányt?

Mára viszont megérett a kor és az ország arra, hogy minden, a szocializmusból ránk maradt embert végérvényesen eltakarítsunk az ország éléről. De akkor bizony repülne a mai Fidesz frakció 90%-a, páran még a Jobbikból is, az MSZP pedig testületileg kivonulhatna.

Khal Drogo 2012.08.02. 20:34:35

@Lasombra: Ez így van. Lásd Szíria. Ha nem hagynak más utat, akkor erőszak a vége.

2llkedő 2012.08.02. 20:34:45

@Borókay Sámuel: Lézer Janinak tetszik vanni?

Borókay Sámuel 2012.08.02. 20:35:36

@Imre Laci: Aki fel tudja mutatni magáról, hogy képes magasabb szintre jutni, annak kell hogy járjon. Nem magamról beszélek, én azonban nem is tartok igényt a politikába való beleszólásra. Az a véleményem, hogy mindenkinek azzal kéne megelégednie ami őt megilleti. És a kora-huszonegyedik századi Magyarországon a legutolsó Dózsa György-leszármazott vadparaszt is úgy gondolja, hogy joga van beleszólni az ország sorsába. És ez kissé bántja érzékeny lelkemet. Nem akarok pejoratívan beszélni senkiről, és nem akarom hogy bárki is magára vegye mondanivalómat.

márta)) 2012.08.02. 20:35:57

"Az előzetes regisztráció arról szól, hogy Orbán Viktor érzi a vesztét, és mindent megtesz, hogy elkerülje a választási bukást - mondta Kuncze Gábor.
Az egykori szabaddemokrata politikus szerint a szakterületeken csúfosan megbukott a kormány, kiderült, hogy nincsenek elképzeléseik, sikerült szétrombolni mindent, de nem sikerült a helyére semmit építeniük.

Kuncze Gábor szerint két kampány lesz, az elsőben a Fidesznek helyzeti előnye lesz a Kubatov-listák miatt, a másodikban viszont a pártoknak nem lesz pénze kampányolni.
A választók szemmel láthatóan várnak valakire, azonban az ellenzéki pártokban nem találják meg az elképzeléseiket – tette hozzá a politikus, aki szerint az emberekben megérett az összefogás igénye, és az a kérdés, az ellenzéki pártokban mikor érik meg az igény erre. Kuncze Gábor szerint a pártok látványosan szeretnének elkülönülni egymástól, de ezzel a választóikat is elkülönítik egymástól, és előfordulhat, hogy olyannal kell a későbbiekben összefogniuk, akiket korábban bíráltak. A politikus szerint az ország egyre rosszabb helyzetbe kerül, és az elkövetkező öt-hat-nyolc év is el van rontva a jelenlegi hibás döntések miatt. Kuncze Gábor elmondta: a jövőben azoknak is be kell állniuk a sorba, akik nem politikusok és jelenleg távol tartják magukat a politikától. Ha ez így lesz, Orbán Viktor megbukott, tette hozzá a politikus, aki szerint nagyon hamar – még az év végéig - fel kell állítani azt a csapatot, amely reális alternatívája lehet a kormánypártoknak, és a következő évben ki kell dolgozni azokat az elveket, amely alapján meghatározzák a programjukat. Kuncze Gábor szerint eljött az ideje a szembenézésnek, mert a kormány két éve „hülyének nézi” az embereket, ezért regisztrációval, vagy anélkül, de el kell menni szavazni és le kell váltani a kormányt.

Saját szerepéről Kuncze Gábor annyit mondott: ha sokan úgy gondolják, nem zárkózik el attól, hogy esetlegesen valamilyen politikai szerepet vállaljon a jövőben."

Hát. Igen.

aszekelyek 2012.08.02. 20:36:36

@Borókay Sámuel: szép kövér demagógia. Tudja éppen annak itta meg mAgyarország a levét, hogy a szegények érvényesíteni tudták a kapzsiságukat, anyagi érdekeiket. A megyó kormány két kézzel szórta közéjük a közpénzt , ami azonnal el is tűnt, örökre. Felismerni nem képesek inkább, hogy ha valki ilyesmikkel kínálgatja őket, akkor azt kell mondaniuk , Apages satanas.... mert nem képesek felfogni, hogy mi az, ami már túl szép ahhoz, hogy ne legyen valami oltári nagy disznóság mögötte. A meg nem vizsgált kölcsönök esete ugyanez. A szegényeket húzták ott is a csóbe. Akik a realitásérzéküket minden nappal vesztik, amikor nálunk baloldalinak becézettek , politikusok fűt, fát- virágot, mindenfélét ígérgetnek nekik. Azt nem képesek felismerni, hogy ez a politikusok érdeke, nem pedig az övék, akik rálicitálnak arra, aki nem ad több pénzt, mint amire futja a stabil költségvetés mellett.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:36:50

@Khal Drogo: Az arisztokráciával nem lenne gond, hiszen ők sem az űrből pottyantak a földre; különböző emberek ilyen vagy olyan módon felemelkedtek.

Az a baj, hogy ma már nem a nemzet szolgálatára kinevelt, a szó hagyományos értelmében vett arisztokraták kormányozzák az országot, hanem azok, akik a korábbi rendszerből kimentett vagyonukat és kapcsolatrendszerüket felhasználva időről időre a saját embereiket tudják betenni a hatalomba.

Kiváló példa erre Pokorni Flóra a Vidékfejlesztési Minisztériumban, vagy Vitézy Dávid a BKV élén. Most is van "arisztokrácia", de a szó pejoratív értelmében.

Lasombra 2012.08.02. 20:37:15

@Imre Laci: én nagyon nem szeretnék egy ilyen szcenáriót, egyelőre még a közelébe sem tartunk, de csak a gondolatkísérlet kedvéért: a TEK egy ilyen mutatványnál a legjobb esetben is csak arra lenne elegendő, hogy pár embert kijuttasson az országból. de politikailag mindenképpen reszeltek a gazdáiknak.

de még egyszer nem gondolom, hogy ez reális kimenetel, főleg hogy inkább a jobboldalon van hagyománya az ilyen unorthodox véleménykifejezési eszközöknek, mint a "városátrendezés", ők meg most odabent vannak.

még valami eszembe jutott.
az mennyire kemény lenne, ha az ország lakosságának 100%-ából - tudomisén- 80% választójogú, közülük elmenne reggelni 60%, akik közül elmenne szavazni 70%, akik közül érvényesen szavazna 90%, akik közül 40% XY pártra adná le a voksát, és az egy forduló miatt ezzel megszerezné a helyek kétharmadát vagy még többet. (arról nem is beszélnék, hogy ezek közül mennyi lenne határon túli.)
mert ez az ex has példa konkrétan valahol az ország egy nyolcada körül mozog.
biztos vagyok benne, hogy ekkor is tolnák "a Zemberek ezt akarták egyértelműen, és soha nem látott felhatalmazással minket feljogosítanak mindenre..."
ehh.

Khal Drogo 2012.08.02. 20:38:09

@márta)): Jaj ne. Kunczét nem szabad odaengedni sehová. Ezeket selejtezni kell, nem reaktiválni. De amit mond, abban igaza van, de ő nem kell.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:38:59

@Borókay Sámuel: Itt lép fel az a probléma, hogy kinek van joga eldönteni, hogy az adott ember beleszólhasson-e a közéletbe, vagy se?

márta)) 2012.08.02. 20:39:02

Ami lemaradt)

S a startvonalnál" ott a Bajnai Gordon!

Szóval, regisztráció ide-vagy oda. Lehetnek meglepetések.
Gondolom.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 20:40:05

@Khal Drogo: Szíria egy fejlett jóléti állam volt, amint egy szír ismerősöm is beszámolt az ottani állapotokról. Azt állította, (2010-ben volt ez a beszélgetésünk), hogy béke és egyetértés van. Természetesen változhatott azóta, de mindenképpen érdekes tény hogy a szír rendszer szociáldemokrata jellegű, baloldali rezsim volt, ami mindenben igyekezett megfelelni a nép akaratának. Éppen a mostani lázadás elkerülése végett... Ha egy diktatúra nem képes többé kielégíteni a nép igényeit, a rendszer megbukik. A demokrácia azonban nem bukik bele, mert nem létezik módja a nép feszültségének levezetésére. Ritka az, hogy fegyveres lázadás törjön ki egy liberális demokráciában.

Blogger Géza 2012.08.02. 20:41:01

@Imre Laci: Így sajnos az USÁ-t, az Egyesült Királyságot és Franciaországot ki kellett húznunk a demokráciák sorából. :)

Khal Drogo 2012.08.02. 20:41:07

@Imre Laci: Akik kiemelkedtek a döntés pillanatáig. És utána konzerválják a viszonyokat, biztosítván hogy az utódaiknak le legyen konkurense. Erről szólt a nemesség koncepciója.

ppppalika 2012.08.02. 20:42:06

@ainex:
"Ha aztán a szavazás napján a kormányváltók nem mennek el szavazni, akkor a részvétel jó eséllyel alulról súrolja az érvényességi határt."

Van érvényességi határ?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:43:40

@Lasombra: Igen, az egyfordulós választás ezt a veszélyt magában hordozza. Előfordulhat, hogy a választásra jogosultak 10%-a fog majd dönteni az ország sorsa felett.

A Fidesz ott rontja el a gondolatmenetét, hogy a közvéleménykutatásokra hagyatkozik, amelyek ugyan ma még valóban azt mutatják, hogy a biztos pártválasztók között nagy előnnyel vezetnek, de mi van akkor, ha 2014-ig az arroganciájukkal elérik, hogy az a 40%-nyi relatíve rejtőzködő szavazó a választásokkor regisztrálni fog, és nyilván az ellenzék közül fog választani?

Amikor a Fidesz napirendre tűzte ezt az ötletét, az LMP-s Karácsonyi Dávid fel is szólalt és megkérdezte a Fidesz, hogy azt akarják-e, hogy a Jobbik győzzön? Lássuk be, Kelet-Magyarországon erre igen nagy esélyük is van.

márta)) 2012.08.02. 20:43:56

@Khal Drogo:

Na. ne mondja! Azt nem mondom, hogy fiatalitásra van esetleg szükség. De. hiába kibálnak, énekelgetnek az un. civilek! "politikusok nélkül nem fog menni".

Egyébként, mi baja van a Kuncze személyével?

A Kuncze vezette SZDSZ. korrekt koaliciós partnere volt a szocialistáknak........ ha nem csal az emlékezetem.

Khal Drogo 2012.08.02. 20:45:07

@Borókay Sámuel: A kormány bukik meg az általános és egyelő választójogon alapuló választáson. Ha ez nem megy és kormányváltó hangulat van, akkor jönnek a más megoldások lásd Szíria. Ott nem volt esély választással váltani. Jöttek a fegyverek.

aszekelyek 2012.08.02. 20:45:16

@Khal Drogo: valóban , . Dickens korába jobban illik . nem e századba -ba való :) Azt egyébként nem írta a z istenadta , hogy a fűurak a cselédséget bizony el kellett , hogy lássák élelemmel , azért dolgoztak , nem semmiért. De igen, érvényesítették az anyagi érdekeiket. Urának bizony ruháznia is kellett a szolgát és gondoskodnia fedélről , utazásról , ha vitte magával... Ha katonának állt , nem a földeken dolgozott vagy házicseléd volt , akkor is járt neki az ellátás , plusz zsold. A kapitalizmus hozta el azt a fajta végletes kizsákmányolást , melyben semmi de semmi nem illeti meg a munkát végzőt , kidobhatják az útfélre , bármikor.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:46:36

@Khal Drogo: Ez így igaz, elvégre nekik is az volt a céljuk, hogy a hatalomban maradhassanak. De hasonlítsuk össze a korabeli arisztokráciát, pl. Apponyi Albertet, egy mai arisztrokratával, vagy ha úgy tetszik, oligarchával, például Lázár Jánossal!

Melyikőjüket tartanád kompetensebbnek? (Holott elvileg mindkettőjük jobboldali politikus.)

aszekelyek 2012.08.02. 20:48:24

@Jack Torrance: a trükkök százait megnehezíteni. Az az értelme. A hazudozó csalóknak nem a teljesen sima pályát odatenni ezüst tálcán. A szavazatvásárlóknak kellemetlenséget , nem akadálymentes pályát. Világos?

márta)) 2012.08.02. 20:48:32

Magyarországon parlamenti diktatúra van – mondta Tóth Zoltán az Egyenes Beszédben. A választási szakértő szerint politikai haszonszerzés miatt szükséges az előzetes választási regisztráció, azért, hogy a Fidesz egy harmadik ciklust is tudjon kormányozni, így a feliratkozás a kormány önérdekét szolgáló lépés."'

atv.hu/belfold/20120731_toth_zoltan

Borókay Sámuel 2012.08.02. 20:48:42

@Khal Drogo: Tudod, a "hierarchia" szó a "szentek uralmát" jelenti. Az arisztokrácia pedig a kiválóságok uralmát jelenti. A döntés joga, hogy válaszolhassak Imre Laci kérdésére is, egyértelműen a legokosabb réteg kezében kell hogy összpontosuljon.

Khal Drogo 2012.08.02. 20:48:55

@márta)): Új emberek kellenek. Kuncze már a múlt. Értelmetlen előhozni és felesleges. Ha nincsennek új emberek, akkor pedig nem értem miről beszélünk. Akkor nincs kormányváltó hangulat, mert mindenki a másiktól várja hogy lépjen.
Az origo-n több cikkben foglalkoztak a Fidesz fiatal politikusaival ( Lázár Szíjjártó Rogán ) Ők mind az 1994-es szoci győzelem után léptek be a politika alsó fokán, mert változtatni akartak. Mára kinőtték magukat.
Ha van társadalmi igény arra, hogy Orbán menjen, Orbán menni fog. Nincs az a választási rendszer ami megmenti. Ekkor lesznek új emberek is.
Kunczével nem lehet nyerni semmit szerintem. Lelakott figura.

Blogger Géza 2012.08.02. 20:49:49

@márta)): Istenem, de sok bukott politikus riszálgatja magát...

Khal Drogo 2012.08.02. 20:50:49

@Borókay Sámuel: Ezt ismerjük, leírták előtted évezredekkel ezelőtt. Platon is. Soha sem valósult meg. Platon elfelejtette leírni a részleteket ugyanis. A kiválasztás folyamatát stb.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:50:57

@aszekelyek: Hiszen olykor magának a győztesnek is érdeke, hogy az ellenfele bejusson! Köztudott, úgy is írhatnám, hogy nyílt titok: a Fidesztől vásárolta meg a jelöltállításhoz szükséges kopogtatókat az LMP!

Ha már jelöltet sem állíthat az LMP, akkor azokat a szavazatokat valószínűleg a helyi szocialista jelölt fogja bevonzani, az pedig annyit eredményezett volna, hogy az önkormányzatban könnyen elveszhet a kétharmad. Oszd meg és uralkodj!

ati27 2012.08.02. 20:51:01

Azon azért elgondolkodom, mi lesz ha 14 -ben kisebb aranyban, vagy egyàltalàn nem nyer a fidesz! Ugyanez a majdani önkori vàlasztàsokra is vonatkozik.. Magyarul lesz egy csomó "kàder" aki kiszorul(hat) a hatalomból... és ha ezek elkezdenek "énekelni", na az lesz az érdekes dolog. Lehet még a vàlasztàsig sem kell vàrni, mert akàr elöbb is lehet làtni a népszerüségvesztést. Mindenképp érdekes idöszak lesz és azt vàrom, hogy sok szennyes ki lesz teregetve. Szerintem Viktor is szarik ettöl rendesen.. Véleményem szerint a jelenlegi ellenzéknek és föleg Bajnainak csak egy kàvét kell kérnie, és lefocizzàk a fideszesek egumàs közt a kampànyt! Emlékezzetek erre, ez az én forgatókönyvem úgy 1,5-2 évre elöre...
:)

aszekelyek 2012.08.02. 20:51:06

@Imre Laci: másként csúnya világ jönne arra a sok kárálóra is, akik ma zorbánoznak. Még egyikük sem mondott semmi értékelhetőt arról, mi lesz jobb, ha valamelyik másik párt vagy koalíció nyerne. De a világon semmit, amire adni lehetne. Két fillért érne legalább. Megdönteni Orbánt. ÉS aztán? Mi lesz aztán és kinek lesz az jó? De pontosan ám!

márta)) 2012.08.02. 20:51:16

Tessék mondani, ha kötelezővé teszik a szavazást, a megjelenést?
Hány név lesz azon a bizonyos papiron???
:)))

Borókay Sámuel 2012.08.02. 20:52:19

@aszekelyek: Én úgy gondolom hogy semmi sem "járt" csak úgy akkor sem. Mivel a jobbágy saját lustaságából adódóan földnélküli volt, és megérdemelten nincstelen, csak a munkalehetőségekből tarthatta fenn magát amiket munkaadója, a földbirtokos adott neki. Cserébe elvárták a munkát. Ekképpen még a cselédek/jobbágyok/földművesek sem voltak teljesen nincstelenek. Most ez eléggé szőrszálhasogatóként hat, de azért mégiscsak semmirekellő az, akinek nincs semmilyen vagyona (még állat meg háztáji sem).

