Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2012
sze 22
00:23

Ellenzéki összefogás nélkül aláírták a halálos ítéletüket – idéztem már egy január végi bejegyzésben is a köztévé műsorvezetőjének sommás véleményét, amelyet az LMP akkor megválasztott frakcióvezetőjének mondott.  A magabiztos verdikt számtalan formában ma is naponta elhangzik, ám úgy tűnik, mintha egyre kevésbé érdekelné azokat, akik nem a szocialisták köpönyege alatt érzik a legjobban magukat.

 471szexi.jpg

A nyomás (az egységes fellépés érdekében) persze ma is óriási a Fidesztől balra álló oldalon (a „demokratikus ellenzék” szóösszetétel használatától pontosan ugyanazért tartózkodom, amiért azt sem írtam még le idézőjelek nélkül, hogy „nemzeti oldal” – mindkettő ugyanazt a politikai célt szolgálja: furkósbotként üzemel), sőt, feltehetően ez csak gyenge előjátékának tűnik majd annak, amit a választáshoz közeledve tapasztalunk.  Ennek ellenére az, amit eddig magam is elég valószínűnek gondoltam – hogy végül ezek a politikai erők valamilyen formában megállapodnak a közös indulásban -, kétségtelenül kevésbé látszik ma elképzelhetőnek (ami nem jelenti azt, hogy elképzelhetetlen), mint hónapokkal ezelőtt.

Világos, hogy a választási együttműködés mögötti legfontosabb (általában egyetlen) érv az új választási rendszer. Tény: a korábbiaknál is többségivé tett eljárás bünteti azokat, akik azonos oldalon állva külön indítanak jelölteket. Az egyfordulós választás arra ösztönzi (kényszeríti) a pártokat, hogy már a választás előtt (választási) koalícióra lépjenek: ha ezt nem teszik meg, azt kockáztatják, hogy nem lesz lehetőségük a választás után (kormányzati) koalíció kötésére. A mostani helyzetre lefordítva: ha azok, akik egyetértenek a kormányváltás fontosságában, közösen indulnak, lényegesen nagyobb esélyük van a közös cél elérésére.

A politika persze nem matematika: hiába tűnik úgy, hogy iksz egyenlő egy, vannak azért itt más szempontok is. Egyrészt lehet irracionálisan viselkedni: azért, mert valami nyilvánvaló, még nem jelenti azt, hogy a szereplők így is értékelik. Másrészt a kockás papír sem mutat meg mindent: az, ami ott egyszerű összeadásnak látszik, lehet, hogy a valóságban – amikor a választók döntenek – nem, vagy nem úgy működik, ilyenkor az összeadás vége akár kivonásnak is tűnhet. Az első esetben azt kellene mondanunk, hogy a Fidesztől balra álló táborban a szereplők a politikai érdekeik ellenére utasítják el a közös fellépést, a második esetben pedig azzal kellene magyaráznunk az együttműködés elmaradását, hogy az választói szinten nem megvalósítható. Szerintem  azonban itt – bár biztos vannak irracionális szereplők és tényleg nem lenne automatikus a jelenlegi támogatottsági adatok összeadása – másról van szó.

A problémák okát egyre inkább a kiinduló képlet egyik lényegi elemében látom. Abban, hogy akiket ma a Fidesztől balra állóknak tekintünk, valójában azonos oldalon állnak-e. Korábban azt gondoltam, hogy ezek az ellentétek nem mennek túl az SZDSZ-től megszokott imázsépítő célú konfliktusokon, de valójában politikai és kulturális értelemben (mindkettő fontos!) egy táborról beszélünk. Érdemes megjegyezni, hogy a magát liberálisnak nevező párt vezetői utólag bizonyítottak is: kevés kivételtől eltekintve ma szinte mindannyian alapvetően az MSZP-től (esetleg a DK-tól) várják a Fidesz-kormány bukását.  De vajon ugyanez a helyzet azok esetében, akikkel ma kellene megállapodnia a szocialista pártnak? Schiffer András, Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Juhász Péter hasonló módon gondolkoznak jobbról és balról, Fideszről és MSZP-ről, mint Kuncze Gábor, Magyar Bálint és Pető Iván? A válasz csak látszatra könnyű. Egyrészt az SZDSZ-ben is komoly belső viták voltak a szocialistákhoz való viszonyról, és kétségtelenül akadtak olyanok, akiknek fontosabb volt a liberális identitás, mint a Fidesz-ellenesség (=MSZP-pártiság). Végső soron azonban az SZDSZ története arról szólt, hogy minden kritikus pillanatban (a koalícióban maradástól kezdve a D209-en át az őszödi beszédig) az „azonos oldal” győzedelmeskedett a „önálló értékítélet” felett.  Kétségtelen, hogy a második Orbán-kormány működésére adott válaszok a Fidesztől balra ma is hasonlóak, gyakran azonosak. Nem egyszerű eldönteni, hogy a stílusbeli különbségek, a viselkedésbeli eltérések pusztán a megkülönböztetésre irányuló taktika részei, vagy van valódi alapjuk. Ahogy az sem világos, hogy ez a tábor csak ügyesebb, kitartóbb tárgyaló, mint az SZDSZ volt, és csak az árat próbálja emelni, vagy valóban nem az egyetlen célja-stratégiája a szocialistákkal való együttműködés.

Ismétlem: korábban magabiztosabban mondtam volna, hogy előbb-utóbb úgyis megállapodnak, ma azonban vannak arra utaló jelek, hogy az a szakadék, ami elválasztja egymástól az MSZP-t és az új, a Fidesztől balra álló erőket, az mélyebb, mint az, amely az amúgy antikommunistának induló SZDSZ (vezetői) és az MSZP között volt. Lehetnek ennek generációs okai, lehet, hogy mindössze az MSZP megváltozott társadalmi megítélése az ok, de kétségtelen: hasonló helyzetben az SZDSZ már régen felismerte volna a Gerbeaud-liberalizmus történelmi küldetését. Az, hogy az LMP és csatolt részei még nem tartanak itt, mindenképpen figyelemre méltó és értelmezésre szoruló.

Ahhoz, hogy így is maradjon, szerintem két dolog kell. Egyrészt az, hogy a döntéshozók megfontolásait – miként ez az SZDSZ-ben megtörtént - ne uralja el a Fidesz-fóbia, hogy ne csak Orbán Viktor számítson, hogy ne írjon felül minden megfontolást a velük, vele kapcsolatos félelem, elutasítás. Másrészt pedig egy olyan támogatói bázis, amely elfogadja, megérti az önállóság, a különállás fontosságát, sőt, el is várja, hogy ne nőjön össze az, ami nem tartozik össze. Ebből a szempontból nem túl biztató az LMP számára az Ipsos adatsora: június óta hatról két százalékra estek vissza. Ha a párt nem tud fordítani ezen a trenden, a sikertelenségtől való félelem a választási rendszerből fakadó kényszerrel és a baloldali véleményformálók nyomásával együtt akár a mostani szándékok ellenére is SZDSZ kettőt csinálhatnak az LMP-ből.

Hogy két oldal lesz, ahogy az MSZP stratégiája szeretné, vagy akár több is, az persze nem mond még semmit a választási esélyekről. Én ma sem vagyok meggyőzve arról, hogy az a 25 százalék és az egy súlycsoport olyan könnyen elérhető lenne, de az kétségtelen, hogy a magyar pártrendszer jövője szempontjából valóban fontos lehet, hogy megpróbálják, vagy előbb-utóbb egy  ponton veszni hagyják.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr444795180

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Butaság, erkölcstelenség, cinizmus 2012.09.24. 19:56:55

Ha három szóban kellene összefoglalni, hogy 2010-ben miért büntették a választópolgárok példátlan mértékben az MSZP-t és az SZDSZ-t akkor ez a három szó lenne az. És pontosan ugyanez lesz a Fidesz veszte is.                                             ...

Trackback: Nem nő össze? 2012.09.22. 16:27:01

Vannak arra utaló jelek, hogy az a szakadék, ami elválasztja egymástól az MSZP-t és az új, a Fidesztől balra álló erőket, az mélyebb, mint az, amely az SZDSZ (vezetői) és az MSZP között volt.

Trackback: Ki szavaz még ezek után a Fideszre? 2012.09.22. 14:57:18

Elég rossz volt a kormány elmúlt kéthetes mérlege, a baltás gyilkos, Orbán IMF-listája és a Varga István-féle női szerepfelfogás borzolta a kedélyeket. Mindhárom ügy elviekben alkalmas volt arra, hogy a Fidesz korábbi támogatóit is elgondolkodtassa a h...

Trackback: Kérdőív agyatlan, gombnyomogató parlamenti droidoknak 2012.09.22. 12:14:30

“Nem tudom megítélni a kérdést, én csak megszavaztam” – ez az egyik ismétlődő, lehetséges válasz a honatyáknak kiküldött, 8 kérdésből álló ellen-konzultációs kérdőíven. A kérdőívet a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete készítette. Gyilk...

Trackback: Túl lehet-e harsogni az agresszív, rosszindulatú fideszes kommunikációt? 2012.09.22. 12:12:57

Lehet próbálni, de nem érdemes ezzel tölteni az időt. Megkerülni egyszerűbb. Észrevetted már, hogy pár napja a Fidesz az első vonalba tolta a jobboldali bloggereket, hogy össztűz alá vegyék az MSZP kommunikációját, hogy a “leleplezéseket”, ...

Trackback: A magyar Olajfa vége? 2012.09.22. 09:23:32

Nem mintha lett volna, de az elmúlt napok fejleményei eldönteni látszanak: nem lesz klasszikus értelemben vett össz-baloldali összefogás Orbán ellen. Az MSZP nyilvánosságra került stratégiai számvetése eleve a Fidesz-MSZP kétosztatú politika fenntartás...

