Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2013
már 07
22:40

Sokan nem értik, megint nem értik. Tapasztalataim szerint még az elkötelezett jobboldaliaknak sem teljesen világos, hogy miért kellett Orbán Viktornak legnépszerűtlenebb, legtöbbet támadott, időnként gúnyolt miniszterét hat évre a Magyar Nemzeti Bank elnöki székébe juttatni. Nem lehetett volna nála alkalmasabb, nemzetközileg elfogadottabb, az országnak több hasznot hozó közgazdászt találni? Bizonyára lehetett volna. Ha ez a játék csak erről szólna.

hv-matolcsy.jpg

(Fotó: MTI)

Az Orbán-kormányt ellenfelei, kritikusai, olykor még talán barátai is kiszámíthatatlan, váratlan húzásokra képes, nehezen kiismerhető alakulatnak tartják. Pedig az elmúlt két évtizedben nem volt még olyan kabinet, amely ennyire következetesen és tudatosan ment volna egy irányba, amelynek ennyire egyetlen szempont határozta volna meg politikáját. Nem, most nem a kétségtelenül fontos tartalmi kérdésekről beszélek, hanem valamiről, ami a kormány és különösen a kormányfő gondolkozásában megelőzi, meghatározza az összes többi kérdést: ez pedig nem más, mint a politikai kormányzás logikája. Ennek lényege nagyjából úgy foglalható össze, hogy a tartalmi célok időnként módosulhatnak, az eszközök lehetnek nagyon változatosak, de egy valami elengedhetetlen és ezért mindent meghatároz a politikában: az erőforrásokkal való rendelkezés, vagyis a hatalmi pozíció.

Természetesen minden politikus tudja ezt, és döntéseiben igyekszik is figyelni erre a szempontra, de az elmúlt évtizedekben nem akadt olyan hazai politikai vezető, akinek minden lépése mögött ilyen mértékben és ekkora tudatossággal azonosítható lett volna ez a gondolkozás. Orbán Viktor minden bizonnyal sok mindenre figyel, amikor döntéseket hoz; mérlegelnie kell a szakpolitikai szempontokat, a közvéleményre gyakorolt hatást, a külső környezet lehetséges válaszait. Bizonyára jobban szeret olyan lépéseket tenni, amelyek elnyerik a szakma tetszését, találkoznak a választók helyeslésével, illeszkednek más szempontokhoz. Ugyanakkor ezek mindegyikével képes szembemenni, konfliktusokat vállalni, ha úgy érzi, hogy a politikai kormányzás logikája, a hatalmi pozíciók biztosítása, a vezetői autonómia megerősítése ezt igényli.

Az elmúlt három évben kétségtelenül lehetett volna sokkal mérsékeltebben, lágyabban, gesztusokat gyakorolva, konfliktusokat elkerülve kormányozni. Lehet, hogy ebben az esetben ma több szavazója és kevesebb ellensége lenne a Fidesznek. Ha azonban így politizált volna a második Orbán-kormány, számos fontos hatalmi-politikai célt nem ért volna el. Nem lenne új közjogi szerkezet, nem ülnének fontos közjogi pozíciókban - az évtized végéig tartó mandátummal - a kormányfőhöz lojális vezetők, nem sikerült volna jelentős erőátrendezést végrehajtani a gazdaság világában.  A politikusnak persze a választó a legfontosabb: általa, vele nyerhet választást, kerülhet döntéshozatali pozícióba. Ugyanakkor van valami, ami ennél is fontosabb: azokkal az eszközökkel való rendelkezés, amelyek akár még a szavazók megnyerésében is segíthetnek, de a politikai hatalmat – az ellenakaratok legyőzését, a cselekvés lehetőségét – biztosan megalapozzák.

Ebben a logikában nem lehetett kétséges, hogy a kormányfőnek – ha lehetősége van arra, hogy változtasson – olyan ember kell a jegybank élére, aki alapvetően hozzá lojális, aki a független nemzeti bank vezetőjeként sem lesz önjáró, esetleg ilyen-olyan – akár saját politikai táborán belüli! - érdekcsoportok embere. Egy ilyen ember kormányzati pozícióban hatalmas erőforrás, de ellenzékbe kerülve sem használhatatlan. Hat hosszú éven keresztül hoz politikai hasznot: a kormányfőt fontos tartalmi célokban segítheti, az esetleges ellenzéki politikust – saját politikai táborán belül is! - felemeli, védi, alkuerejét növeli.

Matolcsy György az elmúlt évtizedekben számtalan alkalommal bizonyította, hogy erre a feladatra tökéletesen alkalmas.  A kormányfő a jelölés múlt pénteki bejelentésekor elmondta a legfontosabbat: ez volt a legkevésbé kockázatos lépés. A politikai kormányzás logikájában valóban így volt.

(Heti Válasz, 2013. március 7.)

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr565122267

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért Matolcsy? 2013.03.08. 19:26:01

A kormányfő a jelölés múlt pénteki bejelentésekor elmondta a legfontosabbat: ez volt a legkevésbé kockázatos lépés. A politikai kormányzás logikájában valóban így volt.

Trackback: Siess, Andrásnak Sürgős! 2013.03.08. 09:56:14

Szaros lett a Békemenet molinója: polgári körösöket és békemeneteseket toboroz Facebookon a Fidesz-székház védelmére Bencsik András. Ő maga sajnos nem ér rá, hogy életét és vérét adja a fülkeforradalomért. SAS-behívó Fidesz-módra. A mozgósításhoz felt...

Trackback: Uniós biztos árulja a szent magyar hazát 2013.03.08. 09:49:12

Twitteren tette közzé lesújtó véleményét a Fidesz-kormány uniós joggal és gyakorlattal össze nem egyeztethető lépéseiről a választási kampány szabályozásával kapcsolatban Neelie Kroes. "Széles körben elfogadott az EU-ban, hogy az összes törvényes vála...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.03.07. 22:45:44

..és ne felejtsük el, az inkább a kezem vágják le duma után elég ügyesen helyzetbe hozta Vargát

wowerman 2013.03.07. 22:55:42

fölfelé buktatta Matolcsy-t. És így még tudja szivatni a következő kormányt ha nem a fideSS nyerne.

sirwalter 2013.03.07. 23:01:14

Kb az egész poszttal egyet értek, hogy ilyen nagyképű legyek... ;)

Ezzel kapcsolatban:
"Pedig az elmúlt két évtizedben nem volt még olyan kabinet, amely ennyire következetesen és tudatosan ment volna egy irányba, amelynek ennyire egyetlen szempont határozta volna meg politikáját." - talán érdemes lenne magunkat újra és újra emlékeztetni, hogy ez nem feltétlenül azért van, mert az Orbán-rezsim "hataloméhesebb", mint az elődei voltak, hanem esetleg vessük össze, mekkorát kellett "csavarnia a potméteren" pl. a Horn-kormánynak az Antall-kormány után, hogy a számára kívánatos állásba állítsa azt vissza, már ami a gazdasági és politikai potenciált illeti, és ehhez képest mekkorát kellett csavarnia a jelenlegi Orbán-kormánynak a Gyurcsány-Bajnai-kormányok után... Az tehát nem kérdés, hogy egy kormányváltás után mindenki teljes őrségváltásra, ill. pozícióváltásra törekszik a lehetőségekhez lépest, de nem mindegy ugye, hogy mihez képest "kell" ezt az őrségváltást megcsinálni, így aztán egyik látványosabb, mint a másik... Ez a mostani azért lett ilyen látványos, mert a 2/3 nagy lehetőségekhez juttatta ebből a szempontból (is) a jelenlegi kurzust, és volt is honnal átfordítani azt a bizonyos potmétert...

dean23 2013.03.07. 23:05:20

rezzenéstelen arccal belehazudni az emberek szemébe -> totális hatalom megszerzése -> hosszútávon biztosítva az állami pénzek kitalicskázása a kormányközeli haveroknak

Jobb vagyok, mint a Google Translate! :P :)

unionista (törölt) 2013.03.07. 23:11:07

azért van egy olyan dolog, amiről ami ezeket a közéleti szerepvállalásra nyilvánvalóan alkalmatlan embereket (budai, kerényi, fekete, matolcsy és tsai) összetartja. ők nem attól leválthatatlanok, mert lojálisak. hanem, mert keh, keh, keh.

sirwalter 2013.03.07. 23:13:10

Ja és Gábor, ha esetleg olvasod a kommenteket, vagy bárki más, aki értette; konkrétan milyen "eszközökre" kell gondolni ebben a - legalábbis számomra homályos - utalásban? ;) :

"Ugyanakkor van valami, ami ennél is fontosabb: azokkal az eszközökkel való rendelkezés, amelyek akár még a szavazók megnyerésében is segíthetnek, de a politikai hatalmat – az ellenakaratok legyőzését, a cselekvés lehetőségét – biztosan megalapozzák."

menőmano 2013.03.07. 23:13:18

"Olyan, mint a mesében

Hiába a veszélyes sziporkák, a sokszor inkább emocionális töltöttel teli nyilatkozatok - forrásaink szerint Matolcsy a rosszabb gazdasági mutatók minisztériumi kommentálásakor gyakran maga írt bele hirtelen ötlettől vezérelve a sajtónak kiküldött közleményekbe egy-két megjegyzést - a nemzetgazdaság első számú vezetőjének karrierje eddig töretlenül ívelt felfelé, és hiába a felemás eredmények, a kormányfő bizalmasaként most megkapja a jegybankot is, melynek szerinte "optimista vízióval, jövőképpel kell rendelkeznie".

Matolcsy György az MNB vezetőjeként tesztelheti, amit oly sok évig kutatott: a növekedés beindításának alternatíváit. Tündérmese ez a javából."

privatbankar.hu/karrier/az-igazi-tundersmese-matolcsy-utja-a-jegybankig-255571

JJJJ 2013.03.07. 23:20:03

Gabor,

Nem szoktam kommentelni, de ez a cikk most nem lett az igazi. Pont a sajat magad altal feltett kerdesre nem valaszoltal, ertjuk hogy politikai kormanyzas, de Matolcsy loyalitasaban nincsen semmi specialis, valoszinuleg van a taborban meg tobb100 ha nem 1000 hasonloan loyalis de kevesbe lejaratott nev. Tehat a politikai kormanyzas onmagaban nem indokolja hogy miert az egyebkent mar igenycsak elhasznalodott Gyuri lett az elnok. Sot a politikai kormanyzas inkabb azt indokolna, hogy egy uj arc keruljon ebbe a pozicioba, aki esetleg egy kovetkezo valasztas elvesztese eseten konyebben tudjon a nem feltetlenul reflektor fenyben levo levo loyalitasaval politikai hasznot termelni.

unionista (törölt) 2013.03.07. 23:20:32

@sirwalter:
majd megválaszolja. de felteszem: pénzeszközökről van szó.

török gábor 2013.03.07. 23:26:46

@JJJJ: Nem írom, hogy ez a komment nem lett az igazi :), csak azt, hogy ezzel nem értek egyet. A komolyan számításba vehető jelöltek közül (ez nem ezer, legfeljebb 4-5 közgazdász) Matolcsy esetében a legmagasabb a politikai kormányzás összpontszáma. Aki hosszabb távon bizonyította már lojalitását, aki nem "mások" embere (s feltehetően később sem lehet az), s aki azért a gyakorlatból is tudja, hogy mit csinál egy jegybankot.

Acsabi44 2013.03.07. 23:28:39

Ez szép és jó, csakhogy az emberek egyre kilátástalanabbak. Egy szikra kell még, és nemsoká eljön az az idő, ahol a világ összes politikai kulcspozíciója sem menti meg Orbánékat, sőt azt fogják kívánni, bárcsak lettek volna rendesebbek a néppel, akkor most talán lenne, aki menedéket nyújt.

JJJJ 2013.03.07. 23:31:47

Elfelejtkeztem rola, hogy ehhez azert valamifele minimalis konkret szakmai tudas is szukseges.

unionista (törölt) 2013.03.07. 23:37:41

@török gábor:
orbán nem a lojálisokból, hanem egy annál szűkebb körből válogat.

sárkányfő 2013.03.07. 23:38:23

Török Gábor.

Téged sokszor gúnyoltak azzal, hogy logikád alapján akár Hitlerről/Sztálinról is írhatnál. Terjeng is egy ilyen szöveg a neten, biztos olvastad.

Erre most, fényesen igazolva a kritikákat, előállsz egy olyan poszttal, melyben Orbán nevét simán ki lehetne cserélni Hitlerre vagy Sztálinra.

Benned tényleg nincs semmi, de semmi igény arra, hogy össznemzeti, ne adj isten morális szempontokat figyelembe vegyél? Csak a machiavellizmus, az megy?

Javaslom átírni a poszt címét így: "A machiavellizmus dicsérete, avagy Orbán nagyon jól képviseli saját érdekeit!"

Minden jó tulajdonságod ellenére ez a hozzáállásod kiakasztó :(

sirwalter 2013.03.07. 23:38:49

@unionista:
aha, hát lehet. De arról meg néhány sorral följebb már írt: "...nem sikerült volna jelentős erőátrendezést végrehajtani a gazdaság világában. "
Minden esetre köszi. :)

sárkányfő 2013.03.07. 23:43:01

Nagyon röviden leírnám a dolgot a szerintem legitim nézőpontból is, azaz a nemzeti szempontból:

Matolcsy kinevezése: Orbánnak jó, Magyarországnak rossz.

Orbán választott, a nemzeti érdekkel szemben választott, a saját pártpolitikai érdekét a magyar érdek fölé helyezte.

Abból, hogy a szakmailag már százszor megbukott dilettáns félnótás lett a jegybank elnöke, ebből az országnak még sok kára lesz, Orbánnak pedig sok előnye.

unionista (törölt) 2013.03.07. 23:45:06

@sárkányfő:
török úgy képzeli, hogy az elemzőnek nem kell feltennie azt a kérdést: mi szolgálja a közjót. mert ő úgy képzeli el ezt az egészet, hogy a nézőgyerekek a politikán kívül vannak. a választók nyereségeik és veszteségeik nem számítanak. hanem csak a pártoké. török semmit se ért a politológiából. de ez nem újdonság.

török gábor 2013.03.07. 23:46:27

@sárkányfő: Tudom, hogy reménytelen, de megpróbálom megmagyarázni. A politika első kérdése a hatalom. Ami vagy van, vagy nincs. Akinek van, az képes megvalósítani a céljait, akinek nincs, az nem. Éppen ezért a politikában a hatalmi pozíció javítása nem esztétikai kérdés, hanem létszükséglet: az lesz sikeresebb, aki jobban érti ezt a logikát. Az a kérdés, amit a kommentedben feszegetsz, csak innen következik. Mert a hatalmat egyaránt lehet jóra és rosszra is használni. De utóbbi nem a hatalom (mint eszköz) hibája, hanem a politikusé.

sárkányfő 2013.03.08. 00:02:11

@török gábor:

Nekem nem az a bajom, hogy hatalmi kérdéseket elemzel. Nekem az a bajom, hogy CSAK hatalmi kérdéseket elemzel. A te írásaid világában MEG SEM JELENNEK más értékek és szempontok.
Szerinted ez helyes? Nem érzed hogy ez egyben értékválasztás is a részedről? Még ha nem is akarod? Tudod, hogy amiről nem írsz, azt leértékeled? Hogy azt sugallod, nem fontos, nem számít?

És tudod hogy a te logikád mekkora hatással vannak másokra, sőt sokaknak referenciapontként szolgálsz? Meg hivatkoznak is rád? Tudod hogy ezzel nézőpontszűkítő, relativizáló gondolkodást terjesztesz?

A konkrét példánál maradva Matolcsy nem csupán Orbán hatalmi eszköze, de - komolyan nem kéne elfelejteni - az ország egyik legfontosabb pénzügyi rendszerének vezetője. Jó ez az országnak vagy rossz? Még jobbról is sokan elismerik, hogy rossz. Megjelenik ez a te világodban? Nem jelenik meg. A politika öncél, vagy az országért lenne? És neked miért nem fontos, hogy mekkora árat fizet az ország egy politikus önérdekéért?

sárkányfő 2013.03.08. 00:07:24

Na még egy, búcsúzóul.

Ma be is bizonyosodott, amit persze mindenki tudott: a fideszes újságokat (Heti Válasz, Demokrata) és a köztévét a fidesz szerkeszti:

comment.blog.hu/2013/03/07/kerenyi_imre_latja_a_jovot

Jó éjt :(

kov_vacs 2013.03.08. 00:10:08

@török gábor: "a hatalmi pozíció javítása nem esztétikai kérdés, hanem létszükséglet: az lesz sikeresebb, aki jobban érti ezt a logikát."

Igen, mivel LÉTSZÜKSÉGLET a politikus számára a hatalmi pozíció javítása, ezért van az, hogy egyes országok intézményrendszerükkel és/vagy hagyományaikon, szokásaikon keresztül (közvélemény, íratlan szabályok, etikus viselkedéssel kapcsolatos választói elképzelések stb.) rajta tartják a szemüket a saját politikusaikon.

Más országok pedig nem.

Mi vagyunk az egyik a "más országok" közül.

Teljesen logikus, hogy a kétéves gyerekem az összes csokoládét azonnal meg akarja enni a boltban, számára is létszükséglet. Úgy egyébként.

unionista (törölt) 2013.03.08. 00:17:20

@sárkányfő:
török a politológiát végletesen leegyszerűsíti. mintha lenne két párt. vagy két személy. nekik lennének érdekeik. de török úgy képzeli, hogy az összes választónak érdeke nincs. vagyis az számára nem értelmezhető, hogy egy-egy lépés szolgálja-e a közjót , vagy sem. mert mit tudom én mit mondott max weber.

de a modern politológia tankönyvek már rég nem így kezdődnek. hanem a nagyon divatos interdiszciplináris közelítést adják elő. nevezetesen azt, hogy a politológiát, a szociológiát, a közgazdaságtant, a történetírást a teológiát és a jogot technokrata módon össze kell csúsztatni. és a különféle társadalmi, gazdasági, kulturális, etnikai és vallási csoportok érdekeiből és a politikai pártok hatalmi ambícióiból kell a közéleti történéseket levezetni. a modern politológia ezt a hatalmi játszmát egy stratégiai játéknak fogja fel, török pedig iszapbirkózásnak.

kov_vacs 2013.03.08. 00:17:33

@török gábor: Még valami.
Emlékszem a három évvel ezelőtti, itt olvasott elemzések _hangulatára_.

Hogy is fogalmazzak.
Konstruktívan.

Ki-ki olvassa végig azokat a gondolatokat, amelyeket leírt három évvel ezelőtt, és gondolkozzon. Nem a nyilvánosság előtt, hanem magában. Hogy amikor legközelebb szembejön valami a jövőben, amiről még nem sokat tudunk, hogy mi az, akkor valami másképp történjen.

Én is tévedtem. És soha de soha többé nem szavazok kisebbik rosszra, csak _elég jóra_. Még senki se ütötte meg ezt a szintet, nyomokban sem, a kínálatból. Mintha ebben a nyavalyás országban a kisebbik rossz választások is egyre rosszabbak és rosszabbak lennének.

szbi 2013.03.08. 00:19:23

T. TG! A helyzet bizony ez. Nem értik a politikát a népek. És a politikusok nincsenek tisztában ezzel, tehát politizálni próbálnak. A politikusokról beszélek, össze-vissza talán csak két tucat van az országban. Nagy a baj. Tudniillik az ellenek nem tudják miként lehetne Orbánt politikailag/a politika ringjében leváltani, tehát más eszközt fognak keresni. Lásd: a mai tüntetést. Igaz, pancserpuccs-szerű, de tekinthetjük menetgyakorlatnak is. És ez baj.

szbi 2013.03.08. 00:22:02

@sárkányfő: Ön igen otthon van a "nemzeti érdek" terén. De tudja-e mit jelent? Vagy azt se?

bigapples 2013.03.08. 00:28:27

@FILTOL: Igen, ez a fontos szempont kimaradt a jegyzetből.

Orbán számára MGY tényleg megbízható, kipróbált ember az MNB elnöki székben, de a kinevezése Orbánnak járulékos előnnyel jár.

Matolcsy egy kommunikációs rémálom és az egyik legnépszerűtlenebb miniszter volt. Most jön helyette Varga, aki a felmérésekben rendre a 3-4 legelfogadottabb magyarországi politikus között van. Orbán a háttérbe tolta a szintén népszerűtlen Hoffmannt és felfele buktatta MGy-t, ezzel két nagyméretű céltáblájától fosztotta meg az ellenzéket, javítva a választási esélyeit.

Ráadásul a kinevezésével Matolcsy úgy került ki a kormányból, hogy nem kell kínosan magyarázkodni a jobbkéz levágása kapcsán.

bigapples 2013.03.08. 00:43:21

@sárkányfő: Most akkor TG egyszerre moralizáljon és egyúttal amatőr közgazdászként jósolja is meg, hogy Matolcsy miben lesz más jegybankelnökként, mint Simor volt?

Tényleg zavaró, ha egy politológus egy politológiai tárgyú blogon politológusként elemez egy adott történést és nem ideológiai okoskodást ad elő?

unionista (törölt) 2013.03.08. 00:50:17

@szbi:
ezt az egészet képzeld el úgy, mint egy sakkjátszmát. ahol vannak különféle befolyással rendelkező, sajátos logika mentén működő, de egymással ellenérdekelt csoportok. na most ebben a játszmában azt a kérdést nem lehet feltenni, hogy mi a gyalogok érdeke. mert azok egymást ütik. de arra vigyázni kell, hogy a nagy ütlegelésben senki se borítsa fel a táblát.

unionista (törölt) 2013.03.08. 01:18:47

@bigapples:
a bankoknak is vannak hatalmi érdekei. de mint minden érdekcsoport ők is megosztottak. sajátos logika alapján lépnek, de vannak ellenérdekelt felek. fekete és fehér bankok (hogy érthetőbb legyen: bástyák) a politológiának azt nem azt kell nézni, hogy mi a bankok (bástyák) érdeke. hanem csak azt igen, hogy ellenérdekelt felek mit léphetnek. nem csak a király mellett levő párt (vezérek), hanem az összes bábú érdekét kell figyelni. vannak egymással ellenérdekelt társadalmi csoportok (gyalogok). de ez ő érdekeik is fontosak. a politológia azt a kérdést teszi fel, hogy mi a fekete és a fehér gyalogság érdeke. a politológiának észre kell vennie a megosztott társadalmi csoportokat. és akkor ez egy modern szociológia. amelyik nem azt mondja, hogy vannak a diákok. hanem azt, hogy ezek is ellenérdekeltek. van két csapat, amelyik lépeget. és az összes bábú érdeke számít. ezt magyarázzák neki a népek. hogy hé, mi is ott vagyunk a terepen. aztán kifelejtettél a sorból.

török ezt nem fogja észrevenni. mert nem tudja, hogy ebben az esetben miként kellene elemezni. mert egy ebben a sakkjátszmás felfogásban eszköztelennek érzi magát.

BadSimpson 2013.03.08. 02:24:25

Most már végérvényesen kiépült az Orbán-rendszer.

s.g.l. 2013.03.08. 04:35:03

Van egy nagy problema!,,
.
nem a hatalomra esküsznek fel, hanem MO jobbítására, az emberek életének jobbá tételére. -nem a sajátjukéra,-
Egyszerűen esküszegők.
Azt le sem írom, hazaá....k.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 05:59:37

Matolcsy kinevezése kicsit nehéz dió.

Ha onnan nézzük - ahonnan TG is nézi - , akkor a legtermészetesebb: hűséges ember került a Jegybank élére.

Mindenképpen érdemes lenne megnézni egyébként, hogy a fidesz által létrehozott és átalakított, Alaptörvényben rögzített intézmények (NMHH, ÁSZ, AB, Legfelsőbb Bíróság, KT, stb) szerepkörei, vezetőinek kinevezési-, lemondatási szabályai hogyan alakultak az új alaptörvény óta. Régebben volt egy jó kis részbeni összefoglaló erről ezen blogon, most nem nézek utána melyik bejegyzésben, azt kéne frissíteni, kiegészíteni. 2 fő oka van:
- az összes kulcsintézmény fideszes kézbe került a mostani naptól fogva
- módszeres összefoglalót még senki sem csinált erről MO-n
Emellett nyilván már nem várható az alaptörvény nagymértékű átalakítása a kulcsintézmények tekintetében - amit akartak, meglépték idáig...

Másfelől viszont a mai legfontosabb probléma, amit Matolcsynak meg kéne oldania: a hitelhiány fölszámolása, a vállalati hitelezés beindítása. Ez pedig szinte biztos meg fog bukni.

Ha egy bank nem akar hitelt adni , akkor akármilyen jegybanki eszközökkel sem lehet rákényszeríteni, hogy hitelt adjon. Ilyen egyszerű.

Egyébként a jegybankelnök feladatai a mostani rendszerben eléggé bekorlátozottak, érdemi monetáris tevékenységet nem végezhet, (mennyiségi lazítás -pénzt pumpálni a rendszerbe, kötvényvásárlás vagy egyéb célból), nagyjából csupán az ott lévő pénz fölött sáfárkodhat a jelenlegi rendszerben. Bármilyen túlzott önállóskodást az ECB vaskézzel megakadályozna.

Persze ettől még nyilván sok kicsi haszna lesz, hogy baráti ember került a MNB élére. Csakhogy ezzel már elkéstek: 2010-ben ennek még lett volna értelme: most már ez fölöttébb kérdéses.

Amit tenni tudhat: néhány baráti bankot (pl: MFB) kitömni pénzzel, akik aztán a "haveri körnek" csurgatják a kedvezményes hiteleket.

Ezzel kapcsolatban: orbánnak az a talán legnagyobb téveszméje, hogy a "nemzeti oligarchákkal" rendbe lehet hozni az ország gazdaságát. Megfelelő mennyiségű pénz/hitel/tőke ezen embereknek (Simicska, Nyerges, Leisztinger stb) és nagyjából már rá is álltunk a helyes vágányra.

Tehát a nemzetKÖZI oligarchákkal szemben a nemzetI oligarchákra támaszkodni.

Két ok miatt fog ez megbukni:
-az oligarchák, bármily sikeres emberek is a saját köreikben, a gazdaságból elenyésző részt birtokolnak csupán
-a magyar embernek mindegy, hogy nemzeti, vagy nemzetközi oligarcha zsigereli ki.... mindkettő egyként rossz neki.

Ami most a legvalószínűbb irány: a forintot el kell kezdeni inflálni, hogy az export-versenyképesség növekedjen. Ehhez viszont egy újabb devizahiteles-mentő akciót kell csinálni, a lakosság devizakitettségét amennyire csak lehet mérséklendő.

Lassú inflációra mindenképpen lehet számítani innentől, meg persze az alapkamat további csökkentésére. Ez utóbbival még egyet is lehet érteni.

szoja122 2013.03.08. 06:03:10

Kedves Gábor!

Ez az írásod a rettenetes.

Leíró jelleggel a politika hasznosság mellet írsz (nem minősítesz), de ezt annyira túlhangsúlyozod, hogy ezzel kvázi helyesled is a Fidesz politikáját.

Pedig aki ezt helyesnek tartja, az VAK, és abszolúte nem ért semmilyen fokon, a gazdasághoz, szociológiához és tovább megyek a politikához, mert maximum még egy ciklust fog megérni és ha nem nőne ki közben egy elfogadhatóbb párt, akkor is még az ördögöt is megfogják szavazni az emberek, csak hogy ez a gárda eltűnjön.

Tehát politikai hasznosság tekintetében sem ért el sikereket a Fidesz. Gondolj a nagyfokú elutasítottságára és a bizonytalanok nagy számára.

szoja122 2013.03.08. 06:18:54

@török gábor: Hát ez az amiben nagyon tévedsz. Amit írsz önmagában igaz, a politikának ez az egyik legfontosabb célja, legalábbis a rossz politikusoké.

De a politikát NEM lehet sterilen környezetéből kiragadva elemezni -ahogyan teszed-, hanem annak társadalmi, az országra, állampolgárokra, az emberekre gyakorolt hatásával együtt lehet csak.

Másrészt NINCS az a politológus -még Te sem vagy az (hiába próbálod ámítani magad), aki képes kívülállóként elemezni, mint ahogy régebben az objektivitás számonkérésére válaszoltál. Aki ezt gondolja az nagyon-nagyon buta. Itt élsz ebben az országban, remélem hazafi vagy, szereted az országodat, családod, barátaid, ismerőseid is itt élnek zömmel. Rájuk és rád kőkeményen hat a politika, alapvetően befolyásolja életedet, életüket.

Ilyen körülmények között NEM lehetsz kívül álló. Megpróbálhatod, de csak nevetség tárgya leszel a fentiek miatt.

szoja122 2013.03.08. 06:29:24

@török gábor:

"Másrészt NINCS az a politológus -még Te sem vagy az (hiába próbálod ámítani magad), aki képes kívülállóként elemezni, mint ahogy régebben az objektivitás számonkérésére válaszoltál. Aki ezt gondolja az nagyon-nagyon buta. Itt élsz ebben az országban, remélem hazafi vagy, szereted az országodat, családod, barátaid, ismerőseid is itt élnek zömmel. Rájuk és rád kőkeményen hat a politika, alapvetően befolyásolja életedet, életüket."

Ilyen körülmények között NEM lehetsz (de nem is vagy) kívül álló.
Megpróbálhatod, de csak nevetség tárgya leszel a fentiek miatt.

Amúgy ezt már többször felvetettem, soha nem kaptam választ.

Miért?

Érveim annyira lehengerlők, hogy nem tudsz válaszolni rá?

dbeata 2013.03.08. 06:49:13

Gyomorforgató írás. Nem csoda, hogy a Heti Válasz-ban jelent meg.

László56 2013.03.08. 08:02:03

Szép jó reggelt Mindenkinek,

Miért Matolcsy ? Kérdezi az elemzőnk és meg is válaszol rá saját magának. Írása azonban többet mond saját magáról, mint a kérdéses személyről és annak kinevezése politikai okairól.

Elemzőnk, le sem tudná tagadni hogy a kommunisták iskoláját járta ki és annak szellemében nevelkedett. Mint mi, mindannyian. Önmagában véve, magyar berkekben ez nem újdonság, hiszen más választásunk egyikünknek sem volt. Ha többet vagy jobbat akartunk, akkor magunknak kellett gondoskodnunk a továbbképzésünkről, hiszen a kommunisták primitív iskolája, a fejlett országok tudásához képest, még hideg vízre sem elég.

Ebből következik elemzőnk nézőpontbeli problémája is. Például a politikai hatalom értelmezése. A hatalmat, mint politikai célt fogalmazza meg. Kétségtelen, hogy a kommunista tanítás szerint ez így van, annak ellenére, vagy éppen ezért, teljesen hibás nézőpont.

A hatalom az nem cél, hanem eszköz a politikai célok eléréséhez. Ezért nem elítélendő dolog, hanem természetes szükségessége a politikai irányításának. És máris itt vagyunk a kommunista tanítás következő primitívségénél, ami a hatalmat, mint elítélendő tulajdonságot mutatja be. Tipikus sunyi kommunista módon, nyilvánosan elítéli a hatalomra való törekvést, ugyanakkor ha kell emberi életek árán is törekszik rá. Ez az a hibás tanítás, amit elemzőnk is nehezen tud levetkőzni a gondolkodásában. Nem hiába, korunk gyermeke.

Egy másik érdekessége írásának, Matolcsy bemutatása mint áramvonalas, Orbánhoz lojális, alárendeltségre alkalmas embert. Tipikus tulajdonságok a kommunista kormányzáshoz, ki mint élt, úgy ítél alapon. Jobban mondva, ki mit tanult, úgy alkalmazza alapon. Matolcsi esetére vonatkoztatva, micsoda tévedés.

Itt szó sincs, egyik vagy másik alárendeltségről, áramvonalasságról vagy lojalitásról. Amiről azonban szó van, hogy két hasonlóan gondolkozó ember találkozott egymással. Mind a kettő látja a másikról az őszinteséget és politikai akaratot a magyar nép felemelkedéséhez. Ez az ami összeköti ezt két embert és nem lojalitás. Különösen nem az a kommunista, alárendeltségig menő lojalitás, amit elemzőnk feltételez és a kommunista iskolákban tanult.

Matolcsy Györgyből csak egy van. Sajnos. Sokkal több kellene ilyen emberekből. Ez tény. Kevés van olyanokból, kik a kommunista taníttatásukat le tudják vetni és a népük, nemzetük érdekében annyi megaláztatást el tudnak viselni, mint amennyit Matolcsi Györgynek eddig is el kellett. Ilyesmit csak erős meggyőződéssel és a tudásában vetett hittel lehet megtenni. Ez az, ami szintén összeköti Matolcsyt és Orbán Viktort és nem a lojalitás vagy alárendeltség.

A magyar nép kommunista primitivizmusból való kivezetése, a szabad gondolkodás, a magyar nép és nemzet egysége, valamint a szabad véleménynyilvánítás megteremtése a politikai cél. Ez egyesít minden magyar embert a kormányunk mellett. Ez tartja össze a kormányunk tagjait is. Ez az a politikai cél, amiért érdemes elviselni, a még mindig érvényes kommunista primitivizmus magaláztatásait és ezért érdemes élni és harcolni.

jjulie 2013.03.08. 08:06:30

@török gábor:

nem sok új van a nap alatt, csak politikailag újszülöttből van rengeteg

vagy egy sztori, jó régi, és arról szól, hogy amikor egy bizonyos dávid nevű király jól megöregedett, olyannyira hogy már nem érdekelte az új fiatal felesége sem, és maga is érezte hogy nemsokára tényleg vége az életének, próbált hatással lenni az utódlására, és igazi keresztapaként tanácsokat is adott neki, mégpedig arról, hogy legelső lépésként ki mindenkit kell legyilkolni ahhoz, hogy biztosított legyen a "hatalmi pozíció"

namost az utód salamon bölcs vala, legeslegelső lépésként mindegyszálig kinyírta az apja listáján szereplőket, de bölcs vala, a saját listáján lévőket is, elsők között a legerősebb legbefolyásosabb testvérét is

ez a sztori nagyjából háromezer évvel ezelőtti eseményről szól, és vagy 2000 éve közkészen forog irott formában, szóval mi is történik most, azon kívül, hogy az orbán emelte a tétet a rendszerváltás utáni történelmünk során, és egyértelműsítette, hogy aki nincs velem, azt eltapossa, őt és a kutyakölykeit pedig lehetetlen legyűrni, hacsak a valaki nem lesz kegyetlenebb mint ö?

visszatértünk pl 1919 öszéhez, amikoris a politikai hatalom megszerzésehez néhány száz fegyveres elég volt, mégpedig úgy, hogy belovagoltak egy egy faluba, majd fél óra múlva akasztottak

namost akik 19 őszén akasztottak, mert politikai hatalom kellett nekik, és a politikai hatalom megszerzésében a leghatékonyabb uton a legkövetkezetesebbek voltak, azok jórésze ugyan olyan méltatlan halált szemvedett, mint amit ők osztogattak

és lehetne sorolni a párhuzamokat, merthogy az élet nagy igazságtevő, és az élet mindig visszaada

namost a te logikád szerint hamajd egyszer orbánia bebukik, logikus és várható, de mindenképpen bölcs lépés lesz orbán írmagjának és összes fideszfertőzött kutyakölykének ellehetetlenítése a végletekig, de mindenképpen az orbán módszereinél erősebb módszerekkel

namost ez a spirál egy üdvözítő jelenség, amelyben egy orbán nevű kádárvakarék emelte a tétet jelentősen, és egyértelműsítette mindezt?

tehát várható, hogy ez az évszázad is úgy fog lezajleni, mint az előző, hogy amit az egyik generáció fölhalmoz, a másik lerombolja

szép jövő

lenyegtelen 2013.03.08. 08:20:54

@JJJJ: A politikai kormányzást, a kormányon, a frakción, a párton belüli fegyelem ( autoritás, lojalitás, ... ) tart össze, aminek az alapja a Vezető és annak döntéseibe vetett feltétlen bizalom. A vezetői Jobbkéz a Vezető döntése, s mint ilyen, megkérdőjelezhetetlen, vitathatlan és megváltoztathatatlan ( a végsőkig ) állapot. A Jobbkéz nem azért ment az MNB-be, mert itt nem teljesített jól, pont fordítva, azért kapta ezt a nemes feladatot, mert itt ő teljesített a legjobban eddig minden Jegybank Elnök közül.