Blogger Géza 2012.08.02. 20:52:59

@márta)): Ez egyszerűen zseniális, "parlamenti diktatúra". Milyen marhaságot tudnak még kitalálni?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:54:29

@Khal Drogo:

A HVG-n van egy riportgyűjtemény az általad említett fiatal politikusokról. Érdemes megnézni a szellemi indíttatásukat: Szijjártónak nyíltan csak annyi motivációja volt, hogy Orbán Viktor mellett dolgozhasson. Azt hiszem, ez minősíti önmagát. Ezek az új arcok még azelőtt lelakják magukat, hogy igazán bejáratódhatnának.

aszekelyek 2012.08.02. 20:54:56

@Unionist_: a németek még várják a borítékot a névvel amerikai mindenféle mágnáséktól..., mint az Oscar gálán... , aki átadja a díjat.

2llkedő 2012.08.02. 20:55:30

@aszekelyek: "Megdönteni Orbánt. ÉS aztán? Mi lesz aztán és kinek lesz az jó? De pontosan ám!"

Olyan vagy, mint az a nő, vagy férfi, akinek tele van a hócipője a párjával, de azért nem válik el, mert mi lesz aztán?

márta)) 2012.08.02. 20:55:39

@Khal Drogo:

Hol írtam, és Ő sem nyilatkozta azt, hogy bárki is, akármilyen" vele fog nyerni.

hogy esetlegesen valamilyen politikai szerepet vállaljon a jövőben." "

Mi ezzel a probléma? "A pálya szabad, tere, helye van itt mindenkinek". No most lehet, hogy nem szószerint idéztem a Török G-ot. De most nem keresem vissza.:))

Borókay Sámuel 2012.08.02. 20:55:56

@Khal Drogo: Nem Platón a hibás abban, hogy nem valósult meg, hanem az emberek. A bölcsek uralma szükségszerűen arisztokrácia kell hogy legyen. A kiválasztás módját is megadta, ha figyelmesen elolvasod, még ha nem is minden részletében. Minden olyan szervezet, ahol a kiválóság alapján léptetik elő az embereket, mint pl. a japán vagy angol állami bürokrácia, megvalósult példája a platóni elképzelésnek.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:56:40

@aszekelyek: Szerintem minden rossz forrása a kétharmad. Amint az ellenzékkel le kellene ülnie a Fidesznek és komolyan tárgyalnia kellene vele, rögtön más lenne a helyzet.

Hogy a Jobbik lesz-e ez a tárgyalópartner, vagy az MSZP, az már más kérdés. Sőt, manapság már az MSZP részéről a nagykoalíció ötlete is felmerült. Félek, hogy a fideszes honatyák annyira hozzászoktak a hegemóniához, hogy el is fognak csábulni.

Khal Drogo 2012.08.02. 20:57:41

@Imre Laci: Érdekes ellenpontozás. Lázárra szerintem nem vár nagy jövő. Ha Orbán bukik, vele megy ő is a kukába. Orbán után egy Orbán imitátorra nem lesz igény.

Blogger Géza 2012.08.02. 20:57:44

@ppppalika: Nincs, ezért is egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb az egész, rövidebb a borzalmas kampányidőszak, illetve az az időszak, amíg felállhat az új kormány.

márta)) 2012.08.02. 20:58:41

Istenem,"

A templomban. A politikában ez vajmi kevés!
De ettől" még a gazdasági növekedés sem fog beindulni.............

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 20:59:11

@Khal Drogo: Szerinted ki lesz akkor az ő utódja? Vagy a Fidesz is egy egyszemélyes párt, amely a vezetőjével együtt fog a sírba dőlni?

Borókay Sámuel 2012.08.02. 20:59:33

@félázsiai 2llkedő: Majd jön Bajnai Gordon, akit szintén mindenki ki akart rúgni és le akart váltani. Nem képes az átlagember felmérni azt, hogy mik a reális igényei. Mindennel elégedetlenek, és nem elégednek meg azzal amijük van. Miért nem néznek magukba a magyarok? Miért a vezetők a hibásak? Mindig azok a csúnya oligarchák meg azok a gonosz, korrupt politikusok. Szerintem elég kisgyerekes ez a magyaros hozzáállás a politikához.

Khal Drogo 2012.08.02. 21:00:20

@Borókay Sámuel: Én dolgozom angol állami bürokráciával. Selejt. Legalábbis amit én látok belőle. Egy igazán hatékony állami bürokráciát láttam eddig, az pedig a német. Na az hatékony. Az angol egy káosz.

márta)) 2012.08.02. 21:00:52

@Blogger Géza:

Zseniális" Tényleg? Hát! Ha Ön úgy gondolja legyen az.........
Mi, is? a zseniális?

Bocs) az előző kommentem is, Önnek szólt.

2llkedő 2012.08.02. 21:02:00

@Borókay Sámuel: "Majd jön Bajnai Gordon, "

Majd jön a kétfarqtya párt.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:02:19

@márta)): Amikor volt gazdasági növekedés, azzal sem elégedtek meg az emberek. A tömegnek semmi se jó, mert amikor van növekedés (pl. 1997 és 2007 között), arról sopánkodtak, hogy "nem elég gyors". Most meg világválság van ismét, és recesszióra panaszkodnak. Inkább magába kéne néznie a sok panaszkodó egyénnek. "Talán én vagyok a bűnös, és nem a recesszió?" Na az aztán egy jó kérdés, amit mindenkinek fel kéne tennie magában. Például a lakáshiteleseknek.

fikanick 2012.08.02. 21:02:23

En nem ertem, hogy Torok Gabor machiavellizmusa melle miert nem fer be, hogy a Fidesz a latszatat is elkerulje mindenfajta erkolcsi hattermegfontolasnak. Mert hogy lehet, hogy a balkanon az a rend, hogy az erosebb kutya baszik, attol meg azokban az orszagokban, amikhoz hasonlitani szeretnenk, egy 2/3-os kormanytobbseg sem csinalna ilyet (mint ahogy Hornek sem csinaltak, de ezt kenyelmes annak a Toroknek elfelejtenie, aki nyiltan arra szolitott fel anno, hogy erre a bandara szavazzunk).

En tenyleg nem ertem, hogy ha ennyire nincsenek stabil pontok a demokraciankban (mint ahogy ez kulonbozteti meg a jo es a rossz demokraciakat), akkor miert nem kezdunk el lovoldozni egymasra bergyilkosokkal? Megiscsak az a legegyszerubb es leghasznosabb is, nem?

Ez a Torok- es Fidesz-fele nihilizmus azert megiscsak felhaborito, mar ha az ember eszet meg nem vettek el teljesen a magyarorszagi kozallapotok.

Khal Drogo 2012.08.02. 21:03:09

@Imre Laci: Ha Orbán elbukik szerintem azt a Fidesz nem éli túl. A párt már most is önellentmondásokkal terhelt, nagyra nőtt gömböc. Olyan embereket fed le, akik egyébként szinte semmiben sem értenek egyet, de különböző okok miatt Orbán Viktorban egy nagy formátumú embert látnak. Olyan szavazó szerintem nincs is aki a Fideszre szavazna, mert a Fidesz az égvilágon nem képvisel semmit.

márta)) 2012.08.02. 21:03:12

Kedves Török Gábor!

Ez a fotó , (vagy inkább képrejtvény? ) a poszton nagyon jó. Minden van rajta, mint a "jóbótban".

Bocsánat! De tetszik.
:)

Lasombra 2012.08.02. 21:03:30

@félázsiai 2llkedő: ő az a fajta, akire a fidesz építkezik. beterelték az akolba, öntenek neki néha moslékot, vágják körülötte a társait, de ő az istenért nem ugorná át a kerítést, sőt a többieket is igyekszik lebeszélni róla, hisz "mi lesz aztán"?

ha valami épp szar, akkor nem az a jó kérdés, hogy "mi lesz?", hanem hogy "mi NEM lesz többé".
hát szar nem lesz.
legalább is ez, ami most van, az nem.
lehet, hogy kapunk más típusút, de az csak lehetőség vagy feltételezés.
ez ami most van, meg biztos. valóság.
ezzel kéne foglalkozni.

2llkedő 2012.08.02. 21:04:13

@Borókay Sámuel: "Majd jön Bajnai Gordon, akit szintén mindenki ki akart rúgni és le akart váltani"

Kik azok a mindenki? Mi alapján döntöd el?

Blogger Géza 2012.08.02. 21:04:28

@Imre Laci: Ez most is előfordulhatna, ha mindkét fordulóban csak ugyanaz a 10% menne el, akkor ugyanott vagyunk. De ez elég elméleti lehetőség, választások idejére 50-60% ra legalább felszívja magát a nép...

aszekelyek 2012.08.02. 21:06:09

@félázsiai 2llkedő: nem egészen... lehet, hogy azért nem válok, mert a világon mindent kivenne alólam, a házastársam... és mehetnék földönfutónak.... Ha elég jó ajánlatot kap az a nő, akkor azért elválik.... Ha nem kap , akkor ne fosztja ki saját magát. Már , ha nem totál ostoba. "Igaz, hogy ez ver és elszedi a pénzemet , meg az utcán élünk de a másikat meg utáltam...., mer "zorbán "volt " és lehet , hogy cigány is. Mondták a piacon...

Egyelőre engem még csak nem is kínáltak meg olyasmivel , amitől kedvem lenne csomagolni.

@Blogger Géza: na de olyanok vagyuuunk..., hogy már eztet is sajnájjuk a szegényektűl...

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:06:29

@félázsiai 2llkedő: Az aztán megoldja Magyarország problémáit. Intő jel ennek a pártnak a feltűnése, hogy a demokrácia szavatossága lejárt. Már szinte könyörög a nép a diktatúráért. Hiszen a Fideszre a nép többsége szavazott. Megkapták amit kértek. Ja, csakhogy mindig kell MÉG. És már a polgári jobboldal sem elég nekik, hanem mégiscsak inkább valamilyen baloldali berendezkedést akarnak. Ha maga az Isten szállna ide le közénk rendet teremteni, őt is le akarnák vakarni magukról a magyarok. Egy népnek olyanok a politikusai, amilyeneket ő megérdemel.

aszekelyek 2012.08.02. 21:09:17

@Imre Laci: Az is jobb, mint a szocik , a dk és az szlöm-p
-
Azt szépen ketté lehet vágni , ahogy ebola tette az mdf-fel.. A férgese kihullik idejében szerintem... még előtte.

Blogger Géza 2012.08.02. 21:09:36

@márta)): Zseniális az a kreativitás, ahogy egy demokráciáról minden nap be akarják bizonyítani, hogy diktatúra. Persze egyúttal röhejes is. Mondjuk ha az emberek egy befolyásolható része egy idő után elhiszi (mondjuk aki Debreczenire hallgat) , akkor tényleg nem is mennek el szavazni az ellenzékre, mert minek, hiszen úgyis diktatúra van, ott meg ellenzék nem nyerhet, így végül is maguk alatt vágják a fát. :)

Khal Drogo 2012.08.02. 21:09:54

Én úgy fordítanám meg a kérdést, miért lenne jó a Fideszre szavazni 2014-ben? Mi az ami elveszik ha ez a kormány megbukik? Mik azok a képességek amiket így elveszítünk?

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:09:55

@félázsiai 2llkedő: Hát, talán az egész ország szinte egyhangúan. Az összes közvélemény-kutatás alapján. Az a baj, hogy tudod, egy nép olyan politikusokat kap a Sorstól amilyeneket ő megérdemel. Könnyű hőbörögni, de nehezebb tükörbe nézni.

2llkedő 2012.08.02. 21:10:29

@Borókay Sámuel: "És már a polgári jobboldal sem elég nekik,"

Olyan hol leledzik?

Lasombra 2012.08.02. 21:12:50

@Blogger Géza: "Ez most is előfordulhatna, ha mindkét fordulóban csak ugyanaz a 10% menne el, akkor ugyanott vagyunk."

azért ennek lássuk be, nagyságrendekkel kevesebb esélye van, mint a fenti szcenáriónak. ahol minden korláton csak 60-70%-nak kell továbblépnie + egyforduló, és szia, kisebbség zsarnoksága.
akár a fidesz, akár az mszp, akár a kétfarkú kutyapárt. tökmindegy.

és ezzel - most - nem a fideszt akarom b*szogatni, hanem ezt a fajta választási rendszert.
amit mondjuk a fidesz talált ki, szóval akkor mégis. :)

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 21:13:28

@Khal Drogo: Így gondolkodik egy tudatos választó, de majd '14 májusa előtt Viktorék emelnek egyet a közalkalmazotti béreken és már tesznek is nagy ívből rá, hogy ki indul fideszes színekben, már húzzák is oda a voksokat!

Magyarországon párt eddig még nem nyert meg választást, csak a kormány bukta el.

Itt a mi választókörzetünkben pl. egy gyújtogatásért jogerősen elítélt tag lett a fideszes önkormányzati képviselő. Ennyit számít, hogy mit veszíthet az ország, vagy mit nyerhet, ha a Fideszre voksol valaki.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:14:54

FIDESZ-Magyar POLGÁRI szövetség. A polgárság egyenlő a gazdagokkal, legalábbis Marx szerint. Polgár az, aki rendelkezik tőke és termelőeszközük felett. A Fidesz a gazdagok pártján áll, ennélfogva polgári-jellegű konzervatív párt. Nem adnak többet mint amennyi a programjukban és a nevükben szerepel. Tanuljatok már egy kis szövegértést, Kedves Magyar Választó(polgárok)!

Blogger Géza 2012.08.02. 21:15:07

@Khal Drogo: Egykulcsos adó, alacsony társasági adó (ami miatt már áramlanak ide a cégek Szlovákiából is), csökkenő államadósság-pálya, növekvő munkavállalói létszám... Még egy olyan 8 évet, mint 2002-2010, nem bírna ki ez az ország, akkor mennénk a levesbe a görögök után.

márta)) 2012.08.02. 21:15:21

@Borókay Sámuel:
Költői kérdés) Ön ebben az országban él?

Nem csak a világválság a probléma. A problémát a gyökereknél kell kezdeni.
Visszább ne menjünk, elég, csak a fantasztikusan levezényelt rendszerváltásig. A privatizációig, melynek, ki is volt az elinditója, mely politikai erő???
Nem a sopánkodásról van szó. Azok az emberek, az a társadalmi réteg, kik- akkor szinte a munkahelyükkel együtt mindenüket elveszitettek, mármint a reményt. Mikor sikeresen szétverték a vidéket. Azt a vidéket, ahol foglalkoztatva voltak azok a tömegek, kik teljesen kilátástalan helyzetbe kerültek. Esélyük sincs sokaknak azóta a felemelkedésre.
Magyarul, azóta folyamatos a munkanélküliségi mutató emelkedése..............

A aztán voltak ügyek", melyeket minden kormányok csak tologattak maguk előtt. Ami most van, hab azon a bizonyos tortán.

A Bajnai vezette kormánynak pedig kevés volt az egy év. Az arra volt elég, hogy stabilizálta az ország állapotát. ............

De gondolom ismeri a politikai történéseket, nem kell ezt nekem fejtegetni.
Úgy gondolom.

Például a lakáshiteleseknek."

Na.Igen. Ez sem rossz téma. Sokélű. Nem kicsit, nagyon.

aszekelyek 2012.08.02. 21:16:28

@Ad Dio: semmiféle törnie magát nincs. Pontosan ugyanoda, ugyan annyiszor megy, ha akar szavazni, mintha kétfordulós lenne a választás. első alkalommal jelzi a szándékát arra, hogy szavaz valakire , nem pedig ad lehetőséget két durva hétre , amikor is mindenütt egymást gyilkolják a közéletben , a választók és a politikusok. Aki tudja, mit akar, az így is tudja. Aki nem tudja de akar választani az is megteheti , hogy a végén dönti el. Semmiféle jogvesztő nincs ebben , hiába is erőlködnek ezt mantrázva elhitetni. A jog a csalásra , ami nem is volt , csak nem volt szankció a hazudozással nyerésre az alkotmányban , az szűkül.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 21:16:39

@Borókay Sámuel: Már a választási szlogenjük is igen árulkodó volt: "Csak a FIDESZ".

Ezek után azon csodálkozom, hogy volt olyan ember, aki rájuk szavazott.

ppppalika 2012.08.02. 21:18:16

@Borókay Sámuel:
"A teljesen nincstelen emberek azért csak valamitől nincstelenek. Gyanítom, hogy önhibájukból."

Csak nem Orbán Viktor vagy?
Ő mondott olyasmit, hogy aki kétszer annyit dolgozik, kétszer annyit keres az egykulcsos adórendszernek köszönhetően.

No, az volt ennyire megmosolyogtató, mint a Te mondataid. Önmagában látszólag igaz, de valójában...

márta)) 2012.08.02. 21:18:25

@Blogger Géza:

Ugyan már! ez egy hatalmas butaság!

Blogger Géza 2012.08.02. 21:20:16

@Lasombra: Igazából nem vagyok arról meggyőződve, hogy akkor járunk jól, ha azok a szavazók döntenek el itt bármit, akik egy tál lencséért odaadják szavazatukat vagy kopogtatócédulájukat. Kádár idején kb 99% körül volt a részvétel, és? Akkor nagyobb volt a demokrácia?