Trackback: A magyar Olajfa vége? 2012.09.22. 09:23:28

Nem mintha lett volna, de az elmúlt napok fejleményei eldönteni látszanak: nem lesz klasszikus értelemben vett össz-baloldali összefogás Orbán ellen. Az MSZP nyilvánosságra került stratégiai számvetése eleve a Fidesz-MSZP kétosztatú politika fenntartás...

Trackback: re: Török Gábor és Karácsony Gergely (halálos) ítélete „az ellenzékről” 2012.09.22. 02:21:37

Töröknek először is fogalma nincs arról, mi az az ellenzék, nem gondolja komolyan ugyanis, hogy a Jobbik és az LMP vagy a DK majd összefognak (az ellenzéken mindig az MSZP-t és a kisebb baloldali pártokat értik, amiket az MSZP-nek, mint valami várúrnak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2012.09.27. 19:39:25

@Khal Drogo:

" Mert nincs olyan ellenzéki erő aki ezt megszervezze. "

Bocsika, 2 év múlva választások. Mikor akarja magát felépíteni 1 ellenzéki erő?

Mire akarnak ugrani? Nem 1 általános elégedetlenségre?

Eddig ők voltak, most mi szeretnénk jönni. Tényleg, ennyi elég lesz?

Izé, ne keverjük 1 párt nagyságát (taglétszámát) és a támogatottságát. Volt itt 1 800 000 párt, aztán pillanatok alatt eltűnt a nagy része. Nem volt a támogatottsága egyenlő a létszámmal.

A Jobbiknak soha nem lesz akkora támogatottsága, hogy önálló erőként irányíthatná az országot, szerintem. Mo-on biztosan nem lesz. A jelenlegi retorikájával még partnerként sem elfogadható. Ahhoz nekik kellene megváltozni.

A jelenlegi ellenzék csak álmodozik és valamiféle csodára vár, vagy valakire., aki helyettük oldaná meg a hatalomra jutásukat.

dbeata 2012.09.27. 19:43:14

@knausz: "az emberek zöme képtelenek a felelős gondolkodásra. Ész nélkül vette fel a hiteleket és erkölcsileg is egyre lejjebb tartott."

Ugye az emberek alatt ilyenkor az önkorikat, meg az államot is érted?

Vigyázz, mert ennek a mondatnak a szellemisége már-már a "félázsiai származék" címűre emlékeztet. Pont arra jó, hogy igazolja, miért is akar a politikus még több hatalmat. Jelenleg pedig sajnos a felvilágosítás helyett hegyibeszédeket lehet majd hallgatni az iskolában, oktatás helyett butítás és egyszerűsítés jön, felsőoktatásban pedig aztán aki fizet, azé a tudás elv érvényesül. tehát a tendencia nem épp azt mutatja, hogy ezen a szomorú helyzeten szándék lenne a kormányban változtatni.

Régebben Jobbik-os voltál, de most egyre inkább a kormányzati retorikát olvasom tőled. Jól érzem a váltást?

inreallife 2012.09.27. 19:45:13

@aszekelyek: te kinek a nyugdíjbefeketetése párolgott el? az enyém nem párolgott el, szép summát hoztak rajta, pár év múlva nekem legalább lesz nyugdíjam. mutass már valakit, akinek elpárolgott a pénze!!!

nyünyüge 2012.09.27. 19:55:44

@Made in Unortodoxia (dbeata):
A Jobbik legyőzve, szétdarabolva, tábora átnevelve - legalábbis most úgy tűnik.
Ma a Fideszt és a Fradit kell erősíteni :(.

mókáné 2012.09.27. 19:56:02

@Made in Unortodoxia (dbeata):

"Régebben Jobbik-os voltál, de most egyre inkább a kormányzati retorikát olvasom tőled. Jól érzem a váltást?"

Valóban a Jobbikra szavaztam. Ez többé nem fordul elő, hiszen a kétharmad veszélye már nincs, különösebb taktikai megfontolás nélkül szavazhatok. Konzervatív liberálisként a Fideszre. Konzervatív párt van, liberális nincs. A kettő együtt utópia.

"felsőoktatásban pedig aztán aki fizet, azé a tudás elv érvényesül. "

Amerikában nem így működik? Egyébiránt aki jól választ pályát még mindig tanulhat az állam pénzén. Hadd döntse el a kormány, kiknek a tanítását óhajtja finanszírozni és milyen feltételek mellett! Egyébként a személy is dönthet, ha van pénze azt vesz rajta, amit akar.

"Jelenleg pedig sajnos a felvilágosítás helyett hegyibeszédeket lehet majd hallgatni az iskolában, oktatás helyett butítás és egyszerűsítés jön,"

Ezek általánosítások. A mi iskoláinkra nem jellemző, pedig az egyik katolikus gimnázium.:)

graycivil 2012.09.27. 19:59:11

@aszekelyek: Ha valaki ezt a regisztrációs bürükratikus rémálmot, amiben a vérfydeszes regisztrációt végző hivatalnokok, Kubatov-listák és vérfydeszes választási bizottságok garantált visszaélése kódolva van, védeni hajlandó, azt nehéz komolyan venni, mint valódi érvekkel rendelkező vitapartnert. Nem is szoktatok erőlködni vele, hogy valódi érveket találjatok.

graycivil 2012.09.27. 20:01:58

@márta)):

FYDESZ: - 4%
DK : + 4%

Egybites logika: A FYDESZ-től (Orbántól) a DK-hoz (Gyurcsány) történik a vándorlás? :-)

NYJetsTD 2012.09.27. 20:02:19

@knausz: nem kértem érdemi választ, már egy évvel ezelőtt kifejtettem rólad a véleményem...
Csak aggódom a karrieredért, mert Gáborod még most sem jelentkezett a pénzért, pedig itt égeti a zsebemet rendesen...

A blogkomment pedig egy ilyen hülye műfaj. Adok-kapok.
Akivel érdemes normálisan vitatkozni, érvelni, azzal azt teszem. Aki pedig csak azért nyomja az agyatlan hozzászólásait, hogy hátha "felfedezik", nos, az ilyen szánalmas embereket a netes lócámról leoltom. Tényleg nem veszed észre, hogy nem elég karrieristának, törtetőnek lenni, ha még egy ilyen langyos víz, mint TG sem pisil körbe? Kíváncsi vagyok, hányadik privát e-mail címére küldött levelednél kapott végleg hányingert. Az ilyen nőktől irtózik minden pasi. De hát ezt már azt hittem te is észrevetted... de nem.

graycivil 2012.09.27. 20:06:27

@knausz: "Ez a tendencia, amit a kormány meg kívánt fordítani és részeredmények már vannak. Az emberek kevesebb hitelt vesznek fel és egészségesebben élnek (remélem)."

É-Koreában nem hiszem, hogy van hitel, és nem esznek egészségtelen csipszet sem. A teljes siker az lesz, ha ezt mi is elérjük? Fura "megdicsőülése" ez az unortodox baromságok miatti életszínvonal-csökkenésnek. :-)

panelburzsuj 2012.09.27. 20:07:12

@Made in Unortodoxia (dbeata):

Te meg tudnád mondani, hogy a Echo tévés, Bogár-Drábikos, sőt Békemenetes világ népessége mennyire "fideszes", mennyire "jobbikos"? Hogy a magukra "antikommunistaként", vagy "nemzeti oldalként" gondoló emberek tulajdonképpen miben is közösek azon túl, hogy együtt szidnak és utálnak egy leginkább csak általuk "meghatározott", azaz lehatárolt és kiszínezett "ellenséget"?

(Amit leginkább talán a "globális háttérhatalom" kifejezéssel szokás összefoglalni.)

dbeata 2012.09.27. 20:10:08

@knausz: De mi Amerika vagyunk? :)
Eldöntheti persze, a kormány, csak akkor ne szedje be tőlem azt az adót, ami eddig arra ment.

dbeata 2012.09.27. 20:21:06

@panelburzsuj: Szerintem ez teljesen természetes menete a történelemnek, hogy úgy mondjam, maga a liberális kapitalizmus hívta életre ezt az ellenpólust.

Hogy melyik melyik, hát, eddig azt gondoltam, meg tudnám különböztetni, de egyre jobban azt látom, hogy a Fidesz a Jobbik programot valósítja meg (mínusz zsidózás, mínusz ügynökkérdés, mínusz földkérdés), és így próbálja meg kifogni a szelet a vitorlájából.

aszekelyek 2012.09.27. 20:24:13

@panelburzsuj: szted ki van színezve? Mint Oz a nagy varázsló? És ha Alice-szel meg simor a SÁRGA ÚTON , AKKOR KAP MAJD SZÍVET , MINT A BÁDOGEMBER ? -már a globális -brutális érdekszövetség?

6.Lenin 2012.09.27. 20:25:17

@panelburzsuj:

együtt szidnak és utálnak egy leginkább csak általuk "meghatározott", azaz lehatárolt és kiszínezett "ellenséget"?

Hmm,

+Görögben, Spanyolban, újabban (ismét)Argentínában is.

Ennyi helyen néznék az Echo-t?

mókáné 2012.09.27. 20:32:50

@NYJetsTD:

"Tényleg nem veszed észre, hogy nem elég karrieristának, törtetőnek lenni, ha még egy ilyen langyos víz, mint TG sem pisil körbe? "

Mi? Én karrierista és törtető? Valakivel keversz. Azt tudtad, hogy a Török Gábor egy kiváló politikai elemző? Most tudod.

"Csak aggódom a karrieredért, mert Gáborod még most sem jelentkezett a pénzért, pedig itt égeti a zsebemet rendesen..."