Diocles 2013.03.08. 08:20:55

off

kicsit vicces a szokásos balos aktivisták erőlködése és megrovása, h "nahát, hogy-hogy nem látja az igazságot", "biztos látta, csak megvették, a hvg fotósa is látta Orbánnal a focipáholyban".

azért jó, h én már nem vagyok ekkora fasz, persze arról elég határozott véleményem van, h KIK NE jöjjenek vissza, de abban - sajnos - elég megengedő vagyok, h az ország lecsúszását immár semmi nem állíthatja meg, így aztán nem is fogok ekként számonkérni senkin semmit.

Diocles 2013.03.08. 08:24:32

a témához:

Kedves Török Gábor!

Szerintem is kiegészítésre szorul az elemzése, ugyanis a kulcskérdés nem az, h miért Matolcsy, hanem az, h miként lehetett úgy megszabadulni az elhasznált/elhasználódott Matolcsytól úgy, h az ne tűnjön mindenki számára bukásnak, ugyanakkor be lehessen hozni a frontvonalra Varga Mihályt, aki az egyik legnépszerűbb Fidesz-politikus.

Ezt a feladatot Orbán politikailag jól megoldotta (gazdaságpolitikailag nyilván szerencsésebb lett volna egy másik jelölt is), így az ellenzéki, de főleg az ellenzéki média (hvg, index, origo, stb.) nem tudja learatni Matolcsy lekaraktergyilkolásának eredményeit.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.03.08. 08:25:42

Nemcsak az lehet hatalmi válasz, ha valamit nagyon meg akarok szállni, hanem az is, ha valamit épp nem. A több hatalom nem mindig nagyobb hatalom. A hatalommegosztás nemcsak hatalmat vesz el tőlem, hanem felelősséget is, és tartósan fenntartja körülöttem a hatalmi szerkezetet. Hiszen erre, a felelősségmegosztásra szolgál a politikai rendszer megannyi posztja és intézménye, az erős hatóságok és szervezetek, a bizottságok és koalíciók stb.

A hatalom általában elmegy a falig. Nagyon zavaró, hogy mi mindig a Fidesz viselkedéséhez igazítjuk, hogy hol a fal. Sohasem fogjuk észrevenni, ha nem elmegy odáig, hanem át is ugorja. Ha most a fal a politikai kormányzás logikája, akkor sem lehet egyetlen személy kinevezése a szükségszerű végeredmény.

is 2013.03.08. 08:31:54

Egy mondatban: Orbánnak fontosabb a hatalom, mint az ország sorsa.

Ezt lehozta a Heti Válasz?

@Diocles: Haha, ez lett kiadva brossurának? Reméljük már senki nem dől be ezeknek a félremagyarázásoknak, valósághamisításoknak.

Diocles 2013.03.08. 08:32:52

és még egy gondolat az "unortodoxiához", a matolcsyzmushoz:

amellyel én nem értek egyet. Szerintem a gazdaságnak ORTODOX kiadáscsökkentésre volna szüksége.

Azaz, beszéljük magyarul: a jóléti- és nyugdíjkiadások jelentős átcsoportosítására az aktívak, a vállalkozások és a beruházások érdekében.

De felvállalja ezt valaki? Erről az oldalról bírálja a baloldal és a balmédia Matolcsyt? NEm, sőt.

Még az agyoncitált közgazdák sem mondják ki ezt, csupán nagy ködösítésekbe burkolóznak, miszerint nem elég a "kiadásoldali változás", meg "túlságosan a bevételnövelésre koncentrál".

Amikor pedig mégis, lásd a kamurokik felülvizsgálata, akkor meg az a gond... Hát akkor hogyan? A kurva kevés lesz, ha - nagy nehezen - elzavarjátok Orbánt, és biztos állami hirdetésekhez jut a Klubrádió + újra lehet csövezni a köztereken. :)

Jaa, már hallom is..., hogy a "gazdagok" megadóztatása? Nah persze, a jolly joker Kádárisztánban, nyilván ez fog majd felpörgetni egy tőke- és munkaerőkivándorlással sújtott országot.
(Egyébként ebből is max. 200 milliárd folyna be, az E14 bevallott tervei szerint meg pár tízmilliárd, sz'al ez csepp a tengerben nemzetgazdasági szinten.)

Geo_ 2013.03.08. 08:35:35

@török gábor: @sárkányfő:..... A politika első kérdése a hatalom. Ami vagy van, vagy nincs. Akinek van, az képes megvalósítani a céljait, akinek nincs, az nem. Éppen ezért a politikában a hatalmi pozíció javítása nem esztétikai kérdés, hanem létszükséglet: az lesz sikeresebb, aki jobban érti ezt a logikát. ...
Remélem, nem szövegkörnyezetből kiemeltem - de ez a megközelítés az, ami miatt olyan sokan kiábrándultak a politikából, hiszen ez felmentést is ad a politikusoknak, akiknek célja semmi más, mint maga a hatalom?
A politikának valami másról is illenék szólnia - pl. közjó, még ha ezt nem is olyan egyszerű megfogalmazni. Bizonyítéknak a középkort tudom felhozni - ahol állandóak voltak a hatalmi játszmák és harcok, de az "egész" lényegében helyben járt.

Diocles 2013.03.08. 08:35:41

@is:

összetévesztesz magaddal, én tényleg nem pénzért írok ide, kedvesem.

Diocles 2013.03.08. 08:38:44

@is:

érv megint nincs ugye?

Varga behozatala nyilván kulcselem ebben a történetben, a te szegénységi bizonyítványod, ha nem látod.

amúgy meg összetévesztesz magaddal, én tényleg nem pénzért írok ide, kedvesem.

pucros 2013.03.08. 08:39:29

Nem szólhat egy írás mindenről, és Gábor ezt a szempontot szereti kifejteni.
Szerintem ezzel hiánypótló. Amit meg elvárnátok tőle is, azt bőven megtalálhatjátok máshol.

A konkrét poszthoz:
Vegyük azt a hasonlatot hogy Orbán épített egy nagy és nagyon erős gépet, amivel mindent meg lehet csinálni. Ennek a gépnek valóban bámulatos ereje, képességei vannak, tényleg volna benne egy országmegjobbító perspektíva.
Hanem méltó-e ez a gép a dicséretre, ha alkotója kifelejtette (mit kifelejtette, kiszerelte) belőle a féket? Ha rettenetesen pazarolja az üzemanyagot és mérgezi a környezetét? Ha megindul magától még építése közben, és mindenen keresztülgázol?

graycivil 2013.03.08. 08:46:30

Kérdés a "gátlástalan nyaloncok" pozícióba helyezése után, hogy a következő kormánynál ezen "taposóaknák" felszedése szakmai reparáció vagy politikai tisztogatás kategóriájába fognak-e tartozni.

És itt lehet szerepe az EU-tagságnak, ha a következő kormány EU-s jogra alapozva és hivatkozva fogja az "alkotmánykonszolidációt és jogharmonizációt" elvégezni.

ssi 2013.03.08. 08:49:18

érdekes most újra olvasni: TG: "2012.okt 18. 475. Töréspont .. idén ősszel megroppant a kormányoldal. .. A konkrét gazdasági lépéseknél .. a választók szemében fontosabb lehet: a hitelesség és a hozzáértés. .. a választók, ha büntetni akarnak, nem elsősorban a hatalmi kérdések, hanem inkább az egyenes beszéd és a hozzáértés hiánya miatt ikszelhetnek"

TG "488. A ByeAlex-jelenség .. az emberek egyre inkább vágynak arra, hogy valaki nagyon más legyen – vagy legalább annak látsszon. S ha igaz ez a celebek és a sztárok világára, vajon miért ne lenne az a politikusok esetében?"

" a matolcsyzmus meghaladása nem megugorhatatlan léc. Viszont valamit mondani kéne a többiről. Mert a Nemzeti Együttműködés Rendszere nemcsak elkúrás, hanem vízió. Beteg, de távlatos."
hvg.hu/w/20130307_Vissza_a_jovobe#rss

"Járt utat a járatlanért el ne hagyj!" - közmondás nem lehetne a Fidesz szlogenje. A történelemírásnak viszont más hozadékai is vannak:
- a sok új ötlet gyors bevezetése bátorság, kreativitás látszata
- éppen átalakulóban lévő bármi sikerének, eredményének bármi eladható - a felelősség mellőzésével
- új tartalom, új stílus elméletileg (!) biztosan új kihívás a konkurenciának

céltudatos politikusok => meghatározó politika => népformálás: utált múlt + szép jövő + átmeneti jelen .. vágyott hatalmi légköre: ellentüntetésektől mentes nyugalom; erős nemzettudat, függetlenség; általános humánus stílus takarva a politikai elhívatottság jutalmát ..

még eltart egy ideig, hogy milyen is legyen az a"más", amire szüksége lenne az országnak. ma a politikusok mögé állnak be a civilek és a jövőben meg fordítva lesz?

is 2013.03.08. 08:50:03

@kov_vacs: haha. indult Kupa 2002-ben, Bokros 2010-ben, most indulni fog Bajnai 2014-ben (és a 2006 utáni Gyurcsány is elég jó volt, csak a FIDESZ sikeresen bedarálta - ezt persze előre nem lehetett tudni). te meg várod Krisztus második eljövetelét, mint elég jó dolgot. na így is fogsz járni.

sisszi 2013.03.08. 08:50:36

úgy van ahogy Gábor mondja. olyan l'art pour l'art megközelítés. politika a politikáért. remélem sokan olvassák a heti válaszban akik a jókeresztényikonzervatívmivagyunkamorálakiknemvelünkazok kommunisták sallangot nyomják bele az agyukba teljes önreflekció nélkül :DD

Link Elek 2013.03.08. 08:56:08

Ha mar nem Orban fog kormanyzoni, Matolcsy (Járaihoz hasonloan), mindent meg fog tenni, hogy tonkretegye a magyar gazdasagot.

Undorito egy banda.

graycivil 2013.03.08. 08:58:24

"Amikor Orbán Viktor hívei kifütyülik Orbánt

A tegnapi Lendvay utcai jelenetek kicsiben megmutatták, hová is jutott a Fidesz húsz év alatt, hogy kikre cserélte le szavazótáborát és kiket hagyott cserben a győzelem reményében."

velemenyvezer.blog.hu/2013/03/08/amikor_orban_viktor_hivei_kifutyulik_orban_viktort

"A Fidesz és Orbán Viktor mellett demonstrálók ugyanis szinte kizárólag idősek, nyugdíjasok, ritkábban középkorúak voltak. A tegnap előállt "vészhelyzet" tehát világosan megmutatta, kikből is áll 2013-ban a párt legelkötelezettebb magja: kik azok, akik a bajban spontán módon vagy a párt mozgósítására órákon belül fel tudnak sorakozni Orbán Viktor védelmére."

2013.03.08. 08:59:38

szerintem a matolcsy kérdés igen egyszerű:
kicsi a merítés, ha orbán csak a nála hülyébbeket hajlandó kinevezni felelős posztra

Mail Undelivered 2013.03.08. 09:03:52

"aki a független nemzeti bank vezetőjeként sem lesz önjáró"

Szép mondat. Olyan törökgáboros.
Micsoda témaválasztás.
Erről a blogról nekem mindig a tervezett és precíz sÄggnyalás jut eszembe.

collateral collector (törölt) 2013.03.08. 09:04:12

".. Az Orbán-kormányt ellenfelei, kritikusai, olykor még talán barátai is kiszámíthatatlan, váratlan húzásokra képes, nehezen kiismerhető alakulatnak tartják .."

Már nem, rég túl vagyunk ezen. Nem tudnak már meglepetést okozni.

".. Orbán Viktor minden bizonnyal sok mindenre figyel, amikor döntéseket hoz; mérlegelnie kell a szakpolitikai szempontokat, a közvéleményre gyakorolt hatást, a külső környezet lehetséges válaszait. Bizonyára jobban szeret olyan lépéseket tenni, amelyek elnyerik a szakma tetszését, találkoznak a választók helyeslésével, illeszkednek más szempontokhoz. .."

Ezen konkrétan felnevettem. Szakpolitikai szempontok?! Lol! A választók helyeslése?! Az egyetlen választói csoport, amit figyelembevesz, az ökölrázó/sósavval fenyegető nyugdíjas-kommandó..

ob.szerver 2013.03.08. 09:04:20

Miért Matolcsy?

Nem kellene bonyolult elméleteket vizionálni a döntés motivációjaként.

Orbán mindössze földig akarta rombolni az utolsó közpénzből fenntartott, a tevékenységét felelős szakmaisággal végzett közgazdasági műhelyt.

Mivel okkal tarthatott attól, hogy leglojálisabb csinovnyikjai közül is lehetnek olyanok, akikből, miután tőle egzisztenciálisan függetlenné váltak, előbújhat valami, ami egyfajta emberi és szakmai tartásra emlékeztet (lásd Stumpf alkotmánybíró), kénytelen volt a posztot olyasvalakire bízni, akivel ez - mármint szakmai hozzáértés és emberi tartás - még véletlenül sem fordulhat elő.

Így lett Matolcsy az egyetlen logikus - Orbán szóhasználatával a legkevésbé kockázatos - választás.

nyünyüge 2013.03.08. 09:07:01

@politologus:

Évtizedek óta nem történtek ilyen kinevezések az MNB-ben:

"....Csizmadia Norbert, egy eddig nem létező területet visz majd a jegybankban fiskális koordinációért felelős ügyvezető igazgatóként. Monetáris tapasztalatokkal nem rendelkezik, 1999-ben település és területfejlesztő geográfus, 2001-ben turizmusfejlesztő geográfus diplomát szerzett. Matolcsy György első minisztersége idején, 2000-2002 között dolgozott a gazdasági Minisztériumban, mint Csévfalvay Zoltán (jelenleg a nemzetgazdasági tárca parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára) szakmai titkára. A kormányváltást követően hivatalos életrajza szerint ír Uniós szakértők mellett dolgozott, 2005 őszén a Gazdasági Konzultáció titkára lett. Ezt követően 2007-től 2010-ig a Belváros Szíve - Főutca programjának szakmai előkészítésében vett részt, 2010. júniusától a Nemzetgazdasági Minisztérium Miniszteri Kabinet Stratégia Műhely vezetőjévé, majd gazdaságtervezésért felelős államtitkárrá nevezték ki.

Nagy Róza, főigazgató ugyancsak járatlan jegybanki területen. A Moszkvai Közlekedési és Útépítési Egyetem Közgazdaságtudományi Karán 1975-ben szerezte mérnök-közgazdász diplomáját, 1993-ban szerzett Budapesten közgazdász doktori címet. A közlekedési területen helyezkedett el 1976-ban, majd a rendszerváltást követően a Versenyhivatalban, utána pedig a Budapesti Iparkamaránál dolgozott. Matolcsy György minisztériumában lett közigazgatási államtitkár 2000-ben is, majd a kormányváltást követően saját céget alapított és itt dolgozott, amíg 2007-ben a Hévízgyógyfürdő és a Szentes András Reumakórház Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója nem lett. (A kórház gazdálkodását a jobboldalról érték kifogások, feljelentést is tettek az ügyben, ám nyomozati eredményről nincs hír). Matolcsy György 2010-ben kérte fel a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkárának....'

nol.hu/gazdasag/kezdodik__matolcsy_sajat_embereivel_tolti_fel_az_mnb-t

török gábor 2013.03.08. 09:08:54

@Geo_: Tegyünk még egy kísérletet, hátha megértjük egymást. Mi a lovaglás első kérdése? Mi kell ahhoz, ha valaki lovagolni szeretne? Leginkább egy ló. Mondhatjuk azt, hogy ezek szerint a lovaglás célja semmi más, csak a ló? Hát, elég nagy hülyeség lenne...

greybull 2013.03.08. 09:10:17

Szerintem az elemzés jó. Egy dologra nem tért ki: hogy a fidesz szándékai mögött a "múltat végképp eltörölni" szándéka is ott van. A súlyos hiba ebben - az egyébként jogos - elhatározásban ott van, hogy mindezt pontosan olyan módszerekkel akarják elérni, mint ahogy annak idején az eltörlendő politikai erők (kommunisták, mai nevükön: szocialisták) elérték az akkor múlt eltörlését. Márpedig a politika nemcsak könyörtelen célok és eszközök összessége, hanem: ESZTÉTIKA (sic!!) is, és ha esztétika, akkor ÉRZELEM is, mármint azok az érzések, melyeket azokban az emberekben kelt, akikről és akikért, elvileg, a politika szól. Én úgy látom, hogy lassan, de biztosan növekszik azok száma, még a jobboldalon is, akikben egyre nő az UNDOR az iránt, amit és ahogy a fidesz cselekszik. Hogy ez az undor, vagy egyelőre még csak VISZOLYGÁS mikor csap át cselekvésbe, esetleg 2014-ben a választások körül? Ezt nem lehet megjósolni.

graycivil 2013.03.08. 09:11:30

"Sósavat az alkotmányba!

Hirtelen iszonyú sokszor hivatkozási alap lesz a "jogállam", amiben olyan csúnyaságot, mint a székház udvaron kiabálás nem csinálunk, de amiben az AB döntéseit egy legyintéssel elintézhetjük, és az egészet ahogy van visszaszuszakolhatjuk ha kell sáros gumicsizmával az egypárti alaptörvényünkbe."

varanus.blog.hu/2013/03/08/sosavat_az_alkotmanyba

Aki pedig a "székházfoglalókat" bajnaistáknak nevezi, az gondolkozzon el rajta, hogy a "kétharmados kretén-frakció" és E Curo révén ezeknek a fiataloknak talán teljes életüket ezzel a Börtönszabályzattal kell leélni, ahol a Tákolmányba öntött korrupció tönkreteheti a teljes jövőjüket.

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

collateral collector (törölt) 2013.03.08. 09:11:54

a Matolcsyhoz való ragaszkodását már régen megindokoltuk: viktor egyszerűen gyűlöli a közgazdaságtant, mert nem olyan egyszerűen működik, hogy "csak akarni kell, nagyon erősen akarni, és ha elég erősen akarjuk, akkor be fog indulni a növekedés" - viktor így képzeli el, de mivel bárki megmondja neki, hogy ez finoman szólva is marhaság, ezért, mivel nem tűri az ellentmondást, kiirtotta a környezetéből és az egész apparátusból azokat az embereket, akik kettőig el tudtak számolni. Viszont ha van valaki, aki nemcsak, hogy nem tud számolni, de magától olyan hülye, hogy viktornak tetsző ezoterikus marhaságokat találjon ki, az a legjobb...

nyünyüge 2013.03.08. 09:15:34

@manyike:
Nekem TG "András, kell ez?" mottóval megjelent (talán Facebook) írása jutott eszembe, amit GSZA valamelyik szélsőségesen bornírt nyilatkozatával kapcsolatban írt.
Pedig a hatalmi logikával GSZA is megmagyarázható.

sisszi 2013.03.08. 09:20:06

@greybull: ebbe Gábor eszmefuttatásba illeszkedik a "múltat végképp eltörölni" is. ami hiányzik az az, hogy:
"Lehet, hogy ebben az esetben ma több szavazója és kevesebb ellensége lenne a Fidesznek. "
ez igaz, DE a fidesz úgy alakíthatja az egész rendszert hogy utána teljesen minegy mennyi szavazója van és mennyien utálják. és hogy ez a törekvésmdeeig marad tisztán politika pl. Gábor szemében is. jó kérdés

jjulie 2013.03.08. 09:28:27

@török gábor:

ejnye, tehát sikeresen lovat lopni a lovagláshoz témában csak egy szempont van, megvan e az a ló vagy nincs

egyszerű fideszócskaság, leszűkíteni az értelmezési tartományt oly picire, ahol nem kezdenek villogni a felkijáltójeleg és az error feliratok

hahahaha

jósok ember megnyerhető ezzel a módszerrel azok közül, akik csak két percig képesek koncentrálni egy irányba, és háromezer szavas aktív szókinccsel rendelkeznek

hahahaha

de a lovakat lelővik, ugye?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.03.08. 09:28:46

Kedves Gábor!

Azt gondolom, hogy most feltatlátad a spenyol viaszt.

Írod, hogy sokan nem tudták, miért éppen Matolcsy. Azt szerintem mindenki tudta. Ott van a válasz Viktor jellemében, eddigi húzásaiban. A kérdés inkább az, hogy miként engedhet meg magának, hogy ennyire nyilvánvalóan a saját értdekeit helyezze folyamatosan az ország és polgárainak érdeke elé. A válasz pedig az, hogy mert megteheti. Egyetlen szó: birka. És ezt nem Viktorra mondom...

jjulie 2013.03.08. 09:36:34

@pocakos focista:

tévedsz, és nem figyelsz

már régesrég elmagyarázta a szijjártó is, hogy az ország, a nemzet, a magyarság érdeke a fidesz, éskozgéporbániai orbán seggszájú kádárvakarék ravaszdiparaszt viktor,

aki pedig nem fideszikszelő, az idegenszívű, hazaáruló, komcsi, nemzetvesztő, stb, és mehet közmunkára valamelyik fidesznagybirtokra

tehát a fidesz érdeke az ország érdeke, hol a fészkesfenében éltél eddig, talán most pottyantál ide a marsról?

Geo_ 2013.03.08. 09:39:38

@török gábor: Kedves Gábor, azt hiszem, értem a politikai hatalom szükségességét, s annak a politológusi megközelítésnek a létjogosultságát is elismerem, mely hatalomtechnikai / hatalmi oldalról elemzi a történteket. De ez a megközelítés csak a lóval foglalkozik - azzal nem, hogy loptam vagy neveltem, terápiaként vagy kivagyiságból akarok-e lovagolni. Ezzel semmi gond - s azt sem állítom, hogy mindenkinek fel kellene vállalnia, hogy "útmutató" legyen - lám, Hankiss sem ment ezzel semmire.

ssi 2013.03.08. 09:45:27

@nyünyüge: igen, "bizonyos" logikával bármi megmagyarázható :)

aki nagyon akar hatalmon lenni, az igyekszik megszerezni .. ha ez megvan, igyekszik megtartani .. bármi áron .. ha nincs elég eszköz hozzá, gyárt magának, ha elég hatalma és ötlete van hozzá

na, de kinek miért kell a hatalom? az egyéni gyarapodás (vagyoni, hívek száma) kevés, egy erős ország (legalább látszata) már történelmi nagyságú

Matolcsy nemcsak lojális, hanem a szatírákat is jól tűrő, elsősorban merész újító - szerintem sok, saját ötlettel

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.08. 09:47:27

Nesze Török, a pártszékházat védő Munkásőrré vedlett polgári-keresztény Fideszes bérgyilkosbandád, akikbe öntitek a milliárdokat, hogy szükség esetén rohamosztagokba szervezve civileket gyilkoljanak!

"Börtönviselt fradista védi a Fidesz-székházat
2013.03.07. 22:18
Sajtóhírek szerint a férfi tíz évet ült börtönben gyilkosság miatt."

www.hir24.hu/baleset-bunugy/2013/03/07/bortonviselt-fradista-vedi-a-fidesz-szekhazat/

sárkányfő 2013.03.08. 09:56:20

@szbi:
Igen, tudom. Pl. hogy a nemzeti jegybank elnökében fellelhetőek legyenek agysejtek is, legalább nyomokban, na ez pl. egy elég nyilvánvaló és masszív nemzeti érdek.

@bigapples: Ha neked moralizálás, hogy a nemzeti érdek látványos semmibevételére legalább egy halvány utalás legyen, akkor igen, moralizáljon. Ha nem "moralizálunk" akkor sikeres politikus Hitler is.
Jósolni viszont nem kell egyáltalán. Ezen már rég túl vagyunk. Lassan 3 éve. Ennyi ideje volt bizonyítani Matolcsynak. Bizonyított is. Csak a tényeket kell nézni. Dilettantizmusa még fideszes körökben is közmegegyezés tárgya, és ezt te is tudod jól. Ha olyan szintre küzdötted le magad az önámításban, hogy neked ez nem világos, akkor hanyagolj kérlek, mások kognitív disszonanciájához se időm se kedvem, tőlem azt mesélsz be magadnak amit csak akarsz.

Matolcsy kinevezése a nemzeti érdek ellen való volt. Mindenki választhat, hogy a nemzeti érdek érdekli, vagy Orbán érdeke. A választás egyben minősít is.

kifordított nagyanyó 2013.03.08. 10:00:23

Ez a döntés egyedül viktornak és bandájának jó.
Minden egyéb szempontból a legrosszabb.

Netuddki. 2013.03.08. 10:01:16

Ejj Gábor, Gábor, Te szopni jársz ide?

Mér', mér'? Csak!

sirwalter 2013.03.08. 10:06:26

@greybull:
érdekes a felvetésed, szerintem. Én ezzel kapcsolatban a következőt látom:
- azt írod, a Fidesz szándéka "a múltat végképp eltörölni" (így lehet mondani, azaz, ahogy TG is kifejtette, a politikai-gazdasági hatalmat megszerezni a baloldaltól, nyilván politikai céljaik elérése érdekében. Tömören erről szól a politika)
- azt írod, pontosan olyan olyan módszerekkel, mint a kommunisták / szocialisták... hát nem tudom, pontosan melyik időszakra gondolsz, de én azért látok különbséget, 1947-49-ben, majd az 50-es években ugye volt minden: csalás, megfélemlítés, személyi erőszak, vagyonelkobzás, erőszakos államosítás, most ugye nem ez van (tudom, lesz, aki majd azt írja, hogy most is ez van, de az ilyen véleménnyel nem lehet mit kezdeni)
- esztétika-érzelem: na igen, innentől érdeke a dolog. Mármint a fölvetésed. Mert az kétségtelen, hogy sokan vannak M.o-n, még a "baráti szemlélődőkben" akár, akikben némi viszolygást kelt ez a térfoglalás... hiszen ilyesmire készültek, ezt várták, mégis, amikor élesben látják, akkor nehéz végignézni... Hasolnattal: mint amikor egy csata győztes résztvevői is viszolyogva nézi a pusztítást, amit véghezvitt az ellenfél soraiban... örül a győzelemnek, de el is borzasztja a látvány, mert nincs hozzászokva...
- és a végére: azt írod, az "igény jogos", "csak hát a módszerek"... talán lesznek, akiknek nem tetszik majd ez a "háborús retorika", de maradva az előző példánál: ha a csata természete az, hogy le kell győzni az ellenfelet (azaz a csatatéren meg kell semmisíteni, de legalábbis térdre kell kényszeríteni), máskülönben az nem "hagyja magát legyőzni", vagy magát legyőzöttnek nyilvánítani), akkor nem nagyon van más választása annak, aki kimegy a csatatérre... persze, aki kardot ragad, az - előbb utóbb - kard által is vész el... mindig győzni nem lehet... és egy veszteség akár végzetes is lehet...
- konklúzió: "szépen", "szép szóval" tehát területet foglalni nem lehet. Azon lehet vitatkozni, hogy a kommunistáké volt-e a "csúnyább" vagy a mostani, de "megegyezéses" alapon az ilyesmi nem megy... 20 évig több mulasztásos alkotmánysértésben volt a parlament, mert a "két oldal" képtelen volt a 2/3-os ügyekben megegyezni. Most sem tudott volna, pl. új, konszenzusos alkotmányt létrehozni a teljes politikai paletta. Azt választották, hogy akkor megcsinálják ők maguk, nyilván konfliktust vállalva ezzel, és még sok egyébbel. Ahogy TG írja: lehetett volna kevesebb konfliktust vállalni, de akkor kevesebb területet foglaltak volna.

is 2013.03.08. 10:08:02

@Diocles: "Varga behozatala nyilván kulcselem ebben a történetben, "

ja, 2010-ben miért is nem lehetett akkor behozni? 1998-ban miért is Urbán László, aztán Járai lett a pü miniszter, aztán a végén, amikor már a kétéves költségvetésis megvolt, akkor berakták Vargát takarítónak.

ne haragudj, megtörtént tényekkel szemben felesleges pisilned, csak kinevetteted magad. ha meg még pénzt se kapsz érte, csak úgy égeted magad a FIDESZ brossurájával, akkor tényleg menthetetlen vagy,

jjulie 2013.03.08. 10:09:37

@bigapples:

hahaha bigi, hahahaha

komoly áttétes fideszfertőzésed van, szerencsés esetben karanténban fogsz megrohadni orbánia elmúlásával, de hatalomtecnikai és politikai szempontból indokoltan szomorúbb dolog is megeshet veled

is 2013.03.08. 10:11:49

@pocakos focista: +1. pontosan ez jutott még nekem is eszembe, hogy ez a felütés a 'nem értéssel' nagyon gázos. nem TG-re nézvést, mert feltételezem, hogy tényleg a környezetében vannak, akik nem értik. hanemhát szeptember óta ment a beetetés, 5 éves gyerekeknek nyilvánvaló volt, hogy ez lesz. aki itt most nem értést mond, az nem éri el az 5 éves gyerekek szintjét. és TG környezete eléggé reprezentálhatja a magyar értelmiséget. na ez a gáz.

is 2013.03.08. 10:15:04

@török gábor: ahogy már mások is mondták, akkor talán a lovon kívül mással is foglalkozni kellene, ha már valaki sportriporternek adja ki magát.

Sírköves Slomó 2013.03.08. 10:20:57

Olyan nincs, hogy független nemzeti jegybank. A bank vagy független vagy nemzeti. A függetlent már kipróbáltuk.

Egyébként Matolcsy 25%-kal csökkentette az MNB bónuszalapját, és 2 év alatt 20% müködési ktg-megtakarítást is vállalt az első napjaiban.

Balt 2013.03.08. 10:29:58

@szbi: Baj, de maguknak keresik. :)

Balt 2013.03.08. 10:33:31

@bigapples: Hmm, milyen igaz. Ezek érvényes szempontok, bár nem tudom, mennyit nyomtak a latban. Az viszont biztos, hogy ha netán úgy is alakulna (erre egyre kevesebb esély látszik), hogy rehabilitálni lehetne a 2010 előtti koalíciót, akkor az egész ciklusukat lefedi Matolcsy. :)

sisszi 2013.03.08. 10:34:00

@sárkányfő: így van.
de ha moralizálunk is, kinek a morális értékei alapján? vszínű Viktor moráis rendszerében minden úgy jó ahogy van és lesz. sok "nagy" politikus morális utasításra tette amit tett. aki a politikában moralizál az egy féreg.
olyan politikai rendszert kell megalapozni, ahol a morál egy alapjog, nem pedig az alapjogok következnek a morálból. és Viktornál ez az eset áll fenn....
olyan kell ahol a Gábor által leírt politika tiszta politikai karámban van tartba és rá van csapva a kezére, ha onnan ki akar jönni.
és különben néha rohadt unalmas Orbánék lépéseinek "elemzését" olvasni. Azt is kéne néha nézni, hogy mit NEM tesz meg ez a rendszer....ugyebár ha mindent megtehet, akkor a "nemmegtevés" is fontos...

buta_lúd (törölt) 2013.03.08. 10:41:03

nekem speciel szimpatikusabbak hafr fogalmazásai, mint tg-é: előbbiéből kiérzem, hogy taszítják a módszerek, de elismeri azok hatékonyságát.
igaz, nem tudom, hogy az politológia-e.

bgp 2013.03.08. 10:44:39

@Balt: Baj, mint pl, a szemkilövés? Vagy mostanában már csak öreg nyuggerek fognak sósavat spriccelni rájuk.

s 2013.03.08. 10:50:25

Gábor, okos gyerek voltál te, annak ismertelek meg az írásaid alapján, de most eszelősen mellé lőttél. Nem látod a fától az erdőt. orbán butaságot csinált, te pedig ezt próbálod eladni, mint bölcs döntést. Nem kellene. matolcsy nagyon sok kárt fog okozni orbánnak és a fidesznek, - sajnos közben nekünk is - amit egyszerű emberek nem látnak be, de tőled azért ez elvárható lett volna. Néha a barát az ellenség és az ellenség a barát. Ravasz dolog, de így van.

Balt 2013.03.08. 10:54:12

@Diocles: Sajnos 2002-ből jól megtanulta Orbán, hogy "nyugdíja(so)kat nem buzerálunk".

Bajnai kétkul(a)csos adóötlete meg már most eléggé felborzolta a kedélyeket még a "saját táborán" (ugye a fővárosi diplomások között átlagon felüli a támogatottságuk, asszem 6%) :)) belül is, már láthatólag ők maguk is tompítják a "csodafegyvert", pedig ennek még éle is lehetne egyébként szociális demagógiával megspékelve. (Amit nyilván ki fognak még használni, ha nem ők, az MSZP.)

s 2013.03.08. 10:56:55

@sárkányfő: orbánnak ebből nem lesz előnye. Csak éppen orbán buta és azt hiszi lesz.

Balt 2013.03.08. 11:00:25

@pucros: Nem rossz hasonlat, de mi van, ha ez egy helyhez között gép, nem önjáró? (Mint pl. a toronydaru.) Elvégre nekünk itt kell(ene) helyben építeni, nem Londonban a mosatlan poharakból...