2llkedő 2012.08.02. 21:20:44

@ppppalika: "Ő mondott olyasmit, hogy aki kétszer annyit dolgozik, kétszer annyit keres az egykulcsos adórendszernek köszönhetően."

Rosszul emléxel!
Ő asztat mondta, hogy aki TÍZSZER annyit dologozik (lop), az TÍZSZER annyit keres, és TÍZSZER annyit adózik.

márta)) 2012.08.02. 21:24:24

Hogy kit- mit ismerek ott" (ha erre gondolt) és kit- mit nem. s, valójában mihe"z, melyikhez" mit fűznék, úgy valójában nem publikus.
Legyen elég ennyi.
hm?

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:25:05

@márta)): Azért érdekes elszólás Öntől, hogy a Bajnai-kormány "stabilizálta" az országot. Újkori történelmünk egyik legmélyebb recessziójának voltunk tanúi, amit csak a rendszerváltás utáni visszaesés előzött meg, illetve a depresszió. Semmilyen intézkedést nem hoztak a gazdasági körülmények javítására. Fiskális lazítás helyett fiskális szigorítást vezettek be (csökkentették a kiadásokat amikor növelni kellett volna azokat). Békeidőben kell kiadást csökkenteni, nem pedig válsághelyzetben. Csakhogy ezt Svédországban, az USA-ban, Izlandon, Kínában és Japánban ismerik csupán. Magyarországon meg az eurózónában nem, olyannyira elterjedtek itt Európában a neoliberális tanok. És a Fidesz csak folytatja ahol az MSZP abbahagyta. Bocsánat ezért a gazdaságpolitikai kitérőért, nem állt szándékomban politizálni, csak a tényeket írtam le. A folyófizetési mérleg nem túl hasznos mutatója a gazdaság egyensúlyának. A GDP ellenben igen. Ezért érdekes az az állítás, mely szerint az MSZP-kormány "stabilizálta" volna az országot, amikor az ő vezénylésükkel 7%-os GDP csökkenést szenvedtünk el.

aszekelyek 2012.08.02. 21:25:29

@Borókay Sámuel: akkor most tanuljon ön is. A szociknál vannak a termelőeszközök , nagyon nagy részt és tőke is. Ami nem a külföldieknél van. Akkor most a szocik polgárok és a gazdagok pártján állnak? Szanyitibike a margitszigeti ásványvíz termelőeszközzel , mi a jó istennyila ? Szegény ember ? irgum burgum... Soroljam a nyomorult ,baloldalinak magukat hazudók maguknak megkaparintott termelőeszközeit ? Amitől a sok szegény még szegényebb lett 89 után, vagy m unkanélküli? A kapcsolati tőke is a külhon felé is náluk , túlsúlyban méghozzá.

@Khal Drogo: no és hogy lettek első körben vagyonosok egyesek ? Mert ott eldőlt azért minden...

Blogger Géza 2012.08.02. 21:25:43

@márta)): De sokan beszopják... Annyi ideje megy az ajvékolás, hogy csak van olyan agymosott, aki elhiszi. Igazából a Fidesznek még támogatni is kéne Klubrádiót, mert ha az ellenzékiek azt hallgatják, meg sem érik a választást, öngyilkosok lesznek vagy kivándorolnak... :)

Khal Drogo 2012.08.02. 21:26:51

@Blogger Géza: 26 új adót vezett be a Fidesz. 26-ot. De az SZJA második kulcsot lecsökkentette. Amivel én kaptam nézzük csak, 0 Ft nettó pozíciójavulást, viszont az új 26 adót fizethetem.
Hát ezt nem vettem meg, ez nekem nem volt deal.

Nézzük az országot. Aszondja hogy triplabóvli, újabb hitel az IMF-től. Recesszió miközben Szlovákia valahogy nincs recesszióban, de a lengyelek se.

Nos ez sem túl vonzó.

Munkaerőpiac : A versenyszférában dolgozók száma csökken. Igaz van több százezer közmunkás. Csodás. Ez sem jó irány.

Mi van még? Társasági adó csökkentés. Remek. Soha annyi cég nem ment csődbe mint Orbánék alatt.

2llkedő 2012.08.02. 21:27:13

@Borókay Sámuel: "Bocsánat ezért a gazdaságpolitikai kitérőért, nem állt szándékomban politizálni, csak a tényeket írtam le. "

Megbocsátva!

Kár, hogy hülyeségeket írtál, de jól hangzottak. A tények bizony makacs dolgok. Amiket leírtál, azoknak nem sok közük volt a tényekhez.

Lasombra 2012.08.02. 21:27:49

@Blogger Géza: oké, tfh. igazad van. szerintem nem szabadna semmilyen szűkítést beiktatni, de elfogadom az érvelésed.
ám ekkor is felmerül egy kérdés: Te úgy érzed, hogy ezzel az intézkedéssel ennek elejét fogják/tudják venni?
nem lehet elvinni regisztrálni egy tál lencséért ugyanazokat, akiket egy tál lencséért elvittek anno szavazni?
dehogynem.
sőt!
most két tál lencsébe kerül a szavazatuk.
ergo:
1. még gazdagabbnak kell lennie a pártnak, aki ilyesmihez folyamodna. (tudjuk kik a gazdag pártok ma. na pont azokat kellene valahogy kirobbantani.)
2. a lencséért szavazó állampolgár még jobban jár, hisz most kétszer is megveszik.

tehát ez a megoldás nem az általad is megfogalmazott cél felé vezet a problémától.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:28:19

@félázsiai 2llkedő: Én elvileg egyetértek az egykulcsos adóval, de rosszkor vezették be. Az erre költött pénzt inkább infrastrukturális beruházásokra kellett volna költeni. Ha jól megy a gazdaság és nincs világválság, gond nélkül be lehet és kell vezetni, hogy a törekvő és ügyes emberek érvényesülhessenek. De válság közepette nem szolgálja a közjót, nemcsak saját véleményem szerint, hanem számos közgazdász véleménye alapján.

márta)) 2012.08.02. 21:29:19

"... ismerek ott" fel" így pontos.
ennyi.

ppppalika 2012.08.02. 21:29:55

@Imre Laci:
"Mára viszont megérett a kor és az ország arra, hogy minden, a szocializmusból ránk maradt embert végérvényesen eltakarítsunk az ország éléről. De akkor bizony repülne a mai Fidesz frakció 90%-a, páran még a Jobbikból is, az MSZP pedig testületileg kivonulhatna. "

Meglepődnél, mert annak alapján, amit írtál, az MSZP-ből sokan vannak, akikre nem illik:
Bárándy Gergely - 1976
Botka László - 1973
Harangozó Tamás - 1979
Mesterházy Attila - 1974
Ujhelyi István - 1975
Varga László - 1979
- nekik volt wikipedia lapjuk

2llkedő 2012.08.02. 21:30:08

@Borókay Sámuel: Tőled is megkérdezem: Az acél korlátlanul rugalmas?

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:31:46

@félázsiai 2llkedő: Világválságban a kiadásokat NÖVELNI szokták. Roosevelt meg az ő szakemberei biztos barom ökrök voltak, amint a mostani amerikai gazdaságpolitikusok is biztosan alulképzett hülyék. Miért könyörög Timothy Geithner akkor az EU vezetőinek, hogy NE csökkentsék a kiadásokat? Még az IMF is kéri Németországot, hogy engedje a tagállamok számára a fiskális lazítást. Nem a saját mondanivalómat hülyézted le tehát, hanem a fél közgazdász-társadalmat. Gratulálok.

ppppalika 2012.08.02. 21:31:48

@Borókay Sámuel:
"És a kora-huszonegyedik századi Magyarországon a legutolsó Dózsa György-leszármazott vadparaszt"

Kis probléma, hogy ő tudtommal nemes volt.

márta)) 2012.08.02. 21:32:31

@Blogger Géza:

Például a lakáshiteleseknek."

Most vicces akart lenni, vagy pedig valami egészen más......?

2llkedő 2012.08.02. 21:33:25

@Borókay Sámuel: "Világválságban a kiadásokat NÖVELNI szokták."

A nincsból nehezen tudsz növelni. Legfeljebb nagyon nincs lesz belőle.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:35:16

@aszekelyek: Ha logikusan végiggondoljuk, még ha nem is műveltségükben (kultúrájukat illetően még a proli szintjén vannak), társadalmi státuszuk alapján a polgársághoz tartoznak még a "szocialista" milliárdosok is. Gyerekeik meg unokáik már kissé tisztábban fogják átlátni saját élethelyzetüket.

@félázsiai 2llkedő: Az acél nem korlátlanul rugalmas, de a történelemből számos példa van arra, hogy a monetáris bázis és a költségvetés... hát, igencsak rugalmas tud lenni.

2llkedő 2012.08.02. 21:35:42

@Borókay Sámuel: "Még az IMF is kéri Németországot, hogy engedje a tagállamok számára a fiskális lazítást."

Ezt mikor álmodtad?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 21:36:37

@ppppalika: Az, hogy valaki relatíve fiatal (Dúró Dóra és Farkas Gergely, na ők fiatalok!) még nem jelenti azt, hogy ne lehetne összeköttetése a korábbi pártállammal. A Fideszben is nem egy ex KISZ-tag ül. Sajnos most hirtelen nem jut eszembe a neve, pedig még a Fidelitasból nevelték ki.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:38:00

@félázsiai 2llkedő: Ben Bernanke mondta, hogy létezik egy olyan gép amit úgy hívnak hogy "pénznyomtató". Ezt szokták ekkor elővenni, bizony beüzemelik és hagyják futni. Igy volt lehetséges, hogy 1933 és 1938 között az USA növelte kiadásait és csökkentette államadósságát. EGYSZERRE. Igy "fizették ki" a második világháború utáni államadósságot is. Mindennek van ára persze (20-30% közötti infláció, 90%-os adókulcs és stb).

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.02. 21:38:51

Ha már itt tartunk, akkor nagyon kíváncsi lennék, hogy hova fogja betenni a Fidesz a választási szövetségeseit, amikor 200 fős lesz a parlament, és bizony az ellenzék sokkal nagyobb szeletet fog hasítani a Tisztelt Ház tortájából!

Gondolok itt a Magyar Dinnyeszövetség elnökére, a MAGOSZ embereire, stb... Ők hova kerülnek? Mert hogy Lázár Janiék nem fognak megelégedni a polgármesteri címmel egymagában, az is biztos!

aszekelyek 2012.08.02. 21:39:13

@Borókay Sámuel: Azért az is sántít, amit mond a FIDESz neoliberális t folytatásáról.. BAuer úr nem köködne rájuk akkor annyira... pld. A pénzcsapok elzárása, melyeken szétfolyt mindenfelé sok magyar adóforint, nem éppen annak a folytatása, hogy adjuk az egész kötelező manyup pénzt örökre a külhoni biztosítóknak és akkor majd mi leszünk a kedvesek nekik... Méghogy azt folytatja , amit a szocik elkövettek. Úgy ordítanak rájuk mindenért , amit szétszórtak a szocik, ők meg visszaraktak a magyar kasszába , sodexho étkezési utalványok, és hasonlók , Suez, Fővárosi Vízművek... Mint a sakálok... de nem nagyon érdekli őket. merezek ilyenek. Ilyen gazdag pártiak... Magyar államkassza gazdagitó rémek... megszorítás ? Amikor emelik a nyugdíjat, nem kicsit, nagyon? .) Már azt, amiért meg is dolgoztak... Jó nagy marhaság ezt megszorításnak nevezni. Lavíroznak , nehogy kelljen , és elég ügyesen... Akik követelnék rajtuk a megszorítást , a komolyat , ami az is , az az IMF_EU. Még jobban eldósodottak lennénk, valamiért az tetszene nekik, meg még nyomorultabbak a szegényeink... Ön érti őket? Mert én nem. Ha csak nem a pénzért , amit azon kereshetnének , ha kölcsönt adnának...

ppppalika 2012.08.02. 21:40:18

@Blogger Géza:
"Nincs, ezért is egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb az egész"

A regisztrációval bonyolultabb, hosszabb és drágább lesz az egész.

2llkedő 2012.08.02. 21:40:29

@Borókay Sámuel: "Ben Bernanke mondta, hogy létezik egy olyan gép amit úgy hívnak hogy "pénznyomtató"."

Igen. Volt sok-sok egymilliárd billpengő, meg a tsai.

J.László 2012.08.02. 21:41:16

@félázsiai 2llkedő:
Pedig így van. Válságban nem megszorítani kell (mármint a költségvetésben), hanem fordítva: költeni, természetesen nem ész nélkül. Az IMF nem közgazdasági szervezet, hanem valami más. Ez az egyik nagy baj a többi mellett.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:42:16

@félázsiai 2llkedő: Az Egyesült Királyságtól is kérték, hogy költsenek többet. www.bbc.co.uk/news/business-18908882
Olvass híreket. A Standard & Poor's is éppen a megszorítások miatt minősítette le a minap Olaszországot.

ppppalika 2012.08.02. 21:42:18

@Khal Drogo: Teljes mértékben igazad van.

márta)) 2012.08.02. 21:42:25

@Borókay Sámuel:

Azonnali válságkezelés

Ennek leginkább mérhető hatása a forint árfolyamának stabilizálódásában jelent meg. 31 milliárdos költséggel 100 ezer munkahelyet mentett meg a Bajnai kormány munkahelymegőrző programja. Az "Út a munkához" program segítségével további 100 ezer alacsony képzettségű ember tért vissza a munka világába, sokévi passzivitás után. A krízisalap támogatásaiból 100 ezer családnak jutott pénzügyi támogatás. A távhő árát is csökkentették, ez 650 ezer család, összesen mintegy 2 millió ember életében hozott könnyebbséget.

Egyensúlyteremtés

A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány. Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban. Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását. A hivatalos adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal.

Bizalom újjáépítése

A válságkezelő kormány programjának harmadik pillére a bizalom újjáépítése volt. Ez tette többek között lehetővé, hogy a jegybanki alapkamat 20 éves mélypontra volt csökkenthető, ami komoly segítséget jelentett a gazdaság újbóli felpörgetéséhez, így a vállalkozások jövedelmezőségének növeléséhez."

Most csak ennyit. másoltam.
Itt olvashat többet. ill. itt is.

hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon

************
Bajnai Gordon parlamenti búcsúbeszédében hangsúlyozta: (…) „a következő tíz év mostohább körülményeket teremt számunkra, mint amilyen a válság előtti évtized volt.

Az ország vezetőinek olyan korszakra kell felkészíteniük hazánkat, amikor lassabb lesz a fejlett világ növekedése, és élesebb lesz a verseny a munkahelyekért, a hitelekért, a piacokért.” Ugyanebben a beszédben elérendő célként tűzte ki a 2014-es euró bevezetését Magyarországon, valamint az oktatás és a szociális rendszer átalakítását.

A Bajnai kormány által indulásakor célként kijelölt 142 pontból 139 teljesült úgy, hogy egy sor olyan ügyet is meg kellett oldaniuk, amit a kormányzás megkezdésekor még nem ismerhettek.""

hm?
:)

Csak Önnek.
:)

2llkedő 2012.08.02. 21:43:00

@J.László: "Pedig így van. Válságban nem megszorítani kell (mármint a költségvetésben), hanem fordítva: költeni, természetesen nem ész nélkül."

Valószínűleg nem azok közé tartozol, akik egyik napról a másikra élnek, és kártyáznak a csekkekkel.

2012.08.02. 21:43:37

@J.László:

"Az IMF nem közgazdasági szervezet, hanem valami más."

Mi az a közgazdasági szervezet? :))

Blogger Géza 2012.08.02. 21:43:58

@Khal Drogo: Egy csomó másik adót meg eltörölt. Valójában 2011-ben kevesebb közmunkás volt, mint 2009-ben. A lengyelek és szlovákok nincsenek annyira eladósodva, és még magasra tudják pumpálni a belső keresletet, nekünk erre 2002-2010-es eladósodás után már nincs akkora játékterünk.

Ha 2002 és 2010 között mi is a szlovák utat követtük volna (jobboldali kormányzás egykulcsos adóval és iparosítással kombinálva), akkor most mi sem itt tartanák, de mi szépen elszórtuk a pénzt eredmény nélkül.

J.László 2012.08.02. 21:44:18

@félázsiai 2llkedő:
Az állami költségvetésről (közkiadásokról) beszélek.