Remélem, majd jelentkezik, hiszen:

"A pénzek most felül és alul is segítenek, és talán angyali köröket indítanak be, hiszen az lenne jó, ha hosszú távon a versenysport üzletként futhatna, ugyanakkor motiválná a közpénzekkel támogatott tömegsportot."

www.mlsz.hu/torok-gabor-mar-melegit

aszekelyek 2012.09.27. 20:39:20

@bariga: belegondoltam és akkora marhaságot, mint a Kósa denrecenben szellentés ettől bedől a forint , még a mi ellenzékünk is ritkán produkál... Sírvaröhögős. A forint a pénzpiacoktól függ, a jegybankelnöktől, az euro éppen hogy áll, attól is, csak attól nem, hogy mit mondott Kósa Debrecenben.

A hiteleket nem fizetheti vissza Orbán, azok helyett, akik felvették. Kifejtenéd, hogy kellett volna másképpen orvosolni azt a lakossági hitel rémálmot , ami szocikormányék alatt akadálytalanul nőtt , csak nőtt ? Kiderült, hogy az IMF is figyelmeztette őket. Hiába szóltak simornak, ferinek, hogy állj, mert baj lesz. Amikor még tehettek volna valamit azokért , akikre felesküdtek ? Érdekelne az elképzelésed , hogyan kellett volna ezt a törlesztésesdit. Persze olyannak kell lennie annak a megoldásnak , amit a bankok is elfogadtak és a z adósok is teljesíteni tudnak.

@inreallife: pénzsóvár vagy és irigy. Majd ha te befizeted a nyugdíjbiztosításodat, leszel hatvan és x éves, akkor pampogjál öcsike. Addig is kell dolgoznod esetleg tanulnod? jajteszegény....

aszekelyek 2012.09.27. 20:41:50

@menőmano: Alapból téves ez. Az egészséges étel nem kalóriadús, hanem fehérje és vitamin és ásványi anyagokban dús. Aminosavakban és magnéziumban és nem pedig olyan szénhidrátokban , telitett zsírsavakban , amitől úgy elnehezül a delikvens , mint egy zsák liszt. Idővel úgy is néz ki.

inreallife 2012.09.27. 20:47:53

@panelburzsuj: jobbikos az, aki szerint a fidesz ugyanazt csinálja, mint a mszp, csak leönti nemzeti mázzal a szart és feleteti mindenkivel. fideszes az, akinek ez ízlik is...

korábban ulrike 2012.09.27. 20:48:09

@aszekelyek: "örömmel jelentem, megkerült a szemüvegem..9 amikor nincs meg, akkor szoktam melléverni sokat."
1. Nem még az érettségi után közvetlen hagytad el?
2. Keresés közben nem hallottál néha ropogást a lábad alatt?
2. Erősítsd meg lelked, amit találtál, és szemüveg gyanánt most viselsz, nem a tied és nem is szemüveg. Ahogy olvaslak.

panelburzsuj 2012.09.27. 20:50:55

@Made in Unortodoxia (dbeata):

De ez a hiedelemvilág (és az ezt "felefedező" politikusok, pártok...) nem a "liberális kapitalizmus" ellenpólusa - ez "kívülpólusok" egymással is versengő, sőt egymással olykor kifejezetten fasírtban levő "szekták" sora.

aszekelyek 2012.09.27. 20:52:04

@graycivil: Na és milyen színvonalú volt az élete és kiknek , mondjuk már 2009 elején? , közepén? Nagyon durva csökkenés akkoriban állt be , hadd emlékeztesselek. előtte meg a nagy elbocsátások idején, még amikor koala volt, egészségügyből , oktatásból... Miféle Kánaán volt itt 2010-ben és addig te szerencsétlen? Nyilván azért szavaztak annyian Orbánra, rátok meg a kóbor kutyák sem, mert olyan szédületes életszínvonalat kreáltatok a magyaroknak... irgum, burgum!

természetesen az adósság visszafizetését időzítették a z Orbán kormány hivatalba lépésének idejére. nehogy javítani tudjon azon az életszínvonalon... Mit kaffogsz te itt ? Azt nyögi mindenki ma , amit a szadisták és a szocik , megyó- gyurcsány-bajnai , kontrásuk ebola tett ezzel az országgal. Azért ilyen csak az életszínvonal.

inreallife 2012.09.27. 20:55:42

@aszekelyek: én befizettem a nyugdíjbiztosításomat. most fizetem az angoloknak is. 30 év után elérem itt a nyugdíjplafont. ja, a nyugdíj az átlagfizetés 30%-a. ugye, hogy más a rendszer? vajon miért is tartanak előrébb? az egyik legjobb gazdaságuk van európában.

neked meg el kéne kezdened tanulni. a gazdasághoz, meg a politikához hülye vagy, azt bárki leosztályozza neked helyből 1-esre, talán rajzolgatnod kéne, az nem terheli meg az agyad helyét. dolgoznod is kéne valamit. elbírsz egy malteros vödröt havi 60 nettóért? csak hogy szokd...

ja, és szeretném felhívni a figyelmedet, hogy én keresem a fizetésem, aminek több mint a felét elveszi az állam. nem én vagyok a pénzsóvár, hanem az állam, aki a nyuggerek fogságában vergődik. vajon hogyan vélekedsz a gyerekek után járó szavazati jogról, amit viktorunk nagyon pártolt?

dbeata 2012.09.27. 20:58:11

BTW, ez volt már?
A banki ügyintéző ajánlotta, hogy nézzem meg (jelentőségteljesen kacsintott hozzá, a szemüveget mögül)...

A pénz, mint adósság

www.youtube.com/watch?v=CvhD9rwaSqE

panelburzsuj 2012.09.27. 20:59:52

@inreallife:

"jobbikos az, aki szerint a fidesz ugyanazt csinálja, mint a mszp, csak leönti nemzeti mázzal a szart és feleteti mindenkivel"

Szal igazándiból én is jobbikos lennék - csak még még mindig nem tudok róla? :))

(Én úgy vélem, hogy tiltakozásból, ellenkezésből, lázadásból még sose lettek rendszerek - legfeljebb történelmileg hamar kifulladó rablórezsimek.)

dbeata 2012.09.27. 21:00:57

@panelburzsuj: Szabad a gazda! Mi az ellenpólusa?

inreallife 2012.09.27. 21:01:17

@aszekelyek: csak szólok, hogy az orbán semmilyen hitelt nem fizetett vissza, helyette ész nélkül bevonnak minden létező forrást az országból, amitől megdöglik a gazdaság.

hallottál az új gazdasági programról? ami beindítja a gazdaságot? a fidesz gazdasági programja, hogy előbb utóbb lehet elromlik a hűtőszekrény. meg a tv. ettől várják, hogy beinduljon a gazdaság. és szeretném kérdezni, hogy hol van 4%-os gazdasági növekedés? valamit elbasztak a viktorék, mert nem az van. pedig a világgazdaság és az eu és a németek sincsenek recesszióban. csak mi. ezt elbasztátok!

aszekelyek 2012.09.27. 21:04:17

@6.Lenin: neki ilyen a szólása szabadsága és neveltetési hiányossága ... Te , ez veri is szerintem a hozzá közel merészkedő nőket... :) A Horthy szobor leöntéséről hallottad a z ítéletet? Hírek ma. hu. Társadalmilag hasznos... Most sírjak , vagy nevessek? nem csak nézik de értik is , mit mond Bogár professzor... vagy a bőrükön érzik, a saját bőrükön ? Milyen hálátlan banda de télleg! Nekik akarnak pedig jót.... ? A kormányaik, melyek állítólag saját ötleteikből dolgoznak... csak mind egyformán...- ez neked nem furcsa ?

@korábban ulrike: valami érdemleges ? Az nincs ?

inreallife 2012.09.27. 21:11:57

@panelburzsuj: vona gábor azt mondta a 2010-es választások előtt, hogy az ország 2/3-a jobbikos, csak sokan nem tudnak még róla. :)))))

ők nemcsak megnyerni akarják a választást, hogy utána harácsolhassanak, hanem konkrét tervük, programjuk van, amit meg akarnak valósítani. nem mellesleg a legjobbra a jobbik programját értékelték a választások előtt, kivéve az mdf-et, de annak meg mindegy volt...

mitigernek.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=4&Itemid=6

aszekelyek 2012.09.27. 21:17:36

@Khal Drogo: tudják és kivágták őket a hatalomból... nem rémlik? @inreallife: érdekes, most volt nem régen az a dátum, amikor elég nagy összeget kellett kiköhögnünk. Már az országnak. Kétezermilliárdokat meg egy darabot , változóan évente. Akkora összeget , mint a nyugdíjkifizetések , kb. :) Ha nem fizetne, már rég elvitték volna, a földünket, vizeinket a kölcsönszerződés szerint az IMFEU. Kaptak rá zálogjogot. Mait akarnak, vihetik. . A koronát is.

Nekem tetszik , hogy új megállapodást akarnak és kevesebbről.

Könnyebb feltételekkel. Ja és végigolvastam, amit Kovács Árpád mondott valójában. Kiragadott idézeteket hoztak ide néhányan , már megint arról is. Naná.

Majd szépen elindul felfelé a gazdaság. Ha nem is örülsz neki. Még a GKI szerint is.
Nélküled is fog menni... Hozzáértők szerint, lemehet az alapkamat 4 % körüli értékre és az már a hitelezésnek is ad lendületet. Momentán nincs olyan , amibe érdemes ekkora kamat mellett pénzt kihelyezni. Továbbra is arra fókuszálnék inkább , hogy a notoriusan soha adót nem fizetőket kéne bevonni a közteherviselésbe. Nem a még pár évet élő nyugdíjasokat kifosztani.

aszekelyek 2012.09.27. 21:24:10

@márta)): nekem csak az hiányzott, hogy feri nem osztott áldást és ostyát meg bort a hozzá járuló szegényeknek...