Balt 2013.03.08. 11:05:06

@graycivil: Ja. Viszont ellene tüntettek a homelessjog-védők, HaHások meg melegfelvonulás szervezők. Egytől egyig a Milla színpadáról.

s 2013.03.08. 11:06:12

@László56: Nem tudom, mivel szúrod magad, de adjál belőle! Ütős cucc lehet, szerintem én is tudnék legalább fele akkora hülye lenni tőle, mint te.

szbi 2013.03.08. 11:13:59

@unionista: Kádár elvtárs szenvedélye ne tévesszen meg senkit, a politika nem sakk. Sőt a mai, betokosodott játékelmélet sem használható a leírására és megértésére. Akkor hát káosz? A káoszelmélet sem működik. Mindezek egy meghaladott világkép részei. Az összes lehetséges sakkparti leírása nem több, mint számítógép-kapacitás kérdése. Talán már meg is csinálták. Káosz nincs: a szó jelentése: (még) fel nem ismert szabályok szerint működő rendszer/jelenség. A politológia jelenségeit nem lehet összehasonlító, illetve ha ... akkor módszerrel vizsgálni. Avagy lehet, de nem eredményesen. (Az összehasonlítás itt az etalonhoz mérést jelenti. Célirányosabb két kaotikus rendszert egybevetni, mérce nélkül. A jól feltett kérdés nem mérce, hanem célszerű és szükséges leegyszerűsítés; evvel minden kutató tisztában van.)

s 2013.03.08. 11:16:03

@jjulie: Igen, sokan ezt nem értik. A politika célja valóban a hatalom megszerzése és megtartása, de mindezen törekvéseket árnyalja az, hogy a hatalmat a jövőben is szeretné megtartani a jelölt. A dilemma tehát a következő: meddig mehetek el a jelenlegi hatalmam kiterjesztésében úgy, hogy nem veszélyeztetem a hatalmam későbbi megtartását.

Vannak rossz példák. hitler például túlzásokba esett. Ha megáll Franciaország után, nem áll neki az oroszoknak, csinál egy x-et az angolokkal, talán többet ért volna el. orbán is egy kicsit túllő a célon, de orbán egy buta paraszt. Mit várhatunk tőle, ha még hitler is hibázott, mert túl édes volt neki a hatalom.

szbi 2013.03.08. 11:16:17

@sárkányfő: Matolcsy okos ember és tudja mit akar, s hogyan érheti el. Ez a haza hasznára van.

Balt 2013.03.08. 11:29:26

@sirwalter: Na igan. Arról nem is beszélve, hogy erős szándék volt a zellenzék bevonására, ők önérdekből maradtak távol az alkotmányozásból:
www.origo.hu/itthon/20110214-alkotmanyozas-a-kormanypartok-az-lmp-meggyozesere-torekednek.html

unionista (törölt) 2013.03.08. 11:29:41

@szbi:
a káosz az, amit elemi függvényekkel nem tudsz leírni. komplex függvénytan kell hozzá. 2 dimenziós számokkal kell operálni. és azzal elég pontosan le tudjuk írni egy hurrikán mozgásának síkbeli szeletét. úgy, hogy elvben végtelen számú vektorral egy időben operálunk. a matematikusok próbálják utánozni, amit a jó isten csinál. és ezzel például elkerülhető a pánik. az, hogy emberek a városban egymást tapossák össze azzal, hogy jön a nagy vihar. vagy hogy a parasztok hanyatt homlok meneküljenek. és néhány jómadár mindenkit kifosszon. mert a legjobb tudásunk szerint meg tudjuk tippelni, hogy mi történik.

aztán persze lehet, hogy mégse úgy lesz. mert az ellentmondás rendszerekből szinte szükségszerűen következnek eldönthetetlen problémák (is). ezzel együtt az ember nem esik kétségbe, hanem a legjobb beveti. aztán bízik a jó szerencsében/sorban/istenben. a tudomány ezekről nem tud semmit. a káoszról valamit mégis csak.

Sírköves Slomó 2013.03.08. 11:30:39

@s: Szokás szerint a napi nem ad linket a cikkre, nehogy el lehessen olvasni mit írtak...:))

Balt 2013.03.08. 11:32:29

@buta_lúd: Nem, a propaganda, ha a kommentjeibe is beleolvasol.

graycivil 2013.03.08. 11:37:40

"Szembesülés

Azért elég szar lehet mostanság neked, Viktor, na persze nem mintha sajnálnálak. De elég szar lehet végignézni, hogy miközben értelmes fiatalok százai tüntetnek ellened egyre hangosabban, csak egy maroknyi elvakult nyugdíjas próbálja védeni a renomédat."

michaelknight.blog.hu/2013/03/08/szembesules_758?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_03_08&utm_campaign=index

Sírköves Slomó 2013.03.08. 11:39:34

@graycivil: Minderre forrás a vöröskomcsi blogger...:))

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 11:51:06

@politologus: "A hatalommegosztás nemcsak hatalmat vesz el tőlem, hanem felelősséget is, és tartósan fenntartja körülöttem a hatalmi szerkezetet. Hiszen erre, a felelősségmegosztásra szolgál a politikai rendszer megannyi posztja és intézménye, az erős hatóságok és szervezetek, a bizottságok és koalíciók stb."

Röviden összefoglalva: ha az összes kulcspozícióba orbán emberei kerülnek, akkor idővel mindenért ők (orbán, fidesz) lesznek a felelősek.

Minél inkább ők lesznek a felelősek, a nép annál inkább őket fogja hibáztatni, nagyjából mindenért. Mert nincs mást, mert csak az ő embereik vannak ott..

szerintem az első nagyobb "megzuhanás" akkor fog bekövetkezni, amikor a 2014-es választások után rájönnek az emberek, hogy "igen, ezek még négy évig velünk lesznek"...

@sárkányfő: szerintem alapból érted félre amit TG csinál.

Úgy kell ezt a blogot szemlélni, mint ahogy egy sportriporter mérlegeli, elemzi pl. a különböző focicsapatok lehetőségeit. Minden csapatnak van "felállása",(pl. "4-4-3") minden csapatnak van stratégiája (pl. "védekező játék, támadó játék" stb).

Ha nagyon intellektualizálni akarunk, akkor a sakkban ennek a pozíciós játék feleltethető meg.

TG ezt űzi mesterfokon: technikai elemzést ad. Könnyű, érthető, átlátható, és az a jó benne, hogy mindenki a saját ízlés- valamint értékvilágát bele tudja helyezni, _tovább_tudja_fűzni_ . Én személy szerint rühellem a szájbarágós dolgokat, a szellemi szegénység bizonyítékaként látom őket.

Másrészt: ez a cikk a Heti válaszban jelent meg, ezért is visszafogottabb a szokásosnál.

Ennek ellenére le van benne írva, hogy Matolcsynak első számú képessége, ami miatt odakerült, a főnökéhez való lojalitás képessége. Ez azért elég erős indirekt kritika, hiszen egy szakembernél a szakértelemnek kell elsőszámú szempontnak lennie. a jegybankelnök, pedig elsősorban szakember kell hogy legyen, a mostani válságteljes időkben mindenképpen.

Nyilván TG _nem_ a Heti válaszban fog direktben nekimenni a kormánynak....ennyi eszed azért lehetne.

A másik: TG sosem fog "Váteszként" népfelkelést hirdetni. azok az idők lejártak.
Bármit is kéne szerinted TG-nak csinálnia: _szerinted_ kéne azt csinálnia. Ezt érted?

"nemzeti érdek" - a te értelmezésedben mit jelent ez?
Mert
1) aki nem gondolkodik nemzetben, vagy nem elsősorban nemzetben gondolkodik, annak legalábbis meg kell magyarázni

2) még két nemzeti érzelmű ember is gondolhat mást a nemzeti érdekről.

Tehát mindkét esetben gondosan, részletesen ki kell fejteni, mit értünk ezalatt.

Én úgy gondolom, hogy alapvetően értelmiségi környezetben szerencsétlen dolog a saját álláspontunkat a másikra erőltetni próbálni. Már csak azért is, mert bármikor fog megbukni a kormány, az _nem_ egy TG-blogbejegyzés miatt fog bekövetkezni. Tehát gyakorlati értelme sincsen itt bármit is számonkérni.

Azt értjük, sőt. megértjük, ha neked szar. Szinte mindenkinek az, ebben az országban. De ebben a helyzetben pont hogy nem egymást kéne taposni próbálni, hanem lehetőleg észrevenni az értéket másikban.

s 2013.03.08. 11:56:34

@Nemzetstratégia: "Már csak azért is, mert bármikor fog megbukni a kormány, az _nem_ egy TG-blogbejegyzés miatt fog bekövetkezni."

Okés. Viszont plusz pontokért előre jelezhetné. Ha már politológusnak tartja magát. Ezt talán orbánék is meghálálnák, már ha nem lennének olyan buta parasztok, mint amilyenek.

Balt 2013.03.08. 12:16:17

@s: Ősszel jelezte. Bár mint az ámbra mára mutatja, kissé elhamarkodottan. :) Pedig akkor nagy hozsannázás volt a "jutalom" a kommentekben.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.08. 12:21:10

@török gábor: Miről beszélsz, hogy a hatalom, mint eszköz?

Éppen azt írtad, hogy a hatalom az egyetlen - cél.

Az erőforrások feletti rendelkezés - a rablás - és a hatalom pedig egy és ugyanaz.

Olvassad magad, ne csak irkáljál összevissza.

bigapples 2013.03.08. 12:23:28

@sárkányfő: Van valami egyetemes konszenzus, hogy mi a nemzeti érdek? Vajon Simor ténykedése ezt az egyetemes nemzeti érdeket szolgálta? Akkor is, amikor elszabadult a lakossági devizahitelezés a 2008-as válság előtt? Amikor 2012 elején az eszetlen magas jegybanki alapkamat emelésére szavazott? Akkor is, amikor minden kamatdöntésnél 2012 óta a kamattartás mellett érvelt és a valóság minden egyes esetben megcáfolta az érvelését?

Miért előlegezzük meg, hogy Matolcsy biztosan bedönti a jegybankot, a magyar bankrendszert vagy a gazdaságot, amikor gyakorlatilag még egyetlen lépést sem tett jegybankelnökként?

Nem fogok beleállni abba a vitahelyzetbe, hogy Matolcsyt védjem, mert én nem tartottam volna meg miniszterként 2011 ősze után és nem őt neveztem volna ki bankelnöknek. De ne csináljunk már úgy mintha valami katasztrófa jönne el vele és eddig minden olyan nagyon a nagy nemzeti konszenzuson alapuló nemzeti érdek alapján történt volna az MNB-ben.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.08. 12:24:12

@török gábor: Hát ezaz. Az emberek azt várnák, hogy ne csak a ló maga alá gyűrése legyen lovaglás,
hanem a lovon haladjunk már valamerre végre.

De ez a hülye Orbán bagázs csak lelőtte a lovat, ráült, és aszonta, most éppen lovagol, mert a ló alatta van...

Na, ez a baj a kőbölcsős rezsimmel.

Doberdo 2013.03.08. 12:28:31

Érdekes a Török Gábornál ez a hatalmi logika, ami minden jó
politizálás feltétele ? Én tényleg csak azt nem értem, h miért
nem sokszorosítja magát Viktor, így minden posztba egy-egy Viktor kerülne, könnyebb lenne majd átadni a kormányzást, összesen csak egy átadási jegyzőkönyvre lenne szükség...
Más: érdekes a magyar békemenet funkciója is. Ahol megtámadják a Fideszt, ott rögtön felüti a fejét az ezerfejű
békemenet és a megoldás, ahogy a tegnapi napon az, hogy az ellenfelet sósavval leöntéssel kell fenyegetni.
Milyen békemenet az, mely eleve fenyegetően viszonylik a
más nézeten lévő emberekhez ?

Doberdo 2013.03.08. 12:33:50

@én már a fény gyermeke vagyok: Orbán magyarította a"dakota
pacit", mely már egy kicsit döglődik, de egyenlőre kehesen is
kiszolgálja a jó gazdáját, közben meg a zab egyre fogy a tarisznyából...

s 2013.03.08. 12:36:33

@Doberdo: "Ahol megtámadják a Fideszt, ott rögtön felüti a fejét az ezerfejű békemenet és a megoldás, ahogy a tegnapi napon az, hogy az ellenfelet sósavval leöntéssel kell fenyegetni."

Le is lövethette volna. Hogy egy 1. class kommunistát (sztálin) idézzek.

panelburzsuj 2013.03.08. 12:39:22

@török gábor:

OK.

És azt a tudományt hogy nevezik, ami nem hatalom gyakorlóinak, hanem elviselőinek állapotát, sorsát, lehetőségeit vizsgálja?

CSENDES 2013.03.08. 12:42:17

@panelburzsuj: Szociológia? TG bevallottan nem műveli.

Sírköves Slomó 2013.03.08. 12:42:20

@s: He is one of “Orban’s most loyal soldiers” who has “completely destroyed the government’s fiscal-policy credibility,” says Mujtaba Rahman of Eurasia, a think-tank. “Now he risks doing the same to monetary policy.”

- beleolvastam, eddig jutottam. Igen vicces vélemény..:) Miután a governments fiscal policy credibilityben 2012 volt az elmúlt 20 évben a legjobb...:D

panelburzsuj 2013.03.08. 12:43:36

@kov_vacs:

Mert pontatlanul fogalmazol.

Nem kisebbik rosszra szavaztál, hanem a már ismert rossz ellen - az még ismeretlen rosszra.

Sírköves Slomó 2013.03.08. 12:47:35

@s: 'Andras Simor, the outgoing governor, was well regarded.'

Qrvajó cikk, Simor 2012ben az eu 2. legrosszabb jegybankelnöke volt görög kollégája után. Egyébként igaz amit ír, csak ez egy véleménycikk egy külföldi befektetői szemszögből. A cikkben nincs semmilyen más vélemény idézve.

s 2013.03.08. 12:51:02

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Nem akarlak meggyőzni semmiről. Olvasgatok. Ezt csináljuk valamennyien. Ebből azt hiszünk el, amit jónak látunk, és ez alapján úgy döntünk, ahogy. Nekem eddig - lekopogom - nem kellett megbánnom semmit. Remélem ezt te is el tudod majd mondani magadról tetszőlegesen hosszú időtávra vonatkoztatva.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 12:52:44

@Balt: "hozsannázás"

Ja, ez a másik. TG körül kultusz kezd kialakulni.

"fanokkal", követőkkel, meg fújolókkal.

Pedig Török Gábor mindig és elsősorban Török Gábor fog maradni. Politikai elemző.

ez nem a gfg blogja. Na ott van helye a szektásoknak.
itt nincs.

"Ősszel jelezte."

amennyiben így volt, lehet hogy TG hibát követett el, amikor túlságosan a fanok kedvére próbált tenni, és belengette az orbáni végnapokat?
Lehet hogy ez annak a "visszacsapása" a csalódottak részéről hogy mégsem ment el orbán.

s 2013.03.08. 12:54:28

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: A külföldi befektetők pénzéből élünk, miután az IMF-t kibasztuk a rctkcs p|csaba, nekünk meg nincs semmink. Nem tudom, pontosan vagy -e informálva ezekről a tényekről.

nyünyüge 2013.03.08. 12:56:15

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Ha a Global Finance minősítését komolyan vesszük, akkor még rosszabb Orbán választása.
Mert mennyi esély van arra, hogy Matolcsy egy csomó hozzá nem értő, viszont garantáltan hozzá lojális vezetővel és Monetáris Tanáccsal körülvéve jó jegybank elnök lesz?

Mondjuk mínusz 0.

panelburzsuj 2013.03.08. 12:58:34

@CSENDES:

Nem tudom, azért kérdezem.

(Naiv eszemmel a szociológia nincs kihegyezve a hatalomra. Nem azt vizsgálja más tényezőkről (pl: gazdaságról) módszeresen leoperálva, hogy a politikai hatalom hogyan hat a hatalom közvetlen gyakorlóin túli emberekre, intézményekre, mifene egyéb entitásokra.)

Sírköves Slomó 2013.03.08. 13:02:29

@s: Akik egyre olcsóbban finanszíroznak minket? Szerencsére immár a magyar lakossággal együtt és nem kizárólagosan.

@nyünyüge: Garanciák nincsenek. A fidesz legutóbbi embere Járai az EU egyik legjobb jegybankára lett Simor meg az egyik legrosszabb, ugyanazon minősítő szerint. Igy Matolcsy is megérdemli az esélyt.

s 2013.03.08. 13:07:49

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: A FED két kézzel nyomja a dollárt, azért. Minden sz@rt megvesznek, még a mi állampapírjainkat is. Ha rám hallgatsz, te nem veszel sem ebből sem a kűrva jó PEMÁK-ból. Mert könnyen úgy járhatsz, mint az egyszeri devizahiteles. Azt hitte, ő a világ esze, aztán most én húzhatom ki a sz@rból. Téged nem foglak.

panelburzsuj 2013.03.08. 13:10:12

@CSENDES:

Szóval miért ne lehetne olyasmi, hogy "voksológia".

"Hogyan használjuk állampolgári és választói jogainkat?"

TG csakis a kínálat jellemzőit "kutatja". Ami azért újra meg újra elég bicegős, mondhatnám: mankóra szoruló magyarázkodásra szorítja egy olyan terület "szakértőjeként", ahol a szemünket kiverő evidenciaként jelen van a keresleti oldal, és az abban zajló jelenségek magyarázatának igénye is.

bigapples 2013.03.08. 13:11:32

@Diocles: "Azaz, beszéljük magyarul: a jóléti- és nyugdíjkiadások jelentős átcsoportosítására az aktívak, a vállalkozások és a beruházások érdekében.

De felvállalja ezt valaki? Erről az oldalról bírálja a baloldal és a balmédia Matolcsyt? NEm, sőt."

Igen, ez a legkomolyabb probléma és itt hasal el minden érvelés a számomra, amely azzal jön, hogy "Orbán, Matolcsy, a fidesz ezt és ezt rontotta el, és ezért kell jönnie helyette X-nek vagy Y-nak."

Mert Orbánék tényleg nem léptek meg néhány fontos szerkezetátalakító lépést, tényleg voltak hibás lépéseik, de a mai ellenzék csak vinné a 2002 utáni rossz irányba az országot, ami a lehető legrosszabb dolog.

Növelnék az újraelosztás, tovább csoportosítanák át a forrásokat az aktívok, a munkavállalók megadóztatásával improduktív szociális kiadásokká. Gazdasági válság közepén akarnák csökkenteni a jövedelmi különbségeket és szerintük ettől indulna be a gazdaság.

Ez tényekkel alátámasztható módon teljes képtelenség.

Az LMP, a szocik, a többi kis balos párt legalább nyíltan vállalja, Mesterházyt idézve "büszkén", hogy osztogatással akarnak gazdasági növekedést elindítani.

Sokan valami neoliberális programot vártak az E14-től, ami szembenézne a szoci 8 év hibáival és elhozná a boldogító ortodoxiát. Hát ebből sem lett (lesz) semmi.

A rendvédelmi szakszervezetisük sorolta hosszan a legutóbb, hogy hány helyre osztogatnának az inaktívoknak. Oszkó meg olyan látványosan farol vissza a 2008-2009-es önmagától egy Veres János-Draskovics Tibor féle gazdaságképhez, hogy azt egész egyszerűen rossz nézni.

nyünyüge 2013.03.08. 13:15:01

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Járai legalább bankszakember volt.
Matolcsy fékezhetetlen agyvelejével mindenhová való, de nem egy jegybankba. Ráadásul ilyen kormányzati-miniszterelnöki hátszéllel.
Ha a gazdaságpolitikájának eredményeitől (eredménytelenségeitől) egy pillanatra eltekintünk, és csak az NGM-et, mint szervezetet tekintjük, az jól meg lett szervezve, jól működött? Szerintem nem. Most meg szétcsinálja az MNB-t, azzal kezdve, hogy mindenkitől megszabadul, akinek tapasztalata, pozíciója alapján releváns ellenvéleménye lehet bármiben. Ez a kontraszelekció melegágya, mindenki befogja majd a pofáját, csak akkor "gondolkodik", ha írásos utasítást kap rá, előre véletlenül sem,...

nyünyüge 2013.03.08. 13:17:37

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Járaihoz meg még annyit, hogy abban a gazdasági helyzetben sokkal könnyebb volt jó jegybankárnak lenni, mint most.
Amikor az öreg ördög sem tudja, hogy igazából merre van felfelé a válságból és mi történik fél év múlva a pénzpiacokon.

panelburzsuj 2013.03.08. 13:18:11

@CSENDES:

Még egyszerűbben: milyen minőségű "magyarázó erővel" bírhat a "pásztorkutatás" legalább olyan intenzitású "birkakutatás" nélkül?

bigapples 2013.03.08. 13:25:40

@s: www.adamlebor.com/

Nincs semmi gond vele, egy Pesten élő brit szadeszes, aki buzgón telegrafálja tovább a magyar balliberális álláspontokat az Economistba.

Nem igazán értem, hogy az ilyen cikkeket miért használják néhányan adu ászként magyarországi politikai vitákban. Lásd még pl. Dalos György által a német közszolgálati adóknál elhelyezett anyagok és lehet sorolni tovább.

Tény, a magyar baloldal sokkal hatékonyabban tudja a politikai véleményét elhelyezni külföldi sajtótermékekben és ez figyelemreméltó politikai teljesítmény, de azért ne játsszuk el ALB, Dalos, Lendvai stb kapcsán, hogy "EZT MONDJA A NYUGAT", mert ez komolytalan.

s 2013.03.08. 13:32:48

@bigapples: O.K. Viszont néha itt nyüzsögnek személyesen. Akkor mi alapján tájékozódnak, és ami ennél is fontosabb, gyakran mellé lőnek -e?

Sírköves Slomó 2013.03.08. 13:34:22

@nyünyüge: Simor is 'bankszakember', Megyó is, Bajnai is. Sokat nem értünk el velük. Hitler meg pl. festő volt és 33-tól 38ig megreformálta a gazdaságot(nem, ne nácizz le, csak a nemzetiszocialista gazdasági modellben voltak okos megoldások).

- Igen szerintem is a politika fogja irányítani az MNB-t. De hogy ez baj lenne, nem hiszem(már akinek, ugye). A fidesz elég normálisan gazdálkodott a lehetőségekhez képest a múltban, szvsz. Annyi a változás hogy anno nem kellett minden részletkérdésben az Eu-hoz alkalmazkodni, most meg sok a vita. Mindenesetre amit lehet ki kell harcolni, nem kell hogy minden lépésünk elnyerje mindenki tetszését.

Sírköves Slomó 2013.03.08. 13:42:54

@nyünyüge: Igen, tényleg könnyebb volt Járai dolga. Amikor nyugaton minden OK volt akkor ők sem voltak ennyire harapós kedvükben, de most hogy elég döcögősen kezelik a válságot még a németek is, a kicsi is számít. Nem szeretik aki kilóg a sorból.

- De Matolcsy kritikaálló, és ez előny lehet. Nekem pl. szimpi hogy 1. lépésként negyedével megvágta az MNB milliárdos bónuszalapját. Nem mintha ezen múlna a ktgvetés, de jó gesztus. Erre eddig hogyhogy volt pénz? Annyira jól ment az MNB-nek? Én egyáltalán nem sajnálom a jegybank dolgozóitól a tízmilliós prémiumokat, kapjanak, de csak ha cserébe az állam is milliárdokat nyer a munkájukon. Legyen ez így természetes. Szívem szerint a kormánytagok is kaphatnának (4 év után) sokmilliárdos bónuszt(mondjuk a GDP emelkedés pár ezrelékét), amit maguk osztanak el magánpénzként a familiárisok között. Miért ne? Mindenki jól jár, talán kevesebb mutyi lenne.

nyünyüge 2013.03.08. 13:44:58

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Úgy látom, a bankszakember fogalmát egészen másképp értelmezzük (amúgy Bajnai sem volt az, de nem is csináltak belőle jegybank elnököt).

A jegybank-elnökség nem politikusi poszt egy normális országban.

SPYD3RM4N 2013.03.08. 13:46:31

@sárkányfő: Szerintem nagyon helyes, hogy ezek a Török Gábor-féle írások nem visznek olyan szempontokat színre, hogy pl. egy adott politikusi cselekvés szerinte A NÉPNEK vagy AZ ORSZÁGNAK jó vagy rossz-e. Ugyanis a politológiának nem az a lényege.

Wikipédia: "A politológia elsődleges célja a politikai események okainak vizsgálata, a tanulságok, következtetések levonása, a politikusi torzítások mögött. Elsődlegesen a politikai „intim szférát” kutatja, a háttéreseményeket, az ok-okozati összefüggéseket, melyekből következtetéseket és tanulságokat von le."

Tehát: a politológus a hatalom szempontját, a hatalom szemszögét vizsgálja. Emiatt persze, mindig úgy tűnik, mintha érzéketlen lenne minden más iránt, de gondolj bele, más tudományágak képviselői is elég szigorúan "kockásított" információs bázissal dolgoznak, és ez így is van jól! Orbánék mindent a pénzért és a hatalomért csinálnak, Magyarország és a magyarok érdekei semmilyen szinten nincsenek és nem is lehetnek figyelembe véve egy ilyen brutális fasiszta hatalmi úthengernél. Török Gábor ezt írta le, ennél többet ne várj tőle, ne várd a politológustól, hogy POLITOLÓGUSKÉNT kiálljon a demokráciáért pl. Pontosan ugyanilyen hűvösnek, érzéketlennek tűnő írások születhetnének pl. az észak-koreai diktatúra belharcairól, és közben nagyon helyes, ha szóba se kerül, hogy másodpercenként hány állampolgárukat kínozza éppen halálra a rendszer a koncentrációs táborokban. Ez nem azt jelenti, hogy a politológus, mint ember érzéketlen lenne erre, vagy hogy nem akarja, hogy ezek szóba kerüljenek.

Balt 2013.03.08. 13:47:48

@Nemzetstratégia: Nekem tetszik, hogy megpróbál objektív maradni. Néha ennek tényleg a semmitmondás az ára. :)

s 2013.03.08. 13:49:01

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "Igen szerintem is a politika fogja irányítani az MNB-t."

De ez azért baj, nem? A történelem során mindig az volt a probléma, hogy az uralkodó és a kincstár nem volt független egymástól. Az uralkodó bármennyi pénzt képes volt elb@szni erre-arra, háborúkra, borra, nőre. Elértéktelenedett a pénz, aztán tönkrement a birodalom, és végül maga az uralkodó is. Erre találták ki a jegybanki függetlenséget. A jegybank az uralkodótól független, pontosabban annak szeszélyeitől. Állítólag ez egy alapérték. Olyan, mint a demokrácia. Tulajdonképpen arra sincs semmi szükség, ha jobban belegondolsz.

Balt 2013.03.08. 13:51:14

@Nemzetstratégia: Nem is a "végnapokat" lengette be, hanem, hogy már a kormányon kívüli tényezők határozzák meg 2014 kimenetelét - ha jól értelmezem. (Önmaga is behivatkozta ezt az írást fentebb: torokgaborelemez.blog.hu/2012/10/18/475_torespont ) Na de ne legyünk álszentek, ez ma sem így van, vagy pedig így volt már 2010 nyarától...

Balt 2013.03.08. 13:53:29

@bigapples: Tökéletesen egyetértek.

Balt 2013.03.08. 13:59:03

@én már a fény gyermeke vagyok: Az a baj, hogy a ló már rég meg volt dögölve, mire végre felnyergelhették...

@s: A lövetés az előző rendszer(ek) sajátja. (Bár a magam részéről egy kis kardlapozást azért megnéznék, csak úgy viszonossági alapon.) :))

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Jogos. :)

SPYD3RM4N 2013.03.08. 14:04:44

@Diocles: "arról elég határozott véleményem van, h KIK NE jöjjenek vissza, de abban - sajnos - elég megengedő vagyok, h az ország lecsúszását immár semmi nem állíthatja meg, így aztán nem is fogok ekként számonkérni senkin semmit."

Csak és kizárólag a hozzád hasonló jobboldali, hazaáruló, magyarellenes tetűládák miatt történik mindez. Ugyanis a te patkány fajtád az, aki szerint minden, ami a kormányt kritizálja, az MSZP-s, és mint ilyet, figyelmen kívül lehet hagyni. A te patkány fajtád az, aki fizikai erőszakkal válaszol a kormányt kritizálók békés megmozdulásaira. A te tetű magyarellenes jobboldali féreg fajtád az, akinek bármi jó, amit Szeretett Vezéretek csinál: akár a tegnapi tetteinek 180 fokos ellentéte is. A te tetű féreg fajtád az, aki ha esetleg kegyeskedne ellenkezni a tetves jobboldali, nemzetrontó, magyarellenes politikai úthenger ellen, akkor talán türténhetne valami - de nem teszitek. Kussoltok, sunyítotok, kényszermosolyogtok, és évek óta fizikailag fenyegetitek, bántalmazzátok a mindenféle nem-kormánypárti megmozdulás békés résztvevőit. Ezek a sunyi, képmutató, magyarellenes, nemzetáruló szemétládák gyülekezete a magyarországi jobboldal. Már évek óta nálatok pattog a labda, ti vagytok azok, akik tehetnétek valamit. Ti mehetnétek Békemenet helyett mondjuk az ország szétbaszódása ellen tüntetni. Ugyanis mindenki más le van szarva szerintetek, ti vagytok a kétharmad, ti vagytok az atyaúristen.

Úgyhogy ne kend másra, hogy te és a fajtársaid évek óta, következetesen, óriási vehemenciával a szakadékba kormányozzátok erőszakkal ezt az országot. Tetves hazaáruló, magyarellenes, nemzetrontó jobboldali csürhe! Kizárólag kizsákmányolásra való a fajtátok, semmi jó szándéknak Magyarországon helye nincs a büdös féreg fajtátok miatt!

Balt 2013.03.08. 14:10:18

Gábor, őszintén, nem lehetne az ilyen kommenteket kimoderálni? Sokat emelne a blog színvonalán. Objektíve...

Balt 2013.03.08. 14:13:21

Ill. nem, mégis maradjon csak. Önmagáért beszél. Pláne 2006 tükrében. Láthatóan van némi kontraszt a békés tüntetők (békés kommentelők) és a hozzájuk való viszonyulás képében akkor és most.

s 2013.03.08. 14:17:18

@bigapples: "Miért előlegezzük meg, hogy Matolcsy biztosan bedönti a jegybankot, a magyar bankrendszert vagy a gazdaságot, amikor gyakorlatilag még egyetlen lépést sem tett jegybankelnökként?"

Minket, embereket legfőképp az különböztet meg az alacsonyabb szintű létformáktól, hogy megpróbáljuk helyesen kiszámítani a jövőt. Ez többnyire sikerül is. Sokszor nem tudunk tények alapján dönteni, egész egyszerűen azért, mert nincsenek megfelelő számban tények, a helyzet túl bonyolult, legalábbis az értékeléséhez rendelkezésre álló időhöz képest. Ilyenkor az ember intuitívan dönt. Ha valamivel kapcsolatban rossz érzése támad azt elkerüli. Talán ez a legpontosabb válasz az általad felvetett kérdésre. matolcsyval kapcsolatban az embernek van egy fajta rossz érzése. orbán és stábja nem ugyanazt a kockázatot futja, mint mi. Ha valami rettenetesen elb@szódik, azzal a magánvagyonnal, ami ezeknél a figuráknál felhalmozódott, simán le lehet lépni. Mi ezt az esetek nagy részében nem tehetjük meg. Ezért a félelem.

CSENDES 2013.03.08. 14:27:34

"Miért előlegezzük meg, hogy Matolcsy biztosan bedönti a jegybankot, a magyar bankrendszert vagy a gazdaságot"

2012 :"Feritél"
2013 :Nem az a kérdés, hogy recesszióba estünk, hanem az hogy miért csak ennyire.

Mindkét állítást az övé.

Hát ezért aggódunk egy picit.

menőmano 2013.03.08. 14:28:42

Csak úgy sorjáztatja most a Török G. a posztokat. Bocsika ezt a másik poszthoz írtam)

Én csak annyit szeretnék most írni)

Ez egy nagyon jó cikk, poszt. Hát nem hiába. A Török Gábor kiváló politikai elemző, némelyek csak haladnak mögötte.

:)

menőmano 2013.03.08. 14:31:13

Hát! Ja! A cél lehet, hogy jó lett volna, mármint a kormány politikáját illetően, de az eszköz az nagyon nem jó.

Hála a Matolcsy -féle gazdaságpolitikának! Némely társadalmi csoport totálisan elszegényedett, mások pedig haladnak az elszegényedés felé. szerintem.
Szomorú valóság.
:(

SPYD3RM4N 2013.03.08. 14:35:00

@Balt: Ha nem tartod felháborítónak, hogy a jobboldaliak egy 2/3-os választási győztes jobboldali hatalom = 100%-os, kizárólagos jobboldali hatalom idején egy vállrándítással lepergetik magukról a felelősséget az országban történtekért, az is önmagáért beszél.

is 2013.03.08. 14:49:09

@Balt: biztos ismered: "amelyik kutya ugat, az nem harap". te most szépen felhúzod az orrod, és eltartod a kisujjad. aztán akikkel szimpatizálsz, azok meg legközelebb a hétvégén verik szét a következő metrokocsit, meg gyújtogatták fel 2006-ban az autókat, és kötötték el a tankot. igen, 2006, emlékezzünk csak rá, csak kezdjük szeptemberrel.

márta)) 2013.03.08. 14:53:12

A Matolcsy-féle "ki érti, hogy nem lett magasabb a recesszió" azért a végleges KSH adatok szerint így is felülmúlja Európa legtöbb tagállamának gazdasági visszaesését. Nálunk csak a legmélyebb válságban lévő déli államok teljesítettek rosszabbul."

www.stop.hu/belfold/a-matolcsy-utani-vizozon-stabil-zuhanasban-a-gdp/1128952/

Hát! Én nem is értem?! Hát akkor az idei év sem lesz a felemelkedés éve"?
Hát nem.

mizrolist 2013.03.08. 14:56:35

@Balt: de jóó is lesz az... Mint amikor Járai 2002 és 2006 között az MSZP-s kormányokkal háborúzott és 10% felett volt az alapkamat? Nem ez volt az véletlenül, ami miatt a devizahitel sokkal versenyképesebb volt egy forinthitelnél?

sárkányfő 2013.03.08. 14:57:01

@szbi:
"Matolcsy okos ember"

:DD

Köszönjük Emese...

Dinkainka 2013.03.08. 15:11:45

Aki gyilkosokkal kerül egy táborba, az ne csodálkozzon, ha gyilkosoknak nevezik!
Szabó Ferenc, Hablony Árpád.