6.Lenin 2012.08.02. 21:44:27

-Nos, kedves 6., mi a véleménye az új ötletről?
-Izé, én azt várom, hogy a 8 millió választársra jogosult honpolgár közül regisztrálni fognak kb 7,5 millióan.
-Nem lenne rossz, és miként alakulnak majd az eredmények?
-Szerintem kb 7 millióan szavaznak majd Bajnaira, 300 ezren a DK-ra, a többin meg osztoznak a többi pártok.
-Ne hívjak orvost?
-Miért, ők tudnak szerintem tömegeket meggyőzni, regisztráljanak, menjenek el szavazni és szavazzanak rájuk.
-Ön viccel, kedves 6. ?
-Igen.
-Akkor most 1 kicsit komolyabban, ha lehetne.
-Nos, a gond az, hogy tök mindegy, milyen lesz a választási rendszer 2014-ben, a mai ellenzék képtelen tömegeket meggyőzni,ellenzék csak olyan rendszert tudna elfogadni, ahol tuti ők nyernek, mindegy, hogy hányan szavaznak rájuk. Uniós garanciákkal lenne kötelező, hogy a libás legyen a ME. Ki áll mögötte, bakfitty. Itt van kérem az eb elhantolva.
A jelenlegi ellenzék tisztában van azzal, kevés az esély, sőt még annál is kevesebb.
Dinnyeszezon.
Jó a téma.
Még senki nem tud, hiszen nem is mondtak, semmit, concret-an.

2llkedő 2012.08.02. 21:45:36

@Borókay Sámuel: "Az Egyesült Királyságtól is kérték, hogy költsenek többet."

Asszem, nekik nincs ki a seggük a gatyájukból.

No pá!

márta)) 2012.08.02. 21:46:06

Mondjuk) A nemzetközi ismertség- elismertség, a jó diplomáciai kapcsolatok sem hátrány. De még mennyire, hogy nem.
hn?

Blogger Géza 2012.08.02. 21:46:11

@Lasombra: Valóban nincs rá garancia, hogy ezt vissza lehet szorítani, de talán azért mégis meg lehet próbálni...

És itt nemcsak a direkt megvételre gondolok, hanem arra is, amikor 19 ezer Ft-os csekkeket küldözgetett ki az MSZP a választópolgároknak.

glinolid 2012.08.02. 21:46:57

Inkább a kötelező szavazást kellene bevezetni a kopogtatócédulát, pedig meg kell szüntetni.

2llkedő 2012.08.02. 21:47:56

@J.László: "Az állami költségvetésről (közkiadásokról) beszélek."

Ugyan az.

A törvényszerűségek mindenhol ugyan úgy működnek a földön.

Blogger Géza 2012.08.02. 21:48:21

@márta)): Nem tudom mi lenne itt a vicc a lakáshitelekkel kapcsolatban. Ha az MSZP nem szünteti meg a Fidesz által kidolgozott forintalapú lakáshitelezési konstrukciókat, nem lenne ennyi bajba jutott frankhiteles.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:48:26

@márta)): A bizalomnak vajmi kevés köze van a forint árfolyamához. Azt KIZÁRÓLAG nemzetközi tőkeáramlások mozgatják. Miért van az akkor, hogy a lengyel zloty és a magyar forint TELJESEN EGYFORMÁN mozog? Nézze meg, ha nem hisz nekem: m.cdn.blog.hu/va/varaljaszovetseg/image/Forint%20Zloty.png

J.László 2012.08.02. 21:51:21

@félázsiai 2llkedő:
A gazdaságban nem feltétlenül. A közgazdaságtan egyik alapvetése: ami igaz "mikro" szinten (vállalatok, háztartások), annak néha az ellenkezője igaz "makro" szinten (nemzetgazdaság, költségvetés).

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:51:56

@J.László: Igen, ez így igaz. Az IMF nem kimondottan a legmegbízhatóbb és legszakmaibb szervezet e földön. A hitelminősítők sokkal nyitottabbak a valóban helyes költségvetési politikára. Az S&P már sokszor felhívta a figyelmet arra, hogy az eurózóna vezetői helytelen gazdaságpolitikát alkalmaznak.

Agent Cooper 2012.08.02. 21:52:19

1. Az elv, ami szerint a választójogot bármilyen formában, a közjó érdekében korlátozni kell, hogy csak az arra érdemesek válaszhassatnak, nagyjából Kritiász és Platón óta létezik explicit formában. Elitizmusnak hívják.
2. Ezen elv alapvetése a "közjó érdekében" való cselekvés. Abból indul ki, hogy a cél a közjó, a kollektíva, vagy éppen a nemzet, és csak és kizárólag az az ember a jó ember, aki ennek érdekében cselekszik.
3. Egyértelműen egyénellenes , hiszen a közjó érdekében képes egyének cselekvési jogát korlátozni, effektíve kizárni bizonyos embereket a közdöntési folyamatokból. A társadalom alapja ezen gondolatok alapján nem az egyén, hanem a nemzettest.
4. A gondolatmenet hibája, hogy az érvek alapján akármilyen magasra helyezhetjük a lécet. Ugyanezen érv alapján 5 év múlva újabb szűkítést lehet majd bevezetni, 10 év múlva meg elég lesz, ha csak a legbölcsebb ember dönt majd.

Elitizmus, kollektivizmus, egyénellenesség. Összefoglalva ezek jellemzik ezt a gondolkodást.

Egyébként pedig nem az intelligensek fognak dönteni, hanem a fanatikusok.

bioLarzen 2012.08.02. 21:55:24

Egyébként adott már a Fidesz magyarázatot arra, milyen jogon tesz különbséget a választópolgárok között aszerint, hogy alkotmányos jogukat milyen - törvényes - módon gyakorolják? Mert, ugyebár, a "hivatalos" indoklás szerint ez a feliratkozás azért jó, mert így majd nem azok szavaznak, akik az utolsó pillanatban döntenek. A gond ezzel csak az, hogy ezt teljesen törvényesen teszik: semmiféle törvény nem szól arról, hogy a szavazatomról mikor, mennyivel az ikszelés előtt kell döntenem. Pontosan annyira legális, legitim és érvényes az a szavazat, amit már évekkel a szavazás előtt eldöntenek, mint az, amelyikről a fülkében, teszem azt pénzfeldobással dönt a leadója. Egyszerűen nincs jogi felhatalmazása egy kormánynak ez alapján osztályozni. Nyilván, hülye az, aki pénzfeldobással szavaz, de itt is áll a klasszikus Simicska-idézet: mindenkinek joga van hülyének lenni.

bio

menőmano 2012.08.02. 21:55:51

Mi történt? Mi a baj?
Ja. hogy "szabad- e szavazni? " Hát persze! Választani is szabad. szerintem.

Az viszont fantasztikus ötlet?, hogy 17 éves kortól szavazhat majd esetleg a polgár. pardon) a nagybetűs nép.

Nem gondolhatja senki komolyan, hogy jobban fogják tudni, értelmezni a politikát, mint azok, kiket esetlegesen ki akarnak zárni, (kik megélik a "történéseket", úgy mindennapi életminőségükben) a voksolásból, hogy hová tegye azt a bizonyos X-et??????
szerintem.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 21:57:42

@félázsiai 2llkedő: Ma is azért mentek le a piacok, mert azt várták Mario Draghitól hogy elő fogja venni azt a mágikus csodagépet és a levegővel fogja egyenlővé tenni az összes euró-alapú államadósságot. Ezért zuhan az euró értéke... már a forinttal szemben is mert úgy látják a piaci szereplők, hogy bizony keményen fogják nyomtatni az eurókat! Ezt nem lépte meg azonban, mert a németek félnek az inflációtól (mondjuk érthető okokból).

menőmano 2012.08.02. 21:59:45

Az biztos, hogy én totálisan regisztrálni fogom magamat.
Én már olyan szegény vagyok mint a templomi egér. Hiába dolgozom becsületesen- sokat. S szomorú vagyok........
Szóval. Van gazdasági- és politikai probléma, zűrzavar.......

osztjónapot! ennnnyyyyi.
:(

6.Lenin 2012.08.02. 22:00:09

@bioLarzen:

"Simicska-idézet: mindenkinek joga van hülyének lenni."

Milyen igaz, és ezt a jogot szeretik a legtöbben.
Élnek is vele 1000-rel.

menőmano 2012.08.02. 22:02:00

Egyébként, meg tetszettek volna másként szavazni, s esetlegesen most nem kellene hangosan sivalkodni.
Szerintem.
:))))))

menőmano 2012.08.02. 22:04:03

Nekem totálisan a magyar reménysugár a politikai palettán) a Bajnai Gordon.
Tetszik, nem tetszik. Ez van. És kész.
:)))))

Bikfenc 2012.08.02. 22:07:12

Van egy fontos momentum, amit még nem tudunk:
Milyen adatokat kérnek az előzetes regisztrációkon a személyes adatokon kívül? Gondolok itt a mobil számra, az e-mail címre. Milyen egyéb kiegészítő információt kell még megadni?
Ki fogja kezelni ezeket a listákat, és ki fér hozzá?
Kubatov Gábor?
Mert ezeknek a birtokában gyors, pontosan célozható, személyes üzeteket lehet elküldeni nagyon alacsony költséggel.
Na, ez a kérdés ezzel a rendszerrel kapcsolatban a leglényegesebb!

Borókay Sámuel 2012.08.02. 22:07:22

@menőmano: Bajnai mint reménysugár... Az erényes embeR meg tudja különbözteti az erényt a gonoszságtól. Bajnainak börtönben a helye. Fehérgalléros bűnöző elvégre, csakhogy a fogalmakkal tisztában legyünk.

Khal Drogo 2012.08.02. 22:08:05

@Imre Laci: Én ebben nem lennék olyan biztos. Amióta a FIdesz kormányon van, nem emelt bért a közszférában ( kivéve az orvosok egy részének most ). Ez a reálértéken számítva már 20-30% közötti bércsökkenés.
Az embereknek nem ennyire hülyék, a mindennapok során mindenki érzi hogy a bére egyre kevesebbet ér és számszakilag sem emelkedik.
Az általad leírt hatás működhetne, de ahhoz 40-50%-os béremelés kéne. Olyan béremelés pedig nem lesz. Lesz helyette 5%. És elmondja majd Viktor hogy ez mekkora szó hogy ennyit tudnak emelni. Ettől majd néhány százezer érintettben felmegy a pumpa.
A versenyszférásokéban azért mert ők ingyenmunkát várnának el a közigben, a közigben azért mert megalázóan kevésnek fogják tartani.

menőmano 2012.08.02. 22:08:13

Itt a vége: Összeomlott a magyar ingatlanpiac
Felére csökken idén az ingatlanbefektetési forgalom"

hetivalasz.hu/uzlet/ket-allam-viszi-a-primet-a-regioban-52649

Hát! Ja! "A jövő elkezdődött".
Vagy mégsem?
:(

menőmano 2012.08.02. 22:11:06

Jut eszembe. A 2010-es "kampányszöveg".

"Lesz egyszeri, nagyarányú adócsökkentés".

Nos. tudható, hogy most akkor mi van. hol van már??
:(

Borókay Sámuel 2012.08.02. 22:11:06

@Khal Drogo: Én bízok abban, hogy az emberek ennyire hülyék. Elég volt például Meggyessy-nek egy pár csontot odadobni nekik, és megelégedetten nyalták a tányért. A Kádár-rendszerről nem is beszélve, ami csak virsliket meg sültkolbászt adott meg május 1-i piknikeket.

dr kíváncsivagyok 2012.08.02. 22:13:47

"Még egyikük sem mondott semmi értékelhetőt arról, mi lesz jobb, ha valamelyik másik párt vagy koalíció nyerne. "

...mondjuk visszatérne a demokrácia...., a független Bíróság , Ügyészség , Médiatanács , Alkotmánybíróság , stb...stb...

menőmano 2012.08.02. 22:13:51

@Borókay Sámuel:
Jaj! Nagyon köszönöm. Én tisztában vagyok nagyon sok mindennel, azzal is , amiket nem írogatok ide" le.

Szabad a vélemény kinyilvánitása, még IGEN. Tehát ÖN azt írja, ÉN meg valami egészen mást.

Nincs ebben semmi különös, s nincs vele semmi probléma sem.

Khal Drogo 2012.08.02. 22:15:00

@menőmano: Fog az még csökkeni, nem kell aggódni. A megrogyás csak most kezdődött. Egyre több külföldi elemző kezdi belátni azt, hogy itt bizony jövőre is süllyedés lesz, marad a recesszió. Az idei az már szinte biztos de szerintem jövőre sem lesz semmiféle 2%-os növekedés, még 1%-os se.

Amíg Magyarországon nem állítják vissza az adójóváírást, reménytelen a helyzet. Túl sok ember keres annyira keveset, hogy az csak vegetálásra elegendő. Amíg ez így marad, nem lesz fellendülés. Ingatlanpiac... Ja volt olyan is.

dr kíváncsivagyok 2012.08.02. 22:16:08

@Borókay Sámuel:
"Bajnainak börtönben a helye"

...akkor Orbánnak hol ?

menőmano 2012.08.02. 22:17:01

Na. Ne már! Hát nehogy megszabják már itt NEKEM némelyek, hogy ki legyen NEKEM a reménysugár, mint politikus.
Hát. Komolyan................

Na megyek, megnézem mik a késő esti hírek.
Úgyis már nem is érzem annyira jól itt magamat. Bocsika) jut eszembe, már tegnap is írtam. De mindegy.

Khal Drogo 2012.08.02. 22:17:25

@Borókay Sámuel: 50%-os béremelést én nem neveznék csontnak.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 22:18:08

@menőmano: Csak az rejtély számomra, hogy két ember hogyan vélekedhet egészen eltérően ugyanarról a témáról. Valahol csak megtalálható a hiba, vagy hazugság, ha nagyon keressük. Egy bűnöző mint jó politikus? Napóleon se volt egyéb mint egy bűnöző, kalóz-személyiségű egyed. De nemzetét teljesen tönkretette.

2012.08.02. 22:19:20

@Borókay Sámuel:

"Az erényes embeR meg tudja különbözteti az erényt a gonoszságtól. "

Az okos pedig az okost a butától.
Rossz hírem van Sámuel, az én IQ-m 140-es.
A többit rakd hozzá..... ;)

Khal Drogo 2012.08.02. 22:21:06

@Borókay Sámuel: Kádár alatt a 70-es évekig, az első olajválságig igen jól éltek az emberek ebben az országban. Nem ártana egy kicsit felfrissítenie a gazdaságtörténelmi ismeretei. Nem a virslit sírták utána vissza, hanem azt a jólétet. Több százezer lakás épült, még ha csak panelok is, rengeteg új gépjárművet állítottak forgalomba, még ha csak Trabantokat is.
Illetve a kiszámíthatóságot. Évtizedekig a főbb árak garantáltak voltak.
Ma a kormány azt nem tudja garantálni, hogy amit mond a kormányfő, annak nem fogja az ellenkezőjét mondani 1 hónap múlva.

menőmano 2012.08.02. 22:21:41

@Khal Drogo:
Na. Ez pontosan így van, ahogyan Ön írja. A társadalom egy hatalmas csoportjának picike jövedelme van. ami már lassan vegetálásra sem lesz elég..........
S csak annyit fűzök hozzá) Szomorú valóság.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 22:23:22

@Khal Drogo: Hm, adatok, azok a fránya adatok micsoda vitákat képesek gerjeszteni. A Kádár-rendszernek is a mai napig vannak hívei, és még mindig "jóléti államnak" gondolják. Sokan abban a tévhitben élnek, még utólag is, hogy micsoda jólét volt akkoriban. A politika azért rossz, mert előítéleteket eredményez az emberek körében. Egy Fideszes meg egy MSZP-s még a száraz adatokról sem képes megegyezni. Mellesleg 50%-os béremelést alig kapott bárki is, ilyenekről nem tudok. De tételezzük föl, hogy előfordult ilyen. Akkor is, mi van? Rosszkor növelték a kiadásokat. Magyarország eladósodása 2001-ben kezdődött el, amikor a Fidesz osztogatta a választóknak a falatokat. Nem kéne foglalkoznia egyik kormánynak sem azzal, hogy a nép mit gondol róluk. Ha költenek is, azt csak a KÖZJÓ érdekében tehetik. Hülyeség béremelésekre elpocsékolni.

Khal Drogo 2012.08.02. 22:24:26

@Borókay Sámuel: Nekem nem úgy tűnik hogy a francia nemzet tönkrement volna. Ön szerint tönkrement?

Khal Drogo 2012.08.02. 22:26:39

@Borókay Sámuel: A Kádár rendszer iránti nosztaligát csak és kizárólag a személyes élmények táplálhatják. Én pl. még nem találkoztam a Rákosi-korszak iránti nosztalgiával. Vajon miért?

menőmano 2012.08.02. 22:26:39

@Borókay Sámuel:

Hát ha rejtély akkor oldja, fejtse meg. De ne késlekedjen. s majd írja ide ki. Ha kérhetem.
OK?

Jester 2012.08.02. 22:27:51

@Khal Drogo: A legalsó réteg a teljesítménye alapján most is nyomorban kéne, hogy éljen, de van szavazati joga, szóval el kell őket tartanunk. Remek.

Khal Drogo 2012.08.02. 22:28:49

@menőmano: Azonnal vissza kell állítani az adójóváírást a kormánynak. Akármelyiknek. Ez az alap. Erre bárhonnan elő kell teremteni a forrást. Béremelést nem lehet eszközölni, a bruttó bérek és a közterhek magasak, nem marad más mint az adójóváírás. Ez levegőhöz juttatnak milliós munkavállalói tömeget.
Amíg ez nem történik meg, a gazdaság dermedt állapotban lesz.