@inreallife: áh, szóval azt teszi a kormány, amit a bankok. Mindenhonnan begyűjtik a forrást az anyabankokba... ez a vonakodó nem akarta visszafizetni a kölcsönt ,... nem kevered te őt Orbánnal ? remek program de télleg... brrrr...

inreallife 2012.09.27. 21:25:10

@aszekelyek: akkor nézd meg, hogy mennyi forrásbevonása volt a kormánynak az elmúlt évben. meg fogsz lepődni. pont annyival több, mint amennyivel nőtt az államadósság. a matek nem hülye, mindig az igazat adja ki eredménynek. csak vannak akik hülyék és nem értik...

aszekelyek 2012.09.27. 21:34:39

@inreallife: mindegy, mert nem támogatták ezt akik véleményt nyilvánítottak. Azoknak a gyerekeknek a nyugdíjasok a nagymmamáik, nagypapáik. Ja az angoloknál nem lopták szét teljesen az egészet és értéke van a fontnak. Nem úgy, mint nálunk. Kb 25 éve tudom, hogy az angoloknál milyen kevés a nyugdíj. No de azt ők is tudják. Hülye manyupokkal se etették be őket. Kötelezővel... magukról úgy gondoskodnak, ahogy akarnak. nehogy kitaláld , hogy nálunk is úgy kéne , mint ott , és lexarni , hogy mi volt előtte ? Minden átmenet nélkül tegnapról mára slussz és 60 ezer a nyugdíj...

panelburzsuj 2012.09.27. 21:37:40

@Made in Unortodoxia (dbeata):

Nincs ellenpólusa.

Jelenleg a liberális kapitalizmus a leghatékonyabb erőforrás-felhasználási mód. És mindaddig az is marad, amíg a hatékonyság lesz a döntő szempont.

Lehetnének más főszempontok is: biztonság (=egyenlőség egyidejűek között), takarékosság (=egyenlőség nemzedékek között).

A kőolaj nem mászik át a határok alatt egyik országból a másikba, egyik cég kútjából a másikéba. A kőolajért ezért sokat fizetünk - ergoa kőlaj hatalmi tényező.

A levegőt még nem sikerült se államok, se cégek között felosztani, szabadon jön-megy - ennélfogva még nem "gazdasági érték". Pedig iszonyú sokat "elhasználunk" belőle - csak épp nem tudjuk korlátozni a hozzáférést. Ahogy pl. a klímához való "hozzáférést" se: az "azúr" a lecsóribb talján pincér fölött is azúr...

Amíg lesznek efféle "szabad javak", addig nemigen fog a a kapitalizmusnak "ellenpólusa" támadni.

NYJetsTD 2012.09.27. 21:39:30

@knausz:
"Mi? Én karrierista és törtető?"
Bizony, bizony. De hiszen ezt te is tudod.

"Azt tudtad, hogy a Török Gábor egy kiváló politikai elemző? Most tudod."
Ne bassz... Egyre kifinomultabbak a nyalintásaid... Hogy erre a fantasztikus elmére nem figyelt még fel ez a kiváló politikai elemző... Nem értem. Pedig mekkora szüksége lenne egy ilyen magyarosch tartással rendelkező, tegnap jobbikos, ma újkommunista fideszes, holnap pedig "bárkit leszopok csak figyeljenek már rám mert ötvenéves vagyok és senki nem kapargat meg" nőre...

"Remélem, majd jelentkezik, hiszen:
"A pénzek most felül és alul is segítenek, és talán angyali köröket indítanak be, hiszen az lenne jó, ha hosszú távon a versenysport üzletként futhatna, ugyanakkor motiválná a közpénzekkel támogatott tömegsportot."

Ezt a mondat tipikusan török gáboros. Így kell szokásosan semmit mondani, de az ilyen verebek rárepülnek és csókolgatva falterítőként hímezgetik.
"Talán" meg "angyali" meg "az lenne jó" : ))) lassan matolcsys magasságok...

Éppen kedvenc vezéred kedvenc sportjához fészkelte be magát kedvenc politológusod, aki eljátssza, halvány gőze sincs arról, hogy irritálóan sok pénzt öl az állam versenysportokba, miközben a tömegsportokat valamint kis-egyesületeket lassan a padlóra küldik. De majd az angyalkák... Hantaboy...Jó pénzért árulja a rántott bárányfelhőket... lassan érik a kumin2.0

aszekelyek 2012.09.27. 21:41:50

@It’s the economy, stupid: van egy ilyen nénim, kb hetven... Mindig összefutunk vásárláskor. Sóhajtozik , hogy ezt is szereti , azt is de hízlalnak... ,... sztem megéri a kilencvenet. Sokat mozog , nincs elhízva. Odafigyel magára. Betegségről sosem beszél... Sztem neki a kitelepítéses delux változat volt meg... Az ilyesmi meglátszik..

inreallife 2012.09.27. 21:45:50

@aszekelyek: hát 20 évvel ezelőtt kellett volna bevezetni a nyugdíjplafont, és akkor mindenki szépen kimaxolhatta volna a maga nyugdíját. mostmár csak visszavágni lehet, csak a mértékről vitatkozunk. minél jobban visszavágjuk, annál élhetőbb lesz az ország. nem véletlen, hogy 30-40% közötti nyugdíj visszavágás lenne szükséges, ennyivel kerültünk fölé a gazdasági teljesítőképességnek. ez cirka az utóbbi 8-10 év nyugdíjemelése. tessék minden 67 év alattit visszakergetni dolgozni meg tanulni a munkaerőpiacra, és 60.000-re bevésni a nyugdíjplafont. egyből helyreállna az államháztartás, de még hogy!

inreallife 2012.09.27. 21:58:06

@panelburzsuj: hogy is van ezzel a kapitalizmussal?

"Írják elő a bankok számára, hogy csökkentsék felére a tőkéjük arányában felvehető hitelek összegét - javasolja a Bloomberg szerint Sheila Bair, a Szövetségi Betétbiztosító Társaság korábbi elnöke. Bair javaslatai egészen radikálisnak mondhatók.

Bair egy "kemény és gyors", 8 százalékos tőkeáttételi mutató alkalmazására tett javaslatot a jelenleg Amerikában alkalmazott 4%-kal és a Bázel III. követelményrendszerében szereplő 3%-kal szemben. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 13-szor annyi kötelezettségük lehetne a bankoknak, mint amekkora saját tőkéjük összege, pedig jelenleg 25-szörös tőkeáttétellel dolgozhatnak. "

ez tudod mit jelent? megyünk vissza az aranystandardhoz. nem egyedüli felvetés ez....

"Az inflációtól való félelmében az amerikai republikánus párt egyik szervezete megvizsgáltatná, hogy megéri-e visszatérni az aranystandard rendszeréhez, amelyben a pénz mennyisége az arany mennyiségéhez volt kötve. A régi rendszer az 1970-es években bukott meg, de már egy évtizeddel később vizsgálták, hogy érdemes lenne-e visszatérni hozzá."

itt nagyon nagy bukta lesz nemsokára. kipukkant a felfújt bankrendszer. a pénz, mint fizetőeszköz rosszabb esetben megszűnik, jobb esetben mindenki nullázódik és újrakezdjük 0-ról...

Khal Drogo 2012.09.27. 22:01:25

@aszekelyek: Ha növekedni tud a gazdaság akkor én tapsolni fogok, mert nőni fog a fizetésem. Engem a recesszió teljesen hazavág, nem vagyok olyan hülye hogy azon keresztül fejtem ki a véleményemet hogy valaki szimpatikus vagy nem az, próbálok a tényekre támaszkodni.
Mint írtam én eddig mindig a Fideszre szavaztam, de ezt a teljesítmény nélküli nullát ami eddig történt a jövőben nem tudom támogatni.
Ha a Fidesz elkezd sikeresen kormányozni, amire én semmiféle jelet nem látok, de lehet hogy bennem van a hiba, akkor ez talán meg is változhatna, bár ahhoz ugrásszerű javulás kéne.

NYJetsTD 2012.09.27. 22:07:16

@inreallife:
"tessék minden 67 év alattit visszakergetni dolgozni meg tanulni a munkaerőpiacra, és 60.000-re bevésni a nyugdíjplafont."

Te különben emberek között élsz, vagy teljesen elvagy zárva a külvilágtól? Voltál már közértben, fizettél már rezsit, szemétdíjat, gyógyszert, vagy bármi mást az életben?
Egy átlagos nyugdíjas ha kifizeti a rezsit, megveszi a havi csirkefarhát adagját, megfizeti a gyógyszereit, esetleg képes olyan aljas lenni, hogy tévé vagy telefon előfizetése is van, azt a hatvanezer forintból hogyan teszi meg? Főként, hogy sem munkát nem kap, sem lehetősége de legfőképpen egészsége sincs a további pénzkeresethez. Plusz még szeretne emberként is élni.
Azért a nácik hozzád képest úriemberek voltak...

panelburzsuj 2012.09.27. 22:13:16

@inreallife:

És ettől meg fog szűnni a liberális kapitalizmus?

márta)) 2012.09.27. 22:13:37

@aszekelyek:

nekem csak az hiányzott, hogy feri nem osztott áldást és ostyát meg bort a hozzá járuló szegényeknek..."

Tényleg? Hát miért nem mondta, hogy osztogasson. El nem tudom képzelni, ki lehet a "feri"? akinek ön leírja a nevét naponta legalább tízszer. Talán pap?
Nem értem, komolyan.

panelburzsuj 2012.09.27. 22:15:40

@inreallife:

(Azért az még a jövő zenéje, hogy Norvégia vagy a brunei szultán birodalma kerül-e közelebb a nullához, ha a "forró pénzek" felszívódnak.)

márta)) 2012.09.27. 22:21:11

Magyarország másik kategóriába került: a legerősebb közép-kelet-európai országok közül a gyengébbek közé, Románia és Bulgária szintjére. Vagyis a volt szocialista országok között a vezető csoportból az üldöző bolyba kerültünk, bár az üldöző boly kicsit erős, ez ugyanis felzárkózást feltételezne – mondta a közgazdász. Fontos mutatóink viszont nem kerültek közelebb a mértékadó fejlett országokhoz.