Sírköves Slomó 2013.03.08. 15:19:17

@s: Nem, nem ezért találták ki a jegybanki függetlenséget, sőt nincs olyan hogy független intézmény. Csak valamihez képest lehet független a jegybank, nem mindentől független.

sárkányfő 2013.03.08. 15:21:07

@Nemzetstratégia:
A sporthasonlatok gyakran jók. Itt nem jók. Ugyanis egyáltalán nem vagyunk függetlenek a pályán játszó csaptoktól. Nem csak ülünk és érdemi tét nélkül, hátradőlve szórakozunk és nézzük a meccset. A csapatok a mi bőrünkre játszanak, a mi felhatalmazásunkból, a mi pénzünkből, szavakban a mi érdekünkben.

Épp ezért azt hiszem legitim elvárás, sőt minimumelvárás egy politikai elemző felé, hogy a politika által is kimondott nyilvánvaló és legfőbb célhoz-értelemhez, azaz a nemzeti érdekhez, a közjóhoz mérje a politikai eseményeket. Legalább részben. Ha ez a szempont szóba sem kerül, ellenben technikai szinten még meg is dicséri az amúgy a fő cél szempontjából káros eseményeket, az rossz irányba tereli, torzítja a helyes értékítéletet, sőt, felmentést sugall a legcinikusabb húzásokra is, még ha ez nem is szándéka Töröknek. Kár, hogy ezzel nem hajlandó szembenézni. Ezért alakulnak ki ilyen posztok, amelyek ugyanígy dicsérhetnék Sztálin vagy Hitler ügyes húzásait.

Ez bizony felelősség is... ha egyszer majd a politika öncélú játék lesz, nem nemzeti ügy, akkor majd lehet játékként tekinteni.

Az pedig hogy Matolcsy mire képes, az nem szubjektív értelmezési kérdés. Matolcsy nem egy költő, hanem egy gazdasági szakember (höhö), akit minősítenek a számok. A számok egzaktak, a számok tények. Nem én mondom, hogy Matolcsy dilettáns, hanem a számok. A számok magukért beszélnek, a számok minősítik Matolcsyt. És a minősítés: csúfos bukás. Egy bukott dilettánst tett ismét kulcspozícióba Orbán. Ez nemzetellenes cselekedet.

s 2013.03.08. 15:23:51

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Nem azt mondtam, hogy mindentől független. Attól független, aki a felelőtlen költekezésével veszélyezteti a monetáris biztonságot. A biztonságtól pl. nem független. Minden lépése attól függ, ezért kiszámítható, tehát biztonságos.

sárkányfő 2013.03.08. 15:25:17

@bigapples:
Látom a szokásos zsigeri reflexszel elkezdtél elmúlt8évezni. Bocs, leszarom, sőt, meg is vetem, ez a szétmanipulált agyú fideszzombik védjegye.
Azt meg nem mondtam egy szóval sem hogy Matocsy bedönti a jegybankot, gazdaságot, ilyesmi eszembe se jutott.
Ha úgy döntesz, hogy vitatkozni akarsz, akkor ne menj le a béka büdös segge alá a színvonalban, mert oda nem követlek. És ha szerinted a nemzeti érdeket követte Orbán amikor kinevezte, akkor bocs, csak sajnálni tudlak az önámításodért.

Sírköves Slomó 2013.03.08. 15:31:39

@s: Ez mint vélemény rendben van. De dogmaként elfogadhatatlan, hogy a kormányról feltételezzük, hogy felelőtlen (mihez képest), míg biztosra vesszük hogy az 'nemzetek feletti' érdekeket szolgáló jegybank majd biztos használ nekünk. Miért az elmúlt 20 évben használt?

Sírköves Slomó 2013.03.08. 15:34:37

@s: Az elmúlt 20 év legnagyobb fiskális fegyelmét megvalósítók fogják veszélyeztetni a monetáris biztonságot? Érdekes álláspont.

Kinek a pénzét is veszélyeztetik? Aki eddig szivattyúzott boldogan? Meg kellene lepődni?

SPYD3RM4N 2013.03.08. 15:35:02

@sárkányfő: Nem érted a dolgot. Megpróbálom két mondatban összefoglalni:

Szerintem Orbán Viktor és a második Fidesz-kormány messze a legrosszabb, legkártékonyabb, legszélsőségesebben magyarellenes kormány, ami hatalomra jutott a rendszerváltás óta.

Szerintem Orbán Viktor és csapata ma a legprofibb csapat, ami a hatalommal való foglalatoskodást, a hatalomszerzést és hatalommegtartást illeti.

A politológus dolga, hogy e második kérdéskörbe eső dolgokkal foglalkozzon.

dbeata 2013.03.08. 15:37:47

@bigapples: "Miért előlegezzük meg, hogy Matolcsy biztosan bedönti a jegybankot, a magyar bankrendszert vagy a gazdaságot, amikor gyakorlatilag még egyetlen lépést sem tett jegybankelnökként? "

Annál többet tett gazdasági miniszterként. Ha ő szoci oldalon tette volna amit tett, már rég felgyújtották volna rá a minisztériumot.

sárkányfő 2013.03.08. 15:43:19

@SPYD3RM4N:

Eddig is világos volt ez a felfogás, eddig is ez ellen vitatkoztam.

Mégis visszatérek egy picit a sporthasonlathoz. Ha egy csapat kimondott célja, hogy gólokat lőjön, akkor vajon elvárható-e vele szemben, hogy a saját maga által vállalt célhoz mérjük a teljesítményét?
Kimondott, vállalt, hirdetett cél-e a fidesz részéről hogy az ország állapotán javítson?

És ismét hangsúlyozom, sokadjára: NEM BAJ, ha valaki foglalkozik a hatalomtechnikával. Sőt, ha az illető politológus, el is várom, na nem azért mert érdekel, hanem mert a valóság része, mert indokolhatja, értelmezheti a politika döntéseit, és pont azért politológus valaki, hogy segítsen az értelmezésben, a tisztán látásban. Ez kell, igen, ez is kell. De ez önmagában nem elég. Nem ismétlem magam hogy miért, fentebb már leírtam.

s 2013.03.08. 15:52:53

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Nem dogma. Egy jövőben bekövetkező eseményre vonatkozó tippem. Engedd meg, hogy gyanakvó legyek egy olyan fickó esetén, aki azt mondta, hogy nem lesz bankadó, aztán azt mondta, hogy lesz még egy kicsit, majd végül azt mondta, hogy most már végig lesz. Az oktatás ügyében - ez nem matolcsy, hanem a főnöke, orbán - össze-vissza mondtak mindent, és annak az ellenkezőjét is. Az IMF ügyében - ezt kezdetben matolcsy vitte - szintén mindenfélét halandzsáztak. Végül már vargát kellett odatenni, mert ennek a szerencsétlennek semmit nem hittek el (de előtte még fellegit kicsit járatták a poszton).
Szóval ez a krapek a megbízhatóság mintapéldánya. Ha szobrot kellene csinálnom a megbízhatóságról, akkor leönteném betonnal matolcsyt és megvárnám, amíg megköt. Bár ezt enélkül is szívesen megtenném. Most MNB elnököt csináltak belőle. Azért ez furcsa. Illetve nem is. Ez tragikus.

SPYD3RM4N 2013.03.08. 15:55:52

@sárkányfő: "Kimondott, vállalt, hirdetett cél-e a fidesz részéről hogy az ország állapotán javítson?"

Az ország állapota, az ország állapotának javítása szubjektív fogalmak. Tudnék érvelni amellett is, hogy az ország állapota romlott, és amellett is, hogy az ország állapota javult az elmúlt X időben.

Másik példa. Ha egy szociológus megállapítja, hogy mondjuk a középső jövedelmi harmad jövedelme hogy alakult az elmúlt évben, akkor a munkáját végzi, tudományos alapokon. Ha azonban ehhez hozzáfűzi, hogy a dolgok ily módon való alakulása szerinte jó vagy rossz, akkor már nem a munkáját végzi, és nem maradt tudományos alapokon. Az első fajta viselkedést helyteleníteni és a másodikat elvárni, ez azt jelenti, hogy te azt szeretnéd, hogy a különböző kutató-elemző szakmákat űző emberek ne maradjanak meg a szakmai kereteiknél, a cipész ne maradjon a kaptafánál.

graycivil 2013.03.08. 15:55:59

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Te aztán "pofon egyszerű egy fazon" vagy, ha a FYDESZ ámokfutását kell védened. :-)

sárkányfő 2013.03.08. 16:03:02

@SPYD3RM4N:
"Az ország állapota, az ország állapotának javítása szubjektív fogalmak."

Egy része valóban az. De az egzakt számokkal leírható része speciel pont nem az. Az kemény objektív tény. Matolcsy pechére a gazdaság állapota és változásai leírható számokkal. Ezek tények.

Ha akarsz, vitatkozz a tényekkel, a negatív adatokkal, a bődületes kudarcokkal, stb., nekem erre sajnos nincs türelmem :(

Sírköves Slomó 2013.03.08. 16:04:13

@s: Mármint Matolcsy megcsinálta az elmúlt 20 év első fegyelmezett és végrehajtott ktgvetését? Nagy bün, mondjuk fáj a lakosságnak az igaz, jobb lenne növekedésből csinálni, az tény, de ezis jobb mint hitelből nem nőni.

Ha a ktgvetési tanács eddig is fideszes volt 1/2 éve akkor az elnök személye sztem nem túl lényeges.

Mellesleg az hogy a bankokkal kapcsolatban, azIMF-fel kapcsolatban és a nagyobb üzletekkel kapcsolatban mindig mennek az ellentmondásos nyilatkozatok a sajtóban, az szándékos. A kormány stratégia elég világos, nem nekik akarnak megbízhatóak lenni. A fidesz szerint az a megbízható aki azt csinálja amit ők mondanak, a bankok szerint detto. Volt alkalma mind2 félnek kormányozni Mo-n, megismerhetők a számok, milyen sikerrel.

SPYD3RM4N 2013.03.08. 16:13:37

@sárkányfő: Ajjajj, szerintem neked időközben felforrt az agyvized. Az általad felvetett téma ugyanis az volt, hogy Török Gábor elemzéseiben maradhat-e pusztán a hatalomtechnikai szemszögnél, vagy túl kell-e lépnie a szűk hatalmi szemszögön? Hogy én mikor vitatkoztam volna negatív adatokkal, vagy hogy téged mikor akartalak volna rávenni ilyenre, erről soha, sehol nem volt szó. Szerintem (nem biztos, de szerintem) az a helyzet, hogy nem tudod megvédeni a politológusok (itt: Török Gábor) elemzési hatókörét illető álláspontodat, és így akarod elterelni a szót. Ehhez viszont én nem fogok asszisztálni, mert ez már rólad szól, nem a felvetett témáról.

s 2013.03.08. 16:15:31

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "de ezis jobb mint hitelből nem nőni" ????????????????????????????

Hitelből nem nőttünk. Hitelt vettünk fel (eladott állampapírok) és GDP csökkenés volt. Te melyik bolygón laksz?

"az elnök személye sztem nem túl lényeges" ???????????????
A mostani elnök az NGM vezetőjeként megnövelt jogokat adott magának. Ezt a külföldi befektetők kockázatosnak látták. 300 huf let egy euró. Te melyik bolygón laksz?

"nem nekik akarnak megbízhatóak lenni" ????????????????
A bizalom nem ilyen.
Ha pista bácsi a szomszédnak hazudik, akkor valószínűleg nekem is fog. Nem biztos, de azért jobb felkészülni erre az eshetőségre is. A bizalom az már csak ilyen. Te melyik bolygón laksz?

SPYD3RM4N 2013.03.08. 16:16:37

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Azért az nagyon durva, hogy minden hozzád hasonló fideszes hazaáruló minden egyes tagmondata 100%-os hazugság.

sárkányfő 2013.03.08. 16:24:21

@SPYD3RM4N:
ezt nem te írtad?:
"Az ország állapota, az ország állapotának javítása szubjektív fogalmak."

És én nem másoltam ki eleve ezt a mondatodat az előző kommentemben, hogy még véletlenül se lehessen félreérteni, vagy kiforgatni, hogy mire reagálok? Akkor most mégis miről beszélsz?

Ami meg a fő témát illeti, egészen döbbenten állok a soraid előtt, közel s távol sehol senki aki érdemben tudott volna reagálni az érveimre... szanaszét cincáltam a Törököt védők álláspontját... most komolyan másoljam be megint amiket írtam? És komolyan védhető az olyan elemzés, amely alapján egy Hitler is dicsérhető lenne? Eszemfaszom megáll...

dbeata 2013.03.08. 16:27:09

Nahát! Hogy egyesek hogy tudják védeni a mundér becsületét...
Nem elegáns dolog a relativizálgatás csak azért, mert egyeseknek a Fidesz maffia kedvesebb, mint a Szoci.

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Meglepődnél, ha kiderülne, hogy semmi sem javult? Egyszeri tételekkel kiigazított költségvetés, ez a szociknak is ment volna.
Bokros csomag a köbön - né már, ezt is tudták volna produkálni...
Hitelfelvétel,azaz az ország további eladósítása (ja bocs, nem is, csak "államkötvény kibocsátás") ezt is tudták volna.
Tandíj bevezetése, és ha nincs pénze tandíjra, hát adósodjon el a diák - ezt is tudták volna, sőt, be is akarták vezetni. Ki is akadályozta meg? Csak nem az Orbán Viktor?
Ügynökakták elmismásolása - eddig sem történt más.

Akkor most mire is legyünk büszkék a Fidesz kormányzásából?

SPYD3RM4N 2013.03.08. 16:40:40

@sárkányfő: Nem foglalkozom a hozzászólásod ferdítős részével. Te akartad, hogy "valljon színt" Török Gábor, hogy szerinte rossz vagy jó-e az ország sorsának alakulása ennél vagy annál a kérdésnél. Erre írtam, hogy bárki bármit beállíthat jónak vagy rossznak, ez nem szakmai kérdés, hanem egyéni, szubjektív megítélés kérdése, ezért Török Gábor ne is foglalkozzon ilyen ítéletalkotásokkal, ugyanis nem ez a dolga egy politológiai szemszögű elemzésnek. Hogy ezt a mondatomat te úgy akarod beállítani, mintha én relativizálnám a Fidesz által elkövetett bűnöket - hát mész te a pics@ba.

"komolyan védhető az olyan elemzés, amely alapján egy Hitler is dicsérhető lenne? "

Komolyan. Ha pl. Hitler propagandagépezetének működését nézzük pl. politológiai szemszögből, akkor megállapítható, hogy egy jól működő, hatékony szervezetet működtettek Hitlerék, tehát le a kalappal előttük. Eszedfaszod megáll? Pedig pusztán arról van szó, hogy kifejezetten a hatalom szempontjából vizsgálunk egy kérdést. Ez a politológus dolga, nem pedig a nácik által elkövetett emberiségellenes tettek elítélése.

sárkányfő 2013.03.08. 16:49:52

@SPYD3RM4N: hozzászólásomnak nincs ferdítős része. Egyik része pont arról szól, amit az első perctől kifogásoltam, a másik pedig azt a mondatodat idézte, amire korábban reagáltam - így bebizonyítva hogy reagálásom jogos volt.

"bárki bármit beállíthat jónak vagy rossznak, ez nem szakmai kérdés, hanem egyéni, szubjektív megítélés kérdése"

Nézd, ha nem vagy hajlandó figyelembe venni amit már egyszer leírtam, akkor nem fárasztom magam az újrafogalmazással, simán bemásolom amit írtam (bár ha eddig is átnéztél rajta akkor nyilván most sem nagy eséllyel fogod meglátni):
"Egy része valóban az. De az egzakt számokkal leírható része speciel pont nem az. Az kemény objektív tény. Matolcsy pechére a gazdaság állapota és változásai leírható számokkal. Ezek tények."

"Ha pl. Hitler propagandagépezetének működését nézzük pl. politológiai szemszögből, akkor megállapítható, hogy egy jól működő, hatékony szervezetet működtettek Hitlerék, tehát le a kalappal előttük. Eszedfaszod megáll? Pedig pusztán arról van szó, hogy kifejezetten a hatalom szempontjából vizsgálunk egy kérdést. Ez a politológus dolga, nem pedig a nácik által elkövetett emberiségellenes tettek elítélése."
Szerinted. Meg Török szerint. Szerintem meg nem. Érdekes, Matolcsy kapcsán szubjektivitást említesz, e kapcsán meg tényként közlöd hogy mi a politológus dolga... Szerintem nem dolga egy politológusnak a felmentésnek még a ki nem mondott sugallata sem, ezt hívják a nálam okosabbak az "írástudók felelősségének". Ugyanis - ezt kéne megérteni, de azt hiszem ez még nem ment át - az is állást foglal morálisan, aki nem foglal állást. Az állásfoglalás hiány is állásfoglalás. Tudom, elsőre bonyolultnak hat, ha nem sikerül dekódolni, szívesen kifejtem bővebben is. Kb. egy óra múlva most ugyanis el kell mennem, de ne sírjon senki, szívek ne törjenek, hamarost visszatérek, becsszó...

SPYD3RM4N 2013.03.08. 17:25:46

@sárkányfő: "Tudom, elsőre bonyolultnak hat, ha nem sikerül dekódolni, szívesen kifejtem bővebben is."

Nem bonyolultnak, hanem épp, hogy nagyon is egyszerűnek hat... és itt most az "egyszerű" szónál érezd a lesajnáló élt is.

Szerintem az a helyzet, hogy te nehezen, vagy nem tudsz szerepek között különbséget tenni. Vagy nem is tudod a szerep fogalmát értelmezni. Példa: te azt mondod (= természetesen "fizikailag" NEM te mondod, nehogy megint szó szerint értsd a szavaimat...), hogy a tüntetésre kivezényelt rendőr ne a feladatát teljesítse, ne a törvények betartását biztosítsa, ne egy ilyen szűken értelmezett keretek között mozogjon. Hanem ítélje meg saját maga, hogy egyetért-e az adott tüntetéssel és aszerint engedje vagy ne engedje ennek vagy annak a törvénysértéseket, a saját szája íze szerint korlátozzon vagy ne korlátozzon cselekedeteiben embereket.

Csak bizony az a helyzet, hogy ekkor a rendőr kiesik a szerepéből, és már nem rendőrként viselkedik. Tehát ott, abban a helyzetben, abban a percben már lényegében nem egy rendőr fog állni, hanem egy sima civil. Veled ellentétben én azt mondom, hogy az ilyen helyzetek nem jók, és pont hogy fel kell lépni az ilyen helyzetek ellen, meg kell előzni az ilyen helyzeteket. A rendőr maradjon meg rendőrnek azokban a helyzetekben, amikor őneki rendőrként kell viselkednie, amikor ezt a szerepet kell játszania. Hagyja otthon a saját egyéni véleményeit, és ne viselkedjen részrehajlóan ezzel vagy azzal a politikai csoportosulással szemben. A törvények betartatására figyeljen, védje az embereket a jogsértésektől, biztosítsa a véleménynyilvánítás szabadságát, stb. Ne vegye figyelembe azt, hogy az adott tüntetés miért vagy mi ellen zajlik, és hogy ő az adott kérdésben amúgy magánemberként hogy vélekedik. Technikai szemszögből kell nézze a dolgokat. Ezért fizetjük. Pont ezért fizetjük, hogy ne essen ki ebből a szerepből.

Ugyanez a helyzet a politológusokkal is. Kizárólag azért, és csak akkor jó egy politológiai elemzés(i kísérlet), ha ilyen technikai jellegű, "érzéketlen" tud maradni. Azt hiszed, hogy nincs véleménye a dolgokról a politológusoknak? Azt hiszed, hogy nincs véleménye a közéleti kérdésekről a tüntetéseket biztosító rendőröknek? Azt hiszed, hogy nincs véleménye a jövedelmi egyenlőtlenségek alakulásáról az e témáról egy KSH-gyorsjelentésbe író szociológusnak? De bizony van, mindegyiküknek van. De csak akkor mondhatjuk, hogy jól végzik a dolgukat, ha ezeket az egyéni izéiket otthon hagyják.

Az "írástudók felelősségéről" írsz, "nálad okosabbakra" hivatkozol. Bizony rosszul is értelmezed ezt a dolgot, egyelőre nem sikerült megértened, amit a nálad okosabbak ezzel kapcsolatban mondanak. Ugyanis (ismét csak egy példa:) nem a KSH-s gyorsjelentésben nyilvánosságra hozott adatok mellett van a helye a jövedelmi helyzetek alakulásáról szóló értek-telített politikai diskurzusnak. Látszik, hogy nem sok társadalomtudományos irodalom volt még a kezedben. Teljes objektivitást ugyan nem lehet elvárni ebben a műfajban, de az objektivitásra való törekvésnek vannak olyan jelei, technikái, amiket elvár az ember az ilyen írásoktól. Ezek pedig tökéletesen ellentétesek azzal, amiket te elvársz.

Számomra nem derül ki ebből az írásból, hogy Török Gábor szerint jó vagy rossz a nép, Magyarország szempontból Matolcsy MNB-s kinevezése vagy sem. És pontosan ez jelenti azt, hogy ez egy jó írás abból a szempontból (!), hogy megmaradt a keretek között, nem esett ki a politológus a szerepéből. (Én amúgy nem szoktam ezt a blogot olvasni, tehát nem tudom, hogy ennek a szerepnek a megőrzése úgy általában jellemző-e a szerzőre vagy sem.)

nyünyüge 2013.03.08. 17:31:05

@SPYD3RM4N:

Sajnos nincs igazad.
Az a helyzet szerintem ha TG egyetértene Matolcsy kinevezésével, akkor nem írta volna meg ezt a cikket a HV számára.

bigapples 2013.03.08. 17:37:47

@s: Semmi baj nincs az álláspontoddal, Matolcsy kinevezése nyilvánvalóan kockázatokat hordoz magában. Nekem azzal az állítással volt gondom, miszerint szinte teljes körű konszenzus van, mi a nemzeti érdek és Matolcsy kinevezése a nemzeti érdek ellen van. Utálom az ilyen fekete-fehér gondolkodást és szerintem nem is vezet sehova.

@A pöttyös az igazi dbeata:

"Annál többet tett gazdasági miniszterként. Ha ő szoci oldalon tette volna amit tett, már rég felgyújtották volna rá a minisztériumot."

Matolcsy messze nem volt hibátlan és ráadásul komolyan rombolta a saját képet a médiaszerepléseivel, de azért az állításod még így is nagyon messze van a valóságtól.

Komolyan azt gondolod, hogy Draskovics Tibor és Veres János tevékenysége jobb volt, mint Matolcsyé?

Amikor az ő áldásos tevékenységük nyomán 80% fölé ment a GDP arányos államadósság, rendszeresek voltak a 6-9%-os költségvetési hiányok, az egekbe ment a külső adósság és a végén 2008-ra még Simor bevallása szerint is napokban mérhető közelségben voltunk a pénzügyi csődtől? És mindezt 2008 őszéig prosperáló világgazdasági környezetben érték el...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 17:49:55

Ez a mi kutyánk kölyke hatás.
Ősidők óta ismeri mindenki, de most olvashattuk hosszabban is.

Ha bukna a mostani kormány és a következőnek nem lenne 2/3-a, akkor az béna kacsa lesz hiszen tele az ország leválthatatlan fideszes politikusokkal kulcspozíciókban.

Akkor olyan független lesz a jegybank, hogy csak na.

Sírköves Slomó 2013.03.08. 18:00:20

@A pöttyös az igazi dbeata: Tudom, a szociknak is sok minden ment volna. Csak semmi sem ment. Ezért hívják magukat most liberális konzervatívnak meg még ezermás dolognak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 18:01:00

@sirwalter:

Média, hatóságok, legfőbb ügyész, alkotmánybíróság stb.

S most már a jegybank is.

Ezek nem a választóktól függő pozíciók, hanem a hatalomtól függő pozíciók. Így a birtokosaik hűségesek ahhoz a hatalomhoz, amelyik odajuttatta őket, akkor is ha úgymond "függetlenek" :-) ez pedig gyakorol hatást a szavazók felé is, és az ellenzék, illetve egy esetleges másik hatalom lehetőségeit csökkentik, akaratát, annak keresztülvitelét bénítják.

A politika nem egyéb, mint hatalmi harc az adókból befolyt közpénzek feletti rendelkezés jogáért elsősorban.

A politika értelme a hatalom megszerzése, s ha megvan a megtartása, esetleg növelése.

Persze nem feltétlenül öncélúan. Vannak küldetéstudatú politikusok is, akiknek céljaik vannak, s ezek eléréshez a hatalom csak eszköz, szükséges eszköz. De a politikusok többsége egyszerűen csak az állami húsosfazékra áhítozik, soha életében nem élt olyan jól, mint politikusként közpénzből.

Na és ehhez kellenek az eszközök. A Nemzeti Bank is eszközzé vált a jelenlegi hatalom kezében hat évre.

sisszi 2013.03.08. 18:15:17

@SPYD3RM4N: tehát érvelésed után Török nem mondhat véleményt és a politológus ne essen ki a szerepéből. Török leírja hogy Matolcsy kinevezése politikai döntés volt. pont. ott áll feketén fehéren. főleg logikád után: a politilogus nem eshet ki a szerepéből akkor nem ír gazdaságról. de ma mégis írt?..ööö. ergo ezzel a kinevezéssel a közgazdászok érdemben nem is tudnak foglalkozni: ha nem akarnak kiesni a szerepükből, mert ha véleményt mondanak politikai véleményük lesz nem közgazdasági és kiesnek a szerepükből...
különben Török írhatna műcsarnok kiállítás kritikát is, mert hát lám lám nem esne ki a szerepéből. nem is értem miért nem teszi. remélem ír egy alkotmány módósító politikai elemzést is. mert ne esne ki a szerepéből akkor sem. ez a politológusok paradicsoma....ocsmány egy undorító mocsár

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 18:16:05

@török gábor:

Hát pedig ez bizony tényleg így van.

Eszközök nélkül nélkül nem sokat lehet tenni a közjóért, az pedig már egy másik kérdés, hogy a szükséges eszközök birtokában meglépett tett a közjót szolgálja-e.

Alapvetően fontosabb a lojalitás a szakértelemnél. A politikában. Is.

sárkányfő 2013.03.08. 18:21:48

@SPYD3RM4N:
Huh, hát ez nagyon súlyos :) Nem semmi energiákat fektettél az álláspontom kifacsarásába, ami akár szándékos kiforgatás, akár őszinte butaság, így is úgy is iszonyat gáz :) ám viszont kiválóan passzol a fennhéjázó, a lesajnálással még kérkedő attitűdöd akár a mélységes butasághoz, akár az aljas kiforgatáshoz :)

azt hiszem trollba botlottam, az ilyeneket régebben élvezettel szedtem ízekre, ma már leszarom őket, és ezt vedd szépen magadra. azért a jegyzőkönyv kedvéért konkrétan ki is mondom, hogy nehezebb legyen ismét kiforgatni a szavaim (persze aki ki akarja forgatni, az úgyis kiforgatja :) a rendőrös analógiád természetesen az első perctől kezdve hamis, amit írtam azt ilyen módon nem lehet értelmezni, még csak hasonlót sem gondoltam, nem is sugalltam; és a számba adott költői kérdések ("azt hiszed hogy...?") is teljesen alaptalanok, ám elég aljasak az álláspontom még további kiforgatására :) ugye nem ma kezdted, nagyon gyakorlottnak tűnsz benne :)

Természetesen amiket eddig írtam, 100%-ban fenntartom, korrekt vitapartnerekkel pedig meg is vitatom szívesen bármikor. Ja, és matolcsy "eredményeit" pedig konkrét számok mutatják, kellemes vitát kívánok mindenkinek a számokkal, igen szórakoztató volt eddig is bemagyarázni ezekbe mindenfélét :)

nyünyüge 2013.03.08. 18:25:30

@sárkányfő:
"Péntek este negyed hét után ismét 300 forint fölé emelkedett az euró árfolyam a bankközi devizapiacon. A magyar fizetőeszköz azután kezdett gyengülni, hogy közzétették a Hivatalos Értesítőben a Magyar Nemzeti Bank új Szervezeti és Működési Szabályzatát.

Az MNB-nél módosítják az alelnökök feladatköreit úgy, hogy az új alelnökhöz, Balog Ádámhoz csoportosítja át a monetáris politikát és a pénzügyi stabilitást is."

(hvg).

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 18:29:06

@unionista:

A sakkban a gyalogok és a többiek csak bábok. Nem a saját érdekeik mentén tevékenykednek, hanem csupán a nagy stratéga sakkjátékos lépéseit hajtják engedelmesen végre, mégpedig tudtukon kívül, hiszen csak bábok, de még ennyit sem tudnak magukról.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 18:37:01

@sárkányfő:

Először inkább rátérnék arra, hogy én miből indulnék ki.

Én abból indulok ki, hogyha ebben az országban MINDENKI, vagy legalábbis nagy többség olyan lenne mint TG, akkor lehetne mondani hogy ácsi, foglalkozzunk a "tartalommal" is.

De mivel csak a TG foglalkozik igazi technikai elemzéssel (és vezet mellette blogot), a többi politológusnál én jobban érzem hogy belemagyarázzák a saját szövegüket,
Ezért a legerősebben az objektivitásra szerintem TG törekszik. És ez nagyon fontos dolog.

"nemzeti érdek..." megkérdezel 10 nemzeti érzelműt, biztos fogsz hallani legalább 5féle álláspontot a nemzeti érdekről. Hasonlítani fognak egymásra, de lesznek benne különbségek is. Így önmagában lóbálni teljesen értelmetlen, ha elmulasztod megmagyarázni.

"Ha ez a szempont szóba sem kerül, ellenben technikai szinten még meg is dicséri az amúgy a fő cél szempontjából káros eseményeket, az rossz irányba tereli, torzítja a helyes értékítéletet, sőt, felmentést sugall a legcinikusabb húzásokra is,"

Én nem hinném hogy Matolcsyt -konkrétan most erről van szó ugye -megdicsérte volna, másrészt pedig még az is előfordulhat, hogy ezek az óriási ballépések-amiket ez a kormány 2010 óta elkövet, és még mennyit el fog követni - azt szolgálják, hogy végsősoron a nemzeti érdek érvényesüljön. Ki tudja?

Nem nekem írtad, de említetted Hitlert. Hitler pl. nem jutott volna a hatalom közelébe sem a világválság társadalmi hatásai nélkül. Ha feltételezzük, hogy Hitler a nemzeti érdeket képviselte (sok német így látta akkoriban, és még mai is vannak akik így látják) akkor a világválság, lett légyen bármilyen rossz, mégiscsak egy szükséges lépcső volt hogy az NSDAP megszerezze a hatalmat.

látod már hol a hiba az érvelésedben? eleve feltételezed, hogy Magyarországnak csakis a köztársasági forma a legmegfelelőbb, pedig lehet hogy valami más. Ki tudja? Ezt senki nem tudja levezetni, mert úgy a demokráciának, mint az egyeduralomnak, megvannak az előnyei és hátrányai.

Az a gond, hogy érzelmi alapról indulsz, tele van a szíved fájdalommal/keserűséggel/dühvel, és ez elvakít.

Előre lehetetlen ex cathedra eldönteni, hogy milyen keretben bontakozhat ki a nemzeti érdek. Kibontakozhat a svájci kantoni rendszerben, és kibontakozhat a Grossdeutsches Reichben. mindegyikben a maga módján.
Ki vagy te (vagy én, bárki) hogy ezt eldöntsük? Hogy melyik a "jó", melyik a "rossz" a nemzeti érdek szempontjából?

Csak hogy továbbvigyem ezt a fonalat: elképzelhető, hogy Orbán központosítási törekvései végsősoron a Jobbiknak, vagy még a Jobbiktól is jobbra álló ("maradéktalanul nemzeti") erőnek készítik elő a talajt. újra kérdezem: ki tudja?

látod? az baj, hogy -lehet pont az érzelmi fájdalmad miatt - túlságosan doktriner vagy. Túl negatív fényben látod a dolgokat.

Én 2002-ben anno Fideszesként hetekig le voltam törve hogy vesztettünk. sejtette volna bárki, hogy 8 év múlva kétharmad?
Na látod! Ha láttam volna a jövőt akkor, búsultam volna? talán még ki is nevetem magam, hogy mekkora idióták lesznek a kétharmaddal a hátuk mögött, és hogy ezek miatt voltam és szomorú, akárcsak egy percre is.

Egy elemzőnek a tényekből kell kiindulni, nem pedig elvont elméletekből.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 18:38:39

@unionista:

Az összes választó érdeke eléggé megfoghatatlan.
Mi az? Te tudod?

Az összes választó eléggé ritkán, nehezen, és korlátozottan tudja kifejezni az érdekét.

Persze a politikába az egyik leggyakoribb szófordulat az ország érdeke, de ez az ország érdeke nem egy egyértelmű valami.

Éppen arról szól a politikai küzdelem, hogy ki mondhassa meg, hogy mi az ország érdeke.

Egyik politikai szereplő, sőt ember szerint ez az ország érdeke, a másik szerint pedig az, a harmadik szerint viszont emez, noha a negyedik szerint amaz.

Hasonló a közjó is. Persze, a politika a közjóért van, de hogy pontosan mi is az az már nem definiálható. Maga a köz sem tudná, illetve a köz egy része ezt tartaná annak, a másik része pedig azt, és akkor még az emezt és az amazt nem is említem többet.

Soha nem fog abban egyetérteni az összes választó, hogy mi az összes választó érdeke.

Így aztán az van, hogy a legerősebb eszközökkel rendelkező politikai érdekcsoport politizálhat az ország érdekére hivatkozva.

Aztán ha ez a többségnek, a közjónak jó, akkor a köz örül, ha pedig nem, akkor nem. De még ez is csak részben igaz, a köz nem egységes. Semmilyen hatalom nem létezhet sokáig jelentős társadalmi támogatottság nélkül.

márta)) 2013.03.08. 18:40:30

"A frissen kinevezett jegybankelnök közben, megtartva korábbi szokását, ezúttal is írt egy cikket a Heti Válaszba. Matolcsy György a bankok forráskivonását okolja a tavalyi gazdasági visszaesésért.
Szerinte a pénzintézetek büntetik a magyar kormányt a nem hagyományos lépések miatt.
A jegybankot is hibáztatja, mert nem működött együtt a kabinettel a növekedés érdekében, a családok pedig így óvatossá váltak a hitelfelvételben.

„Ez nem helytálló, mert amíg valaki a nemzeti bank elnöke, addig nincs írói munkássága, mert minden, amit tesz az verbális intervenciónak minősül” – reagált a Közép-Európai Egyetem professzora Matolcsy cikkére.