It’s the economy, stupid 2012.08.02. 22:28:55

Úgy tűnik a kommentelők jó része el se olvasta a posztot. No és persze efféle alakok nyilatkoznak IQ cenzus bevezetéséről - az ostobák magabiztosságával.

1. "Sajnos azonban itt egy arzenálnyi politikatudományi kutatás, kísérlet, munka áll mögöttünk, amelyek többé-kevésbé mind ugyanazt bizonyítják: az elkötelezettebb és felkészültebb választók nem hoznak okosabb, bölcsebb, igazolhatóbb döntéseket, mint kevésbé informált, politikailag kevésbé művelt társaik"
-lefordítom: kutatások bizonyítják, hogy az itt magukat fényezők politikailag ugyanolyan ostobák, mint lesajnált (és ezért kizárni óhajtott!) polgártársaik.

2. "csökkenti a politikai részvételt, ami pedig a választás legitimációs funkcióját gyengíti"-normális demokratikus országban éppen rábeszélik a választót, éljen alkotmányos jogaival. (És nem verik szét az ország közjogi rendszerét hallatlan felhatalmazást delirálva, valójában 40% birtokában.)

3. "[a pártok] végső soron még többet költsenek" - érted, nem OLCSÓBB, hanem DRÁGÁBB lesz: két kampány, elhúzódó kampányidőszak, listagyártás. Ha figyelembe vesszük, hogy a közgépes párt (pénzügyi túlereje biztos tudatában) a többi párttól megvonni óhajtja az állami támogatást, de közben plusz kiadásokba kergeti bele őket, akkor ezt az elképzelést nehéz lenne "erényes" hozzáállásnak tekinteni.

4. "a politika tud majd többet rólunk, választókról" - No, itt van a legfőbb bibi. Pont a napokban nyilatkozott névtelenül egy fideszes az origon, mely szerint kb. 300 ezer a nyugatra pü. okok miatt eltávozott honpolgárok létszáma (most, és hol van még 2014?!), akiknek a jelenlegi lakhelyét, elérhetőségét marhára szeretné a kormányzat megtudni. MIÉRT IS? Csak nem a külföldön dolgozókra kivetendő adócskához kellene ez az adat? Tény, itthon már üresek a padlások, az ÁSZ szerint 30%-ban megalapozatlan 2013-as ktsgvetési bevételeket valahonnan majd pótolgatni kell.

5. Van ebben az országban egy, a fidesz által nyomorba taszított réteg: őket szeretné távol tartani a drága vezetés, mert nyilván nem örülnek a jelenlegi gazd.polnak. Erre tényleg jó a személyes regisztráció, amennyiben buszra/vonatra kell saját pénzért felülni, egy 27 ezerből nyomorgó közmunkás valóban meg fogja gondolni, jegyet vagy kaját vegyen. Csakhogy pont ebbéli állapota miatt éppen könnyebben megvehető is lesz. Ekkor lép be a 3. pontban említett pénzügyi túlerő: egyedül a fidesznek lesz pénze, hogy "megvegye" őket.

menőmano 2012.08.02. 22:29:27

@Borókay Sámuel:

Elnézést! "Jó a neve-d". Írták már, esetleg mások is?
pardon) a nick név..............

Jóccakát Önnek!

Borókay Sámuel 2012.08.02. 22:29:39

@Khal Drogo: Bizonyos téren jobb volt. A kisvállalkozások helyzete is jobb volt. De minden látszólagos "fejlődés" ami végbement akkoriban csak a minőség rovására és a tehetséges emberek megsarcolására meg kordában tartására épült. Nem volt igazán lehetőségük a vállalkozó-szellemű egyéneknek fejlődni. Nem volt működőképes, és csak azok a léhűtők sírják vissza akik munka nélkül is éldegélhettek. Hála a Sors fintorának, vége annak a "rendszernek". Egy percig sem akarnék olyan társadalomban élni.

Khal Drogo 2012.08.02. 22:31:21

@Jester: A segélyezettek nem kaptak adójóváírást. Ha a minimálbéres munkavállalók teljesítményével elégedetlen, akkor motiválja őket hogy javuljon a teljesítményük. Az alkalmazottak kudarca a vezetés csődje. Ha az ön beosztottja selejtek, Ön mint vezető is egy selejt. Ez van.

Borókay Sámuel 2012.08.02. 22:34:18

@menőmano: Köszönöm, nevemet szabadon választottam, "születésem" előtt. Ez kivételes kiváltság :) @Khal Drogo: Én nem is tagadom ezt, de az emberek többségének a szavára nem érdemes adni. Közösen megállapítottuk, hogy az emberek többsége tudatlan és megvezethető. Miért kéne adnom akkor az utolsó proli véleményére? Rájuk minek hallgatni?

Khal Drogo 2012.08.02. 22:36:31

@It’s the economy, stupid: Ha teljesen negligálják és kiszorítják az alsó státuszúakat a politikából, nem képviselik az érdekeiket semennyire, az események eszkalálódni fognak. Ez egy ideig lehet játszani. Aztán felgyorsulnak az események.
Először csak a bűnözés fog mondjuk megnőni. Aztán jönnek a szegénylázadások. Aztán kiderül hogy nem minden katona rendőr hajlandó fejbe lőni honfitársait éleslőszerrel. Végül a rendszer megroggyan.

Khal Drogo 2012.08.02. 22:41:03

@Borókay Sámuel: A társadalom szövetének mindenki fontos része. Ön szerint ki élelmezi az elitet? A prolik. Kinek a munkaereje működtet mindent? A proliké.
Ha a prolik nem termelnek, akkor ennyi, vége van.
Amiról Ön beszél, ki lett próbálva az ipari forradalomban. Nem jött be. Az iparosok nem tudták lenyomni a prolikat.

2012.08.02. 22:43:01

@Khal Drogo:

"Először csak a bűnözés fog mondjuk megnőni.....Végül a rendszer megroggyan."

Ezzel a levezetéssel egyetértek.
Az viszont nem tűnik egyértelműnek, hogy az "alsó státuszúak" lesznek kiszorítva.

M_R 2012.08.02. 22:45:14

@Bikfenc: "Van egy fontos momentum, amit még nem tudunk:
Milyen adatokat kérnek az előzetes regisztrációkon a személyes adatokon kívül? "

Több is van - az ördög mint tudjuk a részletekben...

Amikor majd regisztrálsz/feliratkozol/bejelentkezel (vagy ahogy majd hívni fogják) kapsz-e róla valami igazolást hogy sikeresen regisztráltad magad.

Ha nem, akkor mivel bizonyítod vita esetén majd a szavazáskor/választáskor hogy márpedig te regisztráltál (és mi biztosítja hogy nem lesznek "irányított adatvesztések")

Ha igen akkor ez az igazolás mennyiben lesz ellátva "egyedi azonosítóval" mint hologram, RFID chip vagy bármi más - mert ha csak egy sajtpapír, akkor most borítékolom hogy tömeges fénymásolás áldozatává válik - és ez esetben a választások napján mindenhol lökdösődéstől késelésig terjedő viták lesznek...

Ha meg hologram/RFID vagy hasonló azonosítóval gyártódnak le "real-time" - tehát regisztráláskor, az horribilisztikus összegbe kerül...(ráadásul már most el vannak késve mert egy ilyen fejlesztés azért nem egy szombat délutáni elfoglaltság)

További "apróság" hogy mennyi idő áll rendelkezésre regisztrálódni - mert ha 1-2 nap, akkor ezzel igen sok embert kizárnak a választásból, mert esetleg nem tudnak szabadságot kivenni/elutazni - ha meg mondjuk 1 hónap, akkor mindenhol 1 hónapig embert, helyet kell biztosítani a kóbor egyesével vagy adott esetben hirtelen csapatostól megjelenő regisztrációvágyó zembereknek...

It’s the economy, stupid 2012.08.02. 22:54:36

@Khal Drogo:
"Kösszépen", másik mániámra tapintottál rá: miért csak én emlékszem a 90-es évek elejére, amikor a megélhetési bűnözés az egeket verte? 1/3 dolgozott, 1/3 rabolt, 1/3 átment a fekete gazdaságba, lehetőség ill. vérmérséklet szerint. Erre egyébként Pintér et. is próbált "rávilágítani", miszerint ha tovább csökken az életszínvonal, a rendőrség nem fog tudni mit kezdeni a "helyzettel", márpedig helyzet lesz.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.08.02. 22:59:31

"Sajnos azonban itt egy arzenálnyi politikatudományi kutatás, kísérlet, munka áll mögöttünk, amelyek többé-kevésbé mind ugyanazt bizonyítják: az elkötelezettebb és felkészültebb választók nem hoznak okosabb, bölcsebb, igazolhatóbb döntéseket, mint kevésbé informált, politikailag kevésbé művelt társaik. Összességében így a politikai rendszer szempontjából kedvezőtlen a mérleg: a feliratkozás (nem általában, hanem az alkalmazása ott, ahol használható választói névjegyzék létezik) nagy valószínűséggel csökkenti a politikai részvételt, ami pedig a választás legitimációs funkcióját gyengíti. "

Kedves Török Gábor!

Mikor belekezdtem bejegyzése olvasásába, kíváncsi voltam, hogy aktuális elemzése ad-e valami konkrét választ a regisztráció(=felirítkozás) témakörét illetően, vagy csak szimplán elemzi a helyzetet.

Kissé meglepetten tapasztaltam, miszerint igen, ad!

Hogy miért gondolom ezt?

Hazánkban elég pontos a népességnyilvántartás, és ebből fakadóan a választók névjegyzéke is az.
A Fidesz politikai érdekein kívül így semmi sem indokolja (vö.: fenti vélménye a tudatos és nem tudatos szavazók által hozott döntések kvázi egyforma okosságáról, igazolhatóságáról) azt, hogy a következő választás előtt a szavazóknak előzetesen regisztráltatniuk kelljen magukat.

Nézzük csak:

1. Választói tudatosság
Ennek növelésére nem a feliratkozás, hanem a lehető legigazságosabb kampány (közmédiában minden párt kapjon kvázi egyenlő esélyt a szereplésre), a választók széleskörű informálása, a kampány során tematizált és nyilvános viták lefolytatása szolgálna.
Ezt kellene előtérbe tolni, erre érné meg időt és pénzt fordítani.

Az, hogy egy szavazó tudatosan gondolkodik arról, hogy akar szavazni és ezért regisztrál, még nem jelenti automatikusan azt, hogy döntése is tudatos lesz. Bizonyára van ezek között sztochisztikus kapcsolat, de pont a fent idézett szövegben fejti ki, hogy a tudatosabb választó nem jelent okosabb, igazolható döntést is egyben (a kutatások szerint).

Az, aki nem regisztrál, mert úgy érzi, nincs kire szavaznia és úgysem megy el szavazni (ne feledjük, ez tudatos magatartás!), az utolsó percben is meggondolhatja magát, hogy mégis szavazni akar (ez is lehet tudatosság eredménye, mondjuk egy ME-jelölti vita után).
De hogyan szavazzon, ha nem regisztált? Sehogy - pedig ő mindkét esetben tudatosan döntött. Akkor viszont miért zárjuk ki?

3. Legitimáció
A feliratkozás nagy valószínűséggel csökkenti a részvételt, s így a legitimációt is (lásd szintén az idézetben). Ez a nyertes párt(ok) ellen 4 évig adhat olyan muníciót az ellenzéknek, hogy legitimitás hiányával vádolhatja a győztes párt(ok) kormányát. Kétélű fegyver és a demokratikus működést hátráltatja. Jó ez?

Ha a választói tudatosság nem vezet bizonyítottan okosabb döntésekhez, akkor PONT A LEGITIMÁCIÓ SZÉLESÍTÉSE kell, hogy legyen a cél - hiszen több szavazat jobban reprezentálja az összes választó véleményét. Magyarul minél több szavazót kell rábírni, hogy, menjen el szavazni.

4. Költségek
Ez rövid lesz: tényleg annyira gazdag ország vagyunk, hogy extra kiadásba kerüljék egy szavazás?
Kis falvakban élők, idősek, betegek regisztációs pluszköltsége is felmerül. Kérdezem: minek ez?

5. Arról, hogy ki milyen intézményt vezet be (regisztráció)
A "megteheti, mert 2/3-ja van" elv hibás. Tudom, ez messzemenő kérdéseket vet fel, amihez nem is értek, de úgy gondolom, hogy az abszolút többség birtokában NEM ELEGÁNS és a DEMOKRÁCIA szempontjából nem is hasznos olyan új szabályrendszer bevezetése, ami ennyire, és INDOKOLATLANUL torzítja a választás egészét (direkt nem pártok esélyeit írok, mert ezen e téma túlmutat.

Érzésem szerint szükséges és kell is elemzéseket készíteni, mert ezek hasznosak, pláne, ha a téma igan akut és igen fontos. Utólag is, és nyilván megelőzően is.
A Fidesz nyilván már előbb elvégezte ezt, s mivel ebből látta, jó neki a feliratkozósdi, neki is fogott a rendszer átalakításának, amihez meg is találta a selling storyt: tudatosabb választás szeretne!

Kár, hogy mint Ön is bizonyítja, ez a marketing igen átlátszó.

It’s the economy, stupid 2012.08.02. 23:01:15

"borítékolom hogy tömeges fénymásolás áldozatává válik"

Háháhá. Mintha a kopogtató céduláknál is lett volna ilyesmi...

"esetleg nem tudnak szabadságot kivenni/elutazni"

És nincs vége, mehetnek majd pógári védelmi gyakorlatra is, előbb-utóbb tuttóra lapátra teszi a munkáltató mindegyiket. De sebaj, hisz lesz közmunka elegendő...

Bikfenc 2012.08.02. 23:06:04

@M_R: Így van! Ezek a komoly fejlesztések komoly pénzekbe kerülnek. Mire pontosítják a regisztráció körüli szabályokat már meg is lesz az a néhány közbeszerzésen megpályáztatott, legjobb ajánlatot tévő cég (Tippeljen! Ki a cég tulajdonosa?) amely megnyeri a tendert. Nem kevés pénzért meg is csinálja.
Ráadásul az adatbázist Kubatov úr is megkapja pendrájvra másolva :)
KI van ez találva!

It’s the economy, stupid 2012.08.02. 23:13:03

@Zébácsi:
"1. Választói tudatosság
Ennek növelésére nem a feliratkozás, hanem a lehető legigazságosabb kampány (közmédiában minden párt kapjon kvázi egyenlő esélyt a szereplésre), a választók széleskörű informálása, a kampány során tematizált és nyilvános viták lefolytatása szolgálna."

ISZONYÚ FONTOS megállapítás! Kösszépen! Akik itt szemére vetik a tájékozatlan "proliknak", hogy miért nem tájékozódnak, szégyelljék el magukat duplán. A szócsővé züllesztett közmédiából ki vannak szorítva az ellenzéki pártok, a parlamentben beléjük fojtják a szót, egy vidéki nem internetező idősebb honpolgár honnan legyen baromi jól tájékozva?

inreallife 2012.08.02. 23:13:47

@szoja122: ne legyél már hülye! mitől fosztja meg? fasznak kiáltasz farkast.... ez a kijelentésed lesz a legkönnyebben megcáfolva, gsz már kacag a markában.... mindenki szvazhat, aki akar és tesz érte... aki meg nem, azért eddig se volt kár...

márta)) 2012.08.02. 23:14:01

Gyurcsány: az MSZP úton a totális mutyipárt felé?"

atv.hu/belfold/20120731_gyurcsany_az_mszp_uton_a_totalis_mutyipart_fele

Mondjuk ez tényleg érdekes.

Mi lesz még, 2014-ig!?!

inreallife 2012.08.02. 23:20:06

@kovi1970: hát bazdmeg akkor menjél regisztrálni, hónapokon kleresztül lehet majd! szavazni is csak választás után jut eszedbe? ott a határidő, aki lemarad, az kimarad. úgy csinálsz, mintha az élet 1000 területén nem lenne minden nap 100 ilyen eset. ha lekésed az utolsó metrót, akkor dögöljön meg a bkv? pedig még bérletet is vettél....

gondolkodjatok már!

inreallife 2012.08.02. 23:24:14

@kovi1970: hiába magyarázod, ez legfeljebb kifogáskeresés. az sem érdekel senkit, hogy kire fogsz szavazni vagy sem. a lényeg, hogy a szavazás továbbra is jog marad és élhetsz vele. a többi az kamu... mindenki a falu végi bácsikával takarózik. a falu végi bácsika majd eldönti akar-e szavazni vagy sem. ne akard mások helyett eldönteni. neki lehet a kertben fontosabb dolgai lesznek, mint orbán és az új király között dönteni...

márta)) 2012.08.02. 23:28:04

@Borókay Sámuel: @Blogger Géza:

Hát! Pontosan azért kapott "ekkora" bizalmat a kormány, némelyektől, hogy Ők majd megoldanak mindent.
És? mit oldottak meg??
hm?

márta)) 2012.08.02. 23:31:32

Jut eszembe! Ez a szavazási "ügy" arra is jó lehet (most), hogy elterelődjön a figyelem, más , fontos, megoldatlan problémákról...............

Tetszetek esetleg hallani róla, hogy újra emelkedik a kenyér ára...... (is) Csak egy példa.
hm?

márta)) 2012.08.02. 23:34:02

Bocs! "tetszettek" hm. már írni sem tudok.