Az intézményi struktúránk, a munkaerőpiacunk és a pénzpiacunk mutatója még a 60. helynél is rosszabb, valahol a 80. környékén van.
Az intézményeink megítélése nagyon rossz, a pénzügyi rendszerünkben pedig ott a legrosszabbak a mutatóink, ahol arról van szó, mennyire lehet pénzhez jutni Magyarországon."

Vagyis) Chikán élesen bírálta az Orbán-kormányt "

hvg.hu/gazdasag/20120927_Chikan_imf_kormany#rss

Mondjuk, ez" szomorú valóság. Egyáltalán nem szórakoztató.

inreallife 2012.09.27. 22:22:14

@NYJetsTD: ne csináljatok úgy, mintha egy dolgozó embernek ilyen költségei ne lennének. a takarítónő

"ha kifizeti a rezsit, megveszi a havi csirkefarhát adagját, megfizeti a gyógyszereit, esetleg képes olyan aljas lenni, hogy tévé vagy telefon előfizetése is van, azt a hatvanezer forintból hogyan teszi meg? "

vagy a takarítónő nem beteg sose? amikor még a minimálbért se kapja meg, mert a táppénz az kb a felét éri? és nincs saját tulajdonú lakása, mint a nyuggertársadalom javának? hogyan kaphat egy nyugdíjas több pénzt, mint egy aktív dolgozó? áruld már el nekem. 1000%, hogy nincs olyan érved, ami miatt nekik többet kellene a fogyasztói kosárból kivenni...

inreallife 2012.09.27. 22:24:18

@panelburzsuj: marad az ingatlan, meg az ingó "vagyon". a bankszámla meg a kp az ugrik. igen, szar dolog lesz a sivatagban ülni a 1234567 emeletes házikóban. gyanítom az élelmesebb országok megpróbálnak új helyi pénzt bevezetni...

It’s the economy, stupid 2012.09.27. 22:27:44

@knausz:
Nagyon jókat röhögtem a mai fátyoltáncodon. Tudod, néhány idézet ismerete következtében még nem vagy maga a vátesz. Minden állítás mellett találhatsz idézeteket, és egyidejûleg szemben vele is. A játék kedvéért néhány elképesztõ kijelentésedre idézettel válaszolok, ha gondolod, keresd ki, ki mondta:

"Ilyen senkiket szeretnék látni magam körül, mint én vagyok és akkor ez az ország nem a siránkozás, hanem az építkezés országa lesz!"
>>>Every man takes the limits of his own field of vision for the limits of the world.

"Ma, a privát életemben is sokan vesznek példát rólam"
>>>Das Würdige beschreibt sich nicht.

"Rengeteg politikai- és közéleti személyiséggel megismerkedtem.
>>>He knows nothing; and he thinks he knows everything. That points clearly to a political career.

"Ha nincs katalógusdarab, lehozzák nekem Olaszországból."
>>>In vestimentis non est sapientia mentis

"Dolgoztam a WHO-projektben, a Máltai Szeretetszolgálatnál és napközis foglalkozásokat vezettem - karitatív."
>>>Szólj keveset és tégy sokat, és fogadj minden embert kedvesen!

"Váci Mihály szavaival mondom: ha küzd valaki, de nem sikerül, akkor: Még nem elég!"
>>>Don't judge a man until you've walked two moons in his moccasins.

"Felépítettem több karriert. Ajánlatokat a mai napig kapok."
>>>The truest characters of ignorance are vanity, and pride and arrogance.

"nyugdíjasokról, akiknek csak az átlagos gyógyszer számlájuk több mint 20 ezer forint: Egészségesebben kéne élni. Rendszeresen sportolni és egészségtudatos magatartásra törekedni. Ne mindig mással akarjuk megoldani a saját bajainkat"
>>>Hideg szívvel, közönnyel nézek mindent,.
>>>Ami még nemrég lelkemig hatott;
>>>Mi lett belőlem? Emberek közt járó,
>>>El nem siratott, bús élő halott.

"Velem takarítónő koromban sem beszéltek így a pékek"
>>>Love your Enemies, for they tell you your Faults

Khal Drogo 2012.09.27. 22:36:25

@inreallife: www.youtube.com/watch?v=JcbMW5Y5HxY

5 perctől érdekes a 18. percig. A többi szerintem erősen fantazma, bár egyes részei talán nem azok.
A lényeg hogy ebben a részletben elmagyarázzák a pénzteremtést, ami szerintem így is van, ahogy a filmben ábrázolják.

Ha visszaáll az aranystandard, akkor bajok lesznek.

Khal Drogo 2012.09.27. 22:46:49

Ha nem áll vissza az aranystandard egyébként akkor is bajok lesznek. Részben már vannak is bajok.
A lényeg, hitelt felvenni nem szabad. Ezt remélhetőleg mindenki felfogta mára.

NYJetsTD 2012.09.27. 22:52:53

@inreallife: Te egy olyan réteget büntetnél, akik már nem tudnak reagálni a változásokra. Közben minden más dolgot totálisan észrevétlenül hagysz. Tucatnyi helyről lehetne tucatnyival több pénzt visszaszedni. Az pedig a legrosszabb út, hogy nem a dolgozók pénzét stabilizáljuk vagy növeljük megélhetési magasságban, hanem a mostani éhbér alá vágunk mindenkit 60 év felett. Kurvára sokat érsz vele, ha mindenki kinyiffan idősen. Büszke lehetsz, európai, emberi, erkölcsös gondolkodásod van. Ja, nem.

Körülbelül úgy néz ki a helyzet, mintha a születésnapi tortádból egy valakinek kisebb szeletet vágnál, mert a többieknek most sokkal több lesz. Közben a többiek a hátad mögött már a te részedet is megették... ...úgyhogy vagy egyszerre vágunk a tortából, vagy csak a vesztesek lesznek megint többen.

De ezt már tegnap végig játszottuk. Nem szeretném újra kezdeni, mert ez már csak egy ringlispíl.

inreallife 2012.09.27. 22:55:26

@Khal Drogo: ezt már láttam. a kamat az oka mindennek. ha csak kölcsönadnád a javaid és visszakpnád, akkor zárt maradna a rendszer. így viszont kell bele a virtuális lóvé. azután még a különböző bankok is egymást pénzét emelik. akkor dől meg a rendszer, ha a bankok elkezdenek bezárni (csökken a virtuális pénz keret), vagy az emberek elkezdik visszafizetni vagy jóváíratni az adósságukat. jelen helyzetben ez történik. ezért nyomtat az usa pénzt, mintha lenne, közben pedig nincs. mihelyt megszűnik a bizalom, ugrik a lóvé...

It’s the economy, stupid 2012.09.27. 23:00:14

@panelburzsuj:

A héccázát, ez nem videjó, hanem viderossz volt. Nem tudtam abbahagyni, mint a kígyó a síp elõtt, megbabonázva bámultam. Amikor Dajana hercegnõtõl a vörös iszapra ugrottunk, kicsit gyanakodtam, de a népmesei kanyar minden elképzelést felülmúlóan élesre sikerült.
Vajon tud arról ez a mi szövetségesünk, ez a nátó, hogy mikkel vádolja a pártmédia???

Nem csodálom, hogy Mari néni az apokalipszis lovasait véli felfedezni, amint a fejünk fölött száguldoznak. Minél elképesztõbb bullshit, lefogadom, annál jobban elhiszik. Beszabehu.
Mondjuk azért ennyi rizsát összehordani idõrõl idõre, nem kis teljesítmény; vajh hány naponta nyomja?!

inreallife 2012.09.27. 23:04:45

@NYJetsTD: de most tényleg. az hogy lehet, hogy egyesek 25-35 év munkával letudtak mindent, a következő generációk meg már nyugodtan meggebedhetnek a 45-50 év munkával? az hogyan lehet, hogy nem bírjuk eltartani őket, mégis a dolgozó ember tortáját csökkentik. pár éve minden 7. forint ment nyugdíjra, most minden 5. akarod tortásan ábrázolni? ja, közben a bérek vásárlóértéke lecsökknt, a nyugdíjakat meg soron kívül is emelgetik. ez lenne az európai módi? hát elég nagy szar!

és igen, az inaktívaknak adott pénzeket kell minden szinten megfogni. abból is elsőnek azokat, amik nem minősülnek befektetésnek. a 10 tagú cigánycsaládot felesleges etetni, soha semmilyen korban semmilyen társadalom nem etette a nem dolgozókat, henyélőket. ja de, a királyi udvar tagjai megúszták. csakhogy most van 3 millió "királyunk" meg 1 millió "pató pálunk". hát mennyi dolgozó emberre lenne szükség ezek etetésére? most vagy a létszámot csökkentjük (ez a nem európai megoldás), vagy pedig a pénzt, amit kapnak. (ez a humánus) sajnos nem tudjuk 30 millió munkássá varázsolni holnapra az országot, hogy mindenkit eltartsunk... egyeseknek le kell szállni a vonatról, a többieknek meg össze kell húzniuk magukat...

It’s the economy, stupid 2012.09.27. 23:17:06

@NYJetsTD:
"Egy átlagos nyugdíjas ha kifizeti a rezsit, megveszi a havi csirkefarhát adagját, megfizeti a gyógyszereit, esetleg képes olyan aljas lenni, hogy tévé vagy telefon előfizetése is van, azt a hatvanezer forintból hogyan teszi meg?"