Csaba László szerint nem a hitelszűke miatt nincs gazdasági növekedés, hanem azért, mert nincs olyan projekt, beruházás, amit finanszírozni lehetne.
Ez pedig a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájának köszönhető, így inkább a bizalmat kellene erősíteni.
Az új MNB elnök viszont úgy látja, a megoldás, a növekedés beindításának kulcsa a kormány és a jegybank stratégiai megállapodásában lesz, ami bővíteni tudja a vállalkozások hitelforrásait.

„Nem vagyok meglepve, mert én azt annak idején mondtam nekik, hogy nem lesz semmi hatása, de ők mégis, hogy ezt megcsináljuk, azt megcsináljuk, nem lett semmi hatása” – mondta Csaba László."

atv.hu/cikk/20130307_kalandorpolitika_kemenyen_biralta_matolcsyt_csaba_laszlo

„Kalandorpolitika” Keményen bírálta Matolcsy terveit Csaba László"

Világos, mindenki számára érthető gondolatok, mondatok. Csak olvasni és értelmezni kell.

korábban ulrike 2013.03.08. 18:42:49

"az erőforrásokkal való rendelkezés, vagyis a hatalmi pozíció."
- Ez az, itt van a bibi. A kormány ugyanis egyre kevesebb erőforrás felett rendelkezik. Nem kis részt saját hibájából. Bár igaz, ellenőrzését az egyre csökkenő javak felett - anyagi, emberi - töretlennek láttatja. Más szóval, politikai kormányzási logikusság ide, következetesség oda, pozíciói folyamatosan gyengültek. Némi gyakorlatiassággal, belátással és józan ésszel az óhatatlan elhasználódás jelentősen mérsékelhető lett volna.
- Levágathatja az ember a jobb kezét választások előtt egy évvel? Sokan mondhatják, nem, semmiképp. De ha mégis levágatja az ember, bebalzsamoztatja, kellemes környezetben tárolja, és egy új bionikus jobbot használ helyette? Nem is lesz olyan hendikepes, mint gondolhatnánk. Ez még nem üszkösödik, kevesebben fognak röhögni rajta, mondván, nézd már hogy néz ki ennek a jobb keze, működhet is, olimpiára is ki lehet jutni már ilyen végtagokkal manapság. Szóval, le lehet azt vágatni, nagyon is le lehet, meg talán érdemes is. De ne feledjük, ezt a jobbot is ugyanaz a gazda használja (el).
- Ki is az a Matolcsy?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 18:45:15

@Nemzetstratégia:

"(mennyiségi lazítás -pénzt pumpálni a rendszerbe, kötvényvásárlás vagy egyéb célból), nagyjából csupán az ott lévő pénz fölött sáfárkodhat a jelenlegi rendszerben. Bármilyen túlzott önállóskodást az ECB vaskézzel megakadályozna."

Maga az EKB is ugyanezt csinálja. A FED még inkább.
Nem szeretik a konkurenciát?

Amúgy ellentétes a közérdekkel a pénz rontása. Az csak a politikusoknak és a bankároknak jó.

márta)) 2013.03.08. 18:48:24

Nézem a fotót a poszton, s iszonyatosan rossz érzést vált ki bennem.
Így köszöntek el? Na mindegy.

Sírköves Slomó 2013.03.08. 18:48:42

@márta)): Ja, az ATV most nagyon sok okos értelmiségi nyilatkozgat. Csak arról nem beszélnek hogy hol okoskodtak az emútnyócévben..:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 18:54:57

@szoja122:

Na de addig?

A politikus nem hisz az örök életben.
A 4 évnyi mandátumában hisz. Az alatt kell megsze... alkotnia.
Ha kap 4 év hosszabbítást az bónusz.

Tegyük fel, hogy kapnak 4 év hosszabbítást, de 2018-ban nagyon elzavarják őket.

Mekkora lesz addigra a fidesz politikusok és a fideszhez közel álló vállalkozók vagyona a 2010-es állapothoz képest, pláne az 1990-es állapothoz képest?

Élhetnek mint hal Hevesen, Marci a vízben,

Attól ugyanis nem nem igazán kell tartaniuk, hogy egy új hatalom majd "elszámoltatást" csinál, mert akkor számíthatna rá az új hatalom, hogy őket is bebörtönözi az őket követő hatalom.

Egy-két nagyon durván kirívó díszpintyet persze mindig pellengérre állítanak, hogy demonstrálják a közvéleménynek leszámolnak a korrupt politikusokkal, de alapvetően a kéz kezet mos elv működik.

márta)) 2013.03.08. 18:55:33

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Csaba László, aki miniszterelnöki tanácsadóként is többször bírálta már a kormány gazdaságpolitikáját, azt mondja, téves Matolcsy György elképzelése a növekedés beindításáról. "

***

Tudjuk mit rontottak el a szocialisták, azt is tudjuk mi?van? most.
gondolom.
:(

A Bajnai vezette kormány, valahogy így adta át az országot)

"A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány.

Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban.

Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását.

A hivatalos adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal."

CSENDES 2013.03.08. 18:56:02

@márta)): Nem, ezt a képet akkor hozták össze,mikor összedőlni látszott a forint, és eljátszották,hogy bősz egyeztetéseket fognak tartani a kormány, a jegybank elnöke, az IMF fellelős Fellegi, és Varga akkor még miniszterelnök helyettes.

sárkányfő 2013.03.08. 18:57:30

@Nemzetstratégia:
Az utolsó mondatoddal engem igazolsz, ugyanis én is épp ezt mondom: lássuk a tényeket!
Mit ért el Matolcsy a 2/3-dal, a lenyúlt, egyszeri, megismételhetetlen, mesés 3 ezer milliárddal? Hol tart az államadósság a lenyúlt 3 ezer milliárd elköltése után? Hogy áll a GDP? Hogy a tőkeberuházás, meg a többi?

Figyelj, szerintem te nem is nekem válaszolsz, vagy nagyon elbeszélsz mellettem. javaslom olvasd megint amit írtam, nem az én véleményemről van szó, hanem tényekről, számokról:
"Az pedig hogy Matolcsy mire képes, az nem szubjektív értelmezési kérdés. Matolcsy nem egy költő, hanem egy gazdasági szakember (höhö), akit minősítenek a számok. A számok egzaktak, a számok tények. Nem én mondom, hogy Matolcsy dilettáns, hanem a számok. A számok magukért beszélnek, a számok minősítik Matolcsyt. És a minősítés: csúfos bukás. Egy bukott dilettánst tett ismét kulcspozícióba Orbán. Ez nemzetellenes cselekedet."

TG-t meg hagyjuk már, őszintén szólva unom. Aki akarja megérti amit írtam, aki akarja megérti miért felelőtlen az értékmentes gondolkodás propagálása.

SPYD3RM4N 2013.03.08. 18:57:51

@nyünyüge: "Sajnos nincs igazad.
Az a helyzet szerintem ha TG egyetértene Matolcsy kinevezésével, akkor nem írta volna meg ezt a cikket a HV számára."

Mármint hogy miben nincs igazam? Én azt írtam, hogy:

"Számomra nem derül ki ebből az írásból, hogy Török Gábor szerint jó vagy rossz a nép, Magyarország szempontból Matolcsy MNB-s kinevezése vagy sem. És pontosan ez jelenti azt, hogy ez egy jó írás abból a szempontból (!), hogy megmaradt a keretek között, nem esett ki a politológus a szerepéből."

Tehát magából az írásból számomra - nagyon helyes módon - nem derül ki a politológus magánemberként való hozzáállása a dolgokhoz, nem esik ki a politológusi szerepből. Hogy a HV számára írt cikkből ki milyen következtetéseket von le, az már más tészta, nem az írást magát érinti.

márta)) 2013.03.08. 18:57:59

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Bocsánat! Örülök, hogy segíthettem.

:))

SPYD3RM4N 2013.03.08. 19:05:14

@sisszi: "tehát érvelésed után Török nem mondhat véleményt és a politológus ne essen ki a szerepéből."

Nem, én sehol nem írtam ilyet. Én azt írtam, hogy az a jó, valóban szakmainak mondható politológiai írás, ahol az író nem esik ki a szerepéből, tehát nem ismerjük meg az ő személyes véleményét a nem-hatalmi jellegű kérdésekről. Sehol nem írtam olyat, hogy Török ne írhatna a saját politikai vonzódásairól, az általa képviselt politikai értékekről - csak ebben az esetben, ha erről fog írni, akkor az nem egy politológiai elemzés lesz. Így tehát számon kérni egy politológuson, hogy nem így tesz - hülyeség.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 19:06:50

@Akitlosz: Amit szabad Jupiternek (FED, ECB)....azt nem szabad az MNB-nek.

Pedig hatalmas kreatív lehetőségek vannak benne, pont válságok idején lehetne bepörgetni a keynes-i multiplikátort... számtalan módszer van rá...

közmunkák, csatornaépítés, útépítés, gyorsvasút-rendszer kiépítése, erdősítés, parkosítás, mindezt a jegybank által a rendszerbe engedett olcsó kredittel lehetne megcsinálni.

kredit: pénz, illetve váltó (wechsel) ami a bankokban lehetne diszkontálni (leszámitolni), és a jegybank rediszkontálná (viszontleszámitolás).
A fedezet a _munka_ lenne. 1 forintnyi kreditnek 1 forintnyi munka lenne a fedezete.

Amit még fontosnak tartanék: villamosok, mozdonyok, szerszámgépek, hajók, nehéz-gépek, erőművi berendezések.

Mint a New Deal az USÁban, ill a Sofortprogramm Németországban. mindkettőből érdemes tanulni szerintem.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 19:07:27

@Geo_:

"Bizonyítéknak a középkort tudom felhozni - ahol állandóak voltak a hatalmi játszmák és harcok, de az "egész" lényegében helyben járt."

Miért, ma talán nem jár helyben?

Az, hogy ma jobban élünk, mint a középkorban nem a politikusok hatalmi harcának köszönhető, hanem a feltalálóknak, a technikai, technológiai fejlődésnek.

Nem politikus találta fel a mosogatógépet, de a mobiltelefont sem.
A politikus, a törvényalkotás csak követi a világot, de sohasem megy elébe.

Nem fognak ma adót kivetni olyasmire, ami majd száz év múlva lesz feltalálva.

A középkorban sem volt adó a benzinen.

nyünyüge 2013.03.08. 19:10:35

@SPYD3RM4N:

Ha szó szerint vesszük, igazad van, ugorgyunk.

Mert az messzire vezetne, hogy magának a témaválasztásnak van-e üzenete, amikor bizonyára nem előre rögzített, konkrét témákról szóló politológiai elemzésekről szól a HV -beli megjelenés.

SPYD3RM4N 2013.03.08. 19:11:18

@sárkányfő: "Ja, és matolcsy "eredményeit" pedig konkrét számok mutatják, kellemes vitát kívánok mindenkinek a számokkal, igen szórakoztató volt eddig is bemagyarázni ezekbe mindenfélét :)"

A szóban forgó írást azért kritizálod, mert nincsenek benne az általad kifogást számok. Te azt állítod, hogy aki nem veszi be egy írásba ezeket az általad kritizált számokat, az tereli a témát, elhallgatja az igazságot.

Számomra meg Orbán Viktor származása és az ebből levonható tanulságok a fontosak, ezért az olyan, a Fidesz-kormány bármely cselekedetéről szóló írásokat, amelyek nem említik ezt a témakört, mind hazugságnak, a lényeges témák elhallgatásának tartom. Aki pedig ebben nem ért egyet velem, az a szavaimat kiforgató fideszes troll.

Jó éjt, hülyegyerek!

balfék 2013.03.08. 19:15:16

Csak tudnám, egy ilyen cikk megírásához milyen tudományban kell jártasnak lenni?

márta)) 2013.03.08. 19:15:38

"......számos fontos hatalmi-politikai célt nem ért volna el. Nem lenne új közjogi szerkezet, nem ülnének fontos közjogi pozíciókban - az évtized végéig tartó mandátummal - a kormányfőhöz lojális vezetők, nem sikerült volna jelentős erőátrendezést végrehajtani a gazdaság világában. "

Na. Igen. Ebben a gondolatsorban, szinte minden benne van. Csak olvasni kell a sorok között, s persze értelmezni, nem utolsó sorban megérteni.
Köszönet érte.
:)

sárkányfő 2013.03.08. 19:16:22

@SPYD3RM4N:
"azért kritizálod"
...nem...

"Te azt állítod"
...ismét nem...

Ezek olyan mértékű extra leegyszerűsítései a mondandómnak, hogy az még egy politikusnak is becsületére válna :)

De azért szépen bebizonyítottad, hogy nem bírsz lepattanni a mondandóm kiforgatásáról :)
Na, még egyszer? Biztos bele tudsz magyarázni még a kommentjeimbe sok egyebet is, ne hagyd abba, én drukkolok neked ;)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 19:18:37

@sárkányfő: "Mit ért el Matolcsy a 2/3-dal, a lenyúlt, egyszeri, megismételhetetlen, mesés 3 ezer milliárddal? Hol tart az államadósság a lenyúlt 3 ezer milliárd elköltése után? Hogy áll a GDP? Hogy a tőkeberuházás, meg a többi?"

Mint már említettem: hosszú távon ez semmit sem jelent. lehet hogy éppen ez vezet el egy nemzeti megújuláshoz. a nemzeti megújulás pedig a nemzeti érdeket is előbbre fogja vinni.

Lehet ez lesz, lehet hogy nem. De a "nemzeti érdek" ami mellett annyira kardoskodsz, fényében nem tudunk erről kijelenteni semmi érdemlegeset.

"Egy bukott dilettánst tett ismét kulcspozícióba Orbán. Ez nemzetellenes cselekedet"

Ha onnan nézzük: ha ez kell hogy az emberek végleg felébredjenek a fidesz-kábulatból, akkor ez.

Értelmetlen minősítgetni. Mindennek összefüggésben van értelme.

SPYD3RM4N 2013.03.08. 19:20:48

@nyünyüge: Egyébként mire gondolsz a HV-ben megjelent cikkel kapcsolatban? Bevallom, én nem olvastam, nem tudom, miről van szó, és csak gondolom hogy a Heti Válaszra gondolsz a rövidítés alatt. Ott is megjelent ugyanez a cikk, vagy ennek valami jelentősége van a témaválasztás miatt, vagy az elemzés milyensége miatt?

Sírköves Slomó 2013.03.08. 19:21:17

@márta)): Gurcsányhoz képest Bajnai 'jó' volt, azaz megcsináltatták vele a nemszeretem megszorításokat, mégse legyen államcsőd. Csakhogy 2002höz kell mérni mit hagytak a szocik. Bajnai Orbánnak nem ellenfele.

panelburzsuj 2013.03.08. 19:22:46

@balfék:

Jobbra fönt: politikai elemző.

Van, aki állatifehérje-hulladékot gyűjt be, van, aki szennyvizet szippant, van, aki politikai elemez.

Csupa hasznos tevékenységek.

Ha nem lennének, megállna az élet.

SPYD3RM4N 2013.03.08. 19:23:52

@sárkányfő: Szerintem az van, hogy mivel nem tudtad megvédeni az érveidet, ezért egyszerű személyeskedő mocskolódásba mentél át. Az internet anonim jellege sok frusztrált embert erre késztet. Na meg a sok-sok szmájlira, minden egyes mondat végén. Pedig előrébb vivő lenne felnőttek módjára elfelejteni a mindenáron győzni akarást.

Geo_ 2013.03.08. 19:25:58

@Akitlosz: ahhoz, hogy beinduljon a technikai fejlődés, a hatalomnak szüksége volt a hajósokra, mesterekre, a harmadik rendre - a technikai, technológiai fejlődés azután elvezetett a formális hatalom széthullásához is.

sárkányfő 2013.03.08. 19:25:59

@SPYD3RM4N:
Szerintem az van, hogy mivel nem tudtad megvédeni az érveidet, ezért egyszerűen teljesen kiforgatod a szavaimat. Az internet anonim jellege sok frusztrált embert erre késztet. Pedig előrébb vivő lenne felnőttek módjára elfelejteni a mindenáron győzni akarást.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 19:27:43

@török gábor:

A megértés reménytelensége két ok miatt van itt.

1. Az akarat hiánya. Érdekelt, sőt ellenérdekelt, ezért ha érti is a(z övétől eltérő) véleményt értetlenkedik.

2. A különböző hullámhossz miatt.
Akadnak, akiknek egy rugóra jár az agyuk, fél szavakból is megértik egymást. Kevesen vannak. A többség tűrhetően érti egymást, legfeljebb visszakérdez, pontosít, de azért csak sikerül felfogni, hogy mire is gondolhat a másik.

Azonban vannak olyanok, akik bár hangzásra egy nyelvet beszélnek mégsem értik meg egymást. Bármennyit is magyaráznak egymásnak reménytelen, mert egyszerűen más hullámhosszon kommunikálnak. Sohasem fogják ugyanazt érteni ugyanazokon a mondatokon, így pedig a megértés, megértetés sajnos valóban reménytelen.

Azzal lehet vigasztalódni, hogy a kommunikáció páros műfaj. Mindig csak 50%-ban múlik rajtunk.

sárkányfő 2013.03.08. 19:29:05

@Nemzetstratégia:
"Mint már említettem: hosszú távon ez semmit sem jelent. lehet hogy éppen ez vezet el egy nemzeti megújuláshoz. a nemzeti megújulás pedig a nemzeti érdeket is előbbre fogja vinni. "

ez a válaszod? hogy a kudarcok semmit se jelentenek? meg hosszútáv? ki beszél itt hosszútávról, egy gazdaságpolitika eredményeiről beszéltem végig, és az ezért a gazdaságpolitikáért felelős embert minősítő eredményekről beszéltem végig. ne hari, de ezt a válaszod nem tudom komolyan venni.

márta)) 2013.03.08. 19:29:09

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Én nem szeretem a visszamutogatást. De ha már ezt teszi valaki, akkor érdemes lenne a rendszerváltásig visszamenni.
Nagyon sok problémának a gyökereit ott kellene keresni.
Ez az elmúlt három év politikáján vajmi keveset változtat.
hm?

nyünyüge 2013.03.08. 19:31:36

@SPYD3RM4N:
Ja, hát az újszülöttnek minden vicc új :).

TG itteni, HV kezdetű bejegyzései a tavaly ősz óta a Heti Válaszban rendszeresen (havonta?) megjelenő írásai.
És ez egyben a válasz a kérdésedre.

Sírköves Slomó 2013.03.08. 19:35:11

@márta)): Már hogyne kéne visszamutogatni.

Egy olyan pártembert aki magát alternatívaként emlegeti, nem árt szembesíteni hogy miért az ellenkezőjét csinálta anno, mint amit most akar eladni nekünk mint alternatívát.

SPYD3RM4N 2013.03.08. 19:38:25

@sárkányfő: Ja, az ismételgetést, mint másik gyerekes műfajt kifelejtettem az előbb. Hol maradnak a szmájlik? Elszégyellted magad?

Nyugodtan kurvaanyázz tovább, d közben le tudnád azt is írni, nem félreérthető módon, hogy szerinted miért szükséges az, hogy Török Gábor eme fenti írásában szerepeljenek Matolcsy miniszteri korából származó makrogazdasági adatok is?

Vagy már eleve ezt is félreértem, és nem is ezt hiányolod? Én egész végig úgy értem, hogy te ezt hiányolod. Én úgy értem, hogy szerinted az van, hogy MIVEL ezt az írás nem tartalmaz ilyen adatokat, EZÉRT ez az írás elhallgatja a valóság egy részét vagy ilyesmi. Én ERRE az érvelésre írom, hogy ez bizony hülyeség: a politológusnak nem dolga egy ilyen, a pusztán a hatalomtechnikával foglalkozó írásba belevenni makrogazd-i adatokat. Nem is az van, hogy az pusztán elég lenne; hanem az, hogy kifejezetten tilos egy ilyen jellegű írásba más dolgokat belekeverni (mint pl. az általam fentebb említett származási kérdést), HA az írás szakmai jellegű akar maradni.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 19:39:40

@sárkányfő: "ki beszél itt hosszútávról, egy gazdaságpolitika eredményeiről beszéltem végig, és az ezért a gazdaságpolitikáért felelős embert minősítő eredményekről beszéltem végig"

fenét. a nemzeti érdekről beszéltél: hogy nemzeti érdek szempontjából ez most jó-e vagy rossz. a nemzeti érdek megvalósulása a gazdaságban pedig hosszú távon derül ki.

menőmano 2013.03.08. 19:41:52

Ne rohanjunk annyira előre. Majd a népek eldöntik, hogy támogatják e a Bajnai Gordont. Vagyis kit támogatnak avagy kit nem támogatnak.
Tudható, hogy a Bajnai visszatérésével - mondjuk igazából el sem ment - némelyeknél megindult a totális sivalkodás.
Persze ehhez (is) joga van mindenkinek.
ennnyi.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 19:45:15

@s:

Nem a külföldi befektetők pénzéből élünk, hanem munkából.

A külföldi hitelgyűjtők pénze csupán a korábbi külföldi hitelnyújtók által adott hitelpénz visszafizetéséhez kell.

Azaz nem hozzák a pénzt az országba ezek a befektetők, hanem viszik.

Nem más országok GDP-je vándorol Magyarországra és abból élünk ennyire "jól", hanem Magyarország GDP-je vándorol ki és gazdagít külföldieket.

SPYD3RM4N 2013.03.08. 19:54:07

@nyünyüge: Ja értem, tehát hogy a fideszes szavazó (= Heti Válasz olvasó) ne találkozzon pl. matolcsy-s eredményekkel, ezért nem került bele pl. ebbe az elemzésbe pl. Magyarország bóvlivá minősítése?

Szerintem először is ha egy ilyen pártlapba ír valaki, akkor ott nem is fog megjelenni olyan írás, ami ezt anélkül említené, hogy ennek az oka ne a magyarellenes IMF, magyarellenes EU, magyarellenes nemzetközi világméretű zsidóösszeesküvés lenne. :) Ja meg Gyurcsány és Bajnai jelenlegi és elmúlt8éves ármánykodása.

Másodszor viszont szerintem ez az írás akkor sem igényli az elmúlt X év gazdaságpolitikai eredményeinek elemzését, hiszen ez arról szól, hogy Orbánék miért Matolcsy-t küldik az MNB élére, és azt állítja, hogy a lojalitás miatt. Tehát hogy lehetne a világ legbutább vagy legokosabb, legmagasabb vagy legalacsonyabb, legsikeresebb vagy legsikertelenebb stb. embere, a lojalitás az, ami a pozícióba ültetéséről határozott. És ha a lojalitás a lényeg a szerző szerint, akkor bizony tök mindegy, hogy korábbi, szakmainak csúfolt minőségében milyen eredményeket ért el matoclsy. Szerintem, pont erről szól a politológia, hogy rá tud világítani ilyen ok-okozati összefüggésekre, amiket időnként (számomra általában nem, csak nagyon ritkán) érdemes figyelembe venni. Nem biztos, hogy Töröknek igaza van ebben az írásban, de nekem logikusban hangzik.

Tehát szerintem a Heti Válaszos cucctól függetlenül az írást önmagában nézve nem gond, nem "elhallgatás", nem a fideszesek felé való megfelelős stb.

sárkányfő 2013.03.08. 19:54:11

@SPYD3RM4N:
Tudtam én, hogy meg lehet bízni a te kényszeres hazudozásaid és kiforgatásaid állandó ismétlődésében :)

Te, nem akarsz esetleg bocsánatot kérni? Tudd, olyan felnőtt módjára. Mert már nem is tudom hányszor forgattad ki a szavaim. Vagy az nálad nem szokás, ugye? Most pl. mi ez a hazugság az én nem létező kurvaanyázásaimról? Ugyan hol kurvaanyáztam én akár téged akár bárkit, te szerencsétlen? Na, van benned annyi gerinc, hogy legalább ezért az egy hazugságért bocsánatot kérj?

Ha meg valóban van benned egy cseppnyi igény is arra, hogy megértsd az amúgy nem annyira bonyolult álláspontomat, akkor szépen olvasd csak vissza, mint több kommentből is kiderült másoknak sikerült felfogni, talán egyszer neked is sikerülni fog. Bár lehet a könnyebbik utat választod, és ismét kiforgatod majd amit írtam, ami azt illeti az eddigiek alapján én ez utóbbira fogadok.

sárkányfő 2013.03.08. 19:56:29

@Nemzetstratégia:
" a nemzeti érdek megvalósulása a gazdaságban pedig hosszú távon derül ki."

aha. azok az "eredmények" tehát, amiket 3 év alatt összehozott Matolcsy, azok szerinted egyszerűen kevés információt adnak arra nézvést, hogy ki lehessen mondani, hogy a nemzeti érdeket szolgálják, avagy sem? jól értelek? remélem nem, mert ekkora butasággal nem tudnék mit kezdeni.

teevee 2013.03.08. 19:57:19

"Tetlock* 284 olyan személlyel készített interjút, akik abból éltek, hogy 'véleményt mondanak vagy tanácsot adnak politikai és gazdasági trendekkel kapcsolatban'. Megkérte őket, mérjék fel annak valószínűségét, hogy bizonyos események meg fognak-e történni a közeljövőben, egyrészt olyan területeken, amelyeknek szakértői voltak, másrészt olyan szférákban, melyekről kevesebb ismerettel rendelkeztek... Arra kérte a válaszadókat, hogy minden esetben értékeljék három lehetséges kimenet valószínűséget: a status quo fennmaradása; több olyasmiből, mint politikai szabadság vagy gazdasági növekedés; vagy kevesebb ezekből.

Az eredmények lesújtóak voltak. A szakértők rosszabbul teljesítettek, mintha egyszerűen egyenlő valószínűséget tulajdonítottak volna mindhárom lehetséges kimenetnek. Más szóval, azok az emberek, akik azzal töltik idejüket, és abból élnek, hogy egy témát tanulmányozzanak, rosszabb előrejelzéseket készítenek, mint a célba dobáló majmok, amelyek egyenlően osztották volna el választásaikat a lehetőségek közül."

* Expert Political Judgement: How Good It Is? How Can We Know? című könyvében publikált 20 éves kutatása során

[Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás]

Aztán van olyan fejezet is a könyvben, ami az utólagos okoskodásról szól. Az is idevágó lenne...

Sírköves Slomó 2013.03.08. 20:03:14

@Akitlosz: Nem más országok GDP-je vándorol Magyarországra és abból élünk ennyire "jól", hanem Magyarország GDP-je vándorol ki és gazdagít külföldieket.

- Ez igaz de egyelőre a globalizmusban a f*sz jó oldalán vagyunk még így is. Ahol nincs vasárnap nincs nyugdíj nincs kórház meg semmisincs oda ne menj provokálni azzal, hogy 10 magyarból 4 dolgozik, és nemigen éheznek a zsellérek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 20:07:59

@sárkányfő:

Ne ítélj hogy ne ítéltess!

Ismerős?
Te úgy tűnik minősítgetést, a te szóhasználatodban állásfoglalást várnál el az elemzőktől, de azzal rögtön minősítenék magukat is, sőt beskatulyáznák, valamint kapnák viszont a minősítgetéseket.

Egy meteorológusnak miért kellene állást foglalnia abban, hogy ha várhatóan esni fog az eső, akkor az jó vagy nem jó?

A földművesnek jó, a turistának pedig nem jó.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 20:14:27

@sárkányfő:

lásd a világválság-hasonlatot. rossz volt? igen. Mégis hatalomra juttatta pl. Rooseveltet. Roosevelt jó elnök volt (New Deal, TVA, Hoover-gát stb)? jó volt. Akkor most a nemzeti érdeknek végső soron jót tett a világválság? jót.

Elképzelhető, hogy mostani válság és katasztrofális gazdaságpolitika egy Hitler ill. Roosevelt-kaliberű figurát segít hatalomra? Igen.

Tehát a "nemzeti érdek" egy gumifogalom, amit bunkóként használhat az, aki ostoba a gondolkodáshoz.

Ami matolcsy gazdaságpolitikája kapcsán relevánsan meg lehet jegyezni: nem tudta beindítani a gazdaságot, növelte a szegénységet, a létminimum alatt élők számát. ennyi.
Szó sincs itt nemzeti érdekről. Főleg hogy azt sem tudjuk, a "nemzeti érdek" az micsoda. Bunkóként csapdosol vele, pedig csak a fogalmat járatod le vele.

SPYD3RM4N 2013.03.08. 20:15:59

@sárkányfő: Nem, számomra most, ezzel a hozzászólásoddal lettél teljesen hiteltelen seggfej baromarc. Én igyekeztem megérteni az álláspontodat, de kiderült, hogy ilyen nem létezik. Hülye voltam, hogy szóba álltam egy ilyen senkiházi trollal, mint te. Elég szemét alak vagy, továbbiakban igyekezlek kerülni.

bariga 2013.03.08. 20:16:51

Lehet, hogy el kellene olvasnom még egyszer ezt a szöveget. Másodikra felfognám talán, mert elsőre minimum furának nevezném.
A "hatalom" demokráciában nem egy ember, vagy akár egy millió ember érdekeit kell hogy szolgálja, hanem egy országét, sok vitával, egyeztetéssel, szakemberek meghallgatásával, elemzésekkel, stb van erre példák a világban. És ez nem "gesztus"!! ez civilizáció!
Az "erőátrendezés" még ennél is borzasztóbb, már látszanak az eredményei a közigazgatásban , de főleg a gazdaságban. A számok szomorúak. És aki a legtöbb kárt okozta, most jegybakelnök. Erre mondják, hogy ez nem semmi.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 20:27:20

@Nemzetstratégia:

Attól még, hogy nem köztársaság van még nem feltétlenül van egyeduralom. A magyar királynak, fejedelemnek, kormányzónak nem volt egyeduralma.

De köztársaságban is lehet az államfőnek egyeduralma.

sárkányfő 2013.03.08. 20:27:23

@SPYD3RM4N:
Gondoltam én, hogy valami ilyesmit fogsz válaszolni :) Köszi, hogy visszaigazoltad amit megjósoltam... Kicsi vagy te ahhoz, hogy akárcsak elismerd a nyilvánvaló hazudozásaid, hogy a bocsánatkéréshez szükséges gerincoszlopot ne is említsük...

@Nemzetstratégia: Figyu, szerinted ki lehet-e mondani, hogy nemzeti érdek az, hogy az ország jegybankjának vezető pozíciójába egy olyan ember kerüljön, aki egyrészt szakember (de komolyan), másrészt minimum nem bukott meg korábban szakmailag, sőt netán sikerei, eredményei voltak?
És ki lehet-e jelenteni, hogy egy közröhej tárgyát képező, minden számát, ismétlem minden számát kivétel nélkül elbukó, recessziót és vagyonfelélést hozó ember nem tűnik kompetensek?
Olyan bonyolult ez a kérdés?

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 20:29:57

@Akitlosz: "Egy meteorológusnak miért kellene állást foglalnia abban, hogy ha várhatóan esni fog az eső, akkor az jó vagy nem jó?"

Igen, erről van szó. Vagy kicsit másképp: az erdőtüzek sok állatot és növényt pusztítanak el , mégis szükségesek a biológiai egyensúly fenntartásához.

a Yellowstone-parkban régebben "zéró tolerancia" volt az erdőtüzek ellen: ahol fellángolt egy, azonnal mentek oltani. következmény: annyi száraz faanyag halmozódott fel, hogy 1988-ban leégett az egész nemzeti park fele. Na akkor tanultak az esetből és ma már szándékosan gyújtanak kicsi elszórt tüzeket, hogy a fölös faanyag elégjen, és a nagy orkánszerű tűvészek ne kapjanak gyúanyagot.

Ami egyik szempontból "rossz", a másik szempontból lehet hogy "jó". a természetben amúgy sincs "jó" vagy "rossz".

sárkányfő 2013.03.08. 20:30:01

Matolcsy György (2010. június 17.): Magyarország 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet.

Matolcsy György (2010. szeptember 17.): 2013-ra, 2014-re elérhető a 7 százalékos gazdasági növekedés.

Matolcsy György (2011. március 1.): A Széll Kálmán Tervvel és az Új Széchenyi Tervvel megalapozható egy 4-6 százalék közötti gazdasági növekedés.

Matolcsy György (2011. április 13.): Magyarország két gazdasági növekedési pályával számol a konvergenciatervben. Van egy nagyon óvatos, nagyon konzervatív, ami azzal számol, hogy sok a bizonytalanság az eurózónában és a világban. Ez 3-4 százalékos növekedési sávot vázol fel.

Matolcsy György (2011. szeptember 16.): 1,5 százalékos növekedés várható 2012-ben, nem lesz recesszió.

Matolcsy György (2012. június 22.): Magyarország ebben az évben stagnál.

Matolcsy György (2012. október 31.): 2013-tól növekedési trendfordulót várunk.

Matolcsy György (2013. január 28.): Azt szeretnénk, ha 2025-ig megkétszerezhetnénk Magyarország bruttó hazai termékét.

Matolcsy György (2013. február 7.): Az aszály, az elmaradt uniós beruházások, a fogyasztáscsökkenés és a bankok forráskivonása miatt 1,5 százalék körüli gazdasági visszaesést hozott az elmúlt év.

sárkányfő 2013.03.08. 20:32:12

Régi kedvencem :)

Matolcsy György (2011. december 19.): "Gazdaságpolitikai szempontból semmi jelentősége nincs a forint árfolyamának."

Okos fiú ez a vak is látja, ott a helye a jegybank élén, ő most a legjobb választás, ő maga a két lábon járó, megtestesült nemzeti érdek :D

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 20:42:55

@Nemzetstratégia:

"Pedig hatalmas kreatív lehetőségek vannak benne, pont válságok idején lehetne bepörgetni a keynes-i multiplikátort"

A ország népének a kifosztására. 2008-ban már eljátszottak, több semmiből teremtett billió dollárt, eurót zúdítottak a világra "válságkezelés" címszó alatt. Amely válságok persze eleve a keynesi felelőtlen gazdálkodás miatt következnek be.

Ha a legnagyobb konjunktúra idején is csak hitelből képesek megélni országok, akkor is szúrják a pénzt, akkor ugyan semmi jóra nem vezet, ha recesszió idején a szokásos pénzszórást szorozzák hárommal.

Ha növekedés van akkor sem fizetik vissza az államadósságot, akkor sem tesznek félre tartalékot a nehezebb időkre.

Kenyes egy közgazdasági terrorista, a poltikusoknak persze tetszik, mert rövid távon mintha megoldás lenne, de a hosszú távú hatásokkal nem törődik, ami a politikusokat úgysem érdekli, hiszen csak 4 évre szól a mandátumuk. Az általuk felvett és elköltött hiteleket úgysem ők, hanem majd csak a következő kormány adófizetői fizetik.