2012.08.02. 23:35:15

@inreallife:

"a lényeg, hogy a szavazás továbbra is jog marad és élhetsz vele. a többi az kamu..."

Valóban?
Csak azért, mert ha neked ilyen "nagy a szád", akkor téged elküldenélek, a regisztrálás regisztrálására is.
Aztán, ha még mindig így kiabálsz, annak a regisztrálására is köteleznélek.
És mikor végre befogod a szád, na akkor mondom majd a képedbe, hogy mi a bajod? Hisz jogod van? ;))

inreallife 2012.08.02. 23:37:49

@Khal Drogo: akkor te nagyon megvagy győződve a kampányok hatékonyságáról.... amerikában idén 10* akkora pénzből kampányolnak, és ugyanaz az állás, mint 4 évvel ezelőtt. nem a pénz és a kampány határozza meg egy párt népszerűségét, pláne a népszerűtlenségét...

It’s the economy, stupid 2012.08.02. 23:38:20

@inreallife:
"mindenki a falu végi bácsikával takarózik"

Ezen mondjuk jót röhögtem, de!
Amiről beszélünk, az ELVI kérdés: falu végi bácsika=nobel díjas, mindkettő honpolgár.
Ha tud a bácsika (meg a közmunkás csóró) INGYEN regisztrálni a saját falujában, munkaidőn kívül, az még elmegy, de ha pénzébe kerül (utaznia kell pl.) az - anyagi helyzetétől függően - vagy csak korlátozás, vagy ellehetetlenítés.

márta)) 2012.08.02. 23:41:49

Bajnai Gordon a rajtvonalon

Bajnai Gordon bejelentette: visszatér. A volt miniszterelnök személye nem várt változásokat hozhat. Lehet, hogy Orbán Viktornak idő előtt távoznia kell, és Bajnai lép a helyére, de elképzelhető a mostanában egyre többször emlegetett nagykoalíció is, amelynek célja, hogy mindenáron meggátolják a Jobbik kormányra jutását."

jobbik.hu/rovatok/kiadv%C3%A1nyok/kelet_n%C3%A9pe_%E2%80%93_kurult%C3%A1j-aj%C3%A1nl%C3%B3_a_legfrissebb_bark%C3%A1dban

inreallife 2012.08.02. 23:43:46

@MikeBoy: figyu, mindenhol vannak szabályok. még egy egyszerű bankkártya igényléshez is több oldalnyi szart töltetnek ki, íratják alá veled. csak azért, hogy a saját pénzed el tudd költeni. ez a szabály, tessék tudomásul venni.

még egy hülye telefont sem tudsz venni papírmunka nélkül...

1 a lényeg, bárki regisztrálhat, ahulladék hangulatfüggők kimaradnak, ez lesz a hozadék. pedig ők is regisztrálhattak volna, ha egyáltalán elgondolkodtak volna időben azon, hogy van valami jogom. amolyan választási. á nem érdekes, messze még a választás. na ezek nem fognak szavazni, de aszem nem is bánom...

2012.08.02. 23:43:53

@márta)):

A jobbik.hu-ról belinkelted, hogy visszatér Bajnai? :))))

inreallife 2012.08.02. 23:46:54

@It’s the economy, stupid: szavaznia is 2x kellett elmenni, ritka volt az első fordulós nyerés. 2 dolgoban biztos lehetsz. ha meg akarja tartani a kormányt, el fog menni, ha le akarja váltani, akkor is el fog menni, (szinte) mindenáron. akkor nem fog elmenni, ha egykutya. ez meg könnyen előfordulhat. a ballib meg most ezen hisztizik, mert azt hiszik egy jól sikerült negatív kampány akkora lökést ad nekik, hogy csak na. szerintem meg semmilyet, jó eséllyel falu végi bácsika azt se tudja mi az az lmp meg dk....

2012.08.02. 23:47:37

@inreallife:

"1 a lényeg, bárki regisztrálhat, ahulladék hangulatfüggők kimaradnak, ez lesz a hozadék."

Figyu! Ez egy ostobaság.

márta)) 2012.08.03. 00:00:39

@MikeBoy:

Mi a probléma!? S főleg mi olyan vicces???
Nyilván, azért írták, mert esetleg az az Ő verziójuk.

It’s the economy, stupid 2012.08.03. 00:01:22

@inreallife:
"szavaznia is 2x kellett elmenni" igen de otthon a faluban, ingyé, vasárnap. A plusz aktusra kényszerítés is erősen véleményes, ha nincs rá szükség, de hogy anyagi áldozatra...

Mondok egy példát, valamikor a daliás 90-es évben, amikor még európéer szolgáltató államot akart a rendszerváltó bagázs, beletették az AE-be (államigazgatási eljárásról szóló tv) , hogy olyan dologgal kapcsolatban, amiről nyilvántartása van az államnak/önkormányzatnak, nem lehet vegzálni a honpolgárt. Tetves hivatal nézze meg a nyilvántartását, ha már kezeli az adatomat, amitől önmagában kiráz a hideg.
Ez tipikusan ilyen eset: mi a francra a regisztráció, ha tudják ki vagyok, hol vagyok.
Ne mondjam, mostanra se AE, se adatvédelem.

It’s the economy, stupid 2012.08.03. 00:06:14

@MikeBoy:
"ez egy ostobaság"

Tényleg az. Eccer volt, hogy majdnem Ibolykáékra szavaztam, és az uccsó pillanatban tudomást szereztem a Tisztelet Társaságos mutyiról... Ki is verte a biztosítékomat. Hangulatember-e vagyok? kérdezné a belga. Szerintem pont nem.

It’s the economy, stupid 2012.08.03. 00:15:37

@márta)):
"emelkedik a kenyér ára"

No igen. Tulajdonost cserélt a liszt-maffia is. Átlátszó.hu-n nézd meg a Budai Hengermalom story-t, elég érdekes...

2012.08.03. 00:21:05

@márta)):

Téged érdekel az ő verziójuk itt és most Bajnai ügyben?
Ugyan minek?

inreallife 2012.08.03. 00:23:19

@aszekelyek: hát igejn, ez a legnagyobb probléma. lehúzzák orbánt a wc-n. igen és? mi jön utána? azt senki nem tudja... a komrányt akar váltani ennél azért többet kéne felmutatnia...

inreallife 2012.08.03. 00:30:30

@It’s the economy, stupid: tévedsz. az adatbázisok nincsenek összekapcsolva, ezért elméletileg nem mondható meg meg az 5 azonosítón kívül, hogy ki kicsoda. ezért van az, hogy levelet tudnak küldeni a címedre és a neved ott van a megszólításon, de nem tudják a születési napod, helyét meg a zanyád nevét, mert azok külön vannak. amikor hivatalos iratot kell kitültened, azért kérdezik ezt végig, mert az az 5 adat azonosít be egyértelműen egy embert... 2 adatból csak levelet tudnak küldeni, bár szerintem ebből már az emberek legalább 90%-a meghatározható... :)

gondoltam megosztom ezt a kis infót, lefogadom 90% nem ismerte így a maga valójában. :)

inreallife 2012.08.03. 00:40:49

@aszekelyek: az orbán tényleg cigány. jöttek a franciák fényképezni a putrijukat, amiben "nevelekedett". miután elmentek, ledózeroltatta. :)))
az anyja akkor ótvar cigányasszony volt, hogy az árokparton pipázgatott, munka helyett... :)
a zapja meg o.rsósról magyarosította a nevét. képeket is küldjek a családról? :)

ezért nem lesz lázár a folytatása, minek cseréljenek egy cigányt egy másikra???

inreallife 2012.08.03. 01:03:47

@Blogger Géza: csak azzal nem számolsz, hogy az állam fizette a 6% feletti forinthitelek feletti részt. úgy, hogy a balfasz trójai falónak betolt járai felkúrta az alapkamatot 12,5%-ra. ezt még aszekelyek sem tudta megmagyarázni.... mi a jó büdös pi.csának van szükség 12,5%-os alapkamatra békidőkben, mikor a válsár alatt sem ment fel addig....

ja, megmondom mi lett volna a vége, kb 120%-os államadósság. helyette elengedték a forintkamatokat. ez persze nem ízlett a népnek, és rákaptak a svájci frankra. orbánék egy fenttarthatalan rendszert adtak át, és mindezt megspékelték a tökéletesen alkalmatlan járaival. ő volt az, aki a kétéves költségvetést még matolcsynál jobban is elbaszta, az első év után semmilyen szám sem stimmelt már, csak addigra torgyán le volt darálva és nem tudtak új költségvetést megszavaztatni. úgy gondolták ezzel kihúzzák a választásokig. aztán jött bebeszészédzavaros megyó és felmosta viktorral a padlót. a többi történelem, elúszott az ezüsthajó... most van helyette kötgép...

inreallife 2012.08.03. 01:13:07

@Khal Drogo: érdekes dolgot mondasz. nézz körül a svédeknél, norvégoknál meg az angoloknál hogyan működik a rendszer. amennyit én ezekről kiderítettem, teljesen más szisztémát alkalmaznak. a svédekét külön tudom ajánlani, csak kurva sokba kerülne, és most 30 év után látszik világraszóló eredménye... azt a pénzt meg valahonnan el kell venni...

de nem írom le, mert a szocik pont ennek a felét akarják csinálni és persze a célt amit el kéne érni, azt nem is akaják....

bigapples 2012.08.03. 01:15:36

@Khal Drogo: Ha már ennyire propagálod az adójóváírást, tudod te egyáltalán, milyen arányban voltak alkalmazottak és mennyien a magukat minimálbérre bejelentő vállalkozók a minimálbért vagy az alatt keresők között a kormányváltás előtt? A minimálbéresek 80%-a vállalkozó volt.

Az adójóváírás elég jelentős részben az adóelkerülést tette lehetővé a bejelentettnél magasabb bevétellel rendelkezők számára, a rendszer a feketegazdaságot hizlalta, mert erre kényszerítette az embereket a szoci adórendszer.

Komolyan azt hiszed, hogy ha elkezdünk osztogatni az alacsony bért bevallók között (ami nem azonos az alacsony keresetűekkel) és így újra az eladósodást indítjuk be vagy a középosztályt újra szétadóztatjuk az EU keleti felében egyedülálló módon, plusz újra durván negatívba toljuk a folyó fizetési mérleget, azzal indul majd be fenntartható módon a gazdaság?

Szerintem el lehet felejteni, hogy megint szoci módra eladósodásból és középosztály lebénításából akarjunk GDP növekedést produkálni, mert ez a végén pénzügyi csődhöz vezet, akárhány gyémántfokozatú Amway ügynök hirdeti is az ellenkezőjét.

inreallife 2012.08.03. 01:57:34

@It’s the economy, stupid: aszem 2 éve olvastam, hogy 2 millió lengyel pattant meg otthonról. ez 5%. az elemzők azt mondják, hogy magyarországon is ugyanekkora arányban vonultak ki az emberek, tehát 500.000. és ez 2 éve volt. nemhiába nem emelkedik a foglalkoztatottság. amúgy engem is meglepett, meg a kinti állapotok is. én azt hittem, hogy csak a jól képzett embereknek van értelme elmenekülni otthonról. egy frászt. gyakorlatilag mindenki vehetné holnap a kalapját, még a legalsőbb végzettségű emberek is bőségesen elélnek itt. egy akármilyen asztalos, kőműves, pék stb is lazán megkeresi havonta a netto 1800-2000 fontot. ha gyereket is hoznak magukkal, arra meg még az állam is vastagon beszáll. és akkor anyu még nem is dolgozik...

inreallife 2012.08.03. 02:08:38

igen vannak hírek amik emögött az állbalhék mögött meglapulnak. biztos nincs az index meg az origo címlapján, de a hiánypótlást felvállalom:

kuruc.info/r/2/99499/

"Csoportosan elkövetett rablás, felfegyverkezve csoportosan elkövetett garázdaság ügyében vett csütörtökön hajnalban őrizetbe a Soproni Rendőrkapitányság három "fiatalt". Negyedik társukat még keresik.

A négy tagú társaság szerda éjszaka kezdte meg „inzultáló körútját" Sopron belvárosában.
Először a Deák téren két sétáló fiatalt állítottak meg, tipikus cigány módon cigarettát kérve tőlük, melyet a sértettek megtagadtak. Ezen felháborodva a négy támadó, a fiúkat jól helybenhagyva, cigarettájukat elvette, majd továbbállt. Egy órácska elteltével ismételten a Deák téren bukkant fel a „garázda négyes", akik mindannyian helyi, többször büntetett "fiatalok".

Először egy 18-20 év körüli fiútól vették el pár ezer forintját, majd pár perc elteltével két, a téren tartózkodó férfiba kötöttek bele. Szidalmazták és késsel fenyegették meg őket, majd a két férfit is többször megütötték, akik a bántalmazástól könnyű sérüléseket szenvedtek."

inreallife 2012.08.03. 02:16:07

@It’s the economy, stupid: nemcsak pintér maffiafőnök mondja ezt... és nem jövő időről van szó...

"Az erélytelen és eredménytelen rendőri fellépés hiányában mára az állam kiszorult az ország egyes területeiről, ahonnan a bűnöző csoportok elűzik a tisztességes lakosságot – mondta el a Bar!kádnak Volner János. A Jobbik frakcióvezető-helyettese, a párt alelnöke szerint a rendőrség képtelen ellátni a feladatát, s ez az állapot törvényszerűen az önbíráskodás elterjedéséhez fog vezetni. A Jobbik szakpolitikusa szerint mindenképpen szükség lenne a nagy területi és személyi ismerettel bíró, magas szintű szellemi és fizikai követelményekkel kiválasztott csendőrség visszaállítására."

szoja122 2012.08.03. 05:19:02

@inreallife: Ha az alapvető fogalmakkal sem vagy tisztábban, minek blogozol?

A szavazók DÖNTÉSHOZÓI JOGÁT fogja csorbítani!

Vannak olyanok is -sajnos szép számmal, BAL ÉS JOBB oldalon egyaránt- akik, VAK HÍVŐK, akiknek teljesen mindegy, hogy szeretett nagyvezíre és kedvenc pártja mit mond, mit csinál, gondolkodás nélkül, NULLA információ birtokában is rá szavaz.
Ilyenről nem hallottál???

Másrészt vannak olyan szavazók is szép számmal -gondolom Te nem vagy az-, akik, alaposan megfontolva és végig gondolva, teljesebb információ birtokában a legutolsó pillanatban döntenek, mert a lehetségeshez képest akkor a legteljesebb a döntéshez szükséges információ.
Pl.: az utolsó pillanatban is kiderülhet valami az adott pártról, ami döntően befolyásolhatja a véleményét.

Nemcsak gyomorból szavazók vannak!!!

Az ilyen gondolkodás a szavazók, a magyarok nagyon nagy mértékű lebecsülése, ami nem idegen, a nemzetvesztő magyargyűlölő, hazaáruló pártoktól.

Ezért sem kapta fel a fejét a jobbik a félázsia származékok kijelentésre, ami a rendszerváltozás óta a legjobban sértette meg a magyarokat.

szoja122 2012.08.03. 05:21:19

@inreallife: Ha az alapvető fogalmakkal sem vagy tisztábban, minek blogozol?

A szavazók DÖNTÉSHOZÓI JOGÁT fogja csorbítani!

Vannak olyanok is -sajnos szép számmal, BAL ÉS JOBB oldalon egyaránt- akik, VAK HÍVŐK, akiknek teljesen mindegy, hogy szeretett nagyvezíre és kedvenc pártja mit mond, mit csinál, gondolkodás nélkül, NULLA információ birtokában is rá szavaz.
Ilyenről nem hallottál???

Másrészt vannak olyan szavazók is szép számmal -gondolom Te nem vagy az-, akik, alaposan megfontolva és végig gondolva, teljesebb információ birtokában a legutolsó pillanatban döntenek, mert a lehetségeshez képest akkor a legteljesebb a döntéshez szükséges információ.
Pl.: az utolsó pillanatban is kiderülhet valami az adott pártról, ami döntően befolyásolhatja a véleményét.

Nemcsak gyomorból szavazók vannak!!!

Az ilyen gondolkodás a szavazók, a magyarok nagyon nagy mértékű lebecsülése, ami nem idegen, a nemzetvesztő magyargyűlölő, hazaáruló pártoktól.

Ezért sem kapta fel a fejét a jobbik a félázsia származékok kijelentésre, ami a rendszerváltozás óta a legjobban sértette meg a magyarokat.

szoja122 2012.08.03. 05:29:24

@szoja122: kiegészítés a fenthez, ha valakinek nem volt világos:

Nemcsak gyomorból szavazók vannak!!!

Nemcsak tudatlan szavazók vannak!!!

szoja122 2012.08.03. 05:36:51

@szoja122: Most és elképzelhető, hogy a választásokkor is nagyon sok bizonytalan lesz -több millió ember- akik a választási kampány során nagyon közel a választáskor döntik el szavazatuk és nem szavazatuk sorsát.

Ezektől -millióktól- fosztjuk meg az alapvető demokratikus jogokat.