Az a baj, hogy azt a lépést, amit még nem léptek meg a nyugdíjasokkal szemben, az aktív keresõkkel (meg a rokkantakkal) szemben lelkiismeretfurdalás nélkül meglépték. Na nem mintha a nyugdíjasokkal szemben a lelkiismeret tartaná vissza õket, ugyebár.
Szóval az aktívval kitolnak, a nyugdíjassal meg nem, hát, erkölcsös megoldásnak éppen nem nevezném, hogy a felsõ jövedelmi sávot szóba se hozzam. Ennyiben igaza van az ifjú titánnak. Más kérdés, hogy a 60 rugó se elég a megélhetésre, nem hogy 47, vagy 31.
Ha a belföldi fogyasztás szemszögébõl nézem, az aktív - sõt, gyerekes - keresõkkel kitolni, nagyobb öntökönszúrás volt, mert a nyugdíjas életkori sajátosság jelleggel spórol, nem véletlen, hogy a marketingesek nem tekintik õket célcsoportnak.

NYJetsTD 2012.09.27. 23:17:44

@inreallife: na látod, azért tudsz te is felsorolni olyan rétegeket, akik ott vannak a sorban. De mégis a sok-sok évet ledolgozó nyugdíjast veszed elő és mintegy általánosítva a probléma gyökerének tünteted fel.
Pedig számomra a sosem dolgozó, a gyerekenként 30 e/fő támogatást, plusz még segélyt, plusz még önkormányzati élelmiszer adományt betárazó paraziták sokkal jobban fájnak.
De ugyanígy fáj a magánegyesületeknek adott állami stadion építés, a béna adórendszer, a kínai piac számlatömb varázslata, 7 százalék körüli állampapír, közgép, állami hirdetési piac, közbeszerzési csalások, hiteltelen politika, a tündérmese is....és nálam majd csak utána jön a nyugdíjas.

panelburzsuj 2012.09.27. 23:27:01

@It’s the economy, stupid:

Engem a hűséges levelezők hengereltek le.

Meg ahogy ide-oda forgolódott Szaniszló a két kamera között... :)

Összegében úgy gondolom, hogy a pihepuha gyolcs szálai között szállongó kereskedelmi molekulák ehhez a VILÁGPANORÁMÁHOZ képest nem "manipulatív reklámok", hanem zörgően száraz és fantáziatlan iskolatévé-adások.

NYJetsTD 2012.09.27. 23:33:01

@It’s the economy, stupid: pontosan ezt írtam meg neki már tegnap is. Amíg szavazótömegnek tartják őket, addig az infláció követést minimum megkapják.
A belső fogyasztás megindulásának elmaradása sajnos megint csak a rövidlátó politika sara. Nem az itthon sokat fogyasztó, sok szolgáltatást igénybe vevő, sok áfát fizető 5-6 milliós réteget erősítették meg, hanem a felső sávot, akiknél a "játsszuk meg okosban" már milliókban mérhető. Ha jövőre sem vonják ezt vissza, (nem fogják) akkora bukta lesz a történet, amekkorát régen láttunk.

Az aktívakkal való kitolással kapcsolatban pedig röviden csak annyit: főként ők szavazták meg a fidesz 2/3-át, ők hagyták az elmúlt két év agymenését is.

panelburzsuj 2012.09.27. 23:38:23

@Khal Drogo:

Nem néztem végig a filmet, ezért tőled kérdezem: megemlítete bárhol is film, hogy fogyasztási célú hitelek (és itt mindegy, hogy állam, város, vagy egyén) és a vállakozási hitelek azért nem pont ugyanaz a műfaj? Vagy a filmben csak családtalan bérmunkások léteznek, akik nem szaporodnak létszámban, nem gyarapodnak tudásban, élvezetekben és anyagi fogyasztásban?

(Jó megközelítéssel ki lehetne számolni, hogy hány mérföldet mozgott életében egy "átlagjenki" a zöldhasú korában, és mennyit most: és egy dolog, hogy kell-e ennyit kószálni, és egy másik, hogy le lehet-e dumálni a turistáskodásról a mai átlagjenkiket...)

korábban ulrike 2012.09.27. 23:39:05

@aszekelyek: Kezdesz jó irányba mozogni. Jusson eszedbe ez a kérdés mindig, mielőtt leütnéd az entert a hsz.-eid végén. Enter helyett gondolkozz. Te is jobban jársz.

P.S. A szovjetek Leningrád (most megint Pétervár) német ostroma alatt előrángattak a XIX. századból megmaradt, már semmire nem való ágyúkat is, s buzgón lövöldöztek velük. Többnyire saját megnyugtatásukra, mert amúgy nem mentek vele semmire, s értelme sem volt.

It’s the economy, stupid 2012.09.27. 23:47:14

@inreallife:
"egyesek 25-35 év munkával letudtak mindent, a következő generációk meg már nyugodtan meggebedhetnek a 45-50 év munkával"

Nem muszáj, megvagyonosodsz szépen, és éldegélsz a tõkédbõl :))

Most akkor a kedvedért még egyszer leírom: NEM SZÓRAKOZÁSBÓL mentek nyugdíjba ennyi munkaévvel:
- vagy a fekete-foglalkoztatásba belekényszerültek, és csak papíron van ennyi évük, ténylegesen végigdolgozták az életüket
- vagy a megszûnt munkahelyük tömegesen zavarta õket elõ-nyugdíjba.

Akinek volt hol dolgozni, az dolgozott is. Hogy a családnál maradjak: apámnak 64 elszámolt munkaéve volt, õ pl. nem is nyugdíj mellett dolgozott tovább, hanem fõmunkaidõben, 64 évig tolta be a lét a rendszerbe, majd két év nyugdíjasság után feladta a békeharcot. Nem volt rossz üzlet az államnak, fõleg, ha tekintetbe vesszük, hogy akkoriban maximálva voltak a nyugdíjak. Havi 48k pénzt kapott, elárulom neked, a havi Tena pelenkájára nem volt elég, mikor tényleg megbetegedett. Ami azért elég méretes disznóság.

Neki két db világháború volt a "tarsolyában", mindkét alkalommal földönfutóvá vált a család, az elsõ vh után gyerekként kilyukadt a gyomra a folytonos éhezéstõl, fél gyomorral élte le az életét, abszolvált egy hadifogságot, ahol hullottak az emberek, mint a legyek, volt, hogy három napra egy marék sütõport kaptak enni, mert épp egy olyan doboz akadt a kajaosztó baka kezébe, utána meg egy marék kristálycukrot. A kiéheztetett emberek úgy fostak a cukortól, hogy tömegesen jött ki az aranyerük. Az egész kalandot szabad ég alatt töltötték, esõ, hó, napszúrás minden volt, lapulevelet, meg csalánt ettek. Az átélt stresszrõl ne beszéljünk. Utána egy kis Rákosi idõszak, padlássöpréssel, mert annyira nem volt kaja.

Remélem nem akarod ennek a generációnak az életét a saját kis védett, fûtött helyen lakó, jól táplálkozó világodhoz hasonlítani. Hidd el, ABBÓL az életbõl te se bírtál volna sokat, õk elég becsülettel helytálltak.

NYJetsTD 2012.09.27. 23:51:55

Még valami. Elképesztően gyenge a magyar emberek önérdek képviselete. Amikor ez a pár nyikhaj "nemvettemészrehogykétmillófelettkeresek" kijelenti, hogy 48 ezerből is jól meglehet élni, stb. és erre nem megy oda sok tízezer ember, hogy nos akkor gyere ki közénk és ismételd el itt a kaszák között...akkor azt kell mondanom, nem aktívak, csak birkák az emberek.

inreallife 2012.09.27. 23:53:56

@NYJetsTD: na ne, a soksok év cirka felét már én is ledolgoztam, de még hátravan a soksok év. ők miért nem dolgozzák le a plusz 10 évet, amit nekem le kell úgy, hogy nyugdíjnak fele annyit se fogok kapni, mint ők. ez az európai módi?

és megint el akarsz vonatkoztatni. a nyugdíjpiramis játékot meg kell fékezni. 100-150 évvel ezelőtt azok az országok tudtak felemelkedni, ahol a szociális juttatásokat felkúrták az egekbe. most azok az országok fognak jól kijönni a dolgokból, ahol ez elmaradt, vagy elkezdik visszacsinálni. mostmár szociális kiadásnak bőven elég, ha a középfokú végzettség elérését ingyenessé teszik és a gyerektámogatást megnyomják. a többi felesleges, haszontalan, kidobott pénz.

meséld már el, hogy a 19.000 forintért röptében bárkit megbaszó nyugdíjasok mikor fognak kiengedni minket a rabszolgasorból? mint amikor a hangyáktól szépen elveszik, amit hoznak, és odaadják másnak. ez ma a (fel)osztó-kirovó rendszer. mindenki termelje meg magának a betevőt, miért csak a következő generációra nehezedik ez az elvárás? miért ez a kegyelmi állapot a mostani nyuggereknek? kinek áll ez érdekében rajtuk kívül? felélni a gyermekeik és unokáik jövőjét?

It’s the economy, stupid 2012.09.27. 23:56:27

@NYJetsTD:
"Az aktívakkal való kitolással kapcsolatban pedig röviden csak annyit: főként ők szavazták meg a fidesz 2/3-át"

Most a fidesz kétharmadot, elõtte megyó osztogatását, még elõtte Hornék "hátha megint 3,60 lesz a kenyér" kétharmadát, még elõtte meg Antallék jóléti államát. Mindegyikrõl kiderült, hogy átbaszás, illetve Megyó tényleg osztogatott, vissza is tapsolták õket. Vagyis minden lehetõ alakulattal megpróbálkoztak eddig, mondjuk a legnagyobb tockóst azért most gyûjtötték be. Állnak is bávatagon, hogy most mi legyen.

It’s the economy, stupid 2012.09.28. 00:02:35

@panelburzsuj:
"Engem a hűséges levelezők hengereltek le."

Hujjujjuj. Az az idõjárás-manipulálós levél az naggyon komoly volt...
Olaszhonból írt az illetõ, ami azt illeti lakik egy volt évfolyamtársam Szicíliában; akkora bibliai méretû setétség uralkodik arrafelé, hogy Mari néni ahhoz képest atomtudós.

panelburzsuj 2012.09.28. 00:04:09

@inreallife:

"miért ez a kegyelmi állapot a mostani nyuggereknek?"