Szóval ez a válság esetén pergessük fel a gazdaságot állami beruházásokkal dolog, nagyon jó ötlet. Lenne akkor, ha a jobb időkben, gazdasági növekedés idején megteremtenék ennek anyagi fedezetét. De adósságnövelésből, pénzrontásból nem az. Egy tisztességes, korrekt államban és pénzrendszerben nincsen szükség ilyesmire. Bár sajnos most nem ilyenben élünk. :-(

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 20:42:58

@sárkányfő: "Figyu, szerinted ki lehet-e mondani, hogy nemzeti érdek az, hogy az ország jegybankjának vezető pozíciójába egy olyan ember kerüljön, aki egyrészt szakember (de komolyan), másrészt minimum nem bukott meg korábban szakmailag, sőt netán sikerei, eredményei voltak? "

ha a matolcsy-ámokfutás végén egy nemzeti érdeket képviselő kormány fog felállni (mint a világválság következtében az akkori amcsi ill. német kormányok), akkor matolcsy elősegítette a nemzeti érdeket.

mint ahogy mondjuk Brüning kancellár elősegítette a nemzeti érdeket 1930-ban, amikor katasztrofális megszorításokat jelentett be. 30%-ot lefaragott a büdzséből. 3 év múlva új kormány lépett hatalomba.
Ha ez kell, akkor ez kell.

Ami most úgy tűnik, mintha a nemzeti érdek ellensége lenne, lehet később az lesz a legnagyobb segítség, a magyar megújuláshoz.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 20:49:04

@Geo_:

Nem úgy vettem észre, hogy széthullott volna a hatalom.
Itt van az bizony most is a nyakunkon.

Amúgy még a társadalmi változásoknak is gazdasági okai voltak, vannak, és nem politikaiak.

Azért lett a rabszolgából jobbágy, mert a jobbágy hatékonyabban termel, mint a rabszolga. S azért lett a jobbágyból bérmunkás, mert a bérmunkás hatékonyabban termel, mint a jobbágy. Ha a gazdaság feltalál valami hatékonyabbat a bérmunkásnál, akkor pedig az lesz.

Szó nincsen emberiességi, politikai okokról.

menőmano 2013.03.08. 20:49:58

Már készülnek a jövő évi választásra a Fidesz jelöltjei, akiket Orbán Viktor személyesen is felszólított arra, hogy szedjék össze magukat. A kampányban a fideszeseknek fűnek-fának el kell majd mondaniuk, hogy Magyarország jobban teljesít, és a kormány jól végzi a munkáját. "

www.origo.hu/itthon/20130305-mar-keszulnek-a-kampanyra-a-fideszes-jeloltek.html

"A politikusnak abban azonban erős kételyei vannak, hogy ez "a kormányzati eredmények fáradhatatlan mantrázásával" sikerülhet. "Azért senki nem fogja ránk áldozni a szabadidejét, mert elindítottuk a közmunkaprogramot, vagy mert újra három év a gyes. Ezek miatt talánk ránk szavaznak, de az aktivizáláshoz kevés, ráadásul sok hibát is elkövettünk, és az utóbbi időben többek között pont azokat - a fiatalokat és a nyugdíjasokat - bőszítettük magunkra, akik a leglelkesebben segítettek 2010-ben" - érvelt tovább a képviselő."

Hogy csak ennyit másoljak ide. Totális helyzet, az biztos.
Kérdés, a népek hogyan értékelik, élik meg a történéseket.
???

sárkányfő 2013.03.08. 20:52:23

@Nemzetstratégia:

A te logikád alapján Mohácsot és Trianont is be lehet állítani nemzeti érdeknek...

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 20:52:57

@Akitlosz: amikor "teremtett" pénzből államkötvényeket veszünk, az nem keynes-i megoldás.

Az én szemléletemben a produktív (termelő) munkán lenne a hangsúly. Ez félig-meddig keynes-i megoldás, a probléma ott van, hogy Keynes nem tett különbséget a produktív munka és az értelmetlen munka között. Híres keynes-i példa: kezdjünk el piramisokat építeni. Nyilván nem erre gondoltam.

Amennyiben a pénz fedezete a megtermelt érték, annyiban az inflációt is mérsékelni lehet, illetve egészében el lehet kerülni. Az amerikaiaknak a New Deal idejében minimális volt az infláció.

Aztán ott van a Lautenbach-Woytinsky ötlete, a "Wagemann-plan". a nemzetiszocialisták később gyakorlatilag ezt valósították meg. Nem okozott inflációt.

Egy válságban egyébként sem az infláció, hanem inkább a defláció jelent problémát. A defláció elkerülésére pedig nagyszerűen alkalmas a kreditkibocsátás.

menőmano 2013.03.08. 20:54:29

Bocsika! Hát! majd a székelyblognagyasszony totálisan megmagyarázza, hogy "hogy Magyarország jobban teljesít, és a kormány jól végzi a munkáját. "
A kampányban biztosan jól fog teljesiteni. szerintem.
:))))

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 20:59:11

@bariga:

1. Ami van az nem demokrácia, hanem oligarchia.

Demokrácia az (lenne), ha a közösség egészét érintő kérdésekben a közösség szinte egésze dönthetne, és a többségi álláspont kerülne megvalósításra. A mostani rendszerben csupán pár száz ember dönt milliók sorsáról, s nem igazán a közjó érdekében, ezért oligarchia.

2. De ha demokrácia lenne az azt jelentené, hogy a tömeg a saját magánelőnyére gyakorolná a hatalmát és nem a közjóért.

Ahol a sokaság gyakorolja a hatalmat és még a közjó érdekében is tevékenykedik azt a rendszert politeiának hívják.

unionista (törölt) 2013.03.08. 21:01:57

@Akitlosz:
te elvégeztél egy szakközépiskolát. elolvastad a mondák könyvét, a nagy indiánkönyvet, untad a süsü a sárkányt és szerelemes lettél a turul madárba. ez mind remek. vegyél elő egy alkalmazott matematika tankönyvet. tele lesz a közjó legkülönfélébb megközelítésével. lesz benne egy csomó minden, ami a filoszos területen nem alkalmazható. a bölcsészek óriás szerencséje, hogy ezek a kompex fejezetek. ami fizikai, kémiai folyamatok leírására való alapvetően. az elemi rész viszont nem sokkal bonyolultabb, mint az általános iskola. és az bölcselet.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 21:03:28

@sárkányfő: gazdasági megszorításokról beszéltünk,nem pedig területvesztéssel járó háborúkról/csatákról.

Fontos a különbség, mert az egyiknél elvész terület (erőforrás) a másiknál csak a megtakarítások ill. a pénz semmisül meg, maga a területi egység megmarad.
Valamilyen pénz(ügyi rendszer) mindig lesz egy adott országban, elveszett terület viszont nagyon ritkán kerül vissza, ha egyáltalán. Vagy ha visszakerül sok időbe telik, ami alatt a másik országnak hajt hasznot, mint pl. most az erdélyi és felvidéki aranybányák.

Ha azok most a mienk lennének, hiába lenne államcsőd, a már kitermelt és a hegyekben lévő arany nem tűnne el. Így viszont olyan mintha nem is lenne -számunkra.

állításod ilyenformán szalmabáb-érv. a megszorítást (válságot) egyenlősíted egy vesztes csatával és háborúval, amelyek végén jelentős mértékben csonkult az ország.

unionista (törölt) 2013.03.08. 21:04:03

@Akitlosz:
az előbb írtad, hogy a közösségnek érdeke sincs. akkor mégis hogyan dönthetne? pénzfeldobással, vagy dobókockával?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 21:04:54

@sárkányfő:

Nem az eszéért szeretik.

A saját egy személyes növekedéskutató cégét sem volt képes felvirágoztatni.

De kutat tovább rendületlenül, mindenhol, mindenkinél, ahol és akiknél pénzt sejt.

menőmano 2013.03.08. 21:04:56

www.hir24.hu/kulfold/2013/03/08/barroso-racsorgott-orbanra/

José Manuel Barroso a telefonbeszélgetést követően egy levelet is küldött a miniszterelnöknek, amelyben megerősíti aggodalmait, és azt is kifejezi, hogy a tervezett alaptörvény-módosítás - úgy tűnik - olyan kérdéseket emelne alkotmányos szintre, amelyekkel kapcsolatban a bizottság korábban is megfogalmazott már aggályokat."

Pénteken Viviane Reding, az Európai Unió alapjogokért felelős alelnöke azt mondta, hogy nagy érdeklődéssel figyeli a küszöbön álló módosítást. Az Európai Tanács főtitkára szerdán levélben adott hangot aggodalmának a javaslat miatt."

Hát! illlyenek vannak.:) Azt különösebben nem is kell kommentelni, a tény magáért beszél.
szerintem.
:)

sárkányfő 2013.03.08. 21:13:15

@Nemzetstratégia:
A megszorításokról egy szót sem szóltam, ne kezd te is a szókiforgatást.... Az eredményekről, gazdasági kudarcokról szóltam.

Nem mellesleg ezek irdatlan mennyiségű közvagyon, pénz, a te szóhasználatodban erőforrás csökkentését jelentettek, jelentenek ma is.

Érdeklődéssel figyelem az erőlködésedet, hogy kimagyarázd a kudarcokra, hogy azok tulajdonképpen nem is rosszak... bár ami azt illeti nem öröm látni ezt a teljesen értelmetlen és reménytelen próbálkozásodat :(

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 21:18:18

@sárkányfő: Matolcsy gazdaságpolitikájáról már leírtam a gondolataimat 20.14-kor.
Ez most nagyon mellément.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 21:24:30

@sárkányfő:

megszorítás = gazdasági politika, elképzelések kudarca...
ha működne a gazdaság, nem kéne megszorítás

biztos nagyon bonyolultan fogalmaztam... de hát lehetetlen mindenkinek megfelelni

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 21:42:25

@Nemzetstratégia:

Miért értelmetlen a piramisépítés?

Még ennyi sok ezer év után is milyen jól megélnek belőle az egyiptomiak.
De a párizsiak is az Eiffel toronyból.

A turistákat a mesterséges látnivalók jobban érdeklik, mint a természetesek.

Balatonért, Hévízért nem sokan jönnek ide, de ha építenénk egy kacsalábon forgó palotát ... na azt megnézné az egész világ.

Budapesten mit mutogatnak mindenkinek? Hát a Hősök terét, nem a Dunát.

Amúgy 8, na jó legyen 9 milliárd dollárból kijönne egy nagypiramis megépítése. De az nem valami eredeti ötlet.

Ha Alexandriában újjáépítenék a világító tornyot az egész világ még inkább odajárna megbámulni.

Szóval nem hiszem, hogy értelmet lenne furcsaságokat, különlegességeket építeni. Azok idevonzanák az egész világot.

A defláció hol probléma? Élő ember nem látott még olyat ebben az országban. S kezelni is nagyon könnyű.

A pénz értékét nem nehéz akár évszázadokon át is stabilan tartani, ha nincsen háború.

De ez nem szempont, nem érdeke sem a politikusoknak, sem a bankároknak, azért nincsen így. Fontosabb, hogy minél többet kereshessenek a pénzteremtés jogával fel nem ruházott tömegeken ezért rontják folyamatosan a pénzt. S különben is olyan pénzrendszert találtak ki, amelynek a fenntartásához létszükséglet a gazdasági növekedés, ezért erőltetik azt mindenáron.

A stabil pénznek amúgy lenne sok előnye az egész társadalom számára, de az ugye nem jó sem a politikusoknak, sem a bankároknak.

A stabil pénzt úgy lehet fenntartani, hogy gazdasági növekedés esetén pénzt bocsát ki az MNB, infláció esetén pénzt von be, gazdasági visszaesés esetét pénzt von be, defláció esetén pénzt bocsát ki. Ezek az ellentétes hatások ráadásul általában kioltják egymást.

Pénzt bevonni az adókból kell, kibocsátani új pénzt pedig csak és kizárólag új érték létrehozására szabad, pontosan úgy, ahogyan te is javasoltad. hidak, metrók autópályák stb. építésére.

Így a pénz értéke a gazdasági helyzettől függetlenül is mindig stabil lesz.

Az értékálló pénz azért jó, mert már nem csupán csereeszköz lenne, mint manapság, hanem mértékegység is. Az érték mértékegysége. 1 méter mindig 1 méter, de 1 forint egy évig sem képes 1 forint maradni.
Emellett értékőrző is lenne. Nem tűnnének a pénzben létező értékek úgy mint manapság az állandó és folyamatos infláció miatt.

Ilyen körülmények között például már lehetne tőkefedezeti nyugdíjrendszert bevezetni, hiszen az összegyűjtött pénz megőrizné az értékét.

Ma nem érdemes. Aki 40 éve befizetett 20 forintot a nyugdíjára ő ma azzal semmire sem megy.

Ja, és a rendszer mindig működik, nem kell folyamatosan mesterségesen erőltetni a gazdasági növekedést.

A mai pénzrendszer nyilvánvalón fenntarthatatlan. Csak az a kérdés, hogy mikor omlik össze, hogyan omlik össze, és mi lesz utána.

Az infláció vagyondézsma, és azért létezik, hogy a pénzteremtés kiváltságával felruházott kevesek, a bankárok és a politikusok munka nélkül juthassanak hozzá a pénzteremtés jogával fel nem ruházott tömegek munkával előállított valós anyagi javaihoz.

Ergo ha a politikusoknak pénz kell, akkor arra az adó valóm azaz egy az egyben kiváltható a pénzrontásból származó állami jövedelem adóval. De a politikusoknak véletlenül sem elegendő az adóbevétel. Annál mindig több pénzt akarnak elkölteni, költségvetési hiányt csinálnak, amit valahogyan fedezni kell. Erre a kettő legfontosabb eszközük az államadósság növelése és a pénzrontás.

De egy tisztességes, korrekt állam nem így működik.

s 2013.03.08. 21:48:16

@Akitlosz: Amikor valakik megveszik az államkötvényeinket, azok pénzt dobnak az ország finanszírozásához össze. Szerinted az miből van? Más országok polgárainak a megtakarításaiból. Ők azt már megtermelték. de ide teszik fialtatni. Mert nekünk nincs, de kell. Persze, hogy fizetsz utána kamatot. Te is kérnél hasonló esetben. Mi le vagyunk maradva a termelésben, de élen járunk a költésben. Ennek az árát fizetjük ki. Tehát a teljes igazság így hangzik: ide hozzák, hogy ne dögöljünk meg, és többet visznek vissza magukhoz cserébe. Nem szeretem az egyoldalú szemléletet.

Ventura Blvd 2013.03.08. 21:50:53

Külföldön vagyok. Itt csak a Duna tévét lehet nézni a magyar adók közül. Láttam a mai híradót. Bár ne láttam volna.

Megint egy elfoglalt hatalmi pozíció? Megint egy kormány, aki képtelen elviselni a független, de legalábbis kiegyensúlyozott tájékoztatást? De ennyire? Hogy az utolsó képig-hangig a Fidesz szempontjait szajkózza? Nyílt és aljasul rejtett eszközökkel lejárasson mindenkit, aki másképp vélekedik.

Nagyon szégyellem magam, hogy ez megy Magyarországon.

Hogy megint van egy cinikus kormány, aki a Meztelen királyról azt állítja, magyaros kacagányos, pannon puma galléros. És nem azért, mert ostoba, mint a 2.0-ás kommunisták az ötvenes években... Nem, Orbánék nagyon is tudják, hogy hazudnak, de amíg erre vevők vannak, addig naponta lophatnak akkora összegeket, hogy a dédunokáik is luxusban élhetnek majd.

------------------------------------------------------------------------
(Édes párom, kis feleségem viszont boldog. Délután megnézte a "Magyarország ma" című MSZP videót, és igen fellelkesült, hogy hamarosan jönnek majd a szocik.

Nőnap van. Pont ma kezdjek el vitatkozni vele, hogy mi jelét látja, a szocik tanultak a 2/3-os pofonból?

Nem-nem, ma (is) éljenek a nők!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 21:51:40

@unionista:

Szavazással.
IGEN vagy NEM.
Nem olyan bonyolult.
A szavazatokat összesítik és megszületik a döntés a többség óhajának alapján.

Ez nem a köz akarata, csupán a többségé, s persze arra sincsen garancia, hogy jó döntést hoznak a közjó érdekében, de legalább nem mutogathatnak másra, a döntés demokratikus.

graycivil 2013.03.08. 21:51:44

@menőmano: Szerintem (teljesen komolyan gondolom :-( ) El Curo agyilag teljesen megzakkant.

Simicska megmondta, hogy El Curo-nak, mint minden más állampolgárnak is, joga van hülyének lenni. Örömmel látom, hogy El Curo él is ezzel a jogával. Navracsics megmondta, hogy senkinek nincs joga kimondania a Kedves Vezetőre, hogy hülye. És én tiszteletben tartom ezt az etikai korlátozást.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 22:00:51

@s:

1. A FED 40 milliárd dollárt zúdít a világra a semmiből havonta. Abból nem kunszt bevásárolni. Nincsen mögötte semmiféle már megtermelt érték.

2. Nem Magyarországot finanszírozzák a befektetők a vásárlásaikkal, hanem csupán a korábbi hasonló befektetőknek - akár saját maguknak - fizetik vissza a korábban felvett hitelt.

Magyarország közben fizeti a kamatokat évi egybillió-kétszázmilliárd forintot. Tehát nem a befektetők finanszírozzák a mi jólétünket, hanem mi finanszírozzuk az ő jólétüket.

Ebből ez államadósságbizniszből Magyarországnak nem származik anyagi haszna. Ez bizony kemény költség évente, amiért a magyar embereknek kell megdolgozniuk.
Nem jobban élünk a hitelezők szívessége miatt, hanem rosszabbul.

Államadósság nélkül nem lenne költségvetési hiány sem, sőt egy halom pénz maradna minden évben az államkasszában, amiből lehetne beruházni, vagy adót csökkenteni, azaz lényegesen nőhetne az életszínvonal ebben az országban.

Ha nem hiszed fordulj bizalommal a Providenthez!

s 2013.03.08. 22:09:04

@Akitlosz: "Tehát nem a befektetők finanszírozzák a mi jólétünket, hanem mi finanszírozzuk az ő jólétüket."

Akkor küldjük el őket. Egy szavadba kerül. Csak az a nagy helyzet, hogy amennyiben ne jönnek időben, mi vinnyogós kurvaként kezdünk el rinyálni, hogy hol késlekednek már. Hozzá vagy szokva, - mert orbán meg lázár hozzászoktatott - hogy a hiteleket nem kell visszafizetni. De. Vissza kell. Ha nem hiszed fordulj bizalommal a maffiához!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.03.08. 22:10:23

@Akitlosz: "Szóval nem hiszem, hogy értelmet lenne furcsaságokat, különlegességeket építeni. Azok idevonzanák az egész világot."

:) hát jó, de mennyi idő, amíg a túristabevételekből megtérül a világítótorony vagy bármi más költsége -9 milliárd dollár?

ha pl. 1 dollár lenne a jegy, akkor 9 milliárd jegynek kéne elfogynia, mire nullszaldós lesz a buli. Én szeretek hosszú távra tervezni, de azért ez még nekem is kissé hosszú időnek tűnik.

Nem is beszélve róla, hogy ha egy ilyen nagy toronyba befektetünk ennyi pénzt, vigyázni kell nehogy inflációt generáljon.

ott van a Burj Khalifa Dubaiban: 626 méter magas, mégsem hallom hogy olyan nagy idegenforgalmat generálna. a túristák többségnek elég ha kívülről nézegeti amúgyis (vagyis nem vált jegyet). szóval vigyázni kell. Én mindenképp csináltatnék egy költséghatékonysági és -megtérülési vizsgálatot előtte.

A többivel -és ez a lényeg - természetesen egyetértek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 22:10:35

@Ventura Blvd:

Nekem igazából nem az a furcsa, hogy hazudnak, elvégre az politikusoknál alapértelmezett állapot, hanem az, hogy akkor is hazudnak, amikor annak látszólag semmi értelme, haszna sincsen.

Matolcsy letagadja, hogy jegybank elnök lehet, Orbán Matolcsy megnevezésének hetén hétfőn tagadja, hogy kormányátalakítást tervezne stb.

Minek? Mi értelme? Mi haszna a számukra? Sima mellébeszéléssel, ködösítéssel is kivághatták volna magukat, de nem. Inkább hazudoznak.

Furcsa egy népség a politikus.

graycivil 2013.03.08. 22:19:37

@Akitlosz: "Államadósság nélkül nem lenne költségvetési hiány sem,... "

Államadósság (hitel) nélkül mi még mindig száraz kenyér és víz mellett örvendeznénk, hogy nincs adósságunk. Látom, te sem olvastál vagy hallottál Széchenyi Hiteléről.

Kezd már enyhén járvánnyá válni ez a "közgazdasági szellemi apály".

s 2013.03.08. 22:22:11

Kártyázni mentem. Holnap benézek, történt -e valami érdekes.

matolcsy mester 300 közelébe tornászta az eurót az alelnökök basztatásával. Nem fér a bőrébe a hülyegyerek . . .

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.03.08. 22:31:42

Miért, miért...
Mert a hülyeség nem lehet ellenzékben a jegybankban se.
Ez 1 szép, magyar tradíció.
Én meg várhatom, mikor nyugszik el a HUF megingása ez az 1 db f*sz miatt, ugyanis utalnom kellene egy rakás pénzt Veronába.

panelburzsuj 2013.03.08. 22:37:08

@Hepci:

Küggyé nekik egy screenhotot is emilben.

Árfolyam, óra, perc, meg ami még belefér a nanoszekundumokig.

graycivil 2013.03.08. 22:38:17

@s: Mindig egyre mélyebbre nyomnak bennünket a mély vízbe. Közben mindig egy-egy mentőövet is dobnak ránk. És egyre jobban süllyedünk a mentőövek súlya alatt.

inreallife 2013.03.08. 22:40:35

@graycivil: félig igaza van a gyereknek, másik felében meg neked. hitel és hitel között is van különbség. az állam által felvett hitelek a legrosszabb kategóriába tartoznak, mivel megélhetést biztosítanak belőle, nyugdíjakat fizetnek belőle stb. a vállalati hitel az befektetés, ami nagyobb hasznot fog hozni, mint a hitel kamata. tehát megéri 10-15%-os hitelt felvenni egy projektre, ha később 20%-os vagy magasabb hasznot hoz.

hitelből lehet korszerűsíteni pl fűtést. sok pénzért csökknted a rezsidet sok év alatt, de visszajön, és onnantól pluszba vagy. ez is beruházás, jellemzően lakossági. vagy a napkollektorok. vagy a szélturbinák stb.

minden befektetésnek van megtérülési ideje. általában a 20 év már akkora, hogy azért nem éri meg befektetni, az 5-10 éves befektetések azok, amikre hitelt vesznek fel.

namármost kanyarodjunk el kicsit a hitel témától adózás témába. magyarországon aki az inflációnál nagyobb nyereséget ér el, attól elveszi a kormány trükkös adókkal. mert pofátlan dolog 20%-os éves hasznot húzni, szerinte. ez azért gáz, mertha a hitel és a hasznon közötti rést leszűkíti, akkor hirtelen az 5 éves megtérülési idő könnyedén 20 év fölé kerül. ergó nem éri meg beruházni. meg visszaforgatni a nyereséget. lehet ennek köze a mostani gdp zuhanásban? naná! csak ennek van köze hozzá.

kíváncsi vagyok a vargabáb gazdasági koncepciójára, amikor kiderül, hogy legalább 200 milliárdos minuszban van a költségvetés. vajon újabb adókkal fékezik tovább a gdp-t, vagy mostmár hozzányúlnak a nyugdíjakhoz? apropó:

"
Bokros-csomag utáni szinten az egyenlőtlenség

Index,
Portfolio

2013. március 7., csütörtök 12:26 |

Növekedtek a jövedelmi egyenlőtlenségek Magyarországon, a népesség 14 százaléka szegény, ez az arány 2000-ben még csak 9 százalék volt. A foglalkoztatottság növekedése közelíti ugyan a válság előtti szintet, de a növekedés nagy része a közfoglalkoztatáshoz köthető, nagyon rossz bőrben vannak az ötven feletti magyarok.
Címkék
nyugdíjasok, jövedelmikülönbségek, tárki

Az elmúlt években újból jelentősebben növekedtek a jövedelmi egyenlőtlenségek Magyarországon, és már a népesség 14 százaléka tekinthető kimondottan szegénynek, ez az arány 2000-ben 9 százalék volt. A foglalkoztatottság tavaly látott növekedésével a munkaerőpiac a válság előtti szintet közelítené, ami biztató, csakhogy a növekedés nagy része a közfoglalkoztatáshoz köthető, míg kisebb része köthető lehet már a migrációhoz is, ismertette a portfolio.hu a Tárki Társadalmi riport 2012 című kötetét.
Nőtt az egyenlőtlenség

Míg az OECD 2011-es tanulmánya azt mutatta, hogy Magyarország azoknak az országoknak a csoportjába tartozik - Franciaországgal és Belgiummal együtt -, ahol az egyenlőtlenségek 1991 és 2007 között csak kismértékű változást mutattak, a Tárki hosszabb idősort vizsgáló tanulmánya arra jutott, hogy 1987 és 2005 között jelentősen nőttek az egyenlőtlenségek, amit a 2000-es évek végén az egyenlőtlenségek csökkenése követett, az elmúlt években azonban újból erősebben növekedésnek indult. A jövedelmi egyenlőtlenségek mérésére szolgáló Gini-index értéke a 2009-es 27,2-ról 2012-ben 29,3-ra emelkedett.
gini index
Az OECD országokban a leggazdagabb 10 százaléknak átlagosan kilencszer annyi jövedelme van, mint a legszegényebbnek
Gini-index

A Corrado Gini után elnevezett mérőszám a statisztikai eloszlások egyenlőtlenségeit méri. Jövedelmi eloszlásoknál úgy kell értelmezni, hogy ha az értéke nulla, akkor mindeki azonos jövedellemmel rendelkezik, ha egy, akkor egy emberé minden.

Az egyes jövedelmi csoportokban felül is és alul is jelentős volt a változás. A jövedelmi egyenlőtlenség most körülbelül olyan szinten van, mint a Bokros-csomag után - mondta Tóth István György a Tárki Társadalmi riport 2012 című kötetének bemutatóján. A magyar népesség 14 százaléka tekinthető szegénynek, azaz kevesebbet keres, mint a medián átlag fele. Ez az arány 2000-ben 9 százalék, 1992-ben pedig még csak 6 százalék volt. Az alsó középosztályba még szélesebb réteg tartozik, 21 százalék, az ő jövedelmeik a medián 50-80 százalékát érik el. A középosztályba (medián 80-120%-a) a népesség 30 százaléka tehető, felső középosztály (medián 120-200%-a) 27 százalék, a gazdagok, azaz a medián több mint kétszeresét kitevő jövedelemmel rendelkezők aránya 8 százalék.
Javul a foglalkoztatás

A ma már sokat hallott megállapítás, miszerint Magyarország az utóbbi 10 évben leszakadt, beleértve a munkaerőpiaci folyamatokat is, a Tárki kutatói szerint alapvetően több hosszú távú folyamat eredménye. A rendszerváltás után a munkapiaci reformok rossz kombinációja valósult meg, később az ösztönzési politika helyett fontosabb volt az egyes társadalmi és gazdasági csoportok védelme, ami a munkaerőpiaci aktivitás zsugorodásában jelent meg. A Tárki kutatói szerint végzetes a Magyarországon tapasztalható politikai polarizáltság is, ez szerintük akár gazdasági adatokban is, GDP száz-ezer milliárdokban mérhető lehet.
Társadalmi riport

A Tárki Társadalmi Riport több mint két évtizede tudósít a magyar társadalom állapotáról, mindig a megjelenést megelőző két év szisztematikusan gyűjtött empirikus adatállományaira támaszkodva. Most először fordul elő, hogy a kormány illetékes minisztériumának támogatása nélkül készült el a jelentés.

Az idősoros adatokat vizsgálva 2006-ig stagnáló foglalkoztatottság egyben ugráló reálkereseti index volt jellemző. 2006 után a munkaerőpiaci adatok romlottak, ugyanakkor már a válság időszakában megindult az aktivitás növekedése. A 2012-ben látható foglalkoztatás-bővüléssel afelé haladunk, hogy a foglalkoztatottság kimásszon a válság során tapasztalt visszaesésből, bár a foglalkoztatás-bővülés nagyobb része a közfoglalkoztatáshoz köthető, mutatta be Hárs Ágnes. Szerinte a foglalkoztatás bővüléséhez kisebb mértékben a migráció is hozzájárulhatott. A külföldön dolgozók aránya a hazai népességhez viszonyítva a válság óta 1 százalékról 1,5 százalék fölé ment. Aktív népesség arányában pedig 0,5 százalékról 1 százalékra. A KSH munkaerőfelmérésében definíció szerint foglalkoztatottnak minősülnek azok is, akik más országban dolgoznak. Ez növelheti kicsit a foglalkoztatottságot, de nem nagy mértékben, tette hozzá Hárs Ágnes.
Lemaradtak a nyugdíjasok

A foglalkoztatottság lemaradása bizonyos társadalmi csoportokban jól körülhatárolható és kiemelkedő. llyen például az 55-64 éves népesség, amelyben a magyarországi foglalkoztatottság Magyarországon mindössze 32 százalék, míg az OECD átlag 52 százalék"

"Az 50+ népesség alacsony foglalkoztatottsága mögött meghúzódó okok a tanulmány alapján jól körüljárhatók. Az egyik fő tényező, hogy a magyar nyugdíjak tipikusan nem alacsonyabbak, mint az 50 év felett elérhető bérek, ez a tényező mindenesetre nem ösztönzi a munkavállalást."

ekkor bérek és adók mellett ekkora nyugdíjak nem fizethetők. ezzel mindenki tisztában van magyarországon. de meglépni mégsem lépik mert, mert a voksokra számítanak...

panelburzsuj 2013.03.08. 22:42:26

@graycivil:

Nem te voltál a "Magyarország ma" című filmeposz szövegírója?

Vagy legalább tanácsadó?

inreallife 2013.03.08. 22:46:22

na remek, faszán beillesztette a fél cikket... mindegy érdekes, van értelme elolvasni... a végét meg különösen...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 22:48:02

@s:

Kár, hogy nem értetted. :-(

Az államadósság nincsen visszafizetve, folyamatosan emelkedik.
Éppen azért kellenek ezek a "befektetők", mert az állam nem fizeti vissza az adósságát, hanem az új hitelekből fizetik a régieket.

Ez megy már 40 éve!

Az állam csak a kamatokat fizeti, ami kidobott pénz, ugyan nem jobban élünk mi mások hiteléből, hanem éppen ellenkezőleg, ők keresnek a mi adóforintjaikból.

Az államkötvények kibocsátásából egy árva fillér sem megy el a magyarok jólétére, az IMF hitelt fizették belőle, amit még az országot gyakorlatilag államcsődbe vivő előző társaság szabadított az országra.

De nem gond, ha nem érted.

unionista (törölt) 2013.03.08. 22:54:59

@Akitlosz:
oké. csakhogy én liberális vagyok. és a liberális közfelfogás szerint (ami egyébként szóról szóra ugyanaz, mint az ókonzervatív és a felvilágosult latinkeresztény) a demokrácia NEM a többség uralma, hanem a maga a népakarat: demos kratos. értem persze, hogy te azt mondod, hogy teljes konszenzusra nem lehet jutni. nem is gondolom, hogy a demokrácia valaha teljes körű lesz. az talán nem is lenne jó.

na most az összes liberális gondolkodó (meg az ókonzervatívok és a felvilágosult latinkeresztények) azon filóztak hogy lehetne mégis konszenzusra legalább törekedni. és ezzel kapcsolatban megfogalmaztak mindenféle jogelveket. például az, hogy hatalommegosztás kell. arra jutottak, hogy a liberális demokrácia alapja az, hogy a közhatalom megoszlik a politikai pártok és az egyéni képviselet között. és van népszavazás.

azért, mert utóbbi közvetlen hatalomgyakorlás. az egyéni képviselet közvetett. mert megbízom jóskában, hogy képviselje a kerületet. a pártválasztás inkább az. mert megbízok egy parlamenti csoportban. és ennél van még közvetlenebb. amikor ezek a csoportok is választanak politikai kormányt. de a demokrácia nem az, hogy létezik több párt, és van egy többségi kormány. a demokrácia a nép akarata. és kérdés, hogy az mennyiben érvényesül. ahhoz hogyan viszonyul a kormányzás.

na most én két ponton különbözök azért a liberálisoktól. egyrészt azt gondolom, hogy a civilizációk működésének előfeltétele, hogy legyen vallás. nem egyház. hanem valamilyen naiv hit, amit mindenki elfogad. ez lehet például a nemzetközösségbe vetett feltétlen hit. ami nem azt jelenti, hogy az uniónak teljhatalmat kell adni. hanem azt, hogy az uniónak kell megfogalmaznia a főszabályt. de kivételes eljárásban attól lehessen eltérni.

de értem persze, hogy te a nemzetközösségben sohasem fogsz hinni. mert te ha jobbikos vagy, akkor hitetlen pogány vagy (nincs vallásod), ha kormánypárti, akkor unortodox vallású. ami azt jelenti, hogy vakon kell követni a kormányzót. de nincs baj ezzel. a nemzetközösségbe vetett feltétlen hit se sokkal jobb ennél. csak annyival, hogy civilizációt akar építeni. és nem maffiát. a kormányzó a keresztapa. az ortodox hitben a népnek pátriárkája van, az unortodoxban keresztapja (patronus). kedves nemzetvezető, akinek a nép minden hatalmat odaad. és az ő akarata maga a nép akarata. hiszen ő maga a nép. a kormányzó erről szokott értekezni. főleg külföldön. és mindenki csodálkozik, hogy biztos félre fordít a tolmács.

de a magyarok jelentős részének ez a vallása. és nem a nemzetközösségbe vetett feltétlen hit. tehát akkor az egész elképzelésrendszer bukni látszik. mert azt mondom, hogy a közös vallás a civilizáció építéséhez előfeltétel. azonban a keresztapaságban sem hisz mindenki.

és ezért azt gondolom, hogy újraosztásra is szükség van. azt gondolom, hogy az áru, a pénz, a vagyonforgalom minimális adóztatásával létre kell hozni egy nemzetközösségi alapot. és azt az európai polgárok egyenlő módon szét kell osztani. vagyis a "diktátorok kézikönyvét" is alkalmazni kell. aminek a rövid összefoglalása az: a minimális jólétet kell teremteni, a többit felejtsd el. csak azt mondom, hogy a többit se feledjük.

egy probléma van, hogy nyugat-európa nem akar egyenlő újraosztást összeurópai keretek között. és egyébként kelet sem. a magyarok oda akarnak adni minden európai forrás felét simicska lajosnak és csányi sándornak. aztán azt mondják, hogy az úgy mégse jó. és nem tudják hogy lenne. szerintem mindenkinek kell osztani. egyenlően. persze utána kussoljon mindenki. mert nincsenek előjogok. van persze társadalombiztosítás, van lehetőség infrastruktúra fejlesztésre, oktatásra. és védelmi kiadások is vannak. de a pályázati forrásokat, és a legkülönfélébb csoportos és eseti kedvezményeket egyenlő újraosztással kellene felszámolni.