Mélyen felháborító és demokrácia ellenes cselekedet.

Mint írtam ilyet csak egy magyarokat mélyen megalázó, lebecsülő azaz magyargyűlölő akarhat.

szoja122 2012.08.03. 05:46:10

Ha tényleg azt akarjuk, hogy csak az "értelmes és tudatos" magyar szavazhasson akkor miért állunk meg félúton???

Vizsgáztassuk a lehetséges szavazókat jogból, közgazdaságtanból, államigazgatásból, szociológiából, külpolitikából, történelemből, egészségügyből, nyugdíjrendszerből, ideológiákból, filozófiából, pártprogramokból és csak a jeles eredményt elérők szavazhassanak!

Mint látható ha végig gondoljuk ezt a logikát, mélyen antidemokratikus hülyeségekhez, megvalósíthatatlan baromságokhoz jutunk el.

Ezen gondolkozzanak el azok, akik egy kicsit is komolyan gondolják és támogatják a választási jog csorbítását!

dbeata 2012.08.03. 06:34:42

Egyre szűkül a NER-be tartozók köre, polgártársaim, én ezt látom. Nem kellünk a Vezírnek, és ezt nem is titkolja...

Polgár vs. idióták kora, újratöltve.

Ha ezt bevezeti, és a Fidesz "nyer" a következő választáson, az a győzelem már nem lesz olyan szépen csillogó, mint a 2010-es, ezt azért ajánlom meggondolni, Viktorka.

"végső soron a politika logikája arra ösztönöz, hogy a politikus tegyen meg mindent, amit lehet és ami hasznot hoz számára"

Ezt hogy kell érteni? Ezek szerint eddig tévhitben éltem, amikor azt hittem, politikusnak lenni egyfajta szolgálat a hazáért, mely szolgálatért viszonzást kap.

jjulie 2012.08.03. 06:53:47

@bigapples:

nocsak orbániai, melyik jobboldali szociológia "középosztály" meghatározását használtad vajh?

pajtás,a te középosztálybélid e az a két diplomás 67 éves úr aki 40 évvel ezelőtt két budapesti tsz tulajdonú egyenként 200 nm alapterületű kocsmát vitt, majd jó időben elkommunizálta, és az egyikben volt nap hogy egy hektó pálinkát mért ki a pultos nő, akinek estére bedagadt a csuklója a féldecis mérőke forgatásától,, és aki eme tsz gyökeredzésből kivirágzottan aztán használtautókereskedéseket, tüzépeket, és kisboltokat is üzemeltetett a 90-es években? és tudsz e valamit, hogy arról, hogy a mennyit lehetett keresni a reggeli pálinkaárusítással a hátsó kijáratnál, amíg reggel 9-ig tilos volt alkoholt eladni? és tudod e milyen szigorú elszámolással ment egy ilyen budapesti tszkocsma?

ma az úrnak milliárdos ingatlanvagyona van, az androidos telefonján nézi éjszaka a horvát tengerparti házában, hogy a bekamerázott kocsmáiában lopnak e a pultos lányok, mi a helyzet a játék gépnél, illetve milyen a felhozatal az éjszakánként karaokes helyként működő egykori tsz kocsmáiban a belvárosban

orbániai barátom, mit gondolsz ez az ember mekkorát röhög a a te kádárvakarék kormányzód középosztálypolitikája hallatán?

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2012.08.03. 06:55:44

@szoja122:
Pedig ebben az országban véleményem szerint valahogy csorbítani kell a választási jogokat.
Pl.: Az aktív adófizetők szavazata érjen sokkal többet, mint egy évek óta nem dolgozó állampolgáré. Legalább érettségi bizonyítvánnyal rendelkezzen az, aki szavazni szeretne.

Sajnos nagyon sok könnyen befolyásolható ember van, akiknek elég annyi, hogy a választás előtt benyögik, hogy "nyugdíjemelés", "2 hét alatt rend lesz"... vagy tartanak nekik egy pacal-party-t a faluban. De persze örök sláger minden választási kampányban, hogy "velünk minden sokkal jobb lesz 4 év alatt"!

2010-ben vajon hányan gondolták, hogy a Fidesz majd sosem látott jólétet fog zúdítani erre a nyomorult félázsiai lakosságra pusztán 3,5 év alatt ?!?!? 2006 (Őszödi beszéd) óta nyilvánvaló, hogy az a párt esélyes megnyerni a választásokat, amelyik szebben hazudik és ügyesebben mocskolja be az ellenfeleit.

Folyt. köv...

szoja122 2012.08.03. 07:08:36

@csabapayne: NINCS olyan rendszer, ha csorbítjuk a választójogot, amely a "megfelelő" embereket engedi szavazni.

Aki ebben hisz az nem gondolta át alaposan, és még nagyon udvariasan fogalmazok.

Próbálj mondani ilyen számodra értelmes rendszert!

NEM tudsz, mert lehetetlen.

Kapásból meglehet cáfolni.

szoja122 2012.08.03. 07:13:00

@csabapayne: Rádásul a Fidesz majd a te óhajodnak megfelelően módisít? Nem hiszem.

Másrészt lehet hogy ez a módisítás -amit tervez- most jónak tűnik, de később rosszabb lehet a számára.

Kiszámíthatatlan.

Most az egyik tábor jogát csorbítja, holnap a másikét.

Ezért sincs értelme egy csomó ember szavazati jogát korlátozni.

László56 2012.08.03. 07:20:41

Szép jó reggelt Mindenkinek

Szabad-e szavazni ? Kérdezi az elemzőnk és láthatóan fel van kavarva. Jogosan ! Hiszen minden korlátozás a választásnál és szavazásnál, az emberi jogok korlátozása is. Minden korlátozás! És ezen van a hangsúly. Akkor meg mi értelme van a szavazótörvényeknek ? Hiszen törvények, korlátozást is jelentenek. Szükségesek, mert egy polgár szabadsága ott és akkor szűnik meg, amikor egy másik polgár szabadságát a viselkedésével veszélyezteti.

Ideális esetben nincs szükség a törvényekre, hiszen minden jó érzésű ember tudja, hogy mi is a teendője, kire szavazzon és miért. Nem véletlen, hogy jobb helyeken, - ahol a kommunista gondolkodást idejében kiirtották -, egy kézfogás emeli a megegyezést, törvényerőre. Csak éppen, nem mindenki jó érzésű, nem mindenki erkölcs- és törvénytisztelő. Azért szükséges a szabályozás is, mert nincs ideális eset. Visszaélések viszont vannak. Minálunk, ahol még mindig az MSZP kommunista erkölcstelensége uralkodik, még a normálisnál is sokkal nagyobb a visszaélések lehetősége.

A visszaélések lehetőségének megszüntetése !

Ezen van a hangsúly a kormányunknál. És, miképpen csináljuk ezt, a vita. A kormányon és kormánypártokon belül is. Bármit is csinálunk, valakinek az érdekeltségét veszélyezteti. Ugyanakkor látható volt az eddigi választásoknál, miképpen lesznek politikai pártoktól tömegek mozgatva egy párt érdekében, ha nem is törvénytelenül, de mindenképpen, erkölcstelenül. Ahol azonban az erkölcs hiányzik, ott a törvénynek kell érvényt szerezni a választások tisztaságához. Ehhez viszont kiindulópontok kellenek. De, milyen elvek mentén szerezzünk érvényt a választások tisztaságához ?

Választás és szavazás állampolgári jog és kötelesség. Ezért ennek a lehetőségnek a megteremtése az állam feladata. Ezért a kritérium csak az lehet.:

Az ország minden felnőtt állampolgárának, mindenhol és mindenkor !

De, saját elhatározásból és nem az államtól kötelezően előírva. Ennek kell az új választási törvény kiindulópontjának lennie.

Minden más csak maszatolás. Ehhez azonban egységes regisztráció szükséges. Nem csak egyes népcsoportoknak. De, csak a regisztrálás lehet kötelező, a választás vagy szavazás nem. Nem csak országon kívül vagy belül, hanem minden állampolgárnak ! Mert, nem a lakhelyed mutatja meg, hogy az ország polgára vagy e, vagy sem. Ezért a polgárok egyenlőségének megteremtése az abszolúte minimum egy választási törvénynél. Ez különösen fontos egy olyan nemzetnek, amelynek az országát idegen hatalmak szétdarabolták. Mert egy ilyen országnál, a nemzet állampolgárainak kell választania vagy szavaznia és nem csak az országon belül élőknek.

A mai technika mellett már nem probléma az internetes választás és szavazás. Levélben is lehet ugyanezt. Az identifikálást a bankok már rég megoldották. Távolságok és országok nem jelenthetnek szerepet egy választásnál vagy szavazásnál, mert vannak követségeink és konzulátusaink is. Regisztráció nélkül ez azonban visszaélésekre ad lehetőséget. Ezért a regisztráció és identifikálás elengedhetetlen. Országon belül és országon kívül. Minden egyes állampolgárnak, lakhelyétől, hit, származásától és iskolai végzettségétől függetlenül.

Nem az államnak kell megmondani azt sem, hogy melyik körzethez fogsz tartozni. A polgárnak kell megmondani a regisztrációnál, mégpedig a lakhelyétől függetlenül, hogy melyik körzethez akar tartozni. És mindezen csak a naptári év első hónapjában szabad változtatni. Elsősorban a regisztrációnál ! Ezért a regisztrációnál, az egyéntől, a választási vagy szavazási körzet kiválasztása is elengedhetetlen. De ezt a polgárnak kell eldöntenie, kiválasztania és nem az államnak. A lakhely szerint, hivatalból, csak akkor lehet a választási körzetet odaítélni, ha a polgárnak más kifejezett kívánsága nincs. Ki a naptári év első hónapjában nem változtat, annak a státusza marad az előző év szerint.

Ezek a kiindulópontok és elvek, amit kormányunknak figyelembe kell vennie. És nem maszatolni, vagy a végkimerülésig variálni. A polgáraink egyenlősége az alap és ugyanazok érdeke hogy a választási visszaélések megszűnjenek, megszünhessenek. Ezért a választási körzet szabad kiválasztása a polgártól elengedhetetlen követelmény. Kívánnánk, hogy kormányunk mindezt figyelembe vegye és evvel a választási törvényeket is leegyszerűsítve az országunk állampolgárainak lehetőséget adna a szabad és felelősségteljes választás- és szavazásokhoz. Ez ugyan a kormányunk célja, de az egyszerűsítésén és főleg az elismertetésén még dolgoznia kell. Kívánjuk a saját és polgáraink, valamint nemzetünk érdekében, hogy sikerüljön.

szoja122 2012.08.03. 07:24:01

@csabapayne: Akkor most minden párt amikor hatalomra kerül írjon egy neki megfelelő választási törvényt?

Nem elég, hogy az alkotmányt is teljesen és egyoldalúan átírták, a gazdaságpolitikát olyanra cserélték ami sehol sincs a világon, és sorolhatnám, sorolhatnám, sorolhatnám...

Akkor minden ciklusban mindent kezdjünk elölről??

Csak abból indulhatunk ki, amit már más demokratikus országok kipróbáltak.
Nem vagyunk náluk okosabbak, bizonyítja ezt a történelmünk is...

Meg kell egyezni mindenre vonatkozóan egy nemzeti minimumban, amivel a demokratikus pártok egyetértenek, mert másként soha sem fogunk kijutni a válságból!

jjulie 2012.08.03. 07:24:31

@szoja122:

ez a feliratkozósdi csak az npluszegyedik felhasználása az orbánreceptnek: mondj valamit ami csak a tömegek számára emészthetetlen hosszűságú szöveggel annullálható, viszont a törzsbirkák kéjesen veszik tudomásul, hogy a kádárvakarék vezérkormányos, megint jól megidegesítette az orbánelleneseket

miközben a közgéporbániai valóság csendben pereg tovább, tovább, tovább

2llkedő 2012.08.03. 07:30:14

@László56: A lakcímnyilvántartásnál jobb regisztráció nincs.

szoja122 2012.08.03. 07:32:41

@László56: "Választás és szavazás állampolgári jog és kötelesség. Ezért ennek a lehetőségnek a megteremtése az állam feladata. Ezért a kritérium csak az lehet.:

Az ország minden felnőtt állampolgárának, mindenhol és mindenkor !

De, saját elhatározásból és nem az államtól kötelezően előírva. Ennek kell az új választási törvény kiindulópontjának lennie.

Minden más csak maszatolás."

Ebből hogyan lehet ilyen következtetésre jutni????!!!???

Az ellenkezőjét bizonyítod! Maszatolsz!!!

Nálunk van teljes szavazói nyilvántartás ezért minden további adminisztráció FÖLÖSLEGES ÉS CSORBÍTJA AZ ÁLTALÁNOS ÉS TELJES SZAVAZATI JOGOT!

Amiről te írsz az a kommunisták és a fasiszták, azaz a diktatúrák sajátja.

Próbáld már meghaladni a kommunista, bolsevik gondolkodásmódodat!

Olvasd el az előbbi hozzászólásaimat, hogy miért NEM SZABAD KORLÁTOZNI a szavazati jogot...

Khal Drogo 2012.08.03. 07:40:12

@Blogger Géza: Konzervatív filozófus szerint jó a gazdaságpolitika. Nyilvánvaló hogy meg tudja ítélni. Hiszen filozófus.

aszekelyek 2012.08.03. 07:41:07

Kedves Gábor! OLvasgatom újra ezt a posztodat. az a megjegyzésem, hogy a vidéki idősek is pontosan ott tartanak ma is, mintha két fordulós 89 óta érvényes választáson vehetnének részt. Akkor is két út volt, ma is. Jók ezek a jellemzők a felelős,... amit a"mieink"-ről írtál, teccik. Implicite a nem jobbközép szavazók nem ezekkel a jellemzőkkel vannak felruházva. nem is nagyon akartam felelőssé tenni őket azért, hogy bedőltek az ámításnak, ami nem egyszer baloldalinak mondott kampányban rájuk zúdult. Mára azért kinőhetett volna némi felnött és érett gondolkodás náluk arról, hogy akik őket nem egyszer átverték, nem biztos, hogy olyan remek emberek, hogy mindeképpen ők szórják majd tovább a pénzt. Amit a nagy adót befizetők,,.értsd profresszív adózás" majd kénytelenek lesznek adni nekik. Amiből majd jut az ennyire pitiáner gondolkodásúaknak is egy kevés. mert sok nem fog... és az sokba lesz de nagyon , később. Saját és Magyarország pénzügyi érdekeiket felismerni nem képek lehet , hogy nem annyira nagy baj , ha távol maradnak a választástól ezen túl. Azok számára, akik eleve nem rájuk akarták építeni a választási eredményüket..., erre is láthattunk szomorú példát. A többség ne kelljen megigya kevéssé pallérozott elméjük és jellemük eredményét. Megint és megint.

Leírtad te is, hogy a 89-ben alkotott váLAsztási törvényt is politikusok alkották, érdekeik szerint. Olyanok ültek ott, mint a szadesztől pető és kósáné kovács magda az mszmp-ből... Ha így tenném fel a kérdést , hogy akarjuk-e , hogy az akkori helyzet és az akkori érdekekt érvényesítő politikusok továbbra is és csak ők, érvényesíthessék az érdekeiket,... akiket úgy elzavart már a többség, hogy füstölt, , akkor van is miről beszélgetni érdemben. Niztos, hogy MAgyarországnak a fodor gabika védelmezte , rendszerváltás kori politikus erős emberek által összedobott választási törvény és körzethatárok és részletek az örökké jók?

Nem is kérdezősködtek, még ennyire sem róla, hanem a fejünk felett szépen eldöntötték.
P.s. Senki ne jöjjön Antallal, köszönöm. Tudjuk, hogy zúzták szét az mdf-et. Is.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2012.08.03. 07:43:42

@szoja122:

Akkor folyt. köv...

Oké... akkor nosza vigyük le a szavazópolgárok korhatárát 12 éves korra. De mint írtam több értelme lenne, a dolgozó adófizetők súlyozott szavazatának. Hisz a kormány főként tőlük várja az adóbevételeket. A jelenlegi korlátok nélküli rendszernek pont az a legnagyobb hátulütője, hogy a kampányidőszakban gyorsan és nagy létszámban lehet mozgósítani olyan embereket, akik szépen tálalt hülyeségekkel, demagógiával és hazugságokkal könnyen befolyásolhatóak.

Pl.: elég azt hangoztatni, hogy "cigánybűnözés", vagy annyit benyögni, hogy több támogatás, nyugdíj, segély, adócsökkentés meg örök élet és ingyen sör :)

És sokan ezt anélkül elhiszik, hogy egy kicsit is ránéznének az ígérgető politikus körmére. Remélem mindenki emlékszik még erre az aranyos kis MDF kampányra:
www.youtube.com/watch?v=yTZzgqzSyj0

Ez kis videó azért olyan "vicces", mert látszik rajtuk, hogy felkészületlenül beszélnek, de ami leginkább szembetűnő, hogy MEGGYŐZŐDÉS nélkül beszélnek arról, hogy minket akarnak képviselni. A többi politikai pártban is ugyanilyen retardált arcok ülnek, csak ott odafigyelnek arra, hogy eladhatóvá varázsolják őket. És szinte ugyanezt a szöveget nyomják, csak sok gyakorlás van benne, hogy hitelesnek tűnjön. Aztán a birkacsorda benyeli és a képviselő pedig bent csinálja a semmit a parlamentben, de néha azért szavaz egyet, de csak úgy ahogy a pártérdek megkívánja.