Mert elegen vannak hozzá.

Ha a negyven alatti magyar anyák mind-mind 2-4 gyereket magukkal cipelve seregelnének pl. regisztrálni, másképp festene a tájkép.

NYJetsTD 2012.09.28. 00:04:36

@It’s the economy, stupid: apám dettó. Most meg fekszik a kórházban tüdőtályoggal. Ja, luxusnyugdíjas, mert még a kaját épphogy ki tudja fizetni és csak a gyógyszerek viszik el a többit. De irreallife, mint idősszakértő ezt úgyis tudja, az öregnek nem romlik el a tévéje, nem kell csúsztatni a nővérkének, dokinak, ruha, cipő, elem, izzó, tüzelő, ez mind ingyen van, a tél sem ér 60 felett...

panelburzsuj 2012.09.28. 00:09:40

@It’s the economy, stupid:

Na most túlzás, ha azt mondom, hogy ez a csapat (nézők, levelezők, műsorkészítők) azért több, mint egy "véleménycsoport": hogy ez bizony keményen szektajelleggű hiedelemközösség, ahol az egyes láncszemek körbe-körbe vadítják egymást, a fékevesztett pozitív visszacsatolás legrosszabb hagyományai szerint?

NYJetsTD 2012.09.28. 00:12:16

@It’s the economy, stupid:
"Állnak is bávatagon, hogy most mi legyen."
Most azok, nemsokára meg ezek.
Olyan politikusaink vannak, mint a választók. Darwin-díjasok.

It’s the economy, stupid 2012.09.28. 00:13:11

@inreallife:
"ezért nyomtat az usa pénzt, mintha lenne, közben pedig nincs. mihelyt megszűnik a bizalom, ugrik a lóvé..."

Bizalom már nem nagyon van... :S
Kína meg India nagyon nyomul egy alternatív elszámoló valuta létrehozásának irányában, érdekes módon errõl nem rizsáznak a médiákok.

NYJetsTD 2012.09.28. 00:15:57

@inreallife: hopp, most jöttem rá. Te valami temetkezési vállalkozó vagy...

NYJetsTD 2012.09.28. 00:22:12

@It’s the economy, stupid: "Kína meg India nagyon nyomul egy alternatív elszámoló valuta létrehozásának irányában,"

Az USA ezt helyettesíti be hiper-szuper hadsereggel. Alternatív elszámoltatás, ott ahol csak akarják...

It’s the economy, stupid 2012.09.28. 00:30:14

@NYJetsTD:
"a kaját épphogy ki tudja fizetni és csak a gyógyszerek viszik el a többit"

Meg tudlak érteni. Sokszor azon kapom magam, hogy örülök amiért nem kellett megérnie ezt az idõszakot, mert a jelenlegi helyzetben nem biztos (vö: biztos nem), hogy meg tudnám oldani az ellátását úgy, mint pár éve. Az eü alakulása meg azóta a béka valaga alá mutató vektoriálissal írható le, pedig akkor is teljes mellszélességgel kellett képviselni az érdekeit, hogy rendesen bánjanak vele, ha kórházba került. Szégyen.

It’s the economy, stupid 2012.09.28. 00:54:52

@panelburzsuj:
"szektajelleggű hiedelemközösség"

Jó öreg Tocqueville aszonta (ma már úgyis nyakig vagyok az idézetekben) az emberek könnyedén elfogadnak egy kézenfekvő hazugságot, mint a bonyolult és nehezen megismerhető igazságot.

Nagyot nézne, ha élne, ezek a népek pont fodítva csinálják: inkább elhiszik a kifakingoltan bonyolult, körmönfont marhaságokat, mint az eccerû és naccerû valóságot. Szerintem pont ezzel szerzik meg maguknak az érzést, hogy õk aztán tudják a tutit, látják a sötét összefüggéseket.
Mindamellett nem lehet lebecsülni a jelentõségét a dolognak, mert a békamenet, meg a közvéleménykutatási adatok tanúsága szerint elég sokan beszopják ezt a "támadnak minket" legendát.

It’s the economy, stupid 2012.09.28. 01:23:57

@aszekelyek:
"Hozzáértők szerint, lemehet az alapkamat 4 % körüli értékre és az már a hitelezésnek is ad lendületet"

Most, hogy megvan a szemcsikéd, nézd meg vele, mennyi az infláció. Ha a vezérség nyomja lefelé a kamatot, mint Krahácsot (=erõszakkal) abból elég érdekes szitu fog kikerekedni. Persze ahogy meg lehet "kérni" a kõccségvetési tanácsot, a KSH-t is meg lehet kérni, hogy lássa mán kisebbnek azt a fránya kamatot. Mint Argentínában, amit mindig emlegettek. A GDP alakulásával kapcsolatban már volt is ilyen, csak a terrorista firkászok utána számoltak a zadatnak, oszt megdõltek a kis lódítós nercsikek.

No most a másik rossz hír, hogy a 4% kamat önmagában nem fogja a hitelezést beindítani. Ugyanis ha nincs belsõ fogyasztás, akkor nincs miért beruházni, minek a hitel, de ha mégis megzizzenne egy vállalkozás, és felvenne beruházásra hitelt, nem tudná visszaadni forgalom és bevétel hiányában. Szori. Ez sajnos egy ördögi kör. Fogyasztás nélkül értelmetlen a termelés.

dbeata 2012.09.28. 06:46:49

@Khal Drogo: Igen, de ami kicsiben hasznos, az nagyban káros a gazdaság egészére nézve. A gazdaság hitel ill. fogyasztás nélkül nem tud működni.

Khal Drogo 2012.09.28. 07:49:28

@Made in Unortodoxia (dbeata): A rendszer teljes megváltoztatása képtelenség. Vagy egyszer egy totális világégés közepette szétesik az egész vagy marad ez a ciklusság,a Kondratyev-ciklus vagy mi a a neve.

Khal Drogo 2012.09.28. 07:54:00

@It’s the economy, stupid: Ez régi sztori. Egy időben saját elszámoló olajtőzsdét akart euró alapon Irán. Sőt volt arról is szó hogy az euró világpénz lehet. Aztán nem lett, hirtelen egy niemand európai ország, akinek a gazdasági súlya Európán belül is csekély, fontos lett az adósságrátájával.
Eközben arról mély hallgatás van, hogy az USA államadóssága még a görögnél is nagyobb és folyamatosan vég nélkül nő, köszönhetően a háborúknak és a hülye republikánusok adócsökkentési programjainak. Az USA tagállamok egy része akkora csődben van mint Görögország.
Csak az USA bedőlése még nem téma. Ellentétben a görögökkel. MIndesetre az eurót sikerült elhiteteleníteniük az amcsiknak.

nyünyüge 2012.09.28. 08:05:30

@It’s the economy, stupid:
Már pedig le fogja nyomni - hallgattam éjszaka a Lánchidat, ott a betelefonálós műsorból mindig meg lehet tudni, mi éppen a helyes irány.
És most mindenki lelkesen magyarázta, miért tuti megoldás az alapkamat csökkentés. Veszélye meg szál se, mert a magas alapkamat csak a szabadkőműves! bankárzsebek tömésére van kitalálva.

dbeata 2012.09.28. 09:15:37

@panelburzsuj: jó, akkor próbálom újra.
Liberalizmus az ideológiai része
kapitalizmus a gazdasági rendszer

Ideológiai ellenpólus. Így már jó?

graycivil 2012.09.28. 10:04:30

@aszekelyek: "Nyilván azért szavaztak annyian Orbánra, rátok meg a kóbor kutyák sem, mert olyan szédületes életszínvonalat kreáltatok a magyaroknak... irgum, burgum!"

El Curora az olyan szerencsétlenek szavaztak, mint te. nana... :-)

inreallife 2012.09.28. 11:48:25

@It’s the economy, stupid: nem akartam megválaszolatlanul hagyni a kérdésed, úgyhogy azért válaszolok, bár lehet nem olvasod.

szóval az egyéni sorsok a nyugdíjrendszer szempontjából totálisan érdektelenek. másrészt annak a korosztálynak a tagjai már jórészt nem élnek. ha mindenáron kompenzálni kell az ehhez hasonló rémes életutakat, azt egyénileg és nem a nyugdíjrendszeren keresztül az összes nyugdíjasnak, pláne akik a vh után születtek. ez nem a nyugdíjrendszer dolga.

inreallife 2012.09.28. 11:51:46

@NYJetsTD: basszus, a minimálbéren dolgozó takarítónőnek, 2 gyerekkel a bérelt lakásban, mire elég a 65.500 nettó? fűtésre. ugyanúgy nem elég, mint a nyugdíjasnak. csak amíg a kormány befolyásolja a nyugdíjak értékét, a fizetéseket nem. azért kell ennyit adózni, mert a nyugdíjakra verik el a költségvetés jelentős részét. ezt mindenáron le kell faragni...

inreallife 2012.09.28. 11:59:31

@Khal Drogo: ne feledd, az usa saját valutájában van eladósodva, annyit nyomtat, amennyit csak akar. és ezt meg is teszi... óriási különbség. az eusa, mondhatjuk így lenne csak olyan helyzetben, hogy ezzel szembe tudjon alternatívaként állni, de ahhoz közös pénzpolitika kéne, azt meg érdekes módon egyik állam sem akarja a lopás és osztogatás remek eszközét, mint az újraválasztásuk garanciáját kiengedni a kezéből. lopni és osztogatni akar az összes....

Khal Drogo 2012.09.28. 12:11:03

@inreallife: Igen, USA annyit nyomtat a pénzéből, amennyit akar, de nem hiszem hogy ez önmagában elég lesz neki. Magyarország adósságának fele kb. deviza, a többi forint. Mi is annyit tudnánk forintot nyomtatni amennyit akarunk, de ezt mégsem tesszük. Ugyanez igaz más országokra is.
A dollárt az emberek értékállónak tartják ezért elfogadják csereeszköznek, adnak érte nyersanyagot, cégtulajdont bármit.
A forint bár konvertibilis, mégis leszarják a nemzetközi világban.