és ezzel azért járna jól a nyugat, mert a (döntően spekulatív) piac és a tőkepiac minimális adóztatásával viszonylag olcsó és viszonylag képzett munkaerőhöz jutna. a kelet meg azért, mert úgy jutna forrásokhoz, hogy nem számolná fel az ágazatokon belüli és az ágazatok közötti versenyt. és mivel a spekulatív pénzáramlás az online világban napi szinten is brutális méreteket ölt (mert privilegizált üzemmódban botok és robotok kereskednek) ezért ezt fékezni kell minimális adóval. ezt látta előre tobin. csak ezt ugye globális méretekben kell bevezetni. és ebből lehetne európán belül mindenkit egyenlő módon támogatni.

és akkor mindenki könnyebben hinne a nemzetközösségbe. hiszen minimális ellátáshoz jutna.

de értem persze, hogy ez egy elvont konstrukció. különféle közvetettségű demokrácia gyakorlással. és azzal, hogy a szociális demagógia és a nemzeti populizmus helyére kellene valamilyen commonwealth.

persze ezekről sokkal többet gondolok. egy egész civilizációs játékot összepakoltam. közjoggal és közgazdasággal. ez csak egy hobbi projekt. ami szórakoztat.

és azt látom, hogy akiknek ez lenne a "szakmája" azok kurvára nem értenek semmit. nem értenek hozzá. illetve valamit mégis csak. mert török képes volt minden párthoz dörgölőzni. képes elhitetni elég sok emberrel, hogy a demokrácia a többpártrendszer. a tanítványai tátott szájjal hallgatják. csak engem a dolognak ez a része pont nem érdekel. mivel alapvetően nem érzelmileg, hanem értelmileg vagyok motiválva.

és nem látok semmilyen elképzelést arra nézve, hogy ki mit akar. bajnai azt mondja, hogy évente mindenki fog üdülni. mi ez? és ha én évente kétszer akarok, vagy háromszor, vagy ötször. vagy egyszer se? mert ha azt mondaná, hogy a gyerekek évente legalább egyszer üdülhessenek. akkor azt mondanám: oké. csak ez olyan úttörős dolog lenne. de lehet, hogy kellene egy szélsőbaloldali párt. csak azért, mert az is értelmesebb lenne, mint a többi.

szóval nem vagyok túl optimista. túl pesszimista sem. mert tisztában vagyok azzal, hogy a világot alapvetően nem ezek az elvi konstrukciók, hanem a természeti törvények mozgatják. és azok fontosabbak, mint akármilyen filosz. szóval nekem ez csak egy hobbi. felépíteni egy civilizációt a terepasztalon.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.03.08. 22:55:10

@panelburzsuj: majd végez vele 1 békemenet.
Levágott fejét sósavba mártják.
Tábla hirdeti a bödön felett, aminek a peremén fennakadt bár bondor fürt:
"Így jár minden menyét, nem verünk mi vesét, nem bokszolunk herét."

unionista (törölt) 2013.03.08. 22:57:04

@Ventura Blvd:
szard le. mármint a magyar kormányt.

inreallife 2013.03.08. 22:59:23

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: te beszélgessünk már. orbán térdre csuhások beszólása megvan? mostmeg papoknak oszt földet.

szerinted melyikek a magyarok a gárdisták, vagy a cigányok? csakmert orbán a fajtájának oszt ingatlanokat, az egyházi ingatlanok közé rejtve. meg megemelte a lopásoknál 50.000 forintra a bűncselekmény elkövetési határt. magyarul lehet lopni, ha nem több, mint 50.000 forint a kár. ez magyarorszgáon a törvény, addig csak szabálysértés, ami után nem nyomoz a hatóság. aztán nézzük csak, van cigányetető néni, aki szórja a magvakat és a csirkéket, amiket azonnal eladnak a piacon, meg ilyenek. a fideszek nem merik beismerni, de nyugodtan megmondhatod, hogy az orbán ugye cigány?

aztán nézzük csak. kinek a pénzén tanult a legkedvesebb vezető? hát az állam pénzén! ja meg a soros pénzén... vajon miért emelik 2 év alatt a duplájára a zsidó kártérítés összegét? újabb kár érte őket? megint mit követtünk el kollektíve?

aztán nézzük csak. nyuggerek védik a fidesz székházat. :)))
ja meg börtönviselt gyilkológép. ha kell cigányokat is visznek busszal, hogy kinyilvánítsák a legkedvesebb vezető felsőbbrendűségét, mégha a magassága alacsonyabbrendűvé predesztinálná.

ez az ország sikere. zsidók, cigányok, nyuggerek mind jól járnak, tartják a markukat és lenyúlják az összes pénzt. a többiek meg adózhatnak dupla annyit, és nehogy el merjenek menni az országból! mi lesz akkor az élősködőkkel, ha meglógnak a gazdatestek?

nagy siker, taps!

a fidesz vezérkart már a székházelás miatt börtönbe kellett volna zárni és jól eltiltani a közügyektől. most akkor több lenne az államkasszában, és a kevesebb a simicskánál. bajnai ehhez képest tényleg kispályás tolvaj...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 23:03:42

@Nemzetstratégia:

Ó hát azt nem így kell ám számolni!

Nem csupán az az egy dolláros belépő a bevétel, hanem a repülőjegy, a szállás, az étkezés, az idegenvezetés, a souvenir stb. Ez fellendíti a gazdaságot és adóbevételt hoz az egész országnak.

Ezért fizeti a magyar állam azt a temérdek pénzt a Forma-1 megrendezésének jogáért. Ugyan nem csupán a belépőjegyek hozzák a pénzt.

Na és itt a másik módszer. nem csupán a természetes, mesterséges látnivalók vonzzák az embereket, de a rendezvények is. Lásd például a Riói karnevál esetét.

Magyarországon a szüreti felvonulás a divat, busójárás Mohácson, de ezek annyira nem hozzák lázba a világot.
A bajorok egyszerűen söröznek, aztán ettől mégis érdekesek októberben.

Na szóval, ha van egy ilyen tornyod, akkor nem csupán a belépőjegyeket árulhatod, de képeslapokat is, a torony kicsinyített mását, üzemeltethetsz mellette szállodát, de még a bázis ugróknak is kiadhatod.

Szóval lehetőség az van dögivel és abból az egy dollárból mindjárt sokszor annyi lesz.

Amúgy a Khufu féle legnagyobb piramis megépítése kerülne ma 8 milliárd dollárba, a világítótorony annál jóval kevesebbe, 3-4 milliárdból is kijönne.

Amúgy szerintem a párizsiaknak bejött az Eiffel torony és megérte megépíteniük, Alexandriának is megérné feltámasztani egy második csodát.

Dubai azért rendesen felhívta magára a világ figyelmét. Ott nem csak az a torony van, de mesterséges szigetek is, pálma sziget, wolrd sziget stb.

Ja, és lehet síelni náluk igazi havon a forró sivatagban.
Valami Ferrari vidámpark is van arra. Bár az lehet Abu Dhabiban van.

Akad azért ott látnivaló.

panelburzsuj 2013.03.08. 23:09:57

@unionista:

Csak az üdülést kiragadva (és hogy bizonyítsam - én biz végigolvastam a terepasztalodat!...:)

Szóval nálam az egyheti üdüléshez fűzött kommentek közt az a nyerő, amelyik valahogy így "reagálta le":

na, ennek is hamar meglett a 3 kereke...

bigapples 2013.03.08. 23:11:21

@inreallife: "magyarországon aki az inflációnál nagyobb nyereséget ér el, attól elveszi a kormány trükkös adókkal. mert pofátlan dolog 20%-os éves hasznot húzni, szerinte. ez azért gáz, mertha a hitel és a hasznon közötti rést leszűkíti, akkor hirtelen az 5 éves megtérülési idő könnyedén 20 év fölé kerül. ergó nem éri meg beruházni."

A trükkös szektorális adók jellemzően olyan területeket érintettek, ahol az állami tulajdont megvásárló monopol vagy oligopol helyzetbe került, biztos megtérüléssel. Az ilyen területeken nem 5 éves megtérüléssel számolnak normális esetben, hanem hosszabbal.

Elég gáz, hogy a különadók érintettjei között van olyan, akinek már többszörösen megtérült a befektetés, annyira előnytelen módon privatizáltuk az állami vagyont a 90-es évek közepén.

"200 milliárdos minuszban van a költségvetés"

0,25% és 0,4% túllépést jósolnak (IMF, EU), honnan ez a 200 milliárdos adatod így március elején? A szocik programjába bedolgozó GKI a forrásod?

panelburzsuj 2013.03.08. 23:11:54

@Hepci:

És a 48-asoknak már semmi tennivaló nem jut?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.03.08. 23:18:42

@panelburzsuj: várják a megrendeléseket, béke- vagy éhségmenet 1re megy, jelszó:
"Garda vagy gárda - szép napot!"

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 23:31:18

@graycivil:

Széchenyi idejében egészen más világ és főleg más pénzrendszer volt.

Nem a semmiből teremtették a pénzt.

Aztán meg Széchenyi ugyan nem arra gondolt, hogy azért kell a hitel, hogy a politikusok felelőtlenül költekezhessenek, messze meghaladva az adóbevételeiket.

Hitel és hitel között óriási különbség van.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.08. 23:33:56

@inreallife:

Anyád nem ér rá bepelenkázni, hogy ilyen sokáig fent lehetsz?

Ja, tudod új hazádban még majdnem annyira gyerek az idő, mint amilyen te vagy.

bigapples 2013.03.08. 23:52:45

@inreallife: Az OECD adatokból ennél több látszik. Például a magyar jövedelmi egyenlőtlenségek kisebbek a németországinál és semmivel sem lógunk ki a visegrádi országok közül, nincs itthon az az egyedi szintű egyenlőtlenség, amit baloldalról sugallnak.

A vizsgált időszakban a legjobban a baloldalról oly előszeretettel hivatkozott skandináv országokban nőttek a jövedelem eloszlási egyenlőtlenségek, de Németországban is jelentősen nőttek.

Egyetlen országban csökkentek az elmúlt 20 évben, és ez Görögország. Nagyon nem véletlenül van a görög gazdaság ekkora bajban és nagyon nem véletlenül vészelte át a svéd vagy a német könnyebben a válságot.

Gyurcsány mindig azzal védekezett, amikor a baloldali értékek feladásával, neoliberalista gazdaságpolitikával vádolták, hogy az ő kormányai csökkentették a jövedelmi különbségeket.

Ez igaz, de ennek az ára az államadósság növekedéséből finanszírozott osztogatás, az EU-s források efemer módon történt eltékozlása és a középosztály, a vállalkozások szétadóztatása volt, ami miatt esélye sem volt felépülnie egy erős magyar KKV szektornak, pedig itt foglalkoztatják a magyar munkavállalók többségét.

Nem mi voltunk az egyetlenek, akik eltékozoltuk a 2000-esévek kedvező gazdasági környezete nyújtotta lehetőségeket, számos PIGS ország is elkövette a hibát.

Ami hátborzongató, hogy a baloldal nem egyszerűen követni akarja a Fideszt, amely az EU országok gazdasági válságának kiteljesedését látva nem vállalta a kiadáscsökkentő- újraelosztást csökkentő szerkezetátalakító lépések politikai-társadalmi-gazdasági kockázatát 2011 ősze után. A szocik és a többi baloldali párt programjában egyenesen megint a jövedelemeloszlási különbségek csökkentését és újraelosztásnövelő lépéseket ígér és ettől várják a gazdaság beindulását.

Ez nagyon nem ment akkor sem, amikor a külső gazdasági környezet nagyságrendekkel kedvezőbb volt a számunkra.
Komolyan szólva tragikomikus, amikor a fidesz gazdaságpolitikájának dilettantizmusát, kontárságát emlegetik és ezt ajánlják helyette.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.09. 00:44:52

@unionista:

Lehet törekedni konszenzusra csak elérni nem.
S ha túl nagy a ragaszkodás a konszenzus akarásához vagy ha a hatalom túl sok felé van osztva, akkor az könnyen döntésképtelenséghez vezethet, nem lehet haladni semerre.

S néha bármilyen döntés is jobb, mint a semmilyen döntés.

Így okos kompromisszumnak tűnik, ha a döntéshez elegendő a többség akarata, nem kell konszenzus, senkinek nincsen vétó joga.

Például megint megy a polémia az alkotmányról, hogy konszenzusos alkotmány kell. Na de olyat Magyarországon nem lehet hozni, ahhoz túl megosztott a magyar társadalom, de a pártok is, ha csak őket nézzük, mások úgysem szólhatnak bele. Akkor egy üres papírlap lenne az alkotmány, ha konszenzus lenne a követelmény.

"a demokrácia a nép akarata. és kérdés, hogy az mennyiben érvényesül. ahhoz hogyan viszonyul a kormányzás."

Ebben a mai rendszerben nem érvényesül, tehát ez nem demokrácia. Számtalan olyan kérdés van, lenne amelyben máshogyan szavazna a nép, mint a parlament. A parlament nem is akarja a többségi népálláspontot képviselni, megvalósítani. A legtöbb kérdésben, amelyben a parlament dönt nem is ismert, hogy mi a többségi közakarat.
De kettőben például ismert, a többség valószínűleg halálbüntetés visszaállítását szeretné és közvetlen államfőválasztást. A parlament egyiket sem engedi meg. De például a prostitúció kezelésében sem biztos, hogy az lenne a népszavaz álláspontja, mint a parlamenté. Ezek csak példák.

Lényeg, hogy a mai rendszerben nem is lehetséges a többségi népakarat érvényre jutása. A parlament dönt. 4 évente van némi korlátozott beleszólás a parlament összetételébe, de akkor is a parlament dönt.

Svájcban bármilyen, BÁRMILYEN törvényt, beleértve az alkotmányt is semmissé tehet népszavazás, de új törvényt is hozhat. Ott nem áll sem a parlament sem a kormány a nép felett, mint Magyarországon.

"a civilizációk működésének előfeltétele, hogy legyen vallás. nem egyház. hanem valamilyen naiv hit, amit mindenki elfogad."

Miért? Miért kell egységes hit? Miért nem jó az, ha mindenki abban hisz, amiben akar? Ma sem létezik ilyen egységes hit, valószínűleg soha nem is létezett ilyen hit mégis van és működik a civilizáció.

"te ha jobbikos vagy, akkor hitetlen pogány vagy (nincs vallásod), ha kormánypárti, akkor unortodox vallású. ami azt jelenti, hogy vakon kell követni a kormányzót."

Ugyan miért lennék bármelyik is? Te csak ilyen skatulyákban tudsz gondolkozni? Túl bonyolult a világ a számodra, vagy csak az emberek túl bonyolultak, hogy ilyen egységes hitet akarsz?

Nem attól szép és érdekes a világ, s benne az emberek, hogy amennyi, annyiféle?

Tudom, ettől persze megérthetetlen és túl bonyolult, de nem így szép, nem ettől érdekes?

Az ember szeretne mindent érteni és megmagyarázni, de mivel vagy lehetetlen, vagy elképesztően bonyolult ezért olyan szavakat talál ki a magyarázataihoz, amelyeknek a jelentése az emberi agyakon kívül a világban semmiféle valós tartalommal nem bír.

S nem is kell a vallási kitalációkra gondolni. Itt van példának az örökké és a végtelen. A való világban nem létezik sem örökké, sem végtelen. Ezek ember által kitalált fogalmak csupán a túl nagy világ könnyebb, leegyszerűsítő ámde hamis magyarázgatásához.

Ami emberi mércével túl sok ideig tart arra ráfogjuk, hogy örökké, ami pedig mérhetetlenül, elképzelhetetlenül vagy csak úgy egyszerűen nagy arra pedig, hogy végtelen.

"és ezért azt gondolom, hogy újraosztásra is szükség van."

Nyilván. A kérdések azok, hogy mekkorára, és kiktől legyen újraosztva kiknek a javára.

Amúgy Magyarország igencsak újraoszt, ebben az országban tisztességesen meggazdagodni sokkal nehezebb, mint akár Csehországban, vagy Romániában.

Magyarországról ez a véleménye a kapitalizmust minősítgetőknek:

"Az olyan országokban, mint Magyarország vagy Fehéroroszország, a korrupció miatt és politikai okokból problémás fenntartható vagyont gyűjteni."

Ez legfeljebb a szocialista gondolkodásúaknak jó hír.

"a vagyonforgalom minimális adóztatásával létre kell hozni egy nemzetközösségi alapot. és azt az európai polgárok egyenlő módon szét kell osztani."

Ehhez túl nagy, túl különböző Európa. Nem ugyanannyi pénz kell ugyanakkora nyomorhoz különböző helyeken. Meg aztán lassan az idősek nyugdíjára sem lesz elegendő pénz. Szóval még erősebb szociális védőháló csak a jelenlegi negatív folyamatokat erősítené fel. Még több bevándorló jönne Európába miközben Európa még inkább lemaradna a versenyben a világ többi részéhez képest.

"csak ezt ugye globális méretekben kell bevezetni"

A rendszer irányítóinak és működtetőinek túl nagy hatalmuk lenne. Ráadásul a globális világrend kiküszöbölné a versenyt az országok között. Márpedig a verseny sarkallja jobb teljesítményre az országokat, de az egyéneket is.

A te javaslatod mindezt gyengíti, sőt akár meg is szüntetheti.

Az ilyen és hasonló javaslatoknak nem az a céljuk, hogy a világon máshol is legyen olyan jó, mint például Európában, hanem máshol is legyen ugyanolyan rossz, mint Európában.
Konkrétabban: Európa nem úgy küzd az adóparadicsomokkal, hogy maga is azzá válik, hanem úgy, hogy megpróbálja az adóparadicsomokat ellehetetleníteni és magához hasonlatossá tenni. Rávenni azokat, hogy ők is jobban adóztassák a saját polgáraikat. Azaz Európa, Amerika nem versenyezni akar a többiekkel, hanem erejükkel visszaélve rákényszeríteni az akaratát a többiekre.

Lásd például Svájcot a banktitok feladására.
Kémeket alkalmaznak, hogy adatokat lopjanak Liechtensteinből.
Az a verzió meg sem fordul a fejükben soha, hogy jobbá váljanak a konkurenciánál. Ez a gondolkodás a magyar kormányokra is érvényes.

"képes elhitetni elég sok emberrel, hogy a demokrácia a többpártrendszer."
:-)
Itt a sokadik Lenin nevű hozzászólót nem lehet kitéríteni ebből a hitéből.
A többpártrendszer csupán mesteribb, nehezebben átláthatóbb szemfényvesztés a hatalom működésének az álcázására.
Nem egy párt uralkodik mindig, hanem kettő egymást váltogatva. Egy párt diktatúra, kettő demokrácia? Hát aki ennek bedől...

"évente mindenki fog üdülni. mi ez? és ha én évente kétszer akarok, vagy háromszor, vagy ötször. vagy egyszer se?"

Ha sokszor akarsz üdülni, akkor fizeted a pénzedből, ha telik rá. Ha egyszer sem akarsz üdülni, akkor elbukod a nettó béred egy részét, mert azt csak üdülési csekkben kapod meg.

Ennek az a lényege, hogy még a nettó béred egy részéről is az állam rendelkezik. Nem te döntheted el, hogy mire költheted, azt sem, hogy mikor. Ha nem kell, hát nem kell, akkor elbuktad a munkád értékének egy részét.

Utalványokat, jegyrendszert akkor vezetnek be ha elegendő árú nincsen, vagy elegendő pénz nincsen. Árú van, tehát a pénz a magyarázat.

"de lehet, hogy kellene egy szélsőbaloldali párt."

Nincsen elegendő? A PMP-sek masszívan szélsőbaloldaliak, főleg a Scheiring, de a többi is, de van Munkáspárt is.

"tisztában vagyok azzal, hogy a világot alapvetően nem ezek az elvi konstrukciók, hanem a természeti törvények mozgatják. és azok fontosabbak, mint akármilyen filosz."

Ez bizony így van. Azok a civilizációk a sikeresebbek, amelyek ezekre a természeti törvényekre épülnek, s nem akarnak valamiféle ideológia alapján újfajta embertípust kitenyészteni, kinevelni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.09. 00:51:29

@bigapples:

"nincs itthon az az egyedi szintű egyenlőtlenség, amit baloldalról sugallnak."

Éppen az ellenkezője igaz. Ausztria, Csehország, Lengyelország, de még Románia gazdagjai is gazdagabbak a magyar gazdagoknál.

Magyarország a legszocialistább. S ezzel egyéb okok mellett a legversenyképtelenebb, legesélytelenebb is.

"A szocik és a többi baloldali párt programjában egyenesen megint a jövedelemeloszlási különbségek csökkentését és újraelosztásnövelő lépéseket ígér és ettől várják a gazdaság beindulását."

Ettől a hatalom megszerzését várják. Csak a felső tízezer szavazataival nem lehet választást nyerni.

unionista (törölt) 2013.03.09. 00:54:43

@panelburzsuj:
komolyan nem tudom, hogy miért mondanak ilyeneket. nem hiszem, hogy ezért akármilyen párt választói átmennek bajnaihoz.

de ha már a kommunikációs trükköknél tartunk. egy helyen hosszasan írtam nekik, hogy a "szövetségi" szót kellene sulykolniuk. azért, mert annak nagyon sokféle jelentéstartama van.
lehet használni úgy, mint
-- coalition = pártszövetség
-- association = társaság, a civilekkel kötött politikai szövetség
-- federation = államszövetség (szövetség a szomszédokkal)
-- alliance = (katonai) szövetség a nyugattal
-- covenant = istennel kötött szövetség (frigy). a válságban erre is szükség lesz. országnak bíznia kell a jó szerencsében, vagy a jó istenben. mi bajunk lehet belőle.

ez utóbbit orbán viktortól loptam. amikor a fidesz "polgári szövetség" lett, akkor orbán viktor angol beszédében ez volt: "hungarian civic covenant". aztán hivatalosan "hungarian civic union" lett. nyilván azért, mert a "polgári frigy" egy hülyeség.

tehát az, hogy bajnai ő "szövetségi" politikát akar, azt többféle jelentéstartalommal bele lehet égetni a választók fejébe.

a foci drukkereknek lehet mondani példaként, hogy "szövetségi liga" (bundesliga) kellene. az, hogy miskolc és kassa egy ligában szerepeljen. nem állítom, hogy erre a diósgyőri jobbikos huligánok tömegesen szavaznak. hanem csak azt, hogy megértik. csak európai módon. kézilabdában például van cseh-szlovák szövetségi bajnokság. hokiban ott van az estre bank liga. lehetne "osztrák-magyar" szövetségi bajnokság. vagy "osztrák-magyar-cseh-szlovák". ha egyesítjük. vagy kárpát-medencei liga kupa. és akkor nem köpik le. mert értik, hogy ez a bajnai valami "nagy-magyarország" dolgot akar. csak európai módon. simán megérti egy jobbikos, hogy ez végső soron nem akkora hülyeség.

a "szövetségi" mellett a másik javaslatom bajnainak a közös jólét, a nemzetközösség (common-wealth) lenne. mert ugye milliárdos. ezt mindenki tudja. és most "közös jólétet" akar. "nemzetközösséget". és ebben benne van az európaiság.

unionista (törölt) 2013.03.09. 01:50:20

@Akitlosz:
egy közpolitikai formáció = egy (kulcs) feladat
ez az alapgondolat.

mondok egy példát. a terepasztalon az agrárügyeket a kistérségi tanács viszi. hegyközség, vagy alföldi mezőváros és körülette az apró falvak. ez egy agrártársulás. és akkor ennek az alap feladata az, hogy szervezze a mezőgazdaságot.

na most a kistérség persze ettől még fenntarthatja a kisiskolát. mert az iskola autonóm. van egy közvetlen (a szülők, és a nevelők által) választott iskolaszéke. ezek úgy kapcsolódnak össze, hogy a kistérségi tanács az iskola mellett fenntarthat tangazdaságot. ez az egész olyasmi, mint volt a járási téesz. csak nyilván meg kell engedni a családi gazdaságokat. a világi alapítványokat, egyházi rendeket. ami fenntart konyhát, varrodát, mosodát. ami ellátja körzet iskoláit és a rászoruló nagycsaládokat. de a "cigányok" a tangazdaságban dolgoznak, vagy tanműhelyekben. és maga a kistérség agrárszempontból önfenntartó. egy landkreis vagy rural district. persze úgy, hogy van egy központja. egy mezőváros, aminek saját piaca van.

a polgármester (a mayor) a majorságból megy a tartományi parlamentbe. és annak már megint egy másik alapfeladata van. és ezekből szerveződik a közjog. a célokhoz forrásokat (adónemeket) rendelünk. és elosztási rendszereket (elemi matematikai eloszlásokat). ebből lesz ebből egy nagyon egyszerű alternatív közgazdaságtan.

persze ez csak egy játék. mert a magyarok többsége nem tud elképzelni egy összetett közjogi struktúrát. ami nem is lenne akkora probléma. de az értelmiség se nagyon tud.

magyarországon a többség nem tudja elképzelni azt, hogy van megyegyűlés. úgy, hogy ennek van a legerősebb közjogi hagyománya. a nép nem tudja elképzelni azt, hogy debrecenben van városháza, van tartományi parlamentje (részországgyűlés a nagytemplomban) és van megyegyűlés. ott állnak a klasszicista épületek. a műemlékek, az óriás kossuth szobor. ott sorakoznak debrecen belvárosában és a polgárok többsége nem tudja elképzelni, hogy ezekben egy időben működtek jól meghatározott feladattal felruházott közjogi testületek. egy egészen rövid ideig. akkor volt brutális fejlődés.

egy átlag debreceni nem tudja elképzelni, hogy a városnak saját bankháza van. és mellette kereskedelmi bankok. egy rövid ideig volt. csak aztán jött az első nagy háború. utána horthy, szálasi, rákosi, kádár, és orbán. és azóta nincs. egy debreceni nem tudja elképzelni azt, hogy az alföld közepén működhet egy árutőzse (akár agrártőzsde), amiben a városnak tulajdonrésze van. nem érti, hogy az mire jó. csak azt, hogy ne legyen annyi zsidó. úgy, hogy debrecenben összesen nincs száz izraelita. mert majdnem mindenkit elvittek. de kiáll a reformált kollégium elé, hogy menjen már oda egy weiss a zsinagógából, aki összeesküdött ő ellene. és ott van egy bácsi, aki széttárja a kezét. a többiek hőbörögnek. debrecen legnagyobb működő üzeme (egy gyógyszergyár) zsidó tulajdonban van. nem az a nemzeti érdek, hogy a gyerekkórus elénekli neki a hatikvát. hanem az, hogy zsidózzanak. és utána a jobbikos szakmunkást elküldik. mert nem fog bővíteni. nem értitek, hogy a nacionalizmus az, hogy nekünk (nekünk magyaroknak) egy kicsit cionistának is kell lenni. ha már egyszer itt vannak a zsidók. de el lehet nekik magyarázni, hogy a szegény kis-palesztinokat ne lőjék seggbe. meg lehet velük beszélni. csak nyilván elmondják, hogy nekik se kellene lövöldözni. ez olyan bonyolult?

és akkor egy kommunikációs szakembernek erről is kellene beszélnie. hogy a népnek hogy viselkedjen. érthető ugye? az összes választónak mi az érdeke. mert ezt nem vesszük figyelembe. csak azt, hogy orbán viktornak mi a jó, vagy gyurcsány ferencnek, és néhány tökfej tanácsadónak. török gábornak. és a többivel mi van? mintha nem lenne közérdek. mintha az parciális pártérdekekből összeállna.

unionista (törölt) 2013.03.09. 02:17:58

@bigapples:
a magyar gazdaság nem a 13. havi nyugdíj miatt rogyott meg. hanem azért, mert az uniós források lenyúlására a pártok összeszerveződtek. a pénztárnokok között történt egy megállapodás. amíg lengyeleknél 30% növekedés volt, a szlovákoknál is hasonló, románoknál is. addig itt csak annyi, amennyi a hitelfelvételéből származott. és azt elvitte a válság.

de számolj már könyörgöm. 1 havi nyugdíj cca. 300 milliárd forint. ennek a pénznek a 1/5-e az áfán keresztül közvetlenül egy másik 1/5-e minden egyéb adóval közvetve visszafolyik a kincstárba. 1 havi nyugdíj évi 180 milliárdos nettó kiadást jelent. 6,5 éven át adták. 1170 milliárdos államadósság növelést jelentett. ami gdp arányosan 4%.

na most ha nem 80% lenne az adósságráta, hanem csak 76%, akkor mi lenne? pörögne a gazdaság?

dbeata 2013.03.09. 02:46:42

@bigapples: Nem szoktam hasonlítgatni pénzügyminisztereket - lehet hiányosság nálam - csak jelzem, itt az alvégen most nagyon nem okés a helyzet. Lehet, hogy napokra voltunk a csődtől, de az átlagember szintjén ez kevésbé volt érezhető, mint most, a Feeritél időszakában.
Amúgy Matolcsy picit beütésesnek hat, de lehet, ezzel egyedül vagyok, nem zavar. Ő megnyilatkozik, én meg cserélek egy avatart.

Mondjuk az szimpi, hogy elismered, nem tökéletes. Ő még ezt nem tudja magáról, szerintem.

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: "Tudom, a szociknak is sok minden ment volna. Csak semmi sem ment. Ezért hívják magukat most liberális konzervatívnak meg még ezermás dolognak."
Tudom, a Fidesznek sok minden ment volna, sokkal jobban, de hát igazándiból nem igazán megy a dolog nekik sem, de legalább a nemzeti színű máz megmaradt, meg az illúzió, hogy szabadságharcosok vagyunk,meg hogy a többieknek sem sikerült volna jobban.

s 2013.03.09. 04:16:50

@Akitlosz: Értem, nagy fehér főnök. De nehogy már ez azok hibája legyen, akik egyszer kölcsön adtak pénzt. Ne őrüljünk azért már meg teljesen.

szoja122 2013.03.09. 06:38:44

@Akitlosz: Ez egy valószínű forgatókönyv.

Hatalmas változásokra nem lehet számítani, az csak a forradalmak jellemzője. A fejlődés kis apró lépésekben történik, különösen nálunk, ahol olyan hatalmas ellentét húzódik a két fél között. Ez az ellentét a bizonytalanokat is jellemzi.

Úgyhogy el kell telnie legalább 50 évnek, hogy a maihoz képest egyértelműen jobb állapotokat lássunk és az is csak akkor, ha a nemzetközi helyzet kedvezni fog ennek.

dbeata 2013.03.09. 07:04:18

@Akitlosz: "IMF hitelt fizették belőle, amit még az országot gyakorlatilag államcsődbe vivő előző társaság szabadított az országra."
Na na na, lassítsunk mert kisodródunk... Mi is lett azzal a hitellel...?

Az IMF hitel harmada ma is megvan, mert emelkedett vele a devizatartalék. A második felét az előző adósságok megújítására költötték (és ebben benne volt az előző Orbán kormány működése alatt keletkezett növekmény). A harmadik részből vett pl. Mol-részvényt az Orbán kormány.
Tette ezt úgy, hogy közben 3000 milliárdnyi magánnyugdíjpénztári pénzt is izé.. hát elköltött. Nagybevásárláshoz pénz kell, na.

hoplita 2013.03.09. 07:13:21

@török gábor:

Nekem nincs bajom a poszttal, mert nagyjából én is ezt gondolom.
Viszont ha matócsni ezt elolvassa, akkor csuklani fogsz, mer' emlegetni fog, ugyanis kocsma vagy konyhanyelvre lefordítva a gördülő mondatokat az szűrhető le, hogy nála nagyobb seggnyaló, önállótlan, akarat nélküli bábot ovi nemigen találhatott volna az amúgy igencsak bő, alaposan felduzzasztott készletében.:)
Valljuk be Gábor, az nem túl hízelgő a fent említett eftásra nézve....finoman fogalmazva.
Mondhatni felér egy közepes becsületsértéssel...:)

hoplita 2013.03.09. 07:25:00

@török gábor:

Írd mán le...minden hatalmat a szovjeteknek!!!
Izé, akarom mondani a fityisznek.:)

szoja122 2013.03.09. 08:20:05

@török gábor: Kedves Gábor!

A riport -legalábbis szerintem- engem bizonyít.

Nincs semleges ember, legfeljebb független, mondod.

Nagyon igaz!

Az hogy nincs semleges ember egyúttal azt is jelenti, hogy egy elemző, politológus vagy bármilyen foglalkozású ember sem lehet kívül álló, sem objektív, sőt független sem.
Más kérdés, hogy egy elemzőnek erre kell törekednie.

Objektívnek kell lennie -törekednie kell rá-, mert vannak tények, események, amiket nem ferdíthet meg. Nem állíthatja be a megtörtént eseményeket meg nem történtté és fordítva.

Kívülállónak (ha tetszik függetlenek) kell lennie -törekednie kell rá- mert másképp egyik vagy másik fél véleménye eltorzíthatja az elemzését.

De ezek csak törekvések, amit tökéletesen SENKI SEM tud megvalósítani.

Másrészt vannak általános érvényű értékek amit nálunk „normálisabb” -értsd demokráciát sokkal régebben művelők- országokban a mérsékelt bal és jobb oldal egyaránt elfogad.
Az elemzések ezeket az értékeket is tükröznie kell, mert másrészt szinte csak a tények száraz felsorolása marad, amit a politikával foglalkozó értelmes ember magától is legtöbbször észrevesz.