Összefoglalva: A jelenlegi választási rendszer és főleg a kampány az agyatlan birkákra épít.

cellimega 2012.08.03. 07:46:14

Szerintem nem megalapozott az az állítás, hogy a feliratkozás egyértelműen a Fidesznek kedvez.
A legaktívabbak - és feltételezhetően majd a legnagyobb arányban feliratkozók - a budapestiek, akik hagyományosan inkább balra szavaznak.

Ugyanez a hatás a területi listák megszüntetésénél is a baloldalnak kedvez egyébként: a nagyobb aktivitás miatt Bp felülreprezentált lesz az országos listán.

De egyes baloldaliakban akkora a gyűlölet a Fidesszel szemben, hogy a fenti, pofonegyszerű összefüggéseket sem képesek átlátni.

Khal Drogo 2012.08.03. 07:47:44

@bigapples: A Bajnai-kormány ennek kiküszöbölésére tette azt az intézkedést, hogy jónéhány válallkozói kört arra kötelezett, hogy a minimálbér duplája alapján fizessen vagy különben adóvizsgálatot kap.
A vállalkozók 90% felett befizették a dupla járulékokat, mert volt miből. Aztán jött Orbán és hát ezt eltörölte.
De lett volna más módszer is ennek a kiküszöbölésére.
Egyébként adójóváírás nem csak a minimálbérig járt, te is tudod hogy az átlagbérig igénybe lehetett venni kifutó rendszerben.

Az a baj a kommentet másik részével hogy adóemelésben gondolkodsz. Kiadáscsökkentés is van a világon.

aszekelyek 2012.08.03. 07:53:38

@jjulie: szia zsüli, te vén fütty,! szép kis kövér anális fixációd erősen kilátszik , gombolkozz be!... na és a szaglik is... :) reggeliznék...

aszekelyek 2012.08.03. 08:01:36

@menőmano: Állatira kajabálnak érte. Vissza a progresszív adózást! ezt kajabálják... nem hallottad esetleg? Fizessenek többet a középosztályban! mert fekjebb se így, se úgy nem fizetnek ám.... sőt, kevesebbet, mint egy átlag állami tisztviselő. Van akinek az iráfét a randa képére, hogy semmit. Nagy a család és náluk ezserint a jólét is...., ha azt a tömérdek pénzt felélik... ami ugye kevéséé hihetááá. Mondták a kampányban, hogy milyen adót csökkentenek egyszer és nagyarányúan? Nem. Okosan. Elég, ha a szocik most kajabélnak érte, hogy az általuk fosztogatott középosztányt ma nem fosztogatják. a szoci milliárdodok persze így sem fektetik be a náluk maradó pénzt. Hazai iparba, munkahelyek teremtésébe. CSupa hazafizásból persze.. Kajabálnak inkább arról, hogy a gazdagokat támogatja a FIDESZ. A kádárvakarékok meg kántálják utánuk... -hogy zsülikém jelzőét használjam...

Lassan mondom , hogy odaát is megértsd. ez egyszeri és nagy arányú adócsökkentés volt. bezony.
Milyet gondoltál inkább? mert ígérni nem ígértek olyat, amit te gondoltál...

aszekelyek 2012.08.03. 08:06:10

@bioLarzen: ez kuncze idézet, hazudóskám... nem simicska...nekik érdekük, hogy a hüjjék is szavazzanak rájuk... , pénzért.

aszekelyek 2012.08.03. 08:13:08

@bioLarzen: itt van neked magyarázat, jó étvágyat hozzá! Az a szabadságjog, hogy valaki hüjje, odáig terjed csak, míg az eszesebbek jogait nem veszélyezteti, sérti, durván. No most az már megtörtént, hogy összeterelték a valgákat és megszavaztatták őket, hogy kifosszák és eladósíítsák általuk az eszesebbeket. Ez alkotmányos jog lenne , hogy ez tehesse bárki ? Akkor ne választásnak nevezzűk , hanem elég hüjje összegyüjtésének a hatalom birtoklásához. Így van kibontva a teljes igazsága a 2006-os választásnak. Következmények soha? Ezek után se történjen semmi? érvényesíteni akarom a nem hüjjék jogait is. Vagy nem? Az nem annyira alkotmányos jog?

aszekelyek 2012.08.03. 08:26:04

@Khal Drogo: ezt a gyurcsány kormány-szadesszel akarta bevezetni és sztem még nem bajnai volt a gazd miniszter. hanem kókadt. bele is buktak , én úgy tudom. Ha nem, és igaz lenne az, hogy a minimálbér duplája után fizettek 90% ? , , Akkor az óriási adóbevételt generált. Hova tűnt akkor az? van erről valami adat, amit komolyan is lehet venni, vagy csak mondtál valamit? Magyar kisvállalkozások, több száz kitelepült akkoriban a szlovákokhoz, mert ott sokkal kedvezőbbek voltak az adózási feltételek.... lehet, hogy az vitte el a pénzt.... akkor nagyon eredményes volt ez a baromság is. Gratulálunk ferikééknek ezért is. Csak a Magyarországon tevékenykedő és adózó vállalkozókat nyomorították vele. Akkor jövedelemadót is duplát kellett fizetni:) Brávó feri! Csinájjuk meg, gyerünk feriii! nem véletlenül bukott meg ez a pojáca és bűntársai. Mintha egy kormánynak éppen az lenne a dolga, hogy segítse a hazai vállalkozásokat jó és kibírható elvonással... nem gondolod? Ja, igen, hát egyesek csak azt várnák el, hogy a külhoniakat támogassa a kormány, a hazai az küszködjön... vagy dögöljön bele. No és a fűnyíró , az szép volt... , ebben az esetben is. A piacunk átadása a védelme helyett.

márta)) 2012.08.03. 08:26:49

Egy elnökségi tag az [origo]-nak például azt mondta, lát esélyt rá, hogy a korábban az MSZP által javasolt kötelező szavazás felé mozduljon el a testület.
Ez szerinte azért is szerencsés, mert így a szocialisták javaslatát megfogadva többpártivá tehetik a módosítást, és nem járnak úgy, mint az alaptörvénnyel, amely számos bírálatot kapott, amiért csak a kormánypártok álláspontját tükrözte. "

"kötelező") Előre a múltba. hm??
Egyébként zseniális gondolat, mindkét politikai erő részéről...........

Blogger Géza 2012.08.03. 08:33:15

@inreallife: Az nem úgy van, hogy válság alatt emelik fel a kamatot, pont hogy gazdasági válság alatt szokták (mint pl most az EKB) nagyon alacsonyra levinni, hogy élénkítsék ezzel is a gazdaságot.

Nem kellett volna felemelni a kamatot, ha a kormány nem kezd el hatalmas költségvetési hiányokat produkálni, és emiatt nem kezd el beremegni a forint és nem kerül emiatt veszélybe az inflációs cél. Ne feledjük, akkor még gyors EUR-csatlakozásban bíztunk, amihez feltétel a stabil és alacsony infláció. Amúgy nem a jegybank feladata a költségvetési hány finanszírozása, tehát az államdósságra fizetett kamatnak közvetlenül semmi közre a jegybanki alapkamathoz, az inkább a gazdaságban forgó pénz mennyiségét szabályozza.

Egyébként 12,5%os alapkamat csak pár hónapig volt érvényben.

Mindez Járai szavaival:

"A 11 százalékos jegybanki alapkamat valóban magas, de az EU 25 tagállama közül jelenleg Magyarországon a legmagasabb az infláció - mondta Járai Zsigmond a Parlamentben. A jegybankelnök közölte: a magas alapkamat tükrözi a piaci bizonytalanságot, csökkentéséhez az államháztartás stabilitására és hiány mérséklésére van szükség"

www.origo.hu/gazdasag/hirek/20040921jarai.html

menőmano 2012.08.03. 08:33:19

@aszekelyek:

Mi?van? Hol írtam, hogy bármit is vártam.
Lassan írom) pontosan azok, az a társadalmi csoport várta az adócsökkentést, akik hittek az ígérgetéseknek, s Ők azok (többségében igen) kiket most távol szeretnek tartani a kormány a szavazástól.
Hogy értse) az elbizonytalanodottak.

Fogja vissza magát, ha kérhetem.

kádárvakarékok " A nénikéjével szórakozzon, no meg a mindenkori kommentelő társával a jjulikájával.
Maguk ketten fantasztikus páros.
Remélem világos, és érthető.

brabant89 2012.08.03. 08:36:02

@kovi1970: Én a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokról beszéltem, azaz a 2010-es könnyített honosítást engedélyező törvény alapján a magyar állampolgárságot a meglevő külföldi állampolgárságuk mellé felvevőkről. Nekik nincs lakcímkártyájuk, nincsenek nyilvántartva, ők a jelenlegi rendszerben elérhetetlenek.
A kormánypártok viszont megígérték, hogy ők nem lehetnek másodrendű állampolgárok. Ehhez őket fel kell venni a választói névsorba. Ehhez kell az előzetes regisztráció (a lebonyolításhoz pedig a levélben szavazás).
Én tehát úgy látom, hogy a regisztrációra emiatt van szükség, a rendszer egységessége miatt pedig ez a Magyarországon lakó magyar állampolgárokra is vonatkozni fog.

aszekelyek 2012.08.03. 08:36:08

@menőmano: a tét az ország jövője. A fiataloké. A saját jövőjükről miért ne szavazhatnának, ha két hónap mólva is töltik be a 18-at? Vagy négy... mert nem május előtt születtek... , sőt január előtt a választási évben... :) tessék kicsit számolni. Ha ez esetben nem kizárólag a nyugdíjasok dönthetnének a fiatalabbak sorsáról , az nagy baj lenne? azt azért lássuk be, egészen más szempontjaik vannak... :) elllszenvedniük is a fiataloknak kell, ha esetleg nem teljesen látják át az idősebbek már, koruknál fogva és hozott 40 évvel, a mai kor kihívásait és a helyes utat a jövőre nétvést. Tudod, szoktunk erről beszélni, hogy a sémák nem változnak élethossziglan. No most, ha valaki 50-es években volt naiv és sémát akkor kapott, az nem kéne, hogy a jövőt is meghatározza a mai 17!-osoknak.... Csak mert ők már elmúltak 17 de kb négyszer.... és falra másznak esetleg attól, hogy igen isős öreg szüléjüknek hiába magyarázzák, hogy ők milyen jövőt képzelnek el maguknak és kivel.

Ez olyan , mint amikor a gyerek korú királylányokat elígérik a sokkal öregebb trónörökös hercegnek , sok évvel előtte és nincs apelláta.

menőmano 2012.08.03. 08:38:12

@aszekelyek:
Fejezze már be. Szórakozzon mással.
Ennyi.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2012.08.03. 08:42:29

@szoja122:

Ebben mostani feliratkozósdiban is az a baj, hogy egy éppen a kormányzó párt találta ki. És ilyet egyáltalán nem pártoknak kellene megalkotni, hanem olyan független civil szervezeteknek, amik jelenleg nem léteznek (sőt talán jó sokáig nem is fognak).

Valóban kell egy olyan "nemzeti minimum", ami nem elsősorban a pártoknak, hanem hosszú távon az államnak kedvez. De eleve hátrány, hogy a pártok csak 4 éves távlatokban gondolkodnak. Így pedig a komolyabb problémák, (közbiztonság, korrupció, morális válság) nem fognak megoldódni.

Ezért az is lehetne alternatíva, hogy feltétlenül nem kell korlátozni a választójogot, de a ciklusokat ki kellene tolni 8-10 évre. Így azért komolyabb tétje lenne és talán az ostobábbakat sem lehet megvesztegetni egy bogrács-party-val.

aszekelyek 2012.08.03. 08:44:10

@Bikfenc: Miért , sokkal többet kéne költeni erre? Miért? Persze tudom a választ.... . mert értek hozzá kicsit. Jézus, kicsit tisztul ez? Egek ura! Nem lesz nagy kampánytorta ?
Nyilvános lesz az a lista nyugodj meg de csak annyi anyagot küldhetnek, amennyit igényelnek a választani akaróknak az induló pértok... Egyre jobban tetszik ez nekem. ... :) Azt összevethetik és dönthetnek... széééép.... Ilyen anyagi helyzetben... ez a jó megoldás.

A végén kiderül, hogy ki lehet hozni annyiból , amennyit előír a törvény a kampányra költhető pénz összegét illetően.....) GYönyörűűűű! Most kéjesen vigyorgok...

aszekelyek 2012.08.03. 08:52:03

@menőmano: kérdetgeti, hol van az egyszeri, nagyarányú adócsökkentés, a kampányszöveget idézve. megírtam magának kedves. Válaszoltam az ön által feltett kérdésre.

Az egészen más ügy, hogy mások, milyen illúziókat kergettek és gondoltak bele abba... , hogy egyszeri, nagyarányú adócsökkentés. Semmi nem bizonyítja, hogy a két halmas, amit egynek minősít, az lenne. estleg vannak átdefések. Az illúziók kergetői között. Akik mondjuk azért nem szavaznak, mert a FIDESZ sem az ő zsebükbe tette a sok pénzt , különösebb teljesítmény nélkül. Mindig vannak olyanok is, akik ettől kedvüket vesztik. Őket a saját maguk rövidlátása tartja távol a választástól , nem pedig a FIDESZ.

Khal Drogo 2012.08.03. 08:59:03

@aszekelyek: Most az egyéni vállalkozók a minimálbér 125%-a után fizetnek, úgy hogy nincs adójóváírás. Feltehetőleg így többet kell fizetniük mint amikor volt adójóváírás és a 200% után kellett megfizetni az adót.
Ha gondolod számold ki.
Ja és Vitya felemelte a nyugdíjjárulékot és az eü járulékot.
Az egyéni vállakozóknak is. Szóval ennyit az adócsökkentésről.

aszekelyek 2012.08.03. 08:59:50

@Blogger Géza: már aki bízott benne.., a gyors és kíméletlen csatlakozásban... hálisten az nem történt meg..

aszekelyek 2012.08.03. 09:05:37

@nyünyüge: Gondolod , hogy ez rossz lesz ? Az , hogy betartatnak egy törvényt , amit sosem tartottak be? :) A választási törvény olyan pontjáról van szó , amit nem vettek komolyan de sosem.... Azt, aki támogatja , hogy ne tartsák be , nem kifejezetten törvénytisztelő.

rettenetesen sok pénz ment ide, oda, adózatlanul. Mindenki tudja. A gazdaságban erőfölényt szerzettek megvették maguknak . kKicsit sem volt tiszta ez a része a bálasztásoknak. ez is most "tovarisi konyecre " lesz véve... Ez nekem tetszik. Ott a plakát fent a képen , Kubatov feje felett... Mindig nagyon jó képeket rak be Gábor...

szoja122 2012.08.03. 09:11:46

@csabapayne: Látom SEMMIT sem értettél abból amit írtam.

Ez a filozófia egyenes kiindulópontja a rasszizmusnak. Az emberek tulajdonság alapján történő szelektálásának, első, másod, harmadosztályú és osztályon aluli állampolgárok besorolásának.

MINDEN ember egyenlő és egyenértékű. Így jogaik is egyformák.

Senki sem rendelkezhet isteni hatalommal, hogy megmondja melyik ember a jó, melyik nem.

Ha tényleg csak a "barmok, birkák" kiszűrése a cél, akkor miért nem javaslod a vizsga -mint fentebb írtam- bevezetését? Mert kiderülne, hogy megbuknál, hisz 180 IQ-val rendelkezők sokkal okosabbak nálad.

Hol a határ, ki mondja meg hogy ki szavazhat és milyen konkrét intézkedéssel lehetne ezt megvalósítani???

Írtam, de nézted és nem olvastad, ha olvastad nem értetted, a Fidesz NEM A TE elképzelésed alapján akarja és fogja megvalósítani a szavazati jog korlátozásait.

Azok a birkák, akik 22 éve elhiszik egy párt hülyeségét, függetlenül attól, hogy éppen mit mond és csinál, SEMMIVEL sem különbek az utolsó pillanatban a demagóg és populista szövegeknek bődülőktől.

Vagy a feltétlen hívők a Te szempontodból értékesebbek, megbízhatóbb a véleményük a spontán hirtelen felindulásból az utolsó pillanatban döntőktől???

És akkor még nem említettem, hogy ezek miatt miért büntessük azokat, akik azért várnak az utolsó pillanatig, mert megfontolva, alaposan mérlegelve az érvek és ellenérvek súlyát, döntenek...

Bikfenc 2012.08.03. 09:13:53

@aszekelyek:
"Nyilvános lesz az a lista nyugodj meg de csak annyi anyagot küldhetnek, amennyit igényelnek a választani akaróknak az induló pértok..."
Jóságos Kubatov!!!
Komolyan gondolod, hogy minden a választásban résztvevő párt megkapja az e-mail cím listát saját felhasználásra?
Nagyra tartom a hitedet!