NYJetsTD 2012.09.28. 12:43:51

@inreallife: "mire elég a 65.500 nettó? fűtésre."
Látod, magaddal vitatkozol. Tehát a 60 ezres nyugdíjplafon mire is lenne elegendő? Egyszerűen a valóságtól elrugaszkodott dologról írsz már napok óta.
Futhatjuk újra meg újra ezeket a köröket, egyszerűen képtelen vagyok megérteni, mikor fogod fel, hogy a MUNKA bérezését kell elsősorban korrigálni.
Azt is elmondtam már ezerszer, hogy a magas (200 e feletti) nyugdíjakat azonnal meg lehet vágni, mint ahogy egy jelképes bkv bérlet térítést is be kellene vezetni. Már ez is bőven hozna a konyhára. Anélkül, hogy a te módszereddel kivégeznénk mindenkit.

mókáné 2012.09.28. 12:48:14

@NYJetsTD:

"Azt is elmondtam már ezerszer, hogy a magas (200 e feletti) nyugdíjakat azonnal meg lehet vágni, mint ahogy egy jelképes bkv bérlet térítést is be kellene vezetni."

Százszor elmondhatod sincs igazad, hiszen aki 200 ezer feletti nyugdíjat kap, ő arányosan sokkal többet helyezett a kasszába, mint aki minimálbér után.

(Jól pofán kéne vágni, aki ilyeneket nem gondol át!:)

inreallife 2012.09.28. 12:50:52

@Khal Drogo: nem jól gondolkodsz. a pénznyomtatás inflációval és leértékelődéssel jár. ha forintot nyomtatnák, a devizaadósságunk megemelkedne. ergó nem lennénk előrébb. az usának az a nagy fegyverténye, hogy övé a pénznyomtatás joga, és csak dollárban van eladósodva. ergó akár holnapra is kinyomtathatná az összes adósságát, és 0 hitele lenne. cserébe 1 dollár meg kb 100 ft-ot érne. ettől elkezdene erősödni, mert a hitel nélküli ország brutális erős fundamentumot jelent.

most gondolj bele, ha magyarország megtagadná az adósságának a visszafizetését, ugyanez a szitu állna fent. a probléma a külföldi tulajdonú cégek reakciója. ha azt mondják, hogy mivel nincs adósságszolgálat és kevesebb adót kell fizetni, tehát maradnak és megy tovább minden, ahogy eddig, akkor nyert ügyünk van. ha viszont menekülnek, mert kiszámíthatatlannak vélik a befektetéseiket (lásd orbánék), akkor meg nagy bukta lenne. mindenesetre külső finanszírozásra egyáltalán nem lenne szükségünk....

inreallife 2012.09.28. 12:53:21

@NYJetsTD: a munka bérezését nem tudod korrigálni kormányzati szinten. ráadásul az államháztartást pozitívba kéne fordítani, hogy az adósságtörlesztés is beinduljon. kiadáscsökkentésre van szükség. és abból az egyik legnagyobb tétel a nyugdíj... a nyugdíjcsökkentéssel egyszerre valósítható meg mindkettő...

NYJetsTD 2012.09.28. 13:01:36

@knausz: Egyrészt, ne legyél benne biztos, másrészt neked mint narancsagyú törtetőnek illene tudnod, hogy a mai napig is rengeteg irritálóan magas nyugdíj az átkosban eltöltött pártfunkcióból adódik.
Ezenkívül az elmúlt tíz évben sok korhatár előtt nyugdíjba vonuló kapott bosszantóan sok pénzt.

Másrészt, itt a mindenki vegye ki a részét a teherviselésből című fejezetről vitatkozunk. Egy hetvenezres nyugdíjas pénzéből egyértelműen nem szabad elvenni, de nem értem, a kimagasló nyugdíjban részesülő, miért ne lehetne nagyobb teherviselő?

Harmadrészt, TG nem jelentkezett. Most mit csináljak, kurvázzam el a pénzt, vagy még várjak?

NYJetsTD 2012.09.28. 13:07:50

@inreallife:
"a munka bérezését nem tudod korrigálni kormányzati szinten"

Pedig minden nap azt teszik.

inreallife 2012.09.28. 13:08:49

srácok folytassuk az új posztnál, ne kelljen ezt is frissíteni...

mókáné 2012.09.28. 13:15:42

@NYJetsTD:

"Harmadrészt, TG nem jelentkezett. Most mit csináljak, kurvázzam el a pénzt, vagy még várjak?"

Ha komolyan engem kérdezel: édesapád gyógykezelésére szánd! Jobbulást kívánok Neki!:)

Nekem sose voltak karrierálmaim és vágyaim. Egyszerűen túlélni akartam. Ami mindig sikerült. És megélni szerettem volna. Ami mostanában.

NYJetsTD 2012.09.28. 19:58:42

@knausz: Köszi, de ne aggódj, azt én megoldom számára.

"Nekem sose voltak karrierálmaim és vágyaim."
Kisszívem, neked csak azok vannak. De sebaj, idő bőven van, megvárom míg befutsz... láttam már az új TG bejegyzésnél is megtetted a szokásos dupla nyelvcsapásos kommentet...a pasi a heti nyálasnál végre újra hazaért...az mlsz után a fideszalom jótékony melege, miért is nem lep meg...neked is biztosan lesz ott hely...

Khal Drogo 2012.09.28. 21:18:42

@inreallife: Mégsem teszi ezt az USA. Gondolom ez az azért nem olyan egyszerű.

Khal Drogo 2012.09.28. 21:24:24

Mennyire nevetséges ez a keleti erőlködés.
Nemrég beszereztem egy leselejtezett tv-t. Az állami adókon megy egy pocsék fos kínai tv-sorozat ahol a császár ellen szövetkeznek a mandanirok, most megy a Duna tv-n valami műsor ahol egy magyar srác énekel együtt egy kínai csodacsajjal, valamelyik állami kiállításon meg tolják a kínai kommunista festészetet.
Ez a nagy keleti nyitás.

Khal Drogo 2012.09.28. 21:27:57

@inreallife: A nyugdíj a legnagyobb kiadási tétel. Semmire sem megy el ennyi pénz. De nem feltétlenül kell csökkenteni. Jövőre csökkenni fog valamelyest a nyomás. Nagyon kevés új belépő lesz.
Van rá esély szerintem hogy jövőre kevesebb új nyugdíjas lesz mint amennyi meghal. Akár több tízezres csökkenés jöhet.

Khal Drogo 2012.09.28. 21:31:34

A nyugdíjemelésekhez kell hozzányúlni, el kell kezdeni elinflálni a nyugdíjak egy részét. Egy átlag felett differenciáltan kéne emelni, csökkenő mértékben. Miért kell ugyanannyival emelni egy 300 ezres nyugdíjat mint egy 45 ezreset?
Ez döntés kérdése.
Csak egy ilyen emelési differenciával tízmilliárdok megspórolhatóak.

Persze ilyen döntés nem várható. Pedig volt már rá példa a magyar nyugdíjtörténelemben. Láttam már nyugdíjdinamika táblázatokat. Kádár alatt is voltak differenciált emelések.

mókáné 2012.09.28. 22:34:04

@NYJetsTD:

"De sebaj, idő bőven van, megvárom míg befutsz... "

Túl sokat képzelsz rólam vagy túl keveset, azt nem tudom, de azt, hogy nem ismersz, azt tartom.

Civil dolgokban gondolkodom: esetleg az angol nyelvet erősíteni és megspékelni gyerekversekkel, dalokkal. Szép a hangom. Indulhattam volna az X Faktorban a Tavaszi szél vizet áraszt című nótával.

Közéletben nem. Média nem érdekel. Örökké fogsz élni, ha az én "befutásomra" vársz!

(Közben azon gondolkodom, miért olyan érdekes Neked az én pályafutásom.)

mókáné 2012.09.28. 22:40:37

@NYJetsTD:

"a pasi a heti nyálasnál végre újra hazaért..."

Egyszer mindenki hazaér.
www.youtube.com/watch?v=5cgb1D4a-TE

NYJetsTD 2012.09.28. 23:33:42

@knausz: "Közben azon gondolkodom, miért olyan érdekes Neked az én pályafutásom.)"

Talán mert mazochistaként imádom az egoistákat basztatni...

mókáné 2012.09.29. 11:45:42

@NYJetsTD:

Képzelem, mi lenne, ha szadista lennél..

Egyébként van küldetésem, figyelj! Az emberek kíváncsiak rám és mitől vagyok ilyen. Én készséggel elmagyarázom.

Egy legenda vagyok! Olyanokra emlékeznek velem kapcsolatban, mikor, mivel diétáztam pl. volt, hogy mindenütt kólás poharak, tudod, és volt a titkos zöld folyadékod - mondják, de most mitől nézel ki ilyen jól? Én elmagyarázom: Életmódot váltottam. És az emberek követnek. Az utóbbi hónapokban ezer számra vették az az ellipszis trénereket (mindjárt megyek edzeni!).

Aztán megkérdezik írok-e még és ha azt találom mondani, hogy nem, akkor szomorúak, szóval muszáj írni - ez van.

Sokan hiszik azt, hogy velük érettségiztem, vagy jártam egy évfolyamra, ilyen pl. Szijjártó Péter, aki ezzel az ürüggyel tegeződött össze velem.

Szóval vannak az emberek és vagyok én, aki bárhová megyek, nem tudok észrevétlen maradni és valószínűleg életfeladatom a példamutatás. Másmilyen vagyok, mint a többi. A rút kiskacsa, ahogyan Te mondanád.
www.youtube.com/watch?v=EGLSk3AVcUU
süti beállítások módosítása