Amúgy köszönöm a válaszodat, habár megjegyzésem -gondolom tudod- szándékosan „provokáció” volt, mert kíváncsi voltam a véleményedre.

jjulie 2013.03.09. 09:37:20

@A pöttyös az igazi dbeata:

nemár, te sem figyelsz

fidesz imf pénzköltés jó pénzköltés, nemfideszimfpénzköltés rossz pénzköltés

márta)) 2013.03.09. 10:17:12

Több mint 2,3 millió honfitársunk él olyan háztartásban, ahol kisebb-nagyobb tartozást halmoztak fel a közüzemi szolgáltatók felé, közel másfélmillióan elégtelenül fűtött lakásban élnek, mintegy hárommillió asztalára pedig minden második nap sem jut hús.
Több mint 6,5 millióan nem engedhetik meg maguknak, hogy évente legalább egy hétre elutazzanak nyaralni. A többség a helyzet rosszabbodását várja."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/dobbenetes_adatok_masfelmillio_magyar_fazik_ketmillio_megcsuszott_a_rezsivel.547356.html

Na. Igen! Több mint döbbenet. A szegénység, elszegényedés csak fokozódott/fokozódik.

aszekelyek 2013.03.09. 10:30:54

Kedves Gábor! hová gondolsz, ebben az kép alatti bekezdésben? :) Már hogy ne értenék, hogy az erőforrásokkal rendelkezés mindennek az alfája és omegája. Csak vannak, akiknek érdekük, vannak, akiknek csak tetszene valamiért, ha a magyar erőforrásokat nem Magyarország élvezhetné a legteljesebb mértékben. A magyar szempontok szerint. persze az is politikai kormányzás, amikor ez nem így van ...)

Ki gondolta volna , hogy majd azt is a FIDESZ bizonyítja , hogy Lehet Más a Politika , mint a második Orbán kormány előtti években , sajnos túl sokáig ? No , olvaslak tovább.

márta)) 2013.03.09. 10:34:12

Most akkor? tényleg) "Miért Matolcsy?"
:(

aszekelyek 2013.03.09. 10:34:39

@Nemzetstratégia: miért is nem szabad ajupitSzerintem oda lenne a féltve őrzött másodosztályúak vagytok és maradtok...., az az előnny lenne oda, amit ma élvezhetnek. További adósságokba nyomorításunk is odaveszhetne. megértheted, hogy a frász kitöri őket ettől....DD eri technika? Még elfogadható indokot nem olvastam, hallottam.,

aszekelyek 2013.03.09. 10:38:38

@Nemzetstratégia: meg aztán értéket teremtenének azzal a munkával. nem csak a papíron lévő pénzt szaporítanák meg, így nálunk pluszt és nem mínuszt okozva.A nemzeti vagyonban. meg munka is lenne.. Hát rémes, de nagyon ez a z ellenfelek számára... Mióta dolgznak már ennek az ellenkezőjén? meg ennek a haszna is a magyar költségvetésbe menne.., brrr.... Még a végén a lábunkra tudnánk állni de nagyon...

Nem hagyhatják, beláthatod...:DDD

jjulie 2013.03.09. 10:49:04

@aszekelyek:

hűhabanya, vastag sugárban megindult a fűbehugyozás, komment nem marad szárazon, kicsit távolabb tolom a gépet amíg le nem csillapodsz

apropó, mint tudsz az egyik főfűbehugyos gonda lászlóról, mi van vele manapság?

ha te nem,valamelyik barátnőd rokona biztos tudja

aszekelyek 2013.03.09. 10:51:52

@Nemzetstratégia: amilyen buta vagy, nem tudod, hogy minket csak a bajnai féle csökkentett minimálbér emelhet fel.. és azt sem, hogy attól lesz jobb a szegényeknek, ha bemásznak a z éretlenek a Fidesz székházba , egyetemet és hidat foglal tüntet a röghöz kötés ellen ott és aztán lelép , és itt hagyja a sok szerencsétlent a bajban , Olyan alacsony minimálbérrel, ami a bajnai befektetőinek a legjobb, illetve a zsebeiknek. Itt hagyni akarják a többieket, hogy azok nyögjék az ő tandíjukat is, orvosse legyen, és még azt is ők nyögjék ki, ami hiteleket felszedett a gyurcsány, bajnai kormányok összes felelőse. Inkl, a járai pipi. Az a véleményem, hogy ennek a kormányak és remélem, tovább is kormányoznak, többséggel, egy sor más ötlete is lesz, mint azonnal vesznek föl Matolcsy jegybank elnöksége mellett megint IMF kölcsönt.
Bár nagyon húzzák fel a forintot az ellenérdekeltek a pénzpiacon. Micvcsoda hazugság például az, hogy kiszámíthatatlanok ma. Mi a frásztól volt kiszámíthatóbb gyurcsány vagy bajnai? Attól, hogy ugyanazok rángatták a magyar pénzt? Vagy attól, hogy tudták, majd azt csinálja, amit ők neki parancsolnak.....de elvárásnak mutatják..., Ha csak úgy nem.

márta)) 2013.03.09. 11:01:49

Látom, újra együtt a zseniális páros.
S ez jó.
:((

aszekelyek 2013.03.09. 11:05:20

@jjulie: még élsz, vén fütty? .. Igen az információ interperszonálisan terjed a legjobban. tudod, azért lett tanácsadó gyilkoságnes is... Ő elmondja , akinek akarja , hogy lehet a pénzt kiszedni a rendszerből....
lehet, hogy ilyen tippek okozták, hogy a kórházak megint akkora adósságot termeltek , tisztelet a kivételnek.
Gonda? Ő az, aki odaláncolta magát egy másik fószerrel a kordonhoz és másutt is látható volt. Nem tudom , nagyon nem érdekel, ha majd ő is szabadtéri előadáson éhezik a Kossuth téren , megkérdezem, mi van vele.

Ő is egy ilyen kis polgári engedetlenkedő... el is vitte a ferisün a kordontól anno , emlékszem. Mit szeretnél tudni, majd körülkérdezek:)) Arra nem emlékszem, hogy agresszív , vagy szeméthegy maga után hagyó , vagy valakit ki , vagy be nem eresztett volna , vagy ki vagy behatolt volna olyan helyre , ami nem nyilvános .

Ennyire futja, most komolyan? Ez a nevetséges kis rasztás gyerekekel előadott kis performansz ? A tojáshéj a fenekükön és nem mondanak semmi értékelhetőt. Se szerszám , se semmi ? Kis szóvaáltás egy munkásőrszerű bőrkabátossal? jó sok fényképész előtt. NAgyon gyenge. pedig jól fel van tupírozva. D ez inkább arra emlékeztet, amikor a már erősen kopasz urak az oldalt kis hajacskájukat megnövesztve , fülről, fülre fésülik, az egy kis csutka tincset , ami még van... nekik. Látványt teremtve, a semmi helyére.

aszekelyek 2013.03.09. 11:08:54

@Nemzetstratégia: az biztos, hogy a szocik útja, az a görög út. Ez m,eg a göröngyös. De rosszabbul nem állunk és a lehetősége a még jobbnak ebben benne van. Amit szocik, bajnai nem is tudtak de nem is akartak. Követelték a még több IMF hitel felvételét. No , ők annyit tudnak. Így leszerepeltek egy életre.

inreallife 2013.03.09. 11:10:38

@bigapples: chipsadó, telefonadó, bankadó? vagy a kereskedelmi egységek adója? te igen kicsi szeletét emelted ki a hozzászólásodban...

a másik hozzászólásodra refektálva:
igazad van. az mszp valóban sokkal rosszabb lenne folytatásnak, mint a fidesz az összes korrupciójával. ezért is tekinti orbán bajnait ellenfelének, mert ha bajnai lenyomja az mszpt, nem támogatásban, csak vezető szerepben, ami már szerintem meg is történt, akkor ott vajmi kevés balos gazdaságpolitika fog történni. ettől fél a fidesz.

az mszp gazdaságpolitikája, ha mégis ők nyernek igenis eredményes lesz. 2-3 évig. ugyanis a kipörgetett pénzek a népnek gdp növekedésben fognak lecsapódni. utána meg megint jön az özönvíz. normális ember erre nem játszik.

a másik dolog, hogy a nyuggerrendszerrel kéne valamit csinálni. a visszaállunk a 20 évvel ezelőtti rendszerre csak rontott a helyzeten, nem javított. minimum nyugdíjplafonnal kéne kezdeni az átalakítást, a pofátlan nyugdíjak visszavágása a fidesz profiljába is beletartozott volna. de mégse lépte meg, ezután se fogja, márpedig ez mostmár a leginkább sürgető dolog lenne, hogy csökkenteni lehessen az adókat. bajnai simán elvette a 13. havi nyugdíjat, mert ő képes racionálisan gondolkozni, majd utána cselekedni. a fidesz erre nem képes.

megjegyzem a jobbik is nyugdíjrevizión gondolkozik, bár ők a pártállami rész felöl közelítik meg a témát, de végülis ez mindegy, csak a 3000 milliárdot faragják vissza. az, hogy milyen intézkedéssel érik el, az már az akkori kormányzat dolga. ha nem lépnek semmit, akkor az exodus folytatódni fog, a gdp meg tovább fog zsugorodni. ez így ebben a formában már nem mehet tovább. és az sem, hogy 50 év felettiek több nyugdíjat kapnak, mint fizetést. mert a nyugdíj adómentes. vissza kell őket kényszeríteni a munkaerőpiacra, erre meg csak az a megoldás, ha megélhetési szinten maximalizálják az öregségi nyugdíjt el nem érő emberek kifizetését. ha ez sem elég, akkor még lejjebb. nem lehet eltartani többszázezer-millió embert, mert derogál nekik dolgozni...

hoplita 2013.03.09. 11:11:49

Nyihahahahahahaha...!

nyilatkozott az emberölésért elítélt fideszes gyilkos

Sz. Ferencet, aki a Fidesz-székház védelmére kelt társaival, mint írta, azért, mert „erkölcsi kötelességének tartotta”. „A mai nap folyamán a Fidesz-székháznál kialakult kaotikus állapotokra tekintettel, úgy döntöttem, hogy Fidesz szimpatizánsként, megpróbálom ezt a nehéz helyzetet orvosolni. Engem sem Kubatov Gábor, sem más nem bízott meg semmilyen feladattal! A Fidesz Magyar Polgári Párt elkötelezett híveként, erkölcsi kötelezettségemnek tartottam, hogy pártomat, ebben a nehéz helyzetben is támogassam!”

Minden hatalmat a szovjeteknek...!
:DDDDD

inreallife 2013.03.09. 11:13:07

@Akitlosz: mi van kisfiú? nem játszanak veled a gyerekek? :)))
a felnőttek meg nem értenek meg? talán ha kevesebbet okoskodnál és nem szólnál bele a nagyok dolgába...

hoplita 2013.03.09. 11:17:33

A mai napra rendelt sírva röhögős...:))))

Te is ott vótál székely tokásmalac faszpocsék ildi?
Hát te leningeci gémiklós?

mandiner.hu/cikk/20130308_ilyenek_voltak_az_ellentuntetok_a_fidesz_szekhaznal#comment1868601

aszekelyek 2013.03.09. 11:19:18

@márta)): ki gondolta azt a marhaságot, hogy ha az adósságokra megy el mindenki pénze, majd naponta eszik 9 millió húst is és marad pénze a hatalmasra ballibek által növesztett rezsi kifizetése után? mert az nem komplett. Így i s volt ez tervezve manócska, azok, akik rátették azt a hitelt a lakosságra és erre a kormányra, így is tervezték. Mindenki haragudjon, aki eszetlen, erre a kormányra érte. Nem arra , amelyik ezt összehozt és itt hagyta, hogy azt a xarhegyet lapátolja el helyettük Orbán. No és ők a pénzüket azért kivették előre , meg ki is vitték. Nem teremtettek itt belőle semmit.
Adósságot, azt sokat. Várja csak őket vissza, manócska és akinek még ennyire futja odafent....

aszekelyek 2013.03.09. 11:22:57

@hoplita: ott csak a fizetett provok és a meglágyult agyúak voltak , fényképezkedni és állították , hogy ők békemenet... Részemről itt olvastam, valami vicceset, hogy mit is csinálnak valakik ott. De sütit nem kértek. pedig elvihették volna a szegényeknek...., hajléktalanoknak...

aszekelyek 2013.03.09. 11:25:19

@hoplita: mandínerem olvastad, hogy volt egy álmuk? Egy utcában minden hibbant és meg is kapták , láthatták...

Jó cikk. Az is jó , hogy a Pető Ivánra feltűnően hasonlító illető is ki van szerkesztve.... Szellemes.

hoplita 2013.03.09. 11:30:19

@aszekelyek:
A kurva anyádat vedd a szádra az anyabaszó zsülivel, meg a retkes, éhenkórász apáitokat, a sűrűn baszott nőnemű felmenőitekkel együtt...
Kinek akarsz te utána nézni, te szájbaszexuált varangyosbéka?

Gondát felejtsétek el, söpredék.

aszekelyek 2013.03.09. 11:32:14

@hoplita: mi van, sze nilis vagy? A vonagyerek pártja annyira akrta, hogy az orosz piacon nyomuljunk..., hogy nem győztük csillapítani a követelőzést. Arrafelé nem árt az óvatosság. Viszont a ha Merkel kérhetett nagyobb összeget már putyintól és kapott is, nem olyan régen, akkor mi is üzletelhetünk éppen velük. mindig az volt a véleményem , hogy a metrónkat is velük kellett volna építtetni. Az államadósságért meg új szerelvényeket kérni és egy alapos felújítást.

hoplita 2013.03.09. 11:32:58

@aszekelyek:
Na, ne szerénykeggyé' bazmeg, simán befértél a kezdőcsapatba.:))))
A sárga dzsekis-sapkás a kedves párod volt?
Ő is ilyen aktív politikailag?:)))))))))))

aszekelyek 2013.03.09. 11:36:48

@márta)): az ú.n. rendszerváltás , 89 előtt eldőlt már az és nem is kevéssel. jó lenne rákenni az mdf kormányra , azt elhiszem. Amerikának megfelelt a 89-es alkotmány és a status quo. Az új meg nem annyira. A helyzet ez. A mai , a 2010 óta történtek.

hoplita 2013.03.09. 11:39:10

@aszekelyek:

Te tényleg nagyon ostoba vagy, hogy ezt sem érted.
Nem véletlenül voltál te nullahúsz a cocizmusban is...ahhoz is hülye voltál, hogy a félhülyék közt karriert csinálj...tölteléknek vótál jó,a meki előtt sort állni.:DDDD

aszekelyek 2013.03.09. 11:39:40

@hoplita: nem , az ő hátát masszíroztam itt , a gép mellett , mikor olvastam , hogy valakik nem találtak oda az Állatkertbe , pedig nincs az már onnan messze.....

aszekelyek 2013.03.09. 11:48:19

@hoplita: nem írtam olyat, hogy ezt sem értem... de mit is ?

bizony, ha egy terhes nő kívánós , akkor bizony megveszi neki aki jót akar.... De én ültem , odahozta a párom , amikor megkapta. Pld nem is lökött oda , hogy ájjá magadnak sorba...

de ha mondjuk akkor még meglett volna az Astoria sarkánál az a kis hamburgeres, a magyar bucival, hagymával, savanyúsággal, akkor biztosan azt kértem volna. Csak az először gondosan eltávolította onnan az V. kerületi tanács..., Vagy a főváros? Meg a butiksort. Tudod , ahol nemrégen még a szadistapárt hepajkodott. elő kellett készíteni a terepet a multiknak. A belvárosi részen nagyon sok kis üzlet volt, a mi pénztárcáinknak is elérhető. Ott dolgoztam , szemben a PM.-mel...
Akkor még virágzott a Váci utca is, .... nem kizárólag azok a " befektetők" uraltak ott mindent.

aszekelyek 2013.03.09. 11:51:41

@hoplita: miért m, már nem él? Miért felejtsük el? A zsülit szidd , ő firtatta... Miért lenne már Gonda söpredék? Mert a zsüli szemét csípte?

hoplita 2013.03.09. 11:55:10

@aszekelyek:
Na, azt nem gondoltam vóna, hogy a hátára nőtt a fasza...:)))

Van normális is a kis edemszfemiliben?:)))

aszekelyek 2013.03.09. 11:57:56

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: dehogynem éheznek..., ezt harsogják, akik állítólag értük akarnak hatalomra jutni.... Egyébként meg tényleg ez van, sokkal rosszabb helyre is születhettünk volna. No de ne várj olyat, hogy majd nem a nagyobb darab infgyen libacombot ígérőt fogják isteníteni.... Ami persze nem lesz, egészen más lesz.... de azt ők ma sem akarják ám elhinni... meraszontaja szocikok, vagy a bajnaiék, vagy a fityfene... , hogy a Zorbánnemadja nekik, azé nincs.

aszekelyek 2013.03.09. 12:03:21

@sárkányfő: nem bonyolult. Csak a szemüveget kell cserélni. neked egy követelményed van és nem ezek. megfeleljen a kritikus FT-köröknek. elvárásaiknak és szándékaiknak. @hoplita: olyat nem is írtam, hogy valamije nem a kellő helyén lenne. A hátmasszírozás stresszoldó.... , meg kilazítja. Éppen ellenkezőleg , ami az izomtónust illeti....

jjulie 2013.03.09. 12:06:39

@hoplita:

nana bugris, te mint hirtvforradalmár, székházbüféfosztogató egyazászlószökevény jobbikfertőzött fideszikszelő, csak ne fintorogj

jjulie 2013.03.09. 12:11:15

@hoplita:

hogy él ma a gonda, mit tudsz bugris, mire ment a fűbehugyozással, meghálálta neki a szekértolást a felcsuti seggszájú kádárvakarék?

jjulie 2013.03.09. 12:28:57

@sisszi:

igen igen, a törökgábor, élég jókor zengett dicshimnuszt a seggszájú kádárvakarék orbánféreg hatalmi koncentrációs zsenijéről

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.03.09. 13:12:58

@jjulie: pirtyogj, nyomi!

Teniszezni mikor akarsz?

teevee 2013.03.09. 14:28:46

Milyen gyomorforgató poszt, tényleg.

"A politikusnak persze a választó a legfontosabb: általa, vele nyerhet választást, kerülhet döntéshozatali pozícióba. Ugyanakkor van valami, ami ennél is fontosabb: azokkal az eszközökkel való rendelkezés, amelyek akár még a szavazók megnyerésében is segíthetnek, de a politikai hatalmat – az ellenakaratok legyőzését, a cselekvés lehetőségét – biztosan megalapozzák."

Na igen, a választó a legfontosabb, de még a legfontosabbnál is van fontosabb, mégpedig a hatalom eszközeinek birtoklása. Akkor mégiscsak a ló a lovaglás célja... Legalábbis Orbán és TG szerint.

jjulie 2013.03.09. 15:08:34

@Hepci:

gyorsan felejtesz jeti: majdha bérelsz tőlem éttermet, vagy beiratkozol a porszívós tanfolyamra

addíg csak teniszleckét kaphatsz, van eladó, ha hozod a@hoplita: -t is kaptok kiscsoportos kedvezményt

jjulie 2013.03.09. 15:23:55

@Hepci:

miféle alany vagy? a hedonista nem lehetsz

"Politológia I.

1. A politika fogalmának értelmezése az érdek, akarat és hatalom kapcsolatrendszerében.
A politika a hatalom megszerzésére irányuló tevékenység, eszköz jellegű a hatalomhoz képest. A politikai tevékenység célja -a hatalom megszerzésén túl- valamely osztály, réteg, csoport érdekeinek érvényesítése mások érdekeivel szemben. Más megközelítésben a politika lényege a hatalomra törő akarat, melynek mintegy öncélja a hatalom megszerzése.
A politikai tevékenység célja a társadalmi reprodukciót vezérlő hatalom megszerzése, ill. megtartása. A poitikum és a politikai tevékenység lényegét tehát annak hármas mozzanatában: érdek-, akarat-, és hatalmi összetevőjében ragadhatjuk meg.

2. A politika alanyainak meghatározása.
A modern politikai rendszerekben a politikai élet alanyait a részvétel szempontjából többféle csoportba sorolhatjuk:
a. POLITIKAI NÉVTELENEK: A társadalom azon tagjai, akik saját alapvető érdekeik felismerésére és megfogalmazására sem képesek. Ők csupán tárgyai és nem alanyai a politikának.
b. A politikától elforduló PASSZÍVAK:
Csalódottak: Határozott politikai véleményük van, de cselekvően nem kapcsolódnak be a politikai életbe.
Közömbös passzívak: Legfeljebb időszakosan kapcsolódnak be a politikai életbe, esetleg elmennek szavazni minden határozottabb szándék és tudatosság nélkül.
Hedonista passzívak: Képesek eligazodni a politikai életben, határozott elképzeléseik és igényeik vannak, többnyire sikeresek is, de a politikai részvétel nem jelent számukra örömöt, élvezetet, ezért közömbösek.
c. A politikailag AKTÍV, közéleti állampolgárok: Erős közéleti elkötelezettség, határozott célképzet, egyértelmű politikai világkép a jellemző.
d. HIVATALOS POLITIKUSOK: Politikai aktivisták, szakértők, akik a "politikából élnek". A politika igazi szereplői ma már a weberi értelemben vett racionálisan megszervezett politikai szervezetek, s nem az egyének. Az egyének, a politikusok jelenítik meg a politikai szervezetek tevékenységét, akaratát, érdekeit, de a főszereplők a modern pártok."

jjulie 2013.03.09. 16:35:16

@teevee:

nincs mese, a lovaglás célja a ló

"Más megközelítésben a politika lényege a hatalomra törő akarat, melynek mintegy öncélja a hatalom megszerzése."

orbánul: elég abból, hogy nem én kormányzok

jjulie 2013.03.09. 16:49:35

és akkor hol is a ló elásva?

"8. A politikai hatalom alapja.
Az intézményesült politikai hatalom társadalmi szükségletet elégít ki. Ez a szükséglet abból fakad, hogy az emberek közösségének életét és tevékenységét irányítani, koordinálni, szervezni kell, s ennek érdekében az irányítás funkcióját ellátó döntéseket kell hozni, s ezeket végre kell hajtani. A politikai hatalom tehát a társadalom irányítási szükségletét elégíti ki. A politikai hatalom társadalmi alapja tehát egyrészt a társadalom irányítási szükséglete, aminek kielégítésére döntések meghozatalára feljogosított személyeket és szervezeteket hatalmaznak fel; másrészt az érdektörekvések, az igények és szükségletek ütközése során keletkező konfliktusok feloldása, az érdekek és szükségleti igények kielégítési rendjének, az anyagi és a szellemi javak kielégítésének, a hatalomból való részesedés rendjének a meghatározása."

namost akkor mi a ló célja?

a ló célja: hogy orbán seggszájú kádárvakarék viktor nyeregben legyen

jjulie 2013.03.09. 17:01:48

találós kérdés: melyik egypártrendszer orbán seggszájú kádárvakarék viktor kedvence?

"A. Nem versengő pártrendszerek
1. Egypártrendszerek, amelyek belső hatalmi szervezetük alapján lehetnek
totális
autoriter
pragmatikus

Típus
Jellemzőik

Ideológiailag
Belső és külső csoportokkal való viszonyaik alapján
A diktátor jellemzője
Érdekbecsatornázás tekintetében
Totális
Erősen kényszerítő, erő-sen ideologizáltan műkö-dik, megköveteli a feszí-tett politizálást, állandó fejlődést hirdet és követel.
Minden külső és belső csoportautonómiát megszüntet.
Korlátlan, és előre kiszámíthatatlan hatalom.
Minden érdektörek-vést és pluralitást elfojt, jellemzője az elnyomás mechanizmusa.
Autoriter
Kisebb ideológiai intenzitású, a kényszerítés lazább, de még ez is kizár minden más jellegű politikát, mint amit az uralkodó párt hirdet.
Minden csoportautonómiát elismer, de facto, de összességében korlátozó.
Korlátlan, bár előre kiszámítható.
Az érdekkifejezés funkcióját kizárólagosan kisajátítja, a kizárás eszközével él.
Pragmatikus

A fenti jellemzők gyengesége jellemzi, ugyanakkor együttműködő vagy aggregatív jellegű is.
Nyitott az alcsopor-tok tekintetében és a periférián bizonyos autonómiát is enged számukra.
A korlátozó erőkkel folyamatosan alku-dozik, a megkötött alkuk korlátozzák hatalmát.
Beszámításos módszerrel figyelembe vesz bizonyos érdekeket, felszívja azokat."

jjulie 2013.03.09. 17:10:34

@jjulie:

nem jött át követhetően a táblázat, tehát orbán seggszájú viktor célja milyen ló?

ilyen?

"Totális
Erősen kényszerítő, erő-sen ideologizáltan műkö-dik, megköveteli a feszí-tett politizálást, állandó fejlődést hirdet és követel.
Minden külső és belső csoportautonómiát megszüntet.
Korlátlan, és előre kiszámíthatatlan hatalom.
Minden érdektörek-vést és pluralitást elfojt, jellemzője az elnyomás mechanizmusa."

vagy ilyenen?

"Autoriter
Kisebb ideológiai intenzitású, a kényszerítés lazább, de még ez is kizár minden más jellegű politikát, mint amit az uralkodó párt hirdet.
Minden csoportautonómiát elismer, de facto, de összességében korlátozó.
Korlátlan, bár előre kiszámítható.
Az érdekkifejezés funkcióját kizárólagosan kisajátítja, a kizárás eszközével él."

aszekelyek 2013.03.09. 19:48:28

@Akitlosz: pontosabban arról csak a szó -noklás megy....

@jjulie: zsülikém a többi ibolyát akar szedni csupán ?
Esetleg ők is a hatalmat , mert elég abból , hogy most tényleg nem ők kormányoznak , mert kidobta őket a démosz de rútul.... ?

aszekelyek 2013.03.09. 19:52:05

@teevee: nem hinném, hogy őszödi és igazságbeszéd általi hatalombirtoklás után van min finnyáskodnia itt bárkinek. HA valahol a ló volt a cél , akkor ott. nem nagyon hallottam a kedves szdsz-t sivalkodni akkor.... -sem.

márta)) 2013.03.09. 20:09:52

@aszekelyek:

ki gondolta azt a marhaságot, hogy ha az adósságokra megy el mindenki pénze, majd naponta eszik 9 millió húst is és marad pénze a hatalmasra ballibek által növesztett rezsi kifizetése után? "

Tessék? Mi a gond? Igen! Kedves, de azt sem gondolta senki, vagyis sokan nem gondolták, egy hatalmas társadalmi csoportnak napi megélhetési gondokkal kell küzdeni. S nemhogy húst nem esznek, hanem lassan már csak "zsíroskenyeret."

Fogja vissza magát, ha kérhetem. ott a pont.

aszekelyek 2013.03.09. 20:15:51

@Akitlosz: Két hete, meséltem már, miről diskuráltunk egy ismerősőmmel de még azt eszembe juttattad ezzel a hozzászólással, hogy azt is elmondta, hogy itt, már nálunk, nem is volt pénz. Már olyan papiros, amire ezt azt lehetett kapni. Pld arany dukátokat, vagy ilyesmit. :) elhallgattam, hogy meséli, hogy bezzeg kik hozták a pénzt-de úgy adta elő ám, mintha a napot kaptuk volna tőlük, vagy a vizet, --- ami nélkül nincs élet... Amikor jól kibeszélte magát, a bugris parasztokról és nemessé vált vitézekről, meg feudalizmusról, akkor halkan megkérdeztem tőle, hogy mikor volt az, hogy a szakrálisból, mely momentum pontosan az, amikor a feudalistába és a pénzzel irányított gazdaságba léptünk át..... igen, nagyon gonosz kérdés volt. habogott is valamit a mélyütés hatására arról, hogy azt így nem is lehet elhatárolni tulajdonképpen... de úgy belekövült a kérdésembe, hogy gyorsan elkezdett másról beszélni. Szőke nőktől nem szoktak ilyen kérdésekre felkészülni a doktor urak....)) Amikor ki akarnak oktatni, merugye nyilván nem tudhatok semmit erről sem:)) Fuggerekről, keresztes lovagokról, ilyes dolgokról... Látom már, míg élek fogom ezt szenvedni, hogy nő re sikerültem: ) A barátnőmmel már régen feltaláltuk, hogy a pénzt kell kiiktatni a rendszerből:)) A két buta vénasszony.... :))
Szóval azelőtt is szépen eléldegélt az emberiség, hogy a pénz átvette volna szívós és kitartó munkálkodás eredménye képpen minden és mindenki felett a hatalmat. És erőlteti a növekedést.A fogcsikorgatva is muszáj fogyasztást, merannak nőni kell, ha a fene fenét is eszik... De hogy miért, azt nem nagyon mesélik el. magyarokra szakadt fogysztói társadalom pedig komoly traumát okozott, mert sem előkészítve nem volt, sem féken tartva. Miféle fékekről és ellensúlyokról beszélhetnek állandóan ? Nem világos. Ezeket a folyamatokat nem is engedik se fékezni , sem ellensúlyozni. mer a szabadverseny.. brrr, meg a piacgazdaság,.. meg a globalizáció, na az tett be az emberiségnek...

Még azt is elmondta az illető , hogy de nem hozták ám ide a pénzt..... Gondolom a bankok , váltók és a papírpénz következett volna , ha nem jön rá , hogy ismerem a témát.

De ez a két dolog így egy beszélgetésben azért elég bizarr.....
nem lehet így megmondani , mikortól nincs szakrális gazdaság ?!! Meg azt , hogy miért is.... főleg azt. Biztos, hogy nem "a népek akarták , s alkották meg így , "

Balt 2013.03.09. 20:40:47

Index, mai, ezúttal nem a puttó dugógeri főszerkh., hanem Miklósi G.:
"a jobboldalt is felakarják szabadítani a zsarnokság alól."

Az ész megáll. Ezek az ún "újságírók" mind fel voltak mentve helyesírásból?! Múltkor DG, most meg ez.

aszekelyek 2013.03.09. 20:44:55

@sisszi: nekem az is tetszett, hogy bezárták a kaput. A magán birtokon simán rá lehet zárni a kaput a behatolóra.
jellemző az ellenzékre , hogy a fenyegetőzéseikre fegyelve persze felkészülni , az már neked SA... Ez azt minősíti, aki ezt leírta ide. ha hiszed, ha nem, a fradi szurkolói és a zok is akik őrzést vállalnak, pontosan olyan jogokkal rendelkeznek , alkotmányossal, mint a székházba betolakodók.

Bár mindenkitől elvárnák, másoktól, hogy egy rossz szavuk ne legyen rájuk , a velük egyet nem értők még csak meg se kérdezzék , hogy hasonló fenyegetést alkalmazzanak-e velük szemben verbálisan... , avagy csak vizuálisan mutassák meg, hogy ha akartok balhét, próbáljatok meg betámadni valakit az őrök közül de egyre hat is jöhet a szájhős/nyámnyila kerítésmászók közül...

Mi a bajod azzal , hogy védelmet kapnak a pártirodák , ha már megtámadták a székházat ? Milyen alapon vitatod el az önvédelemhez való jogát bárkinek , a kormánypártnak ?

Egy telik , az SA-zás. a védelemhez való jogát kivéve guantanamót, minden demokráciában biztosítja az alkotmány, még a nnak is, aki bűnöző. Fradizni meg biztosan azok fradiznak már megint, akik várták a balhét a MTV székháznál , amire hiába vártak. Másnap reggel ki is köpték, hogy a fradisták...
totál lejárt lemez. Súlyosan devalvált. Írhatja az index, vagy aki akarja. gergényit ugye abban a témában vádolták meg...., hát igen... vipera meg nem volt... de több ilyen támadást be lehet ígérni, amilyeneket mondjuk a barnaingesektől lehetett látni , és hallani ilyes fellépéseikről. Betörték a kirakatokat , akinek tudtak kárt tettek , törtek, zúztak , megrémítettek. Pártérdekből , politikai és hatalmi törekvésük okán. Azt is nagyon unom már, hogy mindig a xart átkennék a politikai ellenfélre, ami rajtuk száradva bűzlik , orrfacsaróan , azok, akik jobban tennék , ha nem vonnák magukra a figyelmet ezzel is.

aszekelyek 2013.03.09. 20:50:39

@Balt: ugyan, igekötők használata? Akik nek szól, nem fognak reklamálni:) csak mi:)) - nem követelmény. Mondjuk nekem szól a program... , hogy hüjjét írtál édes lányom..Ha van időm , javítom is . :)) Biztosan siettek:)

aszekelyek 2013.03.09. 20:58:59

@unionista: mindig mondtam, hogy az nem lehet igaz, hogy ezt a nyugdíjakra költötték, szociális kiadásokkal takaróztak sokáig. Ami 2004-ig lehetett igaz is. De annak nyara után már nem. Látszat növekedéssel kardoznak a szocik és az is hitelből. Ebben egyetértünk.

erről szokott Varga Mihály olyan szkeptikusan nyilatkozni, hogy túlhitelezés ment. Egészségtelen szinten, méghozzá. A következményének is annak kellett lennie. Matematikai alapon is.

Az alkalmazott matematikai képlet, hogy ugrándozik a pannon puma? :)) mert ezzel kábítottak de azt liberalizálva. Hatott is , mint a drog... Haverok , buli , fanta. Dzsentrisre vették a figurát sokan. Aztán jött a bunkó.

jjulie 2013.03.09. 21:02:56

@aszekelyek:

nemár banya, megint rádjött a fűbehugyozhatnák?

rádtelefonált a felcsuti seggszájú pártközpontja, hogy hugyozz le egy sereg kommentet mert orbánia lova megdöglik?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.03.09. 21:03:53

@unionista:

Az államszövetség nem föderáció, hanem konföderáció.

A föderatív állam nem valódi államok szövetsége, csupán sok tartomány egyetlen államon belül.

Attól még, hogy Egyesült Államom így hívja magát a tagállamai nem valódi államok, döntő többségük sohasem volt független, elismert független állam pedig kizárólag Hawaii volt közülük.

Valódi államszövetség például a FÁK.

aszekelyek 2013.03.09. 21:05:04

@márta)): eszem ágában nincs kedves, visszafogni magamat, mert pl bajnainak, aki szakértő , ön szerint is, pontosan kellett tudnia, hogy abból jön négy év zsíroskenyér.., amit ő itt hagyott. Akkor még nem vállalta csak egy évre...., merő nem is politikus. Amikor lenne már miből vaj is a kenyérre , esetleg GMO - import vacak is , akkor már vállalja , a miniszterelnökséget. Méghogy én fogjam vissza magam !!

De elmesélhetné kedves, hogy a sokkal kevesebb minimálbérből hogy lesz nekik több hús az asztalukon. Az érdekelne. Még ha nem is nőne az IMF hitelállományunk. Mert hitelből semmit , soha többet !!

jjulie 2013.03.09. 21:05:08

@aszekelyek:

nemár a fideszfertőzött @Balt: -t is felülfűbehugyozod? elromlott az ellenség felismerő kézikészüléked?

aszekelyek 2013.03.09. 21:07:54

@jjulie: áh , te hiányoztál nagyon , vén fütty... de egész délután ám....:P

aszekelyek 2013.03.09. 21:13:57

@jjulie: sztem ma már ne igyál többet , mert még megárt... Miféle ellenség ? A helyesírás szabályai ? Várjunk csak , a szövegértéseddel lehet valami bibi...- mondom , ma már ne igyál többet.